Page 1

Fråga juristen

Sid 2

Boktips i advent Hantverksguiden

K

Bjuder in till julbord på historiska Villa Lugnsbo Sid 14-15

Sid 20-21

Nov – Dec 2021

35 000 hushåll i östra Värmland S LJU STIP P P LA

Sid 12

M

OT

N OR

YT

T

Fler och fler vill Sid 28 smaka på camping FRÅN MÄKLARKÅREN I ÖSTRA VÄRMLAND

Julmarknader

Sid 3

Femtioåtta år och hundratusentals blommor Sid 8 Karlskoga är industrinavet i regionen Sid 16

www.gasolbutiken.se • Gasol på lösvikt • Gasolkaminer • Gasolprodukter • LPG-gas Återförsäljare/ utlämningsställe för:

En del av

Panta mera på Mosserud med den nya automaten Häll allt i samma fack och välj med ett knapptryck vart pengarna ska gå.

Ett annorlunda JULBORD? Upplev en genuin

LIBANESISK AFTON

i vår varma, välkomnande restaurang!

JULBORDET DUKAS UPP:

Dec: 3, 4, 17 & 18 december Julbordet serveras kl 18.00 Pris: 449:-/vuxen • Barn: 6-12 år 149:Julbord kan dukas upp andra dagar för större sällskap efter ö.k.

Fullständiga rättigheter.

PISCATOR´S BIL AB

Industrigatan 3, Storfors Tel. 0550 - 622 83 www.piscatorsbil.se

FÖRVERKLIGA DRÖMMEN OM ETT NYTT KÖK

Värmlandskök Känsla, service, kunskap - sedan 1989

Köpmannav. 8, Hällefors. För info/bokning ring; Samar, 076-162 97 15 eller 0591-77 10 88

054-57 01 90

varmlandskok.se


2

INNEHÅLL

FRÅGA JURISTEN

FRÅGOR OCH SVAR OM FAMILJERÄTT

2

Fråga juristen

3

Julmarknader

4-7

Julklappstips

8 9 12 12

Femtioåtta år och hundratusentals blommor Hyllningskonsert till Ted Gärdestad Förläggare ser fram mot bokfestival Boktips till advent

Katarina Nordin på Nordins juristbyrå i Karlskoga, hjälper oss att besvara frågor från er läsare. Ibland kommer spalten även att ta upp ämnen som är aktuella inom familjen, som t ex framtidsfullmakt, testamente och bodelning.

14-15 Bjuder in till julbord på

historiska Villa Lugnsbo

16 17 17 18 18 20

Karlskoga är industrinavet i regionen Nyföretagarcentrum ger företag bra start Möckelnföretagen på ny adress Karlskogaföretag i högteknologisk framkant Utvecklar revolutionerande rengöringsprodukter Brunnsborrare får vattnet att flöda

Har du en fråga så är du välkommen att skicka den till tidningen på info@mnytt.se eller direkt till Nordins juristbyrå på info@nordinsjuristbyra.se Vill du se mer om Nordins juristbyrå, eller komma i kontakt med Katarina direkt kan du besöka hemsidan på www.nordinsjuristbyra.se.

Fråga; Jag är gift och vi har haft fyra barn men två av barnen har avlidit. Det ena barnet hade tre barn medan det andra barnet inte hade några egna barn. Vi funderar nu hur arvet efter oss kommer att fördelas och om vi kan göra något så att våra två barn som är kvar får alltihop.

20-21 Hantverksguiden 22 24 24

Ny stor pantmaskin på Mosserud Storfors vårdcentral bäst i Värmland Hembygdsförening vill rädda byggnader

25

God man – en hjärtesak för fler

26

Glenning sätts på kartan

28

Fler och fler vill smaka på camping

30 31 32 33 34-35

Biltest: Renault Arkana Bilyheter Värmlandskrysset/Sudoku Marknadsplats östra Värmland Antik- & loppisguiden

LEDARE

Peppar, peppar... Alla vill vi ju vara snälla, speciellt nu när julen närmar sig. Vi som har svårt att vara naturligt snälla får ta till olika hjälpmedel. Ett är att äta pepparkakor. Det vet ju alla att några pepparkakor per dag jagar bort det mest argsinta som finns inombords. Det här är något som redan de gamla grekerna och alla deras gamla förfäder kände till. I Mesopotamien 1700 före Kristus finns det tecken på att befolkningen åt pepparkakor. Det finns även uppgifter om att romerska krigare hade pepparkakor som proviant under fältslagen eftersom kakorna inte möglade. Under medeltiden åts det friskt med pepparkakor i Tyskland och som mycket annat som hör julen till spred sig ätandet från Tyskland till Sverige. Första gången det finns dokumentation om svenskt pepparkaksätande är från 1300-talet. När kung Magnus Eriksson och Blanka av Namur gifte sig 1335 festades det på pepparkakor bland mycket annat. Först under 1800-talet blev pepparkakorna förknippade med julen. Snart är det också dags för årets högtid - den 9 december firas nämligen pepparkakans dag. Björn Hallin

Postadress Box 195, 691 24 Karlskoga Besöksadress Centralplan 3, Karlskoga Tel 0586 - 555 08 info@mnytt.se RED AKTION Ansvarig utgivare Mats Wettergren Tel. 070-828 09 64 mats@marknadmedia.se SK RIB ENT/FOTO Nicklas Remmegård Eva Wiklund Johannes Gardelöf Carl-Ingemar Perstad m.fl.

ANNONS

Miss – ko a inte nä mme s r i br ta numm evlå dan er av M n 17 d ecem ytt ber!

Leif Andersson Tel 073-940 10 68 leif@mnytt.se Mats Wettergren Tel. 070-828 09 64 mats@marknadmedia.se Sirpa Tanskanen sirpa@mnytt.se GRAFISK FORM & PRODUKTION Sirpa Tanskanen Art Director sirpa@mnytt.se Björn Hallin bjorn@mnytt.se

Har du frågor om familjerätt, mejla mig på: info@nordinsjuristbyra.se eller ring tel. 0586-506 97

Tryck Pressgrannar i Linköping Distribution Svensk Direktreklam PostNord Fick du ingen tidning? Svensk Direktreklam Tel. 019-10 49 40

Svar; Enligt lag har de bröstarvingar som är i livet när arvet skall fördelas rätt till arv. Bröstarvingar är barn, barnbarn, barnbarnsbarn osv. i rakt nedstigande led. I ert fall skall er kvarlåtenskap sedan ni båda avlidit med en tredjedel tillfalla varje gren, alltså skall era två barn erhålla en tredjedel vardera och era barnbarn efter ert avlidna barn skall dela på en tredjedel. Eftersom ni har ett barn som avlidit utan att efterlämna några bröstarvingar fördelas det barnets andel mellan de andra grenarna. Genom testamente har ni rätt att bestämma över hela er egendom utom laglotten, som är hälften av vad varje bröstarvinge har rätt till om det inte finns något testamente. Era barnbarn efter ert avlidna barn har således rätt att erhålla halva det avlidna barnets arv eller 1/6. Denna andel skall fördelas i tre delar och således har barnbarnen rätt till 1/18 vardera av den totala kvarlåtenskapen. Resterande kvarlåtenskap kan ni fördela mellan era barn som är i livet. För att förordna om detta måste ni upprätta ett testamente.

Fråga; Vi har hjälpt vår son att köpa en bostadsrätt. Vi står med på lånet men inte på själva bostadsrätten. Behöver vi skriva några papper på detta? Svar; Ja, om ni har flera barn rekommenderar jag att ni skriver ett testamente. I testamentet kan ni ange att lånet inte är ert och att det skall över-

tas av barnet som rätteligen lånat till sin bostad. Det heter att man inte kan ärva skulder och så är det om ett dödsbo uppvisar ett minus, alltså att skulderna är större än tillgångarna. I detta fall är det ju snarare frågan om att visa att det lån som ni också står med på inte skall dras av från era tillgångar utan rätteligen belastar ert barn och barnets bostadsrätt. Om ni eller någon av er fortfarande står med på lånet när ni båda avlidit måste barnet ta upp diskussionen med banken om det fortfarande måste finnas medlåntagare eller det är tillräckligt om barnet självt står för lånet.

Fråga; Min dotter lånade för ca sju år sedan en större summa pengar från mig. Nu varken vill eller kan hon betala tillbaka lånet. Jag har två barn till och tycker det blir orättvist om hon inte gör det. Finns det något jag kan göra? Svar; Om hon inte betalar tillbaka lånet har hon ju indirekt fått ett förskott på arv. Förskott på arv till barn skall avräknas den dag du går bort och din kvarlåtenskap skall fördelas. För att göra det tydligt att hon fått pengarna kan du skiva ett gåvobrev genom vilket du efterskänker lånet. Du bör också skriva ett testamente och däri ange att din dotter fått en gåva och att denna skall avräknas som förskott på arv. Min rekommendation är också att du berättar för dina andra barn att din dotter fått förskottet och omständigheterna, om hon skulle förneka detta. Ni är alla välkomna att höra av er om ni vill ha vidare konsultation och upprätta handlingar. Katarina Nordin jur. kand. Juridiska konsultationer inom familjerätten i framförallt Karlskoga och Degerfors.

Upplaga 35 000 ex. Distribution sker kostnadsfritt till hushåll i Karlskoga, Degerfors, Kristinehamn, Filipstad, Storfors, Svartå, Björneborg och Åtorp. Periodicitet 11 ggr per år.

VI HJÄLPER DIG MED FAMILJERÄTTEN! Kungsvägen 33 Karlskoga Tel. 0586-506 97 www.nordinsjuristbyra.se

• Bouppteckning • Arvskifte • Testamente • Framtidsfullmakt • Gåvobrev m.m.

ÖPPET/TELEFONTID: Mån 9 -12 • Tis 13 -16 • Ons 9 -12 • Fre 9 -12


JULMARKNADER

3

Foto: Martin Andersson

Julmarknad i Kristinehamn Efter förra årets uppehåll är nu julmarknaden i Kristinehamn tillbaka. Lördag 11 december dukar det breda utbudet av försäljare fram sina varor till försäljning i Kristinehamns Stadspark. Julmarknaden i Kristinehamn har gjort sig känd för sitt varierade utbud, och i år är inget undantag. Det utlovas såväl härligt hantverk och juldekorationer som egenproducerade matprodukter. Därtill kommer det bjudas på ett stämningsfullt scenprogram och det kommer kunna njutas av både glögg, fika och mat på plats likväl som att köpa med hem. Julmarknaden i Kristinehamn har arrangerats årligen sedan 2016 och är väldigt uppskattad av både utställare och besökare. Tidigare har julmarknaden arrangerats vid Gustafsviks Herrgård, men nytt för i år är att man håller marknaden i stadsparken då frågan om herrgårdsparkens framtida inriktning ännu inte avgjorts.

Julmarknad i Mariebergsskogen Även i den lite större staden västerut längs E18 arrangeras en mysig och stämningsfull julmarknad för hela familjen. Mariebergsskogen bjuder in till julmarknad helgen 4-5 december och lockar med värmländsk julmat och hantverk av hög kvalitet. För barnen finns aktiviteter så som att träffa tomten, åka häst och vagn, ponnyridning och att träffa djuren i Lillskogen. Fiskdamm och lotterier likväl som skattjakt och tipspromenad. Du kan också uppleva en gammeldags jul med tomtarna i Gammelgården.

Julmarknad på Kulturcentrum Berget

Wadköpings julmarknad Traditionellt och stämningsfullt i historisk miljö blir det också på Wadköpings julmarknad. Söndagar under perioden 21 november till 12 december bjuds det in till gammeldags julmarknad med julpynt, hantverk, tomtar, kransar, korvar, ostar och annat som hör julen till. Första söndagen blir det julkonsert med Örebro Storband i Teaterladan, och följande söndagar stämningsfull körmusik med julsånger på cafétorget. Från och med 28/11 finns tomten på plats för att träffa alla barn och sprida julstämning. På Tomteslingan kan du lära dig mer om gårdstomten, och Tomtemor och hennes vänner bjuder in till traditionellt julpyssel för barnen. Observera dock att varken Tomten eller Tomtemor är på plats 21/11, utan anländer först veckan därpå.

De två sista helgerna i november bjuder Kulturcentrum Berget i Degerfors in till julmarknad. I den idylliskt mysiga miljön bland de gamla arbetarbostäderna är julstämningen garanterad, har du tur kanske du rentav får se den gamle gårdstomten kika fram bakom ett hörn. Utöver utställarna och butikerna på Berget där du kan hitta såväl julklappar som dekorationer och diverse godsaker kommer det finnas ponnyridning, och du kan hälsa på tomtemor i paviljongen alla dagar. Självklart kan du också fika i caféet och titta in hos någon av alla de verksamheter som året om håller till på Berget. 27/11 delar tomten från Lions ut julklappar, och dagen därpå bjuds på framträdande av Sonoruskören. En mysig, gammeldags julmarknad för hela familjen.

Många julmarknader i Storforstrakten

Foto: Maria Holm

Efter ett år utan julmarknader satsar nu flera olika byalag och föreningar på marknader i julens tecken. Först ut är Bjurtjärns Byalag som bjuder in till traditionell julmarknad vid Kväggeshyttans bygdegård klockan 12-16 lördag den 27 november. Här kan man handla hantverk, äta julgröt och skinksmörgås och mingla. Samma dag arrangerar också Storfors ridklubb julmarknad från klockan 13 och framåt. För den som är sugen på fler än en marknad kan det ju passa bra att göra en liten tur. Vid ridhuset blir det ponnyridning, öppen cafeteria och försäljning både av hantverk, hembakat och loppissaker. Helgen efter, lördag den 4 december, bjuder hembygdsföreningarna i Lungsund och Bjurtjärn in till två olika julmarknader. Man kan med fördel starta i Bjurtjärn där man öppnar redan klockan 12 och håller på till klockan 16. Här vankas det traditionell julförsäljning, hantverkare, servering samt tomte och ett litet luciatåg. I Lungsund startar man lite senare och håller öppet mellan klockan 15 och 17 vid hembygdsgården Berget. Här blir det julstämning med glögg och korvgrillning, hantverksförsäljare och julloppis. Även här kommer tomten på besök till barnen.

Julmarknader 20-21/11 Julmarknad i Knutsbol 20-21/11 Julmarknad på Skutboudden (Brunskogs hembygdsgård) 20-21/11, 27-28/11 Julmarknad på Kulturcentrum Berget 20-21/11, 27-28/11 Julmarknad på Frövifors Pappersbruksmuseum 21/11 Julmarknad i Humlehagen 21/11 Julmarknad på Kristinehamns hembygdsgård 21/11 Julmarknad på Logen Munkeberg 21/11, 28/11, 5/12, 12/12 Wadköpings julmarknad 26/11 Julmarknad på Sagagården 27/11 Julmarknad i Arvika 27/11 Julmarknad i Karlslund 27/11 Julmarknad i Bergsängs Skola 27/11 Julmarknad på Kväggeshyttans bygdegård

27/11, 4/12, 11/12, 18/12 Julmarknad i Lindbacka bruk 27-28/11, 4-5/12 Julmarknad på Sölje gård 27-28/11 Julmarknad i Gällersta Forngård 27-28/11, 4-5/12 Adventsöppet vid Granbergsdals hytta 27-28/11, 4-5/12, 11-12/12, 18-19/12 Adventsöppet på Alsters Herrgård 28/11 Julmarknad hos Karlskoga Naturskyddsförening 4/12 Julmarknad i Gustavsfors 4/12 Julmarknad i Bjurtjärn 4/12 Julmarknad på Gamla bruket, Munkfors 4-5/12 Julmarknad i Mariebergsskogen 4-5/12 Nora Julmarknad 5/12 Julmarknad på Almars gård 5/12 Julmarknad i Mullhyttan 5/12 Julmarknad på Järnskogs hembygdsgård 11/12 Julmarknad i Kristinehamn 12/12 Julmarknad i Filipstad

5


4

JULKLAPPSTIPS Från byggnadsvårdsbutiken Ovolin i Örebro. Trappfjäder 65:- Vetevärmare (mindre djur) 195:Domino spel 65:-. Äggoljetempera i valfri kulör, 0,3 lit 195:-, pensel 50:-

Från Handelsboden på Kulturcentrum Berget i Degerfors. Tomtar i betong från Västanvinden. Stor tomte 110:Liten tomte 89:Julkrans fr. Ann Design 145:Mjukt och skönt julklappstips från Kanada Damshop i Degerfors! Nattlinne i 100% bomull – En perfekt julklapp till någon speciell eller till dig själv, pris 269:-.

Varma och sköna fårskinnstofflor i olika modeller och kulörer. Dam, herr och barnstorlek, från Life i Karlskoga. Pris från 479:-

Från Bergslagscenter i Karlskoga. Ett fint julklappstips med tanke – 10% av intäkterna för varje såld lykta går till Barncancerfonden.

Julens presenter, godsaker och julblommor hittar du hos Amaryllis/ Blomboden i Karlskoga och Degerfors.

Du lever bara en gång Du lever bara en gång Du lever bara en gång Du lever bara en gång och det är nu. och det är nu. och det är nu. och det är nu. abdefghijklmnopqrstuvwxyzå-

Finaste julklappen i år är ”Kärleksknuten” en underbar ring i 18k guld tillverkad i vår ateljé på Smyckestudion i Karlskoga, pris 1.995:-

VÄ L J D I N A J U L K L A P PA R M E D O M S O R G – TA C K F Ö R AT T D U H A N D L A R L O K A LT !

Många människor äter näringsrik mat men sover ändå inte gott på natten. Många Många människor äter flera näringsrik men men soverger ändå gott påtillräckligt natten. Många människor motionerar gångermat i veckan inteinte kroppen med u Pris fr. 995:människor motionerar flera gånger i veckan men ger inte kroppen tillräckligt med Waterproof abdefghijklmnopqrstuvwxyzåMångaMånga människor näringsrik matfaktiskt men sover inte gott Många näring. sover äter bra men aktiverar inte ändå sin kropp när på dennatten. är u vaken. äö Många människor äter näringsrik mat men sover ändå inte gott på natten. Många näring. Många sover bra men aktiverar faktiskt inte sin kropp när den är vaken. u Mixade metall ioch människor flera gånger veckan men ger inte kroppen tillräckligt med Hur lever du?motionerar äö gummidubbar, människor flera gånger iförveckan men kroppen tillräckligt med Hur leverMånga du?motionerar näring. sover bra men aktiverar faktiskt integer sininte kropp när den är vaken. vinterns olika underlag! De allra flesta av sover oss vetbra att men kroppen behöver bra kost, motion och vila föräratt må näring. Många aktiverar faktiskt inte sin kropp när den vaken. Hur lever du? De allra flesta oss tror vet att kroppen bra kost, må som Vidu? påavLife påNegra hälsa sombehöver passar in livet. Attmotion ta handoch omvila sig för självattska Hurbäst. lever Rosa som bäst. Vi på Life tror på hälsa som passar in livet. Att ta hand om sig själv ska De allra flesta av oss vet att kroppen behöver bra kost, motion och vila för att måEskimo kännas naturligt, inteDUBBKÄNGOR vara ett extra moment som tar tid och energi. De allra flesta av oss vet att kroppen behöver bra kost, motion och vila för att må kännas naturligt, inte vara ett extra moment som tar tid och energi. som bäst. Vi på Life tror på hälsa som passar in livet. Att ta hand om sig själv ska DUBBVisom trorbäst. att enVivaraktig hälsa är något som man jobbar med hela livet, om varjesigdag. Alla på Life tror på hälsa som passar in livet. Att ta hand själv ska kännas naturligt, inte vara ett extra moment som tar tid och energi. KÄNGOR Vi tror att en hälsa och är något man jobbarKom med in hela livet, dag.viAlla människor harvaraktig olikainte behov olikasom förutsättningar. till oss såvarje hjälper dig kännas naturligt, vara ett extra moment som tar tid och energi. människor olika behov och olika förutsättningar. tilllivet, oss så hjälper dig tror atthar en varaktig hälsa är något man jobbarKom med in hela varje dag. vi Alla påVidin resa mot ett mer balanserat liv. som tror att mot en hälsa är något man jobbarKom med in hela dag.viAlla påVi din resa ett merbehov balanserat liv. som människor harvaraktig olika och olika förutsättningar. tilllivet, oss såvarje hjälper dig u Pris 1295:Välkommen människor har olika behov och olika på din resa till motLife ett mer balanserat liv. förutsättningar. Kom in till oss så hjälper vi dig Välkommen u Utfällbara dubbar på din resa till motLife ett mer balanserat liv. Välkommen till Life Håll lammullsfoder dig naturligt frisk. u Äkta Bergsmansgatan 2, 691 31 Karlskoga Välkommen till Life Håll dig naturligt frisk. tel 0586-300 66, www.lifebutiken.se Bergsmansgatan 2, 691 31 Karlskoga Håll dig naturligt frisk. telBergsmansgatan 0586-300 66, www.lifebutiken.se 2, 691 31 Karlskoga Håll Tel. dig 0586-300 naturligt frisk. Bergsmansgatan 2, Karlskoga. 66 tel-0586-300 Strömsnäsvägen 1, Degerfors. Tel 070 527 67 55 66, www.lifebutiken.se Bergsmansgatan 2, 691 31 Karlskoga tel 0586-300 66, www.lifebutiken.se

FLERA ERBJUDANDEN I BUTIKEN! mber Fr.o.m den 19 nove r. be t.o.m 4 decem

Handla i mysig hemmamiljö! Collegeklänning

499:-

Mån, Tors 11-17 • Tisd, Ons 11-18 • Fre 11-16 • Lör 10-13 • Sön 28/11 12-16

Bergsmansgatan 4. Karlskoga. Tel. 070-565 08 16. www.amisnyarum.se

Mån-Tors 10-18 Lunchstängt 13-14 Fre 10-16. Lö/Sö stängt Outleten: Tors 10-18. Lunchstängt 13 -14

Degerfors. Tel. 0586 - 419 20


JULKLAPPSTIPS

4

Hälsosamma klappar från Nordic Wellness. Presentkort. För prisalternativ se hemsidan: www.nordicwellness.se

Värmande och mysiga hemmadressar för sköna hemmakvällar hittar du hos Modehus i Karlskoga. Finns i tre kulörer, pris 799:-/set.

FIna och varma julklappstips från Zari Hantverk i Degerfors, Mössa i alpacka 100%, 150:Halsduk, 150:Tofflor tovad ull 200:-, samt Vantar i olika stl. Pris 80-100:-

Vi på Berga Skafferi i Fjugesta fixar praktfulla delikatesslådor, stora som små. Överraska dina kunder, personal, vänner och bekanta med lokalt mathantverk och miljövänliga produkter!

Hos Hygns Vilt i Kristinehamn kan du beställa goda julklappar förpackade i jutesäck till valfritt belopp. Se färdiga förslag på vår hemsida.

Julklappstips från Barbero i Karlskoga. 20% rabatt på Evo styling & hårvård. Gäller till 31/12 2021.

VÄ L J D I N A J U L K L A P PA R M E D O M S O R G – TA C K F Ö R AT T D U H A N D L A R L O K A LT !

DELA JULKÄNSLAN, SKICKA BLOMMOGRAM

Kärleksknuten

TA HAND OM VARANDRA! 

KARLSKOGA Kga. Tel. 0586-305 28

DEGERFORS Dfs.Tel. 0586-425 83

amaryllis.karlskoga@outlook.com

blomboden@karlskogabredband.se

Dela Julkänslan med ett unikt smycke tillverkat till din fru/flickvän/dotter/man! 18k 1995:-

Vi omarbetar även ert guld Bergsmansgatan 7 Karlskoga Tel.0586-24203 smyckestudion@gmail.com

VÄLKOMMEN TILL Här kan du handla i en lugn och rofylld gammaldags miljö. Du kan hitta det där lilla extra, varor valda med omtanke och som inte finns i alla andra butiker. Här finns presenter för både stora och små; godis m.m, leksaker, tvålar, såpa, sylt, saft, plädar, textilier och julpynt. Öppet: Mån-Fre 12-16, Lö-Sö 11-16. Strömsnäsv. 3, Degerfors. Tel 070-315 76 36

Handla närproducerade delikatesser till julbordet! GÅRDSBUTIK, RÖKERI, CATERING, VILTSLAKTERI. • Rimmad julskinka • Vilda prinskorvar • Marias julkorv • Rökta viltbogar/lår • Viltpaté • Äpple & kanelfläsk

• Cognacssenap • Vi har även färska styckningsdetaljer och varm- & kallrökta produkter av viltkött. För fullt sortiment se hemsida.

Öppettider i december: Tis-Fre 11-17. Lör 10-13 Öppet varje dag 14/12-22/12. Vard: 11-17. Lör/Sön: 10-13 Gårdsbutiken & rökeriet semesterstängt: 23/12-26/1 Ordinarie öppettider: Tors-Fre. 11-17. Lör 10-13

KNING INLÄMNING FÖR RÖ NYÅR! & L JU AV KÖTT TILL gnsvilt.se w.hy

Se vår hemsida: ww

Tel. 0551 - 420 42

Öppettider: Lör & Sön 11-16. Samt enl. ök. Tel. 070 - 655 32 74. Kulturcentrum Berget, Degerfors

NYTT I BUTIKEN INFÖR JULEN! Välkomna. Här hittar du säsongens mode.

25 km söder om Kristinehamn i Visnums-kil.

www.hygnsvilt.se

Öppet: Ons-Fre 11-18. Lör 11- 14. Oxelbergsgatan 1, Karlskoga. Tel 0586-525 05.

Med reservation för ev. prisändringar

Fina julklappar från Amis Nya Rum i Karlskoga. Läderväskor från danska Muud från 995:-. Väska på bild, pris 1399:-

5


JULKLAPPSBUTIKEN! Hos oss hittar du utvalda produkter för hem & trädgård. Välkommen hälsar ELVIRA med personal.

JULMARKNAD VARJE ADVENT MELLAN KL. 10.00-15.00.

VINTERVÄXTER

HEMINREDNING

HEMINREDNING

KRUKOR & KRUKVÄXTER

SNITTBLOMMOR

PRESENTER

HEMINREDNING

HEMINREDNING KRUKOR & KRUKVÄXTER

TULPAN LÖKAR!

Välkommen hit och njut av hembakat härligt fikabröd.

HÖST- & VITLÖK

50%

SNITTBLOMMOR

TRÄDGÅRDSREDSKAP

RABATT Labinhöjdsvägen 9, Karlskoga, 0586-527 10 Öppet: Vard 10-18, Lör 10-15, Sön 10-14, Adv. sön 10-15 Citybutiken: Bergsmansgatan 3, Karlskoga, 0586-527 10 Öppet: Vard 10-18, Lör 10-15, Sön stängt

Världens bästa julklapp TRÄNA PÅ ALLA KLUBBAR I SVERIGE

TRÄNA PÅ ALLA KLUBBAR I SVERIGE

TRÄNA PÅ ALLA KLUBBAR I SVERIGE

3999kr 2199kr 499kr 12 MÅNADER

6 MÅNADER

10-KORT

ORD PRIS 5988KR

ORD PRIS 2999KR

ORD PRIS 999KR

TRÄNA PÅ ALLA EXPRESSKLUBBAR

PERSONLIG TRÄNARE

Hitta våra padelcenter: padel.nordicwellness.se

SPELA PADEL

2499kr 1599kr 999kr 12 MÅNADER

3 X 60 MIN

3 SPELTILLFÄLLEN

ORD PRIS 2988KR

ORD PRIS 2025KR

60 eller 90 min

Gäller t.o.m. 24/12 2021 och kan tecknas på valfri klubb eller online (padel ej online). Lokala avvikelser kan förekomma. Medlemskapet aktiveras automatisk den 25 december 2021 om du inte sätter igång det själv tidigare.

JORD & JORDFÖRBÄTTRING

teckna kampanjen online


JULKLAPPSTIPS

7

Från Mio Möbler i Kristinehamn hittar du glas för alla tillfällen. Glas Firenze 4-pack, 21 cl 199:- (Ord. pris 298:-) Whiskeyglas Firenze 4-pack, 35 cl 199:- (Ord. pris 398:-)

3

Hos Antik & Kuriosaboden på Kulturcentrum Berget i Degerfors hittar du bl.a Taserudsstake 350:Julmöss pojke/flicka 45:-st Stämningsfullt och vackert – En sjungande kör i keramik, pris 599:- för 4 delar. Finns hos Lev Vackert i Kristinehamn.

Från EM Home i Degerfors. Hold ljuslykta i munblåst glas och guldfärgad metall, medium, 269:Liten, för värmeljus 224:-

Hos oss på Apoteket Bojorten i Kristinehamn hittar du det godaste julgodiset! Lyxig chokladtryffel, kola, polka, mandlar och lakritz – passar bra både som present, till julfikat och som något lite extra att unna sig själv. Lysande julklappar med känsla hittar du hos Lilla Huset vid Älven i Degerfors! Ljusklot solblomma. Ger ett fantastiskt vackert sken. För marschall, blockljus eller ljuskedja. 3 storlekar. 22 cm 295:-, 28 cm 495:-, 34 cm 595:-.

Alla julens blommor och prynadstomtar hittar du hos Helianthus Blomsterhandel i Storfors. Liten och gammaldags speldosa 199:-.

Med reservation för ev. prisändringar

VÄ L J D I N A J U L K L A P PA R M E D O M S O R G – TA C K F Ö R AT T D U H A N D L A R L O K A LT ! Hyacint 1 st eller 3 st i plastkruka • Snittamaryllis • Stora Amaryllislökar (5 stänglar) • Kungsgran ( kommer 16 nov ) • Julstjärnor, fina julgrupper, julpynt m.m. Vi önskar alla God Jul & Gott Nytt År!

UPP TILL

70% PÅ ALLT!

(OBS! Gäller ej belysning)

Klappoteket har något för alla smaker.

Gäller hela november t.o.m 17 december. ÖPPETTIDER: Tis-fre 11-17, Lö 10-15. Tegelslagareg. 29, Kristinehamn. 070-541 04 61

EXTRA ÖPPETTIDER INNAN JUL:

Baggetorpsvägen 2, Storfors 0700-42 19 88, 0550-606 15

18 dec kl 10-16, 20-23 dec kl 10-18, Julafton 10-13. Varmt välkomna!

Lev Vackerts tolkning av Julen

Butiken är fylld upp till skorstenen av vacker och glad jul. Vill du uppleva en gammeldags Jul och att alla dina sinnen blir berörda? Då är det Lev Vackert du ska besöka. Varmt Välkommen kära du!

Öppettider: Mån-Fre 12-18• Lör 10-14.

Apoteket Kungsgatan 52, Kristinehamn Mån–Fre 9–19, Lör 9–15, Sön 11–15 Tel: 0771-450 450, apoteket.se

Östra Lötgatan 5, Kristinehamn (Stadens äldsta hus fr. 1600-talet)

Tel. 070-641 05 80


8

KARLSKOGA

Allhelgona, fars dag, advent, jul. November och december är högsäsong.

Stig Skoglund öppnade Ekeby Blommor 1963. Sedan många år har dottern Anette tagit över, men Stig jobbar kvar.

Femtioåtta år och hundratusentals blommor

Butiken öppnade när huset byggdes.

Våren 1963, ett halvår innan uttrycket Beatlemania myntades, slog Ekeby Blommor upp portarna för första gången. Efter 58 år på samma adress är det nu dags att låta någon annan ta över. Ett gammalt reklamblad som sitter uppnålat på väggen där vi sitter vittnar om Ekeby Blommors långa historia. Blommogram 1,50, utlandsleverans 5 kronor. – Datorerna har förenklat mycket, säger Anette Skoglund som driver Ekeby Blommor. Förr fick man ringa mellan butikerna, vid högtider var det upptaget hela tiden. Det var Anettes föräldrar som öppnade butiken vid Ekebytorget när det begav sig. Närmare bestämt 11 april 1963, berättar pappa Stig Skoglund som än idag jobbar i firman. – Jag började som springpojke och slutar som springpojke, säger han med ett skratt. Man flyttade in när huset byggdes, är

fortfarande den enda hyresgäst som funnits i lokalen. Under åren har verksamheter kommit och gått på torget, och man har kunnat följa sina kunder genom livets växlingar. Anette beskriver det som att hon varit i butiken sedan hon var nyfödd, men att det var långt ifrån givet att själv kliva in i verksamheten. – Det var absolut inte självklart säger hon och berättar att hon efter att ha sett föräldrarnas hårda arbete med många långa dagar såväl vardag som helg – i blomsterbranschen arbetar man som regel när andra är lediga, eftersom det är då många vill ha blommor. Hon flyttade till Stockholm, jobbade som frisör. Lockades tillbaka, tillfälligt

var det tänkt, upptäckte att hon trivdes och blev kvar. – Det är ett roligt yrke, säger hon, man behöver vara lite tusenkonstnär. Hon utvecklar det med att man behöver vara en duktig florist, och därutöver kunna såväl skylta som att texta snyggt, att man behöver vara social och trivas med kunderna, men också hantera ekonomi och administration. – Det är roligt att inte stå och göra samma sak hela tiden och att det blir lite variation. Minnena från nära 60 år i butiken är många. Stig berättar exempelvis om den gången änkepensionen skulle av-

skaffas men fortfarande beviljades dem som var gifta vid årsskiftet. – Då gjorde jag 120 brudbuketter i december, ler han. Både han och Anette hoppas att någon vill driva butiken vidare. Det är ett välmående företag med goda förutsättningar att utveckla vidare. Allt som krävs är vilja, driv och positiv energi. – Är man intresserad och har möjligheter att ta över så välkomnar jag det, säger Anette. Det vore kul om någon har lust och energi att köra vidare och sätta sin prägel på det. Text & foto: Nicklas Remmegård

HPM Entertainment presenterar

EN HYLLNING TILL

n 59o 6601806 e 12o 422173

nulägesanalys, n 59o 6601806 e 12o 422173 geTebol, värmland nulägesanalys, geTebol, värmland

GÄRDESTAD

n 59o 6601806 e 12o 422173 nulägesanalys, geTebol, värmland

TA UT RIKTNINGEN I DITT SKOGSÄGANDE Genom att ringa in målsättningen med ditt skogsägande och analysera nuläget sätter vi en strategi för att sedan genomföra rätt aktivitet i rätt tid. TomasJohansson, Johansson,skogsrådgivare skogsrådgivare Tomas 072-749 072-74933 3334, 34,tomas.johansson@meraskog.com tomas.johansson@meraskog.com www.meraskog.com www.meraskog.com Tomas Johansson, skogsrådgivare 072-749 33 34, tomas.johansson@meraskog.com www.meraskog.com

EN

MASKIN

TEDS KOMPBAND 1991-1996

Lördag 27 november kl 19.00, Karlskoga Nya Folkets Hus nya generationens skogsägande nya generationens skogsägande

nya generationens skogsägande

Biljetter: www.ticketmaster.se www.hpmusik.se • www.maskinen.nu


A K T U E L LT

9

Foto: HPM Entertainment

HYLLNINGSKONSERT TILL TED GÄRDESTAD Lördag 27 november kommer hyllningsturnén En hyllning till Ted Gärdestad till Nya Folkets Hus i Karlskoga. En kväll fylld av musik och minnen, med odödliga låtar av Ted och Kenneth Gärdestad.

Välkommen till vår KAFFESTUGA i Veboa. Ta med fika från caféet och njut av den mysiga julmiljön. Öppet alla dagar kl. 09.00-17.00. lära Bergets popu ka ac räkm

Strömsnäsvägen 3, Degerfors. Tel 0586 - 400 77 www.kulturcentrumberget.com

1991 kom det tretton man starka bandet Rock’n’Roll Machine först i kontakt med Ted Gärdestad. Vad som började med att Ted dök upp som hemlig gäst på en konsert på Frimis i Örebro, vilket var scencomeback för Ted efter tio års tystnad, blev till ett samarbete som sträckte sig över fem år och ett hundratal konserter. Sedan 2011 turnerar Rock’n’Roll Machine med hyllningsshowen En hyllning till Ted Gärdestad för utsålda hus runt

om i Sverige. Bandet hyllar Ted på det sätt han själv önskade, vi spelar hans musik precis som han ville att den skulle låta. Bandet består av hela tretton personer. Bandets tre sångare, Titti, Tessan och Tomas framför Ted och Kenneth Gärdestads musik och texter blandat med berättelser om åren på turné med Ted. En vacker och nostalgisk hyllning till en av våra största kompositörer.

KRALL ENTERTAINMENT & SANGRÉ EVENT PRESENTERAR

johan boding • Wiktoria • bruno mitsogiannis• sonja aldén

örebro, conventum kongress 9 dec kl 19.00 karlstad, ccc 18 dec kl 19.00 Biljetter & info: www.christmasnight.se


KARLSKOGA Friliggande villa Skranta Pris 1 695 000 kr utgångspris Adress Systerstigen 19 Boarea 114 kvm Tomtarea 1 628 kvm Mäklare Magnus Skagerstam Telefon 0586-74 00 03

KARLSKOGA Friliggande villa Aggerud Pris 1 495 000 kr eller högstbjudande Adress Blockstensvägen 53 Boarea 94 kvm Tomtarea 1 677 kvm Mäklare Magnus Skagerstam Telefon 0586-74 00 03

KARLSKOGA Friliggande villa Nedre Aggerud Pris 2 295 000 kr eller högstbjudande Adress Pilstigen 8 Boarea 107 kvm Tomtarea 690 kvm Mäklare Anna Nordvall Holmberg Telefon 0586-74 00 01

KARLSKOGA Friliggande villa Rävåsen Pris 1 295 000 kr eller högstbjudande Adress Övre Rävåsvägen 33 Boarea 90 kvm Tomtarea 781 kvm Mäklare Therese Andersson Telefon 0586-74 00 06

KARLSKOGA 2:a Karls-Åby Pris 475 000 kr eller högstbjudande Adress Drostvägen 14 B Avgift 3 658 kr/mån Boarea 57 kvm Mäklare Magnus Skagerstam Telefon 0586-74 00 03

KARLSKOGA Friliggande villa Karls-Åby Pris 4 200 000 kr eller högstbjudande Adress Carls Åbyvägen 15 Boarea 182 kvm Tomtarea 1 312 Mäklare Gustaf Florenius Telefon 0586-74 00 02

KARLSKOGA Friliggande villa Bråten Pris 395 000 kr eller högstbjudande Adress Noravägen 149 Boarea 136 kvm Tomtarea 1 187 Mäklare Gustaf Florenius Telefon 0586-74 00 02

KARLSKOGA Friliggande villa Bråten Pris 1 695 000 kr eller högstbjudande Adress Stinavägen 44 Boarea 127 kvm Tomtarea 369 Mäklare Marie Florenius Telefon 0586-74 00 04

KARLSKOGA Radhus Knektåsen Pris 1 295 000 kr eller högstbjudande Adress Stamparebacken 12 D Boarea 113 kvm Tomtarea 189 Mäklare Marie Florenius Telefon 0586-74 00 04

KARLSKOGA 3:a Centralt Pris 1 695 000 kr eller högstbjudande Adress Kungsvägen 38 A Avgift 5 270 kr/mån Boarea 91 kvm Mäklare Magnus Skagerstam Telefon 0586-74 00 03

KARLSKOGA 2:a Karlberg Pris 395 000 kr eller högstbjudande Adress Frödingsvägen 7 A Avgift 3 315 kr/mån Boarea 40,5 kvm m Mäklare Anna Nordvall Holmberg Telefon 0586-74 00 01

KARLSKOGA 2:a Sandviken Pris 350 000 kr eller högstbjudande Adress Saxlyckevägen 18 B Avgift 3 748 kr/mån Boarea 61,5 kvm Mäklare Magnus Skagerstam Telefon 0586-74 00 03 Storfors

KARLSKOGA 1:a Sandviken Pris 185 000 kr eller högstbjudande Adress Sandtorpsvägen 11 Avgift 2 204 kr/mån Boarea 43,5 kvm Mäklare Nathalie Israelsson Telefon 0586-74 00 09

KARLSKOGA 2:a Sandviken Pris 295 000 kr eller högstbjudande Adress Vindarnas Väg 4 C Avgift 3 018 kr/mån Boarea 47 kvm Mäklare Nathalie Israelsson Telefon 0586-74 00 09

KARLSKOGA Butikslokal Sandviken Pris 1 500 000 kr eller högstbjudande Adress Sandviksvägen 15 Area 240 kvm Tomtarea 764 kvm Mäklare Gustaf Florenius Telefon 0586-74 00 02

STORFORS Fritidshus Pris 875 000 kr eller högstbjudande Adress Sävviken fritid 15 Boarea 75 kvm Tomtarea 1 016 kvm Mäklare Therese Andersson Telefon 0586-74 00 06

DEGERFORS 2:a Agen Pris 295 000 kr utgångspris Adress Ängsvägen 1 C Avgift 3 559 kr/mån Boarea 57,5 kvm Mäklare Nathalie Israelsson Telefon 0586-74 00 09

DEGERFORS Jordbruk Pris 750 000 kr eller högstbjudande Adress Solberga 2:3 Areal 6 ha Mäklare Therese Andersson Telefon 0586-74 00 06

DEGERFORS Bostadsfastighet Centralt Pris 1 400 000 kr eller högstbjudande Adress Storgatan 8 Area 358 kvm Tomtarea 600 kvm Mäklare Gustaf Florenius Telefon 0586-74 00 02

Degerfors

DEGERFORS Friliggande villa Grytsjön Pris 895 000 kr eller högstbjudande Adress Grytsjön 161 Boarea 99 kvm Tomtarea 2 133 Mäklare Gustaf Florenius Telefon 0586-74 00 02

Du får ökad trygghet med Länsdeklarerat Plus. Huset är besiktat före försäljning och försäkrat mot dolda fel. Den här bostaden är ännu inte ute på den öppna marknaden. Kontakta ansvarig mäklare.

Länsförsäkringar Fastighetsförmedling Karlskoga Centralplan 3, 691 32 Karlskoga | 0586 - 74 00 00 Medborgargatan 8, 693 30 Degerfors | 0586 - 74 00 00 karlskoga@lansfast.se | www.lansfast.se/karlskoga


KARLSKOGA Tomt Västra Lonntorp Pris 700 000 kr eller högstbjudande Adress Västra Lonntorp 1:14 Tomtarea 1 780 kvm Mäklare Magnus Skagerstam Telefon 0586-74 00 03

KARLSKOGA Tomt Västra Lonntorp Pris 750 000 kr eller högstbjudande Adress Västra Lonntorp 1:13 Tomtarea 1 735 kvm Mäklare Magnus Skagerstam Telefon 0586-74 00 03

KARLSKOGA Jordbruksfastighet Östervik Pris 6 500 000 kr utgångspris Adress Östervik 2:81 Boarea 147 kvm Areal 43 ha Mäklare Magnus Skagerstam Telefon 0586-74 00 03

KARLSKOGA Tomt Högåsen Pris 300 000 kr eller högstbjudande Adress Del av fast Högåsen 2:61 Tomtarea 2 000 kvm Mäklare Magnus Skagerstam Telefon 0586-74 00 03

KARLSKOGA Tomt Västra Lonntorp Pris 995 000 kr eller högstbjudande Adress Västra Lonntorp 1:15 Tomtarea 1 559 kvm Mäklare Magnus Skagerstam Telefon 0586-74 00 03

DEGERFORS Tomt Lervik Pris 595 000 kr eller högstbjudande Adress Lervik 426 Tomtarea 953 kvm Mäklare Gustaf Florenius Telefon 0586-74 00 02

KARLSKOGA Radhus i ett plan Bättringsvägen Välkommen till Bättringsvägen etapp två. Här uppförs 15 radhus i ett plan fördelat på 4 treor och 11 fyror. Idylliskt läge med södervänd tomt och uteplats, granne med naturen och promenadavstånd till butiker och service. Husen finns i två storlekar, treor om 82 m² samt fyror om 93 m².

Nu är bygget igång. Boka informationsmöte. Kontakta oss för att boka tid. Pris 1 745 000 - 2 045 000 kr Adress Bättringsvägen Boarea 82 - 93 kvm Mäklare Nathalie Israelsson Telefon 0586-74 00 09

Nu har vi släppt nya bostäder i etapp 2

Länsförsäkringar Fastighetsförmedling Karlskoga Centralplan 3, 691 32 Karlskoga | 0586 - 74 00 00 Medborgargatan 8, 693 30 Degerfors | 0586 - 74 00 00 karlskoga@lansfast.se | www.lansfast.se/karlskoga


12

BOKTIPSET

Förläggare ser fram mot bokfestival 19-20 november är det, som Mnytt tidigare rapporterat, dags för Värmlands bokfestival. Förläggaren Sten Slottner ser fram mot mässan och de spännande böcker som kommer ut på förlaget framöver. Bokförlaget Norlén & Slottner kommer även i år att vara på plats på mässan på Nöjesfabriken i Karlstad. Denna gång i Kleynes Antikvariats monter. – Det är roligt att man låter författarna exponera sina böcker och möta en publik, säger Sten Slottner, det är viktigt eftersom det är svårt som författare att nå ut idag. Under hösten är Norlén & Slottner aktuella med en bok om Ekshäradsdialekten som fått en del uppmärksamhet, och fått tryckas i en andra upplaga. – Det kanske kan uppfattas märkligt att den ges ut av en smålänning, säger Sten med ett skratt. Man har också flera aktuella böcker av värmländska författare, och har många intressanta böcker på gång framöver. Bland annat Med järnhand ska vi driva mänskligheten mot lyckan av Alicia Stenfors, en skildring av var-

dagslivet i Sovjetunionen från 1921 till början av 90-talet. – Det är en helt fascinerande historia om en mor och en dotter och deras liv. Han lyfter också fram att det arbetas på en uppföljare till den uppmärksammade De som aldrig kom hem – årets flygbok samt årets bok om svensk historia 2020 – som handlade om flygvapnets förolyckade flygare under åren 19461989. Den nya boken kommer att fokusera på åren från flygvapnets barndom till 1945. Sten nämner även Sture Gustafsons Roparna. Roparna var en väckelserörelse aktiv i våra trakter, och författaren har själv en anfader som var ropare.

Boktips för advent Vill du tillbringa julledigheten i soffan med en bra bok, eller kanske ge bort en i julklapp? Vi bad Janne Karlsson och Ann Axberg på Spongs bokhandel om deras bästa boktips till advent. För spänningssökaren tipsar Janne om Kristina Ohlssons deckare Isbrytare som är den andra delen i Strindbergsserien. – Hon har ett bra språk, och det är kul att den utspelar sig på västkusten. I deckargenren nämner Ann även Fädernas missgärningar av Åsa Larsson, den sjätte och sista boken om

Förläggare Sten Slottner.

Sten berättar att han har en ambition att trappa ned, men medger att det går sisådär med det. – Det här är ett fantastiskt roligt jobb, så det är svårt att sluta, ler han. Text & foto: Nicklas Remmegård

Rebecka Martinsson, samt David Lagercrantz Obscuritas. Hans första bok efter millenniumuppföljarna. – Det här är årets tyngsta bok, säger hon och lyfter upp Paul McCartneys Texterna, där han utifrån sina låttexter berättar om sitt liv i text och bild. Mycket bilder är det också i Lars Lerins Kråksommar. Förlaget kallar den barnbok, men med sin fina bilder passar den hela familjen menar Janne. För den yngre målgruppen tipsas även om Den hemlighetsfulla världen, den nya boken om mussyskonen Musse & Helium, samt David Sundins Boken som VERKLIGEN inte ville bli läst

- uppföljare till succén Boken som inte ville bli läst. – Den är fantastiskt rolig, säger Ann. För vuxna förväntas Lucinda Rileys Änglaträdet bli en av julens storsäljare, liksom Nobelpristagaren Abdulrazak Gurnah som nu äntligen åter ges ut på svenska. Ann berättar att hans böcker varit efterfrågade och att de fått många förhandsbeställningar. Bland fackböckerna plockar Janne upp Depphjärnan. – Det är Anders Hansens nya bok efter Hjärnstark, och handlar om varför vi mår så dåligt när vi har det så bra. De lyfter också fram flera intressanta biografier. Kalle Lind är aktuell med en bok om HasseåTage, Anders Nilssons Sven Ingvars: Ett år i taget är den officiella biografin om Värmlands finest, och alldeles nyligen släpptes Måns Mosessons Tim: Biografin om Avicii, en bok som lär finnas under många granar. Text: Nicklas Remmegård

Kråksommar av Lars Lerin

Kyss Karlsson i nacken av Karin Brunk Holmqvist

Isbrytare av Kristina Ohlsson

Sven-Ingvars: Ett år i taget av Anders Nilsson

Depphjärnan av Anders Hansen

Renegades: Born in the USA av Barack Obama och Bruce Springsteen

HasseåTage: Humorparet som roade och retade Sverige av Kalle Lind

Mitt liv som fotbollstränare av L-O Matsson

Middag i en gryta av Tareq Taylor

Einar Persson: Grafik av Thomas Kellerth, Dan Lekberg, Stefan Nilson och Lars Nyberg

Boken som VERKLIGEN inte ville bli läst av David Sundin Änglaträdet av Lucinda Riley Fädernas missgärningar av Åsa Larsson Obscuritas av David Lagercrantz Löpa Varg av Kerstin Ekman Skrädmjöl: Det värmländska mjölet av Margareta Edsgård Texterna av Paul McCartney

Musse och Helium: Den hemlighetsfulla världen av Camilla Brinck Lassemajas detektivbyrå: Musikmysteriet av Martin Widmark Dagbok för alla mina fans: Med i matchen av Jeff Kinney Tim: Biografin om Avicii av Måns Mosesson Paradiset, Den sista gåvan och Efterliv av Abdulrazak Gurnah Dune av Frank Herbert

6


FILIPSTAD Friliggande villa Centralt Pris 435 000 kr utgångspris Adress Bergslagsgatan 5 Boarea 185 kvm Tomtarea 931 kvm Mäklare Lena Persson Telefon 070-642 60 38

FILIPSTAD Friliggande villa Pris 395 000 kr utgångspris Adress Skarnvägen 6 D Boarea 59 kvm Tomtarea 916 kvm Mäklare Lena Persson Telefon 070-642 60 38

NYKROPPA Friliggande villa Pris 275 000 kr utgångspris Adress Vasavägen 10 Boarea 96 kvm Tomtarea 1 635 kvm Mäklare Lena Persson Telefon 070-642 60 38

FILIPSTAD 2:a Centralt Pris 150 000 kr eller högstbjudande Adress Bronellsgatan 3 B Avgift 2 908 kr/mån Boarea 60,5 kvm Mäklare Lena Persson Telefon 070-642 60 38

FILIPSTAD 2:a Centralt Pris 130 000 kr eller högstbjudande Adress Färnebogatan 17 B Avgift 3 483 kr/mån Boarea 71 kvm Mäklare Lena Persson Telefon 070-642 60 38

FILIPSTAD Friliggande villa Pris 675 000 kr utgångspris Adress Jonstorpsvägen 25 F Boarea 99 kvm Tomtarea 616 kvm Mäklare Lena Persson Telefon 070-642 60 38

NYKROPPA Friliggande villa Pris 585 000 kr utgångspris Adress Staionsvägen 11 Boarea 126 kvm Tomtarea 1 919 kvm Mäklare Lena Persson Telefon 070-642 60 38

NORDMARKSHYTTAN Friliggande villa Pris 450 000 kr utgångspris Adress Bergavägen 6 Boarea 108 kvm Tomtarea 1 058 kvm Mäklare Lena Persson Telefon 070-642 60 38

FILIPSTAD 3:a Centralt Pris 165 000 kr eller högstbjudande Adress Hertig Filipsgatan 9 B Avgift 4 901 kr/mån Boarea 74 kvm Mäklare Lena Persson Telefon 070-642 60 38

FILIPSTAD Industrifastighet Centralt Pris 1 250 000 kr utgångspris Adress Albanogatan 2 Yta 195 kvm Tomtarea 971 kvm Mäklare Lena Persson Telefon 070-642 60 38

Ytterligare en anledning att anlita oss! Våra kunder får låna vår släpkärra för flytt.

”Det ska vara enkelt att byta boende...”

FILIPSTAD 1:a Centralt Pris 85 000 kr eller högstbjudande Adress Telegatan 1 C Avgift 1 657 kr/mån Boarea 32 kvm Mäklare Lena Persson Telefon 070-642 60 38

Sveriges mest nöjda kunder Enligt Svenskt Kvalitetsindex 2021

FILIPSTAD 3:a Centralt Pris 95 000 kr eller högstbjudande Adress Telegatan 1 E Avgift 3 466 kr/mån Boarea 73,7 kvm Mäklare Lena Persson Telefon 070-642 60 38

PERSBERG Friliggande villa Pris 300 000 kr utgångspris Adress Johannestorp Boarea 65 kvm Tomtarea 1 885 kvm Mäklare Lena Persson Telefon 070-642 60 38

LESJÖFORS Friliggande villa Pris 1 195 000 kr utgångspris Adress Skäfthöjden 3 Boarea 95 kvm Tomtarea 3 819 kvm Mäklare Lena Persson Telefon 070-642 60 38

STORFORS Friliggande villa Pris 495 000 kr utgångspris Adress Notbindarvägen 6 Boarea 90 kvm Tomtarea 1 297 kvm Mäklare Lena Persson Telefon 070-642 60 38

Länsförsäkringar Fastighetsförmedling Filipstad Bronellsgatan 5, 682 30 Filipstad | 0590 - 102 21 filipstad@lansfast.se | www.lansfast.se/filipstad


14

HEMMA HOS

Peter Svensson med glada schäfern Miro.

Eldstaden i gamla biblioteket. De rundade gavlarna är två kakelugnar som flankerar den ö

Bjuder in till julbord på historiska Ett stenkast från Svartå herrgård tronar pampiga Villa Lugnsbo. En vacker park omger det tudorinspirerade huset, strax intill passerar Bergslagsleden, där nedanför glittrar sjön. Snart vankas julbord under de praktfulla ljuskronorna. – Man vandrar runt i historien, säger Peter Svensson när han visar upp Oscar II:s sovrum med tillhörande kakelugnsförsedda badrum. Kungen och drottning Sofia tillbringade mycket tid på Villa Lugnsbo, som byggdes som bostad åt brukspatron i Svartå på 1880-talet. Det var lämpligt beläget för ett stopp på resorna mellan Stockholm och Oslo. Peter och hustrun Annika, som även driver Sjötullen i Svartå, köpte huset i våras. Ett ganska snabbt och spon-

tant beslut, menar han. När vi hälsar på ett par veckor innan det närodlade julbordet dukas fram börjar slutfasen i renoveringen närma sig, och man håller som bäst på att bygga upp loungen där julbordsgästerna tas emot innan de slussas in i huset och visas till bords. – Här kommer finnas en bar, en liten scen, soffgrupper och slädar att sitta i. En mysig Pippi Långstrump-känsla, säger Peter och pekar ut var allt kommer att stå. Han betonar att det inte bara är ett julbord, att gästen ska känna att man fått

Till sommaren blir det servering i parken.

en upplevelse med julbord, där man rör sig i det vackra huset. Peter beskriver det som att man vill knyta ihop upplevelsen med historien så det ger något mer. I skrivande stund har man över 1200 bokade gäster. Peter berättar att omkring 250 stycken ringde och ville ha bord redan innan man öppnat upp bokningen. – Det är nyfikenhet på huset ihop med pandemins efterverkningar, tror han,

Foto: Villa Lugnsbo

människor vill komma ut och träffas och äta tillsammans. Utöver julbord kommer Villa Lugnsbo att användas för konferenser, bröllop och andra evenemang. Just bröllop satsar man hårt på och har redan fått väldigt mycket förfrågningar om. Framöver är Peters och Annikas tanke att knyta ihop Villa Lugnsbo med sina andra verksamheter för att skapa synergier, men också att få till samarbeten med både kommun och andra aktörer för att jobba tillsammans och hjälpas åt att lyfta Svartå. – Turistnäringen ger stora intäkter, säger Peter, och det finns otroliga möjligheter för turismen i Svartå. Text & foto: Nicklas Remmegård


Vi tillverkar färdig äggoljetempera och bryter med äkta traditionella pigment.

HEMMA HOS

15

Traditionell färg OVO Byggnadsvård LIN www.ovolin.se

Foto: Villa Lugnsbo

Tel. 019-22 71 81 Kvarnfallsvägen. Tegelmagasinet, Örebro

Julmys på Ovolin! Färg & Byggnadsvård

Färg, byggnadsvård, inredning. • ÄGGOLJETEMPERA • LASOL LINOLJEFÄRG • OTTOSSON LINOLJEFÄRG • SLAMFÄRG• TJÄRA • PIGMENT • LINOLJA • BESLAG • SÅPA • GOLVBEH • TAPETER • LINDREV • ELART ISOLERING • SMIDE • GJUTJÄRN • EMALJ, INREDNING MM MM

Villa Lugnsbo färdigställdes på 1880-talet.

öppna spisen.

Foto: Villa Lugnsbo

Villa Lugnsbo

Vi bryter vår äggoljetempera & linoljefärg med traditionella äkta pigment. Välkommen! Att besöka oss eller gå in på Info & öppettider: www.ovolin.se för info & öppettider. www.ovolin.se Tegelmagasinet, Kvarnfallsvägen, 705 93 Örebro, 019/22 71 81

Tegelmagasinet i Karlslund/ Örebro. Tel: 019-22 71 81

DEN PERFEKTA Allt inomVÄRMEPUMPEN FÖR DIN BOSTAD VÄRMEPUMPAR !

Allt inom VÄRMEPUMPAR!

Med en design som sticker ut och med en mycket hög energieffektivitet A+++ SCOP 5,1 är Shorai Edge den optimala värmepumpen för det moderna svenska hemmet.

Det är vi som är Klimatteknik Solsta AB Vi säljer och monterar årligen mellan 500-750 värmepumpar, vilket gör oss till nummer 1 i vår region.

Mitsubishi Ecodan LUFT/VATTEN

Pris från

Mitsubishi Geodan BERGVÄRME

20.900:- Allt in Efter ROT-avdrag

Allt inom VÄR Allt inom VÄRMEP Allt 139.000:inom VÄRMEPUMPA VÄRMEPUMPAR!

från

från

69.000:-

Vi har egen serviceavdelning och kan erbjuda garantiservice för samtliga fabrikat som vi säljer. Allt för att du som kund bara ska behöva EN kontakt för din värmepump.

Det är vi som är Klimatteknik Solsta AB Vi säljer och monterar årligen mellan 500-750 värmepumpar, Tveka inte attvilket kontakta oss ett kostnadsfritt hembesök eller gör oss tillför nummer 1 i vår region. besök vår utställning ute på Nolgård, Hammarö.

Det är vi som är Klimatteknik Solsta AB

Mitsubishi Ecodan LUFT/VATTEN

MONTERAT & KLART!

Mitsubishi Geodan BERGVÄRME

Det är vi som är Klimatteknik SolstaMitsubishi AB Vi säljer och monterar årligen mellan 500-750 värmepumpar,Ecodan Det är vi som är Klimatteknik Solsta AB vilket gör oss till nummer 1 Mitsubishi i vår region. LUFT/VATTEN frånårligen från och monterar mellan 500-750 Det är vi som ärVi säljer Klimatteknik Solsta AB värmepumpar,Ecodan Vi har egen serviceavdelning och kan erbjuda garantiservice för • Underhåll • Tillbehör & reservdelar vilket gör oss till nummer 1 i vår region. LUFT/VATTEN 69.000:139.000:Vi inte har egen serviceavdelning ochkostnadsfritt kan erbjuda garantiservice för vi som är Tveka att kontakta oss för ett hembesök fabrikat som vi säljer. Allt för att du som kund bara Vi säljer och monterar årligen mellan 500-750 värmepumpar, Deteller är Klimatteknik Solsta ABsamtliga Vi har egen serviceavdelning och kan erbjuda garantiservice för samtliga fabrikat som vi säljer. för att du som kund bara Vi säljer och monterar årligenAllt mellan 500-750 värmepumpar, ska behöva ENoss kontakt för din1värmepump. vilket gör till nummer i vår• region. • Försäljning • Installation Service

behöva ENgarantiservice kontakt för dinför värmepump. Vi har serviceavdelning kan erbjuda vilket gör oss tillegen nummer 1 i vår region.ochska samtliga fabrikat som vi säljer. för att du som kund bara besök vår utställning ute påAllt Nolgård, Hammarö. från samtliga fabrikat som vi säljer. Allt för att du som kund bara Vi säljer och monterar årligen mellan 500-750 värmepumpar, ska behöva EN kontakt för din värmepump. 69.000:ENgarantiservice kontakt din Vi har egen serviceavdelning ochska kanbehöva erbjuda förvärmepump. Tveka inte attför kontakta oss för ett kostnadsfritt hembesök eller

Tveka

vilket gör oss till nummer 1 i vår region. från samtliga fabrikat som vi säljer. Allt för att du som kundvår bara besök utställning ute på Nolgård, Hammarö. ENgarantiservice kontakt din Vi har egen kanbehöva erbjuda förvärmepump. Tveka inte attför kontakta oss för ett kostnadsfritt hembesök 69.000:eller inte att kontakta oss för ett kostnadsfritt hembesök eller serviceavdelning ochska samtliga fabrikat som vi säljer. Allt för att du som kundvår bara besök utställning ute på Nolgård, Hammarö. besök vår utställning ute på Nolgård, Hammarö. ska behöva EN kontakt din värmepump. Tveka inte attför kontakta oss för ett kostnadsfritt hembesök eller • Försäljning • Installation • Service besök vår utställning ute på Nolgård, Hammarö. från • Underhåll • Tillbehör & reservdelar Tveka inte att kontakta oss för ett kostnadsfritt hembesök eller • Försäljning • Installation • Service SKRAGGEVÄGEN 7, 663 41 HAMMARÖ besök vår utställning ute på Nolgård, Hammarö.

• Försäljning • Installation • Service • Underhåll • Tillbehör & reservdelar

054-182 007

LUFTVÄRMEPUMPAR

• Underhåll • Tillbehör & reservdelar • Försäljning • Installation • Service • Underhåll • Tillbehör & reservdelar • Försäljning • Installation • Service LUFTVÄRMEPUMPAR • Underhåll • Tillbehör & reservdelar Samtliga ovanstående

14.900:-

• Installation • Service | • Försäljning info@klimatteknik.com | www.klimatteknik.com • Underhåll • Tillbehör & reservdelar

SKRAGGEVÄGEN 7, 663 41 HAMMARÖ 054-182 007 | info@klimatteknik.com | www.klimatteknik.com När huset byggdes plockade brukspatron inredning från

sina andra herrgårdar, som kakelugnen från 1760.

054-182 007

Mitsubishi Geodan BERGVÄRME från 69.000:-

Mitsubishi Ecodan LUFT/VATTEN Mitsubishi Geodan BERGVÄRME från 69.000:-

frå

1 139.000:-

SHORAI Edge 139.000:Vass design Hög effekt. A+++ LUFTVÄRMEPUMPAR 5 års garanti från

LUFTVÄRMEPUMPAR från

M G B

från

LUFTVÄRMEPUMPAR

frånoch efter 14.900:- stallation LUFTVÄRMEPUMPAR 14.900:-

SKRAGGEVÄGEN 7, 663 41 HAMMARÖ 054-182 007 | info@klimatteknik.com | www.klimatteknik.com SKRAGGEVÄGEN 7, 663 41 HAMMARÖ 054-182 007 | info@klimatteknik.com SKRAGGEVÄGEN 7, 663 41 HAMMARÖ

Mitsubishi Ecodan LUFT/VATTEN

från

14.900:-

från Samtliga ovan14.900:stående priser ROTär inklusive installation och efter ROT

Allt inom VÄRMEPUMPAR!

| SKRAGGEVÄGEN www.klimatteknik.com

7, HAMMARÖ

Samtliga ovanståen

054-18 20 07 | info@klimatteknik.com | www.klimatteknik.com 054-182 007 | info@klimatteknik.com | www.klimatteknik.com Foto: Villa Lugnsbo Samtliga ovanstående priser är inklusive SKRAGGEVÄGEN 7, 663 41 HAMMARÖ Samtliga ovanstående priser är inklusive installation och efter ROT | info@klimatteknik.com | www.klimatteknik.com Samtliga ovanstående priser är inklusive installation och efter

054-182 007 SKRAGGEVÄGEN 7, 663 41 HAMMARÖ | info@klimatteknik.com | www.klimatteknik.com

Samtliga ovanstående priser är inklusive installation och efter ROT


16

KARLSKOGA Peter Rendius

Alfred Nobel Science Park i Karlskoga.

”Karlskoga är industrinavet i regionen” Alfred Nobel Science Park syftar i grunden till att skapa samverkan och samarbeten mellan akademi, näringsliv och samhälle för att gynna innovation och entreprenörskap. – Det viktigaste är att vara ett stöd för innovatörer, entreprenörer och företag, säger Peter Rendius. Science Park kan vara ett bollplank för idéer, likväl som en smältdegel där olika aktörer kan mötas. Utöver Örebro Universitet, Örebro kommun och Region Örebro Län som äger Alfred Nobel Science Park har man nära samarbeten med andra aktörer lokalt, regionalt och nationellt. Peter nämner bland annat Västra Bergslagens Industriförening, Möckelnföretagen, RISE. – Många jobbar med företagsfräm-

jande åtgärder, vi försöker få alla att samarbeta för att få lite mer pang för pengarna, säger han. Alfred Nobel Science Park arbetar mycket med avancerade tillverkningsmetoder och det som kallas additiv tillverkning – det som i dagligt tal brukar kallas 3D-printing. Det är ett område

där Karlskoga är starkt, Peter nämner exempelvis Lasertech och AMEXCI som båda ligger långt fram inom området. – Karlskoga är ett perfekt ställe att hålla på med 3D-teknik, säger han. Här finns djupa och starka teknikkunskaper och man är snabba med att ta till sig och förstå ny teknik. Dessutom finns en stark entreprenörskapsanda som innebär att man vågar satsa. Han sysslar också med projekt kring hållbarhet, cirkulär ekonomi och resilienta värdekedjor. – Det är de mest spännande frågorna just nu, säger han. Hållbarhet är väl-

digt viktigt för framtidens industri, och det finns mycket man kan göra som enskilt företag. Framtiden för Alfred Nobel Science Park i Karlskoga är något osäker sedan kommunen valde att kliva av som delägare. Hyreskontraktet för lokalerna går ut om ett år, i övrigt pågår ett arbete internt kring strategier och hur man ska satsa vidare. – Förhoppningen är att vi på något sätt ska hänga kvar här, säger Peter Rendius. Karlskoga är industrinavet i regionen. Text & foto: Nicklas Remmegård

BRA VENTILATION! • Förebygger allergier. • Spar energi. • Vi utför mätningar och sanering av radon.

Varje dag andas du in ca 25 000 liter luft. Vi rengör, underhåller och nyinstallerar. Fråga oss om rotavdrag och bidrag! Sydnärkesotaren arbetar med SSR Godkänd Besiktning.

30

ÅR Tel. 076-778 83 62 • Fax 0583-500 92 • sofie@sotaren.se • www.sotaren.se

30 ÅR

Vi gör det lite snyggare och tryggare

Tack alla kunder för förtroendet

VI BJUDER TILLBAKA!

EL • VÄRME/KYLA • SOLCELLER • LADDBOX • BATTERILAGER Öppettider: Vard 7-16 Skogsbovägen 12 F Karlskoga Tel. 0586-456 60 www.ios-el.se

Se våra 30-års erbjudanden på www.ios-el.se


KARLSKOGA

Nyföretagarcentrum ger företag bra start Gratis rådgivning för att underlätta för nya företagare är kärnan i Nyföretagarcentrums verksamhet. Ett starkt nätverk av partners är nyckeln som gör det möjligt. Henrik Olsson klev in som verksamhetsansvarig för Nyföretagarcentrum i Möckelnregionen i februari i år, och trivs kanonbra i rollen. – Det är helt otroligt, säger han, man blir glad av att se all kreativitet som finns, alla bra idéer som kommer generera bra företag. Nyföretagarcentrum erbjuder kostnadsfri rådgivning för dig som startar eget företag. Tanken är att man som företagare ska få en bra start och kontakter kring exempelvis bank, redovisning, försäkringar eller vad just du behöver. – De som går via oss har mycket större chans att överleva med sitt företag, berättar Henrik Olsson. Av de som gått genom Nyföretagarcentrum är det bara en procent av företagen som inte finns kvar efter tre år.

Henrik Olsson

Henrik betonar vikten av de partners man har, både i näringslivet och i kommunerna. De bidrar med både resurser, nätverk och kunskap. – De är jätteviktiga, det är tack vare dem vi kan driva det här. Under året som gått har mycket av Nyföretagarcentrums aktiviteter varit digitala, och Henrik ser fram emot att få komma ut och träffa folk igen. – Den stora förhoppningen är att allt ska komma igång igen så vi kan komma ut och hitta nya arenor för att träffa nyföretagare och partners. Vi vill fånga upp alla som går i tankarna att starta eget. Text & foto: Nicklas Remmegård

BERGVÄRME BERGVÄRME

• Rörarbeten Luft/vatten • Rörarbeten Samsung kW Certifi erad Th12 ermia • Ventilation Certifi erad Th ermia • Ventilation återförsäljare/ • Luft/vattenåterförsäljare/ installatör • värmepumpar Luft/vatteninstallatör värmepumpar • Kylinstallationer Ring för inkl. • Kylinstallationer Ring för offrotavdrag ert/pris • Service offoch ert/pris moms • Service 070-744 16 13 • Pannbyten 070-744 LEO 16 13 • Pannbyten LEO • Badrum – • WC-stolar, Badrum – tvätt- Vi installerar Ring för WC-stolar, tvättVi utför: BERGVÄRMEställ, blandare Berg-/ offert BERGVÄRME• Rör, vent, kylinstallationer ställ, blandare Leo • Industrimontage Markvärme • Reparationer 070-744 16 13 • Industrimontage • Service • Licenssvetsning Luft -/Vatt en VI OPTIMERAR • Pannbyten • Licenssvetsning VI BERGVÄRME OPTIMERAR ER • Badrum - WC-stolar, • Vatt enpumpar ER BERGVÄRME VI OPTIMERAR tvätt•ställ, blandare Vatt enpumpar Vi utförALLA FABRIKAT • Industrimontage • Cirkulationspumpar ER BERGVÄRME ALLA FABRIKAT • Cirkulationspumpar Bergvärme• Licenssvetsning 1.500:-

Möckelnföretagen på ny adress

Henrik Lindstedt

Sedan i våras håller Möckelnföretagen till i Alfred Nobel Science Park i Karlskoga. – Vi fick frågan om att flytta in här, säger Henrik Lindstedt på Möckelnföretagen, och då svarade vi ja. Henrik trivs bra i de nya lokalerna där man har större ytor och delar huset med fler verksamheter. Han uppskattar att det rör sig lite grann, att kunna morsa när man kommer på morgonen, tjöta lite över kaffet. – Det är ett kul hus, och många av våra allierade sitter här så det är en lämplig kombo, säger han. Under pandemin var Möckelnföretagen tidiga med att komma igång med digitala lösningar och Henrik lyfter exempelvis fram Business Week som gjordes helt digitalt med gott resultat. Nu har det dock börjat vända och man börjar rulla igång med ordinarie schema. Man arrangerar padel en gång i veckan, träningstillfällen likaså,

Mat & Prat drar igång igen i november. Ett par dagar efter att vi pratas vid ska Henrik till Elmia för nordens största mässa för underleverantörer inom industrin. Framöver är ambitionen att göra hybridevenemang som kombinerar fysiska möten med digitala sändningar. – Folk vill ses, säger han. Ska man vara kreativ och skapa relationer behövs möten. Men det digitala har gjort en rejäl resa det här året. Text & foto: Nicklas Remmegård

TOTALENTREPRENAD AV BADRUM

99.200:-

BERGVÄRME SERVICE

SERVICE SERVICE

ALLA FABRIKAT inkl. moms

Storgatan 20 Degerforsservice

1900:1900:1900:-

Storgatan 20 Degerfors stenman.nsror@gmail.com inkl. moms stenman.nsror@gmail.com Nicke 070-744 14Välkommen! 86 inkl.moms moms inkl. Nicke 070-744 070-744 14 14 87 86 David Storgatan 20 • Degerfors • stenman.nsror@gmail.com DavidNicke 070-744 14 87 070-744 14 86, David 070-744 14 87

17

v Utför kompletta lösningar för badrum. v Endast certifierade hantverkare. v Välsorterad badrumsbutik. v Vi åtar oss även köksmontering m.m. ÖPPETTIDER: Mån-Tors: 10 –17 • Fre: 10 –16 • Lör – sön: Stängt Sannagatan 29 Kristinehamn • Tel. 0550 - 41 10 99 info@kakelhuset.nu • www.kakelhuset.nu


18

KARLSKOGA

En gammal CNC-verkstad har blivit en toppmodern anläggning för industriell 3D-printing. .

Aluminium är bara ett av materialen man arbetar med.

VD Edvin Resebo visar runt i AMEXCIS lätt futuristiska lokaler.

Karlskogaföretag i högteknologisk framkant Med Karlskoga som bas och Wallenbergsfären i ryggen är AMEXCI ett högteknologiskt företag i framkant inom industriell 3D-printing. – 3D-printing är en möjliggörare för att bygga nya digitala produktionskedjor och framtidssäkra svensk industri, säger VD Edvin Resebo. Bakom glasrutan växer en titandetalj fram. Än så länge bara ett tunt skikt metall på en platta, snart kanske en rörkoppling, en maskinkomponent eller vad än kunden beställt. Edvin Resebo förklarar processen medan han visar runt i de ljusa, lätt futu-

ristiska lokalerna. I enkelhet matas en geometrisk konfiguration av det man vill printa in i maskinen, som sedan lager för lager bygger upp detaljen med metallpulver och fiberlaser. Han visar upp en printad detalj för kylning, med ett mönster som för tankarna mer till

Maskinerna kanske ser oansenliga ut, men under skalet döljer ”En ganska oavancerad detalj”, med ett mönster som hade varit omöjligt att borra. sig avancerad teknologi som formar framtidens industri.

skulptur än komponenter för industrin. – Det är en ganska oavancerad detalj, men den kan inte tillverkas på något annat sätt. AMEXCI är ett ungt bolag, startat i december 2017 på initiativ av Marcus Wallenberg, ägt av en rad stora industriföretag. I januari året därpå påbörjades ombyggnaden av lokalerna, och snart hade en bedagad industrilokal förvandlats till en toppmodern anläggning för 3D-printing. – Karlskoga har bra industriell infrastruktur, förklarar Edvin Resebo valet av Karlskoga som bas. Det är en bra ansats för att komma igång snabbt, vilket var viktigt när vi började. Idag har man växt från tre till 22 an-

ställda av sju nationaliteter, och även expanderat rent fysiskt. I en byggnad strax intill finns kontor, rakt över gården en lokal för skärande bearbetning där detaljerna passerar sista steget innan de är färdiga för leverans till kund. Edvin Resebo menar att AMEXCI kommer fortsätta växa, att det är en nödvändighet för att möta en växande efterfrågan. – Vi ser att det vi började med för fyra år sedan successivt växt in i produktion, säger han. Det är en glädje för oss att se att det leder till något konkret som löser reella problem. Text & foto: Nicklas Remmegård

Utvecklar revolutionerande rengöringsprodukter Karlskogaföretaget JL Kemis produkter spänner från flamskydd till rengöring. Allt miljövänligt och giftfritt, baserat på skogsavfall och livsmedelsklassade kemikalier. När Jimmy Lundström hemma i köket lyckats utvinna cellulosa ur hamptyg fick han rådet att kontakta kemisten och entreprenören Mats Nilsson, för skulle någon kunna göra något användbart av det var det han. – Jimmy hade snubblat över en bra grej, säger Mats Nilsson. Hans lösning är annorlunda än de som funnits tidigare och kan därför utvinna cellulosa utan att den förstörs. Den utvunna cellulosan kunde användas för att klistra ihop kemikalier Mats utvecklat i arbetet med att ta fram giftfritt flamskyddsmedel. Hans kemikalier var effektiva men vattenlösliga, vilket den icke vattenlösliga cellulosan löste. JL Kemi har med samma teknik utvecklat en rad produkter bestående av kemikalier som finns i druvor, frukt

Napastanun Lundström JL Kemis produkter är helt giftfria och miljövänliga.

och bröd som klistrats ihop med ligninet i cellulosan. Inte minst en serie rengöringsprodukter. – Det är helt revolutionerande rengöringsprodukter, säger Jimmy Lundström. Det är vad vi vet det första rengöringsmedlet i världen helt utan tensider som är tillverkat av livsmedelsklassade kemikalier baserat på cellulosa.

Medlen tar lätt bort smuts många traditionella rengöringsmedel har problem med. Dessutom motverkar rengöringsmedlen statisk elektricitet och får dammet att stanna på golvet där det enkelt dammsugs upp istället för att virvla runt i luften. Därtill bidrar medlen till en effektivare process i reningsverken. Mats Nilsson förklarar att de bakterier som används i reningen behöver näring i form av socker och

Jimmy Lundström

syre. Cellulosa är en polysackarid, en sockerart, och ihop med att syre tillsätts i produkterna får bakterierna det de behöver för att arbeta effektivt. – Vi försöker optimera det här i varje steg i den cirkulära ekonomin, säger Jimmy. Vi tänker alltid från start till mål till start igen. Där det är möjligt att göra förbättringar gör vi det, för din, min och miljöns skull. Text: Nicklas Remmegård


Trygga och effektiva värmepumpar. Kampanjpris på flera modeller.


20

Hantverkare Entreprenörer GUIDEN TILL

I ÖSTRA VÄRML AND

Foto: Nicklas Remmegård

Borrning för bergvärme .

1 Fredrik Enholm startade Lekebergs Brunnsborrning vid årsskiftet 2003-2004.

Brunnsborrare får vattnet att flöda När borren sätts i marken flödar snart vattnet. Lekebergs Brunnsborrning tar sig an alla typer av jobb inom brunnsborrning i Örebro län med omnejd. Fredrik Enholm, som tillsammans med sin fru äger och driver Lekebergs Brunnsborrning, berättar att man specialiserat sig på vattenbrunnar. Gör hela jobbet från att utse plats till att brunnen är ansluten och klar att använda. Därtill kan man erbjuda totala bergvärmeanläggningar: säljer pump, borrar, gör rubbet. Värmepumpar från 80- och 90-talet börjar nå gränsen för sin livslängd och behöver bytas ut, och då behöver det många gånger också borras ett nytt, djupare hål till den nya pumpen. Vattenbrunnar är dock vad som ligger firman varmast om hjärtat. – Vi tycker om att hålla på med vattenBorriggen borrar 45 meter i timmen i berg.

brunnar, säger Fredrik. Att göra en vattenbrunn är ett hantverk, bergvärme är produktion. Han berättar om ett jobb där de träffat berg först efter drygt 80 meter. Så långt ner till berg är en utmaning, och efteråt fick de veta att kunden haft ett antal brunnsborrare där som misslyckats. – Kunden var jätteglad, och att läsa omdömet de skrivit efteråt kändes gott, säger han och letar fram kommentaren som inleds med ”Bästa brunnsborrarna!”. Innan borrningen kan börja gäller dock att utse en plats för brunnen, och där finns det mycket att ta hänsyn till. Av-

Borrning av vattenbrunnar ligger Fredrik varmast om hjärtat, det är ett hantverk.

lopp och gamla brunnar måste finnas i åtanke vid val av plats. En annan svårighet är risken för saltvatteninträngning om man borrar för djupt. Många tror att det bara händer vid kusterna, men det finns saltvatten i marken även i inlandet som en rest av att landet tidigare legat under havsytan. På vilket djup saltvattnet finns varierar från plats till plats, i Örebrotrakten är det ganska högt medan det på andra ställen är djupare. – Det kräver försiktighet, säger Fredrik

och påpekar att det som brunnsborrare gäller att undersöka området man borrar i för att veta hur djupt man kan gå. Han trivs med jobbet och att vara sin egen. Det finns en frihet i det, och man får vara mycket utomhus. Men, medger han, visst är det så att vissa dagar är bättre än andra. – Det är klart det är roligare en fin vårdag intill en sjö än en sån här dag, ler han och nickar mot novemberregnet utanför fönstret. Text: Nicklas Remmegård. Foto: Lekebergs Brunnsborrning

Fredrik visar upp borriggen.


Staket ¡ Grindar ¡ Galler ¡ Glasstaket ¡ Handledare ¡ Trappräcken ¡ Smidesdekorationer ¡ Balkongräcken ¡ Fönstergaller ¡ Gallergrindar ¡ Inkrypningsskydd m.m till både privat och offentlig miljö.

VI TILLVERKAR EFTER DINA ÖNSKEMÅL!

INBROTTEN ÖKAR!

VI SÖKER ALLTID

Stoppa tjuven med ett snyggt inkrypningsskydd till källarfönstret! Måttanpassat – välj valfri kulör! Pris

Kompetent personal inom måleri och svets, som VÄLKOMMEN MED DIN vill bli en del SÖKAN! AN av vårt team.

600:-

GPS

Galler Plåt Smide AB Besök oss gärna på vår hemsida:

Välkommen till Hangarvägen 4, Karlskoga. Tel. 0586-343 59, 070-557 66 04.

www.gpsgaller.se

VI SÄLJER OCH INSTALLERAR VATTENPUMPANLÄGGNINGAR

5 tums

Utför allt inom: Trädgårdsarbete Taktvätt Gräsklippning ROT och RUT! Stubbfräsning Vår- och höststäd Nedtagning av träd, samt trädbeskärning Vinterunderhåll manuellt & med maskiner Fri framkörningsavgift för KDV medlemmar

Karlsdal 411, Granbergsdal Tony Lundberg Tel. 070-383 27 07

Fast pris vatten& VATTEN- brunnar! GARANTI!

VI UTFÖR:

• Tapetsering • Sprutmålning av möbler och köksluckor • Blästring & industrimålning • In- och utvändig målning

Utnyttja ROT på arbetet! Kontakta oss för kostnadsfri offert!

BRUNNSBORRNING OCH ENERGIBORRNING

FJUGESTA: 0585-313 33 Fredrik mob: 070-674 71 56 lekebergsbrunnsborrning@hotmail.com

www.lekebergsborr.se

ó PROFESSIONELL ELFIRMA SEDAN 1948 ó

RENOVERA ELLER BYGGA NYTT? VI KAN EL OCH ELINSTALLATIONER

Allt från elplanering, ljussättning och el-service, installation eller felsökning av maskiner, data- och telenät.

• ELINSTALLATIONER • DATA/TELE • KRAFT & BELYSNING • SERVICE • NYBYGGNATION

070-782 32 32

Tel. 073-707 90 73 www.elpab.se

PR Slamsugning AB Dreimars Åkeri AB

Vi säljer: Armaturer, Elmaterial, Lampor mm. Rådfråga oss, så hjälper vi Er gärna!

Västra Rävåsg. 16, Karlskogaó Tel. 0586-592 00 ó info@ljungsel.seó www.ljungsel.se

www.allcleaning.se

Janet Johansson 0735-642 642 janet@allcleaning.se Huvudkontor: Storgatan 31, Kil Kontor: Bortägovägen 3, Kristinehamn Ett rent hem och tid över till annat är det många som önskar!

VI UTFÖR:

ranti – Vi har städga kunden t de vi åtgärdar ed! inte är nöjd m

30

Vi har mer än -års erfarenhet inom städbranschen!

Välkommen att boka konsultation, så går vi igenom dina önskemål!

• HEMSTÄD • STORSTÄD • FLYTTSTÄD • BYGGSTÄD • FÖNSTERPUTS

i Kristinehamn, Karlskoga, Degerfors och Karlstad.

ANLITA OSS NÄR DET GÄLLER: SLAMSUGNING RÖRINSPEKTION HÖGTRYCKSSPOLNING HETVATTENSPOLNING FILIPSTAD: 0590 - 12020 • KARLSKOGA: 0586 - 36270 KRISTINEHAMN: 0550 - 38732 JOURNUMMER: 074-633 22 23


22

A K T U E L LT

Ny stor pantmaskin på Mosserud

Det finns cirka 60 likadana maskiner på olika återvinningscentraler i Sverige. Foto: Pantamera

Nu kan du enkelt, snabbt och kladdfritt panta stora mängder burkar och flaskor på Mosserud. Den nya Pantamera Express-maskinen tar emot hela säckar och sorterar panten själv. I slutet av september öppnade Pantamera Express på Mosseruds återvinningscentral i Karlskoga. I den stora pantmaskinen kan besökarna panta hela säckar på en gång, helt utan kladd då all pant – maskinen tar emot både plast och metall samtidigt – hälls i ett fack och sedan sorteras automatiskt. Även utländska burkar tas emot. – Sedan vi började ta emot pant för drygt tre år sedan har de inlämnade mängder-

na ökat konstant. Det är tack vare att Karlskogaborna är så duktiga pantare som Pantamera ger oss den här maskinen med helt andra möjligheter än vi haft tidigare, säger Peter Jarl, marknadschef på Karlskoga Energi & Miljö. När besökaren pantat färdigt kan denne direkt på maskinens skärm själv välja var pengarna ska gå. Du kan få dem insatta direkt på ditt konto, få det i värdecheckar eller välja att skänka pengarna

HYRESLÄGENHETER I KARLSKOGA

LEDIG INDUSTRILOKAL i Degerfors

Tel. 0586 - 485 55

Tel. 0586-580 00 Mob. 070-665 80 00 cjfastigheter@telia.com

info@degerforsindustrihus.se

till välgörande ändamål, för närvarande går skänkta pantpengar till Kvinnoföreningen mot våld i Karlskoga/Degerfors. Runt om i Sverige finns ett 60-tal lika-

dana maskiner, och under 2020 innebar den pant som samlades in i dem en besparing på 180 000 ton koldioxid.

Källa: Karlskoga Energi & Miljö

LADDBOX ELBIL Grön teknik typ rot

Hur har du det med din sommarstuga om vintern? Jag kan spara energi och pengar åt dig! Veta mer: www.optab.se/alvi mnytt.se/2020/06/24/alvikapar-elkostnaderna/ tfn: 076-406 41 63

-50% direkt på fakturan Det är alltid lönsamt med solceller! Kontakta oss för gratis offert.

Luft-luft

VÄRMEPUMP

3.000:-

I UTBYTESRABATT Skogsbov. 12 F Karlskoga Tel. 0586-456 60 Öppet: Vard 7-16

DEL AV

VI HAR BYGGT ÄNNU FLER VARMA OCH SÄKRA FÖRRÅD! Är ditt hem fullt av möbler och sa ur, saker som du vill ren nka bort? skä er men inte slänga ell dig hos Då finns lösningen för g oss på: Rin ge. ora fst Sel Karlskoga

0586- 314 44

• PERSONLIG SERVICE • SÄKERT • TILLGÄNGLIGT Vi har mindre och större förråd både för privatpersoner/företag. • Möjlighet till personlig visning av förråd. • Nybyggda förråd uppvärmda med golvvärme. • Flera storlekar: 3 - 4,5 - 9 samt 18 kvm yta. • Mycket hög säkerhet med Securitaslarm och bevakning. • Alla förråd är insynsskyddade. • Tillträde genom modernt passersystem med personlig tagg.

Skogsbov. 12, Storängen, Karlskoga. Tel 0586-314 44. info@kgalager.se www.kgalager.se


CENTRALT

JAKOBSBERG

CENTRALT

Dalgatan 12 - Krhmn. Påkostad och exklusiv tvåplansvilla med mycket fint läge. 8 rum och kök och kan anpassas efter både större och mindre familjer. Inga större renoveringsbehov föreligger, det är bara att flytta in. Utgångspris 3 100 000 kr

Skaraborgsvägen 20 - Krhmn.

Ljus och rymlig trea. Balkong med sydvästläge och utsikt mot älven. Bra och trevlig planlösning med extra entré och extra toalett. Nymålade tak och väggar, nya golv i vissa rum. Utgångspris: 270 000 kr. BÄCKHAMMAR

Kallkällgatan 12 - Bäckhammar.

Stor och rymlig villa i lugnt villaområde. 6 rum och kök varav 3-4 sovrum, stora öppna sällskapsytor, nyare braskamin, altan med sydvästläge, delvis nya ytskikt. Garage med eldriven port. Pris: 610 000 kr. VÅLÖSUNDET/SKÄRGÅRDEN

Jutviksvägen (tomt 1:27) - Krhmn. Byggklar tomt. 1 av 4 stycken friköpta tomter, med sjönära läge och Vänerutsikt. Tomten är på 1559 kvm, Här kan du bygga drömhuset - med närhet till natur, friluftsliv, bryggor och badplatser. Utgångspris: 600 000 kr.

BJÖRNEBORG

Södra Staketgatan 36 E, Krhmn Fräsch och smakfullt renoverad lägenhet om ett rum och kök, nyare vitvaror, vacker fiskbensparkett i vardagsrummet, gott om förvaring, högt i tak samt insynsskyddad balkong.

Utgångspris: 220 000 kr.

ÄLVÄNGSPARKEN/SKARABORGSVÄGEN

CENTRALT/SÖDERMALM

Jernfeltsgatan 5 - Björneborg. Ljus och trevlig trea på 73 kvm med gavelläge och fönster åt tre håll. Balkong med västerläge och fin utsikt mot sjön. Lägenheten är ommålad och uppfräschad och det hör ett vindsförråd och ett källarförråd till. Pris: 95 000 kr. BÄCKHAMMAR

Södra Ringvägen 54 D - Krhmn. Fräsch, mindre trea. Trevlig planlösning och en boyta på 56,5 kvm. Fräscht kök med diskmaskin. Helkaklat badrum med tvättmaskin. Härlig balkong med söderläge och fin utsikt över parkområde. Utgångspris: 280 000 kr. CENTRALT/SÖDERMALM

Kallkällgatan 6, Bäckhammar Prisvärd och välplanerad villa! Lugnt, naturnära område med promenadavstånd till mataffär. Friköpt, stor trädgårdstomt två redskapsbodar samt ett garage med tillbyggt gästrum. Utgångspris: 710 000 kr.

Skaraborgsvägen 8 - Krhmn. Trevlig tvåa med bra planlösning om 53,5 kvadrat. Rymligt kök och vardagsrum, balkong med förmiddagssol. Bra skick med nyare laminatgolv i hela lägenheten, omtapetserat i alla rum och delvis nyare vitvaror. Utgångspris 195 000 kr.

Detta är ett urval av våra bostäder till salu!

Södra Ringvägen 54 D, Krhmn Central gaveltrea. Boyta på 56 kvm, med helkaklat badrum, parkettgolv i hall och vardagsrum samt en härlig balkong med sol hela dagen och fin utsikt över parkområde. Till lägenheten hör två källarförråd. Utgångspris: 250 000 kr.

Hela vårt utbud ser Du på vår hemsida:

www.bocentrum.se Järnvägsgatan 9 Kristinehamn Tel. 0550-38 000 www.bocentrum.se

FILIPSTAD

Asphyttegatan 12 D, Fstad Hörnlägenhet om 2 rum och kök på första våningen. Låg månadsavgift, el, värme, vatten och tv-kanaler ingår. Balkong med söderläge. Närhet till det mesta såsom matbutiker, restauranger, torget och skolor. Utgångspris: 115 000 kr. FILIPSTAD

Bronellsgatan 3 B, Fstad Trevlig lägenhet om 1 rum och kök på tredje våningen (hiss finns). Låg månadsavgift, el, värme, vatten och tv-kanaler ingår. Rymlig balkong med kvällssol. Lägenheten har hall, vardagsrum/ sovrum, duschrum och kök. Utgångspris 115 000 kr FILIPSTAD

Bäckvägen 40, Fstad Söker ni ett praktiskt och lättskött radhus så är denna bostadsrätt på Åsen kanske ert nya boende? Rymligt radhus på 75 kvm med två rum och kök, ett duschrum/tvättstuga och ett förråd på framsidan. Utgångspris 195 000 kr

FILIPSTAD

Jonstorpsvägen 26, Fstad Välskött enplansvilla med garage. Fint läge i lugnt och trevligt villakvarter på populära Jonstorp och med närhet till Färnsjön. Med fem rum och kök passar den perfekt för den stora familjen. Utgångspris: 795 000 kr. FILIPSTAD

Marina Jansson Fastighetsmäklare Mobil: 070 380 01 68 Mail: marina@bocentrum.se

Norra Daglösviken 30, Fstad 1½-plansvilla belägen endast 150 m från sjön Daglösen. Här bor man med närhet till skog och natur med bra bär- och svampmarker. Villan kan användas både som permanent- eller fritidsbostad. Utgångspris: 450 000 kr. NYKROPPA

NYKROPPA

Malmdragarvägen 16, Nykroppa 2-plansvilla med naturskönt läge. Nyare kök och badrum. Renovering är påbörjad men ej färdigställd. På tomten finns en gäststuga och ett uthus. Perfekt läge nära skola, badplats och båthamn. Utgångspris 400 000 kr

Sockenvägen 1, Nykroppa Gedigen byggnad som från början varit skola och på senare år både kommunalhus och församlingshem. Byggnaden har fem stora rum och två kök. Charmigt hus med djupa fönster och högt i tak.. Utgångspris 695 000 kr

Andersson & Jansson Fastighetsförmedling

Daniel Andersson Mäklarassistent Mobil: 070 380 01 67 Mail: daniel@bocentrum.se

NYKROPPA

Villavägen 2 B, Nykroppa Mysigt radhus om fem rum och kök. Ljust och lättskött hus i två våningar som är fräscht renoverat. Ett trevligt boende med närhet till skola, vandringsleder, badplats och småbåtshamn.. Utgångspris: 325 000 kr.

Hertig Karlsgatan 25 Filipstad Tel. 070-380 01 67 www.bocentrum.se


24

STORFORS

Storfors vårdcentral bäst i Värmland Storfors har Värmlands bästa vårdcentral, åtminstone när det gäller telefontillgänglighet. Det visar siffror från Sveriges kommuner och regioner, SKR. Enligt SKRs sammanställning för våren 2021 besvaras 91 procent av alla telefonsamtal till Storfors vårdcentral. Tillsammans med Molkoms vårdcentral är detta bäst i länet. Grannkommunerna Filipstad respektive Kristinehamn ligger exempelvis på 79 respektive 73 procent medan sämsta siffran i länet är 48 procent. – I Storfors har vi en otroligt lösningsfokuserad personal. Vi har jobbat hårt på att få en hög tillgänglighet, säger enhetschef Marina Johansson. Och antalet listade patienter kanske talar för sig själv. Kommunen har 3938 invånare och 3840 personer är listade i Storfors. – Det är ganska lätt att få tider hos oss och vi har en stabil personalsituation med erfaren personal. Vi har känslan att vi är uppskattade av invånarna, säger hon. Vårdcentralens fasta läkare heter Olof Larsson och han har sällskap av hyrläkare som jobbar kontinuerligt i Storfors. – Vi har haft tur och har hyrläkare som jobbar återkommande, säger Marina. Även när det gäller att få en läkartid sticker Storfors ut på ett bra sätt i statistiken. Här har exempelvis 87 procent fått en tid inom 0 till 3 dagar under september månad, att jämföra med genomsnittet på 73 procent för hela länet. I Storfors jobbar, förutom läkarna, tre sjuksköterskor, två undersköterskor, en fotvårdsspecialist och ett antal vårdad-

ministratörer. Under senhösten är också en ny kurator och ny psykolog på väg in. – Vi har en otroligt god stämning här på arbetsplatsen, säger Marina. Hon har tidigare varit biträdande enhetschef men Vårdcentralen i Storfors är omtyckt och personalen jobbar hårt för att uppfylla vårdgarantin. På bilden; Pernilla Skoog, Lena Svärd, Viviann Jakobsson, enhetschef Marina Johansson, Camilla Pettersson och Irene Granfelt.

I finsamprojektet Nyckeln möter Camilla Pettersson de personer som står allra längst från arbetsmarknaden.

Enhetschef Marina Johansson är stolt över vårdcentralens goda tillgänglighet.

gick formellt in som enhetschef från halvårsskiftet 2021. Den goda stämningen, samarbetsviljan och förmågan att hitta lösningar har också hjälpt till att skapa en bra vård och arbetsmiljö under pandemin. – Vi skapade snabbt en egen ingång för personer med infektionssymtom och det är nog något som kommer att leva kvar, säger Marina. Även idag går den som har symtom på

9

förkylning eller annan infektion in från baksidan av vårdcentralen. Skyltningen är tydlig så att det är lätt att hitta. Personalen har vant sig vid att jobba med visir och munskydd. – Till en början var det tufft och ovant men nu har det blivit det nya normala. Det känns tryggt både för oss och patienterna, säger sjuksköterskan Lena Svärd. På vårdcentralen finns också finsamprojektet Nyckeln där Camilla Pettersson

möter de personer som står allra längst från arbetsmarknaden. Man kan själv ansöka om att få delta, men hon får också remisser från exempelvis kommunens arbetsmarknadsenhet. – Jag hjälper till med att få ett samlat grepp omkring en person för att se hur man kan gå vidare och säkerställa att personen får hjälp för både fysisk och psykisk ohälsa, säger hon, och berättar att projektet är både välbehövligt och lyckat. Text & foto: Eva Wiklund

Hembygdsförening vill rädda byggnader Storfors hembygdsförening behöver akut hjälp. – Vi behöver både sponsorer och människor som är villiga att vara med och rusta upp våra hus, säger Janina Hjälm, som sitter i föreningens styrelse. Föreningen äger hembygdsgården Hagen som ligger vackert i ett bostadsområde och bara ett stenkast från Mögsjön. Här finns huvudbyggnaden, en värmestuga, en stor förrådsbyggnad, Suttrastugan från 1600-talet där drottning Kristina ska ha sovit över och dessutom två jordkällare. – Det här skulle ju kunna vara en oas för familjer och det skulle vara så roligt om vi var fler som hjälptes åt, säger Kenneth Hjälm. Föreningen planerar en grillplats i zinnersten och man skulle gärna förvandla den vackra, inhägnade hagen till ett ännu mer lekvänligt område för barn. Det största bekymret just nu är att taket på huvudbyggnaden läcker in. Beräknad kostnad enligt de offerter föreningen ta-

git in är cirka 250 000 kronor. – Vi ska ta hjälp för att se var man kan söka bidrag, men även om vi får bidrag så krävs det att vi har egna medel, säger Agneta Svanlund, föreningens sekreterare. I föreningens kassa finns idag 20 000 kronor som täcker de fasta kostnaderna för el, vatten, avlopp och försäkringar. – Vi kommer att göra en kampanj mot företag i bygden för att se om det finns några som kan hjälpa till. Endera genom sponsorbidrag eller genom att låna ut redskap eller bidra med material, säger Kenneth. Just nu funderar föreningen på hur man skulle kunna återgälda sponsorerna. Kanske via något trivselarrangemang för företagens anställda eller via vackra

träskyltar på någon fasad. – Vi jobbar för fullt med att hitta idéer, säger Janina. Till våren skulle föreningen även behöva hjälp av privatpersoner att röja ur det stora timrade förrådet så att föreningen kan ordna loppisar och andra arrangemang där, hjälp med att måla husen och hjälp med att rusta upp de båda jordkällarna så att intresserade skulle kunna använda dem. – Vi hoppas att det finns intresserade storforsare som vill vara med oss på den här förvandlingsresan. Vi vill också få

idéer på hur allmänheten skulle vilja använda området, säger Janina Hjälm. Text & foto: Eva Wiklund FAKTA Vill du hjälpa Storfors Hembygdsförening? Ett sätt är att bli medlem genom att sätta in 100 kr (familj 200 kr) på bg 118-9151 eller till föreningens swishkonto 123 382 57 92. Gåvor är också välkomna. Glöm inte namn och adress. Har ditt företag möjlighet att ge en hjälpande hand? Kontakta då gärna Janina Hjälm på tel 070- 314 03 68.


STORFORS

God man – en hjärtesak för fler Att ta ett uppdrag som god man kan berika livet. Samtidigt hjälper den som ställer upp en medmänniska att få vardagen att fungera. – Jag ångrar mig inte en sekund, säger Ingemar Roselin, som har flera olika uppdrag. Att en god man lika väl kan vara en kvinna har nog de flesta förstått, men det är inte alltid självklart vad som döljer sig bakom den lite ålderdomliga benämningen. I stora drag handlar det om att hjälpa till med saker som kan kännas övermäktiga eller svåra för den med exempelvis psykisk ohälsa. Den person som får hjälp kallas huvudman och ofta har den gode mannen hand om huvudmannens ekonomi.

Eva Lundmark Andersson började som god man 2012. – Jag hade haft fyra barn hemma som flyttade nästan samtidigt, så det blev lite tomt och jag fick tid över, berättar hon. En liten annons i kommuntidningen I

frêske lufta gav idén, och hennes första huvudman blev en äldre herre. – Jag fick verkligen lära mig jättemycket. Han hade skulder som behövde redas ut och det blev många olika kontakter, säger hon. Idag har hon ett uppdrag som god man, ett förmyndarskap för en person under 18 år och fem förvaltarskap. Att vara förvaltare innebär att man sköter huvudmannens ekonomi helt och hållet. Personen kan inte ingå egna avtal utan får pengar i portioner. Den som har en god man har däremot tillgång till sina egna konton och kontokort. En vanlig del av uppdraget är att betala räkningar och ofta ställs posten om så att alla räkningar kommer hem till förvaltaren eller den gode mannen. Det kan också handla om skuldsaneringsfrågor, beställning av läkarbesök, eller att hjälpa till att söka ny lägenhet. En gång i månaden har man i regel kontakt med sin huvudman, men det handlar inte om sociala besök. Däremot kan en del av uppdraget vara att ordna en kontaktperson eller ett boendestöd. – Det känns väldigt meningsfullt att kun-

na hjälpa en annan människa, säger Eva, som menar att man behöver vara noggrann, tålmodig och empatisk för att klara uppdraget bra. – Du får inte vara en person som tar åt dig av oberättigad kritik, säger hon. Både som god man, förvaltare och förmyndare får uppdragstagaren ett arvode. Storleken avgörs av typ av uppdrag och den tidsåtgång som beräknas. – Det här är ju inget man gör för ersättningen, men samtidigt känns det kul att få lite extra pengar, säger hon.

Ingemar Roselin är en annan av de gode män som finns i Storfors. För hans del började uppdragen under flyktingvågen. – Jag fick frågan om jag kunde ställa upp från en släkting som jobbade på ett HVB-hem för ensamkommande, säger Ingemar, som är glad att han tackade ja. Idag har han fem olika uppdrag varav tre gäller ensamkommande ungdomar.

Tidtabellsskifte med många nyheter Den 12 december byter vi tidtabeller och lanserar flera nyheter i vårt biljettutbud. Till exempel inför vi senior- och studentrabatt och flera nya periodbiljetter för skolungdom och ungdom. All information finns på varmlandstrafik.se. Trevlig resa!

25

– Jag har lärt mig massor och fått hitta många olika kontaktvägar. Samtidigt har jag fått hjälpa unga som behöver lite stöd i början av vuxenlivet. De har varit fulla av liv och idéer och jag har kunnat hjälpa med mina egna erfarenheter, säger han. När det gäller ungdomarna har han träffat dem en gång i veckan, bland annat för att dela ut matpengar. I uppdragen för äldre personer håller han oftast kontakt ett par gånger i månaden. Där kan det också handla om att ha en bra relation med hemtjänsten och kanske hjälpa till med saker som att boka färdtjänst, göra större inköp, hjälpa till med avtal eller annat som behövs för att vardagen ska fungera bra. – Som god man behöver man vara rak och ärlig samt ha lätt att ta och ge kritik. Man får inte lova saker som man inte kan uppfylla, säger Ingemar, som betonar att det är viktigt med förtroende och att personkemin stämmer. – Man kan självklart avsäga sig ett uppdrag som inte fungerar, så man behöver inte vara rädd att prova. Behovet är väldigt stort och man gör verkligen en god insats för en medmänniska, säger han. Text & foto: Eva Wiklund Kristinehamn, Degerfors, Filipstad, Karlskoga och Storfors kommuner har tillsammans Östra Värmlands överförmyndarnämnd. Det gemensamma kansliet ligger i Kristnehamn. Just nu finns ett stort behov av både gode män och förvaltare. Du hittar information och ett formulär för intresseanmälan på webbsidan: kristinehamn.se/godman

12 dec 2021: Nya turer & tider


26

MOTORNYTT

BIL•BÅT•MOTORCYKEL•HUSBIL & HUSVAGN•SLÄP

•TILLBEHÖR

8

Glenning sätts på kartan Falun har fått en ny turistattraktion och det i form av en kurvig skogsväg i utkanten av Dalametropolen. Låter det som grusade planer? Nej, tvärtom. Vägen har döpts till ”Glennings Slinga” och hela området till ”Provbanan”. Här testade vi bilar på bästa sändningstid och trogna tittare av Trafikmagasinet känner säkert igen varje kurva. Christer Glenning gasade för glatta livet och bakom kulisserna hände det mycket. För att göra en lång historia kort så behövde vi en hal väg med dåligt fäste för att kolla hur testbilarna reagerade i nödsituationer. Sagt och gjort, en skogsslinga preparerades med lösgrus och fungerade som ”den hala grussträckan i skogen” i hundratals avsnitt av Trafikmagasinet. Christer fick brottas med ratten för att hålla varje ekipage kvar på vägen och nu sätts alltså ”Glennings Slinga” på kartan. Huvudpersonen själv ger förmodligen jippot fem rattar uppifrån himlen. En annan kul historia från tv-arkivet finns att beskåda på Härnösands Bilmuseum. På hedersplats står nämligen en risig Skoda 120 LS från 1978 som tycks platsa bäst på skroten. Men just det här exemplaret rullade runt flera varv i vårt allra första älgtest, trots att det bara gick

i 30 km/h. Men vi kunde inte i vår vildaste fantasi begripa att testbilen skulle hamna på museum så här 40 år senare - här kan man prata om Skodan med nio liv. Tilläggas bör att det enda som skadades i vurpan var Skodas renommé! På något museum hamnade dock inte den senapsgula Volvo 240 som vi krockade av misstag i Trafikmagasinet. Volvo lanserade en ny stötfångare som skulle fånga upp krafter i 7 km/h utan att skadas. ”Ett sådant påstående måste kollas” tyckte Glenning. Men dessvärre körde föraren 5 km/h för fort och pang - hela fronten trycktes in. Extra dålig tajming var det eftersom vår 240 var det första och enda exemplaret som till råga på allt skulle visas upp för världspressen på Frankfurts bilsalong, bara ett par dagar senare.

DINA VINTERDÄCK KÖPER DU HÄR!

Med hjälp av spännband och silvertejp gjorde vi ett första förband av motorhuv, stötfångare och skärmar. På huvudkontoret i Torslanda gjorde man knappast vågen när vi kom tillbaka med ett vrak i stället för utställningsbil. Volvo gjorde dock ett mindre mirakel och ett par dygn senare stod bilen på mässan i skick som ny. När jag dök upp i montern så skämtades det friskt och pressfolket viftade bort mig med orden: ”kom inte i närheten av bilen”. Men när jag stöter ihop med tittare så handlar det oftast om att köra rattfull – det var nämligen mitt journalistiska uppdrag i ett omdiskuterat avsnitt från 1996. Jag är slutligen så berusad att två bastanta poliser får leda mig till bilen, hjälpa mig in bakom ratten och spän-

• Vi reparerar och servar alla 1000:-/bil bilmärken! med original- • Vi utför hjulinställning! katalysator!

Få upp till

na fast bältet. Faktum är att Rikspolisstyrelsen inte tillät oss att göra testet på hemmaplan, utan vi fick ta hjälp av trafikpolisen i amerikanska Maryland. Inspelningen började innan frukost och sheriffens motorhuv agerade bardisk. När jag når den svenska straffgränsen på 0,2 promille är det dags att köra testbanan. Vid 0,5 promille är jag en klart sämre bilförare och vid 0,75 promille blir det riktigt pinsamt. Jag känner mig oövervinnelig men beter mig som en svajmast och kör som ett svin. I slutvinjetten håller konstapel Taylor i mig så jag inte ska ramla medan en annan polis förser mig med handbojor. Trafikmagasinet hade en gång för alla visat att ”där spriten går in, går vettet ut”. Carl-Ingemar Perstad, CNP: s USA-korrespondent / © CNP AB

ÖPPET: Mån-Tors 7-16.30. Lunch 12-12.45. Fredag 7-13.

Silovägen 3 (Botorps ind omr) Karlskoga • Tel. 0586-310 31 • www.bjuhrsbilab.se

VI ÄR EN CERTIFIERAD BILSKROT – HÄMTNING AV SKROTBILAR INOM KARLSKOGA/DEGERFORS OMRÅDET


10–14

Pricken över i:et i din vardag

15 000 kr i tillbehör på hallbilar!

Upptäck Hyundai i30 Kombi – just nu till kampanjpris!

Kampanjerbjudande Hyundai i30 Kombi Essential: • Mildhybrid som standard • Helt nya säkerhetsfunktioner • Apple CarPlay™ och BlueLink® • eCall

Pris från

214 900 kr (ord. pris 234 900 kr)

Privatleasing från 2 995 kr/mån inkl. assistans och service

Sportig och familjevänlig Hyundai i30 Kombi är fullpackad med utrustning som förbättrad automatisk nödbroms, Apple CarPlay™, BlueLink®, uppdaterad adaptiv farthållare och mycket mer. Dessutom är i30 Kombi mildhybrid som standard – för högeffektiv och skonsam körning som minskar bränsleförbrukningen.

i30 Kombi: CO2 117-143 g/km, 4,8-6,3 l/100 km (WLTP). Bilen på bilden är extrautrustad och är en N Line-modell (pris från 234 900 kr*). Utrustning beror på utrustningsnivå. Pris exkl. metalliclack inkl. moms. Vi reserverar oss för prisändringar och ev. tryckfel. Privatleasing gäller 36 mån, månadskostnader inkl. moms exkl. uppläggningsoch aviavgift. Rörlig ränta. Max körsträcka 1 000 mil/år, övermil debiteras. Service ingår under avtalstiden max 3 000 mil. Sedvanlig kreditprövning sker. Kampanjerbjudandet gäller i30 kombi 1.0 T-GDI manuell Essential. Gäller t.o.m. 31 september 2021.

Välkommen till oss för att provköra i30 Kombi!

Orolig i coronatider, ring för tidsbokning: 0550-393 82 eller 0550-393 83 Stefan 0550393 80

Janne 0550393 82

Johannes 0550393 83

Verkstad/reservd. Mån-fre 7-12, 13-16 Verkstad 0550 -393 86 Reservd. 0550-393 85 Biluth. 0550-393 83

CITROËN_InspiredByYou CTN_17_11224_Logo2L_Bleu_CMJN 15/06/2017

24, rue Salomon de Rothschild - 92288 Suresnes - FRANCE Tél. : +33 (0)1 57 32 87 00 / Fax : +33 (0)1 57 32 87 87 Web : www.carrenoir.com

Ce fichier est un document d’exécution créé sur Illustrator version CS6.

Hyundai Kristinehamn. Stationsgatan 6, 681 30 Kristinehamn Tlf. 0550-159 80, info@carab.com

Öppettider Mån-fre: 09.00 – 18.00 Lördag: 10.00 – 14.00

ÉQUIVALENCE QUADRICHROMIE

MAGENTA 5 % NOIR 70 % CYAN 56 % MAGENTA 55 % JAUNE0 % NOIR 0 %

www.carab.com

Med mer än 30 års erfarenhet från branschen kan vi ge dig som kund bästa möjliga service! Välkomna till oss för att se nyheterna för 2022 samt vårt stora utbud av nya och begagnade husbilar samt husvagnar!

MIDVINTERMÄSSA 15-16 JAN

Läs mer på: www.husbilslandet.com

BÄCKHEMS GÅRD, 15 KM SÖDER OM KRISTINEHAMN • TELEFON 0550-293 85 WWW.HUSBILSLANDET.COM • VI FINNS ÄVEN PÅ FACEBOOK & INSTAGRAM!

STA Tel:


28

MOTORNYTT

Fler och fler vill smaka på camping I oktober arrangerade Bergholm mässan Smaka på camping på Elmia i Jönköping. Över hundra husbilar och husvagnar fyllde mässhallen och många spännande nyheter visades. Husbilslandet var givetvis på plats. – Mässan var grym för oss, säger Jonas Pettersson som är försäljningschef och delägare av Husbilslandet. Han berättar att Bergholm, Husbilslandets importör, hyrt A-hallen på Elmia, och att det var många besökare totalt men utspritt över flera dagar vilket innebar att det blev mer nära och intimt och att man kunde ge kunderna bättre hjälp. – Vi sålde 20 fordon, säger han, både husbilar och husvagnar. Han berättar att det under senare år tillkommit nya kundgrupper, och om man tidigare sålde mest till sextioplussare ser man nu även många barnfamiljer som vill köpa en husbil eller husvagn. Det var en breddning som inleddes redan innan men fick ytter-

ligare skjuts i och med att fler börjat semestra på hemmaplan. – Så här stort intresse har vi aldrig varit med om. Husbilslandet är mer än en återförsäljare. Jonas beskriver det som att man vill vara med före, under och efter köpet. Man erbjuder service och reparationer, men också vinterförvaring, finns där för att svara på frågor och funderingar som kan uppstå och bjuder, när det inte är pandemi, in till ett flertal kundevent under året. Den 1516 januari är det dags för det första kundeventet på 1,5 år när Husbilslandet bjuder in till Midvintermässa. Då tänder man grillen, visar nya husbilar och husvagnar, bjuder på mat och underhållning. Det blir inte minst ett sätt

för kunderna att knyta band till varandra. Många av dem har blivit vänner som både umgås och reser tillsammans. Jonas Pettersson tror att marknaden kommer fortsätta vara stark. I takt med att kundgruppen breddats har också användandet av husbilen förändrats. – Det handlar inte bara om fyra veckor på sommaren, säger Jonas, man använder bilen på ett helt annat sätt än för bara några år sedan. I dag används husbilen för allt från storstadsweekends till skidsemestrar. Tar du husbilen behöver du inte boka hotell och det är ett miljömedvetet sätt att resa då du har med dig allt och varken behöver flyga eller ta med någon annan bil. Precis som resten av fordonsindustrin pågår en omställning för att minska utsläpp av både växthusgaser och annat. – Knaus har redan en prototyp på en

Jonas Pettersson, försäljningschef och delägare av Husbilslandet.

elhusbil, berättar Jonas, och den kommer att komma på marknaden inom några år. Text: Nicklas Remmegård. Foto: Leif Andersson


HELLO TOYOTA YARIS CROSS STOR NYHET - LITEN SUV Välkomna in och prova nya Yaris Cross - den perfekta kombinationen av SUV och småbil. Utrustad med vårt senaste självladdande elhybridsystem har den både låga utsläpp, låg bränsleförbrukning och låg fordonsskatt. Vill du ha total kontroll, oavsett väder, väljer du Yaris Cross AWD-i som är den enda elhybriden i sin klass med intelligent fyrhjulsdrift. Hello Hybrid Happiness! Hello Yaris Cross! LANSERINGSERBJUDANDE Yaris Cross Active Flex Privatleasing från 2.995 kr/månaden. Kampanjpris från 239.900 kr (ord. pris 249.900 kr). Lägg till 200 kr/mån och få AWD-i Yaris Cross Active med AWD-i Flex Privatleasing från 3.195 kr/mån Kampanjpris från 249.900 kr (ord. pris 266.900 kr) Beställ din Yaris Cross redan idag eller välkommen in till oss för en provkörning.

n här! e g li t n ä n e d r ä u N

Finansiering via Toyota Financial Services: exempel med Flex Privatleasing, månadskostnad inkl. service, baserad på fast ränta, 36 månader, 4500 mil, och garanterat at restvärde. Övermil (8 kr/mil) och skador utöver normalt slitage debiteras vid återlämning av bilen. Uppläggnings- och aviavgift samt skatt och avgifter från Transportstyrelsen tillkommer. Erbjudandet är giltigt t o m 30 november 2021. Kampanjpriset är giltigt t o m 30 november 2021, gäller endast privatpersoner och kan inte kombineras med Flex Privatleasing eller andra avtal och rabatter. Leasingerbjudandet är giltigt t o m 30 november 2021. Priserna är rek. ca-pris från generalagent, lokala avvikelser kan förekomma. Bränsleförbrukning och CO2-utsläpp vid blandad körning 4,4 – 5,1 l/100 km och 100-115 g/km. Med reservation för avvikelser, prisändringar och tryckfel. Bilen på bilden kan vara extrautrustad med tillval som inte finns i Sverige.

Kristinehamn Tuvetgatan 2 0550-184 00

Karlskoga Lödarevägen 2 0586-524 00 www.virenbil.se

Öppettider: månd-fred 9-18 lunch 12-13 lörd 10-13

Monterat & klart

T M ON T E R A & KLART

Pressarvägen 3, Karlskoga • Mån-Tor 07.00-16.30 • Fre 7-14 • Lunch 12-13 www.bilteknikab.se


30

MOTORNYTT

En lyckad formfranska

2

(Köpenhamn–Danmark)

Baguetter är fransmännens stora passion i livet - men vad händer om bageriet plötsligt flyttar till Sydkorea? Vips får vi en nygräddad formfranska vid namn Renault Arkana vars viktigaste ingrediens är själva designen. För att verkligen smöra kunderna har fransoserna lagt extra stor vikt på priset och nu återstår bara frågan om coupésuven faller alla spekulanter i smaken? Vi har provsmakat, ursäkta, provkört. Renault hänger nu på trenden med coupésuvar och nya Arkana tillverkas i sydkoreanska Busan. Här har fransoserna en fabrik tillsammans med Samsung och med nya vd:n Luca de Meo bakom ratten ska man tjäna mer pengar med hjälp av ett attraktivare modellprogram. Låt oss därför ta reda på hur attraktiv dagens färgglada testbil är som lackerats i Valencia-orange.

Vinnande recept Den nybakade coupéformen bjuder på ett elegant och tufft intryck. Renault har lyckats med konststycket att få den relativt stora bilen att se nätt och smidig ut på utsidan, men samtidigt bakat in generösa utrymmen. Det sluttande taket inkräktar därmed inte på utrymmet, men däremot försvinner 75 liter bagage på grund av batteriet i fullhybriden - men 480 liter är ändå fullt godkänt. Vi hoppar in bakom ratten på den fullsmetade toppversionen och möts av ett digitalt instrumentkluster på 10,2-tum samt en stående infotainmentskärm på 9,3-tum. Lägg till detta attribut som en hög sittposition, ett lätt insteg och såväl säkerhet som körhjälpssystem av hög

klass. Viktiga detaljer som ger känslan av att Renault sitter på ett vinnande recept.

Nya ingredienser Arkana är latin och modellnamnet betyder hemlig eller mystisk. Men vad som döljer sig under huven är knappast någon hemlighet, däremot något av ett mysterium. Två elmotorer står för parollen i ett elektriskt samspel med bensinmotorn och en så kallad ”dogbox-låda”. Automatlådan knyter ihop märkets Formel 1-erfarenheter och jobbar utan koppling. Det är i stället elmotorer som ser till att axlarna roterar i rätt hastighet innan växlarna skjuts in. Systemet bestämmer själv växel, vilket gör att varvtalet kan ändras trots att föraren håller jämn gas. Fördelen är att förbrukningen hamnar på en jämn nivå och nackdelen är ett högre motorljud. Utöver denna maskin finns även en mildhybrid på 140 hästar som jobbar tillsammans med en sjustegad dubbelkopplingslåda. Med ett konkurrenskraftigt lanseringspris från 253 900 kronor så kan den här formfranskan bli en ny fransk revolution. Text & foto: Willy Priske och Jenny Nilsson / © CNP AB

Tekniska data för Renault Arkana E-Tech 1,5 RS Line Motor:

4-cyl bensin med dubbla överliggande kamaxlar med fyra ventiler per cyl. Max effekt 94 hk vid 6 000 varv/min. Max vridmoment 148 Nm vid 3 600 varv/min.

Elmotorer:

50 hk och 20 hk (startmotor). Max systemeffekt 143 hk.

Batteri:

Litiumjon på 1,2 kWh.

Kraftöverföring: Motorer fram, framhjulsdrift. Automatlåda av dogbox-typ. Fjädring:

Fram: fjäderben med undre triangellänk. Bak: torsionsfjädring.

Styrning:

Elservo. Vändcirkel 11,2 meter.

Bromsar:

Skivor runt om. ABS. Antispinn/sladd.

Mått/vikt: (cm/kg) Axelavstånd 272, längd 457, bredd 182, höjd 158. Tjänstevikt 1 480. Bränsletank 50 liter. Prestanda:

Toppfart 172 km/h. Acceleration 0-100 km/h 10,8 sek.

Förbrukning/Miljö: 4,8 liter per 100 km blandad körning. CO2: 108 g/km (WLTP). Pris:

314 900 kronor.

+ Plus…

- Minus…

Högt ljud från drivlinan Dålig bakåtsikt

Erbjuder bra utrymmen Läcker formgivning 5-års nybilsgaranti Låg förbrukning


MOTORNYTT

BILNYHETER FRÅN VÄRLDENS ALLA HÖRN!

Följa John med Lambo Bilnördar som landar på Aeroporto Guglielmo Marconi Bologna kommer att bli glatt överraskade. Flygplatsen har nämligen fått en helt ny Lamborghini Huracán EVO som ska agera följebil. Lambon är försedd med en 5.2-liters V10:a på 640 hästkrafter och ska hjälpa till att guida planen rätt efter landning. Skapelsen är designad av Centro Stile Lamborghini och har saftblandare på taket samtidigt som saxdörrarna pryds med texten ”follow me in our beautiful country”. Snacka om att följa John, ursäkta, Lamborghini!

Strandbil i elbilskostym Den skulle säljas till militären, ha plats för fyra och vara så lätt att kärran gick att landsätta med fallskärm - vi snackar naturligtvis om Mini Moke! Plåtlådan klarade dock inte armélivet särskilt bra och blev i stället en populär strandbil som tillverkades i 50 000 exemplar fram till 1993. Nu återuppstår den brittiska kultkärran med modernare materialval samt en elmotor på 45 hästkrafter som räcker till 14,4 mils körning. Mini Moke Electric kan bli din för 430 000 kronor och första leveranserna sker lagom till nästa sommar.

Text & foto: Jenny Nilsson © CNP AB

Däckdäcktiv! Däckteam Kristinehamn 0550-41 11 88 • Västgötagatan 51 • Kristinehamn Öppet: Mån-Fre 07:00-17:00 • per@nyagab.com

vet vilka däck du behöver

on 732 6-728 732 Karlstadsvägen 44. Kristinehamn • Tel. 0550-180 00

Bilteknik Pr

Sådan far, sådan son Anton Piëch är son till den forne storägaren i Volkswagen, Ferdinand Piëch, som i sin tur är dotterson till Ferdinand Porsche. Tja, det är utan tvekan ett imponerande släktträd och nu har 47-åringen dragit i gång ett nytt schweiziskt elbilsmärke. Först ut är nya Piëch GT vars läckra design rullar mot strömmen med hjälp av tre elmotorer på totalt 600 hästkrafter. Den tvåsitsiga coupén fixar hundrastrecket på under tre sekunder samtidigt som räckvidden utlovas bli 50 mil. Anton för familjetraditionen vidare i rekordfart.

All Time to Drive För den lilla Bond-entusiasten kommer Aston Martin DB5 Junior som en skänk från ovan. Bakom skapelsen står The Little Car Company och under aluminiumkarossen arbetar en elmotor på 22 hästkrafter som toppar hela 72 km/h. Att mästerverket är 66 procent mindre än originalbilen har inte hindrat Q från att montera in roterande nummerplåtar, maskingevär i framlyktorna och med en knapptryckning kan den lille agenten även skapa rökridåer. Upplagan är 125 exemplar och storleken till trots är priset inte att leka med - eller vad sägs om 1,3 miljoner kronor!

31

www.automekanik.se

LACKAR ALLT IFRÅN HUSBILAR TILL KÖKSLUCKOR!

.bilteknikab.se

Hantverkargatan 6. Kristinehamn. Tel 0550 - 150 40 el. 070-628 76 49


32

VÄRMLANDSKRYSSET / SUDOKU

VÄRMLANDSKRYSSET Är tillstädes

Svinkoppor Relikt

Utse Åker Stjärn- Hund Är full töcken av sand

Lag för anställd

Stort skivbolag

Stämning

LSD

Atollen Kan ses Rycker runt Bor i Uganda tomt Grön

Av i England

Kaos Blamerande

Gör vissa av skratt

Konstlade Kil och Deje Lagar

Formlös Skön Magsmärta

Står för rätt

Är höstens träd

Slå ned Diana Falk

Åsyftas Konj.

Karess Kadavret

Mången på fisk

Statlig Kör myn- mången dighet svensk

id est

Ideal Parabler

Plaggen Reservoar

Våt växtlighet Kyler

Småspik Krokig

Lisa

Pengar Spela- Har de med fri sikt Bumba

Tallium Eskalerar

Övergå till att vara Är Borneo en Mitt i rörelse Skött

Spjuver Inuti Gräsmark

Glödande partikel

Bebor Belgrad Dryck Är nov. del av Kan utslag Parvel

Sjöfåglar

Föda Åt sidan

Yra Bortjagad

Urhjul Aprilkille

Mynnar ut i Vänern

Fransk gata

Kort dag Ämnar

Kring kudde I roll-on

Rundfråga

Har hus Tenn Folkslagsspecifik

Träd

Ättelägg I skala

Kan sko Rhode Island

Grön sten Sex

Indirekt

Inleder ämneslärare

Är småttingar bland både djur och människor

Kryssa & vinn!

Ren

Regn och blåst

Anlag

Uppsyn

Skicka in lösningarna senast den 8 december till:

Singel Råmaterialet

Uppmaning vid bordet

Rackartyget

Namn: ................................................................................................................................................................................

Marknad & Media, Box 195, 691 24 Karlskoga. Märk kuvertet: ”Värmlandskrysset”. Lycka till! Bland de rätta svaren drar vi tre vinnare som får var sin dubbeltrisslott.

Adress: .......................................................................... Postadress: ...................................................................................

SUDOKU

Vinnarna i Värmlandskrysset oktober 2021.

Gör så här: Fyll i de gula rutorna genom att leta på och skriva av motsvarande rutor som finns utspridda i tidningen. Fyll sedan i siffror i de övriga rutorna så att samtliga siffror 1 till 9 finns en enda gång på varje vågrät och varje lodrät rad, liksom i alla de nio fälten om 3 x 3 rutor. Skriv sedan av de fem siffrorna i det grönkantade fältet nertill och skicka till oss.

De tre först öppnade rätta lösningarna vann en dubbeltrisslott. Vi gratulerar vinnarna som får vinsten hemskickad med posten. Grattis!

2 6

1 5 3

Bland de rätta svaren drar vi tre vinnare som får var sin dubbeltrisslott.

7 1 4

3 1

6

2.Inga Grimberg, Brastad

3 1 3

9 8

9

8

1. Christina Keller, Storfors

3.Kerstin Hedlund, Karlskoga

2 1 7 6 5

2

4 3

8

8 Senast den 8 december vill vi ha din lösning. Via e-post till: sudoku@marknadmedia.se. Eller per post till: Marknad & Media AB, Box 195, 691 24 Karlskoga. Märkes med ”Sudoku”. Kom ihåg att uppge namn och postadress.

Vinnarna i SUDOKU Oktober 2021.

4 3 2 9 5 1 7 8 6

De tre först öppnade rätta lösningarna vann en dubbeltrisslott. Vi gratulerar vinnarna som får vinsten hemskickad med posten. Grattis!

1 7 6 3 2 8 5 4 9

8 5 9 6 4 7 2 3 1 7 2 4 8 3 9 6 1 5 3 6 5 2 1 4 9 7 8 9 8 1 7 6 5 3 2 4

Namn: ............................................................................................................................................

1. Eivor Sundén Bäck, Filipstad

2 1 8 5 7 6 4 9 3

Adress: ...........................................................................................................................................

2. Anne-Marie Backman, Degerfors

5 4 3 1 9 2 8 6 7

Postadress: ......................................................................................................................................

3. Åke Berglund, Kristinehamn

6 9 7 4 8 3 1 5 2


33

M A R K N A D S P L AT S Ö S T R A VÄ R M L A N D SÄLJES SOMMARDÄCK- 4 st. Nokian Z-line 245 45 19. 4 mm. Pris 1.000:- 2 st. Rotalla 245 40 18. Nya. Pris 1.400:Tel. 076 - 161 49 08 TAKBOX Fritiders. Vit. Pris 700:Tel. 0550 - 60895 TRÄNINGSBÄNK, justerbar. Viloplats för hantelstång. Benmuskeltränare. Pris 500:Tel. 070 - 372 70 20

SPECIALISTEN PÅ FÖNSTERRENOVERING Energibesparing i befintliga fönster

VI BEVARAR HUSETS KARAKTÄR! VI RENOVERAR ALLA TYPER AV TRÄFÖNSTER!

• Lagning av fönsterbågar • Kittning • Insättning av energiglas och målning • Blyinfattningsarbeten

MASSAGEBÄNK, ej höj- o sänkbar. Obetydligt begagnad. Pris 500:- Tel. 070 - 527 67 55

Kroppav. 20. Storfors. info@arnenilssonab.se Tel. 070-516 10 41 www.arnenilssonab.se

JUNIORSÄNG med madrass. Ikea. Pris 500:- Tel. 0590-122 19 DUSCHHÖRNA IFÖ. 90 x 90. I kartong. Ej uppackad. Pris 250:Tel. 070 - 372 70 20 HÖGTRYCKSTVÄTT Husqvarna PW 125. Ny, aldrig använd. Pris 900:-. Tel. 070 - 756 84 57 ROBOTDAMMSUGARE ”Menuett”. Höjd 7,5 x Diam. 28 cm. Lite använd. Pris 250:Tel. 076 - 872 11 63 (Kga)

Plusgiro: 90 00 46 - 4 Bankgiro: 5221 - 0366 swish 1239000464 Hemsida: www.jj-stiftelse.org

SÅNGANLÄGGNING Beringer. Komplett, proffsig. Lite använd. 3 mikrofoner m. stativ, mixer, 2 aktiva högtalare m. stativ. kablar. Pris 8.000:- el. högstbj. Tel. 073 - 683 68 27 (Kga) SKINNJACKA pilotmodell. Brun m. äkta fårskinnsfoder. Stl. 50. Pris 1.200:Tel. 070 - 307 23 97 (Dfs) BRÖDROST för 2 skivor. Lite använd. Pris 50:Tel. 070 - 456 88 62

KRAFTFULLT ELVERK. NR 7790203034 typ BDKAB Fabriksnummer 19372. År 1986. 400v 3 FD6440530 Gen B225522 NR 16407 00v 11,5A 230021,7A(/5KVA 8/5 KVA 0,8 N 3000 min-1 50 Hzip 44 is-kli Nypris 60.000:- Mkt lite använt. Toppskick. Ev. byte 4-hjuling. Ring för mer info. Tel. 073 - 675 66 65

DAGS ATT SERVA DIN SNÖSLUNGA DEGERFORS SMÅ MOTORER säljer nya och begagnade maskiner allt efter kundens behov. Vi servar och lagar trädgårdsmaskiner, cyklar, m.m. Säljer reservdelar/tillbehör/miljöbensin från Aspen och är Stiga/Briggs återförsäljare/verkstad.

Vi erbjuder hämtning/lämning kvällstid. Tel. 0586-442 18, 070-693 73 52 • Hagalundsg. 19, Degerfors

KLÄDER Indiansk broderad hemvävd kjol, bolero samt kortärmad blus från Guatemala. För pris ring. Tel. 0590 - 120 58 KONSTVERK av Jörgen Zetterquist. Inramad blyertsteckning av trombonist. Signerad. -85. Pris 500:- Tel. 0550 - 190 23

BÖCKER av Camilla Läckberg och Henning Mankell. Nya inbundna. För pris ring. KAMIN Jötul, svart. Ny. Fin. Pris 8.000:- (Billigare vid snabb affär) Tel. 070 - 249 84 18 (Krhmn) Nypris 10-11.000:BÖCKER OM FÅGLAR: E. Tel. 0586 - 921 14 (Kristina) Rosenberg: Uvberget och KAMIN Husqvarna, äldre. Lämp- tjäderskogen. 1937. Pris 100:Rosenberg: Oset och Kvismalig i uterum, växthus etc. ren. 1934. Pris 200:- Thor & Pris 900:- Tel. 0586 - 921 14 Lahall: Fågelliv betyder orden. IITTALA ölglas. 10 st. Höjd 12,5 Vandringar i Erik Rosenbergs riken. 2002. Pris 100:- Arne cm. Diam. 9 cm. Pris 1.000:Blomgren: Sångsvan. 1974. Pris Tel. 070 - 156 95 84 50:- Blomgren: Lavskrika. 1964. Pris 200:- (Finns ej på antikvariat). Samtliga böcker inb, av bra kvalitet. Tel. 0550 - 190 23 För tumörforskning och cancerskadade, tar tacksamt emot bidrag.

VERKTYG Bacho. I fint skick. Pris från 100:- Borr i mängder, alla storlekar. LITET KASSASKÅP, antikt. Säkerhetsskåp i plåt, bra kvalitet. ELSVETS, liten modell. För mer info och pris ring. Tel. 073 - 675 66 65

BETONG-MARKPLATTOR 18 st 50x40 cm. 300:Tel. 070 - 276 51 84 CYKEL Yosemite 20 tum nyskick 3-väx. cykelstöd. Vikbar o ställbar. Bilder sändes vid intresse. Pris: 800:- Tel. 0737-180091 GARDEROB 60x210 cm Pris: 120:-. Tel. 070 - 276 51 84 ELEKTRISK TYSK SÄDESKVARN för hemmabruk märke Joven 21x35x43 cm. Pris 500:-. Tel. 0586 - 39441 SERVIS Viktoria från Fyrklövern. Innehåller 12 tallrikar,12 assietter, 4 djupa tallrikar,4 värmeljushållare, 4 små skålar, ett kakfat. Pris 1000:Tel. 076 - 223 10 60

TALLRIKAR Rörstrand Jultallrikar 1970-1987 18 st Jubileumstallrik 1979-1980 1 st Morsdagstallrik 1974 1 st Farsdagstallrik 1973 1 st Morsdagstallrikar Kungl. Dansk 1971-1987 17 st TALLRIKAR Bing&Gröndahl Morsdagstallrikar 1971-1987 17 st Jultallrik 1971 1 st Olympiadtallrik 1972 1 st Ge bud. Tel 072 - 7302776 ANTIK CHIFFONJE, bilder sändes vid intresse. Bud mottages. Tel. 070 - 673 08 70 HEMBYGDSLITTERATUR Filipstadsbygden i ord och bild. Vinternummer 1968–1969. Hft. 70:-. Bilder ur Kroppa sockens historia. 1946. Inb. 300:-. Värmlandsarkivalier i Göteborgs landsarkiv. 1956. Hft. 50:-. Det gamla Bruket. Hft. 50:-. Värmlandssägner. 1948. Hft. 100:-. Dfs kyrka. 1982. Hft. 32 sid. 30:-. Dfs kyrka. 1943. Hft. 65 sid. 100:-. Sveafallen Dfs. 1973. Hft. 30:-. Tel. 070 - 390 35 29. BÖCKER OM FJÄLLEN. Sarek. Inb. 93 s. 60:-. D:o: Fjällsommar. Inb. 118 s. 30:-. D:o: Stiglöst land. Fjäll och tundramarker i nordligaste Sverige. 1949. 180 s. 40:-. D:o: Vildmark. 1958. 148 s. Inb. 25:-. Nationalparker i Sverige. 1987.168 s. Inb. Skyddsomslag. 50:-. Hälsning från fjällen (ett urval dikter). 1958. 61 s. Hft. 40:-. Min vän fjällpiparen. 1962. Inb. 157 s. 25:-. Tel. 070 - 798 55 03.

GRATISANNONSERING När du städar vinden eller källaren, passa på att annonsera här helt GRATIS! (OBS! Ej motorfordon/djur. Endast för privatpersoner. Tänk på att sätta ut pris + tel nr.)

ENKELT!

Skicka ett vanligt mail. Skicka då till: annons@marknadmedia.se Skriv i ämnesraden till: säljes, köpes, bortskänkes eller bytes.

Det går också bra att skicka per post. Sänd till: Marknad & Media AB, Box 195, 691 24 Karlskoga. OBS! Märk kuvertet med “Marknadsplats östra Värmland”. Endast ett objekt i varje annons och högst 15 ord. Annonserna för Marknadplats i december behöver vi ha senast 8/12.

Glittermoon’s Bengaluppfödning Vid intresse kontakta oss på; 070 - 421 36 97 maria.kga@hotmail.com Följ oss gärna på Instagram; glittermoonsbengaler

KARLSKOGA BILSKROT AB Lämna din skrotbil på rätt plats! Vi är en auktoriserad & certifierad bilskrot.

OBS!

- Vi är inte någon bilverkstad eller säljer bilar. - Vi säljer inte beg. delar, däck, fälgar.

SKROTPREMIE!

Lämna din skrotbil,

Vi hämtar och betalar

få 1500 kr

Karlskoga/Degerfors med omnejd.

Ring innan du kommer. Bilen måste vara komplett.

1000 kr på plats!

Gäller fr.o.m 1 okt t.o.m 1 jan.

VI KÖPER DIN SKROTBIL! www.karlskogabilskrot.se

Hejarvägen 6, 691 52 Karlskoga · Tel 0586 - 380 10

4

KRAFTIG KOPPARTUNNA. Fin koppartunna rymd 65 liter. Diam. 40cm, Höjd 57cm. Vikt ca 10kg.Pris 1200:Bild sändes vid intresse. Tel. 0586 - 52902

KÖPES ALLA MYNT OCH SEDLAR Tel. 070 - 624 18 97 LP-SKIVOR OCH SINGLAR, även CD köpes och hämtas. Tel. 070 - 643 89 51 KOMPRESSORBLOCK exkl. motor och tank köpes. Tel. 070 - 626 32 37 EP eller LP med ”Den som glad är” med Siw Malmqvist. ”Alpens ros” köpes. Tel. 070 - 626 32 37

- Handelsbod - Antikbodar - Hantverksbodar - Vagnslider - Loppisbodar - Nostalgivind

CAFÉ BERGET: Öppet alla dagar kl. 9-17 www.kulturcentrumberget.com


34

ANTIKT / LOPPIS / SECOND HAND

Månadens Auktionskoll PÅ SPANING EFTER FÖRSTAUPPLAGOR Marcel Prousts romansvit På spaning efter den tid som flytt torde vara allom bekant. Om inte i detalj, så i alla fall till namnet och att det är där den berömda scenen med madeleinekakan förekommer. Den första (hittills enda) kompletta svenska översättningen gjordes av Gunnel Vallquist och gavs ut av Bonniers förlag under åren 1964-82. Lång tid kan

tyckas, men då bör man ha i åtanke att romanen består av sju tjocka, tätskrivna band nästan helt utan kapitelindelning. Denna utgåva dyker då och då upp på auktion och brukar klubbas för 20003000 kronor. Betydligt dyrare är den franska originalutgåvan. En sådan uppsättning, förvisso med en personlig dedikation från

Proust i en av böckerna, såldes 2015 på Christie’s för 22 500 euro, strax under 230 000 kronor i dagens penningvärde. Ännu dyrare blev det exemplar av den numrerade första utgåva av svitens första del Proust själv bekostade, som för tre år sedan gick under klubban hos Sotheby’s i Paris. En sällsynt upplaga i sig, och ett exemplar som blev extra speciellt av att en gång i tiden ha skänkts av Proust till hans vän och förmodade älskare Lucien Daudet ihop med en dedikation till sin ”lilla älskling”. 1,51 miljoner euro inbringade denna volym, med bred marginal den dyraste franska boken någonsin.

SVENSK MYNTHANDEL Frigör pengar inför jul genom att sälja guld & silver. Gå in på svenskmynthandel.se för prislista

Öppet eft. tidsbokning. Tel 072-858 52 85. Centralplan 3, Karlskoga. Se priser på vår hemsida: www.svenskmynthandel.se

• På vår butiksyta på hela 1500 kvm, hittar du allt och lite till! • Köper hela- eller delar av hem. • Även magasinering. Tel. 0550-828 06 • johan@fyndboa.se www.fyndboa.se

ÖPPET: Mån - Fre. 10 -18 Lör. 10 -14 • Sön. 10 -14 Bodalsvägen 5, 681 43 Kristinehamn Vid McDonaldskorset i Kristinehamn.

TRADITIONELLA AUKTIONER PÅ NÄTET!

Våra delikatesser: Renkött, Björnkött, Körv, Ost, Fölköl, Tunnbröd, Sylt, Saft, Marmelad, samt mycket mer.

Auktioner på söndagar

ÖPPETTIDER:

Hovslagargatan 2A, Kristinehamn.

PRYLGALEN? SAMLARE? FYNDLETARE? DÅ MÅSTE DU BESÖKA OSS!

Vi köper allt i silver och guld, gärna samlarmynt, sedlar m.m. Välkomna!

Tel. 070-219 92 71

Text: Nicklas Remmegård. Bildkälla: Crafoord Auktioner/ Auctionet

Ons-fre 10 –18 Lörd 10 –15

• INLÄMNING • VÄRDERING • HEMBESÖK ÖPPETTIDER: Mån - Fre kl. 15-18 Patrik 070-269 59 34 • Marina 070-374 84 87

www.karlskogaauktionsverk.se Gilla oss på

400:-/ MÅNAD a! re inkommer varje veck lja sä ka oli n frå r yla pr Nya byter och säljer DVD Massor av Vinyl. Köper, Öppet 5 dagar/veckan

du , ti ll fa st pr is . .. .H yr lo pp is pl at s äv en n! – Vi sä lj er ut an prov is io Öppettider: Tis. 10-16. Ons. 10-18. Tors-fred 10-16. Lör. 10-13. Sö-må. stängt.

Carls Åbyvägen 2. Karlskoga. Tel. 076-393 23 34

s os s ho g in dn re in & ar pp la lk ju la nd Ha jul! en få t at er ilj m fa a dr an du r pe äl hj så – ÖPPET: Torsdag 14.30 -18.00 Lördag 10.00 -14.00 Medborgargatan 3 och Storgatan 24, 31 i Degerfors. Tel. 070-216 86 43


Lindgrensgatan 8, Degerfors.

V A R MT V Ä L KO M N A

!

JULMARKNAD LÖRDAG 4 DEC. 11-16 • SÖNDAG 5 DEC 11-15

PÅ GÅRDEN - GLASVERANDAN - VÄXTHUSET - MINICAFÉ MED GLÖGG Ord. öppettider: Lördagar 11-14.

#VINTAGELOTTA

Öppettider: Lörd - Sönd 12.00 -16.00 Tel. 070 - 655 32 74 Kulturcentrum Berget, Degerfors

ALLA PRISKLASSER • GAMMALT & NYTT • MINICAFÉ

KARLSTAD-HAMMARÖ AUKTIONSVERK

Sälj inte ditt guld och silver utan att kolla med oss! Nygatan 3, Hagatorget, Karlstad tel. 054-10 00 75 www.karlstadpantbank.se

Ett av av de de 10 10 ledande ledande auktionshusen auktionshusen ii Sverige Sverige Ett Mottagning pågår pågår till till våra våra stadsstads- och och kvalitetsauktioner kvalitetsauktioner Mottagning Vi söker söker konst, konst, gärna gärna Lars Lars Lerin, Lerin, Erling Erling Ä, Ä, Stefan Stefan J, J, Rackenkolonin Rackenkolonin m. m. fl. fl. Vi Norskt Norskt måleri, måleri, möbler, möbler, antikviteter, antikviteter, guld, guld, silver, silver, smycken, smycken, kristallkronor, kristallkronor, mynt mynt m. m. m. m.

Inlämning Inlämning -- Värdering Värdering -- Hembesök Hembesök alla alla vardagar vardagar

NÄSTA KVALITETSAUKTION Sista inlämningsdag 19/11 Första avslut 3/12

Bruksgatan Bruksgatan 22, 22, Skoghall Skoghall •• 054-51 054-51 00 00 75 75 www.hammaroauktionsverk.se www.hammaroauktionsverk.se

TRYGGHET TRYGGHET OCH OCH KVALITET KVALITET -- 60 60 ÅR ÅR II BRANSCHEN BRANSCHEN

öppettider Våra

Föreningen Integrera i Karlskoga

Ditt fynd förändrar liv och miljö

Butik tis 12-18 tor 12-18 lör 9-13

ÅTERVINNINGSBUTIK • SNICKERI • MÅLERI Möbelrenovering & återbruk Vind/soptunneskydd, jakttorn, utemöbler m.m. (Samarbete med Kommunen , KEMAB och Finsam)

Du kan skänka saker & möbler på Mosserud eller till butiken. Vi kan även hämta! Öppettider: Måndag – fredag kl. 9 -18 Bangatan 9, Karlskoga. (F.d. Gamla Brandstationen). Tel. 073-313 04 94. www.foreningenfik.com

KARLSKOGA MYNTHANDEL ( 40 ÅR I BRANSCHEN )

VI KÖPER Mynt, medaljer, sedlar och byrålådsguld m.m. Svenskt – utländskt. Enstaka objekt eller hela samlingar INNAN NI SÄLJER: Hör alltid först & sist av er till oss! Träffas enl. ök. på kontoret i Karlskoga. Vi gör även hembesök. Ring Göran Magnusson 070-529 55 08

Se priser på vår hemsida: www.svenskmynthandel.se

Röda dagar stängt.

Gåvomottagning mån 8-16 tis 8-18 ons 8-16 tor 8-18 fre 8-16

Stråvägen 24 • 0586-20 44 00


DELBETALA I 10 MÅN. HELT UTAN RÄNTA ELLER AVGIFT VID KÖP FÖR MINST 2.000·, EFFEKTIV RÄNTA 0%* 100 % stearin

11.995· (16.995·) 1.200·/MÅN*

Prydnadskuddar ingår

5.000· RABATT

3-sits soffa XL Rossi i sammetstyg Grand beige med wengébetsade ben 11.995· (16.995·)

ALLTID BRA PRIS!

Rustikljus Tindra 5·/st. Finns i flera färger

BLACK WEEK!

MER BLACK WEEK BUTIK OCH MIO.SE

MASSOR AV MÖBLER OCH INREDNING TILL FANTASTISKA PRISER

Svensktillverkad sängserie

STEKPANNA

20% RABATT

FRÅN

3.497·

199· (249·)

13.857· (19.795·)

VINGLAS

79·

ALLT GLAS, PORSLIN OCH HUSGERÅD

(4.995·) 350·/MÅN*

1.386·/MÅN*

(99·)

30%

PÅ SLEEP DELUX & DREAM DELUX I TYG MILLA **

NYHET Serie Bitz Gastro fr. 103· (129·) Serie Bitz fr. 79· (99·) Serie Stack fr. 23· (29·) Stekpanna Endurance fr. 199· (249·)

PAKETPRIS

5.933· (11.865·) HALVA PRISET!

Skiva i massiv ek

593·/MÅN*

Kontinentalsäng Sleep Delux med bäddmadrass Sense Delux, tyg Milla ljusgrå, 180x200 cm 13.857· (19.795·) Huvudgavel Queen 3.497· (4.995·)

CECILIA 2-PACK

25% RABATT PÅ ALLA GARDINER ***

134· (179·)

SUNNAN 2-PACK

224· (299·)

VELVET 2-PACK

449· (599·)

Matgrupp Orsa med 6 stolar Ingarö Paketpris 5.933· (11.865·)

Sammetsgardin Velvet, 2-pack 449· (599·) Gardin Sunnan, 2-pack 224· (299·) Gardin Cecilia, 2-pack 134· (179·)

*Gäller under perioden 28/9-29/11. Exempel räntefri delbetalning 10 månader: Kredit 10.000 kr, totalt att betala 10.000 kr. Räntefri delbetalning, 10 delbetalningar, ordinarie månadsbelopp 1.000 kr, administrativ avgift 0 kr, uppläggningsavgift 0 kr, rörlig årsränta 0%, effektiv ränta 0%. Läs mer på mio.se eller fråga i butik.

Mio Kristinehamn Kromgatan 9. Tel. 0550-41 27 50. Mån 10-19. Tis-fre 10-18. Lör 10-15. Sön 11-15. **Gäller även bäddmadrasser, huvudgavlar och sittbänkar valbara i tyg Milla. ***Gäller även gardinstänger, gardinringar, gardinomtag och samtliga artiklar från Kirsch/Debel. Erbjudandena gäller på ordinarie priser så långt lagret räcker, dock längst t.o.m. 29/11 om inget annat anges. Lokala avvikelser kan förekomma. Reservation för slutförsäljning och ev. tryckfel. Mer info på mio.se


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.