Page 1

WINDOW SEAT

3 • 2019 HUHTIKUU/APRIL

Matkailuteollisuuden ammattilehti • Finnish Travel Industry Journal • Facktidning för reseindustrin i Finland

31. vuosikerta/31st year

LENNOT JA SINULLE VALITUT HOTELLIT Finnair Holidays vie sinut maailman kiehtovimpiin kohteisiin. Lähde muutamaksi päiväksi tai viihdy jopa pari viikkoa, ja viimeistele matkasi ainutlaatuisilla elämyksillä. Finnair Holidays -matkat sisältävät aina lennot ja sinulle valitut hotellit. Saat nämä ja kolminkertaiset Finnair Plus -pisteet osoitteesta finnair.fi/holidays


Lentoliikenteen toimintaympäristö on maailmanlaajuisessa muutoksessa liikenteen nopea vapautuminen, halpalentoyhtiöt ja Aasian vaurastuminen Maailman lentoliikenne on viime kuukausina ollut yleinen puheenaihe. Kun jotakin odottamatonta tapahtuu, media ja suuri yleisö valpastuvat. Samaan aikaan on meneillään monia asioita, jotka tapahtuvat enemmän taustalla. Lentoliikenne on sidoksissa monesta kulmasta yhteiskunnan kehitysilmiöihin, jotka luovat raamin lentoliikenteen tulevaisuudelle.

Päästökauppa nostaa kuluja

Johtaja, professori Jorma Mäntynen WSP Finland Oy

LENTOLIIKENTEEN VAPAUTUMISKEHITYS alkoi 1970-luvulla USA:ssa. Sil-

loin myös maailman vanhin halpalentoyhtiö Southwest Airlines aloitti toimintansa. Edelleen se on maailman suurimpien lentoyhtiöiden joukossa. Lentoliikenteen vapautuminen eteni 1990-luvun puolivälissä asteittain Euroopassa. Eurooppalaiset halpalentoyhtiöt easyJet ja Ryanair iskivät välittömästi. Alkoi kilpailu verkostoyhtiöiden ja uusien tulokkaiden välillä. Uusi tarjonta generoi paljon uutta kysyntää. Yhä useampi halusi lentää, kun läheltä kotiovea tarjottiin mahdollisuutta siihen. Verkostoyhtiöiden toimintamalli oli peräisin säännellyltä ajalta, ja ne joutuivat ankaraan kustannusten karsintaan. Seurasi lakkoja eri puolilla Eurooppaa. Kun aiemmin hinnat olivat pilvissä ja asiakkaat maassa, tilanne kääntyi vähitellen toisinpäin. Uusia reittejä on tullut runsaasti. Vuonna 1996 noin 10 000 kaupunkiparia oli lentoyhteydellä kytkennässä, tällä hetkellä niitä on yli 20 000. Samassa ajassa lentämisen inflaatiokorjattu kustannus matkustajalle on puolittunut.

Teknologia luo mahdollisuuksia ja haasteita Teknologia on ottanut suuria kehi-

Lentoliikenne on 2-kertaistunut viimeisen 15 vuoden aikana.

tysharppauksia. Moottorien ja kevyempien materiaalien kehitys on edistänyt lentämisen energiataloutta. Uusien polttoaineiden ja niiden komponenttien kehitys on käynnissä, jopa sähköä pidetään yhtenä tulevaisuuden lentokoneiden käyttövoimana. Automaatio on näyttänyt kahdet kasvonsa. Automaation ongelmat koskettavat kaikkia aloja, ei vain lentoliikennettä. Sensorit voivat tuottaa virheellistä tietoa ja automaatio voi tehdä sen takia virheellisiä päätelmiä. Automaation ja ihmisen välillä voi tulla ristiriitatilanne, kuten lienee käynyt Boeing 737 MAX -koneiden onnettomuuksissa ja vaaratilanteissa. Kyberturvallisuus tulee olemaan tulevaisuuden suuria teknologisia haasteita. Mitä tahansa teknologisia järjestelmiä voidaan ottaa haltuun pahoin aikein. Digitaalinen yhteiskunta tuo mukanaan myös haavoittuvuuden.

Ympäristövaikutukset ovat aina olleet läsnä lentoliikenteen sivutuotteena. Lentokoneiden melutason alentaminen on pitkään ollut konevalmistajien tavoitteena. Lentoasemien sijainti yhdyskuntien keskellä täytyy yhä uudestaan lunastaa meluhaittoja torjumalla. Pakokaasupäästöt ja kemialliset aineet on nekin pidettävä hallinnassa. Kaikkien huulilla on tällä hetkellä ilmastonmuutos. Lentoliikenne on joutunut kovaan puristukseen sen takia. Jollakin aikavälillä ilmastonmuutos alkaa näkyä lippujen hinnoissa. Lentoliikenteen globaalin luonteen takia päätösten tulee olla globaaleja.

Mielikuvat vastaan todellisuus Kun Aasian väkirikkaat maat alkavat nousta taloudellisesti jaloilleen, se johtaa keskiluokan kuluttamisen ja matkustamisen kasvuun. Mutta toisenlaistakin trendiä on näkyvissä. Useat nuoret ihmiset suhtautuvat lentämiseen kielteisesti ja välttävät koneeseen astumista viimeiseen asti. Miten vahvaksi tuo trendi aikanaan kehittyy, on lentoalan kannalta vakavasti otettava asia. Some-aikana arvostukset ja mielipiteet leviävät nopeasti ja laajalle. Lentoalan toimijoiden täytyykin aktiivisesti viestiä siitä kehitystyöstä, mitä alalla todellisuudessa

on kaiken aikaa meneillään. Mielikuvat täytyy korvata tiedolla.

Maanosien eroavaisuudet Lentoalan markkinatilanne ja kannattavuus vaihtelevat maanosasta toiseen. USA, jota voidaan pitää lentoliikenteen kotimaana, on muutaman vuoden kuluttua menettämässä ykköstilansa lentoliikenteessä Kiinalle. Ennustetta on koko ajan aikaistettu. USA:n lentoliikennemarkkina on varsin saturoitunut. Siellä lentoyhtiöiden konsolidaatio vietiin aikanaan pitkälle. Muutama suuri yhtiö dominoi markkinaa ja lentoliikenteen kannattavuus on melko hyvällä tasolla. Halpalentoilmiö ei koskaan saanut sellaista jalansijaa USA:ssa kuin Euroopassa, jossa suhteellisen pienellä markkina-alueella toimii kymmenkunta halpalentoyhtiötä. Konsolidaatiokehitys on Euroopassa toistaiseksi jäänyt kesken. IAG:n, Lufthansa Groupin ja Air France-KLM:n konsolidaatioiden jälkeen monet lentoyhtiöt jatkavat edelleen omillaan. Alliansseihin kyllä voidaan kuulua, mutta alliansseille asetetut suuret toiveet eivät ole täyttyneet odotetulla tavalla. Epäpyhä allianssi syntyi vuonna 2015, kun perustettiin Airlines for Europe (A4E) – yhteenliittymä edistämään lentoalan kehitystä Euroopassa. Perustajajäseniä olivat Air France-KLM, easyJet, IAG, Lufthan-

sa Group ja Ryanair. Tällä hetkellä A4E:hen kuuluu noin 15 hyvin erityyppistä yhtiötä. Euroopassa lentoalan kannattavuus on ollut alhaisempi kuin USA:ssa. Aasian markkinat muodostuvat hyvin erilaisista osamarkkinoista. Kiina, Intia ja Indonesia ovat jyrkimmällä kasvu-uralla. Aasian lentoyhtiöt haastavat myös eurooppalaisia yhtiöitä. Aasian suuret väestömäärät ovat otollinen maaperä myös halpalentoyhtiöille. Afrikassa lentoliikenteen kasvu on nopeaa, mutta siellä lähtötaso on alhainen.

Kahden kauppaa Maailman lentokoneiden valmistaminen on suuressa kuvassa kahden kauppaa: Airbus ja Boeing valmistavat valtaosan, vaikka monia muitakin tärkeitä valmistajia on. Kyseessä on myös eurooppalaisen ja amerikkalaisen bisnesmaailman mittelö. Alkuvuonna uutisoitiin päätös Airbus 380:n valmistuksen lopettamisesta. Airbus lähti aikanaan superjumbon kehittelyyn haastaakseen Boeingin. Airbus luotti huband-spoke -liikenteen kasvuun, Boeing arvioi point-to-point -lentojen dominoivan kasvua ja satsasi 787 Dreamlineriin. Boeing 737 MAX -version luomista kiihdytti se, että Airbusin koneita alkoi ilmaantua yhä enemmän Amerikan markkinoille. 737 MAX kehitettiin edellisistä versioista melko nopeasti, mikä saattaa olla yhtenä juurisyynä nyt ilmenneisiin ongelmiin. Kun vielä esiintyi puutteita tiedonkulussa, manuaaleissa ja lentäjien perehdyttämisessä, lentämisen turvallisuus ylimpänä arvona tuli haastetuksi. Toivottavasti kaikki toimijat ottavat nyt opikseen, ja turvallisuusajattelu nousee takaisin ehdottomaksi ykköseksi.

flydubain

JATKOYHTEYDET jo yli

90 KOHTEESEEN Tarjoamme upeita kohteita ja mahdollisuuksia tutustua ainutlaatuisiin paikkoihin Afrikassa, Keski-Aasiassa, Intian niemimaalla ja Lähi-idässä. Lisätietoa flydubai.com tai matkatoimistosta

2

3 • 2019 APRIL


Alan uutiset nyt myös verkossa

WINDOW SEAT

3 • 2019 HUHTIKUU/APRIL

Matkailuteollisuuden ammattilehti • Finnish Travel Industry Journal • Facktidning för reseindustrin i Finland

www.ikkunapaikka.fi .com/IkkunapaikkaWindowSeat

31. vuosikerta/31st year

Nyt puhutaan matkailun ilmastovaikutuksista

Varustamoala lähtee mukaan ilmastotalkoisiin Tavoitteena 40 % säästöt vuoteen 2030 mennessä KROATIAN ISTRIA. Kroatian poh-

joisen Istrian erityispiirteitä ovat viininviljely, oliiviöljytuotanto ja maan alla kasvava syötävä kulta eli tryffelit. Herkullisia sieniä voi etsiä järjestetyillä tryffeliretkillä, joilla sieniä tonkivat possujen sijaan koirat. Istrian pääkaupungista Pulasta löytyy auringon ja meren lisäksi muun muassa Titon viinikellari, yksi parhaiten säilyneistä Rooman ajan amfiteattereista ja lukuisia viiniravintoloita.

Keskustelu ilmastonmuutoksen torjunnasta on viime aikoina muuttanut nopeasti hyvin monen yrityksen agendaa suhteessa ilmastovaikutuksiin. Myös matkailuteollisuudessa ilmiö näkyy nyt selvästi. Lentoyhtiöt ovat aloittaneet kaluston uusimisella, koska biopolttoaineen saatavuus on huono ja hinta vielä hyvin korkea. Varustamot taas pyrkivät vähentämään polttoaineen kulutusta uusilla teknologioilla ja polttoaineilla.

LISÄÄ SIVULLA 7.

ANTIIKKIA, ANTIIKKIA on tarjolla Unkarin matkalla, missä Ari Kupsus isännöi. Kupsus on asunut Unkarissa jo parikymmentä vuotta. Taide ja antiikki veivät miehen mennessään, ja nyt Kupsuksella on oma taidegalleria ja barokkilinna Unkarin maaseudulla. Kupsus on kalustanut linnan harkiten, ja yksi löydöistä on Kekkosen vierailua varten Itävallan Suomen suurlähetystöön hankittu sohvakalusto. Se komistaa nyt yhtä linnan salonkia.

LISÄÄ SIVULLA 10.

Suomessa ja muualla Pohjois-Euroopan alueella rikkipäästöt on viime vuosien aikana vähennetty lähes nollaan, mutta hiilidioksidipäästöt ovat edelleen merkittäviä. Merenkulkuala on nyt näidenkin osalta ryhtymässä voimallisiin vastatoimiin.

Erik Floman LENTÄMISEN MIELEKKY Y T TÄ kyseenalaistava kuluttajaliikehdintä on jo varmasti alkanut huolestuttaa lentoyhtiöitä. Näin myös varustamojen piirissä, vaikka laivaliikenteessä ei vielä ole havaittavissa merkkejä ilmastoperusteisista vastareaktioista. Matkailuteollisuudessa sekä len-

Kesäkausi tuo Suomeen uusia lentoyhtiöitä ja kohteita Suomessa päästään kesällä nauttimaan taas suorien lentojen päässä olevista uusista, mielenkiintoisista kohteista. Euroopan karttaan voi laittaa useammankin uuden nuppineulan ja muille mantereille pari. KESÄKAUDELLA 2019 Suomeen toi-

votetaan tervetulleeksi kolme uutta lentoyhtiötä, minkä lisäksi Helsinki-Vantaalla ja Turussa juhlistetaan uusien reittien avajaisia.

Kolme uutta lentoyhtiötä Tibet Airlines aloitti ympärivuotiset lennot Jinaniin huhtikuun 9. päivä. Lennot operoidaan kaksi kertaa viikossa. Kesäkuussa aloittavat ympärivuotiset lennot Air Serbia Belgradiin kolme kertaa viikossa ja Juneyao Air päivittäiset lennot Shanghaihin.

Uusia kohteita Eurooppaan Eniten uusia reittejä avaa Finnair.

3 • 2019 HUHTIKUU

Euroopassa uudet kesäkohteet ovat Porto ja Bordeaux, jonne Finnair lentää Helsingistä kahdesti viikossa, sekä Bologna, jonne lennetään kolmesti viikossa. Lisäksi Hannoveriin on lentoyhteys huhtikuun lopusta alkaen vuoden ympäri seitsemän kertaa viikossa. Kesäkaudelle on avattu myös reitti Helsingistä Los Angelesiin kolmesti viikossa. Norwegian aloittaa huhtikuussa kesäkauden lennot Helsingistä Italian Pisaan ja Montenegron Tivatiin kerran viikossa. Lentoyhtiö Wizz Air lentää Turusta Pohjois-Makedonian pääkaupunki Skopjeen kahdesti viikossa heinäkuusta alkaen. Yhtiön uusia yhteyksiä ovat lisäksi Turku–Lontoo ja Turku–Krakova.

toyhtiöt että varustamot ovat siis joutuneet vakavasti miettimään ilmastovaikutuksiaan ja niihin liittyviä tiedotus- ja vastatoimia. Lentoyhtiöt ovat biopolttoaineen heikon tarjonnan vuoksi turvautuneet lähinnä kaluston uusimisen kautta saavutettavissa oleviin päästövähennyksiin, jotka ovat olleet merkittäviä. Muita päästövaikutuksia odotellessa monet lento-

yhtiöt – Finnair niiden joukossa – tarjoavat nyt erilaisia päästöjen kompensaatiomalleja matkustajien käyttöön. Myös Finavia on asettanut kunnianhimoiseksi uudeksi tavoitteekseen, että kaikki yhtiön lentoasemat ovat hiilineutraaleja jo kuluvana vuonna. Tähän päästään mm. tuulisähköllä, asentamalla Helsinki-Vantaan lentoaseman katolle poh-

joismaisten lentoasemien suurin aurinkovoimala ja ottamalla käyttöön uusiutuva diesel lentoasemien ajoneuvojen polttoaineena. Ikkunapaikka tarkastelee tässä numerossa erityisesti laivaliikenteen toimia ilmastonmuutoksen torjunnan hyväksi. LISÄÄ SIVULLA 4.

Stopover-tarjonta pitää saada houkuttelevammaksi

Viimeistään nyt on korkea aika puhua matkailuteollisuudesta Suomeen on toivottu matkailuministeriä jo jonkin aikaa, mutta toistaiseksi matkailuasioita hoitaa muiden töidensä ohella elinkeinoministeri Mika Lintilä. Matkailun hän sanoo olevan salkkunsa lempilapsia, ehkäpä siksikin, että sillä menee niin hyvin. Matkailu on tällä hetkellä jo 15 miljardin euron palveluteollisuustoimija. Matkailun haasteiksi hän mainitsee stopoverin, digitalisaation ja työvoiman saannin. Leena Aalto MATKAILU ON Suomen nopeimmin

kasvava elinkeino. Sen hoito kuuluu Mika Lintilälle muiden salkkujen ohella. ”Välillä käymme ulkomaisten kollegojen välillä läpi sitä, mitä kenenkin portfoliossa on. Sanonkin aina, että minulle kuuluu kaikki taivaan ja maan välillä. Salkkuuni nimittäin kuuluu avaruusteknologia ja kaivostoiminta. Matkailu on kuitenkin tietyllä tavalla lempilapseni, ehkäpä sen takia, että sillä menee niin hyvin. Barometrien mukaan sen suhdannenäky-

mät ovat muita aloja myönteisemmät.”

Kansantaloudellisesti merkittävä ”Tarkan markan pohjalaisena olen hyvin tyytyväinen siitä, että erityisesti mikro- ja pienyritysten vetämä matkailuala toimii ilman valtion tukia. Ja ottaen huomioon, että sen kansantaloudellinen merkitys on varsin iso, 2,6 % osuus Suomen bruttokansantuotteesta.” Tilastokeskuksen viimeisimpien tietojen mukaan matkailu on 15 mil-

jardin euron palveluteollisuustoimiala ja ulkomainen matkailukysyntä eli matkailuvienti kasvoi 27 prosenttia vuonna 2017, ollen 4,6 miljardia euroa. Suomessa toimii 29 000 matkailualan yritystä ja ala työllistää yli 140 000 ihmistä. ”Nyt pitäisi viimeistään puhua matkailuteollisuudesta. Voisin jopa sanoa, että on siirrytty harrasteluimagosta vakavasti otettavaksi alaksi”, Lintilä sanoo. LISÄÄ SIVULLA 6.

3


Matkavekan LEGOLAND® Varaa kesän paras perheloma!

Uutuus

LEGOLAND® Castle Hotelli

Legoland

Koe jopa neljä upeaa kohdetta: · Legoland · LEGO®House · Givskud Zoo · Lalandia-vesipuisto

Lalandia-vesipuisto

LEGO® House

Matkavekan LEGOLAND® -lomapaketteihin sisältyy Lähdöt: 1.6. - 31.7.

