Page 1

DECEMBER 2011

Zakenmagazine voor Zoetermeer, Benthuizen, Bleiswijk, Bergschenhoek, Berkel en Rodenrijs, Pijnacker-Nootdorp

Scholte Verhuis Groep:

En de machtigste van ZOETERMEER anno 2011 is…

Markeur: betrouwbare businesspartner

“Maatwerk is bij ons standaard” K&M laat cijfers leven

Benschop: van winkel naar service

Twee jaar Koetjes & Kalfjes


a

b

c

d

Welk etiketje hoort gevoelsmatig het meest bij een banaan?

a Merkch risma Iedereen die direct aan etiketje c moet denken, begrijpt waar MerkCharisma zo ongeveer over gaat. Meteen komt dan ook de vraag: “Kan zoiets ook met mijn merk?” Het antwoord is ja. Niet dat uw merk overmorgen op 380 miljoen fruitschalen ligt. Maar werkend via de MerkCharisma-methode ontwikkelt uw merk gaandeweg wel veel meer zeggingskracht. Zo’n claim moet onderbouwd worden. Het liefst met een kennismakingssessie gewijd aan uw merk. Doen? Bel 071 5230791.

Filmpje zien? Scan mij!


- advertentie -

I am Giulietta. If you are going to talk about me

TEST ME.

ALFA ROMEO GIULIETTA TCT: MAXIMAAL VERMOGEN. RAZENDSNEL SCHAKELEN. MINDER VERBRUIK. 170 PK (125 KW) EN 20% BIJTELLING U rijdt al een Giulietta vanaf € 23.950,- en een Giulietta TCT vanaf € 28.850,-.

Preuninger bv

WITHOUT HEART WE WOULD BE MERE MACHINES

Voor de aanschaf van uw Alfa Romeo, bent u van harte welkom op de Laan van Waalhaven 417, Den Haag (Ypenburg). Tel.: 070-307 39 50. Voor onderhoud en service kunt u ook terecht bij onze vestigingen in Delft en Zoetermeer. Kijk voor meer info op www.preuninger.nl Gemiddeld brandstofverbruik: 5,2 L/100 km (19 km/L). CO -emissie: 121 g/km.

20% BIJTELLING A 2 Prijs incl. BTW/BPM en excl. kosten rijklaar maken. Prijswijzigingen en zetfouten voorbehouden. Afgebeeld model kan afwijken van standaarduitvoering.

Efficiënt papierloos vergaderen met iPad

SMS

'DEMO' naar

1008 Maak iedere week* kans op

ÉÉN JAAR GRATIS JEFF MEETINGS** (twv €1450,-) Bespaar 50% op print- en vergaderkosten Eenvoudig vergaderingen plannen Altijd alle documenten beschikbaar Product "Het Nieuwe Werken 2012!"

Vraag via GRATIS SMS een vrijblijvende demonstratie aan en maak kans op GRATIS JEFF MEETINGS pakketten. *) actie loopt van 9 december 2011 t/m 17 februari 2012 **) JEFF MEETINGS vergader pakket Light

Meer weten? Kijk op jeffmeetings.nl/intobusiness @JEFFMEETINGS

FACEBOOK.COM/JEFFMEETINGS


VOORWOORD EN INHOUDSOPGAVE

PAGINA SCHOLTE VERHUIS GROEP

PAGINA MARKEUR

PAGINA 4MKB

08

16

PAGINA RIJNEVELD MEDIA

27

PAGINA MARCO VAN NOORT

PAGINA EDO HAAN

PAGINA K&M ACCOUNTANTS

46

ZOETERMEER INTOBUSINESS 04

28

PAGINA DRANKENGROOTHANDEL BOONEKAMP

PAGINA ALL CLASS CATERING

PAGINA BENSCHOP

14

En de machtigste van Zoetermeer anno 2011 is...

19

PAGINA WORREL & JETTEN

34

12

PAGINA RABOBANK

39

48

31

PAGINA VAN OEVEREN

40

PAGINA ZORG EN ZEKERHEID LEIDEN

52


THEMA: FINANCE ACTUEEL

Ondernemende Actualiteiten

6

Top 50 der Zoetermeerse Machtigen

20

Najaarsborrel Worrell & Jetten

28

De Kracht van de Ondernemer

31

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball COLUMNS

REPORTAGES

11

Chris Vermeulen

26

Martine Schwagermann

37

Remco Wijnia

45

Peter Luijkx

55 8

K&M accountants

12

Benschop

14

Markeur

16

Rijneveld Media

19

Koetjes & Kalfjes

30

Drankengroothandel

INTERVIEWS

LIFESTYLE

EN VERDER

Boonekamp

39

Van Oeveren accountants

40

All Class Catering

48

Van ‘t Hof makelaardij

50

Green

54

BurgGolfinterview met Marco van Noort

34

Annemarie van Gaal

42

Edo Haan

46

Business & Style

56

Colofon

58

THEMA MAART: INNOVATIE

Lees dit magazine en u komt er vanzelf achter. Gewoon doen, want het is, al zeg ik het zelf, weer een spraakmakend nummer geworden. Dat komt natuurlijk door onze top 50 van machtigste mensen, die altijd weer de nodige stof doet opwaaien.

52

Marc Hendriks

Scholte Verhuis Groep

En de machtigste van Zoetermeer anno 2011 is...

Uit het Zoetermeerse hoor ik wel eens kritische geluiden over de lijst. Niet zozeer over de namen die erin staan, maar vanwege de associaties die het woord ‘macht’ oproept. Laatst zei iemand tegen mij: “Macht doet mij denken aan mensen als Silvio Berlusconi. Dat kan voor jullie toch nooit de bedoeling zijn?” Ja en nee. Nee, want de lijst puilt uit met mensen die echt in positieve zin wat in de melk te brokkelen hebben. Mensen die staan voor hun organisatie, hun idealen en hun principes. Mensen ook, die verder kijken dan hun eigen bedrijf en echt wat voor de maatschappij willen betekenen. Misschien treft u in de lijst ook wel iemand aan die macht zo gebruikt dat het eigenlijk machtsmisbruik is. Als deze persoon daarmee gedaan krijgt wat hij of zij voor ogen had, dan is dat, hoe je het ook wendt of keert, ook een vorm van macht en verdient deze persoon wat ons betreft een notering in deze lijst. En ach, natuurlijk hebben wij op de redactie ik-weetniet-hoe-vaak gediscussieerd over de naam ‘macht’. Of we het niet beter ‘invloedrijk’ konden noemen. Uiteindelijk was onze conclusie dat ‘macht’ de lading net zo goed dekt en dat ‘macht’ ook iets fouts heeft. Tel dat op bij het feit dat het sinds jaar en dag een ranking is met een knipoog en u begrijpt waarom wij hier al jaren mee wegkomen. Dit was mijn derde lijst der machtigen en dat betekent automatisch dat Zoetermeer IntoBusiness twee jaar bestaat. Voor mij nog geen reden om een feestje te vieren maar wel een aanleiding om mijn dank uit te spreken naar een ieder in het Zoetermeerse die mij ondersteund heeft of waar ik een vriendschappelijke band mee heb gekregen. Dank! Veel leesplezier en alle goeds voor 2012 toegewenst! Oscar Middeldorp Uitgever

ZOETERMEER INTOBUSINESS 05


ACTUEEL

Onderneem.net Haaglanden, dé netwerkbeurs voor de regio! Alweer de vijfde editie van deze veelzijdige happening, waar onderscheidende ondernemingen zich in optima forma presenteren. Om dit speciale lustrum-event nog aantrekkelijker te maken is er extra standruimte gecreëerd, waardoor het nu nog interessanter is om er aan deel te nemen. Dat wordt straks nóg meer netwerken met nóg meer bedrijven, overheden en bezoekers uit de regio. Beide dagen zal de beurs om 13.00 uur worden geopend en rond 20.00 uur eindigen. Kennismaken met de buren in

het teken van informatieoverdracht is één van de thema’s. Naast de business-to-business contacten kunt u genieten van diverse activiteiten op de vloer en het podium. De eerste dag zal er rond 17.00 uur een businessborrel plaatsvinden met entertainment. Op de tweede dag zal de beurs worden afgesloten met een spetterende slotact. Op de beurs bent u omringd door vele bedrijven en instellingen. Een ideale situatie om de contacten onderling te versterken. Ook de media zal genoeg aandacht schenken aan dit evenement via commercials en diverse redactionele stukken. De beurs is natuurlijk pas geslaagd als u voldoende contacten heeft gelegd.

18 en 19 april 2012 - SilverDome Zoetermeer

Presentatiemogelijkheden Als deelnemer kunt u zich op meerdere manieren presenteren. U kunt kiezen uit een aantal standlocaties of misschien heeft u een eigen stand? De prijzen starten bij € 750,00 en voor meer informatie of inschrijven kan dit via info@onderneem.net of via www.onderneem.net. Wacht niet te lang met uw aanmelding of optie, zodat u de meeste kans heeft op een, voor u, favoriete locatie. Voor vragen of speciale wensen betreffende standruimte kunt u altijd een vrijblijvende afspraak maken met Etiënne Bakker (06 21270686) of Gerard van der Vliet (06 22518188).

Blomsma adopteert rotonde Op donderdag 3 november was de onthulling van de adoptierotonde op de kruising Fokkerstraat - van der Hagenstraat. Deze rotonde is geadopteerd door het bedrijf Blomsma Print&Sign. De officiële feestelijke opening gebeurde met wethouder Patrick van Domburg en Willem Heijboer, directeur van Blomsma. Het gemeentelijk wegennet van Zoetermeer telt momenteel 34 rotondes. Een groot deel daarvan is geadopteerd en ingericht en wordt onderhouden door Zoetermeerse bedrijven. Dit beleid dat enige jaren geleden werd ingezet, blijkt succesvol. Het aanzien van de rotondes is aanzienlijk verfraaid en daarmee is de wens van de gemeenteraad in vervulling gegaan. Patrick van Domburg zegt hierover: ‘Onze oplossing om de rotondes door bedrijven te laten inrichten heeft behalve een kwaliteitsimpuls ook als voordeel dat de bedrijven letterlijk een platform hebben om hun bedrijf te etaleren.’ ZOETERMEER INTOBUSINESS 06

Intussen zijn 32 rotondes geadopteerd, waarvan er 20 zijn ingericht en 12 nog in procedure zijn. Dat laatste betekent dat er of nog een ontwerp wordt gemaakt of dat de omgevingsvergunning is aangevraagd. ‘Om het bedrijven die willen adopteren zo aantrekkelijk mogelijk te maken, is er slechts een zeer beperkt aantal voorwaarden. De belangrijkste bepaling is dat het

ontwerp van de inrichting van de rotonde niet verkeersonveilig mag zijn, niet aanstootgevend is en geen reclame bevat voor alcohol of tabak. Wij nemen de kosten van de omgevingsvergunning voor onze rekening’, aldus wethouder Van Domburg. Bedrijven die interesse hebben, kunnen contact opnemen met de heer J.P. Rietveld, telefoon 079 3469651.


Microsoft en Perfecqt trekken samen op om gedragsverandering te bewerkstelligen:

„Het kan allemaal zuiniger en met minder uitstoot”

DSW heeft op vrijdag 28 oktober tachtig medewerkers kennis laten maken met Het Nieuwe Werken & Het Nieuwe Rijden. Deze Experience Middag, die door Perfecqt B.V. werd georganiseerd, vond plaats bij DSW in Zoetermeer. De medewerkers kregen een training, Het Nieuwe Rijden en hebben deelgenomen aan een tweetal workshops over de mogelijkheden en toepassingen van Het Nieuwe Werken. Een geslaagde middag, aldus Remco Wijnia, directeur van DSW Rijswijk en omstreken. De Experience Middag is mede mogelijk gemaakt door Microsoft Nederland, dat zes jaar geleden al begonnen is om Het Nieuwe Werken te propageren. “Mensen beseffen dan dat door een andere werkindeling en bepaling wat daarvoor de handigste plek en tijd is, het allemaal zuiniger en met minder uitstoot kan”, stelt Hans van der Meer, de marketing verantwoordelijke voor Het Nieuwe Werken bij Microsoft Nederland. Hij onderstreept het

belang van intrinsieke motivatie. “Regels opleggen of dingen beperken, dat werkt vaak niet. Mensen moeten zelf inzien waarom dit goed is. Dan zijn ze gemotiveerd om er iets mee te doen.” Mobiliteit Microsoft, die voor deze Experience Middag met Perfecqt optrekt om een gedragsverandering bij mensen teweeg te brengen, ziet Het Nieuwe Rijden & Het Nieuwe Werken niet los van elkaar. “We zien heel duidelijk een combinatie tussen die twee componenten”, zegt Van der Meer. “We moeten slimmer omgaan met mobiliteit. Waarom ga je niet eens met de trein in plaats van de auto.” Bij DSW is nu de eerste stap gezet. Olaf Reinhard, directeur van Perfecqt, juicht dat toe. “We hebben voor deze Experience Middag bewust gekozen voor de combinatie van de twee componenten, want uiteindelijk valt de grootste winst via de combinatie te behalen.”

Bewustwordingsproces Van der Meer geeft aan dat er niet één manier is om het uiteindelijke doel te bereiken. “Een Experience Event zoals bij DSW is een goede eerste stap. Wel is het duidelijk dat je nog meer dingen zult moeten doen om een gedragsverandering te bewerkstelligen. Het Nieuwe Werken & Het Nieuwe Rijden is een voortdurend veranderingsproces bij alle partijen. Door HNW vinden werknemers een betere balans tussen werk en privé. Het leidt ook tot minder auto`s in de spits, minder files en minder CO2-uitstoot. Deelnemende bedrijven zien niet alleen een milieuwinst maar ook een productiviteitsverbetering. Wijnia is het met Van der Meer eens. “We moeten aandacht blijven geven aan deze onderwerpen. Voor een aantal van onze medewerkers zal het nog even duren voordat zij er mee aan de slag kunnen, maar het is leuk om te proeven aan wat er nu allemaal al bestaat en wat de toekomst allemaal te bieden heeft.”

Thrillerfestival in Zoetermeer Een week lang spanning en sensatie in Zoetermeer. Tijdens het Thrillerfestival van 29 oktober tot en met 5 november stond Zoetermeer in het teken van het spannende verhaal. Dertien culturele partijen legden met elkaar de basis voor het festival. Door samen op te trekken met het bedrijfsleven waren ze in staat een toonaangevend festival neer te zetten. Zeven festivalpartners, waaronder Rabobank VlietstreekZoetermeer, zorgden voor een stevig financieel fundament. Daarnaast waren nog vele andere partijen financieel of op een andere wijze verbonden. De gedachte achter de samenwerking is dat je zaken doet mét het festival. Investeren in het festival is investeren in de toekomst van je bedrijf!

Leo van der Plas (l) en René Mioch tijdens galapremière. FOTOGRAFIE THRILLERFESTIVAL, ARDITOFOTOGRAFIE ZOETERMEER INTOBUSINESS 07


COVERSTORY

Specialist in bedrijfsverhuizing en archiefbeheer

‘Wij doen meer dan alleen het fysieke sjouwwerk’ Scholte Verhuis Groep Euromovers, is gevestigd in Zoetermeer en Voorschoten. Aan de buitenkant is niet te zien dat hier talloze vierkante meters aan opslag ligt en dat met ongeveer 40 medewerkers vele klanten in binnen- en buitenland bediend worden. “Wij verhuizen niet alleen particulieren maar zijn juist gespecialiseerd in bedrijfsverhuizingen en archiefbeheer. Daarnaast breidt onze internationale tak zich steeds verder uit”, zegt Eddy Zegwaard, directeur van Scholte Verhuis Groep. TEKST MANON VONK l FOTOGRAFIE JOHN BRUSSEL

ZOETERMEER INTOBUSINESS 08


“Wij doen veel meer dan alleen het fysieke sjouwwerk tijdens een verhuizing”, zegt Eddy Zegwaard, wiens ogen beginnen te schitteren als hij praat over zijn vak. “Sinds 2001 zijn wij onafhankelijk geworden van Scholte Transport Groep en we hebben de keuze gemaakt om ons volledig te richten op de deelmarkt verhuizen maar wel in de meest professionele vorm, compleet met een strategie en nieuwe doelen”, aldus Zegwaard. “Het streven was een bedrijf te ontwikkelen met ongeveer 40 medewerkers met een goede regionale dekking. Dat hebben we waargemaakt. In de loop der jaren zijn we gefuseerd met bedrijven die aanvullend zijn op onze eigen dienstverlening. Scholte was van oudsher een verhuizer in de zakelijke markt. Met de overname van twee verhuisbedrijven in de Bollenstreek en de regio Haaglanden zijn we nu in de particuliere markt enorm sterk geworden. In 2009 hebben wij een specialist voor internationale verhuizingen overgenomen, Tipker Worldwide Movers uit Voorschoten. Daarmee hebben we nu een uitstekende dekking in de regio gerealiseerd. Vooral in de grote regio Haaglanden zitten veel expats. Door deze internationale slagkracht kunnen wij nu een compleet pakket aan verhuizingen aanbieden, in de breedste zin van het woord”, zegt Zegwaard.

Wij vinden het inderdaad normaal om goed met je personeel om te gaan dat je er nauwelijks bij stilstaat. Zo hebben wij op de afdeling Archiefbeheer ook iemand aan het werk via de sociale werkplaats. Ik vind dat je daar als bedrijf open voor moet staan. Wij hebben bijna veertig medewerkers, zo iemand moeten wij toch prima kunnen begeleiden”, zegt Zegwaard. “En dat doen we dan ook.”

bij wijze van spreken al vanaf één doos. Wij digitaliseren het archief en maken het online opvraagbaar. Samen met de klant stellen we een lijst van trefwoorden op die aan de dossiers gekoppeld worden en zo is het makkelijk weer vindbaar. Uiteraard is het fysiek afleveren van het dossier nog dagelijks werk. De toekomst is toch dat de markt naar een papierarm kantoor gaat. Wij maken daarom al enige tijd deze professionaliseringsslag”, zegt Rüter. “Maar we hebben ook klanten voor wie we alleen de archiefdozen opslaan en middels een barcodering zijn dozen ook weer prima terug te vinden.” Ook aan de veiligheid van de archieven is gedacht. “Zo wordt in een protocol opgenomen wie van het bedrijf de stukken bij ons mag ophalen en al staat de directeur hier voor de deur, als hij niet in het protocol staat, krijgt hij het niet mee. Ook

Wij hebben onze medewerkers veel te bieden

Archiefbeheer “Daarmee komen we meteen op een van de groeiactiviteiten van ons bedrijf”, zegt Robert Rüter, adviseur op gebied van bedrijfsverhuizingen en archiefbeheer. “Afgelopen jaar hebben we met de afdeling Archiefbeheer een groei van 45% gehad.” Volgens hem zit de kracht van Archiefbeheer in het feit dat de ondernemer het aantal vierkante meters kantoorruimte veel rendabeler kan inzetten of gebruiken. “Als iemand archief heeft staan op 20 m2 kantoorruimte, verdient hij niets aan die ruimte. Hij kan er geen werkplek van maken, het is een dode ruimte. Maar door het archief elders op te slaan en het uit te besteden, komen deze vierkante meters beschikbaar, welke vervolgens rendabel kunnen worden ingezet of wellicht wil de ondernemer wel besparen op zijn vastgoedkosten”, zegt Rüter. “Het kan ook zijn dat door zijn archief uit te besteden, plotseling die mooie locatie in zicht komt, waar hij al jaren van droomt. Door het gebruik van minder m2 kantoorruimte blijkt dat nieuwe droompand plots wel betaalbaar. Vaak denken ondernemers daar niet aan en wij zijn gespecialiseerd in dit werk.” “Wij kunnen alle archieven weghalen en opslaan. Het kan

Maatwerk is bij ons standaard

Doorgroeien Eddy Zegwaard meent dat een bedrijf met verschillende specialisaties ook veel te bieden heeft aan het personeel. “Verhuizen is fysiek een zwaar beroep. Door de omvang van ons bedrijf kunnen onze mensen het werk doen wat ze het leukst lijkt en wat fysiek ook haalbaar voor ze is. Iemand van 50 plus moet je wellicht geen particuliere verhuizingen meer laten doen, maar bijvoorbeeld wel kantoorverhuizingen of het project laten aansturen. Hij weet namelijk wel wat verhuizen is.

Robert Rüter

ZOETERMEER INTOBUSINESS 09


Eddy Zegwaard

Carlos Pavon

voor inbrekers valt er weinig te halen. Aan de buitenkant van de archiefdoos is niet te zien van wie het archief is en ook al neemt hij een greep uit de stellingen mee, dan heeft hij nog altijd niet het complete archief. Niet alles van één bedrijf of persoon staat bij elkaar. Dat is door de barcodering ook niet nodig”, legt Rüter uit. Inmiddels werken op de afdeling Archiefbeheer drie mensen en is de omzet van dit onderdeel met 45% gegroeid. “Wij doen dit momenteel voor ongeveer 140 klanten en dat zijn over het algemeen archieven waar wij dagelijks handelingen op uitvoeren. Dus vrijwel allemaal dynamisch archief.” Scholte Verhuis Groep wil uiteindelijk verkassen naar nieuwbouw met een hele grote containerloods. “Nu staat alles enigszins verspreid, we willen een containerloods en een archiefloods die uit te breiden is. De tekeningen liggen al klaar en ook de grond is beschikbaar, maar het is nu niet de tijd om deze stap te zetten. We maken dus even pas op de plaats.”

