Page 1

Fråga juristen Energi

Sid 18-19

Gröna tips

Sid 24-25

Nov – Dec 2020

35 000 hushåll i östra Värmland

K

S LJU STIP P P LA

Sagolik julstämning på Hellefors Herrgård

Sid 2

M

OT

N OR

YT

T

Duger dina vinterdäck?

Sid 16

Sid 26

FRÅN MÄKLARKÅREN I ÖSTRA VÄRMLAND

Ny butik blommar upp i centrum

Sid 6

Ljust och luftigt med ytor för umgänge Sid 8-9 Arkitekttävling om nya skolan klar

Sid 22

4 VECKOR KVAR TILL JUL! Vi fixar presentkortet/jullådan för din kära personal, familjen, goda vänner, eller varför inte till dig själv!

Ha full koll med vår app karlskogaenergi.se/app DROP IN KLIPPNING:

Barn 100:- Herr 150:- Dam 230:-

20% rabatt

Välkommen in till oss på Ekmans här i shoppingvänliga Karlskoga!

Tel. 070-720 08 93 • Karlskoga

VID UPPVISNING AV DENNA KUPONG.

MÅN-FRE 09-18 • LÖR 10-15 KUNGSVÄGEN 33, KARLSKOGA

Tel. 0586-333 50 www.eliassalong.se


2

INNEHÅLL

FRÅGA JURISTEN

2 3

Fråga juristen Inför jul

6

Ny butik blommar upp i centrum

8-9

Ljust och luftigt med ytor för umgänge

10 12

Tvåårsjubilar förbereder sig för advent Nya fasaden äntligen på plats

16

Sagolik julstämning på Hellefors Herrgård

18 18 19 19 20 21

Energitips om fönster Elbilsladdning på fyra platser i Kristinehamn Ladda din elbil i centrala Karlskoga Samverkansprojekt om framtidens Värmlandsvägen Kontinuitet, tradition och blicken mot framtiden Hantverks/entreprenörsguiden

Arkitekttävling om nya skolan klar

23 24 25 25

Nytt boende rustar Storfors för framtiden Små odlade energibomber Hyacinttips inför advent Planerar coronasäker jul på Berget

3-5

22

26 27 28 29 30 31 32 33 34 34-35

FRÅGOR OCH SVAR OM FAMILJERÄTT

Julklappstips

Katarina Nordin på Nordins juristbyrå i Karlskoga, hjälper oss att besvara frågor från er läsare. Ibland kommer spalten även att ta upp ämnen som är aktuella inom familjen, som t ex framtidsfullmakt, testamente och bodelning. Har du en fråga så är du välkommen att skicka den till tidningen på info@mnytt.se eller direkt till Nordins juristbyrå på info@nordinsjuristbyra.se Vill du se mer om Nordins juristbyrå, eller komma i kontakt med Katarina direkt kan du besöka hemsidan på www.nordinsjuristbyra.se.

Fråga; Jag har funderat på att upprätta en framtidsfullmakt och fått information om att man kan skriva in en granskare i fullmakten. Behöver man ha en granskare?

Duger dina vinterdäck? Biltest: Renault Clio Sveriges 10 billigaste nybilsköp Volvo gräver guld i USA Värmlandskrysset/Sudoku Marknadsplats östra Värmland Entusiasm och nostalgi för färg och form Dags för kvalitetsauktion Månadens auktionskoll Antik- & loppisguiden

LEDARE

En glimt av ljus Advent är här – av tradition en tid av väntan på, och förberedelse inför, den stundande julen med dess budskap. I fönstren ställer vi ut ljusstakar och hänger upp stjärnor, och balkonger och altaner är klädda i lysande ljusslingor. Den energisnåla LED-tekniken har medfört att vi med gott samvete tycker oss kunna slösa med ljuset i mörkrets tid. I år känns det dessutom som om ljuset behövs mera än någonsin, nu när vi inte bara behöver kämpa mot vinterskymning, utan också mot så mycket annat som begränsar vår tillvaro och förändrar våra livsvillkor. Vi vet att butiker, affärsidkare och institutioner anpassar sig efter de regler och råd som myndigheterna beslutat om och gör allt för att underlätta för oss kunder. Så exempelvis kan egen tid i butik bokas, beställningar göras över nät eller telefon och man erbjuder hemleveranser eller avhämtning av varor utanför butik. Så gott folk... studera våra annonser, läs våra reportage och ta en titt på sidorna med julklappstips: här finns mycket av intresse! Vi önskar alla våra läsare och annonsörer en ljus och hoppfull adventstid. Mats Wettergren

Postadress Box 195, 691 24 Karlskoga Besöksadress Centralplan 3, Karlskoga Tel 0586 - 555 08 info@mnytt.se RED AKTION Ansvarig utgivare Mats Wettergren Tel. 070 - 828 09 64 mats@marknadmedia.se SK RIB ENT/FOTO Nicklas Remmegård Eva Wiklund Johannes Gardelöf Jenny Nilsson m.fl.

ANNONS

Miss – ko a inte nä mme s r i br ta numm evlå dan er av M n 18 d ecem ytt ber!

Janice Datoo Tel. 0586 - 555 08 janice@mnytt.se Leif Andersson Tel 073-940 10 68 leif@mnytt.se GRAFISK FORM & PRODUKTION Sirpa Tanskanen Art Director sirpa@mnytt.se Björn Hallin bjorn@mnytt.se

Har du frågor om familjerätt, mejla mig på: info@nordinsjuristbyra.se eller ring tel. 0586-506 97

Tryck Pressgrannar i Linköping Distribution Svensk Direktreklam PostNord

Svar; Att utse en granskare är ett sätt för dig att få en garanti att din egendom förvaltas på ett bra sätt och att dina personliga angelägenheter blir tillgodosedda. Med en granskare måste den som blivit utsedd som fullmaktshavare redovisa hur den förvaltar din egendom, granskaren har rätt att få redovisning och kan därmed kontrollera att förvaltningen sker på ett bra sätt. Om granskaren inte är nöjd med redovisningen eller fullmaktshavaren missköter sig kan granskaren genom fullmakten få makten att ytterst hos tingsrätten begära att fullmaktshavaren skall skiljas från uppdraget. Om så händer och det finns fler fullmaktshavare förordnade i fullmakten får den eller de träda in istället. Om det inte finns någon ytterligare fullmaktshavare blir det överförmyndarnämnden som utser en god man. Som granskare kan en annan person än fullmaktshavaren eller en juridisk person som t. ex en bank eller juridisk byrå anges i fullmakten. Vem du väljer som granskare kan vara beroende av vad din egendom består av. Om du sätter in ett barn som fullmaktshavare och har flera barn kan de andra utses som granskare och på det sättet bli involverade i förvaltningen av egendomen. De får en insyn och blir inte utelämnade.

Om du vill ha hjälp med att upprätta en framtidsfullmakt är du välkommen att höra av dig.

Fråga; Alla mina syskon är döda men jag vill inte att mina syskonbarn skall ärva något efter mig. Hur förklarar jag det för dem? Svar; Eftersom dina syskonbarn inte har någon absolut arvsrätt efter dig har du rätt att i ett testamente ange vem du istället vill skall ärva dig, någon annan person eller kanske en organisation. Öppenhet kan vara bra men du behöver inte förklara för dina syskonbarn att du upprättat ett testamente, om du inte vill. Den dagen du går bort kommer dina barnbarn att få reda på att testamentet finns och de måste då godkänna det. Under förutsättning att testamentet är formellt korrekt upprättat kommer de inte att kunna ifrågasätta det. För att det inte skall kunna finnas några frågetecken tycker jag att det är bäst att du anlitar någon som är professionell att upprätta testamentet åt dig. Du är välkommen att höra av dig så kan vi boka en tid för upprättandet av testamentet.

Katarina Nordin jur. kand. Juridiska konsultationer inom familjerätten i framförallt Karlskoga och Degerfors.

Fick du ingen tidning? Svensk Direktreklam Tel. 019-10 49 40 Upplaga 35 000 ex. Distribution sker kostnadsfritt till hushåll i Karlskoga, Degerfors, Kristinehamn, Filipstad, Storfors, Svartå, Björneborg och Åtorp. Periodicitet 11 ggr per år.

VI HJÄLPER DIG MED FAMILJERÄTTEN! Kungsvägen 33 Karlskoga Tel. 0586-506 97 www.nordinsjuristbyra.se

• Bouppteckning • Arvskifte • Testamente • Framtidsfullmakt • Gåvobrev m.m.

ÖPPET/TELEFONTID: Mån 9 -12 • Tis 13 -16 • Ons 9 -12 • Fre 9 -12


JULETIDER

3

Klassisk kalender Fast just i år vill man kanske se något mer upplyftande, och då kan det vara läge att se om alla tiders i särklass bästa julkalender: Sunes Jul. Visst finns det inslag i den som inte åldrats toppenbra, men för att ha nära 30 år på nacken håller den förvånansvärt väl. Peter Haber är fortfarande oöverträffad i sin lätt neurotiska tolkning av pappa Rudolf. Sunes Jul finns i skrivande stund, skandalöst nog inte på SVT Play, däremot andra klassiker som Mysteriet på Greveholm, Herkules Jonssons storverk och den i denne skriftställares ögon överskattade men av många djupt älskade Trolltider.

Gläd ett barn i jul

Ge bort en härlig behandling i jul! Köp ditt presentkort hos Kickis Massage i Kväggen, Kristinehamn. Fina julklappstips från Nords byggvaruhus i Linnebäck/Karlskoga. Bordsdekoration Vinter 279:-/st. Bronsfärgad lykta med glitter i rörelse när produkten är påslagen. Ger en härlig julstämning. Bordsdekoration Panorama Salisbury 689:-/st. Vit Kyrka med 8 olika julmelodier och roterande gran.

Foto: Sanna Lindberg

Lättlagat adventsgodis

23/11-18/12 pågår I kärlekens teckens årliga julklappsinsamling till förmån för utsatta barnfamiljer. Du bidrar med julglädje till ett barn genom att lämna ett inslaget paket under granen som står på Karlskoga Hotell. Paketet ska vara märkt med ålder och eventuellt kön som innehållet passar för. Leksakerna behöver inte vara dyra, men ska vara nya.

För ett snabbt och enkelt adventsgodis, gör klassiska chokladbollar och smaksätt med kanel eller apelsin för den rätta julkänslan. Själv har jag gärna en skvätt Cointreau eller punsch i smeten. Doppa i smält choklad och toppa med mandelspån eller krossade nötter. Får du smält choklad över? Rör ner några krossade pepparkakor i chokladen, häll ut på ett bakplåtspapper och låt stelna i kylen. Sedan har du din egna pepparkakschoklad.

Vi på Ekmans på Torget i Karlskoga fixar presentkortet/jullådan liten som stor! Allt för din kära personal, familj, barnvakten, goda vänner, bästa grannen eller varför inte till dig själv!

JULKLAPPSBUTIKEN! Hos oss hittar du utvalda produkter för hem & trädgård. Välkommen hälsar ELVIRA med personal.

VINTERVÄXTER

HEMINREDNING

HEMINREDNING

KRUKOR & KRUKVÄXTER

SNITTBLOMMOR

PRESENTER

HEMINREDNING

HEMINREDNING KRUKOR & KRUKVÄXTER

TULPAN LÖKAR!

Välkommen hit och njut av hembakat härligt fikabröd.

HÖST- & VITLÖK

50%

SNITTBLOMMOR

TRÄDGÅRDSREDSKAP

RABATT Labinhöjdsvägen 9, Karlskoga, 0586-527 10 Öppet: Vard 10-18, Lör 10-15, Sön 10-14 Citybutiken: Bergsmansgatan 3, Karlskoga, 0586-527 10 Öppet: Vard 10-18, Lör 10-15, Sön stängt

JORD & JORDFÖRBÄTTRING


4

JULKLAPPSTIPS

Från byggnadsvårdsbutiken Ovolin i Örebro. Tjock ullfilt ”Blåklint” från Kerstin Landström 1420:Täljkit för barn och vuxen! 395:-, 595:-, 795:-

Ett hett julklappstips från Elon/Ljudfabriken i Karlskoga. Robotdammsugare, Roborock S5 Max. Självgående robotdammsugare med våtmoppning som noggrant städar hela lägenheten eller våningsplan. Stöd för Google Assistent. Pris 4.997:-.

9 Käpphästar, två stl hittar du hos Antik & Kuriosaboden på Kulturcentrum Berget i Degerfors. Lokalt hantverk, 350:-/st.

Skynda er att köpa lyxigt goda lakrits från Lakrids by Bülow hos Amaryllis/ Blomboden i Karlskoga och Degerfors. Pris från 139:-

Goda smaker från Apoteket i Kristinehamn. Årets senap 2020. 99:-. Vinterte, Rooibos te. 49:-. Adventste. 49:-. Smakrika och goda blandningar som passar perfekt att dricka under mörka höst- och vinterkvällar.

Julklappstips från Elias salong i Karlskoga. Milkshake silverschampo & silverbalsam från 189:-/st. Och för dig som är mån om att vårda både skägg och mustasch, så har vi Beard Monkey, schampo & olja. Pris 279:-. 20% rabatt på alla varor.

En perfekt julklapp till någon speciell eller till dig själv, med smycken från Kanada Damshop i Degerfors. Pris 399:-/st.

Julklappstips från Angelinas Room i Kristinehamn. 1/2 priset under 1:a advent. Ord. pris 199:-.

VÄ L J D I N A J U L K L A P PA R M E D O M S O R G – TA C K F Ö R AT T D U H A N D L A R L O K A LT !

Julklapparna hittar ni på Amis Nya Rum! Stor sortering gardintyger!

Du lever bara en gång Du lever bara en gång Du lever bara en gång Du lever bara en gång och det är nu. och det är nu. och det är nu. och det är nu. abdefghijklmnopqrstuvwxyzå-

Vi har även dörrkransar, julpynt, presentartiklar och choklad. Orolig i coronatider? Ring 0551-211 21, så plockar vi ihop dina blommor och du kan hämta/betala utanför butiken. Välkommen!

MORGONROCK Mullvad & honung.

399:Handla i mysig hemmamiljö!

Mån - Fre: 9.30 -18 Lör: 9.30 -14

Bergsmansgatan 4. Karlskoga. 070-565 08 16.

ÖPPETTIDER: Mån 11-17 • Tis-Ons 11-18 Tors 11-17 • Fre 11-16 Lör 10-13 • Sön 12-16 (skyltsöndag).

Många människor äter näringsrik mat men sover ändå inte gott på natten. Många Många människor äter flera näringsrik men men soverger ändå gott påtillräckligt natten. Många människor motionerar gångermat i veckan inteinte kroppen med människor motionerar flera gånger i veckan men ger inte kroppen tillräckligt med Eskimo u MångaMånga människor näringsrik matfaktiskt men sover inte gott Många 1295:abdefghijklmnopqrstuvwxyzånäring. sover äter braPris men aktiverar inte ändå sin kropp när på dennatten. är vaken. äö Många människor äter näringsrik mat men sover ändå inte gott på natten. Många näring. Många sover bra men aktiverar faktiskt inte sin kropp när den är vaken. människor flera gånger i veckan men ger inte kroppen tillräckligt meddubbkängor Hur lever du?motionerar u Utfällbara dubbar äö människor motionerar flera gånger i veckan men kroppen tillräckligt med Hur leverMånga du? soveru näring. bra men aktiverar faktiskt integer sininte kropp när den är vaken. Äkta lammullsfoder De allra flesta av oss vet att kroppen behöver bra kost, motion och vila för att må näring. Många bra men aktiverar faktiskt inte sin kropp när den är vaken. Hur lever du? sover De oss tror vet att bra kost, må somallra bäst.flesta Vi påavLife på kroppen hälsa sombehöver passar in livet. Attmotion ta handoch omvila sig för självattska Hur lever du? som bäst. Vi på Life tror på hälsa som passar in livet. Att ta hand om sig själv ska De allra flesta av oss vet att kroppen behöver bra kost, motion och vila för att må kännas naturligt, inte vara ett extra moment som tar tid och energi. De allra flesta av oss vet att kroppen behöver bra kost, motion och vila för att må som bäst. Vi påinte Lifevara tror ett på extra hälsa moment som passar in tar livet. hand om sig själv ska kännas naturligt, som tidAtt ochtaenergi. Vi tror att en varaktig hälsa är något som man jobbar med hela livet, varje dag. Alla som bäst. Vi på Life som passar in tar livet. hand om sig själv ska Rosa Negra kännas naturligt, inte tror varapå etthälsa extra moment som tidAtt ochtaenergi. Vi tror att en hälsa och är något som man jobbarKom med in hela dag.viAlla människor harvaraktig olika behov olika förutsättningar. tilllivet, oss såvarje hjälper dig dubbkängor kännas naturligt, inte vara ett extra moment som tar tid och energi. tror atthar en varaktig hälsa är något man jobbarKom med in hela varje dag. vi Alla människor olika behov och olika förutsättningar. tilllivet, oss så hjälper dig påVidin resa mot ett mer balanserat liv. som Vi tror att en varaktig hälsa är något som man jobbar med hela livet, varje dag. Alla människor har olika behov och olika förutsättningar. Kom in till oss så hjälper vi dig på din resa mot ett mer balanserat liv. u Pris fr. 995:Välkommen på din resa till motLife ett mer balanserat liv. förutsättningar. Kom in till oss så hjälper vi dig människor har olika behov och olika u Mixade metall och Välkommen på din resa till motLife ett mer balanserat liv. gummidubbar, för Öppet alla dagar Välkommen till Life Håll dig naturligt frisk. vinterns olika underlag! Bergsmansgatan 2, 691 31 Karlskoga fram till jul. Välkommen till Life Håll dig naturligt frisk. tel 0586-300 66, www.lifebutiken.se

Endast tidsbokning fram till jul! Bryggaregatan 15, Dfs. 0586-419 20

Bergsmansgatan 2, 691 31 Karlskoga Varmt välkomna!

