INTO business Zaanstreek Lente 2024

Page 1

Unframed maakt

bedrijven sterker

Unieke wervingscampagne voor Van der Gragt

| Lente 2024
Veranderen
Zaanstreek

INTO BUSINESS BREIDT UIT EN ZOEKT NIEUWE COLLEGA’S!

INTO business heeft grote ambities. Onze met zorg opgebouwde formule, waarbij alles draait om het inspireren en verbinden van ondernemers, willen we in onze bestaande regio’s versterken en tegelijkertijd uitbreiden met nieuwe gebieden én nieuwe collega’s.

Martijn van Dalen Arno de Fuijk Oscar Middeldorp Dennis Captein Jorn Janmaat Werner van den Bosch

Wij zoeken voor diverse rayons in Noord- en Zuid-Holland collega’s die zich als een vis in het water voelen in een netwerk vol mooie MKB-ondernemers. Het doel is om een eigen ondernemersplatform te runnen, waarbij sprankelende ondernemersverhalen aan de basis liggen van jouw succes. Je zoekt en vindt de parels: bedrijven, gerund door eigenaren met een visie. Je helpt hen met inspirerende verhalen en met hun zoektocht naar strategisch sterke partners: klanten én leveranciers.

The sky is the limit, mits je oprecht en authentiek bent. Neem gerust contact met ons op. Dan maken we kennis, praten we je helemaal bij en wie weet maak jij dan kennis met de enerverende wereld van INTO business. Een dienstverband behoort tot de mogelijkheden, maar bij gebleken geschiktheid kun je ook als franchisenemer aan de slag.

INTO business Hoofdkantoor

Antonie van Leeuwenhoekweg 36-A5 2408 AN Alphen aan den Rijn

Jorn Janmaat 06 - 132 828 29 | jorn@intobusiness.nu

Dennis Captein 06 - 169 525 12 | dennis@intobusiness.nu

HaarlemmermeerSchiphol Zaanstreek Haarlem en IJmond Amstelland De Venen Duin- en Bollenstreek Leiden Alphen Gouda Zoetermeer Alkmaar Westfriesland
Unframed Coverstory 6 Van Manen Keukens Vonk Sloopwerken SDA Dakwerken REMONDIS JP 1886 Broeks Events INNTEL Hotels Amsterdam-Zaandam Woodmex Sophista fusie & overnames Vastgoeddokter TechValley ISSA Vloeren GO!-NH FIMIH Energy Solutions BAANPersoneel Reportages & Interviews 10 14 16 18 20 27 28 31 34 40 42 46 52 54 56 Themaverhaal Feiten en cijfers Verslag INTO businessclub Zaanstreek Ledenpagina INTO business Zaanstreek Interview vrouwelijke ondernemers Colofon En verder 22 26 36 38 48 58 Reni Uijl Robert Groot André Kuipers Columns 13 55 59
Inhoud
10
Joost van Manen
Valkering
Michael Folla 18
Marc
en
Peter en
16
Jordi van Woensel
Volkers 14
Henk
Vonk en Harry

Soms heb je gewoon geen keuze

Ik ben in januari vader geworden van mijn eerste kind, Samuel. Mijn collega’s hebben sindsdien reuze schik. Want Jorn, die staat intern bekend als een man van structuur. Wat klopt. Ik slaap het liefst acht uur per nacht, sta graag op tijd op, werk vervolgens mijn programma puntsgewijs af en eet ’s avonds om 18.00 uur, want anders word ik kribbig. Maar ja, zo weten de vaders en moeders van INTO business, met een kleintje kun je dat allemaal wel willen, de praktijk wijst meestal iets anders uit.

Nu slaap ik wanneer ik van Samuel mag slapen, sta ik vaak vroeger op dan ik wil, heb ik aan het einde van menig dag mijn lijstje meestal niet afgewerkt en eet ik ’s avonds pas wanneer Samuel heeft gegeten. Van mijn structuur is niets meer over.

Vind ik dat erg? Voor zijn geboorte vreesde ik het ergste, maar die angst blijkt totaal ongegrond. Ik hou zoveel van dat mannetje dat ik alles voor hem over heb. Als hij maar goed slaapt, eet en groeit, dan is mijn dag goed.

Veranderen, keuze of noodzaak? Dat is het thema van deze INTO business. Soms wil je graag veranderen en daar kunnen legio redenen aan ten grondslag liggen. Soms moet je veranderen en heb je gewoonweg geen keuze.

Als vader heb ik geen keuze. Als ondernemer heb ik ook wel eens op dat kruispunt gestaan: linksaf is verdwijnen, rechtsaf is groeien en excelleren. Voor mij was dat geen keuze en ik ging plankgas naar rechts.

Keuze of noodzaak, dat dilemma legden wij tal van ondernemers uit deze regio voor. Het resultaat: kwetsbare en openhartige interviews. Dank voor het delen van jullie verhaal!

Editorial
Blank 30
Misja en Sonja
28
Pauline Gerards
Martijn Beijer
34 40
Jeffrey Schoordijk, Clim Kuijzer, Danny Hofman en Nick Ursem

Unframed maakt unieke

wervingscampagne voor bouwbedrijf Van der Gragt

Bij een opdracht voor arbeidsmarktcommunicatie of personeelswerving begint Unframed met het achterhalen van de ware identiteit van het bedrijf. Zo luidde de vraag van het Zaanse bouwbedrijf

Van der Gragt aan het adres van Unframed: “Hoe kunnen we in deze tijd van personeelsschaarste nieuwe gemotiveerde mensen aan ons binden?” Dat leidde tot een unieke en frisse wervingscampagne, waarbij het antwoord op die ene vraag leidend was: wie maken Van der Gragt nu precies Van der Gragt?

'Onze mensen bepalen wie we zijn als organisatie'

Robert Groot is commercial director en medeeigenaar van Unframed. Hij vertelt: “De directie van Van der Gragt schetste het beeld van een sociaal bedrijf dat oog heeft voor de mens achter de werknemer. Dat verifieerden we bij de medewerkers. Soms hebben directie en medewerkers hier verschillende gedachten over. In dit geval niet. De medewerkers vertelden ons hetzelfde verhaal. Op basis van anekdotes en andere inzichten vanuit verschillende hoeken van de organisatie zijn we met ons creatieve team aan

de slag gegaan. We hebben een aantal conceptuele routes bedacht en deze aan een delegatie van het personeel en de directie gepresenteerd. Unaniem kozen zij voor dezelfde route. Een route waarin de medewerkers van Van der Gragt letterlijk en figuurlijk een belangrijke rol spelen.”

Grote hobby

“In de uitgewerkte campagne zetten we de mens achter de medewerker centraal. Dat doen

6

we op een manier die je even laat nadenken: door iemands persoonlijke hobby, vaardigheid of eigenschap groter op te spelen dan zijn of haar professionele skills. De vacature kopte dan ook groot met de melding: ‘Carmen zoekt een padelmaatje’. Pas daaronder vertelden we dat we graag iemand zouden vinden die buiten de padelbaan aan de slag zou willen gaan als financieel medewerker bij Van der Gragt. Op deze manier gingen we op zoek naar barbecuefanaten, kitesurfers en nieuwe collega’s die graag jeu de boules spelen in hun pauze. De professionele functies en vaardigheden kwamen daarna wel.”

Corine Otting, creative lead & copywriter bij Unframed, was nauw betrokken bij de totstandkoming. Zij legt uit: “Door medewerkers af te beelden in enerzijds bedrijfskleding van Van der Gragt en anderzijds met de attributen die bij hun hobby horen in de hand, kreeg de campagne een sociale lading die recht doet aan de werkelijkheid binnen het bedrijf. Van der Gragt hecht namelijk grote waarde aan wat medewerkers bezighoudt. Dat is wat dit bouwbedrijf zo authentiek maakt.”

Vissen in dezelfde vijver

Koen van der Maat, mede-eigenaar van Van der Gragt, is erg tevreden over het resultaat. Op de vraag waarom hij bij Unframed aanklopte en niet bij een wervings- en selectiebureau, antwoordt hij: “Omdat die bureaus uiteindelijk allemaal op dezelfde manier in dezelfde vijver vissen. Vandaag de dag bereik je met alleen een vacature op een vacaturesite onvoldoende. Bovendien willen wij mensen aantrekken die bij Van der Gragt passen in plaats van dat wij genoegen nemen met zomaar iedereen die zich aandient. Met deze campagne onderscheiden wij ons van de concurrentie. Door onze authenticiteit aan te raken, kiezen mensen bewust voor ons. Dat is wat wij willen.” Robert: “Deze campagne is heel persoonlijk en richt zich op alle generaties, dus van jong tot senior. In een bedrijf als Van der Gragt heb je al die generaties nodig en die kunnen zich nu allemaal op een positieve manier aangesproken voelen.”

Arbeidsmarktcommunicatie

Corine benadrukt dat arbeidsmarktcommunicatie binnen Unframed een hot topic is. “Het is een kwestie waar veel bedrijven mee worstelen. Omdat elk bedrijf anders is, moet je een campagne op maat maken, eentje die past bij het bedrijf en de cultuur. Zo’n campagne is altijd een investering voor de lange termijn.” Koen: “Maar een recruiter inschakelen is net zo goed een investering. En de mensen die via een recruiter binnenkomen, kunnen ook weer snel vertrekken, maar dan heb je al wel moeten afrekenen. Met de campagne van Unframed is die kans minder groot, omdat sollicitanten nu een betere inschatting kunnen maken of zij bij ons passen en vice versa.”

'Ons werk draait maar om één ding: bedrijven sterker en beter maken'

De uitingen van Van der Gragt komen op populaire plekken langs de weg, op social media en natuurlijk ook op de website. Corine: “Uiteindelijk gaat zo’n campagne een eigen leven leiden en daar worden vervolgens de vruchten van geplukt.” Robert vult aan: “Bij Van der Gragt konden we voortborduren op wat het bedrijf reeds had: de mensen. En die

Coverstory 7
Robert Groot en Koen van der Maat

mensen maken het bedrijf. Het zijn je collega’s met wie je dagelijks de klus moet klaren en tussen wie je je altijd thuis wilt voelen. Van der Gragt wil dit faciliteren en een cultuur creëren waarin iemand net zo gewaardeerd wordt om zijn vaardigheden als verreikermachinist als om zijn karaokeskills tijdens het bedrijfsuitje. Dat wilden we extern én intern heel goed duidelijk maken. En precies daarom spelen de huidige medewerkers de hoofdrol in de campagne.”

Gouden toekomst

Bij Van der Gragt dienden de vrijwilligers voor de campagne zich snel aan. Koen: “Iedereen was welkom om hieraan mee te werken. Voor de fotoshoot hebben we een hele dag uitgetrokken en ik merkte dat onze mensen die dag als heel plezierig hebben ervaren.”

Inmiddels heeft Unframed een naam hoog te houden met verrassende campagnes die tot de verbeelding spreken en het gewenste effect sorteren. Corine geeft een voorbeeld: “Bij een klant stond de vraag ‘wat vind jij belangrijk?’ centraal. Of dit tijdens het werk of daarbuiten was, lieten we in het midden. Voor iedereen was dit anders en elk antwoord was even uniek en bijzonder. Voor de een was duurzaamheid een belangrijk thema, voor de ander een kantine waar gezonde producten werden aangeboden. Maar ook festivals bezoeken en volledig jezelf kunnen zijn werd genoemd. Dat was de basis voor het creatieve thema dat we aan deze campagne hebben gehangen.” Een ander voorbeeld: “Bij een wervingscampagne voor een andere klant zat de uitdaging in het feit dat de concurrentie van vergelijkbare werkgevers in de regio hoog was. Daarbij betaalden deze partijen allemaal hogere salarissen. De oplossing zat uiteindelijk in de lange termijnpropositie: onze klant bood medewerkers contracten aan voor onbepaalde tijd, waar andere organisaties na maximaal drie contracten steevast afscheid namen. We hebben in de campagne dan ook de focus gelegd op de toekomst. Op ontwikkeltrajecten, (bij)scholing en groeiperspectieven en hiermee nieuwe collega’s gevonden die zowel professioneel als privé stappen wilden maken. Mensen die in hun levensfase wat verder

8
Coverstory
Koen van der Maat, mede-eigenaar van bouwbedrijf Van der Gragt. Robert Groot: ““De campagnes die wij maken zijn toegankelijk voor zowel grote als kleine bedrijven.”

vooruit aan het plannen zijn en daardoor minder gevoelig zijn voor het ‘snelle geld’ als tijdelijke oplossing. Zo hebben we dus ook echt mensen gevonden die passen bij de organisatie.”

Transformaties

Wat Unframed ook doet, uiteindelijk draait het maar om één ding: een bedrijf sterker en beter maken. Verbetering kan vanuit verschillende invalshoeken worden benaderd, afhankelijk van de diepte en omvang van het probleem en de uitgangspositie van het bedrijf. Robert: “Soms herpositioneren we en moeten we terug naar waar een organisatie altijd goed in is geweest. Daar creëren we een passende identiteit bij, ontwikkelen we doeltreffende campagnes en digitaliseren we complete businessmodellen. Alles wat nodig is om het bedrijf weer in de goede richting te bewegen. Omdat verandering vaak veel impact heeft en niet iedereen binnen een

organisatie hier altijd op zit te wachten, is intern draagvlak van levensbelang om te kunnen slagen. Het begint en eindigt voor ons bijna altijd bij de mensen die er werken. Want zij kennen het bedrijf, moeten erin geloven en het doen. Tijdens strategische processen leren wij bedrijven, hun aanbod en de branche waarin zij opereren heel goed kennen. Er ontstaat een solide basis voor een langdurig partnerschap, waarbij wij op creatief en technisch vlak ondersteuning bieden en gepast trots zijn op de behaalde resultaten. Als we na een jaar of twee jaar samen terugblikken, kunnen klanten zich vaak niet meer voorstellen hoe ze er destijds voor stonden en werkten. Maar die transformaties, daar doen we het voor."

UNFRAMED

Samsonweg 132 | 1521 RM Wormerveer

088 - 22 00 300 | hallo@unframed.nl

www.unframed.nl

9
TEKST Dennis Captein | FOTO'S Richard Rood
Corine Otting, op de foto aan tafel met Koen van der Maat: “Deze campagne kreeg een sociale lading die recht doet aan de werkelijkheid.”

Van Manen Keukens draait om emotie en beleving

Functioneel en esthetisch

Joost van Manen kocht jaren geleden een keuken, raakte geïnspireerd door de verkoopstrategie van de verkoper en rolde uit nieuwsgierigheid de keukenbranche in. Hij bleek er goed in. Zo goed, dat hij na vele dienstjaren bij de grotere keukenleveranciers klaar was voor zijn volgende stap: op 1 januari 2024 nam

Joost Floris Keukens over van de Floris Groep en ging hij verder onder de naam Van Manen.

“Ik was twee jaar directeur keukens van Floris Keukens en Reddy Keukens Wormerveer en werkte daarvoor ook al jarenlang in de keukenbranche,” vertelt hij. “Ik ben de keukenbranche altijd trouw gebleven. Het is mijn passie om een klantwens te koppelen aan een goed en hoogwaardig product.” Met respect voor de complete keukenbranche, komt de passie van Joost vooral tot bloei in het hogere segment. “Als de koop puur afhangt van het prijskaartje, kan ik je niet goed helpen”, legt hij uit. “Ik zoek naar de emotie, de beleving. Ik wil met

de klant ontdekken welk materiaal, welke kleur, welke samenstelling, welke maat en afwerking past bij hun ideale keuken. Staat de klant er ook zo in, dan komen we met elkaar tot een fantastisch resultaat.”

