Page 1

PRIMEUR: HET WOERDENSE ZZP-KATERN DECEMBER 2009

Zakenmagazine voor Woerden, Montfoort, Linschoten, Kamerik, Zegveld, Harmelen

De Sluis Groep

50 jaar maatschappelijke meerwaarde

Macht! Wie volgt Hans Schmidt op?

Wie wordt ondernemer van het jaar?


Ook in Woerden wensen wij u fijne feestdagen en een succesvol 2010! W i l t u d e R e g i o s t o c k k a l e n d e r 2 0 1 0 o n t v a n g e n ? M e l d u v i a w w w. r e g i o s t o c k . n l aan voor onze nieuwsbrief en wij sturen u er vrijblijvend één op! r e g i o s t o c k . n l - r e c h t e n v r i j e s t o c k f o t o ’s u i t u w r e g i o


Wat belangrijk is, laat u niet los.

Waar u zich ook bevindt, belangrijke beslissingen zijn nooit ver weg. Bij Grant Thornton begrijpen wij wat u niet loslaat. Sinds jaar en dag zijn wij als persoonlijke adviseurs betrokken bij alle vraagstukken waar de onderneming mee bezig is. Zelf wijzer worden van die betrokkenheid? Kijk op onze website.

www.gt.nl

Woerden Vijzelmolenlaan 8 Postbus 33 3440 AA Woerden T 0348 - 49 66 66 F 0348 - 49 66 60

Accountancy - Belastingen - Advies


- advertentie -

AIRCONDITIONING

Gall ery , m e e r d a n a l l e e n l ijs t e n m a k e r Groot formaat printwerk

Een onderhoud overeenkomst van StoneCold is verrassend veel waard AIRCONDITIONING Service & Onderhoud

www.stonecold.nl

x x x x

Fotopapier Canvas Poster Fine-art

Lijsten en Inlijsten x x x

Bedrijven en particulieren Ook grote projecten Groot assortiment

Computer gestuurd Passe-partout snijden In alle vormen en formaten

T. 0348 - 42 43 43

u de rust... wij de druk Wij bereiken graag de grenzen van het kleurbereik. Zuidam & Zonen beschouwt elke opdracht als een uitdaging waarbij wij ons belangrijkste middel met trots inzetten: de onvermoeibare motivatie en creativiteit van ons team van experts. Overtuig uzelf wat Zuidam & Zonen u kan bieden op het gebied van Creatie, Premedia, Print, Drukwerk en E-commerce.

creatie

druk

print

Kattegat 8d 3446 CL Woerden Postbus 23 3440 AA Woerden

Tel: 0348 435 300 Fax: 0348 435 321 info@zuidam.nl


FinanciÍle dienstverlening op maat voor bedrijven in het Groene Hart rondom‌ Onze dienstverlening is in de breedste zin gericht op accountancy en fiscale zaken: wij controleren jaarstukken, stellen ze samen, geven advies op zowel fiscaal als bedrijfseconomisch gebied en verzorgen alle voorkomende fiscale aangiften.

...Woerden en...

Wij zijn actief in de regio Woerden en Alphen aan den Rijn vanuit onze vestiging in Woerden. Als middelgroot accountantskantoor met 6 accountants en 35 medewerkers hebben wij ons de afgelopen 30 jaar ontwikkeld tot een solide en bekwaam team, dat zich als een vis in het water voelt in het midden- en kleinbedrijf.

...Alphen

Barwoutswaarder 41 te Woerden Correspondentieadres: Postbus 291, 3440 AG Woerden Telefoon: 0348-410074 E-mail: lkg@lkg-accountants.nl Internet: www/lkg-accountants.nl

Foto: (c)Tomo.yun (www.yunphoto.net)


voorwoord en inhoudsopgave

De lijst der lijsten! Het jaar 2009 gaat de boeken in als het jaar waarin Dirk Scheringa en Marco Borsato met hun imperiums van hun voetstuk vielen. Scheringa, een rasondernemer, was de man van de DSB Bank, met een eigen museum, een eigen voetbalclub mét stadion, een eigen schaatsploeg en weet ik hoeveel andere dingen meer. Een man met macht die in ‘de lijst der lijsten’, in het decembernummer van Alkmaar IntoBusiness, moeiteloos de eerste plaats zou kunnen bereiken. Een man die mede daarom, mits Alkmaar IntoBusiness had bestaan, groot fan van dit magazine zou zijn geweest. Borsato, een rasartiest, was de man van The Entertainment Group. Heeft net als Scheringa iets met Alkmaar omdat hij daar geboren is. Marco heeft ook iets met Dirk’s voetbalclub en vertoeft regelmatig in diens stadion, dus heeft hij waarschijnlijk ook iets met DSB, althans dat vermoed ik. In ieder geval zijn Marco en Dirk goede bekenden van elkaar. Marco is een begenadigd artiest maar, in tegenstelling tot Dirk, helemaal geen ondernemer. Daarom zou Marco nooit in de machtige lijst van Alkmaar IntoBusiness kunnen staan. Zijn naam zou zich derhalve beperken tot de roddelbladen en de Nederlandse Top 40. Immers, anders had hij wel de juiste personen, die wel degelijk raad met zijn geld weten, om zich heen verzameld, die hem moeiteloos door de crisis hadden kunnen slepen. Is het dan wel zo verstandig om Alkmaar IntoBusiness ooit te gaan uitgeven? Je zou kunnen denken dat het aan de stad ligt. Toch droomde ik laatst dat Dirk franchisenemer van Alkmaar IntoBusiness was, en hij had er succes mee. Maar toen werd ik wakker. De wekkerradio schetterde door de slaapkamer. Uit de boxen kwam een nummer van Marco: ‘De meeste dromen zijn bedrog’. Ik ben wel eens prettiger wakker geworden.

John van der Tol Woerden IntoBusiness U leest alweer het zesde machtigste nummer van Woerden IntoBusiness, met daarin de lijst der lijsten! Geen droom en zeker geen bedrog. Iedereen bedankt voor het afgelopen jaar. Rest mij u nog prettige kerstdagen en heel veel goeds voor 2010 toe te wensen!

12 14

10

20 WOERDEN INTOBUSINESS 06

26

37


ACTUALITEITEN 8

Actueel

COLUMNS 22 Paul Kop 30 Martin Kok 53 Gerard van Dam

28 48 40

54 56 Op de voorpagina De mensen van De Sluis Groep (fotografie Regiostock/ Oscar van der Wijk)

THEMA macht & leiderschap 20 Dossier Wouter Bos 31 Top 50 Machtige Woerdenaren

REPORTAGES EN INTERVIEWS 10 Coverstory De Sluis Groep 12 Hans Schmidt 14 Van Veen Glasspecials 23 Celebrate Life 24 Vlasman Betonbewerkingsen Slooptechnieken 26 Ondernemersprijs Woerden 28 Ino en Amé Derks 37 Kromwijk Elektrotechniek 47 Hans Jongerius 48 Sebo Havinga 54 Ad, Ad en Albèrt de Goey 56 Diny Wijnmaalen 60 Hotel Montfoort

ZZP-katern 38 Met Rabobank BodegravenWoerden, ZOOOM, René Vaillant Vormgeving, Corrie Wasmus Consultancy, Esenco Coaching, Ien! Grafische vormgeving, The Collections, ASMC, Van Tuijl All Service, MdK Financial Planning & Mediation, Moerenhout Solutions en HET ID!

EN VERDER 18 Business & Style 62 Colofon 63 Cartoon WOERDEN INTOBUSINESS 07


actueel Dé Woerdense nieuwssite voor bedrijven

IntoBusiness.nu Op 10 december gaat de nieuwe website van Woerden IntoBusiness online: www. intobusiness.nu. Deze site bevat naast actuele nieuwsartikelen frequent wisselende columns, opiniërende verhalen waarbij de lezer om commentaar wordt gevraagd, een agenda met een compleet overzicht van wat er in Woerden en omstreken op business-to-businessgebied te beleven valt, een poll en natuurlijk een flashbook van de nieuwste uitgave van Woerden IntoBusiness. Dennis Captein van uitgeverij IntoBusiness Magazine BV werkt momenteel met

reclamespecialist Herbert van Hoogdalem aan een gimmick met betrekking tot de Top 50 van machtige mensen, die gelieerd zal zijn aan de nieuwe site. “Ik heb Herbert gevraagd of hij daar iets voor wilde bedenken”, aldus Captein. “Hij kwam met het idee voor een ‘wedsite’. Lezers van Woerden IntoBusiness kunnen via deze site wedden wie de machtigste persoon van dat jaar zal worden. De lijst der machtigen plaatsen we altijd in het decembernummer. Mensen kunnen wedden tegen een bescheiden inlegbedrag. Dat moet je denken aan tien euro of zo.

De pot is uiteindelijk voor degene die het goed geraden heeft. Natuurlijk hebben we het erover gehad of dat geld niet naar een goed doel of een startende ondernemer zou moeten. Maar nee, wedden is wedden en de winnaar krijgt het geld.” Momenteel wordt onderzocht of een en ander juridisch is toegestaan. Captein: “Ik verwacht geen problemen, maar als zoiets onverhoopts toch niet mag, dat verzinnen we er een variant op. Gaat het rechtsom niet, dan gaan we linksom.”

Opbrengst Slag om Woerden 10.000 euro

Team Jaquet/Purple Haze wint De jaarlijkse kennisquiz ‘De Slag om Woerden’, georganiseerd door de Lionsclub Woerden Castellum Laurum, is dit jaar een prooi geworden voor een combinatieteam van Notariskantoor Jaquet en Purple Haze Sound & Lights BV. In het Kalsbeek College, locatie Bredius, kregen de ingeschreven teams van ondernemers in korte tijd een spervuur van twintig vragen over Woerden, politiek, economie, management, sport en geschiedenis te beantwoorden. Het team van Jaquet en Purple Haze Sound & Lights gaf de meeste goede antwoorden op de soms lastige vragen. De deelnemers haalden met hun inschrijfgeld 10.000 euro op voor het goede doel: de Doe Een Wens Stichting. Speciale gast van de avond was Jacques D’Ancona, die als ambassadeur van deze stichting de prijsuitreiking mocht verrichten en de cheque voor de stichting in ontvangst mocht nemen. De avond werd mede mogelijk gemaakt door het Kalsbeek College, Gasterij De Milandhof en Rabobank Bodegraven-Woerden. WOERDEN INTOBUSINESS 8

De winnaar, een combinatieteam van Notariskantoor Jaquet en Purple Haze Sound & Lights BV.

Speciale gast van de avond was Jacques D’Ancona. Hij nam de cheque voor de Doe Een Wens Stichting in ontvangst.


Woerdens Techniek Talent promoot technische opleidingen

Woerdense Beursvloer 2010 in steigers De organisatie voor de Woerdense Beursvloer 2010 staat in de steigers. In februari van dit jaar vond de eerste Woerdense Beursvloer plaats. Een evenement waarbij maatschappelijke behoeftes zijn verhandeld, net als op een echte beursvloer. Na een half jaar zijn meer dan de helft van de afgesproken matches uitgevoerd en vele anderen in gang gezet. Kromwijk Elektrotechniek ontving in het kader van de gemaakte match op de Beursvloer de leerlingen van de Franciscusschool voor een ‘techniekdag’. “Het waren intensieve, maar ook hele leuke dagen”, volgens Ton Kromwijk.

“We denken dat de kinderen er later op terugkijken met een goed gevoel en dat het voor een aantal van hen makkelijker is om te beslissen of ze verdergaan in de techniek. Dat is waar het ons om te doen was.” De Woerdense Beursvloer is ondergebracht in ‘Samen voor Woerden’, een stichting met als doel bedrijven vanuit hun eigen behoefte aan maatschappelijk ondernemen de mogelijkheid te bieden om concreet en praktisch lokaal hun bijdrage te leveren. Meer informatie: www.samenvoorwoerden.nl

Begin vorige maand volgden 1150 leerlingen uit de groepen 7 en 8 van basisscholen uit Woerden en omstreken workshops in de branches bouw, elektrotechniek, installatietechniek, metaal, voertuigtechniek, ICT en beeld- en geluidtechniek. Dit vond plaats op het Defensie-eiland. Steeds minder leerlingen kiezen voor technische opleidingen. Het samenwerkingsverband Woerdens Techniek Talent wil hier verandering in brengen en organiseerde daarom een Techniek Tweedaagse. Woerdens Techniek Talent wil kinderen er bewust van maken dat techniek een essentieel onderdeel uitmaakt van ons dagelijks leven en dat werken in technische beroepen leuk en interessant is. Dit moet ertoe leiden dat de scholieren ook serieus een beroepskeuze in de technische richting overwegen. Woerdens Techniek Talent is een samenwerkingsverband van Autowinkel, ABS Ad de Goey Autoschade, Bakkenes Loodgietersbedrijf, Bouwpatroons Woerden, Dealervereniging Woerden, gemeente Montfoort, gemeente Woerden, Gerritse IJzerwaren, ID College, Kalsbeek College, Kenniscentrum Handel, Kiremko, Kromwijk Elektrotechniek, Minkema College, provincie Utrecht, ROC Midden Nederland, Technocentrum Utrecht, Van den Pol Elektrotechniek en Vermeij Schilderwerken.

Rabobank Rijn- en Veenstromen goedgekeurd

Een foto-impressie van de techniekdag bij Kromwijk Elektrotechniek voor Fransiscusschool)

De fusie tussen Rabobank BodegravenWoerden en Rabobank Veenstromen is goedgekeurd door de leden van beide banken. Dat betekent dat de twee banken vanaf 1 januari 2010 verder gaan als één bank. De bank gaat ‘Rabobank Rijn- en Veenstromen’ heten. Alle kantoren en mobiele servicepunten blijven geopend. Vanaf 31 december 2009 heeft de Rabobank nieuwe contactgegevens. Leden en klanten worden hierover geïnformeerd. WOERDEN INTOBUSINESS 9


COVERSTORY De Sluis Groep anticipeert op groeiend personeelstekort

‘Werken met ons wordt

keiharde noodzaak’

Over een jaar of twee, drie is het weer Leiden in last op de arbeidsmarkt. Zodra de economie zich herstelt zal de vraag naar personeel weer toenemen, met een tekort aan arbeidskrachten als gevolg. De Sluis Groep anticipeert daar nu al op en probeert ondernemers in de regio op een andere manier naar de werkzaamheden binnen hun bedrijf te laten kijken. TEKST GHISLAINE BRONGERS l FOTOGRAFIE REGIOSTOCK/OSCAR VAN DER WIJK

De crisis beïnvloedt niet alleen het reguliere bedrijfsleven, maar ook de gang van zaken binnen sociale werkvoorzieningsbedrijven (SW-bedrijven). “In het verleden was ons bedrijf sterk afhankelijk van de afzet van eigen producten. Dat maakt je erg kwetsbaar in tijden van crisis”, geeft De Sluis Groep-directeur Ivo Korte aan. “Als groot productiebedrijf zijn wij in 2005 hard onderuit gegaan, vooral omdat de vraag naar onze diensten afnam. Wij hebben de koers destijds drastisch gewijzigd, waardoor wij nu relatief goed op onze uitdaging zijn toegerust. Wij hebben alle spreekwoordelijke schepen achter ons verbrand en hebben geen eigen panden, productielijnen en producten meer. Alles draait bij ons om arbeidsontwikkeling.” En juist die insteek biedt in toenemende mate uitkomst op de arbeidsmarkt. WOERDEN INTOBUSINESS 10

Talenten ontwikkelen Korte doelt op het gegeven dat iedereen die een plaatsing bij De Sluis Groep krijgt, enerzijds bepaalde beperkingen heeft, maar anderzijds over talenten beschikt. “Als je die talenten weet te ontwikkelen, dan zijn deze mensen heel waardevol voor de arbeidsmarkt.” Bij De Sluis Groep worden nieuwe krachten in eerste instantie intern aan het werk gezet. In deze inventarisatiefase wordt gekeken naar de zogenoemde negen werknemersvaardigheden. “Dan gaat het over zaken als discipline, motivatie, persoonlijke verzorging, het vermogen om leiding te accepteren en of de Nederlandse taal voldoende wordt beheerst. Deze vaardigheden zijn van veel groter belang voor het welslagen van een plaatsing buiten de deur dan de aanwezigheid van diploma’s of werkervaring”, aldus Korte. Omdat het nooit aan alle negen vaardigheden schort, wordt per persoon een individueel ontwikkelplan opgesteld. “Hierin gaat het uiteraard ook om de gewenste vakvaardigheden,

‘Bedrijven denken in volwaardige functieprofielen; wij zoeken het in een herverdeling van taken’


die samenhangen met het werk dat de werknemer zelf graag zou willen doen en de match die voorzien wordt met de vraag van mogelijke opdrachtgevers”, aldus bedrijfsmanager Ronald van Drogenbroek. “Opleidingen, veelal op MBO-1-niveau, verzorgen wij in ons eigen leercentrum. Hebben wij bepaalde expertise niet in huis, dan zoeken we een stageplek buiten de deur.” Hij benadrukt: “Wij vinden het heel belangrijk dat onze mensen pas ‘naar buiten’ gaan als zij daar volgens hun begeleider klaar voor zijn. Bij de een duurt dit langer dan bij de ander en bij sommigen gebeurt het helemaal niet. Deze laatste groep blijft intern bij De Sluis Groep omdat ze daar gewoon het beste tot haar recht komt.”

‘De mensen die wij plaatsen zijn zonder uitzondering geschikt voor het werk waar ze voor worden ingehuurd’ Herverdeling van taken De mensen die wel extern geplaatst worden, zijn zonder uitzondering geschikt voor het werk waarvoor ze worden ingehuurd, of dit nu op basis van begeleid werken of detachering, individueel of in groepsverband is. En het verschil dat zij binnen een organisatie kunnen maken is groot, vooral omdat zij reguliere arbeidskrachten kunnen ontlasten, opdat die zich volledig op hun specifieke taken kunnen richten. En dat is dé uitkomst in een markt met een dreigend tekort aan gekwalificeerd personeel. Maar het vergt een andere manier van denken. Korte: “Bedrijven zijn gewend te denken in volwaardige functieprofielen. Als twee verplegers niet meer voldoende zijn om het werk te doen, moet er een derde bijkomen. Wij zoeken de oplossing in een herverdeling van taken. Maken, om even bij de zorg te blijven, een splitsing tussen de handen áán het bed en de handen óm het bed. Een medewerker die niet bevoegd is om zorg te verlenen, kan immers wel uitermate geschikt zijn voor het rondbrengen van de maaltijden, om maar wat te noemen.” Om deze reden probeert De Sluis Groep bij bedrijven aan tafel te komen op het moment dat de vacature nog niet ontstaan is. “Samen bekijken we dan op welke manier de mensen van De Sluis Groep van toegevoegde waarde kunnen zijn voor het bedrijfsproces”, geeft Korte aan. “Overigens gaan we daarbij altijd uit van een langdurige relatie tussen de opdrachtgever en De Sluis Groep. Wij komen niet zomaar even een medewerker lozen, maar gaan nadrukkelijk voor de best mogelijke match. Alleen daarmee bereiken we immers het streven om onze mensen een duurzame werkplek te bieden.” 4.500 mensen langs de kant De Sluis Groep schat dat er in haar werkgebied (Woerden, Bodegraven, Montfoort, Oudewater) momenteel zo’n 4.500 mensen langs de kant staan die mee zouden willen doen. Dat zijn mensen die in de bijstand zitten, die werkloos zijn of een WAO, WIA of Wajonguitkering ontvangen. “Het is goed voor de samenleving als we investeren in deze mensen. Enerzijds omdat ze straks hard nodig zijn, maar ook omdat het goed voor hun eigenwaarde is als ze weer aan het werk kunnen. Maar hoe hoog bedrijven maat-

De Sluis Groep bestaat 50 jaar De Sluis Groep viert in 2009 haar 50-jarig bestaan. De organisatie werd in 1956 opgericht als gemeentelijke sociale werkvoorziening, maar pas drie jaar later gingen de eerste medewerkers aan de slag. Sindsdien is er veel veranderd in de sociale werkvoorziening. Van productiegericht werden de SW-bedrijven steeds meer mensgericht. De ontwikkeling van de medewerkers kwam voorop te staan. Integratie in een zo regulier mogelijke arbeidsomgeving werd daarbij het streven, met niet alleen meerwaarde voor de mensen zelf, maar ook voor de bedrijven waar zij ingezet worden. Langdurige relaties vormen de spil in de verdere ontwikkeling van het SW-wezen. Individuele detachering vindt bij De Sluis Groep altijd voor langere tijd plaats, met als doel - als de omstandigheden het toelaten - begeleid werken, waarbij de werknemer in dienst treedt bij de opdrachtgever. Groepsdetachering vindt regelmatig op projectbasis plaats, maar ook daarvoor geldt een duurzame relatie tussen De Sluis Groep en de opdrachtgever als uitgangspunt. Zo worden voor partijen als Blokker, Schuitema en De Bijenkorf WSW’ers ingezet voor diverse logistieke en verpakkingswerkzaamheden.

schappelijk verantwoord ondernemen ook in het vaandel hebben, wij werken bij voorkeur alleen samen als dat tot bedrijfseconomisch voordeel voor de opdrachtgever leidt”, stelt Korte. “Nu is het misschien nog een maatschappelijke plicht om plek te bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, maar straks is het waarschijnlijk keiharde noodzaak om van onze krachten gebruik te maken.” De Sluis Groep Carrosserieweg 1 3445 BC Woerden T 0348 - 49 70 00 F 0348 - 49 70 01 E bedrijf@sluisgroep.nl I www.sluisgroep.nl WOERDEN INTOBUSINESS 11


INTERVIEW Hans Schmidt gelooft in ontwikkelingsmaatschappij

Eén voor allen,

allen voor Woerden De financiën van Woerden zien er minder rooskleurig uit dan de gemeente zou willen. Dit betekent dat er minder geld is om te investeren in nieuwe Woerdense ontwikkelingen. Dit steekt burgemeester Hans Schmidt. Niet alleen omdat ontwikkelingen juist nu nodig zijn om de lokale economie te ondersteunen, maar ook omdat Woerden zo ongelooflijk veel kansen biedt. Zijn oplossing: een ontwikkelingsmaatschappij waarin Woerdense ondernemers zich verenigen om met gezamenlijke budgetten kansrijke initiatieven van de grond te tillen. Tegen een heel gezond rendement uiteraard, want zoals Schmidt met een knipoog zegt: ‘we blijven IntoBusiness!’ TEKST GHISLAINE BRONGERS l FOTOGRAFIE REGIOSTOCK/MICHEL TER WOLBEEK

“We hebben voor 2013 een tekort van 7 miljoen op de gemeentelijke begroting, een bedrag dat nog kan oplopen gezien de bezuinigingen van de rijksoverheid”, zegt Schmidt onomwonden in zijn kantoor op de bovenste verdieping van het gemeentehuis aan de Blekerijlaan. “De kosten waar we mee worden geconfronteerd en de reserveringen die we daarvoor hebben gemaakt, lopen niet goed in de pas. En dat is zuur, want geld mag er dan niet voldoende zijn, ambities zijn er des te meer.” Het leidt tot stevige discussies in het college van B&W, want om sommige uitgaven, zoals die voor het uitbaggeren van de Kamerikse Wetering, komt men gewoon niet heen. “Maar als ik door Woerden fiets, zie ik zoveel meer kansen die een impuls verdienen. De haven, het Klooster, de boerderij in het Brediuspark… Het gaat me vreselijk aan het hart dat we daar niet op in kunnen spelen.” Mes dat aan twee kanten snijdt Het heil komt niet langer van de BlekerijWOERDEN INTOBUSINESS 12

laan, moet Schmidt tot zijn spijt vaststellen. “Maar ik ben ervan overtuigd dat er in Woerden voldoende middelen aanwezig zijn om zaken toch voor elkaar te krijgen. Onze gemeente kent bovengemiddeld veel kapitaalkrachtige mensen, we hebben een goed ondernemersklimaat en ook met de huizenmarkt is het nog relatief gunstig gesteld.” Daar moest iets mee te doen zijn, dacht Schmidt, en dat is hoe hij op het idee van een ontwikkelingsmaatschappij kwam. “Waar het voor ondernemers alléén niet haalbaar of een te groot risico kan zijn om te investeren, kan dat voor een groep ondernemers juist interessante economische kansen bieden. Terwijl de samenleving er ook baat bij heeft, want Woerden gaat erop vooruit.” Een mes dat aan twee kanten snijdt dus. “Je stelt je geld, denkkracht of andere middelen beschikbaar aan de Woerdense gemeenschap en in ruil daarvoor krijg je een marktconform rendement. Geen liefdadigheidswerk dus, maar wel een pure vorm van maatschappelijk verantwoord ondernemen.”

Draagvlak bij investeerders en gemeenteraad Behalve kapitaal heeft een ontwikkelingsmaatschappij nog iets nodig om tot resultaten te komen: draagvlak. Schmidt is zich daar terdege van bewust: “In het bestuur van zo’n maatschappij heb je mensen nodig die vertrouwen genieten en respect krijgen vanwege hun zakelijke inzichten. Dat is enerzijds nodig om investeerders de zekerheid te geven dat er goed met hun geld omgesprongen zal worden en anderzijds werkt het als hefboom richting de gemeenteraad, die in veel gevallen toch haar fiat aan plannen moet geven. De perceptie zou moeten zijn: ‘Als de ontwikkelingsmaatschappij met een idee komt, dan móeten we dat serieus nemen’, al was het maar omdat het je stemmen kost als je nee zegt tegen iets waar zo’n groot deel van de gemeenschap achter staat.” Schmidt testte zijn idee voor een ontwikkelingsmaatschappij onder een groep betrokken en creatieve ondernemers, die zich in principe uitsprak vóór een Woerdense ontwikkelingsmaatschappij. Schmidt: “Uiteraard zijn er kritische noten. Zo vroeg iemand mij: waarom pak je die plannen niet op met een commerciële projectontwikkelaar? Maar dat is nou juist wat ik bedoel: die processen kunnen eindeloos duren, maar als je werkt vanuit de gemeenschap zelf, dan heb je direct al zoveel draagvlak. Dan gaat het immers niet om iemand die even snel zoveel mogelijk geld wil verdienen, al blijft het keiharde business natuurlijk. En de bijeffecten zijn ook gunstig. Je mobiliseert je lokale kennis en kunde en stimuleert ook nog eens de werkgelegenheid.”


‘Als je investeert vanuit de gemeenschap zelf, heb je direct al zoveel draagvlak!’ Denktank bekijkt mogelijkheden De ondernemers waar Schmidt zijn plannen voor een ontwikkelingsmaatschappij mee deelde hebben zich inmiddels verenigd in een denktank die bekijkt hoe een en ander daadwerkelijk vorm kan krijgen. Hoe dat uitpakt is op dit moment niet te zeggen. Schmidt heeft zijn idee aan hen uit handen gegeven en kan alleen maar hopen dat het levensvatbaar is. “Ik heb me verplicht gevoeld om iets te bedenken waarmee Woerden zich toch verder kan ontwikkelen, ondanks de economische tegenwind. De ontwikkelingsmaatschappij was mijn antwoord op het gebrek aan gemeentelijke investeringsmiddelen. Het minste wat ik kon doen was de discussie aanslingeren. Ik geloof in het concept van een Woerdense ontwikkelingsmaatschappij, maar mocht het toch niet lukken, dan kan Woerden in elk geval niet zeggen dat haar burgemeester heeft zitten slapen. WOERDEN INTOBUSINESS 13


REPORTAGE Van Veen Glasspecials voert vier renovatieprojecten in Alphen aan den Rijn uit

‘Een goed resultaat neerzetten is de beste reclame’ Terwijl de nieuwbouw enigszins stagneert, neemt de renovatiemarkt juist in omvang toe. Arie van Veen van Van Veen Glasspecials: “Aan de isolatiewaarden van woningen worden tegenwoordig hoge eisen gesteld. Woningbouwcorporaties doen er alles aan om geantidateerde woningen te moderniseren.” Van Veen droeg daar in Alphen aan den Rijn op maar liefst 4 projecten van wonenCentraal aan bij.

Het is toeval dat Van Veen Glasspecials in redelijk kort tijdbestek aan vier Alphense huurwoningcomplexen mocht meewerken, die ook nog eens van één en dezelfde eigenaar zijn: woningcorporatie wonenCentraal. De opdrachten waren namelijk afkomstig van vier verschillende hoofdaannemers.

TEKST WINNY VAN RIJ l FOTOGRAFIE Regiostock/Michel ter Wolbeek

Verschillende soorten glas “De eerste is R.A. van Leeuwen bouwbedrijf uit Alphen aan den Rijn”, geeft Van Veen aan. “Zij hebben als bedrijfsfilosofie: kwaliteit is hoofdzaak. Dit bedrijf werkt aan het restylen van de Castorflat en wij voorzagen deze ruime appartementen uit de jaren ‘60 van isolerende beglazing.” Nummer twee is Blanksma Bouwbedrijf BV, volop actief in vastgoedonderhoud in Alpen aan den Rijn. In opdracht van dit bouwbedrijf zorgde van Veen Glasspecials recent voor de beglazing van de portieken en trappenhuizen van de flatwoningen aan de Preludeweg. “De trappenhuizen hebben wij voorzien van translucent glas. In combinatie met verlichting geeft dat verschillende kleuren”, aldus Van Veen. Ook werd brandwerende beglazing en zelfreinigend glas toegepast. Eerder moderniseerde Blanksma al 144 woningen in het Groene Dorp. Van Veen voorzag deze woningen van hoogrendementglas. Het vierde project betreft HR++-beglazing voor 128 woningen aan de Lauwers in opdracht van Vlaming Schilders uit Hazerswoude, volgens Van Veen Een begrip in West-Nederland.”

Arie van Veen.

Totaalpakket voor betere woonomgeving Het is een trend dat woningcorporaties, verenigingen van eigenaren en institutionele beleggers kiezen voor een totaal renovatiepakket. Van Veen: zij selecteren zelf een hoofdaannemer, die vervolgens alle projectonderdelen uitbesteedt. De aan-


nemers waar wij nu voor werken, hebben net als wij kwaliteit hoog in het vaandel staan. Dat geldt ook voor wonenCentraal, die zich actief inzet om mensen in Alphen aan den Rijn niet alleen een huis, maar ook echt een thuis te bieden. Dus investeert de corporatie in de kwaliteit van haar woningen en de woonomgeving.” In haar dertigjarig bestaan voerde Van Veen Glasspecials op diverse plekken in de wijde omtrek renovatieprojecten uit. “Door onze ervaring zijn wij een goede gesprekspartner en kunnen wij meedenken in detaillering en uitvoering. Doordat wij kwaliteit leveren en volgens afspraak en planning werken zijn aannemers bij ons aan het goede adres.” Vertrouwen krijgen en geven Naast kwaliteit is prijs – zeker in deze tijd – uiteraard een belangrijk aspect. Van Veen is zich daar terdege bewust van. “Met efficiënt werken proberen we onze kostprijs zo goed mogelijk te drukken. We maken van te voren een proefwoning en bestellen op grond van die ervaring de materialen. Vervolgens is het aan de werkvoorbereiding om zo inventief mogelijk met de logistiek om te gaan. Onze glaszetters vervoeren het glas bijvoorbeeld al om half zeven ’s ochtend met de lift naar de verschillende verdiepingen. Op dat tijdstip zijn er immers nog niet veel bewoners die van de lift gebruik maken. Dat scheelt veel wachttijd en, niet minder belangrijk, overlast voor de bewoners.” Van Veen

De Castorflat, R.A. v Leeuwen Bouwbedrijf.

De woningen aan de Lauwers, De Vlaming Schilders. vindt het werken in bewoonde omgeving een zaak van vertrouwen. “Enerzijds krijg je het vertrouwen van je opdrachtgevers, anderzijds geef je de bewoners vertrouwen voor de rest van het traject. Het vervangen van het glaswerk zit veelal namelijk vooraan in het renovatietraject. Als we dan een woning in één dag van isolatieglas kunnen voorzien, hebben de bewoners relatief weinig last van ons. Dat zet de toon voor het vervolg.” Van Veen besluit: “Tijdens de gehele renovatie blijven wij met onze

opdrachtgever in gesprek om samen een goed eindresultaat neer te kunnen zetten. Want een tevreden klant is het beste visitekaartje voor elke onderneming!”

De Preludeweg, Blanksma Bouwbedrijf BV.

Het Groene Dorp, Blanksma Bouwbedrijf BV.

A.L. van Veen Glasspecials BV Trasmolenlaan 10 3447 GZ Woerden T 0348 - 43 77 77 F 0348 - 43 77 78 E info@vanveenglas.nl I www.vanveenglas.nl

WOERDEN INTOBUSINESS 15


We blijven graag voorop lopen

Pompmolenlaan 9, Woerden Postbus 533, 3440 AM Woerden T. +31 (0) 348 41 62 62 • F. +31 (0) 348 41 42 80 woerden@pkfwallast.nl


n


BUSINESS & STYLE

Reuze retro Het is zien en gezien worden met deze hippe City Storm. Bijzondere kenmerken van het ontwerp van Michael Young zijn de koplamp die in het frame zit en het kabelslot dat verdwijnt in de bovenbuis. Het reuze retromodel van Giant won diverse designprijzen, waaronder de fameuze Red Dot design award. Giant City Storm is voor € 1.299,- verkrijgbaar bij o.a. R. de Wit Rijwielhandel, Molenvlietbrink 246 in Woerden.

In de stemming… De briljante Argentijnse ontwerper Rodrigo Otazu brengt elk seizoen weer een prachtige nieuwe collectie sieraden, tassen en schoenen van uitsluitend hoogwaardige materialen in combinatie met Swaroski kristallen en halfedelstenen. Voor iedere gelegenheid, van alledaags tot chique, voor iedereen stemming biedt Otazu het juiste sieraad. De Otazu-collectie is o.a. verkrijgbaar bij Jaimy Mode & Accessoires, Rijnstraat 31 in Woerden.

Even lief aankijken Het lifestyle merk Lief! werd bekend door de hippe kledingcollectie, bedrukt met kreten als Lief! en Stoer! Inmiddels zijn er ook tassen, bad- en bedtextiel en accessoires in dezelfde herkenbare stijl. Neem deze knalgekleurde agenda. U en uw afspraken vallen gegarandeerd op! De Lief! organizer/agenda’s (verkoopadviesprijs € 38,-) zijn verkrijgbaar bij o.a. Ma Copine, Plantsoen 5 in Woerden. WOERDEN INTOBUSINESS 18


Kleur bekennen

Kan uw keuken wel wat kleur gebruiken? Dan is de vrijstaande Smeg koelkast in jaren ’50-stijl met keuze uit talrijke kleuren en grappige dessins vast iets voor u. Dus gaat u voor onbeschaamd scharlaken rood of wordt het de Engelse vlag die uw kookdomein mag sieren? De Smeg (prijs vanaf € 1399,-) is verkrijgbaar bij o.a. Expert Hoogeveen, Voorstraat 18 in Woerden.

Uitgeroepen tot de beste tv van het jaar, mag de Samsung LED-TV met recht een primeur heten. Met een dikte van nog geen 3 centimeter, een superieure beeldkwaliteit en 30 procent minder energieverbruik dan een gewone LCD-TV is deze ontwikkeling wat ons betreft meer dan geslaagd.

Dun is de mode

De Samsung LED-TV (verkoopadviesprijs € 1.199,-) is verkrijgbaar bij o.a. It’s, Voorstraat 77 - 79 in Woerden.

Lekker licht Voor wie even geen alcohol wil, maar wel van wijn houdt, is er nu een lekker alternatief. Light Live is een non-alcoholisch kwaliteitswijntje dat na het gistingsproces wordt ontdaan van de alcohol (en daarmee de helft van het aantal calorieën!). De Light Live wijnen (prijs vanaf € 2,99) zijn o.a. verkrijgbaar bij PLUS Romijn, Hallehuis 1 in Kamerik. WOERDEN INTOBUSINESS 19


THEMA: MACHT & LEIDERSCHAP

DOSSIER

Ondanks zwalkend partijbeleid

Wouter Bos,

een machtige minister

Wouter Bos behoort tot de vijf beste Europese ministers van Financiën. Dat vindt de toonaangevende financiële krant The Financial Times na ruim een jaar lang bestrijding van het kredietmonster. De Nederlandse minister Financiën vinden we op plaats vijf terug. Hij moet alleen lijstaanvoerder Jyrki Katainen (Finland), Peer Steinbruck (Duitsland), Jean-Claude Juncker (Luxemburg) en Anders Borg (Zweden) voor zich dulden. TEKST DENNIS CAPTEIN

Vooral het crisismanagement van de Nederlandse minister van Financiën wordt geprezen. Bos wordt geroemd vanwege zijn redder-in-nood-actie voor de Nederlandse bancaire sector. Hij WOERDEN INTOBUSINESS 20

overschaduwde daarmee premier Jan Peter Balkenende. Dankzij zijn optreden, zo stelt The Financial Times, behoort de vaderlandse economie tot één van de betere in Europa.

DSB-debacle Als minister van Financiën scoorde Wouter Bos tot op heden inderdaad punt op punt. Hij redde Fortis, hielp ING met een forse injectie rechtop te staan en last but not least doorzag hij Dirk Scheringa. Van het DSB-debacle weigerde hij een nationaal probleem te maken. Aanvankelijk waren er twijfels over het feit dat hij de bank liet ploffen, maar niet veel later bleek dat welke investeerder met een meerderheidsbelang dan ook niets dan ellende had gekocht met deze bank vol dubieuze koopsompolissen en achterlijke hypotheken. Als minister verdient Wouter Bos lof. Uitgedrukt in cijfers: een 8,5. Wel


THEMA: MACHT & LEIDERSCHAP

moet gezegd worden dat Bos beschikt over de beste staatssecretaris sinds mensenheugenis: CDA’er Jan Kees de Jager. Maar dat ter zijde… Tot zover het positieve. Hoewel de zwakke Mariëtte Hamer op papier de partijleider is, ziet het grote publiek Wouter Bos als de machtigste PvdA’er. En de PvdA is aan de verliezende hand. Het aantal zetels is in de laatste opiniepeilingen meer dan gehalveerd. De achterban herkent het vermaarde socialistische bolwerk niet meer. Een zwalkend beleid, matig tot slecht presterende ministers (Cramer van Volkshuisvesting, Plasterk van OCW, Ter Horst van Binnenlandse Zaken en als negatief hoogtepunt de naar huis gestuurde minister Vogelaar) en de aanhoudende kritieken vanuit de media dreigen de PvdA de kop te kosten. Vloeken in een vakbondsvergadering Op dit moment staat de PdvA in de peilingen op veertien zetels, negentien minder dan het huidige aantal. Insiders wijzen naar Wouter Bos als de veroorzaker. Hij zou gezien zijn achtergrond bij Shell en vanwege zijn jarenlange rol als staatssecretaris van Financiën onder Gerrit Zalm niet bij het profiel van de PvdA horen. Hij zou in woorden een PvdA’er zijn, maar in daden veel meer een VVD’er. En dat is in het rode kamp zoiets als vloeken in een vakbondsvergadering. De PvdA heeft op dit moment geen status waaraan de achterban zich wil meten en de personen in de top die binnen de club of elders een rol van betekenis spelen, zoals de al eerder genoemde Hamer en de rare

AOW-spelletjes spelende Agnes Jongerius, maken het er allemaal niet beter op. Wouter Bos is de machtigste PvdA’er, maar wordt op dit moment zo door de crisis opgeslokt dat hij de PvdA aan anderen over moet laten. En die anderen beschikken over kwaliteiten maar ontberen de belangrijkste eigenschap: leiderschapskwaliteiten. Over het kabinet Balkenende sprak Bos ooit de kritische woorden: “Er is behoefte aan richtinggevend en bindend leiderschap; dat ontbreekt er op dit moment aan, alle goede bedoelingen van onze minister-president ten spijt.” Had hij het maar nooit gezegd, want terwijl het CDA met Balkenende en Maxime Verhagen over onaantastbare leiders beschikt, gelden diezelfde woorden nu meer dan ooit voor zijn PvdA. Grijze PvdA-muizen Het frappante is dat er binnen de grijze PvdA-muizen in de Tweede Kamer één man is die volgens politieke zwaargewichten van allerlei pluimage een koers kan uitzetten waardoor de socialisten weer in de lift kunnen komen: Diederik Samson. Wonderlijk maar waar schonk de achterban Mariëtte Hamer de erfenis van Wouter Bos in de vorm van een voorzittershamer, terwijl Samson de man met de visie is, een begenadigd spreker is en bovendien bekend staat als verreweg de intelligentste PvdA’er. Samson wordt gewaardeerd om zijn onuitputtelijke kennisbron op het gebied van klimaat en energie. Toch is hij momenteel slechts fractiesecretaris en het is nog maar de vraag of hem ooit meer wordt gegund. Samson zegt waar het op

staat, maar binnen de PvdA lijkt hij de enige te zijn die zich het lot van de partij hardop aantrekt: “De Partij van de Arbeid verkeert momenteel in een deplorabele staat. De fractie is op dit moment niet in staat het tij te keren. De omvang van ons electoraat was nog nooit in onze geschiedenis zo klein. We zijn, gerekend naar kiezers, inmiddels de vijfde of zelfs zesde partij van het land. Dat is een positie van waaruit het volkspartij niet kan opereren.” Dikbetaalde CEO-rol Samson lijkt een roepende in de woestijn. Wouter Bos is te druk met zijn Financiën en de vaderlandse economie, Mariëtte Hamer is - Joost mag weten waarom bezig met mooi wezen en Agnes Jongerius met vals zijn. Toch is juist Diederik Samson de man om in de gaten te houden. Zeker als de ervaren Eberhard van der Laan aan zijn zijde gaat staan. Van der Laan, de huidige minister van onder andere Integratie, zorgt met daadkrachtige optredens voor een frisse wind binnen de PvdA. De jeugdig ogende Samson en de onwrikbare Van der Laan zouden kunnen uitgroeien tot de Balkenende/Verhagen van de PvdA. En Wouter Bos, die zal, mits de opiniepeilingen gunstiger worden of de PvdA als kleine jongen in een nieuwe coalitie mag plaatsnemen, vertrekken uit de Tweede Kamer. Bos zal het bedrijfsleven ingaan, waar hij een liberale, dikbetaalde en met bonussen doorspekte CEO-rol zal aanvaarden. WOERDEN INTOBUSINESS 21


COLUMN

Macht zonder gezag verliest betekenis TEKST PAUL KOP l FOTOGRAFIE YVONNE KÖRVER

Bankiers hebben aan gezag ingeboet. De politie is niet meer de baas op straat. De meester heeft het niet meer voor het zeggen in de klas. Gezag boet in snel tempo aan invloed in en over het verschijnsel macht hebben we al helemaal geen goed woord meer over. Sterker nog, het lijkt wel alsof we niemand meer macht willen toedichten. Als een paar honderd gevaarlijke idioten op een strandfeest volstrekt opgefokt en met voorbedachte rade de politie belagen, moet de politie zich na afloop in bochten wringen en zich ook nog verontschuldigen. Niet één politicus die het opneemt voor de politie. Het is de wereld op zijn kop. Te gek voor woorden. Maar is het echt zo slecht gesteld met onze gezagsdragers en machthebbers? Kijkend naar de omloopsnelheid van de gemiddelde topmanager kun je alleen maar somber worden: drie jaar. En ook de feitelijke beschikbaarheid van geschikte kandidaten in de managementarena is veel te laag. Er stellen zich domweg niet zoveel mensen beschikbaar. Een klein uitstapje naar de psychologie van de ‘machtigen’ leert het volgende. Mensen worden geboren met drijfveren, met motieven. Het stillen van honger is er een van. Dat is vooral voor overleven..Goed en gezond eten helpt echt wel. Maar er zijn ook sociale drijfveren, ook wel sociale motieven genoemd. Uit onderzoek blijkt dat er vier primaire sociale drijfveren zijn: je inzetten voor mensen, prestaties leveren, je verantwoordelijk voelen en macht uitoefenen. Macht zelf is niet aangeboren, maar wel het streven naar macht, het voor het zeggen willen hebben, de baas willen zijn. Er lopen stellig mensen in Nederland rond die zeer geschikt zijn om macht uit te oefenen over anderen. Met gezag. Maar macht is geen populair begrip in ons WOERDEN INTOBUSINESS 22

land. Macht hebben we vervangen door regels, formaliteiten en adviseurs. Toch hebben we wel degelijk macht nodig. Je kunt het niet afschaffen. Ik vraag vaak aan (top)managers wat eigenlijk hun denkbeelden zijn over macht. De meeste doen in het begin wat hypocriet. Ze willen wel invloedrijk zijn, maar macht uitoefenen, neen, liever niet, da’s te veel van het goede. Maar gelukkig, na hardnekkig doorvragen komt toch de aap uit de mouw. Natuurlijk weten ze heel goed dat ze de baas zijn. En dat ze macht hebben. Verhelderende gesprekken zijn het, omdat het dan ook gaat over hun geschiktheid en hun eigen ontwikkeling. Heb ik de juiste combinatie van eigenschappen en ben ik in staat nog te leren, mijzelf verder te ontwikkelen. Leren en ontwikkelen doen ze wel. Niet op cursussen, maar vooral tijdens het werk. De leider die leert en zich ontwikkelt is daadkrachtig, energiek, sociaalkrachtig en visionair. En de meest geschikte combinatie van eigenschappen voor een leider is (niet verwonderlijk): over voldoende dominantie beschikken, sociaal zijn, gewetensvol en nieuwsgierig zijn. En natuurlijk: het ook nog leuk vinden. Regels kun je afschaffen , maar macht met gezag niet. Het wordt tijd dat de politie weer de baas op straat is. Paul Kop Directeur Lagerweij & Partners Reageren? Mail naar p.kop@lagerweij-partners.nl


foto-impressie Van Beynum Autobedrijven blikt met tevreden gevoel terug

Vier het leven!

Van Beynum Autobedrijven organiseerde op vrijdag 2 zaterdag 3 oktober, in samenwerking met Juwelier Reijersen, Puur Chocolade, Pardoes voor haar, Sacha Lingerie, Mook Wijnen, Schoonheidsinstituut Xenia en Hotel Abrona een lifestyle- event genaamd ‘Celebrate Life’. TEKST ANDRÉ TEN BRINK l FOTOGRAFIE REGIOSTOCK/OSCAR VAN DER WIJK

Op vrijdagavond werd er een Ladies Night georganiseerd. Ruim tweehonderd vrouwen hadden zich aangemeld voor deze avond. Speciaal voor de Ladies Night organiseerde Van Beynum Autobedrijven een bandenwisselcontest. Vele dames

gingen de uitdaging aan om de snelste tijd te behalen. De twee dagen stonden geheel in het teken van luxe artikelen, waaronder exclusieve auto’s, sieraden, horloges,

chocolade, wijn, modeshows en schoonheidsbehandelingen. Enkele honderden gasten deden Celebrate Life aan. Voor de organisatie werd het daardoor een zeer geslaagd evenement, dat voor herhaling vatbaar is. “Met elkaar kunnen wij terugkijken op twee succesvolle dagen, waar iedereen heeft kunnen genieten van alle goede dingen in het leven. Vier het leven, dat is een prachtig motto, en ik denk dat wij dat met z’n heel goed hebben kunnen uitdragen”, aldus Klaus Schreuder, Business Unit Manager Audi bij Van Beynum Autobedrijven. WOERDEN INTOBUSINESS 23


INTERVIEW ‘Duurzaam ondernemen moet uit eigen bewustzijn komen’

Laat

de markt zijn werk doen

“Maatschappelijk verantwoord ondernemen of duurzaam ondernemen, het zijn natuurlijk fantastische modewoorden die koren op de molen zijn voor slimme marketeers. Maar ik vind dat mensen hier altijd mee bezig moeten zijn. Dus niet alleen in tijden dat het een hype is.” Voor Richard Vlasman, eigenaar van Vlasman Betonbewerkings- en Slooptechnieken b.v., is duurzaamheid binnen zijn bedrijfsvoering al jaren een hot item. Enerzijds omdat hij van mening is dat zijn branche niet zonder duurzaam ondernemen kan. Anderzijds omdat zijn branche ten onrechte het imago heeft mens en milieu ondergeschikt te maken aan het behalen van winst. TEKST DENNIS CAPTEIN l FOTOGRAFIE BEELDADVIES/JAN KLEIJN

“Het frustreert mij dat slopers, als het op duurzaam ondernemen aankomt, een slecht imago hebben”, zegt Vlasman. “Terwijl wij juist voorop lopen op dat gebied. Sterker nog, dat hebben wij altijd gedaan. Dat gaat zelfs terug tot in de oudheid. Uit de overlevering is gebleken dat mensen, die iets afbraken, de materialen schoonmaakten en hergebruikten. Dat is, met uitzondering van een periode in de zeventiger en tachtiger jaren, altijd zo geweest. Nu heten we slopers, maar in de eerste helft van de vorige eeuw heetten het handelsondernemingen. De eigenaars daarvan recycleden materialen en producten en verkochten deze aan bouwondernemingen.” Stortplaatsen Het negatieve imago van de sloopbranche ontstond in de zeventiger jaren, toen de overheid stortplaatsen ging inrichten.

