IN Trondheim Vår 2023

Page 1

OLAVSFEST:

TILLIT VÅRENS

Vårstemning INTERIØR & OPPUSSING

NORGESFERIE I BOBIL

N°1 2023 inmagasinet.no
TRENDER STAMMENS KODER

PALMEHAVEN AIR

23.

EXCLUSIVE ARTIST IN RESIDENCE

31.

Velkommen til en helaften inkludert aperitif, tre retters middag og konsert i Palmehaven, Trondheims storstue. Overnattingspakker tilgjengelig.

BILLETTER: Scan QR-kode med mobilkamera, eller bestill på dora3.no

16. – 17. mai : Storstilt feiring med vår nasjonalskatt SISSEL juni : Trond Helge Johnsen august – 1. september : Halvdan Sivertsen
britannia.no

Trønderbunad

Den blå Trønderbunaden er den mest populære varianten. Det finnes hele syv hovedvarianter av Trønderbunaden: Blå, blå gloria, grønn, grønn gloria, rød, rød gloria og sort gloria.

En Trønderbunad er ikke bare en Trønderbunad. I tillegg til fargevariantene finnes det tre skjorter å velge i, tre mønster i vesten og to ulike forklær. I tillegg har du fire vesker, og da har vi ikke engang begynt å snakke om hodeplagg og sølv!

Det finnes like mange historier om Trønderbunaden som det finnes Trønderbunader. Din historie begynner den dagen du bestemmer deg. Vi syr alle Trønderbunadene våre for hånd og med hjerte i vår lokale systue i Olav Tryggvasons gate 18.

www.norskflid.no/trondheim Olav Tryggvasons gate 18 tlf.: 73 83 32 30
Kom innom oss i Olav Tryggvasons gate for en hyggelig bunadsprat

/ SOMMER 2023

GANT Stores: Oslo, Aker Brygge • Oslo, Stortingsgata • Sandvika • Slemmestad • Tønsberg Trondheim • Amfi Moa • Bergen, Lagunen • Bergen, sentrum • Stavanger, sentrum • Tromsø
VÅR

Alt ligger i detaljene

Moderne hytter – tilpasset ditt liv.

Siden 2019 har vi levert stilrene, moderne og fleksible hytter i hele Norge. Vi tilbyr i dag tre ulike hytteserier, hvor rette linjer og et delikat uttrykk kombineres med det lune og varme for å skape den gode hyttefølelsen.

Felles for alle våre hytter er god takhøyde, gjennomlys og deilige soner med plass til hele livet – pakket inn i eksklusive materialer og gjennomførte detaljer. Vi gir deg mulighet til å tilpasse din leveranse innenfor våre tekniske og arkitektoniske rammer, slik at du får din hytte slik du ønsker den

Vi gir deg rommene. Du fyller dem med liv.

neohytter.no

Helt nye MG4 Electric fra

324.000,-*

Intelligent, romslig og dynamisk

MG4 Electric er en urban elbil i kompaktklassen som er fylt med smart teknologi, inntil 500 kg tilhengervekt, 7 års garanti* og en rekkevidde på inntil 435km WLTP**.

*Veil. kundepris levert Bergen gjelder Luxury. Elektrisk rekkevidde avhenger av kjørestil, veiforhold, utetemperatur, varme/klimaanlegg og forhåndstemperering. Bildene som er vist her er kun for illustrerende formål, og kan avvike fra modellens standardspesifikasjoner. 7 års garanti eller 150 000 km, det som inntreffer først. **Elektrisk rekkevidde avhenger av kjørestil, veiforhold, utetemperatur, varme/klimaanlegg og forhåndstemperering. Med forbehold om skrive- og trykkfeil. Tilbudet gjelder til 31.12.2022.

KULTUR & UNDERHOLDNING

16 Årets Olavsfest kan skilte med seks konserter med store norske artister, vi har tatt en prat med den nye direktøren, Steinar Larsen

KLÆR OG MOTE

28 «Vårens trender» er årets første moteserie laget av Laukli&Laukli med klær du finner i butikkene akkurat nå

MAT & DRIKKE

24 Endelig vår og lysere tider. Her er et utvalg viner som kan passe godt mens vi venter på varmen

INTERIØR & DESIGN

46 Redusere strømforbruket med 40%? Norsol har kommet med flere strømsparende nyheter.

50 Tid for kjøkken? Vi har sett på innovative løsninger og lekkert design fra Bora

FERIE OG FRITID

56 Sommer på hjul? Tellus Trondheim dekker alle behov innen campingliv

PORTRETT

60 Stammens koder

Vi har møtt mannen bak Onkel

Henrys Tattoo Shop

10 Nº1 2023
Innhold IN magasinet Vår 2023 24 28 46 56 50 16 60

Se vårt utvalg av kjøkken, bad og garderober i Trondheim

Stikk innom for et godt tilbud

forhandler: KJØKKEN - BAD - GARDEROBER
AS l Søbstadveien 7, 7088 Heimdal
72 84 50 00 l E-post: post@tronderkjokken.no | Hjemmeside: www.tronderkjokken.no
Man-fre 10-16, tors 10-19 & lør 10-14
Vi
Trønderkjøkken
Tlf:
Åpningstider:

Våren er her

Nå er lyset og varmen endelig på vei tilbake og det er få steder som kan måle seg med Trøndelag i vårstemning! Sammen med våren kommer også en ny utgave av In magasinet for Trondheim. Her kan du lese litt om noe av det du finner i denne utgaven av magasinet.

Fra 28. juli til 3. august går årets Olavsfest av stabelen og det med ny direktør Steinar Larsen og med stikkordet «tillit» som årets tematiske dreiepunkt. Borggården blir i år på en måte tatt tilbake og vi får seks konserter med store norske artister.

Hvis du skal ut på veien i sommer så starter turen hos Tellus Trondheim. De ligger i landlige omgivelser på Øysand litt sør for Trondheim og har et stort utvalg av brukte og nye campingvogner og bobiler. Nå har sesongen startet og Tellus har modeller som dekker de fleste behov innen campingliv uansett hvor reisen går.

Året er 1997. I en røykfull pub på Hitra sitter en femten

år gammel gutt og tatoverer.

På veggene henger tørkede fiskehoder, gamle reklameskilt og sjøkart gule av nikotin.

Rundt ham sitter godt tatoverte menn og drikker øl og bart brennevin. Les den fasinerende historien om mannen bak Onkel Henrys Tattoo Shop her.

I en tid hvor de fleste må tenke på økonomien kommer Norsol med flere nyheter som gagner både økonomien og miljøet. Les mer om hvordan solskjerming kan redusere stømforbruket med 40%

Det er også tid for oppussing og oppgradering. Er det kjøkkenet som står for tur kan du lese om flere innovative nyheter og mye lekkert design her

Vårens moteserie er laget av Laukli&Laukli og er stylet med klær du finner i butikkene akkurat nå. Her er det bare å la seg inspirere!

Vi ønsker alle våre lesere og samarbeidspartnere en hyggelig lesing og en fin vår

Instagram.com/INmagasinet

Forside:

Foto: Pål Laukli

Assistent: Mathias Ingvoldstad

Makeup og styling: Trude Laukli

Modell: Mina / Idol Looks

Klær: Illums Bolighus

IN magasinet

Epost: kontor@inmagasinet.no

Web: inmagasinet.no

Facebook: facebook.com/INmagasinet

Instagram: instagram.com/INmagasinet

Ansvarlig utgiver:

• Mediedrift AS

Har du tips eller vil du annonsere kontakt:

• Bjørn Christensen: bjorn@inmagasinet.no / 957 73 040

• Stein Olav Kåsa: steinolav@inmagasinet.no / 906 20 539

Grafisk:

• Gro Marita Moe / gmgrafiskdesign.no grafisk@inmagasinet.no

Bidragsytere:

Pål Laukli | Malin Johansen

Trude Mokkelbost Laukli | Mathias Ingvoldstad | Stein Olav Kåsa | Aron Nørstebø |

Om IN magasinet

IN magasinet er et lokalt kvalitetsmagasin som fokuserer rundt mote, interiør, design, shopping, reise og livsstil. Vi skriver om alt fra de siste trender til lokale helter og du finner mange spennende nyheter og gode tilbud fra små og store aktører i ditt nærmiljø.