Leefstijl

Loop je binnen bij Van Manen Keukens in Wormerveer, dan begrijp je precies wat Joost bedoelt. In de grootsheid van de ruimte is er

10
Joost van Manen

aandacht voor de kleinste details. Je ziet verfijnde luxe en weldaad. Joost: “Koop je bij ons een keuken, dan zien we elkaar wel drie, vier of vijf keer. Ik wil je leren kennen. Ik wil horen wat je zoekt en ik wil van je weten wat je doet in je vrije tijd. Alleen op die manier verkoop ik een keuken die het beste past bij je persoonlijkheid en leefstijl.” In lijn daarmee garandeert Van Manen een service die naadloos aansluit op de hoge kwaliteit van zijn producten. "Met onze eigen keukenmonteur, inmeters, werkbus en bezorgdienst houden we alles in eigen beheer. En bovenal: onze

monteur krijgt de tijd om zijn werk goed te doen. En als dat nodig is, spring ik zelf bij.”

'Geef je korting, dan ben je te duur'

Omdat Joost vierkant achter zijn producten staat, hoef je niet te rekenen op korting. “Ik ben van mening: geef je korting, dan ben je te duur. Bovendien geloof ik 100% in mijn producten. Korting past daar simpelweg niet bij.” Met de grotere keukenmerken Schüller, Keller en Next125 in het assortiment verkoopt Van Manen dan ook uitsluitend top notch kwaliteit. “Schuler staat bekend om zijn betrouwbaarheid en behoort tot de top 5 van grootste keukenleveranciers. Met Next125 kunnen we de klant bedienen die op zoek is naar iets speciaals. Dit merk kenmerkt zich door kubistische vormen, strakke lijnen en glazen en keramieken deuren. Echt heel mooi. Wij verkopen

zeg maar de Volkswagens en Audi’s onder de keukens. En het grootste verschil zit hem in de kleinste details,” zegt hij terwijl hij een keukenladen opent, delicaat afgewerkt met mat glas.

Nieuwbouwproject Hazenleger

Behalve de particulier gluurt ook de zakelijke markt bij Joost in de keukens. Joost: “Onlangs is bijvoorbeeld nieuwbouwproject Hazenleger in Zaandam gerealiseerd, een project met 42 huurappartementen en 18 eengezinswoningen, op de plek waar voorheen de Forddealer was gevestigd. Van Manen mocht alle keukens leveren en monteren, compleet met apparatuur. Een mooi project. Daarnaast werken we in de renovatie en mutatie veel samen met woningcorporaties en VVE's in de regio, zoals de WOV, Parteon en Wormer Wonen.”

Uiteindelijk is commercieel succes volgens Joost ook een kwestie van gunnen. “Ik heb een groot en warm netwerk. Ik geloof ook sterk in de kracht van aanwezig zijn. Daarom ben ik lid van verschillende business clubs. Je ontmoet er, behalve potentiële opdrachtgevers en klanten, ook vrienden voor het leven. Dat is toch mooi? Sta op en mensen weten je te vinden. Echt, het werkt zo.”

VAN MANEN KEUKENS

Samsonweg 25

1521 RA Wormerveer

www.jvmkeukens.nl

11 Reportage
TEKST Gina Schilder | FOTO'S Michel ter Wolbeek

WAAROM BEN JIJ NOG GEEN LID VAN DE INTO BUSINESSCLUB?

ZAANSTREEK

Het totaalconcept van INTO business Zaanstreek bestaat uit een sterke online propositie, het zakelijk kwartaalmagazine en de INTO businessclub. De INTO businessclub biedt de leden de mogelijkheid om andere ondernemers (beslissers binnen organisaties) te ontmoeten.

INTO business stelt zichzelf ten doel de leden actief met elkaar in contact te brengen. Je kunt al lid worden vanaf € 450,00 exclusief BTW per jaar.

Wat kan je daar allemaal voor verwachten?

• Toegang tot vier verzorgde netwerkevenementen per jaar, waarbij de lancering van het magazine centraal staat. Altijd met een verzorgde borrel met een gastspreker of bedrijfsbezoek

• Logovermelding in het magazine op ledenpagina van de INTO businessclub Zaanstreek

• Uitgebreid online bedrijfsprofiel op onze website

• De mogelijkheid tot het kosteloos plaatsen van nieuwberichten op onze website www.intobusiness.nu

Geïnteresseerd?

Je kan je aanmelden door een mail te sturen naar jorn@intobusiness.nu

We heten je van harte welkom bij de INTO businessclub Zaanstreek!

Omarm verandering en vooruitgang

In een wereld waar stilstand gelijk staat aan achteruitgang, wordt verandering niet alleen een optie, maar een noodzaak voor ondernemers. Met technologie die voortdurend evolueert en markttrends die snel veranderen, is het riskant om stil te zitten. Als je vasthoudt aan oude methoden of niet meebeweegt met de markt, loop je het risico om irrelevant te worden en uiteindelijk te verdwijnen.

Maar laten we niet vergeten dat verandering ook kansen met zich meebrengt. Door proactief verandering te omarmen, open je de deur naar nieuwe mogelijkheden, innovatieve oplossingen en concurrentievoordeel. Flexibiliteit, snelle reactietijden en zelfs het leiden van nieuwe trends kunnen jouw bedrijf naar nieuwe hoogten tillen. Verandering kán een bewuste strategie zijn voor groei en concurrentievoordeel. Het proactief omarmen van verandering stelt je als ondernemer in staat om nieuwe kansen te benutten, innovatieve oplossingen te bieden en je te onderscheiden van je concurrenten. Het vermogen om flexibel te zijn, snel te reageren op veranderingen en zelfs voorop te lopen in het creëren van nieuwe trends, kan een krachtig wapen zijn in het zakelijke arsenaal.

Het vermogen om de noodzaak tot verandering te herkennen, het juiste moment te kiezen en deze te zien als een kans, kan het verschil betekenen tussen voorspoedige groei en stagnatie. Enkele tips voor ondernemers die verandering in hun strategie willen integreren:

1. Evalueer en anticipeer Analyseer de huidige markttrends, klantbehoeften en technologische ontwikkelingen. Anticiperen op toekomstige

veranderingen stelt je in staat om proactief te handelen.

2. Communiceer en betrek Verandering kan weerstand oproepen. Communiceer duidelijk over de noodzaak, de voordelen en betrek je team bij het veranderingsproces.

3. Wees flexibel en adapteer Sta open voor aanpassingen in je strategie. Flexibiliteit is cruciaal wanneer je moet schakelen om aan veranderende omstandigheden tegemoet te komen.

4. Investeer in innovatie Stimuleer een cultuur van innovatie binnen je bedrijf. Dit kan nieuwe ideeën en (verrassende) benaderingen opleveren die je helpen om als onderneming relevant te blijven.

5. Leer van mislukkingen Niet elke verandering zal succesvol zijn. Leer van mislukkingen en pas je benadering aan voor toekomstige veranderingen.

6. Meet en evalueer Stel meetbare doelen en evalueer regelmatig de voortgang van de veranderingen.

Verandering brengt vaak uitdagingen met zich mee, zoals weerstand binnen je bedrijf, kosten en onzekerheid over het resultaat. Het vraagt moed, strategisch inzicht én een goed doordacht plan om verandering effectief in te zetten, met behoud van het fundament van je bedrijf.

Réni Uijl (39) woont samen met haar partner João in Assendelft. Samen hebben ze twee kinderen: Mendo (11) en Mila (8). Réni is vestigingsdirecteur van accountants- en belastingadvieskantoor in Amsterdam-Noord op het NDSM terrein. Réni is fiscalist met een brede fiscale kennis en allround ervaring binnen de MKB praktijk waardoor zij haar cliënten adequaat kan adviseren op elk fiscaal terrein. Zij heeft affiniteit met bedrijfsopvolging, herstructurering, estate planning en financiële planning.

13
Column Reni Uijl

'Ons werk is overal'

Sinds de oprichting in 2018 is Vonk Sloopwerken uit Zaandam explosief gegroeid. Eigenaar Henk Vonk begon zes jaar geleden als zzp’er, maar heeft inmiddels negen medewerkers. In 2022 verhuisde hij met zijn bedrijf van Assendelft naar een gloednieuw en duurzaam pand in Zaandam. Henk spreekt met trots over zijn hechte team: “Netheid en respect staan hoog in het vaandel. Hoe zwaar en vies het werk soms ook is, we verliezen dit nooit uit het oog.”

Henk: “Ik heb altijd de ambitie gehad om voor mezelf te beginnen. Het werk ging zó goed, dat ik na twee maanden al een medewerker in dienst had. Na een halfjaar verhuisden we van een schuur naar een pand in Assendelft. Maar ook daar groeiden we al snel uit ons jasje, want er kwamen steeds meer mensen en spullen bij. Sinds januari 2022 zijn we terug in Zaandam, op deze nieuwbouwlocatie. Het was casco opgeleverd en met het team hebben we alles zelf helemaal verbouwd. Het mooie aan dit pand is dat het volledig energieneutraal is.”

Sloopwerk van klein tot groot

Vonk Sloopwerken is gespecialiseerd in sloop-, grond- en asbestverwijdering. Henk: “Wij voeren renovatie- en totaalsloopwerk uit voor kleine en grote projecten. Van een keuken verwijderen bij een particulier, tot het slopen van een compleet pand. Het leuke aan ons werk is dat we overal

komen. De ene dag staan we in een diepe put of op een dak en de andere dag in een villa van een bekende Nederlander of op een schip in Rotterdam. We hebben een fantastisch beroep, omdat er van alles in zit: het is mooi en vies werk, we trekken en scheuren, het is machinaal werk én denkwerk tegelijk.”

Méér dan alleen slopen

“Wij onderscheiden ons van andere sloopbedrijven doordat we meer doen dan alleen slopen. We plaatsen bijvoorbeeld ook stofwanden voordat we beginnen, zodat de klant dat niet zelf hoeft te regelen. Ook kunnen we na afloop een betonnen werkvloer storten, zodat een aannemer direct aan de slag kan. Hiermee ontzorgen we onze opdrachtgever. Daarnaast worden we regelmatig gevraagd om met onze elektrische lift bouwmaterialen omhoog te hijsen, bijvoorbeeld

Reportage 14
Vonk Sloopwerken is dé specialist in renovatie- en totaalsloopwerk

in een grachtenpand in Amsterdam. We zijn een sloopbedrijf pur sang, maar eigenlijk vinden we alles leuk om te doen.”

Netjes en respectvol werken

Netheid, respect en kwaliteit staan bij Vonk Sloopwerken hoog in het vaandel. Henk: “Dat zie je bijvoorbeeld terug in de uitstraling van onze bedrijfskleding en werkbussen. Maar ook in de manier waarop we werken. Tijdens de werkzaamheden ruimen we tussendoor op en we laten een locatie na een werkdag netjes achter. Ook behandelen we iedereen met respect. Ons werk heeft soms veel impact op mensen, zeker bij particulieren. We willen ze daarom zo min mogelijk overlast bezorgen.”

Circulair slopen

Henk: “Wij hechten ook veel waarde aan duurzaamheid en circulair slopen. Dat betekent dat we metalen en beton zoveel mogelijk naar recyclingbedrijven brengen. En bij sloopwerk

Henk Vonk en Harry Volkers

in oude panden zorgen we dat deuren en houten balken naar opkopers gaan. Dat scheelt afvoerkosten én materialen krijgen zo een tweede leven. Het renovatiesloopwerk dat wij doen, ontstaat vaak omdat mensen willen verduurzamen. Eigenlijk is sloopwerk de eerste stap naar duurzaamheid.”

‘Down to earth’ blijven

Over wensen voor de toekomst is Henk duidelijk: “Ik hoef niet per se meer personeel. We zijn een ‘down to earth’-onderneming, met een familiaire sfeer. Iedereen is ontzettend betrokken en met elkaar stralen we eenheid uit. Dat wil ik niet kwijt. Bovendien wil ik al mijn medewerkers én klanten persoonlijke aandacht blijven geven. Zodat ze altijd mij of Harry, mijn rechterhand, aan de lijn krijgen wanneer ze bellen. Dat wil ik graag zo houden.”

VONK SLOOPWERKEN B.V.

Daalderweg 29 | 1507 DS Zaandam

06 - 188 645 44 | info@vonksloopwerken.nl

www.vonksloopwerken.nl

15 Reportage
TEKST Tekstbureau MWords | FOTO'S Michel ter Wolbeek
'Afspraak is afspraak. Op die belofte bouwen we al decennialang duurzame relaties op'

Ambacht voor daken in het bloed

Met vader en dochter op het dak, de zoon stevig aan het roer en moeder die de administratie leidt, is SDA Dakwerken in Assendelft een familiebedrijf in hart en ziel. Grondlegger Peter van Woensel begon dertig jaar geleden zijn eigen bedrijfje in dakwerk dat inmiddels is uitgegroeid tot een gerenommeerde dakspecialist. Sinds Jordi (30) het stokje van zijn vader overnam, werden onder zijn bewind groei en zelfstandigheid nagestreefd. Resultaat: meer omvangrijke projecten, een groter team, eigen materieel en zeer recent de bouw van een fonkelnieuw bedrijfspand in eigen dorp. De familie is trots. “Naast het ambacht zijn onze mensen ons grootste kapitaal, we doen het hier echt samen.”

SDA Dakwerken staat voor ambacht en teamwerk. Maar daarnaast is betrouwbaarheid een belangrijk ingrediënt voor terugkerende bloei, volgens Jordi. "Woorden omzetten in daden. Op die belofte bouwen we al decennialang duurzame relaties op. Soms brengt die belofte ons in een lastige positie,” lacht hij. “Als dakwerkers zijn we namelijk

sterk afhankelijk van het weer. Regen, harde wind, hitte of vorst kunnen ons werk stilleggen. Bij mooi weer willen we natuurlijk meters maken. Veel meters. Als er op zo’n uitgelezen dag lekkages verholpen moeten worden, kun je niet wegblijven. Betrouwbaarheid weegt in zo’n geval zwaarder dan omzet pushen. Afspraak is bij ons echt afspraak.”

16
Peter (l) en Jordi van Woensel

SDA Dakwerken specialiseert zich vooral in het aanbrengen van bitumineuze dakbedekking, geschikt voor platte daken, maar ook in pannendaken, kunststof daken en lei- en zinkwerk. Het bedrijf bedient heel Nederland en werkt voor diverse opdrachtgevers, waaronder de grotere aannemers, woningcorporaties, VVE's, projectontwikkelaars en particulieren die een aanbouw of dakkapel willen. Jordi licht toe: "Ons werk is super divers. Momenteel zijn we bijvoorbeeld bezig bij tennispark TC Bosheim in Bussum. We hebben daar nieuwe dakbedekking aangebracht op de bestaande tennishal van 3.000 m2. Ook zijn we onlangs gestart met een groot nieuwbouwproject waarbij we het dak van een bedrijfshal van 8.000 m2 isoleren en voorzien van een twee-laags bitumen dakbedekking. Dat zijn de krenten in de pap.”