Håll dig naturligt frisk. telBergsmansgatan 0586-300 66, www.lifebutiken.se 2, 691 31 Karlskoga Bergsmansgatan 19 D, Karlskoga. Håll Tel. dig naturligt tel 0586-300 66, www.lifebutiken.se Bergsmansgatan 2, Karlskoga. 0586-300frisk. 66 Bergsmansgatan 2, 691 31 Karlskoga Tel. 0586-75 10 10 tel 0586-300 66, www.lifebutiken.se


JULKLAPPSTIPS

5

Fina julklappar från Amis Nya Rum i Karlskoga. Pläd Alaska från Klippans Yllefabrik, pris 750:Från Bergslagscenter i Karlskoga. Ett fint julklappstips med tanke – 10% av intäkterna för varje såld lykta går till Barncancerfonden. Älska livet lykta Pris 165:-.

Blommande gåvor till advent eller jul hittar du hos Gullspångs handelsträdgård. Amaryllis i silverpåse & pynt, 179:-. Amaryllis med En & pynt. 199:-

Alla julens blommor och prynadstomtar hittar du hos Helianthus Blomsterhandel i Storfors. Liten och gammaldags speldosa 199:-.

Fina julklappar med känsla hittar du hos JZ Interiör i Karlskoga! Vad passar bättre än att ge bort julklappar som både doftar gott och lyser upp i vintermörkret. Pris från 99:-

Med reservation för ev. prisändringar

Bästa gå-bort-presenten i advent hittar du på Roser & Plåt i Kristinehamn. Snygg samlarburk med pepparkakor från Finsmakeriet (utan palmolja) liten burk 69:-, stor burk 169:-.

Värmande gosedjur. Med värmepåse som kan värmas i micro och sedan stoppas in i mjukisdjuret för en värmande, avslappnande kramstund. Från Life i Karlskoga. Enhörning och uggla 199:-, kanin 179:-.

VÄ L J D I N A J U L K L A P PA R M E D O M S O R G – TA C K F Ö R AT T D U H A N D L A R L O K A LT !

DELA JULKÄNSLAN, SKICKA BLOMMOGRAM TA HAND OM VARANDRA! 

KARLSKOGA Kga. Tel. 0586-305 28

DEGERFORS Dfs.Tel. 0586-425 83

amaryllis.karlskoga@outlook.com

blomboden@karlskogabredband.se

Välkommen att boka tid för massage av rygg och nacke! INTRODUKTIONSPRIS: 40-minutersbehandling

250

Ge bort en härlig behandling i jul!

Christina Lindström Kväggen 4, Kristinehamn. Tel. 073-986 55 10

BUTIKEN ÄR NU SPRÄNGFYLLD MED JULKLAPPAR & GOO-SAKER!! • INREDNING • PRESENTER • BLOMMOR Öppettider: Ons-Fre: 12-18. Lör-Sön: 11-16. Adventsmys på söndagar. Välkomna till Närkevägen 4, Kristinehamn. Gratis parkering. Tel. 073-543 42 77

Klappoteket har något för alla smaker.

Hyacint 1 st eller 3 st i plastkruka • Snittamaryllis • Stora Amaryllislökar (5 stänglar) • Kungsgran ( kommer 19 nov ) • Julgruppskurser 12 & 19 dec, kl. 19.00, max 2 pers ( bokas/tel ) • Julstjärnor, fina julgrupper, julpynt m.m. Vi önskar alla God Jul & Gott Nytt År!

EXTRA ÖPPETTIDER INNAN JUL:

Baggetorpsvägen 2, Storfors 0700-42 19 88, 0550-606 15

19 dec kl 10-17, 20 dec kl 11-16 21-23 dec kl 10-18, Julafton 10-13.

Apoteket Kungsgatan 52, Kristinehamn Mån–Fre 9–19, Lör 9–15, Sön 11–15 Tel: 0771-450 450, apoteket.se


6

KARLSKOGA

Krukväxter, snittblommor och presenter. Ida Höijer visar upp sortimentet.

Ny butik blommar upp i centrum Att Bergslagscenter sedan några veckor tillbaka öppnat en filial i centrum är på sätt och vis en tillfällighet. Elvira Sandwall Lundin fick reda på att en lokal skulle bli ledig, tänkte ”varför inte öppna en mysig liten butik inne i stan?”, och på den vägen är det. – Allting gick jättefort, säger hon. Bergslagscenter City ska vara en minivariant av stora Bergslagscenter i Storängen, men utan trädgårdsväxter, med fokus på krukväxter, snittblommor och presenter. Man gör även grupper och buketter, såhär inför jul blir det såklart mycket julgrupper. Vid Mnytts besök trillar det in kund efter kund som nyfiket tittar runt i den trivsamma butiken, där stilla pianomusik skapar en behaglig atmosfär. ”Vad roligt att ni öppnat i stan”, säger någon, ”Viken mysig butik”, säger en annan.

Responsen från kunderna har uteslutande varit positiv berättar Elvira och får medhåll av butiksansvariga Ida Höijer. Allt från ”Det här är vad Karlskoga behöver” och flera som tycker det är bra att det inte är tomma lokaler i centrum till att många som saknar tillgång till bil tycker det är toppen att enkelt kunna ta sig hit. Elvira känner sig nästan överväldigad av reaktionerna. – Oj, kunde det verkligen bli så positivt?!, sammanfattar hon känslan över responsen.

Ida Höijer och Elvira Sandwall Lundin gläds åt alla positiva reaktioner. De första veckorna har varit riktigt lyckade, och Elvira och Ida hoppas att Karlskogaborna fortsätter handla lokalt och stötta den lokala handeln. Krukväxter vill folk alltid ha menar de, och då är det roligt att kunna erbjuda det här i centrum. – Vi är bra på att hålla god kvalitet till bra priser, påpekar Elvira, och nämner att Bergslagscenter även erbjuder hemkörning för den som önskar. Extra uppskattat såhär i pandemitider. Kunderna fortsätter droppa in. Elvira och Ida återgår till arbetet, med ett leende på läpparna. Text: Nicklas Remmegård Foto: Nicklas Remmegård & Janice Datoo


Välkommen till NORDS – Bygghandel & Heminredning! VERKTYG

ort Ge bentkort p! res lap ett p ss i julk o från

Träskruv Superlådan TFT C4 5,0x80 700 st 5,0x90 600 st 5,0x100 500 st 6,0x100 400 st 6,0x120 300 st

319:-

Kap- & gersåg inkl stativ

ljusstake Navida White, grey & brown.

599:-

INREDNING Ljuslykta Dalia Gyllenbrun, vit

229:-

/låda

Pokal Juno

Hög Antik Silver

149:-

TC-SM 216 + MSS 1610

2490:-

GARANTI

VÄRME Bordcirkelsåg TC-TS 2025/1U

1490:-

Vinylgolv Silence

Pellets Hälleforsnäs

20 ÅRS

GARANTI

Ljusgrå & rökt ek. Matt.

45:-

8 mm.

299:-/kvm

/säck Hel pall, 52 st säckar.

2.195:-

GOLV Vinylgolv

Virtuo Clic 5 mm fr.

Nu har vi pellets i lager av bra kvalitet – till rätt pris!

299:-/kvm

Borrskruvdragare

TE-CD 18/2 Li 18 V Inkl. 2 st 1,5 Ah Libatterier & laddare

1190:-

Våt-/Grovdammsugare

(ord. pris 1390:-)

TH-VC 1820 S

499:-

SÄKERHET

FRÅN BYGGLAGRET OSB

11x1200x2500 mm ..................

Golvspånskiva

105:-/st ...................... 139:- /st

22x620x1820 mm ...................... 22x620x2420 mm

Pulverbrandsläckare

128:-/st 149:-/st

11x900x2500 mm ...................

Gipsskiva

72:-/st 13x1200x2400 mm ....................... 69:- /st

ABC, 6 kg, röd/svart/vit

Brandvarnare Optisk

69:-

6x900x2500 mm ..........................

Byggplywood

12x1200x2500 mm .................... 245:- /st

Öppet: Mån-fre 7-18

Lör 9-13

Linnebäck

Tel 0586-72 20 10

www.nords.se

375:-


8

HEMMA-HOS

Lägenheterna i huset vid Aggerudsviken har förmedlats av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Karlskoga.

Balkongen på sjösidan är 18 kvadratmeter stor och här får man en vidunderlig utsikt över hela Aggerudsviken.

Carlo Bodini trivs i sin nybyggda lägenhet. Öppen planlösning mellan köket och vardagsrummet skapar en känsla av rymd och lätthet.

Ljust och luftigt med ytor för umgänge Det som slår en när man kliver in i lägenheten är ljuset. Även en gråmulen, dunkel novemberdag som då vi hälsar på hos Carlo Bodini i nybygget vid Aggerudsviken lyser de många och stora fönstren upp den luftiga, stilrent inredda lägenheten. Huset blev färdigt för inflyttning i september, men Carlo och Anette Bodini bokade sin lägenhet redan när de släpptes till allmänheten. De hade då bott i villa i många år, men tyckte det kunde vara skönt att slippa allt arbete det innebär att äga ett hus. – Fast hade det inte varit för läget hade vi nog inte sålt och flyttat hit, påpekar Carlo.

Han berättar att deras gamla bostad låg i närheten och att de gillar området. Närheten till sjön och promenadstråk. Det är här de trivs och vill bo. De har själva haft inflytande över färgval och material på ytor, inte minst i köket där en stengrå bänkskiva och mörka skåpluckor kontrasterar mot de i övrigt ljusa ytorna. Att få göra de valen själva har även fördelen att de

Lägenheten har en social planlösning med stora ytor.

får allt som de vill ha det redan från början. – Vi kommer kunna bo här i många år utan att behöva ändra något. Den öppna planlösningen mellan köket och vardagsrummet skapar en känsla av rymd och lätthet. – Som sportidiot är det perfekt att kunna stå i köket och följa matchen på tv:n, skrattar Carlo. Just umgängesytan tycker han är det bästa med lägenheten. Den öppna ytan med fönster åt tre håll delas av bänken som markerar köksdelen utan att skärma av den från resten av rummet. Det gör köket till ett eget

Fastän köket är avskilt är det samtidigt en del av det större rummet.

utrymme som ändå är en del av en sammanhållen rymd. Det är en social planlösning, perfekt för bjudningar och samkväm då alla kan se varandra och även den som brassar käk ”är med”. I varje rum finns en termostat för att reglera temperaturen, och uppvärmningen sker via till- och frånluft, varför det inte behövs några element som tar upp plats. Det underlättar möbleringen menar Carlo. Dessutom finns golvvärme i alla rum, vilket vid behov även bidrar till uppvärmningen. Avsaknaden av ljud utifrån är slående. Huset är välbyggt och välisolerat. En

Carlo och Anette var med och påverkade färger och materialval i lägenheten.


Vi tillverkar färdig äggoljetempera och bryter med äkta traditionella pigment.

HEMMA-HOS

9

Traditionell färg OVO Byggnadsvård LIN www.ovolin.se

Tel. 019-22 71 81 Kvarnfallsvägen. Tegelmagasinet, Örebro

Julmys på Ovolin! Färg & Byggnadsvård

Färg, byggnadsvård, inredning. • ÄGGOLJETEMPERA • LASOL LINOLJEFÄRG • OTTOSSON LINOLJEFÄRG • SLAMFÄRG• TJÄRA • PIGMENT • LINOLJA • BESLAG • SÅPA • GOLVBEH • TAPETER • LINDREV • ELART ISOLERING • SMIDE • GJUTJÄRN • EMALJ, INREDNING MM MM

Läget var avgörande när de bestämde sig för att boka en lägenhet i huset.

Man får anstränga sig för att höra trafiken utanför sovrummet.

Vi bryter vår äggoljetempera & linoljefärg med traditionella äkta pigment. Välkommen! Att besöka oss eller gå in på Info & öppettider: www.ovolin.se för info & öppettider. www.ovolin.se Tegelmagasinet, Kvarnfallsvägen, 705 93 Örebro, 019/22 71 81

Tegelmagasinet i Karlslund/ Örebro. Tel: 019-22 71 81

Rymligt och plats för stort umgänge.

NYB av de första kvällarna, berättar Carlo, hade de rentav konstaterat att man från sovrummet som vetter ut mot gatan nästan får anstränga sig för att höra bilarna som åker förbi. Han berättar att det är väldigt blandat med folk i huset. Allt från barnfamiljer till äldre som sålt sina hus. Då alla är nyinflyttade och det avråds från socialt umgänge har grannarna inte träffats jättemycket, men stämningen i huset är god och alla är trevliga. Som för att illustrera hans poäng ringer en granne på dörren för att fråga något, och en stunds vänskapligt småprat tar vid. Vi avslutar vår rundtur på en av de ge-

neröst tilltagna balkongerna. Alldeles i närheten kluckar vattnet i den gamla småbåtshamnen. Himlen må vara novembergrå, men här ute är det lätt att tänka sig en vacker junikväll, fläktad av en ljummen bris bärandes en ton av grillrök.

N AT I O N G G Y

!

VI BYGGER NYA HYRESRÄTTER! SLÅTTERVÄGEN 2, KARLSKOGA.

Text & foto: Nicklas Remmegård

Vi kommer kunna bo här i många år utan att behöva ändra något.

BOKNING PÅGÅR!

NYBYGGNATION:

2N BOKAD

...Först till kvarn!

2M BOKAD 2J

Slåttervägen 2, Karlskoga. 12 st radhuslägenheter i markplan. 4 RoK, 92 kvm. Inflytt September 2021 Hyra 11.000:-/mån

2K BOKAD

2H

2G

Välkommen med din intresseanmälning på vår hemsida: www.lekebergsmaleri.se 2C BOKAD

2B 2A

7 En rymlig hall leder in till köket och vardagsrummet.

Varje rum har en smidig termostat för att reglera temperaturen.

Björn Sahlqvist. Kontor: Storgatan 14, Fjugesta.

www.lekebergsmaleri.se

2F

2E

2D

Lägenheter markerade i rött är BOKADE: 2C, 2N, 2M, 2K


10

KRISTINEHAMN

Sortimentet består av blommor och presenter, gå-bort-presenter som choklad, prydnadssaker, ljus mm. Maria Tranberg Paulsson betonar att man är lyhörd för kundernas önskemål och givetvis fixar det som efterfrågas.

Tvåårsjubilar förbereder sig för advent När Mnytt besöker Roser & Plåt i Kristinehamn har man just firat sitt tvåårsjubileum med en hel jubileumsvecka. Det blev väldigt lyckat, med mycket besökare utslaget under veckan, berättar Maria Tranberg Paulsson som äger och driver Roser & Plåt tillsammans med sin make Thomas Paulsson. – Det var jätteroligt, säger hon.

Butiken har växt, senast byggdes garaget på tomten om till butikslokal.

LÅGA PRISER, LOKALT FÖRETAG • Skanning av ritningar upp till A0 • Utskrift av årsredovisningar, kompendier och föreningstidningar • Utskrift och förstoring av fotografier • Digitalisering och kopiering av fotoalbum • Ringbindning och laminering Tel: 070 – 760 62 50 • info@kopieringscenter.se

Under de två år som gått sedan öppningen har mycket hänt. Butiken har växt, nu senast byggdes garaget på tomten om till butikslokal. Det var mycket jobb att få det i ordning, bland annat behövde en billift flyttas ut, men Maria är jättenöjd med resultatet där man valt att behålla lite av verkstadskänslan. Sortimentet består av blommor och presenter, gå-bort-presenter som choklad, prydnadssaker, ljus. Maria lyfter fram ljuslyktorna från Majas Cottage som med sina fina budskap är populära presenter. Nyligen, berättar hon, kom en modell som blev så efterfrågad att alla exemplar är förbokade. Nu till jul och advent blir det mycket julgrupper och planteringar, även dörrkransar. Traditionellt eller nytänkande, Maria betonar att man är lyhörd för kundernas önskemål och givetvis fixar det som efterfrågas. – Kan jag det så gör jag det, sammanfattar hon sin filosofi och visar upp

den populära julrosen som efterfrågas mycket så här års. – Vi har fantastiska kunder, fortsätter hon, glada, trevliga och positiva. Hon berättar vidare att kristinehamnarna är trogna kunder, och att det också kommer allt fler utifrån. Under advent håller man butiken öppen på söndagar och bjuder då på glögg och adventsmys. Framöver siktar Maria och Thomas på att utöka ytterligare, med förhoppningen att under nästa år kunna anställa och ha öppet även måndagar och tisdagar. Det har varit två fantastiskt roliga år. – Jag är jätteglad att jag sa upp mig från jobbet och gjorde det här, avslutar Maria. Text & foto: Nicklas Remmegård

Ta en rundtur i Kristinehamns bildarkivs fantastiska bildskatt! DIGITALA UTSTÄLLNINGAR Vinterlek, Industrinostalgi, Arbetsliv med flera hittar du på www.kristinehamn.se


Upplev utställningen digitalt! Besök oss på sociala medier eller vår webb. www.kristinehamnskonstmuseum.se kristinehamnskonstmuseum

Foto: Kulturen/Viveca Ohlsson

ÖLME

MELLANKVARN

Högbergsvägen 4 - Krhmn. Trevlig och välskött 1½-plansvilla i lugnt omr. 92 kvm, delvis källare, 4 rok varav 2-3 sovrum. Fristående garage/uthus/växthus. Närhet till skog och natur med motionsspår, samt med gångavstånd till Ica Maxi. Utgångspris: 950 000 kr CENTRALT

CENTRALT

Spelmansgatan 39- Krhmn. Väldigt fin, 3:a i populära HSB’s Brf Repslagarbanan! 67 kvm. Renoverad 2020. Mycket låg mån. avg, 2994 kr, inkl prel. hushållsel! Ligger på 3:e vån. Trevlig planlösning. Stor, inglasad balkong med härligt söderläge. Utgångspris: 795 000 kr CENTRALT

Västanvägen 16 - Ölme. Välskött och rymlig familjevilla med lugnt läge i Ölme. Huset har en boyta på 135 kvm, men är större då det finns mer yta i suterrängplanet. 6 rok varav 3 idag är sovrum. Flera uteplatser, både med föroch eftermiddagssol. Fin utsikt med solnedgång över fältet. Bergvärme och fiber installerat. I Ölme finns bland annat förskola och skola (upp till åk 6), närbutik, idrottsplats och elljusspår. Även närhet till vackra naturområden. Ligger mellan Kristinehamn och Karlstad med bra pendlingsmöjligheter åt båda hållen. Utgångspris: 975 000 kr

LÅNGERUD

Spelmansgatan 39 - Krhmn. Fin, central 3:a i populära HSB’s Brf Repslagarbanan! Mycket låg mån. avg, endast 2845 kr, inkl prel. hushållsel! Första vån. Stor, inglasad balkong med härligt söderläge. Mycket fina ytskikt. Utgångspris: 975 000 kr

Spelmansgatan 30 - Krhmn. Stor, central 2:a i HSB’s Brf Capella! Trevlig lägenhet med öppen planlösning. Hiss finns! Öppet mellan kök och vardagsrum, inglasad balkong med sydostläge, helkaklat badrum med tvättmaskin och torktumlare, m.m. Utgångspris: 450 000 kr

VÅLÖSUND/SKÄRGÅRDEN

Detta är ett urval av våra bostäder till salu! Solliden 3 - Bäckhammar. Mysigt litet hästställe söder om Bäckhammar. Boningshuset på ca 80 kvm, består av 4 rok och har genomgått en del större renoveringar de senaste åren: bland annat byte av delar av stommen och taket, nytt kök, byte av alla ytskikt med mera. Utöver boningshuset finns också ett uppvärmt, isolerat uthus, en stallbyggnad med tre boxar, ett uthus med bodar och en jordkällare. Fastighetens totala areal är nästan 1,5 ha och sträcker sig även väster om riksväg 26. Ett ställe med stor potential, ca 20 minuter från stan. Utgångspris: 600 000 kr

Ryssebovägen 9 - Krhmn. I Kristinehamns skärgård hittar ni denna friköpta tomt på 1427 kvm. Kommunalt v/a är draget och betalt av säljaren. El finns i gatan. Ligger endast 6 km från centrum. Utgångspris: 1 100 000 kr

Hela vårt utbud ser Du på vår hemsida:

www.bocentrum.se Järnvägsgatan 9 Kristinehamn Tel. 0550-38 000 www.bocentrum.se


12

HEMMA-HOS

4

Efter

Innan

Nya fasaden äntligen på plats Det lilla gröna huset har blivit vitt. Under sommaren har Ann-Louise Norling, vars renoveringsprojekt du kunnat läsa om i tidigare nummer av Mnytt, bytt fasad. Den tidigare stående panelen har bytts mot liggande, och har alltså målats vit. Såvitt känt var den gamla fasaden original sedan huset byggdes för ett 80-tal år sedan, så det var på tiden att den byttes. Det har varit en lång process berättar Ann-Louise. Bygglovet fick hon redan för fem år sedan, men sedan har det tagit tid att hitta en hantverkare som kunde åta sig arbetet. Delvis för att byggfirmorna haft mycket att göra, delvis för att hon inte ville ta första bästa utan hitta rätt. Det är något man behöver tänka på menar hon, att vara ute i god tid. Inte minst för att det kan skifta rejält i pris mellan olika hantverkare och tar man sig inte tiden att hitta rätt kan det bli väldigt dyrt. När hon hittat en hantverkare och arbetet kom igång gick det dock smidigt, och resultatet blev kanonbra, säger Ann-Louise. – Lång väntan på ett fint resultat, sammanfattar hon. Ann-Louise har sedan målat hela fasa-

den på egen hand. Slipat och målat. Delar av fasaden har hon också laserat för att likna ceder. Att hon valt lasyr istället för äkta ceder har främst estetiska skäl. Till skillnad från om det varit cederträ ändrar den laserade ytan inte färg och blir grå när den åldras. Även trädetaljerna på balkongräcket är utbytta och laserade, och vid arbetet med räcket fick Ann-Louise också slipa järn och ta bort rost på räckets metalldelar. – Fy tusan vad jag målat den här sommaren, skrattar hon. I samband med fasadbytet passade hon också på att tilläggsisolera. Så det är med viss förväntan hon ser vintern an för att testa den nya isoleringen, även om hon medger att hon gärna slipper den strängaste kylan.

GT

Räckets metalldelar är slipade och nymålade.

Inbyggd ny entré Klart! Ny fasad på plats.

LEDIG INDUSTRILOKAL

DI E L S RE

HY

Grannens katt inspekterar bygget.

i Degerfors

Tel. 0586 - 485 55

FRÄSCHA KONTOR Flera storlekar 16 - 40 kvm. Aircondition. Tillgång till konferensrum och kök. Beläget på Skogbovägen, Storängen, i Karlskoga.

info@degerforsindustrihus.se Tel. 070 - 644 32 44 Kent Persson

ceder. för att likna Virket laseras

Taket byttes i vintras, och nu när fasaden är bytt är utsidan på huset i stort sett färdig. Härnäst väntar bygge av veranda och uterum till sommaren, men innan det siktar Ann-Louise på att få relaxen i källaren färdig så snart som möjligt, förutsatt att hon får tag på hantverkare. – Nu längtar jag efter att kunna basta! Text: Nicklas Remmegård Foto: Ann-Louise Norling


Batteribyte från Skärmbyte från

399:-

Reparera din mobil hos oss!

Snabbt - Tryggt - Miljövänligt - Ekonomiskt

599:-

Skolgärdesvägen 4B, 69133 Karlskoga 0586-572 40 butik@ljudfabriken.se Mån-Fre: 10-18, Lör: 11-16, Sön: 12-16

Stensättning • Bänkskivor • Gravsten • Anläggning

Bänkskivor i granit och komposit – ger ditt kök ett lyft! BÄNKSKIVOR I GRANIT ÄR DET BÄSTA VALET!

GRANIT

• Tål höga temperaturer, vatten och vassa knivar. • Har en lång livslängd. • Granitbänkskivor är väldigt lättskötta och ger ditt kök ett exklusivt utseende.

KOMPOSIT

Vi tillverkar även måttbeställda handfat i komposit!

Sohlbergs Stenhuggeri AB Tel. 0550-100 92 Fastingsgatan 41, Kristinehamn

www.sohlbergsstenhuggeri.se

VI FINNS PÅ

SKOGSBOVÄGEN 12, STORÄNGEN!

Vi har mindre och större förråd både för privatpersoner och företag.

Fullt i garaget?

UT LAGERDELEN ...NU HAR VI BYGGT SER! OCH HAR MER PLAT

• Nybyggt • Säkert • Flexibelt Skogsbov. 12, Storängen, Karlskoga Tel 0586-314 44. info@kgalager.se www.kgalager.se


KARLSKOGA Friliggande villa Rävåsen Pris 1 295 000 kr utgångspris Adress Västra Rävåsgatan 38 Boarea 108 kvm Tomtarea 753 kvm Mäklare Magnus Skagerstam Telefon 0586-74 00 03

KARLSKOGA Friliggande villa Backa Pris 1 595 000 kr utgångspris Adress Sandängsvägen 22 Boarea 106 kvm Tomtarea 1 299 kvm Mäklare Marie Florenius Telefon 0586-74 00 04

KARLSKOGA Friliggande villa Centralt Pris 3 395 000 kr utgångspris Adress Lövbackagatan 1 Boarea 160 kvm Tomtarea 1 361 kvm Mäklare Magnus Skagerstam Telefon 0586-74 00 03

KARLSKOGA Friliggande villa Karlberg Pris 895 000 kr utgångspris Adress Malmgårdsvägen 43 Boarea 82 kvm Tomtarea 145 kvm Mäklare Magnus Skagerstam Telefon 0586-74 00 03

KARLSKOGA Friliggande villa Bregården Pris 4 750 000 kr utgångspris Adress Karlavägen 17 Boarea 300 kvm Tomtarea 860 kvm Mäklare Gustaf Florenius Telefon 0586-74 00 02

KARLSKOGA Jordbruk Östervik Pris 8 000 000 kr utgångspris Adress Östervik 227 Antal skiften 3 Boarea 147 kvm Tomtarea 1 100 kvm Mäklare Magnus Skagerstam Telefon 0586-74 00 03

KARLSKOGA Friliggande villa Stråningstorp Pris 1 595 000 kr utgångspris Adress Groddvägen 16 Boarea 112 kvm Tomtarea 776 kvm Mäklare Gustaf Florenius Telefon 0586-74 00 02

KARLSKOGA 2:a Löten Pris 475 000 kr eller högstbjudande Adress Lötgårdarna 16 Avgift 2 958 kr/mån Boarea 63 kvm Mäklare Magnus Skagerstam Telefon 0586-74 00 03

KARLSKOGA 1:a Ekeby Pris 250 000 kr utgångspris Adress Gösta Berlings Väg 29 B Avgift 2 308 kr/mån Boarea 41 kvm Mäklare Anna Nordvall Holmberg Telefon 0586-74 00 01

KARLSKOGA 3:a Ekeby Pris 425 000 kr utgångspris Adress Gösta Berlings Väg 31 Avgift 4 087 kr/mån Boarea 73,5 kvm Mäklare Anna Nordvall Holmberg Telefon 0586-74 00 01

KARLSKOGA 3:a Ekeby Pris 425 000 kr eller högstbjudande Adress Gösta Berlings väg 37 Avgift 4 202 kr/mån Boarea 75,5 kvm Mäklare Marie Florenius Telefon 0586-74 00 04

KARLSKOGA 2:a Karlberg Pris 250 000 kr eller högstbjudande Adress Frödingsvägen 10 C Avgift 3 490 kr/mån Boarea 47 kvm Mäklare Magnus Skagerstam Telefon 0586-74 00 03

KARLSKOGA 2:a Karlberg Pris 425 000 kr utgångspris Adress Tegnérvägen 7 B Avgift 2 607 kr/mån Boarea 49 kvm Mäklare Therese Andersson Telefon 0586-74 00 06

KARLSKOGA 3:a Sandviken Pris 350 000 kr utgångspris Adress Laxgården 4 B Avgift 3 945 kr/mån Boarea 68 kvm Mäklare Marie Florenius Telefon 0586-74 00 04

KARLSKOGA 1:a Sandviken Pris 275 000 kr eller högstbjudande Adress Laxgården 4 A Avgift 2 583 kr/mån Boarea 45 kvm Mäklare Therese Andersson Telefon 0586-74 00 06

Degerfors

KARLSKOGA 4:a Brickegården Pris 1 595 000 kr eller högstbjudande Adress Bättringsvägen 15 B Avgift 5 641 kr/mån Boarea 92 kvm Mäklare Anna Nordvall Holmberg Telefon 0586-74 00 01

DEGERFORS Jordbruk Pris 1 995 000 kr utgångspris Adress Älgåsen 650 Totalareal 7,95 ha Mäklare Lina Wreje-Larsson Telefon 0586-74 00 07

DEGERFORS Friliggande villa Strömtorp Pris 495 000 kr eller högstbjudande Adress Lokstallsgatan 12 Boarea 55 kvm Tomtarea 1 380 kvm Mäklare Lina Wreje-Larsson Telefon 0586-74 00 07

Du får ökad trygghet med Länsdeklarerat Plus. Huset är besiktat före försäljning och försäkrat mot dolda fel. Den här bostaden är ännu inte ute på den öppna marknaden. Kontakta ansvarig mäklare.

DEGERFORS Friliggande villa Strömtorp Pris 995 000 kr utgångspris Adress Bragegatan 13 Boarea 112 kvm Tomtarea 738 kvm Mäklare Magnus Skagerstam Telefon 0586-74 00 03

Länsförsäkringar Fastighetsförmedling Karlskoga Centralplan 3, 691 32 Karlskoga | 0586 - 74 00 00 Medborgargatan 8, 693 30 Degerfors | 0586 - 74 00 00 karlskoga@lansfast.se | www.lansfast.se/karlskoga


KARLSKOGA Radhus i ett plan Bättringsvägen Välkommen till Bättringsvägen etapp två. Här uppförs 15 radhus i ett plan fördelat på 4 treor och 11 fyror. Idylliskt läge med södervänd tomt och uteplats, granne med naturen och promenadavstånd till butiker och service. Husen finns i två storlekar, treor om 82 m² samt fyror om 93 m². Välkommen att kontakta oss för att boka ditt radhus Pris 1 745 000 - 2 045 000 kr Adress Bättringsvägen Boarea 82 - 93 kvm Mäklare Gustaf Florenius Telefon 0586-74 00 02

KARLSKOGA FÅTAL LÄGENHETER KVAR Rosa huset Kungsvägen Unika, exklusiva och nyproducerade lägenheter med högt i tak i ett av Karlskogas mest anrika hus. Tre våningar ovan mark är utrustade med balkonger och två av fyra lägenheter på markplan har egen uteplats. Helkaklade badrum med egen tvättmaskin. Köken har exklusiva Marbodal-stommar. Ekparkett i samtliga rum. Pris 1 464 750 - 3 995 000 kr Adress Kungsvägen 38 A Storlek 54 - 173 kvm Mäklare Magnus Skagerstam Telefon 0586-74 00 03

Länsförsäkringar Fastighetsförmedling Karlskoga Centralplan 3, 691 32 Karlskoga | 0586 - 74 00 00 Medborgargatan 8, 693 30 Degerfors | 0586 - 74 00 00 karlskoga@lansfast.se | www.lansfast.se/karlskoga


16

JULETIDER

Vi älskar julen, säger Mats och Malin Runqvist som äger och driver Hellefors Herrgård

Sagolik julstämning på Hellefors Herrgård Att besöka Hellefors Herrgård är som att kliva in i drömmen om julen; en barndomens fantasi om en magisk jul full av glimmande ljus, gnistrande snö och tomtar i var vrå. – Vi älskar julen, säger Mats och Malin Runqvist som äger och driver herrgården. Bästa tiden på året! De eftersträvar känslan av en förtrollad jul, det ska vara som att komma till en sagovärld där man släpper vardagsbekymren för att njuta av julstämning och god mat. Malin och Mats berättar att ögonen tindrar på både barn och vuxna när de möts av den praktfullt julpyntade trappan och den stora granen i entréhallen. Julen är viktig menar de, en tid av ljus och förväntan. Särskilt i år hoppas de sprida glädje i en mörk tid och att gästerna får koppla av och mysa. Herrgårdens stora rum har anpassats efter restriktionerna med att sprida isär borden och man har förbättrat flödet för att undvika trängsel vid maten. Gästernas ankomst är utspridd och

det finns stationer för handsprit i varje rum. Alla ska känna sig trygga och säkra. Som alla år erbjuder man en sittning per kväll. Mats menar att det är viktigt att kunna sitta länge för att äta och njuta, allt i sin egen takt utan att behöva stressa för att det ska in en omgång gäster till. – Äta länge, ingen stress och jäkligt god mat, sammanfattar han julbordsupplevelsen på Hellefors Herrgård. Vi visas runt i salarna med storslagen takhöjd och vackra kakelugnar. Överallt julpyntat och förberett för julen.

Varje rum får sin egen prägel med olika teman och färger berättar Malin. Det ska vara mycket jul och det ska vara vackert. – Huset tycker om att bli uppklätt. Traditionsenligt tänds herrgården upp i mitten av november, och julbord serveras hela vägen fram till jul. Ljuständningen började 2004 och har sedan

dess blivit den tradition som startar julen i Hällefors. Julmusiken tonar ut när vi stänger dörren bakom oss, julkänslan dröjer sig kvar. Text & foto: Nicklas Remmegård


FILIPSTAD Friliggande villa Pris 3 180 000 kr utgångspris Adress Kungsgatan 1/Prästgården Boarea 380 kvm Tomtarea 1 851 kvm Mäklare Marina Jansson Telefon 073-093 55 41

FILIPSTAD Friliggande villa Pris 2 700 000 kr eller högstbjudande Adress Bosjön 24-26 Boarea 464 kvm Tomtarea 4 194 kvm Mäklare Marina Jansson Telefon 073-093 55 41

FILIPSTAD Friliggande villa Pris 1 325 000 kr utgångspris Adress Artistvägen 25 Boarea 184 kvm Tomtarea 1 775 kvm Mäklare Marina Jansson Telefon 073-093 55 41

FILIPSTAD Friliggande villa Pris 445 000 kr utgångspris Adress Skarnvägen 8 A Boarea 70 kvm Tomtarea 687 kvm Mäklare Marina Jansson Telefon 073-093 55 41

FILIPSTAD Radhus Pris 450 000 kr utgångspris Adress Radhusgatan 5 Boarea 107 kvm Tomtarea 360 kvm Mäklare Marina Jansson Telefon 073-093 55 41

FILIPSTAD Radhus Pris 575 000 kr utgångspris Adress Vasagatan 12 C Boarea 114 kvm Tomtarea 165 kvm Mäklare Marina Jansson Telefon 073-093 55 41

PERSBERG ERIKSLUND Friliggande villa Pris 450 000 kr utgångspris Adress Persberg Erikslund Boarea 80 kvm Tomtarea 1 265 kvm Mäklare Marina Jansson Telefon 073-093 55 41

FILIPSTAD Friliggande villa Pris 975 000 kr utgångspris Adress Fagerbergsvägen 29 Boarea 112 kvm Tomtarea 968 kvm Mäklare Lena Persson Telefon 070-642 60 38

FILIPSTAD 3:a Centralt Pris 90 000 kr utgångspris Adress Allégatan 7 C Avgift 4 060 kr/mån Boarea 78 kvm Mäklare Marina Jansson Telefon 073-093 55 41

FILIPSTAD 1:a Centralt Pris 90 000 kr utgångspris Adress Bronellsgatan 3 B Avgift 2 415 kr/mån Boarea 49,5 kvm Mäklare Marina Jansson Telefon 073-093 55 41

FILIPSTAD 3:a Centralt Pris 135 000 kr utgångspris Adress Bergslagstorget 2 C Avgift 5 377 kr/mån Boarea 73,9 kvm Mäklare Lena Persson Telefon 070-642 60 38

FILIPSTAD 1:a Centralt Pris 65 000 kr utgångspris Adress Telegatan 1 E Avgift 1 657 kr/mån Boarea 32 kvm Mäklare Lena Persson Telefon 070-642 60 38

NYKROPPA Friliggande villa Pris 450 000 kr utgångspris Adress Vasavägen 22 Boarea 133 kvm Tomtarea 1 660 kvm Mäklare Marina Jansson Telefon 073-093 55 41

NYKROPPA Radhus Pris 425 000 kr utgångspris Adress Ängsvägen 9 Boarea 83 kvm Tomtarea 225 kvm Mäklare Marina Jansson Telefon 073-093 55 41

LESJÖFORS Fritidshus Pris 2 000 000 kr utgångspris Adress Fribotorpet 42 Boarea 64 kvm Tomtarea 1 850 kvm Mäklare Marina Jansson Telefon 073-093 55 41

LESJÖFORS Friliggande villa Pris 350 000 kr utgångspris Adress De Geersgatan 31 Boarea 123 kvm Tomtarea 2 575 kvm Mäklare Marina Jansson Telefon 073-093 55 41

LESJÖFORS Skogsfastighet Pris 1 300 000 kr utgångspris Adress Eknäs 100 Tomtarea 14,4 ha Mäklare Lena Persson Telefon 070-642 60 38

LESJÖFORS Friliggande villa Pris 1 650 000 kr utgångspris Adress Skäfthöjden 6 Boarea 127 kvm Tomtarea 5 823 kvm Mäklare Marina Jansson Telefon 073-093 55 41

Länsförsäkringar Fastighetsförmedling Filipstad Bronellsgatan 5, 682 30 Filipstad | 0590 - 102 21 filipstad@lansfast.se | www.lansfast.se/filipstad


18

ENERGI vinning (FTX) eftersom FTX-system ger bäst verkningsgrad i ett tätt hus.

Renovera miljösmart med energiglas

Har du frågor om energi- och klimatrådgivning, mejla mig: timo.kuru@karlskoga.se Eller ring på tel. 0586-617 10

Det är viktigt att se över sina fönster, både sett till husets ventilation och energiförbrukning. En vanlig fundering är då om man ska renovera eller byta ut dem helt och hållet. Flagnande färg och slitna karmar gör ofta att man tror att det är dags att byta dem, men i vissa fall kan det istället löna sig att renovera de befintliga. Medan fönster som är tillverkade under 60-70-talet ofta är av sämre kvalitet och då behöver bytas ut. Fönster från 80-talet och framåt kan ofta renoveras med gott resultat. Att äldre fönster går att renovera beror på att de förr tillverkades av bra virke med hög kvalitet som klarar av normala påfrestningar. Med rätt underhåll kan de klara sig mycket länge. Fönster från 60-70-talet är ofta av sämre kvalitet eftersom de massproducerades och var gjorda av sämre virke samt med färg som inte håller så länge. På 80-talet blev tillverkningsmetoden så pass bra igen att fönstren i många fall kan renoveras. För att veta när det är dags för renovering kan man ta in en sakkunnig som får göra ett utlåtande, men först kan du göra några enkla tester. Se över fönstren för att få en uppfattning om det är dags för renovering: • Stäng alla fönster i huset och ta fram ett ljus. När det blåser ute tänder du ljuset och håller det i närheten av fönstren. Om lågan fladdrar tyder det på att fönsterna inte är tillräckligt täta och är i behov av renovering. • Känn på väggar och golv. Om väggarna är kalla eller om det drar på golvet är det ett tecken på renoveringsbehov. • För träfönster kan man också kontrollera fönsterbågen genom att sticka i den med en kniv. Om träet känns hårt och fast och inte smulas sönder är det troligen i

bra skick. Tänk på att sticka på ett ställe som inte ligger direkt i blickfånget. På den nedre delen av fönsterbågen samlas ofta väta och bågen slits mycket så den delen kan eventuellt behövas bytas ut mot friskt trä. • Kontrollera över- och underbleck, beslag och gångjärn efter rostangrepp. Om de är svårt angripna bör de bytas ut men annars räcker det med att slipa bort och måla dem med rostskyddsfärg. • För träfönster ska du kontrollera eventuella rötangrepp, flagnande färg och om det saknas kitt. Om bitar börjar lossna eller det är lätt att peta bort är det dags att kitta om fönstret.

Ta hänsyn till ventilationen Beroende på husets ventilationssystem kan fönster och tätningslister påverka hur bra ventilationen fungerar. Om du känner dig osäker kan du rådfråga en sakkunnig hantverkare eller ventilationsexpert. Genom branschorganisationen Svensk Ventilation går det att hitta medlemsföretag över hela landet. För hus med självdrag eller mekanisk ventilation med frånluftsfläkt måste det finnas ett visst läckage genom fönstren då det utgör tilluften för ventilationen. För att inte få problem med husets ventilation kan man välja att inte sätta en tätningslist i överkant på några av fönstren eller använda tätningslister av porösare material, till exempel borstlist eller skumgummilist. Hus med självdrag kan även använda tätningslister av ylle. De är vindstoppande men släpper genom den tilluft som krävs. Det går även att installera spaltventiler i fönsterbågens eller karmens övre del. Dock ska man inte göra detta om huset är mekaniskt ventilerat med värmeåter-

www.gasolbutiken.se • Gasol på lösvikt • Gasolkaminer • Gasolprodukter • LPG-gas Återförsäljare/ utlämningsställe för:

Opartisk och kostnadsfri energi- och klimatrådgivning för privatpersoner, små och medelstora företag. • Lär dig mer om solcellsenergi. • Hur kan jag sänka mina elkostnader? • Vilka bidrag kan man få?

Vi hjälper dig spara energi och pengar timo.kuru@karlskoga.se

I villor är det vanligt att cirka 35 procent av den energi som läcker ut ur huset gör det genom fönstren. För att minska energiläckaget kan man installera ett innanfönster av lågenergiglas och täta runt fönstren. Energiglas har ett mycket tunt och hårt oxidskikt vilket släpper igenom nästan lika mycket ljus men stoppar 8596 procent av strålningsförlusterna. Beläggningen är lika tålig som själva glaset och reflekterar även långvågig värmestrålning. Det gör att cirka 50 procent mer värme stannar i rummet. Energiglas gör att värmeläckage och kallras minskar, uppvärmningskostnaden blir lägre och inneklimatet blir behagligare. Genom att renovera med energiglas går det att bevara husets estetik. Tester visar att det går att fördubbla fönstrets isolerförmåga med energiglas, vilket i sin tur gör att man kan ha lägre inomhustemperatur. Isoleringsförmågan anges med ett U-värde (W/m2K) Ju lägre U-värde desto bättre isoleringsförmåga har fönstret. Äldre träfönster har ett U-värde på cirka 2,8. Genom att montera ett energiglas kan det förbättras till 1,8. Om du även sätter in en isolerruta (ytterligare ett glas) kan du få ner U-värdet till 1,3-1,5. Varje grad du kan sänka temperaturen sparar du cirka fem procent av uppvärmningskostnaden. Utöver bra glas är det även viktigt att alla fönster är tätade så kontrollera att tätningslister är hela och att drevningen (utrymmet mellan fönsterkarmen och väggreglarna) är i bra skick. Eftersom energiglas inte släpper igenom riktigt lika mycket ljus kan det bli mörkare inomhus så tänk på att välja glasrutor med hög ljusgenomsläpplighet. Timo Kuru Energi- och klimatrådgivare för Karlskoga & Degerfors kommuner.

Ditt lokala energibolag i Kristinehamn! Besök vår hemsida eller ring oss för att teckna elavtal!

Elbilsladdning på fyra platser i Kristinehamn Sedan drygt ett år tillbaka erbjuder Kristinehamns Energi möjlighet till laddning av elbil på fyra platser i Kristinehamn. De fyra stolparna med två laddplatser vardera finns vid Sannavallen, Konstmuseet, Björkvallen samt vid tågstationen. Genom att sprida ut stolparna på olika platser hoppas man kunna främja användandet av laddbara bilar, och göra det enkelt att köra en elbil genom att öka tillgängligheten av publika laddstationer. Genom installationen av laddstolpar hoppas Kristinehamns Energi också kunna inspirera andra aktörer att fortsätta bygga ut laddinfrastrukturen i Sverige. Kristinehamns Energi sköter inte själva driften av laddstolparna utan samarbetar med Bee Charging Solutions som även tar hand om betalning och kundtjänst. Genom att ansluta dig till Bee får du tillgång till deras nätverk av publika laddstationer över hela landet. Laddstolparna i Kristinehamn är så kallade destinationsladdare/ normal-laddare med en effekt på 22kW. Källa: Kristinehamns Energi

Hur har du det med din sommarstuga om vintern? Jag kan spara energi och pengar åt dig! Veta mer: www.optab.se/alvi

En del av

PISCATOR´S BIL AB

Industrigatan 3, Storfors Tel. 0550 - 622 83 www.piscatorsbil.se

0550-881 50 www.kristinehamnsenergi.se

mnytt.se/2020/06/24/alvikapar-elkostnaderna/ tfn: 076-406 41 63


KARLSKOGA

ENERGI

Samverkansprojekt om framtidens Värmlandsvägen

1

Ladda din elbil i centrala Karlskoga Elbilarna blir allt vanligare, och mycket tyder på att det är en utveckling som kommer att fortsätta. Här i Sverige har vi en bonus för bilar med låga klimatutsläpp som är som störst för elbilar. Norge har länge subventionerat elbilar och nyligen kom nyheten att Storbritannien planerar att förbjuda försäljningen av nya bensin- och dieselbilar redan 2030. För att marknaden för elbilar ska fortsätta växa krävs dock infrastruktur och möjlighet att ladda sin elbil, det krävs helt enkelt en utbyggnad av laddstationer. 2019 monterade Karlskoga Energi &

Miljö två publika laddstolpar i centrala Karlskoga i samarbete med företaget Bee Charging Solutions. Stolparna, som är av typen destinationsladdare, finns vid Kulanhuset och på Lilla torget vid Kommunhuset och har vardera fyra laddpunkter. I Bees nätverk ingår även en laddstation vid Circle K på Filipstadsvägen. För Karlskoga Energi & Miljö är laddstolparna ännu ett steg på vägen att kunna erbjuda hållbara bränslealternativ och bidra i omställningen till en fossiloberoende framtid. Sedan tidigare har man även två tankstationer för biogas.

Under hösten har Karlskoga Kommun dragit igång ett samverkansprojekt för utveckling av Värmlandsvägen. Lotta Björkman, projektledare, berättar att man inledde projektet med en kickoff i mitten av oktober. Intresset var stort och deltagarna kom med många synpunkter och förslag. – Det var massor med goda idéer och tankar, säger hon. Bland annat lyftes förslag på lekytor, större yta för uteserveringar och ökad tillgänglighet. Mindre trafik och lägre hastighet efterfrågades av många. Det uttrycktes även att Busstationen i egenskap av en av entréerna till Karlskoga bör fräschas upp och snyggas till. – Det finns många som tycker mycket, och det är både betydelsefullt och kul.

Text: Nicklas Remmegård

Utöver kickoffen har en enkätundersökning genomförts. Resultaten av denna analyseras för närvarande, och kommer vid behov kompletteras då man vill få med de som verkligen är berörda innan man går vidare. Ett konkret förslag för politiken att ta ställning till presenteras under 2021. Trolig byggstart är 2023. Lotta Björkman påpekar att du ännu kan lämna dina synpunkter. Kontakta Karlskoga Kommuns servicecenter om du har tankar kring projektet. Text: Nicklas Remmegård

Osynligt effektiv Luft-luftvärmepumpen som ger stor värme i liten förpackning.

KAMPANJ

MSZ-FT25 NINJA

18.995:-

Pris gäller standardinstallation efter ROT.

BLACK FRIDAY & CYBERWEEK LUFTVÄRMEPUMPAR

19

Pris inklusive all montering (gäller inom 8 mils radie från Karlskoga). Montering bokas in löpande efter trettondagshelgen. Gäller endast nybeställningar och kan ej kombineras med andra kampanjer. Mer information finns på www.ios-el.se

Luftvärmecenter 0586-456 60, 070-545 68 98 www.ios-el.se


20

Hantverkare Entreprenörer GUIDEN TILL

I ÖSTRA VÄRML AND

Kontinuitet, tradition och blicken mot framtiden

Lennart Lundmark kan maskinerna väl, han har jobbat på företaget sedan 1949. Då hette det Langes, idag heter det Kristinehamns Rörservice.

Kontinuitetens trådar sträcks ut och flätas samman genom historien. När Peter Sunesson visade sin far den nya verkstaden uppdagades att fadern i sin ungdom arbetat där, vid just den svarv som ännu stod i samma hörn. Idag jobbar Peters son Kevin där, någon meter från där farfar stod vid svarven. Lennart Lundmark har arbetat här sedan en vän gav tipset att söka feriejobb hos dåvarande ägaren Emil Lange. Det var 1949. – Vi kom så jädra bra överens, säger Lennart, så jag blev kvar.

Peter Sunesson driver Kristinehamns Rörservice sedan 2015.

Om någon inte skötte sig fick man sparka honom på benen, minns Lennart. Arbetsklimatet har förändrats. Annat är sig likt. Verkstaden är densamma, många av maskinerna likaså och varje morgon stämplar Lennart in på den gamla stämpelklockan. Peter Sunesson startade Kristinehamns Rörservice 2015, året därpå köpte han verkstaden. Lange höll på att avvecklas efter att tidigare ägaren gått bort, men Peter fick frågan att ta över verksamheten och på den vägen är det. Idag står Kristinehamns Rörservice på två ben. Lange som tillverkar verktyg till däckverkstäder, samt rörmokeri där man erbjuder allt från bergvärme till tvättställ. Framöver väntar en satsning på solceller, de liksom bergvärmepumparna från NIBE, och så hoppas man bli fler anställda. Redan nu skulle man egentligen behöva någon till, men det är svårt att hitta folk med rätt kompetens menar Peter. Peter vill bevara verkstadens särart, den gammaldags charmen, traditionen, det patinerat kantstötta. Idag kommer värme och el från bergvärme och solcellerna på taket, men i övrigt finns det gamla stuket kvar. Mycket ser ut som det alltid gjort, i en bänk finns en djup skåra som bildats av att handtaget till en

Kevin Sunesson svetsar.

press gång på gång, år efter år slagit i bänkskivan. En gång i tiden tillverkades liar för export till revolutionens Ryssland. På 60-talet när Volvo och Scania sålde lastbilar till Afrika specialtillverkade Lange kit för att kunna byta däck ute i bushen. – 1950 började vi med däckverktyg, säger Lennart. Han berättar att däckjärnen har livstidsgaranti, och Peter fyller i med en anekdot om en kund som efter 30 års flitigt användande skulle köpa en nytt järn. ”Det där är det garanti på”, sade Lennart när han fick se det gamla järnet och gav kunden ett nytt utan kostnad. Kevin menar att det finns mycket att lära från Lennart, mycket gammal invand kunskap som inte går att studera sig till. De uppskattar båda samarbetet säger de, arbetar vidare. Trådarna sträcks ut, flätas samman. Text & foto: Nicklas Remmegård

Kristinehamns Rörservice/Lange. Från vä: Peter Sunesson, Åsa Johansson, Lennart Lundmark, Kevin Sunesson, Jimmy Johansson.


VI SÄLJER OCH INSTALLERAR VATTENPUMPANLÄGGNINGAR

70% av alla vindar har problem med mögel! De flesta hus riskerar att drabbas, av fukt- och mögelangrepp både på vind och i krypgrund. Vi installerar “Trygghetsvakten”, en intelligent avfuktare som skyddar ditt hus.

