Page 1

WINTER 2013

Zakenmagazine voor de gemeenten De Ronde Venen en Nieuwkoop en alle bijbehorende dorpskernen

En de meest invloedrijke persoon van De Venen anno 2013 is‌

Jan van Schie dB

Schadenet Kranenburg gaat voor MVO-prijs 2014

VUURWERK

Zie pagina 55


* 18 Holes Golfbaan * Par-3 Baan * Business Club * Golf Academy * Restaurant Veldzijde * Feesten en partijen John Zwarts:

Broodje van de maand!

Waarom spelen op Golfpark Wilnis

zo fijn is? Omdat

Broodje Dobbe Kroket

de baan er na de

vernieuwingen wel heel erg mooi en

slechts â‚Ź4,95!

uitdagend bijligt.

Wilt u op de hoogte worden gehouden van ons laatste nieuws? Volg ons dan ook via twitter: @golfparkwilnis www.golfparkwilnis.nl 0297-281143


VOORWOORD

Blijven streven naar een beter ondernemersklimaat Nadat mij gevraagd werd het voorwoord voor de wintereditie van De Venen IntoBusiness te schrijven, heb ik eerst de vorige edities nog eens goed doorgelezen. Wat me daarbij trof was de positieve en optimistische toon van de artikelen. Het woord ‘crisis’ heb ik niet gelezen. Dit in tegenstelling tot wat ik uit de kranten en andere media verneem. Te vaak wordt daarin alleen het negatieve belicht en als het kan met halve waarheden uitvergroot. Dit bevordert niet een goed klimaat om te ondernemen. Ondernemen is realistisch kansen inschatten en gecalculeerd risico nemen. En dat zie ik steeds terug in de reportages in De Venen IntoBusiness. Of ze nu gaan over projecten als zomerondernemers, de oprichting van een vereniging voor zakenvrouwen, een startersfonds, een rotonde die in recordtijd wordt aangelegd of verhalen van ondernemers. Balkenende wenste ons ooit een “VOC mentaliteit” toe, en dat is toen heel negatief uitgelegd. Maar wat hij bedoelde was dat onze “Gouden Eeuw” zich kenmerkte door een explosie van ondernemerschap, wat samen ging met een enorme ontwikkeling in wetenschap en cultuur. Opvallend genoeg kwam er na de “Gouden Eeuw” een tijd waarin ondernemerschap wegebde. De nakomelingen van de ondernemers van de “Gouden Eeuw” probeerden het door hun voorgangers verdiende geld zo risicoloos mogelijk te beleggen. En daarmee was een eind gekomen aan een periode waarin Nederland tot de belangrijkste landen van de wereld behoorde. Het was een tijd van stagnatie, die Potgieter omschreef als een tijd met een “Jan Salie geest”.

FOTOGRAFIE DEBEELDREDACTEUR.NL/MICHEL TER WOLBEEK

Vervolgens stonden er rond de wisseling van de 19e naar de 20e eeuw weer mensen op als Sam van der Bergh, Anton Jurgens, Anton Philips, Henri Deterding en Conrad Stork. Deze heren zijn de stichters van de bedrijven Unilever, Philips, Shell en Stork. Daarna zien we weer een periode waarin ondernemerschap eerder verfoeit werd dan aangemoedigd. Een ondernemer heeft een goed klimaat nodig om te ondernemen en daarin speelt ook de overheid een rol. De overheid werd ooit gesticht om veiligheid te bieden, te zorgen dat we droge voeten houden en te zorgen dat regels die we samen afgesproken hebben worden nageleefd. Allemaal ten dienste van de burgers, ook het naleven van regels. Soms heb ik echter wel eens de indruk dat het niet meer gaat over het belang van de burger, maar over het belang van de regel. Bijvoorbeeld bij veel vergunningen is een maximum termijn afgesproken waarbinnen een beslissing genomen moet worden. Dit betekent niet dat het altijd dat maximum termijn moet duren, maar hoe eerder hoe beter. De praktijk is echter vaak anders. Het zou geweldig zijn als de overheid dat wat ze moet doen zo goed en zo snel mogelijk doet. Duidelijk handhaven, voorspelbaar en transparant zijn. Dat bevordert een goed ondernemersklimaat. Door op verschillende plaatsen en via verschillende kanalen het gesprek te stimuleren tussen ondernemers onderling en ondernemers en overheid draagt De Venen IntoBusiness bij aan een beter ondernemersklimaat. En dat is in de eerste plaats ten nutte van onze samenleving.

Jan van Walraven

DE VENEN INTOBUSINESS 03


VOORWOORD EN INHOUDSOPGAVE

PAGINA SCHADENET KRANENBURG

PAGINA DE VLINDER

08

20

PAGINA JAWI

15

PAGINA MICHAEL BOOGERD

PAGINA JACQUES BALVERT

22

PAGINA JORT KELDER

16

26

Wie staan er allemaal in de Top 50 van de Meest Invloedrijke Personen uit De Venen? PAGINA NAVIGATE NORTH

PAGINA GOLFINTERVIEW

29

Bekijk de ranglijst vanaf pagina 10

34

PAGINA HANS EN MARK VERKERK

DE VENEN INTOBUSINESS 04

PAGINA MACMOUND

48

37

PAGINA VOEDSELBANK

53

PAGINA CULINAIRE WINTERFAIR

PAGINA RABOBANK

42

PAGINA dB VUURWERK

55

33


ACTUEEL

COLUMNS

Stand van zaken

6

Top 50 Invloedrijkste nr. 50 t/m 42

10

Open Coffee De Ronde Venen

12

VIB

14

Top 50 Invloedrijkste nr. 41 t/m 26

24

Top 50 Invloedrijkste nr. 25 t/m 11

38

Top 50 Invloedrijkste nr. 10 t/m 1

50

Daniël Storm (Switch Reclamebureau)

31

Roland Borst (Studio 110 architectuur) REPORTAGES

INTERVIEWS

Schadenet Kranenburg

47 8

A-side

13

Jawi

15

De Vlinder

20

Tweed & Netsquare

23

Navigate North

29

MacMound

37

Platimex

41

Rabobank Rijn en Veenstromen

42

Hans en Mark Verkerk

48

dB Vuurwerk

55

Michael Boogerd

16

Jort Kelder

26

Golfen met…. Wim en Henk van der Laan EN VERDER

Voorwoord Jan van Walraven

Jan van Mandela Voor de tweede achtereenvolgende keer is een ‘Jan van…’ uitgeroepen tot de meest invloedrijke persoon van De Venen. Dat betekent dus niet dat de overige ‘Jannen van’ zich al kunnen verheugen op deze ereplaats, hetzij volgend jaar, hetzij in de jaren daarna. De Top 50 is weloverwogen samengesteld en het berust puur op toeval dat Jan van Schie en Jan van Walraven in slechts het laatste deel van hun naam verschillen. Op het moment van schrijven druppelen de eerste berichten binnen over het overlijden van één van de meest invloedrijke personen wereldwijd. Nelson Mandela. Wat heeft deze Zuid-Afrikaan een bevlogen leven gekend! Het heeft geen zin om zijn complete tijdlijn te beschrijven, want ik verwacht dat de mondiale media dat de resterende weken van 2013 uitvoerig zullen doen. Frappant is wel dat precies op het moment dat de Goedheiligman zijn biezen pakte, de winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede is heengegaan. Over invloedrijke personen gesproken. De Zuid-Afrikaanse taal heeft veel paralellen met onze eigen taal. Vaak weten de Zuid-Afrikanen bepaalde dingen op een kinderlijk eenvoudige maar geniale wijze te benoemen. Een aantal voorbeelden van deze puristische taalbehandeling zijn: moltrein (metro), snijdokter (chirurg), duikweg (viaduct), drukspyker (punaise) en vonkprop (stekker). Nu heb ik me laten vertellen dat deze taalbehandeling ook vice versa wordt toegepast. En dan vooral met namen. Zo heten veel mannen daar Fabunni, waar wij gewoon de naam Frits voor gebruiken. En zo wordt Bert in het Zuid-Afrikaans Badani. Het schijnt zelfs zo te zijn dat Nelson niks anders betekent dan ‘Jan van’. Zou het dan toch geen toeval zijn? Hele fijne feestdagen gewenst!

34

Martijn van Dalen Uitgever De Venen IntoBusiness

3

Kunst van het (online) netwerken

19

Golfles van Jacques Balvert

22

Culinaire Winterfair

33

Business & Style

40

De Venen IntoBusinessClub

44

Goed doel: Voedselbank De Ronde Venen

53 DE VENEN INTOBUSINESS 05


STAND VAN ZAKEN

Genomineerden voor MVO-prijs 2014 zijn bekend

Schadenet Kranenburg, De Lindenhoff, Samson Wilnis Vof, De Kringkoop en Bakkerij Both zijn de genomineerden voor de MVO-prijs 2014. Begin januari gaat de jury van de MVO-prijs op bezoek bij deze vijf bedrijven voor een uitgebreide kennismaking. Daarna volgt op 30 januari a.s. de bekendmaking van de winnaar tijdens een award-event. Om de diversiteit aan inzendingen goed te kunnen controleren, is de jury samengesteld uit mensen met verschillende achtergronden: Gerry Bras van Brabebo, Paul Veldhuijzen van Stichting OS De Ronde Venen, Wim Koolhaas van De Kweektuin, Yourick Fokker van Studio Raak en John Schut van Stichting 4Life. Opvallend is dat veel bedrijven er voor kiezen om niet in de spotlights te treden. Zij vinden het heel normaal om te ondernemen met oog voor de omgeving en de volgende generaties. Daarvoor hebben ze geen prijs nodig. “Dat is onze Calvinistische inslag”, aldus jurylid Wim Koolhaas, directeur van De Kweektuin in Mijdrecht. Maar de ondernemers die aan MVO doen, mogen best in het zonnetje worden gezet. Bovendien zijn zij een voorbeeld voor andere ondernemers bij wie het nog niet is geland. De MVO-prijs is juist in het leven geroepen om koplopers te vinden die andere bedrijven kunnen inspireren. De jury is nieuwsgierig naar de bedrijven die genomineerd zijn. Juist hun diversiteit en de verschillende manieren waarop ze bezig zijn met maatschappelijk verantwoord ondernemen is een inspiratie voor anderen. En wie de winnaar wordt? Dat zal blijken, eind januari, na de bedrijfsbezoeken.

DE VENEN INTOBUSINESS 06

Verkiezing Nieuwkoopse ondernemer van het jaar gaat weer van start Sinds een aantal jaren organiseert Het Actieve Groene Hart, de koepel van ondernemersverenigingen binnen de gemeente Nieuwkoop, de verkiezing “ondernemer van het jaar”. De voorwaarden voor nominatie zijn simpel. De jury is op zoek naar een onderneming die: - een positief imago heeft en dito resultaat, de zogezegde kanjers in deze toch wel moeilijke tijden. - iets terug doet voor de omgeving in welke mate dan ook (MVO). - goed voor het eigen personeel is. - een vestiging heeft binnen de gemeente Nieuwkoop. Met de verkiezing wil Het Actieve Groene Hart de inwoners van de gemeente laten zien wat een prachtige bedrijven er zijn en welke betekenis zij hebben voor hun omgeving.

Daarnaast worden de genomineerde ondernemingen in het zonnetje gezet. Een mooie manier om het bedrijfsleven onder de aandacht te brengen bij de inwoners en collega ondernemers in Nieuwkoop. Na 15 december gaat de jury een selectie maken van bedrijven die zij gaan bezoeken. Uiteindelijk blijven er drie finalisten over die op 10 maart 2014 tijdens een feestelijke avond worden gepresenteerd. De ondernemers uit Nieuwkoop zijn van harte welkom hierbij aanwezig te zijn om te stemmen op één van de genomineerden. Zij bepalen dan democratisch wie de opvolger wordt van de vorige winnaar, carrosseriebedrijf Van der Peet & Zn. Voor meer informatie: www.ondernemervanhetjaaragh.nl

DeurXpress winnaar gratis advertentie In de najaarseditie konden de lezers van De Venen IntoBusiness een gratis advertentie winnen, mede mogelijk gemaakt door Reclamemenu.nl. De gelukkige winnaar is DeurXpress geworden. DeurXpress is een onlangs gelanceerd webshop initiatief van J. Kolb Timmer- en Renovatiewerk uit Mijdrecht. DeurXpress levert kwalitatief hoogwaardige binnen- en buitendeuren en diverse soorten glas en beslag uit voorraad. Zij kregen een advertentie waarbij de nadruk wordt gelegd op gemak. Gemak Wendy Commandeur van DeurXpress: van online bestellen en gratis inmeten. “Ik vind de advertentie top, het vertelt Maar ook de mogelijkheid om het assorduidelijk wat we doen. En omdat we hiermee timent eerst te bekijken in de uitgebreide net gestart zijn kunnen we ons gelijk professhowroom in Mijdrecht. De advertentie is sioneel presenteren. Hartelijk dank De Venen te zien op pagina 30 in dit magazine. IntoBusiness en ReclameMenu.nl!!!”.

In deze editie geeft De Venen IntoBusiness een gratis verkoopconcept weg. Kijk hiervoor snel op pagina 14 en reageer.


Roeland Hillen fietst € 7200,- bijeen voor WereldOuders

“Letterlijk mijn grenzen verleggen voor een kwetsbare groep kinderen”, dat zijn de woorden van makelaar Roeland Hillen van Raad-Huis makelaardij Abcoude, die net terug is uit Nicaragua. Hij heeft daar meegedaan aan een uitdagende mountainbike tocht: de Volcano Challenge.com 2013, georganiseerd door WereldOuders.nl. Roeland vertelt: “WereldOuders heeft familiehuizen in Latijns Amerika. Er worden met name weeskinderen opgevangen. Hen wordt

een nieuw “thuis” geboden en niet te vergeten een (vervolg) opleiding. Dat woord “thuis” spreekt mij als makelaar erg aan. Het is een enorm kwetsbare groep kinderen. Achter ieder paar ogen zit een dramatisch verhaal. Dat voelde ik continue, hoe blij, dankbaar en aanhankelijk de kinderen ook waren. De tocht van 350 km. was zwaar maar extreem indrukwekkend. Dwars door het regenwoud, door rivieren, gehuchten en langs vulkanen. Steile, rotsachtige

beklimmingen, extreme afdalingen. De 28 bikers hebben allen hun hart op de goede plek. Ook het bijeenbrengen van voldoende sponsorgelden was een uitdaging. Het streefbedrag was € 3.500,- en het werd € 7.200,- dankzij veel vrienden, bekenden en zakenrelaties. Ik kijk terug op een unieke periode en ik voel mij een zeer bevoorrecht mens dat ik deze ervaring in Nicaragua heb mogen opdoen. Wat doet WereldOuders daar ontzettend goed werk!”

NIEUW: De Venen IntoBusinessClub In navolging op het zakelijk magazine De Venen IntoBusiness en de succesvolle lanceringen hiervan, hebben wij ons netwerkpakket uitgebreid met De Venen IntoBusinessClub. Hiermee bieden wij een nog breder platform aan met diverse extra mogelijkheden. Voor slechts € 150,- excl. btw per jaar kunnen bedrijven lid worden. Wat kunnen zij daar allemaal voor verwachten?

- Toegang tot vier verzorgde bijeenkomsten per jaar. Deze bijeenkomsten worden gecombineerd met de lancering van het magazine. - Logo en contactgegevens vermelding in het magazine op De Venen IntoBusinessClub ledenpagina, waarvan de eerste keer extra uitgelicht. - Zes keer per jaar de gelegenheid om een persbericht/nieuwsbericht te laten plaatsen op www.devenenintobusiness.nu - Een uitgebreid bedrijfsprofiel,

met de hoogste vindbaarheid op www.devenenintobusiness.nu/ bedrijvengids.html. - Bedrijfsvermelding op www.devenenintobusiness.nu bij het ledenoverzicht met doorlink naar de eigen website. Geïnteresseerd? U kunt zich aanmelden door een mail te sturen naar martijn@intobusiness.nu We heten u van harte welkom bij De Venen IntoBusinessClub!

DE VENEN INTOBUSINESS 07


REPORTAGE ‘Het is goed dat ondernemers ook naar hun omgeving kijken’

Verdiende erkenning voor Schadenet Kranenburg

In de dertien jaar dat Hans Kranenburg de onderneming Schadenet Kranenburg runt is er veel veranderd. Het aansluiten bij de franchiseorganisatie Schadenet heeft daar deels mee te maken. Maar ook het feit dat lease- en verzekeringsmaatschappijen meer bemoeienis hebben bij de afhandeling van autoschades, heeft grote invloed gehad. Deze ontwikkelingen hebben het familiebedrijf echter geen windeieren gelegd. TEKST MÉMONITA BENSEDDIK l FOTOGRAFIE DEBEELDREDACTEUR.NL/MICHEL TER WOLBEEK

Was Schadenet Kranenburg vroeger vooral lokaal en regionaal georiënteerd, vandaag de dag komen ook vele klanten van buiten De Ronde Venen. “Verzekeraars en leasemaatschappijen kiezen er steeds meer voor hun klanten te sturen naar geselecteerde bedrijven, bedrijven die aan hun eisen op gebied van kwaliteit en klantgerichtheid voldoen en hierop ook regelmatig getoetst worden. Het spreekt voor zich dat wij hier blij mee zijn; het is een teken dat wij eersteklas service bieden.” Vierde generatie Het bedrijf werd 83 jaar geleden als smeDE VENEN INTOBUSINESS 08

derij opgericht door Jakobus Kranenburg. Door de jaren heen veranderde het bedrijf in een autoschadeherstelbedrijf. Hans Kranenburg nam het bedrijf in 2001 na het overlijden van zijn vader Koos over en is daarmee de vierde generatie. Sinds 1998 is het bedrijf aangesloten bij Schadenet, een franchiseorganisatie. Hierdoor nam de gestuurde schadestroom toe. Dat wil zeggen dat verzekerings- en leasemaatschappijen hun klanten voor schades doorsturen naar erkende bedrijven. Daarmee wordt de kwaliteit gegarandeerd. Het zorgde voor een behoorlijke groei van Schadenet Kranenburg, die hierdoor genoodzaakt

werd een groter onderkomen te zoeken. Aan de Constructieweg werd deze gevonden. Daar is het bedrijf inmiddels al weer vijftien jaar gevestigd. Efficiency Bij Kranenburg Schadenet werken twaalf mensen die samen een hecht team vormen. “Deze mensen zijn al jaren bij ons werkzaam. Loyale medewerkers die vaak aan een half woord genoeg hebben en waar ik echt op kan bouwen. Zij hebben ruimte nodig voor ontwikkeling en die geef ik hun. Dat wordt zeer gewaardeerd. Bovendien komt dat ons bedrijf ten goede.”