Investeren in duurzame daken

Met een volle orderportefeuille heeft het familiebedrijf al jaren de wind in de zeilen. Waar nieuwbouw en met name woningbouw stagneert, heeft SDA Dakwerken het volgens Jordi alleen maar drukker gekregen. “Wij zijn vooral actief in renovatie. De beweging naar duurzamer wonen en ondernemen levert ons veel werk op. De isolatiewaarde van een dak heeft een hoge R-waarde, oftewel de mate waarin je als organisatie bijdraagt aan een circulaire economie. Ondernemers zijn bereid daarin te investeren. Bovendien profiteren bedrijven van investeringssubsidies voor duurzame energie en energiebesparing en is het extra interessant als je biobased isolatiematerialen gebruikt, zoals hout, hennep en vlas.”

SDA Dakwerken hecht veel waarde aan het behoud van vakmanschap binnen de dakdekkersbranche. Als erkend leerbedrijf geloven zij in de kracht van kennisoverdracht en praktijkervaring om de volgende generatie vakmensen op te leiden. Door leerlingen aan te nemen en intern op te leiden, draagt het bedrijf actief bij aan het voortbestaan van het ambacht en de technische vaardigheden die essentieel zijn voor hoogwaardige dakwerken.

In anticipatie hierop heeft SDA Dakwerken zich recentelijk gericht op product development. Jordi geeft aan: "Ons bedrijf heeft onlangs toestemming gekregen om een nieuw product te verwerken: circulaire dakbedekking voor platte daken die volledig recyclebaar is. Met toepassing van dit innovatieve product creëren we waarde voor onze opdrachtgevers en bieden we hen een onderscheidende positie."

Trots

Dankzij alle recente ontwikkelingen vertoont het bedrijf nog weinig gelijkenis met hoe het ooit begon. ”Dat is alleen maar gezond," merkt Peter op. De oprichter blijft zijdelings betrokken bij de uitvoering, zij het op een bescheidener schaal, en bekijkt de resultaten van zijn familiebedrijf met enorme trots. "Na dertig jaar hard werken was het tijd om het stokje over te dragen aan de jongere generatie. Ik doe dat met vol vertrouwen, Jordi beheert de zaak uitstekend. Hij is jong, gedurfd en heeft een frisse kijk op zaken, heel anders dan mijn vrouw en ik. Zijn streven naar groei heeft vruchten afgeworpen op een beheersbare manier. Ik ben ontzettend trots op hem. Overigens ben ik ook trots op mijn dochter. Na de kappersopleiding besloot ze van richting te veranderen en zag ze toekomst in ons mooie ambacht. Sindsdien is ze elke dag op het dak te vinden en dat werkt goed. Een vrouw in de uitvoering brengt een prettige dynamiek op de werkvloer," aldus Peter.

SDA DAKWERKEN B.V.

Industrieweg 3A | 1566 JP Assendelft

06 - 250 555 66 | info@sdadakwerk.nl

17 Reportage
TEKST Gina Schilder | FOTO'S Michel ter Wolbeek

REMONDIS is dé totaalontzorger voor afval in de Zaanstreek

Decentraal werken met regionale focus

Beste afvalpartner van Nederland

Vanuit hun vestiging in Amsterdam vertellen

Michael en Marc over de ontwikkelingen en ambitie van REMONDIS: “Vorig jaar hebben we drie bedrijven overgenomen. TIVAP in Zaandam was de laatste. Bij de overnames hebben we alle klanten persoonlijk benaderd. Een flinke klus, maar wel een heel belangrijke. Onze hoofdboodschap was dat er niets verandert. Klanten blijven zakendoen met een regionaal betrokken familiebedrijf, met korte lijnen. Door de overnames zijn we nog beter in staat om onze klanten snel en goed te bedienen.”

Totaalontzorger

Michael: “Een groot voordeel van de overnames is dat klanten nu één aanspreekpunt hebben voor al hun afvaloplossingen. Wij bieden namelijk een

Met vijf recente overnames in Noord-Holland groeit REMONDIS nog steeds. Het van oorsprong Duitse familiebedrijf heeft zich ontwikkeld als toonaangevende partner in Nederland en heeft een sterke groeiambitie. Toch schreeuwen ze dat niet van de daken. “Onze kracht is decentraal werken met een regionale focus. Dat zal altijd zo blijven. Wij zijn bescheiden en benaderen al onze klanten persoonlijk. Ook die in de Zaanstreek”, vertellen vestigingsleider Michael Folla en key accountmanager Marc Valkering.

totaalpakket onder één dak. REMONDIS houdt zich in Nederland bezig met afvalinzameling en -recycling, gevaarlijk afval en waterbeheer. Voor alle afvalstromen die vrijkomen, hebben wij een oplossing in eigen huis. Verspreid over dertig locaties in Nederland. Wij zijn echt totaalontzorger op het gebied van afval.”

Regionaal betrokken

Kenmerkend voor REMONDIS is de regionale betrokkenheid. Marc: “We willen dat onze klanten erkend en herkend worden. Dat kan alleen als we decentraal aansturen. We houden zaken graag simpel, zodat we de klant kennen, gevoel houden bij de markt en onze flexibiliteit behouden. Een mooi voorbeeld is dat we na een overname bestaande sponsorships aanhouden. Dus ook als REMONDIS steunen we lokale sportclubs en stichtingen.”

Michael: “Als klant heb je altijd contact met een bekend gezicht uit de regio. Ik kan het weten, want in 2022 is het bedrijf waar we nu zitten - UNION Container Services - overgenomen door REMONDIS. We werken met dezelfde mensen en bieden dezelfde producten en diensten aan. Wat is veranderd, is dat we nu een breder dienstenpakket bieden. We hebben meer faciliteiten en worden bovendien ondersteund door het hoofdkantoor van REMONDIS. We hebben veel meer slagkracht gekregen.”

18
'Wij zijn uw ondernemende dienstverlener in afval'

Doen wat je belooft

Een belangrijk thema bij REMONDIS is duurzaamheid. Marc: “Onze slogan is ‘working for the future’. Daar werken we hard aan, want we vinden het belangrijk om een steentje bij te dragen aan een betere planeet. We investeren continu in toekomstbestendige initiatieven. Door onze 100% dekking in Noord-Holland kunnen we bijvoorbeeld de routes van onze vrachtwagens efficiënter en duurzamer inrichten. Hierdoor rijden we geen onnodige kilometers. Ook hebben we een aantal elektrische wagens aangeschaft, waarmee we straks ook de binnenstad van Amsterdam mogen inrijden. En we hebben tools om klantrapportages te maken. Klanten kunnen daarop inloggen en hun eigen CO2-uitstoot inzien. Duurzaamheid is bij ons geen modewoord, we doen wat we beloven.”

Ondernemen in de Zaanstreek

Door de overname van TIVAP kan REMONDIS efficiënter en duurzamer afval inzamelen in de Zaanstreek. Een mooie stap, aldus Michael:

“Zaankanters doen graag zaken met Zaanse ondernemers. Dat willen wij graag zo houden. Voor klanten van TIVAP is er na de overname daarom niets veranderd. Ze doen nog steeds zaken met dezelfde personen, want alle medewerkers zijn gebleven. Ondernemers kunnen dus blijven rekenen op korte, directe lijntjes en een persoonlijke benadering.”

Toekomstplannen

Dit jaar ligt de focus van REMONDIS op de onlangs overgenomen bedrijven. Marc: “We investeren in nieuwe wagens en het opknappen van kantoorpanden en terreinen. Ook vinden we het belangrijk om synergie te creëren tussen de bedrijven in de regio. Ik vind het mooi dat REMONDIS daar de tijd voor neemt. We willen het echt beter maken voor iedereen.”

REMONDIS NEDERLAND B.V.

Processorstraat 3 | 1033 NZ Amsterdam

0800 - 268 92 25 | amsterdam@remondis.nl

www.remondisnederland.nl

19
TEKST Tekstbureau MWords | FOTO Michel ter Wolbeek
Marc Valkering en Michael Folla

Volop reuring aan de Zaan!

Genieten van gastronomische verwennerij

Ondernemers Bob Zandberg en Stephanie Heijkoop weten dat doorzetten bij hun vak hoort. Juist in de horeca hebben er soms zaken invloed op je onderneming die je niet in de hand hebt. Maar de omstandigheden naar hun hand zetten en creatief, onderscheidend en gastvrij zijn; daar zijn ze meesterlijk in, zo bewijzen ze met de culinaire hotspot JP1886 aan de Westzijde in Zaandam.

“Wat we merken”, vertelt Stephanie, “is dat we steeds beter gevonden worden. Zowel door inwoners van de Zaanstreek als van daarbuiten, maar ook voor zakelijke events. Daar zijn we hartstikke trots op, en daar hebben we met ons hele team ook hard voor gewerkt in de afgelopen twee jaar. Gasten komen langs voor een lekkere lunch -we zijn vanaf 1 april daar van dinsdag tot en met zondag weer voor open-, een heerlijk diner of voor één van de vele events die we organiseren, zoals dinershows, wijnproeverijen en onze Crazy Sushi Sunday’s. Voor de dinershows zijn

tegenwoordig zelfs wachtlijsten, die vallen enorm in de smaak. Daarom hebben we bijvoorbeeld in april nog een extra show ingepland. Maar ook met een lokaal event als 'Slag om de Zaan' op 20 april maken we heel veel bezoekers blij.”

Schuitjevaren, sushi eten

“Op onze twee terrassen is het heerlijk toeven, één ligt er zelfs pal aan de Zaan. In het voorjaar en de zomer meren er regelmatig gasten met bootjes aan voor onze Boat-to-go boxen. Onze advertenties in vaarmagazines en onze borden langs de kades met een speciale QR-code hebben er zeker aan bijgedragen dat men langskomt voor een overheerlijke sushi- of borrelbox. Ik vind zelf ook echt dat er niets lekkerder is met mooi weer dan varen met een heerlijk hapje en drankje, dus ik begrijp die mensen echt. We zoeken altijd samenwerkingen op, dus als je de Zaanse schans bezoekt vind je daar een flyer waarmee je bij ons

20
Stephanie Heijkoop

met korting kunt lunchen. Op de langere termijn willen we kijken naar de mogelijkheid tot een vaste bootverbinding op de Zaan.”

Prima uitvalsbasis voor zakelijke events

“Ook zakelijk wordt er veel gevaren, tijdens een teamuitje bijvoorbeeld. Hartstikke leuk om dan na zo’n dag te komen dineren in ons restaurant. Sowieso hebben we alles in huis om zakelijke events tot een succes te maken. Een lunch, uitgebreid diner, vergaderarrangementen, een feestavond… we kunnen eigenlijk alles aan. In ons gebouw zit een groot aantal ondernemingen waarmee we samenwerken, zoals Fluxus, en tegenover ons pand is de Bullekerk, waar we ook events mee

organiseren. Dat maakt ons hartstikke flexibel. Ook hebben we voldoende parkeergelegenheid, dat is eigenlijk ook nooit een probleem. Een event wat ook heel goed zakelijk in te zetten is, is ons ‘midzomernacht-concert’ op 22 juni aanstaande. Denk aan tafels gedekt met wit linnen, gezellige sfeerverlichting, de heerlijke zang van de Nederlandse Sinatra… hoe leuk is het om dat als origineel personeelsuitje te boeken en samen herinneringen te maken?”

Durf groot te denken

“Het blijft elke dag weer bijzonder om in dit historisch pand, sinds 2001 is dit unieke stuk Zaans erfgoed een Rijksmonument, te werken”, besluit Stephanie. “We zijn er trots op een onderdeel te zijn van een gebouw dat duidelijk iets toevoegt aan de stedelijke en zakelijke beleving van Zaanstad en dragen graag bij aan het behoud en uitbreiding van de uitstraling ervan. Want terugkijken is goed en belangrijk, maar vooruitkijken en nieuwe initiatieven ontplooien ook, vinden wij, want alleen dan kom je samen verder. En daarbij, je kunt overal lekker eten of prettig vergaderen, maar wat ons uniek maakt is de beleving. Daar gaan we dus heel ver in. Je moet als horecaondernemer flexibel zijn en tegen een stootje kunnen, dat hebben de afgelopen jaren wel bewezen. Het is niet altijd makkelijk en het gaat ook zeker niet vanzelf. Maar wij durven, samen met ons team, groot te denken en ervoor te gaan! En dat wordt steeds meer gewaardeerd. Daar zijn we ontzettend blij mee!”

JP 1886

Westzijde 188 | 1506 EK Zaandam

Jp1886.nl

21 Reportage
TEKST My happy writings | FOTO'S Michel ter Wolbeek

Verandering is niet voor iedereen weggelegd

Een heilig geloof met een beetje lef

Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg. Voor nu is dat wellicht voldoende, maar straks niet meer. Dus probeer ik het roer op gezette tijden om te gooien. Heel eerlijk, dat gaat niet altijd van harte. Soms blijft het bij een armetierige poging. Maar ik zie de noodzaak in. Dus als het mij niet lukt, schakel ik hulptroepen in die de verandering doorvoeren en desnoods forceren.

Mijn zakelijke omgeving verandert voortdurend, vaak gedreven door technologische vooruitgang, marktdruk en maatschappelijke gebeurtenissen.

Desondanks worstel ik soms met het omarmen van veranderingen in mijn bedrijfsvoering. Deze terughoudendheid kan, zo dacht ik, worden toegeschreven aan mijn aard. Anders gezegd, als iets goed is en ik ben happy, dan heb ik eigenlijk niet zoveel zin om te veranderen. Echter, mijn coach zegt dat er meer aan de hand is.

Vrees voor mislukkingen

Wat er loos is met mij? Volgens hem gedij ik op controle, wakkeren veranderingen mijn

onzekerheid aan en verlaat ik mijn comfortzone liever niet. Bovendien, zo zegt hij, de vrees voor mislukkingen en het verlies van verworven stabiliteit resulteert bij mij in terughoudendheid.

Goede coach, maar soms draaft hij een beetje door. Wat wel klopt, nieuwe dingen vragen om kennis en zolang ik die kennis niet heb, kijk ik er met argusogen naar. ChatGPT? Als schrijver vond ik het maar niets. Maar nu ik mij erin heb verdiept, moet ik eerlijk zeggen dat er toch een wereld voor me opengaat. Waar hij ook gelijk in heeft, is dat het vertrouwde pad grote aantrekkingskracht op mij uitoefent. “Ach ja, niets menselijks is ook jou vreemd”, zegt mijn coach. Volgens hem is dat

22

Toen ik in de tachtiger jaren als schrijver begon, was de computer net gemeengoed aan het worden. Sommige toenmalige collega’s weigerden daar aanvankelijk mee te werken. Onbekend maakt onbemind. Ik ging voor dit verhaal terug in de tijd en schreef dit artikel op deze stokoude Remington typemachine. Het kostte me zeeën van tijd extra. Wat een ellende.

ergens ook logisch. Elke ondernemer is geneigd om de bedrijfsvoering, die in het verleden succes opleverde, op een voetstuk te blijven plaatsen. Ondanks dat stemmetje dat schreeuwt dat die bedrijfsvoering inmiddels zwaar verouderd is.

