Page 1

Fråga juristen

Sid 2

Gröna tips

Sid 14

Hantverksguiden

Sept – Okt 2020

35 000 hushåll i östra Värmland A M X TE TFI S HÖ

Ny inredningsbutik har slagit upp portarna Sid 4

Sid 20-21

M

OT

N OR

YT

T

40-årsfirande familjeföretag Sid 24 FRÅN MÄKLARKÅREN I ÖSTRA VÄRMLAND

För Jenny är matlagning en livsstil Sid 6-7 Uppåt på bostadsmarknaden

Sid 13

I Storfors är niondeklassarna slitvargar Sid 16

www.gasolbutiken.se

GRATTIS

STORFORS! • Gasol på lösvikt • Gasolkaminer

Kristinehamns konstmuseum Kristinehamns konstmuseum 24.10.20-24.01.21 24.10.20-24.01.21

• Gasolprodukter • LPG-gas

En del av

PISCATOR´S BIL AB

Industrigatan 3, Storfors Tel. 0550 - 622 83 www.piscatorsbil.se

Foto: Claës Lewenhaupt. Klänning från Malmö Mekaniska Tricotfabriks vårkollektion 1969, i mönster Näckros av Sven Fristedt.

Foto: Claës Lewenhaupt. Klänning


2

INNEHÅLL

FRÅGA JURISTEN

FRÅGOR OCH SVAR OM FAMILJERÄTT

2

Fråga juristen

4

Ny inredningsbutik har slagit upp portarna i Karlskoga

6-7

För Jenny är matlagning en livsstil

13

Uppåt på bostadsmarknaden

14

Höstens bästa inredningstips

16

I Storfors är niondeklassarna slitvargar

17

Handla-hemma-trenden ökar i Storfors

18

Smaka på Vämland 2020

20

Sohlbergs hugger gärna i sten

Har du frågor om familjerätt, mejla mig på: info@nordinsjuristbyra.se eller ring tel. 0586-506 97

Katarina Nordin på Nordins juristbyrå i Karlskoga, hjälper oss att besvara frågor från er läsare. Ibland kommer spalten även att ta upp ämnen som är aktuella inom familjen, som t ex framtidsfullmakt, testamente och bodelning. Har du en fråga så är du välkommen att skicka den till tidningen på info@mnytt.se eller direkt till Nordins juristbyrå på info@nordinsjuristbyra.se Vill du se mer om Nordins juristbyrå, eller komma i kontakt med Katarina direkt kan du besöka hemsidan på www.nordinsjuristbyra.se.

20-21 Hantverks/entreprenörsguiden

22

Full gas hos Grahns

24

Fortsatt framåt för 40-årsfirande familjeföretag

25

Öppet hus hos Bjuhrs Bil

26

Biltest: Wolkswagen T-Cross

28

Värmlandskrysset/Sudoku

29

Marknadsplats östra Värmland

30

Månadens auktionskoll

30-31

Antik- & loppisguiden

Fråga; Jag har tre barn men jag vill att bara två av dem ska få arv efter mig. Den tredje har jag ingen kontakt med längre. Kan jag på något sätt ge allt till två av barnen?

LEDARE

Med nonsens mot framtiden I sitt nyhetsbrev Thinking Askew publicerade innovationsforskaren Alf Rehn nyligen en artikel om innovation framställd av det AI-baserade språkverktyget GPT-3. GPT3 har blivit en snackis då den framställt texter som varit påfallande svåra att skilja från texter av en människas hand. Detta gäller nu inte Rehns text. Den är fullkomligt men älskvärt nonsens, dadaistisk säger Rehn själv. Icke desto mindre och trots att Rehns text stundtals låter som en överpeppat innehållslös inspirationsföreläsare väcker GPT-3 intressanta frågor. Det sägs att intellektuella och kreativa yrken - konstnärer, journalister, författare - är de som är svårast att ersätta med AI, men tänkt om det är tvärtom? Kanske kommer AI kunna producera texter och konstverk av tillräcklig kvalitet för att tillfredsställa marknadens behov. Addera den allt bättre deepfaketekniken och röstsyntetisering och det är inte svårt att tänka sig en relativt nära framtid där till och med film kan produceras utan mänsklig inblandning. I det här numret av Mnytt träffar vi flera verksamheter som dock lär dröja innan de kan ersättas av datorer. Stenhuggare, bilmekaniker, husvagnsreparatörer – kunskap som sitter i händerna, som i vissa fall ärvts i generationer och där kundkontakten är central. Kan du lita på att artiklarna inte är skrivna av en maskin? Nicklas Remmegård

Miss a – ko inte näs mme t r i br a numm e evlå dan r av Mn 23 o y ktob tt er! Postadress Box 195, 691 24 Karlskoga Besöksadress Centralplan 3, Karlskoga Tel 0586 - 555 08 info@mnytt.se RED AKTION Ansvarig utgivare Mats Wettergren Tel. 070 - 828 09 64 mats@marknadmedia.se SK RIB ENT/FOTO Nicklas Remmegård Eva Wiklund Marie Pallhed m.fl.

ANNONS Janice Datoo Tel. 0586 - 555 08 janice@mnytt.se Leif Andersson Tel 073-940 10 68 leif@mnytt.se Christer Höglund Tel. 070 - 590 60 90 christer@mnytt.se

Tryck Pressgrannar i Linköping Distribution Svensk Direktreklam PostNord Fick du ingen tidning? Svensk Direktreklam Tel. 019-10 49 40

Fråga; Jag och min f d make skilde oss för två år sedan. Jag har försökt få honom att dela våra tillgångar sedan dess men han vägrar att ens diskutera det. Vi äger fortfarande en fastighet tillsammans och jag vill inte äga den längre dels för att han bor i den, dels för att jag vill kunna köpa mig en ny bostad. Vad kan jag göra för att komma vidare? Svar; Du har helt rätt, ett äktenskap avslutas genom att en bodelning genomförs. Bodelningen fastställs i ett

Katarina Nordin jur. kand. Juridiska konsultationer inom familjerätten i framförallt Karlskoga och Degerfors.

Upplaga 35 000 ex.

Sirpa Tanskanen Art Director sirpa@mnytt.se

Distribution sker kostnadsfritt till hushåll i Karlskoga, Degerfors, Kristinehamn, Filipstad, Storfors, Svartå, Björneborg och Åtorp.

Björn Hallin bjorn@mnytt.se

Periodicitet 11 ggr per år.

GRAFISK FORM & PRODUKTION

Svar; Ett barn har alltid rätt till sin laglott efter sin förälder. Laglotten motsvarar hälften av vad barnet kan få om inte något testamente finns. Detta innebär att du kan skriva ett testamente som begränsar det tredje barnets arv och ange att han eller hon endast skall erhålla sin laglott medan de andra två barnen skall dela på resterande kvarlåtenskap. Du kan ange i ett testamente att två av barnen skall dela lika på hela kvarlåtenskapen men om det tredje barnet yrkar på jämkning av testamentet för utfående av sin laglott kan de två barnen inte motsätta sig det. Allt utifrån att ett barn har rätt till sin laglott. På det här sättet kan en förälder göra ett barn arvlöst men för att det skall kunna ske måste barnet godkänna ett testamente som anger att det skall erhålla mindre arv än enligt lag. Du är välkommen att kontakt mig om du önskar upprätta ett testamente.

avtal mellan dig och din f d make och genom det skall era tillgångar och skulder per den dag ni ansökte om skilsmässa delas. Om du inte kan få din f d make att gå med på en bodelning är din enda möjlighet att hos tingsrätten ansöka om att en bodelningsförrättare förordnas. En bodelningsförrättare kallar till ett möte för att komma igång med bodelningen och har som första uppgift att försöka få er att nå en överenskommelse. Om din f d make inte medverkar till att försöka komma överens eller inge uppgifter kommer bodelningsförrättaren att gå på de uppgifter du lämnar. Om ni inte kan nå någon överenskommelse över hur ni skall dela era tillgångar och skulder kommer bodelningsförrättaren att besluta om en tvångsbodelning. Denna delar era egendomar i lika delar och på så sätt kommer ni alltjämt att äga fastigheten tillsammans men ni samäger den. Efter en sådan bodelning kan du hos tingsrätten ansöka om att fastigheten försäljs genom en offentlig auktion. Försäljningssumman blir troligen lägre än vid en vanlig försäljning så det förlorar både du och din f d make på. Att behöva begära att en bodelningsförrättare förordnas kostar mer än att ni kommer överens om hur era tillgångar skall fördelas och att ni anlitar en jurist att upprätta bodelningsavtalet men det är ett sätt för dig att komma vidare på. Kostnaden skall, enligt huvudregeln, fördelas lika mellan er. Du är välkommen att höra av dig igen om du behöver mer hjälp eller hjälp med ansökan.

VI HJÄLPER DIG MED FAMILJERÄTTEN! Kungsvägen 33 Karlskoga Tel. 0586-506 97 www.nordinsjuristbyra.se

• Bouppteckning • Arvskifte • Testamente • Framtidsfullmakt • Gåvobrev m.m.

ÖPPET/TELEFONTID: Mån 9 -12 • Tis 13 -16 • Ons 9 -12 • Fre 9 -12


Nyhet!

Favoriten Estelle har fått både nytt utseende och ny klädsel. En härlig och ljusgrå manchesterdröm!

15%

rabatt på hela Estelle-serien

16.995 kr

Ord. pris 19.995 kr ESTELLE 3,5-sits soffa B 267 cm, D 113 cm, H 93 cm. Tyg Chester Ash

10%

Spara 5.000 kr!

NEW YORK 3-sits soffa B 232 cm, D 94 cm, H 92 cm. Läder Kenia Cognac. 10% på övriga kombinationer och utföranden!

24.995 kr

Ord. pris 29.995 kr

14.396 kr

LINNEA Karmstol B 60 cm, H 80 cm, D 60 cm. Svart med rottingsits. Finns i flera färger.

1.195 kr

Ord. pris 15.995 kr PAUSE Snurrfåtölj B 84 cm, D 84 cm, H 106 cm. Fårskinn. Finns i flera utföranden. Fotpall 3.146 kr. Ord. pris 3.495 kr.

HUBBLE Bordslampa B 15 cm, H 15 cm. Glaskupa/textilsladd.

15%

Nyhet!

4.195 kr

Nyhet!

rabatt på hela Pause-serien

Finns i flera storlekar!

rabatt på hela Seattle-serien

SEATTLE Hörnsoffa med öppet avslut B 330 cm, D 220 cm, H 85 cm. Tyg Soro Sand. Finns i flera kombinationer, tyger och färger.

EM Home. Degerfors. Karlskogavägen. Tel. 0586-499 99. Vard: 09.00-18.00. Lörd: 10.00-14.00

13.596 kr

Ord. pris 15.995 kr

1.695 kr VERONA Soffbord Ø 80 cm, H 48 cm. Betonglaminat, svart metallunderrede.


4

INREDNING

Det har gått bra hittills. Över förväntan. Här finns det mesta inom heminredning och presenter. Ljus, lampor, textilier mm.

I augusti öppnade Jenna Zyréen sin alldeles egna inredningsbutik JZ Interiör.

Ny inredningsbutik har slagit upp portarna i Karlskoga JZ Interiör, så heter Karlskogas nya inredningsbutik. I början av augusti tog Jenna Zyréen över Nobelt Interiörs tidigare butik och tog steget att bli egenföretagare. – Det har bara varit positivt. Det känns jättebra att så många pushar och visar sin uppskattning över att butiken lever vidare, säger hon. Första augusti öppnade Jenna Zyréen för första gången dörrarna till sin alldeles egna inredningsbutik JZ Interiör på Bergsmansgatan. Detta efter att ha bestämt sig för att driva butiken vidare när den tidigare butiksinnehavaren valde att fokusera på andra delar av verksamheten. Jenna menar att kunderna kommer att känna igen sig då konceptet och inriktningen är densamma, men att hon över tid naturligtvis kommer sätta sin prägel på butiken. Ambitionen är att alla ska hitta något som passar till deras hem berättar hon, och lyfter fram det breda och varierade sortimentet som en styrka. Här finns det mesta inom heminredning och presenter. Ljus, lampor, textilier och allt som behövs för det dukade bordet, för att nämna något. Att utveckla sortimentet och hitta produkter som tilltalar butikens breda kundgrupp ser Jenna som en rolig utmaning. Jenna, som hjälpt till med arbetet i butiken i några år och alltid haft ett stort intresse för heminredning, berättar att hon valde att ta chansen att ta över när den tidigare ägaren Lena bestämde sig för att fasa ut butiksverksamheten. Det var dock inte helt utan tvekan då hon trivdes bra på sitt tidigare

jobb på ett gruppboende och att driva eget är ett stort åtagande. Såhär långt är hon mer än nöjd med sitt beslut och att hon vågade ta steget. – Det känns superduperbra, säger hon, att alla är så positiva gör att det känns att jag gjorde rätt. Just uppskattning och positiva ord från kunderna menar hon är det bästa med att driva butik. Många tycker det är roligt att hon valde att ta över så att butiken kunde leva vidare, och även om det är en tid av osäkerhet har det varit mycket kunder. – Det har gått bra hittills. Över förväntan, tycker Jenna. Hon upplever att många värnar butiken och den lokala handeln, och hon hoppas att människor ska fortsätta handla på hemmaplan och gynna små butiker. I framtiden drömmer hon om att utbilda sig ytterligare inom inredning för att kunna erbjuda fler tjänster utöver butiksförsäljningen. – Men nu fokuserar jag på butiken och hoppas att det fortsätter rulla på, jag kommer jobba för att vi ska ha ett brett sortiment som passar gammal och ung. Alla ska kunna komma in och hitta något. Text & foto: Nicklas Remmagård

Babymöbler och inredning för de minsta.

Handplockade designfavoriter för dukning.

1

Det finns ett brett sortiment av allt som hör det dukade bordet till.


Nu har vi fyllt upp butiken med höstnyheter. Välkomna! KAPPA I FUSKPÄLS

Inred ditt hem med handgjord keramik i vackra färger från Mateus.

1299:-

BYXA

499:-

SKJORTA

599:-

CARDIGAN

799:-

Öppettider: Mån-Fre: 10-18 Lörd: 10-15

Varumärkesbutiken med det personliga engagemanget

Kungsgatan 46 Kristinehamn Tel. 0550-195 95

Vila ut i en ny säng!

Vi har laddat butikens sängavdelning med ett prisvärt

och skönt sängsortiment. Beställ er nya säng redan idag

www.rsmobler.se

Gallant Continental 180x200

Lexus Continental inkl. Harmonygavel ord. 17 900:-. Du sparar 7 910:-

ord. 14 900:-. Du sparar 4 000:-

-27%

nu.9 990:-

-44%

nu.10 900:-

180x200

Sänglåda fr.2 490:-

gavel 180 (2 490:-) 180x200

Lexus Lyx Continental inkl. gavel ord. 14 900:-. Du sparar 3 000:-

Elite ställbar 90x200

ord. 12 200:-. Du sparar 2 200:-

nu.9 990:-

-20%

Extra fast komfort!

-20%

nu.11 900:180x200

Sänglåda fr.2 490:-

Ställ din egen position!

En lyxig komfortkänsla!

Vi finns på Mosåsvägen 142 i Örebro (vid Dormy´s). Tel 019-18 52 60 Mån-Fred 10-18 Lör 10-14 Sön 11-15


6

HEMMA-HOS

SKÄRA SJÄLV. – Noëlle tycker det är så roligt att laga mat och få pröva själv.

VÄDERBITET TRÄ. – Vi hade letat länge efter gammalt trä när vi mötte grannen i hissen på väg till soporna med sitt gamla altangolv. Vi vill ha, sa vi, och skrubbade rent. Och sen gjorde Jonna bordet.

FAMILJEPREPP. – På söndagarna preppar Noëlle och jag veckans mat, säger Jenny Tilegrim.

För Jenny är matlagning en livsstil Att Jenny Tilegrim är målmedveten råder ingen tvekan om. Hon känner sina visioner och genomför dem beslutsamt. På jobbet och hemma. Men med ödmjukheten och spontaniteten ständigt närvarande. Nu är det nog så att hon själv inte skulle beskriva sig på detta vis. Utan mer som: ”Jag är praktiskt lagd” eller ”Nja några drömmar har jag inte direkt”. Men fakta talar emot henne. – Sedan 2½ år tillbaka driver jag restaurang med lunchservering och catering och som jag efter tio år som delägare och driftansvarig köpte loss. Det gör man bara om målmedvetenhet och visioner finns. Hon skrattar:

– Jag är ju praktiskt lagd och mycket matintresserad så efter bara lite funderande slog jag till. Hon är van att organisera, planera och skriva listor, färdigheter som hon får stor användning av också i familjelivets logistik. Med familj på fru och dotter Noëlle 5 år plus eget företag krävs planering för att få livet att fungera i ett må-bra-perspektiv. – Mat har en central plats också hemma.

Vi lagar mycket mat tillsammans och vill att den ska svara upp mot hela familjens behov. Något som kan tyckas lite trixigt då gluten och mjölk måste uteslutas och fokus ligga på antiinflammatorisk kost. Av medicinska skäl för Jonna mår bäst så. Att mat kan påverka hur vi mår och presterar är dock inget som är nytt för Jenny. – Jag samarbetar med SOKs kostteam vars uppgift är att se till att våra elitidrottare får förutsättningar att träna hårt och få kroppen att ta åt sig maximalt av näringen. Var bland annat med under OS i Rio 2016 och jobba-

de med simlandslaget där bland annat Sarah Sjöström ingick. Numera vill hon dock helst vara på hemmaplan och ge sig tid för att fokusera på sin livsstil här och nu. Var sak har sin tid. – Förr köpte jag mat när jag var hungrig typ. Men med fru och barn funkar det liksom inte längre, säger hon, skrattar och fortsätter: – Istället planerar vi inköpen, handlar on-line och matpreppar på söndagarna. Gör några rätter. Men aldrig mer än för 3-4 middagar. Och i en låda på köksbänken finns våra favoritrecept. Detta för att minimera matsvinnet.

