Alphen INTO business winter 2019

Page 36

36

THEMA GRENZELOOS ONDERNEMEN

zijne van. Totdat het moment van opvolging naderde en hij zijn invloed ging aanwenden om veranderingen door te kunnen voeren. Grenzeloos, dat was Steve Jobs, dat zijn Steve Wozniak, Richard Brandson, Bill Gates en Elon Musk. Maar veel dichter bij huis wordt ook grenzeloos ondernomen. Zoals bij de banketbakker. De zoon houdt de familietradities in ere en heeft oog voor het ambacht. Maar het kneden van deeg hoeft niet langer door mensenhanden te worden gedaan. En twee uur besteden aan een overheerlijke taart is mooi, maar kijk je wat aan die taart overhoudt en het wordt de hoogste tijd voor andere methodes. Zoals bij de meubelmaker. Geef de meubelmaker de nieuwste apparatuur en machines en software en robots en leer hem ermee werken. Wat gaat hij dan een geweldige efficiencyslag maken!

WAT IS JOUW VISIE OP ONDERNEMEN? “Geven en nemen. Dat is waar het volgens mij om draait bij goed ondernemerschap. Zowel op sociaal als financieel vlak”, vertelt directeur en mede-eigenaar Peter van Mil van Aannemingsbedrijf van Mil BV.

CONSULTANT

GEEF JE POTENTIËLE OPVOLGERS DE RUIMTE. LAAT HEM PIONIEREN, FOUTEN MAKEN EN WEER OPSTAAN

ALS JE JOUW VISIE COMBINEERT MET JOUW AMBITIE, WAAR STAAT JOUW BEDRIJF DAN OVER 5 JAAR? “De afgelopen 24 jaar hebben we steeds volgens deze visie gewerkt en dat zullen we de komende 5 jaar blijven doen. We zijn bewust klein gebleven. We gaan iedere dag zelf bij de werken langs om gevoel te blijven houden met het werkproces, de klant en het personeel. Doordat het werk al tijdens de calculatiefase in mijn hoofd zit en ik daardoor de struikelblokken ken kunnen we faalkosten voorkomen. EN WAAR OVER 10 JAAR? We proberen nu al jong personeel aan te nemen die mee kunnen groeien in het bedrijf, want ik maak me zorgen over de leegloop bij de technische scholen waar ze ambachtslieden opleiden. En verder hoop ik dat we over 10 jaar net zo gelukkig zijn als nu, zowel privé als zakelijk, en in goede gezondheid ons bedrijf kunnen blijven runnen.”

Zoals bij de accountant. De moderne accountant laat de software voor zich werken. Waarna hij veel meer de consultant kan uithangen en echte en oprechte toegevoegde waarde aan zijn diensten kan plakken. Kijk naar de transporteur. Blauwe diesel zorgt voor minder uitstoot, maar heb je genoeg cash op de bank, innoveer dan in waterstof, elektriciteit en andere middelen voor aandrijving. Een investering die zichzelf misschien niet terugverdient. Maar verdient die zich wel terug, dan gaat het wel gelijk om heel veel knaken. Wat te denken van het sloopbedrijf? Het saneren van asbest is een kunst. Net als het ontmantelen van gebouwen. Maar alles wat gesloopt is, kan ook worden hergebruikt. In elk geval voor het grootste deel. En wat niet recyclebaar is, moet je recyclebaar maken. Soms moet je het wiel zelf uitvinden, omdat je er zelf als expert nu eenmaal de meeste kijk op hebt. Dat vraagt om lef. HALLELUJAVERHALEN

INTO business toont ook lef. We hebben negen titels en zeven uitgevers. Wij zijn anno 2019 een platform en ons magazine maakt daar een onderdeel van uit. Wij zoeken echte verhalen en geen hallelujaverhalen. Wij verbinden ondernemers met elkaar. Dat is het doel. Wij zijn een businessplatform voor een regionale groep ondernemers, met een businessclub, met incentives die we lanceringen noemen en met een stortvloed aan ondernemersverhalen die we overal wegzetten, on- en offline. Met dank aan onze beoogde opvolgers: de jonge geesten, die geen invloed willen uitoefenen om invloed uit te oefenen, maar omdat ze een enorme drive hebben en met hun zienswijze ons bedrijf verder willen helpen. MORAAL VAN DIT VERHAAL

Moet de opvolger altijd jong zijn? Zeker niet. Alleen leert de praktijk dat die dat in negen van de tien gevallen wel is. Wat is jong? Rond de 30 jaar, dat is de mooiste leeftijd. Die springt niet meer in zeven sloten tegelijk, maar heeft nog wel dat stukje broodnodige bravoure.

Peter van Mil is mede-eigenaar van Aannemingsbedrijf Van Mil

Peter van Mil

De moraal van dit verhaal. Geef je potentiële opvolgers de ruimte. Laat hem pionieren, fouten maken en weer opstaan. Uiteindelijk, geloof me, word je er zelf zoveel beter van. Wie durft hierin te geloven? Iemand zei ooit: “Je gaat het pas zien als je het doorhebt.” Mijn advies: doe het wel tijdig.