Mnytt Dec 2021

Page 1

Fråga juristen

Sid 2

Julhälsningar

Sid 15, 19, 23, 31

Hantverksguiden

Dec 2021 – Jan 2022

35 000 hushåll i östra Värmla

K

S LJU STIP P P LA

Gammeldags julkänsla i mysig butik

Sid 22-23

M

OT

N OR

YT

T

Motorsportveckan tillbaka 2022

Sid 14

Sid 28

FRÅN MÄKLARKÅREN I ÖSTRA VÄRMLAND

Närproducerat på Berga Skafferi

Sid 8

Med hjärta för delikatesser och gamla prylar Sid 17 Körsången är åter på Ullvetterns gård Sid 26

www.gasolbutiken.se • Gasol på lösvikt • Gasolkaminer • Gasolprodukter • LPG-gas

FÖRVERKLIGA DRÖMMEN OM ETT NYTT KÖK

Återförsäljare/ utlämningsställe för:

En del av

PISCATOR´S BIL AB

Industrigatan 3, Storfors Tel. 0550 - 622 83 www.piscatorsbil.se

Värmlandskök Känsla, service, kunskap - sedan 1989

054-57 01 90

varmlandskok.se

NU HAR VI KONTOR I KARLSKOGA!

i Viby AB 019-14 30 00 Tel. 019 -14 30 00 www.solkraft.info

www.solkraft.info


2

INNEHÅLL

2

Fråga juristen

3

Juletider

FRÅGA JURISTEN

FRÅGOR OCH SVAR OM FAMILJERÄTT

Katarina Nordin på Nordins juristbyrå i Karlskoga, hjälper oss att besvara frågor från er läsare. Ibland kommer spalten även att ta upp ämnen som är aktuella inom familjen, som t ex framtidsfullmakt, testamente och bodelning.

4-7 Julklappstips

8

Närproducerat på Berga Skafferi

13 14 16 17

9 favoriter till jul Gammeldags julkänsla i mysig butik Stina Wollter ställer ut på Kristinehamns Konstmuseum Med hjärta för delikatesser och gamla prylar

20

Försvarsindustrin ser något speciellt i Karlskoga

20 22 22 24

Säker förvaring för husbil och båten Ny padelhall öppnar i Karlskoga 2021 – Ett år att minnas? IOS firar dubbelt

Har du en fråga så är du välkommen att skicka den till tidningen på info@mnytt.se eller direkt till Nordins juristbyrå på info@nordinsjuristbyra.se Vill du se mer om Nordins juristbyrå, eller komma i kontakt med Katarina direkt kan du besöka hemsidan på www.nordinsjuristbyra.se.

Fråga; Jag och min fru skrev ett äktenskapsförord när vi gifte oss eftersom jag hade ett företag. Nu har jag inte kvar företaget längre och funderar över vad som gäller nu.

24-25 Hantverksguiden 26 26 27

Filmprojekt visar Storfors lokala företagare Körsången är åter på Ullvetterns gård Storforsare kvällsvandrade för bibehållen trygghet

28

Motorsportveckan tillbaka 2022

30 32 33 34-35

Bristen på halvledare Värmlandskrysset/Sudoku Marknadsplats östra Värmland Antik- & loppisguiden

LEDARE

Nyårsklockorna Liksom förra året och åren dessförinnan tänder vi – i den här delen av världen – våra adventsljus och inväntar julefriden och klangen av nyårsklockorna. Ett omvälvande år med vaccinationer, brist på halvledare, stigande elpriser och regeringsombildning ligger snart bakom oss. För 2022 lever hoppet om en normalisering av tillvaron, fri från virusvarianter, fri från extrema väderkatastrofer och med ökad respekt för demokratiska värden. Åter i nutid ber vi att få presentera decembernumret av Mnytt, där julklappstipsen duggar tätt, där man kan ta del av motornyheter – såväl lokala som globala – träffa några företagare i närområdet och kanske utöka sin kunskap om sådant som hör julen till. Till sist vill vi önska Mnytts läsare, annonsörer och leverantörer en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År. Alla vi på Mnytt gm Mats Wettergren

som

Postadress Box 195, 691 24 Karlskoga Besöksadress Centralplan 3, Karlskoga Tel 0586 - 555 08 info@mnytt.se RED AKTION Ansvarig utgivare Mats Wettergren Tel. 070-828 09 64 mats@marknadmedia.se SK RIB ENT/FOTO Nicklas Remmegård Eva Wiklund Johannes Gardelöf m.fl.

ANNONS

Miss a kom inte näs mer i bre ta numm vlåd an i er av Mn slute y t av tt janu ari!

Leif Andersson Tel 073-940 10 68 leif@mnytt.se Robert Gadde Tel. 070-768 55 08 robert@mnytt.se Lena Nilsson Tel. 070-284 59 50 lena.nilsson@mnytt.se

Tryck Pressgrannar i Linköping Distribution Svensk Direktreklam PostNord

Svar; Ett äktenskapsförord gäller så länge det inte är ändrats genom ett nytt äktenskapsförord. Gäller det en specifik egendom kan det naturligtvis förlora sin giltighet om egendomen inte längre finns kvar. Om det äktenskapsförord ni upprättade i samband med att ni gifte er endast avsåg aktier i ditt företag kan det ha spelat ut sin roll men om det avsåg mer kan det vara bra att gå igenom det igen. Det befintliga äktenskapsförordet kanske skall ändras eller skrivas bort. Man ändrar ett äktenskapsförord med ett nytt äktenskapsförord. Är det så att ni inte hittar ert äktenskapsförord kan ni beställa en kopia hos Skatteverket i Härnösand eftersom alla äktenskapsförord skall registreras för att vara giltiga.

Fråga; Min pappa gick bort för sex år sedan men jag har fortfarande inte fått mitt arv. Hur länge kan det dröja innan jag kan få det? Svar; Du är lite knapphändig i din information om dödsboet så mitt svar blir mer generellt. Ett arvskifte skall äga rum när det finns mer än en dödsbodelägare. Finns det bara en dödsbodelägare kan tillgångarna i dödsboet överföras till dödsbodelägaren så snart bouppteckningen är registrerad och samtliga skulder

betalade. Detta är inget som sker automatiskt utan man måste själv kontakta banker etc. Överförs t ex en fastighet med lån får dödsbodelägaren antingen ta över lånen eller lösa dem. Finns det flera dödsbodelägare skall boet vara utrett innan tillgångarna fördelas i ett arvskifte. Beroende på vad tillgångarna består av kan fördelningen av ett dödsbo gå till på olika sätt. Antingen kan de tillgångar som finns fördelas mellan dödsbodelägarna, t ex bohag, pengar, värdepapper eller en fastighet, eller så omsätts tillgångarna till kontanta medel, som därefter fördelas. Om egendom såsom fastighet, bostadsrätt eller värdepapper försäljs skall försäljningen redovisas i en deklaration och eventuell kapitalvinstskatt erläggas året efter det att försäljningen skett. Om så är fallet bör man invänta att den sista slutskattsedeln erhålles innan arvet slutligt fördelas. Det är svårt att säga varför ett dödsbo inte avslutats. Anledningar till att ett arvskifte dröjer kan vara att den avlidne hade ett företag som behöver avslutas eller bedrev verksamhet som enskild näringsidkare. Det kan naturligtvis också vara så att det är svårt att få fram tillgångarna, t ex från utlandet, eller att dödsbodelägarna är oense. Du får gärna kontakta mig så skall jag gå igenom bouppteckningen och se om jag kan hjälpa till att avsluta dödsboet.

Katarina Nordin jur. kand. Juridiska konsultationer inom familjerätten i framförallt Karlskoga och Degerfors.

Fick du ingen tidning? Svensk Direktreklam Tel. 019-10 49 40 Upplaga 35 000 ex.

Sirpa Tanskanen sirpa@mnytt.se

Distribution sker kostnadsfritt till hushåll i Karlskoga, Degerfors, Kristinehamn, Filipstad, Storfors, Svartå, Björneborg och Åtorp.

Björn Hallin bjorn@mnytt.se

Periodicitet 11 ggr per år.

GRAFISK FORM & PRODUKTION

Har du frågor om familjerätt, mejla mig på: info@nordinsjuristbyra.se eller ring tel. 0586-506 97

VI HJÄLPER DIG MED FAMILJERÄTTEN! Kungsvägen 33 Karlskoga Tel. 0586-506 97 www.nordinsjuristbyra.se

• Bouppteckning • Arvskifte • Testamente • Framtidsfullmakt • Gåvobrev m.m.

ÖPPET/TELEFONTID: Mån 9 -12 • Tis 13 -16 • Ons 9 -12 • Fre 9 -12


JULETIDER

När vi firade på en helt egen dag

Pralin blev storpolitik Mozartkulor är för vissa av oss ett måste till jul. Här är fyra fakta du kanske inte kände till om de läckra nougat- och marsipanpralinerna. Mozartkulan skapades av konditorn Paul Fürst (såvitt känt inte släkt med Sigge Fürst) i Salzburg 1890. Fürsts konditori finns kvar än idag och är de enda som får kalla sina Mozartkulor för original. En tvist mellan två konkurrerande tillverkare ledde 1981 till ett avtal mellan Tysklands och Österrikes regeringar att bara österrikiska tillverkare skulle få använda namnet Mozartkulor. Avtalet underkändes senare av dåvarande EG-kommissionen. Mirabell är de enda industritillverkade Mozartkulor som får vara helt runda, andra fabrikat måste ha en flat sida. En traditionellt tillverkad Mozartkula håller sig färsk i ungefär åtta veckor i rumstemperatur.

Här i norden firar vi den 24:e, i många andra länder är det istället den 25:e som är dagen för det stora julfirandet. Men visste du att vi under några år i början av 1700-talet firade på en helt egen dag? Visserligen var julafton även då 24 december, men vår 24 december var ingen annans 24 december. Det hade beslutats att den gregorianska kalendern skulle införas gradvis genom att ett antal skottdagar togs bort, med start 1700. Redan 1704 glömde man dock att ta bort skottdagen (vilket upprepades 1708) och vips hade Sverige en helt egen kalender som inte låg i fas med varken den julianska eller gregorianska. Först 1712 rättades det till, och julen, liksom årets övriga dagar, firades samtidigt som i våra grannländer.

Ingen snäll kisse

Värmländsk julöl

På tal om isländska julväsen kanske Julkatten låter som en mysig och kramvänlig figur. Det vore dock att missta sig. Julkatten är ett otäckt monster som gömmer sig i snölandskapet och äter upp den som inte fått några nya kläder. Så firar du jul på Island, se då till att önska dig mjuka paket!

I år kan du dricka värmländsk julöl. Kristinehamnsbaserade Wermlands Brygghus lanserar i år Wermlands Julöl 2,2%, en mustig julöl som beskrivs som en smakrik ale med låg beska och låg alkoholhalt. Den bryggs på ett hantverksmässigt sätt vilket ger den smak och karaktär. För den som vill ha sin öl starkare finns Wermlands Vinter, en brown ale på 5% som säljs under vintern och även finns som folköl. Smaken har kaffe- och chokladtoner samt inslag av citrus. Notera dock att denna enligt bryggeriets hemsida inte släpps i butik förrän efter jul, men att du som vill ha den till julbordet kan göra en beställning via Systembolagets privatimport. Wermlands Brygghus brygger även en egen julmust.

Glöggfest med sting I twitterflödet har någon fått idén att blanda hotshot med varm glögg istället för kaffe och tycker sig vara genialisk, men upptäcker snart att det redan gjorts. Istället tipsar någon om att låta glöggkryddor dra i Galliano över natten och sedan blanda shoten som vanligt med kaffe och grädde. Se där, något att prova till nästa glöggmingel.

Världens bästa julklapp TRÄNA PÅ ALLA KLUBBAR I SVERIGE

3

TRÄNA PÅ ALLA KLUBBAR I SVERIGE

TRÄNA PÅ ALLA KLUBBAR I SVERIGE

3999kr 2199kr 499kr 12 MÅNADER

6 MÅNADER

10-KORT

ORD PRIS 5988KR

ORD PRIS 2999KR

ORD PRIS 999KR

TRÄNA PÅ ALLA EXPRESSKLUBBAR

PERSONLIG TRÄNARE

Hitta våra padelcenter: padel.nordicwellness.se

SPELA PADEL

2499kr 1599kr 999kr 12 MÅNADER

3 X 60 MIN

3 SPELTILLFÄLLEN

ORD PRIS 2988KR

ORD PRIS 2025KR

60 eller 90 min

Gäller t.o.m. 24/12 2021 och kan tecknas på valfri klubb eller online (padel ej online). Lokala avvikelser kan förekomma. Medlemskapet aktiveras automatisk den 25 december 2021 om du inte sätter igång det själv tidigare.

O helga natt En julsnaps från Örebro, kryddad med pomerans och kardemumma och fatlagrad för att få en rund och mild ton. Snapsen är producerad och buteljerad hos Bergslagens Destilleri i Örebro. Beställningsvara.

teckna kampanjen online


4

JULKLAPPSTIPS Julens presenter, godsaker och julblommor hittar du hos Amaryllis/Blomboden i Karlskoga och Degerfors.

Värmande gosedjur. Med värmepåse som kan värmas i micro och sedan stoppas in i mjukisdjuret för en värmande, avslappnande kramstund. Från Life i Karlskoga. Hund, björn & kanin 249:-/st.

Fina julklappar från Amis Nya Rum i Karlskoga. Läderväskor från danska Muud från 995:-. Väska på bild, pris 1399:-.

Hälsosamma klappar från Nordic Wellness. Presentkort. För prisalternativ se hemsidan: www.nordicwellness.se

Mjukt och skönt julklappstips från Kanada Damshop i Degerfors! Pyjamas – En perfekt julklapp till någon speciell eller till dig själv, pris 699:-.

Vi på Berga Skafferi i Fjugesta fixar praktfulla delikatesslådor, stora som små. Överraska dina kunder, personal, vänner och bekanta med lokalt mathantverk och miljövänliga produkter!

VÄ L J D I N A J U L K L A P PA R M E D O M S O R G – TA C K F Ö R AT T D U H A N D L A R L O K A LT !

VÄG RA HALKA I VI NTE R MED ICE B UG

Julfint!

Mjuk & go morgonrock 699:Lyxigt nattlinne 599:-

Tel. 0586-500 66. Kungsv. 33, Karlskoga

Klappoteket har något för alla smaker.

Apoteket Kungsgatan 52, Kristinehamn Mån–Fre 9–19, Lör 9–15, Sön 11–15 Tel: 0771-450 450, apoteket.se

Klänningar för jul och nyårskalaset! Handla i mysig

Öppettider: Mån-Tors 10-17. Fre 10-15 Gustavsg. 25, Karlskoga. Tel. 0586-77 88 55 Webshop: www.hjalpmedel.com

JULKLAPPARNA HITTAR DU HÄR!

hemmamiljö!

Mån-Tors 10-18. Lunchstängt 13-14 Fre 10-16. Lö/Sö stängt Outleten: Tors 10-18. Lunchstängt 13 -14

Degerfors. Tel. 0586 - 419 20

Mån, Tors 11-17 • Tisd, Ons 11-18 • Fre 11-16 Lördagar 10-14 • Sön 19/12: 12-16

Bergsmansgatan 4. Karlskoga. Tel. 070-565 08 16. www.amisnyarum.se


JULKLAPPSTIPS

5

Från PL´s Hjälpmedelsbutik i Karlskoga. Icebug Världens mest sålda dubbsko, finns även dubbfri version. Pris Boda 1995:-, New run 1895:-, Icebug Pace3 W 2195:-.

Julklappstips från EM Home i Degerfors. JULIE Ljusstake, 995:-. STILLA 3-D Stjärna 60 cm. 599:City picknickpläd, Grå eller linne 299:Vattenavvisande undersida och fack med dragkedja för förvaring.

Vinterns härliga halsdukar, snygga mössor och varma vantar hittar du hos Modehus i Karlskoga.

Varma och sköna julklappstips från Trätoffelfabriken i Karlskoga. Ulltoffel 695:-, fårskinnstoffel 595:-

Finaste julklappen i år är ”Kärleksknuten” en underbar ring i 18k guld tillverkad i vår ateljé på Smyckestudion i Karlskoga, pris 1.995:-

Med reservation för ev. prisändringar

6

Julklappstips från Chess Lingerie i Karlskoga. Varma och gosiga sockor i presentask 159:-

Julklappstips från Barbero i Karlskoga. Köp presentkort på 1000:- få en julgåva från evo på köpet.

VÄ L J D I N A J U L K L A P PA R M E D O M S O R G – TA C K F Ö R AT T D U H A N D L A R L O K A LT ! Vi har skor till hela familjen och ett stort sortiment av Graninge. Välkomna!

Ekebyvägen, Karlskoga ¡ Tel. 0586-304 23 ¡ Öppet: Vard 9.30-18 ¡ Lör 10-13

Önskar er alla en go mysig jul! Ta hand om varandra  KARLSKOGA Kga. Tel. 0586-305 28

DEGERFORS Dfs.Tel. 0586-425 83

amaryllis.karlskoga@outlook.com

blomboden@karlskogabredband.se

BLI JULFIN FRÅN TOPP TILL TÅ!

Frisör - Karlskoga

* Köp presentkort för 1 000 kr och få en julgåva från evo på köpet fram til 2021-12-24.

Kärleksknuten

Dela Julkänslan med ett unikt smycke tillverkat till din fru/flickvän/dotter/man! 18k 1995:-

Vi omarbetar även ert guld Bergsmansgatan 7 Karlskoga Tel.0586-24203 smyckestudion@gmail.com

VÄLKOMNA TILL OSS!

Välkomna. Här hittar du säsongens mode.

Välkomna till Örebro´s kanske mysigaste inredning & blomsteroas. Ett äldre stenhus fyllt med inredning, möbler och blomster handplockade med omsorg.

Öppet: Ons-Fre 11-18. Lör 11- 14. Oxelbergsgatan 1, Karlskoga. Tel 0586-525 05.

Ons – Fre: 11–18 Lörd: 11–15 Bredgatan 4 Örebro 019 -141 000 www.mrwillow.se


6

JULKLAPPSTIPS

Heta julklappstips från Elon/Ljudfabriken i Karlskoga. Remington Hårfön R6940GP Presentbox 499:(ord.pris 699:-) Totem Kin Play Aktiva Högtalare 14 990:-.

Från byggnadsvårdsbutiken Ovolin i Örebro. Härliga filtar i olika prisklasser, främst RÄTTVIK 1420:-. Dörrstoppar i tyg från Dora design 495:-.

Från Bergslagscenter i Karlskoga. Ett fint julklappstips med tanke – 10% av intäkterna för varje såld lykta går till Barncancerfonden.

Blingbling julklappar! Audeor Elise, spegelpolerad 24K guldplätering med handmonterade Swarovski-kristaller och fantastiskt ljud med rik bas! Köpes på www audeor.com

Julklappstips från Elias Salong i Karlskoga. Gåvopaket med hårvårdsprodukter, 399:-/paket

Hos oss på Apoteket Bojorten i Kristinehamn hittar du det godaste julgodiset! Lyxig chokladtryffel, kola, polka, mandlar och lakritz – passar bra både som present, till julfikat och som något lite extra att unna sig själv.

Du lever bara en gång Du lever en gång Du leveroch bara gång deten ärbara nu. Du lever bara en gång och det är nu. och det är nu. abdefghijklmnopqrstuvwxyzå-

Sminkprodukter 499:-/paket

Många människor äter näringsrik mat men sover ändå inte gott på natten. Många människor motionerar flera gånger i veckan men ger inte kroppen tillräckligt med MångaMånga människor näringsrik matfaktiskt men sover inte gott Många näring. sover äter bra men aktiverar inte ändå sin kropp när på dennatten. är vaken. äö människor motionerar flera gånger i veckan men gerMånga inte kroppen tillräckligt med Hur lever Många människor äter näringsrik mat du? men sover ändå inte gott på natten. näring. Många sover bra men faktiskt inte sinmed kropp när den är vaken. människor motionerar flera gånger men inteaktiverar kroppen tillräckligt De allrai veckan flesta av oss vetger att kroppen behöver bra kost, motion och vila för att må Hur lever du? MångaMånga människor näringsrik mat men sover ändå inte på natten. Många som bäst. Vifaktiskt på Life tror somgott passar in livet. Att ta hand om sig själv ska näring. sover äter bra men aktiverar intepå sinhälsa kropp när den är vaken. De allra avinte oss vetger att kroppen behöver bra motion och vila för att må kännas naturligt, vara ett som tarkost, tid och energi. människor motioneraroch fleraprynadstomtar gånger i flesta veckan men inte moment kroppen tillräckligt med Hur lever Alla julensdu? blommor hittar duextra som bäst. Vifaktiskt på Life tror påsin hälsa som när passar in livet. Att ta hand om sig själv ska näring. Många sover bra men aktiverar inte kropp den är vaken. Vi tror att eni Storfors. varaktig hälsa är något som man jobbar med hela livet, varje dag. Alla hosallra Helianthus Blomsterhandel Liten De flesta av oss vet att kroppen bravara kost, och vila kännas behöver naturligt, inte ettmotion extra moment somför tar att tid må och energi. människor har olika behov och olika förutsättningar. Kom in till oss så hjälper vi dig Hur lever du? och gammaldags 199:-. som bäst. Vi på Lifespeldosa tror på hälsa som passar in livet. Att taliv. hand självmed skahela livet, varje dag. Alla tror att mot en varaktig är något som om mansig jobbar påVidin resa ett mer hälsa balanserat De allra flesta avinte ossvara vet ett att kroppen behöver motion och vila för Kom att må kännas naturligt, extra moment sombra tarkost, tidoch och energi. människor har olika behov olika förutsättningar. in till oss så hjälper vi dig Life som bäst. Vi på Life tror påVälkommen hälsa passar in livet. Att taliv. hand om sig själv ska på dinsom resa till mot ett mer balanserat

och det är nu.

fghijklmnopqrstuvwxyzå-

VÄ L hälsa J DärI något N A som J Uman L Kjobbar L A med P PA Rlivet, Mvarje E Ddag. OAlla MSORG Vi tror att en varaktig hela kännas naturligt, inte vara ett Välkommen extra moment som tar tid och energi. till Life människor har olika behov och olika förutsättningar. Kom in till oss så hjälper vi dig frisk. Håll dig naturligt Bergsmansgatan 2, 691 31 Karlskoga tror att mot en varaktig är0586-300 något man jobbar med hela livet, varje dag. Alla påVidin resa ett mer hälsa balanserat liv. som tel 66, www.lifebutiken.se Håll dig naturligt människor har behov och olikaMJUKASTE förutsättningar. Kom in till oss så hjälper vi dig frisk. Bergsmansgatan 2, 691 31 Karlskoga – olika VÄRLDENS SKO? Välkommen tel 0586-300 på din resa till motLife ett mer balanserat liv. 66, www.lifebutiken.se Välkommen till Life

Bergsmansgatan 2, 691 31 Karlskoga tel 0586-300 66, www.lifebutiken.se Bergsmansgatan 2, 691 31 Karlskoga tel 0586-300 66, www.lifebutiken.se u Avlastar ryggen

u Len mot lederna

Håll dig naturligt frisk. Håll dig naturligt frisk. u Gå skonsamt

Bergsmansg. 2 Karlskoga. Tel. 0586-300 66

Med reservation för ev. prisändringar

– TA C K F Ö R AT T D U H A N D L A R L O K A LT ! Hyacint 1 st eller 3 st i plastkruka • Snittamaryllis • Stora Amaryllislökar (5 stänglar) • Kungsgran ( kommer 16 nov ) • Julstjärnor, fina julgrupper, julpynt m.m. Vi önskar alla God Jul & Gott Nytt År! EXTRA ÖPPETTIDER INNAN JUL:

Baggetorpsvägen 2, Storfors 0700-42 19 88, 0550-606 15

18 dec kl 10-16, 20-23 dec kl 10-18, Julafton 10-13. Varmt välkomna!

DROP IN KLIPPNING:

Barn 100:- Herr 150:- Dam 230:-

20% rabatt

VID UPPVISNING AV DENNA KUPONG.

MÅN-FRE 09-18 • LÖR 10-15 KUNGSVÄGEN 33, KARLSKOGA

Tel. 0586-333 50 eliassalong@hotmail.se

www.eliassalong.se

ÖPPETTIDER: Tis-fre 11-17 Lördagar 10-15 Tegelslagareg. 29, Kristinehamn. Tel. 070-541 04 61

ALLA JULSAKER 1/2 PRISET! Gäller på ord. pris t.o.m 17/12.


Vi tillverkar färdig äggoljetempera och bryter med äkta traditionella pigment.

Välkommen till NORDS – Bygghandel & Heminredning!

Traditionell färg OVO Byggnadsvård LIN www.ovolin.se

Tel. 019-22 71 81 Kvarnfallsvägen. Tegelmagasinet, Örebro

NSNING! E R R E G A L R Å V R VI FORTSÄTTE

Julmys på Ovolin! Färg & Byggnadsvård

ort Ge bentkort p! s re lap ett p ss i julk o från

20%

Vi har rabatt på allt i butiken

Färg, byggnadsvård, inredning.

Vi står inför stora förändringar till våren 2022 Vi avvecklar byggdelen - fynda bland kvarvarande sortiment.

(gäller ej redan nedsatta varor! • ÄGGOLJETEMPERA • LASOL LINOLJEFÄRG • OTTOSSON LINOLJEFÄRG • SLAMFÄRG• TJÄRA • PIGMENT • LINOLJA • BESLAG • SÅPA • GOLVBEH • TAPETER • LINDREV • ELART ISOLERING • SMIDE • GJUTJÄRN • EMALJ, INREDNING MM MM

VÄRME

Pellets Hälleforsnäs 8 mm.

45:-/säck

Hel pall, 52 st säckar.

2.245:-

Vi bryter vår äggoljetempera & linoljefärg med traditionella äkta pigment. Välkommen! Att besöka oss eller gå in på Info & öppettider: www.ovolin.se för info & öppettider. www.ovolin.se Tegelmagasinet, Kvarnfallsvägen, 705 93 Örebro, 019/22 71 81

Tegelmagasinet i Karlslund/ Örebro. Tel: 019-22 71 81

Passa på att fynda både i butik och bygglager!

Vi har pellets i lager av bra kvalitet – till rätt pris! Mån-fre: 8-17. Lör & sön: Stängt Linnebäck, tel 0586-72 20 10

www.nords.se

JULKLAPPSBUTIKEN! Hos oss hittar du utvalda produkter för hem & trädgård. Välkommen hälsar ELVIRA med personal.

JULMARKNAD

JULMARKNAD 3:E OCH 4:E ADVENT, KL. 10.00-15.00.

VINTERVÄXTER

HEMINREDNING

HEMINREDNING

KRUKOR & KRUKVÄXTER

HEMINREDNING

HEMINREDNING

JULKALENDER VARJE DAG! Kolla på sociala medier för varje lucköppning.

SNITTBLOMMOR

KLÄDER

Välkommen hit och njut av hembakat härligt fikabröd.

FLERGRENADE JULSTJÄRNOR!

JULGRUPPER

SNITTBLOMMOR

TRÄDGÅRDSREDSKAP Labinhöjdsvägen 9, Karlskoga, 0586-527 10 Öppet: Vard 10-18, Lör 10-15, Sön 10-14 Citybutiken: Bergsmansgatan 3, Karlskoga, 0586-527 10 Öppet: Vard 10-18, Lör 10-15, Sön 12-16

JORD & JORDFÖRBÄTTRING


8

M AT N Y T T I G T

Det nybyggda skafferihuset på Berga gård rymmer gårdsbutik, äggbod, café och konferenslokaler.

Karolina Schneider

Härproducerat och närproducerat på Berga Skafferi tagare i Lekebergs kommun och årets matentreprenör i Örebro län, och häromåret tilldelades ostkakan silvermedalj i SM i mathantverk. Äggbod, café, gårdsbutik – och konferensanläggning. Berga Skaf– Så något gör vi väl rätt, säger Karoliferi utanför Fjugesta är ett centrum för lokal mat, med produkter na med ett skratt. från såväl den egna gården som mathantverkare i närområdet. Besökare kommer från vida omkring för att handla i butiken eller ta en fika – Vi vågade satsa och bygga det här Här säljer man en del av vad gården i caféet, där allt givetvis bakas på egna huset tack vare äggboden, säger Karo- producerar, men kan genom samar- ägg och mjöl på Ölandsvete som odlina Schneider när hon visar runt i det bete med andra lokala producenter lats på gården. nybyggda hus som inrymmer Berga även erbjuda exempelvis ekologiska – Förvånansvärt många kommer fortSkafferi. Vi visste att det finns ett kund- grönsaker från Källsprång, ostar från farande för första gången, berättar underlag och att folk hittar hit. Västergötland och Sörmland, en folk- Karolina, de ser skylten ute vid vägen Den obemannade äggboden har man öl bryggd på gårdens egen humle av och svänger in. haft länge, den finns kvar än idag med Närke Kulturbryggeri. Utöver äggbod, café och butik erbjudett sortiment som består av betyd- – Det är inte ett komplement till lant- er man också konferensmöjligheter ett ligt mer än bara ägg. Med tiden har bruket längre, säger Karolina, det här par dagar i veckan. När huset byggdes verksamheten växt och 2018 byggdes är halva delen av det vi håller på med. visste man först inte vad man skulle huset där Berga Skafferi finns idag. 2021 har man blivit både årets före- använda övervåningen till, tanken på

konferensverksamhet föddes och på den vägen är det. Under pandemin var bokningarna av lätt insedda skäl få, men under hösten har det tagit fart igen och man har haft en eller två konferenser varje vecka, där deltagarna utöver att konferera serveras mat producerad på gården. – Nu senast serverades gryta på gårdens lamm. Det finns funderingar på ytterligare utveckling, bland annat håller man på att anlägga en park nedanför caféets veranda, men just nu är tanken att köra på och se vilka idéer som dyker upp. – Det går att göra mycket med det här huset, säger Karolina, till exempel leder ena dottern träningspass här uppe. Text & foto: Nicklas Remmegård.

8

I äggboden finns ägg av olika storlekar, och mycket mer.

I ostdisken hittar du många goda, närproducerade ostar.


Trygga och effektiva värmepumpar. Kampanjpris på flera modeller.


KARLSKOGA Jordbruksfastighet Östervik Pris 6 500 000 kr utgångspris Adress Östervik 2:81 Boarea 147 kvm Areal 43 ha Mäklare Magnus Skagerstam Telefon 0586-74 00 03

KARLSKOGA Friliggande villa Aggerud Pris 1 495 000 kr eller högstbjudande Adress Blockstensvägen 53 Boarea 94 kvm Tomtarea 1 677 kvm Mäklare Magnus Skagerstam Telefon 0586-74 00 03

KARLSKOGA Radhus Rosendal Adress Skogsåsstigen 5 Boarea 65 kvm Tomtarea 227 kvm Mäklare Anna Nordvall Holmberg Telefon 0586-74 00 01

KARLSKOGA Friliggande villa Rävåsen Pris 1 295 000 kr eller högstbjudande Adress Övre Rävåsvägen 33 Boarea 90 kvm Tomtarea 781 kvm Mäklare Therese Andersson Telefon 0586-74 00 06

KARLSKOGA Friliggande villa Timsbron Adress Timsbron 222 Boarea 152 kvm Tomtarea 1 206 kvm Mäklare Anna Nordvall Holmberg Telefon 0586-74 00 01

KARLSKOGA 4:a Sandviken Pris 849 000 kr eller högstbjudande Adress Sandtorpsvägen 3 B Avgift 4 692 kr/mån Boarea 99,5 kvm Mäklare Magnus Skagerstam Telefon 0586-74 00 03

KARLSKOGA 2:a Sandviken Pris 275 000 kr eller högstbjudande Adress Vindarnas väg 6 C Avgift 3 018 kr/mån Boarea 47 kvm Mäklare Nathalie Israelsson Telefon 0586-74 00 09

KARLSKOGA Radhus Stråningstorp Adress Rönnbärsvägen 27 A Boarea 116 kvm Tomtarea 201 Mäklare Anna Nordvall Holmberg Telefon 0586-74 00 01

KARLSKOGA Radhus Knektåsen Pris 1 295 000 kr eller högstbjudande Adress Stamparebacken 12 D Boarea 113 kvm Tomtarea 189 Mäklare Marie Florenius Telefon 0586-74 00 04

KARLSKOGA 2:a Aggerud Pris 115 000 kr eller högstbjudande Adress Moränvägen 11 B Avgift 4 044 kr/mån Boarea 38,5 kvm Mäklare Nathalie Israelsson Telefon 0586-74 00 09

KARLSKOGA Radhus i ett plan Bättringsvägen Nu är bygget igång. Boka informationsmöte. Kontakta oss för att boka tid. Pris 1 745 000 - 2 045 000 kr Boarea 82 - 93 kvm Mäklare Nathalie Israelsson Telefon 0586-74 00 09 Storfors

KARLSKOGA Tomt Västra Lonntorp Pris 995 000 kr eller högstbjudande Adress Västra Lonntorp 1:15 Tomtarea 1 559 kvm Mäklare Magnus Skagerstam Telefon 0586-74 00 03

KARLSKOGA Tomt Västra Lonntorp Pris 700 000 kr eller högstbjudande Adress Västra Lonntorp 1:14 Tomtarea 1 780 kvm Mäklare Magnus Skagerstam Telefon 0586-74 00 03

KARLSKOGA Butikslokal Sandviken Pris 1 500 000 kr eller högstbjudande Adress Sandviksvägen 15 Area 240 kvm Tomtarea 764 kvm Mäklare Gustaf Florenius Telefon 0586-74 00 02

STORFORS Fritidshus Pris 875 000 kr eller högstbjudande Adress Sävviken fritid 15 Boarea 75 kvm Tomtarea 1 016 kvm Mäklare Therese Andersson Telefon 0586-74 00 06

DEGERFORS 2:a Agen Pris 250 000 kr utgångspris Adress Ängsvägen 1 C Avgift 3 559 kr/mån Boarea 57,5 kvm Mäklare Nathalie Israelsson Telefon 0586-74 00 09

DEGERFORS Jordbruk Pris 750 000 kr eller högstbjudande Adress Solberga 2:3 Areal 6 ha Mäklare Therese Andersson Telefon 0586-74 00 06

DEGERFORS Bostadsfastighet Centralt Pris 1 400 000 kr eller högstbjudande Adress Storgatan 8 Area 358 kvm Tomtarea 600 kvm Mäklare Gustaf Florenius Telefon 0586-74 00 02

Degerfors

DEGERFORS Friliggande villa Grytsjön Pris 895 000 kr eller högstbjudande Adress Grytsjön 161 Boarea 99 kvm Tomtarea 2 133 Mäklare Gustaf Florenius Telefon 0586-74 00 02

Du får ökad trygghet med Länsdeklarerat Plus. Huset är besiktat före försäljning och försäkrat mot dolda fel. Den här bostaden är ännu inte ute på den öppna marknaden. Kontakta ansvarig mäklare.

Länsförsäkringar Fastighetsförmedling Karlskoga Centralplan 3, 691 32 Karlskoga | 0586 - 74 00 00 Medborgargatan 8, 693 30 Degerfors | 0586 - 74 00 00 karlskoga@lansfast.se | www.lansfast.se/karlskoga


Vi vill tacka alla kunder för ett fantastiskt år och önskar er alla en riktigt

God Jul och ett

Gott Nytt År Karlskoga Degerfors


NORDMARKSHYTTAN Friliggande villa Pris 1 250 000 kr utgångspris Adress Erikslund Boarea 55 kvm Tomtarea 32 350 kvm Mäklare Lena Persson Telefon 070-642 60 38

NYKROPPA Friliggande villa Pris 585 000 kr utgångspris Adress Stationsvägen 11 Boarea 126 kvm Tomtarea 1 919 kvm Mäklare Lena Persson Telefon 070-642 60 38

FILIPSTAD Friliggande villa Pris 395 000 kr utgångspris Adress Skarnvägen 6 D Boarea 59 kvm Tomtarea 916 kvm Mäklare Lena Persson Telefon 070-642 60 38

FILIPSTAD Friliggande villa Centralt Pris 435 000 kr utgångspris Adress Bergslagsgatan 5 Boarea 185 kvm Tomtarea 931 kvm Mäklare Lena Persson Telefon 070-642 60 38

FILIPSTAD 3:a Centralt Pris 165 000 kr eller högstbjudande Adress Hertig Filipsgatan 9 B Avgift 4 901 kr/mån Boarea 74 kvm Mäklare Lena Persson Telefon 070-642 60 38

NYKROPPA Friliggande villa Pris 595 000 kr utgångspris Adress Skarphyttevägen 2 Boarea 109 kvm Tomtarea 1 030 kvm Mäklare Lena Persson Telefon 070-642 60 38

NYKROPPA Friliggande villa Pris 275 000 kr utgångspris Adress Vasavägen 10 Boarea 96 kvm Tomtarea 1 635 kvm Mäklare Lena Persson Telefon 070-642 60 38

FILIPSTAD 2:a Centralt Pris 150 000 kr eller högstbjudande Adress Bronellsgatan 3 B Avgift 2 908 kr/mån Boarea 60,5 kvm Mäklare Lena Persson Telefon 070-642 60 38

NYKROPPA Radhus Pris 295 000 kr utgångspris Adress Domarvägen 10 B Boarea 63 kvm Tomtarea 366 kvm Mäklare Lena Persson Telefon 070-642 60 38

Vi önskar en riktig God Jul och ett Godare Nytt År!

LESJÖFORS Friliggande villa Pris 1 195 000 kr utgångspris Adress Skäfthöjden 3 Boarea 95 kvm Tomtarea 3 819 kvm Mäklare Lena Persson Telefon 070-642 60 38

Numera ingår även Storfors i vårt område. FILIPSTAD 2:a Centralt Pris 130 000 kr eller högstbjudande Adress Färnebogatan 17 B Avgift 3 533 kr/mån Boarea 71 kvm Mäklare Lena Persson Telefon 070-642 60 38

Välkommen att höra av er för en kostnadsfri värdering!

Sveriges mest nöjda kunder Enligt Svenskt Kvalitetsindex 2021

FILIPSTAD 3:a Centralt Pris 95 000 kr eller högstbjudande Adress Telegatan 1 E Avgift 3 466 kr/mån Boarea 73,7 kvm Mäklare Lena Persson Telefon 070-642 60 38

STORFORS Friliggande villa Pris 495 000 kr utgångspris Adress Notbindarvägen 6 Boarea 90 kvm Tomtarea 1 297 kvm Mäklare Lena Persson Telefon 070-642 60 38

Länsförsäkringar Fastighetsförmedling Filipstad Bronellsgatan 5, 682 30 Filipstad | 0590 - 102 21 filipstad@lansfast.se | www.lansfast.se/filipstad


JULBLOMMOR

13

Foto: Anna Ramstedt

Vad vore julen utan blommor? Foto: Lina Arvidsson

Foto: Stars for Europe Foto: Lina Arvidsson

9

9 favoriter till jul Vad vore julen utan blommor? Få saker skapar stämning på samma sätt som växter och under advent när det är mörkt och kallt ute gör de extra stor skillnad. Det finns växter som under lång tid har förknippats med julen och som har använts i Sverige sedan 1800-talet. Det finns också nyare spännande förädlingar som passar den som vill tänka nytt. En traditionell jul med ljuva dofter och röda färger, eller en glittrande jul i gult och rosa. Valet är ditt! Här tipsar vi om nio favoriter till jul och hur du lyckas med dem.

Begonia

Foto: Blomsterfrämjandet

Amaryllis

Amaryllis kallas även Julens drottning. Det är inte konstigt, tack vare dess lyskraft och attityd, signalerar den fest och prakt. Att följa knoppens utveckling är spännande och påminner om nedräkningen inför jul. Ska amaryllisen slå ut i tid till jul eller inte? Att få amaryllisens knoppar i blom är dock enkelt, det enda man behöver göra är att placera växten i ett varmt rum, gärna i fönstret och vattna sparsamt. Undvik att vattna direkt på knölen. Ett annat alternativ är att skära av blomstängeln och använda den som snittblomma. Amaryllisen är mäktig i buketter och hållbarheten är god.

Azalea

Azalean är en lyxig blomma med sina vackra blanka blad och rikliga blomning. Inför jul säljs de hållbara Vogelsorterna, som även kallas höstazaleor. Azaleorna lagrar energi i sina knoppar under sommarhalvåret och kan tack vare det bjuda på sanslös blomning även under advent när ljuset är svagt. Till skillnad från många andra växter blommar azalean ypperligt även om den placeras en bit in i rummet. En knoppig azalea kräver däremot ljusare placering för att knopparna ska slå ut. Det allra viktigaste för att azalean ska trivas är att den vattnas regelbundet. Det enklaste är att hälla ca 1 dl vatten i ytterkrukan varannan eller varje dag, beroende på hur varmt du har hemma.

En av våra allra käraste julblommor är julbegonian. Att julbegonian dessutom är en av våra allra äldsta krukväxter som fortfarande finns i handeln är det inte många som vet. Redan 1891 introducerade trädgårdsmästare Victor Lemoine julbegonian. Julbegonian som fin i vitt, rosa och rosa-rött är en av de allra raraste valen till jul. Placera gärna julbegonian i ett fönster utan element och håll jorden lätt och jämnt fuktig. Hellre lite för torrt än för blött! Nya förädlingar av begonia har tagit över större delen av julhandeln och inför jul säljs framförallt höstbegonia, Begonia x hiemalis. Höstbegonian är rikblommande och finns främst i olika röda och vita nyanser inför jul. Växtsättet är robustare än julbegonian och bladen mer glansiga. Skötseln är den samma som för julbegonian.

Julros

Tidigare har julrosor främst varit en importvara, men numera finns det svenskodlade julrosor av hög kvalitet. Titta efter Från Sverige-märket! Julrosor trivs allra bäst ute. Växten klarar utmärkt någon minusgrad på natten. I uterummet, på den inglasade balkongen och i orangeriet stormtrivs den. Ett kallt och dragigt fönster är också en bra plats. Du kan också ta in julrosen och njuta av den inomhus i värmen. Men efter några dagar inne i värmen behöver den få komma ut i kylan igen, annars blir bladen gula. Håll plantan jämnt fuktig.

Julstjärna

Det finns en stjärna för alla! Det finns en enorm mångfald av julstjärnor så oavsett vilken stil du har hemma kan du hitta något sort som passar. Julstjärnor finns främst i olika nyanser av rött och vitt, men du hittar även ett enormt utbud av flerfärgade sorter, samt sorter i nyanser av rosa, aprikos och gult. Även storleksmässigt

Foto: Blomsterfrämjandet

Foto: Emilia Ahlgren

roligt tips är att sätta en stickfinns ett brett utbud - tycker du ling av höstglöd i en vas på om att pyssla finns det stjärnor Foto: Lina Arvidsson bordet. Sticklingen kommer i små storlekar och behöver du att utveckla långa vita rötter som är dekofylla ut ett fönster finns det uppstammade rativa i sig. meterhöga exemplar. Julstjärnor anses svåra att lyckas med, men följer du bara dessa råd bör det inte vara Tazett är en gammal växt med vita, sirliga några problem. julblommor som har följt oss genom åren. • Undvik att utsätta julstjärnorna för kyla För att ha tazetter inomhus måste du tycka och drag, även under kortare perioder. om doft, för de doftar mycket och inten• Vattna sparsamt men regelbundet. sivt. Ett alternativ är att placera dem i ute• Placera dem ljust, i ett fönster eller under rummet, på den inglasade balkongen eller en växtlampa. glasverandan; det vill säga en sval plats där du ser dem men som begränsar doften. Välj en ljus och sval plats till dina tazetter, så håller de bäst. Du kan ha dem i kruka Julens allra underbaraste doft! Eller värsta eller använda dem i en julgrupp med andra lukten. Ja, smaken är som bekant olika. julblommor. Vattna på jorden runt lökarna Det finns hyacintsorter som doftar starkt när jorden har torkat lätt. Ett alternativ är och de som doftar nästan ingenting alls. att använda dem till pyssel, tex i krans. Merparten av de svenska odlarna märker hyacinterna med doftkoder, så det är bara att välja det som passar bäst. Hyacinter är precis som amaryllis spännande att följa Älskade tulpan! Svenskarnas favorit bland när knopparna utvecklar sig till fullt utsnittblommorna är tulpanen. Inför jul kan slagna blommor. Tack vare att de är både du köpa både röda och vita tulpaner som billiga och relativt små är de mycket lämpär odlade i Sverige. De lyser upp på julborliga till olika former av adventspyssel och i det och bidrar med tulpanens fräschör och julgrupper. glädje. En bukett tulpaner är dessutom en Hyacinter vattnas sparsamt, stöttas vid alltid lika uppskattad som nyttig gå-bortbehov och ju svalare de står, desto längre present som alternativ till vinflaskan och håller de. Om vädret är milt fungerar de chokladkartongen. även fint utomhus, tex i entrékrukan. De Så här sköter du dina tulpaner: går också utmärkt att använda som snitt• Snitta om tulpanerna när du kommer blomma. hem. Använd en vass kniv och skär en ny snittyta innan du ställer dem i en vas med kallt vatten. Höstglöd är en växt som alla garante• Låt buketten stå kvar i förpackningen i rat lyckas med! Till julen finns höstglöd i någon timme för att dra vatten. vackra nyanser av rött och vitt och de är • Ställ gärna blommorna i ett svalare uträddningen för alla som bara vill ägna mirymme under natten, till exempel på balnimal tid åt sina växter. Höstglöd behöver kongen så länge det åtminstone är några i princip ingenting, utom en skvätt vatten plusgrader utomhus. då och då. • Tulpaner är törstiga så fyll på med kallt Det är tack vare de tjocka bladen som växvatten efterhand så att de aldrig står torrt. ten klarar perioder av torka otroligt väl. En Källa: Blomsterfrämjandet nyårsresa på två veckor, inga problem! Ett

Tazett

Hyacint

Tulpaner

Höstglöd


14

KRISTINEHAMN

Ingela Broling slår på stora jultrumman och fyller butiken med gammeldags julkänsla.

Gammeldags julkänsla i mysig butik Lev Vackert är en glad inspirationsbutik. Du ska känna glädje och värme när du kliver in i butiken, finna inspiration och lust att inreda ditt eget hem. Nu till jul slår man på stora trumman och fyller butiken med mysig julkänsla. – Det är den gången på året man verkligen drar på, säger Ingela Broling. Inredningsbutik har Ingela Broling haft i dryga decenniet. Här vid älven, intill fästet för nya bron till stadsparken har hon hållit till i tre år. – Det är Kristinehamns äldsta hus, berättar hon. Ett 1600-talshus som på 1800-talet flyttades stock för stock från skärgården och byggdes upp på sin nuvarande plats. Hon visar att stockarna i väggen ännu är numrera-

de, ett spår från när huset flyttades och man behövde veta var varje stock hörde hemma. – Otroligt att man kunde göra sådant utan maskiner eller något, säger Ingela. Hon har byggt upp butiken i olika rum för att skapa en gemytligare känsla, och i hela butiken ligger en angenäm doft som förstärker det varma intrycket. Just nu är det mycket julsaker. Tom-

tar, julgodis, stjärnor, kulor, inte minst kransar och granar som det är stor efterfrågan på i år. – Granar går alltid bra, men i år är det galet. Jag har tagit hem dubbelt så mycket granar i år. Konstväxter, keramik, porslin och alla möjliga material. Hon berättar att vilka färger vi vill ha till jul varierar från år till år. I år är rött den stora trendfärgen. Ingela kopplar det till att firandet på grund av pandemin blev en smula vingklippt i fjol, det har skapat en längtan efter den gammeldags julen, så som den var när man var liten med röda ljus och tomtar överallt. Ingela visar upp en julgranskula i klart glas med ängel inuti, berättar att Lev

Vackert i flera år satsat på lite annorlunda julgranskulor. Hon försöker alltid hitta nya, roliga leverantörer och sådant som inte finns överallt. Understryker vikten av att butiker i mindre städer kompletterar varandra så att det inte blir samma överallt. När nu julhandeln är igång är det fullt upp i butiken. Många hittar julklappar och gå bort-presenter till helgerna här, eller en present till sig själv. Nyligen fick Ingela en stor beställning på den populära, egendesignade julpåsen som innehåller både julkaffe, chokladkola och annat smått och gott. – Vill man uppleva en gammeldags jul, säger Ingela, då kan man få det här.

Den egendesignade julpåsen är en populär julklapp.

Lev Vackert finns i Kristinehamns äldsta hus.

Läge för solpaneler? Besök Solportalen på vår hemsida och få kostnadsförslag direkt! www.kristinehamnsenergi.se

Text & foto: Nicklas Remmegård.

Hur har du det med din sommarstuga om vintern? Jag kan spara energi och pengar åt dig! Veta mer: www.optab.se/alvi mnytt.se/2020/06/24/alvikapar-elkostnaderna/

0550-881 50

tfn: 076-406 41 63


God Jul & Gott Nytt År ÖNSKAR VI ALLA VÅRA KUNDER! KARLSKOGA

EM Home. Degerfors. Karlskogavägen. Tel. 0586-499 99. Vard: 09.00-18.00. Lörd: 10.00-14.00 KARLSKOGA

Tel. 073-767 31 41. info@gammelbacka.se Gammelbackavägen 6, Karlskoga. www.gammelbacka.se

KRISTINEHAMN Kromgatan 9. Tel. 0550-41 27 50. www.mio.se

Tel. 0586-72 81 90 info@karlskogagk.se www.karlskogagk.se

Öppettider: Mån-Tors 10-17. Fre 10-15 Gustavsg. 25, Karlskoga. Tel. 0586-77 88 55 Webshop: www.hjalpmedel.com

EM Degerfors Karlskogavägen. Tel. 0586 - 499 99 www.emhome.se

GPS

Galler Plåt Smide AB Tel. 0586-343 59, 070-557 66 04 Hangarvägen 4, Karlskoga. www.gpsgaller.se

BÄCKMANS

PR Slamsugning AB

Kyl & Värme Värmepumpar pumpar

Dreimars Åkeri AB

Service • Reparation • Installation • Försäljning

FILIPSTAD: 0590 - 12020 • KARLSKOGA: 0586 - 36270 KRISTINEHAMN: 0550 - 38732 JOURNUMMER: 074-633 22 23

Kolarevägen 1, Karlskoga 070-30 77 120. www.b-kv.se

Trädgårdsarbete, Fastighetsskötsel, Plattsättning, Stubbfräsning, Vår- och höststäd, Nedtagning av träd samt trädbeskärning, Vinterunderhåll manuellt & med maskiner, Rot och Rut. Karlsdal 411, Granbergsdal•Tony Lundberg Tel. 070-383 27 07

BRUNNSBORRNING OCH ENERGIBORRNING

Visnums kyrka, vid väg 26. Tel: 0551 - 10366

www.klockargardenstradgard.se

Linnebäck. Tel 0586-72 20 10. www.nords.se

Tel. 075-245 10 00 Tel. 0586-15151 www.anticimex.se www.bergslagenselektriska.se Lonnhyttan 619, Karlskoga

Hangarvägen, Karlskoga. www.rosensjos.se

Spelgatan 12, Karlskoga Tel. 0586-15151 info@bergslagenselektriska.se www.bergslagenselektriska.se

Kontor 0586-75 00 90 Stefan 073-983 38 20 Johan 073-983 38 90 Apelvägen 6, Karlskoga. www.stefansmaleri.se

FJUGESTA: 0585-313 33 Fredrik mob: 070-674 71 56 lekebergsbrunnsborrning@hotmail.com www.lekebergsborr.se

Tel. 0586-485 55 info@degerforsindustrihus.se www.degerforsindustrihus.se

Träning för hela familjen nordicwellness.se


16

KRISTINEHAMN

11 december öppnade Stina Wollters utställning En slags rörelse på Kristinehamns Konstmuseum. Här visas Wollters måleri, fotografi och skulptur fram till 27 februari.

Stina Wollter ställer ut på Kristinehamns Konstmuseum – Tyllmålningen var en njutning att måla, säger Stina Wollter och visar mot en stor målning av en flicka i en böljande rosa tyllklänning som täcker hela bilden. Inspirationen till målningen var en bild på artisten Billie Eilish från Metgalan, där hon bar en klänning med ett enormt tyllsläp. Bilden är uppbyggd i många lager och hon beskriver det som att hon under arbetet med den omslöts av måleriet. – Jag kommer göra många tyllmålningar, skrattar hon. På en hög sockel står en skulptur av Sara Danius iklädd sin ikoniska rosa-orange Nobelklänning och blickar ut över utställningssalen, strax intill skulpturen Dagsverke som berör patriarkalt våld. Stina Wollter använder ofta sig själv i sina bilder, något hon

länge undvek då hon fostrats i att det var lite vulgärare när kvinnor använder sig själva i konsten, att de som försökte blev skammade. – Jag använder gärna mig själv som projiceringsyta, säger hon, för mig själv och andra. Ett genomgående tema är kvinnor och feministisk kamp, att förhålla sig till gamla stereotyper och snabbt påklistrade etiketter. Verken i sig, vissa helt nya, andra med ett tiotal år på nacken, uppvisar dock en stor bredd i såväl teknik som uttryckssätt. Ett annat tema Stina Wollter jobbat mycket med är haren, med inspiration från en dikt av Werner Aspenström. – Alla människor är haren, säger hon, emellanåt måste de korsa det öppna fältet. Text & foto: Nicklas Remmegård.

NU GÅR STARTSKOTTET FÖR LÄGENHETERNA PÅ SANNAKAJEN. Välkommen in och sök ditt nya boende på sannakajen.se

För ytterligare information vänligen besök oss på: kristinehamnsbostader.se


KRISTINEHAMN

17

Med hjärta för delikatesser och gamla prylar Närproducerade delikatesser och gamla prylar. Retrovågen i Kristinehamn erbjuder bådadera. I den hemtrevliga butiken hittar du både maten och tallriken att servera den på. Henrik Bergström öppnade Retrovågen i juni i år, sedan han efter många år i Härjedalen lockat familjen att återvända till Kristinehamn. Med kockbakgrund - han drev restaurang under åren i fjällen - låg något med mat nära till hands. Han ser Retrovågen som att det ska vara en levande saluhall och delikatessbutik med närproducerade varor - allt från viltkött till godis – i kombination med återbruk och roliga prylar. Närproducerad mat och återbruk. Hållbarhetstanken går som en röd tråd genom verksamheten. Därtill kompletterar de två benen varandra då många som är intresserade av mat och dryck även gillar dukning och köksredskap, tingen runt matlagningen som Henrik kallar det. Han berättar att butiken redan blivit lite av en mötesplats för matnördar och de som gillar gamla prylar. – Många kommer hit varje vecka. Snackar lite, utbyter tips och erfarenheter. Henrik är noga med att allt i butiken ska

REA

Henrik Bergström

9 vara svenskt, så långt det går lokalt och närproducerat. Genom kontakter i fjällen har han tillgång till både ren- och björnkött, vilket han är ganska ensam om i närområdet. Han hämtar gärna varorna själv, för att träffa producenterna, bygga en relation, kunna berätta för kunderna vad det är de köper, varifrån det kommer, hur det producerats. – Folk är beredda att betala en slant mer för äkta vara idag än för 15 år sedan, sä-

ger Henrik. Han menar också att många gärna åker en bit för bra, närproducerade produkter man inte hittar på stormarknader. Framöver är tanken att köra på, men utveckla och förfina. Det finns planer på egen tillverkning av exempelvis sylt, saft och marmelad, att torka svamp och göra inläggningar. Den vackra innergården

REA

finns funderingar på om den skulle gå att använda på något sätt. Man får in nya produkter så gott som varje vecka, antikdelen fylls på kontinuerligt. – Det är som en gammeldagslanthandel, säger Henrik, det finns lite av det mesta. Och finns det inte försöker jag fixa det. Text & foto: Nicklas Remmegård.

JULKLAPPSTIPS!

MELLAN- 30% DAGSREA

20% på årets Newrun W Bugrip.

på förra årets Icebug.

START 26/12! UPP TILL

70%

T HUSE .se P O O a i N, C sport HAM 1 • www.team, Sön 11-16 E N I 6 T 0 KRIS Tel. 0550-10710-19, Lör 10-1 n-fre

er: Må

ttid Öppe

PÅ UTVALDA PRODUKTER.

30%

OR PÅ ALLA JACK . T.O.M 26/12 -21

Exani Europa

FRI MONTERING CK AV VINTERDÄ A VID KÖP AV NY VINTERDÄCK! 2 -21.

Gäller t.o.m 31/1

Nu

Känga i äkta läder från EXANI som tål det mesta. Europa är 100% vattentät.

699:

Ord. pris 999:-

KRISTINEHAMN,COOPHUSET COOPHUSET KRISTINEHAMN,

0550-107 01 01 ••www.teamsportia.se Tel.Tel. 0550-107 teamsportia.se Öppettider: Mån-fre 10-19, Lör 10-16, Sön 11-16

Öppet: Mån–Fre 10.00–19.00, Lörd 10–16, Sönd 11.00–16.00


STRAND

Nordanvinden 11 - Krhmn. Trevlig planlösning med mycket stort vardagsrum i vinkel, stor och möblerbar hall/allrum samt ett vidbyggt garage med förråd. På baksidan av huset finns en stor altan med västerläge och sjöutsikt. Pris: 1 400 000 kr. CENTRALT

Spelmansgatan 59 A, Krhmn Ljus lägenhet belägen på första våningen. Låg månadsavgift, endast 3 021 kr inkl ALLT. Trevlig planlösning och en boyta på 52 kvm. Fina golv i hela lägenheten. Helkaklat badrum.

Utgångspris: 270 000 kr.

CENTRALT/SÖDERMALM

STRANDSKATAN

God Jul & Gott Nytt År önskar vi på Bocentrum!

Stampbrogatan 28 - Krhmn. Lägenhet om 71 kvadrat, tre rum och kök. Fjärde våningen i hus med hiss. Stabil bostadsrättsförening med låga månadsavgifter. Stambyte genomfördes 2020, så badrummet är helt nytt och knappt använt Utgångspris: 750 000 kr. NYBBLE

Säbyallén 7 - Nybble. Enplansvilla med lugnt läge. 4 rok (+ ett rum i ekonomidelen), bra planlösning med delvis nyare ytskikt, värms upp energieffektivt med hjälp av luft/vattenpump, står på stor friköpt tomt samt har ett dubbelgarage.. Pris: 375 000 kr. DJURGÅRDEN

Anders Danielsson

Södra Ringvägen 54 E - Krhmn. Trea i hus med hiss. Stor, inglasad balkong. Helkaklat badrum som är förberett för tvättmaskin. Här når du Kristinehamns centrum på bara några minuters promenad. Utgångspris: 270 000 kr.

Djurgårdsvägen 55 F, Krhmn. Trea med låg månadsavgift, endast 2 511 kr! Trevlig planlösning och en boyta på 73 kvm. Stor, inglasad balkong. Flera gemensamma utrymmen, så som tvättstuga, pub, gym, hobbyrum, föreningslokal. Utgångspris: 550 000 kr.

Elin Grahn

Amanda Persson

Lina Danielsson

Detta är ett urval av våra bostäder till salu! Hela vårt utbud ser Du på vår hemsida:

www.bocentrum.se

Järnvägsgatan 9 Kristinehamn Tel. 0550-38 000 www.bocentrum.se FILIPSTAD

Asphyttegatan 12 D, Fstad Hörnlägenhet om 2 rum och kök på första våningen. Låg månadsavgift, el, värme, vatten och tv-kanaler ingår. Balkong med söderläge. Närhet till det mesta såsom matbutiker, restauranger, torget och skolor. Utgångspris: 115 000 kr. FILIPSTAD

Bronellsgatan 3 B, Fstad Trevlig lägenhet om 1 rum och kök på tredje våningen (hiss finns). Låg månadsavgift, el, värme, vatten och tv-kanaler ingår. Rymlig balkong med kvällssol. Lägenheten har hall, vardagsrum/ sovrum, duschrum och kök. Utgångspris 115 000 kr FILIPSTAD

Lundkvistvägen 17, Fstad Trevlig 1½-plansvilla med naturnära läge men ändå med gångavstånd till Filipstads centrum. Huset är ett permanentbostadshus som även kan användas som fritidshus. Nyare tak och fönster, välskött trädgårdstomt. Utgångspris 395 000 kr

FILIPSTAD

God Jul & Gott Nytt År önskar vi på Bocentrum Filipstad!

Bryggaregatan 5 D, Fstad Lägenhet på andra våningen med egen ingång och balkong med kvällssol. Lägenheten är 80 kvm och har vardagsrum, två sovrum, kök och ett badrum med tvättmaskin. Lugnt och trevligt boende. Utgångspris: 195 000 kr. BRATTFORS

Kruses väg 14, Brattfors Mysigt bostadsområde nära badplats. Stor inglasad altan och en lättskött trädgårdstomt. Bergvärme installerad 2019. Villan används som permanentbostad i dagsläget men kan även användas som fritidsboende. Utgångspris: 575 000 kr.

NYKROPPA

Villavägen 2 B, Nykroppa Mysigt radhus om fem rum och kök. Ljust och lättskött hus i två våningar som är fräscht renoverat. Ett trevligt boende med närhet till skola, vandringsleder, badplats och småbåtshamn. Utgångspris: 325 000 kr.

Marina Jansson Fastighetsmäklare Mobil: 070 380 01 68 Mail: marina@bocentrum.se

Andersson & Jansson Fastighetsförmedling

Daniel Andersson Mäklarassistent Mobil: 070 380 01 67 Mail: daniel@bocentrum.se

Hertig Karlsgatan 25 Filipstad Tel. 070-380 01 67 www.bocentrum.se


God Jul & Gott Nytt År ÖNSKAR VI ALLA VÅRA KUNDER! ELMATERIAL – ELINSTALLATION – VITVAROR

Tel. 0586-72 72 35 • Rikard 070-171 02 17 Gjuterigatan 1 • rikard@gtbygg.se • www.gtbygg.se

Västra Rävåsgatan 16, Karlskoga Tel. 0586-592 00. www.ljungsel.se

KRISTINEHAMN. Karlstadsvägen 46 Tel 0550-810 11 • thomas@rorteknikab.com www.rorteknikab.com

Traditionell färg Byggnadsvård

rg & Byggnadsvård Tegelmagasinet i Karlslund/Örebro. Tel: 019-22 71 81. www.ovolin.se

• • • •

KRISTINEHAMN Hantverkargatan12 Tel. 0550-150 20

Nitarevägen 3, Karlskoga Depån: 0586 - 640 80 www.herok.se

Elinstallation Vänd dig med Service förtroende till din lokale elektriker! Felsökning • ÄGGOLJETEMPERA Elmaterial • LASOL LINOLJEFÄRG • OTTOSSON LINOLJEFÄRG Tel. 0586-590 70 • info@jpoks.se Petri Pyrrö 073-909 35 inom 10 Personlig service l Elinstallation l Service l Felsökning l Elmaterial petripyrro@hotmail.com. Storfors • SLAMFÄRGBerggatan • TJÄRA19, www.jpoks.se • PIGMENT • LINOLJA • BESLAG • SÅPA • GOLVBEH • TAPETER • LINDREV • ELART ISOLERING • SMIDE • GJUTJÄRN • EMALJ, INREDNING MM MM Värmlandsvägen 72, Karlskoga Tel. 0586 - 504 44. info@ksm-tiab.se äggoljetemperawww.ksm-tiab.se & linoljefärg PP-EL i Storfors Tel. 073-50 800 43. Varvsgatan 2, Kristinehamn.

P-EL PP-EL

r vår Telefon: 0550-21 42 90 eller 073-909 35 10 E-post: petripyrro@hotmail.com ditionella äkta pigment. Adress: Berggatan 19, 688 31 STORFORS mmen! Att besöka oss eller gå in på volin.se för info & öppettider.

www.pea.se

HÄLSAR GÖRAN MED PERSONAL!

Hamnbrogatan 11, Kristinehamn. Tel. 0550-196 38. www.johnnyskog.se

TOTALENTREPRENAD AV BADRUM Sannagatan 29 Kristinehamn Tel. 0550 - 41 10 99 • info@kakelhuset.nu www.kakelhuset.nu

God Jul

& Gott Nytt År

inet, Kvarnfallsvägen, 705 93 Örebro, 019/22 71 81 PÄR LUNDIN Tel. 076-232 65 50 luddesventtjanst@gmail.com Boängsvägen 37, Karlskoga

Hangarvägen 13 – Tel: 0586-72 10 70

Mattias 070-577 22 03

mdsbygg1@gmail.com • www.mdsbygg.se

VATTENRENING

SERVICE • INSTALLATIONER

Botorpsvägen 1, 691 42 Karlskoga

Tel. 070-330 73 09 eller 070-665 86 10

Välkommen till SE-Golv i Degerfors! Tel 0586-432 32 el. 070-660 06 87 Dags att renovera

badrummet eller lägga nytt golv? Välkommen till

Tel. 0586-551 11 eller 070-551 10 69 Dalåsen Sund 12, Bjurtjärn.


20

KARLSKOGA

Försvarsindustrin ser något speciellt i Karlskoga Försvarsindustrin är viktig för Karlskoga, och Karlskoga är viktigt för försvarsindustrin. Så kan kanske budskapet sammanfattas när Lena Gillström, VD BAE Systems Bofors, och Görgen Johansson, affärsområdeschef Saab Dynamics, berättar om sina verksamheter och presenterar sin gemensamma önskelista under Försvarsdagarna i Karlskoga. – Det finns något speciellt i Karlskoga, säger Görgen Johansson under sitt och Lena Gillströms föredrag, och berättar att Dynamics har två innovationslabb. Ett i Karlskoga och ett i Linköping. – Det i Karlskoga går bäst. Han kopplar det till en tradition av uppfinningsrikedom och att förverkliga idéer, att det är en innovationsrik ort. – Det finns väldigt många civilingenjörer i regionen, både historiskt och idag, fyller Lena Gillström i. De ser båda ett ökat intresse för att arbeta inom försvarsindustrin. Det är många som vill vara med och stärka Sverige gentemot den oroliga omvärl-

den. I grund och botten, menar de, finns försvarsindustrin till för att skydda och bevara våra demokratier. – Vi är och vill vara en del av det svenska totalförsvaret, säger Lena. De återkommer ständigt till vikten av dialog och samarbete. Lena använder begreppet AB Sverige för att visa på vikten av att arbeta tillsammans och vad vi som litet land då kan uppnå. I linje med det presenterar de också en önskelista över vad kommun, region och andra offentliga aktörer kan bidra med för att skapa förutsättningar för försvarsindustrin att fortsätta utvecklas. Först och främst en bra skola som

Lena Gillström, VD BAE Systems Bofors, och Görgen Johansson, affärsområdeschef Saab Dynamics.

kan bidra med den kompetens som krävs för att ta nästa steg, därtill goda kommunikationer, bra bostäder samt leveranssäkerhet och hög kvalitet från alla underleverantörer. När vi efter föredraget får en kort pratstund med Görgen och Lena menar de att dagen så långt varit givande och att de ser fram emot att ta del av det fortsatta programmet. – Det är första gången något sådant här genomgörs i Karlskoga, påpekar

Görgen och menar att det är bra med en samlad middag och konferens där man kan träffas och prata under avslappnade former. De ser Försvarsdagarna i Karlskoga som ett sätt att samverka och föra dialog med aktörer från kommun, region, försvarsmakten och civilsamhället. – Vi ser fram emot fortsatt dialog ikväll och i eftermiddag, säger Lena, och även därefter. Text & foto: Nicklas Remmegård.

Säker förvaring för husbilen och båten Med 4000m2 fördelat på två plan erbjuder Heikki Niinikivi förvaring för både privatpersoner och företag i det tidigare centralgaraget i Sandviken, Karlskoga. Källarplanet håller en konstant temperatur på 10-15° för såväl bilar som gods, medan det övre planet med sin rejäla takhöjd erbjuder vinterförvaring av husbilar, båtar och husvagnar. Det är nu nära tre år sedan övervåningen stod färdig, och intresset har varit stort sedan start. Många kunder är återkommande och sprider ryktet bland andra husbils- och husvagnsägare. – 80% av de som ställer sin husvagn eller husbil här kommer tillbaka nästa vinter, säger han. Då golvet ligger 1,5 meter över mark får man aldrig in markfukt, och fläktar håller rotation på luften vilket innebär

att det alltid är torrt oavsett temperatur. Heikki berättar att många traditionellt vinterförvarat sina husbilar hos exempelvis bekanta på landet som haft plats i logar och lador, men att försäkringsbolagen på senare år börjat ställa högre krav på säkerhet. Just säkerheten är en av de största fördelarna med förvaret i Sandviken. Godkända larm och lås givetvis, och man lämnar inte ut några nycklar utan

är alltid med och låser upp. Därtill ligger det i ett tätbebyggt område med grannar och folk i rörelse. – Så det är välbevakat även av allmänheten, ler Heikki. Text: Nicklas Remmegård.

Glittermoon’s Bengaluppfödning Vid intresse kontakta oss på; Tel. 070 - 421 36 97. maria.kga@hotmail.com Följ oss gärna på Instagram; glittermoonsbengaler


50 ÅR

21

2020

INTERALARM UTÖKAR SITT VERKSAMHETSOMRÅDE!

Upptäck ny julmusik i år

6

När listor över de mest spelade jullåtarna publiceras brukar toppen vara ganska lika från år till år. Tänd ett ljus, Mer jul, Last Christmas, All I Want For Christmas Is You, Jul igen, Do They Know It’s Christmas?. Med få undantag ganska gräsliga låtar. Med det inte sagt att de inte har sin plats, sillsallad är också vedervärdigt men det vore inte jul utan det på julbordet. Men låt den uttjatade, hemska julmusiken i år blandas med något som går att lyssna på utan att lägga kvalitetskraven år sidan, kanske rentav upptäcka något nytt. Börja förslagsvis med Spotifys lista Indie Christmas och leta dig vidare. Det finns mängder med julmusik i så gott som all genrer, bortom det så uttjatat välbekanta och allt tillkämpat gemyt.

LAGER/FÖRVARINGSLOKALER • SÄKERHETSKLASS 2-LOKALER. • NYBYGGT KALLAGER 2000 KVM. • NYRENOVERAT VARMLAGER 2000 KVM • PASSANDE FORDON/BÅTAR/MATERIAL M.M • SÄSONGS/VINTERFÖRVARING STOPPA TJUVEN! • ÖPPET DYGNET RUNT

SANDVIKSVÄGEN KARLSKOGA

LEDIG INDUSTRILOKAL i Degerfors

Tel. 0586 - 485 55 info@degerforsindustrihus.se

Tomtar överallt på Island Tycker ycker du att besök av tomten är det roligaste som finns borde du överväga att tillbringa julen på Island. Där får barnen besök av inte mindre än 13 tomtar, en per natt från den 12 december och ända fram till julafton. Från början var de busiga typer som ställde till ofog, men på äldre dagar har de blivit snällare och lämnar presenter i barnens skor. Den isländska tomtemor, Grýla, är dock en ryslig figur som äter olydiga barn. Så henne gör du bäst i att passa dig för.

LARM – BEVAKNING – FÖRVARING VID LARM ELLER SKADEGÖRELSE RING:

0586-332 00, 50 000, 020-33 20 00, 070-531 32 94

VI PÅ SKOGSBOVÄGEN 12 I STORÄNGEN ÖNSKAR ALLA VÅRA KUNDER EN GOD JUL & GOTT NYTT ÅR!

HYR VARMA FÖRRÅD HOS OSS!

HYRBILAR SOM PASSAR DIG

Vi har mindre och större förråd både för privatpersoner och företag.

NYBYGGT – SÄKERT – FLEXIBELT!

Skogsbov. 12, Storängen, Karlskoga Tel 0586-314 44. info@kgalager.se www.kgalager.se

Skogsbovägen 12, Storängen, Karlskoga. Tel. 0586-555 90


22

KARLSKOGA

NICKLAS KRÖNIKA

Ny padelhall öppnar i Karlskoga

2021 – Ett år att minnas? Hur kommer vi egentligen minnas 2021? Som året då Sverige fick sin första kvinnliga statsminister, eller som året då vi länge fick gå hem från krogen innan kvällen ens hunnit börja?

Nu öppnar WAP – We Are Padel – sin padelhall i Karlskoga. Här erbjuds spel på tio nya, fina banor på den alldeles nybyggda anläggningen i Storängen. Hallchef Daniel Hermansson berättar att det är många som undrat när de ska öppna och varit sugna på att komma och spela. – Det ska bli jättekul, säger han. Bygget har varit igång sedan i våras, och när det nu står klart kan man erbjuda spel på åtta dubbelbanor och två singelbanor. Här finns också omklädningsrum, bastu, lounge och en bemannad reception. – Allt under samma tak, säger Daniel. WAP Karlskoga är öppet för alla, gammal och ung, nybörjare och erfarna. En extra satsning görrs på barn och ungdomar, där man bland annat startar upp ungdomsverksamhet efter årsskiftet.

229:-

Doftljus från Hetta & Henning, handtillverkade i Karlskoga.

Padelsporten har vuxit explosionsartat de senaste åren, och att få in barn och unga är viktigt för att föra sporten framåt. Därtill kommer man dra igång seriespel för damer och herrar och satsa på företagsevent av olika slag. Man kommer också ha anställda tränare som kan hjälpa både nybörjaren och den mer erfarne padelspelaren att utveckla sitt spel. Daniel tror att intresset för att spela padel kommer hålla sig, och att sporten kan växa ännu mer. – Men då är det viktigt att få in barn och unga. Text: Nicklas Remmegård. Foto: WAP

Demerx badkarshylla (ord.pris 599:-)

499:Hafa köksblandare Pris fr

1 646

Priset gäller december ut och endast i butik!

499:-

Beslagsboden duschhylla (ord.pris 674:-)

Kanske minns vi lättnaden när vaccinsprutan äntligen satt i armen, eller tomheten efter OS-finalen i fotboll. Kanske minns vi 2021 som året då Akademien chockade världen med att utse en Nobelpristagare, Abdulrazak Gurnah, som fick till och med kultursidornas experter att sitta som fågelholkar (men läs honom för all del, han är bra). Antagligen har de flesta av oss redan glömt bort vad vi hade för strumpor i förrgår och i alla fall 25 av bidragen i Melodifestivalen. Kanske kommer vi, trots att nästan ingen märkte när det hände, minnas det som året då regeringen i den heliga brottsbekämpningens namn föreslog att ge polisen helt bisarra befogenheter till övervakning utan brottsmisstanke. Eller kommer 2021 bli ihågkommet som året före det jävla kanonåret 2022? Vad vi kommer ihåg vet vi först i efterhand. De långa linjerna och stora ske-

Demerx toalettpappershållare

429:-

Viskan 170 massagebadkar. (ord.pris 20 995: -)

18 995:-

2 795:Noro Well No Rim Toalettstol (ord.pris 4755:-)

endena blir tydliga först med perspektiv, bilden av en tid skapas i backspegeln. Med lite distans kan vi se vad som var typiskt för 80-talsmodet eller Göteborgssoundet, hur politiska beslut är präglade av sin tid, hur ideal förändras, vad som var snabbt övergående trender, vad som blev beständigt. 2021 har exempelvis rapvarianten drill varit omskriven, men om det är 20-talets chillwavevåg eller något som kommer påverka popmusiken över tid återstår att se. Det enda vi kan veta med någorlunda säkerhet är att vi om några år sitter där med årtalsfrågan i bit för bit och tänker, vaccinsprutan ... var det 2020? Eller 2019? Kanske 2022? Tills någon, inga namn nämnda men antagligen min far, chansar på 1999. Till sist: De bästa böcker jag läst i år är En kvinnas blekblå handskrift av Franz Werfel och César Airas Samtalen. Läs, bara läs. Text: Nicklas Remmegård.

Vi har spabad i lager, för omgående leverans. Pris fr

57 995

Fyndhörna med utställningsexemplar, upp till

50% rabatt

Öppettider: Mån-fre 10-18 Hangarvägen 12, Karlskoga • Tel. 0586-72 40 40 • www.pm-hem.se


God Jul & Gott Nytt År ÖNSKAR VI ALLA VÅRA KUNDER!

karlskogaenergi.se | 0586-750 100

Västgötagatan 47,

KRISTINEHAMN kristinehamn, teLeFOn 0550-162 51 Västgötagatan 47 Tel. 0550-162 51

skrantabacken 38, karLskOga, teLeFOn 0586-385 00

KARLSKOGA Skrantabacken 38 Tel. 0586-385 00

Tel. 0586-481 00

0550 - 881 50

www.degerfors.se

Botorpsvägen 20, 691 42 Karlskoga Tel. 0586-322 50 el 070-379 00 48 info@thyrasab.se • www.thyrasab.se

Sohlbergs Stenhuggeri AB Tel. 0550-100 92 www.sohlbergsstenhuggeri.se

Värmlandskök Känsla, service, kunskap - sedan 1989

IOS Luftvärmecenter AB. Skogsbovägen 12 F, Kga Tel. 0586-456 60 • info@ios-el.se • www.ios-el.se

Tel. 073-707 9 0 73 www.elpab.se

070 - 624 19 15

Trivsamt boende och attraktiva lägen i Kristinehamn

www.blomsentreprenad.se

0550-410660 • www.linnes.se

054-57 01 90

varmlandskok.se

Tel. 0586-38 662 Info@soderbergs-akeri.se

www.soderbergs-akeri.se

HYRESLÄGENHETER I KARLSKOGA

Norra Staketg. 27, Krhmn. Tel. 0550-804 28

Tel 0586-580 00 • 070-665 80 00 cjfastigheter@telia.com

www.glas-servicekristinehamn.se

Tel. 070-312 70 80 • peder@elteknik-ab.com

DIN TRYGGHET I VÄRMLAND!

Villa Lugnsbo 1889

Svartå Restaurang och Konferens AB Tel. 0708-77 17 33. info@villalugnsbo.se

www.villalugnsbo.se

KRISTINEHAMN Magasinsgatan 2, Karlskoga. Tel. 0586 – 582 20

www.arnessons.se

Tel. 0550 - 164 60. Kungsgatan 36, Kristinehamn www.lasmastarn.se


24

Hantverkare Entreprenörer GUIDEN TILL

I ÖSTRA VÄRML AND

Inge Olsson

Solcellerna på taket och solföljaren producerar all el IOS använder på årsbasis.

IOS firar dubbelt Värmepumpar, solceller, laddbox till elbilen. IOS jobbar med alla typer av elinstallationer och siktar på att bli marknadsledande inom energibesparing i Karlskoga och Degerfors med omnejd. I år firar man både 30-årsjubileum och att man utsetts till Gasellföretag. Utnämningen Gasellföretag tilldelas de snabbast växande företagen, och för att få utmärkelsen behöver man uppfylla en rad kriterier kopplade till exempelvis omsättning, antal anställda och rörelseresultat. Det är få företag som klarar kraven, i Örebro län är det inte mer än 14 företag som kan kalla sig Gaseller. IOS är alltså ett av dem. – Då har man ju lyckats, säger Inge Olsson. I år firar IOS även sitt 30-årsjubileum, och när det en gång i tiden började var det i betydligt mindre skala.

– Jag startade hemma i garaget i Degerfors 1991, minns Inge. Idag är man elva anställda i nybyggda lokaler i Storängen, dit man flyttade för ett par år sedan efter många år i Degerfors och ytterligare några i närheten av stora rondellen i Karlskoga. Lokalerna är rymliga och ljusa, ännu med en fräsch känsla av nybyggt. – Det blev väldigt bra med det här bygget, säger Inge och berättar att man producerar all sin egen el på årsbasis via solceller på taket och solföljaren som står vid infarten. – Så elräkningen är nollad, ler han, det

är inte många företag som har det. Just solceller är en av de bitar IOS arbetar med idag. Inge beskriver det som att man sysslar med allt inom energibesparing. Värmepumpar, solceller, laddstolpar, det mesta inom el. – Det mesta är värmepumpar, där har vi fullt ända till nyår med monteringar. Värmepumpar har varit stort ända sedan starten, och efterfrågan är ännu stark. Under senare år har även solceller växt sig starkt, och man har ett montagegäng som är igång från mars

och så länge det går innan snön kommer. Man arbetar inom en radie av ungefär en timmes resväg, gör jobb i både Karlstad, Nora och Mariestad. Inge ser ljust på framtiden. Efterfrågan på hållbar energi ökar och i takt med att elbilarna blir fler ser man också en allt större efterfrågan på laddboxar. Framöver är planen att låta barnen Caroline och Mikael – som båda arbetar i företaget – ta över. Text & foto: Nicklas Remmegård.


Staket ¡ Grindar ¡ Galler ¡ Glasstaket ¡ Handledare ¡ Trappräcken ¡ Smidesdekorationer ¡ Balkongräcken ¡ Fönstergaller ¡ Gallergrindar ¡ Inkrypningsskydd m.m till både privat och offentlig miljö.

VI TILLVERKAR EFTER DINA ÖNSKEMÅL!

INBROTTEN ÖKAR! Stoppa tjuven med ett snyggt inkrypningsskydd till källarfönstret! Måttanpassat – välj valfri kulör! Pris

600:-

GPS uppfyller dina önskningar inom smide!

GPS

Galler Plåt Smide AB Besök oss gärna på vår hemsida:

Välkommen till Hangarvägen 4, Karlskoga. Tel. 0586-343 59, 070-557 66 04.

Utför allt inom: Trädgårdsarbete Taktvätt Gräsklippning ROT och RUT! Stubbfräsning Vår- och höststäd Nedtagning av träd, samt trädbeskärning Vinterunderhåll manuellt & med maskiner Fri framkörningsavgift för KDV medlemmar

Karlsdal 411, Granbergsdal Tony Lundberg Tel. 070-383 27 07

LADDBOX ELBIL

VI UTFÖR ALLT INOM BYGG

www.allcleaning.se

Grön teknik typ rot

-50% direkt på fakturan Det är alltid lönsamt med solceller!

VI UTFÖR:

• Tapetsering • Sprutmålning av möbler och köksluckor • Blästring & industrimålning • In- och utvändig målning

•HEMSTÄD•STORSTÄD •FLYTTSTÄD•BYGGSTÄD •FÖNSTERPUTS

• ELINSTALLATIONER • DATA/TELE • KRAFT & BELYSNING • SERVICE • NYBYGGNATION Utnyttja ROT på arbetet! Kontakta oss för kostnadsfri offert!

Kontakta oss för kostnadsfri offert!

TEL. 070-252 11 52 TEL. 070-436 24 72

www.gpsgaller.se

070-782 32 32

Tel. 073-707 90 73 www.elpab.se

PR Slamsugning AB Dreimars Åkeri AB

i Kristinehamn, Karlskoga, Degerfors och Karlstad.

Kontakta oss för gratis offert.

Luft-luft

VÄRMEPUMP

3.000:-

I UTBYTESRABATT Skogsbov. 12 F Karlskoga Tel. 0586-456 60 Öppet: Vard 7-16

DEL AV

ranti – Vi har städga kunden vi åtgärdar det med! d nöj är inte

Tel. 0735-642 642. janet@allcleaning.se Huvudkontor: Storgatan 31, Kil Kontor: Bortägovägen 2, Kristinehamn

ANLITA OSS NÄR DET GÄLLER: SLAMSUGNING RÖRINSPEKTION HÖGTRYCKSSPOLNING

• Avloppsanläggning • Asfaltering • Markarbeten Micke 070-680 60 00 info@mullgs.se

www.mullgs.se

HETVATTENSPOLNING FILIPSTAD: 0590 - 12020 • KARLSKOGA: 0586 - 36270 KRISTINEHAMN: 0550 - 38732 JOURNUMMER: 074-633 22 23


26

STORFORS

Filmprojekt visar Storfors lokala företagare

7 Just nu pågår ett filmprojekt där företagare i Storfors får hjälp med korta filmer om sina verksamheter. Bakom kameran finns filmfotograf Michael Johansson och delaktig i projektet är också Kicki Karlsson, näringslivsutvecklare i Storfors kommun. – Michael är själv en av våra lokala entreprenörer och under hösten har han gett lokala företagare den här möjligheten vilket många nappat på, säger Kicki Karlsson, som är imponerad av resultatet. Hittills är sju filmer klara och ytterliga-

re en är på gång. Projektet kommer att fortsätta några månader under nästa år för att ge fler lokala företagare chansen. – Det finns plats för ytterligare företag som vill vara med. Hittills har alla varit väldigt nöjda, även om en del varit spända för själva filmningen. Men när

Näringslivsutvecklare Kicki Karlsson och filmfotograf Michael Johansson jobbar med ett projekt där Storfors lokala företagare får visa upp sig i rörlig media. Sju filmer är hittills klara och några fler är på ingång.

vi väl är igång brukar alla slappna av, säger Michael. Filmerna är två-tre minuter långa och bekostas av företagen som får specialpris under projektperioden. Storfors kommun ansvarar för textning av filmerna vilket krävs ur tillgänglighetssynpunkt för att de ska kunna visas på kommunens webbplats. Filmerna används av de enskilda företagen, men kommer också att finnas på kommunens webbplats och den

särskilda inflyttningsplattform som ska växa fram under våren. Just nu finns också en enkel variant av lokala ”gula sidorna” på kommunens webb, där de lokala företagen listas utifrån den verksamhet som erbjuds. I samband med det finns också filmerna. Så varför inte surfa in under näringsliv/ Lokala företag i Storfors kommun på storfors.se och kika på vad några av Storfors lokala entreprenörer har att säga? Text & foto: Eva Wiklund

Körsången är åter på Ullvetterns gård Redan i entrén slår värme, ljus och en klingande glädje emot. Kontrasten mot den mörka, slingrande grusvägen genom landsbygden är slående. Det är körkväll i Ullvetterns gård där Bjurtjärns-kören har återuppstått. En efter en droppar körmedlemmarna in. Sammanlagt är de ett 30-tal mellan 15 och 70 år. På repertoaren står allt från Kent och Abba till traditionella sånger och just nu har kören lite extra fokus på julsånger inför kommande konsert. – Det är en glädje att sjunga när man får sjunga med så många, det ger en skön värme som vi kanske behöver extra mycket nu, säger Christian Burö. Han växte upp tillsammans med Per Hennig och precis som barndomskamraten har han flyttat tillbaka till Bjurtjärn med sin familj. – Vi har bott i Göteborg länge, men vi längtade tillbaka ut på landet och nu har vi köpt en gård en bit härifrån, berättar Christian. Han upplever att det på många håll är generationsskifte i stugorna och här möter han både gamla och nya vänner. – Det har blivit liv i bygden igen, säger Christian, som också engagerat sig i hembygdsföreningen. När Christian och Per var små var det deras föräldrar som höll igång det som

då kallades Hembygdskören. Nu är kören tillbaka på samma plats under ett nytt namn och med delvis ny repertoar. Men känslan av samhörighet, glädjen i sången och den starka gemenskapen i bygden är den samma. Cecilia Övelius var med på den ”gamla goda tiden”. – Det känns verkligen nostalgiskt att få komma hit igen, säger hon, och minns hur hembygdskören sjöng med storheter som Loa Falkman, Sanna Nielsen, Cindy Peters och många fler. Karin Burö är mer än glad över sonens engagemang. – Det är så speciellt att få komma hit igen och att Per och Christian fått hit folk som inte sjungit förut och som inte är vana vid noter, säger hon. Per Henning kommenterar det faktum att vissa av medlemmarna inte riktigt tror att de kan sjunga. – Alla kan sjunga och här får alla vara med, säger han. En av de yngsta är Tuva Eriksson. – Det är jättekul att sjunga och det blir en härlig energi när många sjunger till-

Per Henning och sambon Jenny Gustafsson bjuder varje torsdag in till körsång i Ullvetterns gård. Några fler, gärna herrar, får ansluta. Tuva Eriksson (th) är körens yngsta medlem.

sammans, säger hon. Per Hennings sambo Jenny pendlar mellan sin plats i kören och köket där kaffepannan står på. För vad vore en bygdeträff utan det obligatoriska fikat? – Jag har alltid gillat att sjunga, det är ofta ren glädje. Eftersom vi har två små barn är det enklare att vi är här hemma, så det känns perfekt, säger hon.

Den som är nyfiken på hur den stora och nybildade kören låter har sin chans i julhelgen. Onsdag den 29 december uppträder kören tillsammans med Värmlandspojkarna i Bjurtjärns kyrka. Text & foto: Eva Wiklund


STORFORS

Storforsare kvällsvandrade för bibehållen trygghet Trygghetsvandringen i Storfors genomfördes i bister kyla, men en liten tapper grupp slöt upp i sällskap med lokalpolis och säkerhetssamordnare. – Det här kändes som ett bra tillfälle att få prata med lokalpolisen, säger Kalle Ekberg, som trotsat kylan för en timmes promenad. Säkerhetssamordnare Michael Björklund berättar att liknande trygghetsvandringar genomförs på många olika orter. Syftet är att göra en vandring där ansvariga i kommunerna och medborgarna tillsammans identifierar områden som känns otrygga – och som kan åtgärdas. – Ofta är vandringarna återkommande och man skriver protokoll och gör uppföljningar, säger han. Innan vandringen värmer gruppen upp med fika och får lyssna till lokalpolis Fredrik Lundbergs analys av Storfors som ort när det gäller brottslighet. Storfors är en väldigt trygg kommun och vi vill fortsätta att behålla den

tryggheten, säger han, och berättar att det förra året registrerades 325 brott i kommunen. Av dessa var över 200 påkört vilt, trafikbrott, tillgreppsbrott inklusive snatteri och en kategori som kallas ”ej brott”. – Jag skulle säga att Storfors är en frisk kommun, men det krävs samverkan för att behålla tryggheten, säger han och pekar särskilt på trafiken som något som upplevs som ett problem. Han redovisar en nationell undersökning om hur invånare upplever tryggheten i sina bostadsområden. I Sverige upplever 29 procent otrygghet medan siffran för Storfors är 18 procent. I grannkommunerna Filipstad respek-

NYUTBILDAD FRISÖR MED ÖGA FÖR HÅRFÄRG Linnea Bengtsson är nyutbildad frisör med ett extra gott öga för att färga hår. Från hösten finns hon på Hårcentrum i Storfors.

Linnea Bengtsson trivs som frisör i Storfors.

Linnea kommer från Rudskoga, men flyttade till Storfors för kärlekens skull för två år sedan. I mars blev hon färdigutbildad frisör och nu ser hon fram emot yrkeslivet. – Jag gillar att få vara kreativ och att varje kund är så individuell. Man kan aldrig gå efter en bok, säger hon. Att få jobba med att färga hår brinner hon lite extra för, även om klippning kan vara nog så kreativt.

27

Säkerhetssamordnare Michael Björklund och lokalpolis Frerik Lundberg.

tive Kristinehamn ligger siffran på 40 procent respektive 30 procent. Även när det gäller oro för misshandel, antal personer som valt en annan väg hem på grund av otrygghet är Storfors siffror mycket lägre än rikets och grannkommunernas. – Jag tror att Storfors skola är en viktig faktor. Här klarar de flera grundskolan och kan gå vidare till gymnasiet. Man har sett att ju fler som inte klarar grundskolan, desto fler löper ökad risk att hamna i missbruk och kriminalitet, säger Fredrik Lundberg. Trygghetsvandringen genomförs i de centrala delarna av Storfors, från Kulturhuset, till kommunhuset, genom Ravinen, runt Hälsans hus och brandstationen liksom stationsområdet och Resecentrum. Gruppen konstaterar att nedskräpningen och klottret är nästan lika med noll i området. Belysningen är generell väldigt bra, men man upptäcker några trasiga lampor och lite – Det gäller att ha koll på färglära och att jobba utifrån varje kunds förutsättningar, säger Linnea, som också vurmar för vård av hårbotten. – Jag kan ge råd och tips om både kosttillskott och schampon som fungerar för olika problem, säger hon. På Hårcentrum jobbar hon tillsammans med Giedre Nygren, men båda driver sina egna företag. – Vi gör också hembesök. Det kan passa både äldre och föräldrar som är hemma med små barn, säger hon. Text & foto: Eva Wiklund

dålig belysning vid återvinningsstationen. I en gränd vid COOP ligger några gatstenar och början till klotter syns. – Klotter föder klotter så det är jättebra att vi inte ser det i någon större utsträckning, säger Fredrik. Han poängterar också att pizzeria, bio, livsmedelsbutiken och aktiviteterna i Kulturhuset och Seniorernas Hus bidrar till att trycka bort brottsligheten från centrum eftersom det är en del folk i rörelse. Efter en avslutande genomgång kommer gruppen överens om att genomföra en ny trygghetsvandring under våren och hoppas då både på högre temperatur och fler deltagare. Text & foto: Eva Wiklund

Dagens Lunch Dagens Lunch Dagens Lunch Dagens Lunch Dagens Lunch Dagens Lunch

Dagens husmanskost, Pizza (klassPizza 1, 2 (klass eller 3), Dagens husmanskost, 1, 2 eller 3), salladsrätt,salladsrätt, kebab, eller wok (1, 2 eller kebab, wok3),3). (1, 2 eller 3). Dagens husmanskost, Pizza (klasseller 1, 2 eller Dagens husmanskost, Pizza (klass 2 eller salladsrätt, kebab, eller wok (1, 2 1, eller 3). 3), inkl smör, bröd, sallad, inkl smör, bröd, sallad, salladsrätt, kebab, eller wok (1, 2 eller 3). 33 cl inkl dryck samt kaffe kakakaffe smör, bröd, sallad,& 33 cl dryck samt & kaka inkl bröd, 33 smör, cl dryck samtsallad, kaffe & kaka 33 cl dryck samt kaffe & kaka

NU HAR VI RING & BESTÄLL RING &&& BESTÄLL RING & BESTÄLL RING BESTÄLL RING BESTÄLL OCKSÅRING &- BESTÄLL 0550 622- 43 43 !0550 0550 --- 622 622 43 43 0550 622 UTKÖRNING 0550 622 43

0550 622 43 RING &- BESTÄLL

SÖN - TORS: 11 - 21, FRE - LÖR: 11 - 22

SOMMARTID MÅN -21, SÖN: 11 - 22 SÖN -- TORS: 21, 11 - -22 SÖN -SÖN TORS: 1111---22, 21, FRE -LÖR: LÖR: 11 - 2211 - 22 0550 -11622 MÅN FRE: LÖR -43 SÖN: 22 - TORS: -FRE FRE -12LÖR: www.menuo.se på taverna meny MÅN --30SÖN: - 22 SOMMARTID MÅN SÖN: 11 - 12 2211- 22 STATIONSGATAN 74, LÖR 688MÅN STORFORS SOMMARTID -11vår SÖN: - 22 MÅN -SOMMARTID FRE: 11 -- Sök 22, - för SÖN: www.menuo.se Sök 74, på688 taverna för meny STATIONSGATAN 30 STORFORS www.menuo.se - -Sök taverna förvårvår meny -på Sök påSTORFORS för STATIONSGATAN 688 30 MÅNwww.menuo.se - FRE: 11 - 22,74, LÖR -taverna SÖN: 12 - vår 22 meny STATIONSGATAN 74, 688 30 STORFORS

STATIONSGATAN 74, STORFORS STATIONSGATAN 74,STORFORS 688 30 STORFORS STATIONSGATAN 74, 688 688 30 30


28

MOTORNYTT

BIL•BÅT•MOTORCYKEL•HUSBIL & HUSVAGN•SLÄP

•TILLBEHÖR

6

Foto: Nicklas Remmegård

Motorsportveckan tillbaka 2022 Efter ett par års coronapaus återkommer Karlskoga Motorsportvecka av allt att döma sommaren 2022. 15-19 juni är datumen att pricka in i kalendern. – Vi ska se till att det blir folkfest på stan, säger Tony Ring, kommunstyrelsens ordförande. Pandemin kom högst olägligt för Motorsportveckan. 2020 hade förlaget Albinsson & Sjöberg, som utöver att ge ut en rad motortidningar även arrangerar stora motormässor och andra event kopplat till motorsport, tagit över arrangörskapet och hade stora planer för veckan. – 2020 hade kunnat bli all time high, säger Tony Ring. Albinson & Sjöberg har eventkunskap och en extrem plattform med olika publikationer och hade varit en himla bra partner på det sättet också. Istället blev det två års ofrivilligt uppehåll, men nu är Motorsportveckan alltså tillbaka igen.

– Det är vår ambition att köra Motorsportveckan från nästa år, säger Tony Ring och lägger till brasklappen att man inte vet idag hur covidsituationen kommer att utvecklas och att man givetvis får anpassa sig utifrån det. – Vi kör Motorsportveckan efter de förutsättningar vi kan skapa själva, och tror det är bra att ta det här året för att få upp alla rutiner för att sedan sikta på att 2023 blir som det var tänkt 2020, fortsätter han. Som en av projektledarna kommer Johan Granqvist ansvara för de motorrelaterade bitarna av evenemanget. – Jag har varit med i det här i några

Vi reparerar och servar alla bilmärken!

år och kommer jobba en del av min tid på Karlskoga kommun med Motorsportveckan, berättar han. Arbetet har precis satt igång och Johan understryker att man kommer återkomma med fler detaljer om programmet längre fram. Till en början handlar det om att titta på kalendern, prata med föreningar och specialförbund, helt enkelt se vilka tävlingar som kommer att genomföras och vad som är möjligt att få till. – Vi har som ambition att får vi inte till en tävling i en viss sport så vill vi ha en uppvisning. Vissa bitar man siktar på att ha med kan dock nämnas redan nu. Omistliga klassiker som Velodromloppet och StreetFreaks bilutställning vid näset, samt att det kommer att bli någonting på Arena Flyget. – Och cruising ta mig sjutton varje

VI UTFÖR HJULINSTÄLLNING! Rätt hjulinställning ger bättre väghållning, mindre däckslitage och minskad bränsleförbrukning.

dag, säger Tony med ett skratt. Motorsportveckan är dock inte bara motor, det utlovas både livemusik och kringarrangemang. Som besökare ska man inte enbart vara passiv utan kunna ta del av olika typer av aktiviteter. Ingenting är klart kring scenprogrammet konstaterar Johan och Tony, men musik blir det. – Det ska bli en festlig vecka med motor, musik och mat, menar Johan. – Vi ska se till att det bli folkfest på stan, fyller Tony i. Det ska bli kul att få tillbaka det här. Han menar att sommaren har alla förutsättningar för att bli något alldeles extra och räknar upp en rad evenemang som återkommer under den förhoppningsvis första pandemifria sommaren sedan 2019. – Det kan bli en fantastisk sommar. Text: Nicklas Remmegård

ÖPPET: Mån-Tors 7-16.30. Lunch 12-12.45. Fredag 7-13.

Silovägen 3 (Botorps ind omr) Karlskoga • Tel. 0586-310 31 • www.bjuhrsbilab.se

VI ÄR EN CERTIFIERAD BILSKROT – HÄMTNING AV SKROTBILAR INOM KARLSKOGA/DEGERFORS OMRÅDET


10–14

Två laddade stjärnor Helt nya IONIQ 5 och KONA Electric

Helt nya IONIQ 5 Pris från

479 900 kr Privatleasing från

4 895 kr/mån KONA Electric Essential 39 kWh Pris från

389 900 kr Privatleasing från

2 995 kr/mån

Framtiden är här Att köra elektriskt är aldrig tråkigt. Speciellt inte i en elbil från Hyundai. Vårt senaste stjärnskott IONIQ 5 laddas upp till 80% på bara 18 min, har en dragkapacitet på 1 600 kg och gör 0-100 km/h på 5,2 sekunder. Vi vet, det är nästan oförskämt bra. KONA Electric är vår bästsäljande elbil och nu är den ännu bättre! Ny skulpterad design, högutrustad som standard och upp till 305 km räckvidd väntar. Vilken laddad stjärna väljer du?

IONIQ 5: 167-177 Wh/km, CO2 0 g/km (WLTP). Dragvikten gäller 72,6 kWh. Laddtider gäller vid uppladdning med 800 volt. KONA Electric: 143 Wh/km, CO2 0 g/km (WLTP). Pris från 379 900 kr (Pure). Bilarna på bilden visas med extrautrustning. Pris exkl. ev. metalliclack. Vi reserverar oss för prisändringar och ev. tryckfel. Privatleasingexempel gäller t.o.m. 2022-02-28 (IONIQ 5 modellår 2022) och 2021-12-31 (KONA Electric), och avser 36 mån leasing, månadskostnader inkl. klimatbonus, moms exkl. uppläggnings- och aviavgift. Rörlig ränta. Max körsträcka 1 000 mil/år, övermil debiteras. Service ingår under avtalstiden max 3 000 mil. Sedvanlig kreditprövning sker.

Välkommen att provköra helt nya IONIQ 5 och KONA Electric!

Orolig i coronatider, ring för tidsbokning: 0550-393 82 eller 0550-393 83 Stefan 0550393 80

Janne 0550393 82

Johannes 0550393 83

Verkstad/reservd. Mån-fre 7-12, 13-16 Verkstad 0550 -393 86 Reservd. 0550-393 85 Biluth. 0550-393 83

CITROËN_InspiredByYou CTN_17_11224_Logo2L_Bleu_CMJN 15/06/2017

24, rue Salomon de Rothschild - 92288 Suresnes - FRANCE Tél. : +33 (0)1 57 32 87 00 / Fax : +33 (0)1 57 32 87 87 Web : www.carrenoir.com

Ce fichier est un document d’exécution créé sur Illustrator version CS6.

Hyundai Kristinehamn. Stationsgatan 6, 681 30 Kristinehamn Tlf. 0550-159 80, info@carab.com

Öppettider Mån-fre: 09.00 – 18.00 Lördag: 10.00 – 14.00

ÉQUIVALENCE QUADRICHROMIE

MAGENTA 5 % NOIR 70 % CYAN 56 % MAGENTA 55 % JAUNE0 % NOIR 0 %

www.carab.com

VI KAN FRITIDSFORDON! FÖRSÄLJNING AV HUSBILAR, HUSVAGNAR OCH PERSONBILAR. Välfyllt lager av KABE, Adria och Sun Living – för snabb leverans.

HUSBILAR & HUSVAGNAR

Tel. 0582 - 508 00. info@bossebil.se HUSBILAR & HUSVAGNAR

www.BosseBil.se

STA Tel:


30

MOTORNYTT

4

Frågor och svar om halvledarkrisen i bilindustrin Bristen på halvledare lamslår just nu hela bilvärlden och många fabriker rullar på sparlåga eller har tvingats att nödstoppa produktionen. Den senaste prognosen säger att produktionstappet kommer att landa på elva miljoner bilar innan året är slut och det har i sin tur startat en kedjereaktion. Leveranstiderna slår nya rekord, teknik slopas i ett sista desperat försök att lösa situationen och begagnatpriserna skenar i många länder. 1. Vad är egentligen en halvledare och vad används elektroniken till? Halvledare eller datachip finns överallt – i datorer, spelkonsoler, mobiltelefoner och inte minst bilar. Halvledarkomponenter är vanligtvis tillverkade av kisel och passar därmed utmärkt för att leda elektrisk ström genom kretsar. Ett datachip på blott en centimeter kan innehålla allt ifrån en till miljarder transistorer, vilket i sin tur kan jämföras med ofattbart små strömbrytare. Halvledare är den viktigaste byggstenen i all modern elektronik och inte minst dagens elbilar.

2. Varför inträffar halvledarbristen just nu? Pandemin och den extremt stora efterfrågan på elektronik är två kända faktorer. En annan orsak är storbranden hos Renesas Electronics som förstörde anläggningens sterila renrum den 19:e mars i år. Fabriken, som ligger strax utanför Tokyo, står nämligen för över 30 procent av leveranserna till världens bilindustri och produktionen har gått på sparlåga fram till sensommaren. Eftersom dagens biltillverkare arbetar i princip utan lager så fick branden snabbt förödande konsekvenser.

3. Finns det siffror på hur många nytillverkade bilar som påverkats? Det engelska analysföretaget IHS Markit har precis släppt en prognos och i deras beräkning framgår det att bilindustrin kan få ett tillverkningstapp på elva miljoner fordon under 2021. Det är på gränsen till katastrof och slutnotan

förväntas landa på 210 miljarder dollar. Nu är det här siffror som är extremt svåra att förutspå, men alla förstår att läget är allvarligt och det blir inte bättre av att tillverkare nu börjar hamstra halvledare som dessutom ökat rejält i pris.

4. Vad händer med leveranstiden av min nya bil? Man kan enkelt säga att ju mer extrautrustning och avancerade system bilen har ju längre är leveranstiden. Volvo har exempelvis problem med att leverera DAB-radio och BLIS. Det senare är ett system som håller koll på dödavinkeln och väljer kunden bort detta går leveransen snabbare. Idag snackar vi rent allmänt om leveranstider från fem månader upp till över ett år, vilket i sin tur gör att många inbytesbilar dröjer och vips blir det även brist på begagnat.

5. Kan min nya bil sakna funktioner som den sålts med? Svaret är både ja och nej. Givetvis måste återförsäljaren kontakta dig och berätta vilka alternativ du står inför. I många fall erbjuds snabbare leveranstid mot att du plockar bort viss elektronik och naturligtvis utgår då ekonomisk kompensation. Detta måste i sin tur ställas mot hur avsaknaden av tekniken kommer att påverka värdet på din bil den dag du ska sälja den och huruvida du kan tänka dig att leva med exempelvis en skärm utan pekfunktion. Det senare har införts av BMW i USA mot en rabatt på 500 dollar.

6. Går utrustning att eftermontera? Visst kan extrautrustning eftermonteras, men långt ifrån allt. Vissa tillverkare har exempelvis leveransproblem med sensorn som automatiskt öppnar bagageluckan när man viftar med foten. Den här tekniken går att eftermontera men exempelvis inte säkerhetssystem som ligger djupare inbäddat i bilens struktur. Många biltillverkare har därför valt att helt enkelt slopa vissa teknikpaket som innehåller alltifrån navigationssystem till digitala instrumentpaneler.

7. Joe Biden har signerat en president order om halvledarbristen. Varför? Den 23 februari 2021 undertecknade Joe Biden en presidentorder för att råda bot på situationen. Idag sker nästintill all tillverkning i Asien, men Biden vill starta en inhemsk produktion för att säkra landets tillgång. Satsningen innebär investeringar på motsvarande 440 miljarder kronor och i planerna ingår två nya fabriker i Arizona. Undrar du hur frågan lyckats komma så högt upp på Joe Bidens agenda? Tja, den viktiga amerikanska försvarsindustrin har också halvledarkris!

7. Går det att tillverka nya bilar utan halvledare? Det korta svaret på frågan är nej eftersom en modern bil innehåller uppemot 3000 halvledare och siffran kommer definitivt inte att minska i framtiden. Halvledare är det nya svarta och är på väg att ersätta oljan som

bränslet i världsekonomin. Innan årets slut kommer dock Bosch att öppna upp portarna till en ny anläggning i tyska Dresden som ska tillverka halvledare åt fordonsindustrin. Att tekniken är komplicerad bevisas av att bygget påbörjades 2018 och investeringen ligger på 10 miljarder kronor.

8. Finns det något samband med de rekordhöga begagnatpriserna? Bristen på nya bilar har resulterat i en rusning efter begagnat och just nu är efterfrågan större än tillgången, vilket gör att priserna skruvas upp. Det räcker med att ta en snabbtitt hos sin lokala handlare – på många håll ekar det tomt och bilarna som finns har ökat i pris. Om vi tittar på Europa så snackar vi om en genomsnittsökning med 20 procent under det senaste året och motsvarande siffra i USA ligger på 35 procent.

9. Slutligen - när kommer allt rulla på som vanligt igen? Om det bråkar de lärda, men en sak är uppenbar - för att möta efterfrågan på halvledare så behövs nya fabriker. Men tekniken är avancerad och utrustningen dyr så det kommer att ta tid. Förmodligen måste vi räkna med hela 2022, kanske även en bit in på 2023. Men redan nu kommer nya varningssignaler om brist på såväl magnesium som aluminium och den viktiga dieseltillsatsen AdBlue. Samtliga är oerhört energikrävande att framställa och det går inte ihop med rekordhöga priser på gas och elektricitet. Text: Johannes Gardelöf/ Jenny Nilsson/CNP AB

Telefon Telefon

.bilteknika

0586-728 732 0586-728 732 Karlstadsvägen 44. Kristinehamn • Tel. 0550-180 00

Express- Bud- & Lastbilstransporter

Vi löser det mesta! - Inget uppdrag är för litet, för stort!Karlskoga Bilteknik Pr

Flytt & Magasinering

! T E H Y N Telefon g

www.automekanik.se

Telefon 0586-728 732 0586-728 732 Varför hyra släpkärra och slita själv när Ni kan hyra oss med 50% RUT-avdrag på arbetskostnaden?

RUT-avdra

Vi löser både packning, flyttning och städning!

LACKAR ALLT IFRÅN HUSBILAR TILL KÖKSLUCKOR!

Behöver Ni magasinera har vi även ett stort varmlager med förråd bekvämt beläget längs E18!

Ring oss för en prisuppgift 0550-82850 - expressfrakt.se Karlskoga Bilteknik Pr

Hantverkargatan 6. Kristinehamn. Tel 0550 - 150 40 el. 070-628 76 49


God Jul & Gott Nytt År ÖNSKAR VI ALLA VÅRA KUNDER!

CITROËN_InspiredByYou CTN_17_11224_Logo2L_Bleu_CMJN 15/06/2017 24, rue Salomon de Rothschild - 92288 Suresnes - FRANCE Tél. : +33 (0)1 57 32 87 00 / Fax : +33 (0)1 57 32 87 87 Web : www.carrenoir.com

Ce fichier est un document d’exécution créé sur Illustrator version CS6.

@

En del av Euromaster.

BJUHRS B

STATIONSGATAN 6, KRISTINEHAMN Öppettider: måndag–fredag 9–18, lördag 1 Tel: Stefan 0550-39380 • Janne 0550-39382 • www.carab.com BJUHRS BIL AB

ÉQUIVALENCE QUADRICHROMIE

MAGENTA 5 % NOIR 70 % CYAN 56 % MAGENTA 55 % JAUNE0 % NOIR 0 %

Stationsgatan 6, Kristinehamn Tel. 0550-159 80, info@carab.com www.carab.com VERKSTAD

GRåHN'� husvagnsservice & lackering

\. •

m ""

Nu är vår verksamhet if-certifierad! Kga Bilskadecenter. Tel 0586-326 00. Magasinvägen 3 GLs Billack AB. Tel 0586-333 10. Botorpsvägen 16

Bodalsvägen 4, Kristinehamn Tel. 0550-146 20 www.grahnshusvagnsservice.se

0550-146 20 grahnshusvagnsservice.se

Peter och Magnus

Tel. 0586-326 00

Silovägen 3, Karlskoga. Tel. 0586-310 31

• Express- Bud- & Lastbilstransporter • Flytt & Magasinering Tel. 0550 - 828 50. expressfrakt.se

Industrigatan 3, Storfors. 0550 - 622 83

www.piscatorsbil.se

David och Magnus

Tel. 0586-333 10

Botorpsvägen 16, Karlskoga

Lödarevägen 2, Karlskoga Tel. 0586-381 00.

Certifierad Toyota märkesverkstad.

www.bjuhrsbilab.se www.bjuhrsbilab.se Silovägen 3, Karlskoga.Tel. 0586-310 31

kontakt@grahnshusvagnsservice.se Bodalsvägen 4,681 43 Kristinehamn

VERKSTAD

Magasinvägen 3, Karlskoga

a u k to r i s e r a d b i l s k rot

VERKSTAD DIN KOMPLETTA • Servar alla märken • Försäljning av däck • Hjulinställning

DÄCKSERVICE i Degerfors AB

Tel 0586-419 90 • Jonstorp 4, Degerfors www.dackarna.eu

AUKTORISERAD VERKSTAD & RESERVDELAR CITROËN - MERCEDES - NISSAN - MISUBISHI - PEUGEOT

Hangarvägen 10, Karlskoga. Tel. 0586-552 06. www.sturesbil.se

2, Karlskoga Tel. 0586-381 00.

DIN NÄSTA BIL FINNS HOS OSS. Västgötagatan 45, Kristinehamn Lödarevägen 2, Karlskoga Tel. 0586-381 00. Tel. 0550 - 316 00

www.finnvedensbil.se

KARLSKOGA

Tel. 0550-167 25. Nyhamnsvägen 1. www.auto-center.info

Tel 0586 - 50690

PÅ RÄTT PLATS PÅ RÄTT PLATS – VID RÄTT TILLFÄLLE! VID RÄTT TILLFÄLLE!

Husbilar för året-runt-bruk! God Jul och Gott Nytt År önskar vi alla våra kunder

Virén Bil AB Kristinehamn, Tuvetgatan 2 0550-184 00

Karlskoga, Lödarevägen 2 0586-524 00

Pressarvägen 3, Karlskoga. www.bilteknikab.se

Tel 0550-834 34 • www.nordic-husbilar.se

KGA FORDONSSERVICE AB

Svetsarevägen 16 Karlskoga • Tel: 0586 - 34144 Mail: kga.fs@outlook.com • www.bds.se Tel 0586-341 44.

info@kgafordonsservice.se Garagegatan 44. Degerfors.

TEAM KARLSKOGA

Bodalsvägen 8, Kristinehamn. Tel 0550 - 131 13 info@jgshusvagnar.se • www.jgshusvagnar.se

Labinhöjdsvägen 2, Karlskoga. Tel. 0586 - 361 00


32

VÄRMLANDSKRYSSET / SUDOKU

VÄRMLANDSKRYSSET

Kryssa & vinn!

Skicka in lösningarna senast den 20 januari till:

Namn: ................................................................................................................................................................................

Marknad & Media, Box 195, 691 24 Karlskoga. Märk kuvertet: ”Värmlandskrysset”. Lycka till! Bland de rätta svaren drar vi tre vinnare som får var sin dubbeltrisslott.

Adress: .......................................................................... Postadress: ...................................................................................

SUDOKU

Vinnarna i Värmlandskrysset november 2021.

5 1

Gör så här: Fyll i de gula rutorna genom att leta på och skriva av motsvarande rutor som finns utspridda i tidningen. Fyll sedan i siffror i de övriga rutorna så att samtliga siffror 1 till 9 finns en enda gång på varje vågrät och varje lodrät rad, liksom i alla de nio fälten om 3 x 3 rutor. Skriv sedan av de fem siffrorna i det grönkantade fältet nertill och skicka till oss.

2

6

Bland de rätta svaren drar vi tre vinnare som får var sin dubbeltrisslott.

6

9 2

2. Berit Hammarbäck, Karlskoga

8

3- Emelie o. Sofie Andersson, Örebro

7 8

N V Ä R A V A Y R A T R T O S K P Y M Å D

9 6

9 6

1. Emil Schyman, Lesjöfors

5 8

9 7 7

1 3

8 4

3

4

De tre först öppnade rätta lösningarna vann en dubbeltrisslott. Vi gratulerar vinnarna som får vinsten hemskickad med posten. Grattis!

I M P E T I L G I O K N I E N L I S E D R O R E S T

F L A N D A R E R S B E K U V D O L E F L O R I S S K A L C Ä H Ö S T A E T B A R N E L B A R D

S A H A R A Ö K N E N

K Å O R T E R A M A G L I

G U N T A I S K S N Ö R R T R U I A N D E

D Ö R O N A T U O R F F E N G F Ä R G G I E K L Ä D A M M N U B O R E E O L A T X E R I N G S T O N S V A S J A D E S K V Ä D E R A I R O K

D K R L I G A K E R A N N S A A D E R N T T B Ö L K Ä I D A N V Ä R D A R E H Ä R Ä M Y N N E

K A L A B A L I K E N K Ä T

7 4 Senast den 20 januari vill vi ha din lösning. Via e-post till: sudoku@marknadmedia.se. Eller per post till: Marknad & Media AB, Box 195, 691 24 Karlskoga. Märkes med ”Sudoku”. Kom ihåg att uppge namn och postadress.

Vinnarna i SUDOKU november 2021.

4 1 5 3 9 2 6 8 7

De tre först öppnade rätta lösningarna vann en dubbeltrisslott. Vi gratulerar vinnarna som får vinsten hemskickad med posten. Grattis!

7 6 3 8 4 5 9 1 2

2 9 8 6 7 1 4 5 3 1 7 6 4 3 9 8 2 5 9 8 4 5 2 7 1 3 6 5 3 2 1 8 6 7 4 9

Namn: ............................................................................................................................................

1. Gunborg Åhling, Filipstad

3 2 1 7 6 8 5 9 4

Adress: ...........................................................................................................................................

2. Hans Zetterlund, Björneborg

6 5 9 2 1 4 3 7 8

Postadress: ......................................................................................................................................

3. Lars Larsson, Kristinehamn

8 4 7 9 5 3 2 6 1


M A R K N A D S P L AT S Ö S T R A VÄ R M L A N D SÄLJES

GOLFBOLLAR 1000 st med märkena: Titleist, Bridgestone, Taylor made, Callaway, wilson o även fåtal i andra märken. 4:-/st el.100 st bollar för 300:Tel. 072-004 88 49 HYVELBÄNK + vikbar överdel + 5 st. trähyvlar + 4 st. järnhyvlar. Pris 400:Tel. 072 - 741 31 06 (Kga) CYKEL, herr. 26 tum, 4-vxl. Blå metallic, svarta skärmar. Ej vinterkörd. Pris 200:Tel. 072 - 877 66 12 GASOLTUBER, 3 st. 2 tomma. Pris 300:-/st. 1 st. full P11. Pris 500:Tel. 073 - 845 30 06 (Kga) EXTRALJUS till bil. 3 st. + relä + lampstag. Pris 500:Tel. 072 - 741 31 06 (Kga) NUMMERPLÅTAR USA till bil. (18 st.) Pris 800:Tel. 072 - 741 31 06 (Kga) HUNDSAKER TILL LITEN HUND Korg o säng, flexikoppel, flytväst, klotång, klicktränare, selar, halsband, leksaker, mm Pris 200:-. Tel. 070-744 67 80 DUBBDÄCK 2 st. bra till moped,3.50-10. Pris 150kr. Tel.070-319 50 44.

SPECIALISTEN PÅ FÖNSTERRENOVERING Energibesparing i befintliga fönster

VI BEVARAR HUSETS KARAKTÄR! VI RENOVERAR ALLA TYPER AV TRÄFÖNSTER!

• Lagning av fönsterbågar • Kittning • Insättning av energiglas och målning • Blyinfattningsarbeten

Kroppav. 20. Storfors. info@arnenilssonab.se Tel. 070-516 10 41 www.arnenilssonab.se

VERKTYG Bacho. I fint skick. Pris från 100:- Borr i mängder, alla storlekar. LITET KASSASKÅP, antikt. Säkerhetsskåp i plåt, bra kvalitet. ELSVETS, liten modell. För mer info och pris ring. Tel. 073 - 675 66 65 KRAFTFULLT ELVERK. NR 7790203034 typ BDKAB Fabriksnummer 19372. År 1986. 400v 3 FD6440530 Gen B225522 NR 16407 00v 11,5A 230021,7A(/5KVA 8/5 KVA 0,8 N 3000 min-1 50 Hzip 44 is-kli Nypris 60.000:- Mkt lite använt. Toppskick. Ev. byte 4-hjuling. Ring för mer info. Tel. 073 - 675 66 65

IDROTTSBÖCKER. Enestubbe: Svenskarna som vunnit Stanley Cup. 2011. 50:-. Ambrius: Fotbolls-VM 1930-2010. 2010. 50:-. Persson: Premier League – den engelska ligan. 2011. 50:-. Samtliga dessa böcker är inbundna och i nyskick. Edmark: Svenska fotbollshjältar. 1945, Hft. 50:-. Tel: 070-798 55 03. VINTERDÄCK FÖR CYKEL. 2 däck 44-635 (28 x 1 5/8 – 1 1/2). 2 däck 47-622 (28 x 1 5/8 – 1 3/4). Bra kvalitet. 100:-/st. Tel. 0550-190 23.

Plusgiro: 90 00 46 - 4 Bankgiro: 5221 - 0366 swish 1239000464 Hemsida: www.jj-stiftelse.org

- Handelsbod - Antikbodar - Hantverksbodar - Vagnslider - Loppisbodar - Nostalgivind - Svingelskogen

CAFÉ BERGET: Öppet alla dagar kl. 9-17 www.kulturcentrumberget.com

LP-SKIVOR OCH SINGLAR, även CD köpes och hämtas. Tel. 070 - 643 89 51

KANOT/KANADENSARE Köpes i plast eller aluminium. Tel. 073-053 17 89

BYTES

VILL DU GÖRA EN GOD GÄRNING & HJÄLPA EN HEMLÖS MISSE? HEMLÖSA TASSAR är en ideell förening som hjälper hemlösa katter till ett bättre liv. Vi jobbar helt ideellt och söker hela tiden nya jourhem i Karlskoga med omnejd. Som jourhem tar du hand om katten, ser till att den får det den behöver med tillsyn, mat, socialisering mm. Vi står för alla veterinärkostnader under tiden. Viktigt att du har tid och tålamod för missen som du tar emot då många av katterna är väldigt blyga. Det är fantastiskt att se en blyg misse gå från en blyg till en trygg.

KARLSKOGA BILSKROT AB Lämna din skrotbil på rätt plats! Vi är en auktoriserad & certifierad bilskrot.

OBS!

- Vi är inte någon bilverkstad eller säljer bilar. - Vi säljer inte beg. delar, däck, fälgar.

Vi hämtar och betalar

Lämna din skrotbil,

Karlskoga/Degerfors med omnejd.

Ring innan du kommer. Bilen måste vara komplett.

1500 kr 1000 kr på plats! få Gäller fr.o.m 1 jan t.o.m 1 juni

VI KÖPER DIN SKROTBIL! www.karlskogabilskrot.se

Hejarvägen 6, 691 52 Karlskoga · Tel 0586 - 380 10

ANNONSERA DÄR DU SYNS BÄST!

Östra Värmlands största hem- och motortidning!

9

(OBS!! Ej motorfordon/djur. Endast för privatpers. Tänk på att sätta ut pris) BORTSKÄNKES

Vi erbjuder hämtning/lämning kvällstid. Tel. 0586-442 18, 070-693 73 52 • Hagalundsg. 19, Degerfors

ALLA MYNT OCH SEDLAR Tel. 070 - 624 18 97

När du städar vinden eller källaren, passa på att annonsera här helt GRATIS! SÄLJES

DEGERFORS SMÅ MOTORER säljer nya och begagnade maskiner allt efter kundens behov. Vi servar och lagar trädgårdsmaskiner, cyklar, m.m. Säljer reservdelar/tillbehör/miljöbensin från Aspen och är Stiga/Briggs återförsäljare/verkstad.

KÖPES

GRATISANNONSERING

DAGS ATT SERVA DIN SNÖSLUNGA

Ring oss på tel. 070-674 17 00

GAMMAL GITARR & ELBAS köpes oavsett skick, även förstärkare o dyl. GAMMAL MOTORCYKEL även m. sidovagn oavsett skick Tel. 070-353 52 99

För tumörforskning och cancerskadade, tar tacksamt emot bidrag.

33

Du når minst 35.000 hushåll varje månad!

KÖPES

ANNONSTEXT (texta TYDLIGT). OBS! Endast ett objekt i varje annons och högst 15 ord.

Webbtidningen med koppling till Facebook + Instagram!

Vi uppdaterar kontinuerligt www.mnytt.se med bonusmaterial Telefon:

Kupongen insändes till: Marknad & Media AB, Box 195, 691 24 Karlskoga. OBS! Märk kuvertet med ”Marknadsplats östra Värmland!” Annonserna för Marknadplats i januari behöver vi ha senast 20/1. Maila gärna annonsen på: annons@marknadmedia.se

( Foto publiceras vid mån av plats, endast digitala bilder till mejladress. )

Distributionsomr: Karlskoga, Kristinehamn, Björneborg, Degerfors, Åtorp, Svartå, Storfors & Filipstad.

DEN DIGITALA PAPPERSTIDNINGEN – www.mnytt.se


34

ANTIKT / LOPPIS / SECOND HAND

Månadens Auktionskoll

Lisa Larson ljusstakar, klubbade för 4500 på Auktionshuset Kolonn.

Tomte i gips, 3209 på Växjö Auktionskammare.

Ditt oanvända julpynt kan bli sköna extrapengar Julpynt och julgransdekorationer går bra på auktionshusen året runt, men kanske lite extra såhär i december. Har du julgransprydnader du inte använder kan det vara läge att leta fram det och sälja, ditt gamla pynt kan ge en välkommen extraslant till jul. Både tomtar och julkulor dyker upp året runt, och särskilt äldre tomtar i keramik och porslin kan gå för riktigt stora pengar även när det är långt kvar till jul. I mars förra året såldes en tomte i lergods från sekelskiftet 1900 för strax över 17 000 kronor på Crafoord Auktioner i Lund. I maj samma år såldes en uppvridbar plåttomte från tidigt 1900-tal för 4 442 kronor på Nyköpings Auktionsverk. Det är förvisso få tomtar som närmar sig de ovan nämnda 17 000, men på nätauktionerna säljs en hel del för någon eller några tusenlappar, upp till omkring 4-5 000. Några få högre än så. En tomte från Heissner med lysande lykta förekommer då och då, och brukar gå för omkring 4 000 kronor. Även julgransdekorationer är populärt, framförallt samlingar av äldre glaskulor, från 1900-talets mitt och äldre. En sådan samling klubbades på Garpenhus

Auktioner för 4 000. Som regel går de dock något lägre och kan beroende på kulornas ålder, skick, utseende och antal variera från några hundralappar upp till ett par tusen. I slutet av november såldes ett hundratal kulor för 650 kronor på Karlskoga Auktionsverk, på Laholms Auktionskammare gick en samling för 1 300 och en annan för 700. Så även om det inte gör dig förmögen kan det vara värt att omsätta pynt som bara samlar damm till julklappspengar. Text: Nicklas Remmegård. Bildkälla: Auktionshus/Auctionet.

Denna sittande tomte från sekelskiftet 1900 gick för hela 17 139 hos Crafoord Auktioner.

Två tomtar i bemålad terrakotta från omkring år 1900, såldes för 8800 hos Crafoord Auktioner i Lund.

Populär Heissner tomte med ljuslykta klubbades för 4000 hos Stockholms Auktionshus.

TRADITIONELLA AUKTIONER PÅ NÄTET! Årets sista auktion 19/12 Första auktionen 2022 är 16/1 God Jul & Gott Nytt År

• INLÄMNING • VÄRDERING • HEMBESÖK ÖPPETTIDER: Mån - Fre kl. 15-18 Patrik 070-269 59 34 • Marina 070-374 84 87

12 julkulor 40-50-tal, 650 kr, Stadsauktion Sundsvall.

Våra delikatesser: Renkött, Björnkött, Körv, Ost, Fölköl, Tunnbröd, Sylt, Saft, Marmelad, samt mycket mer.

www.karlskogaauktionsverk.se

PRYLGALEN? SAMLARE? FYNDLETARE? DÅ MÅSTE DU BESÖKA OSS!

ÖPPETTIDER:

Tel. 070-219 92 71 Hovslagargatan 2A, Kristinehamn.

Ons-fre 10 –18 Lörd 10 –15

• På vår butiksyta på hela 1500 kvm, hittar du allt och lite till! • Köper hela- eller delar av hem. • Även magasinering. Tel. 0550-828 06 • johan@fyndboa.se www.fyndboa.se

ÖPPET: Mån - Fre. 10 -18 Lör. 10 -14 • Sön. 10 -14 Bodalsvägen 5, 681 43 Kristinehamn Vid McDonaldskorset i Kristinehamn.

Gilla oss på

400:-/ MÅNAD a! re inkommer varje veck lja sä ka oli n frå r yla pr Nya byter och säljer DVD Massor av Vinyl. Köper, Öppet 5 dagar/veckan

du , ti ll fa st pr is . .. .H yr lo pp is pl at s äv en n! – Vi sä lj er ut an prov is io Öppettider: Tis. 10-16. Ons. 10-18. Tors-fred 10-16. Lör. 10-13. Sö-må. stängt.

Carls Åbyvägen 2. Karlskoga. Tel. 076-393 23 34

s os s ho g in dn re in & ar pp la lk ju la nd Ha jul! en få t at er ilj m fa a dr an du r pe äl hj så – ÖPPET: Torsdag 14.30 -18.00 Lördag 10.00 -14.00 Medborgargatan 3 och Storgatan 24, 31 i Degerfors. Tel. 070-216 86 43


Lindgrensgatan 8, Degerfors.

GÅRDSLOPPIS DELUXE

Personligt och noga utvalt. Alla prisklasser. Välkomna!

Öppettider: Lördagar 11-14. Sista Lör. 18/12. STÄNGT JANUARI!

Stängt tills vidare (Tillfälligt) Tel. 070 - 655 32 74 Kulturcentrum Berget, Degerfors

#VINTAGELOTTA

ALLA PRISKLASSER • GAMMALT & NYTT

KARLSTAD-HAMMARÖ AUKTIONSVERK

Sälj inte ditt guld och silver

Ett av de 10 ledande auktionshusen i Sverige

Mottagning pågår till våra stads- och kvalitetsauktioner Vi söker konst, gärna Lars Lerin, Erling Ä, Stefan J, Rackenkolonin m. fl. Norskt måleri, möbler, antikviteter, guld, silver, smycken, kristallkronor, mynt m. m.

Inlämning - Värdering - Hembesök alla vardagar

utan att kolla med oss! Bruksgatan 22, Skoghall • 054-51 00 75

Nygatan 3, Hagatorget, Karlstad tel. 054-10 00 75 www.karlstadpantbank.se

www.hammaroauktionsverk.se

TRYGGHET OCH KVALITET - 60 ÅR I BRANSCHEN

öppettider Våra

Föreningen Integrera i Karlskoga

Ditt fynd förändrar liv och miljö

Butik tis 12-18 tor 12-18 lör 9-13

ÅTERVINNINGSBUTIK • SNICKERI • MÅLERI Möbelrenovering & återbruk Vind/soptunneskydd, jakttorn, utemöbler m.m. (Samarbete med Kommunen , KEMAB och Finsam)

Du kan skänka saker & möbler på Mosserud eller till butiken. Vi kan även hämta! Öppettider: Måndag – fredag kl. 9 -18. Stängt: 24 dec – 3 Jan 2022

Stängt 23 dec.

Bangatan 9, Karlskoga. (F.d. Gamla Brandstationen). Tel. 073-313 04 94. www.foreningenfik.com

KARLSKOGA MYNTHANDEL ( 40 ÅR I BRANSCHEN )

VI KÖPER Mynt, medaljer, sedlar och byrålådsguld m.m. Svenskt – utländskt. Enstaka objekt eller hela samlingar INNAN NI SÄLJER: Hör alltid först & sist av er till oss! Träffas enl. ök. på kontoret i Karlskoga. Vi gör även hembesök. Ring Göran Magnusson 070-529 55 08

Se priser på vår hemsida: www.svenskmynthandel.se

Röda dagar stängt.

Gåvomottagning mån 8-16 tis 8-18 ons 8-16 tor 8-18 fre 8-16

Stråvägen 24 • 0586-20 44 00


Skapa julstämning hemma

14.995 kr FAIRFAX Matbord Ø 120 cm, H 75 cm. Oljad massiv ek/ekfanér. Köp till iläggsskiva 1.895 kr.

Snabb leverans

KLUBBERBJUDANDE

20% PÅ ACCESSOARER

Klubbpriser på utvalda accessoarer. Gäller medlemmar i Em home Club t o m 24/12 2021.

4.995 kr

14.965 kr

KALMAR Kontinentalsäng 90x200 cm. Inkl. bäddmadrass och ben. Köp till gavel 1.695 kr. Finns i flera storlekar.

PRESTON & CROMER Matgrupp Preston matbord 200x95 cm. Finns i vitoljad eller rökt ek. Inkl. 6 st Cromer stolar i grå manchester. Finns även i grönt.

Snabb leverans

Julklappstips!

Snabb leverans

MORGAN Pläd 170x130 cm. Ull/akryl. 729 kr.

9.995 kr LAZY Reclinerfåtölj B 86 cm, D 84 cm, H 105 cm. Tyg Sicilia antracit. Manuell funktion.

EM Home. Degerfors-Karlskoga. Karlskogavägen. Tel. 0586-499 99. Vard: 09.00-18.00. Lörd: 10.00-14.00 Erbjudanden gäller t o m 16/12 2021. Kan ej kombineras med andra erbjudanden.

4.946 kr

Ord. pris 5.295 kr FORMBY Vitrinskåp B 85 cm, D 40 cm, H 160 cm. Svart metall med glasdörrar. Finns även som sideboard.


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.