INTO business Westfriesland Lente 2024

Page 1

'Ik heb altijd gedaan wat ik leuk vond'

Niek Ruiter (Ruiter Dakkapellen)

Veranderen | Lente 2024 Westfriesland

INTO BUSINESS BREIDT UIT EN ZOEKT NIEUWE COLLEGA’S!

INTO business heeft grote ambities. Onze met zorg opgebouwde formule, waarbij alles draait om het inspireren en verbinden van ondernemers, willen we in onze bestaande regio’s versterken en tegelijkertijd uitbreiden met nieuwe gebieden én nieuwe collega’s.

Martijn van Dalen Arno de Fuijk Oscar Middeldorp Dennis Captein Jorn Janmaat Werner van den Bosch

Wij zoeken voor diverse rayons in Noord- en Zuid-Holland collega’s die zich als een vis in het water voelen in een netwerk vol mooie MKB-ondernemers. Het doel is om een eigen ondernemersplatform te runnen, waarbij sprankelende ondernemersverhalen aan de basis liggen van jouw succes. Je zoekt en vindt de parels: bedrijven, gerund door eigenaren met een visie. Je helpt hen met inspirerende verhalen en met hun zoektocht naar strategisch sterke partners: klanten én leveranciers.

The sky is the limit, mits je oprecht en authentiek bent. Neem gerust contact met ons op. Dan maken we kennis, praten we je helemaal bij en wie weet maak jij dan kennis met de enerverende wereld van INTO business. Een dienstverband behoort tot de mogelijkheden, maar bij gebleken geschiktheid kun je ook als franchisenemer aan de slag.

INTO business Hoofdkantoor

Antonie van Leeuwenhoekweg 36-A5 2408 AN Alphen aan den Rijn

Jorn Janmaat 06 - 132 828 29 | jorn@intobusiness.nu

Dennis Captein 06 - 169 525 12 | dennis@intobusiness.nu

HaarlemmermeerSchiphol Zaanstreek Haarlem en IJmond Amstelland De Venen Duin- en Bollenstreek Leiden Alphen Gouda Zoetermeer Alkmaar Westfriesland

Timmermansoog voor de juiste look

Dol Bouwbedrijf blijft bij de tijd. Ze maken gebruik van moderne materialen en technieken, en streven altijd naar kwaliteit. Hun werkkleding kan daar niet in achter blijven. De traditionele grijze outfit maakte plaats voor een stoere en moderne zwarte bouwoutfit met een vleugje oranje.

Past jouw werkoutfit nog bij wie je bent? Ontdek de juiste look bij Techno-Fashion.

technofashion.nl  |  0229 248 780

DE NIEUWE BMW X2.

Dusseldorp BMW Hoorn

De Compagnie 27

tel. 0229 282 100

www.dusseldorpbmw.nl

Met aanzienlijk toegenomen afmetingen en een nadrukkelijk coupésilhouet maakt de grote stap voorwaarts direct duidelijk.

www.dusseldorpbmw.nl

sinds 1959

Inhoud

Taats Architecten en Bouwkundigen

Prozee Techno Service B.V.

RE/MAX Direct en Pientr financiële diensten Luken Devani

Ruiter Dakkapellen Coverstory 8 Pure Lease
Rabobank Bregman
TechValley BAANPersoneel Facta Elektrotechniek Teer: Wonen, werken en financieren Unframed ISSA Vloeren Woodmex Reportages & Interviews 15 16 18 20 22 32 36 38 40 44 46 48 50 52 54 Ledenpagina INTO business Westfriesland Themaverhaal Feiten en cijfers Verslag INTO businessclub Westfriesland Colofon En verder 24 26 30 34 58 Pieter Plas Martin Pereboom André Kuipers Columns 13 31 59
Bedrijfsmakelaardij
13 RE/MAX Direct en Pientr Financiële Diensten 20 Joanne en Bart Gerritsen 18 Nico Dekker en Mark Ivangh 16
Pieter Plas

Soms heb je gewoon geen keuze

Ik ben in januari vader geworden van mijn eerste kind, Samuel. Mijn collega’s hebben sindsdien reuze schik. Want Jorn, die staat intern bekend als een man van structuur. Wat klopt. Ik slaap het liefst acht uur per nacht, sta graag op tijd op, werk vervolgens mijn programma puntsgewijs af en eet ’s avonds om 18.00 uur, want anders word ik kribbig. Maar ja, zo weten de vaders en moeders van INTO business, met een kleintje kun je dat allemaal wel willen, de praktijk wijst meestal iets anders uit.

Nu slaap ik wanneer ik van Samuel mag slapen, sta ik vaak vroeger op dan ik wil, heb ik aan het einde van menig dag mijn lijstje meestal niet afgewerkt en eet ik ’s avonds pas wanneer Samuel heeft gegeten. Van mijn structuur is niets meer over.

Vind ik dat erg? Voor zijn geboorte vreesde ik het ergste, maar die angst blijkt totaal ongegrond. Ik hou zoveel van dat mannetje dat ik alles voor hem over heb. Als hij maar goed slaapt, eet en groeit, dan is mijn dag goed.

Veranderen, keuze of noodzaak? Dat is het thema van deze INTO business. Soms wil je graag veranderen en daar kunnen legio redenen aan ten grondslag liggen. Soms moet je veranderen en heb je gewoonweg geen keuze.

Als vader heb ik geen keuze. Als ondernemer heb ik ook wel eens op dat kruispunt gestaan: linksaf is verdwijnen, rechtsaf is groeien en excelleren. Voor mij was dat geen keuze en ik ging plankgas naar rechts.

Keuze of noodzaak, dat dilemma legden wij tal van ondernemers uit deze regio voor. Het resultaat: kwetsbare en openhartige interviews. Dank voor het delen van jullie verhaal!

Jorn Janmaat

Editorial
32
Paul van Kuik en Mariska Swier
22
Erik Luken Jeffrey Schoordijk
38 46
Thijs Hoekman
Ruiter Dakkapellen wil marktleiderschap versterken
Niek Ruiter

Niek Ruiter zit nog vol ambitie

De onderneming van Niek Ruiter bestaat dit jaar 50 jaar. Eigenaar Niek Ruiter richtte de onderneming in 1974 op en liet het uitgroeien tot ’s lands grootste dakkapellenbedrijf. Met dagelijks circa 200 mensen aan het werk voor de productie en plaatsing van jaarlijks 4.000 tot 4.500 dakkapellen werd deze jubileummijlpaal bereikt. Niek is 68 jaar, maar niettemin onverminderd ambitieus en dus wil hij het marktaandeel verder vergroten.

De grootscheepse verbouwing van de fabriek is inmiddels gereed. Met de huidige grootte van de vestiging in Ursem is het bedrijf klaar om een sprong voorwaarts te maken. Hoewel NoordHolland een belangrijk afzetgebied is, is het doel om het marktleiderschap in heel Nederland te versterken. De particuliere markt is en blijft met 85 procent leidend.

De afgelopen weken draaide een landelijke campagne. Ruiter Dakkapellen verbond zijn naam aan diverse Talpa-programma’s en dat is de kijker opgevallen. “De markt is op dit moment wat grilliger en onvoorspelbaarder”, legt Niek uit. “Dat betekent dat we meer initiatieven moeten ontplooien om meer aantallen te draaien dan we gewend zijn. Daarom laten we weten dat iedereen voor dakkapellen bij ons moet zijn. Ik geloof er heilig in dat we ons doel dan met succes zullen nastreven.”

Geoliede machine

In een wereld die techniek- en productgericht is en daardoor een conservatief stempel heeft, valt Ruiter Dakkapellen met haar marketing en reclames op. De 68-jarige Niek bemoeit zich daar nadrukkelijk mee. Maar het feit dat zijn bedrijf op dit moment een geoliede machine is, is net zo goed te danken aan zijn medewerkers en zijn managementteam in het bijzonder. Over hen zegt hij: “Deze mensen zijn gepokt en gemazeld en werken heel zelfstandig. Ik woon niet alle MTvergaderingen meer bij en probeer meer los te laten. Ik focus mij op de marketingkant en op alle uitbreidings- en verbouwingswerkzaamheden hier

In de werkplaats liggen de gerealiseerde dakkapellen klaar voor transport.

Coverstory 9
'Ik leg mezelf nog altijd veel dingen op'
Succesondernemer door weer en wind

Een halve eeuw Ruiter Dakkapellen is een halve eeuw Niek Ruiter. Hij stond immers aan de basis van het bedrijf. Niek werd succesondernemer door weer en wind. Soms zelfs stormde het. Zijn antwoord: hard werken, ambitie tonen, op gezette tijden de rust bewaren en de juiste keuzes maken.

Tien jaar geleden schreef zijn zus Truus, een vermaarde journalist, een prachtig document in boekvorm. Daarin beschreef zij Niek en zijn bedrijf zonder opsmuk. Niek gaf toestemming, maar gaf zijn zus de vrijheid om alles zo objectief mogelijk te beschrijven. Het boekt leest mede daarom als een avonturenroman, waarbij de waarheid op geen enkele pagina geweld wordt aangedaan. De rode draad in de carrière van Niek is dat hij, zoals hij meerdere keren beaamt, eigenlijk altijd heeft gedaan wat hij leuk vond.

Veerkracht

Dat het leven niet altijd over rozen gaat, werd ook in dit naslagwerk duidelijk. De dood van Nieks vrouw Saskia in 1995 was een enorme klap. Niek bleef achter met twee kinderen van 13 en 14 jaar oud. Tien jaar later kwam zijn zoon Seger, die inmiddels ook in het bedrijf werkzaam was, door een noodlottig auto-ongeluk om het leven. En alsof dat nog niet voldoende was, kampte Niek met gezondheidsklachten die veel impact hadden. Elk bedrijf heeft ups en downs, zo ook Ruiter Dakkapellen. Truus beschreef de opmars van het bedrijf tot aan de kredietcrisis, waarna in 2012 het faillissement en de doorstart met de daarbij gepaard gaande inkrimping volgden. Vervolgens lezen we hoe Niek en zijn mensen de handschoen weer oppakten en veerkracht toonden. Terugkijkend zegt hij: “Dit boek is er gekomen om te vieren hoe wij die lastige jaren hebben doorstaan en dat we nooit opgegeven hebben.”

Loslaten

Zijn bedrijf is nog altijd zijn lust en zijn leven, maar Niek heeft vele hobby’s en vindt dat hij daar, ondanks zijn niet-aflatende ambitie, nu best wat meer tijd aan mag besteden. Zijn grootste hobby? De kinderen van zijn dochter, die hij elke week van school haalt en waar hij zo veel als mogelijk tijd mee doorbrengt. “Want voor je het weet zijn ze groot.”

Zijn schoonzoon zit in het bedrijf. Hij en het MT kunnen bij afwezigheid voor continuïteit zorgen. Niek merkt dat hij na 50 jaar ondernemerschap steeds beter kan loslaten. “Als ik weg ben, bijvoorbeeld met vakantie, ben ik ook echt weg. Dan lees ik heus mijn mail en reageer ik wanneer dat gewenst is. Maar het geeft rust dat hier in Ursem kundige mensen zitten die alles heel goed managen in mijn afwezigheid.”

Spijt?

Tot slot krijgt hij de vraag of hij ergens spijt van heeft. “Nee”, antwoordt hij beslist, “maar als ik het over mocht doen, zou ik eerder proberen te minderen met werken. Er is namelijk veel te zien en te beleven buiten het werk om. Ik zeg bewust ‘proberen te minderen’, want ik ken mezelf. Ik leg mezelf nog altijd heel veel dingen op en ik moet en zal elke dag een presentatie leveren. Dat is nu eenmaal wie ik ben.”

10 Coverstory

op ons terrein.” Over dat laatste zegt hij: “Zorgen dat alle faciliteiten optimaal zijn, zodat onze mensen makkelijker, efficiënter en beter kunnen werken. Dat is mijn toevoeging.”

'Veel mensen werken hier al tientallen jaren en die ervaring koester ik'

Door grond en hallen over te nemen van de buren beschikt Ruiter Dakkapellen nu over een terrein van 30.000 m2, waarvan 20.000 m2 onder de kap. Na dit jaar zijn alle bouw- en verbouwwerkzaamheden afgerond. “En dan? Ik doe langzaam een stapje terug. Dan zal vanzelf blijken in hoeverre ik nog nodig ben.”

Rust en ruimte

Niek is, zo zeggen zijn mensen, allesbehalve autoritair en spreekt graag zijn waardering voor anderen uit. “En als er wat is, krijgen ze mijn steun.” Dat kost hem weinig moeite: “Het is fijn dat hier een team werkzaam is dat alles in de gaten heeft en volgens heldere protocollen werkt. Het zijn

kundige, gemotiveerde mensen en ik prijs mij gelukkig dat ik hen naast mij heb. Dat geeft mij de rust en de ruimte om te doen waar ik me mee bezig moet en wil houden.”

Bij Ruiter Dakkapellen werken 110 medewerkers in loondienst. Daarnaast maakt het bedrijf dagelijks gebruik van een flexibele schil van dagelijks nog eens 90 vakmensen. Voor hijswerk, bijvoorbeeld voor het plaatsen van verhoogde daknokken, heeft Ruiter vier eigen hijskranen in huis. Ook al het andere werk geschiedt in eigen huis. Met de beoogde groei wil Niek zich wapenen voor de toekomst. “Om toekomstbestendig te zijn en groei te realiseren heb je mensen in vaste dienst nodig, het liefst met ervaring. Veel mensen werken hier al tientallen jaren en die ervaring koester ik.”

Alle zeilen bijzetten

Niek is een open boek. Daarom kost het hem geen moeite terug te blikken op tijden dat het minder ging. Het jaar 2012 was het jaar waarin zijn florerende bedrijf werd geconfronteerd met een crisis die z’n weerga niet kende. De bankencrisis legde de bouwwereld lam en de orderintake viel van de ene op de andere dag zo goed als stil. “Dat

11
TEKST Dennis Captein | FOTO'S Michel ter Wolbeek Coverstory
De meeste dakkapellen worden in de eigen fabriek gemaakt en hierna op locatie op dak gehesen en gemonteerd.

was een rare tijd. Om mij heen zag ik bedrijven omvallen, die soms wel meer dan honderd jaar bestonden. Ineens moesten ook wij alle zeilen bijzetten en intern inkrimpen. We gingen door een diep dal, maar wisten ook weer op te krabbelen. Hoewel we enkele moeilijke jaren hadden, ben ik het geloof in de mogelijkheden van ons bedrijf nooit verloren. Alles wat je als mens meemaakt is een les, maar in de basis deden we niets verkeerd. Het overkwam ons.”

Die ervaring resulteerde in enige waakzaamheid, maar angst voor wat misschien wel of niet komen gaat, heeft hij niet. “Ondernemen is een fantastisch spel waar ik dagelijks van geniet. Daar horen risico’s bij, maar met goed beleid kun je die wel beperken. Nu staan we aan de vooravond van een nieuw hoofdstuk. Alle randvoorwaarden zijn ingevuld en wat mij betreft gaan we volle bak vooruit. Met onze mensen kunnen we die klus klaren. En natuurlijk weet ik niet hoe de economie er over een jaar of twee jaar voorstaat, maar ik geloof erin dat we stappen kunnen maken door trouw te blijven aan wie we zijn en dat we blijven geloven in wat we kunnen.”

Automatisering

Ruiter Dakkapellen is een gezonde organisatie zonder bankverplichtingen. Zowel het onroerend goed als het materieel is gekocht en dus eigendom van het bedrijf. “Met 40 procent van de mensen in de flexibele schil zijn we wendbaar genoeg. Wat in ons nadeel spreekt, is dat er minder huizen worden gebouwd en er dus minder verhuisbewegingen zijn. Bovendien is de rente gestegen. Toch hoeft dat een gestage groei niet in de weg te staan. Een grotere bedreiging vormt de situatie op de arbeidsmarkt. Handige, gemotiveerde mensen zijn steeds lastiger te vinden. Gelukkig hebben we onze automatisering op orde. Wat niet door mensen hoeft te worden gedaan, is geautomatiseerd. Maar dan nog is en blijft het fabricage- en montagewerk grotendeels mensenwerk.”

Pasklare oplossing

Het fenomeen ‘dakkapel’ is door Ruiter Dakkapellen tot kunst verheven. Voor elke dakconstructie heeft een bedrijf een pasklare oplossing en ook de afmeting van een dakkapel kent geen grenzen. Hetzelfde geldt voor het materiaal. Dakkapellen

Het fenomeen 'dakkapel’ is door Ruiter Dakkapellen tot kunst verheven

van zowel hout, kunststof als zink behoren tot de mogelijkheden en het bedrijf speelt bovendien in op trends met betrekking tot comfort en inrichting: van sierlijsten tot geïntegreerde designairco’s en van insectenhorren tot trendy plissés, jaloezieën en rolluiken. “Van de dakkapel hebben we een divers product gemaakt. Daarmee kunnen we aan alle wensen tegemoet komen.”

RUITER DAKKAPELLEN

Nijverheidsterrein 19

1645 VX Ursem

088 - 432 10 00

www.ruiterdakkapellen.nl

12 Coverstory

Er verandert niets!

Eind 2022 zijn we de bedrijfspresentatie afgesloten met de ondertussen beruchte woorden: “Er verandert niets”.

Tijdens de nieuwjaarspeech van 2024 heb ik hiervoor mijn excuus moeten aanbieden aan het team. In deze presentatie ben ik voor het gemak maar even uitgegaan van een titel ‘2024; een jaar vol veranderingen!’ Dan kunnen ze me dat in ieder geval niet meer kwalijk nemen.

Hoe ga je om met de drang naar verandering binnen je bedrijf? Kan de groep het aan? Is de verandering te groot? Eind 2022 hebben wij collega’s verteld dat we 4 bedrijven gaan samenvoegen. Hiervoor hebben we een tijdslijn van ongeveer 3 jaar uitgestippeld. Het eerste jaar was bedoeld voor verkenning en het maken van een plan. Het tweede jaar zou de verandering in gang gezet worden met een verhuizing én het derde jaar zou in het teken staan van de puntjes op de i.

Het duurde nog geen drie dagen voordat de eerste vragen kwamen of teamleden alvast konden verhuizen. Ze wilden samenwerken met hun nieuwe collega’s. Allerlei overlegjes kwamen tot stand en voordat we het wisten was het bedrijf volop in verandering. De rem erop én de rust bewaren was het credo. Maar al snel werd duidelijk dat wanneer wij niet het voortouw zouden nemen in de verandering, het bedrijf een eigen leven zou gaan leiden en onvrede zou gaan ontstaan. Twee maanden later zaten alle vier bedrijven in één kantoorpand en is alle inspanning gericht op zo snel als mogelijk de grote slagen te slaan in de samenvoeging.

Het mooie aan dit proces is dat wij vooraf problemen zagen bij mensen. Maar juist deze mensen namen het voortouw. Veranderen is eng, tenzij je er zelf aan bijdraagt. Ik kijk heel trots op 2023 terug én heb enkele wijze lessen geleerd; Verandering kan je proberen te remmen, maar je kunt het beter faciliteren en als manager het voortouw nemen. Geef mensen die moeite hebben met veranderingen juist de verantwoordelijkheid om hierin mee te werken én je zult positief verrast zijn.

Verandering kan je proberen te remmen, maar je kunt het beter faciliteren en als manager het voortouw nemen.

Misschien krijg ik tijdens het nieuwjaarsontbijt van 2025 wel het verwijt dat ik verandering beloofd had, maar er zo weinig is gebeurd? Misschien doe je het op dit gebied wel nooit goed? Maar ik weet nu al dat ik met trots naar het team kijk. Zij hebben veerkracht om mee te veranderen in dingen die wij als ondernemers hebben bedacht.

13
Pieter Plas is een echte West-Friese ondernemer. En eigenaar van Beerepoot. Pieter is geboren op 1 juli 1983, en dus 40 jaar. Hij woont in het mooie Bovenkarspel. In zijn vrije tijd doet Pieter veel krachtsport en is hij regelmatig aan de waterkant te vinden waar hij regelmatig vist op roofvis. Column Pieter Plas

CONTAINERSERVICE

GRONDSTOFFENBANK AGRIPORT

Diverse maten rolcontainers voor al uw restafval en karton

Voor 15.00 uur besteld, volgende dag geleverd Containers kunnen worden geleegd op ieder gewenst moment

Agriport 149 | 1775 TA Middenmeer | 0227 - 74 54 51 | www.grondstoffenbankagriport.nl/bestel-een-container/

Pure Lease Alkmaar heeft duidelijke missie

'We

zijn er voor ondernemers die vooruit willen!'

Als je onderneming groeit, ben je vaak druk met de waan van alledag. Maar als je even op ‘pauze’ drukt en kritisch naar je bedrijf kijkt, is veranderen vaak de meest logische en bewuste volgende stap. Dat resulteerde bij Pure Lease uit Alkmaar in een gloednieuwe huisstijl. Commercieel directeur Mark Slotemaker vertelt hoe zoiets in de hele organisatie doorwerkt.

“Het is goed om jezelf en je corporate identity af en toe eens tegen het licht te houden. We zijn er voor ondernemers die vooruit willen, zowel letterlijk als figuurlijk. Dat willen wij zelf ook, en het werd hoog tijd dat we die verandering ook lieten zien. Onze gloednieuwe huisstijl weerspiegelt onze groei als bedrijf en onze geheel vernieuwde en frisse website zorgt voor een veel betere online-ervaring.“

Modern en vriendelijk

“De kleuren en de typografie van onze nieuwe huisstijl zijn modern en vriendelijk. Er is gekozen voor het gebruik van verschillende tinten groen, dat symbool staat voor vernieuwing, groei, nieuw leven en het milieu. Allerlei associaties die erg toepasselijk zijn. Daarnaast kozen we voor ronde, toegankelijke vormen. Al deze elementen creëren een samenhangend geheel dat past bij de identiteit van Pure Lease. Kijk, een auto leasen kun je overal, maar onze persoonlijke benadering maakt volgens ons écht het verschil. Het nieuwe logo symboliseert wat we doen en waar we voor staan; mobiliteitsoplossingen leveren aan ondernemers die bijdragen om hun doel te bereiken. De klant bepaalt de koers en wij verzorgen eindeloze onbezorgde kilometers. Wij zijn er voor ondernemers die vooruit willen. Daarom staan er op de site niet alleen geweldige lease deals en voorraadaanbiedingen, maar ook relevante inhoud

voor iedereen met een zakelijke leaseauto. Van inspirerende blogs tot gedetailleerde informatie over de diensten van Pure Lease.”

Ook persoonlijke verandering

“Een mooie persoonlijke verandering die wellicht interessant is om te melden, is dat Jack Ros en ik in 2023 mede-eigenaar van Pure Lease zijn geworden. Onze business is toch people’s business, die draait om vertrouwen. Deze stap is een bevestiging hiervan en straalt stabiliteit en continuïteit uit naar onze relaties!”

PURE LEASE

Robbenkoog 6 | 1822 BB Alkmaar

072 - 567 13 36 | info@purelease.nl

Purelease.nl

TEKST My happy writings | FOTO Richard Rood
15
Mark Slotemaker, Nick van der Oord en Sander van Rijnsoever

Thuis bij ontwikkelaars en woningcorporaties

Ambitieus, zo kun je bouwkundig architecten Mark Ivangh en Nico Dekker gerust noemen. Maar ze zijn ook gezegend met een flinke dosis realiteitszin en een prettige Noord-Hollandse nuchterheid. Een ideale combinatie voor prachtige ontwerpen. De mannen zijn, samen met hun team van tien collega’s, al jaren sterk als het gaat om particuliere woningen, maar hebben inmiddels ook een uitstekende naam opgebouwd bij projectontwikkelaars, bouwbedrijven en woningcorporaties.

“Het gaat erg goed met onze zakelijke projecten”, vertelt Mark, “Er staan op Texel 22 appartementen van onze hand, waar we erg trots op zijn, en we hebben een mooi appartementencomplex in Vlaardingen mogen ontwerpen. En ook het Hofjesproject in Nieuwe Niedorp waar we hebben mogen ontwerpen is zo’n voorbeeld. Deze projecten zijn een mooie referentie voor projectontwikkelaars. Projecten tussen de 5 en 30 projecten passen uitstekend bij ons. We laten daarmee niet alleen zien dat we zakelijke projecten aankunnen, maar ook dat onze benadering, aanpak

en ontwerpen uiteindelijk nét even anders dan anders zijn.”

Ontwerpen met subtiele frisheid

Mark: “‘Dat is er één van Taats’, zo horen we vaak terug. Onze ontwerpen kenmerken zich door een subtiele frisheid, er komt altijd veel daglicht binnen en ze hebben een nuchtere Westfriese basis. We ontwerpen altijd met respect voor de omgeving. Duinwoningen in de Noord-Hollandse plaats Bakkum bijvoorbeeld, die naadloos aansluiten bij het glooiende landschap en helemaal van nu zijn. Dit soort bebouwingen moet altijd langs de welstandscommissie, uiteraard. Voor ons is dat een prachtig spel, wat in de meeste gevallen leidt tot de mooiste uitkomsten. Daar helpt onze manier van werken natuurlijk ook bij; we ontwerpen nou eenmaal geen wit gestucte kubussen, we bieden streekeigen eigentijdsheid.”

Nico vult aan: ”Een oeroude molen draait op een ‘taats’, een sterke, dragende spil. Die rol vervullen wij ook graag, we bieden een stevige basis aan onze klanten waarmee ze verder kunnen en die

16
Nico Dekker (l) en Mark Ivangh

hun woondroom vervult. Geen eenheidsworst, maar een echt ‘thuis’ op basis van persoonlijke wensen. We realiseren ons altijd dat een ontwerp lang meegaat en het de tand des tijds moet kunnen doorstaan, onze ontwerpen zijn daarom redelijk ingetogen. Wat ons ook bijzonder maakt is dat we veel verder gaan dan het ontwerp van een pand alleen. We vinden het ook belangrijk om mee te denken over de kosten en maken zeer accurate kostenramingen. Onze dienstverlening gaat verder dan de tekening; van het ontwerp tot realisatie kan de klant op onze advisering en begeleiding rekenen. Dat is best uniek in onze branche.”

Hoofd als catalogus

Gevraagd naar wat de mannen inspireert bij het ontwerpen van hun panden antwoordt Nico: “Wat als eerste in me opkomt is kunst. De expressie van architecten als Dudok en Rietveld inspireert altijd. Maar eigenlijk sla ik al mijn ervaringen en ideeën op en op het moment dat ik ze nodig heb, komen ze tevoorschijn. Mijn hoofd is als het ware mijn catalogus.”

Mark: “Alles is natuurlijk al een keer bedacht, maar ik haal veel inspiratie uit van die ‘diners’ in Amerika, met zo’n lekkere jaren ’60 vibe. Ook van de Moorse

invloeden in Zuid-Spanje of van de bijzondere kleuren in Italië word ik altijd blij. Sowieso draait alles bij Nico en mij om de ontwerpen en de wensen van de klant en niet om onze eigen ego’s. Daarom werken we ook zo prettig samen. We kunnen heel goed klankborden, geven elkaar ruimte en kennen onze krachten en kwaliteiten. Dat we die kunnen inzetten om samen met ons team klanten blij te maken is ontzettend gaaf.”

Natuur betrekken

“Uiteraard is duurzaamheid ook een belangrijk aspect bij onze ontwerpen”, geeft Nico aan. “En samenwerken met de natuur gaat gelukkig steeds verder. Onze klanten geven zelf vaak al bij het ontwerp aan dat ze een vleermuiskast willen of dat we na moeten denken over biobased materiaalgebruik. Die kennis brengen we in in de zakelijke markt. Onze opgebouwde ervaring en expertise heeft aantrekkingskracht op ontwikkelaars en bouwers, maar ook op woningbouwverenigingen.”

Dorpsstraat 142b

0226

info@taats.nl www.Taats.nl

Reportage TEKST My happy writings | FOTO'S Myrte Photography en Bo van de Wall Perné
ARCHITECTEN EN BOUWKUNDIGEN
TAATS
1733 AR Nieuwe Niedorp
- 42 79 20
17
in Nieuwe Niedorp
Taats Architecten en Bouwkundigen ook sterk in zakelijke markt Woning

Prozee Techno Service is innovatief en onderscheidend

Totaalleverancier in metaalbewerking

Bart Gerritsen showt zijn nieuwe lasersnijder. De oude is nog niet eens zo oud, maar de technologische ontwikkelingen gaan hard en deze snijder is weer zoveel sneller en geavanceerder dan de voorganger. “Alle denkbare vormen zijn met deze machine mogelijk, de precisie is buitengewoon en het materiaalverlies minimaal”, legt Bart uit. Als het aan hem ligt draait de nieuwe machine 24 uur per dag, want de orderportefeuille is behoorlijk gevuld.

Zijn bedrijf, Prozee Techno Service, timmert als totaalleverancier in metaalbewerking hard aan de weg. Op het gebied van lasersnijden, verspanen, plaatbewerking en machinebouw is Prozee al 33 jaar lang een vaste toeleverancier voor bedrijven uit allerlei sectoren. Het bedrijf levert halffabricaten en is gespecialiseerd in maatwerk met enkele stuks, kleine én grote series. Met alle metalen kan het bedrijf uit de voeten: staal, RVS, aluminium, ferro en non-ferro.

Grote schare klanten

“We bieden metaalbewerking aan met korte levertijden”, vertelt Bart. “Offertes worden vertaald naar werkopdrachten, waarna alle radars in onze werkplaats gaan draaien. Door het leveren van snelheid, constante kwaliteit en innovatieve oplossingen, hebben we een grote schare klanten aan

ons weten te binden. Er veel vraag naar wat we doen en deze bedrijven weten ons vaak al jaren te vinden.” De kracht van het bedrijf is drieledig: kennis, automatisering en digitalisering. De medewerkers zijn ervaren en weten wat er van hen verwacht wordt. “Onze mensen hebben aan een half woord genoeg en zijn heel goed op elkaar ingespeeld”, zegt Bart trots. Daarnaast investeert Bart volop in nieuwe technologieën. De nieuwe lasersnijder is een voorbeeld, maar dat geldt ook de voor de nieuwe laserlassers, die de snelheid van werken bevorderen, een verminderde warmte-inbreng hebben, milieubewust zijn en kostenefficiëntie in de hand werken.

Onlangs schafte Prozee twee cobots aan. Deze robotmachines zijn snel inzetbaar voor kleine series en vragen om een beperkte werkruimte. Vanaf dit jaar worden deze ingezet voor het lassen van onder andere hekwerken.

18

Innovatief

De investeringen zijn stuk voor stuk innovatief en komen zowel de kwaliteit als de snelheid ten goede. Dat geldt ook op het vlak van digitalisering.

Hierover vertelt Bart: “Vroeger waren we soms wel vier of vijf dagen bezig om een juiste offerte te kunnen maken. Nu hebben we alle data verwerkt in specifieke software, waardoor we de meest ingewikkelde opdrachten veel sneller kunnen vertalen in een pasklare offerte. Wij hanteren concurrerende prijzen die voor iedereen hetzelfde zijn. Daarmee voorkom je scheve gezichten. Maar daarmee komen we ook tegemoet aan klanten met een spoedorder.”

De nieuwe machines zijn energiezuinig, wat Bart erg belangrijk vindt: “Deze tijd vraagt om energiezuinige oplossingen. Ze zijn er, dus doen we daar ons voordeel mee.”

Hecht team

Bart zoekt altijd goede mensen om zich heen en daar slaagt hij goed in. “We werken hier met een hecht, ervaren en deskundig team en maken in drukke tijden ook gebruik van een flexibele

schil. Die drukke tijden zijn op dit moment eerder regel dan uitzondering, waardoor we niet alleen overdag, maar ook heel vaak ’s avonds en soms zelfs ’s nachts aan het werk zijn. Onze medewerkers werken zelfstandig, hebben elk hun eigen expertise en denken altijd mee met onze opdrachtgevers. Het draait in ons werk namelijk om samenwerking, met de klant en met elkaar. Om probleemoplossend te kunnen zijn is flexibiliteit het toverwoord.”

Uitbreiding is gewenst

In de vestiging in Enkhuizen is het een drukte van belang. In ploegendiensten werken de mensen van Prozee aan de halffabricaten. De ruimte in de werkplaats voldoet dankzij de effectieve indeling van opslag en machines. Maar de toename van werk en daarmee het aantal medewerkers is aan groei onderhevig. Daardoor is het niet ondenkbaar dat Prozee Techno Service in de toekomst wil uitbreiden.

PROZEE TECHNO SERVICE B.V.

De Vijfhoek 3 | 1601 ML Enkhuizen

0228 - 31 88 11 | verkoop@prozee.nl

www.prozee.nl

19
TEKST Dennis Captein | FOTO'S Michel ter Wolbeek
Joanne en Bart Gerritsen. Joanne verricht binnen Prozee HR- en administratieve werkzaamheden.

One-stop-dienstverlening op stijlvolle en dynamische plek

In de Blokkerk in Hoorn/Blokker staan ‘levensvragen’ centraal, niet vanuit geloofsovertuiging maar vanuit de behoefte aan prettig en zeker wonen in Westfriesland. Onder het nieuwe geïsoleerde leien dak met zonnepanelen kun je terecht voor begeleiding en advies over aankoop, verkoop, huur, verzekeringen, bankieren, duurzaamheidsadvies, echtscheiding en juridische zaken. Onder meer verzorgd door RE/MAX Direct, de RegioBank Hoorn, en Pientr financiële diensten; bedrijven van Martijn Groot.

Martijn geeft een rondleiding in de volledig gerestaureerde kerk met nieuwe kerktoren. “Het is een oud pand maar compleet geïsoleerd, gasvrij, met zonnepanelen, vloerverwarming op aardwarmte, een warmte-terugwin-installatie en glasvezelinternet. Een gave plek voor bezoekers én

medewerkers. Met de krappe arbeidsmarkt is zo’n aantrekkelijke werkplek extra belangrijk.”

Kansen pakken

Martijn voelt zich thuis in Westfriesland, maar hier wonen en ondernemen was niet altijd vanzelfsprekend. Martijn verandert makkelijk van woonplaats, baan, bedrijf of vakgebied. Zo woonde hij een jaar in Amerika, verliet hij op jonge leeftijd als bedrijfskundige een corporate functie bij een beursgenoteerd bedrijf om te ondernemen en schoolde hij zich zo’n 25 jaar geleden om tot beëdigd makelaar wonen en bedrijfsmatig vastgoed met afsluitend een master Real Estate MRE. “Doen waar je blij van wordt en jezelf ontwikkelen, blijft de beste investering. Ook als een koerswijziging niet (meteen) oplevert wat ik verwacht, ben ik toch tevreden dat ik ernaar

20
Team Pientr, zelfstandig adviseur RegioBank, v.l.n.r. Martijn Groot, Susan van Diepen, Tessa Botman, Paul Ligthart en Lynnet Schuur-Ligthart

gehandeld heb. Zo begon ik twee jaar geleden met de start-up Divirent, die blockchain gebruikt om huurders fractioneel te laten investeren in duurzaam en sociaal vastgoed, waardoor zij stap voor stap mede-eigenaar kunnen worden. Hoewel er veel tijd, energie en geld in deze startup is gestoken, is de tijd er nog niet rijp voor vanwege beleidsbeperkingen van instanties als de AFM en de Nederlandse bank. Misschien had ik het niet moeten doen, maar ik heb er veel van geleerd en geloof nog steeds in de enorme potentie van fractioneel eigenaarschap van vastgoed op basis van blockchain, hier of op een ander continent.”

Zelfstandig én samen

In 2012 nam Martijn de franchiseformule van RE/MAX Nederland over en in 2017 het makelaarskantoor RE/MAX Direct Hoorn. “Veel makelaars dromen van de flexibiliteit en vrijheid van ondernemen, maar zien op tegen wat daar allemaal bij komt kijken. Bij RE/MAX maken zij gebruik van internationaal gedeelde kennis (RE/ MAX is wereldwijd actief in meer dan 110 landen), conventies, evenementen en een landelijk netwerk van 140 zelfstandige makelaars. Met een groot dekkend netwerk hebben we, lokaal, nationaal en internationaal bereik voor consumenten die steeds vaker en verder verhuizen. En als er over een heel courante woning 80 telefoontjes binnenkomen, kunnen de RE/MAX collega makelaars samen de bezichtigingen verzorgen en met elkaar ook echt iedereen nabellen en nadien blijven opvolgen. Als zelfstandige kunnen zij dus het volume aan en de kwaliteit en mogelijkheden bieden van het grootste makelaarskantoor in de regio. De twaalf makelaars van RE/MAX Direct Hoorn worden ondersteund door binnendienstmedewerkers,

een eigen marketing- en in-house juridische afdeling. Zij kunnen zich hierdoor volledig richten op de beste klantreis voor hun opdrachtgevers. Iedere makelaar bedient zijn eigen netwerk en een geografisch deel van de markt, waardoor hij of zij in die wijk hyperlokaal betrokken is en tot in detail weet wat er speelt.”

Van mens tot mens

Steeds meer dienstverleners sluiten kantoren en bieden alles digitaal aan. Martijn beweegt tegen die stroom in. “We bieden zeker digitale dienstverlening aan, zoals webinars en bezichtigingen. Dat kan efficiënt zijn, bijvoorbeeld voor een expat die op afstand een woning moet regelen. Maar het menselijke- en service-aspect blijft ontzettend belangrijk. Een huis kopen, verzekeringen afsluiten, een hypotheek regelen, verduurzamen, juridische zaken afwikkelen, of je bankzaken ordenen, doe je niet elke dag. Als je daar een vraag over hebt, wil je meteen contact, of even kunnen langskomen bij jouw contactpersoon die het hele proces begeleidt. De kracht van dit gebouw is dat we hier op een laagdrempelige manier persoonlijke dienstverlening op al die vlakken aanbieden. Met alle bedrijven tezamen vormen we een contactpunt in de samenleving. Het nieuwe team van medewerkers van de RegioBank geeft ook les op scholen over sparen, of we informeren ouderen over internetbankieren en cybercrime. We houden van ons werk en willen hiermee impact maken.”

RE/MAX DIRECT & PIENTR FINANCIËLE DIENSTEN

Westerblokker 44 | 1695 AH Hoorn (Blokker)

0229 – 29 13 13

www.remax.nl

| direct@remax.nl | info@pientr.nl

| www.pientr.nl

21 Reportage
TEKST Mascha Verwoordt FOTO'S Michel ter Wolbeek

'Een druk maar heel leuk leven'

Luken wil zich nadrukkelijker profileren op de zakelijke markt. Al 27 jaar is het bedrijf een gevestigde naam in Westfriesland als woninginrichter voor particulieren in het midden- en hogere segment. Haar mooie reputatie verwierf Luken dankzij de omgang met klanten en leveranciers, waarbij samenwerken, advies, service en nazorg met hoofdletters worden geschreven. Het feit dat alle zonweringen, raamdecoratie, Allure maatwerkkasten, vloeren en bedden van A-merkkwaliteit zijn, speelt zeker ook mee. Hoe dan ook, die naam en faam wil Luken nu dus ook maken bij bedrijven.

Erik Luken (45) nam het bedrijf tien jaar geleden over van zijn vader. “Ik heb veel van hem geleerd. We botsten ook wel eens, maar dat komt doordat we nu eenmaal veel op elkaar lijken, haha. Maar ik ben hem en mijn moeder dankbaar voor de kans die zij mij gaven. Mede dankzij hen heb ik een druk maar heel leuk leven.”

Ruimte voor nieuwe ideeën

Na de overname breidde Erik het bedrijf verder uit. Soms trapte hij daarbij in die bekende valkuil: “Als ondernemer moet je opletten niet te verzanden in alledaagse processen, want het is belangrijk om telkens weer een volgende stap te kunnen zetten. Dus probeer ik soms wat afstand te nemen waardoor nieuwe ideeën de ruimte krijgen om tot

ontplooiing te komen. Daardoor zie ik nu meer kansen op de bedrijvenmarkt. Voor MKB’ers zijn wij de uitgelezen partij om hen te helpen met de inrichting van hun kantoor of showroom. Dat hebben we al meerdere keren bewezen bij diverse mooie bedrijven en dat smaakt naar meer.”

Business-to-business is wezenlijk anders dan business-to-consumer, zo beseft Erik: “Particulieren komen naar de showroom en zijn dan al geïnteresseerd. Ondernemers komen niet zo snel uit zichzelf binnen lopen, dus ga ik daar naartoe. Voor mij is het belangrijk om mezelf te blijven profileren in de netwerken die er zijn. Daar wil ik mijn handen wat meer voor vrijmaken. Door dat contact weet je wat er bij die ondernemers speelt en leeft en kun je anticiperen op de momenten dat dat nodig is.”

22
Erik Luken
Luken wil zich nadrukkelijker profileren op de zakelijke markt

Vroeg betrokken zijn

Voor Erik is het belangrijk dat hij in een zo vroeg mogelijk stadium betrokken wordt bij de wensen van de klant. “Het liefst nog voordat de bouw of verbouwing gaat plaatsvinden. Het is belangrijk voor mensen dat ze keuze hebben en niet beperkt worden door bijvoorbeeld de positie van een kozijn of een verlaagd plafond. Daarnaast is de planning belangrijk. Er zijn verschillende levertijden voor materialen. Wij kunnen snel schakelen en aan veel wensen tegemoet komen, maar zijn ook afhankelijk van de levertijden die onze leveranciers hanteren. Door de planning tijdig aan ons door te geven, zorgen wij dat nodeloos uitstel voorkomen wordt.”

Aan tafel met de klant stellen Erik en zijn medewerkers vele vragen en luisteren zij naar de antwoorden van hun klanten. “Goed luisteren is belangrijk, want dan weet je welke adviezen je moet geven. Hebben mensen hulp nodig bij de inrichting, dan schakelen we onze styliste in en volgt er een 3D-ontwerp. Verder gaan onze adviezen vooral over de materialen. Waar moet een vloer tegen kunnen? Hoe belangrijk zijn brandvertragende stoffen? En soms kun je screens of andere zonwering beter op een ander raam plaatsen vanwege de stand van de zon; dat kan

Luken aangesloten bij Woonspecialist

Luken is aangesloten bij de landelijke organisatie Woonspecialist en heeft daardoor het CBW-keurmerk. Dat wil zeggen dat klanten altijd met garantie kopen: garantie op goede producten en service én de garantie dat afgenomen artikelen ook echt geleverd worden.

binnen soms zo maar drie tot vier graden schelen. Uiteindelijk is het onze missie om elk project van a tot z te laten kloppen. Alles op maat, goed bevestigd en met een blije klant tot gevolg.”

Regelaar

Dan vertelt Erik dat met goede mensen om hem heen heel veel mogelijk is. “Waar een wil is, is een weg. Dus bijten wij ons in elk project vast en laten we pas los als alles tot in de puntjes is geregeld. En kan ik het zelf niet? Dan regel ik iemand die daar wel een expert in is.”

Hij denkt even na en zegt dan tot slot: “Eigenlijk ben ik pas sinds kort tot de conclusie gekomen dat ik altijd al een ondernemer was. Ik vond mezelf vooral een bedenker van nieuwe dingen en een regelaar. Maar eigenlijk ben je dan gewoon een ondernemer.”

LUKEN

Ganker 1a | 1688 CR Nibbixwoud

0229 - 57 51 17 | info@luken.nl

www.luken.nl

23 Reportage
TEKST Dennis Captein | FOTO'S Michel ter Wolbeek

Westfriesland

WORD NU LID!

Het totaalconcept van INTO business Westfriesland bestaat uit het zakelijk kwartaalmagazine en INTO businessclub Westfriesland. Deze club biedt de leden diverse extra mogelijkheden, zowel online als offline. De kosten bedragen € 450,- ex. btw per jaar.

De volgende bedrijven hebben we recentelijk mogen verwelkomen als nieuw clublid:

Businessclub 24
BV
TIMMERFABRIEK
Wonen, Werken & Financieren.

Kijk voor de mogelijkheden op www.intobusiness.nu/ westfriesland/business-club.html

25
LUKEN

Verandering is niet voor iedereen weggelegd

Een heilig geloof met een beetje lef

Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg. Voor nu is dat wellicht voldoende, maar straks niet meer. Dus probeer ik het roer op gezette tijden om te gooien. Heel eerlijk, dat gaat niet altijd van harte. Soms blijft het bij een armetierige poging. Maar ik zie de noodzaak in. Dus als het mij niet lukt, schakel ik hulptroepen in die de verandering doorvoeren en desnoods forceren.

Mijn zakelijke omgeving verandert voortdurend, vaak gedreven door technologische vooruitgang, marktdruk en maatschappelijke gebeurtenissen.

Desondanks worstel ik soms met het omarmen van veranderingen in mijn bedrijfsvoering. Deze terughoudendheid kan, zo dacht ik, worden toegeschreven aan mijn aard. Anders gezegd, als iets goed is en ik ben happy, dan heb ik eigenlijk niet zoveel zin om te veranderen. Echter, mijn coach zegt dat er meer aan de hand is.

Vrees voor mislukkingen

Wat er loos is met mij? Volgens hem gedij ik op controle, wakkeren veranderingen mijn

onzekerheid aan en verlaat ik mijn comfortzone liever niet. Bovendien, zo zegt hij, de vrees voor mislukkingen en het verlies van verworven stabiliteit resulteert bij mij in terughoudendheid.

Goede coach, maar soms draaft hij een beetje door. Wat wel klopt, nieuwe dingen vragen om kennis en zolang ik die kennis niet heb, kijk ik er met argusogen naar. ChatGPT? Als schrijver vond ik het maar niets. Maar nu ik mij erin heb verdiept, moet ik eerlijk zeggen dat er toch een wereld voor me opengaat. Waar hij ook gelijk in heeft, is dat het vertrouwde pad grote aantrekkingskracht op mij uitoefent. “Ach ja, niets menselijks is ook jou vreemd”, zegt mijn coach. Volgens hem is dat

26

Toen ik in de tachtiger jaren als schrijver begon, was de computer net gemeengoed aan het worden. Sommige toenmalige collega’s weigerden daar aanvankelijk mee te werken. Onbekend maakt onbemind. Ik ging voor dit verhaal terug in de tijd en schreef dit artikel op deze stokoude Remington typemachine. Het kostte me zeeën van tijd extra. Wat een ellende.

ergens ook logisch. Elke ondernemer is geneigd om de bedrijfsvoering, die in het verleden succes opleverde, op een voetstuk te blijven plaatsen. Ondanks dat stemmetje dat schreeuwt dat die bedrijfsvoering inmiddels zwaar verouderd is.

Weerstand binnen organisatie

Waar ik niet tegenop zie, is de mogelijke weerstand van mijn collega’s. Het implementeren van veranderingen heeft alleen zin als iedereen voor de kar staat. Het managen van deze weerstand vergt niet alleen tijd, maar ook overtuigingskracht. Als het moet loop ik daar niet voor weg. Gelukkig kan ik iets heel goed: mijn vader was de grootste

ouwehoer van de familie en sinds zijn overlijden 4 jaar terug ben ik dat. Wie een organisatie wil veranderen, heeft middelen nodig. Software, nieuwe technologieën, opleidingen, huisvesting, het is allemaal niet gratis. Het vinden van een goed evenwicht tussen investeringen enerzijds en mogelijke rendementen anderzijds vraagt om een heilig geloof met een beetje lef. Dan verschuil ik mij dus nooit achter ontwikkelingen die ik in mijn glazen bol zie, zoals economische onzekerheid en politieke instabiliteit. Dit zijn drogredenen. Immers, het gevaar van die onzekerheid en instabiliteit schuilt altijd.

Ik ben dus niet de persoon die pas investeert als er geen wolkje meer aan de lucht is. Dan gebeurt

TEKST Dennis Captein | FOTO'S Julia Captein 27

er immers nooit wat. En wie stilstaat, mist kansen in een snel veranderende markt, waardoor je niet langer zult meedoen in de Champions League om uiteindelijk zelfs je Waterloo te vinden.

Psychologische factoren

Champions League, op dat niveau wil ik toch echt acteren. Maar veranderen is voor mij niettemin dus ook een uitdaging. Het overwinnen van deze uitdaging vereist de erkenning dat verandering noodzakelijk is. Dan zwakt mijn weerstand af en ben ik sneller bereid om de voordelen van innovatie te omarmen. Mijn coach: “En als het even kan, snel een beetje. Vandaag beginnen met veranderen en niet pas morgen.” Een ander stokpaardje van hem luidt: “Je bedrijf veranderen? Dan doet iedereen mee. Wie niet meedoet, valt af, maar jij gaat hoe dan ook voorop in de strijd.”

Inzichten

Hoe dan ook, ik had al inzichten en mede dankzij mijn coach zijn er daar een paar bijgekomen. Dus nu is de opsomming als volgt:

• dat ondernemers die succesvol veranderen een duidelijke visie hebben;

• dat zij over leiderschapskwaliteiten beschikken om hun teams te inspireren;

• dat continue innovatie kan helpen bij het herkennen van nieuwe kansen;

• dat het betrekken van medewerkers bij het veranderingsproces cruciaal is;

• dat communicatie, training en het creëren van een positieve cultuur essentieel is;

• dat het vermogen om snel te reageren op veranderingen in de markt eveneens essentieel is;

• dat kennis de angst doet verdwijnen.

Kartrekkers

Maar toch, ik ben wie ik ben. Het voordeel van ouder worden is dat je je tekortkomingen beter kent. Veranderen kan ik heus, maar is voor mij niet iets natuurlijks. Dus zorg ik ervoor dat ik mensen om mij heen verzamel die veranderen als tweede natuur beschouwen. Om die reden ben ik al jaren geen directeur meer, maar gewoon een MT-lid. Want wie onvoldoende wil en/of kan veranderen, moet het veranderen aan anderen overlaten.

'KMS ontzorgt onze klanten'

“Mijn compagnon, Mark Klijn, startte Techno-Fashion dertig jaar geleden vanuit een kleine bedrijfsunit. Het was de tijd waarin je in een blauwe overall en een stel werkschoenen aan het werk ging. Dat is nu wel anders. De keuze is veel ruimer en dat maakt het gelijk ook lastiger. Gelukkig weten wij precies wat klanten nodig hebben. Het samenstellen van het kledingpakket gebeurt in onze winkel of op locatie. In tegenstelling tot een online webshop, kun je bij ons de producten zien, voelen, passen én de kwaliteit ervaren. Al vijf jaar werken we met een Kleding Management Systeem (KMS), maar nu pas wordt de vraag naar dit systeem actueel. Steeds meer bedrijven willen volledig ontzorgd worden. Met het KMS kunnen medewerkers online kleding bestellen binnen het samengestelde kledingpakket en budget. Het management heeft altijd inzage in de orderstatus en bestelgeschiedenis. Dat bespaart een hoop tijd. Het bedrukken en borduren van werkkleding doen wij gewoon in huis. Afgelopen jaar hebben we onze studio verbouwd en uitgebreid, zodat we nog meer orders kunnen verwerken en efficiënter kunnen werken. En niet te vergeten, onze collega’s staan fluitend te werken in onze mooie studio.

28
Veranderen

Veranderen

Noodzaak of keuze?

Dennis Captein (53) is oprichter van INTO business en schrijft voor elke uitgave het themaverhaal. Dit keer staat het fenomeen ‘veranderen’ centraal.

Verandering bij ondernemers kan zowel een noodzaak als een keuze zijn. Dat hangt af van de specifieke situatie van het bedrijf en de markt waarin het opereert. Maar wanneer is sprake van noodzaak en wanneer van keuze?

Noodzaak:

• Als de markt evolueert, nieuwe concurrenten opkomen en/of consumentengedrag verandert, is het noodzakelijk om je bedrijfsmodel aan te passen om relevant te blijven.

• De snelle opkomst van technologie, waaronder AI, dwingt bedrijven om processen te automatiseren en zich aan te passen aan nieuwe manieren van zakendoen.

• Veranderingen in economische omstandigheden, zoals recessies, dwingen ondernemers hun bedrijfsvoering aan te passen om te overleven.

Keuze:

• Sommige ondernemers omarmen verandering als een manier om te innoveren en hun bedrijf naar hogere hoogten te tillen, zelfs als er geen directe externe druk is.

• Ondernemers die streven naar groei en uitbreiding, initiëren vaak veranderingen om nieuwe markten te betreden of hun producten en diensten goed tegen het licht te houden.

'Machtig om te zien wat je met AI-tools kunt'

“De wereld van marketing en communicatie is voortdurend in ontwikkeling. Daarom is het voor ons een must om te blijven innoveren. Onze zintuigen staan continu op scherp om nieuwe ontwikkelingen te signaleren en daarop in te spelen. De grootste innovatie is de komst van kunstmatige intelligentie (AI) binnen online marketing. De mogelijkheden met AI-tools zoals ChatGPT, Gemini en Midjourney onderzoeken wij actief. Het is machtig om te zien wat we daarmee kunnen! Krachtige voorbeelden zijn de gepersonaliseerde video’s die we in groten getale, in relatief korte tijd kunnen produceren. Door te blijven innoveren, krijgen wij al 21 jaar het vertrouwen van mooie bedrijven in de regio. Dit zijn overwegend opdrachtgevers die actief zijn in branches waar transitie en innovatie op de voorgrond staan. Ik ben trots op de duurzame samenwerking met deze toonaangevende partijen en de toegevoegde waarde die wij hun met ons multidisciplinaire, ervaren team leveren.”

29
Dennis Captein met de eerste INTO business die in 2004 verscheen. Het magazine is sindsdien, op z’n zachtst gezegd, nogal veranderd.

Feiten & cijfers

Welke innovaties, trends en ontwikkelingen gaan de komende jaren het verschil maken?

We zetten de 5 meest baanbrekende innovaties voor je op een rij.

1

KUNSTMATIGE INTELLIGENTIE (AI) EN MACHINE LEARNING (ML)

Van chatbots voor klantenservice tot voorspellende analyses, AI en ML zullen bedrijven helpen efficiënter te worden, betere beslissingen te nemen en hun producten en diensten te personaliseren op een manier die eerder ondenkbaar was.

2

INTERNET OF THINGS (IOT)

Of het nu gaat om slimme apparaten die operationele efficiëntie verbeteren of om producten en diensten die nieuwe markten openen, IoT zal een grote rol spelen in de digitale transformatie van bedrijven. Met IoT kunnen bijvoorbeeld sensoren op producten, machines en voertuigen worden geplaatst die constant gegevens verzenden en ontvangen. Dit maakt realtime tracking en monitoring mogelijk. Met IoT kunnen bedrijven hun supply chain management aanzienlijk verbeteren, de efficiëntie verhogen en kosten besparen.

3

AUGMENTED REALITY (AR)

Augmented reality biedt de unieke mogelijkheid om digitale informatie en virtuele objecten in de echte wereld te integreren. Het verbetert gebruikerservaringen, kan productiviteit verhogen, vergemakkelijkt training en biedt nieuwe mogelijkheden voor marketing, communicatie en entertainment. Denk aan virtuele showrooms of productdemonstraties.

4

5G

Met zijn belofte van extreem hoge snelheden en lage latentie heeft 5G de potentie om bedrijven te transformeren. Of het nu gaat om het mogelijk maken van betrouwbare realtime communicatie, het ondersteunen van geavanceerde IoT-toepassingen, of het bieden van een superieure klantervaring, 5G zal een gamechanger zijn.

5

CYBERSECURITY

Hoewel cloud computing, Internet of Things (IoT), 5G en AI ongelooflijke kansen bieden, vergroten ze ook de kwetsbaarheid voor cyberaanvallen. Door toenemende digitalisering en connectiviteit wordt cybersecurity steeds belangrijker.

30 ILLUSTRATIE Shutterstock

Veranderen: vrijwillige of noodzakelijke keuze?

Veel mensen hebben een geweldig idee dat hun leven een andere wending kan geven, maar vaak durven zij de stap niet te maken. Dat is jammer, want wie geen keuze maakt, komt vanzelf een keer de dag tegen waarop de keuze een bittere noodzaak is geworden. Met alle gevolgen van dien.

Een paar voorbeelden. Na mijn carrière in de wereld van eten en drinken wilde ik gewoon wat anders. Ik werkte destijds in loondienst, maar de toewijding aan mijn werk was vergelijkbaar met die van een eigenaar. Toch bekroop me de gedachte dat ik ondernemer kon worden, in een branche die lichamelijk nog jaren vol te houden is. Ik was tenslotte al riant in de vijftig. Een plezierig gesprek met Martijn Groot van RE/MAX deed me besluiten om zelfstandig ondernemer te worden. Zo werd mijn start als makelaar, na een intensieve opleiding, een feit. Het was een bewuste en bovenal vrijwillige keuze waar ik nog altijd blij mee ben.

Jaren geleden besloten mijn vrouw en ik onze woning te verruilen voor een appartement in het mooie havenkwartier van Hoorn. Een vrijwillige keuze die goed uitpakte, mede vanwege het moment: op tijd, dus niet te laat. Onlangs begeleidde ik de verkoop van een zeer geliefd appartement in de binnenstad van Hoorn. De woningeigenaren, op leeftijd, wilden verhuizen naar een gelijkvloerse situatie vanwege fysieke beperkingen. Deze specifieke groep is groot, behoudend en kritisch op de stappen die ze nemen. Dat waren deze mensen ook. Je kunt je

afvragen of zij dit besluit daardoor niet te laat namen. Het was een noodzakelijke keuze, waardoor zij minder vrij in hun woningkeuze waren.

Afgelopen winter schoten de energieprijzen door het plafond. Dat leidde in bepaalde gevallen tot schrijnende situaties. Toen ik in die periode ’s avonds door de stad liep, keek ik weleens ergens naar binnen. Veel mensen lagen dan onder een dekentje wat me deed denken aan jaren geleden. De politiek riep ons destijds op tot “gordijnen dicht, truien aan en verwarming laag”. Verduurzamen of verkopen leeft enorm in de gedachte bij woningeigenaren. Schakel je wat energie betreft niet snel genoeg, dan verlies je de controle over je verbruik en is een keuze maken door de hoge kosten een noodzaak geworden.

'Een vrijwillige keuze die goed uitpakte, mede vanwege het moment: op tijd, dus niet te laat'

Verander dus vóórdat er geen keuze meer is en de noodzaak je in het nauw drukt. Voor mij persoonlijk is dat een thema van alledag. Ik hoop voor u ook.

31
Martin Pereboom (april 1963) is getrouwd met Mirjam. Ze zijn beiden trots op hun twee dochters, drie kleinkinderen, twee grote stoere bonuskleinzonen en de papa’s. Martin heeft zich als zelfstandig ondernemer en makelaar aangesloten bij het team van RE/MAX Direct en voelt zich daar thuis. Column

PAUL & MARISKA

De perfecte match,

Over Paul

Paul van Kuik, 40 jaar Eigenaar van marketingbureau Devani

“Wij halen het beste in bedrij ven naar boven en zetten dit om in aantrekkingskracht. Zo word je onweerstaanbaar voor nieuwe klanten, investeerders én medewerkers”

Missie: aantrekkingskracht vergroten van Westfriese bedrij ven die vooruit willen.

Werkt met zij n team o.a voor Heddes Bouw, Scheuten Glas, Redwave, Salco Doors, Auto Schade Dampten.

Kersvers INTO business lid: Paul van Kuik, van marketingbureau Devani en Mariska Swier van recruitmentbureau TheNewJob, zij n een goede match als het gaat om het werven van het juiste personeel. Met de huidige krapte op de arbeidsmarkt en de schreeuw naar goede mensen moet alles perfect zij n. Hoe weten zij toch te scoren?

Collega’s gezocht. Waarom lukt het niet?

De werkbusjes en spandoeken met (Collega’s gezocht) kleuren het Westfriese landschap, maar werkt het ook? Onvoldoende, volgens Paul en Mariska. Als bedrij f moet je tegenwoordig echt meer doen om mensen aan te trekken. De mensen die jij zoekt moeten je niet alleen kennen, ze moeten je bedrij f ook geweldig vinden en graag bij je willen werken. Sterke merken hebben die aantrekkingskracht, ze hebben het goed voor elkaar en stralen dat ook uit.

voor personeelswerving

voor personeelswerving

Hoe dan wel? Succes met drietrapsraket.

Hoe dan wel? Succes met drietrapsraket.

West-Friesland zit vol mooie, nuchtere bedrij ven.

Misschien wel te nuchter, ja, je mag best laten zien dat je bedrij f geweldig is en collega’s trots zij n. Het beste resultaat wordt behaald met creatieve online advertenties op sociale media in combinatie met een goede opvolging van Mariska, aldus Paul. Mariska neemt direct contact op, vanuit jouw bedrij f, kij kt of het een match is en geeft zo nodig het laatste duwtje in de rug dat nodig is.

West-Friesland zit vol mooie, nuchtere bedrij ven. Misschien wel te nuchter, ja, je mag best laten zien dat je bedrij f geweldig is en collega’s trots zij n. Het beste resultaat wordt behaald met creatieve online advertenties op sociale media in combinatie met een goede opvolging van Mariska, aldus Paul. Mariska neemt direct contact op, vanuit jouw bedrij f, kij kt of het een match is en geeft zo nodig het laatste duwtje in de rug dat nodig is.

Oftewel de drietrapsraket voor succes:

Over Mariska

Over Mariska

Mariska Swier, 27 jaar

Eigenaar van recruitmentbureau TheNewJob

Oftewel de drietrapsraket voor succes:

1. Maak duidelij k hoe geweldig jouw bedrij f is

1. Maak duidelij k hoe geweldig jouw bedrij f is

2. Bereik de juiste mensen

2. Bereik de juiste mensen

3. Zorg dat ze aan tafel komen

3. Zorg dat ze aan tafel komen

Je hebt hun visitekaartje vast als gevonden op de cover van dit nummer. Paul en Mariska komen graag solliciteren, dan volgen de juiste mensen van zichzelf.

Je hebt hun visitekaartje vast als gevonden op de cover van dit nummer. Paul en Mariska komen graag solliciteren, dan volgen de juiste mensen van zichzelf.

Mariska Swier, 27 jaar Eigenaar van recruitmentbureau TheNewJob aanpak maak ik langdurige matches die voor alle betrokken partij en waarde toevoegen”

“Ik luister naar de wensen van opdrachtgevers en kandidaten. Door mij n persoonlij ke aanpak maak ik langdurige matches die voor alle betrokken partij en waarde toevoegen”

Missie: perfecte matches die groei en succes op lange termij n mogelij k maken.

Missie: perfecte matches die groei en succes op lange termij n mogelij k maken.

Werkt met haar team o.a voor Redwave, Probedrij ven, YorTeam, Borg Groep, Huurbieding.nl, Hexapole.

Werkt met haar team o.a voor Redwave, Probedrij ven, YorTeam, Borg Groep, Huurbieding.nl, Hexapole.

FOTO Bas Zwerver
FOTO Bas Zwerver

Decemberlancering INTO business in The Saint

Theo Rood in het nieuw gestoken

Stefan en Mirella Rood onthulden in The Saint Food & Wine vol trots de cover van onze decemberuitgave. Hun gloednieuwe pand in het Westfriese Zwaag was de aanleiding voor dit verhaal.

Hoewel Stefan nog met de laatste afwerkpuntjes bezig is, hebben de medewerkers nu veel meer ruimte om letterlijk tot ontplooiing te komen.

Het verhaal van Theo Rood Berging & Transport begon met de naamgever.

Inmiddels is de zoon van Theo samen met Mirella de eigenaar van het bedrijf, dat door de jaren heen een metamorfose onderging. Wat al die jaren hetzelfde is gebleven, is het feit dat hard werken nog altijd loont. En dat laat het bedrijf dan ook zien.

In The Saint was de nazit erg gezellig. De gasten kregen een viergangendiner voorgeschoteld en de sfeer was optimaal. Tot slot toverde Stefan nog een konijn uit de hoge hoed door te vertellen dat de lancering van de lente-uitgave in 2025 bij zijn bedrijf gaat plaatsvinden.

In beeld 34
Mirella en Stefan Rood onthullen hun cover.
In beeld FOTO'S Richard Rood 35
'De

digitale verandering is ons businessmodel!'

Van banen als data-analist en Cyber Security specialist had twintig jaar geleden nog niemand gehoord. Inmiddels zijn ze niet meer weg te denken binnen bedrijven. ‘Hoe vind ik mensen die deze banen kunnen invullen?’ is voor veel ondernemers de vraag. Detacheringsbureau Breinstein heeft hier het antwoord op. Met de beste digital natives maken ze bedrijven en organisaties future-proof. Directeur Ivo Weel vertelt hoe hij en Chantal Mulder dit samen met het team doen. Accountmanager Grootzakelijk Marjolein Veltkamp van Rabobank vertelt waarom dat zo inspireert.

“Banen komen en gaan”, start Ivo. “Onder invloed van technologische en maatschappelijke ontwikkelingen zijn veel banen veranderd en zijn er beroepen bijgekomen. Dat technologische ontwikkelingen de arbeidsmarkt op zijn kop zetten, is niet nieuw. Maar het leidt wel tot een flinke mismatch in vraag en aanbod van gekwalificeerd personeel. Er worden

nu studenten opgeleid voor beroepen die over vijftien jaar ingrijpend zijn veranderd of zelfs zijn verdwenen, terwijl er in de toekomst behoefte zal zijn aan bepaalde kennis en vaardigheden waarin huidige opleidingen nog onvoldoende faciliteren. In dat gat springen wij door mensen op te leiden en te toolen, zodat ze het verschil voor de toekomst maken.”

36
Marjolein Veltkamp en Ivo Weel

Breinstein zorgt voor talentvolle digital natives

Verschillende traineeships op basis van verandering

“Dat toolen doen we met hoogopgeleide talenten die bachelor of master zijn opgeleid. Zij dichten de kloof met de generaties die nu binnen organisaties werkzaam zijn en die zich bepaalde zaken wel -vaak moeizamer- eigen hebben gemaakt, maar nog wat kennis missen. We combineren de driehoek ‘technologie, proces en mens’ om veranderingstrajecten zo goed mogelijk vorm te geven. Alle informatie om ons heen willen we opslaan, delen en gebruiken. Niet alleen het systeem moet goed werken, medewerkers moeten ook snappen hoe ze er mee om moeten gaan. Dit gaat vaak gepaard met verandering en dus moet er weerstand worden weggenomen en draagvlak gecreëerd, waarvan het belang niet meteen door iedereen gezien wordt. Daarom besteden we in alle trainingen aandacht aan soft skills. Ons tweede traineeship is Data Analytics. Er wordt vaak gezegd dat data ‘het nieuwe goud’ is. Je neemt besluiten niet langer op basis van ‘onderbuikgevoel’ maar op basis van feiten. Data zorgt ervoor dat we effectiever, efficiënter én kostenbesparender kunnen werken, maar dat kan niet morgen. De basis moet goed staan, dat wil men vanuit alle enthousiasme nog wel eens vergeten.

In 2018 werd de wetgeving op het gebied van de AVG/GDPR herzien en vandaag de dag is privacywetgeving en security in de breedste zin van het woord een uitdaging voor organisaties. Er komen nog enkele grote Europese wetten op ons af, dus daar kunnen onze mensen een prima toevoeging zijn. Als laatste verandering komt de hele verduurzamingsopgave op ons af. Daar is ons nieuwste traineeship Duurzaamheid & Innovatie op gebaseerd. We voldoen met onze mensen aan een grote vraag uit zowel de non-profit als de profitsector, iedere branche krijgt tenslotte met die veranderingen te maken.”

Het goede voorbeeld

“Wat ik zo goed vind”, vertelt Marjolein,” is dat Breinstein goed snapt waar ondernemers behoefte aan hebben. Toen ik nadacht over een relatie die ik goed in het thema van deze INTO Business vond passen, schoten ze meteen door mijn hoofd, want verandering is hun businessmodel. Ik kijk als accountmanager bij heel veel ondernemingen in de keuken en het boeit me om te zien hoe ondernemers verschillend omgaan met veranderingen. We zien binnen de bank dat een groot aanpassingsvermogen essentieel is voor de toekomstbestendigheid van een onderneming. Ondernemers die ‘makkelijk’ innoveren en inspelen op nieuwe trends zijn succesvoller. Voor ons als bank is dat daarom een belangrijk criterium. Of het nu gaat om nieuwe weten regelgeving, digitalisering of een veranderde vraag van klanten, je moet altijd kunnen anticiperen op een veranderende markt. De noodzaak is er dus altijd! En hoe je je op verandering voorbereidt is een keuze. De manier waarop Breinstein inzet op dat verandervermogen en daar mensen voor opleidt, vind ik echt fantastisch om te zien. Want met de juiste mensen maak je het verschil.”

Raad van Inspiratie

Ivo: “Veranderen vergt, binnen bepaalde kaders, continue aanpassingsvermogen. Dat geldt ook voor onze interne organisatie. Voor onze collega’s is het hier vaak hun eerste baan en maken ze lifechanging events mee, dus daar zit nog een grote leercurve. Het kost ons veel energie, tijd en moeite, maar als we het goed doen, krijgen we er ook enorm veel voor terug. We hebben van elke klas van ons traineeship een vertegenwoordiger in onze ‘Raad van Inspiratie’. Regelmatig bespreken we vaste topics met hen en vragen we ze ook om input. We doen niet met alles wat, maar als iets echt gefundeerd anders of beter kan natuurlijk wel. Al was het alleen maar om onze dienstverlening en organisatie altijd up-to- date te houden!”

BREINSTEIN ALKMAAR

Comeniusstraat 8 | 1817 MS Alkmaar

Breinstein.nl

RABOBANK ALKMAAR

Robonsbosweg 5 | 1816 MK Alkmaar

Rabobank.nl

37 Reportage
TEKST My happy writings | FOTO'S doorNorbert

Vertrouwde dienstverlening met hernieuwde energie

Begin dit jaar werd NVM-makelaar Thijs Hoekman de nieuwe eigenaar van Bregman Bedrijfsmakelaardij. “Opgericht in 1960 is Bregman Bedrijfsmakelaardij een begrip in Noord-Holland. De naamsbekendheid, goede reputatie en het ervaren team maken het tot een waanzinnig mooi bedrijf.” Samen met sparringpartner, bedrijfsmakelaar Roderick van Vierbergen, deelt

Thijs de visie voor de komende tijd: “Vertrouwde dienstverlening met hernieuwde energie.”

Thijs werkt ruim tien jaar bij Bregman Bedrijfsmakelaardij, waarvan de laatste twee als mede-eigenaar. Per 1 januari jongstleden deed Freek de Miranda, na 16 jaar bestuur, de onderneming volledig aan Thijs over. Op de achtergrond blijft hij nog betrokken. Thijs noemt de nalatenschap van zijn voorgangers omvangrijk en

waardevol. “De naamsbekendheid is groot, doordat Bregman al sinds 1960 bestaat. Klanten waarderen onze (markt)kennis, ons grote netwerk, het complete aanbod en onze toewijding. Dat maakt dat ze ons hun vragen en projecten toevertrouwen. Hierdoor staan we met één nul voor.”

Toegevoegde waarde

Hij vervolgt: “Hoewel bij het inschakelen van een bedrijfsmakelaar de opbrengst fors is maar lastig meetbaar, beseffen en waarderen onze opdrachtgevers dat we veel tijd en aandacht besteden aan het ophalen van informatie in de regio en het op peil houden van onze vakkennis. Bijvoorbeeld door het volgen van opleidingen en het bijwonen van netwerkbijeenkomsten, waardoor we zowel inhoudelijke als commerciële kennis

38
Thijs Hoekman

Thijs Hoekman nu volledig eigenaar van Bregman

Bedrijfsmakelaardij

opdoen en waarmee we onze opdrachtgevers in het verkoop- en verhuurproces optimaal kunnen bedienen. We hebben een ruim netwerk met vertrouwde specialisten zoals een jurist, bouwkundige of financieel adviseur die we kunnen raadplegen als de situatie daarom vraagt en waarmee we extra toegevoegde waarde creëren voor onze opdrachtgevers.”

“Al meer dan 60 jaar wordt onze deskundigheid op het gebied van bedrijfsmatig vastgoed herkend en erkend door onze opdrachtgevers. Wij werken voor zeer diverse opdrachtgevers, van eenmanszaken tot internationale institutionele beleggers en van stichtingen tot (semi-)overheden. Hierdoor kunnen wij de gehele markt bedienen en zijn wij actief in retail, industrieel vastgoed en op de kantorenmarkt. Ons werkgebied is Noord-Holland, waar wij in de loop der jaren een leidende positie hebben opgebouwd langs de as Alkmaar-Den Helder en langs de as Alkmaar-HeerhugowaardHoorn.”

Samen is beter

Toen Thijs het idee kreeg om het bedrijf ooit over te nemen, zag hij zichzelf dat in eerste instantie niet alleen doen. “Samenwerken past veel beter bij mij. Gelukkig kan ik steunen op gedreven teamleden, die ontzettend goed op elkaar zijn ingespeeld. We doen ons werk met plezier en energie.

Het is gezellig, zonder dat het verantwoordelijkheidsgevoel daalt. Zodra het nodig is, pakt iedereen de handschoen op. Roderick en ik zijn als bedrijfsmakelaar inhoudelijk het aanspreekpunt van het bedrijf en met hem overleg ik veel. We hebben een goede klik en ik vertrouw zijn oordeel. Ik sta er dus zeker niet alleen voor,” zegt Thijs. Roderick van Vierbergen vult aan: “We zijn allebei rond de dertig en hebben dezelfde interesses, dat praat makkelijk. Dat we buiten het werk om

samen fietsen en sporten, geeft wel aan dat we het goed kunnen vinden. Er is nooit ruzie, hooguit irritatie, maar dat spreek je dan uit. Dat Thijs mij bij het beleid betrekt en we samen beslissingen nemen, maakt dat ik me extra betrokken voel bij het bedrijf.”

Vooruitblik

Voor Thijs was de overname het moment om een pas op de plaats te maken en de status quo te heroverwegen. “We willen ons omringen met mensen met positieve energie en dat zelf ook uitstralen. We optimaliseren daarom de taakverdeling en processen, zodat we pieken in de werkdruk kunnen verkleinen en het werk met onverminderd enthousiasme op kunnen vangen. Ook samenwerkingen met leveranciers nemen we, met die bril op, opnieuw onder de loep. Zo

vervingen we bijvoorbeeld de afgelopen jaren diverse oude softwaresystemen.”

En gesproken over mensen met positieve energie: sinds één maart versterkt Krista van der Hoeven het team. “Zij is voor ons een bekende uit de branche en werkt al jaren in de commerciële vastgoedsector. Dankzij haar expertise breiden we onze dienstverlening uit met vastgoedbeheer. We zien Krista als een aanwinst en hebben er alle vertrouwen in dat zij dit volgens de norm van Bregman Bedrijfsmakelaardij zal verzorgen.”

BREGMAN BEDRIJFSMAKELAARDIJ O.G. B.V.

Keesomstraat 6A | 1821 BS Alkmaar

072 - 515 65 64 | bog@bregman.nl

www.bregmanbedrijfsmakelaardij.nl

39 Reportage
TEKST Mascha verwoordt | FOTO'S Michel ter Wolbeek
Thijs Hoekman (l) en Roderick van Vierbergen

'Deze regio zit vol technische parels'

Binnen de maakindustrie volgen veranderingen elkaar snel op. Om mee te gaan met deze ontwikkelingen en voorop te blijven lopen is innovatie van belang. Noord-Holland kent een groot aantal gevestigde machinebouwers en toeleveranciers. Stuk voor stuk koplopers en veelal marktleiders. Doordat deze bedrijven zich in een nichemarkt bevinden en veelal gericht zijn op export, zijn ze niet altijd even bekend in de regio.

TechValley is een samenwerkingsverband waar ruim 60 van deze machinebouwers en toeleveranciers uit Noord-Holland samenwerken op het gebied van kennisontwikkeling en innovatie. Dit doen ze samen met regionale innovatiepartners zoals kennisinstellingen, brancheverenigingen en overheidsorganisaties. Deze combinatie van bedrijfsleven, onderwijs en overheid zorgt voor een ruime variatie aan invalshoeken en een groot

40
Noord-Holland kent een groot aantal gevestigde machinebouwers.

TechValley faciliteert maakindustrie van de toekomst

netwerk. Deze organisatie fungeert als etalage van regionale innovaties in de maakindustrie. Door de krachten te bundelen, van elkaar te leren en samen te innoveren blijven de bedrijven zich ontwikkelen en maken ze zich klaar voor de toekomst.

Bedrijfsbezoeken

Door vraaggestuurd te werken kunnen aangesloten bedrijven zelf innovatiethema’s aandragen, geven programmamanagers José Laan en Sandra Verweij van TechValley aan. “Door middel van bedrijfsbezoeken inventariseren wij de innovatiethema’s. Samen met het bedrijf stellen we een technologieroadmap op, we bekijken of er onderzoek gewenst is op de thema’s die spelen en of om- of bijscholing nodig is. Zo ondersteunen we de innovatie daar waar het bedrijf dit daadwerkelijk nodig heeft.” In werkgroepen wordt vervolgens aan kennisdeling en concrete innovatieprojecten gewerkt. Dit doen de bedrijven samen met studenten, lectoren en docenten van regionale kennisinstellingen. De cultuur binnen TechValley is open en transparant. Sandra zegt hierover: “Doordat elk deelnemend bedrijf opereert in haar eigen niche is er geen onderlinge concurrentie. Deelnemen aan TechValley betekent dan ook actief meedoen en kennisdelen.”

Uitgangspunten

Met hoofdthema’s Robotica & Vision, Data & AI en Smart Global Services werkt TechValley vanuit drie uitgangspunten. Alle ontwikkelde innovaties binnen TechValley zijn leer- en referentieprojecten voor andere maakbedrijven én voor technisch onderwijs en onderzoek. TechValley wil innovatie faciliteren, onder andere door onderdelen uit

Reportage 41
Sandra Verweij (l) en José Laan van TechValley.
Fieldlab in Alkmaar fungeert als experimenten testlocatie

de betreffende innovatieprojecten voor te leggen aan techniekstudenten. Op deze manier worden scholen gestimuleerd en geactiveerd om mee te bouwen aan de techniek van de toekomst. In het fysieke TechValley Fieldlab, dat is gevestigd bij Hogeschool Inholland in Alkmaar, wordt geëxperimenteerd en getest met nieuwe technologieën en toepassingen. Onderzoeken, resultaten, ervaringen en ontdekkingen worden geïntegreerd in de lesstof van Inholland. “Om- of bijscholing is dus ook een onderdeel van ons leeren ontwikkelprogramma”, vertelt José. “We zien dat de machines van de toekomst steeds complexer worden, onder andere door de toepassing van robotica, data en AI. Het onderwijs moet hierop aansluiten. Samen met scholen en bedrijven ontwikkelen we kennisprogramma’s die aansluiten

bij de praktijk en die toegepast kunnen worden voor bestaande medewerkers”.

Technisch talent in de regio

“Onze regio zit vol met technische parels”, geeft Sandra aan. “We willen technisch talent uit de regio behouden door stage en afstudeeropdrachten van TechValley bedrijven uit te zetten bij onze onderwijspartners.” Studenten kunnen zo meewerken aan innovaties en kennismaken met de bedrijven uit de regio. Tot op heden zijn er meer dan 400 technische studenten betrokken bij TechValley en hebben inmiddels meer dan 30 afstudeerders een aanstelling gekregen binnen een deelnemend bedrijf. Een mooi voorbeeld van een innovatie die mede

42
TechValley ondersteunt de innovatie daar waar het nodig is.
TEKST Marleen Klaver | FOTO'S Natascha Libbert

door TechValley tot stand is gekomen is de JASA NXXT. Dit is de nieuwe generatie verticale verpakkingsmachines van JASA Packaging Solutions uit Alkmaar. José: “JASA is aan de slag gegaan met de volgende generatie van verpakkingsmachines vanuit een modulaire gedachte. TechValley heeft hierbij een actieve bijdrage kunnen leveren door het inzetten van studenten bij verschillende research- en developmentuitdagingen en door te helpen subsidie aan te vragen bij het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkelingen, waardoor de ontwikkeling tot uitvoering kon worden gebracht.”

Next generation machine engineering

Sandra heeft een duidelijke toekomstvisie voor

TechValley: “Hét samenwerkingsplatform voor machinebouwers van de toekomst worden, of eigenlijk blijven, door steeds mee te ontwikkelen met de bedrijven.” Zij voorspelt dat er in de toekomst een steeds grotere vraag zal zijn naar technisch geschoolde mensen. Zowel naar ontwikkelaars als naar handen die de machines bedienen, ondanks vergaande automatisering en robotisering. Verder zullen de machines van de toekomst klantspecifieker zijn en zullen er dus meer modulaire technologieën en toepassingen ontwikkeld moeten worden. Data en AI krijgen een belangrijke rol in de ontwikkeling van bijvoorbeeld voorspellend onderhoud en met behulp van productpaspoorten zullen ook de thema’s circulariteit en duurzaamheid belangrijke factoren zijn voor de maakindustrie van de toekomst.”

43
Het NXXT generation packaging systeem is mede door TechValley tot stand gekomen.

BAANPersoneel groeit met partners mee

De maakindustrie en de transport- en logistieksector snakken naar gemotiveerd personeel. Maar dat er te weinig mensen zijn om de vele vacatures in te vullen, betekent nog niet dat het mission impossible is. Wie investeert in BAANPersoneel krijgt een kundige en loyale partner die voor opdrachtgevers niet alleen groei bewerkstelligt, maar tevens jarenlang aan diens zijde blijft lopen. “Wij zijn geen CV-schuivers en ook geen urenfabriek, maar vereenzelvigen ons met het DNA van onze partners. Dat is onze kracht.”

Aan het woord is eigenaar Erik Nooij. In 2008 richtte hij zijn wervings-, selectie- en personeelsbureau op. Zijn bedrijf opereert vanuit kantoren in Beverwijk en Alkmaar. BAANPersoneel heeft als recruiter een prachtige reputatie opgebouwd in het IJmond-gebied en begint in de regio’s Alkmaar en Westfriesland ook een gevestigde naam te worden. “Waarom het ons wel lukt?”, herhaalt hij de vraag. “Wij hebben een groot en uitgekiend netwerk opgebouwd. Dat zijn mensen die rechtstreeks bij ons solliciteren, maar net zo goed via mond-tot-mondreclame bij ons terechtkomen. Onze zoektocht naar goede mensen is nooit klaar. Doorlopend actief zijn, dat is dé manier om in deze tijd beslagen ten ijs te komen.”

Doorgronden

Hij vervolgt: “Werkzoekenden met wie wij in gesprek gaan, leren wij echt kennen. Wat zoeken en willen deze mensen? Natuurlijk zijn skills belangrijk, maar enthousiasme en een goede motivatie zijn voor ons leidend. Vervolgens is het aan ons om een match te realiseren. Dus moet de bedrijfscultuur passen bij die mensen. Die cultuur leren we kennen door in de huid van onze partners te kruipen.” BAANPersoneel opereert, zoals Erik zegt, als het ware vanuit de directiekamer van de klant. “Als wij weten wat de ambitie van een bedrijf is, kunnen wij daar de mensen op afstemmen.”

Arno Bloedjes is al 15 jaar als recruiter voor BAANPersoneel werkzaam. Hij zegt: “We kunnen

honderduit vertellen, maar wat het allerbelangrijkste is aan ons werk is luisteren. Wat zoeken onze partners en wat willen werkzoekenden nu echt?

Het komt heus voor dat de vooraf gedachte match uiteindelijk toch geen match blijkt te zijn, maar door echt te luisteren, verklein je dat risico. Wij monitoren de mensen én onze partners doorlopend. Want wat een match is, moet een match blijven.

Investering

“Dat is een taak van BAANPersoneel, maar evengoed van haar partners. Om groei te kunnen bewerkstelligen moeten bedrijven veel meer dan vroeger energie steken in de mensen die wij aandragen”, zegt Dave Abbink. Hij is sinds 3 jaar verantwoordelijk voor de marketing en commercie binnen BAANPersoneel. “Werkzoekenden hebben vandaag de dag meer keuze. Onze partners moeten daarom tijd investeren om mensen in te werken, wegwijs te maken én te behouden.” Erik vult aan: “Bedrijven die bereid zijn om deze investering te doen, gaan de slag op de lange termijn winnen, daar ben ik van overtuigd.”

Veel MKB-bedrijven uit IJmond, Alkmaar en Westfriesland doen al jaren goede zaken met BAANPersoneel. Door de jaren heen groeide de organisatie mee met tal van partners. Erik: “De gemene deler van deze bedrijven is dat zij een echte werkmentaliteit hebben. ‘Niet lullen maar poetsen’ is zeker op hen van toepassing. Bovendien is dat een mentaliteit die ook ons past als een jas.”

44

Top 5 van vacatures

BAANPersoneel is sterk in zowel de maakindustrie als de transport- en logistieksector. Hoewel deze sectoren verschillend zijn, liggen ze vaak in elkaars verlengde. Versterking is in beide sectoren wenselijk.

De top 5 van meest geplaatste vacatures ziet er als volgt uit:

1. Monteurs en installateurs

2. Experts in groenvoorziening

3. Dakwerkers

4. Infraspecialisten

5. Timmerlieden

Bedrijven die BAANPersoneel vragen om invulling te geven aan deze vacatures, vinden vaak ook kantoorpersoneel via Erik Nooij en zijn medewerkers.

HR-specialist

Ook bedrijven zonder HR-afdeling kunnen bij Erik en zijn mensen terecht. Erik is van huis uit HR-specialist en dat blijkt voor veel klanten van grote toegevoegde waarde te zijn. “Instroom en doorstroom zijn belangrijk, maar het behoud van goede mensen is dat net zo goed”, zegt hij. Hij werkt hierbij intern nauw samen met Dave en Arno, en met Margretha, die als backofficemedewerker een belangrijke spin in het web is.

Bedrijven kunnen met BAANPersoneel alle kanten op. Gangbaar is de 1040 uur-regeling. Dat wil zeggen dat mensen eerst gedurende dit tijdsbestek op de loonlijst van BAANPersoneel staan en daarna in dienst van de opdrachtgever kunnen komen. Het is mogelijk om deze regeling te verlengen, net als dat het eerder in dienst nemen een optie is.

BAANPERSONEEL

Baanstraat 80

1943 CL Beverwijk

0251 - 22 45 26

info@baanpersoneel.nl

Robijnstraat 56

1812 RB Alkmaar

072 - 20

101 43

baanpersoneel.nl

45
kruipt in de huid van de opdrachtgevers
Recruiter
TEKST Dennis Captein | FOTO doorNorbert
Dave Abbink, Erik Nooij en Arno Bloedjes

Naamswijziging geeft duidelijkheid

'Volop verandering in elektrotechniek!'

Jeffrey Schoordijk is een aanjager van continu verbeteren. Of zoals hij het zelf zegt; hij past niet op de winkel, maar heeft een duidelijk plan voor ogen en grote ambities. Zo onderging zijn bedrijf Optimum, wat al onderdeel was van het moederbedrijf Facta, onlangs een naamswijziging en werd

Facta Elektrotechniek. Hij vertelt vol enthousiasme over het hoe en waarom.

“Ik ben van mening dat je altijd kansen moet pakken in het leven, en dus ook in het ondernemerschap. Verandering is de enige constante, ik wil altijd alert zijn op welke veranderingen voor ons relevant zijn. In de afgelopen twee jaar is er ontzettend veel gebeurd binnen de onderneming waarvan ik directeur/mede-eigenaar ben. De overname van Kuijzer Installatietechniek, de verhuizing van Kuijzer naar Uitgeest en onze naamswijziging van Optimum naar Facta Elektrotechniek zijn daarbij de belangrijkste en opvallendste gebeurtenissen.”

Groot hart voor techniek

“Ik heb een groot hart voor techniek. Van mijn 17e tot mijn 28e heb ik als machinist bij de marine gewerkt. Hoe leuk ik dat ook vond, in die baan was ik soms wel 9 maanden per jaar van huis. Toen mijn dochter geboren werd, in 2011, vond ik het tijd om wat aan vaste wal te zoeken. Er was toen al veel vraag naar technici en ik kreeg een fijne baan bij Facta, een elektromechanisch onderhoudsbedrijf in Uitgeest. Na een jaar in de

46
Jeffrey Schoordijk

uitvoering gewerkt te hebben groeide ik door naar een managementfunctie en rondde ik mijn studie bedrijfskunde af. Facta maakte in die tijd een stevige groei door, van 60 naar zo’n 450 man. Dat was heel leerzaam, en op een gegeven moment begon het bij mij te kriebelen.”

Leeftijd zorgde voor een frisse blik

“Toen ik richting de 40 liep kreeg ik -misschien noem je dat achteraf een veertigersdillema- het gevoel dat ik méér wilde. Ik ben een echte bouwer, in een kalm zeetje word ik onrustig. Je moet mij ergens neerzetten waar wat moet gebeuren. Toen ik uitsprak dat ik wat anders wilde, was de logische wedervraag: ‘wat dan?’. Voor het antwoord ben ik op mijn zolderkamertje gaan zitten en heb ik een ondernemingsplan gemaakt. Dat wilde ik namelijk, echt wat voor mezelf en mijn gezin opbouwen, bij voorkeur door een familiebedrijf over te nemen. Dat werd in 2022 Optimum Elektrotechniek.”

Schaalbaar businessmodel

“De elektrotechniek is een constante, maar heel versnipperde markt. Er is een aantal bedrijven met meer dan 200 man, en veel met minder dan 30. Daar tussen zijn er maar weinig spelers, en juist bedrijven met die grootte zijn in staat snel op de vraag in de markt in te spelen. Bij de overname hebben we meteen een flinke groeiambitie uitgesproken en zijn we schaalgrootte gaan creëren, om in dat gat te springen. Om zaken als inkoopvoordelen te behalen en interessant te zijn voor collega’s heb je gewoon een bepaalde grootte nodig. Sowieso geloof ik dat je, om toekomstbestendig te zijn, een schaalbaar businessmodel moet willen hanteren. De onderneming groeide autonoom snel, en dat viel op in de markt. Ik moest zo vaak uitleggen hoe de verhoudingen tussen Facta en Optimum nou precies lagen, we zitten tenslotte tegenover

elkaar op de Westerwerf in Uitgeest en daarbij leken de logo’s ook erg op elkaar. We besloten om de krachten te bundelen, maar dan wel op een hele duidelijke manier.”

Trots op de nieuwe uitstraling

“Door de consolidatiegolf en de vele overnames in onze branche ontstaat er soms onduidelijkheid over de dienstverlening van bedrijven. Facta is de naam die ons verbindt, ons specialisme wat ons uniek maakt. We hebben ervoor gekozen om drie takken met ieder een unieke naam en kleurstelling maar logische link naar Facta in de markt te zetten. Er is een mechanisch onderhoud tak, een constructietechniektak en wij, de elektrotechniek tak. Duidelijk aan elkaar gelieerd, maar toch uniek. We zijn er heel blij mee, en het is hartstikke herkenbaar!

En het zorgt weer voor nieuwe energie en plannen, zo gaan we een eigen bedrijfsschool oprichten, om installatiemonteurs op te leiden naar technici. Dat zijn mooie dingen, waardoor we ook weer interessant worden voor nieuwe collega’s. Daar ben ik enorm trots op!”

47 Reportage TEKST My happy writings | FOTO'S Richard Rood FACTA ELEKTROTECHNIEK Westerwerf 24 | 1911 JA Uitgeest www.factaelektrotechniek.nl

Vertrouwen en loyaliteit

Teer: wonen, werken en financieren

Dertien jaar lang runde Robin van Andel (51) twee restaurants, in Purmerend en Castricum, waarbij gastronomie op hoog niveau werd bedreven. Daar leerde hij wat echte gastvrijheid inhoudt en dat samenwerking op basis van vertrouwen en loyaliteit dé manier is om je bedrijf in vorm te houden.

Toen hij achttien jaar geleden het roer omgooide en bij Teer ging werken, besloot hij die kernwaarden daar in te burgeren. “De makelaardij mag dan misschien een andere discipline zijn, het resultaat van gastvrijheid en een goede bedrijfsvoering is hetzelfde”, zegt Robin. Met Teer, dat als makelaar, hypotheekadviseur en verzekeringsspecialist zeven rayons in NoordHolland bedient, viert Robin dit jaar het 150-jarig bestaan. In het kader daarvan lanceert het bedrijf binnenkort een nieuwe website. In oktober vindt een feestelijke receptie plaats met alle collega’s,

klanten en leveranciers. Om deze mensen te bedanken voor hun jarenlange partnership worden zij Teer-member. Met een speciale Teer-munt krijgen zij online toegang tot allerlei diensten en kortingen. Ondertussen is Robin bezig om het predicaat Hofleverancier te bemachtigen. “Want ik vind het echt heel bijzonder dat ons bedrijf 150 jaar bestaat.”

Lokale gezichten

De kracht van Teer gaat schuil in de bejegening van mensen, trouw en het feit dat afspraken, zowel mondeling als op schrift, ook echt afspraken zijn. Maar die kracht zit ‘m ook in het feit dat Teer een lokale aanbieder is. “Al sinds 1874 is Teer dé makelaar van Noord-Holland. Maar het ene stukje Noord-Holland is het andere niet. Als je opereert voor en door de mensen in een bepaald gebied, moet je de cultuur en de weg kennen. Daarom

48

Teer opent eind 2024 kantoor in Hoorn

Op dit moment telt Teer zeven kantoren. Aan het einde van dit jaar komt daar nummer acht bij: in Hoorn. Robin van Andel: “De regio Hoorn is zeer dynamisch. Er wordt veel ontwikkeld. De stad Hoorn heeft veel potentie als het gaat om wonen en bedrijvigheid, dus is een kantoor daar voor ons een logische stap. Bovendien zijn we inmiddels door twee ontwikkelaars gevraagd om daar nieuwbouwwoningen te verkopen. Wij vinden het belangrijk om fysiek dichtbij te zijn. Mensen moeten gewoon kunnen binnenlopen voor vragen en advies. Die mensen ontvangen we met een glimlach. Ik zeg altijd: met een glimlach heb je de helft van de wedstrijd al gewonnen. Dus werken er straks in ons nieuwe kantoor mensen die de taal van West-Friesland spreken. Zo zorgen we ervoor dat we zo laagdrempelig mogelijk zijn.”

worden onze kantoren bemand door lokale gezichten.”

Robins grootste uitdaging, zo zegt hij, is om te zorgen dat de zeven kantoren samen een eenheid blijven vormen. Hierover zegt hij: “Dat punt staat wekelijks op de agenda. We zijn een merk, gerund door een groep mensen die nauw samenwerken, waar je standplaats ook is. We maken met elkaar het succes en beleven ook samen eventuele tegenvallers. Maar wat er ook gebeurt, we ondersteunen elkaar. Onze vestigingsleiders hebben hierin een belangrijke taak. Daarnaast stimuleren we die eenheid met leuke incentives, zoals een borrel en een weekendje weg.”

Meer dan alleen steen

Samenwerking gaat wat Robin betreft hand in hand met de wijze hoe je met klanten omgaat. “Leer je klanten kennen en begrijpen, zodat je hun wensen kunt invullen. Een woning is veel meer dan alleen steen. Een klant moet zich vertrouwd voelen. Die wil verhuizen en wij gaan hem daarbij helpen. Om te beginnen moet de klant de ruimte krijgen om zijn verhaal te doen. Waarom gaat hij verhuizen? De klant wil een bevestiging krijgen dat het goed is wat hij doet. Dat vraagt om een persoonlijke benadering. Dat klinkt inderdaad niet zakelijk, maar

TEER: WONEN, WERKEN EN FINANCIEREN www.teer.nl

eigenlijk zijn we dat ook niet.”

“Je biedt als makelaar de helpende hand. Dat gaat veel verder dan alleen woningadvies. Hypotheken, belastingzaken, verzekeringen, die hebben allemaal invloed. Dat betekent dat wij op velerlei vlakken kennis in huis moeten hebben. We hebben daarom onze missie en visie aangepakt en ook onze naam. Teer Makelaars treedt vanaf nu naar buiten als ‘Teer: wonen, werken en financieren’.”

Adviseren en initiëren

Teer was vooral woningmakelaar. De BedrijfsOnroerendGoed-kant was lange tijd een, zoals Robin zegt, bijproduct. Maar daar is verandering ingekomen. “Bij ondernemers zag ik de vraag naar grond toenemen; een plek om een eigen vestiging te bouwen. Dus besloten wij om onze oren en ogen open te houden en zelf op zoek te gaan naar locaties. In de afgelopen jaren hebben we deze potentiële locaties onder de aandacht gebracht bij projectontwikkelaars. Het gevolg was een vertrouwensband en een samenwerking die daarna nog jaren duurt. Wij vinden het leuk om te adviseren en te initiëren. Dat heeft naast partners in de vorm van ontwikkelaars ook geleid tot een goede band met bijvoorbeeld gemeenten en woningbouwcorporaties.”

TEER HEEMSKERK Burgemeester Nielenplein 6b I 0251 - 23 30 23 I heemskerk@teer.nl

TEER BEVERWIJK Breestraat 99 I 0251 - 22 92 25 I beverwijk@teer.nl

TEER CASTRICUM Dorpsstraat 62a I 0251 - 74 56 30 I castricum@teer.nl

TEER UITGEEST Middelweg 71 I 0251 - 32 02 07 I uitgeest@teer.nl

TEER HEILOO Kennemerstraatweg 209 I 072 - 210 02 09 I heiloo@teer.nl

TEER ALKMAAR Kennemerstraatweg 303 I 072 - 512 34 02 I alkmaar@teer.nl

TEER DIJK EN WAARD Raadhuisplein 44 I 072 - 303 04 45 I dijkenwaard@teer.nl

TEKST Dennis Captein | FOTO'S Michel ter Wolbeek

49 Reportage

'Bedrijven beter maken door strategie, creatie en techniek'

Of het nu gaat om een nieuwe website, campagne of een salesbrochure, bij Unframed kijken ze altijd eerst naar de vraag achter de vraag. Want een bedrijf beter maken, begint bij het juiste vraagstuk.

“Meer dan eens bestaat er een behoefte om het fundament van een bedrijf een opfrisbeurt te geven of te veranderen,” aldus Daniël van Hoolwerff, mede-eigenaar en strateeg bij Unframed.

“Stel je voor”, zegt Daniël, “door een overname, fusie, wijziging van management en een altijd bewegende markt en wereld, kun je niet meer scherp benoemen waar je bedrijf voor staat. Het frustreert dat er binnen de organisatie verschillende ideeën over ontstaan. En precies dat waar het bedrijf eigenlijk altijd goed in is geweest, lijkt uit het oog verloren. Die onduidelijkheid zorgt voor onrust en uiteindelijk voor een minder goed functionerend bedrijf.

Dit komt vaker voor dan je denkt, maar wordt niet altijd bewust ervaren. Het speelt vaak onder de oppervlakte, waarbij het management de oorzaak van de issues bijvoorbeeld zoekt in ‘betere marketing’. In die situaties gaan wij terug naar de kern en maken we die zichtbaar, zowel voor medewerkers als voor de markt. Met liefde bijten wij ons vast in dit soort strategische vraagstukken.” “Klopt, want bedrijven die daarmee worstelen kunnen we extra goed helpen”, valt Robert Groot, sales director en mede-eigenaar, Daniël bij. “Van buitenaf en met onze expertise valt dit soort pijnpunten ons snel en makkelijk op. We zijn blij als bedrijven ervoor openstaan om ons daarbij te laten helpen, omdat we het ze gunnen om het succes te behalen dat zij in potentie met zich meedragen.”

The new King

Een voorbeeld van wat Unframed kan betekenen, is de case van King, een bedrijf met een facilitairen medisch assortiment van meer dan 30.000 producten voor de zorg, het onderwijs, de overheid en de zakelijke markt. Daniël: “Omdat er geen eenduidigheid was, kregen wij in 2021 het verzoek van de managing director van King om een beeld te schetsen van de organisatie. We begonnen met eenvoudige gespreksrondes met mensen uit verschillende lagen van het bedrijf. Van logistiek tot verkoop en van marketing tot de receptioniste. Wat bleek: door een fusie en veranderingen in het management in het verleden, was op alle niveaus het vertrouwen beschadigd en wist niemand meer waar het bedrijf nu echt voor stond.

Vervolgens stond de organisatie voor een keuze: duidelijkheid scheppen over wat er is of afscheid nemen en vanuit een nieuwe vorm verder gaan. Bij King kozen we samen met de klant voor vernieuwing. In de vervolgstappen keken we samen met de medewerkers en de klanten van King naar waar de organisatie sterk in is, ontwikkelden we een positionering die daarbij aansloot en creëerden we vervolgens een nieuwe merkidentiteit. We namen zelfs afscheid

50

van het logo en introduceerden het nieuwe en verhelderende King op de markt. Omdat iedere medewerker gehoord en betrokken was bij dit proces, stond en staat men er volledig achter. De nieuwe inslag gaf vertrouwen, zowel binnen het bedrijf als bij klanten.”

Gepaste trots

Robert: "Verbetering kan vanuit verschillende invalshoeken worden benaderd, afhankelijk van de diepte en omvang van het probleem en de uitgangspositie van het bedrijf. Soms (her) positioneren we (terug naar waar een organisatie altijd goed in is geweest), creëren we passende branding, ontwikkelen we ijzersterke creatieve campagnes of digitaliseren we complete businessmodellen. Het is maar net wat nodig is om het bedrijf weer in de goede richting te bewegen. Dat begint en eindigt eigenlijk altijd bij de mensen

die er werken. Want zij kennen het bedrijf, moeten er uiteindelijk in geloven en het doen.

Tijdens strategische processen leren wij bedrijven, hun aanbod en branche heel goed kennen en zij ons ook. Er ontstaat een solide basis voor een langdurig partnerschap, waarbij wij ook creatief en technisch ondersteunen en gepast trots zijn op de door onze klant behaalde mijlpalen en resultaten.

Als we na een jaar of twee samen terugblikken, kunnen zij zich vaak al niet meer voorstellen hoe ze er voorheen uitzagen en hoe ze toen nog werkten. Dat lijkt voor hen een eeuwigheid geleden. Die transformaties, daar doen we het voor."

UNFRAMED

Samsonweg 132

1521 RM Wormerveer

088 - 22 00 300

hallo@unframed.nl

www.unframed.nl

51
TEKST Mascha verwoordt | FOTO Michel ter Wolbeek
Robert Groot (l) en Daniël van Hoolwerff Issa Vloeren verovert nieuwbouwmarkt Van bedrijfsnaam tot gewaardeerd merk Lisa Boots en Fady Issa: "Wij gaan knallen, ik zeg het je."

In de wereld van interieur en styling is verandering een gegeven. Trends verdwijnen even snel als dat zij opkomen en wie daar geen voeling mee houdt, verliest zijn aansluiting bij consument en markt.

Voor Fady en Lisa, de ondernemers achter Issa Vloeren, is die dynamiek een tweede natuur geworden.

“We zijn ooit begonnen met het leggen van parketvloeren, maar inmiddels is ons bedrijf uitgegroeid tot een allround partner voor interieuroplossingen. Steeds vaker schakelen we met aannemers en vastgoedontwikkelaars om kopers te ontzorgen met zorgvuldig samengestelde nieuwbouwpakketten”, vertellen zij.

Altijd ‘aan’ staan

In een markt zo beweeglijk als de zijne, is Fady voortdurend gefocust op kansen: “Sinds de oprichting hebben we altijd een gestage groei gekend, maar in de afgelopen vijf jaar heeft die stijgende lijn echt een boost gekregen. We hebben een mooie winkel waarin we onze klanten uiteenlopende collecties laten ervaren. Daar gaat een sterke overtuigingskracht van uit. Tegelijkertijd investeren we voortdurend in een goed opgeleid team van echte vakmensen, waardoor we de beloofde kwaliteit van afwerking ook kunnen waarmaken. In het afgelopen jaar hebben we bovendien onze backoffice geoptimaliseerd, waardoor we qua planning en communicatie nog scherper op de bal spelen. In deze branche wordt gewoon ontzettend veel van aanbieders verwacht. Dat betekent dat je altijd ‘aan’ moet staan.”

Hoogwaardige nieuwbouwprojecten

Onder particulieren had Issa Vloeren al een klinkende naam opgebouwd. Medewerkers van de buitendienst verfraaien wekelijks zo’n 20 tot 40 woningen, voor een groot deel in het hogere segment. Groeiend is de betrokkenheid van Issa Vloeren bij de ontwikkeling van nieuwbouwprojecten: “In ons netwerk hebben we goede relaties opgebouwd met grote bouwbedrijven en ontwikkelaars. Met hen werken we steeds vaker samen om veelzijdige interieurpakketten samen te stellen voor kopers van nieuwbouwappartementen. Zij maken dan al in een vroeg stadium hun keuze in vloer-, wand- en raambekleding, met als grote voordeel dat de inrichting meteen wordt meegenomen in de hypotheek en de bouw. De appartementen worden vervolgens turnkey opgeleverd, volledig naar smaak en wens van de bewoners.”

Zichtbaar en tastbaar

“Kopers vinden het prettig dat wij het complete plaatje voor hen kunnen schetsen”, merkt Fady op. “Daardoor kun zij zich een goede voorstelling maken van hoe hun nieuwbouwwoning er straks gaat uitzien. Wij maken hun keuzes zichtbaar en tastbaar, en dat draagt bij aan het verkoopproces, nog even los van de snelheid en het gemak. De schaalgrootte van dit type projecten heeft wel een aanpassing gevergd van onze backoffice. We hebben de binnendienst verder geautomatiseerd en losgetrokken van de buitendienst, om zo de professionele groei van ons bedrijf te faciliteren. De planning lijkt soms wel een soort Tetris-puzzel, met allerlei blokken die op exact het goede moment moeten samenvallen. Onze jongens werken keihard om die planning te halen, en ik ben er oprecht trots op dat dat iedere keer weer lukt.”

Als een lopend vuurtje

“In alle fasen van onze groei hebben wij steeds vastgehouden aan een hoge kwaliteit van afwerking. Dat is echt onze constante in een markt die voortdurend verandert. Je merkt nu dat dit als een lopend vuurtje rondgaat, zeker omdat er qua aanbieders ook veel kaf tussen het koren zit. Bij ons is die mooie vloer vanzelfsprekend, net als de kwaliteit van de wandafwerking of de raambekleding. We proberen ons bovendien te onderscheiden door de communicatie en de planning naar datzelfde niveau te tillen. In de huidige krappe arbeidsmarkt is dat best een uitdaging, maar we geven gemotiveerde mensen een kans door hen zelf op te leiden volgens onze eigen, hoge standaard. Elke vijf-sterren-review en ieder bedankmailtje is een compliment aan hen. Mede dankzij hun inzet staan er voor de komende tijd al heel wat toffe projecten op stapel. Wij gaan knallen, ik zeg het je.”

ISSA VLOEREN

Edisonweg 1c

1821 BN Alkmaar

072 - 540 45 90

www.issavloeren.nl

53 Reportage
TEKST Esther Daniëls | FOTO Richard Rood

Woodmex maakt functionele blikvangers

Misja Blank is een meubelmaker in hart en nieren. Zijn carrière draait om maatwerk. Voor tal van bedrijven maakte hij interieurs waarmee hij de handen op elkaar kreeg. Elke wens, hoe speciaal of gecompliceerd ook, kan hij laten uitkomen. Van kantoren tot vergader- en presentatieruimtes en van bedrijfsrestaurants tot balies, Misja maakt het. Zijn bedrijf heet Woodmex en kan inmiddels bogen op een uitstekende reputatie.

GOUDEN HANDEN

De rode draad in zijn werkzame leven is hout, want dat materiaal is voor hem altijd de basis. Massief, maar ook fineer. Designs in combinatie met bijvoorbeeld rvs, graniet, marmer, aluminium en kunststof vormen eveneens geen probleem. Hierbij laat Misja zich leiden door de wens van de klant. Maar wat hij ook vervaardigt, uiteindelijk draait het altijd om functionele blikvangers. “Meubels moeten efficiënt zijn, maar het oog wil ook wat”, verklaart hij.

Behoefte aan maatwerk

Hoewel particulieren ook bij Misja aan het juiste adres zijn, vormt het bedrijfsleven een steeds groter percentage van zijn afnemers. “Ik merk dat er steeds meer behoefte is aan maatwerk.

Soms weten klanten precies wat ze willen, soms hebben ze een idee en fungeer ik als klankbord om uiteindelijk tot het gewenste ontwerp te komen. Het is mijn streven, elke keer weer, om het vertrouwen van die klant te winnen. Die wil met zijn corebusiness bezig zijn en eigenlijk niet te veel tijd verspillen aan de projectinrichting van zijn bedrijf. Ik ben er trots op dat ik daar keer op keer in slaag én dat ik de verwachting van die klant altijd weer weet te overtreffen.”

Zijn werkplaats in Wormerveer is volledig ingericht voor al het voorbereidende werk. “Wat ik daar kan maken, maak ik daar. Daardoor hoef ik zo min mogelijk op locatie te zijn, waardoor mijn klanten weinig hinder van mijn werkzaamheden ondervinden.”

54
Misja en Sonja Blank

Schat aan ervaring

Creatief zijn zit in het DNA van Misja. Daar horen ook specifieke productgroepen bij, zoals keukens. Hij heeft een schat aan ervaring als het op het plaatsen van keukens aankomt. Maar indien de klant die unieke, handgemaakte keuken wil, dan is hij net zo goed bij hem aan het goede adres. Ook met de vervaardiging van elektrische en houtgestookte hottubs en barrelsauna’s, voor zowel particulieren als de leisuremarkt, heeft hij een schat aan ervaring. Wat opvalt is dat ook hierbij hout een grote rol speelt. “Mits goed hout is het een fantastisch product waar je alle kanten mee op kunt. Voor de hottubs en de sauna’s gebruik ik thermowood. De aanblik en geur van dit hout doet je ook echt in een welnessomgeving wanen.”

Gouden handen

De afzetmarkt van Misja is, zeker als het op zijn hottubs en sauna’s aankomt, heel Nederland. Voor het maatwerk bij bedrijven richt hij zich

Reportage 55

voornamelijk op de Zaanstreek en de rest van Noord-Holland.

Misja heeft gouden handen. Zijn vrouw Sonja doet de administratie van Woodmex en staat klanten te woord in hun showroom. Zij vormen privé en zakelijk al jaren een twee-eenheid. Sonja fungeert bovendien als zijn klankbord. Hierover zegt zij: “Misja zit vol in het zakenleven en één van zijn positieve karaktereigenschappen is zijn enthousiasme. Hij ziet vaak kansen. Dat kan ik enorm in hem waarderen. Soms echter wil hij teveel en op zulke momenten hou ik hem een spiegel voor.” Misja lacht en knikt: “Ik zeg altijd: samen zorgen we dat we in balans zijn.”

Vakmensen

Misja werkt vaak samen met een vaste groep vakmensen. Voor transport en plaatsing, maar ook voor assistentie in de werkplaats. Hierover zegt Misja: “Ik werk graag met mensen die ik goed ken. Dan heb je aan een half woord genoeg. Deze mensen vullen mij aan, bijvoorbeeld als er

56
Reportage

ook installatiewerk aan de pas komt, zoals het plaatsen van extra wanden of voor goede water- en elektriciteitsaansluitingen. Want de klant moet bij mij ook terecht kunnen voor al het werk eromheen.” Op dit moment is de business booming. Dagelijks komen er aanvragen binnen. Van kleine tot grote opdrachten, Misja is er altijd voor in. “Ik merk dat er bij bedrijven behoefte is aan ruimtes die net even meer uitstraling hebben. Bijvoorbeeld de ontvangstruimte en de ruimten waar zaken aan tafel besproken worden. Het mag dan vaak een mooie, luxe tafel zijn. Dan kiest men voor hoogwaardige houtsoorten die klasse en warmte uitstralen. En zijn er na de oplevering wensen voor extra’s, dan is dat natuurlijk altijd bespreekbaar. Uiteindelijk wil ik maar één ding: tevreden klanten achterlaten. Immers, tevreden klanten leveren nieuwe klanten op.”

WOODMEX

Rosbayerweg 105 | 1521 RW Wormerveer 06 - 552 875 82 | info@woodmex.nl www.woodmex.nl

57
TEKST Dennis Captein | FOTO'S Woodmex Reportage

Colofon

Thema Zomer 2024

De maakindustrie Let's make things better

Thema Herfst 2024

Ondernemen is topsport

Mentaal, fysiek, financieel fit zijn en blijven

Thema Winter 2024

Een sterk merk Wat is je identiteit?

Thema Lente 2025

Groeien Noodzaak of keuze

UITGEVERIJ ADRES

E-MAIL

TELFOON INTERNETADRES

UITGEVER

REDACTIE

COÖRDINATIE COLUMNISTEN

FOTOGRAFIE VORMGEVING VERKOOP VERKOOP BINNENDIENST DRUK

ADRESWIJZIGINGEN

INTO business Magazine B.V.

A. van Leeuwenhoekweg 36-A5 2408 AN Alphen aan den Rijn jorn@intobusiness.nu dennis@intobusiness.nu 0172 - 51 52 00 www.intobusiness.nu

Jorn Janmaat en Dennis Captein

Dennis Captein, Mascha Schrander, Marleen Klaver, Judith Truijens en Esther Daniëls

Trudy van Heijningen

Pieter Plas, Martin Pereboom en André Kuipers

De Beeldredacteur.nl / Michel ter Wolbeek, Richard Rood

Myrte Photography, Julia Captein, Bas Zwerver, DoorNorbert en Natascha Libbert

Sevenwords, Erik Straver

Jorn Janmaat (06-13282829) of mail via jorn@intobusiness.nu Trudy van Heijningen

Veldhuis Media, Meppel Adreswijzigingen kunnen doorgegeven worden via info@intobusiness.nu

INTO business Westfriesland

INTO business Westfriesland verschijnt 4x per jaar en wordt gratis verspreid bij alle bedrijven en instellingen binnen Schagen, Opmeer, Medemblik, Wevershoof, Andijk, Enkhuizen, Stede Broec, Drechterland, Hoorn en Koggenland.

Andere INTO business regio's

Alkmaar

Alphen

Amstelland

De Venen

Duin- en Bollenstreek

Gouda

Haarlem en IJmond

Haarlemmermeer-Schiphol

Leiden

Zaanstreek

Zoetermeer

Dit magazine wordt via een gratis abonnement verzonden aan ondernemers in het MKB, bestuurders van organisaties en (eind-)beslissers bij gemeenten in het verspreidingsgebied. Wilt u ook het magazine ontvangen of liever niet meer? Mail ons op info@intobusiness.nu en uw aan- of afmelding wordt verwerkt. Wilt u weten welke gegevens wij van u bewaren in onze administratie? Op onze website www.intobusiness.nu leest u onder ‘over ons’ onze privacyverklaring.

COPYRIGHT | Niets uit deze uitgave mag worden gereproduceerd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, film of op welke andere wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever-directie. INTO business Magazine BV is niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden in deze uitgave en niet verantwoordelijk voor handelingen van derden welke mogelijkerwijs voortvloeien uit het lezen van deze uitgave.

INTO business laat haar magazines drukken op FSC-papier. Dat wordt gewonnen uit verantwoord bosbeheer. De inkt is uitsluitend op basis van plantaardige olie, waardoor het drukwerk zonder schadelijke stoffen tot stand komt. De drukpersen draaien volledig op groene stroom. De magazines worden hierna met biobased sealfolie verpakt. Deze folie, gemaakt van suikerriet, is 100% recyclebaar.

HaarlemmermeerSchiphol Zaanstreek Haarlem en IJmond Amstelland De Venen Duin- en Bollenstreek Leiden Alphen Gouda Zoetermeer Alkmaar Westfriesland
Medemblik Drechterland Andijk Stede Broec Enkhuizen Opmeer Schagen Koggenland Hoorn Wevershoof

Ondernemer, wees realistisch

én flexibel

Het Kodakmoment. Het is iets dat je als bedrijf koste wat het kost wilt voorkomen. Steven Sasson, een jonge kerel die werkzaam was bij Kodak, vond halverwege de jaren zeventig de eerste digitale camera ter wereld uit. De marketingafdeling was niet geïnteresseerd, bang voor de ondergang van hun cash cow: het filmrolletje.

Niet dat Kodak er niets aan verdiende. Andere merken die de technologie gebruikten, betaalden daar flink voor aan Kodak, die de patenthouder was. Maar toen het patent afliep en Kodak ook zelf digitale camera’s op de markt wilde brengen, was het te laat. De concurrentie lag te ver voor en het gebrek aan visie brak Kodak 124 jaar na oprichting op.

Het Kodakmoment is iets waar je als ondernemer van gruwt. Maar niemand heeft een glazen bol. Ook binnen de ruimtevaart niet, mijn sector waar een toekomstgerichte blik vanzelfsprekend lijkt, omdat er decennia vooruit moet worden gewerkt. Wat nu in de ruimte vliegt, lag soms decennia terug op de tekentafel.

Ook bij ons kan een compleet ruimtevaartprogramma ontsporen, omdat ontwikkelingen verkeerd worden ingeschat. NASA investeert al jarenlang miljarden dollars in de SLS, de ‘koning onder de raketten’, want de meest krachtige ooit gebouwd. Bedoeld om mensen terug te brengen naar de maan, en verder. De precieze productiekosten houdt NASA niet bij en het

agentschap plant minstens tien lanceringen. Maar of er straks met deze raket gevlogen gaat worden, is zeer de vraag. Want Elon Musk’s SpaceX heeft de Starship in ontwikkeling, een raket die nóg zwaarder is en bovendien recyclebaar. En daar kan geen SLS tegenop. De praktijk achterhaalt de theorie.

Het Kodakmoment is iets waar je als ondernemer van gruwt

Niemand die weet wat de toekomst brengt. Wat we wél weten, is dat niets blijft zoals het is en dat betekent dat je als ondernemer realistisch én flexibel moet zijn. Want voor je het weet, wringt een organisatie zich in bochten en dat komt de aerodynamica van geen enkele onderneming ten goede.

André Kuipers (1958) is arts, astronaut en spreker. Hij is de eerste Nederlander met twee ruimtemissies op zijn naam. In totaal bracht André 204 dagen door in het internationale ruimtestation ISS. Als ‘ambassadeur van de aarde’ inspireert hij jong en oud voor technologie en innovatie, wetenschap en duurzaamheid.

59

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.