Page 1

Ikkunapaikka 2 • 2013 Maaliskuu/March

Window Seat

25.vuosikerta/25th

MATKAILUALAN AMMATTILEHTI • FINNISH TRAVEL TRADE JOURNAL • FACKTIDNING FÖR RESEBRANSCHEN I FINLAND

Uutuus Tob��o APOLLOMATKOJEN KARIBIA KASVAA. ENSITALVEN UUTUUSKOHTEEMME TOBAGO ON UNELMIEN LOMAPARATIISI. Apollomatkat vie suoraan Finnairin siivin Kuubaan, Dominikaaniseen tasavaltaan ja Meksikoon. Lue lisää osoitteesta apollomatkat.fi

Kaikki at talven lom 4.3. 1 myynnissä sä mennes


foto: Håkan Elofsson

First Card – Yrityskorttien ykkönen!

FC_VisaAnnonsFinsk.indd 1

2 Window Seat

firstcard.fi / firstcard.dk / firstcard.no / firstcard.se

Pidätkö työmatkoilla kaiken varalta mukanasi useita kortteja? Meillä on sinulle hyviä uutisia! Voit tilata MasterCard-ominaisuudella varustetun First Card -kortin rinnalle First Card Visa -kortin. Ja mikä parasta: Kaikki ostot kootaan yhdelle laskulle riippumatta siitä, kumpaa korttia käytät.

First Cardin liikkeellelaskija on Nordea Pankki Suomi Oyj.

Onko sinullakin kaksi korttia mukana matkoilla? Nyt saat molemmilla korteilla tehdyt ostot samalle laskulle.

2012-12-18 14:17

March 2013 . 2


Ikkunapaikka 2 • 2013 Maaliskuu/March

Window Seat

25.vuosikerta/25th year

MATKAILUALAN AMMATTILEHTI • FINNISH TRAVEL TRADE JOURNAL • FACKTIDNING FÖR RESEBRANSCHEN I FINLAND

Matkanjärjestäjät uskovat: ”Länsi on uusi itä”

Länsitrendi jatkuu talven 2013-2014 valmismatkakohteissa

Chartereita lentää Suomesta nyt entistä useampi yhtiö

Laos on lumoava

matkailumaa

s. 7

n Väli-Amerikan suosikkikohteisiin Meksikoon, Kuubaan ja Dominikaaniseen tasavaltaan lennetään suorilla lennoilla Helsingistä Finnairin A330-kalustolla usean matkanjärjestäjän voimin. n Karibian uutuuskohteita ovat mm. Trinidad ja Tobago, Jamaika ja Grenada. n Lähi-idässä Marokko tekee paluuta matkanjärjestäjien ohjelmaan. Myös Thaimaasta ja Kanarialta on löydetty uusia rantakohteita. ESA AALTO

S

uurimmat matkanjärjestäjät näyttävät suhtautuvan luottavaisesti valmismatkojen kysyntään. Ensi talvikauden kokonaisvolyymit kasvavat hieman pian päättyvän talvikauden tasosta. Talven 2013-14 charter-matkakohteista uskotaan Väli-Amerikan ja Karibian kasvattavan edelleen suosiotaan. Volyymeissa mitattuna suosikkikohteet Kanariansaaret ja Thaimaa ovat kuitenkin edelleen aivan omaa luokkaansa. Myös erilaisille yhdistelmä- ja kiertomatkoille, risteilyille ja aktiivilomille uskotaan olevan lisää kysyntää.

Lentoja ensi talven tilauslentokohteisiin operoivat kotimaisen Finnairin ohella yhä enemmän myös matkanjärjestäjäkonsernien omat lentoyhtiöt. Finnmatkojen turisteja lennättävät ainakin TUIfly Nordic ja Thomson, Tjäreborgilla Thomas Cook Airlines, Lomamatkoilla Primera Air ja uusimpana tulokkaana Apollomatkojen Novair. Myös Norwegian aikoo ottaa osansa ensi talvena etelän lämpöön matkaavista.

Lisää ensi talven tarjonnasta sivulla 9.

IATA:n New Distribution Capability

Uusia lentomatkustuksen

jakeluajatuksia valinkauhassa

Finnmatkojen uutuuskohteessa Jamaikalla palmutkin huojuvat reggaen rytmien tahtiin.

50-vuotiaan Aurinkomatkojen juhlavuosi

Markkinajohtaja elää

ajassa trendien mukana n Kun Aurinkomatkat vuonna 1963 perustettiin, elettiin ulkomaan matkailun näkökulmasta hyvin toisenlaisessa Suomessa kuin nyt. Aurinkomatkat valtasi muutamassa vuodessa lentäen tehtyjen vapaa-ajan matkojen markkinajohtajan paikan ja pitää sitä yhä hallussaan.

Helsinki-Vantaa subventoi maakuntien lentoasemia

EERO HAVIA

FBTA:n Business Travel Forumin Hot Topics seminaarissa Matkamessuilla puhuivat ETTSA:n (European Technology and Travel Services Association) pääsihteeri Christoph Klenner sekä IATA:n liiketoimintajohtaja Yanik Hoyles, joiden välissä tilaisuuden avannut FBTA:n toiminnanjohtaja Sari Viljamaa. Aiheeseen johdatteli BARIFin edustajana Icelandairin Suomen maajohtaja Pekka Mäkinen.

n Lentoyhtiöiden tuotteiden jakelu on saamassa uudenlaisen toimintamallin, kun kansainvälisessä ilmakuljetusliitto IATA:ssa viritetty hanke etenee käytännön toteutukseensa asti. IATA aikoo tulevien 2-3 vuoden aikana tuoda lentoyhtiöiden tuotteiden ja palveluiden jakeluun uusia innovaatioita ja uuden lähestymistavan. EERO HAVIA

S

uomessa IATA:n (International Air Transport Association) tuore hanke oli esillä tammikuisilla Matkamessuilla Business Travel Forumissa Suomen Liikematkayhdistys ry. FBTA:n Hot Topics –aamuseminaarissa.

Uusi standardi IATA:n jakeluhanke tuntee nimen New Distrubution Capability (NDC). Siitä ollaan IATA:n mukaan synnyttämässä sähköisen viestinnän vaatimusten mukaisesti uutta standardia koko toimialalle. IATA:n päätöslauselma eli resoluutio 787 asiasta hyväksyttiin muodollisesti ja virallises-

ti IATA:n matkustajapalveluiden konferenssissa (PSC) lokakuussa 2012 ja NCD- liiketoimintamalli esiteltiin IATA:n johtoelimille joulukuussa 2012. “NDC -hankkeessa keskitytään aluksi rakentamaan kaikki ne standardit, joilla on vaikutusta lentomatkustuksen ostoprosessiin”, sanoo Helsingin Messukeskuksessa IATA:n liiketoiminnan kehitysjohtaja Yanik Hoyles. ”Tarkoituksena on myös kuroa umpeen aukko, joka lentopalvelujen jakelussa on ollut suorien ja epäsuorien jakelukanavien välillä.”

Jatkuu sivulla 19.

Maaliskuu 2013 . 2

Y

htiön syntyminen ajoittui lentoliikenteen suuren harppauksen vanaveteen. Suihkukoneet muuttivat 1960-luvun Suomessa ilmakuljetukset olennaisesti potkurikoneisiin nähden. Koneiden koko ja lentomatkojen toimintaetäisyys kasvoivat ja kansalaisten kohentunut tulotaso mahdollisti lentomatkat yhä laajempien kansankerrosten ulottuville. Loma Välimerellä tai Kanarian saarilla sai ”tavallisen” kansan suuren suosion.

Lentoasemaverkoston

kehittämistä tutkitaan n Liikenne- ja viestintäministeriön asettama lentoliikenteen strategiatyöryhmä selvittää Suomen lentoasemaverkoston nykytilaa ja kehittämiskohteita. Strategiahanke on osa eduskunnan keväällä 2012 hyväksymää liikennepoliittista selontekoa. Sen on määrä olla valmis vuoden 2014 loppuun mennessä.

Markkinajohtajuus Markkinajohtajan aseman Aurinkomatkat sai vuonna 1974. Tuolloin sen kova kilpailija, omilla DC8koneillaan operoinut Keihäsmatkat, ajautui konkurssiin. ”Perinnönjaossa” Aurinkomatkoista tuli suomalaisten kiistaton ykkönen. Markkinoillamme oli tuolloin jo kansainvälistä kilpailua, sillä tanskalaiset Spies ja Tjäreborg olivat rantautuneet Suomeen. Aurinkomatkojen omistus oli aluksi sen jälleenmyyjillä, matkatoimistoilla, jotka tarvitsivat oman vahvan tuotantoyhtiön. ”Sittemmin merkityksellistä on ollut Finnairin omistus. Se kasvoi jo 1970-luvun lopulla 97 prosenttiin ja on nyt täydet sata”, sanoo Aurinkomatkojen toimitusjohtaja Tuomo Meretniemi.

Jatkuu sivulla 10.

Valtion omistama Finavia pitää yllä Suomessa 25 lentoasemaa. Lentoasematoiminta on kuitenkin kannattavaa vain Helsinki-Vantaan lentokentällä sekä kolmella sotilasilmailun kentällä. Helsinki-Vantaan matkustajamäärät olivat viime vuonna 14,8 miljoonaa.

EERO HAVIA

L

Aurinkomatkat juhli tammikuussa Helsingin Korjaamolla 50-vuotispäiviään. Retrohenkeä bileisiin toi vuosikymmenten takaiset virkapuvut. Aurinkomatkojen toimitusjohtaja, itsekin oppaana toiminut, Tuomo Meretniemi oli löytänyt päälleen 70-luvun tyylikkään puvun. Vanhojen hittien ja tanssin lumoihin joutui antautumaan myös Finnairin matkapalveluiden johtaja Kaisa Vikkula.

entoasemaverkostoa on tarkoitus arvioida erilaisten kriteerien avulla. Taloudellisten tunnuslukujen lisäksi lentoasemia arvioidaan matkustajien palvelutason turvaamisen ja alueiden saavutettavuuden näkökulmasta. ”Palvelutason kannalta olisi tärkeää, että matka lentoasemalle ei nouse yli kolmen tunnin ja matkaketjun kokonaismatka-aika maakunnista Helsinki-Vantaan lentoasemalle ei nousisi yli kuuden tunnin”, linjataan selonteossa.

Alle tunnin lentoyhteydelle noin kolmen tunnin juna- tai linja-autoyhteys on sangen kilpailukykyinen, koska lentomatkaan kuuluvat liityntäyhteydet lentoasemalle ja odottaminen lentoasemalla. Siksi on tärkeää katsoa kaukohenkilöliikenteen palvelutasoa kokonaisuutena myös vaihtoehtoisten joukkoliikenneyhteyksien näkökulmasta.

Jatkuu sivulla 10.

Ikkunapaikka

3


Merimatkan Tallinnaan voi tehdä Extra-tyylikkäästi. Uudella m/s Finlandialla voit matkustaa myös omassa rauhassa. Uusi, tyylikäs Extra-luokka on suunniteltu erityisesti työmatkustajia silmällä pitäen. Tila on varustettu langattomalla nettiyhteydellä ja lukuisilla sähköpistokkeilla. Lipun hintaan sisältyy kevyt ateria, juomia sekä päivän lehdet. Extra-luokassa vietät 2,5 tunnin matkan Tallinnaan mukavasti. Valitse itsellesi sopivin kahdesta päivittäisestä lähdöstä.

EXTRA-LUOKKA Reittimatkat

65

M/S FINLANDIA 4.3.–31.8.2013

€/hlö suunta

HELSINKI

TALLINNA

TALLINNA

HELSINKI

Hinta voimassa 27.3.2013 asti.

JOKA PÄIVÄ

09.15

11.45

17.15

19.45

SARJALIPPU

JOKA PÄIVÄ

21.15**

23.45

00.30**

07.45*

570

* **

€ 10 kpl

Seuraava päivä Ei liikennöidä lauantaina eikä la–su välisenä yönä.

Hinta voimassa 1.9.2013 asti.

eckeroline.fi N I M E S TÄ Ä N H U O L I M AT TA S U O M AL A I N E N

Ateenaan jälleen suorilla lennoilla Aulanko tuotteisti historiansa Kreikka tarjoaa monia mahdollisuuksia

Etelä-Suomen ensimmäinen matkailukeskus täyttää 130 vuotta

n Hämeenlinnan Aulangon matkailuvuoden 2013 innoittajana on puiston perustaja Hugo Standertskjöld, jonka ajan tunnelmiin eläydytään toiminnallisten opastusten, puutarhajuhlien ja puistokierrosten kautta.

E

telä-Suomen ensimmäinen matkailukeskus Aulanko on saanut alkunsa vuonna 1883. Aulangon perustaja eversti Hugo Standertskjöld rakennutti 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa englantilaistyyppisen puiston, jonka hengessä alue kehittyy tänäkin päivänä. Aulangolla vierailivat tsaarinajan kotimainen ja kansainvälinen eliitti. Nykyään Hugon perintöä ylläpidetään historiasta ja ympäröivästä luonnosta ammentavan palvelu- ja tuotetarjonnan kautta.

Historiaa virtuaalisesti Aulangon rikas historia tuotteistettiin myös mobiiliverkossa toimivaksi matkailukartaksi. ”Hugon jalanjäljillä” –nimeä kantava virtuaalinen tehtäväkartta tuo puistometsän historian suoraan matkailijan taskuun, ympäri vuoden ja vuorokauden. Rastit on merkitty karttaan ja niistä löytyy paitsi tarinoita, myös Aulangon ja eversti Hugo Standertskjöldin henkeen laadittuja tehtäviä, jotka sopivat kaikenikäisille. ”Virtuaalisen tehtäväkartan avulla halusimme tehdä alueen historiaan tutustumisen helpoksi kaikille, erityisesti yksittäismatkailijoille. Usein historiallisten kohteiden taustat ja tarinat tulevat tutuksi ryhmämatkailijoille, mutta yksittäinen matkailija jää helposti ilman syvempää tietoa alueesta. Uskomme, että virtuaalikartta löytää kohderyhmänsä erityisesti nuorten ja lapsiperheiden keskuudessa”, sanoo Aulanko-Hämeenlinna Matkailu ry:n toiminnanjohtaja Marjo Salo. Mobiilipalvelu toimii kaikissa internetselaimilla varustetuissa matkapuhelimissa ja on maksuton.

Uusia investointeja Aulangon kehittyvä ohjelmatarjonta on houkutellut yhä useampia asiakkaita vierailemaan alueella. Asiakasmäärät ovat kaksinkertaistuneet viimeisten viiden vuoden aikana. Kävijöitä on nyt yli 600 000. Alueen uusimmat investoinnit ovat Rantasipi Aulangon uudet huoneistot sekä NCC:n rakennuttamat Aulangonrannan vapaa-ajanasunnot. Hotelli Rantasipin histori-

alliseen päärakennukseen valmistui vuoden 2013 alussa viisi tilavaa mini suite -tasoista perhehuonetta. Aulangonrannan uudet 14 vapaa-ajan asuntoa puolestaan valmistuivat joulukuussa puistomaiseen puutarhaympäristöön kylpylän ja golfkenttien läheisyyteen. ”Aulanko on yksi Suomen upeimmista matkailukohteista. Talvisessa puistometsässä, kesäisellä järviristeilyllä tai tammien ympäröimän golfkentän äärellä unohtaa olevansa vain tunnin ajomatkan päässä Helsingistä. Aulanko on perustamisensa ajoista asti ollut Suomen matkailun edelläkävijä, jossa riittää kokemista ja näkemistä yhä, 130-vuoden jälkeenkin”, vahvistaa Marjo Salo. n

Apollomatkat laajensi kaupunkilomiin

Apolloflex tuli

Suomen markkinoille n Apollomatkat lanseerasi alkuvuodesta uuden logon ja matkamessuilla uuden valmismatkatuotteensa, Apolloflexin. Flexin avulla asiakas voi rakentaa lennoista ja hotelleista mieleisensä pituisen kokonaisuuden, esimerkiksi pitkän viikonlopun johonkin Euroopan kaupunkiin. Vastuullisena matkanjärjestäjänä toimii brittiläinen Lowcosttravelgroup Ltd. Se on rekisteröitynyt Suomen valmismatkaliikerekisteriin matkanjärjestäjäksi asianmukaisine vakuuksineen.

Uusi segmentti Apolloflexissä on tarjolla 120 000 hotellia. Niistä 16 000:lla löytyy jo suomenkielinen hotellikuvaus ja määrä kasvaa koko ajan. Lentoyhtiöi-

tä Apolloflexistä löytyy noin 350. Apollomatkojen maajohtaja Eva Torran mukaan Apolloflex on esimerkki yhtiön strategiasta laajentaa nykyistä tuotevalikoimaa ja kasvattaa omalta osaltaan valmismatkamarkkinaa. ”Apolloflexillä tavoitamme kokonaan uuden segmentin matkustajia, jotka varaavat lomansa itsenäisesti verkosta ja nauttivat kaupunkilomailusta”, sanoo Eva Torra. Syksyllä 2010 toimintansa aloittanut Apollomatkat on noussut 50 000 matkustajallaan kahdessa ja puolessa vuodessa Suomen viidenneksi suurimmaksi matkanjärjestäjäksi. n

4 Window Seat

n Kreikan talouskriisi ei ole juuri vaikuttanut suomalaisten lomamatkustukseen, ilmenee SMAL:n valmismatkatilastoista. Lentäen tehdyissä valmismatkoissa Kreikka säilytti viime vuonna kakkossijansa Espanjan jälkeen. Kreikkaan matkusti viime vuonna valmismatkoilla yli 180 000 henkeä, mikä on lähes 19 prosenttia kaikista tilastoiduista valmismatkoista. ESA AALTO

V

altaosa maahan matkustaneista suomalaisista suuntasi perinteisiin rantalomakohteisiin, kuten Kreetalle ja Rodokselle. ”Toivoisin suomalaisten löytävän suosittujen lomasaarten lisäksi myös pääkaupunki Ateenan ja muun Manner-Kreikan”, sanoo EL-VE Tours -matkatoimiston suomalainen johtaja Mia Vizantiadis. ”Muun muassa Pohjois-Kreikasta löytyy monia mielenkiintoisia kohteita ja runsaasti erilaisia ohjelmavaihtoehtoja ryhmille - ortodoksisesta ikoninmaalauksesta oliivinpoimintaan, viiniretkiin viiniviljelmille tai patikointiin Olymposvuoren huikean kauniissa maisemissa. Kreikka on myös monien muuttolintujen välilaskupaikka matkalla etelään tai pohjoiseen, tehden alueesta mainion kohteen lintubongareille”, Mia luettelee.

Business as usual Matkamessuilla Suomessa vieraillut Mia kertoi olleensa yllättynyt ja pahoillaan täällä näkemästään varsin kielteissävyisestä Kreikka-uutisoinnista. Ankeat uutiset ja kuvat väkivaltaisista mielenosoituksista eivät Mian mukaan vastaa todellisuutta. ”Esimerkiksi Ateenassa mielenosoitukset ovat tapahtuneet hyvin rajatulla pienellä alueella, jonne emme majoita matkustajiamme. Kaikkialla muualla elämä sujuu normaalisti ja rauhallisesti ja palvelut pelaavat hyvin”. ”Ateena on loistava kaupunkilomakohde tarjoten sekä muinaista historiaa että nykyaikaa. Lähes kaikki merkittävimmät nähtävyydet ovat kävelymatkan päässä toisistaan. Harva muistaa, että Atee-

nassa voi yhdistää kaupunkiloman ja rantaloman – rannikolle on keskustasta vain 45 minuutin matka bussilla tai raitiovaunulla. Ranta-alueelta löytyy myös monia hyvätasoisia hotellivaihtoehtoja”, Mia kertoo.”Ateenan hotellihinnatkin ovat pysytelleet samalla kohtuullisella tasolla jo kolmatta vuotta”. Ateenaan pääsee jälleen suorilla lennoilla Helsingistä huhtikuusta alkaen sekä SAS:n että Norwegianin siivin.

Suomalaista palvelua Suomalaisia matkatoimistoja ja matkustajia palveleva EL-VE Tours toimii Ateenassa kahden suomalaisen ja yhden kreikkalaisen työntekijän voimin. Lahdesta kotoisin oleva Mia Vizantiadis muutti Kreikkaan suomalaiskreikkalaisen puolisonsa kanssa vuonna 1998. EL-VE Toursin ohjaksissa Mia on toiminut jo kohta 13 vuotta. Tänä aikana tutuksi on tullut käytännöllisesti katsoen

EL-VE Toursin Mia Vizantiadisilla riitti kiirettä Matkamessuilla.

koko Kreikka. Mian omia suosikkikohteita on Spetsesin vehreä pikkusaari aivan Peloponnesoksen niemimaan tuntumassa. Saarelle pääsee myös Ateenasta Piraeuksen satamasta katamaraanilla parissa tunnissa. Pinjametsäinen 3000 asukkaan idyllinen Spetses on erityisesti paikallisten matkailijoiden suosiossa, charter-turisteja täällä ei näe. Saaren mukulakivikaduilla kulkiessa pääsee tutustumaan aitoon kreikkalaiseen elämänmenoon. Mahtavia maisemia ja luontoa voi ihailla patikoiden, pyöräillen tai mopolla, kesäaikaan autoilu on saarella kokonaan kielletty. Mopolla Spetsesin ympäri kiertää noin tunnissa. ”Spetses on uniikki kohde myös hääpaikaksi vihkipareille. Tarjontaamme kuuluu myös romanttisten hääjuhlien järjestäminen kaikkine yksityiskohtineen”, Mia kertoo.n

Spetsesin idyllisellä pikkusaarella pääsee mukaan aitoon kreikkalaiseen elämänmenoon.

March 2013 . 2


pääkirjoitus

maaliskuu 2013

Kippari saa paikan Finnairin toimitusjohtaja Mika Vehviläisen päätös siirtyä muihin tehtäviin herättää vakavia ajatuksia ja kysymyksiä. Silti Vehviläistä on syytä kiittää erinomaisesta työstä. Hänen lyhyeksi jääneellä kaudellaan yhtiön suunta kääntyi vaikeista suhdanteista huolimatta voitolliseksi. Samalla yhtiöön palautettiin sisäinen keskinäinen luottamus, joka Vehviläisen edeltäjän aikana joutui koetukselle. Luottamusta koetteli kuitenkin myös Vehviläisen heikko harkinta omissa asuntokaupoissaan. Sitä valitettavasti heikensi myös ns. stay bonuksista syntynyt julkinen kohu. Bonuksista päätettiin kuitenkin jo ennen Vehviläisen aikaa – ne heittivät syyttä suotta varjon uuden toimitusjohtajan päälle. Vakavampi on kuitenkin kysymys valtion omistusosuudesta. Finnairista on muodostunut kansallisomaisuutta, jonka hallintoon jokainen suomalainen ja varsinkin poliitikot mieluusti osallistuvat. Lehdistö triviaalimielipiteineen seuraa perässä ja näin yhtiö on sen kehittämisen kannalta epäterveen julkisen huomion kohteena. Valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Heidi Hautala on jo julkisesti lausunut kannattavansa valtion enemmistöasemasta luopumista. Muutos on kaikin puolin kannattava, mutta kansallisen ikonin suhde julkiseen keskusteluun ei siitä välttämättä muutu. Se tuo Finnairin johtamiseen sellaisia piirteitä, joita liikkeenjohdon ammattilainen vierastaa. Vastoin kaikkia liikkeenjohdon terveitä periaatteita Finnairissa vaihtuu nyt yhtä aikaa sekä toimitusjohtaja että hallituksen puheenjohtaja kun Harri Sailaskin luopuu tehtävästään seuraavassa yhtiökokouksessa. Yhtiön nimitysvaliokunnan ja siksi myös valtion ehdokas tehtävään on saksalainen Klaus W. Heinemann, jolla on lentokonekaupan kokemusta. Hän on kuitenkin ehtinyt toimia yhtiön hallituksessa vain vajaan vuoden eikä siksi tunne yhtiötä kovinkaan hyvin. Finnair on ylivoimaisesti kansainvälisin suomalainen kuluttajabrändi. Siksi yhtiössä ei pitäisi vierastaa kansainvälisten kykyjen nousua yhtiön johtoon. Ei olisi mitenkään tavatonta jos Heinemann ehdottaisi yhtiön seuraavaksi toimitusjohtajaksi ulkomaista lentoalan ammattilaista. Ulkomaisen kipparin olisi helpompaa olla välittämättä runsaasti tarjolla olevista hyvistä neuvoista, jotka yleensä perustuvat enemmän tunteeseen tai henkilökohtaiseen matkakokemukseen kuin syvälliseen strategiseen näkemykseen. Silti Finnairin siirtyminen ulkomaisen parivaljakon johtoon olisi sekä dramaattinen että haikeitakin ajatuksia herättävä liike. Valintaan sisältyy mielenkiintoisia jännitteitä.

Malesia on ykkönen, näyttävät viehkeät leidit maansa turistiluvuista.

Lähivuosien kasvu tulee naapurimaista

ATF kokosi Laosin Vientianeen

ASEAN maiden matkailutuottajat n Asean Travel Forum, ATF, on Aasian kattavin vapaaajan matkailutapahtuma. Kolmen päivän ammattilaismessuilla saa hyvän kuvan alueen matkailullisesta tarjonnasta sekä tulevaisuuden näkymistä. Messujen teemana oli ”hand in hand, conquering our future”. LEENA AALTO, LAOS

A

SEAN-maat, eli Myanmar, Thaimaa, Laos, Kambodža, Vietnam, Singapore, Brunei, Indonesia, Malesia ja Filippiinit, olivat kattavasti esillä tammikuun lopulla Vientianessa. Näytteilleasettajina olivat mm. hotellit ja incoming-operaattorit sekä maiden matkailutoimistot. Yhteensä näytteilleasettajia oli 354 ja osanottajia kaikkineen pari tuhatta.

Malesia ykkönen Varsinaisen ATF:n aattona ASEAN-maiden matkailuministerit pitivät Vientianessa kokouksen. ASEAN-maihin matkusti viime vuonna yli 74,8 miljoonaa turistia. Se on reilu 10% edellisvuotta enemmän. Ministerien agendalla olivat mm. yhteismarkkinointi, sisäisten rajamuodollisuuksien helpottaminen ja yhteisen nettisivuston (aseantourism.travel) perustaminen. Eri maiden tiedotustilaisuuksissa kerrottiin mm. vuoden 2012 matkustajamäärät. Malesia pitää alueen ykköspaikkaa 24,7 miljoo-

nalla ulkomaisella matkustajalla vuodessa. Kakkosena seuraa Thaimaa 22,3 miljoonalla matkustajalla ja kolmantena tulee Singapore noin 14 miljoonalla matkustajalla. Pienimpänä sinnittelee Brunei, jonne matkusti viime vuonna noin 230 000 ulkomaista turistia.

Myanmarin menestystarina Myanmar on alueen ehdoton voittaja. Sen tilastokäyrä sojottaa kohti koillista. Kun vuonna 2011 maahan matkusti 816 369 ulkomaista matkustajaa, päästiin viime vuonna huikeaan 29,7 prosentin kasvuun edellisvuoteen verrattuna, eli 1  058  995 matkustajaan. Tänä vuonna odotukset liikkuvat jo 1,5 miljoonassa turistissa.

Trailsin Thaimaan johtaja Claudio Kellenberger. ”Nyt kasvu tulee lähimaista. Matkustajamäärät Indonesiasta, Malesiasta, Intiasta ja Kiinasta kasvavat hyvää vauhtia. Monet matkailutuottajat satsaavat markkinointiaan nyt näihin maihin”.

Malesiassa järjestetään ensi vuoden ATF. Malesian turistiministeri Sri Dr. Ng Yen Yen ja TSG:n Petri Lahdensalo vaihtoivat kuulumisia.

Lisää suomalaisia Tänä vuonna ATF:ssä oli vain kaksi suomalaista ostajaa. Etenkin vapaa-ajanmatkojen tuottajalle ATF on erinomainen tapahtuma, ja sopivan kokoinen. Lisäksi, kun saa hosted buyer -statuksen, kustannukset jäävät vähäisiksi. Tilaisuuden järjestäjä, TTG Asia Media Pte maksaa lentolipusta maksimissaan 1700 US dollaria ja majoittaa maksutta viideksi yöksi hotelliin. Edellytyksenä rahojen saamiselle on, että tekee messujen aikana vähintään 25 tapaamista. Lentolippu maksetaan ensin itse, ja kun messuilla vie toteutuneen tapaamislistan järjestäjille, saa kirjekuoressa 1700 dollarin hyvityksen.

Yli parikymmentä vuotta Italiassa asunut Anne Oksanen toimii TUI:n sopimusneuvottelijana ja vastaan TUI Nordicin ja TUI UK:n Kaakkois-Aasian ja siellä lähinnä Thaimaan sopimuksista. Hän oli ATF:ssä mukana jo seitsemättä kertaa. Hänen vierellään TUIn Ruotsin toimiston Tommy Serban.

Ensi vuonna Malesiaan

Kasvu lähialueilta ”Euroopan matkustajamäärät Aasian alueelle näyttävät vakiintuneen. Eteläisen Euroopan luvut ovat hieman laskeneet, mutta mm. Pohjoismaiden ja Saksan luvut ovat ennallaan”, kertoo Asian

Asean Tourism Forumia on järjestetty jo 32 vuotta. Ensi vuonna ATF järjestetään Malesian Sarawakissa, Kuchingissa, 16.-23 tammikuuta. Vuonna 2015 vuorossa on Myanmar. Lisätietoja osoitteesta atf-malaysia.com. n

Asian Trailsin Laosin toimiston johtaja Björn Schimanski ja Thaimaan toimiston johtaja Claudio Kellenberger kehottavat yhdistelemään maita. Myanmar ja Laos yhdistelmä ja vaikkapa Thaimaa Kambodža yhdistelmä avaavat kaksi kulttuuria yhdellä matkalla.

VITOSEN VIERAANA: Vlasta Kaipainen, SMAL:n puheenjohtaja 2009-2012

Luottokorttimyynnistä syntymässä matkatoimistoille viritetty ansa

L

entolippujen ja matkapakettien välitysmyynti on jo pitkään kuulunut matkatoimistojen palveluvalikoimaan. Matkatoimisto tekee asiakkaalle varauksen ja toimittaa vahvistuksen sekä lentoliput. Asiakas entistä useammin maksaa ostoksensa matkatoimistolle luottokortilla. Ennen kuin lentolippujen välitysmyynnistä tuli matkatoimistojen online-sivustojen automaattinen tapahtumaketju, matkatoimistovirkailija teki off-line varaukset manuaalisesti GDS-järjestelmään ja syötti asiakkaan luottokorttitiedot varaukseen. Tällöin GDS-järjestelmä muodosti teknisesti luottokorttiveloituksen asiakkaan ja lentoyhtiön väliseksi maksutapahtumaksi. Lentoyhtiö maksoi näin ollen myös luottoyhtiön provisiot ja matkatoimisto veloitti asiakkaalta palvelumaksunsa. Matkatoimistojen ensimmäiset online-ohjelmistot tulivat internetissä käyttöön 2000-luvun alussa. Teknisesti kyseessä oli suuri uudistus. Kaikilla oli kiire päästä myymään nettiin ja niin siinä sitten kävi, että uudet online-varausjärjestelmät eivät muodostaneetkaan teknisistä syistä luottokortti-veloitusta lentoyhtiön ja asiakkaan väliseksi maksutapahtumaksi yhtenä maksutapahtumana, joka olisi sisältänyt matkatoimiston palvelumaksun. Matkatoimistot siis ohjelmoivat online luottokortti-myynnin omille kauppiassopimuksilleen. Suurin piir-

tein samaan aikaan luottoyhtiöille tuli lainmukainen velvollisuus palauttaa asiakkaalle rahat, mikäli asiakas ei saanut kauppiaalta maksamaansa tuotetta tai palvelua.

työryhmän, joka aloittaa selvitystyönsä maaliskuun aikana. Lohdutukseksi haluan sanoa, että vastuukysymys koskee kaikkia matkatoimistoja ja luottoyhtiöitä, ei vain suomalaisia.

Kiemuraisia vastuukuvioita

Epäselvien tilanteiden selvittäminen kuuluu ensisijaisesti yritysjohdolle

Sitten meni muutama iso lentoyhtiö ja matkanjärjestäjä konkurssiin. Luottoyhtiöt palauttivat asiakkaille peruutetuista lennoista ja matkoista rahat ja koputtivat matkatoimistojen ovelle. Kauppiassopimukseen vedoten luottoyhtiöt vaativat matkatoimistoja palauttamaan itselleen hyvitettyjen lentolippujen ja pakettimatkojen hintoja. Mitä suurempi myynti, sitä suurempi summa. Matkatoimistot ovat jälleen kerran ”yllättäen” suuren ongelman edessä – mitä kauppiassopimuksen mukainen vastuu tavaran tai palvelun toimittamisesta asiakkaalle välittävän matkatoimiston näkökulmasta oikeasti tarkoittaa? Kuuluuko matkatoimiston hyvittää luottoyhtiölle lentoyhtiön tai matkanjärjestäjän konkurssitilanteessa koko lipun hinta palvelumaksuineen? Luottoyhtiöiden tulkinta tällä hetkellä on, että kyllä. Ansa on viritetty. Kyseessä on yksinkertainen vastuukysymys, joka on taloudelliselta kantilta niin laaja ja vaarallinen kaikille osapuolille, että SMAL:n hallitus on nimittänyt asian tiimoilta uuden

Maaliskuu 2013 . 2

Koska lentolippujen välitys ei kuulu valmismatkalain alaiseen myyntiin, matkatoimisto ei ole lain mukaan velvollinen lentoyhtiön konkurssissa hyvittämään asiakkaalle lentolipun hintaa. Kyse on siis tässä tapauksessa pelkästään luottoyhtiön ja matkatoimiston välisen kauppiassopimuksen sisällöstä ja sen tulkinnasta. Nyt kun ongelma on tiedostettu, alalla tarvitaan rohkeita ja neuvottelutaitoisia johtajia selvittämään hyvissä ajoin omien luottoyhtiöidensä kanssa miten lentoyhtiön tai matkanjärjestäjän konkurssissa menetellään. Näkemykseni mukaan matkatoimiston lentolipun välityspalvelu käsittää itse varauksen sekä lentolipun toimituksen. Kun matkatoimisto on tämän tehtävänsä virheettömästi suorittanut ja asiakkaalle liput toimittanut, matkatoimiston palvelussa ei ole silloin virhettä. Asiakkaita ja luottoyhtiöitä pitäisi ohjata vaatimaan saataviaan suoraan lentoyhtiön konkurssipesältä. Matkanjärjestäjän konkurssiti-

lanteessa saatavia taas tulisi hakea matkanjärjestäjän Kuluttajavirastolle antamasta vakuudesta. Eihän kukaan vähänkin järkevä voi väittää, että välittävän matkatoimiston palvelu/tuote olisi itse lennon suorittaminen tai välitetyn pakettimatkan järjestäminen.

Työkalut hoituvat, kunhan tapojen ja järjenkäytön kaltaiset perusasiat ovat kunnossa Toivon, että alan johtajat pystyvät täsmäyttämään luottoyhtiöiden kanssa välitysmyynnin vastuut nopeasti, tehokkaasti ja ilman mahdollisia oikeudenkäyntejä. Ison lentoyhtiön konkurssi voi pahimmillaan viedä mennessään niin välitysmyyjät kuin luottoyhtiöt. Nyt pitää hahmottaa ja suojautua luottoriskeiltä riittävän ajoissa ja oikein. Kenenkään ei pidä pistää päätä pensaaseen, vaan vastuut on selvitettävä pian ja tehtävä tarvittaessa muutoksia omiin toimintamalleihin, varausjärjestelmiin ja kenties koko liiketoimintaan.

Vlasta Kaipainen SMAL:n puheenjohtaja 2009-2012

Ikkunapaikka

5


Peräänantamaton haave synnytti pitkän perinteen

Ensi vuoden partnerimaa on Latvia.

SMY käynnisti matkamessut ensi kerran 30 vuotta sitten

n Ensimmäiset suomalaiset matkailualan kansainväliset ammatti- ja yleisömessut järjestettiin Suomen Matkatoimistoyhdistyksen (SMY) aloitteesta 13.-16 .3.1983. Matka & Matkailu – nimellä järjestettyjen messujen näyttämönä oli Finlandia-talo Helsingissä. Tämän tapahtuman toteutuminen merkitsi samalla SMY:n pääsihteerin Åke Lahtisen pitkäaikaisen ja sitkeästi ajaman haaveen toteutumista. HANNU HÄMÄLÄINEN

Å

ke Lahtinen ryhtyi kypsyttelemään messuajatusta tosissaan jo vuodesta 1977 lähtien, jolloin hänet nimitettiin SMY:n pääsihteeriksi. SMY:n hallitus suhtautui messusuunnitelmiin epäillen, vaikka asettikin hanketta selvittelemään erityisen työryhmän. Käytännössä messujen ideointi SMY:n sisällä jäi lähes täysin Lahtisen harteille. Välillä jo huonoon happeen ajautunut hanke sai uutta potkua, kun Lahtinen sai tukijakseen matkatoimistouraansa aloittelevan Erik Flomanin. Projektiryhmän ulkopuolelta hankkeeseen ponnahtanut Floman kohosi nopeasti messusuunnitelman toiseksi arkkitehdiksi ja oli tärkeä vaikuttaja messusuunnitelman lopullisessa muotoilussa. Perusajatuksena oli luoda messuista alan ammattilaisille tarkoitettu suurtapahtuma, joka tarjoaisi matkailun eri sektoreille räätälöityä ajankohtaista koulutusta ja olisi samaan aikaan alan koti- ja ulkomaiset ammattilaiset yhteen kokoava sosiaalinen tapahtuma. Vaikka tavoitteena olivat leimallisesti ammattilaisille tarkoitetut messut, haluttiin samalla tarjota yleisölle mahdollisuus tutustua alan yrityksiin ja niiden palveluihin.

Kampittajia ja epäilijöitä riitti Varsin kunnianhimoiseksi arvioidun messukonseptin markkinointi alan toimijoille ei ollut mikään läpihuutojuttu. Monilla tahoilla messukaavailua pidettiin suureellisena haihatteluna. Ensimmäinen koetinkivi Lahtisen vetämälle hankkeelle oli oma, SMY:n, hallitus. Osa hallituksesta katsoi, ettei messutoiminnan pyörittäminen voi olla yhdistyksen tehtävä, koska se muodostaisi yhdistyksen varsinaisen toiminta-alueen ulkopuolelle menevän rönsyn. Onneksi hallituksen enemmistö näki asian toisin ja liputti messujen puolesta. Matkailualan suuret toimijat olivat poikkeuksellisen epäluuloisia messuja kohtaan. Finnairissa ei innostuttu messuajatuksesta lainkaan. Sieltä ilmoitettiin, ettei Finnair tarvitse messuja ja yhtiö jää niiden ulkopuolelle. Finnair-konserniin kuuluvat matkatoimistot seurasivat emonsa esimerkkiä. Näiden joukossa maan suurin matkanjärjestäjä Aurinkomatkat.

Matkailun edistämiskeskuksessa (MEK) messut koettiin aluksi lähinnä häpeämättömänä hankkeena tunkeutua MEKin perinteiselle reviirille. Messujen nähtiin nakertavan MEKin ominaispainoa suomalaisen matkailuelinkeinon piirissä ja vaarantavan MEKin vastuulla olevien erilaisten markkinointitapahtumien järjestämistä. Se päätti kuitenkin osallistua messuille, vaikka messuajatus oli sen johdolle äärimmäisen vastenmielinen. Kotimaan hotelliala suhtautui messuajatukseen varsin ristiriitaisesti. Monissa asioissa impivaaralaiseksi osoittautuneella alan etujärjestöllä, Hotelli- ja ravintolaneuvostolla ei ollut halua lähteä panostamaan messuihin. Tilanne oli hyvin erikoinen, sillä monissa maissa messutoiminta oli muodostunut paljolti juuri hotellialan ympärille. Monet keskeiset hotelliketjut ja yksittäiset majoitusliikkeet tekivät kuitenkin omakohtaiset ratkaisunsa ja lähtivät mukaan näytteilleasettajiksi messuille. Oli muitakin pienempiä, omiin oloihinsa mieltyneitä, itseriittoisia ryhmiä ja yksittäisiä toimijoita, jotka katsoivat edelleenkin parhaaksi jättäytyä matkailuelinkeinon yhteisten rientojen ulkopuolelle. Vastustuksen ja epäluulojen lisäksi messukonseptin etenemistä hidasti myös vaikeus löytää messujen varsinainen toimentaja, jonka vastuulla olisi tapahtuman käytännön järjestelyt ja talous. Lopulta tämä asia kuitenkin järjestyi.

Arean asiakas Michael Monroe piipahti messuosastolla kertomassa työmatkustajan arjesta ja sen haasteista. Samalla hän keräsi nimikirjoitusjonon ympärilleen.

Vuoden teemana ”Social Journey”

Pakkaset ja messupaikka aiheutti takaiskun Ensimmäisten, vuonna 1983 pidettyjen messujen kävijämäärä oli lähes 12 000 ja kokemukset myönteisiä, joten toimintaa päätettiin jatkaa. Toiset messut pidettiin vuonna 1984 ja paikkana oli jälleen Finlandia-talo. Kävijämäärä kohosi yli 22 000:een. Hyvin alkanut messuketju kuitenkin katkesi vuonna 1985 Dipolissa pidettyihin messuihin. Messupäiville osuneet hiihdon maailmanmestaruuskilpailut Seefeldissä ja paukkupakkaset sekä Dipolin epäedulliseksi koettu sijainti Espoossa romahduttivat yleisömäärän puoleen edellisvuoden luvuista. Se merkitsi messujärjestelyistä vastanneen yhtiön ajautumista konkurssiin.

Suomen Messut pelasti Usko messujen tulevaisuuteen säilyi kaikesta tapahtuneesta huolimatta. SMY ja Suomen Messut neuvottelivat nopealla aikataululla sopimuksen messuyhteistyöstä. Ensimmäiset tämän yhteistyön tuloksena syntyneet messut järjestettiin Helsingin Messukeskuksessa vuonna 1987. Siitä alkaen Matkamessut ovat olleet yhtä menestystarinaa. Alkuperäinen messukonsepti ammattilais- ja yleisömessuista on osoittautunut kestäväksi sekä Suomen Messujen ja SMY:n työtä jatkamaan perustetun Suomen matkatoimistoalan liiton yhteistyö toimivaksi. Lisäksi käytännössä lähes kaikki alkuvaiheessa messuille selkänsä kääntäneet tahot ovat tulleet vuosien kuluessa mukaan messutapahtumaan ja antaneet panoksensa messujen kehittämiseksi. n

Matka & Matkailu 83 -messut avasi ulkomaankauppaministeri Arne Berner, jota iloisissa merkeissä ohjaili Matkatoimistoyhdistyksen puheenjohtaja Pentti Sulonen yhtä hymyilevän Åke Lahtisen seuratessa taustalla.

Allied Travel Consultants Oy on tuonut markkinoille uuden kuluttajille suunnatun tuotemerkin; Loistoristeilyt. Tuoteperheeseen kuuluu edelleen jälleenmyyjille suunnattu ATC Risteilyt. Messuilla Loistoristeilyistä olivat messuilla kertomassa Kalevi Kuutschin ja Raimo Kukkonen.

Yhdysvaltain osastolla oli tänä vuonna monta uutta näytteilleasettajaa, kun itseään Real Americaksi kutsuvat North Dakota, South Dakota, Idaho, Wyoming, Montana ja Coloradon Denver olivat paikalla. Kuvassa vasemmalta Mitch Knothe Idaho Division of Tourism, Marlee Iverson Montana Office of Tourism, viimeistä vuottaan Suomessa toimiva Yhdysvaltain suurlähettiläs Bruce Oreck, Jayne Buck Visit Denver ja James Scoon Wyoming Office of Tourism.

6 Window Seat

Matkamessuilla kävi yli 76 000 kävijää Kuluttajia houkuttelivat edulliset matkatarjoukset n Matkamessut 17.-20. tammikuuta Helsingin messukeskuksessa keräsi yhteensä 1100 näytteilleasettajaa ennätyksellisesti 80 eri maasta. Suomi esittäytyi lähes 700 näytteilleasettajan voimin.

T

änä vuonna messut vetivät 76 447 kävijää, joka on yli 5 000 henkeä enemmän kuin edellisvuonna, mutta jäi vielä vuoden 2009 huipusta, jolloin kävijämäärä oli lähes 86 000. Vilkkain messupäivä oli perinteisesti lauantai, jolloin vierailijoita oli lähes 30 000. Ammattilaiskävijöitä messuilla rekisteröitiin 17 500. Uusia maita messuilla olivat Anguilla, Chile, Jamaika, Nicaragua, Reunion, Serbia ja Sudan. Tauon jälkeen Matkamessuille palasivat Botswana, Gambia, Etelä-Afrikka, Marokko ja Tanska. Messujen aattona järjestettiin perinteisesti Meet Finland Workshop, jossa suomalaiset matkailukohteet esittäytyivät ulkomaisille ostajille. Suomalaisia myyjiä oli 110 yritystä, ulkomaisia ostajia 134. Tämän vuoden uutuus oli

Global Workshop, joka tarjosi ulkomaisille näytteilleasettajille uuden tavan kohdata matkakaupan ammattilaisia Suomesta ja lähialueilta. Global Workshop keräsi 71 myyjäyritystä ja 60 ostajaa.

Messuilta haetaan tietoa ja tarjouksia TNS Gallupin tekemän kävijätutkimuksen mukaan neljä viidestä tuli tapahtumaan matkatarjousten houkuttelemana. 61 % kävijöistä tuli messuille tapaamaan matkailun asiantuntijoita, eli kohteiden, hotellien ja muiden matkailuyritysten edustajia. Noin joka kymmenes messukävijä varasi matkan messuilla. Eniten varattiin laivamatkoja, joiden osuus oli 39 % messuaikaisesta myynnistä. 29 % varauksista oli erilaisia ulkomaanmatkoja. Lisäk-

si neljännes messukävijöistä aikoo tehdä matkavarauksen lähiaikoina messujen innoittamana.

Ensi vuoden teemana palvelu Ensi vuonna Matkamessut järjestetään 16.-19. tammikuuta 2014. Silloin paneudutaan palveluun teemalla At your service. Matkailualalla asiakaspalvelun kanavat ovat muuttuneet viime vuosina. Netin käyttö on kasvanut etenkin matkojen suunnitteluvaiheessa, lisäksi useat matkailuyritykset ovat tehostaneet netin ja sosiaalisen median hyödyntämistä asiakaspalvelussa myös matkan aikana. Matkailualalla myös henkilökohtainen palvelu on tärkeää. Ensi vuoden Matkamessujen ohjelmissa etsitään keinoja palveluiden kustannustehokkaaseen kehittämiseen ja markkinointiin ja nostetaan esiin uusia palveluinnovaatioita. Messujen partnerimaana on Latvia, jonka pääkaupunki Riika kantaa myös vuoden 2014 Euroopan kulttuuripääkaupungin titteliä. n

Korean messuosastolta löytyi paljon tietoa maan matkailukohteista ja pääsi tapaamaan paikallisia operaattoreita. Sekatyöliike Suokuokka Oy:n kauppa-auto oli parkkeerattu Pohjois-Karjalan osastolle.

K ro a t i a voitti Suomalainen Matkailupalkinto 2013-kilpailussa ”kiinnostavin ulkomainen kohde” -palkinnon. Kroatian turistitoimiston Pohjoismaiden johtaja Paul Sikic oli palkinnosta mielissään. Kroatian vetovoima kasvaa entisestään. Tämän vuoden varaustilanne näyttää turistiviranomaisten mukaan jo 43% kasvua viime vuoteen. Yhtenä syynä arvellaan turismiin kohdistuvan myyntiveron aleneminen 25%:sta kymmeneen prosenttiin. Suomesta pääsee lentäen kesällä suoraan Splitiin, Dubrovnikiin ja Pulaan.

Levi toi koko kylän messuille. Valtavan kuvan edessä voi kuvitella katselevansa maisemaa rinteessä sijaitsevasta Levi Panorama hotellista.

Royal Caribbean Cruises oli rakentanut osastolleen aidon risteilylaivan hytin, johon messuvieraat pääsivät tutustumaan. Thaimaan osastolla koristeltiin päivänvarjoja.

Väli-Amerikassa sijaitseva Nicaragua oli yksi Matkamessujen ensikertalaisista.

TAM Airlinesin Cristina Nascimento ja Eliel Zeitouni istuvat Tukholmassa LATAM Airlines Groupin edustajina. Eliel hoitaa Pohjoismaiden ja Baltian johtajan tehtäviä. Aiemmin tehtävää hoitanut Mauricio Baptista on nykyisin yhtiön palveluksessa Espanjassa.

March 2013 . 2


observer

maaliskuu 2013

Ojasta allikkoon Kansainväliset uutislähteet kertovat, että TUI Travel pyrkii eroon Googlesta. Yhtiön markkinointijohtaja Jeremy Ellis on lehtitietojen mukaan sanonut, että TUI pyrkii saamaan matkoistaan korkeamman hinnan perustuen erilaistavaan tuotestrategiaan, jossa tavoitteena on ohittaa Google kokonaan. Googlehan fokusoi aivan liikaa hintaan. Viidentoista viime vuoden aikana matkanjärjestäjät ovat likipitäen kokonaan hankkiutuneet eroon kalliiksi koetusta jälleenmyyjäverkostosta, mukamas ahneista välikäsistä. Tilalle on tainnut tulla vielä ahneempi välikäsi. Tämä yksi ainut välikäsi on siitä hankala, että se ei käskyjä kuuntele eikä iso matkanjärjestäjäkään pysty potkimaan sitä päähän. Iso G tekee juuri niin kuin itse parhaimmaksi katsoo. Siinä voi matkanjärjestäjällä tulla äitiä ikävä. Tai ammattitaitoisen jälleenmyyjän hellää syleilyä. qqq

Munkkien aamu alkaa almujen keräämisellä. Ruoka täytyy syödä ennen puoltapäivää, jonka jälkeen keskitytään Buddhan oppeihin.

Sumuisten vuorten katveessa

Laos on aito vaihtoehto Aasian kulttuurinälkään

Eräs TUI:n ase taistelussa Googlea vastaan on ilmeisesti konserniin kuuluva matkanjärjestäjä nimeltä Nazar, joka on näyttävästi ilmoitellut ainakin Helsingin Sanomain verkkomedioissa. Nazar on erikoistunut 4-5 tähden all-inclusive –matkoihin lapsiperheille. Nykymaailmassa Nazarin kaltaisten toimijoiden todellisia volyymejä on vaikeaa selvittää, mutta kapea segmentti kertoo siitä, että se ei mikään volyymituote ole. Sen sijaan se on ilmeisen kannattavaa, koska Nazar verkkosivuillaan kertoo yltäneensä peräti 12,6 % voittomarginaaliin. Virkistävää omakehua, joka ilmeisesti antaa voimaa taisteluun uutta vihollista vastaan. Kokonaisuuden kannalta sillä ei kuitenkaan ole mitään merkitystä. Kaikilla markkinoilla massojen liikkeillä on suurin merkitys. Massoilla koneet ja hotellit täyttyvät. qqq Lehtemme päätoimittajaa on lähestytty oikaisuvaatimuksella Observerin tammikuun pakinan johdosta. Pakinassa kirjoitimme, että Mr Travelin kauppa aikoinaan peruuntui erinäisten vaiheiden jälkeen. Ilmaisu oli osin epätarkka. Vuonna 2008 Ticket osti koko Mr Travel Oy Ab:n eli kauppa todellakin toteutui. Taantuman takia vuonna 2009 Ticket päätti fokusoida pelkästään liikematkoihin ja myi turistipuolen takaisin entisille MrTravelin omistajille. Pahoittelemme räikeää virhettä, joka ei mitenkään liity tämän pakinan otsikkoon.

n Laos lumoaa maisemillaan ja verkkaisella elämänmenollaan. Tänne ei tulla rantalomalle, ostoskeskuksiin shoppailemaan eikä viettämään villiä yöelämää. Niitä ei ole eikä niitä jää kaipaamaan. Tänne tullaan nauttimaan kiireettömyydestä, ihmisten aitoudesta ja palasesta kadotettua maailmaa. LEENA AALTO/LAOS

V

uoden 1975 vallankumouksen jälkeen Laos on pikku hiljaa avautunut myös turisteille. Vuonna 1990 aloitettiin ”avointen ovien politiikka” ja sen jälkeen matkustajamäärät ovat verkkaisesti kasvaneet. 6,6 miljoonan asukkaan maassa vieraili viime vuonna 3,1 miljoonaa turistia. Suuri osa turisteista saapuu maahan joko pääkaupunki Vientianen tai entisen pääkaupunki Luang Prabangin kautta tai Mekong-jokea pitkin Thaimaasta. Suomalainen saa viisumin kätevästi raja-asemalla, kunhan mukana on kopio passista, passikuva ja 35 dollaria käteistä.

Piskuinen pääkaupunki Vientiane on pieni ja vaatimaton. Sen katsastaa päivässä tai kahdessa. Laajalle levinneen, matalan kaupungin ydinkeskusta koostuu muutamista kaduista, joiden varsilla on kiitettävä määrä ravintoloita, niin perinteistä Lao-ruokaa kuin kansainvälisiäkin makuja tarjoavia kuppiloita. Ruoka on hyvää ja perinteisen illallisen oluineen saa alle kymmenellä eurolla. Pelkkä paistettu riisiannos maksoi 2,50 euroa. Se mikä täällä yllätti, oli hyvä ja uusi autokanta. Se selittyy pitkälti sillä, että autot ovat tulleet katukuvaan vasta joitakin vuosia sitten. Vientianen kadutkin päällystettiin vasta kymmenisen vuotta sitten. Nähtävyydet rajoittuvat pariin temppeliin ja vuonna 1962 rakennettuun ”riemukaareen”, Patuxayhin. Päänähtävyys, ja koko maan pyhin rakennus, on vuonna 1566 rakennettu kultainen temppeli, That Luang Stupa. Sen sisälle on kätketty Buddhan pyhäinjäännöksiä. Kaupungin vanhin rakennus on Vat Sisaketin temppeli, missä 7 000 buddhaa patsastelee.

Varrella virran Mekong-joen varrelle on jo osittain rakennettu rantabulevardi, minne katukauppiaat levittäytyvät iltaisin. Turistit kerääntyvät sinne katsomaan, kuinka aurinko painuu joen Thaimaan puolen horisonttiin. Ranta-alue oli pitkään rakentamatta, mutta nyt uuden bulevardin varrelle on noussut pari uutta hotellia ja lisää on suunnitteilla. Turistiministeriön johtaja Saly Phimphinith kertookin, että Laosin tie kokous- ja kongressimatkojen järjestäjäksi on vasta alussa. Infraa ei vielä ole, mutta suunnitelmat etenevät pikku hiljaa.

Seesteinen Luang Prabang Noin 400 kilometriä Vientiannesta pohjoiseen sijaitsee Unescon vuonna 1995 maailmanperintökohteeksi nimetty Luang Prabang. Äärimmäisen viehättävä kaupunki valloittaa kauniilla siirtomaavallan aikaisilla rakennuksillaan sekä perinteisillä lao-taloillaan. Tunnelma on kiireetön, ihmiset ystävällisiä, ravintolat hyviä ja maisemat kauniita. Mekong ja Nam Khane-jokien liittymäkohdassa sijaitseva kaupunki koostuu vain muutamista kaduista, joiden varrella on ravintoloita ja kauppoja.

qqq Monia kauppoja pitää ulkomaalainen. Aiemmin turistina käyneitä matkalaisia, jotka ovat jääneet koukkuun, ja palanneet tänne asumaan.

Kuninkaiden kaupunki Luang Prabang on maan entinen kuninkaallinen pääkaupunki. Viimeinen kuningas syöstiin vallasta vuoden 1975 vallankumouksen tuoksinassa. ”Kuningasperhe matkusteli aivan liikaa eikä pitänyt enää kansasta huolta”, kertoo oppaamme Yen. ”Heidät syöstiin vallasta, lähetettiin uudelleenkoulutukseen ja sulautettiin kansan keskuuteen”, Yen uskoo. Kuninkaan palatsissa voi ihastella loistokkaasti koristeltuja huoneita ja kuningasparin maailmalta saatuja lahjoja.

Pikkukylien temppelialueet kaipaavat kunnostusta, mutta ovat silti upeita kokonaisuuksia.

Stena Linen matkustajaliiketoiminnan johtajaksi on nimitetty Pietarsaaresta maailmalle ponnistanut Jari Virtanen. Stena Line puolestaan on ruotsalaisen Sten A Olssonin vuonna 1939 perustaman yritysimperiumin tunnetuin osa. Ruotsiin suurimpiin perheomisteisiin yrityksiin kuuluvaan Stena –yritysryhmään kuuluu kymmeniä yrityksiä ja sen liikevaihto on yli viisi miljardia euroa. Varustamon lisäksi Stenalla on mm. metallialan yritys. Stena Line Travel Group on viiden matkanjärjestäjän muodostama varustamon tytäryhtiöryhmä, joka osaltaan syöttää matkustajia konsernin laivoihin, mutta toimii myös lentomatkojen matkanjärjestäjänä. Ruotsissa, ja varsinkin Etelä-Ruotsissa, laivamatkahan on usein varteenotettava vaihtoehto Keski-Eurooppaan suuntautuvalle lentomatkalle. Stena Line Travel Groupiin kuuluu myös matkanjärjestäjä Sembo, jonka Suomen yhtiöön johtoon matkailualan hyvin tuntema Vaasan ekonomi Jukka Mustila asettui Air Finlandin mahalaskun jälkeen. Täälläpäin Sembon tarjonnassa laivamatkat ovat ymmärrettävistä syistä taka-alalla. Sembon ei muuten taloudellisilla muskeleillaan tarvitse kehuskella, sillä Stena taitaa vakavaraisuudessaan olla valovuosia edellä kilpailijoitaan. Turvallinen valinta siis, sekä Mustilalle että matkustajille.

Verkkaista lomailua Luang Prabangissa päivät etenevät verkkaisesti. Aamun voi alottaa kuuden maissa lähtemällä katsomaan munkkien almumarssia. Paikallisten lisäksi turistit kerääntyvät katujen varsille täyttämään munkkien koreja riisillä, kekseillä ja rahalla. Aamun cappuccinot nautitaan jossakin kylän viehättävässä kahvilassa. Ranskalaiset jättivät siirtomaakaudeltansa jälkeensä patongin ja katukahviloissa onkin tarjolla täytettyjä patonkeja sekä leivoksia. Päiväretkelle voi lähteä kaupungin lähistöllä oleville vesiputouksille. Niille kannattaa suunnata pikniklounas repussa. Putouksilla on myös mahdollisuus uida. Mikäli leppoisa veneajelu Mekong-joella viehättää tänään enemmän, suunnataan puolentoista tunnin päässä sijaitseville Tham Tingin luolille. Vuoren rinteen kahteen luolaan pyhiinvaeltajat ovat vuosisatojen ajan vieneet pieniä buddhapatsaita rukoustensa vahvistuksiksi. Luolia on kaksi, joista suurempi parinsadan korkean rappusen yläpäässä. Riittääkö, että on nähnyt toisen? ”Cave is a cave and buddha is a buddha”, oppaamme Yen iloisesti sanoo. Siitä voi kukin itse päätellä.

qqq

Thaimaalaismunkit ovat tulleet antamaan almuja laokollegoilleen.

Puuvillakylän tytöt näyttävät kuinka puuvillasta tehdään lankaa.

Niinpä niin. qqq Viking Linea ei voi ainakaan syyttää oman tahdon menettämisestä. Suomalaisten risteilymatkustajien alkoholin taxfree –myynnin kieltäminen viikonloppuisin osoittaa vahvaa tahtotilaa. Tavoitteena on uuden hienon Gracen avulla hankkiutua eroon rupulaivan maineesta ja houkutella fiksumpaa väkeä Ruotsin risteilyille. Rohkea aloite sai myrskyisän vastaanoton iltapäivälehdistön masinoimassa ns. sosiaalisessa mediassa. Nyt veri punnitaan, katsotaan pysyykö Viking Line kannassaan ja onnistuuko muuttamaan vuosikymmenten perinteen.

Temppeleiden loistoa Kaupungissa on 32 upeaa temppeliä. Kaupungin kuuluisin, Vat Xieng Thongin temppeli on keskellä kaupunkia. Sitä kutsutaan syystäkin maan kauneimmaksi temppeliksi. Vaikka kaupungista ollaan vasta suunnittelemassa autotonta, jo nyt kannattaa parin euron päivähintaan vuokrata polkupyörä ja kierrellä temppeleitä ja ajella pitkin poikin pieniä kujia. Illalla kiivetään Phou Si-kukkulan temppelille ihastelemaan vuorten taakse laskeutuvaan aurinkoa. Täältä laskeudutaan sopivasti pimenevässä illassa aukeaville yömarkkinoille. Tarjolla on muutaman euron maksavia huiveja, ruusupuisia kippoja, käsintehtyjä laukkuja, housuja, T-paitoja ja muuta mukaan ostettavaa. Illallisvaihtoehtoja on useita. Muutaman euron pizzapaikoista ranskalaistyyppisiin ravintoloihin. Iltaelämä loppuu kuitenkin jo yhdentoista maissa, jolloin ravintolat sulkeutuvat ja on aika käydä yöpuulle.

Jatkuu sivulla 8.

Lentoyhtiön omistaminen on vuosikymmenestä toiseen monelle yrittäjälle aina yhtä kiehtova ajatus. Siinä epäonnistuminen on kuitenkin onnistumista todennäköisempää. Silti yrittäjiä aina riittää. Air Finlandin mahalasku ei pelottanut sitä porukkaa, joka tiettävästi on perustamassa Snowbird Airlines –nimistä yhtiötä. Lumilinnun toimitusjohtajaksi on Matkatiedon mukaan ehdolla Air Finlandin entinen Sales & Product Manager Marja Aalto ja osakkaiksi olisi tulossa Air Finlandista vapautuneita lentäjiä. Kaikkien tietolähteiden äiti Wikipedia kertoo Lumilinnusta seuraavaa: Lumilintu on kanadalainen Marvel Comicsin sarjakuvissa toimiva supersankari, Alfa-lentueen jäsen… Ulkoisesti hän on vaalea, keskikokoinen ja hyvin kaunis nainen… Hän sai yliluonnollisia kykyjä: muuttuessaan tahdonvoimallaan Lumilinnuksi hän pystyy lentämään käsiinsä liittyneiden siipien avulla, joskin tärkein kyky on muodonmuuttaja: hän pystyy muuttumaan arktiseksi eläimeksi... Kyky tekee hänestä joustavan ja voimakkaan, joskin vaarana on oman tahdon menettäminen.

Nähtäväksi jää joutuuko Viking Line ojasta allikkoon qqq Luang Prabangissa on viehättäviä majataloja.

Minna Tuorilan lähtiessä viime vuoden maaliskuussa Suomen Matkatoimistosta moni alalla ihmetteli miksi hyvässä nosteessa oleva tekijä jättää pelin kesken. Täältä Ikkunapaikan toimituksestakin soiteltiin Minnalle, joka ei silloin selittänyt lähtöään. Syy selvisi kolmisen kuukautta myöhemmin kun suosittu esimies Jaana Tammisto erosi ja hänen tilalleen nimitettiin välittömästi seuraaja. Ilmeisesti Tuorilalle oli valjennut mitä tuleman pitää ja hän halusi heittää pyyhkeen kehään. Tarinalla on kuitenkin onnellinen loppu. Viime vuoden lokakuussa Minna Tuorila nimitettiin MatkaVekan kaupalliseksi johtajaksi ja tässä Ikkunapaikan numerossa kerrotaan nimityksestä koko MatkaVekan liiketoiminnasta vastaavaksi johtajaksi. Palaset loksahtivat kohdalleen. Onnea uudelle uralle toivoo

Vesiputouksille kannattaa pakata piknikkori mukaan.

Maaliskuu 2013 . 2

Nimimerkki Observer on matkailualan taustavaikuttaja, joka kriittisesti kommentoi alamme ilmiöitä. Observerin kannanottojen ei tarvitse noudattaa lehden yleistä linjaa.

Ikkunapaikka

7


Partnerisopimus ATPI-ketjun kanssa

Travel Specialist Groupille

Jatkuu sivulta 7.

Laos on aito vaihtoehto Aasian kulttuurinälkään

uusi toimintamalli

Maan symboli on Vientianen vuonna 1566 rakennettu kultainen temppeli, That Luang Stupa. TSG:n toimitilat sijaitsevat Helsingin Eerikinkadulla. Kuvassa henkilökuntaa vas. Toa Nystedt, Katri Kari, Anna Aaltonen, Petri Lahdensalo, Taru Hallikas ja Noora Jumppanen.

n Matkatoimisto Travel Specialist Group virtaviivaisti toimintansa keskittämällä kaiken operatiivisen toiminnan TSG –nimen alle. Saga Matkat ja Atlantic Holidays jatkavat yhtiön markkinointiniminä. ESA AALTO

”T

oimiminen monella nimellä ja yhtiöllä kolmessa eri maassa toi erilaisia haasteita. Nyt olemme kaikkialla vain Travel Specialist Group toimien yhtenä tiiminä ja tarjoten yhden sateenvarjon alta palveluitamme asiakkaille eri tuotemerkeillä”, TSG:n pääomistaja ja toimitusjohtaja Petri Lahdensalo kertoo uudesta toimintamallista.

Saga Matkat jatkaa brändinä Saga Matkat itsenäisenä yhtiönä jää historiaan, mutta jatkaa Suomessa TSG:n tunnetuimpana tuotemerkkinä. Takavuosina Saga Matkat leimautui vahvasti Viron kylpylälomien järjestäjäksi. ”Kylpyläbuumin parhaimpina vuosina kylpylämatkojen osuus myynnistämme oli jopa 70%. Nyt osuus on huomattavasti maltillisempi – jatkamme toki niiden tuottamista edelleen”, Petri Lahdensalo vakuuttaa. ”Islantiin meillä on tarjolla Suomen monipuolisin valikoima sekä opastettuja matkoja että omatoimimatkoja. Tarjontaa on voimakkaasti kehitetty ja lisätty runsaasti uusia tuotteita ja retkiä. Islanti matkakohteena on nyt huippusuosittu kaikkialla maailmassa, ja ajoittain esimerkiksi Reykjavikissa tuntuukin hotellikapasiteetti olevan riittämätön.” Muita Saga Matkojen tuotteita ovat Euroopan kaupunkilomat, jotka voi itse dynaamisesti paketoida verkossa. Hotellit on valikoitu huolella ja niistä sekä itse matkakohteesta löy-

tyy nettisivuilta kattavasti tietoa. Uusia tuotteita ovat niin ikään Thaimaa sekä Itävallan laskettelumatkat. Saga Matkojen tarjonnassa jatkavat myös Hurtigruten Norjassa ja matkat arktisille alueille sekä opastetut teema- ja kiertomatkat.

Atlantic Holidays vie Amerikkaan Atlantic Holidays –brändin alta löytyvät matkat Pohjois-Amerikkaan. Tarjolla on jo yli 30 kohdetta valikoituine hotelleineen USA:ssa ja Kanadassa, matkat voi paketoida itse netissä. Myös retket ja kuljetukset ovat tulossa varattaviksi suoraan verkossa. Tämän vuoden uutuutena ovat autopaketit Amerikkaan sisältäen autonvuokrauksen, majoitukset matkan varrella ja valmiin reittiehdotuksen. Tarjolla on omatoimilomien lisäksi myös opastettuja matkoja Amerikkaan, sekä starttipaketteja omatoimisille seikkailijoille, sisältäen lentojen lisäksi majoituksen vaikka vain pariksi ensimmäiseksi yöksi. Lähiaikoina saatetaan nähdä myös uusia aluevaltauksia ja matkakohteita. ”Itse kehittämämme it-ratkaisut antavat hyvän alustan rakentaa joustavasti tuotteita verkkoon ja hyödyntää jo olemassa olevia eri markkinoillamme”, online-myynnin vahvaan kasvuun luottava Petri sanoo.

ATPI Corporate Travel on uusi aluevaltaus Travel Specialist Group solmi vastikään yhteistyösopimuksen maailmanlaajuisen ATPI Corporate Travelin kanssa, tuoden näin myös liikematkat ja yritysten matkahallinnon lisäksi palveluvalikoimaansa. Maailman liikematkatoimistoketjujen joukossa kärkikymmenikössä oleva ATPI käsittää Corporate Travelin lisäksi Instone –yksikön, joka tuottaa matkahallinnon palveluja marine-segmentille eli merenkulkualan yrityksille, sekä yritysten kokous- ja tapahtumapalveluja tuottavan Event Experts –yksikön. ”ATPI on kansainvälisesti tunnettu vahvasta teknologiaosaamisestaan. Yhteistyön myötä voimme tarjota monia liikematkustusta ja sen hallinnointia helpottavia laadukkaita ratkaisuja, joita tulemme myöhemmin esittelemään myös Suomessa”, Petri Lahdensalo kertoo. ”Aloittelemme yhteistyötä pikku hiljaa”, TSG:n operatiivisesta toiminnasta vastaava Toa Nystedt toteaa. ”Suuren kansainvälisen yrityksen toimintamalleihin sopeutuminen vaatii meiltä alkuun hieman totuttelua. Työ on haasteellista, mutta antoisaa”.

Ruotsissa ja Virossa vastaava uudistus Vuonna 1992 perustettu TSG työllistää noin 20 henkeä Suomessa, Ruotsissa ja Virossa. Myös naapurimaissa on toteutettu vastaava uudistus organisaatiossa. Ruotsin ja Viron tytäryhtiöt toimivat siis myös Travel Specialist Group -nimellä. Ruotsissa Saga Matkoja vastaavana tuotemerkkinä jatkaa Vega Resor. Atlantic Holidays tullaan lanseeraamaan lähitulevaisuudessa myös Ruotsin markkinoille.n

Matkaketjun puuttuva linkki jäämässä historiaan

Cabforce tuo taksit mukaan

matkanvarausprosessiin

n Usean tunnin lentomatkan päätteeksi vielä sadan metrin jono lentokentän taksitolpalla. Aamulla hotellista olisi päästävä kiireesti palaveriin kaupungille, mutta vapaata taksia ei löydy. Kyydin maksu ei onnistu luottokortilla, kuljettaja pyytää isoa tippiä tai ei anna lainkaan kuittia. Suomalainen Cabforce tuo helpotusta näihin monelle ulkomaanmatkaajalle tuttuihin tilanteisiin. ESA AALTO

C

abforcen kautta voi etukäteen varata ja maksaa taksikyydin jo yli 50 kohteessa Euroopassa ja nyt myös New Yorkissa. ”Idea yrityksen perustamiseen lähti omista kokemuksistamme. Maailmalla paljon matkustaneina turhauduimme pitkiin taksijonoihin lentokentillä ja hotelleissa, vaihtelevaan tasoon ja epäselvään hinnoitteluun”, kertoo Cabforcen toimitusjohtaja Andreas Hansson yrityksen alkutaipaleesta. ”Näimme, että tällaiselle palvelulle oli selkeä tilaus”.

Yli 50 kohdetta Euroopassa Vuoden 2012 alussa Cabforcen palvelu toimi yhdeksässä matkakohteessa. Nyt yhtiön kautta voi varata kuljetuksia jo yli 50 kohteessa Euroopassa, mukana kaikki merkittävimmät liikematkakohteet. Loppuvuodesta 2012 mukaan tulivat Espanjan vapaa-ajan kohteet Aurinkorannikko, Mallorca, Ibiza ja Kanariansaaret. ”Vuoden 2013 aikana Euroopan kohteita on luvassa lisää ja suunnitelmissa on laajentua myös uusille mantereille. Ensimmäisenä kaukokohteena kuljetuksen voi kauttamme varata jo New Yorkissa”, Andreas kertoo.

Luotettavat kumppanit Kuljetusyhtiöt kohteissa valitaan huolella. ”Käymme itse testaamassa paikalliset kumppanimme. Sopimukseen päästäkseen niiden tulee täyttää toiminnalle, kalustolle ja palvelulle asettamamme tiukat kriteerit. Asiakkaitamme kohtaan otamme täyden vastuun yhteistyökumppanien toiminnasta. Ongelmatilanteissa asiakaspalvelumme on tavoitettavissa 24 tuntia vuorokaudessa.” Useimmissa kohteissa on tarjolla kolme eri autokategoriaa. Best Value Cab vastaa tavanomaista taksia Executive Car on korkealuokkainen limousine-tasoinen kuljetus. Minibus on vaihtoehto usealle hengelle tai suuren matkatavaramäärän kanssa matkustettaessa.

Helppo varausprosessi Jo varausvaiheessa näkyy kuljetuksen kokonaishinta sisältäen kaikki verot, tipit, tietullit, parkkimaksut jne., joten ylimääräisiä lisämaksuja ei hinnan päälle enää tule. Lentokentillä, asemilla ja muissa runsasväkisissä paikoissa hinnassa on jo mukana meet and greet –palvelu eli kuljettaja on matkusta-

Taksin ennakkotilaus onnistuu jo yli 50 kohteessa, kertovat Cabforcen Andreas Hansson ja Janne Stude.

Boutique-majataloja Keskustan pienet majatalot ovat viehättäviä ja aina täynnä. Ne pitää varata hyvissä ajoin. Hintataso on kuitenkin yllättävän korkea. Sesongin aikana huonehinnat ovat pitkälti yli sadan euron, parhaimmillaan nelisensataa euroa yö. Viitisen kilometriä keskustasta sijaitseva Santi Resort & Spa on hyvä vaihtoehto keskusta-asumiselle. Hotellissa on myös uima-allas, mitä keskustahotelleissa ei ole. Hotellilta on myös kuljetukset keskustaan ja takaisin. Saman omistajan toinen hotelli sijaitsee aivan kylän keskellä. Parinkymmenen huoneen Villa Santi on vuonna 1975 vallasta syöstyn kuningasperheen prinssin puolison vanha talo. Sen keittiötä ylistetään yhdeksi kaupungin parhaiksi. Luang Prabangissa on myös 18-reikäinen golfkenttä, mutta muuten edullisessa Laosissa, hinnat ovat melko korkeat. 18-reikää maksaa cadeineen ja autoineen 90 euroa ja 9-reikää 66 euroa. Luang Prabang on ehdottomasti matkan väärtti. Jos suunnittelet olevasi Luang Parabangissa neljä yötä, laita päälle vielä vähintään yksi. Täältä ei halua lähteä pois.

Ennen kuin on myöhäistä Moni on kuvannut Laosia Thaimaaksi viisikymmentä vuotta sitten. Elämänmeno on verkkaista, ihmiset aidon ystävällisiä, katukauppiaat eivät tuputa vaan antavat katsella kaikessa rauhassa. Myös Laosin luonto on kaunista ja vaihtelevaa. Lähes 80% maasta on vuoristoista ja kukkuloiden ja riisipeltojen täplittämää maisemaa riittää loputtomiin. Ilmasto on talvikuukausina ihanteellinen, kuin Suomen kesä parhaimmillaan, kuiva eikä tukahduttavan kuuma. Valtaosa turisteista tulee vielä naapurimaista, Thaimaasta jopa pamiljoonaa. Eurooppalaisten osuus on vain 6%. Nyt on siis hyvä aika lähteä kokemaan aito ja lumoava Laos. n

Riisistä valmistetaan erivahvuisia viinoja. Lisää tehoa antaa pulloon pistettävä käärme tai skorpioni.

Reppureiden Vang Vieng Vientianen ja Luang Prabangin väliin jää reppureiden Vang Vieng. Sinne mennään juhlimaan, chillailemaan ja kellumaan jokea pitkin traktorin sisärenkailla. Välillä vähän liian hulvattomaksi juhlinnaksi äitynyt meno on saanut viranomaiset huolestumaan. Syksyllä alkoholin myynti kiellettiin ranta-alueen kuppiloissa ja kaupoissa. Myös kaikki lähimmillään 15 metrin päässä joesta olevat majat ja rakennukset määrättiin purettaviksi.

Hosumatta perille Laosin nähtävyyksiin lukeutuvat myös mm. mystinen ruukkujen tasanko sekä maan eteläosan Champassakin maakunta, missä Mekong-joki levittäytyy parhaimmillaan 14 kilometrin levyiseksi. Alueella on kuivalla kaudella nelisentuhatta saarta ja siellä voi bongata harvinaisia makean veden delfiinejä. Hieno tapa nähdä Mekongin mahtavuus ja sen varrella sijaitsevat kylät ja kaupungit, on lähteä risteilylle. Risteilyn voi aloittaa myös Thaimaan puolelta ja saapua Luang Prabangiin parin päivän matkan päätteeksi. Paikasta toiseen voi liikkua myös teitä pitkin tai lentäen. Rautateitä ei vielä ole. Tietkin ovat vielä suhteellisen huonossa kunnossa. Esimerkiksi matkan Vientianesta Luang Prabangiin voi taittaa lentäen tunnissa tai viettää reilut 10 tuntia kiemuraisilla serpentii-

jaa vastassa nimikyltin kanssa. Varauksesta asiakas saa elektronisen voucherin tarvittavine toimintaohjeineen ja yhteystietoineen. Maksu hoituu varauksen yhteydessä luottokortilla ja siitä saa kuitin liitettäväksi matkalaskuun.

jota todellista door to door –palvelua asiakkailleen, sisältäen kaikki matkaketjun osat alkaen kotiovelta aina perille matkakohteeseen”, sanoo Cabforcen partnerisuhteista vastaava johtaja Janne Stude.

Partneriyhteistyö laajenee

Varaukset pian myös Amadeuksesta

Cabforcen varauksia voi tehdä paitsi sen omilla nettisivuilla ja mobiilisovelluksessa, myös yhteistyökumppanien kautta. Suomessa johtavat liikematkatoimistot välittävät jo Cabforcen palveluja. Lentoyhtiöistä mm. Finnair on jo mukana Cabforcen partneriohjelmassa. Hiljattain julkistettiin yhteistyö Britannian suurimpiin kuuluvan rautatieyhtiön First Great Westernin kanssa. Sen asiakkaat voivat ostaa taksikyydin useilta rautatieasemilta Britanniassa samalla kun ostavat junalippunsa yhtiön verkkopalvelusta. ”Tuomalla taksimatkat varattavaksi etukäteen luomme nyt matkatoimistoille mahdollisuuden tar-

”Loppusyksystä 2012 aloitimme yhteistyön Galileo-varausjärjestelmän takana olevan Travelportin kanssa. Helmikuun alussa julkistettiin yhteistyö Amadeuksen kanssa. Cabforcen tuotteet ilmestyvät lähiaikoina varattaviksi yritysasiakkaiden Amadeus e-Travel Managementiin ja matkatoimistojen Amadeus Selling Platformiin, aluksi Suomessa ja Britanniassa”, Janne kertoo. ”GDS-yhteistyömme ansiosta taksin varaaminen osana muuta matkakokonaisuutta sujuu helposti tuottaen lisäarvoa asiakkaille ja uusia ansaintamahdollisuuksia matkatoimistoille”. n

8 Window Seat

niteillä linja-autossa. Lento maksaa noin 70 euroa ja matka VIP-bussilla noin 15 euroa. Maassa liikennöi kaksi lentoyhtiötä, Lao Airlines ja uudehko Lao Central Airlines. Lao Airlinesilla oli vielä joitakin vuosia sitten huono maine, mutta nyt koneet ovat tuliteriä ja palvelu asiallista.

Luang Prabangin Santi Resort sijaitsee hieman kaupungin ulkopuolella

Vientianen Vat Sisaketin temppelissä on yli 7 000 erikokoista buddhapatsasta.

n FINNAIR JUHLI 90-VUOTISPÄIVIÄÄN. Finnair on maailman viidenneksi vanhin lentoyhtiö. 90-vuotisjuhliin oli aihetta. Niitä vietettiin sidosryhmien ja koko konsernin työntekijöiden kanssa viime kuussa loistokkaasti Helsingin Kaapelitehtaalla, missä esiintyivät mm. Eppu Normaali, Katri Helena ja Jonne Aaron. Toimitusjohtaja Vehviläisen miellyttävänä tehtävänä oli kiittää myös kuulijoita hyvin menneestä vuodesta.

March 2013 . 2


Uutuuskohteina Karibialla mm. Jamaika, Tobago ja Grenada

Maltillista kasvua talvikauden 2013-2014 volyymeissä Talven valmismatkojen tarjonta noin 480 000 paikkaa n Apollon uutuus ensi talvena on Karibian paratiisisaari Tobago. n Marokko ja Abu Dhabi palaavat Aurinkomatkojen kohdekartalle. Tarjolla on myös monia uusia kierto- ja aktiivimatkoja. n Detur tuo Thaimaan ja Egyptin kohdevalikoimaansa Turkin ja Tunisian oheen. n Finnmatkojen tärkeimmät uutuuskohteet löytyvät Karibianmereltä: letkeä Jamaika ja mausteinen Grenada. n Kristina Cruises seilaa koko ensi talvikauden Kanariansaarten vesillä. n Lomamatkat vie Lanzarotelle ja Madeiralle. n Palmumatkat aloittaa Kanariansaarten kohteilla. n Tjäreborgin uutuuksia ovat Madeiran Ponta do Sol ja Teneriffan Vilaflor. ESA AALTO

Apollomatkat Apollomatkat tuplaa talvikauden tuotannon ensi talvelle ja lisää paikkoja suuren kysynnän johdosta. Talvikauden myynti on lähtenyt hyvin käyntiin ja joulu myy jo hyvää vauhtia. Matkoja varataan tällä hetkellä viime vuotta vilkkaammin ja entistä aikaisemmin. Apollomatkojen uutuuskohteita ovat Trinidad & Tobago, Thaimaan Phuket ja Jordanian Kuollutmeri. ”Länsi on uusi itä ja avaamme suurella ylpeydellä pohjoismaisille matkustajille Tobagon paratiisisaaren, jossa ei ole massaturismia. Tobago on upea ja rauhallinen lomaparatiisi, johon on Suomesta vain 6 tunnin aikaero. Kaikki puhuvat saarella englantia ja hotellitaso on hyvä. Sukeltajan paratiisi odottaa”, kertoo Apollomatkojen maajohtaja Eva Torra. Tobagolle lennetään Tukholmasta Apollon omalla lentoyhtiöllä Novairilla, jonka palvelusta suomalaiset pääsevät nyt nauttimaan ensi kertaa. Liittymälennot Helsingistä Tukholmaan ovat reittilennoilla. Apollomatkat kasvattaa myös muiden Karibian kohteiden talvimatkojen tarjontaa hyvän kysynnän johdosta. Ensi talvena kaikki yhtiön Kuuban, Meksikon ja Dominikaanisen tasavallan lennot ovat suoria Finnairin A330-lentoja. Apollomatkat kertoo, että sillä on talvella 2013-14 yli 30%:n markkinaosuus kaikista Kuuban valmismatkoista. Muut Apollomatkojen uutuudet ovat Thaimaan Phuket, jossa kohteina ovat Karon Beach ja Kata Beach sekä Jordanian Kuollutmeri,

jo nyt suosituissa kohteissa kuten Thaimaassa, Meksikossa ja Kuubassa”, kertoo Aurinkomatkojen Elina Martikainen. Uudelleen Aurinkomatkojen tarjontaan palaavat Marokon Agadir ja Arabiemiraattien Abu Dhabi. Uutuuskohteena Egyptissä on Makadi Bay, Meksikossa Tulum ja Kuubassa uudet yhdistelmämatkat, joissa voi yhdistää Havannan ja Guardalavacan tai Cayo Santa Marian. Havanna-Varadero-yhdistelmän voi ensi talvena tehdä myös toisin päin. Thaimaassa uusia kohteita ovat Rawai Beach ja Cape Panwa Phuketissa, Hua Hinin kupeessa sijaitseva Pranburi sekä Railay Beach Krabin lähellä. Aasiassa uutuutena on myös yhdistelmämatka Singaporeen ja Balille. Aurinkomatkojen kiertomatkat suuntautuvat eksoottisiin kohteisiin, kuten Peruun, Nepaliin, Equadoriin, Mongoliaan, Kashmiriin ja eteläiseen Afrikkaan. Vaellus- ja patikointimatkoja on tarjolla Turkkiin, Nepaliin, Peruun, Intiaan ja Kiinaan ja risteilyjä Aasiassa ja Karibialla.

Detur Deturin talvessa jatkuu Turkin Antalya entiseen tapaan. Detur on toistaiseksi ainoa matkanjärjestäjä Suomessa, jonka ohjelmassa ovat suorat tilauslennot Tunisiaan, kohteina Monastir, Sousse ja Hammamet. Turkkiin lennetään Turkish Airlinesin tytäryhtiöllä Anadolu Jetillä, Tunisiaan Nouvelair-yhtiöllä.

vielä lyöty lukkoon, mutta arvion mukaan ensi talven matkojen myynti alkanee toukokuun aikana”, sanoo Deturin Jaana Hepo-oja. Kokonaisvolyymi ei ollut vielä tiedossa lehden mennessä painoon.

Finnmatkat Talven merkittävin uutuus Finnmatkoilla on Jamaika, jonne valikoimaan tulevat lomakohteet Montego Bay, Negril, Lucea ja Ocho Rios. Kohteista esimerkiksi Negrilin rannat on listattu maailman parhaimpien joukkoon, mutta ne ovat silti onnistuneet säilymään suhteellisen koskemattomina. Jamaikalle tehdään joulukuusta maaliskuulle kahden viikon matkoja, lähdöt ovat kerran viikossa. Talven toinen uutuus on Karibianmerellä sijaitseva pieni saarivaltio Grenada. Se tunnetaan maustesaarena - Grenada on muun muassa maailman toiseksi suurin muskottipähkinän tuottaja. Grenadaan pääsee tutustumaan kahden viikon yhdistelmälomalla, joista toinen vietetään naapurisaarella Barbadoksella. Matkoja tehdään joulukuusta maaliskuuhun. Arabiemiraattien Dubaihin voi nyt yhdistää loman Intiassa, Malediiveilla tai Fujairahissa. Meksikossa uusi lomakohde on Cozumel lennoin Cancuniin. Egyptissä uusi lomakohde on Safaga, lennot Hurghadaan. Kanarialla Finnmatkat laajentaa Lanzaroten La Santaan.

lia lapsiperheille. Helsingistä Kenian Mombasaan lennämme ensi talvena Boeing 787 Dreamlinerilla”, kertoo Finnmatkojen Salla Salo talven tuoteuutuuksista. Noin kolmanneksen ensi talven lennoista operoi pohjoismainen TUIfly Nordic kokonaisuudessaan suomenkielisellä matkustamohenkilökunnalla. Lisäksi käytetään muita TUI-konsernin lentoyhtiöitä Saksasta, Hollannista ja Britanniasta. Osin Finnmatkojen tilauslentoja operoivat myös Finnair, Norwegian ja Thomas Cook Airlines. Jamaikalle lennetään reittilentoyhteydellä Frankfurtin kautta Condor-lentoyhtiön siivin.

Kristina Cruises M/s Kristina Katarinan ensi talvi vietetään tiiviisti Kanariansaarten vesillä. Alus tekee parikymmentä viikon mittaista risteilyä marraskuun alun ja maaliskuun lopun välisenä aikana ja tarjoaa hieman erilaisen Kanarian loman noin 7000 matkustajalle. ”Risteilyreittiä on hiukan muutettu vuoden takaisesta ja risteilyille on suunniteltu omat teemat, joihin liittyen laivalla vierailee hyvin monipuolisesti eri alojen asiantuntijoita ja viihdevieraita”, Kristina Cruisesin Anu Markkanen kertoo. Viikon risteilyillä tutustutaan pääsaarten Teneriffan ja Gran Canarian ohella El Hierroon, La Palmaan ja La Gomeraan. Lennot ovat Las Palmasiin. Talvisarjan myynninavaus oli matkamessujen aikaan.

Palmumatkat Suomen matkanjärjestäjäkentän uusin tulokas Palmumatkat aloittaa ensimmäisen talvensa Kanariansaarten tutuilla kohteilla. "Tulemme lentämään sekä Gran Canarialle että Teneriffalle. Arviomme kokonaisvolyymistä on tässä vaiheessa noin 4200 lentopaikkaa. Lentoyhtiönä käytämme Norwegiania", kertoo Palmumatkojen tuore markkinointipäällikkö Katriina Mikkola.

Lomamatkat ”Lomamatkojen kokonaistarjonnassa kasvua tulee olemaan muutama tuhat paikkaa. Uutuuksina ovat Lanzarote talvikaudella ja Madeiran sarja keväällä Helsingistä. Syksyyn 2013 tulee uutuutena vielä Malta. Muuten Lomamatkat jatkaa vanhoilla tutuilla kohteilla, Kanariansaarten lisäksi tuotannossa ovat Hurghada, Eilat, Phuket, Kuuba ja Dubai”, kertoo

Tjäreborgin uutuus Madeiralla, rauhallinen Ponta do Sol sopii luonnonystäville ja vaelluksista pitäville.

toimitusjohtaja Mikko Pietarinen. Osa kohteista on jo myynnissä, ja loputkin saadaan myyntiin maalishuhtikuun aikana. Lomamatkojen tilauslentopohjaisen tuotannon lisäksi tuotetaan Matka-Vekan brändin alla reittilentopohjaisia opastettuja kaupunkilomia, kiertomatkoja ja kaukomatkoja.

Tjäreborg ”Talvikaudella 2013/14 kokonaistarjontamme on sama kuin tälle talvelle suunniteltu kapasiteetti eli noin 105 000 matkaa. Tänä talvena toteutui kuitenkin hieman pienempi volyymi johtuen Air Finlandin konkurssista, joka vaikutti etenkin Egyptin volyymiimme”, sanoo Tjäreborgin kaupallinen johtaja Merja Hamari. Tjäreborgin ensi talven uutuudet ovat Madeiran Ponta do Sol ja Teneriffan Vilaflor. ”Sekä Madeiran että Teneriffan uutuuskohteemme sopivat luontoa rakastaville ja vaelluksista pitäville lomailijoille. Muita uutuuskohteita meillä ei ole vaan panostamme niihin lomakohteisiin, joihin monet haluavat matkustaa”, Merja Hamari toteaa. Tjäreborgin omat konseptihotellit ovat saaneet uudet nimet. Sunwing Resort -hotelliketjun uusi nimi on Sunwing Family Resort ja aikuisille tarkoitettujen Sunprime Resorts -hotellien nimi on nyt Sunprime Hotels. Talvimatkojen myynti alkoi jo joulun alla, jolloin Kanariansaarten ja Phuketin matkat avattiin myyntiin. Muut matkat ovat tulleet myyntiin pikku hiljaa ja kaikki matkat ovat myynnissä maaliskuun loppuun mennessä. n

Aurinkomatkat lennättää ensi talvena jälleen Marokon Agadiriin, josta voi lähteä nauttimaan tarunhohtoisen Marrakechin kauppakujien hehkuvista väreistä ja mausteiden tuoksusta.

Aurinkomatkoilla pääsee ensi talvena Arabiemiraattien Abu Dhabiin.

Lomamatkojen uutuuskohteena on Malta.

jonka suoraan rannalla sijaitsevat spa-hotellit ovat huippuluokkaa ja niistä pääsee helposti mereen kellumaan tai mutakylpyihin.

Aurinkomatkat ”Aurinkomatkojen tuotevalikoimaan on ensi talvikaudella tulossa uusia kiertomatkoja, aktiivilomia ja risteilyitä, sekä palaavana uutuutena mm. Marokko. Lisäksi kohdevalikoimaa täydennetään

Uudestaan Deturin tuotantoon palaavat Thaimaan Phuket ja kuluvan talven osalta Air Finlandin konkurssin takia peruuntunut Egypti, jossa kohteina tulevat olemaan Hurghada, El Gouna ja Sharm El Sheikh. Molempiin lennetään Finnairin lomalennoilla. Phuketiin lennetään joulu-maaliskuussa ja Egyptin kausi kestää lokakuun puolivälistä huhtikuun lopulle. ”Myynnin aloituspäivää ei ole

Apollomatkojen uutuuskohde Tobago tarjoaa lämpöä, lumoavaa luontoa, upeita rantoja ja koralliriuttoja sekä leppoisaa karibialaista elämänmenoa.

”Laajennamme Huone kotiinlähtöpäiväksi -palvelua, jolla asiakas voi jo ennen lomaa varmistaa myöhäisen huoneenluovutuksen viimeiseksi lomapäiväksi, jos paluulento kohteesta lähtee vasta illalla. Suurimpina hotelliuutuuksina valikoimaamme tulee neljä uutta Blue Couples -hotellia vain aikuisille (K-16) sekä kaksi uutta Blue Village Exotic -hotel-

Matkanjärjestäjä Uutuuskohteita mm. Kokonaisvolyymi (arvio) Apollomatkat Tobago, Phuket, Jordania 30 000 Aurinkomatkat Agadir, Abu Dhabi, Makadi Bay, 140 000 Kuuban yhdistelmät, Rawai Beach, Pranburi, Bali, kiertomatkat, vaellusmatkat, risteilyt Detur Phuket, Hurghada, El Gouna, Sharm el Sheikh Jamaika, Grenada-Barbados, Cozumel, 155 000 Finnmatkat Safaga, Dubain yhdistelmät Kristina Cruises Kanariansaaret 7 000 Lomamatkat Lanzarote, Madeira, Malta 35 000 Palmumatkat Gran Canaria, Teneriffa 4200 Tjäreborg Ponta do Sol, Vilaflor 105 000 Yhteensä (Ikkunapaikan arvio)

476 200

Tuskin missään on niin rentoa menoa kuin Jamaikalla, Bob Marleyn kotisaarella. Finnmatkat vie näihin maisemiin ensi talvena.

Detur vie Tunisiaan, vaikkapa tinkimään Soussen vanhan kaupungin basaarikojuissa.

Ero edelliseen talvikauteen (arvio) + 100% + 5%

+11% +40% +10% +/- 0% + 8%

Egypti on ohjelmassa usealla matkanjärjestäjällä myös ensi talvena. Kuvamme El Gounasta.

Palmumatkojen talvituotanto suuntautuu Kanariansaarten maisemiin.

Jutun kuvat kuvatekstien ilmoittamien matkanjärjestäjien kuvapankeista. Maaliskuu 2013 . 2

Ikkunapaikka

9


Jatkuu sivulta 3.

Jatkuu sivulta 3.

50-vuotiaan Aurinkomatkojen juhlavuosi

Uranuurtamista

Teknologian muutos

Nykyisellään yli 300 000 matkustajaa vuosittain palveleva Aurinkomatkat on ollut monessa uranuurtajana. Kohdeuutuuksia oli Välimerellä ja muuallakin Euroopassa lukuisia. Varhaisten Rodoksen, Rimini-Riccionen, Baleaarien ja Kanarian rinnalla Aurinkomatkat on lähes koko historiansa lennättänyt matkalaisia mm. Itävallan Alpeille talvet ja myös kesät. Lippulaivoja ovat etenkin kaukokohteet muilla mantereilla. Ensimmäinen oli Kenia ja jo 1974 aloitettu kaukokohteiden kiistaton ykkönen Thaimaa. ”Uudempia kaukotuttavuuksia ovat Brasilia, Panama ja eräät muut Väli-Amerikan kohteet sekä Burma ja Tiibet”, muistuttaa Meretniemi. Juhlavuotensa kunniaksi Aurinkomatkat on tuonut tarjolle muutamia retrohenkisiä uutuuksia: ikinuori Mallorca ja siellä uutena Puerto de Sóller. Adrianmeren klassikko Rimini on taas tulevana kesänä ohjelmassa ja ensi talveksi on luvassa paluu Marokon Agadiriin ja kiertomatkoille.

Aurinkomatkat, yhdessä silloisen sisaryhtiönsä Finnmatkojen ja parin muunkin matkanjärjestäjän kanssa, otti käyttöön 1970-luvun lopulla ensimmäisen sähköisen Mars-varausjärjestelmän, jolla myynnin ja varausten automaatio nousi ennen kokemattomalle tasolle. Mars palveli lähes 35 vuotta, kunnes se vappuna 2010 korvattiin nykyisellä selainpohjaisella jakelujärjestelmällä, jonka eräs suurimpia muutoksia oli asiakkaiden järjestelmään pääseminen. ”Nyt peräti 90 % asiakkaistamme hakee tietoa verkosta matkan suunnittelun tueksi ja yli 120 000 suomalaista jakaa matkakokemuksia Facebook-sivuillamme”, sanoo Tuomo Meretniemi. Hänen mukaansa tuotteella on nykyisin yhä vaikeampi erottua kilpailijoista. ”Haastavaa ja ratkaisevaa on, kuinka palvelussa onnistutaan kaikissa nykyisissä kanavissa: henkilökohtaisessa myyntityössä ja asiakaspalvelussa myyntitoimistoissa, puhelinpalvelussa eli contact centerissa ja Internetin verkkopalvelussa.”

Helsinki-Vantaa subventoi Elinkeinoelämän kehitys

Matkoja joka lähtöön ”Suomen suurimpana ja suomalaisena matkanjärjestäjänä tarjoamme ratkaisun asiakkaidemme kaikkiin vapaa-ajan matkustustarpeisiin saman auringon alla”, sanoo Tuomo Meretniemi. Tämä tarkoittaa, että 50-vuotiaan matkanjärjestäjän tuotesortimentissa ovat totuttujen valmismatkojen lisäksi nyt myös pelkät lennot, hotellit, lento + hotelli –omatoimimatkat, teemamatkat, aktiivilomat, räätälöidyt matkat, risteilyt sekä ryhmämatkat. Finnair-konsernissa kaikki vapaa-ajan matkat siirrettiin Areasta ja SMT:stä Aurinkomatkojen päivänvarjon alle vuoden 2011 alussa. Kesäkuussa 2012 matkanjärjestäjä luopui jälleenmyyjille maksettavista myyntipalkkiosta. Nyt eletään onlinevarausten, Facebookin ja muun sosiaalisen median vuosikymmentä. n

Kolme sukupolvea talossa kasvaneita johtajia: Jukka Salama (vas.) palveli Aurinkomatkoja 38 vuotta vuoteen 2011, Timo Heinonen siirtyi vuonna 1979 Finnairin tilauslento-osaston johdosta Aurinkomatkojen johtoon ja jätti ohjaimet Salamalle 26 vuoden jälkeen vuonna 2005. Tuomo Meretniemi otti vetovastuun 2011, kun Jukka Salama jäi eläkkeelle. Kuva on vuodelta 2002.

Suurin kasvu Aasiassa

Viime vuonna tehtiin

yli miljardi ulkomaanmatkaa n YK:n alainen maailman matkailujärjestö UNWTO julkaisi tammikuun lopussa uusimman matkailubarometrinsa. UNWTO:n mukaan ulkomaanmatkojen määrä nousi viime vuonna ensi kertaa yli miljardin. Kaikkiaan maailmalle tehtiin viime vuonna 1,035 miljardia ulkomaanmatkaa, jossa kasvua edellisvuodesta oli neljä prosenttia. Vahvinta kasvu oli Aasian-Tyynenmeren alueella, jossa nousua mitattiin seitsemän prosenttia eli 15 miljoonaa uutta saapunutta matkustajaa.

Taantuma vaikutti Eurooppaan “Vuonna 2012 talouden epävakaisuus näkyi ympäri maailman, mutta erityisesti euroalueella. Silti kansainvälinen matkailu onnistui pitämään kurssinsa”, sanoi raportin esitellyt UNWTO:n pääsihteeri Taleb Rifai. “Ala on onnistunut sopeutumaan muuttuviin olosuhteisiin. Matkailun odotetaan jatkavan kasvuaan myös vuonna 2013, vaikkakin hieman vaatimattomammin

luvuin. Matkailuala on yksi kansainvälisen talouden tukijaloista, jota hallitusten ympäri maailman pitää tukea osana taloudellisen kasvun vauhdittamista”, hän lisäsi. Vuoteen 2020 mennessä UNWTO ennustaa matkailun kasvavan 3,8 prosentin vuosivauhtia.

Kiinalaisten määrä kasvaa Huomattavaan kasvuun yltäneitä kohdemaita viime vuonna olivat Japani (+37%), Intia (+22%), Etelä-Afrikka (+22%), Ruotsi (+19%), Etelä-Korea (+19%), Thaimaa (+18%), Puola (+16%) ja Hongkong (+16%). Yhdysvaltoihin saapui 10 prosenttia enemmän matkailijoita kuin edellisvuonna. Lähtömaiden listalla prosentuaalisesti suurimmat nousijat olivat Kiina (+42%) ja Venäjä (+31%). Muita huomattavia nousijoita olivat Venezuela (+31%), Puola (+19%), Filippiinit (+17%), Malesia (+15%), Saudi-Arabia (+14%), Belgia (+13%), Norja (+12%), Sveitsi (10%) ja Indonesia (+10%). n

Lentoaseman merkitystä arvioidaan myös alueen elinkeinoelämän kehittymisen näkökulmasta. Matkailun tarpeet ja lentoaseman vaikutusalueen yritysten tarpeet on arvioitava erikseen. Eri puolilla Suomea sijaitsevilla lentoasemilla on erilaisia tarpeita. Liikenneministeri Merja Kyllönen painottaa, että strategiahankkeen tavoitteena on turvata Suomen kilpailukyky ja säilyttää kattavat lentoliikenneyhteydet. ”Lentoliikennestrategia on laaja ja mutkikas kokonaisuus, jossa on otettava huomioon eri toimijoiden tavoitteet ja tarpeet. Näistä aikanaan pyritään muokkaamaan kokonaisuus, jonka linjausten mukaan voidaan jatkossa harjoittaa sosiaalisesti, ympäristöllisesti ja taloudellisesti kestävää liikennepolitiikkaa”, ministeri Kyllönen sanoo.

Yhden kentän varassa Suomessa lentokenttäverkostoa ylläpidetään nk. verkostoperiaatteen mukaisesti. Tässä mallissa eri lentokenttien voittoja ja tappioita subventoidaan ristiin. Suomen lisäksi EU:ssa tällä tavoin lentoasemaverkostoa pidetään yllä Espanjassa ja Portugalissa. Valtion omistama Finavia Oyj pitää yllä Suomessa 25 lentoasemaa. Se tarjoaa Suomen väestömäärään ja maan kokoon nähden tiheän verkon.

Helsinki-Vantaa kannattava Maakuntalentokenttien muodostama ns. verkostoalijäämä oli vuonna 2011 noin 22 miljoonaa euroa. Lentoasematoiminta on kannattavaa vain Helsinki-Vantaan lentokentällä sekä kolmella sotilasilmailun kentällä. Maakunta-asemien ylläpito ja lennonvarmistuspalvelut rahoitetaan kaupallisten palveluiden tuotoilla. Tästä huolimatta Helsinki-Vantaa sijoittuu eurooppalaisten päälentoasemien lentoliikennemaksujen hintavertailussa halvimpien joukkoon. n

HOTELLIUUTISIA LYHYESTI n Vuoden kokoushotelli valittu. Rantasipi Airport Hotel & Congress Center on valittu vuoden 2013 kokoushotelliksi jo toisena vuotena peräkkäin. Vuoden kokoushotellin valitsee vuosittain koulutusja konsultointiyritys Mercuri International Oy. Valinnassa korostettiin hotellin palveluhenkilöstöä sekä ravintolapalveluja. Valitsijat kiittivät myös hotellin moderneja tiloja ja edistyksellistä tekniikkaa sekä hotellin sijaintia hyvien kulkuyhteyksien päässä ja lentokentän läheisyydessä.

n Varsovan Bristol vaihtoi ketjua. Puola sai ensimmäisen Luxury Collection –hotellinsa, kun vuonna 1901 presidentin palatsin viereen Varsovassa rakennettu Bristol Hotel liitettiin ketjuun. Juuri restauroidun, perinteikkään 206 huonetta ja neljä ravintolaa kä-

10 Window Seat

sittävän hotellin lisäksi Starwood operoi Varsovassa myös Sheratonja Westin –hotelleja. n Huoneavain kännykkään. Korean Seoulissa Hotel Skypark Central on ottanut ensimmäisenä maailmassa käyttöön älypuhelimet huonekorttien ja –avaimien sijaan. Check-inin yhteydessä saatavalla kännykällä voi oven avaamisen lisäksi surffailla netissä, säätää huoneen ilmastointia ja valaistusta sekä pujotella tv-kanavilla. Seuraavaksi hotelli tulee lanseeraamaan vastaavan sovelluksen myös asiakkaan henkilökohtaiseen älypuhelimeen.

n Kempinski Masai Maraan. Kempinski avasi ensimmäisen kahdesta tänä vuonna suunnitelluista hotelleistaan Keniassa, Olare Mara Kempinskin, joka sijaitsee Masai Maran luonnonsuojelualueella puolentois-

ta tunnin lentomatkan päässä Nairobista. 12 luksustelttaa käsittävän resortin lisäksi Kempinski on avaamassa 200 huoneen Villa Rosa Kempinskin Nairobiin myöhemmin tänä vuonna. n Constance Hotels & Resorts. Ranskalainen Constance-luksusketju on päivittänyt brändinsä ja jaotellut kohteensa Intian valtamerellä hotelleihin ja resorteihin. Ensiksi mainittuihin lukeutuvat Le Prince Maurice Mauritiuksella, Lemuria Seychelleillä ja Halaveli Maldiiveilla. Resort-ryhmän alle sijoittuvat Belle Mare Plage Mauritiuksella, Ephelia Seychelleillä ja Moofushi Maldiveilla sekä Madagaskarilla sijaitseva Tsarabanjina Lodge. n Anantara Dubaihin. Thaimaalainen Anantara-ketju avaa ensimmäisen resortinsa, Anantara Palm Jumeirah Resort & Spa’n Dubaissa syyskuussa. Kokonaisuuteen kuuluu 293 huonetta ja sviittiä, joista 130 on suoraan yhteydessä 11 000 neliömetrin laajuudelle levittäytyville laguuneille. Lisäksi rakenteilla on 30 erillistä, rannalla tai veden päällä sijaitsevaa villaa ja kolme Royal villaa. Anantaralla on Arabiemiraateissa entuudestaan kolme resortia Abu Dhabin puolella.

March 2013 . 2


Hääpäivä ei saisi olla viimeinen kerta kun isä ja tytär tanssivat yhdessä. Varaa perheristeilysi www.silja.fi

20130301_Silja_weddingdance_277x380_Ikkunapaikka.indd 1

Maaliskuu 2013 . 2

19.2.2013 8.23

Ikkunapaikka

11


Ota uusi suunta Itämerellä:

Sano Pietarille

Kaikki 2013 lähdöt myynnissä! Päivä Pietarissa Risteily • Helsinki –Pietari –Helsinki • lähdöt 1.3. alkaen

Itämeren Helmet -risteily • Helsinki –Tukholma –Tallinna– Pietari –Helsinki, lähdöt 24.2. alkaen.

Pietarin hotellipaketit • Sis. laivamatkat ja 2 yötä Pietarissa • lähdöt 1.3. alkaen

alk.

28 € € 48 219 €

alk.

hlö

alk.

hlö

hlö

Varaukset: www.nfc.fi/agentit 09-2510 2011 | agentit@nfc.fi Nordic Ferry Center Oy

Uutuuksia Israelista

Luonto- ja kulttuurireitti Galileassa n The Gospel Trail yhdistää Jeesuksen elämään ja oppeihin liittyviä Galilean pyhiä ja historiallisia paikkoja yhdeksi reitiksi. Uuden kulttuurireitin varrella on mahdollisuus nauttia Israelin luonnosta ja nähdä raamatun kertomusten maisemia seuraamalla Jeesuksen matkaa Nasaretista Kapernaumiin. Matka alkaa Kedumin vuorelta Nasaretin eteläpuolelta ja seuraa kalkkikivisten mäkien, rehevien laaksojen, muinaisten kaupunkien ja nykyaikaisten kylien läpi kulkevaa reittiä, joka päättyy muinaiseen Kapernaumiin Genesaretinjärven rannalle. Reitti kulkee osittain teillä ja poluilla, joita pitkin paimenet ja maanviljelijät, kauppiaat ja pyhiinvaeltajat, armeijat, kuninkaat ja profeetat ovat matkustaneet muinaisista ajoista lähtien.

Kohtuulliset päivämatkat Koko reitti on 62 kilometrin pituinen ja soveltuu sekä jalan, maastopyörällä, autolla tai bussilla liikkuville. Reitti jakaantuu neljään lyhyempään etappiin, joista voi valita mieleisensä myös lyhyemmille päivämatkoille ja vaelluksille. Olosuhteet kävelijöille ja pyöräilijöille reitin varrella ovat hyvät. 14-18 kilometrin pituiset päivämatkat soveltuvat hyvin keskitason kävelijöille. Lisätiedot goisrael.fi

Gospel Trail on kokonaisuudessaan 62 kilometriä jakautuen neljään lyhyempään etappiin.

Ilmainen WiFi Tel Avivissa Tel Aviv-Jaffassa matkailijat voivat pian käyttää ilmaista langatonta internet-yhteyttä kaupungin yleisillä alueilla. Kaupunki on Israelin suosituimpia matkakohteita ja se äänestettiin jokin aika sitten Wall Street Journal –lehdessä yhdeksi maailman innovatiivisimmista kaupungeista. Ilmainen, nopea internet-yhteys tulee toimimaan noin 80 kohteessa ympäri kaupunkia, muun muassa kaupungin pääbulevardeilla, Florentin Streetillä, Hatikvahmarkkinoilla, yleisissä puistoissa ja puutarhoissa kaupungin pohjois- ja eteläpuolella, Herbert Samuel –kävelykadulla ja vanhassa Jaffassa. n

Aasian hotellibuumi jatkuu vahvana n Aasian ja Tyynenmeren alueella avattiin viime vuonna 458 uutta hotellia ja 82 476 uutta hotellihuonetta, kertoo STR Global–tutkimusyhtiön tuore raportti. Huonemäärissä mitattuna voimakkainta kasvu oli tasokkaimmissa hotellikategorioissa. Upscale-segmentissä avattiin 79 hotellia, joissa yhteensä 17 050 huonetta ja top upscale-segmentissä 45 hotellia ja 15 463 huonetta. Turistiluokan economy-segmentissä alueelle avattiin 156 hotellia ja 14 194 huonetta. Keskitason hotelleja avattiin 33 kappaletta

(7253 huonetta), ylemmän keskitason hotelleja 34 kappaletta (7031 huonetta). Kasvu tulee jatkumaan vahvana myös lähivuosina. Alueella on 1767 rakenteilla tai suunnitteilla olevaa hotellia, joiden yhteenlaskettu huonemäärä on 385 113. Aasian-Tyynenmeren alueen hotellien käyttöaste marraskuun 2012 lopussa putosi prosentin verran edellisvuodesta ja oli 72.1%. Keskimääräinen huonehinta nousi pari prosenttia ja oli 132 USD. n

Viisumivapaus häämöttää Taide-elämyksiä lentokentällä

Rajaliikenteen hallinta luo

haasteita rajanylityspaikoille n Kasvavan liikenteen hallinta edellyttää mittavia laajennusja muutostöitä itärajan ylityspaikoilla. Rajavartiolaitos, Tulli ja Liikennevirasto ovat yhdessä valmistelleet suunnitelman itärajan kansainvälisten rajanylityspaikkojen kehittämiseksi. Viranomaiset arvioivat, että nykyisten rajanylityspaikkojen verkosto on riittävän tiheä kasvavan liikenteen tarpeisiin. Ylityspaikkojen kehittämishankkeet pitäisi kuitenkin käynnistää pikaisesti, jotta ne saadaan toteutettua ennen mahdollista EU:n ja Venäjän välistä viisumivapaustilannetta. Suunnitelman mukaan erityisesti Vaalimaan, Imatran ja Nuijamaan rajanylityspaikkoja tulisi kehittää rajatarkastusten, tullivalvonnan ja -selvitysten, turvallisuuden ja sujuvuuden varmistamiseksi. Laajennus- ja kunnostustöitä olisi tehtävä lisäksi Niiralan, Vartiuksen ja Raja-

Joosepin rajanylityspaikoilla sekä Helsinki-Vantaan lentoasemalla ja Helsingin satamissa.

Miljoonia rajanylityksiä Nykyisillä suunnitelluilla kehittämistoimenpiteillä saavutettaisiin Vaalimaalla ja Nuijamaalla kussakin vähintään 5 miljoonan, Imatralla 4 miljoonan ja Niiralassa noin 2 miljoonan matkustajan vuotuinen kapasiteetti. Kokonaiskapasiteetti nousisi kaikilla rajanylityspaikoilla yhteensä 16 – 17 miljoonaan matkustajaan. Uuden rajatarkastusmallin käyttöönotolla on mahdollista kasvattaa itärajan ylityspaikkojen kokonaiskapasiteetti noin 20 miljoonaan matkustajaan vuodessa. Kehittämistoimenpiteistä huolimatta kokonaiskapasiteetti riittäisi nykyarvion mukaan kuitenkin vain viisumivapauden alkuvaiheeseen. n

Venäjän liikematkustukselle ääni

GBTA Russia perustetaan n Global Business Travel Association (GBTA) on ilmoittanut Venäjän chapterin eli yhdistyksen perustamisesta. Toimintasuunnitelmia laaditaan ja virallinen käynnistys tapahtuu 8. huhtikuuta 2013. GBTA kertoo toiminnan tavoitteista ja uuden Venäjän yhdistyksen henkilövalinnoista niin ikään huhtikuun 8. päivä pidettävässä virallisessa avajaistilaisuudessa Marriott Grand -hotellissa Moskovassa. Venäjän avaus tarkoittaa, että GBTA:lla on nyt edustus kaikissa vahvan kasvun ns. BRIC -maissa, eli Brasiliassa, Venäjällä, Intiassa ja Kiinassa. Paul Tilstone, GBTA SVP Global Operations sanoo: ”GBTA Russia on tärkeä ja jännittävä matkahallinnon uusi aluevaltaus, joka tarjoaa mahdollisuuden työskennellä yhdessä venäläisten matka-ammat-

12 Window Seat

tilaisten kanssa ja tuottaa heille lisäarvoa koulutus- ja edunvalvonnan alueilla.” GBTA:n suomalainen jäsen on Suomen liikematkayhdistys ry FBTA. ”Suomen Liikematkayhdistys ry FBTA:lla on ollut aktiivinen rooli GBTA Russian synnyttämisessä. 25-vuotiaan FBTA:n jäsenkunnalla on runsaasti matkahallinnon alaan liittyvää ammattiosaamista, kun taas Venäjällä matkahallinto on suuremmissakin yrityksissä ottamassa ensiaskeleitaan. FBTA-verkoston tietotaitoa voidaankin mainiosti hyödyntää suunniteltaessa ja tarjottaessa koulutusta sekä venäläisille liikematkapalvelujen ostajille että palveluntarjoajille”, sanoo FBTA:n toiminnanjohtaja Sari Viljamaa. n

ArtPort -näyttelyssä n Mauri Favénin vaihtuvat maisemat ja räiskyvän punainen HansChristian Bergin teos johdattelevat matkustajat Helsinki-Vantaan uuteen Art Gallery -näyttelyyn, jossa on esillä Visa Norroksen tummasävyisiä kuvateoksia. Helsinki-Vantaan lentoaseman taidenäyttely on jälleen karttunut uudella suomalaisen taidemaalarin työllä, kun professori Mauri Favénin (1920-2006) näyttävä seinämaalaus ”Vaihtuvat maisemat” sijoitettiin lentoaseman kaukoterminaaliin. Suurikokoinen akryylikankaalle maalattu teos on nähtävillä T2-terminaalin non-Schengen alueen portilla 38. Maalaus sopii Helsinki-Vantaalle erinomaisesti paitsi matkustukseen liittyvän aiheensa, vaihtuvien maisemien, myös Favénin elämänfilosofian perusteella. Hänen eräänä keskeisenä ajatuksenaan oli tehdä ympäristöä mielekkääksi muille. Edesmenneen taiteilijaprofessori Mauri Favénin poika Otto Favén on iloinen isänsä saamasta tribuutista HelsinkiVantaan lentoasemalla. Nyttemmin eläkkeelle siirtynyt Otto Favén teki elämäntyönsä matkailun ja matkakaupan parissa mm. Lomamatka ja Lomapallo –yhtiöissä sekä matkailualan koulutustehtävissä. ”Vaihtuvat maisemat” –teoksen omistaa Art Merita –säätiö ja sen on ollut aikaisemmin esillä KansallisOsake-Pankin Aleksin konttorissa.

Lentokoneen turbiini vai EKG-käyrä?

Räiskyvän oranssinpunainen HansChristian Bergin teos johdattelee matkustajat T2-kaukoterminaalissa kerrosta Favénin suuren teoksen alapuolella olevaan Art Gallery –näyttelyyn. Siellä on nyt esillä Visa Norroksen tummasävyisiä kuvateoksia. Finavian Art Port -taidegalleriakonseptiin kuuluva näyttely avattiin tammikuussa. Vastapainona Norroksen hiljaiselle ilmaisulle näyttelyyn kuljetaan kuvanveistäjä H-C Bergin Light Space Linear Momentum -teoksen ohi. Sen muotokieli nousee EKG-käyrän rytmisestä muodosta. Teos kuvaa hetkeä, jolloin sydän lopettaa lyömisen. Valokuvauksellisen teoksen suihkumoottoriin muotoon rakennetut muoviliuskat muistuttavat myös oranssinpunaista lentokoneen turbiinia. ”Taidegalleriat ovat saaneet hyvän vastaanoton. Helsinki-Vantaan matkustajat ovat innokkaasti ottaneet kuvia taide- ja designnäyttelyistä ja jakaneet niitä sosiaalisessa mediassa. Palaute on ollut hyvin myönteistä”, sanoo lentoasemajohtaja Ville Haapasaari Finaviasta. Norroksen ja Bergin yhteisnäyttely on avoinna elokuun loppuun asti. n

Professori Mauri Favénin teoksen ”Vaihtuvat maisemat” edessä taiteilijan perheenjäseniä: puoliso Heljä Favén, professori, taiteilija Aino Favén ja taiteilijan poika Otto Favén, joka matkailualalla muistetaan Lomamatkojen ja Lomapallon johtajana sekä sittemmin matkailualan kouluttajana.

March 2013 . 2


LENTOUUTISIA LYHYESTI

Tallinkilla uusi päivänmittainen kokouspaketti

Europa-alus toi Helsinkiin lisää kokouskapasiteettia

n Tallink Siljan laivojen uudelleen reitityksen jälkeen myös työ- ja kokousmatkaajille on tarjolla uudet, isommat puitteet. Lisäksi niitä voidaan helposti räätälöidä kaikenkokoisten organisaatioiden erityisiin tarpeisiin. ”Päiväkokousristeily Helsingistä Tallinnaan mahdollistaa yhden päivän tehokokoukset merellisessä ympäristössä”, tuotepäällikkö Jani Mäkelä esittelee hyvin toimivaa konseptia. JUHANI PAAVONSALO

T

allinkin tilava Europa-alus toi Helsinki-Tallinna-reitille tullessaan uuden ja mahtavan kokousosaston. Monipuolisesta kokouspaletista voi valita edullisen työpäivän mittaisen kokousristeilyn tai vaikkapa kuuden tunnin mittaisen tiimi-illan iltaristeilyn merkeissä.

Työpäivän mittainen kokousristeily Yhdistämällä eri laivoilla tapahtuvat meno- ja paluumatkat saadaan kompakti yhdistelmä. Mukava ja nopea Suomenlahden ylitys Tallink Shuttle -aluksella starttaa päivittäin puoli kahdeksalta Helsingistä. Päiväkokousristeily sisältää aina myös maistuvan ja monipuolisen buffet-aamiaisen. ”Laiva saapuu Tallinnaan kello 9.30, jolloin siirtyminen suoraan Europan kokousosastolle voi alkaa. Kuuden tunnin ajan, siis käytännössä kello 10–16 välillä, kokoustilat ovat käytettävissä. Kokouksen lomassa voi nauttia lounaan Europan merellisessä ympäristössä”, Jani Mäkelä kertoo. Laivan lähtee Tallinnasta kello 13 ja saapuu Helsinkiin puoli viideltä iltapäivällä. Näin kokousmatka kaikkine osioineen on kutakuinkin työpäivän mittainen kokonaisuus. Uutuutena voi tehdä myös kuuden tunnin mittaisen iltaristeilyn, joka sopii hyvin esimerkiksi työporukan tiimi-illaksi. Lähtö tapahtuu illalla Europalla Tallinnaan ja paluu Shuttle-aluksella samana iltana Helsinkiin, jolloin ennättää yök-

si kotiin. Menomatkalla voi nauttia Europan kattavasta ravintolatarjonnasta ja paluumatkalla voi tehdä edullisia ostoksia.

Europalla runsaat tilat Kun ollaan väljillä vesillä, eivätkä vanhat kaavat ahdista, voidaan hakea tutulla työporukalla, mutta uudessa ja erilaisessa elementissä, yhteisiä oivalluksia, tuoreita näkökantoja, säkenöiviä brainstormingeja ja välillä tietenkin nautitaan herkullisista lounaista. Europa tarjoaa nyt HelsinkiTallinna -reitillä huomattavasti suuremman hytti- ja kokoustilakapasiteetin verrattuna entiseen. Aluksella on 20 kokoushuonetta, 72-paikkainen auditorio ja

laivan korkeimmalla tasolla, aivan piipun tuntumassa, 24-hengen lasiseinäinen VIP-tila avarine merinäköaloineen. Joustoa ja muunneltavuutta kokoustiloihin saadaan yhdistelemällä huoneita toisiinsa, jolloin osallistujien maksimimäärät kasvavat 90 henkilöön luokkamuodossa ja 112 henkilöön teatterimuodossa. Europan kokousosasto on sijoitettu laivan ylimmälle eli kahdennelletoista kannelle, joka on oivallinen paikka monessa suhteessa. Rauhallisuus ja ympäröivä hiljaisuus vailla turhia hälyjä ja koneääniä on täällä merkillepantavaa. Lisäksi kookkaan aluksen ylimmissä kerroksissa maisemat ja luonnonvalon määrä ovat omaa luokkaansa. Kokousosaston vieressä sijaitsevat kauneushoitola sekä laivan saunaosasto. Myös Europan ravintolat sopivat suurille ryhmille: Buffet Europassa on peräti 636 paikkaa ja Banquet käsittää 380 asiakaspaikkaa. Maxim à la carte on kerrallaan 160 ruokailijan käytössä. Lisäksi tunnelmallinen Russian Maxim -ravintola on varattavissa 30-40 henkilön ryhmille yksityiskäyttöön. n

Eckerö Linella satamajärjestelyjä n Eckerö Linen m/s Finlandiaa varten rakennetaan uusia laituripaikkoja sekä Helsingin että Tallinnan satamissa. Ennen niiden valmistumista Finlandian satamajärjestelyt toimivat seuraavasti.

H

n Mid-Atlantic 2013 Workshop ja matkailuseminaari järjestettiin 7.-9.2. Reykjavikissa jo 21. kerran. ANTTI HAUKKAMAA/REYKJAVIK

teen lauantai- ja sunnuntai-iltojen ruuhka-aikoina. Tallinnan Satamassa m/s Finlandia vaihtaa laituripaikkaa satamassa matkustajien maissa oloaikana. Järjestely jatkuu, kunnes uusi laituripaikka Tallinnassa valmistuu.

Tallinnassa laiturin vaihto Finlandia saapuu A-terminaaliin Viking XPRS:n laituriin, josta matkustajat siirtyvät normaalisti kannen 6 sisääntuloaulasta terminaalirakennukseen. Matkustajien poistuttua laiva siirtyy viereiselle lai-

turipaikalle. Laivaan sisääntulo tapahtuu kannelta 4, jossa on lyhyt kävelymatka suojatulla alueella. Kannelta 4 siirrytään hisseillä tai rappusia pitkin kannelle 6. Henkilökunta on paikalla ohjaamassa ja avustamassa matkustajia. Matkatavarasäilytyslokerot ja -säilytyshuone ovat kansilla 6 ja 7. Liikuntaesteiset matkustajat ovat uuden EU-asetuksen mukaan oikeutettuja saamaan apua liikkumisessa terminaalista laivaan ja takaisin. Maaliskuun 5. päivästä alkaen m/s Finlandian lähtöaika Tallinnasta on joka päivä klo 17.15, jolloin myös Tallinnassa oloaika päiväristeilyillä pitenee viiteen ja puoleen tuntiin. n

Uusi Finlandia aloitti vuoden vaihtuessa liikenteen Helsingin ja Tallinnan välillä. Avarat, väljät tilat ja mm. uusi bisnesluokka ilahduttavat risteilyvieraita. Tutustumismatkalla laivalla olivat vasemmalta MEKin ylijohtaja Jaakko Lehtonen, Anders Ingves PAF, sisustusarkkitehti Bettina Ingves, toimitusjohtaja Irja Hanelius Eckerö Line ja satamajohtaja Kimmo Mäki Helsingin Satama.

Maaliskuu 2013 . 2

n Garuda avaa Euroopan lentoja. Indonesialainen Garuda aloittaa lokakuussa lennot Jakartasta Lontoon Gatwickiin. Yhtiö sai lentokiellon Eurooppaan vuonna 2004. Kuuden vuoden tauon jälkeen se aloitti Amsterdamin lennot vuonna 2010. Myöhemmin tänä vuonna yhtiö aloittaa liikenteen myös Aucklandiin ja Brisbaneen. n Emirates lisää Adelaiden lentoja. Emirates aloitti neljä viikoittaista lentoa Dubain ja Adelaiden välillä viime marraskuussa. Viime kuussa se nosti vuoromäärän päivittäiseksi. 13 tunnin lento operoidaan 354-paikkaisella Boeing 777300 ER –koneella. n Quiton uusi kenttä avautui. Ecuadorin pääkaupunkiin Quitoon on avattu uusi lentokenttä. Toiminta siirtyi vanhalta kentältä uudelle viime kuun lopulla. Vanha Mariscal Sucren kenttä on nyt suljettu.

Suomalaista muotoilua tuotiin esiin workshop-päivän lounaalla pidetyssä muotinäytöksessä Ivana Helsinki –vaattein.

I

celandairin järjestämä vuotuinen jättitapahtuma keräsi yli 700 osallistujaa yhteensä 24 maasta Euroopasta, USAsta ja Kanadasta. Suomen delegaatio muodostui 7 myyjäpuolen ja 15 ostajapuolen edustajasta. Myyjäpuolella Suomesta oli mukana mm. Finavia, Visit Finland ja Helsinki City Tourist & Convention Bureau. Ostajapuolen edustajat olivat eri matkatoimistoista.

10 kohdetta USAssa Viime vuonna Icelandairin matkustajamäärä ylitti ensimmäisen kerran kahden miljoonan rajan. Kasvua edelliseen vuoteen oli 16%. Kesällä 2013 Icelandairin reittiverkosto yhdistää 25 Euroopan kaupunkia 10

Pohjois-Amerikan kaupunkikohteeseen. Tulevan kesän uutuuskohteita ovat Alaskan Anchorage, Pietari ja Zürich. Elina Mäkinen Icelandairin Suomen toimistosta ylistää Keflavikin kenttää nopeana ja helppona vaihtokenttänä.

Suomidesignea Suomen mainetta korkeatasoisena design-maana tuotiin näyttävästi esiin workshop päivän lounaan yhteydessä toteutetulla muotinäytöksellä, jossa esiteltiin Ivana Helsingin vaatteita, Minna Parikan kenkiä, Poola Katarynan koruja ja Save The C:n laukkuja, jotka on tehty vanhoista purjeista. n

Europan inspiroiva VIP-tila sijaitsee laivan huipulla. Täällä saa kokoukseen aivan omanlaisen tunnelman enimmillään 24 osallistujalle.

Uudet laituripaikat rakenteilla

elsingin Länsisatamassa Finlandian lähtöpaikka on toistaiseksi laituri 6, terminaaliputken päässä. Uusi laituripaikka Finlandiaa varten on rakenteilla lähempänä terminaalirakennusta. Helsingin Satama arvioi uuden laituripaikan olevan valmiina kesäkuussa 2013. Yhteydet Länsisatamasta Helsingin keskustaan viikonloppuisin ovat helpottuneet, kun raitiovaunu 9:n ohella myös uusi raitiolinja 6T on aloittanut liiken-

Mid-Atlantic Reykjavikissa kokosi yli 700 osallistujaa

Suomesta oli tänä vuonna suuri joukko osanottajia. Yhteiskuvaan saatiin haalittua suurin osa; vasemmalta ylhäältä Anne Lind Visit Finland, Jyrki ja Anu Halonen Matkatoimisto Heta, Riikka Jalava eTraveli, Milla Posillipo Matkapojat, Hannele Telinkangas Soundtravel, Soile Hurtta Rusinco ltd, Elina Ryhänen Blue Sky Travel, Irene Hiltula Travelservices Trio Travels, Elina Kouti-Halinen Icelandair, Atro Kansi Olympia, Anne Relander Helsingin kaupungin matkailu- ja kongressitoimisto, Nina Tähtinen ja Olga Vanbergen Tallink Silja. Edessä Natalia Henriksson Icelandair ja Urpo Heikkinen Wild Taiga.

n PATA KYYKKÄÄ. Jokavuotinen PATAn kyykkäkisa järjestettiin viime kuussa jälleen Helsingin Seurasaaressa. Talvisessa säässä nautittiin kyykkäämisen lisäksi nuotiolla käristettyä makkaraa ja lämmikettä. Mukana olivat vasemmalta Markus Issakainen LH, Sari Tatarinov, Miku Nieminen SMT, Monic Soo Intia-Keskus, Tuomas Natri Olympia, Päivi Huttunen Via Egencia, Petri Sirén RCCL, Laura Grönmark Lomalinja, Hanna-Leena Halsas SQ, Riikka Karvonen Nordic Ferry Center, Raj Kumar Intia-Keskus, Marja-Liisa Huttunen Lomalinja, Minna Wallinmaa Nordic Ferry Center ja Atro Kansi Olympia.

n PORVOO TOURSILLE UUSI OMISTAJA. Porvoo Toursin perustaja Birgitta Palmqvist on 15 vuoden yrittäjyyden jälkeen myynyt yrityksensä porvoolaiselle linja-autoyhtiölle Oy Kaj Forsblom Ab:lle. Uusi omistaja on erikoistunut tilausliikenteeseen 11 linja-autollaan. Matkat tehdään pääasiallisesti kotimaassa, Pohjoismaissa ja Baltiassa. ”Porvoo Toursin arvot muistuttavat paljolti omiamme. Yhteistyömme on jatkunut jo 15 vuoden ajan. Tulemme jatkamaan Porvoo Toursin toimintaa entiseen tapaan ja tulevaisuudessa kehittämään uusia tuotteita, jotka tukevat kummankin yrityksen toimintaa”, sanoo toimitusjohtaja Henrik Forsblom.

n Brussels Airlines Washingtoniin. Brysselin ja Washingtonin välille aukeaa suora lentoyhteys, kun Brussels Airlines aloittaa lennot 16. kesäkuuta. Lennot operoidaan viidesti viikossa. Viime kesäkuussa yhtiö aloitti lennot New Yorkiin. n Air Balticilla Kyprokselle. Latvialainen Air Baltic avaa huhtikuussa uuden lentoreitin Riiasta Kyproksen Larnacaan. Reittiä tullaan operoimaan lauantaisin 16. huhtikuuta – 19. lokakuuta välisenä aikana. Lentoaika Helsingistä Larnacaan koneenvaihtoineen Riiassa on hiukan yli viisi tuntia. n Air Balticin lähtöselvitysmaksu. Air Baltic on ottanut käyttöön lisämaksun lentoasemalla tehdystä lähtöselvityksestä. Maksu on 10 euroa per suunta ja koskee 15.3. lähtien kaikkia lippuja. Maksusta on kuitenkin vapautettu esim. bisnesluokan matkustajat, ryhmät tai ns. priority –matkustajat. Lähtöselvityksen voi tehdä ilman lisämaksua etukäteen yhtiön nettisivuilla tai matkapuhelimella. n IATA kohentamaan kiitotieturvallisuutta. Onnettomuudet lentokenttien kiitoteillä ovat yksi yleisimmistä ilmailuonnettomuuksien muodoista. Vuonna 2011 kiitotieonnettomuudet muodostivat 13% kaikista Euroopassa tapahtuneista ilmailuonnettomuuksista. IATA on nyt yhdistänyt voimansa 16 muun ilmailualan toimijan kanssa ja ryhtynyt kehittämään Euroopan laajuista action plania vähentääkseen kiitotieonnettomuuksia. n TG siirtää reittejä Thai Smilelle. Thai Airwaysin low cost –tytäryhtiö Thai Smile on alkanut lentää joukkoa TG:n aiemmin itse operoimia kotimaan reittejä. Viimeisimpinä Thai Smilen reittikartalle lisättiin helmikuussa Ubon Ratchathani ja Udon Thani. Molemmat kohteet sijaitsevat Kaakkois-Thaimaassa lähellä Laosin rajaa. n Delta muuttaa frequent flyers -ohjelmaansa. Aiemmin usein lentävät matkustajat saivat etuja lennettyjen kilometrien mukaan. Delta on todennut, että halvoilla ja pitkillä lomalennoille matkustavat saivat etuja suhteettomasti yhtiölle tärkeisiin liikematkustajiin verrattuna, joitten matkustustarve on usein äkillistä. 2014 yhtiö aloittaa uuden ohjelman, jossa etuihin vaikutta myös lippuihin käytetty rahasumma. Vähintään 2 500 US dollaria käyttävät nousevat alimpaan eliittitasoon skaalassa, jossa korkein rahankäyttömäärä on 12 500 US dollaria. Kyselyjen mukaan matkustajat arvostavat suunniteltua pisteytystä, joka mahdollistaa heille mm. siirtymisen jonon kärkeen turvatarkastuksissa tai matkustusluokan noston ensimmäiseen luokkaan. n Istanbuliin uusi mittava lentokenttä. Turkki on asettanut Istanbulin kolmannen lentokentän tarjouskilpailun takarajaksi huhtikuun 2013. Kentän rakennushanke on Turkin suurin infrastruktuuriprojekti. Sen kustannusarvio on miljardeja dollareita, ja siitä on tarkoitus rakentaa Turkish Airlinesin hub, joka korostaa Istanbulin asemaa alueen lentoliikenteessä. Kenttä rakennetaan neljässä vaiheessa ja jo ensimmäisen vaiheen kapasiteetti on 90 miljoonaa matkustajaa vuodessa. Lopullisesti kapasiteetti nousee 150 miljoonaan matkustajaan. Kentälle tulee kolme kiitotietä ja se on Istanbulin alueen kolmas kenttä, jota operoi Limak Yatarim Holding 25-vuoden vuokrasopimuksella. Turkish Airlinesin, joka lentää 217 kohteeseen, odotetaan siirtävän osan kansainvälisistä lennoistaan Euroopan puoleiselta Ataturkin kentältä Aasian puolella sijaitsevalle Sabiha Gokcen kentälle. n

Ikkunapaikka

13


ELÄMÄ ON TIE. MIKSEI MYÖS ROUTE 66? Olisiko aika toteuttaa matkaunelmasi ja hilpaista Chicagoon ja Route 66:lle? Me suomalaiset pääsemme nyt ketterästi USA:han. CHICAGO 14 lähtöä viikossa. NEW YORK 24 lähtöä viikossa. WASHINGTON 7 lähtöä viikossa. SAN FRANCISCO 6 lähtöä viikossa.

VARAA NYT SAS.FI

14 Window Seat

March 2013 . 2


Uusia kaupunkikohteita Suomesta

SAS:n hallintoa karsitaan mutta liikennettä kasvatetaan n SAS-konsernissa on meneillään yhtiön historian laajin muutosohjelma. Sen myötä toimintoja keskitetään, ulkoistetaan ja myös myydään. Laineet lyövät yli Pohjoismaiden myös SAS Finlandin organisaatioon. Samanaikaisesti konsernin sisäisten kulujen leikkausten kanssa liikennettä kuitenkin kasvatetaan. Tähtäimessä on 15 prosentin lisäys vuoteen 2015 mennessä. EERO HAVIA

S

AS Groupin julkistaman muutosohjelman tavoitteena on yhä karsia hallintoa, sen henkilöstöä ja kuluja keskittämällä toimintoja. Skandinaavisessa katsannossa tämä tarkoittaa työvoiman suurempaa painottumista Ruotsiin jossain määrin Tanskan ja Norjan kustannuksella. Muutosprosessin valmistuttua arvioidaan 38 prosenttia SAS:n skandinaavisesta työvoimasta toimivan Ruotsissa.

Resursseja keskitetään Muutos koskee myös Suomessa SAS Finlandin tiimiä, jossa sen organisaatiota koskevat yhteistoimintaneuvottelut ovat käynnissä.

Lähtöasetelma on hallinnon työn väheneminen myös Suomessa sekä olemassa olevien resurssien keskittäminen myynnillisiin toimiin. ”Sopimusasiakkuuksien hoidossa ei tapahdu heikennyksiä”, vakuuttaa myyntijohtaja Jukka Miettinen. Perustavaa laatua oleva muutos Suomessa tapahtui jo, kun Blue1 roolitettiin puhtaasti tuotantoyhtiöksi ja SAS palasi myös Suomen markkinoille kaupallisiin toimintoihin omalla brändillään.

Uusia kaupunkikohteita Reittisuunnittelussa SAS:ssa tapahtuu, sillä kesäksi konserni tuo markkinoille peräti 45 uutta lentokohdetta, joista muutamia Kes-

ki-Euroopan uusia kaupunkikohteita kuten Praha, Pariisi ja Rooma myös Suomesta Blue1:n kalustolla operoiden. Uusitussa organisaatiossa konsernin koneenkäyttöä tehostetaan mm. siten, että Blue1 operoi jatkossa tuotantoa sopivan kokoiseksi katsotulla kalustollaan Suomen liikenteen lisäksi SAS:lle Kööpenhaminasta eteenpäin. Toistaiseksi näin tulee tapahtumaan ainakin Amsterdamiin ja Dubliniin. Itämeren piirissä lähialueillamme SAS kasvattaa tuntuvasti tarjontaa Puolaan. Kesäaikataulussa yhtiö lentää Kööpenhaminasta kolmesti päivässä Varsovaan, yöpyvän koneen Wroclawiin sekä avaa uuden reitin Lodziin. Lisäksi SAS:n reittikartalla Kööpenhaminasta ovat Katowice, Poznan ja Gdansk. Huhtikuun alusta lukien SAS avaa lisäksi iltapäivävuoron Tukholmasta Vilnaan. ”Tulossa on myös SAS:n uusi älypuhelinohjelma. Lanseerattava ohjelma sisältää useita toimintoja, jotka helpottavat kaikkea varaamisesta lähtöselvitykseen, koneeseen siirtymiseen ja seuraavan matkan suunnitteluun”, lupaa Miettinen. n

OK-Matkat ja valtionhallinto

Norwegianille uusia yhteistyösopimuksia n Lentoyhtiö Norwegian ja OKMatkat ovat allekirjoittaneet yhteistyösopimuksen. Myös valtionhallinto on valinnut Norwegianin yhdeksi päätoimittajakseen. Norwegian lennättää kesäsesongin 2013 aikana OK-Matkojen matkustajia Välimeren kohteisiin ja Euroopan kaupunkeihin. Sopimuksen arvo on lähes 1,5 miljoonaa euroa. Kesäliikenteen sopimus kattaa yli 800 lentoa Suomesta useisiin Euroopan suurkaupunkeihin ja lomakeskuksiin. Kohteet sijaitsevat Ranskassa, Espanjassa, Italiassa, Iso-Britanniassa, Tshekinmaalla, Unkarissa ja Kroatiassa. Lentoja on tarjolla Helsinki-Vantaalta. Kesäkausi alkaa huhtikuussa ja kestää lokakuun loppuun asti. Norwegianilla on Suomessa sopimus myös Finnmatkojen, Palmu Matkatoimiston, Ikaalisten Mat-

UIA:n Kiova päivittäiseksi

n Ukraine International Airlines lisää lentoja Helsingistä Kiovaan. Nykyisten neljän viikkovuoron lisäksi huhtikuun 2. päivänä alkaa tiistailento, 27. päivänä lisätään lauantai ja 2. toukokuuta torstai. Kiovasta on muodostunut suosittu vaihtokenttä jatkolennoille mm Kazakstanin Almatyyn ja Astanaan, Georgian pääkaupunkiin Tbilisiin, Azerbaidzhanin pääkaupunkiin Bakuun sekä Armenian pääkaupunkiin Jerevaniin. Azerbaidzhanin viisumin voi hakea Tukholmassa sijaitsevasta lähetystöstä, Armeniaan eivät EU-kansalaiset tarvitse viisumia 10.1.2013 alkaen. Kiovasta on hyvät yhteydet myös Moskovaan, Dubaihin ja Tel Aviviin. Myöhemmin keväällä ja alkukesästä UIA avaa lisäksi reitit Georgian Batumiin, Venäjälle Donin Rostoviin, Sochiin, Novosibirskiin, Jekaterinburgiin, Krasnodariin, Nizhnevartovskiin, Kirgisian Bishkekiin, Kazakstanin Karagandaan ja Kostanayhin. n

katoimiston ja Kristina Cruisesin kanssa.

Päänavaus valtionhallintoon Norwegian voitti myös useita reittejä valtion yhteishankintayksikkö Hansel Oy:n järjestämässä kilpailutuksessa. Valtio valitsi Norwegianin ykkösmatkatoimittajakseen lentomatkoille Helsingistä Kööpenhaminaan, Osloon ja Rovaniemelle. Puitesopimus on Norwegianille Suomessa päänavaus valtionhallinnon suuntaan. Kriteereinä valinnassa olivat mm. hinta ja reittien sekä aikataulujen kattavuus. Sopimuskausi on kaksi vuotta. Vuoden 2013 alusta voimaan tulleiden puitesopimusten muut toimittajat ovat Finnair, FlyBe ja SAS. n

Snowbird Airlinesista uusi tilauslentoyhtiö n Tammikuun alussa rekisteröitiin Suomessa uusi yhtiö, jonka toimialana on lentoliikenne. Kaupparekisteriin on merkitty nimet Snowbird Airlines Oy sekä sen rinnakkaistoiminimi Lumilintu Oy. Uuden hankkeen taustalla on Air Finlandin kaaduttua sieltä vapautuneita alan ammattilaisia. Snowbirdin toimitusjohtaja on Marja Aalto, joka oli Air Finlandin Sales & Product Manager sekä aikaisemmin Finnairin Leisure support manager, tuolloin sukunimeltään Valkeapää. Hankkeen puuhamiehiä ovat myös Air Finlandilla lentäneet pilotit Seppo Rissanen ja Harri Tikkunen.

Airbusilla tilauslentoja Yhtiötä rakennetaan kohti ensi talven myyntitoimintaa. Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin kanssa selvitetään erilaisia lupa- ja viranomaisasioita ja toisaalla käydään rahoitusneuvotteluja. Kaluston valinnassa ollaan päätymässä Airbusin 320-konetyypin kannalle, ehkäpä A321versioon, mutta konetyyppiä ja sen versiota ei ole vielä ratkaistu. ”Näemme Airbus-kalustossa parhaat mahdollisuudet käynnistää ja kehittää toimintaa”, sanoo Marja Aalto. Tilauslennot ja matkanjärjestäjätoimintaan perustuva liikenne tulevat muodostamaan käynnistyksessä olevan yhtiön päätoimialan, mutta ad hoc –lentoja ja muutakin lentoliikenteen alan toimintaa tultaneen harjoittamaan. ”Rakennamme uuden yhtiön perustukset huolella ja hyvin, sillä me tähtäämme pysyvään, pitkäaikaiseen toimintaan ”, sanoo Marja Aalto. n

HOP -lentoyhtiö

aloittaa Ranskassa n Maaliskuun viimeisenä päivänä aloittaa Euroopassa uusi lentoyhtiö HOP. Se syntyy Air France Groupin kolmen alueellisen lentoyhtiön Airlinairin, Brit Airin ja Regionalin yhteenliittymänä. HOP aloittaa 98 koneen kelpo laivastolla ja 530:lla päivittäisellä lennolla. Alueellisen liikenteen lentokalusto on 48-100 matkustajapaikan kokoluokassa.. HOP aloittaa operoinnin tiheällä 104 kohteen verkolla, jossa on useita kymmeniä kohteita Ranskassa. Lisäksi aikatauluun piirretään 32 kohteen yhteistyö Air Francen kanssa. Toiminta-ajatuksena ja visiona onkin yhdistää Ranskan alueita muuhun Eurooppaan. Pohjoismaiden suunnassa toistaiseksi ainoa julkistettu lentokohde on Göteborg, josta lennetään Lyoniin. Yhtiö hinnoittelee lentolippunsa viiteen kategoriaan: Promo, Young/Senior/Family, Basic, Basic Plus ja Maxi Flex. Hinnat alkavat 55 eurosta, jolla saa mukaansa yhden enintään 12 kg laukun. n

Matkaviemisinä suomalaisia herkkuja n Kiireinen matkailija ei aina ehdi hankkia tuliaisia matkakohteesta, vaikka jotain paikallista olisikin mukava viedä kotiin. Tähän tarpeeseen vastaa Hilton Helsinki Airport -hotellissa käytössä oleva uusi palvelu, jossa asiakkaat voivat tutustua Eat&Joy Maatilatorin tuotetarjontaan ja tehdä ennakkotilauksen hotellin tarjoaman tablettilaitteen välityksellä. Asiakas voi tutustua tabletin avulla tarjolla olevaan suomalaisten luomutuotteiden valikoimaan hotellin loungessa tai ravintolassa ruokaa odotellessaan. Ennakkotilauksen perusteella matkailija voi lähtiessään noutaa valmiin paketin liikkeen lentokentän myymälästä.

Onnistunut kokeilu Kyseessä on HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulun kokeilu, joka tähtää matkailu- ja ravintolapalveluiden myyntiprosessien kehittämiseen nykyaikaisen teknologian avulla. Uudenlainen palvelu on yllättänyt asiakkaat positiivisesti ja tabletteja käytetään paljon joka päivä. Helmikuun alussa, parin ensimmäisen käyttöviikon aikana jo lähes 500 henkilöä oli ehtinyt käyttää palvelua. Projekti kestää huhtikuun loppuun asti. n

Maaliskuu 2013 . 2

20 uutta reittiä ja miljardi-investointeja

BA:n reittiverkosto

laajin kautta aikojen n Talvikaudella 2013 British Airwaysin tarjonnasta löytyy ennätysmäärä lentokohteita. BA on laajentanut reittiverkostoaan samalla, kun sitä ovat vahvistaneet joint business -yhteistyö American Airlinesin ja Iberian kanssa sekä keväällä 2012 toteutettu BMI -lentoyhtiön hankinta.

V

uoden 2012 loppuun mennessä Heathrowlta käynnistyneet British Airwaysin uudet reitit ovat Alicante, Monrovia, Soul, Leeds Bradford, Rotterdam ja Zagreb sekä BMI:ltä British Airwaysille siirtyneet Agadir, Almaty, Baku, Beirut, Belfast, Bergen, Dublin, Freetown, Hannover, Stavanger ja Tbilisi. Lontoon Gatwickin kentältä käynnistyi reitti Las Vegasiin ja helmikuun lopussa vuorossa on Barcelonan reitti. BA:n kesäaikatauluihin on tulossa lisää viikkovuoroja Heathrowlta mm. Torontoon, Ammaniin, Rio de Janeiroon, Jeddahiin, Chennaihin, Hyderabadiin ja Mexico Cityyn. Yhtiön tavoitteena on laajentaa myös Aasian reittiverkostoa. Joulukuussa käynnistyi yhteys Heathrowlta Etelä-Korean Souliin. Syyskuussa 2013 yhtiö käynnistää uuden reitin Heathrowlta Chengduun Kiinaan kolmesti viikossa.

Kaksi omaa Helsingistä ”British Airwaysin kaksi omaa päivittäistä lentoa sekä codeshare-lennot Helsingistä Lontoon Heathrowlle tarjoavat asiakkaillemme hyvät yhteydet ympäri maailmaa ja laajimman reittiverkoston kautta aikojen”, iloitsee Satu Kalajainen, British Airwaysin asiakkuusjohtaja Suomessa ja Baltiassa. ”Lisäksi kesäkuukausina British Airwaysin ja American Airlinesin joint business -yhteistyön puitteissa lennetään viime-

vuotiseen tapaan päivittäin suoraan Helsingistä Chicagoon”, kertoo Kalajainen tyytyväisenä.

5 miljardin investoinnit Runsas vuosi sitten käynnistetty, viisi vuotta kestävä viiden miljardin punnan investointiohjelma näkyy asiakkaille laajentuneena reittiverkostona, uutena kalustona ja matkustamoina, laajentuneina matkustamopalveluina ja uuden teknologian käyttöönottona. British Airways on ensimmäinen brittilentoyhtiö, joka tarjoaa in-flight -viihdepalvelut asiakkaille koko matkan ajan – viihdekeskuksen voi kytkeä päälle heti koneeseen asettumisen jälkeen ja sitä voi käyttää koko matkan ajan. Vuonna 2011 matkustamohenkilökunta sai käyttöönsä iPadit, jonka myötä matkustajien joustava palvelu lennon aikana otti reilun harppauksen eteenpäin. Tämän vuoden aikana myös lentäjät saavat iPadit käyttöönsä. Uuden teknologian myötä asiakaspalvelu nopeutuu ja se on entistä yksilöllisempää.

Lapsimatkustajat tärkeitä Huomiota saavat myös British Airwaysin nuoret matkustajat, joiden viihtyvyyteen investoidaan lentokentällä ja lennon aikana. Heathrow’n terminaali 5:n Kidzonet saa uuden ilmeen, uusia leluja ja latauspisteitä erilaisil-

le laitteille, kuten älypuhelimille ja iPadeille. Lapsia h em motellaan Xboxeilla ja eriikäisille sopivil- Satu Kalajainen la peleillä. Uudet Skyflyerpuuhapakkaukset tarjoavat myös tekemistä lennon aikana. ”Investointiohjelma pitää sisällään myös matkustamojen uusimisen. Boeing 777-200s-koneiden -matkustamojen ja viihdejärjestelmien uusiminen on parhaillaan meneillään. Myös Boeing 767s-koneiden uudistaminen jatkuu aikataulussa, kertoi matkamessuilla Helsingissä vieraillut Peter Rasmussen, British Airwaysin Pohjois-Euroopasta vastaava kaupallinen johtaja.

Superjumbot liikenteeseen Vuonna 2013 British Airwaysin lentolaivue täydentyy molemmilla “superjumboilla”, Airbus A380- ja Boeing 787 -koneilla. Ensimmäisen Boeing 787 ”Dreamlinerin” BA saa näillä näkymin toukokuussa ja seuraavat neljä vuoden loppuun mennessä. Kaikkiaan näitä koneita on yhtiölle tulossa 24. Ensimmäinen kahdestatoista Airbus A380 -koneesta on British Airwaysin käytössä heinäkuussa ja seuraavat kaksi syksyn aikana.”Kevään aikana kerromme, mille reiteille nämä uudet superjumbot tulevat”, lupaa Peter Rasmussen. n

Ikkunapaikka

15


Air France-KLM:n maajohtaja vaihtui

Vehviläisen kausi Finnairissa on nyt ohi Meet & Seat on KLM:n

Säästöt jatkuvat edelleen suuret investoinnit edessä n Toimitusjohtaja Mika Vehviläisen lyhyeksi jäänyt kausi Finnairissa on ohi. Eräänä viimeisistä tehtävistään hän esitteli viime kuussa vuoden 2012 tuloksen. Se oli eroavalle toimitusjohtajalle mieluista kerrottavaa: vuoden 2012 liikevaihto 2449,4 miljoonaa euroa oli ennätyksellinen. Toiminnallinen liiketulos oli 44,9 miljoonaa euroa plussalla. Hallitus ehdotti omistajille jaettavaksi 0,10 euron osingon, jota yhtiökokouksessa tuskin vastustetaan, sillä edellisen kerran osinkoa jaettiin vuonna 2007.

”P

arin kuukauden työskentelyn jälkeen alan jo ymmärtää eroavaisuuksia eri Pohjoismaiden välillä”, sanoo Lisette Klomp Bueters. Ja hän tarkoittaa sekä työelämää että yhteiskuntia yleisemmin. Hän tuli uuteen asemapaikkansa kovin erilaisesta ympäristöstä Euroopan toiselta laidalta Istanbulista, jossa hän työskenteli edelliset kolme vuotta. Siellä hänen toimialueensa kattoi Turkin, Kreikan ja Kyproksen.

V

Turbulenssia ilmassa Kansainvälisen ilmakuljetusliitto IATA:n mukaan globaali lentomatkustus kasvaa edelleen, vaikka kasvu hidastui vuoden loppua kohden. Eurooppalainen lentoliikenne ei kuitenkaan ole ollut globaalin lentoliikenteen kasvun veturi, vaan kasvua on saatu muilla mantereilla, lähinnä kehittyvissä maissa. Suomessa Finavian lentoasemilla vuoden 2011 ennätystasoon 19,2 miljoonaan matkustajaan ei päästy vuonna 2012. Vaikka luvusta jäätiin vain puolisen prosenttia, kasvu joka tapauksessa hiipui ja etumerkki vaihtui. Kaupallisen liikenneilmailun laskeutumisten määrä Helsinki-Vantaalla laski 10,3 prosenttia 124 402 operaatioon. Tässäkin asiassa on vähintään kaksi puolta. Lentoyhtiöiden vinkkelistä täyttöasteet paranivat, kun kuitenkin matkustajamäärä putosi vain em. puoli prosenttia.

Aasia kasva edelleen

Helsinki-Vantaa Aasian liikenne jatkoi 2012 yhä voimakasta kasvuaan (+8,3 %). Helsinki-Vantaan Aasian liikenteen 1,8 miljoonaa matkustajaa kulkevat yhä Finnairin koneissa. Avattu Kiinan reitti Chongqing toi uutta volyymia samoin kuin kesäkuussa alkava uusi reitin Kiinan Xi’aniin. Ensimmäinen Kaukoidän yhtiö Japan Airlines on kuitenkin jo tulollaan Helsinkiin, kunhan selviää uuden Boeing 787-koneen teknisistä ongelmista ja lentokiellosta. JALin lykättyä Helsingin reittinsä avausta totesi Vehviläistä seurannut vt. toimitusjohtaja Ville Iho Finnairin pystyvän hoitamaan sekä oman että allianssikumppanin kysynnän Tokion reitillä.

Tekniikan alasajo Tulosta hakiessaan Finnair sanoo keskittyneensä ydinliiketoimintaan, reitti-, loma- ja rahtiliikenteeseen. Muiden toimintojen myyntiä, ulkoistuksia ja kumppanuuksia on haettu ja löydetty säästöohjelman läpiviemiseksi. Osaomistettu Flybe ajaa lähiliikennettä ja ohuempia reittejä. LSG Sky Chefsille on luovutettu muonitus, Swissport hoitaa ns. ramppitoiminnot, matkatavaran ja sveitsiläinen, abudhabilaisen Mubadala Development Companyn yhtiö SR Technics on saanut Finnair moottori- ja laitehuollon sopimuksen. Myös oman tekniikan alasajo ja sen vaikutukset ja varmuus pit-

Euroopan laidalta toiselle

Finnairin operatiivinen johtaja ja vt. toimitusjohtaja Ville Iho sekä talousjohtaja Erno Hildén jatkavat Finnairin luotsaamista, kun Mika Vehviläinen jätti paikkansa 28. helmikuuta.

källä aikavälillä huolestuttavat monia. Päätöksen perusteluissa keväällä ja kesällä 2012 tuotiin esiin volyymikysymykset ja alan kansainvälinen liikakapasiteetti.

Säästöjä ja investointeja Meneillään olevassa, kokonaistavoitteeltaan 140 miljoonan euron säästöohjelmassa on päästy vuoden 2012 loppuun mennessä jo 100 miljoonaan euroon. Mutta säästämiselle ei näy vielä loppua. Vehviläisen kauden lopulla ehdittiin laatia uusi 60 miljoonan euron kustannussäästöohjelma, jolla vuoden 2014 loppuun mennessä pyritään saavuttamaan uudet kannattavuustavoitteet. Myös johdon tulospalkkiot jäädytettiin kahdeksi vuodeksi.

Matkustuskokemukseen satsataan miljoonia

Finnair uudistaa kaukoliikenteen

istuimet ja ruokatarjoilun n Finnair asentaa uudet, täysin makuuasentoon liukuvat istuimet suurimpaan osaan kaukoliikennelaivastoaan tammikuusta 2014 alkaen. Nyt 90. juhlavuottaan viettävä Finnair uudistaa myös business-luokan ruokatarjoiluaan kaukoreiteillä. EERO HAVIA

U

udet istuimet ovat business-luokan asiakkaiden käytössä syksyyn 2014 mennessä koko Finnairin kaukoliikennelaivastossa, lukuun ottamatta kolmea vanhempaa konetta. Ne poistuvat laivastosta ensimmäisenä, kun Finnairin on määrä saada käyttöönsä uudet Airbus 350 XWB -koneet vuoden 2015 jälkipuoliskolla. Investointi uusiin istuimiin on suuruudeltaan noin 29 miljoonaa euroa.

Kahden metrin vuode ”Kilpailussa menestyminen edellyttää asiakaskokemuksella erottautumista. Tämä merkittävä investointi matkustusmukavuuteen auttaa meitä tässä tavoitteessamme”, sanoo Finnairin asiakaspalvelun johtaja Anssi Komulainen Finnair on valinnut istuimiksi Zodiac Seats UK:n Vantage -mallin, joka on jo käytössä neljässä Finnairin uusimmassa Airbus A330 -koneessa. Istuimet saa täysin makuuasentoon, jolloin vuodetilan pituus on 200 cm. Hartiatilaa on 58 cm. Istuimissa on laajat

säätömahdollisuudet, lukuvalo sekä monipuoliset matkustamoviihdemahdollisuudet.

Signature menu Syyskuun alusta Finnairin lentojen business-luokan asiakkaat saavat nauttia Suomen tunnetuimpiin kuuluvien keittiömestareiden Pekka Terävän ja Tomi Björckin suunnittelemista ateriakokonaisuuksista. ”Lennolla tapahtuva ruokailu on tärkeä osa erottuvaa ja yksilöllistä matkustuskokemusta”, sanoo Anssi Komulainen. ”Terävällä ja Björkillä on molemmilla raikas ja valtavirrasta erottuva tyyli. Pekka Terävä tuo omalla ammattitaidollaan asiakkaillemme Pohjolan makuja, mikä istuu hienosti Finnairin identiteettiin. Itämaisen keittiön moniosaaja Tomi Björckin luomat menut puolestaan tukevat vahvaa Aasian-strategiaamme.” Terävän menukokonaisuuteen kuuluu muun muassa poron ulkofilee, tattipyreetä, uu-

n Air France-KLM:n Ruotsin, Suomen ja Baltian maiden maajohtaja vaihtui. Uusi johtaja Lisette Klomp Bueters aloitti virallisesti joulukuun 2012 alussa. Hänen asemapaikkansa on edeltäjien tapaan Tukholma. Air Francen ja KLM:n lisäksi reviiri kattaa Alitalian ja yhdysvaltalaisen Delta Air Linesin sekä Skyteam -allianssikumppanien toiminnan alueella. EERO HAVIA

EERO HAVIA ehviläinen saattoi todeta Finnairin tehneen voitollisen tuloksen, jossa toiminnallisen liiketuloksen (EBIT) parannus edelliseen vuoteen nähden oli yli 100 MEUR siitäkin huolimatta, että polttoainekulut kasvoivat 115 MEUR. Myös liikenneluvut paranivat, sillä matkustajakäyttöaste (PLF) koheni 4,3 % ja lentoliikenteen yksikkötuotto tarjotulta henkilökilometriltä (RASK) peräti 7,7 %.

uusi palveluinnovaatio

Finnairia odottavat mittavat investoinnit, sillä kaukoliikenteen Airbus 350XWB –koneiden toimitusten on määrä käynnistyä vuonna 2015. Alan investointitoiminnan ja toimijoiden välistä jännettä kuvaa se, että ensimmäinen tilaus A350 -koneista jätettiin jo Keijo Suilan aikakaudella kymmenisen vuotta sitten. Vehviläinen kuvaa lentoliikennettä ’ihmisten bisnekseksi’. Hän sanoo muistavansa aikaa Finnairissa hyvin positiivisena elämässään, mutta lisää jatkoksi, että yksi vuosi ilmailubisneksessä vastaa seitsemää vuotta muussa bisneksessä. ”Ajatus oli olla talossa niin pitkään, että seuraaja olisi löytynyt talon sisältä”, hän toteaa lopuksi. n

LENTOUUTISIA LYHYESTI n USAn turvatarkastukset jaksavat puhuttaa. USAn liikenteen turvallisuusviraston, TSA:n, määräämät lentokenttien turvatarkastukset puhuttavat amerikkalaisia kongressia myöten. Määräyksiä pyritään muuttamaan joustavammiksi. Niinpä röntgeniin perustuvat kokovartaloskannerit on poistettu ja niitä korvataan radioaalloilla toimivilla, vähemmän paljastavilla laitteilla. Ennalta turvallisiksi luokiteltuja matkustajat, ns. PreCheck -matkustajat, selviävät vähemmällä. Heille on avattu omia tarkastuslinjojaan, eikä heiltä edellytetä kenkien, vyön ja takin riisumista tarkastuksessa. Myös heidän läppärinsä pääsevät helpommalla. TSA arvioi, että kotimaan matkustajista noin 40% voitaisiin luokitella tähän ’nopeaan’ ryhmään. Alle 12-vuotiaille ja yli 75-vuotiaille on myös annettu helpotuksia. Yksi syy helpotuksien myöntämiselle on ollut pelko, että suuret matkustajamäärät tukehduttavat turvatarkastukset ja sotkevat koko lentoreittijärjestelmän toiminnan.

Tunnetut keittiövelhot Pekka Terävä ja Tomi Björck pääsivät loihtimaan lentoyhtiölle bisnesluokan aterioita.

nissa paistettua puikulaperunaa ja luomuohraa. Tomi Björckin luoma menu jakaantuu thai-ruokaan ja japanilaisen keittiön antimiin. ”Menu ja käyttämäni raaka-aineet heijastavat intohimoani moderniin aasialaiseen ruok a a n ” , s a n o o To m i B j ö rc k . Uudet bisnesluokan menut otetaan käyttöön syksyn 2013 aikana. Ruoat valmistaa Finnairin yhteistyökumppani LSG Sky Chefs. n

16 Window Seat

n Merkkivalot ajanmukaistuvat. Lao Airlinesin ATR:n tuliterässä koneessa on jo uudet ajanmukaiset merkkivalot. Non-smoking valokilven tilalla merkkivalo kertoo nyt, koska elektronisia laitteita ei lennon aikana saa käyttää.

Etenkin talvella sää on tietysti ilmeinen muutos eteläisen ja pohjoisen Euroopan välillä, mutta Lisette Klomp Bueters listaa koko joukon muitakin asioita, joihin asemapaikan muutos muutaman vuoden välein vaikuttaa. Ihmisten asenne ja tapa toimia ihan arkipäivän asioissa ovat Pohjoismaissa paljon lähempänä hollantilaista elämänmenoa kuin eteläisimmässä Euroopassa. Englannin kielen puhuminen on täällä aivan yleistä, mitä ei voinut sanoa hänen edellisestä sijoittautumismaastaan. ”Nyt 9- ja 11-vuotiaat lapseni eivät Turkkiin muutettaessa puhuneet englantia, mutta kävivät Istanbulissa kansainvälistä koulua. Nyt koulu jatkuu Ruotsissa ja muutto on myös lasten osalta sujunut hyvin, vaikka lapsille muutto aina tarkoittaa kipeämmin myös tutuksi tulleen ympäristön ja ystävien jättämistä.”

Tavoitteena säilyttää asema Lisette Klomp Bueters on tyytyväinen Air France-KLM:n saavuttamaan asemaan Suomessa, ja sanoo tavoitteekseen pitää tilanne ennallaan. Air Francen lentonumeroilla on viisi päivittäistä yhteyttä Helsingin ja Pariisin välillä, mutta ne operoi codeshare-kumppani Finnair . KLM sen sijaan lentää omilla koneillaan kolmesti päivässä Amsterdam-Helsinki –reitillä. Air Francen matkustajista 40 prosenttia suuntaa Ranskaa ja 60 prosenttia jatkaa pitemmälle, kun taas vain 20 prosenttia KLM:n matkustajista jää Hollantiin ja peräti 80 pro-

senttia on jatkomatkustajia, usein mannerten välisessä liikenteessä. ”Delta Air Lines on myös meille kovin tärkeä. Alitalia lentää lähimmäs Suomea Kööpenhaminaan.”

Lisette Klomp Bueters, Air France-KLM

BlueBiz ja Flying Blue BlueBiz on Air Francen, KLM:n, Alitalian ja Delta Air Lines yrityksille suunnattu asiakkuusohjelma. ”Se on todella helppo ja hyvä tapa ottaa paras hyöty asiakkuudesta. Tarvitsee vain antaa yrityksen BlueBiz-numero lentovarauksen yhteydessä”, sanoo Lisette Klomp Bueters. BlueBiz -ohjelmassa yritysten liikematkustajat keräävät yhden euron arvoisia creditejä lentomatkoistaan. Creditit voi käyttää uusiin lentolippuihin tai moneen muuhunkin ja siten venyttää yrityksen matkabudjettia maksimiinsa. Lisäksi lentomatkustaja voi kerryttää Flying Blue –kanta-asiakasohjelmassa em. yhtiöiden tai SkyTeam –kumppaniyhtiöiden lentomaileja henkilökohtaiselle tililleen.

KLM Meet & Seat Kolmanneksi Lisette Klomp Bueters mainitsee KLM Meet & Seat -ohjelman. ”Jos haluat selvittää, keitä muita matkustajia on lennollasi mukana, voit katsoa matkustajien Facebooktai LinkedIn –profiilit. Samalla saat selville, missä he istuvat koneessa jo ennen kuin kone nousee ilmaan. Tästä on hyötyä, kun koneessa on esimerkiksi samaan tapahtumaan suuntaavia kanssamatkustajia. Voit hyödyntää lennon ajan verkottumiseen tai keskusteluun.” Tämä edellyttää, että annat valitut profiilisi tiedot matkavarauksesi yhteyteen ja tavoittelemasi henkilö tekee samoin. Ja tietenkin oman profiilin tiedot voi myös poistaa istuinkartasta kokonaan. n

Boeing 787 Dreamliner lentokiellossa

Japan Airlines lykkäsi Tokio-Helsinki avausta

n Japan Airlines (JAL) joutui lykkäämään 25. helmikuuta aloitettavaksi aiotun Tokyo - Helsinki reittinsä avaamista. Syy on Boeing 787-8 Dreamlinereiden lentokielto. EERO HAVIA

T

ekniset ongelmat JALin ja toisen japanilaisyhtiön ANAn Dreamlinereissa johtivat tammikuun 16. päivä konetyypin asettamiseen maailmanlaajuiseen lentokieltoon. Uutuuskoneen litiumioniakkujen on todettu ylikuumenevan ja aiheuttavan palovaaran. Dreamlinereiden lentokielto siirsi myös JALin Tokio-Helsinki - uutuusreitin avaamista hamaan tulevaisuuteen. JAL ilmoittaa kertovansa uuden aloituspäivämäärän vasta, kun B787-8-koneiden viat on täysin paikannettu ja eliminoitu ja koneet on voitu ottaa taas turvallisesti käyttöön.

B787-8 kahden matkustusluokan versiossa on 42 bisnesluokan paikkaa ja 144 economy -luokan istuinta. Paikkoja varanneille lentomatkustajille on järjestetty vaihtoehtoisia yhteyksiä. Helsinki-Tokioreitillä operoi päivittäin myös JALin oneworld -kumppani Finnair. ”Finnair pystyy vastaamaan Helsinki-Tokio-reitin kysyntään ja kuljettamaan myös uudelleen reititetyt matkustajat”, sanoo Finnairin vt. toimitusjohtaja Ville Iho.

Kiehuvat akut

Yhteistyössä Boeingin ja ilmailuviranomaisten kanssa JAL kertoo osaltaan selvittävänsä Dreamlinereiden ongelmia. Yhtiö korostaa turvallisuutta lentotoimintansa kulmakivenä ja sanoo ottavansa koneet takaisin liikenteeseen vasta, kun se voi olla täysin tyytyväinen ja vakuuttunut, että niin voidaan turvallisesti tehdä. Dreamlinereista, jonka jo liikenteeseen saaminen oli vuosia myöhässä, tulee maineen kolhujen lisäksi Boeingille yhä uutta rasitetta, kun jo toimittujen 50 koneen omistajayhtiöt esittävät korvausvaatimuksensa lentokiellosta. Boeingilla on yli 800 Dreamliner-koneen tilaukset. n

Vika on hankala, sillä noin kuukausi lentokiellon alkamisesta oli vasta onnistuttu selvittämään, mitä on tapahtunut sähköjärjestelmässä, mutta ei sitä, miksi niin on käynyt. Arviot syyn selvittämisestä ja vian eliminoimisesta ja siten lentokiellon kestosta vaihtelevat viikoista jopa kuukausiin, sillä uudet ratkaisut saattavat myös edellyttää uutta tyyppihyväksyntää viranomaisilta. JALin reittiä JL 413/414 Tokio/ Narita-Helsinki on määrä lentää neljästi viikossa. maanantaisin, tiistaisin, torstaisin ja lauantaisin. JALin

Turvallisuus ensiksi

March 2013 . 2


VIE ASIAKKAASI ESPANJAN LÄMPÖÖN.

LENNOT BARCELONAAN

JA YLI 20 MUUTA MATKAKOHDETTA.

SUORAT LENNOT HELSINGISTÄ BARCELONAAN JA MUIHIN KOHTEISIIN BARCELONAN KAUTTA. Lisätietoja osoitteesta www.vueling.com/agencies tai matkatoimistostasi.

Maaliskuu 2013 . 2

LOVE THE WAY YOU FLY

Ikkunapaikka

17


WINDOW SEAT in brief

Uusiin asemiin

Growth on package tour supply

Wolfgang ProckSchauer AIRBERLIN

Pia Sihvonen Matja Renko Juho Tanska Günter Weirich Minna Tuorila AIR FRANCE KLM EXPERIENCE KISSIMMEE KOKOUSPALVELU ELEN KY KOKOUSPALVELU ELEN KY MATKA-VEKKA OY

Jari Kemppinen Tarja Lehto POHJOLA POHJOLA EUROOPPALAINEN EUROOPPALAINEN n AIRBERLIN Wolfgang Prock-Schauer, 56, on nimitetty Air Berlin PLC:n toimitusjohtajaksi 7. tammikuuta 2013 alkaen. Samalla Prock-Schauerista tulee myös Air Berlin PLC:n hallituksen jäsen. Prock-Schauer toimi aiemmin Chief Strategy and Planning Officer (CSPO) -asemassa airberlinin johtoryhmässä, jossa hän jatkaa edelleen. Toimitusjohtajan tehtäviä väliaikaisesti syyskuusta 2011 hoitanut Hartmut Mehdorn jatkaa yhtiön hallituksessa. n AIR FRANCE KLM Juho Tanska on 1.2.2013 alkaen nimitetty Account Manageriksi. Juhon toimenkuvaan kuuluvat yrityssopimukset ja nimetyt matkatoimisto-partnerit. Juho on aiemmin työskennellyt Radio NRJ:llä ja opiskellut matkailun koulutusohjelman Haaga-Heliassa. n BEST WESTERN PREMIER HOTEL KATAJANOKKA Pipsa Kyöstiö (restonomi AMK) on nimitetty Best Western Premier Hotel Katajanokan myynti- ja markkinointipäälliköksi 21.1.2013 alkaen. Hän osallistuu myös Primehotels Oy:n myynti- ja markkinointitoimenpiteiden ohjaamiseen ja kehittämiseen. Kyöstiöllä on työskennellyt muun muassa Porvoon kaupungin ja Kotkan kaupungin matkailupäällikkönä sekä toiminut itsenäisenä yrittäjänä. Kyöstiö on työskennellyt myös myyntipäällikkönä Finland Travel Marketingilla. Hän

Jukka Mustila SEMBO

Hanna-Leena Rissanen Sokotel siirtyy Best Western Premier Hotel Kristina Cruisesin Katajanokalle risteilypäällikön tehtävistä. n BEST WESTERN HOTEL CARLTON Anne Kainulainen on nimitetty tammikuusta 2013 alkaen Cemos Oy:n hotelli- ja ravintolaliiketoiminnan johtajaksi vastuualueenaan sekä Best Western Hotel Carltonin että sen yhteydessä toimivan Robert’s Coffeen ja Iguanaravintolan toiminta ja kehittäminen. Kainulaisella on usean vuoden työkokemus ravitsemus- ja majoitusalalta. Hän siirtyy uuteen toimeensa Kämp Span vastaanoton johtotehtävistä. n KOKOUSPALVELU ELEN KY Partnerina ja projektipäällikkönä on 1.2.2013 aloittanut Marja Jarenko. Kokousten ja tapahtumien suunnitteluun ja operatiiviseen hoitamiseen keskittyneessä palveluyrityksessä Marja vastaa yrityksille ja yhteisöille suunnatusta myynnistä, asiakassuhdetoiminnasta ja tapahtumien suunnittelusta. Yrittäjänä ja projektipäällikkönä jatkaa Pia Sihvonen. Hän vastaa yrityksen hallinnosta ja operatiivisesta toiminnasta. n EXPERIENCE KISSIMMEE Floridan Experience Kissimmee on nimittänyt saksalaisen Get It Across Marketing & PR (GIA) –toimiston edustajakseen Pohjoismai-

Saammeko esitellä: Ahmet Dalgül, Turkish Airlines n Turkish Airlines sai uuden nuoren maajohtajan Suomeen, kun Ahmet Dalgül, 31, otti ohjat käsiinsä General Manager, Finland –tittelillä marraskuun lopussa 2012. Hän siirtyi Suomeen Pekingistä, jossa hän toimi Turkish Airlinesin markkinointijohtajana noin vuoden päivät. Ura lentoyhtiön pääkonttorissa Istanbulissa alkoi vajaa neljä vuotta sitten kesäkuussa 2009 revenue management –tehtävissä. Ennen työuraansa Ahmet Dalgül opiskeli taloustieteitä Ankaran yliopistossa. Hän on kotoisin Mersinin kaupungista Välimeren itäisimmältä rannalta. Ahmet Dalgül muutti puolisoineen Suomeen juuri talven alla. ”Ilma on kylmä, mutta ei juurikaan kylmempi, mihin ehdimme jo tottua Pekingissä”, hän sanoo. ”Eikä opiskelukaupunkini Ankarakaan ole erityisen lämmin talviaikaan.” Hän myöntää kuitenkin, että etenkin puolisolla on ollut totuttelemista lumeen, jäähän ja talviseen säähän. Suomalainen ruoka on erilainen kokemus turkkilaiseen keittiöön tottuneelle ja myös Pekingin jälkeen. Dalgülin perheessä on ihmetelty etenkin ruoan hintaa Suomessa. ”Kaikki on täällä niin paljon kalliimpaa.” Ahmet Dalgül sanoo, että Peking taisi opettaa tässä suhteessa liiankin halpaan hintatasoon, mutta silti useat tuotteet maksavat Suomessa 2-3 kertaa, vihannekset kuten tomaatit jopa 7-8kertaisesti sen mitä Turkissa. ”Haluamme toki tutustua suomalaisiin ruokiin, etenkin kalaan.” Harrastuksille kiireisellä miehellä jää aikaa hyvin vähän. Kuten turkkilaiset yleensä, Ahmet Dalgül myöntää olevansa jalkapallofani ja suosikkijoukkueensa on yksi kolmesta suuresta istanbulilaisseurasta, Galatasaray. Turkish Airlinesilla on Suomessa kahdentoista hengen

vahvuinen tiimi. Talvella 201213 tämä väki on pyörittänyt kahtatoista Boeing 737800-viikkovuoroa IstanbulAhmet Dalgül, General Helsinki Manager Finland, –reitillä, Turkish Airlines Inc. ts. tiistaisin ja torstaisin talviaikataulussa on yksi lento ja muina päivinä kaksi päivittäistä vuoroa. Jos tämä tuntuu paljolta, kesäkaudella kaikkien päivien frekvenssi muuttuu doubledailyksi, ts. 14 viikkovuoroon ”Lisäksi Boeing 737-800-koneita vaihdamme 25-30 paikkaa suurempiin Airbus A321-koneisiin, mikä tarkoittaa, että viime kesäkauteen nähden tarjontamme Helsinki-Istanbul –reitillä kasvaa noin 30 prosenttia”, kuvaa Ahmet Dalgül haasteitaan. ”Matkustajamme jakautuvat kokolailla 50/50 liikematkustajiin ja vapaa-ajan matkustajiin siten, että talvikaudella bisnesmatkustajia on hieman enemmän ja kesän myötä vapaa-ajan matkustajien määrä kasvaa”, sanoo Ahmet Dalgül. Turkish Airlines on muuten yksi maailman nopeimmin kasvavia lentoyhtiöitä. Yhtiö kuljetti 2012 peräti 39 miljoona matkustajaa, joista 22,5 miljoona kansainvälisiillä reiteillä. Se lentää nyt 98 maahan, joiden lukumäärä lisääntyy koko ajan. Uusia kohteita ja reittejä 2013 tulee olemaan noin 40, joista monet ovat mannertenvälisiä kaukoreittejä. Alkuvuodesta on jo avattu yhteys Gabonin Librevilleen ja toinen Colomboon Sri Lankaan. Tulossa ovat mm. Tallinna-Vilna, Marseille, Salzburg, Malta, Santiago de Compostela, Rotterdam, Egyptin Luxor ja Assuan, Mazari-Sharif Afganistanissa, Nepalin Katmandu, Kuala Lumpur, Ciudad Mexico, Atlanta, Boston. n

Ari Huuskonen Erja Heikkilä MATKA-VEKKA OY MATKA-VEKKA OY

Tiina Reijonen Heikki Vanhanen Johnny Gardsäterin Roni Huttunen UNIQUE HOTEL GROUP UNIQUE HOTEL GROUP VIRGIN ATLANTIC ÅLANDHOTELS Executive Gün hin. GIAn Account myynnistä tulee toimivi välittäjinä ter Weirich toimii yhteyshenkilöen matkatoimistojen kautta. Sem Günterin saa matkatoimistoille. on yksi Stena Travel Group nä bo Line kiinni osoitteesta guenter@geti- AB:n tuotemerkeistä. tacross.de tai puhelimitse +49 221 397 60 600. n SOKOTEL Hanna-Leena Rissanen on nimin MATKA-VEKKA tetty Sokotel Oy:n myyntipäälliTänä vuonna 40 vuotta täyttävän köksi 25.01.2013 alkaen. HannaMatkaVekan organisaatio uudisLeena on työskennellyt viimeiset tui vuoden alussa. Liiketoiminseitsemän vuotta Finnair Cargon tavastuun otti kaupallinen johta- Key Account Managerina ja sitä ja Minna Tuorila, jonka johdolla ennen mm. Scandicilla eri tehtäuudistettu johtoryhmä aloitti toi- vissä. mintansa. Laiva- ja charterpohjaiHanne-Leenan asemapaikka tulee sesta tuotannosta sekä MatkaVesijaitsemaan Radisson Blu Seaside kan markkinoinnista vastaa markHotellissa ja hän raportoi myyntikinointi- ja tuotantojohtaja Erja johtaja Timo Hakalalle. Heikkilä. Reittilentopohjaisesta tuotannosta sekä ryhmämyynnisn UNIQUE HOTEL GROUP tä vastaa 1.3. alkaen myyntijoh- Virossa toimiva Unique Hotel taja Ari Huuskonen, joka siirtyy Group toivottaa tervetulleeksi tiiMatkaVekan palvelukseen Aurinmiinsä kaksi suomalaisexperttiä: komatkoilta. Matkamyymälöiden Heikki Vanhanen on 18.2 lähtien myynnistä, verkkokaupasta sekä nimitetty Unique Hotel Groupin MatkaVekan jälleenmyyjistä vas- hallituksen jäseneksi ja Vihula Mataa myyntijohtaja Hanna Lehtonor Country Club & Span toimitusnen. Johtoryhmään kuuluu lisäksi johtajaksi. Vanhanen on pitkän linhallintojohtaja Tuija Halme, jonka jan hotelliammattilainen niin Suovastuualueisiin kuuluvat talous- ja messa kuin Baltiassa. henkilöstöhallinto sekä IT. MatkaTiina Reijonen vastaa 17.1 lähtien Vekka konsernin (Lomamatkat Oy yrityksensä ATIREn kautta Unique ja MatkaVekka Oy) toimitusjohtaHotel Groupin Suomen myynti- ja jana jatkaa Mikko Pietarinen. markkinointitoimenpiteistä. Hän MatkaVekka on kuuden vuoden on myös jo pitkään matkailualalla ajan ollut osa pohjoismaista mattoiminut niin Pohjoismaissa, Eukailukonsernia, Primera Travelia. roopassa kuin Virossakin.   Pääkonttori muutti viime vuoden elokuussa Äyritielle Vantaalle. n VIRGIN ATLANTIC Virgin Atlantic on nimittänyt Johnn POHJOLA ny Gardsäterin Nordic Sales MaEUROOPPALAINEN nagerikseen. Johnnyllä on 25 vuoPohjolassa vuodenvaihteessa tehden kokemus matkailualalta, hän tyjen organisaatiomuutosten yh- on työskennellyt mm. US Airwayteydessä aiemmin matkailualan sillä, Jet Airwaysillä ja Deltalla. kanssa yhteistyötä tehnyt myyntiGadsäterin asemapaikka on Tukjohtaja Terhi Rajala ja yhteyspäälholma. Hän toimii Virgin Atlantilikkö Kenneth Laaksonen ovat cin edustajana Our Man in Scansiirtyneet yhtiön sisällä toisiin tehdinavia –yrityksen nimissä. Gardtäviin. Terhi toimii yksikönpäälliksäter vahvistaa Lontoon myyntitiikönä Vakuutusratkaisujen asian- miä, missä Malcolm Aldcroft jatkaa tuntija-tuki-yksikössä ja Kenneth tittelillä Sales Manager Nordics. vastaa A-Vakuutuksen henkilölii kenteeseen liittyvistä vakuutus- n ÅLANDHOTELS ratkaisuista. Matkailualan uudet Ålandhotelsin toimitusjohtajakyhteyshenkilöt ovat myyntijohtasi on nimitetty Roni Huttunen ja Jari Kemppinen ja yhteyspääl1.2.2013 alkaen. Yhtiön edellinen likkö Tarja Lehto. toimitusjohtaja ja omistaja Thomas Lepistö siirtyy yhtiön hallituksen n SEMBO puheenjohtajaksi. Huttunen siirKTM Jukka Mustila on nimitetty tyy Ålandhotelsiin Hotelzonista, Matkatoimisto Sembon Suomen jossa hän on vastannut yrityksen toiminnoista vastaavaksi nimik- liiketoiminnasta pohjoismaissa. keellä Head of Sales and MarkeVuosina 2002 -2011 Huttunen on ting, Finland. Mustilalla on pitkä ollut SAS – ryhmän palvelukseskokemus erilaisista myynnin ja sa useissa kaupallisissa tehtävissä, markkinoinnin tehtävistä mm. Friviimeksi yritysmyynnistä vastaatidsresorilla, Finnmatkoilla ja lenvana myyntijohtajana Suomessa. toyhtiö Air Finlandilla. Huttunen on työskennellyt erilaiSembo on vuonna 1987 Ruotsis- sissa operatiivisissa tehtävissä hosa perustettu matkanjärjestäjä ja tellialalla vuosina 1991-2001, mm. matkatoimisto. Sembolla, joka tuHelsingin Radisson SAS Royal lee sanasta ”semesterbolaget”, on Hotel:n vastaanottopäällikkönä. alunperin juuret Ruotsista KeskiÅlandhotelsiin kuuluvat hotelEurooppaan suuntautuneissa aulit Savoy, Adlon ja Pommern sekä tolomissa, mutta se on vuosien ravintolat Bistro Savoy ja Adlon varrella laajentunut voimakkaasti Sportsbar&Pizzeria. n myös lentäen tehtäviin lomamatkoihin. Noin 20% Sembon hotelli-

The major tour operators have released their next winter 2013-14 tour programs. And they show some growth, even though quite reasonably, only. The winter 2013-14 supply at this stage is approximately on the level of 480 000 tours. The bread and butter, as usual, will be the Canary Island, where even some new beach resorts still have been discovered and introduced in the programs. Also by far the favorite long-haul country, Thailand, offers some novelties. Out of the charter flight operations, Central American and the Caribbean destinations plus the cruises seem to flourish. Apollo’s novelty will be the Caribbean paradise Tobago, whilst Detur opens to Thailand and Egypt. Finnmatkat also grows in the Caribbean, namely in Jamaica and in Grenada. Kristina Cruises will sail all the winter season in the Canary Islands’ waters and Lomamatkat augments in Lanzarote and Madeira. Suntours puts Morocco and Abu Dhabi back on their tour map and offers further many sorts of active holidays packages. Tjäreborg’s novelties are Porto Santo out the coast of Madeira and Vilaflor in Tenerife.

CEO Mika Vehviläinen left Finnair Finnair CEO Mika Vehviläinen has resigned from his office in Finnair as of February 28 to become the CEO of Cargotec. Finnair Board of Directors has appointed Ville Iho, COO of Finnair, as deputy CEO and to lead Finnair until the new CEO has been appointed. Mr. Iho has a broad and long experience at Finnair, having worked in the company since 1998 and in the executive board since 2009. Finnair Board of Directors has already begun the search for the CEO.

Full flat seats to Finnair’s long haul fleet Finnair will install new full flat seats in most of its existing long haul aircraft beginning in January 2014. Once the installation program is completed by autumn 2014, all of Finnair’s long haul Airbus fleet will have full flat seats in Business Class, with the exception of three older aircraft. These three aircraft will be the first to be removed from the fleet, after the arrival of A350 XWBs in 2015. The total investment, including replacement investments, is approximately 29 million euro. From September 2013, Finnair also introduces new the menus in the long haul Business Class. The meals will be designed by two famous Finnish chefs and TV-celebrities, Pekka Terävä and Tomi Björck.

Aurinkomatkat celebrates the 50th anniversary The largest tour operator in Finland, Aurinkomatkat-Suntours Oy Ltd celebrates the 50th anniversary in 2013. In January, during the Matka Fair the tour operator invited its international partners and representatives among other 250 guests to a birthday party in Helsinki. A fashion show with the Aurinko couriers’ uniforms throughout the five decades was presented by the staff and managements of the tour operator. In 1963, Aurinkomatkat was first created by some Finnish travel agencies as the producer of package holidays to be distributed by the owners and other travel agents. Now, the tour operator is a fully owned daughter of Finnair, which celebrates the 90th anniversary, as the fifth oldest operational airline in the world.

SAS axes the administration, but increases the traffic The SAS Group is experiencing the vastest changes in its history. I.e.functions are being concentrated, outsourced and sold in order to axe the administration. In Scandinavia, some 38 per cent of the SAS workforce will be based in Sweden after the changes have been put to practice. Yet, the traffic is announced to be growing by some 15 per cent by year 2015. The reform concerns also SAS Finland, where negotiations for reducing the work force currently go on. Also in Finland, the existing resources are to be allocated on sales functions, whilst many administrative tasks are transferred to the SAS HQ in Stockholm.

A new Finnish airline engendered In January 2013, a new Finnish airline named Snowbird was registered in Finland. The initiative was taken by some professionals left redundant in Air Finland’s recent exit. As the managing director of the new company, Ms. Marja Aalto together with ex-Air Finland pilots is advancing the project. The new airline is still in the process of finding financing, acquisition of the first aircraft and then the application of the AOC, but says to target the timing as soon as the to the winter 201314 holiday market.

Japan Airlines’ Tokyo-Helsinki -route postponed Japan Airlines (JAL) postpones the opening of the Tokyo-Helsinki route, from the announced February 25th to a future date to be advised. The reason is the global grounding of the Boeing 787-8 Dreamliner aircraft, with the overheating lithium-ion batteries, causing a risk of fire. Once having solved the situation, JAL is due to fly the Tokyo/Narita – Helsinki route four times a week, but for the moment, just JAL’s oneworld partner Finnair operates the route daily. eero havia

Naiset ja seniorit ovat kasvavia kohderyhmiä

Matkustus Aasian maista muuttaa jatkuvasti muotoaan n Ajat, jolloin aasialaiset matkustivat vain isoissa turistiryhmissä ovat pian jäämässä taakse. Matkailuteollisuuden tuleekin valmistautua mittaviin muutoksiin seuraavien parin vuosikymmenen aikana, sanoo Amadeuksen teettämä tutkimus. Tulevaisuudessa yksilöllisyys korostuu ja matkailijat jakautuvat yhä pienempiin niche-segmentteihin, joilla kaikilla on omat odotuksensa ja vaatimuksensa matkakokemuksestaan. Tutkimuk-

n MICHELANGELO HELSINGISSÄ. Renessanssin maalaustaiteen mestarin Michelangelo Buonarrotin töitä on nyt ensimmäistä kertaa esillä Suomessa. Sinebrychoffin taidemuseossa avautuneessa näyttelyssä on esillä luonnospiirustuksia, jotka taiteilija teki 1500-luvun alussa Vatikaanin Sikstuksen kappelia varten. Näyttelyssä on myös taideteoksia taiteilijan entisen kodin, Casa Buonarrotin kokoelmista Firenzestä. Näyttely on avoinna 19. toukokuuta saakka. Michelangelon syntymäpäivänä 6. maaliskuuta museossa on avoimet ovet. Näyttelyn avajaisten yhteydessä Italian matkailutoimisto esitteli mestarin elämään ja aikakauteen liittyviä käyntikohteita Rooman ja Firenzen seuduilla. Kuvassa keskellä viime syksynä toimiston johdossa aloittanut Francesco Gabrieli, seuranaan Anna Andersson ja Jenny Håkansson Italian valtion matkailutoimistosta Tukholmasta.

18 Window Seat

sessa kartoitettiin Australian, Indonesian, Intian, Japanin, Kiinan, Korean ja Singaporen ulkomaan matkustusta.

Seniorit ja bisnesnaiset Yksi nopeimmin kasvavista segmenteistä Aasian väestön ikääntyessä on yli 65-vuotiaat matkustajat. Kiinassa yli 65-vuotiaiden tekemien ulkomaanmatkojen määrä tulee kasvamaan nopeimmin, nykyisestä vajaasta parista miljoonasta 12.6 miljoonaan vuoteen 2030 mennessä. Intiassa kasvua ennustetaan nykyisestä 1.3 miljoonasta 7.3 miljoonaan. Indonesian seniorimatkustajien määrän ennustetaan nelinkertaistuvan vuoteen 2030. Naispuoliset liikematkustajat ovat toinen nopeasti kasvava matkustajaryhmä yhä useampien aasialaisnaisten kivutessa yritysten johtoportaisiin. Ennusteen mukaan naisten tekemät liikematkat kasvaisivat vuoden 2011 tasosta jopa 400 prosenttia vuoteen 2030 mennessä. n

March 2013 . 2


Fuusion tuloksena maailman suurin lentoyhtiö

American Airlines ja US Airways yhdistyvät n American Airlinesin ja US Airwaysin fuusiohanke yhdistyä maailman suurimmaksi lentoyhtiöksi toteutuu. Se on enää kartelliviranomaisten siunausta vaille. EERO HAVIA

A

merican Airlinesin (AA) emoyhtiö AMR Corporationin ja US Airways Group Inc:n hallitukset ilmoittivat 15. helmikuuta yhdistymisestä, jolla synnytetään maailman suurin lentoyhtiö. American Airways on ollut marraskuusta 2011 lähtien USA:n konkurssilainsäädännön mahdollistamassa ja tuomioistuimen myöntämässä Chapter 11:n määräaikaisessa turvassa velkojiltaan toimien silti koko ajan ”business as usual”. US Airwaysin osakekannan arvolla ja hinnalla yhdistyneen yhtiön pörssiarvo on noin USD 11 miljardia.

AA:n nimissä ja brändillä Yhdistynyt yhtiö ilmoittaa jatkavansa toimintaansa AA.n nimellä ja brändillä. Se jatkaa myös oneworldin eli AA:n tähänastisen allianssin jäsenenä. US Airways sen sijaan on ollut Star Alliancen jäsen. Yhtiön päämaja tulee jatkossakin olemaan DallasFort Worthissa Teksasissa, mutta US Airwaysin kotivaltioon Arizonaan ja siellä Phoenixiin luvataan jäävän merkittäviä toimintoja. Uuden yhtiön omistus jakautuu 72 prosenttia AMR Corporationin osakkaille ja 28 prosenttia US Air-

waysin osakkeenomistajille. Yhdistynyt uusi yhtiö tarjoaa yli 6700 lentoa päivässä 336 eri kohteeseen 56 maassa. Tarkoitus on säilyttää kaikki nykyiset hubit. Lisäksi fuusiokumppaneiden omistamat alueelliset lentoyhtiöt, AMR:n American Eagle sekä US Airwaysin Piedmont ja PSA, jatkavat erillisinä yksikköinä tarjoten saumatonta yhteistyötä yhdistyneelle AA-yhtiölle. Fuusion tuloksena sen osapuolet ilmoittavat tavoittelevansa yli miljardin dollarin synergiahyötyjä jo vuonna 2015.

KLM veloittaa matkalaukusta n KLM muuttaa matkatavarasääntöjä Euroopan sisäisillä lennoillaan. 22. huhtikuuta alkaen tehdyissä varauksissa ruumaan menevä matkatavara on lisämaksullinen palvelu. Laukusta veloitetaan 15 euroa per suunta etukäteen varattuna, tai 30 euroa per suunta lentokentällä maksettuna. Edelleen yhden matkalaukun veloituksetta saavat ottaa mukaansa KLM:n Flying Blue –kanta-asiakkaat, Corporate- tai BlueBiz –ohjelman asiakkaat, täysin muutoskelpoisella lipulla matkustavat (varausluokat Y ja B) tai Valko-Venäjälle, Georgiaan, Italiaan, Venäjälle, Turkkiin ja Ukrainaan matkustavat. Yksi matkalaukku sallitaan veloituksetta myös KLM:n mannertenväliseen lentoon liittyvällä Euroopan-lennolla. n

valmismatkoja:

futurist.fi

16.2.2013 19:02:18

American Airlinesin reittikarttaan piirretty Helsingin lento operoi näillä näkymin suunnitellusti 14.6.-28.10. ”Yhdistyminen on erinomainen uutinen Suomelle. Sekä oneworld että Finnair saavat nyt vahvemman Suomeen lentävän kumppanin. Näillä näkymin American Airlines jatkaa itsenäisen yhtiön tavoin lentojaan kaikkiin suunniteltuihin kohteisiin, myös Helsinkiin”, kertoo American Airlinesin Euroopan PR-päällikkö Polly Tracey. n

n Suomi etsii teollisuuden ja matkailun menestysreseptejä kuumeisesti – mutta arvostammeko tai osaammeko hyödyntää jo olemassa olevaa huippuosaamista tarpeeksi? Käynti keittiömestarien ja ruoanlaittotaidon maailmanmestaruus-kilpailuissa Ranskan Lyonissa antaa siihen vastauksia. Kyse ei ole elitistisestä kilpailusta, vaan upeasta mahdollisuudesta menestyä ja profiloitua maana osaamisen edelläkävijänä.

Joka toinen vuosi järjestettävän kilpailun välissä kukin maanosa järjestää alueelliset karsinnat. Euroopan vuoden 2014 osakilpailu järjestetään Tukholmassa. Suomi on osallistunut kilpailuun sen lähes 30-vuotisen historian ajan joka vuosi – yhtä lukuun ottamatta. Suomi menestyi tämän vuoden MM taistossa hyvin ja lunasti finaalisissa 12. sijan. Se on hyvä sijoitus, kun voitosta kilpailee 60 maata, joista vain 24 pääsee finaaliin. Kansainvälisten ammattilaisten näkemyksen mukaan Suomen tulee olla tyytyväinen tulokseen. Kisa oli tänä vuonna selkeästi globaali ja taso on koventunut huomattavasti. Pohjoismaat ovat viime vuosina menestyneet loistavasti ja olleen aina palkintokorokkeella, mutta esimerkiksi aiemmin palkintosijoille päätyneet Norja ja Ruotsi, onnistuivat nyt saamaan haltuunsa 5. ja 6. sijan.

Soita ja kysy lisää Leena Aalto, puh. 09-622 2500

Helsinki jatkuu

esittelee maailman parhaat ruokamaat

Pohjoismaiden hyvä taso

Ikkunapaikka ilmestyy kahdeksan kertaa vuodessa. Haemme nyt joukkoomme reipasta ilmoitusmyyjää uusasiakashankintaan.

ikkunapaikka hakeee.indd 1

Lyonin Bocuse d ’Or –kilpailu

L

provisiopalkkaista ilmoitusmyyjää

Pietari l Viipuri l Petroskoi l Valamo l Konevitsa l Aunus l Sortavala l Terijoki l Kuokkala l Ollila l Siestarjoki l Valkjärvi l Sakkola l Pyhäjärvi l Muolaa l Raivola Salmi l Suojärvi l Pitkäranta l Vitele l Tverin Karjala l Jokiristeilyt Venäjällä ym.

Ruokakulttuuri mukaan matkailumarkkinointiin

yonin ehdoton kansainvälinen merkkipaalu on joka toinen vuosi järjestettävä Paul Bocusen nimeä kantava kilpailu. Se on keskeinen osa Sirha – World Hospitality and Food Event – tapahtumaa, joka on Euroopan ehkä merkittävin alan yksittäinen tapahtumakokonaisuus. Lyonissa valitaan ja palkitaan alan parhaat innovaatiot ja catering yritykset. Lisäksi tapahtumaan sisältyy laaja ammattiohjelmakokonaisuus, World Cuisine Summit -seminaari. Tapahtumassa vierailee 180 000 ammattivierasta ja noin 1000 toimittajaa.

Ikkunapaikka

hakee

noin 30 asiaan vihkiytynyttä kannattajaa.

Suomi yksityisten varassa Suomen osallistuminen tapahtumaan voidaan jo sinällään lukea onnistumiseksi. Sen tekee mahdolliseksi yksityishenkilöiden, muutamien yritysten ja säätiöiden kuten Wihuri Säätiön ja panostukset. Näillä projekti saadaan minimissään rahoitettua ja toteutettua. Tärkeä osa rahoitusta on ilmaistyö, ja asiaan jo vuosia sitten vihkiytyneet ja sitoutuneet yksityishenkilöt. Projektin sateenvarjona Suomessa toimii jokseenkin uusi Elo-Säätiö. Silmiinpistävä ero muihin pohjoismaisiin naapureihimme kuitenkin on, että Suomen viralliset markkinointitahot, kuten Visit Finland ja Finpro sekä ministeriöt loistavat poissaolollaan. Siihen on varmasti hyvä syy tai strategian puuttuminen.

Ruotsi markkinoi ruokakulttuuria Ruotsin uusi vientiorganisaatio Business Sweden teki prinssi Carl Philippin ja kauppaministeri Ewa Björlingin johdolla näyttävän esiintymisen.

Tilaisuudessa julkistettiin Ruotsin tavoitteena olevan kaksinkertaistaa elintarvikevientinsä noin 7 miljardista n. 15 miljardiin euroon vuoteen 2020 mennessä. Ruotsin elintarvikevienti on nykyisellään noin viisinkertainen omaamme verrattuna. Lisäksi tilaisuudessa korostettiin, että Ruotsi on tuolloin ” European Culinary Nation ” – hieno tavoite. Suurin ero kuitenkin on, että Ruotsissa gastronomia näkyy ja sen koetaan olevan selkeästi osa matkailun vetovoimaisuutta.

Ruoka mukaan matkailumarkkinointiin Ruokakulttuuri ja ravintolaelämykset ovat keskeinen osa onnistunutta matkaa. Michelin tähdet ja Bocuse d’Or sijoittumiset ovat kansainvälisiä tunnustuksia siitä, että maa on maailman kartalla eikä vain paras omassa maassaan. Niin se varmasti on Suomessakin, mutta sitä ei vain huomata ottaa mukaan promootioon tai hyödyntää käytännössä. Koskaan ei ole myöhäistä. Bocuse d’Or:n Europan karsinnat ovat 2014 Tukholmassa ja finaali jälleen 2015 Lyonissa. Kansainväliset, vientiin rinnastettavat matkailutulot Suomella ovat n. 4 miljardia. Siinä hyvä peruste tehdä strategia ja päätöksiä, jotta kilpailijat voivat keskittyä hyvään sijoitukseen ja sitä kautta käytännön maakuvan rakentamiseen. n

Vuoden uupumaton työ Osallistumisen takana on paljon työtä ja aitoa sitoutumista. Suomen finalisti Bocuse d´Or 2013 –kilpailussa oli 36-vuotias Mika Palonen ja hänen assistenttinaan oli 22-vuotias Juho Ekegren. Maallikon on vaikea ymmärtää, että osallistuminen kilpailuun edellyttää lähes vuoden täysipainoista harjoittelua, viisi päivää viikossa, kahdeksan tuntia päivässä. Huipulle ei päästä sattumalta. Suomen joukkuetta tuki läsnäolollaan suurlähettiläs Pilvi-Sisko Vierros-Villeneueve, europarlamentaarikko Petri Sarvamaa ja Maaliskuu 2013 . 2

Marko Palonen ja Juho Ekegren perehtyvät Wild Food raaka-aineisiin. Sekä kalan että lihan osalta kilpailu-aikaa on 5 tuntia ja kaiken pitää toimia kellon tarkkuudella. Aikasakot ovat herkässä.

Jatkoa sivulta 3. IATA:n New Distribution Capability Win-win-win IATA:n uutta jakeluhanketta on jo tuoreeltaan ehditty arvioida lentoyhtiöiden haluksi tavoittaa lentomatkustajat mahdollisimman suoraan ohi kustannuksia kasvattavien välikäsien, siis ohi jakelujärjestelmien ja kenties myös ohi matkatoimistojen. Yanik Hoyles kuitenkin korostaa win-win-win -ajatusta, ja kertoo hankkeeseen osallistuvan sekä globaalien jakelujärjestelmien (GDS), muiden IT -toimijoiden ja matkatoimistojen. Hoylesin mukaan lentomatkustajien hyödyt hankkeessa ovat ilmeiset. Läpinäkyvyys siitä, mitä ostetaan, lisääntyy. Vertailu, eikä vain pelkän hinnan vaan palvelukokonaisuuksien vertaaminen helpottuu. Lentoyhtiöiden nykyisen hinnoittelun ja lisäpalveluiden monimutkaisten veloitusten aikakaudella tässä voisikin piillä huomattava merkitys. Lisäksi NDC lupaa lentomatkustajille paremman ja helpomman palveluiden ja tuotteiden saatavuuden. Nykyteknologia mahdollistaa lisäksi jopa hyvin henkilökohtaiset tarjoukset ja kohdistetun markkinoinnin, jopa yksittäisten henkilöprofiilien tarkkuudella.

Uutta jakeluvoimaa Lentoyhtiöille NDC:n on määrä tuoda uutta jakeluvoimaa mahdollistamalla kaikkien palveluiden, ts. myös lisäpalveluiden (ancillary services) myynti kaikissa jakelukanavissa. Hoylesin mukaan myös matkatoimistot hyötyisivät pystymällä parempaan asiakaspalveluun ja jopa uusiin palvelumahdollisuuksiin. Hoyles sanoo, että NDC-hankkeeseen on jo nyt vihkiytynyt lukuisa joukko lentoliikenteen klusterin sidosryhmiä. Mukana on 16 lentoyhtiötä, 7 matkakaupan organisaatiota (mm. UFTAA; ECTAA, GEBTA) sekä kaikki keskeiset GDS -jakelujärjestelmät. IATA Passenger Distribution Groupin puheenjohto on uskottu Lufthansalle ja varapuheenjohdossa on Air Canada sekä Advantage Travel Centers UK. NDC-hankkeen aikataulu on piirretty siten, että ensimmäiset pilottihankkeet toimialalla toteutuvat kuluvana vuonna. Ne analysoidaan, tulokset implementoidaan ja NDC:n laajempi käyttöönotto tapahtuisi IATA:n Yanik Hoylesin mukaan vuosina 2015-16. Ovatko kaikki tämän päivän toimijat tuolloin mukana, riippuu ainakin joiltakin osin kunkin aktiivisuudesta ja omasta suhtautumisesta nyt, kun asia vielä on valinkauhassa. IATA on toivottanut mm. matkatoimistojen edustuksen tervetulleeksi hankkeeseen. n

®

LAOS - Portti vanhaan Indokiinaan Eksoottisessa Laosissa on tarjolla ensiluokkaisia matkakokemuksia, mahtava luoto, Unescon maailmanperintökohteita, seikkailumatkoja Mekong-joella. Kaiken tämän ja paljon muuta Indokiinan alueella järjestää

www.seva.travel

info@eurousa-seva.com

Honolulu - Vancouver - Los Angeles - Palm Beach - New York - Vientiane

LYHYESTI n Jakartan metrohanke edistyy. Valtavista liikenneruuhkistaan tunnettu Indonesian pääkaupunki Jakarta on Aasian viimeisiä suurkaupunkeja ilman toimivaa maanalaista. Vuosikymmeniä suunnitellun metron rakentaminen saattaa alkaa jo tämän vuoden puolella, kun Jakartan 20 miljoonan asukkaan metropolin paikallishallinto ja Indonesian valtio pääsivät vihdoin sopuun hankkeen kustannusten jakamisesta. Projektille on luvassa rahoitus- ja rakennusapua Japanista. n Luotijunalla Chiang Maihin. Pohjois-Thaimaan Chiang Maista tulee Thaimaan ensimmäisen suurnopeusjunan kohde. Uusi rata on rakenteilla ja valmista pitäisi tulla vuonna 2017. Bangkokista lähtevän radan pituus on 745 kilometriä ja sen varrelle tulee 13 asemaa. Matkustusajan luvataan puolittuvan nykyisestä seitsemästä tunnista kolmeen ja puoleen tuntiin. Chiang Mai on Pohjois-Thaimaan merkittävin keskus ja maan toiseksi suurin kaupunki.

Window Seat NEXT ISSUE ON 5th April 2013

Advertising bookings by 18th March 2013 Please contact Leena Aalto phone +358-9-622 2500 e-mail: leena.aalto@ikkunapaikka.fi

www.matkaviikko.fi Ammattilaisten online-uutispalvelu Ikkunapaikka

19


UUDET RÄÄTÄLÖIDYT LIPPUTYYPIT

FINNAIRIN VIISI UUTTA LIPPUTYYPPIÄ tuovat enemmän valinnanvaraa lentomatkustamiseen. Niiden avulla voit palvella asiakkaitasi entistä yksilöllisemmin economy- ja business-luokassa. Esimerkiksi PRO-lipputyyppi tuo liikematkustamiseen economy-luokassa enemmän lisäarvoa uusilla priority-palveluilla. TUTUSTU UUSIIN LIPPUTYYPPEIHIN www.finnair.com/FI/FI/fare-branding-agents

www.ikkunapaikka.fi Ikkunapaikka

Window Seat

MATKAILUALAN AMMATTILEHTI • FINNISH TRAVEL TRADE JOURNAL • FACKTIDNING FÖR RESEBRANSCHEN I FINLAND Ikkunapaikka on Suomen johtava matkailualan ammattilehti, joka seuraa, analysoi ja ennakoi alan tapahtumien kulkua Suomessa ja ulkomailla. Ikkunapaikka ilmestyy kahdeksan kertaa vuodessa. Se on tilattu Suomen jokaiseen matkatoimistoon (SMAL:n jäsenyritykset). Tilaa Ikkunapaikka, niin tiedät mitä alalla tapahtuu. Vuosikerran hinta on 59 € määräaikainen yritystilaus 54 € jatkuva yritystilaus 19 € virkailijatilaus 13 € opiskelija- ja eläkeläistilaus Hinnat sisältävät alv 10%. Lehti ei vastaa tilaamatta lähetettyjen kirjoitusten ja/tai kuvien säilyttämisestä ja/tai palauttamisesta.

Ikkunapaikka on Suomen matkatoimistoalan liiton (SMAL), Pacific Asia Travel Associationin (PATA) ja Discover American Suomen osastojen toimialajäsen. ISSN 0786-7867 Painos 5 000 kpl Levikkijakauma Matkatoimistovirkailijat 64 % Liikenneyhtiöt 11 % Yritysten matkavastaavat 9% Matkatoimistojohto 7 % Majoituselinkeino 4 % Matkailutoimittajat/lehdistö 3 % Kunnalliset matkailuelimet 2  %.

Toimitus ja markkinointi Päätoimittaja, kustantaja Leena Aalto leena.aalto@ikkunapaikka.fi Raisiontie 6 D 00280 Helsinki Puhelin (09) 622 2500 Neuvonantaja, kustantaja Martti Savojärvi Lohitie 15 A 02170 Espoo Puhelin 050 592 2981 martti.savojarvi@ikkunapaikka.fi Julkaisija Travision Oy Helsinki

Vakituiset avustajat Jaakko Bergqvist Eero Havia Esa Aalto Juhani Paavonsalo Veijo Sahiluoma Ulkoasu Julle Oy Graafinen suunnittelutoimisto Tallberginkatu 1 C 111 00180 Helsinki Art Directors Juhani Järvinen Puhelin 0400 463 497 julle@julle.fi Veera Honkala Puhelin 0500 463 497 veera@julle.fi Kirjapaino PunaMusta

Window Seat is the leading travel trade journal for the travel professionals in Finland. Its aim is to monitor and analyze the develop-ment of the travel market in Finland and abroad. Window Seat is published eight times a year and its subscribers include a.o. all Finnish AFTAtravel agencies. Subscription fee is EUR 63 outside of Finland. The magazine will not hold itself responsible for the safekeeping and/or return of articles and/ or photographs sent without an order for publication.

Window Seat is an associated member of the Association of Finnish Travel Agents (AFTA), Finland Chapter of Pacific Asia Travel Association (PATA) and Discover America Finland. ISSN 0786-7867 Circulation 5,000 copies Readers Travel agency personnel 64 % Airlines etc. 11% Company travel managers 9 % Travel agency management 7 % Hotel business 4% Travel editors and press 3 %

Municipal tourist organisations 2%. Editorial & Marketing Editor-in-chief, Publisher Leena Aalto leena.aalto@ikkunapaikka.fi Raisiontie 6 D FIN-00280 Helsinki Phone +358 9 622 2500 Senior Advisor, Publisher Martti Savojärvi Lohitie 15 A FIN-02170 Espoo Phone +358 50 592 2981 martti.savojarvi@ikkunapaikka.fi Publisher Travision Oy Helsinki

Contributing Editors Jaakko Bergqvist Eero Havia Esa Aalto Juhani Paavonsalo Veijo Sahiluoma Layout Julle Oy Graafinen suunnittelutoimisto Tallberginkatu 1 C 111 00180 Helsinki Art Directors Juhani Järvinen Phone +358 400 463 497 julle@julle.fi Veera Honkala Phone +358 500 463 497 veera@julle.fi Printing house PunaMusta

2013-2 Ikkunapaikka-Window Seat, Mar 2013  

Ikkunapaikka March 2013

2013-2 Ikkunapaikka-Window Seat, Mar 2013  

Ikkunapaikka March 2013

Advertisement