Van puin worden blokken beton gemaakt. Deze worden vervolgens verkocht. WOERDEN INTOBUSINESS 24

Vlasman: “Ons imago kwam toen in een negatieve spiraal terecht. Recycling werd volstrekt onbelangrijk voor onder andere slopers en afvalverwerkers omdat de omzetsnelheid door het storten van afval een grote vlucht nam. Pas later, in de tachtiger jaren, toen de overheid heffingen ging rekenen voor het doen van stortingen, begon recycling ineens weer interessant te worden. Het gevolg is dat er grote recyclebedrijven ontstonden, die bijzonder innovatief bleken te zijn. Niettemin hebben die bedrijven ons imago onvoldoende uit het dal kunnen trekken. Dat heeft volgens mij te maken met het feit dat wij niets zichtbaars creëren. Kijk, een bouwer die niet aan recycling doet, creëert niettemin iets wat zichtbaar is en wordt daarvoor gewaardeerd. Ons resultaat is dat wij ruimte scheppen voor vernieuwing, maar de buitenwereld ziet een open vlakte waar schijnbaar nog niets is gebeurd. Diezelfde buitenwereld heeft er geen idee van welke mate van innovatie en maatschappelijk verantwoord ondernemen nodig is om grote gebouwen, al dan niet besmet met asbest, te kunnen ontmantelen. Het enige wat ik hieraan kan doen is waar mogelijk laten weten wat daar allemaal bij komt kijken.” Energiedragers Recycling is binnen Vlasman Betonbewer-

kings- en Slooptechnieken b.v. volledig ingeburgerd. “Het is niet meer weg te denken”, zegt Vlasman. “Alle natuurlijke materialen kunnen gerecycled worden. Momenteel recyclen wij 95 procent van al het afval tot secundaire bouwmaterialen of energiedragers, die vervolgens weer worden doorverkocht en hergebruikt. Daardoor is de verwerking van afvalstromen al lang niet meer een kostenpost in onze onderneming. Immers, het recyclen kost geld maar levert ook geld op; de kosten en baten zijn redelijk in balans.” Recycling begint met het scheiden bij de bron.”Alle vrijkomende materialen worden gescheiden in deelstromen, bijvoorbeeld hout (kwaliteit A of B of C), puin en plaatmateriaal. Zo kunnen er wel negen à tien deelstromen ontstaan. Het is voor ons een vanzelfsprekendheid geworden. Uiteindelijk gaat nog maar een fractie naar de verbrandingsoven omdat het in deze vorm niet hergebruikt kan worden.” De innovatieve recyclemogelijkheden, die zijn bedrijf en zijn branche hebben ontwikkeld, vervullen hem met trots. Toch liggen er ook bedreigingen op de loer. Zoals het verstrekken van subsidies om duurzaam ondernemen te stimuleren.

Staal wordt gescheiden en verwerkt waardoor het bruikbaar wordt voor onder andere de auto-industrie.


“De overheid stelt onder andere subsidies in het vooruitzicht als je materialen voor hergebruik geschikt maakt. Vrijwel direct zie je dan allerlei handige bureaus als paddenstoelen uit de grond komen, die zorgen dat er aanspraak op die subsidies kan worden gemaakt. Daar komt misbruik van subsidiegelden uit voort. Er zijn altijd mazen in de wet, waardoor de subsidiegelden uiteindelijk lang niet altijd bij de juiste mensen terecht komen. Laat de markt zijn werk doen. De drive om duurzaam te ondernemen moet komen uit het eigen bewustzijn en uit de ondernemer zelf. Dan creëer je een constante innovatie op dit gebied. Natuurlijk stimuleer je dit door te belonen, maar subsidies zijn daarvoor niet het goede middel.” Wees trots op je medewerkers Zoals gezegd werd de sloopbranche gedwongen om innovatief te zijn op het gebied van duurzaam ondernemen. Om diverse redenen. Vlasman zegt hierover: “Ik durf te stellen dat de bouw- en sloopbranche zonder duurzaam ondernemen niet kan overleven. Recycling heeft geleid tot kostenreductie, maar duurzame innovaties hebben ook geleid tot het behoud van medewerkers. Een voorbeeld: vroeger werden koppen met luchthamers gesneld. Loodzwaar werk. Iemand die dit werk tot zijn zestigste verrichtte, was daarna

Bitumen, onder andere afkomstig van daken, worden verwerkt tot asfalt. meent Vlasman. “De medewerkers zijn de motor van de tent en de vent draagt dat alleen maar uit. Los van het feit dat je als mens verplicht bent om goed te zijn voor je medemens, is het belangrijk om je medewerkers een warm gevoel te geven. Als medewerkers erbij horen en als groep trots kunnen zijn op hetgeen ze doen, is dat natuurlijk goed voor je bedrijf. En daarom, heb respect voor je medewerkers en wees trots op hen. Geef ze daarbij de vrijheid om zich te ontwikkelen. Zeker voor het middenkader is dat belangrijk.” Beste jongetje van de klas Vlasman Betonbewerkings- en Slooptechnieken b.v. loopt voorop als het gaat om certificeringen voor zijn bedrijf. “Het is belangrijk voor de bewustwording van de medewerkers om bezig te zijn met zaken als milieu, veiligheid, gezondheid en aanverwante zaken. Hoewel certificeringen eigenlijk niets met maatschappelijk verant-

‘De medewerkers zijn de motor van de tent en de vent draagt dat alleen maar uit’ letterlijk versleten. Sinds we hydraulisch koppensnellen is het ziekteverzuim onder deze medewerkers tot een minimum gereduceerd en kan iemand van zestig nog jarenlang een goed en leuk leven leiden.” Koester je medewerkers, is dan ook een devies van Vlasman. “De vent is de tent, zo wordt gezegd. Maar dat is niet waar”,

woord ondernemen te maken hebben, zijn er wel raakvlakken: ze zijn leerzaam en nuttig en ben ik van mening dat ze uiteindelijk bijdragen tot een beter imago. Vaak is ons bedrijf één van de eerste die zich opgeeft voor een certificering. Daarmee geven we een goed signaal af naar de rest en loop je niet snel achter de feiten aan op

het moment dat zo’n certificering verplicht wordt gesteld.” Nederland is op het gebied van duurzaam ondernemen het beste jongetje van de klas, zegt Vlasman. “Ons bedrijf heeft veel werk verricht in het buitenland en elke keer valt het me weer op dat duurzaam ondernemen die buitenlanders niets interesseert. In Koeweit deponeren ze het afval in de woestijn en in Roemenië dumpen ze het in de bergen en geen haan die er meer naar kraait. Toch is het goed als Nederlanders voorop blijven lopen. Op een dag zal het Nederlandse model van duurzaam ondernemen als voorbeeld voor andere landen worden gebruikt, daar ben ik van overtuigd. Wel is het dan belangrijk dat er hele duidelijk regels worden gesteld. In Italië lag het vuilnis maandenlang op straat en Europa bestrafte dat met een gigantische boete. Twee maanden later werd die boete weer kwijtgescholden. Tja, dan schiet het natuurlijk niet op.” Voor informatie Vlasman Betonbewerkings- en Slooptechnieken b.v. is een Alphens sloopbedrijf dat naast sloopwerken is gespecialiseerd in asbestsanering, koppensnellen, boren & zagen en de verhuur van verreikers. Voor meer informatie over het bedrijf: Postbus 16, 2400 AA Alphen aan den Rijn Bezoekadres: Steekterweg 27, Alphen aan den Rijn E info@vlasman.nl I www.vlasman.nl

Hout wordt gescheiden bij de bron en verwerkt tot onder andere spaanplaat. Hout wordt toegepast in verbrandingsovens. De energie die ontstaat bij de verbranding wordt omgezet in elektriciteit. WOERDEN INTOBUSINESS 25


REPORTAGE Tweede editie Onderneming van het Jaar van start

De meeste stemmen

gelden

De genomineerden (v.l.n.r. RenĂŠ Dijkstra, Robin Weijers en David Verweij) wachten tot de jury het oordeel heeft geveld.

Wie stapt in de voetsporen van Weijer Domino Productions? Twee jaar na de uitverkiezing van beste onderneming van Woerden heeft de Ondernemers Kring Woerden (OKW) de wedstrijd opnieuw uitgeschreven. De Woerdense ondernemers, aangesloten bij de OKW, zijn uitgenodigd hun stem uit te brengen op de onderneming die in het roerige jaar 2009 heeft uitgeblonken. TEKST DENNIS CAPTEIN l FOTOGRAFIE WILLEM HOOGENDOORN WOERDEN INTOBUSINESS 26

Via de vernieuwde site www.okwwoerden.nl kunnen punten worden toegekend aan alle Woerdense bedrijven. Dus ook nietleden van de OKW. Elk OKW-lid mag tien punten geven aan minimaal een en maximaal drie bedrijven. Mensen mogen niet op hun eigen bedrijf stemmen. De drie bedrijven met de meeste punten zijn


bezighoudt? Wie vermoedde wat er allemaal achter de bekende Domino Day zit? Of dat Verweij Houttechniek het gehele productieproces van voor tot achter zelf ontwikkelde? Zo’n verkiezing levert leuke verrassingen op. En als stad mag je er trots op zijn zulke ondernemingen binnen je grenzen te hebben.”

automatisch genomineerd. Op 11 januari 2010 wordt de winnaar bekendgemaakt in restaurant De Markies in Woerden. Deze happening begint om 17.00 uur. Hiervoor zijn alle OKW-leden en alle genomineerden, wel of geen OKW-lid, van harte bij uitgenodigd. De feestelijke bijeenkomst zal gepresenteerd worden door VARA-coryfee Astrid Joosten en burgemeester Hans Schmidt zal de Ondernemersprijs 2009, een fraai kunstwerk van een Woerdense kunstenaar, uitreiken aan de winnaar. Extra bijzonder In tegenstelling tot de voorgaande verkiezing wordt voor deze editie geen aparte jury benoemd. In plaats daarvan fungeren de leden van de OKW als jury. Ruud Patoir en Sebo Havinga, die namens het bestuur van de OKW de organisatie van de verkiezing op zich hebben genomen, spreken van een zeer democratische verkiezing. “Niet een speciaal hiervoor samengestelde groep mensen, maar onze hele achterban maakt de uiteindelijke keuze. De meeste

De feestelijke bijeenkomst zal 11 januari gepresenteerd worden door VARAcoryfee Astrid Joosten. stemmen geleden. Dat maakt de editie van dit jaar extra bijzonder.” Twee jaar geleden vond de eerste editie plaats van de verkiezing. Toen ging het tussen D.A.R.E!!, Verweij Houttechniek en Weijer Domino Productions. Volgens Ruud Patoir was het een groot succes. Hij zegt: “Het aantal aanmeldingen was boven verwachting, de prijsuitreiking was druk bezocht en het hele traject was voor alle betrokkenen een inspirerende aangelegenheid.” Sebo Havinga verklaart het succes als volgt: “Er zijn in Woerden veel burgers en ondernemers die van andere ondernemers niet weten wat ze doen. Wie wist voor deze verkiezing waar D.A.R.E!! zich mee

Robin Weijers juicht als hij hoort dat hij de eerste verkiezing van de Woerdense Onderneming van het Jaar heeft gewonnen.

Direct resultaat Winnaar Robin Weijers vervolgt: “Van buitenaf is vaak niet zichtbaar wat wij allemaal doen, maar sinds die eerste verkiezing weet iedereen dat er achter Domino Day een commerciële onderneming zit, die nog veel méér met dominosteentjes doet.” De verkiezing leverde dan ook direct resultaat op. “Zeker binnen Woerden. Mensen die ons niet kenden, kennen ons nu wel. Er is veel pers op ons afgekomen en omdat velen de verkiezing in meerdere of mindere mate voorbij hebben zien komen, is het makkelijker geworden onszelf te presenteren.” Havinga: “Het is heel goed dat er zo’n verkiezing is. Het geeft ons de gelegenheid om te delen waar we goed in zijn, trots te zijn op alles wat Woerden te bieden heeft.” Burgemeester Hans Schmidt is het met hem eens. “Het is een hele leuke promotie van Woerden. De verkiezing heeft een stimulerend effect op de bedrijvigheid in Woerden met een uitstraling op omliggende gemeentes en soms zelfs mondiaal.” Vindt ook Robin Weijers. “Met al die honderden bedrijven gebeurt er best veel in Woerden. De verkiezing is een mooi podium om ondernemend Woerden te presenteren. Daar hoort ook bij dat het geografisch gezien het centrum van Nederland is, met een goede bereikbaarheid en een aantrekkelijk vestigingsklimaat.” Hans Schmidt beaamt dat, al nuanceert hij: “Je moet van zo’n verkiezing natuurlijk geen wonderen voor de lokale economie verwachten, maar het zijn dit soort elementen – zo’n verkiezing, een gezellige binnenstad, een goed recreatiebeleid – die Woerden op de kaart zetten.” WOERDEN INTOBUSINESS 27


INTERVIEW Amé Derks als advocaat bij vader Ino aan de slag

jongste

De advocaat van Nederland Het is een bewogen jaar geweest voor Ino Derks. Het overlijden van zijn kantoorgenoot Ton Fabisch kwam hard aan. Ton en Ino waren, los van hun vriendschappelijke band, uitstekend op elkaar ingespeeld. Daarnaast liet Fabisch door zijn juridische expertise en ervaring een grote leegte achter. Die leegte moest worden opgevangen. De vraag was echter: hoe? TEKST DENNIS CAPTEIN l FOTOGRAFIE HARALD LAKERVELD

“Na de eerste schok, die zijn overlijden teweeg bracht, moest ik gaan nadenken over de werkplek die Ton had achtergelaten. Goede advocaten liggen niet voor het oprapen, laat staan advocaten die het werk van Ton zo maar even kunnen overnemen”, vertelt Derks. Gerrit Warning Ondertussen was Ino’s dochter Amé haar studie aan de rechtenfaculteit van de Universiteit Utrecht aan het afronden. Natuurlijk speelde zijn dochter als optie door zijn gedachten. Echter, vader en dochter hadden eerder afgesproken dat zij het vak elders in de praktijk zou leren. “Dat leek ons het beste. ‘Ga eerst ergens anders ervaring opdoen en kom dan later, als je dat wilt, bij mij werken’, had ik gezegd. Dat vond zij ook het beste. Maar nogmaals, ik had dringend behoefte aan een goede advocaat en die bleek gewoon niet voorhanden. Het was notaris Gerrit Warning die mij uiteindelijk op andere gedachten bracht. Hij zei, zoals alleen Gerrit Warning dat kan zeggen: ‘Je zoekt iemand Amé Derks, en die persoon zit in je familie. de jongste Waarom verder zoeken als je die advocaat van persoon eigenlijk al gevonden Nederland. WOERDEN INTOBUSINESS 28

hebt? Ga nou nog eens met Amé praten.’ Dat heeft me aan het denken gezet. De conclusie was dat Gerrit gewoon gelijk had. Amé zou het vak bij mij net zo goed onder de knie kunnen krijgen en net zo goed ervaring kunnen opdoen. Sterker nog, er was nog een belangrijk bijkomend voordeel: Amé kent ons kantoor en de mensen die hier werken. Als veertienjarige zocht ze een baantje en ging ze bij ons op kantoor schoonmaken. Later ging ze hier op het secretariaat aan de slag. Ze kent de mensen, weet de weg.” Patroon Vader en dochter Derks gingen opnieuw om de tafel zitten en besloten de koers te veranderen: Amé kwam toch bij haar vader in dienst. Amé zegt hierover: “Mijn vader en ik kunnen om te beginnen heel goed met elkaar door één deur. Wij hebben echt nog nooit onenigheid gehad. Daarnaast biedt de praktijk van mijn vader voor mij heel veel kansen. Mijn eerste drie jaar als advocaat moet ik begeleid worden door een, zoals dat heet, patroon. Iemand die mij helpt en die mijn werk controleert. Eigenlijk kan niemand dat beter dan mijn vader. Als geen ander is hij immers betrokken bij wat ik doe. Van andere beginnende advocaten hoor ik regelmatig het verhaal dat hun patroon er nooit voor hen is en dat ze heel lang moeten wachten voordat het werk eens een keer wordt gecontroleerd. Tja, dan kun je niet verder.” Ino: “Er was nog een groot voordeel.


Amé en Ino Derks, samen verder in één praktijk. Amé wil graag starten als advocaat voor particulieren. Dat is in de advocatuur een redelijk toegankelijke manier om het vak te beginnen. Die wens sluit aan bij wat wij hier nodig hebben. Bovendien is dat een breed juridisch werkveld. Als beginnend advocaat is het goed om zoveel mogelijk facetten van het vak tegen te komen in plaats van gespecialiseerd te werk te gaan.” Voortvarende studente En dus is Amé Derks onlangs begonnen in het advocatenkantoor van haar vader. Ze is 21 jaar en daarmee is ze op dit moment de jongste advocaat van Nederland. Een feit waar vader Ino maar wat trots op is. “Wij hadden een vermoeden dat ze wel eens de jongste zou kunnen zijn. Volgens onze bevindingen was de jongste advocaat van Nederland 23 jaar. We hebben navraag gedaan bij de Nederlandse Orde van Advocaten en het klopt; dat stokje heeft Amé nu dus overgenomen.”

Amé Derks, die enkele weken terug haar bul ontving en tevens werd beëdigd als advocaat, is een voortvarende studente geweest. Ze sloeg op de middelbare school een klas over en rondde haar rechtenstudie in vier jaar af, terwijl het gemiddelde op zes jaar ligt. Haar specialisatie is strafrecht, maar haar juridische oriëntatie reikt veel verder. “Strafrecht heeft altijd een bovengemiddelde interesse gehad voor mij”, vertelt ze, “maar ook op andere rechtsgebieden kan ik uitstekend uit de voeten.” Sowieso is een advocaat nooit klaar met studeren. Elk jaar moet de kennis up-todate gehouden worden en dat betekent dat een advocaat jaarlijks zestien zogeheten studiepunten moet scoren. Ino zegt hierover: “Terecht natuurlijk, want regels en wetten wisselen frequent.” Amé zal in de eerste drie jaar, dat zij als advocaat actief is, nog een studie van een jaar moeten volgen om zich vervolgens permanent advocaat te mogen noemen.

Familiebedrijf Zo begint het advocatenkantoor van Ino Derks al aardig op een familiebedrijf te lijken. Want naast zijn dochter werkt ook zijn vrouw op het kantoor. Nummer vier, de jongere zus van Amé, zit momenteel op het VWO. Of zij op zekere dag ook in dienst zal treden bij vader Ino? “Geen idee”, zegt Ino. “Onze kinderen moeten zelf hun weg vinden en uitzoeken wat ze met hun leven willen. Amé wilde rechten studeren. Natuurlijk vond ik dat leuk, maar ik had het net zo leuk gevonden als ze voor wat anders had gekozen. Dat geldt voor mijn andere dochter ook. Wij hebben onze kinderen altijd aangemoedigd om te zoeken naar een carrière die gelijke tred houdt met hun interesses. Ongeacht de richting. Ik ben heel blij dat we ze nooit in een bepaalde richting hebben proberen te pushen. Want ik weet zeker dat zich dat op zekere dag zou hebben gewroken.” WOERDEN INTOBUSINESS 29


COLUMN

Baas over je eigen portemonnee TEKST MARTIN KOK l FOTOGRAFIE YVONNE KÖRVER

Machtig noem je een persoon of organisatie die invloed heeft, die de leiding heeft (de baas) en daarbij toezicht houdt. In onze maatschappij is de hoogste machthebber de Staat, bestuurd door de regering. Maar die regering kiezen we in een democratie zelf. We stellen in feite (indirect) ook de machthebbers aan en die maken de regels waarmee de samenleving wordt bestuurd. De laatste tijd lees ik naar aanleiding van de economische crisis veel dat het toezicht op het bankwezen nogal te wensen over laat en men roept om een nadere en strengere regelgeving en toezicht. Vooral na het DSB echec onlangs kon je horen dat de instellingen die we in de loop der jaren hebben ingericht om regels te bedenken en toezicht te houden niet goed functioneren. Het vertrouwen in die instellingen neemt sterk af, ze liggen veel onder vuur en ze verliezen hun gezag. Maar wat er precies achter de schermen is gedaan is nog niet volledig bekend. En de burgers zelf? Die mopperen op de instellingen die ze uiteindelijk zelf in het leven hebben geroepen, ze leggen daar hun problemen neer en die moeten het maar oplossen. Ze proberen de problemen niet op te lossen met redelijke compromissen maar zijn alleen bezig met het opeisen van vermeende rechten. Dat ze ook een eigen verantwoordelijkheid hebben wordt maar vergeten. Ik denk dat het zo maar roepen om meer regelgeving niet echt doordacht is. Het aantal (geld)transacties is de laatste jaren enorm toegenomen en zal blijven toenemen. Bovendien zijn deze steeds meer grensoverschrijdend. Er kunnen nooit genoeg controleurs, accountants, douanebeambten en agenten zijn om mismanagement of corruptie te voorkomen, zonder in een politiestaat te vervallen. Daar komt bij dat de mensen die met de handhaving van de regels belast zijn evenmin immuun zijn voor zaken die niet horen. Corruptie komt het meest voor in een dictatuur. WOERDEN INTOBUSINESS 30

Regelgeving werkt alleen goed als het in hoofdzaak gericht is op uitschieters, op de paar mensen die trachten de regels te omzeilen, terwijl de andere mensen doen wat niet alleen vereist is maar waarvan ze ook zelf vinden dat ze dat horen te doen. Kortom er moet een breed draagvlak in de samenleving zijn voor die regels omdat die overeenkomen met de gangbare normen en waarden. Het is dus van belang waaraan een samenleving waarde hecht en wat de houding is ten aanzien van economisch gedrag wat je met regels wil uitbannen. Regelgeving heb je wel achter de hand nodig, maar kan niet dé steunpilaar zijn van goed gedrag. Indien de mensen iets vinden over wat zou mogen dan kan je dat dus met regels niet veranderen. Er blijven altijd slimmeriken die regels gaan omzeilen. Kom ik terug op die crisis dan denk ik dat de meeste mensen ook eens bij zichzelf te rade moeten gaan. De laatste 15 jaar dacht men toch het kan niet op? Leven op de pof en maar blijven rekenen op voortdurend in waarde stijgende huizen en aandelen. Dat was de sfeer waarbinnen het uit de hand kon lopen en gewiekste aanbieders van financiële producten en nieuwe hypotheken hun kans grepen. Uiteraard zijn er slachtoffers van die verkooppraktijken maar een groot deel liet zich met open ogen verleiden door de lokroep van het geleende geld. De cultuur die jarenlang de uitwassen van de financiële handel in stand hield was de laatste tijd veranderd en thans is ons dat pijnlijk duidelijk geworden. En nu op de blaren zitten en de wonden likken en nadenken over onze consumptiecultuur. Als we het er over eens zijn dat die moet veranderen dan hebben andere regels zin. Zo niet dan is het wachten op een volgende slimmerik waar achteraan gehold wordt. Martin Kok Lekx Kok & Geerlofs accountants Reageren? Mail naar m.kok@lkg-accountants.nl


MACHT IN WOERDEN En de machtigste man van Woerden anno 2009 is…

sebo havinga TEKST JOHN VAN DER TOL

50 Marleen van Dam (directeur Uniglobe Smart Travel te Woerden en Utrecht) Geroemd manager. Daarnaast een gerenommeerd netwerkster. Doet uitstekende zaken op businessto-business-reisgebied.

