INTO business Alkmaar Lente 2024

Page 1

The superpower of human stories

Filmmacht onderscheidt zich door menselijke verhaal

Veranderen | Lente 2024 Alkmaar

Wij weten,

geen ander, wat er in de regio speelt

als

INTO BUSINESS BREIDT UIT EN ZOEKT NIEUWE COLLEGA’S!

INTO business heeft grote ambities. Onze met zorg opgebouwde formule, waarbij alles draait om het inspireren en verbinden van ondernemers, willen we in onze bestaande regio’s versterken en tegelijkertijd uitbreiden met nieuwe gebieden én nieuwe collega’s.

Martijn van Dalen Arno de Fuijk Oscar Middeldorp Dennis Captein Jorn Janmaat Werner van den Bosch

Wij zoeken voor diverse rayons in Noord- en Zuid-Holland collega’s die zich als een vis in het water voelen in een netwerk vol mooie MKB-ondernemers. Het doel is om een eigen ondernemersplatform te runnen, waarbij sprankelende ondernemersverhalen aan de basis liggen van jouw succes. Je zoekt en vindt de parels: bedrijven, gerund door eigenaren met een visie. Je helpt hen met inspirerende verhalen en met hun zoektocht naar strategisch sterke partners: klanten én leveranciers.

The sky is the limit, mits je oprecht en authentiek bent. Neem gerust contact met ons op. Dan maken we kennis, praten we je helemaal bij en wie weet maak jij dan kennis met de enerverende wereld van INTO business. Een dienstverband behoort tot de mogelijkheden, maar bij gebleken geschiktheid kun je ook als franchisenemer aan de slag.

INTO business Hoofdkantoor

Antonie van Leeuwenhoekweg 36-A5 2408 AN Alphen aan den Rijn

Jorn Janmaat 06 - 132 828 29 | jorn@intobusiness.nu

Dennis Captein 06 - 169 525 12 | dennis@intobusiness.nu

HaarlemmermeerSchiphol Zaanstreek Haarlem en IJmond Amstelland De Venen Duin- en Bollenstreek Leiden Alphen Gouda Zoetermeer Alkmaar Westfriesland

Ignius Strategie Training Coaching

Restaurant Hotel Merlet

Facta Elektrotechniek

Ruiter Dakkapellen

BAANPersoneel

Teer: Wonen, werken en financieren

Iconic Menstore

’t Hekeltje Verhuur

Bregman Bedrijfsmakelaardij O.G. B.V.

Afix

Issa Vloeren

Treffer Uitzendbureau

Theo Rood Berging en transport B.V.

Unframed

Dusseldorp BMW Alkmaar

Pure Lease

Van der Steen autoverkoop

Agripool Uitzend bv

Flynth

Rabobank Alkmaar

Coverstory
Inhoud Filmmacht
8
Bureau
Reportages
12 16 18 20 26 32 34 38 42 44 46 50 58 64 66 68 70 72 76 78 80
Zomer Thema Feiten en cijfers Verslag INTO businessclub Alkmaar Ledenpagina INTO business Alkmaar Colofon En verder 28 36 48 52 55 82 Rudy Schipper Tom Hes Nikki Talman
Haverkamp Maarten van Duijn Guido de Wit Sam de Geus André Kuipers Columns 15 25 37 41 49 63 69 83 18 Robin van Andel 32 Dave Abbink, Erik Nooij en Arno Bloedjes 26 Niek Ruiter 20
Edemica bv
& Interviews
Themaverhaal
Pieter

Soms heb je gewoon geen keuze

Ik ben in januari vader geworden van mijn eerste kind, Samuel. Mijn collega’s hebben sindsdien reuze schik. Want Jorn, die staat intern bekend als een man van structuur. Wat klopt. Ik slaap het liefst acht uur per nacht, sta graag op tijd op, werk vervolgens mijn programma puntsgewijs af en eet ’s avonds om 18.00 uur, want anders word ik kribbig. Maar ja, zo weten de vaders en moeders van INTO business, met een kleintje kun je dat allemaal wel willen, de praktijk wijst meestal iets anders uit.

Nu slaap ik wanneer ik van Samuel mag slapen, sta ik vaak vroeger op dan ik wil, heb ik aan het einde van menig dag mijn lijstje meestal niet afgewerkt en eet ik ’s avonds pas wanneer Samuel heeft gegeten. Van mijn structuur is niets meer over.

Vind ik dat erg? Voor zijn geboorte vreesde ik het ergste, maar die angst blijkt totaal ongegrond. Ik hou zoveel van dat mannetje dat ik alles voor hem over heb. Als hij maar goed slaapt, eet en groeit, dan is mijn dag goed.

Veranderen, keuze of noodzaak? Dat is het thema van deze INTO business. Soms wil je graag veranderen en daar kunnen legio redenen aan ten grondslag liggen. Soms moet je veranderen en heb je gewoonweg geen keuze.

Als vader heb ik geen keuze. Als ondernemer heb ik ook wel eens op dat kruispunt gestaan: linksaf is verdwijnen, rechtsaf is groeien en excelleren. Voor mij was dat geen keuze en ik ging plankgas naar rechts.

Keuze of noodzaak, dat dilemma legden wij tal van ondernemers uit deze regio voor. Het resultaat: kwetsbare en openhartige interviews. Dank voor het delen van jullie verhaal!

Jorn Janmaat

Editorial
44
38
Turpcu en
Roelfs 50 70
Benny Vingerling, Jeremy Metselaar en Mendie Wijker
Hein Oud
Bas van der Steen Matthijs Rempt, Guney
Thomas

Productiebureau jubileert, floreert en ademt creativiteit

Filmmacht draait om de menselijke maat

'Wij vinden het belangrijk om te laten zien hoe mooi mensen zijn'

Jesper van Langen en Shaun Voogd laten niets aan het toeval over. Van idee tot script, elke film wordt tot in de puntjes voorbereid zodat de draaidagen vlekkeloos verlopen. Toch zit het onderscheidende vermogen van Filmmacht, hun productiebureau, in iets anders. Samen willen zij het mooie in mensen benadrukken. Het gevolg is dat zij impactvolle films maken waar the superpower of human stories altijd als een rode draad doorheen loopt.

Voor merken en organisaties maakt Filmmacht commercials en films die campagnes ondersteunen. De films promoten producten en diensten of kaarten maatschappelijke issues aan, zoals voor de landelijke campagne ‘Discriminatie.nl: Meld het wél’. Deze film spoort mensen aan om voorvallen van discriminatie te melden.

Gecaste acteurs

Om wat voor film het ook gaat, de gemene deler is de menselijke maat. Zowel Jesper als Shaun hechten daar grote waarde aan. “Wij vinden het belangrijk om te laten zien hoe mooi mensen zijn. Dat is waarom we dit doen. Bedenk dat alles en iedereen om mensen draait”, zegt Jesper. “Dus ook onze films. Soms werken we met gecaste acteurs en soms vinden we het beter als personen zichzelf zijn, waardoor de puurheid nog beter overkomt.” Zoals voor de film die tot doel heeft de Nederlandse jeugd op een interactieve manier bewust te maken van de grondwet als belangrijke pijler van onze samenleving. Jesper: “Die film is mede zo geslaagd dankzij de kinderen die geen rol speelden maar zichzelf waren. Dan vroegen we aan een jongen wat de grondwet inhoud. Zei hij: ‘Misschien dat de grond lang bestaat?’ Dat was oprecht en niet gespeeld en eigenlijk krijg je dan het mooiste resultaat.”

Energie en plezier

Dit voorbeeld sluit naadloos aan bij de kernwaarden van Filmmacht: echtheid, eerlijkheid, emotie, energie en plezier. Ondertussen schrijft Filmmacht professionaliteit met hoofdletters. Dat doet het bureau al sinds de oprichting. Alhoewel Jesper, die de onderneming 10 jaar geleden inschreef bij de Kamer van Koophandel, destijds alles zelf deed. “Van camera tot montage”, zegt hij. “Dat ging lange tijd goed. Totdat ik merkte dat ik aan mijn plafond zat. Juist op dat moment kwam Shaun erbij. Ik kende hem goed en wist dus dat hij een vakman is. Sindsdien hebben we grote stappen vooruit gezet en nu werken wij elke dag weer met een diverse crew van specialisten aan prachtige producties.” Shaun vult aan: “Jesper en ik werkten daarvoor al samen in diverse producties. Van het één kwam het ander en we besloten samen met Filmmacht verder te gaan. Jesper is als producer

Coverstory 9
'Met een goede voorbereiding sta je op de draaidag niet voor verrassingen'

een organisator pur sang die bovendien heel allround is. Ik ben regisseur en creatief ineen, en door onze verschillende rollen zijn we juist heel complementair aan elkaar. Wij vullen elkaar heel goed aan, zowel in het ondernemerschap als tijdens het proces van onze producties.”

Intensiteit

Voor Shaun is het een voorwaarde dat een film opvalt en blijft hangen zonder dat die tegenstrijdig is met de kernwaarden van Filmmacht. De intensiteit waarmee zij aan een film werken is daarom groot. Jesper zegt dat dat moet om Champions League te kunnen spelen. Shaun vult aan: “Tal van partijen maken films. Mooie, maar net zo vaak minder mooie. Wij willen bekend staan als filmmakers die áltijd iets bijzonders maken. Het begint met een creatieve gedachte, een menselijk verhaal, dat uitgewerkt wordt in een concept, waarna de uitvoering plaatsvindt. Maar de nadruk moet in beginsel liggen op creativiteit. De opdrachtgever heeft vaak het verhaal, wij voegen daar het idee aan toe en duwen het de goede richting in. Dus denken we naast creatief ook graag strategisch met de opdrachtgever mee.”

Verrassen

Jesper en Shaun hoeven niet alle ins en outs van een merk of organisatie te kennen om tot een goede productie te komen. Jesper: “Juist niet. Uiteindelijk willen we verrassen en dan helpt het als je niet alles van a tot z weet. De hoofdlijnen zijn meestal voldoende. Vertel ons wat je missie en visie zijn en vaak kunnen we dan al heel goed uit de voeten. Soms schuilt een goed idee in dat ene zinnetje van die opdrachtgever of in de slogan die het voert.”

De opdrachtgever wordt van het begin tot het einde meegenomen in het hele proces. Shaun: “Die houden we constant betrokken. We maken een storyboard en een script om kenbaar te maken waar we met de film naartoe willen. Ons contactpersoon is vaak een directeur, of een marketing manager, de films maken we uiteindelijk voor iedereen die binnen het merk of de organisatie actief is met de doelgroep in het achterhoofd. Jesper: “Als we gaan draaien staat alles op papier en op dat moment is er geen discussie meer mogelijk: van het licht tot het geluid en van het spel tot de bewegingen. Alles is tot in detail uitgewerkt en dan kom je dus nooit voor verrassingen te staan. Op die dag gaat het

10

maar om één ding: elk shot zo goed mogelijk maken. Het spreekt voor zich dat de opdrachtgever op de draaidag aanwezig is. Niet alleen om goedkeuring te geven aan de shots, maar ook om te zien wat er op zo’n dag allemaal bij komt kijken.”

Toegevoegde waarde

Op de draaidag werkt Filmmacht met gemiddeld 10 tot 20 mensen. Jesper: “Dat zijn allemaal mensen die dankzij hun expertise en knowhow toegevoegde waarde leveren. Zij zijn vooraf nauwkeurig gebriefd en weten precies wat er van hen wordt verwacht. De lichtman bijvoorbeeld weet dus wat voor shots er worden gemaakt en hetzelfde geldt voor de mevrouw van het geluid en de mensen van de catering.” Shaun: “Om het gewenst niveau te halen, kun je niet afwachten en kijken wat er gebeurt. Vooraf duidelijke instructies geven is daarom van

essentieel belang.”

Als duo gooien Jesper en Shaun hoge ogen. De portefeuille is goed gevuld en daardoor hebben zij de luxe om opdrachten aan te nemen waar zij voor de volle honderd procent achterstaan. “Welke opdrachten dat zijn?”, herhaalt Jesper de vraag. “Filmmacht is een sympathiek bureau dat sympathiek werk wil maken. Dus zijn onze opdrachtgevers mensen die de menselijke kant hoog in het vaandel hebben staan.” Shaun vult aan: “Wij willen toonaangevend werk

maken, maar dan op onze manier. De wereld om ons heen verhardt en is aan ontmenselijking onderhevig. Mede onder invloed van algoritmes, AI en social media is dat al enige jaren aan de gang. Wat dat betreft willen wij met onze producties een tegenwicht vormen. Onze signatuur is en blijft daarom helder: het draait om mensen en dat gaan we nooit veranderen.”

Het hart van creatief Alkmaar

Nu, 10 jaar na de oprichting, is uitbreiding gewenst. Op de huidige

locatie in De Telefooncentrale is het bureau uit zijn jas gegroeid. De nieuwe vestigingslocatie, aan de rand van het Alkmaarse centrum (Noorderstraat 1w), biedt ruimte voor meer mensen en die aanwas is gewenst. Shaun: “Wat voor mensen we zoeken? Vooral producers en creatieven. We werken graag met creatieve mensen die goed in teamverband opereren. Het spreekt voor zich dat zij affiniteit hebben met films en concepten maar vooral met plezier sympathiek werk willen maken waarbij de superkracht van het menselijk verhaal de basis is.”

FILMMACHT

Noorderstraat 1W 1823 CS Alkmaar 06 - 137 736 03 info@filmmacht.nl www.filmmacht.nl

TEKST Dennis Captein | FOTO'S Richard Rood Coverstory 11
'Angst voor verandering of bang dat alles hetzelfde blijft?'
IGNIUS: specialist in verander- en ontwikkelprocessen

“Zet mensen bij elkaar en je krijgt gedoe. Gegarandeerd”, zegt Dick Pieters van IGNIUS. “De kunst is om van alle gedoe vooruitgang te maken.”

Al meer dan 30 jaar houdt Dick zich bezig met bedrijfsmatige verander- en ontwikkelprocessen. “Als eigenaar van bureau IGNIUS begeleid ik, samen met mijn zakenpartner en performance coach Michel Vonk, organisaties bij het vormgeven van een kristalheldere koers en strategie en de uitvoering hiervan in de praktijk. Het team van IGNIUS bestaat uit knappe koppen en gedreven specialisten, elk met hun eigen kennisgebied. Allemaal verschillend en uniek maar toch met dezelfde waarden en kijk op groei en ontwikkeling. Dit doen zij met al hun kennis, ervaring en inzet. Maar ook met humor, inlevingsvermogen en bijtkracht. Gefocust en vol passie. Want groeien en resultaten halen doe je namelijk het beste samen”, aldus Dick.

Het ‘waarom’ omarmen

IGNIUS helpt niet alleen bij het ontwikkelen van een inspirerende en gedragen missie, visie en kernwaarden, het bedrijf zorgt er samen ook voor dat men begrijpt waarom de verandering noodzakelijk is. “Want hoe ga

12
Dick Pieters

je mensen inspireren als er geen visie is? Mensen moeten snappen, maar misschien nog wel belangrijker, voelen waarom we dit doen. Als mensen het ‘waarom’ omarmen, kunnen ze iedere ’hoe’ en ‘wat’ verdragen.”

De beweging van papier naar praktijk is een forse uitdaging. Want een visie zonder actie is een hallucinatie. “Daarom koppelen we beleving, gevoel en meetbaar gedrag aan de kernwaarden. Vervolgens ondersteunen wij onze klanten om de visie te vertalen naar strategische doelstellingen,

met de juiste focus, de juiste KPI’s en de juiste middelen en competenties, waardoor teamleden ook daadwerkelijk aansluiten en in actie komen. Zo worden ambities en doelstellingen gerealiseerd.”

Geen kantenklare oplossing

“Er bestaat op voorhand geen kantenklare oplossing. Natuurlijk brengen wij kennis en kunde in vanuit vergelijkbare projecten, maar de oplossing voor onze klanten is altijd maatwerk. Onze ondersteuning zit in uiteenlopende branches: van logistiek tot onderwijs, van bouw tot energiebedrijven en van gezondheidszorg tot advocatuur en defensie. Van werkvloer tot boardroom. IGNIUS is wat ons betreft dé partner als het gaat om vraagstukken op het gebied van strategie, samenwerken, leiderschap, klantgerichtheid en gedragsverandering. De zeven V’s van IGNIUS zijn hierbij de basis en het vertrekpunt. Wat deze zijn? Visie, vrijheid, vertrouwen, verbondenheid, voortgang, verantwoordelijkheid en vieren.”

Ups en downs

“Iedere ondernemer kent zijn ups en downs. Na mijn scheiding, nu zo’n vierenhalf jaar geleden, ben ik anderhalf jaar alleen geweest. Ik heb veel gewandeld, veel gelezen en veel nagedacht. Wil ik nog meer dan 70 uur in de week werken? Waar heeft dat toe geleid? Moet ik het anders aanpakken? Wat wil ik veranderen? Nu is er op alle vlakken meer rust en verbinding. Alles is weer gezet, de kinderen gaan ontzettend goed en de

Wil je dat er mooie dingen gebeuren?

Vervang grip door verantwoordelijkheid

Vervang controle door vertrouwen

Vervang hoe en wanneer door wat en waarom.

Vervang organiseren door inspireren.

nieuwe relatie geeft energie. Daarnaast ben ik blij dat ik de coronacrisis goed ben doorgekomen. De coronacrisis was ook echt crisis voor mij omdat ik ruim een halfjaar nul omzet heb gedraaid. Trainen is immers een contactberoep en dat mocht niet meer. De overwinning en de trots zit ‘m erin dat ik heb doorgepakt en dat het vierde kwartaal van 2020 daardoor mijn beste kwartaal qua omzet ooit werd. Enorm blij ben ik dan ook met het vertrouwen van onze klanten in die tijd. Het is gek, ik ben nu veel relaxter en heb het drukker dan ooit.”

Van controle naar vertrouwen

Tot slot zegt Dick: “Bij IGNIUS willen we veranderprocessen bottom-up laten plaatsvinden. Het paradoxale aan de cultuurverandering die gaat van controle naar vertrouwen, is dat dit een verandering is die top-down moet worden ingevoerd. Niet door van bovenaf de nieuwe werkwijzen af te dwingen, maar juist om mensen mee te nemen in de verandering, ze het waarom uit te leggen en het nieuwe gedrag mogelijk te maken door zelf het goede voorbeeld te geven. Als de top van de organisatie de eerste is die de verandering omarmt en de controle loslaat (of anders gaat vasthouden), is ze de belichaming van de verandering en creëert ze ruimte voor allen om te volgen en nieuwe leiders te vormen.”

IGNIUS

STRATEGIE TRAINING COACHING

Marterkoog 7b | 1822 BK Alkmaar

06 - 572 766 06 | info@ignius.nl

www.ignius.nl

13 Reportage
TEKST Dennis Captein | FOTO Richard Rood

CONTAINERSERVICE

GRONDSTOFFENBANK AGRIPORT

Diverse maten rolcontainers voor al uw restafval en karton

Voor 15.00 uur besteld, volgende dag geleverd Containers kunnen worden geleegd op ieder gewenst moment

Agriport 149 | 1775 TA Middenmeer | 0227 - 74 54 51 | www.grondstoffenbankagriport.nl/bestel-een-container/

Always change a winning team

Bij Intal sieren verschillende zelfgemaakte kunstwerken de muren, elk voorzien van citaten verzameld door Intalisten door de jaren heen. Onder hen bevindt zich het motto ‘always change a winning team. Deze op het eerste gezicht paradoxale quote, vormt de basis van onze cultuur gericht op continue verbetering en innovatie. Het daagt ons dagelijks uit om niet te rusten op onze lauweren, maar actief te zoeken naar mogelijkheden om onszelf te overtreffen.

In de steeds veranderende wereld van vandaag echoot het uitgangspunt ‘veranderen is de enige constante’ luider dan ooit. Het verleden leert ons dat zelfs titanen kunnen vallen als ze niet tijdig veranderen. Kodak, Blockbuster, V&D, en Free Record Shop zijn stille getuigen van een onvermogen om de signalen van verandering op te merken of er adequaat op te reageren. Waren deze bedrijven blind voor de noodzaak van aanpassing, of ontbrak het hen aan de flexibiliteit die nodig is om te innoveren? Het antwoord hierop is complex, maar het benadrukt het belang van wendbaarheid en vooruitziendheid van bedrijven.

Zelf ben ik groot voorstander van veranderen om het veranderen. Het zorgt voor nieuwe inzichten en stelt je in staat om continue te verbeteren. Het blijven uitdagen van de status quo geeft je de mogelijkheid om leidend te blijven in een competitieve markt en zal ervoor zorgen dat het bedrijf relevant blijft. Deze filosofie, hoewel soms spannend, is essentieel voor wie de toekomst wil vormgeven. Het bouwen van een bedrijfscultuur gericht op verandering is hierbij van essentieel

belang. Daarbij is mijn ervaring wel dat je het tempo en de omvang van de veranderingen af moet stemmen op het vermogen van je team om deze te absorberen en ermee vooruit te gaan.

Het ware spel zit 'm in het balanceren tussen het tempo van verandering dat je team aankan en het constant streven naar vooruitgang. Om sneller te gaan zul je daarom een omgeving moeten creëren voor individuen die niet terugdeinzen voor verandering, maar deze juist omarmen. Deze mensen zijn de borging voor de toekomst van het bedrijf. Zij zijn degenen die begrijpen dat verandering niet alleen onvermijdelijk is, maar ook de sleutel tot groei en succes. Hun aanpassingsvermogen en bereidheid om nieuwe wegen te verkennen zijn onmisbaar in het navigeren door de uitdagingen en kansen van morgen.

Zorg ervoor dat er ruimte is voor andere meningen en een kritisch geluid. Wees niet bang om te veranderen. Je kunt iets verliezen, maar je kunt vooral iets veel beters vinden.

15
Rudy Schipper is een ondernemer die het graag anders doet. Het liefst zo ver mogelijk buiten de geijkte paden, op zoek naar vernieuwende ideeën en oplossingen door logisch en kritisch na te denken. Binnen zijn bedrijf Intal, leverancier en fabrikant van aluminium ramen, deuren en vliesgevels staat daarom de zelf ontwikkelde Intal Methode centraal. Hierin vormt vooruitgang, vrijheid, innovatie en openheid de fundering voor creativiteit en een succesvolle snelgroeiende onderneming. Column Rudy Schipper

'Verandering geeft nieuwe energie'

Het in Schoorl gelegen Hotel en sterrenrestaurant Merlet bestaat dit jaar 40 jaar, waarvan Martin van Bourgonje en zijn vrouw Carla al 25 jaar aan het roer staan. Welke veranderingen heeft het bedrijf in al die jaren doorgemaakt en wat voor impact heeft het recente vertrek van hun chef-kok op de zaak gehad?

Er is in die 25 jaar veel veranderd. Zo vertelt Martin: “Voordat mijn ouders 40 jaar geleden van start gingen met Restaurant hotel Merlet, zat hier een bejaardentehuis. Zij zijn dus letterlijk met niets begonnen en hebben alles vanaf de grond aan op moeten bouwen. Toen wij het bedrijf in 1999 overnamen, bestond het hotel uit 18 kamers en

een restaurant. Inmiddels is dit uitgegroeid tot 28 kamers, een sterrenrestaurant en een grand café. Je kunt dus zeggen dat mijn ouders de basis hebben gelegd en wij als tweede generatie het bedrijf verder hebben gebracht tot wat het nu is.”

Verandering is essentieel

Veel ondernemers zijn bang voor verandering. Voor Martin geldt dit echter niet. Op de vraag hoe hij tegen verandering aankijkt, antwoordt hij: “Verandering is essentieel, zeker in de horeca. Deze sector is enorm gevoelig voor trends. Merlet is voor meer dan 80 procent gericht op consumenten. Weten wat er speelt is dus van groot belang. Dat

16
Martin van Bourgonje
Nieuwe chef-kok Merlet zorgt voor lovende recensies

gaat niet alleen over gerechten, maar ook over de prijzen die je kunt vragen. Wanneer het goed gaat met de markt, lijkt niets te gek, maar juist wanneer de markt lastiger is, is het van groot belang om nog steeds een goede verhouding te vinden tussen de prijs die je vraagt en hetgeen wat je levert.”

Een nieuwe chef-kok

Al zijn prijzen en gerechten niet de enige vlakken binnen de zaak die aan verandering onderhevig zijn. Een veel grotere verandering is namelijk het recente vertrek van hun jarenlange chef-kok en het aanstellen van een nieuwe. Wat voor verandering heeft dit teweeggebracht? “De komst van de nieuwe chef-kok

heeft eigenlijk alles veranderd. Op zo’n moment gaat echt het roer om. Denk aan nieuwe sauzen, nieuwe soepen, nieuwe gerechten. Je krijgt eigenlijk een compleet nieuwe stijl in de keuken. Al verandert niet alleen de keuken, maar ook binnen het team moeten de verhoudingen opnieuw gevonden worden. Een spannende periode, want je geeft je verkooptool hier eigenlijk mee uit handen. Al vind ik het ook een erg leuke periode. We hebben gekozen voor een kok die goed bij ons past en fantastisch kan koken. Daarnaast zijn de recensies die we in de korte tijd al hebben ontvangen erg lovend.”

DNA behouden

“Ik ben altijd afhankelijk van externe chef-koks”, zegt Martin. “Dit maakt het lastiger om ons DNA te behouden, dan wanneer ik zelf zou koken. Tegelijkertijd zorgt dit er ook voor dat ik elke keer voor de beste chef kan gaan die op dat moment beschikbaar is. Daarnaast hebben we in het bedrijf veel knowhow aanwezig om de nieuwe chef aan te sturen en monitoren we voortdurend onze gasten. Sterren gasten hebben namelijk ook een bepaald verwachtingspatroon en daar willen we te allen tijde aan blijven voldoen. Ik vergelijk het vaak met voetbal. Iedereen moet naadloos op elkaar ingespeeld zijn.”

De nieuwe chef-kok brengt niet alleen een verandering in de keuken en het team met zich mee, maar ook in de doelgroep. Zo vertelt Martin: “De nieuwe chef-kok is afkomstig uit Volendam en ik merk direct dat er vanuit die hoek veel meer reserveringen komen. Hij neemt als het ware een fanbase met zich mee. Op die manier bereiken wij met zijn komst ook weer een nieuwe doelgroep.”

Nieuwe energie

Kortom, een nieuwe chef-kok betekent een ultieme verandering voor Restaurant hotel Merlet. Al is die verandering wat betreft Martin noodzakelijk. “Verandering is niet alleen onmisbaar om je bedrijf in leven te houden, maar ook voor jezelf. Als je alsmaar hetzelfde zou moeten doen, hou je het niet al die jaren vol. Verandering geeft energie.”

RESTAURANT HOTEL MERLET

Duinweg 15 | 1871 AC Schoorl

072 - 509 36 44 | info@merlet.nl

www.merlet.nl

17 Reportage
TEKST Yara Beij | FOTO Michel ter Wolbeek

Naamswijziging geeft duidelijkheid

'Volop verandering in elektrotechniek!'

Jeffrey Schoordijk is een aanjager van continu verbeteren. Of zoals hij het zelf zegt; hij past niet op de winkel, maar heeft een duidelijk plan voor ogen en grote ambities. Zo onderging zijn bedrijf Optimum, wat al onderdeel was van het moederbedrijf Facta, onlangs een naamswijziging en werd

Facta Elektrotechniek. Hij vertelt vol enthousiasme over het hoe en waarom.

“Ik ben van mening dat je altijd kansen moet pakken in het leven, en dus ook in het ondernemerschap. Verandering is de enige constante, ik wil altijd alert zijn op welke veranderingen voor ons relevant zijn. In de afgelopen twee jaar is er ontzettend veel gebeurd binnen de onderneming waarvan ik directeur/mede-eigenaar ben. De overname van Kuijzer Installatietechniek, de verhuizing van Kuijzer naar Uitgeest en onze naamswijziging van Optimum naar Facta Elektrotechniek zijn daarbij de belangrijkste en opvallendste gebeurtenissen.”

Groot hart voor techniek

“Ik heb een groot hart voor techniek. Van mijn 17e tot mijn 28e heb ik als machinist bij de marine gewerkt. Hoe leuk ik dat ook vond, in die baan was ik soms wel 9 maanden per jaar van huis. Toen mijn dochter geboren werd, in 2011, vond ik het tijd om wat aan vaste wal te zoeken. Er was toen al veel vraag naar technici en ik kreeg een fijne baan bij Facta, een elektromechanisch onderhoudsbedrijf in Uitgeest. Na een jaar in de

18
Jeffrey Schoordijk

uitvoering gewerkt te hebben groeide ik door naar een managementfunctie en rondde ik mijn studie bedrijfskunde af. Facta maakte in die tijd een stevige groei door, van 60 naar zo’n 450 man. Dat was heel leerzaam, en op een gegeven moment begon het bij mij te kriebelen.”

Leeftijd zorgde voor een frisse blik

“Toen ik richting de 40 liep kreeg ik -misschien noem je dat achteraf een veertigersdillema- het gevoel dat ik méér wilde. Ik ben een echte bouwer, in een kalm zeetje word ik onrustig. Je moet mij ergens neerzetten waar wat moet gebeuren. Toen ik uitsprak dat ik wat anders wilde, was de logische wedervraag: ‘wat dan?’. Voor het antwoord ben ik op mijn zolderkamertje gaan zitten en heb ik een ondernemingsplan gemaakt. Dat wilde ik namelijk, echt wat voor mezelf en mijn gezin opbouwen, bij voorkeur door een familiebedrijf over te nemen. Dat werd in 2022 Optimum Elektrotechniek.”

Schaalbaar businessmodel

“De elektrotechniek is een constante, maar heel versnipperde markt. Er is een aantal bedrijven met meer dan 200 man, en veel met minder dan 30. Daar tussen zijn er maar weinig spelers, en juist bedrijven met die grootte zijn in staat snel op de vraag in de markt in te spelen. Bij de overname hebben we meteen een flinke groeiambitie uitgesproken en zijn we schaalgrootte gaan creëren, om in dat gat te springen. Om zaken als inkoopvoordelen te behalen en interessant te zijn voor collega’s heb je gewoon een bepaalde grootte nodig. Sowieso geloof ik dat je, om toekomstbestendig te zijn, een schaalbaar businessmodel moet willen hanteren. De onderneming groeide autonoom snel, en dat viel op in de markt. Ik moest zo vaak uitleggen hoe de verhoudingen tussen Facta en Optimum nou precies lagen, we zitten tenslotte tegenover

elkaar op de Westerwerf in Uitgeest en daarbij leken de logo’s ook erg op elkaar. We besloten om de krachten te bundelen, maar dan wel op een hele duidelijke manier.”

Trots op de nieuwe uitstraling

“Door de consolidatiegolf en de vele overnames in onze branche ontstaat er soms onduidelijkheid over de dienstverlening van bedrijven. Facta is de naam die ons verbindt, ons specialisme wat ons uniek maakt. We hebben ervoor gekozen om drie takken met ieder een unieke naam en kleurstelling maar logische link naar Facta in de markt te zetten. Er is een mechanisch onderhoud tak, een constructietechniektak en wij, de elektrotechniek tak. Duidelijk aan elkaar gelieerd, maar toch uniek. We zijn er heel blij mee, en het is hartstikke herkenbaar!

En het zorgt weer voor nieuwe energie en plannen, zo gaan we een eigen bedrijfsschool oprichten, om installatiemonteurs op te leiden naar technici. Dat zijn mooie dingen, waardoor we ook weer interessant worden voor nieuwe collega’s. Daar ben ik enorm trots op!”

19 Reportage TEKST My happy writings | FOTO'S Richard Rood FACTA ELEKTROTECHNIEK Westerwerf 24 | 1911 JA Uitgeest www.factaelektrotechniek.nl
marktleiderschap
Ruiter Dakkapellen wil
versterken
Niek Ruiter

Niek Ruiter zit nog vol ambitie

De onderneming van Niek Ruiter bestaat dit jaar 50 jaar. Eigenaar Niek Ruiter richtte de onderneming in 1974 op en liet het uitgroeien tot ’s lands grootste dakkapellenbedrijf. Met dagelijks circa 200 mensen aan het werk voor de productie en plaatsing van jaarlijks 4.000 tot 4.500 dakkapellen werd deze jubileummijlpaal bereikt. Niek is 68 jaar, maar niettemin onverminderd ambitieus en dus wil hij het marktaandeel verder vergroten.

De grootscheepse verbouwing van de fabriek is inmiddels gereed. Met de huidige grootte van de vestiging in Ursem is het bedrijf klaar om een sprong voorwaarts te maken. Hoewel NoordHolland een belangrijk afzetgebied is, is het doel om het marktleiderschap in heel Nederland te versterken. De particuliere markt is en blijft met 85 procent leidend.

De afgelopen weken draaide een landelijke campagne. Ruiter Dakkapellen verbond zijn naam aan diverse Talpa-programma’s en dat is de kijker opgevallen. “De markt is op dit moment wat grilliger en onvoorspelbaarder”, legt Niek uit. “Dat betekent dat we meer initiatieven moeten ontplooien om meer aantallen te draaien dan we gewend zijn. Daarom laten we weten dat iedereen voor dakkapellen bij ons moet zijn. Ik geloof er heilig in dat we ons doel dan met succes zullen nastreven.”

Geoliede machine

In een wereld die techniek- en productgericht is en daardoor een conservatief stempel heeft, valt Ruiter Dakkapellen met haar marketing en reclames op. De 68-jarige Niek bemoeit zich daar nadrukkelijk mee. Maar het feit dat zijn bedrijf op dit moment een geoliede machine is, is net zo goed te danken aan zijn medewerkers en zijn managementteam in het bijzonder. Over hen zegt hij: “Deze mensen zijn gepokt en gemazeld en werken heel zelfstandig. Ik woon niet alle MTvergaderingen meer bij en probeer meer los te laten. Ik focus mij op de marketingkant en op alle uitbreidings- en verbouwingswerkzaamheden

In de werkplaats liggen de gerealiseerde dakkapellen klaar voor transport.

Reportage 21
'Ik leg mezelf nog altijd veel dingen op'
Succesondernemer door weer en wind

Een halve eeuw Ruiter Dakkapellen is een halve eeuw Niek Ruiter. Hij stond immers aan de basis van het bedrijf. Niek werd succesondernemer door weer en wind. Soms zelfs stormde het. Zijn antwoord: hard werken, ambitie tonen, op gezette tijden de rust bewaren en de juiste keuzes maken.

Tien jaar geleden schreef zijn zus Truus, een vermaarde journalist, een prachtig document in boekvorm. Daarin beschreef zij Niek en zijn bedrijf zonder opsmuk. Niek gaf toestemming, maar gaf zijn zus de vrijheid om alles zo objectief mogelijk te beschrijven. Het boekt leest mede daarom als een avonturenroman, waarbij de waarheid op geen enkele pagina geweld wordt aangedaan. De rode draad in de carrière van Niek is dat hij, zoals hij meerdere keren beaamt, eigenlijk altijd heeft gedaan wat hij leuk vond.

Veerkracht

Dat het leven niet altijd over rozen gaat, werd ook in dit naslagwerk duidelijk. De dood van Nieks vrouw Saskia in 1995 was een enorme klap. Niek bleef achter met twee kinderen van 13 en 14 jaar oud. Tien jaar later kwam zijn zoon Seger, die inmiddels ook in het bedrijf werkzaam was, door een noodlottig auto-ongeluk om het leven. En alsof dat nog niet voldoende was, kampte Niek met gezondheidsklachten die veel impact hadden. Elk bedrijf heeft ups en downs, zo ook Ruiter Dakkapellen. Truus beschreef de opmars van het bedrijf tot aan de kredietcrisis, waarna in 2012 het faillissement en de doorstart met de daarbij gepaard gaande inkrimping volgden. Vervolgens lezen we hoe Niek en zijn mensen de handschoen weer oppakten en veerkracht toonden. Terugkijkend zegt hij: “Dit boek is er gekomen om te vieren hoe wij die lastige jaren hebben doorstaan en dat we nooit opgegeven hebben.”

Loslaten

Zijn bedrijf is nog altijd zijn lust en zijn leven, maar Niek heeft vele hobby’s en vindt dat hij daar, ondanks zijn niet-aflatende ambitie, nu best wat meer tijd aan mag besteden. Zijn grootste hobby? De kinderen van zijn dochter, die hij elke week van school haalt en waar hij zo veel als mogelijk tijd mee doorbrengt. “Want voor je het weet zijn ze groot.”

Zijn schoonzoon zit in het bedrijf. Hij en het MT kunnen bij afwezigheid voor continuïteit zorgen. Niek merkt dat hij na 50 jaar ondernemerschap steeds beter kan loslaten. “Als ik weg ben, bijvoorbeeld met vakantie, ben ik ook echt weg. Dan lees ik heus mijn mail en reageer ik wanneer dat gewenst is. Maar het geeft rust dat hier in Ursem kundige mensen zitten die alles heel goed managen in mijn afwezigheid.”

Spijt?

Tot slot krijgt hij de vraag of hij ergens spijt van heeft. “Nee”, antwoordt hij beslist, “maar als ik het over mocht doen, zou ik eerder proberen te minderen met werken. Er is namelijk veel te zien en te beleven buiten het werk om. Ik zeg bewust ‘proberen te minderen’, want ik ken mezelf. Ik leg mezelf nog altijd heel veel dingen op en ik moet en zal elke dag een presentatie leveren. Dat is nu eenmaal wie ik ben.”

22 Reportage

hier op ons terrein.” Over dat laatste zegt hij: “Zorgen dat alle faciliteiten optimaal zijn, zodat onze mensen makkelijker, efficiënter en beter kunnen werken. Dat is mijn toevoeging.”

'Veel mensen werken hier al tientallen jaren en die ervaring koester ik'

Door grond en hallen over te nemen van de buren beschikt Ruiter Dakkapellen nu over een terrein van 30.000 m2, waarvan 20.000 m2 onder de kap. Na dit jaar zijn alle bouw- en verbouwwerkzaamheden afgerond. “En dan? Ik doe langzaam een stapje terug. Dan zal vanzelf blijken in hoeverre ik nog nodig ben.”

Rust en ruimte

Niek is, zo zeggen zijn mensen, allesbehalve autoritair en spreekt graag zijn waardering voor anderen uit. “En als er wat is, krijgen ze mijn steun.” Dat kost hem weinig moeite: “Het is fijn dat hier een team werkzaam is dat alles in de gaten heeft en volgens heldere protocollen werkt. Het zijn

kundige, gemotiveerde mensen en ik prijs mij gelukkig dat ik hen naast mij heb. Dat geeft mij de rust en de ruimte om te doen waar ik me mee bezig moet en wil houden.”

Bij Ruiter Dakkapellen werken 110 medewerkers in loondienst. Daarnaast maakt het bedrijf dagelijks gebruik van een flexibele schil van dagelijks nog eens 90 vakmensen. Voor hijswerk, bijvoorbeeld voor het plaatsen van verhoogde daknokken, heeft Ruiter vier eigen hijskranen in huis. Ook al het andere werk geschiedt in eigen huis. Met de beoogde groei wil Niek zich wapenen voor de toekomst. “Om toekomstbestendig te zijn en groei te realiseren heb je mensen in vaste dienst nodig, het liefst met ervaring. Veel mensen werken hier al tientallen jaren en die ervaring koester ik.”

Alle zeilen bijzetten

Niek is een open boek. Daarom kost het hem geen moeite terug te blikken op tijden dat het minder ging. Het jaar 2012 was het jaar waarin zijn florerende bedrijf werd geconfronteerd met een crisis die z’n weerga niet kende. De bankencrisis legde de bouwwereld lam en de orderintake viel van de ene op de andere dag zo goed als stil.

23
TEKST Dennis Captein | FOTO'S Michel ter Wolbeek Reportage
De meeste dakkapellen worden in de eigen fabriek gemaakt en hierna op locatie op dak gehesen en gemonteerd.

“Dat was een rare tijd. Om mij heen zag ik bedrijven omvallen, die soms wel meer dan honderd jaar bestonden. Ineens moesten ook wij alle zeilen bijzetten en intern inkrimpen. We gingen door een diep dal, maar wisten ook weer op te krabbelen. Hoewel we enkele moeilijke jaren hadden, ben ik het geloof in de mogelijkheden van ons bedrijf nooit verloren. Alles wat je als mens meemaakt is een les, maar in de basis deden we niets verkeerd. Het overkwam ons.”

Die ervaring resulteerde in enige waakzaamheid, maar angst voor wat misschien wel of niet komen gaat, heeft hij niet. “Ondernemen is een fantastisch spel waar ik dagelijks van geniet. Daar horen risico’s bij, maar met goed beleid kun je die wel beperken. Nu staan we aan de vooravond van een nieuw hoofdstuk. Alle randvoorwaarden zijn ingevuld en wat mij betreft gaan we volle bak vooruit. Met onze mensen kunnen we die klus klaren. En natuurlijk weet ik niet hoe de economie er over een jaar of twee jaar voorstaat, maar ik geloof erin dat we stappen kunnen maken door trouw te blijven aan wie we zijn en dat we blijven geloven in wat we kunnen.”

Automatisering

Ruiter Dakkapellen is een gezonde organisatie zonder bankverplichtingen. Zowel het onroerend goed als het materieel is gekocht en dus eigendom van het bedrijf. “Met 40 procent van de mensen in de flexibele schil zijn we wendbaar genoeg. Wat in ons nadeel spreekt, is dat er minder huizen worden gebouwd en er dus minder verhuisbewegingen zijn. Bovendien is de rente gestegen. Toch hoeft dat een gestage groei niet in de weg te staan. Een grotere bedreiging vormt de situatie op de arbeidsmarkt. Handige, gemotiveerde mensen zijn steeds lastiger te vinden. Gelukkig hebben we onze automatisering op orde. Wat niet door mensen hoeft te worden gedaan, is geautomatiseerd. Maar dan nog is en blijft het fabricage- en montagewerk grotendeels mensenwerk.”

Pasklare oplossing

Het fenomeen ‘dakkapel’ is door Ruiter Dakkapellen tot kunst verheven. Voor elke dakconstructie heeft een bedrijf een pasklare oplossing en ook de afmeting van een dakkapel kent geen grenzen. Hetzelfde geldt voor het materiaal. Dakkapellen

Het fenomeen 'dakkapel’ is door Ruiter Dakkapellen tot kunst verheven

van zowel hout, kunststof als zink behoren tot de mogelijkheden en het bedrijf speelt bovendien in op trends met betrekking tot comfort en inrichting: van sierlijsten tot geïntegreerde designairco’s en van insectenhorren tot trendy plissés, jaloezieën en rolluiken. “Van de dakkapel hebben we een divers product gemaakt. Daarmee kunnen we aan alle wensen tegemoet komen.”

RUITER DAKKAPELLEN

Nijverheidsterrein 19

1645 VX Ursem

088 - 432 10 00

www.ruiterdakkapellen.nl

24 Reportage

Kies voor succes en geluk

Succesvol zijn. Gelukkig zijn. Twee doelen die velen van ons najagen, soms als iets onvermijdelijks. Maar is het bereiken van succes of geluk werkelijk onvermijdelijk? Of is het eerder een keuze die we, bewust of onbewust, maken?

Het idee dat succes en geluk een keuze zijn, kan bevrijdend zijn. Het betekent dat we niet gebonden zijn aan een vooraf vastgesteld pad naar succes of geluk. In plaats daarvan hebben we de vrijheid om onze eigen koers uit te zetten, gebaseerd op onze waarden, passies en doelen.

Als ondernemers streven we voortdurend naar groei. Groei van onze bedrijven, groei van onze impact, groei van ons succes. Daarin maken we de keuze om onze strategieën aan te passen aan veranderende marktomstandigheden, om onze processen te verbeteren in reactie op nieuwe technologische ontwikkelingen of om onze mindset te verschuiven naar meer innovatieve benaderingen. Verandering is niet altijd even gemakkelijk, maar het is de enige manier om te blijven groeien en te ontwikkelen.

Deze houding is niet alleen van toepassing op onze zakelijke activiteiten, maar ook op ons persoonlijke leven als ondernemer. Als we vasthouden aan oude overtuigingen, gewoonten en attitudes van "zo ben ik nou eenmaal", beperken we niet alleen ons zakelijk succes, maar ook ons persoonlijk welzijn.

Wanneer we ons openstellen voor verandering en bereid zijn om te groeien en te ontwikkelen, dan ontstaan er ongekende mogelijkheden. Je hebt niet altijd zelf in de hand wat je overkomt, maar welke keuze je maakt, dát bepaalt je pad naar succes en geluk.

Juist door te erkennen dat verandering de sleutel is tot groei - zowel zakelijk als persoonlijk - kunnen we de weg banen naar een leven van vervulling, succes en geluk. Succes is geen toverformule, maar een bewuste daad. Het is door onze mindset te veranderen, onze strategieën aan te passen en onze acties te ondernemen in lijn met onze doelen en waarden, dat we echt kunnen floreren, zowel in ons zakelijk als in ons persoonlijk leven.

Dus laten we het idee van succes en geluk als een onvermijdelijke noodzaak loslaten. Laten we in plaats daarvan erkennen dat het altijd een keuze is. Een keuze die we maken met onze acties, onze houding en onze perceptie van de wereld om ons heen. Kies voor verandering. Kies voor succes. Kies voor geluk.

Tom Hes (43) is getrouwd met Linda en samen hebben ze twee kinderen: Indy (16) en Levi (13). Tom is eigenaar van Reyez! (full service digital agency), FRDS. (evenementen) en Bubalou (buitenmeubelen) en participeert in diverse bedrijven.
25
Vrije tijd vult hij graag in met voetbal, tennis, padel, golf, hardlopen, downhillen, snowboarden, bbq’s, festivals en (verkleed)feestjes. Column Tom Hes

BAANPersoneel groeit met partners mee

De maakindustrie en de transport- en logistieksector snakken naar gemotiveerd personeel. Maar dat er te weinig mensen zijn om de vele vacatures in te vullen, betekent nog niet dat het mission impossible is. Wie investeert in BAANPersoneel krijgt een kundige en loyale partner die voor opdrachtgevers niet alleen groei bewerkstelligt, maar tevens jarenlang aan diens zijde blijft lopen. “Wij zijn geen CV-schuivers en ook geen urenfabriek, maar vereenzelvigen ons met het DNA van onze partners. Dat is onze kracht.”

Aan het woord is eigenaar Erik Nooij. In 2008 richtte hij zijn wervings-, selectie- en personeelsbureau op. Zijn bedrijf opereert vanuit kantoren in Beverwijk en Alkmaar. BAANPersoneel heeft als recruiter een prachtige reputatie opgebouwd in het IJmond-gebied en begint in de regio’s Alkmaar en Westfriesland ook een gevestigde naam te worden. “Waarom het ons wel lukt?”, herhaalt hij de vraag. “Wij hebben een groot en uitgekiend netwerk opgebouwd. Dat zijn mensen die rechtstreeks bij ons solliciteren, maar net zo goed via mond-tot-mondreclame bij ons terechtkomen. Onze zoektocht naar goede mensen is nooit klaar. Doorlopend actief zijn, dat is dé manier om in deze tijd beslagen ten ijs te komen.”

Doorgronden

Hij vervolgt: “Werkzoekenden met wie wij in gesprek gaan, leren wij echt kennen. Wat zoeken en willen deze mensen? Natuurlijk zijn skills belangrijk, maar enthousiasme en een goede motivatie zijn voor ons leidend. Vervolgens is het aan ons om een match te realiseren. Dus moet de bedrijfscultuur passen bij die mensen. Die cultuur leren we kennen door in de huid van onze partners te kruipen.” BAANPersoneel opereert, zoals Erik zegt, als het ware vanuit de directiekamer van de klant. “Als wij weten wat de ambitie van een bedrijf is, kunnen wij daar de mensen op afstemmen.”

Arno Bloedjes is al 15 jaar als recruiter voor BAANPersoneel werkzaam. Hij zegt: “We kunnen

honderduit vertellen, maar wat het allerbelangrijkste is aan ons werk is luisteren. Wat zoeken onze partners en wat willen werkzoekenden nu echt?

Het komt heus voor dat de vooraf gedachte match uiteindelijk toch geen match blijkt te zijn, maar door echt te luisteren, verklein je dat risico. Wij monitoren de mensen én onze partners doorlopend. Want wat een match is, moet een match blijven.

Investering

“Dat is een taak van BAANPersoneel, maar evengoed van haar partners. Om groei te kunnen bewerkstelligen moeten bedrijven veel meer dan vroeger energie steken in de mensen die wij aandragen”, zegt Dave Abbink. Hij is sinds 3 jaar verantwoordelijk voor de marketing en commercie binnen BAANPersoneel. “Werkzoekenden hebben vandaag de dag meer keuze. Onze partners moeten daarom tijd investeren om mensen in te werken, wegwijs te maken én te behouden.” Erik vult aan: “Bedrijven die bereid zijn om deze investering te doen, gaan de slag op de lange termijn winnen, daar ben ik van overtuigd.”

Veel MKB-bedrijven uit IJmond, Alkmaar en Westfriesland doen al jaren goede zaken met BAANPersoneel. Door de jaren heen groeide de organisatie mee met tal van partners. Erik: “De gemene deler van deze bedrijven is dat zij een echte werkmentaliteit hebben. ‘Niet lullen maar poetsen’ is zeker op hen van toepassing. Bovendien is dat een mentaliteit die ook ons past als een jas.”

26

Top 5 van vacatures

BAANPersoneel is sterk in zowel de maakindustrie als de transport- en logistieksector. Hoewel deze sectoren verschillend zijn, liggen ze vaak in elkaars verlengde. Versterking is in beide sectoren wenselijk.

De top 5 van meest geplaatste vacatures ziet er als volgt uit:

1. Monteurs en installateurs

2. Experts in groenvoorziening

3. Dakwerkers

4. Infraspecialisten

5. Timmerlieden

Bedrijven die BAANPersoneel vragen om invulling te geven aan deze vacatures, vinden vaak ook kantoorpersoneel via Erik Nooij en zijn medewerkers.

HR-specialist

Ook bedrijven zonder HR-afdeling kunnen bij Erik en zijn mensen terecht. Erik is van huis uit HR-specialist en dat blijkt voor veel klanten van grote toegevoegde waarde te zijn. “Instroom en doorstroom zijn belangrijk, maar het behoud van goede mensen is dat net zo goed”, zegt hij. Hij werkt hierbij intern nauw samen met Dave en Arno, en met Margretha, die als backofficemedewerker een belangrijke spin in het web is.

Bedrijven kunnen met BAANPersoneel alle kanten op. Gangbaar is de 1040 uur-regeling. Dat wil zeggen dat mensen eerst gedurende dit tijdsbestek op de loonlijst van BAANPersoneel staan en daarna in dienst van de opdrachtgever kunnen komen. Het is mogelijk om deze regeling te verlengen, net als dat het eerder in dienst nemen een optie is.

BAANPERSONEEL

Baanstraat 80

1943 CL Beverwijk

0251 - 22 45 26

info@baanpersoneel.nl

Robijnstraat 56

1812 RB Alkmaar

072 - 20

101 43

baanpersoneel.nl

27
kruipt in de huid van de opdrachtgevers
Recruiter
TEKST Dennis Captein | FOTO doorNorbert
Dave Abbink, Erik Nooij en Arno Bloedjes

Verandering is niet voor iedereen weggelegd

Een heilig geloof met een beetje lef

Als je doet wat je deed, krijg je wat je kreeg. Voor nu is dat wellicht voldoende, maar straks niet meer. Dus probeer ik het roer op gezette tijden om te gooien. Heel eerlijk, dat gaat niet altijd van harte. Soms blijft het bij een armetierige poging. Maar ik zie de noodzaak in. Dus als het mij niet lukt, schakel ik hulptroepen in die de verandering doorvoeren en desnoods forceren.

Mijn zakelijke omgeving verandert voortdurend, vaak gedreven door technologische vooruitgang, marktdruk en maatschappelijke gebeurtenissen.

Desondanks worstel ik soms met het omarmen van veranderingen in mijn bedrijfsvoering. Deze terughoudendheid kan, zo dacht ik, worden toegeschreven aan mijn aard. Anders gezegd, als iets goed is en ik ben happy, dan heb ik eigenlijk niet zoveel zin om te veranderen. Echter, mijn coach zegt dat er meer aan de hand is.

Vrees voor mislukkingen

Wat er loos is met mij? Volgens hem gedij ik op controle, wakkeren veranderingen mijn

onzekerheid aan en verlaat ik mijn comfortzone liever niet. Bovendien, zo zegt hij, de vrees voor mislukkingen en het verlies van verworven stabiliteit resulteert bij mij in terughoudendheid.

Goede coach, maar soms draaft hij een beetje door. Wat wel klopt, nieuwe dingen vragen om kennis en zolang ik die kennis niet heb, kijk ik er met argusogen naar. ChatGPT? Als schrijver vond ik het maar niets. Maar nu ik mij erin heb verdiept, moet ik eerlijk zeggen dat er toch een wereld voor me opengaat. Waar hij ook gelijk in heeft, is dat het vertrouwde pad grote aantrekkingskracht op mij uitoefent. “Ach ja, niets menselijks is ook jou vreemd”, zegt mijn coach. Volgens hem is dat

28

Toen ik in de tachtiger jaren als schrijver begon, was de computer net gemeengoed aan het worden. Sommige toenmalige collega’s weigerden daar aanvankelijk mee te werken. Onbekend maakt onbemind. Ik ging voor dit verhaal terug in de tijd en schreef dit artikel op deze stokoude Remington typemachine. Het kostte me zeeën van tijd extra. Wat een ellende.

ergens ook logisch. Elke ondernemer is geneigd om de bedrijfsvoering, die in het verleden succes opleverde, op een voetstuk te blijven plaatsen. Ondanks dat stemmetje dat schreeuwt dat die bedrijfsvoering inmiddels zwaar verouderd is.

Weerstand binnen organisatie

Waar ik niet tegenop zie, is de mogelijke weerstand van mijn collega’s. Het implementeren van veranderingen heeft alleen zin als iedereen voor de kar staat. Het managen van deze weerstand vergt niet alleen tijd, maar ook overtuigingskracht. Als het moet loop ik daar niet voor weg. Gelukkig kan ik iets heel goed: mijn vader was de grootste

ouwehoer van de familie en sinds zijn overlijden 4 jaar terug ben ik dat. Wie een organisatie wil veranderen, heeft middelen nodig. Software, nieuwe technologieën, opleidingen, huisvesting, het is allemaal niet gratis. Het vinden van een goed evenwicht tussen investeringen enerzijds en mogelijke rendementen anderzijds vraagt om een heilig geloof met een beetje lef. Dan verschuil ik mij dus nooit achter ontwikkelingen die ik in mijn glazen bol zie, zoals economische onzekerheid en politieke instabiliteit. Dit zijn drogredenen. Immers, het gevaar van die onzekerheid en instabiliteit schuilt altijd.

Ik ben dus niet de persoon die pas investeert als er geen wolkje meer aan de lucht is. Dan gebeurt

TEKST Dennis Captein | FOTO'S Julia Captein 29

er immers nooit wat. En wie stilstaat, mist kansen in een snel veranderende markt, waardoor je niet langer zult meedoen in de Champions League om uiteindelijk zelfs je Waterloo te vinden.

Psychologische factoren

Champions League, op dat niveau wil ik toch echt acteren. Maar veranderen is voor mij niettemin dus ook een uitdaging. Het overwinnen van deze uitdaging vereist de erkenning dat verandering noodzakelijk is. Dan zwakt mijn weerstand af en ben ik sneller bereid om de voordelen van innovatie te omarmen. Mijn coach: “En als het even kan, snel een beetje. Vandaag beginnen met veranderen en niet pas morgen.” Een ander stokpaardje van hem luidt: “Je bedrijf veranderen? Dan doet iedereen mee. Wie niet meedoet, valt af, maar jij gaat hoe dan ook voorop in de strijd.”

Inzichten

Hoe dan ook, ik had al inzichten en mede dankzij mijn coach zijn er daar een paar bijgekomen. Dus nu is de opsomming als volgt:

• dat ondernemers die succesvol veranderen een duidelijke visie hebben;

• dat zij over leiderschapskwaliteiten beschikken om hun teams te inspireren;

• dat continue innovatie kan helpen bij het herkennen van nieuwe kansen;

• dat het betrekken van medewerkers bij het veranderingsproces cruciaal is;

• dat communicatie, training en het creëren van een positieve cultuur essentieel is;

• dat het vermogen om snel te reageren op veranderingen in de markt eveneens essentieel is;

• dat kennis de angst doet verdwijnen.

Kartrekkers

Maar toch, ik ben wie ik ben. Het voordeel van ouder worden is dat je je tekortkomingen beter kent. Veranderen kan ik heus, maar is voor mij niet iets natuurlijks. Dus zorg ik ervoor dat ik mensen om mij heen verzamel die veranderen als tweede natuur beschouwen. Om die reden ben ik al jaren geen directeur meer, maar gewoon een MT-lid. Want wie onvoldoende wil en/of kan veranderen, moet het veranderen aan anderen overlaten.

'Veranderen is nodig om relevant te blijven'

“In onze branche is verandering een onontkoombare noodzaak. De dynamiek van de markt evolueert voortdurend, gedreven door technologische vooruitgang, veranderende consumentenvoorkeuren en economische verschuivingen. Om relevant te blijven en te gedijen in deze snel veranderende omgeving, moeten we bereid zijn om aan te passen en te innoveren. Verandering biedt kansen voor groei, verbeterde efficiëntie en het aanpakken van nieuwe uitdagingen. Waar we volledig inspelen op de huidige markt als het gaat om verduurzaming, zien we dat iedereen drie keer nadenkt alvorens er een investering of aanschaf wordt gedaan. Door proactief te reageren op verandering, gaat iedereen tijdig op aanvullende cursussen en kunnen wij onze werkzaamheden blijven uitbreiden en verbeteren. Zo zijn we nu bezig met een traject om (hybride)warmtepompen (buitendelen) te combineren met zonnepanelen op één onderconstructie, samen met twee andere partijen. Het vermogen om flexibel te zijn en snel te evolueren, vormt de kern van succes in onze branche. Daarom is het omarmen van verandering niet alleen een strategische keuze, maar een essentiële overlevingsstrategie in deze dynamische markt.”

HR TECHNIEK 30
TOM VAN DER ZIJDEN
Veranderen

Veranderen

Noodzaak of keuze?

Dennis Captein (53) is oprichter van INTO business en schrijft voor elke uitgave het themaverhaal. Dit keer staat het fenomeen ‘veranderen’ centraal. Verandering bij ondernemers kan zowel een noodzaak als een keuze zijn. Dat hangt af van de specifieke situatie van het bedrijf en de markt waarin het opereert. Maar wanneer is sprake van noodzaak en wanneer van keuze?

Noodzaak:

• Als de markt evolueert, nieuwe concurrenten opkomen en/of consumentengedrag verandert, is het noodzakelijk om je bedrijfsmodel aan te passen om relevant te blijven.

• De snelle opkomst van technologie, waaronder AI, dwingt bedrijven om processen te automatiseren en zich aan te passen aan nieuwe manieren van zakendoen.

• Veranderingen in economische omstandigheden, zoals recessies, dwingen ondernemers hun bedrijfsvoering aan te passen om te overleven.

Keuze:

• Sommige ondernemers omarmen verandering als een manier om te innoveren en hun bedrijf naar hogere hoogten te tillen, zelfs als er geen directe externe druk is.

• Ondernemers die streven naar groei en uitbreiding, initiëren vaak veranderingen om nieuwe markten te betreden of hun producten en diensten goed tegen het licht te houden.

'Door innovatie concurrentie stap voor blijven'

“Verandering is voor ons door de jaren heen altijd een must geweest. Ooit begonnen we met reisgidsen, maar helaas krimpte die markt met 90%. Door op tijd te innoveren hebben we een deel van het pand beschikbaar gesteld voor de e-fulfilment van 70 verschillende webshops. Veel bedrijven zagen door de overvloed aan e-mails dat de respons steeds lager werd. Mede dankzij onze meedenkende en meewillende werknemers/collega’s kunnen we al het direct mail helemaal personaliseren. Wat veel bedrijven niet weten is dat een klik met google vaak veel duurder is dan het versturen van een direct mail. Naast direct mail is onze core business nog steeds het verpakken van drukwerk. Dit deden we altijd in folie. Sinds folie/plastic niet meer in de huidige tijdsgeest past, heeft Nic. Oud Biosiel® in de markt geïntroduceerd. Dit is de nieuwe vervanger van folie. Door constant te innoveren blijven we de concurrenten altijd een stap voor.”

31
AMBER OUD VERPAKKINGSBEDRIJF NIC. OUD
Dennis Captein met de eerste INTO business die in 2004 verscheen. Het magazine is sindsdien, op z’n zachtst gezegd, nogal veranderd.

Vertrouwen en loyaliteit

Teer: wonen, werken en financieren

Dertien jaar lang runde Robin van Andel (51) twee restaurants, in Purmerend en Castricum, waarbij gastronomie op hoog niveau werd bedreven. Daar leerde hij wat echte gastvrijheid inhoudt en dat samenwerking op basis van vertrouwen en loyaliteit dé manier is om je bedrijf in vorm te houden.

Toen hij achttien jaar geleden het roer omgooide en bij Teer ging werken, besloot hij die kernwaarden daar in te burgeren. “De makelaardij mag dan misschien een andere discipline zijn, het resultaat van gastvrijheid en een goede bedrijfsvoering is hetzelfde”, zegt Robin. Met Teer, dat als makelaar, hypotheekadviseur en verzekeringsspecialist zeven rayons in NoordHolland bedient, viert Robin dit jaar het 150-jarig bestaan. In het kader daarvan lanceert het bedrijf binnenkort een nieuwe website. In oktober vindt

een feestelijke receptie plaats met alle collega’s, klanten en leveranciers. Om deze mensen te bedanken voor hun jarenlange partnership worden zij Teer-member. Met een speciale Teer-munt krijgen zij online toegang tot allerlei diensten en kortingen. Ondertussen is Robin bezig om het predicaat Hofleverancier te bemachtigen. “Want ik vind het echt heel bijzonder dat ons bedrijf 150 jaar bestaat.”

Lokale gezichten

De kracht van Teer gaat schuil in de bejegening van mensen, trouw en het feit dat afspraken, zowel mondeling als op schrift, ook echt afspraken zijn. Maar die kracht zit ‘m ook in het feit dat Teer een lokale aanbieder is. “Al sinds 1874 is Teer dé makelaar van Noord-Holland. Maar het ene stukje Noord-Holland is het andere niet. Als je opereert

32

Kantoor Dijk en Waard is nummer 7

De regio rondom Heerhugowaard en de plaats zelf zijn volop in ontwikkeling. “Er is hier veel gebeurd en er gaat ook nog veel gebeuren”, zegt Robin van Andel. “Diverse grote gebieden worden opnieuw ontwikkeld en heringericht. De gemeente Dijk en Waard wil 10.000 nieuwe woningen bouwen voor 2030. Daarnaast neemt de bedrijvigheid toe. Dit gebied herbergt vele prachtige bedrijven. Dus was het voor ons volstrekt logisch om hier een kantoor te openen. Waar de familie Teer ooit begon in Beverwijk, openden wij in Heerhugowaard dus al onze zevende vestiging. Ook daar tonen wij onze onderscheidende kracht door met een frisse blik naar de woning- en BOG-markt te kijken.”

voor en door de mensen in een bepaald gebied, moet je de cultuur en de weg kennen. Daarom worden onze kantoren bemand door lokale gezichten.”

Robins grootste uitdaging, zo zegt hij, is om te zorgen dat de zeven kantoren samen een eenheid blijven vormen. Hierover zegt hij: “Dat punt staat wekelijks op de agenda. We zijn een merk, gerund door een groep mensen die nauw samenwerken, waar je standplaats ook is. We maken met elkaar het succes en beleven ook samen eventuele tegenvallers. Maar wat er ook gebeurt, we ondersteunen elkaar. Onze vestigingsleiders hebben hierin een belangrijke taak. Daarnaast stimuleren we die eenheid met leuke incentives, zoals een borrel en een weekendje weg.”

Meer dan alleen steen

Samenwerking gaat wat Robin betreft hand in hand met de wijze hoe je met klanten omgaat. “Leer je klanten kennen en begrijpen, zodat je hun wensen kunt invullen. Een woning is veel meer dan alleen steen. Een klant moet zich vertrouwd voelen. Die wil verhuizen en wij gaan hem daarbij helpen. Om te beginnen moet de klant de ruimte krijgen om zijn verhaal te doen. Waarom gaat hij verhuizen? De klant wil een bevestiging krijgen dat het goed is wat hij doet. Dat vraagt om een persoonlijke

TEER: WONEN, WERKEN EN FINANCIEREN www.teer.nl

benadering. Dat klinkt inderdaad niet zakelijk, maar eigenlijk zijn we dat ook niet.”

“Je biedt als makelaar de helpende hand. Dat gaat veel verder dan alleen woningadvies. Hypotheken, belastingzaken, verzekeringen, die hebben allemaal invloed. Dat betekent dat wij op velerlei vlakken kennis in huis moeten hebben. We hebben daarom onze missie en visie aangepakt en ook onze naam. Teer Makelaars treedt vanaf nu naar buiten als ‘Teer: wonen, werken en financieren’.”

Adviseren en initiëren

Teer was vooral woningmakelaar. De BedrijfsOnroerendGoed-kant was lange tijd een, zoals Robin zegt, bijproduct. Maar daar is verandering ingekomen. “Bij ondernemers zag ik de vraag naar grond toenemen; een plek om een eigen vestiging te bouwen. Dus besloten wij om onze oren en ogen open te houden en zelf op zoek te gaan naar locaties. In de afgelopen jaren hebben we deze potentiële locaties onder de aandacht gebracht bij projectontwikkelaars. Het gevolg was een vertrouwensband en een samenwerking die daarna nog jaren duurt. Wij vinden het leuk om te adviseren en te initiëren. Dat heeft naast partners in de vorm van ontwikkelaars ook geleid tot een goede band met bijvoorbeeld gemeenten en woningbouwcorporaties.”

TEER HEEMSKERK Burgemeester Nielenplein 6b I 0251 - 23 30 23 I heemskerk@teer.nl

TEER BEVERWIJK Breestraat 99 I 0251 - 22 92 25 I beverwijk@teer.nl

TEER CASTRICUM Dorpsstraat 62a I 0251 - 74 56 30 I castricum@teer.nl

TEER UITGEEST Middelweg 71 I 0251 - 32 02 07 I uitgeest@teer.nl

TEER HEILOO Kennemerstraatweg 209 I 072 - 210 02 09 I heiloo@teer.nl

TEER ALKMAAR Kennemerstraatweg 303 I 072 - 512 34 02 I alkmaar@teer.nl

TEER DIJK EN WAARD Raadhuisplein 44 I 072 - 303 04 45 I dijkenwaard@teer.nl

TEKST Dennis Captein | FOTO'S Michel ter

33 Reportage
Wolbeek

Iconic adviseert de ondernemer van nu

'Het mooiste wat je kunt zijn, ben je zelf'

Op een iconische plek in Alkmaar, op de hoek van De Laat en de Koorstraat, vind je in een voormalig bankgebouw het prachtige Iconic. In deze mannenmodezaak vind je alles wat de man en ondernemer van vandaag nodig heeft om zijn eigen icoon te zijn. Eigenaar Ronald Schouten en stylist Jeremy Althof vertellen hoe ze hun klanten verrassen met…zichzelf.

“Wat we hier in Alkmaar doen, is het verrassen van onze klanten met functionele mode”, start Ronald het gesprek, zittend in de comfortabele loungebank van de sfeervol ingerichte zaak. “De leukste feedback die we kunnen krijgen is ‘goh, dat had ik zelf nou nooit uitgezocht’, van een blije klant. Onze kracht is dat we hele mooie, kwalitatief goede basics mixen en matchen met classy seizoen items, die op en voor verschillende gelegenheden gedragen en gecombineerd kunnen worden. We nemen de seizoenen als basis, dus viermaal per jaar richten we onze winkel in met items van dat moment, die je meteen kunt dragen. Eigenlijk vijf keer, want Kerst is een seizoen op zich.”

Modische essentials

“De must-have voor deze zomer? Het linnen overhemd!”, gaat Jeremy verder. “Dat is echt zo’n basic waarmee je jezelf meteen op een terras ziet zitten toch? Ik ben er trots op dat onze ruime collectie van kekke merken vaak van Nederlandse makelij is en kwalitatief heel erg goed is. We zijn kritisch over wat er in onze rekken komt, omdat

we willen dat onze klant tevreden is. Het zijn items die diep van kleur zijn, bijvoorbeeld, en uiteraard heel mooi blijven in de was. Uiteraard volgen we de innovaties die er plaatsvinden op het gebied van materiaalgebruik op de voet, ook in de mannenmode wordt steeds meer ontworpen in travelstof. Onze inspiratie daarvoor doen we, naast in Nederland, op op beurzen, zoals in Florence. De Italiaanse man blijft toch het stijlvoorbeeld als het om modische invulling gaat, maar we zorgen er wel voor dat deze mode wordt aangepast aan de Nederlandse smaak en maat. En ook tijdsbeelden nemen we mee, niet in de laatste plaats omdat we gek gevraagd werden naar het colletje van David Beckham, na het verschijnen van zijn docu op Netflix, bijvoorbeeld. Maar we blijven het benadrukken: het mooiste icoon ben jezelf. Als jij draagt waarin je je op je best voelt, kan daar niemand tegenop.”

Een mooie basis voor bedrijfskleding

Ronald: “We zijn zeven dagen in de week open, maar nemen ook graag de tijd om mannen

34

persoonlijk te adviseren door middel van een personal shopping sessie. Juist voor de drukke ondernemer is dat ideaal. Onze prachtige kostuums, die we in vier neutrale kleuren aanbieden, zijn een mooie basis als bedrijfskleding. Ik durf te stellen dat deze pakken de beste prijs/ kwaliteitverhouding hebben die er is. Zo’n pak is heel goed aan te vullen met onze casual-chic basics. Tijdens een sessie van zo’n anderhalf uur presenteren we, op basis van de wensen en eisen van de klant, een persoonlijk rek met outfits. We doen als het ware een pitch, met als doel een ruime keuze aan kleding, die je altijd heel goed kunt combineren."

"Zowel zakelijk als privé, daar leveren we echt meerwaarde. Zakelijke kleding aanschaffen kan namelijk, onder de geldende voorwaarden, ook fiscaal een hele aantrekkelijke optie zijn, daar denken we uiteraard graag in mee tijdens zo’n persoonlijke afspraak. Het is onze beroepsernst om onze klanten altijd met een passende tas met

outfits de deur uit te laten gaan. We noemen dat wel eens gekscherend ‘een tas vol zelfvertrouwen’, maar dat dekt de lading uiteindelijk wel!”

Old fashioned en toch helemaal van deze tijd

Ronald besluit: “Die persoonlijke aandacht en de beleving die we in de winkel voor onze klanten creëren, lijkt misschien ouderwets tussen al het online geweld in de fashion. Maar wij voelen in alles dat het juist helemaal van nu is. Doordat we onze klanten vaker in het jaar zien, delen we als vanzelf meer persoonlijke informatie met elkaar en daardoor leer je elkaar steeds beter kennen. Dat vertrouwen is geweldig!”

ICONIC MENSTORE

Koorstraat 28 | 1811 GP Alkmaar

072 - 512 55 21 | info@iconicmenstore.nl

www.iconicmenstore.nl

35 TEKST My happy writings | FOTO Richard Rood
Jeremy Althof en Ronald Schouten

DE MAAKINDUSTRIE

LET'S MAKE THINGS BETTER

IN DE VOLGENDE INTO BUSINESS
Past dit thema jou als een jas? Laat het mij weten via jorn@intobusiness.nu

Erken de noodzaak tot verandering

Elke nieuwe dag komen we voor vele keuzes te staan. Dat begint al met het gaan van de wekker: opstaan of snoozen. Op de fiets naar het werk of toch de auto. En ga zo maar door. Dit zijn hopelijk de ‘simpele’ keuzes van de dag, want pas op het werk komen de echte dillema’s aan de orde en worden we continu geconfronteerd met de vraag: moet dit zo of wil ik dit anders?

Bedrijven worden vaak geconfronteerd met de uitdaging om cruciale beslissingen te nemen onder invloed van verschillende fiscale omstandigheden. Deze omstandigheden kunnen variëren van dwingend regulerend beleid tot stimulerende incentives.

Aan de ene kant zien we noodzakelijke veranderingen die worden aangedreven door regulerend en voor het gevoel vaak afstraffend fiscaal beleid. Accijnzen en boetes dienen als instrumenten om bedrijven te dwingen tot bepaalde acties. Deze maatregelen dwingen ondernemers om hun bedrijfsstrategieën aan te passen om zich te conformeren aan de wet. Zelfs als dit voor de ondernemer niet altijd de meest wenselijke keuze is.

Aan de andere kant zijn er ook stimulerende maatregelen die een positieve verandering teweegbrengen en een keuze nóg aantrekkelijker kunnen maken. Duurzaamheidsubsidies zijn hier een uitstekend voorbeeld van. Deze subsidies moedigen bedrijven aan om groenere keuzes te maken door financiële incentives te bieden voor investeringen in duurzame praktijken. Bijvoorbeeld een investeringsaftrek of een ISDE subsidie (een

en energiebesparingstoepassingen). Dankzij deze subsidies hebben veel bedrijven (eerder) stappen gezet richting een meer milieuvriendelijke bedrijfsvoering. Wat voor de onderneming vaak resulteert in zowel economische voordelen en daarnaast een steentje bijdraagt aan een groenere wereld.

'Aanpassen is noodzakelijk om vooruit te komen'

In een wereld waarin de overheid ook probeert te sturen door fiscale beleidsmaatregelen een cruciale rol te laten spelen, is het belangrijk om te erkennen dat de keuzes die we maken niet altijd alleen gebaseerd zijn op wat we willen, maar ook op wat we móeten doen. Het vinden van de juiste balans tussen noodzaak en keuze is daardoor vanuit fiscaal oogpunt ook een voortdurende uitdaging. Aanpassen is noodzakelijk om vooruit te komen.

Laten we deze wijze les ter harte nemen, waarbij we de noodzaak tot verandering erkennen en het beste eruit halen, terwijl we vooruit blijven gaan.

37
Nikki Talman (33) is als fiscalist werkzaam bij RSM Netherlands Belastingadviseurs N.V. Geboren en getogen in Langedijk en woont nu in Alkmaar samen met haar vriend Wouter Ursem en hun zoontjes Nout en Beau.
'Voor

ons geldt:

voorraad is macht'
Hein Oud

De werkruimte en faciliteiten voor medewerkers zijn aanmerkelijk verbeterd en het gloednieuwe experience center blijkt een schot in de roos. Nu de grootscheepse verbouwing is afgerond, is ‘t Hekeltje Verhuur, dé Alkmaarse specialist op het gebied van party- en horecabenodigdheden en tentenverhuur, klaar voor de toekomst.

Dus nog eens 100 jaar erbij? Aan eigenaar Hein Oud (45) zal het niet liggen. Hij groeide op met dit roemruchte familiebedrijf en raakte ermee vergroeid. Als vierde generatie nam hij ‘t Hekeltje Verhuur een paar jaar geleden over van zijn vader

en vier ooms. Het is een erfenis die hij koestert; hij wil er alles aan doen om het bedrijf op een dag goed over te hevelen naar de vijfde generatie, wie dat ook moge zijn.

Voor Hein en zijn mensen geldt dat klanten, zowel zakelijk als particulier, op het gebied van materialen volledig ontzorgd moeten worden. Hun feestelijke droom mede waarmaken, dat is waar het hen om te doen is. Zij werken dus altijd in dienst van andermans feest. Met uitzondering van jongstleden 5 april dan. Toen stond ‘t Hekeltje Verhuur een dag lang in het middelpunt van de belangstelling en

38

Toonaangevend familiebedrijf

‘t Hekeltje Verhuur is 100 jaar

werd het 100-jarig bestaan gevierd. De hele dag door was het feest voor klanten, leveranciers en medewerkers. In totaal kwamen er 1000 mensen uit binnen- en buitenland op af. Er werd een bijzondere tent met twee etages op eigen terrein opgetuigd, waarbij aan elk detail was gedacht: van aankleding tot kleurstellingen en van routing tot podium. Het werd voor Hein, zijn medewerkers en al hun relaties een happening om nooit meer te vergeten.

Logistieke operatie

Terug naar vroeger. Hein kroop, zoals hij zelf zegt, al rond bij ‘t Hekeltje Verhuur toen hij nog luiers droeg. “Ik zag als kind wat hier gebeurde en hoe hard er door iedereen werd gewerkt om aan de wensen van klanten tegemoet te komen. Met dat virus ben ik geïnfecteerd geraakt. Elke klus, zo zag ik, was een logistieke operatie waarbij veel kwam kijken. Maar ik zag ook dat de klus altijd werd geklaard. In 1995 kwam ik hier in dienst en net als iedereen hier voelde ik me voor geen enkel werk te goed. Van sjouwen tot bouwen, ik deed wat iedereen deed. Ik genoot daarvan.”

Uiteindelijk nam Hein het bedrijf over van zijn familie. Het werd hem, zoals hij zelf zegt, gegund. Zijn familie is belangrijk voor hem. Nog altijd zijn diverse familieleden werkzaam in het bedrijf. “Zij staan altijd voor ‘t Hekeltje Verhuur klaar als dat nodig is.”

Waardig opvolger

Hein was voornemens om een waardig opvolger te worden. Echter, de handtekeningen waren nog nat toen corona om de hoek kwam kijken. “We hadden destijds zesduizend verschillende klanten en van het ene op het andere moment hadden we er nog drie over. Hoewel ik mij grote zorgen maakte, nam ik mijzelf voor dat iedereen hier deze periode zou overleven. Aanvankelijk dachten we allemaal dat het een kwestie van een paar maanden zou zijn. Maar goed, corona duurde bijna drie jaar.”

Hein herinnert zich de eerste lockdown nog als de dag van gisteren. “Ik dacht: ‘Dit gaat ons toch niet gebeuren? Hebben we zo lang en hard gewerkt, en dan dit?’ Maar daardoor werden we ook heel strijdbaar. We staken de koppen bij elkaar en besloten te leveren waar de actualiteit om vroeg. Zo gebeurde het dat we ineens sporthallen gingen ombouwen tot prikcentrums en dat we tenten neerzetten die als teststraten dienden, compleet met warmtepompen, beurswanden en wat nog meer gewenst was. We voelden ons als kameleons en waren bereid te investeren in materialen waarvan we niet wisten hoe lang we deze konden verhuren. Het bleek een goede gok. Het was voor niemand leuk dat de coronaperiode uiteindelijk zo lang duurde, maar daardoor konden we wel al onze mensen aan het werk houden en konden onze investeringen zich terugverdienen.”

Reportage 39
TEKST Dennis Captein | FOTO'S Richard Rood

Gekkenhuis

En na corona? Hein: “Toen werd het een gekkenhuis. Iedereen wilde weer feestjes vieren. In die tijd werkten we dag en nacht om alles voor elkaar te krijgen. We kwamen haast materialen tekort. Dat waren heus niet alleen grote klanten, maar net zo goed kleine privéfeestjes die wij faciliteerden. We voelen ons nergens te goed voor. Iedereen kan onze klant worden. Mijn opa zei altijd: ‘Liever tien keer een duppie dan één keer een gulden.’ En zo is het nog steeds. Dus bedienen we grote gemeenten, de Amsterdamse dancescene en grote bedrijven, maar net zo goed oma’s verjaardagsfeestje.”

Die post-coronaperiode was ook een les voor Hein: zorg dat je je voorraad op orde hebt. “Wat wij hier verdienen, investeren we in nieuwe materialen. We willen dat onze klanten goede materialen krijgen die er als nieuw uitzien. Dat betekent dat je doorlopend moet vervangen. Voor ons geldt: voorraad is macht. Daardoor hoeven wij nooit ‘nee’ te verkopen. Op dit moment hebben we 20.000 m2 aan voorraad liggen. Zet je bijvoorbeeld alle tafels achterelkaar, dan heb je een lengte van maar liefst acht kilometer.”

Spitsuur

Tot op de dag van vandaag is het spitsuur bij ‘t Hekeltje Verhuur. “We zijn druk met evenementen, maar daarnaast ook met het omturnen van gebouwen voor opvang van onder andere Oekraïense vluchtelingen. Wat dat betreft hebben we geleerd van de coronatijd: kijk verder dan je neus lang is.”

Inmiddels is de volgende fase voor ‘t Hekeltje Verhuur aangebroken. Dankzij het experience center kunnen klanten live en online het gehele assortiment bekijken. “Gemak dient de mens. Ons experience center helpt klanten bij het maken van keuzes. Op toegankelijke wijze kunnen zij zien wat de mogelijkheden zijn en welke materialen wij in huis hebben. Zie het maar als een groot voorbeeldevenement, waarbij klanten geïnspireerd raken. Tegelijkertijd zijn alle prijzen inzichtelijk en weten klanten direct waar zij aan toe zijn. Van een paar honderd tenten tot tienduizenden serviesstukken en van hekken tot prints, wij bieden werkelijk waar alles.”

'Onze mensen deinzen voor geen enkel probleem terug'

Kracht van het bedrijf

Hoewel het experience centrum inmiddels een wezenlijk onderdeel uitmaakt van ‘t Hekeltje

Verhuur, is en blijft de kracht van het bedrijf

hetzelfde: “Alle materialen in eigen huis hebben en alles doen om het evenement van je klant tot een groot succes te maken. Dat is wat we altijd hebben gedaan en blijven doen.”

Inmiddels werkt ‘t Hekeltje Verhuur, dat ooit begon als een oer-Noord-Hollands bedrijf, voor organisaties in binnen- en buitenland. Met 50 mensen in loondienst en nog eens 30 mensen die oproepbaar zijn op piekmomenten, is ‘t Hekeltje

Verhuur uitgegroeid tot een speler van formaat.

Op de vraag hoe je aan de top blijft, antwoordt Hein: “Hard en slim werken, niet arrogant zijn, goed luisteren naar klanten en doen wat je belooft. De uitvoering en onze service moeten telkens een 10 zijn. Dat is dé enige manier.”

Dan zegt hij: “Maar het allerbelangrijkste, dat zijn onze mensen. Zij zeggen altijd: ‘Bij ‘t Hekeltje

Verhuur is geen dag hetzelfde’. Dat is wat ons bindt en waar we van houden. De diversiteit dus, maar ook het oplossingsgericht werken, want reken maar dat we regelmatig voor verrassingen komen te staan. Daar deinzen we niet voor terug. Sterker, dat omarmen we juist.”

‘T HEKELTJE VERHUUR

Robbenkoog 29 | 1822 BA Alkmaar

072 - 511 2704

| info@hekeltje.nl

www.hekeltje.nl

40
Reportage

Vergeet niet waar je vandaan komt

Ouders zitten vol met wijze raad voor hun kinderen. ‘Blijf altijd jezelf’. ‘Vergeet niet waar je vandaan komt’. Vertel mij wat. Ik ben zelf vader en ken dit soort uitspraken maar al te goed. Het zijn clichés en daarom zijn ze nog waar ook. Gelukkig maar.

Ik moest aan deze uitspraken denken toen ik onlangs mijn werk overzag. Niets zo veranderlijk als de makelaardij en dat geldt natuurlijk ook voor bedrijfsmatig onroerend goed. Nog niet zo heel lang geleden was het werk, laten we zeggen, niet heel moeilijk. Krap aanbod, veel vraag: zelfs een dode vis kwam stroomafwaarts nog een heel eind. Maar de markt is nu 180 graden gedraaid. Ik vind het heerlijk, af en toe een verandering in de markt. Het houdt ons scherp en zorgt ervoor dat het werk geen routine wordt. Want routine komt sleur en gemakzucht en dat is dodelijk. In deze markt komt het erop aan. En toch galmen altijd die wijze woorden vol goed (bedoeld) advies in mijn hoofd. Blijf jezelf. Gelukkig gaat dat prima samen. Of sterker nog: dat móet samengaan.

In de neergaande markt is het zaak om ons talent te gebruiken om onze relaties goed te kunnen adviseren. Juist nu kunnen we het verschil maken met een specialistisch advies. Gepokt en gemazeld met ervaring en ja, we vergeten niet waar we vandaan komen. De relatie van nu wil kwalitatief hoogwaardige en duurzame objecten, op een goed bereikbare locatie. Ik zou haast zeggen: dat

spreekt voor zich. Punt is: het is een schaars goed op dit moment. Aanpassen aan de veranderende markt en omstandigheden. Veranderen dus. Jezelf ontwikkelen. Wie als ondernemer overeind wil blijven, zal wel moeten.

'Ik vind het heerlijk, af en toe een verandering in de markt. Het houdt ons scherp en zorgt ervoor dat het werk geen routine wordt'

En toch ook: veranderen? Mwah. Sommige dingen niet. Juist als de markt zo sterk verandert als momenteel in die van bedrijfsmatig onroerend goed is het zaak om vast te houden aan je kernwaarden. We blijven betrokken en oplossingsgericht. We blijven onszelf. We vergeten niet waar we vandaan komen. Hebben die ouders toch weer gelijk.

41
Pieter Haverkamp is getrouwd met Marielle. Samen hebben zij vier zoons: Max (25), Julius (23), Olivier (21) en Benjamin (19). Westfries van geboorte en woont in Heiloo. Zijn lijfspreuk: Focus + lekkere koffie. Column Pieter Haverkamp

Vertrouwde dienstverlening met hernieuwde energie

Begin dit jaar werd NVM-makelaar Thijs Hoekman de nieuwe eigenaar van Bregman Bedrijfsmakelaardij. “Opgericht in 1960 is Bregman Bedrijfsmakelaardij een begrip in Noord-Holland. De naamsbekendheid, goede reputatie en het ervaren team maken het tot een waanzinnig mooi bedrijf.” Samen met sparringpartner, bedrijfsmakelaar Roderick van Vierbergen, deelt

Thijs de visie voor de komende tijd: “Vertrouwde dienstverlening met hernieuwde energie.”

Thijs werkt ruim tien jaar bij Bregman Bedrijfsmakelaardij, waarvan de laatste twee als mede-eigenaar. Per 1 januari jongstleden deed Freek de Miranda, na 16 jaar bestuur, de onderneming volledig aan Thijs over. Op de achtergrond blijft hij nog betrokken. Thijs noemt de nalatenschap van zijn voorgangers omvangrijk en

waardevol. “De naamsbekendheid is groot, doordat Bregman al sinds 1960 bestaat. Klanten waarderen onze (markt)kennis, ons grote netwerk, het complete aanbod en onze toewijding. Dat maakt dat ze ons hun vragen en projecten toevertrouwen. Hierdoor staan we met één nul voor.”

Toegevoegde waarde

Hij vervolgt: “Hoewel bij het inschakelen van een bedrijfsmakelaar de opbrengst fors is maar lastig meetbaar, beseffen en waarderen onze opdrachtgevers dat we veel tijd en aandacht besteden aan het ophalen van informatie in de regio en het op peil houden van onze vakkennis. Bijvoorbeeld door het volgen van opleidingen en het bijwonen van netwerkbijeenkomsten, waardoor we zowel inhoudelijke als commerciële kennis

42
Thijs Hoekman

Thijs Hoekman nu volledig eigenaar van Bregman

Bedrijfsmakelaardij

opdoen en waarmee we onze opdrachtgevers in het verkoop- en verhuurproces optimaal kunnen bedienen. We hebben een ruim netwerk met vertrouwde specialisten zoals een jurist, bouwkundige of financieel adviseur die we kunnen raadplegen als de situatie daarom vraagt en waarmee we extra toegevoegde waarde creëren voor onze opdrachtgevers.”

“Al meer dan 60 jaar wordt onze deskundigheid op het gebied van bedrijfsmatig vastgoed herkend en erkend door onze opdrachtgevers. Wij werken voor zeer diverse opdrachtgevers, van eenmanszaken tot internationale institutionele beleggers en van stichtingen tot (semi-)overheden. Hierdoor kunnen wij de gehele markt bedienen en zijn wij actief in retail, industrieel vastgoed en op de kantorenmarkt. Ons werkgebied is Noord-Holland, waar wij in de loop der jaren een leidende positie hebben opgebouwd langs de as Alkmaar-Den Helder en langs de as Alkmaar-HeerhugowaardHoorn.”

Samen is beter

Toen Thijs het idee kreeg om het bedrijf ooit over te nemen, zag hij zichzelf dat in eerste instantie niet alleen doen. “Samenwerken past veel beter bij mij. Gelukkig kan ik steunen op gedreven teamleden, die ontzettend goed op elkaar zijn ingespeeld. We doen ons werk met plezier en energie.

Het is gezellig, zonder dat het verantwoordelijkheidsgevoel daalt. Zodra het nodig is, pakt iedereen de handschoen op. Roderick en ik zijn als bedrijfsmakelaar inhoudelijk het aanspreekpunt van het bedrijf en met hem overleg ik veel. We hebben een goede klik en ik vertrouw zijn oordeel. Ik sta er dus zeker niet alleen voor,” zegt Thijs. Roderick van Vierbergen vult aan: “We zijn allebei rond de dertig en hebben dezelfde interesses, dat praat makkelijk. Dat we buiten het werk om

samen fietsen en sporten, geeft wel aan dat we het goed kunnen vinden. Er is nooit ruzie, hooguit irritatie, maar dat spreek je dan uit. Dat Thijs mij bij het beleid betrekt en we samen beslissingen nemen, maakt dat ik me extra betrokken voel bij het bedrijf.”

Vooruitblik

Voor Thijs was de overname het moment om een pas op de plaats te maken en de status quo te heroverwegen. “We willen ons omringen met mensen met positieve energie en dat zelf ook uitstralen. We optimaliseren daarom de taakverdeling en processen, zodat we pieken in de werkdruk kunnen verkleinen en het werk met onverminderd enthousiasme op kunnen vangen. Ook samenwerkingen met leveranciers nemen we, met die bril op, opnieuw onder de loep. Zo

vervingen we bijvoorbeeld de afgelopen jaren diverse oude softwaresystemen.”

En gesproken over mensen met positieve energie: sinds één maart versterkt Krista van der Hoeven het team. “Zij is voor ons een bekende uit de branche en werkt al jaren in de commerciële vastgoedsector. Dankzij haar expertise breiden we onze dienstverlening uit met vastgoedbeheer. We zien Krista als een aanwinst en hebben er alle vertrouwen in dat zij dit volgens de norm van Bregman Bedrijfsmakelaardij zal verzorgen.”

BREGMAN BEDRIJFSMAKELAARDIJ O.G. B.V.

Keesomstraat 6A | 1821 BS Alkmaar

072 - 515 65 64 | bog@bregman.nl

www.bregmanbedrijfsmakelaardij.nl

43 Reportage
TEKST Mascha verwoordt | FOTO'S Michel ter Wolbeek
Thijs Hoekman (l) en Roderick van Vierbergen

FD en Google bekronen Afix voor groei en kwaliteit

Het meest toonaangevende marketingbureau van de regio

“Onze ambitie? Het meest toonaangevende marketingbureau van de regio worden.” Dat doel streeft

Benny Vingerling met team Afix na. Zijn onderneming, die slimme online marketingstrategieën uitdenkt en conversiegerichte websites maakt, is wat dat betreft goed op weg. Het geheim: de inzet van een sterk team van slimme specialisten én het omarmen van veranderingen.

Afix viert dit jaar haar vijftienjarig bestaan en beschikt inmiddels over negentien gedreven marketingspecialisten. Benny startte Afix al op jonge leeftijd. Hij was vijftien jaar oud en op dat moment de jongste ondernemer van NoordHolland. Maar zijn echte ondernemingsreis, zo zegt hij, begon zo’n negen en een half jaar geleden. “Ik werkte 4 dagen in de week bij een groot bureau en had halverwege het jaar al mijn vakantiedagen opgemaakt om aan Afix te werken”, blikt hij terug. “Minder werken was geen optie, dus ik besloot om fulltime aan de slag te gaan voor Afix. Tot die tijd deed ik alles alleen. Dat veranderde toen ik er collega’s bij kreeg, alhoewel ik daardoor wel de uitdagende ins en outs van teammanagement moest leren.”

Het werken in teamverband beviel meteen. “Als je groeit, merk je dat er steeds meer verschillende mensen in de organisatie komen met allemaal eigen kwaliteiten, waarden en normen. Ontleende Afix eerst nog haar identiteit aan mij als eigenaar, nu wordt deze gevormd door een team van specialisten.”

Duurzaam en doelgericht

Door de Afix-visie, -missie en -kernwaarden staat het Afix-DNA als een huis. “Deze geven gezicht aan wie Afix is en waar Afix voor staat. Dat is

noodzakelijk als je geen eenmansbedrijf meer bent en het zorgt er bovendien voor dat partners weten wat ze van elke Afix'er mogen verwachten en dat daar één maat in is. De kernwaarden plezier, kwaliteit, verbinding, ambitieus en eigenwijs zijn het meest typerend voor Afix. We doen het goed of we doen het niet. En we doen wat we zeggen en zeggen wat we doen. Dat geeft vertrouwen en maakt de samenwerking sterk. Dat zien we terug in de positieve reacties en de loyaliteit van onze partners, die enthousiast zijn over onze op de lange termijn gerichte samenwerking.”

Partner in online succes

Afix heeft alle digital marketingdisciplines onder één dak. “We maken websites en tegelijkertijd bedenken we slimme online marketingstrategieën voor onze klanten. Onze klanten noemen wij trouwens partners. Dat is niet voor niets. We leren elkaar eerst kennen, doorgronden elkaar en vervolgens trekken we met elkaar op. Onze maatwerkstrategie werkt en zorgt ervoor dat onze partners hun marketingdoelstellingen behalen. Dat is dé manier om uiteindelijk de beste kwaliteit te kunnen leveren.”

Door alle effort van de afgelopen vijftien jaar ontving Afix van het Financieele Dagblad in 2022 en 2023 de Gazellen Award. “Dat betekent dat

44

wij behoren tot de snelst groeiende bedrijven in Nederland.” Google benoemde Afix zowel vorig jaar als dit jaar tot Google Premium Partner. “Daarmee behoren wij tot de beste drie procent van alle Google Partners in Nederland en onderscheiden we ons als Google Ads-expert voor onze partners.”

Leadershipteam

Bij Afix is verandering niet alleen een keuze, maar soms ook een noodzaak. “Wij kiezen ervoor om veranderingen te omarmen als onderdeel van onze cultuur. De inzet van ons leadershipteam met daarin Mendie Wijker (Head of Marketing) en Jeremy Metselaar (Head of Sales) is zo’n verandering. Een logische stap voor Afix, maar ook voor hen. Mendie en Jeremy werken al een paar jaar bij Afix en maakten ieder hun eigen reis van persoonlijke groei door. Met hen kreeg ons bedrijf meer structuur. Momenteel maken wij een significante groei door en is onze omzet meer dan verdubbeld. Het leadershipteam zorgt er ook voor dat alles gewoon door draait als ik er even niet ben

en geeft ook richting aan Afix. Dit jaar ging ik voor het eerst met een gerust hart op vakantie. Geen telefoontjes op de piste. Dat was nieuw voor me, maar best prettig.”

Afix wil haar jubileum niet stilletjes voorbij laten gaan. In juni staat er een groot jubileumfeest op de planning waarvan het programma nog geheim is.

Op deze wijze wil Benny zijn waardering uitspreken naar zijn team en samenwerkingspartners. “Ik ben dankbaar dat ik elke dag weer mag samenwerken met zulke gedreven specialisten. Niet alleen vanwege de kwaliteit en de groei, maar ook omdat we samen ontzettend veel plezier beleven. Mijn ondernemersreis wordt steeds leuker. Naast fijne partners is dat zeker ook te danken aan onze Afix’ers die alles op alles zetten om elke samenwerking tot een succes te brengen. Door hen is Afix hét leukste bureau om mee samen te werken. Deze reis smaakt naar meer.”

AFIX

Comeniusstraat 2C | 1817 MS Alkmaar

072 - 820 02 51 | info@afix.nl | www.afix.nl

45
TEKST Miriam van Wijnen | FOTO Richard Rood
V.l.n.r. Benny Vingerling, Jeremy Metselaar en Mendie Wijker. Issa Vloeren verovert nieuwbouwmarkt Van bedrijfsnaam tot gewaardeerd merk Lisa Boots en Fady Issa: "Wij gaan knallen, ik zeg het je."

In de wereld van interieur en styling is verandering een gegeven. Trends verdwijnen even snel als dat zij opkomen en wie daar geen voeling mee houdt, verliest zijn aansluiting bij consument en markt.

Voor Fady en Lisa, de ondernemers achter Issa Vloeren, is die dynamiek een tweede natuur geworden.

“We zijn ooit begonnen met het leggen van parketvloeren, maar inmiddels is ons bedrijf uitgegroeid tot een allround partner voor interieuroplossingen. Steeds vaker schakelen we met aannemers en vastgoedontwikkelaars om kopers te ontzorgen met zorgvuldig samengestelde nieuwbouwpakketten”, vertellen zij.

Altijd ‘aan’ staan

In een markt zo beweeglijk als de zijne, is Fady voortdurend gefocust op kansen: “Sinds de oprichting hebben we altijd een gestage groei gekend, maar in de afgelopen vijf jaar heeft die stijgende lijn echt een boost gekregen. We hebben een mooie winkel waarin we onze klanten uiteenlopende collecties laten ervaren. Daar gaat een sterke overtuigingskracht van uit. Tegelijkertijd investeren we voortdurend in een goed opgeleid team van echte vakmensen, waardoor we de beloofde kwaliteit van afwerking ook kunnen waarmaken. In het afgelopen jaar hebben we bovendien onze backoffice geoptimaliseerd, waardoor we qua planning en communicatie nog scherper op de bal spelen. In deze branche wordt gewoon ontzettend veel van aanbieders verwacht. Dat betekent dat je altijd ‘aan’ moet staan.”

Hoogwaardige nieuwbouwprojecten

Onder particulieren had Issa Vloeren al een klinkende naam opgebouwd. Medewerkers van de buitendienst verfraaien wekelijks zo’n 20 tot 40 woningen, voor een groot deel in het hogere segment. Groeiend is de betrokkenheid van Issa Vloeren bij de ontwikkeling van nieuwbouwprojecten: “In ons netwerk hebben we goede relaties opgebouwd met grote bouwbedrijven en ontwikkelaars. Met hen werken we steeds vaker samen om veelzijdige interieurpakketten samen te stellen voor kopers van nieuwbouwappartementen. Zij maken dan al in een vroeg stadium hun keuze in vloer-, wand- en raambekleding, met als grote voordeel dat de inrichting meteen wordt meegenomen in de hypotheek en de bouw. De appartementen worden vervolgens turnkey opgeleverd, volledig naar smaak en wens van de bewoners.”

Zichtbaar en tastbaar

“Kopers vinden het prettig dat wij het complete plaatje voor hen kunnen schetsen”, merkt Fady op. “Daardoor kun zij zich een goede voorstelling maken van hoe hun nieuwbouwwoning er straks gaat uitzien. Wij maken hun keuzes zichtbaar en tastbaar, en dat draagt bij aan het verkoopproces, nog even los van de snelheid en het gemak. De schaalgrootte van dit type projecten heeft wel een aanpassing gevergd van onze backoffice. We hebben de binnendienst verder geautomatiseerd en losgetrokken van de buitendienst, om zo de professionele groei van ons bedrijf te faciliteren. De planning lijkt soms wel een soort Tetris-puzzel, met allerlei blokken die op exact het goede moment moeten samenvallen. Onze jongens werken keihard om die planning te halen, en ik ben er oprecht trots op dat dat iedere keer weer lukt.”

Als een lopend vuurtje

“In alle fasen van onze groei hebben wij steeds vastgehouden aan een hoge kwaliteit van afwerking. Dat is echt onze constante in een markt die voortdurend verandert. Je merkt nu dat dit als een lopend vuurtje rondgaat, zeker omdat er qua aanbieders ook veel kaf tussen het koren zit. Bij ons is die mooie vloer vanzelfsprekend, net als de kwaliteit van de wandafwerking of de raambekleding. We proberen ons bovendien te onderscheiden door de communicatie en de planning naar datzelfde niveau te tillen. In de huidige krappe arbeidsmarkt is dat best een uitdaging, maar we geven gemotiveerde mensen een kans door hen zelf op te leiden volgens onze eigen, hoge standaard. Elke vijf-sterren-review en ieder bedankmailtje is een compliment aan hen. Mede dankzij hun inzet staan er voor de komende tijd al heel wat toffe projecten op stapel. Wij gaan knallen, ik zeg het je.”

ISSA VLOEREN

Edisonweg 1c

1821 BN Alkmaar

072 - 540 45 90

www.issavloeren.nl

47 Reportage
TEKST Esther Daniëls | FOTO Richard Rood

Feiten & cijfers

Welke innovaties, trends en ontwikkelingen gaan de komende jaren het verschil maken?

We zetten de 5 meest baanbrekende innovaties voor je op een rij.

1

KUNSTMATIGE INTELLIGENTIE (AI)

EN MACHINE LEARNING (ML)

Van chatbots voor klantenservice tot voorspellende analyses, AI en ML zullen bedrijven helpen efficiënter te worden, betere beslissingen te nemen en hun producten en diensten te personaliseren op een manier die eerder ondenkbaar was.

2

INTERNET OF THINGS (IOT)

Of het nu gaat om slimme apparaten die operationele efficiëntie verbeteren of om producten en diensten die nieuwe markten openen, IoT zal een grote rol spelen in de digitale transformatie van bedrijven. Met IoT kunnen bijvoorbeeld sensoren op producten, machines en voertuigen worden geplaatst die constant gegevens verzenden en ontvangen. Dit maakt realtime tracking en monitoring mogelijk. Met IoT kunnen bedrijven hun supply chain management aanzienlijk verbeteren, de efficiëntie verhogen en kosten besparen.

3

AUGMENTED REALITY (AR)

Augmented reality biedt de unieke mogelijkheid om digitale informatie en virtuele objecten in de echte wereld te integreren. Het verbetert gebruikerservaringen, kan productiviteit verhogen, vergemakkelijkt training en biedt nieuwe mogelijkheden voor marketing, communicatie en entertainment. Denk aan virtuele showrooms of productdemonstraties.

4

5G

Met zijn belofte van extreem hoge snelheden en lage latentie heeft 5G de potentie om bedrijven te transformeren. Of het nu gaat om het mogelijk maken van betrouwbare realtime communicatie, het ondersteunen van geavanceerde IoT-toepassingen, of het bieden van een superieure klantervaring, 5G zal een gamechanger zijn.

5

CYBERSECURITY

Hoewel cloud computing, Internet of Things (IoT), 5G en AI ongelooflijke kansen bieden, vergroten ze ook de kwetsbaarheid voor cyberaanvallen. Door toenemende digitalisering en connectiviteit wordt cybersecurity steeds belangrijker.

48 ILLUSTRATIE Shutterstock

Veranderen, noodzaak of keuze?

Om maar met de deur in huis te vallen: veranderen is noodzaak. Ook als je geen keuze maakt, word je vanzelf ingehaald door de veranderingen. Verandering ga jij alleen niet tegenhouden. Wacht jij tot de urgentie zo hoog is, dat je niet anders meer kunt? Ben jij lijdzaam onderdeel van de verandering of benut jij de kansen die ontstaan in deze wereld die continu verandert? Weet jij je snel aan te passen aan de nieuwe situatie of onderga jij die nieuwe situatie?

Zelf probeer ik nieuwe ontwikkelingen te omarmen en pak ik graag nieuwe zaken op. Dat heeft mij vaak verder gebracht. Natuurlijk ben ik ook weleens voor niks veranderd en was de verandering een zijpaadje dat doodliep, maar vaker bracht het mij op nieuwe plekken en leidde dit tot nieuwe ervaringen die ik niet had willen missen. Als je niet wacht tot de urgentie zo hoog is dat je niet meer anders kan, heb je vaak zelf nog wat meer invloed op het pad van de veranderingen.

Onze wereld en omgeving staat niet stil. De nieuwe ontwikkelingen, bijvoorbeeld op technologisch vlak, volgen elkaar steeds sneller op. Ook in ons vak als het gaat om de toepassing van data technologieën. Kennis van vandaag is morgen wellicht verouderd. Daarom denk ik dat meeveranderen steeds belangrijker is. Op die manier blijf je anderen voor en bind je een nieuwe generatie aan jouw bedrijf of organisatie.

Terwijl ik deze column schrijf ben ik op bezoek bij één van onze klanten in Oeganda. Het is opvallend hoe flexibel de mensen hier handelen naar de omstandigheden en veranderingen die op hun

pad komen. Dat is een mooie eigenschap, om veranderingen op die manier te omarmen. Niet alles staat vast en het gaat niet altijd zoals je verwacht. Toch brengt het je verder.

'Natuurlijk ben ik ook weleens voor niks veranderd en was de verandering een zijpaadje dat doodliep, maar vaker bracht het mij op nieuwe plekken en leidde dit tot nieuwe ervaringen die ik niet had willen missen'

Mijn advies is dan ook omarm de verandering en de nieuwe ontwikkelingen die op je pad komen. Sta open voor nieuwe ideeën van een nieuwe generatie. Het brengt je op plekken en er ontstaan kansen, waar je het bestaan niet van wist.

49
Maarten van Duijn Column Maarten van Duijn

Tweede vestiging belangrijke stap in groeistrategie

Treffer Uitzendbureau scoort nu ook in Amsterdam

‘Een spannend nieuw hoofdstuk’. Zo omschrijft Guney Turpcu de opening van de tweede vestiging van Treffer Uitzendbureau in Amsterdam-Noord. Na zestien jaar groeide het bedrijf uit Heerhugowaard uit zijn jasje en was het tijd voor een volgende stap. Guney staat samen met collega Matthijs Rempt aan het roer van het gloednieuwe Amsterdamse kantoor en daar is hij best trots op. “Maar vergis je niet: mijn moeder is nog altijd de kapitein op dit familieschip.”

Treffer Uitzendbureau heeft bewust vijftien jaar lang één vestiging gehad. Guney: “Wij geven liever honderd procent op één locatie, dan zestig procent op tien locaties. We doen iets goed, of we doen het niet. Toch ontstond op een gegeven moment het idee voor een tweede vestiging. Hiermee geven we onze eigen mensen een kans om door te groeien. Zo zagen we al een tijdje dat Matthijs klaar was voor een volgende stap. En nu hebben we samen de leiding in Amsterdam. Dat is toch geweldig?”

Groei in de regio

“Een andere reden is dat we nu ons werkgebied verder kunnen uitbreiden. We zijn vanuit Heerhugowaard al heel sterk in Noord-Holland, vooral tot Zaandam. Nu kunnen we ons richten op een grotere regio, tot Utrecht. Onze aanpak in Amsterdam is bewust niet anders dan die in Heerhugowaard, want we willen geen verschillen. We zijn één familie, dus ook één bedrijf. En dat

stralen we graag uit. Ik heb wel voor het eerst in de file gestaan om op mijn werk te komen!”

Persoonlijke aandacht

Guney: “Wij onderscheiden ons door de persoonlijke aandacht die we geven. We helpen je niet alleen aan een baan, we begeleiden je stap voor stap. Een dag voor je eerste werkdag bellen we op om te vragen of je goed bent voorbereid. Aan het einde van de dag bellen we weer, om te vragen hoe het was. En dat doen we na twee weken en na drie maanden weer. Onze collega Angela is hier fulltime mee bezig, zo belangrijk vinden we het.

Investeren in mensen kost tijd, maar dat hebben we er graag voor over. Ons doel is dat iedereen met plezier naar zijn werk gaat.”

Van uitzendbureau naar partner

“Een andere unieke eigenschap is dat we onze

50

klanten compleet ontzorgen. Wij leren je hele bedrijf kennen, zodat we precies weten wie er bij jou past. Met onze jarenlange kennis en ervaring kunnen we iedereen bedienen, in welke branche dan ook. Een van onze klanten zei laatst: ‘Met de term uitzendbureau doen jullie jezelf eigenlijk tekort. Jullie zijn veel meer een partner, van begin tot eind’. Dat vond ik een mooi compliment.”

Kapitein op het schip

Guney is trots op ‘zijn’ Amsterdamse vestiging. Toch blijft hij met beide benen op de grond staan. “Mijn moeder is nog altijd de baas. Zij is de kapitein en stopt nog lang niet met werken. Helaas gaat het nu met haar gezondheid niet zo goed. Dat is ook de reden dat de opening in Amsterdam later plaatsvond dan we hadden gehoopt. We hadden andere dingen aan ons hoofd. Dan merk je dat familie en gezondheid écht het allerbelangrijkste is. Hoe graag we ook hard werken.”

Competitie

Hoe kijkt Guney naar de toekomst? “We focussen ons nu op het voorzien van onze Amsterdamse klanten van het gevraagde personeel, zodat zij ook het ‘wauw-gevoel’ hebben bij Treffer. Daarna gaan we langzaam uitbouwen met medewerkers. Ook verwachten we nieuwe opdrachtgevers uit de regio Amsterdam te verwelkomen. Verder kunnen we niet wachten tot hier een dartbord hangt! Want we houden van hard werken, maar ook van plezier maken en competitie. Daarover gesproken: wie weet komen er in de toekomst ook Treffer-stoelen in de skybox van de Arena. Voor onze klanten hè”, knipoogt de trouwe AZ-supporter.

TREFFER UITZENDBUREAU

NDSM-Straat 27 | 1033 NA Amsterdam

020 - 801 59 00 | info@treffer.nl

www.treffer.nl

51
TEKST Tekstbureau MWords | FOTO Michel ter Wolbeek
V.l.n.r. Matthijs Rempt, Guney Turpcu en Thomas Roelfs

Gasten INTO business krijgen rondleiding

De verduurzamingsslag van Nic. Oud

Dit was hét moment om INTO business Alkmaar bij Nic. Oud te lanceren. Niet zozeer omdat eigenaar Patrick Oud en zijn dochter Amber op de cover stonden, maar om de gasten van INTO business deelgenoot te maken van de verduurzamingsslag die het bedrijf in Heerhugowaard doormaakt. Sterker, het bedrijf wil de duurzaamste verpakker van de Benelux worden. Er was een rondleiding, een presentatie en er waren heerlijke versnaperingen in de kantine met restaurantallure, die nog niet zo lang geleden volledig werd verbouwd.

In beeld 52
Amber en Patrick Oud.
In beeld FOTO'S Richard Rood 53

WAAROM BEN JIJ NOG GEEN LID VAN DE INTO BUSINESSCLUB?

ALKMAAR

Het totaalconcept van INTO business Alkmaar bestaat uit een sterke online propositie, het zakelijk kwartaalmagazine en de INTO businessclub. De INTO businessclub biedt de leden de mogelijkheid om andere ondernemers (beslissers binnen organisaties) te ontmoeten.

INTO business stelt zichzelf ten doel de leden actief met elkaar in contact te brengen. Je kunt al lid worden vanaf € 450,00 exclusief BTW per jaar.

Wat kan je daar allemaal voor verwachten?

• Toegang tot vier verzorgde netwerkevenementen per jaar, waarbij de lancering van het magazine centraal staat. Altijd met een verzorgde borrel met een gastspreker of bedrijfsbezoek

• Logovermelding in het magazine op ledenpagina van de INTO businessclub Alkmaar

• Uitgebreid online bedrijfsprofiel op onze website

• De mogelijkheid tot het kosteloos plaatsen van nieuwberichten op onze website www.intobusiness.nu

Geïnteresseerd?

Je kan je aanmelden door een mail te sturen naar jorn@intobusiness.nu

We heten je van harte welkom bij de INTO businessclub Alkmaar!

Het totaalconcept van INTO business Alkmaar bestaat uit het zakelijk kwartaalmagazine en INTO businessclub Alkmaar. Deze club biedt de leden diverse extra mogelijkheden, zowel online als offline. De kosten bedragen € 450,- ex. btw per jaar.

De volgende bedrijven hebben we recentelijk mogen verwelkomen als nieuw clublid:

55
Alkmaar
Marketing- en reclamebureau
Werken & Financieren. energy solutions
Wonen,
56 SINCE 1978
EPLUS Elektrotechnisch Installatiebureau ERKEND KEURMEESTER & INSTALLATEUR Passie voor duurzaam met oog voor detail
Intellius Personeel & Organisatie
57 SINDS 1962
CiRoPack CiRoPack
BEDRIJFSW AARDERING & ADVIES VALUEPRO = Basic Title font Onder titel = futura light condensed Grijs = Pantone 430 c of CMY Oranje = Pantone 144 c of
van Braam Minnesma

'Wij zijn tevreden mensen'

Theo Rood Berging en Transport B.V. blij met nieuwe huisvesting

Het vizier is gericht op gestage groei. Stefan en Mirella Rood gaan daarbij met beleid te werk, want wat in al die jaren is opgebouwd, is te kostbaar om in de waagschaal te leggen. Zo maakt hun bedrijf, Theo Rood Berging en Transport BV, stappen voorwaarts. Deze zomer werd het nieuwe onderkomen in gebruik genomen. Stefan en Mirella zijn er terecht trots op. Ze zijn, zoals ze zelf zeggen, tevreden mensen en kijken uit naar wat de toekomst gaat brengen.

In het nieuwe pand worden de laatste puntjes op de i gezet, maar feit is dat Stefan en Mirella Rood en hun medewerkers zich aan de John Stuart Millweg in Zwaag nu al als een vis in het water voelen. Het is er comfortabel en ruim. “Op de vorige locatie was het te krap geworden”, vertelt Mirella. Stefan vult aan: “Daarnaast is dit pand duurzaam. Het is gasloos, we hebben vloeistofdichte vloeren, alles is goed geïsoleerd, er liggen 120 zonnepanelen op het dak en binnenkort komen er laadpalen voor de deur.”

Echte passie

Aan de achterzijde van hun nieuwe vestiging, achter slot en grendel, staat het materiële kapitaal: de 10 vrachtwagens die de werkzaamheden mogelijk maken. Echter, het belangrijkste ‘kapitaal’, dat zijn de 13 medewerkers, waarvan er 3 op kantoor werken en 10 als chauffeur. “Dat zijn mensen voor wie dit werk een echte passie is. Wij staan 24 uur per dag en 7 dagen per week klaar voor onze klanten. Dat betekent dat we zomaar midden in de nacht kunnen worden opgeroepen voor een gestrande touringcar, truck

of personenauto. Dit werk moet daarom bij je passen”, zegt Stefan. Mirella: “Dan is het fijn dat er bij ons altijd mensen zijn die bijvoorbeeld buiten het dienstrooster willen en kunnen werken als de situatie daar om vraagt. En verder, er is nauwelijks verloop en de dienstverbanden zijn lang, wat ook veelzeggend is.”

Calamiteiten

Klanten van Theo Rood Berging en Transport zijn bedrijven, particulieren, verzekeraars en organisaties als Rijkswaterstaat. De corebusiness is, zoals Stefan en Mirella zeggen, een rare business. “We moeten immers altijd bereikbaar zijn”, zegt Stefan. “Vaak kunnen wij ’s ochtends niet voorspellen wat er die dag gaat gebeuren. Calamiteiten komen voor, maar niemand weet wanneer. En dan is er ook nog een verschil tussen een ritje in Nederland of een rit naar bijvoorbeeld Italië of Griekenland. Buitenlandritten kunnen gerust drie dagen of langer in beslag nemen. Dus als daar iemand is gestrand met zijn voertuig, moeten we meteen in actie komen. Daarom zeggen wij wel eens: bij ons werken geen personen maar gezinnen. Want de gezinnen van onze medewerkers moeten daar ook mee kunnen omgaan. En gaat het hen goed, dan gaat het ons goed.”

‘ONS BELANGRIJKSTE KAPITAAL, DAT ZIJN ONZE MENSEN’

Vaste transporteur

De naamgever van het bedrijf en tevens vader van Stefan is de grondlegger van het bedrijf. Ooit startte Theo Rood als Volkwagendealer. Daar kwam een schadebedrijf bij en later werd ook een bergingsauto aangeschaft. Stefan (45): “Die bergingsauto is het begin geweest van wat nu Theo Rood Berging en Transport is. Toen ik in het bedrijf kwam, merkte ik dat bergingswerk mijn aandacht had. Die tak begon zich van lieverlee te ontwikkelen. We besloten het dealer- en schadebedrijf te verkopen. Daarna viel de focus volledig op berging en transport.”

Vorig jaar namen Stefan en zijn vrouw Mirella het bedrijf over van hun (schoon)vader. Daarvoor waren

59 Reportage

de voorbereidingen voor de bouw van hun nieuwe onderkomen al in gang gezet. Op dit moment bergt het bedrijf voertuigen in Nederland en Europa en is het de vaste transporteur van Bo-rent, waarvoor standaard twee combinaties rijden in de kleuren van het verhuurbedrijf.

Verknocht aan het werk

Mirella (43) is verantwoordelijk voor de financiën. “Ik kom uit de hoek van de diëtiek en de thuiszorg, maar begon op zekere dag bij Theo Rood Berging en Transport administratieve taken over te nemen. Dat beviel me dermate goed dat ik besloot om mij fulltime op ons bedrijf te richten. En daar heb ik geen spijt van. Wij doen allebei ons ding en als we ’s avonds eten hebben we elkaar die dag vaak niet of nauwelijks gezien en gesproken. Dus zijn er dan aan tafel altijd verhalen om te delen. Wat voor mij ook een pre is, is dat ik thuis kan werken. Dat is soms makkelijk. Onze kinderen, Amy en Ryan, zijn nu 12 en 14 jaar en beginnen steeds zelfstandiger te worden. Dus kan ik nu ook weer vaker op kantoor zijn.” Stefan vult aan: “Soms komt het voor dat ik meega met een chauffeur naar het buitenland. Onze trucks moeten soms dubbel bemand zijn. Maar ik kan altijd met een gerust hart

‘BIJ ONS WERKEN GEEN PERSONEN MAAR GEZINNEN’

weg, wetende dat Mirella het hier op kantoor regelt. Want inmiddels doet zij veel meer dan alleen de administratie, zij weet van de hoed en de rand en kan alle vragen beantwoorden.”

Diagnoseapparatuur

De boodschap van Stefan en Mirella aan bestuurders en eigenaars van gestrande voertuigen in het buitenland is helder: “Bel ons en laat je voertuig niet wegslepen door de lokale mensen daar. Je bent dan namelijk veel duurder uit. Daar wordt de hoofdprijs gerekend voor het wegslepen én de reparatie.” Stefan vervolgt:

“Niemand wil bij ons klant worden, want dat betekent dat ze pech hebben. Maar aan de andere kant zijn ze blij als we te hulp schieten. Wij helpen hen met de hele afwikkeling. Betreft het pech in Nederland, dan kunnen onze chauffeurs, die tevens gekwalificeerd monteur zijn, in veel gevallen het probleem ter plaatse verhelpen.” Mirella vult

60
Reportage

aan: “Onze pechhulpvoertuigen bevatten alle middelen en diagnoseapparatuur. Als dat niet mogelijk is, transporteren we het voertuig naar de gewenste locatie. We bergen zowel lichte als zware voertuigen, dus van personenauto’s, motoren, busjes, campers, caravans en aanhangers tot vrachtwagens, autobussen, kranen en trailers. Daarbij zorgen we ook voor de inzittenden, ook die brengen we veilig thuis of naar een andere gewenste locatie.”

Forse investeringen

Om klanten zo goed mogelijk te bedienen wordt volop geïnvesteerd. Stefan: “Onze mensen moeten

met het beste materieel kunnen werken. Wat niet wegneemt dat het bij ons altijd om forse investeringen gaat. Denk aan het vervangen van vrachtwagens. Een vrachtwagen gaat gemiddeld 10 jaar mee en de aanschaf van zo’n nieuwe vrachtwagen weegt zwaar. Maar goed, dat hoort bij ondernemen en we zijn tegelijkertijd blij en dankbaar dat we daarin kunnen investeren.”

‘NIEMAND WIL HIER KLANT WORDEN, MAAR ZE ZIJN BLIJ MET ONZE HULP’

Wat dat betreft prijzen Stefan en Mirella zich gelukkig dat er veel werk is. Sinds corona is de vraag naar de diensten van Theo Rood Berging en Transport alleen maar toegenomen. Stefan: “Ik verwacht dat we de komende jaren gestaag zullen groeien. Maar wat wij belangrijker vinden is om te finetunen en de bedrijfsvoering te perfectioneren.” Mirella vult aan: “Groei gaat uiteindelijk samen met extra mensen. Daar zijn we kieskeurig in. Dit team koesteren wij en die teamgeest mag niet verstoord worden. Tegelijkertijd liggen nieuwe mensen niet voor het oprapen. Wij zoeken namelijk niet alleen goede chauffeurs, maar zij moeten ook nog eens technisch inzicht hebben, onregelmatig willen werken en altijd oplossingsgericht denken. Daarnaast moeten ze weten wat ze ter plaatse zoal kunnen aantreffen. Verkeersongelukken gaan niet zelden gepaard met menselijk leed en ook al zijn ze daar voor de voertuigen, het is onvermijdelijk dat ze daar iets van meekrijgen.”

Ondernemersambitie

Stefan en Mirella zijn, zoals ze zelf zeggen, tevreden mensen. Maar ondertussen hebben zij ook een gezonde ondernemersambitie. Stefan tot slot: “Het fundament van die ambitie is, nogmaals, kwaliteit leveren. Dan komt de rest vanzelf.”

THEO ROOD BERGING EN TRANSPORT B.V.

John Stuart Millweg 17

1689 ZN Zwaag

0229 - 27 63 30

info@roodberging.nl

www.roodberging.nl

61
FOTO'S Michel ter Wolbeek Reportage

Uw klanten of relaties uitnodigen voor een uniek uitstapje?

Geen voetbalwedstrijd of concer tavond, maar een gezellige zondagmiddag langs de lijn bij de drafbaan Alk maar. Van evenementen tot vergaderingen en van netwerk borrels tot bedrijfsuitjes voorzien van all-in catering, de mogelijk heden zijn eindeloos!

Heb je een plan, een idee of een vraag? Neem contac t op via info@debaanalk maar.nl

• Exclusief gebruik Loge arrangement van 13:00 tot 17:30

• Geschikt voor min. 20 en max. 30 personen

• Persoonlijke bediening & speluitleg

Uitgebreide catering incl. welkomshapje en drankje, onbeperkt drinken, borrelgarnituur en luxe

luxe 3-gangen Walking Dinner

• Bedrijfsexposure d.m.v. diverse reclameuitingen tijdens de koers

• Rondleiding, groepsfoto & exclusieve toegang tot De Loge

Meer info over dit exclusieve arrangement of een van onze andere arrangementen?

Scan de QR code en bek ijk de eindeloze

mogelijk heden bij De Baan Alk maar!

Ma. 1 april

Zo. 21 april

Vr. 3 mei

Ma. 20 mei

Ma. 24 juni

Zo. 8 september

Zo. 13 oktober

Zo. 10 november

Zo. 8 december

Paasraces

Voorjaarsraces

De nacht van Alk maar

Pinksterraces

Horeca avond midsummer evening races

Stayersk ampioenschap van Nederland

Her fstraces

Winterraces

Evenementenlocatie

Koning Willem Alexanderlaan 4 Alkmaar,

info@debaanalkmaar.nl

www.drafbaanalkmaar.nl

Alkmaar ZEturf Arena

Bestel hier je tickets!
Event of the Year (4.5 KM, TC T der 4-jarigen NK Monte & Finale Kortebaan)
06 51 58 83 89

Blijf trouw aan uw essentie

‘Mensen houden niet van verandering’, zo luidt een vaak uitgesproken adagium. Maar ‘Niets veranderlijker dan de mens’ is een andere. De samenleving is vaak op zoek naar verandering. In verkiezingstijd zien wij dat terug. Termen als ‘nieuwe bestuurscultuur’ en ‘nieuw sociaal contract’ leiden tot succes. Dat succes is veelal kortstondig, omdat de mens de verandering buiten zichzelf zoekt.

Ook in bedrijven vinden in de jacht naar succes talloze transformatieprocessen plaats. Reorganisaties, herstructureringen en transitieprogramma’s zijn aan de orde van de dag. Alles en iedereen moet beter, sneller, efficiënter, waarbij kostenreductie doorgaans hoog op de agenda staat. Een goed voorbeeld is de private equity partner die na het verkrijgen van een belang van tenminste 51% een stempel op de bedrijfsvoering wil drukken. Een nieuwe strategie, een nieuwe CFO, een nieuw managementteam. Veel moet anders.

De wereld verandert in rap tempo. Als we de veranderingen van de afgelopen vijftig jaar afzetten tegen de geschiedenis van de mensheid dan bevinden we ons in een hogesnelheidstrein. In dat opzicht kan geen ondernemer het zich veroorloven om blind en doof te zijn voor die veranderingen. Degene die het beste kan omgaan met en inspelen op die veranderingen overleeft en wint.

Oude Chinese wijsgeren hadden voor het begin van onze jaartelling al het bewustzijn dat alles altijd aan verandering onderhevig is. De Chinese

wijsheidsliteratuur bevat onder andere de I Tjing. De I Tjing is het Boek der Verandering. Het bevat 64 hoofdstukken, hexagrammen genoemd, die symbool staan en beschrijven in welke fase een mensenleven zich kan bevinden. Alles kent een opkomst, een hoogtepunt, een neergang en een dieptepunt. En die cyclus herhaalt zich meermaals gedurende een bestaan. Dat geldt ook voor het bestaan van een bedrijf. De I Tjing kent dan ook meerdere bewerkingen voor het bedrijfsleven.

Een ander boek uit de Chinese wijsheidsliteratuur is de Dao De Jing. Dat boek behandelt in 81 verzen juist het Onveranderlijke. Dat wat altijd hetzelfde blijft. Naar mijn mening mag er bij het ondernemen naast aandacht voor verandering meer oog zijn voor het Onveranderlijke, hetgeen dat er altijd is en waar alles uit voortvloeit. Noem het de essentie van u als ondernemer en uw onderneming. Dat daaruit soms een neergang en een dieptepunt voortvloeit is inherent aan het leven en het ondernemerschap. Veranderen is goed, maar forceren tegen de onderstroom van het onveranderlijke in brengt niets goeds. Blijf trouw aan uw essentie en de essentie van uw bedrijf.

Guido de Wit (51) is getrouwd met Sabine en samen hebben ze twee kinderen: Antonie (19) en Rosalie (15). Guido is eigenaar van DE WIT ADVOCATEN te Alkmaar en is topspecialist in het Ondernemingsrecht en Insolventierecht. Hij adviseert veel familiebedrijven. Daarnaast begeleidt Guido onder zijn eigen label INDEPENDENT BUSINESS GUIDE ondernemers met vraagstukken op het grensvlak van persoonlijke ontwikkeling en ondernemerschap. www.dewitadvocaten.nl | www.bakenindeboardroom.nl

63
Column Guido de Wit

'Bedrijven beter maken door strategie, creatie en techniek'

Of het nu gaat om een nieuwe website, campagne of een salesbrochure, bij Unframed kijken ze altijd eerst naar de vraag achter de vraag. Want een bedrijf beter maken, begint bij het juiste vraagstuk.

“Meer dan eens bestaat er een behoefte om het fundament van een bedrijf een opfrisbeurt te geven of te veranderen,” aldus Daniël van Hoolwerff, mede-eigenaar en strateeg bij Unframed.

“Stel je voor”, zegt Daniël, “door een overname, fusie, wijziging van management en een altijd bewegende markt en wereld, kun je niet meer scherp benoemen waar je bedrijf voor staat. Het frustreert dat er binnen de organisatie verschillende ideeën over ontstaan. En precies dat waar het bedrijf eigenlijk altijd goed in is geweest, lijkt uit het oog verloren. Die onduidelijkheid zorgt voor onrust en uiteindelijk voor een minder goed functionerend bedrijf.

Dit komt vaker voor dan je denkt, maar wordt niet altijd bewust ervaren. Het speelt vaak onder de oppervlakte, waarbij het management de oorzaak van de issues bijvoorbeeld zoekt in ‘betere marketing’. In die situaties gaan wij terug naar de kern en maken we die zichtbaar, zowel voor medewerkers als voor de markt. Met liefde bijten wij ons vast in dit soort strategische vraagstukken.” “Klopt, want bedrijven die daarmee worstelen kunnen we extra goed helpen”, valt Robert Groot, sales director en mede-eigenaar, Daniël bij. “Van buitenaf en met onze expertise valt dit soort pijnpunten ons snel en makkelijk op. We zijn blij als bedrijven ervoor openstaan om ons daarbij te laten helpen, omdat we het ze gunnen om het succes te behalen dat zij in potentie met zich meedragen.”

The new King

Een voorbeeld van wat Unframed kan betekenen, is de case van King, een bedrijf met een facilitairen medisch assortiment van meer dan 30.000 producten voor de zorg, het onderwijs, de overheid en de zakelijke markt. Daniël: “Omdat er geen eenduidigheid was, kregen wij in 2021 het verzoek van de managing director van King om een beeld te schetsen van de organisatie. We begonnen met eenvoudige gespreksrondes met mensen uit verschillende lagen van het bedrijf. Van logistiek tot verkoop en van marketing tot de receptioniste. Wat bleek: door een fusie en veranderingen in het management in het verleden, was op alle niveaus het vertrouwen beschadigd en wist niemand meer waar het bedrijf nu echt voor stond.

Vervolgens stond de organisatie voor een keuze: duidelijkheid scheppen over wat er is of afscheid nemen en vanuit een nieuwe vorm verder gaan. Bij King kozen we samen met de klant voor vernieuwing. In de vervolgstappen keken we samen met de medewerkers en de klanten van King naar waar de organisatie sterk in is, ontwikkelden we een positionering die daarbij aansloot en creëerden we vervolgens een nieuwe merkidentiteit. We namen zelfs afscheid

64

van het logo en introduceerden het nieuwe en verhelderende King op de markt. Omdat iedere medewerker gehoord en betrokken was bij dit proces, stond en staat men er volledig achter. De nieuwe inslag gaf vertrouwen, zowel binnen het bedrijf als bij klanten.”

Gepaste trots

Robert: "Verbetering kan vanuit verschillende invalshoeken worden benaderd, afhankelijk van de diepte en omvang van het probleem en de uitgangspositie van het bedrijf. Soms (her) positioneren we (terug naar waar een organisatie altijd goed in is geweest), creëren we passende branding, ontwikkelen we ijzersterke creatieve campagnes of digitaliseren we complete businessmodellen. Het is maar net wat nodig is om het bedrijf weer in de goede richting te bewegen. Dat begint en eindigt eigenlijk altijd bij de mensen

die er werken. Want zij kennen het bedrijf, moeten er uiteindelijk in geloven en het doen.

Tijdens strategische processen leren wij bedrijven, hun aanbod en branche heel goed kennen en zij ons ook. Er ontstaat een solide basis voor een langdurig partnerschap, waarbij wij ook creatief en technisch ondersteunen en gepast trots zijn op de door onze klant behaalde mijlpalen en resultaten.

Als we na een jaar of twee samen terugblikken, kunnen zij zich vaak al niet meer voorstellen hoe ze er voorheen uitzagen en hoe ze toen nog werkten. Dat lijkt voor hen een eeuwigheid geleden. Die transformaties, daar doen we het voor."

UNFRAMED

Samsonweg 132

1521 RM Wormerveer

088 - 22 00 300

hallo@unframed.nl

www.unframed.nl

65
TEKST Mascha verwoordt | FOTO Michel ter Wolbeek
Robert Groot (l) en Daniël van Hoolwerff

Of het nou op twee of vier wielen is

'Iedereen voelt de liefde voor BMW'

Op het terrein van BMW Dusseldorp Alkmaar op de Koraalstraat vind je, best uniek in Nederland, alles waarvan je BMW-hart sneller gaat kloppen. Bij de vestigingen van BMW, BMW Motorrad en MINI delen ze de liefde en passie voor alles wat rijden fantastisch maakt. Vestigingsdirecteur Dave da Silva Curiël en Head of Motorrad Klaas van den Elst vertellen over de overkomsten en de verschillen van liefhebbers van luxe.

Dusseldorp is inmiddels een bekend begrip in de regio, als het om BMW-rijden gaat. Dave vertelt: “Het is goed om te merken dat we met onze drie ondernemingen op één terrein hele mooie kruisbestuivingen kunnen realiseren. Hoewel onze merken op het eerste gezicht los van elkaar lijken te staan, blijken de klanten ervan toch meer overeenkomsten te hebben dan gedacht. Elementen als een behoefte aan persoonlijke service, een onderscheidende beleving en een warm contact blijken voor alle rijders, of dat nou op twee of vier wielen is, een belangrijke factoren, waar we met ons hele team graag invulling aan geven.”

De klant verandert na 30 meter

Klaas is sinds vijf jaar verantwoordelijk voor het reilen en zeilen binnen de motorendivisie

van Dusseldorp. “Een motor is de invulling van een lifestyle, een auto is een zakelijk gebruiksvoorwerp”, vat hij het verschil in de klanten van de verschillende bedrijven kort samen. “Motorrijders zijn ‘born to be wild’ en autorijders zoeken een functioneel, zakelijk vervoersmiddel met een luxe uitstraling. Als dezelfde mens bij ons zakelijk een auto komt bekijken en vervolgens 30 meter verder een proefrit op een motor maakt, is hij of zij een heel andere klant. ‘Mijnheer of mevrouw Jansen’ zijn ineens ‘Piet’ of ‘Marie’ en drinken koffie uit een kartonnen bekertje in plaats van een kopje, als je begrijpt wat ik bedoel.

Wat onze klanten gemeen hebben is dat ze gaan voor de techniek van BMW en de premium beleving, en daarin veeleisend zijn. Onze merken zijn premium en vragen best een behoorlijke investering, dan mag je dus ook premium verwachten, daar doen we altijd ons best voor.”

Medewerkers maken het verschil

“Net zoals de klanten binnen de verschillende takken anders zijn, zijn onze medewerkers dat ook. Het is heel waardevol om te zien dat we dagelijks van elkaar leren”, vertelt Dave. “Onze verkoopadviseurs van auto’s leren veel van de ontspannen beleving die de collega’s van de motortak aanbieden. En omgekeerd sijpelt de discipline van de autotak door naar de adviseurs van de motoren. Het zullen dan misschien altijd wel

66

twee verschillende werelden blijven, we zoeken altijd naar verbinding met elkaar. Wat onze adviseurs allemaal heel goed kunnen is de klant het vertrouwen geven dat er naar ze geluisterd wordt en dat er heel goed gevoeld wordt wat de wensen zijn. En daar invulling aan geven, op de best mogelijke manier. Daar wordt namelijk iedereen blij van.”

Verandering is noodzakelijk en fun!

Klaas gaat verder: “Waar je in de autobranche al niet eens meer kunt bedenken dat er een tijd was dat er geen elektrische modellen waren, heeft de motorindustrie die ontwikkeling lang aan zich voorbij laten gaan. Ik vind het heel gaaf dat we bij BMW met onze elektrische (Motor) scooter, de BMW CE 02 en de CE 04, aan die behoefte voldoen. Met de CE 02 introduceren we een next level vervoermiddel bij voornamelijk jongeren vanaf

16 jaar, Binnen het segment is deze full electric scooter echt onderscheidend, het is een ideale city bike.”

“In de autobranche is die kentering naar plug-in hybride en full electric natuurlijk al veel langer aan de gang”, vult Dave aan. “Er zullen altijd nieuwe modellen en zelfs nieuwe merken komen, maar bij BMW gaan we altijd uit van onze eigen kracht. We zijn een sterk merk met een trouwe klantenkring. Ik durf te zeggen dat als je eenmaal besmet bent met het BMW-virus, in de auto of op de motor, je daar niet zo makkelijk van afkomt!”

DUSSELDORP ALKMAAR

Koraalstraat 3-5

1812 RK Alkmaar

072 - 561 78 44

alkmaar@dusseldorpbmw.nl

www.dusseldorpbmw.nl

67
TEKST My happy writings | FOTO'S Richard Rood
Klaas van den Elst (l) en Dave da Silva Curiël

Pure Lease Alkmaar heeft duidelijke missie

'We

zijn er voor ondernemers die vooruit willen!'

Als je onderneming groeit, ben je vaak druk met de waan van alledag. Maar als je even op ‘pauze’ drukt en kritisch naar je bedrijf kijkt, is veranderen vaak de meest logische en bewuste volgende stap. Dat resulteerde bij Pure Lease uit Alkmaar in een gloednieuwe huisstijl. Commercieel directeur Mark Slotemaker vertelt hoe zoiets in de hele organisatie doorwerkt.

“Het is goed om jezelf en je corporate identity af en toe eens tegen het licht te houden. We zijn er voor ondernemers die vooruit willen, zowel letterlijk als figuurlijk. Dat willen wij zelf ook, en het werd hoog tijd dat we die verandering ook lieten zien. Onze gloednieuwe huisstijl weerspiegelt onze groei als bedrijf en onze geheel vernieuwde en frisse website zorgt voor een veel betere online-ervaring.“

Modern en vriendelijk

“De kleuren en de typografie van onze nieuwe huisstijl zijn modern en vriendelijk. Er is gekozen voor het gebruik van verschillende tinten groen, dat symbool staat voor vernieuwing, groei, nieuw leven en het milieu. Allerlei associaties die erg toepasselijk zijn. Daarnaast kozen we voor ronde, toegankelijke vormen. Al deze elementen creëren een samenhangend geheel dat past bij de identiteit van Pure Lease. Kijk, een auto leasen kun je overal, maar onze persoonlijke benadering maakt volgens ons écht het verschil. Het nieuwe logo symboliseert wat we doen en waar we voor staan; mobiliteitsoplossingen leveren aan ondernemers die bijdragen om hun doel te bereiken. De klant bepaalt de koers en wij verzorgen eindeloze onbezorgde kilometers. Wij zijn er voor ondernemers die vooruit willen. Daarom staan er op de site niet alleen geweldige lease deals en voorraadaanbiedingen, maar ook relevante inhoud

voor iedereen met een zakelijke leaseauto. Van inspirerende blogs tot gedetailleerde informatie over de diensten van Pure Lease.”

Ook persoonlijke verandering

“Een mooie persoonlijke verandering die wellicht interessant is om te melden, is dat Jack Ros en ik in 2023 mede-eigenaar van Pure Lease zijn geworden. Onze business is toch people’s business, die draait om vertrouwen. Deze stap is een bevestiging hiervan en straalt stabiliteit en continuïteit uit naar onze relaties!”

PURE LEASE

Robbenkoog 6 | 1822 BB Alkmaar

072 - 567 13 36 | info@purelease.nl

Purelease.nl

TEKST My happy writings | FOTO Richard Rood
68
Mark Slotemaker, Nick van der Oord en Sander van Rijnsoever

Van jagen naar aantrekken

Met de komst van social media kwam er een gigantische verandering tot stand in de wereld van publieke zichtbaarheid. Mensen komen niet meer zomaar af op een open dag of een advertentie. Ze willen eerst iets digitaal van je kunnen snacken om te kijken of jij iets hebt wat ze mogelijk kan bekoren.

Men wordt niet meer lid van de sportschool die het dichts bij huis is, maar zoekt een sportschool (of ander bedrijf) die ze aanspreekt, matcht op hun kernwaarden en wat ook een beetje lekker smoelt op social. Ze doen hun huiswerk.

Als ondernemer kan je deze verandering zien als een mooie kans. Je kunt jezelf veel uitgebreider in beeld brengen dan op één enkele advertentie. Je kunt op meerdere vlakken contact leggen met je doelgroep en de gewenste context geven bij datgene wat je doet en drijft.

Maar wat nou als daar jou kracht helemaal niet ligt. Dan is deze ontwikkeling een bittere pil. En wat doe je als de wereld om je heen veranderd? Dan voel je de druk om mee te gaan. En te gaan doen wat iedereen om je heen doet.

Steeds vaker spreek ik ondernemers die zeggen ‘ik wil gewoon weer mensen helpen in plaats van bezig zijn met alle randzaken’. Stapje voor stapje zijn ze verder afgedreven van hun authenticiteit. Ze zeggen de dingen die hun succesvolle concullega’s zeggen en hebben de zelfde marketing strategieën die velen nu toepassen.

De afgelopen jaren zag je online branches veranderen van unieke ondernemers, naar eenheidsworsten met de zelfde missie en visie. Waarom werkt het bij hem nou wel en bij mij niet? Is dan de vraag. Het antwoord is simpel: omdat het niet reflecteert wie jij als ondernemer bent. En jouw ideale klant voelt dat op een dieper en intuïtief level direct aan. Als een hond die angst ruikt.

Kies schaamteloos je eigen pad en jouw business wordt een magneet

Gek is deze ontwikkeling allerminst, online zichtbaarheid is een relatief nieuwe tak van sport waar velen van ons niet mee zijn opgegroeid. Trial and error is een zeer leerzame, doch tijdrovende methode om te ontdekken wat de juiste weg is voor jouw bedrijf.

Als je schaamteloos je eigen pad kiest, wordt jouw business een magneet. En als je dát nou deelt met de wereld, ga je er genadeloos uitspringen.

69
Sam is getrouwd met Cees en wonen met hun twee zonen in Langedijk. Samen zijn ze eigenaar van De Geus Sport, Common Heroes PT en Brunchbar VIER. Column Sam de Geus
'Ondernemen is pionieren en risico's nemen!'

Bas van der Steen is ondernemer in hart en nieren

Reportage
Bas van der Steen

Ondernemen betekent vaak: pionieren. Dingen net even wat anders aanpakken dan een ander. Op de hoogte zijn van wat er speelt in je branche, maar zeker ook in de wereld. Anticiperen, focus hebben en oog hebben voor de mensen om je heen. En de bereidheid hebben om in te spelen op kansen en veranderingen. Ondernemer Bas van der Steen van het gelijknamige autobedrijf uit Heiloo vertelt hoe hij dat doet.

“Ik doe iets wat ik altijd heb gewild. Als sinds ik een kleine jongen was, wist ik dat ik ‘ondernemer’ wilde worden. Dat ik in het autobedrijf van mijn vader Maarten en oom Joop van der Steen in 2020 medeaandeelhouder ben geworden en sinds twee jaar zelf aan het roer sta, is een grote wens die uitgekomen is. Zij zijn van scratch begonnen en de onderneming bestaat inmiddels 37 jaar. Daar ben ik trots op, maar brengt ook verantwoordelijkheden met zich mee.

Zeker in de autobranche is het zaak om de brancheontwikkelingen bij te houden, maar ook het landelijke- en wereldnieuws. Oorlog in Oekraïne? De eerder zo gewilde dieselauto’s verliezen hun populariteit. Elektrisch rijden? Steeds minder aantrekkelijk, onder andere door de invoering van wegenbelasting in 2025. Zakelijk wagenpark? Voor bedrijfsvoertuigen geldt BPM vanaf januari 2025. Allemaal wijzigingen die buiten mijn invloed liggen, maar mijn onderneming wel meteen beïnvloeden en waar we meteen op moeten anticiperen. En dat doen we dan ook, mede door alle ontwikkelingen goed in de gaten te houden.”

Prachtige showroom en goede sfeer

“Bij Van der Steen richten we ons op jonge gebruikte auto’s, van maximaal 6 jaar en met maximaal een ton op de teller. Een aantal staat in onze prachtige showroom, die we helemaal hebben verduurzaamd. Zonnepanelen op het dak, warmtepompen en gasloos werken zijn allemaal maatregelen die we al een jaar of zes geleden hebben genomen. We werken hier met 3 collega’s, en hiernaast hebben we nog het schadebedrijf, met werkplaats, waar zo’n 10 man werken. Er heerst een goede sfeer onderling, we hebben het heel gezellig met elkaar. Regelmatig worden er uitjes georganiseerd. Dat is belangrijk vind ik, en daar ga ik ver voor. Het is hier namelijk ook hard werken, er komt elke dag veel op ons af. Zo zijn we nu druk bezig met het inventariseren van het wagenpark van onze zakelijke klanten. ‘Wat heb je

nog rijden’, vragen we, en ‘wat kunnen we nu doen?’ De ondernemer is echt een dief van zijn eigen portemonnee als hij nu geen actie onderneemt, dus daar sturen we echt op. En de personenauto’s zijn weer in prijs gedaald en makkelijker te verkrijgen, dus daar gebeurt ook veel. En zoals gezegd zit hiernaast ons eigen schadebedrijf met de werkplaats en ook voor het leasen en financieren van auto’s kun je prima bij ons terecht, we zijn een one-stop-shop voor mobiliteit.”

Volle focus

“Elke dag sta ik om 05.00 uur op. Dan start ik met een uur sporten, variërend van krachttraining tot hardlopen, waarna ik om 06.00 uur achter mijn laptop zit. Daar besteed ik een uur aan allerlei administratieve zaken en mails, en om 07.00 uur ben ik klaar voor mijn ondernemende dag. Deze gewoonte geeft me volle focus op mijn ondernemerschap. Ik kan er de hele dag voor mijn klanten zijn en heb geen last van storende onderbrekingen. Sporten houdt je fit en vitaal en geeft je een heldere mindset, heel belangrijk om de druk van het ondernemerschap te managen. Die druk is er vaak letterlijk, in de vorm van een grote diversiteit aan klantvragen en -wensen die er op ons afkomen. Maar de figuurlijke druk, waar ook een groot deel van mijn motivatie uit voortkomt, is de verantwoordelijkheid die ik voel om het levenswerk van mijn vader en oom voort te zetten. Mijn vader is tot ons verdriet in augustus 2023 heel plotseling overleden en ik stel alles in het werk om hem in het bedrijf te laten voortleven. Mijn motto in ondernemen is altijd ‘angst is je slechtste raadgever’, je moet nooit bang zijn om risico’s te nemen of ervoor te gaan. Doe het gewoon! “

VAN DER STEEN

AUTOVERKOOP HEILOO B.V.

De Oude Werf 4 | 1851 PW Heiloo

072 - 532 01 60 | autoverkoop@steenauto.nl

Steenauto.nl

71 Reportage
TEKST My happy writings | FOTO Richard Rood

'Opmerkelijk dat onze aanpak nog steeds bijzonder is'

"Nederland heeft flexwerkers nodig, anders blijven we structureel handen tekortkomen." Wat Daniel Janus, mede-eigenaar van AgriPool Uitzend B.V. en Flexpeople4U B.V. in Heerhugowaard daarbij heel belangrijk vindt, is dat je die handen niet los kunt zien van de mensen. "Onze flexwerkers hebben kwaliteiten, vragen, behoeften en dromen. Met de juiste zorg, benadering en op een passende plek kunnen zij zich ontwikkelen tot topmedewerkers."

72

"Voor allerlei sectoren kunnen wij snel, voldoende, geschikt en gemotiveerd personeel organiseren. We investeren in uitgebreide selectieprocedures, zodat werknemers en werkgevers goed bij elkaar passen. En we gaan langdurige partnerschappen aan, waarbij ondernemers flexibiliteit hebben terwijl alle werkgeversrisico’s bij ons liggen. Sommige werkgevers zien onze bemiddeling als een mooie proefperiode. We staan voor goed werkgeverschap. Dat is simpel een kwestie van bedenken wat je zelf nodig zou hebben en zou willen weten als je (in het buitenland) aan het werk zou gaan. Om dat te bekrachtigen zijn we allang NEN 4400-1 gecertificeerd."

Aardige, lieve mensen

Daniel was achttien toen hij voor een korte stage in de agrarische sector voor het eerst in Nederland was. Het land, de cultuur en haar aardige en lieve mensen maakten hem enthousiast en hij kwam terug om een periode te werken. De bemiddeling en de huisvesting werd daarbij

geregeld door uitzendbureaus. Zo ontstond zijn idee voor AgriPool Uitzend B.V.: “Ik wilde mensen en bedrijven helpen om elkaar te vinden, maar dan anders; humaan. Mensen zijn geen nummer, maar klanten! Wij behandelen werknemers goed, bieden werk dat bij iemand past, geven een veilig gevoel, een goed salaris en waar nodig, prima huisvesting, of we regelen een zorgverzekering, tewerkstellingsvergunning, vervoer of een taalcursus. Dat zou niet zo bijzonder moeten zijn als het is.”

Inspirerende visie

In 2009 startte Daniel AgriPool Uitzend B.V. Hij breidde zijn netwerk uit met relaties en flexwerkers en al snel nam hij twee kantoormedewerkers in vaste dienst. In John Schuyt vond hij begin 2014 een partner om een volgende professionaliseringsen uitbreidingsslag te maken. John: “Daniel heeft een heldere en inspirerende visie op de branche die me direct aansprak en we hadden meteen een klik. We zijn beide gevoelsmensen, ongeduldige

73
Daniel Janus en John Schuyt

controlfreaks, maar ook geboren positievelingen. En onze ervaring en ondernemerskwaliteiten vullen elkaar naadloos aan. Daniel had al veel contacten gelegd en was bekend met de uitzendbranche. Ik gaf toentertijd financieel- en strategisch advies aan bedrijven en ik richt me nu ook op sales, communicatie en digitalisering. Het komt mooi uit dat ik me als oud veilingmeester bekend en verbonden voel met de agrarische sector. En ik heb interesse in verschillende culturen, ik was vanaf de start ook acht jaar betrokken bij de Zwarte- en Oosterse Markten in Beverwijk. Met mijn financiële en commerciële achtergrond maakte ik in eerste

instantie een vijf jarenplan voor Daniel. Toen dat er lag vroeg hij me het ook uit te voeren. Met duidelijke afspraken werd ik uiteindelijk medeeigenaar en ik ben er nog steeds.”

Solo, duo, trio

AgriPool Uitzend B.V. groeide snel en kreeg er in Flexpeople4U B.V. een zusje bij. Dit merk richt zich op de sectoren buiten de glastuinbouw en het veldwerk, en levert bijvoorbeeld lassers, technici, orderpickers, productiemedewerkers en (heftruck-) chauffeurs. Ook is er inmiddels Residenta B.V.,

74
Reportage

een label waaronder de huisvesting met SNFcertificering (Stichting Normering Flexwonen) voor beide uitzendorganisaties geregeld wordt. Het managementteam is sinds kort opnieuw uitgebreid met Anneloes Bakker. Met meer dan achttien jaar ervaring in managementfuncties bij

Adeco en volgens Daniel en John uit hetzelfde hout gesneden als zij, zijn ze erg enthousiast over haar komst en hebben ze er veel zin in om samen te werken aan gezonde groei met kwaliteitsbehoud. “We zijn ontzettend trots en blij met alle medewerkers in ons team. Alleen door en met hen kunnen we de standaard van kwaliteit en service behalen die we voor ogen hebben. Met Anneloes Bakker hebben we er nog een sterspeler bij.”

Controle? Graag!

Vanwege vraag en aanbod, economische- en maatschappelijke factoren en veranderende wetgeving beweegt de uitzendbranche altijd.

Daniel: “Instanties en overheden denken niet altijd mee, maar we gaan elke uitdaging verwachtingsvol aan. Ondanks bureaucratie lukt het ons bijvoorbeeld om asielzoekers aan het werk te helpen. Een groep die vaak iets hoger is opgeleid, goed Engels spreekt en ontzettend gemotiveerd is. En op dit moment lijkt het huisvestingsprobleem een belemmering voor onze groei, maar door goed zoeken lukt het nog steeds om panden te vinden. Steeds vaker komen ondernemers hiervoor ook zelf met ideeën en plannen. Wij adviseren dan graag.”

“De nieuwe wetgeving die eraan komt, gaat ons werk waarschijnlijk ook niet makkelijker maken”, vult John aan. “Of we het eens zijn met alle regels is irrelevant. Wij willen één van de eersten zijn die overal aan voldoen en controles juichen we toe. Per slot van rekening zijn de wetten bedoeld om flexwerkers beter te beschermen en daar staan wij volledig achter. Voor gezonde financiële groei en vrijheid is het noodzakelijk om mee te gaan in de vraag van de markt en om risico’s te durven nemen. Dat hebben we steeds gedaan en dat blijven we doen.”

AGRIPOOL UITZEND BV

Pannekeetweg 17

1704 PL Heerhugowaard

088 - 533 60 01

info@agri-pool.com

www.agri-pool.com

RESIDENTA B.V.

Pannekeetweg 17

1704 PL Heerhugowaard

088 - 533 60 08

info@residenta.nl

www.residenta.nl

FLEXPEOPLE4U BV

Pannekeetweg 17

1704 PL Heerhugowaard

088 – 533 6003

info@flexpeople4u.nl

www.flexpeople4u.nl

75
TEKST Mascha verwoordt | FOTO'S Richard Rood Reportage

Flynth is dé businesspartner voor het mkb

'Ons speelveld verandert continu'

Advies- en accountantsorganisatie Flynth is al bijna 100 jaar dé businesspartner voor het midden- en kleinbedrijf in Nederland. De afgelopen jaren heeft het bedrijf niet stilgezeten: in 2022 namen ze Accon avm en Astrium over én vernieuwden ze hun merkstijl. Aanpassen en veranderen past de organisatie als een jas, aldus clusterdirecteur Dennis van der Veen. “Flynth is continu in beweging, ons speelveld verandert bijna dagelijks.”

Dennis van der Veen

Verbinder in de regio

Sinds 2015 werkt Dennis bij Flynth, waarvan nu 1,5 jaar als clusterdirecteur. “Een relatie opbouwen met de klant vind ik het leukste aan mijn werk. Dat doe ik het liefst op locatie. Ik vind het belangrijk om op de hoogte te zijn van ontwikkelingen in de regio en te weten waar mijn klanten mee te maken hebben. Ik wil graag verbinden, in de breedste zin van het woord. Dat betekent soms ook dat een oplossing voor de klant bij iemand anders in mijn netwerk ligt, in plaats van bij onszelf.”

Ondernemers ontzorgen

Dennis: “Onze belangrijkste taak is ondernemers ontzorgen. Zodat zij al hun tijd en energie kunnen steken in doen waar zij goed in zijn. De wet- en regelgeving waarmee wij te maken hebben, is complex. Daar moet een ondernemer helemaal niet mee bezig zijn. Het speelveld van ondernemers - en daarmee de risico’s die zij lopen - verandert steeds sneller. Dat vraagt van ons een continue ontwikkeling van onze kennis.”

Continu in beweging

“Ons vak verandert ook op het gebied van digitalisering en nieuwe producten en diensten die op de markt komen. De afgelopen jaren hebben wij laten zien dat we in staat zijn om snel te schakelen. Kijk maar naar de coronaperiode: toen de NOW-regeling werd opgetuigd, moesten wij razendsnel onze medewerkers opleiden in compleet nieuwe regels.

Daarnaast is de manier waarop wij de arbeidsmarkt benaderen veranderd. Zo hebben we nu een campusrecruitmentafdeling, die nauw samenwerkt met opleidingsinstellingen om nieuw talent te werven. Studenten lopen tegenwoordig namelijk geen ‘meewerkstage’ meer, maar moeten een specifieke opdracht doen. Voor ons betekent dat een andere manier van begeleiden.”

Kennis en expertise delen

Dennis: “Onze vestigingen worden aangestuurd per cluster, in plaats van per locatie. Als clusterdirecteur ben ik verantwoordelijk voor Schagen, Zwaagdijk en Heerhugowaard. Ik zie graag dat collega’s hun kennis en expertise met

elkaar delen. Daarom organiseer ik regelmatig een ‘Flynth-lunch’ waarbij iedereen aanwezig is en collega’s - op een podium - vertellen over ontwikkelingen in hun vakgebied. Ik geloof echt dat verbinding en kennisdeling een organisatie succesvol maakt.”

Andere manier van werken

Sinds eind 2022 heeft Flynth een nieuwe merkstijl. Dennis: “De kantoorpanden in Heerhugowaard en Schagen zijn al helemaal verbouwd volgens dit nieuwe concept en op dit moment wordt Zwaagdijk verbouwd. Bij de nieuwe inrichting hebben we ook rekening gehouden met een andere manier van werken. Met minder werkplekken dan mensen en meer open ruimtes om elkaar te ontmoeten. Juist wanneer je elkaar op kantoor ziet, leidt dat vaak tot mooie gesprekken en kennisdeling ten gunste van de klant.”

'Wij ontzorgen en verbinden ondernemers in de regio'

Mensen meekrijgen

“Al deze veranderingen vragen natuurlijk wel wat van medewerkers, terwijl dat niet in ons DNA zit. Veranderen doen we vaak op basis van gevoel of een goed idee. Ik vind dat een interessant proces. In 2022 heb ik daarom de opleiding tot Lean Six Sigma Black Belt gevolgd, waarbij je veranderingstrajecten leert initiëren, implementeren en waarborgen. En misschien veel belangrijker: om processen en veranderingen te meten en te toetsen.

De belangrijkste manier om mensen mee te krijgen in een verandering, is door ze vanaf het begin erbij te betrekken. Toen we anders gingen werken, heb ik alle collega’s gevraagd: ‘wat wil je graag behouden en wat mag anders?’ Je moet mensen laten meebeslissen, want alleen dan houd je de weerstand laag en de veranderingsbereidheid hoog.”

FLYNTH

J. Duikerweg 15B - 17B

1703 DH Heerhugowaard

088 - 236 99 00

| info@flynth.nl

www.flynth.nl

77 Reportage
TEKST Tekstbureau MWords | FOTO Richard rood
'De

digitale verandering is ons businessmodel!'

Van banen als data-analist en Cyber Security specialist had twintig jaar geleden nog niemand gehoord. Inmiddels zijn ze niet meer weg te denken binnen bedrijven. ‘Hoe vind ik mensen die deze banen kunnen invullen?’ is voor veel ondernemers de vraag. Detacheringsbureau Breinstein heeft hier het antwoord op. Met de beste digital natives maken ze bedrijven en organisaties future-proof. Directeur Ivo Weel vertelt hoe hij en Chantal Mulder dit samen met het team doen. Accountmanager Grootzakelijk Marjolein Veltkamp van Rabobank vertelt waarom dat zo inspireert.

“Banen komen en gaan”, start Ivo. “Onder invloed van technologische en maatschappelijke ontwikkelingen zijn veel banen veranderd en zijn er beroepen bijgekomen. Dat technologische ontwikkelingen de arbeidsmarkt op zijn kop zetten, is niet nieuw. Maar het leidt wel tot een flinke mismatch in vraag en aanbod van gekwalificeerd personeel. Er worden

nu studenten opgeleid voor beroepen die over vijftien jaar ingrijpend zijn veranderd of zelfs zijn verdwenen, terwijl er in de toekomst behoefte zal zijn aan bepaalde kennis en vaardigheden waarin huidige opleidingen nog onvoldoende faciliteren. In dat gat springen wij door mensen op te leiden en te toolen, zodat ze het verschil voor de toekomst maken.”

78
Marjolein Veltkamp en Ivo Weel

Breinstein zorgt voor talentvolle digital natives

Verschillende traineeships op basis van verandering

“Dat toolen doen we met hoogopgeleide talenten die bachelor of master zijn opgeleid. Zij dichten de kloof met de generaties die nu binnen organisaties werkzaam zijn en die zich bepaalde zaken wel -vaak moeizamer- eigen hebben gemaakt, maar nog wat kennis missen. We combineren de driehoek ‘technologie, proces en mens’ om veranderingstrajecten zo goed mogelijk vorm te geven. Alle informatie om ons heen willen we opslaan, delen en gebruiken. Niet alleen het systeem moet goed werken, medewerkers moeten ook snappen hoe ze er mee om moeten gaan. Dit gaat vaak gepaard met verandering en dus moet er weerstand worden weggenomen en draagvlak gecreëerd, waarvan het belang niet meteen door iedereen gezien wordt. Daarom besteden we in alle trainingen aandacht aan soft skills. Ons tweede traineeship is Data Analytics. Er wordt vaak gezegd dat data ‘het nieuwe goud’ is. Je neemt besluiten niet langer op basis van ‘onderbuikgevoel’ maar op basis van feiten. Data zorgt ervoor dat we effectiever, efficiënter én kostenbesparender kunnen werken, maar dat kan niet morgen. De basis moet goed staan, dat wil men vanuit alle enthousiasme nog wel eens vergeten.

In 2018 werd de wetgeving op het gebied van de AVG/GDPR herzien en vandaag de dag is privacywetgeving en security in de breedste zin van het woord een uitdaging voor organisaties. Er komen nog enkele grote Europese wetten op ons af, dus daar kunnen onze mensen een prima toevoeging zijn. Als laatste verandering komt de hele verduurzamingsopgave op ons af. Daar is ons nieuwste traineeship Duurzaamheid & Innovatie op gebaseerd. We voldoen met onze mensen aan een grote vraag uit zowel de non-profit als de profitsector, iedere branche krijgt tenslotte met die veranderingen te maken.”

Het goede voorbeeld

“Wat ik zo goed vind”, vertelt Marjolein,” is dat Breinstein goed snapt waar ondernemers behoefte aan hebben. Toen ik nadacht over een relatie die ik goed in het thema van deze INTO Business vond passen, schoten ze meteen door mijn hoofd, want verandering is hun businessmodel. Ik kijk als accountmanager bij heel veel ondernemingen in de keuken en het boeit me om te zien hoe ondernemers verschillend omgaan met veranderingen. We zien binnen de bank dat een groot aanpassingsvermogen essentieel is voor de toekomstbestendigheid van een onderneming. Ondernemers die ‘makkelijk’ innoveren en inspelen op nieuwe trends zijn succesvoller. Voor ons als bank is dat daarom een belangrijk criterium. Of het nu gaat om nieuwe weten regelgeving, digitalisering of een veranderde vraag van klanten, je moet altijd kunnen anticiperen op een veranderende markt. De noodzaak is er dus altijd! En hoe je je op verandering voorbereidt is een keuze. De manier waarop Breinstein inzet op dat verandervermogen en daar mensen voor opleidt, vind ik echt fantastisch om te zien. Want met de juiste mensen maak je het verschil.”

Raad van Inspiratie

Ivo: “Veranderen vergt, binnen bepaalde kaders, continue aanpassingsvermogen. Dat geldt ook voor onze interne organisatie. Voor onze collega’s is het hier vaak hun eerste baan en maken ze lifechanging events mee, dus daar zit nog een grote leercurve. Het kost ons veel energie, tijd en moeite, maar als we het goed doen, krijgen we er ook enorm veel voor terug. We hebben van elke klas van ons traineeship een vertegenwoordiger in onze ‘Raad van Inspiratie’. Regelmatig bespreken we vaste topics met hen en vragen we ze ook om input. We doen niet met alles wat, maar als iets echt gefundeerd anders of beter kan natuurlijk wel. Al was het alleen maar om onze dienstverlening en organisatie altijd up-to- date te houden!”

BREINSTEIN ALKMAAR

Comeniusstraat 8 | 1817 MS Alkmaar

Breinstein.nl

RABOBANK ALKMAAR

Robonsbosweg 5 | 1816 MK Alkmaar

Rabobank.nl

79 Reportage
TEKST My happy writings | FOTO'S doorNorbert

Veel mensen dragen de natuur een warm hart toe en willen hiervoor in actie komen. De focus ligt vaak op verduurzaming, maar lokale ecosystemen en biodiversiteit worden daarbij vaak over het hoofd gezien. Richard Witte, eigenaar van Bureau Endemica BV, benadrukt dat gebrek aan besef hieraan ten grondslag ligt. “Op school leren we niet over het brede scala aan ecosysteemdiensten die de natuur ons biedt dat de natuur intrinsieke waarde heeft en onze bescherming verdient.”

Tijd voor biodiversiteit

Bureau Endemica bestaat dit jaar 10 jaar. Het bedrijf doet onderzoek naar en adviseert over ecologie met als doel de Noord-Hollandse natuur te beschermen, zowel in natuurgebieden als in stedelijk gebied. Richard: “Opvallend is dat het verlies aan biodiversiteit juist in Nederland zo groot is. In 120 jaar tijd is 85 procent van onze inheemse planten- en diersoorten verloren gegaan. Dit is ver boven het Europese gemiddelde van 60 procent. Dat vormt in onze optiek een groot en onderbelicht probleem en de biodiversiteit moet dan ook hersteld worden. Tot op heden worden plagen als die van de eikenprocessierups, de achteruitgang van de kwaliteit van ons voedsel en virusuitbraken niet gekoppeld aan een gebrek aan biodiversiteit, terwijl stormen en extreme waterstanden wel aan klimaatverandering worden toegeschreven.”

Het verlies van genetische diversiteit vermindert de veerkracht van populaties en hun vermogen om te overleven in het licht van ziekten, klimaatverandering en andere bedreigingen. “De negatieve effecten van de aantasting van onze ecosystemen komen vaak niet tot uiting in ons dagelijks leven, mede doordat ze kunstmatig worden onderdrukt. Denk aan het gebruik

van pesticiden, het handmatig bestuiven van fruitbomen of zelfs het overwegen van het gebruik van minidrones ter vervanging van bijen. Dit is slechts symptoombestrijding, wat op lange termijn niet voldoende zal zijn. We moeten herstel van de biodiversiteit tot een prioriteit maken.”

Simpele oplossingen

“De mens is de enige soort met de macht om de natuur af te breken of te laten floreren”, haakt projectleider Djoeah Schiebel in. “Gelukkig is er veel wat we kunnen doen om het tij te keren. Vaak zijn dit eenvoudige handelingen die weinig kosten, maar cruciaal zijn voor inheemse soorten om te kunnen foerageren, voortplanten en verplaatsen. Bovendien bevorderen deze acties ook de menselijke kwaliteit van leven. Geveltuintjes, gevelbeplanting, groene daken, bruine daken en wadi’s bijvoorbeeld, versterken biodiversiteit, verminderen wateroverlast, voorkomen hittestress en maken onze leefomgeving prettiger.”

Zij vervolgt: “Over het algemeen zijn onze klanten aangenaam verrast door de kosteneffectiviteit en minimale verstoring van onze adviezen. Ze zien ook het rendement van de interventies, zowel

80

financieel als op andere vlakken. Een huis met zicht op groen bijvoorbeeld kan voor zo’n 5 tot 10% meer worden verkocht.“ “Ja,” beaamt Richard, “we kunnen veel meer mensen motiveren door de economische winst zichtbaar te maken en door aan te tonen wat de natuur financieel oplevert.

Zeker als we die winst vergelijken met de prijs die we betalen als we niets doen. Uiteindelijk zal de samenleving te maken krijgen met hoge zorgkosten en kosten voor het bestrijden van plagen, als we nu niet veranderen.”

Verduurzamen én beschermen

Bureau Endemica wordt veel ingeschakeld voor projecten waarbij een omgevingsvergunning vereist is, zoals bij plannen voor een nieuwbouwwijk of duurzaamheidsmaatregelen. Richard: “In woningen kan een wereld van (beschermd) leven zitten, denk aan zwaluwen en vleermuizen. Je kunt prima isoleren zonder ze hun plek voorgoed te ontnemen als je maar weet wat je moet doen én wanneer. Bijvoorbeeld, een nestkast voor gierzwaluwen moet je aan de oostgevel ophangen, anders is de temperatuur niet optimaal en wordt het niet bewoond.”

Particulieren zien vaak op tegen de investering in ecologisch onderzoek en advies. Gelukkig slaan gemeenten en bedrijvenverenigingen steeds vaker de handen ineen om grotere gebieden in kaart te brengen. Richard: “Hierdoor is er veel werk, maar tegelijkertijd vormt het tekort aan ecologen een grote uitdaging.”

Gouden tip

Djoeah heeft nog een gouden tip voor projectontwikkelaars en ondernemers met plannen voor (verduurzamings-)bouwwerkzaamheden: “Schakel ons op tijd in. Voor kwalitatief ecologisch onderzoek dat voldoet aan de protocollen, zoals bijvoorbeeld een omgevingsvergunning, is tijd nodig. Ook kan het uitvoeren van maatregelen tijd kosten. Wie ons aan de start van een project inschakelt, blijft op schema en plukt de vruchten van een aantrekkelijker en waardevoller project.”

BUREAU ENDEMICA BV

Havinghastraat 66 L | 1817 DA Alkmaar

072 – 234 00 66 | bureau@endemica.nl

www.endemica.nl

81 TEKST
verwoordt | FOTO'S
Mascha
Richard
Rood
Djoeah Schiebel en Richard Witte
Reportage

Thema Zomer 2024

De maakindustrie Let's make things better

Thema Herfst 2024

Ondernemen is topsport Mentaal, fysiek, financieel

Thema Winter 2024

Een sterk merk Wat is je identiteit?

Thema Lente 2025

Groeien moet!

UITGEVERIJ

ADRES

E-MAIL

TELFOON

INTERNETADRES

UITGEVER

REDACTIE COÖRDINATIE COLUMNISTEN

FOTOGRAFIE

VORMGEVING VERKOOP

VERKOOP BINNENDIENST

DRUK

ADRESWIJZIGINGEN

INTO business Magazine B.V.

A. van Leeuwenhoekweg 36-A5 2408 AN Alphen aan den Rijn jorn@intobusiness.nu dennis@intobusiness.nu

0172 - 51 52 00

www.intobusiness.nu

Jorn Janmaat en Dennis Captein

Judith Truijens (My happy writings), Dennis Captein, Yara Beij, Mascha verwoordt, Esther Daniëls, Miriam van Wijnen en Mireille Wijnker (Tekstbureau MWords)

Trudy van Heijningen

Tom Hes, Pieter Haverkamp, Sam de Geus, Rudy Schipper, Guido de Wit, Nikki Talman en André Kuipers

De Beeldredacteur.nl/Michel ter Wolbeek, Tycho Müller, Julia Captein, Myrte Photography, Richard Rood en Nico Kroon Sevenwords, Erik Straver Jorn Janmaat (06-13282829) of mail via jorn@intobusiness.nu

Trudy van Heijningen

Veldhuis Media, Meppel Adreswijzigingen kunnen doorgegeven worden via info@intobusiness.nu

INTO business Alkmaar

INTO business Alkmaar verschijnt 4x per jaar en wordt gratis verspreid bij alle bedrijven en instellingen binnen Alkmaar, Castricum, Heiloo, Bergen, Langedijk, Heerhugowaard, Noord-Scharwoude, Zuid-Scharwoude, Obdam en Limmen.

Heerhugowaard

Andere INTO business regio's

Alphen Amstelland De Venen

Duin- en Bollenstreek

Gouda

Haarlem en IJmond

Haarlemmermeer-Schiphol

Leiden

Westfriesland

Zaanstreek

Zoetermeer

Dit magazine wordt via een gratis abonnement verzonden aan ondernemers in het MKB, bestuurders van organisaties en (eind-)beslissers bij gemeenten in het verspreidingsgebied. Wilt u ook het magazine ontvangen of liever niet meer? Mail ons op info@intobusiness.nu en uw aan- of afmelding wordt verwerkt. Wilt u weten welke gegevens wij van u bewaren in onze administratie? Op onze website www.intobusiness.nu leest u onder ‘over ons’ onze privacyverklaring.

COPYRIGHT | Niets uit deze uitgave mag worden gereproduceerd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, film of op welke andere wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever-directie. INTO business Magazine BV is niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden in deze uitgave en niet verantwoordelijk voor handelingen van derden welke mogelijkerwijs voortvloeien uit het lezen van deze uitgave. INTO business laat haar magazines drukken op FSC-papier. Dat wordt gewonnen uit verantwoord bosbeheer. De inkt is uitsluitend op basis van plantaardige olie, waardoor het drukwerk zonder schadelijke stoffen tot stand komt. De drukpersen draaien volledig op groene stroom. De magazines worden hierna met biobased sealfolie verpakt. Deze folie, gemaakt van suikerriet, is 100% recyclebaar.

Colofon
Schiphol
Haarlem en IJmond Amstelland De Venen Duin- en Bollenstreek Leiden Alphen Gouda Zoetermeer Alkmaar Westfriesland
Haarlemmermeer-
Zaanstreek
Castricum
Uitgeest
Bergen
Heiloo
Alkmaar Langedijk

Ondernemer, wees realistisch

én flexibel

Het Kodakmoment. Het is iets dat je als bedrijf koste wat het kost wilt voorkomen. Steven Sasson, een jonge kerel die werkzaam was bij Kodak, vond halverwege de jaren zeventig de eerste digitale camera ter wereld uit. De marketingafdeling was niet geïnteresseerd, bang voor de ondergang van hun cash cow: het filmrolletje.

Niet dat Kodak er niets aan verdiende. Andere merken die de technologie gebruikten, betaalden daar flink voor aan Kodak, die de patenthouder was. Maar toen het patent afliep en Kodak ook zelf digitale camera’s op de markt wilde brengen, was het te laat. De concurrentie lag te ver voor en het gebrek aan visie brak Kodak 124 jaar na oprichting op.

Het Kodakmoment is iets waar je als ondernemer van gruwt. Maar niemand heeft een glazen bol. Ook binnen de ruimtevaart niet, mijn sector waar een toekomstgerichte blik vanzelfsprekend lijkt, omdat er decennia vooruit moet worden gewerkt. Wat nu in de ruimte vliegt, lag soms decennia terug op de tekentafel.

Ook bij ons kan een compleet ruimtevaartprogramma ontsporen, omdat ontwikkelingen verkeerd worden ingeschat. NASA investeert al jarenlang miljarden dollars in de SLS, de ‘koning onder de raketten’, want de meest krachtige ooit gebouwd. Bedoeld om mensen terug te brengen naar de maan, en verder. De precieze productiekosten houdt NASA niet bij en het

agentschap plant minstens tien lanceringen. Maar of er straks met deze raket gevlogen gaat worden, is zeer de vraag. Want Elon Musk’s SpaceX heeft de Starship in ontwikkeling, een raket die nóg zwaarder is en bovendien recyclebaar. En daar kan geen SLS tegenop. De praktijk achterhaalt de theorie.

Het Kodakmoment is iets waar je als ondernemer van gruwt

Niemand die weet wat de toekomst brengt. Wat we wél weten, is dat niets blijft zoals het is en dat betekent dat je als ondernemer realistisch én flexibel moet zijn. Want voor je het weet, wringt een organisatie zich in bochten en dat komt de aerodynamica van geen enkele onderneming ten goede.

André Kuipers (1958) is arts, astronaut en spreker. Hij is de eerste Nederlander met twee ruimtemissies op zijn naam. In totaal bracht André 204 dagen door in het internationale ruimtestation ISS. Als ‘ambassadeur van de aarde’ inspireert hij jong en oud voor technologie en innovatie, wetenschap en duurzaamheid.

83
WERKEN MEE
INNOVATIE IN DE VASTGOEDMARKT VAN NOORD-HOLLAND Keesomstraat 6A | 1821 BS Alkmaar | Telefoon: 072 - 515 65 64 | bog@bregman.nl | www.bregmanbedrijfsmakelaardij.nl
WIJ
AAN

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.