Passie Archiefbeheer en bedrijfsverhuizing liggen in elkaars verlengde, maar zijn niet per definitie aan elkaar gekoppeld, zegt Carlos Pavon, eveneens adviseur. “Wij onderscheiden ons als Scholte Verhuis Groep doordat wij met de ondernemer meedenken. Wij willen dat het goed met hem gaat en zetten onze kennis dusdanig in, dat hij zijn onderneming goed kan draaien. Dat betreft dus niet alleen maar fysiek verhuizen, maar ook efficiënt omgaan met je vierkante meters. Wij zijn als organisatie zodanig gegroeid dat we altijd nadenken over hoe het beter kan. Dat geldt ook voor onze werknemers. Verhuizen is hun passie. Daarmee staan we vaak al een punt voor omdat wij altijd met creatieve oplossingen komen”, lacht Pavon. “Wij hebben ervaren projectverhuizers die precies zien waar de knelpunten kunnen liggen. De druk bij onze verhuizers ligt altijd hoog. De volgende dag moet onze klant namelijk weer op zijn nieuwe

Met archiefbeheer bespaar je kosten

ZOETERMEER INTOBUSINESS 10

werkplek aan de slag en wij willen dat hij het ook meteen naar zijn zin heeft op die nieuwe werkplek. Dat moet je als verhuizer begrijpen en daarom is het ook belangrijk om de puntjes op de i zetten. Wij zorgen er ook voor dat na de verhuizing, als de verhuisploeg weg is, er nog een ploeg achteraan komt voor de nazorg. Die zorgen dat alle ict-kabels goed liggen, dat het bureau net nog even een kwartslag gedraaid wordt als het nodig is en ga zo maar door”, zegt Pavon. “Wij brengen dan ook het liefst het complete project zelf in kaart. Als de opdrachtgever er behoefte aan heeft, dan bieden we hem zelfs een aantal uur meedenken aan tijdens verhuisvergaderingen. Maatwerk is bij ons standaard. Wij zoeken namelijk altijd naar de meest efficiënte oplossing.”

Verhuizen is onze passie

Scholte Verhuis Groep Euromovers Wattstraat 54 2723 RD Zoetermeer T 079 362 8484 E info@move3000.nl I www.move3000.nl


COLUMN

Wat als één van de machtige personen van uw onderneming wegvalt…

Machtige personen binnen uw bedrijf!

De Keyman Ieder bedrijf heeft ze wel: personen van wie men gekscherend zegt: ‘die mag niet onder de tram lopen’. Want wie binnen de onderneming is er in staat om de taken van de sleutelfiguur zomaar over te nemen? Wie heeft er net zo veel inhoudelijke kennis? Wie is net zo gespecialiseerd en wie heeft er dezelfde uitstekende contacten met zakelijke partners, investeerders en financiers? Een keyman is vaak de (mede)-eigenaar van een onderneming maar het kan ook een personeelslid zijn. Als een keyman wegvalt door overlijden of arbeidsongeschiktheid kan er veel indirecte schade ontstaan. Natuurlijk gaat het gezegde ‘iedereen is vervangbaar’ wel op en dat geldt ook voor de sleutelfiguur die wegvalt. Maar, net als in de topsport, kost het vervangen van een ‘sterspeler’ veel moeite en geld. De onderneming doet er daarom goed aan om dit risico af te dekken met een Keymanverzekering. Bij overlijden of arbeidsongeschiktheid van de sleutelfiguur komt er dan geld beschikbaar om een vervanger in te huren of permanent in dienst te nemen. Ook het risico van arbeidsongeschiktheid is mee te verzekeren. Hiermee heeft de ondernemer de mogelijkheid de continuïteit van de onderneming veilig te stellen. De hoogte van het te verzekeren kapitaal is afhankelijk van de kwaliteit en de invloed van de keyman. Hierbij dient bedacht te worden in welke mate deze direct en indirect verantwoordelijk is voor de omzet binnen het bedrijf en wat de kosten zijn voor het aantrekken van een vervanger uit de markt volgens de gangbare tarieven.

TEKST JOHN BRUSSEL FOTOGRAFIE MARC HENDRIKS

De Compagnon Ondernemers die gezamenlijk een onderneming drijven in de vorm van een vennootschap onder firma, een commanditaire vennootschap of een maatschap, kunnen bij overlijden van één van de mede-eigenaren voor onplezierige verwachtingen komen te staan, waarbij de voortzetting (continuïteit) van het bedrijf in het geding komt. Het kan gebeuren dat de erfgenamen van de overledene de positie van deze vennoot in het bedrijf afdwingen. En wellicht willen deze een andere koers met de onderneming gaan varen dan de overlevende vennoot zelf van plan is. Daardoor is deze niet zomaar meer baas in eigen onderneming en hierdoor kan het voortbestaan van de onderneming in gevaar komen. Ondernemers streven doorgaans naar continuïteit van hun onderneming, ook bij het overlijden van één van de vennoten. Om dit probleem of andere te voorkomen is het aan te bevelen om in een vennootschapsakte de mogelijkheid te creëren, dat bij overlijden van één der vennoten, de andere overblijvende vennoten het recht verkrijgen om het erfdeel uit de onderneming dat toekomt aan de erfgenamen te kunnen kopen. Om van dit recht gebruik te kunnen maken, dienen de overblijvende vennoten over de nodige financiële middelen te beschikken. Deze financiele middelen dienen in contanten aanwezig te zijn en dat zorgt vaak voor problemen. Immers, meestal zit het geld vast in voorraden, machines en gebouwen. Een risicoverzekering die een contant kapitaal uitkeert bij overlijden is daarom een prima oplossing. De risicoverzekering zorgt ervoor dat de benodigde middelen (geheel dan wel gedeeltelijk) in geval van overlijden aanwezig zijn. Marc Hendriks FPN GROEP

REAGEREN? MARC@FPN-GROEP.NL ZOETERMEER INTOBUSINESS 11


REPORTAGE K&M Accountants laat cijfers leven

‘Juist die menselijke is belangrijk’

factor

Hoewel hun vak gaat over cijfers, hebben ze bij K&M Accountants opvallend veel oog voor de mensen en de verhalen achter de cijfers. Misschien vinden de medewerkers het daarom ook wel zo leuk om bedrijfsoverdrachten binnen familiebedrijven te begeleiden. “Wij zorgen dat het fiscale plaatje klopt, maar of een overdracht ook echt werkt, hangt af van mensen en niet van fiscale regels.” TEKST ELLEN MANNENS l FOTOGRAFIE JOHN BRUSSEL

In 2012 bestaat K&M Accountants veertig jaar. Oprichter Bert Kortekaas werkt nog altijd in zijn bedrijf, maar aan de overdracht is al gewerkt. Zoon Patrick Kortekaas kwam tien jaar geleden in het bedrijf werken en inmiddels zijn vader en zoon vennoten in een team van vijftien medewerkers. “We weten dus uit eigen ervaring hoe je een bedrijfsoverdracht binnen een familie kunt regelen”, zegt Patrick ZOETERMEER INTOBUSINESS 12

Kortekaas. “En dan kijken we niet alleen naar het financiële en fiscale plaatje, maar ook naar de familie.” Door jaren ervaring hebben de medewerkers van K&M Accountants veel kennis in huis over de verschillende vormen van bedrijfsoverdracht. Bijvoorbeeld bedrijfsoverdrachten binnen familieverband, maar ook personeelsparticipatie of een aande-

lenoverdracht. Alle aspecten komen aan bod in het kantoor. Van het vaststellen van de bedrijfswaardering, het begeleiden van de financiering tot en met het waterdicht maken van het fiscale plaatje. “En als het nodig is, staan we ook andere adviseurs bij met onze kennis, zodat een klant bij zijn vertrouwde adviseur kan blijven, maar wel weet dat zijn overdracht met de juiste kennis wordt geregeld”, zegt Bert Kortekaas.


K&M Accountants vindt de overdracht binnen het familiebedrijf misschien wel de meest bijzondere. Zoals bij iedere overdracht heeft K&M Accountants een belangrijk advies: begin op tijd. Dat geldt dus ook voor het familiebedrijf. “Aan de ene kant heb je tijd nodig omdat je met fiscale termijnen te maken hebt, waardoor een overdracht soms langer kan duren. Maar er is ook de menselijke factor”, zegt Patrick Kortekaas. “Het is aan te raden om zoon of dochter zichzelf eerst te laten bewijzen en naar een functie toe te laten groeien, in plaats van de opvolger geforceerd op de directeursstoel te zetten. Je opvolger kan pas ervaren of hij het werk leuk vindt, als hij het ook echt doet. Je moet nooit werk doen dat je met tegenzin doet.”

‘Geef je opvolger de tijd om naar de nieuwe functie toe te groeien’

Transparant familiegesprek Bij het begeleiden van een overdracht wordt dan ook een groot deel van de tijd besteed aan die menselijke factor. “Is zoon of dochter wel geschikt voor de functie? Ook daar praten we over”, zegt Bert Kortekaas. “Gelukkig kunnen steeds meer ondernemers dat tegenwoordig zelf goed inschatten. Anders zouden ze in deze tijden ook geen ondernemer meer zijn.”

Voordat er überhaupt gerekend kan worden door de accountants, wordt er vooral heel veel gesproken met de familie om alle wensen duidelijk te hebben. Welke prijs moet er worden betaald voor het bedrijf? De marktwaarde of wellicht een lager bedrag dat het pensioen van de ouders dekt? Hoeveel moet dat pensioen dan zijn? Hoe voorkom je dat de andere kinderen, die niet in het bedrijf gaan werken, worden benadeeld? “Als er al iets is waarover onenigheid kan ontstaan, dan zijn het geldzaken. Daarover moet je een goed transparant gesprek hebben. Voor die geldfactor kunnen wij een goede rekensom maken”, zegt Patrick. Het lijkt een lang voortraject, maar voor K&M accountants wordt hier voor een groot deel bepaald of de overdracht gaat werken. “Wij kunnen wel fiscaal zorgen voor het optimale, maar of de overdracht werkt, hangt af van de mensen die erbij betrokken zijn. Daar gaat de fiscus je echt niet bij helpen.” Uit de gesprekken en de nauwe samenwerking volgt uiteindelijk een overeenkomst die fiscaal is getoetst. “Dus geen naheffingen of ander gezeur achteraf”, vat Bert het even eenvoudig samen. “Als er twijfelpunten zijn, sluiten we die kort met de Belastingdienst, zodat daar duidelijkheid over is. Je hebt het vaak wel over een pensioen van vader en moeder, dat moet je dus veiligstellen. En ook na de overdracht kunnen we de ouders goed bijstaan bij een op maat gesneden estate planning. Dus eigenlijk met de vraag: wat wil ik in de toekomst doen met mijn geld?” Kritische Prestatie Indicatoren Zo presenteert K&M Accountants de wensen van zijn klanten in een helder financieel plaatje. Dat doet K&M niet alleen voor ondernemers die hun bedrijf verkopen,

ook voor ondernemers die nog volop aan het werk zijn. Zo ontwikkelde K&M een eigen systeem om KPI’s, ofwel Kritische Prestatie Indicatoren, snel inzichtelijk te maken. Dat gebeurt aan de hand van een stoplichtmodel. Hierbij is, eenvoudig gezegd, groen goed en rood slecht. “Elke sector heeft zijn eigen KPI’s. In een winkel is dat bijvoorbeeld de opbrengst afgezet tegen het aantal vierkante meters. Omzet alleen zegt namelijk nog niet veel, maar als je het afzet tegen andere factoren en er overzichtelijk een kleur aan hangt, gaan cijfers ineens leven”, legt Patrick uit. De KPI’s geven niet alleen een beeld van de huidige situatie, maar ook van de toekomst. “Daarbij kan ook cashflowmanagement belangrijk zijn”, stelt Bert. “Vooruit kijken is iets wat te weinig gebeurt. Daardoor kan het zomaar gebeuren dat een goedlopend bedrijf ‘doodgroeit’. Bijvoorbeeld doordat een grote opdracht wordt aangenomen die veel investeringen vraagt en pas laat wordt uitbetaald. Soms kan het daarom beter zijn nee te zeggen tegen een opdracht, ook al lijkt die nog zo mooi.”

‘Als er twijfelpunten zijn, sluiten we die kort met de Belastingdienst’ “En dankzij de KPI’s zijn banken meer bereid met je mee te denken”, vult Patrick aan. “Als je bijvoorbeeld tijd investeert in nieuwe medewerkers, weet je dat je binnenkort even te weinig factureert en dus een dip in je banksaldo kunt hebben. Als je dat op tijd aangeeft en de reden kunt aantonen, zijn banken vaak bereid met je mee te denken.” Net als bij de bedrijfsoverdracht geldt ook voor de KPI: de menselijke factor is cruciaal. Iedere KPI wordt dus aangepast aan de sector, maar ook aan de wensen van de ondernemer. Wie zijn inkomsten en financiële toekomstperspectief ook in kaart wil brengen, doet er daarom goed aan om langs te gaan bij K&M Accountants. K&M Accountants Rokkeveenseweg 22 2712 XZ Zoetermeer T 079 - 330 01 50 I www.kmaccountants.nl ZOETERMEER INTOBUSINESS 13


REPORTAGE

Benschop geeft invulling aan de gewijzigde interieurvisie in de retail

‘Van winkel naar

service’

Vroeger gingen mensen naar de winkel om een bank, kleding of een televisietoestel te kopen. Tegenwoordig heeft het nog steeds groeiende medium internet een belangrijke plaats ingenomen als het gaat om het aanschaffen van producten. De vraag rijst dan ook wat de toegevoegde waarde van een winkel nog is. Jacob de Boer, Managing Director van Benschop, The Retail Factory, heeft dat ook geconstateerd. “We zien op dit moment in de retail en zeker in de winkelinrichting een verschuiving plaatsvinden. Het gaat niet meer zozeer om de winkel, maar om de service.” TEKST MARTIN HOEKSTRA l FOTOGRAFIE JOHN BRUSSEL

Samen met een aantal winkelketens is De Boer bezig om te kijken hoe je ervoor kunt zorgen dat een klant zich happy voelt in een winkel en de deur uitgaat met wat hij vraagt. De Boer geeft aan dat het nu meer in de service zit. “In de telecom zijn we met een aantal partijen bezig om ervoor te zorgen dat het probleem van een ZOETERMEER INTOBUSINESS 14

klant is opgelost als hij de winkel weer verlaat. Je moet niet alleen denken aan een kapotte telefoon die gemaakt wordt, maar de vraagstelling kan ook veel breder zijn.” De Boer geeft een voorbeeld. Iemand leest op internet dat er een nieuw product in de handel is. Daar wil hij wat meer van weten. “Dat wil je graag met iemand

persoonlijk bespreken, in de winkel. En dan moet het niet uitmaken wat de vraag precies is. Die veranderingen gaan we de komende vijf jaar in de retail steeds meer zien.” Expertise Benschop is niet het bedrijf dat moet


klant komen, maar als het om de invulling gaat, willen wij vanuit onze expertise meedenken.” Een klant heeft aangegeven in zijn winkel een huiskamersfeer op te willen roepen. De ontwerpafdeling van Benschop tekent midden in de winkel een huiskamer waar een bezoeker op zijn gemak in een lekkere stoel of bank plaats kan nemen. Als hij moet wachten, kan hij televisie kijken, een iPad pakken of de krant lezen. “Een andere keten waarvoor wij bezig zijn, wil in het midden van de winkel een spreekuur of specialisten hebben. In zo’n winkel kun je dus meer dan alleen maar een product kopen.” De Boer zou het bijna funshoppen noemen. Het gaat er in elk geval om dat de klant een goed gevoel overhoudt aan het bezoeken van de winkel. “We moeten van het idee af dat je op zondagmiddag specifiek voor een bankstel gaat kijken. Loop gewoon eens in een winkel binnen omdat het leuk is en de sfeer te proeven. Of dat je naar een winkel gaat zonder een probleem gedefinieerd te hebben, maar dat het wel is opgelost als je het pand weer verlaat.”

zorgen dat een winkel service verleent aan haar klanten, dat moet het personeel van de winkel immers zelf doen. Maar Benschop is wel de juiste partij die in de winkel een sfeer kan oproepen waarbij de klant zich gewaardeerd voelt en niet het idee krijgt dat hij een nummertje is. “Het idee van winkel naar service moet van de

De Boer begrijpt heel goed dat een winkel uit moet nodigen. Je moet als het ware naar binnen worden gezogen. Om een winkel zodanig in te richten dat klanten naar binnen worden getrokken, dat is iets wat Benschop al jaren doet. “Die vraag blijft op zich zeker bestaan. Maar het nieuwe element is dat je nu met een doel naar de winkel gaat, namelijk voor de service die er verleend

wordt. Ook hier kunnen wij het interieur op aanpassen of zelfs geheel opnieuw ontwerpen.” Service In het stadshart van Zoetermeer is Dian van der Meer als franchisehoudster een Douwe Egberts Café begonnen. De Boer: “Met hele hoge omzetverwachtingen. Dat café plust in de eerste week gewoon met zeventig procent. En waarom? Die winkel nodigt uit. Je zit binnen met een lekkere bak koffie. Als wij in een donker hoekje een patatkraam beginnen en we vragen €3,20 voor een kopje koffie, dan komt het niet goed. Maar Douwe Egberts is een begrip. Het is sfeerbeleving. Dan leggen mensen dat geld zonder problemen neer. Ook hier komt het element service weer om de hoek kijken. Er moet een gastvrouw staan die jou wat uitlegt over de koffie. En weet wat je bedoelt als je om een ‘speciaaltje’ vraagt.” Veel bedrijven hebben de weg naar Benschop al gevonden. “Zij moeten budget creëren en weten wat ze willen. Wij kunnen geen collectie samenstellen, maar op het moment dat zij dat gedaan hebben, dan kunnen wij ervoor zorgen dat de mensen in de winkel bediend worden.” Als Zoetermeers bedrijf wil Benschop wat meer aan de naamsbekendheid in de vestigingsplaats werken. Met De Boer als uithangbord. “Wij kunnen service leveren op het gebied van winkelinrichting, maar ook op het gebied van kantoren, hotels of scholen kan Benschop een toegevoegde waarde zijn. Je moet bij Benschop niet alleen denken aan retail. Als je een speciale wens hebt, bijvoorbeeld een aparte balie, dan kun je ook bij ons terecht. Als het goedkoop moet, ben je bij ons niet aan het juiste adres. Maar wanneer je iets onderscheidends wilt en daarover geadviseerd wilt worden, dan kom je bij ons. Dat is ons werk. Daar zijn wij toevallig heel erg goed in.”

Benschop Bleiswijkseweg 39 2712 PB Zoetermeer T 070 - 330 01 23 E info@benschop.nl I www.benschop.nl ZOETERMEER INTOBUSINESS 15


REPORTAGE Moederbedrijf van Motorhuis groeit uit tot klantvriendelijke trendsetter

Markeur: een betrouwbare businesspartner Markeur is klaar voor de toekomst. De mobiliteitsprovider, die bestaat uit vijf divisies, is zo ingericht dat particulieren en ondernemers, waaronder het MKB, er voor elk mobiliteitsvraagstuk terecht kunnen. Onder andere dankzij synergievoordelen en een efficiënte onderlinge samenwerking geven Motorhuis, Autoschadehuis, Multirent, Multilease en Multi Energy het overkoepelende Markeur een grote voorsprong. Met een geheel vernieuwde huisstijl benadrukken de divisies hun verbondenheid en presenteren ze zich onderscheidend aan de markt. TEKST DENNIS CAPTEIN l FOTOGRAFIE MARKEUR

Bij Markeur staat professionele serviceverlening centraal. Om die reden is Markeur hard op weg een klantvriendelijke trendsetter te worden. CEO John Kruijssen legt uit: “Er zijn vele ontwikkelingen in het managen van wagenparken en het organiseren van de optimale mobiliteitsoplossing. Ontwikkelingen zoals duurzaam vervoer, elektrisch rijden en de flexibilisering van de arbeidsmarkt hebben de mobiliteitsbehoeften van ondernemers veranderd. Ook snel onderhoud en schadeafhandeling zonder het commerciële proces te veel te verstoren zijn voor veel ondernemers belangrijke aspecten in het samenstellen van de optimale mobiliteitsoplossing. Met onze gespecialiseerde divisies bieden we al deze facetten aan en bij alles wat we doen denken we mee met onze klanten. Zo bieden we flexibele mobiliteitsoplossingen, bieden we mogelijkheden om de total cost of ownership van wagenparken te verlagen en ontwikkelden wij duurzame oplossingen met als doel het minimaliseren van de CO2 uitstoot van bedrijven. Duurzaam rijden is overigens al jaren één van onze kernwaarden.”

ZOETERMEER INTOBUSINESS 16

Artist impression van een nieuwe Motorhuis-vestiging.

Focus op klantbehoeften Trendsettend is Markeur op vele fronten. Zo ontwikkelde Markeur een geavanceerd netwerk voor elektronische bestellingen van onderdelen voor schadeherstel en is Multi Energy partner in het eerste Nederlandse netwerk van snelladers voor

elektrische auto’s. Verder was Multilease dé initiatiefnemer om het Nederlandse wagenpark te vergroenen; onder andere door de producten ‘Groen Rijden’ en ‘Natuurlijk Leasen’ te ontwikkelen. Hoewel de divisies verantwoordelijk zijn voor hun eigen producten en diensten


Markeur behoort tot de grotere automotive ondernemingen in Nederland en is met een aantal gespecialiseerde divisies actief in alle aspecten van automobiliteit: aanschaf & onderhoud (Motorhuis), Lease (Multilease), verhuur & shortlease (Multirent), Schade (Autoschadehuis) en Brandstof (Multi Energy).

