IM 2024 1 SAMENVATTING

Page 1

INHOUD NUMMER 1 2024

KVK INNOVATIE TOP 100 2023

MINING THE ATMOSPHERE: BOUWEN MET CO2

SANERING VAN VERONTREINIGDE HOUTCONSTRUCTIES

SLIMME COATING VISUALISEERT ONZICHTBARE GEBREKEN CONSTRUCTIES

AI-TOOL ONTDEKT ‘METAMATERIALEN’ MET ONGEWONE EIGENSCHAPPEN

Innovatieve Materialen

Samenvatting editie 1 2024

Dit is een samenvatting van de meest recente editie van Innovatieve Materialen. Wilt u de hele artikelen lezen? HIER vindt u meer info over abonnementen.

Innovatieve Materialen is een interactief, digitaal vakblad over nieuwe en/of innovatief toegepaste materialen in de civieltechnische sector, bouw, architectuur en design.

Computermodel ontdekt honderden nieuwe keramische supermaterialen

Een onderzoeksteam onder leiding van materiaalwetenschappers van Edmund T. Pratt Jr. School van de Duke University heeft een methode ontwikkeld om snel een nieuwe klasse materialen te ontwikkelen die zo hitte- en elektronisch bestendig zijn dat ze apparaten mogelijk maken die bij extreme temperaturen kunnen werken.

Koolstofnanovezels uit CO 2

Amerikaanse wetenschappers hebben een nieuwe methode ontwikkeld om CO2 om te zetten in koolstofnanovezels (carbon nano fibres, CNF). Koolstofnanovezels zijn veelbelovende materialen op veel gebieden, zoals fotokatalytisch, nanocomposieten, energie-apparaten, filtratie, sensoren, weefselmanipulatie en hoogwaardige composieten.

Dobbers van PHA

In afvalwater zitten vaak nog suikers, vetzuren en zetmeel die door bacteriën kunnen worden omgezet in PHA-bioplastic. Het Interreg project WOW! heeft al enkele jaren geleden laten zien dat het mogelijk is om PHA te maken op basis van rioolwater; nu lag de focus op reststromen van voedselverwerkende industrieën. Maar hoe van een reststroom een product te maken? MNEXT publiceerde er eind 2023 een whitepaper over.

PFAS ‘forever chemicaliën’ omzetten in waardevolle verbindingen

PFAS staan bekend als ‘forever chemicaliën’, en zijn berucht omdat ze in het milieu en in ons lichaam blijven bestaan. Chemici van de Osaka Metropolitan University denken een einde te kunnen maken aan het ‘forever’ voortbestaan van PFAS met een eenvoudige maar innovatieve techniek waarmee de schadelijke stoffen kunnen worden omgezet in waardevolle verbindingen.

Metaalschuim lassen zonder de belletjes te laten smelten

Composiet metaalschuim (composite metal foam, CMF) is schuim dat bestaat uit holle, metalen bolletjes van materialen zoals roestvast staal of titanium - ingebed in een metalen matrix van staal, titanium, aluminium of andere metaallegeringen Onderzoekers van de North Carolina State University (NSCU) hebben een lastechniek ontwikkeld die kan worden gebruikt om componenten van CMF met elkaar te lassen zonder dat de eigenschappen van het materiaal worden aangetast.

1 | INNOVATIEVE MATERIALEN 1 2024 SAMENVATTING INNOVATIEVE MATERIALEN 1 2024
lezen? klik hier voor een abonnement.
Meer

Groene polymeerfilm voor klimaatvriendelijke koeling

Op compressoren gebaseerde koeltechnieken, zoals airconditioningsystemen, werken goed tegen hittestress, maar leggen druk op de energienetwerken. Passieve koeling, waarbij weinig of geen energie nodig is om warmte af te voeren, is een milieuvriendelijk alternatief. Wetenschappers van de King Abdullah University of Science and Technology (KAUST) ontwikkelden een techniek die stralings- en verdampingskoeling combineert zonder dat er extra chemicaliën of energie nodig zijn.

Kunst ‘plant’ haalt energie uit wind en regen

Elektrische energie kan op verschillende manieren duurzaam uit de natuur worden gewonnen, bijvoorbeeld met zonnepanelen of windturbines. Onderzoekers uit de VS ontwikkelden een energieoogstmachine die meerdere bronnen (bijvoorbeeld wind en regen) gebruikt om energie op te wekken.

Recycling van elastaan

Het recyclen van gemengd textiel is namelijk lastig, vooral als het elastaan bevat. De TU Wien (Wenen) heeft een methode ontwikkeld die elastaan niet alleen beter en milieuvriendelijker kan detecteren dan voorheen, maar deze ook op een ‘zachte’ manier kan scheiden waardoor ook andere vezels onbeschadigd blijven.

3D-geprinte nanocellulose voor architectonische toepassingen

Zweedse onderzoekers hebben een nieuw alternatief architectonisch materiaal ontwikkeld van nanocellulose en algen. De studie biedt volgens de Zweedse wetenschappers mogelijkheden voor de ontwikkeling van grote, 3D-geprinte nanocellulosemembraanconstructies.

Intelligente metalen kussens met geïntegreerde sensorfunctie

Met een hoge chemische en thermische bestendigheid zijn metalen kussens een goed alternatief voor elastomeercomponenten in dragende machineonderdelen. De elasticiteit en demping van het draadgaas is gebaseerd op de interactie van individuele draadsegmenten tijdens vervorming.

2 | INNOVATIEVE MATERIALEN 1 2024 SAMENVATTING INNOVATIEVE MATERIALEN 1 2024 Meer lezen? klik hier voor een abonnement.

3D-printen met vloeibaar metaal

MIT-onderzoekers hebben een additieve productietechniek ontwikkeld die snel kan printen met vloeibaar metaal, waardoor binnen enkele minuten relatief grote onderdelen zoals tafelpoten en stoelframes kunnen worden geproduceerd. Bij de methode - liquid metal printen (LMP) - wordt gesmolten aluminium afgezet in een bed van kleine glaskralen volgens een vooraf gedefinieerd pad. Het aluminium hardt snel uit tot een 3D-structuur.

Eerste functionele halfgeleider van grafeen

Onderzoekers van het Georgia Institute of Technology hebben ‘s werelds eerste functionele halfgeleider gemaakt van grafeen, een enkele laag koolstofatomen dat bij elkaar wordt gehouden door de sterkste bindingen die we kennen.

Transparante ‘licht-energie-oogstmachine’ van glas

Onderzoekers van de École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) ontwikkelden een nieuwe manier om fotogeleidende circuits te maken, waarbij het circuitpatroon met femtoseconde laserlicht rechtstreeks op een glasoppervlak wordt aangebracht.

KVK Innovatie Top 100 2023

De Kamer van Koophandel KVK presenteert elk jaar de KVK Innovatie Top 100 om te laten zien waartoe het Nederlandse mkb in staat is. De nieuwe ranglijst werd eind 2023 bekendgemaakt en bevatte ook dit jaar een serieus aantal innovaties op het gebied van materialen en materiaaltoepassingen.

Plantaardige drukinkt

Het Onderzoeksinstituut voor Textielchemie en Textielfysica van de Universiteit van Innsbruck in Dornbirn doet al meer dan 25 jaar onderzoek naar natuurlijke kleurstoffen.

3 | INNOVATIEVE MATERIALEN 1 2024 SAMENVATTING INNOVATIEVE MATERIALEN 1 2024
Meer
lezen? klik hier voor een abonnement.

Mining the atmosphere: bouwen met CO2

De bouw als CO2-opslag? Onderzoekers van het Beton & Asfaltlab van het Zwitserse materiaalinstituut Empa werken eraan. Door biochar in beton te verwerken onderzoeken ze de mogelijkheden van CO2-neutraal of zelfs CO2 -negatief beton. Om dat voor elkaar te krijgen verwerken ze de biochar tot pellets en gebruiken die om conventionele aggregaten te vervangen.

Sanering van verontreinigde houtconstructies

In Duitsland zijn ongeveer drie miljoen gebouwen vervuild met de giftige houtverduurzamingsmiddelen lindaan en pentachloorfenol (PCP). In het CycloPlasma-project ontwikkelen onderzoekers van het Fraunhofer Instituut voor Bouwfysica IBP een nieuw type proces om deze decennia-oude verontreinigingen te verwijderen - zowel in de lucht als in vervuilde houten constructies.

Bioreceptieve gevels voor stedelijke omgevingen Respyre presenteerde afgelopen november een duurzame gevelbekleding: VertiScape. Het gaat om gevelplaten van duurzaam circulair beton met levend mos. Bovendien wordt gedurende de levensduur van de gevel CO2 in het beton vastgelegd als kalk, waardoor het een CO2-negatief materiaal wordt.

Nieuwe methode om biokoolstof te produceren

TNO heeft een proces ontwikkeld - EnerChar - om ‘schone’ (of ‘groene’) koolstof te maken. Het proces is gebaseerd op vergassing van biomassa (houtresten, maar ook reststromen uit de voedingsindustrie).

Slimme coating visualiseert onzichtbare gebreken constructies

Onderzoekers van de TU Delft werken aan een innovatief kosteneffectief coatingmateriaal dat van kleur verandert als een vroegtijdig waarschuwingssysteem, en zo ruim van tevoren kwetsbaarheden zichtbaar maakt.

Meer lezen? klik hier voor een abonnement.

4 | INNOVATIEVE MATERIALEN 1 2024 SAMENVATTING INNOVATIEVE MATERIALEN 1 2024

AI-tool ontdekt ‘metamaterialen’ met ongewone eigenschappen

Onderzoekers van de TU Delft hebben nu een AI-tool ontwikkeld die niet alleen metamaterialen kan ontdekken, maar ze ook maakbaar en duurzaam ontwerpt. Dit biedt de mogelijkheid producten met ongekende eigenschappen te maken. Ze publiceerden hun bevindingen in Advanced Materials.

3D-printbaar materiaal voor de next gen

OLED-schermen

Amerikaanse onderzoekers hebben supramoleculaire ‘inkt’ ontwikkeld waarmee OLED-displays (organic light-emitting diode) kunnen worden ge3D-print. De nieuwe supramoleculaire inkt is gemaakt met goedkope elementen in plaats van schaarse en dure metalen. Het zou meer betaalbare en ecologisch duurzame platte beeldschermen en elektronische apparaten mogelijk kunnen maken.

17–18

5 | INNOVATIEVE MATERIALEN 1 2024 SAMENVATTING INNOVATIEVE MATERIALEN 1 2024 Meer lezen? klik hier voor een abonnement.
Fuels and Chemicals Conference 2024
CO2-based
April
Cologne (Germany) Pacesetter in Carbon Capture and Utilisation since 2012! Great visions are becoming real. Business cases and innovations are starting to realise their potential. • Innovation • Strategy and Policy • Biogenic CO2 Sources • Carbon Capture • CO2 to Chemicals & Fuels • CO2 to Polymers & Materials • CO2 Utilisation Technologies • Advanced Research in CCU co2-chemistry.eu INNOVATI O N AWARD SPONSORE D BY YNCORIS ORGANISER N OVA-INSTITUTE 1 Best CO2 Utilisation 2024 Vote for the Innovation Award “Best CO2 Utilisation 2024” at the Conference Award Sponsor Bronze Sponsor Organiser Award Co-Organiser

Cellulose Fibres Conference 2024

13 - 14 maart 2024, Keulen

Fensterbau Frontale

19 - 22 maart 2024, Neurenberg

Silicon PV 2024

15 - 19 april 2024, Chambery

Manufacturing Technology Conference

16 april 2024, Veldhoven

Maintenance Gorinchem

16 - 18 april 2024, Gorinchem

CO2 based Fuels and Chemicals Conference 2024

17 - 18 april 2024, München

Hannover Messe 2024

22 - 26 april 2024, Hannover

Schweissen 2024

23 - 26 april 2024, Wels

Ceramitec

23 - 26 april 2024, München

Intermat 2024

24 - 27 april 2024, Parijs

BetonTage 2024

14 - 16 mei 2024, Ulm

Rapid.Tech 3D

14 - 16 mei 2024, Erfurt

GrindingHub 2024

14 - 17 mei 2024, Stuttgart

Maakindustrie Expo 2024

15 - 16 mei 2024, Hardenberg

Carrefour international du Bois 28 - 30 mei 2024, Nantes

SurfaceTechnology Germany 4 - 6 juni 2024, Stuttgart

Intertool 2024 4 - 7 juni 2024, Wels

Architect@work Germany 5 - 6 juni 2024, Munchen

Achema 2024

10 - 14 juni 2024, Frankfurt am Main

Renewable Materials 2024

11 - 13 juni 2024, Keulen

PCIM Europe

11 - 13 juni 2024, Neurenberg

Challenging Glass 9

19 - 20 juni 2024, Delft

Plastic Recycling Show Europe 19 - 20 juni 2024, Amsterdam

SolGel 2024 International Conference

1 - 6 september 2024, Berlijn

AGENDA

Wij leveren complete installaties voor ontstoffing, luchtreiniging en pneumatisch transport

Technieken voor o.a.:

- Ontstoffing van productieruimtes (MAC)

- Reduceren van geuremissies (NER)

- Reduceren van stofemissies (NER)

Componenten die wij o.a. kunnen leveren:

- Natfilters & Droogfilters

- Cyclonen

- Gaswassers

- Topsteen- / Frogreinigers

- Naverbranders

Projecten kunnen turn-key worden uitgevoerd

Wij garanderen de emissie & grenswaarden

Engineering, bouw en onderhoud in eigen beheer

Mesys Industrial Air Systems BV

Molenstraat 27, 6914AC Herwen

+31 (0) 316 248744

www.mesys.nl

Info@mesys.nl

Hoog vacuüm stofzuiginstallatie Natfilter met slibtransporteur Frogreiniger
We care for your energy savings. Tunnel kiln cars equipped with the refractory material BURCOLIGHT® and the CO 2-neutral insulating fill REFRATHERM® Eco maximize your energy savings and thus ensure a more environmentally friendly firing process. See you at ceramitec 2024 www.refra.com Hall A4 Booth 319/418

Hét expertisecentrum voor materiaalkarakterisering.

Integer, onafhankelijk, objectief onderzoek en advies. ISO 17025 geaccrediteerd.

Wij helpen u graag verder met onderzoek en analyse van uw innovatieve materialen. Bel ons op 026 3845600 of mail info@tcki.nl www.tcki.nl

adv A5 [ZS-185x124] Chemische analyse 14.indd 1 09-05-17 13:19
TCKI

Refratechnik - Your partner for future-orientated refractory technology

Refratechnik specialises in the development of innovative refractory systems. With over 70 years of experience, we work closely with our customers to provide tailor-made solutions for industrial furnaces and other industrial applications in a wide range of sectors. We mainly supply the ceramics, aluminium, iron and steel industries.

Our product portfolio for the heavy clay industry includes wall, ceiling and kiln car systems with all the necessary kiln furniture. This makes Refratechnik the only supplier in the world that can supply complete refractory systems for tunnel kilns. We offer kiln furniture and complicated special formats for the refractory protection of industrial plants for various branches of industry. With our precise dry pressing technology, we achieve the dimensional accuracy required for smooth plant operation. Our products are specially designed for high temperatures and aggressive atmospheres to ensure long refractory life. We use high quality material compositions. In technical ceramics, for example, we use high-purity materials based on corun-

dum, mullite or silicon carbide. Our firing capsules withstand strong chemical influences at very high temperatures.

At Refratechnik, we place great emphasis on energy-saving solutions to

meet the demands of sustainability and decarbonisation. Our pioneering grades and formats for tunnel kilns, such as the low-density BURCOLIGHT® material and REFRATHERM® Eco, a CO2-neutral, highly efficient insulation, enable significant energy savings and a reduction in the carbon footprint.

Our team will be happy to advise and work with you to find the optimum solution for your needs.

Hall A4, Booth 319/418

Refratechnik Ceramics GmbH

Barkhausener Strasse 55

D-49328, Melle

T 0049 5427 81 0

F 0049 5427 81 102

E ceramics@refra.com

www.refra.com

CERAMITEC 2024
Border block for tunnel kiln cars with energy-saving BURCOLIGHT® quality SiC firing capsule for various applications
Secure your ticket now! ceramitec.com/tickets April 9–12, 2024 . Messe München Information: van Ekeris Expo service b.v. Tel. +31 23 525 8500, info@vanekeris.nl ceramitec.com

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.