__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

Fråga juristen

Sid 2

Gröna guiden

Sid 14-15

Hantverksguiden

Sid 16-17

Maj – Juni 2021

35 000 hushåll i östra Värmland A M RD TE GÅ ÄD TR

I en liten värld av blommor

M

OT

N OR

YT

T

Kamrat på vida färden Sid 26

Sid 4-5

FRÅN MÄKLARKÅREN I ÖSTRA VÄRMLAND

Kreativa återbruksidéer Sid 8 Storfors får ny kommunchef

Sid 24

Bilverkstad i framkant

Sid 28

Du har väl laddat hem appen?

VI RAMAR IN ERA STUDENT- OCH BRÖLLOPSBILDER

karlskogaenergi.se/app

Värmlandskök Känsla, service, kunskap - sedan 1989

HUSVAGNARNorra Staketg. 27, Krhmn. Tel. 0550-804 28

www.glas-servicekristinehamn.se

www.jgshusvagnar.se

Tel. 054-57 01 90 www.varmlandskok.se


2

INNEHÅLL

2

FRÅGA JURISTEN

FRÅGOR OCH SVAR OM FAMILJERÄTT

Fråga juristen

4-5

I en liten värld av blommor

6

Gustafssons Handelsträdgård får Strömtorp att blomma

8

Kreativa återbruksidéer

12

Värmlandskrysset/Sudoku

16

Värme och svalka med energisnål luftvärmepump

17

Hantverksguiden

18

Fyndboa bygger ut

20

12 tips för att lyckas med pelargoner

22

Ny frisörsalong med personlig känsla

Katarina Nordin på Nordins juristbyrå i Karlskoga, hjälper oss att besvara frågor från er läsare. Ibland kommer spalten även att ta upp ämnen som är aktuella inom familjen, som t ex framtidsfullmakt, testamente och bodelning.

14-15 Gröna guiden

24

Blomsterhandlare utökar i Storfors

25

Aktivt lyft för elljusspåret i Storfors

26

Kamrat på vida färden

29

Med klimatet i flaket

30

Sommarens hetaste cabbar

31

Bilnyheter

28

32

Har du en fråga så är du välkommen att skicka den till tidningen på info@ mnytt.se eller direkt till Nordins juristbyrå på info@nordinsjuristbyra.se Vill du se mer om Nordins juristbyrå, eller komma i kontakt med Katarina direkt kan du besöka hemsidan på www.nordinsjuristbyra.se.

Fråga; Jag är gift och har tre särkullbarn. Jag har förstått att jag kan skriva ett testamente så mina barn bara får sina laglotter och att min fru får resten. Men vad händer den dagen min fru går bort? Får inte mina barn något mer arv?

Storfors får ny kommunchef

24

Bilverkstad i framkant

Lästips

33

Marknadsplats östra Värmland

34

Månadens auktionskoll

35

Antik- & loppisguiden

LEDARE

Skyddande skräp Den pågående Pandemin ställer till det på många sätt. Den härjar inte bara bland oss människor, den sätter sina spår i naturen också. Ni som är ute och går kanske har lagt märke till det. Det är inte bara cigarrettfimpar, kolapapper och urätna förpackningar från närmaste hamburgerställe som skräpar ner, det slängs också allt fler munskydd. Blå saker i papper som av någon konstig anledning bara droppas på marken. Det kan få vem som helst att fundera. Folk går alltså omkring med sina munskydd för att inte bli smittad eller för att inte smitta andra. De bryr sig om. Men sedan tar omtanken slut. Plötsligt sliter man av sig munskyddet och slänger det på backen. Det har börjat bli så vanligt att kastade munskydd klättrar på stegen för det vanligaste skräpet på gator och torg. Så ska det väl inte vara? Det är inte bara munskydd som skräpar ned. Ni som är observanta kanske också har noterat att det är många som slänger sina tandtrådsbyglar på backen. Eller som det heter med finare ord - floss picks, såna som man petar tänderna med. Varför går man omkring och petar tänderna ute i det fria bland folk? Sådana frågor kan oroa den bästa. Björn Hallin

Miss a in – ko te nästa mme r i br nummer evlå dan av Mnyt t 25 ju ni! Postadress Box 195, 691 24 Karlskoga Besöksadress Centralplan 3, Karlskoga Tel 0586 - 555 08 info@mnytt.se RED AKTION Ansvarig utgivare Mats Wettergren Tel. 070-828 09 64 mats@marknadmedia.se SK RIB ENT/FOTO Nicklas Remmegård Eva Wiklund Johannes Gardelöf Carl-Ingemar Perstad m.fl.

ANNONS Leif Andersson Tel 073-940 10 68 leif@mnytt.se Mats Wettergren Tel. 070-828 09 64 mats@marknadmedia.se Sirpa Tanskanen sirpa@mnytt.se GRAFISK FORM & PRODUKTION Sirpa Tanskanen Art Director sirpa@mnytt.se Björn Hallin bjorn@mnytt.se

Har du frågor om familjerätt, mejla mig på: info@nordinsjuristbyra.se eller ring tel. 0586-506 97

Tryck Pressgrannar i Linköping Distribution Svensk Direktreklam PostNord

Svar; Ja, det är riktigt som du skriver, att du kan upprätta ett testamente och skydda sin fru så dina barn bara får ut sina laglotter. På detta sätt underlättar du för din fru att bo kvar i er gemensamma bostad, det blir billigare att lösa ut barnen om bostaden är en fastighet eller bostadsrätt. Vad som skall hända med ditt resterande arv, som din fru ärver, avgör du. Det bör du skriva in i testamentet. Du kan antigen låta din fru ärva med full äganderätt eller fri förfoganderätt. Att du låter din fru ärva med full äganderätt innebär att den dagen din fru går bort så tillfaller ditt resterande arv hennes arvingar. Om du däremot anger att din fru ärver dig med fri förfoganderätt så tillfaller ditt resterande arv på det sätt du angivit, dina barn eller någon annan person eller en organisation. För det fall dina barn skall ärva resterande kvarlåtenskap och ett eller flera av dina barn avlidit innan din fru avlider, tillfaller arvet dina barnbarn eller allt till de andra barnen i lika delar om det avlidna barnet inte hade några barn. Du är välkommen att höra av dig om du behöver hjälp med att upprätta ett testamente.

Fråga; Min exsambo vill inte gå med på bodelning, vad kan jag göra? Vi har en villa tillsammans och det är nu ca sex månader sedan han flyttade ut. Jag vill bo kvar i villan med barnen. Svar; Som jag förstår din fråga har du meddelat din exsambo att du vill ha

bodelning. Det måste du göra inom ett år efter separationen. Vill han inte alls diskutera bodelningen har du inte något annat val än att begära att tingsrätten förordnar om en bodelningsförrättare. Det brukar ta relativt lång tid innan bodelningen är klar hos en bodelningsförrättare och framförallt blir det ganska dyrt. Kostnaden för bodelningsförrättaren betalar ni båda två, i lika delar. Om din exsambo inte betalar sin del kan bodelningsförrättaren begära att du betalar hela kostnaden och då får du en fordran på din exsambo. Inför bodelningsförrättaren begär du att lottläggas fastigheten. Om din exsambo inte medger detta eller inte medverkar till bodelningen måste bodelningsförrättaren göra en tvångsbodelning. Det blir ett beslut som ni kan överklaga till tingsrätten om ni bedömer att bodelningsförrättaren gjort fel och/eller vill argumentera vidare. Tvångsbodelningen slutar nog i att ni lottläggs halva fastigheten var, nu som samägd egendom. För att göra upp mellan er måste ni sälja fastigheten och dela medlen eller måste en av er, eller båda, begära hos tingsrätten att fastigheten säljs på offentlig auktion. Vid en offentlig auktion blir försäljningssumman ofta lägre än vad den hade blivit vid en vanlig auktion. Det här kan du förklara för din exsambo och hoppas att han förstår att han måste gå med på en bodelning och då är det ju bättre om han gör den tillsammans med dig än mot dig och att ni måste begära att en bodelningsförrättare utses. Om du behöver hjälp med kontakterna med din exsambo, upprätta ett bodelningsavtal eller att begära en bodelningsförrättare, så är du välkommen att höra av dig. Katarina Nordin jur. kand. Juridiska konsultationer inom familjerätten i framförallt Karlskoga och Degerfors.

Fick du ingen tidning? Svensk Direktreklam Tel. 019-10 49 40 Upplaga 35 000 ex. Distribution sker kostnadsfritt till hushåll i Karlskoga, Degerfors, Kristinehamn, Filipstad, Storfors, Svartå, Björneborg och Åtorp. Periodicitet 11 ggr per år.

VI HJÄLPER DIG MED FAMILJERÄTTEN! Kungsvägen 33 Karlskoga Tel. 0586-506 97 www.nordinsjuristbyra.se

• Bouppteckning • Arvskifte • Testamente • Framtidsfullmakt • Gåvobrev m.m.

ÖPPET/TELEFONTID: Mån 9 -12 • Tis 13 -16 • Ons 9 -12 • Fre 9 -12


Hej! Jag heter Atos!

N ALLT FÖR VAT TE ! I TRÄDG ÅRDEN

ÖPPET ALLA DAGAR. Vard. 10 -18. Lör, sön, helg 10 -14

V Ä L J D IN A FAVORITER I ! ROSENG ÅRDEN

t s e m s e g i r e v S v a n e v e l p p ! U r e k i t u b s d r å g d ä r t e d a r e t r o s l vä S

! T N E M I T R O S T R O T ,

r e n n e r e p , r mo m o l b r a m m , d So ä r t t k u r f , r kr yddväx te r, mm. bärbuska

D LEK & DJURG ÅR FÖ R B A R N E N

Pelargoner 5 st för

125:-

Kanariepaelnm sis,

SÄT TPOTATIS FLERA SORTER!

B l å b ä r s b u s ka r Flera olika sor te Från

99:-

r

199:-

Smultron- ochtor Jordgubbsplan

10-pack

129:-

Njut av dagsfärska bakverk och läckra smörgåsar på vår uteservering eller i vårt inglasade uterum! Lyxig räksmörgås med handskalade räkor. ( MSC certifierade )

79:-

Tel. till café 0581-101 75

Phoenix canari höjd ca 100 cm

Stort urval ekologiskt odlade tomater, gurka och chili!

Paketpriser på Grythyttan stålmöbler

G MED STOR AVDELNINR FÖR V AC K R A S A K E Å R D! G HEM OCH TRÄD

Flertal grupper för omgående leverans

Dalkarlshyttan, 711 31 Lindesberg • Tel. 0581-10 100 • www.plantmarknaden.com


4

TRÄDGÅRD

Nils Bergslid med en engelsk pelargon i famnen.

Niklasdams Trädgård är inte bara en handelsträdgård. Här kan du titta in i pelargonmuseet och ta en fika i det hemtrevliga caféet. Mnytt åkte dit för att se vad som är hett trädgårdssäsongen 2021.

I en liten värld av blommor När en dam som frågat om priset på en växt berättar om en pelargonkaka hon brukar baka blir Nils Bergslid genast intresserad och ber henne skicka receptet. – Trevligt med en skånska, ler han när det visar sig att damen är från Österlen. Sedan 2006 har Nils och hustrun Elisabeth drivit Niklasdams Trädgård i Niklasdamm strax utanför Kristinehamn. De är särskilt specialiserade på just pelargoner, av vilka man har över 400 sorter. Här finns även ett pelargonmuseum.

Vi promenerar runt i växthuset, fyllt med sommarblommor av alla de slag. Svartöga, petunior, ampelskära, den sistnämnda är bra för humlor och bin, och många fler. Och så finns här pelargoner i alla möjliga färger och former. Han visar upp en engelsk pelargon som denne skriftställares otränade öga inte hade trott var en pelargon om informationen inte givits. Pelargonens rykte har återupprättats efter att under en period ha setts som något av en tantblomma.

– Fast, säger Nils, det är ju lite inne att vara tant också. Utöver pelargonerna har de i år gjort en satsning på rosor och tagit in ett stort sortiment på över hundra sorter. De har också satsat på ett ganska stort utbud med spännande rhododendronsorter, som man vid vårt besök dock inte hunnit få levererade ännu. – Man försöker alltid bli bättre på det man gör och få ett mer spännande sortiment. Ytterligare ett steg på den vägen är

att Nils och Elisabeth utökar utbudet av fruktträd. Tidigare har de haft mer av ett standardsortiment av fruktträd, men nu tar man hem lite roliga ryska och finska sorter. Det är något som ligger i tiden. Nyttoväxter och det ätbara är det stort sug efter. – Jag tycker det är väldigt, väldigt positivt, säger Nils om trenden med frukt och bär. Att vara lite självförsörjande på frukt och bär är bra, och det är kul om fler upptäcker att det är skillnad på det man odlar eller plockar själv och

På Niklasdam finns även ett hemtrevligt café.


TRÄDGÅRD

5 Restaurang Stallet & Verandan serverar en 3-rätters meny. Välkommen till Karlskogas friluftsparadis!

Här finns även ett pelargonmuseum.

CORONAANPASSAT - BESTÄLL MED DIN MOBIL; HAPPY ORDER - TAKE AWAY - STORA UTESERVERINGAR

Tel 0586-15082, 150 33 • www.lunedet.se • Väg 237 från Kga mot Storfors

Vi är återförsäljare av trädgårdsmöbler från • Brafab • FRITAB • Grythyttan • Hillerstorp

det som ligger i kyldisken. Han berättar att traditionella fruktträd som äpple och päron är efterfrågat men att allra populärast är faktiskt plommon. Det har blivit så efterfrågat att plommonträden tagit slut hos odlarna. – Jag vet inte varför, säger han med ett lätt skratt, men plötsligt vill folk ha plommon. Vi avslutar intervjun i det prunkande

museet med pelargoner från världens alla hörn, var och en försedd med en liten skylt med sortens namn. – Det här är vår äldsta pelargon, säger Nils och visar upp en vit pelargon med kraftig stam. Den donerades hit av en dam från Dalarna. Han ser sig om i växthuset och börjar nynna tyst: i min lilla, lilla värld av blommor...

Vi har fyllt på med ännu mer vårnyheter!

Text & foto: Nicklas Remmegård

6

Öppet: Ons-Fre 11-18. Lör 11- 14. Oxelbergsgatan 1, Karlskoga. Tel 0586-525 05.

HÄR HITTAR DU TEXTILIER OCH MÖBLER FÖR BÅDE INNE OCH UTE!

Handla i mysig m he mamiljö! VÄLKOMMEN ÖNSKAR ANNGELIE!

Mån, tis, tors 11-17 • Ons 11-18 • Fre 11-16 • Lör 10-13

Inte bara pelargoner, här syns bland annat bivänlig ampelskära.

Bergsmansgatan 4. Karlskoga. Tel. 070-565 08 16. www.amisnyarum.se

Mån-Fre 10-18. Lunchstängt 13-14. Lör 10-13 OUTLETTEN: Tors 10-18, lunchstängt 13-14 Degerfors. Tel. 0586-419 20


6

TRÄDGÅRD

Gustafssons Handelsträdgård får Strömtorp att blomma Anders Gustafsson växte upp på familjens handelsträdgård. handelsträd gård.

Man sår i omgångar för att det ska finnas fina plantor hela säsongen.

Gustafssons Handelsträdgård i Strömtorp doftar ljuvligt av tusentals pelargoner, lobelior, petunior och många andra sorters blommor, och så av tomat- och gurkplantorna förstås. Familjeföretagets bästa tid är nu. – Kan jag ställa de här utomhus, undrar en kund med ett gäng färgglada plantor i famnen. Anders Gustafsson svarar att det nog ska gå bra, men att hon inte ska ställa dem direkt i blåsten utan låta dem vänja sig vid att stå ute på en skyddad plats först. En stadig ström av kunder och telefonsamtal ackompanjerar vår intervju. Anders svarar på frågor, ger råd och tips om allt från skötsel till var kunden kan hitta sådant de inte själva har i sortimentet. En cyklist sticker in

Blommor så långt ögat når. huvudet för att fråga om vägen till Linnebäck och får en noggrann vägbeskrivning. Anders har drivit Gustafssons Handelsträdgård sedan 1973 men är som han säger född och uppvuxen här, har arbetat på handelsträdgården hela livet. Företaget startades av hans far redan 1937, då som en grönsaksodling. Sedan 70-talet har dock blommorna tagit över allt mer, och är idag helt dominerande. Intresset för odling och trädgård har ökat de senaste åren. Vårblommor har

Varmt välkomna till Vi har öppet alla dagar och nu finns alla djuren i hagen. SVINGELSKOGEN är öppen! ÖPPETTIDER Caféet: Alla dagar mellan kl. 9-18 Handelsboden: Må-Fre kl. 12-16 Fre-Lö kl. 11-16

Det blir en särskild glasskiosk i år och en veranda på hela baksidan av caféhuset är under uppbyggnad och beräknas öppnas inom kort. Coronaanpassat.

Strömsnäsvägen 3, Degerfors. Tel 0586 - 400 77. www.kulturcentrumberget.com

det varit stor åtgång på trots den kyliga våren, och blir bara vädret bra kommer man att komma igång ordentligt med sommarblommorna under maj. Allra mest har intresset ökat för att odla grönsaker, något Anders menar delvis hänger ihop med att många sistlidna året arbetat hemifrån. Hos Gustafssons finns både tomat- och gurkplantor som man själva sått och drivit upp. Tre sorters gurka och ännu fler sorters tomat.