9

MATMÄSTARE. – En meny som passar olika smaker är målet på jobbet. Från husmanskost till mer överraskande rätter. Hemma blir det mest vegetariskt.

MATPREPP. – Det brukar räcka att planera för 3-4 middagar för en vecka. Så minimerar vi matsvinnet hemma. Rester brukar finnas och blir till nya rätter. Och så äter vi gärna på restaurang ibland.

FRITID. – Jonna och jag fann varandra lite senare i livet. Och jag vill därför vara med min familj så mycket jag kan. Vi pysslar, gör utflykter, umgås med vänner. Noëlle börjar också få egna kompisar.


HEMMA-HOS

7

STRESSFRITT. Jenny, Jonna och Noëlle bor i lägenhet. – Just nu försöker vi tagga ner när vi kommer hem från jobbet. Koppla av tillsammans och försöka få vardagen att kännas så lik semestern om möjligt.

Varmt välkomna till JZ Interiör! Nyöppnad inredningsbutik mitt i centrum. Vi finns på Bergsmansgatan 19 i Karlskoga. Öppettider: Vard 11-18 • Lörd 10-15 Tel. 0586-75 10 10

15 ÅR I DEGERFORS! Handla i mysig hemmamiljö!

OMBONAT. – Vi trivs med en mjuk inredningsstil och är mitt i att förändra hemma. Vi har börjat måla om väggarna i toner som beige och varmgrå. Och gillar naturmaterial, som detta skåp i virke från Bali.

– Just nu är jag nörd på att källsortera och se till att det inte blir några rester. Jag har tendens att gå all in eller inte alls och nu är det sopsortering som gäller. Plast, papper, matrester. Jo jag medger ibland kan det bli too much, säger hon med ett leende. Familjen har en prioriterad plats i Jennys livsstil jämsides med jobbet. Där också hemmatänket med miljöpåverkan, råvaror och bra vardagsmat finns med. – Vi gillar att vara hemma. Vi trivs helt enkelt med varandra och att göra saker tillsammans, avslutar Jenny Tilegrim. Och det känns hur bra som helst.

FLYTTREA 20-50%

Hos oss finns: Inredningsdetaljer Linoljefärg Slamfärg Tjäror Såpor Beslag Gångjärn Lås

r!

på utvalda varo

Vi byter lokal i höst och behöver hjälp att tömma lagret!

Måndagar tidsbokning för de som vill. Vard 10-18 (Lunch 13-14) Lör 10-13 Bryggaregatan 15, Dfs. 0586-419 20

Jenny

Tilegrim Ålder: 45 år. Familj: Hustrun Jonna, dottern Noëlle 5 år, hunden Lejla. Bor: Lägenhet i bottenplan med uteplats.

Öppet: Må 11-17, Tis-Ons 11-18,

Vi tillverkar färdig äggoljeFre 11-16, Lörd 10-13. tempera och bryter med Bergsmansg. 3. Karlskoga äkta traditionella pigment.

Traditionell färg OVO Byggnadsvård LIN www.ovolin.se

Tel. 019-22 71 81 Kvarnfallsvägen. Tegelmagasinet, Örebro

Höstmys på Ovolin! Färg & Byggnadsvård

Färg, byggnadsvård, inredning.

Jobb: Kock, driver lunch- och cateringrestaurangen Matmastarna. se med 11 anställda. Livsstil: Lika stort fokus på företag och på familj, då mår vi alla bra. På G: Nyss köpt lägenhet på Mallorca, en dröm som uppfylls. Och planering inför årets julbord och nyårsmiddagar.

Text Marie Pallhed. Foto Lotta Silfverbrand

MTB & MUSIK. – Kopplar av med att cykla och lyssna på musik. I somras snöade jag in på Bossa Nova. Typiskt mig som ofta är allt eller inget.

DRÖM. Familjen har nyligen blivit med lägenhet på Mallorca. Jonna som bott i Spanien talar alltid spanska med Noëlle, som på så sätt blivit tvåspråkig.

• ÄGGOLJETEMPERA • LASOL LINOLJEFÄRG • OTTOSSON LINOLJEFÄRG • SLAMFÄRG• TJÄRA • PIGMENT • LINOLJA • BESLAG • SÅPA • GOLVBEH • TAPETER • LINDREV • ELART ISOLERING • SMIDE • GJUTJÄRN • EMALJ, INREDNING MM MM

Vi bryter vår äggoljetempera & linoljefärg med traditionella äkta pigment. Välkommen! Att besöka oss eller gå in på Info & öppettider: www.ovolin.se för info & öppettider. www.ovolin.se Tegelmagasinet, Kvarnfallsvägen, 705 93 Örebro, 019/22 71 81

Tegelmagasinet i Karlslund/ Örebro. Tel: 019-22 71 81


Trygga och effektiva värmepumpar. Kampanjpris pü flera modeller.


HÖSTNYHETER! Hos oss hittar du utvalda produkter för hem & trädgård. Välkommen hälsar ELVIRA med personal.

REAÄD-

SNITTBLOMMOR

HEMINREDNING

KRUKOR & KRUKVÄXTER

KLÄDER

HÖSTBLOMMOR

HEMINREDNING

Välkommen hit och njut av hembakat härligt fikabröd.

HÖST- & VITLÖK

UTE I TR GÅRDEN!

SNITTBLOMMOR

TRÄDGÅRDSREDSKAP Labinhöjdsvägen 9, Karlskoga, 0586-527 10 Öppet: Vardagar 10-18, Lörd 10-15, Sönd 10-14

JORD & JORDFÖRBÄTTRING

SVERIGES BÄSTA TRÄNING

provtränA 1 VECKA GRATIS! Nordic Wellness har träning för alla! • Gym & kondition • Gruppträning • Barn och ungdomsträning • Seniorträning • Personlig träning

GYMKORT FR.

269:/ MÅN Ingen bindningstid!

Lokala avvikelser kan förekomma.

Läs mer om klubbar nära dig på nordicwellness.se


KARLSKOGA Jordbruk Linnebäck Pris 4 500 000 kr utgångspris Adress Linnebäck 454 & Linnebäck 452 Mäklare Magnus Skagerstam Telefon 0586-74 00 03

KARLSKOGA Friliggande villa Gälleråsen Pris 1 595 000 kr utgångspris Adress Gälleråsen 633 Boarea 114 kvm Tomtarea 3 320 kvm Mäklare Magnus Skagerstam Telefon 0586-74 00 03

KARLSKOGA Friliggande villa Aggerud Pris 1 595 000 kr utgångspris Adress Hasselvägen 7 Boarea 83 kvm Tomtarea 654 kvm Mäklare Magnus Skagerstam Telefon 0586-74 00 03

KARLSKOGA Friliggande villa Bregården Pris 4 750 000 kr utgångspris Adress Karlavägen 17 Boarea 300 kvm Tomtarea 860 kvm Mäklare Gustaf Florenius Telefon 0586-74 00 02

KARLSKOGA Friliggande villa Stackfallet Pris 995 000 kr utgångspris Adress Smältarevägen 5 Boarea 65 kvm Tomtarea 576 kvm Mäklare Therese Andersson Telefon 0586-74 00 06

KARLSKOGA Parhus Häsängen Pris 1 095 000 kr utgångspris Adress Häsängsvägen 33 A Boarea 120 kvm Tomtarea 594 kvm Mäklare Petter Hedström Telefon 070-454 19 00

KARLSKOGA Jordbruk Granbergsdal Pris 2 995 000 kr utgångspris Adress Mossberga 374 Boarea 230 kvm Mäklare Magnus Skagerstam Telefon 0586-74 00 03

KARLSKOGA Friliggande villa Bråten Pris 1 295 000 kr utgångspris Adress Busbacksvägen 6 Boarea 96 kvm Tomtarea 1 410 kvm Mäklare Marie Florenius Telefon 0586-74 00 04

KARLSKOGA Jordbruk Östervik Pris 8 000 000 kr utgångspris Adress Östervik 227 Antal skiften 3 Boarea 147 kvm Tomtarea 1 100 kvm Mäklare Magnus Skagerstam Telefon 0586-74 00 03

KARLSKOGA 3:a Rosendal Pris 850 000 kr eller högstbjudande Adress Rosendal 32 C Avgift 4 086 kr/mån Boarea 83 kvm Mäklare Marie Florenius Telefon 0586-74 00 04

KARLSKOGA 1:a Centralt Pris 195 000 kr utgångspris Adress Gustavsgatan 18 B Avgift 1 906 kr/mån Boarea 32 kvm Mäklare Petter Hedström Telefon 070-454 19 00

KARLSKOGA 3:a Karlberg Pris 495 000 kr eller högstbjudande Adress Flygfältsvägen 15 A, Avgift 3 796 kr/mån Boarea 69 kvm Mäklare Magnus Skagerstam Telefon 0586-74 00 03 Kristinehamn

KARLSKOGA 2:a Karls-Åby Pris 395 000 kr eller högstbjudande Adress Faktorivägen 8 C Avgift 4 274 kr/mån Boarea 69 kvm Mäklare Lina Wreje-Larsson Telefon 0586-74 00 07

KARLSKOGA 2:a Centralt Pris 750 000 kr eller högstbjudande Adress Skrågatan 6 Avgift 5 209 kr/mån Boarea 71 kvm Mäklare Petter Hedström Telefon 070-454 19 00

KARLSKOGA 2:a Karlberg Pris 250 000 kr eller högstbjudande Adress Frödingsvägen 10 A Avgift 3 493 kr/mån Boarea 47 kvm Mäklare Magnus Skagerstam Telefon 0586-74 00 03

KRISTINEHAMN Fritidshus Värmlands Säby Pris 195 000 kr utgångspris Adress Värmlands-Säby Grinden Boarea 50 kvm Tomtarea 2 966 kvm Mäklare Therese Andersson Telefon 0586-74 00 06

DEGERFORS Friliggande villa Strömtorp Pris 795 000 kr eller högstbjudande Adress Baldersgatan 5 Boarea 112 kvm Tomtarea 791 kvm Mäklare Lina Wreje-Larsson Telefon 0586-74 00 07

DEGERFORS Friliggande villa Karlshagen Pris 1 495 000 kr utgångspris Adress Östgötagatan 5 Boarea 124 kvm Tomtarea 845 kvm Mäklare Therese Andersson Telefon 0586-74 00 06

DEGERFORS Friliggande villa Agen Pris 395 000 kr utgångspris Adress Grangatan 12 Boarea 56 kvm Tomtarea 1 154 kvm Mäklare Lina Wreje-Larsson Telefon 0586-74 00 07

Degerfors

DEGERFORS Friliggande villa Duvedalen Pris 5 250 kr eller högstbjudande Adress Duvedalen 121 Boarea 140 kvm Tomtarea 1 250 kvm Mäklare Lina Wreje-Larsson Telefon 0586-74 00 07

Du får ökad trygghet med Länsdeklarerat Plus. Huset är besiktat före försäljning och försäkrat mot dolda fel. Den här bostaden är ännu inte ute på den öppna marknaden. Kontakta ansvarig mäklare.

Länsförsäkringar Fastighetsförmedling Karlskoga Centralplan 3, 691 32 Karlskoga | 0586 - 74 00 00 Medborgargatan 8, 693 30 Degerfors | 0586 - 74 00 00 karlskoga@lansfast.se | www.lansfast.se/karlskoga


KARLSKOGA Radhus i ett plan Bättringsvägen Välkommen till Bättringsvägen etapp två. Här uppförs 15 radhus i ett plan fördelat på 4 treor och 11 fyror. Idylliskt läge med södervänd tomt och uteplats, granne med naturen och promenadavstånd till butiker och service. Husen finns i två storlekar, treor om 82 m² samt fyror om 93 m². Pris 1 745 000 - 2 045 000 kr Adress Bättringsvägen Boarea 82 - 93 kvm Mäklare Gustaf Florenius Telefon 0586-74 00 02

KARLSKOGA FÅTAL LÄGENHETER KVAR Rosa huset Kungsvägen Unika, exklusiva och nyproducerade lägenheter med högt i tak i ett av Karlskogas mest anrika hus. Tre våningar ovan mark är utrustade med balkonger och två av fyra lägenheter på markplan har egen uteplats. Helkaklade badrum med egen tvättmaskin. Köken har exklusiva Marbodal-stommar. Ekparkett i samtliga rum. Pris 1 995 000 - 2 795 000 kr Adress Kungsvägen 38 A Boarea 92 - 121 kvm kvm Mäklare Magnus Skagerstam Telefon 0586-74 00 03

Länsförsäkringar Fastighetsförmedling Karlskoga Centralplan 3, 691 32 Karlskoga | 0586 - 74 00 00 Medborgargatan 8, 693 30 Degerfors | 0586 - 74 00 00 karlskoga@lansfast.se | www.lansfast.se/karlskoga


FILIPSTAD Friliggande villa Pris 2 995 000 kr utgångspris Adress Orrnäsudden 18 Boarea 90 kvm Tomtarea 1 890 kvm Mäklare Marina Jansson Telefon 073-093 55 41

FILIPSTAD Friliggande villa Pris 2 700 000 kr eller högstbjudande Adress Bosjön 24-26 Boarea 464 kvm Tomtarea 4 194 kvm Mäklare Marina Jansson Telefon 073-093 55 41

Vi söker villor och fritidshus i Storfors och Filipstad FILIPSTAD Friliggande villa Pris 995 000 kr utgångspris Adress Kalhyttevägen 15 Boarea 161 kvm Tomtarea 1 252 kvm Mäklare Marina Jansson Telefon 073-093 55 41

”Funderar du på att förändra ditt boende?” Kontakta oss för en kostnadsfri värdering!

FILIPSTAD Friliggande villa Pris 1 325 000 kr utgångspris Adress Artistvägen 25 Boarea 184 kvm Tomtarea 1 775 kvm Mäklare Marina Jansson Telefon 073-093 55 41

LESJÖFORS Fritidshus Pris 2 000 000 kr utgångspris Adress Fribotorpet 42 Boarea 64 kvm Tomtarea 1 850 kvm Mäklare Marina Jansson Telefon 073-093 55 41

FILIPSTAD 3:a Centralt Pris 165 000 kr eller högstbjudande Adress Värmlandsgatan 2 B Vån 2/2 Avgift 3 509 kr/mån Boarea 88,5 kvm Mäklare Lena Persson Telefon 070-642 60 38

FILIPSTAD Friliggande villa Pris 450 000 kr utgångspris Adress Radhusgatan 5 Boarea 107 kvm Tomtarea 360 kvm Mäklare Marina Jansson Telefon 073-093 55 41

FILIPSTAD Friliggande villa Pris 650 000 kr utgångspris Adress Asphyttan 137 Boarea 230 kvm Tomtarea 6 810 kvm Mäklare Lena Persson Telefon 070-642 60 38

NYKROPPA Friliggande villa Pris 225 000 kr utgångspris Adress Bastuvägen 9 A Boarea 55 kvm Tomtarea 338 kvm Mäklare Marina Jansson Telefon 073-093 55 41

NYKROPPA Radhus Pris 275 000 kr utgångspris Adress Domarvägen 14 A Boarea 63 kvm Tomtarea 353 kvm Mäklare Marina Jansson Telefon 073-093 55 41

NYKROPPA Radhus Pris 275 000 kr utgångspris Adress Domarvägen 8 A Boarea 70 kvm Tomtarea 387 kvm Mäklare Marina Jansson Telefon 073-093 55 41

NYKROPPA Radhus Pris 425 000 kr utgångspris Adress Ängsvägen 9 Boarea 83 kvm Tomtarea 225 kvm Mäklare Marina Jansson Telefon 073-093 55 41

Numera ingår även Storfors i vårt område. STORFORS Friliggande villa Pris 950 000 kr utgångspris Adress Notbindarvägen 19 Boarea 108 kvm Tomtarea 1 235 kvm Mäklare Marina Jansson Telefon 073-093 55 41

Välkommen att höra av er för en kostnadsfri värdering!

LESJÖFORS Friliggande villa Pris 350 000 kr utgångspris Adress De Geersgatan 31 Boarea 123 kvm Tomtarea 2 575 kvm Mäklare Marina Jansson Telefon 073-093 55 41

Länsförsäkringar Fastighetsförmedling Filipstad Bronellsgatan 5, 682 30 Filipstad | 0590 - 102 21 filipstad@lansfast.se | www.lansfast.se/filipstad


B O S TA D

13

Fortsatta prisuppgångar på bostadsmarknaden Den senaste månaden ökade priserna på både bostadsrätter och villor med två procent. Prisutvecklingen på årsbasis har ökat jämfört med förra månaden och är nu +4% på bostadsrätter och +8% för villor. Det visar den senaste mätningen från Svensk Mäklarstatistik.

Bostadsrätter

Villor

För storstadsområdena ökade priserna i både Stockholm och Göteborg med 2 procent och bäst uppgång med 3 procent i Malmöregionen. – Årstakterna för de redovisade områdena varierar mellan 2 och 5 procent upp, där det sistnämnda gäller Storgöteborg, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Under augusti ökade priserna i StorStockholm och Stor-Göteborg med 2 procent medan de var oförändrade i Stor-Malmö. Årstakterna för villor ligger mellan mellan 7 och 8 procent vilket är genomgående högre nivåer än bostadsrätternas årstakter, säger Per-Arne Sandegren.

Marknaden Antalet sålda bostäder under augusti ligger på samma nivåer som året innan. Tittar vi på antalet sålda under årets första åtta månader så har det sålts 36.900 villor, vilket är 2 procent fler jämfört med förra året.

Antalet sålda bostadsrätter samma period är 76.300 vilket är 5 procent fler än 2019. Antalet sålda fritidshus har ökat mest, hittills i år har det sålts 4.700 vilket är 13 procent fler än förra året, avslutar Per-Arne Sandegren. KÄLLA: Svensk Mäklarstatistik

Prisutveckling (36 mån)

Konsulentstödd Konsulentstödd Fam fam

FÖR EN BÄTTRE Vi fl f Vi behöver behöver fl ARBETSDAG

Konsulentstödd Familjehem Vill Vill Du Du ta ta emo emo Konsulentstödd familjehem 550 XP®/XP®G Vi söker 9 MARK II eller eller vuxe vuxe

FamilFÖR EN m jehem FamilBÄTTRE Famil-

Vi Vi behöver behöver fler fler F f

Vill Vill Du Du ta ta emot emot ett ett b b Vi söker Fa eller eller vuxen vuxen i i d d FÖR EN Konsulentstödd Vi behöver fler Familjehem!

BÄTTRE LEDIG ARBETSDAG INDUSTRI- Vi behöver fleroch FÖR EN KonARBETSDAG familjehem! BÄTTRE jehem m 550 XP®/XP®G ARBETSDAG LOKAL jehem Famil2.000: MARK II- RABATT Familfamiljehemsvård

HYRESLÄGENHETER I KARLSKOGA

Vill Du ta emot ett barn, sedanungdom 1986#wearetheverybestworkday Vi söker eller vuxen i ditt hem?

Konsulentstödd Familjehemsvård sedan 1986 1986 familjehemsvård sedan

Konsulentstödd familjehemsvård sedan 1986 Fa Konsulentstödd ViVibehöver fler Familjehem! behöver fler Familjehem! behöver familjehem!

550 XP®/XP®G MARK II

Fa

familjehemsvård

Vill Du ta emot ett barn, sedanungdom 1986 Du ta emot ett barn, ungdom Vi söker ditt barn, hem? ungdom VillVill Du ta vuxen emot iett Vieller söker

i ditt hem? Koneller vuxen ioch ditt hem? Fa

vuxen Konsulentstödd Familjehemsvård sedan 1986 familjehemsvårdeller sedan 1986

LÄMNA IN DIN GAMLA FUNGERANDE MOTORSÅG OCH FÅ

LÄMNA IN DIN 550 XP®/XP®G och KonGAMLA FUNGERANDE MARK II jehem MOTORSÅG OCH FÅ jehem och Kon2.000:- RABATT

i Degerfors Tel. 0586 - 485 55 Familinfo@degerforsindustrihus.se jehem

Vi behöver behöver fler Familjehem! familjehem!

PÅ HUSQVARNA 550#wearetheverybestworkday XP® /XP®G MARK II

Vill Du ta emot ett barn, ungdom Vi söker eller vuxen i ditt hem?

Tel. 0586-580 00 Mob. 070-665 80 00 cjfastigheter@telia.com

och Kon-

och Kon-

LÄMNA IN DIN GAMLA FUNGERANDE MOTORSÅG OCH FÅ

PÅ HUSQVARNA 550

2.000:RABATT XP® /XP®G MARK II

LINKÖPING

PÅ HUSQVARNA 550 XP® /XP®G MARK II

019-17 05 90(växel)

www.bergslagsgardar.se

#wearetheverybestworkday

#wearetheverybestworkday LINKÖPING • ÖREBRO LINKÖPING ÖREBRO • KAR MULLHYTTAN ÖREBRO • KARLSTAD • VÄSTERÅS 019-17 05 90(växel) www.bergslagsgardar.se 019-17 05• 90 (växel) LINKÖPING • ÖREBRO KARLSTAD • VÄSTERÅS ÖREBRO • KARLSTAD • VÄSTERÅS

SKOG & TRÄDGÅRD 019-17 05 90(växel) LÄMNA IN DIN GAMLA

www.bergslagsgardar.se 019-17 05 90(växel) www.bergslagsgardar.se

0585 - 40338

FUNGERANDE MOTORSÅG OCH FÅ LINKÖPING • ÖREBRO • KAR ÖREBRO • KARLST AD

2.000:- RABATT

PÅ HUSQVARNA 550 XP® /XP®G MARK IIwww. 019-17 05 90(växel) LÄMNA IN DIN GAMLA

LINKÖPING • ÖREBRO • KARLSTAD • VÄSTERÅS ÖREBRO • KARLSTAD • VÄSTERÅS

019-17 05 90(växel)

HÖGLAGER MED ! 4,5 METERS HÖJD

, Karlskoga

Sandviksvägen 34

www.bergslagsgardar.se

FUNGERANDE MOTORSÅG OCH FÅ

... - RABATT Nu fyller vi på med2.000:

HUSQVARNA 550 XP® /XP®G MARK II Ljung, höstfägring och massorPÅav höstfina växter för fönster & urna.

Vi utökar pågående REA till 50% på kvarvarande buskar, träd, barrväxter, rosor, perenner, uteurnor.

Mån - Fre: 9.30 -18 Lör: 9.30 -13

SKYNDA FYNDA– VÄLKOMNA!

2.000 KVM UTHYRES LAGERFÖRVARING GISSELBACKA, RUDSKOGA

PASSANDE HUSBILAR – BÅTAR – PERSONBILAR – ÄVEN LAGER M.M. Nyrenoverat – fjärrvärmeanslutning. Uppdelningsbar. Godkända lokaler i säkerhetsklass 2. För mer info, ring Interalarm 0586 - 500 00 eller 332 00.

EA Fortsatt R träd r, a sk u på b er! och perenn

Nu har vi fyllt på med massor av härliga krukväxter! Allt från stora gröna, till blommande mini-växter. Fin ljung, kål, cyklamen och annat för trappa och farstukvist. Vi har såklart boll-X, höstlökar, små-plock och pynt till höstens pyssel. Välkomna! Vard: 10-18. Lör-sön 10-15. Tel. 070-633 34 31


14

GRÖNA TIPS

My Feldt känner både glädje och stolthet när hon lyckas få sina kornettblommor att blomma om.

Foto: Linda Lomelino

Höststjärnor passar fint till säsongens dova färger tillsammans med nyskördade pumpor piggar de upp.

Mark Levengood är en mästare på härliga citat och hans beskrivning av begonior är inget undantag!

Foto: Helen Karlsson

Foto: Åsa Myrberg

3

Foto: Ibulb Knölbegonia ’Illumination White’.

Höstens bästa inredningstips – fyra profiler tipsar om sina favoriter Att inreda utan växter är otänkbart hösten 2020. Många väljer grönt och lummigt, och bladväxter är både trevliga och mjukar upp inomhus. Det finns även många blommiga prydnadsväxter som ger hemmet personlighet. Här berättar fyra profiler om sina favoriter. MY FELDT VÄLJER FÄRG My Feldt är konditorn och författaren som älskar färg och form. Hennes val i höst är kornettblomma, eller Streptocarpus x hybridus, som dess vetenskapliga namn lyder. Kornettblomman är rikblommande och finns i färger från den mest intensiva blå över till puderdosa och alla blå, vita, rosa nyanser däremellan. – Jag älskar färg, och för mig är blommor också förmedlare av känslor och minnen. Min mamma tyckte mycket om kornettblomma och när jag växte upp hade vi hela fönsterkarmen full av kornettblommor. Ibland såg de ganska tråkiga ut, men så plötsligt blommade de om med mängder av blommor. Det blev som en happening! Jag uppskattar mycket just att de blommar om, och den otroliga glädje och stolthet som det får mig att känna. Jag har lyckats! berättar My Feldt.

ÅSA MYRBERG PLOCKAR UPP HÖSTENS NATURLIGA TONER Åsa Myrberg är för många mer känd som signaturen @atmycasa. Hon bloggar för inredningstidningar och jobbar med produktfotografering för olika företag. Hennes känsla för inredning, detaljer och färgkompositioner är fantastisk. En av Åsas höstfavoriter är den aprikosfärgade höststjärnan. – Höststjärna finns i både vitt, rosa och sedan några år tillbaka även i aprikos. Jag tycker att den sistnämnda är mycket trevlig och lätt att inreda med på hösten. Färgtonen på högbladen tar upp många av de brända nyanser som finns i naturen på hösten. Den gifter sig fint med vissna blommor och löv och ger ett behagligt intryck i hemmet. Höststjärnan passar dessutom ypperligt tillsammans med pumpor, och blir därför perfekt till Halloween, berättar Åsa.

MAJ-LIS PETTERSSON ÄLSKAR DET RENT VITA Maj-Lis Pettersson är känd för många från Odla med P1 där hon är experten som svarar på lyssnarnas frågor. MajLis är en växtsamlare som tar med sig många växter från resor och besök, och hon tar gärna egna sticklingar. En av Maj-Lis absoluta favoriter på hösten som hon gärna tipsar andra om är den vita knölbegonian ’Illumination White’, Begonia x tuberhybrida (Illumination-Serien). Egentligen är det en sommarblomma, men den är mycket tacksam eftersom den håller sig fin långt, långt in på hösten. – Jag tycker att det är en underbar växt! Den är rent vit och otroligt fräsch. Jag har den själv i amplar i mina äppleträd och har tagit massor av sticklingar av den. Illumination tillhör en serie av knölbegonia och det finns även fler färgnyanser i serien, men det är den vita som jag tycker är allra tjusigast! tipsar Maj-Lis.

MARK LEVENGOOD MÅLANDE BESKRIVNINGAR AV VARDAGENS GLÄDJE Mark Levengood är ännu en person som vurmar för begonia som är en av hans höstfavoriter. Här tycker vi hans härliga formulering på pricken beskriver begonians personlighet: ”Begonior ser man inte på bröllop och begravningar. Nej, begonian hör hemma i vardagen, där den i sin ändlösa variationsrikedom lyser upp den tristaste tisdag och torftigaste torsdag. Begonian är naturens sätt att säga att varje dag bär på sin egen skönhet och glädje.” Det är en väldigt fin beskrivning av begonia. Det finns dessutom många olika sorter och arter av begonia, många med vackra blad, andra med färgstarka blommor och vissa till och med doftande! Mark tipsar vidare om att lyssna på sig själv och välja den sort som passar personligheten – färgstarka blommor, ludna mysiga blad eller dekorativa svulstiga blad. Det finns en begonia för alla! Källa: Blomsterfrämjandet


Mandel

Cykel & Trädgård Molyckevägen 1, Karlskoga Tel. 0586-530 30

ÖPPET ALLA DAGAR

T.o.m den 18/10. Vard: 10 -17. Lör/sön: 10-14

est m s e g i r e v S v Upplev en a er! k i t u b s d r å g d ä tr välsorterade !

E M M O K N I Y N G HÖSTFÄGRIN

T

KOR U R K I P P U A H FRÄSC OR! D Å L G N O K L A B OCH sor mm. mum, ljung, ro

rysante Perenner, bollk Stort sortiment r! uska fruktträd & bärb

LY S U P P I H Ö S T M Ö R K R E T! Det är vi som är Klimatteknik Solsta AB Vi säljer och monterar årligen mellan 500-750 värmepumpar, vilket gör oss till nummer 1 i vår region.

BÄTTRE ARBETSDAG FÖR EN FÖR EN 445 E-SERIES FÖRIIEN

BÄTTRE BÄTTRE BÄTTRE FÖR EN ARBETSDAG 4.990: -ARBETSDAG ARBETSDAG BÄTTRE KAMPANJPRIS! Ord. pris 5.990:-

ARBETSDAG 445II IIE-SERIES E-SERIES 445

445 II E-SERIES

445 IIKAMPANJPRIS! E-SERIES

4.990:-

KAMPANJPRIS! KAMPANJPRIS!

4.990: - -4.990: 4.990:

KAMPANJPRIS! Ord. pris 5.990:-

Ord. pris 5.990:-

Ord. pris 5.990:Ord. pris 5.990:-

#wearetheverybestworkday #wearetheverybestworkday #wearetheverybestworkday

#wearetheverybestworkday PAKETPRIS!

#wearetheverybestworkday 1 st. X-FORCE SVÄRD PAKETPRIS! 599:-599:-2 st. KEDJOR 1 st. X-FORCE SVÄRD 1 st. X-FORCE SVÄRD PAKETPRIS! PAKETPRIS! 2 st. KEDJOR 1 st. X-FORCE SVÄRD 2 st. KEDJOR

FRÅN

FRÅN

2 st. KEDJOR

FRÅN

599:-

599:-

AlltMandel inom

FRÅN

PAKETPRIS!

ÅTERFÖRSÄLJARENS LOGOTYP

1 st. X-FORCE SVÄRD LOGOTYP CYK EL & T ÅTERFÖRSÄLJARENS RÄ DGÅR D 2 st. KEDJOR ÅTERFÖRSÄLJARENS LOGOTYP Cykel & Trädgård

Molyckevägen 1, Karlskoga VÄRMEPUMPAR ! 599:Tel. 0586-530 30

Storängen, Karlskoga. Tel 0586-530 30 www.mandels.se

Allt inom Allt inom AlltVÄRMEPUMPAR inom VÄRMEPUMPAR !! Allt inom ! AlltVÄRMEPUMPAR inom VÄRMEPUMPAR !Allt in AlltVÄRMEPUMPAR inom ! VÄR Allt inom VÄRMEPUMPAR ! Allt inom VÄRMEPU Allt inom FRÅN

ÅTERFÖRSÄLJARENS LOGOTYP

Mitsubishi Ecodan LUFT/VATTEN

Mitsubishi Geodan ÅTERFÖRSÄLJARENS LOGOTYP BERGVÄRME

Mitsubishi

Mitsubishi

Mitsubishi Mitsubishi Ecodan Geodan 69.000:139.000:att plantera och kan erbjuda garantiservice Mitsubishi ags serviceavdelning Stor t urvföral av Mitsubishi Vi harDegen Ecodan Geodan LUFT/VATTEN BERGVÄRME k lö Allt för att du som vviitKlimatteknik fabrikat säljer. kund ning &är Ecodan ksom ysAB Geodan belAB erlöär st ellsbara lc Det ärsamtliga som Klimatteknik Solsta Det är vi som Solsta so bvilom LUFT/VATTEN BERGVÄRME ska behöva EN kontakt för din värmepump. Mitsubishi Mitsubishi LUFT/VATTEN BERGVÄRME Ecodan Det vioch som är Klimatteknik Solsta AB Viär säljer monterar årligen mellan 500-750 värmepumpar, Geodan Vi säljer och monterar årligen mellan 500-750 värmepumpar, Tveka inte attvilket kontakta oss för ett kostnadsfritt hembesök eller nummer i vår region. vilket gör gör oss oss till till 1 i 1vår region. LUFT/VATTEN BERGVÄRME Umellan NKlimatteknik Anummer från från besök utställning ute på Nolgård, Mitsubishi NTERär Vi säljer årligen 500-750Hammarö. värmepumpar, LA Pmonterar Det är och vivår som Solsta AB från R 69.000:139.000:Det är vi som är Klimatteknik Solsta AB från Ecodan A vilket gör oss till nummer 1 i vår region. M Vi har egen serviceavdelning och kan erbjuda garantiservice för M SO Vi har egen serviceavdelning och kan erbjuda garantiservice för A Mitsubishi ST Ä från från N Amonterar LUFT/VATTEN ÖRochDsom SKfabrikat –säljer samtliga som vi säljer. för som kund bara 69.000:Ecodan Vi årligen mellan 500-750 värmepumpar, fabrikat vi säljer. AlltAllt för attatt dudu som kund bara Vi säljer och monterar årligen mellan 500-750 Det är vi som är Klimatteknik Solsta AB värmepumpar, 69.000:139.000:G Detsamtliga är vi som är Klimatteknik Solsta NförAB Mitsubishi Vi har egen serviceavdelning och kan erbjuda U ska behöva EN kontakt för J 139.000:vilket gör oss till nummer 1 Mitsubishi i vår region. L LUFT/VATTEN vilket oss till nummer 1värmepump. i vår•garantiservice region. ska behöva ENgör kontakt för dindin värmepump. • Försäljning • Installation Service Mitsubishi från från Mitsubishi Geodan och monterar årligen mellan 500-750 Det är vi som ärVi säljer Klimatteknik Solsta AB värmepumpar,Ecodan samtliga fabrikat som vi säljer. Allt för att du som kund bara L R I Det är vi som är Klimatteknik Solsta AB G Vi har egen serviceavdelning och kan erbjuda garantiservice för • Underhåll • Tillbehör & reservdelar vilket gör oss till nummer 1 i vår region. N LUFT/VATTEN 139.000:E Ecodan BERGVÄRME 69.000:Vi säljer ochegen monterar årligen mellan 500-750 värmepumpar, Geodan ska behöva ENoss kontakt för dinerbjuda värmepump. G A R Deller Vi inte har serviceavdelning och kan garantiservice för Tveka att kontakta för ett kostnadsfritt hembesök från

från

M

VÄRMEPUMPA Allt i VÄRMEPUMPAR ! Allt inom AlltVÄ in Allt inom AlltVÄRMEP inom VÄR Allt inom AlltVÄRMEPUMP inom VÄRMEP AlltVÄRMEPUMPAR inom ! VÄRMEPUMPA VÄRMEPUMPAR ! BERGVÄRME Mitsubishi Ecodan LUFT/VATTEN

Mit Ge Mitsubishi BER Geodan BERGVÄRME från 69.000:från från Mitsubishi Mitsubishi samtliga fabrikat som vi säljer. Allt för att du som kund bara och monterar årligen mellan 500-750 värmepumpar, Mitsubishi 69.000:Det är vi som ärVi säljer Klimatteknik Solsta AB Tveka inte attvilket kontakta oss för ett kostnadsfritt hembesök eller 139 gör oss till nummer 1 i vår region. ska behöva EN kontakt för din värmepump. Vi har egen serviceavdelning och kan erbjuda garantiservice för vilket gör oss till nummer 1 i vår region. Ecodan samtliga fabrikat som vi säljer. Allt för att du som kund bara LUFT/VATTEN besök vår utställning ute på Nolgård, Hammarö. Ecodan från från Vi säljervår ochutställning monterar årligen mellan 500-750 värmepumpar, Geodan besök ute på Nolgård, Hammarö. samtliga fabrikat som vi säljer. Allt för att du som kund bara Mitsubishi Vi säljer och monterar årligen mellan 500-750 värmepumpar, Mitsubishi LUFT/VATTEN ska behöva EN kontakt för din värmepump. Tveka inte attvilket kontakta oss för ett kostnadsfritt hembesök eller 69.000:139.000:ENgarantiservice kontakt din Vi har serviceavdelning kanbehöva erbjuda förvärmepump. gör oss till nummer 1 i vår region. Tveka inte attför kontakta oss för ett kostnadsfritt hembesök eller vilket gör oss tillegen nummer 1 i vår region.ochska Ecodan Ecodan LUFT/VATTEN Det är vi som är Klimatteknik Solsta AB från från BERGVÄRME Vi har egen serviceavdelning ochute kanpå erbjuda garantiservice besök vår utställning Nolgård, Hammarö. för samtliga fabrikat som vi säljer. Allt för att du som kundvår bara besök utställning ute på Nolgård, Hammarö. Mitsubishi Mitsubishi Mitsubishi M LUFT/VATTEN LUFT/VATTEN 69.000:139.000:ska behöva EN kontakt för din värmepump. Vi har egen serviceavdelning och kan erbjuda garantiservice för samtliga fabrikat som vi säljer. Allt för att du som kund bara Tveka inte att kontakta oss för ett kostnadsfritt hembesök eller Ecodan Vi säljer och monterar årligen mellan 500-750garantiservice värmepumpar, Ecodan Tveka inte att kontakta ossoch för ett kostnadsfritt hembesök eller Geodan G Vi är säljer monterar mellan 500-750 Det ärbesök vi som är Klimatteknik Solsta AB värmepumpar, Det vioch som ärårligen Klimatteknik SolstaMitsubishi AB Vi har egen serviceavdelning kan erbjuda för samtliga fabrikat som vi säljer. Allt för att du som kundvår bara utställning ute på Nolgård, Hammarö. •ska Försäljning • Installation • Service Mitsubishi Mitsubishi Mitsubishi behöva EN kontakt för din vilket gör oss till nummer 1 i vår region. LUFT/VATTEN LUFT/VATTEN vilketvår gör oss till nummer 1värmepump. i att vår• du region. besök utställning ute på Nolgård, Hammarö. B BERGVÄRME • ViFörsäljning •viInstallation Service ska behöva EN kontakt din värmepump. från Tveka inte attför kontakta oss för ett kostnadsfritt hembesök eller samtliga fabrikat som säljer. Allt för som kund bara Ecodan från från Ecodan säljer och monterar årligen mellan 500-750 värmepumpar, Geodan Geodan Vi säljer och monterar årligen mellan 500-750 värmepumpar, Vi säljer och monterar årligen mellan 500-750 värmepumpar, • Försäljning • Installation • Service Det vi som ärHammarö. Klimatteknik AB Det ärbesök vi som är är Klimatteknik Solsta AB SolstaMitsubishi • Underhåll • Tillbehör & reservdelar från vår utställning ute på Nolgård, 69.000:från Mitsubishi LUFTVÄRMEPUMPAR ska behöva EN kontakt för din värmepump. Vi har egen serviceavdelning och kan erbjuda garantiservice för vilket gör oss till nummer 1 i vår region. • Underhåll • Tillbehör & reservdelar vilket gör oss till nummer 1 i vår region. LUFT/VATTEN vilket gör oss till nummer 1 i vår region. LUFT/VATTEN • Underhåll • Tillbehör & reservdelar 139.000:BERGVÄRME • Försäljning • Installation •garantiservice Service Tveka BERGVÄRME LUFTVÄRMEPUMPAR 69.000:från kontakta oss för ett kostnadsfritt hembesök eller från från från Vi inte har egen serviceavdelning och kan förinte Tveka att kontakta oss för ett hembesök Geodan samtliga fabrikat som säljer. Allt förEcodan att du som kund bara Vi säljer och monterar årligen mellan 500-750 värmepumpar, •Solsta Försäljning •värmepumpar, Installation •viService Det ärute vi som är Klimatteknik Solsta AB ochpå monterar årligen mellan 500-750 Deteller är vi att som ärVi säljer Klimatteknik AB 14.900:SKRAGGEVÄGEN 7,kostnadsfritt 663erbjuda 41 HAMMARÖ besök vår utställning Nolgård, Hammarö. 69.000:69.000:Vi serviceavdelning och kan erbjuda garantiservice för • Underhåll • Tillbehör &att reservdelar ska behöva kontakt för din värmepump. vilket oss tillegen nummer 1 vårENregion. Vi har serviceavdelning och kan erbjuda garantiservice för vilket gör oss till•egen nummer 1 i gör vår region. LUFT/VATTEN samtliga fabrikat som vi säljer. Allt för du som kund bara Underhåll • har Tillbehör &i reservdelar besök vår utställning ute på Nolgård, Hammarö. BERGVÄRME 69.000:139.000:från frå från LUFTVÄRMEPUMPAR från från Vi inte har|egen serviceavdelning ochkostnadsfritt kan erbjuda föroch Tveka kontakta oss för ett hembesök eller samtliga fabrikat somduvisom säljer. Alltbara för att du som kund bara •attFörsäljning • Installation •garantiservice Service • Försäljning • Installation •vi Service Vi säljer och monterar årligen mellan 500-750 värmepumpar, 054-182 007 | www.klimatteknik.com samtliga fabrikat som säljer. Allt för att kund Det är vi monterar som är Klimatteknik Solsta AB Vi säljer årligen mellan 500-750 värmepumpar, skainfo@klimatteknik.com behöva EN kontakt för dinför värmepump. 69.000:14.900:- 1 69.000:139.000:ska behöva EN kontakt dinför värmepump. Vi• har egen serviceavdelning kan erbjuda garantiservice vilket gör region. oss tilloch nummer 1&iTveka vår ska behöva ENregion. kontakt för din Vi har serviceavdelning kan erbjuda garantiservice förvärmepump. samtliga fabrikat som vi säljer. Allt att du som kund bara besök vår utställning ute på Nolgård, Hammarö. inteoch att kontakta oss för ettför kostnadsfritt hembesökfrån eller vilket gör oss tillegen nummer 1 i vår • Underhåll Tillbehör reservdelar från från • Underhåll • Tillbehör & reservdelar Vi säljer från fabrikat som säljer. Allt för att du somute kund • Försäljning • Installation •samtliga Service och monterar årligen mellan 500-750 värmepumpar, frånHammarö. LUFTVÄRMEPUMPAR från samtliga fabrikat som vi säljer. Allt för att duvisom kund bara besök vår utställning påbara Nolgård, LUFTVÄRMEPUMPAR ska behöva EN kontakt för din värmepump. 69.000:14.900:- 139.000:69.000:139.000:behöva EN kontakt din Vi• har egen serviceavdelning kan erbjuda garantiservice förvärmepump. Tveka inte attför kontakta oss hembesök för ett kostnadsfritt hembesök eller vilket gör oss till nummer 1& i vår region. ska behöva ENgarantiservice kontakt för din Vi har egen serviceavdelning och kan erbjuda förvärmepump. • Underhåll Tillbehör reservdelar Tveka inteoch attska kontakta oss för ett kostnadsfritt eller från från från Tveka inte att kontakta oss för ett kostnadsfritt hembesök eller 14.900:LUFTVÄRMEPUMPAR fabrikat säljer. för att du som kund bara besök vår utställning ute på Nolgård, Hammarö. samtliga fabrikat som visamtliga säljer. Allt för attsom du vi som kundAllt bara besök vår utställning ute på Nolgård, Hammarö. • besök Försäljning • Installation • Service Bäst i test 69.000:14.900:- 139.000:ska behöva ENgarantiservice kontakt för din utställning Hammarö. Vi har egen serviceavdelning kan erbjuda förvärmepump. Tveka inte kontakta osshembesök för ett kostnadsfritt hembesök SKRAGGEVÄGEN 7, 663 41 eller HAMMARÖ ska behöva EN kontakt din värmepump. Tveka inte och attför kontakta oss för ettattkostnadsfritt eller Tveka inte vår att kontakta ossute förpå ettNolgård, kostnadsfritt hembesök eller • Försäljning • Installation • Service i plus 2013! samtliga fabrikat som vibesök säljer. vår Allt utställning för att du som kund bara besök vår utställning ute på Nolgård, Hammarö. • Underhåll • Tillbehör & reservdelar • besök Försäljning • Installation • Service ute på Nolgård, Hammarö. 054-182 007 | info@klimatteknik.com | från www.klimatteknik.com vår utställning ute på Nolgård, Hammarö. LUFTVÄRMEPUMPAR behöva EN kontakt för din värmepump. Tveka inte kontakta oss för ett kostnadsfritt SKRAGGEVÄGEN 7, 663 41 HAMMARÖTveka inte att ska •hembesök • Tillbehör & reservdelar SKRAGGEVÄGEN 7, 663 41eller HAMMARÖ kontakta oss för ettatt kostnadsfritt hembesök eller •Underhåll Försäljning • Installation • Service LUFTVÄRMEPUMPA • Underhåll • Tillbehör reservdelar • |Försäljning •Hammarö. Installation • Service vår utställning uteinfo@klimatteknik.com på Nolgård, 14.900:från SKRAGGEVÄGEN 7, 663 41 & HAMMARÖ 007 | www.klimatteknik.com besök vår utställning besök ute på054-182 Nolgård, Hammarö. LUFTVÄRMEPUMPAR 054-182 007 | info@klimatteknik.com | www.klimatteknik.com • Underhåll • Tillbehör & reservdelar Samtliga ovanstående Tveka inte att kontakta oss för ett kostnadsfritt•hembesök eller SKRAGGEVÄGEN 7, 663 41 HAMMARÖ Underhåll • Tillbehör & reservdelar LUFTVÄRMEPUMPAR från • Försäljning • Installation • Service LUFTVÄRMEPUMPAR 14.900:• Installation • Service SKRAGGEVÄGEN 7, 663 41 Installation • Service 054-182 007 | • Försäljning info@klimatteknik.com | HAMMARÖ www.klimatteknik.com besök 054-182 vår utställning på Nolgård,•Hammarö. 007• Försäljning |uteinfo@klimatteknik.com | www.klimatteknik.com 14.900: • Underhåll • Tillbehör & reservdelar Samtliga ovanstående priser ärfrån inklusive in SKRAGGEVÄGEN 7, 663 41 HAMMARÖ • Underhåll • Tillbehör & reservdelar LUFTVÄRMEPUMPAR • Installation • Service • Försäljning • Installation • FörsäljningService • Installation • Service från 054-182 007• Underhåll | • Försäljning info@klimatteknik.com www.klimatteknik.com • Tillbehör & |reservdelar LUFTVÄRMEPUMPAR från Samtliga ovanstående priser är inklusive installation och efter ROT 14.900:054-182 007 | info@klimatteknik.com | •www.klimatteknik.com LUFTVÄRMEPUMPAR SKRAGGEVÄGEN 7, 663 41 HAMMARÖ 14.900:• Underhåll • Tillbehör & reservdelar Samtliga ovanstående priser är inklusive installation och efter RO från • Underhåll • Tillbehör & reservdelar • Underhåll Samtliga ovan• Tillbehör & reservdelar • Försäljning • Installation • Service från från 14.900:- LUFTVÄRMEPUMPAR LUFTVÄRMEPUMPAR LUFTVÄRMEPUMPAR 054-182 007 | info@klimatteknik.com | www.klimatteknik.com 14.900:stående priser • Underhåll • Tillbehör & reservdelar 14.900:Samtliga ovanstående priser ärfrån inklusive installation och efter ROT Samtliga ovanstående stallation och efter ROTär 14.900:SKRAGGEVÄGEN 7, 663 41LUFTVÄRMEPUMPAR HAMMARÖ inklusive 054-182 007 |SKRAGGEVÄGEN info@klimatteknik.com www.klimatteknik.com14.900:installation och 7, 663 41 |HAMMARÖ SKRAGGEVÄGEN 7, 663 41 HAMMARÖ SKRAGGEVÄGEN 7, 663 41ovanstående HAMMARÖ priser är inklusive installation och efter ROT efter ROT Samtliga 054-182 007 | info@klimatteknik.com | www.klimatteknik.com

29:-

Det är vi som är Klimatteknik Solsta AB . Det är vi som är Klimatteknik Fr Solsta AB med vackra Stor avdelning & trädgård! saker för hem

/st

Planteringsjord Emmaljunga 50 lit ( 49:-/st )

5 st 220:-

SKRAGGEVÄGEN 7, 663 41 054-182 007 | info@klimatteknik.com | HAMMARÖ www.klimatteknik.com 054-182 007 | info@klimatteknik.com | www.klimatteknik.com 054-182 007

LUFTVÄRMEPUMPAR

14.900:-

Allt inom VÄRMEPUMPAR! Allt inom Allt inom VÄRMEPUMPAR!! VÄRMEPUMPAR

054-182 007 | SKRAGGEVÄGEN info@klimatteknik.com www.klimatteknik.com 7, 663 41 |HAMMARÖ Samtliga ovanst 7, 663 41 HAMMARÖ Dalkarlshyttan, 711 31 Lindesberg SKRAGGEVÄGEN 054-182 007 | info@klimatteknik.com | SKRAGGEVÄGEN www.klimatteknik.com 7, HAMMARÖ Samtliga ovanståen | SKRAGGEVÄGEN info@klimatteknik.com www.klimatteknik.com 7, 663 41| HAMMARÖ Samtliga ovanstående priser är inklus SKRAGGEVÄGEN 7, 663 41 HAMMARÖ 054-18 20 07 | info@klimatteknik.com | www.klimatteknik.com Tel. 0581-10 100 • www.plantmarknaden.com 054-182 007 | info@klimatteknik.com | www.klimatteknik.com Samtliga ovanstående priser är inklusive

Samtliga ovanstående priser är inklusive installation och efter ROT 054-182 007 | SKRAGGEVÄGEN info@klimatteknik.com www.klimatteknik.com 7, 663 41| HAMMARÖ SKRAGGEVÄGEN 7, 663 41 HAMMARÖ Samtliga ovanstående priser är inklusive installation och eft Samtliga ovanstående priser är inklusive installation och efter ROT 054-182 007 | info@klimatteknik.com | www.klimatteknik.com SKRAGGEVÄGEN 7, 663 41 054-182 007 | info@klimatteknik.com | HAMMARÖ www.klimatteknik.com Samtliga ovanstående priser är inklusive installation och efter Samtliga ovanstående priser är inklusive installation och efter ROT 054-182 007 | info@klimatteknik.com | www.klimatteknik.com

Mitsubishi

Samtliga ovanstående priser är inklusive installation och efter ROT Mitsubishi

Samtliga ovanstående efter ROT Ecodan priser är inklusive installation och Geodan Samtliga ovanstående priser är inklusive installation och efter ROT


16

STORFORS

7

Storfors niondeklassare är redo att ge sig i kast med trädgårdsarbete och andra uppgifter torsdag den 22 oktober.

Torbjörn Mossberg berättar att elevernas insatser brukar vara mycket uppskattade.

I Storfors är niondeklassarna slitvargar Varje år, veckan före höstlovet, förvandlas Storfors niondeklassare till riktiga slitvargar. Målet är att jobba ihop pengar till den årliga demokratiresan till Polen. Torbjörn Mossberg är en av de lärare som både arrangerat Operation Slitvarg och deltagit i resan till Polen under många år. – Vi driver ett demokratiprojekt under alla tre åren på högstadiet, säger han. I sjuan får eleverna läsa extra om FN och man gör något speciellt av FN-dagen. I årskurs åtta besöker alla elever Sveriges Riksdag i Stockholm och som en avslutning åker man till Krakow i Polen på våren i årskurs 9.

– Vi besöker Auschwitz som är rena motsatsen till demokrati för att visa hur det kan gå om ett land styrs av en diktatur. Sedan får eleverna med sig många andra bitar från en sådan resa, en del har kanske aldrig rest tidigare och Krakow som stad är också unik att besöka, säger Torbjörn. Han menar att det är ovanligt att en kommun skickar alla sina niondeklassare på en sådan resa. I Krakow har man

BUTIKEN I STORFORS MED BRETT SORTIMENT TILL LÅGA PRISER! Välkommen önskar Magnus med personal!

STORFORS

ÖPPET ALLA DAGAR: 9-20 Tallbacksgatan 10, Storfors.Tel. 0550 – 600 90

mött en del mindre grupper. – Det kan handla om några elever eller en enstaka klass, men i Storfors har man valt att erbjuda samtliga elever den här resan, säger han. För att bidra till resan får eleverna själva jobba under Operation Slitvarg. Torsdag den 22 oktober kan invånare i Storfors kommun boka ett par elever för hjälp med exempelvis trädgårdsarbete, biltvätt och städning. Taxan är 50 kronor i timmen per elev och hjälpen brukar vara populär. – De senaste åren har vi haft väldigt många uppdrag och kunderna brukar vara mycket nöjda. Eleverna har gjort allt från att gräva diken och bära ved till att kratta löv, elda ris eller göra rent stall och

hönshus, säger Torbjörn. För Fahdi Quasin Aweys och Yhya ShikhHassan är det första gången de deltar i arbetet, och de ser fram emot att få hugga i. – Det känns väldigt bra att få kämpa för något så kul som en resa, säger Fahdi. Yhya ser fram emot resan, både för att det ska bli roligt att göra något tillsammans i klassen och för att få uppleva något nytt. – Det är alltid spännande att lära sig något om andra kulturer, säger han. På tel 0550-652 00 kan man få mer information om hur man bokar elevernas insatser. Text & bild: Eva Wiklund

ANNONSERA DÄR DU SYNS BÄST! M N Y T T = P R I N T + D I G I TA LT + S O C I A LT www.mnytt.se

Östra Värmlands STÖRSTA hem- och motortidning!

Du når minst 35.000 hushåll varje månad!

Webbtidningen med koppling till Facebook + Instagram!

Distributionsomr: Karlskoga, Kristinehamn, Björneborg, Degerfors, Åtorp, Svartå, Storfors & Filipstad.


STORFORS

17

Handla-hemma-trenden ökar i Storfors Allt fler handlar på hemmaplan i Storfors där coronapandemin också gett livsmedelsbutikerna ett lyft liksom i övriga Sverige. Det rapporterar både ICA och COOP. Båda butikerna har en central roll när det gäller hemsändning av varor till riskgrupperna. Att packa kassar med varor på beställning är både tidsödande och kostsamt, men båda butikerna har den servicen. Sedan hjälper Storfors församling till med att köra ut kassarna till kunderna.

ICAs egna matlådor gick det trögt, nu ökar det hela tiden. Dessutom har kvaliteten ökat i och med att kändiskockarna nu gör sina egna märken, säger Magnus, som också märker att folk unnar sig lite finare råvaror nu när de inte går ut på restaurang lika ofta.

– Vi kan ha 30-40 beställningar i veckan, berättar Magnus Bjärnered, som tog över ICA-butiken i Storfors för åtta år sedan. Under den tiden har omsättningen ökat rejält. Receptet är att ha ett brett utbud och att ta hand om sina kunder, menar Magnus. – Vår filosofi är att det ska finnas mycket att välja på, istället för två mjukostar har vi kanske 20 , säger Magnus, som också berättar att han återinvesterat vinsten i butiken. – Vi har satsat fyra miljoner kronor för att lyfta butiken miljömässigt. Vi har senaste tekniken i kylar, fläktsystem och maskinrum, säger han. Något som ökat stort i popularitet är färdigmat i lunchlådor, både färsk och frusen. – Vi har sett en enorm ökning på efterfrågan. I början när vi introducerade

Även COOP har sett en ökning av kundtillströmningen och butikschef Erik Olsson tror att alla kunder egentligen helst vill handla på hemmaplan. – Det gäller bara att vi gör det möjligt för dem genom bra priser som kan jämföras med priserna i större butiker, dessutom måste vi kunna inspirera våra kunder och ha ett riktigt bra kundbemötande, säger Erik, som tog över som butikschef för ett år sedan. – Kundbemötandet är otroligt viktigt. Det handlar mycket om att det ska vara roligt att gå till jobbet. Vi jobbar med arbetsglädje och med att öka kunskapen för att kunna inspirera våra kunder när det gäller mat, säger han. Under hösten 2020 gör COOP i Storfors en massiv satsning på sänkta priser, något som kan ske genom att man jobbar

ALLT FLER KUNDER HANDLAR PÅ HEMMAPLAN. Magnus Bjärnered, som driver ICAbutiken i Storfors, berättar om en rejäl ökning av omsättningen de senaste åren.

Erik Olsson, butikschef för COOP i Storfors, berättar att man sett en 20-procentig ökning av kundantalet de senaste veckorna.

mer effektivt, ökar kundtillströmningen och sorterar ut varor som inte säljer. – Vi har plockat bort sådant som inte säljer lika bra, varor som vi ofta får slänga, vilket gör stor skillnad, säger Erik som märker att fler kunder utanför Storfors faktiskt åker en extra mil för att handla på orten. Erik bor i Kristinehamn, men kommer från Sollefteå. Där jobbade många olika butiker tillsammans för att öka köptroheten. – Gemensamma satsningar och evenemang är alltid positivt. Det är ju vi tillsammans här i Storfors som behöver visa folk vad vi kan erbjuda. Ju fler som handlar hemma, desto mer kan vi satsa och kanske även anställa fler. Det blir en positiv spiral, säger Erik, som på sista tiden noterat en 20-procen-

tig ökning av antalet besökare i butiken. – Vi analyserar just nu varifrån de kommer och förhoppningen är ju att det ska vara kunder som tidigare handlade i andra städer, säger han. På ICA har Magnus också märkt en helt ny kundgrupp. Folk från storstäderna har flyttat ut till sina sommarställen och jobbar nu på distans i coronatider. – Jag har minst tio nya kunder som bor i sina sommarstugor. En del tror att det kommer att bli det nya normala att kunna bo mer lantligt och jobba stor del på distans. Det kommer att gynna små orter som Storfors, säger han. Text & bild: Eva Wiklund

Köksdrömmar? Vi hjälper dig gärna! Vi bygger massiva träkök – men nu också en enklare serie. Välkommen in och se våra nyheter! Vi har köksvisning i vårt stora visningshus med kök och möbler i två våningar. Slå oss en signal i förväg så är du välkommen på vardagar mellan kl 10 och 16. Välkommen att titta, känna och fundera!

Forsbrogatan 2, tel 0550 – 612 40 info@snickargardens-mobler.se www.snickargardensmobler.se


18

M AT N Y T T I G T

100 matkreatörer deltar i Smaka på Värmland 2020 Smaka på Värmland 2020 blir en smakfest i hela Värmland, sista helgen i september, men på ett annat sätt i år. Istället för en mässa öppnar runt 100 företagare i mat-och dryckesbranschen i Värmland upp sin verksamhet, på sina platser runtom i hela regionen att besöka under lördag och söndag den 26-27 september. Smaka på Värmland brukar arrangeras årligen som en matfestival, som sedan 10 år tillbaka etablerat sig som en av Sveriges största i sin kategori med tusentals besökare. – Eftersom det inte är möjligt i år ville vi hitta ett annat sätt att visa upp och synliggöra Värmland som mat- och dryckesdestination, säger projektledare Linnéa Palmqvist, Smaka på Värmland. Utifrån samarbete med partners som Nifa och Visit Värmland med flera, presenterades förslaget att gemensamt lyfta näringen och skapa möjligheter för rundresor till de olika producenterna. Förslaget föll i god jord hos näringen med gensvaret att runt 100 entreprenörer, representerade i nästan alla Värmlands kommuner deltar och håller öppet sin verksamhet under dessa dagar. Det är lokala producenter, gårdsbutiker och verksamheter som på sin hemort (eller hos en vän) visar upp och säljer sina mathantverk och relaterade produkter,

MARIEBERG/STENFALLET

Grindvaktarvägen 5 - Krhmn. Nyproducerad enplansvilla med lugnt och sjönära läge. 127 kvm, ett stort uterum om 32 kvm. 4 rok samt badrum, tvättstuga och extra toalett. Carport med förråd. Prisvärt och med hög standard. Utgångspris: 3 500 000 kr MARIELUND

Gärdesgatan 4B - Krhmn. Fin 1½-plansvilla med hel källare! Stor, fin hörntomt på återvändsgata. Lekpark och grönomr. som närmsta granne. Bergvärme. Huset omdränerades 2010. Fiber är indraget. Närhet till det mesta! Utgångspris: 1 190 000 kr STRAND

samt Whiteguide certifierade restauranger, caféer och andra aktörer som lagar mat/fika på värmländska produkter. Platserna märks ut och presenteras på Smaka på Värmland kartan 2020. Som besökare väljer du själv din rutt i smakernas Värmland. Här finns så många matmöjligheter. Skogen med vilda djur, kantareller, blåbär och lingon. Fälten med säd och bete till djuren som ger den kreativa värmländska bonden så många möjligheter. Vill du göra en tur i västra, östra, norra eller södra Värmland ena dagen och nästa dag sikta in dig på grönsaker eller bakverk till exempel så är det lätt som en plätt med hjälp av Smaka på Värmland! Har du inte möjlighet att åka till producenterna finns det möjlighet att handla online. Gårdarna i Värmland kommer öppna sin webbutik för ”Smaka på Värmland”. – Välkommen att Smaka på Värmland 2020, hälsar Linnéa Palmqvist.

BJURTJÄRN

Bresätter 6 - Storfors. Vinterbonat fritidshus med fint läge, närhet till sjön Ullvettern. Endast ett par 100 m till allmänning, med bad- och båtmöjligheter. Stor fin tomt på 2455 kvm! Det finns både vedspis/öppen spis. Uthus. Utgångspris: 620 000 kr KUNGSSKOGEN

Kungsskogen Hyttforsen - Krhmn. Charmig villa med fint läge med närhet till Lill-Älgsjön! Stor fin tomt med avskilt läge. Bredvid tomten rinner en rogivande å! Braskamin (i bruk)! Bergvärme. Uthus med bl a hönshus, gästrum och en härlig altan. Utgångspris: 850 000 kr SKARABORGSVÄGEN

VILTSLAKTERI, RÖKERI, GÅRDSBUTIK, CATERING

Handla närproducerad delikatess mat! Färskt viltkött, charkvaror och färdigmat.

VI LEGOTILLVERKAR KORV! VI KÖPER IN VILT! För mer info se vår hemsida: www.hygnsvilt.se/slakteriet

LUNDSBERG

Lundsberg Haga , Storfors Vinterbonat fritidshus med fint läge nära till Hållsjön! Ca100 m till allmänning, med tillhörande båtplats. Båt ingår i köpet! Naturtomt på hela 1784 kvm. Uthus. Fyra kakelugnar. Kommunalt V/A. Utgångspris: 600 000 kr SÖDERMALM

Södra Ringvägen 55 - Krhmn. Mycket fin 2:a i populära HSB’s Brf Södermalm. Ljus lägenhet med trevlig planlösning! Nyare ytskikt, fräscht kök, helkaklat badrum, balkong med söderläge. Låg månadsavgift på 3 128 kr. Gångavstånd till centrum. Utgångspris: 295 000 kr

Gårdsbutikens och rökeriets öppettider: Torsdag..... 11-17 Fredag........ 11-17 Lördag ...... 10-13 2,5 mil söder om Krhmn i Visnums-kil. Tel. 0551-420 42 www.hygnsvilt.se

FALLA/LIFFLAND

Visnums-Kilsvägen 4 - Krhmn. Fritidshus på fantastiskt mysig tomt! Torp från slutet av 1800-talet. 3 rok, ca 50 kvm. Fräscha ytskikt. Vedspis/öppen spis. Nyare el. Fint lusthus, uthus med stort gästrum, m.m. Ca 10 km från Kristinehamns centrum. Utgångspris: 600 000 kr TULLPORTEN/CENTRALT

Järnvägsgatan 2B - Krhmn. Trevlig 3:a i HSB:s Brf Tullporten! Gavellägenhet på 1:a vån. Bra planlösning fördelat på 72 kvm. Lägenheten har 2 entréer och kan delas av! Härlig balkong med sydvästläge. Mån. avgift 4422 kr. Utgångspris: 450 000 kr

VÅLÖSUND/SKÄRGÅRDEN

Detta är ett urval av våra bostäder till salu! Orkanvinden 5A - Krhmn. Unikt tillfälle! Mycket fräscht radhus med fint läge på lugna Hägringen. 2 rok, boyta på 64,5 kvm. Nästan alla rum har totalrenoverats sedan 2015 och framåt. Stor altan Mån. avg 4648 kr inkl. ALLT. Utgångspris: 675 000 kr

Skaraborgsvägen 13 B - Krhmn. 2:a på första plan med centralt läge och hiss! Härlig, insynsskyddad balkong. Helkaklat badrum, källarförråd, matkällarförråd. Det finns även en övernattningslägenhet/festlokal. Utgångspris: 150 000 kr

Ryssebovägen 9 - Krhmn. I Kristinehamns skärgård hittar ni denna friköpta tomt på 1427 kvm. Kommunalt v/a är draget och betalt av säljaren. El finns i gatan. Ligger endast 6 km från centrum. Utgångspris: 1 100 000 kr

Hela vårt utbud ser Du på vår hemsida:

www.bocentrum.se Järnvägsgatan 9 Kristinehamn Tel. 0550-38 000 www.bocentrum.se


Välkommen till NORDS – Bygghandel & Heminredning! VERKTYG

BERGVÄRME BERGVÄRME

• Rörarbeten Luft/vatten • Rörarbeten Samsung kW Certifi erad Th12 ermia • Ventilation Certifi erad Th ermia • Ventilation återförsäljare/ • Luft/vattenåterförsäljare/ installatör • värmepumpar Luft/vatteninstallatör värmepumpar • Kylinstallationer Ring för inkl. • Kylinstallationer Ring för offrotavdrag ert/pris • Service offoch ert/pris moms • Service 070-744 16 13 • Pannbyten 070-744 LEO 16 13 • Pannbyten LEO • Badrum – • WC-stolar, Badrum – tvätt- Vi installerar Ring för WC-stolar, tvättVi utför: BERGVÄRMEställ, blandare Berg-/ offert BERGVÄRME• Rör, vent, kylinstallationer ställ, blandare Leo • Industrimontage Markvärme • Reparationer 070-744 16 13 • Industrimontage • Service • Licenssvetsning Luft -/Vatt en VI OPTIMERAR • Pannbyten • Licenssvetsning VI BERGVÄRME OPTIMERAR ER • Badrum - WC-stolar, • Vatt enpumpar EROPTIMERAR BERGVÄRME VI tvätt•ställ, blandare Vatt enpumpar Vi utförALLA FABRIKAT • Industrimontage • Cirkulationspumpar ER BERGVÄRME ALLA FABRIKAT • Cirkulationspumpar Bergvärme• Licenssvetsning 1.500:-

99.200:-

BERGVÄRME SERVICE

SERVICE SERVICE

ALLA FABRIKAT inkl. moms

service

1900:1900:1900:-

Storgatan 20 Degerfors Storgatan 20 Degerfors stenman.nsror@gmail.com inkl. moms stenman.nsror@gmail.com Nicke 070-744 14Välkommen! 86 inkl.moms moms inkl. Nicke 070-744 070-744 14 14 87 86 David Storgatan 20 • Degerfors • stenman.nsror@gmail.com DavidNicke 070-744 14 87 070-744 14 86, David 070-744 14 87

HEMINREDNING

20%

Bordscirkelsåg/2 U

rabatt

TC-TS 2025

1.490:-

NYINKOMMET

På inredningsavdelningen. Gäller t.o.m 3/10, men ej på redan nedsatta priser.

Vinylgolv Silence

Vinylgolv

299:-/kvm

fr.

Ljusgrå & rökt ek. Matt.

GARANTI

20 ÅRS

GARANTI

Virtuo Clic 5 mm

299:-/kvm

NY GENERATION VINYLGOLV. Formstabilt och med ljudisolerande baksida av kork!

LAGERRENSNING

Vi rensar i både butiken och bygglagret. Kraftigt sänkta priser på massor av varor! Öppet: Mån-fre 7-18. Lör 9-13 Linnebäck, tel 0586-72 20 10

www.nords.se

VI ERBJUDER HELTÄCKANDE TJÄNSTER INOM TAK! Kapellgatan 1, Karlskoga Oskar 070-996 87 15 Micke 070-233 90 97 www.svenskatak.nu Stensättning • Bänkskivor • Gravsten • Anläggning

Bänkskivor i granit och komposit – ger ditt kök ett lyft! BÄNKSKIVOR I GRANIT ÄR DET BÄSTA VALET!

GRANIT

• Tål vatten och vassa knivar. • Har en lång livslängd. • Granitbänkskivor är väldigt lättskötta och ger ditt kök ett exklusivt utseende.

KOMPOSIT

Vi tillverkar även måttbeställda handfat i komposit!

Sohlbergs Stenhuggeri AB Tel. 0550-100 92 Fastingsgatan 41, Kristinehamn

www.sohlbergsstenhuggeri.se


20

Hantverkare Entreprenörer GUIDEN TILL

I ÖSTRA VÄRML AND

Sohlbergs hugger gärna i sten En stor del av verksamheten består av markarbeten såsom gat- och kantsten.

Jimmy Wernström visar hur en slipsten ska dras. Peter Sohlberg driver familjetraditionen vidare.

– Den här skaffade vi bara häromåret, säger Peter Sohlberg när han visar upp gravyrmaskinen i verkstaden hos Sohlbergs Stenhuggeri. Med den nya maskinen kan de med hög detaljrikedom gravera i princip vilken bild som helst. Peter visar upp några exempel på porträtt och landskap, så välgjorda att man skulle kunna tro att de är tryckta snarare än inknackade i stenen. Maskinen kan även gravera motiv på väggplattor och bänkskivor, berättar han. Här finns spännande möjligheter att skapa helt unika kök och badrum. Vi pratar vidare om bänkskivor. Sohlbergs erbjuder skivor i såväl granit som komposit, vilket består av granit blandat med bindemedel och kan tillverkas så det ser ut som exempelvis marmor. Peter lyfter fram att granitskivor har längre livslängd än skivor i laminat och trä, och dessutom är mer underhållsfritt och lättare att hålla rent från bakterier. Bänkskivorna tillverkar man själva med hög precision i den PLC-styrda såg man köpte in för 3-4 år sedan samt den CNC-maskin som används för att göra urtag för exempelvis hoar och hällar.

Graverade motiv på väggplattor och bänkskivor ger möjligeter att skapa unika kök och badrum. Företaget erbjuder såväl egenhuggna som färdigtillverkade gravstenar.

2 Annars består den största delen av verksamheten av markarbeten såsom gat- och kantsten. Peter berättar att man där har uppdrag över hela Sverige, just nu så långt bort som Sundsvall, och att merparten av de anställda är ute på jobb runt om i landet. Gatsten och bänkskivor är dock långt ifrån det enda man gör. – Allt inom stenarbete, säger Peter. Exempelvis grav-

70% av alla vindar har problem med mögel! De flesta hus riskerar att drabbas, av fukt- och mögelangrepp både på vind och i krypgrund. Vi installerar “Trygghetsvakten”, en intelligent avfuktare som skyddar ditt hus.

Intelligent styrda — Driftsäkra — Energisnåla — Helt ljudlösa — Effektiva — 7-ÅRS GARANTI PÅ ALLA DELAR, SAMT NÖJD-KUNDGARANTI UNDER ETT ÅR

Certifierad kontrollansvarig enl. nya Pbl-lagen.

Tel. 0586-72 72 35 Rikard 070-171 02 17

BOK A EN GRAT BESIKTNIN IS G REDAN ID AG ! 0586- 72 72 35

Gjuterigatan 1 rikard@gtbygg.se www.gtbygg.se

vårdar, där man erbjuder såväl egenhuggna som färdigtillverkade stenar. En specialitet är att kallmura, vilket innebär att mura utan cement. Det gör att man ofta engageras vid renoveringar av kyrkor där arbetet bör göras enligt gamla metoder. Det är roliga jobb tycker Peter, ett traditionellt hantverk med hållbart resultat. Stensågen fortsätter ljuda i bakgrunden. Text & foto: Nicklas Remmagård

OMLACKERING AV KÖKSLUCKOR OCH INNERDÖRRAR TILL BRA PRISER!

Vi utför även industri- och legomålning!

GPS

Galler Plåt Smide AB Besök oss gärna på vår hemsida: www.gpsgaller.se

Välkomna till oss på Hangarvägen 4, Karlskoga. Tel. 0586-343 59 / 070-557 66 04


21

PR Slamsugning AB Dreimars Åkeri AB

• Tapetsering • Sprutmålning av möbler och köksluckor • Blästring & industrimålning • In- och utvändig målning

DEN MODERNA ELFIRMAN! Vi kommer när vi lovar! • Elinstallationer • KNX - Smarta hem • Data / telekommunikation • Ny- och ombyggnation • Solcellsanläggningar i samarbete med vårt systerbolag JJ Solkraft • Service • Fastighetsautomation

Fabriksgatan 8, Karlskoga Tel. 070 - 615 13 33

ANLITA OSS NÄR DET GÄLLER:

jjelektriska.se

070-782 32 32 www.allcleaning.se

SLAMSUGNING RÖRINSPEKTION

Ett rent hem och tid över till annat är det många som önskar!

HÖGTRYCKSSPOLNING

VI UTFÖR:

ti – vi Vi har städgaran en inte nd ku t de ar rd åtgä d! me jd är nö

30

Vi har mer än års erfarenhet inom städbranschen!

JOURNUMMER: 074-633 22 23

Staket ¡ Grindar ¡ Galler ¡ Glasstaket ¡ Handledare ¡ Trappräcken ¡ Smidesdekorationer ¡ Balkongräcken ¡ Fönstergaller ¡ Gallergrindar ¡ Inkrypningsskydd m.m till både privat och offentlig miljö.

Välkommen att boka konsultation, så går vi igenom dina önskemål!

• HEMSTÄD • STORSTÄD • FLYTTSTÄD • BYGGSTÄD • FÖNSTERPUTS

HETVATTENSPOLNING FILIPSTAD: 0590 - 12020 • KARLSKOGA: 0586 - 36270 KRISTINEHAMN: 0550 - 38732

Janet Johansson 0735-642 642 janet@allcleaning.se Huvudkontor: Storgatan 31, Kil Kontor: Bortägovägen 3, Kristinehamn

i Kristinehamn, Karlskoga, Degerfors och Karlstad.

ó PROFESSIONELL ELFIRMA SEDAN 1948 ó

RENOVERA ELLER BYGGA NYTT? VI KAN EL OCH ELINSTALLATIONER

Allt från elplanering, ljussättning och el-service, installation eller felsökning av maskiner, data- och telenät.

VI TILLVERKAR EFTER DINA ÖNSKEMÅL!

GPS

Vi säljer: Armaturer, Elmaterial, Lampor mm. Rådfråga oss, så hjälper vi Er gärna!

Galler Plåt Smide AB Besök oss gärna på vår hemsida: www.gpsgaller.se Välkommen till Hangarvägen 4, Karlskoga. Tel. 0586-343 59, 070-557 66 04

Västra Rävåsg. 16, Karlskogaó Tel. 0586-592 00 ó info@ljungsel.seó www.ljungsel.se

TOTALENTREPRENAD AV BADRUM ÖPPETTIDER: Må-To: 10 -17 Fre: 10 -16 Lör-sön: Stängt

v Utför kompletta lösningar för badrum v Endast certifierade hantverkare v Välsorterad badrumsbutik v Vi åtar oss även köksmontering m.m.

Sannagatan 29 Kristinehamn • Tel. 0550 - 41 10 99 • info@kakelhuset.nu • www.kakelhuset.nu


22

MOTORNYTT

BIL•BÅT•MOTORCYKEL•HUSBIL & HUSVAGN•SLÄP

•TILLBEHÖR

Full gas hos Grahns För Staffan Grahn, som driver Grahns Husvagnsservice & Lackering, har motorintresset gått som en röd tråd genom livet. Sedan han startade verksamheten för 20 år sedan har det växt till ett blomstrande företag, som fortsätter gasa på.

Staffan Grahn, driver Grahns Husvagnsservice & Lackering i Kristinehamn.

– Det är en Kawasaki 900 och en Honda 750. Staffan Grahn lyser upp när han pratar om sina motorcyklar. – De är 45 år gamla, båda två årsmodell 1975, påpekar han. Det är svårt att tro när man ser dem. Lacken glänser som hade de just rullat ut från fabriken. Staffan berättar att särskilt Kawasakin är snudd på utställningsskick. Han visar också upp en bild han nyligen fått skickad till sig av en bekant där han, i en yngre och långhårigare version, står intill en precis likadan motorcykel. Bilden är tagen -75, samma år som de cyklar han visar upp byggdes. Då var det något av en värstinghoj berättar han och nämner att modellen introducerades bara ett par år tidigare. Kawasakin letade han länge efter, och när han fick möjlighet att köpa den av en samlare slog han till utan att tveka. Trots regn skrattade han hela vägen när han satte sig på motorcykeln och körde hem den, berättar han. Han fixar och donar med motorcyklarna så fort han får tillfälle, härnäst ska motorn putsas till att blänka i takt med det kromade avgasröret, men annars är det inte mycket jobb med dem menar Staffan. De går finfint, och framförallt har han dem för att köra med. Motorintresset har funnits med så länge han kan minnas. Han berättar om hur han pendlade mellan Ölme och Kristinehamn på moped i tonåren, och intresset speglas även i vad han sysslar med idag. Han kom in i husvagnsbranschen redan under tidigt 70-tal då han började på

Cabby, började på sin brors husvagnsverkstad i mitten av 80-talet och blev kvar där fram till millennieskiftet då han startade upp sitt eget företag, Grahns Husvagnsservice & Lackering. Från den modesta starten då han hyrde in sig i ett hörn av en annan verkstad har han byggt upp verksamheten till att idag omfatta tre verkstäder och tio anställda. Här gör man allt inom husvagn. Krockskador, fuktskador, alla reparationer och underhåll av husvagnar och husbilar du kan tänka dig. – Vi har avtal med de flesta försäkringsbolag och tillverkare, berättar han. Vi tar oss an alla skador som kan uppstå på husvagnar, husbilar, släpkärror, hästkärror. Vi fixar bromsar, lack ja allt. Bara att lämna in så gör vi hela jobbet, fixar besiktning. Rubbet! – Även motivlackering, tillägger han medan han visar upp en krockskadad husvagn som mer eller mindre fått byggas upp från grunden. Som den rastlösa entreprenörssjäl han är berättar han om sina många verksamheter, men har också att han fram till för bara några år sedan jobbade dubbelt. I många år som brandman, men har också kört taxi och buss, jobbat som ordningsvakt, varit inom vården, på bensinmack, för att nämna ett axplock. Han gillar kundkontakten och att ha mycket att göra, säger han. Och mycket att göra är det. Det strömmar in jobb, berättar han, både privatpersoner och företag från vida omkring. Medan vi promenerar runt bland vagnarna i den ljusa och luftiga verkstaden

6 berättar han om sina intressen för retroprylar, gamla skyltar och amerikanska bilar, träningsintresset - han ska göra klassikern nästa år. Men framförallt, säger han, ser han fram emot att inom bara ett

par månader nästan samtidigt bli både farfar och morfar. Kanske kommer barnbarnen få åka med på en motorcykeltur. Text & foto: Nicklas Remmagård


Vi tänkte på dig som vill ha extra allt

Nordic Edition

För endast 10 000 kr ingår: • Del-läderklädsel • Elektronisk parkeringsbroms • Navigationssystem • Tonade rutor • 17” aluminumfälgar m.m.

Historier från

norden Uppgradera till i30 Kombi Limited Edition – för endast 10 000 kr!

Pris från

Byggd för alla oss här uppe

204 900 kr

(inkl. Limited Edition-paketet) hyundai.se

Privatleasing från 3 445 kr/mån inkl. assistans och service

n

5 kr/mån

Ena dagen ska barnen hämtas från ishockeyn. Nästa dag går resan till släktfesten i Värmland. Bilen är full med barn och bagage. Men som tur är så spelar det ingen roll för en i30 Kombi Limited Edition. Här är det gott om plats – och så har vi inte snålat med utrustningen. Varken säkerhetsutrustningen eller den nyaste bilteknologin – som gör varje mil njutbar. Utöver all utrustning i i30 Limited Edition-paketet ingår även bl.a. SmartKey, parkeringsensorer bak, Apple CarPlay™, 8” pekskärm, rattvärme, farthållare och backkamera. är uppe i norr. Stor, dramatisk och full av upplevelser. Och ja, det händer att PS. i30 Kombi Limited Edition finns endast i begränsat antal. ungt och att mörkret sänker sig långt före solen går ner ... Men! Naturen med öppna armar oavsett årstid. Så om du bara är ordentligt påklädd å har du garanterat en stående inbjudan med upplevelser som väntar. podcasts med titeln ”Historier från Norden”. Provlyssna på hyundai.se. Förbrukning: 5,8-6,1 l/100 km. CO2 132-149 g/km. Bilen på bilden är extrautrustad med soltak (extra kostnad). Pris exkl. metalliclack inkl. moms. Vi reserverar oss för prisändringar och ev. tryckfel. Begränsat antal. Gäller t.o.m. 31 maj 2020. Privatleasing gäller 36 mån, månadskostnader inkl. moms exkl. uppläggnings- och aviavgift. Rörlig ränta. Max körsträcka 1 500 mil/år, övermil debiteras. Service ingår under avtalstiden max 4 500 mil. Sedvanlig kreditprövning sker.

tider: ttider:måndag–fredag måndag–fredag9–18, 9–18,lördag lördag10–14 10–14 Stefan •• www.carab.com www.carab.com 055039380

Orolig i coronatider, ring för tidsbokning: 0550-393 80 eller 0550-393 82

Janne 055039382

Hyundai Kristinehamn Stationsgatan 6, 681 30 Kristinehamn Tlf. 0550-159 80, info@carab.com

Verkstad/reservd. Mån-fre 7-12, 13-16 Verkstad 0550 -393 86 Reservd. 0550-393 85 Öppettider Biluth. 0550-393 83 Mån-fre: 09.00 – 18.00 www.carab.com 10.00 – 14.00 Lör: CITROËN_InspiredByYou CTN_17_11224_Logo2L_Bleu_CMJN 15/06/2017

24, rue Salomon de Rothschild - 92288 Suresnes - FRANCE Tél. : +33 (0)1 57 32 87 00 / Fax : +33 (0)1 57 32 87 87 Web : www.carrenoir.com

Ce fichier est un document d’exécution créé sur Illustrator version CS6.

Öppettider Mån-fre: 10.00 – 17.00 Lörd: 10.00 – 14.00

STAT Tel: S

ÉQUIVALENCE QUADRICHROMIE

MAGENTA 5 % NOIR 70 % CYAN 56 % MAGENTA 55 % JAUNE0 % NOIR 0 %

Vi bjuder på hamburgare & kaffe!

AUKTORISERAD VERKSTAD & RESERVDELAR CITROËN - MERCEDES - NISSAN - MITSUBISHI - PEUGEOT

AC REPARATIONER • HJULINSTÄLLNING • ALKOLÅS SERVICE

HOS OSS LÄMNAR DU ALLTID DIN BIL I TRYGGA HÄNDER!

NYHET! DÄCKHOTELL

Säker förvaring av däck, skifte & tvätt ingår!

Pris

750:-/säsong

SOM AUKTORISERAD VERKSTAD HAR VI ALLTID RÄTT UTRUSTNING TILL DIN BIL. Vi är kvalitets- och miljöcertifierande enl. ISO 9001, ISO 14001.

Hangarvägen 10, Karlskoga • Tel 0586-552 06 info@sturesbil.se • www.sturesbil.se

ÖPPET HUS Onsdag 30 september Öppet 07.00 – 16.30

TÄVLING!

EN EUROMASTER PARTNER

VINN FINA PRISER!

Specialpriser på däck & fälgar!

r från Representante aster m o Michelin, Eur li el ir och P på plats.

BJUHRS

BJUHRS BIL AB A U K TO R I S E R A D B I L S K ROT Silovägen 3 (Botorps ind omr) Karlskoga Tel. 0586-310 31. Följ oss på

www.bjuhrsbilab.se


24

MOTORNYTT

2

Syskonen Jonas och Åsa Sohlberg driver företaget Sture’s Bil & Motorservice sedan några år tillbaka.

Ute i verkstaden pågår febril aktivitet. Nyligen förvärvades grannfastigheten där de kommer att erbjuda däckhotell, samt parkering/förvaring av husvagnar och husbilar.

Fortsatt framåt för 40-årsfirande familjeföretag Det är mycket på gång hos 40-årsjubilerande Sture’s Bil & Motorservice i Karlskoga. Större ytor innebär ett ökat utbud av tjänster, och utöver att få bilen lagad och servad kommer du snart kunna byta vindruta, få dina däck ompysslade med helpension och dessutom parkera husvagnen eller husbilen hos den klassiska verkstaden vid flygfältet. – Inte hoppa! Tiomånadersvalpen Nala lyssnar bara med ett halvt öra på matte Åsa Sohlbergs uppmaning när hon fylld av iver hälsar på Mnytts utsände som kliver in bakom den nybyggda mottagningsdisken för en intervju om de nyheter Sture’s kan presentera under hösten. Åsa, som tillsammans med sin bror Jonas driver företaget sedan några år tillbaka, berättar att man nyligen förvärvat grannfastigheten och där håller på att köra igång däckhotell. Verksamheten är igång, men man räknar med att det tar riktig fart när säsongen för däckbyten startar framåt hösten. – Det innebär att vi byter, tvättar och för-

varar dina däck. I och med köpet av grannfastigheten kan man även erbjuda parkering/förvaring av husvagnar och husbilar. Där håller man på att utöka med fler platser, vilket beräknas stå klart inom kort. – Inom en månad, säger Åsa när vi träffas i början av september. Ute i verkstaden pågår febril aktivitet. Jonas Sohlberg står och skruvar i en motor, en annan bil hissas upp för att tas om hand och en bit bort kopplas en apparat till AC:n på en Peugeot. Det sistnämnda är ett av de märken man är auktoriserad märkesverkstad för tillsammans med Mercedes, Nissan, Mitsubishi och Citroën. Åsa betonar dock att man

givetvis tar emot alla, oavsett bilmärke. Man erbjuder ett brett utbud av tjänster. Kalibrering av alkolås, hjulinställning, AC-jobb, nämns som exempel, och så service och reparationer naturligtvis. – Vi vill kunna erbjuda hela paketet, säger Åsa. Som en del av detta håller man just nu på att certifiera sig för byten av vindrutor, vilket man siktar på att vara igång med senast vid årsskiftet. När han hör oss prata om vindrutor flikar Jonas in att han även monterar solfilm på bilar i sitt eget företag Sohlberg’s Solfilm, vid sidan av arbetet i familjeföretaget. Det skyddar mot såväl värme som insyn och UV-strålning berättar han. Sture’s Bil & Motorservice, som startades av Åsas och Jonas föräldrar Sture och Jane, firar i år alltså sitt 40-årsjubileum. Det var tänkt att firas med festligheter under våren, men med anledning av corona och de restriktioner det innebär har man valt att skjuta på firandet till dess att situationen tillåter.

Åsa berättar att det till en början bara var föräldrarna som arbetade i företaget, Jane på kontoret och Sture i verkstaden. Verksamheten har därefter successivt utökats och idag är man sju anställda i företaget, de flesta i verkstan. Därtill har man en elev från Möckelngymnasiet som får en del av sin utbildning på företaget, och Åsa nämner att det är flera av de anställda som börjat som lärlingar och sedan erbjudits anställning. Nala är lika ivrig när vi går som när vi kom. Eller så är hon bara exalterad över allt spännande som händer framöver.

Verksamheten har växt och i dag är man sju anställda. Fr. vä: Jonathan Rydén, Niklas Karlstad, Magnus Fridesund, David Krantz, Åsa Sohlberg, Jonas Sohlberg och Mikael Boardman.

Text & foto: Nicklas Remmagård


MOTORNYTT

25

Öppet hus hos Bjuhrs Bil Tiden för att byta till vinterdäck närmar sig. Bjuhrs Bil kickstartar säsongen med ett öppet hus där du kan se årets nyheter och träffa representanter för kända däcktillverkare. 30/9 bjuder Bjuhrs Bil in till öppet hus i lokalerna på Botorps industriområde. – Det blir ett sätt att sparka igång inför vintersäsongen, berättar Pär Bjuhr på Bjuhrs bil. Vi försöker köra det här en gång om året för att visa upp nyheter och påminna om att hösten närmar sig så man kommer igång och inte väntar för länge med att byta till vinterdäck. Under dagen kommer det att erbjudas förmånliga priser för den som beställer däck, fälgar eller kompletta hjul. – Vi kör en liten drive där, säger Pär. Därtill kommer det att visas upp nyheter och ges möjlighet att se sortimentet och verksamheten. Bland nyheterna nämner Per att man nu är återförsäljare för Pirelli, och att Michelin har ett nytt odubbat vinterdäck på gång som är något alldeles extra. Det kommer att finnas representanter på plats från flera däcktillverkare och leverantörer för att visa upp sina produkter samt vara behjälpliga med råd

Pär Bjuhr, Tobias Brunzell, Tord Nordin, David Lundström och Daniel Gräsberg välkomnar alla till Öppet Hus den 30 september på Bjuhrs Bil.

Under dagen kommer det erbjudas förmånliga priser för den som beställer däck, fälgar eller kompletta hjul, säger Pär Bjuhr.

och svara på frågor, och självklart kommer det bjudas på både hamburgare och kaffe. Under det öppna huset kommer man fokusera på däck, men Bjuhrs Bil

Tiden för att byta till vinterdäck närmar sig.

erbjuder även verkstadstjänster och är en auktoriserad bilskrot. Text: Nicklas Remmagård

Det bjuds på både hamburgare och kaffe under dagen.

VÄRNAMO GISLAVED KRISTINEHAMN

ETT BÄTTRE BEGAGNATKÖP + Kvalitetstestad och kontrollerad bil + Generös begagnatgaranti + Tryggt och enkelt

DIN NÄSTA BIL FINNS HOS OSS. www.finnvedensbil.se 0550 - 316 00


26

MOTORNYTT

T-Cross bekänner färg

Tekniska data för Volkswagen T-Cross 1,0 TSI GT

(P a l m a – M a l l o r c a)

De flesta åker till Mallorca för att bada i det turkosfärgade havet - men vi är på den sköna ön för att stifta bekantskap med en turkosfärgad bil. Nya Volkswagen T-Cross är tyskarnas minsta suv och modellen sätter verkligen färg på tillvaron med hjälp av tolv spexiga kulörer. Nu är det dags att bekänna färg på Mallorcas tuffa bergsvägar. Efter att den klassiska folkabubblan vinkat farväl är det storsäljaren Golf som kommer närmast epitetet folkvagn. Men nu lanseras T-Cross som faktiskt kan bli en ny aspirant på titeln. Minstingen i suvfamiljen har nämligen en befriande enkelhet över sig och det ska locka såväl gamla som unga.

Viktig kugge i hjulet Volkswagen ska erbjuda över trettio suvmodeller år 2025 och förutspår att varannan bil som säljs om fem år ska tillhöra den populära bilklassen. Nu är siffran var femte, så nya T-Cross är en viktig kugge i hjulet för att nå målsättningen. Det handlar i grunden om en Polo som legat på sträckbänken och dragits ut på alla håll och kanter. Vips har vi en småsuv som mäter 411 centimeter och det är ju egentligen inte särskilt smått. Ingen blir väl förvånad över att innerutrymmena är förvånansvärt bra och baksätet kan skjutas fjorton centimeter för att antingen prioritera fossingarna eller bagaget. Med stolarna i sin grundposition ryms 385 liter i skuffen och om vi istället talar

färgliter så kostar testbilens metallickulör ”Makena Turquois” 6 800 kronor.

Funk eller hårdrock I maskinrummet erbjuds en trecylindrig bensinmotor på antingen 95 eller 115 hästkrafter. Den första kan bli din från 213 900 kronor och då ingår en femväxlad manuell låda. Vi blir dock mest förtjusta i den större GT-versionen som dessutom har en sexväxlad historia och kan bli din från 235 900. Hostar du upp ytterligare 15  500 kronor så ingår en sjustegad dubbelkopplingslåda som gör T-Cross klart behändigare att umgås med i såväl Palmas stadstrafik som bergsvägarna upp till Chopin-museet i Valldemossa. Markfrigången är hyfsade arton centimeter men för tuffare strapatser krävs fyrhjulsdrift och här spricker det för nya bubblan. T-Cross är mer funky och finns enbart med framhjulsdrift. Alla med större behov hänvisas till den hårdrockande storebrodern T-Roc. Text & foto: Johannes Gardelöf och Willy Priske / CNP AB

Motor:

3-cyl bensin med dubbla överliggande kamaxlar och fyra ventiler per cyl. Max effekt 115 hk vid 5 500 varv/min. Max vridmoment 200 Nm mellan 2 000-3 500 varv/min.

Kraftöverföring: Motorn fram, framhjulsdrift. 7-växlad dubbelkopplingslåda. Fjädring:

Fram: fjäderben med undre triangellänk. Bak: torsionsaxel.

Styrning:

Elservo. Vändcirkel 10,6 meter.

Bromsar:

Skivor fram och bak. ABS. Antispinn/sladd.

Mått/vikt: (cm/kg) Axelavstånd 255, längd 411, bredd 178, höjd 158. Prestanda:

Tjänstevikt 1 270. Bränsletank 40 liter. Toppfart 193 km/h. Acceleration 0-100 km/h 10,2 sek.

Förbrukning/Miljö: 6,2 liter per 100 km vid blandad körning. CO2: 140 g/km (WLTP). Pris:

251 400 kronor.

+ Plus…

- Minus…

Befriande smidig och enkel Hög standardutrustning Liten men ändå stor Trevlig drivlina

Erbjuds inte med hybriddrift Enbart två års nybilsgaranti

6


Däckdäcktiv! Däckteam Kristinehamn 0550-41 11 88 • Västgötagatan 51 • Kristinehamn Öppet: Mån-Fre 07:00-17:00 • per@nyagab.com

vet vilka däck du behöver

SNART DAGS FÖR

VINTERDÄCK!

VI FIRAR 35 ÅR! MED FINA ERBJUDANDEN.

Bodalsvägen 8, Kristinehamn Tel 0550 – 131 13. info@jgshusvagnar.se

www.jgshusvagnar.se

@ @

VI HJÄLPER DIG HITTA DET RÄTTA

– VÄLJ I VÅRT SORTIMENT. T M ON T E R A & KLART

@

GRåHN'� husvagnsservice & lackering

\. •

m ""

GRåHN'� GRåHN'� husvagnsservice lackering husvagnsservice & &lackering

0550-1462020 \.\. 0550-146 grahnshusvagnsservice.se •• grahnshusvagnsservice.se kontakt@grahnshusvagnsservice.se kontakt@grahnshusvagnsservice.se Bodalsvägen4,681 4,6814343Kristinehamn Kristinehamn """" Bodalsvägen

mm

0550-146 20 grahnshusvagnsservice.se

kontakt@grahnshusvagnsservice.se Bodalsvägen 4,681 43 Kristinehamn

Express- Bud- & Lastbilstransporter Vi löser det mesta! - Inget uppdrag är för litet, för stort!

Flytt & Magasinering Pressarvägen 3, Karlskoga • Mån-Tor 07.00-17.00 • Fre 7-15 • Lunch 12-13 www.bilteknikab.se

NYHETg! RUT-avdra

Varför hyra släpkärra och slita själv när Ni kan hyra oss med 50% RUT-avdrag på arbetskostnaden?

Vi löser både packning, flyttning och städning! Behöver Ni magasinera har vi även ett stort varmlager med förråd bekvämt beläget längs E18!

Ring oss för en prisuppgift 0550-82850 - expressfrakt.se


28

VÄRMLANDSKRYSSET / SUDOKU

I KRAN LOTTERI BUDBÄRARE

BLYG OCH RÄDD PLATINA I LABBET

DEN ÄR RIK

ANSVARAR FÖR FORMEN

SAFFRANSMÅTT

SES PÅ LOTT BRUKAR DRA PRAKTFULLT RUM

©ENGHOLMS

DESS EFFEKT ÄR OBERÄKNELIG

SÅ FYLLS KOKS OCH MALM SMILA

DYRBAR MERITFÖR- KRYDDA TECKNING SENT PÅ DAGEN

T A X

ITU

HUMBUG GKORDE POST

MER ÄN FÅ

FÖRBUD SAMALR AUTISTISKA

Gör så här: Fyll i de gula rutorna genom att leta på och skriva av motsvarande rutor som finns utspridda i tidningen. Fyll sedan i siffror i de övriga rutorna så att samtliga siffror 1 till 9 finns en enda gång på varje vågrät och varje lodrät rad, liksom i alla de nio fälten om 3 x 3 rutor. Skriv sedan av de tre siffrorna i det grön-kantade fältet nertill och skicka till oss.

VAPENLAGEN FIXAR LUFTEN

ÖREBROAVISA FOR TILL HIMLEN

KUNDE OXAR FÖRR

ERBIUM I LABORATORIET SES PÅ PC HOKKAIDO GÖR BONDE

SUDOKU M Ä K Bland de rätta svaren drar vi tre vinnare som får var sin dubbeltrisslott.

KAN RESAN CESIUM I LABBET

LITEN LOTT FÖRLAMNING

HAN SKREV DECAMERON

TÄTORT I SALA KOMMUN

KANSKE EN ORRE

LOPP

PÅ BREV TILL NASHVILLE

PROBLEM- KLAR KALLAS SAMLING I OCK RITTSKOLAN? BERGER

Skicka in lösningarna senast den 16 oktober till: Marknad & Media, Box 195, 691 24 Karlskoga. Märk kuvertet: ”Värmlandskrysset”. Lycka till! Bland de rätta svaren drar vi tre vinnare som får var sin dubbeltrisslott.

I DRICKS I C TYSKLAND K E

Kryssa & vinn!

GJORDE SNATTAREN I BUTIKEN

Postadress: ....................................................................................................

UNGA SCOUTER

4 % TILL RIKSDAG MANING VID BORD

Adress: ..........................................................................................................

VISST

SES VID VISSA FLAK

Namn: ...........................................................................................................

VÄRMLANDSKRYSSET

© BÖRJE ENGHOLM 2012

L A R N Y T TVinnarna2i Värmlandskrysset 0 1 2 augusti - 082020. 5

1

9

3

2

GYMNASIERINGAR FÖRR?

1

6

7 6 9 2 3

5 6

De tre först öppnade rätta lösningarna vann en dubbeltrisslott. Vi gratulerar vinnarna som S K får vinsten hemskickad S T O med posten. Grattis!

2

8 7

1

6

8 1 9

3 6

Senast den 16 oktober vill vi ha din lösning. Via e-post till: sudoku@marknadmedia.se. Eller per post till: Marknad & Media AB, Box 195, 691 24 Karlskoga. Märkes med ”Sudoku”. Kom ihåg att uppge namn och postadress.

KANSKE EN ÅSNA? DEN ÄR STRÄNG?

1. Inga-Lill Karlsson, Karlskoga 2. P-O Holmberg, Kristinehamn

Adress: ........................................................................................................................................... Postadress: ......................................................................................................................................

TIONDEL AV VIKT OCH VOLYM

D L

ROP I SAUNAN? DUNANTVERK

R K

SÄTT ATT HÄRDA LED FAT

3. Margaretha Frankén, Å Filipstad

M

MEMENTO HAR SIN SAGA

U D I E C I R K L A R

FRÅN OS I FÖR MÅNGA KANALER?

T E V E S Ä N D N I

Vinnarna i SUDOKU augusti 2020. De tre först öppnade rätta lösningarna vann en dubbeltrisslott. Vi gratulerar vinnarna som får vinsten hemskickad med posten. Grattis! 1. 1. Lena Storm, Arboga

Namn: ............................................................................................................................................

KÖR UT ÖL? LEDER LOPPET

PJUCK

2. Vera Eriksson, Lesjöfors 3. Tommy Almén, Svartå

GJORDE KANSKE MISSEN? PÅ KRÄFT- OCKSÅ KALASET? SKÄLETT

T E N T Å F T Ä R I I N N G

ISLÄNDSK SAGA

SKÄRANDE LJUD ÖBO

TEMPERATURENHET KORT FÖR FÖRBAND

O R S A K

ÄR NOG BÅDE SMÅ OCH SÖTA

G

GÖR BONDEN I TRAKTORN PÅ DENNA

KAN LEDA TILL ETT SÄMRE VERK VANLIG METALL FRÅN GREKÖ?

GÄNG

SA NICKE

DEN ARBETAR PÅ DIN UNDERGÅNG?

HAR SAMORDNINGSSYFTE

R E N T H G U R E R I M Ä N K R S R E H U S M A K A K A

FÖRLIKNAR BJÖDS I SKRIN SVERIGE MED ANN I 1686 UTTRYCK KAN MATTA BESTÅ AV

S H P A L A L F I N E S K N S V B I A K I C K S K O Å K E R

SNEDVRIDNING

H

STAPEL GÅR TILLBAKA

PLÖTSLIGT ÖVER HUVUD?

MÄNGDENHET FEGIS IBLAND

RÄTT SOM AVSKAFFADES 1920

MOBBAT TYCKS NÅGRA HA DUBBEL?

©ENGHOLMS

VINNANDE SLAG

L A G E R A R B E T A R E

LASARETT? TRÄVIRKE

R E G E L SEXTIOTALSGRUPP

T A G E S

R E M I S S I N S T A N S

© BÖRJE ENGHOLM 2012

MÄKLARNYTT 2012-07

3 4 6 2 1 5 9 7 8 8 1 9 7 6 3 4 2 5 5 7 2 4 8 9 6 3 1 4 6 8 9 3 7 5 1 2 1 5 3 6 2 8 7 9 4 2 9 7 1 5 4 8 6 3 9 3 1 8 4 6 2 5 7 6 2 4 5 7 1 3 8 9 7 8 5 3 9 2 1 4 6


M A R K N A D S P L AT S Ö S T R A VÄ R M L A N D SÄLJES DAMCYKEL Crescent oväxlad. Gammal. Pris 800:Tel. 0550 - 804 19 HERRCYKEL 4-vxl. Pris 800:Tel. 072 - 877 66 12 (Krhm) SOMMARDÄCK t. Saab 185/65R15, på alu-fälg. Md 7 mm. Pris 1.500:Tel. 070 - 626 32 37 (Dfs) TAKRÄCKE Thule, BMW org. 5-ser. år 2003-2010. Som nytt. Pris 1.200:Tel. 072 -745 47 50 LM-HJUL t. Ford Mustang -96. 4 st. 225x60x16. Dåliga däck. Pris 1.000:Tel. 070 - 652 90 65 TRÄDGÅRDSPLATTOR (sjösten) 40 x 40. Pris 5:-/st. Tel. 073 - 506 52 06 POOLSKYDD 5.30 x 9 m. Pris 600:Tel. 073 - 506 52 06 VEDKLYV Vimek Villa. Pris 1.200:Tel. 070 - 688 30 86 JUMBO-BLOCKNYCKLAR 34 och 36 mm. Pris 50:-/st. Tel. 070 - 626 32 37 (Dfs) BJÖRKVED, torr. I säck. Pris 60:- med hemleverans. Tel. 070 - 293 26 99 DISKBÄNK 600 x 1.500 inkl. avlopp. Ny. Pris 2.100:Tel. 070 - 372 70 20 BADSTEGE aluminium med tre steg. Pris 500:Tel. 070 - 314 13 88 (Dfs) IFÖ DUSCHHÖRNA Calypso 90 x 90. Ny. Pris 1.500:Tel. 070 - 372 70 20 HÅRTORK Valera Swiss Silent 9500 ionic, som ny . Pris 200:Tlf 073-5887902

För tumörforskning och cancerskadade, tar tacksamt emot bidrag. Plusgiro: 90 00 46 - 4 Bankgiro: 5221 - 0366 swish 1239000464 Hemsida: www.jj-stiftelse.org

RÅSAFTCENTRIFUG Bosch XXL. Nyskick. Pris 500:Tel. 072 - 244 47 62

29

VIKINGSÄNG 90 cm, med höjning av rygg och ben. Inköpt -18 för 25.000:-. Säljes utan bäddmadrass för 6.500:- kr. Mycket fint skick. Finns i Filipstad. Tel 073-555 78 96 TVÅ OSCAR JACOBSON-KOSTYMER strl 56 säljes pga viktnedgång mycket lite använda. Pris 1.500:- för bägge. Tel. 070-209 62 88 (Krhmn)

29

DAGS ATT SERVA DIN TRÄDGÅRDSMASKIN!

DEGERFORS SMÅ MOTORER säljer nya och begagnade maskiner allt efter kundens behov. Vi servar och lagar trädgårdsmaskiner, cyklar, m.m. Säljer reservdelar/tillbehör/miljöbensin från Aspen och är Stiga/Briggs återförsäljare/verkstad.

Vi erbjuder hämtning/lämning kvällstid. Tel. 0586-442 18, 070-693 73 52 • Hagalundsg. 19, Degerfors

Nu har höstens nyheter börjat komma in!

NÄRKETALLRIKAR. Brunmönstrade. 12 st. Pris 400:Tel. 0586 - 130 42 (Dfs) Måndagar stängt.