‘VOOR ELKE MOBILITEITSBEHOEFTE EEN PASSENDE OPLOSSING’

zijn voor iedereen anders. Door het nauwkeurig afstemmen van de verschillende disciplines die wij in huis hebben zijn wij in staat maatwerk te leveren dat aansluit op die specifieke mobiliteitsbehoeften. Dat vraagt van onze kant om meedenken. Wij trainen onze accountmanagers, die voor bedrijven fungeren als vast aanspreekpunt, om zich voortdurend te verplaatsen in onze klanten. Juist met die focus op individuele klantbehoeften blijken we in staat om de verwachtingen van onze klanten te overtreffen.”

John Kruijssen, CEO van Markeur.

wordt er vanuit het groepsperspectief continu gezocht naar meerwaarde voor de klanten. Markeur is daarbij het verbindende element. Kruijssen: “Het MKB is divers. De wensen van deze bedrijven zijn eveneens uiteenlopend. Immers, branches, sectoren, locaties en persoonlijke wensen

Pioniers sinds 1919 Markeur kent een lange en roemruchte geschiedenis. Het bedrijf werd in 1919 door de gebroeders Boon opgericht - in de hoedanigheid van Het Motorhuis - omdat zij ervan waren overtuigd dat er voor de auto een grote toekomst was weggelegd. Binnen de autobranche hebben ze een vooruitstrevende rol gespeeld. Zo is Motorhuis in het verleden medeoprichter geweest van de BOVAG. Inmiddels is er veel veranderd, maar de verschillende divisies ademen nog steeds dezelfde sfeer. “Ondernemerschap, flexibiliteit, betrouwbaarheid en professionaliteit zijn kenmer-

kend voor onze organisatie. En dat alles met veel plezier, want dit vak heeft onze oprechte interesse,” aldus Kruijssen. “Met onze nieuwe huisstijl laten we zien dat we vernieuwend zijn en dat we mee bewegen met onze tijd.” Betrouwbare businesspartner De ambities van Markeur zijn groot. Die vertalen zich in groei en innovatieve ontwikkelingen. “Wij willen een toonaangevende speler zijn en een betrouwbare businesspartner waarmee het goed zakendoen is. Dan moet je de lat hoog leggen.” Naast klanttevredenheid staat medewerkertevredenheid hoog op de agenda. Intern krijgen de mensen een goede begeleiding, intensieve coaching en training. Kruijssen: “Dat stelt hen in staat om verregaande verantwoordelijkheden te dragen en zich binnen het bedrijf te ontwikkelen. Onze medewerkers hebben de laatste jaren een enorme progressie gemaakt. Het succes van ons bedrijf begint bij onze eigen mensen. Pas als je intern hoog scoort, kun je extern dezelfde cijfers bewerkstelligen.” Voor meer informatie: kijk op www.markeur.nl.

ZOETERMEER INTOBUSINESS 17


- advertentie -

Accountancy - Fiscaal - Juridisch Controle, beoordeling en samenstelling van jaarrekeningen - Administratieve ondersteuning - Verzorgen van loon- en financiële administratie - Organisatie en automatisering - Fiscale Bedrijfsjuridische advisering - Financiële en bedrijfseconomische advisering - Interim management - Bedrijfsopvolging en overname - Pensioenadvisering - Interim management - Bed overname - Pensioenadvisering - Financiële planning - Controle, beoordeling en samenstelling van jaarrekeningen - Administratieve ondersteuning - Verzorgen van loon- en financiële Organisatie en automatisering - Fiscale advisering - Bedrijfsjuridische advisering - Financiële en bedrijfseconomische advisering - Interim management - Bedrijfsopvolging en overnam Pensioenadvisering - Financiële planning - Controle, beoordeling en samenstelling van jaarrekeningen - Administratieve ondersteuning - Verzorgen van loon- en financiële administra en automatisering - Fiscale advisering - Bedrijfsjuridische advisering - Financiële en bedrijfseconomische advisering - Interim management - Bedrijfsopvolging en overname - Pensioe Financiële planning - Controle, beoordeling en samenstelling van jaarrekeningen - Administratieve ondersteuning - Verzorgen van loon- en financiële administratie - Organisatie en au Fiscale advisering - Bedrijfsjuridische advisering - Financiële en bedrijfseconomische advisering - Interim management - Bedrijfsopvolging en overname - Pensioenadvisering - Financ Controle, beoordeling en samenstelling van jaarrekeningen - Fiscale advisering - Administratieve ondersteuning - Verzorgen van loon- en financiële administratie - Organisatie en auto Financiële en bedrijfseconomische advisering - Interim management - Bedrijfsopvolging en overname - Bedrijfsjuridische advisering - Pensioenadvisering - Financiële planning - Contr en samenstelling van jaarrekeningen - Administratieve ondersteuning - Verzorgen van loon- en financiële administratie - Organisatie en automatisering - Fiscale advisering - Bedrijfsju ring - Financiële en bedrijfseconomische advisering - Interim management - Bedrijfsopvolging en overname - Pensioenadvisering - Financiële planning - Controle, beoordeling en sam jaarrekeningen - Administratieve ondersteuning - Verzorgen van loon- en financiële administratie - Organisatie en automatisering - Fiscale advisering - Bedrijfsjuridische advisering bedrijfseconomische advisering - Interim management - Bedrijfsopvolging en overname - Pensioenadvisering - Financiële planning - Controle, beoordeling en samenstelling van jaarre Administratieve ondersteuning - Verzorgen van loon- en financiële administratie - Organisatie en automatisering - Fiscale advisering - Bedrijfsjuridische advisering - Bedrijfsopvolging Financiële en bedrijfseconomische advisering - Interim management - Pensioenadvisering - Financiële planning - Controle, beoordeling en samenstelling van jaarrekeningen - Admin steuning - Verzorgen van loon- en financiële administratie - Organisatie en automatisering - Fiscale advisering - Bedrijfsjuridische advisering - Financiële en bedrijfseconomische advi management - Bedrijfsopvolging en overname - Pensioenadvisering - Financiële planning - Controle, beoordeling en samenstelling van jaarrekeningen - Administratieve ondersteunin van loon- en financiële administratie - Organisatie en automatisering - Fiscale advisering - Bedrijfsjuridische advisering - Financiële en bedrijfseconomische advisering - Interim mana Bedrijfsopvolging en overname - Pensioenadvisering - Financiële planning - Controle, beoordeling en samenstelling van jaarrekeningen - Administratieve ondersteuning - Verzorgen v

U onderneemt en wij schatten de risico’s in! Zoetermeer !www.worrelljetten.nl!079 344 5678

Eigenaar Helga Sierat:

“Meer vitaliteit? In 10 weken makkelijk 10 kilo kwijt!” Body Management PWA SilverDome (ingang Noord) Van der Hagenstraat 30 - 2722 NT Zoetermeer 079 343 49 90 - info@bodymanagement.nl www.bodymanagement.nl

La Villade Winkelcentrum Parade Nootdorp Drafbaan 18 - 2632 GB Nootdorp 015 310 08 74 - info@lavillade.nl www.lavillade.nl


REPORTAGE

Rijneveld lanceert site voor B2B en MKB

‘Zoetermeer heeft alles in huis’ Ruud Rijneveld, eigenaar van Rijneveld Media-advies & Webdesign, hoort te vaak dat Zoetermeer op winkelgebied weinig te bieden heeft. “We gaan nog te veel buiten Zoetermeer winkelen. Dat is nergens voor nodig, Zoetermeer heeft alles in huis.” De door Rijneveld ontwikkelde website www.zoetermeerinbedrijf.nl laat zien dat Zoetermeer daadwerkelijk veel te bieden heeft. De database telt bijna zevenduizend Zoetermeerse bedrijfsnamen. TEKST MARTIN HOEKSTRA l FOTOGRAFIE JOHN BRUSSEL

Rijneveld weet dat er veel websites bestaan die het bedrijfsleven nader tot elkaar brengen, maar als bonus zet hij het complete MKB online. Denk aan winkelcentra, winkelstraten, de kaasboer, de melkboer en de groenteboer die er nog is. “Om de Zoetermeerse bevolking duidelijk te maken dat wij binnen Zoetermeer alles hebben.” De site biedt particulieren de mogelijkheid om makkelijk uit te vinden waar zij hun boodschappen in Zoetermeer kunnen doen. Het B2B-deel heeft als doel dat bedrijven elkaar makkelijk weten te vinden en de business binnen Zoetermeer houden. Een ander voordeel van de site is, dat het MKB kan zien waar zij hun inkopen kunnen doen. “Ze hoeven niet alles van ver te halen, het kan ook om de hoek van de deur.” Winkelplein Als Rijneveld een willekeurige bedrijvensite bezoekt, krijgt hij 60.000 meldingen waar hij terecht kan. “Als je dat uit elkaar haalt, zijn het er veel minder. Dat maakt het zoeken veel makkelijker. Door het

intikken van een zoekwoord, kom je op de site direct bij het juiste uit. Supermarkten staan bij elkaar en niet overal verspreid. Je moet het zien als een winkelplein. Makkelijker zoeken, makkelijker vinden.” De site maakt alleen melding van bedrijven die in Zoetermeer gevestigd zijn en over een Zoetermeers telefoonnummer en een Zoetermeers adres met postcode beschikken. Bedrijven kunnen kiezen uit drie soorten vermelding. De gratis vermelding geeft naam, adres en telefoonnummer weer. De uitgebreide vermelding (€ 100,- per jaar) bevat naam, bezoekadres, postadres, telefoonnummer, faxnummer, e-mailadres en website. “Wil je echt opvallen, dan is je vermelding nog uit te breiden met logo, beschrijving van het bedrijf, LinkedIn-, twitter- en facebookadres.” Deze maximale vermelding kost € 150,- per jaar. Sterker Met de opbrengst wil Rijneveld zorgen dat het MKB met een uitgebreide vermelding op de site komt te staan. “Dat is belangrijk, want het MKB heeft al zo weinig

steun. Als het MKB dan wat meer gaat inkopen bij Zoetermeerse bedrijven, vindt het Zoetermeerse bedrijfsleven het ook niet erg om met een uitgebreide vermelding op die site te staan. Je maakt elkaar veel sterker.” De open structuur van de site is helder. Op de eerste pagina kan de bezoeker kiezen tussen MKB en B2B. “Beide delen zijn heel nauw met elkaar verbonden. De kleuren, de uitstraling en de benoemingen zijn hetzelfde. En van het ene deel kun je via een link snel doorgaan naar het andere deel van de site.” Rijneveld houdt de oude uitspraak ‘keep it stupid, keep it simple’ in ere. “Makkelijk te bedienen, herkenbaar. En vooral geen banners die weer andere schermpjes openen, want daar word ik ontzettend moe van.” Rijneveld Media-advies & Webdesign Basalt 3 2719 TP Zoetermeer T 079 - 361 46 23 E info@rijneveldmedia-advies.nl I www.rijneveldmedia-advies.nl ZOETERMEER INTOBUSINESS 19


MACHT IN ZOETERMEER

En de machtigste van Zoetermeer anno 2011 is…

MARGREET VAN DRIEL

Na de eerdere nummers één van deze ranking, Johan Burger en Henk Willem van Dorp, mogen we een nieuwe naam aan de Eregalerij der Machtigen toevoegen. Een naam die iedereen in zakelijk Zoetermeer kent en een naam die niemand zal verbazen. Het is december, tijd voor een nieuwe lijst der lijsten: een verse Top 50 van machtige Zoetermeerders. Een lijst vol nieuwe eerzuchtige gezichten, waaruit tevens tal van prominenten met de staart tussen de benen dan wel met opgeheven hoofd zijn verdwenen. Plus een lijst met genomineerden; stuk voor stuk mensen die staan te popelen om de huidige machtigen in 2012 van hun troon te stoten.

ZOETERMEER ERMEER INTOBUSINESS 20


MACHT IN ZOETERMEER

50 HANS DOEVE (DOEVE! EN OZON) Op het randje van de lijst, nummer 50. Ben je dan laatste? Naar onze mening niet want je laat namelijk honderden gegadigden achter je! Hans is een graag geziene creatieve ondernemer die zijn schouders onder het OZON project heeft gezet. Hans is al jaren een vaste waarde in het Zoetermeerse. Is scherp maar wel fair. 49 ERWIN ROZENDAL (KOETJES & KALFJES RESTAURANTS) Ondernemer met een tomeloze energie en creativiteit. Het Koetjes & Kalfjes concept wordt op vele plekken uitgerold en is door de verfrissende aanpak zeer succesvol. Erwin gaat voor de volle 100% voor zijn doel. 48 FRANS AMMERLAAN (BAKKERIJ AMMERLAAN EN VOORZITTER DVZ) De voorzitter van Detailhandel Vereniging Zoetermeer. Een daadkrachtig persoon die er niet voor schuwt om zijn mond open te trekken. Vervult de voorzittersrol dan ook met verve in een periode waarin de detailhandel het zwaar heeft met de discussies rond de zondagopenstelling en de eventuele komst van het Factory Outlet Center. 47 COEN EN BART-JAN KRAAL (AUTOMOBIELBEDRIJF DE VOORSTAD) De gebroeders Kraal zijn een stabiele factor in automotive Zoetermeer. Scoren met hun merk Mazda al jaren een super marktaandeel en hun leasemaatschappij is bekend bij vele Zoetermeerse ondernemers. Mannen met benzine in hun aderen. 46 WIM EN CHEDDY GROENENBERG (FLEX MAILINGSERVICE) Blijven onverminderd doorknokken en met succes. Vader en zoon zijn altijd positief en hebben tijdig op de veranderin-

gen in de branche gereageerd. Zijn altijd op zoek naar nieuwe mogelijkheden. Met de komst van Jerry van der Ziel heeft Flex mailingservice een goede stap gezet. Hebben een bedrijf met een grote gunfactor. 45 RONALD KROL (JACOBSE HULSEBOSCH & DOORDUYN NOTARISSEN) Alle hens aan dek in het notariaat maar Jacobse Hulsebosch & Doorduyn staat nog altijd als een huis. Zoetermeers grootste notariskantoor heeft zeker betere tijden gekend maar de vennoten gaan daar niet onder gebukt. Ronald Krol is hét gezicht van het kantoor. 44 CORNÉ VAN WAAY (VAN WAAY INTERIEUR) Corné is een jonge ondernemer met flair en naam die enkele jaren geleden het bedrijf van zijn vader overnam. Runt een fantastisch mooi bedrijf en kan een groot deel van de Zoetermeerse ondernemers ‘zijn’ klant noemen. Kiest juist nu voor de aanval en wacht niet af. Een terechte notering in deze lijst. 43 RICHARD JONGENEELEN EN REMCO TUINENBURG (SKN BOUW) Richard en Remco zijn verweven met alles wat er in Zoetermeer gebeurt. Het goede doel wordt geen jaar vergeten en zij begrijpen dat zaken doen om zaken gunnen draait. Draaien prima door in een tijd waarin de concurrenten het een stuk moeilijker lijken te hebben. Dé verbouwers van Zoetermeer. 42 ROBBERT RUIJGROK (DIRECTEUR VAN LANSCHOT BANKIERS) Ruijgrok is consistent en heeft visie. Van Lanschot is ‘still going strong’ en houdt vast aan haar kernwaarden. Is samen met de RVOZ de grote initiator van het Miljoenenontbijt.

41 RON VAN DER KOOIJ (BASIS BEDRIJFSHUISVESTING) De aanhouder wint en zo is het ook voor Van der Kooij die vier jaar geleden startte met een vestiging van Basis in Zoetermeer. Heeft een onmetelijk netwerk en plukt daar dan ook de vruchten van. Ron is een mooie kerel. 40 RIEN VAN DER SPEK (M. VAN DER SPEK HOVENIERSBEDRIJF) Van der Spek is een ondernemer met beide benen op de grond. Runt een modern hoveniersbedrijf waar Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen geen modewoord is maar diep in de organisatie geworteld zit. Werd onlangs nog beloond met de titel ’Beste leerbedrijf van 2011’. Rien praat niet maar doet. 39 MICHEL KALICHARAN (CAPRICORN) Kalicharan leidt een mooi bedrijf en scoort hoge resultaten. Doet dit op een manier die alom respect afdwingt. Is het type ondernemer van ‘niet praten maar doen!’ 38 LEO ZWINKELS (BUSINESSCLUB DSO) Is in de loop van het afgelopen jaar teruggetreden uit de directie van FPN en is aan de slag gegaan bij Rayer Healthcare. Als voorzitter van de Businessclub van DSO zet hij mooie resultaten neer ondanks de heftige tijden in sponsorland. Leo is een kerel met passie. 37 HENK SCHOTMAN (DIRECTEUR BAAS SMITS BOUWGROEP) Baas Smits Bouwgroep is een befaamd bouwbedrijf en een slagvaardige organisatie. Nog steeds blijkt dat de samensmelting van de twee bedrijven in 2009 gezien de huidige situatie in de bouwwereld waarschijnlijk een cruciale beslissing is geweest. Schotman stuurt de tent strak doch sociaal, een terechte notering in deze lijst dus.

ZOETERMEER INTOBUSINESS 21


MACHT IN ZOETERMEER

36 JOAN REMMERSWAAL (VAN DORP INSTALLATIES) De man van Van Dorp installaties Zoetermeer. Houdt de tent goed draaiende omdat een aantal jaren terug is ingezet op juist het servicen en niet alleen maar op het installeren van installaties, een gouden greep gezien de huidige situatie in de bouw. Runt een bedrijf waar ‘duurzaam’ en ‘MVO’ geen modewoorden zijn maar al jaren onderdeel van de totale bedrijfsvoering. Joan observeert en neemt weloverwogen beslissingen. 35 KEES VAN DER BURG EN PIETER BOS (BOS VAN DER BURG ADVOCATEN) Deze heren hebben er hard aangetrokken en hebben dan ook moeten schakelen, niet vreemd wanneer een groot deel van het kantoor afhankelijk is van vastgoedtransacties. Ze zijn echter thuis op vele rechtsgebieden en leven voor hun vak. Kees en Pieter zijn een bijna onverslaanbare combinatie. 34 MARCO VAN NOORT (FPN EN O.A. TOPSPORT ZOETERMEER) Is een man die zeker niet van de daken schreeuwt waar hij allemaal mee bezig is. Laten wij het dan ook kort houden: Van Noort is een goed ondernemer en heeft een ongelofelijke drive om Zoetermeerse topsporters naar een hoger plan te brengen. Een type van geen woorden maar daden. 33 HANS KAMPHUIS EN ARNOUD MUIZER (INITIATIEFNEMERS OPEN DESIGN GARAGE) Een mooi duo die Kamphuis en Muizer. Startten nog geen twee jaar geleden een project waar toch weinigen heil in zagen en hun ‘garage’ aan de Rokkeveenseweg zit nu vol. Een goed en doordacht initiatief om bedrijven die met duurzaamheid bezig

ZOETERMEER INTOBUSINESS 22

zijn onder één dak samen te brengen. Zijn alweer druk bezig om in Zoetermeer de volgende stap te zetten. Hans en Arnoud zijn mannen met visie. 32 ETIËNNE BAKKER (ART & FINISH EN ORGANISATOR ONDERNEEM.NET) Heeft een ongelofelijk zwaar jaar achter de rug door het verlies van zijn vrouw Francis. Geeft met zijn bedrijf Art & Finish gezicht aan veel evenementen in het Zoetermeerse. Etiënne steekt al jaren succesvol zijn ziel en zaligheid in het organiseren van de business-to-business beurs Onderneem.net Haaglanden in het SilverDome. Is gewoon een hele fijne kerel. 31 LENNIE HUIZER (VOORZITTER FLORAVONTUUR PROMOTIE ZOETERMEER) Lennie is voorzitter van een ongekend succesvolle promotieorganisatie. Zij is gepokt en gemazeld in de politiek, ook in Zoetermeer. Zij kan Zoetermeer nog steeds niet loslaten en is daarom de juiste persoon op de juiste plek binnen Floravontuur Promotie Zoetermeer. Zal ze trots zijn op de notering van Margreet? Wij denken van wel! 30 HILBRAND NAWIJN (VOORZITTER BUSINESSCLUB SILVERDOME EN RAADSLID LHN) Wat Nawijn doet, doet hij vol overgave. Heeft met zijn lokale partij vijf zetels in de gemeenteraad en heeft Mariëtte van Leeuwen namens LHN in het college van B&W. Uniek in Nederland voor een stad van deze omvang. Hilbrand Nawijn wijkt niet en houdt vast aan zijn plan. 29 PETER SCHREUDER (HOPMAN & SCHREUDER BEDRIJFSMAKELAARDIJ) Dé vastgoedmakelaar van Zoetermeer en dat zul je hem zelf nooit horen zeggen. Is bescheiden en goedlachs. Heeft een mooie winkel opgebouwd en daar mag hij trots op zijn!

28 AB VAN DER TOUW (CEO SIEMENS) Trekt sinds 1 januari 2010 aan de touwtjes bij Siemens. Van der Touw werkt inmiddels 25 jaar bij Siemens en bekleedde er zo’n twaalf functies in diverse sectoren. Een absolute perfectionist met een innovatieve geest. 27 MARCO TETTEROO (COMMERCIEEL DIRECTEUR RABOBANK VLIETSTREEK ZOETERMEER) Waar is de Rabobank op lokaal gebied niet bij betrokken? Marco is een man die zorgt voor de ideale balans binnen zijn afdeling waardoor er maximaal gescoord wordt. Tetteroo is lid van het RVOZ bestuur en de stuwende kracht achter het onderzoek ‘De Kracht van de Ondernemer’ in deze regio. 26 ROB WEGNER (DUTCH WATER DREAMS) Wegner is met zijn bedrijf WVGH de eigenaar van Dutch Water Dreams. Hij heeft grootse plannen met het leasure bedrijf. Rob Wegner is een absolute alleskunner. 25 VICTOR PARDAANS (REMOTION) Pardaans maakte het afgelopen jaar grote stappen met zijn bedrijf Remotion. Geeft met zijn voorkomen en uitspraken echt kleur aan het ondernemerschap. Victor is dé specialist op het gebied van professionele websites en mobiel internet. Een echte ondernemer met een missie. 24 CHRIS VERMEULEN (DIRECTEUR BEDRIJVEN ABN AMRO) Vermeulen heeft in zeer korte tijd zijn draai weten te vinden in zakelijk Zoetermeer. Hij heeft een fantastisch team om zich heen gebouwd om ABN AMRO nog beter op de kaart te zetten in. Chris Vermeulen verstaat zijn vak en spreekt de taal van de ondernemer.