‘Onze medewerkers hebben ruimte nodig voor hun ontwikkeling. Die geef ik hun’

Hij illustreert dat met een voorbeeld: “Op een dag bezochten onze medewerkers een beurs. Daar ontdekten ze een snellere manier van lakdrogen. Zij gaan dat dan in ons bedrijf uitproberen en berekenen of dat voor ons niet alleen de efficiency maar ook een wezenlijke kostenbesparing kan worden. Dat doen mensen alleen als je ze de ruimte geeft.” Zelf noemt hij zich ‘het cement tussen de voegen’. Hij legt uit: “In de werkplaats worden de schades hersteld. Hoewel ik daar natuurlijk regelmatig ben, ben ik zelf geen schadehersteller. Ik doe de acquisitie, bespreek de zaken met onze opdrachtgevers en zorg dat de faciliteiten voor onze medewerkers aanwezig zijn. Denk hierbij aan de equipement, maar ook aan de administratieve afhandeling en de automatisering en certificering.” In balans De term ‘maatschappelijk verantwoord ondernemen’ valt. Hans Kranenburg hecht daar veel waarde aan. “Het draait hierbij om de drie P’s: people, planet en profit. Wees goed voor je mensen, wees goed voor

het milieu en bewaak de winstgevendheid van je bedrijf. Die drie elementen moeten in balans zijn. Als gerespecteerd schadebedrijf kun je daar anno 2013 niet meer om heen. Vandaar dat duurzaamheid hoog op onze agenda staat.” “Ruimte voor ontplooiing hoort daarbij, maar ook de scholing van je medewerkers en milieubewustzijn zijn belangrijk. Duurzaam ondernemen leidt tot continuiteit. Met andere woorden, door duurzaam te opereren rechtvaardigen wij het bestaansrecht van ons bedrijf. Want ook onze opdrachtgevers hechten daar terecht grote waarde aan.” Hij geeft een aantal concrete voorbeelden: “Wij gebruiken louter watergedragen lakken, proberen waar mogelijk energiezuinig te zijn en werken ook met zogenaamd groene onderdelen. Als vervangend vervoer hebben we een elektrische scooter en hybride voertuigen.” Hij vult aan: “Dat heeft ertoe geleid dat ons bedrijf is gecertificeerd als Duurzaam Reparateur en dat wij in het bezit zijn van het MVO Certificaat van branche-organisatie FOCWA. Ja, daar zijn wij trots op.” Social media Tijden veranderen nog steeds en Schadenet Kranenburg verandert mee. “We willen graag voorop lopen. De techniek wordt steeds geavanceerder en bijscholing van mensen is dus onontbeerlijk. Maar wat te denken van social media? Wij doen daar ons voordeel mee. Zo profileren wij ons natuurlijk ook via Facebook. Continu bedenken wij leuke acties waar onze klanten hun voordeel mee kunnen doen en die ons op een goede manier in de schijnwerpers plaatst.” Een duurzaam ondernemer kijkt verder dan zijn neus lang is, meent Kranenburg. Daarmee bedoelt hij: verder kijken dan alleen je eigen bedrijf. “Het is goed dat ondernemers ook naar hun omgeving kijken.” Daarom ondersteunt Schadenet Kranenburg tal van regionale projecten, zoals het verenigingsleven, Stichting De Baat, de traditionele fietstocht op Koningsdag, het Straattheaterfestival, Culinaire Venen, het jongerenfestival Vogelvrij, Venen On Ice en Serieus Request. “Vorig jaar vroegen twee basisschoolleerlingen of ze klusjes mochten doen waarvan de opbrengst naar Serieus Request zou gaan. Natuurlijk verlenen wij dan graag onze medewerking daaraan.”

Lokale initiatieven Kranenburg heeft een voorkeur voor lokale initiatieven. “Dat komt omdat die een weerslag hebben op ons bedrijf. Wie goed doet, goed ontmoet. In De Ronde Venen is ons bedrijf bekend. Mensen in De Ronde Venen weten dat wij ons voor tal van lokale organisaties inzetten. Het steunen van een landelijk doel geeft ons daarentegen nog geen landelijke bekendheid.” Schadenet Kranenburg dingt mee naar de ‘MVO-prijs 2014 De Ronde Venen’. De ondernemer is daar blij mee. “Het is een bevestiging van het feit dat ons bedrijf de juiste koers vaart.” Wellicht heeft die nominatie ook iets te maken met de wijze waarop hij zich op persoonlijke titel in de regio van De Ronde Venen begeeft? Hans is jurylid van de verkiezing van de Ondernemer van het jaar en volgend jaar in mei is hij weer hoekman bij de Beursvloer. Voorts zit hij in de organisatie van de Zilveren Turfloop, die georganiseerd wordt door atletiekvereniging De Veenlopers en die dit evenement met succes qua professionaliteit naar een hoger plan wist te tillen. Aan de Zilveren Turfloop werd een goed doel gehangen. Dit jaar was dat de stichting Duchenne. En als lid van de Rotary Club en de stichting Ronde Tafel zette hij zich onder andere in voor de Voedselbank. Samen met een betrokken team van mensen zocht hij met succes naar een nieuw uitdeelpunt en lobbiet hij bij andere bedrijven om hun voorbeeld te volgen.

Schadenet Kranenburg Constructieweg 25 3641 SB Mijdrecht T 0297 - 28 14 36 E kranenburg@schadenet.nl I www.schadenetkranenburg.nl DE VENEN INTOBUSINESS 09


MEEST INVLOEDRIJKE PERSOON ...

De Meest Invloedrijke Persoon van De Venen anno 2013 Het is weer december en dus wordt het tijd om terug te blikken. Wie heeft er dit jaar zijn of haar nek uitgestoken? Wie krijgt alle oren gespitst als hij of zij het woord neemt? Wie leidt niet alleen zijn of haar onderneming, maar ontplooit ook diverse andere activiteiten? En welke lokale politicus sprong er dit jaar bovenuit? Kortom: Wie volgt Jan van Walraven op, de man die sinds de bekendmaking van de Top 50 van 2012 niet meer in alle anonimiteit over straat kan. Eenmaal op de 1e plaats, dan wacht voor diegene een plaats in de Eregalerij der Invloedrijken om vervolgens nooit meer terug te keren in de ranglijst. Eer voor het leven, wie wil dat nou niet?

EREGALERIJ DER INVLOEDRIJKEN Alle voorgaande nummers 1 komen niet meer in de top 50 voor. Wij hebben ze opgenomen in deze eregalerie der invloedrijken. En terecht, want je zou ze tekort doen met een lagere ranking dan de nummer 1-positie.

2012 JAN VAN WALRAVEN DE VENEN INTOBUSINESS 10


...VAN DE VENEN ANN0 2013 50. PAUL EN PETER LELIVELD De tweelingbroers hebben een imposant bedrijf opgebouwd. Heel klein begonnen, maar door constant op de vraag van de klant in te springen, zijn ze nu in staat om de grootste evenementen volledig te verzorgen. Ook ver buiten de Nederlandse grenzen. Maar voor een lokaal evenement staan ze ook altijd paraat.

49. RONALD MAAS Ronald kwam al op jonge leeftijd bij het bedrijf en geeft zelfbewust leiding aan de diverse vestigingen. Racen is zijn passie en Team Maas racet verdienstelijk mee voor de VW Endurance Cup. Maas is een familiebedrijf, maar ooit gestart door de schoonfamilie van Ronald, die toevalligerwijs ook Maas heten.

48. GERARD VERWEIJ Hij baarde in augustus opzien met de fusie met een Haarlems bedrijf. Deze fusie krijgt steeds meer vorm dan kan Gerard langzaam aan afbouwen gaan denken. Dat mag ook wel na bijna 45 jaar. Het familiebedrijf bestaat overigens bijna 125 jaar.

47. PETER HOMAN Peter Homan is een harde werker en constant op zoek naar innovaties in zijn vakgebied. Wordt heel blij van een stukje varen op de plassen, maar dan wel op snelheid. Tevens als bestuurslid bij meerdere stichtingen actief.

46. HANS RENSINK Hans is al jaren voorzitter van de Stichting Koopcentrum Mijdrecht, voorheen bekend als HVM. Hij maakt zich hard voor de belangen van zijn collega winkeliers. Eerder dit jaar nam hij na vele, vele jaren afscheid van de vrijwillige brandweer.

45. GERRIT SPLINTER Zijn motto is ‘we houden contact’ en dat komt deze communicatie expert ook na. In mei is het 10 jaar geleden dat hij zijn huidige bedrijf begon, maar zit al 30 jaar in het vak. Steunt ook veel lokale initiatieven.

44. WIM VAN DER LAAN Zijn manco om ‘nee’ te kunnen zeggen zorgt ervoor dat Wim weer terecht in deze lijst staat. Als technisch coördinator van de A-,B- en C-jeugd moet hij spelers klaarstomen voor het echte werk bij SV Argon. Wim is sociaal zeer betrokken en hij vervult ook bij de VIB al vele jaren zijn bestuurstaken.

43. DICK OOSTHOEK Als directeur bedrijven bij Rabobank R & V is Dick sinds anderhalf jaar verantwoordelijk voor de zakelijke klanten uit onder meer De Ronde Venen. Heeft een schat aan Rabo ervaring, met name in de Agri sector.

42. JOHN KORVER John heeft zeer veel kennis van de omgeving. Zit gevestigd in het middelste midden van Mijdrecht en hoort en ziet om die reden veel. Hij draait zijn hand er niet voor om als er iets maatschappelijks georganiseerd moet worden.

DE VENEN INTOBUSINESS 11


ACTUEEL In 2014 nog meer variatie tijdens de OC DRV

De vrijdag is terug! In de periode na de zomervakantie liepen de bezoekersaantallen tijdens de Open Coffee DRV ietwat terug. Uit een enquĂŞte bleek dat de wisseling van de vrijdag naar de woensdag daar grotendeels mee had te maken. Maar ook het feit dat veel ondernemers op dit moment ruimer in de opdrachten zitten, heeft met de terugloop van het aantal bezoekers te maken. En dat is goed nieuws!

Omdat Claudia Lencioni, mede oprichtster van de OC DRV, vanwege een gewijzigde werk- en thuissituatie graag het organisatiestokje door wilde geven, was de weg om terug te keren naar de 2e vrijdag van de maand weer open. En dus heeft de vernieuwde organisatie, bestaande uit Myra Fictoor-de Groot, Gerard de Vries en Martijn van Dalen, besloten om aan de wensen van de bezoekers gehoor te geven. De Open Coffee DRV zal in 2014 dus weer elke 2e vrijdag van de maand plaatsvinden, van 9.00 uur tot 11.00 uur. De locatie, restaurant Meesters in Mijdrecht, blijft ongewijzigd.

DE VENEN INTOBUSINESS 12

Vindbaarheid De organisatie vindt het belangrijk dat de Open Coffee DRV goed vindbaar is. Daarom is de Open Coffee DRV nu ook op Facebook te vinden. Hierop worden regelmatig nieuwe foto’s en nieuwsberichten geplaatst. Hieronder een overzicht van alle contactmogelijkheden: I www.opencoffeederondevenen.nl E ocderondevenen@gmail.com www.facebook.com/OpenCoffeeDRV Groep Open Coffee De Ronde Venen @ocderondevenen

FOTOGRAFIE DEBEELDREDACTEUR.NL/DANIELLE VERWEIJ


A-SIDE ACTUEEL SEO Quickscan eerste stap

Vindbaarheid websites Een website die niet gevonden wordt, is hetzelfde als een vrachtauto zonder motor. Veel zult u er niet mee kunnen bereiken. TEKST TOM DULLEMOND

Websites van MKB bedrijven behoren tot de minst ontwikkelde websites in Nederland. Uit onderzoek blijkt dat ruim 75% van de MKB websites voor hogere resultaten in zoekmachines kunnen worden geoptimaliseerd. Het beter vindbaar maken van website in zoekmachines, ook wel SEO (Search Engine Optimization) genoemd, staat dus bij veel websites nog op een laag pitje. En dat terwijl de concurrentie tussen bedrijven zich steeds verder verhard. Een gemiste kans, waardoor veel omzet blijft liggen. Redenen voor de achterstand in het optimaliseren van website kunnen zijn: • Verouderde website • Te weinig onderhoud aan de website • Gebrek aan tijd van de ondernemer • Tekort aan SEO kennis bij de ondernemer Enkele feiten over internet in Nederland *) De internetdichtheid in Nederland is tot 90% van de bevolking (leeftijd 16-74 jaar) gestegen. Aantal internet aansluitingen is daarmee ruim boven de 15 miljoen uitgekomen. 80% van de internet gebruikers gebruiken internet voor het verzamelen van informatie. Er zijn nu al meer dan 6 miljoen domeinnamen geregistreerd, die allemaal naar de gunst van de klant dingen. Maandelijks worden er meer dan anderhalf miljard zoekopdrachten uitgevoerd. Zoekmachine Optimalisatie Het is dus niet zo maar gezegd dat een website hoog in de zoekresultaten scoort en dat ook blijft doen. Tegenwoordig moet met grote regelmaat aan de website gewerkt worden om het optimale er uit te blijven halen. Zoekmachine optimalisatie richt zich op naast het verbeteren van de websitetechniek, vooral op plaatsen en regelmatig toevoegen van goede content (teksten). Het doel is, voor de website/onderneming relevante trefwoorden, verkrijgen van hoge posities in onbetaalde resultaten in zoekmachine zoals Google. Dit wordt ook wel organische vindbaarheid genoemd. Zoekmachines hebben ingewikkelde algoritmes ontwikkeld om de ranking van websites te kunnen vaststellen. Daarbij wordt relevante inhoud van goede kwaliteit steeds belangrijker. Het gaat er namelijk om zoekers op internet het beste aan te bieden. Slapende websites kunnen in de ogen van zoekmachines nu eenmaal niet belangrijker zijn dan websites die continue informatie verstrekken en inspelen op de zoekwoorden van de klant. SEO Quickscan A-side media heeft een tool ontwikkeld waarmee inzichtelijk gemaakt wordt hoe een website er op internet voorstaat. Wilt u weten hoe úw website er voor staat, neem dan contact op met A-side media en vraag om onze SEO Quickscan! *) Bronnen: Marketingfacts, SIDN, Edwords.nl

Over A-side media - Bij internetbureau A-side media werken online specialisten aan de meest uiteenlopende projecten voor diverse opdrachtgevers. Het team van A-side media is jong, creatief, innovatief en meedenkend. A-side media B.V. | Industrieweg 15 | 3641 RK Mijdrecht | T 0297 - 38 52 52 | E info@a-side.nl | I www.a-side.nl


ACTUEEL

Win een gratis verkoopconcept van ReclameMenu t.w.v. € 275,Kom in actie en blijf into business

Zoekt u meer afzet van uw product of dienst? Zet dan de creatieven van ReclameMenu aan ’t werk. Vertel ons waarom een verrassende sales aanpak u succes brengt en win een gratis verkoopconcept. De Venen IntoBusiness jureert uw motivatie samen met de strategen en conceptdenkers van ReclameMenu. En wie weet wint u een creatief en doordacht sales idee en aandacht in het volgende nummer van De Venen IntoBusiness.

Verkoop brief

Advertentie

Folder

Vertel ons waarom een opvallend verkoopconcept u into business houdt en win dat gratis sales idee!

Verkoop concept

Website En meer...

Logo

Mail uw motivatie voor 1 februari 2014 naar martijn@intobusiness.nu

Creatief, snel & voordelig!

ReclameMenu is een concept van Switch Reclamebureau

Eerste VIB Management Sociëteit van 2014 in kader van verkiezingen

Ferry Mingelen in debat over de lokale politiek op zijn rijke ervaringen met de landelijke politiek op en rond het Binnenhof, hij gaat ook als discussieleider in debat met de lokale politiek, die zich immers voorbereidt op de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart 2014.

Ferry Mingelen

FOTO WALTER KALLENBACH

Parlementair journalist Ferry Mingelen, bekend van o.a. de tv-rubriek Den Haag Vandaag en later van Nieuwsuur, gaat eind dit jaar met pensioen. VIB De Ronde Venen heeft meteen Mingelen weten vast te leggen voor de eerste management sociëteit in het nieuwe jaar op maandag 27 januari 2014. Mingelen blikt dan niet alleen terug DE VENEN INTOBUSINESS 14

Het belooft een drukbezochte bijeenkomst te worden en een goede gelegenheid voor de lokale politieke partijen om ondernemers te laten kennismaken van hun standpunten. Diverse partijen hebben dan ook al enthousiast gereageerd op de komst van Ferry Mingelen. De inhoudelijke thema’s van de discussie worden ingegeven door tien urgente actiepunten voor lokaal economisch beleid, die zijn opgesteld door de diverse ondernemersverenigingen in onze regio, waaronder dus ook de VIB, en de Kamer van Koophandel Midden-Nederland. Die punten hebben betrekking op zaken als hoe we met

lokale maatregelen de economische crisis te lijf kunnen, wat er gedaan kan worden aan leegstand van bedrijfsruimte en verschraling van winkelgebieden en welke kansen en uitdagingen er op het bedrijfsleven afkomen nu de zorgeconomie sterk groeit. Specifiek Rondeveense actiepunten zijn wat de VIB betreft de bereikbaarheid van De Ronde Venen - zowel per openbaar vervoer als per auto - en de ontwikkelingen rondom het zogenoemde Blue Port, een bedrijventerrein voor weg- en wateroverslag bij Amstelhoek. Neem voor meer informatie contact op met: Secretariaat VIB De Ronde Venen, dhr. ing. J. Koster, tel. 0297 - 56 34 31 info@vibderondevenen.nl www.vibderondevenen.nl


REPORTAGE

Jawi Sportcenter is een veelzijdig sportcentrum waar je al vanaf â‚Ź 7,95 per week terecht kunt! Naast het Jawi Club Lidmaatschap heeft u de mogelijkheid deze uit te breiden met o.a. zonnebank, kinderopvang en racketsporten. Fitness met Fitlinxx Met behulp van de uitstekende faciliteiten en professionele begeleiding biedt Jawi Sportcenter de handvatten om uw doel daadwerkelijk te behalen. Persoonlijk contact is hierbij erg belangrijk. Goed opgeleide instructeurs maken na een uitgebreide intake een persoonlijk trainingsschema. Deze wordt opgeslagen in ons unieke systeem Fitlinxx. Elke keer als u komt trainen logt u in met uw persoonlijke code. Vervolgens kunt u op de fitnessapparaten precies aflezen: de duur van een training en het gewicht waarop u moet instellen. Tijdens de evaluatie die standaard drie keer per jaar zal plaats vinden kan uw fitnesscoach precies zien wanneer en wat u heeft getraind.

Groepslessen Naast de fitness organiseert Jawi meer dan 75 groepslessen per week zoals Yoga, Pilates, BBBB, Spinning en Bootcamp. Het sportcenter heeft daarnaast als enige in de regio onder 1 dak een ruim aanbod aan racketsporten zoals Squash, Richochet, Badminton, Dutch Tennis en Tafeltennis. Tevredenheidgarantie Uniek bij Jawi Sportcenter is de Tevredenheidgarantie. Mocht u ondanks alle persoonlijke begeleiding toch om welke reden dan ook willen stoppen, kunt u gebruik maken van de Tevredenheidgarantie. Dit houdt in dat in de eerste 30 dagen het lidmaatschap beĂŤindigd kan worden (niet in combinatie met andere aanbiedingen of acties).

BIJ JAWI SPORTEN VANAF @

Neem voor meer informatie of een gratis proefles contact op via telefoonnummer 0172-492962 of e-mail naar service@jawi.nl

PE WEER K!

W W W.JAWI.N L

DE VENEN INTOBUSINESS 15


REPORTAGE

Gevallen wielervedette krabbelt weer op

Michael Boogerd overleeft de storm De getuigenissen, met name die van de Spaanse dopingarts Fuentes, overtuigden iedereen van het feit dat ook wielrenner Michael Boogerd uit de snoeppot had gegeten. Boogerd koos desondanks voor de strategie van het vijfde amendement, beter bekend als het zwijgrecht. Zolang hij zijn lippen stijf op elkaar hield, kon niemand hem iets maken. TEKST DENNIS CAPTEIN

Toch bezweek Boogerd. De druk van de media was groot, maar het was een opmerking van een klein jochie die de emmer deed overstromen. Begin maart van dit jaar, toen hij zijn kind naar school bracht, vroeg een klasgenootje hem: “Heeft u doping gebruikt?” Dat was het moment dat Boogerd brak en een dag later aan Kees Jongkindt, verslaggever van NOS Sport, opbiechtte wat iedereen eigenlijk al wist: dat hij cortisonen en epo had gebruikt en aan het einde van zijn loopbaan ook zijn DE VENEN INTOBUSINESS 16

toevlucht had gezocht tot bloedtransfusies. Het zet zijn mooiste ritwinst, die in 2002 in de Tour de France, in een heel ander daglicht. Dat jaar won hij de zestiende etappe, die doorging als de Koninginnerit. Hij bedwong als eerste de Galibier, de Télégraphe, de Madeleine en La Plagne, vier reusachtige bergen. Het was een heroïsche, legendarische en veelbejubelde zege. Het werd ‘was’ heeft nu een extra betekenis gekregen.

Boogerd hield lange tijd voor ogen dat die zege deze predicaten behield zolang hij zou zwijgen als het graf. Het tegendeel bleek waar. Terwijl Boogerd verstoppertje speelde, zag Nederland hem als een schlemiel. Hij loog niet, maar het zwijgen werd desondanks gezien als bedrog. Zijn redding Zijn biecht is, zo kun je nu stellen, zijn redding geweest. Laat, maar niet te laat. Want sindsdien leeft zijn maatschap-


Sponsoring wielerploeg heeft Rabobank geen windeieren gelegd

pelijke carrière weer. Als ‘beloning’ mag hij dagelijks zitting nemen aan de tafel van Tour du Jour en is hij commentator bij Eurosport als de Ronde van Frankrijk 2013 wordt verreden. Ook is hij weer druk met het geven van lezingen en het verrichten van allerhande openingshandelingen. Tegen lucratieve bedragen. Hij is weer in trek. Het dopingschandaal en het feit dat hij met zijn bekentenis met zichzelf in het reine heeft willen komen, maakt zijn verhaal extra interessant. De grote ster die keihard viel en nu weer opkrabbelt. Verrotte decennia Terugkijkend heeft het wielrennen twee verrotte decennia gekend. Het waren twintig jaren waarin geen prestaties mogelijk bleken zonder hulpmiddelen. De redenen zijn bekend: omdat de concurrentie deze gebruikte en je dus zelf eigenlijk ook wel moest gebruiken om mee te kunnen komen. Er stond veel op het spel: miljoenen euro’s per jaar en natuurlijk de prestige. En, hoewel er zondaars werden gepakt, leken de meesten ermee weg te komen. Nederland is niet vergeten hoe Michael Boogerd en al die anderen de wereld voor de gek probeerden te houden. Boogerd

heeft echter geluk. Nederland is nu wel klaar met dat dopinggedoe. We willen weer een schoon peloton en het verleden achter ons laten. Rabobank Boogerd lijkt de storm vooralsnog dus te overleven. Hetzelfde geldt voor de Rabobank, die zijn ploeg jarenlang met miljoenen euro’s sponsorde. Na de stortvloed aan biechten van oud-renners nam de bank onmiddellijk maatregelen en trok zich terug. Voordat er massaal openheid van zaken werd gegeven, waren er excessen. De Rabobank werd enkele keren getroffen door een dopingzondaar. Het gevolg: de bewuste renner werd direct ontslagen. Maar toen iedereen ‘uit de kast kwam’, had de bank geen andere keuze dan terugtreden. De sponsoring heeft de Rabobank overigens geen windeieren gelegd. Want doping of geen doping, de sport kende en kent nog steeds miljoenen liefhebbers. De bank heeft daardoor tal van nieuwe ‘fans’ aan zich gebonden. Vele marketeers spreken zelfs van een meesterlijk zet. Bovendien richtte de Rabobank zich tien jaar terug naast wielrennen ook op paardensport (had te maken met de agra-

rische roots van de bank) en hockey (de ABN AMRO-sport bij uitstek). Twee veel minder televisiegenieke sporten, waar de bank, de matige exposure ten spijt, eveneens miljoenen in stopte. Dat hebben veel Nederlanders zeer gewaardeerd. En nog. De Rabobank keert niet terug naar het wielrennen, maar blijft zich inzetten voor tal van sporten en sportverenigingen. Op lokaal niveau worden vele clubs door het Coöperatief Divident Fonds gesteund. Geen enkel ander Nederlands bedrijf staat op zoveel borden langs het veld dan de Rabobank en heeft zitting in zoveel aan sport gelieerde businessclubs. Boogerd en de Rabobank Michael Boogerd ambieerde na zijn profloopbaan als wielrenner een job als ploegleider van, natuurlijk, de Rabobankploeg. Omdat hiervoor destijds geen functie vacant was, werd hij door de bank gevraagd voor een marketingfunctie. Dit werk lag hem niet goed. In 2008 stopte hij daarmee. Nu hij officieel een zondaar is, legt de Rabobank hem het vuur niet aan de schenen. Dat siert de bank. En Boogerd? Van hem zal niemand dan ook een kwaad woord over deze bank horen. Dat zou ook erg ongepast zijn. DE VENEN INTOBUSINESS 17


MYSTERY GUEST

Mystery Guest van de winter 2013:

WIE IS DIT?

om te Kijk op pagina 30 guest ry te zien wie de mys was. 13 20 r jaa van het na

In elke editie van De Venen IntoBusiness kunt u een heerlijke taart winnen door te raden wie de mystery guest op de foto is. Uit de juiste inzendingen verloten we 3 winnaars. Zij worden beloond met een heerlijke taart. De prijswinnaars gaan met de taarten en de mystery guest op de foto en deze foto wordt dan weer geplaatst in de volgende editie van De Venen IntoBusiness. Zo simpel is het! U kunt uw antwoord mailen naar martijn@intobusiness.nu en wie weet is het binnenkort smullen geblazen.

Spelt Bedrijven wenst alle lezers een goed, gezond en ondernemend 2014

Spelt Bedrijven Blokland 18, 2441 GG Nieuwveen T 0172-536130 | E administratie@spelt.nl | I www.spelt.nl DE VENEN INTOBUSINESS 18


REPORTAGE

Kunst van het (online) samenwerken Op 10 oktober vond in de sfeervolle Hoeve Rijlaarsdam een grootschalig netwerkevenement plaats. Te midden van tientallen kunstwerken waren zo’n 150 ondernemers getuige van een discussie die geleid werd door John Kroes, op zijn kenmerkende wijze. Het discussie panel bestond uit een gemixed gezelschap van lokale ondernemers die elk hun eigen gedachten gang hadden over de mogelijkheden die de sociale media te bieden heeft. Aansluitend werd het eerste exemplaar van de najaarseditie van De Venen IntoBusiness door de Nieuwkoopse wethouder Trudy Veninga overhandigd aan René Fronik van Fronik Infra uit Mijdrecht.

FOTOGRAFIE DEBEELDREDACTEUR.NL/OSCAR VAN DER WIJK

DE VENEN INTOBUSINESS 19


REPORTAGE

Allround horecabedrijf De Vlinder

Eet, drink, feest en

geniet

In De Vlinder, het sfeervolle horecabedrijf in Ter Aar, draait alles om genieten. Voor een zakelijke lunch of een familiediner, voor een bedrijfsfeest/-presentatie of een bruiloft, maar ook gewoon voor een mooie cappuccino of een heerlijk tapbiertje. De Vlinder is een restaurant en een zalencentrum met een warme entourage. Multifunctioneel, groot, maar met een intieme uitstraling. Daarnaast is het bedrijf, dat geleid wordt door eigenaresse Lyna Kant en bedrijfsleider Andy van der Haven, vooral ook innovatief. Een interview. TEKST MARTIJN VAN DALEN l FOTOGRAFIE DEBEELDREDACTEUR.NL/MICHEL TER WOLBEEK

Er zijn niet veel locaties in de regio die net als De Vlinder een tot in de puntjes verzorgde vergaderruimte bieden voor twintig personen en tegelijkertijd een compleet bedrijfsfeest kunnen organiseren voor meer dan duizend bezoekers. Lyna Kant en haar medewerkers willen het maximale uit De Vlinder halen. “We hebben alles in huis, maar ook nog eens tegen een verrassend DE VENEN INTOBUSINESS 20

scherpe prijsstelling. Wij merken dat dit, juist in deze tijd, zeer wordt gewaardeerd.’’ Lyna wil graag vernieuwend zijn. “In het voorjaar van 2014 zullen wij verrassend uit de hoek komen. Op dit moment zij we druk bezig met de voorbereidingen van een extra culinair facet, waarvan met name het regionale bedrijfsleven zal profiteren. Ik kan hierover nog niet te veel vertellen,

maar zeker is dat het helemaal van deze tijd is.” Multifunctionaliteit De Vlinder bestaat dit jaar 25 jaar. In die jaren veranderde het bedrijf met de tijd en de trends mee. Zo is op dit moment de aanwezigheid van een snelle draadloze internetverbinding heel vanzelfsprekend en spreekt


Alles in huis tegen een bijzonder scherpe prijsstelling

het ook voor zich dat vele extra faciliteiten, zoals een beamer en een scherm voor een presentatie of een vergadering, kosteloos ter beschikking wordt gesteld. “We willen onze gasten blijven verrassen. Dat doen we onder meer door klassieke service te verlenen, maar tegelijkertijd op een vernieuwende wijze mee te denken over de wensen van de gasten. We verzorgen met alle liefde een kleinschalige vergadering met koffie en thee op tafel, maar ook een aansluitend buffet behoort uiteraard tot de mogelijkheden. In onze keuken bereiden wij mooie, eerlijke producten en dat allemaal met een uitstekende prijs/kwaliteit verhouding”, verteld Lyna enthousiast.

De Vlinder doet wat zij belooft De Vlinder mag vele bedrijven, verenigingen en instellingen tot de vaste, terugkerende klanten rekenen. Het Nieuwkoopse bedrijf Emeritor en de gemeente Nieuwkoop zijn hier twee voorbeelden van. Emeritor roemt de down-toearth mentaliteit van De Vlinder. “Je krijgt bij De Vlinder wat ze beloven.” Voor de gemeente Nieuwkoop is het vanzelfsprekend dat De Vlinder wordt ingeschakeld bij lokale activiteiten als bewonersbijeenkomsten en informatieavonden. “De Vlinder is een begrip voor ons. Laagdrempelig en vele mogelijkheden.”

bijeenkomsten gecombineerd met andere activiteiten. Dit kan een aansluitend diner zijn, maar ook een gezamenlijke tocht in een rondvaartboot of een combinatie van sport en spel. “Teambuildingsactiviteiten zijn en blijven heel belangrijk om de beste bedrijfsresultaten te behalen”, zegt Lyna. “De Vlinder heeft ruime ervaring in het organiseren van deze combinaties. Op deze manier willen wij bijdragen aan het succes van onze zakelijke gasten.”

Zakelijk De sfeervolle ruimte achter in het pand leent zich uitstekend geschikt voor bedrijfspresentaties, vergaderingen of bedrijfsfeesten tot circa 120 personen. Is de groep echter omvangrijker, dan kan eenvoudig de pub, de bar en/of het restaurantgedeelte als locatie dienen. En voor echt grote groepen kan natuurlijk de sporthal worden ingezet. Deze is geheel om te bouwen tot een unieke setting waar tot 1200 gasten kunnen worden ontvangen. Rabobank Groene Hart Noord heeft de sporthal eens gebruikt voor hun ledenvergadering, overigens naar volle tevredenheid. Beleving Lyna: “De term ‘klassieke service’ liet ik net vallen. Daarbij draait het om simpele basiselementen: vriendelijkheid, warm welkom, attent zijn. Voor onze gasten moet een bezoek aan De Vlinder een beleving zijn. De ontvangst, de ambiance, het culinaire niveau, onze kennis van zaken, kortom onze veelzijdigheid. Uiteindelijk is onze missie geslaagd als onze gasten op een positieve manier zijn verrast. Het zijn vaak kleine details waaraan de gast later nog even terugdenkt. Daarom is het belangrijk dat wij de puntjes op de i zetten.” Arrangementen op maat Regelmatig worden vergaderingen of

De Vlinder Aardamseweg 75 2461 CB Ter Aar T 0172 - 60 57 31 E info@devlinderteraar.nl I www.devlinderteraar.nl DE VENEN INTOBUSINESS 21


GOLF INSTRUCTIE

Golfles van Jacques Balvert In deze editie van De Venen IntoBusiness geef ik tips over de golfswing met de driver. De juiste houding, golfgrip en balpositie zijn hierbij heel belangrijk. Om uw golfswing te verbeteren is het belangrijk dat al deze facetten naadloos op elkaar aansluiten. En ook voor deze slag geldt: oefenen, oefenen, oefenen.

1

2

3

4

TEKST JACQUES BALVERT l FOTOGRAFIE DEBEELDREDACTEUR.NL/MICHEL TER WOLBEEK

TIP 1

Zorg dat als je voor de bal staat, de bal aan de binnenkant van de linkervoet ligt. De handen en club staan dan ook aan de binnenkant van je linkerbeen, en je hoofd is dan ook rechts van de bal. Gewicht is verdeeld over beide voeten en zorg dat je balans op de bal van de voet is.

TIP 2

Draai vanuit de schouders weg. De armen, heupen en benen volgen dan vanzelf. Maak een wijde swingboog met de armen; dit noemt men het wegnemen van de club.

TIP 3

Als je 90 graden gedraaid bent met de schouders, met je rug dus naar het doel, dan rust je gewicht voor 75 % op je rechterbeen. De club wijst naar het doel waar je naar toe slaat. Dit noemt men de opzwaai.

TIP 4

Zorg dat als je de bal raakt dat je het hoofd goed op de plaats houdt en de heupen goed doordraait met de armen recht. Dit noemt men doorzwaai.

TIP 5

Draai heel het gewicht vanuit je heupen naar je linkerbeen en zorg dat je goed in balans eindigt met de club over de schouders. Dit wordt de finish genoemd. Heeft u nog vragen of wilt u een les afspreken dan kunt u mij bellen op 06-44332788 of mailen naar ja.balvert@hetnet.nl

5

DE VENEN INTOBUSINESS 22


REPORTAGE

Impressie

van een samenwerking

Sinds begin september 2013 is de samenwerking tussen Tweed en Netsquare een feit en huizen beide samenwerkingspartners in hetzelfde pand op Achterbos 105 in Vinkeveen. 10 oktober was er een officiĂŤle kick off in de vorm van een feestelijke receptie. Op deze pagina een impressie van door Netsquare en Tweed gerealiseerde projecten.

MVO De Ronde Venen: wie wint de MVO Prijs 2014? (huisstijl en website)

KunstRondeVenen: atelierroute De Ronde Venen is terug (huisstijl en campagne)

Online & offline design: www.tweed.nl

De Grutto: kant en klaar wonen voor slimme vogels (huisstijl en campagne)

Online succes: www.netsquare.nl

Juwelier van Beek: 'Alles draait om het goede gevoel' (website)

Jumbo Nieuwkoop: vergroot het lokale bereik (Facebook-actie)

Rendez Vous: een online beleving (website) DE VENEN INTOBUSINESS 23


MEEST INVLOEDRIJKE PERSOON ... 41. HANS KRANENBURG Hans leidt het meer dan honderd jaar oude familiebedrijf als 4e generatie met vol enthousiasme. Maar daarbuiten is Hans ook zeer actief. Als sponsor, maar ook als vrijwilliger. Zo steunt hij onder andere de Voedselbank. Meer hierover is te lezen op pagina 54.

40. JOHN DEN HOLLANDER John zit al bijna 25 jaar in het vak en maakt zich niet druk om de organisatie van een zeer groot evenement, waar ook in het land. Maar hij voelt zich pas echt relaxed als hij iets mag doen in zijn eigen gemeente. Heeft MVO al jaren hoog in het vaandel.

39. JAN HARDENBERG Jan is voorzitter van misschien wel de meest actieve ondernemersvereniging in De Venen, de VOC Groene Hart West. Als ondernemer zelf vooral net buiten de regio actief, maar Jan kent vele mensen, zowel ondernemers als lokale politici.

38. HANS VAN VEEN Hans is een zeer getalenteerde man en dit talent spreidt hij uit op vele vlakken. Gelukkig kan de regio ook regelmatig genieten van de creativiteit van Hans. Het vernieuwde Shopping Mijdrecht en de Culinaire Venen zijn daar voorbeelden van.

DE VENEN INTOBUSINESS 24

37. GERRY BRAS Een sterke vrouw in een mannenwereld. Desondanks is ze al ruim 22 jaar eigenaar van Brabebo. Zal binnenkort afscheid moeten nemen van de MVO titel, maar gaat onverminderd door met deze verantwoorde manier van ondernemen. Uiteraard ook actief bij de Zakenvrouwen DRV.

36. RAYMOND DE RIJK Als voorzitter van de ondernemersvereniging Ondernemers Vinkevéén heeft Raymond de taak om alle Vinkeveense ondernemersneuzen dezelfde kant op te laten wijzen. En dat lukt goed. Zit zelf met zijn bedrijf Vobi ook in Vinkeveen gevestigd en runt dat gedreven.

35. MARK VERKERK Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Mark Verkerk, kleinzoon van Hans Verkerk, doet uitstekende zaken in -uiteraard- keukens. In Ter Aar runt hij de grootste keukenshowroom van Nederland, onder de naam Keukenwarenhuis. nl. Ook bezit hij een filiaal in Dordrecht. Door een uitgekiende marketingstrategie weet hij, ook in crisistijd, prachtige cijfers te realiseren.

34. ROB DE KUIPER Door zijn instelling van een topsporter over te brengen op zijn ‘team’, heeft Rob met zijn Vink Bouw weer een succesvol jaar achter de rug. Heeft nu zijn tanden gezet in project ‘SV Hertha’, waarbij hij probeert een complete verbouwing voor de Vinkeveense voetbalvereniging te bewerkstelligen met een budget van € 0,-.


...VAN DE VENEN ANN0 2013 33. KEES KOELEMAN

29. PETER BAKKER

Daar waar ooit zijn wieg stond, heeft Kees een modern vooruitstrevend bedrijvenpark ontwikkeld, genaamd Leidsche Vaart. Verder is Kees actief in de conservenindustrie, maar meer vanuit India en Servië. De paplepel met conserven is hem dan ook vanaf zijn geboorte ingegoten.

Steeds vaker haalt Peter met zijn nieuws de landelijke pers. Of hij De Groene Venen ontgroeid is? Dat niet, want juist het lokale nieuws is waar hij ziel en zaligheid in stopt. Al zie je hem niet op straat, dan hangt hij waarschijnlijk in de lucht.

32. AB HAVEMAN Halverwege de jaren ’80 begonnen op zolder met de toekomstvisie dat ICT wel eens heel belangrijk zou kunnen gaan worden. Zijn bedrijf Advisor telt nu zo’n 60 medewerkers en is marktleider in software voor de sierteeltbranche en barst van de ambities.

31. ROB DE BAS Met een enorme fiscale ervaring in zijn rugzak fluit Rob de dagen door. Hij ziet zeer complexe vraagstukken als een uitdaging, maar springt net zo lief op één van zijn motoren voor een lekker ritje. Rob nadert de pensioengerechtigde leeftijd en leeft daar ook naar vanuit een luxe positie. Maar als het lokale bedrijfsleven hem nodig heeft, dan staat hij er.

30. REIN KROON Rein gaat een belangrijk jaar tegemoet. Als lijsttrekker van het CDA voor de komende gemeenteraadsverkiezingen ligt er een aanzienlijke druk op deze sociaal maatschappelijk zeer betrokken Wilnisser. Vorig jaar in de Top 50 nog neergezet als ‘coming man’, in 2013 een aantal stappen dichterbij gekomen. Ambieert een functie als wethouder, maar ook dat is slechts een tussenstap.

28. SIMON BODEGRAVEN Met een geweldige staat van dienst is deze Simon Bodegraven zelfs op zijn respectabele leeftijd nog vele uren per week actief in diverse functies. Als erelid van de Commerciële Club Nieuwkoop blijft hij betrokken bij de lokale ondernemers.

27. HANS GROENEWEGEN Grondlegger en huidig directeur van een groot landelijk deurwaarderskantoor. Politiek gezien is Hans voorzitter van de VVD in De Ronde Venen. Stort zich de laatste jaren op coaching & mediation, om zijn opgedane kennis over te dragen.

26. MARTINE VAN ACKER Deze sportieve makelaar laat zich regelmatig op het maatschappelijke vlak zien. Zo is Martine sinds enkele maanden voorzitter van de recent opgerichte vereniging Zakenvrouwen De Ronde Venen. Met haar gedrevenheid en eigenschap om alles perfect te regelen, zal het hiermee ook wel goed komen.

DE VENEN INTOBUSINESS 25


INTERVIEW

DE VENEN INTOBUSINESS 26


Jort Kelder: ‘Kredietcrisis nodig om financiële wereld op te schonen’

‘Niemand kan op een eerlijke manier puisant rijk worden’ “Dit is de tijd dat sterke karakters opstaan en hun slag slaan”, zegt Jort Kelder, voormalig hoofdredacteur van het zakenblad Quote en presentator van de televisieprogramma’s ‘Bij ons in de PC’ en ‘Dragon’s Den’. Kelder, geboren in Gouda en tot zijn vijfde woonachtig in Stolwijk (“Ik heb daar geen herinneringen meer aan”) weet dat de huidige kredietcrisis koren op de molen van deze krachtdadige mensen is. “Ze wachten misschien nog even af, totdat de malaise het diepste dal voorbij is, en stappen dan in. Dit zijn typisch mensen die risico’s durven nemen.” Een interview met de man die voor anderen een inspiratiebron was om ook spraakmakende rankings te maken. TEKST DENNIS CAPTEIN l FOTOGRAFIE DEBEELDREDACTEUR.NL/MICHEL TER WOLBEEK

De man met de eeuwige bretels, geroemd door het ene deel van Nederland en verguisd door het andere, kwam in 1989 als stagiaire binnen bij Quote en schopte het in 1993 tot hoofdredacteur van het destijds in zwaar weer verkerende zakenblad. “De aandeelhouders klaagden, want er moest elk jaar een beetje geld bij. Wat ik toen deed was onze voorpagina veranderen. Waar elk ander businessblad mooie vrouwen op de cover plaatste, kreeg die van ons louter een kitscherig kleurtje en schreeuwende uitdagende koppen. Geen foto’s, geen poespas, Quote werd mooi van lelijkheid. Het gevolg was dat ons blad in de kiosken opviel en dat onze oplage - geloof het of niet - meteen met twintig procent steeg.” Rijkste Nederlanders “Ter redactie lag toen al het idee klaar om een ranking te maken waarin de 500 rijkste Nederlanders zouden worden

opgenomen. Moesten we dat nu wel of niet doen? Immers, we konden vooraf natuurlijk ook wel voorspellen dat we daar niet alleen vrienden mee zouden maken. Overigens komt het idee uit het buitenland. De Forbes 400 was toen al jaren een fenomeen. Toen een van onze aandeelhouders, de familie De Pont uit Brabant, te horen kreeg dat wij die lijst zouden publiceren, waarschuwde ze mij dat wij problemen zouden krijgen als we de naam ‘De Pont’ in de lijst zouden opnemen. Dat, terwijl ze daar volgens ons toch echt in hoorden. Tja, wat doe je dan. Ik heb het om twee redenen wel gedaan: omdat ik geen precedent wilde scheppen en omdat het mij onmogelijk leek dat ze mij als hoofdredacteur konden ontslaan voor het bedrijven van journalistiek. We plaatsten de eerste lijst. De Pont was woedend, maar die woede ebde al snel weer weg. Dat is normaal in zo’n situatie: eerst zijn mensen boos, dan volgt een goed gesprek en kun

je weer normaal samen verder. Door de plaatsing van die eerste lijst der rijken steeg de verkochte oplage fors, met vijftig procent. Toen we een jaar later wederom de lijst opnamen, maar er nu een volledig, dubbeldik nummer aan besteedden, verdubbelde die oplage zelfs. Mensen vonden het daardoor, zo kreeg ik te horen, een compleet dossier en dat sloeg aan.” Vieze pizza’s Over de nauwkeurigheid van de lijst zegt hij: “Ik spreek in de verleden tijd, want ik werk er niet meer. Het was een voorzichtige schatting. Lang niet iedereen wilde zijn medewerking verlenen, dus waren we afhankelijk van tips, balansen, Kamer van Koophandel, kadasters en noem maar op. Ik denk dat we over het algemeen wel goed hebben gezeten. Maar nogmaals, het was - in elk geval in mijn tijd - wel een schatting.” Kelder besloot in 2006 te vertrekken bij DE VENEN INTOBUSINESS 27


Quote omdat het blad werd verkocht aan het Franse Hachette Filipacchi Médias. “Met pijn in het hart, want de Quote was zo’n beetje de helft van mijn leven. Maar ik wasook enigszins opgelucht, want ik werd het wel een beetje zat om de zoveelste Quote 500 te maken. Begrijp me niet verkeerd, het was heel leuk om met ons team die lijst te maken - nachten doorwerken met vieze pizza’s - maar dat plezier bleek eindig te zijn. Daarnaast ben ik niet te koop en ik heb altijd geroepen dat ik zou vertrekken als Quote verkocht werd.” Ontvoeringen De Quote 500 maakte hem beroemd in Nederland, maar leverde hem ook vijanden op. “Niet iedereen was ervan gediend in die lijst te staan. De echte rijken willen hun rijkdom namelijk stil houden. De rijken die wat minder rijk zijn, showen hun rijkdom meer. Maar goed, die echte rijken wilden dus liever niet in de lijst voorkomen. Daarnaast werden wij ervan beticht ontvoeringen uit te lokken. De statistieken zijn evenwel duidelijk: voordat wij met de Quote 500 begonnen, waren er meer ontvoeringen. Wel is er een geval geweest, dat indirect met onze lijst te maken had. Op dinsdagavond 21 oktober 2003 werd de zestienjarige Reinier Terwindt ontvoerd vanuit zijn woning in Nijmegen. Volgens ingewijden kwam dat omdat de ontvoerder de vader van Reinier in de Quote 500 had zien staan. Uiteindelijk duurde de ontvoering vijf dagen. De dader, die van de familie een bedrag aan losgeld van tien miljoen euro eiste, werd uiteindelijk door de politie klem gereden op de snelweg bij Eijsden in ZuidLimburg. Hij reed daar met de jongen in de achterbak van zijn stationwagen. Uiteindelijk kreeg de man tien jaar cel opgelegd. Tja, wat moesten wij daarvan zeggen. Er zijn zoveel invloeden in de media die mensen op gekke gedachten kunnen brengen. Hoewel ik het een vervelende kwestie vond, voelde ik me toch niet verantwoordelijk.”

‘Iedereen weet dat Nina Brink de kluit enorm belazerd heeft’ DE VENEN INTOBUSINESS 28

Beschieting hoofdkantoor Een paar dagen na de ontvoering van Terwindt werd het hoofdkantoor van het magazine Quote beschoten door iemand die nooit gepakt werd. Kelder reageerde verontwaardigd toen er insinuaties kwamen richting zijn blad of persoon. “Er werd gezegd dat we de beschieting aan onszelf te danken hadden, omdat we met onze Quote 500 die kidnap in de hand hadden gewerkt. Niets rechtvaardigt zo’n beschieting natuurlijk. We hebben bizarre dingen meegemaakt. Die schietpartij was er zo een. Omdat niemand op een eerlijke manier puisant rijk kan worden en omdat er soms aantoonbare connecties met de onderwereld zijn, schreven wij ook over laatstgenoemde categorie. Dat leverde wel eens bedreigingen op. Niet leuk natuurlijk, maar ter redactie schepten dit soort voorvallen wel een band.” Rijk en eerlijk, het zijn twee begrippen die volgens Kelder zelden hand in hand gaan. “Neem zo iemand als Nina Brink. Zij bracht de zeepbel Worldonline naar de beurs en werd daar verschrikkelijk rijk van, terwijl anderen van hun zuurverdiende centjes aandelen hadden gekocht die niet veel later geen pepernoot meer waard waren. Nina Brink bleek voor alles en iedereen onaantastbaar. Ze kwam ermee weg en dat is heel knap. Nina is een echte zakenvrouw, heeft visie, is keihard, maar iedereen weet dat ze de kluit enorm heeft belazerd.” Hebzucht en onhebbelijkheden Ondanks de eigenaardigheden, de hebzucht en de onhebbelijkheden van de rijken heeft Kelder een zwak voor hen. “Voor een aantal althans. Neem een man als Ed Maas, een vastgoedontwikkelaar die landelijk bekend is geworden door zijn banden met de LPF. Voor zo iemand heb ik een zwak. Ooit begonnen als marktkoopman werkte hij zich omhoog in de wereld van het onroerend goed. Een man met foute pakken, een slechte smaak, maar wel een selfmade man. Daar hou ik van.” “Overigens hebben de meeste rijken nauwelijks een opleiding genoten. Dat is een tip van mij voor mensen die rijk willen worden: ga onmiddellijk van school om zo vroeg mogelijk te kunnen beginnen aan het opbouwen van je imperium. Er bestaat namelijk geen relatie tussen opleidingsni-

‘Diegenen die op school allerlei handeltjes opzetten en klasgenootjes voor zich laten werken, worden later het rijkst’ veau en geld; wie denkt dat hij echt geld gaat verdienen omdat hij een universitaire opleiding heeft genoten, heeft het mis. Ik zal het je sterker vertellen: diegenen die op school allerlei handeltjes opzetten en klasgenootjes voor zich laten werken, worden later het rijkst.” En andere opvallende tips? Kelder: “Pas om met de vrouwtjes. Veel rijke mensen, die zonder opleiding ooit onderaan de ladder zijn begonnen, zijn getrouwd met hun jeugdliefde. Dat is echt een opvallend feit. Ze blijven tien of twintig jaar getrouwd, maar dan gaat de man vreemd. Waarom? Hij ontgroeit zijn vrouw, die vaak thuis zit en nooit heeft hoeven werken. Zijn nieuwe vriendin is vaak zijn eerste secretaresse. Ook zo’n opvallend feit. Meestal gaat hij later ook nog een relatie aan met zijn tweede secretaresse. Waarom tweede secretaresse? Toen de man trouwde met zijn eerste secretaresse kwam er natuurlijk een vacature vrij, haha.” Financieel Darwinisme De kredietcrisis komt ter sprake. Kelder haalt zijn schouder op alsof hij wil zeggen dat we ons niet zo druk moeten maken. “Natuurlijk is er wel iets aan de hand, maar het kapitalisme heeft deze crisis nodig om opgeschoond te kunnen worden. Er zijn een hoop rare dingen gebeurd, denk aan de verkoop van miljoenen bedenkelijke hypotheken in Amerika. Dit moet gewist worden en daarvoor is zo’n crisis nodig. Echter, wie denkt dat dit het einde is van het kapitalisme heeft het mis. Alle linkse journalisten die nu in de handen wrijven moet ik daarom teleurstellen. Het is gewoon een grote schoonmaak, waarbij uiteindelijk de sterksten overblijven. Het is niets meer of minder dan financieel Darwinisme.”


REPORTAGE Goede doelen 2014: Stichting Sam en Ipse de Bruggen

Ze gaan weer

Renger Kok (l) en Hans den Bleker zoeken sponsors

Na de succesvolle deelname in 2013 heeft Team dB besloten ook in 2014 weer deel te nemen aan Navigate North. Team dB bestaat uit Hans den Bleker (M. den Bleker en Zn.) en Renger Kok (YKV accountants & adviseurs). Twee vrienden die met een ‘rondje’ naar de poolcirkel via sponsoring geld inzamelen voor goede doelen. Navigate North is een rally naar de poolcirkel waarbij de deelnemers in 7 dagen tijd ongeveer 7000 km afleggen. Er wordt van coördinaat naar coördinaat gereden en het komt dus aan op navigeertalent en stuurmanskunst. De deelnemers kennen de coördinaten niet dus zijn niet vooraf op de hoogte van de eindbestemming. Onvergetelijke ervaring Zonder zich ervaren coureurs te willen noemen kunnen Hans en Renger wel terugkijken op een onvergetelijke ervaring van deelname in 2013. Het was een tocht van 7159 km waarvan alle coördinaten bij elkaar leidden tot een prachtige route door onder andere de Scandinavische landen en de Baltische staten. Kilometers lange kerstkaartlandschappen, besneeuwde

wegen, ijswegen, overvaren tussen enorme ijsschotsen door, dineren in een ijshotel. En dat allemaal in slechts één week! Renger: “Het waren vaak lange dagen, ’s morgens om 6 uur starten en soms pas om middernacht aankomen in het volgende hotel om de volgende ochtend weer om 6 uur klaar te staan voor de volgende etappe. Twee nachten zijn zelfs om beurten rijdend/slapend in de auto doorgebracht. En dat alles bij temperaturen ver onder het vriespunt. Kortom, het waren onvergetelijke, intensieve maar vooral ook mooie dagen die vragen om herhaling.” Navigate North 2014 Met de ervaring van 2013 op zak hebben ze wel besloten een paar dingen anders te doen. “Zo hadden we vorig jaar veel te veel

Team dB steunt met de opbrengsten de volgende goede doelen: Stichting SAM Stichting SAM biedt kinderen met het Syndroom van Down, met autistische stoornissen en aanverwante syndromen, de kans om zich, door middel van dolfijntherapie, emotioneel, cognitief, sociaal en fysiek verder te ontwikkelen. Dankzij Stichting SAM is deze effectieve therapie ook voor Nederlandse kinderen bereikbaar. Inmiddels is het initiatief uitgegroeid tot een stichting met een professionele paramedische en therapeutische staf. Vrienden van Ipse de Bruggen Iedereen is bijzonder. Die gedachte bepaalt het denken en doen bij Ipse de Bruggen en van daar uit bieden zij bijzondere zorg aan mensen met een handicap. Zij zijn net als mensen zonder handicap stuk voor stuk bijzonder. Veel initiatieven kunnen echter niet uit de reguliere middelen betaald worden. Vrienden van Ipse de Bruggen zet zich in om deze initiatieven gefinancierd te krijgen. Team dB zet zich in voor de hoog nodige aanleg van een tuin voor de kinderen die wonen op woongroep Eljo. TEKST MARTIJN VAN DALEN l FOTOGRAFIE DEBEELDREDACTEUR.NL/MICHEL TER WOLBEEK

bij ons, vooral eten en drinken. We hadden nog wel een week langer weg kunnen blijven, zoveel hadden we over! We waren voorbereid op een gebied met weinig winkels en weinig tijd om te winkelen. Maar bij tankstations kun je natuurlijk ook snel even een broodje en wat drinken kopen,” blikt Hans terug. Ook hebben de mannen nog wat nieuwe inzichten over de belading van de auto waardoor deze nóg stabieler op de gladde wegen komt te liggen. Sponsoring Bent u ook gegrepen door dit avontuur en wilt u een steentje bijdragen aan de goede doelen? Neem dan zeker contact op via hans@mdenbleker.nl. Hieronder een greep uit de mogelijkheden: * Een gift op banknummer NL16RABO0172993156 * De plaatsing van bedrijfslogo en/of naam in zwart of wit binnen één (of meerdere) ‘blokjes’ van ca. 30 x 10 cm. voor € 250,00 per blokje. * De plaatsing van bedrijfslogo en/of naam (in full color) ‘ergens op de auto’ voor € 1.000,-. De grootte en de plaats op de auto is in overleg te bespreken. * Los van de ‘standaarden’ zijn er in overleg vele mogelijkheden bespreekbaar. Volg het team dB tijdens Navigate North 2014: www.teamdb.nl www.facebook.com/navigate.teamdb http://twitter.com/navigateteamdb DE VENEN INTOBUSINESS 29


MYSTERY GUEST

Staand v.l.n.r. Wilco Krimp van timmerfabriek Rekri, Charlotte Homan van Korver Makelaars en Rutger van der Velden van Product for Projects (P4P) Zittend op de bank de mystery guest zelf, Hans van Veen.

Hans van Veen was de mystery guest van de herfsteditie 2013

Uit de vele goede inzendingen zijn ook deze keer weer drie gelukkige prijswinnaars geloot. Nadat zij door Frans Schreurs van Rendez Vous zijn verwend met koffie en gebak, kregen ze ook nog eens een prachtige taart aangeboden, gemaakt door Chantal Rubbio van LaTorta.nl uit Mijdrecht. Wie de nieuwe mystery guest is, kunt u lezen op pagina 18.

U hoeft de deur niet Uit om er één te kopen Bel voor een gratis inmeting, een vrijblijvend voorstel of een bezoek aan onze uitgebreide showroom in Mijdrecht. Of kijk op onze website voor een compleet overzicht van onze buiten- en binnendeuren, glassoorten en deurbeslag.

Nu gratis inmeetservice t.w.v.

dé partner voor iedere MKB-ondernemer

€ 45,en een voorste l op maat

kom langs in de showroom

Kloosterweg 4 3481 XC Harmelen

aan de Communicatieweg 16 in Mijdrecht

0348 - 44 34 44 info@corbeel.nl

www.corbeel.nl DE VENEN INTOBUSINESS 30

0297 285 353

www.deurxpress.nl


COLUMN

Reclame is duur,

maar niets doen kost nog veel meer De titel is een one-liner die ik wel eens gebruik om eventuele discussies over offertes te stoppen. Makkelijk gezegd natuurlijk, maar het is wel waar! De ondernemer van het jaar weet wel dat alleen een goed product en een beetje mazzel niet genoeg zijn voor écht succes. Daarvoor zijn aandacht voor je bedrijf of aanbod absoluut noodzakelijk. Zodat klanten blij, prospects nieuwsgierig en medewerkers trots zijn. Met andere woorden: reclame maken dus! Met advertenties, via webbanners of door met ideeën uw aanbod nog meer toegevoegde waarde te geven.

Maar niet iedere reclame is zinvol. Freddie Heineken zei het al: ‘De helft van ons marketingbudget is niet effectief, we weten alleen niet welke helft’. Toch kan je wel sturen op effectiviteit en zo de reclameopbrengst vergroten. Communicatie is pas goed wanneer het beantwoordt aan de volgende eigenschappen: • onderscheidend • relevant • prikkelend • sympathiek • consistent

TEKST DANIËL STORM FOTOGRAFIE DEBEELDREDACTEUR.NL /MICHEL TER WOLBEEK REAGEREN? DANIEL@SWITCHRECLAMEBUREAU.NL DANIËL STORM IS DIRECTEUR VAN SWITCH RECLAMEBUREAU BV IN MIJDRECHT EN HOUDT ZICH BEZIG MET MERKSTRATEGIE, CONCEPT EN CREATIE VAN ON- EN OFFLINE COMMUNICATIE VOOR DE ING, INFOTHEEK, MVO NEDERLAND EN DIVERSE MOOIE ONDERNEMINGEN MET AMBITIE BINNEN DE RONDE VENEN.

Als één van deze eigenschappen mist, dan werkt reclame niet… of in ieder geval minder goed. Maar een checklist alleen is ook niet genoeg. Goede reclame uitingen moeten nog wel over een pakkende boodschap en verpakking beschikken; creatie die mensen raakt. En mensen in beweging zet. Daar zijn trucs voor. Bepaalde voordelen heel erg uitvergroten bijvoorbeeld. Of gebruik de PMI-methode. Dat is even simpel als doeltreffend. Benoem de P van je Pluspunt, de M van wat daar een Minpunt van kan zijn en bedenk wat dan een Interessant reclame-idee is. Probeer het eens. En onderschat de waarde van de minpunten niet. Ik help u graag op weg: Voorbeeld 1 Stel, u heeft een restaurant met enorm lekker eten. Plus: heerlijk en eerlijk eten, een echte avond uit. De Min voor de klant: als hij/zij vaak komt, wordt die klant hartstikke dik, want smaak is belangrijker dan calorieën. Interessant reclame-idee: passen uw overhemden straks nog wel als u vaak bij ons komt eten?

Voorbeeld 2 Stel, u heeft een taxibedrijf met echt hele mooie nieuwe auto’s en u wilt meer ritten naar Schiphol. Plus: u beschikt over een hele dikke Mercedes, waarmee de reis van de klant direct al goed begint. De Min voor de klant: het comfortabelste deel van de reis heeft hij/zij al gehad, voordat u de klant op Schiphol afzet; de taxi biedt tenslotte meer comfort dan vliegen met EasyJet. Interessant reclame-idee: de taxichauffeur geeft als cadeautje een promo-flesje zonnebrand mee om al onderweg het vakantiegevoel te geven. “Uw vakantie begint bij de voordeur”.

Vul het zelf eens in voor uw aanbod. Het is echt verrassend op hoeveel leuke ideeën je kunt komen om volgend jaar klanten en prospects te verrassen. Met reclame of zelfs met een productaanbod. Wie weet word je dan zelf ondernemer van het jaar 2014. Meer voorbeelden of samen de PMI-methode loslaten op uw eigen situatie? Bel me dan. Kan leuk worden! Hoe dan ook, ik wens u heel veel creativiteit, plezier en effectiviteit in het nieuwe jaar! Daniël Storm

DE VENEN INTOBUSINESS 31


- advertentie -


REPORTAGE Groot aantal lokale sponsors maken dit unieke evenement mogelijk

Culinaire Winterfair zet zichzelf definitief op de kaart Het alom bekende Preuvenemint op het Vrijthof in Maastricht is dit jaar voor de dertigste keer georganiseerd. Fairs, in welk jaargetijde of op welke locatie dan ook, bestaan al veel langer. Maar een combinatie van deze twee verschillende evenementen is uniek te noemen. Karin Hoogervorst, initiatiefneemster en voorzitter van de Stichting Culinaire Winterfair, kreeg deze combinatie een paar jaar geleden in haar hoofd en ging pionieren.

2

1

3

FOTO 1 Het team van Rendez Vous FOTO 2 Prinselijk Proeven schonk koffie, thee en heerlijke wijnen FOTO 3 De broers Tijsterman FOTO 4 Kinderen vermaakten zich prima in de kidscorner FOTO 5 Jeroen van Doorn en Mariëlle Leliveld van De Hollandsche Leeuw 4

Inmiddels is de 2e editie van de Culinaire Winterfair achter de rug en kan de organisatie terugkijken op een zeer geslaagd evenement. Alle ingrediënten om de komende jaren hier een vervolg aan te geven zijn aanwezig. Het concept klopt en de bezoekers zien het als een zeer aangename vorm van tijdverdrijf in een periode van het jaar waar over het algemeen heel weinig te beleven valt. En voor een goed bezocht evenement lopen de lokale sponsors ook wel warm. Restaurateurs uit zowel de gemeente Nieuwkoop als de gemeente De Ronde

5

Venen waren goed vertegenwoordigd. Restaurant Tijsterman en Restaurant De Hollandsche Leeuw waren de Nieuwkoopse culinaire vertegenwoordigers en uit De Ronde Venen boden Rendez Vous en Prinselijk Proeven hun spijs en drank aan. Het Uithoornse Grand Café

www.culinairewinterfair.nl Met elkaar, voor elkaar Plux en Alle Hens uit Alphen aan den Rijn maakten het sixtet compleet. Tal van leuke winkeltjes, een gevarieerd entertainmentprogramma en een goed verzorgde kidscorner maakten het evenement af.

“Het was een fantastisch weekend”, blikt Karin Hoogervorst namens de organisatie tevreden terug. “We hebben meer bezoekers mogen verwelkomen dan vorig jaar en er is volop genoten van alle hapjes en de lekkere wijnen. Onze speciale dank gaat uit naar alle deelnemers, sponsors en vrijwilligers. Zonder hen is er geen Culinaire Winterfair denkbaar.”

Graag tot volgend jaar bij de Culinaire Winterfair 2014 op 29 en 30 november! FOTOGRAFIE DEBEELDREDACTEUR.NL/DANIELLE VERWEIJ

DE VENEN INTOBUSINESS 33


GOLFINTERVIEW

9 holes, 9 vragen met...

Wim en Henk van der Laan In 2014 viert architekten en ingenieursbureau H.W. van der Laan haar 35e verjaardag. De vader van Wim en Henk van der Laan begon in 1979 aan huis op Hofland zijn bedrijf, nadat hij lange tijd voor de toenmalige gemeente Mijdrecht werkzaam was geweest. Een hele stap in die tijd, met vier opgroeiende kinderen en een hypotheek. Maar het pakte goed uit, klussen werden hem gegund en al snel was uitbreiding noodzakelijk. Wim en Henk zitten nu respectievelijk 20 en 22 jaar bij het familiebedrijf en zij hebben het bedrijf de laatste jaren niet zien inkrimpen. En dan doe je het goed in de architectenbranche. “Wij zijn eigenlijk een tweeling,” vertrouwde Henk mij op hole 7 toe. “Er zit alleen vier jaar tussen!”, vulde Wim gelijk aan. Dat ze veel gelijke genen hebben was al snel duidelijk. Gedrieën liepen we op een vroege woensdagochtend op de prachtige golfbaan van Golf & CountryClub Liemeer in Nieuwveen. Maar prompt als Wim de bal links de bosjes in sloeg, volgde de bal van Henk deze route vrijwel identiek. En zo ging het eigenlijk 9 holes maar door.

TEKST MARTIJN VAN DALEN l FOTOGRAFIE DEBEELDREDACTEUR.NL/OSCAR VAN DER WIJK DE VENEN INTOBUSINESS 34


Wat is jullie handicap binnen de golfbaan en wat daarbuiten? Henk: “Mijn handicap is ongeveer 25 en als ik een keer speel haal ik dat niveau ook wel. Maar ik heb in 2013 pas twee keer gespeeld, veel te weinig dus. Op die manier zal mijn handicap nooit lager worden. In het dagelijks leven ben ik snel enthousiast te krijgen, met als gevolg dat ik slecht ‘nee’ kan zeggen.” Wim: “Mijn handicap is dat ik meer een balans moet zien te vinden tussen werk en privé. Eigenlijk hetzelfde probleem als mijn broer. Als ik niet uitkijk ben ik iedere week vier avonden van huis. Mijn niveau van golfen is iets minder dan dat van Henk, maar het ontloopt elkaar niet veel.” De concurrentie in de architectenwereld is nu groter dan ooit. Eens of oneens? Henk: “Absoluut eens. Met name de grotere bureaus hebben het de laatste jaren erg zwaar gehad.

Onderzoek heeft uitgewezen dat zeker de helft behoorlijk is ingekrompen of zelfs is opgehouden te bestaan. Veel van die ontslagen mensen zijn voor zichzelf begonnen. Er zijn dus zeer veel kleinere bureaus bijgekomen en die vissen allemaal in dezelfde vijver.”

Henk: “Ik ben ook een sportgek, zowel actief als passief. Zaalvoetbal, tennis, hardlopen, noem maar op. Maar ook mijn beroep zie ik als een passie. Het is elke keer weer een uitdaging om met de wensen van de klant tot een mooi resultaat te komen.”

Wim: “Gelukkig zijn een groot deel van onze opdrachtgevers vaste relaties. Zij blijven ons trouw en wij hen. Leven en laten leven is dan ook ons motto.”

Welke karaktereigenschappen hebben jullie gemeen en waarin verschillen jullie? Wim: “We zijn allebei betrouwbaar, zakelijk gezien ook punctueel en beide begaan met de samenleving. Uiteraard verschillen wij ook op bepaalde vlakken. Ik ben wat behoudender ingesteld, Henk ziet over het algemeen minder gevaren dan ik. Ik ben meer van de details. Maar hierdoor versterken wij elkaar wel.”

Wat is jullie grootste passie? Wim: “Zelf voetballen. Helaas gaat het niet meer wegens knieproblemen, maar er gaat wat mij betreft niks boven een wedstrijdje voetballen. De hele sfeer, de voetbalhumor en het onderdeel uitmaken van een team hoort daar natuurlijk ook bij. Tegenwoordig zit ik veel op de racefiets. Met een vaste groep trainen we hard om eens per jaar een uitdagende berg in Frankrijk te beklimmen. We laten ons daarvoor sponsoren zodat we de opbrengst aan een goed doel kunnen schenken.”

Elk huisje heeft zijn kruisje. Wat is jullie kruisje? Henk: “Ik kan niet zozeer iets bedenken wat er bij ons thuis mankeert. Het is bij ons eigenlijk altijd echt gezellig. De mensen die bij DE VENEN INTOBUSINESS 35


schalige projecten worden er nauwelijks geïnitieerd. Maar we zijn met voldoende opdrachten bezig. In Amsterdam is een verbouwing van een winkelcentrum op dit moment volop in uitvoering.”

ons over de vloer komen, komen er ook graag.” Wim: “Zeker in deze tijd is het lastig om het werk los te laten als je thuis bent. Ook wij moeten er hard aan trekken om een opdracht binnen te halen. Die knop omzetten bij thuiskomst valt daarom niet altijd mee.” Met welke projecten zijn jullie momenteel bezig? Henk: “De bouw heeft natuurlijk nog steeds te kampen met de crisis, dus echt groot-

Wim: “En we hebben een aandeel gehad in de verhuizing van de Rabobank Rijn en Veenstromen naar het nieuwe hoofdkantoor in Woerden. Daar is het ‘nieuwe werken’ toegepast en de eerste geluiden zijn erg positief. Wij gaan ook de transformatie van het Rabobank kantoor aan de Bozenhoven begeleiden. De bovenverdieping zal waarschijnlijk worden verbouwd tot woningen. Hiermee wordt een leegstand van een kantoorpand voorkomen.” Henk: “Ons ingenieursbureau HeRoCon maakt constructieberekeningen en -tekeningen van onder andere woningen, bedrijfspanden en weg- en waterbouwkundige constructies. Momenteel wordt gewerkt aan een zuiveringsinstallatie voor het reinigen van verontreinigd slib en water. De basis voor deze installatie is een betonconstructie van 50 meter x 33 meter en een hoogte van 6 meter die voor de helft in de grond zit.” MVO is hot momenteel. Op welke wijze besteden jullie daar aandacht aan? Wim: “Op diverse manieren. Wij proberen zoveel mogelijk van onze aankopen bij lokale partijen te doen. Onze opdrachtgevers adviseren we altijd naar de mogelijkheden op het gebied van duurzaam bouwen. Verder zijn we altijd aanwezig bij de beursvloer, die al een aantal malen is georganiseerd. Hier maken we elke keer een aantal matches met lokale instellingen en stichtingen. Voor lokale verenigingen proberen we bouw gerelateerde zaken met gesloten beurs op te lossen. Verder doen we het nodige vrijwilligerswerk bij lokale verenigingen.” Henk: “En binnen onze organisatie proberen we medewerkers op een plezierige wijze te laten werken. Dat lukt naar onze mening goed. Het ziekteverzuim is laag en het verloop klein.” Wat weten jullie niet van elkaar? Wim: “We weten veel van elkaar. Naast het feit dat we

DE VENEN INTOBUSINESS 36

dagelijks samenwerken, wonen we ook vlak bij elkaar en brengen we regelmatig vakanties samen door. Waar we niet veel over praten zijn heel persoonlijke zaken. Maar op dat gebied zijn we waarschijnlijk ook niet van die praters.” Wat willen jullie de lezers, zo vlak voor het einde van het jaar, nog meegeven? Henk: “Het lijkt erop dat de lichtpuntjes waarover al een paar jaar wordt gesproken nu eindelijk dichterbij gaan komen. We hopen dat dat ook echt doorzet. Voor een deel hebben we dat zelf in de hand door creatief, positief en tolerant te blijven denken. Dat is soms moeilijk, zeker als je je baan bent kwijtgeraakt, maar naar onze mening ligt daar wel de sleutel om er met zijn allen weer wat van te maken. En tot slot: Veel gezondheid en geluk voor 2014.”


REPORTAGE

Plezier in ondernemen door ‘scherp aan de wind te varen’ In 2003 begon René Wierdsma in Vinkeveen zijn bureau MacMound. Nu, in 2013, is het tienjarig jubileum een mooi moment om even stil te staan bij wat er in de afgelopen jaren is bereikt. TEKST VERBIEST MEDIA/ANJA VERBIEST FOTOGRAFIE DEBEELDREDACTEUR.NL/ MICHEL TER WOLBEEK

Met MacMound wil René de ervaring die hij heeft opgedaan in financieel management beschikbaar maken voor MKB-ondernemers en ZZP’ers. Voordat hij MacMound begon, werkte hij zes jaar bij accountantskantoor KPMG. In die tijd studeerde hij ook af als Register Accountant. René: “De ‘andere kant van de tafel’ lonkte echter zozeer dat ik in 1995 de overstap heb gemaakt naar een destijds in Mijdrecht gevestigde cliënt van KPMG. Die overstap bleek een goede keuze, de jas van het ondernemerschap paste me beter dan die van accountant. Het ‘politieke’ aspect van het management, in een volgende carrièrestap, beviel me echter minder. Ik ben liever met inhoud bezig. Met MacMound kon ik het beste uit deze twee werelden combineren.” Zijn inmiddels vele tevreden cliënten bewijzen het succes van de ‘MacMound-formule’. Verder kijken René: “MacMound kan waarmaken wat andere accountants en/of administratiekantoren beloven. Door mijn carrière in het financieel management van ondernemingen heb ik aan den lijve ervaren wat ondernemers beweegt. Ondernemen is risico’s nemen, een activiteit die accountants vanwege hun beroepsachtergrond vooral mijden. Ik noem ze wel eens schertsend ‘gecertificeerd

‘MacMound kan waarmaken wat andere accountants en/of administratiekantoren beloven.’

achteromkijkers’: ze zijn immers vooral bezig met administraties van reeds gepasseerde gebeurtenissen. Achteromkijken is zinvol, je kunt leren van fouten. Verdienen doe je echter in de toekomst. Vandaar dat het ook belangrijk is om verder te kijken. MacMound doet beide.” MKB-ondernemers kunnen bij MacMound terecht voor het verzorgen van jaarrekeningen, belastingaangiftes en salarisadministraties, maar ook voor advies. René: “In dat advies gaan we bij MacMound verder dan wellicht gebruikelijk, we reageren actief en fungeren regelmatig als klankbord voor ondernemende ondernemers.” Om de ‘financiële huisarts’ van de MKB’er te kunnen zijn is René Wierdsma als belastingadviseur ook lid geworden van het Register Belastingadviseurs. Daarnaast is het zelf verzorgen van salarisadministraties door MacMound ter hand genomen en worden administraties verzorgd voor ZZP’ers. Deze laatste twee activiteiten zijn vooral het werkveld van echtgenote Mieneke Vaas, met wie René in MacMound samenwerkt. Mieneke adviseert tevens inzake vraagstukken op personeelsgebied.

Voor specialistenwerk beschikt MacMound over een professioneel netwerk met onder andere een notaris, advocaat en pensioenadviseur, zodat ook bij specifieke vraagstukken hulp kan worden geboden. Koers verleggen René Wierdsma vergelijkt de werkzaamheden voor zijn cliënten ook wel eens met zijn grootste hobby: zeilen. “Ik kijk ook voor de ondernemers die ik bijsta graag waar de wind vandaan komt om, waar nodig, zo scherp mogelijk aan die wind te varen. Net als met zeilen moet een ondernemer soms de koers verleggen of doelen bijstellen om veilig aan te komen. De kunst is om ook plezier te hebben in het onderweg zijn. Dat is wat me beweegt en dat hoop ik te kunnen delen met onze cliënten. MKB-ondernemers en ZZP’ers die met plezier ondernemen, zijn bij ons dan ook aan het goede adres!” MacMound CV Loopveltweg 47 3645 WK Vinkeveen T 0297- 26 67 81 E info@macmound.nl I www.macmound.nl DE VENEN INTOBUSINESS 37


MEEST INVLOEDRIJKE PERSOON ... 25. ANNEKE KOOL 2013 stond voor Anneke en haar man Ton grotendeels in het teken van de grootscheepse renovatie van hun golfbaan. Ze namen hiermee een behoorlijk risico, maar met hard werken en een enorme betrokkenheid mag het resultaat er zijn. Om aansluitend in Vianen te starten met de aanleg van een nieuwe golfbaan.

24. ED BIELEFELD Ed opereert nu 5 jaar als directeur bedrijven bij de Rabobank in de regio Nieuwkoop. Met zijn charisma en kennis van zaken is hij een goed uithangbord namens de bank. Weet ondanks zijn drukke agenda met regelmaat tijd vrij te maken voor lokale evenementen.

23. PELLE VAN WALRAVEN In januari nam Pelle het familiebedrijf over van zijn vader Jan. Als CEO geeft hij nu aan zo’n 750 medewerkers leiding en dat doet hij vakkundig. Kent uiteraard alle ins en outs want hij zit al 20 jaar bij het bedrijf. Heeft ook de liefde voor de brandweer van zijn vader, als plaatsvervangend postcommandant vervult hij een deel van zijn vrije tijd.

22. GERRIT VERWEIJ Gerrit Verweij is een man met een mening en beschikt over een flinke portie doortastendheid. Hij spreekt dagelijks het recht uit in zijn authentieke dorpscafé Het Rechthuis in Mijdrecht, maar zorgt ook voor levendigheid in het centrum. Ruim 20 jaar geleden werd hij min of meer aangewezen als bestuurslid en dat ging

DE VENEN INTOBUSINESS 38

de voormalige tamboer schijnbaar eenvoudig af. En dan weten ze je te vinden.

21. GUUS ELKHUIZEN Met Duurzaamheid in de portefeuille staat Guus als wethouder van de gemeente Nieuwkoop de laatste en de komende tijd behoorlijk in het nieuws. Duurzaam is ‘hot’ in Nieuwkoop en aan Guus de taak hierin de juiste beslissingen te nemen.

20. ROB ISAACS Hij beweert crisis-proof te zijn en niets wijst erop dat dat niet zo is. Gezien zijn vele werkzaamheden en betrokkenheid bij diverse stichtingen en organisaties, komt Rob altijd uiterst relaxed over. Misschien heeft hij dat geleerd in het Bourgondische Breda tijdens zijn studie, eind jaren ‘70. Oefent zijn invloed, onder andere als hoofdredacteur van de Groene Venen, vanuit Dock 15 uit.

19. LAURA VAN KLINK Laura is namens de KvK regiomanager voor onder andere de gemeente Nieuwkoop. Met haar kenmerkende gedrevenheid behartigt ze de belangen voor het bedrijfsleven. Stichting DON is één van de lokale projecten waar ze haar energie in stopt. Het platform Bedrijfsleven Rijnland, waar Laura fungeert als bestuurssecretaris, is meer regionaal georiënteerd maar daarom niet minder belangrijk.


...VAN DE VENEN ANN0 2013 18. FRANS SCHREURS Frans weet zijn Rendez Vous 7 dagen in de week vol te krijgen en dat is knap. Een constant hoge kwaliteit van spijs, drank en service zorgt voor deze dagelijkse toeloop. ‘Tout’ ondernemend en ambtelijk Mijdrecht komt hier en hiermee is de invloedsfactor van Frans aanzienlijk.

17. RONALD MEIJER Ronald Meijer is namens de Rabobank R & V het gezicht in De Ronde Venen. Maar buiten zijn werkzaamheden als kantoordirecteur om is Ronald nergens te beroerd voor. Hij is sociaal gezien zeer betrokken bij de gemeente en zet zich dan ook in voor bijvoorbeeld Stichting Match!

16. DAVID MOOLENBURGH Met een lastige portefeuille werd David twee jaar geleden als buitenstaander geïnstalleerd als wethouder in De Ronde Venen. David is de afgelopen periode zeer betrokken geweest bij de ontwikkeling van de Structuurvisie De Ronde Venen 2030, die half november is gepresenteerd. Een politicus met potentie.

15. TACO JANSONIUS Taco blijft als accountmanager van de KvK in deze economisch barre tijden fier overeind. Zijn creativiteit en oprechtheid zorgen daarvoor. Met een groot hart voor de natuur probeert Taco de ideale balans te vinden tussen groen en industrie, twee aspecten die over het algemeen niet samen gaan. Maar Taco gaat ervoor.

14. ARWIN BROUWER In een tijd waarin het ene na het andere grote transportbedrijf omvalt, gaan er bij Brouwer om de haverklap vacatures uit. Op tijd gereageerd op de crisis en dat is een kwaliteit. Arwin heeft ook weer een jaar voorzitterschap van de VIB achter de rug met de nodige veranderingen.

13. TRUDY VENINGA Voor de komende gemeenteraadsverkiezingen in 2014 is Trudy tot lijsttrekker van haar politieke partij benoemd. Met haar temperament weet ze dit ook ongetwijfeld tot een succes te brengen. Als wethouder toont ze oprechte interesse in alles wat ze in Nieuwkoop meemaakt.

12. AAD SMIT Al 35 jaar is Aad Smit werkzaam voor de Rabobank waar hij zich heeft weten op te werken tot directievoorzitter van de vestiging Groene Hart Noord. Hij heeft zeer veel studies en opleidingen gevolgd om zich te blijven ontwikkelen. In deze functie wordt hij geacht beslissingen te nemen en dat is nou juist wat Aad erg goed kan.

11. PIETER PALM De wethouder van economische zaken in De Ronde Venen presenteerde in september de begroting voor 2014 en deze heeft een positief saldo van bijna € 1 miljoen. Dat heeft hij dus goed gedaan. Pieter wil graag zijn ondernemerschap meer ontwikkelen en dat gaat dan ten koste van zijn politieke carriere. Voorlopig lijkt hij de combinatie prima aan te kunnen.

DEGOUDA VENEN INTOBUSINESS INTOBUSINESS XX 39


BUSINESS & STYLE

Italiaanse warmte bij u in de woonkamer

De hoge kwaliteit van STOVE Italy Pellet kachels komt volledig tot zijn recht in het nieuwste en zeer bijzondere model Coke. Deze op houtpellets gestookte kachel van 12.5 KW roept herinneringen op aan het fornuis van weleer. De kachel heeft een enorm gebruiksgemak en een hoog rendement. De Coke past perfect in zowel klassiek als moderne interieurs. Neem contact met ons op voor meer informatie over deze, maar ook andere pellet kachels. Pellet Kachels Ter Aar Hertog van Beijerenstraat 37 2461 EM Ter Aar T 0172 - 60 33 87 E info@pelletkachelsteraar.nl I www.pelletkachelsteraar.nl

DE VENEN INTOBUSINESS 40

Ontdek HENK! ‘HENK, de duurste koffer ter wereld’ Zakenman Henk van de Meene vond het aanbod van (handbagage)koffers te zwaar, te lelijk en niet sterk genoeg. Hij ergerde zich daaraan en besloot er zelf maar een te maken waar hij 10 jaar voor nodig had. Het is inderdaad een prachtkoffer geworden en te bestellen in allerlei verschillende bekledingen. De HENK is licht, erg mooi en supersterk geworden. De HENK kent werkelijk geen gelijke in zijn soort vanwege het gebruik van de beste en duurste bestanddelen. De wielen worden via een telescopische hendel naar buiten geschoven net als bij een landingsgestel van vliegtuigen. Dankzij zijn superieure wieltjes lijkt deze geruisloos rijdende koffer te zweven. De HENK is een perfect uitgebalanceerde koffer die in volle staat maarliefst 25 gram druk uitoefent op de hand die hem voorttrekt.

Gespot op het worldwideweb en te koop via www.henk-suitcase.com vanaf € 25.400,-


REPORTAGE

Overname zal gefaseerd verlopen

Platimex neemt

Jongerling Reclame over

Dick Jongerling (l) en Jeroen de Jong schudden elkaar de hand

“We zijn gewoonweg uit ons jasje gegroeid.” Deze zin is een citaat uit de reportage over Platimex Reclame & Belettering in de najaarseditie van De Venen IntoBusiness. Eigenaar Jeroen de Jong was toen net met zijn bedrijf verhuisd naar een ruim pand aan de Industrieweg in Mijdrecht. Jeroen heeft echter niet stilgezeten in de tweede helft van 2013 en de nieuwe, ruime jas krijgt steeds meer vulling. Meest recente wapenfeit van Platimex: Per 1 januari 2014 wordt er een zeer nauwe samenwerking aangegaan met Jongerling Reclame Belettering, waarbij Jeroen op termijn het bedrijf volledig zal overnemen.

TEKST MARTIJN VAN DALEN l FOTOGRAFIE DEBEELDREDACTEUR.NL/OSCAR VAN DER WIJK

Hoewel er uiteraard diverse raakvlakken tussen beide bedrijven zijn, zijn er ook grote contrasten te bemerken. Dick Jongerling, 72 jaren jong inmiddels, voelt wel de behoefte om het wat rustiger aan te gaan doen. Hij is met zijn bedrijf al tientallen jaren een begrip in en om Mijdrecht en heeft een klantenbestand om ‘U’ tegen te zeggen. Maar de ontwikkelingen in de branche gaan erg hard en Jongerling kan zijn klanten niet tot in lengte van dagen blijven bedienen. Voor Jeroen de Jong zijn die ontwikkelingen goed bij te houden en kan hierdoor zijn klanten een totaalpakket aanbieden. Opdrachten van klanten die Jongerling niet met eigen middelen kan uitvoeren, worden al geruime tijd uitbesteed aan Platimex. Door deze vorm van samenwerken is er een band ontstaan tussen Dick en Jeroen. En dan valt vanzelf een keer het woord ‘overname’. Vertrouwde service De overname zal in fases worden uitgevoerd. Dick Jongerling blijft tot eind 2014 verbonden aan Platimex, waarbij hij zeker

de eerste drie maanden dagelijks aanwezig zal zijn op de nieuwe locatie, daar waar Platimex nu is gevestigd. De klanten kunnen op deze manier rustig wennen aan de nieuwe situatie al verwacht Jeroen dat ze daar snel gewend aan zullen zijn. “Platimex levert dezelfde vertrouwde service als Jongerling altijd heeft geleverd. En wij werken ook met de korte, directe lijnen. Alleen is ons aanbod van producten en diensten veel ruimer. Wij willen de huidige klanten van Jongerling graag helpen met het beletteren van een bord, maar ze kunnen ook bij ons terecht voor carwrapping, banners, vlaggen en groot formaat printwerk, om maar wat te noemen.” One stop shop Platimex heeft alle disciplines op het gebied van reclame en belettering in huis. Ze bieden totaalreclame, ook op het gebied van onderhoud en beheer. Dat maakt het pand aan de Industrieweg 65 A, schuin achter de locatie van Jongerling, tot een one stop shop. Hier wordt de klant op een professionele wijze geholpen tegen een eerlijke,

marktconforme prijsstelling. En omdat praktisch alles uit eigen productie voorkomt, is een hoge kwaliteit gegarandeerd. Jeroen heet de huidige klanten van Jongerling dan ook van harte welkom. “Ik ga graag de uitdaging aan om te laten zien wat de toegevoegde waarde van Platimex is. Dat verdient Dick en dat verdienen ook zijn klanten.”

Platimex Reclame & Belettering Industrieweg 65 A 3641 RK Mijdrecht T 0297 - 25 56 88 E info@platimex.nl I www.platimex.nl DE VENEN INTOBUSINESS 41


REPORTAGE

Het nieuwe werken van Rabobank

Ronald Meijer, kantoordirecteur De Ronde Venen en Karin van Harteveld, directeur Particulieren

Transparant advieskantoor voor Rabobank Rijn en Veenstromen

Toen twee Rabobanken in 2010 fuseerden tot Rabobank Rijn en Veenstromen was al duidelijk dat er op termijn een nieuw advieskantoor zou komen. Nu is het zover. In Woerden werd onlangs het nieuwe kantoor betrokken. TEKST ANNEBETH BOSMAN l FOTOGRAFIE ASCHWIN SNEL

Wat een licht! Het eerste wat opvalt als je het nieuwe advieskantoor van Rabobank Rijn en Veenstromen binnenstapt is het vele licht in wat in jargon de ‘bankhal’ heet. Hier is de balie van het advieskantoor, maar kunnen klanten ook terecht om hun alledaagse bankzaken te regelen. Er is een pinautomaat, ondernemers kunnen vooraf besteld muntgeld ophalen, je kunt informatie krijgen over bankzaken en binnenkort wordt er ook nog een automaat geplaatst waarin zakelijke klanten geld kunnen storten. Er zijn werkplekken ingericht speciaal voor klanten die voor of DE VENEN INTOBUSINESS 42

na hun afspraak nog even aan het werk willen, voorzien van wifi én lekkere koffie. En voor de deur is voldoende parkeergelegenheid. Na de verbouwing ademt het gebouw de sfeer van het Groene Hart. De kleur groen komt veelvuldig terug en op diverse plekken bedekken foto’s van de omgeving de muren van grond tot plafond. Wie naar buiten kijkt heeft, met een beetje mazzel, uitzicht op de omliggende weilanden. Gedeelde kosten “We hebben ons best gedaan er een

transparant kantoor van te maken,” vertelt Karen Walter, die vanuit de directie van de bank de hele verbouwing en verhuizing heeft begeleid. “Vergaderruimtes zijn voor een groot deel van glas en op de werkvloer hebben we het ‘nieuwe werken’ geïntroduceerd. We hebben veel aandacht besteed aan de verlichting en nieuwe, zuinige, installaties zorgen voor een prettig werkklimaat.” Twee architecten, beide klant van de bank, hebben zich op het ontwerp gestort. En ook de verbouwing is uitgevoerd door klanten. De Rabobank heeft, met het oog


op duurzaamheid, bewust gekozen voor een bestaand kantoorgebouw. “Als wij iets nieuws zouden bouwen, dan zou er een ander pand van deze omvang leeg blijven staan”, zegt Karen. “Dat vonden wij niet passen bij de Rabobank en niet wenselijk in de huidige tijd.” In totaal heeft de bank zo’n tien panden in Woerden bezocht voordat in januari de keuze op het gebouw aan de Middellandse Zee viel. In korte tijd is het bestaande pand vervolgens geschikt gemaakt voor de nieuwe gebruikers. “Aan de voorkant, waar nu de entree is, was een expeditieruimte. Die hebben we bijna in zijn geheel gesloopt om zo een lichte entree te kunnen realiseren.” Ook op andere plekken is flink gewerkt om te zorgen dat het gebouw aan de wensen van de bank zou voldoen. “De eigenaar van het pand was erg blij met onze komst en heeft daarom een flink deel van de verbouwingskosten voor zijn rekening genomen.” Betere samenwerking De keuze voor een bestaand pand was een bewuste, en de verbouwing is zeer zorgvuldig en kostenbewust uitgevoerd. Desondanks roept een nieuw kantoor in een tijd waarin het economisch slecht gaat en de banken, ook de Rabobank, in een niet al te positief daglicht staan, vragen op. “Ik snap dat mensen daar vragen over stellen”, zegt Karen. “Het nieuwe pand brengt echter een hoop voordelen met zich mee voor onze klanten. Veel collega’s reden voortdurend op en neer tussen Woerden en Mijdrecht. Dat is nu verleden tijd. We kunnen gewoon even bij elkaar langslopen, zonder dat we daarvoor een afspraak moeten inplannen of hoeven reizen. Dat maakt dat we efficiënter kunnen werken en ook onze klanten profiteren daar direct van. Als er tijdens een afspraak behoefte is aan een bijdrage van een van onze specialisten dan is de kans groot dat de deskundige in kwestie meteen kan aanschuiven.” Rabobank Rijn en Veenstromen Middellandse Zee 15 3446 CG Woerden T 0348-42 70 00 (particulier) T 0348 42 70 05 (zakelijk) E info@rv.rabobank.nl (particulier) E bedrijven@rv.rabobank.nl (zakelijk) I www.rv.rabobank.nl

Karen Walter, directeur Bedrijfsmanagement

De deur staat open “Met de verhuizing zijn met name administratieve en ondersteunende afdelingen overgegaan naar Woerden. Dat is best even wennen,’ vertelt Ronald Meijer, kantoordirecteur De Ronde Venen. Karin van Harteveld, directeur Particulieren, vult aan: “Maar voor onze klanten verandert er eigenlijk niet zoveel. We blijven vanuit ons huidige kantoor in Mijdrecht vertegenwoordigd met een adviesteam dat onder andere bestaat uit een bedrijfsadviseur, een hypotheekadviseur en een adviseur particulieren. Alle gangbare bankzaken kunnen dus gewoon bij ons op kantoor geregeld worden.” Ronald: “Voor informatie over meer specialistische onderwerpen kan een van de deskundigen op afspraak naar Mijdrecht komen. En natuurlijk zijn onze klanten als dat beter uitkomt ook welkom op het advieskantoor in Woerden. Dat is tot 19.00 uur ’s avonds open en voor afspraken tot 20.30 uur. Vanaf januari 2014 is het advieskantoor aan de Middellandse Zee ook op zaterdag geopend van 10.00 tot 13.00 uur. Zo komen wij onze klanten optimaal tegemoet als zij ons willen bezoeken.” Actuele informatie over onze kantoren en dienstverlening vindt u op onze internetpagina www.rv.rabobank.nl

Ronald Meijer, kantoordirecteur De Ronde Venen DE VENEN INTOBUSINESS 43


DE VENEN INTOBUSINESSCLUB

NIEUW: De Venen IntoBusinessClub In navolging op het zakelijk magazine De Venen IntoBusiness en de succesvolle lanceringen hiervan, willen wij ons netwerkpakket uitbreiden met De Venen IntoBusinessClub. Hiermee bieden wij een nog breder platform aan met diverse extra mogelijkheden. Voor slechts € 150,- excl. btw per jaar kunnen bedrijven lid worden. Kijk voor meer informatie op pagina 6. De volgende bedrijven hebben we recentelijk mogen verwelkomen als nieuw Clublid:

De Vlinder Aardamseweg 75, 2461 CB Ter Aar T 0172-605731 E info@devlinderteraar.nl I www.devlinderteraar.nl De Vlinder is uw sfeervolle zakelijke feest- en vergaderlocatie. Zoekt u plek voor uw vergadering, presentatie, netwerkbijeenkomst of bedrijfsfeest? Of wilt u liever hapjes en drankjes op uw locatie laten bezorgen? Graag maken wij een offerte op maat voor u.

Vida Makelaars O.G. Dorpsstraat 14, 3641 EC Mijdrecht T 0297-212987 E info@vidamakelaars.nl I www.vidamakelaars.nl

Bébouw Midreth Groot Mijdrechtstraat 11, 3641 RV Mijdrecht T 0297-760100 E info@bebouw.nl I www.bebouw.nl

Hendrikx & Thomas advocaten Constructieweg 102, 3641 SP Mijdrecht T 0297-250018 E info@hxtsadvocaten.nl I www.hxtsadvocaten.nl

Vida makelaars is een goed geoutilleerd makelaarskantoor in hartje Mijdrecht! Voor verkoop van nieuwbouwprojecten, taxaties, aan- en verkoop van bestaand- en bedrijfsonroerend goed bent u bij ons aan het juiste adres! Altijd een stap harder lopend, deskundig, professioneel, betrokken en enthousiast!

Bébouw Midreth maakt graag mooie woningen en functionele kantoorgebouwen. We kunnen deze in korte tijd voor een concurrerende prijs realiseren. Onze ware passie openbaart zich als we de kans krijgen om projecten die uniek zijn in hun soort (mee) te ontwikkelen en te bouwen.

Hendrikx en Thomas Advocaten is een groeiend advocatenkantoor waarbinnen tien professionals zich hebben gespecialiseerd op de rechtsgebieden arbeidsrecht, ambtenarenrecht, onderwijsrecht, ondernemingsrecht, personenen familierecht en strafrecht. Een eerste gesprek is altijd kosteloos en vrijblijvend.

Korver Makelaars O.G. B.V. Stationsweg 12, 3641 RG Mijdrecht T 0297-250421 E welkom@korvermakelaars.nl I www.korvermakelaars.nl

Bastax Advies B.V. Hollandse Kade 21, 1391 JD Abcoude T 0294-288715 E rob@bastaxadvies.nl I www.bastaxadvies.nl

Gewoon Anders Motivatietrainingen Constructieweg 96a, 3641 SP Mijdrecht T 06-20364759 E info@gewoon-anders.net I www.gewoon-anders.net

John Korver heeft ruim 23 jaar ervaring in de makelaardij, sinds 2007 vanuit zijn eigen makelaarskantoor. Als makelaar moet je vraag en aanbod matchen, passief wachten werkt niet in deze tijd. Hiervoor bent u bij Korver Makelaars aan het goede adres.

Bastax Advies B.V. is een gespecialiseerd belastingadvieskantoor, waarvan mr. Rob de Bas de drijvende kracht is. Rob is bijna 30 jaar als (loonbelasting) adviseur werkzaam geweest bij KPMG Meijburg & Co, in de loonbelasting / sociale verzekeringengroep.

Yvonne de Boer, ondernemer, bestuurder, motivator en oprichter van de stichting HAARWENSEN. Positiviteit is haar handelsmerk en de sleutel naar succes! Met een flinke dosis humor, stimuleert ze mensen om alles uit hun werk en privé te halen wat mogelijk is.

DE VENEN INTOBUSINESS 44


Café - Restaurant

DE EENDRACHT Café Restaurant De Eendracht Hoogstraat 37, 1391 BR Abcoude T 0294-287211 E info@deeendracht-abcoude.nl I www.deeendracht-abcoude.nl

Schadenet Kranenburg Constructieweg 25, 3641 SB Mijdrecht T 0297-281436 E kranenburg@schadenet.nl I www.schadenetkranenburg.nl

Party Regelaar Oostkanaalweg 32, 2461 ER Ter Aar T 0172-653856 E info@partyregelaar.nl I www.partyregelaar.nl

Gezelligheid, service en kwaliteit! Voor een goede prijs! Dagelijks geopend vanaf 08:00 uur en in het weekend vanaf 09:00 uur! Café - Restaurant en twee prachtige ruimtes voor vergadering, feest of private dining. Graag tot ziens, Team de Eendracht!

Schadenet Kranenburg in Mijdrecht behoort tot de toonaangevende schadeherstelbedrijven in de regio. De inrichting, apparatuur, werkprocessen en de slagkracht van het bedrijf zijn er maximaal op gericht een schade aan uw auto zo snel mogelijk af te handelen.

Party Regelaar: Complete Feestverzorging van A tot Z. Wij organiseren, faciliteren, begeleiden en cateren uw feest van begin tot het eind. Geen eigen locatie? Wij beschikken over eigen locaties waar wij uw feest kunnen organiseren.

Juwelier van Beek www.juweliervanbeek.nl Dorpsstraat 36, 3641 EC Mijdrecht T 0297-289176 E juwelier@aardigemensen.nl I www.juweliervanbeek.nl

MacMound B.V. Loopveltweg 47, 3645 WK Vinkeveen T 0297-266781 E rene.wierdsma@macmound.nl I www.verderkijkaccountant.nl

Promofessionals Rendementsweg 4M, 3641 SK Mijdrecht T 0297-256377 E jeroen.weber@promofessionals.nl I www.promofessionals.nl

Juwelier van Beek, al meer dan 10 jaar het vertrouwde adres voor al uw wensen op het gebied van sieraden en horloges. Ons assortiment is zo gekozen dat wij u altijd kunnen verrassen wanneer u uzelf of een ander blij wilt maken.

MacMound kijkt verder dan een ‘gewone’ accountant. Dus niet alleen vertrouwde producten als samenstellen van jaarrekeningen en verzorgen van belastingaangiftes en verstrekken fiscaal- en financiële advies maar vooral: praktisch meedenken over- en meedoen aan de toekomst van de MKB ondernemer.

Promofessionals is een professionele partner voor promotionele artikelen, relatiegeschenken, promotie- en bedrijfskleding. Daarbij staan kwaliteit, service, betrouwbaar advies en het nakomen van afspraken centraal. Persoonlijk contact en op een prettige manier zaken doen horen hier zeker bij.

Fanoy Forsthövel Netwerk Notarissen Bozenhoven 115, 3641 AD Mijdrecht T 0297-288086 E info@fanoyforsthovel.nl I www.fanoyforsthovel.nl

Spelt Bedrijven Blokland 18, 2441 GG Nieuwveen T 0172-536130 E administratie@spelt.nl I www.spelt.nl

Eigenwijz Advies Industrieweg 15, 3641 RK Mijdrecht T 0297-745160 E info@eigenwijzadvies.nl I www.eigenwijzadvies.nl

Van Beek

J u w e l i e r Dorpsstraat 36 • 3641 EC Mijdrecht Telefoon 0297 - 28 91 76

Fanoy Forsthövel Netwerk Notarissen is een De Spelt Bedrijven in Nieuwveen bestaan uit notariskantoor dat zich richt op advisering, werkmaatschappijen welke zijn gespecialiseerd dienstverlening gericht op de ondernemer/ in afvalinzameling en afvalverwerking, grondonderneming en op advisering van vermo- verzet, bodem- grondwatersanering, de verhuur gende mensen. Het kantoor beschikt over de van personeel en verder alle werkzaamheden kennis en ervaring om ook complexe herstruc- welke zijn gerelateerd aan de GWW-sector. tureringen van ondernemingen uit te voeren. Dagelijks staan 80 specialisten voor u klaar.

De dialoog (online) aangaan met uw klanten is een must vandaag de dag. Eigenwijz Advies is gespecialiseerd in on- en offline marketing advies voor MKB’ers en ZZP’ers op zoek naar bruikbare en praktische oplossingen.

DE VENEN INTOBUSINESS 45


DE VENEN INTOBUSINESSCLUB

Van Walraven Nijverheidsweg 26, 3641 RR Mijdrecht T 0297-231400 E info@vanwalraven.com I www.vanwalraven.com

Bob Nisters Productieweg 38, 3641 RN Mijdrecht T 0297-254532 E info@bobnisters.com I www.bobnisters.com

Feka ICT & Office Rendementsweg 29, 3641 SK Mijdrecht T 0297-760020 E info@feka.nl I www.feka.nl

Als landelijk opererende groothandel levert Van Walraven een breed assortiment artikelen voor woning- en utiliteitsbouw, GWW, installatietechniek en industrie. Het assortiment wordt bijna dagelijks uitgebreid. Wij streven naar een compleet assortiment, met een sterke focus op de behoeften van onze klanten.

Bob Nisters bedenkt en maakt maatwerkinterieurs voor de zakelijke markt, horeca, winkels en kantoren. Ook particulieren kunnen bij Bob terecht voor hun inrichting en voor meubels en lampen met een ziel. Hij noemt dat Dwars Dutch Design. (Ook op Etsy.com)

Kwalitatief hoogwaardige ICT & Office oplossingen! Voor een optimaal werkend computersysteem en een bedrijfsnetwerk waarop u kunt vertrouwen. Uw website en webapplicaties professioneel online. Voordelig bellen via internet met telefoniefaciliteiten op maat. Kantoorartikelen, printsupplies en kantoormeubilair.

Wintours Kwikstaart 2, 3641 ZL Mijdrecht T 0297-778600 E info@wintours.nl I www.wintours.nl

PRWORKS Industrieweg 38, 3641 RK Mijdrecht T 0297-250530 E info@prworks.nl I www.prworks.nl

Klaas Kleijn Administratiekantoor B.V. Communicatieweg 91, 3641 SG Mijdrecht T 0297-591742 E info@klaaskleijn.nl I www.klaaskleijn.nl

Onze slogan luidt: Hét adres voor uw gezellige en comfortabele busreis!! En daar is eigenlijk alles mee gezegd. In onze gezellige en comfortabele touringcar brengen wij u graag van A naar B. Dat is waar Wintours voor staat!

Wij zetten uw bedrijf in de spotlights, zorgen Administratiekantoor Klaas Kleijn profileert voor meer publiciteit en naamsbekendheid; zich als het administratiekantoor voor het informeren doelgroepen die voor uw bedrijf MKB, waar iedere ondernemer en ZZP’er belangrijk zijn: van medewerkers en klanten terecht kan voor de administratie, salarisadtot prospects, belangenorganisaties en pers. ministratie, jaarrekeningen, fiscale aangiften, En koppelen terug wat er online en offline advies en overige zaken die u als ondernemer over uw bedrijf wordt gepubliceerd. op administratief en fiscaal gebied raken.

Werkreturn Zwarteweg 110 D, 1431 VM Aalsmeer T 085-4895879 E info@werkreturn.nl I www.werkreturn.nl

Instituut Périne Genieweg 8, 3641 RH Mijdrecht T 0297-273121 E info@perine.nl I www.perine.nl

P.A. van Rooyen Top Movers Johan Enschedeweg 5-7, 1422 DR Uithoorn T 0297-514000 E info@pavanrooyen.nl I www.pavanrooyen.nl

Laat de ondernemer ondernemen, dan zorgen wij voor de mensen! Werkreturn is een regionale dienstverlener die gespecialiseerd is op het gebied van Personeel en Organisatie, Verzuim en Arbo dienstverlening en Social Return. Meer weten? Kijk op onze website.

Instituut Périne, Total Skin Improvement & Advice is een uniek instituut voor totale huidverbetering en advies. Al vanaf 1992 staat Périne voor innovaties op het gebied van huidverbetering, intensieve huidverzorging, anti-ageing en acne. “Périne” is uitgeroepen tot Winnaar van de Beauty Award 2013.

P.A. van Rooyen Top Movers is ruim een eeuw de Erkende Verhuizer in de regio voor de particulier, maar zeker ook als Professionele Projectverhuizers kunnen zij ieder verhuisproject aan. Uw verhuizing is prettig geregeld met de Facilitair Specialisten van P.A. van Rooyen Top Movers!

DE VENEN INTOBUSINESS 46


COLUMN

‘Het Nieuwe Werken’ Recent ben ik met mijn architectenbureau verhuisd vanuit mijn kantoor aan huis in Vinkeveen naar Dock15 in Mijdrecht. Dit bijzondere pand biedt ruimte aan zzp’ers en kleine bedrijven in, met name, de creatieve sector. Voor mij persoonlijk een nieuwe vorm van werken omdat ik naast een nieuwe werkomgeving, nieuwe computers, reistijd (voor mij nieuw), ik ook ineens heel veel nieuwe collega’s had. Maar wellicht is dit niet helemaal wat er met de term ‘Het Nieuwe Werken’ wordt bedoeld.

Er is geen perfecte definitie over het Nieuwe Werken, maar in tegenstelling tot mijn verhuizing van huis naar kantoor wordt het vaker in verband gebracht met een omgekeerde beweging: mensen krijgen flexibele werktijden, hebben geen vaste werkplek en mogen ook vaak vanaf huis of elders werken. Je hebt tegenwoordig overal internet waarmee je verbinding kunt maken met het bedrijfsnetwerk en je kunt dus in feite overal ter wereld werken: in de trein, bij de Mc Donalds of op het strand.

TEKST ROLAND BORST FOTOGRAFIE DEBEELDREDACTEUR.NL /MICHEL TER WOLBEEK REAGEREN? R.BORST@STUDIO110.NL @STUDIO110NL ROLAND BORST IS DE ARCHITECT ACHTER STUDIO110. IN 2006 WAS DE TIJD RIJP VOOR EEN EIGEN STUDIO EN TIJD OM RUSTIG ACHTEROVER TE LEUNEN WAS ER NIET. VANAF DE START IS STUDIO110 DIRECT BETROKKEN BIJ ZEER UITEENLOPENDE PROJECTEN, VAN DAKKAPELLEN TOT PROJECTONTWIKKELING EN VAN VINKEVEEN TOT GHANA. STUDIO110 BEGELEIDT DE OPDRACHTEN GEDURENDE HET BOUWPROCES DOOR MIDDEL VAN EEN HELDERE WERKWIJZE EN VOLGENS EEN EIGEN VISIE. STUDIO110 NEEMT U MEE VAN IDEE TOT CONCREET GEBOUW!

Eén van de eerste kantoren met een vorm van het Nieuwe Werken was Interpolis. De standaard kantoorruimtes gingen op de schop en er werden compleet nieuwe vormen van werken bedacht waarbij de bottom line was dat je geen vaste plek meer had. Je kreeg een telefoon en een verrijdbaar kastje en je kon in feite overal werken. In het begin werkte dit goed en men hopte van de ene naar de andere flexibele werkplek. Na een tijd bleek echter dat een groot aantal mensen zich toch een vaste flexplek hadden toegeëigend, waar ook langzaam weer de foto’s van de kinderen op het prikbord verschenen. Hebben we dus eigenlijk wel behoefte aan al die flexibiliteit? Zijn we niet eerder op zoek naar plekken waar je je comfortabel voelt?

Blijkbaar is er wel een verschil tussen een flexibele werkplek voor de werknemer van Interpolis en een zzp’er. Er ontstaan namelijk nog steeds mooie en zeer bijzondere voorbeelden van bedrijfsverzamelgebouwen met flexibele werkplekken waar je als zzp’er met je laptop kunt aanmeren en tegen lage kosten kunt werken. Google maar eens op de Seats2Meet, Caballerofabriek of Atoomclub. Wat erg belangrijk is bij deze nieuwe broedplaatsen is het netwerken met andere flexwerkers waardoor weer nieuwe business gecreëerd kan worden. Maar er ontstaan ook nieuwe samenwerkingsverbanden waarbij zzp’ers elkaar aanvullen en als collectief opdrachten aannemen. De synergie is in dit soort bedrijfsverzamelgebouwen echt voelbaar en wordt vaak gebruikt om het ‘wij’-gevoel te versterken. Een bijzondere overeenkomst tussen veel van deze opkomende broedplaatsen is dat ze gebruik maken van een andere trend, namelijk de leegstand van kantoren en bedrijfsverzamelgebouwen op verouderde industrieterreinen. Met de herbestemming van de Kompastoren zijn we een paar jaar geleden ook in Mijdrecht een ontwikkeling gestart om een bijzonder gebouw te realiseren waar ontmoeten, werken en vergaderen voor zzp’ers en bedrijven centraal staan. Deze herbestemde gebouwen geven met hun nieuwe invulling vaak een impuls aan het omliggende bedrijventerrein waardoor een sneeuwbaleffect ontstaat en ook de omgeving opgeknapt wordt en leegstand wordt teruggedrongen. Mooi om te zien waar het Nieuwe Werken dus toe kan leiden. Roland Borst

DE VENEN INTOBUSINESS 47


REPORTAGE

Mark en Hans Verkerk.

Opa Hans en kleinzoon Mark Verkerk

Hetzelfde fingerspitzengefühl Nog steeds is de naamsbekendheid van Hans Verkerk Keukens ongekend hoog. “Terwijl het bedrijf al bijna tien jaar niet meer bestaat”, zegt Hans Verkerk (76). Zijn kleinzoon Mark (26) is directeur van Keukenwarenhuis.nl en is daarmee ongekend succesvol: sinds de oprichting plust zijn bedrijf jaarlijks 25 procent. Opa Hans en kleinzoon Mark, over de overeenkomsten en de verschillen. Over toen en nu. TEKST DENNIS CAPTEIN l FOTOGRAFIE DEBEELDREDACTEUR.NL/OSCAR VAN DER WIJK

“Wie een vraag had, moest mij bellen”, vertelt Hans. “Mijn telefoon zat als het moest 24 uur per dag aan mijn oor geplakt. Ik wilde precies weten wat er binnen Hans Verkerk Keukens gaande was.” “Mijn telefoon staat nu uit”, reageert Mark Verkerk. “Wij zijn in gesprek en pas als wij klaar zijn zet ik dat ding weer aan.” Hans: “Vroeger waren wij dag en nacht aan het werk. Stilzitten betekende in mijn DE VENEN INTOBUSINESS 48

ogen dat je niet werkte; ik wilde mensen dan ook echt zien draven. En zelf draafde ik het hardst. Als mijn kinderen op de werkvloer waren, had ik ook altijd een klusje voor ze. Dan liet ik ze een ruimte aanvegen of dozen versjouwen. Aan vergaderen had ik een broertje dood. Wij vergaderden niet, maar hadden werkoverleg. Dat deden wij op zaterdagmorgen om zeven uur, zodat iedereen ruim voor de

openingstijd weer in de showroom aanwezig kon zijn.” Creatiever en inventiever Mark: “Ik begin ’s ochtends om negen uur en geen minuut eerder. Sterker, ik wil zelfs niet hebben dat er voor tien uur ‘s ochtends een vrachtwagen wordt gelost. Kijk, hard werken is voor mij geen enkel probleem, maar ontspanning is net zo


belangrijk. Even mijn kop leegmaken, zodat ik weer ruimte voor ideeën krijg. Werken is goed, maar ik heb gemerkt dat je veel creatiever en inventiever kunt zijn als je op gezette tijden je rust pakt.” Hans: “Ik zie dat Mark met Keukenwarenhuis.nl erg succesvol is. Dat is mede te danken aan de vele keukenconcepten die de klanten wordt aangeboden, en dat in verschillende prijsklassen met keukens van 2.000 tot 30.000 euro. Daar is over nagedacht. Ik begrijp het, en toch kan ik soms niet bevatten dat dit succes in relatief zo weinig uur wordt bewerkstelligd.” Mark: “Toch ben ik net zoveel uur met Keukenwarenhuis.nl bezig als opa vroeger met Hans Verkerk Keukens. Echter, de invulling is anders. Varend in een bootje of liggend in een hangmat denk ik na over Keukenwarenhuis.nl, en dan komen de beste ideeën bovendrijven. Een voorbeeld: al nadenkend kwam ik tot de conclusie dat de onderkant van de keukenmarkt slecht werd bediend. Meteen staken mijn vader (Jos Verkerk, die de gehele marketing doet) en ik de koppen bij elkaar en werd het voorraadconcept Cash & Carry voor keukens uitgedacht én op de markt gebracht, met als gevolgd dat wij haast direct wekelijks meer dan vijftig keukens direct uit voorraad verkochten.” Hans: “Mark zit kort op de markt en schakelt heel snel. Zijn plan is een urenplan. Ik was vroeger ook wel snel maar niet zó snel; dat was in die tijd niet nodig. Tegenwoordig moet je veel sneller schakelen. Niettemin kijk ik met veel bewondering naar hoe Mark te werk gaat en hoe snel hij veranderingen doorvoert.” Mensenkennis Mark: “In Ter Aar hebben wij de grootste keukenshowroom van Nederland. In Dordrecht hebben wij een nevenvestiging. In beide filialen hebben wij de beste mensen werken, die beter betaald krijgen dan bij een gemiddeld ander keukenbedrijf. Die mensen zijn dat dubbel en dwars waard. Dat zijn medewerkers die niet alleen verstand hebben van keukens en de mogelijkheden, maar vooral over mensenkennis beschikken. Daardoor kunnen zij met de klant meedenken en een goede inschatting maken van wat de klant wil en, vooral, wat de klant niet wil.” Hans: “Ik kende vroeger elke medewerker. Ik wist alle namen, maar wist ook hoe

hun thuissituatie eruit zag. Ik had respect voor mijn mensen en was oprecht in hen geïnteresseerd. Ik zeg altijd: aardig zijn kost niets. Daar krijg je veel voor terug; ik had loyale mensen die vaak jarenlang bij ons bleven werken.” Mark: “Onlangs keerde Anja terug na negen jaar weg te zijn geweest. Na haar eerste dag vroeg ik hoe het haar bevallen was. Ze zei: ‘Het is alsof ik nooit ben weggeweest. De sfeer is nog precies hetzelfde.’ Het voelde voor haar weer direct als thuiskomen. Vrijwel al onze medewerkers komen uit de stal van Hans Verkerk Keukens.” Investeren in mensen Hans: “Ik hechtte vroeger veel waarde aan een goede opleiding. Ik zag het als een belangrijke investering in de medewerkers van ons familiebedrijf. Zelf leidde ik de medewerkers natuurlijk ook op. Net als mijn kinderen. Ik stuurde hen en begeleidde hen en waakte ervoor dat zij niet de fouten maakten die ik had gemaakt.” Mark: “Mijn vader heeft daarentegen nooit commentaar. Als hij het ergens niet mee eens is, laat hij mij gewoon keihard in die valkuil lopen. Dat is natuurlijk ook een vorm van opleiden; goedbeschouwd is het de beste les die je kunt krijgen. Maar ook hij vond opleidingen belangrijk. Zo stuurde hij mij op jonge leeftijd al naar het gerenommeerde opleidingsinstituut Krauthammer voor managementcursussen. Daar heb ik veel aan gehad.” Hans: “Ik zie in Mark dezelfde talenten als die van zijn oma (Corrie). Als mijn vrouw een klant zag binnenkomen, wist zij precies welke verkoper die mensen moest helpen. Mark ziet ook meteen welke verkoper je naar welke klant moet sturen.” Mark: “Ik ben overigens wel behoorlijk streng. Bij mij geldt dat een afspraak een afspraak is en dat in de showroom alles op rolletjes moet lopen.” Keukenconcepten Hans: “Er zijn veel verschillen tussen toen en nu, maar ook duidelijke overeenkomsten. Qua promotie lijken beide keukenbedrijven op elkaar, zoals de teksten en beelden waarmee klanten worden aangetrokken. Ook Mark zorgt ervoor dat zijn bedrijf opvalt. Ik deed dat destijds bijvoorbeeld al bij de oprichting meteen met mijn bedrijfsnaam. Niemand

zette toentertijd zijn voornaam in zijn bedrijfsnaam. Ik wel. Ik profiteerde van het gegeven dat iedereen de schaatser Kees Verkerk kende.” Mark: “Ook Keukenwarenhuis.nl valt op. Alhoewel de media van toen en nu totaal verschillen. Opa had vroeger de krant, ik maak vooral veel gebruik van het internet. Zo heeft Keukenwarenhuis.nl veel concepten. Die concepten zijn simpel en toegankelijk en zorgen ervoor dat wij elke keukenwens in vervulling kunnen laten gaan. Van Cash & Carry tot onze compleet ontzorgde keukens (what you see is what you get and fixed prices) en ons concept voor landelijke keukens heel succesvol. Het internet biedt voor iedereen die er meer van wil weten op elk gewenst moment van de dag een actuele en overzichtelijke weergave.” Hans: “Weet je wat ook een overeenkomst is tussen Hans Verkerk Keukens en Keukenwarenhuis.nl? Het is gewoon een kwestie van doen. Een idee krijgen, je intuïtie volgen en dan gewoon doen. Pas daarna ga je meten en bijstellen.” Mark: “Om op korte termijn stappen vooruit te kunnen zetten, moet je ‘doen’. Om op lange termijn winst te kunnen boeken, moet je eerst ‘denken’.” Fingerspitzengefühl Hans: “Ondernemer zijn in de keukenbranche betekent dat je fingerspitzengefühl moet hebben. Dat had ik, hebben mijn zoons, en dat heeft Mark. Mark leverde eigenlijk alleen maar aan consumenten, niet aan bedrijven. Dat gaat hij nu veranderen.” Mark: “Dat klopt. Ik merk dat er steeds meer behoefte is in de bedrijvenmarkt aan pantry’s en keukens voor de aannemerij, die direct uit voorraad geleverd en gemonteerd kunnen worden. In totaal heeft Keukenwarenhuis.nl nu duizend keukens die direct uit voorraad geleverd kunnen worden. Met een paar aanpassingen zorgen wij er dan voor dat ons bedrijf daar volledig op ingespeeld is.” Trots Hans: “Ik ben nog altijd trots op wat wij destijds met Hans Verkerk Keukens hebben neergezet. Maar minstens zo trots ben ik op wat Mark nu doet en presteert.” Mark: “Veel van opa’s klanten zijn nu mijn klanten. Dat is veelzeggend.” DE VENEN INTOBUSINESS 49


MEEST INVLOEDRIJKE PERSOON ... 10. MAARTEN DIVENDAL De 55-jarige Maarten Divendal heeft een rijke politieke geschiedenis. Nadat hij in zijn eerste jaar als burgemeester van De Ronde Venen voornamelijk de gemeente wilde leren kennen, stond 2013 in het teken van het verbeteren van de interne organisatie van de gemeente. Wat brengt 2014 met de gemeenteraadsverkiezingen voor de in Abcoude woonachtige burgervader?

9. FRANS BUIJSERD Begon op 29-jarige leeftijd zijn politieke carrière in zijn geboortestad Apeldoorn. Hij beleefde in zijn beginperiode als burgervader van het Brabantse Aalburg roerige tijden, omdat hij trachtte het traditionele auto ‘stoken’ tijdens Oud en Nieuw in het reformatorische dorp Veen te verbieden. Op dit moment bevindt de beschermheer van “Het Reghthuys” zich in rustiger vaarwater. Onlangs is Buijserd voor de komende 6 jaar herbenoemd als burgemeester van de gemeente Nieuwkoop.

8. RUUD VAN DER VLIET De naam Ruud van der Vliet wordt logischerwijs geassocieerd met de naam Rabobank. Als directievoorzitter van de Rabobank Rijn en Veenstromen weet hij toch na de Libor affaire en zijdelings ook de negativiteit rondom de Rabo wielerploeg vooral de positieve uitstraling te behouden. En dat is knap.

DE VENEN INTOBUSINESS 50

7. PAUL REURINGS Ook in 2013 wist Paul weer opvallend goed buiten de schijnwerpers te blijven. Maar dat zijn invloed behoorlijk is, dat is wel duidelijk. Altijd bezig met jonge ondernemers, altijd bezig met projecten. Maar achter de schermen, dat dan weer wel.

6. GERARD VAN SCHIE Voor velen is hij het gezicht van Van Schie. De jongere broer van de nummer 1 in deze Top 50 heeft er mede voor gezorgd dat de Van Schie Groep een landelijke speler is in de wereld van de grond,- weg- en waterbouw. Hij staat open voor ontwikkelingen en innovaties en springt daar goed op in.

5. JOHN KROES John zwemt graag tegen de stroom in. Wist in de zomer vriend en vijand te verrassen met de overname van het notariaat van TeekensKarstens. John is overal bij betrokken en weet zich als geen ander te manifesteren. Een voorbeeld voor actief ondernemerschap.

4. FRANS VAN DE KAMP Frans is een ervaren bestuurder met een duidelijke visie op het ondernemerschap. Zijn invloed reikt ver, heel ver zelfs. Als voorzitter van het Actieve Groene Hart is hij zeer nauw betrokken bij de economische beleidsvisie, die in april dit jaar werd gepresenteerd. Zijn jarenlange internationale ervaring en opgedane kennis deelt hij graag met anderen met als doel de wereld te verbeteren.


...VAN DE VENEN ANN0 2013 2. JAN SPELT

3. YOURI LIEBERTON

Zonder deze ras-ondernemer kunnen heel veel lokale projecten en evenementen het wel vergeten. Jan is trots op zijn omgeving en draagt graag zijn steentje bij. Zijn bedrijf is een voorbeeld van hoe het moet in deze tijd. Investeren is hierbij het toverwoord. Jan Spelt heeft de dik verdiende 2e plaats in de Top 50 te pakken.

Ruim anderhalf jaar geleden opende hij Dock 15. Er is geen dag geweest dat de tijd daar even heeft stilgestaan. Als dit zo doorgaat barst het A-side imperium snel uit zijn voegen. Heeft de grote tegenslag met de brand in de dataopslag in juli dit jaar zeer professioneel en vakkundig hersteld. Zet zich onder andere in voor Stichting Hedesa, maar is eigenlijk overal zichtbaar.

1.

1 JAN VAN SCHIE

Ruim 51 jaar geleden kocht de jonge Wilnisser Jan van Schie een trekker en probeerde daar een boterham mee te verdienen. En dat lukte hem aardig. Zijn bedrijfje groeide vlot en uitbreiding was gewenst. De locatie in Wilnis werd in de beginjaren van deze eeuw echt te klein en de verhuizing naar de Constructieweg in Mijdrecht werd een feit. Nu, meer dan een halve eeuw later, is Jan nog steeds dagelijks op de zaak aanwezig. Van Schie is uitgegroeid tot een grote Nederlandse speler in de grond-, wegen waterbouw. Maar Jan verloochent zijn afkomst niet. Veel lokale projecten kunnen op de steun van Van Schie rekenen. Jan verdient voor zijn bescheidenheid ook een prijs, maar hij is ook de terechte nummer 1 van deze top 50. DE VENEN INTOBUSINESS 51


Stationsweg 12 3641RG Mijdrecht Locatie: tegenover het gemeentehuis

Tel. 0297 - 25 04 21 E-mail: welkom@korvermakelaars.nl Internet: www.korvermakelaars.nl

Een greep uit ons gevarieerde koop- en huuraanbod Alle informatie over deze objecten vindt u op www.korvermakelaars.nl U kunt uiteraard ook telefonisch contact met ons opnemen: tel. 0297 - 250421 GRAAG TOT UW DIENST!

ZIT hIER UW TOEkOmSTIGE WERkplEk TUSSEN?

Industrieweg 23 te Mijdrecht

Communicatieweg 3 te Mijdrecht

Communicatieweg 3 II te Mijdrecht

Croonstadtlaan 4 JH te Mijdrecht

185 m kantoorruimte

450 m kantoorruimte

145 m kantoorruimte

units vanaf 50 m2 kantoorruimte

Voorbancken 12 b te Vinkeveen

Herenweg 285 te Vinkeveen

Energieweg 128 te Mijdrecht

Rendementsweg 22 te Mijdrecht

260 m bedrijfshal met 260 m2 woonruimte

140 m bedrijfshal en 275 m2 kantoorruimte

5424 m bedrijfshal en 5904 m2 kantoorruimte

Bedrijfsruimte 300 m2, 110 m2 kantoor en 185 m2 woonruimte

Croonstadtlaan 4b te Mijdrecht

Dorpsstraat 74c te Mijdrecht

Dorpsstraat 76 te Mijdrecht

Vermogenweg 49 & 99 te Mijdrecht

153 m kantoorruimte

190 m winkelruimte

190 m winkelruimte

148 m2 bedrijfsruimte

2

2

2

2

2

2

2

2

2

Ook voor BOG panden voelt u zich thuis bij Korver Makelaars!


GOED DOEL

Help de voedselbank aan 80 kerstpakketten

Kom over de drempel! 80 Pakketten per week De Voedselbank De Ronde Venen verzorgt wekelijks voor circa tachtig gezinnen een voedselpakket. Deze pakketten worden beschikbaar gesteld door het verzameldepot in Rotterdam. Daar worden door grote levensmiddelenfabrikanten hun overtollige producten naar toegestuurd. In Mijdrecht worden de pakketten aangevuld met een aantal lokaal ingezamelde producten. Sinds kort is er ook een aparte afdeling voor kleding, speelgoed en huishoudelijke apparatuur. Iedereen week werken Bert en Sandra Koen voor de Voedselbank. Zij staan dag en nacht klaar voor de gezinnen die hulp nodig hebben. Bert en Sandra worden bijgestaan door twee bestuursleden en heel veel vrijwilligers die elke week helpen met het samenstellen, sorteren en uitdelen van de pakketten. De Voedselbank kan zonder giften niet functioneren. Deze giften worden gebruikt om goederen aan te schaffen om in de pakketten te doen maar ook om bijvoorbeeld een vrieskast aan te schaffen zodat goederen langer bewaard kunnen worden. Maar ook met aangeboden diensten zijn Bert en Sandra erg geholpen. Zo heeft Reclamebureau Switch uit Mijdrecht bijvoorbeeld kosteloos het logo van de Voedselbank ontworpen. De verhuizing Begin november is de Voedselbank verhuisd naar de voormalige school De Hoeksteen aan de Eendracht in Mijdrecht. Belangrijk is dat de Voedselbank centraal gelegen is in de gemeente, makkelijk bereikbaar voor zowel leveranciers als gezinnen. Aan al deze punten voldoet de huidige locatie. Nadeel was dat door de drempel bij de ingang het moeilijk was om de karren met goederen naar binnen te rijden. Door het inschakelen van hun relaties wisten ambassadeurs Hans Kranenburg en

FOTOGRAFIE PATRICK HESSE

Zij steunen de Voedselbank, u ook? Indien u mee wilt doen met de kerstpakketten actie of op een andere manier, neem dan contact op met Rein Kroon via rein@vanthul.nl

Rein Kroon te bewerkstelligen dat er een drempel gemaakt werd zodat het verrijden van producten veel makkelijker gaat. Inkomenstoets Het aantal aanvragen bij de Voedselbank stijgt helaas nog steeds, zegt Bert Koen. De aanvragen worden uiteraard zorgvuldig getoetst. Men komt in aanmerking indien het netto inkomen per maand minder is dan â‚Ź 180,-. Dat is dus na aftrek van vaste lasten zoals huur, gas, licht en zorgverzekering. Schenk een kerstpakket! Vorig jaar is Rein Kroon gestart met het inzamelen van kerstpakketten voor de Voedselbank. Hij wilde de gezinnen een extraatje geven in de decembermaand. Een mooi initiatief wat Rein er, naast zijn

werk en politiek, gewoon bij doet. Inmiddels heeft hij ondersteuning gekregen van Hans Kranenburg. Ook Hans zet zich al jaren in voor de gemeenschap, in het bijzonder voor de mensen die dit extra nodig hebben. Samen gaan ze de uitdaging aan om 80 kerstpakketten in te zamelen zodat iedereen in De Ronde Venen een fijne kerst heeft. U kunt Rein en Hans helpen. Schenk een kerstpakket aan de Voedselbank. Dat kan als persoon maar ook als bedrijf, er zijn er 80 nodig. Dat moet kunnen toch... DE VENEN INTOBUSINESS 53


COLOFON

De Venen IntoBusiness wenst u allen Prettige Feestdagen en een gezond en gelukkig 2014

DE VENEN INTOBUSINESS

INTOBUSINESS TITELS

UITGEVER: Martijn van Dalen HOOFDREDACTIE: Dennis Captein REDACTIE: Dennis Captein, Verbiest Media/

DE VENEN INTOBUSINESS De gemeentes

Anja Verbiest, Alegria Tekstproducties/Mémonita Benseddik, Annebeth Bosman en Martijn van Dalen

De Ronde Venen en Nieuwkoop

COLUMNISTEN: Daniël Storm en Roland Borst VORMGEVING: Sevenwords, Erik Straver en Martijn Broere FOTOGRAFIE: Michel ter Wolbeek, Danielle Verweij en Oscar van der Wijk (DeBeeldredacteur.nl), Patrick

ALPHEN INTOBUSINESS Alphen aan den Rijn,

Hesse, Walter Kallenbach en Aschwin Snel VERKOOP: Martijn van Dalen 06-26 230 272 of mail via

Bodegraven, Boskoop en Rijnwoude.

martijn@intobusiness.nu DRUK: Ten Brink, Meppel VERSPREIDING: Mail Management International, Uithoorn

BOLLENSTREEK INTOBUSINESS Noordwijk,

ADRESWIJZIGINGEN: Adreswijzigingen kunnen doorgegeven worden via martijn@intobusiness.nu De Venen IntoBusiness verschijnt 4x per jaar en wordt gratis verspreid bij alle bedrijven en instellingen binnen de gemeenten De Ronde Venen en Nieuwkoop met een oplage van circa 3500 stuks. De Venen IntoBusiness is uitgave van:

Noordwijkerhout, De Zilk,Voorhout, Sassenheim, Warmond, Lisse, Lisserbroek, Hillegom, Vogelenzang, Bennebroek, Katwijk, Rijnsburg en Valkenburg ’T GOOI INTOBUSINESS Blaricum, Hilversum,

VERSPREIDINGSGEBIED:

Naarden, Laren, Bussum en Huizen

UITGEVERIJ: Uitgeverij Makimedi@

GOUDA INTOBUSINESS Gouda, Waddinxveen, Vlist,

ADRES: Vroonhoevelaan 7 2408 SR Alphen aan den Rijn

Reeuwijk, Moordrecht, Gouderak, Bergambacht

TELEFOON: 06-26 230 272

HAARLEMMERMEER INTOBUSINESS Hoofddorp,

E-MAIL: martijn@intobusiness.nu

DE RONDE

INTERNETADRES: www.devenenintobusiness.nu

VENEN

Nieuw-Vennep, Schiphol en omliggende kernen LEIDEN INTOBUSINESS Leiden, Leiderdorp, Zoeterwoude, Voorschoten, Oegstgeest, Warmond,

NIEUWKOOP

Wassenaar, Roelofarendsveen ZOETERMEER INTOBUSINESS Zoetermeer, Benthuizen, Bleiswijk, Bergschenhoek, Berkel en Rodenrijs, Pijnacker-Nootdorp, Forepark (Den Haag)

COPYRIGHT: Niets uit deze uitgave mag worden gereproduceerd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, film of op welke andere wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever-directie. IntoBusiness Magazine BV is niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden in deze uitgave en niet verantwoordelijk voor handelingen van derden welke mogelijkerwijs voortvloeien uit het lezen van deze uitgave.

LEES AL ONZE NIEUWSTE UITGAVEN NU OOK ONLINE VIA WWW.DEVENENINTOBUSINESS.NU OF VIA DE INTOBUSINESS APP WILT U OOK GRATIS HET MAGAZINE ONTVANGEN? NEEM DAN CONTACT MET ONS OP VIA INFO@INTOBUSINESS.NU OF BEL 0172 - 51 52 00 DE VENEN INTOBUSINESS 54


REPORTAGE dB Vuurwerk heeft grootste assortiment van de regio

Knallend het jaar uit met vuurwerk van Den Bleker Wie nietsvermoedend op de laatste dagen van het jaar over de Korteraarseweg in Ter Aar rijdt, zal zich toch afvragen welk evenement daar dan georganiseerd wordt. Waar men ook kijkt staan auto’s geparkeerd en loopt er volk, hoofdzakelijk vaders met blije, enthousiaste kinderen. Ze gaan allemaal naar of komen vanaf M. den Bleker & Zn. De vrije vuurwerkverkoopdagen zijn weer gestart dus dat wordt knallen. TEKST MARTIJN VAN DALEN l FOTOGRAFIE DEBEELDREDACTEUR.NL/MICHEL TER WOLBEEK

Waar de consument pas na het Sinterklaasfeest voorzichtig weer gaat denken hoe ze deze keer het nieuwe jaar in willen luiden, is eigenaar Hans den Bleker al vele maanden bezig met zijn vuurwerkhandel. “De klant wil elk jaar iets anders, het moet steeds mooier of harder. En wij willen ze dat elk jaar kunnen bieden. Maar daar zit een heel traject achter. De strenge veiligheidseisen spelen natuurlijk ook een grote rol. Goedgekeurd vuurwerk heeft een CE markering en dat wordt pas na uitvoerige testen toegekend.”, aldus Hans. Stichting China Red Samen met nog 18 grote vuurwerkhandelaren uit Nederland participeert Hans met dB Vuurwerk in de Stichting China Red. Dit is een inkooporganisatie die direct uit China vuurwerk importeert maar ook invloed uitoefent op de ontwikkeling en productie van het vuurwerk. Hans: “Minimaal vier keer

per jaar gaat er een deskundige delegatie van de stichting naar China om nieuwe vuurwerklijnen te testen en waar nodig aan te passen, rechtstreeks bij de fabrieken. Het is de kunst om vuurwerk zo door te ontwikkelen dat er nog mooiere en scherpere kleuren vrijkomen in combinatie met een nog hardere knal. En doordat wij er met de stichting bovenop zitten en het rechtstreeks importeren, kunnen we de concurrentie net een stapje voorblijven, zowel in kwaliteit als in prijs.” Veiligheid “Mijn opa kocht rond Bevrijdingsdag in 1945 bij de KAT vuurwerkfabriek in Leiden vuurwerk, gooide het in zijn bakfiets en fietste naar Korteraar. Maar in de buurt van Hoogmade had hij zijn voorraad al verkocht aan toevallige passanten. Hij keerde om, kocht een nieuwe lading en bereikte nu wel met een volle bakfiets de winkel. Sindsdien verkoopt Den Bleker vuurwerk”, vertelt Hans. Anno 2013 beschikken ze over 5 bunkers met een totale opslagcapaciteit van 46.000 kilo.

Bedrijfsfeest? dB Vuurwerk verzorgt ook professionele vuurwerkshows

Gratis vuurwerk voor de lezers van IntoBusiness De Venen IntoBusiness geeft, in samenwerking met dB Vuurwerk, gratis vuurwerk weg t.w.v. € 25,-. Kom op zaterdag 28, maandag 30 of dinsdag 31 december met het magazine naar M. den Bleker & Zn. aan de Korteraarseweg 150-152 en profiteer van deze speciale actie. Zonder verdere verplichtingen, gewoon een cadeau van De Venen IntoBusiness.

De vuurwerkramp in Enschede heeft ervoor gezorgd dat de veiligheidsregels enorm zijn aangescherpt. Alle ruimtes zijn voorzien van sprinklerinstallaties en er is een wateropslag met circa 100.000 liter water aanwezig. De pomp die deze sprinklerinstallatie aan moet drijven wordt wekelijks getest, ook regelmatig door externe instanties. Om aan deze eisen te voldoen, is een grote investering gedaan. Maar veiligheid is alles wat telt, daar gaat het om. M. den Bleker & Zn B.V. Korteraarseweg 150-152, 2461 GP Ter Aar T 0172 - 60 22 03 E info@mdenbleker.nl I www.dbvuurwerk.nl

Via www.dbvuurwerk.nl kan het volledige assortiment worden bekeken en besteld. De website is dit jaar geheel vernieuwd, zodat bezoekers snel alle producten kunnen bekijken. Bestellen is heel eenvoudig en wordt ook aangeraden. Maar de voorraden van dB Vuurwerk zijn enorm, dus tijdens de losse verkoop is er ook nog volop keuze. DE VENEN INTOBUSINESS 55


MIS

DE

BOOT

NIE T

BELEG IN DE NIEUWE GROEIMOTOR VAN CHINA Hof Hoorneman Bankiers uit Gouda had al 7 volstrekt unieke beleggingsfondsen. Daar is onlangs een 8ste fonds bijgekomen. Een fonds dat belegt in Chinese bedrijven die profiteren van de aanhoudend hoge groei (ca.10% per jaar) van de binnenlandse consumptie. Zo’n 1,3 miljard Chinezen die steeds meer gaan consumeren, dat biedt natuurlijk zeer interessante perspectieven. En daar gaat het China Value Fund van profiteren. Mis de boot niet. Ga voor meer informatie naar www.hofhoorneman.nl

UW VERMOGEN IS HE T WA ARD Oosthaven 52, 2801 PE Gouda – 0182 - 59 77 77 – www.hofhoorneman.nl

De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De beheerder van China Value Fund, Hof Hoorneman Bankiers NV, is binnen het kader van de Wft in het bezit van de vereiste vergunning.

72 Hof Hoorneman China Value adv 230x275.indd 1

22-10-1

De venen IntoBusiness winter 2013  

Lees alles over de Machtigste Man van De Venen 2013, Schadenet kranenburg, A-side, Jawi, De Vlinder, Tweed & Netsquare, Navigate North, MacM...