In magasinet distribueres i Trondheim og omegn til annonsører, næringsdrivende, utvalgte forretninger og naturlige møtesteder som kafeer, venterom, treningssentre og utesteder.

©IN magasinet alle rettigheter reservert. Innholdet i magasinet må ikke reproduseres, gjengis eller på noen måte lagres uten tillatelse fra utgiveren.

Leder IN magasinet Vår 2023
Facebook.com/INmagasinet
TRONDHEIM, KONGENS GATE 8 TLF 22 01 55 10 · WWW.ILLUMSBOLIGHUS.NO
SMYKKER FRA PERNILLE CORYDON Ocean Pearl. Øredobber 625,-. Armbånd 850,-. Halskjede 775,-. Sea Reflection. Øredobber 625,-. Armbånd. Sølv 775,Gullbelagt sølv 925,- Ocean Treasure. Øredobber 1.225,-. Ring. Gullbelagt sølv 625,-. Cove. Ring 850,-. Saga. Ring 775,Thelma. Armbånd 625,- Ocean Heart. Halskjede 775,-. Thelma. Halskjede 1.000,-

Olavsfest om TILLIT

FRA 28. JULI TIL 3. AUGUST

GÅR ÅRETS OLAVSFEST AV

STABELEN OG DET MED NY

DIREKTØR STEINAR LARSEN

OG MED STIKKORDET

«TILLIT» SOM ÅRETS

TEMATISKE DREIEPUNKT.

BORGGÅRDEN BLIR I ÅR PÅ

EN MÅTE TATT TILBAKE OG VI

FÅR SEKS KONSERTER MED

STORE NORSKE ARTISTER.

Konsertene i Borggården ved Domkirka har vært Olavsfest største happening gjennom årene og i år er artistene høyt profilerte norske artister. Vi nevner dem her; Sondre Justad

lørdag 29.juli, Susanne Sundfør og Metteson med dobbelkonsert mandag 31. juli, Jarle Berhoft og No.4 1.august og så avsluttes det med storslåtte Steamdome III - Ola Kvernberg med fullt band og Trondheim Symfoniorkester 3.august

Steinar Larsen sier på telefonen: –I mitt første år vil vi med Borggårdskonsertene styrke området rundt Domen og jeg er veldig fornøyd med årets artister som vil bidra til det. Dette er artister som mener noe og tørr å stå for det, tydelige og sterke stemmer. Derfor er det godt at de takket ja til å spille på Olavsfest. De veit hva festivalen står for og at de kan bidra med sitt. Et sterkt norsk lag! Vi trekker ung og gammel med disse artistene og vi favner bredt på smak også.

–Sondre Justad har jo blitt et forbilde for både

unge og eldre med sine sterke meninger og åpenhet om sin legning, en naturlig og stolt stemme uten staffasje. Er nok mange som fester tillit til nettopp han.

Den kompromissløse popartisten Susanne Sundfør fyller Borggården samme kveld som Sverre Breivik, som blir til Metteson på scenen. Her blir det fullt trøkk med Sundfør og stort band. Metteson slo jo for alvor igjennom som popartist i fjor og har i tillegg blitt en viktig og innsiktsfull stemme i ordskiftet om det å være skeiv i Norge «Et naturlig og fritt menneske som skaper diskusjon om legning». Damene fra Oslo i No.4 er jo blitt et fenomen som fengsler mange, de har jo opptrådt på de største og viktigste scenene her til lands og virkelig tatt turen fra øvingsrom til dette. All the way.

16 Nº1 2023
Kultur og underholdning Olavsfest Tekst: Aron Nørstebø | Foto: Olavsfest

Sondre Justad besøker Olavsfest enda en gang, forrige gang var i 2018 og den konserten går det fortsatt gjetord om. Sondre er siden debuten i 2014 blitt en av landets mest folkekjære artister med sitt energiske utrykk, styrke, ærlighet og sterke stemme. Hans åpenhet om sin legning har gjort han til et forbilde for mange skeive, han har også en sterk stemme i ordskiftet om politikk og miljø. Justad er kjent for å levere gripende og energiske konserter og er blitt en liveartist helt i toppsjiktet i Norge. Han treffer en nerve hos lytterne, både i musikk og tekst og er en person og artist det er svært vanskelig å holde seg nøytral til. Sondre har vært nominert mange ganger for både Spellemannprisen og P3 gull-pris. 29.juli har du eneste sjansen til å oppleve Sondre Justad i Midt-Norge. Han stiller med fullt band og det kan ventes en stor konsertopplevelse man ikke vil glemme så fort.

Mandag 31.juli står Susanne Sundfør sammen med Metteson på scenen i Borggården. Sundfør stiller med stort band og det kan ventes full trøkk med låter fra hele hennes karriere. Helt siden debuten i 2007 med popmusikk av det litt lavmelte slaget har hun forsket seg vei inn i mer elektrisk modig uttrykk. Det store gjennombruddet kom i 2010

Olavsfest Kultur og underholdning

med «The Brothel» som ble den best solgte plata det året.

Metteson som går på Scenen før Sundfør denne kvelden er blitt litt av en nykommer. The Guardian skriver om Norges neste store popstjerne: «Dette høres ut som framtiden, uforskammet storslått kaleidoskopisk pop».

potensiale til å bli det nye store. Metteson lar seg inspirere av flere store artister, nettopp Sundfør her og i utlandet Robyn, George Michael og ABBA for å nevne noen.

1.august er det duket for enda en dobbelkonsert i Borggården, nå er det sjelfulle Jarle Bernhoft og allsangrike No.4 sin tur. Sistnevnte går på først og vil levere en konsert som meget mulig er med på veien enda lengre opp på like -lista hos fanskaren. En fanskare som lar seg henføre av smarte og finurlige tekster, uventede melodier og harmonier som fyller konsert-lokalene over alt hvor bandet enn måtte spille. Og spille har de gjort til gangs, det kan nevnes; små støvete klubb-scener, Rockefeller, Oslo Spektrum og hovedscenen på Øyafestivalen.

Metteson har ikke problemer med å fylle den uttalelsen. Bak scenepersonligheten Metteson befinner mannen Sverre Breivik seg, det skiftet skjer når han går på scenen hvor hans teatralske framtoning utfolder seg. I 2021 ble Metteson kåret til årets stjerneskudd på Bylarm og siden da har han blant annet spilt for 6000 publikummere i Sirkus på Øyafestivalen. Smart pop dette, med stort

Jarle Berhoft har hatt en fantatisk karriere så langt, med mange utgivelser, utallige storslåtte konserter og toppkarakter i anmeldelser her og i utlandet. Han kom inn i popsirkuset for 20 år siden med bandet Span og karrieren tok deretter av for multiinstrumentalisten. Han er viden kjent for å blande funk, soul og pop til sitt eget heksebrygg. Det er svært mange av oss som blir fengslet av Bernhoft når han kommer med fullt band på scenen med gitarer og loopmaskin og leverer intense konserter spekket med unik musikalitet, coolness og

17 Nº1 2023

integritet. Det er særs få som kan matche denne mannen da, om ikke noen.

Ola Kvernberg avslutter konsertserien i Borggården sammen med Trondheim Symfoniorkester. Kvernberg er jazzmusiker som står på mange musikalske bein, som komponist for band, filmmusikk og nå for stort symfoniorkester. Han har ryddet alt til siden i lengre

tid for komponere dette verket som er det tredje i serien av prosjektet Steamdome, nemlig «Steamdome III» Det blir et storslagent møte med to av Trondheims mest markante musikalske størrelser, et møte det vil gå rykter om i lange tider og som vil sitte igjen i sinnet for lytteren. Det er duket for musikk med retning, groove og feeling sier Kvernberg. De som har hørt de to første utgivelsene av

Steamdome vil kunne kjenne igjen det rytmiske grunnfjellet i den kommende konserten. Kvernberg sier at bandet består av landets, rytmisk sett, dyktigste musikere. Et knippe musikere som spiller over alt for tiden.

I år går Olavsfest over i Trøndersk matfestival som arrangeres fra 3.august.

18 Nº1 2023
Kultur og underholdning Olavsfest

Er du klar for sommeren?

OLAV TRYGGVASONSGT 24 • TRONDHEIM • WWW.GULLSMEDDAHLSVEEN.NO • TLF. 73 52 58 06 en del av mestergull JUVELÈR THE DAI S Y COLLECTION GEORG JENSEN x STINE GOYA DAISY EARRINGS PRICE 1.975 NOK DAISY NECKLACE PRICE 19.975 NOK DAISY RING PRICE 2.650 NOK

BLOOD HARMONY 2023 TOUR

Support:

Sørstatsrockerne i Larkin Poe parkerer sin verdensturne i Trondheim

6. OKT - TAPPERIET PAA DAHLS

QR-kode med mobilkamera, eller bestill på dora3.no

Scan

Midtbykortet kan bli en herlig middag, en fresh hårklipp, en ny genser eller et designmøbel, en morsom kveld på en av byens scener eller en eventyrlig overnatting på Britannia. Du gir faktisk hele Midtbyen i gave!

Midtbykortet får du som digitalt eller fysisk gavekort. Det kan benyttes på 250 ulike steder innen blant annet shopping, mat, kultur og velvære i Trondheim sentrum. Gavekortet har 3 års gyldighet.

Den perfekte gaven for alle, uansett hvem de er og hva de ønsker seg!

Kjøp fysisk eller digitalt gavekort på nett: www.midtbyen.no/midtbykortet

Du kan fortsatt kjøpe fysisk gavekort her:

• Olavshallen Servicepunkt

• Byhaven, automat

• Elite Foto Tr.heim Torg, automat

• Falkanger Sko Trondheim Torg

• Falkanger sko Byhaven

• Jernia Eggen Prinsens gate

• Norli Nordre gate

• Reimers Thomas Angells gate

UNIK & OPPLEVELSESRIK

20 TH ANNIVERSARY TOUR LØRDAG 11. NOV TAPPERIET PAA DAHLS

Ane feirer 20-årsjubileum som artist med stor Europaturne, og 11. november opptrår hun med superbandet sitt på Tapperiet paa Dahls! Når novembermørket kommer, forsvinner vi inn i Ane og hennes fantastiske musikere sin verden, og blir presentert for låter fra hele hennes karriere. Velkommen til en minnerik høstkveld med en av Norges fremste artister!

BILLETTER: Scan QR-kode med mobilkamera, eller bestill på dora3.no

Endelig vår

Vinteren er herlig, men overgangen til sommer kan av og til føles litt trøblete. Når slapset legger seg for fjerde gang og du lurer på om det er noe vits å måke gårdsplassen en gang til, er det godt å dagdrømme litt om lysere tider. Her er et utvalg viner som kan passe godt mens vi venter på varmen.

Brocard Pierre de Préhy Chablis 2022

Vinmonopolnr. 8017601. Kr. 229,90 100% Chardonnay-druer. Alkohol 13%, syre 6,4 gl, sukker 1gl.

Etter en komplisert 2021 årgang smiler igjen Chablis vin produsenter, de forventer meget gode viner fra 2022 årgangen. Løp og kjøp. Jordsmonnet til Pierre de Préhy består av kimmeridgekalk spekket med 250 millioner år gamle østersfossiler og leire. Druene håndplukkes fra 10-20 år gamle vinstokker som står i perfekt sør og sørøst-vendte vinmarker. Det jobbes i vinmarkene etter økologiske prinsipper, noe som er med på å gi Brocard Pierre de Préhy Chablis den kvaliteten den fortjener. Vinen har en rik frisk duft av modne grønne epler, fersk lime, flint, sjø og en tøtsj smørmalt. Dette er en ung nyansert og saftig vin med en herlig friskhet som går over i en rund og konsentrert smak av gule epler og sitrus. Lang frisk konsentrert Chabliskarakter i avslutningen. Mye vin for pengene. Passer godt som aperitiff eller til sjømat, kylling og lyst kjøtt. Basis utvalget, butikkategori 6.

Marqués de Cáceres

Crianza 2019

Vinmonopolnr. 137201/02

Kr. 139,90 / 83,90

Tempranillo 85%, Garnacha 10%,

Graciano 5%. Alk 14% Sukker 1,4 g/l, Syre 4,9g/l

Enrique Forner var en av drivkreftene i moderniseringen av Rioja. Han tilegnet seg det meste av sin ekspertise i Frankrike, hovedsakelig i Haut-Médoc i Bordeaux. På slutten av 1960-tallet bestemte han seg for å reise til Rioja, og i 1970 grunnla han Bodegas Marqués de Cáceres i Cenicero, Rioja Alta. Enrique tok med seg Emile Peynaud, en av de fremste ønologene i Bordeaux. De innførte fransk produksjonsteknikk. Dette medførte mindre eikepreg til fordel for viner med rik konsentrasjon og mer fruktaroma. Etter Enriques bortgang i 2011 er det nå hans datter Cristina Forner

Vives som styrer vinhuset.

Marqués de Cáceres er den desidert mest solgte Rioja-vinen i Norge. Vinen får sin fruktige stil fra Tempranillodruene, et lett

krydderpreg fra Garnacha-druene og den lokale Rioja-druen Graciano gir vinen et floralt og elegant preg. Druene kommer fra vinranker som er minst 20 år gamle. Vinen er lagret på 60% franske og 40% amerikanske eikefat i 12 måneder, og modnet ytterligere minimum 12 måneder på flaske før lansering. Vinen er dyp rubinrød på farge. Den har en flott aroma av mørke bær med innslag av vanilje og eik. I munnen er den kraftfull og velbalansert med fin bløthet og struktur. Den passer bra til de fleste kjøttretter som lam og vilt. En perfekt Påskevin. Både hel og halvflaske er i Basisutvalget.

Torre del Falasco Valpolicella 2021

Vinmonopolnr. 14585506. Kr. 436,10 45% Corvina, 45% Corvinone, 10% Rondinella. Alkohol 12.5%, sukker 3,9gl. Syre 5,9gl. Cantina Valpantena ble etablert i 1958 av flere druedyrkere som et kooperativ og har nå ca. 300 medlemmer som driver 750 hektar vinmark. Alle holder til i de klassifiserte opprinnelsesområdene i Veronas åssider. Cantina Valpantena har høstet flere utmerkelser som følge av arbeidet som er gjort i samarbeid med medlemmene i kooperativet. Dette produktet er valgt av Vinmonopolet blant annet på følgende miljøvennlige kriterier: Tappetuten skulle være klar, og selve boksen måtte være fri for fargen «carbon black», plast eller metallfolie. Innerposen skulle ikke inneholde aluminium.

24 Nº1 2023
Brecard Pierre de Préhy Chablis 2022 Polnr. 8017601. Kr. 229,90 Marqués de Cáceres Crianza 2019 Polnr. 137201/02 Kr. 139,90 / 83,90 Mat & drikke Vårens

Emballasjen skulle merkes med Grønt Punkts avfallssymbol for plastsortering samt pappsortering med tilhørende avfallshåndteringstekst. I tillegg er Torre del Falasco en klassisk

Valpolicella med rubinrød farge. På nesen er det røde bær mot kirsebær, i munnen er den ung og saftig med middels fylde, preg av kirsebær, bra midtparti med god konsentrasjon og en frisk finish. En klassisk og saftig Valpolicella som passer til lyst kjøtt, pannestekt skrei/ torsk eller en tomatisert pastarett. En god anvendelig Påskepapp. Basisutvalget.

Fontanafredda

Silver Barbera

d´Alba 2021

Vinmonopolnr.

2980501.

Kr. 169,90

100% Barbera-druer.