5 tums

Fast pris vatten& VATTEN- brunnar! GARANTI!

• Tapetsering • Sprutmålning av möbler och köksluckor • Blästring & industrimålning • In- och utvändig målning

www.lekebergsborr.se

070-782 32 32

BOK A EN GRAT BESIKTNIN IS G REDAN ID AG ! 0586- 72 72 35

PÅ ALLA DELAR, SAMT NÖJD-KUNDGARANTI UNDER ETT ÅR

Certifierad kontrollansvarig enl. nya Pbl-lagen.

BRUNNSBORRNING OCH ENERGIBORRNING

FJUGESTA: 0585-313 33 Fredrik mob: 070-674 71 56 lekebergsbrunnsborrning@hotmail.com

Intelligent styrda — Driftsäkra — Energisnåla — Helt ljudlösa — Effektiva — 7-ÅRS GARANTI

Tel. 0586-72 72 35 Rikard 070-171 02 17

Gjuterigatan 1 rikard@gtbygg.se www.gtbygg.se

VI TILLVERKAR EFTER DINA ÖNSKEMÅL! Har du, eller känner du någon som har ett företag

Staket ¡ Grindar ¡ Galler ¡ Glasstaket ¡ Handledare ¡ Trappräcken ¡ Smidesdekorationer ¡ Balkongräcken ¡ Fönstergaller ¡ Gallergrindar ¡ Inkrypningsskydd m.m till både privat och offentlig miljö.

som du tycker passar in här,

Utför allt inom:

kontakta då oss på Mnytt

Trädgårdsarbete Gräsklippning Stubbfräsning Vår- och höststäd Nedtagning av träd, samt trädbeskärning Vinterunderhåll manuellt & med maskiner Fri framkörningsavgift för KDV medlemmar Rot och Rut

Karlsdal 411, Granbergsdal Tony Lundberg Tel. 070-383 27 07

www.allcleaning.se

så berättar vi mer. Ring 0586-555 08 eller mejla: info@mnytt.se Utrymmet i detta forum är begränsat,

30

Stoppa tjuven med ett snyggt inkrypningsskydd till källarfönstret! Måttanpassat – välj valfri kulör!

450:-

GPS

Galler Plåt Smide AB

Besök oss gärna på vår hemsida: www.gpsgaller.se Välkommen till Hangarvägen 4, Karlskoga. Tel. 0586-343 59, 070-557 66 04

Janet Johansson 0735-642 642 janet@allcleaning.se Huvudkontor: Storgatan 31, Kil Kontor: Bortägovägen 3, Kristinehamn

VI UTFÖR:

Vi har mer än års erfarenhet inom städbranschen!

INBROTTEN ÖKAR!

så först till kvarn gäller...

Ett rent hem och tid över till annat är det många som önskar!

ti – vi Vi har städgaran en inte nd ku t de ar rd åtgä d! me jd är nö

Pris fr.

PR Slamsugning AB Dreimars Åkeri AB

Välkommen att boka konsultation, så går vi igenom dina önskemål!

• HEMSTÄD • STORSTÄD • FLYTTSTÄD • BYGGSTÄD • FÖNSTERPUTS

i Kristinehamn, Karlskoga, Degerfors och Karlstad.

OMLACKERING AV KÖKSLUCKOR OCH INNERDÖRRAR TILL BRA PRISER!

ANLITA OSS NÄR DET GÄLLER: SLAMSUGNING RÖRINSPEKTION HÖGTRYCKSSPOLNING

Vi utför även industri- och legomålning!

GPS

Galler Plåt Smide AB Besök oss gärna på vår hemsida: www.gpsgaller.se

Välkomna till oss på Hangarvägen 4, Karlskoga. Tel. 0586-343 59 / 070-557 66 04

HETVATTENSPOLNING FILIPSTAD: 0590 - 12020 • KARLSKOGA: 0586 - 36270 KRISTINEHAMN: 0550 - 38732 JOURNUMMER: 074-633 22 23


22

STORFORS

Det vinnande bidraget har ritats av LINK Arkitektur AB. Skolan har inga undanskymda hörn inom- eller utomhus. Arbetsplatser för vuxna är strategiskt placerade med utblickar över utemiljön.

Flygvy över skolan. Förskolan (grön byggnad) har en egen avdelning och gård men sitter ihop med skolbyggnaden Illustrationer: LINK Arkitektur AB

Vinnande förslag för ny landsbygdsskola korat i Storfors Nu finns ett vinnande bidrag i arkitekttävlingen för den nya skolan i Kyrksten. – Den är funktionell och praktisk med förutsättningar till lugn och ro, fin i sin formgivning och passar i omgivningen, säger rektor Gunnel Eriksson, som varit med i juryn.

4

Nu finns ett vinnande bidrag i arkitekttävlingen för den nya skolan i Kyrksten. – Den är funktionell och praktisk med förutsättningar till lugn och ro, fin i sin formgivning och passar i omgivningen, säger rektor Gunnel Eriksson, som varit med i juryn. Förberedelserna för den nya skolan i Kyrksten har pågått länge och kommunchef Mats Öman har varit med i projektet från start. Han tycker att det varit mycket givande att få vara en del i processen för en ny skola Kyrksten, från det att politikerna avsatte medel i projekteringsfasen fram till idag. – Många skolor byggs i landet, men det är inte vanligt att man projekterar för en landsbygdsskola. Det gör Storfors unikt i sammanhanget, säger han. Alla lärare och förskollärare har varit med i det förberedande arbetet för att ta fram ett underlag för arkitekttävlingen. – Viktiga delar för oss har varit att skolan ska vara flexibel. Man ska lätt kunna dela av klassrum och få mindre eller större utrymmen, säger Gunnel Eriksson. Att matsal och idrottshall ska ligga nära och kunna samutnyttjas vid framträdanden har också varit viktigt. – Vi gillar att sjunga och framträda i olika sammanhang i Bjurtjärns skola, därför vill vi se ett stort flexibelt utrymme för sådana tillfällen, säger hon. Tanken är också att idrottshall och matsal ska kunna utnyttjas av allmänheten utanför skoltid.

Rektor Gunnel Eriksson har varit delaktig i idéarbetet från start tillsammans med personal från skola och förskolor.

Ett förfrågningsunderlag togs fram i samverkan med Sveriges Arkitekter och förfrågan gick ut via LOU. Arkitektkontor som under de senaste åren slutfört liknande byggen fick vara med och lämna intresseanmälan och det visade sig vara ett stort antal som ville vara med och rita på den nya skolan. Tre valdes ut och fick vardera 100 000 kronor för att jobba fram ett förslag utifrån givna förutsättningar. Under hösten har en jury träffats flera gånger för att granska de tre förslagen. Juryn har bestått av en projektledare, två arkitekter, fackliga representanter för Kommunal och Lärarförbundet, företrädare för skolan, kommunalråd och oppositionsråd. – Det här har varit en spännande resa och det finns en stor enighet kring det vinnande förslaget, säger arkitekten Per Rathsman.

Kommunchef Mats Öman och kommunalråd Hans Jildesten.

Det vinnande förslaget är ritat av arkitektbyrån LINK Arkitektur AB, som bland annat ritat prisade Horten Gymnasium i Norge. När det gäller skolan i Kyrksten har man jobbat med fokus på hållbarhet, modern pedagogik och gestaltning. – Vi är stolta över att kunna bidra till Storfors kommuns vision om att fortsatt ha Sveriges bästa skolor och är övertygade om att den nya skolan i Kyrksten kommer att locka ännu fler familjer till samhället, säger Sofia Lilja, som har ansvarat för tävlingen tillsammans med Mikael Stenqvist på LINK Arkitektur. Kommunchef Mats Öman är glad över att juryn nu korat en vinnare. – Jag gratulerar Link Arkitektur till ett väl genomfört arbete och ser fram emot en spännande fortsättning, säger han.

Frågan om en ny skola kommer nu att behandlas i Storfors kommunfullmäktige. – Nu har vi äntligen ett förslag som kommunfullmäktige kan ta ställning till för att bestämma om skolan ska byggas eller inte. Jag tycker att förslaget är både intressant och spännande. För oss var det väldigt viktigt att få till en flexibilitet så att skolan skulle kunna användas av lokalsamhället i flera sammanhang. Den biten tycker jag att de har fått till på ett väldigt sinnrikt sätt, säger kommunalråd Hans Jildesten. Oppositionsråd Håkan Larsson tycker att hela processen varit intressant och lärorik. – Det här är en skola som ger ett väldigt trevligt flöde. Dessutom har den otroligt bra energivärden. Nästa steg är nu att se hur skolbygget kan lösas ekonomiskt, säger han. Text & foto: Eva Wiklund


STORFORS

23

Nytt boende rustar Storfors för framtiden – Humlegården invigd Nu är Storfors nya särskilda boende Humlegården invigt och Storfors har därmed sammanlagt 59 nybyggda, moderna platser för äldre. – Det här betyder att vår kommun står väl rustad för att serva våra äldre, säger kommunalråd Hans Jildesten. För drygt två år sedan stod Sjögläntan med 40 platser klar och inflyttningen skedde hösten 2018. Nu finns alltså ytterligare 19 nybyggda platser för särskilt boende tillsammans med korttidsplatser i ett ombyggt och nyrenoverat hus tvärs över gatan. – Lokalerna är jättefina och vi är glada att kunna erbjuda så fin miljö för både kunder och personal. Vi vet att personalen nu väntar på att få flytta hit, säger enhetschef Anna Thyberg, som kan berätta att flyttlasset är planerat till den 19 november. På plats vid invigningen fanns även Tore Johansson konceptutvecklare boende för äldre, Riksbyggen. Han har varit med i utvecklingen både av Sjögläntan och Humlegården, men också när det gäller många andra boenden i landet. – Det är skönt att se att vi nått ända fram här i Storfors. Det här handlar inte bara om fina lokaler utan också om att man får en nytändning och ökad kvalitet i

vården, det har vi sett på många ställen, säger han. Lägenheterna på Humlegården är något större än på Sjögläntan och alla har egen uteplats eller balkong. Huset har två våningar och på varje våning finns stora gemensamhetsutrymmen och ett kök där mat ska lagas till de boende. Kommunchef Mats Öman är mycket nöjd med satsningen. – Det känns välkomnande och modernt och det är väldigt bra att vi är rustade med boendeplatser för framtiden, så att ett ökat behov inte blir en stressfaktor, säger han. Verksamhetschef Margareta Albért ser stora samordningsvinster i och med att två boenden nu ligger intill vandra. – Jag tycker också att det är roligt att man renoverat och tagit tillvara byggnaden. Det här är en jättefin arbetsmiljö med bra redskap som taklyftar i varje lägenhet, säger hon. Både Sjögläntan och Humlegården är

Kommunalråd Hans Jildesten klipper bandet för Humlegården. Enhetschef Anna Thyberg, biträdande enhetschef Jessika Andersson och Tore Johansson från Riksbyggen medverkar i invigningen.

byggda av Riksbyggen på uppdrag av kooperativa hyresrättsföreningen Trygga Hem i Storfors. Storfors kommun hyr de allmänna delarna av byggnaderna medan lägenheterna hyrs av varje person. Förutom hyran på 6500 kronor betalar de boende en avgift för mat och omsorg. Maten kommer så småningom att lagas i köken på varje våning, precis som på Sjögläntan. – Det har visat sig vara både uppskattat och väldigt bra för att stimulera de äldres aptit, säger biträdande enhetschef Jessika Andersson, som också kommer att ha sitt kontor på bottenvåningen i huset. Planeringen för nya särskilda boenden började redan 2012 då Storfors kom-

mun såg att framför allt boendet Smeden inte höll tillräckligt hög standard och prognoserna visade att kommunen skulle behöva ytterligare 20 platser när boendet Sjögläntan var färdigbyggt. Idag har Storfors kommun dock ingen lång kö till särskilt boende, något som delvis kan bero på det folkhälsoarbete som bedrivs just för gruppen seniorer i kommunen. Till en början öppnas bara övervåningen medan den andra våningen står redo när behovet uppstår. – Sjögläntan är ett av Värmlands bästa särskilda boenden. Med Humlegården har vi ytterligare en pusselbit för att forma regionens bästa omhändertagande av våra äldre, säger Hans Jildesten. Text & foto: Eva Wiklund

Nya tidtabeller den 13 december Håll utkik efter ändringar på just din buss- eller tåglinje. Du hittar våra nya turer och tider i vår app och på vår webbplats. Trevlig resa! varmlandstrafik.se | 0771-32 32 00


24

TRÄDGÅRD

Små lättodlade energibomber

3

Mörkret är kompakt, kylan smyger sig på och på Villingen har vi planterat vitlök och skördat jordärtskockor. Hösten är tid att skörda och alla vet ju att det behövs både ljus och värme för att odla, eller?! För dig som vill ha fräscha grönsaker året om finns ett busenkelt sätt att kunna få små nyttiga energibomber som passar i sallader, på mackan, i en mängd maträtter eller kanske i en smoothie. Vi pratar förstås om att grodda!

Ett frö innehåller ett koncentrat av näring som bara väntar på att få komma ut och börja växa till en liten planta. Precis när den sätter fart, har satt en liten grodd och kanske en påbörjan till ett bladpar – då är den som godast! Förutom att det är plättlätt blir det både billigare, färskare och godare än att köpa i affären. Det finns många olika groddar att välja mellan, de flesta är varken tidskrävande eller komplicerade. Många frön går lätt och väldigt enkelt att grodda som t.ex. mungbönor, alfa alfa eller krasse. Om du vill ha krispiga, nötiga, nyttiga och fräscha mungbönsgroddar på bara några dagar, gör så här:

1)

Köp mungbönor i affären, finns i de flesta matbutiker.

2) Leta fram en glasburk som rymmer ca 0,5-1 liter, någon slags silduk (en tunn disktrasa eller tvättad våtservett går bra) och en bit snöre eller en gummisnodd.

3) Blötlägg ca 3 msk mungbönor i några dl kallt vatten. Jag brukar låta dem ligga över natten. Spänn silduken över burkens öppning. 4)

Efter några timmar i vatten behöver mungbönorna hällas av. Om du valt en bra silduk är det bara att vända burken upp och ner. En smidig silduk släpper även igenom vatten enkelt för att lätt skölja dina frön.

5) Placera din burk på en plats där du lätt ser den och kommer ihåg att skölja 1-2 gånger per dag. Undvik direkt solljus, det kan torka ut groddarna. Temperaturen som groddarna växer bäst i är rumstemperatur. Hos mig står burken vid kökskranen i fönstret.

6) Skölj dina frön en till två (helst två) gånger per dag. Jag sköljer dem på morgonen och kvällen. Du kan skölja oftare om du vill och hinner, det kan skynda på groddningen. Det viktiga är att de inte torkar ut.

7) Upprepa sköljningen varje dag i 3-4 dagar. Du kommer snabbt att se hur groddningen sätter fart! Prova gärna

Läsning i vintermörkret. Karlskogabon Urho Kekkonen berättar om sin tuffa uppväxt och om hur livet sedan gestaltade sig. Läs boken digitalt ”Min uppväxt i Finland” kostnadsfritt i svensk eller finsk version på www.kekkonen.se Boken finns även att köpa i inbunden tryckt svensk eller finsk version direkt från författaren. Maila intresse till: info@kekkonen.se

att smaka på groddarna efter ett par dagar för att upptäcka vid vilken tidpunkt du tycker de är allra godast.

8)

När du är nöjd med groddarna kan du sätta på ett lock på din burk och förvara groddarna i kylskåp så att processen avstannar. De brukar klara sig bra i kylskåp i ca 4-5 dagar.

klara? Ja, det är givetvis en smaksak. Hos mig blir smörgåsarna till en fest eller middagen roligare med några groddar på toppen. Du kan gärna blanda dem i sallader, pytt-i-panna eller varför inte testa en vegetarisk biff? Stort lycka till i vintermörkret! Nästa gång blickar vi framåt våren och pratar tidig sådd av chili.

Här beskrivs groddning av mungbönor, men prova gärna andra frön och se vad som funkar bäst hos dig och vilka du tycker är godast. Exempel på frön att grodda är sesamfrön, chiafrön, linfrön, bovete, hirs, gröna linser och solrosfrön. På marknaden finns mängder av produkter och olika fröer att grodda. Om du faller för groddningen kan du införskaffa särskilda behållare för groddning som finns i ett eller flera lager. Fördelen med att använda en groddburk eller groddlåda är att det blir svårt att misslyckas eftersom de är konstruerande att alltid hålla lagom fukt, vilket motverkar att de möglar. Nackdelen är att de kostar pengar jämfört med att använda sådant du troligen ändå redan har hemma. Så hur kan groddar användas när de är

Text & foto: Sofia Tungfelt

Är du intresserad av trädgård och odling? Kom med i vår förening!

Vi är en förening med ett gemensamt intresse för trädgård och odling av både blommor och grönsaker. Somliga har stora trädgårdar, några odlar på sin balkong och andra har bara trädgårdsdrömmar. Alla är välkomna!

! Så här blir du medlem a. sid m he r vå på g Anmäl di

Årsavgift 100:-

Om du blir medlem nu – så gäller det även 2021!

www.karlskogatradgardsforening.se Kerstin Birkenflo Lilja: 070-200 67 22. Lena Ullåker Pöpke: 070-223 99 28


JULETIDER

25

Planerar coronasäker jul på Berget

Karl Fredrik drar in doften av en god jul från svenskodlade hyacinter.

Blå och vita hyacinter i vackert sällskap med kryptomeria, skimmia, kuddmossa och julrosor.

Bergets Kulturförening planerar för en coronasäker jul på Berget. Läget är som bekant osäkert, men man är flexibla och öppna för lösningar, beredda att anpassa sig efter förutsättningarna.

Karl Fredrik har placerat några klockor i mossan, enkelt och snyggt!

Hyacinter är lökväxter och de vackra lökarna är en del av upplevelsen.

Hyacinttips inför advent Kärt barn har många namn och Karl Fredrik Gustafsson har under flera år i trädgårdskretsar varit mer känd under namnet Karl Fredrik på Eklaholm. Efter årets succé med TV-programmet Karl Fredrik på Österlen är det också många som kallar honom det. Karl Fredrik Gustafsson är florist och trädgårdsmästare och han älskar att dela med sig av sin kunskap och sina idéer.

Låt löken synas

Hyacinter i entrékrukan

När du kommer hem med dina hyacinter är det fint att plantera om dem i andra krukor. Tänk då på att sätta hyacinten så högt att den vackra löken syns, även om rötterna naturligtvis ska vara nere i jorden. Jorden kan gärna täckas med lite mossa eller något annat som du tycker är vackert.

Beroende på var i landet du bor och hur kallt det är i advent fungerar hyacinter även bra utomhus. Hyacinter trivs egentligen allra bäst vid låga temperaturer och någon enstaka frostnatt klarar de utmärkt.

Samplantera En samplantering med flera hyacinter i en större kruka eller skål är vackert. Håll dig till en och samma färgnyans eller blanda flera olika. Karl Fredrik har valt att hålla sig till bara vita vilket är väldigt sobert och lite kuddmossa mellan hyacinterna. Extra fint blir det tack vare att Karl Fredrik har plockat några klockor från hyacinterna som han placerat på mossan likt stora snöflingor.

Doften För många är hyacinternas doft lika med doften av jul och sedan flera år tillbaks kan du välja hur mycket det ska dofta. Svenskodlade hyacinter är doftkods-märkta och du kan enkelt se om doften hos den utslagna hyacinten är svag, medel eller fyllig.

Skötsel Hyacint i kruka bör vattnas sparsamt men regelbundet så att inte jorden torkar ut. Undvik att vattna direkt på löken. Ju svalare hyacinterna står desto längre håller de. Källa: Blomsterfrämjandet. Foto: Emilia Ahlgren

Välkommen till vår nya KAFFESTUGA i Veboa. Nystylat i Carl Larssonstil. Öppettider : Alla dagar kl. 09.00-17.00 Veboa är omgjord till kaffestuga. Hit kan man ta med sitt fika från Caféet att njuta av i den julmysiga miljön.

Coronaanpassat.

Strömsnäsvägen 3, Degerfors. Tel 0586 - 400 77 www.kulturcentrumberget.com

– Att det inte kommer bli som vanligt är vi införstådda med, säger kulturföreningens ordförande Gittan Pettersson, men man siktar på att kunna ha något i mindre, coronasäker skala utomhus. Dessutom berättar Gittan har man gjort i ordning så att man ska kunna fika inne i Veboa där det finns mer utrymme och blir lättare att hålla avstånd än på caféet. Veboa har fräschats upp med ny färg och tapeter, och det har byggts en öppen spis. Här inne har man möblerat med sittgrupper med gott om avstånd emellan, och julpyntat med både tomtar och halmbockar. Carl Larssonkänsla tycker Gittan. Därtill kommer det finnas både fårskinnsfällar, brasor och eldkärringar för att den som så önskar ska kunna fika utomhus utan att frysa. Det finns även tankar på bordsservering för att ytter-

ligare underlätta att hålla avstånd. Hon hoppas att de ska kunna ha en liten julmarknad med julkransar och julbockar, lite mathantverk. Kanske att de som har butiker på området kan ställa upp stånd utanför sina lokaler. Oavsett vilket kommer det ske uteslutande utomhus, och i mindre skala än vanligt. Man är öppna för olika lösningar och att anpassa sig efter situationen. – Man får ha koll på webben, säger Gittan, det ändras ju dag för dag. Oavsett i vilken form det kan genomföras menar Gittan att man har mycket till godo för att göra en mysig, gammeldags jul på Berget. Miljön inbjuder till julkänsla, och det är inte svårt att föreställa sig en Jenny Nyströmsk tomte titta fram bakom knuten på något av de faluröda husen. Text: Nicklas Remmegård Foto: Marita Olén Widenberg


26

MOTORNYTT

BIL•BÅT•MOTORCYKEL•HUSBIL & HUSVAGN•SLÄP

•TILLBEHÖR

Duger dina vinterdäck?

Vintern närmar sig med stormsteg och det börjar bli dags att plocka fram dina gamla vantar, den slitna toppluvan och vinterjackan som har sett sina bästa dagar. Kläderna funkar ju trots allt ytterligare en säsong... Precis så här resonerar många bilister om sina vinterdäck trots att konsekvenserna kan bli förödande. Bra vinterdäck räddar liv och är den bästa livförsäkringen som finns när halkan slår till. När de första snöflingorna dalar ner på backen så ringlar sig köerna långa till landets verkstäder. Själva benämningen ”vinterväglag” innebär att vinterdäcken måste sitta på om det finns is, snö eller frost på vägbanan – från 1 december till 31 mars. Kör du på dubbdäck så får de användas mellan den 1 oktober till 15 april medan de dubbfria får sitta på året runt.

Lag och underlag Dubbat eller odubbat? Det är beslutet som många av oss våndas inför och svaret beror främst på vart i vårt avlånga land man bor och på vilket underlag man färdas mest. Skillnaden mellan olika vinterdäck är relativt liten så länge man kör på snö men på blankis är dubbat oslagbart. Däremot har de nordiska friktionsdäcken lägre ljudnivå, är bättre för miljön och dessutom slipper man fundera kring eventuella dubbdäcksförbud. Å andra sidan har experter räknat ut att friktionsdäcken

är beroende av att 25 procent av landets bilar rullar på just dubbdäck. Dubbens rivande och slitande förhindrar nämligen att vägarna poleras glashala av de snällare friktionsdäcken. Hur man än vänder och vrider på frågan så finns inget glasklart svar - däremot tre gyllene regler. Välj vinterdäck med omsorg, tänk kvalitet framför kvantitet och låt inte snålheten bedra säkerheten.

däcken och just därför ska bästa paret alltid placeras bak. Det är heller inte tillåtet att blanda dubbade med odubbade och är det så att du blir ertappad med att köra på sommarsulor under vinterväglag så väntar 1 200 kronor i böter. Vad som är ett godkänt vinter-

däck? Vi har ju lärt oss att titta efter ”M+S” märkningen men det gäller bara fram till den 30 november 2024. Därefter måste alla godkända vinterdäck vara försedda med symbolen ”alptopp/snöflinga”. Tänk på att det finns inget dåligt väder - bara dåliga kläder och däck. Tex & foto: Johannes Gardelöf / CNP AB

Grepp och begrepp Har du begagnade vinterdäck så glöm inte att kolla mönsterdjupet som måste vara minst tre millimeter. Är något däckpar slitet är det bäst att byta alla fyra, men blir det bara två nya så ska de fräschaste alltid placeras bak. Håller du inte med? Det kan låta motsägelsefullt för gör man tvärt om så bör ju rimligen broms- och manövreringsförmågan förbättras. Problemet är bara att olyckorna blir så mycket allvarligare om man tappar greppet med bak-

DINA VINTERDÄCK KÖPER DU HÄR!

Express- Bud- & Lastbilstransporter Vi löser det mesta! - Inget uppdrag är för litet, för stort!

Flytt & Magasinering

NYHETg! RUT-avdra

Varför hyra släpkärra och slita själv när Ni kan hyra oss med 50% RUT-avdrag på arbetskostnaden?

Vi löser både packning, flyttning och städning! Behöver Ni magasinera har vi även ett stort varmlager med förråd bekvämt beläget längs E18!

Ring oss för en prisuppgift 0550-82850 - expressfrakt.se

• Vi reparerar och servar alla /bil bilmärken! med original- • Vi utför hjulinställning! katalysator!

Få upp till

500:-

ÖPPET: Mån-Tors 7-16.30. Lunch 12-12.45. Fredag 7-13.

Silovägen 3 (Botorps ind omr) Karlskoga • Tel. 0586-310 31 • www.bjuhrsbilab.se

VI ÄR EN CERTIFIERAD BILSKROT – HÄMTNING AV SKROTBILAR INOM KARLSKOGA/DEGERFORS OMRÅDET


MOTORNYTT

27

Hybrid med F1-teknik

Letar du efter en småbil med Formel 1-teknik? Då kommer nya Renault Clio E-TECH som en skänk från ovan. Det är förvisso svårt att se på ytan men under huven gömmer sig teknik som tagits fram av samma gäng som står bakom fransmännens hybridmotor i Formel 1. Entusiastiskt ger vi oss ut på första provkörningen – men den som tror sig få känna sig som tävlingsföraren Daniel Ricciardo blir besviken. Europas näst mest sålda bil heter faktiskt Renault Clio. Förra året hamnade bara Volkswagen Golf före, vilket i sin tur innebär att fransosen kammade hem guldet i småbilsklassen medan Volkswagen Polo tog silver och Ford Fiesta brons. Men säg den lycka som varar för evigt - så för att behålla pallplatsen lanseras nu en helt ny hybridversion.

Bäst i klassen Det är trettio år sedan Clio äntrade rampljuset och fransmännen har sålt över femton miljoner exemplar sedan introduktionen. Hybridversionen bygger inte helt otippat på den nyligen presenterade femte generationen och slår vi ett öga på designen så är det inte mycket som skiljer dem åt. En lätt omarbetad stötfångare och några emblem avslöjar den nya drivlinan. Nu gör det absolut ingenting eftersom formgivningen redan innan bjuder på sportiga drag med tuf-fare approach. Säkerheten ligger på topp och hos Euro NCAP har den nya småfranskan utsetts till ”bäst i klassen”. Framstolarna är påfallande komfortabla och även om det inte går att trolla med

knäna så är benutrymmet i baksätet godkänt.

Teknik från F1 Under huven arbetar en fyrcylindrig bensinmotor tillsammans med dubbla elmotorer, vilket resulterar i en totaleffekt på 140 hästkrafter. Nu undrar du säkert var Formel 1-tekniken håller hus och den gömmer sig i den udda växellådan. Någon koppling existerar nämligen inte, utan det är elmotorerna som ser till att axlarna roterar i rätt hastighet innan växlarna skjuts in. Nu kan man fråga sig varför? Svaret är att det ger snabba skiften, minimala energiförluster och växlingarna sker helt omärkligt. Med plattan i mattan nås 100 km/h på 9,9 sekunder samtidigt som småbilen toppar 180. Det rör sig med andra ord inte om någon F1-racer, men väl en imponerande småbil som dricker 0,43 liter milen. Nya Renault Clio E-TECH kan bli din från 231 900 kronor, vilket är hela 82 000 mer än för instegsversionen. Det kostar att köra snålt. Text & foto: Willy Priske och Jenny Nilsson / CNP AB

Tekniska data för Renault Clio Intens E-TECH 1,6 Motor:

4-cyl bensin med dubbla överliggande kamaxlar och fyra ventiler per cyl. Max effekt 91 hk vid 5 600 varv/min. Max vridmoment 144 Nm vid 3 200 varv/min.

Elmotor:

67 hk och 205 Nm. 33 hk och 50 Nm (startmotor). Max systemeffekt 140 hk.

Kraftöverföring: Motorer fram, framhjulsdrift. Multimode automatlåda. Fjädring:

Fram: fjäderben med undre triangellänk. Bak: torsionsfjädring.

Styrning:

Elservo. Vändcirkel 10,5 meter.

Bromsar:

Skivor runt om. ABS. Antispinn/sladd.

Mått/vikt: (cm/kg) Axelavstånd 258, längd 405, bredd 180, höjd 144. Tjänstevikt 1 238. Bränsletank 39 liter. Prestanda: Toppfart 180 km/h. Acceleration 0-100 km/h 9,9 sek. Förbrukning/miljö: 4,3 liter per 100 km vid blandad körning. CO2: 96 g/km (WLTP). Pris: 246 900 kronor (priserna i reportaget gäller t.o.m. 31 dec 2020).

+ Plus…

- Minus…

Litet hybridbatteri på 1,5 kWh Hög prislapp för en småbil

Hög standardutrustning Generösa garantier Låg förbrukning Bra utrymmen


28

MOTORNYTT

Sveriges 10 billigaste nybilsköp Våra billigaste nybilsköp blir dyrare men innehåller å andra sidan allt mer utrustning, så kan man sammanfatta Sveriges 10 billigaste nybilsköp 2020. Årets priser börjar från 109 400 kronor och sträcker sig upp till 159 900, vilket är ”all time high”. För bara ett år sedan började motsvarande lista på 99  900 och året dessförinnan 79  900. Men gränsen mellan enkelt och dumsnålt är oftast hårfin – därför ska man kolla extra noga på vilken utrustning som ingår i köpet. Text& foto: Johannes Gardelöf och Jenny Nilsson / CNP AB

109 400:Dacia Logan MCV 0,9 Family Edition

109 900:Fiat Panda 1,2 Easy

Sveriges billigaste nybilsköp 2020 heter Dacia Logan MCV och modellen har inte bara lägst prislapp utan är även störst i gänget. Storkombin mäter 450 centimeter har ett imponerande lastutrymme på 573 liter och med fällda baksäten kan man stuva in upp till 1579 liter. Den trecylindriga bensinaren på 90 hästkrafter dricker 0,6 liter milen och med en gnutta hemlängtan uppnås 175 km/h. Låter det intressant så får du skynda att fynda - bakom kulisserna väntar nämligen en helt ny Logan.

124 900:Toyota Aygo 1,0 x-play

129 900:Peugeot 108 1,0 Active

Designmässigt är Fiat Panda ingen björn utan snarare en udda fågel. Den nätta småbilen mäter 365 centimeter på längden och har utrymme för fyra vuxna. Hemligheten ligger naturligtvis i den generösa takhöjden - för det Panda saknar i längd har den istället fått i höjd. Hjärtat är en bensinfyra på 69 hästkrafter och för den som önskar finns även en Cross-version. Vips får modellen en mer äventyrlig look och fyrhjulsdrift på kuppen.

114 900:Citroën C1 1,0 Live

Citroën C1 är en knatte som delar plattform med Peugeot 108 och Toyota Aygo. Att tillverka prisvärda småbilar nu för tiden är ingen lätt uppgift och kräver samarbete över gränserna. Cittran är billigast för dagen och här gäller det verkligen att kolla upp utrustning kontra prislapp. Motorn är nämligen densamma, vilket innebär en bensintrea på 72 häst-krafter. Du kanske har läst en mindre eller högre siffra, men det är bara ett enkelt trick att få oss att tro att varje tillverkare har sin egen maskin.

149 900:Opel Corsa 1,2 Elegance

119 900:Hyundai i10 1,0 Pure

124 900:Kia Picanto 1,0 Advance

144 900:Mitsubishi Space Star

Hyundais minsting i10 har verkligen hittat hem på våra svenska vägar, vilket inte är så konstigt. Den senaste generationen har växt på alla ledder och är en av de rymligaste i klassen. Men även utsidan är riktigt snygg och visst piggar kulören Aqua Turquoise upp i höstmörkret. Nu kostar färgen visser-ligen 6 500 kronor extra men lyfter också hela utseendet. Under huven arbetar en trecylindrig bensinare på 67 hästkrafter, vilket är samma motor som i tvillingen Kia Picanto. Fem tusenlappar dyrare än Hyundai i10 är syskonbilen Kia Picanto - men så skiljer sig såväl utrustning som garantier åt. Kia har exempelvis sju års nybilsgaranti medan Hyundai erbjuder fem. Hostar du upp ytterligare 3  900 för Advance Plus så får du en helt komplett småbil med bland annat luftkonditionering, fönsterhissar, ljudanläggning, eluppvärmd ratt samt en sjutums pekskärm med backkamera. Under huven arbetar samma trepip som i Hyundai i10.

159 900:Seat Ibiza 1,0 Style

Vad sägs om en originell citykärra med mycket attityd? Toyota Aygos x-formade nos sticker ut från mängden samtidigt som nästan alla kåpor och paneler på utsidan kan stylas i kontrastfärger. Detsamma gäller inredningen – här kan du ändra allt ifrån instegslisterna till luftventilerna, vilket kan göra bilen extremt personlig. Den trecylindriga motorn är samma historia som återfinns hos Citroën C1 och Peugeot 107. Toyota Aygo placerar sig prismässigt i mitten trots det faktum att japanerna bjussar på högst standardutrustning. På sjundeplats hittar vi den sista småbilen ifrån samma gränsöverskridande samarbete. Det innebär i sin tur att Peugeot 108 är dyrast i trion och just det är problemet när biltillverkare slår sina kloka huvuden ihop. Någon måste vara dyrast men har då i nio fall av tio högre standardutrustning. Därför blir förvåningen stor när det visar sig att Peugeot 108 har betydligt sämre med lull-lull än Toyota Aygo. Motorn behöver vi väl knappast presentera närmare vid det här laget...

Mitsubishi Space Star gör nu comeback i Sverige efter några års frånvaro. Modellen har genomgått en välbehövlig facelift och inte minst säkerheten har finslipats. Däremot är inte ”rymden” i Space Star oändlig - bagaget rymmer exempelvis 235 liter men då är å andra sidan komforten i baksätet helt okej. Annars är interiören en uppfräschad historia som bjuder på en sjutums pek-skärm. Under huven huserar en trecyl-indrig bensinare på 80 hästkrafter som dricker 0,5 liter milen. Corsa betyder tävling på italienska och inget namn kan väl vara mer felaktigt än så på den storsäljande småbilen från Opel. Det blir svårt för att inte skriva omöjligt att vinna några avancerade biltävlingar med den trecylindriga bensinmotorn på 75 hästkrafter. Däremot kan man inte låta bli att imponeras över komforten och samtliga 406 centimeter har nyttjats på bästa sätt. Här har vi en stor liten bil med gedigen utrustningslista till riktigt bra pris som dessutom går att få i den läckra kulören Orange Fizz. Det sägs att livet är en fest och Seat Ibiza är kanske inte helt otippat döpt efter partyön som aldrig sover. Spanjorskan visar de rätta takterna på vägen och även designfolket har tagit ut svängarna. Formgivningen kantas av lekfullhet, sportighet och elegans samtidigt som utrustningsnivån Style bjuder på bland annat luftkonditionering, radio med sex högtalare och en 6,5 tums pekskärm. Den trecylindriga bensinmotorn på 95 hästkrafter kanske inte bjuder upp till en eldig flamenco men väl en lite lång-sammare tango.


MOTORNYTT

29

Volvo gräver guld i USA (Rockleigh–USA)

Volvos USA-chef Anders Gustafsson har all anledning att se ljust på 2020. Medan stora delar av samhället går på knäna av viruspandemin köper jänkarna Volvo i en takt man inte sett sedan 2004. I september sålde man 10 274 bilar på den viktiga amerikanska marknaden, vilket är en ökning med 10,2 procent jämfört med samma månad i fjol. Bakom framgången står förvånande nog minstingen i suvfamiljen. Volvo har ökat sin USA-försäljning för fjärde månaden i rad och har svårt att hinna med leveranserna. Om Volvo blev tagna på sängen av ökningen så är det ingenting mot den amerikanska presskåren. Här konstaterar tidningarna med förvåning att lilla XC40 kan locka köpare som alltid valt bilar efter devisen ”störst kör först”.

1

Nu ligger inte hela förklaringen i att XC40 slår konkurrenterna gul och blå. I staterna erbjuds förmånliga leasingavtal och medan alla svenska nybilskunder får nöja sig med två års garanti så får amerikanska bilägare dubbelt upp - nämligen fyra år. Volvo har dessutom gjort ett bra jobb med att betona att storleken inte har någon betydelse för säkerheten.

lever i. Årets 90:e upplaga av världens mest beroendeframkallande bilsalong i Genève ställdes in bara timmar innan öppnandet och nu meddelar arrangören att även nästa års bilsalong är avblåst. Det finns dock ljus vid horisonten och tecken på en comeback i mars 2022.

Ett år utan internationella bilsalonger är ovanligt, för att inte säga unikt, men är tyvärr en del av den nya verkligheten vi

Förra gången det begav sig, 2019, så hade den schweiziska bilsalongen över 600 000 besökare och 10 000 ackredite-

rade journalister. Den nya arrangören planerar dock för att enbart ha öppet för media och allmänheten ska hänvisas till livestreaming på nätet. Förmodligen är det något vi får vänja oss vid de kommande åren… Inget ont som inte har något gott med sig. Det kan man säga om Volkswagens dieselskandal efter att en kanadensisk domstol dömt tyskarna till rekordböter på 1,4 miljarder kronor. Men 90 procent av beloppet ska inte ska stanna i statens skattkista utan användas till att förbättra miljön. ”Pengarna ska landa på gräsrotsnivå och komma hela samhället

tillgodo” berättar Jonathan Wilkinson, minister för miljö och klimatförändring i Kanada Den nuvarande presidenten i grannlandet USA har däremot en helt annan syn på miljön och menar att klimatförändringarna är ”fake news”. Donald Trump skämtar om klimathot, anställer klimatförnekare och har rivit upp 99 miljölagar från sitt ovala kontor i Vita Husets västra flygel. Den tredje november avgörs det om republikanen får tillbringa ytterligare fyra år på den legendariska adressen 1600 Pennsylvania Avenue.

Sverigepremiär för nya i20 och i30

Nordic Edition

Upplev nya Hyundai i20 och i30 på Öppet Hus hus 4-5 december Historier från

norden

Byggd för alla oss här uppe

Carl-Ingemar Perstad, CNP:s USA-korrespondent / CNP AB

Helt nya i20 Pris från

149 900 kr

Privatleasing från 2 395 kr/mån* inkl. assistans och service

Nya i30 Pris från

189 900 kr

Privatleasing från 2 895 kr/mån* inkl. assistans och service

hyundai.se

n

5 kr/mån

Kom förbi och provkör den helt nya sportiga och stilsäkra i20 eller den rymliga och familjevänliga uppgraderade i30. Nya i20 och i30 har klassledande säkerhetsfunktioner, den allra senaste teknologin och massor av utrusning! Som något helt nytt kommer både nya i20 och i30 som är uppe i norr. Stor, dramatisk–och full av upplevelser. Och ja,körning det händer mildhybrid för högeffektiv och skonsam som att bidrar till att minska bränsleförbrukningen. ungt och att mörkret sänker sig långt före solen går ner ... Men! Naturen Välkommen på Öppet Hus 4-5 december för en provtur i nya i20 och i30! med öppna armar oavsett årstid. Så om du bara är ordentligt påklädd å har du garanterat en stående inbjudan med upplevelser som väntar. podcasts med titeln ”Historier från Norden”. Provlyssna på hyundai.se.

redag 9–18, lördag 10–14 om

Nya i20: 4,9-5,1 l/100 km, CO2 115-119 g/km (WLTP). Nya i30: 5,2-6,3 l/100 km, CO2 117-141 g/km (WLTP). Bilarna på bilden är extrautrustade. Pris exkl. metalliclack inkl. moms. Vi reserverar oss för prisändringar och ev. tryckfel. Begränsat antal. *Privatleasing gäller 36 mån, månadskostnader inkl. moms exkl. uppläggnings- och aviavgift. Rörlig ränta. Max körsträcka 1 000 mil/år, övermil debiteras. Service ingår under avtalstiden max 4 500 mil. Sedvanlig kreditprövning sker.

Janne 055039382

Johannes 055039383

Hyundai Kristinehamn Stationsgatan 6, 681 30 Kristinehamn Tlf. 0550-159 80, info@carab.com

Orolig i coronatider, ring för tidsbokning: 0550-393 82 eller 0550-393 83

Verkstad/reservd. Mån-fre 7-12, 13-16 Verkstad 0550 -393 86 Reservd. 0550-393 85 Öppettider Biluth. 0550-393 83 Mån-fre: 09.00 – 18.00 www.carab.com 10.00 – 14.00 Lör: CITROËN_InspiredByYou CTN_17_11224_Logo2L_Bleu_CMJN 15/06/2017

24, rue Salomon de Rothschild - 92288 Suresnes - FRANCE Tél. : +33 (0)1 57 32 87 00 / Fax : +33 (0)1 57 32 87 87 Web : www.carrenoir.com

Ce fichier est un document d’exécution créé sur Illustrator version CS6.

ÉQUIVALENCE QUADRICHROMIE

MAGENTA 5 % NOIR 70 %

CYAN 56 % MAGENTA 55 % JAUNE0 % NOIR 0 %

Öppettider Mån-fre: 09.00 – 18.00 Lörd: 10.00 – 14.00

STAT Tel: S


30

VÄRMLANDSKRYSSET / SUDOKU

VÄRMLANDSKRYSSET

Kryssa & vinn!

Skicka in lösningarna senast den 10 december till: Marknad & Media, Box 195, 691 24 Karlskoga. Märk kuvertet: ”Värmlandskrysset”. Lycka till! Bland de rätta svaren drar vi tre vinnare som får var sin dubbeltrisslott.

6

Bland de rätta svaren drar vi tre vinnare som får var sin dubbeltrisslott.

Fyll sedan i siffror i de övriga rutorna så att samtliga siffror 1 till 9 finns en enda gång på varje vågrät och varje lodrät rad, liksom i alla de nio fälten om 3 x 3 rutor. Skriv sedan av de tre siffrorna i det grön-kantade fältet nertill och skicka till oss.

Adress: .................................................................. Postadress: ...................................................

Vinnarna i Värmlandskrysset oktober 2020.

SUDOKU

Gör så här: Fyll i de gula rutorna genom att leta på och skriva av motsvarande rutor som finns utspridda i tidningen.

Namn: ...........................................................................................................................................

8

7

1 9 7 3

7

4

1

2 2 6

1. Jan Johansson, Finnerödja

od älskade

k ä f ö r s k f ö r e t a r s f o l å t! e b a s f y t å t l i r t o b f å r d e t l o n i d r o t t l v a r a e n m e t t i l l e n f ö t o a b r i s t a

2. Hans Sandahl, Filipstad

4 9 1

6

3 2

6 7 5

8

Senast den 10 december vill vi ha din lösning. Via e-post till: sudoku@marknadmedia.se Eller per post till: Marknad & Media AB, Box 195, 691 24 Karlskoga. Märkes med ”Sudoku”. Kom ihåg att uppge namn och postadress.

iväg

aktiebolag

fik

usch, vilket oljud

spel i eken ort i ablän

lättare en är stor galen- och en het är liten

del av dygn ort i olän

kan letande vara

travbana

tilltalsord sittplats

militär term fanns i frys

inandas var 5:e torsten tegnér

hade mae west?

ferie

trade mark

sport vik med de la plata

handelsavtal

juniperus

är tyg nickel

mot

här behövs en ändring

Vinnarna i SUDOKU oktober 2020. De tre först öppnade rätta lösningarna vann en dubbeltrisslott. Vi gratulerar vinnarna som får vinsten hemskickad med posten. Grattis! 1. Margareta Källberg, Karlskoga 2. Rolf Nilsson, Ludvika

Adress: ...........................................................................................................................................

3. Eine Sandberg, Kristinehamn

spricka sönder

sjungande björn turku

snörända

vintertätort

Namn: ............................................................................................................................................

Postadress: ......................................................................................................................................

vant

försåg med

bär bär

3. Jan Grimberg, Brastad

kan man få se om man tar tåget norrut från frövi

ursäkta

tacka

3

2

4

De tre först öppnade rätta lösningarna vann en dubbeltrisslott. Vi gratulerar vinnarna som får vinsten hemskickad med posten. Grattis!

förhänge

etta

smälta

f a g e r s t a v y e r

utvecklas positivt med sig

m l f f a d e e g o n b r i l t n k o k i f s s o t o k s r ö k a t t a s a l r v a r a l å t ? t a r t a långsamt knivhugg

ytlig som ett belägg- ttrolning leri

kjerrman som sjöng?

slag

kväve

är samarbete som i nte upphört

kalium

läggs på axlar

förr bilmärke med de

märke tidigt

aula

är den som kan men inte vill?

naturlig på bröst

©engholms

2 9 1 6 8 3 5 7 4 7 8 4 1 5 9 2 6 3 3 5 6 4 7 2 8 1 9 1 6 5 9 4 7 3 8 2 4 2 8 5 3 6 7 9 1 9 7 3 8 2 1 4 5 6 8 1 7 3 6 4 9 2 5 5 4 9 2 1 8 6 3 7 6 3 2 7 9 5 1 4 8


M A R K N A D S P L AT S Ö S T R A VÄ R M L A N D SÄLJES SLIPSTEN på ställning, 48 cm, 3-fas, fram o. back. Pris 400:Tel. 076 - 801 99 45 ÅRSTALLRIKAR Arabia, Finland. 16 st. samlarobjekt. Pris 100:-/ st. eller bästa bud. Tel. 073 - 935 56 62 (Nykroppa) MORS DAGSTALLRIKAR. Rörstrand. Blåmönstrade 1971 - 2004. 34 st. Pris 500:Tel. 0586 - 130 42 (Dfs) VAS stengods Rörstrand/ R. Sinnemark. H 24 cm,B 28 cm. 70/150. Felfri. Pris 1.100:Hämtas i Karlskoga. Tel. 073 - 683 68 27 DISKBÄNK inkl. avlopp, 600 x 1500. I förpackning. Pris 650:Tel. 070 - 372 70 20

För tumörforskning och cancerskadade, tar tacksamt emot bidrag. Plusgiro: 90 00 46 - 4 Bankgiro: 5221 - 0366 swish 1239000464 Hemsida: www.jj-stiftelse.org

BADKAR inkl. front, gavel. Ny blandare. Allt nytt. Pris 450:Tel. 070 - 372 70 20 SYMASKIN Menuett. Ny. Bruksanvisn.bok medföljer. Pris 800:Tel. 073 - 098 69 02 MOPED NV - 54. Mycket patina. Pris 4.500:Tel. 070 - 637 16 60

IDROTTSBÖCKER. Enestubbe: Sv. som vunnit Stanley Cup. -11. Inb. Nyskick. 100:-. Strömbergs. Årets fotboll 1965, 1971–74. 70:-. Brunnhage. Fotboll 1957/58 t.o.m 1972 200:-. Ambrius: Fotbolls-VM 1930-2010.2010. Inb. Nyskick. 100:-. Persson: Premier League – den engelska ligan. -11. Inb. Nyskick. 100:-. Tel. 070-390 35 29 STÄLLBAR SÄNG. Viking. Köpt -18 för 25.000:-. Fint skick, trådlös fjärr. Pris 4.000:-. Madrass medföljer. Tel 073-555 78 96

KÖPES

MATBORDSSTOLAR, 4 st. konstläder o. krom. Lite defekter på konstlädret. Pris 500:Nypris 749:-/st. Tel. 076 - 346 50 41

VINTERDÄCK för cykel. 2 däck 44-635 ( 28 x 1 5/8 - 1 1/2) Pris 200:-/st. eller 300:- för båda. 2 däck 47 - 622 (28 x 1 5/8 - 1 3/4) Pris 200:-/st. eller 300:- för båda. Bra kvalitet. Tel. 0550 - 190 23

DUSCHVÄGGAR IFÖ 90 x 90 CVH 446 VS. I förpackning. Pris 450:Tel. 070 - 372 70 20

SKINNBYXOR, svarta. Dam stl. 38. Pris 200:Tel. 0701 - 40 31 09 (Kga)

FÖNSTERMARKIS Bredd 130 - 140 cm. köpes. Tel. 070 - 249 84 18

NATURBÖCKER. Reuterswärd: Sv Landskapsblommor. 20:-. Tysk: Storfågelslek. 30:-. Carson: Tyst vår. 100:-. Lundgren: Stiglöst land. 50:-. Lidman: Vargen tog min Mari. Vildmarksberättelser. 50. Inb Tel. 070-7985503.

KASSETTRADIO Tel. 070 - 626 32 37 (Dfs)

TV-BÄNK med glasdörrar o. 4 hjul. Grå. Pris 300:- Bokhylla, liten. Vit. Pris 300:Tel. 070 - 249 84 18 KÖKSTÄLT, lämpligt t. husbil/ husvagn. Ej använt. Pris 250:Nypris 500:Tel. 073 - 845 30 06 (Kga) KÖKSTÄLT, fristående t. husbil/ husvagn. Pris 750:- Nypris 3.500 - 4.000:Tel. 073 - 845 30 06(Kga)

APPLE TV. Gen 3, lite använd 500:SMARTTV. Samsung 40” Fint skick. 1500:Tel. 0735887902

VINTERDÄCK 2 st. Till Saab 195/65R15 md 5mm. Pris 400:Tel. 070 - 626 32 37 (Dfs)

HÄCKSAX Bensindriven Park Lite använd. Säljes i bef. skick. 400:-Finns i Karlskoga. Tel. 070-5172422

31

ALLA MYNT OCH SEDLAR Tel. 070 - 624 18 97

DAGS ATT SERVA DIN SNÖSLUNGA

31

DEGERFORS SMÅ MOTORER säljer nya och begagnade maskiner allt efter kundens behov. Vi servar och lagar trädgårdsmaskiner, cyklar, m.m. Säljer reservdelar/tillbehör/miljöbensin från Aspen och är Stiga/Briggs återförsäljare/verkstad.

Vi erbjuder hämtning/lämning kvällstid. Tel. 0586-442 18, 070-693 73 52 • Hagalundsg. 19, Degerfors

BLACK FRIDAY 1:a – 4:e 50% PÅ ALLT ADVENT i lilla rummet, eller så långt lager räcker.

Massor av fina REAerbjudanden.

Öppet: Tis-fre 10-18, Lö 10-14. X-tra öppet till 20.00, Black Friday. Tegelslagaregatan 29, Kristinehamn. 070-541 04 61

LACKAR ALLT IFRÅN HUSBILAR TILL KÖKSLUCKOR!

LP-SKIVOR OCH SINGLAR, även CD köpes och hämtas. Tel. 070 - 643 89 51

GAMLA MOTORTIDNINGAR Tel. 070 - 547 45 47 KOKS EL. STENKOL till smedja. Tel.070-2009787

FÄRGBAND Fungerande till gammal skrivmaskin, Br 13 mm.Rött/Sv eller Sv Spolsort spelar ingen roll Tel. 0586 - 52902

Hantverkarg. 6. Kristinehamn. Tel 0550 - 150 40 el. 070-628 76 49

STÖRSTA HJÄLPEN

För hem och företag! Karlskoga - Kristinehamn - Karlstad

Krhmn

0550-188 85

STÄD

Kga

0586-191 41

www.olssonsstad.nu

Telefon Telefon BORTSKÄNKES

0586-728 732 0586-728 732 Karlstadsvägen 44. Kristinehamn • Tel. 0550-180 00 STENKAKOR 42 st. Hämtas på plats i Karlskoga. Tel. 072 - 731 54 63 Karlskoga Bilteknik Pr

www.automekanik.se

GRATISANNONSERING

Telefon Telefon

När du städar vinden eller källaren, passa på att annonsera här helt GRATIS! SÄLJES

Lämna din skrotbil på rätt plats!

0586-728 732 OBS!732 0586-728

(OBS!! Ej motorfordon/djur. Endast för privatpers. Tänk på att sätta ut pris)

KARLSKOGA BILSKROT

BORTSKÄNKES

BYTES

KÖPES

Karlskoga Bilteknik Pr

ANNONSTEXT (texta TYDLIGT). OBS! Endast ett objekt i varje annons och högst 15 ord.

Vi är en auktoriserad & certifierad bilskrot.

- Vi är inte någon bilverkstad eller säljer bilar. - Vi säljer inte beg. delar, däck, fälgar.

SKROTPREMIE! Vi hämtar och betalar 500kr på plats!

Lämna din skrotbil -

få 1000kr

Gäller t.o.m. 31/12

Ring innan du kommer. Bilen måste vara komplett.

Karlskoga/Degerfors med omnejd.

Telefon:

Kupongen insändes till: Marknad & Media AB, Box 195, 691 24 Karlskoga. OBS! Märk kuvertet med ”Marknadsplats östra Värmland!” Annonserna för Marknadplats i december behöver vi ha senast 10/12. Maila gärna annonsen på: annons@marknadmedia.se

( Foto publiceras vid mån av plats, endast digitala bilder till mejladress. )

VI HÄMTAR SKROTBILAR KOSTNADSFRITT!

WWW.KARLSKOGABILSKROT.SE

Hejarvägen 6, 691 52 Karlskoga · Tel 0586 - 380 10


32

ANTIKT / LOPPIS / SECOND HAND

5

Katter av Lisa Larsson.

Adventsbarnen av Lisa Larson återkommer varje år.

Marita visar en slipspressare från en svunnen tid.

Entusiasm och nostalgi för färg och form Marita Olén Widenberg bubblar av entusiasm och berättelser om föremålen som trängs på hyllorna på Antik & Kuriosaboden på Berget i Degerfors. Namn på konstnärer, serviser, glasbruk. Här finns både kunskap och intresse för antikviteter och hantverk. – Vet du vad det här är? Hon håller fram vad som liknar ett tjockt svärd med en stickpropp i änden. Jag funderar en god stund, men kommer inte längre än gissningen att ”klingan” kanske värms elektriskt. Det visar sig vara rätt tänkt. – Det är en slipspress, säger hon och demonstrerar hur den används för att släta ut en skrynklig slips. Marita berättar att verksamheten drivs av lust. Hon kallar butiken för sin lekstuga och nämner att hon håller på för att det är roligt med gamla saker. – Man får ju inte plats med allt hemma, men då kan jag ha det här istället. På senare år har hon sett en växande andel unga som vill ha antikviteter och retroprylar. – Jag blir glad när ett ungt par kommer och vill ha en ljuskrona eller komplet-

tera en servis. Återbruk av gamla saker bidrar ju också till att värna vår miljö. Marita trivs på Berget, där butiken funnits sedan 2018. Här finns många olika butiker som kompletterar varandra och hjälps åt, skickar kunder mellan sig och förser besökare med information om allt som finns på området. Därtill går butiken fint ihop med Bergets koncept som kulturcentrum och bevarare av gamla traditioner. Vad är väl antikviteter om inte kultur? Antikmarknaden är större i storstäderna, men på en mindre ort kan man hålla lägre priser p.g.a lägre omkostnader. Marita berättar att antikhandlare från större städer ofta kommer till Antik & Kuriosaboden och handlar för att sälja vidare. Hon visar upp ett par jultallrikar med Disneymotiv. Exakt samma såg hon

Diverse kristall och randiga glas ”Strikt” av Bengt Orup

Dalahästar och käpphästar får samsas om utrymmet.

nyligen i en antikaffär i Gamla stan för mer än tre gånger så mycket. När vi besöker Antik & Kuriosaboden har Marita dukat fram ”julbordet”. Fullt av tomtar i olika storlekar och utföranden. Handgjorda tomtar från 50-talet, Lisa Larsson, porslinstomtar av alla de slag. Hon lyfter fram nostalgin många kunder ger uttryck för, de kommer in och säger ”den servisen hade farmor eller moster”. Strax därefter visar hon servisen Blå Måsen. Den har min egen farmor. Text: Nicklas Remmegård Foto: Antik & Kuriosaboden

Salig blandning i bruna nyanser. Bordstabletter designade av Josef Frank från Svenskt Tenn.

Ett axplock bland retroprylar.

En hörna med bl.a. linne, glas och konst.


ANTIKT / LOPPIS / SECOND HAND

Dags för kvalitetsauktion Lördag 5 december inleds Karlstad Hammarö Auktionsverks kvalitetsauktion. Auktionen bjuder på ett brett utbud av design, konst och antikviteter berättar Johan Fastberg. Han lyfter fram att man bjuder ut mycket fina designmöbler från 50- och 60-talen, samt en hel del bra konst. Verk av konstnärer som Erling Ärlingsson och Madeleine Pyk, inte minst Lars Lerin, värmlänningen som blivit en av våra mest uppskattade och folkkära konstnärer. Auktionen hålls online, men visningen går att besöka, vilket för övrigt gäller inte enbart alla Karlstad Hammarö Auktionsverks auktioner. Kvalitetsauktionens visning öppnar 30 november och pågår hela vecka 49. Auktionsverket har rötter tillbaka till 40-talet och Johans farfar. Till Hammarö kom man 1967. 2009 gick man över helt till onlineauktioner. Intresset för antikviteter och auktioner ökar stadigt, särskilt skiftet till internet innebar ett stort lyft. Världen krympte, kundunderlaget växte. Idag har man kunder över hela Europa, i USA, i Kina. Vi kommer in på hur branschen och trenderna förändrats. Idag är 60-talsdesign populärt, för ett par decennier sedan var det iskallt. Åt andra hållet kan vissa möbler som för 25 år sedan kostade 15 000 idag gå för en tusenlapp. Smaken växlar. Reaktion följs av motreaktion. – Den som gillar klassiska antikviteter kan få mycket för pengarna.

Samma sak med porslin. 50- och 60tal är hett och enskilda koppar går för stora pengar. Äldre porslin, det som förr kanske kallats finporslinet, är i vissa fall nästan osäljbart. Det handlar om trender och smak, men finns även en praktisk dimension. Det äldre porslinet går inte att maskindiska eller köra i mikron. Bostäder byggs med öppna ytor och stora fönster. De äldre möblerna blir svårplacerade när väggar att ställa dem mot försvinner. – Idag lägger man hundratusentals kronor på ett nytt kök och har IKEA-porslin i skåpen. Förr hade man samma kök i 40 år men hade en fin servis, säger Johan. Han säger det utan värdering. Konstaterar att tiderna förändras, med dem prioriteringar och ideal. Förhoppningarna inför kvalitetsauktionen är goda. Trots pandemin har det varit ett bra år för branschen, menar Johan, kanske lägger människor pengar på hemmet istället för resor. Text: Nicklas Remmegård Foto: Karlstad Hammarö Auktionsverk

LARS LERIN ”hus i vinterlandskap” akvarell Båvik - utrop 125.000-150.000 kr. MADELEINE PYK 85x95 cm - utrop 20.000-30.000 kr.

KONSOLLBORD Gustavianskt, 17/1800-tal - utrop 15.000-20.000 kr. GITARR GIBSON J-45, årsmodell 2006 - utrop 12.000-15.000 kr. FÅTÖLJER 1 par, Ib Kofod Larsen ”Samsö” OPE Möbler, 1960-tal - utrop 30.000-50.000 kr. SNURRFÅTÖLJ Bruno Mathsson ”Jetson” Dux, årsmodell 1971 - utrop 8.000-10.000 kr.

SLAGLÅSPISTOL, Husqvarna, Sverige 1851 - utrop 2.000-3.000 kr.

ANNONSERA DÄR DU SYNS BÄST! M N Y T T = P R I N T + D I G I TA LT + S O C I A LT www.mnytt.se

Östra Värmlands STÖRSTA hem- och motortidning!

Du når minst 35.000 hushåll varje månad!

Webbtidningen med koppling till Facebook + Instagram!

Distributionsomr: Karlskoga, Kristinehamn, Björneborg, Degerfors, Åtorp, Svartå, Storfors & Filipstad.

33


34

ANTIKT / LOPPIS / SECOND HAND

Månadens Auktionskoll

Möbelhistorisk milstolpe på marknaden för första gången I dagarna auktionerar Bukowskis ut ett par helt unika fåtöljer av Carl Bergsten, en av våra viktigaste arkitekter och formgivare under 1900-talets första decennier. De epokgörande och sällsynta fåtöljerna har aldrig tidigare funnits på marknaden och beräknas gå för stora summor. Carl Bergsten var i grunden arkitekt och har ritat många välkända byggnader såsom Göteborgs stadsteater och Liljevalchs konsthall, han ledde även arbetet med inredningen till Svenska Amerika Liniens fartyg M/S Kungsholm vilket ses som ett av de främsta exemplen på den variant av art déco som kallas swedish grace. Som möbelformgivare var han banbrytande och såväl tekniskt som estetiskt före sin tid. Mest känd är idag den caféstol han formgav till Strömsholmens café i Norrköping i samband med Industriutställningen 1906. Caféstolens formspråk är stramt geometriskt men likväl är den graciös och böljande. Byggd i en böjträteknik som i Sverige annars inte blev vanlig förrän på 1930-40-talen, känneteck-

nas möbeln av på samma gång raka och mjukt rundade former. Totalt antas inte mer än 48-64 stolar ha tillverkats. Sannolikt förstördes majoriteten av dessa då restaurangen brann ned 1939, och de få exemplar som funnits på marknaden har gått för höga priser. Den senaste notering vi hittat är en auktion för några år sedan då ett renoverat par gick för 150 000 kronor. – Bergstens caféstolar är en holy grail. Att få återupptäcka fåtöljen från samma utställning är en milstolpe i min karriär, säger Jonatan Jahn, specialist på design och modernt hantverk på Bukowskis. Fåtöljerna delar många drag med caféstolen men tillverkades i ännu färre exemplar, sannolikt bara 6-8 stycken

menar Jonatan Jahn. Så vitt känt har den aldrig förekommit på marknaden utan bara kunnat ses på Norrköpings stadsmuseum. De fåtöljer som nu auktioneras ut skänktes av Bergsten till hans vän byggmästare Ernst Lundberg och hans hustru Alice vid deras bröllop 1906. Vad som därtill gör de här exemplaren extra speciella är att de är Carl Bergstens egna. Jonatan Jahn lyfter fram att de två exemplaren skiljer sig något åt i träslag och teknik,

att man provat olika lösningar för att böja trät utan att kompromissa med arkitektens ursprungliga design, vilket gör det tydligt att det är Bergstens teststolar. – Fåtöljerna är av stor historisk betydelse och det är som designhistoriker fantastiskt att få ha arbetat med Bergstens egna exemplar, avslutar Jonatan Jahn. Fåtöljerna har ett uppropspris 250 000300 000 kronor styck. Text: Nicklas Remmegård Bildkälla: Bukowskis

8

Exempel på den variant av art déco som kallas swedish grace. M/S Kungsholm 1928. Carl Bergsten.

ETT FIRANDE MED FÖRHISTORIA Långt innan den kristna julen ens var påtänkt firade romarna sin fest Saturnalia under december. Efter att urspungligen ha firats 17 december växte det med tiden till en hel veckas firande av gudarna Saturnus och Ops. Det var en glädjens högtid hänsyftande till naturens återuppvaknande från vinterns mörker. Festligheterna hade många inslag vi skulle känna igen idag. Särskilda marknader, skollov och inte minst sedvänjan att ge varandra små presenter. Rituella offer har vi ju som väl är däremot inte inkorporerat i vårt julfirande. Även dessa festligheter försöka myndigheterna förkorta, men till skillnad från Gustav III gick både Augustus Saturnalia (1783) by Antoine Callet. och Caligula bet.

Sista öppetdagen för i år är 19/12.

PINGSTKYRKANS SECOND HAND

Försäljning: onsdag 14-17 lördag 9-13 Inlämning: mån, tis, tors 8-16 ons 8-20 fre 8-12 Hämtning: Ring så bokar vi en tid.

0586-50935

FÖLJ OSS PÅ VÅR facebooksida & karlskoga.pingst.se VI FINNS PÅ Stråvägen 24 691 48 KARLSKOGA


TRADITIONELLA AUKTIONER PÅ NÄTET!

Auktion varje söndag

• INLÄMNING • VÄRDERING • HEMBESÖK ÖPPETTIDER: Mån - Fre kl. 15-18 Patrik 070-269 59 34 • Marina 070-374 84 87

Öppettider: Lörd - Sönd 12.00 -16.00 Tel. 070 - 655 32 74 Kulturcentrum Berget, Degerfors

www.karlskogaauktionsverk.se

KARLSTAD-HAMMARÖ AUKTIONSVERK Ett av de 10 ledande auktionshusen i Sverige Mottagning pågår till våra stads- och kvalitetsauktioner Vi söker konst, gärna Lars Lerin, Erling Ä, Stefan J, Rackenkolonin m. fl. Norskt måleri, möbler, antikviteter, guld, silver, smycken, kristallkronor, mynt m. m.

Inlämning - Värdering - Hembesök alla vardagar NÄSTA KVALITETSAUKTION Sista inlämningsdag 23/11 Visning startar 28/11 Första avslut 5/12

Sälj inte ditt guld och silver utan att kolla med oss!

Bruksgatan 22, Skoghall • 054-51 00 75

Nygatan 3, Hagatorget, Karlstad tel. 054-10 00 75 www.karlstadpantbank.se

www.hammaroauktionsverk.se

TRYGGHET OCH KVALITET - 60 ÅR I BRANSCHEN

PRYLGALEN? SAMLARE? FYNDLETARE?

s os s ho g in dn re in & ar pp la lk ju la nd Ha jul! en få t at er ilj m fa a dr an du r pe äl hj så –

DÅ MÅSTE DU BESÖKA OSS! • På vår butiksyta på hela 1500 kvm, hittar du allt och lite till! • Köper hela- eller delar av hem. • Även magasinering. Tel. 0550-828 06 •men johan@fyndboa.se Vi byter namn kommer www.fyndboa.se fortsätta med att sälja bra och begagnade saker.

ÖPPET: Torsdag 14.30 -18.00 Lördag 10.00 -14.00 Medborgargatan 3 och Storgatan 24, 31 i Degerfors. Tel. 070-216 86 43

ÖPPET: Mån - Fre. 10 -18 Lör. 10 -14 • Sön. 10 -14 Bodalsvägen 5, 681 43 Kristinehamn Vid McDonaldskorset i Kristinehamn.

Gilla oss på

Handla i butiken

Skänk prylar

Handla i Bli Skänk butiken volontärprylar Bli så är är du ge för så dumed medatti att gelivet. för l #återfunnet

www.geförlivet.nu

ÖREBRO CITYBUTIK & CAFÉ:

Gamla gatan 6, 019-277 25 30

ÖREBRO Nastagatan 20,

VARUHUS & CAFÉ:

400:-/ MÅNAD 019 - 277 25 20

#återfunnet www.geförlivet.nu Citybutik & Café, Gamla gatan 6, Örebro20, 019-277 25 25 30 20 VARUHUS & CAFÉ: Nastagatan 019 - 277 Öppettider: tisd, onsd, torsd, fred 10-17, lörd 10-15 www.geförlivet.nu Varuhus#återfunnet & Café Nastagatan 20, Örebro 019-277 25 20 Öppettider: tisd, torsd 12-18, lörd 10-14

a! re inkommer varje veck lja sä ka oli n frå r yla pr Nya byter och säljer DVD Massor av Vinyl. Köper, Öppet 5 dagar/veckan

du , ti ll fa st pr is . .. .H yr lo pp is pl at s äv en n! – Vi sä lj er ut an prov is io

Öppettider: Tis. 10-16. Ons. 10-18. Tors-fred 10-16. Lör. 10-13. Sö-må. stängt.

Carls Åbyvägen 2. Karlskoga. Tel. 076-393 23 34


Trygga och effektiva värmepumpar. Kampanjpris pü flera modeller.

Profile for Mnytt

Mnytt nov-dec 2020  

Mnytt - Mäklarnytt och Motornytt! Östra Värmlands största hem- och motortidning. Upplagan på 35 000 exemplar, når boende i Karlskoga, Kristi...

Mnytt nov-dec 2020  

Mnytt - Mäklarnytt och Motornytt! Östra Värmlands största hem- och motortidning. Upplagan på 35 000 exemplar, når boende i Karlskoga, Kristi...

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded