Page 1

de neije krant Huis-aan-huis krant met nieuws voor en door inwoners van de gemeente Mill & St.Hubert

dinsdag 17 april 2018 editie 256 l jaargang 7

Doe mee aan of kom kijken naar Stairs Run KiKa 2018

Hij is terug

p.17

Ook nieuws?

Galvin cup

p.7

p.19

Mail naar redactie@deneijekrant.nl

Quiztal 2018: ‘Sint Hubert Escape Village’ Op zaterdagavond 7 april vond de tweede editie van ‘Quiztal’, de dorpsquiz van Sint Hubert plaats. Tijdens deze avond gingen 25 enthousiaste teams met in totaal meer dan 325 deelnemers de strijd met elkaar aan. Nadat de vragen om 19.00 uur bij gemeenschapshuis ‘De Jachthoorn’ waren opgehaald, konden de teams aan de slag. Meer dan honderd makkelijke en moeilijke vragen was de uitdaging en voor sommige vragen moest het nodige speurwerk verricht worden. Ook waren er verschillende doeopdrachten, één daarvan was het dekken van een ‘complete eettafel’ op het Pastoor Bogersplein. Verder veranderde het dorp in ‘Sint Hubert Escape Village’ waarbij diverse codes gekraakt moesten worden. Om 22.00 uur moest van ieder team iemand zich melden bij gemeenschapshuis ‘De Jachthoorn’ in een sportoutfit van het tegenovergestelde geslacht, verschillende hilarische verschijningen traden aan. Daar werd gevraagd een aantal schattingen te maken, enkele doe- brengen. De avond werd afgesloten en spelopdrachten uit te voeren en met een gezellige after party met deel te nemen aan het ‘groot Sint medewerking van de Pick Up Club. Huberts dictee’. De organisatie kijkt terug op een Om 23.00 uur moesten de mappen geslaagde avond. Net als vorig jaar ingeleverd worden met als laatste was het bijzonder om te zien wat opdracht een origineel hapje mee te voor een gezellige sfeer zo’n quiz

in het dorp teweeg brengt. Op dit moment is men druk bezig met het nakijken van alle vragen en opdrachten.

bekend gemaakt en vindt ook de gezellige avond te worden waarbij prijsuitreiking plaats. Deze avond iedereen, wel of geen deelnemer staat ook in het teken van de ‘Quiztal van ‘Quiztal’ van harte welkom is. top 100’, een gevarieerde hitlijst die met input van alle deelnemende Aanstaande zaterdagavond 21 teams is samengesteld. april wordt vanaf 20.30 uur in café-zaal ‘Difference’ de uitslag Het beloofd dan óók weer een

Beverholen bij Peelkanaal worden dichtgemaakt

Coalitie p.8 & 9

p.11


Afhaal kant en klare beton/specie Bij Thijssen-den Brok, producent van Keerwanden en Prefab Maatwerk kunt u nu ook kant en klare beton afhalen. Beton | Stampbeton | Vloerspecie Stabilisatie | Drainagebeton

Tel 0485-451657

Met een minimum afname van 100 lts. Afhaal tijden beton/specie ma t/m vr 7.00u tot 11.00u (zonder afspraak) 11.00u tot 16.00u (graag op afspraak) zaterdag 7.00u tot 11.00u (alleen op afspraak) Medewerkers laden het mengsel met een heftruck op een aanhanger, bakwagen of containerwagen.

Ta rie

ve n on uitva Ni dui art et de ve bij lijk rzo on ? rg ing s!

Autoservice

HĂŠt vertrouwde adres voor uw auto, camper en bedrijfswagen

Toegewijd, dienstbaar en betaalbaar

Kijk op marcotoonen.nl en zie dat het mooiste afscheid ook het betaalbaarste afscheid is. T 0485 - 80 06 45 M 06 - 558 755 35 Cuijk - Westerbeek (Gem. Sint Anthonis)

Zaterdag 21 april open dag en voorjaarsmarkt bij Stichting de Ladder in Mill van 11.00 uur tot 16.00 uur GRATIS APK bij kleine en grote onderhoudsbeurt Autobedrijf Ce-Ho Hertsweg 3a – Mill l T 0485 - 470 777 Nevenvestiging van: Ce-Ho Trucks en Ond. T 0485 - 451 424

Bosch Injection Systems Partner


3

Laat je zien

De Neije Krant dinsdag 17 april 2018

Gratis ruimte voor alle clubs, verenigingen en bedrijven op Zotte Zomer Festival

Van vrijdag 6 tot en met zondag 8 juli is er weer het Zotte Zomer Festival. Dit is een 3-daags durend gratis festival van het toeristische en recreatieve platform Ontdek Mill in het Landschapspark aan de hoek Schoolstraat en Beerseweg in Mill. Naast enkele nostalgische attracties, een circus, sfeervolle horeca, eetstands en live muziek, zijn er nog tal van andere activiteiten. Eentje daarvan is op zaterdag 7 en zondag 8 juli de Promotiehoek.

Stichting de Ladder Mill; Open Dag met Voorjaarsmarkt Komende zaterdag 21 april tussen 11.00u – 16.00uur

hier meer dan van harte welkom.

Gratis

Op zaterdag 7 juli van 14.00 uur tot 18.00 uur en op zondag 8 juli van 11.00 uur tot 18.00 uur biedt de organisatie gratis ruimte aan in de Promotiehoek op het Zotte Zomer Festival. Ook diensten en producten kunnen hier gepromoot en verkocht worden, maar consumptieve producten verkopen is in deze Promotiehoek niet toegestaan.

die wij u niet willen onthouden. Zaterdag 21 april zullen wij ons woonhuis en Florian openstellen voor een ieder die geïnteresseerd is in wat wij ondernemen en waar wij sinds 2014 leven. Onder het genot van diverse zelfgemaakte versnaperingen, een gezellig bakkie en streekgebonden producten, zoals Bardoel paling en Gerrits Aan de achterzijde van het perceel eieren, kunt u genieten van diverse Ruimte is een bijgebouw geplaatst, genaamd kraampjes en van vermaak voor de Reserveer de desgewenste ruimte Florian, naar de beschermheilige kinderen. door tijdig contact op te nemen met van de brandweer. Hier wordt enkele Promotiehoek de organisatie. dagdelen dagbesteding gegeven en Wij willen iedereen gastvrij Clubs, verenigingen, instellingen Telefoon: 0485 – 32 56 34 worden de mooiste creaties gemaakt ontvangen en kennis laten maken en ondernemingen die zich aan Mail: info@zottezomer.nl het publiek willen presenteren, kunnen hiervoor gratis ruimte Organisatie reserveren op het Zotte Zomer De organisatie van het Zotte Zomer Festival. Op zaterdag 7 en zondag Festival is in handen van een 8 juli richten zij er namelijk een werkgroep binnen het toeristische Promotiehoek in. Iedereen die en recreatieve platform Ontdek activiteiten wil promoten, leden Mill. Het Zotte Zomer Festival heeft wil werven, bestuursleden zoekt of hierbij steun van Albert Heijn v.d. meer aandacht wil voor hun sport Ven uit Mill, Ondernemers Collectief en hobby kunnen hier terecht. Maar Mill, Stichting Activiteiten Mill en ook bedrijven die hun diensten en de volledige Millse horeca. Zie www. producten onder de aandacht willen zottezomer.nl voor meer informatie. brengen van een breed publiek zijn De Ladder aan de Stationsstraat in Mill is een woonhuis gerealiseerd voor jong volwassenen met een verstandelijke beperking en een (intensieve) zorgvraag. Inmiddels hebben 6 jongeren hun thuis gevonden in deze verbouwde brandweerkazerne.

met onze woon- en werkomgeving. Kom ook langs om gezellig een praatje te maken of een kijkje te nemen. Onze deur staat voor u open op Stationsstraat 23 in Mill.

Meer

Meer weten? Bekijk dan ook het Tvitem over de Ladder en deze open dag via de Lokale Omroep Mill en in de rubriek video op inmill.nl. Check ook www.stichtingdeladder.nl en like de Facebookpagina.

Mill van Toen: Bierbrouwerij ’t Anker in Mill

Colofon Vormgeving en opmaak: Redactie en acquisitie: Drukwerk en verspreiding

MKB-promotie.nl; Linda de Kleijne Corné Kremers Gerritsma reclame & verspreiding Tel. 0485 - 324 950

Neem voor vragen rond acquisitie en redactie contact op met: Corné Kremers T. 0485 – 32 56 34 M. 06 – 10 838 612 E. redactie@deneijekrant.nl I. www.deneijekrant.nl Bankrekening: KVK:

NL94 RABO 0175233810 56572387

De Neije Krant is een uitgave van Stichting huis aan huis krant gemeente Mill en Sint Hubert. Deze verschijnt wekelijks op dinsdag in een oplage van 6000 exemplaren in Mill, Langenboom, Sint Hubert en Wilbertoord. Het bestuur bestaat uit: Valerie Aben, Wilbertoord, voorzitter Bianca Sommers, Sint Hubert, secretaris Wilmien Heijs, Mill, penningmeester Lianne Bongers, Langenboom, bestuurslid Henri Kremers, Mill, bestuurslid

Regelmatig plaatsen we in De Neije Krant en op inmill.nl foto’s en artikelen uit het archief van Toon Willems. Dit onder de titel Mill van toen. Hebt u ook leuke foto’s voor deze rubriek? Denk aan familie- groep- of clubfoto’s uit het verleden, foto’s van gebeurtenissen in Mill of andere foto’s die mooi zijn om te bewaren en publiceren, mail deze naar toonwillems@ziggo.nl Deze keer een foto uit de jaren vijftig van Bierbrouwerij ’t Anker aan de Karstraat in Mill. Hier kwam later Zwembad ’t Anker. Meer van dit soort foto’s bekijken? Bezoek dan de Facebookpagina van Toon Willems onder de naam Mill van toen.


Ze zijn er weer! Dagelijks verse asperges. Ook geschild. Ook kunt u bij ons terecht voor vele aanverwante artikelen in onze asperge winkel. Ook hebben wij dagelijks verse aardbeien Wij zijn elke dag geopend van 8.00u tot 20.00u

Asperge bedrijf: Jan en Ans v Dalen Gasthuisstraat 30 5453RL Langenboom Tel 0486-431873 @mail: jmh.van.dalen@hetnet.nl www.vandalenasperges.nl (dagelijks geopend van 08.00u tot 20.00 ) Ook op zondag!!

Voor een persoonlijk afscheid

Molenstraat 32a, 5411 EG Zeeland info@vanlokvenuitvaartzorg.nl www.vanlokvenuitvaartzorg.nl

Respectvol

Betrokken Persoonlijk

Wij zijn op zoek naar een nieuwe collega voor de buitendienst! Belangstelling? Neem contact met ons op.

Haku Schaijk l Europaplein 9 5374BM Schaijk T 0486-462182 E haku@witgoedspecialist.nl Maandag OPEN VAN 13.00 U-18.00 U Di t/m vr OPEN VAN 09.00 U-13.00 U Zaterdag OPEN VAN 09.00 U-16.00 U

Zie ook

www.haku-witgoed.nl

Dag en nacht bereikbaar Tel. 0486 - 45 23 93


5

50+ wijzer

De Neije Krant dinsdag 17 april 2018

SWOM WensBus komt, Ouderen Hulp Dienst SWOM blijft.

50 wijzer

Door de aankondiging van de komst van de WensBus in de media, is het misverstand ontstaan dat het vervoer via de Ouderen Hulp Dienst (OHD) van de SWOM hiermee wordt opgeheven. Niets is minder waar. De vrijwillige chauffeurs van de OHD blijven gewoon hun goede diensten aanbieden en uitvoeren. U kunt op maandag-, woensdag- en vrijdagmorgen van 09.00-10.00 uur uw ritten blijven bestellen via tel. nr. 0485-455470 op de oude, vertrouwde manier.

Nieuws van de gezamenlijke organisaties: Kring KBO, SHC en SWOM

KBO Langenboom Fietsen

Vanaf maandag 9 april zijn we, als het weer het toe laat, elke maandagmiddag aan het fietsen. We verzamelen en starten bij de kerk om 13.30 uur. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jan Kerstens tel. 0486-431827 of Wiel van der Linden tel. 0486-431611. Fietsers uit de gehele gemeente Mill zijn welkom.

Hulp nodig?

Als u hulp nodig hebt van de gemeente of kent u iemand die binnenkort een gesprek daarover heeft met de gemeente, weet dan dat u ondersteuning kunt krijgen van een vrijwillige onafhankelijke

cliëntondersteuner. In onze gemeente kunt u een beroep doen op twee cliëntondersteuners, te weten: Albert de Maeyer tel. 0486-431442 email: albertdemaeyer@gmail.com of Ria Kuppen 0485-475159 email: mariakuppen@gmail.com. Zij ondersteunen u met al uw vragen.

Vooraankondiging busreis

jaarlijkse

Op 14 juni staat onze jaarlijkse busreis gepland. Opgave voor deze reis is op dinsdag 22 mei tussen 10.00 en 12.00 uur in de Wis. Hoe de reis er precies uit gaat zien maken we later bekend. Wel kunnen we aan u mededelen dat we richting Rotterdam gaan. Nadere informatie volgt.

KBO Mill Jaarlijkse Mariaviering KBO om ons deze middag te vermaken. Iedereen is welkom, jong/oud/man/ Mill op vrijdag 11 mei. Zoals al enkele jaren organiseert KBO Mill ook dit jaar weer de Mariaviering. Deze vindt plaats op vrijdag 11 mei van 13.30 tot 16.00 uur in City Resort (Fitland) te Mill. Deze is oorspronkelijk ontstaan op de voorbereiding van de bedevaart naar Beauraing. Maar omdat de belangstelling zo groot was, organiseren we dit jaarlijks en staat de viering los van de bedevaart. Dit jaar is Marie-Christien uitgenodigd

vrouw, ook buiten Mill en de zaal is om 13.00 uur open. Kaarten zijn vooraf te verkrijgen bij Marietje van de Elzen,, Leeuwerikstraat 9 tel. 0485-451876 en Jeanne v. Boxtel, Marijkestraat 5 tel. 0485451309. De kosten zijn € 6.00 per persoon, inclusief 1x koffie/thee en een consumptie. Tevens een mooie gelegenheid om Moederdag te vieren. We wensen allen een fijne middag.

KBO Sint Hubert Voorjaarsreis

Het is lente en daar past een voorjaarsreis goed bij. De reiscommissie van KBO Sint Hubert heeft in samenwerking met KBO Mill gekozen voor een bloesemtocht. Dit jaar op donderdag 3 mei 2018, eigen bijdrage € 50,= per persoon. De bus van Fassbender gaat deze keer naar België. In de regio Haspengouw, hét fruitteeltcentrum van Europa, kunt u volop genieten van de prachtige bloesems van de

uitgebreide boomgaarden. Een gids vertelt u ’s middags nog meer over de omgeving waarna u nog de gelegenheid hebt wat rond te lopen in Sint-Truiden. Vertrek om 8.45 uur vanaf het Pastor Bogersplein. Als u rond 21.30 uur weer terugkomt in Sint Hubert heeft u genoten van een prachtige busreis naar Haspengouw inclusief koffie, lunch en diner. Bij de Ons van april zit de uitnodiging waarmee u zich kunt opgeven. Veel plezier !!!

Activiteiten KBO Sint Hubert Wo.18 april Fietsen 13.30 u De Jachthoorn Wo.02 mei Fietsen 13.30 u De Jachthoorn Do. 03 mei Voorjaars reis 08.45 u Pastor Bogersplein KBO Wilbertoord Wo.18 april Fietsen 13.30 u Kiosk Di.01 mei Kienen 13.30 u De Wilg Wo.02 mei Fietsen 13.30 u Kiosk Vr. 25 mei Vissen

07.15 u Kiosk *** Elke Dinsdag Jeu de Boules 18.00 u Bosmier KBO Mill Do.26 april Kienen 14.00-16.30 u Myllesweerd Di.01 mei Fietsen 13.30 u Myllesweerd Do.03 mei Voorjaars busreis Vertrek 09.00 u City Resort ** ** Voorheen Fitland SWOM Wo. 18 april 13.30 u gem. koersbal toernooi

Vanaf september gaat een rit met de WensBus € 2,50 kosten binnen de bebouwde kom van onze gemeente. Voor de ritten buiten onze gemeente wordt het tarief nog vastgesteld.

Vier in Eén geeft extra voorstelling op 20 april

Op vrijdagavond, 20 april kunt u aan de zaal in de Wilg in Wilbertoord kaartjes kopen voor de voorstelling van Vier in Eén “Een selfie bij de vuurtoren”. De kaartjes kosten € 5,-p.p. Voorstelling begint om 20.00 uur.

“De WensBus komt in september maar het vervoer met de Ouderen Hulp Dienst van de SWOM blijft”

Senioren Hobby Centrum (SHC) Creatief bezig zijn is goed voor je. Creativiteit kan in eerste instantie een onzeker gevoel geven. Kan ik dit wel? Maar juist als je doorzet, blijkt dat iedereen wel degelijk een andere invalshoek heeft en iets moois en nieuws kan creëren. En dat geeft vertrouwen in jouw eigen kunnen. Inspiratie bevordert creativiteit. Inspiratie door mensen die hetzelfde doen, maar ook vanuit andere invalshoeken. Fantasie bevordert ook de creativiteit. Lekker dagdromen, een beetje suffen, dat “SHC stand-Seniorenbeurs had volop belangstelling”. kan heel goed werken voor jouw creativiteit. hobby mogelijkheden. Hier krijg om vrijblijvend een kijkje te komen je steun en wellicht een maatje nemen. Bel of mail Ans Bardoel Wat ga je vandaag doen? Gewoon die met je meedoet. Ben je toe aan leden administratie 06-34484961 deelnemer worden van het Senioren positieve veranderingen, begin er info@seniorenhobbycentrum.nl / Hobby Centrum (SHC) in Mill. dan meteen mee en wacht niet tot www.seniorenhobbycentrum.nl Daar zijn meer dan 20 verschillende morgen. Je bent hartelijk welkom

Kring KBO’s Seniorenbeurs erg nuttig

Alle KBO besturen in het Land van Cuijk -en dus ook van de 4 afdelingen van de KBO in de gemeente Millhebben afgelopen vrijdag en zaterdag een voortreffelijke, informatieve en gezellige beurs neergezet. Het was er beregezellig. Knap werk van onze KBO ’s. Het thema was WONEN en dat is voor senioren een belangrijk onderwerp. Het is namelijk ook hun toekomst. Dat was ook wel te merken aan de vragen aan de standhouders. Er werd volop informatie gegeven over hoe we in de toekomst -al of niet in eigen huis- kunnen blijven wonen, ook al worden de omstandigheden

misschien ongunstiger. En natuurlijk slijten de ondernemers graag hun waar, maar nuttige informatie werd toch ook op vele manieren gegeven. De RABO gaf 5 lezingen die overbezet waren. Zelfs een extra

gehouden lezing was overvol. Voor senioren die er meer van willen weten staan de bestuursleden van de KBO’s klaar de weg te wijzen. De besturen zullen ook zelf initiatieven nemen.

de Wis Wo. 18 april 17.00 u Samen eten Café Royal Wo. 25 april 13.00 u Bonte middag Myllesweerd

mooi opgezet museum, ook de vele auto’s zijn door deze vrijwilligers opgeknapt en lopen allemaal volgens onze gids. Iedereen was onder de indruk en ging voldaan huiswaarts. 

KBO Langenboom Do.19 april Kienen 14.00 u De Wis Ma.13 & 30 april Fietsen 13.30 u Bij de kerk

Voor deze activiteit is iedereen welkom, ook uit de gehele gemeente Mill en omgeving . Kienkaarten kun je  kopen tussen 13.15 uur en 13.30 uur in de Wilg. De kosten zijn € 5,per grote kaart met alle nummers

en eventueel een halve kaart voor € 3,-. We starten om 13.30 uur met kienen en stoppen ca. 16.00 uur. Met een elektronisch bingo apparaat, waar ook met grote letters de nummers op komen te staan. Voor de slechthorenden onder ons een uitkomst. We hebben ook weer vele mooie prijsjes en als laatste prijs de bekende “gezonde fruitschaal”. We hopen weer op een gezellige volle zaal.

KBO Wilbertoord Verslag excursie Daf Museum.

Met 27 leden werden we ontvangen in het museum in Eindhoven. De gidsen leidden ons rond door het museum van het ontstaan in de smederij tot de huidige truck bouw. Met deze duidelijke uitleg werden we verrast door de vele Daf auto’s die er waren ontwikkeld. De innovatie bij van Doorn was groot. Een erg

Laatste kienmiddag.


Voor een uitvaart naar úw wens… Dag en nacht persoonlijk bereikbaar 06 225 47 567

Vijgebos 7 6616 BK Hernen • Spoorstraat 1a 5451 GA Mill I: www.ernahendriksuitvaartverzorging.nl • E: info@ernahendriksuitvaartverzorging.nl

Mooi weer!! Tijd voor een lekkere barbecue Van Vonderen Catering en Verhuur zorgt ervoor.

VAN VONDEREN CATERING

&

VERHUUR

Het mooie weer komt er weer aan!! Dus tijd voor een overheerlijke BBQ. Voor ons uitgebreid assortiment zie onze website.

www.vanvonderencatering.nl

Bel 06 - 22 66 85 82 voor de mogelijkheden.

Van Vonderen Catering en Verhuur zorgt op ieder feest voor een goede sfeer en lekker eten.

vanvonderencatering.nl

!

assie p t e m ing

Cater

Bel 06 - 22 66 85 82 voor de mogelijkheden.

van vonderen catering en verhuur - voordijk 29 - 5454 GB St-Hubert Mobiel: 06 22 66 85 82 - info@vanvonderencatering.nl

Bel 06 - 22 66 85 82 voor de mogelijkheden. www.vanvonderencatering.nl van vonderen catering en verhuur - voordijk 29 - 5454 GB St-Hubert Tel.: 0485 47 14 65 - Mobiel: 06 22 66 85 82 - info@vanvonderencatering.nl

Collectie 2018

HUISJE, TUINTJE, VIKING

GECOMI B.V.

Modieuze kwaliteitsoptiek voor een betaalbare prijs

WWW.VERLINDEN.TV Pastoor Jacobsstraat 34 | 5454 GN Sint Hubert | 0485-451291

Cuijksedijk 5 5451 NP Mill 0485 451072 • www.gecomi.nl


7

Ondernemen

De Neije Krant dinsdag 17 april 2018

Doe mee aan of kom kijken naar Stairs Run KiKa 2018

Ter Zake De onder nemer aan het woord...

De Verhuurschuur in Mill

Op vrijdag 25 mei organiseren vijf studenten (waaronder Nina Swartjes uit Mill) van ROC de Leijgraaf een sportief evenement om geld in te zamelen voor het goede doel, namelijk KiKa. Het evenement vindt plaats in het voetbalstadion van FC Oss.

Wat houd de Stairs Run precies in?

Als deelnemer kunt u zich inschrijven voor drie verschillende routes, namelijk: Blauwe route (528 treden): inschrijfgeld minimaal €5,Rode route (3080 treden): inschrijfgeld minimaal €15,-

Zwarte route (5280 treden): inschrijfgeld minimaal €20,Afhankelijk van de route die u kiest loopt u het aantal treden op de tribunes van het stadion. Al het inschrijfgeld + extra sponsoring door familie en vrienden gaan volledig naar KiKa.

Alleen komen kijken of aanmoedigen?

Dat kan natuurlijk ook! Daarvoor betaalt u slechts €3,- entree. Naast de Stairs Run zijn er allerlei andere activiteiten te doen op het veld. Het is een evenement voor jong en oud!

Inschrijven kan via de mail: stairsrunkika@gmail.com Vermeld uw naam, telefoonnummer en de route die u wilt lopen. U ontvangt daarna een betalingsverzoek van de organisatie. Wij zijn nog hard op zoek naar vrijwilligers, ook als u zich wilt aanmelden als vrijwilliger kunt u dat doen via de mail. Meer weten? Check onze facebookpagina of de website: www. stairsrunkika.com Mitchell van Lieshout, Jesse van Gestel, Syb Wassenberg, Mariënne de Goeij en Nina Swartjes.

Circus BeleefhetinMill.nl op Zotte Zomer Festival 2018

Tijdens het Zotte Zomer Festival in het Landschapspark in Mill is er onder de naam Circus BeleefhetinMill.nl een heus circus te vinden. De organiserende werkgroep binnen Ontdek Mill heeft hiervoor het circus van Millenaar Peter Sonnemans uitgenodigd. Op alle 3 de dagen, vrijdag 6, zaterdag 7 en zondag 8 juli

zijn er 5 voorstellingen. Tussen deze shows door kunnen kinderen gratis deelnemen aan workshops en zo kunnen ze zelf een echte circusartiest worden.

Programma

Tijdens een 20-minuten durend programma zullen 2 circusartiesten jongleren en is er acrobatiek, zijn er draaiende borden en is er uiteraard ook comedy en magic.

Sinds 2006 bestaat de Verhuurschuur in Mill. Zij zijn te vinden aan de Houtzagerijstraat 23 in Mill. In dit bedrijfsverzamelgebouw hebben zij tal van springkussens, opblaasbare feestfiguren, spelmateriaal en bijvoorbeeld ook een buikschuifbaan en stormbaan opgeslagen. Ophalen en terugbrengen van materialen gaat op afspraak, maar ook thuis laten bezorgen is mogelijk. In de meeste

er een nieuwe buikschuifbaan. Deze laatste is een dubbele en we merken dat er ook veel belangstelling voor is.” Slecht-weer-garantie Uniek bij de Verhuurschuur is de slecht-weer-garantie. “Deze handteren we nu enkele jaren en daar krijgen we zeer positieve reacties op. De meeste spelen en springkussens die we verhuren moet je buiten gebruiken. Als het dan slecht weer is dan is

“Het De Neije Krant speel- en springkussen is ook dit seizoen echt populair” gevallen is ophalen daags voor het dat voor niemand leuk. Huurders feest of de activiteit en is het de dag kunnen de spullen niet of nauwelina het feest terugbrengen. jks gebruiken en wij krijgen alles nat terug.” Vandaar dat de Verhuurschuur Seizoen sinds enkele jaren de slecht-weer-gaDoordat het wat langer duurde dat het rantie heeft. “Blijkt dat het weer te mooiere weer begon, is ook het seizo- slecht is dan kan men gewoon gratis en voor de Verhuurschuur wat later de huur annuleren of verzetten naar begonnen. “Bij slechter weer denken een andere datum.” mensen niet aan een activiteit buiten organiseren,” vertelt Mark Kremers. Feestfiguren “Zodra de zon begin te schijnen en Terwijl springkussens en spelmatemensen meer buiten zijn, merken riaal seizoensgebonden is, gaat de we dat er direct reserveringen bin- verhuur van opblaasbare feestfiguren nen komen voor springkussens en het hele jaar door. “Zekers, mensen ander spelmateriaal. We merken dat worden het hele jaar door 50. Maar het kussen van De Neije Krant ook dit ook als iemand 25 jaar wordt hebben seizoen erg populair is. Dit hebben we we wat leuks, we verhuren namelisinds mei vorig jaar in de verhuur en jk ook halve Abraham- en Sarahpopis erg vaak weg.” pen.”

Nieuw Elk seizoen is er een wisseling in de collectie van de Verhuurschuur. “Kussens die minder mooi zijn verkopen we en daarvoor kopen we dan weer nieuwe. Dit jaar hebben we biTickets Een ticket kost 2,- euro per jvoorbeeld een nieuwe 9 meter lange persoon. Per show is er in de 12 stormbaan in de collectie en ook is meter grote circustent ruimte voor 100 toeschouwers. De opbrengst uur, 18.00 uur, 19.00 uur en 20.00 van deze voorstellingen is voor de uur; Foekepot in Mill. Zij verzorgen het Zaterdag 7 juli om 16.00 uur, 17.00 jeugdcarnaval in Mill. uur, 18.00 uur, 19.00 uur en 20.00 uur; Shows Zondag 8 juli om 14.00 uur, 15.00 Vrijdag 6 juli om 16.00 uur, 17.00 uur, 16.00 uur, 17.00 uur en 18.00

Reserveren De volledige collectie is via www.deverhuurschuur.nl te bekijken. Direct online reserveren is ook mogelijk. Telefonisch is meer informatie te krijgen op tel. 0485-325634.

uur; Het Circus BeleefhetinMill.nl is mede mogelijk gemaakt door Stichting Activiteiten Mill. Meer weten over het Zotte Zomer Festival? Like de Facebookpagina en zie ook www.zottezomer.nl


MATT NIELEN Constructies B.V. Hulpstukken van grondverzetmachines, Landbouwwerktuigen & Constructiewerkzaamheden

Locatie Boxmeer: Heinz Moormannstraat 3 5831 AS Boxmeer Locatie Oploo: Deurneseweg 1B 5841 CK Oploo Tel: 0485-383098 @: info@mattnielen.nl S: www.mattnielen.nl

Line-up 5 mei 2018

7 MILES TO PITTSBURGH BOOMSHAKALAK

MIA

SOUNDSYSTEM MORE

EMPTYFIELD BAROMAR STIEK VS CIRCLE OF GLENN VS CIVILIAN FRIENDS MICHIEL DUNNE BOEF LIJN 99 TEENZ JUICY THE SPVRK THURSDAY’S COMING

WWW.FREERAIL.NL

Een festival voor jong en oud, GRATIS ENTREE!

FREERAIL is een initiatief van Jongerencentrum de Wissel, Spoorstraat 41, 5451 GA Mill

Matt Nielen Constructies BV is een bedrijf dat hulpstukken voor grondverzetmachines maakt. Wij verrichten machinemodificaties en diverse constructiewerkzaamheden. Wij zijn een klantgericht bedrijf met meer dan 25 jaar ervaring. Wij zijn op zoek naar iemand die ons team kan versterken.

Wat bieden wij jou: Een veelzijdige functie, goede arbeidsvoorwaarden volgens de CAO Metaalunie en een passend salaris. Daarbij kan je rekenen op een prettige werksfeer en werken in een leuk teamverband.

Allround Constructiewerker Functie: Op maat maken van onderdelen, lassen, monteren van hulpstukken voor grondverzetmachines en toebehoren. Kennis van hydrauliek en verspaning. Profiel: VMBO / MBO werk- denkniveau 2/3/4 * MIG/MAG Lassen Tekening lezen * Meedenkend * Flexibele positieve instelling

Monteur Machinemodificaties Functie: Demonteren en monteren van grondverzetmachines. Aanpassen van giekdelen, leidingwerk, cilinders e.d. Profiel: MBO/HBO werk- denkniveau * Kennis van hydrauliek en electra MIG/MAG lassen * Meedenkend * Flexibele positieve instelling

MIG/MAG Lasser Functie: (Monteren), aflassen van hulpstukken voor grondverzetmachines, gieken en machineonderdelen. Profiel: VMBO / MBO werk- denkniveau * MIG/MAG/TIG Lassen Meedenkend * Flexibele positieve instelling

>ŝũŬƚŚĞƚũĞůĞƵŬŽŵďŝũŽŶƐďĞĚƌŝũĨƚĞŬŽŵĞŶǁĞƌŬĞŶ͍DĂŝůũĞ ƐŽůůŝĐŝƚĂƚŝĞďƌŝĞĨŵĞƚsŶĂĂƌ͗ůŝƐƐLJΛŵĂƚƚŶŝĞůĞŶ͘Ŷů

VKP en AB´90 gaan samen verder Na een intensieve verkenningsperiode waarin beide partijen zowel met het CDA als met elkaar hebben gesproken, bleek een samenwerking tussen de VKP en AB´90 de beste optie. De inhoudelijke verschillen tussen beide partijen waren uiteindelijk het kleinst. Daarnaast is er een betere basis van vertrouwen wat zal leiden tot een haalbaar en betaalbaar coalitieprogramma in dienst van en in het belang van de inwoners van de gemeente Mill en Sint Hubert. De komende periode zullen beide partijen

gebruiken om het verder uit te werken.

coalitieprogramma

De kandidaat-wethouders: Erik van Daal (VKP) en Jos van de Boogaart (AB’90) zijn bekend en zullen daarin samen met de fracties en besturen van beide partijen een belangrijke rol gaan vervullen. Zodra het coalitieprogramma gereed is, zal dat uiteraard zo snel mogelijk worden gepresenteerd. Vier Kernen Partij – Algemeen Belang ‘90

CDA buitenspel, AB’90 en VKP zetten huidige coalitie voort AB ’90 en VKP hebben maandag 9 april laten weten samen de komende periode een coalitie te willen voortzetten. Daarmee sluiten ze het CDA als grootste partij en winnaar van de verkiezingen met 46% van de stemmen in de gemeente Mill en Sint Hubert buiten. Het CDA haalde tijdens de verkiezingen zeven van de vijftien zetels binnen. VKP en AB’90 geven als reden dat zij onvoldoende vertrouwen hebben in personen en ambities van het CDA. Lijsttrekker Mark Janssen-Van Gaal geeft aan hevig teleurgesteld te zijn met dit

resultaat: “Na de verkiezingen hebben wij meteen bij beide partijen aangegeven te willen gaan voor een brede coalitie, die recht doet aan de verkiezingsuitslag. In verkennende gesprekken met zowel AB ’90 als de VKP hebben wij ons open opgesteld.” Ondanks het zorgvuldige proces van de afgelopen weken heeft het CDA niet het gevoel dat er door beide andere partijen intenties waren om tot elkaar te komen, laat staan te komen tot het schrijven van een coalitieprogramma. “Het lijkt erop dat wij bij voorbaat geen kans hebben gekregen.” CDA gemeente Mill en Sint Hubert


9

Algemeen

De Neije Krant dinsdag 17 april 2018

WensBus komt, Ouderen Hulp Dienst SWOM blijft

Kerkberichten Parochie de Goede Herder Secretariaat

Burgemeester Verstraatenlaan 3 5451 BR Mill Tel. 0485-451282 E-mail: parochiedegoedeherder.mill­ @gmail.com Website: www.pemill.nl Pastoor Ad van der Meijden tel. 0485-451282 Pastor Bas van Dijk tel. 0485-218712 Priester van de week: maandag 16 april – zondag 22 april Pastor Bas van Dijk.

Foto Anny Minten: “De WensBus komt in september maar het vervoer met de Ouderen Hulp Dienst van de SWOM blijft” Door de aankondiging van de komst van de WensBus in de media, is het misverstand ontstaan dat het vervoer via de Ouderen Hulp Dienst (OHD) van de SWOM hiermee wordt opgeheven.

Niets is minder waar. De vrijwillige 0485-455470 op de oude, vertrouwde chauffeurs van de OHD blijven manier. gewoon hun goede diensten aanbieden en uitvoeren. Vanaf september gaat een rit met de WensBus € 2,50 kosten binnen de U kunt op maandag-, woensdag- en bebouwde kom van onze gemeente. vrijdagmorgen van 09.00-10.00 uur Voor de ritten buiten onze gemeente uw ritten blijven bestellen via tel. nr. wordt het tarief nog vastgesteld.

17 en 19 april Probeerdagen bij DV Dance Action Vind jij dansen ook zo leuk? DV Dance Action is een gezellige regionale dansvereniging in Odiliapeel, met tal van leden uit de gemeente Mill en Sint Hubert.

lang meedoen met 1 dans! Kom eens een kijkje nemen op onze probeerdagen in ’t Peelhonk aan de Oudedijk 46 te Odiliapeel. Je kunt zowel op recreatief niveau als op wedstrijd niveau komen dansen. Deze probeerdagen zijn op: Bij ons kun je Streetdance, garde-, Dinsdag 17 april van 18.30 uur tot show modern- of karakter dansen 19.30 uur vanaf 4 jaar. donderdag 19 april van 18.30 uur tot Voor slechts € 67,50 kun je al een jaar

19.30 uur Voor meer informatie: www.dvdanceaction.nl of secretaris@dvdanceaction.nl adres: ’t Peelhonk, Oudedijk 46, Odiliapeel

AB’90 kiest voor VKP als coalitiepartner De verkiezingsuitslag kende voor AB’90 een goed resultaat, want op de meeste stembureaus kreeg AB’90 meer stemmen dan vier jaar geleden. Onze visie op de toekomst, zoals weergegeven in de campagne met een frisse uitstraling, heeft een nieuwe groep kiezers weten aan te spreken. Ook is onze nieuwe jonge aanhang bij de kiezer kennelijk goed overgekomen. Daarnaast leiden we uit deze uitslag af dat het gevoerde beleid van de afgelopen jaren door onze kiezers gedragen wordt. De uitslag van de verkiezingen, waarbij geen van de partijen een absolute meerderheid verkreeg, maakte meerdere combinaties

van samenwerking mogelijk. En zoals gebruikelijk nam de grootste partij het CDA, het initiatief om verkennende gesprekken te voeren om tot een coalitie te komen. In die gesprekken werd duidelijk dat het CDA slechts inzette op een brede coalitie met VKP of AB’90, waarmee tegelijkertijd de voortzetting van de bestaande coalitie niet als uitgangspunt genomen werd. AB’90 heeft in de bijeenkomsten met het CDA gesproken over de campagneperiode en de tijdens die campagne periode uitvergrote programma verschillen. Ook is gesproken over de wijze waarop gemeentelijke thema’s aangepakt zouden moeten worden. AB’90 heeft in deze gesprekken met het CDA gepoogd een manier

te vinden om verschillen tussen beide partijen te overbruggen, waarbij recht gedaan zou worden aan de verkiezingsprogramma’s. Een realistische ambitie voor de toekomst moest het uitgangspunt zijn. In de visie van AB’90 paste het niet om beslissingen uit een vorige raadsperiode zomaar terug te draaien. AB’90 wil juist vooruit om nieuwe impulsen te geven aan bijvoorbeeld woningbouw voor jongeren en jonge gezinnen, aan duurzaamheid en aan samen met de inwoners doorbouwen aan een fijne gemeenschap. Na de verkennende gesprekken met het CDA werd contact gezocht met vertegenwoordiging van de VKP om met hen naar de toekomst te kijken. Met de VKP werd de afgelopen vier

Mill- H.Willibrordus

Zondag 22 april-zondag van de Goede Herder 10 uur: Woord en Communiedienst m.m.v. zanggroep Milloretti. Intenties: mnd. Fien v. Bergen-v. der Ven; Leo v.d. Linden; jrd. Bert Toonen; Voor een bijzondere intentie;Maria Schaap en Overl. ouders Schaap-Veldpaus, kinderen en kleinkinderen

Maria Kuijpers-van Lith; Nelleke van der Wijst-Habraken en Antoinette van der Wijst.

H.Hubertus en Barbara St.Hubert

Zaterdag 21 april. 4e Zondag van Pasen.19.00 uur: gezongen Eucharistieviering, het Gemengd Koor. Intenties: Harrie en Marie VloetLinders; Paul Vloet; Janneke van de Ven;Bram Nederend.Lector: HanHaps-H.Nicolaas nie van den Oever.Acolieten/ misZaterdag 21 april 19.00 uur Eucha- dienaars: Niels Konings.Tel. Wilma ristieviering met zang van ge- van Bakel 0485- 454050. mengd koor Licenza . Misintenties: overleden ouders, broer en zus Gi- St. Joseph- Wilbertoord jsbers; mgd Cor van Elk; overleden Zaterdag 21 april is er geen dienst familie Graat-van Dommelen; jrgt te Wilbertoord. Zondag 22 april Bep v.d. Bosch en zoon Walter van- om 10.00 uur ontvangen er 2 kinwege verjaardag; jrgt Koos Rob- deren van St.Hubert en 5 kinderen ben; voor een bijzondere intentie; uit Wilbertoord hun eerste Heilige overleden ouders Kroef-van Dijk Communie. De intenties zijn voor: en Toon Kroef. Donderdag 26 april Jan Hermens, Stiena Hendriks 10.30 uur viering door en voor De Weerts. De uitzending LOM van Schittering. zaterdag 21 april gaat vanuit kerk te St.Hubert. Overleden in onze paLangenboom-H.Familie rochie: Stiena Hendriks Weerts en Zondag 22 april om 10.00 uur: Diny Hendriks. Wij wensen de geEucharistieviering m.m.v. koor hele familie veel sterkte. “Aksent”; dia’s: J.W. In deze viering zullen 12 kinderen hun Eerste Heilige Communie ontvangen. Intenties: Harrie Beekmans, Peter van Doorn, Harrie Kuijpers en

jaar immers in een goed vertrouwen constructief samengewerkt. Ondanks de economisch moeilijke jaren en grote transities van overheid naar gemeenten zijn goede resultaten bereikt. De vraag of die samenwerking voortgezet kon worden was wat AB’90 betreft daarom niet meer dan terecht.

die van de VKP. Tevens was sprake van een meer realistischer beeld van hoe de gemeente en de gemeenschap samen invulling konden geven aan de uitvoering van de ‘Toekomstvisie’. Ervaring en dossierkennis speelden hierin een grote rol. AB’90 kiest daarom voor het voortzetten van de samenwerking met de VKP en wil de gezamenlijke ambities verder uitwerken in een coalitieprogramma. Samen Werkt Beter!

Tijdens die gesprekken bleken de visies van AB’90 en VKP meer in elkaars verlengde te liggen dan die van het CDA en AB’90. En met name in het belangrijke thema ‘zelfstandigheid van onze gemeente’, Algemeen Belang ‘90 zag AB’90 veel overeenkomsten met


r e t s e e Burgem geeft n e v a r l a W e j d n o r een

5 Beste inwoner van onze mooie gemeente,

Met enige regelmaat zoeken inwoners mij op, met vragen, .. Soms hoor ik daarbij echter dat het voor deze mensen zorgen of goede ideeen. best een grote stap is om zo’n afspraak op het gemeentehuis te maken. Dat vind ik jammer want deze informele gesprekken zijn voor mij als burgemeester juist heel waardevol. In een tijd waarin gemeenschap en gemeente steeds intensiever moeten gaan samenwerken, hebben we elkaar hard nodig. We moeten elkaar goed blijven informeren om samen verder te komen. Juist die korte lijntjes zijn de kracht van een kleine gemeente als de onze.

l

Daarom wil ik de rollen nu eens omdraaien. Ik kom naar u toe. Heeft u een vraag, een goed idee of wilt u juist uw zorgen met mij delen. Klein of groot. Laat mij dit dan weten. Ik zet mijn ronde tafel dan bij u in het dorp neer en neem natuurlijk ook koffie, thee en iets lekkers mee. Iedereen mag aansluiten. En als ik dan toch bij u op bezoek ben, zou ik het heel leuk vinden om na ons gesprek ook nog samen met u een rondje door het dorp te maken. Ik hoop u snel te spreken! Met vriendelijke groeten, Burgemeester Antoine Walraven

M Wilt u een rondje van burgemeester Antoine Walraven?

Bel of mail dan met Nellie Hermanussen om een datum en tijd in te plannen: Tel. 0485 - 460 349 of bestuurssecretariaat@ gemeente-mill.nl


11

Opgeruimd

De Neije Krant dinsdag 17 april 2018

5 jaar Mill at the park

Op zaterdag 23 en zondag 24 juni 2018 keert Mill at the park alweer voor het vijfde jaar terug naar het landschapspark in Mill. Voor bezoekers ook dit jaar weer een vertrouwde omgeving waar gezelligheid hoog in het vaandel staat.

Groei

Met de komst van een tweede podium op zondag, earlybird tickets die in recordtempo over de ‘toonbank heenvlogen’ en een line-up waarmee we het motto herkenbaarheid en gezelligheid zeer hooghouden.

Schrijf tijdig in als deelnemer aan stoepschuur- en garageverkoop in gemeente Mill en Sint Hubert

- Anytyme De Keizer - Café Royal Voor een dagticket betaal je in de voorverkoop € 15,00 en voor een combi-ticket € 25,00. De minimumleeftijd voor zaterdag 23 juni is 16 jaar. Voor zondag 24 juni is er geen minimumleeftijd. Bezoekers tot en met 12 jaar Waar te koop? mogen onder begeleiding van een Naast de online verkoop via de volwassene gratis het terrein op. website zijn er nu ook hardcopy tickets te koop bij de volgende Kijk voor tickets of meer informatie adressen: op de website: www.millatthepark. - Primera Schipperheijn Mill nl en like de Facebookpagina! - Café De Winkel - Café Libre Kunnen we dit jaar spreken van een groeiend evenement. Het programma op zaterdag bestaat onder andere uit: Mr. Polska, Sjieke Bazen, Flabbergasted en Rave van Fortuin. En op zondag verwelkomen we o.a. Baby Blue, Snollebollekes, De Cabarapshow en Diggy Dex.

