't Aksentje februari - september 2024

Page 1

Chiro Aksent Bonheiden

t’Aksentje februari - september 2024


t’Aksentje februari - september 2024

Dag chirovrienden Het eerste semester van ons Chirojaar bestempelen we alvast als dik geslaagd! De leiding is er nu helemaal klaar voor om het tweede deel van dit reeds mega toffe chirojaar even zot of zelfs nog zotter te maken! Jullie ook?? Er zijn meerdere leuke dingen om naar uit te kijken: heerlijke wafels bakken en verkopen, met z’n allen gaan schaatsen, op chiroweekend met je leiding, steeds beter weer om op zondag buiten te spelen en vooral … CHIROKAMP!!! Dit jaar is het jaarthema Daar zit muziek in. Muziek is meer dan een blad met noten op, net als de Chiro. De Chiro bestaat uit enorm veel aspecten maar het is het gevoel van al die dingen samen dat voor onze Chiro symfonie zorgt. Chiro is meer dan de som der delen, ’t is synergie! In een groep zingen we allemaal anders maar samen klinken we als één stem. Dat is chiro! Veeeeeel Chirogroetjes en tot zondag!,

De leidingsploeg van Chiro Aksent

2


t’Aksentje februari - september 2024

Algemene info Website Chiro Aksent vind je ook terug op het internet! We hebben onze eigen website:

www.chiroaksent.be. Hier vind je heel wat informatie terug zoals contactgegevens van de leiding, de semesterplanning en inschrijvingen voor evenementen zoals de Brunch en breugel. Het is zeker aan te raden om er af en toe eens een kijkje te nemen!

Facebook en Instagram Naast de website hebben wij ook een eigen facebookpagina, Chiro Aksent Bonheiden. Op deze pagina vind je ook heel wat informatie terug! Voor de foto’s van zondagen, weekends en kamp hebben we een gesloten groep, Foto’s Chiro

Aksent Bonheiden, stuur zeker een verzoek om lid te worden, dan krijg je toegang tot al de foto’s! We hebben ook een eigen Instagram pagina, Chiro_Aksent_Bonheiden. Hier posten we op zondagen, weekends en kampstories, volg ons zeker om niks te missen.

Veiligheid De leiding staat elke zondag als gemachtigd opzichter aan het zebrapad voor de chiro. Vanaf Tito’s laten we het toe om alleen naar huis te fietsen. Zit je kind bij de Rakwi’s of een jongere groep, laat dan even weten of zij/hij toestemming heeft om alleen naar de chiro te komen. Heeft je kind allergieën, ziektes of dingen waarop we moeten letten, laat dit zeker weten aan de nieuwe leiding van je kind!

Weekend Dit jaar gaan bijna alle afdelingen op hetzelfde moment op weekend. Namelijk van vrijdag 1 t.e.m. zondag 3 maart. Dan gaan leden en leiding met de ganse groep overnachten, eten en ravotten op verplaatsing. Dit is meestal in lokalen van een andere jeugdbeweging. De Rakwi’s gaan uitzonderlijk een op een ander moment op weekend. Meer info hierover zal de Rakwileiding via mail doorgeven.

3


t’Aksentje februari - september 2024

Voor de Ribbels ziet een Chiroweekend er nog net iets anders uit. Zij overnachten met z’n allen één nachtje op de chiro. Je kan onderling met de andere ouders afspreken om te carpoolen. Moest je toch een probleem ondervinden, stuur dan zeker een berichtje naar de leiding. Meer info over het weekend is te vinden via mail!

Financieel verantwoordelijke Peter Dehaes (Pepi) is onze financieel verantwoordelijke. Je kan mailen naar,

secretariaatchiro@icloud.com, voor mutualiteit, verzekering, fiscale attesten. Heel wat mutualiteiten betalen een deel van het kampgeld en lidgeld terug. Meer info hierover kan je bij je mutualiteit krijgen. Bezorg Pepi het formulier van je mutualiteit volledig ingevuld, dan zet hij er een stempel op en bezorgen we het aan de mutualiteit.

Verantwoordelijke ledenbeheer Ledenbeheer neemt Ina voor haar rekening. Zij regelt onder andere

zaken

zoals

(her)inschrijvingen,

lidgeld,

wachtlijst,

kampinschrijvingen en opvolging van de aanwezigheden. Twijfel niet om contact op te nemen bij vragen over bovenstaande of andere zaken m.b.t. de leden. Dit kan door te mailen naar

ledenbeheer@chiroaksent.be of bellen op 0498694054. Kosten In onze jeugdbeweging trachten we de kosten voor elke activiteit zo laag mogelijk te houden, zodat er voor niemand een financiële drempel hoeft te ontstaan. Toch heeft de chiro nog steeds een zekere kostprijs die niet altijd voor iedereen gelegen komt. Om die reden bieden we vanaf dit jaar een sociaal tarief aan voor het lidgeld. Indien u denkt in aanmerking te komen voor dit tarief kan u bij het (her)inschrijven van uw kind een vakje aanvinken. Wij brengen u dan op de hoogte van de vermindering in kosten. Als uw kind al ingeschreven is en toch gebruik wil maken van de optie sociaal tarief, kan u zeker contact opnemen met onze verantwoordelijke ledenbeheer, Ineke! Indien er nog andere activiteiten, aankopen, … i.v.m. de chiro een drempel vormen voor u, neem dan zeker contact met ons op zodat we samen een oplossing kunnen vinden. 4


t’Aksentje februari - september 2024

Chiro uniform Net zoals de meeste Chiro’s hebben ook wij ons eigen uniform. Het uniform versterkt ons groepsgevoel en zo zijn we altijd en overal herkenbaar. Bovendien zijn onze Chirokleren echte speelkleren en kunnen ze tegen een stootje. Een uniform is bij ons verplicht vanaf de Rakwi’s, maar Ribbels en Speelclub houden we zeker niet tegen om dit ook al te dragen. Het uniform bestaat uit onze eigen blauwe Chiro trui, een Chiro T-shirt of topje en een Chiro short, -rok of –broekrok. De trui, T-shirt en het topje kan je bestellen via de website. Als we de betaling goed ontvangen hebben zal er een pakketje klaarliggen op het einde van de volgende Chiro-zondag. Pas je liever het uniform alvorens je bestelt of koop je het liever toch niet online, dan kan je na iedere Chiro-zondag iemand van de leiding aanspreken.

Je chiro rok of short koop je in de Banier, de chirowinkel in de O.L.Vrouwstraat te Mechelen. Hier kan je onder andere ook de kentekentjes halen. Je vindt er ook andere leuke attributen zoals een Chirohemd, sokken en schoenen. Deze maken echter geen deel uit van het verplichte uniform. Schrijf ook zeker je naam in je uniform, zo kunnen wij er mee over waken dat de uniformen met de juiste persoon huiswaarts keren.

5


t’Aksentje februari - september 2024

De Banier Hebben jullie al gehoord van dé chirowinkel? De Banier bevindt zich in de Onze-Lieve-Vrouwenstraat in Mechelen. Hier kunnen jullie alles kunnen vinden wat jullie nodig hebben voor de chiro! Of het nu gaat om een onderdelen van het uniform, die perfect zittende rok, of allerlei leuke extra's zoals chiroschoenen, chirosokken en chiropetten (deze zijn uiteraard niet verplicht). Ook vind je hier alle ledentekentjes en jaartekentjes voor op je chirorok of -short. Ga zeker eens piepen!

6


t’Aksentje februari - september 2024

Agenda Zondag 25 februari - Schaatsen Met z’n allen naar de ijspiste! Wie kan er de mooiste pirouette? Alle leden zijn welkom op de schaatsbaan in Mechelen, onder begeleiding van de leiding. Vergeet zeker geen handschoentjes en warme kleding. Meer info volgt!

Maandag 12 t.e.m. zondag 18 februari - Wafelenbak Zoals

ieder jaar gaan de leiding en leden een weekje

overheerlijke parochiewafels bakken. Niet alleen is dat méga gezellig, ze zijn gewoon kei lekker. Iedereen in Bonheiden kent ze! Alle leden vanaf de tito’s zijn welkom om een weekje mee te komen bakken op de chiro.

Zondag 24 maart - Plantjesverkoop We verkopen mooie binnen- en buitenplantjes om onze Chirokas te spijzen! Bestellen kan t.e.m. 3 maart en de plantjes kunnen op 24 maart opgehaald worden in onze lokalen! Zie mail voor verder info.

Zaterdag 20 april - Breugel Zoals ieder jaar is het breugel de eerste zaterdag na de paasvakantie. De kookploeg zorgt voor onze bekende stoofvlees & friet, de leiding zorgt voor de drankjes en wij rekenen op jullie voor de sfeer! Tijdens de breugel vindt ook het infomoment over het kamp plaats. ​Meer info volgt!

Vrijdag 19 juli t.e.m. maandag 29 juli - Kamp Het kamp komt steeds dichterbij! Traditiegetrouw gaat het kamp voor iedereen vanaf de speelclub door van 19 tot 29 juli 7


t’Aksentje februari - september 2024

en voor de ribbels van 23 juli tot 29 juli . Mogen wij vragen om de kampdata te respecteren? Vroeger vertrekken of later toekomen, komt de sfeer immers niet ten goede. Meer info over de inschrijvingen, de locatie, het kampthema,… volgt later nog.

8


t’Aksentje februari - september 2024

Groepsleiding De

rol

van

groepsleiding

communicatie

wordt

overgenomen door Lyse en Ina. Zijn er vragen of opmerkingen, dan kunnen jullie steeds bij ons terecht! Wij

staan

elke

zondag

aan

de

poort

als

aanspreekpunt, je kan ons ook bereiken via de hoofdmail, chiroaksent@hotmail.com of ons bellen of een sms’je sturen, Lyse: 0468 28 66 62 & Ina: 0498 69

40 54. De mailtjes die jullie ontvangen met informatie of

over

belangrijkste

chiro-evenementen

en

-activiteiten krijgen jullie van ons. Zoals al eerder vermeld willen we in onze jeugdbeweging de kosten voor elke activiteit zo laag mogelijk houden, zodat jeugdbeweging voor niemand een financiële drempel hoeft te zijn. Toch heeft de chiro nog steeds een zekere kostprijs die niet altijd voor iedereen vanzelfsprekend is. Indien er ondanks het sociaal tarief nog andere activiteiten, aankopen, … i.v.m. de chiro een drempel vormen voor u, neem dan zeker contact met ons op zodat we samen een oplossing kunnen vinden. Lars is de nieuwe groepsleiding kamp. Hij regelt alle dingen omtrent ons chirokamp zoals de tenten, de kampterreinen, … en krijgt hierbij hulp van Bavo en Tuur. Je kan Lars bij dringende praktische vragen bereiken op 0493 45 04 65.

9


t’Aksentje februari - september 2024

Werkploeg Wie? Onze werkploeg bestaat uit een aantal mensen (enthousiaste ouders, oud-leiding of sympathisanten) die gezamenlijk de handen uit de mouwen steken op één of meerdere activiteiten. De werkploeg is dus vaak een grote hulp voor de leiding op activiteiten als Dionysos, de brunch en de breugel maar hebben ook een grote meerwaarde als het aankomt op klusjes en praktische zaken! Vanaf dit jaar zullen Kasper en Leen samen de drijvende kracht achter de werkploeg zijn. Zij zullen de communicatie met de leiding doen en er voor een groot deel mee voor zorgen dat al onze activiteiten goed georganiseerd zijn.

Wat? In het begin van het jaar sturen we een mailtje met de data van onze activiteiten. Indien je één of meerdere dagen kunt vrijhouden om te komen helpen, laat je dit weten. Indien we niks horen, geen probleem! Dichter naar de datum van de activiteit toe sturen we een shiftenlijst door, waar je jezelf op één of meerdere shiften kan zetten. Op deze manier kan je je inzetten voor de chiro, aangepast aan je eigen planning en in de mate die jij zelf ziet zitten!

10


t’Aksentje februari - september 2024

11


t’Aksentje februari - september 2024

Volwassen begeleiders Wat? Een volwassen begeleider is iemand die zich inzet voor de chiro, de leiding adviseert en hen bepaalde aspecten door de ogen van de ouders laat bekijken.

Wie?

Sofie Crauwels - 0487 62 59 95 In de 6 jaar dat ik VB ben heb ik heel wat fijne, enthousiaste leiding mogen ondersteunen in hun beslissingen. Te weten dat daardoor een groot deel van de Bonheidense jeugd een toffe zondagnamiddag en spetterend kamp kunnen beleven, vind ik heel fijn. Ondertussen gaan onze drie dochters zelf ook naar de chiro. Ze tellen elke week af naar zondag om te gaan spelen en ravotten. Samen met de leiding en de werkploeg zorgen we elk jaar weer voor een spetterende tijd voor de kinderen!

Wiet Van de Velde - 0498 68 00 55 Ik ben Wiet, papa van Coco en Storm. Al sinds mijn 6 jaar ben ik een echte chiro-jongen. Ik ben niet opgegroeid in Bonheiden, maar in de chiro van Melsbroek. Daar heb ik na mijn vele jaren als lid, nog 6 jaar leiding, lid van het gewest en het verbond op mijn palmares gezet. Ik ga daar dus niet flauw over doen, ik was heel blij toen mijn eigen kinderen (eindelijk) groot genoeg waren om zelf naar de chiro te komen. Hoewel ik getrouwd ben met een scouts-vrouw, is het toch de Chiro die ook bij ons thuis kwam bovendrijven. Hopelijk kan ik onze gemotiveerde jonge leidingsploeg ondersteunen met raad en daad. Wij gaan er samen voor om het verhaal van jouw kind in Chiro Aksent een tikkeltje mooier maken!

12


Leer de leiding kennen Ribbels

Geboortedatum: 2 april 2004 Studierichting: internationaal ondernemen Favoriet chiro... ... eten: stoofvlees met frietjes ... spel: zangstonde ... lied: Jef zat in de keuken met Tina

Lyse Peytier

Wist je dat ik dit jaar op stage ga naar Zuid-Afrika?

Geboortedatum: 20 oktober 2004 Studierichting: rechten Favoriet chiro... ... eten: Pasta met spekjes en tomaten ... spel: jachtseizoen en dropping ... lied: kannibalen van Robinson Wist je dat ik in Barcelona geboren ben en wel een Luna Sanchez Lopez woordje Spaans spreek?

Geboortedatum: 18 november 2005 Studierichting: leerkracht lager onderwijs Favoriet chiro... ... eten: nasi goreng ... spel: vlaggenroof ... lied: kannibalen van Robinson

Marie Vangenechten Wist je dat ik al vanaf het derde leerjaar in de chiro zit?


Leer de leiding kennen Speelclub

Geboortedatum: 1 november 2004 Studierichting: verpleegkunde Favoriet chiro... ... eten: stoofvlees met frieten ... spel: stratego in het bos ... lied: het bivaklied

Emma Geybels Wist je dat ik graag boeken lees? Geboortedatum: 25 oktober 2005 Studierichting: politieke wetenschappen Favoriet chiro... ... eten: nasi goreng ... spel: bijtje zoem zoem ... lied: het bivaklied Wist je dat ik ooit eens uit een vliegtuig ben gesprongen? Geboortedatum: 5 september 2005 Studierichting: sociaal-economische wetenschappen Favoriet chiro... ... eten: nasi goreng ... spel: ik zit in’t groen ... lied: het bivaklied

Margo Jansen

Julie Vanderhaeghe Wist je dat dit mijn 13de jaar in de chiro is? Geboortedatum: 13 november 2004 Studierichting: communicatie Favoriet chiro... ... eten: nasi goreng ... spel: zangstonde ... lied: het bivaklied Wist je dat mijn bijnaam Betsy is?

Marie Van Bets


Leer de leiding kennen Rakwi's

Geboortedatum: 21 maart 2005 Studierichting: Communicatiewetenschappen Favoriet chiro... ... eten: nasi goreng ... spel: kruisvlaggenroof ... lied: Rosse Bomma

Rube Verreth

Wist je dat ik altijd als enige jongen in mijn groep zat?

Geboortedatum: 12 september 2005 Studierichting: LO en bewegingsrecreatie Favoriet chiro... ... eten: spaghetti ... spel: verboden driehoek ... lied: aviva Mexico!

Wist je dat ik al 13 jaar turnster ben?

Kaat-Fee Mathys

Geboortedatum: 10 augustus 2004 Studierichting: biomedische wetenschappen Favoriet chiro... ... eten: stoofvlees met frietjes ... spel: geurilla dropping ... lied: het avondlied

Lander Van Bets Wist je dat ik een abonnement heb op de zoo?


Leer de leiding kennen Tito's

Geboortedatum: 19 mei 2004 Studierichting: pedagogische wetenschappen Favoriet chiro... ... eten: stoofvlees met frietjes ... spel: nachtspel en dropping ... lied: de boom staat op den berg

Lars Busschots Wist je dat ik graag techno luister?

Geboortedatum: 12 mei 2005 Studierichting: geschiedenis Favoriet chiro... ... eten: burger ... spel: verboden driehoek ... lied: de boom staat op den berg

Wist je dat ik de grootste leiding ben?

Henri De Groof


Leer de leiding kennen Tippers

Geboortedatum: 26 maart 2004 Studierichting: interieurarchitectuur Favoriet chiro... ... eten: pasta met tomaten en spekjes ... spel: geurilla dropping ... lied: theepot

Lucca Degraeve Wist je dat ik goed Duits kan spreken? Geboortedatum: 8 oktober 2004 Studierichting: politieke wetenschappen Favoriet chiro... ... eten: nasi goreng ... spel: raffa raffa ... lied: ik blijf in chiro geloven

Wist je dat ik een grote hondenvriend ben?

Ina Keuppens


Leer de leiding kennen Tiptiens

Geboortedatum: 12 juni 2004 Studierichting: LO en bewegingsrecreatie Favoriet chiro... ... eten: kip met appelmoes en pattatjes ... spel: rechtdoortocht, dropping en het bestekspel ... lied: aan de oevers van de Dijle

Tuur Vernimme Wist je dat ik nog nooit een bot gebroken heb? Geboortedatum: 17 oktober 2000 Studierichting: industrieel ingenieur elektromechanica Favoriet chiro... ... eten: tweedaagsepasta ... spel: guerrilla dropping ... lied: kannibalen van Robbinson

Wist je dat ik DJ ben?

Bavo Verbiest


Leer de leiding kennen Keti's

Geboortedatum: 27 oktober 2004 Studierichting: economische wetenschappen Favoriet chiro... ... eten: nasi goreng ... spel: geurilla dropping en raffa raffa ... lied: het bivaklied

Marie Jansen

Wist je dat ik elk liedje van Beyonce met volle borst mee zing?

Geboortedatum: 17 februari 2004 Werk: Torfs Mechelen Favoriet chiro... ... eten: nasi goreng ... spel: geurilla dropping ... lied: eviva Mexico!

Wist je dat ik verslaafd ben aan Nalu? Merel Duplessis


Leer de leiding kennen Aspi's

Geboortedatum: 18 augustus 2004 Studierichting: handelswetenschappen Favoriet chiro... ... eten: wentelteefjes ... spel: dropping ... lied: tuimeling

Helena Morrens Wist je dat ik niet meer vegi eet? ;) Geboortedatum: 1 december 2003 Studierichting: muziektherapie Favoriet chiro... ... eten: gehaktballen met appelmoes ... spel: zangstonde ... lied: het bivak lied

Wist je dat ik vier instrumenten speel? Yasmin Vanormelingen

Geboortedatum: 10 februari 2002 Studierichting: rechten Favoriet chiro... ... eten: stoofvlees met frietjes ... spel: verboden driehoek ... lied: het bivak lied

Kato Kerckhofs

Wist je dat het mijn droom is om de wereld te zien?


Titos 2021

LIEFSTE TITOS, HET EERSTE DEEL VAN HET JAAR. HIERONDER VINDEN JULLIE HET PROGRAMMA VAN HET KOMENDE HALF JAAR

18 feb: wafelverkoop 25 feb: schaatsen 1-3 ma: weekend --> extra info via mail 10 ma: chiro 17 ma: chiro 24 ma: chiro 31 ma: chiro 7 apr: geen chiro (pasen) 14 apr: geen chiro (leiding op kampweekend) 20 apr: breugel 21 apr: geen chiro 28 apr: chiro 5 mei: chiro 12 mei; chiro 19 mei: chiro 24 mei: examenchiro 26 mei: geen chiro 30 juni: laatste chiro 19-29 juli: kamp 15 september: chiro 22 september: overgang

Henri: 0475 35 31 38 Lars: 0493 45 04 64 5


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.