Saksen Weimar Magazine fase 4

Page 1

wonen zoals jij dat wilt ✦ tips voor een droomhuis ✦ leef & beleef Saksen Weimar ✦ hypotheek zonder zorgen

Leef Noord! Het inspiratiemagazine van Saksen Weimar

8 mooiste plekken DE

van ARNHEMNOORD


INHOUD Op de cover

4 De bruisende binnenstad dichtbij 28 In het weekend blijven we thuis 34 In no-time een toptuin

10 4

28 Mensen wensen

18 Jan & Margo: “We hebben er het maximale uit weten te halen” 30 Wieger & Nienke: “Alsof je de stad uitrijdt terwijl alles dichtbij is” 38 Stefan & Susan: “We zullen straks walkie talkies nodig hebben” 46 Creatief pionieren volgens kunstenaar Maria Roosen

2| Saksen Weimar LEEF NOORD MAGAZINE!

34

Op de achtergrond

8 De sporen van Saksen Weimar, een ontdekkingstocht door het verleden 10 Saksen Weimar leeft 12 De filosofie van Saksen Weimar, de stedenbouwkundige en architect vertellen 44 Je kunt meer dan je denkt, advies van de financieel planner

Van binnen naar buiten

6 Inspiratie voor 't interieur 15 Met de deur in huis 16 Daar krijg je een kleur van! 22 Trends in de badkamer 24 Gadgets voor je woning 26 Ontwerp je eigen woning in 10 stappen 34 In no-time een toptuin 36 Een droomkeuken


VOOR WOOR D

20

SAKSEN WEIMAR LEEFT! De afgelopen vijf jaar is er veel gebeurd op Saksen Weimar. In 2009 lagen er nog niet meer dan goede ideeën. Pas twee jaar later werd met de bouw van fase 1 gestart en nu al zijn we op weg naar fase 4. En dat wordt een bijzondere fase, omdat we hierna het roer omgooien. Met andere architectuur en een ander concept. Ben je op zoek naar een woning op Saksen Weimar? En ben je gecharmeerd van de eerste fases? Dan hoop ik dat jij een woning vindt in fase 4. Het unieke van Saksen Weimar is dat je jouw nieuwe thuis vorm kunt geven zoals jij dat wilt. Voor sommige kopers is de woning al helemaal goed zoals wij hem hebben ontworpen. Maar anderen geven er graag een eigen draai aan. En dat leidt soms tot bijzondere kunstwerken. Van prachtige schetsen en handgemaakte maquettes tot complete sketch-up modellen met alles erop en eraan. Het kan en het mag. Juist dat is zo leuk aan Saksen Weimar. Net als de locatie natuurlijk, middenin het groen, met de stad lekker dichtbij. Sinds de start heb ik al bij heel wat mensen aan de keukentafel gezeten en veel van hen kom ik nog geregeld tegen. Zij wonen al op Saksen Weimar en roepen me soms even binnen om te komen kijken wat ze van hun woning hebben gemaakt. Ik hoop dat de kopers die we in dit magazine aan het woord laten straks net zo trots op hun woning zullen zijn. En dat jij net als zij veel inspiratie put uit dit magazine boordevol tips en ideeën voor je tuin, badkamer, keuken en nog veel meer. Vijf jaar geleden kon niemand voorspellen hoe succesvol Saksen Weimar zou worden. Nu ervaar ik bijna dagelijks hoe bijzonder deze plek is. Ik geniet als ik door de nieuwe straten wandel en zie hoe kopers met hun huis en tuin bezig zijn terwijl de kinderen heerlijk aan het spelen zijn. Zij bewijzen dat Saksen Weimar echt leeft. Ik hoop dat jij dat ook zult ervaren als je door dit kleurrijke magazine wandelt.

Wat ga jij kiezen?

Ik wens je heel veel leef- en leesplezier

Ursula van Wandelen SAKS D•

WEIM N E

Ontwikkelaar Giesbers

•ARNH AR

NOO R EM

0 Vrijstaand wonen: 2 volop ruimte en vrijheid 2 Twee-onder-een-kap: 3 drie verdiepingen woonplezier 40 Wonen op de hoek: een gevoel van vrijheid 42 Royaal wonen in een rij van vier: echt Arnhem-Noord

Saksen Weimar | 3 LEEF NOORD MAGAZINE!


DE BRUISENDE BINNENSTAD DICHTBIJ De Arnhemse binnenstad verveelt nooit. Fotografie Bas van Spankeren | Tekst Mark Kamp

❽ ⑧

Bij Graphic Playground, Independent design store in het Modekwartier kunnen ontwerpers hun eerste werk in kleine oplages testen bij het publiek. Het is een laagdrempelige winkel, ook voor mensen die in eerste instantie niks met design hebben.

4| Saksen Weimar LEEF NOORD MAGAZINE!

Je vindt er de leukste, lekkerste en meest bijzonder winkels, kroegen en restaurants en meer. Heel veel meer. En dat op nog geen 6 minuten fietsen!


D E STAD

dichtbij

❶ De grote winkelstraten zijn niet te versmaden, maar ook in de kleine straatjes achter de Bijenkorf kun je je shophart ophalen, ① ❷ Wat een prachtig nieuw gebouw, de Rozet. Je vindt hier­de zoals bij het bijzondere Bad en Tafel in de Wielakkerstraat. ② splinternieuwe bibliotheek, maar ook het kunstbedrijf, de volksuniversiteit en meer. ③ ❸ De markt op zaterdag hoort gewoon bij

het begin van je weekend. Vergeet niet om langs de fruitstal van Leijser te gaan. En daarna lunchen bij Dudok met uitzicht op de Eusebiuskerk. ❹ De Bakkerstraat is misschien wel de chicste winkelstraat van Arnhem. Ga zeker even struinen in het monumentale 18e eeuwse pand van ‘t Gildehuys voor het fraaiste antiek en schitterende juwelen. ❺ Kunst, cultuur en mode van bekende merken zoals Trix en Rees en People of the Labyrinths… je vindt het allemaal in de sfeervolle Kerkstraat, waar je ook geweldig kunt lunchen bij Billy’s. ❻ De Steenstraat is een begrip in Arnhem en de wijde omgeving. Net als een groot aantal winkeliers, zoals Banketbakker Petri, speelgoedzaak Wentink en natuurlijk de Italiaanse ijsmeesters van Trio. Smaakvol borrelen, lunchen of dineren? Diehl ontvangt je graag in het imposante oude bankgebouw op het Willemsplein in hartje centrum. ❽ De wijk Klarendal is booming. Hier vind je het Modekwartier met talloze ateliers, maar ook geweldige bars als Caspar en Tape en restaurant Goed Proeven. ❾ Je laatste halte op weg naar huis is Sugar Hill. Een gastro-pub zoals je die ook wel in Londen kunt tegenkomen. Zet zelf een plaatje op en bestel een lekker biertje of de beste koffie van de stad!

Saksen Weimar | 5 LEEF NOORD MAGAZINE!


9 TIPS VOOR

EEN DROOMHUIS Tekst Carolien Dircken | Fotografie Bas van Spankeren

5.

“Bedenk goed wat je wensen en eisen zijn en welke functies de ruimtes moeten hebben: alleen wonen of ook koken, werken en spelen? Kijk naar de verhoudingen in de ruimte, speel met de opstelling van de meubels en zorg dat je voldoende bewegingsruimte overhoudt.”

Als je een nieuwbouwhuis koopt, heb je de tijd om na te denken over de sfeer die je in je huis wilt creëren en welke­meubels, kleuren en accessoires daarbij passen. Interieurdesigner Ester Lipsch van Berijk helpt je op weg.

1. 2. 3. 4.

6| Saksen Weimar LEEF NOORD MAGAZINE!

“Stap één is nadenken over de indeling van je huis. Bedenk waar je de bank wilt hebben, waar de televisie komt en waar je stopcontacten nodig hebt. Als je dat niet doet, kan het zijn dat de lamp straks net niet mooi boven de tafel hangt of dat je lichtpunten op de verkeerde plek maakt.” Daarna kun je aan de slag met een lichtplan. “Dat maakt of breekt de inrichting. Zorg dat alle hoeken van het huis worden uitgelicht, zo maak je het gezellig. Zoek bovendien naar de juiste verhouding tussen licht dat naar beneden of naar boven is gericht en tussen sfeerverlichting of functionele verlichting.” Vervolgens kun je gaan denken aan kleuren in huis. “Je kunt de basis het beste rustig houden en het huis levendig maken met accessoires”, tipt Ester. “Veel verschillende kleuren kunnen een huis snel onrustig maken en dat kan gaan vervelen.” Ester raadt ook iedereen aan om met een mood board te werken. “Knip foto’s uit tijdschriften van alles wat je mooi vindt en groepeer het op kleur en stijl. Zo krijg je een beeld van welke sfeer je wilt. Daar ga je je interieur op uitzoeken. Je gaat dus niet uit van één mooi meubelstuk of één prachtige keuken die je ergens hebt gezien, maar je gaat op zoek naar een keuken en meubels die passen bij de stijl die je overal in huis wilt doortrekken.”

6.

“Verzamel staaltjes van gordijnen en vloeren en leg die bij elkaar om te zien of het klopt.”


I N TER IEUR

7. "Creëer sfeer met accessoires naar eigen smaak en de stemming van het seizoen. Aardse tinten, plaids en kussens in de winter, vrolijke kleuren in de zomer."

8.

“Zorg dat de raambekleding in lijn is met je interieur en je huis; witte gordijnen vallen aan de buitenkant erg op, donkere gordijnen vallen weg, waardoor je huis aan de buitenkant een totaal andere uitstraling krijgt.”

inspiratie

9."Gebruik weinig maar grote meubelen en houd de kleuren enigszins neutraal. Creëer sfeer en gezelligheid met foto's, kussens en beelden."

Ester Lipsch (38) Interieurdesigner bij Berijk Interieur, partner van Saksen Weimar

“Mensen moeten 100 procent gelukkig zijn in huis. Het moet aanvoelen als een warme jas. De kopers van Saksen Weimar kunnen daarom gratis terecht voor advies bij Berijk Interieur. Van inrichting tot lichtplan, tot het maken van een mood board: wij helpen graag.” Iedere donderdag tot en met zaterdag geopend van 11.00 - 17.00 uur. Kom langs of maak een afspraak! Van Lawick van Pabststraat 91, 6814 HC Arnhem. 06 14 288 498, info@berijk.nl, www.berijk.nl

Saksen Weimar | 7 LEEF NOORD MAGAZINE!


De sporen van Saksen Weimar Tekst Matthijs van der Pol | Beeld Het Gelders Archief

Achter het voormalige kazerneterrein Saksen Weimar gaat een bewogen geschiedenis schuil. Hoe een soldatenplaats een artistiek broeinest werd. Wie goed kijkt, kan ze nog zien zitten: de kogelgaten. In de muren van de logiesgebouwen, waar tegen­ woordig huurappartementen zijn gevestigd, zijn het de stille getuigen van een roerige geschiedenis. Als voor­malig kazerneterrein is het gebied van Saksen Weimar onlosmakelijk verbonden met de Tweede Wereldoorlog. Maar de geschiedenis gaat nog verder terug.

De Duitse bezetter vormde de kazerne daarna om tot opleidingsinstituut, vertelt Timmerman. “Omstreeks augustus 1943 werd de SS-Unterführerschule Arnheim in de kazerne ondergebracht. Deze eenheid heeft later, in de septemberdagen van 1944, in Oosterbeek tegen Britse luchtlandingstroepen gevochten. In oktober 1944 werd de school opgeheven.”

Landgoed Klarenbeek Ooit bevond zich hier één van de oudste land­ goederen van Arnhem, Klarenbeek. In het begin van de veertiende eeuw bestond het voornamelijk uit bos en heidevelden. Aan het einde van de vijftiende eeuw werden twee afzonderlijke landgoederen samengevoegd. Rechts van de Rosendaalseweg lag Monnikhuizerbeek, links de landerijen van het klooster Monnikhuizen. In 1886 heeft de gemeente Arnhem een groot deel van Park Klarenbeek aangekocht.

Bombardement Dat het oog van de Duitsers juist op deze plek viel, is niet verwonderlijk. Al in 1938 begon het Nederlandse leger met de bouw van een kazerne op deze locatie. Maar nog voor deze gereed was, brak de oorlog uit. Het Duitse leger maakte van de gelegenheid gebruik en richtte de legerplaats verder in tijdens de bezetting. Het was in de oorlogsjaren onvermijdelijk dat het terrein en de gebouwen de aandacht trokken van de geallieerden. “De kazerne is regelmatig te zien op luchtfoto’s die gemaakt werden tijdens observatievluchten. Op 17 september 1944 wordt de kazerne door de geallieerden gebombardeerd. Ook van dat bombardement bestaan luchtfoto’s.”

Hans Timmerman van de Gelderland Bibliotheek heeft zich uitgebreid verdiept in de historie van Duitse eenheden die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Arnhem en dus ook in de Saksen Weimar verbleven. Hij verzamelt archiefmateriaal en kan er eindeloos over vertellen: “Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren Duitse Polizei troepen in de kazerne gelegerd. Het ging om de Polizei Bataillons 17, 42 en 105. Een brief uit september 1942 is gericht aan het ‘Polizei Bataillon Arnhem, Sachsen Weimar Kaserne’. De eenheden waren in ieder geval in de periode juli 1942 tot november 1942, maar waarschijnlijk ook later in de oorlog in de kazerne gelegerd.”

8| Saksen Weimar LEEF NOORD MAGAZINE!

“Tijdens de Slag om Arnhem is er een tijdelijke begraafplaats aangelegd op het terrein van de kazerne. Uiteindelijk werden daar zo’n 130 Duitse gesneuvelden begraven. Onder hen de mannen van de SS-Panzer Aufklärungs Abteilung 9, de verkenningsafdeling van de 9.SS-Panzer Division ‘Hohenstaufen’ die, onder leiding van SSHauptsturmführer Viktor Eberhard Gräbner op 18 september 1944 op de Rijnbrug zijn omgekomen.


S A KS E N WEIMAR

WEIM

SAKS D•

N E

•ARNH AR

Daarnaast werden er meer dan twintig Nederlanders ter aarde besteld die bij het SS-Grenadier Regiment ‘Landstorm Nederland’ dienden en tijdens de Slag om Arnhem zijn omgekomen. De gesneuvelden op deze begraafplaats zijn in 1945 overgebracht naar Ehrenfriedhof Zypendaal, de grote Duitse militaire begraafplaats aan de Deelenseweg in Arnhem.”

Saksen Weimar nu Sinds 2011 wordt er op deze historische plek gebouwd aan een nieuwe wijk. Fase 1 bestaat onder meer uit de oude logiesgebouwen, waarin 53 huurappartementen zijn gerealiseerd, en een nieuw appartementencomplex met 72 huurappartementen. Fase 2 omvat 45 unieke hoek- en tussenwoningen, twee-onder-een-kapwoningen en vrijstaande villa’s die inmiddels allemaal bewoond zijn. De 37 koopwoningen in fase drie waren binnen 7,5 maand verkocht en fase 4 gaat nu in verkoop. Het is de laatste fase die volgens het concept en de architectuur van de voorgaande fase gebouwd gaat worden. Wat fase 5 vervolgens gaat brengen?

NOO R EM

"Op 17 september 1944 werd de kazerne door de geallieerden gebombardeerd"

geschiedenis

Gele Rijders De Saksen Weimar Kazerne werd na de Tweede Wereldoorlog in gebruik genomen door het Nederlandse leger. Zo heeft de kazerneplaats als huisvesting gediend voor het Regiment Infanterie en vanaf 1960 voor de Garde Grenadiers. In 1991 kwam hier een einde aan. De laatste ‘dienstplichtige’ lichting Grenadiers verliet de Saksen Weimar Kazerne en keerde terug naar Schaarsbergen. Zij leven sindsdien verder als het 11e Bataljon Infanterie Luchtmobiel (rode baretten). De laatste jaren is tevens het ‘Korps Rijdende Artillerie’, in de volksmond beter bekend als ‘de Gele Rijders’ in de kazerne gevestigd geweest, tezamen met hun museum. De stad Arnhem heeft in vroegere tijden als thuisbasis van de rijders gefungeerd, dé stad waarmee ‘de Gele Rijders’ onlosmakelijk waren verbonden. Niet voor niets werd in de jaren ’50 een deel van het Arnhemse Willemsplein omgedoopt naar ‘het Gele Rijders Plein’ en is er een standbeeld voor de Rijders ter plaatse opgericht. Vanaf 1999 tot de nieuwbouw nu bewees het terrein van Saksen Weimar dat de kwast sterker is dan het zwaard. De gebouwen werden ateliers en expositieruimten voor plaatselijke kunstenaars.

Saksen Weimar | 9 LEEF NOORD MAGAZINE!


LEEF EN BELEEF SAKSEN WEIMAR Fotografie Bas van Spankeren | Tekst Mark Kamp

Groen zo ver je kunt kijken, ook dat is Saksen Weimar. De wijk wordt gebouwd op zogenaamde Groene Treden, waar gebogen lanen op natuurlijke wijze de hoogteverschillen overbruggen. En daar heerst vrolijke bedrijvigheid. Bewoners van fase 2 zijn druk in hun tuinen terwijl de kinderen op ontdekkingstocht gaan.

10| Saksen Weimar LEEF NOORD MAGAZINE!


B ELEEF

de wijk

Wat een bijzondere wijk wordt Saksen Weimar. In de straten proef je het authentieke Arnhem. Laat je verrassen door statige woningen, die prachtig ingebed liggen in de groene uitlopers van de Hoge Veluwe. Hier wordt wonen eindeloos genieten. Wandel mee en leef en beleef Noord.    De daken van vrijstaande villa’s, twee-onder-een-kapwoningen en rijwoningen torenen hoog uit boven het vele groen dat je overal op Saksen Weimar ziet.   Het straatbeeld in de nieuwe wijk is typerend voor Arnhem-Noord, met brede door bomen omzoomde lanen, waaraan een grote variatie aan woningen te vinden is.   De straatnamen op Saksen Weimar verwijzen naar de rijke historie van de plek, het voormalige kazerneterrein, waar niet alleen de Garde Grenadiers waren gelegerd, maar ook de beroemde Gele Rijders.   Bestaand en nieuw groen wisselen elkaar af. Mede dankzij de nieuwe bewoners van fase 2, die druk bezig zijn om ook van hun tuinen een uniek stukje Arnhem-Noord te maken.   Opgroeien op Saksen Weimar is met niets te vergelijken. Voor de kinderen is het een droom die werkelijkheid wordt; spelen, klimmen, rennen, ontdekken, ravotten… het kan allemaal.   Benieuwd naar de mogelijkheden in fase 4? Bel dan eens aan bij bewoners van fase 2. Grote kans dat zij je graag en met trots rondleiden door hun woning.

Saksen Weimar | 11 LEEF NOORD MAGAZINE!


“Elk huis is een maatpak” Tekst Carolien Dircken | Fotografie Mark Kuipers

Een nieuwe wijk realiseren die ‘eenheid in verscheidenheid’ kent, die aansluit bij de traditionele allure van Arnhem-Noord, maar met een eigentijdse uitstraling. Dat was de uitdaging die stedenbouwkundige Eric Jongen en architect Ton Mulleners aangingen voor Saksen Weimar.

12| Saksen Weimar LEEF NOORD MAGAZINE!


D UB B EL

interview

“Het is zo mooi om te zien wat hier gebeurt”, zegt landschapsontwerper en stedenbouwkundige Eric Jongen terwijl hij rondloopt door fase 2 op Saksen Weimar. “Het lijkt alsof het altijd zo geweest is.” Hij weet wel beter. Wat twee jaar geleden nog een noordhelling was, is omgegooid tot een glooiend landschap vol hoogteverschillen met woonterrassen op het zuiden. Een ontwerp dat Jongen acht jaar geleden bedacht. “In 2006 deed ik met Buro Lubbers mee aan een prijsvraag voor de ontwikkeling van dit gebied”, vertelt hij. “Een van de eisen was dat alles oostwest moest worden verkaveld en evenwijdig aan de kazerne moest komen te liggen. Juist omdat die eisen al veel beperkten, wilde ik het landschap op een andere manier drastisch veranderen. In fase 2, die recent is opgeleverd, zie je dat het terras, dat redelijk waterpas lag, aan de ene kant meters is afgegraven en aan de andere kant meters is opgehoogd. Zo komen woningen op een zuidelijke helling te liggen en zijn er hoogteverschillen ontstaan tussen huizen die naast elkaar worden gebouwd.”

Interesse in een woning in fase 4 op Saksen Weimar? Verderop lees je er alles over!

Typisch Noord Hoewel dus kunstmatig aangelegd, is het ver­ springende landschap vol hoogteverschillen geen vreemd beeld in Arnhem-Noord. En dat is precies wat Jongen voor ogen had. “We hebben dit landschap ontworpen met de typische wijken in Arnhem-Noord in ons achterhoofd”, legt hij uit. “Overal in Noord zie je huizen waarbij je bijvoorbeeld een trapje in de voortuin hebt, omdat de tuin schuin afloopt. Of een muurtje om het hoogteverschil met de stoep op te vangen. Mensen weten: in Arnhem-Noord woon je in reliëf. Dat wilden we ook op Saksen Weimar laten terugkomen. En daarom worden nu ook in de volgende fases, alle natuurlijke terrassen op het bouwterrein aan de zuidzijde afgegraven en aan de noordzijde opgehoogd. Een vrij spectaculair bouwwerk.” Ook de rest van het landschap sluit naadloos aan bij de traditionele uitstraling van Noord. “We hebben het ontwerp gebaseerd op wat je hier in de wijken veel ziet: niet alleen hoogteverschil, maar ook licht­ gebogen lanen en veel groen. Naast het reliëf en de buigingen in het landschap hebben we daarom besloten ook nieuw bos aan te leggen.” Bij een landschap dat ‘Noord’ ademt, horen ook huizen die ‘Noord’ uitstralen. “Daarom zijn we op zoek gegaan naar een architect die feeling had met de traditionele sfeer van Arnhem-Noord, maar dit op een eigentijdse manier kon invullen”, zegt Jongen.

Saksen Weimar | 13 LEEF NOORD MAGAZINE!


“Mooie, archetype huizen die tijdloos en herkenbaar zijn, met een voortuin en een mooie gevel, maar met een vernieuwende verfijning.” De architect die dat ontwerp presenteerde, was Ton Mulleners.

N E

WEIM •ARNH AR

NOO R EM

S

“Het is uniek dat wij zo’n mooie wijk in deze stijl mogen ontwerpen”

Eric Jongen is eigenaar van Jongen Ontwerp Stedenbouw + Landschap. In 2006 won hij, als ontwerper en projectleider bij Buro Lubbers, de prijsvraag voor de herontwikkeling van Saksen Weimar.

Ton Mulleners is één van de twee directeuren van Mulleners Architecten. Zijn tweelingbroer Kok is de andere directeur. De woningen op Saksen Weimar zijn door Ton ontworpen. 14| Saksen Weimar LEEF NOORD MAGAZINE!

Prachtig perspectief “Eric is de geestelijk vader van dit project”, benadrukt Mulleners. “Ik heb het ontwerp van de woningen aan­ gepast op zijn landschapsontwerp.” Dit resulteerde in huizen die Mulleners baseerde op de statige villa’s die van oudsher kenmerkend zijn voor dit deel van de stad. “Ik heb een basiswoning ontworpen, waardoor er een bepaalde eenheid ontstaat”, vertelt Mulleners over zijn creatie. “Maar het mooie is dat de kopers ook veel vrijheid hebben om hun huis zelf verder te ontwerpen. Ze kunnen niet alleen kiezen tussen een langskap of een dwarskap of tussen een wit gekeimde gevel of roodgenuanceerd baksteen, maar ook tussen moderne of klassieke architectuur.” Bij het klassieke ontwerp hebben de huizen bijvoorbeeld grote, overlappende dakpannen, voor de gevels worden handvorm bakstenen gebruikt die dieprood van kleur zijn en de grote dakoverstek is voorzien van gootklossen. Daarnaast hebben de ramen roedes, zoals de oude villa’s die hadden. De eigentijdse woningen hebben strakkere belijningen. Dit komt door het gebruik van grote, vlakke dakpannen en doordat de ramen wat dieper in de gevel liggen – zogenaamde ‘verdiepte neggen’. De zijkanten van die neggen worden afgewerkt met aluminium lijsten. Ton besluit: “Door al die verschillende mogelijkheden te bieden, krijg je een prachtig perspectief: een afwisseling van kappen, kleuren en stijlen in een landschap dat verspringt en afbuigt.” Huis als maatpak Niet alleen de kappen, de architectuur en de kleuren verschillen op Saksen Weimar, de kopers kunnen het basisontwerp van Ton Mulleners tot in detail naar hun eigen smaak aanpassen. “Elk huis is hierdoor eigenlijk een maatpak”, zegt hij. “Iedere woning krijgt de signatuur van de eigenaar, bijvoorbeeld door de indeling te wijzigen of een erker te plaatsen. En dat geldt ook voor de tuinen in het landschap van

Eric. Elk huis heeft een andere tuin, met een andere helling, een muurtje, een beukenhaag of een trapje.” Hoewel de ontwerpers die verscheidenheid toe­ juichen, vinden ze het belangrijk dat er binnen de nieuwe wijk wel een bepaalde eenheid blijft bestaan. “Het moet natuurlijk geen ratjetoe worden”, zegt Mulleners. “We zien nu bijvoorbeeld dat kopers willen uitbouwen door een grote erker te plaatsen. Dat kan. Daar bieden we dan ook verschillende ontwerpmogelijkheden voor. We hebben een soort kapstok gemaakt en ook de jassen ontworpen. Elke jas is anders, maar ze zijn wel ontworpen in de geest van het plan.” “Het hoogteverschil dat we hebben aangebracht is ook handig om eenheid binnen die verscheidenheid te creëren”, vult Jongen aan. “In veel tuinen scheiden muurtjes de tuinen van de straat. Zo krijg je een natuurlijke ‘eenheid in verscheidenheid’ en hoeven de bewoners niet allemaal zelf een hekje bij de bouw­ markt halen.” Dankzij die natuurlijke verscheidenheid en het groen heeft Saksen Weimar absoluut niet de uitstraling van een nieuwbouwwijk, vindt Jongen. “Er worden straks hele stukken omzoomd door bos, door nu bomen te planten en verplanten, en er slingeren paden door­ heen. Het is landschappelijk wonen. Dat zie je in de gemiddelde nieuwbouwwijk niet. Ik denk dan ook dat deze wijk zich over dertig jaar gewoon voegt tussen de bestaande wijken van Arnhem-Noord.” Voor Jongen en Mulleners is Saksen Weimar een prachtproject. Jongen: “De bestaande wijken in Arnhem-Noord hebben een hele goede naam. Het is uniek dat wij nog een keer zo’n mooie wijk in die stijl mogen ontwerpen: met hoogteverschillen en met architectuur die samenhang en diversiteit kent. Die kans krijg je niet snel nog een keer. Het is bovendien ingekaderd door prachtige delen van Arnhem. Het is onze plicht om daar iets moois mee te doen.”


DEUR EN

inspiratie

4 TRENDS IN

BINNENDEUREN Tekst Jeroen van Putten

Heb je er wel eens bij stilgestaan hoe sfeerbepalend binnendeuren zijn in je woning? Het zijn onderschatte blikvangers. Met de juiste deur benadruk je de stijl van je (woon)kamer of keuken. Dat is pas binnenkomen!

1. Gewoon gezellig

Heb je meer een minimalistische woonstijl? Of zijn er al genoeg elementen in je inrichting die de aandacht trekken? Kies dan voor een neutrale lijndeur, die opgaat in de sfeer van je woning.

3. Lekker licht

Kies je voor een open, ruimtelijke inrichting? Wil je graag veel licht in huis? Denk dan eens aan binnendeuren met glas. Een glasdeur is er in vrijwel elke woonstijl –van brocante tot design. Maar glas in een deur is natuurlijk ook van invloed op de privacy. Wel veel licht, maar niet te veel doorkijk? Kies dan voor satijnglas.

4. Doe duurzaam

Ook deuren kunnen duurzaam. Er is al een groot aanbod van deuren die zijn voorzien van het FSC-certificaat, een garantie dat er op verantwoorde manier met bossen wordt omgegaan. Daarnaast worden veel deuren afgewerkt met duurzame lak. Die is vrij van oplosmiddelen en bij het lakproces vindt geen uitstoot van CO2 plaats.

N E

www.svedex.nl

Saksen Weimar | 15 LEEF NOORD MAGAZINE!

NH

Het van oorsprong Nederlandse familie­bedrijf Svedex is een toonaangevende producent van binnendeuren en binnendeur­kozijnen. Aan die positie is sinds de oprichting in 1954 voortdurend gewerkt. Het assortiment van binnendeuren is veel­ zijdig en creatief, maar met een vleugje Nederlandse nuchterheid. Het uitgangspunt van de ontwerpers van Svedex is dat zij eerlijke Hollandse producten willen maken.

WEIM

• AR

Over Svedex

"Glas-in-lood maakt het jarendertiggevoel pas echt af"’

SAKS D•

www.svedexdeurplus.nl

2. Mooi minimaal

NOO R EM

Deur+

Ga je wonen op Saksen Weimar? Dan bepaal je zelf hoe jij wilt wonen. Dus ook welke binnendeuren je kiest. Gewoon vanuit je luie stoel bovendien. Want het kiezen van de juiste binnendeuren is heel eenvoudig dankzij de unieke online keuzetool van Svedex: Deur+. Log in op de website en je krijgt meteen een overzicht te zien van de deuren in jouw woning op Saksen Weimar, ingedeeld per vertrek. Zo kun je op je gemak de binnendeuren, deurkozijnen, beglazing en garnituur kiezen die bij jouw smaak en inrichting passen.

Breng de sfeer van de jaren dertig weer terug met luxe stijldeuren, paneeldeuren in de volksmond. Haast onmisbaar in een klassieke of landelijke inrichting, maar ook in een moderne woning kunnen paneeldeuren voor nét dat extra beetje warmte en gezelligheid zorgen.


DAAR KRIJG JE EEN KLEUR VAN! Als je een nieuwe woning koopt, denk je natuurlijk na over je keuken, de badkamer, de vloer en de tuin. Maar bij het binnen- en buitenschilderwerk staat bijna nooit iemand stil. De kleurspecialisten van onze projectpartner Derks Schilders gelukkig wel. Zij geven je graag advies en zorgen ervoor dat jouw nieuwe woning strak in de lak staat. Wil je dat de wanden en plafonds meteen bij oplevering al zijn behangen of gesausd? Dat kan. Geert-Jan: “Zo kun je sneller met de inrichting van je nieuwe woning aan de slag. Want het schilderwerk wil je natuurlijk gedaan hebben voordat bijvoorbeeld de nieuwe vloer wordt gelegd.” Een adviesgesprek vooraf met Geert-Jan kan geen kwaad, want er is ontzettend veel mogelijk. “We hebben alleen al zo’n 200 boeken met behangstalen. Of bijvoorbeeld meer dan 400 soorten glasvlies.”

Abonnement op schilderwerk Bijzonder is de mogelijkheid om een tienjarig abonnement te nemen op het buitenschilderwerk bij Derks Schilders. “Schilderwerk is vaak een aardige kostenpost, maar dat komt ook doordat je in een keer betaalt voor een flink aantal jaren. Als je de kosten kunt uitsmeren over tien jaar, valt het ineens ontzettend mee.”

Kleuradvies

“Welke kleuren je ook kiest in je woning, kijk altijd goed naar de combinatie met de omgeving. Wat staat er nog meer in de ruimte?” 16| Saksen Weimar LEEF NOORD MAGAZINE!

Geert-Jan Derks is deskundige op het gebied van kleuren en hun effect op mensen. “Er zijn talloze tinten wit, maar niet allemaal werken ze goed in je woning. Heel kleine verschillen kunnen al bepalen of jij je wel of niet op je gemak voelt in een ruimte.”


BI NNE N & B UITEN

SAKS D•

N E

WEIM •ARNH AR

“De eerste jaren heb je geen omkijken naar het buitenschilderwerk van je woning. En daarna? Dan maak je natuurlijk gebruik van het onderhoudsabonnement van Derks Schilders.“

de schilder

NOO R EM

“Vraag je glazen­ wasser om ook de kozijnen goed mee te wassen! Zo houd je het buitenschilderwerk veel langer goed.”

Dit is Derks Schilders Derks Schilders uit Grave is gespecialiseerd in renovatie en restauratie, vastgoed-onderhoud en nieuwbouwprojecten, beglazing, glasbouwconstructies en kleuradvies. Derks Schilders is onderdeel van de Derks Groep, waartoe ook Derks Functioneel Kleurgebruik behoort. www.derksschilders.nl

Saksen Weimar | 17 LEEF NOORD MAGAZINE!


Saksen Weimar volgens Jan en Margo:

“We hebben er echt het maximale uit weten te halen” Tekst Mark Kamp | Fotografie Bas van Spankeren

18| Saksen Weimar LEEF NOORD MAGAZINE!


KOPER S

interview

Jan en Margo waren eigenlijk op zoek naar een oude school of kazerne. Dat hun nieuwe thuis geen historisch gebouw werd, maar een moderne nieuwbouwvilla, hadden ze zelf ook nooit gedacht. “We zochten al langer naar een nieuwe woning en dat mocht best iets bijzonders zijn,” vertelt Margo. “Een oude school of een kazernegebouw leek ons wel wat en zo kwamen we op Saksen Weimar terecht. We belden de makelaar en die vertelde ons dat de oude kazernegebouwen allemaal al verkocht en verhuurd waren, maar dat er ook nieuwbouw zou komen. ‘Stuur maar een folder’ zeiden we en vergaten het verder.” Werkruimte aan huis Jan gaat verder: “Vlak na dat eerste contact gingen we op vakantie en in die week bedachten we dat een nieuwbouwwoning toch ook wel interessant kon zijn. Bij terugkomst zijn we met de makelaar rond de tafel gegaan om te kijken wat er allemaal mogelijk was. Zelf dachten we aan drie vierkante blokken op elkaar, die we helemaal zelf konden indelen zoals wij wilden. Dat ging wat te ver voor Saksen Weimar, maar al pratende bleek er toch veel te kunnen.” Margo: “Heel belangrijk vond ik mijn eigen werkruimte aan huis. Ik ben grafisch ontwerper en vind licht heel belangrijk. We hebben dan ook veel gespeeld met de raampartijen in ons huis. Zo zijn die op de eerste twee woonlagen horizontaal geplaatst en op zolder hebben we zelfs een volledige glazen pui laten ontwerpen. Ons ‘Mondriaanraam’ noemen we dat, door de fraaie vlakverdeling.”

Jan en Margo vinden dat ze het maximale hebben gehaald uit de mogelijkheden die Saksen Weimar bood. “Het is de woning geworden zoals wij die voor ogen hadden, ook al is het niet historisch, maar juist modern. Veel vrienden zijn verbaasd als ze horen waar we gaan wonen. Maar als we de tekeningen laten zien en vertellen over de plek, dan snappen ze het wel. Deze locatie, de perfecte kavel met vrij uitzicht aan voor- en achterzijde, de stad lekker dichtbij, maar toch rustig en vrij – dat wordt ons Saksen Weimar.”

De bewoners

Jan Manders (44), Margo Vlamings (43) Vrijstaande woning Waar: Bouwnummer 39 Wat:

Ramen tot de grond

Keuken BijKeuken

“Op Saksen Weimar beloven ze je niets te veel.”

Wie:

Begane grond Grote glazen pui

De woning waarvan wij droomden “Op Saksen Weimar beloven ze niets te veel als ze zeggen dat je je huis kunt vormgeven zoals jij wilt”, vindt Jan. “Daar hebben we ook echt gebruik van gemaakt. Bij ons tweede gesprek hadden we 10 A-viertjes met foto’s uit tijdschriften bij ons met voorbeelden van interieurs, woonstijlen en meer. Op basis daarvan kon de architect uiteindelijk een goede vertaalslag maken. Modern, maar toch helemaal passend bij de andere woningen in fase 3.”

Eerste verdieping Slaapkamer 3

Woonkamer Berging

Entree

Slaapkamer 1 met inloopkast én badkamer en suite

Slaapkamer 2

Saksen Weimar | 19 LEEF NOORD MAGAZINE!


"Een vrijstaande woning op Saksen Weimar in klassieke architectuur, met een wit gekeimde gevel"

VRIJSTAANDE WONING Oppervlakte woning vanaf 173 m² Afmetingen woning vanaf 6,3 m bij 11,5 m Oppervlakte kavel van 391 tot 472 m² Koopsom vanaf circa € 470.000,- v.o.n.

20| Saksen Weimar LEEF NOORD MAGAZINE!


D E WON IN G EN

DE VRIJSTAANDE WONINGEN

VOLOP RUIMTE EN VRIJHEID Heerlijk vrij wonen, met een riante tuin en alle vrijheid om je huis helemaal naar jouw wensen vorm te geven? Op zoek naar vrijheid? Je vindt het op Saksen Weimar. De vrij gelegen woningen van maar liefst 173 vierkante meter staan op royale kavels van circa 400 tot zelfs bijna 500 vierkante meter. Maar wat deze woningen pas écht bijzonder maakt? Dat ben jij! Want bij de vrijstaande woningen heb je alle vrijheid om jouw woonwensen te laten vervullen. De kopers die je voorgingen in fase 2 en 3, hebben met veel creativiteit ieder voor zich een unieke droomwoning weten te creëren. Voor hen gaan we komend jaar bijvoorbeeld een dubbele garage, een werkruimte aan huis, een slaapkamer op de begane grond, een serre en zelfs een heuse zijvleugel bouwen. Hoe ziet jouw droomhuis er uit? Laat het ons weten!

Woonideeën

Een zijvleugel Maak van je huis een villa! De zijvleugel loopt door over drie etages. Zo creëer je op elke verdieping veel extra leefruimte, bijvoorbeeld voor nog een slaapkamer. De speelsere vormen van de woning maken bovendien een verrassende indeling mogelijk. Dankzij de extra ramen in de zijvleugel komt er ook meer licht binnen. Een verlengde woning Door de woning ook nog met 1,2 meter te verlengen, over alle drie de etages, komt het totale woonoppervlakte op ruim 230 vierkante meter. Aan de voorzijkant op de begane grond is er zo bijvoorbeeld ruimte voor een grote woonkeuken.

De vrijstaande woningen liggen langs de Laan van Saksen Weimar en hebben een vrij uitzicht aan de voorzijde. De woningen staan op zeer royale kavels en hebben een garage. Je kunt kiezen uit een woning met een noord tuin of zuid tuin. De woningen hebben door de grote raampartijen rondom veel lichtinval. Bij de vrijstaande woningen is er veel mogelijk. Graag gaan wij met je in gesprek.

Slaapkamer Woonkamer Keuken

Inloopkast

Slaapkamer

Slaapkamer Beganegrond

Entree

Eerste verdieping  Saksen Weimar | 21 LEEF NOORD MAGAZINE!


6 NIEUWSTE TRENDS

IN DE BADKAMER Tekst Mark Kamp

De badkamer wordt steeds meer dé plek in huis waar je even de tijd voor jezelf hebt. Een beetje sfeer mag daarom niet ontbreken. Wat is er nu hot in de badkamer? De specialisten van Wessels hebben zes trends voor je gespot.

"Kranen moeten duurzaam in gebruik zijn, maar vooral ook mooi." 22| Saksen Weimar LEEF NOORD MAGAZINE!


S AN ITAIR

1.

Relax Genieten van stortdouches, whirlpools, stoomcabines, infraroodsauna’s, geluiden lichttherapie… alles is tegen­­woordig mogelijk. Functionaliteit is niet langer leidend. De badkamer wordt meer en meer dé plek in huis waar je heerlijk kunt relaxen en ont­stressen.

inspiratie

3.

Opgeruimd staat netjes Dat mooi en praktisch heel goed samen kunnen gaan, bewijzen de nieuwe collecties moderne badkamermeubels. Functioneel in gebruik, ruim in berg­ruimte en fraai van vormgeving. Het uiterlijk wordt bepaald door de ruime keuze in vormen, maten en materiaal – van kunststof tot natuurproducten.

4.

Juweeltjes op je wastafel Kranen moeten duurzaam in gebruik zijn, maar vooral ook mooi. De trend wordt gezet door minimalistisch design, bijvoorbeeld met een 1-greeps kraan of ingebouwde kranen in de douche of op je bad. Het zijn oogstrelende juweeltjes. Chroom zet nog steeds de toon, maar ook messing, wit en zwart zijn in opkomst.

5.

Doe duurzaam Uiteraard zijn er voor veel producten in je badkamer ook tal van duurzame oplossingen. Waterbesparende kranen bijvoorbeeld of douchegoten met warmteterugwinning en vloerverwarming. Je bespaart er energie mee zonder dat je aan comfort inlevert.

6.

Warme blikvangers Verwarmingselementen zijn er niet alleen om je badkamer op temperatuur te houden en je handdoek te drogen. Het zijn ook een fraaie blikvangers waarmee je je badkamer een eigen sfeer kunt meegeven. Radiatoren en verwarmingselementen zijn verkrijgbaar in uiteenlopende vormen, maten en kleuren.

Over Wessels

Wessels Tegels & Sanitair heeft een prachtige moderne toonzaal van ruim 500m2. Hier kun je veel inspiratie op doen voor tegels en sanitair. Iedere maandag tot en met vrijdag van 09.00 - 17.00 uur en zaterdag van 10.00 - 16.00 uur geopend. Buiten de openinstijden ook op afspraak. www.wesselstegelssanitair.nl

WEIM

SAKS D•

N E

•ARNH AR

Vrijstaand baden en een stortdouche Het vrijstaande bad is de trend voor de badkamer. Met alle prachtige vormen die baden tegenwoordig meekrijgen, is ‘wegstoppen’ in een hoek niet langer nodig. Ben je geen type voor een bad? Kies dan voor een grote inloopdouche van glas. Met zo’n heerlijke stort­ douchekop of een douchezuil.

NOO R EM

2.

Saksen Weimar | 23 LEEF NOORD MAGAZINE!


GEWELDIGE GADGETS VOOR EINDELOOS WOONGEMAK! Tekst Mark Kamp

Goed nieuws voor jouw persoonlijke woonomgeving: innovatieve technologieën en exclusief design brengen de toekomst in huis nog dichter­ bij. Ben je benieuwd hoe slimme gadgets wonen nog leuker en duurzamer maken?

Maak wonen nóg leuker Praktisch alle apparaten in je woning kun je voortaan heel eenvoudig zelf regelen, controleren en besturen. In huis, maar ook op afstand. Met je smartphone, tablet of slim geplaatste touchscreens. Zo wordt wonen op Saksen Weimar nog leuker.

Kom binnen

Handige touchscreen met spraakfunctie, waarop je niet alleen kunt zien wie er aanbelt, maar waarmee je ook de lampen buiten en binnen kunt bedienen.

24| Saksen Weimar LEEF NOORD MAGAZINE!

Welkom in de toekomst De lampen aan of uit, de verwarming een streepje hoger? De zonwering naar beneden, de wasmachine aan? Je koffiezetmachine alvast laten pruttelen, vlak voordat je ‘s ochtends wakker wordt? Het kan tegenwoordig allemaal, dankzij het slimme KNXprotocol. Een universele communicatiestandaard, waarmee alle apparaten en installaties in huis kunnen worden bediend. De toekomst begint vandaag!


WOON

gadgets

Overal internetradio

Met de Busch radio iNet kun je je favoriete radiostations voortaan overal in huis ontvangen. Het fraaie display is eenvoudig te installeren en zorgt voor een storingsvrije ontvangst waar jij maar wilt.

Twee in één

Dat is handig, een stopcontact met geïntegreerde USB-ingang. Dé oplossing voor het opladen van je smartphone, tablet, fototoestel of MP3- speler.

Met één druk op de knop Met één druk op de knop licht schakelen, jaloezieën en markiezen bedienen, ramen controleren, tuin besproeien en dat allemaal vanuit je luie stoel met de slimme Waveline afstandsbediening.

Bestuur je huis

WEIM

Over Boxum Installatiebedrijf Boxum snapt als geen ander dat techniek de mens dient. En dat als sinds 1890! Of het nu gaat om gas, water, licht, verwarming, koeling, databeveiliging, netwerken, luchtbehandeling, duurzame technieken zoals zonnecollectoren, zonneboilers, PV-cellen, warmtepompen, warmte terugwin-units en meer… Boxum adviseert, levert, installeert en onderhoudt het zodat jij een leven lang kunt genieten van eindeloos woonplezier en -gemak!

•ARNH AR

N E

SAKS D•

Alsof je op je tablet werkt! Informatie oproepen, genieten van muziek, elektrische apparaten in huis bedienen, het kan allemaal met de slimme centrale.

NOO R EM

www.boxuminstallatiegroep.nl

Saksen Weimar | 25 LEEF NOORD MAGAZINE!


Zo werkt het!

ONTWERP JE EIGEN WONING IN STAPPEN

10

Tekst Mark Kamp | Fotografie Bas van Spankeren

Op Saksen Weimar bepaal je zelf hoe jij wilt wonen. Samen met Team Saksen Weimar ontwerp je je eigen nieuwe thuis. Zo werkt het, in 10 stappen.

1. Aangenaam!

Maak kennis met Saksen Weimar. Lees dit magazine, bezoek de website, of kom naar een van de Saksen Weimar Cafés op de bouwlocatie.

2. Onze eerste afspraak

Heb je interesse in een woning op Saksen Weimar? Dan maken we graag een afspraak met je. In dit gesprek vertellen we je alles wat je maar wilt weten over Saksen Weimar. Wat de mogelijkheden zijn en hoe het ontwerpproces in zijn werk gaat.

26| Saksen Weimar LEEF NOORD MAGAZINE!

3. Aan de slag

Nog steeds geïnteresseerd? Dan dagen we je graag uit zélf met je toekomstige woning aan de slag te gaan. Je krijgt een toolkit mee naar huis die past bij het type woning van je keuze. En dan? Fantaseer, teken, schrijf of knutsel en bedenk hoe jij het liefst wil wonen op Saksen Weimar.

4. Aan de keukentafel

Heb je aardig op papier hoe jij je nieuwe thuis op Saksen Weimar voor je ziet? Dan praten we graag verder bij jou aan de keukentafel om je wensen te bespreken en je te adviseren over de mogelijkheden. Ook doen we suggesties op basis van jouw woonwensen. Uiteraard informeren wij je ook altijd over de financiële consequenties.


S A KS E N W EIMAR

5. De architect

Het basisontwerp van je woning heet het Voorlopig Ontwerp. Met jouw ideeën, aanpassingen en wensen onder de arm gaat de architect dat ontwerp nu aanpassen. De uitwerking daarvan voorzien wij van een offerte.

6. Aanpassen tot het helemaal goed is

Bekijk het ontwerp van de architect, bespreek het met ons en slaap er eens een nachtje over. Dat leidt soms tot nieuwe inzichten. Wij passen op basis daarvan het ontwerp aan.

"Fantaseer, teken, schrijf of knutsel en bedek hoe jij het liefst wil wonen op Saksen Weimar"

7. Je gaat kopen

Als je woning helemaal naar wens is en je akkoord heb gegeven op het Definitief Ontwerp en de koopsom, dan tekenen we samen de koop- en aannemingsovereenkomst. Nu (pas!) heb je officieel een huis op Saksen Weimar gekocht!

8. Sanitair en keuken

Je hebt gekocht, maar je bent nog niet klaar. Want wat te denken van je badkamer en keuken? Nu is het de tijd om je daar te verdiepen. Je ontvangt een uitnodiging van onze partners. Vervolgens zorgen wij ervoor dat de aansluitingen op de juiste plek komen en ontvang je daar een totaalofferte voor.

9. Van drempel tot dak

De volgende stap is om te zorgen dat alle binnendeuren, stopcontacten, en dergelijke, exact op de goede plek zitten. Wellicht heb je ook nog aanvullende wensen, zoals zonnepanelen of een ander type vensterbank. Dit alles regel je nu, samen met de wooncoach.

10. De puntjes op de i

Tot slot is de afwerking aan de beurt: wil je dat je huis ook al gestuukt en gesausd wordt? Wil je teelaarde in je tuin? Dit alles bepaal je in deze laatste stap.

zo werkt het!

5x kiezen Op Saksen Weimar bepaal je bijna alles zelf. Een aantal van de keuzemogelijkheden hebben we al extra eenvoudig gemaakt voor je. Kies je... • locatie in de wijk • woningtype • tussen klassieke of eigentijdse architectuur • tussen een bakstenen of een wit gekeimde gevel • tussen een langskap of dwarskap

"Dankzij de kopers van fase 2 en 3 zijn er al 300 woonideeën. Bedenk jij nummer 301?" Aan de slag met de Toolkit Met deze toolkit heb je alles in huis om je eigen woning op Saksen Weimar te ontwerpen. Je vindt er plattegronden en praktische informatie over je woningtype, maar ook een potlood en liniaal ontbreken niet. Heb je nog geen toolkit? Ga dan even langs bij een van onze makelaars en haal 'm op! Kuiper Nieuwbouw Makelaars (026) 363 91 20

Stel je wilt een woonkeuken

Strijbosch Thunnissen Nieuwbouwmakelaars (026) 355 21 00

Daar zijn verschillende varianten en maten voor te bedenken. Wat wil je in die ruimte kunnen doen? Uitgebreid kunnen koken en tafelen? Misschien ook wel een speelhoek voor je kinderen of werkplek. Jij bepaalt dus zelf de uiteindelijke maat en indeling van jouw woonkeuken.

Saksen Weimar | 27 LEEF NOORD MAGAZINE!


IN HET WEEKEND BLIJVEN WE THUIS Fotografie Bas van Spankeren | Tekst Mark Kamp

Houd je van de natuur, dan woon je goed op Saksen Weimar. De wijk ligt prachtig tussen uitgestrekte bossen, fraaie stadsparken en groene attracties zoals Burger’s Zoo en het Openluchtmuseum. Trek je er graag op uit in het weekend? Dan blijf je lekker thuis in Arnhem-Noord.

Park Klarenbeek.

28| Saksen Weimar LEEF NOORD MAGAZINE!


B ELEEF

Fotografie: Martin Wijdemans

Fotografie: Burgers’ Zoo

Fotografie: het Watermuseum

het groen

Fotografie: Rob Wolvenne

① Burgers’ Zoo is wereldberoemd. Ga op Safari, duik onder in de Ocean en beleef de Desert en de Mangrove. Je ontkomt straks niet aan een abonnement op deze prachtige dierentuin. ② Ga op reis door de tijd in het Nederlands Openluchtmuseum. Met z’n authentieke boerderijen, huizen, molens en winkeltjes. En in de winter kun je er heerlijk schaatsen! ③ Park Sonsbeek is uitgeroepen tot het mooiste stadspark van Nederland. En het leukste, want er is altijd wel wat te beleven. Van Theater Avenue tot Park Open en van vlotconcert tot kunstmanifestatie. Heuvel op en heuvel af in Park Klarenbeek, op de grens van bos en weidevelden. En met het gelijknamige buitenzwembad om de hoek, hoef je eigenlijk nooit meer op vakantie. Uren wandelen zonder een mens tegen te komen, dát is de Hoge Veluwe. Laat je verrassen door herten, everzwijnen, wilde paarden, vossen en runderen en ontdek Holland op zijn aller-allermooist! 6. Net buiten de stadsgrenzen, maar vlakbij Saksen Weimar vind je Park Rosendael. Bezoek het kasteel, laat je foppen door de Bedriegertjes en geniet van een lekkere lunch in de fraaie Oranjerie. 7. Een must voor jou en je kinderen, het Watermuseum aan de rand van de binnenstad en Park Sonsbeek. Een heerlijk doe-, beleef- en ontdekmuseum. Hoogte 80 het hoogste punt van Arnhem? Nee hoor! Dat vind je op Saksen Weimar. Maar het is wel een levendig stadsparkje dat bruist van markten, leuke evenementen zoals ‘H80 - 'n Bult Theater’.

Saksen Weimar | 29 LEEF NOORD MAGAZINE!


Tekst Mark Kamp | Fotografie Bas van Spankeren

Saksen Weimar volgens Wieger en Nienke:

“Alsof je de stad uitrijdt terwijl alles toch heel dichtbij is”

30| Saksen Weimar LEEF NOORD MAGAZINE!


KOPER S

interview

Met een beetje pijn in het hart verlaten Wieger en Nienke straks hun bovenwoning in het Arnhemse Sonsbeekkwartier. Maar de buren gaan ze niet missen, die verhuizen namelijk mee. “We wonen hier nu ruim zeven jaar en hebben het eigenlijk geweldig naar ons zin”, vertelt Wieger. “Het is dan wel een bovenwoning, maar we hebben een zonnig dakterras en de straat is enorm gezellig. Toch werd het huis wel wat klein met de komst van Melle en Linde. Dus gingen we op zoek naar een bestaande woning met meer ruimte en een tuin. In deze buurt natuurlijk. Want hier voelen we ons thuis.”

“Na het Saksen Weimar Café waren wij er snel uit. En onze buren waren al net zo enthousiast. Eén stel koos voor vrijstaand terwijl wij samen met twee andere stellen kozen voor een tweekapper. We schreven ons allemaal in voor fase 3 en uiteindelijk moesten we nog dobbelen om de kavels”, lacht Wieger. “Wij delen straks een kap met een ‘vreemd’ gezin, maar dat is geen enkel probleem. De buren en vrienden die we hier hebben, wonen straks ook op Saksen Weimar.”

Kennismaken tijdens Saksen Weimar Café “Toen we maar geen geschikte woning konden vinden, gingen we nadenken over nieuwbouw”, vervolgt Nienke. “Het plan Saksen Weimar zong al langer rond in de buurt en op een gegeven moment ben ik samen met bevriende buren naar een Saksen Weimar Café gegaan. Ik kende de locatie niet, maar het sprak me direct aan. Vooral de mogelijkheid om veel van je eigen woonwensen te kunnen waarmaken vonden wij heel uitdagend.”

"Op Saksen Weimar vinden we alles waar wij zo aan gehecht zijn in Arnhem-Noord.”

Begane grond

Woonkamer met uitbouw en grote pui met veel glas

Keuken

Entree

Berging

Eerste verdieping Slaapkamer 3

Slaapkamer 1 met inloopkast

Speelkamer voor de kinderen

Alsof we in onze eigen buurt blijven wonen “Wat wij heel prettig vonden, was dat we inspiratie konden putten uit het woonideeënboek van Saksen Weimar. Dat is samengesteld tijdens de ontwikkeling van de voorgaande fase. Wij kozen ervoor drie meter te laten uitbouwen en hebben een deel van de garage bij de woning laten trekken, dat wordt de speelkamer voor de kinderen.” “Onze woning aan de St. Antonielaan was snel verkocht. En vanaf juli huren we tijdelijk een bovenwoning een paar straten verderop. Ook dat is het fijne straks: het voelt alsof we in dezelfde buurt blijven wonen. Als je naar Saksen Weimar gaat, lijk je de stad uit te rijden, maar alles waar wij aan gehecht zijn blijft dichtbij. De school van de kinderen, het centrum, de restaurantjes, de kroegen, het park en onze vrienden die met ons mee verhuizen – dat wordt ons Saksen Weimar.”

De bewoners

Wieger (32) en Nienke (32) Van den Bos-Kagie En: Melle (4) en Linde (2) Wat: Twee-onder-een-kapwoning Waar: Bouwnummer 9 Wie:

Slaapkamer 2

Saksen Weimar | 31 LEEF NOORD MAGAZINE!


"Een twee-onder-een-kapwoning in eigentijdse architectuur, met een bakstenen gevel."

TWEE-ONDER-EEN-KAPWONING Oppervlakte woning vanaf 156 m² Afmetingen woning vanaf 6,3 m bij 10,3 m Oppervlakte kavel van 271 tot 306 m² Koopsom vanaf circa € 360.000,- v.o.n.

32| Saksen Weimar LEEF NOORD MAGAZINE!


D E WON IN G EN

DE TWEE-ONDER-EEN-KAPWONINGEN

DRIE VERDIEPINGEN WOONPLEZIER Op zoek naar een ruime woning met garage op een royale kavel, met maar één buur onder een dak? Je vindt het op Saksen Weimar. Je twee-onder-een-kapwoning op Saksen Weimar heeft een handige garage en een woonoppervlak van 156 vierkante meter op een kavel vanaf 271 vierkante meter. De woning is maar liefst 6,3 meter breed en 10,3 meter diep en dat over drie verdiepingen. Hoe jouw tweekapper er verder uit gaat zien? Dat bepaal je zelf. Het basisontwerp gaat uit van een begane grond met een ruime woonkamer, een eetkeuken en een grote hal. De eerste verdieping heeft drie slaapkamers, een badkamer en een apart toilet. De zolder biedt dankzij de hoge kap ruimte voor twee goede slaapkamers en eventueel een tweede badkamer. De lekker ruime tuin is diep genoeg om ook met een tuin op het noorden op veel momenten van de zon te kunnen genieten. Maar wil je het anders? Wonen aan de straatzijde of juist aan de tuinzijde? Of werken en slapen op de begane grond? Er is van alles mogelijk. Deel je huis in zoals jij graag wilt. Passend bij je gezin en bij de woonbeleving die jullie zoeken. Een sauna op zolder of juist een werkruimte in de kelder? Jij bedenkt het en wij kijken wat er haalbaar is. En dat is veel. Dat kunnen we je alvast verklappen.

Woonideeën

De garage bij de woning Door de garage bij de woning te betrekken en aan de achterzijde een uitbouw te plaatsen van 2,2 meter, is er ruimte gecreëerd voor een enorme leefkeuken. Dankzij de bijkeuken tussen de keuken en de achtertuin is er toch nog plek voor natte jassen en schoenen. Meer glas Diverse aanpassingen aan de ramen en een lichtkoepel in het dak van de garage, zorgen voor extra daglicht in huis. Riante zolder Als je kiest voor een langskap met dakkapellen krijg je een riante sfeervolle ruimte. Fantastisch als ouderslaapkamer of werkkamer.

Woonkamer Keuken

Slaapkamer

Slaapkamer Slaapkamer

Entree Beganegrond

Eerste verdieping  Saksen Weimar | 33 LEEF NOORD MAGAZINE!


IN NO-TIME EEN TOPTUIN Tekst Carolien Dircken | Fotografie Bas van Spankeren

De tuin is het verlengstuk van je huis. Een plek om te relaxen en van te genieten. Handig om dus goed na te denken over wat je wilt met je tuin. Jaap van Westeneng van Totaaltuin denkt vast met je mee. “Voor je begint aan je tuin, is het goed om na te denken over de mogelijkheden van je tuin”, zegt Jaap. “Ik spreek regelmatig mensen die al helemaal in hun hoofd hebben hoe ze hun tuin willen inrichten, maar geen rekening hebben gehouden met de zon, het uitzicht of de lijnen van het huis. Als je binnen grote plavuizen hebt, is het mooier om tegels van dezelfde grootte door te trekken naar het terras, zodat de lijnen kloppen. Of als je een terras aanlegt, doe dat dan in een hoek van de tuin waar de zon schijnt en waar je een mooi uitzicht kunt creëren.”

“De grond in Noord is best gemakkelijk te bewerken en beplanten, want je vindt er geen klei, zoals in Zuid" “Gezien de mooie, groene omgeving van Saksen Weimar, hoop ik dat de bewoners kiezen voor hagen in plaats van schuttingen. En dat ze niet hun hele tuin gaan bestraten, met alleen een strookje kunstgras, omdat het makkelijk is. Leg in elk geval echt gras, dat maakt al zoveel verschil!” “De grond in Noord is best gemakkelijk te bewerken en beplanten, want je vindt er geen klei, zoals in Zuid. Maar neem wel planten die tegen een beetje droogte kunnen en zorg voor voldoende voeding in de bodem.” Ook hoopt Jaap dat veel mensen voor een veranda kiezen, die uiteraard past bij de architectuur van het huis en de sfeer van de tuin. “Je kunt dan buiten zitten als het regent bij een lekkere temperatuur, zodat je meer gebruik maakt van je tuin en het echt een verlengstuk wordt van je huis.” Beginnen je handen al te jeuken om aan de slag te gaan? Dan heeft Jaap nog een laatste tip: “Overleg met de buren over wat zij van plan zijn. Niet alleen over de scheiding tussen de tuinen, maar ook over de rest van het ontwerp. Het scheelt behoorlijk in de kosten als je samen de tuin laat ontwerpen en aanleggen.”

34| Saksen Weimar LEEF NOORD MAGAZINE!


TUIN

inspiratie

“Begin op tijd met het zoeken van de juiste steensoort. De bestrating neemt veel tijd in beslag, dus het is mooi als je daar snel mee kunt beginnen. Ga ook eens langs bij showtuinen, zodat je weet wat je mooi vindt.”

SAKS D•

WEIM

“Iedereen heeft zijn eigen smaak. Ons familiebedrijf helpt en adviseert bij het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van een tuin die voldoet aan je wensen en waarbij de mogelijkheden optimaal benut worden.” Op het terrein van Saksen Weimar ligt straks een showtuin van Totaaltuin en geïnteresseerden kunnen gratis advies aanvragen bij Totaaltuin.

•ARNH AR

Jaap van Westeneng - Mede-eigenaar van Totaaltuin, partner van Saksen Weimar

N E

NOO R EM

Iedere vrijdag van 10.00 - 17.00 uur en zaterdag 9.00 17.00 uur geopend. Uiteraard op afspraak ook s'avonds of door de week. www.totaaltuin.nl

Saksen Weimar | 35 LEEF NOORD MAGAZINE!


6

IN STAPPEN NAAR EEN DROOMKEUKEN Tekst Mark Kamp

“Op www.keukenhome.nl kun je je eigen keuken ontwerpen in 3D”

Een nieuwe woning? Dan ook een nieuwe keuken. Daarvoor ga je natuurlijk eerst naar onze projectpartner Keukenhome in Heteren. Bedrijfsleider Frans Beukhof legt graag uit wat je allemaal mag verwachten.

1.

Kies je keukenleverancier “Mensen vragen mij wel eens waarom ze na het ­kopen van een huis zo snel mogelijk een keuze moeten­maken voor een keukenleverancier. Het hoeft niet, maar het is wel prettig om de tijd te nemen voor het uitkiezen van je keuken. Er is veel waarover je moet beslissen: de indeling, apparatuur, materiaal en kleuren.”

2.

De voorbereiding “Voordat wij je uitnodigen voor een bezoek aan onze showroom, zijn wij al aan de slag geweest met de ontwerptechnische voorbereidingen voor je keuken. Ons projectvoorbereidingsteam bekijkt hoe jouw keuken zo slim mogelijk ingedeeld kan worden. Zodat jij straks alle ruimte en bewegingsvrijheid hebt.”

36| Saksen Weimar LEEF NOORD MAGAZINE!


inspiratie

KEUKEN

3.

Kijken, kiezen, kopen “In onze showroom liggen de bouwtekeningen van je woning al klaar. Jij vertelt ons wat je voor ogen hebt en wij presenteren jouw ideeën driedimensionaal. Inclusief tal van alternatieven en extra mogelijk­ heden. In deze fase kun je een keuze maken uit een zeer groot assortiment en beslis je over de indeling.”

4.

Begeleiding tijdens de bouw “Heb je je keuze gemaakt, dan maken wij de technische­tekeningen van je keuken waarmee de aannemer aan de slag kan. Tijdens de bouw is onze projectleider aanspreekpunt van de aannemer en samen zorgen ze ervoor dat alles op tijd klaar is. Jij hebt nergens omkijken naar.”

5.

De puntjes op de i “Een paar weken voor de oplevering nodigen we je weer uit om de laatste details door te spreken. Je kunt nu de definitieve kleurstelling bepalen en bovendien nemen we de uitgekozen keukenapparatuur en het werkblad nog een keer door. In dit stadium zijn kleine wijzigingen nog steeds mogelijk.”

6.

En dan? "Ook in de laatste bouw fase houdt Keukenhome de vinger aan de pols. Na oplevering komt onze ­Keukencontroleur langs om samen te kijken of ­alles echt helemaal naar wens is. Pas als jij helemaal ­tevreden bent, zijn wij dat ook.”

Dit is Keukenhome

Keukenhome is al meer dan 20 jaar thuis in moderne, klassieke en landelijke keukens. De showrooms zijn gevestigd in Heteren en Amersfoort, waar je altijd de laatste keukentrends kunt bekijken en je een ruime keuze hebt uit tal van keukenmerken. WE SAKS D•

NOO R EM

www.keukenhome.com

IM

•ARNH AR

N E

Saksen Weimar | 37 LEEF NOORD MAGAZINE!


Saksen Weimar volgens Stefan en Susan

“We zullen straks walkietalkies nodig hebben” Tekst Mark Kamp | Fotografie Bas van Spankeren

38 | Saksen Weimar LEEF NOORD LEEF NOORD MAGAZINE! MAGAZINE!


KOPER S

interview

Van een tweekamerwoning 4 hoog achter in de binnenstad naar een ruime rijwoning midden tussen het groen; in het kort is dat het verhaal van Stefan en Susan. Zij waren de eerste kopers in fase 3. “Hoe snel kan het gaan”, blikt Susan Heymen terug op de koop van hun tussenwoning op Saksen Weimar. “In juni 2013 bezochten we de Preview van fase 3, in september zetten we onze handtekening onder het koopcontract. Als je weet dat iets goed is, hoef je niet lang na te denken. En Saksen Weimar voelde goed.” Sfeer proeven in fase 2 Zoals zoveel kopers op Saksen Weimar zochten ze eerst naar een bestaande woning in ArnhemNoord. Stefan vertelt: “We hebben heel wat benedenwoningen in het Sonsbeekwartier bekeken, maar geen enkele voldeed helemaal aan onze wensen. Dan was er nauwelijks een tuin of liep je tegen een flinke verbouwing aan. En toen kregen we de folder van Saksen Weimar in de bus en dat sprak ons meteen aan: nieuwbouw, maar met een klassieke uitstraling, een vrije opzet, veel groen en volop keuzemogelijkheden.”

Begane grond Een uitbouw

Keuken

Openslaande deuren

Entree

Bergkast

Eerste verdieping Slaapkamer 1

Slaapkamer 2

Slaapkamer 3

“Het kopen van een huis op tekening is best lastig”, vindt Susan. “Daarom waren wij ook zo blij dat de bouw van fase 2 al zo ver gevorderd was. Je kunt al door de straten lopen en de sfeer en omgeving proeven. Zo ging het al echt voor ons leven. En ook mooi was dat we nu real live konden zien dat de eigentijdse architectuur die ons wel fraai leek, toch niet helemaal bij ons paste. Daarom hebben we gekozen voor de klassieke baksteen-variant.”

“Een nieuwe fase in ons leven” Veel jonge stellen “Omdat wij de eerste kopers zijn, hebben we nogal wat tijd voordat onze woning wordt opgeleverd. Dat geeft ons volop tijd om goed na te denken over de inrichting en aankleding van onze nieuwe huis. Maar tegelijkertijd zijn we wel een beetje klaar met waar we nu wonen. We waren laatst bij een keukenleverancier en opeens twijfelde ik of de vier meter lange keuken die we bedacht hebben wel groot genoeg zou zijn. Maar dan kijk ik naar de keuken die we nu hebben en dan weet ik het weer: straks hebben we zo ontzettend veel ruimte. We zullen walkietalkies moeten aanschaffen.” “We zijn laatst lid geworden van de Facebookgroep kopers in fase 3”, besluiten Susan en Stefan. “Hartstikke leuk om daar al kennis te maken met je toekomstige buren. Het valt op dat het veel jonge stellen zijn. Net als wij gaan zij op Saksen Weimar een nieuwe fase in hun leven in. Wat minder de stad in, wat meer genieten van rust en ruimte en nadenken over een gezin – dat wordt ons Saksen Weimar.”

De bewoners

Susan Heymen (28) en Stefan Veenendaal (28) Wat: Tussenwoning Waar: Bouwnummer 15 Wie:

Saksen Weimar | 39 LEEF NOORD MAGAZINE!


"Een hoekwoning in klassieke architectuur, met een bakstenen gevel en een dwarskap"

HOEKWONING Oppervlakte woning vanaf 122 m² Afmetingen woning vanaf 5,7 m bij 9,0 m Oppervlakte kavel van 228 m² tot 292 m² Koopsom vanaf €285.000,- v.o.n.

40| Saksen Weimar LEEF NOORD MAGAZINE!


D E WON IN G EN

DE HOEKWONINGEN

EEN GEVOEL VAN VRIJHEID Een hoekwoning zo groot als die op Saksen Weimar vind je ze nauwelijks in de bestaande wijken in Arnhem-Noord. Wat een heerlijk huis! Wonen op een hoek geeft net wat meer vrijheid. De hoekwoningen in fase 3 worden 5,7 meter breed en 9 of 10 meter diep en dat over drie verdiepingen. De woning heeft een woonoppervlak van 125 of 140 vierkante meter en hebben een geweldig grote achter- en zijtuin. Je kunt kiezen uit een woning met de entree aan de zijgevel of aan de voorzijde. De begane grond heeft een royale hal, een eetkeuken en een ruime woonkamer. De eerste verdieping heeft drie slaapkamers – waaronder een ruime ouderslaapkamer – een badkamer en een toilet. De zolder heeft door de hoge kap ruimte voor twee goede slaapkamers en eventueel een tweede badkamer. De hoekwoningen liggen aan ruime woonstraten met een brede groenstrook. Ze maken onderdeel uit van een blok van 4 woningen, ook wel een vierslag genoemd. Dit zie je veel terug in de bestaande wijken van Arnhem-Noord. Bijzonder zijn de grote tuinen op het noorden of het zuiden. Maar hoe je tuin ook gesitueerd is, door de opvallende diepte ervan kun je op de meeste momenten van de dag volop genieten van de zon.

Woonkamer Keuken Entree Beganegrond

Garage

Woonideeën

Een garage Door een stenen garage aan de zijkant van de woning te plaatsen, kan de houten berging in de tuin komen te vervallen. Zo creëer je een ruimere achtertuin die ook nog handiger is in te delen. Een kelder Met een kelder onder de woning heb je veel extra bergruimte, die bovendien koeler is. Handig als wijnkelder. Of gewoon als game- en tv-kamer natuurlijk! Een erker Een erker aan de voorzijde geeft je keuken wat extra ruimte en vooral veel meer sfeer. Ook krijgt de voorgevel van de woning zo meer uitstraling. Een bredere woning Wil je meer ruimte, ook op de eerste verdieping? Verbreed dan je hoekwoning naar 6,3 meter. Er is dan ook ruimte voor een apart toilet!

Slaapkamer

Slaapkamer Slaapkamer

Eerste verdieping  Saksen Weimar | 41 LEEF NOORD MAGAZINE!


DE TUSSENWONINGEN

ROYAAL WONEN IN RIJTJES VAN VIER, ÉCHT ARNHEM-NOORD! De architectuur op Saksen Weimar sluit naadloos aan op de bestaande bouw in Arnhem-Noord. Kleine rijtjes, diepe woningen, ruime tuinen. De tussenwoningen zijn 5,7 meter breed en 9,2 of 10,3 meter diep. En dat over drie verdiepingen! Je woning heeft een woonoppervlak vanaf 122 en 140 vierkante meter en ligt aan een brede straat met een mooie groenstrook. De tussenwoningen zijn uitgevoerd in dwars- of langskap en jij kiest zelf voor een klassieke of eigentijdse architectuur. De begane grond heeft een royale hal, een ruime woonkamer en een brede eetkeuken van bijna 3,4 meter breed. Hier kun je prima je eettafel in kwijt! De eerste verdieping heeft drie slaapkamers – waaronder een ruime ouderslaapkamer – een badkamer en een toilet. De zolder heeft door de hoge kap ruimte voor twee fijne slaapkamers en eventueel een tweede badkamer. Het blok waar je gaat wonen bestaat uit vier woningen zoals je meer ziet in Arnhem-Noord. Maar op Saksen Weimar bepaal je verder heel veel zelf. Kies voor wonen aan de straat- of aan de tuinzijde Uiteraard is ook een dakkapel mogelijk, een uitbouw, een kelder of een gezellige veranda voor de lange zomeravonden.

Woonideeën

Een uitbouw aan de achterzijde Een tussenwoning maak je met een uitbouw aan de achtergevel meteen een stuk groter. Zo is er bijvoorbeeld ruimte voor een gezellige, grote eettafel. Dubbele buitendeuren Met dubbele buitendeuren en een grote pui in de uitbouw creëer je meer contact met je achtertuin. De raamkozijnen zijn doorgetrokken tot de vloer, zo komt er meer licht binnen. Trapkast Door een wand om de trap te plaatsen, is er een trapkast gemaakt. Zo is de trap mooi uit het zicht en ontstaat er extra bergruimte. Ingerichte zolderetage De zolder kun je volledig ingerichten en voorzien van bijvoorbeeld verwarming, ventilatie en rookmelding. Daardoor telt de woning in totaal maar liefst vijf slaapkamers. Twee dakramen zorgen voor extra daglicht.

Slaapkamer

Entree Keuken Beganegrond 42| Saksen Weimar LEEF NOORD MAGAZINE!

TUSSENWONING Oppervlakte woning vanaf 122 m² Afmetingen woning vanaf 5,7 m bij 9,2 of 10,3 m Oppervlakte kavel vanaf 140 tot 163 m² Koopsom vanaf € 249.000,- v.o.n.

Woonkamer

Slaapkamer Eerste verdieping

Slaapkamer


D E WON IN G EN

"Op Saksen Weimar is elke woning uniek. Zo ontstaat er een gevarieerd straatbeeld zoals we dat kennen in Arnhem-Noord "  Saksen Weimar | 43 LEEF NOORD MAGAZINE!


‘Durf een beetje ambitie te hebben’ Tekst: Matthijs van der Pol | Fotografie: Bas van Spankeren en Shutterstock

Over de stand van zaken in de woningmarkt bestaat veel onduidelijkheid. Financieel planner Bob Janssen geeft een heldere kijk op een grillige markt. “Het doel is woongenot.”

'‘Je kunt veel meer dan je denkt’

In dagblad Trouw werd er onlangs niet omheen gedraaid: “Iedereen hoopt dat de 'normale' situatie op de woningmarkt, van voor 2008, weer terugkeert. Dat gaat echter niet zomaar gebeuren.” De nieuwe werkelijkheid is misschien even wennen. Maar dat betekent niet dat je je woonwensen niet meer kunt realiseren, zegt onafhankelijk geregistreerd financieel planner Bob Janssen. Samen met Janssen buigen we ons over 5 prangende vragen over de woningmarkt. “De kern is: je kunt veel meer dan je denkt.” Waarom zou ik nu een woning kopen? “Een groot verschil met een jaar of 8 geleden is dat mensen die nu willen doorstromen op de woningmarkt, geen waardestijging hebben gezien. De neiging kan dan zijn om te blijven zitten waar je zit. Toch is het zinvol om de zaken breder te bekijken. Prijzen van woningen zijn zo’n 20 procent gedaald.

44| Saksen Weimar LEEF NOORD MAGAZINE!

Dat geldt ook voor het huis dat je wilt kopen. Met een strenger wordende overheid op het gebied van lenen is de kans groot dat banken de komende jaren de teugels verder aantrekken, waardoor woonwensen die nu nog goed mogelijk zijn straks niet meer te realiseren zijn. Wie van de huidige situatie kan profiteren, krijgt daar waarschijnlijk geen spijt van. Er komt ook heus wel weer een tijd dat de huizenprijzen jaarlijks stijgen. Daarmee maak je een mogelijke daling op korte termijn tegen die tijd wel weer goed. Je koopt een woning vooral om lekker te kunnen wonen, met een reële kans op een goede investering voor de toekomst!” Waarop moet ik letten als ik een hypotheek afsluit? “Het gaat om de juiste volgorde: zorg eerst voor een gedegen financieel plan en ga je daarna pas verdiepen


Q & A

in de ideale woning. Zonder inzicht in je financiële mogelijkheden ga je misschien wel in de verkeerde prijsklasse zoeken of maak je verkeerde keuzes. De rekenmodules die je bijvoorbeeld op internet vindt, houden meestal onvoldoende rekening met jouw specifieke situatie. Een financieel plan is persoonlijk en dus voor iedereen anders. Ook belangrijke zaken als pensioen, risico’s, leningen en vermogen worden erin meegenomen. In veel gevallen is er meer mogelijk dan je denkt.” Kan ik een verlies op mijn huidige woning meefinancieren? “Ja. De overheid heeft onlangs bepaald dat we maximaal 104 procent van de marktwaarde van een woning kunnen lenen. Dat is meestal de koopsom plus de bijkomende kosten. De wet voorziet dus niet standaard in een hogere lening om het verlies op je oude woning te financieren. Daardoor is vaak de gedachte dat je je spaargeld moet aanspreken en/ of een persoonlijke lening moet afsluiten hiervoor. Dat beperkt ook nog eens de mogelijkheden voor de nieuwe hypotheek. Maar de banken denken mee. Gelukkig. Die lenen, naast de maximale 104 procent voor de nieuwe woning, ook nog eens maximaal 11 procent extra om je restschuld te financieren. Ook de overheid komt je tegemoet. Sinds eind vorig jaar is de rente op dit deel van de nieuwe hypotheek volledig aftrekbaar gedurende een periode van 10 jaar. Als je lang genoeg in je nieuwe huis blijft wonen, is dat voldoende om zo’n extra bedrag af te lossen. Dat onderwaarde een enorme belemmering zou zijn, valt in de praktijk dus erg mee.” Hoeveel kan ik verstandig lenen? “Dat is afhankelijk van je wensen en leefstijl. Gemiddeld kun je op dit moment zo’n 4,6 keer het gezamenlijk bruto jaarsalaris lenen. Bij hogere inkomens zelfs wat meer. Een verstandig financieel

financieel

plan past bij jouw situatie. Daarbij draait het niet alleen om een stabiel inkomen of eigen vermogen. Het gaat ook om levensstijl en levensfase. Ben je een spaarzaam type of geef je alles uit? Zit je in een carrièretraject of groeit het inkomen nauwelijks meer? Zijn er kinderen op komst of is er geen kinderwens? Dat zegt vaak meer dan een kaal loonstrookje. Ook belangrijk: maak je ambities waar. Het is zonde om een huis te kopen dat net niet aan je eisen voldoet omdat je 20.000 euro aan lening wilt besparen. Dat scheelt in je maandlast meestal maar een paar tientjes die je met de eerste salarisverhoging wel weer goed maakt. Durf een beetje ambitie te hebben, zonder de realiteit uit het oog te verliezen.” Hoe kan ik de maandlasten drukken? “Een manier is de ‘familiebank’. Het kan gunstig zijn om geld bij bijvoorbeeld je ouders te lenen. Voor zowel ouders als kinderen is dat vaak enorm voordelig. Je hoort ouders soms klagen dat over hun vermogen maar 1,5 procent spaarrente krijgen. Bij de familiebank is het mogelijk dat je ouders een rendement op hun spaargeld halen van 3 of 4 procent terwijl jij niets of nauwelijks iets betaalt. Dit kan ook fors schelen in je maandlasten, aangezien je minder hoeft te lenen bij een geldverstrekker én daardoor vaak in een lagere renteklasse valt. Een andere manier is een erfpachtconstructie. Steeds vaker kun je een woning kopen zonder de grond. Voor de grond betaal je een erfpachtcanon, een soort huur. Later kun je, afhankelijk van de omstandigheden, die grond alsnog aankopen tegen een vooraf afgesproken prijs. Interessant als je de toekomst met vertrouwen inziet maar nu een wat lagere lening wilt. Tot slot, op Saksen Weimar wordt er goede meegedacht over duurzaamheid en energiezuinig wonen. Sommige banken zijn daar gevoelig voor. Zeker als de maandlasten lager zijn doordat je duurzaam met energie omgaat.”

Bob Janssen (37) is Financieel Planner & Partner bij Buro Philip van den Hurk, met kantoren in Eindhoven en Arnhem. Na een carrière als adviseur bij de Rabobank nam hij een vervolgstap in de Financiële Planning en richtte hij zich op onafhankelijk advies. Janssen ziet zijn werk als persoonlijk maatwerk, hij biedt totaaladvies onder het motto one size doesn’t fit all.  Saksen Weimar | 45 LEEF NOORD MAGAZINE!


I NT ERVIEW

Kunstenaar Maria Roosen woont en werkt al sinds 2002 in het oude badhuis op Saksen Weimar. Met veel liefde voor het gebouw en de omgeving knapt ze het fraaie pand nu op. “Dromen kun je laten uitkomen.” Haar werk wordt over de hele wereld geëxposeerd en ze ontving tal van prijzen, waaronder de Singer Prijs voor haar gehele oeuvre. Minder bekend is dat veel van haar beelden ontstaan in haar atelier op Saksen Weimar. Maria Roosen vertelt: “Voor mij is Saksen Weimar al sinds 2002 een creatieve broedplaats. Ik kwam hier destijds wonen met mijn gezin, al wisten we dat het maar tijdelijk zou zijn. Toen het terrein in de verkoop ging, vertrokken de meeste buren. Wij bleven echter zitten omdat we hier absoluut wilden blijven wonen en werken. En die kans kregen we.”

SAKS D•

Over Maria Roosen Maria Roosen maakt vooral objecten van glas en keramiek. Met deze materialen geeft zij uitdrukking aan thema’s als lichamelijkheid, zinnelijkheid en identiteit. In haar werk staat de ontmoeting centraal. Daarbij maakt ze duidelijk dat haar werk eigenlijk steeds over zaaien en oogsten gaat en alles wat daarbij komt kijken. De dingen moeten bloeien en groeien en als vanzelfsprekend verschijnen. Werk van Maria is onder meer te zien in het Museum voor Moderne Kunst in Arnhem.

NOO R EM

Tekst Mark Kamp | Fotografie Bas van Spankeren

WEIM

mariaroosen.com

Wonen Werken Weimar “Toen de gemeente een prijsvraag uitschreef voor de ontwikkeling van het terrein, gingen we met alle projectontwikkelaars die langskwamen rond de tafel. We hadden zelf de ‘Werkgroep Wonen Werken Weimar’ opgericht, die ernaar streefde de kunstenaarsruimtes te behouden. De gemeente wilde kleine bedrijfjes in de oude gebouwen onderbrengen, maar wij vonden juist de combinatie van wonen en werken zo bijzonder op Saksen Weimar. Projectontwikkelaar GroeneTreden, die het terrein uiteindelijk kocht, was het met ons eens en in 2012 konden we onze handtekening onder het koopcontract zetten.” Liefde voor het gebouw “We hebben dit oude badhuis met drie bevriende kunstenaars gekocht. Zij geloofden net als wij dat je dromen kunt laten uitkomen. Het is een enorm project en we moeten van binnen en van buiten heel veel doen, maar het is dankbaar werk. De liefde voor het gebouw zit heel diep. De enorme kelders, waar ooit de verwarmingsketels van de kazerne stonden, de imposante keuken, de oude fitnesszaal - al die ruimtes hebben hun eigen geschiedenis. Maar ook de groene omgeving is geweldig, alles klopt hier.” Een kunstwerk voor de wijk “Ruim 10 jaar pionieren heeft veel opgeleverd, vinden wij. Saksen Weimar leeft weer en dat wil ik graag proberen te vangen in een kunstwerk. Ik ga toch maar eens met Groene Treden en de gemeente praten over een creatieve kroon op de nieuwe wijk. Maar eerst verder aan de slag met ons eigen huis. Want er is nog heel veel werk te verzetten!”

46| Saksen Weimar LEEF NOORD MAGAZINE!

•ARNH AR

CREATIEF PIONIEREN OP SAKSEN WEIMAR

N E

“We waren al zo lang op zoek naar een permanente woon-werkruimte”


Ontdek de nieuwe generatie VELUX dakramen Het daglicht valt naar binnen en ik geniet van een heerlijk nazomerbriesje. Langzaam doezel ik weg. De VELUX dakramen van de nieuwe generatie zorgen voor een fantastische extra woonruimte in mijn huis. Hier kan ik eindeloos relaxen, werken en inspiratie opdoen. Het is echt wonderbaarlijk wat daglicht, ruimte en frisse lucht met je doen. Wilt u dit ook? Kijk op velux.nl voor meer inspiratie

Velux is een partner van Saksen Weimar


wonen zoals jij dat wilt ✦ tips voor een droomhuis ✦ leef & beleef Saksen Weimar ✦ hypotheek zonder zorgen

saksenweimar.nl

Leef Noord! Magazine

360 graden groen