Page 1

Ikkunapaikka 1 • 2013 Tammikuu/January

Window Seat

25.vuosikerta/25th year

MATKAILUALAN AMMATTILEHTI • FINNISH TRAVEL TRADE JOURNAL • FACKTIDNING FÖR RESEBRANSCHEN I FINLAND

KUTEN USEIMMAT SUOMALAISET, SATU HALUAA PÄÄSTÄ KÄTEVÄSTI MAAILMALLE. YLI 130 KOHDETTA LÄHELLE JA KAUAS.

UUTUUS! SAN FRANCISCO 8.4. ALKAEN. VARAA HETI OSOITTEESTA SAS.FI


Uusi Finlandia. Nimeään myöten suomalainen. Jotain rentouttavaa siinä on, kun saa matkustaa Tallinnaan Suomen lipun alla. Ehkä se on tunnelma, hyvä ruoka ja suomalainen palveluasenne. Uusi, nopeampi laivamme vie perille 2,5 tunnissa. Vietä matka uudenlaisissa teemaravintoloissa, tee edullisia ostoksia ja nauti elävästä musiikista. Jos haluat työskennellä tai kaipaat omaa rauhaa, matkusta Extra–luokassa tai pidä kokous valoisissa kokoustiloissa. Kaksi lähtöä päivässä Helsingistä – huomaa uusi aamulähtöaika klo 9.15. Tutustu suomenlahden viihtyisimpään laivaan osoitteessa eckeroline.fi

eckeroline.fi N I M E S TÄ Ä N H U O L I M AT TA S U O M A L A I N E N

2 Window Seat

January 2013 . 1


Ikkunapaikka 1 • 2013 Tammikuu/January

Window Seat

25.vuosikerta/25th year

MATKAILUALAN AMMATTILEHTI • FINNISH TRAVEL TRADE JOURNAL • FACKTIDNING FÖR RESEBRANSCHEN I FINLAND

Kolmesti viikossa Vietnamin Hanoihin ja Keski-Kiinan Xi’aniin Indonesian

Finnair avaa kaksi uutta kaukoreittiä

mystiset maustesaaret s. 7

Kolmannes

matkustaa ilman

perusturvaa s. 15

Mauritius

on myös

perhekohde s. 19

Hurtigruten

viettää

juhlavuotta Finnairin kesälennot vievät Vietnamin huikaiseviin maisemiin.

s. 20

F

n Finnair vahvistaa jälleen ensi kesänä Aasian reittiverkostoaan, nyt jopa kahdella uudella kohteella. Kesäkuun 14. päivä yhtiö avaa reitin Kiinan keskiosan Xi’aniin ja 15. päivä kesäkuuta Vietnamin pääkaupunkiin Hanoihin. Kumpaankin kohteeseen lennetään kolmella suoralla, välilaskuttomalla viikkovuorolla. Kyseessä ovat Finnairin 12. ja 13. Aasian reitti.

innair on ilmoittanut tavoitteekseen kaksinkertaistaa Aasian myyntituottonsa vuoteen 2020 mennessä. Uutuuskohteilla haetaan potkua tämän tavoitteen saavuttamiseen Aasian nopean talouskasvun kohteista.

EERO HAVIA

Xi’an on jo viides lentokohde Kiinan maaperällä. Toukokuussa 2012 Finnair avasi ensimmäisenä eurooppalaisena lentoyhtiönä rei-

Viides Kiinassa

tin Chongqingiin, joka on Xi’anin tavoin Kiinan sisämaan nopeasti kasvava megakaupunki, jopa talousalueensa yli 30 miljoonine asukkaineen. Finnairin muut Kiinan lentokohteet Peking, Shanghai ja Hongkong sijaitsevat Kiinan vauraalla itärannikolla tai sen tuntumassa. Finnairin Kiina-operoinnin historia ja kokemus juontaa vuoteen 1988, jolloin yhtiö avasi ensimmäisen reittinsä Helsingin ja Pekingin välillä.

Malesiaan yhteistyössä

Uutta Kaakkois-Aasiassa on myös Finnairin ja Malaysia Airlinesin code share –yhteistyö. Marraskuun 2012 lopulta alkaen on Finnairin AY -tunnuksin voinut lentää Malesian pääkaupungin ja Finnairin kohteiden Singaporen, Bangkokin ja Hongkongin välillä. Vastaavasti Malaysia Airlinesin MH -tunnuksin pääsee Finnairin lennoilla Helsingistä Lontooseen, Pariisiin, Frankfurtiin ja Amsterdamiin.

Jatkuu sivulla 24.

Perinteinen matkakauppa on lujilla

Lentolippujen ja valmismatkojen myynti jatkaa kasvuaan verkossa Hanoi, Xian, Chicago, Visby, Dubrovnik…

n J.K. Paasikiven muistomerkin jalustaan Helsingin keskustan Paasikivenaukiolla on merkitty sanat: ”Tosiasioiden tunnustaminen on viisauden alku”. Edesmenneen valtiomiehen poliittista viisautta voinee soveltaa myös matkakaupan nykytilaan, jossa jako häviäjiin ja voittajiin on käynyt yhä kiivaampana sitten Internetin kuvaan tulosta alkaen.

reittiuutuuksia ja comebackeja

EERO HAVIA

Singaporessa on myös luontoelämyksiä. Gardens by the Bayssä voi kummastella superpuita 25 metrin korkeudessa. Lisää sivulla 22.

Vuonna 2013 on luvassa

n Uusi vuosi tuo tullessaan reittilentokartalle joitakin uutuuksia, mutta myös joukon vanhoja tuttuja kohteita. Laivaliikenteessä vuosi aloitetaan vauhdikkaasti kalustouudistusten ja reittijärjestelyjen merkeissä. ESA AALTO

Kaukokohteet n Keväällä 2013 voi Helsinki-Vantaalla nähdä kaksi Tokion-lentoa laskeutumassa tai lähtemässä lähes samanaikaisesti, kun Finnairin ohella myös Japan Airlines aloittaa nonstop-lennot HelsinkiVantaan ja Tokion Naritan välillä.

25. helmikuuta avattavaa reittiä on tarkoitus liikennöidä aluksi neljä kertaa viikossa, myöhemmin jopa päivittäin. JAL tuo reittiavauksensa myötä myös tuliterät Boeing 787 Dreamliner –matkustajakoneet ensi kertaa Suomeen.

Jatkuu sivulla 9.

Tammikuu 2013 . 1

M

aailman matkailujärjestön UNWTO:n mukaan viime joulukuun puolivälin alla maailmassa saavutettiin ennätyksellinen miljardin vuosittaisen matkustajan raja. Symbolinen huomionosoitus ojennettiin 13. joulukuuta Madridiin saapuneelle brittituristille, vaikka lienee helppo ymmärtää, että se olisi voitu ojentaa monelle muullekin ja monessa muussa paikassa. UNWTO:n mukaan kansainvälinen matkailuelinkeino globaalisti vastaa yhdestä työpaikasta kutakin kahtatoista työpaikkaa kohden ja 30 prosentista maailmanlaajuisesta palveluiden viennistä. Mutta mihin ovat menossa matka-

SAS Groupiin

globaalia

virtaviivaisuutta s. 24

Á la carte on

Germanwingsin

uusi konsepti s. 25

kaupan toimiala, matkatoimistot ja matkanjärjestäjät meillä Suomessa? Yllä mainittu voisi antaa aiheen uskoa, että ala voi hyvin ja osaavaa työväkeä jopa tarvittaisiin lisää.

Kansainvälinen lentolippukauppa Eräs mittari tutkailla asiaa on matkakaupan jakelukanavien kansainvälisten lentolippujen (IATA) myynti muutamana viime vuotena. Vaikka peruutuspeiliin katsomalla ei suinkaan aina näe eteenpäin, ehkä muutamia tosiasioita sieltä heijastuu.

Jatkuu sivulle 4

Heinäveden Valamossa talvi on parasta hiljentymisen aikaa. Lisää sivulla 5.

Ikkunapaikka

3


17.–20.1.2013

Helsingin Messukeskus

KANSAINVÄLISEMPI KUIN KOSKAAN! Matkamessuilla on tänä vuonna edustettuna huikeat 80 maata! Uusina maina ovat mukana Sudan, Serbia, Réunion Island, Chile, Nicaragua, Jamaika ja Anguilla.

REKISTERÖIDY ENNAKKOON

Muista rekisteröityä ennen messuille tuloa osoitteessa www.matkamessut.fi. Rekisteröitymiseen tarvittavan numerosarjan löydät voucher-kutsusta. Matkamessujen näytteilleasettajat kutsuvat ammattilaiset messuille.

OLETKO ALOITTAMASSA TAI KEHITTÄMÄSSÄ KANSAINVÄLISTÄ TOIMINTAA? Global Workshop on uusi ohjelma Matkamessujen workshop-päivänä keskiviikkona 16. tammikuuta. Ostajat tapaavat Global Workshopissa myyjiä ympäri maailman rauhallisessa ympäristössä, kahdenkeskisissä tapaamisissa. Lue lisää: www.globalworkshop.fi.

AMMATTILAISOHJELMA Lukuisat ammattilaisajan seminaarit ja tietoiskut tarjoavat tietoa ja virikkeitä. Business Travel Forumilla kuulet 17.1. liikematkustamisen uusista tuulista ja voit tutustua matkailuteknologiaan. Oman lisänsä seminaaritarjontaan tuovat myös Suomen matkatoimistoalan liiton Matkatieto-seminaarit.

Avoinna: vain ammattilaisille to 17.1. klo 9–19 pe 18.1. klo 9–12

myös yleisölle pe 18.1. klo 12–19 la 19.1. ja su 20.1. klo 10–18

Toimeksiantaja:

Ikkunapaikka

n Ikkunapaikka on seurannut matkailualan ilmiöitä jo yli kahdenkymmenen vuoden ajan. Alla olevasta koosteesta voit lukea, mitä lehtemme on kertonut 20 ja 15 vuotta sitten. Tässä lehdessä tarkastelussa ovat vuosien 1993 ja 1998 tammikuun numeroita. Koosteen on työstänyt Leena Aalto. sen keskihinta on tipahtanut alle 300 markan. Ulkomaan matkailun puolella sekä kuljetusyhtiöt että matkatoimistot kamppailevat vakavissa vaikeuksissa.

Yhdistyminen pitkittyy

1993

Matkassa 500 näytteilleasettajaa Tammikuisille matkamessuille on ilmoittautunut lähes 500 näytteilleasettajaa. Uusia maita ovat mm. Kiina, Meksiko ja Gambia, mistä povataan nousevaa lomakohdetta. Ensimmäistä kertaa omalla, yli 130 m2 osastolla on mukana myös SAS.

Viking Europa Vikig Linen M/S Europa aloittaa liikenteen Helsingin ja Tukholma välillä helmikuussa. 200 metriä pitkä laiva on suurin tällä reitillä purjehtinut alus. Uusi alus päättää vuonna 1989 alkaneen Viking Linen uusien alusta hankintasarjan kuluvaksi vuosikymmeneksi. Risto Peltola sanoo tulevaisuuden laivamatkojen rakentuvan viihteen, kokousmatkailun ja gastronomian nimeen.

Suomen Matkatoimistoyhdistyksen ja Matkailuyrittäjien yhdistymishanke vaatii aikalisän. Yhdistysten edustajista koottu organisaatioryhmä tarvitsee lisäaikaa yhdistyslakiin liittyvien kysymysten selvittämiseksi. Perustamiskokouksen oli määrä olla 13.1. mutta sitä siirrettiin aivan vime hetkillä.

Uusiin asemiin Töölön Matkatoimiston toimitusjohtajaksi on kutsuttu 18.1.1993 alkaen Timo Nykänen. Finnwayn kaukomatkojen erikoisryhmien vastaavaksi on nimitetty Pirjo Koljonen. KombiMatkojen ryhmä- ja messumatkojen tuotantopäälliköksi on nimitetty Jaana Harakka.

Vaikea vuosi Persianlahden sodasta on pari vuotta ja jo toisen kerran peräkkäin olemme jättäneet taaksemme vuoden, joka oli matkailulle edellistä huonompi. Hotellien käyttöasteet ovat romahtaneet kaikkien aikojen pohjalukemiin ja yöpymi-

1998

Fritte briteille

rillä. Sitä myytiin vuoroin itään, vuoroin länteen. Finnair ehti kohteliaasti kieltäytyä ja joulun alla Fritte sitten siirtyikin länteen, brittiläisen Thomsonin omistukseen kahdella miljardilla markalla.

Matkapisteen loppu Kun Fritte myytiin yhtenä palana, toisin kävi Matkapisteelle. Se pureskeltiin ainakin kolmeen palaan, josta suurimman sai Bennett ja näkyvimmän Matkapojat. Matkapisteen 90-luvun kehitys oli yhtä alamäkeä, kirjoitti Oberver. Hyvämaineisesta ja kannattavasta toimistosta onnistuttiin lakimiesten omistuksessa tekemään tappiokierteessä tärisevä syvyyspommi.

Kesämyynti vauhdissa Kesämatkojen myynti alkoi joulun alla. Ensimmäisen viikon aikana osa matkanjärjestäjistä oli viime vuoden vastaavasta edellä 10-20%. Oman avauspäivän ennätyksensä teki Finnmatkat myymällä 10 000 matkaa.

Vaikea valinta Kauppa- ja teollisuusministeriöllä on täytettävänään Matkailun edistämiskeskuksen johtajan paikka Pirjo-Riitta Vatasen jälkeen. Valintaa ei kuitenkaan saatu tehdyksi kahden hakukierroksen jälkeen jouluun mennessä. Ongelmana on, että tehtävän palkkaus ja henkilölle asetetut vaatimukset ovat joutuneet epäsuhtaan.

Uusiin asemiin Finnairin markkinointiryhmän Mika Perho on nimitetty 28.11.97 alkaen Suomen toimintojen johtajaksi. Perho tuli Finnairiin vuonna 1985 Helsingin piiriin. Erik Floman on nimitetty 1.1.98 alkaen Matkatalo Tourneen toimitusjohtajaksi ja ruotsalaisen sisaryrityksen varatoimitusjohtajaksi. Silja Linen uudeksi toimitusjohtajaksi on nimitetty Riitta Vermas. Suomen SKÅLin uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Ulla-Brita Waltasaari Lufthansalta. Metsä-Serlan Britta Lepistö on nimitetty Suomen Liikematkayhdistyksen puheenjohtajaksi. n

Vuodenvaihteen vilkkain huhumylly pyöri Fritidsresorin ympä-

4 Window Seat

www.matkamessut.fi

Yhteistyössä:

Jatkoa sivulta 3.

Perinteinen matkakauppa on lujilla.

Vuonna 2005 n IATA-lippujen matkatoimistomyynti Suomessa ylsi n. 660 miljoonaan euroon. n Siitä kuuden suurimman liikematkatoimiston siivu oli yli 500 miljoonaa, prosenteissa yli 76 %. n Samaan aikaan kuusi kärkinettitoimistoa myi hieman yli 55 miljoonan arvosta, siis runsaat 8 prosenttia. n Lopuille noin 80:lle IATA-toimistolle pirstoutui runsaan 100 miljoonan siivu eli lähes 15,5 % kakusta.

Kolme vuotta myöhemmin eli 2008 n Kansainvälisten lentolippujen tilitykset Suomessa kohosivat n. 725 miljoonaan. n Kuuden suurimman liikematkatoimiston myynti absoluuttisesti nousi hieman, runsaaseen 508 miljoonaan, mutta markkinaosuus putosi kuutisen prosenttia noin 70 %:iin. n Kuusi suurinta nettitoimistoa lähes tuplasivat tilityksensä n. 107 miljoonaan, lähes 15 prosenttiin. n Pienimpien 80 toimiston siivu oli rahassa kutakuinkin samansuuruinen n. 108 miljoonaa, mutta osuus kakusta pieneni tasan 15 prosenttiin.

.. ja kolme vuotta myöhemmin eli 2011 n Lentolippujen IATA-tilitykset rahassa mitaten Suomessa putosivat yli 20 prosenttia, jopa alle edellä mainitun 2005 tason, n. EUR 590 miljoonaan. Myynnin pudotus johtui lippujen hintojen alentumisesta, kun samanaikaisesti lukumääräisesti lentolippuja kirjoitettiin vuonna 2011 enemmän kuin 2005. n Kuuden suuren liikematkatoimiston siivu oli enää alle 360 miljoonaa eli runsas 60 %. n Kuusi nettitoimistoa olivat puolitoistakertaistaneet tilityksensä kolmessa vuodessa, nyt 2011 yli 153 miljoonaan eli 26 %:iin markkinoista. n Pienimpien osuus yhä pieneni, runsas 78 miljoonan tilitykset tarkoittivat runsaan 13 %:n osuut-

ta koko tilityksistä ja samalla alle miljoonan keskimääräistä IATAmyyntiä per toimija. Toki jonkin verran lentokuljetusta, esim. Ryanairin osuus, sulkeutuu IATA:n tilitysjärjestelmän ulkopuolelle.

Markkinaosuuksia Kun kärkikolmikossa vuonna 2008 finnairilaisten SMT:n ja Arean kansainvälisten lentolippujen myynti vuonna 2008 ylsi kummallakin reilusti yli 100 miljoonan euron, edustivat kumpikin erikseen suurempaa markkinaosuutta kuin kuusi suurinta nettitoimijaa yhdessä. Vuoteen 2011 mennessä suurin nettitoimija Supersaver/SRG-Finland kolkutteli samoissa lukemissa kuin SMT tai Area ja kuusi suurinta nettitoimijaa olivat ajaneet yhteen laskienkin finnairilaisten ohi. Jonkin verran IATA-myyntiä toki on siirtynyt Arealta ja SMT:ltä Aurinkomatkoille Finnairin tuoreessa sisäisessä vapaa-ajan matkojen järjestelyssä. Ykköspaikkaa pitäneen Kaleva Travelin merkittävin tapahtuma viime aikoina oli omistuksen muuttuminen kansainväliselle CWT:lle, jonka partnerina Kaleva Travel oli toiminut jo aikaisemmin. Alan kehitykselle on jotensakin kuvaavaa, että suurimmankaan suomalaisen, ITC -edelläkävijän maineessa olleen Kalevan henkseleissä ei ehkä joustoa enää riittänyt suomalaisessa omistuksessa. Teknologian jatkuva kehittäminen vaatii todella mittavia resursseja.

kelussaan vahvasti nettiin ja ovat käytännössä luopuneet jälleenmyyjistään. Keskinäisissä markkinaosuuksissa Finnmatkat (2011 matkustajilla mitaten 28,1 %) hivuttautuu Aurinkomatkojen (33,7 %) kantaan, kun Tjäreborg on askeleen taaempana (19,9 %). Matkanjärjestäjäalan yritysmuutoksiin juuri päättyneenä vuonna 2012 merkittiin mm. Hispanian ja Air Finland Holidaysin poistumat markkinoilta vararikkojen kautta. Aivan loppuvuodesta 2012 alkoi uutta toimintaa viritellä aluksi Baleaarien saarille Palmumatkat.

Asiakkaat tekevät työn Samassa tahdissa kun kauppa on muutamana viime vuotena siirtynyt nettiin ja osa työstä, pankkien esimerkin tapaan, asiakkaiden tekemäksi, henkilökuntamäärä alalla on pudonnut rajusti. Viime aikoina on kuitenkin yritysten määrä Kuluttajaviraston valmismatkaliikerekisterissä ja myös SMALin jäsenluettelossa kasvanut. Uudet yritykset syntyvät parin työntekijän mikrosarjaan. Se voi olla monelle alan aidolle osaajalle mahdollisuus työllistää itsensä ja kenties kollegakin, jollain sopivasti rajatulla erityisen osaamisen alueella. n

LYHYESTI

Matkajärjestäjien mitalisarja Matkanjärjestäjäpuolella kolmen suurimman, Aurinkomatkojen, Finnmatkojen ja Tjäreborgin yhteinen markkinaosuus SMALin julkaisemien tietojen mukaan on yli 80 %, mitattiinpa sitä rahalla tai matkustajamäärällä. Sikäli tilanne rajallisen kokoisilla alle miljoonan valmismatkustajan markkinoillamme on liikematkabisneksen kanssa samankaltainen: muutama harva hallitsee oligopolisesti ja suuremmalle joukolle on vain kapeita siivuja tai peräti murusia jaettavaksi. Kolme suurinta panostavat ja-

n Steigenberger aloittaa risteilyt. Steigenberger hotelliketju on aloittanut 3, 4 tai 7 yön Niilinristeilyt. Risteilyt operoidaan yhdessä Travcotelsin kanssa. Yhtiö operoi kahta alusta; Minervaa ja Legacya. Kummankin risteilyaluksen hytit ja palvelu vastaavat Steigenbergerin tasoa. n

January 2013 . 1


pääkirjoitus

tammikuu 2013

Matkakaupan vakuuksiin on voitava luottaa Air Finlandin viimevuotisessa konkurssissa ei Kuluttajavirastolle annettu vakuus riittänyt kattamaan kaikkia matkansa tilanneiden tai matkalla olleiden asiakkaiden korvausvaatimuksia. Korvausprosentti jää alle seitsemänkymmenen ja – mikä pahinta – korvausten maksatus viivästynee jopa vuosia vajaakorvauksesta johtuvien valitusten johdosta. Tämä on erittäin huono uutinen paitsi Air Finlandin asiakkaille myös koko matkailualalle. Kuluttajaviraston matkanjärjestäjiltä vaadittavan vakuuden tarkoituksena on varmistaa kuluttajien luottamus ja taata matkakaupan nykyisen kauppatavan jatkuminen: ensin maksu, sitten suorite. Nykymalli ei luottamusta herätä. Vakiintuneesta kauppatavasta luopuminen olisi matkanjärjestäjille vakava paikka sekä maksuvalmiuden että vastuukysymysten kannalta. Air Finlandin tapaus ja aikaisemmatkin vajaiksi jääneet vakuudet velvoittavat kuitenkin pohtimaan vakuusjärjestelmän mielekkyyttä. Se on kallis ja työläs, minkä lisäksi se on nykymuodossaan osoittanut haavoittuvaisuutensa. Kuluttajavirasto vierittää vastuun vakuuden vajauksesta Air Finlandille. Syytös voi olla oikea, mutta ydinsyy on järjestelmässä, joka ei pysty kaikissa olosuhteissa muodostamaan riittävää vakuusmassaa konkurssitilanteiden varalta. Konkurssiin päätyvä matkanjärjestäjä on jo konkurssin alla taloudellisissa vaikeuksissa eikä juuri silloin pysty huolehtimaan kaikista velvoitteistaan, vaikka ehkä haluaisikin. Jos vakuusjärjestelmän kanssa halutaan elää, on siihen luotava sellaiset mekanismit, että kuluttajat voivat siihen luottaa. Julkisen talouden nykyisessä ahdingossa ei voida laskea sen varaan, että valtiovalta ottaisi tästä vastuun. Matkailuala on omassa intressissään huolehdittava siitä, jos halutaan ylläpitää luottamusta alaan eikä olla valmiita luopumaan nykyisestä kauppatavasta. Kunnollinen kuluttajavakuus on tärkeää myös matkailualan monipuolisen tarjonnan takia. Kuluttajien ei voida odottaa luottavan pienmatkanjärjestäjiin, jos kuluttajavakuus yleisesti mielletään riittämättömäksi. Vakavaraisiksi mielletyt suuret matkanjärjestäjätkään eivät itse asiassa välty uhkakuvasta, koska ulkopuolisen on täysin mahdotonta arvioida kulloisenkin vakuuden riittävyyttä. Siksi on panostettava vakuusjärjestelmään, joka on riittävän kattava ja johon kiistatta voidaan luottaa. Erilaisia ratkaisumalleja on vuosien varrella yritetty rakentaa, mutta koskaan ei ole päästy maaliin. Muissa maissa tähän on päästy. Nyt on korkea aika Suomessakin ylittää maaliviiva ja turvata laaja luottamus matkakauppaan.

Kilvoittelua ja bisnestä sulassa sovussa

Valamon luostarin tarina

ja ilmapiiri kiehtovat n Valamon luostarin historia ulottuu yli 800 vuoden taakse. Pitkän historiansa aikana luostari on kokenut niin loiston kuin kurimuksenkin päiviä. Uusi Valamo Heinävedellä on yhdeksän munkin koti, mutta myös toimiva matkailukohde ja hiljentymisen tyyssija. LEENA AALTO, VALAMO

V

alamon luostari perustettiin yli 800 vuotta sitten, kun munkki Sergei saapui Konstantinopolista Ruotsi-Suomen Laatokalle ja perusti saareen luostarin. Seurakseen hän sai karjalaismunkki Hermannin. Vuosisataisen historiansa loiston päivät luostari eli 1800-luvun lopulla, jolloin saarella asui yli tuhat munkkia. Karmeimmat hetkensä luostari koki sodan lopulla, kun se vuoden 1940 helmikuussa sai käskyn siirtyä evakkoon, läntisempiin osiin Suomea. Lähes 60% mittaamattoman arvokkaista taideaarteista oli jo siirretty varmuuden vuoksi turvallisimmille seuduille. Evakkomatkaan lähti 170 munkkia.

Asettuminen Heinävedelle Munkit päätyivät Keski-Suomeen, Kannonkosken koulun tiloihin. Tilat olivat ahtaat ja epäsopivat, ja veljeskunta alkoi etsiä väliaikaistiloja, kunnes päästäisiin muuttamaan takaisin Laatokan Valamoon. Heinävedeltä löytyi sopiva tila. Veljeskunta osti Papinniemen kartanon ja 300 hehtaaria maata. Kesällä muutettiin uusiin tiloihin, rakennettiin vanhoihin makasiineihin väliaikainen kirkko ja kunnostettiin renkien ja piikojen tilat majapaikoiksi.

Uuden kauden alku Munkit elelivät uudessa Valamossa pitkälti maanviljelyksen turvin. Toimeentuloa oli niukasti. Veljeskunta vanheni ja väki väheni. 60-luvulla luostarin tulevaisuus näytti synkältä ja koko toiminta oli vaarassa kuolla pois.

Oli pakko keksiä uusia toimeentulon muotoja ja 70-luvun alussa luostarialue aukaistiin matkailijoille. Siitä alkoi luostarin uusi nousu. Vasta 70-luvun puolivälissä alueelle rakennettiin nykyinen kirkko. Sen jälkeen alueelle on noussut kansanopisto, lisää majoitustiloja, ravintola sekä kulttuurikeskus, missä toimii myös Valamon konservointilaitos, kirjasto, näyttelytilat sekä kokoustilat yli 200 hengelle. Myös munkin ovat saaneet uudet asuinsijansa. Majoitustiloja luostarin alueella on yli kahdelle sadalle hengelle. Vaatimattomimmat ovat munkkien vanhat majapaikat, joissa mukavuudet löytyvät käytävältä.

Valamon kirkossa on ihmeitä tekeviä ikoneita. Valamon luostarin johtaja, arkkimandriitta Sergei esittelee Konevitsan luostarista Valamoon vuonna 1956 tullutta Konevitsan Jumalanäiti ikonia.

Ympäri vuoden Valamo ottaa vieraita vastaan ympäri vuoden. ”Kesä on kiireisintä. Itse suosittelen talvea. Silloin täällä pääsee paremmin kiireettömyyden tunnelmaan ja luostari henkii erityistä tunnelmaa”, sanoo Valamon liiketoiminnan johtaja Veikko Halonen. ”Talvella täällä voi hiihdellä, lueskella, tutustua rauhassa yli 30 000 niteen kirjastoon, käydä kirkossa ja antaa aikaa ajatuksille.” Hän kertoo, että Valamossa käy vuosittain lähes 100 000 kävijää, joista 30 000 yöpyy. Valamossa on myös vilkas kansanopistotoiminta. Kevättalven parin päivän kursseja ovat mm. Ikonimaalauksen peruskurssi, kuvanveisto, jäänveistoa Valamossa, hiljaisuuden retriitti, kirjasidonnan peruskurssi, pääsiäismunien maalauskurssi, uskonto ja huumori jne.

Jatkuu sivulla 10.

Alttarin pääportti on vanhan Valamon luostarista.

VITOSEN VIERAANA: Mika Kiljunen, Carlson Wagonlit Travelin Euroopan johtoryhmän jäsen, 1.2.2013 alkaen StaffPoint-konsernin toimitusjohtaja.

KIITOS!

O

len viime aikoina katsonut hieman oman matkatoimistourani historiaan ja sain nyt mahdollisuuden jakaa sen teidän kanssa. Tässä ajatuksiani: Yli 25 vuotta matkatoimistoalalla. Sain nähdä SMT:n dominassin, Travekin taistelun, Kohdematkojen nousun, KohdematkatKalevan yhdistymisen, Kaleva Travelin laajentumisen ja CWT:n globaalin markkinajohtajuuden. 11 yrityskauppaa orgaanisen kasvun lisäksi. Suomessa: 4% markkinaosuudesta markkinajohtajaksi ja vielä neljään muuhun maahan kertomaan suomalaisen matkatoimistoprosessin ilosanomaa (CWT:ssa 150 maahan). Hauskaa ja tapahtumarikasta on ollut. Mutta mitä jää viivan alle?

Ihmiset Ainutlaatuisia. Matkatoimisto- ja matkailualalla on unohtumattomia ihmisiä, joiden kanssa ei ainoastaan ole hedelmällistä työskennellä vaan myös hauskaa. Arkisin aamulla kun herää, niin ensimmäinen aatos on YES! Taas mennään kollegoiden kanssa kohti uusia haasteita, asiakkaita palvelemaan. Olen saanut työskennellä ihmisten kanssa jotka ovat antaneet energiaa ja ideoita arjen taivallukseen. Ei ole ollut tylsää. Minusta tuntuu, että oma taitoni tällä alalla on ollut

se, että olen osannut ympyröidä itseni taitavimmilla ihmisillä kuin itse olen. Se on tehnyt arjen hauskaksi sekä helpoksi ja on ollut ilo olla osa tiimiä. Vaikka tiimi on jatkuvasti muuttunut, niin yhdessä tekemisen henki on ollut kantava voima. Mielestäni on ollut erikoista se, että tiimi ei ole ollut pelkästään rajattu omaan firmaan vaan siihen on luontevasti kasvanut asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden jäsenet mukaan. Tehdään Yhdessä Enemmän…

Suomen matkatoimistoala Surettaa. Minusta on haikeaa katsoa kuinka huono omistaja Finnair on ollut omille tyttärilleen. Pidän Finnairia loistavana lentoyhtiönä mutta supersurkeana matkatoimistoomistajana. SMT oli niin ylivoimainen 90luvulla, että hävettää katsoa nykymeininkiä. Onneksi eivät ole vielä puuttuneet Estravelin toimintaan. Ennustan että SMT (Estravelin kanssa) myydään Amexille ja Area päätyy jonnekin muualle. Tästäkin taas tulee varmaan sanomista, mutta myrskyt vesilasissa ei hirveästi maailmaa heiluttele. Nettitoimistot tulevat olemaan markkinajohtajia kahden vuoden sisällä. CWT Suomi ja muutama muu matkatoimisto tulevat palvelemaan hyvin yritysmaailmaa, mutta ku-

Tammikuu 2013 . 1

luttajat ovat kaikki verkossa ja verkossa eivät kansallisuudet merkitse mitään. Erikoistuneet pienet toimijat tulevat olemaan loistavia esimerkkejä siitä kuinka volyymialan sisällä voidaan pärjätä ilman suuria muskeleita. Niin sanotut yleistoimistot tulevat kuolemaan ajan mittaan. Niin se vain on…

SMAL Haastavaa. Kuinka kauan tulee järjestö, joka on hyvin johdettu, pärjäämään? Kauppa käydään jo nyt 2/3 osaa ulkomaisten pelureiden toimesta ja jäsenmaksut ovat iso osa SMAL:in tulolähteitä. Kannattanee harkita joustojen hankkimista kulupuolelle, jotta tulevaisuudessakin harvat jäsenet saavat nauttia tehokkaasta avusta...

Yhteishenki Hienoa. Alalla vallitsee kummallisen mukava yhteenkuuluvaisuuden tunne. Siitä olen nauttinut täysin siemauksin. Suurin osa ihmisistä kohtelee toisiaan ihmisinä. Harvat yhteiset hetket ovat lämpimiä. Porukka tulee pienenemään, mutta toivon että yhteishengen kulttuuri jää elämään. Pohjola Eurooppalainen on tehnyt mielestäni viisaasti kun pitää matkailualan joulusaunatraditio-

ta yllä. Edullinen tapa huomioida sidosryhmä, jolla on merkitystä ja sidosryhmä viihdyttää itse itsensä. Muistakaa pitää herneet lämpiminä…

Pena (Sivula) Matkailualan ikuinen kunkku. Ei halua olla esillä, mutta tietää kaiken matkatoimisto- ja matkailualasta. Jos jotain voisi suoda muille matkailualan ihmisille, niin se olisi saada työskennellä Penan kanssa samassa tiimissä. Oppia se strateginen näkökulma joka hemmetin asiaan. Tekee bisneksen aika yksinkertaiseksi ja kannattavaksi.

StaffPoint Innostava. Saan olla mukana muuttamassa henkilöstöpalvelualaa yhdistämällä koulutustoimintaa ja softaa henkilöstöhallintaan. Yhteiskunnallinen rooli on tärkeä kun voidaan ehkäistä nuorten syrjäytymistä ja auttaa työmarkkinoiden tasapainottamisessa ikääntyvässä Suomessa. Mikäli yrityksesi kaipaa kilpailukykyä, niin ole yhteydessä… Kiitos! Mika

Ikkunapaikka

5


Sudan on matkamessujen ensikertalainen.

Matkamessuilla mukana ennätykselliset 80 maata LENTO- JA RISTEILYPAKETIT VÄLIMERELLE! Tarjoamme lento- ja risteilypaketteja Liberty of the Seasin Välimeren-risteilyille 26.5.-20.10.2013. Lentopaketteihin sisältyy risteily, lennot Helsinki-BarcelonaHelsinki ja kaikki lentokenttätransferit Barcelonassa. Lentopakettivarauksissa Royal Caribbean Cruises toimii vastuullisena matkanjärjestäjänä.

MAISSA JOUDUT VALITSEMAAN, RISTEILYLLÄ SAAT KAIKEN PARVEKEHYTTI IKKUNAHYTIN HINNALLA Tarjoamme viimeistään 28.2.2013 varattuihin Välimeren-risteilyihin parvekehytin ikkunahytin hinnalla. Matkustusaika 1.5.-31.8.2013. Kampanja on voimassa seuraavilla laivoilla: Liberty of the Seas, Navigator of the Seas ja Splendour of the Seas. HUOM, tarjous voimassa myös lento- ja risteilypaketeissa!

Lisätiedot ja varaukset: www.cruisingpower.com E-mail: infono@rccl.com – groups.nordic@rccl.com – salessupport.nordic@rccl.com – Puh: 020 386 386 Huom. Lentopaketteja ei ole mahdollista varata Internet-sivuiltamme!

WWW.ROYALCARIBBEAN.FI

Supermokkulalla edullisesti

nettiin ulkomailla n Goodspeed-palvelu tarjoaa ulkomailla lähes rajattoman tiedonsiirron kiinteään hintaan.

S

uomessa kehitetty langaton kymmenen sim-kortin ”matkamokkula” ja Goodspeed-palvelu lupaavat ulkomailla matkustaville paikallisen hintatason datansiirrossa ja helpottavat työntekoa matkan aikana. Oululaisen Uros Oy:n kehittämässä, älypuhelimen kokoisessa Goodspeed- laitteessa on ulkomailla paikallisten teleoperaattorien verkkoja käyttävä henkilökohtainen langaton tukiasema. Tukiasemaan voi liittää samanaikaisesti viisi kannet-

tavaa laitetta sylimikrosta älypuhelimeen, joten sen avulla kokonainen työtiimi tai perhe voi käyttää internetiä missä ja milloin vain, kiinteähintaisella maksulla. Alkuvaiheessa palvelu toimii Suomen lisäksi keskeisissä Euroopan maissa, joihin liikematkustus on vilkasta, kuten Saksassa, Ranskassa, Iso-Britanniassa, Ruotsissa, Tanskassa, Sveitsissä ja Italiassa. Goodspeed-mokkulan hinta on 269 euroa ja kuukausimaksu 9,90 euroa. Ulkomailla käyttömaksu on kuusi euroa päivässä. Palvelua myy Suomessa DNA. n

Junien suosio kasvaa

Keski-Euroopassa n Ranskassa kotimaan lentoliikenne ei enää kasva. Matkustajat suosivat yhä enemmän pintaliikennettä eli maan tehokkaita TGV-junia (Trains a Grande Vitesse). Junien matkanopeus on hiukan vaille 300 km/t ja uudemmilla rataosuuksilla, kuten Pariisi-Strasbourg, jopa enemmänkin. Niin ikään Air Francen harmiksi englantilainen halpalentoyhtiö EasyJet on menestynyt Ranskassa hyvin, ja on nyt toiseksi suurin lentoyhtiö Ranskan kotimaanliikenteessä. Perinteisten yhtiöitten on vaikea kilpailla uusien ja joustavien halpalentoyhtiöitten kanssa. Lentoyhtiöitten kannalta ainoastaan kohteet, joihin ei vielä ole TGV-yhteyksiä, ovat liiketaloudellisesti kannattavia. Monilla muilla lennoilla pääosa matkustajista onkin niitä, jotka ovat valinneet lentämisen jatkoyhteyksien takia. n

n Tänä vuonna Matkamessut tekee ennätyksen mukana olevien maiden määrässä. Tällä hetkellä maalistalla komeilee 80 maata, joten viime vuoden lukema 72 maata ylittyy komeasti. Ensikertalaisia ovat Chile, Serbia, Reunion Island, Sudan ja Nicaragua sekä Karibian alueelta Jamaika ja Anguilla. Lisäksi paluun tekevät Botswana, EteläAfrikka, Marokko, Tanska ja Gambia.

M

atkailualalla kansainvälinen kilpailu messubisneksessä on tiukkaa. Työtä tehdään pitkäjänteisesti, ja usein neuvottelut uusien maiden tai alueiden kanssa aloitetaan kertomalla, mikä ja missä on Suomi. Maailmalla Matkamessuilla on hyvä maine. Se koostuu aktiivisesta henkilökohtaisesta yhteydenpidosta asiakkaisiin, hyvistä tiloista ja ammattimaisesta palvelusta. Tietysti myös Suomen tarjoama turvallisuus ja toimiva infra ovat osaltaan vaikuttamassa Matkamessujen brändimielikuvaan. ”Kasvanut maiden määrä on pitkän työn tulos. Helsingin ja Matkamessujen hyvä maine on kiirinyt vähitellen myös maailmalle, ja meille on ollut hurjasti hyötyä siitä, että alan toimijat puhuvat keskenään. Monien saamiemme palautteiden mukaan Matkames-

suja pidetään yhtenä Euroopan kolmesta tärkeimmästä tapahtumasta ITB:n ja WTM:n ohella”, kertoo myyntiryhmäpäällikkö Inna-Pirjetta Lahti Suomen Messuista.

Komeasti kotimaassa Messuilta löytyvät myös parhaat palat kotimaan matkailutarjonnasta Ahvenanmaalta Utsjoelle. Luvassa on mm. paikallisten herkkujen maistelua ja vauhdikkaita ohjelmia, kuten UIT:n Ilometritehdas-revyyn harjoitukset. Matkamessujen Kotimaan Helmen, PohjolaArcticin lisäksi Turulla ja Levillä on näyttävät osastot. Vierailun arvoinen on myös Unescon suomalaisia maailmanperintökohteita esittelevä osasto, jossa tutuksi tulevat Suomenlinna, Vanha Rauma, Petäjäveden vanha kirkko, Verlan puuhiomo

Norwegian Breakawaylle

jääbaari ja suolahuone n Norwegian Cruise Line varustaa uuden Norwegian Breakaway –aluksensa jääbaarilla. New York-teemaisesta baarista löytyvät sekä Vapaudenpatsas että Brooklynin silta, molemmat tietysti jääveistoksina. Koko 25-paikkaisen baarin sisustus on kokonaan jäätä ja lämpötila 8 astetta pakkasen puolella. Drinkkien lisäksi asiakkaita lämmittävät toppatakit ja rukkaset. Laivan muihin erikoisuuksiin kuuluu kahdelle kannelle levittäy-

tyvä 2000 neliömetrin spa- ja fitness-osasto, josta löytyy mm. maailman ensimmäinen laivalle rakennettu suolahuone. 4 000 matkustajapaikan Norwegian Breakaway aloittaa risteilyt kotisatamastaan New Yorkista toukokuussa. Kesäkaudella se tekee viikon risteilyjä Bermudalle, talvikaudella 7 yön risteilyjä Bahamalle ja Floridaan sekä 12 yön risteilyjä eteläiselle Karibialle. n

ja pahvitehdas, Sammallahdenmäki, Struven ketju ja Merenkurkun saaristo.

Kohtaamisia Etenkin messujen ammattilaispäivät halutaan nähdä alan suurimpana kokoontumisena, johon toivotaan kaikkien matkailun parissa työskentelevien osallistumista - tittelistä ja työtehtävästä riippumatta. Ammattilaiset pääsevät messuille ilmaiseksi, kunhan rekisteröityvät netissä ennakkoon ammattilaiskutsussa eli voucherissa olevalla koodilla. Kansainvälisestä toiminnasta kiinnostuneet voivat osallistua myös keskiviikkona 16.1.2013 järjestettävään Global Workshopiin. Se tarjoaa mahdollisuuden tuloksellisiin kahdenkeskisiin tapaamisiin messuhulinaa rauhallisemmassa ympäristössä. Ostajaksi rekisteröityminen on maksutonta. Torstai-iltana Messukeskuksessa järjestetään perinteinen näytteilleasettajien iltajuhla, Matka Party. Rennossa tunnelmassa on mukava tavata kollegoita ja alan vaikuttajia. Partyyn ovat tervetulleita myös Matkamessujen ammattilaiskävijät. Lippuja voi tilata ennakkoon osoitteesta ohjelma@ finnexpo.fi. n

Turvatarkastajille

tapakasvatusta

n Amerikan US Transport Security Administration, jonka palkkalistoilla on noin 45 000 lentokenttien turvatarkastajaa, on saanut runsaasti palautetta tarkastajien yrmystä käyttäytymisestä. Virasto onkin käynnistänyt käyttäytymiskoulutusohjelman, jolla se opettaa turvatarkastajille ’taktista kommunikointia’ vihaisten asiakkaitten käsittelyssä. Virasto on jo kurssittanut 35 000 tarkastajaa ja ohjelma jatkuu. Viraston on ollut hiukan pakkokin kiinnittää asiaan huomiotaan, sillä valitukset vanhusten, lasten ja julkkisten huonosta kohtelusta ovat saavuttaneet vastakaikua aina kongressia myöten. n

n POHJOLAN JOULUSAUNA. Matkatoimistoalan johdon suuresti arvostama Pohjola Eurooppalaisen järjestämä jouluinen ilta keräsi taas kaikki kynnelle kykenevät Lapinmäentien pääkonttoriin. Sitä ei estänyt yksi talven pahimmista lumimyräköistäkään. Kaikki kulki perinteiden mukaisesti; syötiin, seurusteltiin ja nautittiin jouluisista musiikkiesityksistä. Traditioon saatiin pieni positiivinen lisäys, kun myös osa naisista nautti ensi kertaa Pohjolan lämpimistä löylyistä.

6 Window Seat

January 2013 . 1


observer

tammikuu 2013

Mikaton matkailuala masentaa Matkailuala menettää näinä päivinä kaksi merkittävää Mikaa muille aloille ja menetti jo kesällä vielä yhden. Kaikkia jää ikävä, koska matkailualan Mikat ovat yleensä merkittäviä miehiä, mutta onneksi niitä vielä alalle jää. Ainakin Finnairin Mika Vehviläinen tuntuu istuvan tukevasti paikallaan, mikä on ilman muuta alalle eduksi. qqq

Balin rantaviivan ulkopuolella sijaitsee useita upeita hindutemppeleitä. Pura Tanah Lot on Unescon maailmanperinnekohde, joka rakennettiin 1400-luvulla.

Löytöretki kaukaisille maustesaarille

Indonesian 17 000 saarta tarjoaa

ehtymättömiä kokemuksia

n Kaakkois-Aasiasta, erityisesti Thaimaasta on tullut suomalaisten talvimatkailun suosikki. Thaimaan varjoon on jäänyt Indonesia, jonka monipuolisesta tarjonnasta harvalla suomalaisella matkailijalla on edes jonkinlaista tietoa.

V

Bali ykköskohde Bali on ulkomaalaisten ykköskohde Indonesiassa. Suurin ryhmä ovat australialaiset, sillä lentoaika Pohjois-Australiasta Balille on vain pari tuntia. Balilla kävi vuonna 2011 noin 7 700 suomalaista matkailijaa. Näiden joukossa oli suuri joukko häämatkalaisia. Bali on kuitenkin vain yksi Indonesian kaikkiaan 17 000 saaresta. Tärkein on maailman tiheimmin asuttu saari, Jaava, jossa asuu 130 miljoonaa ihmistä eli noin 65 prosenttia indonesialaisista. Jaava kerää toiseksi eniten ulkomaisia vierailijoita. Kasvavia turistikohteita ovat Balin viereinen saari Lombok, Singaporen lähellä olevat saaret Bintan ja Batam sekä Nias ja Sulawesi. Moni reppumatkailija ja sukellusta harrastavat ovat löytäneet mielikohteitaan Sumatralta sekä Borneosta, jonka eteläinen osa kuuluu Indonesialle.

Valinnanvaraa Indonesiaan matkustaessa on syytä tehdä ennakkosuunnitelma hyvin huolellisesti. Jos tavoitteeksi asettaisi päivän vierailun Indonesian jokaisella saarella, veisi se yhteensä noin 46 vuotta ja kuusi kuukautta. Tarjolla on paitsi maailman upeimpia hiekkarantoja ja sukelluskohteita myös monipuolista ja ainutlaatuista kasvi- ja eläinkuntaa. Yksistään Unescon maailmanperinnekohteita on kahdeksan ja Unesco on listannut lisäksi Indonesiassa 26 muuta kohdetta, joista ollaan tekemässä maailmaperinnekohteita.

Kultturelli ostosmekka Jakarta on 10 miljoonan asukkaan maailmanluokan metropoli, joka elää vuorokauden ympäri. Majoitusta löytyy joka hintaluokassa kaikkiaan 411 hotellissa ja ruokailla voi yli 38 000 ravintolassa. Liikenne on liki kaaosmaista, sillä Jakartassa ei ole metroa. Bussikaistojakin on rajoitetusti, vaikka bussiverkosto on kattava. Pääosa liikkuu omilla autoillaan ja erityisesti ruuhka-aikoina matkanteko on tuskaista. Jakartasta on kehittynyt KaakkoisAasian ostosmatkailun keskus, joka edullisella hintatasollaan houkuttelee jopa hongkongilaisia ja singaporelaisia. Ostosten vastapainoksi Jakartassa on yli 300 kulttuuritapahtu-

maa vuodessa eli lähes joka päivälle.

Siirtomaakauden perintö Jakartassa on myös paljon nähtävää. Mielenkiintoinen kohde on Vanha Jakarta siirtomaa-ajalta, jolloin maata isännöivät hollantilaiset. Aluetta entisöidään parhaillaan ja se on entisen kuvernöörin palatsin ja laajan toriaukeaman ympäristön ansiosta nousemassa Malesian Melakan rinnalle mielenkiintoisena historiallisena kohteena. Tutustumisen arvoinen on liki 6 000 erilaista perinteistä käsinukkea esittelevä Museum Wayang. Se on nostettu Unescon maailmanperinne listalle. Jakartan keskustan näkymää hallitsee Monas, joka on kansallinen monumentti. Sen alakerrassa on näyttely, joka kuvaa maan historiaa sen asuttamisesta alkaen sekä erityisesti itsenäisyysliikkeen taistelua 350 vuotta kestänyttä siirtomaaherruutta vastaan. Muistomerkin ylätasanteelta, 115 metrin korkeudesta, avautuu näkymät Jakartan tärkeimpiin julkisiin rakennuksiin. Oma pittoreski vierailukohde on Jakartan vanha satama, josta liikennöivät perinteiset Jaavanmeren laivat. Ne kuljettavat lastia Indonesian saarten välillä.

Upeita hiekkarantoja löytyy eri puolilta Balia jokaiseen makuun. Tämä löytyy Balin eteläkärjestä.

Aurinkomatkat täyttää tänä vuonna 50 vuotta, minkä johdosta Observerkin esittää lämpimät onnittelut. Vuonna 1963 ajat olivat tyystin toisenlaiset. Kilpailjoista Tjäreborg oli perustettu jo 1950, mutta tuli Suomeen vasta 1966. Finnmatkojen omistajan TUI:n juuret taas ovat saksalaisessa 1800-luvun varustamotoiminnassa. Suomessa Aurinkomatkat on ”aina” ollut markkinajohtaja. Tummia pilviä on kuitenkin taivaalla. Ulkomaalaisomisteiset Finnmatkat ja Tjäreborg kertovat vuoron perään kasvavista matkustajamääristä ja hulppeista tuloksista. Finnmatkat kaappaa lisäksi mediahuomiota tuomalla Boeingin uuden Dreamlinerin Suomen markkinoille. Aurinkomatkoilta puolestaan ei pitkään aikaan ole kuulunut hyviä uutisia, jos ei nyt 50-vuotisjuhlia lasketa. Markkinajohtajuus voi olla myrkkyä. Sen on saanut SMT kokea ja nyt Aurinkomatkat sen kokee. Onko sitten lentoyhtiöomistaja siunaus?

Vanhan Copterlinen konkurssista kantautuu tiedotusvälineiden kautta merkillisiä uutisia. Harvinaisen riitaisa pesä taistelee helikopterivalmistaja Sikorskyn korvausrahoista ja niiden panttauksesta. Kauppalehden mukaan jupakka on pitkälti helikopteriyhtiön perustajan Kari Ljungbergin työn tulosta. Tiedä häntä, mutta nykyisen Copterlinen toiminnan kannalta riitely tuskin herättää luottamusta. Sekään ei herätä luottamusta, että uusi yhtiö vähän väliä keskeyttää toimintansa milloin mistäkin syystä. qqq

Jatiluwifin pengerretyt riisipellot Keski-Balilla ovat ainutlaatuisia ja ehdolla Unescon maailmanperinnekohteeksi.

Amadeus on ollut epäonnistuneen pörssikaupan kohteena. HSBC-pankki osti Lufthansalta ja Air Francelta yhteensä yli 5 % osuuden Amadeuksesta, mutta ei onnistunut myymään niitä eteenpäin. Financial Timesin arvion mukaan osakepotin arvo on yli 400 miljoonaa euroa. Tästä seuraa monta mielenkiintoista johtopäätöstä: a) lentoyhtiöt tarvitsevat rahaa, b) Amadeuksen pörssiarvo on hulppeat 8,5 miljardia euroa ja c) sijoittajat eivät juuri nyt oikein usko Amadeukseen. Sinänsä Amadeuksen uudelleen listautuminen Madridin pörssiin vuonna 2010 on ollut menestys. Kurssi on siitä noussut lähes puolella. Se kuitenkin pohdituttaa, että Lufthansan pörssiarvo on vain 6,5 miljardia euroa. Asuukohan sittenkään kaikki viisaus pörssissä? qqq Pohjoismaiden suurimmaksi matkatoimistoksi itseään tituleerava Ticket tulee Suomen markkinoille. Itse asiassa uudestaan, sillä jo muutama vuosi sitten Ticket yritti tulla tänne ostamalla Mr Travelin. Kauppa kuitenkin peruuntui erinäisten vaiheiden jälkeen. Sen jälkeen Ticketin liikematkapuoli yritti tulla Suomeen perustamalla tänne haaraosaston, mutta tässäkin jouduttiin peruuttamaan. Liikematkakaupassa Ticket tekee nyt yhteistyötä Arean kanssa. Vapaa-ajan kaupan uusin Suomen valloitus on itse asiassa virtuaalinen, sillä kauppaa käydään pelkästään verkossa. Investointi ei ole suuren suuri eikä siksi peruutusliikettä tällä kertaa välttämättä tule. Ticket oli aikoinaan ensimmäinen matkailualan pörssiyhtiö Ruotsissa. Se menestyi hyvin seuramatkojen välittäjänä ja laajalla toimistoverkostolla, mutta alan murroksessa Ticketkin on muuttunut. Pörssistä sen osti norjalaisen Per G. Braathenin hallitsema Braganza, joka myös omistaa lentoyhtiöitä. Braganzan hoivissa Ticket on lähtenyt uudelleen kasvuun verkkokaupalla. Katsotaan nyt miten Suomessa tällä kertaa käy.

Aivan uuden matkailukohteen toi mukanaan Yhdysvaltain presidentti Barack Obama. Ennen Obaman valintaa presidentiksi juuri kukaan ei muistanut, että Obama asui lapsena nelisen vuotta Jakartassa ja kävi siellä kaksi vuotta kansainvälistä koulua. Tänään Obaman koulu on turistikohde, jonka pihalla on 8-vuotiaan Obaman näköispatsas.

Valtio valtiossa

Jatkuu sivulla 10.

Kiljusen vastapelurina on usein ollut Finnairin kaupallinen johtaja ja johtoryhmän jäsen Mika Perho, joka hänkin jättää tehtävänsä. Kaimasta poiketen Perholla ei vielä ole uutta osoitetta, mutta potkuistakaan ei ole kysymys. Seuraajan valinta ehdittiin hoitaa hyvässä järjestyksessä, mikä viittaa siihen että tämä Mika kerta kaikkiaan halusi vaihtaa maisemia. Perhon 27 vuoden ura Finnairissa on poikkeuksellisen pitkä. Hän oli nuoresta iästään huolimatta johtokunnan veteraani, jonka suhdeverkosto ja lentoalan tuntemus oli viime aikojen alan ulkopuolelta tulleille toimitusjohtajille erittäin arvokas. Finnairin viimeaikaisille toimitusjohtajille vetovastuu on ollut raskasta ja sen on täytynyt tuntua myös lähimmille työtovereille. Sikäli Mika Perhon yllätysveto ei ole yllätys. Tämäkin Mika on aina suhtautunut rakentavasti yhteistyöhön Ikkunapaikan kanssa. Luottamukselliset keskustelut päätoimittajan kanssa olivat aikanaan tärkeitä taustoituksen kannalta. Niistä kiitämme ja toivotamme Perhonkin Mikalle kaikkea hyvää!

qqq

Pala Obaman lapsuutta

Mielenkiintoinen kohde Keski-Jaavassa, noin tunnin lennon päässä Jakartassa on Yogyakarta, joka on yksi maan 36 provinssista. Yogyakarta oli toisen maailmasodan jälkeisien itsenäisyystaistelujen aikana Indonesian pääkaupunki. Silloinen sulttaani suojeli itsenäisyyssankaria ja maan ensimmäistä presidenttiä Sukarnoa. Muut sulttaanit menettivät asemansa, Yogyakartan sulttaani sai pitää erikoisasemansa. Nykyinen sulttaani on tietoisesti pitänyt Yogyakartan kaupunkikuvan perinteisenä. Kolmikerroksiset talot ovat korkeimmat. Sulttaani arvostaa perinteitä ja ympäristöasioita. Teollisuutta ei ole päästetty alueelle. Se sijaan kulttuurilaitoksia, kuten yliopistoja on suosittu. Yogyakartassa on noin sata yliopistoa, joissa on 20 000 opiskelijaa.

qqq

qqq

VEIJO SAHILUOMA – JAKARTA, YOGYAKARTA, BALI uonna 2011 Indonesiassa vieraili 7,65 miljoonaa ulkomaista matkailijaa. Vuoden 2012 tammi-syyskuussa kasvua oli viisi prosenttia, joten kahdeksan miljoonan rajan odotettiin ylittyvän. Pääosa ulkomaisista matkailijoista tulee lähimaista, kuten Malesiasta, Thaimaasta, Japanista, Kiinasta, Australiasta, Singaporesta ja Taiwanilta. Eurooppalaisten osuus on vain noin kolmannes.

Merkittävin Mika on ilman muuta Mika Kiljunen, joka siirtyy helmikuun alussa StaffPoint –konsernin toimitusjohtajaksi. Hän on matkailualalla ollut merkittävä näkijä, joka johtamissaan yrityksissä on pystynyt viemään läpi muutoksia ennenäkemättömällä tavalla. Kun lentokomissiot poistuivat tai Internet valtasi alaa, ei MatkaKaleva koskaan kuulunut valittajiin eikä häviäjiin. Näin Kiljunen myös onnistui mullistamaan vuosikymmeniä vallinneita alan markkinaosuuksia. Se on saavutus vailla vertaa. Mika Kiljunen on myös kiihkeä keskustelija, jonka sanan säilä usein on kohdistunut Finnairiin ja sen matkatoimistoihin. Vastapuolella ei Kiljusen näkemyksille aina ole hurrattu, mutta ansiot kait sielläkin noteerataan. Alan toimijana tämä lehti jää Kiljusta kaipaamaan. Hän on aina auliisti antanut lausuntoja ja kertonut mielipiteensä sekä jakanut valtaisaa tietomääränsä Ikkunapaikalle. Toivotamme lämpimästi onnea ja menestystä uudella toimialalla!

Yllättäen matkan Balilla voi keskeyttää näinkin värikäs näky. Tässä kulkueessa juhlitaan edellisenä vuonna kuolleita vainajia perinteisellä tavalla.

Patsaita voidaan pukea Indonesiassa aivan kuin Brysselissäkin.

qqq Matkamessutkin ovat vuosien saatossa muuttuneet. Monet mahtitekijät ovat messuilta poistuneet, mutta yhä edelleen ne ovat matkailuväen kohtaamispaikka numero yksi ja keräävät jättiyleisön. Tänä vuonna näytteilleasettajia on yli 1.100 lähes 80 maasta. Joukossa ei ole Finnairia, ei SAS:ia, ei Finnmatkoja, ei Tjäreborgia, ei Copterlinea, ei Ticketiä. Mutta Aurinkomatkat on, ja Toiminimi Poronpurijat. Me kaikki muutkin olemme siellä. Tavataan messuilla!

Prambanan hindutemppelialue käsitti alkujaan 260 temppeliä. Maanjäristykset eivät ole tuhonneet Vishnulle, Brahmalle ja Shivalle pyhitettyjä temppeleitä.

Tammikuu 2013 . 1

Nimimerkki Observer on matkailualan taustavaikuttaja, joka kriittisesti kommentoi alamme ilmiöitä. Observerin kannanottojen ei tarvitse noudattaa lehden yleistä linjaa.

Ikkunapaikka

7


15.1.2013 ITÄMERELLE AUKEAA UUSI HOTELLI, UPEA SPA JA MONTA IHANAA RAVINTOLAA.

MUUTA NÄKYVISSÄ. Uuden M/S Viking Gracen suunnittelu aloitettiin luopumalla perinteisestä tavasta suunnitella sisustusta laivalle. Siksi se poikkeaa kaikista muista Itämerellä tällä hetkellä liikennöivistä aluksista. Tervetuloa kokemaan se itse tammikuussa Turku–Tukholma-reitillä.

UUSI M/S VIKING GRACE TURUSTA TUKHOLMAAN TAMMIKUUSSA 2013

VIKINGLINE.FI � VIKINGGRACE.COM 8 Window Seat

January 2013 . 1


Jatkuu sivulta 3.

Vuonna 2013 on luvassa reittiuutuuksia ja comebackeja n Finnair saa puolestaan kaksi uutta kohdetta Aasian-reittikartalleen. Kiinan keskiosassa sijaitseva vanha keisarillinen pääkaupunki, mm. terrakotta-armeijastaan kuuluisa Xian on jo yhtiön viides kohde Kiinassa. Finnairin lento on ainoa nonstop-reitti Euroopan ja Xianin välillä. Toinen uutuus on Vietnamin pääkaupunki Hanoi, jonne Finnair lentää suoraan ainoana eurooppalaisyhtiönä. Molempiin kohteisiin lennetään kesäkuun puolivälistä lokakuun lopulle asti kolmella viikkovuorolla. n Suorat yhteydet Atlantin yli lisääntyvät, kun American Airlines palaa Helsinki-Chicago –reitille. Sitä liikennöidään 14. kesäkuuta alkaen 27. lokakuuta asti. n Qatar Airwaysin jo toista vuotta sitten lupailemien Helsinki-Doha –lentojen alkamista saadaan sitävastoin vieläkin odottaa.

Eurooppa n Irlantilainen Aer Lingus palaa Helsinki-Dublin –reitille kahdella viikoittaisella nonstop-lennolla. Lennot operoidaan tiistaisin ja lauantaisin huhtikuun alusta lokakuun loppuun. n Uusi tuttavuus Suomessa on espanjalainen Vueling Airlines, joka ilmoittaa aloittavansa Helsinki-Barcelona –lennot kolmella viikkovuorolla 17. toukokuuta alkaen. Barcelonan El Prat –lentoaseman suurimpana yhtiönä Vueling tarjoaa myös jatkoyhteyksiä Barcelonasta edelleen yli 40 kohteeseen, Espanjan kaupunkien lisäksi mm. Baleaareille, Kanariansaarille ja Pohjois-Afrikkaan. n Flyben kesäkohde on Visby Gotlannissa, jonne lennetään Helsingistä torstaisin ja sunnuntaisin kesälomakaudella, eli noin juhannuksesta elokuun lopulle. n Ryanair ilmoitti lopettavansa kokonaan liikenteen Turusta ja karsivansa lentoja Tampereelta protestina Finavian valvontamaksujen 0,20 euron korotukselle. Lähes samaan hengenvetoon yhtiö kertoi kuitenkin aloittavansa lennot Espanjan Gironaan sekä Tampereelta että Lappeen-

Risteilyn sosiaalinen funktio korostuu

Tallink Siljalla mennään jatkossa ”yhdessä ohoi” Flybe lentää kesällä torstaisin ja sunnuntaisin Helsingistä Gotlantiin.

rannasta. Barcelonasta 75 km:n päässä sijaitsevalle Gironan kentälle lennetään molemmilta suomalaiskentiltä kesäkaudella kahdesti viikossa. n SAS:n lennot talven kausikohteisiin Geneveen ja Åre/Östersundiin jatkuvat maaliskuulle asti. Kesäkauden uutuuksia ovat suorat lennot Helsingistä Pariisiin, Roomaan ja Prahaan, joihin SAS lentää Helsingistä jo huhtikuun alusta alkaen. Reittikartalle palaavat edellisvuosien tapaan myös sesonkikohteet Ateena, Dubrovnik, Pula ja Split. n Norwegian avaa huhtikuussa useita suoria reittejä Helsingistä. Ateena, Bulgarian Bourgas ja Dubrovnik lennetään aluksi kerran viikossa, myöhemmin keskikesällä kaksi kertaa viikossa. Dublinin lennot alkavat kahden viikkolennon voimin, Budapestiin ja Prahaan pääsee kolmesti viikossa. Helsinki-Venetsia –reittiä lennetään keskikesällä kaksi kertaa viikossa. Oulu-Alicante -reittiä lennetään huhtikuusta alkaen.

Laivaliikenne n Eckerö Line toi Helsinki-Tallinna-välille vuodenvaihteessa m/s Finlandia –aluksen vanhan m/s Nordlandian tilalle. Suomen lipun alla purjehtivalle uudistetul-

le alukselle mahtuu runsaat 2000 matkustajaa ja yli 650 ajoneuvoa. Laiva ajaa Helsingin ja Tallinnan välillä kaksi meno-paluu-vuoroa päivässä. n Pohjanmaalla vuosi alkoi nostalgisissa tunnelmissa, kun Suomeen palannut Wasa Express -laiva aloitti liikenteen Vaasan ja Uumajan välillä legendaarisen Vaasanlaivat –brändin alla. Laivan ja tuotemerkin uusi haltija on kaupunkien yhteinen varustamoyhtiö, joka jatkaa Merenkurkun laivaliikennettä konkurssiin menneen RG Linen jälkeen. n Turku-Tukholma-reitille saapuu upouusi Viking Grace 15. tammikuuta alkaen. Itämeren upeimmaksi, ympäristöystävällisimmäksi ja hiljaisimmaksi mainostettu alus asetetaan Viking Linen iltalähdölle Turusta korvaten m/s Isabellan. n Tammikuussa myös Tallink Silja järjestelee liikennettään. Yli 3000 matkustajaa vetävä Silja Europa siirtyy Helsinki-Tallinna –linjalle, josta vapautuva Baltic Princess siirtyy vastaavasti liikennöimään Turusta Tukholmaan.n

Tjäreborgin uusi

symboli on sydän,

”The Sunny Heart”

ABBA-museo aukeaa

vihdoin Tukholmaan n ABBA-yhtyeen perintöä kartoittavalle kokoelmalle on jo pitkään etsitty näyttelytilaa. Nyt se on löytynyt Tukholman Djurgårdenista. ABBA The Museum avataan huhtikuussa 2013 Gröna Lundin huvipuiston kupeeseen Swedish Music Hall of Famen yhteyteen. Kokonaisuuteen tulee kuulumaan myös uusi musiikkiteemainen Melody Hotel. 378 miljoonalla myydyllä levyllään ABBA on Ruotsin menestynein yhtye. Museo tulee antamaan yhtyeestä kattavan kuvan aina sen perustamisesta 1970 alkaen läpimurtoon Waterloo-hitillä vuonna 1974, edelleen maailmankiertueisiin ja lopulta ryhmän hajoamiseen vuonna 1983.

Elämyksiä ja tapahtumia Swedish Music Hall of Fame tulee sisältämään sekä pysyviä että vaihtuvia näyttelyitä aina 1920-luvulta nykypäivän populaarimusiikkiin. Näyttelyistä on tarkoitus tehdä interaktiivisia ja elämyksellisiä. Näyttelyiden lisäksi talo tulee tarjoamaan yksittäisiä musiikkitapahtumia ja konsertteja sekä kursseja koululaisille ja musiikin harrastajille. Talon yhteyteen tulee myös Melody Hotel –nimeä kantava hotelli, ravintola, baari ja museomyymälä. n

Tukholma messuilla 6a99.

n Uudistus koskee koko Thomas Cook Northern Europea, johon Tjäreborgin lisäksi kuuluu Ruotsin ja Norjan suurin matkanjärjestäjä Ving sekä Spies Tanskassa. Uusi ilme tullaan näkemään myös matkanjärjestäjän hotelliketjuissa Sunwing Family Resorteissa sekä Sunprime-hotelleissa. ”The Sunny Heart kuvaa hyvällä tavalla kaikkea sitä, mikä meille on tärkeää – huolenpito, laatu, turvallisuus ja uusiutuminen. Ja se on myös opas lomaan ja aurinkoon. Tämän takia symbolimme on saanut kullan ja oranssin vivahteiset auringon värit”, sanoo Tjäreborgin toimitusjohtaja Christian Grönli. Thomas Cook Northern Europen 100 matkamyymälästä on enää jäljellä kymmenen ja konsernin matkoista myydään jo 70 % netin kautta. Tjäreborgin, Vingin ja Spiesin yhteenlaskettu matkustajamäärä on vuosittain noin 1,5 miljoonaa. n

SITE palkitsi

Jukka-Paco Halosen

n Maailmanlaajuinen Society of Incentive & Travel Executives –järjestö (SITE) on palkinnut suomalaisen Viada Oy:n toimitusjohtajan Jukka-Paco Halosen SITE Champion of the Year 2012 –tittelillä. Kannuste- ja tapahtumamatkustuksen ammattilaisten kansainvälisessä kisassa etsittiin maailman ainutlaatuisimpia ja jännittävimpiä kannustematkoja ja motivaatiotapahtumia. Satojen kilpailuun ympäri maailmaa osallistuneiden joukosta Haloselle palkinto heltisi Personal Motivational Experiences –sarjassa, johon hän oli tuottanut videon jäänmurtajaristeilystä Kemissä jäänmurtaja Sammolla, sisältäen myös moottorikelkkailua ja uintia hyisessä Perämeressä. Voittoisa video on katsottavissa osoitteessa viada.com. n

Tammikuu 2013 . 1

n Matkanteko laivalla on miehistön osalta saumatonta yhteispeliä, usein varsin vaativissa olosuhteissa. Myös tavallinen laivamatkustaja tulee mukaan tähän iloiseen kokonaisuuteen viimeistään silloin, kun hän itse tai porukalla nauttii aluksen monipuolisista ateria-, anniskelu- tai viihdepalveluista. Tallink Silja tahtoo muistuttaa mukavasta, samassa veneessä -tyylisestä yhteisöllisyydestä tulevissa kampanjoissaan.   JUHANI  PAAVONSALO

M

arkkinointijohtaja Kristiina Kukkohovi Tallink Siljalta kertoo, että he ovat aikojen saatossa tutkineet, arvioineet ja mitanneet asiakkaitaan, ja lopputuloksen kaikesta voisi kiteyttää toteamukseen, että keskeisin syy tulla tämän varustamon laivoille on juuri yhdessäolo. Tämä on tilanne, joka on pysynyt kaikista muista vetonauloista riippumatta, markkinointijohtaja arvioi. 

Uusi brändilupaus ”Uuden kansainvälisen mainostoimistomme kanssa olemme hioneet ja terävöittäneet sanomaamme edelleen, ja nyt voimmekin jo puhua koko Tallink-konserniin liittyvästä brändilupauksesta”, Kukkohovi kertoo. Kevään edetessä monessakin yhteydessä tulee kuulumaan ja näkymään uusi ”Yhdessä ohoi!” -slogan. ”Siinä on tiivistettynä kaikki se, mistä oikeastaan on kysymys”, Kukkohovi kuvailee. Eli sopivasti perinteistä meriromantiikkaa, reipashenkistä matkaanlähdön fiilistelyä ja yhdessäolon positiivisuutta. ”Tämä markkinointiviestin kärki on käytössä nimenomaan Silja Line -brändin ohessa ja vain Suomen markkina-alueella”, Kukkohovi korostaa. Tallink-konsernissa ja Tallinkin laivoilla sekä Suomen ulkopuolisilla markkinoilla  tullaan  käyttämään englanninkielistä ”Alltogether

now!” versiota. Vastaisuudessa Tallink Silja siis myy enemmänkin yhteistä aikaa ja yhdessäoloa kuin pelkkää risteilyä. 

Viihdettä laivan täydeltä Vuosi 2013 alkaa Helsinki-Tukholma välin laivoilla perinteisten Midnight show-näytösten myötä, ja laskiaisen lähestyessä helmikuussa alkaa Mardi gras-henkeen sopivat  New Orleans -viikot jazzeineen, asuineen, koristeluineen ja tarjoiluineen. Maaliskuussa Silja Serenadella ja Symphonylla  alkavat irkkuhenkiset ”Irish weeks” -viikot sopivasti St.Patrickin päiviin ajoittuen. Irlantilainen uuden koulukunnan ruoka ja paikallinen olut ovat silloin keskiössä. Hiihtoloman aikoihin on myös nuoremmille omaa viihdettä ainakin teinipoppari Tuulin, koko perheen musikaalin ja Hevisauruksen muodossa.

Laaja musiikkigenre Helsinki-Tallinna välin uusi Silja Europa tulee saamaan tiettyjä uusia elementtejä viihdetarjontaansa.   Musiikillista klubikulttuuria tullaan Kristiina Kukkohovin mukaan vahvistamaan varsinkin dance- ja elektronisen musiikin genressä. Tässä on NRJ-

Internetin

radiokanava yhteistyö-kumppanina, ja Extravadance-klubi jalkautuu uutuutena Europalle nuorekkaiden tanssijoiden iloksi. ”Friday I’m in Love” on  urbaani-musiikin liveareena, jolla tullaan näkemään uusiakin alan tekijöitä reippaan hiphopin ja rnb:n tahdittamana. Emma-gaalan pitkäkestoiset etkot tullaan myös näkemään Europalla. Mukana on ehdokasartisteja, pystejä ja levykansinäyttely. Europan viihteeseen tulee uutuutena keskiviikkoinen ”Pikkulauantai Live Club”, jossa mm. maamme kovimmat Suomi-popin nimet tulevat esiintymään. Laivalle on tulossa myös Comedy Club eli stand-up viihdettä eturivin koomikoidemme esittämänä. Kukkohovi toteaakin, että nykyisellään he kilpailevat iltaviihteessä suoraan pääkaupunkiseudun ravintoloiden, klubien, teattereiden ja yökerhojen kanssa.

Messuilla nähdään Tallink Silja on Kukkohovin mukaan päättänyt panostaa 2013 todella näyttävästi matkamessuihin. ”Täälläkin tullaan kohtaamaan yhdessäolon merkeissä”, Kristiina Kukkohovi naurahtaa.  Tavattavissa on mm. varustamon eri osa-alueiden vastuuhenkilöitä. Osasto ja messurakennelmatkin tulevat olemaan  markkinointijohtajan mukaan ennennäkemättömät.  ”Meritunnelmaan päästäksemme pyrimme häivyttämään staattisuuden tunteen ja luomaan animaatioin ja tietyin laivamaisin rakennelmin eteenpäinlipumisen vaikutelman.  Täältä löytyy niin loungeosasto  kuin komentosiltakin ja  oikeata märkää vesielementtiäkin on koettavana.” Erillisiä ohjelmanumeroita ja show caseja varten on pyörivä näytöslava lisätty vielä erikseen.

Tallink Silja messuilla 6b101.

kimppakyydit n Kimppakyytien varauspalvelut internetissä ovat kasvaneet Euroopassa huimaa vauhtia. Tilapäistä kyytiä tarjoavat ja tarvitsevat löytävät nyt helposti toisensa käyttämällä esimerkiksi müncheniläisen Carpooling.comin tai pariisilaisen BlaBlaCarin palveluja. BlaBlaCar välittää 400 000 kyytiä kuukaudessa. Sen listoilla 2.3 milj. kuljettajaa ja matkustajaa, ja sen myyntitulo 2011 oli miljoona euroa. Yritystä rahoittaa riskisijoittaja Silicon Valleystä, joka on sijoittanut BlaBlaCariin 7.4 milj. euroa. Carpooling.comin rahoittajia puolestaan ovat saksalainen riskisijoittaja Earlybird ja autonvalmistaja Daimler. Carpooling.com välittää yli miljoona kyytiä kuukaudessa ja sillä on runsaat neljä miljoonaa rekisteröitynyttä käyttäjää. Taloudellinen taantuma on lisännyt kimppakyytien suosiota. Osa käyttäjistä on myös nuoria ja intomielisiä ympäristösuojelijoita, jotka haluavat säästää ympäristöä, mutta samalla liikkua edullisesti paikasta toiseen. n n Mitä pitäisi nähdä ja kokea Pariisissa? Elektroniset matkaoppaat yleistyvät nopeasti ja monet eri yrittäjät tarjoavat app-sovellutuksiaan, joita voi lukea mm. iPadissa. Hyvä esimerkki on iPadissa tarjolla oleva Andrew Harperin Hideaway Report, kuukausittain ilmestyvä uutiskirje, jonka vuositilaus maksaa 195 dollaria. Uutiskirje kertoo Pariisin kaupoista, ravintoloista, kahviloista, hotelleista, lukuisista museoista, erilaisista tilaisuuksista yms. Vaatimattomasti uutiskirje mainostaa itseään Pariisin ’henkilökohtaiseksi ja valikoivaksi’ oppaaksi. Esittelyssä ovat mm. kaupungin 14 huippuhotellia, joten lukija voi etukäteen tutustua esimerkiksi Hotel de Crillonin tai Hotel Georges V:n palveluihin. Keväällä iPadiin odotetaan vastaavaa New Yorkin -opasta. n

Kiinassa on kehitteillä luotijuna, joka kulkisi jopa 500 kilometriä tunnissa.

Junien suosio Aasiassa kasvaa n Lisääntyneiden lentovuorojen rinnalla myös raideliikenne kasvaa Aasiassa. Singaporen ja Kuala Lumpurin välille ollaan suunnittelemassa uutta luotijunaa. Se yhdistäisi kaksi kaupunkia 1,5 tunnissa. Junan maksiminopeudeksi kaavaillaan 250 km tunnissa. Matkan varrella se pysähtyisi ainakin maiden rajalla, Johor Bahrussa. Pitkään kytenyt ajatus uudesta luotijunasta nousi taas pöydälle, kun uusi nopea junayhteys Kuala Lumpurin ja Sepangin lentokentän välille avattiin viime vuonna. KLIA Ekspres kuljettaa matkustajat keskustasta lentokentälle hieman alle puolessa tunnissa.

Uusia junia Kiinassa Kiina on esitellyt luotijunan, jonka huippunopeus on 500 kilometriä tunnissa. Kiinassa on luotu kattava luotijunaverkosto kymmenen viime vuoden aikana. Jo nyt sillä on lähes 7 000 kilometriä nopeiden junien käyttöön rakennettua rataosuutta. Vuoteen 2015 mennessä niitä on jo 18 000 kilometriä. Viime vuoden lopulla avattiin nopea junayhteys Pekingistä 2 298 kilometrin päässä sijaitsevaan Guangzhouhun. Matka kestää nyt 22 tunnin sijaan ainoastaan kahdeksan tuntia. Myös Guangzhoun ja Hongkongin rajan lähellä sijaitsevan Shenzhenin välillä on aukaistu nopea junayhteys. Vuonna 2014 on suunnitelmien mukaan mahdolli-

suus matkustaa nopealla junalla Pekingistä Hongkongiin. Heinäkuun alussa avattiin uusi rata Shanghain ja Sichuanin maakunnassa sijaitsevan Chengdun välillä. Yli 2 000 kilometrin pituinen rata kulkee välillä ShanghaiNanjing-Hefei-Wuhan-Chongqing ja Chengdu. Joulukuun alussa aukaistiin lähes 921 kilometrin rataosuus Pohjois-Kiinan Harbinin kaupungista satamakaupunki Dalianiin. Rata kulkee alueella, missä lämpötila laskee talvisin jopa -40 asteeseen. Kylmyydestä huolimatta junan uskotaan pystyvän talvisin 200 km tunnissa matkavauhtiin. Kesäisin nopeutta nostetaan sadalla km/ tunnissa. Kiina rakentaa myös maailman katolla kulkevaa junarataa; Tiibetin Lhasasta alueen toiseksi suurimpaan kaupunkiin, Shigatseen. Rataosuus valmistunee vuonna 2015. Kiina suunnittelee saavansa luotijunayhteyden myös Pekingin ja Hongkongin välille vuoteen 2015 mennessä.

Vietnam mukaan kehitykseen Myös Vietnamin vanhaa rataverkkoa ollaan uusimassa. Asiantuntijoiden mukaan uusimisen yhteydessä rataosuuksista kannattaa tehdä luotijunille sopivia. Nyt, junien kulkiessa 90 kilometriä tunnissa, junamatka Hanoista Ho Chi Minhiin kestää 28 tuntia. n

Ikkunapaikka

9


Jatkoa sivulta 7. Indonesian 17 000 saarta tarjoaa ehtymättömiä kokemuksia Historiallisia temppeleitä tämän perinteen ylläpitäminen on. hiekkarannalla Kuta Beachilla, joYogyakartan ympäristössä on useita Unescon maailmanperinnekohteita, joista merkittävin on 700- ja 800luvuilla rakennettu buddhalainen temppeli Borobudur. Se on rakennettu kahdesta miljoonasta kivilohkareesta. Neliön sivu on 118 metriä ja kerroksia on kahdeksan. Borobudur on maailman suurin buddhalainen temppeli ja Indonesian merkittävimpiä matkailunähtävyyksiä. Siellä on yli 500 buddha-veistosta ja sen lukemattomat stupat tuovat mieleen Angkor Watin temppelin Kambodzássa. Toinen Unescon maailmanperinnekohde Yogyakartan lähellä on Prambanan hindutemppelialue, joka käsitti alkujaan 260 temppeliä. Prambanania on kuvattu maailman kauneimmaksi lajissaan. Maanjäristykset ovat sorruttaneen pääosan temppeleistä, mutta suurimmat ovat jäljellä. Korkeutta on jopa 47 metriä ja ylätasanteella on omat temppelit Vishnulle, Brahmalle ja Shivalle. Jos kiertää koko temppelialueen myötäpäivään, voi lukea kivikaiverruksista monta pyhää kertomusta.

Palatsin aarteet Sulttaanin palatsi Keraton Yogya on myös tärkeä kohde, joka on osittain avoinna yleisölle. Palatsin alue on useita neliökilometrejä ja rakennuksia alueella on paljon. Esillä on runsaan 1300 vuoden ajalta paljon esineitä. Edellisen sulttaanin ajalta on säilytetty kaikki muistoesineet. Taide-esineitä on ympäri maailmaa ja rakennuksissakin on käytetty runsaasti mm. Carraran marmoria. Batiikkikankaiden suunnitteluun ja valmistukseen on mahdollisuus tutustua Yogyakartassa. Kuvioiden suunnittelu tehdään ensin käsin piirtäen paperille. Kangas painetaan monivaiheisesti ja välillä värjätään. Valmistusprosessin aikana selviää, kuinka vaativa

Yogyakartan pääkadulla Jalan Marioborolla voi tutustua uudempaan paitaperinteeseen. Missään muualla ei todennäköisesti löydy yhtä paljon ja yhtä suurta valikoimaa T-paitoja, kuin sen varrella olevissa myyntikojuissa ja liikkeissä. Tämä katu on nuorison suosiossa ja katuravintoloissa on iltaisin kuhinaa.

Paratiisi maan päällä Balilainen sanonta on, että kauan sitten taivaassa tapahtui maanjäristys ja osa siitä putosi maan päälle muodostaen Balin saaren. Balin pääuskonto on hindulaisuus ja monessa suhteessa Balissa tulee mieleen Intia. Tässä kananmuotoisessa saaressa, vajaalla 5 700 neliökilometrillä asuu liki neljä miljoonaa ihmistä ja asutus keskittyy lähelle pääkaupunki Denpasaria ja kansainvälistä lentokenttää. Balilla kävi viime vuonna 2,8 miljoonaan ulkomaista vierasta. Määrä on kasvanut yhtäjaksoisesti kahdeksan vuotta. Merkittävän kuopan teki kuitenkin marraskuussa 2002 tapahtunut terrori-isku, jossa menehtyi 202 ihmistä, joista 88 oli australialaisia. Kutan kaupungissa on muistomerkki lähellä paikkaa, jossa terrori-isku tapahtui. Siihen on kaiverrettu kaikkien uhrien nimet.

Kuta elää kellon ympäri Pääosa Balille suuntaavista ulkomaisista matkailijoista asuu Kutassa, josta on 1980-luvulta alkaen kehittynyt monipuolinen matkailukeskus hotelleineen, ravintoloineen, yökerhoineen ja myymälöineen. Vielä 1970-luvulla Kuta oli kalastajakylä, jossa ulkomaisia matkailijoita edustivat hipit. Kuta elää tänään kellon ympäri. Se on tyypillinen huvittelumatkailun kohde Hard Rock-hotelleineen ja -kahviloineen ja diskoineen. Päivät kulutetaan Balin parhaimmalla

Jatkoa sivulta 5. Valamon luostarin tarina ja ilmapiiri kiehtovat

ka on leveä ja pituuttakin noin viisi kilometriä. Monelle australialaiselle koko Balin matka vietetään Kutalla samaan tapaan kuin suomalainen turisti viettää Kanarialla. Eksklusiivisempi matkailijakeskittymä Balilla on Nusa Dua, jonne on rakennettu runsaasti 4-5 tähden resort-hotelleja, joilla on kullakin omat rannat ja laajat alueet uima-altaineen. Alueella on myös yksi Balin kahdeksasta golfkentästä. Nusa Duaa laajennetaan parhaillaan rakentamalla sinne uusia hotelleja ja vanhoja laajentamalla. Myös uusi golfkenttä on rakenteilla.

Aito Bali On kuitenkin lähdettävä pois turistialueelta, jos haluaa tutustua Baliin. Se kannattaa, ehdottomasti. Balin luonto on henkeäsalpaavan kaunis. Kapeat tiet ja vaihteleva maasto tienvarsikylineen on todellinen idylli. Pura Tanah Lot on pienellä saarella sijaitseva hindutemppeli. Valtameri on irrottanut sen Balin saaresta. Korkealle kallionpäälle rakennettiin temppeli 1400-luvulla. Kaikkiaan tällaisia hindutemppeleitä, jotka on rakennettu erillään oleville pienille saarille eri puolilla Balia, on kaikkiaan kuusi. Vierailu Pura Tanah Lotiin on paras ajoittaa illansuuhun, sillä auringonlasku kannattaa katsoa lähellä olevan ulkoilmaravintolan pihalle katetuista pöydistä. Jos aikaa jää, toinen kaunis temppeli on Pura Taman Ayun, joka on kuninkaallinen temppeli 1600-luvulta.

Lumottu laakso Samalla matkalla on ehdottomasti käytävä noin 65 kilometrin päässä Kutasta sijaitsevilla Jatiluwihin riisipelloilla, joita on viljelty perinteisellä tavalla vuosisatoja. Ne sijaitsevat laakson kahtapuolin rinteisiin pengerretyllä maalla. Mieleen tulee Shangri-La, Orientin lumottu laakso. Kukkulan huipulla, noin 700 metriä meren pinnan yläpuolella sijaitsee perinteiseen tapaan rakennettu ravintola. Sen terassi on kuin viileä rauhallinen keidas, josta voi lounasta syödessä nauttia maisemasta, jossa sielu todella lepää.n

Indonesia messuilla 7f29, Griya Asri Resort 7g21.

Isä Joona on ollut Valamossa neljä vuotta.

Kilvoitteleva veljestö Tällä hetkellä luostarissa kilvoittelee yhdeksän munkkia. Päivä alkaa ennen kello kuutta, jolloin alkaa ensimmäinen jumalanpalvelus. Päivä koostuu erilaisista töistä ja päättyy iltakirkkoon kahdeksan maissa illalla. Isä Joona, entinen Jussi Rautio, tuli luostariin nelisen vuotta sitten. Viisikymppinen mies eli aiemmin perin tavallista elämää. Oli töissä postissa ja harrasti juoksemista. ”Olin jo teini-iästä asti kiinnostunut uskonasioista. Kesti kuitenkin aikansa, että uskaltauduin Valamoon. Kolmen vuoden kilvoittelun jälkeen minut kastettiin vuosi sitten munkiksi,” kertoo isä-Joona tiestään. ”Elin jo ennestään melko askeettista ja yksinäistä elämää, joten sopeuduin tänne hyvin. Meillä on huoneissamme radio, tietokone ja puhelin. Mukaan tulivat myös kaksi kissaani. TV:tä täällä ei ole, vaikkei sen katselu olekaan kiellettyä. Vuosittain meillä on 2-4 viikkoa lomaa, jolloin voisi halutessaan lähteä vaikka Havaijille surffaamaan. Kaapu jää silloin tänne”, isä Joona kertoo.

Tarjontaa myös ryhmille Valamo sijaitsee kauniilla paikalla, pienellä kukkulalla järven rannalla. Kesäisin vettä pitkin pääsee

Valamossa on valmistettu viiniä jo 14 vuoden ajan. Tuotannossa on mm. marjoista tehtyä puna- ja valkoviiniä, kuohuviiniä ja liköörejä, 85 000 litraa vuodessa. Viineistä on vastuussa isä Andreas. Viinejä saa nauttia myös luostarin ravintolassa ja mukaansa niitä voi ostaa noin 13 euron hintaan.

Valamon konservointilaitoksen Riikka Köngäs kertoo, että he saavat konservoitavaksi kankaalle ja puulle maalattuja taideteoksia niin kirkoilta kuin yksityisiltäkin henkilöiltä. Yksi haastavimmista töistä oli muutama vuosi sitten Uspenskin katedraalista varastetun, ja maahan puoleksi vuodeksi piilotetun, Kozeltshanin ihmeitätekevän Jumalansynnyttäjän ikonin konservointi. Kuvassa oleva työ paljastui väärennökseksi.

Huoneissa on kaikki mukavuudet, paitsi TV ja minibaari.

myös 16 km päässä sijaitsevaan Lintulan nunnaluostariin, missä elelee tällä hetkellä 13 nunnaa. Lähellä on myös kauniit Kerman ja Karvion kanavat. Valamo tarjoaa ainutlaatuisen miljöön ja nykyaikaiset palvelut myös kokousryhmille. Erikokoisia tiloja on jopa yli 200 hengen kokouksiin. Iltaisin ryhmät voivat nautiskella vaikkapa slaavilaisen pito-

pöydän antimilla, kuunnella Valamon Ruusujen laulantaa ja jatkaa iltaa viinikellarissa tilan omia viinejä maistellen. Valamosta on matkaa Joensuuhun 65 kilometriä ja Kuopioon 100 km. Lisätietoa osoitteesta Valamo.fi n

Messuilla 6h89.

Indonesian historia on kuvattu kansallisen monumentin Monasin sisäaitaan. Se kuvastaa kehitystä Jaavan asuttamisesta nykypäivään.

Borobudur on 700- ja 800-luvuilla rakennettu buddhalainen temppeli. Sen kahdeksaan kerrokseen on käytetty kaksi miljoonaa kivilohkaretta.

Jakartan uusia matkailukohteita on kansainvälinen koulu. Sen pihalla on presidentti Barack Obaman patsas poikavuosilta. Obama kävi tätä koulua kaksi vuotta.

10 Window Seat

n OLYMPIAN JUHLAMATKA. Olympian 60-vuotisjuhlamatka vei ensimmäisen suomalaisryhmän Rovos Rail -luksusjunalla Dar es Salaamista Kapkaupunkiin. Ryhmä matkusti huikeat 5500 km viiden maan; Tansanian, Sambian, Zimbabwen, Botswanan ja Etelä-Afrikan läpi määränpäähänsä. Junamatka kesti 10 päivää. ”Halusimme juhlavuotemme kunniaksi tarjota asiakkaillemme mahdollisuuden matkata vanhan ajan tyyliin ja nauttia matkustamisen parhaista puolista, kuten kiireettömyydestä, gourmettasoisista aterioista, hienostuneesta ilmapiiristä sekä hyvästä palvelusta”, kertoo Olympian toimitusjohtaja Matti Palermaa. ”Illalliset olivat Rovos Raililla gastronomian ylistyslaulu ja tarjolla olleet viinit Etelä-Afrikan viinituotannon helmiä”, kertoo ryhmän matkanjohtaja Irmeli Repo. Pitkän junamatkan katkaisi yöpyminen Victorian putouksilla sekä kahden päivän luksussafari, jonka aikana bongattiin ”Big Five”.

January 2013 . 1


kirjanurkka STORYBOOK HELSINKI AND BEYOND

FBTA:n hallituksen jäseniä Minna Torppa, Ari Ilonen, tuore puheenjohtaja Taina Saarikoski, toiminnanjohtaja Sari Viljamaa (edessä), Teemu Tuomarla, Jaana Arvo-Kuparinen ja Antti Laakso. Kuvasta puuttuvat hallituksen jäsenet Hanna Santala ja Natalie Siivola.

Suomen Liikematkayhdistyksen 25. syyskokous

Taina Saarikoski nousi FBTA:n puheenjohtajaksi n Marraskuun lopulla Finlandia-talossa pidettiin Suomen Liikematkayhdistys ry FBTA:n 25-vuotiskokous. Syyskokouksen sääntömääräisessä osassa yli sata kokousosallistujaa valitsivat yhdistyksen luottamushenkilöt vuodelle 2013. Kokouksen päätteeksi kohotettiin malja 25-vuotiaalle FBTA:lle. EERO HAVIA

F

BTA:n hallituksen puheenjohtajaksi vuodeksi 2013 nousi Taina Saarikoski, Tekla Oy. Hän on FBTA:n pitkäaikainen aktiivi ja Trimble-konserniin kuuluvan ohjelmistoyritys Tekla Oy:n matkahallinnosta vastaava manager, travel and office services. Taina Saarikoski seuraa puheenjohtajan tehtävässä sitä kolme vuotta perättäin hoitanutta Auni Karekaria, Kesko Oyj.

Partnerijäsenten hallituspaikoille istuvat Ari Ilonen Matkatoimisto Oy Area sekä Teemu Tuomarla CWT Kaleva Travel. Kaksivuotisen mandaattinsa toiselle vuodelle 2013 hallituksessa jatkavat Antti Laakso, Head of Procurement Aalto-yliopisto, Natalie Siivola, hallintopäällikkö, Enfo ja Minna Torppa, travel manager, Puolustusministeriö.

Liikematkamaailma muutoksessa

Uusia jäseniä FBTA:n hallituksen uusiksi ostajajäseniksi valittiin Jaana Arvo-Kuparinen, kategoriapäällikkö, VR-Yhtymä Oy sekä Hanna Santala, Travel Manager SOK.

Syyskokouksen työohjelmassa puhui Carlson Wagonlit Travelin VP Nordic, EMEA Mika Kiljunen aiheesta ”Matkahallinnon toimijoiden rooli muuttuvassa maailmassa”. Hän totesi paitsi tämän päivän

lentomatkustamisen, myös matkakustannusten hallinnan hankalaksi alati muuttuvine lisämaksuineen. ”Kuluttajina me ostamme hintaa. Mutta se mikä näyttää halvemmalta, voi lopulta osoittautua kalliimmaksi.” Hotelliala on hinnoittelussaan hakenut mallia lentomatkustuksesta, mutta onkohan se viisasta, kun katsoo, missä kunnossa lentoyhtiöt ovat, pohti Kiljunen. Lentoyhtiöiden ja GDS-jakeluyhtiöiden suhteita hämmentämään on tulossa mukaa IATA omalla New Distribution Capacityksi (NDC) kutsumallaan toimintamallilla. ”IATAa ei tunneta toimijoista kaikkein ketterimpänä.”

malla, että liikematkatoimialan neljänneksi suurin yritys työllistää n. 200 henkilöä, kun taas viides vain 20 henkilöä. Molempien myynnin volyymi on lähes sama. ”Pienet ja keskisuuret toimijat tulevat häviämään liikematkakaupan alueelta kymmenessä vuodessa”, oli Mika Kiljusen raju ennuste. Jonkin aikaa FBTA:n syyskokouksen jälkeen Kiljunen ilmoitti jättävänsä tuolloisen tehtävänsä CWT:ssä ja samalla koko matkakaupan toimialan.

Cody Douglas Oreck, Yhdysvaltain suurlähettilään puoliso, on ammatiltaan ympäristösuunnittelija. Hän on asunut Suomessa reilut kolme vuotta ja ihastellut Helsingin kansallisromanttisia rakennuksia ja niiden eriskummallisia, pelottaviakin, patsaita ja reliefejä. Koska hän ei yrityksistään huolimatta löytänyt aiheesta kirjallisuutta, hän päätti tehdä teoksen itse. Kuvittajaksi hän löysi Romaniasta Suomeen muuttaneen valokuvaaja Octavian Balean. Kirjan upeat kuvat saavat myös syntyperäisen helsinkiläisen katsomaan kotikaupunkiaan uusin, hämmästyneinkin silmin. Storybook Helsinki and Beyond on kaksikielinen ja siten sopiva niin suomalaisille kuin ulkomaalaisillekin, vaikkapa lahjaksi. Kirjan on kustantanut WSOY ja sitä myydään noin 40 euron hintaan. Teosta on saatavana ekirjana.

Globaali näkökulma Maailmanlaajuista näkökulmaa yritysten matkahallintoon valotti GBTA:n Paul Tilstone, SVP Global Operations. Hän tarkasteli myös tietoa, jakelua ja kysyntää eli kolmea D:tä: Data, Distribution and Demand. FBTA:n työohjelman viimeinen esiintyjä, Norjassa asuva italialaisbrittiläinen ”kulttuuristen siltojen rakentaja” Pellegrino Riccardi irrotteli sekä asiaa että huumoria stereotypioiden ja kansallisten kummallisuuksien säälimättömällä ruoskimisella.

Tehokkuus tuplaantunut

Jutta Luoma kunniajäseneksi

”Onlinetoimijat haukkaavat markkinaosuutta ja kansainvälisten ketjujen osuus vahvistuu”, sanoo Kiljunen. ”Vuosina 1991-2011 matkakaupan tehokkuus on pitänyt vähintään kaksinkertaistaa. Johtopäätökseksi tulee, että liikematkustus on vain volyymipeliä. Kaleva Travel on hyvä esimerkki, sen kannatti konsolidoitua.” Teknologia-aspektin aiheuttamia eroja Kiljunen havainnollisti totea-

FBTA:n 25-vuotisjuhlakokous julkisti hallituksen päätöksen kutsua yhdistyksen pitkäaikainen, viime vuonna eläkkeelle siirtynyt toiminnanjohtaja Jutta Luoma yhdistyksen kunniajäseneksi. FBTA:n nykyinen toiminnanjohtaja on Sari Viljamaa. n

FBTA messuilla Business Travel Forumissa 6BTF4.

Romanialainen valokuvaaja Octavian Balea ja yhdysvaltalainen Cody Douglas Oreck kertovat sanoin ja kuvin Helsingin kansallisromanttisista rakennuksista.

VANAJANLINNA CHEF MIKA JOKELA Vanajanlinnan keittiössä kahdeksan vuotta herkkuja loihtinut keittiömestari Mika Jokelan ensimmäinen oma keittokirja on ilmestynyt.

Keittokirjan reseptejä ja kuvia katselee vesi kielellä. Mikan oma suosikkiannos on Tukholman perintönä tiensä Vanajanlinnaan löytänyt grillattu ankanmaksa, viikunasalaatin ja briossin kera. Kirjassa kerrotaan myös Vanajanlinnan pitkästä historiasta, niin sanoin, kuvin kuin reseptinkin kera. Juhlamenusta vuodelta 1928 löytyy valkoista parsaa, fasaaninrintaa päärynäviikunakastikkeella ja sampanjasorbettia. Linna Golfin klubi on kahtena vuotena valittu parhaaksi klubiravintolaksi. ”Siellä saa annoksilla vähän leikitellä; klassikoita rennommalla otteella”, Mika kertoo. Keittokirjaan on nostettu listallakin oleva vähän fiinimpi Club Sandwich sekä mm. grillattu kampasimpukka.

LÖYTÖRETKI ESPANJAAN Espanja on ylivoimaisesti suomalaisten suosituin lomamatkakohde, mutta kuitenkin suurelta osin suomalaisille tuntematon. Uusi 224-sivuinen kirja ”Löytöretki Espanjaan” on jokaisen hispanistin perusteos, joka tarjoaa kattavan läpileikkauksen Espanjasta ja valottaa maan ja espanjalaisuuden maantieteellisiä ja kulttuurisia ominaispiirteitä. Kirjoittajana on Espanjan-kävijä ja media-alan toimija Raimo Siltanen, jonka taustaryhmässä on ollut mukana muun muassa kaksi Aalto-yliopiston espanjan lehtoria. Löytöretki Espanjaan on ainoa laatuaan - vastaavanlaista perusteosta Espanjasta, sen historiasta, kulttuurista, nyky-yhteiskunnasta ja alueiden ominaispiirteistä ei suomeksi ole aiemmin tehty. Selkeä formaatti ja runsas kuvitus takaavat sen, että selailijallekin hahmottuu, mikä Espanjassa on olennaista. n

Elä unelmaasi. Me turvaamme. Eurooppalainen on ainoa suomalainen matkavakuutuksiin erikoistunut vakuutusyhtiö. Maailmanlaajuinen palveluverkostomme on ainutlaatuinen. Hädän sattuessa olemme aina ja kaikkialla tavoitettavissasi. Tunnemme matkakohteesi olosuhteet ja Eurooppalaisella on lääkäreiden ja sairaaloiden verkosto kautta maailman. Kun ostat matkan, hanki myös samalla matkavakuutus.

Tilaa

Ikkunapaikka

- niin tiedät mitä alalla tapahtuu. Vuosikerta vain 19 € www.ikkunapaikka.fi

Tammikuu 2013 . 1

Ikkunapaikka

11


Uusi Viking Grace lähtee neitsytmatkalleen 13.1.2013.

Uuden ajan matkustaja-alus liikenteeseen

Viking Line viettelee

tyylikkäällä Grace-laivalla n Viking Line tuo Suomen ja Ruotsin välisen merimatkustajaliikenteeseen pitkästä aikaa aivan tuliterän aluksen. Laiva pursuaa uuden ajattelutavan luomia ratkaisuja. Sen neitsytmatka Turusta Maarianhaminan kautta Tukholmaan on 13. tammikuuta. JUHANI PAAVONSALO

L

aivaprojektissa alusta asti mukana ollut tuotepäällikkö Taru Kauppinen kertoo, että rakentamispäätöksen jälkeen 2009 aloitettiin työt STX-telakalla Turussa. ”Tämä on  ensimmäinen kerta, kun olemme lähteneet suunnittelemaan laivaa tavallaan sisältä ulospäin. Se tarkoittaa sitä, että kaikissa ratkaisuissa olemme aina pyrkineet menemään matkustajanäkökulma edellä, eikä niinkään perinteisen insinöörivetoisesti kuten aikaisemmin”, Kauppinen toteaa. Näiden kahden eri maailman sovittamiseksi perustettiin  kaksi itsenäistä tiimiä. Concept design -ryhmä vastasi kaikista matkustajan aistihavainnoin  koettavista asioista ja laivanrakentajat hoitivat oman sektorinsa. ”Lopputulos on upea, olipa kriteerinä teknologinen kehittyneisyys tai esteettiset muotoseikat.” Kuin kruunuksi laiva sai vielä ylvään Grace-nimen, joka valittiin yli 22 000 ehdotuksen joukosta. Tähän mennessä matkavarauksia Viking Gracelle on saapunut pyöreästi 300 000.    

Ennennäkemätöntä designia

n 20-VUOTIAS UIA. Ukraine International Airlines (UIA) juhli 20-vuotista toimintaansa hieman ennen vuoden vaihdetta. Yhtiö lähti aikanaan liikkeelle kahdella koneella. Nyt se operoi yli 20 lentokoneen laivastoa. Kiova-Helsinki-yhteys avattiin syyskuussa 2001. Talviaikataulukaudella reitillä liikennöidään neljästi viikossa, kesäkaudella vuorotiheys nostetaan päivittäiseksi. Kiovan kautta pääsee Ukrainan kohteiden lisäksi nyt aina Dubaihin ja Tel Aviviin ja tietenkin mm. sellaisiin kohteisiin kuin Kazakstanin Almaty tai Georgian Tbilisi. ”Lennoillamme tarjoillaan aina ateria tai välipala. Economy –lipun hintaan kuuluu yksi ruumaan menevä matkalaukku, bisnesluokassa niitä saa olla kaksi”, sanoo Liisa Ruoho-Perttula. UIA:n varaukset Suomessa hoitaa call centerinä Matkatekijät Oy. 20-vuotiskahvitilaisuudessa vasemmalta UIA:n ja yhteistyökumppaneiden väkeä eli Swissportin Markus Vahtera ja toimitusjohtaja Tero Lampén, Matkantekijöiden Meri Mäntysaari ja Tuomas Mäntysaari, Swissportin Kirsi Tainio, UIA:n Regional Sales Manager Alina Leleka Kiovasta ja Suomen myyntipäällikkö Liisa Ruoho-Perttula sekä Matkantekijöiden Jaana Linsén.

Azamara Club Cruisesilla

UIA messuilla 7b38.

Norjalaiset pois

ennätysmäärä uusia kohteita Expediasta

n Royal Caribbeanin Azamara Club Cruises on julkistanut vuoden 2014 risteilyohjelmansa. Varustamon risteilyaluksilla pääsee vuonna 2014 jopa 72 uuteen kohteeseen. Azamaran laivat vierailevat kaikkiaan 240 kohteessa 66 eri maassa. Vuonna 2014 Azamara rantautuu ensi kertaa 45 satamaan, muun muassa Malesian Langkawille, Brunein sulttaanikuntaan ja Brasilian kuvaukselliseen siirtomaa-aikaiseen kaupunkiin Vila do Abrãoon, Ilha Granden saarella. Euroopassa Azamara risteilee Itämerellä ja Skandinaviassa, Brittein saarilla, Atlantin rannikolla, Ranskan ja Italian Rivieralla, Kreikan saaristossa, Kroatiassa, Israelin rannikolla ja Mustallamerellä.

More Inclusive -palveluparannuksia tänä keväänä Azamara Club Cruises liikennöi kahdella 694 matkustajapaikan aluksella tarjoten intiimiä tunnelmaa ja korkea-

luokkaista palvelua. Azamaran risteilyalukset viipyvät monessa kohteessa jopa kaksi tai kolme yötä tarjoten näin hyvän mahdollisuuden päästä tutustumaan kohteiden paikalliseen elämään ja nauttimaan nähtävyyksistä, kulttuurista, iltaelämästä ja retkistä. Tänä keväänä Azamaran Euroopan risteilykauden alkaessa toteutetaan useita palvelutason parannuksia. Merkittävin uutuus on matkan hintaan sisältyvä ”AzAmazing Evening”, mukaansatempaava illanvietto maissa valitussa kohteessa. Palveluparannuksiin kuuluu myös More Inclusive -konsepti. Risteilyn hintaan sisältyy Euroopan kauden 2013 alkaessa myös kattava viini- ja olutvalikoima sekä väkevät alkoholijuomat laivan baarien aukioloaikojen puitteissa. n

Azamara / RCL Cruises messuilla 6d71.

n Norjalaiset hotelliketjut ovat kyllästyneet yhteistyöhön Expedian kanssa ja vetäneet pois hotellinsa Hotels.com -nettisivuston tarjonnasta. Choice, First, Scandic ja Thon Hotels –ketjut ovat jo purkaneet yhteistyön ja viimeisimpänä joukkoon liittyi Best Western, joka ohjeisti kaikkia ketjun norjalaisia hotelleja olemaan uusimatta sopimuksiaan Expedian kanssa. Hotellit pitävät kohtuuttomina Expedian niille asettamia ehtoja, vaatimuksia huikeista provisioista ja samoista hinnoista hotellien omille nettisivuille kuin hotels.com -sivulle. Hotellit haluavat itse kontrolloida hintojaan ja asiakassuhteitaan eivätkä ne halua, että yksi toimija saa liian määräävän aseman hotellihuoneiden jakelussa. n

12 Window Seat

M/S Viking Gracen suunnittelussa on otettu huomioon niin ympäristö kuin elämyksellinen risteilykokemus. Laivan sisustusratkaisuissa on haettu ennakkoluulotonta ja modernia linjaa. Laivan yleisten tilojen suunnittelusta vastaa palkittu suomalainen sisustusarkkitehtitoimisto dSign Vertti Kivi & Co. ”Vastuu aluksen sisällä vallitsevasta muotokielestä meni kotimaisille osaajille, vaikka kilpailussa oli useita kansainvälisesti hyvin nimekkäitä toimistoja”, Taru Kauppinen kertoo. ”Tämä oli ensimmäinen kerta, kun dSign Vertti Kivi suunnitteli laivansisustusta. Ja he onnistuivat täydellisesti ehkä juuri siksi, ettei heillä ollut vanhaa painolastia tukahduttamassa innovatiivista uudistusmieltä”, Viking

Tungosta eteläisen

Kiinan taivaalla n Helmijoen (Pearl River) suistoalue Kiinassa on maan lentoliikenteen pahin tungosalue. Alueella on viisi lentokenttää: Hongkong, Makao, Zhuhai, Shenzhen ja Guangzhou (Kanton) ja kuudetta suunnitellaan. Myös laajennuksia kaavaillaan. Guangzhou on aloittanut rakennustyöt, jotka kaksinkertaistavat sen kapasiteetin. Se on yksi Kiinan kolmesta kansainvälisen liikenteen ns. gateway-kentistä. Guangzhou pystyy 2020 mennessä käsittelemään 80 milj. matkustajaa vuodessa. Alueen vilkkain kenttä nyt on Hongkong, jonka kautta kulkee yli 54 milj. matkustajaa. Kentillä on yhteensä kahdeksan kiitotietä, joista viisi on pohjois-eteläsuunnassa ja kolme itä-länsisuunnassa. Ilmassa on tungosta, sillä Kiinan ilmavoimat sallivat siviililiikenteelle vain noin 20% ilmatilaa, ja Hongkongin liikenteessä on rajarajoitusten takia lennettävä kiertoreittejä. Hongkongin kiinalaisen yliopiston Aviation Policy and Research Center sanookin, että lisäkiitotiet eivät lisää kapasiteettia ellei ilmatilan tungosongelmaa ratkaista. n

Linen tuotepäällikkö arvioi. Laivan oma ”asemakaava” on toteutettu  harkitusti siten, että kaikki teknisluonteiset tilat, konehuoneet, hissikuilut ja ravintolakeittiöt ovat  sijoitettuna laivan keskelle. Ratkaisu sallii  runsaiden ja kookkaiden ikkunapintojen käytön. Suuret ikkunat avaavat esteettömät näkymät monien mielestä maailman kauneimpaan saaristoon.

Uusia hyttiluokkia Viking Gracen on tarkoitus mullistaa käsitykset Ruotsinlaivan hyteistä kaikissa kategorioissa. Aluksella on uusia hyttiluokkia ja muun muassa neljä uutta sviittiä kaikkein vaativimpaan makuun. Ne on sisustettu eri konseptien mukaan; Flow-sviitti on trendikkään nuorekas, Organic on sävytetty harmonisesti vihreään, Romantic-sviitissä on oma poreallas ja Ocean on raikkaan merihenkinen. Tavallisemmissa Seasidehyteissä on suuret ikkunat ja merinäköala. Inside-hytit ovat samoilla käytävillä, mutta laivan sisäpuolella.  Aluksen monet ravintolat ja baarit, joita on yhteensä seitsemän, ovat eri konseptein toteutettuja yksilöllisen viihtymispaik-

koja. Jokainen ravintola tarjoaa modernilla otteella lähellä tuotettua, monipuolista ja makuvivahteikasta laaturuokaa kokonaisuuteen sopivine juomineen.  Shoppailusta kiinnostuneita  palvelee Itämeren suurin taxfree, joka on peräti 1500 neliömetrin kokoinen.   

Ajanmukaista teknologiaa Viking Gracen suunnittelun kaikilla osa-alueilla on pyritty parhaisiin mahdollisiin ympäristöratkaisuihin. Se on maailman ensimmäinen suuren luokan matkustaja-alus, joka käyttää polttoaineenaan nesteytettyä maakaasua. Uuden voimalähteen ansiosta vähenevät laivan typpi- ja hiukkaspäästöt jopa 85%  sekä ns. kasvihuonekaasut 15%. Rikkipäästöjä ei aluksesta tule käytännössä lainkaan.  ”Olemme ennakoineet tilanteen 2015 tulevien uusien EU:n ympäristödirektiivien mukaan ja täten täytämme ne jo nyt”, Kauppinen muistuttaa.   Herkkä saaristomeri on huomioitu muutenkin kuin ympäristöystävällisellä polttonesteellä. Hydrodynaamisesti muotoiltu runko minimoi aallonmuodostuksen ja vähentää polttoaineen kulutusta. Uusimman äänenvaimennustekniikan ansiosta alus on hyvin hiljainen. Moottorien jäähdytysvesi kierrätetään käyttöveden lämmittämiseen sekä puhtaan veden tuottamiseen merivedestä. Ympäristökysymykset on otettu varteen myös ravintoloissa ja keittiössä. Niiden energiankulutusta on saatu laskettua noin 20%. n

Viking Line messuilla 6c101.

Yleiset tilat Grace -laivalla ovat todella avarat ja valoisat.

Kiina kehittää

Tiibetin matkailua

n Kiina valtion uutistoimisto Xinhua kertoi, että Kiinan valtio aikoo rakennuttaa Tiibetiin 22 mallikylää ja kehittää Nyingchin maakuntaan, noin 320 km Lhasasta koilliseen. Alue on tunnettu kauniista metsistään, lumihuippuisista vuoristaan, laaksoistaan ja joistaan. Hankkeeseen hallitus sijoittaa 63 milj. dollaria. Peking on vuosikausia yrittänyt laajentaa Tiibetin taloutta voittaakseen puolelleen maan alkuperäiset asukkaat, mutta sen kovakätistä hallintoa on kritisoitu. Erityisesti kiinalaisia on syytetty uskonnollisista vainoista ja paikallisen kulttuurin väheksymisestä taloudellisen kehittämisen varjolla. n

LYHYESTI n Indaba kolmipäiväiseksi. Etelä-Afrikan Durbanissa järjestettävä Indaba, eteläisen Afrikan matkamessut, lyhenee päivällä. Ennen nelipäiväinen Indaba muuttuu kolmipäiväiseksi. Indaba järjestetään 11.-13. toukokuuta. n

LAX Wilshire Kimptonille n Yli 50 boutique-hotellia Yhdysvalloissa operoiva Kimpton Hotels on avannut toisen hotellinsa Los Angelesissa. Hotel Wilshire sijaitsee ”Miracle Milen” sydämessä Hollywoodin ja Beverly Hillsin läheisyydessä. Hotellivieraita hemmotellaan tilavilla luksushuoneilla, trendikkäällä sisustuksella ja katolla sijaitsevalla uimaallasalueella, josta avautuvat huikeat näkymät ympäristöön. Hotellissa yhdistyvät Los Angelesin kaikki puolet – luksuselämä, rento asenne ja terveellinen elämäntapa, juhlimista ja pientä dekadenssiakaan unohtamatta. Henkilökohtaiseen palveluun ja ympäristövastuuseen panostavassa Hotel Wilshiressa toimivat myös kaikki Kimpton-hotellien normaalit palveluedut, kuten hintaan sisältyvät internet, aamukahvi ja iltapäivän viinitunti sekä mahdollisuus spa-hoitoihin oman hotellihuoneen rauhassa. Lisätiedot kimptonhotels.com n

January 2013 . 1


foto: Håkan Elofsson

First Cardin liikkeellelaskija on Nordea Pankki Suomi Oyj.

Onko sinullakin kaksi korttia mukana matkoilla? Nyt saat molemmilla korteilla tehdyt ostot samalle laskulle.

firstcard.fi / firstcard.dk / firstcard.no / firstcard.se

Pidätkö työmatkoilla kaiken varalta mukanasi useita kortteja? Meillä on sinulle hyviä uutisia! Voit tilata MasterCard-ominaisuudella varustetun First Card -kortin rinnalle First Card Visa -kortin. Ja mikä parasta: Kaikki ostot kootaan yhdelle laskulle riippumatta siitä, kumpaa korttia käytät.

First Card – Yrityskorttien ykkönen!

FC_VisaAnnonsFinsk.indd 1

Tammikuu 2013 . 1a12 . 1

2012-12-18 14:17

Ikkunapaikka

13


Aruba Renaissance-hotelli on ostanut pääsaaren edustalta kapean saarikaistaleen itselleen, ja tarjoaa näin asiakkailleen privaattirannan lyhyen venematkan päässä.

Enemmän eurooppalaisia Amerikkalaisturistit olivat ensimmäinen suurempi joukko, joka reilut 50 vuotta sitten alkoi käydä Aruballa. Saari on suosittu häämatkakohde. Harrastusmahdollisuudet ovat erinomaiset; loputtomasti vesiurheilumahdollisuuksia, erämaasafareita, ratsastusta, moottoriurheilua jne. Golfkenttiä saarella on kolme, yksi täyspitkä Tierra del Sol ja kaksi 9-reikäistä. Kansainvälisten risteilyvieraiden vuoksi shoppailumahdollisuuksia riittää. Kalleimmat eurooppalaiset merkkituoteputiikit löytyvät samalta alueelta välkkyvien pelikasinoiden lomasta. ”Perinteisesti amerikkalaisturistit ovat vastanneet noin 80 prosentista matkailijavirroista”, kertoo Aruban matkailuministeri Otmar E. Oduberin. Amerikkalaisten ja eurooppalaisten turistien suhde on tarkoitus saada lähelle 60/40 tasoa. Tavoite on tietysti kunnianhimoinen, mutta edellytykset ovat olemassa. Arubalaisten elämänasenne on valloittavan hyväntuulinen ja ystävällinen. ”One happy island” on saaren jo virallinen iskulause. Rentous yhdistettynä spontaaniin avuliaisuuteen sulattaa jokaisen vierailijan ja ympärivuorokautinen turvallisuus saarella on korkealla tasolla. Lentoyhtiö KLM on merkittävin operaattori Arubaan, jonne sillä on jo vuodesta 1964 ollut säännöllinen yhteys. n

Amsterdam Manorin ystävällinen henkilökunta toivottaa turistin tervetulleeksi. Hotellin hollantilaisomistus käy nimestä hyvin ilmi.

Uimarannat ovat huippusiistejä.

Kaikille iloinen aurinkosaari

Karibian ABC alkaa Arubasta n Karibian seutua ja saaria kutsutaan myös LänsiIntiaksi, joka vaikuttaa kieltämättä aika epäloogiselta. Käsite on jäänyt elämään Kolumbuksen ajoista lähtien, koska hän erehtyi luulemaan saarirykelmää turhan aikaisesti Intiaan kuuluvaksi kiertäessään Atlanttia länsisuuntaan. Matka Karibialle ei kuitenkaan ole koskaan erehdys - päinvastoin. Karibiaan tutustumisen voi aloittaa mielellään ja hyvällä syyllä juuri Arubasta.

pulla raitiovaunuliikenne. Kiskot vievät risteilymatkustajat kätevästi satamasta kaupungin keskustaan. 1,5 km matkalla liikennöi nyt kolme vaunua, jotka vievät keskustaan 8 minuutissa. Vaunut toimivat aurinkoenergialla ladattavilla akuilla. Raitiovaunulla liikkuminen on ilmaista kaikille.

JUHANI PAAVONSALO, ARUBA

Turismi pääelinkeinona

H

ollannille kuuluvat Aruba sekä Bonaire ja Curacao muodostavat Karibian ”aakkossaaret”. Näillä Alankomaiden ns. Pikku-Antilleilla on ollut jo neljännesvuosisadan itsehallinto ja oma lippu, hieman meidän Ahvenanmaan tapaan. Aruban pääkaupunki on Oranjestad, joka kuulostaa hyvin hollantilaiselta. Valuutaksi ei kuitenkaan käy euro, kuten eurooppalaisessa emämaassa, vaan paras käteinen on edelleen US-dollari. Virallisia

kieliä on kaksi; paikallinen papiamento sekä hollanti. Myös englannilla pärjää kaikkialla. Pääkaupungissa sijaitsevat saaren kansainvälinen lentokenttä ja vilkas vierassatama, jossa mm. suomalainen Kristina Cruises Karibian risteilyreitillään poikkeaa.

Ratikalla ilmaiseksi Aruban pääkaupungissa Oranjestadissa avattiin joulukuun lo-

Aruballa, joka on noin 30 km pitkä, on hieman reilu satatuhatta asukasta. Kauniin ja harvinaisen floransa ansiosta se on aloe vera -rohdoskasvin suurin tuottaja maailmanmarkkinoilla, ollut jo 1800-luvun lopulta alkaen. Sittemmin kyseistä ainetta on opittu valmistamaan myös synteettisesti, joten kauppa sen ympärillä on hiljentynyt huomattavasti. Aloe vera -museo on yhä Aruballa muistuttamassa vanhoista mahtiajoista. Turismi on hieman reilun viiden vuosikymmenen ajan ollut selkeä

Näin lämminhenkinen tunnustus on Aruban parlamenttitalon edustalla.

pääelinkeino. Tätä nykyä Aruballa on yli 8000 hotellihuoneen tarjonta. Saaren urbaani rakennuskanta jakautuu klassiseen down town-miljööseen ja uudemman linjan korkeaksi rakennettuun suurten hotelliketjujen hallitsemaan High Rise -kaupunginosaan. Varsinkin vanha kantakaupunki, jossa sijaitsee muun muassa saaren ensimmäinen yhdistetty cocktail bar -majatalo ”Talk of the Town”, on hyvin pittoreski ja silmää miellyttävä kokonaisuus. Talojen vaihtelevan hempeät pastellisävyt tuovat mieleen Miamin art deco -alueen . High Risen lukuisat pilvenpiirtäjä-hotellit ovat moderneja ja erinomaisesti varustettuja, mm. täydellisine keittiöineen. Kaikkien hotellien pihalla on vähintään yksi kookas uima-allas.

Jokamiehenoikeus Aurinko, vesi ja sopiva tuuli ovat tämän lomasaaren pääasialliset luonnon elementit. Aurinkoa on

käytännössä aina, eikä vuodenajan vaihteluja voi juurikaan havaita. Lämpötila on miellyttävät 20-30 astetta ympäri vuoden. Kaikki saaren 15 rantaa, joita mikään hotelli tai muukaan yksityinen taho ei omista, ovat kenen tahansa vapaassa käytössä. Ne ovat erittäin puhtaat ja täysin roskattomia, turistien suureksi iloksi. Vesi on kristallinkirkasta ja turkoosia ja melko vahvasti suolaista. Hiekka on vastaavasti huomattavan vaaleaa ja erityisen hienojakoista, mikä tekee kuivalla sannalla pitempään kävelemisestä hieman vaivalloista. Useimmilla rannoilla voi harrastaa vesiurheilua. Kaikki Aruban rannat ovat maailmanluokkaa, ja Eagle Beach on joitakin vuosia sitten valittu koko Karibian parhaaksi. Juuri tällä rannalla sattuu pesimään myös merikilpikonnia. Muita suositeltavia rantakohteita ovat ainakin Arashi, Punta Brabo, Druif Beach, Boca Catalina ja Baby Beach.

LYHYESTI n Veronpalautus Vietnamin ostoksista. Hanoin Noi Bai ja Ho Chi Minh Cityn Tan Son Nhat –lentokentillä on avattu kioski, mistä voi anoa takaisin ostamistaan tuliaisista maksamansa veron. Ulkomaiset turistit saavat 85% maksamastaan ALVista takaisin. Veronpalautuksen edellytyksenä on vähintään 75 euron (VND 2 milj.) kokonaisostot. Veronpalautus maksetaan Vietnamin dongeissa. n

KAIKKI VALMIINA! Uusi OK-lomaopas on nyt ilmestynyt! OK-oppaan sivuilla voit tutustua suosittuun matkavalikoimaamme sekä runsauteen, jonka ammattitaitoinen suomenkielinen opaspalvelumme tarjoaa matkustajille. Vuoden 2013 uutuuskohteitamme ovat mm. Lontoo, Pariisi, Istanbul, Varsova ja Dublin. Kiertomatkojen uutuuksina mm. Skotlannin ja Toscanan kiertomatkat. n va lm ism

at ko je n

as ia nt un

tij a

2013

si at suomek Laadukka kaupunkilomat t opastetu

UUTTA! riisi, Istanbul, ntoo, Pa

Muistathan, että myös OK-Matkojen välityspalkkio on todella OK!

Lo rsova Dublin, Va

AS 2013 LOM AOP

Meillä on kaikki valmiina – sinun on helppo onnistua!

PA S

LOMA

OK-Matkojen ryhmämatkapalvelu rakentaa jokaiselle ryhmälle oman persoonallisen matkapaketin. Kaikissa toiveissa kannattaa kääntyä puoleemme, meidän kanssamme matkojen räätälöinti on helppoa ja vaivatonta.

KAT

Ryhmän kanssa reissuun?

Ko tim ai ne

T! KL ASSIKO pest,

da Praha, Bu akova, Rooma, Kr ssabon, , Li Ljubljana w York, Ne i, Pietar rcelona, Nizza, Ba brovnik Du ja i Berliin

Ota yhteyttä arkisin 9-17 (09) 2510 2050 Sekä verkossa www.okmatkat.fi

ATK AT KIERTOM ja USA:ssa sa Euroopas

OK-Matkat, Pieni Roobertinkatu 13 B (2. krs) 00130 Helsinki, myynti@okmatkat.fi

ATK AT RYHMÄM ukaan iveiden m to

WW W.OKM

14 Window Seat

January 2013 . 1


Hulabaloo 2.1.–17.2.2013

Hulvaton Hulabaloo! Hulabaloo tarjouskarnevaalit kaikilla Tallinkin ja Silja Linen laivoilla 2.1.–17.2.2013

Lue lisää: www.tallinksilja.fi/hulabaloo Pariisissa foorumeja

Hullu kolmannes matkustaa ilman perusturvaa

Matkavakuutus on satsaus jota ei kannata aliarvioida LEENA AALTO

L

iian usein saamme lukea lehdestä, kuinka suomalainen on matkallaan menehtynyt moottoripyöräonnettomuudessa tai loukkaantunut vakavasti kolarissa. ”Vieläkin yli 30% suomalaisista matkustaa ilman vakuutusta, opiskelijoista 45%”, kertoo Eurooppalaisen vahinkoasiantuntija Ilkka Valanne. ”Jopa 38% uskoo virheellisesti, että valtio kustantaa kotiinkuljetuksen vakavan sairauden tai tapaturman kohdatessa”, hän jatkaa. Samainen hullu kolmannes matkustaa maailmalle ilman tarvittavia rokotuksia.

35 000 henkilövahinkoa Eurooppalainen on Suomen suurin matkavakuutusyhtiö. Sen kautta otetaan vuosittain noin miljoona matkavakuutusta, niistä noin 10% liittojen kautta. ”Korvaamme vuosittain noin 35 000 matkustajavakuutuksen piiriin kuuluvaa tapausta ja noin 13 000 matkatavaroille sattunutta vahinkoa”, kertoo korvauspalvelupäällikkö Christian Lindgren. ”Vahinkomaiden Top 5 on Espanja, missä tapahtuu noin 5 000 vahinkoa vuosittain, Thaimaassa noin 3 000, Turkissa ja Kreikassa kummassakin noin 1 500. Lukuihin sisältyy sekä henkilö- että matkatavaravahingot”, Lindgren täsmentää ja huomauttaa, että Suomessa matkavakuutuksen piiriin kuuluvia tapauksia on eniten, noin 8 000 vuodessa.

Sesonkivaihtelua

”Näemme vahinkokorvauksissa selvästi sesonkivaihtelut. Kesäisin matkustavat lomalaiset ja perheet. Se on perusturistimatkustuksen aikaa.

Talvisin selvittelemme enemmän iäkkäiden ihmisten perussairauksien hoidosta aiheutuneita korvaushakemuksia. Moni ei ymmärrä, että heti sepelvaltimotautidiagnoosin jälkeen ei kannata lähteä matkaan. Jos jotain sattuu, vakuutus ei välttämättä korvaa – sairastuminen ei silloin ole äkillistä ja odottamatonta”, Valanne muistuttaa. Hän myös tähdentää, että jatkuvakin matkavakuutus on voimassa korkeintaan 3 kuukautta kestävän matkan ajan. Sen jälkeen siihen pitää ostaa lisävakuutus.

Kallis kotimatka Kallein Eurooppalaisen korvaama tapaus on sattunut Yhdysvalloissa. Yhtiö maksoi hoito- ja kuljetuskuluja lähes puoli miljoona euroa. Valanne kertoo traagisesta tapauksesta, missä pikkupoika oli joutunut Thaimaassa taksimatkalla auto-onnettomuuteen. Lapsi oli 10 päivää paikallisessa sairaalassa tehohoidossa. Kulut olivat 5 000 euroa vuorokaudessa. Poika siirrettiin jatkohoitoon ambulanssilennolla Suomeen. Kulut 150 000. Kotimaassa hoidot jatkuivat ja kulut nousivat jo 230 000 euroon. Vakuutus korvaa hoitokuluja kotimaassa vielä kolmen vuoden ajan. ”Tapaturmissa matkavakuutus korvaa hoitoja kolme vuoden ajan, matkasairauksissa 120 päivän ajan”, Lindgren täsmentää.

Tarkista turva Monien luottokorttien ominaisuuksiin sisältää nykyisin myös vakuutus. Eurooppalaisella on sopimus Dinersin kanssa. ”Vakuutuksen sisältö kannattaa aina tarkistaa. Joihinkin luot-

Princess Cruisesin uusi lähtösatama on Houston.

Princess Cruises Ilkka Valanteen ja Christian Lindgrenin kertomuksia siitä, mitä matkoilla voi sattua, voisi kuunnella loputtomiin. Monien vuosien aikana miehet ovat joutuneet kovienkin paikkojen eteen.

tokortteihin liittyvät matkavakuutukset eivät korvaa kotiutuskustannuksia kokonaan”, Valanne selventää. ”Ikävimpiä ovat tapaukset, joissa ilman vakuutuksia matkustajien omaisten pitää kotimaassa ottaa suuret lainat ja pantata asuntonsa, jotta loukkaantuneet sukulaiset saadaan kotiin. Siihen verrattuna satasen matkavakuutus on pieni summa, mutta korvaamaton satsaus vahingon sattuessa” Lindgren muistuttaa.

Apu soiton päässä Eurooppalaisella on Suomessa noin 50% markkinaosuus. Otetuista vakuutuksista noin puolet on määräaikaisia. Niissä yläikäraja on nostettu jo 86 ikävuoteen asti. ”Tarjoamme asiakkaillemme myös 24/7 hätäpäivystyksen. Palvelu on toiminut jo 20 vauotta. Saamme vuosittain noin 13 000 yhteydenottoa, joissa Eurooppalaisen asiantuntijat vastaavat asiakkaiden kysymyksiin. Kolmannes yhteydenotoista on oikeita, kiireellisiä hätätapauksia”, Lindgren kertoo. ”Meillä on maailmalla 13 Eurocenteriä, mm. New Yorkissa, Sao Paolossa, Bangkokissa, Kapkaupungissa ja Sydneyssä. Ne auttavat mm. lääkärija sairaalapalveluiden valinnassa tai vaikkapa poliisitutkintapöytäkirjojen tulkkauksessa”, Lindgren jatkaa. Eurooppalainen on kehittänyt mobiilipalveluitaan ja nyt matkavakuutuskortti on mahdollista ladata puhelimeen. Kortissa on mm. kymmenellä eri kielellä ohjeet lääkärille siitä, mihin ottaa yhteyttä vahingon sattuessa. n

Tammikuu 2013 . 1

risteilee Houstonista

n Princess Cruises aloittaa risteilyliikenteen Texasin Houstonista.

B

ayport Cruise Terminal sijaitsee Houstonin liepeillä Pasadenassa ja avattiin jo vuonna 2009, mutta yksikään suuri risteilyvarustamo ei ole tähän mennessä operoinut sieltä käsin. Nyt Princess Cruisesin yli 3000 matkustajapaikan Caribbean Princess –alus saa sen Karibian-risteilyjensä kotisatamaksi talvikaudesta 20132014. Myös Norwegian Cruise Linen alus Norwegian Jewel aloittaa risteilyt Houstonista käsin vuonna 2014.

Privaatticabanat Kesäkuussa liikenteen aloittava Royal Princess tarjoaa yksityiscabanat vain aikuisille varatulla ui-

ma-allas- ja rentoutumisalueella The Sanctuarylla. Neljästä Sanctuary Cabanasta löytyy mm. televisio, langattomat kuulokkeet, kylpytakit ja –tossut, tervetuliaiscocktailit ja minibaari. Lisäksi kaksi Lotus Spa Cabanaa tarjoaa hierontoja. Puolen päivän mökkeily maksaa 80 US-dollaria.

Uutuuksia Aasiassa Singaporesta käsin risteilevä Diamond Princess lisää risteilyvalikoimaansa ensi syksynä. Uusi Kaakkois-Aasian reitti suuntautuu Bruneihin, Nha Trangiin ja Ho Chi Minhiin Vietnamissa, Sihanoukvilleen Kambodzhassa sekä Bangkokiin ja Ko Samuihin Thaimaassa. Toinen uutuusreitti vie Indonesian Balille, Malesian Kuala Lumpuriin ja Penangiin sekä Thaimaan Phuketiin. n

Princess Cruises messuilla 6e81.

n Pariisilaiset ovat laajasti tunnettuja epäkohteliaisuudestaan, ja myös karkeudestaan. He ovat kehittäneet epäkohteliaisuudesta jopa paikallisen taidemuodon. Huonot tavat ja aggressiivinen käyttäytyminen ovat listan kärjessä, kun pariisilaiset pohtivat stressinsä syitä, kertoo mielipiteitä tutkiva Ipsos. Kun Ipsos tutki sosiaalisia trendejä ja elämänlaatua, 60% vastaajista piti juuri epäkohteliaisuutta suurimpana syynä stressiinsä. Kaupungin liikennelaitos on ryhtynyt kampanjaan huonoa käytöstä vastaan isoilla mainostauluilla maanalaisessa. Liikennelaitoksen busseja koristavat iskulauseet kuten ’Yksi bonjour päivässä ei maksa senttiäkään, mutta se voi muuttaa päiväsi’. Virkamiehet ovat myös järjestäneet tilaisuuksia, joita he ovat kutsuneet ’epäkohteliaisuusfoorumeiksi’. Niissä on metromatkustajien kanssa keskusteltu matkustamisen etikettisäännöistä. n

Berliinin uusi messukeskus n Berlin Brandenburgin kentän viereen on valmistunut uusi messukeskus. Berlin ExpoCenter Airport oli 43 miljoonan euron hanke, joka valmistui ennätysajassa. Keskus koostuu kolmesta messuhallista sekä laajasta ulkoilma-alueesta. Halleissa on tilaa yhteensä noin 20 000 neliömetriä. Ensimmäinen messutapahtuma järjestettiin loppusyksyllä. Messuja operoi Messe Berlin, joka järjestää mm. matkailualan suurtapahtuman, ITB;n, kaupungin toisessa messukeskuksessa, Berlin ExpoCenter Cityssä. n

n FINLANDIA LIIKENTEESEEN. Eckerö Linen uusi M/S Finlandia aloitti liikenteen juhlavasti uudenvuodenristeilyllä. Aluksen 8. kannella, sopivasti arjen yläpuolella, on laivan sykkivä sydän. Sieltä löytyvät ravintolat, pubit ja baarit, yhteensä kahdeksan erilaista vaihtelevaan makuun. Kuvassa Eckerö Linen Johanna Uimonen ja Ida Toikka-Everi tyylikkäässä Bar Naissaaressa. Siellä voi nauttia aperitiiveistä, aidosta samppanjasta, kuohuviineistä ja erikoiskahveista. Liikematkustajien tarpeisiin suunnitellussa yli 80-paikkaisessa Extra-luokassa lipun hintaan sisältyvät langaton internet-yhteys, ateria, juomat ja päivän lehdet.

Kuva: Petteri Kitti

n Suomalaiset tekevät ulkomaille lähes 4,5 miljoonaa yöpymisiä sisältävää vapaa-ajan matkaa vuosittain. Matka on yleensä mukava asia ja kokemuksia karttuu. Kokemusten soisi olevan positiivisia, mutta matka ei aina ole riskitön. Vuosittain kotimaahan tuodaan lähes sata maailmalla menehtynyttä suomalaista. Matkalla sairastuneiden määrä on huikeasti suurempi.

epäkohteliaisuudesta

Eckerö Line messuilla 6e101.

Ikkunapaikka

15


Teinit kaupunkilomalle, lapset rannalle

Perhelomilta haetaan elämyksiä n Perhematkailu on muuttunut ja kehittynyt viimeisten vuosikymmenten aikana. Yhä useampi lapsi on leikkinyt lastenkerhoissa rantakohteessa ja teini käynyt kulttuurilomalla eurooppalaisessa pääkaupungissa. Elämyksiä haetaan jokaiseen kasvuvaiheeseen. JUHANI PAAVONSALO

Kuva: Mika Itävaara

I

Kuumailmapalloretki Baganin yllä on unohtumaton elämys. Alueella on yli 3000 temppelin ja pagodin rauniot.

Ensimmäiset pankkiautomaatit saapuivat

Myanmarin hotellihinnat

karkaavat käsistä n Myanmarin avautuminen on nostanut hotellihintoja jopa kolminkertaiseksi entiseen. Uusia hotellialueita rakennetaan mm. Yangoniin ja Inle-järvelle.

M

yanmarin suosio matkailumaana on ollut niin huimaa, että hinnat ovat karkaamassa käsistä. Yangonissa on vain muutama kansainvälisesti hyvän tason hotelli, ja ne laskuttavat nyt lähes 300 US dollaria yöltä. Osa hotelleista on purkanut sopimuksiaan matkanjärjestäjien kanssa parempien tienestien toivossa. ”Hotellit Yangonissa ovat vanhoja. Nyt niillä on vihdoin varaa kunnostamiseen. Aikaisempina vuosina ne ovat olleet melko tyhjillään ja kamppailleet selviytymisestä, nyt niiden täyttöaste 85-100%“, kertoo kertoo Myanmarissa vuosia asunut Mika Itävaara. Uusia hotellihankkeita on vireillä mm. Yangoniin ja Inle-järven alueelle. Yangonin nykyisen ja rakenteilla olevan lentokentän väliselle alueelle suunnitellaan uutta hotellialuetta. Myös 900 metrin korkeudessa sijaitsevalle Inle-järvelle ollaan suunnittelemassa 250 hehtaarin suuruista, 16 hotellin aluetta. Alun perin suunnitteilla oli kolme kertaa suurempi alue, mutta viranomaiset pienensivät sitä suojellakseen alueen herkkää luontoa. Helmikuussa Myanmarissa pidetään maan ensimmäiset matkailumessut, kun Yangonissa järjestetään Hospitality & Tourism Conference. Se on pääosin tarkoitettu uusille mahdollisille hotelliinvestoijille.

Uusia maksumuotoja Monille turisteille on tullut yllätykseksi, että hotelleissa ja ravintoloissa käy maksuksi ainoastaan käteinen, luottokortteja ei vielä yleisesti hyväksytä. Dollareiden tulee olla sileitä ja uusia, muuten ne eivät käy. Viime vuonna 17 yksityistä pankkia sai luvan tehdä kauppaa vieraalla valuutalla. Sen jälkeen joitakin rahanvaihtopisteitä on syntynyt suuriin kaupunkeihin ja lentokentille. Nyt myös luottokorttiyhtiöt MasterCard ja VISA ovat saamassa jalansijaa Myanmarissa. Luottokortilla maksamista kuitenkin verotetaan alussa voimakkaasti, hintojen päälle laitetaan 6-8% veroja. Syksyllä myös ensimmäiset pankkiautomaatit ilmestyivät katukuvaan, nyt Visalla voi nostaa rahaa jo 90 Cooperative Bankin ja Kanbawza Bankin automaatilta.

Nopeaa kasvua Matkustajamäärät ovat nousseet nopeaan tahtiin. Vuoden aikana Yangoniin lentäneiden matkustajien määrä kasvoi 174%. Viime tammi-marraskuussa maahan saapui 420 000 matkustajaa. Hotelli- ja turistiministerin mukaan Yangonissa on 189 hotellia ja noin 8 000 hotellihuonetta. Hotelleista viisi on viiden tähden, kuu-

si neljä *, 13 kolme*, 21 kahden* ja 28 yhden tähden hotellia. Lisäksi kaupungissa on 116 luokittelematonta hotellia tai majataloa. ”Uusia hotelleja on avattu ja maassa operoi nyt viisi yksityisomistuksessa olevaa lentoyhtiötä. Ensi kesänä Orient Express aloittaa jokiristeilyt ja muitakin kansainvälisiä yrityksiä on tulossa“, Itävaara kertoo. Ministeriö on kehottanut majatalojen pitäjiä kunnostamaan huoneitaan niin, että ne sopisivat myös ulkomaalaisille. Monet kansainväliset hotellit kunnostivat kesän aikana huoneita, jotta hintoja pystyttäisiin entisestään nostamaan. Tällaisia ovat mm. Strand, Inya Lake ja Thamada hotellit. Yhdysvaltojen lopetettua kesällä kauppasaarron, odotetaan myös amerikkalaisten yritysten tuloa Myanmarin markkinoille.

sot jo pidemmän ajan vaikuttaneet kehityssuunnat ovat luettavissa demografisista faktoista, joiden mukaan läntisellä pallonpuoliskolla lasten ja nuorten määrä on ylimalkaan laskussa. Vaakakupin toista puolta vastaavasti painaa se tosiseikka, että ikääntyneen väestön määrä on teollistuneissa ja pitkälle kehittyneissä maissa kasvussa. Tästä huolimatta perhematkailu on mielenkiintoinen ja paksu siivu matkailuelinkeinosta.

Yleismaailmallisia suuntauksia Tyypillisiä ja voimistuvia trendejä maanosamme matkailussa ovat muun muassa kaupunkilomien ja lyhytlomien suosion kasvu. Tällöin puhutaan usein city break -kohteista, joita tyypillisesti ovat esimerkiksi eurooppalaiset pää- ja muut suurkaupungit. Ne ovat saavuttaneet suuren suosion ainakin sellaisten perheiden parissa, joilla on koulu- ja teini-ikäisiä lapsia. Turvallisuuden ja ehkä ennen muuta turvallisuuden tunteen kaipuu on myös selkeästi voimistunut tarve, varsinkin lapsiperheissä. Ympäröivä maailma niin koti- kuin ulkomailla on muuttunut uudella vuosituhannella kovempaan suuntaan. Lisäksi media on tänään ennennäkemättömän nopea sekä aiheissaan ja painotuksissaan usein tarkoituksenmukaisen korostava, jolloin uutiset koetaan tunnetasolla varsin väkevästi. Turvallisuusasiaan saattaa jotain kautta liittyä myös vastuullisen liiketoiminnan (myös matkatoimiston osalta) ja kestävän kehityksen ratkaisujen perään kuulutta-

minen. Se tosiseikka, että suomalainenkin yhteiskunta on nopeasti kansainvälistynyt viimeisten vuosikymmenien aikana, heijastuu siinä, että suuremmissa kaupungeissa jo kymmenellä prosentilla lapsiperheistä on ainakin osittain ulkomaalaistausta. Ihmisten ja perheiden vaatimustasosta kertoo myös se, että autenttisuuden ja elämyksellisyyden arvostaminen itse matkakohteessa on noussut selvästi nykymatkaajien arvostuksissa.

Perhematkaajat ovat kuluttajia Tämän päivän kulutustrendejä ovat mm. impulsiivinen ostoskäyttäytyminen myös matkailupalveluita ostettaessa. Hyvin usein ostokset tehdään internetissä ja yhä yleisemmin näiden sovelluksien mobiiliversioissa. Tämä on johtanut myös siihen, että vaikka toisaalta matkavinkkien jakaminen ja vastaanottaminen sosiaalisessa mediassa on suosittua, on kuluttajilla syystäkin melkoinen huoli omasta yksityisyydestä. Selvästi on myös alan markkinoijille oman haasteensa tuonut se, että kuluttajaryhmät ovat aikaisempaa selvästi pirstaloituneempia, mikä aiheuttaa kohderyhmän hämärtymisen. Ostopäätös ennen matkaa tehdään yleensä perheissä 2 - 4 viikkoa ennen matkaa, ja hintatietoisuus on nettiaikana haku- vertailuohjelmien kautta noussut määrääväksi tekijäksi. Edullisempien palveluhintojen tavoittelu koskee myös koko matkan perillä oloa. Modernin perheen suhteellista varakkuutta kuvaa tieto, että runsas

Lapsiperheet hakevat matkoiltaan kokemuksia.

kolmannes (36%) ansaitsee yhteenlaskettuna hieman yli 6 900 €/kk. Keskimäärin perheillä onkin tällä haavaa enemmän rahaa käytössään kuin koskaan aikaisemmin. Tätä seikkaa vasten eräs vallitsevien kulutustrendien tunnusmerkki, laatukokemuksen hakeminen, ei hämmästytä. Yhteiskunnan nykyisestä polarisoitumisesta puolestaan kertoo kylmä totuus, että kymmenyksellä kaikista perheistä on vastaavasti taloudellisesti tiukkaa. Markkinoijat ovat jo hyvän aikaa havainneet, että matkailun mainossanoman kärki kannattaa yleensä suunnata perheiden äideille. Heillä on muutenkin paras tuntuma perheen yhteisestä budjetista, n

Touring Cars on alan edelläkävijä Matkailuautoilun suosio kasvussa n Suomalainen Touring Cars Oy on Pohjois-Euroopan johtava matkailuautolomien tuottaja. Sen käytössä on yli 300 hyvin varusteltua matkailuautoa, joita vuokrataan Suomessa pääkaupunkiseudun lisäksi Rovaniemellä. ESA AALTO

Uusi lentokenttä

M

Myanmariin suunnitellaan myös uutta lentokenttää, noin 80 km päähän Yangonista. Rakennustyöt aloitetaan ensi vuonna ja Hanthawady International Airport valmistunee vuonna 2016. Useat lentoyhtiöt lisäävät lentojaan Yangoniin. Qatar Airways aloitti lennot lokakuun lopulla ja lisäsi lentojensa määrää kolmesta viikoittaisesta jo kolmen viikon operoinnin jälkeen päivittäiseksi lennoksi. n

uissa Pohjoismaissa vuokrauspisteet sijaitsevat Tukholmassa, Oslossa ja Reykjavikissa. Pelkästään tutuissa maisemissa ei kuitenkaan tarvitse autolomaa viettää, vaan vuokraautolla voi lähteä seikkailemaan vaikka Keski-Eurooppaan tai Välimerelle asti. Matkailuautolla lomailu on joustavaa ja vaivatonta, kun ”hotellihuone” ja matkatavarat seuraavat koko ajan mukana, samoin oma keittiö, wc ja suihku. Matkareitin ja aikataulut voi päättää itse ja kartanluvun hoitaa tarvittaessa gps-navigointilaite.

Tasokas kalusto, premium-palvelu Touring Carsin autokalusto koostuu uusista, hyvätasoisista matkailuautoista, jotka on jaettu koon ja varustelutason mukaan viiteen eri autoluokkaan. Mallisto ulottuu pariskunnille sopivista kompakteista kahden hengen autoista suurempiin, perheille ja ryhmille tarkoitettuihin viiden hengen autoihin, joiden varustelu kattaa kaiken tarpeellisen. Korkeimman luxury-luokan autot ovat upeita maantiekoteja, joissa kaikki on sisustuksen yksityiskohtia myöten viimeisen päälle.

Jokainen autonvuokraus alkaa henkilökohtaisella noudolla lentokentältä tai hotellista ja auton täydellisellä käyttöopastuksella, joten vuokraajalla ei tarvitse välttämättä olla aikaisempaa kokemusta matkailuautoilusta. Hintaan kuuluva päivystyspalvelu puolestaan auttaa kysymyksissä koko vuokrauksen ajan ympäri vuorokauden. Jo matkaa ennen asiakas saa kattavan infopaketin postitse kotiin matkan suunnittelua tukemaan.

Laaja jakeluverkosto Touring Cars on toiminut jo 30 vuotta ja sen liikevaihto vuonna 2012 oli 7 miljoonaa euroa. Yritys tekee yhteistyötä noin 100 matkanjärjestäjän kanssa 35 maassa ja sen tuotteet näkyvät yli 60 esitteessä tai nettisivulla. Yhteistyökumppanien avulla Touring Carsin myyntiverkosto kattaa maailmanlaajuisesti jopa 100 000 matkatoimistoa. Yli puolet kaikista vuokrauksista tulee nykyisin Keski-Euroopasta – Saksasta, Sveitsistä ja Ranskasta. Asiakaskunnasta suurin osa on perheitä tai ilman lapsia matkustavia pariskuntia. Myös yritysasiakkaat ovat löytäneet matkailuautot – niitä vuokrataan esim. golf- tai kalastusretkille ja yritystapahtumiin.

Kuva: Mika Itävaara

Touring Cars matkamessuilla 6e129 ja Caravan-messuilla 2c41.

Yksi Myanmarin must-kohteista on Inle-järvi. Sen tunnelma kalastajineen ja kelluvine puutarhoineen on ainutlaatuinen.

16 Window Seat

Touring Carsin matkailuautot ovat keski-iältään vain muutaman vuoden. Matkailuautojen varustelutaso on huippuluokkaa.

January 2013 . 1


� i s i n u �

siellä lasten riemu on y�tä ra�aton kuin meren aava ulapp�

www.tunisia.nu

Tammikuu 2013 . 1

There’s more to celebrate

Ikkunapaikka

17


LYHYESTI

n Kasinohanke Vietnamissa. Pohjois-Vietnamissa sijaitseva Halong Bay on yksi maan suosituimmista turistikohteista upeiden karstisaartensa johdosta. Paikalliset viranomaiset haluavat nyt alueelle uuden kansainvälisen lentokentän sekä kasinon. ”Ihmiset viipyvät alueella vain pienen hetken, koska meillä ei ole tarjota heille viihdykettä” sanoo Nguyen Van Doc. Nyt hankkeelle etsitään rahoittajia ja mikäli suunnitelmat etenevät joutuisasti, niin vuonna 2020 Vietnamin rannikolla saatetaan nähdä hotellien ja kasinoiden ”palmusaari”. n

n Sydneyn monorailin taru päättyy. Turistien suosiossa ja sydneyläisten epäsuosiossa ollut monorail lakkautetaan kesäkuun lopulla. 1980-luvun lopulla avattu Monorail yhdistää Darlingin sataman, Chinatownin sekä keskustan keskeisimmät liikeja shoppailualueet. Sen kyydissä oli vuosittain noin 3 miljoonaa matkustajaa, joista puolet turisteja. Paikallisten mukaan ”se ei kulkenut minnekään haluttuun paikkaan”. n

n Uusi jättimäinen uhkapelikeskus Macaoon. Lasvegaslainen kasinoyhtiö Sands on rakentanut Macaoon neljännen pelikasinon. Kasino sijaitsee Cotai Centralin lomakeskuksessa ja siitä odotetaan vetonaulaa kiinalaisturisteille, joita vieraili Macaossa viime vuonna yli 16 miljoonaa. Suosiota lisää se, että Macao on ainoa paikka Kiinassa missä uhkapeli on sallittua. Lomakeskuksen hotelleissa on 6 000 vuodepaikkaa. Cotai Central on Sandsin 35. kasino ja sen uhkapelituottojen arvioidaan nousevan yli 100 mrd dollariin 2020 mennessä. n n Bogyoke Aung San –museo avattu Myanmarissa. Aung San Suu Kyin isän, itsenäisyystaistelija Bogyoke Aung Sanin, elämäntyöstä kertova museo on avattu uudelleen Myanmarissa. Museo avattiin ensimmäisen kerran vuonna 1962, mutta suljettiin vuonna 2007. Museossa on esillä mm. vanhoja valokuvia ja hänen henkilökohtaisia tavaroitaan. n

n Alkoholirajoituksia Long Islandin junissa. Amerikassa on tavanomaista, että töistä kotiin palaavat raatajat ottavat kotimatkallaan paukun tai pari junan ravintolavaunussa. Nyt näyttää tilanne viikonloppuina karanneen käsistä. Viikonloppuina puolenyön jälkeiset juoppojunat ovat äityneet niin rauhattomiksi, että junissa tapellaan ja öykkäröidään aiempaa enemmän. Henkilökuntaakin mukiloidaan. Long Island Rail Road on pyytänyt apua viranomaisten apua. Niinpä alkoholin tuominen junaan perjantai- ja lauantaiöisin on kiellettyä 24.00-06.00. n n Singaporen maanalainen uudistuu. 25 vuotta toimineesta Singaporen maanalaisesta on tullut matkailijoitten suuresti suosima tapa liikkua saarella paikasta toiseen, sillä maanalaisella liikkuminen on nopeaa verrattuna ruuhkaisiin katuihin. Vastatakseen kuljetustarpeen kasvuun maanalaista liikennöivä SMRT Corp. uusii laitteitaan 750 milj. dollarilla. Liikenneturvallisuuden takaamiseksi yhtiö rakentaa radoille uudet opasteet ja uusii kahden linjan kiskotusta. Singaporen ilmastoitu junakalusto on tunnettu myös siisteydestään ja matkustajaturvallisuudestaan. n n Töykeät ranskalaiset. Skyscannerin sivustollaan järjestämän äänestyksen mukaan ranskalaiset ovat maailman töykein kansa. Heitä seuraavat venäläiset, britit, saksalaiset, kiinalaiset ja amerikkalaiset. n

CEO Antonio Ferragut ja COO Ernesto Chavez kohottivat maljan uuden Palmu matkatoimiston avajaisissa juuri ennen joulua.

Matkanjärjestäjä erikoistuu saariin

Palmu Matkatoimisto

liikkeelle jo kesäksi n Uusi valmismatkaliike nimeltä Palmu Matkatoimisto Oy - Palmu Travel Agency Ltd on käynnistänyt toimintansa Suomessa. Helsingin Bulevardi 14:ssa on avautunut hulppea katutason toimisto tilassa, jossa aikaisemmin toimi taidegalleria. EERO HAVIA

P

almu Matkatoimiston toiminta-ajatus on järjestää matkoja saarille. Uuden yhtiön CEO on Antonio ”Toni” Ferragut. Palmumatkojen toimintoja Suomessa tittelillä COO johtaa pitkään täällä asunut Ernesto Chavez, jonka alan väki tuntee ja muistaa 2000-luvun ensimmäiseltä vuosikymmeneltä Hispania-matkatoimiston yhteyksistä. Palmu Matkatoimisto on rekisteröitynyt Kuluttajaviraston matkatoimistorekisteriin ja jättänyt matkajärjestäjiltä edellytettävän vakuuden. Yhtiön omistaja on mallorcalainen hotelli- ja ravintolayhtiö Pabisa Hotels, jolla on useita 3-4 hotelleja, ravintoloita sekä diskoteekki Mallorcalla.

Baleaareilta liikkeelle Palmu Matkatoimisto Oy:n saarimatkailu liikkeellelähtö tapahtuu kesäsesongilla 2013 Baleaareilta eli Mallorcan, Ibizan ja Formenteran saarilta. Uusia saaria on kuitenkin pian luvassa ja johtajien puheessa vilahtaa talvikauden Kanaria ja seuraavaksi myös mm. Sisilia. Mallorcalle matkanjärjestäjä aikoo lentää Norwegianin siivin, kun taas Ibizalle lennetään Air Europan tilauslennoin. Formenteralle, jossa ei ole omaa lentoasemaa, kuljetaan Ibizan kautta lyhyin merikuljetuksin. ”Luvassa on myös monenlaisia aktiivilomia, jopa 15 eri kategoriaa niin liikunnan kuin kulttuuriin alueilla”, lupaavat Ferragut ja Chavez. Kesän 2013 matkojen myynti toimii Helsingin Bulevardin toimiston lisäksi nettisaitilla www.palmumatkat.fi. Matkanjärjestäjä laatii myös jälleenmyyntisopimuksia matkatoimistojen kanssa kautta Suomen. n

Messuilla 6g91.

LYHYESTI

Matkailumaa Saksa. Kulttuurien näyttämö. Saksassa yhdistyy uusi ja vanha, perinne ja moderni. Taide, muoti, ruoka ja juoma sekä musiikki täydentävät toisiaan tarjoten elämyksiä kaiken ikäisille. Kulttuuria läpi vuoden! Lisää vinkkejä matkustamisen taiteesta Saksassa MATKA 2013 -messuilla osastolla 7 b 51! Tervetuloa, herzlich willkommen!

n Hop-on hop-off bussi Johannesburgiin. Vuoden alussa myös Johannesburg saa kaksikerroksisen, punaisen hop-on hop-off bussin. Se kulkee puolen tunnin välein ja maksaa noin 15 euroa. Lisätiedot citysightseeing.co.za. n

© Getty Images

Loma Saksassa: www.germany.travel

n New Yorkin nettikopit. New York Cityn noin 12 000 puhelinkoppia ovat nykyisin lähes virattomia matkapuhelimien yleistyttyä. New Yorkin viranomaiset vauhdikkaan pormestarinsa Michael Bloombergin johdolla miettivät koppien uudelleen käyttämistä niin, että siitä hyötyisivät myös 50 miljoonaa kaupungissa vuosittain vierailevaa turistia. Keksittiin idea muuttaa kopit ilmaisiksi Wi-Fi -internetkioskeiksi. Ensimmäiset kymmenen uutta kioskia avattiin kesällä Manhattanilla, Brooklynissä ja Queensissä. Matkailijan tarvitsee vain panna laitteensa töpseli seinään. Yhteyden saamiseksi ei tarvita salasanoja. Palvelu toimii ympärivuorokautisesti, eikä käyttöaikaa ole rajoitettua. Tarkoitus on muuttaa kaikki 12 000 puhelinkoppia ajan myötä Wi-Fi -kioskeiksi. n

Mihin auto lentokentällä? n Finavian uuden verkkopalvelun kautta voi nyt tarkistaa mille Helsinki-Vantaan parkkialueelle mahtuu pysäköimään. Terminaalien läheisyydessä on runsaasti pysäköintitilaa, yhteensä noin 10 000. Lentokentälle saapuvat autoilijat voivat jo kotona tarkistaa mille alueelle mahtuu parkeeraamaan ja mitä se maksaa. Viime hetken paikkatilanteen voi tarkistaa mobiililaitteella ennen lentoasemalle tuloa tai lentoaseman sisäänajotien näytöistä, joissa kerrotaan tarkkaan vapaiden paikkojen lukumäärä. Lisätietoa helsinki-vantaa.fi n

18 Window Seat

January 2013 . 1


Mauritius tarjoaa lumoavat

“I need

a partner

Isoihin kilpikonniin pääsee tutustumaan lähietäisyydelle.

lomaolosuhteet myös lapsiperheille n Koralliriutan ympäröimä Mauritiuksen saari Intian valtameressä on paljon muutakin kuin häämatkalaisten paratiisi. Ympäri vuoden miellyttävän lämmin ilmasto, akvaariomaisen kirkkaat vedet, upean vehreä luonto eläimineen, monipuoliset vesiaktiviteetit ja täyden palvelun hotellit luovat saaresta loistavan kohteen myös perheille. Edes 12 tunnin lento ei haittaa, kun kohteeseen ei ole aikaeroa kahta tuntia enempää.

Val Am itse ade us

INNA-PIRJETTA LAHTI, MAURITIUS

L

uonnonkauniilla ja uniikilla niemellä Mauritiuksen Itärannikolla on sijainnut hotelli jo 1960-luvulla. Beachcomber -ketjuun kuuluva Shandrani- hotellialue on rakennettu mukailemaan 2,4 kilometriä pitkää rantaviivaa, joka tarjoaa useita suojaisia uimapaikkoja. Päärakennukset ja ravintolat ovat ruokokattoisia luoden alkuperäistä tunnelmaa alueelle. Huoneet ovat modernit ja kahden päivittäisen huonesiivouksen ansiosta myös lasten kanssa erittäin siistit. 327 huoneen ja viiden ravintolan kokonaisuus tarjoaa majoitustilaa maksimissaan jopa 1020 hengelle. Kahden makuuhuoneen ja kylpyhuoneen perhehuoneita on tarjolla kaikkiaan 36. Huonepalvelu ja itse kustomoitava minibaari sisältyvät kaikissa huonetyypeissä all inclusive -pakettiin. Ylellinen Spa-alue tarjoaa täydellistä rauhaa ja vastapainoa rantaelämälle. Ainutlaatuisen ja huomaavaisen palvelun takana on yli 650 työntekijää, jotka on koulutettu huolehtimaan vieraiden pienimmistäkin toiveista leppoisan tuttavallisella otteella.

Makuja perheen pienimmille Ravintoloita hotellissa on viisi, jotka kaikki tarjoavat erinomaisia makuelämyksiä niin itämaisin, intialaisin kuin eurooppalaisin vaikuttein. Shandranissa kaikki ruuat ja juomat sisältyvät hintaan ja lasten mieleen ovat erityisesti päivittäiset lettukestit Blue Bay-baarissa. Mauritiuksella monessa hotellissa onnistuneen perheloman salaisuus on Kids Club, joka myös Shandranissa tarjoaa päivittäin puuhaa ja tekemistä 3-12 vuotiaille lapsille. Ohjelma pitää sisällään niin uimaretket, vesileikkejä, kasvomaalausta, askartelua kuin rapujen metsästystä iltaisin taskulampun valossa. Ilmastoidut tilat tarjoavat lapsille myös kaivatun hengähdyshetken omien leikkien parissa tai tarvittaessa lepohetken mukavilla patjoilla loikoillen. Lasten ruokien suhteen Shandranissa on vain taivas rajana. Taaperoikäisten ruokavalio selvitetään

sisään kirjautumisen yhteydessä ja ilman lisäkustannusta omalle lapselle sopivat soseet toimitetaan oikeina kellon aikoina asiakkaan toivomaan paikkaan hotellialueella. Myös vaipanvaihtoon löytyy hotellien naisten huoneista useita hyvin varusteltuja pisteitä.

Maalla ja merellä Hotellien vesiaktiviteettimahdollisuudet ovat monipuoliset lähes saaren kaikilla rannoilla. Shandranissa suojainen Blue Bayn lahti tarjoa loistavat puitteet niin vesihiihtoon, purjehdukseen kuin melontaan ilman aallokkoa. Myös vedenalainen elämä kaloineen ja koralleineen on poikkeuksellisen rikasta. Veneretket rannikon saarille luovat upeita luontokokemuksia ja Länsirannikolla on mahdollisuus myös delfiinien bongaukseen. Kaiken kaikkiaan saaren monipuolinen ja vehreä luonto tarjoaa nähtävää ja koettavaa niin maalla kuin vesillä. Jättimäiset kilpikonnat, apinat, värikkäät linnut ja hedelmälepakot sekä kirkkaan väriset liskot jaksavat ihastuttaa. Black River Gorgesin kansallispuisto tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet patikointiin, maastopyöräilyyn ja luonnon tarkkailuun. Erittäin rehevässä luonnossa elää yli 300 kukkivaa kasvilajia ja lintuharrastaja voi bongata

Trooppinen sade on elämys.

saarella useita lintulajeja, joita tavataan vain Mauritiuksella. Tarjolla on myös monia vaellusreittejä mahtavine vuoristomaisemineen ja vesiputouksineen.

Monimuotoinen luonto Luonto Mauritiuksella on todella vaihtelevaa, vaikka laajoja alueita onkin nykyään peittynyt sokeriruokoviljelmien alle. Teräviä noin 800 metriin kurkottavia vuorenhuippuja kohoaa siellä täällä ja monin paikoin näkyvä rannaton valtameri muistuttaa saaren omalaatuisesta sijainnista keskellä ei mitään. Mauritiuksen pääkielet ovat kreoli, ranska ja englanti. Myös eri rotujen läsnäolo on saarella helposti havaittavissa. Paratiisimaisen lomakohteen perheille Mauritiuksesta tekee paitsi takuulämmin ilmasto ja vesi, myös luonto ja pienimmätkin tarpeet huomioiva ystävällinen palvelu. Beachcomber Shandranin lisäbonuksena on hotellin sijainti aivan lentokentän kupeessa, jolloin pitkien lentojen lisäksi aikaa ei kohteessa kulu siirtymiin tai odotteluun. n

Matkailualan parhaat työkalut kehityksen kärjessä • Lentoyhtiöiden uudet hintaperheet ja maksulliset lisäpalvelut • Uuden ajan hintahakutyökalut • Mobiilivaraaminen osana Suomen kattavinta yritysvarausjärjestelmää

Tule tapaamaan meitä Matka 2013 -messuilla osastollemme 6BTF35!

> Soita 010 773 7945

tai katso amadeus.fi

Beachcomber Shandrani-hotellialue myötäilee 2,4 kilometrin rantaa.

Tammikuu 2013 . 1

Ikkunapaikka

19


HOTELLIUUTISIA LYHYESTI

Socis saa uuden ilmeen n Helsingin Hotelli Seurahuone on Suomen vanhin yhtäjaksoisesti toiminut hotelli. Tänä vuonna se täyttää 180 vuotta, ja juhlavuoden alkajaisiksi toteutetaan hotellin legendaarisen ravintolan ja baarin uudistus. Tavoitteena on tuoda ravintolat lähemmäs kaupunkilaisia sekä makunautinnoiltaan että puitteiltaan. Maaliskuun alussa avautuva ravintola tulee saamaan täysin uuden konseptin. Ranskalaisuudes-

ta ja satamanostalgiasta inspiraatiota ammentavan ravintolan makumaailma on arvostetun Henrik Poulsenin sekä keittiömestari Jarmo Pihkalan käsialaa. Bar Socis saa puolestaan ilmeeseensä ranskalaisen salakapakan henkeä ja ripauksen elokuvamaailman glamouria. Entisöinnin kautta muun muassa baarin keskellä sijaitseva alkuperäinen suihkulähde palautetaan entiseen loistoonsa. n

Ranskan hotelleille uudet luokitukset

Norjan vuonoilta Etelämantereelle Ranskan hotellien Hurtigrutenin juhlavuosi käynnistyy luokituksia on selkiytetty

Raftsundin salmi Lofooteilla on yksi Norjan rannikon monista kohokohdista.

n Norjalaisten kansallisylpeys Hurtigruten viettää tänä vuonna juhlavuottaan. 120 vuotta sitten avattu laivareitti kulkee 2400 kilometriä pitkin Norjan rannikkoa yhdistäen 34 satamaa. Norjan vuonojen lisäksi Hurtigruten vie myös tutkimusretkille maailman ääriin - Grönlantiin, Huippuvuorille ja Etelämantereelle.

n Aiemmin hotellit oli luokiteltu 0 - 4 Luxe –luokkiin. Nyt luokkia on viisi sekä erityinen Palace-luokka vanhoihin linnoihin, palatseihin tai muihin merkittäviin rakennuksiin kunnostetuille hotelleille. Hotellien ovien pielissä olleet siniset luokitusplakaatit on vaihdettu uusiin kyltteihin. Punaisen kyltin ovat saaneet 1-4 tähden hotellit. Viiden tähden hotellit saivat kultaisen plakaatin ja Palace –luokan hotellit omansa.

ESA AALTO

H

einäkuussa 1893 ensimmäisen matkansa taittanut Hurtigruten on ollut jo 120 vuoden ajan Norjan rannikon elämänlanka ja reitistä on kasvanut koko Norjan kansan rakastama instituutio. Nykyään reitti kulkee etelän Bergenistä pohjoisen Kirkkoniemeen.

Lähdöt päivittäin ympäri vuoden Meno-paluu-matka vie 11 vuorokautta, ja alukset lähtevät joka päivä molempiin suuntiin, pysähtyen 34 eri satamassa. Laivat ovat edelleen tärkeä liikennemuoto rannikon asukkaille ja elinkeinoelämälle kuljettaen rahtia, postia, ajoneuvoja ja paikallisia matkustajia. Päivittäisen säännöllisen liikenteen mahdollistaa varustamon 11 aluksen laivasto. Laivat poikkeavat toisistaan sekä kokonsa että ikänsä puolesta, ja jokainen alus on tyyliltään ja sisustukseltaan erilainen. Hurtigrutenin uusimmat alukset ovat valmistuneet 2000-luvun alussa.

gon toukokuun puolesta välistä aina heinäkuun lopulle. Syksyn väriloistoa saa tänä vuonna ihailla myös Norjan kenties kauneimmassa vuonossa, Hjörundfjordissa, joka on uutena kohteena Hurtigrutenin reittikartalla syys- ja lokakuussa.

Myös lyhytlomia Perinteisten kiertomatkojen lisäksi myös lyhyemmät reittimatkat satamasta toiseen ovat mahdollisia. ”Kun pysähdyspaikkoja on 34, niin vaihtoehtoja riittää. Suosittuja muutaman päivän matkoja ovat mm. kahden yön Bergen-Trondheim, jossa kesäaikaan käydään myös Geirangerinvuonossa, sekä niin ikään kahden yön matka Trondheimista Tromssaan, joka vie kauniille Lofoottien saarille. Lyhyet matkat ovat myös hinnallisesti kilpailukykyisiä vaihtoehtoja esimerkiksi Euroopan kaupunkilomille”, sanoo Jetta Jalander.

Luomu- ja lähiruokaa Kiertomatkat turistien suosiossa Maailman kauneimmaksi mainittu merimatka kiinnostaa yhä enemmän myös ulkomaisia matkailijoita. Suurimmat turistivirrat Hurtigrutenille saapuvat Saksasta. Myös Britannia ja USA ovat merkittäviä markkinoita. Yhtiö panostaa vahvasti myös pohjoismaisille lähimarkkinoille. Suomalainen Jetta Jalander on toiminut jo parin vuoden ajan Hurtigrutenin Suomen myynnistä ja markkinoinnista vastaavana myyntipäällikkönä. ”Varausasioissa palvelee Tallinnassa sijaitseva varauskeskuksemme, jossa palvellaan myös suomen kielellä”, Jetta lupaa. Valtaosa Hurtigrutenin kansainvälisistä asiakkaista tekee perinteisen kiertomatkan Bergenistä Kirkkoniemeen tai päinvastoin, yhteen suuntaan tai meno-paluuna. Matkan varrelle jäävät monet ainutlaatuiset luontokohteet ja historialliset kaupungit. Osassa satamista laiva pysähtyy vain hetkeksi, suuremmissa satamissa on runsaasti aikaa tutustua paikkoihin tai osallistua retkille.

Laivoilla tarjottava ruoka on saanut inspiraationsa paikallisista ruokalajeista, mutta tarjolla on perinneherkkujen lisäksi myös trendikkäämpiä fuusioruokalajeja. Ruokalistat suunnitellaan kauden tarjonnan mukaan, tarjolla on aina tuoretta luomu- ja lähiruokaa paikallisilta tavarantoimittajilta. Lounaan noutopöydästä löytyy laaja valikoima kalaa, äyriäisiä, riistaa, marjoja, hedelmiä ja juustoja. Illallisen a la carte -listalta voi maistella vaikkapa poroa, kuningasrapuja, jäämerenlohta, koljaa, turskaa tai nieriää.

Maailman ääriin Norjan rannikon lisäksi Hurtigruten vie matkustajia löytöretkeilijöiden jalanjäljille maailman äärimmäisiin kolkkiin pohjois- ja etelänapaalueille. Tarkoitusta varten sillä on käytössään erityisesti arktisille vesille suunniteltu ”tutkimusretkialus”, vuonna 2007 valmistunut m/s Fram. ”Laivaan mahtuu vain noin 250

Kriteerejä tiukennettu Hurtigrutenin Suomen myyntipäällikkö Jetta Jalander.

vierasta, joten tunnelma on todella intiimi ja rento. Matkan aikana oppiikin tuntemaan suuren osan kanssamatkustajista”, Jetta kertoo. ”Fram on juuri sopivan kokoinen laiva päästäkseen sellaisiinkin paikkoihin, joihin tavallisilla risteilyaluksilla ei ole asiaa”. Laivalla on mukana eri alojen asiantuntijoista koostuva tutkimusretkitiimi järjestäen asialuentoja sekä osallistuen maihinnousuihin ja ohjelmaan laivalla. Kesällä m/s Fram seilaa pohjoisilla vesillä Grönlannissa ja Huippuvuorilla. Talveksi se siirtyy maapallon toiselle reunalle tekemään Etelämantereen risteilyjä maailman Argentiinan Ushuaiasta käsin. Näiden kausien välillä laiva risteilee Euroopan rannikoilla keväällä ja syksyllä. Jetta Jalander oli itse viime kesänä m/s Framin mukana Grönlannissa. ”Se oli aivan oma maailmansa, mahtavat jäätiköt ja jäävuorten muodot olivat mykistäviä. Mieleenpainuva kokemus oli myös vierailla grönlantilaisessa kodissa ja tutustua inuittien kulttuuriin ja elämäntapaan.” ”Valtaosa Explorer-matkojemme osallistujista on keski-ikäisiä tai vanhempia pariskuntia, joita yhdistää seikkailuhenki ja halu kokea uusia, koskemattomia paikkoja ja kulttuureja. Mukana on kyllä nuorempaakin väkeä, esimerkiksi hääpareja. Tavanomaisesta poikkeavaa häämatkakohdetta hakeville esimerkiksi Etelämantereen risteily voisi olla taatusti erilainen kohde”, Jetta vinkkaa. n

Messuilla 7e61.

Vaihtuvat kausiteemat Jokainen neljästä vuodenajasta luo omat puitteensa matkalle. Neljästi vuodessa vaihtuvat teemakokonaisuudet sisältävät kyseiseen vuodenaikaan liittyviä aktiviteetteja ja luentoja laivalla ja erikoisretkiä maissa. Laivojen ruokalistat vaihtuvat myös vuodenaikojen mukaan. Talvella napapiirin pohjoispuolella on hyvät mahdollisuudet päästä seuraamaan luonnon vaikuttavinta valoshowta, revontulia. Keväällä voi kokea jopa kolme vuodenaikaa viidessä päivässä: kun etelässä ollaan jo kesäisissä tunnelmissa niin pohjoisessa talvi pitää pintansa vielä toukokuulle asti. Kesällä voi kokea keskiyön aurin-

Aiemmin hotellit tarkastettiin kerran ja ne saattoivat pitää saman luokituksensa vuosikausia. Nyt hotellit pyritään tarkistamaan muutaman vuoden välein ja kriteereitä on aiemman 30 sijaan 246. Tähtiluokitukseen vaikuttavat mm. huoneen koko, varustelu, ilmastointi, aamiaishuo-

Hotel de Donjon Ranskan Carcassonnessa on jo saanut uuden tähtiluokituksesta kertovan kyltin seinäänsä.

neen tai ravintolan olemassa olo jne. Viiden tähden hotellissa pitää myös puhua ainakin kahta kieltä, mukaan lukien englanti. Lähes 10 000 hotellin oli määrä saada uudet luokitukset viime vuoden loppuun mennessä. n

Ekomatkailukin voi olla luksusta

Silversealle oma laiva

Galapagossaarille n Luksusristeilyjä järjestävä Silversea Cruises laajentaa risteilyvalikoimaansa myös lisääntyvään ekoturismiin. Varustamo aloittaa Galapagossaarten risteilyt syksyllä 2013. Silver Galapagos –nimen saava 100 matkustajapaikan ja 70 hengen miehistön laiva tulee olemaan ainoa luksusluokan risteilyalus Galapagossaarilla.

Ainutlaatuinen luontokohde Ecuadorille kuuluva Galapagossaaret oli ensimmäinen kohde vuonna 1978 perustetulla Unescon maailmanperintökohteiden listalla. 19 saaren ryhmä sijaitsee Tyynellämerellä päiväntasaajan molemmin puolin noin 1000 kilometriä länteen Amerikan mantereesta. Saaret tunnetaan erityisesti monista eläin- ja kasvilajeista, joita ei tavata missään muualla maailmassa. Charles Darwin kehitteli evoluutioteoriaansa niitä tutkimalla. Risteilyn hintaan sisältyvien, ammattilaistiimin johdolla toteutettavien retkien aikana risteilymatkustajat voivat tutustua lähemmin saarten ainutlaatuiseen luontoon ja eläimiin. Saarilta löytyy muun muassa maaiguaaneja, jättiläiskil-

pikonnia, puna- ja sinijalkasuulia, värikkäitä meri-iguaaneja, merileijonia, pingviinejä ja Darwinin tunnetuksi tekemiä darwininsirkkuja. Risteilyn aikana on mahdollista myös uida ja snorklata rauhallisissa, kirkkaissa vesissä, patikoida mangrovemetsien ja laavakenttien läpi, nähdä luonnon muovaamia laavatunneleita, katsella villiflamingoja ja tutustua saarten ainutlaatuisen luonnon suojeluohjelmaan.

All inclusive -palvelu Muiden Silversean alusten tapaan laivalta löytyvät tilavat merinäköalahytit, joista useimmissa on oma parveke. Matkan aikana matkustajat pääsevät nauttimaan tasokkaista gourmet-aterioista, henkilökohtaisesta butlerista ja all inclusive -palvelusta sisältäen kaikki ateriat ja juomat, mukaan lukien samppanja, viinit ja väkevät alkoholijuomat sekä kaikki palvelumaksut. Galapagossaarten 7 päivän kierrokset alkavat syyskuussa 2013. Risteilyjen lähtöpaikkana on Baltran saari. Listahinnat alkaen 4350 euroa per henkilö kahden hengen hytissä. n

LYHYESTI

M/s Fram tutkimusretkellä pingviinien valtakunnassa Etelämantereella.

20 Window Seat

n Kuuba kerää tulleja matkatavaroista. Kuubassa vierailevat kuubalaiset olivat tottuneet tuomaan runsaasti matkatavaraa maahan, missä on puutetta lähes kaikesta. Syksyllä Kuuba ryhtyi kuitenkin perimään 30 kiloa ylittävistä matkatavaroista tullia 10 dollaria kilolta. Se yllätti monet matkustajat, vaikka uudesta matkatavaroitten tullimaksusta oli kerrottu jo heinäkuussa. n

n Jakartaan korkein pilvenpiirtäjä. Indonesialainen liikemies Tommy Winata aikoo rakentaa Jakartaan Kaakkois-Aasian korkeimman pilvenpiirtäjä. 111-kerroksinen ja 635 metrinen Singature Tower on korkeampi kuin 452 –metrinen Petronas Twin Towers Kuala Lumpurissa. Rakennustyöt alkavat vuodenvaihteessa ja torni avautuu vuonna 2017. Siihen tulee mm. liiketiloja, asuntoja ja hotelli. n

n Delano Marrakechiin. Julkkisten, silmäätekevien ja pintaliitäjien suosikkipaikkana tunnettu Hotel Delano Miamin South Beachilla sai sisarhotellin Marokon Marrakechiin. Juuri avattu 71 huoneen hotelli on ensi askel hotelliketjun ”maailmanvalloituksessa”. Seuraava Delano avataan Las Vegasissa entisen The Hotel at Mandalay Bay’n rakennuksessa loppuvuodesta 2013. Moskovaan ja Turkin Cesmeen tulevat hotellit on tarkoitus avata vuonna 2015.

n Banyan Tree Shanghaihin. Banyan Tree avasi viime vuoden lopulla ensimmäisen ”kaupunki-resortin” Kiinan Shanghaissa. Osassa huoneista on oma pulahdusallas, puutarha ja yhtä paljon tilaa kuin pienessä villassa. Hotellissa on myös 3-kerroksinen spa ja monia ravintoloita. Yksi rakennuksen katolla. Banyan Treellä on jo kolme kaupunki-resortia; Bangkokissa, Macaossa ja Soulissa. n Mexico Boutique Hotels. Uusin lisäys meksikolaiseen 25 kohteen boutique-hotellin ketjuun on Rancho las Cruces, joka sijaitsee Kalifornianlahdella noin 50 kilometriä La Pazin kaupungista. 50luvun henkeä huokuva intiimi, 36 huoneen siirtomaahenkinen hotelli oli aikoinaan Hollywood-tähtien ja diplomaattien suosiossa. Nykyään se toivottaa tervetulleeksi kaikki vieraat. Tarjolla on harrastusmahdollisuuksia ulottuen tenniksestä ja golfista patikkaretkiin, kalastukseen ja vesiurheiluun. n Resort Fee näkyviin kokonaishinnassa. Yhdysvaltojen Federal Trade Commission on huomauttanut pariakymmentä hotelliketjua siitä, että verojen lisäksi myös kaikki pakolliset lisämaksut tulee olla näkyvillä online-varauksissa asiakkaalle näytettävässä kokonaishinnassa. Erityisesti kyse on monien hotellien perimästä ns. resort feestä, joka saattaa olla kymmeniä dollareita vuorokaudessa, ja sisältää resortin palveluja, esim. kuntosalin ja uima-altaan käytön. Tämä pakollinen lisämaksu on tullut monelle hotellivieraalle yllätyksenä laskunmaksuhetkellä. n Sheraton Kuta Bali Resort. Juuri avattu Sheraton Kuta Bali Resort sijaitsee uuden Beachwalk-ostoskeskuksen yhteydessä aivan surffaajien suosiman Kuta Beachin tuntumassa. Hotellissa on 203 parvekkeellista huonetta tai sviittiä, joista näköala Intian valtamerelle tai hotellin ”Social Courtyard” –puutarhaan ja uima-allasalueelle. Uusi Sheraton on Starwood-ketjun viides hotelli Balilla, vuoden 2014 loppuun mennessä yhtiöllä on tarkoitus avata vielä kolme uutta hotellia.

n Outrigger Phuket Beach avataan maaliskuussa. Phuketin luoteisrannikolla, Bang Tao Beachilla sijaitseva Outrigger Phuket Beach Resort avataan 15. maaliskuuta täysin uudistettuna. Outrigger on ainoa Laguna Phuketin resort-alueen hotelli, jossa on erityinen club lounge asiakkaille, jotka haluavat henkilökohtaista palvelua ja yksityisyyttä. Perheystävällisen 255 huoneen hotellin majoitusvaihtoehdot ulottuvat deluxehuoneista kahden makuuhuoneen luksusvilloihin. Hinnat alkaen n. 174 euroa/huone/yö sisältäen aamiaiset, ei veroja. Vähintään 2 yötä majoittuvat saavat kaupan päälle illallisen kahdelle. n

Hotelliprojekteja

n Lontoo on Euroopan hotellirakentamisen keskus. Tophotelprojectsin mukaan Britannian pääkaupungissa on rakenteilla tai suunnitteilla 41 uutta hotellia, joissa yhteensä 8100 hotellihuonetta. Kakkostilalla on Moskova 29 hotellilla (7600 huonetta). Saksan pääkaupunki Berliini on noussut kolmannelle sijalle 24 hotelliprojektilla (6200 huonetta) ohittaen niukasti Hampurin (23 hotellia, 4500 huonetta). Viidenneksi sijoittui Turkin Istanbul 21 uudella hotelliprojektilla (5400 huonetta). n January 2013 . 1


Helsinki-Vantaalle tehokkuutta

Ainutlaatuinen kokoelma vaarassa

n Finavia otti loppusyksyllä ensimmäisenä Pohjois-Euroopassa käyttöön Helsinki-Vantaan lentoasemalla uudenlaisen CDM-toimintatavan, joka vähentää lentoliikenteen viiveitä, parantaa toiminnan täsmällisyyttä ja resurssien käyttöä sekä lisää kustannustehokkuutta lentoasemalla.

kitkuttelee Kaapelitehtaalla

lisäävä CDM-toimintatapa

C

DM tulee sanoista ”collaborative decision making” ja se vaikuttaa muun muassa lentoyhtiöiden, lentoaseman, lennonjohdon, maahuolintayhtiöiden sekä paikoitussuunnittelun toimintaan. CDM tuottaa tarkempaa ja ajantasaisempaa tietoa lentokoneen lähtemiseen ja saapumiseen liittyvän päätöksenteon tueksi, mikä lisää lentoliikenteen ennustettavuutta.

Uutta tehokkuutta ja sujuvuutta ”Kasvaneen ennustettavuuden ansiosta eri toimijat kykenevät suunnittelemaan toimintaansa paremmin, mikä tehostaa toimintaa ja mahdollistaa kustannussäästöjä. Jotta lentokoneet voivat kääntyä sujuvasti ja tehokkaasti lentoasemalla, tarvitaan suuri joukko eri toimijoiden toimenpiteitä. Mitä paremmin koordinaatio eri toimijoiden välillä sujuu, sitä laadukkaammin ja tehokkaammin lentoasema voi palvella lentoliikennettä”, kuvaa CDM-projektin päällikkö Timo Suorto Finaviasta. Matkustajille uusi toimintatapa voi näkyä erityisesti lentokoneen lähtiessä portilta. Aiemmin kone saattoi odottaa lentoonlähtövuoroaan rullaamalla kentällä, mutta CDM:n ansiosta kone odottaa vuoroaan portilla moottorit sammutettuina. Luvan saatuaan lentokone käynnistää moottorit, rullaa kiitotielle ja aloittaa lennon. Matkustajille toimintatavasta ei aiheudu ylimääräisiä viiveitä eikä se lisää lentomatkustajien kustannuksia.

Hotelli- ja ravintolamuseo n Maailman ainoa majoitus- ja ravitsemisalan museo sijaitsee Helsingin Kaapelitehtaalla. Suomalaista ruoka- ja juomakulttuuria esittelevä Hotelli- ja ravintolamuseo aloitti toimintansa vuonna 1971 nykyisen Haaga Instituutti - säätiön suojissa. SIRPA LAUTTAMUS-AHOLA

M

useo perustettiin Hotelli- ja ravintolaopistosäätiön aloitteesta tallentamaan, tutkimaan ja julkistamaan majoitusja ravitsemisalan ja suomalaisen ruokaperinCAG-312-12_Ikkunaapaikka@ft.ai 1 teen historiaa ja nykypäivää. Museon omistaa nykyisin vuonna 1994 perustettu Hotelli-

ja ravintolamuseosäätiö - Stiftelsen för Hotell- och restaurangmuseet. Vuonna 1982 perustettu Alkon myymälämuseo yhdistettiin Hotelli- ja ravintolamuseoon vuonna 1999. Museon yhteydessä toimii lisäksi tietopalvelu ja sen tiloja voidaan käyttää myös kokouksiin ja luentotilaisuuksiin. Museon johtajana toimii Anu Kehusmaa, joka kertoo syksyllä uudistetun pysyväisnäyttelyn ”Palveluksessanne” saaneen hyvän vastaanoton.

Epävarma tulevaisuus Kuten muidenkin museoiden, myös säätiöiden ylläpitämien museoiden 20/12/12 1:39 PM avustuksia leikataan. Hotelli- ja ravintolamuseo on yksi kroonista ra-

Heinon Tukku Oy:n 100-vuotisjuhlarahaston puheenjohtaja Henrik Lönnberg ja Hotelli- ja ravintolamuseon johtaja Anu Kehusmaa haastavat sinut historialliseen yhteistyöhön.

hapulaa potevista erikoismuseoista. Heinon Tukku Oy:n 100-vuotisjuhlarahastossa museon avuntarpeeseen havahduttiin reilu vuosi sitten, kun neuvottelukunnan keskuudessa syntyi ajatus Restopedia -projektista, ravintolakulttuuriamme tallentavasta virtuaalimuseosta, joka toimisi Hotelli- ja ravintolamuseon suojissa. Sen tarkoitus on kerätä monipuolisesti alaan liittyvää aineistoa, mm. muisteloita, haastatteluja, valokuvia, filmejä, lehtikirjoituksia, ruokalistoja jne. ”Hotelli- ja ravintola-alan ilmiöiden ja kehityksen tallentaminen aikalaisten ja jälkipolvien käyttöön on erittäin tärkeää. Hotelli- ja ravintolamuseo tekee parhaansa niillä resursseilla, jotka sillä on, mutta kehittyäkseen se tarvit-

see koko matkailu-, majoitus- ja ravitsemisalan tuen. Eikä vain pelkkää sympatiaa, vaan ihan riihikuivaa rahaa”, sanoo Heinon Tukku Oy:n 100vuotisjuhlarahaston neuvottelukunnan puheenjohtaja Henrik Lönnberg. Museon toimintaa voi tukea liittymällä kannattajajäseneksi. Jäsenmaksu henkilöjäseniltä on 15 euroa ja yrityksiltä ja yhteisöiltä 60 euroa. ”Olisi ilahduttavaa, jos mahdollisimman moni alalla toimiva liittyisi edes museon kannatusjäseneksi. Mielestäni koko alan sietäisi olla ylpeä omaa historiaansa kartoittavasta museosta, joka on lajissaan ainutlaatuinen”, Lönnberg patistaa. Lisätietoa hotellijaravintolamuseo.fi. n

Tukee Helsinki-Vantaan kilpailukykyä Finavia ja Helsinki-Vantaan lentoasema ovat edelläkävijöitä CDM-toimintatavan kehittämisessä ja käyttöönotossa. Helsinki-Vantaa on seitsemäs toimintatavan käyttöönottava lentoasema Euroopassa ja ensimmäinen Pohjois-Euroopassa. ”Helsinki-Vantaa on Finavian ja Suomen lentoliikenteen käyntikortti. Finavian strategian ydin on Helsinki-Vantaan aseman vahvistaminen huippuluokan vaihtoasemana. CDM-toimintatapa tukee Helsinki-Vantaan lähtevän liikenteen täsmällisyyttä sekä Finavian kustannustehokkuutta ja siten asemaamme suosittuna vaihtokenttänä”, kertoo Helsinki-Vantaan lentoasemajohtaja Ville Haapasaari. CDM:stä suunnitellaan pakollista toimintatapaa eurooppalaisille lentoasemille, joilla on yli 50 000 lento-operaatiota vuodessa. Suomessa Helsinki-Vantaa on lento-operaatioiden määrästä johtuen ainoa lentoasema, jolla toimintatapa otetaan käyttöön.

Vähemmän tyhjäkäyntiä, vähemmän päästöjä CDM-toimintatavalla arvioidaan olevan myönteisiä ympäristövaikutuksia. Lyhyempien rullausaikojen ansiosta vähentynyt polttoaineen kulutus alentaa lentokoneiden hiilidioksidipäästöjä, mikä vaikuttaa myönteisesti myös paikalliseen ilmanlaatuun. Lentokoneiden rullausajan arvioidaan lyhentyvän ruuhka-aikoina jopa 3 minuuttia/lentokone, mikä vähentäisi vuotuisia CO2-päästöjä arviolta 5100 tonnia. Lisäksi lentokoneiden jäänpoisto- ja estokäsittelyn keskitetty hoitaminen helpottuu, kun tiedonkulku eri osapuolten välillä CDM:n ansiosta parantuu. n

Carnival Cruise Linesille

uusi edustaja Pohjoismaihin n Saksalainen Inter-Connect Marketing, joka edustaa jo mm. Princess Cruises –varustamoa, vastaa vuoden alusta myös Carnival Cruise Linesin myynnistä kaikissa Pohjoismaissa. Pohjoismaissa Carnival keskittyy sataprosenttisesti matkatoimistojen kautta tapahtuvaan risteilymyyntiin. Asiakkaat, jotka varaavat risteilynsä Carnivalin nettisivuilta, valitsevat sieltä myös haluamansa matkatoimiston, joka hoitaa risteilyvarauksen loppuun ja vastaa asiakaspalvelusta. Varustamon mukaan se ei tule tarjoamaan online –suoramyyntiä pohjoismaisille asiakkaille. Englanninkielisten nettisivujen lisäksi Carnival avaa myös maakohtaiset sivustot neljällä pohjoismaisella kielellä. Suomenkieliset sivut löytyvät osoitteesta carnivalcruiselines.fi. Matkatoimistojen kontaktihenkilö Saksassa on Eva Schmitt, scandinavia@ carnivalcruiselines.de n

Carnival Cruise Lines messuilla 6e81.

LYHYESTI n Vietnamiin langattomia nettikaupunkeja. Vietnamin vanhassa pääkaupungissa Huessa sekä Hoi Anissa, Danangissa ja Halong Bayn kaupungeissa on ilmaiset, langattomat nettiyhteydet. Matkailuviranomaiset haluaisivat myös hotellit mukaan ilmaisiin yhteyksiin, mutta suurin osa hotelleista laskuttaa vielä asiakkaitaan. n n Washington-monumentti korjataan. Washingtonin yksi suosituimmista nähtävyyksistä, lähes 170 metriä korkea Washington-monumentti on suljettuna ainakin vielä vuoden. Yhdysvaltain ensimmäisen presidentin muistoksi pystytetty obeleski valmistui vuonna 1885. Vuosi sitten elokuussa sattunut maanjäristys vahingoitti obeleskia niin pahoin, että se suljettiin. Korjaustyöt päästään vihdoin aloittamaan ja niiden arvioidaan kestävän vuoteen 2014. n Tammikuu 2013 . 1

Ikkunapaikka

21


Virgin Atlantic on

Tilaa

Deltan uusin kumppani n Delta Air Lines on ostanut 49% Virgin Atlantic –lentoyhtiön osakkeista.

K

Polkupyörä on paras kulkuneuvo Pulau Ubinilla.

Tropiikin rehevyyttä ja Välimeren kukkaloistoa puutarhakaupungissa

Luontoretkellä Singaporessa n Singaporea kutsutaan myös Garden Cityksi, onhan huomattava osa kaupungin pinta-alasta puistoja ja viheralueita. Suurin osa niistä on istutettuja tai maisemoituja. Aitoa, lähes koskematonta luontoa löytää vielä Pulau Ubinin saarelta. Retki uuteen Gardens by the Bayhin sopii kiireisen kaupungin pilvenpiirtäjien ja ostoskeskusten vastapainoksi. ESA AALTO, SINGAPORE

koko vuodeksi vain

19 euroa

Ja tiedät mitä alalla tapahtuu. Opiskelijat ja eläkeläiset

13 euroa

Tilaukset osoitteesta www.ikkunapaikka.fi tilaukset

P

ulau Ubin on malaijin kieltä ja tarkoittaa graniittisaarta. Tällä noin 10 neliökilometrin kokoisella graniittikallioisella saarella toimi aikoinaan lukuisia graniittilouhoksia tuottaen rakennusmateriaalia kasvavan Singaporen tarpeisiin ja työllistäen tuhansia. 1970-luvulle tultaessa louhosten toiminta hiipui, väki muutti uusiin esikaupunkeihin ja saari jäi lähes luonnontilaiseksi. Nykyään Pulau Ubinilla asuu vakituisesti alle 100 henkeä ja siitä on muodostunut sekä paikallisten että turistien suosima päiväretkikohde.

Pyöräretki Graniittisaarella Saarelle on 10 minuutin venematka Changi Villagen kupeessa sijaitsevasta veneterminaalista. Liikenne hoituu 12-paikkaisilla puisilla vesibusseilla ja meno-paluumatka maksaa noin kolme euroa. Perillä laivarannasta löytyy lukuisia polkupyörävuokraamoita, päivävuokra on keskimäärin viisi euroa. Kulkeminen saarella sujuukin parhaiten juuri polkupyörän selässä, saaren tieverkostosta osa on asfaltoitu, mutta suurin osa on hiekka- tai soratietä. Kokeneemmille pyöräilijöille on tarjolla 8 km pituinen maastopyöräreitti. Päiväretki Pulau Ubinille tarjoaa mahdollisuuden tutustua vielä lähes koskemattomaan luontoon ja Singaporen viimeisiin alkuperäisiin kampung-yhteisöihin. Saaren itäosassa Chek Jawan luonnonsuojelualueella järjestetään opastettuja luontoretkiä. Tämän lisäksi tarjolla on myös kalastusta, patikkaretkiä, kalliokiipeilyä, melontaa ja vesiurheilua. Pulau Ubinilla on mahdollista yöpyä jossakin sen kolmesta leirintäalueesta tai turistiluokan tasoa olevassa Celestial Resortissa. Saarelta löytyy kauppa, kioskeja ja pari ravintolaa. Monet ottavat piknikeväät mukaan jo mantereen puolelta, esim. Changi Villagen kuuluisan, juuri remontin alta avatun Food Centerin kojuista.

alueita. Heritage Gardenista löytyvät kiinalainen, intialainen, malaiji- ja siirtomaapuutarhat, joissa voi tutustua kasvien avulla Singaporen eri etnisten ryhmien kulttuuriin. World of Plants –puistossa perehdytään kasvikunnan salaisuuksiin. Alueelta löytyvät myös maailman suurimmat kasvihuoneet. Välimeren ilmastoa jäljittelevä yli hehtaarin kokoinen Flower Dome kätkee sisäänsä mahtavan kukkaloiston, ja hieman pienempi Cloud Forest puolestaan tutustuttaa vuoristoalueisiin. Sen erikoisuuksiin kuuluu maailman korkein, yli 30metrinen sisätiloissa oleva vesiputous.

…superpuita Supertrees -puut ovat Gardens by the Bayn maamerkkejä. 25-50 metrin korkeuteen kurkottavat superpuut toimivat ikään kuin pystysuorina puutarhoina, niiden betonirungon päälle on istutettu satoja kasvi- ja kukkalajeja. Superpuut toimivat myös tavallisten puiden tapaan, keräten energiaa aurinkokennojen avulla ja sadevettä koko alueen tarpeisiin. Alueen maisemia voi ihailla 25 metrin korkeudella superpuita yhdistävältä kävelysillalta, ja illan hämärryttyä puut syttyvät iltavalaistukseen. Tunnelmallinen valoshow on tarjolla kaksi kertaa illassa. Gardens by the Baysta löytyy myös kaksi tekojärveä ja kahden kilometrin pituinen rantabulevardi sekä useita ruokapaikkoja ja levähdysalueita. Alueelle pääsee helposti metrolla Bayfront-asemalle tai kävellen Marina Bay Sandsin kasinokompleksista kävelysiltaa pitkin. n

Singapore messuilla 7f29.

Vielä kilpailuviranomaisten hyväksyntää vailla olevaa kauppaa oli hierottu jo pari vuotta. Se tulee vahvistamaan Deltan asemaa Euroopan ja Yhdysvaltojen välisessä lentoliikenteessä ja erityisesti Lontoon Heathrowlla, jossa yhtiöillä tulee olemaan yhteensä noin 25%:n siivu Atlantin yli kulkevasta liikenteestä nostaen ne kakkossijalle heti British Airwaysin ja American Airlinesin jälkeen. Deltan ja Virginin matkustajat tulevat hyötymään code-share –yhteistyön myötä lisääntyvistä jatkoyhteyksistä sekä Euroopassa että USA:n kotimaan lennoilla. Yhtiöiden kanta-asiakkaat saavat myös

Osakkuudestaan Virgin Atlanticissa nyt luopunut Singapore Airlines jatkaa edelleen yhteistyötä Virginin kanssa, myynti ei vaikuta yhtiöiden code-share-sopimuksiin, lentomailien keräämiseen tai lounge-yhteistyöhön, yhtiöstä kerrotaan. SIA panostaa vahvasti Australian markkinoihin, jossa reittiyhteistyö Virgin Australian kanssa avaa kaikki yhtiön 32 kotimaan lentokohdetta Singapore Airlinesin matkustajille. Lähikuukausina yhteistyön on tarkoitus laajentua myös Australian ja Uuden-Seelannin välisille Virginin lennoille. n

Virgin Atlantic messuilla 7f19.

USAn turvatarkastukset

kongressin hampaissa

n Amerikassa ryhdyttiin tiukentamaan lentokenttien turvatarkastuksia New Yorkin Trade Centerin terroriiskun jälkeen 2001. Lakeja uudistettiin nopeasti ja turvatarkastuksista vastaaminen annettiin Transportation Safety Administrationin, TSA, tehtäväksi. Yhdentoista vuoden aikana ongelmat ovat muuttuneet.

T

errori-iskun jälkeen kongressissa kaavailtiin, että tehtävään tarvittaisiin noin 16 000 tarkastajaa. Reilussa kymmenessä vuodessa byrokratia on tehnyt tehtävänsä. Nyt tarkastajia on yli 50 000. Vuoden 2001 jälkeen lentojen turvallisuuteen on käytetty 57 mrd dollaria. Kuitenkin vain yksi terroristi on saatu kiinni. TSA on kasvanut valtioksi valtiossa ja sen hyväpalkkaiset johtajat ohjaavat organisaation toimintaa itsellisesti, mikä on suututtanut kongressin johtajat. Kongressi haluaakin muuttaa TSA:n toiminnan linjoja, sillä siellä katsotaan, että mm. kenkien riisunta ei lisää turvallisuutta. Samaa mieltä ovat sadat miljoonat matkustajat. Gardens by the Bay sijaitsee aivan Marina Bay Sandsin naapurissa. Maisemia voi ihailla superpuiden välissä kulkevalta kävelysillalta.

Yksi Singaporen uusimmista vetonauloista on täyttömaalle veden äärelle aivan kaupungin keskusta-alueelle Marina Bayhin kohonnut Gardens by the Bay. Yli 100 hehtaarin laajuinen kokonaisuus käsittää useita puisto-

Nazarilla ennätystulos

Nazar messuilla 6h88.

Kilpailu kovenee, etuja matkustajille

SQ jatkaa yhteistyötä

JAAKKO BERGQVIST

Vesiputouksia ja…

n TUI-konsernin matkanjärjestäjiin kuluva Nazar teki ennätystuloksen. Pohjoismaissa toimiva Nazar on erikoistunut lapsiperheiden luksusmatkojen järjestämiseen 4-5 –tähden hotelleihin Turkissa. Sillä ei ole toimistoa, vaan kaikki matkat myydään netissä. Nazarin ainoa toimisto sijaitsee Malmössä. Yhtiön syyskuussa päättynyt tilikausi päättyi ennätystulokseen, 8,4 miljoonaa euroa (ennen veroja), ennätysmarginaalilla 12,6 %. Jo kolmannen kerran tulos ylitti 12% kasvun. Vaikka Nazarin pohjoismaiden matkustajamäärä laski edellisvuoden 90 000 matkustajasta 84 000 matkustajaan, liikevaihto oli kuitenkin 67 miljoonaa euroa. ”Suomesta Nazarilla 18 000 matkustajaa, vuotta ennen 15 000” kertoo yhtiön toimitusjohtaja Kemal Yamanlar. n

auppahinta oli 360 miljoonaa US-dollaria ja myyjänä oli Singapore Airlines, joka näin luopui omistuksestaan Virgin Atlanticissa kokonaan. Loput 51 prosenttia yhtiöstä omistaa edelleen sen perustaja Sir Richard Branson.

kerätä ja kuluttaa bonuspisteitään molempien yhtiöiden lennoilla. Maapalvelujen koordinointi helpottuu Deltan uuden terminaalin valmistuttua JFK:n nelosterminaaliin. Heathrowlla puolestaan toivotaan Deltan pääsevän siirtymään nykyisin Virginin käyttämään T3:een.

Venekyyti Ubinin saarelle vie kymmenen minuuttia.

Junamatka vs lentomatka n Yhdysvaltojen koillisosassa junat ja lentokoneet käyvät kilpaa matkustajista Washington-New York-Boston -käytävässä. Monet matkustajat ovat kyllästyneitä lentokenttien tungokseen ja ennen kaikkea aikaa vieviin ja usein noloihin turvatarkastuksiin. Myös lentolippujen hinnat näillä myyjän markkinoilla ohjaavat matkustajia juniin. Junien suosiota ovat kasvattaneet myös online-lippujen helppo ostaminen, uusien Acela-junien nopeus sekä junien tarjoamat lisäpalvelut, kuten WiFi. Junamatkojen suosio onkin selvästi lisääntynyt turvatarkastusten tiukkenemisen

22 Window Seat

takia. Niinpä junamatkojen osuus New York-Boston välillä on jo 54% kaikista matkoista. Vaikka junamatkan aika on pitempi kuin lentomatkan, se kuitenkin säästää aikaa ja hermoja, kun junat lähtevät ja saapuvat keskelle kaupunkia. Junien suosio pakottaa myös Amtrakin parantamaan palvelujaan. Niinpä yhtiöllä on menossa 151 mrd dollarin sijoitusohjelma, jolla uusitaan junia, ratoja, siltoja ja tunneleita. Junat kulkevat 90+ % ajasta aikataulussaan. Lentoyhtiöt puolestaan jäävät noin 85 prosenttiin. n

Tarkastusten ulkoistaminen Säästöbudjetin aikoina TSA:n vuosittaiset noin 8 mrd dollarin menot eivät puolusta paikkaansa. Määrärahoja halutaan pienentää ja jättää tarkastukset lentokenttien vastuulle, jotka puolestaan voivat yksityistää ne. Asiassa halutaan kuitenkin edetä rauhallisesti, ettei kongressimiehiä voitaisi syyttää pehmeästä suhtautumisesta terrorismiin. Nopeasti kasvanut TSA on arvostelun kohteena myös organisaation sisäisten seksismi- ja rasismiväitteitten tähden sekä matkustajiin kohdistuneitten varkauksien takia. Myös henkilöstön heikko koulupohja puhuttaa. Viime vuonna presidentti Barack Obama allekirjoittikin liittovaltion ilmailuviraston rahoituslain, jossa sallitaan myös tarkastusten ulkoistaminen edellyttäen, että se ei vaaranna yleistä

turvallisuutta. Niinpä edessä on vielä monta taistoa.

Eriarvoiset matkustajat Alle 12-vuotiaitten tarkastuksiin on jo aiemmin saatu helpotuksia ja vireillä on tarkastusten keventäminen yli 75-vuotisten kohdalla erityisesti lomakeskusten lentokentillä. Monilla kentillä yli 75vuotiaiden ei tarvitse riisua kenkiään saati ottaa kevyttä takkia pois päältään. Nykyisin on myös käytössä ns. PreCheck -järjestely Washingtonin Ronald Reaganin kentällä, Salt Lake Cityssä, Los Angelesissa ja JFK:n kentällä. Vuoden loppuun mennessä järjestelyt on ulotettu kaikkiaan 35 kentälle. Ohjelmaan hyväksytyt saavat pitää kenkänsä jalassa, vyönsä kiinni ja nesteet pakattuina. Järjestely on hyvä, mutta viralliseen ohjelmaan pääsy hankalaa. Lentoyhtiöt luonnollisesti suosittelevat ohjelmaan omia premium-asiakkaitaan, joitten ne katsovat edustavan matalinta riskiä, sillä se on niille hyvä bisnes. Mutta etu koskee aina vain tiettyä yhtiötä, eikä siis päde toisen yhtiön lennoilla. Eikä jäsenyys takaa mitään etuja. TSA voi aina vetää premium-matkustajan tavanomaiseen tarkastukseen ilman mitään selityksiä. Lentoyhtiöt ovat kuitenkin suosineet järjestelyä, koska se tukee niitten liiketoimintaa. Toisaalta koko turvatarkastus menettely vaatii uudistuksia, sillä arvioidaan että lentomatkustajien määrä nousee 2020 mennessä miljardiin matkustajaan. Heidän tarkastamisen nykykeinoin ei ole mahdollista. n

St Kitts & Nevis myy kansalaisuutta n Sokeriruokoon perustuva talous ei viime aikoina ole ollut kovinkaan menestyksekästä, joten St Kitts & Nevis on keksinyt uuden ’vientiartikkelin’. Maa tarjoa halukkaille kansalaisuutta ja tietysti siihen liittyvää passia sopuhintaan eli 250 000 dollarilla. St Kittsin kansalaiset pääsevät viisumitta yli sataan maahan ja saaren etäinen sijainti Karibialla tarjoaa halukkaille oivallisen turvasataman. Hakuprosessi kestää kolmisen kuukautta, eikä vaadi hakijalta käyntiä saarella. Uusia kansalaisia houkuttelee myös vapautus henkilökohtaisesta tuloverosta. Toisen passin kysyntä on viime aikoina kasvanut, sillä mm. tietyt egyptiläiset prodemokratia-aktivistit ovat katsoneet tar-

Parillasadallatuhannella eurolla pääsee paratiisisaaren kansalaiseksi.

vitsevansa sellaisen samoin kuin jotkut amerikkalaiset, jotka pelkäävät maansa ajautuvan sisäisiin levottomuuksiin. n

January 2013 . 1


Ryanairille

uusi kohteita n Ryanair aloittaa lennot Lappeenrannasta ja Tampereelta Barcelonaan. Lappeenrannasta 31.3. ja Tampereelta 2.4. alkava reitti lennetään kahdesti viikossa. Barcelonassa lennetään Gironan kentälle. Ryanair operoi Lappeenrannasta Milanoon ja maaliskuun lopulta myös Düsseldorf Weezeen. Tampereelta Ryanair lentää Bremeniin, Budapestiin, Frankfurt Hahniin ja Lontooseen. Maaliskuun lopulla alkavat lennot uudelleen myös Milanoon, Palmaan, Alicanteen sekä Malagaan. n

Uusia nettisivustoja alan ammattilaisille n Air France, KLM, Delta ja Alitalia ovat lanseeranneet uuden verkkosivuston, AgentConnectin, matkatoimistoammattilaisia palvelemaan. Yhdestä osoitteesta löytyy matkatoimistoille kaikki tarpeellinen, myös maakohtainen tieto ja työkalut kaikilta neljältä yhtiöltä, olipa sitten kyse varausrutiineista, tuotteista ja palveluista, uutisista tai tarjouksista. Sivut löytyvät osoitteesta agentconnect.biz n Best Western –hotellien Travel Agent Advantage –sivuille on kerätty ketjun yli 4000 hotellin tiedot. Muun informaation lisäksi sivuilta löytyy hotellivideoita, itseopiskeluohjelma ja agenttitarjouksia. Sivujen osoite on bwtravelagentadvantage.com n Starwood Hotels & Resorts on puolestaan uudistamassa StarwoodPro -agenttikoulutusohjelmaansa. Ensimmäinen moduli, joka tutustuttaa opiskelijan Starwoodin eri brändeihin, on nyt julkaistu. Opinto-ohjelman suorittaneet ammattilaiset ovat oikeutettuja etuihin, mm. yöpymisiin ketjun hotelleissa erikoishinnoilla. Lisätiedot swplearning.com n

Ensi talvena Dreamliner vie suomalaisia Keniaan.

Dreamlinerilla

lomalennolle n Finnmatkat lennättää ensi talvena matkustajansa Dreamlinerilla Keniaan.

T

homson Airwaysin Boeing 787 Dreamliner vie Finnmatkojen asiakkaat Mombasaan ensi talvikaudella joka toinen sunnuntai, 22.12.2013 – 16.3.2014. Matkustusmukavuudestaan kehuja saaneessa Dreamlinerissa on runsas istuinväli, jalkatilaa on jopa 84-96 senttiä. Koneen ikkunat ovat kolme kertaa suuremmat kuin lentokoneissa keskimäärin, auringonnousua ja –laskua jäljittelevä tunnelmavalaistus sopeuttaa eri aikavyöhykkeisiin ja korkeampi ilmanpaine parantaa hapenottoa.

Dreamliner on myös ympäristöystävällinen; hiilidioksidia vapautuu 20% vähemmän kuin muilla kaukolentokoneilla ja nousun ja laskun aikana melutaso on jopa 60 % alhaisempi.

Lennot myös muualta Thomson Airways saa koneen käyttöönsä toukokuussa, jolloin se operoi sillä lomalentoja mm. Lontoosta, Manchesteristä ja Glasgowsta Meksikoon ja Floridaan. Myös ruotsalaiset pääsevät nauttimaan ensi talvena Dreamlinerin kyydistä, kun Fritidsresor lennättää sillä matkustajansa Jamaikalle, Keniaan, Dominikaaniseen Tasavaltaan ja Thaimaahan. n

Suorat lennot Islantiin ja loistavat yhteydet 10 kohteeseen Pohjois-Amerikassa Varaa edulliset tarjoushinnat 15.2.2013 mennessä.

Amerikka alk. 499€ Reykjavik alk. 249€

Voit tehdä Stopover pysähdyksen Islannissa samalla lentohinnalla. Varaa matkatoimistosta tai www.icelandair.fi

Lufthansan Senator & Businesslounge.

Frankfurtin A-Plus-terminaali käytössä

Neljän vuoden rakennushanke Tunnelmallinen Spice Market tarjoaa gourmeta rennolla tyylillä.

New Yorkin Spice Market

vie kielen

n New Yorkin Meatpacking-alueella sijaitsevassa uudessa Spice Market- ravintolassa syödään katukeittiöistä tuttuja makuja gourmet-ravintolan tyyliin. Ravintola tarjoaa aasialaisen keittiön antimia vietnamilaisista thaimaalaisiin intialaisiin ja malesialaisiin makuihin. Ruokalistalle ovat päässeet mm. samosa, inkivääririisi, curryankka ja laksa. Drinkkilistalta löytyvät niin mandariinimojito, kiinanluumua ja vadelmaa sisältävät bellinit kuin inkiväärimargaritakin. Tunnelman takaa Jacques Garcian suunnittelema itämaisuutta henkivä kolonialistinen tyyli. Lisätietoa: spicemarketnewyork.com n

LYHYESTI n Dubain superjumbo-terminaali avattiin. Emirates Airlines otti terminaali 3:n laajennusosan käyttöönsä tammikuun alussa. Uudessa siivessä on paikat 20:lle Emiratesin A380 superjumbolle. Yhtiöllä on käytössään 31 kaksikerroksista A380-konetta ja tilauksessa 59 konetta. Uuden terminaaliosan saa käyttöönsä myös australialainen Qantas. n

toteutui ajallaan n Frankfurtin lentoaseman terminaali 1:n laajennus tuo lisätilaa 6 miljoonalle matkustajalle vuodessa. A-Plusterminaali on Lufthansan ja Star Alliancen käytössä. Sinne rakennettiin viisi uutta Lufthansa-loungea.

F

rankfurtin lentoaseman 1 terminaalin laajennus valmistui ja se avattiin suunnitellussa aikataulussa. 800 metriä pitkän laajennuksen rakentaminen kesti noin neljä vuotta, ja ensimmäiset lennot terminaalista lähtivät lokakuussa 2012.

Suuret laajarungot A-Plus-terminaali toi Frankfurtin lentoasemalle tilaa 6 miljoonalle lisämatkustajalle vuodessa. Terminaalikompleksia tulee käyttämään yksinomaan Lufthansa ja sen Star Alliance-kumppanit. A-Plus-terminaalin koneiden telakointialue on suunniteltu erityisesti suurten laajarunkokoneiden, kuten Airbus A380 superjumbon ja Boeing B747:n, tarpeisiin. ”Uskon, että matkustajat tulevat arvostamaan A-Plus-terminaalia, jossa viisi uutta loungea ja uusimman teknologian hyödyntäminen muodostavat erinomaiset olosuhteet matkailijoille. A-Plus-terminaalin ansiosta Frankfurtin lentokenttä on jälleen yksi Euroopan suurimmista jatkoyhteyslentoasemista”, sanoo Deutsche Lufthansa AG: n toimitusjohtaja Christoph Franz. Uusi terminaali tekee matkustajien siirtymisen ja liikkumisen huomattavasti aiempaa helpommaksi ja nopeammaksi. Jatkossa kaikki USA:n

lennot saapuvat terminaali 1:n Aalueelle, ja vähimmäisvaihtoaika vähenee reiteillä nykyisestä 60 minuutista 45 minuuttiin. Terminaalibussien käytön vähentyminen parantaa osaltaan matkustusmukavuutta.

Viisi loungea A-Plus sisältää myös viisi uutta Lufthansa-loungea: yksi First Class -lounge, kaksi Senator- ja kaksi Business-loungea. Uusia loungeja rakennettiin 14 000 neliömetriä ja ne tuplaavat Lufthansan lounge-tilat Frankfurtin kentällä. Myymäläalueen konsepti on uusittu. Kokonaispinta-alaltaan 12 000 neliömetrin suuruisella alueella on noin 60 kauppaa ja ravintolaa. Alue on toteutettu niin sanotun walk-throughkonseptin mukaiseksi. Matkustajien mukavuutta lisääviä yksityiskohtia ovat entistä pidemmät ja leveämmät liukukäytävät, jotka lyhentävät kävelymatkoja ja helpottavat liikkumista terminaalissa. Lisäksi terminaalissa on runsaasti odotustiloja, joissa on istumapaikkoja, pistorasioita ja USB-portteja elektronisia laitteita varten. n

LYHYESTI n Elämyspuisto Tiibetiin. Pari kilometriä Lhasan keskustasta on alkanut valtaisa rakennusprojekti. Sinne rakennetaan uusi elämyspuisto, jonka yhteyteen tulee myös asuntoja ja toimistorakennuksia. Hankeen on määrä valmistua kolmen-viiden vuoden kuluttua. n

Tammikuu 2013 . 1

NIKIn tunnistaa nyt uusituista väreistään helposti airberlinin konserniyhtiöksi.

Verkostostrategia hyödyntää allianssisuhteita

airberlin hakee

uutta tehokkuutta

n Airberlin uudistaa reittistrategiansa ensi kesäksi. Aikataulumuutoksilla tähdätään tehokkuuden lisäämiseen niin USA:n liikenteessä kuin Palma de Mallorcan ja Wienin hubeissa. Tavoite on selkeä: airberlin on saatava pois punaisilta numeroilta takaisin kannattavaksi vuonna 2013. EERO HAVIA

”U

udella strategiallamme vastaamme yhä dynaamisemman talouden haasteisiin. Samalla asemoimme itsemme uudelleen voidaksemme hyödyntää laajemmin allianssisuhteitamme ”, sanoo airberlinin strategisesta ja reittisuunnittelusta vastaava johtaja Wolfgang Prock-Schauer. Hän viittaa yhtiön suhteisiin abudhabilaiseen osaomistajaansa Etihad Airwaysiin sekä oneworld -jäsenyyteen ja siellä erityisesti codeshare yhteistyön synergiahyötyihin Atlantin liikenteessä American Airlinesin kanssa. Mallorcan Son Sant Joan –lentoasemalla airberlinin matkustajavolyymi on kasvanut jo 7,8 miljoonaan vuotuiseen matkustajaan. Kesän 2013 aikataulussa airberlin lentää hulppeat 402 viikoittaista lentoa Mallorcan Palmaan eli kapasiteetti kasvaa vuoden takaisesta peräti 14 prosenttia.

Päivittäin Berliini - Madrid airberlin laajentaa reittiverkostoaan ja lentää 25. helmikuuta lähtien Berliinistä Madridiin välilaskutta. Päivittäisellä välilaskuttomalla lennolla airberlin vahvistaa pysyvästi asemaansa Madridin markkinoilla ja yhdistää samalla toisiinsa airberlinin keskuslentoaseman ja oneworld –allianssikumppaninsa Iberian keskeisimmän hubin.

NIKIlle airberlinin värit Air Berlinin itävaltalainen konserniyhtiö NIKI lisää synergioita emo-airberlinin kanssa ja purkaa päällekkäisiä rakenteita. Yhtiön koneet ovat saaneet samat airberlinin punavalkeat värit ja designi NIKI-logoin. NIKIn ensimmäinen Airbus A320 lensi viime vuoden lopulla punavalkoisisa AB-väreissä Istanbulista Wieniin. Wienin asema hubina korostuu ja Etihad –kumppanuus ja -yhteistyö nostavat myös NIKIn statusta. n

Pariisin CDG

uudistuu

n Aéroports de Paris:n ja Air Francen ”HUB 2012”-yhteistyöprojekti etenee. Projektin päätavoite on parantaa asiakaspalvelua ja Paris Charles de Gaullen lentokentän asemaa kansainvälisen lentoliikenteen keskuksena. HUB 2012 -projektin myötä Air France keskittää toimintansa Pariisissa terminaaleihin 2E ja 2F. Jatkossa kaikki AF:n mannertenväliset lennot lähtevät terminaalista 2E. Terminaali 2F on varattu Air Francen ja SkyTeam – allianssipartnereiden Euroopan lennoille.

Lyhyemmät vaihdot Viime kesänä avattiin jo lisäkapasiteettia tuovat uudet lähtöaulat 2Eterminaalissa. Samalla Air France vihki käyttöön uuden ja koko verkostonsa suurimman, 3000 neliön kokoisen Business Loungen. Myös terminaali 2F:ssä on tehty uudelleenjärjestelyjä ja terminaalista on tehty avarampi ja viihtyisämpi. Uusitussa lähtöselvitysaulassa on 19 priority- ja 44 turistiluokan lähtöselvitystiskiä. Terminaalin kapasiteetti kasvaa muutostöiden valmistuttua nykyisestä 14 miljoonasta 16 miljoonaan vuosittaiseen matkustajaan. Keskittämällä toimintansa 2E- ja 2F -terminaaleihin Air France lupaa asiakkailleen jopa 10 minuuttia lyhyemmät transferajat lennolta toiselle.n

Ikkunapaikka

23


SAS:ssa on meneillään monia muutoksia

Yhtiö haastaa myös

vapaa-ajan markkinat n Samalla kun SAS Group keskittää hallintoaan Ruotsiin, konserni trimmaa reittiverkostoaan yhä kilpailukykyisemmäksi. Periaatteena näyttää olevan, että vahvoja entuudestaan vahvistetaan, ohuempia ja heikomman kysynnän reittejä lopetetaan sekä uusia vapaa-ajan kohteita lanseerataan. EERO HAVIA

G

lobaalisti SAS:n tuotanto ja liikenne ovat kasvussa. Vuoden 2012 lyhennetyn 10 kuukauden tilivuoden aikana 28 miljoonaa matkustajaa sisältää miljoonan matkustajan lisäyksen. Vuonna 2013 kapasiteettia on määrä kasvattaa 6 prosenttia. Kun vuonna 2012 SAS esitteli 38 uutta reittiä, tahti paranee vuonna 2013. Uusista 45 reitistä seitsemän avataan Suomesta.

Kaasua ja jarrua samaan aikaan SAS-konsernin 4Excellence-strategia on piirretty vuoteen 2015 saakka. Suomen sisäinen eli kotimaan liikenne ei tue tätä SAS:n globaalia strategiaa ja siksi siellä punakynä nyt käy. Kun vielä vähän aikaa sitten niin kilpailtu Helsinki-Oulu –reitti Blue1:n kalustolla päätettiin lopettaa, siirrettiin koneet lentämään Oulusta Tukholmaan. Helsinki sai kymmenennen Kööpenhaminan vuoron ja Helsingistä lisättiin Tukholmaan kaksi päivittäistä lentoa, nyt kahteentoista. ”Tuottavuudessa on jo tapahtunut myönteistä kehitystä”, sanoo myynti- ja markkinointijohtaja Jukka Miettinen. Tämä on myös linjassa Emo-SAS:n strategian ja pyrkimysten kanssa.

Helsinki- Kuopio lopetetaan Samaan aikaan on tehty päätös lopettaa liikenne Kuopiosta Helsinkiin kesäliikennekaudesta 2013 alkaen. Lapin sesonkilentojen lisäksi ainoana kotimaan reittinään SAS jatkaa Suomessa Helsinki-Vaasa –liikennettä. ”Helsinki-Vaasa –reitin näemme Vaasa-Tukholma –palvelun rinnalla tärkeänä osana globaalia yhteistyötä, jota Vaasan elinkeinoelämä tarvitsee. Lisäksi lennämme Vaasasta päivittäin Kööpenhaminaan”, sanoo Miettinen. Aktiivista yhteistyötä tehdään vaasalaisen yritysmaailman kanssa. SAS:ssa analysoidaan parhaillaan neljännen lennon lisätarvetta Vaasasta Tukholmaan, tämä Kööpenhaminan sijaan. ”Meillä on

kahdeksan edestakaista lentoa eli 16 tapahtumaa päivittäin Vaasan lentoasemalla ja ne me pyrimme ylläpitämään .”

Sitä lennetään, mikä on bisnes Helsingistä SAS liikennöi Blue1:n kalustolla 25 lentoa eli 50 movementia päivässä skandinaavisiin Tukholmaan, Kööpenhaminaan ja Osloon. Yhteensä SAS tarjoaa Suomesta ja Suomeen 115 lentoa päivässä. Reittisuunnittelun koordinoi nykyisin Emo-SAS:n verkostosta vastaava funktio Tukholmasta käsin yhteistyössä SAS Suomen edustuston kanssa. ”Tämän päivän kvartaalitaloudessa ja kiihkeän rytmin lentoliikenteessä yksittäisen ohuemman reitin kannattavuusodotukset eivät voi kestää vuoden tai vuosien mittaista kokeilua”, sanoo Miettinen ”New normal on, että kannattamattomat reitit karsitaan paljon nopeammin.” Miettisen mukaan tämä merkitsee, että avattavalla ja operoitavalla reitil-

lä on oltava riittävä luonnollinen kysyntä ja todellista potentiaalia. ”Yrityksillä on tarpeita ja me toivoimme yrityksiltä sitoutumista voidaksemme ylläpitää palvelua. Vapaa-ajan matkustuksen kysyntä on sitten tietenkin lisäbonusta lentoyhtiölle.” SAS:n Suomen kartalla vahvistuu toiminnan painottuminen Etelä- ja Länsi-Suomen lentoasemille, joissa maantiede ja ehkäpä kielellisetkin palvelutekijät vahvistavat kysyntää.

Hyvät yhteydet Yhdysvaltoihin SAS:lla on paljon haettavaa Suomesta ja erityisesti Atlantin liikenteessä. Washingtonin, New Yorkin ja Chicagon lisäksi avautuu huhtikuun 8. päivä kuudesti viikossa reitti Kööpenhaminasta San Franciscoon. Uusia kesäreittejä Euroopassa, Blue1:n operoimat jo julkistetut mukaan lukien, SAS avaa peräti 45. Myös Tukholmasta lennetään meilläkin tuttuihin lomakohteisiin kuten Palermo, Cagliari, Pula, Thessaloniki, Tel Aviv, Alanya, Pristina ja Kööpenhaminasta mm. Biarritziin, jonne myös Blue1 lensi Suomesta vielä kaksi kesäkautta sitten. ”Helsinki-Praha on odotettu uutuus aina suosittujen Rooman ja Pariisin nonstop-tuotteiden rinnalla.” n

Globaali organisaatio n SAS Groupin organisaatioon haetaan nyt globaalia virtaviivaisuutta ja myös skandinaavinen organisaatio ja kansainvälinen tiimi integroidaan yhdeksi organisaatioksi. Tämä on määrä viedä loppuun saakka kuluvan vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana. Myynti- ja markkinointiorganisaatio jakautuu segmentteihin kuten yritysmyynti, agenttimyynti, digitaalinen myynti, loyalty -ohjelmat ja tukitoiminnot sekä suoramyynti. Toimintatapoja on tarkoitus terävöittää ja selkeyttää vastuualueita. ”Suomessa olemme olleet takaisin SAS-brändin alla vasta pari kuukautta eli 1.11.2012 alkaen. Kampanjat ovat käynnistyneet hyvin ja SAS on meillä edelleen vahva ja tunnettu brändi. Vaikka esim.

Jukka Miettinen, SAS Finland, myynti- ja markkinointijohtaja

marraskuu 2012 kaikkine kohuineen olikin kannaltamme erikoinen kuukausi, SAS saavutti silloinkin globaalisti 6 prosentin kasvun ”, sanoo Jukka Miettinen. n

Askeleita Aasian myynnin kaksinkertaistamiseen

Xi’an on jo viides Finnairin Kiinan kohde

Terrakotta-armeija Suurkaupunki Xi’an on Shaanxi -provinssin pääkaupunki, sekä liike- että vapaa-ajanmatkustuksen kohde ja merkittävä kasvukeskus. Se tunnetaan ilmailu – ja avaruustutkimuksestaan sekä ohjelmistoteollisuudestaan, mutta myös muinaisen silkkitien alkupäänä. Niinpä Xi’an tarjoaa yllin kyllin pureksittavaa myös matkailijalle. Kaupunki on Kiinan vanha keisarillinen, jopa useamman dynastian pääkaupunki. Keisari Qin Shi Huangin hauta-

Star Alliance saman katon alle Lontoossa n Star Alliance –lentoyhtiöt saavat käyttöönsä Heathrown lentoaseman uudistetun Terminal 2:n. Vuosikausien suunnittelun jälkeen Star-yhtiöiden on tarkoitus muuttaa saman katon alle terminaalin remontin valmistuessa vuoden 2014 aikana pystyen tuolloin tarjoamaan Lontooseen tai

Heathrown kautta muualle lentäville matkustajille harmonisoidun ja parannetun tuotteen. Uusi Terminal 2 tulee tarjoamaan tähän monia innovatiivisia ratkaisuja. Huippumoderni tekniikka, yhteiset tilat ja integroidut prosessit allianssiyhtiöiden välillä tulevat parantamaan tuntuvasti myös asiakas-

Flyben uutuuskohde Gotlanti

Helsinki-Kajaani reitille

aamun lisävuoro n Flybe on julkaissut kesän 2013 uutuutena reitin Helsingistä Gotlantiin. Visby on Ruotsin edustalla sijaitsevan saaren ainoa kaupunki ja Unescon maailmanperintökohde.

R

Jatkuu sivulta 3.

Kiinan ensi kesän uutuuskohde Xi’an on kasvavana talouskeskuksena eurooppalaisten liikematkustajien kohdekartalla, mutta historiallinen kaupunki tarjoaa paljon myös matkailijoille ja samalla Kiinaan suuntautuneille matkanjärjestäjille. ”Xi’an on jo viides Kiinan kohteemme”, sanoo Finnairin toimitusjohtaja Mika Vehviläinen. ”Kiinan nopea talouskasvu luo kysyntää Euroopan ja Kiinan välisille lentoyhteyksille ja me tarjoamme uuden reitin myötä nopeimmat ja sujuvimmat yhteydet kahdeksan miljoonan asukkaan Xi’anin ja kymmenien Euroopan kohteidemme välillä.” Välilaskuton lento Helsingistä Xi’anin Xiangyang International (XIY) –lentoasemalle kestää hieman yli 8 tuntia. Lennot on piirretty Finnairin reittisuunnitelmaan kesäliikennekauden loppuun asti eli 26. lokakuuta saakka, 2013.

15-vuotias Star Alliance kutsui joulun alla Helsingin matkatoimistoväkeä nauttimaan riisipuuroaamiaisesta jouluisen musiikin säestyksellä. Kuvassa vas. Susanne Gulsever Turkish Airlines, Jacita Bengts Lufthansa, Kaisa Kallio SAS, Julian Blair South African Airways, Hanna-Leena Halsas-Forsblom Singapore Airlines, Karina Kozikowska-Ulmanen LOT Polish Airlines, Yvonne Lönnberg SAS, Marco Simonen LOT Polish Airlines, Markus Issakainen ja Tanja Muranen Lufthansa.

ikas historia, upeat hiekkarannat ja runsaat harrastusmahdollisuudet tekevät Gotlannista erinomaisen lomakohteen kaikenikäisille matkustajille. Flybe lentää Visbyn ja Helsingin välillä kesälomakaudella 20.6.–25 .8.2013 torstaisin ja sunnuntaisin. Yhdensuuntaisten lentojen hinnat reilun tunnin kestävälle lennolle Gotlantiin alkavat 69 eurosta. Aikataulu on erinomainen vaikka pitkän viikonlopun viettoon. ”Meren rannalla istuessa tai vanhan kaupungin pieniä mukulakivikatuja kävellessä unohtaa täysin olevansa pohjoisilla leveysasteilla. Saari on jo pitkään kuulunut Pohjoismaiden suosituimpiin kesäkohteisiin, mutta se on silti vielä hieman tuntemattomampi suomalaisille matkailijoille johtuen oletettavasti aikaisempien kesien vähäisistä ja kalliista kulkuyhteyksistä”, kommentoi Flyben kaupallinen johtaja Fred Kochak.

Lisää lentoja Kajaaniin Flybe muokkaa aikataulujansa sopivammaksi Kainuun liikematkustajille. Tammikuun 14. päivästä alkaen Helsinki-Kajaani - reitillä lennetään uusi aamuvuoro arkisin maanantaista torstaihin. Muiden vuorojen aikataulut pysyvät entisellään.

Flyben kaupallinen johtaja Fred Kochak.

Aamuvuoron lisäys nostaa Kajaanin yhdeksi Flyben liikennöidyimmäksi reitiksi Suomessa, sillä reitillä lennetään jatkossa jopa neljä vuoroa päivässä. Yhdensuuntaisten lippujen hinnat Kajaanin ja Helsingin välillä alkavat 49 eurosta. Uuden aamuvuoron lähtöaika Helsingistä on klo 08.25 ja saapuminen Kajaaniin 09.45. Paluuvuoro Kajaanista Helsinkiin lähtee 10.10, ja saapuu HelsinkiVantaalle 11.25. ”Haluamme mahdollistaa Kainuun elinkeinoelämälle tärkeät yhteydet Kajaanista maailmalle ja toisin päin. jatkossa Kajaanin aamulentojen aikataulut vastaavat heidän toiveitaan”, kertoo Fred Kochak. Flybe muokkaa myös aamuaikataulunsa Kokkola-Helsinki –reitillä. Aamulento lähtee 14. 1. alkaen. klo 05.50, mikä mahdollistaa kokonaisen työpäivän Helsingissä sekä pääsyn Finnairin jatkolennoille. n

Flybe messuilla 6f111.

Traveller vie Pohjois-Koreaan Kasvukeskus Terrakottasoturit vartioivat keisarin hautaa noin 40 km Xi’anista itään. paikkaa vartioivat maahan kaivetut noin 8000 terrakottasoturia ja heidän sadat hevosensa ovat maailmankuulu, eräs Kiinan tunnetuimmista arkeologisista ja historiallisista kohteista. Ne löydettiin sattumalta vasta vuonna 1974 Xi’anin lähistöltä, vain n. 40 kilometriä kaupungista itään.

Ainoa eurooppalainen Finnairin toinen uutuuskaukoreitti, Vietnamin Hanoi käynnistyy samana kesäisenä viikonloppuna kuin Kiinan Xi’an, ts. kesäkuun 15. päivä. Myös Hanoi lennetään kolmesti viikossa ja kausi on merkitty kesäliikennekauden loppuun, 27. lokakuuta saakka. Lento Hanoin Noibai (HAN) –lentoasemalle Helsinki-Vantaalta vie hieman yli 10 tuntia, paluussa lähes 11 tuntia. Hanoi on Finnairin 12. lentokohde Aasiassa, kun Xi’an on jo kolmastoista.

Hanoi on voimakkaasti kasvava Vietnamin talouden keskus, jota on arvioitu jopa maailman nopeimmin kasvavaksi aikavälillä 2008-2025. Finnairin kesäkauden lentojen ajoitus kuvastaa, että Hanoilla ja Vietnamilla arvioidaan olevan myös paljon matkailullista annettavaa. Finnair onkin lentänyt loma- eli charterlentostatuksella Vietnamiin jo aikaisemmin. Hanoi tunnetaan myös historiallisesta kaupunkikeskustastaan, jonka arkkitehtuurissa on yhä nähtävissä siirtomaavallan ranskalaista vaikutusta. Tämän hetken tiedoin Finnair sanoo olevansa ensi kesänä ainoa eurooppalainen lentoyhtiö, jolla on suora lentoyhteys Hanoihin. Puolan lentoyhtiö LOT tarjosi jonkin aikaa palvelua Varsova-Hanoi-välillä, mutta luopui reitistä maaliskuussa 2012 aloitettuaan Pekingin lennot. n

24 Window Seat

n Traveller Oy on jo vuosia lähettänyt matkustajia myös Pohjois-Koreaan. ”Pohjois-Koreaan pääsee vaikka yksin. Matkat tehdään useimmiten Pekingin kautta, mistä lennetään tai matkustetaan junalla Pjongjangiin”, kertoo Markku Lindroos Travellerista. Toimistolla on tarjolla eripituisia matkoja; muutamasta päivästä kahden viikon kiertomatkaan. Paketteihin sisältyy kuljetukset, opas, majoitus, retket ja täysihoito Pohjois-Koreassa. Travellerin kautta saa myös viisumit niin Kiinaan kuin Pohjois-Koreaankin. ”Pohjois-Korea on mielenkiintoinen matkakohde, eikä kävijä aina tiedä mikä on todellista ja mikä ikään kuin teatteria”, Lindroos kertoo. ”Pjongjangissa voi muuten myös golfata. Kenttä on aivan kaupungin kupeessa.” Lisätietoa travellerfinland.com

Messuilla 7f19.

kokemusta. Lisäksi lentojen välinen minimivaihtoaika tulee lyhenemään vain 45 minuuttiin, mikä nostaa huomattavasti tarjolla olevien lentoyhteyksien määrää. Star Alliance on Heathrown toiseksi suurin allianssi vastaten yli 21 prosentista kentän koko liikenteestä. n

Viisumivapaasti

Pekingiin

n Tämän vuoden alusta lähtien Suomen kansalaiset voivat oleskella Pekingissä kolme vuorokautta ilman viisumia. Viisumivapaus koskee kaikkiaan 45 maan kansalaisia, muun muassa kaikkia EU- ja Pohjoismaita, lukuunottamatta Norjaa. Kiinan ja Norjan suhteet ovat olleet viileät parin vuoden takaisen Nobelin rauhanpalkinnon mentyä kiinalaiselle toisinajattelijalle Liu Xiaobolle. Viisumivapauden ehtona on, että matkustajalla on jatkolippu Pekingistä ulkomaille 72 tunnin sisällä saapumisesta. Arvioiden mukaan viisumivapaus tulee hyödyttämään erityisesti liikemiehiä ja Pekingin kautta muualle kulkevia transitmatkustajia. Uusi sääntö koskee vain Pekingiä ja matkailijoiden tulee kantaa mukanaan henkilöllisyystodistusta koko viisumivapaan oleskelunsa ajan. Jos Pekingistä haluaa matkustaa edelleen muualle Kiinaan, on viisumi jatkossakin hankittava etukäteen. n

LENTOUUTISIA LYHYESTI n Icelandairille sopimus Boeingin kanssa. Icelandair Group ja Boeing ovat allekirjoittaneet sopimuksen 12:sta Boeing 737 MAX8 koneen hankinnasta sekä option 12:sta 737MAX9 konetyypistä. Kahdeksan 737 MAX8 –koneista ovat 153 matkustajan ja neljä 172 matkustajan versioita. Yhtiö vastaanottaa ensimmäiset koneet vuoden 2018 ensimmäisellä neljänneksellä. Tällä hetkellä Icelandair operoi Boeing 757200 kalustoa, jossa on 183 matkustajapaikkaa. n QR tarjoaa kuplivaa. Monien lentoyhtiöiden supistaessa tarjoilua yläilmoissa kulkee Qatar Airways vastavirtaan. Marraskuusta lähtien yhtiön koneissa on tarjoiltu veloituksetta aitoa shampanjaa myös economy-luokassa matkustaville. n Qantas lopetti WiFin. Qantas ei enää tarjoa langatonta nettiyhteyttä mannertenvälisillä lennoillaan. Yhtiö veloitti Wifistä 13-39 dollaria datapaketin suuruudesta riippuen. Yhtiö kertoi, että vain noin 5% sen matkustajista oli kiinnostunut nettiyhteydestä. n Qatar Puolaan. Qatar aloittaa uusia lentoja Eurooppaan, mutta listoilla ollut Suomi saa odottaa vuoroaan. Viimeisimpänä kohteenaan Euroopassa Qatar avasi lennot Varsovaan. Qatar lentää jo 32 kohteeseen Euroopassa.

Tervetuloa Pohjois-Koreaan!

Etelä- ja Pohjois-Korean raja-asema. Sinisen parakin toisesta päästä mennään sisään ja toisesta ulos. Valtio on vaihtunut.

n airBalticille uusia kohteita. AirBaltic on aloittanut lennot Riiasta Prahaan ja aukaisee reitit kevään aikana myös Unkarin Balaton-järvelle, Kyproksen Larnakaan, Kroatian Rijekaan, Maltalle ja Italian Sardinian saaren Olbiaan. AirBaltic lentää Riikaan Helsingistä, Lappeenrannasta, Tampereelta, Turusta ja Vaasasta. n Air Canadalle oma halpalentoyhtiö. Air Canada on perustanut oman budget –lentoyhtiön palvelemaan erityisesti vapaa-ajan matkustajien tarpeita. Air Canada Rouge –yhtiö aloittaa lennot kesällä 2013 Karibianmeren lomakohteisiin ja Euroopassa mm. Edinburghiin, Ateenaan ja Venetsiaan. January 2013 . 1


Euroopan lentomatkustuksen vallankumous

Euroopan ensimmäinen Boeing 787 Dreamliner liikenteeseen

Puolalainen LOT pyrkii laatujohtajaksi Germanwingsin Á la carte flying

n Lufthansan konserniyhtiö Germanwings sanoo tuovansa Euroopan low-cost –lentoliikenteeseen jotain aivan uutta ja vallankumouksellista. Uusi brändi ja palvelukonsepti otetaan käyttöön heinäkuun alussa 2013. EERO HAVIA

M

atkustajille tarjotaan à la carte flying –tuote, jossa kukin voi valita oman palvelunsa omien yksilöllisten tarpeidensa mukaan halpalentotuotteesta aina laadukkaaseen matkustuskokemukseen monine mukavuuksineen ja erikoispalveluineen, ilman erikseen perittäviä pakollisia lisämaksuja.

Uudet standardit ”Uusi Germanwings”, johon Lufthansa siirtää muut Euroopan lentonsa Frankfurtin ja Münchenin yhteyksiä lukuun ottamatta sekä Lufthansan konserniyhtiö Germanwings yhdistettiin jo tammikuun 1. päivänä 2013. Uusi Germanwings lanseeraa tuotteensa markkinoille heinäkuun alussa 2013. Tuolloin Lufthansan Euroopan laivaston jo uudelle yhtiölle korvamerkitty kaluston siirretään ja modifioidaan uuteen käyttöön.

LYHYESTI n Älypuhelin ’kompassina’ Smithsonian Institutessa. Maailman suurin museokompleksi Smithsonian on ryhtynyt yhteistyöhön Googlen kanssa niin, että instituutissa kävijät voivat helposti suunnistaa läpi kaikkien instituutin laitosten, huone huoneelta. Vierailijat saavat ohjeensa älypuhelimiinsa ja järjestelmä kattaa SI:n 17 museota Virginiassa ja New York Cityssä sekä Washingtonin kansallisen eläintarhan. Kartoitettu sisätila on 250 000 neliömetriä. Google toimii Android-puhelimissa. Suosituimmat kohteet ovat ilmailu- ja avaruusmuseo, Amerikan historiallinen museo, Amerikan luonnonhistoriallinen museo ja kansallinen muotokuvagalleria. n

”Lähdemme ’uudella Germanwingsilla’ Euroopan ja Saksan pointto-point –liikenteessä hyökkäämään vakuuttavalla tuotteella, joka perustuu vankkaan kokemukseemme sekä low cost että premium -segmenteissä”, sanoo Deutsche Lufthansa AG:n ykkösmies, hallituksen puheenjohtaja Christoph Franz. ”Yhdistämme parhaat osat molemmista uuteen Germanwingsiin ja tulemme luomaan kokonaan uudet standardit Euroopan lentoliikenteeseen.” Franz uskoo, että uudella konseptilla tullaan menestymään kannattavasti myös muualla kuin suurten hubien lennoilla. ”Matkustajille tarjotaan uudenlainen, jännittävä lentotuote.”

Yksi luokka, kolme hintaa Uuden Germanwingsin matkustamot ovat kokonaan turistiluokkaa, mutta siellä on kolme eri hintamoduulia:

Kingfisherin

toiminta loppui n Intialainen lentoyhtiö Kingfisher Airlines on tällä haavaa lentänyt viimeiset lentonsa. Intian ilmailuviranomaiset eivät suostuneet uusimaan jo pitkään taloudellisissa vaikeuksissa olleen yhtiön liikennöintilupaa. Jo vuosi sitten alkaneet vaikeudet kulminoituivat viime lokakuussa, mistä lähtien Kingfisherin lentotoiminta on ollut kokonaan pysähdyksissä lentävän henkilöstön kieltäydyttyä työnteosta maksamattomien palkkasaatavien vuoksi. Yhtiöllä on velkoja tiettävästi kymmeniä miljoonia euroja vastaava summa. Kingfisherin pääomistaja, samannimisen olutmerkin omistava Vijay Mallya, uskoo edelleen toiminnan jatkumiseen, mutta ei ole vielä löytänyt uusia rahoittajia, jotka suostuisivat investoimaan yhtiöön. n

Basic, Smart ja Best. Tämä tekee elämän helpommaksi mm. niiden yritysten liikematkustajille, joiden matkahallinnon matkustussäännön hallitukmukaan voi- Lufthansan sen puheenjohtaja daan Euroo- Christoph Franz passa lentää uskoo konserninsa vain economy- Euroopan ja Saksan kotimaan lentoliikenluokassa. n Basic on pe- teen pääsevän uurinteinen hal- teen tuottavuuteen. palentohinta. Ruoka ja matkatavaran kuljetus eivät kuulu hintaan, istuin sijaitsee riviltä 11 taaksepäin. n Smart sen sijaan on uusi standardihintatyyppi. Istuimet ovat koneen etuosassa 32 tuuman (81,2 cm) rivivälillä eli pitchilla. Lipun hinta sisältää välipalaa ja virvoitusjuomia. Poletoitavaa matkatavaraa saa olla 23 kg:n verran. n Joustava Best-hintakategoria oikeuttaa istuimeen koneen kolmella ensimmäisellä rivillä, joiden riviväli on samat 81,2 cm kuin Smart –kategoriassa. Lufthansan tapaan kyynärtilaa on runsaasti, koska keskipaikka jätetään myymättä. Lisäksi Best-moduulin matkustajilla on pääsy Lufthansa -loungeen, nopeampi priority –lähtöselvitys, fast lane -turvatarkastus, matkatavaraa saa olla kaksi 23 kilon laukkua, à la carte –tarjoilu lennolla, lipun peruutus ja joustava uudelleen varaus sekä lisäksi enemmän Miles & More - kantaasiakaspisteitä. Joustavan ja Germanwingsin mukaan jopa ainutlaatuisen uudesta järjestelmästä tekee se, että halvempiin Smart ja Basic-hintoihin voidaan myös ostaa juuri ne ekstrapalvelut, jotka matkustaja tarvitsee ja haluaa. ”Halpalentoyhtiöiden ja perinteisten lentoyhtiöiden parhaat piirteet on yhdistetty”, luvataan uudesta Germanwingsistä. Yhtiö laskee kuljettavansa jopa 20 miljoonaa matkustajaa vuodessa 90 lentokoneellaan. n

Tammikuu 2013 . 1

n Varsovassa juhlittiin näkyvästi Euroopan ensimmäisen Boeing 787 Dreamlinerin laskeutumista Fredric Chopinin lentoasemalle. Kone oli Puolan kansallisen lentoyhtiön LOT:n väreissä. Koko Puolan eliitti pääministeri Donald Tuskin johdolla oli vastaanottamassa Seattlesta tulleen avajaislennon juhlavieraita. VEIJO SAHILUOMA, VARSOVA

P

uolan LOT oli ensimmäinen Itä-Euroopan lentoyhtiö, joka siirtyi läntiseen lentokalustoon heti 1990-luvun alussa vaihtaen venäläisvalmisteiset koneet Boeing-kalustoon. LOT oli ensimmäisenä Euroopassa tilaamassa Boeingin uuden sukupolven koneita, Dreamlinereita. Näistä ensimmäinen tuli liikenteeseen viime vuoden lopulla ja maaliskuun loppuun mennessä LOTilla on jo liikenteessä viisi Dreamlineria. Vasta sen jälkeen toisena eurooppalaisena lentoyhtiönä saa Norwegian vastaavan koneen. Kaikkiaan LOTille on tulossa kahdeksan Dreamlineria, joista loput kolme toimitetaan vuosina 2014 ja 2015.

Huippuluokan mukavuus ”Olemme keskisuuri lentoyhtiö ja kunnioitamme suurempia kilpailijoita, kuten Lufthansaa ja British Airwaysia haastamatta niitä. Tavoitteenamme on kuitenkin nousta lentoyhtiöiden joukossa laatujohtajaksi. Tässä nämä uudet lentokoneet auttavat. Maaliskuussa laivueemme on modernein ja matkustajien mukavuus on huippuluokkaa”, sanoi joulukuussa virkansa jättänyt LOTin toimitusjohtaja Marcin Pirog. Boeing 787 Dreamliner kuluttaa 20 prosenttia vähemmän polttoainetta kuin muut vastaavankokoiset jo liikenteessä olevat koneet. Tämä perustuu pitkälti koneen keveyteen, joka on saatu aikaan uuden teknologian materiaaleilla ja uuden sukupolven suihkumoottoreilla, jotka LOTin koneisiin on toimittanut Rolls-Royce. Samalla Dreamliner tuottaa vähemmän päästöjä, mutta on nopeampi kuin muut liikenteessä olevat lentokoneet. Matkustajien mukavuutta palvelevat turistiluokassa muun muassa suuret ikkunat ja jalkatuet. Palveluun panostetaan yhtä aikaa uusien koneiden myötä.

Uusia kohteita

LOT asettaa ensimmäisen Dreamlinerinsa Varsovan ja Chicagon väliselle reitille. Kevään myötä uudet Dreamlinerit tulevat myös Varsovan ja New Yorkin, Toronton sekä Pekingin välisille reiteille.

LOT avaa Dreamlinereilla myös kaksi uutta mannerten välistä reittiä, joista LOT ei ole vielä tiedottanut. Toimitusjohtaja Pirog antaa ymmärtää, että todennäköiset uudet reitit suuntautuvat Varsovasta Aasiaan. Pirog muistuttaa, että itäisen Keski-Euroopan mitassa LOT on jo viisitoista kertaa arvioitu parhaaksi lentoyhtiöksi. Tuorein tunnustus on viime vuodelta. Parhaista lentoyhtiöistä, lentokentistä ja hotelliketjuista päättävät kansainväliset liikematkustajat, jotka äänestävät vuosittain International Business Traveller-lehden järjestämässä kilpailussa. n

LOT messuilla 6d80.

Avauslento tehtiin Seattlesta Varsovaan, jossa odotti tuhansien kutsuvieraiden joukko. Tapaus oli Puolan televisiossa kaikilla kanavilla pääuutinen.

LYHYESTI n Neuvostonostalgiaa Georgian Gorissa. Stalinin syntymäkaupunkiin Goriin perustettiin 1937 Stalin museo kertomaan Isä Stalinin urotöistä. Kun Georgia itsenäistyi vuonna 1991, Gori ei enää voinut rahoittaa museota, joka glorifioi edesmennyttä, 1879 syntynyttä neuvostodiktaattoria. Muistissa oli hyvinkin, että museo avattiin 1937 juuri Stalinin suuren terroriaallon aikoihin. Museo pysyi kuitenkin avoinna Stalinin kuoleman jälkeenkin, vaikka henkilökultti tuomittiinkin jo 1956. Neuvostoajan jälkeisinä vuosina Georgian hallitus on pyrkinyt poistamaan näkyvistä kaikki vanhan vallan merkit, mutta museo, jossa on noin 47 000 näyttelyesinettä, on saanut jatkaa anakronismina, joka on houkutellut maahan ulkomaisia matkailijoita. Ja jonkun uteliaan kommunistinkin. n

n Maailmanpyörästä uusi maamerkki New Yorkiin. Monet suurkaupungit ovat rakentaneet alueelleen maamerkkejä, joista ne tunnetaan ilman mitään tekstejä. Pitkään New Yorkin tunnuksena olivat pilvenpiirtäjät, mutta nykyään niitä on kaikkialla. Lontoon London Eye -maailmanpyörän menestyksen myötä New York halusi jotakin samantapaista. Uudeksi vetonaulakseen se rakennuttaa Staten Islandille on maailmanpyöränsä, josta tulee maailman suurin. 190-metrinen ferriswheel rakennetaan ranta-alueelle ja sieltä tulee olemaan loistavat näköalat yli koko sataman. Matkailijoitten kiinnostuksen uskotaan tuovan myös muuten taloudellista toimintaa syrjäiselle Staten Islandille. Pyörän rakennuttaa yksityinen yritys ja sen kustannusarvio on 230 milj. dollaria. n

Ikkunapaikka

25


WINDOW SEAT in brief

Uusiin asemiin

Finnair launches two new Asian routes

Mats Jacobsson AIRBERLIN

Mika Mustasilta SCANDIC HOTELS OY

David Carlsson AVIAREPS

Päivi Patrikka SOKOTEL OY

n AIRBERLIN Mats Jacobsson (49) on nimitetty airberlinissä nimikkeellä Senior Vice President Distribution. Hän on työskennellyt yhtiössä vuodesta 2007, viimeksi nimikkeellä Vice President International Sales. n MATKATOIMISTO AREA Matkatoimisto Areassa on tehty seuraavat nimitykset: 1.9.2012 alkaen Nina Arvonen on nimitetty Turun liikematkakeskuksen palvelupäälliköksi. Rina Casagrande on nimitetty Myynnin tuen Operations Manageriksi. Operations Manager Sari Järvinen vastaa Oulun, Hämeen ja Turun liikematkakeskuksista. Operations Manager Nina Makkonen vastaa Helsingin Yrityspalvelut-yksiköstä sekä Valtionhallinnon palveluista. Development & Customer Deployment osastolle on nimitetty Riitta Pesonen Senior Support Specialistiksi, Mia Lehtinen Support Specialistiksi ja Mari Peltola Support Specialistiksi. Viia Tuominen on nimitetty alkaen Client Manageriksi. Tommi Kaartinen on nimitetty Asiakkuusryhmän päällikök-

Janne Stude CABFORCE

Nina Peltola HOTELLI KORPILAMPI

si. Tommi vastaa Valtionhallinnon asiakkuuksien kokonaisuudesta ja Arean Hansel-yhteistyön ylläpitämisestä sekä kehittämisestä. 1.10.2012 alkaen Olli Vikman on nimitetty Yrityspalvelut-yksikön palvelupäälliköksi. Hanna Purhonen on nimitetty Hämeen liikematkakeskuksen palvelupäälliköksi. Elina Suomi on nimitetty Valtionhallinnon palveluiden palvelupäälliköksi.  Johanna Hurnanen on nimitetty Oulun liikematkakeskuksen palvelupäälliköksi. Marjukka Ojala on nimitetty Sales Manageriksi Corporate Sales -osastolle. Niina Riihijärvi on nimitetty Sales Manageriksi Corporate Sales -osastolle. 1.1.2013 alkaen Mika Numminen on nimitetty Ryhmät -ja tapahtumat-yksikön palvelupäälliköksi.   n AVIAREPS Tukholman Aviarepsin David Carlsson on nimitetty Kenian turistitoimiston Suomen ja Skandinavian Management Destination Representativeksi. Hän on myös NYC & Companyn PR and communications representative. Lisätietoa Kenya@aviareps.com ja nyc-nordic@aviareps.com. n CABFORCE Janne Stude on nimitetty 10.12.2012 alkaen Cabforce Oy:n partneriohjelmasta vastaavaksi johtajaksi (Director, Partnerships). Cabforcen partneriohjelma mahdollistaa matkailutoimijoille ovelta-ovelle matkailutuotteen tarjoamisen tuomalla taksit, edustusau-

Saammeko esitellä: Kirsi-Marja Salonen Matkatoimisto Heta Oy:n toimitusjohtaja ja yrittäjä Kirsi-Marja Salonen valittiin Suomen matkatoimistoalan liiton (SMAL) hallituksen puheenjohta- Kirsi-Marja Salonen, jaksi vuosiksi matkatoimistoyrittäjä ja SMALin hal2013-14. lituksen puheenH ä n o n johtaja. luotsannut vuonna 1997 perustamaansa matkatoimistoa koko sen olemassaolon, mutta kokemusta matkatoimistotyöstä ja myös -yrittämisestä on toki pitemmältä ajalta. Puheenjohtajana KirsiMarja Salonen on nyt oman yrittäjätoimintansa ohessa koko matkakaupan toimialan keulahahmo aikana, jota luonnehditaan vähintäänkin haastavaksi. Kirsi-Marja Salonen, ent. Kajander, aloitti matkatoimistoalan työelämänsä vuonna 1981 Rauman Matkayhtymässä. Tuolloin merkittävin tapa tulla alalle oli työnantajan tarjoama koulutus. ”Matkayhtymä oli nuorelle hyvä aloituspaikka. Siellä oli eri osastoja ja kokemusta kertyi monesta osaalueesta. Myynnin ja matkojen suunnittelun lisäksi esimerkiksi lipunkirjoituksesta ja –hinnoittelusta sekä NL-osastosta. Hyvät esimiehet opettivat ja minä olin innostunut. Tämä oli minun alani”, muistaa Kirsi-Marja uransa alkumetrejä.

Yrittäjyys houkutti Äitiysloman jälkeen 1985 koitti työhön paluu. Perheellisestä palkkakehitys alkoi kuitenkin tuntua epätyydyttävältä. Kun Uudenkaupungin matkatoimistoyrittäjä Toivo Sjölund laajensi U-matkat myös Raumalle, pestautui KirsiMarja uuteen toimistoon. Myöhemmin, kun ajatus omasta toimistosta virisi, U-matkojen uuden toimiston avaamisen oppi ja kokemus tulivat arvoonsa. Kirsi-Marja Salosen ensimmäinen oma yritys oli yhdessä kollegan kanssa perustettu Matka Galleria Uudessakaupungissa. ”Alku oli kovaa aikaa. Teimme kaiken itse, varsinaiset matkatoimistotyöt, mutta myös niin siivoukset kuin

Eliel Zeitouni LATAM AIRLINES GROUP

Kirsi Stenius SCANDIC HOTELS OY

tot ja minibussit mukaan matkavarauksiin. Janne siirtyi tehtäviin Helsingin Sanomien medialiiketoiminnan organisaatiosta ja on aiemmin toiminut matkailualalla mm. Lufthansan markkinointi-, viestintä- ja myyntitehtävissä. n HOTELLI KORPILAMPI Nina Peltola on nimitetty uudeksi hotellinjohtajaksi 1.12.2012 alkaen hotelli Korpilammelle, Espooseen. Ninalla, 47-v. on vankka kokemus matkailu- ja ravitsemusalalta. Hän siirtyy tehtävään hotellin myynti- ja markkinointipäällikön tehtävistä. Nina Peltola seuraa tehtävässään Kari Hiltusta joka siirtyy muihin tehtäviin konsernin ulkopuolella. n LATAM AIRLINES GROUP Eliel Zeitouni on nimitetty LATAM Airlines Groupin Pohjoismaiden ja Baltian johtajaksi. Hänen asemapaikkansa on Tukholma. TAMin Tukhoman toimistossa aiemmin työskennelleet Mauricio Baptista ja Carmen Javier eivät ole enää yhtiön palveluksessa. Elielin saa kiinni osoitteesta Eliel.Zeitouni@tam.com. br.

Outi Nybonn Raija Ács SCANDIC HOTELS OY SCANDIC HOTELS OY n SCANDIC HOTELS OY Kirsi Stenius on nimitetty Scandic Tampere Stationin hotellinjohtajaksi. Outi Nybonn on nimitetty Scandic Marskin hotellinjohtajaksi. Raija Ács on nimitetty Scandic Espoo, Scandic Järvenpää ja Scandic Riihimäki -klusterin hotellinjohtajaksi. Mika Mustasilta on nimitetty Scandic Suomen District Food & Beverage Manageriksi. n SOKOTEL OY Päivi Patrikka on nimitetty Sokotel Oy:n myyntipäälliköksi 15.11.2012 alkaen vastuualueinaan Sokos Hotellien ja Radisson Blu Hotellien myynti.

LYHYESTI

SAS-Finland integrates into the SAS Group

n Indonesian suosio risteilykohteena on nousussa. Tälle vuodelle on vahvistunut jo 306 risteilykäyntiä, se on 43% enemmän kuin viime vuonna. Bali on yksi suosikkisatamista. n

VR:n yritys- ja ryhmämyynti

palvelee uusilla tiimeillä n VR:n matkustajaliikenteen yritys- ja ryhmämyynti on organisoitu uudelleen 1. joulukuuta 2012 alkaen. Tavoitteena on palvella yhteistyökumppaneita entistä paremmin, aktiivisemmin ja ammattitaitoisemmin.

somistukset. Omaa vapaa-aikaa ei juuri jäänyt.” Pitkät työpäivät toivat omat ongelmansa myös perhe-elämään eivätkä ajatukset yhtiökumppaninkaan kanssa enää aina menneet samaan suuntaan. Oli aika tehdä iso päätös eli myydä osuus kollegalle, joka yhä jatkaa toimintaa Uudessakaupungissa.

Vuonna 1997 toteutui uusi alku, matkatoimisto Heta Uudessakaupungissa. Vuonna 2004 avautui Hetan toimisto myös Turkuun, mikä toikin toimintaan uutta uskottavuutta. Kauppaa alkoi tulla myös muualta Suomesta. Kerroksiin Turun keskustassa sijoittautunut uudistunut Heta keskittyi ryhmämatkustukseen ja pienten yritysten matkatarpeisiin ja jätti välitystuotteet vähemmälle. ”Juuri päättynyt 14. toimintavuotemme 2012 on yrityksen historian paras”, toteaa KirsiMarja tehdyn strategialinjauksen onnistumisesta. ”Teemme työtä nykyisen yhtiökumppanin ja tyttäreni Anu Halosen kanssa. Valintoja on tehtävä, emme voi olla täyden palvelun toimisto emmekä markkinoiden halvin, mutta tuotamme sellaista lisäarvoa, joka antaa vastinetta ja tyydyttää asiakkaitamme.”

Järjestöihminen Kirsi-Marja Salosella on alkaneen SMALin puheenjohtajuutensa lisäksi aikaisempaa kokemusta järjestötyön näköalapaikoilta. 2000-luvun alkuvuosikymmenellä hän vaikutti kuuden vuoden ajan Suomen Yrittäjien varapuheenjohtajana. ”Verkostoitumista tarvitaan, asioita ja henkilökontakteja ei voi pitää erillään.” Kirsi-Marja sanoo, että hänelle on kertynyt hyvä suhdeverkosto niin liike- kuin yhteiskunnallisen päättäjiin kansanedustajia ja europarlamentaarikkoja myöten. Sitä hän aikoo hyödyntää myös tulevassa SMALin puheenjohtajan toimessaan. Vastaanottamansa tehtävän tuore puheenjohtaja näkee kaksijakoisena. ”On viestittävä alan sisällä, mitä kentällä tarvitaan, oltava jäsenten puolestapuhuja ja samalla ulospäin toimialan edunvalvoja monessa suunnassa.” n

While SAS Group concentrates its administration in Sweden, it also adjusts the competitiveness of its route network. The principle appears to be to strengthen the strong points and to call off the thinner routes of less demand. In Finland, the internal domestic routes do not back-up the SAS Group’s 4Excellence Strategy and thus are axed away. In the summer schedule 2013 , the Helsinki-Kuopio route will not anymore survive in SAS-Finland’s time table. In fact the Helsinki-Vaasa v.v. route, as part of the global co-operation, crucial to some corporate needs in the Vaasa area, is the only domestic route SAS-Finland (Blue1) keeps on operating, in addition to some seasonal holiday destinations. The Blue1 fleet of nine Boeing 717s is now turned to fly mostly the Scandinavian capitals, in fact 25 rotations a day from Helsinki to Stockholm, Copenhagen and Oslo. Altogether, SAS offers 115 departures a day from/to Finland. The SAS Group’s commercial organization is being trimmed to one integrated organization, by the end of the first quarter of 2013.

Flybe’s summer novelty: Gotland From June 20 to August 25, 2013 Flybe will operate twice a week to Gotland, an island in the Baltic Sea off the Swedish south-eastern coast. Visby, as the only town on the island, is in the UNESCO World Heritage list. The rich history, the fine sandy beaches and abundant opportunities for many cultural or outdoor activities make Gotland an excellent holiday destination for travelers in all age groups. The Helsinki-Visby rotations will take-off from Helsinki airport on Thursday mornings and Sunday afternoons, one way flight taking less than 1,5 hours.

Taina Saarikoski on the FBTA Chair

Minna Korhonen

Heta käynnistyi 1997

In Mid-June, 2013 Finnair will inaugurate two new Asian routes strengthening the airline’s network of Far-East destinations . On June 14, the airline will begin service from Helsinki to Xi´an in Central China with three weekly frequencies. As the first direct connection between Xi´an and Europe, the operation will be Finnair’s latest step towards the goal of doubling Asian revenues by 2020. Xi´an is a metropolis of about 8 million people and a growing centre in the development of China’s aerospace and software industries. The city is also an ancient imperial capital and a historic cradle of Chinese civilization. The world-famous Terracotta Army was found here, just about 40 km to the east of the city centre. Finnair’s second Asian novelty will be Hanoi in Vietnam, starting on June 15, 2013, likewise with three weekly frequencies and as the only European airline with direct non-stop flight. The Vietnamese capital has a population of 6.5 million. The city of Hanoi is also noted for its historic Old Quarter, French colonial architecture, and pilgrimage site Chua Huong, a network of Buddhist temples and shrines carved out of the limestone hills and tropical forests around Huong Mountain. Near Hanoi is Halong Bay, a UNESCO World Heritage site famous for its thousands of limestone isles. Both novelties, Xi’an and Hanoi have been marked to continue until the end of the summer schedule, i.e. end of October, 2013. Earlier this year, Finnair became the first airline to directly connect Europe with Chongqing, another fast-growing inland megacity. Elsewhere in China, Finnair also flies to Beijing, Shanghai, and Hong Kong. A further eight destinations round out Finnair’s Asian network: Bangkok, Delhi, Hanoi, Nagoya, Osaka, Seoul, Singapore and Tokyo. From Helsinki, Finnair offers connections to more than 60 European destinations.

”U

Johanna Koski

skomme, että tällä uudella toimintamallilla saavutamme yhä paremman asiakastuntemuksen ja pystymme kehittämään tehokkaammin matkatoimistoja ja asiakkaitamme palvelevia ratkaisuja. Samalla olemme selkeyttäneet tiimien välistä työnjakoa ja vastuualueita, mikä helpottaa asioimista kanssamme”, myyntiryhmän päällikkö Minna Korhonen kertoo.

Kolme tiimiä Jatkossa tiimejä on kolme: uusasiakashankinta, avainasiakkaat sekä yhdistetty matkatoimistopalvelu ja yritys- ja ryhmämyyntipalvelu. n Uusasiakashankinnan myyntipäällikkö Johanna Koski vastaa yritys- ja ryhmämyynnin uusasiakashankinnasta. Hänen vastuullaan on myös yritysten sopimusja laskutusasiat. Tiimiin on nimitetty avainasiakaspäälliköiksi Aila Mäkeläinen, Paula Törnqvist ja Ilkka Haljala. Tiimissä hoidetaan uusasiakashankinnan lisäksi yritysten yhteistyösopimuksia ja käytännön tason laskutusasioita sopimuskoordinaattorien voimin. n Myyntipäällikkö Suvi Kainulainen vastaa avainasiakkuustiimistä ja itselleen nimetyistä avainasiakkuuksista. Tiimissä jatkavat

Kaisa Kerman

Suvi Kainulainen

avainasiakaspäälliköt Marjatta Hakala, Marjatta Hirvonen, MarjaLeena Kärki, Jukka Lammassaari, Tarja Martikainen, Anne Mäntymäki, Sirkku Pöyhönen ja Satu Soini. n Myyntipäällikkö Kaisa Kerman vastaa yritys-, ryhmämyynti- ja matkatoimistopalveluista. Hänen vastuullaan on myös osa kotimaan matkatoimistosopimuksista ja toiminnan kehittämisestä. Palvelutiimiin kuuluvat myyntineuvottelijat toimivat jatkossakin yritysten ja matkatoimistojen kontakteina junamatkustukseen liittyvissä palveluissa ja ryhmälippujen varaamisessa. Kansainvälisestä myynnistä ja sidosryhmätyöstä vastaa edelleen myyntipäällikkö Eija Ahlberg. Kaikilla uusilla tiiminvetäjillä on tradenomin koulutus matkailualalta, osaamista asiakkuuksien johtamisesta ja uusasiakashankinnasta sekä usean vuoden kokemus esimiestehtävistä. Kaikki tiimien myyntipäälliköt ja Eija Ahlberg vastaavat omista alueistaan myyntiryhmän päällikkö Minna Korhoselle, jolla on kokonaisvastuu yritys- ja ryhmämyynnin toiminnoista. Minna toimii VR Matkustajaliikenteen myyntiyksikössä myyntijohtaja Monna Huvilinnan alaisuudessa. n

Late November 2012, the 25th statutory autumn conference of the Finnish Business Travel Association (FBTA), unanimously elected Ms. Taina Saarikoski, manager, travel and office services of Tekla Oy Ltd of the Trimble Group, on the chair of the FBTA board. Her term started on the 1st of January, 2013. As the chairperson, she succeeds Kesko Group’s Ms. Auni Karekari , who held the position for three consecutive one year terms in 20102012.

A new operator to the Balearic Islands Palmu Travel Agency Ltd., specialized in the Mediterranean islands, kicked-off in Finland just before Christmas 2012, by opening both the Internet online sales and the street level sales office at Bulevardi 14, very central Helsinki. The new tour operator started by launching the summer 2013 tour programs to the Balearic islands of Mallorca, Ibiza and Formentera. The idea is to introduce and re-introduce Mediaterranean islands on the Finnish holiday travel market. Palma de Mallorca will be operated on Norwegian flights, whilst Ibiza and Formentera will be served by Air Europa’s charter flight. Palmu Travel Agency also stipulates for commissionable retail contracts with selected travel agencies throughout Finland. The owner behind the new effort is a Mallorcan hotel and restaurant enterprise Pabisa Hotels, running several 3-4 star hotels, restaurants and a discotheque in Mallorca. The CEO of Palmu Travel Agency is Mr. Antonio Ferragut and the COO in Finland Mr. Ernesto Chavez. “We’ll also offer several kinds of active holidays, in 15 different categories of culture and physical or sports activities”, says CEO Toni Ferragut.

Norwegian launches seven new routes from Helsinki In the summer 2013 schedule, Norwegian announces to open seven new routes from Helsinki. The new destinations will be Athens, Budapest, Burgas, Dublin, Dubrovnik, Prague and Venice. The new destinations will be operated from mid-April on, except Venice commencing on June 24. Further, the airline adds frequencies on many of its existing routes: Alicante will be operated, three flights a week, including one from Oulu, Málaga and Barcelona as many as six times a week, Nice and Palma de Mallorca four times a week and Split three times a week. eero havia

Mika Kiljunen toimitusjohtajaksi uuteen StaffPoint-konserniin

Mika Kiljunen siirtyy StaffPoint - henkilöstöpalvelukonser nin vetäjäksi.

n Carlson Wagonlit Travelin (CWT) Euroopan johtoryhmässä Pohjoismaiden liiketoiminnasta vastannut Mika Kiljunen on jättänyt liikematkakaupan toimialan tehtävänsä. Aiemmin Kiljunen on toiminut mm. Kaleva Travel -konsernin ja sitä ennen Kohdematkojen vetäjänä. Kiljunen siirtyy toimitusjohtajaksi uuteen StaffPoint -konserniin, joka syntyy henkilöstöpalveluyritysten StaffPointin ja HR Housen yhdistäessä liiketoimintaansa. Myös koulutuspalveluja tarjoavat StaffEdu ja Spring House aloittavat yhteistyön. Saima Soft on henkilöstöhallintoa tehostaviin ohjelmistoihin erikoistunut liiketoimintayksikkö.

26 Window Seat

Uudet tuulet

Yhteiskunnallista

”Uudessa konsernissa haluamme olla henkilöstöpalvelualan selkeä markkinajohtaja ja suunnannäyttäjä. Tuomme alalle uudenlaisia toimintatapoja ja palvelukokonaisuuksia, joissa henkilöstöpalvelut, koulutus ja IT-ratkaisut yhdistyvät asiakkaalle lisäarvoa tuottavaksi kiinteäksi kokonaisuudeksi. Tarjoamme asiakkaille vaihtoehdon, jossa monipuolinen osaaminen ja laaja toimialatuntemus yhdistyvät valtakunnalliseen palveluverkostoon”, StaffPoint-konsernin vetäjäksi 1.2.2013 ryhtyvä Mika Kiljunen kertoo.

Hän näkee uudessa tehtävässään myös merkittävän yhteiskunnallisen vaikuttamisen mahdollisuuden tiukan bisneksen ohella. ”On hienoa, jos voimme vaikuttaa nuorten syrjäytymisen estämisessä ja toisaalta etsiä ratkaisua ikääntymisen tuomaan työvoimapoliittiseen haasteeseen Suomessa.” Mika Kiljunen ei sulje matkakaupan ovea aivan kokonaan, sillä hän jatkaa myös CWT Finlandin johdon neuvonantajana ja Holiday Club Resorts Oy:n hallituksessa. n

January 2013 . 1


Come and meet us at the USA pavilion 7F19 and 7f21 and long-haul workshop at Botta on the 16th January YOUR GUIDE TO THE AMERICAN ROCKIES

Explore Minnesota, named by the American Indians as “the land of sky blue waters.” IDAHO MONTANA NORTH DAKOTA SOUTH DAKOTA WYOMING

Global Destination Management www.eurousatravel.com Yhteistyökumppanisi USAssa, Havaijilla ja Kanadassa.

Virgin Atlantic is famous for creating memorable journeys, by providing award-winning, excellent value products and friendly service in every class. The Hertz Sale on täällä taas! Vuokra-autot jopa 33% edullisemmin Suomessa ja maailmalla. www.hertz.fi

Katso myös www.seva.travel

www.RMI-RealAmerica.fi www.RMI-RealAmerica.se www.RMI-RealAmerica.dk www.RMI-RealAmerica.no

Your travel partner in North America. www.taelite.com

Tule Long Haul Workshoppiin!

From the big picture, to the tiniest detail, Virgin Atlantic has the vision and service commitment that sets them apart from other airlines.

Location, location, location! Thatʼs the Wellington. European-style hotel in the very heart of midtown Manhattan!

Be sure to stop by our booth at MATKA to meet the USA representatives from the “Real America” States of: Idaho, Montana, North Dakota, South Dakota, Wyoming and the gateway city of Denver.

LYHYESTI

Mitä uutta Singaporessa? Entä mitä pitäisi tietää Denveristä?

Tule suosittuun PATAn ja Discover American järjestämään maksuttomaan workshopiin Helsingin Bottalle keskiviikkona, 16.1. klo 17.00. Tilaisuus on ensisijaisesti kaukomatkatuottajille ja – myyjille. Mukana Yhdysvalloista ovat San Francisco, Kalifornia, Denver, Minnesota, North Dakota, South Dakota, Montana, Idaho, Wyoming, Virgin Atlantic Airways, Best Western Hotels, Air Canada, Wellington Hotel NYC, Hertz, EuroUSA ja Transatlantic Elite. PATA-alueelta mukana Malaysia, Tour East Singapore, Seychelles, Creative Travel, Thaimaa, Thai Airways, Incentive Connections Dubai, Emirates, Dubai Tourism, SinExpress, Condor ja Japan Airlines.

Ilmoittautumiset viimeistään 14.1.2013 sähköpostilla pata@patafinland.org

valmismatkoja:

futurist.fi

n Yhdysvallat kiinalaisten suosikkikohde. Kiinalaisten noussut elintaso mahdollistaa yhä suuremmille joukoilla mahdollisuuden matkustaa ulkomaille. Suosikkikohde on USA. State Department käsitteli viime vuonna kuuden kuukauden aikana yli miljoonan viisumihakemusta. Määrä kasvoi edellisvuodesta 43%. USAn kauppaministeriön tilastojen mukaanvuodesta 2004 kiinalaisten turistien määrä on kasvanut yhteensä 438 %. Myös meksikolaiset ja brasilialaiset ovat kiinnostuneita USA:sta.

Amerikan konsulaatit myös Meksikossa käsittelevät vuosittain yli miljoonan viisumihakemusta. Kolmantena listalla on Brasilia. Sen sijaan viisumihakemukset Englannista, Espanjasta ja Irlannista ovat vähentyneet kuluvana vuonna. n n 3,6 miljardia matkustajaa. IATAn ennusteiden mukaan vuonna 2016 maailmassa on jo 3.6 miljardia lentomatkustajaa. Se vastaisi noin 5% matkustajamäärän nousua vuosittain, eli noin 800 miljoonaa matkustajaa enemmän joka vuosi. n

Pietari l Viipuri l Petroskoi l Valamo l Konevitsa l Aunus l Sortavala l Terijoki l Kuokkala l Ollila l Siestarjoki l Valkjärvi l Sakkola l Pyhäjärvi l Muolaa l Raivola Salmi l Suojärvi l Pitkäranta l Vitele l Tverin Karjala l Jokiristeilyt Venäjällä ym.

Kiinalaiset matkaavat

innolla maailmalle

n Kiinalaisilla on rahaa ja uteliaisuutta lähteä katsomaan miten muu maailma makaa. Vuoden 2012 ensimmäisellä vuosipuoliskolla ulkomaille matkusti 38 miljoonaa kiinalaista, mikä 18% enemmän kuin vastaavana aikana 2011. He kuluttivat matkustamiseen 73 mrd dollaria. Matkailijoina vain amerikkalaiset ja saksalaiset ohittivat kiinalaiset. 1990-luvun alkuun asti hallitus ei sallinut lomamatkoja ulkomaille ja passin saaminenkin oli vaikeaa. Nyt passin saa helposti ja hyväksyttyjä kohdemaita on noin 140. Matkoillaan kiinalaiset panevat rahaa palamaan. US Travel Association arvioi kiinalaisen käyttävän matkallaan noin 6 000 dollaria, mikä on kolmanneksen enemmän kuin keskimääräisen muun matkailijan budjetti. Matkustustapakin on muuttunut. Enää kiinalainen ei kulje ryhmässä lippua heiluttavan oppaan jäljessä, vaan hänenkin turisminsa on muuttunut yksilöllisemmäksi. n

ILTM Afrikkaan

ja Japaniin

n International Luxury Travel Mart suuntaa seuraavaksi Afrikkaan ja Japaniin. Perinteisesti Cannesissa joulukuun alussa järjestetty ILTM on levinnyt jo eri maanosiin. Reed Exhibition on järjestänyt luksusmessut Euroopan lisäksi jo Aasiassa ja Amerikassa. Seuraavaksi messut laajentuvat Afrikkaan ja Japaniin. ILTM Japan järjestetään tänä vuonna Kiotossa, 11.-13. maaliskuuta. Afrikan ILTM on huhtikuun alussa Etelä-Afrikan Kapkaupungissa. Aasian ILTM järjestetään kesäkuun alussa Shanghaissa ja Amerikan ILTM syyskuun lopulla Meksikossa. Lisätietoja iltm.net. n

Hitlerin Sudenpesästä

matkailukohde

n Puolan kulttuurin ja kansallisen perinteen ministeriö on päättänyt ryhtyä kunnostamaan Hitlerin toisen maailmansodan aikaista, silloisessa Itä-Preussissa sijainnutta itärintaman komentokeskusta Sudenpesää matkailunähtävyydeksi. Päämajan jäännökset sijaitsevat Koillis-Puolassa, lähellä Ketrzyn kaupunkia. Tukikohta oli laaja, maa-alueeltaan yli 240 hehtaaria, ja siellä sijaitsi runsaat 200 rakennusta, mukaan lukien bunkkerit, kasarmit, voimalaitokset ja muut tukikohdan tarvitsemat tilat. Sudenpesässä työskenteli kaikkiaan yli 2 000 henkilöä. 1945 neuvostojoukot yrittivät tuhota Sudenpesän, mutta se ei onnistunut. Sodan jälkeen alueella on ollut pienimuotoista matkailutoimintaa, ja sen rakennukset ovat nyt pahasti rapistuneita. Ministeriö uskoo, että paikalla on historiallista merkitystä ja kiinnostavuutta. Sinne on suunniteltu pysyvää fasisminvastaisen toiminnan museota, joka kunnioittaisi samalla Hitlerin salamurhaa 1945 yrittäneen Claus von Stauffenbergin muistoa. n

LYHYESTI

siellä missä aurinko paistaa!

TURKKIIN

KESÄ 2013

Alanya alk. Bodrum alk. Marmaris alk. Side alk.

439€ 469€ 449€ 469€

Kumppanisi Kreikassa !

Varaa paikkasi Kreikan kiehtovaan saaristoon!

Esimerkeissä kauden edullisin lähtö, 1vko/hlö, 2h-huone. Kohteina myös:

Erikoisristeilymme takaavat ainutlaatuisen risteilyreitin sekä leppoisan tunnelman. Pienet saaret ja turkoosinväriset poukamat ovat nyt lähempänä kuin koskaan!

Antalya, Kemer ja Belek.

KEVÄÄN SUORAT:

Joensuusta, Jyväskylästä, Kuopiosta, Oulusta ja Vaasasta:

info@elvetours.gr

Alanya, Antalya, Belek, Kemer, Side.

www.elvetours.gr

TUNISIAAN

KEVÄT-SYKSY 2013 Sousse alk. 489€ Monastir alk. 549€ Hammamet alk. 519€

Esimerkeissä kauden edullisin lähtö, 1vko/hlö, 2h-huone. Lennot Helsingistä ILMAN PALVELUMAKSUA 24H

detur.fi

n Mietiskelyä yön yli korealaiPuhelinmyynti: 0207 850 850 Lankapuhelimesta: 8,28 snt/puh. + 7 snt/min, matkapuhelimesta 8,28 snt/puh. + 17 snt/min, myös jonotus. PARHAAT TARJOUKSET NETISTÄ! ma-pe 8:30-22, la-su 10-19 sessa temppelissä. Kuusitoista korealaistemppeliä eri puolilta maata on avannut ovensa ulkomaisille yöpyjille, jotka haluavat hiljentyä mietiskelyyn. Näitten hiljentymisLYHYESTI käyntien suosio on kasvanut IP_NR812_DETUR.indd niin, 1 12.11.2012 että temppelit tarjoavat nyt ohjelmia englanniksi ja promovoivat n Visit Finlandin talvikampanja. NEXT ISSUE ON niitä netissä osoitteessa templesMEK on kutsunut helmikuussa vii1st March 2013 tay.com. Mietiskelyn lisäksi tarsi bloggaajaa kokemaan Suomen jolla on kalligrafiaa, lootuslyhtytalven eksoottista matkailutarjonAdvertising bookings jen tekemistä, temppeliruokaa ja taa. Bloggaajat käyvät mm. jäänth dharman salaisuuksien tulkinmurtajalla, porofarmilla, tutustuby 11 February 2013 taa. Vierailijalla on mahdollisuus vat saamelaiseen kulttuuriin ja KePlease contact osallistua myös vain päivän kesmin lumilinnaan. Blogeja voi lukea Leena Aalto täviin ohjelmiin. Hinta vaihtelee osoitteissa BaconisMagic.ca, Heckphone +358-9-622 2500 ohjelman mukaan, mutta jää alle ticTravels.com, GoSeeWrite.com, 100 dollariin. Monet osallistuvista ArtofBackpacking.com ja Twentye-mail: leena.aalto@ikkunapaikka.fi temppeleistä ovat Unescon World SomethingTravel.com. n Heritage -listalla. n

Window Seat

Tammikuu 2013 . 1

Matkailu-, ravintola- ja hotellialan kotimaiset & kansainväliset työpaikat verkossa. 11.46

www.matkaviikko.fi Ammattilaisten online-uutispalvelu Ikkunapaikka

27


UUDET RÄÄTÄLÖIDYT LIPPUTYYPIT

FINNAIRIN VIISI UUTTA LIPPUTYYPPIÄ tuovat enemmän valinnanvaraa lentomatkustamiseen. Niiden avulla voit palvella asiakkaitasi entistä yksilöllisemmin economy- ja business-luokassa. Esimerkiksi PRO-lipputyyppi tuo liikematkustamiseen economy-luokassa enemmän lisäarvoa uusilla priority-palveluilla. TUTUSTU UUSIIN LIPPUTYYPPEIHIN www.finnair.com/FI/FI/fare-branding-agents

www.ikkunapaikka.fi Ikkunapaikka

Window Seat

MATKAILUALAN AMMATTILEHTI • FINNISH TRAVEL TRADE JOURNAL • FACKTIDNING FÖR RESEBRANSCHEN I FINLAND Ikkunapaikka on Suomen johtava matkailualan ammattilehti, joka seuraa, analysoi ja ennakoi alan tapahtumien kulkua Suomessa ja ulkomailla. Ikkunapaikka ilmestyy kahdeksan kertaa vuodessa. Se on tilattu Suomen jokaiseen matkatoimistoon (SMAL:n jäsenyritykset). Tilaa Ikkunapaikka, niin tiedät mitä alalla tapahtuu. Vuosikerran hinta on 59 € määräaikainen yritystilaus 54 € jatkuva yritystilaus 19 € virkailijatilaus 13 € opiskelija- ja eläkeläistilaus Hinnat sisältävät alv 10%. Lehti ei vastaa tilaamatta lähetettyjen kirjoitusten ja/tai kuvien säilyttämisestä ja/tai palauttamisesta.

Ikkunapaikka on Suomen matkatoimistoalan liiton (SMAL), Pacific Asia Travel Associationin (PATA) ja Discover American Suomen osastojen toimialajäsen. ISSN 0786-7867 Painos 5 000 kpl Levikkijakauma Matkatoimistovirkailijat 64 % Liikenneyhtiöt 11 % Yritysten matkavastaavat 9% Matkatoimistojohto 7 % Majoituselinkeino 4 % Matkailutoimittajat/lehdistö 3 % Kunnalliset matkailuelimet 2  %.

Toimitus ja markkinointi Päätoimittaja, kustantaja Leena Aalto leena.aalto@ikkunapaikka.fi Raisiontie 6 D 00280 Helsinki Puhelin (09) 622 2500 Neuvonantaja, kustantaja Martti Savojärvi Lohitie 15 A 02170 Espoo Puhelin 050 592 2981 martti.savojarvi@ikkunapaikka.fi Julkaisija Travision Oy Helsinki

Vakituiset avustajat Jaakko Bergqvist Eero Havia Esa Aalto Juhani Paavonsalo Veijo Sahiluoma Ulkoasu Julle Oy Graafinen suunnittelutoimisto Tallberginkatu 1 C 111 00180 Helsinki Art Directors Juhani Järvinen Puhelin 0400 463 497 julle@julle.fi Veera Honkala Puhelin 0500 463 497 veera@julle.fi Kirjapaino PunaMusta

Window Seat is the leading travel trade journal for the travel professionals in Finland. Its aim is to monitor and analyze the develop-ment of the travel market in Finland and abroad. Window Seat is published eight times a year and its subscribers include a.o. all Finnish AFTAtravel agencies. Subscription fee is EUR 63 outside of Finland. The magazine will not hold itself responsible for the safekeeping and/or return of articles and/ or photographs sent without an order for publication.

Window Seat is an associated member of the Association of Finnish Travel Agents (AFTA), Finland Chapter of Pacific Asia Travel Association (PATA) and Discover America Finland. ISSN 0786-7867 Circulation 5,000 copies Readers Travel agency personnel 64 % Airlines etc. 11% Company travel managers 9 % Travel agency management 7 % Hotel business 4% Travel editors and press 3 %

Municipal tourist organisations 2%. Editorial & Marketing Editor-in-chief, Publisher Leena Aalto leena.aalto@ikkunapaikka.fi Raisiontie 6 D FIN-00280 Helsinki Phone +358 9 622 2500 Senior Advisor, Publisher Martti Savojärvi Lohitie 15 A FIN-02170 Espoo Phone +358 50 592 2981 martti.savojarvi@ikkunapaikka.fi Publisher Travision Oy Helsinki

Contributing Editors Jaakko Bergqvist Eero Havia Esa Aalto Juhani Paavonsalo Veijo Sahiluoma Layout Julle Oy Graafinen suunnittelutoimisto Tallberginkatu 1 C 111 00180 Helsinki Art Directors Juhani Järvinen Phone +358 400 463 497 julle@julle.fi Veera Honkala Phone +358 500 463 497 veera@julle.fi Printing house PunaMusta

2013-1 Ikkunapaikka-Window Seat, Jan 2013  
2013-1 Ikkunapaikka-Window Seat, Jan 2013  

Ikkunapaikka-Window Seat Travel Trade Magazine

Advertisement