47 Onno van Beijnum (dir. Autobedrijf Van Beynum) Van Beijnum heeft het beste zakelijke automerk in handen heeft. Audi steekt momenteel alles naar de kroon, inclusief BMW en Mercedes.

49 Jolanda van der Spiegel (directeur The Collections en voorzitter ZZP-platform Zooom) Bevlogen dame die zich met nadruk in Woerdense ondernemerskringen begeeft. Medeoprichtster van Zooom, een Woerdens platform voor een groep ondernemers in opkomst: ZZP’ers.

46 Hans Severs (directeur Hans Severs) Niettemin staat BMWdealer Hans Severs een plaatsje hoger. Terwijl Van Beijnum meer en meer naar Gouda trekt, is Woerden nog altijd de hometown van Servers, die dit jaar een schitterende BMW-vestiging op een a-locatie in Alphen aan den Rijn opende.

48 Paul Kop (directeur Lagerweij & Partners) en Wim van den Pol (directeur Van den Pol Elektrotechniek) Paul Kop is met zijn bedrijf toonaangevend op het gebied van Individuele Functieen Branchegeschiktheidsanalyse. Iemand op het oog voor een bepaalde functie? Stuur hem of haar eerst even bij Kop langs. Wim van den Pol is een fantastische Montfoortse ondernemer, die ook in Woerden een groot afzetgebied heeft.

45 Jan Anker (directeur Ankerkaas) Jan Anker zit tegenwoordig meer in het buitenland dan in Nederland. Doet het geweldig over de grens. Vooral de Fransen smullen van zijn kaas. 44 Arno van Uffelen (directeur 333travel) Snelst groeiende ondernemer in de regio Woerden. Groeide in vijf jaar tijd met 440 procent. Reisspecialist die het vizier op Azië heeft staan. Profiteerde van de steeds groter wordende Chinese markt.

THEMA: MACHT & LEIDERSCHAP

Na Dim Gerritse (2004), Jacques de Koning (2005), Henk Moesbergen (2006), Cris Maliepaard (2007) en Hans Schmidt mogen we een nieuwe naam aan de eregalerij der machtigen toevoegen: Sebo Havinga. Een naam die u wellicht niet zal verrassen. Wie toch verrast is, zal deze persoon na enige berusting toch gaan beschouwen als de juiste naam op de juiste plek anno 2009. Kortom, het is december, tijd voor een nieuwe lijst der lijsten, ofwel een verse Top 50 van machtige Woerdenaren. Een lijst vol veel nieuwe eerzuchtige gezichten en meer vrouwen dan ooit tevoren. Uit de lijst van vorig jaar zijn daarentegen tal van prominenten met de staart tussen de benen dan wel met opgeheven hoofd verdwenen. Lees en huiver (of niet). 43 Michel Moesbergen (directeur Larboard Real Estate) Vader Henk is toegetreden tot de eregalerij der machtigen. Voor zoon Michel, die nauw samenwerkt met zijn vader, is dat toekomstmuziek. Maar Michel heeft de tijd. Is nog jong. 42 Matthijs de Goederen (directeur GoodCourse) Eigenzinnig doch succesvol ondernemer. Maakte van zijn hobby zijn beroep en voorziet tientallen golfbanen van allerlei faciliteiten. 41 Ton Bal (directeur Studio Ton Bal) Misschien wel de aardigste ondernemer in Woerden. Man die altijd buiten kaders denkt en opereert en daarom ook opvalt.

WOERDEN INTOBUSINESS 31


THEMA: MACHT & LEIDERSCHAP

40 Lex van Eijk (directeur Bevela) Bevela groeit en groeit. Het afgelopen jaar was lastig, maar Van Eijk is ondernemer genoeg om met zijn specialisme, verf, te blijven excelleren. 39 Roland Heerkens (directeur De Badge Groep) en John Muller (directeur cluster Rijn en Gouwe Fortis Bank) Heerkens levert wereldwijd promotionele artikelen met diverse werkmaatschappijen. Heeft overal voelsprieten en een aanzienlijk marktaandeel. Muller houdt aardig stand in roerige banktijden. 38 Gerrit Warning en Deen Jaquet (notarissen) Branchegenoten. Geen compagnons. Beide zijn vaklieden. Jacquet is wat stiller, hoeft niet zo nodig op de voorgrond. Warning zegt daarentegen vaak waar het op staat. 37 Daan Zuijderduijn en Walter Esteie (directie SENZ) SENZ houd het hoofd in drukkersland goed boven water. De combi Zuijderduijn/Esteie werkt klaarblijkelijk.

36 Cretien en Erwin Wiegmans (directie Wiegmans facilitaire diensten) Erwin heeft de dagelijkse leiding over het Moordrechtse Premtech, eigendom van beide broers. Cretien runt Wiegmans facilitaire diensten. De broers blijven zichtbaar. 35 Pierre Captein (vennoot Lekx Kok & Geerlofs accountants) Beheerst de kunst om onbegrijpelijke boekhoudtaal in begrijpelijk Nederlands over te brengen. Heeft de rust daarvoor. Een man een man, een woord een woord. 34. Gerard van Dam (directeur Reclamestudio Pencil Point) Komt met stip binnen. Heeft zijn ambities uitgesproken. Wil het meest toonaangevende reclamebureau van Woerden en omstreken worden. 33. Rien Treur (directeur Rien Treur Makelaardij) Voor Treur was het, net als alle andere makelaars, een moeilijk jaar. Maar hij ploegde zich er met verve doorheen. 32. Roy Uijttewaal (directeur Bouwbedrijf HeijWaal) Doet met compagnon Frank van der

Uit de lijst verdwenen 51 Rob Baggerman (directeur Infotec Nederland) 52 Wim Groeneweg (wethouder) 53 David Verweij (directeur Verweij Houtttechniek) 55 Ad Ton en Cor Bol (directieadviseurs Hollands Midden en Bolton) 59 Ad de Goey (directie Ad de Goey Autoschade) 67 Anton van Dijk (directeur Anton van Dijk) 68 Dennis Mulkens (hoofdredacteur AD Groene Hart) 79 Diny Wijnmaalen (bestuurslid OKW en voormalig directeur SGM Machine Technology) 80 Mannes Westhuis (directeur BulinQ en Ultimoo) 82 René en Patrick Dijkstra (directeuren D.A.R.E!!) 180 Robert de Waal (voormalig directeur Rowa en regiokrant.nu)

WOERDEN INTOBUSINESS 32

Heijden goede zaken met HeijWaal. Treedt op maatschappelijk vlak wat minder op de voorgrond. 31. Nico van der Vlugt (directeur Patoir & Van der Vlugt Assurantiën) Van der Vlugt ging samen met collega Ruud Patoir op het overnamepad. Het gevolg: door fusies en overnames sloeg Patoir & Van der Vlugt Assurantiën een groot gat in het Alphense marktleiderschap van Koster Verzekeringen. 30 Chiel Borsboom (directeur Uniseco) Haalt het imago van de beveiligingsbranche enorm omhoog. Conservatief in doen en laten. Bedrijf groeit en gaat nog veel groter worden. Chiel runt Uniseco tegenwoordig alleen. 29 Willem de Wit (Bouw- en aannemingsbedrijf W. de Wit) Netste bouwer van de regio. De crisis is heftig, maar niet voor De Wit, want de orderportefeuille is en blijft uitstekend gevuld. 28 Arie van Veen (directeur Van Veen Glasspecials) Bijzonder aardige ondernemer, die niet alleen sterk is in hoofdlijnen, maar ook in details. Zijn vrouw Paula is op de achtergrond zeker ook een drijvende kracht achter het bedrijf. Is en blijft koploper op glasgebied. 27 Albèrt de Goey (directie Ad de Goey Autoschade) Vader De Goey nam afscheid. Zonen Albért en Ad zijn nu directeur. Albèrt was al het gezicht, maar nu nog meer dan voorheen. Innovatieve autoschadehersteller. 26 Jan van den Heuvel (directeur Dejo Schoonmaakorganisatie) Mensenmens met een kritisch oog. Facilitaire bedrijven kregen in 2009 een dreun. Van den Heuvel is een man


THEMA: MACHT & LEIDERSCHAP

22 Loes Ypma (wethouder Financiën) Jonge wethouder. Dame met haar op de tanden. Niettemin zegt ze zinnige dingen en moet ze volgens ons gekoesterd worden met het oog op de verkiezingen.

van goede schijnbewegingen en wist de dreun te ontwijken. 25 Ernst van Waveren en John van der Meer (partners Grant Thornton) Groot geworden door klein te blijven. Het is lange tijd de pay-off van Grant Thornton geweest. Dat gaat nog steeds op voor Van Waveren en Van der Meer. Vizier is gericht op Woerden, de stad waar beide heren van houden.

21 Walter de Wilde (projectleider SBBW) De SBBW begint steeds meer beroep te doen op lokale partijen, die thuis zijn in beveiliging. ‘Wat je van ver haalt, is lekker’, gaat in de surveillancebranche namelijk niet op.

24 Arjan van Vliet (directeur Autocentrum Van Vliet) Is enorm ambitieus als het om zijn bedrijf gaat. Van Vliet dwingt respect af door de passie die hij aan de dag legt. Houdt Opel in roerige tijdige hoog in Woerden en omstreken. 23 Kees Veerman (directeur Radix & Veerman) Derde generatie stuwt bouwbedrijf naar grote hoogte. Met Kees Veerman voorop.

20 Etienne van Zanten en Nico Ramaer (initiatiefnemers Bedrijven Dagen Woerden en respectievelijk directeur van HVZ en Ramcomad) Stijgen flink. Kregen met de Bedrijven Dagen Woerden 2007 niet de credits die ze verdienden. Staken in 2009 wederom hun nek uit en organiseerden het evenement opnieuw. Nu waren de kritieken lovend. Ondernemend Woerden moet dit initiatief nog meer gaan steunen.

19 Martin Kok (Lekx Kok & Geerlofs accountants) Is nuchter en degelijk tegelijk. Geen haantje de voorste, wel een Pietje Precies. Moet je als accountant ook zijn. Krijgt steeds meer autoriteit vanwege zijn uitgebalanceerde columns. 18 Frenk van Vliet (fiscalist PKF Wallast) en Jack Visser (partner en vestigingsdirecteur PKF Wallast) Van Vliet is dé fiscalist van Woerden. Heeft buitengewoon veel kennis. En Visser is de bevlogen leider van het kantoor. 17 Fons Pompe en Egbert van den Bergh (directie Bébouw) De bouwers blijven het goed doen in deze ranking. Maar de crisis trof toch met name de bouwwereld? Werd Woerden soms overgeslagen?

Eregalerij der machtigen Alle voorgaande nummers 1 komen niet meer in de top 50 voor. Wij hebben ze opgenomen in deze eregalerie der machtigen. En terecht, want je zou ze tekort doen met een lagere ranking dan de nummer 1-positie.

2004 Dim Gerritse

2005 - Jacques de Koning

2006 - Henk Moesbergen

2007 - Cris Maliepaard

2008 Hans Schmidt

(voormalig directeur Gerritse IJzerwaren)

(directeur ERA Makelaardij De Koning)

(voormalig voorzitter OKW en directeur Archer Advies)

(voormalig directeur Rabobank Bodegraven-Woerden en voorzitter OKW )

(burgemeester Woerden)

WOERDEN INTOBUSINESS 33


BBD GROEP BV Broekveldselaan 1 - 2411 NL Bodegraven tel. 0172 - 61 57 57 - fax 0172 - 61 42 99 info@bbd.nl - www.bbd.nl


THEMA: MACHT & LEIDERSCHAP

16 Robin Weijers (Weijers Domino Productions) Zet Woerden met zijn jaarlijkse wereldrecord (meestal lukt het) op de kaart. Knap om ieder jaar vele miljoenen kijkers uren aan de buis te binden. Visitekaartje voor Woerden. 15 Peter Bol en Arjan Ton (directie Bolton en Hollands Midden) Raken niet in paniek als de bouwwereld in rep en roer is. Blijven zichzelf en dat blijkt in zulke tijden afdoende te zijn. 14 Jan Willem Bos (directeur Bos & de Koning Bedrijfsmakelaars) en Ton Kromwijk (directeur Kromwijk Electro Techniek en Kromwijk Inspectie Advies) Kromwijk is en blijft de specialist op het gebied van milieu, energie, domotica en andere technische snufjes. Bos is en blijft de enige echte bedrijfsmakelaar van Woerden. Wie kent hem niet? 13 Anton Gevaert (directeur Gevaert Makelaars) en Sjaak de Koning (directeur Revicon RVS Specials) Gevaert heeft nog steeds de grootste makelaarsportefeuille in het gebied. De Koning scoorde in 2008 fantastisch en in 2009 gewoon goed. Niets mis mee dus. 12 Ino Derks (directeur Derks advocaten en adviseurs) Kantoorpartner Ton Fabisch overleed. Dat was een grote klap voor Derks. Nu is zijn dochter Amé, de jongste advocaat van Nederland, toegetreden tot zijn advocatenpraktijk. Op voorspraak van Gerrit Warning. Een uitstekende move. 11 Frank van der Heijden (directeur Bouwbedrijf HeijWaal) Komt uit een roemrucht bouwgeslacht. Manifesteert zich als project-

ontwikkelaar, pandjesbaas, bouwer en bestuurder. 10 Ivo Korte (directeur Sluis Groep) Heeft De Sluis Groep weer op poten gezet. Doet het fantastisch. Is een leider, maar wel een ontzettende aardige leider. Zijn mensen gaan voor alles. 9 Gijs Okkerman (directeur Qbtec) Levert ovens en dergelijke voor de horeca. Betrok onlangs een mooi pand aan de Middelandse Zee in Woerden. Okkerman is een bevlogen en moderne manager. 8 Johan Strik (wethouder) Waar blijft nu toch dat regionale bedrijfsterrein? Niemand lijkt het te weten. De raad ligt dwars en Strik, voorstander van het nieuwe bedrijfsterrein, lijkt tegen een muur op te lopen. Maar hij geeft niet op. 7 Hans Jongerius (directeur Hans Jongerius Groep) Haalde weer veel overhoop, dit jaar. Ondernemer pur sang. Nu ook Hyundai. Onder andere. 6 Bas Geerdink (directeur bedrijven Rabobank Bodegraven-Woerden) De Rabobank staat weer op de kaart in Woerden en omstreken. Bas Geerdink verdient deze topnotering omdat hij als de aanjager grotendeels verantwoordelijk is voor dit succes. Rabobank kwam als winnaar uit de crisisbus rollen. 5 Kees Gerritse (directeur Gerritse IJzerwaren) Gerritse bleek standvastig in een tijd, waarin het voor het eerst in jaren wat minder ging in de ijzerwarenhandel. Gerritse is en blijft een strateeg en een ziener.

4 Ruud Patoir (vicevoorzitter OKW en directeur Patoir & Van der Vlugt Assurantiën) Geeft de OKW steeds meer kleur. Wil de organisatie groter maken en het draagvlak verbreden. Dat is nodig om de ondernemerslobby naar onder andere de gemeente te laten slagen. 3 Paul Oosterlaken (directeur Kiremko) Oosterlaken doet wereldwijd zaken, maar blijft een voorbeeld van een werkgever die beseft dat je goed moet zijn voor je vestigingsplaats. Laat zich overal zien. 2 Thorgerd van Veldhuyzen (directeur VEKO Advies en van Van Veldhuyzen Administratiekantoor. Tevens voorzitter Woerdense Vakantie Week) Werd door velen getipt voor een hoge notering in deze lijst. Hij maakt een opmars. Zijn bedrijven ook. Bovendien maakt hij goede sier als nieuwbakken maar meteen alom gerespecteerd voorzitter van de Woerdense Vakantie Week.

1 Sebo Havinga (partner Grant Thornton) Sebo Havinga. In welk bestuur zit hij niet? Fiscalist bij Grant Thornton en bestuurslid OKW, dat zijn zijn hoofdtaken. Maar Havinga is nog veel meer. Aimabel en bescheiden, maar tevens iemand die voorop in de strijd gaat. Wij hadden hem al enkele jaren voor deze machtige notering op het oog. Toen was de tijd nog niet rijp, maar nu wel. Heeft niets met macht, zo zegt hij in de interview in deze uitgave, maar wij weten zeker dat hij deze notering zal zien zoals je ‘m moet zien: als eervol en dik verdiend.

WOERDEN INTOBUSINESS 35


el compleet, Heel compleet, voordelig. heel voordelig. Heelheel compleet, heel voordelig.

- advertentie -

ntoordraaistoel, 1A22 Kantoordraaistoel, in hoogte verstelbaar in hoogte met verstelbaar synchroontechniek, met synchroontechniek, 1A22 Kantoordraaistoel, in hoogte verstelbaar met synchroontechniek, sregeling, gewichtsregeling, in hoogte verstelbare in hoogte rugleuning. verstelbare Inclusief rugleuning. zitdiepteverInclusief zitdieptevergewichtsregeling, in hoogte verstelbare rugleuning. Inclusief zitdiepteververstelbare stelling, lendensteun verstelbare en lendensteun multifunctionele en multifunctionele armleggers.en multifunctionele armleggers. stelling, verstelbare lendensteun armleggers. g: Lucia. Bekleding: Frame zwart. Lucia.Bekleding: Frame zwart. Lucia. Frame zwart.

HeelMet compleet, heel voordelig. ons is het prima onderhandelen. Heel compleet, heel voordelig. 1A22 Kantoordraaistoel, in hoogte verstelbaar met synchroontechniek, gewichtsregeling, in hoogte verstelbare rugleuning. Inclusief zitdieptever- met synchroontechniek, 1A22 Kantoordraaistoel, in hoogte verstelbaar stelling, verstelbare lendensteun en multifunctionele armleggers. gewichtsregeling, in hoogte verstelbare rugleuning. Inclusief zitdiepteverBekleding: Lucia. Frame zwart.

stelling, verstelbare lendensteun en multifunctionele armleggers. 5 5 Ataros-2Ataros-2 model 1A22 5model 1A22 Ataros-2 model Bekleding: Lucia. Frame zwart. v.a

1A22

E479,v.a E479,v.a E479,-

netto, excl. BTW netto, excl. BTW netto, excl. BTW

INTERSTUHL

Ataros-2 model 1A22

5

Ataros-2 model 1A22

v.a

E479,van 689,-

Advisering, aanleg en onderhoud van:

netto, excl. BTW 4

4

4

voor

€ 499,5

Ataros-2 model 1A22

netto, excl. BTW 2

42

1

2

3

3

1

v.a

E479,-- Installatie advies/ verlichtingsontwerp -

netto, excl. BTW

1

3 1

2 3

4

1

2

Oostzee 18 • 3446 CH Woerden Telefoon(0348) 48 12 80 Fax (0348) 48 17 67 E-mail info@kromwijkelectro.nl Internet www.kromwijkelectro.nl

3

os verstelbare 1: Traploos synchroontechniek verstelbare synchroontechniek 2: Breedteverstelling 2: Breedteverstelling armleggers zonder armleggers gereedschap zonder gereedschap 3: Pictogrammen 3: gereedschap Pictogrammen op de hendels de hendels op de hendels 1: Traploos verstelbare synchroontechniek 2: Breedteverstelling armleggers zonder 3:op Pictogrammen elbare4: lendensteun Verstelbare 5: lendensteun Rugleuning 5: traploos Rugleuning in hoogte traploos verstelbaar in hoogte verstelbaar 4: Verstelbare lendensteun 5: Rugleuning traploos in hoogte verstelbaar 1: Traploos verstelbare synchroontechniek 2: Breedteverstelling armleggers zonder gereedschap 3: Pictogrammen op de hendels 4: Verstelbare lendensteun 5: Rugleuning traploos in hoogte verstelbaar

Designpakket Designpakket Luxe stofpakket Luxe stofpakket Designpakket Luxe stofpakket

Aluminium voetkruis Aluminium voetkruis Aluminium voetkruisStof: AquariusStof: Aquarius

Designpakket

zilverkleurig zilverkleurig (meerprijs)

zilverkleurig Aluminium voetkruis

Licht en krachtinstallaties Data en telecomnetwerken Ledtechniek Camerabewaking/ alarminstallaties Brandmelding/ ontruimingsinstallaties 24-uurs-service

Luxe stofpakket Stof: Aquarius

(meerprijs)

(meerprijs)

zilverkleurig (meerprijs)

(meerprijs)

Stof: Aquarius

(meerprijs)

(meerprijs)

E49,-E49,- E49,- E25,-E25,- E25,(meerprijs)

Tolnasingel 2411 PV Bodegraven 7 jaar garantie18 7 jaar-garantie netto, excl. BTW netto, excl. BTW netto, excl. BTW netto, excl. BTW netto, excl. BTW netto, 7 jaar garantie excl. BTW

E49,-

E25,-

netto, excl. BTW

netto, excl. BTW

Tel: 01727 jaar 65garantie 11 11 - www.karssen.nl

w w w . k a r s s e n . n l / b u r e a u s t o e l e n

eiter_RZ.indd Ataros_Velto_8_Seiter_RZ.indd 4 4 Ataros_Velto_8_Seiter_RZ.indd 4 Ataros_Velto_8_Seiter_RZ.indd 4

26.09.2007 12:18:31 26.09.2007 Uhr 12:18:31 Uhr 26.09.2007 12:18:31 Uhr 26.09.2007 12:18:31 Uhr

1: Traploos verstelbare synchroontechniek 2: Breedteverstelling armleggers zonder gereedschap 3: Pictogrammen op de hendels 4: Verstelbare lendensteun 5: Rugleuning traploos in hoogte verstelbaar

Designpakket

Luxe stofpakket

Aluminium voetkruis

Stof: Aquarius

zilverkleurig

(meerprijs)

(meerprijs)

E49,-

E25,-

netto, excl. BTW

netto, excl. BTW

7 jaar garantie

Zuinig op Veiligheid ! Ataros_Velto_8_Seiter_RZ.indd 4

-

NEN3140 inspecties Keuring arbeidsmiddelen Thermografische (infrarood) inspecties Correctief en Preventief onderhoud aan elektrotechnische installaties - Energiebeheer en Energiemonitoring - Energielabel voor Utiliteit en Woningen Oostzee 18 • 3446 CH Woerden Telefoon(0348) 48 60 10 Fax (0348) 48 60 15 E-mail info@kromwijkinspectie.nl Internet www.kromwijkinspectie.nl

26.09.2007 12:18:31 Uhr

MR N.J.M. DERKS MR J.F.J.H. VAN AKEN MR. A.M.E. DERKS ADVOCATEN EN ADVISEURS MR M.E. STORM VAN ‘S GRAVESANDE-SCHUILING ADVISEUR

ONDERNEMINGSRECHT ARBEIDSRECHT CONTRACTEN INCASSO HUURRECHT PERSONEN- EN FAMILIERECHT STRAFRECHT OUDELANDSEWEG 19 3443 AB WOERDEN TEL 0348 415630 FAX 0348 422010 INFO@DERKSADVOCATEN.NL WWW.DERKSADVOCATEN.NL


REPORTAGE Kromwijk Inspectie & Advies:

Op weg naar compleet energiebeheer Energiebeheer wordt steeds belangrijker. ‘Bedrijven moeten energiezuiniger werken en verantwoord met het milieu omgaan’, vertellen directeur Ton Kromwijk en adviseur Arjan Stouthart van Kromwijk Inspectie & Advies. ‘Wij bieden bedrijven nu de mogelijkheid het verbruik van gas, elektriciteit en water van achter de eigen PC continu in de gaten te houden.’ TEKST WINNY VAN RIJ l FOTOGRAFIE Regiostock/Dick Huckriede

Kromwijk Inspectie & Advies was met het maken van energiefoto’s en het monitoren van energieverbruik bij bedrijven al een flink eind op weg naar compleet energiebeheer. Met de zogenoemde datalogger is dit nu geoptimaliseerd. Met deze tool zien bedrijven precies hoeveel energie er wanneer gebruikt wordt. “Door dit goed in de gaten te houden, kunnen bedrijven energiebesparende maatregelen nemen.

Arjan Stouthart.

Dat is efficiënt en zorgt voor een hoger rendement”, aldus Kromwijk. Verbruik in beeld Arjan Stouthart vertelt dat de datalogger het verbruik registreert en op het beeldscherm duidelijk laat zien, wat de resultaten per dag zijn. “Je kunt bepaalde periodes van een dag, in een week of per seizoen met elkaar vergelijken. Bijvoorbeeld vooren nadat besparende maatregelen zijn toe-

gepast.” Hij licht toe: “Zo kun je zien of de rendementsketel werkelijk zoveel bespaart ten opzichte van de oude ketel, en of de nieuwe tl-verlichting echt zoveel zuiniger is.” Ook is zichtbaar dat ’s nachts misschien teveel elektriciteit wordt verbruikt of dat het gasverbruik in de zomer aan de hoge kant is. Van deze registratie gaat ook een preventieve werking uit. “Stel dat het verbruik plotseling stijgt, dan is zelfs een mogelijke beschadiging op te sporen.” Bij een nulsituatie weet Kromwijk Inspectie & Advies bovendien of het huidige verbruik reëel is en welke besparingen mogelijk zijn. “Adviseren over energieverbruik is ons vak en het is goed dat de klant direct resultaten kan zien.” Onafhankelijk en veilig Energiebeheer is slechts een van de vele activiteiten van Kromwijk Inspectie & Advies op het gebied van elektriciteit en elektrotechniek. Zo voert het bedrijf onafhankelijke inspecties uit van elektrische installaties, handgereedschappen en brandblusmiddelen. Voert het preventief of correctief onderhoud uit aan noodverlichting , verdeelinrichtingen en brandmeld- en alarminstallaties, en geeft het advies over energiebesparende maatregelen of een ontruimingsplan. Bij de thermografische inspectie meten de inspecteurs de elektrotechnische installaties door met een infraroodcamera. Kromwijk: “Hiermee wordt snel duidelijk of er elektrotechnische gebreken zijn. Daar gaat vooral een preventieve werking vanuit, zodat bedrijven op tijd verbeteringen kunnen aanbrengen. Ook dat werkt weer energiebesparend, en past dus in ons totaalbeleid van verantwoord, zuinig en veilig omgaan met elektriciteit en energie.” Kromwijk Inspectie & Advies BV Oostzee 18, 3446 CH Woerden T 0348 - 48 60 10 F 0348 - 48 60 15 E info@kromwijkinspectie.nl I www.kromwijkinspectie.nl Zuinig op Veiligheid WOERDEN INTOBUSINESS 37


WOERDENS

ZZP-KATERN In dit katern

In het speciale ZZP-katern (pagina 40 tot en met pagina 46) treft u informatie aan over het Woerdense ZZP- platform ZOOOM, een verhaal over Rabobank Bodegraven-Woerden in relatie tot starters en ZZP’ers en stellen tien ZZP’ers uit de gemeente Woerden zich aan u voor.

FOTOGRAFIE REGIOSTOCK OSCAR VAN DER WIJK EN MICHEL TER WOLBEEK

ZOOOM, ZZP-platform voor Woerden In Woerden is sinds enkele maanden een speciaal platform voor ZZP’ers actief. Doel van het platform, waarvan het bestuur gevormd wordt door Jolanda van der Spiegel (voorzitter), Marieke Dik (penningmeester) en Niels Baars (secretaris), is om de krachten te bundelen. “Denk aan een website waarop alle aangesloten ZZP’er uit deze buurt te vinden zijn, denk aan het uitwisselen van kennis en denk aan een gezamenlijke vertegenwoordiging naar de gemeente toe”, aldus Jolanda van der Spiegel. ZOOOM is voortgekomen uit een bijeen- van de aangesloten leden/donateurs. De uitkomst van de bijeenkomst was dat komst, die 9 mei 2009 in de Koepel van een kerngroep met twintig mensen zich het gemeentehuis van Woerden plaatsvond. Op uitnodiging van de Kamer van zou gaan bezighouden met de oprichting van een ZZP-netwerk voor Woerden, Koophandel Midden Nederland en de Woerdense wethouder van Economische Zaken, Johan Strik, kwamen meer dan negentig zelfstandigen zonder personeel bijeen. Gedurende deze bijeenkomst , die werd geleid door de voorzitter van een ZZP-netwerk uit Utrecht , kwam naar voren dat ZZP’ers in Nederland zich massaal aansluiten bij verenigingen of stichtingen die voor Marieke Dik, Jolanda van der Spiegel en Niels Baars van de belangen opkomen Zooom. WOERDEN INTOBUSINESS 38

Harmelen, Kamerik en Zegveld. Dat werd dus ZOOOM. Van der Spiegel: “Inmiddels is deze kerngroep meerdere keren bijeen gekomen. Voor deze bijeenkomsten heeft de gemeente ruimte beschikbaar gesteld. Dit heeft geresulteerd in de oprichting van de Vereniging Zooom, ZZP platform Woerden. Op 26 oktober 2009 zijn de statuten ondertekend door het eerder gekozen bestuur van de vereniging. Hieraan heeft notaris Deen Jaquet geheel belangeloos zijn medewerking gegeven.” Het bestuur is momenteel druk in de weer om het fundament onder de Vereniging te leggen: zoals een huishoudelijk reglement maken en (in overleg met de kerngroep) een programma opstellen voor 2010. Informatie zal deze maand worden verstuurd naar alle ZZP’ers die aanwezigen waren op de bijeenkomst van 9 mei. ZZP’ers in Woerden en de kernen kunnen lid worden van ZOOOM. Voor 84 euro per jaar zullen informatiebijeenkomsten worden georganiseerd, gaan er netwerkborrels plaatsvinden om elkaar beter te leren kennen en om wellicht zaken te kunnen doen. Voor meer informatie: secretaris@zzpwoerden.nl.


RenĂŠ Vaillant

Ine de Knoop

Bart van Vliet Maarten As

Corrie Wasmus

Jolanda van der Spiegel Matthijs van Tuijl

Pim Moerenhout

Mikel de Knegt

Hetty Stegeman

Jos Eveleens (links) en Ivo van Raaij.

WOERDEN INTOBUSINESS 39


WOERDENS ZZP-KATERN

Team Bedrijven Advies Rabobank:

ZZP’er

‘Ook voor zijn wij partner in business’

Tekst Ghislaine Brongers l Fotografie Oscar van der Wijk

Voor ZZP’ers biedt de markt momenteel zowel kansen als bedreigingen. Reden genoeg om de basis van je onderneming goed op orde te hebben. En dat gaat echt verder dan het regelen van een zakelijke bankrekening, weten ze bij Rabobank Bodegraven-Woerden. Een gesprek met Peter van Grieken, Ivo van Raaij en Jos Eveleens van de afdeling Bedrijven Advies.

Jos Eveleens (links) en Ivo van Raaij. WOERDEN INTOBUSINESS 40


“In zowel een krimpende als een groeiende markt kunnen ZZP’ers hun kansen pakken”, zegt Peter van Grieken, Teamleider Bedrijven Advies. Hij verklaart: “Verwachten bedrijven een neergang of stagnatie van de omzet, dan nemen ze vaak geen mensen meer aan, maar lossen ze het op met inleners. Daar zit een ‘maar’ aan, want moet er echt ingekrompen worden, dan gaan de ZZP’ers er als eerste weer uit.” Hetzelfde gebeurt volgens Van Grieken in een omgekeerde markt. “Trekt het werk weer aan, dan wordt voorzichtheidshalve vaak eerst met flexibele krachten gewerkt voordat besloten wordt definitief mensen in dienst te nemen.” Desalniettemin is het voor veel ZZP’ers nu moeilijker om aan werk te komen. “Met name in de bouw is de vraag naar zelfstandige krachten behoorlijk afgenomen”, vertelt adviseur Bedrijven Ivo van Raaij. De oplossing ligt volgens hem in ondernemen. “Je moet je als ZZP’er zo onafhankelijk mogelijk van je vaste opdrachtgevers zien op te stellen. Dat vergt ondernemerschap. Maar dat is niet alle zelfstandigen gegeven. Juist op dat vlak denken wij daarom actief mee met onze klanten. We zijn dus niet alleen een geldschieter, maar een echte partner in business.” Proactief om tafel Een startende ondernemer die zich bij de Rabobank meldt, kan rekenen op een persoonlijk adviesgesprek waarin diverse belangrijke onderwerpen de revue pas-

De vijf ZZP-valkuilen en hoe je ze vermijdt De aanslag van de belastingdienst Jaarlijks draag je over je winst inkomstenbelasting af aan de belastingdienst. Maak hiervoor een reserve aan, want als de aanslagen eenmaal komen, komen ze vaak voor twee jaar tegelijk. Zoek een boekhouder of fiscalist die een goede inschatting voor je kan maken en baseer hierop je (maandelijkse) reserve. Verkapt loondienstverband Wie in aanmerking wil komen voor bepaalde ondernemersvoordelen, moet aan eisen voldoen op het gebied van het aantal opdrachtgevers en de mate waarin

seren als het aankomt op bedrijfsrisico’s: arbeidsongeschiktheid, aansprakelijkheid, overlijdensrisico en bijvoorbeeld brand en inbraak in relatie tot bedrijfseigendommen. “Uiteraard brengen wij dit soort zaken samen met onze klant in beeld als het gaat over financiering door de bank, omdat niet alleen de ondernemer, maar ook de bank haar risico’s op een rijtje moet hebben”, geeft Van Grieken aan. “Maar ook klanten die alleen maar voor een zakelijke rekening komen, kunnen met ons aan de tafel over gerelateerde ondernemerszaken.” Sterker nog, in de huidige markt gaat de bank vaak proactief om tafel met bedrijven. “Op basis van onze gegevens – niet alleen die van de klant, maar ook de actuele uitgebreide branchegegevens die we tot onze beschikking hebben – krijgen we als adviseurs relatief snel een signaal als er problemen dreigen bij een bepaald bedrijf. We gaan dan vaak snel met zo’n ondernemer in gesprek. Oplossingen zijn er vaak voldoende, maar je moet ze wel op tijd inzetten”, aldus Jos Eveleens, die net als Ivo van Raaij adviseur Bedrijven is. Veel gemak, geen gezeur Elke ondernemer heeft het druk, maar voor ZZP’ers geldt dat vaak extra. Van uitvoerend werk tot het maken van plannen, van het doen van de administratie tot het regelen van de reclame, ze doen het meestal allemaal zelf. De bank maakt het (startende) zelfstandige ondernemers

ondernemersrisico wordt gelopen. Zoek goed uit wat de eisen zijn, zodat je niet ongewenst als werknemer wordt aangemerkt, met alle naheffingen van dien. Kortetermijndenken ZZP’ers zijn geneigd niet ver vooruit te denken als het op hun bedrijf aankomt. Dit maakt ze flexibel in relatie tot de kansen die markt biedt, maar kan ook betekenen dat er onbewust op problemen wordt afgestevend. Dus: werk, al dan niet met behulp van de adviseur Bedrijven, je ondernemingsplan auit en schat in hoe jouw plannen zich vertalen in de cijfers. Geen risico-inventarisatie Als ondernemer loop je meer risico dan als je in loondienst bent. Breng in kaart waar

daarom zo makkelijk mogelijk: veel gemak en geen gezeur. Van Grieken: “Wij willen absoluut een persoonlijke, laagdrempelige bank zijn. Een bank die klaar staat voor zijn klanten. Maar we snappen ook dat ondernemers vanwege tijdgebrek hun zaken liefst zo snel mogelijk regelen. We spelen daar op in met een website waar veel bankzaken online te regelen zijn. Ook de branche-informatie die wij tot onze beschikking hebben is hier door onze klanten in te zien. En uiteraard staan we klaar voor een adviesgesprek – al dan niet via de website aangevraagd - als de ondernemer daar behoefte aan heeft. Op die manier versterken de verschillende communicatiekanalen elkaar en kunnen we optimaal invulling geven aan een duurzame relatie met onze klanten. Dat wordt nog eens versterkt door de aanstaande fusie met Rabobank Veenstromen, waardoor we vanaf 1 januari door het leven gaan als Rabobank Rijn en Veenstromen. Meer expertise en meer menskracht leiden dan tot een nog betere dienstverlening richting bedrijven.” Jos Eveleens vult aan: “En we streven ernaar alles onder 1 dak aan te bieden, van bankzaken tot verzekeringen. Niet alleen zakelijk, maar ook privé. Juist bij ZZP’ers zijn de lijntjes tussen die twee aandachtsgebieden vaak erg dun. Dan is het extra fijn als je alles in één keer goed kunt regelen.” Kijk voor meer informatie op www.rabobank.nl/bodegraven-woerden

deze risico’s liggen en zoek uit in welke mate je ze af moet dekken. Wat gebeurt er met je inkomen als je ziek wordt, hoe blijft je partner achter als je overlijdt, wat is de aansprakelijkheid als je een ondeugdelijk product levert, wat als er brand uitbreekt of je bedrijfsgegevens verloren gaan, etc. Te laat! Veel ondernemers steken hun kop in het zand als het fout dreigt te lopen. Problemen zijn echter vaak goed te verhelpen, zolang er maar tijdig wordt ingegrepen. Zorg daarom voor een continue, open relatie met je adviseur van de bank en meld elke verandering tijdig. Deze adviseur kan je daardoor goed bijstaan met advies en eventuele doorverwijzingen naar relevante partijen. WOERDEN INTOBUSINESS 41


WOERDENS ZZP-KATERN René Vaillant van René Vaillant Vormgeving: ‘De liefde voor het vak!’ Stelt u zich eens voor. Mijn naam is René Vaillant en ik ben ontwerper. Het bedrijf, René Vaillant Vormgeving, ben ik 6 jaar geleden gestart. Wat is uw specialisme? De corebusiness is het vormgeven van commerciële interieurs en met name beursstands, winkelinterieurs, showrooms en receptie/ontvangstruimtes. Regelmatig word ik benaderd voor het ontwerpen van cafés, privéinterieurs, kantoor- en vergaderruimtes en displays. Soms ook voor 2D- oplossingen. Zodoende heb ik goede ervaring met het vormgeven van huisstijlen en alle daarbij behorende disciplines. Wat is de kracht van uw bedrijf? De liefde voor het vak! Het is altijd weer een uitdaging om de wensen van de klant om te zetten naar een in de praktijk werkbaar,

creatief en betaalbaar ontwerp. Maar daarnaast zijn termen als vertrouwen, afspraak is afspraak en een goede kwaliteit/prijs verhouding zeker zo belangrijk. Ook het persoonlijke contact is een groot voordeel. Ik hou van snel schakelen en korte lijnen. Tevens is het voor de exposerende klant prettig dat ik binnen de Europese beurzenwereld ruime ervaring heb en de meest effectieve wegen weet te bewandelen. Dat werkt kostenbesparend en daar heeft de klant direct voordeel van! Wat wilt u daaraan toevoegen? Daarnaast heb ik talloze connecties en kan ik ook een project turnkey aannemen en alle zorgen uit handen nemen. De ervaring die ik heb opgedaan in het verleden met grotere projecten spreken in mijn voordeel. Ik kan in een persoonlijk gesprek een zeer gevarieerde portfolio presenteren. Tevens wil ik graag vermelden dat animatiefilmpjes van het ontwerp tot de mogelijkheden behoren. Die zogenaamde virtuele wandeling is de ultieme ervaring

van een ontwerp dat nog niet is gerealiseerd. Hoe ziet uw bedrijf er over vijf jaar uit? Ik hou van de persoonlijke contacten en wil elk project de aandacht geven die het verdient. Dat kan nu gelukkig en de klanten waarderen dat ook. Maar als het zo goed blijft gaan sluit ik een compagnon c.q. medewerker niet uit.

Haagwindeveld 29 3448 EL Woerden T 0348 - 49 96 92 M 06 - 558 939 69 E info@renevaillantvormgeving.nl I www.renevaillantvormgeving.nl

Corrie Wasmus van Corrie Wasmus Consultancy BV: ‘Juiste match tussen mens en organisatie’ Stelt u zich eens voor. Ik ben Corrie Wasmus, moeder van een dochter van 18 en een zoon van bij 16 en vanaf 1995 weduwe. Mijn bedrijf heet Corrie Wasmus Consultancy BV. Dit is een adviesbureau op het gebied van personeel en organisatie (HR) en interimmanagement. Dit bureau bestaat al vanaf 1996 en met succes, kan ik trots zeggen. Wat is uw specialisme? Kenmerkend voor de positie in de markt is een breed pakket aan specialistische diensten op het gebied van personeel en organisatie (HR) onder één noemer: de juiste match tussen mens en organisatie. Het gaat om het bieden van specifieke oplossingen vanuit een brede insteek. Wat is de kracht van uw bedrijf? De kracht is de samen met de klant werken WOERDEN INTOBUSINESS 42

aan een gezonde toekomst voor werkgever en werknemer tegen een betaalbaar tarief vanuit een persoonlijke stijl en een volledig commitment met de klant, waardoor dit bureau zich onderscheidt van de traditionele belerende visies op het vakgebied. Wat kunt u allemaal voor uw klanten betekenen? Hoe ik in mijn werk ben, is eigenlijk hetzelfde als moeder, vriendin, zus, kennis. Ik ben een prettige en spontane gesprekspartner met een positieve instelling. Gemakkelijk in de omgang, maar ik aarzel niet om knopen door te hakken als de situatie erom vraagt. Ik ben open en direct in de communicatie en hou graag voeding met de praktijk en wat er leeft. Werken aan draagkracht is essentieel in mijn werk. Ik bekijk de situatie genuanceerd en relativeer. Ik maak heldere afspraken en onderken de invloed en de gevolgen van mijn beslissingen. Daarnaast ben ik er een voorstander van dat mensen elkaar aanspreken op gedrag en geef daar het goede voorbeeld van. Dit laatste wel

met de aantekening dat mensen altijd in hun waarde gelaten worden. Ik word beschreven als integer, spontaan, goed in het organiseren en het op orde krijgen van zaken. Kortom, een no-nonsense mens met een hands-on mentaliteit en een gezonde werklust. Hoe ziet uw bedrijf er over vijf jaar uit? Mijn bedrijf is over 5 jaar hetzelfde, want het bedrijf ben ik: Corrie Wasmus.

Madeliefweide 55 3448 TP Woerden T 0348 - 42 44 52 M 06 - 51 40 85 88 E corry@wasmusconsultancy.nl I www.wasmusconsultancy.nl


WOERDENS ZZP-KATERN Bart van Vliet van Esenco Coaching: ‘Ik ga op zoek naar essentie kind’ Stelt u zich eens voor. Mijn naam is Bart van Vliet (48). Mijn bedrijf heet Esenco Coaching. ‘Esenco’ heb ik overgenomen uit het Esperanto, een taal die staat voor onafhankelijkheid met een overbruggingsfunctie. Na jarenlang gewerkt te hebben binnen de jeugdhulpverlening ben ik drie jaar geleden gestart als zelfstandig coach voor kinderen: jongeren en hun ouder(s) c.q. opvoeder(s). Wat is uw specialisme? Esenco coaching gaat op zoek naar de essentie van het kind. Door weer bij de kern van het kind te komen, worden de behoeftes van het kind zichtbaar. En daarmee wat het belangrijk vindt. Esenco coaching is er voor jongeren tussen de 8 en 22 jaar, voor ouder(s), verzorger(s) en docenten. We onderscheiden daarbij verschillende vormen van coaching. Bij individuele begeleiding staat

de jongere centraal. Denk hierbij aan kinderen met gedrags- en/of ontwikkelingsproblemen. Klas in beweging (KLIB) is een coachtraject waarbij een hele klas centraal staat. Dit traject richt zich op verbetering van het leefklimaat in de klas. Het aanbod wordt op maat geboden, afhankelijk van de hulpvraag. Naar gelang de behoefte van de school verzorgt Esenco coaching ook ouderavonden.

de coaching ligt de nadruk op kansen en mogelijkheden ongeacht de problematiek. In de praktijk werk ik vaak samen met andere betrokken hulpverleners en kan ik direct aansluiten op de hulpvraag die er ligt. Esenco Coaching kenmerkt zich door een flexibel en outreachend aanbod.

Wat is de kracht van uw bedrijf? Ik geniet van mensen en van het leven. Dat breng ik over op andere mensen. Ik vind het leuk als mensen tot nieuwe inzichten komen door gebruik te maken van hun eigen mogelijkheden. Ieder mens heeft unieke eigenschappen en samen brengen we die naar boven. In principe werk ik alleen. Als het nodig is kan ik een beroep doen op collega’s.

Hoe ziet uw bedrijf er over vijf jaar uit? In de toekomst werkt Esenco Coaching samen met freelancers die dezelfde passie delen. Gezamenlijk werken we aan een dynamisch coachaanbod voor individuen en groepen. Esenco Coaching biedt verschillende producten aan zoals: digitale boeken met tips en adviezen aan ouders jongeren en docenten, cursussen en trainingen voor ouders en professionals en uniek spelmateriaal gericht op sociale vaardigheden en individuele kwaliteiten.

Wat kunt u allemaal voor uw klanten betekenen? Als zelfstandig coach kan ik hulp op maat bieden specifiek toegepast op de problematiek van het kind of klas. In

Esdoornlaan 49, 3442 HB Woerden M 06 - 514 099 00 T 0348 - 75 40 58 E bart@esencocoaching.nl I www.esencocoaching.nl

Ine de Knoop van Ien! Grafische vormgeving: ‘Mooi product maken werkt inspirerend’ Stelt u zich eens voor. Ik ben Ine de Knoop en sinds negen jaar run ik een klein maar verrassend bekwaam bureau op het gebied van grafische vormgeving en ontwerp in Woerden. Wat is uw specialisme? Kort maar krachtig: mijn specialisme ligt in het ontwerpen van grafische uitingen. Ik vind het leuk om trends te volgen op het gebied van grafische vormgeving, typografie, kleur, vorm en dessin. Hierdoor kan ik een eigentijds ontwerp aanbieden. Wat is de kracht van uw bedrijf? Meedenken met de opdrachtgever, goed luisteren, adviseren en zijn wensen vertalen naar een mooi en effectief ontwerp. Naast een brede klantenkring - ik werk voor kleine en grote bedrijven in diverse branches -

heb ik ook een breed netwerk opgebouwd van fotografen, drukkers, websitebouwers, consultants en copywriters. Het is leuk en inspirerend om voor een omvangrijke opdracht samen te werken met mensen uit verschillende vakgebieden en samen een mooi product neer te zetten. Wat kunt u allemaal voor uw klanten betekenen? Opdrachtgevers kunnen bij Ien! terecht voor het ontwerpen van alle denkbare grafische uitingen, Bijvoorbeeld voor het vormgeven van brochures, huisstijlen, rapportages en kalenders. Maar ook voor het vormgeven van websites en visueel aantrekkelijke powerpointpresentaties, eventueel ondersteund met muziek. Een goed contact met opdrachtgevers vind ik belangrijk, dit zorgt voor een fijne werksfeer, plezier in uitvoering en veel inspiratie.

ik graag zo houden. Om eerlijk te zijn zie ik mezelf over vijf jaar hetzelfde doen als nu. Dat klinkt alsof ik geen ambitie heb, maar dat wil ik bij deze ontkrachten. Mijn ambitie is om nog beter te worden, persoonlijke groei!

Het Spaarne 14 3448 DZ Woerden T 06 - 141 938 27 E mail@2ien.nl I www.2ien.nl

Hoe ziet uw bedrijf er over vijf jaar uit? Op dit moment heb ik de perfecte balans gevonden tussen werk en privé en dat wil WOERDEN INTOBUSINESS 43


WOERDENS ZZP-KATERN Jolanda van der Spiegel van The Collections: ‘Vlamvertragende gordijnstof’ Stelt u zich eens voor. Ik ben Jolanda van der Spiegel, 49 jaar en sinds 1 januari 2005 ZZP’er. Ik heb jaren in de verkoop en marketing van de projectinrichtingsindustrie gewerkt. Ik ben mijn eigen bedrijf begonnen toen mijn ouders in de zorg opgenomen werden. De zorg in Woerden is liefdevol, maar de woonomgeving is triest. Dat kan anders, vond ik. Mijn bedrijf heet The Collections en is gevestigd in het mooie en heerlijk centraal gelegen Woerden. Wat is uw specialisme? The Collections verkoopt vlamvertragende stoffen, waarvan gordijnen gemaakt kunnen worden, voor de zorg- en hotelsector. Deze stoffen zijn van overheidswege vereist. Ik lever dus stof met een brandcertificaat. Wat is de kracht van uw bedrijf?

De kracht van mijn bedrijf is dat The Collections fraaie dessins levert in deze brandvertragende stoffen tegen prettige prijzen. De mogelijkheid bestaat zelfs om een eigen dessin te maken in de stof. Met name de zorg is heel geïnteresseerd in mijn producten. Wat kunt u allemaal voor uw klanten betekenen? Mijn klanten zijn blij verrast als ze een passionele ondernemer aan tafel hebben die hen helpt bij het maken van een keuze voor een mooi gedessineerde stof. In plaats van een saaie dessins kan men tegenwoordig hele mooie dessinering uitkiezen in Trevira CS: de meest bekende brandvertragende vezel van dit moment.

erg blij dat ik voorzitter ben van ZOOM, ZZP-platform Woerden, daarmee heb ik een arsenaal aan collega’s onder handbereik.

Johan van Oldenbarneveltlaan 28 3445 AE Woerden T 0348 - 40 86 33 F 0348 - 40 73 90 M 06 - 558 270 35 E informatie@thecollections.eu I www.thecollections.eu

Hoe ziet uw bedrijf er over 5 jaar uit? In 2009 heeft The Collections een echt fundament gekregen. Door al mijn netwerken voorzie ik een snelle groei in omzet. Ik wil met The Collections echter wel ZZP-er blijven, dus ik zal mijn sociale netwerk hard nodig hebben. Ben derhalve ook

Maarten As van ASMC: ‘Uitsluitend handelen in bedrijfsbelang klant’ Stelt u zich eens voor. Mijn naam is Maarten As. De bedrijfsnaam is ASMC wat staat voor As-Management-Consultancy. Wat is uw specialisme? ASMC staat voor interim-management, projectmanagement en adviesdiensten voor het midden- en grootbedrijf, maar ook voor vele sectoren van het MKB, zoals financials, telecom, utilities en zorg. Wat kunt u allemaal voor uw klanten betekenen? ASMC zet de pet op van een bedrijf en handelt uitsluitend in het bedrijfsbelang van de klant! Als interimmanager kan ASMC afwezige (of elders noodzakelijke) managers vervangen, maar ook afdelingen weer op de rit zetten. Ze ziet zich als geen ander in staat om tijdelijk de operatie te leiden. Verder heeft ASMC ervaring met het leiden WOERDEN INTOBUSINESS 44

van grote complexe projecten en gaat voor maar één doel: succes! Tot slot, in het MKB helpt ASMC de eigenaren van bedrijven, niet omdat men het niet kan, maar omdat men er veelal de tijd niet voor heeft. Wat kan ASMC deze bedrijven uit handen nemen? - Het ontwikkelen van het gezicht naar buiten: bijvoorbeeld bedrijfsbrochures, -presentaties, teksten op de website. - De managementcorrespondentie verzorgen naar onder andere leveranciers, klanten, aandeelhouders en gemeentes. -H et bedrijf vertegenwoordigen/presenteren op die niveaus, waar het belangrijk is dat het bedrijf aanwezig is. -E en klankbord zijn, hoe het bedrijf zich strategisch verder kan ontwikkelen. Wat is de kracht van uw bedrijf? Dat zijn de kritische succesfactoren waarom men gebruik wil maken van de diensten van ASMC:

- communicatie op alle niveaus in alle geledingen; - inlevingsvermogen in de bedrijfsdoelstelling en daarmee samenhangende problematiek; - de factor ‘mens’ binnen bedrijven hoog waarderen om zo draagvlak en betrokkenheid te creëren; - het altijd nakomen van afspraken: afspraak is afspraak! Hoe ziet uw bedrijf er over vijf jaar uit? Hoewel ik landelijk opereer wil ik dat mijn bedrijf over vijf jaar gekend is in ieder geval de regio Woerden. Dat men weet waar het voor staat en wat men er aan heeft. Vossenschanslaan 9, 3445 EB Woerden T 0348 - 42 28 22 F 0348 - 42 28 15 M 06 - 265 560 11 E info@as-web.nl I www.as-web.nl


WOERDENS ZZP-KATERN Matthijs van Tuijl van Van Tuijl All Service: ‘Flexibiliteit voorop’ Stelt u zich eens voor. Ik ben Mathijs van Tuijl, 23 jaar oud, en heb sinds vier jaar een vriendin. We hopen volgend jaar te gaan trouwen. Na de middelbare school heb ik een aantal jaren bij een transportbedrijf gewerkt. Daar heb ik mijn gevoel voor ondernemen ontwikkeld. Drie jaar geleden heb ik de stap gezet en ben voor mij zelf begonnen als ZZP’er. Ik verhuurde mij aan bedrijven die classificeer- en conserveerwerk doen in de binnenvaart. Al snel groeide dat aantal richting de tien middelgrote en kleinen bedrijven. Vandaar de naam Van Tuijl All Service, dus niet voor een specifiek bedrijf, maar meerdere. Wat is uw specialisme? Ons specialisme is dat wij voor bedrijven op korte termijn goed personeel kunnen regelen. In de loop der tijd bemerkte ik dat er naar goed

personeel een grote vraag was. En dan vooral gezien de arbeid dat met de handen verricht moet worden. Zeker als je kijkt naar de invloeden van buitenaf - Polen, Bulgaren - is het fijn als er ook gewoon Nederlands personeel te vinden is. Al vrij snel had ik een aantal mensen op contractbasis aan het werk. Na een jaar ben ik mij er meer op gaan richten om voor bedrijven in het classificeerwerk personeel te regelen. Maar al spoedig kwamen er ook vragen van andere classificeerbedrijven. Ook stratenmakers, hoveniers en schildersbedrijven hoorden via-via van ons. Sindsdien ben ik mij er op gaan richten om als tussenpersoon te gaan fungeren. Wat is de kracht van uw bedrijf? Een jong, enthousiast bedrijf, flexibiliteit voorop, persoonlijke benadering, korte lijnen, goede prijsafspraken, afspraak is afspraak, kwaliteit, betrouwbaar en niet teveel papierwerk. Wat wilt u daaraan toevoegen?

Onze klanten zijn in principe alleen maar bedrijven. Wat wij voor hun kunnen betekenen, is in een toenemende drukte of bij gebrek aan goed personeel, voor zowel de korte als de lange termijn gemotiveerd personeel ter beschikking te stellen. Hoe ziet uw bedrijf er over vijf jaar uit? Over 5 jaar loopt alles gelijk met de groei die we de afgelopen 3 jaar hebben gemaakt. Niet te hard, maar wel elk jaar 25 procent groei. Wij hopen niet alleen buiten Woerden maar ook in Woerden en omstreken een prettige partner te zijn voor bedrijven.

Van Tuijl All Service Van Hogendorplaan 13 3445 CG Woerden T 0384 - 43 11 27 F 0348 - 70 41 40 M 06 - 307 174 81 E info@vantuijlgroep.nl I www.vantuijlgroep.nl

Mikel de Knegt van MdK Financial Planning & Mediation: ‘Veel uit mediation te halen’ Stelt u zich eens voor. Ik ben Mikel de Knegt, 44 jaar en woonachtig in Woerden. Ik heb 16 jaar in de financiële wereld in loondienst gewerkt en vanaf begin dit jaar (2009) ben ik eigen baas. Daarmee ging een grote wens in vervulling. Ik bepaal nu helemaal zelf hoe, waar, wanneer en hoeveel ik werk. Kortom, vrijheid. Verder kun je als zelfstandig professional veel flexibeler te werk gaan. Mijn bedrijf heet MdK Financial Planning & Mediation. Voor mijn mediationactiviteiten ben ik als franchisenemer aangesloten bij The Mediators Company. Alle gemeenten tussen Woerden en Utrecht vallen in mijn regio. Wat is uw specialisme? Op dit moment mediate ik voornamelijk echtscheidingen, arbeidsconflicten en zakelijke conflicten. In de toekomst wil ik me

vooral gaan richten op zakelijke conflicten. Ik ben er namelijk heilig van overtuigd dat ondernemers veel meer uit mediation kunnen halen, dan uit de (nu nog) gewone rechtsgang. Het voordeel van het franchisen is dat er verschillende specialismen in de franchiseorganisatie aanwezig zijn. Wat is de kracht van je bedrijf? De kracht van mijn bedrijf is dat ik naast mediation ook financial planning aanbiedt. Bij veel mediations komen ook financiële aspecten om de hoek kijken. Daarover kan ik dus ook adviseren. Dat is wel zo prettig voor een cliënt, wanneer die vertrouwen in je werkwijze en oplossingsgerichtheid heeft gekregen.

ben niet aan de traditionele kantoortijden gebonden. Hoe ziet je bedrijf er over vijf jaar uit? Zoals ik er nu tegenaan kijk ben ik dan nog steeds een eenmansbedrijf met verschillende samenwerkingsverbanden. Verder zou het mooi zijn als ik als een autoriteit op een bepaald soort mediation wordt beschouwd. Welke? Dat zal de toekomst uitwijzen.

M 06 - 24 96 54 85 E mdknegt@tmcbv.nl I www.tmcbv.nl

Wat kunt je allemaal voor je klanten betekenen? Naast de al eerder genoemde combinatie van mediation en financial planning merk ik ook dat cliënten het heel erg prettig vinden dat we ook ’s avonds en in het weekend kunnen afspreken. Ik WOERDEN INTOBUSINESS 45


WOERDENS ZZP-KATERN Pim Moerenhout van Moerenhout Solutions: ‘Oplossingen voor complexe vragen’ Stelt u zich eens voor. Mijn naam is Pim Moerenhout en mijn bedrijf heet Moerenhout Solutions. Twee jaar geleden ben ik gestart als freelancer om een nieuwe uitdaging aan te gaan. Ik kan diensten leveren, zoals testen, troubleshooten en softwareontwikkeling in projectverband, maar ook software aanbieden als product op basis van de wensen van de klant. Mijn klanten zijn voornamelijk bedrijven in de telecommunicatiesector. Mijn klanten werken steeds projectmatiger en daardoor kunnen ZZP’ers steeds vaker hun diensten bewijzen. Wat is uw specialisme? Ik ben gespecialiseerd in oplossing- en applicatieontwikkeling voor de mobieletelecommunicatiesector. Hierbij zijn zaken als het bekende SMS, MMS, billing en provisioning mijn werkgebieden. Voor de ontwikkeling van software

ben ik specialist in Java. In een branche waar ontwikkelingen snel gaan, is het belangrijk om nieuwe technieken en producten te begrijpen en te gebruiken. Dat maakt mijn beroep ook zeer afwisselend en uitdagend! Wat is de kracht van uw bedrijf? Door mijn ervaring met hardware en software kan ik complexe problemen in kaart brengen en oplossingen daarvoor aandragen. Bij deze oplossingen draait het uiteindelijk om hoe de (eind)gebruiker een bepaalde dienst ervaart. Flexibiliteit, accuraatheid en betrokkenheid zijn zaken die bij mij daarbij voorop staan! Wat kunt u allemaal voor uw klanten betekenen? Wanneer er tijdelijke behoefte is aan technische expertise op het telecommunicatievlak, kan ik deze behoefte invullen. Normaal gesproken werk ik bij de klant.

termijn verwacht ik dat ik met enkele collega’s een samenwerkingsverband heb. Met gebundelde kennis kan je tenslotte meer bereiken!

Weidebloemenlaan 159 3448 HC Woerden M 06 - 14 24 06 89 E pim@moerenhoutsolutions.nl I www.moerenhoutsolutions.nl

Hoe ziet uw bedrijf er over vijf jaar uit? Het ZZP’en bevalt mij goed, maar op

Hetty Stegeman van HET ID!: ‘Geeft omgevingen kleur’ Stelt u zich eens voor. Mijn naam is Hetty Stegeman, synoniem aan HET ID! Interieur vormgeving. Dit is een eenmansbedrijf dat sinds 7 jaar diverse omgevingen kleur heeft gegeven. Wat is uw specialisme? HET ID! geeft adviezen aan bedrijven en particulieren op het gebied van interieur vormgeving. Tevens is mijn organisatie, met name voor bedrijven, inzetbaar om projecten ten aanzien van interieurontwerpen en -renovaties te leiden c.q. te begeleiden en te coördineren. Specialisaties zijn: - Interieur ontwerpen en/of aanpassingen voor particuliere woningen. Hierbij wordt veel aandacht geschonken aan ruimte-indeling, lichtontwerpen, kleuren materiaaltoepassingen en styling, waarbij de praktische aspecten niet uit het oog worden verloren. WOERDEN INTOBUSINESS 46

-P rojectcoördinatie bij kleine tot middelgrote projecten in de zakelijke sector. Coördinatie van het gehele concept van ontwerpen tot en met de styling. -D enk hierbij aan zorginstellingen, vakantiewoningen op vakantieparken, entree, kantoren en showrooms van bedrijven, restaurants en modelwoningen van nieuwbouwprojecten. -L ichtplannen en indelingsontwerpen zijn mijn passies. Wat is de kracht van uw bedrijf? De kracht van HET ID! is met name de persoonlijke betrokkenheid, het inlevingsvermogen ten opzichte van de klant en zijn of haar wensen en een pragmatische insteek ten aanzien van beschikbare budgetten en de wensen. Het ontwerp en het uiteindelijke eindresultaat blijken in de praktijk keer op keer een openbaring te zijn voor de betrokkenen. Wat kunt u allemaal voor uw klanten betekenen? Heldere en creatieve input bij voorgenomen aanpassingen, verbouwin-

gen, innovaties en inrichtingen in relatie tot beschikbare budgetten. Een zorg minder bij iedere aanpassing binnen de muren van het pand. Meedenken, oplossingen op maat aanbieden, prijsopgave, organisatie, uitvoering en begeleiding. Indien gewenst kunnen meubels, accessoires en dergelijke worden ingekocht en geleverd om de puntjes op de i te zetten. Hoe ziet uw bedrijf er over vijf jaar uit? HET ID! opereert over 5 jaar vanuit een kantoor waar de creativiteit uit de muren stroomt. Er zal een netwerk zijn van collega’s waardoor er nog flexibeler kan worden gewerkt. De ideeën blijven afgestemd met nog meer diepgang. Evenals de persoonlijke relatie. Mijn kreet ‘Ruimte om in te leven’ heeft ook invulling op het persoonlijke vlak. Maltakade 42 3446 BC Woerden M 06 - 21 50 62 68 E hetidee@tiscali.nl


reportage Er is heel veel gebeurd bij Hans Jongerius

Wat een jaar! “Wat een jaar”, zegt Hans Jongerius met een glimlach op zijn gezicht. “Het was voor veel bedrijven een jaar zoals we lang niet meer hebben meegemaakt. Immers, het was het jaar van de recessie. Maar wij hebben desondanks een goed jaar gehad. Een bewogen en enerverend jaar, dat ook. We hebben alles uit de kast gehaald om toch successen te kunnen boeken. En dat is helemaal gelukt!” TEKST DENNIS CAPTEIN l FOTOGRAFIE HAROLD STAAL

Het grootste nieuws was dat Hans Jongerius voor de regio Woerden Hyundaidealer is geworden. Voor velen een verrassende move, zeker in deze tijd, maar niet voor Jongerius zelf. “Het is een goed merk dat een mooie achterban vertegenwoordigt en uitstekende importeur heeft. Daarnaast ontbrak Hyundai hier. Kijkend naar de modellen, is Hyundia sterk in zowel de particuliere als de zakelijke markt. De nieuwe i30 is een bijzonder mooi gestileerde middenklasser die de zakelijke rijder aanspreekt. En wat te denken van de bestelbussen van Hyundia, scherp geprijsd en in verschillende klassen verkrijgbaar.” Verder pakte Jongerius uit met Dacia. Toen Jongerius dealer van Dacia werd, wist hij

nog niet dat er een wereldwijde crisis in aantocht was. De run op Dacia’s is dit jaar ongekend geweest. Jongerius: “Heel veel auto voor heel weinig geld. En bovendien wordt het merk Dacia met de komst van de Logan Pick-Up, Logan Van en de SUV genaamd Duster ook steeds aantrekkelijker.” Niet voor niets komt er binnenkort een heuse Dacia Store in de showroom van Jongerius. “Een aparte ruimte waar alles over de modellen van Dacia te vinden is.” Jongerius is en blijft niettemin vooral Hans Jongerius (links) en Arjan Winkelman, vestigingsmanager van Renault. Hans Jongerius Hyundai.

De vestiging van Bosch Car Service Woerden aan de Touwslagerweg. Dankzij de grote variëteit in modellen voor particuliere en zakelijke rijders, de typische Hans Jongerius-acties en de superservice van zijn mensen is Jongerius ook dit jaar tevreden over de verkoopaantallen. Last but nog least opende Jongerius aan de Touwslagerweg 14 een hypermoderne onderneming onder de naam Bosch Car Service Woerden. Bosch Car Service is de grootste merkonafhankelijke formule in Nederland, waar bedrijven, leaserijders en particuliere autobezitters van alle merken welkom zijn. Het bedrijf is gespecialiseerd in APK-keuringen, regulier onderhoud, seizoenscontroles, reparaties en vakkundig advies tegen scherpe prijzen. Het concept heeft zich inmiddels bewezen en werd dit jaar meerdere keren bekroond. Zo werd Bosch Car Service verkozen tot ‘Mijn Autobedrijf van het Jaar’ en tot meest innovatieve BOVAG-bedrijf. Hans Jongerius Groep Woerden – IJsselstein – Krimpen a/d IJssel E info@hjgroep.nl I www.hansjongerius.nl

WOERDEN INTOBUSINESS 47


9 HOLES, 9 VRAGEN Sebo Havinga tien jaar partner bij Grant Thornton Woerden

wit en grijs,

‘Je hebt zwart doen we niet aan’ Ton Hendrickx spreekt ondernemende mensen uit de regio gedurende een partij golf: negen holes, negen vragen. Gesprekken die een andere kijk bieden op ondernemerschap. Of een unieke gelegenheid om persoonlijke drijfveren van bijzondere mensen te doorgronden. In deze aflevering komt Sebo Havinga aan het woord. Hij is één van de vier partners bij Grant Thornton in Woerden. Hij spreekt over zijn werkwijze, de Brabantse voetballiefde van een Groninger, dure woorden, vastbijten en Woerdense Winst. TEKST TON HENDRICKX l FOTOGRAFIE ASCHWIN SNEL

Sebo Havinga is 44 jaar en sinds 1999 partner bij Grant Thornton. Als fiscalist kwam hij daar in 1990: “Ik was – geloof ik- de tweede universitair geschoolde belastingadviseur binnen de club. Nu is dat bijna een voorwaarde.” Als partner geeft hij samen met de drie andere partners leiding aan bijna zestig medewerkers. Zijn toewijding voor de klant omschrijft hij in drie woorden: “Een pleitbaar standpunt.” Hij wil best kijken wat de mogelijkheden zijn, maar gaat niet over de grens: “In ons vak heb je wit en grijs. En grijs in vele schakeringen. Zwart? Daar doen we niet aan. Dat bedoel ik met een ‘pleitbaar standpunt’.” Wat is je handicap? “Mijn playing handicap is par 3 20.8. Elke zondagochtend score 3 om acht uur sta ik met een vast clubje vrienden op de baan in Wilnis. Negen holes, regen of zonneschijn. Rond de koffie ben ik dan weer thuis. Mijn handicap als professional in mijn werk? Ik vind te veel dingen leuk. Ik vind ‘nee’ zeggen vaak jammer. Maar gelukkig hoef ik dat niet te vaak te doen, want met het team om me heen hoef ik niet alles zelf te doen. Nog een kleine handicap, misschien: te veel dingen zelf willen doen. Het gaat WOERDEN INTOBUSINESS 48

me steeds beter af om specifiek de dingen te doen waar ik vooral goed in ben. Ik ben dan wel fiscalist, maar van BTW weet ik niet alle details. Waarom niet? We hebben

in huis een heel ‘BTW-team’ van specialisten. Het is juist mijn taak om al die specialismen zo optimaal mogelijk voor de klant in te zetten.” Hoe ben je gekomen waar je nu bent? par 3 “Vijf jaar geleden heb ik score 3 mijn golfvaardigheidsbewijs gehaald. De laatste twee jaar speel ik elke week minimaal een rondje van negen holes. Ik zou nog wel eens door willen naar een handicap onder de 10.” Die ambitie ondersteunt Sebo Havinga met een putt van zo’n veertien meter. “Heb je die er op staan?!”, vraagt hij aan de fotograaf.


duidelijk voor een nieuwe koers, gericht op de toegevoegde waarde van advies. Jaarrekeningen maken zullen we altijd blijven doen, voor een groot deel nog veel meer geautomatiseerd dan nu al het geval is. Maar we zien kansen om juist van meer waarde te zijn voor onze klanten in advies. Zo zijn we op dit moment druk met een tweetal nieuwe afdelingen: Corporate Finance en Corporate Recovery (“ach, dure woorden voor een afdeling die zich specialiseert in het herinrichten van bedrijven en hun bedrijfsvoering”). We denken dat we daar goed aan doen, maar de toekomst zal het uitwijzen. Mijn klanten, DGA’s en familiebedrijven, kan ik met de kennis die we nu binnen halen nóg beter van dienst zijn. Maar voorlopig is het eerst investeren ...”.

“Toen ik in 1999 partner werd bij Grant Thornton was dat wel het resultaat van een vooropgezet plan. Nee, ik kom niet uit een ondernemersfamilie, mijn vader zat in het onderwijs. Maar ik wist al lang wat ik wilde. Het eigen ondernemerschap levert toch vrijheid op, hoe beperkt dan ook. We zijn met vier partners, we maken deel uit van een grote organisatie, dus ik kan niet elke dag alleen maar doen wat ik zelf wil. Maar als de uitgangspunten bepaald zijn, kan ik wel zelf beïnvloeden hoe we daar willen komen. En dat wilde ik graag, al vanaf het moment dat ik – na mijn studie in Groningen – in 1990 bij Grant Thornton aan de slag ging.” Sebo (Gronings voor Siebe) Havinga speelt ongemerkt en met een zekere nonchalance de eerste twee holes. Tussen neus en lippen door meldt hij ook zijn bestuursfunctie bij voetbalclub SC Woerden (na zijn penningmeesterschap bestiert hij daar nu de PR): “Voetbal is mijn sport, om te kijken dan, hè? Mijn eigen carrière eindigde al jaren geleden, ergens in de derde klasse van de KNVB. Maar voetbal, en dan vooral PSV, kan mij nog steeds bekoren.” Een Groninger die voor PSV is? “Ja, mooi hè? Behalve als PSV tegen Groningen speelt, dan hoop ik dat ze gelijk spelen. Tenminste, als PSV zich dat kan veroorloven…”. Ben je een Einzelgänger of een teamplayer? par 4 “Van allebei wel wat. O. Ik score 5 moet kiezen? Dan ben ik toch vooral een teamplayer. Kijk, mijn vak bestaat toch vooral uit het toepassen van kennis. Dat betekent dat je als belastingadviseur op de hoogte moet zijn van de laatste ontwikkelingen. Da’s een kwestie van je literatuur lezen. Maar laten we wel wezen, het beeld dat veel mensen hebben van accountants en fiscalisten – ‘die doen allemaal hetzelfde’ – is niet correct. Zelfs binnen het fiscale vak heb je absolute specialisten. Dus het je eigen maken van de kennis is eenzaam, maar het toepassen doe je heel vaak in een team. Bovendien wil je klant zo min mogelijk aanspreekpunten, dus voor mijn klanten ben ik ‘die Havinga die alles weet’; in werkelijkheid zit daar een heel team achter. En uiteindelijk wordt er van je verwacht dat je beslissingen neemt, knopen doorhakt. Ja, dan ben je weer even op jezelf aangewezen.

“Het is mijn taak om al onze specialismen zo optimaal mogelijk voor de klant in te zetten.” Net als met golf, zeg maar.” De dogleg van hole 3 is Sebo Havinga begonnen met een eerste slag van perfecte lengte. Zijn tweede slag brengt hem tot aan de rand van de (winter)green. Als de bal op een paar centimeter van de hole ligt, ‘krijgt’ hij de score. “Hier wil je de bal ook niet in de hole spelen...”, zegt hij, met een blik op de met water gevulde cup. Ogenschijnlijk onaangedaan door de bogey (één slag boven par) gaan we naar hole vier. Ben jij behoedzaam of aanvallend? Berekenend of par 3 risicovol? score 3 “Ik ga niet altijd voor de vlag. Met mijn handicap (20.8) weet je dat je niet overal par kunt spelen. Dus soms kien ik het wel eens uit. Net als in mijn werk, sommige dingen moeten gewoon in stappen. Afhankelijk van de mate waarin mijn klant ‘tax-driven’ is, zal ik altijd gaan voor oplossingen die risico en eindresultaat tegen elkaar afwegen. Een pleitbaar standpunt, een constructieve houding naar de Belastingdienst, is altijd beter dan een ‘ik-weet-het-beter’-houding die kan uitdraaien op problemen.” Intussen is ook op deze hole de bal in twee slagen op de green beland. “Ik ben daarnaast natuurlijk ook zelf ondernemer, ook in die hoedanigheid moet je risico’s nemen. We kiezen op dit moment heel

Wat is je favoriete stok, je favoriete aanpak? par 3 “IJzer vijf. Zekerheid, vasscore 4 tigheid. Met die stok kom ik altijd gedegen de baan door. Ik ben niet zo van de ‘lange klappen, gauw thuis’. Ik kan me ook echt ergens in vastbijten. Dan wil ik persé dat iets lukt zoals ik in mijn hoofd heb. Dan moet je niet met de botte bijl te werk gaan, maar je mag je ook niet verliezen in de details. Eigenlijk hanteer ik op kantoor dus ook dagelijks ijzer vijf...”. Wat zou je doen als je niet partner/fiscalist was bij par 3 Grant Thornton? score 5 “Ik zou het niet weten. Nee, echt, ik doe wat ik leuk vind. Ik denk dat ik ook iets anders zou gaan doen als ik het niet meer leuk zou vinden. Ik merk wel aan mezelf dat ik steeds meer interesse krijg voor de algemene, maatschappelijke, menselijke kant van het ondernemen. Als ik een gemis in mijn werk zou moeten omschrijven dan is het misschien het feit dat ik altijd alleen maar met geld bezig ben. Maar, zoals gezegd, dat verveelt nog allerminst. Dat zou ook niet goed zijn zeg, we hebben net van het kabinet gehoord dat we door moeten tot onze 67e verjaardag. Ik zorg dus dat ik er elke dag weer iets moois van maak. Mijn vak is in die zin ook een beetje een sport natuurlijk, je wilt er toch altijd weer uit halen wat er in zit.” Voor Sebo Havinga dus geen gedroomde vergezichten van palmbomen en een vissersbootje op de Malediven. Nuchter, reWOERDEN INTOBUSINESS 49


soluut en fanatiek speelt hij ook deze hole uit: “Ik ben nu bezig voor een klant, een familiebedrijf dat al tientallen jaren het onroerend goed van de bedrijfsruimtes in bezit heeft. Die wil ik nu uit de BV halen, om fiscaal voordeel te behalen. Donderdagochtend presenteerde ik het plan aan de Belastingdienst. Vrijdagmiddag kreeg ik een telefoontje van de inspecteur: ‘Ik vrees dat ik je weekend ga verzieken, we gaan niet akkoord’. Nou, dan ben ik op m’n best... Ik ga door totdat ik het voor elkaar heb, want ik weet dat mijn plan deugt. Maar zonder strijd geen overwinning. Gezonde strijd dan wel, hè? Zie je, dit ‘spel’ houd ik nog wel een paar jaar vol. Heerlijk, man!” Hoe ver wil je komen? Wat is je ambitie? par 3 Standaardvraag op hole zescore 5 ven; lengte 171 meter, met op 130 meter een verraderlijk bruggetje over een sloot: “Tot over het bruggetje, we gaan er voor”, zegt Sebo Havinga, opnieuw met ijzer vijf in handen. De lengte klopt, de richting wat minder... Op de fairway van hole zes pakken we het spel weer op: “Je zou zeggen dat je ambitie stokt als je eenmaal partner bent. Maar ik voel dat toch anders. Alles in mijn vak ontwikkelt zich zo snel, dat bijblijven al een ambitie op zich is. Bovendien liggen er nog enorme uitdagingen, als organisatie en als fiscalist. Als wij met het kantoor in Woerden meer naar de advieskant willen groeien, dan hebben we daar onze handen nog aan vol. De verhouding tussen boekhoudkundig werk en advies is nu ongeveer 65-35. Dat gaat in de komende vijf jaar naar 50-50. Heb je dan nog meer ambitie nodig? Ik niet! Qua omvang zijn we goed ingericht voor ons werkveld, daar zal niet veel aan veranderen. Maar de vereiste kennis binnen de organisatie zal veranderen. Denk nog maar eens terug aan tien jaar geleden; dat is een wereld van

“Ik voorspel je, wat de afgelopen tien jaar is veranderd in ons vak, zo’n zelfde slag gaan we in de komende drie jaar nog eens maken.” Met slag vijf putt hij de hole uit: “In het begin ging het lekkerder, toch? Ach, we zijn lekker buiten en (kijkend naar de donkere wolken, red.) we houden het nog steeds droog!” Het thema van deze IntoBusiness: Macht en leiderpar 4 schap. Wat is dat voor jou? score 6 “Bij macht krijg ik altijd een ongemakkelijk gevoel. Macht, macht. Dan denk ik in één adem aan misbruik, wellust, dat soort dingen. Macht zegt mij niet zo veel. Natuurlijk moet van tijd tot tijd iemand de knoop doorhakken. Natuurlijk is dat ook op basis van de rol die je vervult in een organisatie. Maar macht is daar meer een gevolg van de manier waarop je leidinggeeft. Ik zit met een heel huis vol professionals, dat is even anders leidinggeven dan aan het leger. Ik vind het belangrijkste van macht en leiderschap misschien wel: communicatie. Ik stuur

‘Eigenlijk hanteer ik op kantoor ook dagelijks ijzer vijf’ verschil met de huidige tijd. Ik voorspel je, wat de afgelopen tien jaar is veranderd in ons vak, zo’n zelfde slag gaan we in de komende drie jaar nog eens maken. Denk alleen al aan de automatiseringsontwikkelingen!” WOERDEN INTOBUSINESS 50

met communicatie. We hebben er bij ons een ‘kerstboom’ voor ontwikkeld.” Hij neemt even een pauze in zijn verhaal. Uit de tas komt een lobwedge: “Een nieuwe stok, ik heb ‘m net. Het is nog even

wennen.” En dat klopt. In plaats van met een mooi boogje naar de green, verdwijnt de bal richting de struiken. “Zo, dat duurt weer even voordat-ie de tas uitkomt”, zegt Sebo Havinga met een glimlach. ‘Op zeker’ speelt hij de bal vervolgens naar de veilige kant van de green, ongeveer vijftien meter bij de vlag vandaan. Twee putts volgen. Terug naar de kerstboom: “Neem het beeld van een kerstboom maar voor ogen. Je wilt van A naar B, van het laagste punt van de stam naar de piek. Het mooiste zou zijn om dat in één lijn naar boven te doen, maar dat is niet reëel. Dus je gaat horizontaal naar de zijkant communiceren. Hoe sneller de mensen je begrijpen, des te sneller gaat de lijn weer richting de stam, omhoog. Zo ontstaat, stap voor stap een kerstboom. Hoe smaller de boom, des te beter de communicatie, des te sneller ben je bij de piek, dus des te beter is ook het leiderschap. In die boom hangt geen macht.” Wat weten velen nog niet van Sebo Havinga, maar is par 3 toch de moeite van het verscore 5 melden waard? Verras ons! “Mag ik daar even over nadenken?” Na de afslag vertrekt de bal tot op de green. Weliswaar nog vele meters verwijderd van de vlag, maar veel tijd om na te denken krijgt hij dus niet: “Ik ben bestuurslid van de OKW, de Ondernemers Kring Woerden. Ik zou wel willen dat we meer betrokken zouden zijn bij elkaar. Ik weet zeker dat Woerdense ondernemers veel meer voor elkaar zouden kunnen betekenen dan ze nu doen. We hebben grote bedrijven in ons midden, echte familiebedrijven en kleine specialisten, van alles! Ik lanceer hierbij het jaar 2010 als het jaar van de Woerdense Winst: laten we – zeker in deze barre tijden – dichter tegen elkaar aan kruipen. Elkaar ook wat gunnen, want als je dat doet komt er vanzelf wel weer een keer iets voor terug. We mogen best trots zijn op wat er in Woerden allemaal zit. Kijk eens om je heen, kijk eens om de hoek, in plaats van honderd kilometer verderop. Te druk? Nee, nu toch niet? ’t Is crisis, we hebben tijd zat! Trouwens, ik heb geleerd dat ‘te’ altijd verkeerd is, behalve in ‘tevreden’. Als geintje voeg ik daar zelf altijd graag ‘tequila’ aan toe, maar dat terzijde! Nou, als dat geen mooi einde is voor het december-golfinterview.”


REPORTAGE Saab maakt sterke comeback

Dinant Fase heeft sterke troeven in handen Het gerenommeerde en exclusieve automerk Saab heeft een sterke comeback gemaakt. Na een roerig jaar waarin een nieuwe importeur aantrad, laat het van origine Zweedse merk weer in positieve zin van zich horen. Voor Fase Exclusief, dealer van onder andere Saab met vestigingen in Alphen aan den Rijn en Woerden, is dit geweldig nieuws. “De Saab-rijders hebben mij het afgelopen jaar vaak gevraagd of Saab nog wel blijft bestaan. Daarover was onzekerheid, ook bij ons, maar nu kan ik zeggen dat Saab sterker dan ooit tevoren is en zeker blijft bestaan”, aldus Dinant Fase. “De nieuwe importeur, een Belgisch bedrijf dat nu Saab-importeur is voor de Benelux, staat bekend als zeer kundig en degelijk.” En meteen is er ook al nieuws over nieuwe modellen. Inmiddels staat de Saab 9-3X, de SUV-variant van de 9-3, in de showroom van Fase Exlusief en naar verwachting is in april 2010 de nieuwe

9-5 leverbaar. Ook rolt volgend jaar de 9.4X van de band. Eveneens een SUV en de enige Saab die niet in Zweden wordt gebouwd maar in een nieuwe fabriek in Mexico. Dinant Fase is ook dealer van Mitsubishi, Kia, Westfield en Daihatsu. En ook van het Westfield-front is er goed nieuws. Fase denkt volgend jaar hoge ogen te gaan gooien met dit Engelse sportautomerk. Begin dit jaar lijfde hij het merk in en inmiddels rijden er diverse exemplaren in de regio rond. Dit jaar gebruikte Fase om Westfield een goede plek in zijn organisatie te geven. Mensen kunnen deze ware blikvanger

affabriek bestellen, maar ook door de mensen van Fase laten bouwen. Het materiaal komt dan als bouwpakket bij Fase binnen. Westfield heeft het toch al forse optiepakket overigens uitgebreid, onder andere met een 1.6 Turbo-sport, die is gebaseerd op de Lotus Seven. Wie meer over Westfield wil weten, kan kijken op www.westfieldnederland.nl. Daar kan ook alles gelezen worden over de Alphense en Woerdense activiteiten rond deze bijzondere auto.

Dinant Fase is trots op de blikvanger in zijn showroom, de Westfield.

DE NIEUWE KIA CEE’D: STANDAARD MET 7 JAAR GARANTIE. NU IN DE SHOWROOM.

KIA CEE’D v.a.

€ 14.995,-

lease v.a. € 349,-/mnd

Het gemiddelde brandstofverbruik varieert van 4,5/100 km (1l op 22,2 km) tot 7,6l/100 km (1l op 13,1 km). Gemiddelde CO2 -uitstoot van 110 g/km tot 182 g/km.

Afgebeeld model is de cee’d 5-deurs. Getoonde modellen kunnen afwijken van standaarduitvoering. Verkoopprijzen zijn, tenzij anders vermeld, inclusief BTW/BPM, exclusief metallic lak, kosten rijklaar maken, leges en verwijderingsbijdrage. Leasetarief o.b.v. 60 maanden en 20.000 km./jr. Full Operational Lease via Kia Finance. Tarief is excl. BTW en brandstof en incl. rente, afschrijving, reparatie, onderhoud en banden, houderschapsbelasting en all-risks verzekering. Onder voorbehoud van kredietacceptatie. SE&O. Wijzigingen en drukfouten voorbehouden. Kijk voor meer informatie en garantievoorwaarden op www.kia.nl.

id5_KIA250_2300085_002.indd 1

20-11-2009 11:23:06


- advertentie -

GVB IN 3 DAGEN In 3 dagen uw golfvaardigheidsbewijs (GVB) voor slechts

h295.-

Kijk voor meer informatie op www.123gvb.nl

Golfbaan IJsselweide, Sluisdijk 15, 2809 NA Gouda,Telefoon (0182) 58 39 33 info@golfbaan-ijsselweide.nl, www.golfbaan-ijsselweide.nl

HeijWaal Installaties s$AKWERK s:INKWERK s,OODGIETER s2IOLERING s#6 INSTALLATIE s3ANITAIR

HeijWaal Bouw s"EDRIJFSPANDEN s2ENOVATIE s6ERBOUW s+OZIJNEN s/NDERHOUD s!ANPASSEN s(ERINRICHTING

for all your business travel for all your business travel travel for business forall allyour your business travel

bouwt aan Ăşw succes 6OORBEELDOBJECT )NTECHNIUM+ORENMOLENLAAN7OERDEN

Uw partner voor het van A tot Z regelen van uw reizen. Uw partner van ZZ regelen van Uw partnervoor voorhet het vanAAtot tot regelen van uw uw reizen. reizen. Gespecialiseerd in zaken-, groepsen incentivereizen. Gespecialiseerd ininzaken-, groepsen incentivereizen. Gespecialiseerd zaken-, groepsen incentivereizen. Snel, zorgvuldig en professioneel! Snel, Snel,zorgvuldig zorgvuldigen enprofessioneel! professioneel! Zakenreizen Woerden: 0348 - 43 02 93 Vakantiereizen: 0348 - 43 34 12 Zakenreizen 0348 - 43 02 Vakantiereizen: ZakenreizenWoerden: Utrecht: 030 - 2412 en incentive: 0348 0348 -- 43 43 34 34 12 64 Woerden: 0348 - 43100 0293 93 GroepVakantiereizen: 12 Zakenreizen Utrecht: 030 - 2412 100 Groep- en incentive: 0348 - 43 34 64 Zakenreizen Utrecht: 030 - 2412 100 Groep- en incentive: 0348 - 43 34 64 Uniglobe Smart Travel, Uniglobe Smart Travel, Leidsestraatweg 70, 3443 BX Woerden Uniglobe Smart Travel, Leidsestraatweg 70, 3443 BX Woerden Leidsestraatweg 70, 3443 BX Woerden

info@uniglobesmarttravel.nl info@uniglobesmarttravel.nl www.uniglobesmarttravel.nl info@uniglobesmarttravel.nl www.uniglobesmarttravel.nl www.uniglobesmarttravel.nl

-!2EINALDAWEGD#"7OERDEN4EL WWWHEIJWAALNL

klein maar sterk in grafisch werk Vastgoedbeheer Verzekeringen www.vanderheijdengroep.nl

Y\qf\bX[i\jX%mXec\\ln\e_f\bn\^*-X,$)+'/XeXcg_\eXXe[\ei`aegfjkX[i\j_ff^jkiXXk((*]$*'((gcifkk\i[Xd k\c\]ffe'(.)$,(,)''&'('$)(+)'+'dfY`\c'-$)(-)-/+)\dX`c`e]f7j\m\enfi[j%ec`ek\ie\knnn%j\m\enfi[j%ec


COLUMN

Reclame verkoopt niet! TEKST GERARD VAN DAM l FOTOGRAFIE YVONNE KÖRVER

Deze keer één van de grootste misverstanden van reclame. Het verkoopt voor geen meter. Vorig jaar werd er in Nederland voor 6,2 miljard euro besteed aan reclame-uitingen. Een enorm bedrag; 707.762 euro per uur. Toch groeit de reclamebestedingen ook dit crisisjaar met ca. 4%. Met zoveel inspanning zal reclame toch wel ergens goed voor zijn. Wat kan reclame? En hoe kan het zo effectief mogelijke worden ingezet? Over reclame heeft iedereen wel een mening. De leuke commercial, het irritante spotje; op verjaardagen is het een vast onderwerp. Het lijkt ook wel of iedereen verstand heeft van reclame. Maar de macht van reclame wordt vaak overschat en veelal verkeerd uitgelegd. Reclame is onderdeel van de marketingmix. Waar marketing de beroemde 4 P’s heeft (plaats, prijs, product en promotie) heeft reclame geen bekend rijtje. Hier begint de verwarring. Veelal wordt de taak van reclame vertaald naar verkoop, omzet en afzet. Dit is geheel ten onrechte want reclame verkoopt niet. In mijn ogen zorgt reclame voor de grote V. De V van voorkeur. Voorkeur voor u, uw product of bedrijf. Niets meer en niets minder. Een reclamecampagne kan er voor zorgen dat uw klanten voor uw product of winkel kiezen. De uiteindelijke verkoop of transactie wordt altijd gedaan door u of uw medewerkers. Reclame verkoopt dus niet, verkoop is mensenwerk. Terug naar de marketingmix. In het marketingplan wordt omschreven hoe de marketinginstrumenten zo optimaal kunnen worden ingezet om de marketingdoelstelling te bereiken. Deze zijn meestal omschreven in omzet, marktaandeel of afzet. Eén van de instrumenten is de promotie. Hierin wordt promotiecampagne omschreven met de communicatiemix. Hierin worden de

marketingdoelstellingen vertaald naar communicatiedoelstellingen. Deze worden dan omschreven in bijvoorbeeld: bekendheid, houding en actiebereidheid. Dit zijn dus heel andere doelstellingen dan bij marketing. Door de communicatiemix zo effectief mogelijk in te zetten wordt de doelgroep langzaam maar zeker warm gemaakt voor het product of bedrijf, oftewel men krijgt voorkeur. Hoe meer reclame, hoe duidelijker de boodschap, hoe groter de voorkeur. U weet wel: de kracht van de herhaling. De communicatiemix is zeer omvattend. De mix bevat alle middelen om de klant te bereiken. Advertenties, mailingen, website, free publicity, samples, brochures, beurzen, radio en TV-spots. Door deze zo optimaal mogelijk in te zetten verandert als eerste de bekendheid, vervolgens de houding ten opzichte van het product, merk of bedrijf en als laatste de bereidheid tot actie over te gaan. Na dit laatste zijn we dus ruim 6 miljard euro’s verder. Reclame heeft uw klant een voorkeur gegeven voor u en nu moet u het laatste zetje zelf geven; de fysieke verkoop. Helaas gaat het hier ook weleens mis. De klant heeft een beeld van uw bedrijf en product opgebouwd, dat is vormgeven door de reclameboodschap. Dit beeld moet kloppen met de ervaring die hij aantreft in de winkel of bij het product. Als dit niet klopt werkt het versterkt averechts. Een chagrijnige verkoper of een inferieur product zal hem weerhouden de transactie af te ronden. Daar doet reclame helemaal niets meer aan. Reclame verkoopt dus niet, dat doet uiteindelijk u! Gerard van Dam Reclamestudio Pencil Point Woerden Reageren? Mail naar gerard@pencilpoint.nl

WOERDEN INTOBUSINESS 53


Interview

ABS Ad de Goey Autoschade blijft kennis vergaren en samenwerken

ingrediënten

Succesvolle voor de toekomst Tekst Winny van Rij l Foto Regiostock/Oscar van der Wijk

Altijd investeren in nieuwe ontwikkelingen en in opleiden. Samenwerking zoeken, kennis vergaren en leidend willen zijn. Dat was ABS Ad de Goey al die jaren met generalist Ad senior aan het roer. En dat zal het bedrijf in de toekomst blijven met de specialisten Ad junior en Albèrt als eigenaren. Nu is het vooral investeren in technologische ontwikkelingen om in de markt te blijven, zo blijkt uit een gesprek met de eerste en tweede generatie.

samen met mijn vrouw Plony, die de administratie al die jaren is blijven verzorgen. Op dat moment nam ik me voor de beste en grootste schadehersteller van de regio te worden. En dat is gelukt. Binnen vijf jaar hadden we zeven man personeel, volgden er enkele verbouwingen en de verhuizing naar de huidige locatie waar nu zestien mensen werken.”

Ad, wat was jou ambitie vierenveertig jaar geleden? “Ik ben begonnen uit hobby, in de schuur

Wat was het geheim achter de groei? Albèrt: “Zolang ik me kan herinneren keek mijn vader verder dan zijn eigen bedrijf, wilde hij kennis opdoen.” -“Dat

WOERDEN INTOBUSINESS 54

bij de boerderij van mijn vader aan de Waardsedijk. Na viereneenhalf jaar startte ik aan de Ampèreweg als ondernemer,


Mijn vader wilde echter niet zomaar onderhandelen. Hij probeerde de relatie te verdiepen op zo’n manier dat het voor alle partijen extra waarde zou toevoegen. Dat was bovendien een voordeel voor de continuïteit van het bedrijf.” Hoe veranderde het bedrijf met Ad junior en Albèrt? Ad senior: “De jongens volgden allebei de auto-opleiding IVA in Driebergen. Ad koos voor de technische kant, Albèrt voor de commerciële richting. Ze vullen elkaar perfect aan.” Hij vervolgt: “Ze hebben beiden verstand van alle bedrijfsonderdelen. Een sterke en unieke combinatie die het bedrijf in balans houdt. De een ging op pad, bouwde ons relatienetwerk uit. De ander beet zich vast in efficiënte werkprocessen. En ik kon mij meer als coach en manager opwerpen.”

Ad junior: ‘Een half jaar voor zijn pensioen werd ons computersysteem vervangen en ging pa weer naar school’ Ad senior: ‘Ik ben begonnen uit hobby, in de schuur bij de boerderij van mijn vader aan de Waardsedijk’ Van links naar rechts: Ad junior, Albèrt en Ad senior.

Albèrt: ‘Zolang ik me kan herinneren keek mijn vader verder dan zijn eigen bedrijf, wilde hij kennis opdoen’ heeft met visie te maken”, vervolgt Ad senior. “We sloten ons aan bij brancheorganisatie FOCWA, daarna kwam Acoat, een formule met een commercieel tintje die bedrijven ondersteunde in hun

ondernemerschap. Tien jaar geleden richtten we samen met andere ondernemers de formule ABS Autoherstel op. Met ruim 92 bedrijven hebben we nu een leidende positie in de professionele markt.” Welke kwaliteiten van Ad senior leverden succes op? Ad senior: “Toen de meeste ondernemers nog binnen hun eigen vier muren opereerden, trok ik een pak aan en ging op pad naar verzekeraars.” Albèrt licht toe: “Er waren natuurlijk al contacten, want wij repareerden en de verzekeraar betaalde.