BÖCKER om djur 650 sid. Våra fåglar i Norden, 3 band, 1.500 sid. Djurens Värld 14 band. Prof.Hanström m.fl. Pris 50 - 100:-/Bud. Tel. 070 - 238 92 49 (Krhmn.) UPPSL. BOK Focus 6 band(A-Ö) J.Hanzak: Den stora fågelboken 565 sid. W. Cerny: Fågelhandboken 340 sid. Sv. Kennelklubben: Hundboken 2 band, 600 sid. För pris ring. Tel. 070 - 238 92 49 (Krhmn) BÖCKER: N.Palmborg: Taxen 150 sid. Bonniers stora bok om katter 192 sid. Mkt fina bilder. För pris ring 070 - 238 92 49 (Krhmn) MOTIONSCYKEL ”Trojan”. Äldre, välvårdad. Fungerar bra. Pris 300:Tel. 0586 - 323 24 PUSSEL av J.W. Haasteren. Lagda en gång. Pris 100:/st. Kont. bet. Tel. 070 - 610 49 47 (Kga)

Halva REApriset fortgår!

Sandviksvägen 10 - 691 52 Karlskoga - 0586-403 77

KRISTINEHAMNSBÖCKER Brandberg: Kristinehamnsamatörer 1900–1950. Hft 40:-. Do: Kristinehamnskonstnärer. Hft. 40:-. Do: Kristinehamnshistorier. Hft. 40:-. Löf: Kristinehamns historia. Del 1. Hfr bd. 80:-. D:o. Kristinehamns historia. Del 2. Klotband. 100:-. Del 2. Hfr bd. 120:-. Barbro Larsson: Kristinehamn – människor och miljöer. Hft. 40:-. Ernvik: Östvärmländska järnbruk. Hft. 200:-. Tel: 070-390 35 29.

Jag kan spara pengar åt dig!

Hur har du det med din sommarstuga om vintern? Veta mer: www.optab.se/alvi eller ring 076-406 4163

LACKAR ALLT IFRÅN HUSBILAR TILL KÖKSLUCKOR!

KÖPES ALLA MYNT OCH SEDLAR Tel. 070 - 624 18 97 LP-SKIVOR OCH SINGLAR, även CD köpes och hämtas. Tel. 070 - 643 89 51

Hantverkarg. 6. Kristinehamn. Tel 0550 - 150 40 el. 070-628 76 49

Telefon Telefon

LP-SKIVOR från 80-talet, ej rock och jazz. Ge ett bud. Tel. 070 - 536 05 88

MÖBLER, prylar, verktyg och militaria köpes. Tel. 070 - 293 26 99

0586-728 732 0586-728 732 Karlstadsvägen 44. Kristinehamn • Tel. 0550-180 00

MOSSRIVARE/VERTIKALSKÄRARE Stiga, eldriven, lite använd. Pris: 400:Tlf 073-5887902

BORTSKÄNKES

VÄVSTOL. Gammal, med Karlskoga Bilteknik Pr påsatt varp 25 m. tillbehör och mattrasor. Tel. 0590 - 504 40

Telefon Telefon GRATISANNONSERING

www.automekanik.se

KARLSKOGA BILSKROT Lämna din skrotbil på rätt plats!

0586-728 732 OBS!732 0586-728

När du städar vinden eller källaren, passa på att annonsera här helt GRATIS!

(OBS!! Ej motorfordon/djur. Endast för privatpers. Tänk på att sättaKarlskoga ut pris) Bilteknik Pr

SÄLJES

BORTSKÄNKES

BYTES

KÖPES

ANNONSTEXT (texta TYDLIGT). OBS! Endast ett objekt i varje annons och högst 15 ord.

Vi är en auktoriserad & certifierad bilskrot.

- Vi är inte någon bilverkstad eller säljer bilar. - Vi säljer inte beg. delar, däck, fälgar.

SKROTPREMIE! Vi hämtar och betalar 500kr på plats!

Lämna din skrotbil -

få 1000kr

Gäller t.o.m. 31/12

Ring innan du kommer. Bilen måste vara komplett.

Karlskoga/Degerfors med omnejd.

Telefon:

Kupongen insändes till: Marknad & Media AB, Box 195, 691 24 Karlskoga. OBS! Märk kuvertet med ”Marknadsplats östra Värmland!” Annonserna för Marknadplats i oktober behöver vi ha senast 16/10. Maila gärna annonsen på: annons@marknadmedia.se

( Foto publiceras vid mån av plats, endast digitala bilder till mejladress. )

VI HÄMTAR SKROTBILAR KOSTNADSFRITT!

WWW.KARLSKOGABILSKROT.SE

Hejarvägen 6, 691 52 Karlskoga · Tel 0586 - 380 10


30

ANTIKT / LOPPIS / SECOND HAND

Månadens Auktionskoll

Exklusiv bil går under klubban

För motorentusiasten finns nu chansen att ropa in ett spektakulärt objekt. Konsul Sven Jeanssons Rolls-Royce av årsmodell 1936 auktioneras ut hos Kalmar Auktionsverk. Utropspriset på 600 000 kronor kan tyckas högt för en 84 år gammal bil som rullat åtskilliga mil, men så får du också mycket bil för pengarna. Den fullt körbara bilen är till stora delar original med rymliga lädersäten och tidlöst elegant träinredning. Bilen kommer med många smarta lösningar och bekvämligheter, samt en påhängd koffert för bagaget. Därtill medföljer en välutrustad verktygslåda, för den händelse att mekaniskt mankemang uppstår under färd. Fast skulle du tycka att rollsen känns för trång kan du istället ropa in en buss från 1922. Bussen, en Ford, med sju sittplatser och gott om benutrymme ropas ut till den nätta summan av 500 000 kronor. Fyndläge!

Text: Nicklas Remmagård Bildkälla: Kalmar Auktionshus/Auctionet

Mysig butik i lantlig miljö Öppettider: Lördag & söndag 12 - 16. Tel: 070-3844270 Kulturcentrum

Berget, Degerfors

KARLSKOGA MYNTHANDEL ( 40 ÅR I BRANSCHEN )

VI KÖPER Mynt, medaljer, sedlar och byrålådsguld m.m. Svenskt – utländskt. Enstaka objekt eller hela samlingar INNAN NI SÄLJER: Hör alltid först & sist av er till oss! Träffas enl. ök. på kontoret i Karlskoga. Vi gör även hembesök. Ring Göran Magnusson 070-529 55 08

Butiken mesdtafälgrig form och no Öppettider: Lörd - Sönd 12.00 -16.00 Tel. 070 - 655 32 74 Vi byter namn men kommer Kulturcentrum Berget, Degerfors fortsätta med att sälja bra och begagnade saker. Vi byter namn men kommer fortsätta med att sälja bra och begagnade saker.

Handla i butiken

Skänk prylar

Handla i Bli Skänk butiken volontärprylar Bli volontär

ÖREBRO ÖREBROGamla gatan 6,

CITYBUTIK & CAFÉ: VARUHUS & CAFÉ:

Sommaröppet v 27,Gamla 28, 29, 30, 31, 32 CITYBUTIK & CAFÉ: gatan 6, 019-277 25 30

#återfunnet www.geförlivet.nu så är är du ge för Citybutik & Café, Gamla gatan 6, Örebro20, 019-277 25 25 30 20 ..så dumed medatti att gelivet. för livet. VARUHUS & CAFÉ: Nastagatan 019 - 277 ..så är du med i att ge för livet.

#återfunnet

www.geförlivet.nu

Öppettider: tisd, onsd, torsd, fred 10-17, lörd 10-15 www.geförlivet.nu Varuhus#återfunnet & Café Nastagatan 20, Örebro 019-277 25 20 Öppettider: tisd, torsd 12-18, lörd 10-14

Se priser på vår hemsida: www.svenskmynthandel.se

Finns i Bredablick huset Föreningen Integrera i Karlskoga

ÅTERVINNINGSBUTIK • SNICKERI • MÅLERI Möbelrenovering & återbruk Vind/soptunneskydd, jakttorn, utemöbler m.m. (Samarbete med Kommunen , KEMAB och Finsam)

019-277 25 30

Nastagatan 20, 019 - 277 25 20

18 k guld = 368 kr/gr 23 k guld = 472 kr/gr 1 kr 1942-1967 = 16 kr/st 2 kr 1876-1942 = 66 kr/st

Vi köper allt i silver och guld, gärna samlarmynt, sedlar mm. Välkomna!

Du kan skänka saker & möbler på Mosserud eller till butiken. Vi kan även hämta! Öppettider: Måndag – fredag kl. 9 -18

Öppet eft. tidsbokning. Tel 072-858 52 85. Badstugatan 24, Karlskoga.

Baggängsvägen 14, Karlskoga. Tel. 073-313 04 94. www.foreningenfik.com

Se priser på vår hemsida: www.svenskmynthandel.se


TRADITIONELLA AUKTIONER PÅ NÄTET!

Auktion varje söndag

Lindgrensgatan 8, Degerfors.

deluxe

GÅRDSLOPPIS LÖRDAG 3 OKTOBER, KL. 11-16 GLASVERANDAN - GÄSTHUSET - GARAGET Ordinarie öppettider: Onsdagar 16-19

ALLA PRISKLASSER • GAMMALT & NYTT • FYNDLÅDOR

#VINTAGELOTTA

• INLÄMNING • VÄRDERING • HEMBESÖK ÖPPETTIDER: Mån - Fre kl. 15-18 Patrik 070-269 59 34 • Marina 070-374 84 87

www.karlskogaauktionsverk.se

KARLSTAD-HAMMARÖ AUKTIONSVERK Ett av de 10 ledande auktionshusen i Sverige

Mottagning pågår till våra stads- och kvalitetsauktioner Vi söker konst, gärna Lars Lerin, Erling Ä, Stefan J, Rackenkolonin m. fl. Norskt måleri, möbler, antikviteter, guld, silver, smycken, kristallkronor, mynt m. m.

Inlämning - Värdering - Hembesök alla vardagar

Sälj inte ditt guld och silver utan att kolla med oss!

Bruksgatan 22, Skoghall • 054-51 00 75 www.hammaroauktionsverk.se

TRYGGHET OCH KVALITET - 60 ÅR I BRANSCHEN

Nygatan 3, Hagatorget, Karlstad tel. 054-10 00 75 www.karlstadpantbank.se

Gilla oss på

400:-/ MÅNAD

PRYLGALEN? SAMLARE? FYNDLETARE? DÅ MÅSTE DU BESÖKA OSS! • På vår butiksyta på hela 1500 kvm, hittar du allt och lite till! • Köper hela- eller delar av hem. • Även magasinering. Tel. 0550-828 06 • johan@fyndboa.se www.fyndboa.se

a! re inkommer varje veck lja sä ka oli n frå r yla pr a Ny byter och säljer DVD Massor av Vinyl. Köper, Öppet 5 dagar/veckan

ÖPPET: Mån - Fre. 10 -18 Lör. 10 -14 • Sön. 10 -14 Bodalsvägen 5, 681 43 Kristinehamn Vid McDonaldskorset i Kristinehamn.

du , ti ll fa st pr is . .. .H yr lo pp is pl at s äv en n! – Vi sä lj er ut an prov is io Öppettider: Tis. 10-16. Ons. 10-18. Tors-fred 10-16. Lör. 10-13. Sö-må. stängt.

Carls Åbyvägen 2. Karlskoga. Tel. 076-393 23 34

BENGANS LOPPIS & ALLTJÄNST ALLT FRÅN LOPPIS TILL ANTIKVITETER PÅ 500 KVM • Vi utför ALLA slags transporter • Köper dödsbon, samt hela & delar av hem

PINGSTKYRKANS SECOND HAND

Försäljning: onsdag 14-17 lördag 9-13 Inlämning: mån, tis, tors 8-16 ons 8-20 fre 8-12 Hämtning: Ring så bokar vi en tid.

0586-50935

FÖLJ OSS PÅ VÅR facebooksida & karlskoga.pingst.se VI FINNS PÅ Stråvägen 24 691 48 KARLSKOGA

ÖPPETTIDER: Mån-Fred: 10-18 Lörd: 10-14 Västgötagatan 43, Kristinehamn Mob. 072-529 00 18 • bengans.alltjanst@hotmail.com


OPEL TRANSPORTBILAR

GERMAN TOOLS THAT OPEL TRANSPORTBILAR DRIVE YOUR BUSINESS GERMAN TOOLS THAT DRIVE YOUR BUSINESS Opel Combo

Business L1 100 hk MANUELL

Opel Combo Pris kr Business149.900 L1 100 hk MANUELL (ord. pris 209.900 kr) Pris 149.900 VÄRMARE + DRAGKROKkr INGÅR – värde 15.900 kr (ord. pris 209.900 kr)

VÄRMARE + DRAGKROK Spara 60.000INGÅRkr– värde 15.900 kr Spara 60.000 kr • Parkeringssensor fram och bak • Backkamera •• Multimedia radio fram med 8” och Apple CarPlay Parkeringssensor ochtouchscreen bak •• Mellanvägg med genomlastningslucka Backkamera

• Multimedia radio med 8” touchscreen och Apple CarPlay

opel.se

Erbjudandet gäller utvalda modeller och så långt lagret räcker. Priser är exklusive moms. Combo bränsleförbrukning: 5,7 l/100 km, CO2: 150 g/km. Utsläpps- och förbrukningsvärdena är angivna enligt WLTP-körcykeln och kan förändras. Värdena• avser blandad körningmed och gäller för specificerad grundnivå och kan påverkas av bilens tillval. Vi reserverar oss för framtida prisändringar, avvikelser och feltryck. Bilen på bilden kan vara extrautrustade. Läs mer på opel.se. Mellanvägg genomlastningslucka

opel.se

Erbjudandet gäller utvalda modeller och så långt lagret räcker. Priser är exklusive moms. Combo bränsleförbrukning: 5,7 l/100 km, CO2: 150 g/km. Utsläpps- och förbrukningsvärdena är angivna enligt WLTP-körcykeln och kan förändras. Värdena avser blandad körning och gäller för specificerad grundnivå och kan påverkasTibastvägen av bilens tillval. Vi reserverar oss för framtida KARLSKOGA, 10. Tel: 0586-364 50.prisändringar, avvikelser och feltryck. Bilen på bilden kan vara extrautrustade. Läs mer på opel.se.

Mån-fre 09-18. Lör 11-13. hedinbil.se

HITTA DIN NÄRMASTE ANLÄGGNING PÅ HEDINBIL.SE

KARLSKOGA, Tibastvägen 10. Tel: 0586-364 50. Mån-fre 09-18. Lör 11-13. hedinbil.se

HITTA DIN NÄRMASTE ANLÄGGNING PÅ HEDINBIL.SE

OPEL TRANSPORTBILAR

GERMAN TOOLS THAT OPEL TRANSPORTBILAR DRIVE YOUR BUSINESS GERMAN TOOLS THAT DRIVE YOUR BUSINESS Opel Vivaro Business L2 120 hk MANUELL Köp till AUTOMAT för 20.000 kr Business L2 120 hk MANUELL Köp till AUTOMAT för 20.000 kr (ord. pris 272.900 kr)

Opel Vivaro

Pris 199.900 kr VÄRMARE + DRAGKROK INGÅR – värde 15.900 kr Pris 199.900 kr (ord. pris 272.900 kr) Spara 73.000 • Parkeringssensor bak Spara 73.000 kr • Multimedia radio med 7” touchscreen och Apple carplay

VÄRMARE + DRAGKROK INGÅR kr – värde 15.900 kr

•• Läderratt Parkeringssensor bak •• FlexCargo fällbar med förvaring Multimediapassagerarsoffa, radio med 7” touchscreen och Apple carplay

opel.se

• Läderratt • FlexCargo passagerarsoffa, fällbar med förvaring

opel.se

Erbjudandet gäller begränsat antal av utvalda modeller och så långt lagret räcker. Priser är exklusive moms. Vivaro bränsleförbrukning: 7,4 l/100 km, CO2: 190 g/km. Utsläpps- och förbrukningsvärdena är angivna enligt WLTP-körcykeln och kan förändras. Värdena avser blandad körning och gäller för specificerad grundnivå och kan påverkas av bilens tillval. Vi reserverar oss för framtida prisändringar, avvikelser och feltryck. Bilen på bilden kan vara extrautrustade. Läs mer på opel.se.

Erbjudandet gäller begränsat antal av utvalda modeller och så långt lagret räcker. Priser är exklusive moms. Vivaro bränsleförbrukning: 7,4 l/100 km, CO2: 190 g/km. Utsläpps- och förbrukningsvärdena är angivna enligt WLTP-körcykeln och kan förändras. Värdena avser blandad körning och gäller för specificerad grundnivå och kan påverkas Tibastvägen av bilens tillval. Vi10. reserverar oss för framtida prisändringar, avvikelser och feltryck. Bilen på bilden kan vara extrautrustade. Läs mer på opel.se. KARLSKOGA, Tel: 0586-364 50.

Mån-fre 09-18. Lör 11-13. hedinbil.se

HITTA DIN NÄRMASTE ANLÄGGNING PÅ HEDINBIL.SE

KARLSKOGA, Tibastvägen 10. Tel: 0586-364 50. Mån-fre 09-18. Lör 11-13. hedinbil.se

HITTA DIN NÄRMASTE ANLÄGGNING PÅ HEDINBIL.SE

Profile for Mnytt

Mnytt sept-okt 2020  

Mnytt - Mäklarnytt och Motornytt! Östra Värmlands största hem- och motortidning. Upplagan på 35 000 exemplar, når boende i Karlskoga, Kristi...

Mnytt sept-okt 2020  

Mnytt - Mäklarnytt och Motornytt! Östra Värmlands största hem- och motortidning. Upplagan på 35 000 exemplar, når boende i Karlskoga, Kristi...

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded