Page 1

130 Femke, kijk dan!

We hebben de kaartjes!!

Maar... wat moeten we aan?

Deze is niks en deze ook al niet.

Wacht, ik heb een idee. Mijn spaarpot!

Ik weet het niet hoor!

Wij maken helemaal de blits, morgen!

Boodschappen | Feestnummer - 2013

BS_Feest_Strips.indd 130

30-07-13 12:31


131

Met onze outfits zit het wel goed.

Willen jullie wat drinken?

Heee meiden! Top schuimfeest Hè!?

Misschien zien we nog wel soapies!

mooie jurkjes trouwens

Alsof ik dat kon weten!?

Jij met je stomme soap party!!

Boodschappen B Bood o dschap scha cha happ pp | Feestnu ppen ppe Feestnummer nummer - 2013

BS_Feest_Strips.indd 131

30-07-13 12:24


BSFeest.indd 132

20-08-13 12:34


BSFeest.indd 133

20-08-13 12:34


134

r e e t T k a r Ik : stress. Je kind is jarig: feest! Maar ook rden! Het Want er moet getrakteerd wo lekkers en liefst geef je je kind iets leuks, ld worden. origineels mee. Dat kan gerege n je jaren Met deze 10 traktatie-ideeĂŤn ku vooruit!

Boodschappen | Feestnummer - 2013

BS_Feest_Ik trakteer2.indd 134

30-07-13 09:13


135

Traktatie 1 Mandarijndanseresjes

je kunt natuUrlijK ook Een mOoi bLoemeTje In de cake stekEn! zeLfGGemaaKt vaN papIer oF een éChte Bloem.

Verzamel verschillende mooie papieren cupcakevormpjes. Steek door elk vormpje een lolly en prik de lolly vervolgens voorzichtig in een mandarijn. Geef de danseresjes armen van gekleurde pijpenragers. Zet ze samen op een mooi dienblad.

vaRiatietIp

Teken met gesmolten chocolade op elke lolly een vrolijk gezichtje.

Chocolade bloempotcakejes Haal bij het tuincentrum de kleinste maat aardewerken potjes en vul ze met een kant-en-klare chocolademuffin. Je kunt ook zelf chocoladecakejes bakken, zie hiervoor bijvoorbeeld het recept ‘Chocoladecake’ op Boodschappen.nl (dit recept is voldoende voor 8 porties). Steek er een snoepwormpje en een muntblaadje in.

tip: zet Op elk Potje de nAam vAn een KlasgEnootjE

rT aktatie 2 Boodschappen | Feestnummer - 2013

BS_Feest_Ik trakteer2.indd 135

30-07-13 09:13


136

je kunt deze KoekjEs al twee dage Van tEvoreN makEn, dan ScheeLt streSs! beWaar t Wel iN een goed afgeS zE loteN KoektRommel. Party-appels Voor ca. 15 stuks

Traktatie 3 Knoopkoekjes Voor ca. 15 stuks

Doe 200 gram boter in een kom en klop 3 minuten met de mixer. Voeg 100 gram witte basterdsuiker beetje bij beetje toe tot er een luchtige crème ontstaat. Voeg 300 gram gezeefde bloem en een mespuntje zout toe en meng door elkaar. Voeg 1 zakje vanillesuiker en 50 gram fijngesneden stemgember toe en meng alles goed. Rol het deeg dun uit op een ingevette bakplaat. Dek het af met vershoudfolie en laat een halfuurtje rusten in de koelkast. Verwarm ondertussen de oven voor op 170°C. Steek rondjes uit het deeg. Prik in het midden van elk rondje 4 gaatjes als bij een knoop. Houd er rekening mee dat het deeg nog uitzet. Versier samen met de kinderen de knoopjes met streepjes, rondjes en gaatjes. Bak ze 20 minuten tot ze lichtbruin en gaar zijn.

Was de appels en verwijder de steeltjes. Prik voorzichtig houten tapasvorkjes of ijsstokjes in de bovenkant van de appels. Zet een bakplaat of schaal met bakpapier klaar waarop de appels straks kunnen drogen zonder vast te plakken. Zet 2 bakjes klaar die net iets groter zijn dan de appels. Vul de ene met spikkels en de andere met circa 200 gram gesmolten chocolade. Dip de appels tot de helft in de chocolade en dip ze meteen daarna in de spikkels. Zet de appels op het bakpapier en zet die in de koelkast zodat de chocolade hard kan worden.

vaRiatietIp

Rijg de koekjes eens met een mooi touwtje of lintje op een stukje stof.

Boodschappen | Feestnummer - 2013

BS_Feest_Ik trakteer2.indd 136

Traktatie 4 30-07-13 09:13


e i t a t k a r t 10 ideeën

zeT oveR elk bekeRtje Een mOoie FeestmuTs. zo blijftftt De inHoud Nog eVen een VerraSsing!

137

Traktatie 5

Discopopcorn Verhit een laagje zonnebloem- of arachideolie in een pan met antiaanbaklaag. Laat de olie goed heet worden. Strooi er een laagje maïskorrels (pofmaïs) in en evenveel kristalsuiker. Doe een deksel op de pan, de maïs zal snel beginnen te poffen. Beweeg de pan een beetje heen en weer. Wanneer het poffen ophoudt, is je popcorn klaar. Doe de popcorn in een schaal, strooi er gekleurde spikkels over en schud goed om zodat de spikkels aan alle kanten aan de popcorn blijven plakken. Laat de popcorn afkoelen en verdeel deze dan over leuke uitdeelbakjes (per bakje heb je ongeveer 1 eetlepel maïskorrels nodig).

vaRiatiediPs

• Meng eens in stukjes gehakte candybar door de warme popcorn. • Met voedingskleurstof geef je de popcorn een fel kleurtje.

Traktatie 6 Druivenrupsen Rijg pitloze witte druiven aan satéprikkers. Plak plakoogjes op de voorste druif of teken er met gesmolen chocolade een gezichtje op. Let op: de plakoogjes zijn n natuurlijk niet eetbaar!

Boodschappen | Feestnummer - 2013

BS_Feest_Ik trakteer2.indd 137

30-07-13 09:14


138 1 38

Z贸 klaar... ar! trakteren ma laAt je kind n HelpeN bij het MakteAties. Van zIjn eIgen TraekT nog daN zal hij Ze m elEn! Meer Trots uitd

trAkterEn op je vErjaardAg? daT maaKt eeN gewOne sChoolDag Tot eEn ecHte fEestdag

Traktatie 8

Mummies M Om Omwikkel doosjes rozijnen met wit cr锚pepapier en pla plak er plakoogjes op. Klaar zijn je mummies!

Traktatie 7

vaRiatietIps

Beh Behalve met rozijnen kun je de mummies natuurlijk ook o met kleine snoepdoosjes of mini candybars vulle vullen. Of varieer ermee, zodat het uitpakken extra span spannend wordt.

Boodschappen | Feestnummer - 2013

BS_Feest_Ik trakteer2.indd 138

30-07-13 09:14


139

Eierkoekmuizen

Traktatie 9

Snijd eierkoeken doormidden en plak beide helften op elkaar met chocoladepasta. Versier de muizen met kleine gekleurde snoepjes, gekleurde snoepveters en spekjes. Dit plak je allemaal vast met een chocoladestift of met kant-en-klaar glazuur.

Koekiemonsters Voor ca. 20 stuks

Maak een vulling van 100 gram zachte boter, 2 grote eetlepels room of melk, 1 zakje vanillesuiker en een snufje zout. Zeef 400 gram poedersuiker en voeg dit toe aan het botermengsel. Zorg dat de poedersuiker goed wordt opgenomen. Doe de vulling over in een spuitzak. Spuit de vulling royaal op een koekje, leg er een ander koekje op en druk de 2 koeken goed op elkaar aan. Herhaal dit met alle koekjes. Vul een bordje met gekleurde hagelslag en rol de koekjes hier met de zijkant doorheen. Spuit op de bovenste koekjes 2 stippen met de vulling en plak hier gekleurde chocoladesnoepjes op als ogen.

Party-crackers Leg een wc-rol op gekleurd crêpepapier. Knip het papier zo dat het aan beide kanten van de wc-rol ongeveer 7 centimeter uitsteekt. Plak het papier in het midden met plakband vast aan de wc-rol zodat het goed op zijn plek blijft. Rol het papier strak op en bind één kant goed dicht met een lint. Vul de rol aan de andere kant met bijvoorbeeld spekjes, chocoladepinda’s, rozijnen of nootjes. Bind ook deze kant dicht met een lint.

Traktatie 10

Boodschappen | Feestnummer - 2013

BS_Feest_Ik trakteer2.indd 139

30-07-13 09:14


ProďŹ teer nu van het jubileumaanbod!

3 + 1 GR ATIS *

oor alle v t ld e g ie t c A Olvarit potjes

Olvarit, de dagelijkse hoeveelheid groente Vragen? Bel 7 dagen per week, 24 uur per dag gratis de Nutricia Kindervoeding Service 0800 022 2626 of ga naar nutriciavoorjou.nl

Koop nu 4 potjes Olvarit (alle combinaties mogelijk) en krijg 1 potje gratis!

Voor- en achternaam: ............................................................................................

Wat moet je doen? Vul alle velden van deze coupon in en onderstreep op de originele kassabon de gekochte producten en de aankoopdatum. Verstuur de volledig ingevulde coupon samen met de originele kassabon naar: Boodschappen Actie Antwoordnummer 54001 5004 VB Tilburg Een postzegel is niet nodig.

Postcode, woonplaats: ..........................................................................................

Adres: .................................................................................................................

Naam kindje:........................................................................................................ Geboortedatum, leeftijd kindje: .............................................................................. E-mailadres: ........................................................................................................ Rekeningnummer: ................................................................................................ Ik ga akkoord met de actievoorwaarden*

Ik word graag op de hoogte gehouden door Nutricia

* Actievoorwaarden: de potjes Olvarit dienen gekocht te zijn tussen 29 augustus en 1 oktober 2013 bij de deelnemende supermarkten: Attent, Boni, Coop Supermarkten, Deen, Dekamarkt, EmtĂŠ, Hoogvliet, Jan Linders, MCD, Nettorama, Plus, Poiesz, Spar en Vomar Voordeelmarkt. Om in aanmerking te komen voor de korting dienen alle gegevens op de coupon correct ingevuld te zijn. Je kunt de coupon en de originele kassabon tot en met 30 oktober 2013 verzenden naar Boodschappen Actie, Antwoordnummer 54001, 5004 VB Tilburg. Alleen originele en onbeschadigde kassabonnen worden geaccepteerd. Onjuiste, onvolledige of te late inzendingen kunnen niet worden verwerkt. De actie is alleen geldig voor inwoners van Nederland met een geldig Nederlands rekeningnummer; IBAN/BIC formaat.

BSFeest.indd 140

20-08-13 12:34


Van haar-, lichaams- tot gezichtsverzorging: de verzorgingsproducten van Derlon zorgen ervoor dat uw huid mooi en gezond is en uw haar prachtig glanst.

Iedereen blij met Bumblies

Of je kleintje nu pasgeboren is of al bijna zindelijk: Bumblies heeft een compleet assortiment luiers van ‘newborn’ tot luierbroekjes voor de beweeglijke peuter en zowel voor overdag als ’s nachts. Onze superzachte en elastische luiers passen elke baby. En de luierbroekjes zijn ideaal als tussenstap naar plassen op het potje. Bovendien kan je kleintje deze ‘zelluf’ aan doen. Iedereen wordt blij met Bumblies!

Derlon.indd 141

31-07-13 09:42


NIEUW! HARIBO VROLIJKE DROP AANSTEKELIJK LEKKER PROBEER NU! HARIBO Vrolijke Drop is drop waar de echte dropliefhebber vrolijk van wordt. In vier volwassen dropsmaken: Zacht Zoet, Zacht Zout, Zacht Gesuikerd en Caramel Mix. En het is aanstekelijk lekker, hoe vrolijker jij bent hoe vrolijker de mensen om je heen. Dus geef de vrolijkheid door en deel HARIBO Vrolijke Drop.

HARIBO.NL BSFeest.indd 142

20-08-13 12:34


143 Wat een topfeest!! Sorry! Op een leuke avond! Proost!

KAI!

Je moet wel uitkijken hier zeg!

Hehe, dit is pas De volgende morgen

feest!

?

Boodschappen | Feestnummer - 2013

BS_Feest_Strips.indd 143

30-07-13 12:25


na 1 hapje kun je niet meer stoppen

mmm....

Het nieuwe Toetje van de Maand staat weer in het schap. Je herkent hem aan z’n gele kleur. En je vindt hem bij alle andere Mona toetjes in het toetjesschap. Daar word je blij van.

BSFeest.indd 144

20-08-13 12:34


145

Hans

4X Worst

Hans als hotdog Stoof zuurkool of uienringen zachtjes 10 minuten in een beetje boter of olie. Verwarm knakworstjes zonder dat ze koken. Snijd puntbroodjes aan de bovenkant in de lengte open zodat de helften aan elkaar blijven zitten. Schep in ieder broodje een pluk zuurkool of uien en eventueel een plak augurk. Leg de warme worst erop en versier met mosterd.

1 Hans gegrild Bestrijk plakjes jongbelegen kaas met currysaus of mosterd. Rol de plakjes kaas om de knakworstjes met de currysaus of mosterd op de worstjes. Rol er daarna plakjes ontbijtspek of bacon omheen. Verhit de ovengrill, een grillpan of een antiaanbakkoekenpan en rooster de worstjes totdat de kaas licht gesmolten is en het ontbijtspek of de bacon lichtbruin en knapperig is.

2

3

Hans op stok

Hans in bladerdeeg

Rijg aan satĂŠprikkers of spiesen afwisselend d s, stukken knakworst of cocktailworstjes, kerstomaatjes of radijsjes, augurkjes of n. zilveruitjes, blokjes kaas en druiven. p Serveer er een frisse groene kruidendip e bij van yoghurt of kwark met gehakte mpeterselie of bieslook, grof geraspte komn kommer, zout en versgemalen peper en e voor de liefhebber een geperst teentje knoflook.

Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd ontdooide plakjes bladerdeeg doormidden. Leg op elk deegplakje een knakworstje. Rol het deeg om het worstje en plak de randjes vast met een beetje water. Bestrijk het deeg met losgeklopt ei en bak de worstjes met deeg in circa 15 minuten goudbruin. Lekker met een zoete ketchup van tomatenketchup gemengd met honing en een beetje versgemalen peper.

4 Kijk voor de volgende 4x op pagina 155

Boodschappen | Feestnummer - 2013

BS_Feest_4x.indd 145

01-08-13 13:41


JE GROENTEN OP ZAK PUUR

VAN SMAAK DIRECT NA OOGST INGEVROREN

IN EEN

HANDIGE STAZAK

VERRAS JEZELF OP WWW.BONDUELLE.NL DEEL JOUW RECEPTEN OP WWW.FACEBOOK.COM/BONDUELLE.NL

BSFeest.indd 145

20-08-13 12:34


kiNtidJetjres Par S ’ u N e m

147 Bij elk feestje hoort lekker eten en daarbij hoef je je niet te beperken tot snoep. Deze kindermenu’s zijn een lust voor het oog en een feest op zich. Zo maak je je kinderfeestje écht compleet.

Boodschappen | Feestnummer - 2013

BS_Feest_kinderfeestmenu.indd 147

23-07-13 12:22


148

PickniCk

menU

Maak sandwiches van tarwebrood, belegd met bijvoorbeeld kokosbrood en roomkaas of met gerookte kipfilet, mayonaise, bieslook en komkommer. Snijd of steek hier leuke vormen uit. Maak vrolijke prikkers, bijvoorbeeld met snoeptomaatjes en minimozzarella of met poffertjes, stukjes fruit en marshmallows. Snijd wortels, paprika en bleekselderij in staafjes van gelijke grootte en doop dit samen met soepstengels in een lekker smeerkaasdipje. Vergeet er niet een beker picknickdrank van 1 deel yoghurt en 1 deel lekker vruchtensap bij te serveren! Boodschappen | Feestnummer - 2013

BS_Feest_kinderfeestmenu.indd 148

23-07-13 12:22


149

PiratEn

menU Paneer stevige stukjes vis (eventueel wat bijgesneden in de vorm van een visje) met wat ei en paneermeel en bak ze goudbruin in een beetje olie. Bak er wat zwaardappeltjes bij: schep aardappeltjes door wat zout, peper, paprikapoeder en olie en bak ze op de bakplaat in een voorverwarmde oven van 200°C in 15 minuten goudbruin. Rijg ze aan een spies. Maak zeewiergroenten van sliertjes kort gestoofde prei en diepvriesdoperwtjes. Leg de gebakken vis op de bordjes en maak een vissenstaart met een waaier van komkommer. Leg de zeewier en zwaardappeltjes erbij. Serveer met een flesje zuiver ‘zee’-water. Boodschappen | Feestnummer - 2013

BS_Feest_kinderfeestmenu.indd 149

23-07-13 12:22


150

PrinsEs sen

MET DANK AAN: WELCOME, LEIDEN / VAN MANEN AAN TAFEL, LEIDEN / ZININ, UTRECHT / DE KINDERFEESTWINKEL, AMSTERDAM

menU

Snijd of steek hartjes uit kant-en-klaar pizzadeeg. Leg ze op een bakplaat met bakpapier en bestrijk ze met tomatensaus. Snijd snoeptomaatjes in plakjes en beleg de hartjes hiermee. Verkruimel er wat zachte geitenkaas of mozzarella overheen. Bestrooi ten slotte met wat oregano en bak de hartjes in een voorverwarmde oven van 180째C in 15 minuten lichtbruin. Maak hier een frambozenmilkshake bij van 1 deel roomijs, 1 deel koude melk en zoveel frambozen als je lekker vindt. Voor het prinsessentoetje steek je hartjes uit watermeloen, die je samen met plakjes aardbei of framboos uit het vuistje of aan een glitterprikker serveert. Boodschappen | Feestnummer - 2013

BS_Feest_kinderfeestmenu.indd 150

23-07-13 12:22


151

KaboutE r

menU

Maak zelf een lekkere pastasaus of gebruik een kant-en-klare. Kook er macaroni bij en roer de saus erdoor. Maak knapperige kruidenkruimels van oud witbrood en gehakte peterselie die je bakt in wat olijfolie. Strooi de kruimels en wat parmezaankrullen over de pasta. Als toetje kun je minizoenen versieren met rode marsepein waarop je witte stippen tekent. Zo lijken het net paddenstoelen! Serveer er een groeidrank van ijsthee en bosvruchtensap bij.

Boodschappen | Feestnummer - 2013

BS_Feest_kinderfeestmenu.indd 151

23-07-13 12:22


Je ziet wie Zespri’t !

7

goede redenen om elke dag Zespri ® kiwi’s te eten

1 2 3 4 5 6 7

een vitamine C-bommetje vezelrijk en bevat actinidine: bevordert de spijsvertering calorieën? lekker licht! boordevol antioxidanten lage glycemische index bron van foliumzuur twee lekkere soorten om uit te kiezen!

Meer weten? Kijk op www.zespri.nl www.facebook.com/Zespri.Nederland

BSFeest.indd 152

20-08-13 12:34


€ 30,-

korting bij

Milk & Fruit geeft lekker veel korting op de koe-lste attracties!

Walibi Holland* * €7,50 per persoon Maximaal 4 personen

e r d ntie! o vo a tip stvak rf he

Op elk literpak Milk & Fruit zit nu een kortingskoe-pon voor Walibi Holland! Knip ’m uit, lever ’m in bij de kassa van Walibi Holland en ontvang meteen € 7,50 korting per entreekaartje, tot max. € 30,- (= max. 4 personen). Nu is het dus wel héél aantrekkelijk om je lef te testen in de koe-lste attracties van Nederland! Je vindt koe-pons op alle literpakken van Milk & Fruit, in het koe-lschap bij jouw supermarkt.

Milk & Fruit ... al het goede van melk, maar dan lekkerder! BSFeest.indd 153

20-08-13 12:35


e t s e b t e h n e e l A goed genoeg! is

PRÉ PAIN BV

BSFeest.indd222 154255 PREP13325

KLEIBULT WEG 94

i dd 1

P.O. BOX 120

7570 AC

OLDENZ A AL

THE NETHERL ANDS

TEL. +31 (0)541 - 53 10 30

INFO@PREPAIN.COM

W W W.PREPAIN.COM

20-08-13 12 07 13 12:35 15 26


155

4X

Stokbrood met tonijn en tomaat

Met de

frAnse slaG

voor 10 stuks

Verwarm de ovengrill. Giet 1 blikje tonijn af en laat goed uitlekken. Meng 6 tomaten op olie, in reepjes gesneden, 1/2 theelepel gedroogde Provenรงaalse kruiden en 1 eetlepel mayonaise of zure room door de vis. Leg schuine plakken stokbrood naast elkaar op de bakplaat. Sprenkel er wat olijfolie over en rooster het stokbrood onder een hete ovengrill. Verdeel de tonijn en tomaat over het stokbrood. Garneer met kappertjes of peterselie.

1 Gevulde champignons voor ca. 12 stuks

2

Veeg of borstel 250 gram grote kastanjeof reuzenchampignons schoon. Draai de stelen uit de hoeden en hak de stelen fijn. Verhit 1 eetlepel olijfolie en bak de gehakte champignonstelen met 1 gesnipperd sjalotje. Laat iets afkoelen en meng door 100 gram kruidenroomkaas. Vul de champignonhoeden met het kaasmengsel. Strooi er wat paneermeel, eventueel vermengd met wat geraspte Parmezaanse kaas over en zet ze 2-3 minuten onder een hete ovengrill.

Camemberthapjes

3 Geitenkaas Ge eitenkaas met sesam en pruneaux

voor 16 stuks

voor 8 stuks voo

Snijd 2 camembertkaasjes (ca. 250 gram per stuk) ieder in 8 parten. Bestrooi ze licht met bloem. Haal ze eerst door losgeklopt ei en daarna door paneermeel vermengd met Provenรงaalse kruiden. Bak ze om en om bruin in arachideolie.

4

Roo Rooster 2 eetlepels sesamzaadjes in een drog droge koekenpan goudbruin. Vorm van 200 gram zachte geitenkaas een rolletje en rrol dit door het sesamzaad. Snijd er 8 pl plakjes van. Leg deze in een papieren cup cupje of op een plakje komkommer. Leg er e een halve zwarte pruim zonder pit (pru (pruneaux) op en besprenkel met enkele drup druppels honing.

Kijk voor de volgende 4x op pagina 197 Boodschappen | Feestnummer - 2013

BS_Feest_4x.indd 155

23-07-13 09:33


De natuurlijke mix van bier en citroenwater

DUBBEL VERFRISSEND Op een zonnige middag in juni 1922 werd in Zuid-Duitsland een grote fietstocht georganiseerd waaraan meer dan 13.000 fietsers meededen. Het cafe van Franz Xavier Kugler was gelegen aan de route. Hij kreeg het zo druk dat zijn bier op dreigde te raken. Dus bedacht Kugler een oplossing. Hij mixte zijn pils met sprankelend citroenwater. Speciaal voor de fietsers, zei Kugler en gaf zijn dubbel verfrissende mix dan ook de naam Radler. Amstel Radler is nu overal in Nederland verkrijgbaar. Proef het ook!

BSFeest.indd 156

20-08-13 12:35


157

Wat wil je drinken? Feestgangers worden heel blij van een gekoeld flesje bier, een lekker wijntje of een groot glas fris. Maar ze worden n贸g blijer van een bijzondere cocktail, een versgemaakte bowl of een felgekleurd welkomstdrankje. Besteed net iets meer aandacht aan drankjes en je gooit zeker niet je eigen glazen in! Boodschappen | Feestnummer - 2013

BS_Feest_Drank_+ cover.indd 157

01-08-13 13:44


158

Stemmingmakers Een welkomstdrankje voor je gasten brengt ze meteen in de stemming. Kies voor bruisende bubbels of kleurrijke cocktails en presenteer ze in mooie glazen, met een leuke decoratie. Zo begint je feest direct goed.

klEur eN keuzE

Bied je gasten al bij binnenkomst een aperitiefje aan van een groot dienblad vol met glazen. Je kunt ook iemand anders vragen deze taak voor je waar te nemen zodat jij je handen vrij hebt om je gasten te entertainen. Extra leuk: presenteer verschillende drankjes bij elkaar. Zo is er voor elk wat wils Ên het ziet er superfeestelijk uit. Zorg voor mooi glaswerk en kies voor kleur. Serveer prosecco of bruisend mineraalwater bijvoorbeeld eens met een aardbeitje erin, maak randjes van gekleurde suiker op de glazen en kies voor drankjes in verschillende kleuren. Denk aan blue curaçao, limoncello (verdund), of prosecco met gekleurde limonadesiroop. Maak langwerpige ijsblokjes van water met daarin bijvoorbeeld sinaasappelschilletjes en gebruik ze als roerstokje.

Boodschappen | Feestnummer - 2013

BS_Feest_Drank_+ cover.indd 158

25-07-13 14:46


159

Bowl is populair, lekker en makkelijk. Presenteer bowl in een mooie glazen kom, en zet er een stapeltje kommetjes bij. Dat ziet er gezellig uit en het voordeel is: je gasten kunnen zichzelf bedienen. Een heel lekkere variant van bowl vind je hiernaast.

Vol met fruit

icE tea bowl

Voor 6-8 glazen (alcoholvrij) Schil 2 citroenen of 3 limoenen dik en verdeel ze in partjes zonder schilletjes. Leg in ieder vakje van een ijsblokjesvorm een partje. Vul af met water en bevries (een dag van tevoren). Giet 1 pot kersen op sap af en vang het sap op. Schil 1 verse ananas (of gebruik ananas uit blik) en verdeel deze in blokjes. Giet 1 l koude ijsthee (smaak naar keuze) met het kersensap in een schaal en voeg de kersen en ananas toe. Voeg de citrus-ijsblokjes toe. Garneer met takjes munt en schijfjes citroen of limoen. Juist op zoek naar een alcolholische bowl? Kijk op pagina 23 voor de roze fruitbowl.

Boodschappen | Feestnummer - 2013

BS_Feest_Drank_+ cover.indd 159

01-08-13 13:44


160

efFectieF

Een leuk effect krijg je met stukjes mooi gekleurd fruit in je ijsblokjes. Kies bijvoorbeeld voor aardbei, blauwe besjes, kiwi, een mooi framboosje of sinaasappel- of citroenrasp. Ook leuk: rozemarijnnaaldjes of een blaadje munt of citroenmelisse. Kies je voor appel? Laat dan de schil zitten en besprenkel het vruchtvlees eerst met wat citroensap tegen het verkleuren. Tip: je ijsblokjes blijven mooi helder als je water gebruikt dat meerdere keren is gekookt. Hierdoor verdrijf je de zuurstof uit het water. Laat het wel eerst - afgedekt - afkoelen voordat je je ijsblokjesvorm vult en invriest.

Koud kunstje Wie houdt er niet van het tinkelende geluid van ijsblokjes in een glas of karaf? Ze houden natuurlijk je drankje lekker koel, maar je kunt ze ook gebruiken om dat drankje ‘supercool’ te stylen. Er zijn tegenwoordig ook veel leuke vormpjes voor het invriezen van ijsblokjes. Maar ook ‘gewone’ ijsblokjes kun je heel makkelijk extra bijzonder maken. Boodschappen | Feestnummer - 2013

BS_Feest_Drank_+ cover.indd 160

25-07-13 14:46


161 Voor de bierdrinkers onder je gasten vind je in je supermarkt een ruime keuze. Witbier en het tegenwoordig zo populaire rosébier bijvoorbeeld. Haal voor de liefhebbers ook enkele speciaalbiertjes in huis, zoals donker bier, kriek en alcoholarm of -vrij bier.

piLs

De oorsprong van deze populaire biersoort ligt in de Tsjechische plaats Pilsen. Het goudgele bier bevat meestal rond de 5% alcohol en komt het beste tot zijn recht bij 4ºC. Doordat pils over het algemeen geen sterk uitgesproken smaak heeft, is het de ideale drank voor op een feestje. Serveer pils in goed ontvette bierglazen.

Donker, blond of rosé? wiTbier

Dit meestal ongefilterde, iets troebele bier heeft een alcoholpercentage van zo’n 5-6%. Witbier, Weizenbier of Weißbier wordt vaak geserveerd met een schijfje citroen, hoewel ‘echte’ bierkenners dit een belediging voor de brouwer vinden. Vraag je gast daarom even of hij of zij een schijfje citroen wil.

rosébiEr

Met de kleur van rosé en een smaak die aan framboos doet denken, krijgt dit bier vaak ten onrechte de naam vrouwenbier. Feit is dat rosébier gewoon erg lekker fris en zoetig is en meestal een redelijk laag alcoholpercentage (tot zo’n 4,5%) heeft. Rosébier is witbier waaraan rodevruchtensap of -extract is toegevoegd.

Boodschappen | Feestnummer - 2013

BS_Feest_Drank_+ cover.indd 161

25-07-13 14:46


162

ecObalancE rosé

Deze Cabernet Sauvignon uit Chili (14%) heeft een lichtrode kleur en aroma’s van rood fruit. De smaak is soepel, uitgebalanceerd en fris en doet denken aan (zwarte) bessen en cassis. Serveer deze rosé tussen 12 en 18ºC als aperitief of bij sushi en romige kazen.

Een goed feestje kan niet zonder wijn. Zoveel smaken, zoveel wijnen, maar je kunt natuurlijk niet voor iedereen zijn of haar persoonlijke favoriet in huis halen. Bied je gast keuze uit wijnen die je bij veel verschillende soorten eten en hapjes kunt serveren.

Altijd goed wijnen

gatãO vinhO verdE

Portugese witte wijn, licht mousserend en met een laag alcoholpercentage (8,5%). Ruikt en smaakt fris en fruitig, met lichte zuren en tonen van limoen en appel. Serveer op 7ºC bij lichte (vis)gerechten en salades of als aperitief.

Boodschappen | Feestnummer - 2013

BS_Feest_Drank_+ cover.indd 162

25-07-13 14:46


163

grAn esPanosO bruT

Een mooie, goudgele cava met een alcoholpercentage van 11,5%. Ze heeft een soepele, uitgebalanceerde, lichtzoete smaak en een fris aroma met een hint van fruit. Lekker als aperitief, bij zeevruchten, vis of niet al te gekruid vlees. Serveertemperatuur 6-8ºC.

zuyD punT caBerneT saUvignOn - shIraz

De dieprode kleur, de aroma’s van bramen en geroosterde amandelen en de soepele, kruidige afdronk maken dit een fijne wijn (13%) voor op een feestje. Combineert super met vleesgerechten, maar ook met pasta en kaas. Serveren op kamertemperatuur.

grüneR veLtlineR ‘greEn’ Deze heldere lichtgele Oostenrijkse wijn met een alcoholpercentage van 12% is fruitig en aangenaam kruidig. Mooi in balans en met een mooie, fruitig afdronk. Serveer op 8-10ºC bij vis, gevogelte, Aziatische en vegetarische gerechten, als aperitief of bij een barbecue.

Boodschappen | Feestnummer - 2013

BS_Feest_Drank_+ cover.indd 163

25-07-13 14:46


164

voOr de kids Deze drankjes zijn snel en makkelijk te maken, simpel aan te vullen en er is voor elk wat wils. Varieer met verschillende kleuren limonadesiroop, zoals knalgroene reine claude, vuurrode aardbei en dieppaarse cassis. Schenk in andere glaasjes bijvoorbeeld appel-, cranberry- of sinaasappelsap. Eventueel kun je aan een paar drankjes wat yoghurt toevoegen voor een fijn pastelkleurtje. Voor een extra vrolijk - en gezond! effect steek of leg je wat fruitspiesjes tussen de drankjes. Zo pikken de kinderen ook nog een stukje fruit mee. En nog fleuriger maak je het met gekleurde rietjes of parapluutjes. Deze kun je alvast in de glazen doen, maar je kunt ze ook ernaast zetten en de kids zelf laten kiezen. Het pluutje mogen ze natuurlijk aan het einde van het feest mee naar huis nemen.

Iene miene mutte

Waar is dat feestje? Daar is dat feestje! En dat begint meteen goed als je een grote schaal ijs klaarzet in een kidshoek, met daarin allerlei drankjes. Vertel de kinderen dat ze zelf hun favoriete kleur mogen kiezen en je hebt er geen kind meer aan.

Boodschappen | Feestnummer - 2013

BS_Feest_Drank_+ cover.indd 164

25-07-13 14:47


165

Razend populair Mojito is vooral de laatste jaren hot. Of eigenlijk ‘cool’, want deze Cubaanse cocktail bestaat voor een groot deel uit crushed ice. Dit maakt ’m zoet en verfrissend tegelijk en ondertussen behoorlijk krachtig. Hiermee serveer je het hele jaar door een instant zomergevoel!

keN je KlassIekerS Mojito maken? Zo hoort het echt: los in een groot glas 2 theelepels suiker op in het sap van 1/2 limoen. Maak crushed ice in de blender en meng een beetje hiervan met het limoen-suikermengsel. Bewaar het topje van een takje munt voor garnering en pluk circa 10 blaadjes van de rest van het takje. Wrijf hiermee over de rand van het glas. Scheur de blaadjes vervolgens doormidden en roer ze voorzichtig door het ijsmengsel. Voeg 60 ml witte rum toe, vul het glas af met crushed ice en een klein scheutje sprankelend mineraalwater. Roer nog even voorzichtig (!) om en garneer met het achtergehouden munttopje. Voor een extra mooi drankje kun je nog wat plakjes limoen toevoegen.

Boodschappen | Feestnummer - 2013

BS_Feest_Drank_+ cover.indd 165

25-07-13 14:47


166

Shake it!

Als gastvrouw of -heer heb je heus niet een enorme drankencollectie nodig om toch een lekkere cocktail te serveren. Met deze recepten, een blender en/of een cocktailshaker serveer je heel makkelijk de spannendste cocktails. Met of zonder alcohol, al deze drankjes zijn binnen 10 minuten klaar.

trOpicaL cocO

COCKTAILSHAKER, XENOS

Voor 4 glazen (alcoholvrij) Boen 1 rode grapefruit schoon onder heet water en snijd de vrucht met schil in partjes. Schil 1 rijpe mango en verdeel deze in stukken. Doe de mango met 300 ml grapefruitsap, 150 ml kokosmelk, 4 eetlepels suiker en 6 ijsblokjes in een blender en mix tot een glad mengsel. Giet dit in de glazen. Zet er rietjes in en zet grapefruitpartjes op de rand van het glas.

kiWi deLight

Voor 4 glazen (alcoholvrij) Bevochtig de randen van de glazen met citroensap of water en druk ze in kristalsuiker op een bordje. Zo krijg je een mooi randje. Snijd 2 kiwi’s doormidden. Pureer 5 geschilde en in stukken gesneden kiwi’s met 150 gram gehakte (verse) ananas of banaan. Giet er 500 ml wit druivensap bij en meng nog even. Schenk de drank in de glazen en versier met een halve kiwi aan een prikker.

Boodschappen | Feestnummer - 2013

BS_Feest_Drank_+ cover.indd 166

25-07-13 14:47


167

thE bluE cavA Voor 6 glazen

scArlet suNrise Voor 4 glazen

Zet van 100 gram frambozen 1 eetlepel apart voor garnering. Meng de rest van de frambozen met 100 gram blauwe bessen en 30 ml gembersiroop of vloeibare honing in een cocktailshaker of blender. Voeg 8 ijsblokjes, 100 ml granaatappel- of rodedruivensap en 4 eetlepels bessen- of frambozenlikeur toe en mix. Schenk de drank in de glazen en verdeel de apart gezette frambozen erover.

Schil 2 peren en verdeel ze in partjes. Rijg ze afgewisseld met amarenekersen (uit blik of pot) aan prikkers. Giet in champagneglazen per glas 1 eetlepel blue curaรงao. Schenk er gekoelde cava of prosecco op en zet de vruchtenstick erin. Vervang voor een oranje variant de blue curaรงao door sinaasappellikeur, Grand Marnier of Cointreau en vervang voor de kinderen cava door bruisend mineraalwater en de likeur door sinaasappelsiroop

meLoen-MuntcOcktaiL

peAch-bErry Dream

Spoel hoge glazen om en zet ze in de diepvries. Pers 1 limoen uit. Snijd uit 1 rijpe suikermeloen 4 dunne parten en zet ze apart voor garnering. Schil de rest van de meloen en verwijder de pitten. Pureer het vruchtvlees met 4 eetlepels suiker of 2 eetlepels honing, 7 dl ijskoud water of mineraalwater en limoensap. Giet het mengsel in de koude glazen. Garneer met takjes verse munt en leg de meloenparten op het glas.

Schil 3 perziken en verdeel ze in dunne partjes. Verdeel ze samen met 100 gram blauwe bessen over de glazen. Giet er een scheutje bessenlikeur op. Schep in ieder glas een bolletje vanilleroomijs of vruchtensorbetijs. Vul aan met sinaasappelsap (1 l) en garneer met een takje aalbessen. Zet lange lepels in de glazen. Vervang bessenlikeur eventueel door limonadesiroop.

Voor 6 glazen (alcoholvrij)

Voor 6 glazen

Boodschappen | Feestnummer - 2013

BS_Feest_Drank_+ cover.indd 167

25-07-13 14:47


BSFeest.indd 168

20-08-13 12:35


FEESTJE? TAPJE.

BSFeest.indd 169

20-08-13 12:35


170 concept: www.ztrdg.nl | fotografie: willem groeneveld | styling: jantine knijnenburg | foodstyling: jankees roggeveen

25-jige Max Havela felicet Boodschaen met de 250 e ede!

DUBBEL

FEEST Max Havelaar bestaat 25 jaar Van 1 boer naar 1,2 miljoen boeren, van 1 boerencoöperatie naar 991, van 1 Fairtrade product in Nederland naar 27.000 Fairtrade producten internationaal, van 100.000 gulden aan boerenpremie naar jaarlijks 65 miljoen euro wereldwijd. We zijn echter nog lang niet klaar. Meer boeren, meer producten, meer impact, innovatie, we kijken uit naar de toekomst. www.maxhavelaar.nl

Feesttaart met chocomousse en banaan-ananasroom [[[ voor 18 personen ] ca. 2,5 uur voor het kapsel (cake voor taart):

7 eieren (m) 1 eidooier 175 g Fairtrade suiker 150 g biologische tarwebloem 25 g maïzena anti-aanbak springvormen (22, 16 en 12 cm) 1 pot Fairtrade abrikozenjam voor de vulling chocomousse:

150 g Fairtrade pure chocolade 150 ml slagroom 3 eidooiers 50 g Fairtrade suiker 3 eiwitten evt. 1 dopje sinaasappellikeur voor de vulling banaan-ananasroom:

TIP

GENIET VAN DE ZE FEESTTAA RT MET EEN KOP THEE VA N HET HUISM ERK VAN DE S SUPERMARKT . DE IIN DIVERSE SM ZE THEE, VERKRIJGBAAR AKEN, HERKEN FAIRTRADE/M JE AAN HET AX HAVELAAR KEURMERK OP DE VERPAKKI NG.

3,5 dl slagroom 50 g Fairtrade suiker 100 g Fairtrade ananas 1 grote Fairtrade banaan evt. 1 dopje banaanlikeur garnering:

1 Fairtrade banaan 2 schijven verse Fairtrade ananas poedersuiker cacaopoeder

extra nodig:

keukenmachine/(staaf)mixer

Bereiden Verwarm de oven op 180°C. Klop voor het kapsel de eieren, dooier en suiker in 10 minuten met de mixer dik. Zeef de bloem en maïzena. Spatel erdoor en schep in de springvormen (¾ gevuld). Bak ze in het midden van de oven in ca. 35 minuten gaar (de kleine is eerder gaar). Chocomousse: smelt de chocolade au bain-marie. Klop de slagroom yoghurtdik. Klop de dooiers met de suiker dik, en de eiwitten stijf. Roer de chocolade door de dooiers en spatel de slagroom en likeur erdoor. Spatel nu het eiwit erdoor tot een egale mousse. Banaan-ananasroom: klop de slagroom met de suiker stijf. Pureer de ananas met de banaan en schep samen met de banaanlikeur door de slagroom. Snijd alledrie de taartkapsels 2x overlangs door. Besmeer de bodemlaag met jam en dan met chocomousse. Leg er een laag kapsel op en herhaal dit met banaanmousse en leg de bovenste laag erop. Doe dit ook bij de twee andere kapsels. Leg de grootste taart op een taartplateau en bestrooi met poedersuiker. Bestrooi de middelste met cacaopoeder en zet hem op de grootste. Bestrooi de kleinste met poedersuiker en zet die daar weer op. Snijd de banaan en ananas, trek blaadjes uit de ananaskruin en garneer de taart ermee.

Boodschappen | Feestnummer - 2013

Maxhavelaar.indd 170

30-07-13 14:24


advertorial

171

Fairtrade thee uit

Sri Lanka Wie Sri Lanka bezoekt, kan niet om de vele theeplantages heen. De plantages waar de thee van het huismerk uit uw supermarkt vandaan komt, liggen hoog in de bergen. De Bogawantalawa Valley - dit betekent Gouden Vallei - is één van de hoogste theeplantages van Sri Lanka en ligt op maar liefst 1800 meter hoogte. En voor thee geldt: hoe hoger de thee wordt verbouwd, hoe beter de kwaliteit. De hoogte zorgt voor een drogere lucht en lage temperaturen. De theeplant groeit hierdoor langzaam, waardoor ze de tijd heeft om geur en smaak op te nemen. Als de plant vier jaar oud is, wordt voor het eerst geoogst. Alleen de bovenste twee blaadjes en de knop - de beste theeblaadjes - worden geplukt door de vrouwen van de plantages.

Genieten met een goed gevoel De Bogawantalawa plantage is Fairtrade gecertificeerd. Dit betekent onder andere dat de teelt milieuvriendelijk is en voor de medewerkers dat er extra aandacht is voor goede en veilige werkomstandigheden. Daarnaast ontvangen zij een premie voor de Fairtrade thee die verkocht wordt. Samen bepalen de arbeiders waar dit extra geld naar toe gaat, zoals naar schoolspullen voor de kinderen van arbeiders of een computerlokaal voor de medewerkers. Naast Fairtrade zet de Bogawantalawa-plantage zich ook op andere fronten in voor hun arbeiders. Denk aan scholing voor hun kinderen, speciale zorg voor aanstaande moeders en gezondheids- en waterprogramma’s. Door Fairtrade krijgen de medewerkers dus betere leefomstandigheden en een betere toekomst. Met deze wetenschap smaakt Fairtrade thee nóg lekkerder!

Boodschappen | Feestnummer - 2013

Maxhavelaar.indd 171

30-07-13 14:24


172

High Tea your cup of

Je verjaardagsfeest vieren met je beste vriendinnen gaat n贸g beter onder het genot van liters thee en lekkere hapjes. Kies je voor een traditionele high tea met bloemenservies en scones met clotted cream? Of geef je er liever een eigen(tijdse) draai aan? Met deze heerlijke hapjes wordt het helemaal jullie cup of tea!

Boodschappen | Feestnummer - 2013

BS_Feest_HiTea.indd 172

23-07-13 10:26


173

zeLf geEn blOemetjeSServiEs in huis? biJ de KringLoopwInkel Vind Je voOr weInig Geld PrachTige Kopjes En scHoteltjEs. zo high tea Je in stijl!

Boodschappen | Feestnummer - 2013

BS_Feest_HiTea.indd 173

23-07-13 10:26


174

î†&#x;etty in Pink your cup of high tea

veRsierEn maaR

In je supermarkt vind je voldoende inspiratie voor het versieren van cupcakes. Denk bijvoorbeeld aan zilverpilletjes, gesuikerde citroensnoepjes, chocoladekoffieboontjes of zelfs vruchtenhagel. Heb je een nog creatievere bui? Maak dan je eigen marsepeinroosjes (pagina 47).

Boodschappen | Feestnummer - 2013

BS_Feest_HiTea.indd 174

23-07-13 10:26


175 Cupcake met citroenglazuur en cream-cheesetopping

[[

Zoet, voor 8 stuks ca. 20 minuten + 30 minuten koelen 4 eetl. poedersuiker 1 à 2 eetl. citroensap 8 kant-en-klare cupcakes (minicakes) 100 g zachte boter 1 eetl. poedersuiker 1 theel. geraspte citroenschil 100 g roomkaas naturel Bereiden Roer 3 eetlepels van de poedersuiker los en voeg beetje bij beetje het citroensap toe tot een zachte, witte en smeuïge pasta ontstaat. Lepel dit over de cakejes en laat het opstijven. Roer de boter met de rest van de poedersuiker en citroenschil zacht en romig met een elektrische mixer en meng de roomkaas er goed door. Doe de crème in een spuitzak en spuit mooie rozetten op het glazuur. Laat in de koelkast een half uurtje opstijven.

eeN higH tea bevaT zoeTe en hartIge gErechtjEs. de CucumBer sAndwiCh is eEn haRtige klasSiekeR

voedingswaarde per stuk

235 kcal, vet 19 g (waarvan verzadigd 12 g), koolhydraten 12 g, eiwit 4 g

vaRiatiEtips

• Vervang voor een roze glazuur het citroensap door cranberry- of frambozensap of gebruik kant-en-klaar roze glazuur. En vervang de citroenschil in de topping door een theelepel frambozen- of kersenjam. • Vervang voor een mokkaglazuur het citroensap door sterke, koude oploskoffie en vervang de citroenschil in de topping door een theelepel oploskoffiepoeder.

Komkommersandwich-harten Bestrijk witte boterhammen zonder korstjes met roomkaas naar keuze en beleg ze met flinterdun gesneden komkommerplakjes. Steek eventueel vormpjes uit de boterhammen, zoals bloemen of harten.

Boodschappen | Feestnummer - 2013

BS_Feest_HiTea.indd 175

23-07-13 10:26


176

owers &Pearls

your cup of high tea

Zonde om oP te etEn, al dIe prAchtiGe klEine KunstWerkjEs! Boodschappen | Feestnummer - 2013

BS_Feest_HiTea.indd 176

23-07-13 10:26


177

Marsepeingebakjes met frambozenroom

[[

Zoet, voor 8 stuks ca. 30 minuten 12 plakken roombotercake 200 g roomkaas naturel 2 eetl. suiker 100 g frambozen 1 eetl. poedersuiker 200 g roze marsepein 2 eetl. frambozenjam decoratie suikerwerk (stift, bloempjes, pilletjes e.d.) Voorbereiden Halveer de plakken cake en leg ze afgedekt in de koelkast. Mix met een elektrische mixer de roomkaas met de suiker smeuïg. Roer met een vork de frambozen erdoor. Smeer dit netjes uit over 16 stukjes cake. Stapel er steeds 2 op elkaar en dek af met de laatste 8 onbedekte stukjes cake. Zet de 8 stapeltjes afge-

dekt in de koelkast om op te stijven. Bestuif het werkblad met poedersuiker en rol de marsepein hierop uit tot een dunne lap. Snijd er gelijke rechthoeken van, groot genoeg om de cakejes geheel te bedekken.

Hartige miniscone met groene kruiden

Bereiden Roer de frambozenjam met een eetlepel heet water zacht en bestrijk hiermee de cakejes rondom met een kwastje. Leg een stukje marsepein als een dekentje over de cakejes en laat de hoeken in een plooi naar beneden vallen. Zet de cakejes met elkaar op een schaal. Decoreer eventueel met suikerwerk.

250 g zelfrijzend bakmeel 1 theel. bakpoeder 2 eetl. geraspte oude kaas 2 eetl. fijngehakte tuinkruiden 150 g koude boter, in blokjes 125 ml melk of karnemelk bloem om te bestuiven 1 eidooier losgeklopt met een eetlepel melk

voedingswaarde per stuk

395 kcal, vet 21 g (waarvan verzadigd 11 g), koolhydraten 40 g, eiwit 9 g

[[

Hartig, voor ca. 12 stuks ca. 10 minuten + 20 minuten oventijd

bakpapier en uitsteekvormpjes: rond, ovaal, ster of driehoek Bereiden Verwarm de oven voor op 180°C. Vermeng het zelfrijzend bakmeel met de bak-

poeder en kneed het met de geraspte kaas, kruiden, een snuf zout en de boter tot een korrelig deegje. Giet de melk bij het droge mengsel. Roer en kneed snel tot een zacht deeg. Het deeg hoeft niet lang gekneed te worden, anders worden de scones taai en droog. Bestuif het werkblad met wat bloem. Rol het deeg tot een dikke lap van 3 cm en steek er kleine vormpjes uit. Leg de vormpjes op een bakplaat met bakpapier en bestrijk ze met het losgeklopte ei. Bak de scones in 15 à 20 minuten gaar en goudbruin. Laat ze afkoelen tot lauwwarm. voedingswaarde per stuk

190 kcal, vet 12 g (waarvan verzadigd 8 g), koolhydraten 15 g, eiwit 4 g

Boodschappen | Feestnummer - 2013

BS_Feest_HiTea.indd 177

01-08-13 13:45


178 Hogere theekunde Volg deze instructies voor het ultieme kopje thee:

• Verwarm de theepot voor door een beetje kokend water in de pot rond te walsen. • Schenk dit water uit de pot en vul de pot vervolgens met water dat het liefst even heeft doorgekookt. • Wanneer je zwarte thee wilt zetten, voeg je het theezakje of de losse thee meteen toe. Wil je groene thee, dan kun je het water beter even iets laten afkoelen. • Laat groene thee ongeveer 3 minuten trekken, zwarte thee mag nog 2 minuten langer. • Zorg dat de thee goed warm blijft. • Zet tijdens de high tea regelmatig verse thee, want thee die even staat wordt sterk en bitter (ook al is deze misschien nog steeds goed warm).

teA, dear?

Als een Engelsman je aan het eind van de middag vraagt of je zin hebt in thee, kun je iets meer verwachten dan een kopje thee met een koekje. Scones, sandwiches, witte bonen in tomatensaus, worstjes, pasteitjes - hopelijk heb je trek! En de thee wordt, op z’n Engels, met suiker én melk gedronken.

Tea bag cookies

Deze grappige koekjes maak je heel gemakkelijk zelf. Maak zandkoekjesdeeg van 200 gram bloem, 100 gram witte basterdsuiker en 150 gram koude boter. Bestuif het aanrechtblad met bloem en snijd theezakvormpjes uit het deeg. Maak bovenin elk koekje een gaatje. Bak ze in een voorverwarmde oven op 180°C in 15 à 20 minuten lichtbruin. Laat ze even afkoelen en doop de onderkant dan in gesmolten chocolade. Haal een mooi lintje door het gaatje.

geEn ruImte Om alLes tEgeliJk op Tafel te zEtten? seRveer dan Eerst De haRtige hapjEs en daarna De zoEte hEerliJkhedEn! Boodschappen | Feestnummer - 2013

BS_Feest_HiTea.indd 178

23-07-13 10:26


179

Wrap it Up

ETAGĂˆRE, PIP STUDIO

your cup of high tea

Pannenkoekrolletjes met puddingvulling Besmeer zelfgemaakte of kant-enklare pannenkoekjes met een beetje rode vruchtenjam naar keuze en strijk hier een paar eetlepels kant-en-klare roompudding over. Leg er wat stukjes rood fruit op en rol de pannenkoekjes voorzichtig op. Laat ze afgedekt opstijven in de koelkast en snijd ze vlak voor het serveren met een scherp mes in dikke plakken.

leG eveNtueel Nog eEn moOi rooD VruchTje oP elk RolletjE

Boodschappen | Feestnummer - 2013

BS_Feest_HiTea.indd 179

01-08-13 13:45


180

Muffin met frambozen en amandelen

[[

Zoet, voor 12 stuks ca. 10 minuten + 20 minuten oventijd 250 g zelfrijzend bakmeel 25 g amandelschaafsel, grofgehakt 1 theel. bakpoeder 75 g suiker 200 ml karnemelk 1 ei, losgeklopt 75 g gesmolten boter evt. een paar druppels amandelessence 100 g frambozen, vers of diepvries (ontdooid) muffinvorm en papieren vormpjes

Bereiden Verwarm de oven voor op 200°C. Zet een muffinvorm met papieren vormpjes klaar. Meng bakmeel, amandelschaafsel, bakpoeder en suiker met elkaar. Meng de karnemelk met het ei en de boter en giet dit bij de droge ingrediënten. Voeg eventueel wat amandelessence toe. Roer met een vork losjes door. Het is niet de bedoeling dat alles goed wordt vermengd, er mogen juist veel klontjes in het beslag zitten, want die zorgen voor luchtigheid. Schep de frambozen er voorzichtig door. Verdeel het beslag over de vormpjes. Bak ze in het midden van de oven in 20 minuten goudbruin en gaar. voedingswaarde per stuk

170 kcal, vet 7 g (waarvan verzadigd 4 g), koolhydraten 23 g, eiwit 4 g

DIENBLAADJE, LOODS 5

mmm.. muffiNs! of kIes Je voOr deZe quicHe?

Quiche met bosui, spekjes en sesam

[[

Hartig gerecht, voor ca.12 stuks ca. 20 minuten + 25 minuten oventijd 8 à 10 velletjes bladerdeeg, ontdooid 200 g ontbijtspekblokjes 4 bosuitjes, in dunne ringen 4 eieren 200 ml room 100 g geraspte kaas 2 eetl. sesamzaadjes rechthoekige taartvorm, ingevet

TAARTONDERLEGGER, LOODS 5

Voorbereiden Bedek de bakvorm met het deeg en zet in de koelkast. Bak de spekblokjes in een droge koekenpan langzaam uit en laat ze op wat keukenpapier uitlekken. Verwarm de oven voor op 200°C. Bereiden Verdeel de spekjes en bosuitjes over de bakvorm. Klop de eieren los met de room, wat zout en versgemalen peper en verdeel dit over de vormpjes. Bestrooi met kaas en sesam en bak de quiche in circa 25 minuten gaar. Laat afkoelen voor je de quiche in stukjes snijdt. voedingswaarde per persoon

260 kcal, vet 19 g (waarvan verzadigd 9 g), koolhydraten 14 g, eiwit 9 g

Boodschappen | Feestnummer - 2013

BS_Feest_HiTea.indd 180

23-07-13 10:27


181

Sweet Taste

your cup of high tea

Het aRoma Van eEn koP warMe, kruiDige thEe. daAr kaN nieTs teGenop! BS_Feest_HiTea.indd 181

Boodschappen | Feestnummer - 2013

23-07-13 10:27


182

idEe! maAk zeLf theeLabelTjes En veRvang HiermEe de bestAande. maAk biJvoorBeeld voor IederEen eEn laBel meT Haar Eigen naam.

Boodschappen | Feestnummer - 2013

BS_Feest_HiTea.indd 182

23-07-13 10:27


183

Smaî‹Ş & Lovely your cup of high tea

[[]

Zoet, voor 8 stuks ca. 20 minuten 8 kant-en-klare taartschelpen 3 eetl. sinaasappelof gemberjam 200 g ricotta 2 eetl. honing 1 citroen, goed schoongeboend 200 g gemengde bessen

voedingswaarde per persoon

150 kcal, vet 6 g, koolhydraten 17 g, eiwit 3 g

Mini-BLT-sandwich Besmeer witte en bruine geroosterde boterhammen zonder korstjes met mayonaise en beleg ze met plakjes uitgebakken ontbijtspek, tomaat, komkommer en blaadjes sla. Stapel de belegde boterhammen op elkaar en dek af met een laatste boterham. Snijd de sandwiches 2 keer diagonaal door en steek in elk stapeltje een mooie prikker.

Versierde koekjes Bestrijk neutrale koekjes in verschillende vormpjes naar keuze met kant-en-klaar gekleurd glazuur en versier met suikerbloempjes, parels e.d.

BORDJE, IKEA

blt is eeN AfkorTing vaN bacOn, leTtuce (=sLa) eN tomaTo. nieT Voor Niets een KlassIeker, Want Het is Een eRg leKkere CombiNatie

Bereiden Bestrijk de taartschelpen aan de binnenkant met een beetje jam. Meng de ricotta met de honing. Rasp de citroen en roer dit samen met wat citroensap naar smaak door de ricotta. Verdeel de ricotta over de schelpen en laat dit in de koelkast opstijven. Schep de rest van de jam door de bessen en verdeel deze over de ricotta.

BORDJE, WWW.NIJHOFBAARN.NL

Tartelets met ricottavulling en bessen

Boodschappen | Feestnummer - 2013

BS_Feest_HiTea.indd 183

23-07-13 10:27


ONTDEK NU

het ‘gewone’ kopje thee van Lipton.

BSFeest.indd 184

20-08-13 12:35


Verkrijgbaar in 10-, 20- en 50-pack

Heerlijk rijk, t贸ch zacht van smaak.

BSFeest.indd 185

20-08-13 12:35


Koekje erbij? 186

Een koekje bij de koffie of thee is typisch Nederlands. Stroopwafel, krakeling, bokkepootje en speculaas: lekkere traktaties voor elke dag. Serveer eens diverse soorten koekjes op een mooie schaal, lekker feestelij feestelijk!

o1

o1

o2

Mergpijpje

Een laagje marsepein met crèmevulling. De uiteinden zijn gedoopt in chocolade.

o2

Eierkoek

Vooral bekend als gezond tussendoortje. Ideaal voor op school, op het werk of na het sporten. Een luchtige koek met amper calorieën.

o3

Boterkoek

De basis van de kokosmakroon is - hoe kan het ook anders - kokos. ’n Lekker koekje op een laagje ouwel, oftewel snoeppapier!

ro tg

Kokosmakroon

e nk Ba

o5

e

Vooral favoriet in het najaar en met Sinterklaas, maar dit oud-Hollandse koekje kan prima het hele jaar door gegeten worden.

:D

Speculaas

o5 an ka an td Me

Om je vingers bij af te likken: boterkoek! Deze koek mag trouwens alleen boterkoek heten als er echte roomboter wordt gebruikt.

o4

o3

ep ,

Av ia

te u

rP ati ss eri e, E

uro

o4 Pâ tiss erie

,D

ae l ma ns

Ban k e t,

Van D

ijk B

anke t, Co ntinen

tal Bak eries en F ri

jling Dalfsen

Boodschappen | Feestnummer - 2013

koekjes.indd 186

30-07-13 14:27


advertorial

o6

187

Mokka lady

o6

Krakeling

o7

Sprits

o8

Eierwafel

o9

Stroopwafel

10

Bokkepootje

11

Deze koek lijkt wel een taartje: lekker met mokkacrème en cacaofantasie.

o9

Dit krokante koekje herken je aan de specifieke vorm en is vaak afgewerkt met een laagje suiker.

o7

Al sinds de zestiende eeuw wordt dit brosse koekje gebakken en gegeten in Nederland. Vaak verkrijgbaar zonder en met laagje chocolade.

08

10

De eierwafel is ook lekker bij het ontbijt. Even opwarmen in de broodrooster, beetje jam erop en smullen maar.

De stroopwafel is een echte Nederlandse klassieker: een heerlijke wafel met zachte karamelvulling.

11 12

Het bokkepootje bestaat uit twee amandelmeringues met ertussen een zachte crèmevulling. Krokant van buiten en smeuïg van binnen.

Friese oranjekoek

12

Deze Friese lekkernij dankt zijn naam aan de gekarameliseerde sinaasappelsnippers die oorspronkelijk op de koek werden aangebracht. Gevuld met banketbakkersspijs en afgewerkt met roze glazuur.

Boodschappen | Feestnummer - 2013

koekjes.indd 187

30-07-13 14:27


g

feliciteert Boodschappen met hun 250ste uitgave: HIEP

HIEP

HIEP HIEP

HIEP

HIEP

HIEP

HIEP

Hoera! BSFeest.indd 188

20-08-13 12:35


meer Omega 3 dan olijfolie.

Becel Keuken is gemaakt met een combinatie van 3 oliÍn: zonnebloem-, koolzaaden lijnzaadolie en bevat daarom 3x meer Omega 3 dan olijfolie*. Daarnaast bevat Becel Omega 6. Omega’s 3 & 6 zijn goed voor hart en bloedvaten**. * Bij vergelijking van dezelfde producthoeveelheid. ** Plantaardig Omega 3 en Omega 6 dragen bij tot de instandhouding van een normaal cholesterolgehalte in het bloed.

BSFeest.indd 189

Voor het hart waar je van houdt 20-08-13 12:35


HET LEKKERSTE BIER IN BLIK

BSFeest.indd 190

20-08-13 12:35


191

Met ambassadeur Bas Westerweel naar de dieren

tuin

Ook DierenPark Amersfoort viert feest!

Presentator Bas Westerweel hééft iets met DierenPark Amersfoort. Omdat hij er gewerkt heeft als creatief directeur en nog steeds ambassadeur van het park is, maar ook omdat hij er vaak met zijn kinderen en andere familieleden komt voor puur en eerlijk vermaak. “Een dagje dierentuin is een kleine vakantie van je dagelijks leven.”

le Speciae voor i t c rs: feesta ppen leze a ch Boods tje

kaar

! s I t a r 1+1 g

eum jubil

Boodschappen Boo odschappen | Feestnummer - 2013

BS_Feest_DierenPark Amersfoort2.indd 191

30-07-13 11:09


192

65 kaarsjes

Niet alleen Boodschappen viert feest, ook DierenPark Amersfoort is jarig! Het is dit jaar precies 65 jaar geleden dat het park voor het eerst zijn deuren opende, toen nog met alleen een aap, een kraagbeer en een paar kinderboerderijdieren als bewoners. Het 65-jarig bestaan wordt het hele jaar gevierd, met onder andere een tentoonstelling over de geschiedenis van het park. In de herfstvakantie worden er spectaculaire DinoDagen georganiseerd. De echte waaghalzen kunnen het DinoBos dan in het donker betreden. Kijk voor meer informatie op www.dierenparkamersfoort.nl www

“Hier rondlopen is voor mij ultiem genieten. Kijk naar de mensen in plaats van naar de dieren, dan zie je dat zo’n dag in de dierentuin gelukkig maakt. Opa’s die door hun kleinkinderen worden meegesleept op de glijbaan, vaders en moeders die vertederd staan te kijken. DierenPark Amersfoort richt zich op jonge gezinnen. Alles in het park is kindvriendelijk, van de vele speeltoestellen tot de informatieborden die met tekeningetjes aangeven wat de dieren eten en of ze bedreigd zijn. In mijn tijd als creatief directeur heb ik de Klim Alles-route bedacht. Via deze route klauter je met een touwbrug over de beren en sta je oog in oog met bijzondere vogels in de volière. En als je via een tunnel omhoog klimt, sta je opeens middenin het verblijf van de hyena’s. Zo bezoek je de dierentuin op een actieve manier en zie je de dieren van heel dichtbij.” Op sleeptouw

“Ook met mijn eigen kinderen kom ik hier regelmatig. Het is de ideale plek om een verjaardagspartijtje te houden. Alle kinderen vinden het leuk en je huis blijft gevrijwaard van chaos en troep. Dit jaar hebben we ook mijn moeders 75e verjaardag in de dierentuin gevierd. Eerst taart gegeten in het restaurant en daarna het park in. Het was fantastisch om te zien hoe mijn zonen de andere kleinkinderen op sleeptouw namen om ze alles te laten zien. Ze zijn hier echt kind aan huis!” Magisch

Over Bas Westerweel

Bas Westerweel (50) presenteerde onder andere Toppop, Het Klokhuis, De Sleutels van Fort Boyard en Llink in Natura. In september 2011 werd hij creatief directeur van DierenPark Amersfoort. In januari 2013 maakte hij de overstap naar Sublime FM, waar hij creatief directeur en radiopresentator is. Hij is wel nog steeds als ambassadeur actief voor het DierenPark.

“Mijn eigen verjaardag vier ik het liefst in kleine kring. Ik hou niet zo van grote feesten waar je niemand spreekt, hou het liever bij een paar mensen die me heel dierbaar zijn. Dit jaar ben ik 50 geworden en dat heb ik gevierd met een intiem feestje. Eén van mijn vrienden is singer-songwriter en een andere vriend is trompettist. Die twee begonnen spontaan muziek te maken samen, geweldig. Muziek moet op een feest! Het is ook een dankbaar gespreksonderwerp. Wat later op de avond komt er vaak een moment dat iedereen elkaar zijn favoriete muziek wil laten horen of een pas ontdekte artiest. Dat zijn de goede feesten. Ik geniet het meest van spontane feestjes die onverwacht ontstaan. Dat je met z’n allen bij elkaar zit en opeens denkt ‘hee, ik zit op een feestje!’ Je hoeft niet verplicht in een feeststemming te

Boodschappen | Feestnummer - 2013

BS_Feest_DierenPark Amersfoort2.indd 192

30-07-13 11:10


193

er is zOveel NegatIviteIt, Laten we heT Goede van heT Leven vierEn! Niet bang

“Als ik aan het goede van het leven denk, denk ik zeker ook aan lekker eten. Ik voel me heel erg thuis in de keuken, in die zin dat ik niet bang ben om op gevoel te koken en dingen uit te proberen. Uitgebreid koken doe ik helaas veel te weinig, daar is mijn dagelijks leven te druk voor. Het moet snel klaar zijn, maar wél gezond. Goed vlees, biologische groente en niets uit een pakje of zakje. Eén van mijn favoriete gerechten is geroosterd zuurdesembrood met sambal, pindakaas en plakjes komkommer. Elke hap die je neemt brandt in je mond en blijft ontzettend aan je gehemelte plakken. Je kunt mij geen groter plezier doen.” Puur vermaak

zijn omdat je toevallig een feest op de agenda hebt staan, nee, het feest ontstaat uit het enthousiasme en de vrolijkheid van de mensen die bij elkaar zijn. Magische momenten zijn dat.” Positieve flow

“Toen ik nog bij de televisie werkte, werd ik regelmatig uitgenodigd voor een galapremière of ander televisiefeestje. Op zulke feesten voelde ik me altijd wat ongemakkelijk; het was opgelegd, niet echt. Als ik wat beter mijn best had gedaan er te aarden, had ik nu misschien nog steeds bij de televisie gewerkt. Maar ik hou er niet van om me anders voor te doen dan ik ben. Qua werk zit ik nu helemaal op mijn plek als radiopresentator bij Sublime FM. We draaien jazz, soul, funk en lounge en brengen daarnaast veel positief nieuws over ontwikkelingen op het gebied van bijvoorbeeld innovatie, duurzaamheid en cultuur. We richten ons op luisteraars die bewust in het leven staan. Ook persoonlijk kan ik me helemaal vinden in die positieve flow. Er is zoveel negativiteit, laten we juist het goede van het leven vieren.”

ik geniEt heT meeSt vaN spoNtane feesTjes

“Een dagje naar de dierentuin behoort zeker ook tot de goede dingen in het leven. Net als op een feest vergeet je even alle beslommeringen en zorgen. Je hebt een dag vakantie van je dagelijks leven. Zonder schreeuwerige borden, georganiseerd entertainment of harde muziek simpelweg genieten van je kinderen die zich verwonderen over die gekke apen of je partner die weer even kind wordt op de Klim Alles-route. Puur en eerlijk vermaak, met een echtheid die ik zo hoog in het vaandel heb staan.”

Bas’ gehaktballen “Op de feestjes in mijn familie en vriendenkring zijn Bas’ gehaktballen een begrip. Helaas kan ik er geen recept voor geven, want ze zijn elke keer anders. Meestal maak ik ze met beschuit, ei, ketjap, ui, sambal, paprikapoeder en een beetje knoflook. De kunst is de gehaktballetjes zo te bakken dat ze mals van binnen zijn en knapperig van buiten. Als finishing touch strooi ik over de schaal warme gehaktballen nog flink wat verse groene kruiden. Beetje van dit, beetje van dat… Zoals ik al zei, kook ik op gevoel!”

Boodschappen | Feestnummer - 2013

BS_Feest_DierenPark Amersfoort2.indd 193

30-07-13 11:10


BSFeest.indd 194

20-08-13 12:35


195 le Speciae voor cti rs: feesta ppen leze a ch Boods rtje

kaa

! s I t a r g 1+1

eum jubil

Vier mee met ons fe

est!

2e kaartje gratis bij DierenPark Amersfoort Boodschappen en DierenPark Amersfoort hebben dit jaar allebei iets te vieren. Daarom trakteert Boodschappen en kunnen lezers in de maand oktober wel heel voordelig naar het DierenPark. Tegen inlevering van de bon hiernaast krijg je namelijk het tweede kaartje helemaal gratis!

1+1 gratIs! BON voor 2e kaartje gratis bij DierenPark Amersfoort Tegen inlevering van deze bon krijg je in de feestmaand oktober in DierenPark Amersfoort het tweede kaartje gratis.

âœ

Geldig van 1 oktober t/m 31 oktober 2013. Tegen inlevering van deze bon. Niet geldig in combinatie met andere acties. Goedkoopste kaartje gratis. Maximaal 2 gratis personen in combinatie met 2 betalende bezoekers.

Boodschappen & DierenPark Amersfoort vieren samen feest!

Geldig van 1 oktober t/m 31 oktober 2013. Tegen inlevering van deze bon. Niet geldig in combinatie met andere acties. Goedkoopste kaartje gratis. Maximaal 2 gratis personen in combinatie met 2 betalende bezoekers.

Boodschappen | Feestnummer - 2013

BS_Feest_DierenPark Amersfoort2.indd 195

30-07-13 11:10


Johma als lekkerste getest! In Twente zijn we nogal van de gezelligheid. En gezelligheid begint voor ons altijd met lekker. Met dat simpele uitgangspunt maken we bij Johma, in Twente, al meer dan 40 jaar de lekkerste salades. En wat blijkt, dat vinden niet alleen wij in Losser, maar dat vindt gelukkig ook hĂŠĂŠl Nederland. Dat zegt ons marktonderzoeksbureau die honderden consumenten heeft laten proeven*. Probeer onze salades ook zelf en laat je reactie achter op Facebook. * volgens Foodscore sensorisch onderzoek. Zie ook www.johma.nl of www.facebook.com/Johma.Oet.Twente

.. Met de lekkerste ingredienten. Oet Twente.

BSFeest.indd 196

20-08-13 12:38


197

4XtoAstje

Toastje makreelrilettes

Op een

2

Meng 200 gram gerookte makreel met 75 gram mascarpone of crème fraîche, 1 eetlepel citroensap, 1 eetlepel dijonmosterd, 1 gesnipperde rode ui of 5 zongedroogde tomaten in reepjes en een mespuntje cayennepeper. Besmeer toastjes of snackcups ermee. Garneer met bieslook of kappertjes.

1 Toastje kipsalade Meng 150 gram in reepjes gesneden gerookte kipfilet met 1 eetlepel gehakte cashew- of walnoten, 1 in ringetjes gesneden bosuitje, 1 eetlepel mangochutney of 1 eetlepel currypasta, 1 eetlepel limoen- of citroensap en 50 ml yoghurt. Beleg toastjes of snackcups ermee en garneer met blaadjes verse koriander.

3 Toastje paddenstoelen Fruit in 1 eetlepel olijfolie 1 gesnipperd sjalotje en 1 teentje gehakte knoflook. Bak daarna 250 gram in plakjes gesneden kastanjechampignons 2 minuten mee. Meng 1 eetlepel balsamicoazijn of 1 eetlepel sojasaus, 2 eetlepels sherry of witte wijn erdoor en laat verdampen. Schep er 1 theelepel versgehakte rozemarijn, zout en versgemalen peper door. Laat iets afkoelen. Beleg toast ermee en garneer met krullen geschaafde Parmezaanse kaas.

4

Toastje ham en brie T B Bestrijk toastjes of geroosterde plakjes sstokbrood dun met appelstroop. Leg er d dunne plakjes brie of zachte geitenkaas o op. Bestrooi met 1 theelepel fijngehakte vverse tijm of gedroogde Provençaalse k kruiden. Leg er roosjes parma- of serranoh ham op. Bestrooi met geschaafde, in een d droge koekenpan geroosterde amandelen.

Kijk voor de volgende 4x op pagina 233 Boodschappen | Feestnummer - 2013

BS_Feest_4x.indd 197

23-07-13 10:39


. P uur BSFeest.indd 198

20-08-13 12:38


voor variatie

jke errlilijk ee he Een h s. Ee els de ed knoe bakn errba Roe or Ro e voo ee Ide s Id errrs s:: Ve ws uw eu ts nie ets efft ie h e GI he GG MAG MA . t. t r rt. er e v o ov over t l e el f fe a t ta p o i a ai a ra raai d md m o omd do and en han in een e je in n,, diie en e tte roen roen e gro se ers ol ver d vol tijjd allti aa ma m de oegd oe evoe gev eg t egev an to an va rijj v s vri els iis edel oed no kn bak errb oerb or Roe voor dee vo rs Ide ers Ve V GI Vers GG AG MA e, rrrie Kerrie Ke Kiip Kerr n: K en: eptte cep ec ke re jke elijijke akel smak sm s uitt drriie smak es Kie s. Ki errs ers ke errk stte rs erst er kver aakv smaa sm ng kkin kk pakkin erpa er e verpa s. Op de es e pjje epj ee sreepj sr sree nsr n en ke Vark de Va ruid kru ek en Ge ip en Kiip ane K ran rran rr terr diite ed Me Medi op lo o vo v , m om o t rt rtom o Ko K . t s st i w wi t e de nd en e sende ss ras errra n ve en orr ee oo vo ps v s tip ns en og ee ook no d je oo nd vin vi dtt nd iin Je vindt nt. Je unt ku lag k e sla de an d aa er a ker kke ek e le mee je rme arme waar en wa de hed khe gelilijk moge iemo atie at riiat ari va en. en ettttten kke pak dp ltijjd alt aa e ma bij de ct bi uc odu prod prod diit pr d dit

lees?? vle n v gjj g en

EEeen Een g rr.. ange va sverva sv eeesve lees vlee n vlee nss eeeeen n ebruiik eens 1 ) GGeb

Strooi versee bas asi s

ilililiccum cu , Parrrm meez m eza zaan aan ansse se kaa aa 2 ) Pa as of of geit eitt enk en nkaass nk oove ver het ger e ech httt..

V or Vo

dag, kie k s 3 ) vov or bloeenkjeviss wit vis. Zelf een variatietip? Laat het ons weten via Face book!

Een beetj tje van jezelf tje van en een beetj

BSFeest.indd 199

20-08-13 12:39


NIEUW NIEUW

Geniet altijd voluit BSFeest.indd 200

20-08-13 12:39


Stylitinpg

201 In vijf eenvoudige stappen maak je iets leuks voor de styling van je feest. Het oog wil immers ook wat!

Vrolijk randje

5

Saaie longdrinkglazen worden superfeestelijk met deze slimme truc!

2

1

zo Maak je van de gLaZen die je al jArEn in de Kast Hebt sTaAn Iets Heel bIjZonDeRs

3

4

1 Nodig: longdrinkglas, spikkels, enkele blokjes pure chocolade. 2 Smelt de chocolade au bain-marie en doop de rand van het glas er circa 1 centimeter in. 3 Doop het glas vervolgens in de spikkels. 4 Zorg dat de spikkels mooi verdeeld zitten over de rand. 5 Vul het glas voorzichtig met een lekkere smoothie. Versier eventueel met rode besjes en steek er een rietje in. Ook leuk voor desserts. Sla om voor nog een stylingtip --> Boodschappen | Feestnummer - 2013

BS_Feest_Stylingtips.indd 201

23-07-13 10:31


ongekoe-ld lekker lang houdbaar!

Nieuw: de lekkere producten van Melkunie zijn er nu ook in lang houdbaar! Die kun je ongekoe-ld bewaren. Knap hè, van onze koe. Je vindt ze in het schap met de lang houdbare melkproducten. Want al het goeie ...

gewoon lekker, lekker gewoon BSFeest.indd 202

20-08-13 12:39


203

Stylitinpg Verrassend bekertje

Wil je je gasten een cadeautje meegeven? Dit is een originele verpakking!

1

3

2

4

5 Leuk om bij een eTeNtje op iEdErs Bord te zzEtTen of na aFlOop mee Naar Huis te gEvEn

1 Nodig: kartonnen bekertjes met een mooi printje, schaar. 2 Knip het bovenste randje eraf en knip het bekertje vervolgens een paar keer van bovenaf in (ca. 2 cm). 3 Ga door tot je helemaal rond bent. 4 Vouw de strookjes in. 5 Vul de doosjes met bijvoorbeeld bonbons en sluit ze vervolgens door de strookjes dakpansgewijs dicht te vouwen. Sla om voor nog een stylingtip --> Boodschappen | Feestnummer - 2013

BS_Feest_Stylingtips.indd 203

23-07-13 10:31


BSFeest.indd 204

20-08-13 12:39


205

Stylitinpg Slim bloemstuk

Een hoge vaas op tafel is bij een etentje niet handig. Je moet er steeds omheen kijken en de kans bestaat dat hij omvalt. Maak daarom een laag bloemstuk.

1

2

5 3

bLoEmsChIkken was nog nOoIt zo mAkKeLijk

4

1 Nodig: lage schaal, schilderstape, schaar. 2 Koop een bos bloemen en snijd de stelen kort en schuin af. 3 Vul de schaal met een laagje water en maak met de schilderstape een ruitpatroon. 4 Steek door elk gat een bloem. 5 Schik op deze manier de bloemen mooi in de schaal, zodat je een goed gevuld bloemstuk krijgt. Sla om voor nog een stylingtip --> Boodschappen | Feestnummer - 2013

BS_Feest_Stylingtips.indd 205

23-07-13 10:31


Hoe haal je het het et beste uit

een n amandel?

osterde, mediterraanse amandelen te Door licht gero n k. mengen met bro nwater ontdekten wij een heerlijke, zijdezachte amandeldri a n t u n r e a v a , r m g i d a r a n a a v t e n t e a n l p b e v % a t geen soja en la a nt iIs 100 ctose. Bovendien is Alpro Amandeldrink een bron van calcium en * A t m s a a a n N d e . l d E r i n e k n i i n m p. h a e t t i ver se zuivelsch v uivelscha o x i d a nt ap, is er ook Amandel-, Hazelnoot- en Rijstdrink in het houdbare z Voel je goed en ontde k zelf onze heer lijke, nieuwe plantaardige drinks...

BSFeest.indd asn13024 adv 206 222x255 indd 1

* Een gevarieerde en evenwichtige voeding en een gezonde leefstijl zijn belangrijk voor een goede gezondheid. Vitamine E helpt je lichaam beschermen tegen oxidanten.

facebook.com/Alpro alpro.com

08-05-13 14:15 20-08-13 12:39


207

Stylitinpg Sfeervolle slinger

Haal je kerstverlichting van zolder en maak supersnel (en goedkoop) een prachtige feestslinger.

1

2

Voor een iNsTant fEeStsFeEr!

5

3

4

1 Nodig: kerstlampjes, papieren cupcakevormpjes. 2 Steek de lampjes door het midden van elk cupcakevormpje. Maak eventueel eerst een kleine inkeping. 3 Zorg ervoor dat je de lampjes er niet te ver doorheen steekt, dan gaat het papiertje misschien scheuren. 4 Ga zo door tot alle lampjes een lampenkapje hebben. 5 Hang de slinger op een mooie plek op!

Boodschappen | Feestnummer - 2013

BS_Feest_Stylingtips.indd 207

23-07-13 10:31


BSFeest.indd 208

20-08-13 12:39


® Registered trademark of a company of the Melitta group

Swirl® maakt het u gemakkelijk.

Swirl®3HGDDOHPPHU]DNNHQPHWHODVWLVFKHÀ[HHUEDQG • glijden niet in de emmer • versterkte en vloeistofdichte bodem • makkelijk sluitbaar en draagbaar • passen perfect in smalle, hoge pedaalemmers www.swirl.nl BSFeest.indd 209

20-08-13 12:39


BSFeest.indd 210

20-08-13 12:39


211

leKker oP Schep pEn! saLades

Salades zijn ideaal op een feestje: je maakt ze van tevoren, zet alles klaar en laat iedereen lekker zelf opscheppen. Combineer ze met soep of met stokbrood. Of combineer ze met elkaar en maak je eigen saladebuffet. Zo weet je zeker dat er genoeg is voor iedereen.

Boodschappen | Feestnummer - 2013

P155_161_Salades.indd 211

23-07-13 09:49


212 Salade van gemarineerde courgette en geroosterde paprika

[[\p

Hoofdgerecht voor 8 personen ca. 30 minuten + 30 minuten marineren

voedingswaarde per persoon

170 kcal, vet 15 g (waarvan verzadigd 4 g), koolhydraten 5 g, eiwit 4 g

leKker oP Schep pEn! saLades

SLAKOM, LOODS 5

voor de dressing: 2 eetl. witte balsamicoazijn 1 theel. honing 1 theel. gedroogde oregano 4 Ă 5 eetl. olijfolie voor de salade: 2 courgettes 1 pot geroosterde paprika 100 g kalamata olijven, eventueel zonder pit 150 g feta, verkruimeld 1 theel. oregano

Bereiden Klop de balsamico met de honing, oregano en olijfolie tot een gladde dressing. Breng op smaak met zout en versgemalen peper. Snijd de courgettes in de lengte door en schaaf er met een kaasschaaf linten van. Snijd de linten eventueel nog een keer door om ze korter te maken. Schep de dressing door de courgette en laat afgedekt een half uurtje staan. Spoel de paprika’s af met koud water en laat goed uitlekken. Snijd ze in dunne repen. Schep de courgette, paprika, olijven en feta door elkaar en breng de salade verder op smaak met de oregano, versgemalen peper en zout. Serveer in een mooie platte schaal.

Boodschappen | Feestnummer - 2013

P155_161_Salades.indd 212

23-07-13 09:49


213 Mangosalade met noten en kip

[[p

Hoofdgerecht voor 8 personen ca. 15 minuten + 30 minuten oventijd 4 drumsticks 1 eetl. kipkruiden 1 eetl. olijfolie 2 rijpe mango’s 100 g gemengde ongezouten noten, grof gehakt 1 zakje rucola voor de dressing: 1 eetl. limoensap 1 theel. honing 3 eetl. olijfolie Bereiden Verwarm de oven voor op 200°C. Smeer de kippenpoten rondom in met de kipkruiden en olie en bak ze in de oven in circa 30 minuten gaar en bruin. Laat ze afkoelen tot lauw. Schil en snijd de mango in repen of blokjes. Rooster de noten in een droge koekenpan lichtbruin. Klop de dressing en giet er eventueel wat kippenjus bij voor een pittige smaak. Pluk het kippenvlees van de pootjes. Vermeng de rucola met de mango en de dressing en verdeel het vlees en de noten erover. voedingswaarde per persoon

255 kcal, vet 17 g (waarvan verzadigd 3 g), koolhydraten 13 g, eiwit 11 g

waT zit erin?

De meeste gasten willen graag weten wat ze op hun bord scheppen. Zet daarom in of bij elke salade een kaartje met een korte omschrijving. Dat ziet er ook nog eens leuk uit als je hiervoor zo'n fotohoudertje met een knijpertje gebruikt. Of gebruik als buffettafel een oude deur of plank en schrijf de omschrijving met een zwarte markeerstift bij de salades. Ook mooi: schilder de ondergrond zwart met schoolbordverf en zet de namen er met krijt bij.

Boodschappen | Feestnummer - 2013

P155_161_Salades.indd 213

23-07-13 09:49


214

piMp yoUr salaD

Wil je het jezelf makkelijk maken? Ga dan voor kant-en-klare supermarktsalades en ‘pimp’ deze gewoon! Voeg bijvoorbeeld eens wat appelblokjes en stukjes tonijn uit blik toe aan een aardappelsalade. Of kook zelf pasta en meng er een bakje komkommersalade door. Wat tomaat, feta en eventueel extra komkommer er doorheen en klaar. Of upgrade een eiersalade met gekookte krieltjes, blokjes augurk en extra stukjes hardgekookt ei. Je gepimpte salades presenteer je natuurlijk in een mooie schaal!

Gele rijstsalade met taugé en pinda’s

[[\]p

SCHAAL, LOODS 5

Hoofdgerecht voor 8 personen ca. 15 minuten 1 pak gele rijst (400g) 150 g sugarsnaps 5 bosuitjes, in ringetjes 200 gram taugé, gewassen en gedroogd 1 bosje koriander, grof gehakt 150 g pinda’s, grof gehakt voor de dressing: 1 eetl. wittewijnazijn of limoensap 1 eetl. gembersiroop 1 mespunt sambal 3 eetlepels zonnebloemolie

Bereiden Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat uitgespreid op een platte schaal helemaal afkoelen. Blancheer de sugarsnaps 1 minuut en giet ze onder koud stromend water af. Snijd ze in schuine dunne repen. Klop de dressing. Vermeng alle ingrediënten en de dressing met elkaar en serveer in een grote schaal. voedingswaarde per persoon

375 kcal, vet 16 g (waarvan verzadigd 2 g), koolhydraten 45 g, eiwit 10 g

Boodschappen | Feestnummer - 2013

P155_161_Salades.indd 214

23-07-13 09:49


215

leKker oP Schep pEn! saLades

Groene aspergesalade met gekookt ei en ham

[[]p

Hoofdgerecht voor 8 personen ca. 20 minuten 2 bosjes groene asperges (ca. 600 g) 4 eieren 50 g pijnboompitten 200 g dik gesneden beenham voor de dressing: 2 eetl. zure room 2 eetl. mayonaise 1 theel. mosterd 2 eetl. fijngehakte bieslook

Voorbereiden Breng water met een schepje zout aan de kook. Snijd de harde uiteinden van de asperges af en snijd de asperges in stukken van 3 cm. Houd de kopjes apart. Kook de aspergestukjes 2 minuten en voeg dan de kopjes toe. Kook nog een minuut, giet af en spoel vervolgens onder koud water af. Kook de eieren in 5 minuten hard. Spoel onder koud water en pel ze. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan. Snijd de ham in stukjes of reepjes en hak de eieren grof. Bereiden Schep asperge, ham en ei door elkaar. Klop de ingrediĂŤnten voor de dressing door elkaar en breng op smaak met zout en versgemalen peper. Schep dit door de salade en doe over in een schaal. Bestrooi de salade met pijnboompitten en nog wat versgemalen peper. voedingswaarde per persoon

155 kcal, vet 11 g (waarvan verzadigd 2 g), koolhydraten 4 g, eiwit 10 g

Boodschappen | Feestnummer - 2013

P155_161_Salades.indd 215

23-07-13 09:49


216

Aardappelsalade met ansjovis en sardines

[[;p

Hoofdgerecht voor 8 personen ca. 30 minuten + 20 minuten koelen 1 kg aardappels, vastkokend 2 eetl. wittewijnazijn 1 theel. gedroogde dragon 3 eetl. olijfolie 2 eetl. mayonaise 1 rode ui, gesnipperd 1 blikje ansjovisfilets, fijngesneden 1 bos krulpeterselie, grof gehakt 2 blikjes sardinefilets, in stukjes ca. 8 blaadjes kropsla

Bereiden Kook de aardappels in de schil gaar en laat ze afkoelen. Pel ze en snijd ze in blokjes of schijfjes. Klop een dressing van de azijn, dragon, olie en mayonaise en schep dit met alle andere ingrediĂŤnten door elkaar. Breng goed op smaak met zout en versgemalen peper. Laat afgedekt nog even intrekken en schep nog een keertje door. Serveer op een mooie schaal op de blaadjes kropsla en bestrooi royaal met versgemalen peper. voedingswaarde per persoon

195 kcal, vet 11 g (waarvan verzadigd 2 g), koolhydraten 18 g, eiwit 5 g

Salade van gegrilde aubergine en mozzarella

[[\p

Hoofdgerecht voor 8 personen ca. 30 minuten 2 aubergines in plakken van 1 cm 5 eetl. olijfolie 4 rijpe trostomaten, in plakjes 2 bolletjes mozzarella, in plakjes 1 bos basilicum, alleen de blaadjes keukenpapier Bereiden Bestrooi de aubergineplakken aan beide kanten licht met zout en laat tussen keukenpapier 15 minuten het vocht onttrekken. Veeg de plakken af met keukenpapier en bestrijk ze aan beide kanten met een beetje olie. Gril aan beide kanten in een grillpan bruin en laat uitlekken op keukenpapier. Schik de plakken aubergine, tomaat, mozzarella en basilicum om en om op een ronde platte schaal en bestrooi met wat zout en versgemalen peper. Giet er nog een straaltje olijfolie over. voedingswaarde per persoon

190 kcal, vet 15 g (waarvan verzadigd 5 g), koolhydraten 5 g, eiwit 7 g

Boodschappen | Feestnummer - 2013

P155_161_Salades.indd 216

23-07-13 09:49


217

leKker oP Schep pEn! saLades

coOl!

Je wilt je salades natuurlijk koel serveren, maar zie zulke grote schalen maar eens in de koelkast te stallen. De oplossing? Maak van je (indien nodig afgekoelde!) oven een extra koelkast. Leg er bevroren koelelementen - of als je die niet hebt ingevroren flessen water - in en zet de saladeschalen op de bakplaten. Houd de oven goed dicht en je salades blijven tot het moment van serveren heerlijk koel.

Boodschappen | Feestnummer - 2013

P155_161_Salades.indd 217

23-07-13 09:49


BSFeest.indd 218

20-08-13 12:39


ALLES WAT JE MOET WETEN OVER ONZE PRODUCTEN. Verse Oogst is hĂŠt platform over groente, fruit en paddenstoelen. Maak kennis met onze telers, zoek informatie over groente, fruit en paddenstoelen en ontdek heerlijke recepten!

de Bekijk het hele recept of 1 van sende 2000 andere heerlijke, verras epten recepten op: verseoogst.nl/rec

verseoogst.nl BSFeest.indd 219

20-08-13 12:39


GRATIS JUPILER

SUPPORTERSGLAS BIJ AANKOOP VAN 1 KRAT JUPILER!

VOL VOOR ORANJE Tijdens het WK drink je een frisse Jupiler natuurlijk uit het Jupiler Supportersglas. Gratis bij 1 krat Jupiler, in 2 varianten. Waarbij, als je het glas inschenkt, een gedeelte van het Wilhelmus verschijnt. Zorg dus dat je ze allebei in huis hebt. Voor de wedstrijd begint zing jij uit volle borst en glas mee! OP=OP

OF MINIMUM LEEFTIJD VOOR DEELNAME IS 18 JAAR.

ROM SUPPORTERS WEETEN WAA BSFeest.indd 220

20-08-13 12:39


Murgiverde - Spaans leverancier van groente en fruit feliciteert Boodschappen met het 250ste nummer!

Echte wijn, maar dan alcoholvrij Bij het horen van ‘alcoholvrije wijn’ denken veel mensen aan een glas druivensap. Maar bij Light Live is dit absoluut niet het geval. Er wordt namelijk wijn gemaakt van kwalitatief goede druiven zoals Cabernet Sauvignon of Chardonnay. Met de modernste apparatuur wordt op speciale wijze de alcohol uit de wijn gehaald, terwijl het fruit in de wijn behouden blijft. Hiermee is een glas wijn van Light Live een heerlijk alternatief voor wijn mét alcohol. Naast het alcoholvrije aspect is er een ander belangrijk voordeel: Light Live heeft maar liefst 50% minder calorieën dan wijn met alcohol! Dat scheelt aanzienlijk als je op dieet bent of om andere redenen op je gezondheid wilt letten.

Osborne Sherry Het verhaal van Osborne begint aan het eind van de 18e eeuw. Een ondernemende jonge Engelsman, Thomas Osborne Mann, arriveert in de Spaanse provincie Cádiz om lokale wijnen te gaan verkopen. Aangemoedigd door de erkenning van en waardering voor sherrywijnen vestigt Thomas zich in 1772 in het stadje El Puerto de Santa María en begint daar zijn eigen wijnmakerij. Daarbij richt hij zich op het maken van de mooiste sherry’s. Sherry is witte wijn, gemaakt van de Palomino fino- en/of Pedro Ximénez-druif. Het bijzondere van sherry is dat zich op de wijn op natuurlijke wijze een gistlaag vormt, de zogenaamde ‘flor’. Deze gistlaag sluit de wijn af van de lucht en brengt een proces op gang dat sherry zijn specifieke geur en smaak geeft.

Van Light Live kun je dus gerust genieten, in iedere situatie!

AGF Murgiverde.indd 221

30-07-13 14:41


l

o el a d r e i A ko’s rdael o ls n ‍ה‏j

o ls, nges ld t rdaeltjes, groen n, ves kru. n gemak jk sl re s Đžrel n ml!jd. " ie rdael o l # gemkt n rdaeldobl$%ntjes t lami, sp(a)e, mozz*ella, pap+ka ie kru. N$ ie rdael o l n nog 5 +/ n. KÄłk sl 1 www.a ko.nl v2r 3 orma!e ‍ה‏j recep n.

www.aviko.nl

BourgondiĂŤrs opgelet!

NU TIJDELIJK PALM BLIK 6X33CL EN 50CL EXTRA VOORDELIG

www.facebook.com/palmbier

BSFeest.indd 222

www.palmbier.nl

20-08-13 12:54


Grand’Italia De beste co mbinatie

voor een feestje met je vrienden

felen Feestelijk ta lia ta met Grand’I

BEGIN EENS MET

EEN APERITIVO! Hét Italiaanse borrelmoment voor de maaltijd met de lekkerste drankjes én hapjes. Tip: probeer Carciofi (artisjokken) omwikkeld met parmaham. Heerlijk!

HEB JIJ OOK

IETS TE VIEREN? Maak dan eens deze Spaghetti met Pesto alla Genovese, rucola en pijnboompitjes! Een heerlijk, feestelijk gerecht dat in een handomdraai op tafel staat. Kijk voor meer recepten en tips op granditalia.nl of scan de QR-code.

BSFeest.indd 223

Grand’Italia Italiaanse Inspiratie

20-08-13 12:54


Toet.

Het wordt pas echt feest met Huls Na 250 Boodschappen is het wel tijd voor een feestje. Met onze boerenjongens bijvoorbeeld. 11 Droge worstjes die ieder feest compleet maken. Met of zonder kruidnagel. www.huls.nl |

facebook.com/hulsdeworstmeesters

The best worst of the world

Er goed uitzien begint met goed eten. Daarom smeer je met ERU Balans de lichtste en de lekkerste smeerbare kaas. Slechts 15+ en dankzij een vleugje yoghurt toch vol van smaak.

Kijk op www.erubalans.nl voor meer informatie en verrasende recepten!

Probeer nu alle 4 de varianten

BSFeest.indd 224

20-08-13 12:54


IN DE SUPERMARKT, OP JE BORD EN NU OOK OP FACEBOOK!

VALESSTIC NIEUWS! FACEBOOK.COM/ValessNL Valess is nu echt overal te vinden. Je kon ons al vinden in de supermarkt en op je bord, maar nu zijn we ook te volgen op Facebook. Like ons als je van lekkere recepten, mooie prijzen en leuke acties houdt!

Like ons op Facebook.com/ValessNL en volg ons op Twitter@ValessNL

BSFeest.indd 225

20-08-13 12:54


226

Kusmenu Met lIefde gemaakT

Zoveel jaar samen? Iets te vieren? Of gewoon zin om je lief onverwacht te verrassen met een romantisch etentje? Met dit menu schiet Cupido (en ook jij als kok) altijd raak!

Boodschappen | Feestnummer - 2013

P57_61_Kusmenu 6p.indd 226

23-07-13 10:48


227

Geitenkaas met parm aham en

en o l e m r e t wa

Voor

GEREC

HT

Boodschappen | Feestnummer - 2013

P57_61_Kusmenu 6p.indd 227

23-07-13 10:48


228

Verfi jnde sm

rse e v , n e ak

leuren... k e g i t h c a r ,p n e t n raakt je in je hart! ĂŤ u i n e d m e r t di ing

Hoofd HT

e t n oe r g e d r e geroost

n

GEREC

Kabelja uwtaartje met Boodschappen | Feestnummer - 2013

P57_61_Kusmenu 6p.indd 228

23-07-13 10:48


229

Kusmenu Met lIefde gemaakT

na

GEREC

HT

en Voor e

fees Hart v tje m an frambozen et zn’ tweetjes Boodschappen | Feestnummer - 2013

P57_61_Kusmenu 6p.indd 229

23-07-13 10:48


230

Kusmenu Met lIefde gemaakT

Geitenkaas met parmaham en watermeloen

[

Voorgerecht voor 2 personen ca. 25 minuten 8 radijsjes 25 g hazelnoten of pijnboompitten 1 klein kropje radicchio of 50 g veldsla 1 sinaasappel, schoongeboend 50 ml olijfolie 1 eetl. sherry of witte wijn 1 theel. honing 2 plakken zachte geitenkaas (ca. 100 g per stuk) 2 parten watermeloen 2 plakken parmaham

Bereiden Verwijder de worteltjes en stronkjes van de radijsjes. Snijd de radijsjes vanaf de onderkant 8 keer in, zodat er bloemblaadjes ontstaan. Leg de radijsjes in ijskoud water met een beetje zout. Rooster de hazelnoten in een droge, hete koekenpan. Verdeel de radicchio over 2 borden. Schil sliertjes van de sinaasappelschil en pers de sinaasappel. Meng het sap met de olijfolie, sherry of wijn, honing en wat versgemalen peper. Sprenkel de helft van de dressing over de sla. Rooster de geitenkaas onder een hete ovengrill of bak de plakken kort aan beide kanten in een beetje olijfolie. Leg de kaas op de salade. Bestrooi met de hazelnoten en garneer met watermeloen, roosjes parmaham, sinaasappelschilletjes en radijsbloemen. Sprenkel de rest van de dressing erover. voedingswaarde per persoon

320 kcal, vet 26 g (waarvan verzadigd 8 g), koolhydraten 10 g, eiwit 10 g Tips • In plaats van geitenkaas is mozzarella ook lekker. • Vervang parmaham eens door rosbief of rookvlees.

uiT eteN aan eigeN tafeL

Geen damasten tafellaken in huis? Met een (goed gestreken) wit laken dek je de tafel net zo chic. Bind het bestek samen met een vrolijk lint en steek er een roos of andere mooie bloem in. Dim de lichten, zet wat waxinelichtjes op tafel, speel een zacht loungemuziekje op de achtergrond en je lief waant zich in een restaurant. En dan moet het eten nog komen!

Boodschappen | Feestnummer - 2013

P57_61_Kusmenu 6p.indd 230

23-07-13 10:48


231 Kabeljauwtaartje met geroosterde groenten

Hart van frambozen

[[[;

Nagerecht voor 2 personen ca. 40 minuten; koelen 2-3 uur

[[[

Hoofdgerecht voor 2 personen ca. 30 minuten

75 g poedersuiker 3 eidooiers 120 g boter, in stukjes 200 g bloem, gezeefd + extra om te bestuiven mespuntje bakpoeder 100 g suiker 50 ml water 250 g frambozen 125 g mascarpone merg van 1 vanillestokje of 1 zakje vanillesuiker 1-2 eetl. slagroom of koffieroom muntblaadjes

4 geroosterde paprika’s (pot) 1 kleine courgette 100 g peultjes 2 lente-/bosuitjes 250 g kruimige aardappels, geschild, in stukken 3 eetl. olijfolie 1 sjalotje, gesnipperd 250 g diepvries kabeljauwfilet (Vismarine), ontdooid 25 g boter 8 cherry-/kerstomaten 3 eetl. tomatentapenade 2 kookringen Ø 10-12 cm, ingevet Bereiden Hak 3 paprika’s in stukjes en zet ze apart. Snijd hartjes uit de vierde paprika voor garnering. Schaaf de courgette in lange linten. Kook de peultjes 2 minuten, giet ze af en spoel er koud water over. Verwijder een stukje van het groene loof van de bosui. Snijd de bosuitjes aan één kant enkele keren een stukje in. Kook de aardappels met zout in 20 minuten gaar. Verhit 1 eetlepel olijfolie, fruit hierin het sjalotje en zet apart. Gaar de kabeljauw in de magnetron met een klontje boter afgedekt 3 minuten op 800 Watt. Houd even warm en laat nagaren. Voeg zout en peper toe. Rooster in een hete grillpan de courgette, peultjes, bosui en tomaat met de rest van de olijfolie. Giet de aardappels af en maak aardappelpuree met het sjalotje, zout en peper. Zet de kookringen op warme borden. Vul deze met een laag aardappelpuree, een laagje geroosterde paprika met daarop tapenade en verdeel daarover de kabeljauw. Verwijder de ringen. Leg paprikahartjes op de vis en serveer de groenten erbij. voedingswaarde per persoon

655 kcal, vet 38 g (waarvan verzadigd 11 g), koolhydraten 44 g, eiwit 31 g.

vershoudfolie bakpapier bakplaat

wiJndatE

Bij de geitenkaas ligt een date met fris wit voor de hand. Sauvignon Blanc van Bergschaduw of Ferngreen bijvoorbeeld. Zwoel, zacht en exotisch wit levert met het kabeljauwtaartje een combinatie op die om te zoenen is: Poème Marsanne Viognier of Zuydpunt Chenin Viognier. Als de frambozen worden voorgesteld aan Venetio Raboso rosato of Gran Espanoso Cava demi sec slaan de vonken meteen over.

Voorbereiden Klop poedersuiker en eidooiers tot een schuimig mengsel. Voeg de stukjes boter, de bloem en de bakpoeder toe en kneed met de hand tot een soepel deeg. Maak er een bal van, verpak deze in vershoudfolie en leg deze 2 à 3 uur in de koelkast. Verwarm de oven voor op 180°C. Verwarm de suiker met het water. Laat iets inkoken tot een siroop. Leg de frambozen erin. Teken een hart van circa 20 cm op bakpapier en leg dit op de bakplaat. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak. Leg het op het bakpapier. Steek of snijd er een hart uit ter grootte van het hart op het bakpapier. Bak dit in 12 à 14 minuten goudbruin en gaar in het midden van de oven. Laat afkoelen. Bereiden Leg het hart op een platte schaal. Roer de mascarpone los met de vanille en slagroom. Bestrijk het hart ermee en leg de frambozen erop, met de bolle kant boven. Garneer met muntblaadjes. voedingswaarde per persoon

1425 kcal, vet 82 g (waarvan verzadigd 48 g), koolhydraten 143 g, eiwit 23 g

Boodschappen | Feestnummer - 2013

P57_61_Kusmenu 6p.indd 231

23-07-13 10:48


Eén brok karakter

Old Amsterdam is kaas met karakter. Kaas met een hele eigen smaak en textuur waar de liefhebber bewust voor kiest. En aan die smaak worden geen enkele concessie gedaan. Het is deze eigenheid van de rijke, hartige en intense smaak, dat maakt dat Old Amsterdam één brok karakter is. oldamsterdam.nl BSFeest.indd 232

20-08-13 12:54


233

4X StokjE

Salamicirkels Sal

Op een

Ontdo plakjes bladerdeeg. Bestrijk ze Ontdooi licht met m pesto en beleg met plakjes salam salami met daarop een plakje jonge kaas. Rol de deegplakjes strak op. Verpa Verpak ze in vershoudfolie en laat ze in de koelkast ko opstijven (kan een dag van tevore tevoren). Snijd plakken van 2 cm dik en leg ze naast elkaar op een ingevette bakpla bakplaat. Bestrijk de snijkant met losgeklopt ei e en bak de cirkels 10-15 minuten in een voorverwarmde oven van 190°C. Laat ze z iets afkoelen en rijg ze als lolly’s aan prikkers. prrikkers.

1 Kip op stok K Le houten prikkers in water om verLeg bra branden tijdens grillen te voorkomen. Wel 24 gedroogde abrikozen in het sap van 2 si sinaasappels. Meng 2 theelepels marmela melade of abrikozenjam met 2 theelepels mos mosterd. Bestrijk plakjes gerookte kipfilet erm ermee. Wikkel deze om elke abrikoos. Prik de pakketjes aan prikkers. Bestrijk met olie en rooster ze in 1 minuut per kant in een hete grillpan of onder een hete oven ovengrill.

2

3 Capreseprikkers

Kaasspiesjes met paprika en salie

Schep door mozzarellaballetjes olijfolie gemengd met pesto. Rijg om en om halve kerstomaten, stukjes mozzarella, blaadjes verse basilicum en eventueel een olijf zonder pit aan prikkers. Besprenkel met wat olijfolie (niet op de uiteinden van de prikkers) en bestrooi met wat versgemalen peper.

4

Strooi bloem op een bord. Klop een ei los in een diep bord en strooi paneermeel op een ander bord. Haal blokjes belegen kaas eerst door bloem, dan door ei en daarna door paneermeel. Rijg aan satéprikkers of spiesjes afwisselend een stukje rode paprika, een salieblaadje en een stukje kaas. Verhit een laagje arachideof zonnebloemolie in een koekenpan en bak de spiesjes in 5 minuten goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Bestrooi ze voor het serveren met wat paprikapoeder.

Boodschappen | Feestnummer - 2013

BS_Feest_4x.indd 233

23-07-13 09:33


Goudse topkwaliteit sinds 1921

Tijd voor een feestje! JE MOND KRIJGT ELKE DAG VEEL TE VERDUREN! ERVAAR HOE LISTERINE® MONDSPOELING JE MONDHYGIËNE IN 21 DAGEN VERBETERT.

10x ShoqBox wireless portable

Bluetooth speaker t.w.v. €179,99

VOOR EEN TOTALE MONDHYGIËNE

BSFeest.indd 234

15x GoGEAR MP4-spelers met

Bluetooth t.w.v. € 84,99

* zie actievoorwaarden op de website

NE/NI/13-0122

Start nu je interactieve 21 dagen missie op www.listerine.nl en win!*

20-08-13 12:54

62


En wat eet u vanavond op z’n Indiaas?

vlees

Met Patak’s kun je in een handomdraai gerechten uit de veelzijdige en smaakvolle Indiase keuken bereiden.

kip

Alle producten van Patak’s zijn bereid volgens authentiek Indiaas recept van de familie Pathak. Ontdek dee vele variaatieemogelijkhedeen met Pataak’s op: vis

www.patak ks.n nl

sala

de

faccebook.ccom/pattak ksn nederland

naa nbr ood

te oen

gr

Ontdek de authentieke smaak van India 6209-055 AW PTK BSFeest.indd 235 Adv Boodschappen 222x255 indd 1

11-07-13 16:56 20-08-13 12:54


236

Hieperdepieper! Gekookt, gebakken, gepureerd, gepoft of gefrituurd: de aardappel is gezond, zit vol vitaminen en is makkelijk te bereiden. Logisch dus dat deze eenvoudige groente zo populair is in ons landje!

neDerlaNd, aardAppellaNd Zestig jaar geleden aten Nederlanders 130 kilo aardappels per persoon per jaar. Tegenwoordig staan steeds vaker gerechten met rijst en pasta op tafel, maar nog steeds is Nederland een echt aardappelland en eten we per persoon zo’n 80 kilo aardappels per jaar! Daarnaast is ons land uitgegroeid tot wereldmarktleider in pootaardappels. Dit komt door onder andere het gematigde zeeklimaat, de goede grond, goede rassen en professionele telers en leveranciers, zoals PolderGoud, Vanka Aardappelen, Landjuweel Aardappelen en Jansen-Dongen.

Er zijn aardappels met een geelbruine en roodbruine schil: de kleur van de schil heeft geen invloed op de smaak.

Gezonde knol Aardappels zijn rijk aan vitaminen, mineralen, vezels en zetmeel en er zit geen grammetje vet aan. En met een portie aardappels van 200 gram krijg je al 40% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine C binnen. De Sunlite aardappel bevat bovendien minder calorieĂŤn dan de gemiddelde aardappel en is 100% natuurlijk: de ideale basis voor een gezonde maaltijd! AARDAPPEL ANDERS:

PIEPER Patata PATATE Pomme de terRe

Potato KARTOFFEL ErdapfEl AARDPEER .

aardappels.indd 236

30-07-13 14:11


advertorial

237

Aardappelkoekjes met bieslook en feta Voor 1 persoon: Kook 500 gram schoongeborstelde kruimige aardappels in 20 minuten gaar. Pel en pureer ze. Schep er 100 gram geraspte of fijnverkruimelde feta, 2 eetlepels gehakte bieslook, 1 losgeklopt ei en zout en peper door. Laat iets afkoelen (kan van tevoren). Vorm bolletjes van circa 3 cm van de puree, druk ze plat en haal ze door een beetje bloem. Bak de koekjes in hete olie rondom bruin.

Aardappelkerriesoesjes

Hapjes met aardappel: zo gepiept! Ook op een feestje is de pieper een graaggeziene gast. Zet bijvoorbeeld eens een van deze aardappelhapjes op tafel.

Aardappeltorentje met boerenkaas en bleekselderij Voor 1 persoon: Schil 4 grote vastkokende aardappels of boen ze schoon. Snijd alle aardappels in de lengte in 4 dikke plakken. Kook deze in weinig water in 5 minuten beetgaar en giet ze af. Verwarm de ovengrill. Leg de aardappelplakken naast elkaar en verdeel over iedere plak gehakte bleekselderij (of rucola) en een plak jongbelegen boerenkaas. Meng 2 eetlepels olijfolie met ½ eetlepel citroensap, zout en peper en sprenkel dit mengsel erover. Leg steeds 4 plakken aardappel op elkaar en vorm 4 stapeltjes. Zet ze in een ovenvaste schaal en zet circa 3 minuten onder een hete grill zodat de kaas een beetje smelt.

Voor 1 persoon: Wrijf 250 gram koude gekookte aardappels door een zeef of stamp ze fijn. Voeg zout, peper en een mespuntje kerriepoeder toe. Verhit frituurolie tot 150°C. Breng ondertussen 150 ml water met 50 gram boter aan de kook. Voeg in één keer 60 gram bloem toe en roer tot het deeg als een bal loslaat van de bodem van de pan. Voeg van de warmtebron af al kloppend één voor één 2 eieren toe en schep het aardappelmengsel erdoor. Vorm met 2 natgemaakte lepels bolletjes (of gebruik een spuitzak met glad mondstuk) en bak het deeg 4 minuten in de hete olie. Laat de soesjes uitlekken in een vergiet bekleed met keukenpapier.

heT besTe kuN je AardaPpels buitEn de VerpaKking op eeN B e wA a r Koele, donkerEE En drOge pLaatss BewarEn..

ti p

Boodschappen | Feestnummer - 2013

aardappels.indd 237

30-07-13 14:11


-ET

=HHXZVH0RVVHOHQ ISHETALTIJDEENFEESTJEÕ

ZZZSUHPLHUPRVVHOHQFRP

Voor de koude en warme Italiaanse keuken Olijfolie is veel te lekker om te verspillen. Daarom komt Bertolli met olijfolie spray die je perfect kan doseren. Deze handige spray is er in twee varianten. Met Bertolli Extra Vergine Originale geef je je salade, pasta of pizza gemakkelijk een frisse en fruitige smaaksensatie. En met Bertolli Cucina kan je je pan, ovenschaal of grill gelijkmatig inoliën. Deze olijfolie is tot 220 ˚C te verhitten en daarmee ideaal voor de warme bereiding van je favoriete Italiaanse gerecht. Buon appetito!

Meer weten over koken met olijfolie? www.DeOlijfoliewijzer.nl

BSFeest.indd 238

20-08-13 12:54


Oventoppers!

239

In de categorie altijd goed: lekkere snacks gemaakt van kant-en-klaar deeg uit je supermarkt. Ze zijn supersnel klaar en dan doet de oven ook nog eens het meeste werk. Handig bij een spontaan feestje, een ‘ze-blijven-opeens-allemaal-eten’-feestje of een ‘zin-in-een-late-snack’-feestje!

Filorolletjes met ham en kaas Voor ca. 8 stuks Laat 8 vellen filodeeg volgens de aanwijzingen op de verpakking ontdooien. Verwarm de oven voor op 200°C. Halveer de filodeegvellen. Bestrijk ze dun met olie en leg 2 vellen op elkaar. Verdeel daarover een plak parma- of serranoham, een plak belegen kaas en 1 eetlepel pesto. Houd aan de zijkanten 2 centimeter vrij. Sla de zijkanten van het deeg over de vulling, bestrijk ze met olie en rol het deeg met vulling op. Bestrijk de bovenkant ook met olie. Bak ze op een ingevette bakplaat in circa 15 minuten goudbruin en krokant. voedingswaarde per stuk

85 kcal, vet 6 g (waarvan verzadigd 2 g), koolhydraten 6 g, eiwit 3 g

1

krOkant van Buiten, zachT van binneN Boodschappen | Feestnummer - 2013

BS_Feest_oventoppers -1.indd 239

23-07-13 10:37


Proef het echte Italië De Mini mozzarella van Galbani, dat is de zachte, frisse smaak van mozzarella in een mini-vorm ! Heerlijk en makkelijk voor in een salade bij de barbecue, of lekker origineel in een feestelijke salade met reuzegarnalen bijvoorbeeld.

Variatietip 1

Ideaal dus om je zomerse salades eindeloos te variëren. Prego ! Variatietip 1: Zin in een feestelijke salade ? Voeg enkele gekookte reuzegarnalen en de Mini mozzarella van Galbani toe aan je krulsla. Werk af met heel fijn gehakte stukjes selderij en breng op smaak met zout, vers gemalen zwarte peper en een streepje olijfolie. Variatietip 2: Voor een frisse seizoensalade kies je een mooie groene salade. Voeg enkele cherrytomaatjes toe, enkele dunne staafjes selderij en schil een wortel in de lengte in dunne, lange reepjes. Voeg de Mini mozzarella van Galbani toe, samen met enkele kwartjes hardgekookt ei en breng op smaak met zwarte peper en zout.

Variatie

tip 2

Maak van je standaard pasta...

* Marktleider in Italië (SymphonyIRI Group data Y.E. Okt. 2012) BSFeest.indd 240

...’n ..

pasta

Rio Mare Kijk voor meer echte Italiaanse tonijnrecepten op www.riomare.nl of download de app ITuna

Rio Mare, de echte smaak van Italië Rio Mare is mede-oprichter en lid van het ISSF, een wereldwijde stichting ter promotie van duurzame tonijn. Kijk voor meer informatie op: www.iss-foundation.org. g.

20-08-13 12:54


241

Oventoppers!

Italiaanse kaas-kruidenknopen Voor ca. 25 stuks Verwarm de oven voor op 200째C. Haal de bevroren deeglapjes van 1 pak (roomboter) bladerdeeg van elkaar. Laat ze ontdooien en verwijder de folie. Bestrooi de helft van de deeglapjes met gedroogde gemengde Italiaanse kruiden en bestrooi ze met versgeraspte Parmezaanse kaas. Leg de andere deeglapjes erop en rol ze iets uit zodat ze goed op elkaar zitten. Snijd ze in repen van 2 centimeter breed. Leg er een losse knoop in en leg ze op een ingevette of met bakpapier beklede bakplaat. Bak ze in het midden van de oven in 10-12 minuten goudbruin en gaar.

2

voedingswaarde per stuk

75 kcal, vet 4 g (waarvan verzadigd 2 g), koolhydraten 6 g, eiwit 3 g

de kruiDen eN de Kaas Geven dit Hapje een ItaliAans TintjE Boodschappen | Feestnummer - 2013

BS_Feest_oventoppers -1.indd 241

01-08-13 13:46


Nieuw: Het originele recept WA N T ’N VAN D O B B E N B L I J F T ’N VAN D O B B E N

Vers kwaliteitsrundvlees met een heerlijk malse structuur Hoogwaardige patisseriebloem voor de herkenbare zachtvloeiende ragout Pure bouillon getrokken van rundvlees en groenten

Echte roomboter om de ragout zacht en romig te maken

We hebben de ingrediënten opnieuw geproefd en geselecteerd. Wát een traktatie!

Geselecteerde kruiden en specerijen zoals foelie, peper, tijm en laurierblad

Gewoon Goud st!

ie lut o v r)e

e(

D

i

ij nr

De In-4 -

minuten-ietsfeestelijks-op-tafelRoerbak-rijst Nieuw van Lassie; rijst bereiden in de koekenpan. Zo heb je met rijke Roerbak rijst in 4 minuten iets heerlijks op tafel.

4 altijd goedd

BSFeest.indd 242

20-08-13 12:54


Oventoppers!

243

3

Empanada’s met pittige tomatensaus Voor ca. 12 stuks Verwarm de oven voor op 200°C. Laat 1 pak hartigetaartdeeg ontdooien. Verhit 1 eetlepel olijfolie en bak hierin 1 gesnipperde rode ui, 2 teentjes geperste knoflook, 2 eetlepels tomatenpuree, 1/2 theelepel kaneelpoeder, 1/2 theelepel paprikapoeder, versgemalen peper, zout, 250 gram rundergehakt en 25 gram gehakte pure chocolade. Laat deze vulling iets afkoelen. Snijd met een uitsteekvorm (Ø 8-10 cm) of een glas rondjes uit het deeg. Schep midden op elk rondje wat vulling en bestrijk de randen met geklutst ei. Vouw het deeg tot een halve maan en druk de randen op elkaar. Bestrijk de bovenkanten met ei en bak op een ingevette bakplaat 15-17 minuten. Serveer met een pittige tomatensaus van gezeefde tomaat, rode peper en verse koriander. voedingswaarde per stuk

180 kcal, vet 11 g (waarvan verzadigd 5 g), koolhydraten 12 g, eiwit 6 g

eeN bijZondeRe vuLling van Onder meer gehaKt, kaneEl en chocOlade Boodschappen | Feestnummer - 2013

BS_Feest_oventoppers -1.indd 243

23-07-13 10:37


feliciteert Boodschappen met de 250 ste uitgave

w w w.vanoersgroep.nl puur natuurlijk

Met Meesterstuk wordt ieder etentje gegarandeerd een succes! Meesterstuk is een culinair stuk vlees voor 4 personen dat verkrijgbaar is in de variaties ‘Culinaire Fricandeau’, ‘Culinaire Beenham’, ‘Culinaire Rosbief ’ en ‘Culinaire Kalfslende’.

VOLG MEESTERSTUK OP FACEBOOK

BSFeest.indd 244

20-08-13 12:54


Oventoppers!

4

245

Salamicroissants met gorgonzola Voor ca. 6 stuks Verwarm de oven voor op 200째C. Bestrijk de deeglapjes van 1 blikje croissantdeeg met rode pesto. Verdeel daarover 100 gram in reepjes gesneden salami met daarop 100 gram gorgonzola in blokjes en 2 in ringetjes gesneden bosuitjes. Zorg ervoor dat de randen van het deeg vrij blijven en bestrijk ze met geklutst ei. Rol het deeg op zodat de vulling er goed tussen blijft. Bestrijk ook de bovenkant met ei en strooi er geraspte Parmezaanse kaas over. Bak de croissants in circa 15 minuten goudbruin en gaar. voedingswaarde per stuk

325 kcal, vet 22 g (waarvan verzadigd 11 g), koolhydraten 16 g, eiwit 14 g

Een vErrasSend PittigE VulliNg in een waT ZoetiG deeg. Boodschappen | Feestnummer - 2013

BS_Feest_oventoppers -1.indd 245

23-07-13 10:37


Rauwkost van Bieze:

Lekker door de sla of bij de maaltijd

Zo makkelijk is gezond!

BSFeest.indd 246

20-08-13 12:55


247

Oventoppers! Zalmbroodjes met groene asperges Voor ca. 12 stuks Verwarm de oven voor op 200째C. Laat 1 pak bladerdeeg ontdooien. Snijd aan de onderkant van 12 groene asperges een klein stukje af. Kook de asperges in 5-7 minuten beetgaar. Neem ze uit de pan en laat ze afkoelen. Haal de deeglapjes van elkaar, verwijder de folie en halveer de deeglapjes. Bestrijk ze met circa 100 gram kruidenroomkaas en beleg ze met plakjes gerookte zalm (150 gram). Maal er peper over. Snijd de asperges kleiner en verdeel ze over de zalm. Vouw het deeg dubbel, plak de randen goed dicht met water of geklutst ei en bestrijk de bovenkanten met ei. Bak de broodjes op een ingevette bakplaat in circa 15 minuten goudbruin en gaar.

5

voedingswaarde per stuk

115 kcal, vet 7 g (waarvan verzadigd 3 g), koolhydraten 8 g, eiwit 4 g

ZachtE zalM & beetGare AspergEs: een Goede combi! Boodschappen | Feestnummer - 2013

BS_Feest_oventoppers -1.indd 247

23-07-13 10:37


W U NIE

Flippies

AMERIKAANS GROOT, EXTRA EXTRA LEKKER!

C H

1. 2. 3. 4. (g 15

Het De 50% BSFeest.indd 248

20-08-13 12:55


Probeer nu Oral-B Mondwater met 50% KORTING

RETOUR VIA BANKREKENING. ZIE DE VOORWAARDEN ONDER AAN DE PAGINA. ACTIE GELDIG VAN 29/08/2013 TOT 29/09/2013.

GEBRUIKSAMENVOOREEN *

SUPERIEURE ENLANGDURIGE REINIGING

216129/01/13

NIEUW

Scan de QR code om te zien hoe onze tandpasta onovertroffen langdurige bescherming biedt.

Coupon Oral-B Mondwater Hoe uw geld terugvragen?

1. Koop een Oral-B Pro-Expert Multi-Protection Mondwater 2. Omcirkel de datum en het bedrag van uw aankoop op uw originele kassabon 3. Vul uw volledige gegevens en uw bankrekening nummer in 4. Stuur de originele ingevulde coupon samen met de originele kassabon (geen enkele kopie zal worden aanvaard) binnen 14 dagen na uw aankoop en vóór 15/10/2013 in een envelop naar: Oral-B Mondwater 50% refund c/o HighCo DATA 09317 Antwoordnummer 3020 3000 WB Rotterdam (geen postzegel nodig)

* bij regulier gebruik vs. een gewone tandpasta met een gewone manuele tandenborstel

Naam Voornaam Adres

Nr

Postcode

Plaats

IBAN rekeningnummer E-mail

Het bedrag zal op uw rekening gestort worden binnen ongeveer 6 weken. Indien de aanvraag niet aan de voorwaarden voldoet, wordt deze niet in behandeling genomen. Beperkt tot één terugbetaling per gezin (zelfde naam, zelfde adres of zelfde bankrekening). Deze coupon is niet inwisselbaar tegen geld. De verantwoordelijke uitgever voor de verwerking van uw persoonlijke gegevens is Procter & Gamble Nederland BV, Watermanweg 100, 3067 GG Rotterdam. Uw gegevens worden uitsluitend gebruikt voor deze actie en zullen niet voor andere doeleinden worden gebruikt of worden verstrekt aan derden. 50% Terugbetaald retour via bankrekening. Actie geldig van 29/08/2013 tot 29/09/2013. Aanbod enkel geldig in Nederland. BSFeest.indd 249

20-08-13 12:55


BSFeest.indd 250

20-08-13 12:55


advertorial

251

Feestelijke cocktails met Karvan Cévitam

Creëer jouw persoonlijke feestmomentje met de fruitigste Karvan Cévitam cocktails. Verras je vrienden of familie met een zelf gemixt drankje. Bedenk je eigen zomerse cocktail met de fruitige siroop van Karvan Cévitam, lekkere sapjes, vers fruit en een kleurrijke decoratie. Of laat je inspireren door onze favoriete recepten!

Creamy Summer Dream Voor 1 persoon:

Frozend Ice Tea Islan n:

n. soo Citroe 1 per e Tea Ic in , m Voor n Cévita citroe . arvan roren 5 cl K ingev drank 1 . f n s e ris je o k r it lo la c b g il s ijs 5 cl ockta jes . 2 jes . c d a schijf la b munt de verse

en kjes ijsblo s in de e d e je f an Do hij Karv en ensc citro r. Giet de Citroen a e shak m Ice Te ank erbij a r Cévit roenfrisd oed door de cit hud het g de cock r en sc r. Garnee elkaa et verse tail m blaadjes munt rietje. n en ee

5 cl Karvan Cévitam Grenadine . 5 cl Karvan Cévitam Citroen . ijsblokjes . 5 cl grapefruitsap . 8 cl ananassap . 5 cl kokosmelk . citroen, gehalveerd . rietsuiker . cocktailprikker met je favoriete fruit . longdrinkglas

Doe de ijsblokjes in de shaker. Giet hier grapefruitsap, ananassap, kokosmelk, Karvan Cévitam Grenadine en Karvan Cévitam Citroen bij. Sluit de shaker en schud het 10 seconden door elkaar. Knijp de helft van de citroen uit op een bord en dip hierin de bovenkant van je glas. Dip het glas hierna in vo een leuk suikerde rietsuiker voor randje. Serveer de cocktail met een rietje en de cocktailprikker met een stukje van je favoriete fruit.

Juicy Vitamine B oost

Voor 1 persoo n: 5 cl Karv an Cévit am Fram 2 sinaa boos . sappels . 1 kiwi, 8 cl bitte geschil r lemon d. . ijsblok cocktail jes . lim glas oen .

Pers d e het sap sinaasappels de kiw in de blende en giet r. i en mix en de bitter le Voeg h ijsblok et geheel. D mon toe je n e o en glas e de hierin s in ee e Framb rst Karvan C n doe oo é vruchte s en giet hie vitam ro n cockta sap. Servee p het il met e r en leuk de en een rietje schijfje limoen .

Elke dag is een feestje als jij dat er van maakt

Boodschappen | Feestnummer - 2013

Heinz karavan cevitam.indd 251

31-07-13 09:39


252

JubIlEumPuZzel met eXtRa gRoTe pRiJzen! VROUWELIJKE POLITICUS

GRAVIN VAN HOLLAND

NIET DUUR

DEEL V.H. BESTEK

OVER ÉÉN KANAAL (AUDIO) BEWERKER VAN VISSEN

OVERWINNING BEDOELING

ROMPSLOMP

9

POSITIE

GEROOSTERDE BOTERHAM

HAARVET

LANS

ONBEZOLDIGD AMBT OUDERWETS

2 SLINGERPLANT

ZEER AANGENAAM

CHINEES GERECHT

BRONWATER LEUS

KLEIN PAARD AANSCHAFFEN

VRUCHTBAAR MAKEN VAN LAND

VERHARDE HUID

10

EMERITUS

DEEL VAN EEN TRAP

VISETER

GEZANG

V. GRAAT ONTDOEN

TAFELGAST

GENOEGEN STATUS

1

ARRESTANTENHOK MILITAIRE MUZIEKUITVOERING

EIGENAARDIG INDIVIDU

MILJOENVOUD

SIERSTEEN

DRANKHUIS

TEKEN

8

GROTE BIJL

NIET RAAK

WINTERS SCHILDERIJ

PLAATS IN DUITSLAND

TE BETALEN BEDRAG

CARIBISCH EEN GEVECHT MUZIEKGENRE BEGINNEN

VASTE LEZER VAN EEN KRANT

RACEWAGENTJE

6

AFWEZIG KLEINE UI

LUST

STEL

ONGESTOORD

FEESTELIJKE MAALTIJD

KIJKEN NAAR

TURKSE AMBTENAAR

HANDVAT

AANKOOPBEWIJS

HEILIGE

NATUURGEBIED

BEIDEN

5

MUZIEKSTUK RANGTELWOORD

BESSEN VAN HUN TAKJES HALEN GEHEEL GEVULD

STAREN

SMEERBAAR MENGSEL

KOOPLUST

VOORJAAR AFGEZONDERD

11 DEEL V.H. HOOFD

ENGELS BIER

WIJFJESSCHAAP

FRANS LIDWOORD

3

EUROPEAAN

UITSTEKEND LIPJE

SELENIUM

7 EN OMSTREKEN MET DE OGEN KNIPPEREN

WONDHAAKJE

HOTELDEBOTEL

SLOT ROEMRIJK

DEEL VAN EEN MAST

ARRESTATIETEAM

BESLAG

IN ERNST BEDOELEN

BLOEM

STILLETJES

4 © DENKSPORT PUZZELBLADEN 1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

Geef je oplossing door via: www.boodschappen.nl of via de Boodschappenpuzzellijn: 0909-1234552 (€ 0,30 per minuut) of zet je oplossing op een (brief)kaart en stuur deze vóór 23-09-2013 naar: Boodschappen Puzzel, Postbus 9010, 7000 GJ Doetinchem Boodschappen | Feestnummer - 2013

BS_feest_puzzel3.indd 252

30-07-13 09:54


253

1e

Prijs

ryOkan eN haMpshirE hoTel - ’S grAvenhoF zuTphen

Maak kans op het Ryokan Verwenarrangement voor 4 personen Het arrangement is inclusief: • Dagentree sauna • Badset (gebruik badjas, sauna- en douchelaken) en badslippers • Koffie/thee Ryokan • Vitaal Water Arrangement* • Lunch à la carte, keuze uit o.a. sushi of een maaltijdsalade • Suku Rabu Ritueel sage, • Massage van 55 minuten, keuze uit Klassieke Ontspanningsmassage, Hotstone-, Ayurvedische of Shiatsumassage • Driegangen menu in Brasserie 6 (excl. dranken) bij het Hampshire ’s Gravenhof Hotel Zutphen • Overnachting in een superior kamer • Uitgebreid ontbijtbuffet *Proef & ervaar de verschillende soorten water uit de Vitaal Water Bar met het Vitaal Water Arrangement: ‘zacht’ water dat het hart opent en ontspanning geeft, ‘mineraalrijk’ water dat de spijsvertering stimuleert en ‘ontgiftend’ water dat de nieren en lever versterkt. Kijk op www.ryokan.nl en www.hampshire-hotels.com/hampshire-hotel-s-gravenhof-zutphen

2e

Prijs DinneRshow 21 on air

Maak kans op een luxearrangement voor 4 personen bij de dinnershow 21 On Air Maak kans op een geheel verzorgde avond uit! Een sfeervolle ambiance, een heerlijk driegangen-diner met een luxe drankarrangement, een spectaculaire swingende show en een spetterende afterparty. Dat is een avond 21 On Air. De dinnershow 21 On Air brengt de magie van televisie naar het theater in een onvergetelijke show waarbij wordt teruggeblikt naar memorabele momenten uit de Nederlandse TV. Herkenbare televisieprogramma’s van toen en nu worden gepresenteerd in een bijzondere setting, waarbij continu wordt geschakeld tussen televisiefragmenten en een dynamische liveshow. www.21onair.nl

3e

goEdverBlijf.nL

Prijs

Maak kans op een 3-daags hotelarrangement voor 2 personen in gastvrij Twente! Heerlijk fietsen, wandelen en volop genieten van de schitterende natuurpracht in het gastvrije Twente. Het karakteristieke Hotel Restaurant Wyllandrie staat trots en fier boven op de Kuiperberg (71 meter boven NAP), aan de rand van het toeristische kunststadje Ootmarsum. Het terras biedt een prachtig vergezicht op Ootmarsum en de groene omgeving. Het arrangement bestaat uit: 2 overnachtingen inclusief Twents ontbijtbuffet, 2 diners en nog veel meer extra’s...!

Goedverblijf.nl

Lezers van Boodschappen kunnen bovenstaand arrangement met voordeel boeken voor slechts € 99,- p.p. Kijk op de website www.goedverblijf.nl/ boodschappen0813 of bel met Goedverblijf.nl op 085 489 90 19 (ma – vrij van 9.00 tot 18.00 uur). Behoor je tot de prijs-winnaars dan ontvang je het boekingsbedrag uiteraard retour! Boodschappen | Feestnummer - 2013

BS_feest_puzzel3.indd 253

30-07-13 10:29


Groenland schoonmaakmiddelen, op basis van azijn, zijn biologisch afbreekbaar, veelzijdig in gebruik en zeer betaalbaar! • Schoonmaakazijn citroen • Schoonmaakazijn eucalyptus

• Schoonmaakazijn lavendel • Schoonmaakazijn ontkalker

MIJN VERTROUWDE MANIER OM VLEKKEN TE VERWIJDEREN

• Wasmachine en vaatwasserreiniger

VANISH KLEURBESCHERMER ULTRA 20

doekjes = tot 40 wasbeurten verkleuring Beschermt kleuren

Voorkomt

EN

WASS E

INWE K

VOOR B

ANDELEN EH

N

Probeer het en deel je ervaring op www.vanish.nl

BSFeest.indd 254

20-08-13 12:55

C


RESPECTEERT JOUW DEODORANT DE NATUURLIJKE BACTERIËLE FLORA VAN JE HUID?

Je okselhuid bevat bacteriën die essentieel zijn om je huid gezond te houden. Maar sommige deodorants kunnen deze bacteriën beïnvloeden, waardoor je huid kwetsbaar wordt. Nieuwe Sanex Dermo Bioresponse deodorants werken tegen geurveroorzakende bacteriën terwijl ze de natuurlijke bacteriële flora van je huid respecteren.

NIEUWE Sanex deodorants. Werken met je huid, niet ertegen. Getest door dermatologen www.sanex.nl

COL13849-SANEX-ADV-BOODSCHAPPEN BSFeest.indd 255 indd 1

16-07-13 16:34 20-08-13 12:55


s'EZONDTANDVLEES s3TERKETANDEN s&RISSEADEM

AQU/0023/13

STRAAL

H 1. 2. 3. 4. st aa

He (ze De vo c BSFeest.indd 256

20-08-13 12:55

P


Probeer nu Ariel 3 in 1 Pods 16 stuks, met € 3,00 KORTING RETOUR VIA BANKREKENING. ZIE DE VOORWAARDEN ONDER AAN DE PAGINA

PODS HET 1E WASMIDDEL MET 3 COMPARTIMENTEN.

3 ACTIES: 1 2 3

WAST SCHOON VERWIJDERT VLEKKEN LAAT STRALEN

Houd net als alle wasmiddelen buiten het bereik van kinderen.

216134/01/13

Hoe uw geld terugvragen? 1. Koop Ariel 3 in 1 pods 16cnt Color, Regular of Febreze 2. Omcirkel de datum en het bedrag van uw aankoop op uw originele kassabon 3. vul uw volledige gegevens en uw bankrekening nummer in 4. stuur de ingevulde coupon samen met de kassabon en de uit de verpakking geknipte streepjescode (geen enkele kopie zal worden aanvaard) binnen 25 dagen dagen na uw aankoop en vóór 29 oktober 2013 in een envelop naar: Ariel 3 in 1 pods Refund Actie c/o HighCo DATA 09348 Antwoordnummer 3020 3000 WB Rotterdam (geen postzegel nodig)

Naam Voornaam Adres

Nr

Postcode

Plaats

IBAN rekeningnummer E-mail

Het bedrag zal op uw rekening gestort worden binnen 8 weken. Indien de aanvraag niet aan de voorwaarden voldoet, wordt deze niet in behandeling genomen. Beperkt tot één terugbetaling per gezin (zelfde naam, zelfde adres of zelfde bankrekening). Deze coupon is niet inwisselbaar tegen geld. De verantwoordelijke uitgever voor de verwerking van uw persoonlijke gegevens is Procter & Gamble Nederland BV, Watermanweg 100, 3067 GG Rotterdam. Uw gegevens worden uitsluitend gebruikt voor deze actie en zullen niet voor andere doeleinden worden gebruikt of worden verstrekt aan derden. c 3,- retour via bankrekening. Actie geldig van 29 augustus 2013 t/m 29 september 2013. Aanbod enkel geldig in Nederland. BSFeest.indd PG216134 ARL257 C

B

d

h

222 255 PSR LWC STD V2 i dd 1

20-08-13 12:55 17 07 13 11 47


BSFeest.indd 258

20-08-13 12:55

Boodschappen 250e editie deel 2  

Boodschappen 250e editie deel 2