Weerstand binnen organisatie

Waar ik niet tegenop zie, is de mogelijke weerstand van mijn collega’s. Het implementeren van veranderingen heeft alleen zin als iedereen voor de kar staat. Het managen van deze weerstand vergt niet alleen tijd, maar ook overtuigingskracht. Als het moet loop ik daar niet voor weg. Gelukkig kan ik iets heel goed: mijn vader was de grootste

ouwehoer van de familie en sinds zijn overlijden 4 jaar terug ben ik dat. Wie een organisatie wil veranderen, heeft middelen nodig. Software, nieuwe technologieën, opleidingen, huisvesting, het is allemaal niet gratis. Het vinden van een goed evenwicht tussen investeringen enerzijds en mogelijke rendementen anderzijds vraagt om een heilig geloof met een beetje lef. Dan verschuil ik mij dus nooit achter ontwikkelingen die ik in mijn glazen bol zie, zoals economische onzekerheid en politieke instabiliteit. Dit zijn drogredenen. Immers, het gevaar van die onzekerheid en instabiliteit schuilt altijd.

Ik ben dus niet de persoon die pas investeert als er geen wolkje meer aan de lucht is. Dan gebeurt

TEKST Dennis Captein | FOTO'S Julia Captein 23

er immers nooit wat. En wie stilstaat, mist kansen in een snel veranderende markt, waardoor je niet langer zult meedoen in de Champions League om uiteindelijk zelfs je Waterloo te vinden.

Psychologische factoren

Champions League, op dat niveau wil ik toch echt acteren. Maar veranderen is voor mij niettemin dus ook een uitdaging. Het overwinnen van deze uitdaging vereist de erkenning dat verandering noodzakelijk is. Dan zwakt mijn weerstand af en ben ik sneller bereid om de voordelen van innovatie te omarmen. Mijn coach: “En als het even kan, snel een beetje. Vandaag beginnen met veranderen en niet pas morgen.” Een ander stokpaardje van hem luidt: “Je bedrijf veranderen? Dan doet iedereen mee. Wie niet meedoet, valt af, maar jij gaat hoe dan ook voorop in de strijd.”

Inzichten

Hoe dan ook, ik had al inzichten en mede dankzij mijn coach zijn er daar een paar bijgekomen. Dus nu is de opsomming als volgt:

GARAGE

• dat ondernemers die succesvol veranderen een duidelijke visie hebben;

• dat zij over leiderschapskwaliteiten beschikken om hun teams te inspireren;

• dat continue innovatie kan helpen bij het herkennen van nieuwe kansen;

• dat het betrekken van medewerkers bij het veranderingsproces cruciaal is;

• dat communicatie, training en het creëren van een positieve cultuur essentieel is;

• dat het vermogen om snel te reageren op veranderingen in de markt eveneens essentieel is;

• dat kennis de angst doet verdwijnen.

Kartrekkers

Maar toch, ik ben wie ik ben. Het voordeel van ouder worden is dat je je tekortkomingen beter kent. Veranderen kan ik heus, maar is voor mij niet iets natuurlijks. Dus zorg ik ervoor dat ik mensen om mij heen verzamel die veranderen als tweede natuur beschouwen. Om die reden ben ik al jaren geen directeur meer, maar gewoon een MT-lid. Want wie onvoldoende wil en/of kan veranderen, moet het veranderen aan anderen overlaten.

'Essentieel

om je te blijven onderscheiden'

Voor een ondernemer in de autobranche is er op dit moment veel onzekerheid. Wat doet de markt en waar moeten we in investeren. Als vooruitstrevend bedrijf willen wij inspelen op de ontwikkelingen maar zijn voorzichtig met extreme uitgave op basis van trends. Zo zien we dat de vraag naar elektrische auto’s op dit moment sterk afneemt bij de particulier, terwijl je juist anders zou verwachten misschien. We hebben ons dusdanig ontwikkeld, dat wij zeer flexibel kunnen handelen en inspelen op de behoefte van onze klant en doelgroep. Investeren in opleidingen en gereedschappen zijn daar een belangrijk voorbeeld van, zodat we elke klant kunnen bedienen. Ons bedrijf is sterk gegroeid in zowel werkplaats als showroom. Als familiebedrijf bestaan wij nu bijna 40 jaar en zien dat onze continuïteit, service en klantgerichtheid door onze klanten zeer wordt gewaardeerd. Dit zien we terug in onze klantenvertellen score van 9.8!

JOOST VEENINGS
VEENINGS 24
Veranderen

Veranderen

Noodzaak of keuze?

Dennis Captein (53) is oprichter van INTO business en schrijft voor elke uitgave het themaverhaal. Dit keer staat het fenomeen ‘veranderen’ centraal. Verandering bij ondernemers kan zowel een noodzaak als een keuze zijn. Dat hangt af van de specifieke situatie van het bedrijf en de markt waarin het opereert. Maar wanneer is sprake van noodzaak en wanneer van keuze?

Noodzaak:

• Als de markt evolueert, nieuwe concurrenten opkomen en/of consumentengedrag verandert, is het noodzakelijk om je bedrijfsmodel aan te passen om relevant te blijven.

• De snelle opkomst van technologie, waaronder AI, dwingt bedrijven om processen te automatiseren en zich aan te passen aan nieuwe manieren van zakendoen.

• Veranderingen in economische omstandigheden, zoals recessies, dwingen ondernemers hun bedrijfsvoering aan te passen om te overleven.

Keuze:

• Sommige ondernemers omarmen verandering als een manier om te innoveren en hun bedrijf naar hogere hoogten te tillen, zelfs als er geen directe externe druk is.

• Ondernemers die streven naar groei en uitbreiding, initiëren vaak veranderingen om nieuwe markten te betreden of hun producten en diensten goed tegen het licht te houden.

'Continue innovatie van groot belang'

“In een relatief jonge markt die de afgelopen decennia steeds verder verzadigd, is het essentieel om je te blijven onderscheiden. Lijfkracht positioneert zichzelf als toonaangevende high-end fitnessfaciliteiten. Hierbij is continue innovatie van groot belang. Naast het monitoren van ontwikkelingen in de branche, zijn wij zelf altijd bezig met de club en dienstverlening waar onze klant in de toekomst behoefte aan heeft. Jaarlijks passen wij innovatie toe om ons aanbod en diensten te optimaliseren. Deze insteek heeft er sterk aan bijgedragen dat wij de afgelopen jaren met succes een nieuw concept hebben gelanceerd en hiermee hard groeien. Juist wanneer je nu het verschil weet te maken, moet je erop gefocust zijn dat je dit in de (nabije) toekomst nog steeds kan blijven doen. Kortom, stilstand = achteruitgang. Keep a head of the game!”

25
Dennis Captein met de eerste INTO business die in 2004 verscheen. Het magazine is sindsdien, op z’n zachtst gezegd, nogal veranderd.

Feiten & cijfers

Welke innovaties, trends en ontwikkelingen gaan de komende jaren het verschil maken?

We zetten de 5 meest baanbrekende innovaties voor je op een rij.

1

KUNSTMATIGE INTELLIGENTIE (AI) EN MACHINE LEARNING (ML)

Van chatbots voor klantenservice tot voorspellende analyses, AI en ML zullen bedrijven helpen efficiënter te worden, betere beslissingen te nemen en hun producten en diensten te personaliseren op een manier die eerder ondenkbaar was.

2

INTERNET OF THINGS (IOT)

Of het nu gaat om slimme apparaten die operationele efficiëntie verbeteren of om producten en diensten die nieuwe markten openen, IoT zal een grote rol spelen in de digitale transformatie van bedrijven. Met IoT kunnen bijvoorbeeld sensoren op producten, machines en voertuigen worden geplaatst die constant gegevens verzenden en ontvangen. Dit maakt realtime tracking en monitoring mogelijk. Met IoT kunnen bedrijven hun supply chain management aanzienlijk verbeteren, de efficiëntie verhogen en kosten besparen.

3

AUGMENTED REALITY (AR)

Augmented reality biedt de unieke mogelijkheid om digitale informatie en virtuele objecten in de echte wereld te integreren. Het verbetert gebruikerservaringen, kan productiviteit verhogen, vergemakkelijkt training en biedt nieuwe mogelijkheden voor marketing, communicatie en entertainment. Denk aan virtuele showrooms of productdemonstraties.

4

5G

Met zijn belofte van extreem hoge snelheden en lage latentie heeft 5G de potentie om bedrijven te transformeren. Of het nu gaat om het mogelijk maken van betrouwbare realtime communicatie, het ondersteunen van geavanceerde IoT-toepassingen, of het bieden van een superieure klantervaring, 5G zal een gamechanger zijn.

5

CYBERSECURITY

Hoewel cloud computing, Internet of Things (IoT), 5G en AI ongelooflijke kansen bieden, vergroten ze ook de kwetsbaarheid voor cyberaanvallen. Door toenemende digitalisering en connectiviteit wordt cybersecurity steeds belangrijker.

26 ILLUSTRATIE Shutterstock

Sport en spel brengt balans terug in organisatie

Plezier, en verbinding van mens tot mens zonder hiërarchische verschillen, dat is hoe de dagprogramma’s van Broeks Events zich uitbetalen. “Sport en spel zijn dé vormen bij uitstek om verschillende organisatielagen te verenigen, elkaar beter te leren kennen en rigide rangordes te doorbreken. Op de werkvloer manifesteert zich dat in fijnere samenwerkingen en een lager ziekteverzuim.” Ronald Koopman is met recht enthousiast. Hij en zijn vrouw Mieke zijn trotse eigenaren van succesvol evenementenbedrijf Broeks Events in Zaandam.

Broeks Events richt zich op onderwijsinstellingen en bedrijven en biedt bewezen programma's zoals de Expeditie Robinson, Team Action Games, Highland Games, Dutch Games, Ik hou van Holland, Breaking Boundaries en Planet Earth. Daarnaast verzorgen ze creatieve workshops op gebieden zoals koken, percussie, dans, cocktails maken en tai chi. Rode draad in elk programma: het bevorderen van teamgeest.

"Hoewel teambuilding centraal staat, realiseren we ons dat elk bedrijf unieke behoeften heeft,” vertelt Ronald. “Of het nu gaat om een jubileumviering, een kerstfeest of specifieke doelen die een organisatie nastreeft, met maatwerk kunnen we optimaal van dienst zijn. Onze programma's dragen bij aan uiteenlopende doelen, zoals het verbeteren van onrust op de werkvloer na een complexe reorganisatie of bij de introductie van nieuw management. Maar ook aan het doorbreken van eilandjescultuur binnen teams.”

Verdieping

Een andere ontwikkeling, waar vooral Mieke zich op richt, is minder gericht op het spel en meer op opleidingsniveau en is met name interessant voor leidinggevenden. “Dat is het Breaking Boundaries programma, zoals Kamp van Koningsbrugge, daarbij gaat het een laagje dieper,” legt ze uit. “In het programma ga je fysiek echt tot het gaatje. Zo worden zaken die zich in de onderstroom van een onderneming of team bevinden blootgelegd en kunnen die worden opgelost. Ik kijk er heel erg naar uit om dat programma verder uit te rollen. Op scholen zijn we er al mee bezig en de resultaten zijn verbluffend,” vertelt Mieke enthousiast. Als opgeleid hypnotherapeut brengt Mieke binnen dit

programma in een coachende rol haar kennis en ervaring in.

Van A tot Z geregeld

Volgens Ronald geldt voor elk event: Broeks Events regelt alles. “Van busvervoer, de catering, schoonmaak, het programma, de aankleding en materialen, de instructie en begeleiding; oftewel: het complete pakket. En met een flexibele en oplossingsgerichte mindset draaien ze hun hand niet om voor last minute uitdagingen. “Wij schakelen snel en lossen het op,” zegt Ronald.

“Sowieso staan er altijd voldoende mensen standby, mocht dat nodig zijn. We zijn gezegend met een mooie groep oud-medewerkers die altijd bereid zijn een dagje mee te helpen. Nee verkopen doen we dan ook nooit.”

BROEKS EVENTS BV

Westzijde 422 | 1506 GM Zaandam

075 - 622 61 52 | 06 12 22 49 02

info@broeksevents.nl | broeksevents.nl

TEKST Gina Schilder | FOTO Michel ter Wolbeek
27
Ronald en Mieke Koopman
Reportage

Het hotel maakt deel uit van de Inntel Hotels hotelgroep, met nog twee hotels in Amsterdam, één in Utrecht en één in Scheveningen. Elk met een eigen streekgebonden identiteit. Zo zie je in Utrecht verwijzingen naar de spoorwegen, en heeft het hotel in Scheveningen het strand als thema, terwijl Inntel Zaandam op de Zaanstreek geïnspireerd is.

Pauline Gerards is Sales Manager Corporate & MICE voor Hotel Inntel in Zaandam. “Ons pand, bekend om zijn 70 gestapelde Zaanse geveltjes is opvallend, wordt veel gedeeld op sociale media, figureert in tal van opnames en zit zelfs in een videogame. Ook de binnenkant is een eerbetoon aan de Zaanstreek, met haar smaken, ambachten en grondleggers. Wees welkom en stap eens binnen in ons restaurant met bar, voor ontbijt, lunch, diner, koffie, of een borrel. Dit is ook een prettige centrale plek voor een vergadering, bespreking, of om te werken.”

'Wees welkom en stap eens binnen'

Pauline wijst op het ‘Maria biscuitje’ in het plafond van het restaurant, vitrines met Zaanse artefacten en een oude afbeelding van mannen aan lange tafels, waarover diverse sagen bestaan. “Die foto komt uit het gemeentearchief, net als de afbeeldingen achter de bedden op de kamers. Gasten zijn nieuwsgierig naar de achtergrondinformatie daarvan, daarom hangt er nu overal een toelichting bij.” De 159 kamers verschillen in grootte en voorzieningen, zoals een regendouche, bubbelbad of sauna. Er is ook een zwembad, fitness- en wellnessruimte. “Alles heeft een moderne uitstraling, maar niet futuristisch. Hier zie je nog geen AI gestuurde chatbot of bedieningsrobot. Persoonlijke aandacht staat voorop.”

Samenkomen nieuwe stijl

In de ‘blauwe huisjes boven de Provincialeweg’ bevindt zich 344m² aan zaaloppervlakte. “Er is een aparte keuken met een eigen bar. Verder kunnen we de ruimte naar behoefte inrichten

28
Pauline Gerards

met flexibel plaatsbare wanden. Van één grote zaal voor feesten en evenementen, naar een flinke zaal met subruimten voor een conventie met lezingen, tot gezellige vergaderruimten voor budgetbesprekingen of ‘heisessies’. De mogelijkheden zijn oneindig.

We zien dat mensen minder reizen om hun ecologische voetafdruk te verkleinen en daarom afspraken bundelen, of hybride werken. Als ze fysiek bij elkaar komen, pakken ze groter uit dan voorheen om de tijd optimaal te benutten. Vergaderingen worden vaak gecombineerd met een (walk-in) diner, overnachting en een extern programma, zoals een dj, teambuildingsactiviteit, boottocht of citytour, ook in Amsterdam, op slechts twaalf minuten met de trein. We hebben vaste Zaanse partners waarmee we een totaalpakket op maat verzorgen. Er zijn veel terugkerende evenementen, incentives, conventies, congressen en exposities en dat is te danken aan ons team. Iedereen draagt een steentje bij om de voorbereiding, beleving en sfeer op

orde te brengen, zodat onze gasten zich welkom, ontspannen en op hun gemak voelen.”

Ons kent ons allemaal

Pauline vertelt dat het tegenwoordig moeilijk is om ervaren krachten te vinden, maar het hotel weet wel jonge mensen aan te trekken. “Iedereen wordt hier gezien en gewaardeerd. Alle disciplines zijn onmisbaar en dus even belangrijk, of je nu werkt bij de receptie, de technische dienst, de schoonmaak, in de bediening, de keuken, of administratief werk doet. We kennen elkaars naam en weten wat er met de ander speelt. Wil iemand eerder weg, thuiswerken of een bepaalde dienst, dan zijn we zo flexibel als maar kan. Andersom is iedereen bereid een stap extra te zetten als de situatie daarom vraagt. Collega’s bevelen het werk zelfs aan bij familieleden of vrienden. Zij kunnen en weten nog niet alles, maar dat geeft niet. Bij interesse in het vak, geven we aandacht en nemen we de tijd om iemand op te leiden. Velen groeien later door binnen het hotel. Vijftien jaar geleden begon hier bijvoorbeeld een leerling. Hij is nu onze chef-kok. Dat we het leuk hebben met elkaar vormt de sleutel van ons succes, want gasten worden onderdeel van ons plezier. Dit zie je ook terug in onze reviews. Mensen complimenteren ons leuke team, dat we de tijd nemen om ingewikkelde vragen te beantwoorden of iemand op weg te helpen met een dagje uit of soms letterlijk met een taxi. We zijn gastvrij, reageren snel, zijn vriendelijk en niets is ons te veel.”

INNTEL HOTELS AMSTERDAM-ZAANDAM

Provincialeweg 102 | 1506 MD Zaandam

075 - 631 17 11

| infozaandam@inntelhotels.nl

www.inntelhotelsamsterdamzaandam.nl

29 Reportage
TEKST Mascha Verwoordt FOTO'S Michel ter Wolbeek

Woodmex maakt functionele blikvangers

Misja Blank is een meubelmaker in hart en nieren. Zijn carrière draait om maatwerk. Voor tal van bedrijven maakte hij interieurs waarmee hij de handen op elkaar kreeg. Elke wens, hoe speciaal of gecompliceerd ook, kan hij laten uitkomen. Van kantoren tot vergader- en presentatieruimtes en van bedrijfsrestaurants tot balies, Misja maakt het. Zijn bedrijf heet Woodmex en kan inmiddels bogen op een uitstekende reputatie.

GOUDEN HANDEN

De rode draad in zijn werkzame leven is hout, want dat materiaal is voor hem altijd de basis. Massief, maar ook fineer. Designs in combinatie met bijvoorbeeld rvs, graniet, marmer, aluminium en kunststof vormen eveneens geen probleem. Hierbij laat Misja zich leiden door de wens van de klant. Maar wat hij ook vervaardigt, uiteindelijk draait het altijd om functionele blikvangers. “Meubels moeten efficiënt zijn, maar het oog wil ook wat”, verklaart hij.

Behoefte aan maatwerk

Hoewel particulieren ook bij Misja aan het juiste adres zijn, vormt het bedrijfsleven een steeds groter percentage van zijn afnemers. “Ik merk dat er steeds meer behoefte is aan maatwerk.

Soms weten klanten precies wat ze willen, soms hebben ze een idee en fungeer ik als klankbord om uiteindelijk tot het gewenste ontwerp te komen. Het is mijn streven, elke keer weer, om het vertrouwen van die klant te winnen. Die wil met zijn corebusiness bezig zijn en eigenlijk niet te veel tijd verspillen aan de projectinrichting van zijn bedrijf. Ik ben er trots op dat ik daar keer op keer in slaag én dat ik de verwachting van die klant altijd weer weet te overtreffen.”

Zijn werkplaats in Wormerveer is volledig ingericht voor al het voorbereidende werk. “Wat ik daar kan maken, maak ik daar. Daardoor hoef ik zo min mogelijk op locatie te zijn, waardoor mijn klanten weinig hinder van mijn werkzaamheden ondervinden.”

30
Misja en Sonja Blank

Schat aan ervaring

Creatief zijn zit in het DNA van Misja. Daar horen ook specifieke productgroepen bij, zoals keukens. Hij heeft een schat aan ervaring als het op het plaatsen van keukens aankomt. Maar indien de klant die unieke, handgemaakte keuken wil, dan is hij net zo goed bij hem aan het goede adres. Ook met de vervaardiging van elektrische en houtgestookte hottubs en barrelsauna’s, voor zowel particulieren als de leisuremarkt, heeft hij een schat aan ervaring. Wat opvalt is dat ook hierbij hout een grote rol speelt. “Mits goed hout is het een fantastisch product waar je alle kanten mee op kunt. Voor de hottubs en de sauna’s gebruik ik thermowood. De aanblik en geur van dit hout doet je ook echt in een welnessomgeving wanen.”

Gouden handen

De afzetmarkt van Misja is, zeker als het op zijn hottubs en sauna’s aankomt, heel Nederland. Voor het maatwerk bij bedrijven richt hij zich

Reportage 31

voornamelijk op de Zaanstreek en de rest van Noord-Holland.

Misja heeft gouden handen. Zijn vrouw Sonja doet de administratie van Woodmex en staat klanten te woord in hun showroom. Zij vormen privé en zakelijk al jaren een twee-eenheid. Sonja fungeert bovendien als zijn klankbord. Hierover zegt zij: “Misja zit vol in het zakenleven en één van zijn positieve karaktereigenschappen is zijn enthousiasme. Hij ziet vaak kansen. Dat kan ik enorm in hem waarderen. Soms echter wil hij teveel en op zulke momenten hou ik hem een spiegel voor.” Misja lacht en knikt: “Ik zeg altijd: samen zorgen we dat we in balans zijn.”

Vakmensen

Misja werkt vaak samen met een vaste groep vakmensen. Voor transport en plaatsing, maar ook voor assistentie in de werkplaats. Hierover zegt Misja: “Ik werk graag met mensen die ik goed ken. Dan heb je aan een half woord genoeg. Deze mensen vullen mij aan, bijvoorbeeld als er

32
Reportage

ook installatiewerk aan de pas komt, zoals het plaatsen van extra wanden of voor goede water- en elektriciteitsaansluitingen. Want de klant moet bij mij ook terecht kunnen voor al het werk eromheen.” Op dit moment is de business booming. Dagelijks komen er aanvragen binnen. Van kleine tot grote opdrachten, Misja is er altijd voor in. “Ik merk dat er bij bedrijven behoefte is aan ruimtes die net even meer uitstraling hebben. Bijvoorbeeld de ontvangstruimte en de ruimten waar zaken aan tafel besproken worden. Het mag dan vaak een mooie, luxe tafel zijn. Dan kiest men voor hoogwaardige houtsoorten die klasse en warmte uitstralen. En zijn er na de oplevering wensen voor extra’s, dan is dat natuurlijk altijd bespreekbaar. Uiteindelijk wil ik maar één ding: tevreden klanten achterlaten. Immers, tevreden klanten leveren nieuwe klanten op.”

WOODMEX

Rosbayerweg 105 | 1521 RW Wormerveer 06 - 552 875 82 | info@woodmex.nl www.woodmex.nl

33
TEKST Dennis Captein | FOTO'S Woodmex Reportage

Sophista begeleidt overname

Kuijzer Installatietechniek

V.l.n.r. Jeffrey Schoordijk (Facta), Clim Kuijzer, Danny Hofman (beide Kuijzer Installatietechniek) en Nick Ursem( Sophista)

'We

helpen bij het maken van de juiste keuzes'

Als je een onderneming start, leg je daar je ziel en zaligheid in. Het wordt als het ware je kindje, waar je heel zorgvuldig mee omgaat. Als het moment daar is om afstand te doen van je bedrijf, wil je dat laten begeleiden door een partij die oog heeft voor jouw belangen en die het specialisme in huis heeft om de overdracht zo soepel mogelijk te laten gebeuren. Bij Sophista fusies & overnames kunnen ze dat als geen ander.

Aan tafel in Uitgeest zitten Nick Ursem, adviseur corporate finance bij Sophista (onderdeel van de Guidon Groep), Danny Hofman en Clim Kuijzer van Kuijzer Installatietechniek en Jeffrey Schoordijk van Facta Elektrotechniek. Eind 2023 werd de overname van Kuijzer door Facta, die door Nick begeleid werd, een feit.

Toegevoegde waarde leveren

“Danny en Clim kwamen bij ons omdat ze versterking zochten voor hun organisatie”, steekt Nick van wal. “Kuijzer Installatietechniek was met 12 man personeel toe aan een volgende stap voor de verdere uitbouw van de onderneming,

34

waarbij ondersteuning op het gebied van calculatie en werkvoorbereiding een vereiste was. Het onderbrengen van Kuijzer bij een strategische partij was een passende oplossing voor dit vraagstuk. Danny en Clim stonden open voor een overname, maar dan wel door een organisatie waarbij één en één drie zou worden, en die de gevraagde ondersteuning kon bieden in de dagelijkse business. Bij Sophista begrijpen we de impact van zo’n besluit. In de voorbereiding doorgronden wij daarom eerst de onderneming en hun businessmodel en bieden begeleiding in het hele proces, tot en met de verkoop. Wij leveren op vele fronten toegevoegde waarde. Denk aan het zoeken en benaderen van potentiële kopers, het voeren van onderhandelingen en projectmanagement. Het gaat in een transactie om de juiste partij, de prijs, voorwaarden en andere gewenste condities. En natuurlijk om het goede gevoel bij beide partijen, dat is misschien wel de basis.”

Grote verandering

Danny: “We hebben best lang getwijfeld of we de stap naar een overname wilden zetten, hoor. Bij Kuijzer werken we met een klein hecht team, waar we enorm veel verantwoordelijkheid voor voelen. Het verkopen van je onderneming gaat om zoveel meer dan alleen de prijs. En wat Nick aangeeft; het is een expertise, zo’n transactie is, zeker op detailniveau, een ingewikkeld verhaal. Er komen onder meer emoties bij kijken waarover discussiëren zinloos is. Dan is het fijn om op de kennis en ervaring van een expert te kunnen bouwen.”

“Ik ben in mijn eentje met Kuijzer begonnen”, geeft Clim aan, “en we zijn op hele natuurlijke

manier gegroeid tot waar we nu staan. Toen we vorig jaar met Facta Elektrotechniek in gesprek kwamen, was er gelukkig vrijwel meteen een klik op persoonlijk niveau, maar toch was het in het begin van de samenwerking best wennen. Verandering lijkt uitdagend en noodzakelijk, totdat het over jezelf gaat, is mijn ervaring. Ik was in het ondernemen samen met Danny alle vrijheid gewend, en ik heb best onderschat hoe groot de impact is van het invoegen in een draaiende organisatie. Maar je ziet dat onze jongens al snel in het team voegen en de uitdagende projecten die er zijn goed oppakken. Dat vinden we heel belangrijk en daar zijn we dan ook enorm trots op.”

Samen de toekomst in

“Ik heb er alle vertrouwen in dat we met zijn allen een mooie toekomst tegemoet gaan”, vindt Jeffrey. “We zijn nu met 45 FTE, een mooie club mensen met een heel divers palet aan kennis en ervaring. Onze visie is dat je als bedrijf alleen maar succesvol kan zijn en gezond kan groeien, als je een schaalbaar businessmodel hanteert. Zo kun je het beste anticiperen op alle veranderingen, die er tenslotte altijd zullen zijn. Dat we een mooie onderneming als Kuijzer door de prettige begeleiding van Sophista aan ons bedrijf hebben mogen toevoegen is echt een meerwaarde voor de toekomst!”

SOPHISTA FUSIES & OVERNAMES

Arcadialaan 32CD

1813 KN Alkmaar

072 - 540 80 10

info@sophista.nl

www.sophista.nl

35 Reportage
TEKST My happy writings | FOTO'S Richard Rood

Lancering winteruitgave bij Centraal Exclusief

Zoons Bart Burghout onthullen cover nieuwste INTO business

Bart Burghout is een trots man. Trots op zijn collega’s en de wijze waarop zij Centraal Exclusief, Bus Bart en Centraal Business Center laten groeien en bloeien. In de showroom van Centraal Exclusief, van waaruit bijzondere occasions hun weg naar kopers vinden, plaatste INTO business een podium met licht en geluid en rolde Bart Burghout voor alle gasten de rode loper uit voor een sfeervolle lancering. Onder toeziend oog van Bart en zijn vrouw, onthulden zijn zoons de cover van INTO business Zaanstreek… met daarop niemand dan Bart Burghout zelf. De zoons van Bart Burghout en zijn vrouw onthullen de cover met daarop hun vader.

In beeld 36
In beeld FOTO'S
37
Michel ter Wolbeek

Zaanstreek

Het totaalconcept van INTO business Zaanstreek bestaat uit het zakelijk kwartaalmagazine en INTO businessclub Zaanstreek. Deze club biedt de leden diverse extra mogelijkheden, zowel online als offline. De kosten bedragen € 450,- ex. btw per jaar.

De volgende bedrijven hebben we recentelijk mogen verwelkomen als nieuw clublid:

Businessclub 38
WORMERVEER BOUWBEDRIJF JAN VET BV ERHUIZINGEN
39 Businessclub
energy solutions
ouwkundig adviesbureau VkW PROJEC TS ©
van Braam Minnesma
B
Kijk voor de mogelijkheden op www.intobusiness.nu/into-business-zaanstreek/businessclub.html

Vastgoeddokter biedt heldere route naar verduurzaming vastgoed

Als één bedrijf durft te veranderen, dan is het de Vastgoeddokter uit Zaandam wel. Sinds eigenaar Martijn Beijer twee jaar geleden een koerswijziging inzette én vorig jaar het bedrijf van zijn vader overnam, heeft het bedrijf niet stilgezeten. “De adviezen die we destijds hebben uitgebracht, komen nu tot uitvoering. Dat vraagt behoorlijk wat van onze organisatie, maar dat is een mooie uitdaging.”

40
Martijn Beijer
Met persoonlijke aandacht, vertrouwen en kwaliteit

Op 20 januari 2023 droeg vader Ton Beijer zijn aandelen van de Vastgoeddokter over aan zijn zoon. Een geweldige stap, maar ook een sprong in het diepe, vertelt Martijn: “Als directeur komt er natuurlijk veel op je af. Zo heb ik vorig jaar voor het eerst zelf een nieuwe collega aangenomen. Gelukkig is de overname heel geleidelijk gegaan. We hebben hier samen stap voor stap naartoe gewerkt. Mijn vader werkt bovendien nog in het bedrijf, dus ik sta er zeker niet alleen voor.”

Routekaart

De Vastgoeddokter is hét bouwkundig ingenieursbureau op het gebied van duurzaam vastgoedadvies en projectmanagement. Die combinatie maakt het bedrijf uniek. Martijn: “Wij verzorgen het complete plaatje, tot en met de oplevering van een project. Met behulp van onze ‘routekaart’ geven we in zes stappen inzicht in de haalbaarheid van duurzaamheidsmogelijkheden. Waar andere bureaus stoppen na het advies, gaan wij een stap verder.”

Planontwikkeling van A tot Z

“Wij regelen álles voor onze opdrachtgever, van A tot Z. Denk aan ontwerpen, werkvoorbereiding, procesmanagement, planningen maken, omgevingsvergunningen en subsidies aanvragen, bewonerscommunicatie verzorgen en milieuonderzoeken uitvoeren. Dat doen wij niet allemaal zelf, we werken hiervoor samen met betrouwbare en gecertificeerde partijen. In onze branche gaat het niet om wie je bent, maar wie je kent.”

Stip op de horizon

De Vastgoeddokter neemt zijn opdrachtgevers aan de hand mee, zodat zij compleet ontzorgd worden. Martijn: “Bij dit soort grote projecten zien zij vaak door de bomen het bos niet meer. Ze willen van alles op het gebied van verduurzaming,

maar hebben geen idee waar te beginnen én waar ze willen eindigen. Dat is precies waar wij in het adviestraject mee starten: met de stip op de horizon. Aan ons de taak om tijdens het traject die stip vast te houden en bij te sturen indien nodig.”

Persoonlijke aandacht en vertrouwen

“Opdrachtgevers geven zich volledig aan ons over. Dat vraagt veel vertrouwen, want het gaat vaak om gigantische investeringen. Daarom geven wij al onze klanten oprechte, persoonlijke aandacht. Een advies met allerlei ingewikkelde berekeningen kan best overweldigend zijn. We gaan altijd met klanten om tafel met een bak koffie en nemen het advies stap voor stap door. Na afloop zijn ze vaak opgelucht en hebben ze vertrouwen dat het goed komt.”

Innovatie

Om klanten zo goed mogelijk te bedienen, houdt Martijn zich ook bezig met innovatie. “Ik organiseer regelmatig kennissessies voor bijvoorbeeld vastgoedbeheerders, beleggers en woningcorporaties. Door in contact te blijven met opdrachtgevers, versterk je de samenwerking en weet je beter wat er bij ze speelt. Ook houd ik mij bezig met het automatiseren van de adviestrajecten. Hierdoor kunnen we sneller en secuurder werken, waardoor we meer tijd overhouden voor het persoonlijke contact met de klant. Bovendien verkleinen we met automatisering de kans op fouten. Kwaliteit staat bij ons altijd voorop.”

Nieuwe locatie

“Al deze ontwikkelingen vragen natuurlijk wel wat van onze organisatie. We hebben de ambitie om binnen nu en vijf jaar te groeien naar een team van tien tot vijftien collega’s. Maar die groei moet wel op een natuurlijke manier verlopen. Ook blijven we niet op deze locatie in Zaandam. We hebben een stuk grond gekocht in Assendelft waar we een duurzaam kantoorpand gaan bouwen. Omdat we groeien in personeel én omdat we een pand willen dat beter past bij de uitstraling van ons bedrijf.”

VASTGOEDDOKTER

Westzijde 422 | 1506 GM Zaandam

075 - 631 03 75 | info@vastgoeddokter.com

www.vastgoeddokter.nl

41 Reportage
TEKST Tekstbureau MWords | FOTO Michel ter Wolbeek

'Deze regio zit vol technische parels'

Binnen de maakindustrie volgen veranderingen elkaar snel op. Om mee te gaan met deze ontwikkelingen en voorop te blijven lopen is innovatie van belang. Noord-Holland kent een groot aantal gevestigde machinebouwers en toeleveranciers. Stuk voor stuk koplopers en veelal marktleiders. Doordat deze bedrijven zich in een nichemarkt bevinden en veelal gericht zijn op export, zijn ze niet altijd even bekend in de regio.

TechValley is een samenwerkingsverband waar ruim 60 van deze machinebouwers en toeleveranciers uit Noord-Holland samenwerken op het gebied van kennisontwikkeling en innovatie. Dit doen ze samen met regionale innovatiepartners zoals kennisinstellingen, brancheverenigingen en overheidsorganisaties. Deze combinatie van bedrijfsleven, onderwijs en overheid zorgt voor een ruime variatie aan invalshoeken en een groot

42
Noord-Holland kent een groot aantal gevestigde machinebouwers.

TechValley faciliteert maakindustrie van de toekomst

netwerk. Deze organisatie fungeert als etalage van regionale innovaties in de maakindustrie. Door de krachten te bundelen, van elkaar te leren en samen te innoveren blijven de bedrijven zich ontwikkelen en maken ze zich klaar voor de toekomst.

Bedrijfsbezoeken

Door vraaggestuurd te werken kunnen aangesloten bedrijven zelf innovatiethema’s aandragen, geven programmamanagers José Laan en Sandra Verweij van TechValley aan. “Door middel van bedrijfsbezoeken inventariseren wij de innovatiethema’s. Samen met het bedrijf stellen we een technologieroadmap op, we bekijken of er onderzoek gewenst is op de thema’s die spelen en of om- of bijscholing nodig is. Zo ondersteunen we de innovatie daar waar het bedrijf dit daadwerkelijk nodig heeft.” In werkgroepen wordt vervolgens aan kennisdeling en concrete innovatieprojecten gewerkt. Dit doen de bedrijven samen met studenten, lectoren en docenten van regionale kennisinstellingen. De cultuur binnen TechValley is open en transparant. Sandra zegt hierover: “Doordat elk deelnemend bedrijf opereert in haar eigen niche is er geen onderlinge concurrentie. Deelnemen aan TechValley betekent dan ook actief meedoen en kennisdelen.”

Uitgangspunten

Met hoofdthema’s Robotica & Vision, Data & AI en Smart Global Services werkt TechValley vanuit drie uitgangspunten. Alle ontwikkelde innovaties binnen TechValley zijn leer- en referentieprojecten voor andere maakbedrijven én voor technisch onderwijs en onderzoek. TechValley wil innovatie faciliteren, onder andere door onderdelen uit

Coverstory 43
Sandra Verweij (l) en José Laan van TechValley.
Fieldlab in Alkmaar fungeert als experimenten testlocatie

de betreffende innovatieprojecten voor te leggen aan techniekstudenten. Op deze manier worden scholen gestimuleerd en geactiveerd om mee te bouwen aan de techniek van de toekomst. In het fysieke TechValley Fieldlab, dat is gevestigd bij Hogeschool Inholland in Alkmaar, wordt geëxperimenteerd en getest met nieuwe technologieën en toepassingen. Onderzoeken, resultaten, ervaringen en ontdekkingen worden geïntegreerd in de lesstof van Inholland. “Om- of bijscholing is dus ook een onderdeel van ons leeren ontwikkelprogramma”, vertelt José. “We zien dat de machines van de toekomst steeds complexer worden, onder andere door de toepassing van robotica, data en AI. Het onderwijs moet hierop aansluiten. Samen met scholen en bedrijven ontwikkelen we kennisprogramma’s die aansluiten

bij de praktijk en die toegepast kunnen worden voor bestaande medewerkers”.

Technisch talent in de regio

“Onze regio zit vol met technische parels”, geeft Sandra aan. “We willen technisch talent uit de regio behouden door stage en afstudeeropdrachten van TechValley bedrijven uit te zetten bij onze onderwijspartners.” Studenten kunnen zo meewerken aan innovaties en kennismaken met de bedrijven uit de regio. Tot op heden zijn er meer dan 400 technische studenten betrokken bij TechValley en hebben inmiddels meer dan 30 afstudeerders een aanstelling gekregen binnen een deelnemend bedrijf. Een mooi voorbeeld van een innovatie die mede

44
TechValley ondersteunt de innovatie daar waar het nodig is.
TEKST Marleen Klaver | FOTO'S Natascha Libbert

door TechValley tot stand is gekomen is de JASA NXXT. Dit is de nieuwe generatie verticale verpakkingsmachines van JASA Packaging Solutions uit Alkmaar. José: “JASA is aan de slag gegaan met de volgende generatie van verpakkingsmachines vanuit een modulaire gedachte. TechValley heeft hierbij een actieve bijdrage kunnen leveren door het inzetten van studenten bij verschillende research- en developmentuitdagingen en door te helpen subsidie aan te vragen bij het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkelingen, waardoor de ontwikkeling tot uitvoering kon worden gebracht.”

Next generation machine engineering

Sandra heeft een duidelijke toekomstvisie voor

TechValley: “Hét samenwerkingsplatform voor machinebouwers van de toekomst worden, of eigenlijk blijven, door steeds mee te ontwikkelen met de bedrijven.” Zij voorspelt dat er in de toekomst een steeds grotere vraag zal zijn naar technisch geschoolde mensen. Zowel naar ontwikkelaars als naar handen die de machines bedienen, ondanks vergaande automatisering en robotisering. Verder zullen de machines van de toekomst klantspecifieker zijn en zullen er dus meer modulaire technologieën en toepassingen ontwikkeld moeten worden. Data en AI krijgen een belangrijke rol in de ontwikkeling van bijvoorbeeld voorspellend onderhoud en met behulp van productpaspoorten zullen ook de thema’s circulariteit en duurzaamheid belangrijke factoren zijn voor de maakindustrie van de toekomst.”

45
Het NXXT generation packaging systeem is mede door TechValley tot stand gekomen. Issa Vloeren verovert nieuwbouwmarkt Van bedrijfsnaam tot gewaardeerd merk Lisa Boots en Fady Issa: "Wij gaan knallen, ik zeg het je."

In de wereld van interieur en styling is verandering een gegeven. Trends verdwijnen even snel als dat zij opkomen en wie daar geen voeling mee houdt, verliest zijn aansluiting bij consument en markt.

Voor Fady en Lisa, de ondernemers achter Issa Vloeren, is die dynamiek een tweede natuur geworden.

“We zijn ooit begonnen met het leggen van parketvloeren, maar inmiddels is ons bedrijf uitgegroeid tot een allround partner voor interieuroplossingen. Steeds vaker schakelen we met aannemers en vastgoedontwikkelaars om kopers te ontzorgen met zorgvuldig samengestelde nieuwbouwpakketten”, vertellen zij.

Altijd ‘aan’ staan

In een markt zo beweeglijk als de zijne, is Fady voortdurend gefocust op kansen: “Sinds de oprichting hebben we altijd een gestage groei gekend, maar in de afgelopen vijf jaar heeft die stijgende lijn echt een boost gekregen. We hebben een mooie winkel waarin we onze klanten uiteenlopende collecties laten ervaren. Daar gaat een sterke overtuigingskracht van uit. Tegelijkertijd investeren we voortdurend in een goed opgeleid team van echte vakmensen, waardoor we de beloofde kwaliteit van afwerking ook kunnen waarmaken. In het afgelopen jaar hebben we bovendien onze backoffice geoptimaliseerd, waardoor we qua planning en communicatie nog scherper op de bal spelen. In deze branche wordt gewoon ontzettend veel van aanbieders verwacht. Dat betekent dat je altijd ‘aan’ moet staan.”

Hoogwaardige nieuwbouwprojecten

Onder particulieren had Issa Vloeren al een klinkende naam opgebouwd. Medewerkers van de buitendienst verfraaien wekelijks zo’n 20 tot 40 woningen, voor een groot deel in het hogere segment. Groeiend is de betrokkenheid van Issa Vloeren bij de ontwikkeling van nieuwbouwprojecten: “In ons netwerk hebben we goede relaties opgebouwd met grote bouwbedrijven en ontwikkelaars. Met hen werken we steeds vaker samen om veelzijdige interieurpakketten samen te stellen voor kopers van nieuwbouwappartementen. Zij maken dan al in een vroeg stadium hun keuze in vloer-, wand- en raambekleding, met als grote voordeel dat de inrichting meteen wordt meegenomen in de hypotheek en de bouw. De appartementen worden vervolgens turnkey opgeleverd, volledig naar smaak en wens van de bewoners.”

Zichtbaar en tastbaar

“Kopers vinden het prettig dat wij het complete plaatje voor hen kunnen schetsen”, merkt Fady op. “Daardoor kun zij zich een goede voorstelling maken van hoe hun nieuwbouwwoning er straks gaat uitzien. Wij maken hun keuzes zichtbaar en tastbaar, en dat draagt bij aan het verkoopproces, nog even los van de snelheid en het gemak. De schaalgrootte van dit type projecten heeft wel een aanpassing gevergd van onze backoffice. We hebben de binnendienst verder geautomatiseerd en losgetrokken van de buitendienst, om zo de professionele groei van ons bedrijf te faciliteren. De planning lijkt soms wel een soort Tetris-puzzel, met allerlei blokken die op exact het goede moment moeten samenvallen. Onze jongens werken keihard om die planning te halen, en ik ben er oprecht trots op dat dat iedere keer weer lukt.”

Als een lopend vuurtje

“In alle fasen van onze groei hebben wij steeds vastgehouden aan een hoge kwaliteit van afwerking. Dat is echt onze constante in een markt die voortdurend verandert. Je merkt nu dat dit als een lopend vuurtje rondgaat, zeker omdat er qua aanbieders ook veel kaf tussen het koren zit. Bij ons is die mooie vloer vanzelfsprekend, net als de kwaliteit van de wandafwerking of de raambekleding. We proberen ons bovendien te onderscheiden door de communicatie en de planning naar datzelfde niveau te tillen. In de huidige krappe arbeidsmarkt is dat best een uitdaging, maar we geven gemotiveerde mensen een kans door hen zelf op te leiden volgens onze eigen, hoge standaard. Elke vijf-sterren-review en ieder bedankmailtje is een compliment aan hen. Mede dankzij hun inzet staan er voor de komende tijd al heel wat toffe projecten op stapel. Wij gaan knallen, ik zeg het je.”

ISSA VLOEREN

Edisonweg 1c

1821 BN Alkmaar

072 - 540 45 90

www.issavloeren.nl

47 Reportage
TEKST Esther Daniëls | FOTO Richard Rood

Zaanse/Purmerendse ondernemers

Melissa Vlietman en Angelique Rivas

'Doorbreken

glazen plafond vergt lange adem'

48

Vrouwelijke ondernemers gaan verhoudingsgewijs minder snel failliet dan mannelijke. Dat roept op zijn mínst de vraag op welke eigenschappen daaraan bijdragen. Maar er zijn ook andere feiten die om opheldering vragen. Waarom zijn er toch zoveel meer mannelijke ondernemers dan vrouwelijke? En waarom zijn mannen, ondanks meer faillissementen, in het algemeen succesvoller als ondernemer?

Het verschil tussen de aantallen is behoorlijk: een verhouding van 1 op 7. In veel branches wordt de top nog steeds door mannen bemand. “In de zorg is tweederde van de werkenden een vrouw, maar 76,8 procent van de bestuurders in die sector is een man. In de bouw wordt 5,8 procent van dergelijke functies vervuld door vrouwen. Dat laatste is misschien niet heel verrassend, gezien de branche. Maar het percentage is wel erg laag. Dat is niet waar we willen zijn”, zegt Rebecca Slee van WOMEN Inc., een in Amsterdam gezetelde belangenorganisatie die zich inzet voor gelijke kansen tussen vrouwen en mannen. Bovendien staat het in contrast met berichten dat vrouwelijke ondernemers minder snel failliet gaan en in managementteams zorgen voor betere prestaties.

Stereotypering

De oorzaken voor de kleinere vertegenwoordiging van vrouwen in bestuursfuncties moet volgens Rebecca onder meer worden gezocht in het feit dat vrouwen vaker parttime werken en dat deze banen nog vaak alleen fulltime worden aangeboden. Maar, zo voegt ze toe, genderstereotypering speelt de belangrijkste rol. Oftewel: vooroordelen. “Dezelfde kwaliteiten worden verschillend beoordeeld bij mannen en vrouwen. Een salarisonderhandeling van een man wordt bijvoorbeeld eerder positief beloond dan bij een vrouw. Ook vindt een meerderheid van de Nederlanders dat een vrouw het

Reportage 49

best deeltijd kan werken, ongeacht of ze kinderen heeft of niet. Op sommige werkvloeren horen vrouwen dat ze bepaalde taken niet kunnen uitvoeren vanwege hun vrouw-zijn. Dit soort vooroordelen zijn vaak nog diepgeworteld”, aldus Rebecca.

Mannen gaan verhoudingsgewijs vaker failliet dan vrouwen

Mannen krijgen volgens haar net zo goed met stereotypering te maken. Van de mogelijkheid om aanvullend partnerverlof op te nemen na de komst van een kind maakt slechts een klein groepje gebruik. Volgens haar wordt zorgen voor je kind op sommige werkvloeren als niet ‘mannelijk’ beschouwd.

Bedrijfscultuur

In de praktijk kunnen vrij praktische oplossingen drempels wegnemen. WOMEN Inc. pleit er onder meer voor dat bedrijven een deel van het salaris aanvullen bij partnerverlof om de keuze voor partners makkelijker te maken en vrouwen te ondersteunen met zorgtaken. Daarnaast zijn er ook beleidsmatige aanpassingen nodig, meent Rebecca. “Zeker voor de doorstroom van vrouwen is beleid van belang. Vul een topfunctie bijvoorbeeld in met twee parttimers. Verder is

een vrouwvriendelijke profilering belangrijk, maar dat geldt voor een veilige bedrijfscultuur nog veel meer. Die verander je niet van de ene op de andere dag. Maar het helpt al een hoop als de directie zich ervoor inzet en het goede voorbeeld geeft.”

Boter bij de vis

Vrouwen aan de top kunnen de bedrijfscultuur in belangrijke mate beïnvloeden. In Purmerend is Angelique Rivas directeur in een mannenwereld. Samen met haar man en zoon runt ze twee bedrijven onder de namen KWR Exergie en WR College, respectievelijk een opleidings- en examencentrum in de infratechniek en een private mbo-school in de infra. Haar ondernemerschap is gebaseerd op een aantal kernwaarden. Zorgzaamheid is er eentje die in het oog springt. Zo kan elke examinant die stijf staat van de zenuwen of problemen ondervindt door dyslexie rekenen op welgemeende aandacht. “Op de werkvloer streef ik naar een huiskamersfeer waarin iedereen zich op zijn gemak voelt”, zegt ze. “Heeft er iemand een knuffel nodig? Dan geef ik die. Vrouwen kijken sowieso meer naar de mens.”

Te soft

Gevraagd naar het waarom van de relatief kleine hoeveelheid vrouwen in bestuursfuncties zegt ze: “Ik kan natuurlijk alleen voor mezelf praten. Ik zou er te soft voor zijn. Zeker op hoge posities in het bedrijfsleven moet je hard kunnen zijn, moeilijke knopen doorhakken en medewerkers ontslaan. Voor mij reden om dat niet te willen.”

Eigenschappen die vrouwen verder helpen zijn volgens haar een praktische inslag en het houden van overzicht. “Mijn principe is: boter bij de vis. Je moet dingen niet te veel laten opstapelen.

Direct betalen en zorgen dat je zaken op orde zijn. Dan weet je altijd hoe de boel ervoor staat en waar je aan toe bent. Volgens mij zijn dat typisch vrouwelijke eigenschappen.”

50
Reportage
Melissa Vlietman: “Veel vrouwen willen helemaal niet op die rots staan”

Risicobeheersing

Wat vrouwen verder typeert, is dat ze een groter empathisch vermogen hebben en vaak beter communiceren, meent ondernemer Melissa Vlietman. Juist dat brengt hen volgens haar verder. “Ook zijn ze bedrevener in risicobeheersing. Al heeft dat ook een keerzijde. Het zou goed kunnen dat ze daardoor minder snel aan ondernemerschap of een topfunctie beginnen. Het zou mooi zijn als vrouwen meer in zichzelf geloven en wat meer lef tonen. Ik geloof ook dat vrouwelijke ondernemers minder snel investeringen aanvragen om te

1 op de 7 topfuncties wordt bekleed door een vrouw

groeien. Daardoor blijven ze relatief klein”, zegt zij. Met haar reclame-, marketing- en communicatiebedrijf Buro Bereik in Zaandam verzorgt Melissa onder meer het socialmediabeheer voor bedrijven. Dat doet ze met

vijf medewerkers. “Ik weet nog goed hoe spannend ik de stap naar mijn eerste werknemer vond. Ineens kwam er een extra verantwoordelijkheid bij en nog een reden om ervoor te zorgen dat er voldoende werk bleef binnenkomen. Maar het heeft me veel gebracht. Naast betere prestaties, voelen we ons samen verantwoordelijk voor het werk en het is ook echt veel leuker dan alles in je eentje doen.”

Het glazen plafond

Melissa meent dat het doorbreken van het glazen plafond een lange adem vergt. Mannen hebben nu eenmaal lange tijd het toneel gedomineerd. “Maar het ligt ook aan de vrouwen zelf. Een groot deel wil helemaal niet op die rots staan, naast die mannen. Ze hebben vaak andere prioriteiten, willen mogelijk parttime werken, cijferen zich snel weg en richten zich liever op zorgtaken. Dat is begrijpelijk, maar het betekent wel dat de gelijkheid tussen mannen en vrouwen nog ver weg lijkt te zijn. Wel zie ik dat corporate Nederland steeds meer doet om vrouwen te laten toetreden tot topfuncties.”

51
TEKST Marjolein Straatman | FOTO'S Jada Wong en INTO business Reportage
Angelique Rivas: “Mijn principe is: boter bij de vis.” Rebecca Slee van WOMEN Inc.
'We

moesten ons verhaal en onze positionering scherper krijgen'

Het ondernemerschap zorgt elke dag voor uitdagingen. Ook innovatieve startups en scale-ups vinden obstakels op hun pad naar groei. Alle hulp is daarom welkom. Met haar versnellingsprogramma biedt GO!-NH die hulp. H20 uit Purmerend kan daarover meepraten.

Zaken sneller voor elkaar krijgen. Het klinkt menig ondernemer als muziek in de oren. Er komt immers nogal wat op je af als je naast de dagelijkse werkzaamheden je bedrijf ook wilt doorontwikkelen en laten groeien. Precies daarmee schiet GO!-NH, een innovatieprogramma van de provincie Noord-Holland, te hulp.

Sneller in de markt zetten

“GO!-NH helpt ondernemers hun product sneller in de markt te zetten en – als ze dat al hebben gedaan – om op te schalen. Doelen die een proces van een jaar of anderhalf vragen hopen wij in vier tot zes maanden te bereiken”, vertelt André Knol van Innomics, dat samen met Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord verantwoordelijk is voor de uitvoering van het programma. Hij doet dat in opdracht van de provincie Noord-Holland.

GO!-NH is bedoeld voor innovatieve bedrijven die bijdragen aan een schone, duurzame en gezonde wereld. Met het programma wil de provincie zowel het Noord-Hollandse mkb versterken als een positieve impact maken op de maatschappij.

Experts

Spil in GO!-NH zijn de drie programma’s Accelerator, Growth en Scale. Welke van de drie het meest geschikt is voor een bedrijf, hangt af van de grootte van de onderneming in kwestie en de fase waarin die zich bevindt. In een periode van drie tot zes maanden werken ondernemers onder leiding van een coach aan hun bedrijf. De hulpvragen waarmee ze aankloppen zijn divers. “Dat kan het

bouwen van een propositie zijn, maar ook helpen we hen bij finance- en ontwikkelingsvraagstukken. Veel jonge bedrijven worstelen met opschalen en vinden het bijvoorbeeld lastig om een financiering op te halen voor groeikapitaal. Anderen willen internationaliseren en kunnen hulp gebruiken bij het vinden van de juiste juridische structuur en mensen ter plaatse”, legt André uit. GO!-NH stoelt onder meer op een groot netwerk van experts. Onder hen zitten veel gelouterde ondernemers die de gedroomde stappen al grotendeels hebben gezet. Via het

52
Dirk Tuip, eigenaar van H20.

innovatieprogramma komen de deelnemers op laagdrempelige wijze met hen in contact.

Commitment

Deelname aan een GO!-NH-programma is de eerste keer gratis. Wel is de selectieprocedure streng, meent André. “Er wordt een tijdsinvestering van meerdere dagen per maand verlangd. Gelukkig is het commitment altijd groot. Ondernemers gaan gemotiveerd aan de slag om hun bedrijf verder te brengen. Dat levert energie op en draagt bij aan een gezond en vitaal ecosysteem in de hele provincie. Mét onverwachte kruisbestuivingen. Er zijn bedrijven die elkaar kennen van GO!-NH en die daarna een samenwerking zijn gestart.”

Scherp verhaal

Inmiddels volgden meer dan 200 bedrijven een programma van GO!-NH. Een van hen is H20 uit Purmerend, een esports techcampus. Oprichter Dirk Tuip wil een ecosysteem opbouwen voor studenten en bedrijven in esports en creative technologie. Naast een locatie voor esportswedstrijden moet H20 dé plek worden waar bedrijven tot wasdom komen en waar gamers met techskills worden klaargestoomd voor de beroepen van de toekomst.

Dirk Tuip: “Dankzij pitchspecialisten is nu elk woord van ons raak”

Dirk klopte al vrij vroeg aan bij GO!-NH voor het Accelerator-programma. “We hadden net de sleutel, de eerste renovatie was een feit. Nu was het tijd om ons verhaal en onze positionering scherper te krijgen. In een pitchtraining bij GO!-NH

hoorden veel verschillende mensen ons verhaal aan. Pitchspecialisten hielpen ons ervoor te zorgen dat elk woord raak is en om het in één minuut te gieten.”

Specifieke expertise

Dirk zoomde met zijn bedrijf ook in op de vraag wat ervoor nodig is om toe te groeien naar een campus. Buiten de 10.000 vierkante meter kantoorruimte die H20 nu tot zijn beschikking heeft, krijgt zijn onderneming al vrij snel met gemeentegrond te maken. En dat brengt weer compleet nieuwe vraagstukken met zich mee. De ondernemer sparde erover met verschillende deskundigen uit het netwerk en kreeg vrij specifieke expertise mee. Achteraf was het een geslaagde deelname, vindt hij. Dirk was al bekend met andere acceleratorprogramma’s en zegt: “Die zijn doorgaans wat intensiever en verlangen ook een aandeel in je bedrijf.

GO!-NH is in dat opzicht onafhankelijker met meer vrijheid, maar met veel commitment, en juist dat sprak me aan. Ook was het interessant om andere ondernemers te ontmoeten. Inmiddels ben ik zelfs ambassadeur. Als ik nu een veelbelovende startup zie, draag ik ‘m voor bij GO!-NH.”

53
TEKST Marjolein Straatman
GO!-NH hielp H20 uit Purmerend
André Knol van Innomics.

Netcongestie is voor veel bedrijven een serieus probleem. Het kan een streep zetten door groeiplannen en verduurzamingsambities. Toch gaat het volgens Ruud Kos van FIMIH Energy Solutions vooral om de bereidheid hier anders tegenaan te kijken. “Je kunt bij een overbelast elektriciteitsnetwerk twee dingen doen: vingerwijzend de netbeheerders hekelen óf onderzoeken wat er wél kan. Behoor je tot de laatste categorie? Mooi! Wij helpen je graag om verder te komen.”

FIMIH is een partner waar je letterlijk energie van krijgt. En dankzij FIMIH kan ondernemend Nederland beschikken over duurzame energie en kunnen bedrijven zo efficiënt en groen mogelijk laden. Deze specialisten zijn energie-minded, solar-gedreven en intrinsiek gemotiveerd om een steentje bij te dragen aan het klimaat. Op een slimme en integrale manier. FIMIH levert en installeert laadpalen, zonne-energiesystemen en batterijopslagsytemen die slim aangestuurd worden vanuit een energiemanagementsysteem. Ze richten zich op het MKB en eigenaren van vastgoed met eigen parkeerfaciliteiten. “Maar bovenal op ondernemers met ambitie om te verduurzamen en voor wie op een slimme manier grip wil krijgen op verbruik en kosten van energie,” benadrukt Ruud.

Integrale energieoplossingen

De samenwerking met Royal Schiphol Group is een sprekend voorbeeld van succesvolle exploitatie van integrale duurzame energieoplossingen. Ruud: “Wij helpen Royal Schiphol Group bij het verwezenlijken van hun ambitie om tegen 2030 10.000 laadpunten te installeren op de verschillende luchthavens. De levering van de laadpunten is integraal onderdeel van de samenwerking in combinatie met het gebruik van onze backoffice om de laadpunten efficiënt te beheren. Een impactvolle opdracht.”

Toch zijn het niet alleen de grote partijen die FIMIH ondersteunt. “Ook Dierenambulance Amsterdam hielpen we bij de laadinfrastructuur, ondanks de beperkte energiecapaciteit. En op dit moment realiseren we de laadinfrastructuur voor het Zuiderzeemuseum. Zij hebben grote verduurzamingsambities voor de toekomst. Groot

Voor impactvolle energieoplossingen

of klein, het is ons om het even. Als we de opwek en het verbruik van energie op een slimme manier aan elkaar kunnen koppelen, voegen we al waarde toe.”

Impact maken

En dat is precies waar FIMIH over gaat: impact maken! Vanuit die intrinsieke motivatie vliegt Ruud met zijn team het gesprek aan met de ondernemer. Ruud: “Wij willen weten: wat betekent energie en duurzaamheid voor jouw organisatie? Waar sta je nu en waar wil je op korte en lange termijn naar toe? Op basis daarvan ontwikkelen wij de meest optimale energieoplossing voor de specifieke situatie. Vaak is dat een combinatie van maatregelen, zoals zonnepanelen, laadpalen en batterijen die we slim aansturen vanuit een energiemanagementsysteem. En het mooie is: wij regelen alles en ontzorgen de klant optimaal.”

Als Ruud vrijelijk mocht wensdenken, dan verandert de manier waarop bedrijven nadenken over hun energievraagstuk. “Dan gaan ondernemers slimmer om met hun energievoorziening waardoor ze de kosten verlagen, er minder netbelasting is en ze duurzamer opereren. Dat zou ik wel heel gaaf vinden.” TEKST

FIMIH ENERGY SOLUTIONS

Berenkoog 35 | 1822 BH Alkmaar

075 - 207 30 19

| info@fimih.com

Gina Schilder | FOTO Michel ter Wolbeek
54
Ruud Kos

Navigeren door Verandering

De afgelopen vijf jaar bij Unframed waren een enerverende reis vol transformaties. We hebben twee bedrijven samengevoegd, zijn omgedoopt tot 'Unframed', hebben ons managementteam uitgebreid, zijn geconfronteerd met de uitdagingen van de coronapandemie en de daaruit voortvloeiende consequenties, en zijn in diezelfde periode verhuisd naar een ander pand waar we met het hele team een creatieve en inspirerende werkplek hebben gemaakt.

Als bedrijf en als team hebben we een opmerkelijke groei doorgemaakt, zowel in omvang als op persoonlijk vlak. Deze groei heeft ons team diverser gemaakt dan ooit tevoren, met vijf verschillende generaties die nu voor het eerst samenwerken op de werkvloer.

Als oudste lid van het managementteam stond en sta ik voor de uitdaging om te navigeren tussen de verschillende generaties die ons bureau vormen. Van de jonge, digitale generatie tot meer ervaren krachten zoals ikzelf: iedereen brengt zijn of haar eigen perspectief en waarde met zich mee. Juist door deze diversiteit wordt ons team sterker en zijn we beter in staat om te anticiperen op de voortdurende veranderingen in de wereld om ons heen.

Het is onmogelijk om te praten over deze veranderende wereld zonder de opkomst van kunstmatige intelligentie te benoemen. De snelle technologische vooruitgang heeft geleid tot de onmisbaarheid van AI, waarbij programma's zoals ChatGPT en Midjourney niet meer weg te denken zijn. Als ondernemer en mede-eigenaar

van een creatief en technisch bureau zie ik deze ontwikkeling niet als een bedreiging, maar als een kans.

We zetten de mogelijkheden van AI en andere technologieën actief in om onze dagelijkse werkzaamheden te optimaliseren en te verbeteren. Door AI toe te passen vergroten we onze efficiëntie en blijven we trouw aan onze belofte om merken, organisaties en bedrijven te (nog) beter te maken. In plaats van af te wachten hoe anderen reageren op deze veranderingen, nemen we het voortouw en gebruiken we ze om ons werk nog doeltreffender en effectiever te maken.

Navigeren door verandering is een constante factor geworden in ons bestaan. Door flexibel te blijven en mee te bewegen met deze veranderingen weten we dat dit de sleutel is tot groei, innovatie en succes. Bij Unframed zien we verandering niet als een obstakel, maar als een kans om te groeien en te evolueren, zowel als individu als organisatie.

55
Robert Groot is commercial director en, samen met 4 anderen, eigenaar van Unframed, dat gevestigd is in Wormerveer. In zijn werk houdt hij zich bezig met het adviseren van klanten op het gebied van marketing, conceptontwikkeling en digitalisering. Column Robert Groot

BAANPersoneel groeit met partners mee

De maakindustrie en de transport- en logistieksector snakken naar gemotiveerd personeel. Maar dat er te weinig mensen zijn om de vele vacatures in te vullen, betekent nog niet dat het mission impossible is. Wie investeert in BAANPersoneel krijgt een kundige en loyale partner die voor opdrachtgevers niet alleen groei bewerkstelligt, maar tevens jarenlang aan diens zijde blijft lopen. “Wij zijn geen CV-schuivers en ook geen urenfabriek, maar vereenzelvigen ons met het DNA van onze partners. Dat is onze kracht.”

Aan het woord is eigenaar Erik Nooij. In 2008 richtte hij zijn wervings-, selectie- en personeelsbureau op. Zijn bedrijf opereert vanuit kantoren in Beverwijk en Alkmaar. BAANPersoneel heeft als recruiter een prachtige reputatie opgebouwd in het IJmond-gebied en begint in de regio’s Alkmaar en Westfriesland ook een gevestigde naam te worden. “Waarom het ons wel lukt?”, herhaalt hij de vraag. “Wij hebben een groot en uitgekiend netwerk opgebouwd. Dat zijn mensen die rechtstreeks bij ons solliciteren, maar net zo goed via mond-tot-mondreclame bij ons terechtkomen. Onze zoektocht naar goede mensen is nooit klaar. Doorlopend actief zijn, dat is dé manier om in deze tijd beslagen ten ijs te komen.”

Doorgronden

Hij vervolgt: “Werkzoekenden met wie wij in gesprek gaan, leren wij echt kennen. Wat zoeken en willen deze mensen? Natuurlijk zijn skills belangrijk, maar enthousiasme en een goede motivatie zijn voor ons leidend. Vervolgens is het aan ons om een match te realiseren. Dus moet de bedrijfscultuur passen bij die mensen. Die cultuur leren we kennen door in de huid van onze partners te kruipen.” BAANPersoneel opereert, zoals Erik zegt, als het ware vanuit de directiekamer van de klant. “Als wij weten wat de ambitie van een bedrijf is, kunnen wij daar de mensen op afstemmen.”

Arno Bloedjes is al 15 jaar als recruiter voor BAANPersoneel werkzaam. Hij zegt: “We kunnen

honderduit vertellen, maar wat het allerbelangrijkste is aan ons werk is luisteren. Wat zoeken onze partners en wat willen werkzoekenden nu echt?

Het komt heus voor dat de vooraf gedachte match uiteindelijk toch geen match blijkt te zijn, maar door echt te luisteren, verklein je dat risico. Wij monitoren de mensen én onze partners doorlopend. Want wat een match is, moet een match blijven.

Investering

“Dat is een taak van BAANPersoneel, maar evengoed van haar partners. Om groei te kunnen bewerkstelligen moeten bedrijven veel meer dan vroeger energie steken in de mensen die wij aandragen”, zegt Dave Abbink. Hij is sinds 3 jaar verantwoordelijk voor de marketing en commercie binnen BAANPersoneel. “Werkzoekenden hebben vandaag de dag meer keuze. Onze partners moeten daarom tijd investeren om mensen in te werken, wegwijs te maken én te behouden.” Erik vult aan: “Bedrijven die bereid zijn om deze investering te doen, gaan de slag op de lange termijn winnen, daar ben ik van overtuigd.”

Veel MKB-bedrijven uit IJmond, Alkmaar en Westfriesland doen al jaren goede zaken met BAANPersoneel. Door de jaren heen groeide de organisatie mee met tal van partners. Erik: “De gemene deler van deze bedrijven is dat zij een echte werkmentaliteit hebben. ‘Niet lullen maar poetsen’ is zeker op hen van toepassing. Bovendien is dat een mentaliteit die ook ons past als een jas.”

56

Top 5 van vacatures

BAANPersoneel is sterk in zowel de maakindustrie als de transport- en logistieksector. Hoewel deze sectoren verschillend zijn, liggen ze vaak in elkaars verlengde. Versterking is in beide sectoren wenselijk.

De top 5 van meest geplaatste vacatures ziet er als volgt uit:

1. Monteurs en installateurs

2. Experts in groenvoorziening

3. Dakwerkers

4. Infraspecialisten

5. Timmerlieden

Bedrijven die BAANPersoneel vragen om invulling te geven aan deze vacatures, vinden vaak ook kantoorpersoneel via Erik Nooij en zijn medewerkers.

HR-specialist

Ook bedrijven zonder HR-afdeling kunnen bij Erik en zijn mensen terecht. Erik is van huis uit HR-specialist en dat blijkt voor veel klanten van grote toegevoegde waarde te zijn. “Instroom en doorstroom zijn belangrijk, maar het behoud van goede mensen is dat net zo goed”, zegt hij. Hij werkt hierbij intern nauw samen met Dave en Arno, en met Margretha, die als backofficemedewerker een belangrijke spin in het web is.

Bedrijven kunnen met BAANPersoneel alle kanten op. Gangbaar is de 1040 uur-regeling. Dat wil zeggen dat mensen eerst gedurende dit tijdsbestek op de loonlijst van BAANPersoneel staan en daarna in dienst van de opdrachtgever kunnen komen. Het is mogelijk om deze regeling te verlengen, net als dat het eerder in dienst nemen een optie is.

BAANPERSONEEL

Baanstraat 80

1943 CL Beverwijk

0251 - 22 45 26

info@baanpersoneel.nl

Robijnstraat 56

1812 RB Alkmaar

072 - 20

101 43

baanpersoneel.nl

57
kruipt in de huid van de opdrachtgevers
Recruiter
TEKST Dennis Captein | FOTO doorNorbert
Dave Abbink, Erik Nooij en Arno Bloedjes

Colofon

Thema Zomer 2024

De maakindustrie Let's make things better

Thema Herfst 2024

Ondernemen is topsport

Mentaal, fysiek, financieel fit zijn en blijven

Thema Winter 2024

Een sterk merk Wat is je identiteit?

Thema Lente 2025

Groeien Noodzaak of keuze

UITGEVERIJ ADRES

E-MAIL

TELFOON INTERNETADRES

UITGEVERS

REDACTIE COÖRDINATIE COLUMNISTEN

FOTOGRAFIE VORMGEVING VERKOOP

VERKOOP BINNENDIENST

DRUK

ADRESWIJZIGINGEN

INTO business Magazine B.V. A. van Leeuwenhoekweg 36-A5 2408 AN Alphen aan den Rijn jorn@intobusiness.nu dennis@intobusiness.nu 0172 - 51 52 00 www.intobusiness.nu

Jorn Janmaat en Dennis Captein

Dennis Captein, Judith Truijens, Gina Schilder, Mascha Schrander, Mireille Wijnker (Tekstbureau MWords), Marleen Klaver, Esther Daniëls en Marjolein Straatman Trudy van Heijningen

Reni Uijl, Robert Groot en André Kuipers

De Beeldredacteur.nl/

Michel ter Wolbeek, Julia Captein, doorNorbert, Richard Rood Woodmex, Julia Captein, Jade Wong en Natascha Libbert Sevenwords, Erik Straver

Jorn Janmaat (06-13282829) of mail via jorn@intobusiness.nu Trudy van Heijningen

Veldhuis Media, Meppel Adreswijzigingen kunnen doorgegeven worden via info@intobusiness.nu

INTO business Zaanstreek

INTO business Zaanstreek verschijnt 4x per jaar en wordt gratis verspreid bij alle bedrijven en instellingen binnen Zaandam, Zaandijk, Krommenie, Wormer, Wormerveer, Weiver, Assendelft, Westzaan, Oostzaan en Koog aan de Zaan.

Andere INTO business regio's

Alphen

Alkmaar

Amstelland De Venen

Duin- en Bollenstreek

Gouda

Haarlem en IJmond

Haarlemmermeer-Schiphol

Leiden

Westfriesland

Zoetermeer

Dit magazine wordt via een gratis abonnement verzonden aan ondernemers in het MKB, bestuurders van organisaties en (eind-)beslissers bij gemeenten in het verspreidingsgebied. Wilt u ook het magazine ontvangen of liever niet meer? Mail ons op info@intobusiness.nu en uw aan- of afmelding wordt verwerkt. Wilt u weten welke gegevens wij van u bewaren in onze administratie? Op onze website www.intobusiness.nu leest u onder ‘over ons’ onze privacyverklaring.

COPYRIGHT | Niets uit deze uitgave mag worden gereproduceerd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, film of op welke andere wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever-directie. INTO business Magazine BV is niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden in deze uitgave en niet verantwoordelijk voor handelingen van derden welke mogelijkerwijs voortvloeien uit het lezen van deze uitgave.

INTO business laat haar magazines drukken op FSC-papier. Dat wordt gewonnen uit verantwoord bosbeheer. De inkt is uitsluitend op basis van plantaardige olie, waardoor het drukwerk zonder schadelijke stoffen tot stand komt. De drukpersen draaien volledig op groene stroom. De magazines worden hierna met biobased sealfolie verpakt. Deze folie, gemaakt van suikerriet, is 100% recyclebaar.

Krommenie Wormer Assendelft Westzaan Oostzaan Koog aan de Zaan Zaandijk Wormerveer Oost zaandam West zaandam
HaarlemmermeerSchiphol Zaanstreek Haarlem en IJmond Amstelland De Venen Duin- en Bollenstreek Leiden Alphen Gouda Zoetermeer Alkmaar Westfriesland

Ondernemer, wees realistisch

én flexibel

Het Kodakmoment. Het is iets dat je als bedrijf koste wat het kost wilt voorkomen. Steven Sasson, een jonge kerel die werkzaam was bij Kodak, vond halverwege de jaren zeventig de eerste digitale camera ter wereld uit. De marketingafdeling was niet geïnteresseerd, bang voor de ondergang van hun cash cow: het filmrolletje.

Niet dat Kodak er niets aan verdiende. Andere merken die de technologie gebruikten, betaalden daar flink voor aan Kodak, die de patenthouder was. Maar toen het patent afliep en Kodak ook zelf digitale camera’s op de markt wilde brengen, was het te laat. De concurrentie lag te ver voor en het gebrek aan visie brak Kodak 124 jaar na oprichting op.

Het Kodakmoment is iets waar je als ondernemer van gruwt. Maar niemand heeft een glazen bol. Ook binnen de ruimtevaart niet, mijn sector waar een toekomstgerichte blik vanzelfsprekend lijkt, omdat er decennia vooruit moet worden gewerkt. Wat nu in de ruimte vliegt, lag soms decennia terug op de tekentafel.

Ook bij ons kan een compleet ruimtevaartprogramma ontsporen, omdat ontwikkelingen verkeerd worden ingeschat. NASA investeert al jarenlang miljarden dollars in de SLS, de ‘koning onder de raketten’, want de meest krachtige ooit gebouwd. Bedoeld om mensen terug te brengen naar de maan, en verder. De precieze productiekosten houdt NASA niet bij en het

agentschap plant minstens tien lanceringen. Maar of er straks met deze raket gevlogen gaat worden, is zeer de vraag. Want Elon Musk’s SpaceX heeft de Starship in ontwikkeling, een raket die nóg zwaarder is en bovendien recyclebaar. En daar kan geen SLS tegenop. De praktijk achterhaalt de theorie.

Het Kodakmoment is iets waar je als ondernemer van gruwt

Niemand die weet wat de toekomst brengt. Wat we wél weten, is dat niets blijft zoals het is en dat betekent dat je als ondernemer realistisch én flexibel moet zijn. Want voor je het weet, wringt een organisatie zich in bochten en dat komt de aerodynamica van geen enkele onderneming ten goede.

André Kuipers (1958) is arts, astronaut en spreker. Hij is de eerste Nederlander met twee ruimtemissies op zijn naam. In totaal bracht André 204 dagen door in het internationale ruimtestation ISS. Als ‘ambassadeur van de aarde’ inspireert hij jong en oud voor technologie en innovatie, wetenschap en duurzaamheid.

59

De Nieuwe

Passat & Tiguan

Kom langs voor meer informatie

Verkoop uw auto

Snel, soepel én transparant!

Zoekt u een betrouwbare partij voor de verkoop van uw auto? En wilt u dit allemaal snel geregeld hebben? Ontvang binnen 1 werkdag ons persoonlijke bod. Dit bod is gegarandeerd en goedgekeurd door een medewerker. Ons aanbod is voor ú uiteraard volledig vrijblijvend.

broekhuis.nl/auto-verkopen

Economy Service

Voor alle Volkswagens van 5 jaar of ouder

Gaat uw Volkswagen al wat langer mee? Gefeliciteerd, want alle modellen van 5 jaar of ouder krijgen 15% voordeel op onder houd, remmen, distributieriemen, multiriemen en waterpom pen* bij de Volkswagen dealer. En zo weet je zeker dat alles gaat volgens fabrieksvoorschrift, met het juiste gereedschap en ori ginele Volkswagen onderdelen. Dat is wel zo veilig en optimaal voor de restwaarde.

broekhuis.nl/volkswagen/economy-service

Kaarsenmakersstraat 1

Koog aan de Zaan

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.