+ + + + +

Finnairin suorat meno-paluulennot Helsingistä Billundiin Opastetut meno-paluukuljetukset lentokentältä hotelliin Majoitus valitsemassasi hotellissa tai lomahuoneistossa LEGOLAND®-pääsyliput Lisämaksusta Givskud Zoo -retki ja LEGO® House -liput

3 krt/vko

2 yötä alk. 499 € /aik ja 449 € /lapsi

Varaa matkavekka.fi/legoland tai 020 120 4000

Myynnin aukioloajat: ma-pe 9-17, su 10-14 (8,35 snt/puhelu + 16,69 snt/min). Nämä lomat löydät myös jälleenmyyjiltämme: matkavekka.fi /yhteystiedot Hinnat alkaen/hlö/2hh. Paikkoja rajoitetusti, alkaen-hintoja ei ole kaikilla lähdöillä.

EQA täytti 10 vuotta Mukana 12 toimistoa European Quality Agents juhlii tänä vuonna kymmenvuotista taivaltaan. Toimintaa on jo 24 maassa.

Helsingissä olivat mukana kaikki European Quality Agentsin 12 toimistoa, joilla on toimintaa 24 maassa.

HTI TRAVELIN Mertsi Lind-

fors muistelee yhteistyön alkuvaiheita. ”Tarina alkoi vuonna 2008 Göteborgin TUR-messuilla, kun bongasin Fasada-Laventeli -osaston ja mietin, että Laventeliin täytyy nimestä päätellen liittyä jotain suomalaisuutta. Marssin osastolle ja tapasin Petri Aholan ja Olli Karinimen”, muistelee HTI Travelin Mertsi Lindfors.

Samalla matkalla ”Sitten kävi niin, että lensimme Ollin kanssa samalla lennolla Frankfurtiin, missä tiemme erkanivat, Ollilla Barcelonaan ja minulla Budapestiin. Lennon aikana ehdimme kuitenkin hahmotella mahdollista yhteistyötä ja päätimme kutsua muitakin suomalaisomisteisia incoming-toimistoja mukaan”, Mertsi kertoo.

Yhteistyö alkaa ”Ensimmäinen neuvottelu järjestettiin kesällä Barcelonassa. Mukana olivat Laventelin, Fasadan, HTI Travelin sekä Key Travelin edustajat. Key Travelilla ja HTI Travelilla oli jo tässä vaiheessa toimiva tytäryhtiö Wienissä: ATI Travel”, kertoo Mertsi. ”Meillä kaikilla on samankaltaiset tavat toimia, yhteinen arvomaailma sekä pääosin yhteinen markkina-alue, Pohjoismaat. Yhteistyö pääsi hyvään alkuun.”

4

Vähän myöhemmin toimintaan liittyivät mukaan HEX Travel Hollannista ja Tourwise Irlannista sekä Keyn ja HTIn toinen tytär, NTI Berliini.

Tusina toimistoja ”Alkuun teimme markkinointiyhteistyötä pääasiassa messujen puitteissa. Toiminnan laajetessa halusimme yhteiselle katto-organisaatiolle nimen, joka kuvastaa mahdollisimman hyvin laadukkaita DMC toimistoja. Niinpä sitten Madridin 2012 kokouksen iltana, terassipöytien äärellä, synnytettiin EQA - European Quality Agents.” ”Vuosien mittaan yhteistyö on tiivistynyt strategiasuunnitteluun, markkinointi- ja myyntityöhön sekä benchmarkingin puitteissa jatkuvaan laadun kehittämiseen”, summaa Mertsi. EQA toimii tällä hetkellä 12 toimiston puitteissa 24 Euroopan maassa.

Finnair Sapporoon FINNAIR ALOITTAA ensi tal-

vena lennot Pohjois-Japanin Hokkaidon saarelle Sapporoon. Lennot operoidaan kahdesti viikossa. Finnair avaa reitin talvella myös Dominikaanisen Tasavallan Punta Canaan kerran viikossa.

JATKUU SIVULTA 3.

Varustamoala mukaan ilmastotalkoisiin Tavoitteena 40 % säästöt vuoteen 2030 MERILIIKENNETTÄ ON perin-

teisesti pidetty ilmastopäästöjen suurena syntipukkina. Tämä johtuu ennen kaikkea maailman merillä laajalti käytössä olevasta runsaasti rikkipäästöjä aiheuttavasta, edullisesta polttoaineesta. Ala tosin mieluusti muistuttaa, että päästöt kuljetusyksikköä kohti ovat pienet. Suomessa ja muualla Pohjois-Euroopan alueella rikkipäästöt on kuitenkin viime vuosien aikana vähennetty lähes nollaan, mutta hiilidioksidipäästöt ovat edelleen merkittäviä. Merenkulkuala on nyt näidenkin osalta ryhtymässä voimallisiin vastatoimiin. Merenkulkualan keskeisimpänä tavoitteena on jo vuosia ollut merenkulun päästöjen vähentäminen ja alan kehittäminen entistä ympäristöystävällisempään suuntaan. YK:n alainen merenkulkujärjestö IMO päätti huhtikuussa 2018 että kansainvälisen meriliikenteen kuljetussuoritusten tonnia/ kilometri osalta hiilidioksidipäästöjä vähennetään vähintään 40 prosenttia vuoteen 2030 mennessä ja 70 prosenttia vuoteen 2050 mennessä verrattuna vuoden 2008 tasoon. Osana tätä pyrkimystä merenkulun hiilidioksidipäästöjä mitataan ja seurataan nyt aluskohtaisella tarkkuudella. ”Tämän vuoden alusta voimaan tullut päästömittaus on ainutlaatuinen. Muilla liikennemuodoilla ei ole vastaava globaalia, toteutuneeseen kulutukseen perustuvaa tiedonkeruujärjestelmää. Tämän kaltainen maailmanlaajuinen, todellisiin mittauksiin perustuva järjestelmä tuo päästöseurannan uudelle tasolle”, toteaa Suomen Varustamot ry:n toimitusjohtaja Tiina Tuurnala.

Kireä kilpailu ja valtion tuki vaikuttavat Matkustajaliikennettä tarjoavien varustamojen kannalta tilanne on haastava, sillä kasvunäkymät ovat suhteellisen heikot ja kiristyvä hintakilpailu nakertaa kannattavuutta. Ilmastohaasteisiin liittyviä lisäpaineita ei nyt todellakaan tarvittaisi rikkana rokassa. Yhtälö on vaativa senkin

takia, että valtio tukee risteilybisnestä vuosittain kymmenillä miljoonilla euroilla. Viking Line saa Suomen suurimpana merenkulun työllistäjänä valtiolta miehistökustannusten palautuksia noin 26 miljoonaa euroa. Tallink Siljan saama miehistökustannusten palautus liikkuu vajaassa 16 miljoonassa eurossa. Palautuksella pyritään mahdollistamaan kilpailu ja pitämään laivat Suomen lipun alla. Käytäntöä perustellaan myös huoltovarmuudella ja sillä, että matkustaja-aluksissa kulkee myös rahtilastia.

Viking Linella laaja kirjo toimenpiteitä Ilmastomuutosten torjunnan pioneeri Suomessa on Viking Line. Jo vuonna 2013 tuli Viking Grace, joka on maailman ensimmäinen nesteytetyllä maakaasulla (LNG) kulkeva suuri matkustaja-alus. Vuosi sitten Viking Grace sai lisää tuulta siipiensä alle uuden roottoripurjeen myötä. Suunnitelmissa on asentaa kaksi purjetta uuteen alukseen, joka aloittaa liikennöinnin vuonna 2021. Myös Viking Gabriellalla on tehty merkittäviä muutoksia, joiden tuloksena polttoaineen kulutus väheni yli 10 prosenttia. Cinderellalla puolestaan on onnistuttu vähentämään polttoaineen kulutusta yli 34 prosenttia vuodesta 2007. Maarianhaminassa, Tukholmassa ja Helsingissä on käytössä maasähkö satamassaolon aikana. Tällä on merkittävä vaikutus polt-

toaineen kulutukseen ja savukaasujen päästöihin hyvin lähellä asutusta.

Tallink panostaa mm. LNG:hen Tallinkin uusin laiva Megastar käyttää polttoaineena nesteytettyä maakaasua eli LNG:tä. Lisäksi rakenteilla oleva uusi Shuttle-pikalaiva tulee käyttämään Megastarin tavoin LNG:tä. Uudessa laivassa hyödynnetään myös akkuteknologiaa. Laivan CO2-päästöjä pystytään vähentämään entisestään 10 prosenttia uudenlaisen laivanmuotoilun myötä. Tallinkin ja Silja Linen laivoihin on päivitetty maasähkövalmiuksia, jotta ne voisivat satamassaoloaikana käyttää maasähköä apumoottoreiden sijasta. Helsingin Satama ei toistaiseksi pysty tarjoamaan satamassa maasähköä, mutta Tukholmassa ollaan asian osalta edellä. Tallinkin ja Silja Linen laivoilla on reaaliaikainen polttoaineen seurantajärjestelmä, jonka myötä polttoaineenkulutus ja päästöt ilmaan ovat vähentyneet merkittävästi. Yhtiö tekee lisäksi yhteistyötä useiden tahojen kanssa erilaisissa projekteissa joiden tavoitteena on entistä ympäristöystävällisemmät merenkulun ratkaisut.

Finnlinesilla laaja investointiohjelma Finnlines on investoinut laivastoon viime vuosikymmenen aikana yli miljardin ja jatkaa investointeja kestävän kehityksen edistämiseksi. Se

on tilannut kolme uutta roro-alusta, jotka parantavat entisestään energiatehokkuutta. Lisäksi investoidaan kahteen uuteen nykyaikaiseen ropax-alukseen, jotka toimitetaan kolmen vuoden aikajänteellä. Nämä ovat jatkoa useille Finnlinesin käynnistämille kestävää kehitystä edistäville hankkeille, joihin kuuluu päästöjä vähentävään teknologiaan liittyvät laiteasennukset 21 alukseen. Finnlinesillä on meneillään lukuisa joukko investointiohjelmia, joiden myönteiset ympäristövaikutukset ovat merkittävät. Investointiohjelmien yhteisarvo on useita satoja miljoonia euroja. Myös Finnlines suunnittelee maasähkön käyttöönottoa satamissa.

Eckerö Line panostaa energian käytön optimointiin Eckerö Line on asentanut Finlandialla uudet modifioidut potkurilavat optimoimaan laivan tehon tuottoa, mikä puolestaan johtaa polttoainekulutuksen sekä tärinän vähenemiseen. Alukselle on myös asennettu uudet, pää- ja apumoottoreiden lämpöenergiaa talteen ottavat pakokaasukattilat. Talteen otettu energia lämmittää laivaa. Energiakulutuksen vähentämiseksi ja optimoimiseksi on laivan moottoreiden jäähdytysvettä pumppaaville merivesipumpuille asennettu taajuusmuuttajat. Eckerö Linellakin on maasähkövalmius, joka odottaa sitä, että Helsingin Länsisatamassa ja Tallinnassa maasähkön käyttö tulee mahdolliseksi. Maasähkövalmiuden toteuttaminen on osa EU:n rahoittamaa Helsinki-Tallinna-kaksoissatamahanketta.

Maailman risteilyvarustamotkin liikkeellä Maailmallakin varustamot pyrkivät laskemaan hiilidioksidipäästöjään. Alan kansainvälisen yhteistyöjärjestön Cruise Lines International Associationin (CLIA) tavoitteena on laskea risteilylaivojen päästöjä 40 prosentilla vuoteen 2030 mennessä. Tässäkin kampanjassa maasähkön käyttöönotolla on keskeinen merkitys, kuten myös laivojen jätevesipäästöjen ohjaamisella satamien jätteenkäsittelylaitoksiin valtamerien sijasta.

3 • 2019 APRIL


PÄÄKIRJOITUS – huhtikuu 2019

Viro ja matkailumarkkinoinnin merkitys

S

Ranskan tuntematon Mauriennen laakso vetää ammattipyöräilijöitä ja laskettelijoita Ranskan suurimmat hiihtokeskukset sijoittuvat aika pienelle alueelle kahden laakson muodostamaan ympyrään, jonka sisään jää myös ainutlaatuinen Vanoisen kansallispuisto. Tarentaisessa ovat jättimäiset Kolme Laaksoa, Paradiski ja Val d’Isère – Tignes. Tuntemattomampi laakso, Maurienne, kätkee sisäänsä upean valikoiman huippuluokan keskuksia, jotka lienevät tunnetumpia kesäisinä Tour de Francen etappikylinä. Lyonista ja Genevestä on matkaa alle kaksi tuntia.

uomalaisten matkailu Viroon on vuosikymmeniä pysynyt huomattavan korkealla tasolla. Nyt Virossa on havahduttu huomaamaan, että suomalaisten matkustusinto ei ole itsestäänselvyys. Matkailijamäärät ovat laskeneet dramaattisesti, esimerkiksi yöpy-

mismäärissä on laskua lähes parikymmentä prosenttia. Suurista matkailijamääristä huolimatta Viro ei ole mo-

neen vuoteen selvittänyt suomalaisten Viron-matkailun motiiveja. Ulkoapäin tarkasteltuna yhtenä motiivina on varmasti ollut ostosmatkailu ja erityisesti alkoholiostot. Tältä osin valtavat volyymit ovat voineet kyllästyttää suhteellisen rajalliset markkinamme. Viron omat alkoholiverotuksen nostotoimenpiteet ovat myös voineet vaikuttaa. Matkailijaprofiilin yksipuolisuus saattaa myös vaikuttaa muuhun matkailuun jarruttavasti. Tallinna ja muukin Viro on viehättävä matkailukohde, joka voisi olla vieläkin houkuttelevampi, mikäli sillä ei olisi niin voimakasta ostosmatkailukohteen leimaa. Kulttuuritarjontaan kannattaa panostaa. Suomen matkailuteollisuuden kannalta on mielenkiintoista, että Viro nyt huomaa laiminlyöneensä markkinointiaan. Ainakin osa suomalaiskadosta selittyy Viron omilla virheillä markkinoinnissa, eli sillä, että Viro ajoi Suomeen suuntautuvan matkailumarkkinoinnin lähes täydellisesti alas. Operaatio huipentui Viron matkailunedistämis-

Viro huomaa laiminlyöneensä markkinointiaan

keskuksen Helsingin-toimiston sulkemiseen loppuvuonna 2017. Nyt tilanteeseen haetaan muutosta palkkaamalla lisää väkeä Suomeen suuntautuvaan markkinointiin ja palaamalla Matka-messuille. Viron tilanne asettuu mielenkiintoiseen viitekehykseen, kun tarkastelee muiden maiden Suomessa vaikuttavien matkailutoimistojen tilaa. Lista on viime vuosina huolestuttavasti lyhentynyt. Suomessa pitää nykyään majapaikkaa ainoastaan kaksi ulkomaiden matkailutoimistoa. Espanja ja Ruotsi. VisitSweden on jo pitkään liputtanut toiminnan lopettamista. Viron esimerkin valossa ulkomaiden matkailuviranomaisten kannattaa harkita voiko sittenkään kaiken matkailumarkkinoinnin korvata verkossa tapahtuvalla markkinoinnilla.

Tatu Lehmuskallio MAURIENNE, KUTEN Taren-

taise jakaantuu ala- ja ylälaaksoon keskusten sirottuessa tasaisesti. Ensi kesänä, heinäkuussa ajettava Tour de France saapuu Embrunista vaativan Galibierin solan yli Valloireen, joka on yksi Mauriennen parhaista hiihtokeskuksista sisarkylänsä Valmeinierin kanssa. Täältä karavaani kulkee ylälaakson keskusten ja Ranskan kauneimmaksi alppikyläksi valitun Bonnevalin läpi ja Col d’Isèranin yli Val d’Isèreen ja maaliin tullaan Tignesiin.

Monipuolinen Sybelles Mauriennen mittavin hiihtoalue on Ranskan neljänneksi suurin keskus Les Sybelles, jonka rinnealueen molemmilla puolilla ovat Tour de Francesta tutut Croix-de-Ferin ja Glandonin solat, joiden yli poljetaan joko Alpe d’Hueziin tai takaisin. Kuuden kylän Sybelles tarjoaa autenttista talonpoikaiskulttuuria ja taannoisen plan neige -suunnitelman mukaisia matkailun tehokyliä. Kesällä riittää nähtävää ja koettavaa, erityisesti St-Jean d’Arvesin kukkaloisto on huikea. Kansainvälisiä pyöräilyporukoita liikkuu kisojen ulkopuolella runsaasti, sillä amatööripolkijat metsästävät kuuluisia solia lokikirjoihinsa. Lukuisat yritykset järjestävät ohjattuja solaretkiä, joissa huoltoautot kuljettavat polkijoiden matkatavarat seuraavaan kylään. Tämän vuoksi varsinkin päätien varren kylät ovat erittäin aktiivisia myös hiihtokauden ulkopuolella. Maisemaa hallitsevat majesteettiset Aiguilles d’Arves’n yli kolmen kilometrin huiput.

Vaihtoehtoja löytyy Talvisin alueella on käytössä

Mauriennen laaksosta nousevat kuuluisat Tour de Francet solatiet kuten Col de Glandon.

Mauriennen kylistä löytyy vielä aitoa maalaismaisemaa.

Sybelles, joka koostuu kuudesta kylästä on Ranskan neljänneksi suurin hiihtokeskus.

70 hissiä ja korkeuseroa yli 1,5 kilometriä. Rinnekilometrejä on yli 300, joten samaa rinnettä ei tarvitse viikonkaan aikana laskea kahteen kertaan. St. Colomban des Villards, Les Bottieres, Saint-Sorlin d’Arves, St-Jean d’Arves ovat idyllisiä alppikyliä. Taasen Le Corbier ja La Toussuire ovat moderneja, joten jokaiselle löytyy varmasti oman tarpeen mukainen majoitus suoraan rinteiden vierestä. Tiet ovat laaksosta noustessa kapeahkoja ja kohtaamis-

paikkoja on niukalti, mutta omatoimimatkaaja löytää alueesta paljon plussaa. Anekdoottina voi mainita, että maailmankuulu muotisuunnittelija Pierre Balmain oli lähtöisin Saint-Sorlin d’Arves’sta.

Hyvää edullisesti Ranskalaiset suosivat Les Sybelles’ta, koska hintataso on nimekkäämpiä kohteita alhaisempi ja silti kaikki hyvän loman ominaisuudet täyt-

tyvät. Ihmisvilinää on talvella vähemmän ja rinteillä on tilaa eikä hissijonoja ole. Taitava laskija löytää varmasti toiveidensa täyttymyksen, sillä rinteen vierustoilla riittää lunta laskettavaksi. Alue on vapaalaskijoiden keskuudessa salapaikka, josta ei hiiskuta. Kesäisin alue herää uudenlaiseen eloon, jota ei monista suurkeskuksista tavoita. Suomalaisten valmismatkajärjestäjien katalogeissa ei Mauriennen keskuksia vielä ole, vaikka aihetta olisi.

VITOSEN VIERAANA: Viestintäpäällikkö Eeva Hietanen, Helsingin Satama Oy

Läpimenopaikasta hubiksi SATAMATOIMINTA ON mat-

kustajan kannalta tehokkainta, kun hän pääsee satamasta nopeasti läpi laivaan, tai laivasta pois ja kotimatkalle. Satamaa on totuttu ajattelemaan – kotisiivouksen tavoin – välivaiheena. Iso osa matkustusmukavuudesta kuitenkin syntyy toimivan infran ja työnteon kautta, josta matkustaja kokee vain lopputuleman, sujuvan matkan. Satama on toimiva yhteisö, jossa eri osapuolten yhteistyö tuottaa parhaan lopputuloksen. Sataman ympäristölupa määrittelee esimerkiksi eri-

3 • 2019 HUHTIKUU

laisia päästötasoja, jotka koskevat kaikkia toimijoita satama-alueella. Helsingin satama on jo vuosia työskennellyt ympäristön eduksi, näin tehdään alalla myös kansainvälisesti. Ympäristöasiat huomioidaan jo rakentamisvaiheessa.

Jätevesien vastaanoton edelläkävijä Olemme vastaanottaneet laivojen jätevesiä kaikilla laitureillamme jo yli 10 vuotta, ilman erillistä maksua. Olemme myös jo parin vuo-

den ajan suorastaan houkutelleet aluksia jättämään jätevesiään satamaan: ne jotka jättävät jätevettä meille, saavat tuntuvan alennuksen muista alusjätemaksuista. Joka kerta satamassa käydessään laivan ei ole pakko tyhjentää säiliöitään, joten myös tässä Itämeren satamien yhteistyö antaa merkittävää lisätietoa siitä, miten kokonaisuus hallitaan.

Laivojen polttoaineita kehitetään Vuodesta 2015 lähtien Itä-

merellä ei ole enää saanut käyttää yli 0,1 % rikkipitoisia polttoaineita. Sähkötoimiset laivat ovat vielä tulevaisuutta, mutta siihen suuntaan kuljetaan. Myös kiinnostus maasähköä kohtaan on kasvanut. Kun laiva laiturissa ollessaan saa sähkön maista, sen ei tarvitse käyttää apukoneitaan. Polttoainetta säästyy, ja samalla apukoneiden joskus aiheuttama runkomelu, tai tärinä, jää pois. Helsingissä ympäristön kannalta parhaaseen tulokseen päästään 2035 mennessä, kun sähkö tuote-

taan hiilineutraalisti. Helsingin Satama Oy on sitoutunut tähän kaupungin tavoitteeseen. Elämme maailmassa, jossa satamien tulee tarjota palveluita moneen lähtöön, erilasia polttoaneita, jätehuoltomahdollisuuksia, pitää huolta turvallisuudesta, liikenteen ja logistiikan sujuvuudesta myös sataman alueen ulkopuolella. Meillä riittää tärkeää ja innostavaa työtä!

Eeva Hietanen Viestintäpäällikkö Helsingin Satama Oy

5


JATKUU SIVULTA 3.

Viimeistään nyt on korkea aika puhua matkailuteollisuudesta Houkuttelevammat Stopoverit HELSINKI ON Suomen vetovoimaisin kaupunki. Vuonna 2017 kaupungissa rikottiin 4 miljoonan yöpyjän raja ja vuosi 2018 oli kaikkien aikojen risteilykesä. Helsinki voitti Lyonin kanssa European Capital of Smart Tourism -kilpailun. ”Ne ja kaikki muut tunnustukset antavat lisäpotkua Helsingin matkailun kehittämiseen. Mutta sanoisin, ettei kannata jäädä juhlimaan valomerkkiin asti. Kyllä Helsingillä on vielä paljon tekemistä” Lintilä jatkaa. ”Yksi missä haluaisin itsekin olla vaikuttamassa enemmän, ja missä me emme ole vielä hyviä, on Stopover.” ”Olin joku aika sitten Finnairin kanssa tapaamisessa ja kerroin heille pohtineeni sitä, että olisiko syytä edes harkita, että pohjoisesta lennettäisiin suoraan Keski-Eurooppaan. Aasialaiset voisivat käydä stopoverilla pohjoisessa, mikäli sieltä olisi suorat lennot Keski-Eurooppaan”, Lintilä sanoo. ”Ja turkulaiset eivät millään ota tosissaan sitä, että heillä on maailman kauneimpia saaristoja. He voisivat tehdä loistavia paketteja, ja se on ehdottomasti siinä aikajanassa, että stopover olisi täysin tehtävissä.”

Käsi ylös kenellä on Itämeren herkullisin ruokapöytä?

Laadukkaampia tuotteita

Ranska on matkailijoiden suosiossa

Viikinkikaupunki Bordeaux´hon pääsee kesällä Finnairin suorilla lennoilla Ranskan matkailuväellä on katseet jo vuodessa 2020. Silloin odotetaan ylittyvän 100 miljoonaan vuotuisen ulkomaisen matkailijan raja. Viime vuonna pohjoismaalaisia matkailijoita Ranskassa oli 2,2 miljoonaa. Suomalaisia reilut 420 000. Pariisi ja Nizza ovat kestosuosikkeja. Talvikaudella Ranskan Alpeille pääsee suorilla lennoilla kätevästi Lyonin tai Geneven kautta. Kesän uutuuskohde Finnairilla on Luoteis-Ranskan rantakaupunki Bordeaux. Antti Haukkamaa

matkailumaa. Pariisi on muodissa aina, kesät talvet. Välimeri huuhtelee Rivieran rannikkoa ja Atlantti Luoteis- ja Länsi-Ranskan rannikkokaupunkeja. Talvikaudella Alpit houkuttelevat hiihtäjiä. Viime vuonna Ranskan matkailuinvestoinnit nousivat 14 miljardiin. Pelkästään Alppien kohteisiin Ranskassa investoidaan vuositasolla 350 miljoonaa. Luoteis-Ranskan upeat rantakaupungit Biarritz ja Bordeaux soveltuvat mainiosti viikonloppuja lomakohteiksi. Biarritz on jo entuudestaan Finnairilla kesäkohteena ja tulevan kesän uutuutena on suorat lennot Bordeaux´hon toukokuun puolivälistä syyskuun puoliväliin.

Viinipääkaupunki Bordeaux Bordeaux on Ranskan neljänneksi suurin kaupunkialue liki 800 000 asukkaallaan. Viime vuonna siellä vieraili seitsemän miljoonaa matkailijaa. Se onkin parina edeltävänä

6

Kuva Christophe Bouthé.

RANSKA ON MONIPUOLINEN

Lintilä kertoo Helsinki-Vantaalla liikkuessaan usein harmittelevansa, että Aasian koneista Suomeen jää vaan pari-kolmekymmentä ihmistä. ”Emme saa heitä kiinni sillä tavalla kun pitäisi. Meidän pitää tehdä parempia paketteja. Aasialaiset matkailijat rakentavat itse netissä pakettinsa. Siellä pitää olla helposti ostettavia valmiita, hyvätasoisia paketteja. Aasialaiset haluavat palvelua, ovat laatutietoisia, ja siitä he ovat myös valmiina maksamaan. Ei kiinalaisille kelpaa pahvilautasilta letut ja muovimukista juomat.”

Airbnb-toiminta luvanvaraiseksi? Lintilä kertoo vieraillensa jo-

Elinkeinoministeri Mika Lintilän salkun portfoliossa yksi mieluisimmista on matkailuteollisuus.

kin aika sitten Rovaniemellä, missä käydään erittäin kiihkeää keskustelua airbnb:stä. Ja oletettavasti sama keskustelu tullaan käymään myös Helsingissä. Lintilä veikkaa, että asia tulee esille jopa hallitusohjelmaneuvotteluissa, ja toiminnan asettamisesta luvanvaraiseksi keskustellaan. ”Minulla on tausta veropuolella, ja minulla on sellainen pikku epäilys, että aika moni unohtaa ilmoittaa verottajalle airbnb-toiminnasta saadut tulot. Mutta onneksi meillä on Suomessa paljon hyviä naapureita, jotka muistavat kyllä kertoa viranomaisille. Perinteisestihän verottajan paras kaveri on naapuri.”

Digitalisaatio elinehto Lintilän mukaan digitalisaatio on matkailun kasvussa täysin ratkaisevassa roolissa. Kaksi vuotta sitten hallitus päätti 16 miljoonan euron lisäpanostuksesta matkailuun. Sillä haluttiin vauhdittaa Suomen matkailumarkkinointia ja erityisesti matkailuyritysten digiosaamista. ”Ne matkailuyritykset, jotka ei pääse digitaalisuudessa eteenpäin, kuolevat. Jos se puoli ei ole kunnossa, niin valitettavasti silloin pitää lähteä toisiin hommiin”, Lintilä toteaa.

Työvoimapula Suomen kansantalouden pullonkaula on tällä hetkellä ammattitaitoisen työvoiman saan-

ti. Matkailuteollisuudessa se näkyy etenkin pohjoisessa. ”Työperäinen maahanmuutto tulee saada huomattavasti vahvemmaksi. Se koskee myös matkailua. On paljon puhuttu, että työntekijöitä pidetään alipalkalla tai asunto-olosuhteet on alkeelliset. Onneksi tilanne on parantunut koko ajan. Näen, että jatkossa pärjäävät ne työnantajat, jotka pystyvät tarjoamaan parhaat edellytykset työntekijöille. Hyvistä työntekijöistä tullaan tappelemaan ja hyvä työntekijä vaikuttaa myös yrityksen imagoon.”

Koululomien siirto Lintilä teetti viime vuonna selvityksen koulujen kesälomien siirron vaikutuksesta kansantalouteen. Selvityksessä ilmeni, että parin viikon siirrolla saataisiin 220 miljoonaa lisää rahaa, noin 5 000 kausityöpaikka ja 1 800 kokoaikaista työpaikkaa. Selvityksen johtopäätös on selkeä: matkailuelinkeinon kilpailukyvyn näkökulmasta kesälomien siirtäminen on suositeltavaa. ”OAJ oli asian puolesta mutta opetusministeriö sitä vastaan. Se oli suuri pettymys”, Lintilä sanoo.

Valoisa tulevaisuus ”Kaiken kaikkiaan matkailulla näyttää nyt hyvältä. Tietysti siihen vaikuttaa maailmantalouden yleinen kehitys, ja tällä hetkellä maailmantalouden kehityksen suurin uhka on kauppasota. Toivottavaa ja todennäköistä on, että siihen ei mennä, mutta jos se tapahtuu, niin silloin Suomi vientivetoisena maana olisi ensimmäisiä joka siitä kärsisi. Ja maailmantalouden kasvun laskun myötä myös matkailu kärsisi”, Lintilä toteaa. Nyt hän kuitenkin katsoo valoisin mielin tulevaisuuteen. Hän kehottaa käyttämään hyväksi Visit Finlandia ja sen tarjoamia palveluita. Lintilä kertoi painottavansa matkailua myös uuden Business Finlandin pääjohtajan nimittämisessä. Uuden pääjohtajan nimitys siirtyi kuitenkin uudelle hallitukselle.

Place de la Bourse aukion historialliset rakennukset heijastuvat vesipeilin pintaan upeasti.

vuonna ollut niin Lonely Planetin kuin New York Timesinkin suosituslistoilla. Bordeaux historiallinen keskusta on laaja, liki 350 rakennusta ja monumenttia, jotka kuuluvat UNESCOn maailmanperintökohteisiin. Bordeaux on suosittu satama kansainvälisille risteilyaluksille. Sieltä alkaa myös Garonne ja Dordogne jokiristeilyt. Kaikkiaan kuusi jokilaivavarustamoa tarjoaa 4-12 päivän risteilyjä kaupunkia ympäröiville viinialueille, kuten Saint-Émilion, Graves, Pomerol, Pauillac, Médoc ja Sauternes. Alue on vanhimpia ja laajimpia viininviljelyalueita, yli

112 000 hehtaaria. Bordeaux ei siis ole turhaan saanut nimeä maailman viinipääkaupunki. Eikä viiniä ilman hyvää ruokaa. Täältä löytyy 1 600 ravintolaa, suurin määrä asukasta kohden koko Ranskassa. Bordeaux River Festival järjestetään 20.-23. kesäkuuta ja Ranskan suurin viinitapahtuma Bordeaux Wine Festival 18.-21. kesäkuuta vuonna 2020. Lisätietoja jokiristeilyistä viinialueille www.cruise-bordeaux.com, River Festivalista www.bordeaux-fete-le-fleuve.com sekä Wine Festivalista www.bordeaux-wine-festival. com.

FINNAIR PALASI LOS ANGELESIIN. Finnair palasi Los Angelesiin 31.3. vakuuttavalla lennonnumerolla AY1. Yhtiö lensi Los Angelesiin jo kolmisenkymmentä vuotta sitten, vuosina 1981-1991. Vuosikymmenten tauon jälkeen aloitettu lento operoidaan kolme kertaa viikossa, tiistaisin, torstaisin ja sunnuntaisin. Myös toiseen Finnairin Kalifornian kohteeseen, San Franciscoon, lisätään toukokuussa neljäs viikkovuoro. Uudelleen avattua reittiä juhlistettiin Yhdysvaltain lähetystössä. Kuvassa vasemmalta Finavian Helsinki-Vantaan johtaja Joni Sundelin, Finnairin Suomen myynnin ja globaalin yritysmyynnin johtaja Sari Fairchild, Finnairin globaalin myynnin johtaja Mikko Turtiainen, Yhdysvaltain suurlähetystön asiainhoitaja Donna Welton, California Tourismia edustava Karin Gert Nielsen, Finnairin markkinointipäällikkö Tarja Runsten ja Los Angelesin turistitoimistoa edustava Johnny Gardsäter.

3 • 2019 APRIL


OBSERVER

Istria on tryffelin makuinen niemimaa ja ylpeän itsenäinen osa Kroatiaa Adrianmeren pohjoisosassa sijaitseva Istrian niemimaa tarjoaa monenlaisia herkkuja, kukoistavan viinikulttuurin, historiallisia kohteita ja rantapoukamia, joissa aurinkotuoleista ei tarvitse vielä taistella. Alueen asukkaat sanovat Istriaa "rennoksi osaksi Kroatiaa". Vaikka turismi tuo rahaa maakuntaan, paikallisopas toivoo, ettei niemimaasta tulisi koskaan enää niin suosittua lomakohdetta kuin se 70- ja 80-luvun hulluina vuosina oli. Riikka Mahlamäki-Kaistinen, Kroatia

KUN SUOMAL AINEN puhuu Kroatiasta hän tarkoittaa usein sellaisia maan eteläkärjen kohteita kuin Dubrovnik, Split ja Brač. Näistä varsinkin ensimmäinen pursuilee jo siinä määrin turisteja, että autenttista maakokemusta on välillä vaikea löytää. Autenttista on lähinnä ruuhka ja satojen salamavalojen välke.

Rento osa Kroatiaa Maan pohjoisrannalta löytyy rauhallisempi niemimaa nimeltä Istria. Kroatialaiset vertaavat sitä Espanjan Kataloniaan, sillä Istria on itsenäiseksi kokonaisuudeksi identifioituva osa emämaata. Alueen pr-toimistossa työskentelevä Dajana Tepšić kehuu aluetta vuolaasti. Tämä on toki hänen tehtävänsäkin, mutta hänen sanoissaan piilee silti paljon totta. ”Ihmiset ovat täällä tasa-arvoisempia kuin muualla Kroatiassa. Täällä sillä ei ole väliä oletko joku tosi tärkeä ja korkea-arvoinen vai ihan tavallinen ihminen. Kaikki kohtelevat toisiaan hyvin ja voivat istua saman pöydän ääressä”, Tepšić vakuuttaa. Tämä pitää paikkansa. Suomessakin bisnestä tekevä monimiljonääri Danko Končar istahtaa ravintolassa viereiseen pöytään yhdessä autonkuljettajansa, kiertävän haitaristin ja lakimiehensä kanssa. Pokkuroinnin sijaan teemana on nauttiminen ja yhteiselo. ”Täällä osataan ottaa rennosti”, Tepšić hymyilee. Toinen paikallinen sanoo, että alue ei ole yhtä konservatiivinen kuin muu osa Kroatiaa ja uskonnon merkitys on pienempi. Istrialaisten avarakatseisuuden aiheuttaa ehkä sekin, että aluetta on palloteltu vuosien saatossa naapurivaltiolta toiselle. Jugoslaviaan se liitettiin toisen maailmansodan jälkeen. Kroatia itsenäistyi vuonna 1991.

Kulinaristin onnela Istrian erityispiirteitä ovat viininviljely, oliiviöljytuotanto ja maan alla kasvava syötävä kulta eli tryffelit. Alueella toimii 150 rekisteröityä viininvalmistajaa, ja yleisin viini on alueelle tyypillinen malvasia-valkoviini. Venetsialaiset kauppiaat toivat lajikkeen aikoinaan Istriaan pistokkaina Kreikasta. Viinitilat järjestävät viinimaistajaisia ja osa ainakin väittää ottavansa turistin mielellään myös töihin. ”Me emme käytä koneita poiminnassa koska ne tuhoavat rypäleet. Sadonkorjuun aikaan työntekijöistä on aina pulaa”, Kozlovićin viinitilan edustaja sanoo hymyillen. Jos viinitiloja on tiheässä, niin on myös oliiviöljyn myyjiä. Istrialaiset tekevät oliivi-

3 • 2019 HUHTIKUU

Servolan panimo-hotelli-ravintolassa voi nauttia olutta sekä sisäisesti että ulkoisesti.

Rovinj on suloinen sekoitus huoletonta rappioromantiikkaa ja seikkailuun houkuttelevia pikkukujia. Heinäkuussa kaupungissa salsataan.

Tarjoilija Ivana Miliz höylää Nano-ravintolassa pasta-annokseen pyörryttävän määrän tryffeliä.

Taiteilijakaupunki Groznjanissa asuu ja työskentelee paljon taiteilijoita. Monet pitävät ateljeidensa ovia auki turisteille.

Maan romanttisimmaksi kaupungiksi kutsutun Rovinjin paikallisopas Renato Orbanić kertoo Istrian notkuneen 70- ja 80-luvuilla turistimäärien alla. ”Ihmiset tulivat tänne halpojen hintojen perässä. Nyt hotellit ja ravintolat ovat korkeampitasoisia ja hinnatkin nousseet. Toivon, ettei tästä tule koskaan Dubrovnikin kaltaista megakohdetta.”

Monipuolinen tarjonta

Rovinjin kallioiset rannat kutsuvat istahtamaan ja nauttimaan Adrianmeren lempeistä tuulista.

öljynsä itse ja myyvät ylijäämän eteenpäin. Herkullisia sieniä voi puolestaan etsiä järjestetyillä tryffeliretkillä, joilla sieniä tonkivat possujen sijaan koirat. Tryffelikausi kestää koko vuoden – lajikkeet vain vaihtuvat. Kroatiassa on hyvä muistaa, että tryffelien kerääminen ei ole jokamiehen oikeus. Jos luvattomalta tryffelimetsältä jää kiinni, ropsauttaa poliisi tuntuvat sakot. Ravintolassa tar joilija höylää pasta-annokseen sellaisen määrän tryffelilastuja, että heikompaa huimaa. Paikallisopas sanoo annosta valtavan kalliiksi, mutta turistin mielestä 15 euroa on siitä pilkkahinta. Tryffeliä voi maistaa myös oluen muodossa. San Servolon tryffeliolut maksaa kymmenen euroa pullolta. Servolon pani-

mo-ravintola-hotellissa voi sukeltaa myös olutkylpyyn. Oluen sanotaan rentouttavan, nuorentavan ihoa ja tuovan kaikin puolin hyvän olon. Kylpyammeen laidalla olevasta hanasta voi nauttia olutta myös sisäisesti.

Hupaisa pääkaupunki Istrian pääkaupunki on suomalaisittain varsin hupaisasti Pula. Kaupunki toimi Jugoslavian aikaan sotilastukikohtana, mutta nyt alue on demilitarisoitu. Pulasta löytyy auringon ja meren lisäksi muun muassa Titon viinikellari, yksi parhaiten säilyneistä Rooman ajan amfiteattereista ja lukuisia viiniravintoloita. Dajana Tepšić kehottaa tulemaan Istriaan keväällä. Kelit ovat silloin jo lämpimät ja turisteja vähän.

Loma Istriassa synnyttää paljon ideoita siitä mitä seuraavalla kerralla voisi tehdä. Istriassa on muun muassa niin hyväkuntoiset tiet, että tuntuu melkein synniltä olla ajamatta niitä kaksipyöräisillä. Alueelta löytyy monta erityistä paikkaa ja tapahtumaa. Poreč on 4 000 vuotta vanha satamakaupunki ja syystä Unescon maailmanperintökohde. Maailman pienimmässä kaupungissa Humissa on 30 asukasta. Taiteilijakaupunki Groznjanissa järjestetään heinäkuussa jazzfestivaalit ja Rovinjissa Euroopan suurimmat salsafestivaalit. Istrian eteläosassa taas sijaitsee Kamenjakin luonnonpuisto. Pramentulan saaristoksikin kutsuttu alue on kuusi kilometriä pitkä ja se käsittää 30 kilometriä rantaviivaa lahtineen, rantoineen, asumattomine pikkusaarineen ja upeine sukellusvesineen. Istria sijaitsee myös lyhyehkön ajomatkan päässä Venetsiasta, joten sen sijainti mahdollistaa useamman kohteen yhdistämisen. Lisätietoa alueesta www. istra.hr

Kiviä, keppiä ja porkkanaa Nyt ei yhtään naurata. Lentoliikenteen turvallisuuden hyväksi on vuosikymmeniä tehty valtavasti työtä erinomaisin tuloksin. Lentoyhtiöiden turvallisuusrutiinit ja check listit ovat jopa toimineet muiden alojen laatuprosessien malliesimerkkeinä. Nyt tätä työtä ja hyvää mainetta ollaan tuhoamassa. Boeingin 737 MAX-koneisiin liittyvät ongelmat ovat käsittämätön soppa, jossa lentokonevalmistaja näyttää tehneen vakavia virheitä. Virheitä on tehnyt myös USA:n lentoturvallisuusviranomainen FAA. Tästä kärsivät kahden lento-onnettomuuden lähes neljänsadan kuolonuhrin ja heidän omaisensa lisäksi myös kymmenet lentoyhtiöt, joiden koneet ovat lentokiellossa, matkanjärjestäjät ja koko lentoala. Lentoala on puolestaan koko matkailuteollisuuden elämänlanka ja moottori. Tämä siis vahingoittaa koko alaamme. Tällaista ei saisi tapahtua. Miksi silti tapahtuu? Borneon saarella sijaitseva Brunein sulttaanikunta ottaa käyttöön ankaria islamilaisen sharia-lain mukaisia rangaistuksia. Esimerkiksi uskottomuudesta tai samaa sukupuolta olevien välisestä seksistä tuomitaan kuolemaan kivittämällä. Varkaudesta voi seurata käden tai jalan amputointi. Brunein itsevaltainen sulttaani Hassanal Bolkiah on yksi maailman rikkaimmista ihmisistä ja maailman toiseksi pisimpään hallinnut monarkki. Hän on johtanut 400 000 asukkaan Bruneita yli 50 vuotta. Bruneilainen rahasto taas omistaa useita luksushotelleja länsimaissa, mm. Lontoon Dorchesterin sekä Los Angelesin Beverly Hills Hotelin ja Hotel Bel-Airin. Nyt fundamentalistinen islam törmää vapaamielisen lännen arvoihin. Näyttelijä George Clooney ja laulaja Elton John ovat käynnistäneet boikottikampanjan Brunein omistamia hotelleja vastaan. Homoseksuaalien kuoliaaksi kivittäminen ei kerta kaikkiaan istu läntiseen arvomaailmaan eikä luksushotellien arvokkaaseen ilmapiiriin. Mielenkiinnolla jäämme seuraamaan voiko asiakasboikotti vaikuttaa kaukaisen sulttaanikunnan lainsäädäntöön. Hyvä jos voisi. Suomen matkailumarkkinointi eroaa Brunein käytännöistä edukseen. Kepin sijasta tarjoamme porkkanaa: Onnellisuusoppaat kutsuvat matkailijoita Suomeen. Visit Finlandin Rent a Finn -kampanja kutsuu matkailijoita eri puolilta maailmaa kokemaan suomalaista luonnonläheistä elämäntapaa. Heitä luotsaavat onnellisuusoppaat, jotka avaavat kotinsa tai kesäpaikkansa vierailleen muutamaksi päiväksi. Onnellisuusoppaat rakastavat luontoa ja nauttivat kiireettömästä elämänrytmistä. Matkailijat pääsevät puuhailemaan siirtolapuutarhassa, veneilemään, kalastamaan, saunomaan tai marja- ja sienimetsään. Tämä on huomattavasti ihmisystävällisempi matkailunedistämisen muoto kuin Bruneilla. Tulokset voivat jopa olla parempia. Eikä menettely todennäköisesti aiheuta boikottiakaan. Muutenkin Visit Finlandin toiminta ja tiedottaminen on nykyään ansiokasta. Sieltä kerrotaan, että matkailu on Suomessa 15 miljardin euron palveluteollisuus, ja sen BKT-osuus on jo 2,6 prosenttia. Vahva kasvu tulee matkailuviennistä, joka nousi 4,6 miljardiin euroon vuonna 2017. Vuonna 2018 ulkomaiset yöpymiset nousivat uuteen ennätykseen, 6,8 miljoonaan. Matkailun kokonaisvaikutus Suomen BKT:hen oli seurannaisvaikutuksineen noin 18,8 miljardia euroa, eli noin 8,3 % BKT:stä vuonna 2017. Hienoja lukuja, joista voimme olla ylpeitä. Sykähdyttävää matkailumarkkinointia osataan myös Liettuassa, jossa kylpyläkaupunki Druskininkai profiloituu nostamalla esille 1800-luvun hienoja puuhuviloitaan. Nämä talot pääsivät neuvostoaikana pahasti rapistumaan, mutta nyt ne on remontoitu entiseen loistoonsa. Druskininkai on Liettuan suurin kylpyläkaupunki. Tarjolla on mineraalipitoista vettä, mutakylpyjä ja ulkoilua kauniissa mäntymetsissä. Kaupungin kylpylätoiminta alkoi jo 1700-luvulla. Kaupungin kauniisti ornamentoiduissa hienostohuviloissa asuivat Venäjän ja Puolan aatelisto, paikalliset taitelijat ja juutalaiset liikemiehet. Kaikki sulassa sovussa, mikä Brunein sulttaanille reunahuomautuksena todettakoon. Druskininkain arkkitehtuurissa näkyy klassisismia, hiukan dekadenssia, kansallisromantiikkaa, jopa funktionalismia. On hienoa, että Liettuassa nostetaan pienen kaupungin viehätysvoima tällä tavalla esille. Pienessäkään maassa ei kannata keskittää kaikkea matkailumarkkinointia pääkaupungin hyväksi. Vaikka Vilnakin on hyvä matkailukohde. Onnea ja menestystä Druskinkaille ja kaikille muille fiksua matkailumarkkinointia harjoittaville, toivottaa Nimimerkki Observer on matkailualan taustavaikuttaja, joka kriittisesti kommentoi alamme ilmiöitä. Observerin kannanottojen ei tarvitse noudattaa lehden yleistä linjaa.

7


Koe upea Berliini!

Lennä Helsinki-Vantaalta Berlin-Tegelille, hinta alkaen 29.99€

*Hinta yhdelle hengelle per suunta, kun kaksi henkilöä matkustaa samalla varauksella. Hinta tarkastettu 3.4.2019 ajalle 1.5.2019-26.10.2019. Saatavuus voi vaihdella, lisätietoja easyJet.com

Pärjääkö matkatoimisto ilman IATAa?

Moni matkatoimisto miettii kannattaako panostaa omiin IATA-oikeuksiin Suomen Kilpailu- ja kuluttajaviraston vakuusrekisteriin on merkitty yli 600 yritystä, jotka myyvät matkapaketteja. Näistä yli 180 on jäsenenä Suomen Matkatoimistoalan liitossa. SMALin jäsenyritysten Kilpailu- ja kuluttajavirastolle antamat vakuudet kattavat yli 90 prosenttia vakuuksien kokonaismäärästä. IATA akkreditoituja toimistoja maassamme on tällä hetkellä 90, joilla pää- ja sivutoimistoja on yhteensä 117. Niillä on oikeus varata ja kirjoittaa kansainvälisiä lentolippuja. Miten toimivat ja pärjäävät ne toimistot, joilla ei ole omaa IATAa? Antti Haukkamaa SUOMEEN SYNTYY koko ajan

uusia matkatoimistoja. Usein ne ovat pieniä ja hyvin erikoistuneita vaikka tiettyyn teemaan, kuten urheilulajiin tai muuhun harrastukseen. Alkava yrittäjä joutuu ensitöikseen miettimään, kuinka hoitaa lentolippujen kirjoitus. Oman IATAn hankkiminen ei silloin useinkaan ole ensimmäinen mieleen tuleva vaihtoehto. Oma ammattitaito ei välttämättä riitä ja kokeneen virkailijan rekrytointi on iso investointi. Lisäksi IATA vaatii takuut eli rahaa tarvitaan paljon ja sitähän ei alkavalla yrittäjällä liiemmälti ole. Voiko lipunkirjoituksen ulkoistaa ja mitkä ovat silloin vaihtoehdot?

Ei omaa IATAa IATAn asettamat vaatimukset matkatoimistoille ovat koko ajan tiukentuneet. Myydyistä lipuista tilitykset tapahtuvat nykyisin viikoittain, takuita tarvitaan ainakin toiminnan alkuvaiheessa ja toiminnan

8

Lufthansa tarjoaa matkatoimistoille aktiivisesti mahdollisuutta varata ja liputtaa lentoja suoraan lentoyhtiön omien varauskanavien kautta.

laajentuessa ne vaan kasvavat. Lisäksi ammattitaitovaatimukset tiukkenevat, vaikka niitä ei ole kirjallisiin sääntöihin kirjattu. Säännöt ja ehdot on tunnettava eikä virheitä sallita. Matkatoimisto joutuu helposti virhetapauksissa maksumieheksi. Ei siis ihme, että moni toimisto miettii omalle IATAlle vaihtoehtoja. Kaikki eivät omaa IATAa halua. Syynä voi hyvin olla myös ammattitaidon puute. Omat tiedot ja taidot eivät riitä ja ammattitaitoinen IATA-virkailija on iso investoin-

ti. Lisäksi kokenut virkailijakunta ikääntyy eli IATA-osaaminen on pikkuhiljaa katoava luonnonvara. Varaustoiminnot automatisoituvat, mutta vähänkään monimutkaisempiin matkakombinaatioihin ne eivät taivu.

Mistä lentoliput? Jos matkatoimisto ei hae perinteisiä IATA-oikeuksia, joiden saannissa on tiukat taloudelliset vaatimukset ja sen lisäksi alkuvaiheessa myös takuut, voi nykyisin

hakea myös kevyempää versiota. Silloin maksetaan IATAlle etukäteen summa, jonka edestä lentolippuja pystyy kirjoittamaan. Liput siis maksetaan ennakkoon, jolloin ei tule tilityksiä eikä takuita. Kaikki lentoyhtiöt eivät tosin tätä ns. Easy Pay -maksutapaa hyväksy. Suomessa löytyy myös toimistoja, jotka hoitavat lentolippujen varaamisen ja kirjoittamisen tavallaan alihankintana muille toimistoille. Tästä esimerkkinä Lentokeskus. Jos ammattitaitoa itsellä löytyy, matkatoimisto voi itse tehdä varaukset ja vaan liputus hoidetaan muualla. Tästä palvelusta joutuu tietysti maksamaan ja joissain tapauksessa myös antamaan takuita liputtavalle toimistolle. Lentokeskuksen asiakkaina on myös toimistoja, joilla on oma IATA, mutta ei välttämättä oikeuksia kirjoittaa kaikkien lentoyhtiöiden lippuja. Lentokeskus hoitaa silloin näiden harvinaisempien yhtiöiden liputuksen asiakastoimistoilleen. Tätä tapahtuu myös IATA-toimistojen välillä. Tiettyjen lentoyhtiöiden liputuksia hoidetaan ristiin sen mukaan, mitä oikeuksia kullakin toimistolla on. Hyvä verkostoituminen on tärkeää ja aina voi löytää yhteistyötoimiston, jonka kanssa pääsee liputussopimukseen sovitulla hinnalla. Toki löytyy myös toimistoja, jotka eivät muille liputa, koska se työllistää varsinkin muutos- ja peruutustapauksissa ja lisää liputtavan toimiston omia IATA-takuita ja taloudellista riskiä.

Miamissa kaupunginosa on maalattu maailmankartalle Ihmismassat kuhisevat toinen toistaan upeampien graffitimaalausten ympärillä. Mihin tahansa katseeni käännänkin, on jokaisella kamera kädessään. Mielenkiintoisten yksityiskohtien määrä on loputon. Mirka Kallio, Miami YHDESSÄ LIIKKEESSÄ myy-

dään vintage-autoja, toisessa miljoonia maksavia arvoesineitä. Joka puolella on gallerioita, museoita, kahviloita, putiikkeja, coworking-tiloja ja ravintoloita. Monet matkailuyritykset järjestävät alueella kierroksiaan – kukapa ei haluaisi haukata palasta alueen loputtomasta nosteesta. Enää Wynwood ei ole Miamin parhaiten varjeltu salaisuus vaan värikäs huutomerkki eläväisen kaupungin tarinassa.

Wynwoodin katutaide ihastuttaa.

Urbaanin matkailun helmi S i j o i t t a j at k i i n n o s t u ivat Wynwoodista 2000-luvun alussa, ja alue alkoi nousta kukoistukseensa. Rähjäisestä teollisuuskaupunginosasta rakennettiin vähitellen kaupungin värikäs vetonaula. Erityistä nostetta Wynwood

sai kymmenen vuotta sitten, kun tunnettu kiinteistösijoittaja Tony Goldman päätti luoda alueesta katutaiteen mekan. Hän aloitti vuonna 2009 Wynwood Walls -projektin, jonka puitteissa taiteilijat ympäri maailman pääsevät esittelemään taitojaan. Tällä hetkellä Wynwood on kiistatta yksi Miamin matkailuhelmistä.

Rakastettu Wynwood Miamissa katutaiteesta on tehty salonkikelpoista. Siinä, missä Helsingissä käytettiin 2000-luvun alussa paljon resursseja katutaiteen poistamiseksi katukuvasta, lähdettiin Miamissa täysin vastakkaiselle linjalle. Ta i t e e n av u l l a Wynwoodista luotiin puoleensavetävä kaupunginosa, joka edelleen jatkuvasti noteerataan mediassa yhdeksi maailman cooleimmista. Myös Instagramista löytyy miljoonia kuvia Wynwood-alkuisilla hakusanoilla. Goldman tiesi, mitä teki. Hän ei välittänyt siitä, että katutaide on historiallisesti aliarvostettu taiteen muoto. Hänellä oli visio, ja loppu on historiaa.

3 • 2019 APRIL


Helsinkiin ja Espooseen rakenteilla toistakymmentä uutta hotellia

Pääkaupunkiseudun hotellien käyttöaste on pohjoismaista huippuluokkaa

Pääkaupunkiseudun hotellitarjonnan hiljaisempi kausi on vaihtumassa merkittävästi vilkkaammaksi. Voidaan jopa puhua melkoisesta harppauksesta, kun lähivuosina on suunnitteilla yli 2 500 uutta hotellihuonetta. Se on kerralla lähes neljänneksen lisäys nykyiseen tarjontaan. Helsinki kiinnostaa nyt myös kansainvälisiä hotellibrändejä. Antti Haukkamaa POHJOISMAISESSA VERTAILUSSA Helsinki pärjää hotel-

lipuolella hyvin. Huoneiden käyttöaste on hyvä, keskimäärin yli 76 prosenttia vuositasolla. Peräti 50 vuorokautena vuodesta käyttöaste on yli 90 prosenttia ja 150 vuorokautena yli 80 prosenttia. Näillä luvuilla Helsinki päihittää esimerkiksi Tukholman. Mielenkiintoista on myös asiakaskunnan tasaisuus. Puolet asiakkaista tulee ulkomailta, puolet kotimaasta. Yhtä tasainen on jako liikematkustuksen ja vapaa-ajan kesken, puolet ja puolet sielläkin. Viime vuonna huoneen keskihinta Helsingin hotelleissa oli 117 euroa vuorokausi. Kahdeksassa vuodessa hinta on noussut 22 prosenttia.

Suuri muutos tarjontaan Helsinkiin on rakenteilla kahdeksan uutta hotellia ja rakennuslupa on jo viidellä. Suunta jatkuu myös hyvänä, sillä näiden lisäksi yli 20 hotellia on suunnitteilla. Toimitusjohtaja Laura Aalto Helsinki Marketingistä kuvaa tilannetta isoksi harppaukseksi hiljaisemman kauden jälkeen. ”Olemme lyhyen ajan sisällä saamassa yli 2 500 uutta hotellihuonetta. Se on melkoinen lisä nykyiseen huonemäärään, reilusti yli 20 prosenttia.” Aalto on tyytyväinen tarjonnan kasvuun, se lisää myös k ysyntää. ”Helsinki on suosittu kong ressiLaura Aalto, Helkaupunki, sinki Marketing . ja jatkossa voimme hakea entistä suurempia tapahtumia tänne”, iloitsee Aalto. Tarjonta myös monipuolistuu. Tulossa on aivan uusia rakennuksia ja myös vanhoja arvokiinteistöjä muutetaan hotelleiksi. Uusia hotellirakennuksia nousee Pasilan ja Kalasataman alueelle, ja Jätkäsaareen on nousemassa lähivuosina

varsinainen uusien hotellien keskittymä. Sinne on vireillä peräti viisi hotellihanketta. Keskon vanhaa pääkonttoria Katajanokalla muutetaan osin hotelliksi ja samoin VR:n entistä pääkonttoria rautatieasemalla, kuten myös Kansa-yhtymän pääkonttoria Hämeentiellä.

Kansainväliset hotellibrändit. Helsinki Business Hub, HBH, on elinkeinoyhtiö, joka edistää ulkomaisten yritysten sijoittumista, kasvua ja kehittymistä Helsingin seudulla. Yhtiön omistavat pääkaupunkiseudun kaupungit ja Uudenmaan liitto. Kati Soini vetää HBH:ssa hotelli-investointeja tavoitteenaan saada kansainvälisiä hotellibrändejä kiinnostumaan Helsingistä. Lyhyessä ajassa on saatu paljon aikaan. Kati Soini kertoo, että isot Kati Soini, Helsinki kansainvä- Business Hub. liset hotelliketjut näkevät Helsingin hyvinkin houkuttelevana kohteena uusille hotellihankkeille. Marriott International on avannut ensimmäiset hotellinsa pääkaupunkiseudulle, müncheniläinen hotelliryhmä Ruby Hotels avaa ensimmäisen pohjoismaisen hotellinsa Mariankadulle Kruunuhakaan alkuvuodesta 2022. Vireillä on myös useita muita hotellihankkeita ulkomaisten toimijoiden taholta. Ongelmana on ollut pula sopivista tonteista ja mielenkiintoisista kiinteistöistä, joita voitaisiin muuttaa hotellikäyttöön. Tilanne on onneksi muuttumassa. Useat kiinteistönomistajat miettivät par-

haillaan omien kiinteistöjen muuttamista toimistoista hotellikäyttöön, ja Kati Soinin mukaan lisää uutisia uusista projekteista on tulossa.

Espoon uudet hotellit Länsimetron myötä Espoon majoitusmahdollisuudet kiinnostavat asiakkaita entistä enemmän. Espoo Marketing Oy:n Visit Espoo matkailutiimin vetäjä Miikka Valo kertoo tyytyväisenä kahdesta uudiskohteesta, jotka tulevat Espooseen. Matinkylään nousee Kassiopeia-konser nin parinsadan huoneen ko rke at a soinen hotelli sekä kaksi asuntohotellia, Miikka Valo, Espoo joissa on li- Marketing. ki 80 huoneistoa. ”Tämä hotellihanke tuo merkittävän lisän Espoon majoitustarjontaan. Vuodepaikkojen määrä kasvaa kolmannekselle. Matinkylän metroaseman yhteyteen nouseva hotelli on käytännön esimerkki siitä, mitä metro mahdollistaa. Matinkylän uuden metroaseman ansiosta hotelli on helposti saavutettavissa ja lentokentältä on kehärata-länsimetro -raideyhteys suoraan hotellin sisäänkäynnille”. kertoo Valo. Espoon Keilaniemenrantaan on suunnitteilla yksi Suomen korkeimmista rakennuksista, 36-kerroksinen tornitalo. Se valmistuu vuoden 2023 aikana. Kämp Collection Hotels on suunnitellut avaavansa 350 huoneen GLO-hotellin tornitalon 1831 kerroksiin. Tätä ylemmäs on suunnitteilla mm. executive lounge, korkeatasoinen spa sekä 36. kerrokseen Sky bar.

Mikrohotellit ja Putiikkihostellit Tunnetut brändit satsaavat nyt mikrohotelleihin. Huoneista on karsittu kaikki ylimääräinen. HOTELLIT YRITTÄVÄT kilvan keksiä vaihtoehtoja jakamistalouden tuomalle airbnb:lle ja halpalentoyhtiöillä matkustavien majoitustarpeille. Suuret ketjut lanseeraavat kilvan uusia mikrohotelleja ja putiikkihostelleja. Uudet brändit nimetään lyhyesti ja ytimekkäästi; Zip, Motto jne.

Hilton Hotelsin Motto by Hilton on putiikki-hostelli, joka edustaa modernia ja urbaania lifestyle-majoitusta edulliseen hintaan. Huoneet ovat pieniä ja niiden varustelu on niukkaa, mutta tarpeellinen löytyy. Huonevarustelusta on poistettu mm. puhelin ja kello, koska ne löytyvät kaikilta jo omasta takaa.

Operaattori

Huoneita

Avautuu

Kaartinkaupunki

U14

120

2020

Pasila, Tripla

Sokos Hotels

430

2020

Zip

Ruskeasuo

SSA Base Hotel

440

2020

Helsinki, Vilhonkatu

Scandci

483

2020

Kruununhaka

Ruby Hotels

140

2021

Myyrmäki

NREP

322

2021

Kamppi

Primehotels

230

2021

Koivuhaka

Primehotels/Marriott

206

2021

Helsinki, Kaivokatu

HYY

190

2022

Hakaniemi

Primehotels

200

2022

Ensimmäinen Zip by Premier Inn avattiin maaliskuussa Cardiffissa. Seuraava nousee Southamptoniin. Huoneet ovat todella pieniä, mutta niistä löytyy oma kylpyhuone. Huonehinnat ovat vähän yli 20 euroa. Zip-hotellit sijaitsevat hieman kaupunkien ulkopuolella, mutta hyvien liikenneyhteyksien päässä.

3 • 2019 HUHTIKUU

UUSIA PRIMEHOTELLEJA. Fredrikinkadun ja Eerikinkadun kulmassa Helsingissä sijaitseva Rakennusmestarien talo uudistetaan hotelliksi. Hotellioperaattoriksi tulee Primehotels Oy. Hotelli avataan vuoden 2020 loppupuolella ja sen nimi, brändi sekä tarkemmat liiketoimintakonseptit julkaistaan myöhemmin. Hotelliin tulee 230 huonetta, kokous- ja juhlatiloja sekä ravintola, baari ja liiketiloja. Primehotels avaa lähivuosina myös muita hotelliyksiköitä, kuten mm. Art Hotellin Helsingin Jätkäsaaressa sekä Hotel Kakolan Turussa.

Motto by Hilton

Sijainti

Parin seuraavan vuoden aikana pääkaupunkiseudulle avautuu reilu 2000 uutta hotellihuonetta.

HOTELLIUUTISIA LYHYESTI

HOLIDAY INN MESSUKESKUS. Holiday Inn® Helsinki - Expo -hotelli messukeskuksen yhteydessä avattiin maaliskuun alussa täysin uudistuneena. Hotellin aulatilojen kulmakivenä toimii Holiday Inn® -ketjun Open Lobby -konsepti, olohuonemainen alue, missä vieraat voivat tehdä olonsa kotoisaksi syöden, virvokkeita nautiskellen, työskennellen ja tavaten muita ihmisiä. Myös kaikki huoneet ja yleiset tilat on uusittu. Hotellista on suora käynti messukuskukseen. SAVOY PALACE MADEIRALLA. Uusi Savoy Palace aukeaa kesäkuussa Madeiran Funchalissa. Hotellissa on 352 huonetta, kongressikeskus, spa, kuntosali, kaksi ravintolaa ja baaria. Tyylikäs, 5 tähden hotelli sijaitsee keskeisellä paikalla, museoiden ja ravintoloiden kupeessa. Madeiralla on nyt kuusi Savoy-ketjuun kuuluvaa hotellia, jotka ovat kaikki 4 ja 5 tähden kategoriassa. Uusi Savoy Palace kuuluu The Leading Hotels of the Worldiin. SIX SENSES IHG:LLE. Luksushotelliketju Six Senses Hotels Resorts & Spas on myyty Internation Hotel Groupille (IHG) 300 miljoonalla dollarilla. Kaupan myötä IHG:lle siirtyi 16 hotellia ja resortia, 27 spata sekä sisaryhtiöt Evason & Raison d’Etre.

9


Suomalainen kulttuurivaikuttaja Budapestissa

Ari Kupsus isännöi antiikki- ja taidegalleriaa, salonkikonsertteja ja barokkilinnavierailuja Ulkoministeriön projektissa Varsovassa työskennellyt Ari Kupsus lähti viikonloppumatkalle junalla Budapestiin. Ihastui heti perille päästyään rautatieaseman ja kaupungin mahtipontiseen arkkitehtuuriin. Hän oli tullut paikkaan, joka tuntui alusta saakka omalta. Tästä on parikymmentä vuotta. Sen jälkeen alkoi tapahtua. Antti Haukkamaa, Budapest

KOHTI KEVÄTTÄ PÄIVITTÄINEN SUORA LENTO

HELSINKI–TOKIO www.jal.com

KULTTUURIPERSOONA JA taidemesenaatti lienevät oikeat sanat kuvaamaan Ari Kupsusta. Budapestiin muutettuaan hän varsin pian tutustui kaupungin kulttuurivaikuttajiin ja aristokraattipiireihin. Ja avasi pian gallerian palatsikaupunginosaan lähelle suurta synagogaa. Galleriassa on myynnissä kunnostettuja antiikkihuonekaluja ja taidetta niin unkarilaisilta kuin suomalaisiltakin taiteilijoilta. Galleria on Brody Sandor kadulla vanhassa ns. vuokrapalatsissa, jonka asunnot olivat aikoinaan aatelisperheiden käytössä. Perheillä oli aina asuntona kokonainen kerros eli noin 600 m2. Kupsuksella on oma parisataaneliöinen asunto saman talon ylimmässä kerroksessa. Asunto on sisustettu antiikkihuonekaluin ja seinillä on arvokkaita tauluja. Siellä järjestetään salonkikonsertteja, joissa nuoret musiikinopiskelijat esiintyvät. Hyväntekeväisyysjärjestönsä kautta Kupsus avustaa nuoria taiteen ja musiikin opiskelijoita.

Linnanherraksi

Hyvän kuvan metsästäjät ärsyttävät jo matkailumaailmaa

Pitäisikö Instagram-matkailu kieltää? Monet kohteet kärsivät jo villityksestä Instagramilla on yli 800 miljoonaa aktiivista kuukausikäyttäjää, jotka jakavat 80 miljoonaa kuvaa päivittäin. Kaksi viidesosaa Y-sukupolvesta sanoo valitsevansa kohteen Instagram-ystävällisyyden mukaan. Monissa kohteissa hyviin kuvakulmiin jonotetaan ja vaarallisia tilanteita syntyy erikoisia kuvia haettaessa. Vuosina 2011-2017 ainakin 259 ihmistä menetti henkensä ottaessaan selfietä. Timo Kauppinen VAIKKA INSTAGRAM tuo mo-

nelle kohteelle kaivattua julkisuutta, ei se aina ole hyvästä. Esimerkki siitä löytyy Kuala Lumpurista. Hindujen pyhien Batu-luolien 272 porrasta on maalattu sateenkaaren värein. Nyt ne värittävät instagrammaajien tilejä kautta maailman. Sosiaalisessa mediassa käyty keskustelu ja maininnat Batu-luolista lisääntyivät portaiden maalaamisen jälkeen 104 prosenttia. Värikkäistä portaista on tullut kuitenkin skandaali Kuala Lumpurissa. Niiden yläosassa sijaitseva Sri Subramaniar Swamyn -temppeli on kansallisperintökohde, ja siksi kaikki muutokset on hyväksyttävä ennakkoon. Sitä ei kuitenkaan tehty portaiden osalta, ja nyt pelätään, että luolat menettävät kansallisperintöstatuksensa ”Instagram-portaiden” vuoksi.

Kuvauksellinen seetripuuryhmä Italian Toscanassa on pellolla seetripuuryhmä, jonka jokainen haluaa itse kuvata ja

10

lainen Meliá Hotels International on nyt nostanut asian pöydälle. ”Saamme päivittäin jopa 70 sähköpostia, joissa pyydetään ilmaista Instagram-majoitusta. Pyyntöjä tulee Espanjasta ja ulkomailta. Sosiaalista mediaa voidaan käyttää kohteen Vi e s t i m e n e e suojeluun mutta ne voivat tuoda myös pysyviä haittoja herkille luontokohteille. yleensä näin; ”Hei, nimeni on X, ja minulla on niin ja niin monta jakaa somessa. Navigaattorit tuhatta Instagram-seuraajaa. ohjaavat paikalle peltojen läpi Haluan yöpyä X yötä hotellisja lopuksi maatilan pihatielle. sanne, ja siksi ehdotan yhteisRaivostunut isäntä on ajatyötä: brändinne edistämistä nut lannalla kuormatun traksosiaalisessa verkostossani iltorilavan keskelle tietä ja kirmaista huonetta vastaan”. joittanut lavan kylkeen haise”Espanjalaiset somettajat van vastalauseen. pyytävät hotelliketjulta eniSamaisen seetripuuryhten majoitusta maan rantamän voi kuvata myös moottokohteista sekä Miamista, New ritieltä, mutta sitä navigaattoYorkista ja Berliinistä. Meitä ri ei tiedä. tämäntyyppiset yhteistyöt eiNäkyvyyttä majoituksesta vät hyödytä lainkaan, ja siksi olemme ottaneet käyttöön uuden softwaren, joka lajitEspanjassakin Instagram-ehtelee viestit sisällön mukaan. dotukset ilmaisista majoitukPyynnöt on helpompi erottaa sista tai aterioista huippuraja se helpottaa työmäärää”, tovintoloissa ovat muodostuteaa Melián sosiaalisen medineet todelliseksi vitsaukseksi an johtaja Santiago García. maan matkailuteollisuudelle. Vastaavia esimerkkejä on Euroopan suurimpiin hoteltuhansittain. liketjuihin lukeutuva espanja-

Vuonna 2012 silloinen Suomen suurlähettiläs Unkarissa, Jari Vilén, pyysi Kupsusta mukaansa katsomaan linnaa, jossa Suomen suurlähetystö oli ollut sodanaikana evakossa. He lähtivät Iszkaszentgyörgyn kylään, jossa sijaitsi 1700-luvun alkupuolella valmistunut barokkilinna. Perillä odotti osittain rapistunut, osittain valtion entisöimä mutta autio linna. Vieraileville herroille syntyi ajatus, että jotain kannattaisi paikan hyväksi tehdä. Pian suurlähetystö sijaitsi päärakennuksen siivessä olevassa pikkulinnassa, ja jo saman vuoden syksyllä lähetystön muistohuoneisiin avattiin museo. Avaajana oli itse presidentti Sauli Niinistö ja vieraita 16 maasta. Tilaisuus oli tietysti iso tapahtuma pienessä unkarilaisessa maalaiskylässä. Pian tämän jälkeen Kupsukselle tarjoutui tilaisuus vuokrata itse linna sillä sopimuksella, että hän kalustaa linnaa ja pitää sitä avoinna vierailijoille. Kesäaikaan linnassa järjestetäänkin nyt paljon juhlatilaisuuksia, salonkikonsertteja sekä taidenäyttelyitä ja -leirejä. Kupsus itse viettää kesät linnassa maaseudun rauhassa, siis linnanherrana 300 vuotta vanhassa Amadé Bajzáth Pappenheimin linnassa.

Kalusteet Tyhjä linna täytyi tietysti kalustaa. Alkuperäiset kalusteet oli aikoinaan viety pois, tuhottu ja varastettu. Ensimmäisten kalusteiden joukkoon kuului Suomen Itäval-

Ari Kupsus hankkii edelleen esineitä linnaansa Ecseri Piacin kirpputorilta.

Kupsuksen Budapestin kodin sohvakalusto on hankittu aikoinaan Suomesta huutokaupasta.

Ari Kupsus esittelee mielellään linnan historiaa ja sisustusta vieraileville ryhmille.

lan suurlähetystöstä Wienistä hankittu uusbarokkikalusto. Se oli aikoinaan hankittu sinne vuonna 1960, kun valmistauduttiin presidentti Urho Kekkosen valtiovierailuun. Kalustusta suunnitellessaan ja hankkiessaan Kupsus halusi noudattaa linnan alkuperäistä sisustusta. Linnaan hankitaan ainoastaan ennen vuotta 1860 valmistettuja esineitä. Niitä on löytynyt huutokaupoista ympäri Eurooppaa, ja myös Suomesta esimerkiksi Huutokauppa Helanderilta. Monet kalusteista vaativat kunnostusta ja verhoilua. Onneksi tällainen työ on Unkarissa neljä kertaa edullisempaa kuin meillä. Kupsus tekee myös paljon itse. Alkuvuodesta hän kävi Myanmarissa, mistä hän hankkii verhoiluun ja verhoihin käytettävää silkkiä. Viime vuonna silkkiä meni 80 metriä ja sama määrä on tilauksessa tänä vuonna. Kupsus on myös vakiovieras Ecseri Piacin kirpputorilla, jonne hän suuntaa yleensä lauantaisin aamulla ennen kuutta. ”Silloin tekee parhaat

löydöt, kun tavarantoimittajat availevat autojaan ja myyvät aarteensa eteenpäin antiikkikauppiaille”, kertoo Kupsus. Tällä hetkellä kaikkiaan 15 linnansalia on jo kalustettu.

Antiikkimatkoja Matkahaukka on jo liki parikymmentä vuotta järjestänyt antiikkimatkoja ja Budapest on ollut yksi suositummista kohteista. Viimeisin ryhmä oli Kupsuksen vieraana viime vuoden lopulla. Matkassa oli mukana asiantuntijana Jenny Sirén Huutokauppa Helanderilta. Ohjelmassa oli muun muassa Kupsuksen vetämät kierrokset palatsikaupunginosassa ja joulumarkkinoilla, galleriavierailu ja salonkikonsertti ja totta kai myös linnavierailu. Antiikkilöytöjä tehtiin Ecseri Piacin kirpputorilta ja Falk Miksa kadun antiikkiliikkeistä. ”Yhden kadun ja muutaman sivukadun varrella on yli 40 antiikkiliikettä, mukana myös isoja huutokauppataloja. Todellinen runsauden sarvi antiikin ystäville”, kehuu Jenny Sirén.

3 • 2019 APRIL


Tallinnan kesä on täynnä tapahtumia Retki maaseudun kartanoihin kannattaa Tallinnassa tapahtuu pitkin kesää. Lukuisia festivaaleja ja juhlia pidetään eri puolella kaupunkia. Tarjolla on mm. Jazzkaar, Museoiden Yö, kirjallisuusfestivaali ja Vanhankaupungin päivät. Vähän erilaista nähtävää tarjoavat Vabamu ja KGB:n vankilasellimuseo, jotka valottavat Viron pelon ja epätoivon vuosia. Tallinnaa ympäröi Harjumaa, joka tarjoaa puolestaan mielenkiintoisia vierailukohteita myös päiväristeilijöille. Teppo Viiperi JA Z ZIN YS TÄVIE N kannat-

taa suunnata Suomenlahden eteläpuolelle 19.-28.4., jolloin Tallinnassa vietetään Baltian maiden suurinta jazzfestivaalia Jazzkaaria. 10-päiväinen musiikkitapahtuma esittelee kuumimpia kansainvälisiä nimiä ja paikallisia lahjakkuuksia. Museoiden yötä vietetään 18.5. Suureen osaan museoista pääsee tutustumaan ilmaiseksi ja iltamyöhällä. Kir jallisuuden ystävät suuntaavat HeadRead kirjallisuusfestivaaliin 22.-26.5. Siellä on tarjolla esityksiä, runoiltoja, lastentapahtumia ja muuta kirjallisuuteen liittyvää.

Kernun kartanossa voi viettää ihanan viikonloppuloman.

Musiikkia ja ruokaa Kesä alkaa Tallinnan Vanhankaupungin päivillä 30.5.2.6. Luvassa on musiikkia, teatteria ja taidetta neljän päivän ajan. Bon Jovin This House Is Not For Sale -maailmankiertue pysähtyy Tallinnassa 2.6. ja seuraavana viikonloppuna, 8.-9. päivinä Tallinn Street Food Festival esittelee kuumimmat katuruokatrendit. Suurtapahtuma Tallinnassa on myös Fotografiska-museon avaaminen Telliskivessä 19.6.

Tanssia ja laulua Heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna Tallinnassa soi ja raikaa. Laulu- ja tanssijuhlat on muovannut virolaisten identiteettiä vuodesta 1869 lähtien. Juhlille osallistuu tuhansia kansallispukuisia esiintyjiä kaikkialta Virosta ja muualtakin maailmasta. Samana viikonloppuna järjestetään Sweet Spot -festivaali, missä kahden päivän ajan esiintyy loistava kattaus virolaisia ja kansainvälisiä artisteja. Kuun puolivälissä Tallinnan keskiaikapäivät kerää Raatihuoneen torille värikkäät kauppiaat ja käsityöläiset.

Wabamu-museon ulkopuolella on koskettava tilataideteos.

Vaietut pelon vuodet Tapahtumien lisäksi Tallinnassa voi tutustua Viron vaiettuun menneisyyteen. Lähimenneisyyden tapahtumia ei enää piilotella, vuosia kestäneet sorron ja kauhun

3 • 2019 HUHTIKUU

Öllenautin oluet ovat Viron suosituimpia.

ajat on tuotu näkyville Vabamu–museossa. Sadat sortovuosien uhrit ovat kertoneet tarinansa ja lahjoittaneet museolle ainutlaatuisen kokoelman esineitä ja muistoja sortovuosien kaudelta. Vapaus on kaunis ja vapaus on hauras, mutta itsestäänselvyys se ei ole. Vabamussa tarkastelet vapautta uudella tavalla sekä kuuntelet ajatuksia herättävää tositarinaa pahuudesta ja tragediasta, selviytymisestä ja eloonjäämisestä.

Pienpanimoita ja kartanoita Harjumaan maakunnassa, mihin Tallinnakin kuuluu, on useita kauniita, kunnostettuja kartanoita. Yksi niistä on kolmen vartin ajomatkan

päässä etelään sijaitseva Kernun kartano, joka rakennettiin vuosina 1810–1813. Kartanon sisätiloille antavat ainutlaatuisuutta Englannin kuningatar Elisabeth II:lle kuuluvasta St John's Lodgen linnasta hankitut verhot ja huonekalut. Nykyään Kernun kartano on hotelli ja tapahtumapaikka, jossa järjestetään konsertteja, teatteriesityksiä, häitä, seminaareja ja juhlia. Matkalla Kernuun oluen ystävän kannattaa pysähtyä Sauen kaupungissa, Öllenautin pienpanimossa. Valikoimaan kuuluvat mm. saunaolut ja kuohuviiniolut.

25-vuotias Eckerö Line Juhlavuottaan viettävän Eckerö Line liikennöi päivittäin kolme vuoroa Tallinnaan; kello 9, 15.15 ja lauantaita lukuun ottamatta myös klo 21.40. Merimatka kestää 2,15 tuntia. Eckerö Linen viime vuosi oli ennätyksellinen, Helsingin ja Tallinnan välillä risteili yli 1,8 miljoonaa matkustajaa, ja sen markkinaosuus on lähes 19 %. Matkustajat äänestivät Eckerö Linen laivayhtiöiden asiakkuusindeksitutkimuksessa ykköseksi ja joulukuussa yhtiölle myönnettiin Great Place to Work -sertifiointi.

SVEITSI VALLOITTAA ympäri vuoden. Voisi luulla, että Sveit-

sin laskettelusta tunnetut alppikylät uinuvat yli kesän, mutta kaikkea muuta. Sata kilometriä Zürichistä suoraan etelään sijaitsee pieni, viehättävä Andermattin alppikylä. Kylän lähestymisen voi tehdä joko kuvauksellista serpentiinitietä pitkin tai maisemia junan ikkunasta ihaillen. Kylään on hiljattain avattu uusi Radisson Blu Reussen, jonka myyntijohtaja Claus Basan on ollut vaihdossa Suomessa ja osaa muutaman sanan Suomea. Sveitsin turistitoimiston Katharina Hahn suosittelee lähtemään Andermattin vuorille viettämään aktiivisia lomapäiviä tai vaikka pelaamaan golfia huikeissa maisemissa.

ARE YOU THE NEXT EXPERT?

Visit Dubai, is searching for the next Dubai EXPERT. With our training tool, you can train anytime via PC or APP. Learn more about Dubai, make the best recommendations for your customer and become a Dubai EXPERT.

REGISTER NOW TO COMPLETE THE TRAINING PROGRAM Here’s what you need to do: 1. Register for Dubai Expert www.dubaiexpert.ae 2. Complete training module no later than May 1st, 2019 3. Two lucky Dubai Expert Graduates are going to win a return ticket to Dubai by FlyDubai *We will contact the winner directly

Kotimaa tutuksi Matkamessuilla Staycation on valloittanut suomalaisetkin Tammikuun Matkamessuista on aikaa jo hetki, mutta matkustaminen puhuttaa kaiken aikaa. Kotimaan matkailun kiinnostavuus kasvaa entisestään ja loma omassa kotikaupungissa kuulostaa yhä useamman mielestä houkuttelevalta. KOTIMA AN MATKAILU kiin-

nostaa yhä enemmän. Matkamessuille saapui kolme neljästä kävijästä suunnittelemaan kotimaan lomamatkaa. Erityisen kiinnostuneita kävijät olivat kotimaan kaupunkilomista ja luontokohteista. Joka toinen messukävijä hakikin tapahtumasta ideoita tulevan kesän matkoihin, joten olettaa saattaa, että entistä useammat päätyvätkin kesälomamatkalla tutustumaan Suomeen. ”Kotimaan matkailun vetovoima näkyy jo tulevan vuoden Matkamessujen osastovarauksissa, sillä kotimaan kohteet ovat olleet ennätyksellisen reippaasti liikkeellä. Tänä vuonna nähtiin jo paljon alueiden laajoja yhteisosastoja, ja sama trendi näyttäisi jatkuvan myös ensi vuonna”, kertoo Matkamessujen myyntipäällikkö Rea Sandström.

Loma omassa kotikaupungissa Kiireisessä arjessa elämysten merkitys korostuu, ja aina matkakokemuksen saamiseksi ei tarvitse lähteä kotikaupunkia kauemmaksi. Staycation-ilmiö on valloittanut suomalaisetkin, ja muun muassa Helsingin hotelleihin majoittujat saa-

Isot yhteisosastot ovat messuilla yhä suositumpia.

puvat toisinaan viereisestä korttelista. Omasta arjesta poikkeava tapa viettää aikaa mahdollistaa myös tutun kaupungin kokemisen matkailijan silmin. Tutuista kaupungeista on kuitenkin välillä vaikea löytää kiinnostavia helmiä. ”Matkamessut on monille messukävijöille myös paikka tutustua oman kotiseudun osastoon ja tarjontaan. Monille avautuu tutuistakin kaupungeista uusia kohteita ja palveluita, kun niistä pääsee inspiroitumaan ja kuulemaan tarinoita. Lähimatkoilta haetaan ennen kaikkea kiinnostavia majoituskohteita ja uniikkeja elämyksiä, ja monet kotimaan kohteet ovat hienosti tuoneet näitä esille myös messuilla niin kauempaa tulevillekin kuin paikallisille”, Sandström jatkaa.

Naapuriston olohuoneet Myös hotellit ovat tarttuneet läheltä tuleviin matkailijoihin erityisesti heille suunnatuilla palveluilla. Hotellien aulabaarit houkuttelevat nyt yöpyjien lisäksi kävijöitä myös paikallisista, ja parhaimmillaan uusi hotelli tuo uusia palveluita naapuruston asukkaille. Messukeskuksen yhteyteen maaliskuussa avattu uusittu Holiday Inn Helsinki – Expo lupaa korkeatasoisten majoituspalveluiden lisäksi hotellin Open Lobby – periaatteella toimivan aulabaarin myös naapuruston ulottuville. Ympäri vuorokauden auki oleva aulabaari ulottaa myös Messukeskuksen tapahtumat hotellin puolelle. Ehkäpä ensi vuoden Matkamessuilla kotimaan kohteista inspiroidutaan myös hotellista käsin.

11


VL_MersedezBentz_215x140mm 3.9.2013 11:26 Page 1

Vietätkö tänä vuonna 30-vuotisjuhlia?

Kaikki kohdallaan

Oletko ollut tänä vuonna 30 vuotta matkailualalla, täyttääkö yrityksesi tänä vuonna 30 vuotta, onko sinulla hauskoja tai ikäviäkin muistoja vuodesta 1989? IKKUNAPAIKK A TÄY T TÄ Ä

Vanajanlinna on monipuolinen palvelukokonaisuus, joka tarjoaa mukavuutta, laatua, viihtyvyyttä ja hyvää palvelua. Tervetuloa nauttimaan kaikilla aisteilla!

HOTEL & RESTAURANT

tänä vuonna 30 vuotta ja kesäkuun numero omistetaan kaikille kolmekymppisille. Silloin muistellaan menneitä ja ihmetellään miten aika on mennyt kuin siivillä. Muistatko vielä faksit, telexit, Marsin ja Pohjolan hulvattomat samppanjafestivaalit? Tule mukaan muistele-

maan. Soita meille tai lähetä muistelusi mahdollisimman pian, viimeistään 5.5. mennessä. Jos Sinulla on kuvia 30 vuoden takaa, niin laita niitäkin meille. Soita numeroon 09-622 2500 tai laita meille s-postia osoitteeseen leena.aalto@ikkunapaikka.fi Lähdetään yhdessä ihanalle muistelumatkalle!

| GOLF & COUNTRY CLUB

www.vanajanlinna.fi, vanajanlinna@vanajanlinna.fi

Henkilökohtaista, olennaista, turvallista ja kestävän kehityksen mukaista

Nordic Business Travel Summit kokoontui Kööpenhaminassa Pohjoismaisten liikematkayhdistysten voimannäytön, ostajien, myyjien ja palvelutuottajien Nordic Business Travel Summit 2019 -tapahtuman paikkana oli tänä vuonna Kööpenhamina. Vuorossa oli pohjoismaisen matkahallinnon ja liikematkustuksen historian kolmas koulutus-, verkostoitumis- ja kokemusten vaihtofoorumi. Ensimmäinen NBTS toteutui Tukholmassa 2017 ja toinen Helsingissä 2018. Eero Havia, Kööpenhamina KÖÖPENHAMINA PÄÄRAUTATIEASEMAA lähellä olevasta

mittavasta hotellitarjonnasta Danish Business Travel Association (DBTA) oli valinnut suuren Scandic Copenhagen -kongressihotellin, joka selviytyi mainiosti ennätyksellisen 350 pohjoismaisen liikematka-ammattilaisen kokous-, majoitus- ja muonitustehtävistä. Kokouspäivien sujuminen oli yhteispohjoismainen ponnistus, sillä tanskalaisten apuna ja osana järjestelykoneistoa toimivat FBTA ja sen toiminnanjohtaja Sari Viljamaa, Ruotsin SBTA:n Lotten Fowler sekä Norjan NBTA:n Jan Henrik Utvatne. Paikalla oli myös ’kuunteluoppilaita’ Islannista, Hollannista ja Sveitsistä. Kaksipäiväisen kokouksen teemaksi oli valittu ”henkilökohtaista – personal” – teema, jonka taustalle on helppo mieltää digitaalisuus ja tekoäly kaikkine mahdollisuuksineen.

Miten varautua tuleviin haasteisiin? Susanne Odgaard, Institute of Innovative Thinking, pohti oleellisen tärkeyttä maailmassa, jossa aika on rajattua ja asiat muuttuvat kovalla vauhdilla. Työajat eivät useinkaan enää ole kiinteät yhdeksästä viiteen, tehokkuutta edellytetään ja kaiken kommunikaation ja tiedon ääriviivat hämärtyvät samalla kun uusia tuotteita ja palveluita syydetään markkinoille ennätysvauhtia. Kokouksen tuottajapaneelissa Finnairin VP Global Sales Mikko Turtiainen pohti Finnairin näkökulmasta, miten pysyä olennaisessa, rele12

ta. Kaikkien on toimittava kestävän kehityksen eteen 7.7 miljardin ihmisen maapallolla.” Jätteen määrä on saatava vähenemään ja uudistuvia enerPohjoismaisten liikematkayhdistysten toiminnanjohtagialähteitä, joijat avasivat maaliskuisen NBTS2019 -tapaamisen Kööpenhaminassa: DBTA:n Anne Mette Berg, SBTA:n Lotten den suuri ongelFowler, NBTA:n Jan Henrik Utvatne ja FBTA:n Sari ma yhä on energiViljamaa ovat lopulta aika pienellä tiimillä ponnistaneet an varastointi, on yhteisen mittavan ja vuosi vuodelta kasvavan tapahtuotettava käyttöön. man matkahallinnon ja liikematkakaupan väelle. ”Tulevaisuus saapuu ihan itsekseen, edistys ja vantissa. Matkakaupan arvokehitys eivät sitä tee”, tiivisti ketjun hyödyntäminen on ykLevinsen. si keskeinen asia. Turtiainen Kongsberg Gruppenin tranosti esiin myös kokouspäivel manager Hanne Marit vien teeman mukaisesti henSchultzin esitys oli otsikoitu kilökohtaistettuja tarjouksia ”Matkahallinnon tuominen esimerkiksi hotelleilta, joisuudelle tasolle”. Kongsbersa hänen mukaansa usein on gin, joka toimii öljy- ja kaasu-, kuitenkin lähtökohtana palpuolustus- ja meriteollisuuden velun tai tuotteen markkinoija teknologian parissa, näköjan tilanne ja tarve myydä esikulmasta oli luonnollista, että merkiksi low season -aikaa, ei Hanne Schultz painotti esitysniinkään asiakkaan tarpeet ja tään työmatkustuksen turvalasiakaslähtöisyys. lisuuden ja ohjeistuksen, ’poMads Thimmer, Innovalicyn’ näkökohtiin. tion Lab, pohti tulevaisuuden työtilaa ja myös relevanssin, olennaisen merkitystä. ”Me Tukholmassa tavataan haluamme henkilökohtai2020 suutta, yllätystä, syvällisyyttä, osallistumista. Digitaali”Seuraava yhteispohjoismainen suus ja tekoäly voivat tarjota liikematkatapaaminen eli NBTS sitä, mutta meidän sukupol2020 järjestetään 17.-18. maalisvemme tuntee itsensä hölkuuta 2020 Tukholmassa”, kermöksi puhuessaan esineille, toi NBTS 2019 järjestelyistä vaskoneille. Seuraavalle sukupoltannut DBTA;n toiminnanjohtavelle tämä on jo aivan luonteja Anne Mette Berg. vaa”, visioi Thimmer. Ruotsin SBTA:n Lotten Fowler puolestaan lisäsi, että Tukholmassa varaudutaan Tulevaisuus saapuu jopa 500 kokousosanottajaan itsekseen tähänastisen kasvun rohkaisemina. Seremoniallinen viesFramforskin tulevaisuudentikapula Budstikke luovutettutkija Marianne Levinsetiin NBTS 2019:n päätteeksi nin aihe oli kestävä kehitys. Kööpenhaminasta nyt Tuk”Myös ympäristö on henkiholmaan. lökohtainen asia”, aloitti Levinsen. ”Olemme niin tottuneita talouden kasvuun, että sitä odotetaan vuosi vuodel-

Nordic Business Travel Awards 2019 -palkinnot jaettiin Tärkeänä osana NBTS 2019 -tapahtumaa, sen juhlapäivällistilaisuudessa Kööpenhaminan Tivolin H.C. Andersen Castle -ravintolassa, jaettiin Nordic Business Travel Awards 2019 sekä ensi kerran Nordic Travel Manager Award. Palkintojen taustalla ovat pohjoismaiset liikematkayhdistykset DBTA, FBTA, NBTA ja SBTA jäsenistöineen ja liikematkustajineen sekä tutkimuslaitos Nordic Bench. Näiden järjestämän äänestyksen tuloksena palkittiin kuudessa eri kategoriassa parhaat pohjoismaiset liikematkapalvelujen tuottajat sekä lisäksi valittiin vuoden travel manager seuraavasti:

HIENO TUNNUSTUS. Viisi vuotta sitten Ari Siivikko perusti Arc-

tic Signature DMC:n, jonka asiakkaita ovat luksusmatkatoimistot ympäri maailman. Ari kertoo, että alussa asiakkaat tulivat pääosin joulukuussa Englannista Saariselälle. ”Nyt asiakkaita tulee maailman joka kolkalta. Asiakkaina on mm. julkkiksia ja megarikkaita, jotka saapuvat Suomeen yksityiskoneella. Heille järjestämme kaiken viimeistä piirtoa myöten”, kertoo Ari. Ja näin on ilmiselvästi tehty, sillä eurooppalainen luksusmatkayhdistys on valinnut Arctic Signaturen parhaaksi seikkailumatka DMC:ksi 140 yrityksen joukosta.

Tekstiilien mikrosirut paljastavat varkaudet Jotkut asiakkaat ihastuvat hotellin ylellisiin pyyhkeisiin ja vuodevaatteisiin jopa siinä määrin, että ne päätyvät oleskelun jälkeen hotelliasiakkaan laukkuun.

Best Airline: Finnair Best Hotel Chain: Elite Hotels Sweden Best Car Rental Company: Sixt Best Travel Management Company: Berg-Hansen – Norja Best Payment Provider: Eurocard Best Code of Conduct: Quality Hotels Nordic Travel Manager Award 2019: Pia Kirk Jensen – Vestas Wind Systems A/S, Tanska Nordic Travel Awards -palkinnot jaettiin nyt toisen kerran. Finnair on palkittu molempien vuosien äänestyksissä Pohjolan parhaan lentoyhtiönä. Nordic Travel Manager -palkinto oli nyt ensimmäinen laatuaan. Tanskalaisen Pia Kirk Jensenin ansioksi katsottiin käyttäjäystävällinen, tehokas ja matkustajakeskeinen viestintä. Youtuben inspiroima ”Vestas Tube” on hänen erityistyövälineensä.

Hotellipyyhkeen mukaan ottamisesta jää yhä varmemmin kiinni.

Timo Kauppinen ESPANJALAINEN RESUINSA

on kehittänyt uuden sukupolven hotellitekstiili-innovaation, jolla estetään lisääntyneet lakana- ja pyyhevarkaudet hotelleissa. Resuinsa vie tuotteita yli 90 maahan. Yrityksen tekstiileitä käyttää muun muassa Espanjan Parador-hotelliketju.

Mikrosiru paljastaa Tuotteiden sisältämän antennilla varustetun mikrosirun ansiosta niitä pystytään jäljittämään helposti. Mikäli hotellin omaisuutta kävelee ulos, uloskäyntialueiden varkaudenestomatto tai katossa oleva pieni antenni varoittaa järjestelmää asiasta. Älykkään tekstiilijärjestelmän ansiosta hotellissa voidaan seurata reaaliajassa li-

säksi liinavaatteiden ja pyyhkeiden varastointia sekä jakelua yhdellä silmäyksellä tietokonenäytöltä, samoin kuten kuinka monta vuodevaatetta ja pyyhettä on talossa tai pesussa hotellin ulkopuolella. Sekä kuinka monta kertaa kyseistä tekstiiliä on pesty ja miten.

Tarkka seuranta Myös tekstiili-inventaario helpottuu huomattavasti, kun jokaista pyyhettä ja lakanaa ei enää tarvitse laskea yksitellen manuaalisesti. Tuotteen mikrosiru sisältää yksityiskohtaisesti sen tiedot, kuten värin ja koon. Ja mikä tärkeintä mikrosirut kestävät teollisen pesulapalvelun vesi- ja kemikaalipesut sekä silitysten korkeat lämpötilat.

3 • 2019 APRIL


Suosikkikohteet Berliini, Rooma ja Barcelona

Parivuotias Finnair Holidays tarjoaa helpon ja ripauksen ylellisemmän loman Finnair Holidays -tuote täyttää kesäkuussa kaksi vuotta. Se lanseerattiin vastaamaan kasvavan vapaa-ajansektorin tarpeita sekä tuomaan helppo vaihtoehto etenkin aikuisille pariskunnille ja ystäväporukoille. Erityisesti se kiinnostaa Finnairin kanta-asiakkaita, sillä matkoista saa triplapisteet. Tänä vuonna myynnin odotetaan tuplaantuvan.

TEMA-matkojen jälleenmyyjäksi! Haluamme kasvattaa jälleenmyyjäverkostoamme Suomessa ja etsimmekin aktiivisia, luotettavia ja myyntihenkisiä jälleenmyyjiä. Varmistamme luonnollisesti sen, että matkatoimiston henkilökunnalla on tarvittava tuntemus korkeatasoisista tuotteistamme. Tarjoamme asiantuntevan agenttipalvelun, markkinointi- ja myyntimateriaalin ja kilpailukykyisen palkkion. TEMA-matkat ovat elämysmatkoja kulttuuriin ja luontoon. Matkalla on aina mukana asiantunteva suomenkielinen opas, jonka ansiosta asiakkaat tutustuvat maahan ja vierailukohteisiin pintaa syvemmältä. Filosofiamme mukaan matka on nautinto ja ennen kaikkea arjen ylittävä elämys. Kiinnostuitko? Lisätietoja antaa TEMA Finland Key Account Manager Janne Varis. Otathan yhteyttä sähköpostitse: janne.varis@temamatkat.fi Kotisivuiltamme saat erinomaisen käsityksen TEMA-matkoista: www.temamatkat.fi

Finnair Holidaysin mainokset ovat saaneet paljon positiivista huomiota.

Leena Aalto FINNAIR HOLIDAYSIN kohde-

ryhmä on aikuiset pariskunnat ja ystäväporukat. ”Premium leisure -kohderyhmä, aikuiset, jotka arvostavat laatua ja helppoutta. Ja tämä kohderyhmä on juurikin löytänyt Holidaysin. Meillä on jo paljon asiakkaita, jotka ovat olleet useammalla Finnair Holidays -matkalla”, kertoo Finnair Holidaysin Business Manager Annakaisa Ojala.

lähtemään myös pidemmälle. Kaukokohteista suosituimmat ovat New York, Tokio ja Singapore. Myös Malediivit kiinnostaa lomailijoita kasvavassa määrin”, Ojala kertoo.  

80 kohdetta Finnair Holidaysin vastuullisena matkanjärjestäjänä toimii Aurinkomatkat ja matkoihin sisältyy aina lennot ja hotelli. Lisäpalveluina on tarjolla lentokenttäkuljetukset ja erilaisia elämyksiä lomakohteessa. ”Pääsääntöisesti myymme Finnairin suoria lentoja, mutta joihinkin kohteisiin on myös oneworld -kumppaneiden lentoja. Hotellivalikoimassa on vaihtoehtoja pienistä boutique-hotelleista isoihin luksusresorteihin”, Ojala täsmentää.   Loman varaamista helpottaa huomattavasti Finnair  Holidaysin  suosikkihotellilistaus. Suosikkihotellit ovat takuuvarmoja hotelleja, joiden sijainti on erinomainen ja palvelut sekä huoneet tasoltaan laadukkaita. Hotellivalikoiman ovat koostaneet Finnairin ja Aurinkomatkojen matkailun ammattilaiset.  ”Valikoimassa on nyt kohteita, jotka ovat kiinnostavia nimenomaan vapaa-ajanmatkustamisen näkökulmasta. Kohteita on nyt jo noin 80 ja keväällä lanseeraamme uudet kohteet Bordeauxin, Costa del Solin, Madridin ja Napolin”, kertoo Ojala.

Lähelle ja kauas Ojalan mukaan suosikkikohteita löytyy sekä Euroopasta että kaukokohteista. Eurooppaan lähdetään viettämään pitkiä viikonloppuja ja kaukokohteisiin lennetään pidemmäksi aikaa. ”Euroopan top 3 -kohteet ovat Berliini, Rooma ja Barcelona. Finnairin erinomaiset yhteydet houkuttelevat

3 • 2019 HUHTIKUU

siä myydään sen sijaan vähemmän. Suosituimpia ovat 5-6 päivän matkat. ”Lisäksi haluamme tarjota inspiraatiota maailmalta ja vinkkejä unelmalomaan. Sivustoltamme löytyy mm. parhaat ruokamatkakohteet. Lontoosta olemme listanneet viehättävimmät paikat nauttia perienglantilaista iltapäiväteetä, Barcelonasta parhaat tapaspaikat, Prahasta pubisuositukset, New Yorkista ehdotuksia brunssipaikaksi ja Singaporesta parhaat ruokatorit.”

Kovat tavoitteet

Finnair Holidaysin Business Manager Annakaisa Ojala.

Vinkit herkkusuille Finnair Holidaysin suurin ikäryhmä on 40-70 -vuotiaita. He arvostavat helppoa varaamista ja luotettavuutta. Lomalta halutaan joustavaa matkustusaikataulua ja laadukkaita hotellivaihtoehtoja. Ojalan mukaan eniten myydään 4 tähden hotelleja ja yleensä matkaan varataan myös lentokenttäkuljetukset etukäteen. Retkiä ja elämyk-

”Finnair Holidays jatkaa vahvaa kasvua ja olemme erittäin tyytyväisiä, että asiakkaat ovat löytäneet Finnair Holidaysin. Odotukset vuoden 2019 kokonaiskasvulle on myynnin tuplaaminen - tuote on uusi joten kasvun tuleekin olla kovaa.” Finnair Holidaysista on tehty kaksi eri mainospätkää, jotka ovat pyörineet televisiossa. ”Ne ovat saaneet loistavaa palautetta. Etenkin ensimmäinen mainosfilmi on erittäin pidetty ja olemme saaneet paljon hyvää palautetta suoraan asiakkailta esim. Matkamessuilla ja somessa. Monet tunnistavat Holidaysin mainoksissa käytetyn I’m feeling good -musiikin”, iloitsee Annakaisa Ojala.

Scandic Hotels siirtyy dynaamiseen hinnoitteluun Scandic Hotels luopuu matkanjärjestäjien kiinteistä sopimushinnoista ja siirtyy dynaamiseen hinnoitteluun ensi vuoden alusta alkaen. SCANDIC HOTEL SEILL A on

lukuisia vapaa-ajan matkoja tuottavia B2B-sopimusasiakkaita, joiden osuus jää Scandicin kokonaismyynnistä kuitenkin alle 10 prosenttiin. ”Siirrymme kysyntään perustuvaan dynaamiseen hinnoittelun vapaa-ajan matkojen osalta ensi vuoden toukokuussa. Haluamme näillä keinoin parantaa niin hinnoittelun läpinäkyvyyttä kuin kilpailukykyämmekin. Samalla parannamme kumppaneidemme saatavuutta ho-

telleissamme”, sanoo Scandic Hotels Oy:n kaupallinen johtaja Christian Borg.

Muuttuvat markkinat Borgin mukaan muutos on digitalisaation myötä väistämätöntä. Yhä useampi toimija on jo siirtynyt tai siirtymässä dynaamiseen hinnoitteluun. Borg tähdentää, että muutos astuu voimaan vähitellen jolloin palveluntarjoajatkin hyötyvät kilpailukykyisestä ja läpinäkyvästä hinnoittelusta

Hyvää pääsiäistä ja kuulemisiin, TEMA-matkat

TEMAMATKAT.FI

Maailman tärkeimmät lentokentät listattu

Maailman kymmenestä megahubista neljä kenttää sijaitsee Euroopassa Jo toisena vuotena peräkkäin Lontoon Heathrow oli viime vuonna maailman tärkein megahub-lentokenttä. Heathrow on keskeinen yhdyskenttä EMEA-alueen sekä Pohjois-Amerikan osalta. Low cost megahub oli vastaavasti Malesian Kuala Lumpur. Timo Kauppinen OAG:N (Official Airline Guide) julkaiseman globaalin raportin mukaan Lontoon Heathrowin lentokenttä oli viime vuonna maailman suurin megahub-kenttä. Sen verkottuneisuusindeksi oli 333. Viime vuoden vilkkaimpana lentopäivänä Heathrowin kentältä oli yhteensä 66 000 mahdollista lentoyhteyttä kuuden tunnin aikavälillä.

Tuttu lista Heathrown jälkeen kärkikymmenikön listalla tulevat Chicago O´Hare, Frankfurt, Amsterdam, Toronto, Los Angeles, Atlanta, Singapore, Paris Charles de Gaulle sekä Jakarta. Latinalaisen Amerikan osalta Mexico City oli tärkein kenttä. Aasian ja Tyynenmeren alueella Singapore kiilasi kärkeen. Vaikka Pekingin lentokenttä on maailman suurin lentoistuimien kokonaistarjonnassa, sijoittuu se vasta sijalle 32, koska vain puolella lennoista oli kansainvälinen yhteys vuoden vilkkaimpana lentopäivänä.

Suomi ei ole listalla OAG:n mukaan yksi yhteinen

Maailman vilkkain megahub-lentokenttä vuonna 2018 oli Lontoon Heathrow.

piirre monen Top50 megahubin osalta on se, että kentällä toimii lentoyhtiö, joka lentää 40 prosenttia tai enemmän kentän kaikista lennoista. ”Liitäntäanalysaattorin avulla OAG laskee kaikki mahdolliset yhteydet tietyssä ajassa, tässä tapauksessa kuuden tunnin aikana. Mukana ovat kaikki teoreettiset lentoyhteydet, joissa otetaan huomioon kaikki lentoyhtiön tarjoamat lentoyhdistelmät. Heathrown tulokset ovat melko korkeat, sillä kentältä on lentoja lähes 200 kohteeseen eri puolilla maailmaa”, toteaa OAG:n Executive Vice President John Grant. Helsinki-Vantaa ei yltänyt maailman Top50-listalle. Lentokentän verkottuneisuusindeksi oli 74 ja mahdollisia lentoyhteyksiä kuuden tunnin

aikavälillä oli 9965.

Low cost megahubit Globaali low cost megahub vuonna 2018 oli Kuala Lumpur. Low cost AirAsia hallitsee Kuala Lumpurin kentän liikenteestä 40 prosenttia. Mainittavaa on, että vuonna 2017 Manilan kenttä oli sijalla 12., mutta viime vuonna se oli noussut jo neljännelle sijalle. Menestyksen takana on Cebu Pacific, jolla on jo kolmannes Manilan lentoliikenteestä. Euroopan ensimmäinen low cost megahub oli Barcelonan El Prat (jonka uusi nimi on Joseph Tarradellas, katalonialaisen poliitikon mukaan). Yhdysvaltojen tärkein kenttä oli vastaavasti Fort Lauderdale.

13


Uusiin asemiin Visit Tampere

Juuso Klemola EF Kielimatkat

Minna Sauramaa Finlandia-talo

EF Kielimatkat EF Kielimatkat (EF Education First) on nimittänyt Juuso Klemolan (MBA, M.Sc.) uudeksi maajohtajakseen vastaamaan Suomen liiketoiminnasta. Klemola siirtyy kansainvälisen EF-konserniin KILROY-konsernista, jossa hän toimi Suomen liiketoiminnan kaupallisena johtajana sekä osana konsernin johtoryhmää. EF:llä Klemola vastaa Suomen kuluttajaliiketoiminnasta, Suomen toimipisteestä sekä kansainvälisen digitaalisen liiketoimintamallin kehittämisestä.

Finlandia-talo Myynti- ja markkinointijoh-

Johanna Vappula Finlandia-talo

Jari Ahjoharju Visit Tampere

tajana vuodesta 2011 lähtien toiminut Minna Sauramaa siirtyi 1.4. alkaen uuteen tehtävään markkinointi- ja asiakaskokemusjohtajaksi. Hänen päävastuualueenaan ovat Finlandia-talon perusparannukseen liittyvät, strategisesti merkittävät liiketoiminnan kehityshankkeet. Hän johtaa lisäksi Finlandia-talon uusien digitaalisten järjestelmäkehityshankkeiden läpivientiä. Sauramaan tilalle myyntijohtajaksi on nimitetty talon sisältä myyntipäällikkö Johanna Vappula, jolla on monipuolinen kokemus kansainvälisestä myynnistä. Vappula vastaa myynnin johtamisesta ja kehittämisestä sekä neljän hengen myyntitiimin esimiestyöstä.

Visit Tampere Oy:n uudeksi matkailujohtajaksi on nimitetty 1.3.2019 alkaen nykyinen kehitysjohtaja Jari Ahjoharju. Hän vastaa Visit Tampereen operatiivisesta toiminnasta ja sen johtamisesta. Ahjoharjulla on pitkä kokemus matkailualalta ja hän on aiemmin toiminut mm. Visit Finlandilla, Matkatoimisto Area Oy:ssa ja Linda Line Oy:llä.

Uusia edustuksia INTIALAINEN TAJ on nimittä-

nyt Atlantic Linkin edustajakseen Pohjoismaissa. Atlantic Link hoitaa Pohjoismaissa yrityksen PR-, myynti- ja markkinointitoimia. The Indian Hotels Company Limited (IHCL) ja sen tytäryhtiöt edustavat eri brändejä matkailu- ja palvelusektorilla; Taj Hotels, SeleQtions-hotellit, Vivanta-hotellit sekä luksusbrändi Ginger. IHCL operoi 178 hotellia 12 maassa. Lisätietoa www.atlanticlink.net

The Scandinavian Outdoor Award TRAVEL -kilpailu

Suomalaisia luontokohteita palkittiin saksalaisille suunnitelluista tuotteista Suomalaiset toimijat nappasivat voiton kolmessa kategoriassa The Scandinavian Outdoor Award TRAVEL -kilpailussa. Se on suunnattu pohjoismaisille matkailutoimijoille ja alueille, joilla on tuotteita saksankielisille markkinoille. Kilpailu järjestettiin nyt toista kertaa Berliinin ITB-messujen yhteydessä. Antti Haukkamaa SUOMALAISET TOIMIJAT nap-

pasivat voiton kolmessa The Scandinavian Outdoor Award TRAVEL -kilpailun kategoriassa. B e s t O u t d o o r P ro d u c t awardin sai Merenkurkussa toimiva Kalle´s Inn yhdessä Archipelago Attractions -hankkeen yhteistyökumppaneidensa kanssa. Entrepreneur award meni Harriniva Hotels & Safarisille. Development award ojennettiin puolestaan Western Lakeland -matkailunedistämisprojektille. Muut kilpailukate goriat olivat Destination, Eco ja Event Awards. Kilpailun tuomaristo koostui saksalaisista matkanjärjestäjistä ja matkailualan ammattilaisista.

Kalle´s Inn Mustasaarelainen matkailuyritys Kalle´s Inn on tarjonnut mereen ja saaristoon liittyviä elämyksiä jo 32 vuoden ajan Merenkurkun maailmanperintöalueella. Vuosien varrella toiminta on laajentunut ja yhteistyö kumppaniyritysten kanssa toteutuu nyt Archipelago Attractions -hankkeen kautta. Hankkeessa on tuotteistettu Merenkurkun ainutlaatuiset yöpymis- ja elämyspalvelut houkutteleviksi paketeiksi. Kalle´s Inn tarjoaa muun muassa majoitusta aivan meren rannalla Lapista tutuissa lasitaloissa, joissa puolet mökin seinistä ja katosta on lasia. Revontulten ja tähtitaivaan lisäksi mökeistä voi seurata lintujen ja hylkeiden elä-

14

The Scandinavian Outdoor Award TRAVEL -kilpailun voittajat yhteiskuvassa. Vasemmalta Matthias Aßmann Mandel Media, Therese Karlsson Turistrådet Västsverige, Anna Skogh Swedish Lapland Visitors Board, Ans de Bruyne Harriniva Hotels & Safaris, Max Jansson Visit Vaasa, Sandra Schneider Neelmeyer Destination Fyn, Anu Huusko Lahti Region sekä Jan Badur NordicMarketing.

mää. Majakoiden valot pimeällä merellä sekä auringonnousut ja -laskut ovat tärkeä osa tätä elämystä.

Harriniva Hotels & Safaris Muoniossa toimiva Harriniva Hotels & Safaris on yli 40 vuotta toiminut perheyritys, joka tarjoaa alueellaan niin majoitusta kuin ulkoilma-aktiviteettejakin. Tuomaristo palkitsi Harrinivan Entrepreneur-kategoriassa eli siinä palkittiin nimenomaan koko yritys. Tuomaristo korosti valinnassaan Harrinivan pitkiä perinteitä. Perheyritystä, joka on pystynyt historiansa aikana luomaan merkittävän ulkoilmatuotteita tarjoavan konseptin. Kestävän kehityksen huomioiminen ja ympärivuotinen toiminta painoivat myös vaakakupissa. Harriniva on Pietikäisten perheyritys jo kolmannessa polvessa. Viidestä sisaruksesta ainut tytär Niina on toimitusjohtaja ja pojat Jouni, Jussi, Antti ja Kalle ovat kaikki mukana yrityksessä eri tehtävissä. Harrini-

van asiakkaista 98 prosenttia on ulkomaalaisia.

Western Lakeland Jyväskylän, Lahden, Tampereen ja Hämeen seutujen yhteinen läntisen Järvi-Suomen projekti eli Western Lakeland voitti Best Development -palkinnon erinomaisesta alueiden välisestä yhteistyöstä. Western Lakeland on vuonna 2018 käynnistynyt neljän maakunnan yhteismarkkinointi- ja myynninedistämisprojekti. Yhteistyö on osa valtakunnallisen BusinessFinlandin/VisitFinlandin laajempaa kattomarkkinointiprojektia, jolla vahvistetaan mielikuvaa Suomesta järvimatkailumaana. Parissa vuodessa projekti on tuottanut muun muassa yhteisen tuotemanuaalin kansainvälisille matkanjärjestäjille, yhteisiä kiertomatkatuotteita ja kampanjoita sekä valmennustilaisuuksia alueen matkailuyrityksille. Yhteistä näkyvyyttä on haettu kansainvälisistä workshopeista ja messuista.

BALI AND BEYOND. Indonesian matkailutoimijat olivat koonneet kattavan joukon yhteiselle roadshowlleen Pohjoismaissa. Helsingissä, Indonesian suurlähetystössä maaliskuussa vieraillut tapahtuma keräsi mukavasti osanottajia tutustumaan Balin ohella myös saarivaltion lukuisiin muihin kohteisiin. Tilaisuuteen osallistui myös Qatar Airways, jonka päivittäiset yhteydet Balille ja Jakartaan ovat myyneet Suomessa erinomaisesti.

Kolumnistina Iiris Komulainen

Vaikuttajamarkkinointi Aasian matkustajavirran kiihdyttäjänä I N S P I R A AT I O M AT K A L L E

lähtemisestä kumpuaa yhä useammin sosiaalisessa mediassa virtaavista viesteistä. Moni jättääkin matkaoppaat kirjahyllyyn ja löytää ideansa seuraavalle lomalleen tuttujen vaikuttajien kanavista. Alan ammattilaisten ja lähipiirin neuvojen lisäksi luotetaan enenevissä määrin helposti lähestyttäviin kasvoihin, jotka jakavat arkeansa kuluttajien kanssa sosiaalisessa mediassa. Olennaista tässä on luottamus vaikuttajaan – vaikutteita imetään ihmisiltä, joihin samaistutaan ja luotetaan, että heidän jakamansa vinkit osuvat omiin mieltymyksiin. Uuteen trendiin tarraamisen ohella vaikuttajamarkkinoinnin tekee houkuttelevaksi kustannustehokkuus. Valtavien markkinointikampanjoiden sijaan voidaan nojata mikrotason tekemiseen, jolla tavoitetaan sopiva yleisö tehokkaasti ja pienellä budjetilla alueilla, joissa markkinointi olisi muuten haastavaa. Vaikuttajamarkkinointi onkin ainoa keino tavoittaa yksilöllisyyttä ja yllätyksellisyyttä kaipaavat post-milleniaalit, joille brändilojaliteetti on vähäistä ja kanavia löytyy joka sormelle. Etenkin Aasiassa kanavien ja käyttäjien määrät ovat volyymiltaan huimaavia. Markkinoinnin kohdentaminen potentiaalisille matkailijoille osuu siis vaikuttajien

Seuraava ilmestyy 7.6.2019 Ilmoitustilan viimeinen varauspäivä on 20.5.2019

avulla paremmin kuin isolla pyssyllä ampumalla. Yhä useampi toimija lähestyy vaikuttajamarkkinointia strategisen suunnittelun kautta. On kaikin tavoin tehokkaampaa pohjata mitattaviin tavoitteisiin, ohjattuun sisällöntuotantoon ja käsin valikoituihin toimijoihin. Erityisesti Aasian markkinoilla strategista vaikuttajamarkkinointia voidaan hyödyntää kasvattamaan Suomen ja Pohjoismaiden matkailukohteiden tunnettuutta ja matkustajavirtaa. Strategia-ajattelu tähtää pitkän aikavälin liiketoiminnan ja kasvun kehitykseen. Pelkän tavoittavuuden ja tietoisuuden lisäämisen sijaan ytimessä on ennen kaikkea merkityksellisyys ja preferenssi. Sen sijaan että vaikuttajia käytettäisiin vain mediatilana, pyritään rakentamaan tiivis ja kauaskantoinen vuorovaikutussuhde brändin, vaikuttajan ja yleisön välille. Kustannustehokkuuden ja tarkasti kohdentuvan markkinoinnin lisäksi yhteistyö vaikuttajien kanssa tar-

joaa matkailualan yrityksille mahdollisuuden kurkistaa syvemmälle kuluttajaymmärrykseen. Vaikuttaja tuntee usein hyvinkin tarkasti oman seuraajakuntansa luonteen, mikä on etenkin Aasiaan suuntautuvan markkinoinnin näkökulmasta erittäin hyödyllistä. Vaikuttajamarkkinointi on muuttanut käsitystämme markkinoinnista rivakalla tahdilla. Samaan aikaan kun uusia välineitä, applikaatioita ja kanavia syntyy, myös matkailualan markkinoinnille ja viestinnälle aukeaa mahdollisuuksia uusille aluevaltauksille ja haastetta totutuille tekemisen tavoille. Tästä tilaisuudesta on hyvä ottaa kiinni. Kirjoittaja työskentelee Miltton Creativella strategina. Miltton Creati v e on s t ra t e g i s e e n markkinointiin erikoistunut yhtiö, joka toimii aktiivisesti eri matkailualan toimijoiden kanssa.

www.matkaviikko.fi Ammattilaisten online-uutispalvelu

TUKHOLMA & HELSINKI B2B TRAVEL SHOW 2019 TUKHOLMA 21 ELOKUUTA HELSINKI 22 ELOKUUTA www.stockholmtravelshow.se FINESSE PROMOTIONS Yhteistyössä Silja Linen kanssa

3 • 2019 APRIL


Norwegian Cruise Linen hintakonsepti Free at Sea antaa valinnanvapauden Risteilyvarustamo Norwegian Cruise Line on tunnettu rennosta tunnelmastaan ja luovista ratkaisuistaan. Nyt NCL tuo Euroopan markkinoille uuden hintakonseptin. Free at Sea -nimellä kulkeva konsepti tarjoaa yhtiön matkustajille uusia mahdollisuuksia räätälöidä juuri itsensä näköinen risteilymatka. Esa Aalto SUOMESSA MAALISKUUSSA

ensi kertaa vieraillut NCL:n Manner-Euroopan toimitusjohtaja Kevin Bubolz valottaa yhtiön toiminta-ajatusta: ”Haluamme antaa asiakkaidemme itse päättää, millaisen risteilyn he haluavat itselleen luoda. Meillä ei ole pakollista pukeutumiskoodia tai ennalta määrättyjä kattausaikoja ja laivalta löytyy valtava määrä erilaisia ruokailupaikkoja, monipuolista viihdetarjontaa ja ajanvietettä. Näistä voi itse ´paketoida´ itselleen juuri oman näköisen matkan.” Pohjoismaisten matkailijoiden mieltymyksistä esiin nousevat vahvasti luonto, ruoka, taide ja kulttuuri, kertoo NCL:n Ruotsin ja Suomen markkinoista vastaava business development manager Viveca Jerrestam.

Valinnaiset edut Huhtikuun alusta lähtien NCL:n hintakonsepti Euroopassa muuttui. Entisen all inclusive -hinnan tilalle tuli valinnainen Free at Sea -hinnoittelu. ”Monet asiakkaat kokivat esimerkiksi hintaan automaattisesti sisältyvän juomapaketin itselleen turhaksi ja olisivat mieluum-

3 • 2019 HUHTIKUU

NCL:n Viveca Jerrestam ja Kevin Bubolz ovat tyytyväisiä yhtiön myynnin kehitykseen Suomessa, mutta myöntävät että tekemistä vielä riittää.

teilyn pituuden mukaan. Tyypillisellä 7-9 päivän risteilyllä sen hinta on 99 euroa. Paketin ostanut voi valita kaksi mieleistään etua viidestä vaihtoehdosta: juomapaketti, erikoisravintolapaketti, wifi-paketti, retkietu sisältäen 50 USD käyttörahaa jokaista vierailusatamaa kohden, tai kaverietu, jossa hytin kolmas ja neljäs matkustaja risteilevät vain verojen hinnalla. Korkeimmissa hyttiluokissa ja sviiteissä nämä kaikki edut kuuluvat valmiiksi risteilyhintaan.

Ei uusia mega-aluksia

Norwegian Breakawaylla voit varata oman cabanan.

min käyttäneet jonkin muun edun”, Jerrestam perustelee muutosta. ”Nyt laskimme hieman perusristeilyn hintaa, ja asiakas voi halutessaan ostaa Free at Sea -paketin ja valita sieltä mieleisensä palvelut.” Etupaketti on lisämaksullinen ja hinta määräytyy ris-

NCL:n laivastoon kuuluu tällä hetkellä 16 alusta ja risteilykohteita on yli 300. Uusimpana aluksena laivastoon liittyy Norwegian Encore tämän vuoden marraskuussa. Ensi vuosikymmenellä yhtiö aikoo kasvaa vielä lisää. ”Saamme kuusi uutta laivaa vuosina 2022-2027”, Kevin Bubolz kertoo. ”Toisin kuin useilla kilpailijavarustamoillamme, alusten mahdollisimman suuri koko ei ole meille itsetarkoitus. Nykyisen kokoluokan 2000-4000 matkustajan laivoilla pystymme parempaan reittisuunnitteluun ja välttämään myös kaikkein ruuhkaisimpia ja liikaturismista kärsiviä kohteita.” Lisätietoa www.ncl.eu

Tervetuloa Tallinnan Calleen! Hyvä bussimatkojen järjestäjä! Meidän Calle myymälämme Tallinnassa toivottaa teidät tervetulleiksi parhaille edullisille ostoksille ystävällisen palvelun kera. - Vuoden 2019 aikana saatte 300 euron palkkion per bussi, jonka matkustajaryhmän tuotte meille ostoksille. - Tarjoamme teille esimerkiksi ilmaista viininmaistelua, mikäli haluatte maistaa joitain tuotteitamme. - Saatte myös arpajaispussukan jokaista ennakkoon varattua bussivierailua kohtaan, käytettäväksi asiakkaita varten. - Teille on myös varattu vähintään kahden tunnin ilmainen pysäköinti aivan Nautica Keskuksen välittömässä läheisyydessä. Toivomme näkevämme teidät Nautica Keskuksessa, osoitehan on Ahtri 9, Tallinna!

Kysymyksiä tai toiveita vierailuanne varten? Laittakaa sähköpostia osoitteeseen: Caroline Balkevärn Henriksson cpb@calle.dk

22,49 € + pantti 2,40 2,84 €/l

Tervetuloa Tallinnan Calleen!

South Cape viini Etelä-Afrikka

9,99 €

Hartwall Original 24 x 33 cl 5,5%

3,33 €/l

Suuri valikoima edullisin hinnoin!

Calle Nautica Ahtri 9, Tallinn www.calle.ee Olemme avoinna joka päiva 10-20

15


ANCHORAGE

HELSINKI VANCOUVER SEATTLE

STOCKHOLM EDMONTON

OSLO

PORTLAND

SAN FRANCISCO ICELAND

BERGEN COPENHAGEN BILLUND BERLIN HAMBURG DUSSELDORF FRANKFURT AMSTERDAM MUNICH GLASGOW BRUSSELS ZURICH MANCHESTER MILAN DUBLIN LONDON PARIS GENEVA HEATHROW & GATWICK

DENVER MINNEAPOLIS / ST. PAUL

MADRID CHICAGO KANSAS CITY

TORONTO CLEVELAND

MONTREAL

BOSTON WASHINGTON D.C. PHILADELPHIA NEW YORK

HALIFAX

JFK & NEWARK

TAMPA

ORLANDO

ISLANTIIN JA POHJOIS-AMERIKKAAN – nopeasti ja mukavasti

Stopover Islannissa on hieno bonus matkalla Atlantin yli + www.icelandair.fi tai matkatoimistosta

WWW.IKKUNAPAIKKA.FI FACEBOOK.COM/IKKUNAPAIKKAWINDOWSEAT

Matkailuteollisuuden ammattilehti • Finnish Travel Industry Journal • Facktidning för reseindustrin i Finland

Ikkunapaikka on Suomen johtava matkailualan ammattilehti, joka seuraa, analysoi ja ennakoi alan tapahtumien kulkua Suomessa ja ulkomailla. Ikkunapaikka ilmestyy kuusi kertaa vuodessa.

Ikkunapaikka on Suomen matkatoimistoalan liiton (SMAL), Pacific Asia Travel Associationin (PATA) ja Discover American Suomen osastojen toimialajäsen. ISSN 0786-7867 Painos 5000 kpl

Vuosikerran hinta on 63 € määräaikainen yritystilaus 58 € jatkuva yritystilaus 24 € virkailijatilaus 18 € opiskelija- ja eläkeläistilaus 69 € Suomen ulkopuolelle Hinnat sisältävät alv 10%.

Levikkijakauma Matkatoimistovirkailijat . . . . . . . . Liikenneyhtiöt . . . . . . . . . . . . . . . . . . Yritysten matkavastaavat . . . . . . Matkatoimistojohto . . . . . . . . . . . . Majoituselinkeino. . . . . . . . . . . . . . . Matkailutoimittajat/lehdistö . . . Kunnalliset matkailuelimet. . . . .

Lehti ei vastaa tilaamatta lähetettyjen kirjoitusten ja/tai kuvien säilyttämisestä ja/tai palauttamisesta.

Julkaisija Travision Oy Helsinki

64 % 11 % 9% 7% 4% 3% 2%

Toimitus ja markkinointi Päätoimittaja, kustantaja Leena Aalto leena.aalto@ikkunapaikka.fi Raisiontie 6 D, 00280 Helsinki Puhelin (09) 622 2500 Vakituiset avustajat Esa Aalto Eero Havia Antti Haukkamaa Timo Kauppinen Soile Kylämies Teppo Viiperi Ulkoasu Juhana Mikkanen hello@juhanamikkanen.com Kirjapaino PunaMusta

Window Seat is the leading travel trade journal for the travel professionals in Finland. Its aim is to monitor and analyze the development of the travel market in Finland and abroad. Window Seat is published six times a year and its subscribers include a.o. all Finnish AFTAtravel agencies. Subscription fee is EUR 69 outside of Finland. The magazine will not hold itself responsible for the safekeeping and/or return of articles and/or photographs sent without an order for publication. Window Seat is an associated member of the Association of Finnish Travel Agents (AFTA), Finland Chapter of Pacific Asia Travel Association (PATA) and Discover America Finland.

Readers Travel agency personnel . . . . . . . . . . . Airlines etc. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Company travel managers . . . . . . . . . Travel agency management . . . . . . . Hotel business . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Travel editors and press . . . . . . . . . . . Municipal tourist organisations . . . . Editorial & Marketing Editor-in-chief, Publisher Leena Aalto leena.aalto@ikkunapaikka.fi Raisiontie 6 D, FIN-00280 Helsinki Phone +358 9 622 2500 Publisher Travision Oy Helsinki

64 % 11% 9% 7% 4% 3% 2%

Contributing Editors Esa Aalto Eero Havia Antti Haukkamaa Timo Kauppinen Soile Kylämies Teppo Viiperi Layout Juhana Mikkanen hello@juhanamikkanen.com Printing house PunaMusta ISSN 0786-7867 Circulation 5,000 copies

3 • 2019 APRIL

Profile for Ikkunapaikka

2019-3 Ikkunapaikka-Window Seat, Apr 2019  

2019-3 Ikkunapaikka-Window Seat, Apr 2019  

Advertisement