Page 1

Årsplan

Barnehageåret 2011-2012


Ă…rsplan Fjellknausen barnehage 2011 - 2012

2

I Fjellknausen barnehage møtes undring og nysgjerrighet med glede, tid og üpenhet. Vi lytter, leker og skaper- hver dag!


Åpningstider:

E

nda et år er omme for oss her i Fjellknausen barnehage. Et år vi kan se tilbake på med stolthet! Så mye vi har oppnådd dette året gjør oss varm om hjertet, selv om vi ennå ikke er i mål. Det skal dere få lov å hjelpe oss med. Vi blir stadig flinkere og bedre med de tilbakemeldingene dere gir oss. Høsten er for oss i barnehagen en travel tid. Nå skal vi være lytter øre til alt barna deres har gjort hele denne sommeren og vi skal glede oss over det høsten gir oss. Fra regnværsdager til blåbærturer i nærmiljøet vårt. Alle de små personlighetene skal vi nå bli kjent med, og for noen er vi litt skumle, men for de fleste er det mest bare gøy å komme til barnehagen vår. Etter sommerferien jobber vi lenge med å skape trygghet og tillit, og først når barna er trygge på deres nye hverdag begynner vi med turer, aktiviteter og nye utfordringer. Gjennom året som har vært har vi jobbet mye med oss selv og hva VI kan gjøre får å skape en bedre hverdag; for barna deres, for dere som foreldre og for oss. Samspill, glede og undring er alltid noen nøkkelord

som vi havner tilbake på, og for oss har det hjulpet oss godt på vei til vår magiske hverdag. En hverdag hvor vi skal være med barna, som lekekammerater, støttespillere og voksne med streng stemme av og til. Gjennom hverdagen legger vi til rette for stimulerende omgivelser, tid, ro og åpenhet, og lar barna være med på å bestemme hva deres dag skal bestå av. Om det er deres utforskertrang, pirrende nysgjerrighet eller kunstneriske ferdigheter så lytter vi og skaper med de hver dag. Barnehagen er vårt andre hjem for oss alle sammen, og nå begynner det virkelig å gå seg til her. Rommene våre blir litt endret på, og vi jobber ennå med å se den store sammenhengen, likevel kan vi si at vi har det ganske så greit her i ”hjemmet vårt”. Vi gleder oss til å ta fatt på et nytt barnehageår med dere! Beste hilsen

Berit Rudberg

Kreativ medarbeider og styrer i Fjellknausen Barnehage.

Mandag – fredag 07:00 – 16:30 Kjernetid: 09.30 – 14.00 Frokost: 07.15 – 08.45 Berit Rudberg – 47 46 25 05, berit.rudberg@kreativebarnehager.no

Eivind Halvorsen – 47 46 25 01, eivind.halvorsen@ kreativebarnehager.no Klaus Inge Torp – 47 46 25 00, klaus.inge.torp@ kreativebarnehager.no

Gult team:

Stengt følgende dager:

Styrer:

Linda Mari Johansen lmjohansen@kreativebarnehager.no Jeanett-Mari Pedersen Jmpedersen@kreativebarnehager.no

Blått team: Hanne Opstadmo hopstadmo@kreativebarnehager.no

Rosa team: Margit Egge megge@kreativebarnehager.no

Lilla Team: Tina Louise Widgren tlwidgren@kreativebarnehager.no

Oransje Team: Rita Å. Osmundsen raaosmundsen@kreativebarnehager.no

Rødt team: Bente Lien bente.lien@kreativebarnehager.no Linda Balsnes lbalsnes@kreativebarnehager.no

Hvitt team: Myråsen 9, 4886 GRIMSTAD www.kreativebarnehager.no

40 20 60 60

Eiere:

Caroline Hoff choff@kreativebarnehager.no Merete Wesøy merete.wesoy@kreativebarnehager.no

Offentlige høytids- og helligdager, jul- og nyttårsaften og onsdag før skjærtorsdag (stenger kl. 12;00). Fellesferie uke 28, 29 og 30. Da er barnehagen stengt – mulig det blir annen løsning på ferieavvikingen, men dette kommer vi da tilbake til. Barnehagen har fem planleggingsdager i løpet av året. 01.08.11, 09.09.11, 21.10.11. De siste to dagene er flytende, men dere vil få greie på datoene i god tid. Påmelding kreves for romjula og påskeuka - merk fristene 25.11.11 og 01.03.12. Det er vedlagte svarslipper på dette i årsplanen før de aktuelle månedene.

Kommunikasjon:

Barnehagen har egen nettside www.kreativebarnehager.no. Informasjon fra teamlederne og styrer legges ut på nettsidene og sendes direkte ut på e-post. I år starter vi også opp med sms tjeneste hvor viktige beskjeder blir sendt til foreldre.

3


Årsplan Fjellknausen barnehage 2011 - 2012

Våre verdier:

4 bensin nesten det samme!” ”Javisst,” sier den voksne, ”vann er drivstoff for mennesker, og bensin er drivstoff for biler!”

Glede

Visjonen vår

I Kreative Barnehager møtes ­undring og nysgjerrighet med glede, tid og åpenhet. Vi lytter, leker og skaper- hver dag!

Våre pedagogiske satsningsområder:

”Glede er ingen fornemmelse! Glede er navn på en tilstand. Verden er en annen når du er glad. Du gleder deg ikke over blomsten men med den.” Arne Næss

Samspill

”Det er jo ved at mennesker er sammen at de kan bli noe for hverandre” Gunnar Heiberg Jan sitter på do og roper: ”Ferdig, jeg er ferdig!” Jeg går inn og sier han er stor gutt nå og må begynne å trene på å tørke seg selv. Da sier han høyt: ”Trene?!” Han titter oppgitt på meg og sier: ” Jammen, Vencke, jeg er jo for kort i henda!”

Undring

”Gode ideer kan ikke tvinges fram. De oppstår hos dem som har tid og anledning til å forfølge sin lyst og skaperglede” ”Andreas (5år) sier: ”Bensin og vann, det er nesten akkurat det samme, det.”Den voksne sier med undring i stemmen: ”Ja ha?” (underforstått ”la meg høre”) ”Ja, fordi Erik (voksen) sier det!” Den voksne: ”Ja vel, få høre hva han sier.” ”Han sier at bilen må ha bensin for å kunne kjøre, og barn må ha vann for å kunne løpe og leke og hoppe og sånn, så da er vann og

Alle sitter ved bordet til lunsj. Alma har fått med lapp i matboksen ”Ha en fin dag, Tullemor! Klem fra mamma” Alma tar opp lappen og leser høyt: ”Gratulerer med dagen, Amalie” og smiler lurt.

Undring:

”Hvor kommer virkeligheten fra?” Arne Næss

I Kreative Barnehager skal barna bli møtt med glede og samspill, og sammen skal vi undre oss. Med dette mener vi at barna skal få være nysgjerrige og oppleve gleden av å få utforske verden rundt seg. Barna skal oppleve mestringsglede, et godt fellesskap og ha innflytelse på egen hverdag.

Matglede

I Kreative Barnehager skaper vi grunnlaget for et sunt og variert kosthold som gir barna energi til å leke og utforske gjennom hele barnehage dagen. Her koser vi oss med frukt, smoothies og fruktsalater fremfor sukkerholdige bakverk og matvarer. Tradisjoner er likevel solid festet i vår kultur, og disse ønsker vi å markere som en del av kulturformidlingen om norske høytider og tradisjoner. Hos oss tilbyr vi frokost, lunsj og ettermiddagsmat. Det serveres tre varme og velduftende måltider i løpet av uken - hvor det varieres mellom grønnsaker, suppe, kjøtt, kylling og fisk. Like viktig som den sunne maten er ”den gode samtalen” og stemningen rundt bordet – hvor barna også lærer seg bordskikk, sende til hverandre og bli selvstendige. Å være med å tilberede maten, dekke på bordet og kjenne på den gode lukten av middag, gir barna lyst til å smake på nye matvarer, og finne ut hvor maten kommer fra.


Naturglede

I vår barnehage ønsker vi å skape glade opplevelser i naturen, slik at barna får et positivt forhold til både det å være ute i all slags vær, gjøre ulike aktiviteter året rundt – og ikke minst lære å ta vare på naturen. På våre turer skapes undring og glede hos både barn og voksne. Naturen er som en diger lekeplass, der vi kan boltre oss ut fra egne lyster og slippe fantasien løs. Å gå på tur sammen, med mat i sekken skaper samspill og glede. Mange blir bestevenner nettopp på tur. En hverdagsfortelling fra Kreative Barnehager: ”Tre jenter satt med hodene sammen i skogkanten og var veldig opptatt av noe. Den voksne ble nysgjerrig og gikk for se hva de holdt på med. ”Vi har funnet en død løpebille, og nå skal vi begrave den”. De gravde et hull i bakken og la billen forsiktig ned i hullet, etterpå ble ”lille løpebille”

dekket med jord. Den voksne fortalte at det var vanlig å synge sanger til en begravelse, og lurte på om det var noen sanger de kunne synge, - og så sang de Bæ bæ lille lam, og Mikkel Rev meget alvorlige og med lave stemmer”.

Bevegelsesglede

Helt fra fødselen av har barna en naturlig trang til å bevege seg. De gjentar bevegelser om og om igjen helt til bevegelsen mestres og de er klar for nye utfordringer. Gjennom hele småbarnsalderen tilegner barna seg motoriske ferdigheter og kroppsbeherskelse. Ved tilrettelegging av lekemiljøet ute og inne, turer i skog og nærmiljø, bidrar vi til at barna får en god fysisk og motorisk utvikling.

Barnehagens uteområde er tilrettelagt for både store og små utfordringer. Skogområdet i barnehagen er kupert og vi har en hinderløype som inviterer til bruk av barnas balansekunster. Kroppslig bevissthet, og god mestringsfølelse er gevinster som kommer i tillegg til gleden over å være sammen - ute. Inne har vi musikk og drama rom, og vi elsker å sette i gang bevegelses aktiviteter til musikk og gjennom sangleker. Smil, latter, bevegelse og samspill – gjør godt for store og små kropper.

”Et menneske feiler så lenge det vil noe”

Barns medvirkning

Barnehageloven § 3. Barns rett tilmedvirkning: ”Barn i barnehagen har rett til å gi uttrykk for sitt syn på barnehagens daglige virksomhet. Barn skal jevnlig få mulighet til aktiv deltakelse i planlegging og vurdering av barnehagens virksomhet. Barnets synspunkter skal tillegges i vekt i samsvar med dets alder og modenhet”. I Kreative Barnehager skal barna få bidra, delta, foreslå, få ansvar, få innflytelse og assistere. Å medvirke handler om å ta barna på alvor, gi dem tid til å si det de mener og være oppriktig til stede og lytte til det som blir sagt. Å lytte er mer enn å høre. For at barna skal få innflytelse på egen hverdag, må vi legge til rette for at barn skal kunne mestre mest mulig i sin hverdag. Å klare daglige gjøremål på egen hånd gir økt selvfølelse. Det fysiske miljøet i barnehagen tilrettelegges slik at barna får tak i det de har lyst til å leke med, og de blir tatt med på råd når nye leker skal kjøpes inn. Vi voksne viser respekt for barnas lek og skaper meningsfulle hverdager for dem med utgangspunkt i deres interesser.

Mauren Liten? Jeg? Langt ifra. Jeg er akkurat passe stor nok. Fyller meg selv helt på langs og på tvers. Er du større enn deg selv kanskje? Inger Hagerup

5


Årsplan Fjellknausen barnehage 2011 - 2012

Dokumentasjon, refleksjon og vurdering. ”Barnehagen er en ­pedagogisk ­virksomhet ­som skal planlegges, ­dokumenteres og vurderes.” (Rammeplanen s 47) Vi dokumenterer erfaringer, lærings­ prosesser og opplevelser som vi har sammen med barna. Vi dokumenterer og synliggjør hvorvidt der finnes en sammenheng mellom det vi sier vi skal gjøre, og det vi faktisk gjør. Vi viser bilder på storskjermen i gangen av dagens aktiviteter, og vil fortløpende stille ut barnas kunst. Vi skriver dagsreferat og månedsbrev. Månedsbrev legger vi ut på nettet og sender på e-post. I tillegg får barna med seg en perm med foto og arbeid de selv har laget, når de slutter i barnehagen. Dokumentasjonen bruker vi som utgangpunkt for refleksjon når vi skal vurdere vårt arbeid med barna. Gjør vi det vi sier vi skal gjøre? Hvorfor ble det eventuelt forandringer? Brukerundersøkelser og medarbeidersamtaler, foreldremøter og samarbeidsutvalgmøter er viktige verktøy, og vi justerer hele tiden for å levere høy kvalitet. Foreldrenes ­meninger betyr mye for oss. Vi ønsker en åpen dialog både i hverdagen og i de formelle møtene.

6

Slik organiserer vi hverdagen i Fjellknausen barnehage Barnehagen er delt inn i Stortroll og Småtroll. Stortroll kan disponere hele første etasjen, mens Småtroll disponerer andre etasjen. Barnehagens fysiske utforming er delt inn i ulike stasjoner. Stasjonene er rom som innbyr til ulike typer lek. Disse rommene appellerer til blant annet ro, fysisk aktivitet, media/ bibliotekrom, konstruksjonslek, barnekunst, musikk og bevegelse, kreativitet og rollelek/ utkledning. Barnehagen åpner for tre stasjoner på morgenen og tre stasjoner på

­ettermiddagen. Dagsinnholdet endres etter hvilken dag det er, om det er teamdag eller stasjonsdag. Ved en slik inndeling får barna mulighet til å velge hvor de ønsker å leke, hva de vil leke med og ikke minst hvem de ønsker å være sammen med. Vi har stasjonsansvarlige som gir barna gode aktiviteter. Det vil alltid være en pedagog som har hovedansvaret for stasjonen. Pedagogen skal veilede de andre ansatte, sjekke at det er nok utstyr på rommet samt holde orden der.