Beverholen bij Peelkanaal worden dichtgemaakt Vorige week woensdag is waterschap Aa en Maas begonnen met het dichtmaken van een aantal beverholen bij het Peelkanaal. Deze holen zorgen voor een onveilige situatie waardoor het pad langs het kanaal, dat gebruikt wordt voor onderhoud en als fietspad, sinds eind januari niet gebruikt kan worden. Tegelijkertijd wordt dan snoeihout in de buurt van de beverholen verwijderd.

bij belangstelling dus ook of andere buurtgenoten deel willen nemen en maak er gezamenlijk een leuke verkoopdag van. Deelnemende adressen en de korte omschrijving publiceert SAM op internet en o.a. in De Neije Krant van dinsdag 1 mei 2018. Belangstellende kopers kunnen vervolgens op zondag 6 mei met de lijst adressen in de hand hun ronde maken.

Net als voorgaande jaren kan in de hele gemeente Mill en Sint Hubert gratis worden deelgenomen. Bij de Stoep- en Schuurverkoop bieden particulieren en hobbyisten vanaf de eigen oprit of vanuit de eigen schuur Deelnemers wordt ook gevraagd hun materiaal aan. Deelnemen is gratis. verkoopadres te versieren met o.a. ballonnen, zodat ook zo te zien is wie Hoe het werkt er deelnemer is. Stichting Activiteiten Mill (SAM) Reserveer zondag 6 mei 2018 verzameld de adressen waar alvast in de agenda en sla je slag! op zondag 6 mei 2018 tussen Aanmelden als deelnemer kan tot 11.00 uur en 16.00 uur materiaal vrijdag 27 april 2018 via info@ wordt aangeboden. Dit kan bij uitinmill.nl en telefonisch via Corné particulieren op de oprit zijn, in Kremers op tel. 0485-325634. de schuur of garage. Maar ook kunnen bijvoorbeeld buurtbewoners Meer gezamenlijk de spullen aanbieden op Stichting Activiteiten Mill is initiator, een pleintje of ander terrein. organisator en medeorganisator van tal van activiteiten en evenementen Bij het aanmelden kan men in een in de gemeente Mill en Sint Hubert. korte omschrijving aangeven wat er Meer weten over deze activiteiten of zoal wordt aangeboden. Hoe meer contact opnemen met SAM? Check deelnemers in een straat of buurt, dan de website www.beleefhetinmill. hoe meer belangstellende kopers nl er te verwachten zijn. Informeer

Zaterdag 21 april oud ijzer actie TC Sint Hubert Aanstaande zaterdag 21 april is er en 12.00 uur kunt deponeren. weer de halfjaarlijkse oud ijzer actie Hebt u een grote partij ijzer en bent u niet in staat deze naar de container van TC Sint Hubert. te brengen, neemt u dan contact op Op deze dag zullen zij op de met Huub Schuurmans, tel. 0485parkeerplaats van het tennispaviljoen 453735. Hij zal ervoor zorgen dat het aan de Pastoor Jacobsstraat in Sint bij u opgehaald wordt. Hubert een container plaatsen, Met uw bijdrage steunt u TC Sint waarin u uw oud ijzer tussen 10.00 Hubert.

Beverholen

In de taluds van het Peelkanaal zitten verschillende beverholen. Tussen de Koestraat en Jaegerweg in Mill heeft een bever gegraven onder het pad dat gebruikt wordt voor onderhoud en als fietspad. Door de aanwezigheid van de holen met gangen is het pad onveilig geworden. Het zou bijvoorbeeld in kunnen storten. In de maanden februari en maart van dit jaar hebben externe deskundigen de situatie bekeken en een advies uitgebracht hoe het pad weer veilig kan worden gemaakt. Zo is de aanwezigheid van de bevers en het gebruik van de holen gemeten. Daarbij is vastgesteld dat er bever(s) actief zijn op die locatie en welke holen in gebruik zijn. De holen die dichtgemaakt worden, zijn niet meer in gebruik.

Op zondag 6 mei 2018 is er op initiatief van Stichting Activiteiten Mill van 11.00 uur tot 16.00 uur opnieuw een Stoep- schuur en garageverkoop.

Nog kaarten te koop voor de Bonte middag van de SWOM dit nog niet opgeruimd. Beverprotocol Waterschap Aa en Maas heeft Bevers samen met de andere Brabantse op 25 april. Bevers zijn een beschermde diersoort.

Ze komen in natuurgebieden steeds vaker voor, inmiddels op meer dan 30 plekken in Zuidoost Brabant. Daar waar de situatie het toelaat, zijn bevers meer dan welkom. Het komt helaas steeds vaker voor dat de aanwezigheid van bevers overlast Afvoeren snoeihout veroorzaakt zoals hier het geval is. Het hout dat in januari is gesnoeid Er moeten dan maatregelen worden langs het Peelkanaal wordt ook getroffen. verwijderd. Doordat in januari de aanwezigheid van bevers bleek, was

waterschappen en in overleg met de provincie Noord-Brabant een beverprotocol opgesteld. In dit protocol staat beschreven welk afwegingskader het waterschap hanteert en wat de handelswijze is bij ingrijpen op locaties met bevers. Het doel van het protocol is om zorgvuldig en transparant te kunnen werken volgens de Wet natuurbescherming.

Op woensdag, 25 april vindt de Bonte middag van de SWOM plaats in Myllesweerd. De zaal is open om 13.00 uur, aanvang programma om 13.30 uur. Entree is € 6,-- p.p. inclusief koffie/thee en broodjes.

gezellige middag. Allereerst brengt Vier in Eén een nieuw toneelstuk met de titel “Een selfie bij de vuurtoren”. Daarna kunt u genieten van muziek en zang van Jos Driessen en van lekkere broodjes.

Voor informatie over het uitgebreide Kaartverkoop dagelijks bij programma zie de website van de de SWOM van 09.00 – 11.00 uur. Er SWOM www.swomill.nl zijn nog kaarten te koop voor deze


Albert Heijn

Deze aanbiedingen gelden in week 16 van maandag ndag 16 t/m zondag 22 april 2018

+ ex tra borrel zegel

Alle Lipton*

Fanta of Sprite 1.5 liter

Per pak of fles *M.u.v. blik

Alle varianten Per fles

/1.05-/2.59

/1.75-/1.87 Optimel, Yoki of Vifit drinks literpakken Alle varianten Per pak

/1.09-/1.62 Optimel, Yoki of Vifit drinks literpakken

Danone Danio luchtige kwark of Oikos

Alle varianten

Alle varianten

0.0 0

0.0 0

Danon luchtig

Alle Per v

/1.09


Deze aanbiedingen gelden in week 16 van maandag ndag 16 t/m zondag 22 april 2018

AH Kleintje groentegemak Alle varianten, combineren mogelijk 2 zakken

Baby‑ ekjes

anten er pak

1.99

0.0 0

Whiskas, Catisfactions of Pedigree snacks

Lay’s Superchips of Cheetos Alle varianten Per zak

/1.2 4-/1.45

Alle varianten Per verpakking

1/ .09-/2.49

2 Z A K K EN

0.00 00 0.

/2.1 8-/33. 8

AH Kaas‑ bolletjes of ovenzoutjes

/1.05-/13. 9

0 10

0.0 0

0. 0 0 0. 0 0 0.0 0 /1.99 0.0 0

Alle varianten Per zak

Kettle chips Lay’sAH Superchips Thee‑ of of Cheetos Alle varianten keukendoeken Alle varianten

•In diversePer kleuren zak Per stuk

/1.1 1-/1.89

Alle varianten, combineren mogelijk 2 zakken

0.0 0

Alle varianten Per rol

/1.60

2 Z A K K EN

•In diverse kleuren en maten Per stuk

/1.49-/1.99

0.0 0

Snack a Jacks rollen

AH Kleintje groentegemak

Alle varianten Per zak of pak

AH Mokken

Duyvis pinda’s of borrelnootjes 130‑235 gram

1.9 9

Per zak

/1.2 4-/1.45/1.49-/1.7 9

1.9 9

0.01.099

/2.1 8-/33. 8

DubbelFrisss 1.5 liter of mini’s

1.9 9

Alle varianten Per pak of set 6 pakjes

AH Mandarijnen Net 1 kilo

AH Pitloze rode druiven

/1.2 5-/1.99/2.49

Schaal 500 gram Actieprijs per kilo 3.98

/2.89

Veel aanbiedingen voor 99 cent.

AH Aardbeien 400 gram Per schaal Actieprijs per kilo 4.98

Duyvis pinda’s of borrelnootjes 130‑235 gram Alle varianten Per zak

/1.1 1-/1.89

ni’s bos

0

.50

0.0 0 10

0.0 0

AH Mini‑ kalanchoë of groene plant in potje Per stuk

Kettle chips Alle varianten Per zak

/1.49-/1.79

0.0 0 1.9 9

0.0 0

Alle varianten Per pak of set 6 pakjes

/1.2 5-/1.99

/2.99

Veel aanbiedingen voor 99 cent.

/1.50

AH Mandarijnen

/2.49

el aanbiedingen voor 99 cent. Net 1 kilo

0

0.1.0909

€1 KORTING

DubbelFrisss 1.5 liter of mini’s

AH Pitloze rode druiven Schaal 500 gram Actieprijs per kilo 3.98

1.9 9 Vol

Fris & Fruitig

Wild Pig 0.75 liter

.89 / Soepel 2

Frankrijk Alle varianten Albert Heijn Bijv. Chardonnay Per fles***

Fris & Fruitig

Hertog Jan pils

Fris & Fruit

Krat 24 flesjes à 0.3 liter*

€2 KORTING

10.9 9

3.9 9

Hertog Jan pils

/5.99

Krat 24 flesjes à 0.3 liter* /16.49

AH Aardbeien 400 gram Per schaal Actieprijs per kilo 4.98

Amstel pils

17

10.9 9

Krat 24 flesjes à 0.3 liter*

/16.49

9.9 9

/14.2 9

*Voor deze aanbieding geldt: maximaal 6 kratten per klant. ***De 10% korting bij aankoop van 6 flessen van dezelfde wijn geldt niet in combinatie met deze aanbieding.

€1 KORTING

1.9 9

/2.99

De actieprijzen variëren van 3.99-7.99

+ ex tra borrel zegel

Witte Reus 100 wasbeurten Alle varianten Per fles of pak

€22 KORTING

9.9 9

/31.99


14

Zoek de verschillen

De Neije Krant dinsdag 17 april 2018

Zoek de 10 verschillen Tot ver in de Middeleeuwen begon een nieuw jaar bij ons pas in april met zijn ontluikende natuur. De tijd dat vogels elkaar het hof maken en jonge mannen vroeger hun geliefden toezongen. De tijd waarover de band Hydra met ‘Als het gras twee kontjes hoog is’ in 1975 een hit scoorde. De tijd dat vrouwen weer als afgesproken met blote benen onder hun rokken in het openbaar verschijnen. Martin Bril schreef hierover sinds 1996 zó vaak dat zijn ‘rokjesdag’ werd opgenomen in de Dikke van Dale!

De oplossing vindt u op de prikbord pagina achterin De Neije Krant!

Eier vùr ons geld,.. Ja, dè wille we allemòl wel, eier vur ons geld. En dè geld zeker òk vur de kiepe zelf, gè moet ze goed verzùrge want anders krijde òk gen eier. Ja, misschien hòguit un weindei. Niemand stut er eigelek nog bij stil, mar de kiepe hebbe unne drukke tijd achter de rug mè die Paosdaag en al laááng dur veur.

Ut beste is nog um zelf un par kiepe te haawe, mar dan wel zonder haon. Want òn de gekreij zonder eier, dur hedde niks aon. Nou hedde wel kans ès gè kiepe hawt zonder haon dègge weindeier, of te wel haone eier krijgt. Dè zing eier zonder schaol. Ut beste is dan um uit te zuuke welke kiep die eier lè, want die kunde dan is efkes apart vatte en is goed de worheid Tel mar uit, allieën ons Gemente zegge. Die kiepe hebbe ut EDS oftewel ut Egg Drop Syndroom. hè zòwà elfduuzend inwoners Ze droppe wel, mar te hòstig. maal 4 eier de man/vrouw, dè Òk kan de oorzaak zing, dèsse allieën al geft in ons dùrpe stres hebbe, ut niemer nor dùrre al vierenvertig duuzend eier. zin hebbe. Ut beste is dan um Gòtter mar ònstoon. die kiep alle daag un half ùrke of wà, in unne’n handdoek te dreeje en ze tusse oew kniejes te haawe en ze dan zaachjes ovver durre kop te aaije. Di gù ut beste ès gè zelf op unne stoel zit.

Zoewe lierde oew kiepe òk better kenne en de kiep jou òk en dus minder weindeier. Òk heel belangrijk; wet de kiep wel desse un kiep is? Ès nou ieën van oew henne in un Pingu-in houding lùpt, dan gù ze ergès hen. Mar ès ze durbij òk nog dùrre kop lùt hange, ja dan is ze zò ziek ès unne’n hond. Ut urste zing ze duk wer better ès gè ze apart in un knijnehok zet, want dur hebbe ze echt de schurft aon. Is de kiep of hen wer better en ze lè wer eier mè unne schaol dur umhen dan moete dè urste ei kóóke en dan op un taostje me majo doen en dè die kiep of hen wer gééve, wùrrum; dè veint ze lekker. En wij; wij hebbe wer; eier vur ons geld. Hawdoe Pietje de Grondwerker

Pietje

de Grondwerker

Radio uitzending Infoblok van de SWOM over verstandig koken voor ouderen

Foto Guus Fonteijn: “Diëtist Bionda van Zoerlandt op de radio op 20 april” Op vrijdag, 20 april heeft Arnold van Oorschot voor het Infoblok van de SWOM bij de LOM een radio interview met diëtist Bionda van Zoerlandt over verstandig koken en eten voor ouderen.

uitzending gemist bij de LOM of vanaf vrijdagavond een hele week daarna via www.swomill.nl.

Bonte middag

Deze week kunt u op die site nog luisteren naar een gesprek dat Albert de Maeyer had met bestuurslid Dit is een directe uitzending met SWOM Trudy Peters over de Bonte beeld. De uitzending van 20 april middag, die op 25 april vanaf 13.30 begint om 11.00 uur en wordt uur in Myllesweerd plaatsvindt. herhaald om 17.00 uur. Bovendien kan deze beluisterd worden via


15

Algemeen

De Neije Krant dinsdag 17 april 2018

Afscheid bestuurslid met een groot hart Foto Peter Cornelissen

Op 9 april 2018 vond de jaarlijkse ledenvergadering van Vereniging Wilbertoord plaats. Tijdens deze vergadering werd onder andere afscheid genomen van Helma Kuppen - Schimmel als bestuurslid.

en de jaarlijkse opschoondag). Bestuursvoorzitter Hans van Reijmersdal: “Wij zijn vanuit het bestuur van Vereniging Wilbertoord Helma zeer dankbaar voor alle werkzaamheden die zij voor het dorp en haar omgeving heeft uitgevoerd gedurende de periode dat Over een onafgebroken periode van ze bestuurslid was. 29 jaar is Helma bestuurslid geweest van Vereniging Wilbertoord. Wij vinden het erg fijn dat zij een Gedurende deze bestuursperiode aantal werkzaamheden wil blijven heeft zij verschillende rollen voortzetten, ondanks dat haar rol binnen het bestuur gehad en is als bestuurslid stopt. Het typeert zij betrokken geweest bij veel haar betrokkenheid bij ons dorp!”. initiatieven (o.a. realisatie sporthal, Helma blijft de komende periode fietspad, dorpenderby, boekenkast, de nieuwe bewoners bezoeken en ze vrijwilliger Zorg en Welzijn, zorgt dat de activiteitenkalender van convenant Dorps- en wijkraden Wilbertoord (‘Wist u datjes’) actueel

Fuad Hassen sluit komende zaterdag theaterseizoen 2017 – 2018 in Mill

blijft. Helma was als bestuurslid altijd erg behulpzaam, zorgzaam voor anderen en bij voorkeur op de achtergrond aanwezig. Een bestuurslid met een groot hart! Voor al haar werkzaamheden en de onvoorwaardelijke vrijwillige inzet voor de gemeenschap van Wilbertoord in de afgelopen 29 jaar, is Helma tijdens de vergadering benoemd tot ERE-LID van Vereniging Wilbertoord. De vergadering beloonde haar hiervoor met een staande ovatie. Een gebaar en een titel die ze absoluut heeft verdiend!

Deze week Filmhuis Mill met American Pastoral

Aanstaande zaterdagavond 21 april kunnen liefhebbers van cabaret weer terecht in Theater Myllesweerd aan de Kerkstraat 3 in Mill. Want die avond staat Fuad Hassen met zijn show Held er op de planken. Een ticket kost 16,- euro en dat is inclusief een consumptie. Dit is de laatste theatershow van dit seizoen. Geen paniek, want medio mei zal de theatercommissie het programma voor het nieuwe seizoen lanceren wat eind september start met de Brabantse cabaretier Rob Scheepers.

Fuad Hassen

De dagbladen waren lovend over het succesvolle debuutprogramma van cabaretier Fuad Hassen en bekroonde het met drie- en viersterrenrecensies. Met zijn bijna tastbare charme en prettige relaxtheid, afgewisseld

met sterke grappen ingebed in een goed opgebouwd verhaal, heeft Fuad sluipenderwijs de harten van het theaterpubliek gestolen. In zijn nieuwe show ‘Held’ neemt Fuad u verder mee – middels zijn typische laid-back comedystijl – in een wereld waarin bijzaken grote betekenis krijgen en hoofdzaken er niet meer toe doen. Na het zien van de show weet u niet meer wat u nou wel of niet moet geloven, maar één ding is zeker: het eten van een appel brengt u altijd met een glimlach terug naar deze avond.

Tickets

Een ticket kost 16,- euro en dat is inclusief een consumptie. Reserveer tickets op stoelnummer via de rubriek Theater op www. myllesweerd.nl of haal ze op bij de balie van Myllesweerd.

Millie en Hubert Langenoord

Woensdagavond 18 april is in Cultureel Centrum Myllesweerd aan de Kerkstraat 3 in Mill het Filmhuis weer geopend. Dit keer is er vanaf 20.00 uur de film American Pastoral te zien. Een ticket kost 5,- euro en dat is inclusief een consumptie. Tickets zijn op stoelnummer te reserveren via de website van Myllesweerd en zijn ook af te halen aan de balie.

een legendarische atleet op de middelbare school. Nu is hij een succesvolle zakenman die getrouwd is met Dawn, een voormalige beauty queen. Er ontstaat echter onrust wanneer hun geliefde tienerdochter, Merry, verdwijnt na beschuldigd te worden van het plegen van een terroristische daad. Swede probeert vervolgens haar te vinden en zijn gezin te herenigen.

American Pastoral

Tickets

Seymour “Swede” Levov was ooit Reserveer tickets voor het Filmhuis

via www.myllesweerd.nl of haal ze op bij de balie van Myllesweerd.

Ladiesnight

Let op, op woensdagavond 16 mei is er een Ladiesnight Filmhuis. Die avond worden de ladies extra in de watten gelegd. Er is zelfs een arrangement beschikbaar in combinatie met een etentje voor de film in Grandcafé ’t Centrum. Meer weten? Zie www.myllesweerd.nl


16

Lente

De Neije Krant dinsdag 17 april 2018

Berends Bloemsierkunst en Buitengewoon Kado vieren de Lente – dinsdag 24 april 2018 Dat met tal van nieuwe producten kleuren en accessoires is dit jaar in, voor in en om het huis, maar ook met hoe kun je bestaande zaken in je huis wat lekkers en een leuke verrassing. extra opfleuren of aanpassen en wat kun je combineren. Dat soort zaken staan tijdens Vier de Lente centraal Gezamenlijk “Al meerdere jaren organiseren we in onze winkels.” door het jaar heen vaker gezamenlijke activiteiten,” vertelt Ralf Berends. Uiteraard is er die avond ook wat “Zo was er al eerder Samen wat lekkers voor bezoekers wat past we in oktober organiseerden en bij de Lente en ook is er een leuke Christmas Together in november. verrassing. “Iedereen die zowel bij Tijdens deze speciale activiteiten Berends Bloemsierkunst als bij ons willen we mensen inspireren en wat koopt voor minimaal 5,- euro, informeren over de nieuwste trends, ontvangt die verrassing.” Wat die producten en mogelijkheden van dat verrassing is wil Marianne nog niet verklappen. betreffende seizoen.” Deze speciale activiteiten slaan goed aan bij het publiek. Marianne van Hal: “Het is elke keer erg gezellig om onder het genot van wat lekkers spullen te bekijken en met elkaar tips uit te wisselen over wat wel kan en wat absoluut niet. We krijgen er elke keer weer veel positieve reacties op.”

Vier de Lente

24 april

Op dinsdag 24 april is Berends Bloemsierkunst aan de Hoogstraat 5 en Buitengewoon Kado aan Hoogstraat 10 in Mill van 18.00 uur tot 22.00 uur extra geopend en vieren zij samen met u de Lente. Iedereen is van harte welkom.

Check ook hun Facebookpagina’s en Ook de Lente is zo’n moment waarop zie www.berendsbloemsierkunst.nl iedereen in en om het huis wat zaken en wwww.buitengewoonkadso.nl wil veranderen. Ralf: “Er zijn bij zowel Buitengewoon Kado als bij Dinsdagavond 24 april staat Vier Kado aan de Hoogstraat in Mill. Die brengen zij iedereen in de sfeer van ons weer nieuwe producten binnen, de Lente centraal bij Berends avond zijn hun winkels van 18.00 deze Lente. waarmee je in en om het huis de sfeer Bloemsierkunst en Buitengewoon uur tot 22.00 uur extra geopend en van de Lente kunt creëren. Welke


17

Algemeen

De Neije Krant dinsdag 17 april 2018

Millse Maaier weer terug in het dorp

Foto Cockie Kremers

Donderdag 12 april hebben medewerkers van de gemeentelijke buitendienst de Millse Maaier weer teruggeplaatst in het dorp.

Weekboeket voor Dina en Albert van Haren in Mill

In 2010 moest dit kunstwerk ruimte maken voor de bouw van Cultureel Centrum Myllesweerd. Na advies van enkele inwoners en de kunstcommissie is de nieuwe locatie gekozen. De Millse Maaier, in 1981 gemaakt door Niek van Leest (1930 – 2012) is nu naast de St. Willibrorduskerk aan de Burgemeester Verstraatenlaan te vinden. Het beeld van de 4 vrouwen wat aan de Oranjeboomstraat stond zal niet terugkeren in het dorp. Dit beeld is enkele jaren geleden gestolen vanuit de opslag op de gemeentewerf in Mill.

Deze keer ging het Weekboeket naar Dina en Albert van Haren in Mill. Hun kleindochter Sophie Lubach vroeg het voor ze aan.

Van Concertzaal naar seniorenwoningen in Mill INFORMATIEAVOND: 23 april 19.30 in Wijkcentrum “De Wester” (Havikstraat 1; Mill).

In haar aanvraag schreef ze: “Ik vind dat mijn opa en oma deze verdienen. Het zijn kanjers en doen alles voor onze familie. En dit op een leeftijd van 89 & 90 jaar. Ze verdienen het dan ook om op deze leeftijd een keer verwend te worden met een mooie bos bloemen.”

Elke week laten we ergens in de gemeente Mill en Sint Hubert een Weekboeket bezorgen. U kunt (mee) bepalen bij wie. Wie wilt u waarom wel eens met een prachtige bos bloemen verrassen? Stuur uw aanvraag in via de website www. weekboeket.nl of stuur een briefje naar Weekboeket, Beatrixstraat 13 5451 ZB Mill. Vergeet niet het adres en telefoonnummer van uw kandidaat te vermelden en uw eigen gegevens. Zie voor meer informatie www.weekboeket.nl

Muziek, licht, eten en drinken in en rond St. Willibrorduskerk Op zaterdag 23 juni zijn er op initiatief van Ontdek Mill in en rond de St. Willibrorduskerk in Mill diverse activiteiten. Dit alles in het kader van de Nacht van een goei leven. Er is live (akoestische) muziek, er is een lichtshow, een tentoonstelling en met het oog op streekproducten ook speciale hapjes en drankjes. Deze avond zal de St. Willibrorduskerk (1876) centraal staan. Hoe, wat en waarom? Daarover hoort en leest u later meer. Reserveer deze datum alvast in de agenda en beleef de Nacht van een goei leven op zaterdag 23 juni vanaf 19.00 uur in Mill.

Velen in Mill hebben mooie momenten beleefd in de Concertzaal aan de Stationsstraat, maar deze gaat op korte termijn plat. Het gebouw wordt geruimd en op die plaats zullen koopwoningen verrijzen voor de doelgroep senioren. Bedoeling is dat het overgrote deel "nultreden" woningen wordt met een hoog seniorenbestendig karakter. De ligging ten opzichte van het centrum van Mill kan als een onderdeel hiervan worden gezien. Het initiatief om te komen tot realisatie van deze woningen ligt bij de Woongroep Concertzaal. Het

aanvankelijk bij de start eind 2016 gestelde doel van de initiatiefgroep was het inventariseren van alle mogelijkheden om te komen tot seniorenbestendige huisvesting in de kom van Mill of in de directe nabijheid daarvan. Dit initiatief moest dienen als tegenhanger van initiatieven door commerciële projectontwikkelaars. Na afronding van de eerste inventarisatiefase (in november 2017) mochten we als initiatiefgroep concluderen, dat een vervolg binnen de hiervoor genoemde kaders alleen zinvol was met het oog gericht op koopwoningen. Voor wat betreft een substantieel

aantal woningen gegroepeerd op één locatie komt op dit moment alleen de locatie Concertzaal in aanmerking. De inventarisatie tot op heden leerde ons dat onbebouwde percelen van enige omvang ofwel niet beschikbaar zijn of financieel niet haalbaar lijken. Wij zijn dan ook verheugd dat het perceel aan de Stationsstraat (waar thans nog de Concertzaal staat) door de gemeente beschikbaar wordt gesteld voor dit doel. Dit met inachtname van de gestelde uitgangspunten van de initiatiefgroep. Die waren vanaf november 2017 het collectief realiseren van zogeheten nultreden koopwoningen met maximale

inspraak van het collectief in zowel ontwikkeling als in realisatie. In november 2017 heeft zich reeds een 40-tal geïnteresseerden gemeld en men heeft aansluitend daarop middels een enquête kenbaar gemaakt waar individuele interesses lagen qua woonvorm, afmetingen en kostenplaatsen. Bent u ook geïnteresseerd in dit of een soortgelijk initiatief - dit geldt ook voor niet in de gemeente wonende personen - kom dan naar onze bijeenkomst op maandag 23 april om 19.30 uur in de Wester in Mill. De initiatiefgroep Woongroep Concertzaal organiseert een

Foto Cockie Kremers bijeenkomst waarop de gemeente een eerste aanzet zal presenteren voor een stedenbouwkundig verantwoorde invulling van het perceel Concertzaal. Aan bod komen verder ook de bijzondere aspecten verband houdend met het collectief bouwen kortweg CPO (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap) genoemd. Wilt u vooraf meer weten en/of ook een enquêteformulier ontvangen, neem dan contact met ons op. Dit kan via jo.van.soest@home.nl Namens Woongroep Concertzaal Theo Peters, Ben Hamers, Paul Sweens en Jo van Soest.


18

Sport

De Neije Krant dinsdag 17 april 2018

Albert Heijn van de Ven uit Mill blijft op de kleintjes letten bij Juliana

SES WERKT VERDER AAN ONGESLAGEN REEKS

Midden in het drukke programma van SES Langenboom ontvangt het Langenboomse team het ensemble van Ottersum op de Kogelberg. Het team van Ton Berens werkte onder het toeziend oog van pupil van de week Gieske de Klein ook deze wedstrijd aan de ongeslagen reeks na de overwinning op Heijen en Herpinia. Achates werd met 3-1 opzij gezet in, de onder hand onneembare vesting, de Kogelberg.

Afgelopen zaterdag werden de JO 11-2 en het meidenteam MO 13 van Juliana Mill op de gevoelige plaat vastgelegd met de jeugdhoofdsponsor van Juliana Luc van de Ven.

Albert Heijn van de Ven uit Mill, die al jaren bij Juliana de jeugd ondersteund met tal van faciliteiten, geeft middels de nieuwe outfit van de teams blijk van het belang om in de jeugd te investeren. Het jeugdbestuur

Achates en SES hebben beide een druk programma voor de boeg en de doordeweekse wedstrijden eisen hun tol op de spelers. In de beginfase van de wedstrijd was het te zien, doordat er weinig kansen werden gecreëerd. Na 20 minuten werd de score toch geopend. Achates-aanvaller Jorai Matulessy breekt door de Foto Cockie Kremers verdediging. In een poging hem af en hoofdbestuur dankt Luc van de te achtervolgen loopt verdediger Ven voor deze geste. Tim Cuppen achter op de hakken Het blijkt eens te meer dat “blauw bij van de aanvaller. Deze ongelukkige blauw” erg goed past! situatie werd door de scheidsrechter beoordeeld als een penalty. Achatesaanvoerder Siem Loeffen faalt niet en zorgt voor de 0-1. Achates neemt de leiding in de Kogelberg en SES wordt wakker geschud. Het antwoord komt snel van de voeten van Gijs Bens. Over de rechterkant te zetten.

Gelijkspel voor Juliana Mill tegen Achilles Reek Nadat Juliana vorige week donderdag de koppositie had veroverd tegen Constantia uit Wanroij moest het zondag aantreden tegen één van de mede kampioenskandidaten Achilles Reek. Daarin lukte het niet de eerste plek met succes te verdedigen. Pupil van de week Giel van Dijk zag hoe het eindigde in gelijkspel. De eerste helft werd van beide kanten vooral gedicteerd door de angst om niet te verliezen. Er vielen dan ook weinig echte uitgespeelde kansen te noteren. De eerste mogelijkheid kwam van Juliana kant, toen Justin Jacops vanaf links naar binnen draaide en met rechts uithaalde. De eerste keer werd de bal nog gekeerd maar in tweede instantie zeilde de bal naar de bovenhoek waar de Achilles doelman stijlvol redding bracht. In de 23e minuut was het

Achilles wat op voorsprong kwam. In de Juliana defensie werd tijdens Hierna verviel de wedstrijd weer in het uitverdedigen de bal pardoes in de voeten van een Achilles aanvaller geschoven, omdat deze niet meer werd aangevallen kon deze zo de zestien binnen lopen en de bal onder de doelman doorschuiven voor de 0-1.

Na rust leek er een herboren Juliana op mat gezet te zijn. Juliana had duidelijk een tandje bijgeschakeld en wilde voorbij steken aan Achilles. Nadat er al een paar goede kansen te noteren vielen kreeg Juliana in de 50e minuut de ultieme kans vanaf 11 meter. Deze werd echter jammerlijk genoeg om zeep geholpen. Enkele minuten later was het alsnog raak toen Camiel van Geenen op het middenveld de bal veroverde en vervolgens een 1-2 aanging met Jelle Staal. Deze schoof de bal buiten het trage tempo van voor de rust geen winnaar meer op. bereik van de Achilles doelman in de tot de laatste paar minuten. Een slot onderhoek om de 1-1 op de borden offensief van Juliana leverde echter

bereikt een splijtende pass van Niek Nooijen de SES-aanvoerder. Met grote snelheid snelt Bens op keeper de Jager en schuift de bal langs de grote doelman op. In de tweede helft spelen pijntjes bij de SES-spelers een rol, maar de invallers pakken het goed op. Melvin van den Elzen werd hiervoor in de eerste helft al gewisseld voor Joey Voermans, maar de ingevallen spits is in de tweede helft belangrijk om het heft van de wedstrijd in handen te nemen. Een hoekschop van Paul van Geffen belandt op het hoofd van Voermans die vrij in kopt. Direct daarna moet Voermans met een blessure van het veld af en ook de speler in bloedvorm, Gijs Bens wordt gewisseld. Deze aanvallende wissels zorgde echter niet voor minder gevaar voor het doel van Achates. Invaller Steef Hendriks krijgt de bal in het strafschopgebied. Met een afspeelmogelijkheid naar Guus Cuppen leek het een uitgespeeld doelpunt te worden. Echter voor hij kan spelen word de aanvaller gevloerd. Een terechte penalty, waarbij vice-aanvoerder Jari Lukassen de bal op de stip legt en feilloos binnenschiet, 3-1.


19

Sport

De Neije Krant dinsdag 17 april 2018

Haalt Kay Ebben uit Wilbertoord Collegecolumn Erik van Daal podium in Galvin Cup Stevensbeek “Drugs? Dat kunnen we hier niet op 21 en 22 april? gebruiken!”

In het weekend van 21 en 22 april zal het Radiocircuit in Stevensbeek weer in het teken staan van het jaarlijkse motorcross evenement van de MSV St. Anthonis.

riante prijzengeld voor de beste 20 rijders uit deze serie is aantrekkelijk. Het niveau is hoog, de strijd hevig en het publiek is de grote winnaar. Vorig jaar ging de Zweed Filip Bengtsson met de eindoverwinning aan de haal. Lars van Berkel, vorig jaar tweede, Onder de vlag van Motorsport werd in Horst overtuigend winnaar Organisatie Nederland worden op van de eerste ronde van 2018. zowel zaterdag 21 april als op zondag 22 april wedstrijden verreden Mike Gijsbertsen werd tweede voor voor vele klassen. De zaterdag is Roy van Heugten en de Finse topper gereserveerd voor de NK Jeugd, het Kim Eric Savaste. Kay Ebben uit NK Kids and Sidecars en een klasse Wilbertoord werd met zijn Van de voor Liefhebbers. Daarnaast is er een Laar Yamaha keurig vijfde en is aan klasse voor Trainingsbewijshouders een sterk seizoen bezig. Als lid van 65cc/85cc die net als alle andere de MSV St. Anthonis is hij het aan klassen 2 manches rijden. zijn stand verplicht goed voor de dag Ongetwijfeld komen in de diverse te komen. categorieën vele rijders uit de regio in actie. Hoewel de concurrentie zwaar is moet hij toch in staat zijn een Toppers in Galvin Cup podiumplaats te halen op zijn In het hoofdprogramma van het thuiscircuit. Zelf hoopt Kay bij de MX weekend op zondag 22 april, beste 6 á 7 te kunnen komen: “Je weet vormen de manches voor de Galvin vooraf niet wie er allemaal aan de Cup het hoogtepunt. Deze cyclus start zullen staan.” Concurrentie zal over 5 wedstrijden werd in 2017 een er ruim voldoende zijn, de Belg Roy doorslaand succes, reden voor MON Sillen werd in Horst 6e voor Mike en de sponsors van de Galvin Cup van den Bogaert, Jarno Derks, Dylan om in 2018 een vervolg te geven aan van Veghel, de Fin René Rannikko en deze serie voor Inters MX 2 en MX ook Tom Vollenberg uit Westerbeek Open klasse. mengt zich in de strijd. De eerste wedstrijd in Horst werd een groot succes. Er waren zoveel rijders dat er zelfs in twee groepen gereden moest worden. Vooral het

De Dames rijden samen met de Veteranen en samen hebben deze klassen een groot startveld. Hier rijden ook de MSV clubleden Luca Willems uit Boxmeer en John Venhuizen uit St. Anthonis samen met o.a. Lianne Muilwijk, Amber Simons, Demi Verploegh, Sam van de Ven, Cynthia Swets, Jacqueline Hanegraaf en Britt Jans-Beken. Bij Drugsgebruik is allang geen de Veteranen maakten Patrick van probleem meer van de grote stad. Ook Breugel, Jacky Thijssen en Jeroen in de kleinere plattelandsgemeenten Roijakkers in Horst de dienst uit. als Mill en Sint Hubert raakt het Dan zijn er nog de klasse MX 2 en gebruik van drugs helaas steeds MX Open Junioren met o.a. Riny meer ingeburgerd. Engels uit Wanroij. Daarnaast rijden ook de MX 2 en MX Open Senioren Dit gebruik wordt steeds normaler met o.a. Leopold van den Bungelaar gevonden. “Een pilletje, dat is toch uit Langenboom en zijn zoon Jurgen. normaal tegenwoordig als onze I kinderen uitgaan”. Ik hoor het een ouder nog zeggen tijdens een n Den Hout was niemand bestand voorlichtingsbijeenkomst over drugs tegen Jelle Bankers die beide MX in Myllesweerd. 2 manches won. Sebastien Gaus uit Rijkevoort, Ruud Goossens en Ik schrok erg van deze reactie. Ik Willem van Tilburg uit Oeffelt, Roy denk ook dat er te weinig bekend van Tilburg uit Haps en Wilfried van is over de kans op verslaving Daal uit Wanroij vertegenwoordigen en de gezondheidsschade die de regio. drugsgebruik kan veroorzaken. Ook vergroten handel en gebruik van Het Radiocircuit is perfect drugs in het openbaar de gevoelens geprepareerd voor het MX weekend, van onveiligheid. In zijn aanpak een het publiek kan volop genieten vanaf uniek project in Nederland. Overige klassen mooie plaatsen. De entree bedraagt In totaal rijden nog 5 MON op zaterdag € 5, 00 en op zondag € In 2017 is het initiatief genomen om klassen voor de kampioenspunten. 7,50 met veertig gemeenten in de regio Noord – en Zuidoost-Brabant het normaal vinden van drugsgebruik een halt toe te roepen.

In het vorige weekend zijn een aantal rijplaten waar het uitvoerend bedrijf gebruikt van maakt gestolen in dit gebied. Tips wijzen erop dat deze diefstal mogelijk maandagochtend 9

Uit onderzoek van de GGD uit 2016 blijkt dat 9 procent van de jongeren van 12 tot 18 jaar in onze regio ooit drugs heeft gebruikt, met name uit de groep van 16 tot 18 jaar. Voor de regio Oost-Brabant zijn dat ongeveer 13.600 jongeren. Verder vindt ruim de helft van de jongeren die op stap gaan het normaal dat er drugs gebruikt wordt en 52% van deze groep geeft aan dat zij wel eens ooit overwogen hebben om te experimenteren met drugs.

Wij gaan de komende tijd met dit project vol inzetten op het vergroten van het besef dat drugsgebruik echt niet normaal is. Dat kunnen wij als gemeenten niet alleen. Daarvoor gaan we samenwerken met onder meer verslavingszorg (Novadic-Kentron), GGD, politie en Het project “Drugs? Dat kunnen we jongerenwerk. U zult de komende hier niet gebruiken” ging van start. tijd nog regelmatig van mij horen Er is nu een kwartiermaker over dit project. april heeft plaats gevonden met een aangesteld die een plan van aanpak oranje/rode shovel. gaat maken om het drugsgebruik Wethouder Erik van Daal in de regio vanuit het oogpunt van Hebt u wat gezien? Neem dan contact veiligheid en gezondheid aan te op met de politie via tel. 0900-8844. pakken.

Rijplaten gestolen in Kanaalzone en Groespeel in Mill Al enkele weken wordt er gewerkt aan de voorzieningen in en rond het Peelkanaal in de Kanaalzone en Groespeel in Mill.

Met dit project, waar ik als wethouder ook aan mee mag werken, willen we het aantal inwoners terugdringen wat drugs gebruikt, de startleeftijd van drugsgebruik verhogen “(net als bij alcoholgebruik), maar vooral ook het normbesef bij ouders versterken dat drugsgebruik echt niet normaal is.


20

Goede doelen

De Neije Krant dinsdag 17 april 2018

Niet drie maar vier keer is scheepsrecht

Ingezonden brief -

Ja, dat beloof ik

Hoewel veel CDA-getrouwen hoopten op een scheiding, binnen de christelijke geloofsbeleving een verfoeilijk iets, is er gelukkig toch een “ huwelijk” tot stand gekomen tussen AB’90 en de VKP. Daarbij zijn deze twee niet over een nacht ijs gegaan, maar hebben de wijze heren/dames binnen deze politieke groeperingen elkaar zeer nadrukkelijk bevraagd alvorens tot overeenstemming te komen. Ik ben hierbij niet aanwezig geweest, maar laat mijn gedachten de vrije loop en probeer zo objectief mogelijk, want aan subjectiviteit heb ik een broertje dood, te ontdekken hoe een dergelijk “huwelijk” in de praktijk tot stand komt.

Al drie keer was ze er bij, maar niet eerder ging de 21-jarige Angelique van Loon fietsend de alp op. De vierde keer gaat het er van komen. Met het boerendochtersteam van BIG Challenge, farmers against cancer, gaat ze op 7 juni de strijd aan: vier keer de berg op om zoveel mogelijk geld bij elkaar te fietsen. In 2012 is Angelique er voor het eerst bij. “Ons pap fietste dat jaar met BIG Challenge de Alpe d‘HuZes en ik ging samen met mijn moeder, broers en zus mee om hem aan te moedigen. Vooraf had ik niet echt een idee wat ik me van die week moest voorstellen. Maar vanaf het moment dat ik op de berg kwam, was het een en al saamhorigheid. Heel bijzonder vond ik dat. Het werd een supermooie week waarin ik veel mooie mensen heb ontmoet, mooie gesprekken heb gevoerd en vrienden heb gemaakt. Ook was ik als vrijwilliger werkzaam. Samen met Chantal Reichert, die een goede vriendin van me is geworden, heb ik dat jaar heel wat shirts verkocht.” In 2013 is Angelique weer van de partij. Dat jaar gaat haar broer Tim de strijd aan met de berg. Angelique loopt samen met haar moeder en een vriendin de Alp op tijdens de zussendag.

zamelen voor onderzoek naar betere behandelmethodes van kanker. Ik wens dat mensen die kanker hebben allen een goede kwaliteit van leven hebben en meer zicht op genezing krijgen.”

5000 euro

De voorbereidingen voor de bewuste donderdag in juni zijn in volle gang. Om 7 juni goed voorbereid aan de start te staan, staan er wekelijks verschillende trainingsactiviteiten voor Angelique op het programma: fietsen op de weg, spinnen bij de sportschool en thuis fietsen op de tacx-trainer. De voorbereidingen bestaan niet alleen uit trainen. Natuurlijk gaat er ook de nodige energie naar het vergaren van sponsorgelden en donaties. Daar is het uiteindelijk om te doen. “Mijn doel is om minimaal 5000 euro bij elkaar te fietsen. Ik heb twee keer op een landbouw beurs gestaan om shirts te verkopen. Er zijn bedrijven die me sponsoren. Familie, vrienden en collega’s steunen mijn doel met donaties. Als team verkopen we de Boerendochterswijn waarvan de opbrengst naar Alpe d’HuZes gaat en binnenkort volgt een bierproeverij. Ik ben inmiddels over de helft van mijn streefbedrag en ga me keihard inzetten om ook die andere helft bij elkaar te krijgen.”

De strijd aangaan

De berg blijft trekken. Na twee jaar van afwezigheid meldt Angelique zich in 2017 weer als vrijwilliger. Weer eenmaal terug in Alpe d’Huez weet ze het zeker: de volgende keer dat ze weer op de alp komt, zal dat zijn als deelnemer aan Alpe d’HuZes. “In mijn werk als verpleegkundige op de afdeling heelkunde van het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis heb ik vaak te maken met mensen die getroffen zijn door kanker. Ik zie hoe diep kanker ingrijpt in hun leven. Ik ben blij dat ik door mijn werk hen kan helpen en hen een luisterend oor kan bieden. Maar ik wil meer. Ik zie hoe hard mensen strijden tegen kanker. Laat mij dan die éne dag tijdens Alpe d’HuZes heel hard strijden om zoveel mogelijk geld in te

BIG Challenge

Ook al is Angelique niet werkzaam in de agrarische sector, toch doet zij met BIG Challenge mee aan Alpe d’HuZes. “Mijn ouders zijn allebei werkzaam in de agrarische sector dus ik voel me heel verbonden met deze sector. De keuze voor het team Boerendochters lag voor mij dan ook voor de hand. Het is leuk en motiverend om met leeftijdsgenoten, die allemaal de agrarische sector een warm hart toedragen, me in te zetten voor hetzelfde doel. Als één van de Boerendochters draag ik graag mijn steentje bij aan deze tiende editie van BIG Challenge.” Antoine doet dit jaar mee met zijn bedrijventeam van Coppens Diervoeding en is mede-organisator van het oppeppunt, Monique is vrijwilliger bij de PR commissie en Tim gaat mee als vrijwilliger naar de Alpe d’HuZesweek.

Bierproeverij

TV

Omdat camera’s van de Lokale Omroep Mill en inmill.nl dit alles registreerde is Lentegasten ook voor niet-ondernemers te zien. In delen wordt Lentegasten uitgezonden bij

Uit de gevoerde gesprekken bleek echter al gauw dat er van overeenstemming nou niet direct sprake was. Het “kind” in de vorm van een coalitieprogramma kon niet gebaard worden langs natuurlijke weg, dus na overleg en interne discussie werd door de VKP besloten om niet langer met het CDA in zee te gaan. Gelukkig waren er nu ook weer geen mensen” gedefameerd”. Voor het CDA brak nu de tijd aan om haar verliefde blik uit te doen gaan naar AB’90. Toevallig ken ik een paar van die AB’90-ers en weet daarom dat je van goede politieke huize moet komen om daarmee een “huwelijk” te sluiten en dus een coalitieprogramma te realiseren. Alras bleek bij de besprekingen dat het CDA “vreemd” wilde gaan binnen het Land van Cuijk en binnen een goed huwelijk vormt dit laatste in de meeste gevallen een breekpunt. Zo ook hier. AB’90 haakte af en koos uiteindelijk voor een partner waarmee al eerder was samengewerkt, de VKP. Ook in deze situatie, het breken van AB’90 met het CDA, was er geen sprake van “defameren”.

Net als bij een burgerlijk huwelijk is er sprake van fases van aftasten, van uitlokken tot het doen van uitspraken, van elkaars standpunten bekritiseren zonder echter mensen te “ defameren”. De verkiezingsuitslag deed in eerste instantie vermoeden dat er in onze gemeente een andere wind zou gaan waaien dan de wind van de afgelopen vier jaar. Het CDA palmde de Dorpslijst in en riep zichzelf uit tot winnaar van deze verkiezingen met als logisch gevolg dat het CDA de eerste stappen mocht zetten die zouden moeten leiden tot een volmaakt “huwelijk”. Voor een “huwelijk”, al is het in dit geval een verstandshuwelijk, heb je echter twee partijen nodig die elkaar, gelukkig niet voor eeuwig, trouw beloven op grond van afspraken, te bereiken AB’90 en de VKP zullen nu samen doelen, wensen enz. de daad, ook weer heel toepasselijk in dit verband, bij het woord moeten Gelukkig voor het CDA waren er voegen om binnen afzienbare tijd zelfs twee geschikte partners binnen een coalitiekind op de wereld te onze gemeenschap, heel toepasselijk zetten, dat hopelijk de vierjarige woord in dit verband, te vinden leeftijd mag bereiken. nl. AB’90 en de VKP. Voordat je echter het ja-woord naar een van Paul Moors

Op vrijdag 18 mei 2018 organiseert Angelique een bierproeverij mede mogelijk gemaakt door Brand bier. Deze bierproeverij vindt plaats in de kantine van SC ST Hubert vanaf 19:30 uur. De kosten hiervoor zijn 15 euro per persoon, de opbrengst van deze avond gaat 100% naar Alpe d’HuZes. Aanmelden kan tot en met 1 mei bij Angelique via de mail: Vorig jaar beet de stichting Goede angel.vl@hotmail.com Doelen Mill de spits af met de collectieve inzameling voor de goede doelen organisaties.

Millenaren steunen ruimhartig de goede doelen week

Lentegasten van Ondernemers Collectief Mill op TV Op donderdagavond 5 april organiseerde het Ondernemers Collectief Mill een netwerkavond onder de naam Lentegasten. Dit in Kasteel Aldendriel in Mill. Corné Kremers sprak er die avond met diverse lokale interessante ondernemers over hun bedrijfsactiviteiten.

deze partners uitspreekt, wil je als politieke groepering natuurlijk wel weten wat voor vlees je in de kuip krijgt. Je vertoeft er tenslotte de komende vier jaar mee onder een dak en je deelt er al het financieel leed, maar gelukkig ook het succes mee.

zowel de Lokale Omroep Mill als Omroep Land van Cuijk. Ook in de rubriek video op inmill.nl en het bijbehorende YouTube-kanaal is Lentegasten terug te zien.

Meer

Het Ondernemers Collectief Mill is altijd op zoek naar (nieuwe) ondernemers die zich aan willen sluiten. Want samen is meer te bereiken. Zowel ZZP’ers als ondernemingen met medewerkers en uit alle bedrijfsbranches zijn welkom. Aanmelden kan via info@ ocmill.nl

En ook nu weer liet Mill zich van haar beste zijde zien. De steun onder de bevolking is groot en werkt daardoor ook aanstekelijk voor de vrijwilligers die belangeloos hun medewerking verleenden. De organisatie stond als een huis en waar we ook aanklopten werden we prettig ontvangen. Het resultaat is op dit moment nog niet precies te zeggen maar de € 21.000,- van vorig jaar zal waarschijnlijk weer gehaald worden en mogelijk overtroffen. Dit jaar mochten we wederom rekenen op de steun van de Bibliotheek waar we te gast waren met de afhandeling van de innames. Ook Myllesweerd en de gemeente droegen ons een warm hart toe in

de facilitering. Voor de financiën en transport tekenden ook dit jaar weer de RegioBank, middels Pedro Klomp, en Top beveiliging Mill. Een warm dankjewel aan iedereen hier op zijn plaats! Komende weken zal er een specificatie volgen in deze krant omtrent de opbrengsten per goed doel. Terug kijkend is de organisatie trots op het resultaat van de actie. Ook de samenwerking met Langenboom, Wilbertoord en Sint Hubert heeft zijn vruchten afgeworpen en zal beslist volgen jaar zijn vervolg krijgen. Organisatie Stichting Goede Doelen Mill


21

Algemeen

De Neije Krant dinsdag 17 april 2018

The Greyhounds zondag 29 april in ’t Lagerhuis

Bridgeclub Mill Competitie uitslagen van donderdag 12 april. A lijn.

1.    Gerard van Haren - Bertus van der Heijden            2.    Maria Veuskens - Ton van der Horst                         3.    Mieke Maassen - Adje van der Horst                        4.    Janny en Gerrit Hendriks                                                    Truus Verstraten - Toon Roefs                                    

B lijn.

1.    Gerry Cremers - Ben Spanjers                                     2.    Kees van Eeten - Peer de Wildt                                   3.    Suze de Wildt - Marianne Maas                                  4.    Riet Engelen - Joke van Lanen                                      5.    Anneke en Jan Goijer                                                    

64.93% 60.76 60.07 57.29 57.29 58.18% 56.96 54.33 51.08 50.17   

BILJARTEN DE WESTER MILL UITSLAGEN:

Regelmatig is er live muziek in Grandcafé ’t Lagerhuis aan de Beerseweg in Mill te vinden. Het eerst volgende openbare live optreden is zondag 29 april.

band van grijzende mannen die zijn opgegroeid met de muziek van de 60 en 70er jaren. Het repertoire bestaat uit nummers uit die tijd maar ook uit nummers die door de jaren heen tot nu toe uitgebracht zijn. De band speelt m.n. akoestisch maar gaat het Dan staan er vanaf 16.00 uur pittigere werk niet uit de weg. Ook The Greyhounds op het podium. komt hier en daar een gevoelige Maar de komende tijd is er meer ballad voorbij. te beleven. Zo is er een bomvol pinksterweekend met o.a. Henk Al met al een sfeer makende band Bernard, René Goossens, het die je meeneemt door de tijd met accordeonfestival Trek dieje zak in nummers van diverse artiesten. Dit tweeje en Reel to Real. zijn o.a. Bob Dylan, David Bowie, CCR en The Rolling Stones maar ook Zondag 29 april 16.00 uur The b.v. een gevoelig liefdesliedje van Ed Greyhounds Sheeran wordt door The Greyhounds The Greyhounds is een enthousiaste

graag ten gehore gebracht.

Overig programma

Vrijdag 18 mei 21.00 uur Hollandse-avond met Henk Bernard, René Goossens en Feest DJ Maarten de Groot, tickets online; Zondag 20 mei 13.00 uur Accordeonfestival Trek dieje zak in tweeje, gratis toegang; Maandag 21 mei 16.00 uur Akoestisch Reel to Real, gratis toegang;

Tickets

Check voor meer informatie en ticketverkoop voor de HollandseDe Wester 2 – Zambomba 2 avond www.lagerhuismill.nl (Nijmegen) uitslag: 25 – 25 Jos van Zundert en Wiel van Schipstal wonnen hun partij met moyennes hoger dan bij de competitiestart. Jo

Sterke pot van Klick/Miko tegen koploper Een scherp begin en een goed vervolg maakt een prachtige wedstrijd tegen koploper ODC. Beide ploegen spelen een sterke pot, vanaf het begin is er goed en fel korfbal te zien, elke bal is belangrijk en daarin zijn beide ploegen goed aan elkaar gewaagd. ODC heeft veel lengte in het team hierdoor is het afvangen voor Klick/Miko een hele klus en zijn de aanvalsmomenten kort van duur. Toch belemmert dat Klick/Miko niet om te scoren, het gaat gelijk op en dat resulteert in een ruststand van 6-6. Na de rust pakt ODC ineens een solo, Klick/Miko kan dit niet onderbreken en hierdoor loopt ODC uit met 6 doelpunten. Dit is echter tegen de verhoudingen in wanneer het gaat om het spel, maar wie scoort Uitslagen: die wint. Uiteindelijk wint ODC de Klick '15/Miko '76 MW3 - Diosa wedstrijd met 9-14. MW1 6-14 Pupil vd week: Nora Hurkmans Miko '76/Klick '15 A1-Korloo A1 10-6 Klick '15/Miko '76 B1-Vios (O) B1 10-0

Berents verloor zijn partij, waarin hij zeker niet fortuinlijk was. Volgende Driebanden De Wester 1 De Leste Stuuver 1 (Groesbeek) – week donderdag de clash tegen Heideroosje 2, dat 3 verliespunten De Wester 1 meer (en een wedstrijd minder) uitslag : 4 - 4 heeft. Robert Bardoel stal de show door het in een record aantal beurten Touchee 1 (Nijmegen) – De Wester (19!) uit te maken met een serie van 3 10 erbij! Dit betekende een moyenne uitslag: 27 – 27 van 1,63! Twan Arts speelde gelijk en Wim Reijs en Wim Linders wonnen behaalde net geen bonuspunt. Erik met een mooi moyenne. Harry Paters trof een eredivisie- speler in van der Linden speelde ook zijn vorm en verloor. Dit team heeft de gemiddelde, maar moest toch 3 competitie afgesloten met gemiddeld punten afgeven. Ook voor dit team bijna 4 punten per wedstrijd, met zit de competitie erop en zal er zal een percentage caramboles van haast zeer waarschijnlijk een verdiende 3e 85 en een teamgemiddelde van 0,605 plaats veroverd worden. Libre De Wester 2 en 3

Klick '15/Miko '76 D1-DES (V) D1 0-2 Klick '15/Miko '76 E1-Vios (O) E4 0-11 Klick '15/Miko'76 1 - ODC 1 9-14 Klick '15/Miko'76 2 - Swift (V) 3 10-8

PROGRAMMA:

Donderdag 19 april : Heideroosje 2 (Nijmegen)- De Wester 2; kampioenswedstrijd tussen de nummers 1 en 2

Kies mee voor het nieuwe prinsenpaar 2019 in Mill Carnaval 2018 is amper voorbij of de Prinsen Begeleidings Commissie is al weer volop bezig met de voorbereidingen voor Carnaval 2019.

is dit uitstekend verlopen. Met trots kan de Foekepot en ook de Stichting Carnaval Mill terugkijken op een goede en druk bezochte carnaval 2018.

In Mill bij het Germelaand kunnen we terugkijken op een bijzonder geslaagde, supergezellige carnavalstijd met Chris-Jan dun urste en Prinses Jessica als heersers van het germelaand samen met de Jonkers Joost en Max en natuurlijk de heersers van de Foekepot Jeugdprins Cas dun urste en Jeugdprinses Eline en nar Bram.

Maar al zijn we allemaal reeds overgegaan naar de orde van de dag, toch hebben we weer uw hulp nodig, om van carnaval 2019 wederom een groot succes te maken. Want alle Millenaren kunnen mee bepalen wie het komende carnavalsseizoen het nieuwe Prinsenpaar wordt. Hierover kunt U een mailtje sturen met kandidaten, waarvan u denkt dat het een geschikt prinsenpaar zal zijn.

Leuke bijkomstigheid was dat Prins Chris-Jan de voorzitter is van de Foekepot, aanvankelijk dacht hij zelf dat deze combinatie problemen zou kunnen opleveren, maar door goed delegeren van lopende zaken

De Prinsen begeleiding commissie zijn net als vorig jaar: Emil Minten, Judith van Mill en Geert en Angelien Manders. Het mail adres is: pbc@ germelaand.nl


22

Prikbord

De Neije Krant dinsdag 17 april 2018

Gevraagd: Autofolders-autobladen-autoboeken enz. Ik kom ze graag ophalen. Tel. 06-51568300 of e-mail. pvandenelzen@ziggo.nl

Gratis gebruikmaken van stukje grond (met hek afgezet, ca. 300 m2 in buitengebied Mill met huizen/controle in de buurt) om een (of enkele) kleine pony of shetlander te laten grazen. Info: 0485-454235.

Deelnemen aan de stoepverkoop op zondag 6 mei in de gemeente Mill en Sint Hubert? Aanmelden via tel. 0485-325634 of info@uitinmill.nl en zie www.beleefhetinmill.nl

Te huur 6-persoonse stacaravan op camping Zonneweelde in Nieuwvliet; prachtige camping en mooiste strand van Nederland op loopafstand! Fam. van Loon, tel 0485-452702 / 0627850169 of mail naar monique.van.loon@ziggo.nl Ballonvaart maken vanuit het Landschapspark in Mill? Boek dan een ticket a 175,- euro via Stichting Activiteiten Mill. Tel. 0485-325634 of zie www.beleefhetinmill.nl

Voor particulieren die wat (te koop) aan willen bieden, op zoek zijn naar wat speciaals of iemand willen feliciteren, bestaat er in De . Neije Krant de rubriek Prikbord hun hier en Ook bedrijven kunn diensten aanbieden of vacatures plaatsen. Zaken op dit Prikbord zijn ook via onze website (InMill. . nl InLangenbo om.nl InSintHubert te g teru l) nl of InWilbertoord.n vinden.

Oplossing puzzel Gratis af te halen in Mill: ruige mest of dikke koemest voor in uw (moes)tuin.

Mail uw prikbordb erichten naar redactie@deneije krant.nl

Bel 06-34517333

Installatie wethouders en nieuwe raadsleden gemeente Mill en Sint Hubert Aanstaande donderdagavond 19 april zullen tijdens een extra raadsvergadering Erik van Daal (VKP) en Jos van den Boogaart (AB’90) geïnstalleerd worden als wethouders in de gemeente Mill en Sint Hubert. Namens VKP zal Sanne Dortmans als gemeenteraadslid aanschuiven en Marcel van den Elzen wordt namens AB’90 opnieuw gemeenteraadslid. Deze raadsvergadering start om 19.30 uur in de raadszaal van het gemeentehuis aan de Kerkstraat 1 in Mill..

Vorige week werd bekend dat de Vier Kernen Partij samen met Algemeen Belang ’90 ook de komende 4 jaar de coalitie wil vormen. Op dit moment werkt men aan een gezamenlijk collegeprogramma wat binnenkort ook gepresenteerd zal worden.

Oproepen mogen maximaal 200 tekens bevatten inclusief spaties. Kosten particulie ren zon der foto € 5,Kosten particulie ren met foto € 10,Kosten bedrijven zon der foto € 20, -

Foto’s min. 250 DP I of 2 mb gro ot

Asieldier van de week

Naam: Trixie

De gemeenteraad bestaat hiermee uit 9 inwoners van het kerkdorp Mill, 2 inwoners uit Langenboom, 2 uit Sint Hubert en 2 uit Wilbertoord. Het college bestaat uit de burgemeester die in Langenboom woont en de wethouders uit Mill en Sint Hubert.

Creatieve Gèrm(e) gezocht!

Trixie is een lieve kruising van 8 jaar oud die helaas in het asiel terecht kwam nadat haar eigenaar overleed. Ze kan soms wat onzeker zijn, maar als ze je eenmaal kent, komt ze vrolijk op je afgerend en vindt ze het heerlijk om aandacht te krijgen. In sommige situaties kan ze uit angst happen, dus we zoeken een ervaren baasje zonder kleine kinderen voor deze lieverd. Dan heb je er een ontzettend leuk maatje aan, want als ze eenmaal gewend is bloeit ze helemaal op. Waar ze in het begin vrij rustig en ingetogen is, wordt ze uiteindelijk een vrolijke spring in het veld en vindt ze het heerlijk om lekker actief bezig te zijn. Wandelen vindt ze erg fijn en ook leert ze graag nieuwe dingen dus een vorm van hondensport zou ze waarschijnlijk erg leuk vinden.

De redactie van de Gèrmekrant is op zoek naar creatieve Gèrme (Bokke, Klotte dan wel Verkuskoppe) die InDesign beheersen om mee te bouwen aan de nieuwe carnavalskrant. Beschik jij over een flinke dosis creativiteit, beheers je InDesign en wil

je samen met een leuk team van vrijwilligers een mooie Gèrmekrant maken? Dan zijn we op zoek naar jou! Opgeven kan door een mail te sturen naar e.vankuppevelt@gmail.com – hopelijk tot snel!

Dierenopvangcentrum Hokazo, Lange Goorstraat 6, 5406XE Uden.


23

Algemeen

De Neije Krant dinsdag 17 april 2018

“Vanuit lokale autonomie samenwerken en daadkracht laten zien” De woningmarkstrategie van het Land van Cuijk Dat zijn de woorden die de Brabantse gedeputeerde Erik van Merrienboer uitsprak tijdens een informatieavond voor raads- en commissieleden Land van Cuijk. Tijdens deze avond in Boxmeer kwam een aantal regionale projecten aan bod, maar de grootste aandacht ging uit naar bouwen en wonen.

nog ruimte is. Transformeren is het veranderen van panden en terreinen in gebouwen en bouwgrond waarop en waarin woningen gerealiseerd kunnen worden. Bijvoorbeeld het saneren van een industrieterrein met veel leegstaande panden of inrichten van andere leegstaande gebouwen. Beide mogelijkheden krijgen alle medewerking van de provincie; sterker nog de provincie ondersteunt het juist, als er maar tempo wordt gemaakt met het bouwen van Terug van weggeweest Wonen als belangrijk thema is woningen. helemaal terug van weggeweest. Tijdens de crisisjaren viel de Goede plannen zitten betere productie en vraag stil en raakte plannen in de weg wonen op de achtergrond. Nu heeft Uitbreiden buiten de bebouwde het weer de volle aandacht. Dat is kom, zogenaamde uitleglocaties nodig ook, omdat we tijdens die zijn bespreekbaar en vaak zijn crisisjaren een achterstand in het er ook goede plannen voor, aantal woningen opgelopen hebben. maar soms niet goed genoeg. Bij Een groter probleem is de achterstand uitbreidingsgebieden buiten de in woningen die aansluiten bij de bebouwde kom stelt de provincie zich vraag, zoals levensloopbestendige en kritische op. Uitbreiden kan alleen als duurzame of betaalbare woningen. deze plannen onderscheidend zijn. Gelukkig zien we de afgelopen jaren Afgelopen decennia zijn er teveel de bouw en verbouw van woningen uitbreidingslocaties geweest die te weer toenemen, maar voldoende is veel op elkaar lijken. Waar je ook in Brabant bent, je ziet weinig verschil. het zeker nog niet. Nieuwe uitbreidingslocaties worden door de provincie alleen gesteund Inbreiding en transformeren Inbreiding is in tegenstelling tot als ze echt onderscheidend zijn, uitbreiden, het bouwen op plekken ‘schatgraven in eigen tuin’ noemt binnen de bebouwde kom waar de gedeputeerde dat. ‘Overweeg

waarin deze plek, deze kern, deze nieuwe uitbreiding echt anders kan zijn en bij de omgeving past en ook nog beantwoordt aan de vraag naar woningen’. Goede plannen zijn niet meer goed genoeg, het moeten betere plannen zijn.

Na een intensieve campagnetijd was het woord op 21 maart aan de kiezer. Door de samenvoeging van het CDA met de Dorpslijst Langenboom en het verschuiven van een restzetel, werd de verdeling 7 zetels voor het CDA, 4 voor de Samenwerken en handen uit de VKP en 4 voor AB´90.

mouwen

Geen enkele gemeente in Brabant kan alleen werken aan de woningmarktstrategie. Het is nodig om regionaal samen te werken. Het dagelijkse leven, speelt zich niet meer af binnen de grenzen van één gemeente. We werken in die ene gemeente en wonen in die andere. Daarnaast hebben we onze sociale contacten en bezigheden weer in elders. Gemeente- en provinciegrenzen doen er niet meer toe en de woningmarktstrategie kan dus ook niet door één gemeente opgesteld worden. Men moet samenwerken en tevens snel doorpakken. In ieder geval tot 2030 is er ruimte om te bouwen, niet alleen voor de eigen behoefte maar ook voor uitbreiding. Tijd dus om aan de slag te gaan. Marcel van den Elzen Algemeen Belang ‘90

Mitac 2 behaald belangrijke punten voor behoud in 4e klasse Mitac 2 kreeg dinsdagavond 10-4 ONI 5 op bezoek. Beide hebben de punten hard nodig om niet te degraderen. Vanwege omstandigheden kon de sterkste man van Mitac 2 (Martijn) vanavond plots niet spelen. Arjan Jilesen van team 3 bood hulp omdat Ronald ook nog steeds niet kan spelen.

Tussenstand 2-2. De 2 volgende wedstrijden waren beide voor ONI, waardoor Mitac 2 weer achter stond, 2-4. Na de 2e wedstrijd van Arjan nu tegen Oetse werd de ommekeer ingezet. Mitac 2 herpakte zichzelf en gaf geen wedstrijd meer af, Erik won zijn wedstrijd in 3 games telkens met weinig verschil 11-8 1210 13-11.

De eerste partij van Leo tegen Roel Duijkers ging in een zwaar bevochten 5 gamer naar Mitac. Een knappe prestatie van Leo. Ook de tweede partij tussen Erik en Oetse Holtman werd een 5 gamer. Helaas was het deze keer ONI die het punt pakte, Invaller Arjan had geen probleem met Ton vd Heuvel en won vlot. Het dubbel ging in 4 games naar ONI.

Arjan en Leo hadden beide voor hun laatste wedstrijd 5 games nodig om deze te winnen. De achterstand van 2-4 was nu omgebogen in een knappe 6-4 overwinning. Daarmee haalde Mitac 2 dus 6 belangrijke punten op zijn directe concurrent. De beslissing in de 4 klasse poule E van welke club gaat degraderen, zal dus in de laatste speelronde vallen.

Deze verkiezingsuitslag zorgde ervoor dat er meerdere opties voor een coalitie mogelijk waren. Aangezien het CDA de grootste partij werd, hebben zij het initiatief genomen in de onderhandelingen. De VKP heeft eerst een serieuze poging ondernomen om met het CDA tot een coalitie te komen. Immers, het CDA en de VKP zijn de twee grootste partijen van onze gemeente. Gedurende de drie informatieve gesprekken die er tussen het CDA en de VKP zijn geweest werd duidelijk dat er op enkele punten geen basis aanwezig was om tot overeenstemming te komen. Enkele inhoudelijke verschillen (waaronder de herindeling tot één gemeente Land van Cuijk) verdwenen na de campagne weliswaar direct van tafel maar het CDA was niet bereid dit vervolgens vast te leggen in een coalitieprogramma. Ook kwam er, ondanks herhaaldelijk verzoek, geen concrete uitleg over de realistische haalbaarheid en betaalbaarheid van de diverse speerpunten uit het verkiezingsprogramma van het CDA. Mede daardoor was er bij bestuur, fractie en klankbordgroep van de VKP geen vertrouwensbasis om op dat moment tot een overeenstemming te komen. Om die reden is besloten om te gaan kijken of er met AB’90 wel een solide basis lag om de komende vier jaar mee samen te werken. Uit de gesprekken

Mitac 4 speelt gelijk tegen hekkensluiter ONI 10 We hadden vandaag 3 tegen 2 ONI 10 had een geblesseerde speler en kwamen dus met twee man afgereisd naar ons mooie Mill. Leon Claessens wist zijn twee partijen winnend af te sluiten. Gradje van Eeuwijk had er 2 verloren maar de dubbel werd samen met Leon gewonnen! Sander Maas verloor zijn twee partijen maar speelde niet onverdienstelijk. Na de wedstrijd brak het feest los voor in het café. Gradje werd gehuldigd vanwege wedstrijden. Frans wist twee keer zijn allereerste winst in zijn te winnen. Het dubbel ging helaas verloren. Al met al toch een mooie tafeltenniscarriere. 6-4 overwinning. Uitslagen: Taflan 1 moest het als nummer laatst Looping 1 – Mitac 1 6-4 opnemen tegen de nummer één Mitac 2– ONI 5 6-4 van de competitie. Een erg lastige Taflan 4 – Mitac 3 6-4 wedstrijd dus. Rico Baars, Marco de Mitac 4 – ONI 10 5-5 Klijn en Jörgen Bisschops probeerden om zoveel mogelijk punten binnen te sprokkelen. Jörgen kwam steeds net te kort en verloor zijn wedstrijden. Rico en Marco wisten allebei een enkelwedstrijd te winnen. Van twee verschillende spelers. Al met al een moment om revanche te nemen. 2-8 verlies.

Eerste overwinning Taflan/ Gezonderwinkelen.nl 4. De competitie is bijna afgelopen en Riky Sommers, Frans de Gruiter en de teams van Taflan beginnen op Tiny Arts gewonnen. Taflan speelde de derby tegen Mitac uit Mill. De stoom te komen. vorige keer werd er nog met 9-1 De negende wedstrijd werd door verloren. Het was dus een goed

VKP maakt weloverwogen keuze voor coalitie met AB´90

Voor Tiny was het extra speciaal; hij wist zijn tweede wedstrijd van de competitie te winnen. Riky was de beste van de avond, ze won al haar

die daarna hebben plaatsgevonden bleek dat dat het geval was. Zowel de inhoudelijke verschillen bleken kleiner, alsmede was en is er een betere vertrouwensbasis tussen de beide partijen. Een samenwerking met AB’90 is daarmee dus de beste optie. Wij zijn ervan overtuigd dat een coalitie met AB´90 zal leiden tot het beter uitvoeren van ons verkiezingsprogramma. Tevens zal het onze inwoners een meer solide en stabiel gemeentebestuur bieden. Een coalitie VKP – AB’90 is een coalitie met een vertegenwoordiging van een ruime meerderheid van onze kiezers. Wij beseffen ons dat dit kan en nog zal worden tegengesproken, maar uiteindelijk voelen wij de verantwoordelijkheid om voor onze inwoners de meest stabiele optie te kiezen, met een realistisch en haalbaar coalitieprogramma. Uiteindelijk zijn daar onze inwoners, onze dorpen en onze gemeente het meest bij gebaat. De komende periode zal de VKP samen met AB´90 de tijd nemen voor het schrijven van het coalitieprogramma voor 20182022. Wanneer dit tot afronding is gekomen, zullen wij de uitkomst daarvan uiteraard met u delen. Mocht u in de tussentijd vragen of opmerkingen hebben, dan kun u contact opnemen met onze bestuursvoorzitter: Herman Wijdeven (telefoon 06-10800378 of mail naar hhawijdeven@gmail.com)

sterke wedstrijd. Kevin was helaas niet in zijn beste doen en wist maar een wedstrijd te winnen. Zowel Rene als Joan wonnen twee wedstrijden. Taflan twee heeft een wonder nodig om van de laatste plaats af te komen, maar wat er ook gebeurt in de laatste wedstrijd, ze kunnen terugkijken op een sterke tweede helft.

Taflan 3 speelde met Juan José van der Linden, Jan Verstegen en Wiljan Toonen. Juan was ouderwets in goeden doen en daar hadden de spelers van Tafeltennis Nijmegen last van. Ze wisten niet van Juan te winnen. Jan en Wiljan hadden het veel moeilijker. Jan wist geen Het tweede team van Taflan blijft het wedstrijden te winnen en Wiljan goed doen. Deze week namen ze het won één enkelwedstrijd. Er werd dus op tegen GTTC. Rene van Dijk, Joan met 4-6 verloren. Arts en Kevin Pluk speelden een


De Neije Krant jaargang 7 editie 256  

Lokale huis-aan-huis krant voor de gemeente Mill & Sint Hubert.

De Neije Krant jaargang 7 editie 256  

Lokale huis-aan-huis krant voor de gemeente Mill & Sint Hubert.

Advertisement