MACHT IN ZOETERMEER

23 GÉ BEIJ (BURO RAAD EN DAAD EN BESTUURSLID BBC) Wie kent Gé niet in het Zoetermeerse? Een man met passie en kennis van zaken en organiseert dan ook de mooiste evenementen. Gé is één van de stuwende krachten achter het familieverblijf bij het Lange Land Ziekenhuis. Gé is een toffe vent met een klein hartje. 22 JACQUES BOONEKAMP (DRANKENGROOTHANDEL BOONEKAMP) Gaat onvermoeibaar door met “Steppen tegen kanker” om geld in te zamelen voor onderzoek naar hersentumoren. Is nog altijd even gedreven en scherp. Evenement in de regio? Dan moet de drank bijna 100% zeker van Boonekamp komen! Jacques is een absolute perfectionist. 21 KOEN EN INGRID VAN DER BURG (RESTAURANT EN HOTEL DE SNIEP) Koen en Ingrid openden onlangs de deuren van hun schitterende nieuwe hotel, echt een aanwinst voor Zoetermeer. Hun restaurant is en blijft dé ontmoetingsplaats voor ondernemers in Zoetermeer. Broer en zus zijn bescheiden horecaondernemers die hun gasten het gevoel geven écht welkom te zijn. 20 YVONNE VAN AMSTEL (GEMEENTE ZOETERMEER) Van Amstel is de stuwende kracht achter de SEA (Sociaal Economische Agenda). In een unieke brede samenwerking zetten het bedrijfsleven en de gemeente zich via SEA in om het ondernemersklimaat te verbeteren, de werkgelegenheid te vergroten, het aantal uitkeringsgerechtigden te verlagen en de samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven te verbeteren. Yvonne is bescheiden maar gaat wel voor haar doel.

EREGALERIJ DER MACHTIGEN Na Johan Burger voegen we de nummer één van vorig jaar, Henk Willem 2009 2010 van Dorp aan de eregalerij JOHAN BURGER HENK WILLEM VAN DORP toe. Zonder het in het leven roepen van een ‘Eregalerij der Machtigen’ zou de Top 50 een voorspelbare lijst kunnen worden. In deze eregalerij komen met recht alleen de allergrootsten uit Zoetermeer te staan, personen met uitzonderlijke macht. En terecht, want je zou ze tekort doen met een lagere ranking dan de nummer 1-positie.

19 KOOS HENDRIKS (SNOWWORLD) SnowWorld is niet meer weg te denken uit Zoetermeer en blijft tot op heden het uithangbord voor leasurestad Zoetermeer. Maakte de sneeuwsport in Nederland nog populairder dan deze al was. De uitbreiding? Dat was alleen maar een kwestie van tijd. Een zeldzame ondernemer, die Hendriks. 18 MARK BROKS (MCDONALDS ZOETERMEER) Broks is een echte Zoetermeerse ondernemer en is bij bijna alle initiatieven betrokken die er toe moeten leiden Zoetermeer breder op de kaart te zetten. Broks heeft visie en daar dient naar geluisterd te worden. 17 JAN WAAIJER (BURGEMEESTER ZOETERMEER) De vader der Zoetermeerders. Is een zekere factor in roerige tijden, de rust zelve. Jan Waaijer treedt in 2012 af als burgemeester. Ondernemend Zoetermeer zou graag een wat meer ondernemende en dynamischere burgervader zien. 16 WIM BLANSJAAR (VOORZITTER STADSHART ZOETERMEER) Blansjaar is een grote naam

in de Zoetermeerse horeca. Hij is naast voorzitter stadshart Zoetermeer ook voorzitter van Horeca Nederland Oostland. Een mooi mens die Wim. 15 BERT DE BOER (HOFSTEDE MEERZIGT/ BODEGA NORTON) Weer een kanjer uit de Zoetermeerse horeca. Bert is met Bodega Norton de hoofdsponsor en stuwende kracht achter Zoetermeer Culinair. Geen groot evenement op horecagebied in Zoetermeer of hij is erbij betrokken. Bert heeft aan één woord genoeg. 14 GERT JONGERIUS (BAKKERIJ JONGERIUS EN VOORZITTER STICHTING MVO ZOETERMEER) Gert is eigenaar van een succesvolle bakkerij en voorzitter van de Stichting MVO Zoetermeer, een unieke club in Nederland. Gert Jongerius leeft, werkt en handelt met de zienswijze dat we het samen moeten doen op deze planeet en dat een ieder daar zijn verantwoording in moet nemen. Zijn voordrachten zijn onnavolgbaar en daarom een lust om naar te luisteren. Gert is een innemend persoon. 13 PATRICK VAN DOMBURG (O.A. WETHOUDER COMMUNICATIE) Heeft stadspromotie in zijn portefeuil-

ZOETERMEER INTOBUSINESS 23


MACHT IN ZOETERMEER

le en kan daarmee zijn winst pakken. Van Domburg weet dat en werkt keihard om Zoetermeer aan de hand van promotionele activiteiten te laten uitgroeien tot de meest vooraanstaande stad van Zuid-Holland. Er lopen op dit moment tal van projecten om dit te verwezenlijken. Aardige en goedlachse kerel die Van Domburg.

zegt hij. Heeft maar één doel: “We willen dat onze medewerkers zich ontwikkelen. Dat ze groeien en trots kunnen zijn op wat ze bereiken.” Wanneer de wetgeving verandert, heeft Wijnia wel weer een oplossing. Remco kan putten uit een gigantisch netwerk en heeft het voorkomen van de eeuwige student.

12 JOOST DEN ELZEN (DEN ELZEN AUTOSCHADEHERSTELLERS) Joost zit stevig in het zadel als vicevoorzitter van de RVOZ. Zijn autoschadebedrijf is modern, vooruitstrevend en altijd op zoek naar vernieuwing. Den Elzen is toegankelijk en maatschappelijk betrokken.

8 BÉ EMMENS (O.A. WETHOUDER ECONOMISCHE ZAKEN) De op één na hoogst genoteerde wethouder in deze lijst. Bé Emmens is een wethouder die de confrontatie niet schuwt en zijn eigen belang niet boven dat van de gemeenschap stelt. Een daadkrachtig persoon met kennis van zaken.

11 HERMAN MIDDENDORP (QUADRANS EN VOORZITTER BBC) Zou het na de verkoop van zijn bedrijf aanvankelijk wat rustiger aan gaan doen maar daar komt nog weinig van terecht. Is druk met reorganisaties bij diverse overheden. Tip: praat niet te lang met hem want dan krijg je als ondernemer echt het gevoel dat het nooit meer goed komt met onze overheid! Geniet zichtbaar van het succes van de Business Breakfast Club waar Middendorp voorzitter van is. Herman is een streber en wars van status. 10 ROB STEIJN (DIRECTEUR DURA VERMEER EN VOORZITTER OZB) Steijn is mede-initiatiefnemer en voorzitter van de Zoetermeerse Bouwsociëteit, is een voorzitter met kennis van zaken. Wil ook echt zaken realiseren en ‘hard’ maken. Dura Vermeer is een bedrijf van naam en faam, een prima match met Steijn dus. 9 REMCO WIJNIA (DIRECTEUR DSW) Wijnia ligt niet wakker van ontwikkelingen in de sociale werkvoorziening welke door de huidige regering worden doorgevoerd. Daar heeft hij toch geen invloed op

ZOETERMEER INTOBUSINESS 24

7 MARTINE SCHWAGERMANN (WORRELL & JETTEN ACCOUNTANTS) Opvallende verschijning van accountantskantoor Worrell & Jetten, maar met alleen een mooi uiterlijk kom je niet op plek nummer 7 in deze lijst. Martine is een krachtige persoonlijkheid met onuitputtelijke juridische kennis. Schwagermann is dé netwerker van het kantoor, hét gezicht van de firma. 6 PETER LUIJKX (DIRECTEUR KAMER VAN KOOPHANDEL ZOETERMEER) Net als vorig jaar in de bovenste regionen van deze lijst maar wel een paar plekjes gezakt. Hoe kan dat ook anders met al die perikelen rond de Kamer van Koophandel? Naar ons idee zou er geen discussie rond de Kamer van Koophandel zijn wanneer zijn collega-directieleden zich op een zelfde manier zouden opstellen. Luijkx is actief, betrokken, geeft zijn mening en desgevraagd ook advies. Peter is een doener. 5 WILLEM HEIJBOER (BLOMSMA GROEP EN BESTUURSLID RVOZ) De Blomsma Groep is naar onze

mening één van de mooiste bedrijven in Zoetermeer. Heijboer stuurt het bedrijf aan op een wijze die respect afdwingt. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen staat hoog in het vaandel en Heijboer is bij veel projecten, waaronder SNBZ, betrokken. Heijboer is helder in communicatie maar blijft bescheiden, dit laatste zou naar ons idee wat minder mogen gezien de leidende positie van Blomsma in Nederland. 4 EDO HAAN (O.A. WETHOUDER FINANCIËN, WERK EN INKOMEN) De hoogt genoteerde wethouder in deze lijst en dat zal hem zeker goed doen. Haan is een alom gerespecteerde wethouder. Heeft écht verstand van zaken en weet op geheel eigen wijze de juiste snaar bij ondernemend Zoetermeer te raken. Edo Haan doet wat hij zegt en zegt wat hij doet. 3 LEO VAN DER PLAS (DIRECTIEVOORZITTER RABOBANK VLIETSTREEK ZOETERMEER) Het is dringen bovenin de lijst en we vinden Van der Plas dit jaar terug op de derde plek. Leidt één van de succesvolste Rabobanken van Nederland. Weet u iets waar de Rabobank in Zoetermeer niet bij betrokken is? Maar dat is het natuurlijk niet alleen. Van der Plas heeft het goed voor elkaar binnen zijn Zoetermeerse vestiging en wordt alom geprezen. Is een man met passie waar naar geluisterd dient te worden. 2 MATHIEU SOUREN (HOENS & SOUREN KEEREWEER EN VOORZITTER RVOZ) Grote stijger in de lijst, wat wil je ook. Was vorig jaar voorzichtig van start gegaan als voorzitter van de RVOZ maar heeft zijn draai nu echt gevonden. Er is naar ons idee geen dossier waar je hem niet op aan kunt spreken. Souren is een mooie persoonlijkheid en leidt met de RVOZ een sterke belangenbehartiger.


MACHT IN ZOETERMEER

1. MARGREET VAN DRIEL (DIRECTEUR FLORAVONTUUR PROMOTIE ZOETERMEER)

Genomineerden voor de top 50 van 2012 Maurice Verhoeff (Flynth) Nanne Zwiep (directeur Bleizo) Peter Voorbraak (Stadstheater Zoetermeer) Ruud Verhulst (directeur Veolia)

Verdwenen uit de lijst Ruth Smits (2B-Home) Hans van Vliet (bestuurslid Stichting MVO Zoetermeer) Edwin Plag (Plag Websucces) Edwin van Eeckhoven (C2N) Hans Moonen (Best-ETD) Bert Klarus (Bleizo) Henry Over de Vest (Gerechtsdeurwaarders Over de Vest) Patrick van der Snoek (MKZ metaalbewerking) Anke van As (Van As makelaardij) Erik van der Meijden (ex-CEO Getronics)

Van Driel stuurt al twaalf jaar met succes Stichting Floravontuur Promotie Zoetermeer aan, de met kop en schouders meest succesvolle businessclub in de regio. Margreet brengt ondernemers bij elkaar en weet de ondernemers ondanks economisch moeilijke tijden iedere keer weer te verbazen met een kwalitatief beter golftoernooi, wintergala of grootser Zoetermeer Culinair. Daarnaast is zij op vele fronten actief wat niet altijd zichtbaar is voor zakelijk Zoetermeer. Mede door de inzet van Margreet van Driel komt Zoetermeer op een hoger plan en is het niet meer ‘de voorstad van…’. Een zéér terechte nummer 1!

ZOETERMEER INTOBUSINESS 25


COLUMN

Het komt regelmatig voor; een ondernemer heeft een goed businessplan, maar onvoldoende financiële middelen. De bank heeft haar moverende redenen waarom er niet meer gefinancierd kan worden, tenzij er meer eigen vermogen wordt geïnvesteerd.

Informal Investment Een betrokken partner!

TEKST CHRIS VERMEULEN FOTOGRAFIE JOHN BRUSSEL

Informal Investment brengt (startende) ondernemers in contact met haar relaties met een ondernemersachtergrond uit het Private Banking netwerk. Dit zijn veelal succesvolle (ex-)ondernemers of topbestuurders die de ondernemer met kennis, ervaring, netwerk en eventueel kapitaal als sparring partner kunnen bijstaan bij het oplossen van toekomstbepalende vraagstukken. In de praktijk blijkt dat het businessplan ondergeschikt is aan de ondernemer en zijn kwaliteiten, de vent is in aanvang belangrijker dan de tent. De toegevoegde waarde van de informal investor ligt naast de inbreng van risicodragend vermogen ook in het fungeren van sparringpartner, zonder op de stoel van de ondernemer te gaan zitten. Veelal word er naast de kapitaalinjectie ook een coachingstraject opgestart. Voor met name de veelbelovende innovatieve starters en doorgroeiers kan de informal als coach optreden. De ervaring die dergelijke investeerders in hun eigen carrière hebben opgedaan, maar ook de toegang tot de netwerken, geeft vaak nieuwe inzichten.

Investeerders zoeken altijd naar bedrijven die een goede aanvulling zijn op hun portefeuille. Dat kan een bedrijf uit elke branche zijn. Voor een goed plan is bijna altijd een investeerder te vinden, ook in deze tijd. Belangrijk is dat men wel de toegang heeft tot deze investeerders. Veelal worden deze partijen echter afgeschermd, vanwege de grote aantallen aanvragen die op ze afkomen. Speciale investment managers screenen de businessplannen op haalbaarheid. Voldoet het plan aan de criteria dan worden er investeerders geselecteerd om te bezien of zij het een interessante propositie vinden. Uit onderzoek is gebleken dat de afgelopen jaren het aantal geslaagde deals waarbij een informal investor betrokken was, behoorlijk is gestegen. Voor veel investeerders zijn de huidige marktomstandigheden dan ook een prima tijd om goede mogelijkheden te vinden. In de huidige markt krijgen ondernemers met een goed plan nog steeds een grote kans op een geschikte investering - met betrokkenheid. Chris Vermeulen Directeur Bedrijven ABN AMRO Zoetermeer

REAGEREN? CHRIS.VERMEULEN@NL.ABNAMRO.COM ZOETERMEER INTOBUSINESS 26


REPORTAGE

Marko Batelaan (l) en Patrick Bennink.

Samen sta je sterker, zeker nu! Het slechte economische klimaat vergt veel van de ondernemer. Visie en creativiteit zijn in deze barre tijden onmisbaar. Een nieuw creatief initiatief dat stug tegen de negatieve stroom in gaat is 4MKB. Hoewel het op het eerste gezicht weer het zoveelste bedrijfsverzamelgebouw lijkt, is het dat niet. 4MKB is anders, het is een ondernemersverzamelconcept. FOTOGRAFIE JOHN BRUSSEL

Veel bedrijfsverzamelinitiatieven stranden omdat de beoogde samenwerking tussen de ondernemingen niet van de grond komt. Het blijven los van elkaar staande ondernemingen die een pand delen. 4MKB wijt dit probleem aan de vrijblijvendheid binnen de opzet van de bedrijfsverzamelgebouwen. Daarnaast zijn het vaak ook bedrijven uit een zelfde branche waarmee concurrentie op de loer ligt en samenwerking wordt bemoeilijkt. 4MKB daarentegen laat niets aan het toeval over. 4MKB stuurt. Belangrijkste voorwaarde om deel te nemen aan 4MKB is dan ook de wil om te ondernemen en samen te werken. Want ondernemen, net-

werken en samenwerken, daar draait het juist om bij 4MKB. En om dit eenvoudig te realiseren gebeurt dit vanuit één locatie, het 4MKB Center. Een onderneming die gebruik wil maken van de absurd lage huurprijzen en alle bijkomende faciliteiten moet ook gebruik willen maken van de voordelen die samenwerking met en binnen 4MKB met zich meebrengt. Zo vormen de diverse aangesloten MKB ondernemingen samen een krachtige organisatie zonder hun eigen identiteit te verliezen. Dus terwijl 4MKB zich bezig houdt met het organiseren van netwerkbijeenkomsten, marketing, acquisitie en facilities, on-

dernemen de ondernemers. Voor zichzelf, voor elkaar en met elkaar. In nauw overleg wordt bepaald waar men heen wil en waar kansen en mogelijkheden liggen. Netwerken worden samengevoegd waardoor de gehele slagkracht met iedere nieuwe deelnemer verder en verder toeneemt. 4MKB is een uniek concept waarbij verschillende disciplines de handen ineen slaan om vanuit één gedachte en locatie de markt te bewerken. Met 4MKB staan ondernemingen, zeker in deze ongunstige tijden, er niet meer alleen voor.

Organisaties die meer informatie willen over 4MKB kunnen terecht op www.4mkb.net of bellen met 079 - 341 44 18. ZOETERMEER INTOBUSINESS 27


REPORTAGE

Worrell & Jetten presenteert Spaanse wijnen

Heerlijke geneugtes des levens En wederom was de najaarsborrel van Worrell & Jetten een groot succes. Partner AndrĂŠ Kamphuis refereerde in zijn openingswoordje aan het feit dat ondernemers in deze roerige tijden behoefte hebben om de koppen zo nu en dan op informele wijze bij elkaar te steken. Met een hapje en een drankje erbij. Wat dat laatste betreft, deze borrel stond in het teken van Spanje, van oudsher een wijnland. Wijnkoperij De Gouden Ton uit Zoetermeer, rundvleesexpert Piet van den Berg van Nice to Meat en Alain Adriaanse van Hofstede Meerzigt schotelden de aanwezigen tal van heerlijke (mediterrane) geneugtes des levens voor. Hoe dan ook, het werd een borrel die ook in 2012 geprolongeerd zou moeten worden.

FOTOGRAFIE JOHN BRUSSEL

ZOETERMEER INTOBUSINESS 28


Voordeel behalen Dit is het laatste jaar dat u nog kunt profiteren van een tweetal fiscale stimuleringsmaatregelen. Door nog dit jaar te investeren in fiscaal aangewezen bedrijfsmiddelen kan 50% van de aanschafwaarde als afschrijving ten laste van de winst worden gebracht. U hoeft het bedrijfsmiddel niet dit jaar in gebruik te nemen. Wel dient u een aanbetaling op uw investering te doen ter grootte van de omvang van de willekeurige afschrijving. Als u door de willekeurige afschrijving fiscaal een verlies creĂŤert, kunt u dit verlies alleen dit jaar nog drie jaar terugwentelen naar de winstjaren 2008 t/m 2010. Hierdoor ontvangt u belasting terug en verbetert u uw liquiditeit. Bovendien kunt u fiscaal voordeel behalen door uw voorraad wegens incourantheid af te waarderen.

Aanvullende tip: In deze moeilijke economische tijd heeft u ongetwijfeld te maken met debiteuren die u niet betalen. Voor deze dubieuze debiteuren zal een voorziening worden getroffen, hetgeen uw resultaat negatief beĂŻnvloedt. Vergeet niet de BTW die u op uw factuur in rekening heeft gebracht en afgedragen, tijdig bij de Belastingdienst terug te vragen. Bij het verzoek dient u de bewijsstukken te voegen voor de oninbaarheid van uw vordering.

ZOETERMEER INTOBUSINESS 29


Ontmasker de moordenaar. Tenzij u dat natuurlijk zelf bent...

Moorddiner in Koetjes en Kalfjes Sinds 1 december van dit jaar biedt restaurant Koetjes en Kalfjes haar gasten het spannende doch met humor doorspekte Whodunnit Moorddiner aan, zowel in de locatie Zoetermeer als Oegstgeest. In een aparte zaal kunnen gasten culinair genieten en tegelijkertijd krijgen zij de kans om een moordenaar te ontmaskeren. Tenzij u natuurlijk zelf de moordenaar bent… Erwin Rozendal, eigenaar van Koetjes en Kalfjes, legt uit: “Whodunnit is een spectaculair dinerspel. Het spel begint met een koelbloedige moord. De eigenaar van een luxueus jacht is plotsklaps spoorloos verdwenen en de vraag is: wie heeft het gedaan? Aan onze gasten de taak de moordenaar te vinden. Iedereen speelt een personage. Dat kan een jonge matroos zijn die iedere vrouw weet te charmeren, maar ook een zwarte weduwe met sterallures.” Bij aankomst worden de gasten ontvangen door de spelleidster van Koetjes en Kalfjes die de regels van Whodunnit uitlegt. Uiteindelijk is het de bedoeling dat gasten met behulp van geheime informatie en suggesties de dader weten te ontmaskeren. Het spel kan vanaf minimaal zes tot maximaal twaalf personen per tafel worden gespeeld. Whodunnit is geschikt voor personeelsfeesten, familiebijeenkomsten, vrijgezellenfeesten en andere gelegenheden die om interactie en plezier vragen. Tijdens het spel nuttigen de gasten een heerlijk driegangendiner. De spelkosten bedragen 55 euro per persoon. Inbegrepen zijn het welkomstdrankje, het diner inclusief broodmandjes met Spaanse aïoli en tomatenboter, huisgemaakte frieten en spelbegeleiding. Deze prijs is exclusief drankjes.