Alkohol 13,5%, syre 6,3gl, sukker 0,9gl. Fontanafredda var opprinnelig det kongelige jaktslottet til Kong Victor

Emmanuel av Sardinia, som senere ble det samlede Italias første konge. Kongen kjøpte jaktslottet i 1858 som en gave til sin elskerinne «la Bela Rusin», som han utnevnt til grevinne av Mirafiori og Fontanafredda. Fontanafreddas historie som vinprodusent startet først i 1878 med deres sønn, greven av Mirafiori. I dag er vinslottet én av de mest anerkjente produsentene i Piemonte. Selskapets vingårder dekker over 100 hektar med druer som Nebbiolo, Barbera, Dolcetto og Moscato. Som én av de viktigste produsentene i Langhe-regionen, var de én av de første som konverterte alle sine egne vingårder til økologisk landbruk i 2018. For Fontanafredda er naturvennlig landbruk en livsstil som innebærer å sette seg inn i plantens livssyklus og verdsette den som et levende vesen, så vel som å eliminere bruken av alle unødvendige kjemikalier. Barbera er den tredje mest dyrkede druen i Italia, men er mest vanlig i Asti og Alba i Piemonte. Vinrankene til denne Barberaen ligger i godt eksponerte åssider 300-400 moh. Vinen er dyp rubinrød med aromaer av fioler, røde bær, plomme og krydder. I munnen er den intens

25 Nº1 2023
Torre del Falasco Valpolicella 2021 Polnr. 14585506. Kr. 436,10
Vårens vintips Mat & drikke
Fontanafredda Silver Barbera d´Alba 2021 Polnr. 2980501. Kr. 169,90

Mat & drikke Vårens vintips

med en fruktig smak av kirsebær. Den har god syrlighet, medium fylde, avrundede tanniner og fin lengde med et avsluttende kirsebærbitt. Dette er en perfekt allround vin med mye syre som gjør at den tåler godt fete retter og er ypperlig til tomatbaserte retter som pizza og pasta. Den matsjer godt til torsk, lyst kjøtt, grillet mat og vilt! En prisvennlig allrounder. Basisutvalget.

Gato Negro Rosé

Vinmonopolnr. 1361001. Kr.

119,90 97% Cabernet Sauvignon, 3% Syrah. Alkohol 12,5%, Sukker 2,95 g/l, Syre 5,81 g/l.

I mars 2023 lanseres

nyheten Gato Negro Rosé i 0,75 L flaske i Vinmonoplets testutvalg. Vinen er et nytt tilskudd til Gato Negro porteføljen med viner for enhver smak og lommebok. En perfekt vin for sommerens late dager dersom du liker en frisk og tørr rosevin

som i tillegg ikke koster skjorta. Gato Negro Rosé er hovedsakelig laget av kanskje verdens mest kjente rødvinsdrue Cabernet Sauvignon med en tøtsj Syrah. Dette gir en frisk og fruktig vin med aroma av røde bær, sitrus og urter. Vinen er tørr, balansert, med frisk smak av solbær og har en fin avslutning. Vinen passer perfekt som aperitiff og til lettere retter som salat, kylling og grillet fisk. Vinen kommer fra Valle Central i Chile. Valle Central er regnet som et av de aller viktigste vinområdene i Sør-Amerika. Området strekker seg over 400 km og gir mange ulike viner og vinstiler. Testutvalget.

Pio Cesare

Barbaresco 2018

Vinmonopolnr. 6818101. Kr. 660,- 100% Nebbiolo, Alkohol 14%, syre 5,4gl. Under 3 gl Nebbiolo-druene er fra Pio Cesares vinmarker Il Bricco og San Stefanetto som ligger ved byen

Treiso i Piemonte. 35% av vinen lagres i Franske barriques i ca 30 måneder, de resterende 65% lagres 3 år på store franske tønner som rommer fra 20 til 50 hektoliter. Pio Cesares Barbaresco er en klassisk Barbaresco, elegant med moden og krydret frukt og dyp struktur. Den milde og modne tanninstrukturen gir vinen en ekstra mykhet og finesse, men også en stor styrke.

Utseendet: Klar lyserød farge.

Duft: kirsebærtoner, tøtsj av eik, saftig delikat frukt.

Smak: Fyldig vin med stor og god bløthet, god syre, integrerte tanniner, lang konsentrert ettersmak.

Kjellertid: En svært lagringsdyktig vin, kan drikkes fra nå og de neste 15-20 år.

Mat: Rødt kjøtt, lam eller en pizza med parmesan.

Bestillingsutvalget.

26 Nº1 2023
Gato Negro Rosé. Polnr. 1361001. Kr. 119,90 Pio Cesare Barbaresco 2018. Polnr. 6818101. Kr. 660,-

Byvilla 1 og 2 kommer for salg 3.mai

Nye leiligheter i de populære byvillaene i Leangenbukta på Lade OBOS forkjøpsrett fra 26. april

Mer info på leangenbukta.no

Vårens Trender

Foto: Pål Laukli/ Tinagent / Laukli & Laukli / Fujifilm

Makeup: Trude Laukli/ Laukli & Laukli

Assistent: Mathias Ingvoldstad

Modell: Mina / Idol Looks

Studio: Slakteriet Studio

& TRO N D H EIM SY MFON I ORKE S TE R OLA

KVERNBER G

Y
EN D
«BE
O ND THE
»

GANT

Beige Trenchcoat

Orange genser

Beige Bukser

Alt fra Gant

GANT Orange kjole Alt fra Gant

Ny butikk på solsideN!

Vi håper å få vise deg Trondheims store, lekre gullsmedforretning med nye spennende merkevarer!

Det blir åpningsfest og kampanjer frem mot sommeren.

Aseco Stokkeholm er den komplette faghandelen i Trondheim, med klokker og smykker i alle prisklasser.

kom til solsiDen å se Vårt nye konsept meD eksklusiVe merkeVarer!

Her viser vi et utvalg fra 1A Classe.

solside N kjøpese N ter tlf. 73 91 93 10

ILLUMS BOLIGHUS BIRGITTE HERSKIND

Milo Top. Pinky Pants. Batik Fusia.

Ny butikk på solsideN!

Vi håper å få vise deg Trondheims store, lekre gullsmedforretning med nye spennende merkevarer!

Det blir åpningsfest og kampanjer frem mot sommeren.

Aseco Stokkeholm er den komplette faghandelen i Trondheim, med klokker og smykker i alle prisklasser.

kom til solsiDen å se Vårt nye konsept meD eksklusiVe merkeVarer!

Her viser vi et utvalg fra Dimitrios Exclusive.

solside N kjøpese N ter tlf. 73 91 93 10
ILLUMS BOLIGHUS LOVE LOLITA Simona. Maxi dress. Pink print.

Ny butikk på solsideN!

Vi håper å få vise deg Trondheims store, lekre gullsmedforretning med nye spennende merkevarer!

Det blir åpningsfest og kampanjer frem mot sommeren.

Aseco Stokkeholm er den komplette faghandelen i Trondheim, med klokker og smykker i alle prisklasser.

kom til solsiDen å se Vårt nye konsept meD eksklusiVe merkeVarer!

Her viser vi et utvalg fra Versace.

solside N kjøpese N ter tlf. 73 91 93 10

Ring, ørepynt, anheng og armbånd. Håndlaget i forgylt sølv med ulike fargestener. Norsk design fra Vido Jewels.

Hvilke nyheter passer til deg? Interoptik Sjøhaug og Sande, Thomas Angells gate 22, 7011 Trondheim, tlf 73 99 04 00 Finn solbriller som passer deg og dine aktiviteter Kjøp en solbrille og få 30% rabatt på nummer 2 Gjelder ved kjøp av komplett brille, solbriller med styrke og solbriller. Tilbudet er personlig og du får 30% rabatt på den rimeligste. Kan ikke kombineres med andre tilbud eller rabatter. Interoptik har Norges mest fornøyde optikerkunder Interoptik best av fire optikerkjeder i Norsk Kundebarometer 2022. Et forskningsprosjekt ved Handelshøyskolen BI. www.kundebarometer.com
PIKANT UNDER Badedrakt fra Paula beachwear Hatt fra Seafolly

Trenchcoat «Fuchs Schmitt»

Hvit bluse «Eterna»

Bukse «Gardeur»

Riibe Mynthandel gull & sølv

Ring m/citrin på 8,17 carat

Kr 10 900,-

Anheng i 14 k gull

Kr 350,-

Stilig ring m/diamant & rubin

Kr 18 990,-

Kr 15 450,-

Kr 14 800,-

Nydelig diamantsett m/rubiner

Kr 6 200,- Kr 9 100,-

Kr 4 500,-

Veldig pent smykkesett med diamanter & safirer

Øreringer m/diamanter

Kr 6 900,-

Diamantøredobber

Kr 5 600,-

Alliansering på 1 carat

Kr 21 900,-

Diamantøredobber på 2 carat

Kr 34 800,-

Mynter -Sedler -gullsmykker -sølvvarer

Besøk oss i Dronningensgate 46 for å se vårt store utvalg

Tlf:73873737 / www.riibe.no

Mønstrede Bukser CAMBIO

Hvit bluse med detaljer på ermene

HERTZENS

Sort Genser AROVESCIO

Hvit Vest BEAUMONT

Sort Veske MØLLER NORWAY

Olavshallen 4. mai kl. 19:30 STJERNEKVELD MED MISCHA MAISKY
deg en MEKTIG MUSIKKOPPLEVELSE med Olavshallen 10. mai kl. 19:30 STIAN CARSTENSEN & TSO
Unn
Foto: Arne Hauge Foto: Hideki Shiozawa / Ole Wu udal

Reduser strømforbruket med 40%*

I EN TID HVOR VI MÅ TENKE PÅ ØKONOMIEN TENKER NORSOL NYTT

Disse tre motoriserte produktene på inn og utsiden av dine vinduer vil gjøre den økonomiske sparingen bedre og enklere:

1: Rullegardiner med batterimotor (innvendig løsning) Rullegardinene har en automatisk styring drevet av batterier som reduserer effektivt varmetap gjennom vinduer. Om morgenen går rullegardinene automatisk opp i hele huset, slik at du kan nyttiggjøre

deg av varmen fra solen for oppvarming. Om kvelden går rullegardinene ned for å redusere varmetap gjennom vinduene (ekstra isolasjonslag).

2: Duoplisségardiner med batterimotor (innvendig løsning) Duoplissé har dobbelt lag med tekstil, helt uten snorhull og skaper et isolasjonslag inntil glasset, slik at luften sirkulerer mellom stofflagene og holder

46 Nº1 2023
HAR
ØKONOMIEN
RUNDT SOLSKJERMING OG DETS ISOLERENDE EFFEKT. NORSOL
NEMLIG KOMMET MED FLERE NYHETER SOM VIL GAGNE BÅDE
OG MILJØET, OG IKKE MINST ETTER DINE BEHOV.
Solskjerming Norsol Tekst:
Foto: Norsol
Malin Johansen

varmen innendørs. Med den batteridrevne motoren kan du kjøre gardinene opp eller ned på samme vis som rullegardinene, og dermed regulere varmetap eller -tilskudd hele året. Siden Norsols strømsparingsprodukter beskrevet ovenfor er batteridrevet, slipper du ekstra kostnader med elektriker. Med dag og natt metoden fra Norsol vil du kunne tjene inn investeringen din på innvendige smarte strømsparings-rullegardiner på 8-15 år med dagens strømpriser. I tillegg til alt dette lønner det seg å ha strømsparingsproduktene på hytta og på arbeidsplassen, siden produktene kan tidsinnstilles når du ikke er der. På den måten er det mer å spare. Det er dermed lønnsomt for både lommeboken og miljøet å velge strømsparingsproduktene til Norsol.

3: Zipscreen med 230V motor (utvendig løsning) Med riktig tempererte rom får du bedre inneklima og et behageligere liv. Og med smarthussystem fra Norsol trenger du ikke tenke på innetemperaturen hver dag; Norsol’s systemer gjør det for deg. Zipscreen fra Norsol er i tillegg til å ha de isolerende egenskapene mot vinduet på vinterstid, også det mest effektive for å hindre inntil 90% varmeinnslipp fra sola sommerstid. Dette kan tilpasses de ulike

rommene i huset, samt solretningene slik at man får et godt inneklima i hvert enkelt rom. Norsol’s ENØK rådgivere kommer på gratis befaring og gir råd for akkurat din bolig, hytte eller kontor.

Bærekraft, ansvarlig og kortreist - et stort fokus

Norsol er en ansvarlig norsk produksjonsbedrift beliggende i økokommunen Tingvoll i Møre og Romsdal. Som bedrift tar de samfunnsoppdraget på alvor, og jobber hardt med å bevare natur, fjord og fjell. Norsol har vært Miljøfyrtårn sertifiserte siden 2002, som det første selskap på Nordmøre. Årlig blir sertifiseringen fornyet gjennom en prosess av miljøanalytikere, som ser på Norsol’s fysiske arbeidsmiljø, energiforbruk, materialbruk, avfallshåndtering, utslipp, osv. Hos Norsol kan du kjøpe produkter med god samvittighet, fordi bærekraft har fokus i alle varene, slipper du å kjøpe ny solskjerming etter kun få år - med riktig bruk og vedlikehold vil de kunne vare i generasjoner. Norsol’s produkter er laget for norske årstider og værforhold.

40 år med skreddersydde produkter Siden 1983 har Norsol produsert solskjer-

Fakta

• Familebedriften Norsol ble etablert i 1983. Norsol driftes fremdeles av den samme familien. Norsol er i dag en av landets ledende solskjermingsbedrifter, med fokus på skreddersydde, produkter av høy kvalitet. Bedriften har vært sertifisert som Miljøfyrtårnbedrift siden 2002 og har gjennomgående fokus på bærekraft og miljø. Solskjermingsproduktene produseres på Tingvoll i Møre og Romsdal

• Adresse: Industriveien 8, 6630 Tingvoll

• Telefon: 71 53 19 00

• Gratis befaring: 41 11 01 00

• E-post: post@norsol.no

• Webside: www.norsol.no

mingsprodukter til norske hus, hytter og kontorer. I år feirer de hele 40 år. Familiebedriften har siden starten produsert skreddersydd solskjerming på Tingvoll i Møre og Romsdal. Med lidenskap og kunnskap for faget, har Norsol ambisjon om å å levere bærekraftige produkter av høy kvalitet til hele landet i 40 nye år!

Gjøres på 1, 2 og 3

Norsol’s enkle prosess i 3 steg:

1: Befaring Først bestiller du gratis befaring på www.norsol.no. Alle produkter fra Norsol lages på mål, spesielt tilpasset dine behov med hundrevis av farge- og produktvalg. Med ditt strømforbruk for hånden, byggemetode og vindustyper vil man kunne se på antatt effekt løsningene kan ha for deg.

2: Produksjon Solskjermingen blir skreddersøm-produsert med verdensledende teknologi og -kompetanse på fabrikken på Tingvoll, slik har det vært siden 1983.

3: Montering Når produktene er ferdig produsert, blir alt montert profesjonelt og fagmessig etter avtale. Det tar vanligvis kun noen få timer.

Deretter er det bare å glede seg til lavere strømregninger når du etterlever dag-natt anbefalingene for våre løsninger i hele boligen, hytta eller arbeidsplassen.

- Besøk Norsol.no eller ring oss på 411 10 100 for mer informasjon eller om du ønsker en befaring.

*Gjelder gjennomsnittlig Norsk bolig med standard 2-lags vindusglass, hus bygget før TEK10.

47 Nº1 2023
Norsol Solskjerming

Mer enn mer hår ...

Det er følelsen av å være seg selv. Den man en gang var, eller egentlig føler at man er. At håret oppleves tynt kan være spesielt vanskelig når man er kvinne – men vi kan hjelpe deg!

I våre Apollo hårsentre møter du dedikerte og profesjonelle hårspesialister som forstår din situasjon, og som vet hvilke løsninger som vil passe best til deg og dine behov. Vi kan hjelpe deg, enten du er i en tidlig fase eller om ditt hårtap har blitt mer synlig – alt på en trygg og skånsom måte.

APOLLO HÅRSENTER TRONDHEIM – spesialister på hårtap Kjøpmannsgata 61, 7011 Trondheim. Tlf: 73 53 27 76. E-post: trondheim@apollohair.no

Vil du ha mer hår? Kom til oss for en konsultasjon!

Time hos hårspesialist kan bestilles på tlf, e-post eller via apollohair.no Der finner du også mer informasjon om hårtap og hodebunnsproblemer.

Asylgata 1, 4013 Stavanger | birkemo.no | :@birkemo.as | 51 89 56 02 hobby@birkemo.no | karneval@birkemo.no | Åpningstider hverdager 10-17 & lørdager 10-15 BESØK VÅR NETTBUTIKK BIRKEMO.NO BIRKEMO, DIN FAVORITTBUTIKK FOR FEST & FEIRING! En av Norges ledende butikker på feltet teknisk hobby og karneval.

MORTEN ENGEBRETSEN AS

RASK, RYDDIG OG RÅ SIDEN 1901

Innovative kvalitetsprodukterFra Bora og KWC

I det siste 10-året har Morten Engebretsen AS vært distributør for BORA, den tyske produsenten av benkeventilasjon (koketopp med integrert ventilator) som har blitt en ny kategori hvitevare med helt unike fordeler. BORA produktene inkluderer også kombidampovnen BORA X BO og produktene er i dag å finne hos nesten tusen forhandlere av Engebretsen AS i Skandinavia.

I starten var det mye skepsis til konseptet benkeventilasjon. At damp og os trekkes ned var uvant for mange. «Vår aller første forhandler ble overbevist om at BORA virker

etter å ha lånt den med seg på hytta. Hun lovet å ta BORA inn i kjøkkenbutikken om hun kunne steke bacon uten at noen i hytta merket det. Det klarte hun. Og siden den gangen har BORA produktene bare blitt mer og mer populære», forteller Eva Hannisdahl, adm.dir. hos Morten Engebretsen AS.

Benkeventilasjon med 99,8% os-oppfang

Benkeventilasjonen har revolusjonert måten vi planlegger kjøkken og har gjort det mye hyggeligere på kjøkkenet mens vi tilbereder mat. Dampen fra matlagingen går nedover istedenfor oppover, hele 99,8% av alle avfallsstoffer fra matlagingen ender i ventilatoren.

Fettet fjernes også og havner i fettfilteret som kan (og bør) vaskes i oppvaskmaskinen. Med benkeventilasjon blir det både bedre inneklima og energibesparelse. Altså bra for deg og bra for miljøet. BORA har også et lavere lydnivå enn tradisjonelle kjøkkenvifter. Det gjør det mulig å kunne holde en hyggelig samtale med venner og familie mens du tilbereder et godt måltid.

Prisvinnende kraner fra Sveits

Er du ute etter en lekker kran som kan vare livet ut? Engebretsen er også distributør av sveitsiske kvalitetskraner fra KWC. Firmaet KWC har også en lang og ærverdig historie og er også bevisst på bærekraft og kvalitet.

50 Nº1 2023
Interiør & design Kjøkken Tekst: Malin Johansen | Foto: Morten Engebretsen AS

De var først ute med uttrekkslanger i kjøkkenkraner. Også led-lys i tuten er unikt for de eksklusive kranene fra KWC.

Stilfulle gryter og kjeler

Selskapet distribuerer også stilfulle gryter og kjeler i høykvalitets metall. De er spesiallaget for benkeventilasjonen. Kjelene og grytene har et «cold grip system» gjør at du slipper å brenne deg når du holder i håndtakene, bunnen er designet for optimal distribusjon av varme og i tillegg er lokket designet slik at dampen lettere går nedover til ventilasjonen.

Kjøkkentilbehør i «gull» og «sølv»

I 2023 lanserer Morten

Engebretsen atter en kolleksjon med eksklusive metaller. I solid ren messing i ulike sjatteringer eller aluminium får du ventilatorrist til BORA Pure, S Pure og X Pure. Du kan også få nye brytere til BORA Professional og lekre stikkontakter. Det nye til-

behøret til BORA benkeventilator er utviklet av Engebretsen eksklusivt for det skandinaviske markedet. Make it shine & make i match!

Kåret til Gasellebedrift i 2022 «Vi er en gasellebedrift», sier Eva stolt. I 2022 ble Morten Engebretsen AS kåret av dagens næringsliv til en gaselle bedrift, det vil si at Engebretsen AS er en av de mest hurtig voksende bedriftene i Norge. BORA Downdraft har vekket stor oppmerksomhet i hele Skandinavia. De gode fordelene som at damp, os og fett kan fjernes ned i et ventilasjonssystem har utfordret tradisjonell tankegang i kjøkkenplanlegging og nesten blitt en ny norm på kjøkkenet.

Showrom i Dronningensgate 28 - Sommeren 2023

«Før hadde vi et lekkert showroom på Skøyen. Nå har vi kjøpt bygården i Dronningensgate, et steinkast fra Karl Johan, og innreder et

fantastisk showroom i første etasje der. Vi gleder oss veldig til å ønske våre kunder velkommen dit i løpet av 2023!», sier Eva. I det nye showrommet skal vi by på inspirasjon innen mat, innovasjon og design. Vi skal også holde kurs, foredrag og sosiale samlinger der. Så snart kan du ta en tur innom Morten Engebretsen AS i Dronningensgate 28 og bli fascinert av de nyskapende produktene.

Historisk - 4. generasjon

Morten Engebretsen AS er en skandinavisk spesialdistributør av innovative kvalitetsprodukter innen kjøkken og storkjøkken. Helt siden 1901 har Morten Engebretsen AS importert og solgt VVS-produkter og metaller av høy kvalitet. I dag ledes Morten Engebretsen AS av Eva Hannisdahl som er 4. generasjons eier og daglig leder for et team med rundt 30 fagdyktige mennesker. Disse er fordelt på kontorer i Norge, Sverige og Danmark.

Selskapet står for verdiene: Rask, ryddig og Rå når det gjelder produkter, kunnskap og service. Og de verdiene vil nok kundene si seg enige i.

Morten Engebretsen AS er skandinavisk spesialdistributør av innovative kvalitetsprodukter innen kjøkken, storkjøkken og bad. De har importert, produsert og solgt VVS-produkter og metaller siden 1901. Enkelte agenturer er over 90 år gamle. Litt nyere er den sveitsiske produsenten av KWC, en betydelig leverandør av kvalitetsarmatur for kjøkken og storkjøkken. Det nyeste og råeste tilskuddet i sortimentert er den innovative koketoppventilasjon fra den tyske leverandøren BORA.

Adresse: Dronningensgate 28, 0154 Oslo

Telefon: 22 47 75 90

E-post: post@engebretsen.no

Webside: engebretsen.no

Facebook: facebook.com/BoraNorge/

Instagram: instagram.com/bora_scandinavia/

Fakta
51 Nº1 2023
«Vår aller første forhandler ble overbevist om at BORA virker etter å ha lånt den med seg på hytta. Hun lovet
å ta BORA inn i kjøkkenbutikken om hun kunne steke bacon uten at noen i hytta merket det. Det klarte hun. Og siden den gangen har BORA produktene bare blitt mer og mer populære»
Kjøkken Interiør & design

Nyheten BORA X BO

Fremtidens ovn er her Lag mat som en mesterkokk med proff-ovn for hjemmet

The end of normal

www.engebretsen.no

LYSTHUS NÅR UTE MØTER INNE

LYSTHUS NÅR UTE MØTER INNE

FOTO : KIM RAMBERGHAUG RINDAL _ TRONDHEIM _ RINDALSHYTTER.NO MIR.NO
FOTO KIM RAMBERGHAUG RINDAL _ TRONDHEIM _ RINDALSHYTTER.NO
FOTO : LASSE FLØDE
DESIGN : OLE PETTER WULLUM
Opplev de siste boligtrendene i Svane-butikken og på no.svane.com Følg oss på /

Se deg selv i et nytenkt kjøkken

Opplev vårt unike kjøkkenunivers når vi ønsker deg velkommen inn hos Svane Kjøkkenet. Alle designene våre er skapt med tanke på ro, rene linjer og materialer som appellerer til sansene. Vakre farger og fine detaljer binder det elegante kjøkkenuttrykket sammen og danner rom for livet.

Svane Kjøkkenet ser i 2022 med stolthet tilbake på 30 år med å gjøre en innsats for å skape et unikt kjøkken med funksjonelle løsninger.

1, 7042 Trondheim / Tlf. 72 90 90 83
Svane Kjøkkenet Trondheim / Bassengbakken

Tellus rammer inn ferien

Tellus Trondheim har skiftet navn fra Namsen Auto, men ligger fortsatt i landlige omgivelser på

Øysand litt sør for Trondheim. Her er det stort utvalg av brukte og nye campingvogner og bobiler, bredt nok til å dekke hva som helst av behov innen campingliv eller hvor hen du måtte reise. Nå har sesongen startet og Tellus stiller opp.

Inmagasinet tok en prat med tre av Tellus` ansatte for å høre om butikken fra forskjellige vinkler; verksted, salg og reklamasjon. Ørjan på salg forteller at nå er sesongen i gang og salget har tatt seg opp etter en litt stille vinter. –Coronaen satte en brems på produksjon av biler og vogner, det ble vanskelig å skaffe deler, men salget var ikke så dårlig likevel,folk trengte norgesferie mer enn noen gang. Man skulle tro at de som hadde kjøpt campingvogner og bobiler i denne perioden ville selge nå, men de vil heller oppgradere. Nå, hvor renta stiger og man kan bli skremt av det som skjer i verden, skulle man tro at folk ikke kjøper,men norgesferie er stadig vekk det billigste alternativet. –Tellus som kjede har en veldig fleksibel kjøpsordning, du kan kjøpe en bobil et annet sted i landet og hente den hos oss. I alt har vi nitten butikker rundt om, helt fra Grong til langt sør. Salget av familievogner har gått opp i det siste og det kommer til å bli rift om de brukte etter hvert. Typisk er det par

som kjøper bobiler og familier går for vogner. Her kommer vi med tilbud med stort spenn i pris, størrelse og fasiliteter. På topp med tysk ingeninørkunst med Hymer Masterline til 2,5 mill som vi selger godt av og til Adria sitt tilbud til fiskeren som trenger noe enklere ved elvekanten, Adria Action. Det er Adria sine vogner som selger best, alt fra de små enkle til de store som kan stå permanent på Oppdal. Ellers ligger Kabe sine vogner og biler foran de andre med mer utstyr og vogner til hele året. Solid håndverk fra Sverige dette. Det er jo investering for folk dette og mange vil gå for å kjøpe brukt, noe som er helt trygt hos oss og litt billigere enn å kjøpe nytt. Vi har opp til seks års garanti hvor vi dekker reparasjon av skader på de aller fleste avdelinger i landet. Dette gjør oss til et veldig trygt sted å handle.

Trygt i Norge

Dag Erik er garantiansvarlig på Tellus og forteller at det er trygt å handle i butikken her

og det er trygt å kjøre land og strand rundt i Norge med biler og vogner siden det er så mange avdelinger, 17 totalt. I 2021 kjøpte Tellus opp flere mindre forretninger som så er blitt det nettverket som i dag utgjør bedriften. På disses verkstedene tas alt av reparasjoner og i tillegg kan folk ringe opp og få reparatører til bil eller vogn som trenger å fikses annet sted enn verksted. –Det sies jo at hus er kjøp nummer en og så er bobil eller campingvogn nummer to og vi i Tellus gjør alt vi kan for å imøtekomme dette kjøpet med trygg forsikring,gode og mange verksteder og en opplæring i håndtering av bobil eller campingvogn. Dette er ikke komplisert, det er mange gamle som kjøper bil eller vogn hos oss og mestrer det godt.

God på service

Verksmester Ole Johnny sier at verkstedet utfører service, vedlikehold og montering av tilleggsutstyr på Bobiler og Campingvogner. I

56 Nº1 2023
Svein Roger Nordbakk Ferie og fritid Campingvogner og Bobiler Tekst og foto: Aron Nørstebø

tillegg utføres alle typer karosserireparasjoner på bobiler og campingvogner og de er også tilknyttet Bilxtra kjedens bilverksted, slik at de også utfører service og vedlikehold og reparasjon på personbiler og varebiler. –Vi er et godkjent kontrollorgan for statens vegvesen slik at vi utfører EU-kontroll  på bobiler, personbiler og Tempo 100 på campingvogner. Arbeidsmengden på verkstedet er jevnt hele året, både sommer og vinter. Vi er også et verksted og ettermarked for alle Tellus forhandlere som måtte trenge det. I tillegg er

vi behjelpelig med vedlikehold og reparasjoner, montering for andre bobilforhandlere og kunder også.

Tellus Trondheim har særs flinke, dedikerte og hyggelige fagfolk som kommer deg som kunde i møte med sine tilbud og sin innsikt i behov du kunne ha. Finner du ut at den bobilen du vil ha er på Tellus i Ålesund sendes den til Tellus Trondheim og du kan dra på tur hvor du måtte ønske.

Fakta

Tellus ble etablert i 2021 av ni erfarne leverandører og forhandlere av bobiler og campingvogner, som gikk sammen for å skape et ledende tilbud i Norge. Tellus jobber for å tilrettelegge for gode opplevelser på veien, i bobilen og campingvognen. Tellus er et godkjent kontrollorgan for Statens Vegvesen.

• Adresse: Øysandvegen 239, 7224 Øysand

• Telefon: 405 63 999

• E-post: trondheim@tellus.no

• Webside: trondheim.tellus.no

• Facebook: facebook.com/namsenautotrondheim

57 Nº1 2023
Verksmester Ole Johnny Krokstad til venstre og Dag Erik Ystad, reklamasjonsansvarlig til høyre. Campingvogner og Bobiler Ferie og fritid

Oppdag verden

TROMSØ

Over 750 vogner og bobiler

hos Tellus – Nordens største forhandlerkjede

Med bobil og campingvogn fra Tellus kan du reise rundt og utforske verden. Ta med dine favoritt-turkamerater og alt du trenger av utstyr og tilbehør. Oppdag verden, reis hvor som helst, når som helst!

Se utvalget hos din nærmeste Tellus-forhandler: trondheim.tellus.no

GRONG

VERDAL STEINKJER

TRONDHEIM MELHUS

MALMEFJORDEN

ÅLESUND SUNNMØRE

NORDFJORD

BERGEN

MOHAGEN

ØSTFOLD

VESTFOLD

HEISTAD

Det er alltid godt med et Premiumbad

Slapp av med gode venner, varme bobler og massasje utendørs hele året. Premiumbad er en investering i livskvalitet – godt for både kropp og sjel. Moderne, velutstyrte spabad i premium kvalitet med det ypperste innen renseteknologi. Premiumbad er spesielt godt egnet for å brukes ute til alle årstider i nordisk klima.

BESTILL NÅ >>

FÅ GRATIS FRAKT + kr 39.900 I RABATT!

Besøk oss og se badene i utstilling!

Namsen Auto Trondheim

Melhus, Øysandvegen 239

Tlf. 405 63 999

e-post: trondheim@namsenauto.no

www.namsenauto.no/trondheim

Namsen Auto Grong

Grong Næringspark, Vårryggen

Tlf. 480 60 999

e-post: post@namsenauto.no

www.namsenauto.no/grong

Se komplett utvalg og bestill på premiumbad.no

59 Nº1 2023
STORSJØEN kr 99.900 TUNNSJØEN kr 124.900 HERSJØEN kr 169.900 LAKSJØEN kr 124.900 NAMSEN kr 159.900 GUSLIA kr 144.900 LANGLIA kr 139.900 BLÅFJELLET kr 99.900

STAMMENS KODER

Året er 1997. I en røykfull pub på Hitra sitter en femten år gammel gutt og tatoverer. På veggene henger tørkede fiskehoder, gamle reklameskilt og sjøkart gule av nikotin. Rundt ham sitter godt tatoverte menn og drikker øl og bart brennevin.

Tjueseks år senere møter vi gutten, men nå har han blitt mann. Terje tatoverer ikke så ofte lenger, men han fortjener kanskje å trekke seg

litt tilbake. De siste 10 årene har han lært et tjuetalls personer å tatovere, bygd flere butikker, skrevet bok og skapt det som i dag sies å

være Norges sterkeste navn innenfor sin egen bransje; Onkel Henrys Tattoo Shop.

60 Nº1 2023
Kroppskunst
Onkel Henrys Tattoo Shop Tekst: Stein Olav Kåsa | Foto: Ronny Manuel Danielsen

Vi møter Terje i Onkel Henrys nye butikk midt i Trondheim sentrum. Med støpte gullbokstaver på vinduene, lange fløyelsgardiner, marmor, speilvegger og store malerier av kunstnere som Håkon Gullvåg og Sverre Bjertnæs føler vi oss så langt unna en røykfull pub som man kan komme. Det er umulig for journalisten å ikke trekke en link til tv-serier som Suits og Mad Men.

Nye tider

Øverst i butikken har Terje bygd et kontor Don Draper bare kan drømme om. Terje Leistad Heggvik. Har du blitt stormannsgal? Journalisten spør med et smil på lur. Terje lener seg tilbake i direktørstolen bak skrivebordet. Han blir stille og kaster et blikk bort på peisen og baren han har fått bygd inne på kontoret. Den er full av edle drikkevarer og cubanske sigarer. –Jaggu! Ja, kanskje har jeg blitt det! Journalist og Terje bryter ut i latter. –Noen vil kanskje si det når de kommer inn i påkostede lokaler som dette, men for meg har dette handlet om å dra tatoveringsyrket inn i de rommene det fortjener å bli utført i. Hvorfor skal vi som viderefører et av verdens eldste yrker og gjør permanente ting på mennesker sitte i kjellere med hodeskaller og aliens på veggene? Nei, den tiden er forbi.

Myteomspunnet

–Hadde Onkel Henry sett dette tror jeg han hadde vært stolt, sier Terje og blir drømmende i blikket. –Jeg ser ham for meg oppe på broen der han tenker tilbake til den spede begynnelse, da han startet som dekksgutt og jobbet seg opp i gradene til å bli kaptein på et stort cruiseskip.

Terje kaster et blikk bort på den massive bysten av sin onkel. En karakter som er myteomspunnet blant sjøfolk, og som ingen helt vet sannheten om.

Hva er det som har fått deg til å vie hele ditt voksne liv til tatovering? Tjueseks år er utrolig lang tid. –Det svaret er enkelt! Terje er krystallklar og selvsikker i replikken. –Det er tilhørighet! Da jeg vokste opp ute på Hitra var det nesten sånn at jeg hørte på værmeldingen og håpet på en orkan. Noe som tvang oss der ute litt mer sammen. Noe som gjorde at jeg fikk oppleve litt mer fellesskap, det er så viktig når man er en ung mann. Det var absolutt ikke slik at jeg ønsket ødeleggelse og katastrofe, heller det motsatte. Man er på en måte privi-

legert når man vokser opp på en trygg liten plass som på Hitra. Alle kjenner alle, og lensmannen rydder opp i de fleste uenigheter. Likevel følte jeg aldri det helt store fellesskapet der ute. Kanskje var det fordi jeg hverken deltok i lagidrett eller spilte i det lokale korpset. I mine øyne skjedde det svært lite der som krevde en kollektiv innsats.

Inkluder de unge mennene

-Det er vanskelig å finne ord for dette, men som ung mann i et samfunn tror jeg at man har et behov for å finne flokken sin og vise den at man har litt mot. Du vet det er et Afrikansk uttrykk som sier at «om man ikke lytter og inkluderer de unge mennene i landsbyen, så brenner de den ned.» Ser man tilbake på hvor jeg kommer fra er det jo nesten litt merkelig at jeg har blitt så utadvendt og glad i det sosiale. Onkel Henrys er jo det stikk motsatte av det miljøet som introduserte tatovering for meg. Jeg vokste opp blant sterke menn man måtte kjempe for å bli kjent med.

Min far var gammel sjømann og kriger av den «gamle skolen.» Han hadde mistet en arm i en

ulykke med sprengstoff og var blind på det ene øyet. Likevel hadde han en 300 % stilling som selvstendig næringsdrivende. Ble det bråk på puben hans fikk jeg ved flere anledninger se at han klarte fint å forsvare oss og sitt eget, selv om han hadde sine utfordringer. Pappa la seg aldri ned for noen.

Tøffe tider

Puben på Sandstad ble i helgene et samlingspunkt for arbeidsfolk som jobbet på båt, oljeplattform eller med sandblåsing. Mens faren til Terje tappet øl og kastet ut fulle gjester, ryddet guttungen glass og hørte på gamle historier. I Trondheim var det den gang et stort MC miljø, og i Norden var det full MC krig mellom Hells Angels og Bandidos. Konflikten ble omtalt av medier verden over. Den store MC-krigen skadet 96 personer, elleve av dem døde. Det ble brukt panservernraketter, granater, maskingevær og bilbomber. For å finne lignende her hjemme må man tilbake til sagalitteraturen. Mange av bikerne i Trondheim hadde familie ute i øyriket og i helgene slo de seg sammen med arbeidsfolket på puben.

61 Nº1 2023
Onkel Henrys Tattoo Shop Kroppskunst
62 Nº1 2023
Kroppskunst Onkel Henrys Tattoo Shop

Med trange skinnklær og lynskarpe blikk inntok antiheltene puben som værbitte Apacher. Terje forteller om varme sommernetter, der han sov med vinduet åpent og lå og lyttet til MC folka som raste over øya, som flyvere ute på tokt.

Lukket miljø

-De hadde en egen tatovør fra Danmark. Da han skulle i fengsel, lurte han meg til å kjøpe en gammel tattoo maskin. Den var sikkert verdt 500 kr.

Jeg betalte 16 000! Det var alle pengene jeg fikk til konfirmasjonen.

Som ung er det ikke alltid lett å vite hva man søker og trenger. Jeg søkte den gang etter tilhørighet og lette nok ubevisst etter min egen «stamme.» Bikerne stod sammen på en måte jeg aldri hadde sett før, og de visste tydelig at de ikke var redd for å kjempe for hverandre. Man kan vel si at det etter hvert ble min jobb å markere hvilken stamme de tilhørte, og slik fikk jeg innpass i et lukket miljø som ingen på min alder da fikk tilgang til. I 10 år jobbet jeg for dem. Man måtte det om man skulle drive med tatovering i Norge på 90 tallet. De store

MC Klubbene kontrollerte hele bransjen. Jeg kjøpte også en Harley Davidson og etter hvert ble jeg også godt tatovert. Etter 10 år forlot jeg bikermiljøet, flere av mine forbilder var da døde, eller levde et liv bak lås og slå. Terje begynte etter hvert å reflektere på et dypere plan rundt hvem han hadde blitt og hvem han ville tilhøre. Det var ikke bare å levere en oppsigelse å gå ut døra kan du si. Men en æra var over og modige tatovører rundt i hele Norge , stod imot og åpnet egne butikker uten tilknytning til MC Miljøet.

tida ikke var bra og miljøet forårsaket mye elendighet, så er jeg ikke flau over hvor jeg kommer fra.

Tatovering handler om urinstinkter -Da oppstod drømmen min om å bygge et studio med tatovører som delte mine verdier. Dette ble med tiden til det som i dag er Onkel Henrys Tattoo Shop. Selv om mye fra den

-Gjennom årene har jeg satt mitt merke på mange godt tatoverte menn av få ord. Værbitte sjøulker og stolte bikere som bar på ensomme horisonter og milevis med asfalt. Jeg møtte dem ute i øyriket, på motorsykkelklubber og i tatoveringsstudioet. Kanskje tilhører deler av tatoveringshistorien dem, men sannheten er nok at det meste av den tilhører oss alle. For tatovering er et av våre urinstinkt. Det sier jeg ut ifra det faktum at tatovering alltid har eksistert. Jeg tror at de fleste mennesker har en trang til å bli tatovert. Det er den ultimate handling for å vise tilhørighet til «stammen.» Det kan godt være at de ikke tør å gjøre det, men trangen finnes nok i dem et sted. Kanskje er det en av grunnene til at noen reagerer så sterk på tatoveringer også. Man føler dragning mot dem og fascinasjon, men også en slags redsel. For om du bestemmer deg for å få en tatovering, har du den med deg for resten av livet, den blir en del av deg og din historie.

63 Nº1 2023
Onkel
Henrys Tattoo Shop Kroppskunst
«Om man ikke lytter og inkluderer de unge mennene i landsbyen, så brenner de den ned» Afrikansk Uttrykk

BESTILL GRATIS BEFARING

tlf: 411 10 100 norsol.no

Mer utekomfort

og bedre inneklima med riktig solskjerming

Vi gjør solskinnsdager enda bedre

Sveveplissé

TENK SOLSKJERMING NÅR DU PLANLEGGER - VÅR ENKLE PROSESS:

1 • Befaring

2 • Produksjon

Alle våre produkter blir produsert på fabrikken vår på Tingvoll på Møre, akkurat som da vi startet opp i 1983.

3 • Montering

Når produktene er ferdig produsert, blir alt fagmessig montert etter avtale. Det tar vanligvis bare et par timer.

www.norsol.no
Alle våre produkter lages på mål, perfekt tilpasset dine behov.
ZipScreen Terrassemarkise

ICONS

(RE)DISCOVER
PH ARTICHOKE, PH 3/2 TABLE & AJ FLOOR PH ARTICHOKE, PH 3/2 TABLE & AJ FLOOR
7011 Trondheim
Juni: Juli:
Mai:
T l f 2 2 5 4 54 3 0 · Fø l g o s s på Fa c e b oo k o g I n s tagram