Mnytt sept-okt 2023

Page 1

FRÅN MÄKLARKÅREN I ÖSTRA VÄRMLAND MOTORNYTT Renoverar familjegården med respekt för huset Sept – Okt 2023 Fråga juristen Sid 2 Inredningstrender Sid 12 Hantverksguiden Sid 20-25 Bredden är styrkan för Marknadsplats Karlskoga Sid 4 Upptäck Karlskogas offentliga konst Sid 8 Ansiktslyft för Storfors landmärke Sid 17 Värmlandskök Känsla, service, kunskap - sedan 1989 054-57 01 90 varmlandskok.se FÖRVERKLIGA DRÖMMEN OM ETT NYTT KÖK Bjuder in till racefest för hela familjen Sid 14 BO BRA! 0586 - 44064 www.senate.se Ljusa trivsamma lägenheter i Degerfors! Sid 28 Kolarevägen 1, Karlskoga 070-30 77 120. www.b-kv.se BÄCKMANS Kyl & Värme pumpar Toshiba Bosch Gratis hembesök! Service Reparation Installation Försäljning NU HAR VI KONTOR I KARLSKOGA! i Viby AB www.solkraft.info 019-14 30 00 www.solkraft.info 0768-910 340 Tel. 019 -14 30 00 www.solkraft.info
STOR SHOPPINGHELG IKARLSKOGA DEN5-7OKTOBER!
Foto: Marita Olén Widenberg

2 Fråga juristen

4 Bredden är styrkan för

Marknadsplats Karlskoga

6 Kördeluxe – en del av Kulturskolan

7 Elon satsar och byggger om

8 Upptäck Karlskogas offentliga konst

12 Höstens trender visades på Formex

13 Kanada Damshop bjuder in till oktoberfest

14 Renoverar familjegården med respekt för huset

16 De jobbar för ökad skolnärvaro

16 Späckad höst på Storfors bibliotek

17 Ansiktslyft för Storfors landmärke

18 Klart med ny grundskolechef i Kristinehamn

20 Kylskåp orsakar många vattenskador

23 Återvinning hjälper golvbranschen att nå sina klimatmål

24 Hyrmaskiner satsar på Karlskoga

24-25 Hantverksguiden

26 Nordic kör vidare med säljförmedling och serviceverkstad

28 Nu är det dags för Hot Rod Rumble

29 Bjuder in till racefest för hela familjen

30 Lyft på cowboyhatten

30 Elsopbil rullar i Karlskoga

32 Värmlandskrysset/Sudoku

33 Marknadsplats östra Värmland

34 Månadens auktionskoll

35 Antik- & loppisguiden

LEDARE

Ibland går det undan

I början kändes det varmt och behagligt. Sedan blev det mest blött och aningen kallt. Hur fort det gick, värmen som bara försvann. Folk klagade på att det var för varmt, svetten lackade och långpromenaderna kändes som en prövning. Det dammade om åkrarna och tidningarna fylldes med spådomar om att det skulle bli som 2018. Det året spred sig missväxten och frågan var hur dyr maten skulle bli efter nödslakt och foderbrist. Men så blev det inte i år. Årtalet 2018 bleknade bort och det gjorde också sommaren. Alla utflykter som skulle göras. Besök hos släkt och vänner och glada stunder med hopp från badbryggor och trevande försök från de minsta när de skulle doppa tårna i vattnet. Istället stod regnet som spön i backen. Många tröttnade och flygplanen söderut fylldes snabbt. Där var det desto varmare. Mer än 40 grader i skuggan, skogsbränder och folk som fick fly för livet. Många grät ut i Expressen och Aftonbladet och tyckte att så här skulle det väl inte vara. I jämförelse med de som satt fast på Rhodos kunde vi konstatera att här hemma hade vi det ganska så skönt ändå mellan regnskurarna. Vad kan vi då lära oss av den gångna sommaren; att vi kan ta det lugnt här hemma och tänka lite mer på hur vi hjälper klimatet att må lite bättre.

Björn Hallin

–MissaintenästanummeravMnytt

FRÅGA JURISTEN

FRÅGOR OCH SVAR OM FAMILJERÄTT

Har du frågor om familjerätt, mejla mig på: info@nordinsjuristbyra.se eller ring tel. 0586-506 97

Katarina Nordin på Nordins juristbyrå i Karlskoga, hjälper oss att besvara frågor från er läsare. Ibland kommer spalten även att ta upp ämnen som är aktuella inom familjen, som t ex framtidsfullmakt, testamente och bodelning.

Har du en fråga så är du välkommen att skicka den till tidningen på info@mnytt.se eller direkt till Nordins juristbyrå på info@nordinsjuristbyra.se Vill du se mer om Nordins juristbyrå, eller komma i kontakt med Katarina direkt kan du besöka hemsidan på www.nordinsjuristbyra.se.

Fråga; Jag vill upprätta ett testamente där jag ger allt efter mig till olika fonder, Barncancerfonden, Nyckelfonden och Hjärt-Lungfonden.

Jag har bara syskonbarn, vilka jag inte har träffat på 25 år. Min fundering är bara, vem tar hand om allt efter mig, bostadsrätt, bil och värdepapper, och ser till att fonderna får alltihop?

Fråga; Jag vill ha ut mitt arv efter min mamma nu. Hon var gift med min styvpappa och de har skrivit testamente där det står att jag inte ska få någonting nu när hon dött. Jag ska få mitt arv när min styvpappa också har dött. Kan de göra så?

Postadress

Box 195, 691 24 Karlskoga

Besöksadress Centralplan 3, Karlskoga

Tel 0586 - 555 08 info@mnytt.se

REDAKTION

Ansvarig utgivare

Mats Wettergren

Tel. 070-828 09 64 mats@marknadmedia.se

SKRIBENT/FOTO

Nicklas Remmegård

Eva Wiklund

Johannes Gardelöf m.fl.

ANNONS

Leif Andersson Tel 073-940 10 68 leif@mnytt.se

Lena Nilsson Tel. 070-284 59 50

lena.nilsson@mnytt.se

GRAFISK FORM & PRODUKTION

Sirpa Tanskanen sirpa@mnytt.se

Björn Hallin bjorn@mnytt.se

Tryck

Pressgrannar i Linköping

Distribution

Svensk Direktreklam

NWT Direkt

Fick du ingen tidning?

Svensk Direktreklam

Tel. 019-10 49 40

Distribution sker kostnadsfritt till hushåll i Karlskoga, Degerfors, Kristinehamn, Filipstad, Storfors, Svartå, Björneborg och Åtorp.

Periodicitet 11 ggr per år.

Svar; Vid din bortgång skall dina syskonbarn kontaktas och de skall få se det testamente du efterlämnar. De har ingen absolut arvsrätt efter dig men eftersom du skriver bort dem måste de se testamentet. De ska antingen godkänna detta eller så kan de ta del av detsamma. Godkänner de testamentet gäller det direkt. Om de däremot väljer att ta del av testamentet har de sex månader på sig att vända sig till tingsrätten och väcka talan om att det är formellt oriktigt, t ex. att du inte haft den mentala förmågan att upprätta ett testamente, blivit lurad eller blivit tvingad till att upprätta det. Det är den som väcker talan som har att bevisa att vad den påstår har hänt. Eftersom du inte haft kontakt med dina syskonbarn på 25 år har de ju inte någon kännedom om dig i den situation du upprättar testamentet så jag skulle säga att de troligen inte skulle ha någon framgång med att gå emot testamentet. När det sedan kommer till boutredningen och avvecklingen av ditt dödsbo tycker jag att du i testamentet skall utse en testamentsexekutor. Denne får då ansvar för att tillse att avvecklingen av ditt dödsbo sker på ett bra sätt och att fonderna får din kvarlåtenskap utifrån ditt testamente. Testamentsexekutorn skall också tillse att bouppteckning och arvskifte upprättas. Antingen är testamentsexekutorn kunnig och gör detta själv eller så anlitar den någon som kan göra det. Vanligt är att om en jurist eller advokat upprättar ett testamente där endast utomstående skall erhålla kvarlåtenskapen så erbjuder denne sig att vara testamentsexekutor. Om du vill ha hjälp med att upprätta testamentet är du välkommen att höra av dig.

Svar; Du har rätt att få ut din laglott nu, om du vill det. Laglotten är hälften av vad du skulle fått om testamentet inte funnits över huvud taget. Det du måste göra är att begära jämkning av testamentet för utfående av din laglott. Det gör du genom att skriva på en vidimerad kopia av testamentet att du vill få ut din laglott nu. Du bör också skriva om du godkänner testamentet i övrigt eller om du tar del av det. Om du godkänner testamentet i övrigt är det det som gäller så fort du skrivit på det. Om du skriver att du tar del av testamentet kan du inom sex månader väcka talan hos domstol om du tycker att det är något formellt fel med testamentet. Formella fel är t ex. att din mamma inte visste vad hon gjorde, att hon kände sig tvingad till att skriva på testamentet eller att bevittningen är felaktig på något sätt. Det är du som måste bevisa inför domstolen att det är så som du påstår.

Att begränsa din rätt till arv så du som mest får din laglott nu är helt möjligt att göra enligt lagreglerna i Ärvdabalken. Utifrån vad du uppger om testamentet har du rätt att komma tillbaka när din styvpappa avlider och då få din resterande andel av ditt arv. Jag tycker att du bör kontakta en jurist för att gå igenom och diskutera vad som är det bästa för dig att göra i denna situation, begära din laglott eller godkänna testamentet i sin helhet.

Katarina Nordin jur. kand.

Juridiska konsultationer inom familjerätten i framförallt Karlskoga och Degerfors.

• Arvskifte

Kungsvägen 33 Karlskoga

Tel. 0586-506 97

www.nordinsjuristbyra.se ÖPPET/TELEFONTID:

• Testamente

• Framtidsfullmakt

• Gåvobrev m.m.

2
INNEHÅLL
VI HJÄLPER DIG MED FAMILJERÄTTEN! •
Bouppteckning
Mån 9 -12 • Tis 13 -16 • Ons 9 -12 • Fre 9 -12
kommer i brevlådan 20 oktober!

Du lever bara en gång och det är nu.

SHOPPING HELG I KARLSKOGA

5-7

Du lever bara en gång och det är nu.

abdefghijklmnopqrstuvwxyzå-

VI SES PÅ STAN!

Många människor äter näringsrik mat men sover ändå inte gott på natten. Många människor motionerar flera gånger i veckan men ger inte kroppentillräckligtmed näring. Många sover bra men aktiverar faktiskt inte sin kropp när den är vaken.

Hur lever du?

Välkommen till en fantastisk shoppinghelg med massor av höstnyheter och fina erbjudanden från oss!

De allra flesta av oss vet att kroppen behöver bra kost, motion och vila för att må som bäst. Vi på Life tror på hälsa som passar in livet. Att ta hand om sig själv ska kännas naturligt, inte vara ett extra moment som tar tid och energi.

Många människor äter näringsrik mat men sover ändå inte gott på natten. Många människor motionerar flera gånger i veckan men ger inte kroppentillräckligtmed näring. Många sover bra men aktiverar faktiskt inte sin kropp när den är vaken. Hur lever du?

De allra flesta av oss vet att kroppen behöver bra kost, motion och vila för att må som bäst. Vi på Life tror på hälsa som passar in livet. Att ta hand om sig själv ska kännas naturligt, inte vara ett extra moment som tar tid och energi.

Vi tror att en varaktig hälsa är något som man jobbar med hela livet, varje dag. Alla människor har olika behov och olika förutsättningar. Kom in till oss så hjälper vi dig på din resa mot ett mer balanserat liv.

Välkommen till Life

Vi tror att en varaktig hälsa är något som man jobbar med hela livet, varje dag. Alla människor har olika behov och olika förutsättningar. Kom in till oss så hjälper vi dig på din resa mot ett mer balanserat liv.

Välkommen till Life

Bergsmansgatan 2, 691 31 Karlskoga tel 0586-300 66, www.lifebutiken.se

Bergsmansgatan 2, 691 31 Karlskoga tel 0586-300 66, www.lifebutiken.se

Kyrkbacken 7 Karlskoga

Tel. 0586 - 521 50 karlskoga@bergqvistskor.se www.bergqvistskor.se

Skolgärdesvägen 4B, Karlskoga Tel. 0586 - 572 40 • www.elon.se

Kungsvägen 43 A Karlskoga

Tel. 0586-751001

Mob. 0762-111 799 headbangertattoo@gmail.com www.headbangertattoo.com

Bergsmansgatan 2, Karlskoga

Tel. 0586 - 300 66 • www.lifebutiken.se

Ekebyvägen 1 Karlskoga

Tel 0586 - 304 23 info@tratoffelfabriken.se www.tratoffelfabriken.se

Gustavsgatan 25, Karlskoga • Tel. 0586-77 88 55 webshop@hjalpmedel.com • www.hjalpmedel.com

1600 x 1000 mm.

Skohörnet

Gustavsgatan 25, Karlskoga Tel. 0586-77 88 55 eller 073-214 98 23

Centralplan 3, Karlskoga • Tel 070 - 828 09 64 info@mnytt.se • www.mnytt.se

Värmlandsvägen 5, Karlskoga Tel. 0586-302 99 • karlskoga@gobanana.se www.gobanana.se

Västra Rävåsgatan 16, Karlskoga Tel. 0586-592 00. • www.ljungsel.se

KARLSKOGA

Hotellgatan 6, Karlskoga • Tel. 0586-392 33 info@mksstudio.se • www.mksstudio.se

Gammelbackav. 6, Karlskoga • Tel. 073-767 31 41 info@gammelbacka.se • www.gammelbacka.se

OKTOBER
Tel. 070 - 720 08 93 • kontakt@ekmanspatorget.se Torget 16, Karlskoga • www.ekmanspatorget.se Torget 14, Karlskoga • Tel. 0586 - 525 05 Håll dig naturligt frisk.

Bredden är styrkan för Marknadsplats Karlskoga

Samarbete och samverkan är nyckelorden för Marknadsplats Karlskoga, vars dryga 70-tal medlemmar just nu är i full gång med att förbereda shoppinghelgen 5-7 oktober.

– Det är kul att i en sådan här tid se att i Karlskoga går det bra, sä ger Maria Ekman, verksamhetsledare för Marknadsplats Karlskoga.

Vi träffar Maria Ekman i sällskap med Caroline Edenvik från 102-åriga Karlskoga Trätoffelfabrik och Sofia-Linnea Axelsson från Soliga drömmar som slog upp portarna för knappt ett år sedan, två företag som visar på bredden inom Marknadsplats Karlskoga.

– Vi har en bra mix av gamla och nya medlemmar, och det är viktigt att vi har bredden i utbudet nu när Karlskoga växer, menar Maria.

Sofia-Linnea och Caroline lyfter särskilt fram samarbetet mellan handlarna som en av de stora fördelarna med att vara med i Marknadsplats Karlskoga.

Alla ser varandra som kollegor, och utöver de månatliga medlemsmötena träffas man då och då också för att umgås socialt utanför jobbet.

– Man får en gemenskap fast man är ensam på jobbet, säger Caroline och får medhåll från Sofia-Linnea:

– Det är en fördel att vara många medlemmar, då kan man samarbeta och får idéer från varandra.

De båda, liksom Maria Ekman, ser ljust på framtiden för handeln i Karlskoga, och att den fysiska handeln skulle försvinna till förmån för näthandel är inget de ser framför sig,

TILL VÅR NYA FINA BUTIK FULL MED HÖSTENS NYHETER!

det tycks snarare gå åt motsatt håll.

– Man ser med returer att det har negativ miljöpåverkan, och många väljer bort det icke hållbara, menar SofiaLinnea.

– Man vill ha det lite mer unika, det som gjorts med omsorg som man vet varifrån det kommer, fyller Caroline i. Shoppinghelgen är ett event Marknadsplats Karlskoga anordnat i många år

och som är väldigt uppskattat av både handlare och kunder. Maria Ekman berättar att det den här gången blir extra festligt.

– I år sammanfaller det med Gammelbackas oktoberfest på torget, KB:s höstmarknad och Möckelnföreningarnas tioårsjubileum, det blir väldigt roligt.

Text & foto: Nicklas Remmegård

4 KARLSKOGA Öppettider: Tis-Tors 11-18. Fre 11-16. Lör 11- 14. Torget 14, Karlskoga. Tel 0586-525 05.
VÄLKOMMEN
Sofia-Linnea Axelsson, Caroline Edenvik och Maria Ekman lyfter fram gemenskapen inom Marknadsplats Karlskoga. Carolines morfars far startade Karlskoga Trätoffelfabrik för 102 år sedan, nu driver hon familjeföretaget vidare. Soliga Drömmars första år har varit bättre än vad Sofia-Linnea kunde hoppas på. ”Jag tänkte ha det vid sidan av mitt vanliga jobb, men det har gått så bra att jag sa upp mig”, berättar hon. Tel. 0586-500 66. Kungsvägen 33, Karlskoga.
Vid köp av två BH 250:RABATT Vid köp av en BH 100:RABATT 8 av 10 har fel BH-storlek!
Kom in till oss på Chess så hjälper vi dig att hitta rätt storlek och modell. Vi är utbildade Bh-experter!
Shoppingerbjudande!

Spara tusenlappar när kylan kommer

Hos oss hittar du bara kvalitetsprodukter för ditt inomhusklimat. Vi hjälper dig gärna att välja rätt. Välkommen till Elon!

CANVAC

Q Heat 5220 17

990:-

(ord. pris 20 990:-)

ƜVärmer, kyler och renar inomhusluften

ƜIntelligent eye ger möjlighet att styra den kalla eller varma luften mot dig eller från dig

ƜAnvänd fjärrkontrollen som temperaturgivare med Follow

1220 -E1 8

990:-

(ord. pris 10 990:-)

kyler och renar inomhusluften

SPARA 2 000:-

16 990:-

ƜSpecialdesignad för nordiskt klimat

ƜInbyggt wifi för appstyrning

ƜGer 3,4 kW värme vid -15 °C

ute-temperatur

ƜEndast 270 mm hög och lämplig som utbytespump

ƜSamarbetar med din öppna spis

Art nr 120873

SPARA 3 000:-

ƜSpecialdesignad för nordiskt klimat

ƜInbyggt wifi för appstyrning

ƜGer 4,3 kW värme vid -15 °C utetemperatur

ƜEndast 270 mm hög och lämplig som utbytespump Art nr 120874

Beställ online och hämta i butik

Elon Ljudfabriken

Elon Ljudfabriken

Skolgärdesvägen 4B

Skolgärdesvägen 4B

Karlskoga

Karlskoga

Tel: 0586-57240

Tel: 0586-57240

Öppettider:

Mån-Fre 10-18 Lör: 10-16

Öppettider: Mån-Fre 10-18 Lör: 10-16

Butik Adress Telnr Öppettider Erbjudandet gäller fr.o.m. 11/9 t.o.m. 26/11 2023 eller så långt
räcker och kan inte kombineras med andra erbjudanden. Vi reserverar oss för ev.
och slutförsäljning.
lagret
tryckfel
Luftvärmepump
Art nr 122575
5,3/9,2 SCOP/SEER 7,2/4,16 kW Max värme-/ kylkapacitet 21–43 dB Ljudnivå inne REK. YTA 35–170 M 2 CANVAC Luftvärmepump
ƜVärmer,
ƜAnvänd
Follow Me ƜFörberedd för wifi Art nr 122307 4,2/7 SCOP/SEER 4,4/4,3 kW Max värme-/ kylkapacitet 21–37 dB Ljudnivå inne REK. YTA 20–70 M 2 FUJI ELECTRIC Luftvärmepump Hokuo 12 KMCEN
Me
Nyhet!
fjärrkontrollen som temperaturgivare med
18 990:-
Inbyggd WiFi Hey Google rk ith REK. YTA 25–160 M 2 FUJI
Luftvärmepump
ELECTRIC
Hokuo 09 KMCEN
4,6/6,5 SCOP/SEER 5,7/3,8 kW Max värme-/ kylkapacitet 20–43 dB Ljudnivå inne REK. YTA 25–130 M 2

Glädje, sång och tårta när Kördelux blev en del av Kulturskolan

Sångglädje och smittande dans blev det när Kördelux med tårtkalas och öppen körövning firade att man blivit en del av Kulturskolan.

– Att bli en del av Kulturskolan öppnar upp för fler att få möjlighet att delta, och vi får ett närmare samarbete och kan ta del av de kunskaper som finns här, säger Rozita Johansson som leder Kördelux.

Kördelux har även tidigare använt Kulturskolans lokaler för sina repetitioner men nu blir man officiellt en del av verksamheten, och man flyttar över från Socialförvaltningen till att ligga under Kultur- och Fritidsförvaltningen.

– Det är verkligen en go’ förvaltning att komma till, det känns jättekul. Även från Kulturskolan och den nya förvaltningen är man glada att väl-

HÖSTNYHETER!

komna Kördelux till verksamheten. Helen Kahlin, enehetschef på Kulturskolan, påpekar att man är lika entusiastiska från båda håll, och att man utöver synergieffekter där man kan dra nytta av varandra hoppas på att det ska bidra till att man blir bättre på att inkludera fler grupper i Kulturskolans verksamhet. Något även förvaltningschefen Magnus Ahlberg är inne på.

HYRESLEDIGT

– Vi är jätteglada att Kördelux kommer hit, säger han, Kulturskolan är för alla. Kördelux drog igång för nära tio år sedan – nästa år blir det jubileum – och har med åren blivit något av en succésaga med många stora konserter och samarbeten med välkända artister. I dagsläget får man rentav fler förfrågningar om framträdanden än man har möjlighet att tacka ja till. Repertoaren är bred, från barnvisor till hårdrock, och det är deltagarnas egna önskemål som styr vad man ska sjunga.

En av kördeltagarna som varit med länge är Marie Salo.

– Jag älskar att sjunga med kören, det är underbart, säger hon och berättar att de bland annat gjort konserter till-

sammans med Öjebokören.

På frågan vad som är roligast med att vara med i Kördelux kommer svaret snabbt och med ett leende.

– Att sjunga i solomicken!

När körövningen går mot sitt slut spelas Kördelux egen låt Det finns hopp, och alla reser sig upp och dansar med i rörelserna. Leendena runt om i salen är många, både hos deltagare och inbjudna gäster.

– Vi är glada att vi har en kommun som vill satsa på kulturen och som satsar på oss, avslutar Rozita Johansson.

Upptäck den offentliga konsten

I Karlskoga har vi ett rikt kulturarv med bland det ett 40 tal konstverk, som står runtom i Karlskoga, redo för dig att upptäckas.

6
KARLSKOGA
Konstnär: Unni Brekke @bildupphovsrätt2023 Staty efter kanotisten, Agneta Andersson Text & foto: Nicklas Remmegård. Peter Tikkanen, Anton Wikström, Hampus Melander, Tony Ring, Rozita Johansson, Susanne Afzelius, Helen Kahlin och Magnus Ahlberg firade att Kördelux blivit en del av Kulturskolan. Kördelux får torget att dans under Kulturkollsionen i Karlskoga. Marie Salo gillar att sjunga i solomicken. Magnus Ahlberg hälsar Kördelux välkomna till Kultur- och fritidsförvaltningen.
070-565 08 16.
Mån,
11-17 •
11-18 • fre 11-16 •
10-13
Bergsmansgatan 4. Karlskoga.
Tel.
www.amisnyarum.se
Tors
Tis-Ons
Lör
Gardiner & garner m.m. Tel. 070 - 644 32 44
HYRESLEDIGT Karlskoga
7
Attraktiv butikslokal i sekelskifteshus beläget med bästa affärsläge vid Centralplan i Karlskoga. Yta ca 200 kvm.

Elon satsar och bygger om

Som ett steg på resan mot att bli varuhuset för allt till hemmet gör Elon Karlskoga en satsning där man bygger om butiken och breddar utbudet av framförallt vitvaror.

– Vi gör en rockad på hela butiken för att få in fler vitvaror, hemartiklar och tillbehör, för att få ett ännu bredare sortiment, säger platschef David Elg.

Tankarna på att göra om butiken på Skolgärdet fick fast form efter sommaren, men ursprungligen var inte planen att bygga om helt.

– Jag skulle göra om en avdelning och började rita upp den och när jag var klar hade jag ritat om hela butiken, säger David Elg med ett skratt.

Den mest påtagliga skillnaden blir att

man kommer ha en bredare utställning av vitvaror och hemartiklar än som hittills funnits utrymme för. Fler produkter, presenterade på ett attraktivt vis.

– Vi har känt att det funnits lite för lite att titta på tidigare, det ska vara en butik att vilja strosa i, menar David. Han kan inte sätta ett exakt slutdatum

HÄLSA & BALANS BÅDE TILL KROPP OCH SJÄL !

lever bara en gång det är nu.

för ombyggnationen utan man kommer ta det steg för steg samtidigt som man håller butiken öppen. Nyligen blev man färdiga med utställningen av kaffemaskiner, där man som kund kan ta en kopp.

– Oavsett om du vill köpa något eller inte är du välkommen in för att ta en kopp kaffe.

David understryker att satsningen på vitvaror inte på något vis innebär att ljud och bild kommer få stryka på foten, tvärtom. Det fysiska utrymmet i butiken blir något mindre, men sorti-

mentet kommer bli större.

– Vi sviker inte ljud och bild, fysiskt blir det mindre, men sortiments- och installationsmässigt kommer det öka. Det långsiktiga målet för Elon Karlskoga är att bli varuhuset som är förstavalet för allt till hemmet och David ser den här satsningen som ett steg i den riktningen.

– Vad vi hört från kunder är att det finns för litet utbud av vitvaror i Karlskoga, då vill vi bli nummer ett och då gäller det att satsa.

20% RABATT

lever bara en gång det är nu.

lever bara en gång och det är nu.

Du lever bara en gång

PÅ VARUMÄRKET HOLISTIC

Välkommen att boka catering, öl- och ginprovning hos oss på Gammelbacka Bryggeri!

och det är nu.

abdefghijklmnopqrstuvwxyzå-

människor äter näringsrik mat men sover ändå inte gott på natten. M motionerar flera gånger i veckan men ger inte kroppentillräckligtmed

abdefghijklmnopqrstuvwxyzå-

äter näringsrik mat men sover ändå inte gott på natten. M motionerar flera gånger i veckan men ger inte kroppentillräckligtmed bra men aktiverar faktiskt inte sin kropp när den är vaken.

ÖPPETTIDER I BRYGGERIPUBEN VARJE FREDAG KL. 16 – 22.

människor äter näringsrik mat men sover ändå inte gott på natten. Många människor motionerar flera gånger i veckan men ger inte kroppentillräckligtmed

äter näringsrik mat men sover ändå inte gott på natten. Många motionerar flera gånger i veckan men ger inte kroppentillräckligtmed sover bra men aktiverar faktiskt inte sin kropp när den är vaken.

Många sover bra men aktiverar faktiskt inte sin kropp när den är vaken. du?

Många sover bra men aktiverar faktiskt inte sin kropp när den är vaken. du?

flesta av oss vet att kroppen behöver bra kost, motion och vila för att må Vi på Life tror på hälsa som passar in livet. Att ta hand om sig själv ska naturligt, inte vara ett extra moment som tar tid och en en varaktig hälsa är något som man jobbar med hela livet, varje dag. Alla har olika behov och olika förutsättningar. Kom in till oss så hjälper vi dig mot ett mer balanserat liv.

20% RABATT

flesta av oss vet att kroppen behöver bra kost, motion och vila för att må Vi på Life tror på hälsa som passar in livet. Att ta hand om sig själv ska naturligt, inte vara ett extra moment som tar tid och energi. en varaktig hälsa är något som man jobbar med hela livet, varje dag. Alla människor har olika behov och olika förutsättningar. Kom in till oss så hjälper vi dig resa mot ett mer balanserat liv.

KOLLAGEN, VASSLE, GHEE & NÖTPASTOR FRÅN UPGRIT

Välkommen till Life

Välkommen till Life

oss vet att kroppen behöver bra kost, motion och vila för att må Life tror på hälsa som passar in livet. Att ta hand om sig själv ska inte vara ett extra moment som tar tid och en varaktig hälsa är något som man jobbar med hela livet, varje dag. Alla olika behov och olika förutsättningar. Kom in till oss så hjälper vi dig mer balanserat liv.

Bergsmansgatan 2, 691 31 Karlskoga 66, www.lifebutiken.se

Gäller 7/10 och kan ej kombineras med andra erbjudanden.

Bergsmansgatan 2, 691 31 Karlskoga

Håll dig naturligt frisk.

vet att kroppen behöver bra kost, motion och vila för att må tror på hälsa som passar in livet. Att ta hand om sig själv ska vara ett extra moment som tar tid och en hälsa är något som man jobbar med hela livet, varje dag. Alla behov och olika förutsättningar. Kom in till oss så hjälper vi dig mer balanserat liv. 31

Håll dig naturligt frisk.

Håll dig naturligt frisk.

66, www.lifebutiken.se Mån-Fre 10-18. Lördag 10-14

Karlskoga

Bergsmansgatan 2, Karlskoga. Tel. 0586-300 66

Håll dig naturligt frisk.

7 KARLSKOGA KARLSKOGA Tel. 073-767 31 41 info@gammelbacka.se Gammelbackav. 6, Karlskoga www.gammelbacka.se
KARLSKOGA 6-7 oktober Mat & underhållning GLÖM INTE ATT BOKA JULBORD!
TORGET,
KARLSKOGA
Karlskoga www.lifebutiken.se
Life 31
www.lifebutiken.se
Text & foto: Nicklas Remmegård. Längs skyltfönstret byggs en helt ny presentation av produkter. Som kund märker du att det byggs om, men butiken är öppen som vanligt. David Elg demonstrerar en av kaffemaskinerna, där du kan ta en kopp medan du strosar runt i butiken.

Kommunens arbetsgrupp består utöver Sanna Seppänen av Robert Gustafsson från Samhälls- och serviceförvaltningen, stadsarkitekt Ann Dakovic, turismstrateg Ewa Thunberg och samhällsplaneringschef Bosse Björk. I styrgruppen sitter Susanne Afzelius, kommundirektör, Ulrika Lundgren, förvaltningschef för Samhälls- och serviceförvaltningen samt Magnus Ahlberg, förvaltningschef på Kultur- och fritidsförvaltningen.

Upptäck Karlskogas offentliga konst

Skulpturer, reliefer, fontäner, räcken, muralmålning. Den offentliga konsten i Karlskoga representerar en mångfald av uttryck och tekniker. Sedan tidigare har Karlskoga Kommun tagit fram en karta över konstverken, och före årsskiftet ska man vara färdiga med en broschyr med information om varje verk.

– Man ska kunna ta sig till konsten och uppleva den, säger Sanna Seppänen, kultursekreterare på Karlskoga kommun.

Vi möter upp Sanna Seppänen i Tingshusparken där ett flertal offentliga konstverk finns, på torget ett stenkast bort finns Oscar Antonssons Morgon liksom den 2018 invigda statyn av Alfred Nobel, medan Ekmansdalen hyser både Nya vingar av David Wretling och Arvid Knöppels Rådjur – som efter många år i just Tingshusparken nyligen placerades där.

– Det står väldigt fint där, som att det är där det alltid hört hemma, säger Sanna Seppänen.

Hennes jobb handlar dels om att vara rådgivande i frågor som rör offentlig konst och att agera beställare vid inköp, men också om att hålla i registerunderlaget de verk som finns i kommunen och till-

sammans med kollegan Robert Gustafsson se till att underhållsarbetet fortgår. De senaste åren har man gjort ett stort arbete med att ta fram en underhållsplan för de offentliga verken i kommunen, något som saknades när hon för tre år sedan tillträdde sin tjänst.

– Det är vårt största ansvar att ta hand om och förvalta det vi har, säger hon.

Ett sådant projekt är skulpturen Sarvantes av Unni Brekke, som sedan en tid tillfälligt plockats ned. Sanna berättar att den ursprungligen var gjord i ett

material som inte klarade väder och vind och att man därför blev tvungna att plocka ned den för att den inte skulle bli förstörd. Efter medgivande från konstnären har den nu istället gjutits i brons och kommer, så fort den nya sockeln är färdig, åter placeras vid Björkborn, om än på en något annan plats än tidigare.

– Det ska bli jättekul att få den uppsatt, säger Sanna, med den nya sockeln i svart sten kommer det bli ett av de finaste verken vi har.

Utöver Sarvantes och att arbetet den ovan nämnda broschyren ska färdigställas ser Sanna också fram emot bygget av det nya badhuset intill Nobelhallen, där den arbetsgrupp som ansvarar för den offentliga konsten kommer spela en nyckelroll i att redan från början titta på den konstnärliga utsmyckningen av byggnaden.

– Simhallsprojektet ser jag verkligen fram emot, och hoppas på att få vara med från dag ett och planera vad vi ska ha för konst.

Text & foto: Nicklas Remmegård

8 KARLSKOGA
Alfred Nobel-statyn på torget invigdes 2018. Bror Marklunds terrassräcken utanför Folkets hus. Tingshuset Karlshall av Henry Morin. Nya vingar av David Wretling. Arvid Knöppels rådjur har fått en ny plats i Ekmansdalen. Muralmålning på Värmlandsvägen.Vågspel av Calevi Tenhovaara från 1984. Sarvantes har gjutits i brons och ska placeras i Björkborn. Foto Karlskoga kommun. Sanna Seppänen, kultursekreterare på Karlskoga kommun.

linnea henriksson & arvingarna

karlstad, ccc

6 dec kl 19.00

läs mer & boka på www.christmasnight.se

Hitta rätt bokänsla i Storfors!

Vill du bo centralt nära service och pendlingsmöjlighet? Med sjöutsikt eller med egen täppa? Eller kanske granne med svampskogen?

I Storfors finns lägenheter för olika smakriktningar. Här visar vi några av de som är lediga just nu.

2 rok, 63 kvm på vån 3 med balkong Hyra 5 233 kr /månad (exkl hushållsel).

Djupadalsgatan 3 B i centrala Storfors, strax intill parken Ravinen.

Nära livsmedelsbutik, restaurang samt Kulturhuset, café, bibliotek och biograf.

2 rok, 59 kvm på bv med terrass Hyra 5 092 kr /månad (exkl hushållsel).

Stationsgatan 60 B i centrala Storfors, med fin uteplats mot parken Ravinen. Närhet till apotek, vårdcentral, öppen förskola, livsmedelsbutiker, lekplats.

2 rok, 64 kvm på våning 3 Hyra 5 354 kr /månad (exkl hushållsel).

Parkgatan 10 A i centrala Storfors.

Nyrenoverad och fräsch lägenhet med utsikt mot grönområde / grillplats på baksidan av huset.

Välkommen att kontakta oss! Tel: 0550-652 90 www.stiftelsenbjorkasen.se. stiftelsen.bjorkasen@storfors.se

KRALL
SANGRÉ EVENT PRESENTERAR
ENTERTAINMENT &
Det lönar sig att prata bolån med oss! Öppet 10.00–15.00 alla vardagar karlskoga@handelsbanken.se 0586-72 11 00

KARLSKOGA

Friliggande villa Nedre Aggerud

Pris 1 995 000 kr eller högstbjudande

Adress Gullebovägen 6

Boarea 150 kvm Tomtarea 732 kvm

Mäklare Marie Florenius

Telefon 0707-20 17 16

KARLSKOGA

Friliggande villa Bregården

Pris 4 995 000 kr eller högstbjudande

Adress Karlavägen 27

Boarea 182 kvm Tomtarea 1 166 kvm

Mäklare Gustaf Florenius

Telefon 0707-20 17 88

KARLSKOGA

Friliggande villa Aggerud

Pris 2 650 000 kr eller högstbjudande

Adress Sneddarliden 16

Boarea 179 kvm Tomtarea 917 kvm

Mäklare Magnus Skagerstam

Telefon 0707-20 47 88

KARLSKOGA

Friliggande villa Aggerud

Pris 1 395 000 kr eller högstbjudande

Adress Björkhagsvägen 14 C

Boarea 83 kvm Tomtarea 825 kvm

Mäklare Magnus Skagerstam

Telefon 0707-20 47 88

KARLSKOGA

Friliggande villa Rävåsen

Pris 4 900 000 kr eller högstbjudande

Adress Övre Rävåsvägen 1

Boarea 190 kvm Tomtarea 1 354 kvm

Mäklare Gustaf Florenius

Telefon 0707-20 17 88

KARLSKOGA

Friliggande villa Knektåsen

Pris 1 495 000 kr eller högstbjudande

Adress Husarvägen 36

Boarea 132 kvm Tomtarea 690 kvm

Mäklare Magnus Skagerstam

Telefon 0707-20 47 88

KARLSKOGA

Friliggande villa Sandviken

Pris 2 795 000 kr eller högstbjudande

Adress Böljevägen 26

Boarea 110 kvm Tomtarea 474 kvm

Mäklare Gustaf Florenius

Telefon 0707-20 17 88

KARLSKOGA

3:a Sandviken

Pris 395 000 kr eller högstbjudande

Adress Vindarnas Väg 10 D

Avgift 3 893 kr/mån Boarea 57 kvm

Mäklare Nathalie Israelsson

Telefon 0737-27 65 92

KARLSKOGA

Friliggande villa Bråten

Pris 1 195 000 kr eller högstbjudande

Adress Solbackavägen 5

Boarea 118 kvm Tomtarea 1 214 kvm

Mäklare Marie Florenius

Telefon 0707-20 17 16

KARLSKOGA

Friliggande villa Torpskog

Pris 3 495 000 kr eller högstbjudande

Adress Torpskog 472

Boarea 280 kvm Tomtarea 14 582 kvm

Mäklare Johan Bergling

Telefon 0735-97 05 08

KARLSKOGA

4:a Rosendal

Pris 1 395 000 kr eller högstbjudande

Adress Rosendal 16 D

Avgift 4 868kr/mån Boarea 99,5 kvm

Mäklare Magnus Skagerstam

Telefon 0707-20 47 88

KARLSKOGA

2:a Björkborn

Pris 895 000 kr eller högstbjudande

Adress Skogsängsvägen 5 B

Avgift 3 947 kr/mån Boarea 71,5 kvm

Mäklare Magnus Skagerstam

Telefon 0707-20 47 88

KARLSKOGA

Friliggande villa Stråningstorp

Pris 2 095 000 kr eller högstbjudande

Adress Stjälkvägen 5

Boarea 110 kvm Tomtarea 827 kvm

Mäklare Magnus Skagerstam

Telefon 0707-20 47 88

KARLSKOGA

Parhus Löten

Pris 1 795 000 kr eller högstbjudande

Adress Yttre lötsvängen 52

Boarea 115 kvm Tomtarea 382 kvm

Mäklare Magnus Skagerstam

Telefon 0707-20 47 88

KARLSKOGA

2:a Centralt

Pris 450 000 kr eller högstbjudande

Adress Skrågatan 10 B

Avgift 3 390 kr/mån Boarea 55,5 kvm

Mäklare Jimmy Björndahl

Telefon 0707-21 90 95

KARLSKOGA

2:a Centralt

Pris 349 000 kr eller högstbjudande

Adress Bergsmansgatan 12 B

Avgift 2 145kr/mån Boarea 35,5 kvm

Mäklare Johan Bergling

Telefon 0735-97 05 08

KARLSKOGA

2:a Centralt

Pris 1 495 000 kr eller högstbjudande

Adress Hotellgatan 12

Avgift 5 111 kr/mån Boarea 86,1 kvm

Mäklare Magnus Skagerstam

Telefon 0707-20 47 88

Hållbart val är ett boende med ett mindre klimatavtryck. Bostaden är energisnål, har en energieffektiv uppvärmning och därmed mindre påverkan på miljön.

Du får ökad trygghet med Länsdeklarerat Plus.

Huset är besiktat före försäljning och försäkrat mot dolda fel.

Den här bostaden är ännu inte ute på den öppna marknaden. Kontakta ansvarig mäklare.

KARLSKOGA

3:a Centralt

Pris 575 000 kr eller högstbjudande

Adress Gustavsgatan 17 C

Avgift 4 859 kr/mån Boarea 81,5 kvm

Mäklare Jimmy Björndahl

Telefon 0707-21 90 95

Länsförsäkringar Fastighetsförmedling Karlskoga

Urbrinken 4, 691 31 Karlskoga | 0586 - 74 00 00

Medborgargatan 8, 693 30 Degerfors | 0586 - 74 00 00

karlskoga@lansfast.se | www.lansfast.se/karlskoga

KARLSKOGA

Friliggande villa Backeberga

Pris 1 850 000 kr eller högstbjudande

Adress Backeberga 504

Boarea 156 kvm Tomtarea 1 269 kvm

Mäklare Jimmy Björndahl

Telefon 0707-21 90 95

Karlskogas största mäklare

KARLSKOGA

Friliggande villa Linnebäck

Pris 1 395 000 kr eller högstbjudande

Adress Linnebäck 448

Boarea 90 kvm Tomtarea 1 741 kvm

Mäklare Johan Bergling

Telefon 0735-97 05 08

KARLSKOGA

Friliggande villa Immetorp

Pris 795 000 kr eller högstbjudande

Adress Övre Älvgårdsvägen 7 B

Boarea 87 kvm Tomtarea 603 kvm

Mäklare Therese Andersson

Telefon 0700-91 47 88

KARLSKOGA

2:a Rävåsen

Pris 395 000 kr eller högstbjudande

Adress Hallänningsgatan 19 A

Avgift 4 150 kr/mån Boarea 55,5 kvm

Mäklare Magnus Skagerstam

Telefon 0707-20 47 88

DEGERFORS

Som Karlskoga och Degerfors största mäklare är det klart att allt inte får plats här men besök gärna vår hemsida lansfast.se/ Karlskoga för att ta del av alla våra bostäder, just nu 92 stycken.

KARLSKOGA

Kommersiellt Linnebäck

Pris 4 500 000 kr eller högstbjudande

Adress Linnebäck 418

Boarea 250 kvm Tomtarea 18 811 kvm

Mäklare Gustaf Florenius

Telefon 0707-20 17 88

KARLSKOGA

Friliggande villa Skranta

Pris 3 500 000 kr eller högstbjudande

Adress Lyckåsvägen 19

Boarea 98 kvm Tomtarea 1 061 kvm

Mäklare Magnus Skagerstam

Telefon 0707-20 47 88

DEGERFORS

Friliggande villa Bruket

Pris 895 000 kr eller högstbjudande

Adress Kråkåsvägen 9

Boarea 117 kvm Tomtarea 735 kvm

Mäklare Therese Andersson

Telefon 0700-91 47 88

DEGERFORS

Friliggande villa Duvedalen

Pris 1 695 000 kr eller högstbjudande

Adress Duvedalen 321

Boarea 88 kvm Tomtarea 1 022 kvm

Mäklare Johan Bergling

Telefon 0735-97 05 08

DEGERFORS

Friliggande villa Kanada

Pris 1 995 000 kr eller högstbjudande

Adress Bryggargatan 24

Boarea 135 kvm Tomtarea 1 136 kvm

Mäklare Gustaf Florenius

Telefon 0707-20 17 88

DEGERFORS

Friliggande villa Bossåsen

Pris 1 495 000 kr eller högstbjudande

Adress Byggmästaregatan 3 A

Boarea 178 kvm Tomtarea 1 209 kvm

Mäklare Therese Andersson

Telefon 0700-91 47 88

DEGERFORS

2:a Centralt

Pris 275 000 kr eller högstbjudande

Adress Tvärgatan 3 B

Avgift 3 141 kr/mån Boarea 53 kvm

Mäklare Jimmy Björndahl

Telefon 0707-21 90 95

DEGERFORS

Friliggande villa Karlshagen

Pris 1 395 000 kr eller högstbjudande

Adress Sörmlandsgatan 10

Boarea 75 kvm Tomtarea 1 395 kvm

Mäklare Magnus Skagerstam

Telefon 0707-20 47 88

DEGERFORS

Friliggande villa Karlshagen

Pris 1 095 000 kr eller högstbjudande

Adress Västgötagatan 22

Boarea 110 kvm Tomtarea 919 kvm

Mäklare Lina Wreje-Larsson

Telefon 0704-15 23 27

DEGERFORS

Friliggande villa Karlshagen

Pris 1 295 000 kr eller högstbjudande

Adress Norrlandsgatan 24

Boarea 115 kvm Tomtarea 870 kvm

Mäklare Johan Bergling

Telefon 0735-97 05 08

Länsförsäkringar Fastighetsförmedling Karlskoga Urbrinken 4, 691 31 Karlskoga | 0586 - 74 00 00 Medborgargatan 8, 693 30 Degerfors | 0586 - 74 00 00
| www.lansfast.se/karlskoga
karlskoga@lansfast.se

Höstens trender

När höstens Formex gick av stapeln på Stockholmsmässan kunde besökarna som vanligt få en försmak på de inredningstrender som kommer dominera i höst och vinter. Uppemot 400 utställare stod redo för att visa det senaste inom design och formgivning, och på det späckade programmet fanns allt från inspiration till trendspaningar och samtal om branschens framtid.

visades på Formex

Precis som de senaste åren fortsätter naturen vara en stark trend. Dels i material och färger, men också i organiskt mjuka former där enkelhet står i centrum. Den lugna, avslappnade hemkänslan lyfts också fram inför hösten. I en orolig omvärld vill vi ha hemmet som en trygg punkt för såväl umgänge som avslappning, och nu handlar det snarare om det ombonade än det stramt avskalade. Vilket, som nämnts, uppnås genom enkelhet i formerna snarare än utsirat överdåd. Det naturliga kan gärna kombineras med starka färger som bryter av, och tittar man i den trendguide som tagits fram ser man många blå och röda nyanser, men också en del grönt. Det syns i exempelvis kuddar och textilier, men även föremål som ljusstakar, lampor och keramik, samt en del möbler. I mässans avdelning Design Talents, där ett 20-tal unga formgivare varje år får möjlighet att visa sig och sina

produkter, gick priset för Best in Show till en lösning som låter oss ta in just naturen i hemmet. Elin Fyhr står bakom Plantstraws, en lösning för bevattning av krukväxter där juryn lyfter fram att tekniken fått ny kostym med hög designfaktor och att det därigenom skapats en helt ny skulptural designlösning till en beprövad metod, och kallar produkten för sinnlig, slirig, vacker och funktionell.

– Jag har arbetat med och utvecklat Plantstraws under många år och det känns fantastiskt att i en konkurrens med så många duktiga formgivare få priset. Jag älskar växter och inredning, så för mig är Plantstraws den perfekta produkten som både fyller en funktion och blir en snygg detalj i hemmet, säger Elin Fyhr i pressmeddelande. Växter tar in naturen i hemmet och skänker lugn, produkten låter dig koppla av då du inte behöver vattna, har de runda, organiska men likväl enkla former som efterfrågas och kan bli en färgklick i inredningen. Kanske kan Plantstraws ses som höstens trender i koncentrat.

Text: Nicklas Remmegård.

12
HÖSTENS INREDNINGSTRENDER
Lena Nyholm hade skapat Formex huvudutställning Meeting Magic på entrétorget. Organiska former spås bli efterfrågat. Mjuka, enkla former som bryts av med färgklickar. Som vanligt fanns mycket att se på året Formex.
6
Elin Fyhr har utvecklat Plantstraws. Plantstraws

Kanada Damshop bjuder in till oktoberfest

Första veckan i oktober bjuder Kanada Damshop in till oktoberfest för att lysa upp i höstmörkret. Då blir det både ölkorv och erbjudanden i butiken, och vem vet, kanske dyker det rentav upp en tyrolerhatt. – Hösten är lite grå och tråkig, så då måste vi ta alla glädjeämnen vi kan hitta, säger Anngelié Ljungstedt med ett leende.

Under oktoberfesten, som pågår 2-6 oktober, kommer det att dukas fram öl och ölkorv, och eftersom det även är 18-årsjubileum för butiken kommer det vara 18% på hela sortimentet. Därtill kommer man att ha ett nytt er-

bjudande varje dag, men vad det blir avslöjas först när det är dags.

– Det är alkoholfri öl, understryker Anngelié, annars kanske det blir väl roligt. Hon har kört oktoberfest i butiken även tidigare, och det brukar vara uppskattat

Vi välkomnar dig och hösten till oss på Bergslagscenter

och välbesökt. Hon minns kanske särskilt ett år när affären mitt i firandet fick besök från oktoberfesternas hemland.

– Ett år kom några tyska gäster när jag hade det här och de tyckte det var gôrkul, det hade de aldrig ens i Tyskland varit med om att en butik hade något sådant här.

I samband med oktoberfesten firar

Kanada Damshop som sagt sitt 18-årsjubileum, och Anngelié konstaterar att det är en ganska lång tid för att driva en och samma butik.

– Jag är nog den nuvarande handlare som hållit på längst i Degerfors, säger hon och berättar att hon innan hon

startade eget jobbade i butik i många år och bland annat är den enda som funnits med på alla upplagor av Vulkanmarken sedan starten 1986. Under åren har mycket hunnit hända, och inte minst har de senaste åren varit händelserika med allt som hänt i omvärlden. Som butiksägare får man lära sig att hela tiden tänka om och nytt menar Anngelié, och lyfter särskilt fram vilka härliga kunder hon haft i alla år.

– Jag har världens bästa jobb och fantastiska kunder som sluter upp när man gör något, menar hon, det är det som är så kul.

Text & foto: Nicklas Remmegård.

SNITTBLOMMOR ~ våra florister hjälper er med blommor för alla tillfällen ~ begravning, bröllop, födelsedagar, företagsevent och mycket mer.

HEMINREDNING ~ vi har även en stor avdelning med inredning för hemmet med ljuslyktor, porslin och mycket mer.

KRUKVÄXTER & HÖSTBLOMMOR ~ Vi har också ett stort utbud med krukväxter ~ både gåbortblommor, men även krukväxter som är lite mer

~

JORD & JORDFÖRBÄTTRING

13 DEGERFORS
KRUKVÄXTER HÖST- & VITLÖK TRÄDGÅRDSREDSKAP
Labinhöjdsvägen 9, Karlskoga, 0586-527 10 Vardagar 10-18, Lörd 10-15, Sönd 10-14
TEXTILIER såsom gardiner, plädar, kuddar, fårskinnsfällar och kläder. CAFÉ ~ med hembakat fika mm. Anngelié Ljungstedt visar upp en av höstens nyheter. 2-6 oktober firas oktoberfest och jubileum med festligheter och erbjudanden.

Renoverar familjegården med respekt för huset

När Per Henning och Jenny Gustavsson tog över hans föräldragård hade den inte renoverats på många år. Nu renoverar de varsamt rum efter rum i vad de kallar sitt livstidsprojekt. Följ med in i ett unikt hus med höga tak och vackra salar.

– Vi vill renovera i gammal stil som mixar nytt och gammalt, säger Per. föräldrarna kvar och det var mycket som behövdes rensas för att de skulle kunna flytta in och påbörja renoveringen.

– Här ser du takhöjden, säger Per Henning när han visar oss in i den stora salen på övervåningen i Ullvetterns gård i Bjurtjärn.

Den stora salen – byggd för middagar och fester, som mest har man varit över hundra personer här inne – bjuder på magnifik rymd. Här ska man framöver sätta stuckatur i taket, slipa det vackra trägolvet och tapetsera om. Något som kommer göra det redan imponerande rummet än mer intagande.

– Det kommer nog bli det roligaste projektet, fyller Jenny Gustavsson i. Det är dock inte bara salen som bjuder på volym och luft. Gården består genomgående av stora härliga rum där den rejäla takhöjden ger känsla av rymd och de många fönstren ger ett härligt ljusinsläpp. Huset byggdes 1858 och sedan Per och Jenny för drygt tre år sedan tog över gården har de varsamt renoverat huset. Då fanns nästan allt efter

– Det var fullt kaos i alla rum, säger Jenny med ett skratt.

Under arbetets gång har man gjort en del oväntade fynd. Under golv och paneler har allt, från vackra innertak och murstocken efter en av kakelugnarna som tidigare funnits i huset till tidningar som lämnats kvar vid tidigare renoveringar dykt upp.

– I en garderob hittade vi dokument från när en del av huset användes som kommunhus för Ullvetterns storkommun, berättar Per, det var lite häftigt.

Mest spektakulärt var antagligen när man hittade en granat ute på logen. – Bombskyddet kom hit och sprängde den ute på gärdet, det visade sig sedan att det var en modell som blivit kvar sedan min far hade snickeriverkstad och byggde ammunitionslådor till Bofors. Närmast i tid ska de platsbygga ett bib-

liotek i rummet som binder ihop hallen med vardagsrummet, det ska göras ar beten för att få vattnet godkänt och så ska trappan till övervåningen få ett ansiktslyft och bli av med linoleumet som finns där i dagsläget.

– Där finns en fin trätrappa vi vill plocka fram, menar Jenny.

Även möbleringen går i linje med husets ålder. De har letat efter möbler på auktioner och de rum vi besöker ger en känsla av tradition, att det är en byggnad med anor.

– Det är kul hur det ändrar sig, ler Jenny, när vi bodde inne i stan hade jag en helt annan inredningsstil.

På sådana här gamla hus finns alltid något att göra, och helt färdig går kanske inte att bli. De vill försöka bevara den gammeldags känslan, återställa och plocka fram exempelvis dörrspeglar och gamla golv som täckts över vid tidigare renoveringar, men att samtidigt göra en avvägning mellan gammalt och nytt för att ge huset fortsatt liv.

– Det behöver vara funktionellt också, menar Per, det måste inte vara gammalt till vilket pris som helst. Flytten ut på landet har inte bara inneburit renovering. Exempelvis har Jenny, som till vardags jobbar med blommor och tycker det är roligt att skapa buketter,

kunnat öppna en blomsterkiosk där hon säljer buketter med härodlade blommor.

– Det började som en rolig grej med dahlior i fjol, berättar hon, och i år har det blivit lite mer och fler sorter. Den obemannade kiosken vid vägkanten utanför gården har blivit uppskattad, allt som oftast säljer de buketter hon sätter ut slut och hon har till och med börjat få beställningar på buketter från kunderna. Årets säsong börjar av förklarliga skäl lida mot sitt slut, men tanken är att kunna utöka ytterligare till nästa år. Och kanske kan det i framtiden bli mer än så.

– På sikt finns en dröm om någon slags gårdsbutik, säger hon, det finns potential här ute.

Text & foto: Nicklas Remmegård Foton från förr: Privat

Då Nu

14 HEMMA-HOS
Då Nu Då Nu Foto: Marita Olén Widenberg Ullvetterns gård är den äldsta gården i Bjurtjärn. Den stora salen är gårdens häftigaste rum. Jenny säljer härodlade blommor i blomsterkiosken vid gården. Tapeten i salongen är nyproduktion av en tapet som tidigare suttit där. Jenny Gustavsson och Per Henning trivs i Bjutjärn och ser gården som sitt livstidsprojekt. I köket har man utöver nya ytskikt och skivor byggt en spiskåpa och satt in en spis matchar vedspisen. Kaminen i salongen ropades in på auktion.
Bryggargatan 15, Degerfors. Tel. 0586 - 419 20 Öppettider: Mån-Torsd. 10-18 • Lunchstängt 13-14 • Fre. 10-16 Vi bjuder på korv & öl! Handla i hemmamiljö!mysig Gäller 2-6 oktober! Oktober fest Välkomna önskar Anngelie! Det firar jag med på hela sortimentet! 18% & 18-ÅRS JUBILEUM!

De jobbar

Mikael Bergare, Clara Buhre och Emelie Nordgren jobbar mot samma mål: Att få fler av de elever som har hög frånvaro att närma sig skolan.

– Vi har kommit framåt under det halvår som gått, säger Emelie.

Det finns två aktiva projekt som samverkar för att minska skolfrånvaron. Projektet PIA, Promote Health, Important choices and Attendence, är ett EU-projekt som drivs tillsammans med Forshaga och Vansbro. Det kommer att pågå till och med 2025 och där jobbar Mikael Bergare med högstadieelever på olika sätt. Dels med dem som inte alls går i skolan, men också som ett stöd för de elever som finns i olika klasser. – Jag finns som en extra vuxen, någon som det är lätt att prata med eller kanske spela lite pingis med. På så sätt kan jag fånga upp unga tidigt om något inte är bra, säger han.

En del av arbetet går ut på att hjälpa elever som av olika anledningar inte gått i skolan på länge. Där kan det handla om att ses på någon annan plats och att stegvis närma sig de vanliga lektionerna.

Den som behöver enskild undervisning kan få det hos Clara i en annan lärmiljö.

– Det ger mig själv otroligt mycket att få vara med och göra skillnad, säger Mikael, som har en bakgrund som väktare, ordningsvakt och skyddsvakt.

Han gillar problemlösning och i hans uppdrag ingår också att hjälpa högstadieelever att öka sin ”valkompetens”.

Det gäller både de olika val man gör i vardagen och val till gymnasiet.

– Om någon inte går på en lektion så är det ju ett aktivt val, då kan vi sitta i rasthallen och diskutera hur personen tän-

för ökad skolnärvaro Späckad höst på Storfors bibliotek

ker och vad det kan finnas för orsaker, säger Mikael.

Han har också möjlighet att vara en resurs för gymnasieeleverna under deras första termin, för att öka antalet elever som läser färdigt utbildningen eller får hjälp att byta till ett annat program. Clara och Emelie jobbar i ett projekt där man skapar lärmiljöer utanför det vanliga klassrummet. Emelie har en lokal nära mellanstadiet medan Clara finns i Sporthallen för högstadieelever. Projektet finansieras av Specialpedagogiska myndigheten.

Clara har tidigare undervisat på högstadiet och jobbat som resurs på mellanstadiet och trivs med sitt nya uppdrag.

– Jag är lyhörd och bra på att fånga upp detaljer, säger hon, medan kollegorna lägger till att hon dessutom är väldigt lugn på ett positivt sätt.

Emelie har en termin bakom sig där hon fått vara med och se ungdomar ta kliv framåt.

– Det känns jättekul att vi får sätta igång igen. Det har jag sett fram emot, säger hon.

Text & foto: Eva Wiklund

AKTIVITETER PÅ BIBLIOTEKET

Språkcafé varje onsdag

Storfors bibliotek har sökt och fått ytterligare bidrag från Kulturrådet, vilket möjliggör att det lokalhistoriska projektet kan fortsätta till sommaren 2024.

Dessutom får även bokbussen fortsätta att rulla ett par år till. – Det känns riktigt positivt, säger bibliotekschef Michael Nordeman.

På Storfors bibliotek väntar en späckad höst med olika arrangemang både för barn, vuxna, lokalhistoriskt intresserade och andra. Naturligtvis pågår även den vanliga verksamheten med boktips, information om allt mellan himmel och jord samt utlåning av olika typer av media. Redan i slutet av augusti drog språkcaféet igång. Det arrangeras i samverkan med Röda Korset och Svenska kyrkan. Dess-

utom sponsrar ICA Nära med fika.

– Alla är välkomna. Både den som har svenska som modersmål och den som behöver träna extra på svenskan, säger Michael, och betonar att caféet är en bra plats för att hitta gemenskap och för att skapa nya vänskapsband. Språkcaféet pågår på onsdagseftermiddagarna, och på förmiddagarna bjuder man istället in till seniorsurf. En populär

aktivitet som pågått under flera år.

– Vi hjälper varandra med frågor kring datorer, telefoner, surfplattor och digitala tjänster, berättar Michael.

Enklare fika finns till självkostnadspris och man kan delta en eller flera gånger utan föranmälan.

Att bokbussen kan få en rejäl förlängning gläder bibliotekschefen, och säkert också alla låntagare på landsbygden.

– Det känns roligt att den får rulla i två år till, säger Michael.

Anita Andersson jobbar med det lokalhistoriska projektet som nu blivit förlängt. I samarbete med konstnären Sasha Bergdahl Larsson har SFI-elever fått bygga collage på temat lokalhistoria - som ska visas under hösten. Det blir också flera lokalhistoriska föreläsningar samt berättarträffar.

– Jag upplever att det finns ett stort intresse för lokal historia här i Storfors och det är väldigt inspirerande, säger Anita. Barn- och ungdomsbibliotekarie Anna Lundqvist puffar lite extra för höstlovsveckan då biblioteket är öppet. En skrivareftermiddag är planerad, men fler aktiviteter kommer att dyka upp.

Text & foto: Eva Wiklund

Språkcafé pågår i biblioteket varje onsdag klockan 13.00-15.00 fram till och med 20 december.

Seniorsurfen fortsätter

Seniorsurfen kl 9.30-11.00 varje onsdag (med några få undantag) fram till 13/12.

Lokalhistoriska föreläsningar

24 oktober kl 18.00

”Folkets Hus–Kulturhuset 50 år” 21 november kl 18.00

”Finländare i Storfors”

Berättarträffar i höst 17 oktober kl 13.30

”Så minns vi Folkets Hus” 7 november kl 13.30

Program annonseras senare 28 november kl 13.30.

Program annonseras senare Öppet på höstlovet

Skrivareftermiddag på Storfors bibliotek torsdag 2 november kl 13.00-15.00 för dig som är 12-16 år. Välkommen till en eftermiddag för ditt eget skrivande! Vi kommer skriva, fika och peppa varandra. Föranmälan till via mejl: anna.lundqvist@storfors.se

Biblioteket är öppet hela höstlovet och är fyllt med härlig läsning. Håll utkik efter roliga aktiviteter i lokalerna och via webbplatsen.

16 STORFORS
Anita Andersson och Sasha Bergdahl Larsson har jobbat med SFI-eleverna som fått uttrycka sig med collage. Michael Nordeman är glad att kunna förlänga avtalet med bokbussen. Emelie Nordgren, Clara Buhre och Mikael Bergare brinner för att hjälpa barn och unga till en bra skolgång i Storfors. Nu samverkar de genom två olika, externt finansierade, projekt.

Ansiktslyft för Storfors landmärke

Nu har Storfors eget landmärke fått ny kostym. Med hjälp av knappt 860 000 kronor i bidrag från Riksantikvarieämbetet är arbetet med att restaurera torn och tak på Spruthuset slutfört.

Huset, som är Storfors gamla brandstation, härbärgerar idag Värmlands brandhistoriska museum och här finns samlingar från hela länet i form av fordon, material och redskap. Byggnaden, som är från 1897, har fått nytt plåttak, ny träfasad, renoverade fönster på tornet och nya ytskikt invändigt i tornet. Totalentreprenör för hela bygget är Degerstedts Bygg där Magnus Degerstedt är platschef.

Han menar att tidsplanen har hållit bra inför slutbesiktningen den 30 september.

– Den största utmaningen har varit det ostadiga vädret med regn och åska som har gjort att vi har haft en del bekymmer och fått anpassa jobbet efter det, säger han.

Fönstren har renoverats av Arne Nilsson fönsterrenoveringar från Storfors och på plåttaket jobbar bland andra Mikael Olsson och Jacob Bergqvist från Lyréns Plåt i Filipstad.

– Det här är något av det roligaste i jobbet - att få jobba med bandtäckning på ett gammalt hus, säger Jacob.

Plåten falsas och skärs i verkstaden och formpassas sedan på taket där utmaningar uppstår fortlöpande. Den gråfärgade stålplåten ska i nästa skede målas svart.

– Att ansluta plåttaket till tornet kan bli en spännan-

de utmaning, säger Jacob. Byggnaden måste renoveras med kulturhistorisk hänsyn och det finns krav på antikvarisk medverkan. Terese Myrin från Värmlandsantikvarien är glad över uppdraget att delta i arbetet.

– Den här byggnaden är jättefin och det är häftigt att den dessutom är öppen för allmänheten, säger hon och berättar att huset är tillbyggt två gånger varav den senaste gången 1945. Själva tornet användes för att ringa i vid brand och för att torka slangar inuti. Klockan har återbördats till tornet på senare tid.

Projektekonom Catarina Lindgren har varit delaktig i ansökan om bidrag för förvaltning av värdefulla kulturmiljöer. Hon har en övergripande funktion i projektet.

– Hela renoveringen kommer att kosta över en miljon kronor, men vi får alltså 70 procent i bidrag via länsstyrelsen, vilket är mer än vanligt för den här typen av projekt, säger Catarina, och berättar att tornet nu får en modern luftspalt för att ventilera bort eventuell fuktig luft och kondens som kan uppstå vid temperaturväxlingar. Detta förändrar dock inte byggnadens utseende.

Jukka Mäenpää, chef för tekniska enheten, är glad

över att arbetet har gått enligt tidsplanen. – Vi har önskat detta länge, men nu fanns det äntligen en möjlighet att restaurera den här fina byggnaden vilket känns väldigt bra, säger han.

17 STORFORS Vi uppdaterar kontinuerligt www.mnytt.se med bonusmaterial Webbtidning med koppling till Facebook + Instagram!
Text: Eva Wiklund. Kicki Karlsson Foto: Eva Wiklund Magnus Degerstedt konstaterar att ombyggnationen går enligt plan. I mitten av augusti pågick takbytet och själva tornet hade fått nya fönster och ny träfasad. På plåttaket har bland andra Mikael Olsson och Jacob Bergqvist från Lyréns Plåt i Filipstad jobbat.
7
Brandklockan på plats i tornet som nu renoverats.

Klart med ny grundskolechef i Kristinehamn

Nu står det klart att Amelie Wahlström från och med 6 december tillträder tjänsten som grundskolechef i Kristinehamns kommun. – Jag ser fram emot att få arbeta med Amelie. Hennes erfarenhet som skolledare och arbete med digitalisering kommer gynna arbetet med att fortsätta utvecklingen av grundskolan i Kristinehamn, säger skolchef Jonas Bergman Wallin i ett pressmeddelande.

Ditt lokala energibolag i Kristinehamn!

Besök vår hemsida eller ring oss för att teckna elavtal!

0550-881 50

www.kristinehamnsenergi.se

Amelie Wahlström har en lång bakgrund inom skolvärlden där hon bland annat varit rektor på Vålbergsskolan och Rudsskolan i Karlstad. Som ny grundskolechef kommer hon ha flera viktiga fokusområden, såsom att främja höga skolresultat, ge stöd åt skolledarna och se till att alla elever får en likvärdig utbildning, samt att spela en

nyckelroll i arbetet med att kontinuerligt förbättra grundskolans kvalitet. – Jag ser ett oerhört inspirerande viktigt uppdrag framför mig, där jag kan ta ett större helhetsgrepp samt få användning av mina praktiska erfarenheter och kunskap från ett långt arbetsliv i skolans värld. Min vision och absoluta målsättning är att alla elever i kommunen ska få möjlighet till en högkvalitativ, engagerad, samtidsuppdaterad grundskola. Jag ser verkligen fram emot det här uppdraget, säger Amelie Wahlström.

Innan hon vidareutbildade sig till rektor var Amelie Wahlström SO-lärare och

utvecklingspedagog, och genom åren inom skolan har hon utöver att skapa ett brett nätverk visat ett hängivet arbete för digital utveckling. Något som gett henne såväl en inbjudan som föreläsare på BETT-mässan i London som ett särskilt pris från Guldäpplejuryn för hennes ledarskap inom digitalisering och förändringsarbete. – Jag tror att Amelie kommer att vara en stor resurs för vårt framtida arbete att tillsammans med våra duktiga rektorer öka likvärdigheten i skolan och nå en högre måluppfyllelse, säger skolnämndens ordförande Ulf Engström (S).

HÖSTNYHETER PÅ TEAM SPORTIA

Asics Gel-Sonoma

1299:

Tuxer

Cardie Jacket

Gel-Sonoma™ 7 GTX är trailskor från Asics som hjälper dig genom nya terränger oavsett väder. Ovandelen är försedd med ett vattentätt Gore-Tex™ -membran för behagligt torra fötter inifrån och ut Haglöfs Särna Mimic Hood

En traditionell damjacka i längre modell. Med sina vattenavvisande och vindtäta egenskaper gör sig den här jackan ypperlig för höstens allra ruggigaste väder.

NU

1199:

Ord. pris 1649:-

NU 899: Ord. pris 1399:-

Merrell Alverstone

Stabil och vattentät walking- och trekksko för herrar och damer

NU 599:

Ord. pris 1199:-

Exani Captain Low

Vind- och vattentät konstruktion med optimal stötdämpning och låg vikt. Låga vandringskängor med snörning för bästa passform och stöd vid vristen perfekt för vandring, fiske och vardagsliv.

NU 1499: Ord. pris 2099:-

Funkar lika bra i vildmarksfjäll som för att springa ärenden i stan. Det här är en huvtröja med högpresterande tekniska egenskaper för alla dina äventyr.

KRISTINEHAMN, COOPHUSET

Tel. 0550-107 01 • teamsportia.se

KRISTINEHAMN, COOPHUSET Tel. 0550-107 01 • www.teamsportia.se

Öppettider: Mån-fre 10-19, Lör 10-16, Sön 11-16

Öppet: Mån–Fre 10.00–18.00, Lörd 10.00–16.00, Sönd 12.00–16.00

18 KRISTINEHAMN
Text: Nicklas Remmegård Foton: Kristinehamn kommun Foto: Nina Simonen Jonas Bergman Wallin Amelie Wahlström Ulf Engström

Traditionell färg Byggnadsvård

ho, ho, ho, Snart är julen Här!

Boka vår populära julbuffé/julcatering!

Färg & Byggnadsvård

Höstnytt på Ovolin!

Färg, byggnadsvård, inredning.

• ÄGGOLJETEMPERA

• LASOL LINOLJEFÄRG

• OTTOSSON LINOLJEFÄRG

• SLAMFÄRG• TJÄRA

• PIGMENT • LINOLJA

• BESLAG • SÅPA

• GOLVBEH • TAPETER

• LINDREV • ELART ISOLERING

• SMIDE • GJUTJÄRN

• EMALJ, INREDNING MM MM

Vi bryter vår äggoljetempera & linoljefärg med traditionella äkta pigment.

Välkommen! Att besöka oss eller gå in på www.ovolin.se för info & öppettider.

Tegelmagasinet, Kvarnfallsvägen, 705 93 Örebro, 019/22 71 81

Info & öppettider: www.ovolin.se

Tegelmagasinet i Karlslund/ Örebro. Tel: 019-22 71 81

FILIPSTAD

FILIPSTAD

Selma Lagerlöfs väg 6, Filipstad

Charmig fastighet på återvändsgata i ett populärt område. Fyra rum och kök. Bergvärme. Utrymmena är både praktiska och välplanerade. Generös trädgårdstomt. Närhet till centrum och till badplats. Utgångspris: 750 000 kr.

FILIPSTAD

Porsvägen 19, Filipstad

Välskött villa, perfekt för familjen som söker ett hem med plats för alla. Fem rum och kök, inklusive vardagsrum, allrum och tre bekväma sovrum. Luftluftvärmepump bidrar till låga uppvärmningskostnader. Utgångspris: 900 000 kr.

FILIPSTAD

Blombackavägen 41, Filipstad

Hemtrevlig bostad med fem rum och kök, vilket gör den idealisk för både stora och små familjer. Trädgårdstomt längs en lugn gata. Nära en förskola, vilket kan vara praktiskt för barnfamiljer. Utgångspris: 395 000 kr.

Selma Lagerlöfs väg 18 B, Filipstad

Ljust och välplanerat radhus i två våningar, stora sällskapsytor och många rum, perfekt för en barnfamilj eller för dig som vill ha gott om plats och utrymme. Carport med motorvärmaruttag. Utgångspris: 725 000 kr.

FILIPSTAD

Daglösen Bäcken Hästgård 8 km söder om Filipstad. Ca 9 hektar mark med 4 hektar skogsimpediment och 5 hektar betesmark. 3 boxar. Lantligt kök, fräscht duschrum, rymligt vardagsrum med stor öppning mot stort allrum. Utgångspris: 2 950 000 kr.

FILIPSTAD

Beställ i från oss; helgmenyer, till Hallo- ween, Oktoberfest mm. Se vår hemsida.

Öppet- dygnet- runt

NYVALLS

BÄCKHAMMAR

0550-290 23

naprapat BEHANDLING AV:

• RYGG

• NACKE

• MUSKLER

• IDROTTSSKADOR

Tel. 070 - 483 87 37 Centralplan 2, Karlskoga.

Handla hos oss med appen ICA ToGo - din egen nyckel till butiken.

BUTIKEN ÄR BEMANNAD SOM VANLIGT: Mån-fre08–18, lör10–15, sön11–15.

Välkommen

till

Handla lokala produkter, fika och titta på hönorna. Egen tillverkning av glass och ostkaka.

Äggboden är öppen alla dagar kl 06-22. Ekologiska ägg m.m.

Berga gård, Fjugesta. @bergaskafferi Tel. 070-631 65 05. www.berga.net

Marina Jansson

Fastighetsmäklare

Mobil: 070 380 01 68

Mail: marina@bocentrum.se

FILIPSTAD

Daniel Andersson

Mäklarassistent

Mobil: 070 380 01 67

Mail: daniel@bocentrum.se

LESJÖFORS

Bergsliden 2 B, Filipstad Välskött 1½-plansvilla med tillhörande garage. på hörntomt. Sex rum och kök. Lugnt och barnvänligt område med Filipstads nya simhall endast ett stenkast bort. Solceller installerades 2021 och ger en låg driftkostnad. Utgångspris 1 495 000 kr.

Andersson & Jansson

Fastighetsförmedling

Villavägen 1, Lesjöfors Enplansvilla med källare. Fem rum och kök. Garage. Nyare tak. Fräscht kök med många skåp. I källaren finns gillestuga, hobbyrum, duschrum och tvättstuga. Huset har två badrum, bergvärme och fiber installerat. Utgångspris: 595 000 kr.

Hertig Karlsgatan 25 Filipstad

Tel. 070-380 01 67 www.bocentrum.se

LIN OVO www.ovolin.se Tel. 019-22 71 81 Kvarnfallsvägen Tegelmagasinet, Örebro Vi tillverkar färdig äggoljetempera och bryter med äkta traditionella pigment.
Pia
Leg naprapat Pia Johnsen Sommarovägen 4, Filipstad Välskött 1½-plansvilla med källare som har haft endast en ägare! Åtta rum och stort kök och ett rymligt vardagsrum och matrum ett. Med sina fyra sovrum finns gott om plats för barnfamiljen. Utgångspris: 995 000 kr.

HANTVERKSGUIDEN

Kylskåp orsakar många

vattenskador

Enligt statistiken ökar antalet vattenskador i kök. En fördjupning i försäkringsbolagens inrapporterade skador visar att kylskåpet är den vanligaste orsaken till vattenskador i just köket, skriver Vattenskadecentrum i ett pressmeddelande.

– 73 procent av skadorna från kylskåp är kondensskador. Det innebär att det dels kan handla om brukarfel, dels att kylen inte har tillräcklig förmåga att ta hand om kondensen, säger Pierre Lundborg, projektledare för projektet Köket, som drivs av Vattenskadecentrum.

Han lyfter även fram att en ökad mängd frukt och grönt i kylskåpen skapar mer kondens, samt att förändringar i design och funktion förändrat förutsättningarna att ta hand om kondens. Energisnåla kylskåp verkar inte klara av att ta hand om kondensvattnet.

– Förr fanns ett mellanrum under kylskåpen. Det gör det inte idag, dessutom är dörrarna tjockare. Det, i kombination med att tekniken inte är anpassad till den mängd frukt och grönt som

vi förvarar i kylskåpet, tycks vara orsakerna, säger Pierre Lundborg.

Samtidigt visar resultatet i en Sifo-undersökning från Dina Försäkringar att få hushåll har skydd mot vattenskador. 83% av de svarande har brandvarnare, nära hälften inbrottslarm men 10% har investerat i vattenlarm för att upptäcka vattenläckor.

– Vattenskador är ofta både kostsamma och tar lång tid att reparera, och den viktigaste orsaken till det är att de i många fall inte upptäcks i tid. En vattendetektor varnar direkt vid eventuella vattenläckage och borde ha en lika självklar plats i hemmet som brandvarnaren, säger Mia Winberg, försäkringsexpert på Dina Försäkringar i ett pressmeddelande.

Text: Nicklas Remmegård Foto: Dina Försäkringar

KAMPANJPRIS: fr. 25.990:-

MONTERAT & KLART efter ROT-avdrag.

*Kan ej kombineras med andra erbjudanden.

Kontakta oss för mer information!

ÖPPETTIDER:

Mån-Tors 7-16. Fre 7-15.30

Skogsbovägen 12 F. Karlskoga

Tel. 0586-456 60. info@ios-el.se

www.ios-el-se

Öppet onsdag kl 13.30-15.30

Varnumsleden 1. Kristinehamn

Tel. 073-681 01 85 DEL AV

Besök kgalager.se för aktuella priser.

HYR VARMA OCH SÄKRA

FÖRRÅD

HOS OSS!

Nybyggda förråd med vattenburen golvvärme för bästa klimat!

VI HAR MINDRE OCH STÖRRE FÖRRÅD BÅDE FÖR PRIVATPERSONER/FÖRETAG.

• Möjlighet till personlig visning av förråd.

• Nybyggda förråd uppvärmda med golvvärme.

• Mycket hög säkerhet med Securitaslarm och bevakning.

• Tillträde genom modernt passersystem med personlig tagg.

• Flera storlekar: 3 - 4,5 - 9 samt 18 kvm yta.

• Alla förråd är insynsskyddade.

Skogsbov. 12, Storängen, Karlskoga Tel 0586-314 44. info@kgalager.se

Är ditt hem fullt av möbler och saker som du vill rensa ur, men inte slänga eller skänka bort?

Då finns lösningen för dig hos Karlskoga Selfstorage. Ring oss på: 0586- 314 44

www.kgalager.se

20
Mitsubishi HERO
Botorpsvägen 7 Nu finns vi i Karlskoga! Hyr verktyg & maskiner lokalt! Karlskoga Lindesberg Skövde Örebro 0586-721740 www.hyrmaskin.com
Nya Aero-serien Smartare luft/luftvärmepumpar –skönare vardag året runt VI SERVAR OCH SÄLJER ÄVEN ANDRA MÄRKEN! Tel. 0550-810 11 Karlstadsvägen 46, Kristinehamn. www.klimatvvs.se

att nå sina klimatmål

Enligt siffror Golvbranschen tagit fram som ett steg i sin klimatfärdplan med målet om netto-nollutsläpp senast 2045 släpper branschen i dagsläget ut 220 miljoner kilo koldioxidekvivalenter varje år.

Av dessa är hela 95% av utsläppen kopplade till materialen och kommer från exempelvis tillverkning, transporter och avfallshantering. Ett sätt att sänka utsläppen är återvinning och återbruk av spill. Vid installation av plastgolv (den näst största produktgruppen efter trägolv sett till försäljningsvolym)

kan så mycket som 10% av materialet bli spill i form av restbitar. Ett kilo återvunnet plastspill motsvarar omkring två kilo i koldioxidbesparing, så potentialen för minskade utsläpp är stort. I fjol slogs nytt rekord med totalt 475 ton återvunnet spill, men trots detta återvinns idag bara omkring 30% av

allt plastspill.

– Vi vill uppmärksamma beställare på att kräva golvåtervinning. Då kommer det in i handlingarna och kan inte ”glömmas” bort. Det är mycket positivt att stora byggaktörer som NCC och Peab ställer krav på återvinning och även på projektvis redovisning av installationsspillet. Vi hoppas att fler byggare följer deras exempel, säger Jenny Adnerfall, teknik- och hållbarhetsansvarig på Golvbranschen GBR.

Text: Nicklas Remmegård. Foto: Golvbranschen

23 HåkanJohansson hakan.johansson@copskog.se 070-3036598 ErikAndersson erik.andersson@copskog.se 073-0825836 AlexanderBjelke alexander.bjelke@copskog.se 073-0823734 JacobRehnman jacob.rehnman@copskog.se 073-0823613 VirkesköpareNärke VirkesköpareVärmland Din skogligahandlare! Vierbjuder: •Flis/bränsleavverkning •Slutavverkning •Gallring •Skogsvård •Plantor/plantering •Röjning
av
golvbranschen
•Viltbehandling •Försäljningavströprodukter Återvinning
spill hjälper
ÅTERVINNING 8

Hyrmaskiner satsar på Karlskoga

Strax före sommaren slog Hyrmaskiner upp portarna till sin butik i Karlskoga. Här hyr man ut alla typer av byggmaskiner till både företag och privatpersoner, och man erbjuder även transport av både material och maskiner.

– Det känns väldigt spännande att etablera sig i Karlskoga, säger Christer Nilsson, sälj- och marknadschef på Byggbetjänten som står bakom Hyrmaskiner.

Hyrmaskiner är ett av tio företag –däribland HEBAB, Karlskoga Byggnadsplåt, Forna Stål & Montage och Golvtjänst i Degerfors – i koncernen Byggbetjänten, vars verksamhet utöver östra Värmland även täcker in Skaraborg, Örebro län, södra Dalarna och Västmanland.

– Hyrmaskiner är etablerat i Lindesberg och Skövde sedan tidigare, och nu satsar vi här i Karlskoga också, säger Christer Nilsson.

Han berättar att Hyrmaskiner haft viss verksamhet i Karlskoga även tidigare, men att man nu satsar på att öppna en butik för att bli mer synliga och öka tillgängligheten för kunderna.

– Att vi har öppet här gör att det blir lättare att komma åt oss, säger Mikael Carlsson, chef för Hyrmaskiner, det känns kul.

Tillsammans med butikschefen Robin Martinez beskriver han verksamheten som att man till både privatpersoner och företag hyr ut maskiner för alla delar inom bygg. Allt från skruvdragare till skylifts, likväl som avfuktare, bilmaskiner och större dammsugare. Därtill erbjuder man transporter, samt försäljning av såväl maskiner som förbrukningsmaterial.

– Skulle något inte finnas här kan det finnas i Lindesberg eller Skövde, menar Mikael, får vi en förfrågan så löser vi det.

Den nyrenoverade butikslokalen finns på Botorps industriområde och man trivs med både läget och lokalerna.

– Det har blivit väldigt fina lokaler efter renoveringen, säger Robin Martinez och lyfter fram det lättåtkomliga läget med en hel del passerande trafik och goda parkeringsmöjligheter. Man har sett en viss ökning av kunder sedan invigningen i början av septem-

ber, och man ser ljust på framtiden, där det första målet är att etablera sig och göra människor medvetna om att man finns i Karlskoga

– Det här är en långsiktig satsning som får ta lite tid, understryker Mikael, men vi tror och hoppas att Karlskoga är en bra marknad, än så länge har det varit över förväntan.

24 Hantverkare Entreprenörer GUIDEN TILL I ÖSTRA VÄRMLAND
Text & foto: Nicklas Remmegård Robin Martinez, Christer Nilsson, Robert Eriksson och Mikael Carlsson hälsar välkomna till Hyrmaskiner i Karlskoga. Hyrmaskiner har alla typer av byggmaskiner Robin plockar fram en maskin som ska hyras ut. Både företag och privatpersoner är välkomna.
5
Hyrmaskiner är en del av koncernen Byggbetjänten och finns på Botorps industriområde. Man säljer även förbrukningsmaterial och maskiner.

HELHETSLÖSNINGAR INOM

• Elautomation • Elinstallation

• Belysning • Industriel • Larm

• Kraft- tele- och datalösningar

Hangarvägen 27, Karlskoga Tel. 0586-151 51 info@bergslagenselektriska.se www.bergslagenselektriska.se

Presentation av konstnärlig gestaltning till truppgymnastikhallen

Kristinehamns nya truppgymnastikhall börjar ta form och konstnären

Maria Anderssons skissförslag på konstnärlig gestaltning har godkänts. Konstverket bär namnet ”Fjädern, Hoppet och Svävaren” och tar sin utgångspunkt i gymnastikens rörelsemönster.

Konstverket kommer att placeras vid huvudentrén på truppgymnastikhallens fasad. De olika figurerna (Fjädern, Hoppet och Svävaren) följer hallens utformning och med en LED-slinga som går över gaveln länkas norra sidan ihop med den västra.

– Figurerna är sammansatta av flera kroppar. Många kroppar blir en kropp.

Tillsammans är de rörelse, kraft och styrka, energi och precision. De är också förmågan till transformation - kapaciteten att omvandla det till synes omöjliga till det möjliga. Att lyfta från marken, berättar Maria Andersson.

Själva figurerna skapas av lackerad aluminiumplåt som samspelar med hallens fasad i plåt. Genom att monteras med en liten distans från fasaden blir konstverket tydligt framträdande och dessutom belyst bakifrån under dygnets mörka timmar.

VI SÄLJER OCH INSTALLERAR VATTENPUMPANLÄGGNINGAR

Processen med konstnärlig gestaltning går vidare till ett genomförandeuppdrag och förväntas vara klart lagom till hallens färdigställande i slutet av 2023.

Hur har du det med din sommarstuga om vintern?

Jag kan spara energi och pengar åt dig!

Fast pris & VATTENGARANTI!

5 tums vattenbrunnar!

Veta mer:

www.optab.se/alvi

www.optab.se/alvi

Tel: 076-406 41 63

0586-333 64

Veta mer: mnytt.se/2020/06/24/alvikapar-elkostnaderna/

tfn: 076-406 41 63

Artikel i mnytt: mnytt.se/2022/08/26/radikaltsankt-elforbrukning-med-alvi/

www.allcleaning.se

Petri Pyrrö 073-909 35 10 petripyrro@hotmail.com Berggatan 19, Storfors

Janet Johansson 0735-642 642 janet@allcleaning.se

Huvudkontor: Storgatan 31, Kil Kontor: Bortägovägen 3, Kristinehamn

Ett rent hem och tid över till annat är det många som önskar!

VI UTFÖR:

• HEMSTÄD

• STORSTÄD

• FLYTTSTÄD

Vi har städgaranti –vi åtgärdar det kunden inte är nöjd med!

Vi har mer än 30-års erfarenhet inom städbranschen!

• BYGGSTÄD

Välkommen att boka konsultation, så går vi igenom dina önskemål!

• FÖNSTERPUTS

i Kristinehamn, Karlskoga, Degerfors och Karlstad.

Staket ¡ Grindar ¡ Galler ¡ Glasstaket ¡ Handledare ¡ Trappräcken

¡ Smidesdekorationer ¡ Balkongräcken ¡ Fönstergaller ¡ Gallergrindar ¡ Inkrypningsskydd m.m till både privat och offentlig miljö.

VI TILLVERKAR EFTER DINA ÖNSKEMÅL!

Galler Plåt Smide

Besök oss gärna på vår hemsida: www.gpsgaller.se Välkommen till Hangarvägen 4, Karlskoga. Tel. 0586-343 59, 070-557 66 04

FJUGESTA: 0585-313 33

Fredrik mob: 070-674 71 56 lekebergsbrunnsborrning@hotmail.com www.lekebergsborr.se

Det fixar vi. Elbilsladdning? Lagring? Övrig elinstallation? Det fixar vi självklart också. Tänk på att alltid anlita proffs när det gäller el, anlita IOS. Riktiga elektriker. Inget annat.

25
OCH ENERGIBORRNING
BRUNNSBORRNING
SOLCELLER? Skogsbovägen 12 F • 691 47 Karlskoga
60 • info@ios-el.se
0586-456
www.ios-el.se
GPS AB
SERVICE INOM • Elinstallation
Elmaterial PP-EL i Storfors Telefon: 0550-21 42 90 eller 073-909 35 10 E-post: petripyrro@hotmail.com Adress: Berggatan 19, 688 31 STORFORS -ELPP Vänd dig med förtroende till din lokale elektriker! Personlig service inom l Elinstallation l Service l Felsökning l Elmaterial VÄND DIG MED FÖRTROENDE TILL DIN LOKALA ELEKTRIKER! Mer än 35 års erfarenhet i branschen! P-EL Vi utför; • DRÄNERINGAR • BYTE AV AVLOPP & VATTEN • MARKARBETE • PLATTSÄTTNING • MURAR Tel. 076-327 71 17 alltjanstnicke@hotmail.com HANTVERKSGUIDEN
PERSONLIG
• Service • Felsökning •
Källa: Kristinehamn kommun

Nordic kör vidare med säljförmedling och serviceverkstad

I bolaget Nordic Service och Uthyrning kommer Stefan Tanskanen och Per Grödevik även fortsättningsvis driva serviceverkstad och säljförmedling av husbilar.

– Det känns kul, säger Stefan Tanskanen, det finns en otrolig kunskapsbas i det här huset.

Sedan det blev klart att man kör vidare med säljförmedling och serviceverkstad har responsen från både kunder och andra varit god och man har redan bokningar i verkstaden.

– Det har varit väldigt positiva reaktioner, alla hejar på och våra kunder är riktigt, riktigt glada att vi fortsätter, säger Stefan Tanskanen.

I serviceverkstaden tar man sig an allt som har med bodelen på husbilen att

göra och alla märken och modeller av husbilar är välkomna. När vi pratas vid är det första dagen man har verkstaden öppen och starten har varit bra.

– Vi har en bil här på service idag och sedan är det påbokat hela veckan, berättar Stefan, men vi tar alltid emot fler beställningar.

Verksamhetens andra ben är säljförmedlingen, där man förmedlar och säljer husbilar. Stefan lyfter fram att det

är mycket att tänka på vid en husbilsaffär och att det inte alltid är så lätt att varken köpa eller sälja själv över nätet.

Då kan Nordic som säljförmedling vara behjälplig för att affären ska bli smidig och säker.

– Som auktoriserat företag kan vi också lämna garantier och vi har tillgång till finansieringslösningar som kan hjälpa kunden.

Liksom på verkstaden förmedlar man alla märken och modeller av husbilar, och även om hösten blir allt mer påtaglig är det långt från lågsäsong. – Det brukar hålla igång hela hösten, och är det en fin hösthelg som nu senast blir folk sugna att se sig om.

Text & foto: Nicklas Remmegård

BJUHRS BIL AB AUKTORISERAD BILSKROT Silovägen 3, Karlskoga • Tel. 0586-310 31 www.bjuhrsbilab.se
MICHELIN
TESTVINNANDE
ÖPPET: Mån-Tors 7-16.30. Lunch 12-12.45. Fredag 7-13.
X-ICE NORTH 4
GREPP PÅ IS
Stefan Tanskanen, Jonas Karlsson och Per Grödevik på Nordic Service och Uthyrning. Serviceverkstaden fixar allt som har med bodelen på husbilen att göra. Responsen är god från kunder både i när och fjärran, som gläds över att Nordic kör vidare. Stefan Tanskanen förmedlar alla märken och modeller av husbilar.

Upplev en ny generation

Provkör helt nya KONA Hybrid

Alltid uppkopplad

•Dubbel 12,3” display

•Kompletta OTA-uppdateringar

•Navigation med Bluelink®

Pris från

339 900 kr

Privatleasing från kr/mån

5029kr

Nya generationen KONA har vuxit. Med större dimensioner både invändigt och utvändigt och den senaste tekniken öppnas nya möjligheter för din aktiva vardag –det är bara du som sätter gränserna. Välkommen att provköra helt nya KONA Hybrid hos oss!

Stefan 0550393 80

0550393 82

0550393 83

Verkstad/reservd. Mån-fre 7-12, 13-16 Verkstad 0550-393 86 Reservd. 0550-393 85 Biluth. 0550-393 83 www.carab.com

Hyundai Kristinehamn. Stationsgatan 6, 681 30 Kristinehamn. Tlf. 0550-159 80, info@carab.com

VÄLKOMMEN TILL FURUBERGS GUMMI

• Allbilverkstad

• AC-service

• Nyckeltillverkning

Furubergs Gummi

Tel. 0586-512 21

Maskinvägen 17, Karlskoga

Reparerar, restaurerar, imponerar!

BÅT- OCH BILINREDNING

Vi restaurerar din inredning. Lämna in din ratt, säten, dynor eller möbel för reparation, färgrestaurering eller omfärgning. Det mesta i skinn, vinyl och hårdplast.

• Sprickor

• Hål

• Slitage

• Revor

• Fläckar

• Blekt

• Odörsanering

Gräsdalsgatan 3, Karlstad • 0708-66 11 26 karlstad@colorglo.se • www.colorglo.se

Service & Uthyrning AB

VI FÖRMEDLAR ER HUSBIL

VARFÖR VÄLJA FÖRMEDLING?

Det är i många fall en komplicerad och tidskrävande process att sälja själv.

EXPERTIS OCH KUNSKAP

En förmedlingstjänst har oftast en djup kunskap om husbilsmarknaden och att kunna alla detaljer om hur försäljning av dessa typer av fordon fungerar.

ERFARENHET

Ansvarig säljare Stefan Tanskanen har sålt husbilar över 35 år. Det ger en otrolig kunskap och erfarenhet.

RÄTT VÄRDERING

Tillsammans tar vi fram ett konkurrenskraftigt pris.

TRYGGHET

Alla husbilar hos oss genomgår en auktoriserad och funktionstest för både bil- och bodel. För att underlätta försäljning erbjuder vi köparen garantier.

SERVICE – VI GÖR ALLT!

Vi förhandlar med köparen, sköter visningar, erbjuder förmånlig finansiering, skriver avtal mm.

SYNS BRA

Vi annonserar ert objekt på Blocket, Facebook och på vår hemsida.

PERSONLIGT

Vi erbjuder privata eller digitala visningar och ordnar också med hemleverans. Vi lägger ner mycket tid och omsorg på just Ert objekt för Er skull. Varmt välkommen att kontakta mig för försäljning av ditt fordon!

Stefan Tanskanen Tel. 0705 - 932 190 stefan.tanskanen@gmail.com

Nordic Service & Uthyrning AB, Hantverkargatan 8, Kristinehamn.

Vi tar emot alla husbilsmärken – Går du i tankarna om att sälja din husbil är du varmt välkommen att kontakta oss! Pris exkl. serviceavtal. Förbrukning: 4,6-4,7 l/100 km, CO2 106 g/km. Bilen på bilden visas med extrautrustning. Vi reserverar oss för prisändringar och ev. tryckfel. Se aktuella priser och kampanjer på hyundai.se
Tél. +33 (0)1 32 87 00 Fax +33 (0)1 57 87 87 CITROËN_InspiredByYou CTN_17_11224_Logo2L_Bleu_CMJN Illustrator version CS6. STATIONSGATAN Tel: Öppettider Mån-fre:
Lördag: 10.00
Johannes
09.00 – 18.00
– 14.00
Janne

Nu är det dags för Hot Rod Rumble

Lördag 30 september är det dags för årets upplaga av Hot Rod Rumble, där äldre fordon får gruset att spruta på folkracebanan på Flottuvans motorstadion i Filipstad.

- Det är väldigt publikvänligt och en rolig tävling att titta på, säger Pasi Kunelius, ordförande för arrangerande föreningen Hjulhälja.

Pasi Kunelius berättar att Hot Rod Rumble körs i tre klasser, för bilar tillverkade före 1983 respektive 1949, samt en klass för motorcyklar. När vi pratas vid har man totalt i de tre klasserna ett drygt 30-tal anmälda, och man räknar med att landa någonstans kring 40-50 startande.

– Det brukar vara väldigt uppskattat av

deltagarna, säger Pasi, de brukar alltid säga att de kommer tillbaka nästa år. Tävlingen körs som en regularitetstävling, vilket innebär att det inte handlar om att vara snabbast utan att köra två åk på så lika tid som möjligt.

– För de bästa handlar det om tiondels sekunder som skiljer mellan åken, det är

Service & Uthyrning AB

VI SERVAR ER HUSBIL ELLER HUSVAGN!

imponerande att de kan hålla sig så nära sina egna tider.

Även publiken brukar uppskatta Hot Rod Rumble och så länge det är fint väder brukar en hel del åskådare komma till Flottuvan för att se de gamla bilarna när de gasar runt banan. Det är en stor bredd på deltagande fordon med allt från Saab 99 till muskelbilar som Ford Fairlane, och i klassen för de äldsta bilarna finns fordon som både närmar sig och har passerat hundraårsstrecket.

– Här finns bilar av alla modeller och man får se äldre bilar som kör brett, ler

Pasi Kunelius.

Bakom Hot Rod Rumble står intresseföreningen Hjulhälja som utöver Hot Rod Rumble även arrangerar de årliga tävlingarna Färnsjörepan och Långlialoppet. Hot Rod Rumble har körts sedan 2012, och man ser fram emot att få välkomna förare och publik till Flottuvan.

– Personligen tycker jag Hot Rod Rumble är den roligaste tävlingen vi anordnar, säger Pasi, den ska ni absolut komma och titta på.

Text: Nicklas Remmegård Foton: Hjulhälja

Med vår långa erfarenhet sedan 1990 tar vi hand om din husbil/husvagn och utför den bästa möjliga omvårdnad. Det sparar många dyra utgifter på sikt och du får en trygg rullande fritid.

ÅRLIG UNDERHÅLLSERVICE

TILLBEHÖRSMONTAGE

TILLBEHÖR REPARATIONER

OMBYGGNADER

Välkommen att ringa oss för att boka tid i serviceverkstaden:

FUKTMÄTNING BODEL

PROVTRYCKNINGAR PÅ DITT GASOLSYSTEM.

VI UTFÖR FÖRSÄKRINGSREPARATIONER.

VI ÄR AUKTORISERADE PÅ:

Per Grödevik 070-375 36 95 pergrodevik@gmail.com

Jonas Karlsson 072-721 70 26 jonas.nordicservice@gmail.com

Nordic Service & Uthyrning AB, Hantverkargatan 8, Kristinehamn.

28
MOTORNYTT
8

Bjuder in till racefest för hela familjen

Helgen 7-8 oktober blir det åter racefest på Gelleråsen. I samband med att Prins Carl Philips Racing Pokal kör sin final på den nya kartingbanan bjuds det under söndagen också in till barnens motordag med spännande aktiviteter för hela familjen.

– Det kommer att bli en rolig dag med mycket att se och göra och uppleva, säger Richard Göransson på Gelleråsen Arena.

Finalen av Prins Carl Philip Racing Pokal, där prinsen själv avser att vara på plats för att dela ut priset, blir premiärracet på banan som invigdes i samband med Kanonloppet i augusti.

– Det här blir som en andra invigning av banan då det är öppet för alla att komma hit och ha roligt, säger Richard Göransson.

Den 1257 meter långa banan är Sveriges längsta kartingbana, och den har en annan karaktär med fler och längre raksträckor än de flesta andra kartingbanor, något som ihop med infra-

strukturen runt banan och att den är integrerad med den vanliga banan på Gelleråsen gör det till en unik anläggning.

– Många är spända på att få komma hit och testa banan.

För att fira premiären lite extra bjuder man in till barnens motordag, då man tillsammans med Karlskoga Kommun bjuder på fri entré och många trevliga motoraktiviteter på Gelleråsen.

– Det är roligt att få göra något och att få välkomna alla till en trevlig dag i samband med det här, menar Richard.

Under dagen kommer man utöver att följa den rafflande racingen kunna provköra både gokart, minicross och minigrävmaskiner, blåsljusfordon och stora maskiner kommer att visa upp sig och Bilsportförbundet kommer finnas på plats med sin trailer där du kan

testa e-racing och simulatorkörning.

– Det kommer att finnas något för alla i alla olika åldrar, vi hoppas på fint väder och ser fram emot en härlig dag på Gelleråsen för hela familjen.

Text: Nicklas Remmegård

Foton: Gelleråsen Arena

29 MOTORNYTT
Program & info www.gellerasen.se BARNENS MOTORDAG FRI ENTRÉ BLÅLJUS, STORA MASKINER & BILAR MÅNGA TYPER AV MOTORSPORT TESTA PÅ HOPPBORG, ANSIKTSMÅLNING, GODISREGN M.M. PREMIÄR RACE SVERIGES LÄNGSTA KARTINGBANA NÅGOT FÖR ALLA UPPLEV kl 11-15 8 OKTOBER
Kartingbanan invigdes i samband med Kanonloppet. Tony Ring och Prins Carl Philip klippte bandet. Kommunstyrelsens ordförande och prinsen passade också på att provköra banan.

Lyft på cowboyhatten

( W a s h i n g t o n D C – U S A )

Det börjar bli trångt i segmentet för eldrivna pickuper. Senast i raden är fräcka Fisker Alaska som ska ta upp kampen med Elon Musks skötebarn Tesla Cybertruck. Danskfödde Henrik Fisker är en smart entreprenör och förutom att ha döpt pickupen efter Amerikas 49:e delstat så har interiören begåvats med såväl världens största mugghållare som ett takfäste för cowboyhattar. Gissa om USA-flörten gick hem?

Fisker bokstavligt talat surfar på framgångsvågen och lagom tills de första exemplaren av Ocean lämnar fabriken i österrikiska Graz så presenteras ytterligare tre nya modeller. En budgetsuv, cabriolet och pickup. Hela bunten är givetvis elektriska och vad gäller flakbilen så ska den bli lättast på marknaden men ändå ha en räckvidd på 37 till 55 mil beroende på batteri. Prislappen? Tja, runt 490 000 kronor.

Fisker Alaska har därmed alla förutsättningar att bli en storsäljare i stater-

na, även om själva flaket är i kortaste laget med sina 137 centimeter. Men problem är till för att lösas och med en knapptryckning så försvinner hela väggen bakom baksätet och vips utökas flaket till 229 centimeter. Vill du däremot ha en för bilvärlden unik fyrdörrars cabriolet med plats för fem så är det Fisker Ronin du ska titta på. Färden till hundra utlovas rulla på två sekunder, vilket är möjligt med hjälp av tre elmotorer på totalt 1000 hästkrafter.

Friskluftsbilen kommer inte att bli nå-

Elsopbil rullar i Karlskoga

När Renhållningsbolaget i Mellansverige AB, som hämtar avfall i Karlskoga och Storfors, i somras tog sin nya sopbil i drift var det deras femte sopbil och den första som drivs av el.

Från och med vecka 25, midsommarveckan, har Karlskogas centrala delar trafikerats av elsopbilen.

– Jättekul att ta den i drift och dessutom ligga i framkant. Vi arbetar aktivt både med gröna bränslen och ruttoptimering för att minimera miljöpåverkan. I och med att elsopbilen inte har någon förbränningsmotor blir ljudet lägre vilket både förbättrar arbetsmiljön och ökar trivseln för invånarna, säger Peter Jarl, marknadschef i ett pressmeddelande.

Renhållningsbolaget i Mellansverige AB ägs gemensamt av Karlskoga och Storfors och tar hand om avfallet i båda kommunerna, men elsopbilen kommer i huvudsak användas i centrala Karlskoga.

– Ju oftare vi bromsar in desto mer laddas de nio batterierna av sig själv så den passar att använda i centrum, å andra sidan drar komprimatorn som pressar ihop soporna en del så vi får testa oss fram när det gäller förbrukningen, säger Peter Jarl. Förhoppningen är att den kan köra en hel arbetsdag innan den behöver laddas men det beror på en rad faktorer, till exempel sträcka, antal tömningar, väderlek och temperatur. Den nya bilen får en naturlig laddplats när den nya laddstationen för tunga fordon som byggs vid Mosserud står färdig i slutet av sommaren. Laddstationen byggs med bidrag från Energimyndigheten och platsen har valts då det passerar en stor mängd tunga

got billigt nöje – men det blir i stället budgetsuven Pear som får ett grundpris på runt 330 000 kronor. Då ingår sex sittplatser och på ett liknande sätt som hos Alaska kan bagageluckan fällas ner i golvet. Finessen kallas för ”Houdini Trunk” efter utbrytarkungen Harry Houdini och kanske behövs magi för att få i gång elbilsförsäljningen i staterna…

Just nu blåser det rejäla motvindar, vilket gör steget till fossilfritt ännu mer avlägset. Associated Press har tillsammans med Chicagos universitet gjort en undersökning bland amerikanska konsumenter och frågan var enkel: blir ditt nästa bilköp elektriskt? 19 procent svarade att det är mycket troligt medan 22 procent svarade ganska troligt. Ungefär hälften, 47 procent, angav dock att det inte alls är troligt.

Varför vill man då köpa en elbil? Tre fjärdedelar medger att det i första hand inte handlar om miljön utan att

spara bränslepengar, vilket är en het potatis inför nästa års val i USA. Republikanerna, med Donald Trump i spetsen, utlovar att bensin och diesel inte ska kosta mer än femman litern.

Föga förvånande har även president Joe Biden och demokraterna lyssnat på bilägarna och tonat ner retoriken om ett skifte till miljövänligare alternativ i närtid.

Europa har satt ett slutdatum för nya bilar med förbränningsmotorer till år 2035. USA kommer däremot att fortsätta pumpa ut bensin- och dieselbilar till efter 2050. Därmed räknar jänkarna iskallt med att allt fler kommer att köpa inhemska bilar, vilket gynnar den amerikanska bilindustrin och arbetarna jublar. Pinan vid pumpen är ett samtalsämne där de flesta har en åsikt och som kan avgöra vem som tar plats i Vita huset 2024.

Carl-Ingemar Perstad, CNP: s USA-korrespondent / © CNP AB

fordon per dygn, samt att det bidrar till ett sammanbundet stråk av laddstationer i Mellansverige. I närheten av laddstationen finns även en tankstation för biogas, där bolagets övriga sopbilar tankar.

– Mycket positivt att vi kan bredda oss med fler förnybara bränslen i fordonsparken. Vi smyger igång med den här elbilen och utvärderar efter hand, avslutar Peter Jarl.

30 MOTORNYTT
Källa: Karlskoga Energi & Miljö
5

Ett

Att tillverka sportbilar är ingen konst för Porsche som nu sätter färg på tillvaron med ett helt nytt samarbete. Tillsammans med färgtillverkaren Backdrop har man tagit fram en serie med ikoniska väggkulörer för alla bilentusiaster. Kollektionen har hämtat inspiration från klassiska 911-modeller och namnen är välbekanta i Porschekretsar. Vad sägs om Irish Green, Riviera Blue, Ruby Star samt Speed Yellow? Färgerna levereras i snygga plåtburkar med skruvlock och intressenter får pytsa ut 800 kronor för en gallon (3,8 liter).

Hollywoodglans med Tesla

Far & flyg, vilket showroom

Den flygande holländaren PAL-V har breddat sina vingar och nu kan man besöka företagets första showroom. Det är faktiskt inte på hemmaplan utan i München som portarna slagit upp till en helt ny gyrokopterhall och redan nästa år sker första leveranserna. PAL-V Liberty har försetts med rotorblad som fälls ut med en simpel knapptryckning och i affären ingår flyglektioner. Priset förväntas landa runt fem miljoner och hugade spekulanter hälsas välkomna till världens första showroom för flygande bilar.

F1-legend tillbaka på banan

Steve Nichols gjorde en kometkarriär inom Formel 1 och designade inte minst tävlingsracern McLaren MP4/4 som resulterade i att Ayrton Senna knep sin första världsmästartitel 1988. Steve har dock varken lagt hjälmen eller skisspennan på hyllan trots att han snart fyller 77 år. Nu är det världspremiär för Nichols N1A Roadster och den läckra sportbilen har ett kolfiberchassi med en sjuliters V8:a på 650 hästkrafter. Att det blir en sjutusan till resa förstår man när tjänstevikten är blott 900 kilo. Priset hamnar runt 6,5 miljoner kronor.

Elon Musk har många strängar på sin lyra och nu har Teslas grundare fått grönt ljus till en helt ny jättesatsning. Det är i Los Angeles, eller närmare bestämt på Santa Monica Boulevard, som entreprenören ska slå upp portarna till företagets första moderna ”drive-in-diner”. Komplexet ska ta oss tillbaka till Hollywoods guldålder och är så mycket mer än en restaurang. Förutom 32 Supercharge-platser planeras även två gigantiska drive-in-bioskärmar som ska visa filmer dygnet runt.

31 MOTORNYTT Telefon 0586-728 732 Karlskoga Bilteknik Pr Telefon 0586-728 732 .bilteknikab.se Telefon 0586-728 732 Karlskoga Bilteknik Pr Telefon 0586-728 732 Karlstadsvägen 44. Kristinehamn • Tel. 0550-180 00 www.automekanik.se @ GRåHN'� husvagnsservice & lackering \. 0550-146 20 • grahnshusvagnsservice.se m kontakt@grahnshusvagnsservice.se @ GRåHN'� husvagnsservice & lackering \. 0550-146 20 • grahnshusvagnsservice.se m kontakt@grahnshusvagnsservice.se "" Bodalsvägen 4,681 43 Kristinehamn @ GRåHN'� husvagnsservice & lackering \. 0550-146 20 • grahnshusvagnsservice.se m kontakt@grahnshusvagnsservice.se "" Bodalsvägen 4,681 43 Kristinehamn Funderar ni på att byta bil? Gå in på www.mnytt.se och ta del av ett antal intressanta biltester! Webbtidning med koppling till Facebook + Instagram! besikta.se 0774 - 400 800 NU KAN DU ÄNTLIGEN BESIKTA DIN MC, HUSBIL OCH SLÄP HOS OSS. VÄLKOMMEN TILL OSS PÅ TUVETGATAN 1 I KRISTINEHAMN. Alltid nära dig! BESIKTA NÄRA DIG! KRISTINEHAMN – KARLSKOGA – DEGERFORS besikta.se 0774 - 400 800 NU KAN DU ÄNTLIGEN BESIKTA DIN MC, HUSBIL OCH SLÄP HOS OSS. VÄLKOMMEN TILL OSS PÅ TUVETGATAN 1 I KRISTINEHAMN. Alltid nära dig! besikta.se 0774 - 400 800 NU KAN DU ÄNTLIGEN BESIKTA DIN MC, HUSBIL OCH SLÄP HOS OSS. VÄLKOMMEN TILL OSS PÅ TUVETGATAN 1 I KRISTINEHAMN. Alltid nära dig! BILNYHETER FRÅN VÄRLDENS ALLA HÖRN! Text & foto: Jenny Nilsson / © CNP AB
färgstarkt samarbete

GJORDE SNATTAREN I BUTIKEN

DRICKS I TYSKLAND I C K E

T A X

SES PÅ LOTT ITU

BRUKAR

DRA

PRAKTFULLT RUM PÅ BREV TILL NASHVILLE

FÖRBUD

MERITFÖRTECKNING

HUMBUG GKORDE POST

DYRBAR KRYDDA

SENT PÅ DAGEN SMILA

SÅ FYLLS KOKS OCH MALM PROBLEMSAMLING I SKOLAN?

KLAR

KALLAS OCK RITTBERGER

MER ÄN FÅ LOPP KANSKE EN ORRE

FÖR FORMEN SAFFRANSMÅTT

TÄTORT I SALA KOMMUN

SAMALR AUTISTISKA

VAPENLAGEN KUNDE OXAR FÖRR

ÖREBROAVISA FIXAR LUFTEN FOR TILL HIMLEN LITEN LOTT KAN RESAN ERBIUM I LABORATORIET FÖRLAMNING CESIUM I LABBET

Kryssa & vinn! Skicka in lösningarna senast den 12 okt till: Marknad & Media, Box 195, 691 24 Karlskoga. Märk kuvertet:

”Värmlandskrysset”. Lycka till! Bland de rätta svaren drar vi tre vinnare som får var sin dubbeltrisslott.

SUDOKU

Bland de rätta svaren drar vi tre vinnare som får var sin dubbeltrisslott.

Gör så här: Fyll i de gula rutorna genom att leta på och skriva av motsvarande rutor som finns utspridda i tidningen.

Fyll sedan i siffror i de övriga rutorna så att samtliga siffror 1 till 9 finns en enda gång på varje vågrät och varje lodrät rad, liksom i alla de nio fälten om 3 x 3 rutor.

Skriv sedan av de fem siffrorna i det grönkantade fältet nertill och skicka till oss.

Senast den 12 oktober vill vi ha din lösning. Via e-post till: sudoku@marknadmedia.se.

Eller per post till: Marknad & Media AB, Box 195, 691 24 Karlskoga. Märkes med ”Sudoku”. Kom ihåg att uppge namn och postadress.

Vinnarna i Värmlandskrysset

De tre först öppnade rätta lösningarna vann en dubbeltrisslott.

SES PÅ PC HOKKAIDO DESS EFFEKT ÄR GYMNASIERINGAR FÖRR? KÖR UT ÖL? LASARETT? LEDER LOPPET TRÄVIRKE PJUCK KANSKE EN ÅSNA? FRÅN OS FÖR MÅNGA KANALER?

OBERÄKNELIG GÖR BONDE HAR SAMORDNINGSSYFTE DEN ÄR STRÄNG? TIONDEL AV VIKT OCH VOLYM KANSKE PÅ KRÄFTKALASET?

Vi gratulerar vinnarna som får vinsten hemskickad med posten. Grattis!

1. Gunilla Nilsson, Karlskoga

2. Harald Sandberg, Kristinehamn

3. Victoria Zetterberg, Charlottenberg

augusti 2023.

LR STO HARE U GEM FÖRBJÖDS SVERIGE 1686

REGI DIETSHENRES LEVEOPALTHALS CENTRALFIGURERI RISÅSNESKRIMBN KRÄFTANSVÄNKRETS LIKNAR SKRIN STAPEL OCKSÅ ETT SKÄL MED ANN UTTRYCK GÅR TILLBAKA ISLÄNDSK SAGA VANLIG METALL KAN MATTA BESTÅ AV PLÖTSLIGT ÖVER HUVUD? FRÅN GREKÖ? ROP SAUNAN? DUNANTVERK SKÄRANDE LJUD MÄNGDENHET SEXTIOTALSGRUPP ÖBO FEGIS IBLAND GÄNG SA NICKE SÄTT ATT HÄRDA TEMPERATURENHET SNEDVRIDNING MOBBAT TYCKS NÅGRA HA DUBBEL? LED KORT FÖR FÖRBAND FAT ÄR NOG BÅDE SMÅ OCH SÖTA

RÄTT SOM AVSKAFFADES 1920 DEN ARBETAR PÅ DIN UNDERGÅNG? MEMENTO GÖR BONDEN TRAKTORN PÅ DENNA VINNANDE SLAG HAR SIN SAGA

Vinnarna i SUDOKU

augusti 2023.

De tre först öppnade rätta lösningarna vann en dubbeltrisslott.

Vi gratulerar vinnarna som får vinsten hemskickad med posten. Grattis!

MÄKLARNYTT 2012-07 GJORDE MISSEN? KAN LEDA TILL ETT SÄMRE VERK

32 VÄRMLANDSKRYSSET / SUDOKU
VÄRMLANDSKRYSSET
1. Lasse Dullum, Filipstad 2. Lauri Rajaniemi, Karlskoga 3. Julia Keskinen, Gullspång
1 3 7 3 8 5 9 8 79 8 3 4 5 7 8 9 3 4 1 6 6 1 3 5 Namn: ............................................................................................................................................ Adress: ........................................................................................................................................... Postadress: ...................................................................................................................................... 5 9 8 1 6 7 2 4 3 7 6 3 5 2 4 8 9 1 1 4 2 8 9 3 6 5 7 9 1 6 2 7 5 4 3 8 3 5 4 9 8 1 7 6 2 2 8 7 4 3 6 5 1 9 8 3 9 6 5 2 1 7 4 4 7 5 3 1 8 9 2 6 6 2 1 7 4 9 3 8 5 © BÖRJE ENGHOLM 2012
08 SES
VISSA FLAK VISST UNGA SCOUTER 4 % TILL RIKSDAG BLYG OCH RÄDD MANING VID BORD PLATINA I LABBET I KRAN LOTTERI BUDBÄRARE DEN ÄR RIK ANSVARAR
MÄKLARNYTT2012-
VID
© BÖRJE ENGHOLM 2012
SK
©ENGHOLMS DT
HAN SKREV DECAMERON KNÄKBIASRETAT ÅLDRIKICKHUSAGA MANINGSKOMAKAREN RINGÅKERKAESS

SÄLJES

KCR BOX: har suttit

i Nordic husbil MB

Sprinter 163hk, 2011.

Fungerar perfekt, pris: 1000:-

Tel. 073 - 9401068

DÄCK NanKang Econex NA-1, i princip nya däck, ca 10 mil, köpta maj på Mekonomen, 195/55

R15 för 400:-/st

Tel. 070 - 757 45 85

VAPENSKÅP SAFE SS-3492 vikt 150 kg kan bultas fast.

Pris 4000:-.

Tel. 070 - 663 57 40

LÖNNVED 7 st 30 cm skivor, diameter 40-50 cm, fälld 2016.

Pris 399:-

Tel. 073 - 587 92 76

VI HJÄLPER ER MED ALLA

SLAGS TRANSPORTLÖSNINGAR!

• Bohagsflytt/Packning/ Packa upp

• Företagsflytt/Kontorsflytt

• Magasinering

• Flyttstädning

• Expressbud/distribution

KRISTINEHAMNSLITTERATUR

Löf: Krhmns historia. Del 1.

1942. Inb. 150:-. Del 2. 1949. Inb. 150:-. Löf & Ernvik. Del 3. 1959. Inb. 200:-. 450 kr för alla.

Brandberg: Krhmns.amatörer. 1978. Hft. 50:-. D:o: Krhmns historier, 1979. Hft. 75:-. D:o: Krhmns konstnärer. 1980. Hft.

50:-. 150 kr för alla. Toijer: Krhmns och Varnums församlingars kyrkor. 1948. Inb. 150:-. D:o. Gustafsvik. 1958. Hft. 50:-. Ernvik: Östvärmländska järnbruk. 1968. Inb. 275:-.

Tel. 070 - 798 55 03

VHS Disney, 24 st klassiker 500:VHS filmer, 7 st 70:-

BÖCKER 4 st Disneys underbara värld i gott skick 75:-/st. 4 st böcker barndomslandet med skyddsomslag Bonniers förlag 1963 i gott skick 50:-/st.

Tel. 070 - 619 55 19

För tumörforskning och cancerskadade, tar tacksamt emot bidrag.

Plusgiro: 90 00 46 - 4

Bankgiro: 5221 - 0366 swish 1239000464

HEMSIDA: www.jj-stiftelse.org

BARNVAGN Brio retro (70-tal) i kanonskick. Madrass medföljer. Ryggstöd att fälla upp. Pris 500:-

Tel. 070 - 632 99 89

KRUKOR, Waldemarsudde. Vita. 15 cm diam. 2 st. Pris 450:Tel. 0586 - 72 20 11

KAKTUS. Fin. Höstblommande. Pris 200:- Tel. 0586 - 72 20 11

HERRCYKEL Crescent. Nya däck. Servad kvalitetscykel. Pris 1.400:Tel. 073 - 683 68 27 (Kga.)

KÖKSSOFFA med förvaringsmöjlighet. Liten, fin. Pris 300:Tel. 072 - 703 15 17

BATTERIER. 2 st. Lion 36V. till Ryobi gräsklippare + laddare + kniv 46 cm. RAC 412. Pris 500:Tel. 070 - 550 40 33

FJÄLLRÄVENSTÄLL. Mkt. rejält. Sandfärgat. Dam stl. medium. Pris 450:- Tel. 0586 - 72 20 11

DOCKSKÅP. Engelskt med balkonger o. fina detaljer. Viss inredning kan medfölja. Pris 1.200:Tel. 070 - 224 40 11

FIGURINER 3 st. ugglor i keramik. Gustavsberg, Edvard Lindahl

1960-tal. Pris 1.500:-

Vi köper även dödsbo, hela eller delar av hem. Tel. 072 – 529 00 18 bengans.alltjanst@hotmail.com

HERRCYKEL DBS 4-vxl. I bra skick. Pris 1000:-

Tel. 070 - 5513387

VÄLVÅRDADE TIDNINGAR:

75 st Gör det själv 100:35 st Allt om trädgård 50:-

44 st Allers trädgård 50:Ligger i behändig väska

Tel.0707990404

TAMBURMAJOR Skånes Fagerhult 60/70 tal 400:-

Tel. 070 - 619 55 19

FÄLGAR 16” fräscha, passar Audi, WV, i bra skick, ej kantstötta

205/55 R16, ET 45. 5/112

KUMHO VINTERDÄCK dubbat ca 7 mm kv. på mönstret. 2700:-.

Tel. 073 - 084 66 60

KAKTUS. Stor fin, höstblommande. Pris 250:-

Tel. 0586 - 72 20 11

Tel. 070 - 270 63 38

BOK om Oravais Historia (613 sidor) Författare: Bror Åkerblom. Pris 300:-. Hämtas i Kga.

Tel. 0586 - 398 09

RYGGSTRÄCKARE. Pris 200:Tel. 0586 - 398 09

KÖPES

BARNSULKY köpes.

Tel. 070 - 428 96 42

HANDVERKTYG, äldre: stämjärn, tänger, hammare, slägga, moraknivar, järnhyvlar, sylar, skiftnycklar m.m.

Tel. 070 - 330 82 52

SPILLVIRKE i ene, bok, ek, furu, mahogny och sälg i 50 -100 cm. Köpes till skäligt pris av 91-årig slöjdare.

Tel. 0586 - 552 57

BORTSKÄNKES

VÄVGARNER, blandade bortskänkes. Tel. 070 - 519 37 41

GRATISANNONSERING

När du städar vinden eller källaren, passa på att annonsera här helt GRATIS!

(OBS!! Ej motorfordon/djur. Endast för privatpers. Tänk på att sätta ut pris)

SÄLJES BORTSKÄNKES BYTES KÖPES

ANNONSTEXT (texta TYDLIGT). OBS! Endast ett objekt i varje annons och högst 15 ord.

Bilverkstad med över 30 års erfarenhet av service och reparationer på alla bilmärken.

Telefon:

Kupongen insändes till: Marknad & Media AB, Box 195, 691 24 Karlskoga.

OBS! Märk kuvertet med ”Marknadsplats östra Värmland!”

Annonserna för Marknadplats i oktober behöver vi ha senast 12/10.

Maila gärna annonsen på: annons@marknadmedia.se

( Foto publiceras vid mån av plats, endast digitala bilder till mejladress. )

1:a Industrigatan 5 B, Kristinehamn. Tel. 0550 -180 20 www.bilservice-kristinehamn.se

KARLSKOGA BILSKROT AB

Auktoriserad bilskrot. Lämna din skrotbil på rätt plats!

LÄMNA DIN SKROTBIL TILL OSS – FÅ 2000 kr. Vi hämtar och betalar 1200 kr!

Vi reparerar inte bilar och säljer inte delar.

OBS! Vi är inte på plats. Ring/mejla för att boka tid för hämtning, lämning eller besök. Tel. tider: Mån-Tor 10-16, Fre 10-13, Lör-Sön Stängt.

VI KÖPER DIN SKROTBIL!

www.karlskogabilskrot.se

Hejarvägen 6, Karlskoga · Tel 0586 - 380 10 · info@karlskogabilskrot.se

LAGER/FÖRVARINGSLOKALER

• SÄKERHETSKLASS 2-LOKALER.

• NYBYGGT KALLAGER 2000 KVM.

• NYRENOVERAT VARMLAGER 2000 KVM

• PASSANDE FORDON/BÅTAR/MATERIAL M.M

• SÄSONGS/VINTERFÖRVARING

• ÖPPET DYGNET RUNT

STOPPA TJUVEN!

• NYRENOVERAT VARMLAGER. HYRESLEDIGT FR.O.M 15/8 -23

LARM – BEVAKNING – FÖRVARING

VID LARM ELLER SKADEGÖRELSE RING: 0586-332 00, 50 000, 020-33 20 00, 070-531 32 94

ALLBILSVERKSTAD

Tel. 0550-167 25. Nyhamnsvägen 1. auto-center.info

33
MARKNADSPLATS ÖSTRA VÄRMLAND
www.mnytt.se '-\�� "\,. t1 Y 1" 'l" � �1-,. � Gräv &.Schakt \J\ Provtryckning � 1982 j'-\�� • Avloppsanläggning
Asfaltering
Markarbeten
070-680 60 00 www.mullgs.se
Micke
4

Unik värmländsk motorcykelsamling på auktion

I slutet av september går en unik samling motorcyklar på auktion när Sajab Vintage och Auctionet fått förtroendet att sälja samlaren Ingemar Liljegrens livsverk. Liljegren Motorcycle Collection består av 87 motorcyklar och en stor mängd reservdelar, broschyrer, skyltar och annan motorcykelkuriosa.

– Det här en av Sveriges största privata motorcykelsamlingar och den innehåller flera förväntade miljonobjekt, säger Manne Sjöberg, marknadsansvarig på Sajab Vintage.

Huvudnumret är givetvis motorcyklarna, där majoriteten är från 1920- och 30-talen, men vissa av dem betydligt äldre än så. Nämnas kan exempelvis en Simplex från 1907 och en Pierce Four av 1912 års modell, varav den senare är ett av de verkliga toppnumren och med ett utrop på 1,2 miljoner har auktionens högsta värdering. Ingemar Liljegrens samling av motorcyklar har byggts upp under många år. Sin första motorcykel köpte han för 75 kronor en sommar i början av 50-talet, han var då 15 år gammal och det blev starten på en livslång passion för motorcyklar och bilar. Under åren har många fordon både tillkommit och sålts, men de som betytt mest för Ingemar har stannat kvar i samlingen. Ett livsverk som han på grund av hög ålder nu väljer att lämna vidare till nya entusiaster.

– Det är lätt att bli fascinerad av samlare och deras enorma passion för sitt in-

tresseområde. Att få ta del av en samling, som kanske tagit en livstid att få ihop, är för en auktionsnörd som jag något av det roligaste man kan få vara med om, säger Tom Östman, intendent vid Auctionet i ett pressmeddelande.

Samlingen har fram till nyligen stått i ett privat museum i de värmländska skogarna och har kommit att kallas för Sveriges hemligaste samling.

– Det här är en av Sveriges största privata motorcykelsamlingar och den innehåller flera förväntade miljonobjekt. En del är museumrenoverade, andra är orörda, säger Manne Sjöberg, och lyfter fram att man är glada över att även en stor mängd originalreservdelar finns bland objekten.

– Det borgar för att mekandet med fina kvalitetsobjekt kan fortsätta framledes, menar han.

Text: Nicklas Remmegård Foto: Sajab

34 ANTIKT / LOPPIS / SECOND HAND
Auktionskollen
Vintage Några av auktionens höjdpunkter, en Indian, en Henderson, en Pierce och en ACE. Några av de totalt 87 motorcyklarna i samlingen. En Simplex från 1907 hör till auktionens allra äldsta objekt, utropspris 190 000 kronor. Det har hänt en del med motorcykeldesignen genom åren, här en Colibri från 1920-talet, värderad till 20 000 kronor. Pierce Four av 1912 års modell, utrop på 1,2 miljoner. Indian 101 Scout från 1928 med sidovagn, värdering 250 000 kronor. Indian Four 1937, värderad till 700 000 kronor. Monark. Husqvarna 110 med sidovagn, utrop 120 000 kronor. DKW SB500 från 1937, värderad till 60 000 kronor.
6
Henderson KJ med sidovagn, värdering 700 000 kronor.

EXEMPEL PÅ VÅRA INKÖPSPRISER:

SILVERMYNT

1 kr före 1942 = 37 kr

1 kr före 1968 = 17 kr

2 kr före 1942 = 74 kr

2 kr före 1967 = 34 kr

GULDPRIS: 18 k guld = 440 kr/gr

Välkomna!

Öppet eft. tidsbokning. Tel 072-858 52 85

Centralplan 3, Karlskoga.

Se priser på vår hemsida: www.svenskmynthandel.se

PRYLGALEN?

SAMLARE?

FYNDLETARE?

DÅ MÅSTE DU BESÖKA OSS!

• På vår butiksyta på hela 1500 kvm, hittar du allt och lite till!

• Köper hela- eller delar av hem.

• Även magasinering.

Tel. 0550-828 06 • johan@fyndboa.se www.fyndboa.se

ÖPPET: Mån - Fre. 10 -18

Lör. 10 -14 • Sön. 10 -14

Bodalsvägen 5, 681 43 Kristinehamn Vid McDonaldskorset i Kristinehamn.

TRADITIONELLA AUKTIONER PÅ NÄTET!

Aukti på söndag

www.karlskogaauktionsverk.se

Sälj inte ditt guld och silver utan att kolla med oss!

KARLSTAD-HAMMARÖ AUKTIONSVERK

KARLSTAD-HAMMARÖ AUKTIONSVERK

Ett av de 10 ledande auktionshusen i Sverige

Mottagning pågår till våra stads- och kvalitetsauktioner

Ett av de 10 ledande auktionshusen i Sverige Mottagning pågår till våra stads- och kvalitetsauktioner

Vi söker konst, gärna Lars Lerin, Erling Ä, Stefan J, Rackenkolonin m. fl. Norskt måleri, möbler, antikviteter, guld, silver, smycken, kristallkronor, mynt m. m. Inlämning - Värdering - Hembesök alla vardagar

Vi söker konst, gärna Lars Lerin, Erling Ä, Stefan J, Rackenkolonin m. fl. Norskt måleri, möbler, antikviteter, guld, silver, smycken, kristallkronor, mynt m. m. Inlämning - Värdering - Hembesök alla vardagar

NÄSTA KVALITETSAUKTION

Inlämning pågår till höstens Kvalitetsauktion. Sista inlämn.dag 20/10. Aktionen startar 28/10 Auktionen kommer att genomföras på Auktionet.com

Bruksgatan 22, Skoghall • 054-51 00 75

Bruksgatan 22, Skoghall • 054-51 00 75

www.hammaroauktionsverk.se

www.hammaroauktionsverk.se

TRYGGHET OCH KVALITET - 60 ÅR I BRANSCHEN

- 60 ÅR I BRANSCHEN

500:-/ MÅNAD ...Hyr loppisplats även du, till fast pris. – Vi säljer utan provision!

Nya prylar från olika säljare inkommer varje vecka! Massor av Vinyl. Öppet 5 dagar/veckan

Öppettider under Juli: Tors-fre 10-16. Lörd 10-13. Öppettider: Tis 10-16. Ons 10-18. Tors-fre 10-16. Lör. 10-13. Sö-mån stängt. Carls Åbyvägen 2. Karlskoga. Tel. 076-393 23 34

Skänk

för

liv och miljö

När du ger prylar, kläder och möbler till oss skapas goda e ekter:

- bistånd lokalt och internationellt

- arbetstillfällen för arbetsmarknadsåtgärder - bra för miljön med återanvänding

Dubbelt så bra

Stråvägen 24 0586-20 44 00 karlskoga@pmu.se

Nygatan 3, Hagatorget, Karlstad tel. 054-10 00 75 www.karlstadpantbank.se
•INLÄMNING •VÄRDERING •HEMBESÖK
Ö PPETTIDER: Mån - Tors kl. 15-18 Patrik 070-269 59 34 • Marina 070-374 84 87
KVALITET
TRYGGHET OCH
VOX hörnsoffa CREAM modulsoffa VEN matbord MOUND modulsoffa PASSA PÅ ATT FYNDA UTGÅNGET SORTIMENT! Degerfors-Karlskoga. Karlskogavägen. Tel. 0586-499 99. Vard: 09.00-18.00. Lörd: 10.00-14.00
KVALITET. UTVALT AV SVENSKA HEM.
VILMA
M ÖBELCENTRALEN BLIR
NYTT I BUTIKEN
LAMINO fåtölj
soffa

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.