Inhoud Innovatieve Materialen 2024 editie 2

Page 1

INHOUD NUMMER 2 2024

JEC INNOVATION AWARD 2024

MATERIALDISTRICT UTRECHT 2024

INNOVATIEVE COATING VOORKOMT KALKVORMING

CELLULOSE AEROGEL UIT EEN 3D-PRINTER

GOLDILOCKS: EEN BIOBASED LIGNINE-ALTERNATIEF VOOR AARDOLIE

Innovatieve Materialen

Samenvatting editie 2 2024

Dit is een samenvatting van de meest recente editie van Innovatieve Materialen. Wilt u de hele artikelen lezen? HIER vindt u meer info over abonnementen.

Innovatieve Materialen is een interactief, digitaal vakblad over nieuwe en/of innovatief toegepaste materialen in de civieltechnische sector, bouw, architectuur en design.

ReMatBuilt: hoogwaardige bouwproducten van restmaterialen

In het onderzoeksproject ReMatBuilt werkt Fraunhofer WKI samen met partners uit de industrie en de wetenschap aan duurzame betonnen bouwmaterialen en hoogwaardige bouwelementen op basis van bouw- en sloopafval en plantaardige productieresten

Elektriciteit uit een kopje (warme) koffie Thermo-elektrische materialen zetten omgevingswarmte om in elektriciteit. Maar om deze toepassingen in de praktijk te brengen moeten die generatoren ook flexibel zijn en beschikbaar zijn in verschillende vormen. Bovendien moeten ze relatief makkelijk te maken zijn. Materiaalonderzoekers van de KU Leuven hebben een vernieuwend productieproces ontwikkeld waarmee aan al die eisen kan worden voldaan.

Hybride glasmembraan voor scheiden van CO2 Voor het scheiden van kooldioxidemoleculen uit gasmengsels zijn materialen nodig met extreem fijne poriën. Onderzoekers van de Friedrich Schiller Universiteit Jena hebben, samen met de Universiteit van Leipzig en de Universiteit van Wenen, nu een nieuwe manier gevonden om dit te doen. Ze transformeerden kristallijne metaal-organische raamwerkverbindingen in een hybride glasmateriaal.

3D-geprinte titaniumstructuur heeft ‘bovennatuurlijke sterkte’

Onderzoekers van het Royal Melbourne Institute of Technology (RMIT) creëerden een nieuw, extreem sterk metamateriaal (kunstmatige materiaal met unieke eigenschappen die in de natuur niet voorkomt) van een gewone titaniumlegering. De truc zit in het unieke roosterstructuurontwerp van het materiaal.

Productie van isocyanaatvrije, biobased polyurethaanschuimen bij omgevingstemperatuur Onderzoekers van CERM (Centrum voor Onderwijs en Onderzoek naar Macromoleculen) van de Universiteit van Luik hebben een nieuw proces ontwikkeld voor de productie van isocyanaatvrije, recyclebare en biogebaseerde polyurethaan (PU) schuimen. Het proces werkt bij kamertemperatuur en moet worden gezien als een geavanceerd alternatief voor het traditionele proces op basis van giftige isocyanaten.

1 | INNOVATIEVE MATERIALEN 2 2024 SAMENVATTING INNOVATIEVE MATERIALEN 2 2024 Meer lezen? klik hier voor een abonnement.

Super-piepchuim van kartonafval

Onderzoekers werken wereldwijd aan processen voor het verwerken van afvalpapier tot hoogwaardige producten. Maar het omzetten van papierafval in bijvoorbeeld een duurzaam schuimmateriaal is chemisch ingewikkeld. Een onderzoeksteam van het Chinese Beijing Key Laboratory of Wood Science and Engineering, Beijing Forestry University ontwikkelde nu een eenvoudiger methode.

JEC Innovation Award 2024

Elk jaar beloont JEC Group via de JEC Composites Innovation Awards baanbrekende, creatieve projecten die de mogelijkheden van composietmaterialen demonstreren. Voorafgaand aan de JEC World (5 - 6 maart in Parijs) werden de winnaars van de Innovation Award van dit jaar bekend gemaakt.

JEC Innovation Award 2024

CFRP Lattice Satellite Central Tube

ATG Europe heeft een éénstaps-productieproces ontwikkeld voor de productie van met prepreg-vezels versterkte roosterstructuren voor satellieten.

Het project was winnaar in de categorie Aerospace parts.

JEC Innovation Award 2024

EmpowerAX - Additive Functionalisation

Het EmpowerAX Demo Part is een meervoudig gebogen thermohardende 3D-geprinte schaal met korte en doorlopende vezelversterkte elementen, ontwikkeld door het Duitse luchten ruimtevaartcentrum (DLR) en twaalf EmpowerAX-leden.

Het project was winnaar in de categorie Aerospace process.

JEC Innovation Award 2024

Monolithic CFRP-Aluminum Monocoque: A Novel Approach for Carbon Neutrality

Toyota Central R&D (Japan) ontwikkelde en bouwde een full-scale CFRP-aluminium monocoque met een gewichtsreductie van vijftien procent, minimale montagekosten en bijna zonder vezelafval.

Het project was winnaar in de categorie Automotive & road transportation parts.

2 | INNOVATIEVE MATERIALEN 2 2024 SAMENVATTING INNOVATIEVE MATERIALEN 2 2024 Meer lezen? klik hier voor een abonnement.

JEC Innovation Award 2024

Reactieve PA6-pultrusie: boost voor TP-composieten

Een reactief thermoplastisch pultrusie-proces, ontwikkeld door het Duitse Röchling Automotive SE, maakt de productie mogelijk van kosteneffectieve en veerkrachtige auto-onderdelen. Het project was winnaar in de categorie Automotive & road transportation process.

JEC Innovation Award 2024

RENCO MCFR (Mineral Composite Fiber Reinforced)

RENCO MCFR is een geavanceerd structureel bouwsysteem dat bestaat uit in elkaar grijpende composiet bouwelementen in verschillende soorten en maten (blokken, kolommen, balken, terrasplanken, connectoren). Het bestaat uit gerecyclede glasvezels, gerecycled plastic, hars en steen en won in de categorie Building & Civil engineering.

JEC Innovation Award 2024

High-yield reclamation of clean, reusable fibres

Het Britse B&M Longworth en zijn partners hebben ‘glassene’ ontwikkeld, een geavanceerd nieuw materiaal met een prijs die dicht bij glas ligt en prestaties levert die kunnen wedijveren met sommige koolstofvezels, en met een interessante lage LCA. Het project was winnaar in de categorie Circularity & recycling.

JEC Innovation Award 2024

Wind Turbine Blade Executable Digital Twin

Wind Turbine Blade Executable Digital Twin van het Deens/ Duitse ReliaBlade combineert een model met een live sensorsignaal om de structurele prestaties in realtime te beoordelen. ReliaBlade ontwikkelt en demonstreert technieken om Digital Twins te ontwikkelen voor windturbinebladen.

Het project was winnaar in de categorie High-yield reclamation of clean, reusable fibres Digital, AI & Data.

JEC Innovation Award 2024

Maximale massareductie van snijgereedschappen

Het Deutsche Institut für Textil und Faserforschung Denkendorf (DIFT, Duitsland) ontwikkelde een nieuw modulair snijgereedschap voor houtbewerkingsmachines, waarbij gebruik werd gemaakt van met koolstofvezel-versterkte kunststoffen (CFRP’s) in plaats van aluminium, volgens een volledig nieuw modulair constructieprincipe.

Het project was winnaar in de categorie Equipment machinery & heavy industries.

3 | INNOVATIEVE MATERIALEN 2 2024 SAMENVATTING INNOVATIEVE MATERIALEN 2 2024 Meer lezen? klik hier voor een abonnement.

JEC Innovation Award 2024 OceanWings

Het Franse AYRO ontwikkelde OceanWings, een gepatenteerd, geautomatiseerd, zelf optrekkend en neerlatend verticaal vleugelzeilsysteem waarmee nieuwbouw of bestaande schepen hun brandstofverbruik en bijbehorende ecologische voetafdruk met de helft kunnen verminderen.

Het project won in de catoragie Maritime transportation & shipbuilding.

JEC Innovation Award 2024

Blade Circularity Solution

Het CETEC’s Blade Circularity Solution project maakt op epoxy gebaseerde turbinebladen circulair zonder het ontwerp of de samenstelling van het materiaal te veranderen. Het maakt gebruik van een chemisch proces waarbij epoxyhars wordt afgebroken en glas- en koolstofvezels, kernmateriaal, metalen componenten en hars nauwkeurig worden gescheiden. Het project won in de catoragie Renewable energies.

JEC Innovation Award 2024 Green Snowboard with A.L.D.-techology

Het snowboard van Silbaerg GmbH is vervaardigd met gepatenteerd proces (ALD-technology) en is gemaakt van hennep en gerecyclede koolstofvezels met biogebaseerde epoxyhars. ALD staat voor anisotropisch laagontwerp en zorgt ervoor dat snowboards zich op een ongekende manier kunnen aanpassen aan verschillende situaties.

Het project won in de catoragie Sports, leisure & recreation.

3D-beelden onthullen verband tussen de complexiteit van scheuren en taaiheid materiaal

Door een beeld te maken van driedimensionale scheurvorming in brosse vaste stoffen, hebben EPFL-onderzoekers ontdekt dat complexe scheuren meer energie nodig hebben om zich voort te planten dan eenvoudige scheuren; een ontdekking die het testen en ontwikkelen van materialen zou kunnen verbeteren.

MaterialDistrict 2024

Van 6 tot en met 8 maart vond MaterialDistrict Utrecht plaats in de Werkspoorkathedraal in dezelfde stad. Het evenement van dit jaar legde extra nadruk op biobased materialen en circulariteit en het belang daarvan bij het bestrijden van de klimaatverandering en het de uitputting van hulpbronnen. Het evenement trok dit jaar 5651 bezoekers; 28 procent meer dan in 2023.

4 | INNOVATIEVE MATERIALEN 2 2024 SAMENVATTING INNOVATIEVE MATERIALEN 2 2024 Meer lezen? klik hier voor een abonnement.

MaterialDistrict Utrecht 2024

Aectual Wrap panel

Aectual Wrap panel is een flexibel systeem van Aectual (Amsterdam) voor het binnenshuis bekleden van muren, meubels, plantenbakken, enzovoorts.

MaterialDistrict Utrecht 2024

Algal Tiles

Algal Tiles zijn ecologische en luxueuze tegels voor interieurontwerp, gemaakt van kelpalgen uit de Stille Oceaan. Algal Tiles zijn ontwikkeld door het Ecolurian, een Nederlands bureau dat volgens eigen zeggen ontwerpt met behulp van de zuiverste ecologische materialen en de ‘magie van natuurlijk design’.

MaterialDistrict Utrecht 2024

Red mud

Red Mud - bauxietresidu - is een afvalproduct van de aluminiumoxide-industrie. Voor elk aluminium onderdeel dat wordt gemaakt, wordt ook tweeënhalf keer zoveel rode modder geproduceerd. Studio ThusThat ontwerpt en maakt producten met ongebruikelijke materialen. Op dit moment onderzoekt ThusThat industrieel afval uit de mijnbouw en de metallurgie, zoals rode modder.

MaterialDistrict Utrecht 2024

Buildmatterial 0.8

Omlab ontwikkelde recentelijk Buildmatterial 0.8, een supercirculair, cementvrij bouwmateriaal uit (onder andere) riool)afval. Met Buildmatterial printte de studio voorbeelden van emissievrije bouwproducten in 3D. Omlab combineert de op afval gebaseerde mix van arme grondstoffen met een hoogwaardige technologie, 3D-pastaprinten. Het materiaal kan ook worden geperst en geëxtrudeerd.

MaterialDistrict Utrecht 2024

Corcrete

Corcrete is gebaseerd op de combinatie van twee contrasterende materialen: beton en kurk. Het materiaal doet denken aan terrazzo, maar heeft een natuurlijke, lichte uitstraling. Het materiaal bestaat uit natuurlijk kurkgranulaat

5 | INNOVATIEVE MATERIALEN 2 2024 SAMENVATTING INNOVATIEVE MATERIALEN 2 2024 Meer lezen? klik hier voor een abonnement.

MaterialDistrict Utrecht 2024

Egg bioplastic

In het project ‘How do you like your eggs’ worden afval-eieren verwerkt tot een eierdopjes. In het project worden schelpen en eiwitten die over tijd zijn zonder toevoegingen gethermovormd tot bioplastic cupjes of eierdopjes.

MaterialDistrict Utrecht 2024

Glass foam

Glasschuim van ontwerper Steven Akoun is een veelzijdig materiaal dat volledig bestaat uit industrieel afvalglas en een natuurlijk gerecycled schuimmiddel. Het is bedoeld voor esthetische doeleinden in binnenruimtes.

MaterialDistrict Utrecht 2024

Eggshell ceramics

De Mexicaanse ontwerpstudio MANUFACTURA ontwikkelde een nieuw soort biokeramiek van eierschalen. Het materiaal wordt gemaakt door eierschalen te mengen met duurzame aggregaten zoals xanatana-gom en water, resulteert in een nieuwe materiaal.

MaterialDistrict Utrecht 2024

Compodeen

Compodeen WFC is een weerbestendig biobased composietmateriaal, ontwikkeld door het Nederlandse bedrijf Innodeen. Het hoofdbestanddeel bestaat uit houtvezels, aangevuld met polypropyleen, een goed recyclebare kunststofsoort.

MaterialDistrict Utrecht 2024

GreenMatter

‘GreenMatter’-materialen zijn gerecyclede materialen (geen productieafval) gemaakt van versleten kunstgrasvelden.

6 | INNOVATIEVE MATERIALEN 2 2024 SAMENVATTING INNOVATIEVE MATERIALEN 2 2024 Meer lezen? klik hier voor een abonnement.

MaterialDistrict Utrecht 2024

Koperslak-geopolymeren

Ontwerpbureau ThusThat (Amsterdam) zoekt met het project This is Copper - in samenwerking met de industrie en materiaalwetenschapers van de KU Leuven - naar het gebruik van koperslak als geopolymeer, wat een materiaal oplevert met een tot 80 procent lagere CO2-voetafdruk dan cement.

MaterialDistrict Utrecht 2024

Knotty

Geïnspireerd door breitechnieken, ontwikkelde designstudio The New Raw (Rotterdam) ‘Knotty’: een 3D-geprint materiaal dat is gemaakt met gerecycled plastic afval.

MaterialDistrict Utrecht 2024

Lisocore

Lisocore dankt zijn eigenschappen aan de structuur. Het bestaat uit ten minste twee dunne oppervlaktelagen die zijn verbonden door een driedimensionale kern.

MaterialDistrict Utrecht 2024

Orac

Tijdens de MaterialDistrict Utrecht 2024 presenteerde Orac haar nieuwste collectie 3D-wandpanelen, waaronder de 100 procent biocirculaire Duropolymeer wandpanelen.

MaterialDistrict Utrecht 2024

HempWood

HempWood is een materiaal op basis van hennep en volgens de gelijknamige producent het best denkbare alternatief voor hout

7 | INNOVATIEVE MATERIALEN 2 2024 SAMENVATTING INNOVATIEVE MATERIALEN 2 2024 Meer lezen? klik hier voor een abonnement.

MaterialDistrict Utrecht 2024

Seawood Materials

SeaWood Materials is een assortiment 100 procent natuurlijke, recyclebare en chemicaliënvrije plaatmaterialen gemaakt van zeewier en afvalcellulose. Het materiaal is ontwikkeld door het Rotterdamse bedrijf Blue Blocks.

MaterialDistrict Utrecht 2024

Bio-SIP Qube Buildings

Het Bio-SIP (Structural Insulated Panel System) van Qube Buildings is een duurzaam modulair bouwsysteem. Dit innovatieve bouwsysteem is gemaakt van gerecycled plastic en natuurlijke materialen. Het Bio-SIP systeem maakt gebruik van snel hernieuwbare natuurlijke vezels zoals hennep of vlas, die in staat zijn relatief veel CO2 op te slaan.

MaterialDistrict Utrecht 2024

Woodio

Woodio is een volledig waterdichte houtcomposiet dat volgens de producent een goed ecologisch alternatief is voor keramiek en steen.

MaterialDistrict Utrecht 2024

The teak collection: Current Current is een ambachtelijk vormgegeven paneel, ontwikkeld door het Canadees-Nederlandse Wonderwall studios. Wonderwall haalt het teruggewonnen teakhout uit Indonesië, waar het wordt aangetroffen in de constructie van verlaten huizen en op plantages.

MaterialDistrict Utrecht 2024

Spot on, sustaign

Sustaign introduceerde Spot on: een esthetisch opvallend plaatmateriaal gemaakt van 100 procent gerecycled polypropyleen. Sustaign is een Nederlands bedrijf, gespecialiseerd in duurzaam ontwerp.

8 | INNOVATIEVE MATERIALEN 2 2024 SAMENVATTING INNOVATIEVE MATERIALEN 2 2024 Meer lezen? klik hier voor een abonnement.

MaterialDistrict Utrecht 2024

PSF, Plastic Soup Floors/Future

Het Nederlandse PSF maakt duurzame producten van ingezameld afvalplastic dat wordt gesorteerd, gereinigd en vermalen. Dit plastic wordt tot plaatmateriaal geperst, waarvan tafels en tegelvloeren worden gemaakt.

MaterialDistrictUtrecht 2024

CRIATERRA wall tiles

Industrieel ontwerpbureau CRIATERRA Earth Technologies (Israël) ontwikkelde een ‘zero-cement bio-geosteen’ als alternatief voor geprefabriceerde bouwproducten

MaterialDistrict Utrecht 2024

Polygood

Polygood van The Good Plastic Company is een 100 procent gerecycled plastic oppervlaktemateriaal. Typisch aan het materiaal zijn consistent reproduceerbare patronen met een esthetische, visuele uitstraling.

MaterialDistrict Utrecht 2024

Scalite

Scalite is een plaatmateriaal dat volledig is gemaakt van visschubben, een bijproduct van de visserij-industrie. Scalite wordt geproduceerd door het Franse bedrijf Scale. Het wordt op de markt gebracht in de vorm van harde platen.

MaterialDistrict Utrecht 2024

ECOHab

Na intensief onderzoek ontwikkelde het Duitse bedrijf Smarter Habitat een ‘groen’ lichtgewicht paneel, ECOHab, gemaakt van plantaardig materiaal en landbouwafval.

9 | INNOVATIEVE MATERIALEN 2 2024 SAMENVATTING INNOVATIEVE MATERIALEN 2 2024 Meer lezen? klik hier voor een abonnement.

MaterialDistrict Utrecht 2024 Mogu acoustic

Mogu is een designbedrijf dat duurzame en innovatieve producten vervaardigt met esthetische waarde en geavanceerde eigenschappen. Uitgangspunt is restmateriaal en bijproducten van industriële processen, zoals katoen- en hennepvezels die geen andere waardevolle toepassing kunnen vinden in bijvoorbeeld textielproductieprocessen.

MaterialDistrict Utrecht 2024

HuisVeendam bio-laminaat

HuisVeendam - opgericht door Erik Slor, Tjeerd Veenhoven en Koos Slor - is een innovatief bedrijf dat producten ontwikkelt op basis van natuurlijke lokale vezels & zetmeel. Het bedrijf wil laten zien dat lokale zetmeelbronnen opnieuw de industrie kunnen stimuleren, lokale welvaart kunnen bevorderen en ontwerpers kunnen inspireren.

MaterialDistrict Utrecht 2024 Queenels biobased buildingsystem

Queenels biobased buildingsystem is gebaseerd op zogenaamde biobased SIP’s (Structural Insulated Panels). Het biobased bouwsysteem van Queenels bestaat uit biobased isolatiemateriaal en een binnen- en buitenschil van OSB/3.

Cellulose aerogel uit een 3D-printer

Ultralicht, thermisch isolerend en biologisch afbreekbaar: aerogels op cellulosebasis hebben veel mogelijkheden. Empa-onderzoekers zijn erin geslaagd het natuurlijke materiaal te 3D-printen in complexe vormen die ooit zouden kunnen dienen als precisie-isolatie in de micro-elektronica.

Materialen 3D-printen met de mechanische eigenschappen en ontwerpvrijheid van biologische materie

Caroline Houriet van de TU Delft heeft een manier gevonden om de complexe microstructuren die in de natuur voorkomen na te bootsen met behulp van 3D-printtechnieken. Dat opent nieuwe mogelijkheden voor het ontwerpen en fabriceren van lichtgewicht onderdelen met hoge mechanische prestaties die bovendien recyclebaar zijn.

10 | INNOVATIEVE MATERIALEN 2 2024 SAMENVATTING INNOVATIEVE MATERIALEN 2 2024 Meer lezen? klik hier voor een abonnement.

Goldilocks: Een biobased lignine-alternatief voor aardolie

De afgelopen jaren ontwikkelde Vertoro een olieachtig product op basis van lignocellulosehoudende biomassa - Goldilocksdat voor verschillende toepassingen worden gebruikt: voor het maken van materialen, verschillende chemicaliën en brandstoffen (additieven). Vertoro is een spin-off bedrijf uit een publiek-private samenwerking tussen Brightlands Chemelot Campus, DSM, Chemelot InSciTe, Universiteit Maastricht (UM) en de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e).

Overbruggingsindustrieën voor Zero WasteStaalslakken omzetten in bouwmaterialen Het onderzoeksproject ‘Overbruggingsindustrieën voor Zero Waste - Staalslakken omzetten in bouwmaterialen’ was gericht op het ontsluiten van het potentieel van converterslakken en het aanpakken van het duurzaamheidsprobleem van cement.

Innovatieve coating voorkomt kalkvorming

Kalkafzetting is een probleem in bijvoorbeeld heetwatertanks, wasmachines, waterkokers en industriele warmtewisselaars. Onderzoekers van ETH Zürich zeggen nu een antwoord te hebben gevonden. Ze ontwikkelen een coating op basis van hydrogel die de hechting van kalkaanslag effectief voorkomt.

Geïnteresseerd in de onbegrensde mogelijkheden van keramiek?

Word nu lid van de Nederlandse Keramische Vereniging (NKV)

Wat doet NKV?

• kennisoverdracht, samenwerking, ontmoetingen en informatie-uitwisseling met andere (keramische) organisaties, instituten en verenigingen, in binnen- en buitenland.

• stimuleren van onderwijs en onderzoek op het gebied van keramische materialen

• contactennetwerk bieden voor de leden

• actief kennis verspreiden over keramiek en keramische materialen

• collectieve promotie van de toepassing van keramiek.

Meer weten over lidmaatschap? www.ceramics.nl Klik hier>

11 | INNOVATIEVE MATERIALEN 2 2024 SAMENVATTING INNOVATIEVE MATERIALEN 2 2024 Meer lezen? klik hier voor een abonnement.

Betontage 2024

- 16 mei 2024, Ulm

Rapid.Tech 3D

- 16 mei 2024 Erfurt

Grinding hub 2024

- 17 mei 2024, Stuttgart

Maakindustrie Expo 2024

- 16 mei 2024, Hardenberg

Carrefour international du Bois 28 - 30 mei 2024, Nantes

SurfaceTechnology Germany

4 - 6 juni 2024, Stuttgart

Intertool 2024

4 - 7 juni 2024, Wels

Architect@work Germany

5 - 6 juni 2024, Munchen

Achema 2024

10 - 14 juni 2024, Frankfurt am Main

Renewable Materials 2024 11 - 13 juni 2024, Keulen

PCIM Europe

11 - 13 juni 2024, Neurenberg

Plastic Recycling Show Europe 19 - 20 juni 2024, Amsterdam

Ceramic Materials and Components for Energy and Environmental Systems

18 - 22 augustus 2024, Budapest

SolGel 2024 International Conference

1 - 6 september 2024, Berlijn

International Exhibition for Metal Working

10 - 14 september 2024, Stuttgart

ARCHITECT@WORK Rotterdam

11 - 12 september 2024, Rotterdam

ICTEWS 2024

16 - 17 september 2024, Zürich

Kunststoffenbeurs

18 - 19 september 2024, Gorinchem

Techna

24 - 37 september 2024, Rimini

Batimat 2024

30 september - 3 oktober 2024 Parijs

EURO PM 2024

29 september - 2 oktober 2024, Malmö

Metavak 1 - 3 oktober 2024, Gorinchem

Challenging Glass 9

19 - 20 juni 2024, Delft

HärtereiKongress

8 - 10 oktober 2024, Keulen

AGENDA
15
14
14
14

Wij leveren complete installaties voor ontstoffing, luchtreiniging en pneumatisch transport

Technieken voor o.a.:

- Ontstoffing van productieruimtes (MAC)

- Reduceren van geuremissies (NER)

- Reduceren van stofemissies (NER)

Componenten die wij o.a. kunnen leveren:

- Natfilters & Droogfilters

- Cyclonen - Gaswassers

- Topsteen- / Frogreinigers - Naverbranders

Projecten kunnen turn-key worden uitgevoerd

Wij garanderen de emissie & grenswaarden

Engineering, bouw en onderhoud in eigen beheer

Hoog vacuüm stofzuiginstallatie

Mesys Industrial Air Systems BV

Molenstraat 27, 6914AC Herwen

+31 (0) 316 248744

www.mesys.nl

Info@mesys.nl

Natfilter met slibtransporteur Frogreiniger

MKB-bedrijven zitten vol verborgen innovaties

Innovationlink is een platform gericht op het ontdekken en naar de markt brengen van ‘verborgen innovaties’. Innovationlink roept MKB-ers op om met hun innovaties naar buiten te komen. ‘Jullie hebben goud in handen’.

Nederland staat bekend als een innovatief land maar toch laten we nog veel kansen liggen, met name bij het MKB. Dat is de stelling van Innovationlink, die ondernemers via het platform Innovationlink de mogelijkheid biedt om die kansen alsnog te verzilveren. Binnen het Nederlandse MKB is een schat aan innovaties te vinden die door eigen medewerkers van het bedrijf zijn bedacht. Deze zogenoemde gebruikersinnovaties zijn ontwikkeld door professionals tijdens de uitvoering van hun vak. Denk aan sectoren als de installatiebranche, aannemers, de medische sector, maar ook het onderwijs, de tuinbouw en de entertainment-industrie. In al deze sectoren lopen professionals tegen problemen of beperkingen aan, vinden in de markt geen bruikbare oplossingen en bedenken die daarom vervolgens zelf maar. Zonder er bij stil te staan dat die ook voor anderen heel waardevol kunnen zijn.

Verborgen innovaties

Innovationlink is overigens niet de eerste die dit vaststelt. Onderzoek wijst uit dat er jaarlijks bij maar liefst één op de zes MKB-bedrijven één of meerdere gebruikersinnovaties worden ontwikkeld (Jeroen de Jong, Universiteit Utrecht, 2016). Meestal blijven deze innovaties beperkt tot eigen gebruik en vinden hun weg naar de markt dus niet en zo blijven het ‘verborgen’ innovaties. Dat is doodzonde, want deze innovaties vertegenwoordigen een enorme verborgen

(omzet)waarde voor het bedrijf zelf en andere bedrijven. Verborgen innovaties kunnen op verschillende manieren worden doorontwikkeld en naar de markt worden gebracht: door het eigen bedrijf, extern met partners in een nieuw bedrijf of door een ander bedrijf in de vorm van een licentie. In al deze gevallen kan Innovationlink hierin faciliteren.

De Innovationlink-aanpak

Innovationlink is een zakelijk netwerk dat tientallen experts op verschillende deelgebieden verenigt en het proces ‘van inventie naar innovatie’ faciliteert. Het verschaft direct bruikbare informatie en brengt uitvinders, innovators, ondernemers, investeerders, onderwijs en dienstverleners met elkaar in contact. Via dit platform wordt een compacte, online cursus aangeboden en advies op maat gegeven. Ook worden er regelmatig netwerkbijeenkomsten georganiseerd (inmiddels meer dan tien keer.) Op deze bijeenkomsten met een breed scala aan deelnemers kunnen gebruikersinnovatoren kennis maken met alle aspecten die bij het proces 'van inventie naar innovatie' komen kijken.

Elf essentiële schakels

De Innovationlink Matrix behandelt de elf belangrijkste schakels in het innovatieproces. Aan de hand van deze elf stappen kun je per onderdeel beoordelen hoe je er met je innovatie voor staat en voorkom je dat je heel veel geld uitgeeft aan één aspect en de andere

disciplines vergeet. Elke schakel in dat innovatieproces zal immers vooral zijn eigen discipline naar voren brengen. Een ontwerper vindt dat er een werkend prototype moet komen. Een octrooigemachtigde wil het product beschermen. Een financier hecht belang aan de business case. Zo zal iedereen zijn eigen expertisegebied benadrukken. Er is geen andere instantie in Nederland waar het hele traject aan bod komt.

Voorbeelden

Bekende Nederlandse gebruikerinnovaties zijn de Quooker, VacuVin en Babywatcher. Allen innovaties die door persoonlijke ergernis zijn ontstaan en vervolgens naar de markt zijn gebracht. De Quooker is ontstaan omdat de uitvinder, Han Peteri, zich ergerde aan het feit dat hij voor de bereiding van ‘Cup-aSoep’, dat 20 seceonde duurde, meer dan 5 minuten moest wachten voordat het water heet genoeg was. De Vacuvin, een uitvinding van Bernd Schneider, is ontstaan omdat Bernd het zonde vond dat wijn in een open fles, door de aanwezige zuurstof, te snel oxideerde. De Babywatcher is ontstaan omdat de uitvinder, Raymond Bergs, zich ergerde aan de hoge kosten die hij moest maken om een echofoto van zijn ‘baby in de buik’ moest maken.

Meer informatie bij Hans Kamphuis (hans@innovation-link.nl) en op www.innovation-link.nl

ADVERTORIAL
The
exhibition of technologies and supplies for

Rimini Expo Centre Italy 24 - 27 SEPTEMBER 2024

The Number One Meeting Point for Global Leaders in Industry, Academia, Policy and Investors

Meet the brightest stars of Renewable Materials at the world’s largest conference on chemicals and materials based on biomass, CO2 or chemical recycling. 500–600 participants expected.

First Day

• Future of Chemical & Plastic Industry

• Circular Economy & Renewable Carbon

• Bio-based Economy in China

• Fine Chemicals & Functional Applications

• Adhesives & Coating

Second Day

• Building Blocks & Polymers

• Mechanical, Physical & Chemical Recycling

• Innovation Award

Third Day

• Consumer Perspective & Certification

• Policy Perspective

• Biodegradation

• Recyclability of Biopolymers, Focus: PHA

• Sustainability & Life Cycle Assessment

DISCOVER MORE tecnaexpo.com IN COLLABORATION WITH WITH THE SUPPORT OF ORGANIZED BY
Platin Sponsor Award Sponsor Gold Sponsors Organiser 1 RENEWABLE MATERIAL OF THE YEAR 2024 INNOVATION AWARD ORGANISED BY NOVA-INSTITUTE SPONSORED BY COVESTRO Vote for the “Renewable Material of the Year 2024” at the Conference renewable-materials.eu
international
surfaces

Hét expertisecentrum voor materiaalkarakterisering.

Integer, onafhankelijk, objectief onderzoek en advies. ISO 17025 geaccrediteerd.

Wij helpen u graag verder met onderzoek en analyse van uw innovatieve materialen. Bel ons op 026 3845600 of mail info@tcki.nl www.tcki.nl

TCKI
[ZS-185x124]
14.indd 1 09-05-17 13:19
adv A5
Chemische analyse

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.