Drie kerstdagen open

Stoere bistro met een vleugje chic De medewerkers van Koetjes en Kalfjes zijn klaar om gasten op alle kerstdagen gastronomisch te verwennen. Op Kerstavond, Eerste en Tweede Kerstdag kunnen gasten culinair genieten van een viergangenkerstmenu a € 49,50 p.p., inclusief bijgerechten en voor de kinderen een driegangen kinderkerstmenu a € 27,50 p.p.(4-11 jaar). Het kerstmenu is te vinden op de site onder ‘Koetjes & Kerst’. Koetjes en Kalfjes is een moderne bistro waar verse producten voor een betaalbare prijs centraal staan. Gasten kunnen hier terecht voor een lunch, diner en High Tea in een ongedwongen sfeer. Het restaurant is geschikt voor groepen, zowel zakelijk als privé. De inrichting van het restaurant is stoer en modern te noemen met een vleugje chic. Er zijn verschillende ruimtes gecreëerd, waarin elk plekje zijn eigen sfeer uitstraalt. De menukaart is Frans/Italiaans georiënteerd met een Aziatische touch en wisselt regelmatig.

Koetjes en Kalfjes Alphen a/d Rijn Restaurant Zoetermeer (open voorjaar 2012) Hugo de Grootlaan 2 Amsterdam - Den Haag T 079 - 331 60 08 Haarlem - Leiden - Noordwijk I www.koetjesenkalfjes.com Oegstgeest - Zoetermeer

ZOETERMEER INTOBUSINESS 30


REPORTAGE Kracht van de Ondernemer 2011

“Dit gebied kan beter” In het stadion van ADO Den Haag werden op 30 november de resultaten van ‘De Kracht van de ondernemer’ gepresenteerd; een onderzoek naar de economische prestaties van het bedrijfsleven in Zoetermeer en Leidschendam-Voorburg in 2010. Die prestaties waren vrij teleurstellend. Of, zoals Willem van der Velden (Rabobank Nederland) zegt: “Om in voetbaltermen te blijven: we staan in het rechterrijtje.” TEKST MARIEKE VAN SEGGELEN l FOTOGRAFIE JOHN BRUSSEL

ZOETERMEER INTOBUSINESS 31


Het is de vijfde keer dat het onderzoek uitgevoerd is, geïnitieerd door Rabobank Vlietstreek-Zoetermeer, Kamer van Koophandel Den Haag, kantoor Zoetermeer, gemeente Zoetermeer en gemeente Leidschendam-Voorburg. Van der Velden over de economische prestaties van 2010: “Dit gebied kan beter.” Zorgen Hoe draaide de economie in 2010 in Zoetermeer en Leidschendam-Voorburg? Die vraag werd beantwoord met harde cijfers uit het onderzoek. Met de regionaal-economische thermometer werden de economische prestaties van de regio vergeleken met die van Nederland als geheel. Van der Velden: “Zowel Zoetermeer als LeidschendamVoorburg moesten inleveren ten opzichte van Nederland. Andere gebieden in ons land wisten sterker te profiteren van het herstel.” De economische groei in de regio Vlietstreek-Zoetermeer lag in 2010 op een lager niveau dan in de rest van Nederland. In Zoetermeer daalde het rapportcijfer van een 6,5 naar een 5,1; in Leidschendam-Voorburg van een 6,3 naar een 4,9. Uit het onderzoek blijkt dat beide gemeenten op alle vier de groeiindicatoren (winstgroei, productiegroei, investeringsgroei en arbeidsvolumegroei) onder het landelijke gemiddelde scoren. Van der Velden: “Ook de investeringen blijven achter in deze regio. Dat baart ons zorgen.” Handen uit de mouwen Net als voorgaande jaren werden niet alleen de resultaten van het onderzoek uit de doeken gedaan, maar stond ook een actueel thema centraal: de kracht van sociaal ondernemen. Sociaal ondernemen gaat niet over mensen die vol overtuiging iets proberen dat niet kan, benadrukt Van der Velden. “Onze regio vergrijst. Nu al zien we knelpunten ontstaan op de arbeidsmarkt. We benutten al een groot deel van het arbeidspotentieel, dus we moeten op zoek naar een nieuwe doelgroep.” Die doelgroep is er en staat te popelen om de handen uit de mouwen te steken, weet Van der Velden. Mensen met een overbrugbare arbeidsbeperking (bijv. gehandicapten, ouderen, langdurig werklozen) bieden de lokale arbeidsmarkt een belangrijke kans. ZOETERMEER INTOBUSINESS 32

Lastig lichaam Verschillende ondernemers in Zoetermeer en Leidschendam-Voorburg grepen hun kans al en voeren een sociaal personeelsbeleid. Jongerius Bakker bijvoorbeeld: “Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zijn vaak goedkoper in dienst te nemen, terwijl ze prima functioneren. Collega’s zien hoe het is om met een beperking te werken en helpen hen graag als dat nodig is.” Blomsma Print & Sign sneed alle ongeschoolde werkzaamheden uit de functies, om zo een nieuwe functie te creeren voor Wajongers. “Daardoor kunnen andere medewerkers efficiënter doorwerken. Daarnaast kun je je als bedrijf goed profileren met maatschappelijk verantwoord ondernemen.” Koeriersbedrijf Valid Express helpt en houdt mensen met een “lastig lichaam” uit de uitkeringssfeer en wist met deze formule een miljoenenomzet te genereren. “Door koeriers met een

lastig lichaam in te zetten, doet een bedrijf iets goeds. Het is de goedkoopste en minst risicovolle maatregel die een bedrijf kan nemen om aan maatschappelijk verantwoord ondernemen te doen.” Hoewel er verschillende instrumenten en subsidies zijn die tegemoetkomen aan extra kosten en tijdsinvestering, geldt voor de meeste ondernemers dat sociaal ondernemen niet alleen gebaseerd is op financieel gewin, maar vooral ook op betrokkenheid. Ondernemen vanuit je hart. Gemotiveerde werknemers Peter Luijkx (Kamer van Koophandel Den Haag, kantoor Zoetermeer) en Marco Tetteroo (directeur Rabobank VlietstreekZoetermeer) zijn trotse initiatiefnemers van de Kracht van de Ondernemer. “Trots omdat we ons lustrum vieren, maar ook omdat dit onderzoek er echt toe doet. Het is duidelijk dat we nu moeten investe-


Gaal is ondernemer in hart en nieren en investeerder. Haar passie om met geld om te gaan stamt uit haar tijd als jonge, alleenstaande moeder zonder opleiding. Hoewel ze daarmee niet voldeed aan het standaardbeeld van carrièrevrouw, boekte ze gigantische successen onder andere op de Russische bladenmarkt. Ze heeft drie sleutels tot succes. Ten eerste: vertrouw de werkvloer en geef die zo veel mogelijk macht. Tweede succesfactor is om zonder ervaring naar situaties te kijken om nieuwe oplossingen te bedenken en nieuwe speelvelden te creëren. Tot slot: geef alles. “De dood of de gladiolen. Dat gaat verder dan de ‘just-do-it mentaliteit’ die je bij veel ondernemers ziet. Geef nooit op.” Een schot in de kruising.

ren in de maatschappij. Kijk naar wat iemand kan, en zet die talenten in voor de organisatie.” Aan de wethouders van beide gemeenten zal het niet liggen. Edo Haan, wethouder Werk en Inkomen en Sociaal Economische Agenda (SEA) Zoetermeer: “Zoetermeer heeft een effectief samenwerkingsverband waarin al veel gebeurt: de SEA. We bespreken hoe we mensen in de bijstand weer aan het werk kunnen krijgen. Verder bereiden we ons voor op de Wet werken naar vermogen. Door hier nu al op voor te sorteren, ontzorgen we werknemers.” Verder belooft Haan iedere ondernemer die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst neemt “goed gemotiveerde werknemers, geen bureaucratie.”

collega Haan aan: “We werken samen met ondernemersverenigingen om maatschappelijk verantwoord ondernemen te stimuleren en zetten bijvoorbeeld subsidies in.” Net als wethouders Peter van Ostaijen (Economie en Werkgelegenheid) en Gregor Rensen (Sociale zaken en Arbeidsmarktbeleid) van Leidschendam-Voorburg nodigt Emmens ondernemers uit om te komen praten over de mogelijkheden die de gemeente biedt. Niet nodig, vindt Mathieu Souren, voorzitter van de Raad Voor Ondernemend Zoetermeer (RVOZ). Zijn motto: “Niet lullen, maar poetsen. Het is hoog tijd dat we wat minder op de overheid gaan leunen. Kijk wat je in je directe omgeving kunt oplossen en pak dat op. Er zijn kansen genoeg.”

Niet lullen, maar poetsen Bé Emmens, wethouder Economische Zaken bij de gemeente Zoetermeer vult

Geef nooit op Annemarie van Gaal sloot de avond af in het stadion van ADO Den Haag. Van

Kracht Meerdere factoren kunnen bijdragen aan het succes van mensen met een lastig lichaam op de werkvloer. Van der Velden somt op: “Communiceer zorgvuldig naar collega’s en klanten en zorg voor voldoende begeleiding op de werkvloer. En zoek de steun van instanties die daarvoor bedoeld zijn. Die blijken prima in staat om op ondernemersniveau te opereren. Het enthousiasme van de betreffende medewerkers doet de rest.” Ook adviseert Van der Velden: “Investeer in de inzetbaarheid van je medewerkers om uitval te voorkomen, bijvoorbeeld door in te zetten op bijscholing.” Sitdown comedian Jaap Bressers weet als geen ander wat werk betekent voor iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt. Bij een duik in zee liep hij een dwarslaesie op. Hij kreeg de zaal stil door over zijn ervaringen te vertellen, maar kreeg de aanwezigen ook net zo makkelijk hard aan het lachen. “Het is de kunst om voorbij de beperking van iemand te kijken, dus naar zijn kracht.” Het volledige onderzoeksrapport vindt u op www.dekrachtvandeondernemer.nl. Blijf ons volgen via Twitter: KrachtvandeO Rabobank Vlietstreek-Zoetermeer Eleanor Rooseveltlaan 29 2719 AB Zoetermeer T 079 - 317 17 17 E info@vlietstreek-zoetermeer.rabobank.nl I www.rabobank.nl/vlietstreek-zoetermeer ZOETERMEER INTOBUSINESS 33


BURGGOLFINTERVIEW

Marco van Noort:

“Zoetermeer heeft

alle ingrediënten om topsport te bedrijven!” ZOETERMEER INTOBUSINESS 34


Kelly Zijlmans, hoofd Sales en Events van BurgGolf Zoetermeer, spreekt met een ondernemende en bekende persoon uit de regio gedurende een partijtje golf. Dit gebeurt natuurlijk op de baan van BurgGolf Zoetermeer: negen holes, negen vragen. Gesprekken die een andere kijk geven op managen en ondernemerschap. Of een unieke gelegenheid om persoonlijke drijfveren van bijzondere mensen te doorgronden. In deze december uitgave komt een Zoetermeerder aan het woord die zich vol overgave inzet voor de topsport in Zoetermeer en grootaandeelhouder is van FPN, Marco van Noort. De baan ligt er prima bij. De zon schijnt heerlijk op deze herfstdag, dus lekker de baan in voor een rondje golf en een prettig gesprek. TEKST KELLY ZIJLMANS l FOTOGRAFIE:JOHN BRUSSEL

Wat is je handicap met golf en wat is je handicap in het dagelijks leven? “Met golf is mijn handicap 14.3, heb ik hard aan gewerkt dit jaar. Mijn handicap in het dagelijks leven is dat ik alles leuk vind. Wanneer iemand met een voorstel of idee komt, ben ik heel snel enthousiast en dat is een valkuil. Ik zeg te snel ‘ja’ waardoor ik eigenlijk met teveel zaken tegelijk bezig ben.” Je bent voorzitter van Stichting Zoetermeer Topsport. Wat is het doel van deze stichting en waar staan jullie nu? “Doelstelling van de stichting is om Zoetermeerse topsporters op een hoger niveau te krijgen en bij voorkeur op het allerhoogste niveau, de Olympische Spelen. Dat is natuurlijk onze ultieme droom! Wij bieden sporters brede ondersteuning op zaken die voor hen heel belangrijk zijn, onder andere: een financiële vergoeding, vergoeding van de zorgpolis, een mobieltje, het bieden van een netwerk en fysiotherapiebegeleiding. De ontwikkeling van de Stichting Zoetermeer Topsport gaat nu te traag, de recessie klapt er hard in. De animo vanuit het bedrijfsleven is duidelijk afgenomen en we hebben echt die drive vanuit het MKB hard nodig!” Zijn jullie op de juiste weg om topsport in Zoetermeer op de kaart te zetten? Is Zoetermeer wel de juiste stad hiervoor?

“We zouden graag sneller willen groeien, maar, zoals ik net ook al aangaf, werkt de recessie zeker niet mee. En op de vraag of Zoetermeer de juiste stad is zeg ik volmondig ‘ja!’ Hier zijn echt alle ingredienten aanwezig: we hebben de faciliteiten, liggen centraal en Zoetermeer is een zeer gezonde gemeente met relatief veel sporters. Ruim 83% van de Zoetermeerders doet aan sport terwijl dat landelijk op 72% ligt. We zijn wel een jonge stad maar van oudsher sterk in de traditionele sporten, zoals Pro Patria (turnen), Taverzo (tafeltennis) en Ilion (atletiek), maar ook in de nieuwe sporten zijn we sterk gerelateerd aan onze leisure faciliteiten: SnowWorld, Dutch Water Dreams en Silverdome. Zoetermeer is hierin echt uniek!” Je komt rustig en in balans over, ben je altijd zo? “Over het algemeen wel. Ik ben echter totaal niet in balans als ik fanatiek aan het sporten ben, kan dan echt volledig uit de band springen. Dat zie je ook wel als ik een rondje aan het golfen ben…” Even een stilte en Marco vervolgt: “Ik kan goed luisteren en heb daar ook echt de rust voor, zeker meer dan vroeger. Wanneer je leiding geeft aan een organisatie is het goed kunnen luisteren heel belangrijk.”

50% terwijl zakelijk redelijk op niveau is gebleven. We hebben geïnnoveerd en op persoonlijk gebied nare keuzes moeten maken, dat waren best heftige beslissingen. We zitten nu op een prima nieuwe locatie en er wordt weer geld verdiend, gelukkig wel.” Wat heb jij met topsport? “Veel! Ben echt gek van sport, ik had zelf niet het talent maar wel de ambitie om op het hoogste niveau te volleyballen. Het is fantastisch om met sporters in contact te staan die wel die combinatie van ambitie én talent hebben. Voelt goed om ze met stageplaatsen, ons netwerk en financieel te ondersteunen. De Nederlandse overheid doet daar maar bar weinig aan, wanneer je studietalent hebt, dan wordt je tot in de finesse begeleid, maar wanneer je lichamelijk talent hebt (met sport) dan geeft de overheid niet thuis! Een zeer rare maar ook slechte situatie.” “

Hoe gaat het met FPN, het zijn immers heftige tijden? “We draaien dit jaar weer goed maar dat is niet vanzelf gegaan. De vastgoedmarkt is vanaf 2008 sterk gedaald, particulier zelfs ZOETERMEER INTOBUSINESS 35


Je werkt hard, maar houdt ook van het leven. Wat is je favoriete bezigheid in je spaarzame vrije tijd? “Mijn gezin en sport. Ik ben gelukkig getrouwd en heb twee zoons van 23 en 11 en we zijn allemaal gek van sport, we zijn echt een sportgezin. Bij ons staan de televisies 24/7 op de diverse sportkanalen. Daarnaast vind ik het ook heerlijk om een bijdrage te leveren aan de stad Zoetermeer, dat doe ik dan door middel van de Stichting Topsport Zoetermeer en mijn penningmeesterschap van de Winkeliersvereniging Stadshart.” Waar kan je echt blij van worden en wat kan daarentegen je humeur totaal verpesten? “Ik word blij als ik mensen zie groeien, wanneer ik mensen hun prestaties zie verbeteren. Dit zowel op maatschappelijk als op sportief gebied. Ja, daar kan ik echt van genieten.” Even een stilte: “Wat mijn humeur kan verpesten is dat wanneer mensen iets kunnen maar dat niet gebruiken, het talent dat ze hebben door hun vingers laten glippen. Waar ik ook echt niet tegen kan is asociaal gedrag, word ik echt gek van!” Is er iets dat wij niet weten van Marco van Noort en dat zeker de moeite van het vermelden waard is? Verras ons! “Of het zo interessant is weet ik niet, maar wat ik leuk vind om te vermelden is dat ik echt gek van gadgets ben; het kan mij echt allemaal niet gek genoeg zijn. Ik ben gek van domotica, dat is huisautomatisering die mijn hele huis bestuurt.”

Gratis golfles bij BurgGolf! Maak gratis kennis met de golfsport. U krijgt een uur gratis golfles van één van onze golfprofessionals. Ga naar www.burggolf.nl/lessen en boek meteen uw gratis les.

0900-burggolf s www.burggolf.nl Good Golf

ZOETERMEER INTOBUSINESS 36

Good Food

Great Time


COLUMN

Het woord macht roept bij mij negatieve associaties op. Het heeft iets dictatoriaals, hetgeen kan neigen naar superioriteit, corruptie, wreedheid en misbruik. Invloedrijk is gevoelsmatig een betere term.

‘Eendracht maakt macht’ maar aan de andere kant is het nu eenmaal ook zo dat onze maatschappij in welk verband dan ook leiders nodig heeft. Anders komt er niets van terecht. Soms leiders tegen wil en dank, omdat anderen niet opstaan. Op jonge leeftijd komt dat al tot uitdrukking. Iemand moet het voortouw nemen in het belang van de groep. Anders worden er geen beslissingen genomen, komt de groep niet verder. Natuurlijk leiderschap of leiderschap dat gegroeid is door iemands kwaliteiten/talenten en senioriteit. Als leider ben je kwetsbaar en sta je bloot aan kritiek. Je kunt het nooit iedereen naar z’n zin maken, je gaat voor de grootste gemene deler. Het is makkelijk schoppen tegen mensen die het voor het zeggen hebben. Niet voor niets luiden de bekende gezegdes: ‘Hoge bomen vangen veel wind’ en ‘Het is eenzaam aan de top’.

Macht

Macht heeft vele effecten. Hoe vaak trappen we niet in de val dat we een ander macht geven die er niet om vraagt? Macht kan ook verwonden, als je macht afgeeft krijgt de ander macht over jou en kun je slachtoffer worden. Macht kan verslavend werken, er kunnen remmingen wegvallen. Macht heeft aantrekkingskracht. En sommige ideeën gaan met mensen aan de haal. Politieke ideeën en dromen. Natuurlijk mag je dromen, maar geef iemand niet meer macht dan dat hij/zij kan handelen. Het gaat om verantwoordelijkheid nemen, krijgen en verdienen. Sta sowieso niet teveel macht af. Laat niet altijd een ander voor je beslissen. Natuurlijk is dat makkelijk. In ruil daarvoor krijg je bescherming en geborgenheid, maar kun je ook je eigen identiteit verliezen. Waakzaamheid is dus geboden, zowel bij de machthebbers als degenen die macht afstaan! En wees waakzaam voor een machtstrijd! Machtstrijd kan grote gevolgen hebben zoals blijkt door de tijd heen. Denk nog maar terug aan de strijd om het lijsttrekkerschap binnen de VVD tussen Mark Rutte en Rita Verdonk. Rutte won uiteindelijk met een kleine voorsprong waardoor de weg vrij was naar de positie als minister-president. En Rita heeft inmiddels met stille trom het politieke toneel verlaten. Hoe kan het tij keren?! Om nog maar niet te spreken over de zeer actuele hetze rondom Johan Cruijff en Louis van Gaal. Ik ben geen voetballiefhebster, maar ik kan de krant niet openslaan of de televisie aan doen en Cruijff en de Ajax-perikelen komen voorbij. Bizar dat de hoge heren elkaar in het belang van Ajax niet kunnen vinden, maar als kleine kinderen bekvechten op het schoolplein. Nu dichtbij huis, naar het Zoetermeerse. Voel je niet gepasseerd als je niet in de Top 50 voorkomt. Het is een momentopname en macht is subjectief. Het ene moment ben je in the picture en het andere moment zijn ze je vergeten. Bottom line gaat het om persoonlijkheid en relaties met mensen. Bovendien is de Zoetermeerse Top 50 door de redacteur ludiek bedoeld. Er wordt in ieder geval over gesproken! Tot slot; machthebbers zijn gewoon mensen van vlees en bloed, van laag tot hoog. Niets meer of minder dan een ander. Het zou goed zijn als we daar rekening mee houden en niet opkijken tegen machthebbers maar ze respecteren in de beslissingen die zij moeten nemen. Uiteindelijk is het uitoefenen van macht ook mensenwerk!

TEKST MARTINE A SCHWAGERMANN FB FOTOGRAFIE JOHN BRUSSEL MARTINE IS JURIDISCH ADVISEUR BIJ WORRELL & JETTEN ACCOUNTANTS EN ADVISEURS T 079 - 344 56 78

mr Martine A. Schwagermann FB REAGEREN? M.SCHWAGERMANN@WORRELLJETTEN.NL ZOETERMEER INTOBUSINESS 37


- advertentie -

BLOMSMA PRINT & SIGN MAAKT MARKETINGCOMMUNICATIE MOGELIJK! DÉ MARKETINGPARTNER IN ZOETERMEER EN OMSTREKEN

Blomsma Print & Sign, expert in:

HUISSTIJL RESTYLING, PROMOTIEMATERIAAL, PRESENTATIESYSTEMEN, IN- & OUTDOOR SIGNING, WAGENPARK BESTICKERING

AUTO

SCHADE?

WIJ WETEN HET MOOI GEMAAKT!

KIJK OP ONZE WEBSITE VOOR ALLE MOGELIJKHEDEN

www.denelzen.nl

DEN HAAG · LEIDEN · ZOETERMEER

Storkstraat 1-3, 2722 NN Zoetermeer Tel. (079) 330 10 00 E-mail: informatie@blomsma.nl WWW.BLOMSMA.NL


REPORTAGE Drankengroothandel Boonekamp ook sterk in wijnen:

Dienstverlening in optima forma Kennis van wijnen, adviezen over de wijnkaart, wijnproeverijen en instructieavonden voor medewerkers, frequente leveringen, keuze uit verschillende importeurs. Het zijn enkele facetten van de dienstverlening van Drankengroothandel Boonekamp waar horecaondernemers veel profijt van kunnen hebben. Zeker met het oog op de komende feestdagen. FOTOGRAFIE JOHN BRUSSEL

“Onze dienstverlening gaat veel verder dan het leveren van bieren, frisdranken, waters en wijnen. Op het gebied van wijnen, bijvoorbeeld, hebben we de kennis in huis om horecaondernemers te adviseren”, vertelt Jacques Boonekamp. “We hebben vinologen in dienst die in overleg met de horecaondernemer een wijnkaart kunnen samenstellen. Tevens hebben we een medewerker, Dennis Boudestein, die naast vinoloog ook kok is. Hij heeft goede ideeën over wijn/spijscombinaties en denkt graag met horecaondernemers mee. Voorts is er de mogelijkheid om een wijnproeverij te organiseren voor het personeel van een

restaurant. De medewerkers krijgen daarbij uitleg en instructies over de wijnen, zodat zij er de gasten ook het een en ander over kunnen vertellen.” Verrassend groot Boonekamp staat als drankengroothandel vooral bekend als leverancier van bier en fris, maar het assortiment wijnen dat Boonekamp kan leveren, is ook verrassend groot. “We zijn niet gebonden aan één importeur, maar doen zaken met Vos & Partners Wijnkopers, Verbunt Wijnkopers, Neerlands Wijnhuis, Poot agenturen, Vinites en anderen. Het is geen enkel

Dennis Boudestein bij de Troubadour.

probleem als de horecaondernemer wijnen kiest van verschillende partijen. De keuzemogelijkheden zijn dus zeer ruim”, aldus Boonekamp. Omdat Boonekamp zich realiseert dat het op voorraad houden van verschillende wijnen een kostbare zaak is, helpt hij de horecaondernemers graag om de voorraad zo laag mogelijk, maar wél op peil te houden: “Wij hebben een logistiek systeem waarmee we de omloopsnelheid van de wijnen in de gaten kunnen houden. En door onze frequente leveringen kunnen we ervoor zorgen dat de ondernemer nooit ‘misgrijpt’ op een van zijn wijnen. Met de kerstdagen in het vooruitzicht bieden wij onze afnemers bovendien aan om de wijn die na de feestdagen ‘over’ is, terug te nemen.” De Boonekamp-aanpak “Wil een horeca-ondernemer meer dan onze ‘wijn op maat’, dan denken wij ook graag verder met hem mee. Zo leveren we klimaatkasten voor de wijn van klein tot groot, maar ook voortreffelijke waters en de klassieke, biologische Manetti-espresso met een typisch Italiaans karakter voor ná het diner. En natuurlijk bier en frisdranken.” Boonekamp besluit: “Voor horecaondernemers loont het zeker de moeite om eens met een van onze vertegenwoordigers te praten over de Boonekamp-aanpak. Ik nodig ze van harte uit om contact met ons op te nemen.” Drankengroothandel Boonekamp Amphoraweg 12 2332 EE Leiden T 071 - 576 30 00 I www.boonekamp.nl ZOETERMEER INTOBUSINESS 39


REPORTAGE

Jonathan Buys (l) en Corlin van Oeveren

Van Oeveren Accountants zet in op financial planning en continuous reporting

‘Succesvol ondernemen

doe je samen’ Hoewel Van Oeveren Accountants in Delft is gevestigd, wil het kantoor zich meer en meer richten op Zoetermeer. “We hebben afgelopen jaar al een paar mooie Zoetermeerse bedrijven aan onze klantenportefeuille toegevoegd. Daar willen we op doorzetten”, zegt Corlin van Oeveren. De locatie in Delft hoeft daarin geen belemmering te vormen. “We zitten aan het eind van de A4, een fantastische aanrijroute. Vanuit Zoetermeer zit je zo hier. Bovendien hebben we altijd gratis parkeergelegenheid.”

TEKST MARTIN HOEKSTRA l FOTOGRAFIE JOHN BRUSSEL

Een gunstige locatie, gratis parkeren; dat zijn geen redenen om naar een accountantskantoor over te stappen. Het gaat uiteindelijk om de kwaliteit en de mensen. “Wij kiezen liever voor kwaliteit dan dat we een groot kantoor willen worden”, stelt Van Oeveren. “Wij streven naar de hoogst mogelijke kwaliteit en een fullservice pakket tegen een nette prijs.” ZOETERMEER INTOBUSINESS 40

Daartoe zoekt Van Oeveren Accountants altijd naar de modernste technieken om haar klanten op die manier de meest efficiënte dienstverlening te kunnen bieden. Het aloude ‘uurtje factuurtje’ is niet meer van deze tijd. “Wij bieden klanten de mogelijkheid om op basis van een abonnementstructuur in te stappen. Dat begint bij een basispakket, waarmee

voldaan wordt aan alle wettelijk gestelde eisen.” Bijsturen Bovenop het basispakket is er een keuze uit een aantal aanvullende diensten die je vooraf met Van Oeveren Accountants afspreekt. “Het gaat niet alleen om het verzorgen van de administratie en


´Als je aangifte door Van Oeveren Accountants wordt verzorgd, dan is deze goed´

periodieke aangiften, maar juist ook om managementrapportages en coaching door het jaar heen. Natuurlijk kost het geld als wij bijvoorbeeld vier keer per jaar met een ondernemer om de tafel gaan zitten. Maar alleen dan kunnen wij signaleren wat er gaande is en kunnen we kijken wat we moeten doen om het voor de toekomst beter of anders te organiseren.” Een klant die meegaat met de dienstverlening kiest naast het basispakket vanzelfsprekend ook voor begroten. “In november en december stellen we samen de begroting voor het volgende jaar op. Halverwege het jaar komen we weer bij elkaar om de zaak bij te stellen. Ja, soms zelfs eens per kwartaal. Als je de rest van het jaar wilt uitwerken op de begroting die je vorig jaar hebt opgesteld, mis je in de huidige tijd de boot.” Continuous reporting Van Oeveren Accountants gaat nog een stapje verder. Als een ondernemer gekozen heeft voor het fullservice pakket, kan Van Oeveren Accountants vanuit conti-

Van Oeveren Accountants, sinds 2006 lid van de SRA, hecht veel waarde aan kwaliteit. Zo voldoet het kantoor aan de hoge kwaliteitsnorm van het SRA-keurmerk. Eind oktober tekende Van Oeveren het convenant Horizontaal Toezicht. “Dit is een erkenning van de kwaliteit van onze fiscale dienstverlening”, zegt Van Oeveren trots. “De toegevoegde waarde voor cliënten is de wetenschap dat ons fiscale werk van zeer goede kwaliteit is. Als je aangifte door Van Oeveren Accountants wordt verzorgd, dan is deze goed.”

nuous reporting continu monitoren wat er bij een bedrijf aan de hand is. “Door inzet van state of the art (online) toepassingen kunnen wij deze klanten op onze portal

Buys treedt toe als partner Jonathan Buys treedt in januari als partner toe bij Van Oeveren Accountants. De fiscaal jurist gaat zich toeleggen op financial planning. Met dat doel in het achterhoofd is Buys al bezig met de vervolgstudie master of financial planning. “Wij vinden dat een hot topic”, meent Buys. Het is een belangrijk onderwerp dat iedereen raakt. “Vragen als ‘ik wil mijn vermogen gebruiken om van te leven, hoe lang houd ik dat vol?’ of ‘ik wil eerder stoppen met werken, wat zijn de mogelijkheden?’ komen met enige regelmaat voor”, legt Buys uit. “Beantwoording van dit soort vraagstukken vereist een gedegen financieel plan. Als accountant van onze klanten hebben wij het inzicht, de skills en de tools hiervoor. Bovendien zijn wij onafhankelijk. Wij vinden het belangrijk om dat bij onze klanten voor het voetlicht te krijgen.”

realtime inzicht bieden in hun eigen Kritische Prestatie Indicatoren (KPI’s).” Missie Van Oeveren Accountants ziet het als haar missie om zoveel mogelijk klanten te overtuigen van de noodzaak en het nut van begroten, realtime inzicht en coaching door het jaar heen. “Voor de klant in privé is daarnaast inzicht in de financiële situatie nu en in de toekomst essentieel. Het kost aan de voorkant veel tijd om die positie helemaal in beeld te krijgen. Theoretisch zou je dan aan de voorkant ook een hoge declaratie sturen. Dat gaat in deze tijd echt niet werken. Vandaar dat we het meenemen in de abonnementstructuur en dat is nieuw. Uitgaande van een langdurige relatie nemen wij de extra investering aan de voorkant en vanaf dat moment voegen we het bijstellen van de planning toe aan het jaarlijkse werk. Dan durven wij te stellen dat het gesprek over drie jaar veel meer zal gaan over de financial planning van de ondernemer zelf dan over de jaarrekening en de aangiften. En daar hebben we dan ook de ruimte voor!”

Van Oeveren Accountants Laan der Verenigde Naties 99 2622 PD Delft T 015 - 215 32 23 E contact@vanoeverenaccountants.nl I www.vanoeverenaccountants.nl ZOETERMEER INTOBUSINESS 41


INTERVIEW

Neerlands bekendste zakenvrouw Annemarie van Gaal:

‘Voor een goede ondernemer geldt:

de dood of de gladiolen’ De lijst van Zoetermeerse machtigen telt anno 2011 vijf vrouwen: Margreet van Driel (1), Martine Schwagermann (7), Yvonne van Amstel (20), Ingrid van der Burg (21) en Lennie Huizer (31). Dat is in de voorgaande jaren niet veel beter geweest. Traditiegetrouw krijgt onze lijst om die reden dan ook de nodige kritiek te verduren, de nummer 1 positie van Margreet van Driel zal de dames dit jaar gedeeltelijk de mond doen snoeren. Maar hoe goed we ook zoeken, meer vinden we er niet. Zoeken wij niet goed genoeg of zijn er gewoonweg niet meer? Hoe dan ook, ter compensatie bieden wij alle lezeressen van Zoetermeer IntoBusiness dit interview aan. Een interview met een van de machtigste zakenvrouwen van Nederland: Annemarie van Gaal. ZOETERMEER INTOBUSINESS 42


Annemarie van Gaal, geboren in 1962, richtte onder meer in Moskou een grote uitgeverij op, leidde in Nederland de Telegraaf Tijdschriftengroep en had haar eigen boetiek in de P.C. Hooftstraat. Momenteel is ze investeerder in binnen- en buitenland en runt ze uitgeverij AM. Ook was ze te zien in de televisieprogramma’s Dragon’s Den en Ten Einde Raad. Van Gaal is het gelukkigst is als ze veel omhanden heeft. “Altijd ben ik met verschillende dingen bezig, dat geeft me energie. Ik doe honderd dingen per dag. Soms ben ik even hier op kantoor en dan kan ik in een uur zoveel doen, dat ik mezelf verbaas. Mijn kracht is dat ik heel efficiënt ben met informatievoorzieningen. Wat me interesseert, blijft in mijn hoofd zitten.” Zakenpartner Het ondernemen zit, zo zegt ze, bij haar niet in het bloed. “Mijn vader was ambtenaar, mijn moeder fulltime moeder. Maar ik denk ook niet dat ondernemersdrang is aangeboren, je kunt het niet leren. Het komt of het komt niet.” Bij Annemarie van Gaal kwam het dus, toen ze als 27-jarige door haar toenmalige werkgever VNU werd uitgezonden naar Moskou, om daar in de kersvers kapitalistische stad te kijken of er mogelijkheden lagen. Na anderhalf jaar zag VNU die mogelijkheden onvoldoende en trok zich terug. Van Gaal zag ze wel. Met zakenpartner Derk Sauer richtte ze Independent Media op. Wat begon als een kleine onderneming, groeide al snel uit tot een succesvolle uitgeverij van onder meer dagbladen, vakbladen en consumentenbladen, met als bekendste titel de Russische Cosmopolitan. Uiteindelijk woonde en werkte ze tien jaar in de Russische hoofdstad. Wild west Zij omschrijft die periode als ‘wild west’. “Zo waren er soms intimidaties van bijvoorbeeld de maffia. Maar als je daar bang voor bent, kun je net zo goed opdoeken. We hadden enorme concurrentie. En in 1998 kwam daar nog eens een megacrisis overheen. Wat bijzonder was, was dat het toen een land vol onbegrensde mogelijkheden was. Als iemand dacht ‘dat kan ik ook’, dan deed hij het, of hij er nou voor opgeleid was of niet. Niemand dacht in hokjes. In Nederland blijft een leraar een leraar en een agent een agent. Eigenlijk is dat jammer.”

Na tien jaar Moskou ging Van Gaal omwille van haar schoolgaande zoon terug naar Nederland. “Na tien jaar was het ook wel goed”, licht ze haar beslissing toe. Ze verkocht haar aandelen in het inmiddels enorm succesvolle Independent Media en begon in Amsterdam als directeur van de Telegraaf Tijdschriftengroep. Ook startte ze een damesmodezaak in de P.C. Hooftstraat. “Bij de TTG mocht ik doen wat daarvoor nog niet eerder was gebeurd; bladen opheffen, mensen ontslaan en drukcontracten buiten het concern afsluiten.” Na 1,5 jaar stapte ze zelf op vanwege een dreigende belangenverstrengeling en begon ze met AM Media wederom voor zichzelf. Raamwerk “Ik vind elke uitdaging, ook al is het in loondienst, verslavend. Als het raamwerk waarbinnen ik werk maar in orde is. Ik blijf een vrij mens. Ik heb momenteel tussen de vijftien en twintig investeringen in bedrijven. Ik ben nu bijvoorbeeld heel actief betrokken bij een aantal websites, waaronder designer-vintage.com, een soort marktplaats met exclusieve designerkleding. Niet alle investeringen zijn high maintenance, ik heb er een paar, waar ik geen omkijken naar heb, daarvan kun je er wel honderd hebben.”

‘Vrouwen zijn sterker in het aanvoelen van trends. Sowieso zijn ze beter in communicatie’ Investeerders weten haar makkelijk te vinden. Dat komt volgens haar door haar medewerking aan het tv-programma Dragon’s Den. “Ik krijg elke dag wel enkele voorstellen binnen. Daarvan maak ik zelf een snelle shift. Ik neem mijn beslissingen heel snel. In grote besturen of in de politiek wordt alles vaak traag besloten en dan nog eens teruggenomen in overleg. De nadruk daar ligt altijd op wat mis kan gaan. Maar voor mij is dat geen issue. Het ergste wat kan gebeuren, is dat drie op de dertig beslissingen verkeerd gaan. So what! Ik ben niet bang fouten te maken. Alles bedenken wat fout kan gaan is bankgedrag.”

Hart voor de zaak “Hoe dan ook, met een aantal ondernemers maak ik een afspraak en als er dan een klik is, ga ik met ze verder. Ik investeer in de ondernemer, niet in een businessplan of een onderneming. Een goede ondernemer heeft hart voor de zaak. Is van de dood of de gladiolen. Ik zoek mensenmensen, die kunnen motiveren.” Om daar na een korte stilte aan toe te voegen: “Ik heb me wel eens vergist in mensen. That’s all in the game. Ik laat me daardoor dan ook niet uit het veld slaan, ik ga door. Er is geen limiet in wat ik aankan. Althans, heb die nog niet gezien.” Van Gaal heeft minder met diensten en meer met producten. Nooit vergeet ze de conjunctuur. “Mijn laatste grote investering waren vakantieparken, want die lopen juist goed tijdens een crisis. Ik voel dat goed aan. Dat was in Rusland ook steeds het geval. Dan voelde ik: nú is het tijd voor FHM, of nú is het tijd voor Men’s Health of Cosmo.” “Of dat iets vrouwelijks is? Daar zou wel een kern van waarheid in kunnen zitten. Vrouwen kunnen sterker zijn in het aanvoelen van trends. Überhaupt in communicatie.” - Wat vindt u van de Nederlandse ondernemers? “Ik heb een hoge pet op van de ondernemers zelf, maar het systeem is absoluut onvriendelijk. De overheid heeft weinig aandacht voor wat ondernemers precies zijn en ze onderschatten de waarde van het MKB. Daaruit komt alle innovatie. Van al die innovatieplatforms worden alleen het TNO en de multinationals beter. En er is zoveel onzinnige regelgeving. Af en toe moet je wel zuchten als je voor de derde keer hetzelfde formulier invult. Eigenlijk zou er een minister voor het MKB moeten komen. Maar dan ook een die uit het MKB komt. Laatst hoorde ik een Kamerlid met een eigen budget zeggen dat hij zichzelf ook ondernemer vond. Die heeft er dus geen benul van dat het verzamelen van het budget nou net het moeilijke is van ondernemen, en als je failliet gaat ben je de klos. Dit Kamerlid hoeft niets te verwerven, maar krijgt zijn budget. Er moet in Den Haag meer besef komen van hoe belangrijk het MKB is.” ZOETERMEER INTOBUSINESS 43


4L[LLURUPWVVNUHHY KLOPZ[VYPZJOLSVJH[PL

A

YJOP[LJ[.LYILU ]HU4HULU \P[ 5VVYK^PQR RVVZ ]VVY OL[ WYVQLJ[ KL )L\RLUOVMPU6LNZ[NLLZ[]VVYZ[H[PNLOL YLUO\PaLU aVHSZ KLaL ]HU V\KZOLY ]VVY RVTLU HHU KL .L]LYZ[YHH[ 4L[ UHTL PU KLRSHZZPLRLZMLLYTL[H\[OLU[PLRLZ[PQSLSL TLU[LULUHTIHJO[LSPQR[PTTLY^LYRPZKL OHUK]HU.LYILU]HU4HULU[LY\N[L]PU KLU +L OLYLUO\PaLU HHU KL .L]LYZ[YHH[ YLMLYLYLU K\PKLSPQR HHU KL IV\^Z[PQS ]HU ILNPULLL\^=HU4HULU!y >PQOLIILU VUZKHHYVWNLVYPÑ U[LLYKLUKP[ILLSKHHU NLOV\KLU[LNLUKLOLKLUKHHNZL^LUZLU ]HUY\PT[LLU^VVUJVTMVY[/L[YLZ\S[HH[ aPQU PUNL[VNLU OLYLUO\PaLU KPL WYHJO[PN WHZZLU PU OL[ NYVLUL KLJVY ]HU KL OPZ [VYPZJOL [\PU ]HU YLZ[H\YHU[ KL )L\RLU OVMz  ;V[HHS ^VYKLU KYPL aLLY Y\PTL ^V

9LZPKLU[PL+L)L\RLUOVMPU6LNZ[NLLZ[

UPUNLUNLYLHSPZLLYKTL[TPUPTHHST˜ ^VVUVWWLY]SHR LU Y\PT T™ PUOV\K +L OLYLUO\PaLU aPQU \P[NLY\Z[ TL[ NYV[L ^VVURHTLYZaLLYY\PTL^VVURL\RLUZ ]PQMZSHHWRHTLYZKYPLIHKRHTLYZLULLU HWHY[L^HZY\PT[L(HUKLHJO[LYaPQKL]HU KL^VUPUNLU^VYKLUJHYWVY[ZLUILYNPU NLUNLJYLÑ LYKKPL]VVY]VSKVLUKLWYP]HJ` aVYNLU+LSPNNPUN]HUKLaL^VUPUNLUVW KLY\PTLRH]LSZ]HUHMJHT˜PZTHN UPÄLRALILZJOPRRLUV]LYLLUY\PTL[\PU KPL  NYLUZ[ HHU KL OPZ[VYPZJOL [\PU ]HU YLZ[H\YHU[ KL )L\RLUOVM +L ]VS^HZZLU IVTLUISPQ]LUaV]LLSTVNLSPQRILOV\KLU ^HHYKVVY KL ^VUPUNLU KPYLJ[ VWNHHU PU KL ILZ[HHUKL NYVLUL VTNL]PUN KPL aV RLUTLYRLUKPZ]VVYKP[WYHJO[PNLKLLS]HU 6LNZ[NLLZ[

=HUKLY>PLSIV\^RPLZ[]VVYR^HSP[LP[LU KH[ aPL QL IPQ]VVYILLSK [LY\N PU KL WYHJO [PNL RLYHTPZJOL KHRWHUULU TL[ H\[OLU [PLRL [PU[ KPL LLU HUKLYL \P[Z[YHSPUN OLI ILUKHULLUNL^VULIL[VUULUKHRWHU 4HHYKH[aPLQLVVRHHUKLKLRSHZZPLRL OHUK]VYT NL]LSZ[LULU KL Z[PQSLSLTLU[LU ]HUHYJOP[LJ[VUPZJOIL[VUIV]LULUVUKLY KLI\P[LURVaPQULUKLMYHHP\P[NL[PTTLYKL NV[LU LU OL[ OV\[^LYR +P[ H\[OLU[PLRL TH[LYPHHSNLIY\PR THHR[ KL ]PSSHxZ ^HYTLY LU]YPLUKLSPQRLY7YPQZWLY^VUPUN]HUHM f ]VU.LIV\^KVUKLY>V UPUNIVYN.HYHU[PLLU>HHYIVYNYLNLSPUN =VVYTLLYPUMVYTH[PLR\U[\JVU[HJ[ VWULTLUTL[=HUKLY>PLS)V\^ [LSLMVVUU\TTLY! 


COLUMN

Lijstjes maken, dat doen we graag. Als de jaarwisseling nadert, kijken we massaal terug op de meest spraakmakende of ingrijpende gebeurtenissen. Wat we nog liever doen is onze helden en heldinnen kiezen, uiteraard gerangschikt in een orde van grootte. Dat begint al op jonge leeftijd.

Kinderen hebben superhelden. Maar volwassenen ook. Mensen spiegelen graag, kijken op naar iemand die het goede voorbeeld geeft. Niet voor niets kiezen we jaarlijks de beste werkgever of de top 50 van machtigste personen in het Zoetermeerse. Wie wil nou niet de beste zijn? Of complimenten ontvangen voor dat wat hij doet? Dit geldt voor zowel mensen als bedrijven. Maar wanneer ben je een machtige ondernemer of goede werkgever? Bestaat dé werkgever of ondernemer eigenlijk wel? Het zijn allemaal mensen van vlees en bloed, jong of oud met een gezin of single. Behoudens deze verschillen zijn er vooral overeenkomsten. De meeste werkgevers en ondernemers verzamelen zich op netwerkbijeenkomsten, bijvoorbeeld georganiseerd door één van de vele businessclubs van Zoetermeer. En strooien daar fanatiek met visitekaartjes om de business te promoten.

Dé werkgever bestaat niet

Wie goed kijkt, beseft dat werkgevers eigenlijk maar weinig verschillen van werkzoekenden. Ook zij verzamelen zich in zaaltjes en ontmoeten elkaar. We noemen het alleen geen netwerkbijeenkomsten, maar speeddates of banenmarkten. Zij promoten zichzelf in plaats van de business. Ze volgen hiervoor sollicitatietrainingen en leren zo nodig de Nederlandse taal of volgen (omscholings)cursussen. Met andere woorden: ze meten zichzelf startkwalificaties aan om hun c.v. op orde te krijgen.

TEKST REMCO WIJNIA

Kortom: we zijn allemaal mensen die vanuit totaal verschillende invalshoeken gezien willen worden. De één met oog op een mooie, passende baan, de ander met het vizier op spannende offertetrajecten. En soms komen die mensen samen en ontstaat er een match. Zo kan diezelfde opdrachtgever uit zijn bespreking worden geroepen, omdat de werkzoekende voor een sollicitatiegesprek bij de balie staat. Hoewel dé werkgever of dé machtigste ondernemer naar mijn idee niet bestaat, heb ik bewondering voor professionele matchmakers. Werkgevers die focussen op mogelijkheden in plaats van beperkingen. Mensen met een langetermijnvisie, die uitgaan van ontwikkeling in plaats van snelle winst. Dat zijn mijn helden. Daar zou ik zo een top 2000 van willen samenstellen.

Remco Wijnia Directeur DSW Rijswijk

REAGEREN? R.WIJNIA@DSWRIJSWIJK.NL TWITTER: @REMCOWIJNIA ZOETERMEER INTOBUSINESS 45


INTERVIEW

Gemeente Zoetermeer organiseert WERKTOP in april 2012

“(Sociaal) ondernemen moet je samen doen” Zoetermeer heeft het perfecte klimaat voor sociaal ondernemen. Dat is de overtuiging van Edo Haan, wethouder Werk en Inkomen in Zoetermeer. “Zoetermeerse bedrijven staan open voor de kansen die het biedt. Het is een win-winsituatie: ondernemers krijgen hun vacatures vervuld en wij helpen mensen meedoen in de samenleving. We gaan daarbij uit van de behoeftes van de ondernemers.” TEKST MIRJAM DE GRAAF l FOTOGRAFIE JOHN BRUSSEL

ZOETERMEER INTOBUSINESS 46


Terwijl het rapport ‘De kracht van de ondernemer’ over 2010 nog niet al te rooskleurige cijfers laat zien, kijkt Haan verder vooruit. “Het is nu misschien lastig voor te stellen, maar over een jaar of vijf ontstaan echt kraptes op de arbeidsmarkt, onder andere door de vergrijzing. Je ziet dat zelfs nu al een beetje in bijvoorbeeld de zorg. Een goede ondernemer sorteert daarop voor en kijkt hoe hij daarmee om moet gaan. Een van de oplossingen is het inzetten van mensen die nu wat verder van de arbeidsmarkt staan. Iedereen heeft een toegevoegde waarde, we moeten mensen helpen hun talenten te ontdekken en benutten.” Ontzorgen ondernemers Daarbij gaat het erom de juiste mensen op de juiste plaats te krijgen. “Kijk, een werkgever is een private instelling,” zegt Haan, “uiteindelijk moet er gewoon winst gemaakt worden. Natuurlijk willen ze zich inzetten om mensen te begeleiden, maar gedoe met talloze formulieren en ziekteverzuim, daar hebben ze geen tijd voor. En terecht. De gemeente neemt hen dat uit handen. Wij zeggen: jullie leiden iemand op op de werkvloer, wij doen het papierwerk en we zijn ook paraat als het even niet zo lekker loopt, bijvoorbeeld met extra coaching.” Dat het de gemeente ernst is, blijkt ook uit het beschikbare participatiebudget. Landelijk is daar flink het mes in gezet. “Zoetermeer heeft driekwart van die bezuinigingen alsnog zelf gefinancierd, participatie is voor ons echt een speerpunt.” Dat heeft al tot goede resultaten geleid. “Er zijn al negen bedrijven met het SEBOkeurmerk, dat staat voor Sociaal Economisch Betrokken Ondernemen. Onder hen bijvoorbeeld Blomsma Print & Design, zij geven Wajongers een kans, en Jongerius Bakker, die erg veel oog heeft voor diversiteit. Ook een mooi voorbeeld vind ik het initiatief van Woonzorg Haaglanden. Zij starten een verzorgingshuis in Zoetermeer en klopten bij ons aan: we willen Zoetermeers personeel. Samen met Stichting Piëzo hebben we een talentklas van 28 vrouwen gevormd die nu opgeleid worden tot verzorgende, met baangarantie. Dankzij de extra begeleiding zijn ze er ook na een aantal maanden nog alle 28 bij, ik vind dat prachtig. Ergens kunnen werken geeft mensen structuur, ze maken contact met anderen, dat is zo waardevol.”

Concurreren op slimheid De komende krapte op de arbeidsmarkt vraagt om een slimme aanpak bij de inzet van mensen. “Zoetermeer heeft een diensteneconomie, wij kunnen niet concurreren op loonkosten. Dus moeten we concurreren op slimheid. Op dit moment, met een overschot op de arbeidsmarkt, zie je vaak dat mensen overgekwalificeerd zijn voor het werk dat ze doen. Die mensen moet je doorschuiven en hun werk overlaten aan nieuwe, laaggeschoolde medewerkers. Jobcarving is hiervoor een belangrijk instrument.” Uit het onderzoek ‘De kracht van sociaal ondernemen’ blijkt daarnaast dat in Zoetermeer relatief veel ouderen aan de slag gaan. Ook Haan constateert dat Zoetermeerse ondernemers het belang van diversiteit inzien. “Winkels zitten te springen om vijftigplussers. Mensen hebben meer vertrouwen in verkoopmedewerkers die kennis en ervaring hebben. Oudere werknemers zijn dan wel duurder, maar zeer gemotiveerd en belangrijk voor de uitstraling van een bedrijf. Ook bij werknemers zonder opleiding zie je die motivatie en loyaliteit terug. Het plezier waarmee mensen bij bijvoorbeeld Biesieklette werken vind ik prachtig om te zien. Je moet iets meer investeren in de begeleiding, maar je krijgt er veel voor terug!” Zoetermeerse model Zoetermeer loopt voorop op het gebied van sociaal ondernemen, regelmatig komen buurgemeenten een kijkje nemen. Wat maakt deze stad zo uniek? Haan: “We zijn precies de goede grootte. Wel een grote stad, en lid van de G32, de 32 grootste gemeenten van Nederland. Maar tegelijkertijd ook zo klein dat je elkaar kent. Als er wat is, kun je gewoon de wethouder bellen, dat gebeurt ook regelmatig.” Ook het feit dat Zoetermeer een jonge gemeente is, speelt een rol. “Veel bedrijven hebben de groei meegemaakt en daar soms ook een goede boterham aan gehad. Ze zijn bereid daar iets voor terug te doen.” Dat ‘iets terugdoen’ is onlangs officieel vastgelegd in het inkoop- en aanbestedingsbeleid. Van ondernemers wordt gevraagd 5% van het budget van een opdracht in te zetten voor het creëren van arbeidsplaatsen, leerwerkplaatsen of stageplaatsen. Kleine bedrijven waarbij dat niet zo makkelijk is, kunnen in plaats daarvan bijvoorbeeld studenten begeleiden of sollicitatietrainingen geven. De regeling geldt voor de hele regio

Haaglanden. “Het is goed dat de vrijblijvendheid eraf gaat,” vindt Haan, “maar in Zoetermeer gebeurt dit al vaak. We hebben het bijvoorbeeld ook getroffen met bedrijven in de bouwsector, zij zorgen al voor veel werk- en stageplekken.” Het Werkgevers Servicepunt (WGSP) speelt daar een belangrijke rol in. “Zij leveren maatwerk, spelen in op de behoeftes van de bedrijven. Dat is uniek in deze regio, we zien ook dat steeds meer buurgemeentes zich aansluiten bij ons initiatief.” Met alle ondernemers De gemeente ontwikkelt ondernemersbeleid in samenspraak met bedrijven. “Het is belangrijk dat gemeente en ondernemers van elkaar weten wat er speelt. De Sociaal Economische Agenda, die we sinds 2006 in Zoetermeer hebben, maakt dat makkelijker. We maken afspraken met elkaar, dóen het gewoon. We hebben daarin ook een uitstekende samenwerking met de Raad voor Ondernemend Zoetermeer (RVOZ), ik ben blij met hen als gesprekspartner. Maar er zijn natuurlijk genoeg bedrijven in Zoetermeer die nog niet aangesloten zijn, en wij willen met iedereen in contact komen. Alleen als we horen waar bedrijven behoefte aan hebben, kunnen we daar met ons beleid op inspelen.” Daarom organiseert de gemeente in april een WERKTOP. “Met de WERKTOP wil de gemeente Zoetermeer zich neerzetten als personeelsleverancier. Door de WERKTOP creëren we een offensief om enerzijds werkgevers actief te betrekken bij de re-integratie van werkzoekenden en anderzijds werkzoekenden de mogelijkheid te geven werkervaring op te doen bij Zoetermeerse werkgevers.” Alle ondernemers zijn welkom, benadrukt Haan. “Van groot tot klein. Het MKB is de motor achter de economie. Per bedrijf gaat het misschien om een bescheiden aantal plaatsen, maar alle bedrijven samen maken een groot verschil. Als gemeente helpen we graag om de voorwaarden te scheppen. Zorg dat uw bedrijf klaar is voor de toekomst, zie de gemeente als uw personeelsleverancier en doe mee!” Meer weten over de werktop? Neem contact op met Yvonne van Amstel, Programmamanager SEA, gemeente Zoetermeer, 06-24235984, y.van.amstel@zoetermeer.nl ZOETERMEER INTOBUSINESS 47


REPORTAGE

All Class Catering biedt een

totaalconcept All Class Catering bestaat in september 2012 tien jaar. In die periode is het bedrijf erin geslaagd om het culinaire genieten te vertalen naar partycatering. “Wij kunnen op culinair gebied een mooi product leveren dat zich onderscheidt van collega-cateraars in deze regio”, stelt directeur/eigenaar Rob Reizevoort. Maar All Class Catering is meer dan alleen een culinaire cateraar. Het Zoeterwoudse bedrijf is in staat om voor evenementen een totaalconcept aan te bieden, zodat de klant zich geen zorgen meer hoeft te maken. TEKST MARTIN HOEKSTRA FOTOGRAFIE JOHN BRUSSEL

Reizevoort is inmiddels al weer twaalf jaar actief in de partycatering. Voor die tijd werkte hij in de horeca, waar hij ervaring als kok en later als chef-kok heeft opgedaan in gerenommeerde restaurants. In 2002 is hij onder de naam All Class Catering van start gegaan. Het was een goed moment om een culinaire vertaalslag naar catering te maken. “Het culinaire heb ik in mijn tijd als kok geleerd. Partycatering is heel breed. Iedereen die een salade maakt of eten in bakken neerzet, noemt zich cateraar. Wij hebben ons in de afgelopen periode dusdanig neergezet dat we dat niveau zijn ontstegen. We leveren kwaliteit en onderscheiden ons van andere cateraars. Die eigen identiteit zie je ook terug in de nieuwe meubilairlijn die we hebben laten ontwikkelen.” Ambachtelijk All Class Catering, waar tien mensen fulltime werken, bereidt al het eten nog vanaf de basis. Aan het ambachtelijke werken hecht Reizevoort veel waarde. Daarin kan het bedrijf zich van anderen onderscheiden. Het heeft ook met zijn achtergrond als kok te maken. “Wij voeren het echte vakmanschap nog steeds uit.” Zelf staat Reizevoort niet meer in de keuken. Tot zijn spijt. “Laatst heb ik door omstandigheden weer een dagje in de keuken gestaan en dan gaat mijn hart wel open, maar ik heb een bedrijf te runnen.” ZOETERMEER INTOBUSINESS 48

Vanuit zijn achtergrond uit de keuken is Reizevoort in staat om snel te schakelen bij besprekingen. “Ik wil een stukje maatwerk aanbieden dat ook uitvoerbaar is. Je kunt van alles verzinnen en bedenken, maar het moet uiteindelijk wel op locatie te realiseren zijn.” Het sponsoren van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball heeft All Class Catering naamsbekendheid bezorgd. “De mensen kennen mij als uithangbord van All Class Catering, maar ze weten niet zo zeer wie je nu eigenlijk bent en wat je doet. We

hebben nu een positie in de markt bereikt waar we uiteraard blij mee zijn, maar ik wil ons nog breder in de regio neerzetten. Opdrachtgevers moeten weten dat ze All Class Catering kunnen benaderen als ze een onderscheidend evenement gaan organiseren. Bij evenementen nemen wij de zorg uit handen.” Om dit te realiseren werkt Reizevoort samen met een aantal partners op het gebied van licht, geluid en verdere aankleding. All Class Catering is in staat om een evenement van A tot Z te verzorgen, zonder


Reizevoort: ‘De kunst van gastheerschap is vooruitlopen op de verwachtingen van de gast met als doel deze te overtreffen’

dat de klant zich ergens om hoeft te bekommeren. “Het beperkt zich niet meer alleen tot het eten en drinken, het gaat tegenwoordig veel verder. Wij kunnen de klant een totaalconcept bieden.” Langdurige relaties Reizevoort streeft op zakelijk gebied naar langdurige relaties met zijn opdrachtgevers. Recentelijk heeft All Class Catering het prestigieuze Haring & Corenwijn Gala in de Pieterskerk te Leiden mogen cateren. In een prachtige ambiance werden de 1100 gasten verrast op heerlijke

gerechtjes op trendy servies in combinatie met prachtige wijnen. In november 2011 heeft All Class Catering de ‘Nieuwe collectie van O’Neill Nederland’ in Warmond mogen verzorgen. In combinatie met de presentatie van de nieuwe collectie werden de gasten in een winterse ambiance verrast. “Gezamenlijk kijken we terug op een prachtige avond waarbij de gasten wederom het typische O’Neill-gevoel konden beleven.” Wie op een eenvoudige en snelle manier iets meer te weten wil komen over de mogelijkheden van All Class Catering,

kan op de website diverse sfeerimpressies bekijken.

All Class Catering Europaweg 1c 2381 GR Zoeterwoude T 071 - 514 33 30 E info@allclasscatering.nl I www.allclasscatering.nl ZOETERMEER INTOBUSINESS 49


REPORTAGE

Van ’t Hof Makelaardij verhuist naar Burgemeester van Reenensingel

‘Een nieuw gebouw, een nieuw

vertrekpunt’

In een tijd dat de huizenmarkt volkomen lijkt vast te zitten, maakt Van ’t Hof Makelaardij een opvallende beweging. Begin december vond namelijk de verhuizing plaats naar een nieuwe locatie in Gouda, waar in de afgelopen maanden flink verbouwd is. ‘Wij geloven in de toekomst’, zegt directeur bedrijfshuisvesting Frederik Jan Hordijk stellig. ‘Anders deden we uiteraard niet zo’n kapitale investering.’ TEKST LINDA VAN ’T LAND l FOTOGRAFIE OSCAR VAN DER WIJK

Algemeen directeur Sies Hamersma ziet het nog voor zich: de drommen mensen die op de laatste vrijdag van de maand de woninggids kwamen halen op het makelaarskantoor aan het Van Hogendorpplein. ZOETERMEER INTOBUSINESS 50

“Hele hordes verdrongen zich dan voor de vitrines met het woningaanbod.” Die beelden zijn inmiddels verleden tijd. De parkeerplaats voor het kantoor staat weliswaar vol met auto’s, maar die zijn vooral

van bezoekers aan de nabijgelegen supermarkt of het ziekenhuis. Huizen kijken in vitrines is ook allang passé sinds geïnteresseerde kopers alles van hun gading op internet kunnen vinden. Daarom is het tijd


huizenaanbod te kunnen tonen en zelfs een grand café achter de ontvangstbalie om klanten in informele sfeer te kunnen ontvangen, is Van ‘t Hof Makelaardij daar helemaal klaar voor de toekomst. “Natuurlijk is de markt moeilijk momenteel”, erkent Hordijk. “Maar dat betekent niet dat er niets gebeurt. Onder de verkopers die bereid én in staat zijn om realistische prijzen te hanteren, sluiten we nog steeds behoorlijk wat transacties. Ons publiek raakt steeds meer doordrongen van het onvermijdelijke feit dat de huizenprijzen dalende zijn. Daarom zien wij de toekomst beslist niet somber in. Wij bereiden ons via deze verhuizing alvast voor op betere tijden.”

voor een grote stap: na veertig jaar aan het Van Hogendorpplein verhuist Van ’t Hof Makelaardij naar de benedenverdieping van het voormalige ING-gebouw aan de Burgemeester van Reenensingel. Nog steeds behoorlijk wat transacties “Het gebouw ligt heel centraal. Aan een drukke, doorgaande route op een snijpunt van verschillende Goudse wijken”, glundert Hamersma. En met een forse kantoorruimte, een royaal onderheid parkeerterrein, digitale schermen om het

Triomf als het toch weer lukt Van ’t Hof Makelaardij is 52 jaar geleden opgericht en heeft inmiddels vier vestigingen in Gouda, Alphen aan den Rijn, Zoetermeer en Waddinxveen. Er werken bijna zestig medewerkers, waaronder zo’n 25 beëdigd makelaars. Is het momenteel niet moeilijk om de stemming erin te houden op een makelaarskantoor? Hamersma knikt bedachtzaam. “Soms zijn we een soort van psychische hulpverleners”, zegt hij. “Bij huizenverkopers is soms veel verdriet, bijvoorbeeld na een echtscheiding. Als het dan lang duurt, er zijn hoge hypotheken in het spel en er komen maar geen kijkers, raken verkopers wel eens geirriteerd. Maar we weten er bij Van ’t Hof met elkaar heel goed de stemming in te houden. Het is iedere keer weer een triomf als je het tóch voor elkaar weet te boksen. Betrokkenheid bij het bedrijf creëer je met elkaar. Ik kan het niet precies in woorden vatten, maar het voelt hier eigenlijk als een soort familiebedrijf. Niet voor niets hebben we binnenkort maar liefst zeven jubilarissen. We hebben een heel trouwe club medewerkers.” Eerste met QR-codes Het nieuwe kantoor is dan ook voor alle medewerkers een oppepper in lastige tij-

den. Fris nieuw meubilair, een efficiëntere inrichting van de kantoren en een belangrijk signaal naar de klant dat Van ’t Hof de moed beslist niet heeft opgegeven. Dat doet zowel de medewerkers als de klanten goed, daarvan zijn Hamersma en Hordijk overtuigd. “Het nieuwe gebouw wordt voor ons een nieuw vertrekpunt”, vertel Hordijk. “Alles is er aangepast aan de inzichten hoe je anno 2011 als een makelaar behoort te werken. Geen vitrines meer, maar volop gebruikmaken van digitale middelen en bijvoorbeeld social media.” Van ’t Hof was de eerste makelaar in Gouda die zogenaamde QR-codes bij huizenadvertenties plaatste. Wie de code scant met zijn mobiele telefoon of tablet, heeft direct alle gegevens van het bewuste huis in zijn scherm staan, inclusief een hele reeks foto’s. Het blijft people’s business Hoewel huizen(ver)kopers zichzelf tegenwoordig uitstekend kunnen informeren via internet, vormt de makelaar volgens Van ’t Hof een onmisbare schakel in het aan- of verkoopproces van een huis. “Het blijft people’s business”, zegt Hordijk. “Consumenten zijn ondanks de zelfstandigheid altijd op zoek naar volledige aandacht, zeker bij zoiets groots als de aan- of verkoop van een huis. Een makelaar is dan ook niet alleen deskundig in onderhandelen, maar daarnaast volledig op de hoogte van de lokale markt. Wij weten wat er achter voordeuren schuilgaat of wat er eventueel gaat plaatsvinden. Dat soort kennis blijven wij omzetten in een toegevoegde waarde die zichzelf terugverdient. Zo behouden wij als makelaarskantoor beslist bestaansrecht.” Vol vertrouwen op weg naar de toekomst dus, in een gloednieuw ingericht kantoor op een verfrissende locatie. “Het zal wel even duren voordat het nieuwe pand als een jasje zit”, denkt Hamersma. “Maar het is voor ons allemaal een historisch moment. We kijken er samen enorm naar uit!” Van ’t Hof Makelaardij Burgemeester van Reenensingel 37 2803 PA Gouda T 0182 - 52 01 11 F 0182 - 52 78 06 E gouda@hof-makelaardij.nl I www.hof-makelaardij.nl ZOETERMEER INTOBUSINESS 51


REPORTAGE Lidmaatschap Businessclub Zorg en Zekerheid Leiden Basketball is goed voor de business

Peter Blangé

‘Het is veel meer dan alleen maar naar wedstrijden gaan’ De businessclub Zorg en Zekerheid Leiden Basketball heeft beslist niet te klagen over het aantal leden. In de sportwereld zijn er tal van dit soort clubs, maar er is één groot verschil. Bij Zorg en Zekerheid Leiden Basketball gaat het om meer dan alleen maar het sponsoren van de club en bij de wedstrijden aanwezig zijn. Er worden allerlei activiteiten buiten het basketbal om georganiseerd, zoals onlangs nog een ontbijt met Peter Blangé als gastspreker. Daarnaast staan er dit seizoen ook een paar snoepreisjes op het programma in verband met het Europese optreden van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball. TEKST MARTIN HOEKSTRA l FOTOGRAFIE JOHN BRUSSEL

Theo Knijnenburg en Marcel Verburg, de twee roergangers van de Businessclub Zorg en Zekerheid Leiden Basketball, tappen niet uit een nieuw vaatje. Bij de Leidse voetbalclub DoCoS deed het duo het nooit anders. “Waar het ons altijd om is gegaan, zijn juist de dingen buiten het basketbal om”, stelt Knijnenburg. “Vaak zie je verenigingsbestuurders zich helemaal blindstaren op de resultaten. Als we winZOETERMEER INTOBUSINESS 52

nen, doen we het goed. Als we verliezen, doen we het slecht. Maar voor ons zijn de dingen er omheen belangrijk en dat stuwt uiteindelijk het resultaat ook naar een hoger niveau. Het één is het gevolg van het ander.” Bindmiddel Aanvankelijk verzorgden Knijnenburg en Verburg zelf de activiteiten voor

de businessclub, sinds drie jaar ligt de organisatie in handen van de eventscommissie. Een groot succes was de trip naar New York. Meer dan veertig leden van de businessclub verbleven vijf dagen in de Big Apple, waar ze niet alleen genoten van de toeristische attracties en culinair genot, maar ook twee wedstrijden uit de NBA, de Amerikaanse profbasketbalcompetitie, bezochten. “Het feit dat we naar New


Voor Verburg en Knijnenburg is het van belang dat de leden op een gezonde manier business kunnen doen. “Je moet het sponsorbedrag als een investering zien die je hier met gemak terug kunt verdienen”, legt Verburg uit.”Op meerdere manieren. Niet alleen door puur business te doen, maar er zijn ook leuke evenementen

waardoor je indirect business kunt doen. Dat kan bij de wedstrijd zijn, maar net zo goed bij de georganiseerde activiteiten buiten de wedstrijden om. Je leert elkaar gewoon beter kennen en dan wordt het ook een kwestie van gunnen. Ik hoop echt dat alle leden van de businessclub hun investering tien keer terugverdienen.”

HomeTownLounge te huur Zo’n 25 keer per jaar speelt Zorg en Zekerheid Leiden Basketball een thuiswedstrijd. Dat zijn de avonden dat de HomeTownLounge, de ruimte voor leden van de businessclub en hun gasten, uitpuilt. “Maar er zitten meer dagen in een jaar, dus op die andere dagen mag er best iets gebeuren”, meent Knijnenburg. De Lounge is door iedereen te huren. “Denk aan bedrijfspresentaties, sporttoernooien of gewoon een feest in de privésfeer.”

York zijn gegaan, was het belangrijkste”, geeft Verburg aan. “Je bent samen met een groep en je bouwt iets met elkaar op. Het verrijken van het sponsorleven. Sport fungeert als bindmiddel en daaromheen doe je zaken. Dat zorgt weer voor continuïteit.” Knijnenburg herinnert zich een van de eerste buitenlandse trips met de businessclub. “In Barcelona hebben we fietsen gehuurd. Onder leiding van een gids zijn we met een groep door de stad gefietst. Aan het eind van die drie dagen heb je echt iedereen die mee is geweest gesproken. Onderling leren ze elkaar daardoor beter kennen. Dat is goed voor de club, want als zij met elkaar zaken doen, blijven ze bij het basketbal betrokken.

De HomeTown Lounge is een compleet horecabedrijf dat van vele markten thuis is. De grote en lange bar straalt gastvrijheid uit. Hier is van alles te drinken. Natuurlijk staat de keuken garant voor een smakelijk buffet of een diner van driegangen. Maar ook alle ingrediënten en hulpmiddelen voor een geslaagd feest zijn aanwezig, van geluid en belichting tot een fotograaf en een videocrew. Rob Reizevoort, de man achter de HomeTownLounge, beschikt over diverse mogelijkheden om bijeenkomsten tot een succes te maken.

voorrondes van de starterswedstrijden. Daarnaast zijn er dan nog de clinics van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball en toernooitjes. Eerst je lekker in het zweet werken in de Vijf Meihal en daarna onder het genot van een hapje en een drankje bijkomen in de Lounge. Vaak wordt gedacht dat de HomeTown Lounge alleen kan worden afgehuurd door leden van de businessclub. Niets is minder waar. Verburg: “Natuurlijk is het thema in de meeste gevallen basketbal, maar iedereen kan de Lounge afhuren. Dus ook mensen die niets met de businessclub of basketbal te maken hebben. Iemand heeft hier groots zijn vijftigste verjaardag gevierd met 250 man. Dat is ook mogelijk.”

Clinics Verburg is zich er van bewust dat er meer activiteiten op jaarbasis nodig zijn om de Lounge financieel rond te krijgen. Daarvoor wordt samengewerkt met een aantal partijen. Zorg en Zekerheid organiseert in de Lounge haar thema-avonden, maar er zijn ook politiek getinte avonden, zoals in het verleden met NOC*NSF, Tom van ’t Hek en Erica Terpstra. LEF maakte geregeld gebruik van de HomeTown Lounge voor de

ZOETERMEER INTOBUSINESS 53


REALISATIE GOSTORES XL WINKELGEBIED DIT JAAR VAN START:

Definitief ‘Go’ voor GoStores Gouda

O

QTFQUFNCFSJTIFUOJFVXFCFTUFNNJOHTQMBOWPPSEF(PVETF1PPSUEPPSEFHFNFFOUF SBBECFLSBDIUJHE%BUCFUFLFOUEBUOPHEJUKBBSXPSEUHFTUBSUNFUEFTMPPQFOEFOJFVX CPVXWBOFFOĂĄJOLEFFMWBOIFUSPNNFMJHFCFESJKWFOUFSSFJO(PVETF1PPSU(3&&/3FBM &TUBUF#7POUXJLLFMUIJFSJOTBNFOXFSLJOHNFU#VSHMBOE1SPKFDUPOUXJLLFMJOH#7FFOOJFVX 9-XJOLFMHFCJFENFUFFONPEFSOF GSJTTFBSDIJUFDUVVSFOVJUTUSBMJOH FFOWFSOJFVXFOEFNBSLF UJOHBBOQBLFOVJUTUFLFOEFWPPS[JFOJOHFO XBBSPOEFSWFFMHSBUJTQBSLFFSSVJNUF FFOPQWBMMFOEF AHMB[FOUPSFOCJKEFFOUSFFFOFFOGSBBJPOUNPFUJOHTQMFJONFUĂŠĂŠOPGUXFFIPSFDBHFMFHFOIFEFO (BNNBFO%F7SJKCVJUFS[JKOEFFFSTUFGPSNVMFTEJFSFFETHFUFLFOEIFCCFOWPPS(P4UPSFT (PVEB.FU[VMLFQVCMJFLTUSFLLFSTMJKLUIFUTVDDFTWBOIFUXJOLFMHFCJFEOVBMFFOGFJU

Aan alles gedacht Bij het ontwikkelen van de plannen voor GoStores Gouda is aan alles gedacht om het klant èn winkelier naar de zin te maken. De zichtbaarheid vanaf de A12. De logistiek van het gebied: een heldere routing en bewegwijzering. Een opvallende, spraakmakende entree. Zichtbaarheid en presentatiemogelijkheden van de afzonderlijke winkelformules èn het geheel, het complete ‘XL-warenhuis’ GoStores. Een fraai en overzichtelijk winkelplein met ruimte voor horeca, bomen en uitnodigend straatmeubilair. Uitstekende gratis parkeermogelijkheden op en vlakbij het winkelplein. En tenslotte een frisse naam en marketing-aanpak die de afzonderlijke detaillisten en formules in hun waarde laat, maar óók een 1 + 1 = 3 effect sorteert.

tel. 030 256 58 20

tel. 0182 52 57 00

GoStores Gouda biedt retailers: r een interessant en breed verzorgingsgebied r een uitstekende bereikbaarheid, ligging direct aan de A12 r frisse, moderne architectuur met een eigen, herkenbare uitstraling r gratis parkeren (capaciteit parkeerterrein: ruim 1000 plaatsen) r met een XL Vrijbuiter en een XL Gamma is een hoge bezoekersstroom al voor een groot deel gegarandeerd r uitnodigende winkelpuien met veel glas en een duidelijke, uniforme signing r een opvallende, makkelijk te onthouden naam r een aantrekkelijke entree en een aangenaam winkelplein (parkeren, meet & greet) r een doortimmerd plan voor gezamenlijke profilering en campagnevoering: Go Gouda! r OPHN2CFTDIJLCBSFXJOLFMSVJNUFJO VOJUTWBOBGN2 Bent u als zelfstandig ondernemer of franchisenemer ook geĂŻnteresseerd, neem dan contact op met ĂŠĂŠn van de GoStores makelaars.

LOCATIE NABIJ GOUWE AQUADUCT A12

www.gostores.nl


COLUMN

Aanpassen is een ander woord voor innoveren. Het gaat erom de juiste condities te creëren zodat nieuwe ideeën kunnen ontstaan. In de praktijk blijkt dat knap lastig. KvK Zoetermeer heeft twee pilots opgezet met een innovatiekring. We vroegen zes ondernemers uit diverse branches om met elkaar een klankbord voor elkaar te vormen. Ze kwamen uit sectoren als ICT, groenteteelt, installatietechniek en advocatuur. Met z’n zessen maakten ze een ronde langs de zes bedrijven. Elke deelnemer liet zijn bedrijf zien en vertelde over dilemma’s en ambities. Waar loop jij tegenaan? Waar wil jij over vijf jaar staan?

Met dank aan Darwin

De ondernemers hebben in alle eerlijkheid aan elkaar verteld wat zij van elkaars bedrijven en plannen vonden. Dat was soms confronterend, maar het leverde ook nieuwe inzichten op. De collega’s zagen dingen die de ondernemer zelf niet zag: sterke punten of juist knelpunten of ze wierpen nieuw licht op onderwerpen waar de ondernemer niet goed uitkwam. Na afloop zeiden ze allemaal hun plannen voor de toekomst in meer of mindere mate te willen bijstellen. Wat kun je hiervan leren? Allereerst: mkb’ers hebben behoefte aan een klankbord, temeer omdat ze er vaak alleen voor staan, zeker als het om strategische beslissingen gaat. Ten tweede: ondernemers luisteren het liefst naar andere ondernemers. Met een collega is er nu eenmaal sneller een klik.

TEKST PETER LUIJKX FOTOGRAFIE JOHN BRUSSEL PETER IS DIRECTEUR KANTOOR ZOETERMEER KVK DEN HAAG

106 ideeën Dit najaar hebben we een innovatiekring opgezet voor de Greenports. Zes bedrijven met diverse teelten en producten kregen bezoek van specialisten uit totaal andere sectoren: van lucht- en ruimtevaart, engineering, coating, machinebouw tot communicatie. De denktank van specialisten heeft alle bedrijven bezocht. De vraag was per bedrijf een aantal adviezen en suggesties te formuleren. Tot onze verbazing leverde dat 106 (!) ideeën op: vooral veel technische oplossingen voor verbetering van de teelt en verwerking van producten, maar ook marketingadviezen. Elke ondernemer heeft drie ideeën gekozen om verder te onderzoeken met een innovatiepartner. Is dit een gouden formule om innovaties op gang te brengen? Dat gaat misschien wat ver, maar je ziet wel goed hoe het mechanisme van de 4O’s werkt. Innovatie begint met de bereidheid van ondernemers en kennispartners om elkaar te Ontmoeten. Vervolgens ga je Ontdekken welke toegevoegde waarde samenwerking kan opleveren. Dan ga je ideeën Ontwikkelen waarmee een bedrijf zich kan Onderscheiden. Daar begint de winst. Om in de geest van Darwin te blijven, wil ik er de O van Overleven ook nog wel bijdoen. Peter Luijkx directeur Kamer van Koophandel Zoetermeer

MEER INFORMATIE? VEEL INFORMATIE EN HANDIGE TIPS OVER BEDRIJFSOVERDRACHT STAAT OP DE WEBSITE WWW.KVK.NL/ OVERDRACHTENOVERNAME REAGEREN? PETER.LUIJKX@KVK.NL ZOETERMEER INTOBUSINESS 55


BUSINESS & STYLE

NOVA ZEMBLA met Polaroid PREMIUM 3D Brillen Polaroid PREMIUM 3D brillen is officiële partner van Nederlands’ eerste 3D film NOVA ZEMBLA. De ‘passieve’ 3D brillen zijn voor gebruik in bioscopen en TV’s met deze techniek. Er is een uitgebreide range van Polaroid PREMIUM 3D brillen en een speciale serie 3D Covers die over de eigen bril gezet kunnen worden. De brillen zijn verkrijgbaar vanaf € 19,95 bij de opticien en in de bioscoop. Meer info: www.polaroideyewear.com

Grappig geluk Met Geluk komt nooit alleen schreef Eckhart von Hirschhausen een grappig en tegelijkertijd interessant boek over geluk. Een unieke combinatie van serieuze informatie, vermakelijke beschouwingen, wetenschap en humor en daardoor een warme, praktische en luchtige leidraad voor elke gelukzoeker. Geluk komt nooit alleen is verkrijgbaar voor € 19,99 bij: Boekhandel Haasbeek, Stadshart Passage Zoetermeer (bij ingang Stadhuisplein)

Verrassing! Speciaal voor mannen die willen bruisen, durven op te vallen en blijven verrassen is er de nieuwe geur van Hugo Boss. Just different is een onverwachte combinatie van verkoelende frisheid van groen en munt en een verrassende, onderliggende warmte. Hugo Just Different is als set verkrijgbaar voor € 54,25 bij: DIO Drogisterij-Parfumerie De Koning, Dorpsstraat 86a in Zoetermeer

ZOETERMEER INTOBUSINESS 56


Versteende glamour Smeekt uw woonkamer om vernieuwing, dan zijn de exclusief en robuust uitziende natuursteenstrips misschien wel wat voor u. De natuurstenen strookjes zijn eenvoudig aan te brengen terwijl ze de kamer toch een totale en vooral moderne metamorfose met een tikje glamour geven. De natuurstenen strips zijn verkrijgbaar vanaf € 55 per m2 bij: Barroco, Leeuwenhoekstraat 16 in Berkel en Rodenrijs

Strak brandje Wie gecharmeerd is van een designhaard, maar al die moderne technologieën toch iets te ver vindt gaan, moet zeker eens kijken naar de Bora Wall van Dik Geurts. Deze schitterende houtgestookte designhaard combineert een strak ontwerp met de vertrouwde geur van brandend hout. De Bora Wall inclusief houtkast is verkrijgbaar (verkoopadviesprijs € 3050) bij: Van Wijk Warmte, Noordeindseweg 24 in Berkel en Roderijs ZOETERMEER INTOBUSINESS 57


COLOFON Het thema van het volgende nummer (maart 2012) is:

INNOVATIE

WILT U OOK GRATIS HET MAGAZINE ONTVANGEN? NEEM DAN CONTACT MET ONS OP VIA OSCAR@INTOBUSINESS.NU OF BEL 06 - 51 57 78 86

ALPHEN INTOBUSINESS Alphen aan den Rijn, Bodegraven, Woubrugge, Ter Aar, Langeraar, Nieuwkoop

Zoetermeer

LEES AL ONZE NIEUWSTE UITGAVEN NU OOK ONLINE VIA WWW.INTOBUSINESS.NU OF VIA DE INTOBUSINESS APP

GOUDA INTOBUSINESS Gouda, Waddinxveen, Reeuwijk, Moordrecht, Gouderak

Pijnacker Berkel en Rodenrijs

HOOFDREDACTIE: Dennis Captein REDACTIE: Martin Hoekstra, Ellen Mannens,

Marieke van Seggelen, Oscar Middeldorp en Mirjam de Graaf VORMGEVING: Sevenwords, Erik Straver en Martijn Broere FOTOGRAFIE: John Brussel en Liesbeth Dinnissen VERKOOP: Oscar Middeldorp (06 - 51 57 78 86) DRUK: Okay Color Graphics VERSPREIDING: Mail Management International ADRESWIJZIGINGEN: Adreswijzigingen kunnen doorgegeven worden via oscar@intobusiness.nu UITGEVERIJ: Zoetermeer IntoBusiness

COPYRIGHT: Niets uit deze uitgave mag worden gereproduceerd

ADRES: Zuiderkeerkring 389,

en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, film of op welke andere wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgeverdirectie. IntoBusiness Magazine BV is niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden in deze uitgave en niet verantwoordelijk voor handelingen van derden welke mogelijkerwijs voortvloeien uit het lezen van deze uitgave.

ZOETERMEER INTOBUSINESS 58

HAARLEMMERMEER INTOBUSINESS Hoofddorp, Nieuw-Vennep, Schiphol en omliggende kernen LEIDEN INTOBUSINESS Leiden, Leiderdorp, Zoeterwoude, Voorschoten, Oegstgeest, Warmond

UITGEVER: Oscar Middeldorp

2408 HT Alphen aan den Rijn TELEFOON: 06 - 51 57 78 86 E-MAIL: oscar@intobusiness.nu INTERNETADRES: www.intobusiness.nu

BOLLENSTREEK INTOBUSINESS Noordwijk, Noordwijkerhout, De Zilk, Voorhout, Sassenheim, Warmond, Lisse, Lisserbroek, Hillegom, Vogelenzang en Bennebroek

NOORDOOSTPOLDER & URK INTOBUSINESS Emmeloord, Urk, Marknesse, de Groendorpen, Lemmer, Blokzijl en Vollenhove WOERDEN INTOBUSINESS Woerden, Montfoort, Linschoten, Kamerik, Zegveld, Harmelen ZOETERMEER INTOBUSINESS Zoetermeer, Benthuizen, Pijnacker-Nootdorp, Bleiswijk, Berkel en Rodenrijs en Bergschenhoek


Hèt zakelijke platform Op radio, tv en internet Voor en door ondernemers uit de regio! Op www.westbusiness.nl vindt u: het laatste zakennieuws verzorgd door de redactie van Omroep West de regionale netwerkkalender informatie over ondernemers bij u in de buurt Surf naar www.westbusiness.nl en laat gratis uw digitale visitekaartje achter! WestBusiness is dè plek om als ondernemer gezien te worden.

WestBusiness is een initiatief van Omroep West Reclame


Artifort Auping Banz Bord Besouw Cassina De Sede Design on stock Eastborn Eijffinger Gelderland Hülsta JB Style Jori Leolux Linteloo

VAN WAAY ADVISEERT

Corné van Waay interieurvormgever

ULTIEME ONTSPANNING “

Na een inspannende dag is het heerlijk ontspannen in de Brainbuilder van JORI.

Want deze relaxfauteuil kunt u volledig op uw favoriete zitpositie afstemmen zodat iedere spier zich totaal ontspant. Gemakkelijk is ook de optionele motor en afstandsbediening. Relaxen, mijmeren en brainstormen, de Brainbuilder is u op het lijf geschreven. Ervaar het comfort in onze showroom.

Luxaflex

Minotti Montis Molteni New Classics Palm shutters Parade Pastoe Poliform Sahco Hesslein Schuitema Tempur

WONEN • SLAPEN • INTERIEURTEXTIEL • INTERIEURADVIES

VERBREEPARK 27, BENTHUIZEN (A12 AFRIT 8) TEL. 079 - 331 12 00

Volg ons online via:

VANWAAYINTERIEURS.COM

NABIJ ZOETERMEER - TOTALE OPPERVLAKTE 6000 M²

Intobusiness Zoetermeer December 2011  

Intobusiness Zoetermeer December 2011

Intobusiness Zoetermeer December 2011  

Intobusiness Zoetermeer December 2011