– Snacksgurka har blivit populärt, säger Anders, det är en kort slanggurka. Både grönsaksplantor och blommor sås i omgångar för att det ska finnas fina plantor hela säsongen. Totalt har man 40 000 plantor i växthusen när allt är färdigplanterat. Pelargoner och hänglobelior är alltid efterfrågat och kommer ständigt i nya färger. Slingerväxten svartöga är populär i år. Den ljuva blomdoften följer oss ut till parkeringen. Text & foto: Nicklas Remmegård


Mandel

Vi tillverkar färdig äggoljetempera och bryter med äkta traditionella pigment.

Traditionell färg OVO Byggnadsvård LIN www.ovolin.se

Tel. 019-22 71 81 Kvarnfallsvägen. Tegelmagasinet, Örebro

Färg & Sköna Byggnadsvård 100% saker!

Färg, byggnadsvård, inredning. • ÄGGOLJETEMPERA • LASOL LINOLJEFÄRG • OTTOSSON LINOLJEFÄRG • SLAMFÄRG• TJÄRA • PIGMENT • LINOLJA • BESLAG • SÅPA • GOLVBEH • TAPETER • LINDREV • ELART ISOLERING • SMIDE • GJUTJÄRN • EMALJ, INREDNING MM MM

JOBBA SMARTARE MED HUSQVARNA AUTOMOWER® HUSQVARNA AUTOMOWER® En modell för varje typ av gräsmatta Perfekt klippresultat

Hos oss hittar du det mesta inom cykel, skog- och trädgårdsmaskiner.

Klarar komplexa gräsmattor Appstyrning

GPS-stödd navigering

Mandel

ÖPPETTIDER Mån-Fre 10-18 Lördag 10-14

Vi bryter vår äggoljetempera & linoljefärg med traditionella äkta pigment. Från 15 juni ha r vi Götlunda Välkommen! Att besöka oss eller gå in på glass ! & öppettider: www.ovolin.se för info &Info öppettider. Tegelmagasinet, Kvarnfallsvägen, 705www.ovolin.se 93 Örebro, 019/22 71 81

Tegelmagasinet i Karlslund/ Örebro. Tel: 019-22 71 81

CYK E L &&TTrädgård RÄDGÅRD Cykel

Storängen, Karlskoga. Tel 0586-530 30 www.mandels.se

Molyckevägen 1, Karlskoga Tel. 0586-530 30

Välkommen till NORDS – Bygghandel & Heminredning!

LAGERLAGDA DÖRRAR FRÅN

DAGS ATT BESTÄLLA UTERUM!

Vi måttanpassar era planerade uterum och inglasningar, kostnadsfria hembesök.

NYHETER!

Olga Astrid 10x21

5.290:-

Beatrice 10x21

5.290:-

Vit Cotswoldglas. 10x21

4.990:-

Vanja G

Vit Klarglas 9x20, 10x21

4.895:-

Mandels Cykel & Trädgård

NYHET!

Nu kan vi även erbjuda uppvärmning med infrapaneler, med 15 års garanti.

Katarina Sacha Alexia

9x20, 9x21, & 10x21

3895:-

Agelia

Vit Cotswoldglas 10x21

4895:-

Öppet: Mån-fre 7-18. Lör 9-13 Linnebäck, tel 0586-72 20 10

www.nords.se

Vit Klarglas 10x21

4.990:-

Vit. Cotswoldglas. 9x20, 9x21 & 10x21

3.995:-

Vi säljer även garageportar! Vi är nu ÅF för Skillfaktory.se som tillverkar skorstensfria kaminer och möbler i elegant design.

Maskinvägen 11, Karlskoga Tel. 0586-507 35 info@sartex.se • www.sartex.se

SARTENA INGÅR I

Se aktuella kampanjer på vår facebooksida Sartex Uterum


8

ÅT E R B R U K

9

Kreativa återbruksidéer Vertikala trädgårdar med återanvända cykelhjul, ampelväxter i matlagningsgrytor, krukor gjorda av tomma plåtburkar eller hemmagjorda krukor av begagnade bildäck – återbrukstrenden är på uppåtgående och passar perfekt för trädgårdar, terasser och balkonger. Gamla cyklar står och rostar lite varstans, men även om de inte längre är kördugliga så kan de fortfarande återanvändas med bravur t.ex. för blomsterdekorationer, vilket följande idéer illustrerar. Trädgårdsmiddag under en blomsterkrona? Inga problem! Fäst färgglatt målade gamla cykelhjul i t.ex. en pergola. Häng blomkrukorna i hjulet. Välj lättskötta pelargoner i varierande färger för en större effekt. Matcha med färgglada, snittade blommor som bordsdekoration. Cykelhjul funkar också bra i en hemmagjord vertikal trädgård. Hängande på väggen blir de en udda, iögonenfallande kontext till färgglada blomsterkrukor. Fäst krukorna i hjulet med tråd. Blommande i olika nyanser är en skön syn. Blomsterkreationer med gamla cyklar – här fungerar en gammal cykel som en bas i retrostil till en trädgårdsbänk. En

enkel bordskiva av trä ger gott om plats för krukor mm. Idéer med gamla däck Även begagnade bildäck kan användas för annorlunda skapelser i trädgården och på balkongen. Vad sägs om en alternativ däckkorg på väggen? Fäst eller häng upp däcket på ett plank, staket eller en vägg och börja plantera. Upprätta och hängande pelargoner ger ett prunkande, lummigt intryck. Tips: gör dräneringshål i däcket för att bli av med överflödigt vatten. Flera gamla däck får ett nytt användningsområde placerade bredvid och ovanpå varandra i en grupp och blir till en alternativ citykruka på balkongen. Fyll dem med pelargoner och andra blommande växter. En återbrukskruka av däck är snabb och enkel att göra själv. Du behöver färg,

skruvdragare, skruv, uttjänta bildäck och en rund spånskiva som bas. Färgglada pelargoner i amplar Har du svårt att skiljas från vissa favoritsaker? Med lite färg kan gamla matlagningsgrytor göras om till färgglada amplar med gott om plats för pelargonerna att växa i. Se till att dina växter får tillräckligt med solljus när du väljer plats. Allt du behöver är en gammal matlagningsgryta, gärna med handtag, färg och kraftig tråd eller kedjor. Välj mellan att plantera upprättväxande eller hängande pelargoner beroende på utrymme.

Vid samplantering med andra växter, välj växter med liknande skötselkrav som pelargonerna. Att borra några hål i botten på kärlet är en god idé, för att undvika att vatten blir stående i krukan.

Vi uppdaterar kontinuerligt www.mnytt.se med bonusmaterial WEBBTIDNING MED KOPPLING TILL FACEBOOK + INSTAGRAM!

Källa: blomsterframjandet & Pelargonium for Europe


GE HUSET ETT LYFT MED UTOMHUSFÄRGER GE NYA HUSET ETT LYFT

DEMIDEKK Infinity är vår allra bästa och tål mest. Bäst skydd, överlägsen kulör- och glanshållbarhet och självrengörande egenskaper gör att huset ser vackert och nymålat ut längst.*

* DEMIDEKK Infinity håller längst av alla Jotuns utomhusfärger.

* DEMIDEKK Infinity håller längst av alla Jotuns utomhusfärger.

Foto: Sturla Bakken, Mikkel Mortensen

När du målar med och Jotuns När målar med DEMIDEKK DEMIDEKK När dudu målar med DEMIDEKK och Jotuns och Jotuns vackra utomhusfärger ger vackra utomhusfärger ger du huset ett du vackra utomhusfärger ger du huset huset ett ett tryggt och långvarigt skydd. tryggt tryggt och och långvarigt långvarigt skydd. skydd.

Foto: Sturla Bakken, Mikkel Mortensen

MED GE HUSET ETT LYFT MED NYA UTOMHUSFÄRGER NYA UTOMHUSFÄRGER När du målar med DEMIDEKK och Jotuns vackra utomhusfärger ger du huset ett tryggt och långvarigt skydd.

DEMIDEKK Infinity är vår allra bästa och tål mest. Bäst skydd, överlägsen kulör- och glanshållbarhet och självrengörande egenskaper gör att huset ser vackert och nymålat DEMIDEKK ut längst.* DEMIDEKK Infinity Infinity ä ä

och och tål tål mest. mest. Bäst Bäst sk sk kulöroch kulör- och glansh glansh självrengörande självrengörande e e huset DEMIDEKKARE MÅLARatt GÄRNA. att huset ser ser vacke vacke MEN INTE SÅ OFTA. ut ut läng läng

DEMIDEKKARE MÅLAR GÄRNA. MEN INTE SÅ OFTA.

JOSE0135_Jotun_SE_Demidekk_2021_ÅF_137x180.indd 1

15.04.2021 08:51

Skrantabacken 38, Karlskoga. Tel. 0586 - 385 00 Vard: 07.00 - 18.00. Lörd: 10.00 - 14.00 DEMIDEKKARE DEMIDEKKARE M M

MEN MEN INTE INTE

JOSE0135_Jotun_SE_Demidekk_2021_ÅF_137x180.indd 1

15.04.2021 08:51

om projektet är Allt Oavsett inom uterum, sommarstuga eller villa. Vi harVÄRMEPUMPAR lämpliga värmepumpar! Allt inom eller kyla. för uppvärmning VÄRMEPUMPAR!

VI HJÄLPER DIG MED • AVANCERAD TRÄDFÄLLNING

• GRÄVMASKINER • HJULLASTARE • TRANSPORTER • UTHYRNING CONTAINRAR • MASKINSOPNING Det är vi som är Klimatteknik Solsta AB • GRUS OCH JORD Vi säljer och monterar årligen mellan 500-750 värmepumpar, vilket gör oss till nummer 1 i • vårTMA-SKYDD region.

Mitsubishi Mitsubishi Ecodan Geodan JOSE0135_Jotun_SE_Demidekk_2021_Å F 1 LUFT/VATTEN JOSE0135_Jotun_SE_Demidekk_2021_Å F_137x180.indd _137x180.indd 1 BERGVÄRME

Pris från

från

från

69.000:-

Vi har egen serviceavdelning och kan erbjuda garantiservice för samtliga fabrikat som vi säljer. Allt för att du som kund bara ska behöva EN kontakt för din värmepump.

Det är vi som är Klimatteknik Solsta AB

Mitsubishi Ecodan LUFT/VATTEN

Vi säljer och monterar årligen mellan 500-750 värmepumpar, Tveka inte attvilket kontakta oss ett kostnadsfritt hembesök eller gör oss tillför nummer 1 i vår region. besök vår utställning ute på Nolgård, Hammarö.

Det är vi som är Klimatteknik Solsta AB

Allt in Allt inom 12.900:VÄR Allt inom Efter ROT-avdrag VÄRMEP Allt 139.000:inom MONTERAT & KLART! VÄRMEPUMPA VÄRMEPUMPAR! Mitsubishi Geodan BERGVÄRME

Det är vi som är Klimatteknik SolstaMitsubishi AB Vi säljer och monterar årligen mellan 500-750 värmepumpar,Ecodan Det är vi som är Klimatteknik Solsta AB vilket gör oss till nummer 1 Mitsubishi i vår region. LUFT/VATTEN frånårligen från och monterar mellan 500-750 Det är vi som ärVi säljer Klimatteknik Solsta AB värmepumpar,Ecodan Vi har egen serviceavdelning och kan erbjuda garantiservice för • Underhåll • Tillbehör & reservdelar vilket gör oss till nummer 1 i vår region. LUFT/VATTEN 69.000:139.000:Vi inte har egen serviceavdelning ochkostnadsfritt kan erbjuda garantiservice för vi som är Tveka att kontakta oss för ett hembesök fabrikat som vi säljer. Allt för att du som kund bara Vi säljer och monterar årligen mellan 500-750 värmepumpar, Deteller är Klimatteknik Solsta ABsamtliga DRAG Vi har egen serviceavdelning och kan erbjuda garantiservice för samtliga fabrikat som vi säljer. för att du som kund bara Vi säljer och monterar årligenAllt mellan 500-750 värmepumpar, ska behöva ENoss kontakt för din1värmepump. vilket gör till nummer i vår• region. • Försäljning • Installation Service

5T-0AV%

behöva ENgarantiservice kontakt för dinför värmepump. Vi har serviceavdelning kan erbjuda vilket gör oss tillegen nummer 1 i vår region.ochska fabrikat som vi säljer. för att du som kund bara besök vår utställning ute påAllt Nolgård, Hammarö. U Rsamtliga samtliga fabrikat som vi säljer. Allt för att du som kund bara Vi säljer och monterar årligen mellan 500-750 värmepumpar, ra halva

behöva EN kontakt för din värmepump. Betala baska naden. arbetskost

054-182 007

69.000:ENgarantiservice kontakt din Vi har serviceavdelning kanbehöva erbjuda förvärmepump. Tveka inte attför kontakta oss för ett kostnadsfritt hembesök eller vilket gör oss tillegen nummer 1 i vår region.ochska

M G B

frå

1

från

69.000:-

139.000:-

• Försäljning • Installation • Service

LUFTVÄRMEPUMPAR

SKRAGGEVÄGEN 7, 663 41 HAMMARÖ • Installation • Service | • Försäljning info@klimatteknik.com | www.klimatteknik.com

• Underhåll • Tillbehör & reservdelar • Försäljning • Installation • Service • Underhåll • Tillbehör & reservdelar • Försäljning • Installation • Service LUFTVÄRMEPUMPAR • Underhåll • Tillbehör & reservdelar Samtliga ovanstående

0586-38 662

LUFTVÄRMEPUMPAR LUFTVÄRMEPUMPAR

från

frånoch efter 14.900:- stallation LUFTVÄRMEPUMPAR 14.900:-

|

Samtliga www.klimatteknik.com

från

14.900:-

från Samtliga ovan14.900:stående priser ROTär inklusive installation och efter ROT

Allt inom VÄRMEPUMPAR!

| SKRAGGEVÄGEN www.klimatteknik.com

7, HAMMARÖ | www.klimatteknik.com

054-18 20 07 | info@klimatteknik.com 054-182 007 | info@klimatteknik.com | www.klimatteknik.com www.soderbergs-akeri.se SKRAGGEVÄGEN 7, 663 41 HAMMARÖ

054-182 007 | info@klimatteknik.com SKRAGGEVÄGEN 7, 663 41 HAMMARÖ | info@klimatteknik.com | www.klimatteknik.com

LUFTVÄRMEPUMPAR

14.900:-

SKRAGGEVÄGEN 7, 663 41 HAMMARÖ 054-182 007 | info@klimatteknik.com | www.klimatteknik.com SKRAGGEVÄGEN 7, 663 41 HAMMARÖ

SKRAGGEVÄGEN 7, 663 41 HAMMARÖ info@soderbergs-akeri.se 054-182 007 | info@klimatteknik.com | info@klimatteknik.com | www.klimatteknik.com SKRAGGEVÄGEN 7, 663 41 HAMMARÖ

054-182 007

Mitsubishi Geodan BERGVÄRME från 69.000:-

139.000:-

besök vår utställning ute på Nolgård, Hammarö. från • Underhåll • Tillbehör & reservdelar Tveka inte att kontakta oss för ett kostnadsfritt hembesök eller • Försäljning • Installation • Service besök vår utställning ute på Nolgård, Hammarö.

• Underhåll • Tillbehör & reservdelar

Mitsubishi Ecodan LUFT/VATTEN

från

från

samtliga fabrikat som vi säljer. Allt för att du som kundvår bara besök utställning ute på Nolgård, Hammarö.

Kontakta oss

054-182 007

Mitsubishi Geodan BERGVÄRME från 69.000:-

från

ENgarantiservice kontakt din Vi har egen serviceavdelning ochska kanbehöva erbjuda förvärmepump. Tveka inte attför kontakta oss för ett kostnadsfritt hembesök eller Tveka inte att kontakta oss för ett kostnadsfritt hembesök eller samtliga fabrikat som vi säljer. Allt för att du som kundvår bara besök utställning ute på Nolgård, Hammarö. • besök Försäljning • Installation • Service vår utställning ute på Nolgård, Hammarö. ska behöva EN kontakt din värmepump. Tveka inte attför kontakta oss för ett kostnadsfritt hembesök eller

• Underhåll • Tillbehör & reservdelar

Mitsubishi Ecodan LUFT/VATTEN

Samtliga ovanståen

Samtliga ovanstående priser är inklusive

ovanstående priser är inklusive installation och efter ROT

Samtliga ovanstående priser är inklusive installation och efter

Samtliga ovanstående priser är inklusive installation och efter ROT


KARLSKOGA Friliggande villa Aggerud Pris 1 595 000 kr utgångspris Adress Sidvallsvägen 26 Boarea 74 kvm Tomtarea 639 kvm Mäklare Magnus Skagerstam Telefon 0586-74 00 03

KARLSKOGA Friliggande villa Karlberg Pris 2 475 000 kr utgångspris Adress Fjellstedtsvägen 9 Boarea 128 kvm Tomtarea 1 012 kvm Mäklare Marie Florenius Telefon 0586-74 00 04

KARLSKOGA 1:a Karlberg Pris 250 000 kr utgångspris Adress Tegnérvägen 13 C Avgift 2 309 kr/mån Boarea 39,5 kvm Mäklare Magnus Skagerstam Telefon 0586-74 00 03

KARLSKOGA Bostadsfastighet Bohult Pris 3 500 000 kr utgångspris Adress Per Lagerhjelmsgatan 14 Boarea 182 kvm Tomtarea 1 266 kvm Mäklare Gustaf Florenius Telefon 0586-74 00 02

KARLSKOGA 3:a Ekeby Pris 330 000 kr utgångspris Adress Gösta Berlings Väg 27 Avgift 4 121 kr/mån Boarea 75,5 kvm Mäklare Magnus Skagerstam Telefon 0586-74 00 03

KARLSKOGA Fritidshus Östervik Pris 1 595 000 kr utgångspris Adress Östervik 236 Boarea 59 kvm Tomtarea 1 058 kvm Mäklare Marie Florenius Telefon 0586-74 00 04

KARLSKOGA 1:a Centralt Pris 430 000 kr eller högstbjudande Adress Bangatan 4 A Avgift 2 194 kr/mån Boarea 41 kvm Mäklare Nathalie Israelsson Telefon 0586-74 00 09

KARLSKOGA 2:a Centralt Pris 495 000 kr utgångspris Adress Hotellgatan 5 B Avgift 3 516 kr/mån Boarea 62 kvm Mäklare Magnus Skagerstam Telefon 0586-74 00 03

KARLSKOGA Radhus Knektåsen Pris 1 100 000 kr utgångspris Adress Stamparebacken 16 C Boarea 113 kvm Tomtarea 188 kvm Mäklare Therese Andersson Telefon 0586-74 00 06

KARLSKOGA 3:a Sandviken Pris 575 000 kr eller högstbjudande Adress Laxgården 1 A Avgift 4 063 kr/mån Boarea 68 kvm Mäklare Nathalie Israelsson Telefon 0586-74 00 09

KARLSKOGA 3:a Sandviken Pris 750 000 kr eller högstbjudande Adress Sandtorpsvägen 5 Avgift 4 338 kr/mån Boarea 92 kvm Mäklare Nathalie Israelsson Telefon 0586-74 00 09

KARLSKOGA 1:a Sandviken Pris 450 000 kr eller högstbjudande Adress Bergmästarevägen 5 B Avgift 4 830 kr/mån Boarea 64,5 kvm Mäklare Nathalie Israelsson Telefon 0586-74 00 09

KARLSKOGA Butikslokal Sandviken Pris 1 500 000 kr eller högstbjudande Adress Sandviksvägen 15 Area 240 kvm Tomtarea 764 kvm Mäklare Gustaf Florenius Telefon 0586-74 00 02

KARLSKOGA 4:a Rosendal Pris 895 000 kr eller högstbjudande Adress Rosendal 17 D Avgift 4 707 kr/mån Boarea 99,5 kvm Mäklare Magnus Skagerstam Telefon 0586-74 00 03

KARLSKOGA 3:a Rosendal Pris 850 000 kr eller högstbjudande Adress Rosendal 27 A Avgift 4 040 kr/mån Boarea 83 kvm Mäklare Therese Andersson Telefon 0586-74 00 06

KARLSKOGA 4:a Rosendal Pris 1 095 000 kr eller högstbjudande Adress Rosendal 20 B Avgift 4 753 kr/mån Boarea 99,5 kvm Mäklare Marie Florenius Telefon 0586-74 00 04

Degerfors

DEGERFORS Friliggande villa Kvarnberg Pris 1 495 000 kr eller högstbjudande Adress Alstigen 6 Boarea 122 kvm Tomtarea 904 kvm Mäklare Therese Andersson Telefon 0586-74 00 06

DEGERFORS Friliggande villa Kvarnberg Pris 1 195 000 kr eller högstbjudande Adress Alstigen 8 Boarea 143 kvm Tomtarea 924 kvm Mäklare Anna Nordvall Holmberg Telefon 0586-74 00 01

DEGERFORS Friliggande villa Kvarnberg Pris 1 495 000 kr eller högstbjudande Adress Lönnstigen 3 Boarea 122 kvm Tomtarea 1 150 kvm Mäklare Anna Nordvall Holmberg Telefon 0586-74 00 01

Du får ökad trygghet med Länsdeklarerat Plus. Huset är besiktat före försäljning och försäkrat mot dolda fel. Den här bostaden är ännu inte ute på den öppna marknaden. Kontakta ansvarig mäklare.

DEGERFORS Kedjehus Strömtorp Pris 1 195 000 kr eller högstbjudande Adress Hantverkaregatan 12 Boarea 107 kvm Tomtarea 862 kvm Mäklare Lina Wreje-Larsson Telefon 0586-74 00 07

Länsförsäkringar Fastighetsförmedling Karlskoga Centralplan 3, 691 32 Karlskoga | 0586 - 74 00 00 Medborgargatan 8, 693 30 Degerfors | 0586 - 74 00 00 karlskoga@lansfast.se | www.lansfast.se/karlskoga


KARLSKOGA Radhus i ett plan Bättringsvägen Välkommen till Bättringsvägen etapp två. Här uppförs 15 radhus i ett plan fördelat på 4 treor och 11 fyror. Idylliskt läge med södervänd tomt och uteplats, granne med naturen och promenadavstånd till butiker och service. Husen finns i två storlekar, treor om 82 m² samt fyror om 93 m². Nu är bygglovet inskickat och det åter­ står endast två gavellägenheter! Boka informationsmöte. Kontakta oss för att boka tid. Pris 1 745 000 - 2 045 000 kr Adress Bättringsvägen Boarea 82 - 93 kvm Mäklare Nathalie Israelsson Telefon 0586-74 00 09

KARLSKOGA FÅTAL LÄGENHETER KVAR Rosa huset Kungsvägen Unika, exklusiva och nyproducerade lägenheter med högt i tak i ett av Karlskogas mest anrika hus. Tre våningar ovan mark är utrustade med balkonger och två av fyra lägenheter på markplan har egen uteplats. Helkaklade badrum med egen tvättmaskin. Köken har exklusiva Marbodal-stommar. Ekparkett i samtliga rum. Pris 1 464 750 - 3 995 000 kr Adress Kungsvägen 38 A Storlek 54 - 173 kvm Mäklare Magnus Skagerstam Telefon 0586-74 00 03

Länsförsäkringar Fastighetsförmedling Karlskoga Centralplan 3, 691 32 Karlskoga | 0586 - 74 00 00 Medborgargatan 8, 693 30 Degerfors | 0586 - 74 00 00 karlskoga@lansfast.se | www.lansfast.se/karlskoga


12

VÄRMLANDSKRYSSET / SUDOKU

VÄRMLANDSKRYSSET Skjuter med kanon

Gräl- Fäktar sjuk med Fågel pennan

Kyler grogg Tös

Arbetsvetenskapare

Släkte

Eskalerat

Kex

Härskare Kärl

Spelade

Vanlig gåva Fumlar

Lyrisk dikt

Åtrå

Är hotande person

Åker hiss

Träta

Skidort

Företag

Religion Fridfull Inflammation

Vinner tillbaka

Sockerbolag

Är vissa Likaså böcker Titta på Tokigt

Chef Sjöfågel

Pylon

Kortbyxa

Tilltal Sting av smärta Tidsrymd

Råk Schattera

Trafikerar Sthlm

Rosväxt Gav återklang

Starkt i glaset Länk vid länk på loven

Nordstatsbo

Uttalas ofta dom

Attaché

På bil i Aten Älskarinna Organ

Vanlig tryckteknik

Tätorten

Mitt i hörnpelare

Gigant

Kvalster Bunden Brukas i eka

Kjusa

Enligt kort

Bär blå blommor

Uppsyn

Båt

Anno Domini

Ses på Gotland

Ej ense

Paus

Skicka in lösningarna senast den 18 juni till: Marknad & Media, Box 195, 691 24 Karlskoga. Märk kuvertet: ”Värmlandskrysset”. Lycka till! Bland de rätta svaren drar vi tre vinnare som får var sin dubbeltrisslott.

Lägre

Beställde Skriver Regina Torsson

Många i vår fauna

Kryssa & vinn!

Traska utan mål Ryss Hänförelse

Dess strålar värmer Neon Äter spanjor

Slits Angelägen

Ful fisk

Höja till skyarna

Hån

Mäktade

Kan följa brudpar

Metallstång Stjärna

Många i Vänern

KFtidning

Vaknar sent

En Hans i pisten

Gör båt stabil Jet

Smala passagen

Slår upp ögonen

Nytvättade

Skrivs under med Kisse

Oxe Hörs i kör

Larm

Polerade

Namn: ................................................................................................................................................................................................................ Adress: ............................................................................................................................................................................................................... Postadress: ........................................................................................................................................................................................................

Vinnarna i Värmlandskrysset april 2021.

SUDOKU

De tre först öppnade rätta lösningarna vann en dubbeltrisslott. Vi gratulerar vinnarna som får vinsten hemskickad med posten. Grattis!

Bland de rätta svaren drar vi tre vinnare som får var sin dubbeltrisslott.

2

3

6

8 1

Gör så här: Fyll i de gula rutorna genom att leta på och skriva av motsvarande rutor som finns utspridda i tidningen. Fyll sedan i siffror i de övriga rutorna så att samtliga siffror 1 till 9 finns en enda gång på varje vågrät och varje lodrät rad, liksom i alla de nio fälten om 3 x 3 rutor. Skriv sedan av de tre siffrorna i det grön-kantade fältet nertill och skicka till oss.

2

1. Kerstin Kihlström, Karlskoga

7 4 8 1 2

8

2

3. Ulla Kind, Örebro

7 9 4

7 3

2. Laila Johansson, Filipstad

6

9

1 4

4

6 5

Senast den 18 juni vill vi ha din lösning. Via e-post till: sudoku@marknadmedia.se. Eller per post till: Marknad & Media AB, Box 195, 691 24 Karlskoga. Märkes med ”Sudoku”. Kom ihåg att uppge namn och postadress.

Namn: ............................................................................................................................................

Vinnarna i SUDOKU april 2021. De tre först öppnade rätta lösningarna vann en dubbeltrisslott. Vi gratulerar vinnarna som får vinsten hemskickad med posten. Grattis!

1. Monica Andersson, Degerfors 2. Marita Björn, Kristinehamn

Adress: ........................................................................................................................................... Postadress: ......................................................................................................................................

3. Åke Erlandsson, Svartå

4 8 1 7 6 9 2 3 5 7 2 6 5 3 8 9 1 4 3 9 5 2 1 4 7 6 8 2 6 4 9 5 1 8 7 3 5 1 3 8 4 7 6 2 9 9 7 8 6 2 3 4 5 1 1 4 7 3 9 6 5 8 2 8 3 2 4 7 5 1 9 6 6 5 9 1 8 2 3 4 7


Numera ingår även Storfors i vårt område. Välkommen att höra av er för en kostnadsfri värdering!

LESJÖFORS Friliggande villa Pris 650 000 kr utgångspris Adress Smedvägen 14 Boarea 125 kvm Tomtarea 1 872 kvm Mäklare Lena Persson Telefon 070-642 60 38

FILIPSTAD Friliggande villa Pris 695 000 kr utgångspris Adress Lövängsvägen 5 Boarea 94 kvm Tomtarea 535 kvm Mäklare Lena Persson Telefon 070-642 60 38

FILIPSTAD Friliggande villa Pris 1 050 000 kr utgångspris Adress Klippgatan 4 Boarea 219 kvm Tomtarea 1 086 kvm Mäklare Lena Persson Telefon 070-642 60 38

FILIPSTAD Friliggande villa Pris 2 700 000 kr eller högstbjudande Adress Bosjön 24-26 Boarea 464 kvm Tomtarea 4 194 kvm Mäklare Lena Persson Telefon 070-642 60 38

FILIPSTAD Friliggande villa Brattfors Pris 595 000 kr utgångspris Adress Brattforshyttan Sofielund Boarea 130 kvm Tomtarea 2 403 kvm Mäklare Lena Persson Telefon 070-642 60 38

FILIPSTAD Friliggande villa Pris 575 000 kr utgångspris Adress Brusgårdsvägen 15 Boarea 88 kvm Tomtarea 1 339 kvm Mäklare Lena Persson Telefon 070-642 60 38

Vi på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling månar om allas hälsa LESJÖFORS Friliggande villa Pris 450 000 kr utgångspris Adress Timmervägen 6 Boarea 127 kvm Tomtarea 825 kvm Mäklare Lena Persson Telefon 070-642 60 38

Med anledning av Covid-19 så kommer våra rutiner på kontoret och på våra visningar tillsvidare innebära en hel del förändringar. Visningar kommer bokas och genomföras endast till ett begränsat antal sällskap åt gången inne i bostaden - allt beroende på storlek på bostaden. Max 2 pers / sällskap.

FILIPSTAD Radhus Pris 675 000 kr utgångspris Adress Lasarettsgatan 23 B Boarea 142 kvm Tomtarea 346 kvm Mäklare Lena Persson Telefon 070-642 60 38

Vi har med munskydd då munskydd numera är obligatoriskt på alla våra visningar.

NORDMARKSHYTTAN Friliggande villa Pris 595 000 kr utgångspris Adress Östra Haborshyttan Holmkullen Boarea 70 kvm Tomtarea 3 059 kvm Mäklare Lena Persson Telefon 070-642 60 38

FILIPSTAD Fritidshus Pris 775 000 kr utgångspris Adress Bredvik 54 Boarea 40 kvm Tomtarea 1 364 kvm Mäklare Lena Persson Telefon 070-642 60 38

Det är viktigt att ni respekterar tiden ni får av oss. Om ni får förändringar så ber vi er att meddela oss i god tid. Kontoret kommer vara stängt för spontanbesök - endast bokade möten. Ring oss för att boka en tid. Vid kontorsmöten får endast den skrivande part medverka. Inga sällskap. Tack för er förståelse!

FILIPSTAD Fritidshus Pris 850 000 kr utgångspris Adress Prästviken Tomtarea 4 048 kvm Mäklare Lena Persson Telefon 070-642 60 38

PERSBERG Friliggande villa Pris 425 000 kr utgångspris Adress Persberg Johannestorp Boarea 65 kvm Tomtarea 1 885 kvm Mäklare Lena Persson Telefon 070-642 60 38

LESJÖFORS Friliggande villa Pris 285 000 kr utgångspris Adress Martinvägen 8 Boarea 104 kvm Tomtarea 1 177 kvm Mäklare Lena Persson Telefon 070-642 60 38

PERSBERG Fritidshus Pris 695 000 kr utgångspris Adress Östra Mosstorpet Boarea 77 kvm Tomtarea 2 335 kvm Mäklare Lena Persson Telefon 070-642 60 38

Länsförsäkringar Fastighetsförmedling Filipstad Bronellsgatan 5, 682 30 Filipstad | 0590 - 102 21 filipstad@lansfast.se | www.lansfast.se/filipstad


14

GRÖNA GUIDEN

Odla dina midsommardrömmar Drömmer du om en midsommar med egenodlade potatisar och jordgubbar? Potatis kan odlas i trädgårdslandet, i pallkragar, hinkar eller annan behållare som du har hemma. I en hink eller i en pallkrage blir jorden snabbare varm än i trädgårdslandet, vilket gör att potatisarna blir klara för skörd tidigare. Ett annat sätt att påskynda skörden är att förgro potatisarna. Lägga potatisarna på en bricka och ställa dem ljust och svalt 3-4 veckor. Då utvecklas groddar och rötter.

Jordgubbar fungerar utmärkt både att plantera direkt i trädgårdslandet och i pallkragar. Även en rejäl balkonglåda och stora urnor går bra. Välj ett soligt, lugnt och varmt läge för rikligast skörd. Radavståndet bör vara 50-60 cm och räkna med 25 cm mellan plantorna. Plantera grunt och sätt plantorna på samma djup som de har stått i krukan. Det är viktigt att jorden inte täcker över den centrala delen på plantan. Grundgödsla gärna vid plantering.

Helianthus Blomsterbutiken med ett brett sortiment av gröna växter och snittblommor. Orkidéer är en av våra specialiteter, tack vare våra kontakter i Holland.

26

Niklasdams Trädgård Stort sortiment av pelargoner, sommarblommor, kryddor och grönsaksplantor. Pelargonmuseum med 400 sorters pelargoner. Café med hembakt bröd.

Sand, grus & jord

Filipstad 63

NCC Är du i behov av sand, grus eller jord? Varje torsdag levererar vi storsäck, med olika sorters material. För beställning, ring:

020-45 70 00

www.ncc.se/ballast

Foto: Annika Christensen För att vara säker på skörd till midsommar kan det vara bra att välja en tidig sort, som tex. Flair, Honeoye och Rumba. Källa: Blomsterfrämjandet

Stort sortiment av olika sorters krossat material och naturgrus. Beställ hemleverans eller hämta själv med släpkärra.

Karlstad

Blommor för rabatt och balkong! Egen odling av utplanteringsväxter. Stor sortering pallkragar till bra priser! Öppet: Mån-Fre 10-18. Lör/sön/Helg 10-15 Visnums kyrka, vid väg 26. Tel: 0551 - 10366 www.klockargardenstradgard.se

LILLA TRÄDGÅRDEN I NORA

Växter • Trädgård • Butik • Café

Välkommen till vår handelsträdgård med utsikt över Norasjön. Stort sortiment växter och välsorterad trädgårdsbutik. Trädgårdscafé med vacker utsikt.

Som vanligt bjuder vi in till närliggande handelsträdgårdar. (Medlemsrabatter gäller vid uppvisande av medlemskort, gäller ej kampanjvaror. Ingen samåkning planeras utan alla åker i egna bilar.)

22 maj kl 15.00. Extraöppet på Svedrins

Trädgård. 25% medlemsrabatt.

Vårmarknaden ≈ inställd! Vårmarknaden på Borfors stationsområde blir inställd p g a rådande pandemiläge.

Det lönar sig att vara medlem!

Öppen trädgård kommer. Mer information kan läsas på FB och hemsidan!

www.karlskogatradgardsforening.se Kerstin Birkenflo Lilja: 070-200 67 22. Lena Ullåker Pöpke: 070-223 99 28

26

Stolpens Trädgård HB • Växter för trädgården: Träd, buskar, perenner, klängväxter, terrassplantor och tillbehör. • Landskaps- och trädgårdsprojekt. • Projektering och trädgårdsdesign. • Trädgårdsanläggning och skötseluppdrag. • Föreläsningar.

Bergslagsgatan 86, Nora. www.lillatradgardeninora.se

Nu är äntligen våren här och det är dags för vårblommorna!

Storfors

Hveems Handelsträdgård Flera växthus med egenodlade sommarväxter. Stort sortiment av amplar och ampelväxter, kryddor, krukoch utplanteringsväxter.

E18

26/64

205

Kristinehamn Björneborg 243 26/64

Åtorp

Svedrins Trädgård Stort sortiment av både parti- och minutförsäljning. Vi har allt från sommarblommor, perenner, kryddor, buskar och träd. Redskap och tillbehör. Vi har också glass, kaffe och läsk.

Gullspång

Deg


GRÖNA GUIDEN Lilla trädgården i Nora Välkommen till vår handelsträdgård för en härlig trädgårdsupplevelse och inspiration. Strax utanför Nora vid Norasjön hittar du vår handelsträdgård Lilla Trädgården. En vacker och inspirerande miljö med trädgård, ett brett sortiment växter, dekoration och tillbehör för hem och trädgård. Njut av utsikten med en kopp kaffe eller te, fikabröd, smörgåsar eller något annat gott.

Trädgårds Växtzon Zon Zon 3 Zon 4

60

Kopparberg

HANDELSTRÄDGÅRD, CAFÉ OCH PELARGONMUSEUM Stort sortiment av sommarblommor, pelargoner, rosor, grönsaksplantor, kryddor, perenner mm. Härdiga fruktträd, rhododendron och mkt mer!

För öppettider se vår hemsida eller ring! Telefon 0550-55012

En av Sveriges mest välsorterade trädgårdsbutiker i unik miljö. Välj bland 300 olika sorters rosor. Visningsmiljöer. Lek & djurgård för barnen. Annons se sidan 3

Hällefors Grythyttan

Roser & Plåt Hos oss finner ni trädgårdssmyckena från By Boysen. För dig som gillar rost finns allt från pokaler och krukor, till stora eldfat, Pergola rosenbågar, samt säsongens blommor fram till midsommar.

Lindesberg Nora

www.niklasdam.se

Välkomna till oss på

HVEEMS

Tänk på att hålla avstånd till varandra!

Plantmarknaden Trädgård & Café i Lindesberg

63

15

HANDELSTRÄDGÅRD Handelsträdgård AB AB Följ skyltar från E18Följ motskyltar Ölme kyrka. från Öppet: Vard 10-19. Lör/sön/helg 10-14 E18 mot Ölme kyrka.

Tel. 076-720 30 Öppet: Vard 10-19 (april till0917), lör, sön, helg 10-14.

GISSELBACKA, RUDSKOGA

Våren är på gång hos Svedrins Trädgård!

Vi har träd & buskar och mer är på väg in. Det finns massor av inredning för hem, uterum och trädgård. Öppet: Vard: 10-18. Lör-sön 10-15 (fr.o.m 1/5-30/6 Lör-sön 10-16). Tel. 070-633 34 31. Varmt välkomna!

www.stolpenstradgard.se HANDELSTRÄDGÅRD VISNINGSTRÄDGÅRD ons-fred 10-18 DESIGN lör-sön 11-15

Träd, buskar, perenner, klätterväxter, rododendron, japansk lönn och magnolia i många sorter! Välkommen! Ölme Stolpen, Kristinehamn, Värmland, 0550- 31150, 070-7475112

Välkomna till oss!

Välkomna till

Bergslagscenter

60

Karlskoga E18

Örebro

Välkommen till en mysig handelsträdgård! • Krukväxter • Utomhusväxter • Snittblommor • Fröer och lökar • Heminredning • Kläder • Verktyg mm. Välkommen att ta en fika i vårt trevliga café.

Karlskoga trädgårdsförening

gerfors E20

Vi är en förening för amatörodlare och allmänt trädgårdsintresserade. Vi gör bland annat utflykter till olika handelsträdgårdar samt anordnar olika evenemang.

• INREDNING • PRESENTER • BLOMMOR

NU HAR VI ÖPPNAT UPP UTEGÅRDEN OCH FYLLT PÅ MED VÅRNYHETER! ÖPPET: Ons-fre 12-18. Lörd 10-14 Söndagar 10-14 t.o.m midsommar. Närkevägen 4, Kristinehamn. Gratis parkering! Tel. 073-543 42 77

Vi har allt från heminredning, krukväxter, snittblommor och trädgårdsväxter. Café med hembakat fika.

Öppet: Vard 10-18 • Lörd – sönd 10-16 Labinhöjdsv, 9. Karlskoga • 0586-527 10 Citybutiken: Bergsmansg. 3. (Lör 10-15. Stängt sön)

www.bergslagscenter.se

Välkommen till

Kumla Svartå

Gustafssons Handelsträdgård

4

Laxå

Sommarblommor, perenner & pelargoner från egen odling.

Klockargården Stor pelargonsortering från egen odling, ampelväxter, sommarblommor med mera.

Vi har fyllt upp med sommarens härligaste växter! Sommarblommor, pelargoner, Million Bells mm. Varmt välkomna!

Strömtorp, Degerfors. Tel. 0586-40275 Vard: 10-18 • Lö-Sö: 10-13

SOMMARBLOMMOR!

Plantor, perenner, pelargoner, gurk- och tomatplantor, färdiga amplar m.m.

Öppettider: Tis-fre 10-18 Lörd 10-14

Baggetorpsvägen 2, Storfors Tel. 0550-606 15, 070-042 19 88 www.heliantus.se

Stor sortering av jord till humana priser!


Hantverkare Entreprenörer

16

GUIDEN TILL

I ÖSTRA VÄRML AND

Värme och svalka med energisnål luftvärmepump

Ulf Haraldsson har hela Bergslagen som arbetsfält.

En luftvärmepump innebär energisnål uppvärmning och erbjuder skön svalka heta sommardagar. UVP Värme- & Kylteknik säljer och installerar luftvärmepumpar i hela Bergsslagen. Att Ulf Haraldsson började med luftvärmepumpar var en slump. När han först kontaktade mannen som då sålde sådana i Nykroppa var det i avsikt att fixa en pump åt sina föräldrar. Mannen i fråga hade problem med ryggen, föreslog att ”om du gör så förklarar jag”. De arbetade bra ihop, det ena ledde till det andra och efter ett par år tyckte han att Ulf borde starta en egen firma, så hade livet tagit en ny vändning. I år firar UVP Värme- & Kylteknik tioårsjubileum och Ulf stortrivs som egenföretagare. Det är fritt och trevligt menar han, och som sin egen kan han styra sina egna tider. Luftvärmepump är en uppvärmningsmetod med många fördelar. Inte minst är pumparna energisnåla och effektiva. En pump gör samma jobb som fem element på lika mycket energi som ett enda, och precis som den värmer på vintern kan pumpen kyla inomhustemperaturen på sommaren. – Dessutom är en luftvärmepump väldigt bra för astmatiker och allergiker, säger Ulf. Filtren i pumpen fångar upp

En enda pump gör fem elements jobb. även det allra finaste dammet i luften som annars skulle irritera luftrören. Han berättar att en affär börjar med ett hembesök för att få en bild av huset där pumpen ska monteras. Man behöver se var pumpen kan sitta, vilka behov som finns och vilken pump som passar för just det huset. Det finns en

OMLACKERING AV KÖKSLUCKOR OCH INNERDÖRRAR TILL BRA PRISER!

Vi utför även industri- och legomålning!

lång rad modeller på marknaden och UVP erbjuder ett flertal märken. – Det är som med bilar, säger Ulf med ett leende, vissa vill ha ”sitt” märke, andra litar på att vi ger dem vad de behöver. Många pumpar säljs efter rekommendation av tidigare kunder. Som en-

GRAVSTENAR

Gravvårdstillverkning – ett gediget hantverk.

mansföretagare tycker Ulf om att ha tid att ta en kopp kaffe med kunden och att kunden vet vem de har att göra med. – Det enda de ångrar, säger han, är att de inte skaffat en pump tidigare. Text & foto: Nicklas Remmegård

Vi tillverkar varje gravsten från grunden och våra skickliga stenhuggare utformar en gravsten efter dina önskemål.

GPS

Galler Plåt Smide AB Besök oss gärna på vår hemsida: www.gpsgaller.se

Välkomna till oss på Hangarvägen 4, Karlskoga. Tel. 0586-343 59 / 070-557 66 04

Rådalsv.11, Karlstad • Tel. 054-53 40 70 www.backmanssten.se


Vi levererar och installerar kvalitetsvärmepumpar! INOM HELA BERGSLAGEN!

5-ÅRS

VI UTFÖR:

TOTALGARANTI!

• ELINSTALLATIONER • DATA/TELE • KRAFT & BELYSNING • SERVICE • NYBYGGNATION Utnyttja ROT på arbetet! Kontakta oss för kostnadsfri offert!

Tel. 073-707 90 73 www.elpab.se

VINTERANPASSADE

LUFTVÄRMEPUMPAR

LADDBOX ELBIL Grön teknik typ rot

-50% direkt på fakturan Det är alltid lönsamt med solceller! Kontakta oss för gratis offert.

TILL KANONPRISER! Vi servar även er gamla pump! Certifierad installatör Ulf Haraldsson info@uvp.nu

Luft-luft

VÄRMEPUMP

3.000:-

I UTBYTESRABATT

Service - Montage

Skogsbov. 12 F Karlskoga Tel. 0586-456 60 Öppet: Vard 7-16

Kontakta oss för kostnadsfri offert!

TEL. 070-252 11 52 TEL. 070-436 24 72

DEL AV

www.allcleaning.se Har du, eller känner du någon som har ett företag

Hur har du det med din sommarstuga om vintern? Jag kan spara energi och pengar åt dig!

VI UTFÖR ALLT INOM BYGG

som du tycker passar in här,

Ett rent hem och tid över till annat är det många som önskar!

kontakta då oss på Mnytt så berättar vi mer.

VI UTFÖR:

Ring 0586-555 08 eller mejla: info@mnytt.se

Veta mer:

Utrymmet i detta forum

www.optab.se/alvi

är begränsat,

mnytt.se/2020/06/24/alvikapar-elkostnaderna/

så först till kvarn gäller...

tfn: 076-406 41 63

Staket ¡ Grindar ¡ Galler ¡ Glasstaket ¡ Handledare ¡ Trappräcken ¡ Smidesdekorationer ¡ Balkongräcken ¡ Fönstergaller ¡ Gallergrindar ¡ Inkrypningsskydd m.m till både privat och offentlig miljö.

Janet Johansson 0735-642 642 janet@allcleaning.se Huvudkontor: Storgatan 31, Kil Kontor: Bortägovägen 3, Kristinehamn

ranti – Vi har städga kunden t de ar vi åtgärd ed! inte är nöjd m

30

Vi har mer än -års erfarenhet inom städbranschen!

Välkommen att boka konsultation, så går vi igenom dina önskemål!

• HEMSTÄD • STORSTÄD • FLYTTSTÄD • BYGGSTÄD • FÖNSTERPUTS

i Kristinehamn, Karlskoga, Degerfors och Karlstad.

PR Slamsugning AB Dreimars Åkeri AB

VI TILLVERKAR EFTER DINA ÖNSKEMÅL!

GPS

Galler Plåt Smide AB Besök oss gärna på vår hemsida: www.gpsgaller.se Välkommen till Hangarvägen 4, Karlskoga. Tel. 0586-343 59, 070-557 66 04

ETT RENT TAK HÅLLER LÄNGRE OCH ÖKAR HUSETS VÄRDE VI UTFÖR

tt nu Boka din taktvä den – för att vara på säkra sidan!

• Taktvätt • Fasadtvätt • Målning • Montage • Trädgårdstjänster • Fönsterputs

ANLITA OSS NÄR DET GÄLLER: SLAMSUGNING RÖRINSPEKTION HÖGTRYCKSSPOLNING HETVATTENSPOLNING FILIPSTAD: 0590 - 12020 • KARLSKOGA: 0586 - 36270 KRISTINEHAMN: 0550 - 38732

Varvsgatan 2 681 50 Kristinehamn

SERVICE NÄR DEN ÄR SOM BÄST! Tel: 073-50 800 43

JOURNUMMER: 074-633 22 23


18

ÅT E R B R U K

Fyndboa bygger ut Fyndboa i Kristinehamn är ett välkänt stopp för alla loppisnördar. Möbler, kläder, böcker, inredningsdetaljer, här finns allt du kan tänka dig. Nu bygger man ut för att möta ett ständigt ökande intresse.

När vi slår oss ner för en pratstund har ägarna Johan Andersen och Micke Lindberg just tömt en lastbil med prylar till butiken. Det kommer ständigt nya gamla grejer och det packas upp kontinuerligt så det alltid finns något nytt på hyllorna. Det är dödsbon och bohag de fått i uppdrag att ta hand om, men även konkursbon och sådant som köpts in från andra handlare. – Står det loppis på någon skylt när vi är ute stannar vi alltid till, säger Micke och berättar om ett tillfälle när de tittat in på en loppis och sedan hade köpt hela loppisen när de kom ut. På hyllorna trängs figuriner och vaser med ljusstakar och glas i alla dess former, i en annan del av lokalen står zinkbaljor på rad, därintill mängder av möbler, på ett bord ligger IFK Kristinehamns jubileumsskrift från 1946. Vid vårt besök håller man som bäst på att bygga ut butiken

med 129 nya fräscha kvadratmeter. – Vi är lite trångbodda, säger Johan. Vi behöver mer utrymme för att kunna lyfta verksamheten till nästa steg. Till Fyndboa kommer alla typer av kunder. De som letar efter ingenting särskilt likväl som samlarna som vet exakt vad de letar efter. I och med att det hela tiden kommer upp nytt på hyllorna finns de som tittar in dagligen, på jakt efter det där föremålet som saknas i samlingen. Antik- och loppisbranschen har länge gått bra, men man har sett ett ytterligare uppsving i takt med att återbruk och miljötänk ligger i tiden. Då inte bara i form av fler kunder i butiken, utan också fler som hör av sig för att avyttra sina saker. – Vi hjälper även till med flyttar och transporter, säger Micke, så det finns att göra hela tiden. Text & foto: Nicklas Remmegård

GÅRDSBUTIK, RÖKERI, CATERING, VILTSLAKTERI.

– Vi är lite trångbodda, säger ägarna Johan Andersen till vänster och Micke Lindberg, som håller på att bygga ut butiken med 129 nya kvadratmeter.

9

Ditt lokala energibolag i Kristinehamn! Besök vår hemsida eller ring oss för att teckna elavtal!

Läge för solpaneler? Besök Solportalen på vår hemsida och få kostnadsförslag direkt! www.kristinehamnsenergi.se

Öppettider Gårdsbutik och Rökeri:

Tors-Fre: 11-17 Lörd: 10-13 Semesterstängt 1/8-22/8. Tel. 0551-420 42. 25 km söder om Kristinehamn. www.hygnsvilt.se

0550-881 50 www.kristinehamnsenergi.se

0550-881 50


Nu öppnar Bocentrum i Filipstad NYKROPPA

Malmdragarvägen 8, Nykroppa Villa med naturskönt läge. Fina trägolv och trädetaljer. Två våningsplan samt källare med flera inredda rum och en relaxavdelning med stort bubbelbadkar och bastu. I söder finns ett inglasat isolerat uterum med golvvärme som även kan användas vintertid. Nära skola, badplats och båthamn. Detta hus passar utmärkt för den stora familjen eller kanske till och med för uthyrning? Utgångspris: 650 000 kr.

BRYGGAN

Bryggan 25, Fstad Välskött sommarstuga med öppet och naturnära läge. Här bor du med naturen som närmsta granne och i skogen runtomkring finner du svamp och bär i mängder. Luftvärmepump och öppen spis med kassett. Utgångspris: 450 000 kr.

LESJÖFORS

Marina Jansson Fastighetsmäklare Mobil: 070 380 01 68 Mail: marina@bocentrum.se

Tegnérvägen 18 C - Fstad. Trevligt radhus i Lesjöfors beläget i ett lugnt område efter en återvändsgata. Ett praktiskt och bekvämt boende med inglasad altan i sydvästligt läge. 4 rum och kök, 90 kvm. Utgångspris 225 000 kr

Hertig Karlsgatan 25 Filipstad Tel. 070-380 01 67 www.bocentrum.se

Andersson & Jansson Fastighetsförmedling SKAGERN

DJURGÅRDEN

Rudskogavägen 27 B - Krhmn. Lantlig dröm i mycket gott skick! Välkommen till detta 1800-talshus vid skogens kant i Östra Bjurvik, ca 30 minuter söder om Kristinehamn. Fina originaldetaljer bevarade, men även en tillbyggnad från 2016 med rymlig matsal och stort badrum. Stort uthus med flera förråd och ett inrett gästrum, samt ett charmigt lusthus. Välvårdad trädgård. Fin utsikt ner mot sjön Skagern, båtplats följer med huset. Utgångspris: 1 750 000 kr. BJÖRNEBORG

Skogsviksvägen 6 - Björneborg. Stor och rymlig familjevilla. Nära sjön Vismen med tillhörande båtplats. Boyta på ca 190 kvm, 3-4 sovrum, nya fönster, vattenburet värmesystem. Påkostad verkstadsbyggnad, stor del av utrustningen ingår. Utgångspris: 180 000 kr.

STENFALLET

Sjöviksgatan 3, Krhmn Tre rum och kök, bra planlösning, gavelläge, balkong med söderläge. Nära till sjö och natur och busshållplats där både stadsbussar och 500-bussen mot Karlskoga/Karlstad går.

Utgångspris: 225 000 kr.

Daniel Andersson Mäklarassistent Mobil: 070 380 01 67 Mail: daniel@bocentrum.se

ENSERUD

Kölneholmsgatan 10 - Krhmn. Välplanerad lägenhet på tredje våningen, hiss! Stort kök, helkaklat badrum med egen tvättmaskin, balkong under tak med västerläge. Vindsförråd och ett källarförråd. Tillträde kan ske omgående. Utgångspris: 180 000 kr. DJURGÅRDEN

Vintervägen 6, Krhmn Suterrängvilla med naturnära läge på friköpt tomt! 4 rum och kök + extra sovrum i suterrängdelen. Fint badrum, luft/ vatten-pump, stor altan med pools. Närhet till skola, affär, elljusspår. Utgångspris: 1 400 000 kr.

Jägaregatan 12, Krhmn Påkostad och rymlig tvåplansvilla med bra Djurgårdsläge. Huset, som är på 6 rum och kök, plus källare och inredd vindsvåning, har bland annat bergvärme, fint badrum, stora sällskapsytor, utsikt mot Varnumsviken med mera. Friköpt tomt med närhet till skola, förskola och idrottsområde. Utgångspris: 3 200 000 kr. CENTRALT

Stenstaliden 6 D - Krhmn. Tre rum och kök. Bra planlösning och gavelläge, helkaklat badrum. Stort vardagsrum, inglasad balkong. Stabil förening med låga avgifter. Nära till skog och natur, Bra pendlingsläge mot Karlstad och Karlskoga. Utgångspris: 495 000 kr. CENTRALT

Södra Staketgatan 44 - Krhmn. Trevlig tvåa med centralt läge. 62,5 kvadratmeter, bra planlösning på 4:e våningen, hiss. Helkaklat badrum från 2004, nya fönster och balkongdörr från 2016, inglasad balkong, med mera. Låg månadsavgift. Utgångspris: 400 000 kr.

ÖLME

Nolås 2 - Krhmn. Enplansvilla med lantligt läge i Ölme. Fem rum och kök, stort badrum, braskamin, altan med söderläge. Garagebyggnad med dubbelgarage och förråd. Från huset har du fantastisk utsikt över landskapet. Utgångspris 1 750 000 kr

Detta är ett urval av våra bostäder till salu! Hela vårt utbud ser Du på vår hemsida:

www.bocentrum.se Järnvägsgatan 9 Kristinehamn Tel. 0550-38 000 www.bocentrum.se


20

GRÖNA TIPS

12 tips för att lyckas med dina pelargoner

1

Under Coronapandemin har miljontals människor för första gången börjat att odla. Det gör att det finns många nyblivna odlare runt om i landet som väntar på att få dra igång odlingssäsongen. I början av sin odlingskarriär kan det kännas tryggt att satsa på en växt som inte är allt för komplicerad och som svarar bra på skötsel och omtanke. En av våra allra populäraste växter i Sverige, och tillika en av de allra enklaste att lyckas med, är pelargon. Vi har samlat 12 tips på hur du kan få dina gröna fingrar att växa och pelargonerna att blomstra.

bruari. Kan flyttas ut när risken för frost är över. Doftpelargoner: Pelargoner som doftar ljuvligt, använd både ute och inne.

2

Pelargoner säljs och blommar redan tidigt på våren. Vädret i Sverige är då alldeles för kallt för att pelargonerna ska klara sig utomhus. Vissa pelargoner trivs ypperligt en tid på fönsterbrädan, medan andra mår bättre av att växa utomhus. Framförallt gäller det hängpelargoner och interspecifika som blir väldigt skräpiga inne. Alla pelargoner planteras ut först när risken för frost är över. Ibland står det att pelargonen bör härdas innan den planteras ut. Det betyder att växten under någon veckas tid får komma ut på dagen för att vänja sig vid sin nya miljö, för att tas in igen på kvällen inför natten. Härdning hjälper växten att acklimatisera sig till kallare utomhustemperaturer utan att ta skada.

3 Välj pelargon efter hur du ska använda den. Det finns pelargoner som passar både ute och inne.

1 Välj rätt pelargon för platsen

Plantera ut efter frost

6

Plantera inte för tätt

Plantera pelargonerna så att de står en bit ifrån varandra. Det ger dem utrymme att växa och utvecklas. Lite luft runt plantorna är dessutom bra för att undvika uppkomsten av gråmögel vid varmt och fuktigt väder.

Välj en ljus plats

Pelargoner härstammar från Sydafrika och de trivs bäst i ett soligt och ljust läge. Ju soligare, desto bättre! De flesta sorter fungerar även i halvskugga till skugga men blommar då inte lika rikligt. Ett vindskyddat läge är att föredra och planteras pelargonen i en rabatt bör den vara väldränerad.

8 Vrid din planta om du tycker om symmetri 4

Välj tillräckligt stort planteringskärl

Vilken volym det är på det kärl som pelargonen ska växa i över sommaren bestämmer till stor del hur lyckad din plantering blir. För liten jordvolym gör det svårt att lyckas med planteringen, eftersom jorden torkar ut väldigt snabbt. För en balkonglåda är en bra riktlinje 20 cm hög x 20 cm bred x längden. Om du upplever att din pelargon torkar ut för snabbt, plantera om den i större kruka!

pelargoner galant och de ska alltid vattnas först när jorden känns torr på ytan. Regnvatten fungerar bra att vattna med. Regniga perioder kan det bli onödigt blött för pelargonen. Ta då bort faten under krukorna, så att inte överskottsvatten blir stående, utan kan rinna undan.

10 Bästa tidpunkten att vattna Allra bäst är det att vattna pelargonerna på morgonen så att de hinner torka upp under dagen. Har du inte möjlighet till det fungerar det att vattna dem på kvällen. Att vattna mitt på dagen är mindre lämpligt eftersom mycket av vattnet avdunstar direkt.

11 Ge näring hela säsongen Det är viktigt att du tillför näring i jorden eftersom pelargoner utvecklas allra bäst när de får rikligt med näring. Det enklaste sättet att tillföra näring är att regelbundet vattna med en svag näringslösning. 1-2 ml flytande växtnäring till 1 liter vatten. Alternativt kan du tillföra långtidsverkande näring i jorden vid plantering.

12 Få pelargoner som blommar ända till hösten

7

Hängpelargon: Hängpelargon har ett hängande växtsätt och passar till amplar, krukor och balkonglådor utomhus. Klarar regn bra, men passar inte att använda inne.

Engelsk pelargon: Tidig pelargon som passar inne på fönsterbrädan redan i fe-

Innan pelargonerna planteras ut ska rotklumpen genomvattnas ordentligt, eftersom rötterna annars kan få svårt att få kontakt med den nya jorden. Har jorden hunnit bli torr kan man sänka ner hela krukan i en hink med vatten och vänta tills alla luftbubblor har kommit upp. En del pelargoner har plastkragar som sitter runt växten. Plastkragen ska tas bort innan plantering. Enklast är att klippa sönder den först så att inte blommorna går sönder när den tas av.

Använd en bra planteringsjord. Många trädgårdsbutiker säljer jordar som är speciellt framtagna för pelargoner, men vanlig planteringsjord fungerar lika bra.

Zonalpelargon: Den vanligaste typen av pelargon är zonalpelargon. De passar bäst för placering på fönsterbrädan, i uterum och växthus samt ute, helst skyddade mot regn.

Brokbladiga sorter: Brokbladiga pelargoner odlas huvudsakligen för sina vackra blads skull och kan användas både ute och inne.

Ta bort plastkrukor och plastkragar

Använd en bra jord

Det finns en stor bredd av pelargoner i Sverige, vilken du ska välja beror på hur du ska använda den. Här är en översikt över de vanligaste pelargonerna och hur du använder dem.

Interspecifika: Interspecifika är korsningar mellan hängpelargon och zonalpelargon. De kan användas både till balkonglådor, krukor och i rabatter och blommar oavsett om sommaren är solig och varm eller regnig och kall. Lämpar sig bäst utomhus.

5

Det är naturligt för växter att växa mot ljuset, vilket kan göra att pelargonen med tiden blir lite obalanserad. Gillar du symmetri, rotera regelbundet krukan för att bibehålla en jämn form.

9 Så ofta ska du vattna Många tror att pelargoner klarar torka väldigt bra och det gör de också, men de utvecklas inte lika väl som när de vattnas regelbundet. Pelargoner som står varmt och soligt mår bra av att vattnas varje dag. Några dagar utan vatten klarar alla

Pelargoner kan fortsätta blomma hela hösten. Faktiskt även under vintern, förutsatt att de får tillräckligt med ljus. Ett bra sätt att få många blommor är att främja knoppsättning genom att kontinuerligt plocka bort vissna blomställningar. Häng- och interspecifika pelargoner behöver inte rensas eftersom blommorna faller av själva, de är så kallat självrensande. Däremot kan det vara bra att skaka bort de kronblad som fallit ner på underliggande blad. Vid regnigt och fuktigt väder kan annars kronbladen fastna på bladen och ge fläckar som orsakas av gråmögel. Källa: Blomsterfrämjandet Foto: Pelargonium for Europe


Trygga och effektiva Säkra 25°C värmepumpar. Kampanjpris på till midsommar

flera modeller.på flera modeller Kampanjpris nu upp till 8500 kr rabatt

Fullständiga villkor hittar du på ivt.se


22

F Ö R E TA G S N Y T T

Ny frisörsalong med personlig känsla mellan stolarna är av egen design. På väggarna hänger bilder som minner om husets drygt hundraåriga historia. Inredning och frisörverksamhet har tydliga beröringspunkter påpekar de. Det handlar om färg, form och funktion. Som frisör måste man även ta hänsyn till sådant som stil och personlighet för att kunna uppfylla kundens önskemål. De första månaderna för salongen har varit bra. Kunderna har varit många och nöjda, vilket de höga betygen i bokningsappen de är anslutna till vittnar om. – Vi trodde inte att det skulle bli en så bra start som det blivit, säger Sofia och skrattar till, vi ligger raklånga i soffan när vi kommer hem.

Erica Thoresson och Sofia Persson.

Foto: Tord Saxin

– Vi vill vara den lilla salongen med den stora personligheten, säger Erica och får medhåll av Sofia. De har vardera omkring 20 år i frisöryrket, både som anställda och egenföretagare. Under en gemensam Thailandsresa utan män och barn såddes fröet till att öppna eget tillsammans, med tiden tog planerna allt fastare form och i slutet av mars i år öppnade dörrarna till egna salongen Barbero. Då hade de på bara tre veckor renoverat lokalen i det som i folkmun går under benämningen Saxinhuset till frisörsalong. – Det är inte bara en lokal, det är en historisk byggnad, säger Erica och menar på att ett äldre trähus känns varmt och välkomnande. Sofia tillägger att de satsat mycket på inredningen, att det ska vara mysigt och hemtrevligt att komma hit. Inredning är ett stort intresse, och i lokalen samsas nytillverkat med loppisfynd. Den lilla kontorshörnan är egenritad, färgen på väggarna en specialblandad kulör och det flyttbara coronaskyddet

Foto: Tord Saxin

Efter många år på andra frisörsalonger ville Sofia Persson och Erica Thoresson ha en nystart och göra något eget. Sedan ett par månader driver de egen salong i en av Karlskogs mest anrika byggnader. – När vi kom in i lokalen kändes det bara så rätt.

Den gamla träbyggnaden känns välkomnande och varm.

Text & foto: Nicklas Remmegård Foto: Tord Saxin

Lokalen ska vara mysig och hemtrevlig med personlighet.

Foto: Tord Saxin.

LEDIG INDUSTRILOKAL

Lediga lokaler Sturevägen 3

i Degerfors

Lokal 51 kvm i centrala Karlskoga, Lämplig till lager, förråd, mindre verkstad. Innehåller kontor med pentry, toalett, lager/verkstadslokal, hyra 4 500 kr/mån + moms inklusive värme och el.

Tel. 0586 - 485 55 info@degerforsindustrihus.se Lokal 85 kvm i centrala Karlskoga lämplig till kontor m.m. Innehåller flera kontor, konferenslokal, kök, toalett, hyra 6 500 kr/mån + moms inklusive el och värme.

Tel 0586 79 62 69 • kent.bg.fastigheter@gmail.com


VI FINNS PÅ SKOGSBOVÄGEN 12, STORÄNGEN!

Är ditt hem fullt av du vill rensa ur, möbler och saker som skänka bort? men inte slänga eller .

Då finns lösningen för

torage

dig hos Karlskoga Selfs

Ring oss på; 0586- 314

44

Vi har mindre och större förråd både för privatpersoner/företag. • Nybyggda förråd uppvärmda med golvvärme. • Flera storlekar: 3 - 4,5 - 9 samt 18 kvm yta. • Mycket hög säkerhet med Securitaslarm och bevakning. • Alla förråd är insynsskyddade. • Tillträde genom modernt passersystem med personlig tagg kl. 06-22 alla dagar i veckan. • Vi har även kallförråd. Besök kgalager.se för aktuella priser och erbjudanden.

• NYBYGGT • SÄKERT • FLEXIBELT

Skogsbov. 12, Storängen, Karlskoga Tel 0586-314 44. info@kgalager.se www.kgalager.se


24

STORFORS

Storfors får ny kommunchef I augusti tillträder Storfors nye kommunchef, Johan Rosqvist. – Jag har längtat tillbaka till den kommunala dynamiken där man så tydligt känner den samhällsnytta man gör. Jag ser fram emot att greppa både utmaningar och möjligheter, säger han. Kommunstyrelsen i Storfors har beslutat att tillsätta 42-årige Johan som kommunchef efter Mats Öman, som går vidare till posten som kommunchef i Gullspång. Närmare 30 personer hade sökt tjänsten och en rekryteringsgrupp gick vidare med fyra kandidater. Den nye kommunchefen har bland annat ett antal år som förvaltningschef i Hammarö, några år inom tekniska förvaltningen i Grums och ett par år som samhällsbyggnadschef på länsstyrelsen i bagaget. Han är i grunden civilingenjör och bor med sin familj i Karlstad. – Jag har varit väldigt nöjd med Mats Öman som kommunchef, men när han

nu valt att gå vidare ser jag fram emot att få fortsätta den här resan tillsammans med Johan Rosqvist. Han kommer att bli en viktig kugge när det gäller att anpassa och utveckla verksamheterna och få hela samhället att må bra, säger Hans Jildesten, kommunstyrelsens ordförande. Johan är idag gruppchef på konsultbolaget WSP och har trivts bra med det, men ser ändå fram emot att få jobba i en mindre organisation – Jag jobbar idag i en koncern med 54 000 anställda. Det är klart att det blir en helt annan sak att få bli en del av Storfors själ. Jag är väldigt glad över att få den här chansen och skulle helst sätta igång direkt, skrattar han.

Viktiga frågor som han ser fram emot att få lyfta är inflyttning till kommunen och sondering av möjligheter till attraktivt boende. Han vet att skolan ligger i framkant och att Storfors som kommun står inför både utmaningar och nya projekt. – Till en början vill jag lyssna in i vilken riktning politiken vill gå och dessutom lära mig allt som går om Storfors. Det

gäller att känna in atmosfären och se hur jag kan bidra, säger Johan, som beskriver sig som en inlyssnande person. – Jag är ganska lugn och stabil. Som chef vill jag få fram det bästa hos varje person och det är vad vi gör tillsammans som är viktigt, säger han. Text: Eva Wiklund Foto: Selma Rosqvist

Blomsterhandlare utökar i Storfors I augusti 2008 öppnade Arnold och Margret Kuipers Helianthus blomsterbutik i Storfors. – Banken sa att det inte var någon idé att satsa på Storfors, men våra kunder har visat att det är tvärt om, skrattar Arnold. Redan från start fick familjen ett varmt Nu har butiken fått så mycket att göra att välkomnande i trakten och båda barnen man vågar anställa en person på halvtid. Från och med april finns därför Marie fick plats på Vargbroskolan. – Vi har känt oss väldigt välkomna redan Mossfeldt på plats varje onsdag, torsdag från början, och butiken har bara gått och fredag när trycket är som högst. bättre och bättre. Vi är så tacksamma Marie, som tidigare jobbat inom barnomsorgen, är en person som alltid över alla trogna kunder, säger Margret. Men att driva blomsterhandel på det sätt som makarna gör är inget latmansgöra. En gång i veckan åker Arnold själv till Holland för att köpa in växter på olika auktioner. Numera har han också ett tätt samarbete med Svedrins handelsträdgård söder om Kristinehamn. Arnold Kuipers och nyanställda – Vi hjälper varandra med olika Marie Mossfeldt vid uteblommorna typer av växter, säger Arnold. som tar slut i rasande takt. I Storfors säljer makarna just nu snittblommor, krukväxter och sommarblommor. Dessutom krukor, prydvurmat för det som växer och hemma nadssaker och kort. Senare på säsongen i Kungsskogen har hon ett växthus på kommer perennerna och kvalitetsjorden 240 kvadratmeter. från Rölunda är populär hela säsongen. – Jag köpte växthuset begagnat med Butiken tar även hem buskar, träd och hjälp av Arnold och det är verkligen en andra växter på beställning. De sista två oas, säger Marie, som ser fram emot det åren har affärerna skjutit i höjden på ett nya jobbet. oväntat sätt. – Det ska verkligen bli roligt att få testa – Både vi och Svedrins är häpna. Allting den här branschen, säger hon. tar slut rekordsnabbt, säger Arnold, som Att Helianthus nu utökar med en halvtror att pandemin har ökat trädgårdsin- tidsanställd ger mindre press på Arnold tresset ytterligare. och Margret.

Arnold och Marget Kuipers ser fram emot att få hjälp i butiken av Marie Mossfeldt (th).

3

– Det ska bli väldigt skönt, för vi har inte haft normala arbetsdagar, säger Arnold. Nu väntar en intensiv vår och försommar fram till sommaruppehållet som brukar

ske någon gång efter midsommar. – Vi tittar ofta på varandra jag och Margret och är förundrade över hur bra det verkligen blev för oss här i Sverige, säger han. Text & foto: Eva Wiklund


STORFORS

25

Aktivt lyft för elljusspåret i Storfors Med enkla medel kan en runda på elljusspåret nu bli mer aktiv än någonsin. Storfors FF och Föreningen Storfors Skidor har i samverkan med RF-SISU Värmland satt upp aktivitetsskyltar längs hela 2,5-kilometer-slingan. – Det här är en enkel grej som kan bli rolig för både barn och vuxna. Det är ju extra viktigt nu i pandemitider att man kommer ut och rör på sig, säger folkhälsoutvecklare Pia Aspvik. På skyltarna får man tips på olika aktiviteter för att stärka balans och muskler eller för att få upp pulsen. Den som vill kan också scanna en QR-kod för att se en liten instruktionsfilm. Tipsen är dock tydligt beskrivna även på skyltarna och lätta att följa. Det var Storfors FF som fick ett bidrag på 19 000 kronor beviljat från RF-SISU Värmland. Tillsammans med Föreningen Storfors skidor har man sedan fått skyltarna på plats längs spåret. Lena Kristoffersson från Storfors FF tror att rundan kan bli populär. – Jag ska ta med några barn från sko-

Olle Levein, Lena Kristoffersson och Pia Aspvik hoppas att aktivitetsrundan ska bli välanvänd.

lan för att testa detta. Då kan de också tipsa sina föräldrar, säger hon. Olle Levein från Storfors Skidor är den som jobbat rent praktiskt med att sätta upp skyltarna. – Det är ett par hundra meter mellan varje skylt, berättar han. Rundan passar lika bra för den som

promenerar som för den som springer. Kanske ett utmärkt sätt att träna korta intervaller mellan varje skylt?

Pia Aspvik menar att det är viktigare än någonsin att röra på sig just nu. – Vi ser ju redan att pandemin sätter sina spår när det gäller folkhälsan även om man inte blir smittad, säger hon. Text & foto: Eva Wiklund

www.mnytt.se

ANNONSERA DÄR DU SYNS BÄST! MNYTT = PRINT + DIGITALT + SOCIALT

Östra Värmlands STÖRSTA hem- och motortidning!

Köksdrömmar? Vi hjälper dig gärna! Du når minst 35.000 hushåll varje månad!

Webbtidningen med koppling till Facebook + Instagram! Distributionsomr: Karlskoga, Kristinehamn, Björneborg, Degerfors, Åtorp, Svartå, Storfors & Filipstad.

Vi bygger massiva träkök – men nu också en enklare serie. Välkommen in och se våra nyheter! Vi har köksvisning i vårt stora visningshus med kök och möbler i två våningar. Slå oss en signal i förväg så är du välkommen på vardagar mellan kl 10 och 16. KVÄLLSTID, boka egen tid för visning. Välkommen att titta, känna och fundera! Forsbrogatan 2 Tel 0550 – 612 40 info@snickargardens-mobler.se www.snickargardensmobler.se


26

MOTORNYTT

BIL•BÅT•MOTORCYKEL•HUSBIL & HUSVAGN•SLÄP

•TILLBEHÖR

Kamrat på vida färden Efter ett år i lockdown ser många fram mot en efterlängtad bilsemester på kontinenten. Årets planering är däremot inte den lättaste eftersom olika länders pandemiregler ändras konstant så det gäller att vara anpassningsbar. Lösningen? Tja, husbilar har varit populära länge och nu skjuter försäljningen i höjden. För med huset på ryggen likt en snigel kan semestertrippen göras extra trygg. Med husbilen är man vanligtvis fri att resa dit man vill och det är enkelt att ändra rutten beroende på väder och för all del coronaregler. Det senare måste man hålla järnkoll på i dessa dagar och görs lättast på webbplatsen Re-open EU. Missa inte heller att kolla upp regelverket kring vägavgifter och miljözoner eftersom även detta skiljer sig från land till land.

Tanka – en god tanke Majoriteten väljer tyska autobahn för att snabbt och smidigt komma söder om Alperna – men håll koll på bensin-

V

ERTIFIER I ÄR EN C

AD BILSK

mätaren. Får du soppatorrt på landets motorvägar så blir följden dryga böter och enda giltiga skälet till att stanna är punktering. Frankrike tillhör många husbilsfantasters favoritländer och här krävs dessutom en alkoholmätare i kupén. Det är inte så konstigt med tanke på landets alla fantastiska vingårdar som erbjuder gratis provsmakning. Tänker du däremot byta vinet mot sangria och åka vidare till Spanien så finns en hel del märkliga trafikregler att hålla koll på. Att exempelvis framföra ditt fordon barfota, i flip-flops eller med bar överkropp ger 80 euro

ROT!

i böter. Lagen säger dessutom att om du bär glasögon eller linser så måste en reservuppsättning finnas i bilen.

Cash is still king Även om du laddat med mat före avresan så behövs förråden fyllas på under resan. Tipset är att handla utanför storstäderna och därmed går det inte att lita på att butiken eller tankstället tar ditt kontokort när det är dags att betala. Många svenskar blir tagna på sängen men faktum är att kontanter fortfarande behövs i stora delar av Eu-

ropa. I pandemitider är en reservbuffert för oförutsägbara händelser en god idé eftersom det inte minst kan bli aktuellt att sitta i karantän och glöm för guds skull inte att köpa munskydd. Ligg alltid steget före och ta reda på vad som gäller vid olika gränspassager. Att åka på husbilssemester i Europa sommaren 2021 kräver sin gedigna planering. Men du kan ju alltid göra livet lite enklare och semestra hemma i Sverige. Trevlig resa! Text & foto: Carl-Ingemar Perstad och Johannes Gardelöf / CNP AB

VI SKROTAR Få upp till 1.000:-/bil DIN BIL PÅ med originalkatalysator! BIL AB ETT MILJÖ- BJUHRS A U K TO R I S E R A D B I L S K ROT RIKTIGT SÄTT! Silovägen 3, Karlskoga • Tel. 0586-310 31 • www.bjuhrsbilab.se • Vi reparerar och servar alla bilmärken! • Vi utför hjulinställning! • Vi är certifierade på AC-service och AC-reparationer!

Gäller en begränsad tid. Ring 0586-310 31 för mer info!

ÖPPET: Mån-Tors 7-16.30. Lunch 12-12.45. Fredag 7-13. Ej lunchstängt

GRATIS HÄMTNING AV SKROTBILAR INOM KARLSKOGA – DEGERFORS OMRÅDET


10–14

Vi förmedlar er husbil/husvagn – vi tar emot alla märken!

Nordic Husbilar har sålt husvagnar och husbilar sedan 1990. Vi har stor efterfrågan på husbilar och husvagnar till försäljning – vi har möjlighet att sälja just Ditt fordon till bättre betalning för Dig. Sälj tryggt med experthjälp. Du spar tid och får bästa möjliga förutsättning till en försäljning! Erfarenhet – Nordic husbilar firade 30 år som tillverkare 2020. Ansvarig säljare, Stefan Tanskanen har lång erfarenhet genom alla åren. Rätt värdering – Tillsammans tar vi fram ett konkurrenskraftigt pris. Trygghet – Alla husbilar/ husvagnar hos oss genomgår en auktoriserad funktionstest i vår serviceverkstad.

Syns bra – Vi annonserar ert objekt på Blocket, Facebook, Byt Bil och på vår egen hemsida. Service – Vi gör allt! – Vi förhandlar med köpare, sköter visningar, erbjuder förmånlig finansiering, skriver avtal mm.

Vi lägger ner mycket tid och omsorg på just Ert objekt för Er skull. Varmt välkomna att kontakta mig för försäjning av ditt fordon!

Stefan Tanskanen Tel. 0550-818 08 Mob. 0705-932 190

stefan@nordic-husbilar.se

Personligt – Vi erbjuder privata eller digitala visningar och ordnar också hemleverans.

Öppettider: Må-Tor 10-17. Fre 10-16. Lör 11-15 | Hantverkargatan 10, Kristinehamn | www.nordic-husbilar.se

@ @

GRåHN'� GRåHN'� husvagnsservice lackering husvagnsservice & &lackering

@

GRåHN'�

Express- Bud- & Lastbilstransporter

husvagnsservice & lackering

Vi löser det mesta! - Inget uppdrag är för litet, för stort!

Flytt & Magasinering

NYHET! RUT-avdrag

\. • Varför hyra släpkärra och slita själv när Ni kan hyra

oss med 50% RUT-avdrag på arbetskostnaden?

m

Vi löser både packning, flyttning och städning! "" Behöver Ni magasinera har vi även ett stort varmlager med förråd bekvämt beläget längs E18!

Ring oss för en prisuppgift 0550-82850 - expressfrakt.se

0550-1462020 \.\. 0550-146 grahnshusvagnsservice.se •• grahnshusvagnsservice.se kontakt@grahnshusvagnsservice.se kontakt@grahnshusvagnsservice.se Bodalsvägen4,681 4,6814343Kristinehamn Kristinehamn Bodalsvägen "" ""

mm

0550-146 20 grahnshusvagnsservice.se

Funderar ni på att byta bil? kontakt@grahnshusvagnsservice.se Gå in på Bodalsvägen 4,681 43 Kristinehamn

www.mnytt.se och ta del av ett antal intressanta biltester!

Webbtidning med koppling till Facebook + Instagram!

Är du redo för nästa nivå? Helt nya TUCSON Plug-in Hybrid. Sverigepremiär 28-29 maj Nya TUCSON Plug-in Hybrid Essential: • Fyrhjulsdrift som standard • Säkerhet i världsklass • Klimatbonusbil • Elektrisk räckvidd upp till 62 km Lanseringspris från 

414 900 kr (ord. pris 439 900 kr)

Privatleasing från 4 795 kr/mån Förmånsvärde från 1 769 kr/mån

Större frihet med det bästa från två världar Nya TUCSON Plug-in Hybrid tar flera stora utvecklingskliv framåt. Och det både känns och syns. En e-SUV med helt ny dynamisk design, 558 liters bagageutrymme, säkerhets- och uppkopplingsfunktioner i världsklass som du når via en 10,25” pekskärm och möjlighet till 100 % elektrisk körglädje. Med ett enkelt knapptryck får du tillgång till 62 km räckvidd på enbart el. När elen är förbrukad växlar bilen automatiskt över till bensin igen – så att ditt äventyr kan fortsätta.

TUCSON Plug-in Hybrid: CO2 31,4 g/km, 1,4 l/100 km (WLTP). Bilen på bilden visas med extrautrustning. Pris exkl. ev. metalliclack. Vi reserverar oss för prisändringar och ev. tryckfel. Förmånsvärde är redovisat netto per månad vid 50% marginalskatt enligt 2021 års värde och gäller t.o.m. 2021-06-30. Ovanstående privatleasing exempel är baserat på 36 mån leasing, månadskostnader inkl. moms exkl. uppläggningsoch aviavgift. Rörlig ränta. Max körsträcka 1 000 mil/år, övermil debiteras. Service ingår under avtalstiden max 4 500 mil. Sedvanlig kreditprövning sker. Lanserings- och privatleasingpriset gäller t.o.m. 2021-09-30. Utsläpp och förbrukning är preliminär data som kan komma att ändras utan förbehåll. Klimatbonus beslutas och utbetalas av Transportstyrelsen.

Välkommen att provköra nya TUCSON Plug-in Hybrid!

Öppettider Mån-fre: 09.00 – 18.00 Lörd: 10.00 – 14.00

Orolig i coronatider, ring för tidsbokning: 0550-393 82 eller 0550-393 83 Stefan 0550393 80

Janne 0550393 82

Johannes 0550393 83

Verkstad/reservd. Mån-fre 7-12, 13-16 Verkstad 0550 -393 86 Reservd. 0550-393 85 Biluth. 0550-393 83

CITROËN_InspiredByYou CTN_17_11224_Logo2L_Bleu_CMJN 15/06/2017

24, rue Salomon de Rothschild - 92288 Suresnes - FRANCE Tél. : +33 (0)1 57 32 87 00 / Fax : +33 (0)1 57 32 87 87 Web : www.carrenoir.com

Ce fichier est un document d’exécution créé sur Illustrator version CS6.

Hyundai Kristinehamn. Stationsgatan 6, 681 30 Kristinehamn Tlf. 0550-159 80, info@carab.com

www.carab.com

ÉQUIVALENCE QUADRICHROMIE

MAGENTA 5 % NOIR 70 % CYAN 56 % MAGENTA 55 % JAUNE0 % NOIR 0 %

STAT Tel: S


28

MOTORNYTT

Bilverkstad i framkant I mitten av 90-talet blev Karlskoga Bilteknik Karlskogas första Mekonomenverkstad. Sedan dess har många Karlskogabor och företag fått sina bilar lagade eller servade på verkstaden i Sandviken, och fler kommer det bli.

Oliver Best driver verkstaden och rattar kundmottagningen.

– Vi kör på, det är full fart, säger Oliver Best, det är bra drag. Under året har man gjort en satsning på att uppgradera sina verktyg och investerat i nya lyftar, däckmaskiner och felsökningsdatorer. Det är en rejäl uppgradering berättar Oliver och menar att det är nödvändigt för att kunna utvecklas och fortsätta ge kunderna bästa möjliga service. – Då gäller det att ligga i framkant. Karlskoga Bilteknik erbjuder allt från enklare reparationer och service till felsökningar och exempelvis motorbyten. Däck och fälgar, AC-reparationer, man har kunnandet och erfarenheten för att ta sig an i princip allt som kan behöva göras på en bil oavsett märke.

En av de nya däckmaskinerna.

Verkstaden är även ackrediterad för att släcka besiktningstvåor, vilket innebär att när de åtgärdat det besiktningen anmärkt på är allt godkänt och klart och du behöver inte återvända till bilbesiktningen för en efterkontroll. I dag är man fyra mekaniker utöver Oliver, som driver företaget och jobbar i kundmottagningen. Han ser ljust på framtiden.

Karlskoga Bilteknik är Karlskogas äldsta mekonomenverkstad.

– Vi har haft ett jättebra år hittills och 2020 var väldigt bra trots pandemin. Det blir mer att göra för varje år och det kommer förhoppningsvis bli bättre och bättre. Det finns planer på en utbyggnad av lokalerna om ett par år, och man är stolta över att ha blivit certifierade som godkänd bilverkstad. Det innebär att man uppfyller de höga krav på

4

arbetsmiljö, säkerhet, miljö och hälsa som finns i branschen och klarar de kontroller som utförs av utomstående aktörer. När vi avslutar vår intervju rullar ännu en bil ut från verkstaden, färdig att återlämnas till kunden. Text & foto: Nicklas Remmegård


MOTORNYTT

Med klimatet på flaket (F l o r i d a – U S A)

Flakbilarna är de största vinstmaskinerna i den amerikanska bilindustrin med trogna kunder som uppskattar livets laster. Målgruppen är känd för att välja det grymmaste som går att köpa för pengar – utan minsta tanke på miljön. Fast med en ny president bakom ratten som lovar renare luft och mindre utsläpp så rullar machotiden mot sitt slut. Det amerikanska samhället ska ställas om till el och fossila bränslen fasas ut. General Motors meddelar att bästsäljaren Chevrolet Silverado ska lanseras med eldrift och att de första kundbilarna levereras under nästa år. Räckvidden ska hamna på 66 mil - men mycket mer än så är inte känt. Desto mer vet vi om nya Hummer EV. Den eldrivna pickupen ska byggas i samma Detroit-fabrik som Chevan och med sina grova terrängdäck är vaddjupet 61 centimeter samtidigt som hinder upp till 46 cm kan forceras. I reklamen demonstreras ”krabbläget” där krigsveteranen sakta krälar fram tack vare sin fyrhjulsstyrning. Hummers fyrkantiga formgivning har behållits och kompletteras med avtagbara takpaneler som kan förvandla pickupen till något så ovanligt som en flakcabriolet. Hummer EV bjuder på 1000 hästar och noll till hundra km/h rullar på blott tre sekunder. Men smakar det så kostar det - närmare

bestämt runt en miljon kronor här i USA. Närmaste konkurrenten till General Motors är Ford som redan för ett par år sedan visade upp en elektrisk prototyp av USA:s populäraste bil i alla kategorier. Pickupen F-150 är landets mest sålda bilmodell sedan 1981 och om vi enbart tittar på pickupförsäljningen så har Forden prenumererat på förstaplatsen under 44 år. Inför en hängiven publik demonstrerades den eldrivna pickupens vridmoment genom att bogsera tio tågvagnar lastade med 42 bilar. Ett gäng outsiders har dessutom fungerat som en blåslampa i baken för Detroits biljättar. Största piskan kommer från redan väletablerade Tesla vars senaste nyhet är en pickup vid namn Cybertruck. Den kantiga kärran skiljer sig från det mesta på fyra hjul och över 250 000 förhandsbokningar har kommit in.

Produktionen har precis börjat och den billigaste modellen kostar från 351 000 kronor i USA. Rivian är en annan uppstickare på den amerikanska elbilsmarknaden som inte minst gett Teslas toppboss Elon Musk huvudvärk. Närmare tvåhundra anställda på Tesla har gått över till konkurrenten och ska dessutom ha tagit med sig affärshemligheter. Kikar vi på märkets första elektriska flakbil R1T så har den tydliga drag från just Cybertruck och tvisten kommer förmodligen att avgöras i domstol. Avslutningsvis ska du lägga namnet

Canoo på minnet. Bilföretaget har redan två modeller som rullar på amerikanska vägar och satsar nu på en flexibel lätt lastbil som kan byggas i alla möjliga utföranden. För dig som är på jakt efter en ”camper” så kan ett praktiskt taktält köpas till och drivlinan består av dubbla elmotorer på 600 hästkrafter. Nu återstår bara frågan hur många kunder med slitna jeans, rutiga flanellskjortor och cowboyhatt som vågar testa på det elektriska flaklivet? Carl-Ingemar Perstad, CNP:s USA-korrespondent / CNP AB

DAGS ATT SERVA A/C INFÖR SOMMAREN oljefilterDIN och

lsyntetolja

a

29

För bokning ring Karlskoga Bilteknik 0586-72 87 32 Brickegården, Sandviken, Pressarvägen 3, Tel: 0586-72 87 32, www.bilteknikab.se Mån-Tor 07.00-17.00, Fre 07.00-1500, Lunch 12.00-13.00

Karlskoga

Bilteknik AB 0586-728 732

Nordic husbilar är tillverkare för Reimo-Van Concept – Ett litet fritidshus på hjul, även perfekt att använda som vardagsbil!

Volkswagen T6 Reimo Triostyl -2019 .................. . . . . . . Nu 745.000:-

Volkswagen T6 Reimo Trio Style -2016/19 Nu 545.000:-

Öppettider: Mån – Tor 10-17. Fre 10 -16. Lör 11-15 | Hantverkargatan 10, Kristinehamn | 0550 - 834 34 | info@nordic-husbilar.se | www.nordic-husbilar.se


30

MOTORNYTT

9 cabbar som inleder dig i frestelse Varje sommar är det tusentals spekulanter som svär biltypen trohet. I nöd och lust. I regn och solsken. I med- och motvind. Att älska och ära, förlåt, köra. Att susa fram med himlen som tak är nästintill en religiös upplevelse och just vigseltemat är inte på måfå. Ägarna av dessa solskenshistorier är nämligen extremt trogna och lever efter mottot ”en gång cabriolet alltid cabriolet”. Här är tio öppna köp som inleder dig i frestelse, men vars snillrika taklösningar frälser dig från vädergudarnas ondo.

Pris: 2 458 000:Bentley Continental GT V8 Convertible

Pris: 424 200:Mini Cabrio John Cooper Works

Pris: 771 000:BMW M440i xDrive Cabriolet

Mini Cabrio vädrar morgonluft och det är förmodligen många som vill köra nercabbat efter att ha upplevt specialaren John Cooper Works. Den retrodesignade småbilen kombinerar engelskt hantverk med tysk ingenjörskonst. Tja, ingen har väl missat att det är BMW som äger varumärket sedan 1994. Den elmanövrerade tygsuffletten gör sitt arbete på arton sekunder och om du vill ha en riktig nackvridare så rekommenderar vi färgen Zesty Yellow. Under huven arbetar en bensinfyra på 231 hästkrafter som accelererar till hundra på 6,6 sekunder.

Listans färskaste cabriolet heter BMW M440i xDrive och är en taklös bayrare med ett minst sagt uttrycksfullt designspråk. Förutom den annorlunda lanseringsfärgen vid namn Sanremo Green Metallic bjuder cabben på en rejält överdimensionerad jättegrill – eller njurar som det kallas hos BMW. Den största nyheten är annars att den forna generationens plåttak är utbytt mot en tygsufflett vars arbetsinsats tar arton sekunder. Under huven arbetar en sexcylindrig bensinmotor på 374 hästkrafter.

Bentley Continental GT V8 Convertible är en elegant cabriolet för fyra som bjuder på exklusiva materialval. Vill man njuta av fågelkvitter och ha den ljumma fartvinden smekandes i ansiktet så tar det nitton sekunder att fälla tygsuffletten, vilket går att göra i farter upp till 50 km/h. Den skönsjungande V8:an på 542 hästkrafter arbetar ihop med en åttaväxlad dubbelkopplingslåda. Med plattan i den berömda mattan passeras hundrastrecket på fyra sekunder samtidigt som toppfarten landar på 318 km/h.

Pris: 2 525 000:Porsche 911 Turbo S Cabriolet

Pris: 516 000:Ford Mustang GT Convertible V8

Pris: 790 300:Audi S5 Cabriolet TFSI

Ford Mustang GT Convertible är en amerikansk ponny som bjuder på läckra linjer och många hästar i stallet. När man tar plats bakom ratten så börjar genast startknappen att pulsera i rött med trettio slag i minuten, vilket är samma rytm som hos en vilande häst. Ett tryck senare så vaknar V8:ans 450 vildhästar till liv och dessa kamperar ihop med en sexväxlad manuell låda. När rödljuset slår om till grönt fixas hundrastrecket på 4,8 sekunder och givetvis är tygsuffletten elektriskt - men däremot är låsmekanismen manuell.

Audi S5 Cabriolet är en sportig och körglad cabriolet med plats för fyra. Tygsuffletten öppnas upp på femton sekunder och vips uppenbarar sig en snygg interiör i magmarött. När den rullande vulkanen får utbrott så går det undan tack vare en bensinsexa på 354 hästkrafter som ser till att sprinten noll till hundra fixas på 4,9 sekunder. Bagaget är många gånger en svag punkt hos öppna bilar eftersom suffletten stjäl utrymme. Audi har dock lyckats trolla fram 310 liter, vilket ökar med sextio liter när toppen åker upp.

Det här är ett riktigt krutpaket som bjuder på gott om rufs i kalufsen. Under bakluckan arbetar nämligen en boxersexa med dubbelturbo på 650 hästkrafter som fixar noll till hundra på kvicka 2,8 sekunder och toppar 330 km/h. Men tänk inte ens tanken på att ta din nyinköpta supercabriolet när det ska storhandlas – det finns inget vidare bagageutrymme och det är av förståeliga skäl inte heller prioriterat. Om du ändå undrar så sväljer den frontmonterade skuffen 132 liter och tygsufflettens elmotorer gör arbetet på tolv sekunder.

Pris: 3 675 000:Ferrari F8 Spider Pris: 625 900:Mercedes E 300 Cabriolet

Pris: 1 271 500:Lexus LC 500 Convertible

Det råder spridda skurar om hur den perfekta cabben ska se ut och Mercedes hävdar bestämt att taklösa E-klass har vad som krävs. Tysken erbjuder plats för fyra och skulle vädergudarna inte vara på din sida så tar det tjugo sekunder att fälla upp tygsuffletten. Bensinfyran på 258 hästkrafter är en relativt pigg historia och samarbetar med en underbar nioväxlad automatlåda. Utrymmena är helt godkända och bagaget sväljer 385 liter med taket uppfällt. Cabbar du däremot ner så ryker 75 liter på kuppen.

Det är onekligen svårt att inte förföras av nya Lexus LC 500 Convertible. Den läckra cabben bjussar på djärva linjer och designen får oss inte helt otippat att tänka på supersportbilen LFA. Tygsuffletten tar femton sekunder att fälla och viks ihop i fyra sektioner som sedan dimper ner bakom baksätespassagerarna utan att inkräkta på bagageutrymmet. I maskinrummet huserar en V8:a på 477 hästkrafter som ser till att sprinten noll till hundra fixas på 4,7 sekunder samtidigt som fartvinden kan rufsa om håret i 270 km/h.

Listans dyraste cabriolet rullar kanske inte helt otippat ut från fabriksportarna i italienska Maranello. Ferrari F8 Spider är ett ståtligt fullblod som har varje kurva på rätt ställe och är dessutom ensam i gänget med sin fällbara hardtop vars uppträdande tar fjorton sekunder – i farter upp till 45 km/h. Vips känns fällningen som en evighet i jämförelse med kraftresurserna. V8:an levererar 720 hästkrafter och därmed kan man torka håret rekordsnabbt. Hundrastrecket fixas på 2,9 sekunder samtidigt som toppfarten är 349. Text & foto: Jenny Nilsson och Johannes Gardelöf / CNP AB


MOTORNYTT

31

Bilnyheter från världens alla hörn! Italien värvar Beckham

4 200 bilar ska skrotas Den åttonde september 2019 lämnade fartyget M/V Golden Ray hamnen i amerikanska Brunswick, Georgia. Men bara minuter efter att man ankrat upp så fick jättekolossen kraftig slagsida och kapsejsade. Lasten ombord bestod av inte mindre än 4 200 fabriksnya bilar och trots att det gått 1,5 år sedan olyckan så pågår fortfarande bärgningsarbetet. Operationen är extremt komplicerad och man har bara lyckats lossa drygt tusen bilar. Fartyget är klassat som totalförstört och ligger i ett naturskyddsområde, vilket har försvårat arbetet djupt.

David Beckham må ha lagt fotbollsdojorna på hyllan men 46-åringen har i dagarna signerat ett nytt kontrakt med den italienska ligan och närmare bestämt Maserati. Den forne mittfältaren har fått en given plats i laget och blir därmed ny global märkesambassadör. I Maseratis senaste reklamfilm får vi se Beckham bränna gummi bakom ratten på varumärkets första suv – en Levante Trofeo. Frågan är om han med sitt gedigna fotarbete även lyckas att dribbla bort en och annan konkurrent?

Aston med racing i blodet Vad sägs om en ikonisk Le Mans-vinnare i modern tappning som saknar såväl vindruta som tak? Aston Martin V12 Speedster tar oss tillbaka till tiden då engelsmännen rönte sina största tävlingsframgångar och med tillvalet DBR1 kommer vrålåket lackerat i brittiskt racinggrönt tillsammans men två specialtillverkade hjälmar. Hjärtat består av en V12:a på 700 hästkrafter som spurtar till hundra på 3,4 sekunder. Totalt kommer 88 exemplar att tillverkas och prislappen hamnar runt elva miljoner kronor. Text: Jenny Nilsson / CNP AB

on 732 6-728 732 Karlstadsvägen 44. Kristinehamn • Tel. 0550-180 00

LACKAR ALLT IFRÅN HUSBILAR TILL KÖKSLUCKOR!

.bilteknikab.se

Bilteknik Pr

www.automekanik.se

Hantverkargatan 6. Kristinehamn. Tel 0550 - 150 40 el. 070-628 76 49

.bilteknikab.se

SÄLJ DIN BIL TILL OSS!

2 728 732

QR-KOD Scanna för formulär via vår hemsida eller kontakta oss per telefon:

0550-316 00

Kristinehamn info@finnvedensbil.se

www.finnvedensbil.se


32

LÄ S T I P S

Lästips till hängmattan Sommaren är nästan här. Vi tar tillfället i akt att tipsa om böcker vi tycker mycket om, böcker att läsa i hängmattan, på stranden eller i skuggan under ett träd.

1

På spaning efter den tid som flytt/Noveller/Brev i urval/Om läsning Ensam i Berlin/Hur ska det går för Pinnebergs? /Varg bland vargar HANS FALLADA För några år sedan gav förlaget Lind & Co ut nyutgåvor av några av den tyske författaren Hans Falladas mest centrala verk. De tre jag nämner här är alla helt fristående romaner utan egentliga kopplingar till varandra. De går dock att läsa som en triptyk över Tysklands marsch mot avgrunden från 1920-talets hyperinflation via Weimarrepublikens sista dagar till andra världskrigets slutskede. Alla tre böckerna utspelar sig i eller kring Berlin och skildrar vanliga människors vardagsliv i skuggan av de politiska skeenden som skulle komma att påverka hela världen. Pinnebergs och Varg bland vargar är båda skrivna under 30-talet, Ensam i Berlin strax efter kriget. För oss som sitter med historiens facit på hand ger det särskilt de två förstnämnda en särskild laddning då vi vet vad som väntar, hur den hotande skuggan som hela tiden kan anas i bakgrunden kommer växa sig starkare och till slut lägga hela Europa i mörker.

MARCEL PROUST En sommar med Proust LAURA EL MAKKI M. FL. I sommar skulle Marcel Proust om han mot all rimlig förmodan fortfarande varit vid liv ha blivit 150 år gammal. Så varför inte ta tillfället i akt att göra slag i saken och läsa Proust? Passa på att läsa hans storverk På spaning efter den tid som flytt, en av den västerländska litteraturens allra största klassiker. Om inte hela så i alla fall första delen med den berömda scenen med madeleinekakan. Tycker du trots allt att det känns lite mastigt att ta sig an i hängmattan (Prousts lite omständliga prosa har emellanåt den effekten) så finns även hans noveller utgivna på svenska liksom ett urval av hans brev och den korta essän Om läsning. Det finns också mycket skrivet om Proust. Kan särskilt rekommendera den trevliga lilla volymen En sommar med Proust, där ett antal Proustkännare på ett lättsamt vis resonerar kring olika aspekter av På spaning.

Pestens år MAGNUS VÄSTERBRO Såhär vår andra pandemisommar kan det vara idé att återvända till Magnus Västerbros Pestens år från 2016. Skriven långt innan någon förknippade Mödrarnas söndag corona med annat än öl eller solatmos- GRAHAM SWIFT fären ger den nu ett intressant perEn vacker och berörande berättelse spektiv på vår egen tid och vår egen om ett kärleksmöte mellan tjänstefarsot. Beskrivningen av människors flickan Jane och hennes älskare, en reaktioner, av den första förnekelsen ung ädling i granngodset, under den och oviljan att erkänna vad som är på dag på året då tjänstefolket har ledigt. gång att hända, av myndigheternas Det handlar om kärlek, det handlar ibland vettiga, ibland desperata åtgärom klass, det handlar om livsval och der för att hejda smittspridningen, av öden. Den stora styrkan ligger dock hur många fogar sig men andra vägrar inte i berättelsen utan i berättandet. anpassa sig efter restriktionerna, hur Boken är så rasande skickligt skriven smittan synliggör klasskillnader, det att jag som har skrivandet som både har bäring in i vår tid och uppvisar tydyrke och hobby nästan blir arg. Hur liga paralleller till den förhoppningsvis kan det ens vara tillåtet att skriva så snart avklarade pandemin. Därtill en bra? Han får ju alla oss andra att framnyttig påminnelse om att det kunde stå som klåpare. varit värre, mycket värre. Trösterikt, Av Nicklas Remmegård men också skrämmande. För vad händer den dag en FASADTVÄTT sjukdom lika Miljövänlig fasadtvätt med STÄD enbart ultrarent vatten! dödlig och obehandlingswww.olssonsstad.nu bar som pesten Prisexempel: ÖPPETTIDER: men smittsam RMAL VILLA NO Mån – Fre 7-16 som covid fr. 4.395:Krhmn 0550-188 85 bryter ut? TVÄTT UTAN ROT-avdrag

HÖGTRYCK!

efter

Kga 0586-191 41

MAJERBJUDANDE: Pedikyr, massage, ansiktsbehandling för pensionärer;

För tumörforskning och cancerskadade, tar tacksamt emot bidrag. Plusgiro: 90 00 46 - 4 Bankgiro: 5221 - 0366 swish 1239000464 Hemsida: www.jj-stiftelse.org

30% RABATT HELA MAJMÅNAD! Välkommen att beställa tid på; 070-541 04 61

Gardin- Gardiner Löpare kappor

70:-/m

80:-/m 50:-/st

Öppet tisd kl. 11-17. Bregårdsgatan 10, Karlskoga.

ÖPPETTIDER: Tis-fre 10-18, Lö 10-14. Tegelslagareg. 29, Kristinehamn. 070-541 04 61


M AR KN A D S P L AT S ÖS T RA VÄ RML A N D SÄLJES SOMMARDÄCK, 4 st. Bra skick. Md 6 mm. Lättmetallfälg 185/55 R 15 + 1 nytt reservhjul. Pris 800:-. Tel. 070 - 237 00 42 (Dfs) SOMMARDÄCK, 4 st. på alufälg till Saab. 185/65 R 15. Pris 1.000:- Tel. 070 - 626 32 37 BAGAGEMATTA V70. Pris 200:- Lasträcke. Pris 100:Vedkap. Pris 300:- Tel. 073 462 89 86 MOUNTAINBIKE 26 tum. Pris 500:- Tel. 070 - 558 14 17 DAMCYKEL Mustang 28 tum. Nya däck. Välvårdad. Pris 250:Tel. 070 - 561 16 65

- Handelsbod - Antikbodar - Hantverksbodar - Vagnslider - Loppisbodar - Nostalgivind - Bakerstuga - Smedja - Svingelskogen - Djurhagar mm CAFÉ BERGET: Öppet alla dagar kl. 9-18

SPECIALISTEN PÅ FÖNSTERRENOVERING Energibesparing i befintliga fönster

VI BEVARAR HUSETS KARAKTÄR! VI RENOVERAR ALLA TYPER AV TRÄFÖNSTER!

• Lagning av fönsterbågar • Kittning • Insättning av energiglas och målning • Blyinfattningsarbeten

JUICEPRESS Bosch. Nyskick. Pris 400:- KLAPPSTOLAR, nya dynor. Pris 200:- BARNCYKEL 12 tum m. stödhjul. Pris 100:Tel. 0586 - 411 22

CYKLAR, dam och herr. Pris 750-:/st. Tel. 070 - 536 05 88 LAGERHYLLA furu. Ca 170 x 75 x 30 cm. Pris 80:-. Tel. 073 - 695 74 35 (Krhmn)

GAMLA FÖNSTER (tidigt 1900tal) med och utan karmar.Ring för mått.Pris 200-500:-/st. Tel. 073 377 48 85

SERVIS. Kinamotiv, 6 tekoppar/ fat + tekanna, sockerskål, gräddsnipa. Fint skick. Pris 200:Tel. 070 - 632 99 89

FÖNSTER, 3-glas. Öppningsbart. Vitt. 1 st. B 1400 x H 1300. Pris 1.500:Tel. 073 - 990 39 78 (Dfs)

KONSTBÖCKER Fleming & Honour: Lexikon för konsthantverk. 1996. 718 s. Inb. 50:-. Harris : Spanish Painting. 1938. 32 s. plus 96 målningar. 200:-. Schuette & Müller-Christensen: Broderikonsten från antiken till jugend. 1965. 296 s. Inb. 70:-. Santangelo: Italienska konstvävnader från medeltid till rokoko. 1962. 230 s. Inb. med omslag och kassett. Nyskick. 200:-. Andersson, Jonstoj & Lundquist: Svensk trädgårdskonst under fyrahundra år. 2000. 319 s. 250:-. Fjaestad: Gustaf och Maja Fjaestad. Ett konstnärspar. 1981.169 s. Inb. 70:-. Brandes: Michelangelo Buonarroti. 1924. 448 s. plus bilder. På tyska. 100:-. Eremitaget. Leningrad 1966. En textsida på engelska plus 60 reproduktioner i färg. Inb. 100:-. Wollin: Allmän konsthistoria. 1947. 674 s. plus 272 planscher. Inb. i kassett. 70:-. Tel. 070-390 35 29.

FÖRVARINGSSKÅP förtält. 3 hyllplan. Mått 60 x 52 x 98. Ihopfällt 60 x 58 x 10 cm. För pris ring. Tel. 070 - 372 70 20

KAMIN Jötul, svart. Mkt fin. Oanvänd. (Nypris 10-11.000:-) Pris 8.000:- , billigare v. snabb affär.Avhämtas eft.ö.k. Tel. 0586 - 921 14 (Dfs) KAMIN Husqvarna, grön, äldre. Använd. Pris 1.000:- Avhämtas eft. ök. Tel. 0586 - 921 14 (Dfs) VILTMÅLSBANA Stiga, batteri. För luftgevär, lite defekt. Pris 300:Tel. 070 - 237 00 42 (Dfs)

MATTOR, hemvävda. Nya. Bredd. 80 cm. Olika färger och längder. För pris ring. Tel. 070 - 207 38 97

STALLÅDA 800x600x600, 10 st utrustn. Ingår ex. sadelgjord, vojlock, stigbyglar, sporrar mm. Pris 450 kr, Tel. 0586-518 89

TAKLAMPA, pärlemor. H 34 cm. Diamet. 52 cm. Pris 400:Tel. 070 - 456 88 62

SKIDBOX (inkl lasträcke) passande till Volvo V50. Pris: 500:Tel: 073-6157015 (Kga)

KOPPARSAKER. Pris 2:- /st. Tel. 070 - 240 38 96

MC-JACKA.Gensler.Svart, dam strl. L. Använd högst 10 ggr. Avtagbart foder.Pris 600:Tel. 070-561 58 11

DRÄNERINGSRÖR. 50 st. Pris 300:- Tel. 0550 - 608 95 ELKLIPPARE Stiga med uppsamlare. Ca 40 cm. Pris 200:ELTRIMMER Stiga. Pris 100:Tel. 070 - 237 00 42 (Dfs)

www.kulturcentrumberget.com

HERRCYKEL Crescent. Blå. Fint skick, lite använd. Inköpt 2001. Kvitto finns. Pris 1.000:- Tel. 072 - 731 54 63

ALTANGLASPARTI, 4-delat, 1st. alu. H 1735 x B 2065. Pris 1.500:Tel. 073 - 990 39 78 (Dfs)

GASOLSPIS Primus 2395. 2-låg. + 2 kg gasoltub. Lite använd. Pris 400:- Tel. 0590 - 133 78

Kroppav. 20. Storfors. info@arnenilssonab.se Tel. 070-516 10 41 www.arnenilssonab.se

BERGBORRMASKIN Pico 20, bensin. (Spett & borr) Pris 300:Tel. 070 - 237 00 42 (Dfs) SPÄNNINGSOMVANDLARE fr. 12V till 230V. Pris 250:Tel. 0590 - 133 78 SÅG, kap-ger. Manuell. Använd en gg. Pris 200:- CD-SPELARE, portabel m. väska o hörlurar. Ny. (Värde 450:-) Pris 100:Tel. 073 - 668 20 95 (Kga).

VÄRMLANDSBÖCKER: Skogsbana. Historik över LindforsBosjön järnväg. 1963. Hft. Pris 150:- Bergstrand: Värmlandssägner. 1948. Hft. Pris 70:Rogberg: Flygfotografier och vykort från 1930-talets Värmland. 2008. Inb. Pris 75:- Furuskog: Värmland. 1941. Inb. Pris 50:- Sjöbeck: Värmland. 1934. Inb. Pris 75:- Larsson: Flora öfver Wermland och Dal. 1868. Inb. (Ej faksimilutgåvan fr. 1984.) Pris 200:- Ehrenroth & Schutzer: Värmländsk natur en reseguide. 1988. Inb. Pris 40:- Tel. 0550 - 190 23

GRATISANNONSERING När du städar vinden eller källaren, passa på att annonsera här helt GRATIS! (OBS!! Ej motorfordon/djur. Endast för privatpers. Tänk på att sätta ut pris)

SÄLJES

BORTSKÄNKES

BYTES

33

KÖPES

ANNONSTEXT (texta TYDLIGT). OBS! Endast ett objekt i varje annons och högst 15 ord.

TRÄNINGSBÄNK, justerbar. Viloplats för skivstång. Benmuskeltränare. Pris 500:Tel. 070 - 372 70 20 DUSCHHÖRNA 90 x 90 IFÖ Calypso. Ny i kartong. Pris 500:Tel. 070 - 372 70 20 WASGIJ PUSSEL. 1 st, 100:-, 3 st, 250:Tel. 070-380 55 04 (Kga)

KÖPES ALLA MYNT OCH SEDLAR Tel. 070 - 624 18 97 BOK: Staden vid Varnan av Mats Holmstrand köpes. Tel. 0550 - 165 09 VHS-SPELARE bra beg. Även DVD-spelare av intresse. Tel. 0586 - 313 05 FÖNSTERMARKIS 150 cm. Gärna 2 st. köpes. Tel. 070 - 249 84 18 KÖKSMASKIN Kenwood Tel. 072 - 871 72 77.

BORTSKÄNKES VÅNINGSSÄNG i furu bortskänkes. Finns i Kristinehamn. Tel. 070 - 541 04 61 BÖCKER på tyska, skrivna av författare från hela världen. Skönlitteratur mm. 070-301 36 29 (Krhmn) FÅRULL, från årets klippning. Ulla Olsson, Filipstad Tel: 070-566 27 90

DAGS ATT SERVA DIN TRÄDGÅRDSMASKIN! DEGERFORS SMÅ MOTORER säljer nya och begagnade maskiner allt efter kundens behov. Vi servar och lagar trädgårdsmaskiner, cyklar, m.m. Säljer reservdelar/tillbehör/miljöbensin från Aspen och är Stiga/Briggs återförsäljare/verkstad.

Vi erbjuder hämtning/lämning kvällstid. Tel. 0586-442 18, 070-693 73 52 • Hagalundsg. 19, Degerfors

KARLSKOGA BILSKROT AB Lämna din skrotbil på rätt plats! Vi är en auktoriserad & certifierad bilskrot.

OBS!

- Vi är inte någon bilverkstad eller säljer bilar. - Vi säljer inte beg. delar, däck, fälgar.

SKROTPREMIE!

Lämna din skrotbil,

Vi hämtar och betalar

få 1200 kr

Karlskoga/Degerfors med omnejd.

Ring innan du kommer. Bilen måste vara komplett.

800 kr på plats!

Gäller t.o.m. 8/6

Telefon:

Kupongen insändes till: Marknad & Media AB, Box 195, 691 24 Karlskoga. OBS! Märk kuvertet med ”Marknadsplats östra Värmland!” Annonserna för Marknadplats i juni behöver vi ha senast 18/6. Maila gärna annonsen på: annons@marknadmedia.se

( Foto publiceras vid mån av plats, endast digitala bilder till mejladress. )

VI HÄMTAR SKROTBILAR KOSTNADSFRITT!

WWW.KARLSKOGABILSKROT.SE

Hejarvägen 6, 691 52 Karlskoga · Tel 0586 - 380 10


34

ANTIKT / LOPPIS / SECOND HAND

Månadens Auktionskoll En bit idrottshistoria såld på auktion Tidigare i maj gick en rulle 16mm-film under klubban vid Växjö Auktionskammare. Det intressanta är dock inte rullen i sig, utan dess innehåll. På rullen finns en kavalkad av de svenska insatserna under OS i London 1948, ett av Sveriges mest framgångsrika OS någonsin med totalt 44 medaljer.

Veikko Huhtanen blev spelens mest framgångsrika idrottare.

100-metersfinalen, London 1948.

Bild från invigningen av OS i London 1948.

Tore Sjöstrand, guldmedaljör i hinderlöpning.

7 Det svenska laget som vann guld i fotbollsturneringen.

London 1948 var ett olympiskt spel som präglades av det världskrig som tre år tidigare ännu rasat. På engelska har det blivit känt som the austerity games (ung. de sparsamma spelen). Inte en enda ny arena byggdes, och de aktiva inhystes i redan befintliga boenden. Att spelen hölls i svallvågorna av kriget är givetvis en förklaring till den svenska medaljskörden. Stora delar av Europa hade lagts i ruiner och återhämtningen hade precis inletts. Det fanns helt enkelt annat att lägga resurser på än sport, samtidigt som många unga som under andra omständigheter blivit framgångsrika idrottare stupat eller invalidiserats under kriget. Därtill tilläts varken

Svensken Sigfrid Edström var ordförande för IOK Svensken William Grut tog guld i modern femkamp.

Tyskland eller Japan att delta, medan Sovjetunionen valde att avstå. Det bör dock nämnas att Sverige gjort starka resultat även under tidigare olympiska spel och ständigt låg topp tio i medaljligan, men då som regel med runt 25 medaljer per spel. Om Sverige som nation gjorde ett starkt OS stod faktiskt vårt östra grannland för en av spelens enskilt mest imponerande prestationer. I tävlingarna i bygelhäst fick Veikko Huhtanen, Heikki Savolainen och Paavo

Gammalt & nytt • Vintage • Second hand • Kuriosa

Aaltonen exakt samma poäng och fick dela på guldet. Inget ont om finsk idrott, men tre finska guldmedaljörer i samma gren i samma OS lär dröja innan vi ser igen. I alla fall i bygelhäst. Nämnde Huhtanen var för övrigt spelens mest framgångsrika deltagare med hela fem medaljer, varav tre guld. För Sverige var kanotisten Gert Fredriksson bäst med två guldmedaljer. Världen och idrotten har, på mestadels

Ann-Britt Leyman tog brons i längdhopp med ett hopp på 5,75.

gott, förändrats sedan 1948. Ett lika framgångsrikt OS som 1948 lär vi inte få uppleva igen, i alla fall inte under överskådlig tid. Filmrullen med de svenska insatserna från London 1948 hade ett utrop på 500 kronor och klubbades för 375. Billigt för en bit historia. Text: Nicklas Remmegård

TRADITIONELLA AUKTIONER PÅ NÄTET!

Auktion varje söndag

Gårdsloppis Deluxe Personligt och noga utvalt. Alla prisklasser. Välkomna! GÅRDLOPPIS på Lindgrensgatan 8 i Degerfors. Öppet: Ons 16.30 – 19.00. Lör 29/5, 11-15 Lördagar 11.00 – 14.00 Tel. 076-091 17 99. Gästsäljare, fyndpriser m.m . Instagram: VintageLotta

EXTRA ALLT!

• INLÄMNING • VÄRDERING • HEMBESÖK ÖPPETTIDER: Mån - Fre kl. 15-18 Patrik 070-269 59 34 • Marina 070-374 84 87

www.karlskogaauktionsverk.se


Föreningen Integrera i Karlskoga

ÅTERVINNINGSBUTIK • SNICKERI • MÅLERI Möbelrenovering & återbruk Vind/soptunneskydd, jakttorn, utemöbler m.m. (Samarbete med Kommunen , KEMAB och Finsam)

Du kan skänka saker & möbler på Mosserud eller till butiken. Vi kan även hämta! Öppettider: Måndag – fredag kl. 9 -18

Öppettider: Lörd-sönd kl. 12-16. Samt enl. ök. Tel. 070 - 655 32 74 Kulturcentrum Berget, Degerfors

NY ADRESS: Bangatan 9, Karlskoga. (F.d. Gamla Brandstationen). Tel. 073-313 04 94. www.foreningenfik.com

KARLSTAD-HAMMARÖ AUKTIONSVERK Ett av av de de 10 10 ledande ledande auktionshusen auktionshusen ii Sverige Sverige Ett Mottagning pågår pågår till till våra våra stadsstads- och och kvalitetsauktioner kvalitetsauktioner Mottagning

Sälj inte ditt guld och silver

Vi söker söker konst, konst, gärna gärna Lars Lars Lerin, Lerin, Erling Erling Ä, Ä, Stefan Stefan J, J, Rackenkolonin Rackenkolonin m. m. fl. fl. Vi Norskt Norskt måleri, måleri, möbler, möbler, antikviteter, antikviteter, guld, guld, silver, silver, smycken, smycken, kristallkronor, kristallkronor, mynt mynt m. m. m. m.

Inlämning Inlämning -- Värdering Värdering -- Hembesök Hembesök alla alla vardagar vardagar

NÄSTA KVALITETSAUKTION Sista inlämningsdag 15/5 Visning 24/5 -28/5 Första avslut 28/5

utan att kolla med oss! Nygatan 3, Hagatorget, Karlstad tel. 054-10 00 75 www.karlstadpantbank.se

Gilla oss på

400:-/ MÅNAD

Bruksgatan 22, 22, Skoghall Skoghall •• 054-51 054-51 00 00 75 75 Bruksgatan www.hammaroauktionsverk.se www.hammaroauktionsverk.se

TRYGGHET TRYGGHET OCH OCH KVALITET KVALITET -- 60 60 ÅR ÅR II BRANSCHEN BRANSCHEN

öppettider Våra

Ditt fynd förändrar liv och miljö

a! re inkommer varje veck Nya prylar från olika sälja byter och säljer DVD Massor av Vinyl. Köper, Öppet 5 dagar/veckan

Butik tis 12-18 tor 12-18 lör 9-13

, ti ll fa st pr is . du en äv s at pl is pp lo yr .. .H n! – Vi sä lj er ut an prov is io Öppettider: Tis. 10-16. Ons. 10-18. Tors-fred 10-16. Lör. 10-13. Sö-må. stängt.

Carls Åbyvägen 2. Karlskoga. Tel. 076-393 23 34

Röda dagar stängt.

PRYLGALEN? SAMLARE? FYNDLETARE? DÅ MÅSTE DU BESÖKA OSS! • På vår butiksyta på hela 1500 kvm, hittar du allt och lite till! • Köper hela- eller delar av hem. • Även magasinering. Tel. 0550-828 06 • johan@fyndboa.se www.fyndboa.se

ÖPPET: Mån - Fre. 10 -18 Lör. 10 -14 • Sön. 10 -14 Bodalsvägen 5, 681 43 Kristinehamn Vid McDonaldskorset i Kristinehamn.

Gåvomottagning mån 8-16 tis 8-18 ons 8-16 tor 8-18 fre 8-16

Stråvägen 24 • 0586-20 44 00


Vårkänslor & uteliv

9.995 kr

Ord. pris 10.995 kr TIMJAN Utegrupp inkl. bord Hörnsoffa 254x206 cm, H 87 cm. Soffbord 140x80 cm, H 67 cm med glasskiva. Konstrotting.

Bord med ishink

4.995 kr

Ord. pris 5.595 kr

18.995 kr

17.695 kr

ROSMARIN Utegrupp Matbord Ø 150 cm med snurrbricka och inbyggd ishink. 6 st reclinerfåtöljer med fällbar rygg. Konstrotting. Inkl. dynor.

OREGANO Utegrupp Matbord 180-240x88 cm inkl. iläggsskiva 60 cm. 6 st karmstolar i aluminium. Klädd i textilén med snabbtorkande stoppning för skön komfort.

Ord. pris 22.565 kr

5.995 kr

Ord. pris 19.165 kr

MYNTA Utegrupp. 2 st fåtöljer B 115 cm, D 77 cm. Sidobord Ø 52 cm i metall. Finns i flera färger

13.995 kr

Ord. pris 17.990 kr Ord. pris 6.995 kr GOTLAND Kontinentalsäng 180x200 cm. Inkl. bäddmadrass, ben och gavel.

Spara 3.995 kr! BASILIKA Utegrupp. 2 st fåtöljer och sidobord. Konstrotting. Inkl. dynor.

14.995 kr

1.190 kr

SALVIA Utegrupp med dekorativt rep på karm och rygg. 3-sits soffa, 2 st fåtöljer och soffbord med bordsskiva i tålig högtryckslaminat.

ESINO Caféset Två stolar och ett bord 60x60 cm. Skogsgrön stål. Finns i flera färger. Flexibelt caféset med fällbart bord och stolar.

Ord. pris 16.995 kr

EM Home. Degerfors-Karlskoga. Karlskogavägen. Tel. 0586-499 99. Vard: 09.00-18.00. Lörd: 10.00-14.00 Erbjudanden gäller t o m 23/5 2021. Kan ej kombineras med andra erbjudanden.

Profile for Mnytt

Mnytt maj-juni 2021  

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded