Page 1

'Groen is wel degelijk poen' Dizzy Soederhuizen van Omefa

De Venen Groen is poen | Lente 2020


De nieuwe generatie

TOYOTA COROLLA

Vanafprijs

€ 24.995,-

Netto bijtelling v.a.

€ 165,- p/m

Extra inruilwaarde

€ 1.500,-

NÚ MET 5 JAAR GARANTIE + 5 JAAR GRATIS ONDERHOUD

Van Ekris

De nieuwe generatie Toyota Corolla Touring Sports is zuinig, krachtig en… biedt nóg meer zekerheid. Want de nummer 1 in betrouwbaarheid geeft nu maar liefst 5 jaar garantie én 5 jaar gratis onderhoud*. Meer weten? Ga naar toyota.nl/corolla.

Alphen aan den Rijn, Zwanendrift 2, 0172-571437 Maarssen, Kometenweg 2, 0346-557000 Gecombineerd brandstofverbruik varieert van 3,3 l/100 km (30,3 km/l) – 5,9 l/100 km (16,9 km/l). CO₂ 76-134 gr/km. Mijdrecht, Industrieweg 48, 0297-230350 *Lees de voorwaarden op toyota.nl/5plus5. Actieperiode loopt van 19-12-2019 t/m 31-03-2020 (uiterste registratiedatum 31-05-2020). Prijs inclusief BPM, BTW en kosten rijklaar maken. Prijswijzigingen en toyota-vanekris.nl drukfouten voorbehouden. Deze aanbieding geldt niet in combinatie met andere kortingen en/of acties.

Alphen aan den Rijn

Zwanendrift 2, 0172-571437

Van Ekris Maarssen

Kometenweg 2, 0346-557000

toyota-vanekris.nl

Mijdrecht

Industrieweg 48, 0297-230350


Van bedrijfslunch tot barbecue! Keurslager van Wijk uit Nieuwkoop kan uw gasten een culinaire middag of avond bezorgen met onder andere ambachtelijke lunchbroodjes, buffet, borrelhapjes of barbecuespecialiteiten. Een Barbecue verzorgen op locatie is ook mogelijk!

! n e w u o b r e v n a Wij ga

In het volgende nummer een uitgebreide report age van onze vernieuw de slagerij!

In mei hopen wij open te gaan in een geheel vernieuwde en inspirerende Keurslagerij. Hou ons in de gaten via Facebook en onze website en blijf zo op de hoogte van onze verbouwing en mogelijkheden voor uw bedrijf. Tot snel!

Van Wijk, keurslager Kennedyplein 7, Nieuwkoop 0172-571548 www.vanwijk.keurslager.nl

Keurslager van Wijk heeft passie voor het slagersvak en dat proef je.


DEADLINE INFORMATIEPLICHT GEMIST? Controles zijn begonnen, dus regel het direct! Alle zorg uit handen.

Ontvang nu €100 korting!

Erkend energieadviseur door Rijkswaterstaat. Voorkom een boete.

Energy Department | www.edepartment.nl/korting Heeft u nog vragen? +31 (0)20 220 90 90 informatieplicht@edepartment.nl

Specialist op het gebied van effectieve beveiliging voor bedrijven en particulieren Homan Beveiliging B.V. Communicatieweg 9-7 | 3641 SG Mijdrecht | 0297 - 25 52 35 info@homan-beveiliging.nl | www.homan-beveiliging.nl

ALARMSYSTEMEN TOEGANGSCONTROLE CAMERASYSTEMEN Alarmopvolging | Onderhoud CCTV security voor beeldopslag VVE beheer Kluizen | Bouwkundige beveiliging


TE HUUR TE KOOP COMMUNICATIEWEG 3 MIJDRECHT

KANTOORGEBOUW OP RUIME KAVEL 1.335 M² + 40 PARKEERPLAATSEN • Zichtlocatie vanaf de N201 • Op korte afstand van de A2 • Gelegen op internationaal bedrijventerrein • Hoogwaardig opleveringsniveau met indeling • Deelverhuur per verdieping mogelijk

Voor meer informatie of een vrijblijvende bezichtiging, neem contact op met:

020 888 10 88 www.vanlulingbog.nl


Inhoud Reportages & Interviews 8 21 22 26 28 32 34 41 43 48 50 52

Dizzy Soederhuizen weet het zeker: ‘Groen is poen’ Event Station biedt volop duurzame oplossingen Van der Wilt: “Zonnepanelen zijn gunstige belegging Geen project te gek voor Den Ouden Wonen & Projecten RM Plants lift mee op hype ‘Urban Jungle’ Het goede werk van Stichting4Life Den Bleker breidt weer uit, nu in Bodegraven Verhuizing aanstaande voor Autobedrijf van Rijn Duurzaamheids-DNA zit bij Bébouw Midreth in het bloed Het Werkcentrum, voor alle vragen over werk TEN uit Baambrugge kan aan de bak Kerngroep Duurzaamheidspartners roept op: Doe mee!

Dizzy Soederhuizen

8

Gerard Vis

26

Hans (l) en Matthew den Bleker

34

Jan-Kees den Haan

37

Columns 23 31 37 63

René Hoogterp van Roadworks Christiaan Sijnen van Gentlemen's Place Jan-Kees den Haan van Maet Advocaten Henry Schut

En verder 15 16 20 55 58 61 62

Feiten en Cijfers Themaverhaal: Groen kan zeker nog wel poen zijn Nieuws van de clubleden Zomerspektakel komt er weer aan INTO businessclub De Venen Colofon Tips & Tricks van Switch


Editorial The beautiful everyday hustle of business

Dennis van Rijn

Fons Pompe en Ralf Dressel

Suzanne Brüll en Tjarda Schrama

Patrick Andriessen

41

43

48

50

Inspireren, verbinden en kennis delen zit in het dna van INTO business. Dat doen we door middel van storytelling. Wij leggen, zoals wij dat noemen, the beautiful everyday hustle of business vast met teksten en beelden en publiceren deze on- en offline. Mooie verhalen over passie, successen en struggelingen. Om onze ambitie kracht bij te zetten, is INTO business in een nieuw jasje gestoken. Met trots presenteren wij onze nieuwe huisstijl, website en logo. De wereld verandert en wij veranderen mee. Voor de nieuwe look is gekozen voor de kleur geel. De psychologische gedachte achter deze kleur is dat deze kleur kennis, volwassenheid en doelgerichtheid stimuleert. Wij raken geïnspireerd door echte verhalen: verhalen die raken en laten zien dat ondernemen een avontuur is met hindernissen. Dit zijn de verhalen waarnaar we op zoek zijn en die wij graag met u delen. Dat doen wij ook tijdens de bijeenkomsten voor onze relaties. Vier keer per jaar lanceren wij ons magazine en vertellen wij over ons ondernemersplatform. Wij zijn dan te gast bij een lokale ondernemer en daar wordt op ongedwongen wijze genetwerkt en gesproken over ‘the everyday hustle of business’. Deze INTO business staat in het teken van duurzaamheid en dus vol indrukwekkende verhalen van ondernemers en hun visie op groen. Wij vroegen ons af of duurzaam ondernemen nog wel resulteert in meer geld en hier gaat u ook antwoord op krijgen. Is groen poen? Veel inspirerend leesplezier toegewenst! Martijn van Dalen


‘Innoveren stopt nooit!’ Dizzy Soederhuizen

8

Dizzy Soederhuizen is betrokken bij drie bedrijven. Hij is samen met John van der Voorn aandeelhouder van Omefa en TuGeo. Daarnaast is hij oprichter en voor een kwart aandeelhouder van WARP Systems. Onder de vlag van Omefa produceert ‘duurzame Dizzy’ producten voor de plasticmarkt. WARP Systems en TuGeo zijn min of meer ontsproten uit de activiteiten van Omefa.

Spuitgietbedrijf

De duurzame zoektocht begon in 2000 toen Dizzy met zijn broer Michael Omefa overnam van zijn vader André. “Mijn vader was een handige man, die complete producten leverde”, herinnert Dizzy zich. “Dat was aan het eind van zijn carrière niet meer haalbaar.

Dizzy, die in 1988 bij Omefa begon als gereedschapsmaker, en zijn broer Michael gooiden alles over een andere boeg. Na de overname is Dizzy zich gaan bezighouden met de sales en productontwikkeling, Michael richtte zich op de administratieve en

Je kon niet meer alles doen, je moest je gaan specialiseren.” Er werd afscheid genomen van de vervuilende lakstraat en metaal. Omefa ging de toekomst in als een spuitgietbedrijf. Maar hoe kunnen we Omefa gespecialiseerd in kunststoffen voortzetten als de olie ooit op raakt, was de vraag die Dizzy bezig hield.


Recycling Omefa, dat flink geautomatiseerd is met robots, wil recycling en bio-kunststoffen dan ook zeker waar mogelijk op de kaart zetten. “We zijn een plastic producent en helpen elk jaar duizend ton kunststof de wereld in. Laten we proberen om van die duizend ton zoveel mogelijk recycle of Bio te doen. Dan doen we echt iets.” Als voorbeeld wijst Dizzy op een kledinghanger. Dat is een spuitgietproduct van aardappelzetmeel. “Als Omefa proberen wij samen met onze klanten en personeel elk jaar weer beter te scoren met biomaterialen en recycle.”

Innoveren is irritatie Innoveren is het mooiste dat er is, meent Dizzy. Innovatie is echter ook irritatie. “Als iets me irriteert, dan betekent dit dat ik iets mis. Daar ga ik dan wat mee doen.” Jaren geleden was Dizzy bezig om muurverwarming te bouwen in zijn nieuwe huis. Dat zag er echter niet uit. Het moest beter en vooral makkelijker. Hij heeft toen matten bedacht om een betere wandverwarming te creëren. Dit is later tot uiting gekomen toen hij in gesprek raakte met Juan Gordeijns, die vroeg om een lage vloerverwarmingsmat voor renovatie en natbouw. Het idee van de wandverwarmingsmat was er en die kan ook op de vloer, dacht Dizzy. Zelf was Juan een droogbouwsysteem aan het ontwikkelen. Zo is het SpeeTile en SpeeTherm systeem van WARP

Systems min of meer ontstaan. “We hebben toen WARP Systems opgezet, zodat Omefa de matten kan produceren voor WARP Systems.”

Coverstory

logistieke kant. De eerste bijeenkomsten over biomaterialen werden bezocht. Recycling was nog onmogelijk te verkopen aan klanten als Nike en Sony. In die tijd werd ook het pand van Van der Peet, de aardappelwagenbouwers, overgenomen: 2.200 m² dak geschikt voor zonnepanelen was al snel een wens voor dit pand met uitzicht op de natuur van Nieuwkoop. Nu, 14 jaar later, is de wens van zonnepanelen uitgekomen en vragen klanten aan Omefa welke soorten Bio of recycle geschikt zijn voor hun producten.

Vloerverwarming (ook wand- en plafondverwarming) aanleggen is voor veel mensen iets engs, terwijl dat in de ogen van Dizzy helemaal niet zo is. “Wij hebben een systeem bedacht dat heel simpel is. Ons doel is, dat WARP Systems zoveel mogelijk vierkante meters in Nederland kan plaatsen, zodat Nederland een betaalbare energiezuinige verduurzaming en energietransitie aankan. In welk tempo dit gaat, durf ik niet te voorspellen. De politiek is en blijft een onzekere factor.”

DIZZY SOEDERHUIZEN GENIET ERVAN OM VANUIT OMEFA IDEEËN TE VERTALEN NAAR PRODUCTEN In 2013 besloot Michael een andere uitdaging aan te gaan. John van der Voorn is er toen bijgekomen. “Ik kende John al”, vertelt Dizzy. “Hij had hier al verschillende stages gelopen en zich bij andere bedrijven bewezen. Sindsdien ben ik met John op touw en dat is een ontzettend leuke samenwerking.” John draait sinds een jaar of twee TuGeo erbij. WARP Systems is een handelsbedrijf, waar medeoprichter Joop Voogt de directie voert. Michael is ook actief bij WARP Systems. “Ik ben weer terug op mijn honk. Ik ben lekker aan het innoveren en nieuwe producten aan het ontwikkelen”, geeft Dizzy aan. Walraven in Mijdrecht is ook een goede klant van Dizzy. Als hij iets nieuws ontwikkelt, heeft het zijn stille voorkeur om dit voor deze drie bedrijven te doen. Sinds een jaar of twee begeeft TuGeo zich in de wereld van de geothermie. Daar komen, behalve de buis, kunststofproducten aan te pas om aardwarmte naar boven te halen. Deze producten worden bij Omefa ontwikkeld en geproduceerd, maar door TuGeo in de markt gezet.

9


Coverstory

Geregeld krijgt Dizzy aanvragen om een idee te vertalen naar producten. “De wereld van innovatieland is heel erg leuk. Innoveren stopt nooit, er komen altijd weer mensen met ideeën. Het is heel leuk werk om die ideeën te vertalen naar producten, 3D prints, tekeningen, calculaties en een businessmodel optuigen. Dan blijf je je ook vernieuwen. Ik zie mezelf niet alleen maar vloerverwarming verkopen. Joop is daar veel beter in. Laat mij maar producten ontwikkelen, dan ben ik weer happy. Ik ben meer de doener met innovatieve ideeën, maar ik heb wel mensen om me heen nodig die bedrijfskundig zijn. Daarom werk ik ook graag samen met John en Joop.”

Duurzaamheidcentrale TuGeo en WARP Systems, die allebei hard groeien, bevinden zich in de Duurzaamheidcentrale aan de Constructieweg in Nieuwkoop. Op een gegeven moment kregen Dizzy en John te horen dat ze uit moesten zien naar een andere locatie, want dit pand zou in de verkoop gaan. Na beraad werd besloten om dat pand aan te kopen en in de kleuren van WARP Systems (groen en zwart) te schilderen. “WARP Systems is een verkoopbedrijf en dat moet er goed uitzien.” Dizzy kwam erachter dat de URL duurzaamheidcentrale.nl nog beschikbaar was. Die domeinnaam heeft hij meteen vastgelegd en de letters op de gevel aangebracht. “Het is niet zo dat dit van tevoren allemaal al op papier stond. Met

de naam geven wij aan dat dit een pand is waar wij duurzame producten fabriceren en verkopen.” Het dak ligt inmiddels vol met zonnepanelen en overal zijn de systemen van WARP geïnstalleerd. De Duurzaamheidcentrale is min of meer bedacht voor Nieuwkoop, de woonplaats van Dizzy. Hij geeft onmiddellijk toe dat er een financieel gewin achter zit, maar dat het ook iets idealistisch heeft. “Ik vind dat we met z’n allen moeten verduurzamen. Ik heb echter mijn twijfels bij de verhalen dat verduurzamen zoveel geld moet kosten. Ik zou dat per huizenblok gaan doen: isoleren, muurverwarming aanbrengen op een goedkope en eenvoudige manier en daar warmtepompen aan koppelen. Dat hoeft helemaal niet zo duur te zijn. Dat willen we met die Duurzaamheidcentrale brengen, maar dan wel het liefste met TuGeo-buizen in de grond voor de aardwarmte en de systemen van WARP Systems voor vloer-, wand- en plafondverwarming. Als dat ook een uitwerking heeft op andere gemeenten, dan zou dat heel leuk zijn.” Met Bodegraven worden nu de eerste stappen gezet. Elk bedrijf wordt wel geconfronteerd met de vraag waar ze naar toe moeten gaan qua duurzaamheid. Als spuitgieterij vormt Omefa daarop geen uitzondering. “Het word je bijna opgelegd”, stelt Dizzy.

10


Dan kan ik ’s avonds in de spiegel kijken en zeggen dat ik er in ieder geval mijn best voor heb gedaan.”

Coverstory

Plastic zit altijd in het verdomhoekje. Daar valt wel iets voor te zeggen, maar Dizzy komt met een tegenwerping. “Zijn wij als producent de vervuilers of zijn het de mensen die hun vuilniszak in de sloot gooien? Neemt niet weg dat als wij onze producten van bio of recycle kunnen maken, dan hebben wij die slag alvast gewonnen. Van onze kunststoffen is 60% al van hoogwaardige recycle of biomateriaal.

Omefa Transportweg 4, 2421 LS Nieuwkoop 0172 – 572 149 info@omefa.nl www.omefa.nl

‘Dat keurmerk zegt iets over de performance van je bron’ TuGeo is een in Nieuwkoop gevestigd bedrijf dat zich met haar producten richt op de wereld van de geothermie. In hoofdlijnen vervaardigt het bedrijf twee producten: een sonde voor aardwarmte en de groutbuis.

TUGEO STREEFT KOMO KEURMERK VOOR HET HELE SYSTEEM NA

John van der Voorn

“Onze klanten boren een gat, variërend tussen de 70 en 200 meter”, legt John uit. “Daar laten ze een sonde in zakken. Dat moet je zien als een buis met een bocht en een retour. Om die sonde van bungelen te weerhouden en om de warmte- en koude-overdracht te kunnen verbeteren, moet die sonde beschermd worden. Daartoe hebben we de groutbuis van recycle materiaal ontwikkeld.”

Sondes Zo’n anderhalf jaar geleden investeerden Dizzy Soederhuizen en John van der Voorn, allebei directeur/eigenaar van Omefa, in een nieuw bedrijf. TuGeo is oorspronkelijk samen met een partner opgezet. Sinds juni 2019 heeft John de dagelijkse leiding als directeur, naast zijn activiteiten voor Omefa, op zich genomen.

Eind vorig jaar kreeg John de vraag of TuGeo ook sondes kon maken. “Op het gebied van sondes leveren we een compleet pakket producten van hoge kwaliteit. Zoals sondes van 32 en 40 mm uitgevoerd als enkele lus, maar ook als dubbele lus. We leveren elke gewenste lengte om de eindgebruiker het

11


optimale rendement te laten behalen. Daar boeken we nu veel resultaat mee.” Inmiddels heeft het bedrijf een vertegenwoordiger voor 2,5 dag per week aangetrokken. Doelstelling van TuGeo is de boormeesters tegemoet te komen, zodat zij hun werk makkelijker kunnen uitvoeren. “Er is een groot tekort aan boormeesters”, heeft John ervaren. “Hoe meer bronnen zij per dag kunnen doen dankzij onze tools, des te makkelijker wordt het voor hen.”

TuGeo 180 bocht Zo is ook de TuGeo 180 bocht ontstaan. “Om het inzakken in de grond zo makkelijk mogelijk te laten verlopen, hebben wij een speciaal voor ons ontworpen voet in ons assortiment opgenomen. Deze wordt in eigen beheer gemaakt. Gecombineerd met het zakgewicht van TuGeo zorgt dit voor een zo soepel mogelijke inbreng.” Momenteel zet John zich in om het KOMO

12

keurmerk te verwerven voor het totale systeem van TuGeo. “Dit keurmerk geeft niet alleen de levensduur garantie van 50 jaar, maar zegt ook iets over de performance van je bron, namelijk de optimale doorstroming”, verklaart John. Met een standaardvoet haal je dat keurmerk niet, want dan heb je te weinig flow. De door TuGeo ontwikkelde bocht haalt die flow wel. Het is de bedoeling dat TuGeo dit kwartaal KOMO keur op het systeem krijgt. Daarmee zou TuGeo de eerste geothermische systeemproducent in Nederland zijn en de tweede in Europa. “Dat biedt een gigantisch perspectief en veel marktpotentie”, stelt John met genoegen. Hij kan niet wachten totdat het KOMO keurmerk daadwerkelijk is toegekend.

TuGeo B.V. Constructieweg 3, 242 LN Nieuwkoop 0172 – 796 726 info@tugeo.nl www.tugeo.nl


Coverstory

‘Koelen via het plafond is enorm comfortabel’ WARP Systems bestaat inmiddels zeven jaar. Het in Nieuwkoop gevestigde bedrijf is dé specialist op het gebied van vloer-, wanden plafondverwarming. In de showroom en het kantoor in Nieuwkoop is te zien dat het systeem vlak tegen de oppervlakte zit. Algemeen directeur Joop Voogt spreekt van een laag van 3 millimeter. “Doordat er maar een dunne laag tussen zit, reageert het systeem veel sneller in vergelijking met de traditionele systemen. Daar zit altijd nog een dikke laag zandcement tussen de bron en het oppervlak.” Samen met Dizzy Soederhuizen, Michael Soederhuizen en Juan Gordeijns ontwikkelde Joop het innovatieve dunne verwarmingssysteem. WARP Systems werd in 2013 opgericht met vier aandeelhouders, van wie er momenteel twee (Michael en Joop) dagelijks actief zijn met WARP Systems. In datzelfde jaar werd voor het eerst een beurs gedraaid. “We wilden kijken wat de markt er van vond. Ons systeem onderscheidt zich van traditionele vloerverwarmingssystemen doordat het zo dun is en heel dicht tegen de oppervlakte aan zit.”

WARP SYSTEMS, HET MEEST VEELZIJDIGE EN COMPLETE SYSTEEM OM RUIMTES TE VERWARMEN ÉN KOELEN Bij Omefa werd de personeelsingang omgebouwd tot een eigen kantoor met twee bureaus en een eigen opgang. “Er zat zoveel potentie in. Daar moesten we fulltime tijd in gaan stoppen”, legt Joop uit. Aanvankelijk was hij de enige werknemer van het bedrijf, maar al snel volgde personele uitbreiding. Momenteel zijn er zo’n twintig mensen

TEKST Martin Hoekstra | FOTO'S Michel ter Wolbeek

Joop Voogt

actief voor WARP Systems. Halverwege 2018 is het bedrijf verhuisd naar de Duurzaamheidcentrale, dat geschilderd is in de huisstijlkleuren van WARP Systems: zwart en groen. Zwart is de kleur van de SpeeTile matten van de verwarmingssystemen, groen de kleur van de buizen van de systemen.

Blijven innoveren Joop vindt het belangrijk om feeling te houden met de werkvloer. Dan weet je wat er speelt en waar medewerkers en klanten tegen aanlopen. “Daardoor kunnen we continu blijven innoveren en brengen we elk jaar nieuwe oplossingen, producten en tools op de markt, omdat er een uitdaging ligt om iets eenvoudiger en sneller te kunnen doen.”

13


WARP Systems richt zich op professionals én particulieren. Dat is ook de reden dat het bedrijf aanwezig is op zowel particuliere als professional beurzen. “Je moet de installateur helpen met het creëren van vraag en het toepassen van nieuwe technieken en innovatieve producten”, vertelt Joop. “Als ze eenmaal ons systeem gebruikt hebben, dan blijven ze het toepassen.” Dit neemt niet weg dat WARP Systems de verwarmingssystemen ook zelf kan installeren. Daar zijn de SpeeTeams voor opgezet, waarvoor zowel vaste medewerkers als zzp’ers ingezet worden. “Het is geen doel van ons om het grootste installatiebedrijf van Nederland te worden. Uiteindelijk willen we dat de professionals het systeem aanleggen en dat wij als ontwikkelaar en producent de systemen verkopen. Daarvoor bieden we ook trainingen voor professionals aan.”

Koelen In de eerste jaren van WARP Systems draaide het vooral om vloerverwarming. Later werd wandverwarming toegankelijker. “Met de komst van Nederland van het gas af, zijn mensen gaan inzien dat ze met

14

plafondverwarming niet alleen kunnen verwarmen met stralingswarmte (net als de zon), maar ook kunnen koelen. Koelen via een plafond of een wand is veel comfortabeler dan koelen via de vloer. Het comfort dat je in de winter hebt met vloerverwarming, raak je compleet kwijt wanneer je met de vloer gaat koelen. Immers, dan loop je de hele dag over een relatief koude vloer. Sinds twee jaar zien we dat met de warmtepomptechniek steeds meer mensen kiezen voor plafondverwarming.” De systemen van WARP Systems zijn laagtemperatuursystemen, die perfect aansluiten op het reduceren van de CO2uitstoot; een klimaatbewuste oplossing. “Als je nu een Cv-ketel hebt en je moet straks van het gas af, dan heb je in ieder geval een toekomstbestendig systeem liggen dat ook geschikt is voor een warmtepomp, zonneboiler of elk ander type energiebron.” WARP Systems B.V. Constructieweg 1, 2421 LN Nieuwkoop 0172 - 574 955 sales@warp-systems.nl www.warp-systems.nl


Feiten & Cijfers

Volgens het GDindex, het kompas voor de duurzame gemeente, scoort De Ronde Venen zeer goed op het gebied van onderwijs. Op een zestal punten scoren ze zeer slecht, waaronder woonlasten, vervoerswijze en natuur. Nieuwkoop doet het beter, zij scoren op liefst 5 punten een ‘zeer goed’. Op het gebied van lucht, veiligheid en energiegebruik kan het haast niet beter. Dat geldt helaas niet voor water,

Er bestaan meer dan 70 definities van Duurzaamheid.

hernieuwbare energie en CO2 woningen. Op die punten scoort de gemeente zeer slecht.

In De Venen zijn er in totaal 36 naamdragers met de achternaam “Groen”. Er zijn ook mensen in Nederland met de achternaam “Poen”. In totaal zijn dat 181 mensen, maar daar woont niemand van in De Ronde Venen of Nieuwkoop.

Nederland behoort tot de landen in Europa waar het meest wordt gerecycled. Met 1700 kilo gerecycled afval per persoon staat Nederland op de derde plaats in de EU. Luxemburg gaat dik aan de leiding. In 1980 verscheen voor het eerst een beleidsdocument over natuurbescherming waarbij het woord ‘duurzaamheid’ zelfs in de ondertitel stond. In die tijd werd duurzaamheid dus met name gebruikt in de context van natuurbescherming en biodiversiteit.

15


Groen kan zeker nog wel poen zijn


De provincies Utrecht, Zuid-Holland en Noord-Holland maken sinds 1 januari van dit jaar uitsluitend gebruik van duurzame energie. Zij krijgen hun energie niet meer via het Rijk en kopen zelf hun energie in bij duurzame leveranciers. Zo zetten zij een belangrijke stap richting de doelstelling om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Onze regio moet echter meer doen om deze stip aan de horizon te bereiken. Sterker nog, ook voor de tussenstappen dreigt de deadline niet te worden gehaald. Zo willen we in 2030 de uitstoot van broeikasgassen met 49% reduceren. Volgens het Plan Bureau Nederland liggen we behoorlijk achter op schema. Hoe dat komt? Uit onderzoek door KPMG blijkt dat de ondervraagde CEO’s het veranderende klimaat zien als het grootste risico voor hun onderneming. Verder komt naar voren dat er weinig tot geen aandacht wordt besteed aan risico's en kansen voor het klimaat in de jaarverslaggeving. Wat ook opvalt is dat mensen de klimaatsveranderingen als grote bedreiging zien, maar er desondanks maar weinig aan doen. Conclusie: als we op deze manier doorgaan, zal de temperatuur op aarde in deze eeuw vier graden stijgen. De stijgende zeespiegel vormt een grote bedreiging voor Nederland en elders in de wereld zal hevige droogte ontstaan, die honger en branden tot gevolg hebben.

Vervuilers Door de uitbraak van het Coronavirus liggen de productie en luchtvaart in China op een laag pitje. Uit cijfers blijkt dat mede hierdoor

Groen is Poen

Ondernemers moeten het duurzame verschil maken wereldwijd een stuk minder CO2 wordt uitgestoten. Een gek voorbeeld, want het is natuurlijk allesbehalve goed wat er gebeurt, maar het toont aan hoe groot de impact van bedrijven is op het milieu. In Nederland zijn bedrijven goed voor ongeveer 80% van de uitstoot van broeikasgassen. Vijf bedrijven uit ZuidHolland en vier bedrijven uit Noord-Holland staan in de top-15 van meest vervuilende bedrijven. Echter, niet deze provincies maar Zeeland, Groningen en Limburg zijn de drie meest vervuilende provincies van ons land. De provincies Utrecht en Noord-Holland zijn de groenste provincies van Nederland. Zuid-Holland volgt als derde, doch op eerbiedwaardige afstand.

Ambities Een groot verschil zit in het verbruik van stroom in de provincies. In de noordelijke provincies zijn de huizen slechter geïsoleerd en is het gebruik van energie groter. Een ander belangrijk punt is het openbaar vervoer. Voor het milieu is het van belang dat mensen meer met het openbaar vervoer reizen. Verschillende onderzoeken duiden echter aan dat dit niet het favoriete vervoersmiddel is van de Nederlandse bevolking. ZuidHolland wil het gebruik van openbaar vervoer stimuleren en ziet het beter bereikbaar maken van de steden in de provincie als één van de belangrijkste taken. Daarnaast heeft de provincie de ambitie om in 2030 het busvervoer volledig emissievrij

17


Groen is Poen

te maken. Voor nu beweegt het transport in Zuid-Holland zich nog voor het grootste deel op fossiele energie. Hier moet verandering in komen. Het gebruik van het openbaar vervoer in de provincie Utrecht blijft ink stijgen en dit heeft voordelen voor het milieu. De toekomstvisie van ov-bedrijven in de randstad is dat mensen snel en gemakkelijk van deur tot deur kunnen komen. De voorspelling is dat het openbaar vervoer het de komende jaren tot 40% drukker krijgt. Een grote ergernis is de drukte in de treinen. Het is tijdens de spits bijna onmogelijk om een zitplaats te krijgen en dit is ook een reden dat velen voor langere afstanden liever de auto pakken. Het moet wel aantrekkelijk zijn voor mensen om het openbaar vervoer boven de gemakzuchtige auto te kiezen. In 2019 kwamen cijfers naar buiten die aantoonden dat het Nederlandse ov het duurste van de hele Europese Unie is. Gemiddeld betalen wij 35% meer dan onze buurlanden. Er is dus nog werk aan de winkel om het openbaar vervoer aantrekkelijker te maken.

Grote kostenpost Dat grote multinationals en bepaalde bedrijfssectoren een grote impact hebben op het milieu is wel duidelijk. De vraag is dan ook of het zin heeft voor kleinere organisaties om aan verduurzaming te doen? Zeker wel. Ook MKB-ondernemingen kunnen een duurzame bijdrage leveren aan de samenleving. Het is begrijpelijk dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet en niet weet waar te beginnen. Begin klein door bijvoorbeeld duurzame koffie en thee te introduceren, kies voor groene stroom en maak gebruik van milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen. Wil je het groter aanpakken? Dan kun je denken aan het beter isoleren van je bedrijfspand zodat het gebruik van verwarming en airconditioning verminderd. In sommige gevallen kun je subsidie van de overheid ontvangen voor de investering

18

HAN VAN BLOKLAND, EIGENAAR VAN VILLA OLDENHOFF EN HOTEL DE WITTE DAME

Wat doe je met jouw bedrijf aan duurzaamheid? Van onze ouders hebben we al geleerd zuinig te zijn op onze spullen en onze omgeving. Licht uit doen, verwarming laag. Dat is ook duurzaam. Verder stoken we groen (pellets) en leven we in de natuur. We hebben beleid over duurzaam gebruik van hotelspullen, (recycling zeepjes, wasjes beperken etc). We willen het wel comfortabel hebben voor de gasten, daar doen we geen concessies aan, maar dat strijd niet met elkaar. Is duurzaamheid een must om straks nog orders te krijgen? Wat versta je onder duurzaamheid? Ik vind dat een containerbegrip. Voor ons is het geen must, denk ik. Het is een prĂŠ, maar het is ook goed voor onszelf. Duurzaam betekent namelijk ook besparing. Criticasters zeggen dat de natuur zelf een oplossing bedenkt. Anderen zeggen dat de klimaatdreiging een broodje-aapverhaal is. Wat vind jij? Wetenschappers zeggen dat de (snelle) opwarming van de aarde mede of vooral aan de mens te danken is. Maar het boeit niet. Het verminderen van de uitstoot van vervuilende emissies en het zuinig gebruiken van de aarde is iets wat wij allemaal zouden moeten willen, toch? Wel blijven lachen en relativeren natuurlijk, we hopen het vooral ook gezellig te maken!


Groen is Poen

hiervan. Uiteindelijk zal de investering ook terugverdiend worden door lagere energiekosten. Bedrijven die investeren in energiebesparende bedrijfsmiddelen kunnen een deel aftrekken van de fiscale winst.

Marketinginstrument

VINCENT KUIJF, BEDRIJFSLEIDER BIJ WED. J. DE BRUYN & ZN. B.V.

Wat doe je met jouw bedrijf aan duurzaamheid? Duurzaam vertaalt zich bij ons als, zo efficiënt mogelijk rijden met de zuinigste en schoonste vrachtwagens. Klanten hebben bij ons de keus om tegen een meerprijs tot 80% CO2 te besparen. Het gebruik van energie reduceren wij zoveel mogelijk door gebruik van led. Wij vinden het belangrijk dat ons personeel uitgerust, met plezier en vol zelfvertrouwen aan het werk gaat, daarom is een goede opleiding en veilige begeleiding van personeel belangrijk. Is duurzaamheid een must om straks nog orders te krijgen? Duurzaamheid wordt steeds zwaarder beoordeeld in het verkrijgen van orders. Criticasters zeggen dat de natuur zelf een oplossing bedenkt. Anderen zeggen dat de klimaatdreiging een broodje-aapverhaal is. Wat vind jij? De natuur vindt zelf geen oplossing op korte termijn, we zullen de bedreiging van het klimaat zoveel mogelijk moeten beperken.

Bedrijven zijn zich steeds meer bewust van het belang van duurzaamheid en vinden het ook belangrijk dat de onderneming waarmee zij zaken doen maatschappelijk verantwoord ondernemen. Uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen bleek dat de loyaliteit van klanten groter is bij maatschappelijk verantwoorde bedrijven. Daarnaast geven mensen aan dat ze bereid zijn meer te betalen als de producten of diensten duurzaam zijn. Vooral voor millennials en de generatie-Z zijn duurzame bedrijven belangrijk. Deel dus vooral wat jouw bedrijf allemaal doet aan duurzaamheid. Duurzaamheid is een maatschappelijke trend geworden. Totdat het ons is gelukt milieuschade te beperken zal duurzaamheid een hot topic zijn. Als je hier als ondernemer goed op inspeelt en een mooie campagne weet te maken rondom het onderwerp, dan heb je een campagne waar je op lange termijn baat bij hebt.

Groen is poen Eindoordeel: groen kan zeker poen zijn. Verdiep je in de mogelijkheden voor jouw bedrijf en kijk ook hoe je de dagelijkse bezigheden kunt verduurzamen. Doe mee aan meatless monday, één dag in de week geen vlees eten is wel te doen toch? Douche niet langer dan vijf minuten en probeer kouder te douchen (koud douchen is ook nog eens super gezond). Uiteraard zijn er nog andere manieren om duurzamer te leven. Meer tips? Neem dan een kijkje op de website www.milieubewust.nl.

TEKST Lia Larsen

19


Businessclub nieuws

Het totaalconcept van INTO business De Venen bestaat uit het zakelijk kwartaalmagazine en INTO businessclub De Venen. Deze club biedt de leden diverse extra mogelijkheden, zowel online als offline. De kosten bedragen € 295,- ex. btw per jaar. Wat kunt u daar allemaal voor verwachten? •

Toegang tot vier verzorgde netwerkbijeenkomsten per jaar, waarbij de lancering van het magazine centraal staat.

Logo en contactgegevens vermelding in het magazine op INTO businessclub De Venen ledenpagina, waarvan de eerste keer extra uitgelicht.

Zes keer per jaar de gelegenheid om een persbericht/nieuwsbericht te laten plaatsen op www.intobusiness.nu

Een uitgebreid online bedrijfsprofiel.

De mogelijkheid om kosteloos in elk magazine kort nieuws over uw bedrijf te publiceren.

Geïnteresseerd? U kunt zich aanmelden door een mail te sturen naar martijn@intobusiness.nu We heten u van harte welkom bij de INTO businessclub De Venen!

ReVe Bestrating en Tuinaanleg is een unieke samenwerking aangegaan met G. de Haan en Zn. De diensten die G. de Haan en ReVe Bestrating leveren, sluiten naadloos op elkaar aan, van grondstof tot uitvoering.

ESH Media, de specialist in buitenreclame, is verhuisd! Het nieuwe adres is: Kromwijk 4a, 3442 AG in Woerden. Benieuwd naar het resultaat? Kom gerust langs voor een lekker bakkie koffie! www.eshmedia.nl

Autobedrijf van Rijn gaat dit jaar haar dienstverlening uitbreiden; Truck en Trailer Service. Nu nog aan de Rendementsweg, medio 2020 aan de Productieweg 3 te Mijdrecht. We bieden al o.a.: APK, Tachograaf en onderhoud aan.

Naast de uitbreiding en verbouwing van ons kantoor en de aanpassing van ons logo is ook de nieuwe website klaar: www.mdbfinancieel.nl. Neem gerust een kijkje of kom langs voor een vrijblijvend gesprek op de Veenweg 158A in Mijdrecht.

Hafkamp Groenewegen gerechtsdeurwaarders te Amsterdam zal ook dit jaar weer als hoofdsponsor van de Ronde Venen Marathon haar sportieve steentje bijdragen. Hafkamp Groenewegen gerechtsdeurwaarders staat voor sportief incasseren en sportief presteren! Tot ziens op 14 november 2020.

20

Benieuwd of het bedrijfsmiddel waar jij op aast geschikt is voor lease? Marvin van der Lee is Accountmanager Bedrijven bij Rabobank en kijkt graag met jou naar de mogelijkheden voor Rabo Lease. Marvin is bereikbaar op: 0348 - 427 005.


Reportage

(On)bewust duurzaam ondernemen met evenementen Event Station uit Mijdrecht is dagelijks bezig met adviseren en integreren van duurzame oplossingen voor evenementen groot of klein. “Als je als toonaangevend evenementenbureau wilt blijven verduurzamen, moet je steeds stappen blijven zetten”, vertelt John den Hollander, eigenaar van Event Station die nationaal en internationaal corporate events organiseert. “Stappen die leiden tot concrete innovaties op het vlak van klimaatneutraal, circulair en eerlijk ondernemen. Die innovaties beginnen vaak bij bewustwording, inspiratie en advies om toekomstbestendige ambities samen waar te maken. En uiteindelijk ontstaat daar ook weer business uit.”

Grote impact De impact van de evenementenbranche op het milieu is vrij groot. Bezoekers leggen grote afstanden af, er is sprake van veel energieverbruik en er wordt veel afval geproduceerd. Om juiste keuzes te maken zijn een aantal simpele stappen al veel betekenend. • Bewust maken van bezoekers en leveranciers • Evenementen lokaal organiseren en inzetten lokale leveranciers/medewerkers • Nadenken over het hergebruik van materialen en de diverse afvalstromen. • Energieverbruik en daarbij kritisch kijken wanneer je wat gebruikt en hoe lang. • Catering met biologische en lokale producten van het seizoen • Maak het leuk om duurzaam te zijn (afval inzamelen, carpool wedstrijd, etc.)

TEKST Event Station | FOTO Karen Steenwinkel

John den Hollander

• Stimuleer reizen met openbaar vervoer of carpool naar je event • Produceer en communiceer zoveel mogelijk digitaal John: “Door het versnellen en implementeren van duurzame veranderingen en daarbij gebruik te maken van de massa, zijn wij allemaal in staat om de positieve veranderingen in gang te zetten die nodig zijn om de vele uitdagingen van de toekomst aan te kunnen.” Hij vervolgt: “Einstein zei ooit: ‘Je kunt een probleem niet oplossen met de denkwijze die het heeft veroorzaakt.’ Laat dit het moment zijn om onze denkwijze bij te stellen en een positieve impact te maken. Met evenementen die niet alleen succesvol zijn in de uitvoering, maar zeker ook in de voorbereiding en de afhandeling ervan. Dat is beter voor ons eigen welzijn, en voor het welzijn van de toekomstige generaties.” Meer info: www.eventstation.nl Event Station Stationsweg 18, Mijdrecht 0297 - 28 72 56 welkom@eventstation.nl www.eventstation.nl

21


Iedereen aan de warmtepomp? Roeland van der Wilt en Michiel Stolk

Gasloos in 2040. Dat is de ambitie van gemeente De Ronde Venen. Bij nieuwbouwwoningen wordt geen gasleiding meer aangelegd. Maar hoe doen we dat met bestaande bouw? En wat zijn de alternatieven? Warmtepompen? Zonnepanelen? Waterstof? Roeland van der Wilt en Michiel Stolk van Van der Wilt Installatietechniek denken graag mee over duurzame alternatieven voor de toekomst. De energietransitie gaat razendsnel. Er zijn strenge doelen op het gebied van milieu. De gaskranen gaan na verloop van tijd dicht en naar duurzame oplossingen wordt naarstig

22

gezocht. Roeland, Michiel en hun team volgen de ontwikkelingen op de voet. “Wij zijn niet meer uitsluitend de installateur van cv-ketels, maar plaatsen ook zonnepanelen, warmtepompen en airconditioning’’, stelt Roeland. “Daarnaast verzorgen wij steeds meer sanitaire installaties; dus waar een badkamer moet worden geplaatst, nemen wij ook het loodgieterswerk voor onze rekening. Desgewenst regelen wij het complete traject van de sloop van de oude badkamer of toilet tot aan de oplevering van de nieuwe badkamer, inclusief de werkzaamheden van de stukadoor en tegelzetter.’’


"De aanschaf van de zonnepanelen is binnen aanzienlijke tijd terugverdiend en dan is groen echt wel poen." Voor de zakelijke markt voorziet Van der Wilt voornamelijk in onderhoud- werkzaamheden aan en vervangen van verwarmingsinstallaties en koelinstallaties als airconditioning.

Energie neutrale woning Een van de projecten waar Van der Wilt heel trots op is, is een particuliere opdracht aan de Van Baaklaan in Wilnis. “Daar hebben wij een bungalow helemaal energieneutraal gemaakt’’, vult Michiel aan. Sinds 1 januari 2019 is hij officieel vennoot van Van der Wilt Installatietechniek. “De bewoners maken nu gebruik van een warmtepomp en de zonnepanelen op het dak zorgen voor het opwekken van elektriciteit wat deels terug geleverd wordt aan het elektriciteitsnet. Dat maakt dat deze woning nu geen energierekening meer heeft.’’

Iedereen aan de warmtepomp? Over een aantal jaar komt er geen gas meer uit de gaskraan, dus naar alternatieven moet worden gezocht. “Een van de alternatieven is de warmtepomp’’, stelt Roeland. “Je kunt het vergelijken met een omgekeerde koelkast die je huis verwarmt met een lage temperatuur. Een warmtepomp onttrekt warmte aan je huis, van zonnepanelen op het dak, uit de bodem of uit oppervlaktewater. Die warmte wordt

TEKST Rosanne Kok | FOTO Kevin Middelkoop

gebruikt voor de verwarming en voor warm water. Omdat het systeem bij het verwarmen van het huis relatief weinig elektriciteit gebruikt, geeft het een veel lagere CO2uitstoot. Niet elke woning is geschikt voor de plaatsing van een warmtepomp, maar dat onderzoeken we graag.’’

Reportage

Van der Wilt werkt zoveel mogelijk regionaal. “Wij zijn de lokale partner voor de mensen uit de buurt. Wie goed oplet op de weg, ziet ook overal busjes van ons rijden. Juist die lokale binding vinden wij belangrijk. We kennen onze klanten en onze klanten kennen ons. Heb je storing in de cv-ketel of zijn er andere dringende zaken? Wij zijn alle dagen van de week bereikbaar.’’

In 2019 zijn er meer ketels verkocht dan in de jaren daarvoor. Dat blijkt uit verkoopcijfers van de fabrikanten. “Pas in 2040 gaan we van het gas af, dus zo’n nieuwe ketel aanschaffen kan wat dat betreft nog makkelijk. Toch zullen we allemaal in de komende jaren moeten bedenken welke alternatieven we gaan hanteren. Niemand wil straks in de kou zitten.’’ De Mijdrechtse ondernemers vermoeden niet dat we allemaal een warmtepomp zullen aanschaffen. “Dat gaat ook niet’’, zegt Michiel. “Daarop is het elektriciteitsnet niet berekend. Ik geloof in een combinatie met waterstof. Op dit moment zijn de ontwikkelingen nog niet ver genoeg om dat groots in te zetten, maar dat wordt anders over een aantal jaar. De infrastructuur is daar wel op berekend omdat een groot deel van de huidige gasleidingen voor waterstof kan worden gebruikt. Er komen hoe dan ook heel grote veranderingen aan.’’

Zonnepanelen als belegging Roeland ziet op dit moment de grootste kansen voor de aanleg van zonnepanelen op daken van woningen. “Dat is nu de meest gunstige belegging van je spaargeld die je kunt doen’’, zegt hij. “Op een spaarrekening levert het geld op dit moment niets op. De aanschaf van de zonnepanelen is binnen aanzienlijke tijd terugverdiend en dan is groen echt wel poen.’’ Van der Wilt Communicatieweg 12 3641 SE Mijdrecht www.vderwilt.nl 0297-284295

23


SPONSOR DE CLUB EN ZET KINDEREN NIET BUITENSPEL

SAMEN SCOREN VOOR EEN GEZONDE VERENIGING

Sponsormogelijkheden waarmee uw bedrijf écht gaat opvallen •

Reclamebord

Vlag

Spandoek

Voetbalkleding

Advertentie

En onze uitgebreide sponsorpakketten

Bekijk onze uitgebreid e sponsorpa kketten op svargo n.nl/ business

Voor meer informatie en de mogelijkheden Schoonderwoerd:-06-50806592 bel je met Peter Schoonderwoerd 06 50 806 592 commercielezaken@svargon.nl

svargon.nl/business

Zuiderwaard Plevierenlaan 23, Vinkeveen, zwmc.nl

Apotheek De Ronde Venen Hoofdweg 6a Mijdrecht Apotheek Mijdrecht Hofland 48 Mijdrecht

Dorpsstraat 65, Wilnis, wdmc.nl

Huisarts Diëtist

Apotheek Service Fysiotherapie Cosmetisch Arts Dermatoloog Huid Praktijk Ouderen Specialist

Bloedprikdienst

Verloskundige

Apotheek Wilnis Dorpsstraat 65 Wilnis Apotheek Vinkeveen Plevierenlaan 23 Vinkeveen Apotheek Jumbo Molmlaan 2 Wilnis

Natuur Geneeskunde

Binnen 2 uur uw medicijnen afhalen aan de balie, 24/7 automaat of GRATIS thuisbezorgd


Ondernemers zijn het er bijna allemaal over eens: 'dat je anno nu toch écht iets met video moet doen'. Dat klopt helemaal. Toch zien velen beren op de weg. Te lastig, te duur, te veel gedoe... Ruim 13 jaar produceer ik verschillende soorten videocontent. Dus ja, ik ben 100% overtuigd van de waarde (en ROI) van video. Waarom ook jij gisteren met online videomarketing had moeten beginnen, leg ik je dus graag uit. Hoeveel uur video kijk je per dag? En hoeveel uur lees je? Vergelijk alle tijd waarin je bewegend beeld ziet op Facebook, RTL XL, YouTube of Netflix met de momenten dat je een artikel leest of een reclamefolder bekijkt, en je weet dat video niet mag ontbreken in je marketingstrategie. Mensen zijn van nature visueel ingesteld. Bewegend beeld prikkelt, bij jong en oud.

Scoren met video Je ziet bewegend beeld op tv, en ook steeds meer online. Social media en andere apps richten zich in toenemende mate op videocontent. 84% van al het internetverkeer bestaat inmiddels uit video! Voeg je (social) video aan je marketingmix toe, dan bereik je een groter publiek. Mensen zijn ook eerder geneigd een video te liken of delen dan een stuk tekst. Gaat je video viral, dan kun je rekenen op gigantisch veel (kosteloze) aandacht voor jouw bedrijf of product. De kans op aankoop van een product is vele malen groter na het bekijken van een productvideo. Dat heeft te maken met het feit

TEKST Rene Hoogterp | FOTO Michel ter Wolbeek

Column

RENE HOOGTERP

Video: waardevol en duurzaam communicatiemiddel

dat je sommige zaken alleen maar kúnt vertellen met een video. Denk aan een instructie van een apparaat of een bepaalde beweging. En: emoties in bewegend beeld leiden tot meer herkenning en dus binding met het product. Emotie verkoopt!

‘Relevantie’ is sleutelwoord Consumenten beslissen in een split second of een video interessant is. Zo niet, dan swipen ze meteen door naar de volgende. Wanneer je energie, tijd en geld aan een mooie video besteedt, is het zonde als de ontvanger er maar een paar beelden van ziet. Pak de kijker dus direct beet en wees relevant: de juiste boodschap voor de juiste doelgroep, op het juiste moment en via het juiste platform. Wist je trouwens dat je een goede video kunt hergebruiken voor verschillende toepassingen? Een duurzaam communicatiemiddel! En, wanneer start jij met videomarketing?

René Hoogterp (34) is sinds 2007 oprichter en eigenaar van videoproductiebedrijf Roadworks. In deze column gaat hij in op vraagstukken over videomarketing, want zoals hij zelf zegt: "Videocontent moet een structureel onderdeel zijn van iedere contentmarketingstrategie."

25


Een nieuw pand inrichten of toe aan een verfrissing van het interieur? Den Ouden Wonen & Projecten verzorgt het.

De alleskunner uit Mijdrecht Sfeer, uitstraling en gebruiksgemak zijn ontzettend belangrijk in zowel woningen als kantoorpanden en werkruimten. Welke sfeer wil je neerzetten? En past de uitstraling nog bij het huidige gebruik? Soms wil je ook gewoon iets anders. Den Ouden Wonen & Projecten uit Mijdrecht voorziet in het totaalplaatje: bekleding voor ramen, vloeren en wanden. Uitvaartcentrum Finnema in Wilnis heeft zij voorzien van een geheel nieuw interieur. Het creëren van de juiste sfeer in een uitvaartcentrum vergt aandacht. De ruimte moet rust en ingetogenheid uitstralen. Bovendien is het belangrijk dat er goed is nagedacht over de akoestiek. Het interieur van uitvaartcentrum Finnema in Wilnis paste volgens de eigenaresse niet meer bij de wensen van deze tijd. Gerard Vis van Den

26

Ouden Wonen kreeg de vraag een ontwerp te maken voor een nieuw interieur.

Lichtinval? Mogelijkheden? Gerard brengt meestal eerst een bezoek aan de ruimte die moet worden aangepakt. “Hoe is de lichtinval? Wat zijn de mogelijkheden? Zijn er andere aspecten waar we rekening mee moeten houden?’’ Terug in de winkel aan de Genieweg in Mijdrecht start Gerard met het maken van een advies en een moodboard om zijn ideeën te visualiseren. “Sommige klanten weten al heel duidelijk wat ze willen of wat ze mooi vinden; anderen vinden het fijn als we hen verrassen. Op basis van de wensen maken we een ontwerp. Natuurlijk kunnen we daar nog van alles in veranderen. Niets is verplicht.’’ In het uitvaartcentrum lag een witte plavuizen vloer. Deze is nu vervangen door een mooie


Reportage

pvc-vloer in een visgraat. De vloer geeft de ruimte een warme houtlook en is tegelijkertijd gemakkelijk schoon te maken; een essentiële voorwaarde. De verticale lamellen maakten plaats voor mooie gordijnen met een opvallend motief. Een creatieve uitspatting van Gerard. “De lamellen hingen eerst tot helemaal boven in de nok van het hoge pand’’, zegt hij. “Dat vond ik zonde van de mooie lichtinval en het uitzicht op de bomen. Voor de onderste ramen hangt nu een gordijn met een rond motief. Opvallend en stijlvol tegelijk. De bovenste ramen zijn nu gewoon open; dat kan ook prima. Daarvandaan kun je niet naar binnen kijken, maar er komt wel heel mooi licht door naar binnen. Ook dat doet iets met de sfeer in de ruimte.’’

Uitkijken op de polder Aan de achterzijde van het gebouw – wat uitkijkt op de polder richting Vinkeveen – plaatste Den Ouden horizontale lamellen van zeventig millimeter. “Deze zijn van afstand elektrisch te bedienen zodat je gemakkelijk de lichtinval kunt bepalen. Je hoeft niet meer aan touwtjes te trekken, dus je kunt heel gemakkelijk de aanpassingen doen; een beetje meer dicht als de zon fel schijnt en meer open als je even fijn over de polder weg wilt kijken.’’

Gerard Vis

Den Ouden Wonen maakt niet alleen het ontwerp, maar heeft ook de vakmensen die zorgen dat alles naar tevredenheid wordt uitgevoerd. “De ondervloer leg-klaar maken, de vloer leggen, meubels leveren, raambekleding plaatsen… en noem maar op. Wij zorgen ervoor dat alles voor elkaar komt. Behangen en schilderen doen wij niet zelf, daarvoor werken we samen met diverse lokale partners. Daar heb je dus ook geen omkijken naar. Ontzorgen noemen we dat."

Ook toe aan een nieuw interieur en benieuwd wat Den Ouden Wonen & Projecten eventueel kan betekenen? Kom eens langs in de mooie showroom aan de Genieweg 10 in Mijdrecht. Een kop koffie is zo gezet. Den Ouden Wonen & Projecten is lid van de Branchevereniging Projectinrichters: het adres voor uw project en particuliere woning.

TEKST Rosanne Kok | FOTO'S Kevin Middelkoop en Den Ouden Wonen

Den Ouden Wonen Genieweg 10, Mijdrecht 0297 - 52 50 49 info@denoudenwonen.nl www.denoudenwonen.nl

27


Reportage

‘De glastuinbouwsector is al jaren bezig te verduurzamen!’ Energie besparen, eigen warmte maken, de planeet ontzien; zowel particulieren als bedrijven zijn er van doordrongen dat dit bittere noodzaak is. Kwekerijen zijn daar al jarenlang mee bezig. “Hoeveel duurzame en energiebesparende maatregelen zijn er in de glastuinbouwsector in de laatste 15, 20 jaar wel niet gedaan, alleen zijn die nooit onder de aandacht gekomen. Dat zou meer gecommuniceerd moeten worden”, stelt Rémi van Adrichem, eigenaar van het op de rand van Amstelveen gevestigde RM Plants. Eind 2014 nam RM Plants zijn intrek op de huidige locatie aan de Meerlandenweg. Op dat moment maakte Rémi al de keuze om zijn kwekerij zo duurzaam mogelijk te verwarmen. Een kwekerij is immers een object dat veel energie vraagt. “We hebben voor een afwijkend systeem gekozen, waarbij we een RVS verwarmingsketel gebruiken. Het duurzame hiervan is, dat de ketel uitgaat als er geen warmtebehoefte is. Dat is bij traditionele kwekerijverwarmingen niet het geval. Die blijven altijd aan staan.” Ook heeft Rémi extreem besparende schermdoeken geïnstalleerd.Nu wil Rémi nog een stap verder gaan: namelijk volledig van het gas af. De verwarmingsketel loopt nog op gas. “Om ons gasverbruik zo goed als te elimineren, willen we dat de ketel er alleen nog maar staat als back-up.”

RM PLANTS SPEELT IN OP DE NIEUWSTE TREND: URBAN JUNGLE

28

Rémi van Adrichem

Uniek verwarmingssysteem RM Plants onderzoekt nu de mogelijkheid van een combinatie van zonnepanelen en zonnecollectoren ineen, zonder dat er een veel onderhoud vragende warmwaterbuffer in de grond nodig is; een uniek systeem. “Deze techniek is bij nog geen een Nederlandse kwekerij toegepast. Het is


een grote investering, maar er zit ook een terugverdienmodel aan vast. Dit zou een mooie combinatie zijn van energie besparen, erover communiceren én concreet bijdragen aan een schonere, betere toekomst.” Dat bedrijven hieraan verdienen, is evident. Zelf zal hij ook op zijn kosten kunnen besparen. Rémi ziet echter nog een andere kant van het thema ‘groen is poen’. In de afgelopen 2,5 jaar hebben gemeentes veel geïnvesteerd in groene wanden en groene daken. “Zo’n mosdak is water vasthoudend en absorbeert CO2. Het is een manier om de stad schoner te krijgen. Ik doe dan wel geen dakbegroening, maar het levert wel business op voor bedrijven die gespecialiseerd zijn in dit soort dakbegroening.”

Voorkeursleveranciers op basis van groen label

Reportage

Positief effect van groene planten Toch heeft deze manier van vergroenen ook een omslag teweeggebracht in het gebruik van groene planten in huizen en kantoren. “Het is een bekend gegeven, dat mensen in een steriele kantoorruimte minder productief zijn dan in een ruimte die gedecoreerd is met planten. Nu wil men dat ook in huis hebben. Al die planten nemen CO2 op en dat heeft een positief effect op de glastuinbouwsector. De vraag naar groene planten is de laatste jaren enorm gestegen. Natuurlijk spelen wij daar ook op in en hebben we ons assortiment wat aangepast. Groen is op die manier dus ook poen. Er zijn planten bij die 25 jaar geleden niet te slijten waren; die zijn nu hip. Dat is echt ongelooflijk.” Ook bij gemeentes en grote instanties is er sprake van een bewustwording om voor groen te kiezen. In steden en winkelstraten komen steeds meer bakken met groene planten te staan. Schiphol is een mooi voorbeeld, vindt Rémi. “Als je ziet hoeveel groene planten daar wel niet in de vertrekgates staan! Een voorbeeld voor veel bedrijven.”

Urban Jungle Rémi merkt dat bedrijven vaker kiezen voor een leverancier op basis van het groene label. “De CO2-footprint speelt zeker een rol. Wij hebben internationale klanten die daar naar kijken en op basis daarvan hun voorkeur uitspreken. Als je als leverancier niet helemaal voldoet aan de milieuvoorwaarden van deze bedrijven, dan willen zij jouw producten niet in hun winkels verkopen omdat je té vervuilend bent. Dit speelt nog niet zoals

Steeds vaker wordt er reclame gemaakt voor het gezond inrichten van de living area. Op social media en in boeken kan men alles vinden over de nieuwste trend, Urban Jungle. “Mensen raken daardoor geïnspireerd en gaan op zoek naar verschillende manieren van vergroening. Sommige mensen wonen bijna in een oerwoud. Het is echt een fantastisch positief effect dat men veel meer groen is gaan gebruiken!”

in de utiliteitsbouw, maar je moet daar als bedrijf in de plantenbusiness zeker rekening mee houden.”

TEKST Martin Hoekstra | FOTO'S Judith Keessen

RM Plants Meerlandenweg 22, Amstelveen 0297 - 381 100 info@rmplants.nl www.rmplants.nl

29


Tijdens een inventariserend gesprek maken we als het ware een “foto-opname” van uw onderneming. We bekijken samen met u waar de risico’s liggen die de continuïteit van uw onderneming kunnen bedreigen. We bespreken dan ook eventuele preventieve maatregelen die u zou kunnen nemen. Alle bevindingen voeren we in en worden verwerkt in het Risk Explorer Analyse programma. De uitkomst hiervan wordt u aangeboden in een uitvoerig rapport. Uit dit rapport komen aanbevelingen en indien nodig voorstellen met betrekking tot eventuele verzekeringen die aangepast, afgesloten of zelfs beëindigd kunnen worden. Uiteraard maken wij ook een vergelijk met de polissen die u nu al heeft lopen. U zou ook graag een risicoanalyse willen hebben van uw onderneming? Bel met Ed: 06 - 29 355 353

www.dohleconsultancy.nl/risicoanalyses

BAUER Funderingstechniek voert de volgende technieken uit: Mixed-In-Place soilmix Groutanker met strengen Groutanker (paal) met staven GEWI-anker (paal) Cement-bentoniet dichtwand Diepwand Jet grouten Grondverbetering

Vooraanstaand en betrouwbaar www.bauernl.nl


In de modebranche dringt het steeds meer door dat er milieubewust geproduceerd moet worden, waardoor groene certificaten en biologische grondstoffen hot zijn en het productieproces een complete metamorfose doormaakt. Maar vergeten we de manier van aanschaf, het onderhoud en het uiteindelijke weg doen van de kleding niet? Kleding maken, aanschaffen en dragen vergt veel van onze planeet. Gelukkig wordt de natuur, de mens en het dier steeds meer tegen het licht gehouden tijdens deze processen. Producenten zetten tegenwoordig volop in op 100% organische en biologische materialen. Ook bij het verven en printen is een positieve ontwikkeling gaande. Innovatie zorgt voor een opwaartse trend en inspireert het ‘groen’ denken. Het gaat langzaam, maar er wordt stap voor stap vooruitgang geboekt. We zien ook dat de uitbuiting van mensen in troosteloze achteraf ateliers steeds meer aan banden wordt gelegd.

Verstandiger Natuurlijk ligt een groot deel van het groene proces in handen van de producenten, maar ook de consument zal zijn verantwoording moeten nemen. Als consument kunnen we o.a. een bijdrage leveren door verstandiger om te gaan met het reinigen van onze kleding. Zo zijn er tal van stoffen die met veel minder wasbeurten toekunnen. Dat scheelt zomaar 10% of meer aan water en elektriciteit. En je kleding blijft ook nog eens veel mooier. Zo kopen we steeds vaker kleding via Internet en laten we dat, vaak in plastic verpakt, met een koerier thuis bezorgen. En als we

TEKST Christiaan Sijnen | FOTO Kevin Middelkoop

Column

CHRISTIAAN SIJNEN

Over groen gesproken!

Don’t forget; Always dress for the occasion

dan weten dat minstens de helft wordt geretourneerd blijft er weinig van het ‘groen’ denken over. Het is dan ook niet vreemd dat de echte liefhebber naar een winkel gaat om zelf te vergelijken wat een design of kleur voor hem of haar kan doen. Maar ook hoe het voelt, want wol of linnen, katoen of zijde zijn een wereld van verschil als het aankomt op smaak en comfort. Bijkomend voordeel is dat je door goed advies met minder kleding meer kan combineren, zodat je je kleding meer gaat dragen. Retourneren hoeft niet, de uitgekozen combinatie heb je toch al gepast. Kortom; graag ontvang ik je bij Gentlemen’s Place en adviseer ik je over alles wat met kleding te maken heeft, ook al is groen niet je lievelingskleur. www.gentlemensplace.com Christiaan Sijnen is expert op het gebied van mode, stijl, nonverbale communicatie en meer. Vanuit zijn winkel in Aalsmeer adviseert en kleedt hij uit de hele regio honderden ondernemers. Want de kans op een goede eerste indruk, die krijg je maar één keer. Voor INTO business beantwoordt Christiaan prangende vragen over zijn vakgebied.

31


Reportage

Ondernemers in beweging voor onderwijs in Kenia “EDUCATION IS THE MOST POWERFUL WEAPON TO CHANGE THE WORLD” - NELSON MANDELA

Stichting4Life geeft kinderen in de sloppenwijk Kibera in Nairobi (Kenia) kans op een betere toekomst. Niet door het geven van geld, maar door het bieden van onderwijs. Kinderen zijn de sleutel om uiteindelijk de armoedespiraal te doorbreken. Om geld in te zamelen voor het onderhoud van deze projecten vraagt Stichting4Life ondernemers in beweging te komen. Letterlijk en figuurlijk. Op dit moment werkt de stichting aan vijf projecten: één kinderopvang met lagere school, drie lagere scholen en één middelbare school. “Onderwijs is daar niet vanzelfsprekend’’, vertelt Marcel Schenk. “Er waren wel wat initiatieven, maar daar zaten de kinderen gewoon op de grond, waren er geen sanitaire voorzieningen en hadden de kinderen tussen de middag niets te eten. Stap voor stap hebben we deze projecten opgebouwd. We hebben betere gebouwen

32

neergezet met stoelen en tafels. We hebben sanitair aangelegd en kunnen docenten betalen om de leerlingen van goed onderwijs te voorzien. En heel belangrijk; elke dag een warme voedzame lunch. Ouders dragen zoveel mogelijk zelf bij; onze stichting is ter ondersteuning.’’

Beroepsopleidingen stimuleren Nu is de stichting toe aan de volgende stap; de vervolgopleiding. “Op dit moment zijn er eigenlijk vier mogelijkheden voor leerlingen die de middelbare school hebben afgerond’’, vult Linda Janssen aan. “De universiteit, het vervolg onderwijs, de beroepsopleiding of direct aan het werk gaan. Zowel de universiteit als het vervolg onderwijs zijn duur en daar zijn vaak ook toelatingseisen aan verbonden. Daarom willen we de komende jaren ondersteunen in het uitbouwen van de beroepsopleidingen. Dat kan in verschillende


Bedrijfsbezoeken en gastlessen bij Keniaanse bedrijven

leiding van golfpro Richard van Stralen. Wie ook nog mooie veilingitems ter beschikking heeft, kan zich bij ons melden.’’

Mountainbiken in Kenia

Wat veel werkgevers zich niet realiseren, is dat er ook heel slimme of handige jongeren opgroeien in de sloppenwijken. Zij hebben het niet getroffen door hun achtergrond, maar dat wil niet zeggen dat het geen goede werknemers zijn. ‘‘Wij zouden het geweldig vinden om de studenten in contact te brengen met hun toekomstige werkgevers’’, legt Marcel uit. “We denken bijvoorbeeld aan het realiseren van bedrijfsbezoeken en gastlessen. Hiervoor zijn we op zoek naar bedrijven die zakendoen met Kenia of die daar relaties hebben. Zo kunnen we de leerlingen een kans geven op goede werkervaring. Voor bedrijven is dat ook een geweldige kans; zij komen in contact met hardwerkende en leergierige medewerkers.’’ Marcel en Linda vermoeden dat ze de meeste kans maken bij bedrijven in de tuinbouw. “Mocht het zo zijn dat meerdere kwekers openstaan voor een samenwerking met ons, kunnen we ook een apart programma schrijven wat de jongeren specifiek opleidt tot het werken in deze branche. Dan sluit het helemaal goed op elkaar aan.’’

Een tweede nieuw evenement van Stichting4Life is een mountainbikereis door Kenia; een reis die wordt begeleid door het Belgische Adventure Bike Trails. “Dit wordt een 11-daagse reis’’, legt Linda uit. “We starten de reis met een bezoek aan onze projecten. Ja, dat is inderdaad midden in de sloppenwijk. Daarna stappen we op de fiets. We fietsen

Golfen4Life

door de prachtige Keniaanse landschappen tussen de giraffen en de zebra’s. Je kunt je op twee verschillende niveaus aanmelden: light en intensive. Het verschil zit in de kilometers en de hoogtemeters die je fietst op een dag. Daarnaast kun je ook kiezen uit de accommodaties. Sommige prefereren een nacht in een hotel, anderen durven het aan om in een tent te slapen. Dat is natuurlijk de ultieme Afrika-beleving.’’

Om deze projecten te kunnen financieren, is geld nodig. Dat geld wordt bijeengebracht door Vrienden van Stichting4Life en door evenementen als het jaarlijkse Spinning4Life op het Raadhuisplein in Mijdrecht, de diverse wandeltochten en een fietstocht in het buitenland. “Daarnaast hebben we dit jaar ook twee grote nieuwe evenementen’’, neemt Marcel weer het woord. “Op 15 mei organiseren we het grootse golfevenement Golfen4Life op Golfpark Wilnis. Daar is ruimte voor twintig flights van ieder vier personen. Na afloop van het golfen vindt een veiling plaats, met mooie items. Een daarvan is een golfclinic onder

TEKST Rosanne Kok | FOTO Martine Goulmy

Reportage

richtingen zijn; van techniek tot kapper en van computertraining tot een koksopleiding.’’

Veilingitems ter beschikking stellen? Contacten in Kenia aandragen? Aanmelden voor Golfen4Life of mee met de onvergetelijke mountainbikereis door Kenia? Meer informatie is te vinden op www.stichting4life.nl

33


Nieuwe showtuin Den Bleker presenteert 12.000 m2 aan mogelijkheden

'Van simpel schuurtje tot aluminium veranda' Hans (l) en Matthew den Bleker

Wie denkt aan tuinhuizen, schuttingen, bestrating, tuinen en waterpartijen, denkt aan Den Bleker. Het bedrijf van Hans en Nanda den Bleker bestaat al bijna honderd jaar. Met vestigingen in Ter Aar, Nieuwkoop en Bodegraven is het verzorgingsgebied enorm. De vestiging in Bodegraven breidt dit jaar flink uit. Van een kleine winkel (2700m2) naar een geweldige showroom met showtuin van maar liefst 12.000 m2.

bekeken, wordt ook een grote showtuin aangelegd. “Ons doel is om daar dit jaar vijftien showmodellen van blokhutten en tuinhuizen op te bouwen’’, legt Hans uit. “Volgend jaar komen daar nog eens vijftien bij. Wij willen dat onze klanten hier een goede impressie krijgen van de mogelijkheden. Of ze nu komen voor het bouwen van een simpel schuurtje of een aluminium veranda; bij ons kan het allemaal.’’

Den Bleker is in Bodegraven gevestigd aan de Zuidzijde. Dat blijft ook zo. Alleen het huisnummer en de postcode veranderen. “Wij gaan nog geen vierhonderd meter verderop’’, vertelt Hans den Bleker lachend. “Heel dichtbij en verschrikkelijk mooi.’’ De huidige locatie is te klein. “Van een oppervlakte van 2700 vierkante meter, gaan we naar 12.000. Dat is nogal een verschil. We verheugen ons enorm om straks alles te kunnen uitstallen en etaleren.’’

Drie zoons binnen het bedrijf

Naast een grote showroom waar 45 soorten schuttingen, hout en palen kunnen worden

34

Hans en Nanda zijn onwijs trots op het zetten van deze stap. “Niet eens voor onszelf, maar vooral voor onze jongens’’, legt Hans uit. “Matthew, onze oudste zoon, is locatieleider voor de vestiging in Bodegraven. Wij gaan het steeds meer loslaten, zodat hij die vestiging in de toekomst over kan nemen. Het pand wat we nu gekocht hebben, is een prachtige zichtlocatie langs de A12 en de N11. Wij zijn vanaf alle kanten bereikbaar. Zodoende krijgen we een heel mooi verzorgingsgebied. Dat is heel gaaf om straks over te kunnen dragen.’’


De nieuwe locatie van Den Bleker telt 12.000 m². Hier op de foto is het geheel nog in aanbouw, inmiddels is alles klaar en staat er een pand en showtuin om U tegen te zeggen.

Groen is poen Den Bleker werkt in het groen. Dus de stelling groen is poen is absoluut van toepassing. Maar het kan groener. “Zo werken wij uitsluitend met hout dat een Fvc-keurmerk heeft, leggen wij sedumdaken aan, kunnen we zonnepanelen plaatsen op buitenverblijven en stimuleren we onze consumenten om waar mogelijk grind- en graspartijen in hun tuin aan te leggen zodat het water goed de bodem in kan zakken’’, stelt Hans. “Daarnaast stimuleren we de verkoop van accuproducten. Zeventig procent van de machines die we nu verkopen, draait op een accu. Een voorbeeld daarvan is de draadloze grasmaaier. Geen benzine. Geen stank. Geen lawaai. Wij doen niet alleen de verkoop, maar verzorgen ook de aanleg van het netwerk en onderhoud en reparaties. Wij hebben op dit moment drie servicebusjes op de weg om de aanleg

Ook de andere zoons hebben een rol in het bedrijf. “Onze middelste zoon Andrew richt zich op de vestiging in Ter Aar. Hij houdt zich bezig met de machinehandel die gericht is op tuinen en parken. Dat vindt hij mooi.’’ Jongste zoon Brandon studeert nog. Over twee jaar is hij afgestudeerd en mag hij doorgroeien naar locatieleider voor de vestiging in Nieuwkoop. “Die vestiging richt zich vooral op het plaatsen en monteren van tuinhuizen. Daar is Brandon ontzettend goed in. Hij kan niet wachten tot hij daar aan de slag mag. Wij vinden het enorm bijzonder dat onze jongens alle drie een plek in het bedrijf willen hebben. Dat zie je niet vaak hoor. Wij zijn echt meer dan trots.’’

en het onderhoud van deze maaiers te faciliteren, dus voor ons geldt zeker: groen is poen.’’

TEKST Rosanne Kok | FOTO'S Oscar van der Wijk

Het nieuwe pand van Den Bleker aan de Zuidzijde in Bodegraven is sinds 21 maart geopend.

35


DE PASSIE VOOR UW EVENT DAT IS WAT ONS DRIJFT Bekijk hoe onze pontons, tijdelijke bruggen en rijplaten bijdragen aan succesvolle events. Zoals hier aan The Passion bijvoorbeeld.

Meer zien? Check vanschie.com

SCHIE

Provincialeweg 9E | 3641 RS Mijdrecht | 06-11535095 | 06-33905706 | info@revebestrating.nl | www.revebestrating.nl


Inmiddels ben ik bijna 20 jaar zelfstandig ondernemer. Ik kan me geen ander leven meer voorstellen, maar dat wil niet zeggen dat het altijd eenvoudig is om ondernemer te zijn. In de Nederlandse samenleving zijn we dol op mensen die hulp nodig hebben. Als je echter je eigen broek ophoudt, en dat doen de meeste ondernemers, dan moet je het ook echt maar zelf uitzoeken. Dat geldt nog sterker voor de werkgever. Toen er, in 1999, een miljoen Nederlanders in de WAO zaten, werd besloten om dat probleem bij de werkgevers neer te leggen. Dat terwijl de werkgever in werkelijkheid heel weinig invloed heeft op ziekte van zijn of haar werknemers. Niettemin zijn de werkgevers sindsdien, in enkele stappen, vrijwel volledig aansprakelijk gemaakt voor zieke werknemers. Werkgevers moeten daarvoor, zelfs tot 12 jaar na het einde van het dienstverband, betalen.

Op slot Ook is er, in 20 jaar tijd, een hele industrie opgetuigd die dat in goede banen moet leiden (en door de werkgevers wordt betaald.) Arbodiensten, re-integratiebedrijven, arbeidsdeskundigen, mediators, coaches. Ik schat voorzichtig in dat inmiddels enkele honderdduizenden mensen in Nederland hun brood verdienen in deze business. In 2015 is (in het kader van de WWZ) vervolgens besloten om de regels voor het ontslaan van een zieke werknemer aan te scherpen. Zelfs als de reden voor het ontslag niets met de ziekte te maken heeft kan je

TEKST Jan-Kees den Haan | FOTO Martine Goulmy

Column

JAN-KEES DEN HAAN

Knuffel eens een werkgever (maar nu even niet)

een zieke werknemer niet meer ontslaan. Sindsdien zitten talloze dossiers op slot. Op deze manier is het probleem van de arbeidsongeschiktheid op papier opgelost. Het aantal mensen in de WIA is al jaren redelijk (hoog maar) stabiel. Op papier is er een hele industrie die zorgt voor zieke werknemers. In werkelijkheid is het echter ĂŠĂŠn grote poppenkast waarin geld verbrand wordt. Dat geld wordt in overgrote meerderheid opgebracht door de werkgevers. Voor die bijdrage mogen werkgevers best eens geknuffeld worden, maar doe dat nu maar even niet. Laat het voor nu maar even bij een waarderend knikje. Jan-Kees den Haan (1968) is advocaat in het arbeid- en ondernemingsrecht bij Maet Advocaten te Mijdrecht en viert dit jaar 25 jaar in het vak. Opgegroeid in Wilnis en woonachtig in Mijdrecht met Cindy en kinderen Dexter en Nova. Maet Advocaten bedient ondernemers in het MKB op het gebied van arbeidsrecht en ondernemingsrecht. De werkwijze van Maet Advocaten kenmerkt zich door persoonlijke relaties, redelijke tarieven en 100% bereikbaarheid.

37


loyals.com


ALLES ONDER 1 DAK Event Centre Vinkeveen regelt alles tot in de kleinste details voor een onvergetelijke ervaring aan de Vinkeveense Plassen. Alles geregeld op één locatie. Catering wordt verzorgd vanuit The Harbour Club en voor wie wilt overnachten is er het naastgelegen Apollo Hotel Vinkeveen. Het cliché is waar: ‘Bij Event Centre Vinkeveen kan écht alles.’

++ Eigen ontvangstruimte ++ Riant terras aan het water ++ 1.300 m2 vergaderoppervlakte ++ 86 luxe hotelkamers ++ 176 parkeerplaatsen ++ Vinki Beach - Privé zandstrand Event Centre Vinkeveen Groenlandsekade 1 0297 784 923 | meetings.vinkeveen@apollohotels.nl www.eventcentrevinkeveen.com


Reportage

Verhuizing aanstaande voor Autobedrijf Van Rijn Waar Autobedrijf Van Rijn begon in een schuurtje van slechts 24 m2, groeide het familiebedrijf rap uit. Ook de huidige locatie aan de Rendementsweg 20A is al een aantal jaar te klein om te kunnen voorzien in de grote vraag naar onderhoud en keuring van bedrijfswagens en vrachtwagens. Vol trots presenteert Autobedrijf Van Rijn dan ook haar nieuwe locatie aan de Productieweg. Gevestigd op nummer één, drie én vijf! De bedrijfshal aan de Productieweg is maar liefst 1350 m2 groot en ook buiten is voldoende ruimte voor de stalling van bedrijfswagens en vrachtwagens. “Een toplocatie’’, vertelt Dennis van Rijn enthousiast. “Hier hebben we vier jaar lang naar gezocht.’’ De verhuizing is nodig omdat het huidige pand op alle vlakken te klein geworden is. “Onze showroom is eigenlijk overbodig en de werkplaats is te klein. Dat werkt absoluut niet efficiënt. Met de nieuwe werkplaats kunnen we straks veel beter anticiperen op het aanbod. De werkomstandigheden worden veel beter en we kunnen onze diensten verbreden.’’ Dennis doelt daarmee op het APK-keuren van vrachtwagens, het carrosseriewerk, laadlift onderhoud, de opbouw van kranen, hydrauliek van kranen en het op- en ombouwen van laadbakken. “Dat zijn werkzaamheden die we op dit moment ook allemaal al doen, maar waar we nu veel meer ruimte voor krijgen. Met meer ruimte kunnen we ook weer verder groeien.’’

TEKST Rosanne Kok | FOTO Kevin Middelkoop

Dennis van Rijn (l) in overleg met de kraanmachinist over werkzaamheden in het nieuwe pand.

Hoe de toekomst van de auto-industrie er precies uitziet, durft Dennis niet te zeggen. Toch zorgt hij ervoor dat hij met zijn nieuwe pand overal op voorbereid is. “Hoe je het went of keert; er komt meer diversiteit’’, zegt hij. “Elektrisch, gas, waterstof. Het aanbod wordt steeds ruimer. In ons nieuwe pand kunnen we mee met alle ontwikkelingen. Wij zorgen ervoor dat we de kennis en de materialen hebben om ook in de toekomst alle voertuigen van onderhoud en service te kunnen blijven voorzien.’’

Spannend Om het nieuwe pand gereed te maken voor de verhuizing, wordt volop geklust. Er moet een nieuwe smeerput worden aangelegd en de werkplaats moet worden ingericht. Het huidige pand staat in de verkoop. “Het is een spannend jaar voor ons’’, stelt Dennis. “Daar ben ik eerlijk in. Ik heb er geen slapeloze nachten van, maar het houdt me wel bezig. Als je deze verhuizing met een gewone woning zou vergelijken, gaan we in één stap van een rijtjeswoning naar een vrijstaande woning. We hebben het hoekhuis gewoon helemaal overgeslagen. Daar zijn we natuurlijk enorm trots op, maar spannend is het zeker.’’ Autobedrijf Van Rijn Rendementsweg 20 A 3641 SL Mijdrecht www.autobedrijfvanrijn.nl

41


Ingezonden mededeling

HOF HOORNEMAN BANKIERS VERMOGEN OPBOUWEN, HOE DOE JE DAT?

De meeste andere banken beleggen het geld van hun klanten niet meer zelf, maar hebben dat uitbesteed aan andere, vaak buitenlandse, fondsbeheerders.’

EEN VERMOGENSOPBOUW REKENING, OOK VOOR DE SCHENKING AAN UW (KLEIN)KINDEREN

Iedereen die om welke reden dan ook vermogen wil opbouwen is van harte welkom bij Hof Hoorneman Bankiers. De vermogensbeheerder verwelkomt dan ook steeds meer nieuwe klanten. Hoe dat komt? “Wij zijn voor hen dé bank voor vermogensbeheer en vermogensopbouw”, zegt directeur Jaco Aardoom. “Iedereen is hier welkom en al onze klanten bieden wij een bij hen passende oplossing.” “Mensen die een surplus op hun spaarrekening hebben bijvoorbeeld, of voor het onderbrengen van de jaarlijkse schenking aan de (klein)kinderen. Of iemand die zijn bedrijf heeft verkocht en zich afvraagt wat hij nu het beste met de opbrengst kan doen”, zegt Aardoom.

Uw (klein)kinderen hebben uw schenking waar­ schijnlijk niet direct nodig. Dit biedt een uitgelezen mogelijkheid om hiermee te gaan beleggen om zo een vermogen op te bouwen voor later. Om van te gaan studeren bijvoorbeeld. Als u gaat beleggen, is het altijd verstandig dit te doen met geld dat u voorlopig niet nodig hebt. Zorg ervoor dat u naast uw belegging(en) altijd voldoende buffer hebt voor grotere uitgaven. Wilt u meer weten over Hof Hoorneman Bankiers, dan sturen wij u op verzoek geheel vrijblijvend een kennismakingsboekje, waarin op toegankelijke wijze de beleggingsstijl uit de doeken wordt gedaan en waarin ook informatie staat over de bijbehorende rendementen. U kunt dit boekje aanvragen via de site www.hofhoorneman.nl.

De al 30 jaar in Gouda gevestigde vermogensbeheer­ der beheert circa 2,1 miljard euro voor particulieren en instellingen. Hof Hoorneman is een degelijke, toegankelijke en professionele partij waar het belang van de klant altijd voorop staat. “Een laagdrempelige oplossing om vermogen op te bouwen is de online Vermogensopbouw Rekening. Hierbij hoeft u niet zelf over beleggen na te denken, maar laat u het vermogen beheren door onze professionals.”

UW VERMOGEN LATEN OPBOUWEN DOOR ONZE PROFESSIONELE BELEGGERS Hof Hoorneman belegt de portefeuilles van haar klanten tot op bedrijfsniveau volledig zelf. Aardoom: ‘We kunnen dus precies laten zien in welke bedrijven het vermogen van de klant is belegd en waarom. Dat doen we ook voor de Vermogensopbouw Rekening.

Jaco Aardoom

HOF HOORNEMAN BANKIERS Oosthaven 52, 2801 PE Gouda 0182­597777 | www.hofhoorneman.nl DÉ BANK VOOR VERMOGENSBEHEER Hof Hoorneman Bankiers heeft vestigingen in Gouda (hoofdkantoor), Arnhem, ’t Gooi, Groningen, ‘s­Hertogenbosch en Maastricht.

Beleggen brengt risico’s met zich mee. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. U kunt (een deel van) de inleg verliezen.


De ontwikkelingen in de bouw gaan snel. Razendsnel. Gasloos, nul-op-de-meter, daken vol zonnepanelen, warmtepompen, driedubbel glas en drastische vermindering van stikstofuitstoot op bouwplaatsen. En al eens gehoord van NoNOx? Bébouw Midreth is koploper in duurzaam bouwen. Kan dat? Moet je net Fons Pompe hebben. “Het kan wel’’, zegt hij. “Dat is ons credo. Het kan wél.’’ Voor veel nieuwbouwprojecten kiest Bébouw Midreth voor prefab bouwen. De fundering, de vloeren, gevels, daken en trappen komen rechtstreeks uit de fabriek. Datzelfde kan met de badkamers, toiletten en meterkasten. Deze kunnen allemaal ‘plug and play’ worden gemonteerd. Zo worden de duurzame projecten in heel korte tijd gebouwd. “Dat

is een enorme besparing in kosten, tijd en impact op het milieu’’, legt Fons uit. “Doordat in de fabrieken onder de ideale condities gewerkt wordt, is de kwaliteit heel goed. Alles kan achter elkaar worden gedaan en er zijn geen invloeden van buitenaf die de productie kunnen vertragen. Bovendien hebben we veel minder afval en kunnen we alles efficiënter vervoeren; winst op alle gebieden.’’

Madaster: database voor bouwmateriaal Andere ontwikkelingen zijn het gasloos bouwen en het aanleggen van een materialenpaspoort. “Van alle materialen die gebruikt worden voor de bouw, wordt een ‘materialenpaspoort’ aangemaakt in Madaster: een database voor bouwmaterialen. “Zo weten we later precies wat erin gegaan is en welke materialen over vijftig jaar eventueel opnieuw gebruikt kunnen worden. Circulair bouwen. Dat is de toekomst.’’

Eerste hoogbouwflat duurzaam gerenoveerd De Mijdrechtse bouwers – die vorig jaar de projecten De Lindeboom en Zonnehof Majella & De Proosdij in Mijdrecht hebben opgeleverd

Reportage

Prefab, gasloos, warmtepompen, zonnepanelen en NoNOx


Fons Pompe (l) en Ralf Dressel

BĂŠbouw Midreth koploper in duurzaam bouwen


Zonnepanelen, stadsverwarming en koken op inductie Het flatgebouw gaat zelf elektriciteit opwekken vanuit de grote hoeveelheid zonnepanelen op het dak en door goed te isoleren wordt de CO2-uitstoot aanzienlijk verlaagd. “Deze woningen worden allemaal verduurzaamd door het vervangen van zowel de voor- als de achtergevel’’, legt Fons uit. “In alle woningen worden de badkamers en keukens gerenoveerd. Bewoners koken straks op inductie in plaats van gas. Met deze renovatie leveren we een heel mooie bijdrage aan de duurzaamheidsambitie en de prestatieafspraken die de corporatie gemaakt heeft met de gemeente Leiden. Op zo’n project zijn wij meer dan trots.’’

Bezig met bouwen. Dat is de slogan van Bébouw Midreth. En zo is het ook. Wie Ralf en Fons vraagt naar de projecten die voor het komend jaar op stapel staan, krijgt een hele lijst. “In Leidsche Rijn bouwen we 58 nieuwbouwwoningen. Allemaal prefab en gasloos’’, vertelt Ralf. “In Purmerend mogen we 171 woningen bouwen. Achthonderdzestig heipalen gaan daar de grond in. In project Wilhelminawerf in Utrecht nog eens honderdzestig woningen, maar ook in Uithoorn om de hoek bouwen we 18 ‘MorgenWonen woningen’ in het oude dorp, volledig prefab en NOM. We bouwen echt overal. Gasloos, prefab, met warmtepompen,

TEKST Rosanne Kok | FOTO'S Martine Goulmy

luchtwarmtepompen en op stadsverwarming; het kan allemaal.’’

Reportage

– zijn door de hele Randstad actief. Dat geldt niet alleen voor nieuwbouwprojecten, maar ook voor renovaties. Zo is Bébouw Midreth – in opdracht van woningcorporatie Portaal – bezig met de renovatie van 226 huurwoningen aan de Agaatlaan in Leiden naar nul-opde-meter-woningen in combinatie met stadsverwarming. Dit is een van de eerste galerijflats in Nederland waar gekozen is voor deze duurzame oplossingen: een zeer ingrijpende operatie.

NoNOx gaat de stikstofcrisis aan In het kader van de stikstofproblematiek heeft VolkerWessels – waar Bébouw Midreth onderdeel van is - een duurzame technologie ontwikkeld: het NoNOx filter. Deze NoNOx filterunit kan aangesloten worden op de uitlaat van bestaand dieselmaterieel. Tijdens de realisatiefase van projecten kan tot 99% van de stikstofuitstoot van het grote materiaal worden gereduceerd. “Zo zie je maar dat onder druk van wetgeving nieuwe innovaties ontstaan’’, stelt Fons. “Je kunt niet achterover hangen, maar moet altijd met je tijd mee. Sterker nog, wij willen op kop lopen.’’

Transformatie kantoorpand Zoetermeer Naast alle nieuwbouwprojecten, voorziet Bébouw Midreth ook in grootse renovatie- en transformatieprojecten. “In samenwerking met onze collega’s van KondorWessels Amsterdam realiseren we de transformatie van een kantoorpand in Zoetermeer naar 111 huurappartementen met een fitness, gym en yogaruimte’’, legt Fons uit. “Het bestaande pand blijft staan, maar krijgt een compleet andere inrichting. Het enige wat behouden blijft zijn het gevelwerk, het hoofd- en noodtrappenhuis en de liften. Verder zullen we het ontdoen van vrijwel alle binneninrichting en installaties. Wij realiseren daar ook nog een verdieping bovenop. Dat is ook echt wel gaaf. Niet nieuw bouwen, maar kijken op welke manier je de bestaande bouw een nieuwe invulling kunt geven. Ook dat is duurzaam bouwen. Naar verwachting kunnen we dit project in mei 2020 opleveren.’’

Bébouw Midreth Groot Mijdrechtstraat 11 3641 RV Mijdrecht www.bebouw.nl

45


www.vanveengrondwerken.nl Oostzijde 40 | 1426 AE De Hoef | 06-12435038

werving & selectie

Y! Werving & Selectie Uitzenden Detachering Deta-vast En meer... ywervingselectie

Ywervingselectie

@YWerving

company/y-werving-selectie

Schinkeldijkje 18C | 1432 CE Aalsmeer | 085-8770269 | info@ywervingselectie.nl | www.ywervingselectie.nl


Schadenet Kranenburg helpt iedereen op weg

OOK SOOS DE CIRKEL Soos De Cirkel is een plek waar mensen met een verstandelijke beperking samenkomen. Iedere dinsdagavond in gebouw Immitsj in Mijdrecht. Er is ruimte voor creativiteit, spelletjes, darten, kaarten en muziek. Hans Kranenburg van Schadenet Kranenburg vindt het zo’n uniek initiatief dat hij er op deze plek aandacht voor wil vragen. “Het zijn enorm dankbare mensen en ze hebben verschrikkelijk veel lol met elkaar.’’ Hans maakte jaren geleden kennis met Soos de Cirkel toen vanuit de Rotaryclub Mijdrecht een kerstdiner (een jaarlijks evenement) voor deze groep werd georganiseerd. “Dat diner vond plaats in De Strooppot’’, legt Hans uit. “Zij sponsorden de locatie en de maaltijd. De bediening werd uitgevoerd door leden van onze Rotaryclub. Zelf was ik ook gastheer. Ik vond dat prachtig. Deze doelgroep is fantastisch. Ze maken verschrikkelijk veel plezier en zijn zo dankbaar. Dat heeft echt veel indruk op mij gemaakt.’’ De Soos wordt bezocht door een groep van ongeveer zestig deelnemers in een zeer uiteenlopende leeftijd. Naast de wekelijkse samenkomsten in Mijdrecht, organiseert Soos De Cirkel ook iedere twee jaar een Playbackshow. “Dat is helemaal geweldig’’, vervolgt Hans. “Wie dat wil, heeft een liedje voorbereid of maakt muziek. Ouders, familieleden en andere bezoekers genieten enorm van de optredens. Ze zijn zó trots. Dat is echt geweldig om te zien.’’ Hans is zelf gezegend met een gezonde dochter, maar realiseert zich terdege dat dat ook anders had kunnen zijn. “Ik heb zoveel bewondering voor de ouders en begeleiders van deze mensen’’, zegt hij. “En voor alle vrijwilligers die betrokken zijn bij Soos De Cirkel. Zij stoppen er ontzettend veel tijd en energie in om voor deze doelgroep een heel fijne avond te organiseren. Dat vind ik bewonderenswaardig en draag daar dus heel graag aan bij. Meer steun is overigens altijd welkom. Dat kan een financiële bijdrage zijn, maar met materialen en diensten is Soos de Cirkel ook al snel geholpen.’’

Nieuwe deelnemers welkom! Soos De Cirkel staat open voor nieuwe deelnemers. De organisatie richt zich op mensen met een verstandelijke beperking, maar het maakt niet uit hoe groot of klein deze beperking is. Wie het leuk vindt, kan op dinsdagavond zo binnenlopen in gebouw Immitsj en kennismaken met de groep. www.soosdecirkel.nl

SchadeNet Kranenburg Mijdrecht Constructieweg 25, 3641 SB Mijdrecht 0297 - 28 36 99 / 0297 - 28 14 36 www.schadenetkranenburg.nl


Reportage

Het Werkcentrum: voor alles over werk Suzanne Brüll (l) en Tjarda Schrama

Wil je iemand in dienst nemen met een afstand tot de arbeidsmarkt maar weet je niet hoe? Heb je lastige arbeidsvraagstukken? Of worstel je met vacatures die je maar niet in kunt vullen? Het Werkcentrum is dé plek voor alle vragen over werk. De accountmanagers denken mee over praktische kwesties, subsidieregelingen en proefplaatsingen. Suzanne Brüll en Tjarda Schrama zijn twee van de vier accountmanagers die bij het Werkcentrum werken. “Bij ons kunnen inwoners en ondernemers uit De Ronde Venen terecht met alle vragen over werk’’, legt Suzanne de functie van het Werkcentrum uit. “Voor inwoners kunnen dat vragen zijn over werkzaamheden, opleidingen, uitkeringen

48

en solliciteren. Of dat nu gaat om studenten die een bijbaan zoeken of mensen die zich zorgen maken over hun baan na een mogelijke reorganisatie binnen het bedrijf waar ze al heel lang werken; wij denken met hen mee over hun werk gerelateerde vraagstukken.’’

“WIJ KOMEN MENSEN BRENGEN, DUS WIJ HEBBEN BEDRIJVEN ZEKER IETS TE BIEDEN.’’ Naast individuele maatwerktrajecten voorziet het Werkcentrum ook in diverse trainingen en workshops voor inwoners. “Zo geven we bijvoorbeeld de training videosollicitatie’’, vult Tjarda haar collega aan. “Of LinkedIn-trainingen


Bemiddeling tussen werkgevers en werkzoekenden Het doel van het Werkcentrum is zoveel mogelijk inwoners op weg te helpen naar een duurzame arbeidsrelatie. “Wij hebben bedrijven dus iets te bieden’’, vervolgt Suzanne. “Wij komen mensen brengen.’’ Op die manier kan het Werkcentrum een heel mooie bemiddelingsrol vervullen tussen werkgevers met vacatures en werkzoekenden. “Ondernemers kunnen altijd hun vacatures bij ons aanmelden’’, legt Suzanne uit. “Wij gaan dan op zoek naar een passende match met één van onze werkzoekenden.’’

Vacature passend maken Het komt vaak genoeg voor dat de vacatures niet helemaal aansluiten bij hetgeen de werkzoekenden kunnen bieden. Gevolg daarvan is dat vacatures lang openstaan. “Wij gaan met ondernemers het gesprek aan’’, vervolgt Suzanne. “Soms kunnen vacatures namelijk heel gemakkelijk passend worden gemaakt. Daarin vormen wij de bemiddeling; voor ondernemers worden de vacatures ingevuld en werkzoekenden vinden weer een baan.’’

Proefplaatsing of subsidie voor mensen met afstand tot arbeidsmarkt Het Werkcentrum werkt ook met mensen die om welke reden dan ook een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. “Wat veel ondernemers niet weten, is dat er heel veel mogelijkheden zijn waarop wij hen kunnen ondersteunen om deze mensen toch een werkplek te kunnen bieden’’, vult Tjarda aan. “Er zijn verschillende

TEKST Rosanne Kok | FOTO Kevin Middelkoop

subsidieregelingen en de mogelijkheid om deze werknemers eerst een proefplaatsing te bieden alvorens wordt overgegaan tot een contract. Dat kan voor werknemers heel prettig zijn. Sommige werknemers worstelen nog met de Nederlandse taal of hebben om andere reden wat meer tijd nodig om goed te kunnen starten. Dan is de achtervang die wij kunnen bieden heel plezierig. Er is echt veel meer mogelijk dan je wellicht denkt. Ook daarover gaan wij heel graag in gesprek.’’

Reportage

voor zowel beginners als gevorderden. Deze trainingen zijn niet alleen voor werkzoekenden, maar kunnen interessant zijn voor iedereen die daar meer over wil weten. Op de website www.derondevenen.nl/werkcentrum staan al deze trainingen beschreven.’’

Vacatures delen? Moeilijke arbeidsvraagstukken of gewoon benieuwd wat het Werkcentrum voor uw bedrijf kan betekenen? Kom langs bij het Werkcentrum, aan Rondweg 1A in Mijdrecht. Mail naar t.schrama@derondevenen.nl of bel 06-5196 3144 / s.brull@derondevenen.nl of bel 06-5889 2234.

Ontdek de 50plus banenmarkt Zoekt u ervaren, gemotiveerd en goed personeel? Kom dan naar de banenmarkt en ontdek de 50plus! Ga tijdens een speeddate op zoek naar enthousiaste werkzoekenden en ontdek wat zij voor uw bedrijf kunnen betekenen. Na afloop van het evenement kunt u netwerken met andere ondernemers onder het genot van een hapje en een drankje. Meer weten over dit evenement én op de hoogte blijven van datum, tijdstip en locatie? Neem dan contact op met werkcentrum@derondevenen.nl

49


‘Hier gaan we onze handen vol aan krijgen’ Patrick Andriessen

Test Equipment Nederland (TEN) is al een van de grootste leveranciers in Europa op het gebied van roetmeetapparatuur voor dieselvoertuigen. Binnenkort komen daar de deeltjestellers om fijnstof te meten uit de uitlaat van dieselvoertuigen bij. “De deeltjesteller gaat zijn definitieve vorm krijgen”, vertelt Patrick Andriessen, eigenaar van het door zijn vader opgerichte bedrijf. “We hebben in januari de aanmelding gedaan bij het Nederlands Meet Instituut. Naar verwachting is de typetoelating begin april in orde en dan mogen we de deeltjestellers gaan verkopen.” Binnen de APK-keuring wordt het een eis om de uitstoot van fijnstof te kunnen meten voor Euro 6 dieselvoertuigen. In Nederland gaat deze verplichting op 1 oktober 2021 in. Garagebedrijven hebben zo’n anderhalf jaar de tijd om te investeren in de deeltjesteller. “De ervaring heeft ons geleerd dat de garagebedrijven dit niet meteen op de eerste

50

dag gaan doen, maar dat het in de loop van anderhalf jaar langzaam op gang gaat komen. De grootste verkoopgolf verwachten we in 2021.”

Onduidelijkheid in Duitsland Nederland is belangrijk voor Patrick. Uiteindelijk heeft het bedrijf al 3.200 klanten in Nederland en zij hebben allemaal een deeltjesteller nodig. Het buitenland is natuurlijk een veel grotere afzetmarkt. In Duitsland moeten de deeltjestellers er per 1 januari 2021 zijn, maar Patrick schat in dat het eerder 2022, misschien 2023 gaat worden. “Er is daar nog geen duidelijkheid over wat de definitieve specificaties worden.” België heeft de wens om iets voor Nederland uit te lopen. Daar worden de deeltjestellers rond deze zomer ingevuld. “We krijgen eerst een verkoopgolf in België. Dat is een relatief kleine markt met zo’n 200 tot 300 stuks. Dan kan ik er een beetje inkomen en kan de


Na Duitsland houdt het voor TEN zeker niet op. Er zijn contacten in Italië en Frankrijk om private label te leveren. In Spanje gaat TEN de deeltjesteller met haar distribiteur rechtstreeks op de markt brengen. Engeland gaat ook beginnen met de deeltjestellers. Onlangs bracht een delegatie uit Zuid-Korea een bezoek aan het bedrijf in Baambrugge. “Ook buiten Europa zijn er landen die nauwlettend in de gaten houden wat hier gebeurt op het gebied van de deeltjestellers. Als we de vijf grootste lidstaten van de EU (Duitsland, Engeland, Frankrijk, Italië en Spanje) in de komende vijf, zes jaar moeten invullen, dan gaan we onze handen daar vol aan krijgen.”

Duurzaamheid Met de apparatuur van TEN wordt de wereld niet groener, maar het is wel mogelijk om de vervuilers onder de auto’s eruit te halen. Als bedrijf kijkt TEN zelf ook naar haar eigen duurzaamheid. Vorig jaar januari is de nieuw gebouwde bedrijfshal in gebruik genomen. “Daarbij hebben we rekening gehouden met de hoogste standaarden op het gebied van isolatie en nieuwe technieken”, zegt Patrick. Zo hebben de dakplaten op het kantoor en de drie bedrijfshallen een Rc-waarde van 6,05. Een dakplaat heeft een dikte van 16 centimeter. Verder is er gebruik gemaakt van HR-isolatieramen en vloerverwarming. “Afgezien van het rendement en de milieuvriendelijkheid is het ook gewoon enorm comfortabel.” In september 2019 zijn op het dak 208 zonnepanelen aangebracht. Door de paar mooie nazomerse dagen was de opbrengst

TEKST Martin Hoekstra | FOTO'S Michel ter Wolbeek

van de zonnepanelen in september en oktober hoger dan wat er aan energie wordt verbruikt. Volgens de berekeningen wordt alle benodigde energie in een heel jaar door de zonnepanelen beleverd. De kosten voor de zonnepanelen moeten in zes tot acht jaar terugverdiend zijn, zo schat Patrick. De zonnepanelen gaan natuurlijk wel langer mee.

Reportage

productie langzaam opstarten. Vervolgens komt er een golf in Nederland met een afzet van vier- tot vijfduizend deeltjestellers. Duitsland komt dan daarna, met ergens tussen de vijf- en zevenduizend deeltjestellers.”

TEN staat aan de vooravond van de grote verkoopgolf van de deeltjesteller

De gasaansluiting van TEN wordt alleen nog maar in noodgevallen gebruikt. “Als het kouder wordt dan tien graden onder nul, dan houdt de warmtepomp het niet meer bij. Dit jaar hebben we nog geen nachtvorst gehad, dus het gasverbruik is nagenoeg nul. Eigenlijk doen we alles met elektriciteit, zowel het verwarmen als het koelen. Afgelopen zomer was er een week dat het buiten 40 graden was. We hebben de pomp toen op koelen gezet, zodat het binnen 23 graden werd. Dat was een openbaring. Bijkomend voordeel is dat je geen airco’s meer hoeft laten draaien. Afgezien van het energieverbruik is een airco ook voor de gezondheid niet fijn. Sta je op het punt om te investeren, kijk dan of je het koelen meteen mee kunt nemen, want daar ga je veel plezier aan beleven”, adviseert Patrick.

Test Equipment Nederland B.V. Rijksstraatweg 45, 1396 JD Baambrugge 0294 - 28 47 57 info@ten-automotive.com www.ten-automotive.com

51


Reportage

“Als je niet verduurzaamt, haalt de realiteit je in” Duurzaam ondernemen is allang geen toekomstmuziek meer. Het is noodzaak. Het beleid van overheden wordt steeds strenger en duurzaam inkopen stelt steeds meer eisen. Ook verlangen bedrijven van elkaar dat er duurzaam ondernomen wordt. Maar hoe? Al zestig ondernemers uit De Ronde Venen ondertekenden het duurzaamheidsmanifest. Zij inspireren en motiveren elkaar met collectieve projecten, ideeën en ervaringen. Doe mee, is de boodschap. Gerry Bras is duidelijk: “Als je niet verduurzaamt, haalt de realiteit je in.’’ De Ronde Venen moet klimaatneutraal zijn in 2040. “Iedereen moet iets met duurzaamheid’’, begint Tristan Frese van upcycle- en sloopbedrijf Schijf uit Uithoorn. “Uitstoot verlagen, duurzamer inkopen, hergebruiken, circulaire producten gebruiken, duurzaam energie opwekken; er zijn zoveel mogelijkheden. De kerngroep Duurzaamheidpartners onderzoekt initiatieven en bundelt de krachten. Pas als we collectief te werk gaan hebben we impact.’’

“Materialenbeursvloer” Tristan richt zich op circulair ondernemen en upcycling. “Afval moet dusdanig goed worden gescheiden dat het restproduct opnieuw kan worden gebruikt’’, zegt hij. “Wij willen weten welke materiaalstromen er in de gemeente zijn. En zijn er bedrijven die het afval kunnen gebruiken? We willen alle ondernemers vragen in april een digitale enquête in te vullen op www.duurzaamderondevenen.nl/ondernemen. Vervolgens wordt een informatieavond belegd

52

met een ‘Materialenbeursvloer’. Wat de een kwijt moet als afval, moet de ander inkopen als grondstof. Daarin kunnen we ongetwijfeld diverse stromen veel efficiënter organiseren. Win-win dus.’’

Zon op Bedrijfsdaken Namens gemeente De Ronde Venen is Wim Haver secretaris van de kerngroep. Hij richt zich op de pijler ‘Duurzame bedrijfsvoering’. “Het eerste project ‘Zon op Bedrijfsdaken’ wordt nu afgerond. Binnenkort start een tweede project om zonnepanelen te plaatsen op daken van bedrijven’’, stelt hij. “Ondernemers die beschikken over een pand met een dakoppervlakte groter dan 150 vierkante meter plus een grootverbruik aansluiting kunnen meedoen. Wie geen dak heeft dat geschikt is voor de plaatsing van de panelen, kan overigens wel mee-investeren in het project.’’ www.zonopbedrijfsdaken.nl

Restwarmte Naast het duurzaam opwekken van energie, is het ook hergebruiken van energie een belangrijk aandachtspunt. Sommige bedrijven gebruiken veel gas en stoten daarmee veel warmte uit. Anderen hebben warmte nodig om hun bedrijven te verwarmen. Daar ligt een kans. “Het zou toch geweldig zijn als we een restwarmteproject kunnen opzetten waarmee we de warmte op het industrieterrein kunnen delen?’’, stelt Ralf Dressel van Bébouw Midreth. “Een duurzaam warmtenet. Door ondernemers, voor ondernemers.’’ Heel De Ronde Venen verwarmen met de restwarmte


Reportage

Kerngroep Duurzaamheidpartners roept op: doe mee, doe mee, doe mee! V.l.n.r.: Johan Mulder (One2Charge Laadpalen), Gerry Bras (Brabebo), Jos Honig (Feka), Tristan Frese (Schijf Groep), Ralf Dressel (Bébouw Midreth) en Wim Haver (gemeente De Ronde Venen)

is vooralsnog een te hoog gegrepen plan. “Denk groot, begin klein’’, stelt Ralf. “Laat het eerst maar eens weten als je warmte produceert. Of als je duurzame warmte zou willen gebruiken. Het begint met alles in kaart brengen.’’

Gasloos kantoorpand Ook Jos Honig van FEKA maakt deel uit van de kerngroep duurzaamheid. “Wij zijn met ons kantoorpand helemaal van het gas af’’, vertelt hij. “We maken nu gebruik van een warmtepomp. Daarnaast hebben we alle verlichting vervangen door duurzame Ledlampen. Als kerngroepleden hebben wij een pioniersrol. Andere ondernemers kunnen bij ons terecht om te vragen naar onze ervaringen. Hoe werkt het? Wat kost het? Wat levert het op? Wij kunnen meedenken en ideeën leveren.’’ Daar sluit Johan Mulder van One2Charge Laadpalen zich bij aan. “Een gemeente kan wel zeggen dat we allemaal van het gas af moeten, zonnepanelen moeten plaatsen en een elektrische auto moeten rijden, maar hoe werkt dat dan? Wij communiceren wat we doen en nodigen iedereen uit om daarbij aan te haken. Het lukt alleen als we het samen doen.’’

TEKST Rosanne Kok | FOTO Martine Goulmy

Bewustwording De derde pijler van de werkgroep Duurzaamheid is Bewustwording. De toekomst ligt bij de jongeren van nu. “Met de Techniek Driedaagse hebben we bijna tweeduizend leerlingen laten zien en ervaren dat afval uitstekend kan dienen als grondstof voor een nieuw product’’, vertelt Gerry Bras van Brabebo. “Het Recycleplein was fantastisch. Afval heeft de toekomst. Daar kun je echt heel mooie dingen van doen.’’ Ook leerlingen enthousiast maken voor hun duurzame en circulaire toekomst? Laat zien wat je doet tijdens de Techniek Driedaagse of tijdens het Beroepenfeest en de Doe Dag van Veen en Amstelland On Stage. www.technetamstelenvenen en www.veenenamstellandonstage.nl

Duurzaam ondernemen kan op allerlei manieren en begint al in het klein. Benieuwd wat jij met jouw bedrijf kunt veranderen? Of ben je nieuwsgierig naar de manier waarop deze ondernemers zelf al duurzame stappen zetten? Ze zijn allen bereid om verder te praten. Leg contact via www.duurzaamderondevenen.nl/ondernemen.

53


De frietzaak voor handgesneden friet in de schil en de hoogste kwaliteit snacks. De aardappelen halen we zelf bij de boer en na goedkeuring snijden wij deze tot friet. Na het snijden bakken we ze direct voor en na een ruime rust- en afkoelperiode worden deze voor u in plantaardige heldere olie heerlijk krokant afgebakken. Funky Flamingo, ook het adres voor de borrelhap of als er een avondje doorgewerkt moet worden. Anselmusstraat 40 Mijdrecht (rotonde Rabobank) Donderdag t/m Zondag 11.30 tot 20.00 uur


In het eerste weekend van juni vindt in Alphen aan den Rijn het traditionele Zomerspektakel aan het Meer plaats. Net als voorgaande jaren is het terrein aan de Zegerplas weer het decor voor dit grootse evenement dat Alphen aan den Rijn op de kaart zet. “Wij vinden het belangrijk dat we een evenement neerzetten van Alphenaren voor Alphenaren”, legt bestuurslid Eric Streefland uit. “Of je nou wel geld hebt of niet, iedereen is welkom en kan bij ons een weekend vertoeven. Dat is altijd ons uitgangspunt.” Eric Streefland, in het dagelijks leven docent Lichamelijke Opvoeding en Teamleider bij het Alphense Scala College, is al vanaf het eerste uur betrokken bij het Zomerspektakel aan het Meer. Gezien zijn achtergrond is het logisch dat hij zich voor het evenement bezighoudt met sport en spel. “De vrijdagavond (dit keer 5 juni) is de betaalde avond. Dan treden de topartiesten (Golden Earring, Bløf en André Hazes) op. Het evenement draait op de inkomsten van de kaartverkoop en sponsorgelden. De zaterdag en de zondag zijn de familiedagen.”

Reportage

Zomerspektakel: van Alphenaren voor Alphenaren zaterdag en zondag is het Zomerspektakel één grote reünie van Alphenaren, die vrienden van vroeger van school, werk of een vereniging tegenkomen, soms met kinderen aan de hand. Dat is echt geweldig.”

Obstacle Run De Obstacle Runs zijn inmiddels ook een vast onderdeel van het Zomerspektakel aan het Meer. Eric maakte in 2016 een begin met deze runs, maar dat werd al snel heel groot. Sinds 2018 worden de Obstacle Runs georganiseerd door Mark van Hoorn, eigenaar van WE-link, een bedrijf uit Nijkerk dat voor het grootste deel sportevenementen verzorgt. “Ik ben in 2018 benaderd om de Obstacle Run te trekken”, vertelt Mark. “De organisatie was op zoek naar iemand om dit onderdeel te verbeteren en te professionaliseren.” Op beide dagen is er een Obstacle Run. Op zaterdag vindt de Van Mil Obstacle Run plaats. De grootste doelgroep voor deze run van 8 of 12 kilometer zijn jong volwassenen. Alle deelnemers starten tegelijk. “Tijdens de loop kun je zelf bepalen of je na 8 kilometer finisht

Attracties Er is dan heel veel te doen voor de kinderen, terwijl hun ouders rustig kunnen toekijken, ondertussen genietend van een hapje en een drankje. Elk jaar zorgt Eric met zijn team voor nieuwe attracties. Natuurlijk zijn er weer springkussens en glijbanen, maar er zijn ook graffiti workshops. “Op vrijdag komen er ook mensen van buiten Alphen”, weet Eric. “Op

55


Reportage Mark van Hoorn en Eric Streefland

of dat je er nog 4 kilometer aan vastplakt”, geeft Mark aan. “Leuk voor vriendengroepen. Je loopt de eerste 8 kilometer samen en wie dan niet verder gaat kan gewoon stoppen.” Op zondag staat de Rabo Family Obstacle Run op het programma. Dit is echt een familiedag met een loop van 3 en 6 kilometer. Hier wordt wel apart van elkaar gestart. Bij de 6 kilometer run zie je vaak al wat oudere kinderen, de 3 kilometer is vooral voorbehouden aan jonge kinderen die soms samen met hun ouders lopen. “Dit jaar doen we niets in het water van de Zegerplas, maar er zitten wel slootjes in het parcours. Je kunt dus nat worden, maar je kunt overal staan”, haast Mark zich te zeggen. Mark beschikt over een bouwteam van 10 tot 15 personen. Twee weken lang bouwen ze de obstakels in de vrije uurtjes die ze hebben. “Sommige mensen nemen er echt vrij voor. Ook zijn er Alphense bedrijven die als sponsor manuren leveren om de obstakels te bouwen.” Op de beide dagen zijn er veel vrijwilligers

56

nodig, want bij elk obstakel moeten gemiddeld twee mensen staan. Bij de loop van 12 kilometer stuit je op 50 hindernissen, de loop van 3 kilometer een dag later telt 30 obstakels.

Prijs-kwaliteitverhouding Deelname aan de Obstacle Runs is niet gratis, maar de prijs-kwaliteitverhouding is goed. Op zaterdag betaal je 32,50 euro, maar daar krijg je ook een shirt en een medaille voor. “In hetzelfde weekend heb je in de Haarlemmermeer de Mud Masters”, weet Mark. “Daar betaal je voor een family run van 3 kilometer gewoon 32 euro, bij het Zomerspektakel slechts 17,50 euro.” Vorig jaar trokken de Obstacle Runs tijdens het Zomerspektakel aan het Meer 4200 deelnemers. Mark hoopt dit jaar een record aantal deelnemers te trekken, namelijk 4800. “Al is dat ook wel afhankelijk van het weer.”


‘Een beleving voor jong en oud!’

‘Mooi platform om in contact te komen met klanten van de toekomst’

Aannemingsbedrijf Van Mil BV is

Rabobank Groene Hart Noord is sponsor van de Rabo Family Obstacle Run, die op zondag plaatsvindt. “De Rabo Family Obstacle Run biedt ons een mooi platform om in contact te komen met onze klanten van de toekomst”, stelt Evelien de Kort, adviseur Marketing, Communicatie en Coöperatie bij Rabobank Groene Hart Noord.

naamgever van de zaterdageditie van de Obstacle Run. De eigenaren Jeroen en Peter van Mil vinden het belangrijk om veel te bewegen. “Bij dit evenement is het mooi dat er duizenden mensen enthousiast meedoen aan de Obstacle Run”, vertelt Peter. “Je ziet ze strijden, maar ook

Reportage

Van Mil Obstacle Run

Rabo Family Obstacle Run

genieten als ze over de obstakels heen gaan. Het is een beleving voor jong en oud!” Jeroen en Peter werken veel samen met en voor Alphenaren. “Daarom vinden wij het belangrijk om dit prachtige Alphense evenement te steunen. Op deze manier hebben wij het idee dat we iets terug doen

Rabobank wil relevant zijn en blijven voor de jeugd. “Dat doen we onder andere met de coole zakgeld app Rabo PinPin, die kinderen al jong en spelenderwijs leert omgaan met geld. Dat is ook onze mascotte die op de dag van de run alle trotse en blije ouders en kinderen aanmoedigt.”

voor deze gemeenschap.” Zomerspektakel aan het Meer is een groots evenement, dat puur door vrijwilligers wordt gerund. Het is driekwart jaar enorm veel werk voor de kerngroep die uit 15 mensen bestaat. “Dit doen ze naast hun eigen baan of bedrijf”, geeft Peter aan. “Ik kan het weten, want mijn vrouw Yolande zit ook in het bestuur. Ik heb begrepen

Evelien is zelf een echte fan van het Zomerspektakel aan het Meer. Haar agenda wordt het hele weekend geblokt. “Ik geniet alle dagen met volle teugen van de sfeer, het muzikale aanbod, de mensen en de sportieve activiteiten. Als Alphenaren mogen we echt trots zijn op een festival van dit formaat. Het brengt de lokale samenleving bij elkaar en zet Alphen aan den Rijn stevig op de kaart in de regio.”

dat zelfs diverse artiesten verbaasd zijn over de professionele manier, waarop dit evenement gedraaid wordt door al die vrijwilligers. Daar heb ik respect voor!”

TEKST Martin Hoekstra | FOTO'S Oscar van der Wijk en Richard Stavleu

Zomerspektakel aan het Meer 5, 6 en 7 juni 2020 info@obstaclerunalphen.nl www.obstaclerunalphen.nl info@zomerspektakelaanhetmeer.nl www.zomerspektakelaanhetmeer.nl

57


Businessclub

De Venen Het totaalconcept van INTO business De Venen bestaat uit het zakelijk kwartaalmagazine en INTO businessclub De Venen. Deze club biedt de leden diverse extra mogelijkheden, zowel online als offline. De kosten bedragen € 295,- ex. btw per jaar. De volgende bedrijven hebben we recentelijk mogen verwelkomen als nieuw clublid: WARP Systems is een jong dynamisch bedrijf gespecialiseerd in de productie, levering en installatie van duurzame watergedragen laagtemperatuur, dunne en snel reagerende vloer-, wand- en plafondverwarmingssystemen. Kwaliteit, betrouwbaarheid, klantvriendelijkheid en pro-activiteit zijn kernwaarden binnen onze organisatie. Benieuwd naar onze producten en toepassingen? Wij verwelkomen u graag in onze nieuwe showroom in Nieuwkoop. WARP Systems | Constructieweg 1 | 2421 LN Nieuwkoop 0172 - 574 955 | info@warp-systems.nl | www.warp-systems.nl AW Rijneveld Infra is gevestigd in Mijdrecht, en onderscheidt zich door onderhoud gerelateerde projecten op het gebied van grond-, weg- en waterbouw. Onderhoud en nieuw aan te brengen straatwerk, zowel handmatig als machinaal, rioolwerkzaamheden, grond- en waterwerken en asfaltreparaties. AW Rijneveld Infra is gewend om snel te schakelen, heeft het juiste materieel en toegewijde mensen. AW Rijneveld Infra | A.C. Verhoefweg 4 A | 3641 PC Mijdrecht 0297 - 563 942 | awrijneveld@awgroep.nl | www.awgroep.nl

Laat alles wat je niet nodig hebt varen en doe gewoon waar je zin in hebt. Simpel. BOATHOUSE heeft alles wat je nodig hebt onder één zeil: lekker eten, drinken en prachtig uitzicht op het water. BOATHOUSE opent begin april en is gelegen aan de Haven Vinkeveen. Zien we u snel? Boathouse | Herenweg 144 | 3645 DT Vinkeveen 0297 - 21 20 67 | info@boathousevinkeveen.nl | www.boathousevinkeveen.nl

58


& offline marketing werkt u aan meer én trouwere klanten of medewerkers. De

Businessclub

Het creatieve team van Switch zet ook jouw doelgroepen in beweging. Met onmerkstrategen, copywriters, social media experts, art directors, webdevelopers, productiespecialisten en online marketeers weten van wanten! Brainstormen over uw huisstijl, app, website, salesacties, personeelswerving of anders? Bel! Switch Reclamebureau | Rendementsweg 2Q | 3641 SK Mijdrecht 0297 - 525 580 | info@switchreclamebureau.nl | www.switchreclamebureau.nl

De Groeispiegel biedt MKB groeibedrijven door middel van organisatieadvies en trainingen inzicht in hun groeipijnen én verhelpt deze zodat gedoe wordt voorkomen. We houden een stevige spiegel voor, werken als stok achter de deur en implementeren zodat ideeën resultaat worden. Op die manier kan jij als ondernemer aan je bedrijf werken. De Groeispiegel | Magnoliastraat 13 | 2431 ZG Noorden 06 - 469 902 52 | moniek@degroeispiegel.nl | www.degroeispiegel.nl

Kunststoffen, spuitgiettechniek en gereedschap maken zit in onze DNA. Door ruime ervaring met hoogwaardige recyclede materialen en biomaterialen loopt Omefa voorop in de duurzame ontwikkelingen binnen de kunststofbranche. Door slimme technische oplossingen wordt de productie perfect afgestemd op uw behoefte, ook als die groeit. Dat is innovatief partnership! Omefa | Transportweg 4 | 2421 LS Nieuwkoop 0172 - 572 149 | info@omefa.nl | www.omefa.nl

automatisering • telecom • web

59


m i j d r e c h t s e

Café - Restaurant

DE EENDRACHT s p e c i a l i s t

TLSS_LOGO_VECTOR_100x100mm_01-12-2012 copy.pdf 1 1/12/2011 10:44:43

Van Beek

J u w e l i e r Dorpsstraat 36 • 3641 EC Mijdrecht Telefoon 0297 - 28 91 76 www.juweliervanbeek.nl

UwMediator.nu Een dienst van Advocatenkantoor Den Hollander

CMYK C:20 M:97 Y:4 K:16

PMS 241C

PMS 241U

CMYK C:58 M:47 Y:44 K:37

PMS 425C

PMS 425U

BELETTERINGEN

Het complete aanbod voor ieder evenement

vk-kasius-final.indd 1

4/6/12 14:29 PM

JACHTHAVEN VINKEVEEN

van der Wilt VERWARMING EN AIRCONDITIONING

60


Colofon Thema's 2020 Zomer Onze economie drijft op familiebedrijven Herfst Building the future Winter Van internationaal naar hyperlokaal

INTO business De Venen De gemeenten De Ronde Venen en Nieuwkoop en alle bijbehorende dorpskernen INTO business De Venen verschijnt 4x per jaar en wordt gratis verspreid bij alle bedrijven en instellingen binnen de gemeenten De Ronde Venen en Nieuwkoop met een oplage van circa 4250 exemplaren. De Ronde Venen

Nieuwkoop

UITGEVERIJ ADRES TELEFOON E-MAIL INTERNETADRES UITGEVER REDACTIE

COLUMNISTEN FOTOGRAFIE

VORMGEVING VERKOOP DRUK VERSPREIDING ADRESWIJZIGINGEN

Uitgeverij Makimedi@ Vroonhoevelaan 7 2408 SR Alphen aan den Rijn 06 - 262 302 72 martijn@intobusiness.nu www.intobusiness.nu Martijn van Dalen Dennis Captein, Rosanne Kok, Martin Hoekstra, Fabian Melchers en Martijn van Dalen René Hoogterp (Roadworks) en Jan-Kees den Haan (Maet Advocaten) Michel ter Wolbeek, Martine Goulmy, Oscar van der Wijk (allen DeBeeldredacteur.nl), Kevin Middelkoop, John Brussel, Judith Keessen, Karen Steenwinkel en Richard Stavleu Sevenwords, Erik Straver Martijn van Dalen (06 - 262 302 72) of mail via martijn@intobusiness.nu Veldhuis Media Mail Management International, Uithoorn Adreswijzigingen kunnen doorgegeven worden via martijn@intobusiness.nu

Andere INTO business regio's Alphen Alkmaar Amstelland Duin- en Bollenstreek Gouda Haarlem Haarlemmermeer Leiden Zoetermeer

Dit magazine wordt via een gratis abonnement verzonden aan ondernemers in het MKB, bestuurders van organisaties en (eind-)beslissers bij gemeenten in het verspreidingsgebied. Wilt u ook het magazine ontvangen of liever niet meer? Mail ons op martijn@intobusiness.nu en uw aan- of afmelding wordt verwerkt. Wilt u weten welke gegevens wij van u bewaren in onze administratie? Op onze website www.intobusiness.nu leest u onder ‘over ons’ onze privacyverklaring. COPYRIGHT | Niets uit deze uitgave mag worden gereproduceerd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, film of op welke andere wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever-directie. INTO business Magazine BV is niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden in deze uitgave en niet verantwoordelijk voor handelingen van derden welke mogelijkerwijs voortvloeien uit het lezen van deze uitgave.


Marketing Tips & Tricks

DUURZAME MARKETING IS NIET ALTIJD GROEN

2

TIPS “Marketing drives sales!” Dat is een veel gehoorde kreet uit ons vakgebied. En ’t valt ons op dat dat ook bijzonder geldt als je kiest voor groen ondernemen, en dus groene marketing. Althans, zolang het echt écht is. Ga niet roepen dat je zo groen bent, omdat je in een Tesla rijdt die je vooral koos omdat toen de bijtelling nog 4% was. Maar zeg het pas als je duurzame beweegreden ook de echte reden was. Of zeg niet dat je je kerstkaart digitaal stuurt om het milieu te sparen als het je vooral te doen is om kosten te besparen van drukwerk en postzegels. Als je met groene beloften je creatieve marketing wil opzetten, laat het dan wel oprecht zijn. Dan kun je namelijk echt meer sales scoren. Wil je inzetten op groene marketing, dan hebben we twee hele belangrijke tips voor je! De eerste gaat over wat we je hierboven schetste: doe niet aan greenwashing! Probeer geen goeie sier te maken met valse beloften. Maar laat zien dat groene beloften je menens zijn of vertel er gewoon niet teveel over. Laat je groene gedachte opnemen door je team en neem het op in je visie en missie. Pas dan is het echt en dus geloofwaardig. Kijk… bij Switch werken we klimaatneutraal. Alle CO2 die we uitstoten, compenseren we weer door te investeren in een Afrikaans CO2-besparend project. Maar als onze klant een brochure wil met een kunststof laminaatlaag voor de mooiere afwerking, dan maken we die. En als de klant wil dat we langskomen om te brainstormen in Assen, dan komen we eraan met onze benzine-auto. Dus is zo’n certificaat voor ons te mager

om ermee op de bühne te gaan staan. Dat neemt niet weg dat we milieuvriendelijke keuzes wel graag (zogenaamd) nonchalant communiceren als het ons een keer uitkomt in een verkoopgesprek. Maar we roeptoeteren het niet te veel. Kortom, tip 1: pas op voor greenwashing, want daar prikt je klant echt door heen. Maar kies voor groene marketing als het echt heel belangrijk is in je bedrijfsvoering. De tweede tip is dat groen zijn niet je primaire communicatie moet worden. Je moet wel gewoon een beter product maken of een betere dienst leveren dan je concurrent doet. Dat is primair! Groene marketing is secundair. Vergeet dat alsjeblieft niet. Wil je als aannemer dus groen bouwen, ga je gang, maar maak nog steeds ‘vokking’ goeie huizen en laat dat weten. Wil je groene taxidiensten leveren… koop een elektrische auto, maar breng je klanten vooral op een servicegerichte manier in een schone auto naar Schiphol. En lever je groene hostingdiensten, zorg dan wel dat je klanten weten dat hun website constant en op een plezierige wijze live staat. Een goed product of uitmuntende dienstverlening is nog steeds het allerbelangrijkste en voorwaarde voor succes. Denk daar aan als je kiest voor een groene belofte in je advertentie, folder of website! Kortom, wil je geld verdienen met groene marketing, zorg dan dat je oppast voor greenwashing en zet nog steeds je productof dienstkwaliteiten voorop. Dat zijn onze twee tips. Wil je brainstormen over hoe we jouw marketingboodschap kunnen vergroenen, bel ons dan voor een brainstorm en we komen eraan in onze benzine-auto.

Rendementsweg 2-Q | 3641 SK Mijdrecht | info@switchreclamebureau.nl | 0297 52 55 80 switchreclamebureau.nl


Column

Groen is poen Met permissie van de hoofdredactie kaap ik het thema van deze editie, Groen is poen.

Bij Luuk in het team speelt een jongen die in iedere beweging lijkt op Matthijs de Ligt, maar ook net zo irritant blessures veinst als Getafe, de ploeg die Ajax uitschakelde in Europa. Luuk voert bijna een ballet op als hij scoort. Handjes naar de hemel, voetjes van de vloer, handjes recht vooruit, door de knieën en een slotakkoordje dat iedere week op iets nieuws geïnspireerd lijkt. Je lacht je rot. Wij als clubje enthousiaste ouders langs de lijn nippen aan ons zaterdagochtendkoffietje en prijzen ons de meest gezegende van de planeet. Het volle hoofd met veertigersbeslommeringen raakt even helemaal leeg tijdens de mooiste dag van de week. Voor Luuk is er een hoger doel. Laatst kwam hij met zijn meest serieuze hoofd naar me toe en zei: "Papa, over 6 jaar als ik 15 ben, dan ga ik in de grote stad wonen. Dan kan ik even wennen. En dan ga ik op mijn 16e bij een club in de Eredivisie spelen." Ik had niet de allerbeste dag met hem gehad, dit maakte in één klap alles goed. Binnenkort vraag ik hem of hij zijn lieve mama en papa op zijn 20e een

TEKST Henry Schut | FOTO John Brussel

HENRY SCHUT

Mijn zoons van 7 en 9 zijn groen als gras, maar als het over de populairste sport ter wereld gaat, gedragen ze zich als volwaardige profs. Een paar keer per dag trainen ze (zichzelf in de achtertuin), in het weekend spelen ze een wedstrijd waar hun leven vanaf hangt, compleet met trucjes en maniertjes waar Ronaldo en Neymar nog wat van opsteken. Want mijn zoons en hun ploeggenoten voeren op de veldjes van Naarden en winderige omstreken een Best Of uit van alle eigenaardigheden en onhebbelijkheden die ze op YouTube tegenkomen.

grote villa schenkt. Want Groen Is Poen en volgens zijn plannen krijgt hij op zijn 19e toch zeker een miljoenentransfer naar Barcelona, waar zijn grote held Frenkie dan zijn laatste dagen slijt en het stokje overdraagt aan mijn jochie. En als het per ongeluk net even anders loopt, ach dan helpen wij Luuk aan een mooi studentenkamertje van 3 bij 3. Aan de grote stad is hij dan inmiddels al lang gewend.

63


VOOR ELK SOORT AFVAL BIEDEN WIJ DE JUISTE OPLOSSING

WIJ VERWERKEN BEDRIJFSAFVAL, BOUW- EN SLOOPAFVAL, PUIN, HOUT, TUIN- EN GROENAFVAL, DAKAFVAL EN GEVAARLIJK AFVAL

CONTAINERS@SPELT.NL 0172-539541 WWW.SPELT.NL

Profile for INTO business

INTO business De Venen // Lente 2020