Wat zijn jullie doelstellingen voor de komende jaren? Albèrt: “Het speerpunt is technologische ontwikkelingen. Die zullen nog sneller gaan dan de afgelopen tien jaar. Er zit enorm veel intelligentie in auto’s.” Ad junior: “Die intelligentie moeten wij kennen om schade veilig te kunnen herstellen. Het gebruik van verschillende metaalsoorten in een auto vraagt deskundigheid, net als het werken met nieuwe laksystemen en elektronica.” De broers zijn blij met het voorbeeld dat hun vader hen gaf. “Een half jaar voor zijn pensioen is het hele computersysteem vervangen en ging hij gewoon weer naar school. Pa is altijd blijven leren. Dat doen wij ook.” ABS Ad de Goey Autoherstel Rietdekkersweg 3 3449 JC Woerden T 0348 - 41 53 64 F 0348 - 42 19 66 E info@addegoey.nl I www. addegoey.nl WOERDEN INTOBUSINESS 55


INTERVIEW

Diny Wijnmaalen start door als sparringpartner voor ondernemers

eenzaamheid

‘Die is nergens voor nodig’

Diny Wijnmaalen: “Ik heb aan den lijve ondervonden hoe eenzaam je als ondernemer in je organisatie kunt staan.” WOERDEN INTOBUSINESS 56


Open is ze over de teloorgang van ‘haar’ SGM Machine Technology. Ondanks een reddingsplan met potentieel werd deze organisatie in maart 2009 failliet verklaard. Na een korte periode van wonden likken, is Diny Wijnmaalen nu actief als bedrijfsadviseur binnen het netwerk van The Institute for Independent Business (IIB). ‘Ik heb aan den lijve ondervonden hoe eenzaam je als ondernemer in je organisatie kunt staan. Wat dat betreft wou ik dat ik twee jaar eerder van het IIB had geweten, misschien was het bij SGM dan wel anders gelopen.’ Tekst Ghislaine Brongers  l Fotografie Regiostock/Oscar van der Wijk

Diny Wijnmaalen staat voor selfmade succes. Doorleren na haar vwo-opleiding zag ze niet zitten, maar met een goed stel hersens wist zij zich binnen SGM Machine Technology op te werken van secretaresse tot hoofd binnendienst en later van adjunct directeur tot statutair directeur. “Mijn opleiding tot privésecretaresse was ver beneden mijn niveau, maar ik trof een chef van wie ik veel kon leren en die me de kans bood door te groeien”, zegt ze daarover. Vechten is het gedurende haar loopbaan soms wel geweest. Nog het meest toen ze als hoofd binnendienst leiding moest gaan geven aan mensen die eerder haar collega’s waren. “Dat is echt een leerproces geweest en ook een kwestie van gewenning”, kijkt ze terug. “Gelukkig had ik daarin de volledige steun van de toenmalige directie. En ik heb het ook gered.” Haar werk werd er in die functie leuker op. “Ik kreeg de kans naar buiten te treden. Nam de plek van mijn voormalige chef in de OKW over, werd PR-functionaris van de branchevereniging en ging een actievere rol spelen op beurzen.”

met Jan Paul van Veenendaal, want commercieel en technisch was ik minder goed onderlegd dan organisatorisch.” De markt was toen al minder. Veel metaalproductie was naar Oost-Europa en later naar Azië verplaatst, waardoor SGM het afzetgebied voor metaalbewerkingsmachines zag krimpen. Tegelijkertijd kwam er meer aanbod vanuit Azië, waardoor een kleinere taart per saldo onder meer spelers verdeeld moest worden. “Natuurlijk waren er legio mogelijkheden om daar op in te spelen en dat hebben we ook gedaan”, aldus Wijnmaalen. “De organisatie tegen het licht houden, verdieping van het aanbod zoeken en zwaarder inzetten op onderhoudscontracten waren er een paar. Daarmee konden we echter niet verhoeden dat we in 2006 een van onze agentschappen kwijtraakten, juist vanwege ons succes. Verleid door onze resultaten wilden ze het zelf gaan doen. Daarmee verdween in één klap 25 procent van onze omzet.” Opnieuw was het alle hens aan dek. “We hebben geïnvesteerd in nieuwe agentschappen, maar het duurt even voordat de markt zoiets oppikt. In de zomer van 2008 moesten we constateren dat de verkopen tegenvielen. We besloten een maand of drie, vier te kijken of het aan zou trekken en anders rigoureus te reorganiseren. Achteraf gezien hadden we die reorganisatie meteen moeten instarten, maar wat we toen niet wisten, was dat de economische crisis in korte tijd de hele markt op slot zou gooien.”

‘Mensen zijn boos, teleurgesteld. Dat mag ook’

Inkrimping afzetgebied In 1998 groeide Wijnmaalen als vanzelf door tot adjunct directeur. In die hoedanigheid was het in 2003 alle zeilen bijzetten toen SGM ten onder dreigde te gaan aan mismanagement van de toenmalige directie. “Een van de oude directeuren kwam terug en samen zetten we de boel weer op poten. Uit de organisatiescan die we lieten maken, gericht op wat we nodig hadden en wie dat in konden vullen, bleek dat ik de aangewezen persoon was om de leiding over SGM op me te nemen. Samen

Zonder de crisis was het mogelijk geweest om in 2009 weer winst te maken, maar die vlieger ging voor SGM niet meer op. De bank plaatste het bedrijf eind 2008 over naar de afdeling bijzonder beheer en draaide begin 2009 de kredietfaciliteiten met de helft terug. “Dan raak je in een vrije val”, stelt Wijnmaalen. Maar nog steeds gaf ze niet op. Ze zette alsnog een reorganisatie in en wist binnen twee maanden weer iets moois op te bouwen. “Ik heb toen echt gedacht dat we het zouden redden”, zegt ze over die poging. “Totdat een van de oud-directeuren en grootaandeelhouders onaangekondigd faillissement aanvroeg. Een enorme dreun, want waarom niet samen om de tafel om te zien wat haalbaar was? Ik zal er niet omheen draaien dat we schulden aan de holding hadden, maar we hadden berekend dat we binnen afzienbare tijd in elk geval veertig procent daarvan in konden lossen. Die kans hebben we domweg niet gehad. Daar sta je dan. Sleutels inleveren en naar huis – ikzelf en de 19 medewerkers voor wie ik in de reorganisatie toch weer een plek had gevonden.” Op dit punt in het interview schiet Wijnmaalen vol. “Eerder al hadden we 6 mensen moeten laten gaan. Allemaal persoonlijke drama’s, maar het was hen of allemaal. Dan leer je dat een keuze helemaal geen keuze is. Wekenlang slaap je daar slecht van, zit je ’s nachts recht overeind in bed. Dan voel je je als ondernemer wel heel eenzaam. En in april bleek dat het voor de rest toch ook voorbij was. Heel frustrerend.”

‘Als ik iets geleerd heb, dan is het wel dat je nooit méér moet doen dan je zelf kunt en weet’

Ernstige ziekte Op een uitzondering na heeft ze met geen enkele ex-SGM’er contact meer. “Mensen zijn boos, teleurgesteld. Dat mag ook, want daar was mijn positie naar. Was ik nog secretaresse geweest, dan had ik er ook zo ingestaan. Je hebt niet alle informatie, je weet niet hoe hard er achter de schermen aan getrokken is om elke kans tot het laatste moment aan te grijpen. Ik heb dat ook heel bewust bij mijn mensen weggehouden. Ze wisten wel dat het niet goed ging, maar niet hoe groot de dreiging precies was. Ik wilde de rust bewaren en mensen in de gelegenheid stellen hun werk te blijven doen; daar WOERDEN INTOBUSINESS 57


Onder medeondernemers waren de reacties wisselend. Diny Wijnmaalen: “Van sommigen kreeg ik steun, maar in Nederland is het nog steeds een schande als je een faillissement achter je naam hebt staan.” waren we immers afhankelijk van. Was het me gelukt, dan had ik ze een hoop zorgen kunnen besparen, maar het heeft niet zo mogen zijn.” Onder medeondernemers waren de reacties wisselend. “Van sommigen kreeg ik steun, maar in Nederland is het nog steeds een schande als je een faillissement WOERDEN INTOBUSINESS 58

achter je naam hebt staan. Ik vind dat zeer onterecht. Het is iets dat je overkomt, je kunt immers niet alle factoren in de hand houden, ook al vecht je nog zo hard.” Anderen reageerden terughoudend. Wijnmaalen: “Net alsof je een ernstige ziekte hebt en men gewoon niet weet wat te zeggen. Laat haar maar met rust, hebben ze

gedacht. Terwijl ik juist behoefte had aan een bemoedigend woord, aan afleiding.” Binnen de OKW heeft ze dit bespreekbaar gemaakt. “Het is een wisselwerking. Mensen moeten ermee om willen gaan, maar je moet ook zélf aangeven waar je behoefte aan heb, hoe moeilijk dat ook is in zo’n emotionele periode.”


Franchiseconcepten Gezeten tussen de brokstukken ging Wijnmaalen – kostwinner en absoluut geen type om stil te zitten – al snel op zoek naar een nieuwe uitdaging. Maar dat zat niet mee. “Ik had een prachtige loopbaan bij SGM, maar dat was wel mijn enige werkgever. Mijn cv was daardoor smal en dat ik in de 50 ben, bevorderde mijn kansen niet.” Bovendien was een 9-tot-5-baan ergens op een kantoor voor de gevallen ondernemer geen optie. “Ik ben me toen breder gaan oriënteren, kwam in aanraking met franchiseconcepten en liep uiteindelijk tegen The Institute for Independent Business op. Dat is het grootste adviesnetwerk ter wereld, met enkel hoog gekwalificeerde en bekwame zakenlieden, die kunnen bogen op uitgebreide managementervaring op hoog niveau. Ik heb diverse tests moeten afleggen om te laten zien dat ik een

volwaardig gesprekspartner ben voor het MKB. Daar kwam ik met vlag en wimpel doorheen. Na een zesdaagse training in Engeland ben ik vervolgens geaccrediteerd. Ik zet me nu in als bedrijfsadviseur voor ondernemers die tegen een uitdaging of probleem aanlopen en daarin diezelfde eenzaamheid voelen die ik in de slotfase van SGM heb meegemaakt. Mijn ervaring komt me daarbij goed van pas. Ik ben sterk in coaching, vorm een goed klankbord. Daarnaast heb ik sturing gegeven aan een internationale handelsonderneming – en het maakt daarbij heus niet uit of het om sokken, meubels of metaalbewerkende machines gaat. Tot slot ben ik bedreven in de optimalisering van interne organisaties. Ik ben nu twee maanden bezig en heb al veel leuke contacten gelegd, zowel via mijn bestaande netwerk als door koude acquisitie. Vergis je niet, het is keihard werken voor weinig, maar ik ben weer

‘Ik ben sterk in coaching, vorm een goed klankbord’

iets aan het opbouwen en daar krijg ik veel energie van. Tegen alle collega-ondernemers zou ik willen zeggen: je hoeft er niet alleen voor te staan en je móet er ook niet alleen voor staan. Als ik iets geleerd heb, dan is het wel dat je nooit méér moet doen dan je zelf kunt en weet. Voor al het andere neem je gewoon een specialist in de arm. Dat vind ik ook het mooie van het netwerk van The Institute for Independent Business: ik ben verantwoordelijk voor mijn eigen winkel, maar kan voor mijn klanten terugvallen op een wereldwijd netwerk van ervaren adviseurs die altijd klaar staan om te helpen. Echt, ik wou dat ik twee jaar eerder van het IIB geweten had, dat had me bij SGM goed kunnen helpen.” Diny Wijnmaalen Consulting T 0348-418657 M 06-23347230 E diny.wijnmaalen@gmail.com I www.wijnmaalenconsulting.nl

- advertentie -

Zweedse vrijgevigheid: Saab 9-3 Norden Limited Edition.

U kunt wel wat extra’s gebruiken in deze tijden. Vandaar de Saab 9-3 Norden Limited Edition. Voor een meerprijs van slechts € 1.995,- krijgt u nu het complete Norden Limited Edition-pakket t.w.v. € 6.100,- met onder andere • 16 inch Double Bridge 5-spaaks lichtmetalen wielen • Bi-Xenon koplampen met koplampsproeiers • Lederen sportstuur • Carbon interieurafwerking • Audio-/DVD-navigatiesysteem 150 Watt Geniet van Zweedse vrijgevigheid en maak een proefrit in de Saab 9-3 Norden Limited Edition of kijk op www.saab.nl. Pakketvoordeel Saab 9-3 Norden Limited Edition:

€ 4.105,Saab 9-3 Norden Limited Edition, vanaf € 36.850,- CO2 uitstoot 139-216 gr/km, verbruik 5.3-9.0 L/100 km. Vraag uw dealer om meer informatie. Zolang de voorraad strekt. (Prijs)wijzigingen voorbehouden.

Automobielbedrijf Fase-Exclusief b.v. Curieweg 13, 2408 BZ Alphen a/d Rijn, telefoon 0172-492444, www.fase-exclusief.nl FC_1-2_Fase_exclucief.indd 1

19-11-2009 13:44:22

WOERDEN INTOBUSINESS 59


REPORTAGE

Hotel Montfoort, om niet licht te vergeten Licht vormt de rode draad in de rijke carrière van Antoinette van Raak. Zij begon als directiesecretaresse bij de lichtdivisie van Philips. Daarna startte ze samen met haar man een verlichtingsgroothandel om voorts het ondernemerslicht te laten schijnen om Hotel Montfoort, gedecoreerd met drie sterren, op de kaart te zetten. “Ik mocht van mijn man alles ondernemen, mits het maar een gat in de markt was.” Het hotel is geheel naar haar eigen ontwerp ingericht. De entourage verraadt zelfs de rode draad van de geboren Brabantse. Inderdaad. Licht. “Be my guest.” TEKST ARJAN KLAVER l FOTOGRAFIE ASCHWIN SNEL

De charmante gastvrouw Antoinette van Raak ontvangt uw redacteur van IntoBusiness met een brede glimlach in een op het oog smal pand aan de Hoogstraat, nabij het in 1373 gebouwde en in 1965

een zogenoemd hôtel de charme, zoals Fransen aan een dergelijk onderkomen toedichten. Heerlijk om ondergedompeld te worden in een moderne entourage met hier en daar een snufje Brabantse gezel-

“Licht vormt de rode draad in de rijke carrière van Antoinette van Raak.” gerestaureerde ‘Het Oude Stadhuis’. Als eenmaal de voordeur is dichtgetrokken, geeft het monumentale pand zijn geheimen prijs. Verrassend. Elke dag ontvangt Van Raak haar gasten in een ambiance met een gezellig, authentiek jaren dertig stijl. Heel kleine art deco stijldetailleringen in de lambrisering en het glaswerk in deuren en ramen is een waar genot voor de kenner. De sfeer die wordt opgesnoven doet denken aan WOERDEN INTOBUSINESS 60

ligheid, die Van Raak als finishing touch heeft toegevoegd. Wat een verademing vergeleken met een rechttoe rechtaan hotel op locaties als bedrijventerreinen of pal aan ’s lands verkeersaders. Plan van aanpak “De verrassing is inderdaad dat de gast niet weet hoe groot het hier eigenlijk is”, opent Van Raak die tegelijk een kopje inschenkt met dampende cappuccino. Een

heerlijk zandkoekje op de schotelrand vraagt snel om een plaatsje tussen wijsvinger en duim. “Dit was een woonhuis met een kamer en suite. Aan de achterzijde waren de stallen voor de paarden met op de verdieping een meelzolder. Dus eigenlijk heb ik ruim twee jaar geleden twee huizen gekocht voor de prijs van één. Twee jaar geleden hebben we in nauwe samenwerking met architect Marc Jongepier van het Utrechtse M1Architectuur een plan van aanpak ontwikkeld. Dit bureau staat voor sociale architectuur met veel aandacht voor detail, ruimtelijkheid en balans tussen uitersten. Ergo, we hebben zoveel mogelijk oorspronkelijke elementen bewaard, zoals de schouw, een paar binnendeuren, de lambrisering, glaswerk, granieten vloer en veel houten trapelementen. Bovendien hebben we de omsloten patio tussen het voor- en achterhuis een eigentijds, enigszins lounchy karakter meegegeven in een kleurstelling die ook in het interieur is terug te vinden. De bouwtijd nam slechts een paar maanden in beslag dankzij Bouwbedrijf Vendrig. Ik ben trots op het eindresultaat.” Zakenleven Voordat voor de nieuwbakken hotelier een van haar dromen tastbaar werd, hadden Antoinette en Arnoud van Raak hun verlichtingsgroothandel verkocht. “Voordat überhaupt het hotel in beeld kwam, was ik als secretaris van BV-M Montfoort nauw betrokken bij het ondernemersleven in en om deze stad. Aan deze vrijwillige activiteit heb ik een groot aantal relaties overgehouden. Een paar weken voordat hier aan de Hoogstraat de groene deur voor m’n gasten officieel geopend werd, heb ik uiteraard deze relaties erop attent gemaakt dat Hotel Montfoort op de kaart is gezet. Niet veel later was het full house met gasten uit binnen- en buitenland die de kleinschaligheid en prettige sfeer weten te waarderen. Een thuisgevoel is eigenlijk


beter geformuleerd.“ Een rondgang door het hotel bewijst inderdaad het huislijke gevoel waarin het hôtel de charme tot in de finesses is uitgewerkt. Gemerceriseerd katoen “Dit hotel herbergt 11 hotelkamers en een seculiere vergaderkamer die overigens bedrijven apart kunnen huren, ieder met een eigen stijl”, legt Van Raak uit terwijl zij op de verdieping van het achterhuis haar kroonjuweel met een elektronische sleutel opent. De suite is inderdaad prachtig en van alle gemakken voorzien. Volgens Van Raak is deze ruimte met uitzicht op het schilderachtig centrum op veel details representatief voor alle overige kamers.

Tarieven Hotel Montfoort - Maandag t/m donderdag vanaf € 79,- per kamer. - Vrijdag t/m zondag vanaf € 65,- per kamer. - Prijzen zijn excl. ontbijt

“De bedden zijn van een verantwoorde kwaliteit, net als het katoenen en antiallergeen beddengoed. De lakens zijn zelfs van prachtig gemerceriseerd katoen. Daarnaast beschikt de gast over een bad of douche een LCD-scherm en Wi-fi. Kortom, alles is voorhanden voor een gezellig, warm en onbezorgd verblijf. Zowel voor de particulier als de zakelijke gast.” Sjeik Over de zakelijke gast gesproken. Dankzij een groot aantal zakelijke relaties in Midden-Nederland plus via links op boekingssites in binnen- en buitenland, heeft Hotel Montfoort twee zeer verdienstelijke jaren achter de rug. We hebben hier doordeweeks veel zakelijke gasten uit Nederland en verschillende Europese landen. We mochten hier zelfs een sjeik met z’n gevolg uit Dubai verwelkomen met een glas bruisende champagne. Ze hebben hier en in de omgeving vier dagen hard gewerkt en volop genoten van de excellente service waar overigens al onze gasten van profiteren. En behalve zakelijke gasten verblijven hier

geregeld ook bekende Nederlanders als Ron Boszhard, Antoinette Hertsenberg en Jan Vayne. Ook zij vonden en vinden onze onderscheidende aanpak, de entourage en de warme huiselijkheid fantastisch. Daarnaast is het heerlijk om te verblijven te midden van een 17e eeuws stadje en een natuurrijk achterland om door heen te wandelen of te fietsen. Kortom, een van mijn dromen is uitgekomen, dankzij een hardwerkend team met flexibele en gastvrije medewerkers. Het is elke dag een feestje. Weet je, ik ga eigenlijk nooit naar mijn werk. Ik ga elke dag naar mijn hotelletje. Zo voelt het. Heerlijk. Nog een kopje cappuccino? “ Hotel Montfoort staat op het netvlies van uw redacteur van Into Business gebrand. De drie gastvrije sterren stralen onophoudelijk in Montfoort. Om niet licht te vergeten. Hotel Montfoort Hoogstraat 29, 3417 HA Montfoort T 0348 - 47 00 40 F 0348 - 46 86 77 E info@hotelmontfoort.nl I www.hotelmontfoort.nl WOERDEN INTOBUSINESS 61


colofon

DECEMBER 2006

Schenk Makelaars:

Haarlemmermeer nog enorme potentie

De finishing touch van John Vermeer

Rinus Beusenberg: portret

Aannemersbedrijf M. van Ooijen:

Iron Mountain, absolute top in informatie- en recordmanagement

Als het werk moeilijk wordt!

‘Zwarte zakenvrouw’ Melek Usta

Tineke Netelenbos:

‘Nú naar buiten met Haarlemmermeer’

‘Pitbull’ Peter van Groenigen

Gebroeders Claus: the Art of Party

De Gouden Leeuw voert restaurant Top-10 2007 aan

Het lef van Revicon RVS Speciaalbouw

Bedrijven Dagen Woerden op 20 en 21 juni

Coming soon!

SEPTEMBER 2007

SEPTEMBER 2007

SEPTEMBER 2007

SEPTEMBER 2007

SEPTEMBER 2007

Zakelijk de beste!

DECEMBER 2007

DECEMBER 2007

Thema:

Ties Bakker (The Data Caretakers):

Arenthals Grant Thornton

‘Mondje open, Cor! Anders kan ik niet boren’

Het verschil tussen groot en beter

PKF Wallast

High tech advies in gewone mensentaal

Portret: Bab van Groenigen

DECEMBER 2007

DECEMBER 2007

De juiste balans tussen werk en privé Een burgemeester, een agrariër en drie ondernemers in gesprek

Loes Bakker (baas Gouda) en Mathijs Pelsma (baas Uniqema) Arenthals Grant Thornton breidt uit

Het verschil tussen groot en beter

De Variant Groep laat zich niet verleiden

‘Tijd is grootste bottleneck’

Claus: sterk duo in events

DECEMBER 2007

Thema: Edwin Beentjes, directeur CTS Group

‘Ultiem logistiek gemak voor de klant’

Cees Broekhoven spreekt!

Aluminium Donk gaat internationaal

Leiderschap en macht De top-25 van machtigste mensen in de Lopikerwaard

The Badge Company

30 Jarig Badge bouwt aan de toekomst!

Fred Scheffer: een slecht verliezer

AUGUSTUS 2008

Uitgeverij: IntoBusiness Magazine BV Adres: A. van Leeuwenhoekweg 36a5, 2408 AN Alphen aan den Rijn Telefoon: 0172 - 51 52 00 Telefax: 0172 - 51 55 50 E-mail: info@intobusiness.nu Internetadres: www.intobusiness.nu

Specialist in bedrijfskleding en persoonlijke beschermingsmiddelen

Vlasman hoofdsponsor Alphen Culinair

Mannen met smaak

Zakelijke gezelligheid bij de Florijn

AUGUSTUS 2008

Hoofdredactie: Dennis Captein (06-16952512) Redactie: Ghislaine Brongers, Ilse Hesp, Carla Hofland, Marieke van der Honing, Marianka Peters, Winny van Rij, Erik Swerissen, Sandra Zuiderduin en Elia Zweverink Vormgeving: Sevenwords, Erik Straver en Martijn Broere Fotografie: Jur Engelchor, Willem Hoogendoorn, Dirk Huckriede, Wouter Keuris, Yvonne Körver, Engel Lameijer, Marianka Peters, Aschwin Snel, Marco de Swart, Oscar van der Wijk en Michel ter Wolbeek Cartoon: Hans Verbeek (www.plaatjesenprentjes.nl) Redactieassistentie: Linda Persoon Verkoop: Ruud Blaazer (06-51235442), André ten Brink (06-51519726), John van der Tol (06-15964410) en Dennis Captein (06-16952512) Administratie: Monique Bakkum Druk: Drukkerij Zuidam en Zonen BV Verspreiding: Mail Management International

De culinaire weg in het Groene Hart

Van den IJssel doet het anders

Einde Bakker Sport-tijdperk

Praatjes vullen geen gaatjes

MAART 2009

De Raad pakt door met

ambitieuze plannen

Verspreidingsgebied: Woerden, Montfoort, Linschoten, Kamerik, Zegveld, Harmelen (Woerden IntoBusiness), Gouda, Waddinxveen, Reeuwijk, Moordrecht, Gouderak (Gouda IntoBusiness), Alphen aan den Rijn, Bodegraven, Woubrugge, Ter Aar, Langeraar, Nieuwkoop (Alphen IntoBusiness), Hoofddorp, Nieuw-Vennep, Schiphol en omliggende kernen (Haarlemmermeer IntoBusiness), Lopik, Oudewater, Schoonhoven en IJsselstein (Lopikerwaard IntoBusiness), Amersfoort, Hoogland, Hooglanderveen en Leusden (Amersfoort IntoBusiness), Leiden, Leiderdorp, Zoeterwoude, Voorschoten, Oegstgeest, Warmond (Leiden IntoBusiness), Zoetermeer, Pijnacker en Berkel en Rodenrijs (Zoetermeer IntoBusiness). Copyright: Niets uit deze uitgave mag worden gereproduceerd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, film of op welke andere wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgeverdirectie. IntoBusiness Magazine BV is niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden in deze uitgave en niet verantwoordelijk voor handelingen van derden welke mogelijkerwijs voortvloeien uit het lezen van deze uitgave.

Het thema van het volgende nummer is Vastgoed & Ontwikkeling (maart 2010) Andere thema’s in 2010 zijn: Geld (juni 2010), Duurzaam ondernemen (september 2010) en Macht (december 2010) WOERDEN INTOBUSINESS 62


cartoon

Fta ftil!

Waawom moet dit altijd op het laatfte moment?

Schiet nu maar op juffrouw Jannie, anders mis ik mijn eigen triomftocht!

WOERDEN INTOBUSINESS 63


5&)663 5&,001 UITGEBREIDE INFORMATIE OVER DEZE EN ANDERE OBJECTEN VINDT U OP ONZE WEBSITE.

I B W F O    X P F S E F O            XXXCPTEFLPOJOHOM

Woerden IntoBusiness  

Woerden IntoBusiness

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you