Teamdag

Barnehagen er delt inn i 7 team og teamene har fargekoder. Vi har 5 team blant stortroll og 2 team blant småtroll. På teamene er barna delt inn i alderstrinn der barna får et pedagogisk tilbud som er tilrettelagt for deres alderstrinn. Hvert team har faste voksne slik at hvert enkelt barn får den oppfølgingen det trenger samtidig som foreldre får den daglige kontakten og informasjonen som de har behov for. Stortroll har to turdager i løpet av uken og en dag hvor barnehagen står til disposisjon ved innendørs ­aktiviteter. Gjennom variert innhold vil barna få gode erfaringer og opplevelser sammen med jevnaldrende, som vil gi læring og ferdigheter.

Stasjonsdag

Tirsdag og fredag har vi det vi kaller for stasjonsdager. Her jobber vi på tvers av grupper og alderstrinn. Ved å jobbe på en slik måte, kan barna utveksle vennskap og sosialt samspill med andre barn på tvers av alderstrinn, noe vi ser på som veldig positivt. På stasjonsdagene starter vi dagen med morgenmøte. Vi synger ulike sanger og forteller om dagens innhold. Det blir presentert ulike aktiviteter og barna får velge hvor og hva slags aktivitet de ønsker å holde på med. Barna kan også velge hvem de ønsker å ha aktivitet sammen med. Siden Kreative Barnehager har Matglede som en av sine satsningsområder, er kjøkkenaktivitet en fast aktivitet som barna kan velge. Opplegget som lages disse dagene vil være preget av barnas ønsker, årstidene, (altså sesongbetonte matvarer) barna får selv ta del i matlaging, baking og bretting av tøy. Vi ser på dette som en ypperlig arena for læring om kosthold og helse sett i sammenheng mellom naturen og maten. Hvor kommer maten vår fra og hva gjør den for kroppen vår?

Livet hos småtroll

”En gutt kikker rundt seg i rommet før han løper nedover gangen. Han stopper opp for å se om han har vekket interessen hos flere barn. Han løper tilbake etterfulgt av et gledeshyl. Flere barn kikker opp og løper mot gutten. De fester blikket på døra i enden av gangen og løper, gutten i front – resten kommer like bak. Luften fylles av gledesfylte rop, latter, kropper i vilter bevegelse og overskudd.” De yngste barna er små – men vi skal ikke undervurdere de. De første leveårene gjennomgår de en rivende utvikling. De iakttar hverandre, de utforsker og lærer hele tiden. På småtroll er tryggheten og tilfredstillese av barnas primærbehov i fokus, samtidig som de voksne støtter barna i deres utforskning av verden rundt dem, og introduserer nye utfordringer for dem. Barna trenger trygge voksne som de kan føle seg tilknyttet til. Barna er delt inn i ulike team med faste voksne. Barna spiser med teamet sitt, går på tur med teamet sitt og har samlingsstund og aktiviteter med teamet sitt.

Tur

De minste barna i barnehagen går på tur i barnehagens skogsområde og utvider turene etter hvert som behovet for større utfordringer melder seg. Barna fra 3 år og oppover er på tur med teamet sitt 2 dager i uken i all slags vær, og bruker skogen og nærmiljøet aktivt. Hvor turen går, er ofte barnestyrt, og av og til voksenstyrt, slik at vi også blir kjent med nye stier og nye muligheter.

”Omsorg i barne­ hagen handler både om relasjonen mellom personalet og barna og om barnas omsorg for hverandre.” Rammeplanen

Ved å organisere barnehagen slik vi gjør, mener vi barna får den beste læringen gjennom arbeid i mindre grupper med barn på sin egen alder samt vennskapene som utvikles i den frie leken. Vi merker tryggheten blant barna, foreldrene og ansatte ved å jobbe på en slik måte!

7


Årsplan Fjellknausen barnehage 2011 - 2012

8

Svingende feber, rennende nese og harkende hoste - når kan barna sendes tilbake til barnehagen?

God håndhygiene kan begrense smitte! Vi er derfor takknemlige for om dere foreldre hjelper barna med å vaske hender når dere kommer til barnehagen om morgenen.

M

ange foreldre har erfart at det første halvåret i barnehagen ofte betyr dager og uker med snørrete , hostende og febersykt barn. Mange barn og nye omgivelser serverer et stort spekter av smittestoffer som ikke eksisterer hjemme. Å sende barnet for tidlig tilbake til barnehagen kan føre til at barnet er mer mottakelig for ny smitte, og dermed rykker familien tilbake til start.

Det er to hovedpunkter som avgjør om barnet kan gå i barnehagen etter sykdom. For det første må man se på barnets almenntilstand. Så lenge ­barnet har feber eller ikke er friskt nok, må det holdes hjemme. Barnet må ha minst én feberfri dag før det sendes tilbake til barnehagen. For det andre er det enkelte sykdommer som krever forskjellige smittevern­ tiltak. Da er det viktig å hindre smitte av de andre i barnehagen selv om allmenntilstanden er god.


Årsplan Fjellknausen barnehage 2011 - 2012

9

Retningslinjene fra kommunelegen ved oppkast og diaré:

Barn bør holdes hjemme 48 timer etter symptomfrihet. Med symptomfrihet menes: god almenntilstand, feberfrie, ikke oppkast og uten diaré.

Om infeksjon blant sped- og småbarn Se tabell side 10 og 11


Årsplan Fjellknausen barnehage 2011 - 2012

10

Sykdom

Inkubasjonstid

Symptomer

Smitter hvor lenge

Smittefare

Kan få den flere ganger

Forholdsregler hos syke Andre barn i barn hjemmet

Forholdsregler i barnehage

Brennkopper

1-3 dager

Væskende og/eller skorpebelagte sår – oftest i ansikt/hender

1-3 dager etter behandling er startet

Nokså stor

Ja

Holdes hjemme til smittefri

Ingen

Diarre Omgangssyke

0-3 dager

Gjentatte suppetynne avføringer

Avhengig av smittestoff

Nokså stor

Ja

Holdes hjemme til avfø- Ved tvil, kfr. ringen er normal helsesøster

Ved tvil, styrer ktr.

Falsk krupp

Få dager

Besvær når barnet puster inn

Avhengig av smittestoff

Oftest liten

Ja

Holdes hjemme etter legens anvisning

Ingen hensyn

Ingen

Fjerde barne­ sykdom, 3 dagers feber

Ca 10 dager

Oftest høy feber i 3 dager, utslett når feberfri

10-15 dager

Meget liten

Nei

Holdes hjemme til feberfri og utslett er bleknet

Ingen hensyn

Kan gå i barnehage ved god allmenntilstand uavhengig av utslett

Forkjølelse

1-7 dager

Snue – hoste – press over bihule

Noen dager

Nokså stor de første dagene

Ja

Holdes hjemme ved feber og/eller rikelig materie i nesten etter styrers skjønn

Ingen hensyn

Avhengig av styrers skjønn

Gulsott 1 Epidemisk

15-50 dager

Gul i øyne, senere hud. Mørk urin

Noen dager før gulfargen kommer og få dager senere

Relativ liten

Nei

Holdes hjemme etter Ingen hensyn legens anvisning – Obs. god hygiene

Hvis flere tilfeller – styrer ktr. helsesøster/ lege. Vurdere gammaglobulin til voksne

Halsesyke

2-3 dager

Feber – svelgsmerter hos større barn

Avhengig av smittestoff

Moderat

Ja

Holdes hjemme til feberfri

Ingen

Hjernehinne­ betennelse2

1 – 10 dager

Høy feber – oppkast – medtatt – fjern – nakkestiv – ofte småprikket utslett

1-2 døgn etter behandling har startet

Liten

Meget liten

Snarest til lege/­sykehus Lege vil gi beskjed

Styrer kontakter lege/ helsesøster

Influensa

1-3 dager

Feber – snue – press over bihule - muskelsmerter

Kort tid før feber og de første sykdomsdager

Stor

Ja

Hjemme hvis feber, utilpass

Ingen

Ingen

Kikhoste

10-14 dager

Første dagene bare hoste – senere anfall – særlig om natta m/ brekninger, ikke alltid kiking hvis vaksinert

I uke før hoste og 3-4 uker fortsatt

Stor

Nei

Holdes hjemme etter legens anvisning

Kan være smittet. Obs. Barn under 1 år og er vaksinert

Styrer ktr ved tvil med lege/helsesøster

Kusma

2-3 uker

Feber – hevelse en eller begge sider av halsen

Fire dager før. 3-9 dager etter det er kommet hevelse

Nokså stor

Nei

Holdes hjemme til feberfri og hevelse er borte

Ingen hensyn

Barn med sikker diagnose kan gå i barnehage 9 dager etter første tegn til hevelse

1

En annen type gulsott smitter via blod, f. eks via urene sprøyter (meget sjelden hos sped- og småbarn)

2

Smittet?

Ingen hensyn

Sykdommen kan arte se som en blodforgiftning uten nakkestivhet


Årsplan Fjellknausen barnehage 2011 - 2012

11

Meslinger

8-13 dager

Høy feber- hoste ”røde øyne” – tydelig utslett og fortsatt feber

1 uke før og minst 4 dager etter utslett observert

Stor

Nei Obs. Ørebetennelse og lungebetennelse. Frisk etter 1 uke feberfri

Obs. Smittet. Neppe hvis vaksinert

Barn med sikker diagnose kan gå i barnehage 4 dager etter utbrudd av utslett.

Ktr kommune­ helsetjenesten vedr. uvaksinerte ned til 9 mnd

Røde hunder

2-3 uker

Moderat feber, blekrøde pletter utover kroppen

1 uke før og inntil 4 dager etter utslett observert

Nokså stor

Nei

Ingen spes. Hindre kontakt med gravide. Hjemme til utslett blekner

Ingen hensyn

Ingen Obs. gravide Vaksinasjon av personalet. Barn med sikker diagnose kan gå i barnehage 1 uke etter at utbruddet av utslett

Skarlagensfeber -5 dager

Inntil behandling Feber, halssyke, utslett som skaller av i andre uke, spesielt på hender og føtter

Stor

Nei

Bør legebehandles Hjemme til utslettet blekner

Smittet?

Obs. andre barn Hvis flere tilfeller, styrer ktr helsesøster/lege. Kan gå i barnehage etter at behandling er startet

Urinveis­ infeksjon (Blærekatarr)

Uvisst

De minste barna; Ofte Smitter ikke kun feber – utilpass Større barn: Hyppig og smertefull vannlating

Ingen

Ja

Må legebehandles Kan senere være i barnehage

Ingen hensyn

Ingen Almenntilstand avgjør

Vannkopper

2-3 uker

Feber, små væskefylte blærer – særlig kropp og hode

1 uke før utslett og 6 dager etter siste vannkoppfrembrudd

Stor

Nei

Hjemme til siste vannkopp tørret inn

Ingen

Kan gå i barnehage når utslettet har begynt å tørke inn. Dersom barn/søsken til barn i bhg har kreft el. immunsvikt, skal disse foreldrene og kommunehelsetjenesten umiddelbart informeres ved mistanke

Ørebetennelse

Uvisst

Feber – ev. øresmerter, natteskrik – verk i ørene

Smitter ikke

Ingen

Ja

Bør legebehandles, men møte i bhg hvis feberfri

Ingen hensyn

Ingen

Øyekatarr

1-2 dager

Materie – røde øyne

Avhengig av smittestoff

Nokså stor

JA

Ev. lege

Ingen hensyn

Ingen Hvis flere tilfeller stryer ktr helsesøster. Kan gå i bhg dagen etter at behandling er startet

Lus (hodelus)

1-2 uker

Kløe og luseegg i hodet

Inntil behandling

Nokså stor

Ja

Kjøp reseptfri medisin på apotek

Kontrolleres av foresatte

Kontroll ved bhg personalet. Styrer ktr ev med helsesøste

Skabb

Dager eller uker

Kløe på kroppen – armer/ben, særlig i sengen

Inntil behandling

Nokså stor

Ja

Søke lege – ellers ingen Hjemme til behandlet

Smittet? Obs. andre barn Kan gå i bhg ved god allmenntilstand


Årsplan Fjellknausen barnehage 2011 - 2012

12

Bursdagsbarnehagen Oppstartsinfo: Teamdager: Mandag, onsdag og torsdag Stasjonsdager: Tirsdag og fredag Åpningstid: 07.00 – 16.30 Kjernetid: 09.30 – 14.00 Frokost: 07.15 – 08.45

Forventninger vi har til dere foreldre: • At dere leser dagsreferater på teamtavlene og informasjonen som blir lagt ut på nettet og i hyllene. Vi forventer også at dere følger med og bryr dere om det som skjer og skal skje i barnas hverdag • Deltar på dugnader og tilstelninger • F ølger med på om barna har det tøyet de trenger, nok ekstraskift, og tøy til all slags vær. •G  ir beskjed når barna er syke, har fri, kommer senere/hentes ­tidligere, eller blir hentet av andre enn ­foreldrene. •A  lle foreldre må gi beskjed til koordinator når de kommer med barna og når de henter dem. •V  i ber dere om ikke å ta med egne leker i barnehagen. Koseklut, smokk eventuelt bamse til soving er dog lov å ha med. Husk å merke med navn!

Den dagen barnet har bursdag, feirer vi på teamet. Vi flagger og henger opp plakat. Barnet får også valgfri krone, raketter og vi koser oss med smoothies på teamet. Siste dagen i måneden gjøres ­barnehagen om til en bursdagsbarnehage. Her får bursdagsbarna ekstra oppmerksomhet i fellessamlingen. Vi synger og barnet får selv velge sang. Etter bursdagssamling åpnes stasjonene for bursdagsaktiviteter. Innholdet på stasjonene endres fra måned til måned. Vi har også noe ekstra godt å spise den dagen!

Husk luskampanjen

- vi ønsker alle barn i Norge lusfrie miljøer - www.lusfrinorge.no i uke 35 I Kreative Barnehager ønsker vi å hjelpe samt forebygge spredningen av hodelus.


Uke

Mandag

31

1

Tirsdag 2

Onsdag 3

Torsdag 4

Fredag

Lørdag

Søndag

5

6

7

Planleggingsdag. Barnehagen er stengt

Barnehagen åpner. Velkommen til nye og gamle barn

32

8

9

10

11

12

13

14

33

15

16

17

18

19

20

21

34

22

23

24

25

26

27

28

Personalmøte

35

29

30

31

Månedsbrev fra teamlederne blir lagt ut på nettet i løpet av uken

Felles bursdagsfeiring

Luskampanje Husk å sjekke barna for lus!

13


Årsplan Fjellknausen barnehage 2011 - 2012

Foreldresamarbeid Barnehageloven § 1:

Barnehagen skal gi barn under opplæringspliktig alder gode utviklings- og aktivitets­ muligheter i nær forståelse og samarbeid med barnas hjem. Barnehageloven § 2:

Barnehagen skal bistå hjemmene i deres omsorgs- og oppdrageroppgaver, og på den måten skape et godt grunnlag for barnas utvikling, livslange læring og aktive deltakelse i et demokratisk samfunn God kommunikasjon mellom foreldre og personalet er en forutsetning for at vi skal få til et godt samarbeid Respekt, trygghet, tillit og trivsel er viktige brikker i et samspill der alle parter ønsker seg glede, utvikling og gode løsninger. Den daglige kontakten ved levering og henting er viktig for oss. Her utveksler vi informasjon som er viktig for begge parter. Det er satt av tid for 2 foreldresamtaler i løpet av året og vi setter også av tid ved behov for en ekstra samtale. Vi ønsker at dere foreldre skal føle dere trygge på personalet i barnehagen og er også glade for alle typer tilbakemeldinger som kan utvikle oss og gjøre oss til en enda bedre barnehage.

14 I slutten av hver måned får dere et månedsskriv fra pedagogisk leder i hvert team. Vi er opptatt av miljøet og har valgt å sende rapportene på e-post og på www.kreativebarnehager.no. I månedsbrevene kan dere se bilder og lese om det som har skjedd i løpet av måneden. Her vil det også komme informasjon om viktige datoer som dere må merke dere. Vi forventer at denne informasjonen blir lest. ”Er du fornøyd med oss – fortell det til alle andre, er du ikke fornøyd - kom og fortell det til oss, men velg riktig tid og sted... ”

Samarbeidsutvalget Barnehageloven § 4 - Foreldreråd og samarbeidsutvalg

”For å sikre samarbeidet med barnas hjem, skal hver barnehage ha et foreldreråd og et samarbeidsutvalg. ”

Samarbeidsutvalget skal være et rådgivende, kontaktskapende og samordnende organ. Samarbeidsutvalget består av foreldre / foresatte og ansatte i barnehagen, slik at hver gruppe er likt representert. Barnehagens eier kan delta etter eget ønske, men ikke med flere representanter enn hver av de andre gruppene. Foreldrerådet består av foreldrene / de foresatte til alle barna og skal fremme deres fellesinteresser, og bidra til at samarbeidet mellom barnehagen og foreldregruppen skaper et godt barnehagemiljø.

Vått og skittent tøy

Vått og skittent tøy blir lagt i poser og hengt på plassen i garderoben. Pass på å ta nytt ekstra tøy neste dag. Nå begynner en årstid for regn og kaldere dager, vi ber dere om å ha med varmt tøy. Sjekk at det henger regntøy og støvler i barnehagen. Husk å merke med navn!


Uke

Mandag

Tirsdag

Onsdag

35

36

5

6

7

Torsdag

Fredag

Lørdag

Søndag

1

2

3

4

8

9

10

11

Planleggingsdag. Barnehagen er stengt.

37

38

12

19

13

14

Foreldremøte Stortroll, 18.00-20.00

Foreldremøte Småtroll, 18.00-20.00

20

21

15

16

17

18

22

23

24

25

Nasjonal brannvernuke SAMU møte kl.18.00-20.00

39

26

27

Personalmøte

Månedsbrev fra team­ lederne blir lagt ut i løpet av uken.

28

29

30

Felles bursdagsfeiring

15


Årsplan Fjellknausen barnehage 2011 - 2012

16

Skoleforberedelser Foreldresamtaler

Foreldresamtaler begynner denne måneden. Vi forteller hvordan vi opplever barnet ditt. Du tar opp det DU syns er viktig! Invitasjon til samtale blir hengt opp på teamtavlene. Hvert team jobber kontinuerlig med observasjoner av barna. Alle observasjoner blir ført inn i vårt observasjonsverktøy som vi bruker overfor alle barna. Dette verktøyet heter ”Alle med”. Målet med å bruke skjemaene, er å få et helhetlig bilde av barnet. Våre observasjoner danner et viktig grunnlag for vår omtanke for barnet, og er et godt hjelpemiddel i foreldresamtalene.

”Barnehagen og skolen har et felles ansvar for at barn kan møte ulikhetene med nysgjerrighet og tillit til egne forutsetninger. Det må legges til rette for at barn kan ta avskjed med barnehagen på en god måte og glede seg til å ­begynne på skolen, og oppleve at det er en sammenheng ­mellom barnehage og skole.” (Rammeplanen s 53)

I Fjellknausen barnehage vil alle barn som skal begynne på skolen være med i førskolegruppa. Den starter i september og avsluttes i juni. Førskoletiden skal bære preg av lekende læring og lærende lek. Vi skal skape undring og glede rundt begrepet læring. Vi ønsker i førskolegruppa å gi barna en god selvfølelse og selvtillit som de kan ha med seg i ryggsekken når de går over på skolen. Selvfølelse handler om hvordan vi ser på oss selv og på hvem vi er. I førskolegruppa fokuserer vi også på å kunne lytte, konsentrere seg og å ta imot og forstå beskjeder, høflighet, vente på tur og rekke opp hånden. I tillegg vil vi også arbeide for at barna skal utvikle selvstendighet før de begynner på skolen. Her vil da fokuset være på å kle på seg selv, klare seg ved toalettbesøk og hygiene.

Barnehagen skal i samarbeid med hjem og skole tilrettelegge for barnets skolegang. Pedagogisk leder inviterer til foreldresamtale på vårparten. Her snakker vi om barnets utvikling og barnets tanker rundt skolestart. Vi vil også høre deres forventninger angående skolestart. I samarbeid med dere foreldrene vil vi sikre en god overgang fra barnehage - skole, for alle barn. For at vi skal klare dette må vi ha en åpen og god dialog med dere foreldre. Førskolegruppa skal på besøk til noen av skolene, kanskje får vi besøk av en lærer, slik at barna kan komme med spørsmål som de har.


Uke

Mandag

Tirsdag

Onsdag

Torsdag

Fredag

39

40

3

4

Skolens høstferie

41

Blått og rødt team foreldresamtaler

43

10

11

17

1

2

6

7

8

9

18

13

14

15

16

Høsttakkefest

Høstfest for personalet

19

20

21

22

23

29

30

ta

am

res

eld For

12

ler

24 FN-kafè

44

Søndag

Gammelbarnsfest

Gult og F oransje orel dr es team am tal foreldreer samtaler

42

5

Lørdag

Planleggingsdag. Barnehagen er stengt.

25

26

27

28

Personalmøte

31

For Rosa eld res og hvitt am tal team er foreldreFelles bursdagsfeiring samtaler

17


Årsplan Fjellknausen barnehage 2011 - 2012

18

Snakkepakken Språkgruppe

Evnen til å bruke språket er avgjørende for hvordan barn kan kommunisere med voksne og med andre barn, hvordan de kan sette ord på erfaringer, fortelle om noe viktig, diskutere og reflektere sammen med andre. Språkgruppen vil hos oss gi gode muligheter til å gjøre de tradisjonelle barnekulturskattene som eventyr, fabler, regler, rim og sanger. En av handlingsmetodene som vi bruker i språkgruppen er ”Snakkepakken”. Snakkepakken gir god anledning til å hjelpe barna mot et rikere og mer nyansert språk. Snakkepakken vil bli brukt som et verktøy for å styrke barn med språkvansker av ulik grad samt bedre hjelp til språkforståelse hos de tospråklige barna. Hos oss har vi to språkgrupper. Den ene gruppen øver på ord- og lyd vansker mens den andre gruppen er mer rettet mot de tospråklige barna. Gruppene er ledet av pedagogiske ledere. For å få fram den gode samtalen og trygghetsfølelsen i gruppa, består gruppen av en pedagogisk leder og fire barn. Motto for gruppen: ”Den gode samtalen”

”Kommunikasjon foregår i et vekselspill mellom å motta og tolke et budskap og å selv være avsender av et budskap. Både den nonverbale og den verbale kommunikasjonen er viktig for å utvikle et godt muntlig språk. Å få varierte erfaringer er avgjørende for å forstå begreper. Å samtale om opplevelser, tanker og følelser er nødvendig for utvikling av et rikt språk. Tekst omfatter både skriftlige og muntlige fortellinger.” I Rammeplanen hevdes det at småbarnsalderen er den grunnleggende perioden for utviklingen av språket. I tråd med dette ønsker vi å ta i bruk Snakkepakken i det pedagogiske arbeidet i barnehagen vår. Hensikten

er å styrke språkferdigheter hos barn uansett morsmål. Morsmålet vårt er viktig for opplevelse av egen identitet og mestring på mange områder. Felles opplevelser og aktiviteter gir unike muligheter for kommunikasjon mellom barn. Barn med annet morsmål enn norsk skal oppmuntres til å være språklig aktive samtidig hjelpes til å få erfaringer som bygger opp deres begrepsforståelse og ordforråd i norsk. Alle barn må få et rikt og variert språkmiljø i barnehagen. Vi ønsker derfor å bruke opplegget til Snakkepakken aktivt gjennom barnehageåret. Snakkepakken byr på rike muligheter til å gjøre nyere og tradisjonelle barnekultur­skatter som eventyr, bøker, leker, regler og sanger synlige og tilgjengelige for alle.

Barna må ha ulltøy, fleecetøy, regntøy, varme sko, votter og luer i barnehagen – Hver dag! Husk å merke tøyet! På forhånd takk!


- skal leveres av alle! Klipp ut og levér til koordinator Frist 25. november 2011

- forslag - tips

Klipp ut og levér i postkassen (anonymt)

Vi ønsker å få en oversikt over hvor mange barn som skal være i barnehagen i julen. Skriv F for Fri og K for kommer!

Hva liker du best med barnehagen:

19.des

20.des

21.des

22.des

23.des

2. juledag Barnehagen er stengt

27.des

28.des

29.des

30.des Hva kan vi gjøre mer av:

Andre fridager før jul: Barnets navn: Gruppe: Foresattes underskrift:

Hva bør vi gjøre mindre av/endre:

Husk å ta med deg klær og utstyr før ferielukking

19


Klipp her! LevÊr pümeldingsslippen til koordinator og brukerundersøkelsen i postkassen (anonymt)


Uke 44

Mandag For e

Rosa og hvitt team foreldresamtaler

ldr

45

esa

ale

r

7 For e

Lilla team foreldresamtaler

mt

ldr

Tirsdag

Onsdag

Torsdag

Fredag

Lørdag

Søndag

1

2

3

4

5

6

9

10

11

12

13

Månedsbrev fra team­ lederne legges ut på nettet i løpet av uken.

8

esa

mt

ale

r Farsdag

46

14

15

16

17

18

19

20

47

21

22

23

24

25

26

27

Personalmøte

48

28

29

30

Månedsbrev fra team­ lederne legges ut på nettet i løpet av uken

Felles bursdagsfeiring

Husk svarslipp vedrørende julefri

1. søndag i advent

21


Årsplan Fjellknausen barnehage 2011 - 2012

Når nettene blir lange og kulda setter inn så sier vesle musemor til ungeflokken sin: “Hvis ingen går i fella, men passer seg for den, skal alle sammen snart få feire jul igjen!” :/:Heisann og Hopsann og fallerallera! Om julekvelden da skal alle sammen være gla`! :/: Ja musemor er flittig, hun tar et stykke kull og sverter tak og vegger i sitt lille musehull, mens barna feier golvet og danser som en vind og soper borti krokene med halen sin. :/:Heisann og Hopsann og fallerallera! Om julekvelden da skal alle sammen være gla`! :/:

Luciafeiring i Fjellknausen

Mandag 13. desember inviteres foreldre til luciafeiring i barnehagen. Barna går i Lucia tog kl 08.00 og umiddelbart etter tenner vi lys og byr på kaffe og lussekatter til barn og foreldre.

22

Månedens tema:

Svart senker natten seg i stall og stuer. Solen har gått sin vei. Skyggene truer. Inn i vårt mørke hus stiger med tente lys Sankta Lucia, Sankta Lucia!

I desember måned skal barna få oppleve forventning og glede ­knyttet til juletradisjon. Sammen skal vi skape julestemning som ­ivaretar både harmoni, hygge og glede. Å ta vare på hverandre og gleden ved å gi vektlegges i ­aktiviteter og samlingsstunder. Barna skal også bli kjent med tradisjoner som baking, pynting, julesanger og juletradisjoner.


Uke

Mandag

Tirsdag

Onsdag

48

49

50

5

12

6

7

Nissefest

Personalmøte

13

14

Torsdag

Fredag

Lørdag

Søndag

1

2

3

4

8

9

10

11

17

18

24

25

Julaften

1.juledag

Julebord for personalet

15

Felles bursdagsfeiring/ julebord

Luciafeiring for Stortroll

51

19

20

16

21

22

23

Månedsbrev fra team­ lederne blir lagt ut i løpet av uken

52

26 2.juledag. Barnehagen er stengt.

27

28

29

30

31 Nyttårsaften

23


Årsplan Fjellknausen barnehage 2011 - 2012

Steg for steg Barn lærer sosial kompetanse gjennom samspill med hverandre og med voksne. Den sosiale kompetansen viser seg ­gjennom barns lek og samvær med andre, og utviklingen skjer i alle situasjoner i løpet av dagen. Barnehagen skal preges av opplevelser som styrker den sosiale kompetansen. Det kan være opplevelse av mestring, tilhørighet og lek. (Rammeplanen s 27) Vi bruker Steg for steg som utgangspunkt når vi jobber målrettet for å skape undring og samtaler hos barna – om hvordan vi skal ha det med hverandre. Steg for steg er et pedagogisk verktøy som har til hensikt å øke barns sosiale kompetanse gjennom å øve på ferdigheter i empati, problemløsning og mestring av f.eks sinne i sosiale sammenhenger. Drivkraften i arbeidet er å bygge videre på det positive barnet gjør, i stedet for å fokusere på det negative. Med utgangspunkt i barnas alder tar vi opp ulike temaer i samlingsstunder og jobber aktivt med dette i hverdagen. Eksempler på dette kan

24

være å lære seg å se når andre er lei seg, lære seg å dele eller hvordan man kan løse konflikter. De voksne skal vise engasjement, ved å være lyttende, observerende og veiledende ovenfor barn som har konflikter, ved å stille åpne spørsmål som får barna til å reflektere over deres handlemåter.

”For heller ikke sosial kompetanse er medfødt. Den utvikles ikke av seg selv, den oppstår ikke gjennom modning eller tilfeldig læring. Den må tilegnes gjennom målrettet læring og egen erfaring gjennom deltakelse” (Rammeplanen s 48) I et globalt perspektiv mener vi også at det er det av stor betydning at barn utvikler nestekjærlighet og solidariske holdninger. Dette vil være et gjennomgående tema når vi i tråd med den nye rammeplanen legger vekt på at barnehagen skal være en læringsarena der barn skal medvirke og lære gjennom lek.”Hva skal vi med trygghet hvis vi er ute av stand til å se lenger enn vår egen nesetipp?” Vi trenger spørsmål for å utvikle oss – mentalt, språklig og sosialt/kommunikativt. Et godt spørsmål tvinger oss til å ransake bevisstheten på jakt etter nye tanker, ord og setninger.

Karneval

I januar/februar forbereder vi karneval. Vi finner tema, lager kostymer og pynter barnehagen. Dere trenger ikke ta med noe, barna lager selv kostymer. Barns medvirkning i det indre liv i barnehagen kan være første skritt for å få innsikt i og erfaring med deltakelse i et demokratisk samfunn.

Går det bra med deg?


Uke

Mandag

Tirsdag

Onsdag

Torsdag

Fredag

Lørdag

52

Søndag 1 Nyttårsdag

1

2

3

4

5

6

7

8

10

11

12

13

14

15

17

18

19

20

21

22

27

28

29

Barnehagen åpner

2

9 Personalmøte

3

16

SAMU-møte kl.18-19.30

4

23

24

5

30

31

Månedsbrev fra team­ lederne blir lagt ut på nettet i løpet av uken.

Felles bursdagsfeiring

25

26

25


Årsplan Fjellknausen barnehage 2011 - 2012

”Det er like før påske, og barna skal lære seg Alf Prøysen-sangen om kyllingen: ”Det var en gang en hønemor med åtte gule små… Den minste av de åtte det var en vilter fyr, han ville ut i verden og dra på eventyr… når mammaen hadde lagt seg så gikk han likevel!” Da utbryter Anne (3 år): ”Å nei” Etter hvert som sangen går videre, begynner jenta å holde seg for ørene og gir uttrykk for at hun ikke våger å høre mer. På slutten av sangen lukker hun øynene, holder hardt for ørene og småskjelver nesten. Da sangen er ferdig, må den voksne ta i henne og si: ”Nå er sangen ferdig!” Da ser hun fortvilet på den voksne og utbryter: ”Hvordan gikk det med han da, stakkars liten?”

26


Uke

Mandag

Tirsdag

Onsdag

Torsdag

Fredag

Lørdag

Søndag

1

2

3

4

5

Foreldremøte Småtroll kl.18-20

Foreldremøte Stortroll kl.18-20

7

8

9

10

11

12

14

15

16

17

18

19

5

6

6 Samisk feiring for Stortroll

7

13

Fastelavnssøndag

Vi baker Fastelavnsboller

8

20

21

22

Personalmøte

9 Skolens vinterferie

27

23

24

25

26

Karneval

28

29

Månedsbrev fra teamlederne blir lagt ut på nettet i løpet av uken

Felles bursdagsfeiring

27


Årsplan Fjellknausen barnehage 2011 - 2012

Foreldresamtaler begynner denne måneden. Vi forteller hvordan vi opplever barnet ditt og hører gjerne hva dere synes er viktig. Dere kjenner barnet best - det har vi stor respekt for. Invitasjon til foreldresamtale blir hengt opp på teamtavlene.

28

Barnehagen skal støtte barns nysgjerrighet, kreativitet, vitebegjær og gi utfordringer med utgangspunktet i barnets interesse, kunnskaper og ferdigheter. Læring foregår i det daglige samspillet med andre mennesker og miljø. Barn kan lære gjennom alt de opplever og erfarer på ulike områder. (Rammeplanen s. 26)

Lek

Barnehagen skal gi barn ­muligheter for lek, livs­ utfoldelse, meningsfylte opplevelser og aktiviteter i trygge og samtidig utfordrende omgivelser. Leken skal ha en framtredende plass i barns liv i barnehagen. Lek er grunnleggende for at barn kan ­uttrykke seg, lære nye ting. (Rammeplanen s 25) Vi skal gi barna tid og rom til å utfolde seg. Noen ganger er vi med å leker, andre ganger oppfordrer vi til lek. Det er barnas egen fantasi som er viktig, enten det er voksenstyrteeller spontane lekesituasjoner. Vi er bevisste på at de ulike lekesituasjonene er tilpasset barnas alder og modningsnivå. Vi tror at fundamentet til sosial kompetanse og forståelse for å bygge relasjoner ligger i lekens koder.

Husk luskampanjen

- vi ønsker alle barn i Norge lusfrie miljøer www.lusfrinorge.no i uke 10! I Kreative Barnehager ønsker vi å hjelpe samt forebygge spredningen av hodelus.


- skal leveres av alle! Frist 1. mars 2012

Klipp ut og levér til koordinator

- forslag - tips Klipp ut og levér i postkassen (anonymt)

Hva liker du best med barnehagen:

Vi ønsker å få en oversikt over hvor mange barn som skal være i barnehagen i påsken. Skriv F for Fri og K for kommer! Mandag 2. april

Tirsdag 3. april

Onsdag 4.april (til kl 12.00) Hva kan vi gjøre mer av:

Andre fridager før påske: Barnets navn: Gruppe:

Hva bør vi gjøre mindre av/endre:

Foresattes underskrift: Husk å ta med deg klær og utstyr før ferielukking

29


30

Klipp her! LevÊr pümeldingsslippen til koordinator og brukerundersøkelsen i postkassen (anonymt)


Uke

Mandag

Tirsdag

Onsdag

9

Torsdag

Fredag

Lørdag

Søndag

1

2

3

4

3

Barnehagen 3 år! Husk svarslipp til påsken.

10

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

20

21

22

23

24

25

Påskefrokost Oransje team

Påskefrokost Hvitt team

Påskefrokost Rødt team

28

29

30

Luskampanje Har du sjekket barna?

11 Lilla og Hvitt team foreldresamtaler

12 Rødt og Rosa team foreldresamtaler

13

For e

ldr

esa

mt

ale

r

19

For e

ldr

esa

26

mt

ale

r

27

Påskefrokost Lilla team. Påskefrokost Rosa Team

Personalmøte

31

Påskefrokost Gult team Påskefrokost Blått team

Felles bursdagsfeiring

31


Årsplan Fjellknausen barnehage 2011 - 2012

32

”En liten kylling”

”Den sosiale utvikling hevdes å være mer fundamental enn den kognitive. Barn som ikke er trygge, vil bruke sin energi til å søke trygghet i stedet for intellektuell stimulering. Å ha en trygg tilknytning - en trygg base - er selve grunnlaget og veien til en optimal utvikling”

En liten kylling i egget lå, banket og banket og banket på ”Her er så trangt, jeg vil ut å gå” pep den og ynket seg der den lå. Hakk-hakke-hakk, egget det sprakk, og en liten kylling ut av det stakk.

”Legg Så er Så er Så er

di hand i mi hand, vi sterke saman. vi svake saman. vi saman.!”

Månedens tema:

Vi gleder oss til påske. Igjen skal glede, undring og samspill få stor plass når vi forbereder oss til feiring, lager påskepynt, synger og leker.

Åse-Marie Nesse

(Aamlid 1992, Bowlby 1995).

Husk solkrem!


Uke

Mandag

Tirsdag

Onsdag

Torsdag

Fredag

Lørdag

13

Søndag 1

14

2

15

3

9

4

5

6

Barnehagen stenger kl. 12.00

Skjærtorsdag. Barnehagen er stengt

Langfredag. Barnehagen er stengt

10

11

12

13

14

15

17

18

19

20

21

22

24

25

26

27

28

29

7

8 Påskedag

2. Påskedag. Barnehagen er stengt.

16

Blått og Oransje team Foreldresamtaler

17 Gult team foreldresamtaler

18

16 Fo r

eld

res

am

tal

er

23 Fo r

eld

res

am

tal

er

Månedsbrev fra team­ lederne blir lagt ut i løpet av uken.

Personalmøte

30 Felles bursdagsfeiring

33


Årsplan Fjellknausen barnehage 2011 - 2012

Husk flåtten!

34 Her kommer vi Her kommer vi Her kommer vi fra Fjellknausen Her kommer ungene med futt i Her kommer vi fra Fjellknausen

Tøffe tøffe toget Her kommer vi! På 17. mai får vi mye godteri Vi bor i Norge og har det så bra Vifter med flagget og roper HIPP HURRA

Vi ferdes mye i skog og mark med barnehagen så det er lurt å sjekke barna for ”flått” innimellom Skal du ha barneselskap, ­konfirmasjon eller en anledning til å feire, du kan leie barnehagen! Kontakt Eivind på mail: eivind.halvorsen@kreativebarnehager.no

Fjellknausen barnehage HEI HEI HEI Ingen barnehage er som deg HIPP HIPP HURRA!


Uke

Mandag

17

Tirsdag 1

Onsdag

Torsdag

2

3

9

10

16

17.Mai!

Fredag 4

Lørdag

Søndag

5

6

11

12

13

18

19

20

25

26

27

Offentlig høytidsdag. Barnehagen er stengt

18

7

8

Frigjøringsdagen

19

14

15

17. Mai og Kristihimmelfartsdag.

20

21

22

23

24

Pinsedag

21

28

29

30

31

2. Pinsedag. Barnehagen er stengt.

Månedsbrev fra team­ ledernde legges ut på nettet i løpet av uken.

Personalmøte

Felles bursdagsfeiring

35


Årsplan Fjellknausen barnehage 2011 - 2012

Min blomstereng

Jeg ser for meg en blomstereng så vakker og fin har du lyst til å høre litt om blomsterengen min: Noen av blomstene er fargerike og stikker seg lett frem mens andre er dusere og fulle av sjarm. Enkelte er små, som vi må, være forsiktige for ikke å trå på. Noen kan ha torner som stikker til alle kanter, i min blomstereng finner jeg alle varianter. De må behandles på sin spesielle måte, for hver og en gjemmer på sin lille gåte. Et par kan være sårbare og skjøre så de prøver vi å gjøre - litt sterkere, gi troen på seg selv slik at de kan møte hverdag og kveld. En annen stikker sin torne borti andre men, se, den skal vi ikke klandre den hadde sikkert sin grunn, men det ser vi ofte for sent naboblomsten hadde heller ikke oppført seg så pent. Blomstene må pleies, stelles og koses med slik at de trives på sitt lille sted. Og felles for dem alle er at de trenger hverandre så inderlig for blir de stående helt for seg selv mister de fellesskapets fargerike glød og prakt og vi, vi må gjøre alt i vår makt for å gi blomstene alt de trenger slik at de får spille på alle sine strenger.

“Å være fullstendig ærlig overfor seg selv, er den største innsats et menneske kan gjøre i sitt liv!” Sigmund Freud

36


Uke

Mandag

Tirsdag

Onsdag

Torsdag

22

Fredag

Lørdag

Søndag

1

2

3

23

4

5

6

7

8

9

10

24

11

12

13

14

15

16

17

Sommerfest kl 16.00-18.00

Sommerfest for personalet

21

22

23

24

Personalmøte

25

18

19

20

Månedsbrev fra team­ lederne legges ut på nettet i løpet av uken.

26

25

26

Felles bursdagsfeiring

27

28

29

30

37


Årsplan Fjellknausen barnehage 2011 - 2012

Riktig god sommer alle sammen! Barnehagen åpner for nytt barnehageår 31. juli 2012. Vi gleder oss til å se dere igjen! Til dere som forlater oss for å begynne på skolen – tusen takk for mye glede og herlig samspill! Lykke til!

38


Uke

Mandag

Tirsdag

Onsdag

Torsdag

Fredag

Lørdag

26

Søndag 1

27

2

3

4

5

6

7

8

28

9

10

11

12

13

14

5

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

Sommerstengt

29 Sommerstengt

30 Sommerstengt

39


Barn lærer hele tiden. Og den viktigste tiden for læring skjer før skolestart. Derfor ønsker vi å gi barna en ­meningsfull barnehage der de kan bygge ­ferdigheter, kunnskap og holdninger som er nødvendig for livslang læring.

40 20 60 60

www.kreativebarnehager.no

Fjellknausen barnehage årsplan  
Fjellknausen barnehage årsplan  

Fjellknausen barnehage årsplan

Advertisement