Page 1

WINDOW SEAT

8 • 2015 MARRASKUU/NOVEMBER

Matkailualan ammattilehti • Finnish Travel Trade Journal • Facktidning för resebranschen i Finland

27. vuosikerta/27th year

297 VALKOKANKAAN VERRAN

VIIHDETTÄ YHDESSÄ JA SAMASSA SALISSA

Uusi ihmeellinen Finnair Airbus A350 ja henkilökohtainen viihdejärjestelmä entistä isommalla näytöllä sekä langattomalla verkkoyhteydellä. Koe lentämisen uusi aika osoitteessa A350.finnair.fi

Finnair lentää 17 Aasian kohteeseen ja yli 60 kohteeseen Euroopassa.


Merellä tuoksuu uudistukselle! Silja Serenaden uunituoreet uudistukset maistuivat varmasti sinullekin. Coffee & Co.-kahvilassa nautit laatukahveista ja leivonnaisista, Fast Lane -ravintolassa teet pisteen nälälle nopeasti ja DeLuxe-hyteissä nukut raukeasti. Lisäksi Silja Land -leikkimaailma ja kokousosasto ovat taatusti käyttäjiensä makuun. Makupaloja uudistuksista silja.fi/uutta

2

8 • 2015 NOVEMBER


Viihdy kanssamme kaikilla foorumeilla!

WINDOW SEAT

8 • 2015 MARRASKUU/NOVEMBER

Matkailualan ammattilehti • Finnish Travel Trade Journal • Facktidning för resebranschen i Finland

Ikkunapaikka.tv Ikkunapaikka.fi .com/IkkunapaikkaWindowSeat

27. vuosikerta/27th year

Lapin matkailuyrittäjät optimistisia tulevan talven suhteen

Lapissa talven varaustilanne yllättävän hyvä, kasvu pitkälti ulkomaisten matkailijoiden varassa Lapin hiihtokeskukset katsovat tulevaan talvikauteen optimistisina. Usea Lapin alue raportoi varausten merkittävästä kasvusta. Kotimaan kysyntä on pysynyt suhteellisen hyvänä. Suurin kasvu on ulkomaisessa kysynnässä. Lapin talvi on perinteisesti myynyt hyvin Iso-Britanniassa ja Norjassa, niissä hyvä meno jatkuu edelleen. Tuoreemmat markkina-avaukset, kuten Kiina ja Japani, ovat mukavassa kasvussa. Kotimaiset yritykset ovat muutaman hiljaisen vuoden jälkeen palaamassa varauksineen ja se näkyy myös safariyrittäjien varauskirjoissa. Kuva: Teemu Moisio

Antti Haukkamaa KITTILÄN LENTOKENTÄLLE odotetaan

DENVER ON PORT TI Kalliovuorten hiihtokeskuksiin. Colorado on oikea vapaalaskijan paratiisi ja Aspenin, Vailin ja Beaver Creekin rinteet pystyy taltuttamaan samalla reissulla. Denveriin kannattaa pysähtyä pariksi päiväksi ja tutustua kaupungin omien panimoiden tuotteisiin.

LISÄÄ SIVUILLA 5.

joulun ja vuodenvaihteen aikaan noin sataa ulkomaista charterlentoa. House of Laplandin markkinointijohtajan Maija Loikkasen mukaan tulevan talvikauden kasvunäkymät ovat hyvät koko talven, mutta erityisesti joulusesongin osalta. Britit ovat merkittävä ja edelleen kasvussa oleva vierailijaryhmä. Saksasta odotetaan reipasta kasvua Lufthansan München-Kittilä -lentoyhteyden ansiosta. Loikkanen kertoo myös, että moni aasialainen jälleenmyyjätaho etsii asiakkailleen nyt vaihtoehtoja klassisille Eurooppa-kiertomatkoille. Skandinavia ja Lappi on kohde, jonne moni ammattilaistoimija on nyt kääntänyt katseensa tuoreena ja kiinnostavana vaihtoehtona.

Levi uskoo South Pointin vetovoimaan

RAVINTOLATARJONTA on Norwegian

Cruise Linen uudella Escapella vaikuttava. 28 ravintolaa ja erikoisuuksina mm. tapasravintola, ranskalainen gourmet-ravintola, italialainen pastaravintola sekä suussa sulavaa ruokaa ja kokkishown tarjoava Teppanyaki-ravintola. LISÄÄ SIVUILLA 7.

Levin ja Ylläksen alueella talven varaustilanne näyttää yllättävän hyvältä, kertoo Levi Ski Resort Oy:n toimitusjohtaja Jouni Palosaari. Hotellien varaustilanne on edellä viime vuotta ja samanlaista viestiä tulee alueen yli 50 ohjelmapalvelu- Jouni Palosaari, yrittäjältä. Palosaa- toimitusjohtaja Levi Ski Resort ren mukaan viime kaudella avattuun South Pointin hiihtokeskukseen investoidut 11 miljoonaa euroa alkavat tuottaa tulosta. Töitä on jatkettu alueella tähän saakka ja nyt

Levin South Pointin hiihtoalueen etelärinteet ovat perheiden mieleen.

kokonaisuus alkaa olla valmis. Helpot Etelärinteet ovat etenkin perheiden suosiossa. Tehostetun lumetuksen avulla Etelärinteet saadaan käyntiin samanaikaisesti Eturinteen kanssa. Tämä on erityisesti kansainvälisten matkailijoiden ja matkanjärjestäjien mieleen. Palosaari tuo esille myös Lufthansan uuden München-Kittilä -reitin. ”Se on tärkeä päänavaus, kun iso kansainvälinen lentoyhtiö avaa reittinsä Lappiin. Meille tulleiden tietojen mukaan sitä on myyty todella hyvin, kuulemma yli 90% kapasiteetista marraskuun al-

kuun mennessä”, iloitsee Palosaari. Kittilän lentokentän sijainti on keskeinen. Noin tunnin ajomatkan päässä olevalla alueella on yli 50000 vuodepaikkaa Levin, Ylläksen, Oloksen, Pallaksen, Luoston ja Pyhän alueella.

Kittilä on Lufthansan pohjoisin reittikohde Lufthansa aloittaa München-Kittilä -reittinsä juuri ennen joulua ja jatkaa viikoittaisella lennolla maaliskuun loppupuolelle saakka 168-paikkaisella A320-koneella.

Lufthansan Suomen ja Baltian maajohtajan Paulo Yoshikawa kertoo, ettei Kittilä suinkaan valikoitunut kohteeksi sattumalta. ”Kittilä avaa oven koko Lappiin. Se on ainutlaatuinen kohde ja samalla pohjoisin reittikohteemme. Sen sijainti napapiirin pohjoispuolella herättää taatusti huomiota”, uskoo Yoshikawa. Hän on varma, että monet Manner-Euroopan asukkaista käyttävät tilaisuutta hyväkseen ja tulevat ihailemaan revontulia ja nauttimaan Lapin talviurheilumahdollisuuksista. Samalla Lufthansa hyötyy edelläkävijyydestä ja uuden reitin potentiaalista.

SMAL valitsi vuoden 2016 luottamushenkilöt

Pitkät neuvottelut päätökseen

Liitto pohtii toimenkuvansa laajentamista Suomen matkailualan liitoksi

Norran osakkaiksi Staffpoint ja Mika Kiljusen Kilco

Suomen matkatoimistoalan liitto ry (SMAL) kokosi yli 80 aktiiviaan lokakuun lopulla Naantalin Kylpylään syyskokoukseen, joka oli samalla liiton 75-vuotisjuhlakokous. SMALin edeltäjä Suomen Matkatoimistoyhdistys (SMY) perustettiin vuonna 1940. Nimi muuttui SMALiksi vuonna 1993, kun SMY ja matkatoimistoyrittäjien MTY saatiin yhdistettyä samaan organisaatioon.

Lentoyhtiö Nordic Regional Airlines AB:n omistus on ratkennut yritysjärjestelyyn, jossa 60 % Nordic Regional Airlines AB:n osakkeista siirtyy yritysten Staffpoint ja Kilco omistukseen.

Eero Havia PAKETTIMATKADIREKTIIVIN PÄIVITYS

on pitkän työstämisen jälkeen valmistumassa EU:n elimissä. SMALin toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti avasi syyskokouksen työohjelmaosuudessa direktiiviä, jonka kansallista sovellusta, uutta valmismatkalakia ja sen myötä uudistettavia yleisiä valmismatkaehtoja odotetaan implementoitavaksi Suomessa kesällä 2018. Lue uudesta laista ja pakettimatkadirektiivin tulevista muutoksista sivulta 10.

Kovat tavoitteet Brysselin EU-lainsäätäjien terveiset 75-vuotisjuhlakokoukseen toi MEP Henna Virkkunen. Hän mainitsi myös kunnianhimoisesta matkailutavoitteesta ”Suomi matkailun pohjoismaiseksi ykköskohteeksi 2025 mennessä”. Virkkunen korosti matkailun merkitystä mm. sen 10 prosentin osuudella Euroopan bruttokansantuotteesta. Tämän aikaansaamiseen osallistuu EU:ssa noin 2 miljoonaa yritystä, eniten pk-sektoril-

8 • 2015 MARRASKUU

la. EU-parlamentti on korostanut mm. maaseutu-, luonto- ja kalastusmatkailun merkitystä. Eurokansanedustaja käsitteli myös matka-alan koulutusasioita ja tutkintojen yhtenäisempää tunnustamista eri EU-maissa, yhtenäisen hotelliluokituksen aikaansaamista ja digitalisaatiota isona mahdollisuutena matkakaupassa.

Organisaatiouudistuksia Työohjelmassa kuultiin liiton uusien työryhmien ajatuksia ja suunnitelmia niin toiminnan kuin organisaation kehittämiseksi. Organisaatio- ja tulevaisuustyöryhmän vetäjä Anne-Marjut Väänänen (Travellink) arvioi SMALin nykyisen kolmen toimintaryhmän mallin tulleen elinkaarensa päähän. ”Nyt on tarpeen mahdollistaa nykyistä laajempi jäsenistön aktivoiminen. Samalla tehokkuutta on haettava pyrkimällä eroon päällekkäisestä työstä eri toimintaryhmissä.” Ehdotus uudesta työryhmäjaosta käsittää tulevaisuustyöryhmän, jonka tontille kuuluisi teknologinen kehitys, osaaminen, HR ja kestävä matkailu. Muita työryhmiä olisivat viestintä-, tilasto- ja tutkimusryhmä,

laki- ja taloustyöryhmä, incoming- ja kotimaanmatkaryhmä, lentoliikennetyöryhmä sekä tarvittaessa ad hoc –työryhmä. SMALin hallituksen toimikautta ehdotetaan jatkettavaksi kahteen vuoteen puheenjohtajan toimikauden tapaan. Tilasto- ja tutkimustyöryhmää on johtanut Christine Stukaloff (SRG Finland) ja viestintätyöryhmää Eva Torra (Apollomatkat). Näissä työryhmissä on mm. pohdittu, minkä tyyppisiä nykyistä relevantimpia tilastoja olisi mahdollista aikaansaada. ”Tietoa on paljon, mutta se on usein pirstaleista ja vertailukelpoisuutta on niukasti. Tietoa tarvitaan niin jäsenistön kuin median käyttöön”, totesi Christine Stukaloff. Eva Torra kertoi matkanjärjestäjätyöryhmässä ideoidun valmismatkakampanjaa, jossa valmismatkaa profiloitaisiin kuluttajien mielikuvissa modernina ja luotettavana vaihtoehtona. Kampanjan toteuttamiselle ammattilaisten voimin mm. sosiaalista mediaa hyödyntäen ollaan osoittamassa myös jonkin verran rahoitusta. LUE LISÄÄ SIVULTA 4.

NÄIN NEUVOTTELUISSA aluksi mukana

olleen Oy G.W. Sohlberg Ab:n (GWS) sijasta omistajaksi tulee Staffpointin toimitusjohtaja Mika Kiljusen perheen sijoitusyhtiö Kilco Oy, joka on myös yksi Staffpointin omistajista. ”Staffpointin suurin omistaja GWS katsoi, että heidän omistuksensa lentoyhtiössä on Staffpointin kautta riittävä. Sen sijaan he katsoivat, että myös toimiva johto voisi olla yksi omistajista”, perustelee Mika Kiljunen oman sijoitusyhtiönsä Kilcon ryhtymistä lentoyhtiön omistajaksi.

Henkilöstöosaamista ”Haluamme henkilöstöalan osaamisellamme olla mukana vaikuttamassa lentoliikenteen elinkelpoisuuteen kotimaassa ja tuomaan siten lisäarvoa Norralle”, sanoo Staffpoint-konsernin toimitusjohtaja Mika Kiljunen. ”Meidän ajatuksemme on pitää huoli siitä, että ihmisillä on hyvät työpaikat.” Matkatoimistotyössä kannuksensa hankkinut Kiljunen sanoo kiertäneensä kuluneet kolme Staffpoint-vuottaan ahkerasti Suomea . Hän sanoo ymmärtävänsä entistäkin selkeämmin, mitä hyvät yhte-

ydet merkitsevät niin maamme liike-elämälle yleensä kuin erityisesti matkailulle. Kiljunen myöntää, että asian tarkastelussa on ollut myös sinivalkoisia sävyjä.

26 koneen laivasto Nordic Regional Airlines AB omistaa kokonaan suomalaisen tytäryhtiönsä Nordic Regional Airlines Oy:n (Norra) osakekannan. Norran laivastossa on 26 ATR- ja Embraer-lentokonetta, joilla operoidaan kotimaan Mika Kiljusen ja Euroopan reiteillä. sijoitusyhtiö Kilco lähtee lentoyhtiö Yritysjärjestelyn, Norran omistajaksi. jossa Staffpointin omistus Norrasta on 45 % ja Kilcon 15 %, kauppahinta on yhteensä 1 euro. Loput 40 % omistaa Finnair. Kauppa edellyttää kilpailuviranomaisten hyväksyntää. Omistuksellaan Staffpoint ja Kilco tulevat saamaan hallituspaikat Nordic Regional Airlines –lentoyhtiön hallituksessa. Ne tullevat käyttämään Andreas Tallberg (Staffpoint/GWS) ja Mika Kiljunen (Kilco).

3


JATKUU SIVULTA 3.

Toiminnan suuntaviivat 2016 Sääntömääräisen syyskokouksen puhetta johtamaan valittiin Peter Forsström, OK-Matkat/ Nordic Ferry Center. Hän kutsui kokouksen sihteeriksi Heli Mäki-Fräntin, jonka ura SMALissa on jatkunut nyt jo 20 vuotta. Heli tuli vuonna 1995 liiton palve-

2016 matkatoimistoryhmän puheenjohtaja Virpi Paasonen (CWT Finland) ja varajäsenenä Olli Miettinen (Matka-Miettinen Saimaatours), matkanjärjestäjäryhmän puheenjohtaja Eva Torra (Apollomatkat) ja varajäsenenä Matti Palermaa (Kaukomatkatoimisto Olympia) sekä Suomi –ryhmän Petri Novitsky (Futurist). Syyskokous valitsi hallitukseen Anne-Marjut Väänäsen (Travellink), Timo Kousan (Au-

Esittelyssä ensi kesän uutuuskohteet

Kulunut kesä rohkaisi maltilliseen kasvuun Lisää kapasiteettia Kreikkaan ja Kroatiaan Suurimpien matkanjärjestäjien ensi kesäkauden tuotanto on ollut myynnissä jo tovin. Menneen kesän menestyksen rohkaisemana on tarjontaa jonkin verran lisätty. Uusia kohteita ja tuotteita on tarjolla erityisesti Kreikassa ja Kroatiassa. Yhä useampi tuottaja myy matkansa nyt suoraan ilman välikäsiä, kun viimeisimpänä Lomamatkat luopui jälleenmyyjistään. Välittäviin matkatoimistoihin jakelussaan turvautuvat vielä Apollomatkat ja Detur. Esa Aalto

Apollomatkat

SMALin sääntömääräinen syyskokous valitsi vuoden 2016 uuden hallituksen, joista kuvaan ehtivät Anne Marjut Väänänen Travellink, Timo Saranpää Kon-Tiki Tours/ Matka-Seniorit, Matti PalermaaOlympia, Sari Mäkinen Lomalinja, Eva Torra Apollomatkat, Petri Novitsky Futurist, puheenjohtaja Kirsi-Marja Salonen Matkatoimisto Heta, Timo Kousa Aurinkomatkat ja Christine Stukaloff SRG Finland.

lukseen aluksi toimistosihteeriksi. Tästä tehtävästä hän on edennyt liiton toimitusjohtajaksi. ”Paitsi henkilöt monet asiat ovat tänä aikana muuttuneet, mutta mo- SMALin syyskokouksen keskeistä naisenergiaa: Tarja Rautiainen Naantalin Matkailu, Heli Mäki-Fränti SMAL, MEP Henna Virknet myös pysy- kunen ja SMALin hallituksen puheenjohtaja Kirsi-Marja Salonen. neet”, sanoi kukitettu Heli. rinkomatkat) ja Timo SaranSääntömääräisen kokouksen pään (KonTiki – MatkaSeniorit) asialistan keskeinen sisältö oli ja varajäseniksi Sari Mäkisen tulevan vuoden toimintasuun(Lomalinja) sekä Christine Stunitelman ja budjetin hyväksykaloffin (Oy SRG Finland AB). minen sekä hallituksen jäsenten Toiminnantarkastajaksi valitvaali vuodelle 2016. tiin Kaj Takolander (Viking LiSMALin hallituksen puheenne) varahenkilönään Taru Kejohtajan toimikausi on kaksi vuotronen (Eckerö Line). Tilintarta. Niinpä nykyisen puheenjohtakastuksesta vastaavat ammatjan matkatoimisto Hetan yrittäjän titilintarkastajat. Kirsi-Marja Salosen jatko ei SMALin syyskokouksen työollut nyt katkolla, vaan hän jatkaa ohjelmassa keskusteltiin liiton toimikautensa toiselle vuodelle. toiminta-ajatuksen ja nimen mahdollisesta muuttamisesta Suomen matkailualan liitoksi. Uusi hallitus Tämä edesauttaisi toiminta-ajatuksen laajennusta ja organisaaSMALin vaalijärjestyksen mution muutosta nykyisen kolmen kaan toimintaryhmien puheenitseohjautuvan toimintaryhmän johtajat valitaan myös liiton halosalta. Jo nyt on ollut nähtävislituksen varsinaisiksi jäseniksi sä nykyisten jäsenten siirtymää ja varapuheenjohtajat varajäsematkatoimistoryhmästä matniksi. Näillä mandaateilla SMALin kanjärjestäjäryhmään. hallitukseen istuvat vuodeksi

Visit Helsinki kutsuu some-vaikuttajia kaupunkiin

#HelsinkiSecret Residence avautuu Kansainvälisille mielipidevaikuttajille suunnattu studioasunto Helsingin ydinkeskustassa vastaanottaa ensimmäiset asukkaat tammikuussa. Miia Manner ALVAR AALLON kadulla sijaitsevassa studioasunnossa tulee vuoden kestävän projektin aikana majoittumaan noin 100 kansainvälistä sosiaalisen median vaikuttajaa eri aloilta. Matkailu-, start up-, opiskelu- ja luovan alan mielipidevaikuttajat valitaan hakemusten perusteella. Kriteerinä on vähintään 30 000 seuraajaa omalla kanavalla, joka voi olla esimerkiksi blogi, Instagram tai Twitter. Konsepti on tiettävästi maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen. ‘Saavuttaaksemme näkyviä tuloksia Helsingin kokoisen kaupungin on toimittava rohkeana edelläkävijänä, erottauduttava erityisesti luovilla konsepteilla ja tehtävä uudenlaista yhteistyötä elinkeinon toimijoiden kanssa’, toteaa markkinointiviestintäpäällikkö Maarit Pitkänen Visit Helsingistä.

Kumppanitoiminta Tärkeä osa #HelsinkiSecret Residenceä on kumppanitoiminta, sillä ilman kumppaneita Residencen toteuttaminen ei olisi onnistunut.

4

Tärkeimmät yhteistyökumppanit ovat Finnair, Aallonkoti - huoneistohotelli, Visit Finland, Finlayson ja Radio Helsinki.

Paikallisuutta #HelsinkiSecret Residencen avulla vastataan palautteeseen, jota on saatu sosiaalisen median vaikuttajilta. Paikallista elämäntapaa ja hitaan matkustuksen trendiä korostava tapa matkailla on nousussa, ja asunto tarjoaa mahdollisuuden tutustua rauhassa ja omatoimisesti kaupungin elämänmenoon. Asukkaat linkitetään myös paikallisten mielipidevaikuttajien kanssa, joista matkailija saa halutessaan seuraa vaikkapa kaupunkikävelylle tai illanviettoon. Ensimmäiset vieraat on jo valittu, tammikuussa #HelsinkiSecret Residenceen saapuu kiinalainen Jiajia Zhu, jonka sosiaalisen median kanavat tavoittavat lähes 900 000 seuraajaa. Lisätietoja saa sivustolta www. helsinkisecret.com, joka toimii ensi vuodesta lähtien julkaisukanavana myös #HelsinkiSecret-aihetunnisteella julkaistavalle sisällölle.

Apollomatkat aikoo kasvattaa muun muassa Kroatian ja Kreetan tuotantoa. Koko ensi vuoden kapasiteetti tulee kasvamaan noin 22 prosenttia. Kreikan uutuus on Karpathoksen saari, joka sijaitsee Kreetan ja Rodoksen välissä. Syrjäinen saari on säilynyt suhteellisen koskemattomana ja säilyttänyt alkuperäisen viehättävyytensä. Apollo kasvaa myös Kroatiassa. Maa oli menneenä kesänä varaustilastojen kärjessä ja myytiin ensimmäisenä loppuun. ”Kovasta kysynnästä johtuen lisäämme Kroatian matkoja nyt yli 40 prosentilla”, maajohtaja Eva Torra kertoo. ”Ensi kesänä Apollo avaa täysin uuden perhehotellin, Romana Beach Resortin Makarskan kaupungin rantakadun päähän suoraan rannalle. Olemme alusta alkaen olleet mukana suunnittelemassa hotellia pohjoismaiseen makuun”.

talya sekä Dalyan, Espanjassa Salou ja Sitges. Muita uutuuksia ovat mm. Sisilian Letojanni, Kroatian Vodice sekä Budva Montenegrossa. ”Uutena tuotteena lanseeraamme Hyvän olon lomat, joilla pääsee joogaamaan Mallorcalla ja Rodoksella, Crossnature-matkalle Kreikkaan ja Turkkiin tai vaeltamaan Tirolin tai Madeiran maisemissa. Lapsiperheille uutuutena ovat Aurinkoklubit valikoiduissa kohteissa sekä alle kouluikäisille että vanhemmille lapsille”, Aurinkomatkojen tiedottaja Inka Ikonen listaa.

Aurinkomatkat Aurinkomatkojen tuotanto on kasvanut noin 13 prosenttia viime kesään verrattuna. Kaikkiin kohteisiin lennetään Finnairin reittilennoilla, lukuun ottamatta Turkin Dalamania, jonka lento operoidaan edelleen lomalentostatuksella. Kesäkaudesta lähtien Aurinkomatkojen lentokenttäkuljetukset kohteissa muuttuvat lisämaksullisiksi. Uutuuksia Turkissa ovat An-

Disney uusii hinnoittelunsa Disneyn teemapuistot siirtyvät uuteen hinnoitteluun; arkisin maksat vähemmän, viikonloppuisin enemmän. DISNEYN PUISTOISSA vieraili viime vuonna 134 miljoonaa henkilöä. Se on 1,3 % enemmän kuin vuotta aiemmin. Ruuhkaisinta puistoissa on v i i ko n l o p puisin ja Amerikan juhlapyhien aikaan. HoukutellakDisneyn puistossa seen enem- voi tavata Akun ja m ä n i h m i - Ineksen. siä puistoihin arkisin, Disney muuttaa hinnoitteluaan. Viikonloppuisin, koululaisten lomien aikaan ja pyhinä sisäänpääsymaksu on korkeampi kuin arkisin. Disney on saanut myyntiään lisättyä mm. uusilla rannekkeilla, jotka toimivat niin sisäänpääsylippuna, etälukulaitteena, maksuvälineenä kuin hotellin avaimenakin.

Finnmatkat Finnmatkojen kokonaiskapasiteetti ensi kesäkaudelle kasvaa viitisen prosenttia hyvän kysynnän vuoksi. Erityisesti Kreikan kysyntä on kasvanut jopa 25 prosenttia, kertoo viestintäpäällikkö Julia Melnik. ”Lisäämme nyt matkoja Kreikkaan jo seitsemäntenä vuonna peräkkäin. Uusina kohteina ovat Zakynthos ja Itä-Kreeta”. Aurinkovarmalla Zakynthoksella on Finnmatkojen tarjonnassa kaikkiaan 22 hotellia, joiden joukossa suosittu perhehotelli Blue Village Family Life lastenkerhoineen.

Malta jatkaa ensi kesäkaudellakin Aurinkomatkojen ohjelmistossa. Marsaxlokkin kalastajakylä on vierailun arvoinen.

Detur

Idyllinen Karpathos on Apollomatkojen ensi kesän uutuuskohde.

muita uutuuksia, joista yhtiö lupailee lisätietoja Matkamessujen aikaan tammikuussa.

Deturin kesätuotanto pysyy tutuissa maisemissa. Ohjelmistossa jatkavat Turkin seitsemän kohdetta, Tunisia ja Kreeta. ”Olemme jo vuosia panostaneet vahvasti suoriin lentoihin maakunnista Turkkiin. Seitsemän entisen ”kotikentän” lisäksi meillä on suorat lennot myös Tampereelta ja Turusta Turkkiin ensi keväänä ja syksynä”, kertoo Deturin Jaana Hepo-oja. Suunnitteilla on myös

Detur vie perinteiseen tapaan seitsemään Turkin rannikon kohteeseen useilta eri kotimaan kentiltä.

Navagion ranta eli salakuljettajien poukama on ehdoton retkikohde Finnmatkojen uutuuskohteessa Zakynthoksella.

Lomamatkat Lomamatkoilla pääsee suorilla lennoilla maakunnista keväällä Mallorcalle sekä Napolinlahdelle. Uutta on myös lentosarja Sisiliaan keväällä Helsingistä ja syksyllä maakunnista. Kesäkauden uutuuskohteet Helsingistä ovat Terracina sekä Lido di Jesolon rantakaupunki. Dubrovnikiin lennetään kesällä Helsingistä ja syksyllä maakunnista, jolloin kohteeksi tulee myös Budva Montenegrossa. ”Syksyyn tulee vielä lisää samettia, kun maakunnista on oma sarja suoraan Kreikan Samokselle”, selvittää tuotantojohtaja Ari Huuskonen. ”Matka-Vekan brändin alla jatkavat opastetut kaupunkilo-

mat, uutuuksina Lontoo ja Nizza sekä Euroopan kiertomatkat, joissa uutuutena muun muassa Balkanin pääkaupungit. Perhelomien suosikki, lentäen suoraan Legolandiin, toteutetaan ensimmäistä kertaa päivittäin läpi kesän Finnairilla”, Huuskonen kertoo.

Montenegron Budva on yksi Lomamatkojen kuudesta kesäuutuudesta.

Tjäreborg Tjäreborgilla lisäystä edeltävään kesään tulee olemaan noin 5000 matkaa. Kroatiassa uutta on tilauslento Splitiin sekä reittilento Istrian niemimaan kohteisiin. Kreikassa uutuutena ovat charterlennot Heraklioniin Kreetalle sekä Santorinille. Tjäreborgin uusi lifestyle-hotellikonsepti on nimeltään Casa Cook. Hotelleista ensimmäinen avataan Rodokselle Kolymbian kylään toukokuussa 2016. ”Casa tulee espanjasta ja tarkoittaa kotia, Cook puolestaan viittaa omaan Thomas Cook-konserniimme. Uusi konsepti on tarkoitettu urbaaneille, kulttuurista kiinnostuneille, jotka arvostavat lähiruokaa, terveellistä elämäntapaa sekä tyylikästä designia”, toimitusjohtaja Regina Sippel kuvailee.

Casa Cook on Tjäreborgin uusi lifestyle-konseptihotelli Rodoksella.

Kesäriennoissa miljoona kävijää

Turussa ei nukuta talvellakaan Joulu tuo konsertit ja näyttelyt Turussa järjestetään vuosittain satoja tapahtumia. Kesä on tietysti sesonki, mutta talvella ei vaivuta horrokseen. Viime kesänä tapahtumissa kävi jopa miljoona kävijää. TURUN K AUPUN GIN yhteys-

johtaja Antti Kirkkolan mukaan miljoonan osallistujan tapahtumakesä oli onnistunut. ”Miljoona ihmistä ei voi olla väärässä”, hän sanoo. ”Tapahtumat ovat Turulle ja koko kaupungin elämälle tärkeitä. Ne luovat kaupungin vireyden ja antavat sisältöjä sekä matkailijoille että kaupungin omille asukkaille.” Tapahtumien vaikutus Turulle on merkittävä. ”Panostuksiin nähden tapahtumien aluetaloudellinen vaikutus on hyvä, sillä ne synnyttävät kauppaa sekä suorina ostoina että välillisinä vaikutuksina monella alalla”, hän korostaa.

Merellinen Turku Sijainti meren äärellä antaa luonnonkauniin näyttämön monille tapahtumille. Kesän Down

by the Laituri kerää Aurajoen rannoille tuhansia kävijöitä ja syksyn Venexpossa suunnitellaan jo tulevaa kesää. Merellisistä tapahtumista Turussa saadaan nauttia vuosittain, näistä suurimpana Tall Ships’ Races – purjelaivatapahtuma, joka saapuu Turkuun jälleen 2017. Toista kertaa järjestetty ruokafestivaali Food & Fun täytti Turun ravintolamaailman, kun 12 turkulaista ravintolaa ja 7 cocktailbaaria saivat vieraakseen keittiö- ja baarimestareita eri puolilta maailmaa.

Kulttuuripitoinen talvi Turun linna on monen tapahtuman näyttämönä. Tyttökuningas-näyttely kertoo kuningatar Kristiinasta, joka hallitsi Ruotsin valtakuntaa 1600-luvun alkupuolella. Tammikuussa linnassa vietetään Ritaripäiviä.

Turun joulu toreineen tuo niin paikalliset kuin monet vierailijatkin nauttimaan tunnelmallisesta vuodenajasta. Tur un joulu levittäytyy tänä vuonna ympäri kaupunkia. Perinteiset Joulumarkkinat täyttävät Vanhan Suurtorin neljänä viikonloppuna 21.11. alkaen ja muuta ohjelmaa järjestetään kauppatorin joulutorilla ja Yliopistonkadun joulukadulla. Joulunaika Turun museoissa näkyy katettujen joulupöytien näyttelyinä, toiminnallisina joulun askartelupajoina ja teemapäivinä. Kannattaa huomioida myös lukuisat konsertit erilaisista viihdekonserteista hengellisiin joulukonsertteihin ja Kauneimmat Joululaulut –tilaisuuksiin. Turun tapahtumat ja harrasteet löytyvät uusitusta tapahtumakalenterista osoitteessa turkukalenteri.fi

8 • 2015 NOVEMBER


PÄÄKIRJOITUS – marraskuu 2015

Mielenkiintoinen yhden euron kauppa

N

ordic Regional Airlinesin eli Norran enemmistön myynti henkilöstövuokrausyhtiö Staffpointin ja sen konsernijohtajan Mika Kiljusen perheen sijoitusyhtiölle on matkailualan kannalta hyvin mielenkiintoinen askel kohti jotain uutta. Uuden vaiheen sisältöä ei vielä tunneta, koska uudet enemmistöomistajat eivät ole vielä kertoneet aikomuksistaan julkisuuteen. Yhden euron kauppahinta on vaatimaton, mikä juontaa juurensa siitä, että kotimaan lentoliikenne on pitkään ollut kannattamatonta. Finnair itse ja välillä Flybe eivät ole onnistuneet luomaan toimintakonseptia, joka turvaisi kannattavuuden. Aikaisemmin SAS:n omistama Blue1 heitti pyyhkeen kehään. Mitkään yksityiset lentoyhtiöt eivät ole Suomen kotimaan reiteillä menestyneet. Ostajat tietävät tämän varsin hyvin, eivätkä he varmastikaan ole ryhtyneet leikkiin ilman vankkoja Toimiva kotimaan suunnitelmia toiminnan uulentotarjonta on distamisesta. Lähes vuoden mittaiSuomen kaltaiselle seksi venynyt neuvottelupitkien etäisyyksien prosessi viittaa siihen, että maalle poikkeukselmaaliin pääsy ei ollut helplisen tärkeää. poa. Se kertoo ehkä myös siitä, että uusien enemmistöomistajien suunnitelmat ovat käyneet läpi perusteellisen käsittelyn ja saaneet myyjän hyväksynnän. Mika Kiljuselle kauppa on paluu juurille. Hän tuntee matkailualan toimittuaan pitkään ja menestyksekkäästi alalla vastuullisissa tehtävissä ja on siksi varmasti paras mahdollinen uusi omistaja. Kiljunen tunnetaan myös määrätietoisena visionäärinä, jolla on hyvät edellytykset viedä Norran kipeästi tarvitsemat uudistukset toteutukseen. Matkailualan taustoja tunteville vähälle julkiselle huomiolle jääneen kaupan eräs mielenkiintoinen piirre on liitto juuri Kiljusen johtaman yhtiöryhmän ja Finnairin välillä. Norra on täydellisen riippuvainen ainoasta asiakkaastaan. Kiljunen on puolestaan aikaisemmin vuosikausia äänekkäästi moittinut Finnairia sen omistamien matkatoimistojen huonosta hoidosta. Nyt eletään kuitenkin uuden yhteistyön aikaa – hyvä niin. Kotimaan lentoliikenne on muiden liikennemuotojen pahassa puristuksessa. Pahimman kilpailijan, eli yksityisautoilun, kustannuskilpailukyky on parantunut alentuneiden polttoainehintojen takia. Linja-autoliikenteeseen on tullut uutta hyvin edullista tarjontaa Onnibusin onnistuneen markkinavaltauksen myötä. Junaliikennekin on joutunut alentamaan hintojaan. Tässä kilpailutilanteessa kotimaan lentoliikenne on jo alkupisteessä kannattamatonta. Se on joutunut alenevan tarjonnan ja alhaisten käyttöasteiden ikävään kierteeseen, josta ei omin voimin ole kyetty nousemaan. Norran uusien omistajien haasteellisena tehtävänä on luoda konsepti, joka vaihtaa kierteen suuntaa ylöspäin. Muutos on tärkeä, sillä toimiva kotimaan lentotarjonta on Suomen kaltaiselle pitkien etäisyyksien maalle poikkeuksellisen tärkeää. Maakuntien elinkeinotoiminnalle se on jopa elintärkeää. Onnistumisen paineet ovat siksi kovat.

Palvelu toimii moitteettomasti ja maisemat huikaisevat

Yhdysvaltojen Kalliovuorten Colorado on hiihtomatkailun korkein aste Mielipiteitä maailman parhaasta hiihtokohteesta on useita. Moni paikantaa sen Coloradoon. Sen tunnetuimmat keskukset ovat Vail, Beaver Creek sekä Aspen. Näitä ja muita Coloradon kohteita yhdistää mainioiden mäkien lisäksi myös korkea palvelutaso. Vieraiden on Coloradossa hyvä olla. Jussi Ovaskainen COLORADON OSAVALTIOSSA

on kolmisenkymmentä mainitsemisen arvoista hiihtokeskusta, joten valinnanvaraa riittää. Alueen suurin haaste on sää, sillä talvella lunta saattaa tulla yhtenä päivänä kymmeniä senttejä. Se on vapaalaskijan unelma, mutta ratakisajärjestäjän kauhu.

Huikea palveluketju Osavaltion pääkaupungista, Denveristä, on vielä parin kolmen tunnin ajomatka hiihtokeskuksiin. Matka sujuu joutuisasti Colorado Mountain Expressin pikkubussilla, missä on ilmainen nettiyhteys. Perillä hotellit ovat korkeatasoisia, palvelu huomattavan ystävällistä ja kiinnostus vieraan kotimaasta vaikuttaa vilpittömältä. Tavarat ilmestyvät autosta huoneeseen ja suksipussi on päässyt muiden sivakoiden seuraan hotellin varastoon. Laukkutoimituksen yhteydessä kysytään kohteliaasti, milloin asiakas haluaa suksiensa olevan hiihtohissin ala-asemalla odottamassa. Useimpien hotellien peruspalveluihin kuuluu suksien kuljetuksen lisäksi myös laskijan vieminen ala-asemalle, vaikka matkaa olisi vain muutama sata metriä. Sukset odottavat hissin luona hotellin nimikkotelineessä mäkeen lähtöä.

Huonevarustelut kohdallaan Huoneessa ensimmäiset havainnot kohdistuvat suureen sänkyyn sekä jättimäiseen taulutelevisioon. Kaasutakka ja pieni keittiö löytyvät melkein kaikista huoneista. Minibaari on tuntematon käsite, mutta huonepalvelu toimii sitäkin joutuisammin. Pohjoisamerikkalainen käytäntö on, että mieleinen aamupala tilataan huoneeseen. Eurooppalaistyylinen aamiainen seisovassa pöydässä kannattaa varmistaa matkaa tilatessa. Yleensä se sisältyy hintaan kansainvälisissä huonevarauksissa. Samankokoisten hotellihuoneiden hinnat vaihtelevat varaustilanteen, maiseman sekä eri-

Pohjois-Amerikan suurin hirsirakennus, Beaver Creek Ritz-Carlton hotelli.

Colorado on vapaalaskijan paratiisi.

Beaver Creekin skibusseissa istutaan nahkapenkeillä.

tyisesti sesongin mukaan huomattavasti. Saman huoneen voi saada 200 dollarilla yö, kun taas kuumimpana sesonkina se maksaa yli 1 000 taalaa. Oikealla ajoituksella voi saada kohtuuhintaisen luksusloman.

Aspenilla on pidemmät perinteet ja muutenkin se on hyvin vertailukelpoinen Vailin kanssa eli erittäin laadukas keskus runsain oheispalveluin. Alueen keskukset on rakennettu matkailukeskuksiksi, joten kaikki olennainen on kävelyetäisyydellä. Skibussit kuljettavat hiihtäjiä sujuvasti tiheällä vuorovälillä. Beaver Creekistä Vailiin ajaa noin puolessa tunnissa. Kesällä alueella on lukuisia golfkenttiä ja ohuessa ilmanalassa lyönnit kantavat parikymmentä prosenttia pidemmälle kuin meren tasalla. Se on kova houkutin golfareille.

Samalla lipulla Beaver Creek on keskuksena Vailia nuorempi ja pienempi. Alppikeskuksiin verrattuna se on kuitenkin keskikokoinen. Beaver Creekin rinteitä voi pitää rahtusen Vailia vaativampina. Vail Resorts omistaa molemmat keskukset, joten niissä pärjää yhdellä hissilipulla.

Korkeus tuntuu kehossa Coloradon keskusten kyläkorkeus on liki 2 500 metriä, joten hapen vähyys tuntuu pienenkin ponnistelun jälkeen puuskutuksena sekä päänsärkynä. Ylimmät hissiasemat ovat vielä yli kilometrin kylää korkeammalla. Elimistö tottuu korkeuteen kahdessa kolmessa päivässä. Lisähaasteita aiheuttaa myös 9 tunnin aikaero. Oireita voi vähentää merkittävästi juomalla paljon vettä sekä jättämällä alkoholin alkupäivinä kokonaan juomatta. JATKUU SIVULLA 6.

VITOSEN VIERAANA: Projektisuunnittelija Satu Pekkala, Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutti, Lapin Yliopisto

Työelämäkontaktit Lapin yliopiston matkailututkimuksen koulutuksessa Y HTEISKUNTA MUU T T UU ja

työelämä sen mukana. Korkeakoulutetun ja vahvat omaan alaan liittyvät käytännön taidot omaavan työvoiman tarve työelämässä on lisääntynyt. Yliopistossa tapahtuvan koulutuksen on oltava nykyisin työelämäläheistä ja sen on kyettävä vastaamaan yhteiskunnan odotuksiin kouluttamalla asiantuntijoita tulevaisuuden työelämään. Matkailuyritykset tarvitsevat nyt ja tulevaisuudessa työntekijöitä, jotka ovat laaja-alaiset teoreettiset tiedot ja monipuoliset alan käytännön taidot omaavia erityisosaajia. Jotta opiskelijat osaisivat kehittää omaa asiantuntijuuttaan matkailutoimialan tarpeisiin, tarvitaan kohtaamisia opiskeli-

8 • 2015 MARRASKUU

joiden ja matkailuelinkeinon välillä. Lapin yliopiston matkailututkimuksen oppiaineessa kohtaamisia vahvistetaan luomalla koulutuksen ja työelämän välille verkostoja, joiden avulla opiskelijoille syntyy monipuolista ja monitasoista ymmärrystä alasta. Työelämäkontaktien avulla pyritään myös mahdollistamaan opiskelijoiden oman alan tietojen ja taitojen lisääntyminen ja asiantuntijuuden syventyminen.

Työharjoittelun merkitys Opintojen aikana hankittu alan työkokemus on osaamisen kehittymisen kannalta erittäin hyödyllistä. Oman alan työkokemuksen avulla opiskelijat vahvistavat omaan opintoalaan

liittyvää osaamista, oppivat soveltamaan teoriaa käytäntöön, kehittävät ongelmanratkaisutaitoja sekä ihmissuhde- ja projektinhallintataitoja. Opiskelijoille olisi tärkeää opintojen alusta saakka päästä tutustumaan alaan, sen toimintakulttuureihin sekä osallistumaan alan käytäntöihin. Hahmottamalla matkailualan todellisuuden ja laajat työnkuvat opiskelijalla on helpompi suunnitella omaa sijoittumistaan tähän kokonaisuuteen. Vaikka elinkeino, oppilaitos ja opiskelijat kokevat työelämäyhteistyön mahdollisuutena ja resurssina, esiintyy eri osapuolten välillä silti kanssakäymistä rajoittavia tekijöitä. Työelämäyhteistyön esteitä voidaan purkaa muun muassa

asettamalla yhteisiä tavoitteita ja laatimalla yhteistyölle kirjalliset sopimukset. Vahvojen ja pitkäjänteisten kumppanuuksien saavuttamiseen tarvitaan lisäksi hienotunteisuutta ja rohkeutta sekä ymmärrystä toisen osapuolen toimintakulttuurista ja – malleista.

Alumniverkostot Osana Lapin yliopiston alumnitoimintaa matkailututkimuksen oppiaineen alumniverkosto pyrkii kiinnittämään matkailun oppiaineesta valmistuneet opiskelijat osaksi yliopiston ja oppiaineen toimintaa ja arkea. Alumniverkoston avulla pyritään luomaan yhteistyösuhteita ja kumppanuuksia elinkeinoon

ja tätä kautta rakentamaan oppiaineen ja elinkeinon välille asiantuntemukseen, osaamiseen ja kokemukseen perustuva vuorovaikutus, josta hyötyvät molemmat osapuolet. Alumnit toimivat yliopiston ja oman oppiaineensa promoottoreina, vahvistaen näin yliopiston ja oppiaineen myönteistä julkisuuskuvaa ja tunnettuutta. Alumnien asemalla ja toiminnalla on merkitystä uusien opiskelijoiden ja henkilökunnan rekrytoinnissa. Alumniverkoston avulla jäsenet puolestaan saavat mahdollisuuksia niin itsensä kehittämiseen kuin hauskanpitoonkin. Alumnius on side, jonka avulla tutkinnon suorittanut opiskelija vahvistaa ja ylläpitää yhteyksiä entiseen opinahjoonsa. Muut-

tuvassa maailmassa ja työelämässä tarvitaan yhä monimuotoisempaa työelämäyhteistyötä – alumniverkostot ovat tässä yhteistyössä selkeä lisäarvo ja mahdollisuus. Satu Pekkala Projektisuunnittelija Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutti, Lapin Yliopisto

5


JATKUU SIVULTA 5.

Puuterilunta piisaa

Katso lisää: vikingline.fi/sovellus

Risteile digiaikaan Viking Linen uudella risteilysovelluksella nostat matkaelämyksesi uudelle tasolle. Mitä sovellus tarjoaa? Sovelluksen avulla voit: • tutustua laivaan • suunnitella tuliaisostokset etukäteen • rakentaa henkilökohtaisen risteilyohjelman • tarkistaa aukioloajat • chattailla matkaseurueesi kanssa ja tutustua uusiin ihmisiin. Lataa maksuton sovellus ja maksimoi matkakokemuksesi! Saatavilla iPhone- ja Android-puhelimille.

Visit Finlandin FinRelax-kasvuohjelma käynnistyi

Tavoitteena 50 tuotetta kansainvälisille markkinoille Nuuksiossa sijaitsevassa Suomen luontokeskus Haltiassa järjestettiin lokakuun lopussa FinRelax-aloitusseminaari. Visit Finlandin Finrelax-ohjelman missiona on lisätä Suomen tunnettuutta hyvinvointimatkailukohteena kansainvälisillä markkinoilla puhtaaseen luontoon, saunaan, liikuntaan, terveelliseen ruokaan ja suomalaisiin hoitoihin perustuvan tarjonnan avulla. unohtamatta. Sauna ympäristönä mahdollistaa myös uudentyyppisen toiminnan, esimerkiksi Suomessa kehitetyn saunajoogan, saunaperinteitä ja -kulttuuria unohtamatta.

FINREL A X-HY VINVOINTILO MAN TEEMAT koostuvat suoma-

laisesta saunasta, hyvinvointimökkilomasta, vedestä, metsästä ja ruoasta. FinRelax-ohjelma tukee alueellisten hankkeiden suunnittelua, kehitystyötä ja toimeenpanoa sekä pyrkii lisäämään toimijoiden välistä yhteistyötä.

Kansainvälisille markkinoille FinRelax-ohjelma on suunnattu matkailuyrityksille, joiden tuotteet soveltuvat jo tai joilla on valmius kehittää tuotteita kansainvälisille matkailijoille. Hyvinvointituotteiden ja matkailupalveluiden pitää sijaita vetovoimaisissa matkailukohteissa, olla yksittäisille matkustajille helposti saavutettavissa, mielellään ympärivuotisia sekä räätälöivissä niin aasialaisille kuin eurooppalaisille matkailijoille. Ohjelman kohdemarkkinat ovat Saksa, Venäjä ja Japani, muita seurattavia markkinoita ovat Ruotsi, Ranska, Englanti ja Kiina.

Työpajoja ja WinRelax -kilpailu Tuotekehitystä edistetään vielä tämän vuoden puolella starttaavilla työpajoilla ja koulutuksilla. Käynnissä olevan WinRelax-kilpailun avulla kannustetaan toi-

6

Luonnon luksusta Kansallispuistot ovat kumppanina Finrelax-ohjelmassa. Kansallispuistoille halutaan näkyvyyttä kansainvälisillä markkinoilla, kärkituotteina ja osaksi muita kärkituotteita.

mijoita ideoimaan ja tuotteistamaan uusia hyvinvoinnin matkailutuotteita. Tuotekehityskilpailu kestää vuoden loppuun ja 20 parhaaksi valittua tuotetta lanseerataan Berliinin ITB-messuilla maaliskuussa 2016.

Saunasta palvelukokemus Saunan potentiaalia pohdittiin seminaarissa paneelikeskustelussa. Pelkkä saunominen ei kansainvälistä matkailijaa välttämättä kiinnosta, ainakaan sellaisena kuin me suomalaiset siitä nautimme. Kirkkaana johtolankana tuotekehityksessä pitääkin olla kansainvälinen matkailija ja erilaiset tarpeet ja tottumukset. Jotta saunasta saa kiinnostavan tuotteen, sen ympärille pitää rakentaa palvelukokemus, joka kattaa toiminnot ennen saunaa, saunomisen aikana ja sen jälkeen, sisältöä

Shoppailua ja urheilua Denver on helppo hahmottaa

Suomessa miellämme hiljaisuuden luksukseksi, jota ei rahalla saa. Kansainvälinen matkailijakin on kiinnostunut hiljaisuudesta, jota ei välttämättä pysty kotonaan kokemaan lainkaan. Suomalainen nauttii mökkilomailusta, hiljaisuudesta ja yksinolosta, mutta kansainvälinen matkailija ei välttämättä koe asiaa samoin. Myös hiljaisuuden ympärille pitää rakentaa monipuolinen tuote, jonka avulla hiljaisuus voidaan kokea ohjatusti.

Laatua ja palvelua Suomessa itsepalvelukulttuuri on juurtunut viime vuosina syvälle. Kansainvälinen matkailija haluaa moitteetonta ja asiakkaan huomioivaa, yksilöllistä palvelua, ei itsepalvelua. Laatu syntyy loppuun asti mietityistä yksityiskohdista, mielenkiintoisesta sisällöstä ja hyvästä palvelusta. Turvallisuus on tärkeä osa laadukasta tuotetta. Lisätietoja www.visitfinland. fi/tuoteteemat/hyvinvointimatkailu.

Beaver Creekin kisarinteessä, Birds of Preyssä on jyrkkyyttä ja muotoja, jotka todella mittaavat laskijan taitotason.

ja kaikki nähtävyydet on kävelyetäisyydellä toisistaan. Cherry Creekin ostoskeskuksessa eritoten vaatteiden ja Apple-tuotteiden hinnoittelu innostaa testaamaan luottokor tin pito-ominaisuuksia. Cherry Creekin vieressä kulkevan pääväylän toisella puolella on puolestaan outlet-alue, joka on paikallisten mukaan kärsivällisen shoppailijan paratiisi. Denverissä pelataan kaikkia amerikkalaisten urheilulajien pääsarjoja, joten valinnanvaraa löytyy. Liput Colorado Avanlanchen NHL-peleihin ovat hyvin kohtuuhintaisia, 25 eurosta al-

kaen. Syynä tähän on, että jääkiekko on vasta kaupungin neljänneksi seuratuin laji. Amerikkalaiseen jalkapalloon, Baseballiin tai NBA koripalloon liput ovat tyrväkkäämmän hintaisia ja useasti loppuunmyydyt.

Avainsanana on helppous Coloradossa kaikki on tehty helpoksi ja sujuvaksi. Ihmiset ovat ystävällisiä ja Kalliovuorten luonto tarjoaa parastaan. Syy miksi nämä keskukset keikkuvat maailman parhaiden hiihtokohteiden listoilla on ilmeinen. Reissun ainut ongelma on, että sieltä ei halua pois.

Global Workshop ja Meet Finland workshopit käynnistävät Matkamessut Keskiviikkona 20.1.2016 järjestettävä Matkamessujen Workshop-päivä kokoaa alan ammattilaiset tekemään kauppaa Messukeskukseen. Kotimaiset ja ulkomaalaiset ostajat ja myyjät voivat sopia tapaamisia jo ennakkoon, jolloin päivästä saa parhaan hyödyn irti. WORKSHOP-PÄIVÄ JAKA ANTUU kahteen osaan. Meet Fin-

vikingline.fi

Miia Manner

Hoidettujen rinteiden ulkopuolella laskeminen on todella suosittua. Colorado on vapaalaskijan paratiisi. Takamaastoihin houkuttelee usein ja runsaasti satava puuterilumi, sekä todella tehokkaasti toimiva Ski Patrol-toiminta. Patrolit tarkastavat lumivyöryalttiit paikat päivittäin ennen laskijoiden päästämistä kullekin alueelle. Oma vakuutusturva sekä taitotaso kannattaa varmistaa ennen puuteriunelmien toteuttamista. Rinteiden ulkopuolella laskemista pidetään turhaan vain eksperttien touhuna. Siellä pärjää, jos osaa laskea sujuvasti rinteessäkin. Alueen hiihtokouluilta löytyy oppaita, jotka johdattavat turvallisesti takamaastolaskun saloihin. Rinnelaskun huippuna voi pitää Beaver Creekin MM-kisojen kisarinnettä Birds of Preytä. Siinä on jyrkkyyttä ja muotoja, jotka todella mittaavat laskijan taitotason. Samalla pääsee vähän tunnelmaan, miltä meininki kisalaskijan silmin näyttää.

land esittelee suomalaisia kohteita ostajille eri puolilta maailmaa. Global Workshop puolestaan tuo suomalaisten ja lähialueiden ostajien ulottuville kansainväliset myyjät, jotka ovat mm. hotelleja, matkanjärjestäjiä, incomingtoimistoja, DMC:tä sekä matkailutoimistoja. Tänä vuonna ensimmäistä kertaa mukana on myös esimerkiksi maailmanlaajuisesti tilauslentokalustoa ja yksityiskoneita välittävä yritys.

Ilmoittautuminen käynnissä Workshop-päivään ilmoittautuminen on parhaillaan käynnissä. Tähän mennessä päivään on rekisteröitynyt ostajia yhteensä 26 maasta. Global Workshopiin on sen sijaan rekisteröitynyt myyjiä 17 maasta tai alueelta. Mukana ovat mm. Huippuvuoret, Costa Rica, Madagaskar, Ecuador ja Malediivit. Myyjien ja ostajien rekisteröityminen on nyt selkeästi viime vuotta edellä. ”Global Workshop ja Meet Finland tuovat Matkamessuille

tehokasta B2B-aikaa, mikä vahvistaa messujen asemaa Pohjois-Euroopan tärkeimpänä tapahtumana matkailualan ammattilaisille. Esimerkiksi kotimaiselle matkanjärjestäjälle tai matkatoimistolle Global Workshop on erittäin aika- ja kustannustehokas tapa tavata jopa yli 20 kansainvälistä myyjää vain yhden päivän aikana”, sanoo Matkamessujen myyntiryhmäpäällikkö Lumia Ankkuri. O s a l l i s t u m i n e n Wo r k shop-päivään on matkatoimistojen edustajille maksutonta. Mukaan tapahtumaan voi ilmoittautua osoitteessa matkaworkshopday2016.converve.com. Alan ammattilaiset voivat sopia tapaamisia myös Matkamessujen ammattilaisajalle.

Osan lipputuloista pakolaistyöhön Matkamessut lahjoittaa jokaisesta loka-marraskuun aikana myydystä lipusta euron Punaisen Ristin katastrofirahastoon. Kanavoimalla lipputuloja auttamiseen Matkamessut toivoo voivansa osaltaan auttaa hätää kärsiviä. Samalla myös messu-

Osan matkamessujen tapaamisista voi hoitaa jo keskiviikon workshopeissa.

vierailla on mahdollisuus auttamiseen. ”Matkamessujen tunnus on ”Kohtaa koko maailma”. Matkamessut haluaa kantaa kortensa kekoon lahjoittamalla osan lipputuotoista sinne, missä avun tarve on suurin. Niinpä lahjoitamme jokaisesta 21.10.–30.11. ostetusta Matkamessujen lipusta euron Punaisen Ristin katastrofirahastoon”, Lumia Ankkuri sanoo. ”Olemme iloisia Matkamessujen ideasta. Avun tarve on nyt todella suuri, joten otamme lahjoituksen hyvillä mielillä vastaan”, sanoo Punaisen Ristin varainhankinnan suunnittelija Eeva Arrajoki. Matkamessut Messukeskuksessa 21.–24.1.2016

Etelä-Afrikan lapsimatkustajat Etelä-Afrikka suunnittelee höllentävänsä alle 18-vuotiaiden lasten matkustusasiakirjojen vaatimuksia. VIIME KESÄKUUSTA alkaen Etelä-Afrikkaan saapuvalta, alle 18-vuotiaalta lapselta, on vaadittu englanninkielinen syntymätodistus. Uuden säännön jälkeen perheiden matkustus Etelä-Afrikkaan on vähentynyt 10%. Yhdysvalloista saapuvien perheiden määrä on tippunut jopa 18%. Nyt sääntöä ollaan höllentämässä. Suunnitelmissa on, että jatkossa viranomaiset voivat pyytää lisätodisteita lapsen henkilöllisyydestä, mikäli epäilevät laitonta maahan saapumista. Muutoksen odotetaan astuvan voimaan muutaman kuukauden kuluessa.

ARGENTINA BY YOU. Argentiinan matkailutoimisto järjesti loka-

kuun lopulla matkailuworkshopin Helsingissä hotelli Kämpissä. Argentiinaa matkailukohteena esittelemässä oli joukko paikallisia matkanjärjestäjiä. Monimuotoinen maa intohimoisine asukkaineen on täydellinen kohde reppu-, luonto- ja kulttuurimatkaajille. Mukana palveluitaan tarjoamassa olivat risteilyvarustamo Anterpply, lentoyhtiö Aerolíneas Argentinas sekä DMC:t Esteros Viajes, Infoba, New World Travel Designers, Top Dest, Tower Travel ja Travel Mark Tours. Illan aikana nähtiin tietenkin myös argentiinalaista tangoa sekä maisteltiin paikallisia viinejä. Lisätiedot www.argentina.travel.

8 • 2015 NOVEMBER


OBSERVER

Valtaosa matkustajista tulee edelleen Euroopasta Norwegian Cruise Linen uusi Escape vie Karibian saarille ja makumatkalle maailman ympäri

Make Savojärvi 85 vuotta 2.12.

FIRST THINGS FIRST. Kaupungilla kiertävän huhun mukaan vakuutusyhtiö Pohjolan matkatoimistojohdon joulusaunaperinne on katkeamassa. Vuosikymmenten pituinen perinne on koonnut alan vetäjiä, vaikuttajia ja veteraaneja yhteen jo yli 40 vuotta. Vieraista enää vähemmistö myy matkavakuutuksia. Kysymys kuuluu myykö saunavieraiden enemmistö enää edes matkoja. Sen verran on ala viime vuosina muuttunut. Matkailualan kannalta pitkän perinteen katkeaminen on karvas vahinko. Sitä tässä miehissä surraan.

Norwegian Cruise Linen uusin risteilyalus valmistui viime kuussa Saksan Meyer Werftin telakalta. Uusi Escape on varustamon 14. alus ja ensimmäinen Breakaway Plus-luokan risteilijä. Ylellinen the Haven by Norwegian tarjoaa yksityisyyttä haluaville matkustajille oman keitaan, minne muilla matkustajilla ei ole asiaa. Muualla lapset voivat mekastaa ja leikkiä vesiliukumäissä ja köysiradalla. Leena Aalto, Escape UUSI ESCAPE on suurin ja ylel-

lisin Norwegian Cruise Linen 14 aluksesta. Kyytiin mahtuu 4 248 matkustajaa ja heidän risteilyelämystään täydentämään tarjotaan lukuisia ravintolavaihtoehtoja, baareja, kasino, teattereita, kuntosali ja ylellinen spa. Uuden aluksen kotisatama on Miami, mistä se tekee viikon itäisen (St.Thomas, Tortola ja Nassau) ja läntisen Karibian (Honduras ja Meksiko) risteilyjä. Edullisimmillaan Escapen risteilylle pääsee sisähytissä hieman alle tuhannella eurolla.

Make Savojärvi

Norwegian Cruise Linen Escape on nyt uusin Karibian risteilyjä tekevä alus. Se aloitti viime viikolla risteilyt itäiselle Karibialle, pysähtyen St. Thomasilla, Tortolassa ja Nassaulla.

Freestyle Cruising Uuden luokan aluksilla matkustajille annetaan vapaus päättää koska ja missä he haluavat nauttia aamiaista, lounasta ja illallista. Tarjolla on 28 ravintolaa, joista yhdessätoista voi syödä ilman lisämaksuja. Suurta pääravintolaa ei tiettyine kattausaikoineen enää ole, vaan kuten jo monella muullakin varustamolla syömään mennään silloin, kun siltä tuntuu ja sinne, minne huvittaa. Hytin televisiosta tai yleisten tilojen kosketusnäytöiltä voi tarkistaa kunkin ravintolan tilanteen. Jos haluttu ravintola on täynnä, saa mukaansa laitteen, joka piipittää, kun pöytä vapautuu. Samalla kun laiva siirtyy Karibian saarelta toiselle, voi laivan sisätiloissa tehdä makumatkan maailman ympäri. Tarjolla on ranskalaistyyppistä bistroa, italialaista fine diningia, japanilainen Teppanyaki, tapasbaari, Mainen hummereita tarjoava kalaravintola jne. Nk. erikoisravintolat ovat lisämaksullisia, hinnat vaihtelevat 15-40 dollarin välillä. Etukäteen voi ostaa esim. kolmen ravintolan paketin hintaan 59 dollaria. Myös erilaisia juomapaketteja on tarjolla. Yli viiden vuorokauden risteilyillä virvoke- ja myös väkevät alkoholihuomat sisältävä paketti maksaa 54 dollaria hengeltä ja viini- ja olutpaketti 44 dollaria per päivä. Pelkkä virvokejuomapaketti maksaa 7 dollaria per päivä. Lisäksi verot 18%.

Baarihyppely Miamin vanhin ja legendaarisin baari, Tobacco Road, löytyy nyt myös Escapelta. The District Brew Housen hanoista voi valita 24 oluen välillä ja viinibaarissa voi maistella Mondavin viiniperheen viinejä. Cocktailbaareja on useita, yhden bravuureja ovat Mojitot, toisen Margaritat. Iltaa voi viettää myös Escape-teatterissa Broadway-musikaali After Midnightin seurassa tai yhdistää illallinen ja show uudessa Supper Clubissa. Laivan uutuuksia on kasikannen ulkopromenadi, missä ravintoloiden terasseilla voi nauttia lounaan tai ottaa sundownerin ennen illallista.

Meripäivien ilot Vaikka suuri osa päivistä kuluukin risteilykohteisiin tutustumisessa tarjoaa meripäiväkin jännitystä ja uusia kokemuksia. Escapen tuoma uutuus on takakannelle rakennettu köysirata. Laivan yläkannelta vielä kolmen kerroksen verran ylöspäin nouseva köysirata saa rohkeimmankin polvet tutisemaan.

8 • 2015 MARRASKUU

Escapella on 28 ravintolaa, joista yhdessätoista voi syödä ilman lisämaksua. Muissa lisämaksu liikkuu 15 ja 40 dollarin välillä. Kuvassa Savor-ravintola.

Risteilijöiden showt ovat korkealaatuisia. Escapella voi nauttia sekä perinteisestä Broadway-musikaalista että show & dinner-yhdistelmästä.

Haven-luokan hytit sijaitsevat laivan etuosassa.

Vedestä ja vauhdista saa nauttia huimassa vesiliukumäessä ja perheen pienimmille on tarjolla oma vesipuistonsa. Lapsiperheet on laivalla otettu hyvin huomioon ja NCL:n lapsiystävällinen hinnoittelu vetää vertoja monelle muulle varustamolle.

Solomatkustajille Escapella on kahdeksan eri hyttiluokkaa isoista perhehyteistä pieniin yhden hengen solohytteihin. Yksin matkustaminen on kasvussa myös risteilypuolella ja Escapella on jo 82 solohyttiä. Solomatkustajille on myös oma lounge, missä voi tutustua muihin yksinmatkustaviin ja sopia vaikkapa yhteisistä illallisista.

Lunta ja suolaa Mandara Spassa on tarjolla täydellinen valikoima kasvohoidoista ja selluliittihoidoista kampaamopalveluihin ja hierontaan. Tunnin hieronta tai kasvohoito maksaa edullisimmillaan hieman yli sata dollaria. Spa-osaston erikoisuus on lumihuone ja tarjolla on myös suolahuone.

Laiva laivassa Laivan etuosassa on oma maailmansa, laiva laivassa, Escape Haven. Osassa sen 95 hytistä on myös oma poreamme. Have-

nissa on oma baari ja ravintola ulkoterasseineen sekä oma uima-allasalue. Siellä voi halutessaan viettää koko risteilyn, tapaamatta muualla aluksella matkustavia risteilyvieraita. Sieltä voi myös välillä piipahtaa ”ison laivan” puolella ja käydä nauttimassa teatteriesityksestä tai ravintolaillasta. Haven-luokan matkustajilla on myös 24 tunnin butler- ja oma concierge-palvelu.

Seuraavaksi Turussa ”Tämä oli suurin alus, jonka Saksan Meyr Werft pystyi rakentamaan. Siellä meillä on tilauksessa vielä kolme alusta, jotka saamme laivastoomme vuoteen 2019 mennessä. Mikäli sen jälkeen haluamme vielä isompia aluksia, ne on rakennettava Turussa”, kertoi Norwegian Cruise Line Holdingsin President & CEO Frank Del Rio tiedotustilaisuudessa uudella Escapella. ”Seuraava aluksemme tulee Kiinan markkinoille. Emme halua viedä sinne jotain vanhaa alustamme, vaan teemme täysin uuden, joka on suunniteltu nimenomaan kiinalaiset risteilyasiakkaat huomioon ottaen. Se valmistuu vuonna 2017,” Del Rio jatkaa. Tällä hetkellä noin 70% NCL:n matkustajista on eurooppalaisia.

Suomalaista laatua Myös suomalaiset tavarantoimittajat ovat saaneet tuotteitaan uuteen Escapeen. ”Hissit ovat Koneelta, Merima on toimittanut mm. Span hoitohuoneet ja useita ravintola- ja baarikokonaisuuksia. Myös aluksen keittiöt sekä propulsio, eli järjestelmä jolla tuotetaan työntövoimaa ovat Suomesta”, kertoo markkinointi- ja PR-osaston Christina Wolff.

Pelastaako sauna?

MAKE SAVOJÄRVI täyttää joulukuun 2. päivä 85 vuotta. ”Kaikkien aikojen ensimmäisen Ikkunapaikan taiton tein Skiathoksen saarella Kreikassa, saksitaittona paahtavassa auringossa hotellin kivipihassa. Olin varautunut taittoa varten jo ennen matkaa. Mukana olivat purkki liimaa, pensseli, pitkät sakset ja paperisia taittopohjia. Paahtavassa auringossa liimasin oikovedokset paperiarkeille”, muistelee Make ensimmäisen Ikkunapaikan syntymistä vuonna 1989. ”Etusivu näytti ihan hyvältä. Pääjuttuna oli kaukomatkojen yllättävä kasvu ja muun osan muodostivat Finnairin silloisen toimitusjohtajan Antti Potilan kuvallinen haastattelu ja Zürichin lentokentän uusia laskeutumisjärjestelmiä koskeva esittely. Yhden palstan laatikkojutussa kerrottiin Ikkunapaikan tulevasta tehtävästä ja toimituksellisista periaatteista. Niitä sanoja ei ole tarvinnut muuttaa 27 vuoteen.” Make Savojärven työhistoriaan kuuluvat mm. Kuopiossa ilmestynyt Savo, Uusi-Suomi, Kauppalehti, Aurinkomatkat ja Suomen Matkatoimistoyhdistys. Hän toimii edelleen Ikkunapaikassa kustantajan ja neuvonantajan roolissa. Savojärvi on TK-Tiedotuskillan perustajajäsen ja sotilasarvoltaan kapteeni.

VASTINE Visit Helsingin vastine lokakuun Ikkunapaikan Observer-palstalla olleeseen tekstiin, jossa käsiteltiin arabimaista Viroon ja Suomeen tulleita matkanjärjestäjävieraita: Olemme Visit Helsingissä (Helsingin Markkinointi Oy:ssä) lähtökohtaisesti kiinnostuneita kaikista mahdollisuuksista markkinoida Helsinkiä kansainvälisesti ja kotimaassa. Isännöimme vuosittain noin 900 kansainvälistä PR-vierasta, joista 600 on matkanjärjestäjiä ja loput 300 kansainvälisiä mediavieraita. Budjetistamme suuri osa menee vuosittain etukäteen suunniteltuihin isännöinteihin, mutta varaa jätetään toki myös yllättäville vierailuille. Vierailut toteutamme yhteistyössä erilaisten kumppanien kanssa. Jokainen vierailu arvioidaan huomioiden mm. markkinoinnin painopisteemme, markkina-alueemme sekä budjettimme. Tämän vuoksi emme voi valitettavasti osallistua kaikkien ryhmien isännöintiin, vaikka haluaisimmekin. On harmillista, että tämä yksittäinen tapaus on nostettu esille, vaikka isännöimme vuosittain hurjan määrän vaikutusvaltaista mediaa ja tärkeitä matkanjärjestäjiä. Tuulikki Becker Toimitusjohtaja Visit Helsinki

Sauna näkyy jatkossa emojeina. Suomi julkaisee ensimmäisenä maana maailmassa omat emoji-kuvasymbolinsa. Sauna on näkyvästi mukana, naisille ja miehille tietysti omansa kuten matkatoimistojohdon joulusaunassakin. Emojit ovat Japanista lähtöisin oleva symbolikieli, josta on pikku hiljaa tullut osa jokapäiväistä viestintää ympäri maailman. Hymiöt ja muut, yleensä tunnetiloja kuvaavat, symbolit tiivistävät pieneen tilaan paljon informaatiota, ja niitä käytetään paljon erityisesti mobiiliviestinnässä sekä sosiaalisessa mediassa. Suomi-emojit ovat ulkoministeriön joulukalenterissa ja osa Suomen maakuvatyötä. Matkailualan väki voi joulusaunan aikaan lohduttaa toisiaan lähettämällä saunaemojin. Sauna siirtyy matkojen perään verkkoon, virtuaalisaunaksi. Reaalimaailmasta kuuluu onneksi hyviä uutisia. Finnairin kolmannen vuosineljänneksen tulos nousi kaikkien aikojen ennätykseen ja yli kaksinkertaiseksi vuoden takaiseen verrattuna. Se on kova suoritus näinä vaikeina aikoina. Parantuneen tuloksen takana on käyttöasteen ja lipputulojen kasvu sekä reipas lisäpalvelumyynti. Mielenkiintoista on, että Aurinkomatkat on nyt monien vuosien vaikeuksien jälkeen selvästi parantanut tulostaan. Vain kotimaan reiteillä tulee edelleen tappiota. Sitä yritetään korjata kotimaan lentoyhtiön Norran uusien omistajien uusilla avauksilla. Sauna Lapin lennoilla? Myös Finavialla on osavuosikatsauksessaan hyviä uutisia. Matkustajamäärä kasvaa, liikevoitto nousee entisestään. Kasvun veturina on Aasian liikenne. Suurin osa Finavian lentoasemista kärsii matkustajakadosta, kun lentoliikenne menettää matkustajia lyhyillä matkoilla muille liikennemuodoille. Iloisen poikkeuksen muodostaa tulevana talvena Lufthansan käynnistämä uusi suora reitti Münchenistä Kittilään. Lapin vetovoima tuntuu Saksassa saakka ja reitille on jopa jouduttu hakemaan lisäkapasiteettia. Kova kysyntä on Amerikan länsirannikolla johtanut merkilliseen tilanteeseen. Uuden ajan virtuaalinen hotelliyhtiö Airbnb on synnyinsijoillaan San Franciscossa noussut niin suureksi tekijäksi asuntomarkkinoilla, että asuntojen vuokrataso on vuodessa noussut peräti 13 prosenttia. Mediaanivuokra Friscossa on lähes 4 400 taalaa kuussa. Eikä sielläpäin ole asunnoissa edes saunaa. Kaupunki yritti estää kehitystä ehdottamalla säännöstä, joka rajoittaisi asuntojen tarjoamista Airbnb:lle. Kansanäänestyksessä lakialoite kuitenkin kumottiin 55 % niukalla enemmistöllä. Huolimatta asumiskustannusten räjähdysmäisestä noususta kaupunkilaiset siis haluavat edelleen tarjoa asuntojaan matkailijoiden käyttöön. Hotellielinkeino taisteli raivoisasti lakialoitteen puolesta ja Airbnb omalla puolellaan sijoitti miljoonia aloitteen vastaiseen kampanjointiin. Airbnb:llä on paljon pelissä. Yhtiön markkina-arvo on yli 25 miljardia euroa ja sitä ei haluta vaarantaa sillä, että synnyinsijoilta lähtee liikkeelle lainsäädännöllisiä esteitä toiminnan kasvulle. Suuret setelit vilisevät matkailualan virtuaalikaupassa. Ruotsalainen Etraveli Holding AB myytiin viime kuussa 235 miljoonalla eurolla saksalaiselle media-alan yhtiölle ProSiebenSat.1 Medialle. Etraveli toimii 40 maassa ja sen omistuksessa ovat tunnettuja varaussaitteja kuten Seat24, Supersaver ja Travelstart. Kauppahinta oli huomattava siihen nähden, että Etravelin liikevaihto oli noin 70 miljoonaa euroa viime vuonna. Tänä vuonna kasvu tosin on ollut 34 prosentin luokkaa. Perinteisessä matkatoimistobisneksessä tällaisista kauppahinnoista voi vain uneksia. Kasvu tulee nyt verkkokaupassa. Sitä hallitsevia toimijoita ei juurikaan Suomessa ole. Pohjolan joulusaunassakaan ei ole onnistuttu keksimään voittavia konsepteja. Tämän lehden pitkäaikainen päätoimittaja ja omistaja Make Savojärvi täyttää joulukuun alussa 85 vuotta. Hän on Pohjolan joulusaunan vakiovieraita ja perinteen vankka kannattaja. Nykyään Make vaikuttaa Ikkunapaikan neuvonantajana ja toisena kustantajana ja on edelleen lehtemme osakas. Martti Savojärvi on sekä matkailualan että journalismin pieni suuri mies. Hän aloitti lehtimiesuransa 1950 Savo-lehden toimitusharjoittelijana. Hän on sen jälkeen toiminut mm. Uuden Suomen toimitussihteerinä ja Kauppalehden toimituspäällikkönä. Matkailualalla taas Make toimi 1960-luvulla Aurinkomatkojen ensimmäisenä tiedotuspäällikkönä ja 1970-luvulla SMY:n pääsihteerinä. Ikkunapaikkaan Make tuli 1980-luvun lopulla ensin toimitussihteeriksi edeten lehden omistajaksi. Syntymäpäiväsankarimme on korkeasta iästään huolimatta edelleen taustalla aktiivisesti mukana lehdenteossa ja seuraa valppaasti matkailualan kehitystä. Seitsemälle vuosikymmenelle ulottunut työura journalistina ja matkailualalla on kunnioitusta herättävä saatavuus. Työ jatkuu. Onnittelijoiden joukkoon liittyy Nimimerkki Observer on matkailualan taustavaikuttaja, joka kriittisesti kommentoi alamme ilmiöitä. Observerin kannanottojen ei tarvitse noudattaa lehden yleistä linjaa.

7


Parhaat hinnat kanta-asiakkaille Finnlinesin Star Clubin jäsenet saavat laivamatkansa aina edullisimpaan hintaan sekä etuja ostoksistaan merellä. Matkustaja-rahtilaivamme vievät starclubilaiset ja muut reissaajat ympäri vuoden suoraan Helsingistä Saksaan, Naantalista Ruotsiin ja Ahvenanmaalle sekä Ruotsin eteläkärjestä Malmöstä Saksaan.

Lue lisää: starclub.fi Ikkunapaikka 277x90 star club 20151111.indd 1

Kotimainen Sunborn kansainvälistyy

Luksuslaivahotellit toimivat jo Lontoossa ja Gibraltarilla Suomessa Sunborn tunnetaan parhaiten Naantalissa ja Ruissalossa sijaitsevista kylpylöistään. Maailmalle Sunborn on lähtenyt viemään laivahotellikonseptiaan, ja Gibraltarille avattiin viime keväänä kelluva kasino. Seuraavia laivahotelleja suunnitellaan jo muun muassa Barcelonaan ja Abu Dhabiin.

SUNBORN AVASI vuonna 1998

Naantaliin ensimmäisen laivahotellin, ja vuonna 2014 konsepti vietiin myös kansainvälisille markkinoille. Tällä hetkellä Sunbornilla on luksuslaivahotellit Lontoossa ja Gibraltarilla. Sunborn Gibraltarilla toimii myös kelluva kasino, joka aloitti toimintansa viime keväänä. Kasino toimii yhteistyössä ahvenanmaalaisen peliyhteisön PAF:n kanssa. Sunborn Gibraltarilla toimii myös kelluva kasino, joka aloitti toimintansa viime keväänä.

Sunbornin ravintolatarjontaa täydentää myös Rantaravintola, joka sijaitsee romanttisessa puurakennuksessa Naantalin vanhassa kaupungissa. Sunbornilla on hotelliliiketoimintaa myös Saksassa. Perinteinen hotelli Excelsior Düsseldorfissa sijaitsee uniikissa, alunperin vuonna 1901 rakennetussa tilassa lähellä Rein-jokea, Hofgarten-puiston laidalla.

Logomossa ja Kulttuuritalolla Vanhaa kunnioittaen Sunbornilla on panostettu historiallisesti arvokkaiden kohteiden restaurointiin ja elävöittämiseen, kuten Turun Vanhan Suurtorin kupeessa sijaitsevaan, Suomen vanhimpaan ravintolaan Pinellaan sekä Naantalin Kaivohuoneeseen. Kesäkautena

Sunborn toimii myös ravintolaja tapahtuma-alalla: Turussa tiivistä yhteistyötä tehdään tapahtumakeskus Logomon kanssa, missä Sunborn Catering hoitaa kaikki catering-palvelut ja pyörittää Logomo Kitchen -nimistä lounas- ja tapahtumaravintolaa. Vastaava yhteystyökuvio aloitettiin tammikuussa 2015 Helsingin Kulttuuritalon kanssa, minne ravintolakonsepti vietiin

Uusi Primera Holidays aloittaa

MatkaVekka ja Lomamatkat yhteen vuoden vaihteessa Matkatoimisto Oy MatkaVekka ja matkanjärjestäjä Lomamatkat Oy yhdistyvät vuoden vaihteessa yhdeksi uudeksi yritykseksi, jonka nimeksi tulee Primera Holidays Oy. MATKAVEKKA JA LOMAMATKAT

ovat kuuluneet jo vuosia samalle omistajalle ja olleet osa pohjoismaista Primera Travel Group -matkanjärjestäjäryhmää. Yhtiöiden yhdistyminen Suomessa tehostaa erityisesti hallintoa ja selkeyttää kaikkia taustatoimintoja tuotannosta markkinointiin. Kuluttajamarkkinoinnissa tutut MatkaVekka- ja Lomamatkat -brändit kuitenkin säilyvät toistaiseksi ja Primera Holidays Oy näkyy ensi vaiheessa lähinnä yrityksen virallisena nimenä laskuissa, vahvistuksissa ja

8

Lapland Hotel Tampere avattiin syyskuun lopussa ja Oulu lokakuussa. Hotelleissa panostetaan lappilaiseen tunnelmaan.

Gourmet-annoksia Thaimaan tyyliin

11.11.2015 12:55:08

Thaimaan turistitoimisto kutsui yhteistyökumppaneitaan illanviettoon Helsingin Espan kokkikouluun.

Miia Manner L APL AND HOTELS on tuonut

Miia Manner

Ravintola Pinellassa Turun Vanhan Suurtorin kupeessa on rento tunnelma.

Lapland Hotels laajentaa etelään

muissa dokumenteissa.

Pitkät valmistelut ”Muutoksen myötä MatkaVekan logo ”tuunaantui” sen verran, että brändiemme sukulaisuus on selkeästi havaittavissa. Molemmat logot viestivät nyt Primera Travel Group -ryhmään kuulumisesta”, tuotantojohtaja Ari Huuskonen kertoo. ”Muutosta on meillä sisäisesti valmisteltu jo viime keväästä lähtien, minkä johdosta uuden yrityksen taustaorganisaatio toimii jo nyt yhdessä”.

Kulttuuritalo Kitchenin nimellä.

Ennakkoluulottomasti eteenpäin ”Sunbornin toiminnan punainen lanka on ollut asioiden tekeminen mahdollisimman kattavasti itse, yhdessä hyvien kumppaneiden kanssa. Haasteeseen tartutaan ennakkoluuloitta, olipa kyse sitten leipomo-, hotelli-, media- tai laivanrakennusalaan liittyvästä toiminnasta”, kertoo Sunbornin myynti- ja markkinointijohtaja Joni Hakkarainen. ”Viime aikoina olemme panostaneet entistä enemmän tapahtumatuotantoon ja uudet innovaatiot odottavat meitä aina nurkan takana”, päättää Hakkarainen. Sunbornin omistajat Ritva ja Pekka Niemi perustivat yrityksen vuonna 1973. Konserni työllistää tällä hetkellä yli 800 henkilöä ravintola-, hotelli- ja cateringalalla.

Lapin lumon myös etelämpänä sijaitsevien kaupunkien sykkeeseen. Laajentuminen tapahtui vuokraamalla aiemmin Holiday Inn -brändin alla toimineet hotellikiinteistöt pääomasijoittaja CapManilta Yksityisomisteinen hotelliketju panostaa elämyksellisyyteen ja korkeatasoiseen, yksilölliseen palveluun. Hotellin aulassa yhdistyvät vastaanotto, aulabaari, ravintola ja aamiaishuone, kesäaikaan käytössä on myös sisäpihan terassi. Kokoustiloja hotellissa on viisi, joiden kapasiteetti on 5-200 henkilöä.

Friteerattua jäkälää Hotellin ravintola Dabbal panostaa pohjoisiin makuihin, kalaan, poroon ja riistaan. Erikoisuutena tarjoillaan friteerattua jäkälää, ja aamiaispöydästä löytyy varta vasten Tampereen hotellia varten tehtyä porosta valmistettua mustaa makkaraa puolukoiden kera. Ravintolan astiaston on suunnitellut Anu Pentik. Lisätietoja laplandhotels.com.

THAIMAAN SUOSITTU TV-kokki ja 15 ravintolan omistaja Ian Kittichai opetti miten taivaalliset maut loihditaan lautaselle kotikokin taidoin. Kolmen ruokalajin illallinen alkupaloineen, keittoineen ja jälkiruokineen syntyikin parissa tunnissa, kun innokkaat kokkaajat pääsivät kattiloiden ääreen. Ruoan tulisuutta säädeltiin chilin käytöllä ja Kittichai paljastikin, ettei hän itsekään ole mikään tulisen ruoan ystävä. Kokkailun jälkeen vieraat saivat nauttia itse mestarin tekemästä useamman ruokalajin ateriasta. Ian Kittichai omistaa ravintoloita mm. New Yorkissa ja Mumbaissa sekä useita Bangkokissa. Hänen lippulaivansa on Bangkokin Issaya Siamese Club-ravintola (issaya.com).

Illan parhaiksi valitut alkupalat. Ne syntyivät TATin Tarja Koiviston, Aurinkomatkojen Timo Kousan ja Helin Matkojen Lea Simpasen käsistä.

Itse mestarin tekemä jälkiruoka suli suussa.

Opiskelijat järjestivät minimessut Haaga-Heliassa Lapland Hotel Tampereessa on 141 lappalaisella tyylillä sisustettua huonetta.

Haagan kampuksella järjestettiin syksyllä minimessut, joissa oli mukana opiskelijoiden lisäksi muun muassa matkatoimistoja, ohjelmapalveluyrityksiä, ilmailualan toimijoita ja incoming-toimistoja. Miia Manner

TUR-messut uudistuu

MINIMESSUT OVAT osa Matkai-

Göteborgissa vuosittain järjestettävät Ruotsin matkailualan suurimmat messut uudistuu. TUR KOKEILI tänä syksynä yleisömessuja Tukholmassa ja oli tyytyväinen tulokseen. Hyvän kokeilun tuloksena ja viime keväänä heikosti menneen Göteborgin messujen vuoksi suunnitelmissa on järjestää tulvaisuudessa pienempiä messuja eri segmenteille. Ensi vuonna Göteborgissa järjestetään 17.3. B2B-messut. Svenska Mässan järjestää myös Business Travel & Meeting Forum B2B-tapahtuman sekä yleisömessut Tukholmassa. Niiden päivämäärät ovat vielä avoinna. Vuodelle 2017 on suunnitteilla myös Scandinavian International Travel Meet B2B-tapahtuma sekä uusi yleisötapahtuma Göteborgiin.

Kuvassa illan nautiskelijoita, vasemmalta Thaimaan turistitoimiston Orn Doungchan, Aurinkomatkojen Timo Kousa, Thaimaan suurlähettiläs Rachanant Thananant ja First Secretary Jeerayut Sonchai, Chef Ian Kittichai, Lea Simpanen Helin Matkat, Tarja Koivisto Thaimaan turistitoimisto Helsinki ja Karuna Hellström TAT Tukholma.

AITO OMAN. Pieni, reilu kolmen

miljoonan asukkaan Oman, tarjoaa vierailijoilleen aitoja kokemuksia ja kohtaamisia paikallisten kanssa. Se eroaa naapurimaistaan mm. suvaitsevaisuudellaan ja avoimuudellaan. Turistit toivotetaan lämpimästi tervetulleiksi tähän kontrastien maahan. Omanista olivat Helsingissä kertomassa turistitoimistoa edustavan Interface internationalin Meruert Kastner ja Karin Zwiers.

lun liikkeenjohdon uutta opetussuunnitelmaa, jossa opinnot ovat entistä elinkeinolähtöisempiä. Ensimmäisen vuosikurssin opiskelijat organisoivat minimessut alusta loppuun: kontaktoivat yrityksiä etukäteen, auttoivat ständin rakentamisessa, ylläpidossa ja purussa ja hoitivat jälkimarkkinoinnin. Opiskelijat

Messuille osallistui muun muassa TallinkSilja, SMT, Airpro, Talentum Events, VisitHelsinki, Tumlare, HappyGuide ja Turkish Airlines.

olivat messuilla myös asiakkaina ja tehtävänä oli muun muassa määritellä, miten kukin yritys sijoittuu matkailualan klusterissa. Messuilla oli hyvä tilaisuus myös sopia esimerkiksi opiskeluun liittyvästä harjoittelupaikasta ja verkostoitua yrityksiin.

Uudet erikoistumisalat Matkailun liikkeenjohdon koulutusohjelman uudessa opetussuunnitelmassa opiskelijat valitsevat heti opintojen alkuvaiheessa erikoistumisalan. Päivätoteutuksessa vaihtoehtoja on kaksi: Competitive Tourism Destinations ja Developing Transportation, Travel Agency and Event Management Business. Monimuotototeutuksessa erikoistumisala on suoraan Digitaalinen matkailumaailma. Opinnot kestävät noin kolme ja puoli vuotta.

8 • 2015 NOVEMBER


Mailin syyskokous antoi virtaa arkiseen aherrukseen

Vastentahtoinen osa-aikaisuus huoletti syyskokousta Matkatoimistoalan työntekijöiden yhdistys Maili ry:n syyskokous ja seminaari järjestettiin pyhäinpäivän viikonloppuna Tampereella. Sääntömääräisten asioiden lisäksi keskusteltiin vilkkaasti alan ajankohtaisista kipupisteistä ja kehitysnäkymistä ja vietettiin iltaa hilpeissä tunnelmissa. Kokoukseen oli saapunut 102 Mailin jäsentä eri puolilta maata. Janne Arponen ENSIMMÄINEN KOKOUSPÄIVÄ

myös epäsäännöllisistä työvuoroista ja -ajoista johtuva elämän pirstaleisuus. Valmiudessa tulee olla 24/7. Mikäli töihin ei pääse lyhyellä varoitusajalla vaikkapa

käynnistyi virallisella, sääntömääräisellä syyskokouksella. Mailin ensi vuoden toimintasuunnitelman kärkenä on jäsenistön edunvalvonta, etenkin alalla nyt niin kovin pinnalla olevien osa-aikaistuksien ja niiden lieveilmiöiden torjunta. Mailin puheenjohtaja Anita Hellman koros- Mailin uusi hallitus valmiina iltajuhliin. Takana vas. Sari tikin joukkovoiman Laaksonen, Anita Hellman, Janne Arponen, Charlotta Hannele Lehto ja Ilmari Salokangas. Edessä ja yhtenäisyyden Kautto, Irma Hoikkala, Anne Perttula ja Satu Barman. Kuvasta tärkeyttä edunval- puuttuu Kirsi-Marja Vilja. vonnassa. lapsenhoidollisista syistä, saattaa se vaikuttaa vuorojen saamiseen Uusi hallitus jatkossa. Tästä kaikesta seuraa noidankehä, joka saa ihmisen paToimintasuunnitelman ja tahimmillaan luopumaan toivosta lousarvion hyväksymisen jälja kokemaan itsensä arvottomakeen oli henkilövalintojen aika. na toisen luokan kansalaisena. Puheenjohtajana jatkaa kolmannelle kaudelleen Anita Hellman HRG Nordic Oy:stä. Hallituksen Iltajuhlassa jäsenet vuodelle 2016 ovat Janne Maailman ympäri Arponen (Aurinkomatkat), Satu Barman (SMT), Irma HoikIllalla hassuteltiin ja hulluteltiin kala (Eckerö Line), Lotta KautMaailman Ympäri -teemalla. Juhto (BCD Travel), Sari Laaksolassa nähtiin niin flamencotansnen (Travel Forte), Hannele sijoita, kleopatroja, lentoemoja, Lehto (SMT), Anne Perttula turisteja ja mitä eksoottisimpien (CWT Finland), Ilmari Salomaiden asukkaita. Tunnelma juhkangas (Finnmatkat) ja Kirlassa oli maililaiseen tapaan hilsi-Marja Vilja (SMT). peä, kuulumisia vaihdettiin ja lukuisia selfieitä räpsittiin. Toisena kokouspäivänä sunOsa-aikaisuus huolettaa nuntaina keskusteltiin ajankohtaisista asioista puheenjohtaSeminaariosuudessa SAK:n erija Anita Hellmanin ja ammattityisasiantuntija Riitta Junliitto AKT:n maililaisten toimittunen käsitteli pakko-osa-aisijan Katri Höökin johdolla. kaisuutta monesta eri näkökulIlahduttavan monipuolista ja vilmasta. Riitan puheenvuoro oli kasta keskustelua käytiin niin karuudessaan miltei mykistävä. hallituksen linjauksista ja päiVastentahtoinen osa-aikaivänpolitiikasta kuin myös matsuus huonontaa elämänlaatua katoimistoalan kipupisteistä ja monin eri tavoin. Ei ainoastaan kehitysnäkymistä. toimeentulon epävarmuus, vaan

Koko Amerikka esittäytyy kesäkuussa New Orleansissa Ensi kesäkuussa järjestettävä International Pow Wow, IPW, on järjestyksessään 47. Amerikan matkailun suurtapahtuma.

Kuopion kaupunki uskoo Tahkon vetovoimaan

Tahkon talvessa on tarjolla paljon uutta niin rinteissä, majoituksessa kuin ravintoloissakin Kuopion kupeessa sijaitseva Tahko on valmis uuteen talveen ja tarjolla on paljon uutta. Erityisesti lapsille löytyy lisää tekemistä. Uusi leikkialue keskellä Tahkoa, uusi lastenrinne ja eläinpuisto täynnä hellyttäviä silitettäviä. Tahkon keskustaan avattiin kuun alussa myös uusi hotelli; Tahko Spa Hotel Red Apartments. Leena Aalto, Tahko TAHKOLLA PUHALLETAAN yhteen hiileen. Periaatteena on, että kun asiakas saadaan Tahkolle, kaikki hyötyvät. Yrittäjäilmapiiri näyttää olevan savolaisen lupsakka ja positiivinen, ja siihen vaikuttaa myös Kuopion kaupungin yrittäjämyönteinen toiminta. Tahkolla on 8 500 petipaikkaa ja 428 000 majoittujaa vuosittain. Hiljaisen kesän vuoksi majoituspaikkojen käyttöaste jää kuitenkin vain 33,5 prosenttiin. Ympärivuotiseen tarjontaan onkin nyt kiinnitetty huomiota.

Kaupunki satsaa ”Katselimme, että mitä täältä oikein puuttuu ja totesimme, että lasten leikkipaikka. Kaupungin omistuksessa oli keskellä Tahkoa ryteikkö, jonka raivasimme ja teimme siihen hienon lähiliikuntapaikan. Siellä on kaikki uudet vempaimet, luistinrata ja pallokenttä, frisbeegolfrata ja trampoliinit. Ja nyt siellä on aina porukkaa”, iloitsee Kuopion kaupungin yritysasiamies Unto Juutinen. ”Sitten ostimme venäläisiltä keskellä kylää sijaitsevan parin hehtaarin maapläntin ja rakensimme siihen Event Parkin. Siinä kelpaa nyt järjestää vaikka mitä tapahtumia. Vaikkapa konsertteja, kun kentälle mahtuu 10 000 ihmistä kuuntelemaan. Ensi maaliskuussa paikka toimii Tahko Rallin varikkona.” Kaupunki on myös ostanut 33 hehtaarin maa-alueen päärinteiden takaa, Välimäestä. Kaupunki vuokrasi sen rinneyhtiölle ja sinne avataan nyt uusi lastenrinne, Lännen Helppo. Ja suunnitelmissa on lisää rinteitä.

Yrittäjän asialla Unto Juutisen mukaan Kuopion kaupunki haluaa kehittää aluetta. ”Me emme halua hidastaa kehitystä. Aina voi jossain olla oravia ja muita hidasteita, mutta pääperiaatteemme on, että yrittämiselle pitää antaa kaikki mahdollisuudet kehittyä

Pekka Vihma ja Pekkis Allinen heittäytyivät uuden Tahko Spa Hotel Red Apartmentsin uudelle sängylle. Neljän miljoonan euron ja reilun vuoden projekti on valmis ja nyt voi ottaa jo vähän lungimmin.

ja toimia.” Juutinen myös kertoo, että Tahkon alueelle on kaavoitettu lisää ympärivuotista asutusta. Nyt alueella asuu kuutisenkymmentä henkeä, mutta uuden kaavan myötä luvun uskotaan kasvavan. ”Me muutimme tänne Espoosta reilu vuosi sitten ja takaisin ei saisi. Ajattele mitkä harrastusmahdollisuudet täällä on; talvella hiihtoa ja laskettelua, kesällä kaksi golfkenttää ja lyömättömät ulkoilumahdollisuudet ja Spa, missä voi harrastaa vaikka sulkapalloa, keilailua ja vesijumppaa. Lapset käyvät 12 minuutin päässä Nilsiässä koulussa”, listaa kylän hyviä puolia hotelli Ukkoa pyörittävä Karolina Huuhtanen.

Marraskuun alussa avattiin Tahko Span uusin rakennus, 23 huoneiston Tahko Spa Hotel Red Apartments. ”Aloitimme projektin reilu vuosi sitten ja hotellirakennus saatiin valmiiksi 10 kuukaudessa. Yhteistyö Kuopion kaupungin kanssa on äärimmäisen helppoa ja tehokasta. Heti suunnittelun alkuvaiheessa kaikki tarvittavat virastot istutettiin samaan pöytään ja kaikki mahdolliset asiat käytiin läpi. Säästyi paljon aikaa ja rahaa, kun ei tarvinnut hypätä joka virastossa erikseen. Vanajanlinna Groupilla on yritystoimin-

Helsingissä järjestettiin viime kuussa tietoisku International Pow Wowsta. Kuvassa vasemmalta Karin Gert Nielsen, joka hoitaa Pohjoismaissa IPW-tapahtuman myynninedistämistä, Julie Heizer U.S. Department of Commerce Washingtonista, Michael Martin U.S. Travel Association Washingtonista sekä Suomen Yhdysvaltain suurlähetystöstä tapahtumaa koordinoiva Katie Janhunen ja Rick de Lambert.

International Pow Wow järjestetään New Orleansissa kesäkuun 18-22. päivinä. Mukana on yli tuhat näytteilleasettajaa. Tämä vuoden messuilla Orlandossa oli mukana lähes 6 500 osallistujaa, joista yli 1 400 oli kansainvälisiä ostajia yli 70 maasta.

näytteilleasettajien yhteystietoihin vuoden ajan sekä mahdollisuus osallistua New Orleansin kiertoajeluille ja post-toureille. MICE-ostajille ensimmäinen IPW-tapahtuma on maksuton. Suomessa tapahtumaa koordinoi Yhdysvaltain suurlähetystössä Katie Janhunen, Katie.Janhunen@trade.gov. Lisätietoa tapahtumasta osoitteessa ipw.com.

Ensikertalaiset ilmaiseksi

Kiertävä tapahtuma

Osallistumismaksu messuille on 795 US dollaria. Hintaan sisältyy 5 yön majoitus, 44 etukäteen varattua tapaamista, kaikki kolmen päivän messutapahtuman lounaat ja ohjelmalliset illalliset, kaikki kuljetukset messutapahtumiin, pääsy

New Orleansin jälkeen, vuonna 2017, messutapahtuma järjestetään Washington D.C:ssä. Sitä seuraavat isäntäkaupungit ovat Denver, Anaheim, Las Vegas, Chicago, Orlando, San Antonio ja Los Angeles vuonna 2024.

Suurtapahtuma

8 • 2015 MARRASKUU

Marraskuun alussa avattiin uusi 23 huoneiston Tahko Spa Hotel Red Apartments.

Lisää majoituskapasiteettia

VIIME VUONNA Yhdys-

valloissa vieraili 138 603 suomalaista. Edelliseen vuoteen kasvua oli hieman yli 8%. Vaikka Suomi yksinään on Pohjoismaista pienin markkina, matkusti kaikista Pohjoismaista Yhdysvaltoihin viime vuonna yhteensä hieman yli 1,4 miljoonaa matkustajaa. Näin laskettuna Pohjoismaat ovat neljänneksi suurin markkina Euroopassa, Englannin, Saksan ja Ranskan jälkeen.

Välimäkeen avataan uusi Helppo Länsi-rinne. Kuopion kaupunki osti maat ja vuokrasi ne rinneyhtiölle. Kuopion kaupungin yritysasiamies Unto Juutinen, Kuopio-Tahko Markkinointi Oy:n toimitusjohtaja Wille Markkanen ja rinnepäällikkö Janne Marjo odottelevat nyt joulukuun alussa alkavaa hiihtokautta.

Tällainen tulee Matti Kuosmasen 150 miljoonan projektista. Jos kaikki menee niin kuin on suunniteltu, niin parin vuoden päästä Tahkolla löytyy aina lunta ja voi lekotella hiekkarannalla 26 asteen helteessä.

taa monessa kaupungissa, mutta Kuopio on ehdottomasti yrittäjäystävällisin ja tehokkain”, hehkuttaa Vanajanlinna Groupin toimitusjohtaja Pekka Vihma.

Total-tuote Red Apartmentsissa on 48 ja 59 neliön huoneistoja, joissa on 2 makuuhuonetta, sauna, täysin varusteltu keittiö ja parveke. Sisustus on tyylikkään hillittyä. ”Monet liitot ja yritykset ovat vuokranneet huoneistoja työntekijöidensä käyttöön, mutta niitä riittää myös yksittäisille matkustajille. Ja tulla voi vaan vaikka yhdeksi yöksi tai viikonlopuksi”, vinkkaa Tahko Spa Hotellin Resort Manager Pekkis Allinen. Uusi tuote on Tahko Spa Total-tuote. ”Siinä majoituhintaan sisältyy kaikki harrasteet; spa, golf, laskettelu jne. Se on helppoa lomailua”, muistuttaa Vihma.

Think big Kaupunki rakensi lapsille uuden lähiliikuntapaikan. Se sijaitsee Tahko Span Hotellin kupeessa.

Tahkon aluetta kehitetään ympärivuotiseksi lomakohteeksi. Alueelle on kaavoitettu myös ympärivuotista asutusta, joka elävöittäisi keskustaa.

Tahkon keskuspaikkavaraamoa, TahkoComia sekä huoltopalvelu Tahko24 -yrityksiä pyörittävällä Matti Kuosmasella on suuret suunnitelmat. ”Minulla on tuossa kylän kupeessa vähän maata ja olen mietiskellyt mitä sille tekisi. No, sitten tuli mieleeni, että tännehän voisi rakentaa ikuisen kesän. Berliinin ulkopuolella on kuplaan rakennettu Tropical Island, ja samanmoinen voisi olla myös Tahkolla. Sisällä olisi ikuinen 26 asteen helle ja ranta tehtäisiin Nilsiän kvartsihiekasta. Tahko Summer Paradisen seinän toiselle puolelle tulisi sitten Ski Dubain vertainen lumiaiheinen Tahko Winter World. Samaan kompleksiin rakennetaan sitten Suomen korkein, 28-kerroksinen

tornihotelli”, maalailee Matti 150 miljoonan projektiaan. Samaan kompleksiin tulisi vielä hiihtoputki, 300-500 hengen konferenssitila ja suuri games room. ”Ja koska saavutettavuus on tärkeää, niin Kuopion asemalta rakennetaan vielä junarata suoraan Tahkolle.” Kuosmasen 150 miljoonan hanke etsii vielä rahoitusta, mutta kun se saadaan kuntoon, niin Tahkolla avataan kesäkuussa 2017 Suomen mittapuussa vaikuttava uusi elämyskohde. Kuosmasen mukaan Tahkon matkailutulo tuplaantuisi ja Tahko olisi Suomen vetovoimaisin lomakohde. ”Tärkeintähän matkailubisneksessä on ainutlaatuisuus, saavutettavuus ja hinta. Kun ne ovat kohdallaan, niin homma toimii.”

Aktiivilomailua ”Tahkon talvi on perinteisesti laskettelua ja biletystä ja kesä golfia ja tapahtumia. Haluamme olla Suomen nopeimmin kehittyvä tapahtuma- ja matkailualue vuoteen 2020 mennessä”, kertoo Kuopio-Tahko Markkinointi Oy:n toimitusjohtaja Wille Markkanen. ”Kaupungin viiden miljoonan investoinnit, uusi laskettelurinne ja uusi Tahko Spa Red Apartments ovat vieneet meitä taas eteenpäin. Meillä on lomalaisille paljon tarjottavaa.” Alueen ravintolatarjontakin uusiutuu. ”Ravintola Vietti uudistuu ja avataan joulukuun alussa uudella nimellä ja konseptilla. Piazza on biletyspaikka, johon tulevat niin äidit kuin tyttäretkin ja legendaariseen Pehku-baariin pääsee suksien lisäksi nyt myös taksilla”, kertoo alueen ravintolauutisista Tahko Chalet Oy:n ravintolatoimenjohtaja Mika Turunen. Tahkolla on rinnetarjonnan lisäksi 70 kilometriä latuja, Tahko Farmilla on avattu eläinpihan lisäksi myös ”eläinten olohuone”, minne voi säällä kuin säällä mennä silittelemään ja syöttämään lampaita ja possuja, Tahko Safarit tarjoaa kelkka- ja mönkijäsafareita ja hitaammin luontoon voi tutustua vaikkapa issikkavaelluksilla. Lisää Tahkosta Tahko.comista.

9


AD-STO-MayAW-277x185mm.pdf

1

8/26/15

7:21 AM

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

Uusi pakettimatkadirektiivi hyväksytty

Silja Serenade telakalla marraskuussa, Symphonyn vuoro tammikuussa

Matkustajien kuluttajansuoja paranee ja palveluntuottajien vastuut kasvavat

Silja Serenade uudistui telakoinnin aikana Deluxe-hytit ja Silja Land saivat uuden ilmeen

EU:n pakettimatkadirektiivi on pitkään ollut uudistustyön alla. Työ on nyt saatu päätökseen ja hyväksytty Euroopan parlamentin täysistunnossa lokakuun lopussa. Kansallisella tasolla uusien lakien tulee olla käytössä kesällä 2018. Suomessakin valmismatkalainsäädäntö tullaan muuttamaan uuden pakettimatkadirektiivin vaatimusten mukaiseksi kahden seuraavan vuoden aikana. Samalla SMALin ja kuluttaja-asiamiehen neuvottelemat yleiset valmismatkaehdot päivitetään vastaamaan uutta lakia. Muutos on suuri etenkin online -toimijoille, jotka tulevat nyt nykyistä laajemmin lainsäädännön piiriin, vähintään vakuudenasettamisvelvollisuuden osalta.

Lasten leikkihuone eli Silja Land laajeni ja muutti viidennelle kannelle, ja kaikki laivan deluxe-hytit uudistuivat. Promenadelle saatiin uusi Coffee & Co. -kahvila, Fastlane-pikaruokaravintola ja uusi merkkivaateliike.

Antti Haukkamaa PAKET TIMATK ADIREKTIIVIN UUDISTUS lisää matkustajien

kuluttajansuojaa ja taloudellista turvaa. Suurimmat muutokset nykyiseen lainsäädäntöön verrattuna ovat mielipahakorvaus ja matkustajan majoituksesta ja paluukuljetuksesta huolehtiminen tilanteissa, joissa sovittu paluumatka peruuntuu poikkeuksellisten olosuhteiden vuoksi. Matkustajalla on oikeus jatkossa perua matka kuluitta, jos valmismatkan hinta nousee yli 8% sopimuksenteon jälkeen. SMALin palveluyhtiö Smalser järjesti jo tänä syksynä koulutustilaisuuden aiheesta. Asian tärkeyttä kuvaa se, että koulutuspäivä keräsi suuren osallistujajoukon. Tavoitteena on, että jäsenyritykset ehtisivät hyvissä ajoin sopeutua tilanteeseen ja muuttaa käytäntönsä vastaamaan uudistettua lainsäädäntöä. Koulutustilaisuuden vetäjänä toimi SMALin apulaisjohtaja Päivi Laatikainen-Mattsson. Tilaisuudessa oli puhujana myös oikeusministeriön erityisasiantuntija Riitta Haapasaari, joka on osallistunut Suomen edustajana direktiivin valmisteluun EU-neuvostossa ja on mitä todennäköisimmin puheenjohtajana valmismatkalainsäädännön muuttamistyöryhmässä.

10

Päivi Laatikainen-Mattssonin mukaan uusi pakettimatkadirektiivi tuo tullessaan suuria muutoksia nykytilanteeseen.

osalta työ- ja elinkeinoministeriössä. SMAL on mukana tässä jatkotyössä omien edustajiensa ja taustaryhmiensä kautta. SMALin lokakuisessa syyskokouksessa Naantalissa liiton puheenjohtaja Kirsi-Marja Salonen toi esille uudistuvan lainsäädännön hyvinä puolina valmismatkan brändin kirkastamisen ja kilpailutilanteen tasoittamisen, jotka jatkossa tulevat toimimaan myös matkanjärjestäjien eduksi.

Valmismatka-käsite laajenee

Burger King Tallink Starille

Uusi pakettimatkadirektiivi laajentaa valmismatka-käsitettä koskemaan muitakin palveluntuottajia kuin perinteisiä matkanjärjestäjiä. Vakuusvelvollisten määrä tulee kasvamaan ja monet toimijat, kuten lentoyhtiöt ja online-toimistot joutuvat asettamaan vakuuksia myydessään useampaa palvelua varaussivujensa kautta. Myös nykyiset vakuusmäärät tulevat kasvamaan. Päivi Laatikainen-Mattssonin mukaan uusi tilanne yhdenmukaistaa eri toimijoiden vastuita ja asettaa heidät samalle lähtöviivalle. Direktiivin kansallinen sopeuttaminen jatkuu Suomessa valmismatkalain osalta oikeusministeriössä ja valmismatkaliikelain

Maailman ensimmäinen merellä seilaava Burger King® -ravintola avataan Tallinkin Star-pikalaivalle Helsinki– Tallinna-reitille ensi vuoden alkupuolella. BURGER KING® -ravintola rakennetaan Star-laivalle alkuvuoden telakoinnin aikana, ja ravintola avataan ensimmäisen vuosineljänneksen aikana. Ravintola rakennetaan 9. kannelle Quick&Easy-ravintolan tilalle, jossa on ollut tarjolla pizzoja ja hampurilaisia. BURGER KING® -ravintolaan tulee lähes 300 asiakaspaikkaa, mutta take away -palvelun myötä tuotteita on mahdollista nauttia laivan muissakin tiloissa.

Miia Manner SIL JA SERENADE palaa Rauman telakalta reittiliikenteeseen 23.11. Normaaliin huolto-ohjelmaan kuuluvan telakoinnin aikana tehtiin teknisten huoltotöiden lisäksi monenlaisia uudistuksia. Silja Symphonyn vuoro on tammikuussa 2016.

Silja Landit yhtenäistyvät Silja Symphonyn uudistetusta leikkimaailmasta saatujen positiivisten kokemusten myötä myös Silja Serenaden Silja Land muutti viidennen kannen keulaan kauneushoitola Bellamaren paikalle. 290 neliön leikkimaailma on toteutettu lasten ideoiden pohjalta: kiipeilypuu, Harri Hylkeen pesä, maalausseinä, Lego-työpaja, leikkitalo ja tietenkin kestosuosikki eli pallomeri viihdyttävät pieniä risteilijöitä. Hieman isommille on Silja Landissa PlayStation-pelialue ja Spice Ice-jäätelöbaarissa voi tyydyttää makeannälkää leikkien lomassa.

Deluxe-hytit uudistuivat Laivan kaikki 60 deluxe-hyttiä uudistettiin. Hytit sisustettiin merellisesti ja graafisesti tummansinisillä, siniharmailla ja luonnonvalkoisilla sävyillä. Verhot ovat sini-valkoraidalliset, kalusteet kevyitä ja lattia tammensävyinen. Hytin varusteluun kuuluu parivuode, flatscreen-televisio ja jääkaappi virvokkeineen.

Silja Serenaden uudistetuissa deluxe-hyteissä on merellinen tunnelma.

Coffee & Co. -kahvila ja Fastlane Silja Landin tilalle promenadelle avattiin Coffee & Co. –kahvila. Uutta tulee olemaan myös merkkivaatekauppa, joka sijoittuu kahvilan kylkeen. Lisäksi kahvilaravintola Mundo muutti muotoaan, ja sai samalla uuden nimen, Fastlane. Nimensä mukaisesti Fastlanella voi haukata esimerkiksi kokin paikanpäällä valmistaman hampurilaisen, erilaisia tuunattuja lihapullia tai vaikkapa raikkaan salaatin. Myös kutoskannen kokoustilojen aula sai uuden ilmeen, ja laivan perhehytteihin on tulossa uudistuksia vuoden loppuun mennessä. Silja Symphonyn deluxe-hytit ja kokoustilojen aula uudistetaan tammikuisen telakoinnin aikana.

Siljan päivänä Siljan nimipäivänä eli 22.11. myydään Silja Serenaden irtaimistoa

Seranaden ja Symphonyn Silja Landit ovat samanlaiset Serenaden telakoinnin jälkeen.

Olympiaterminaalissa. Tempauksen aikana myydään muun muassa uudistusten myötä käytöstä poistettuja lautasia, lamppuja, tauluja ja muita esineitä, ja sen tuotto ohjataan Lastenklinikan kummeille.

Risteilyt suosiossa Kuluvan vuoden kolmannella neljänneksellä eli heinä-syyskuussa Tallink Siljan Suomi-Ruotsi-reitillä matkustajamäärä kasvoi 8,4 % viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Kaikilla reiteillä kasvua oli 5,5 % ja Helsinki-Tallinna reitillä 8,9 %.

8 • 2015 NOVEMBER


Uudet järjestelmät, jakelukanavat, tuotteet ja matkasuositukset

LYHYESTI TAMMIKUUSSA KANARIALLA? Kanarian saarten musiikkifestivaalit järjestetään Grand Canarialla, Teneriffalla ja Lanzarotella tammikuun 8. – helmikuun 12 päivinä. Kuvan Teneriffan oopperatalossa kuullaan mm. 22.1. Teneriffan sinfoniaorkesteria kapellimestari Jukka-Pekka Sarasteen johdolla. Edellisenä iltana he esiintyvät Gran Canarialla. Lisätietoa festivaldecanarias.com. ESPANJALAISIIN SUURNOPEUSJUNIIN ILMAINEN WIFI. Espanjan valtion rautateiden (RENFE) mukaan AVE-suurnopeusjuniin tulee ilmainen wifi.

Best Western uudistaa kanta-asiakasohjelman Best Westernin kanta-asiakasohjelma uudistuu vuodenvaihteessa. Best Western Rewards ohjelmassa on jo 25 miljoonaa jäsentä. MUUTOSTEN MYÖTÄ mm. va-

paaöihin tarvittava pistemäärä on alhaisempi, vapaaöiden käyttö joustavampaa ja palkintovalikoima laajempi. Kertyneiden pisteiden seuranta ja pisteiden käyttö toimii jatkossa myös asiakkaan omalta mobiilipäätteeltä. ”Uusi mobiilisovellus mm. mahdollistaa kolmen eri hotellin vertailun samassa näkymässä, sopivimman hotellin etsimisen usean eri hakukriteerin mukaan, helpon varaamisen sekä tiedon nopean jakamisen sosiaalisessa mediassa. Matkan suunnittelu ja varaaminen on nyt tehty todella vaivattomaksi omaa suosikkilaitetta käyttämällä”, kertoo Best Western Suomen toimitusjohtaja Saija Kekkonen innostuneesti.

Aurinkomatkat nostaa pakettimatkat uudelle tasolle profiloiduilla tuoteuudistuksilla

Aurinkomatkat on pian päättyvän tilivuotensa hankalan alun jälkeen onnistunut kääntämään suuntansa pitkän erämaavaelluksen jälkeen. Kun emokonserni Finnair äskettäin julkisti historiansa vahvimman vuosineljänneksen tuloksen, sai myös matkanjärjestäjätytär suitsutusta menestyksestään. ”Aurinkomatkat paransi tulostaan selvästi”, kertoi Finnairin toimitusjohtaja Pekka Vauramo tulosjulkistuksen yhteydessä. Eero Havia KONSERNIN KIITOKSET olivat

varmasti mannaa Aurinkomatkojen toimitusjohtaja T imo Kousalle ja hänen työtovereilleen. Toki etelän rantalomien vanhastaan paras promoottori, kehno sää kotimaassa, antoi viime kesänä taustatukea tuloksenteolle. Matkat myytiin kalkyylihinnoin, äkkilähtötarjouksia ei ilmestynyt edes juhannusviikolla. Ja tämä näkyi kesän 2015 tulosluvuissa.

Joustavuutta lentokapasiteetissa

Pisteet eivät vanhene Best Western -hotelleissa kerätyillä pisteillä voi lunastaa palkintoja monipuolisesta palkintovalikoimasta. Palkintoöiden lisäksi valikoimaan kuuluu mm. lahjakortteja eri yrityksiin sekä mahdollisuus vaihtaa pisteet partnerlentoyhtiöiden ja muiden yhteistyökumppaneiden palkintoihin. Ohjelma on yksi ainoista maailmassa, jossa pisteet eivät koskaan vanhene ja joilla voi lunastaa vapaaöitä maailmanlaajuisesti. ” J a t ko s s a B e s t We s t e r n Rewards -vapaaöitä on tarjolla vuoden jokaisena päivänä”, lupaa Kekkonen. Ohjelmaan voi liittyä osoitteessa www.bwrewards.fi.

Aurinkomatkat ja sen omistajaemo Finnair ovat myös toiminnallisesti tehneet onnistuneita ratkaisuja. Ne ovat omistussuhteen lisäksi tulleet toiminnassa toistensa kylkeen kiinni. ”Lentomatka on tärkeä osa lomaa. Finnairin suorat lennot, laaja reittitarjonta ja uusi kalusto tarjoavat Aurinkomatkojen tuotteelle ainutlaatuisen pohjan. Lennämme vain Finnairin koneilla”, kerrotaan Aurinkomatkoissa. Aikaisemmat tilauslennot ovat valtaosin muuttuneet reittilennon statukselle, kun viranomaissääntely ei suurimpaan osaan kohteita enää edellytä reitti- ja tilausliikenteen pitämistä erillään. ”Se tuo joustavuutta”, sanoo Timo Kousa. Finnair myy itse aktiivisesti samoja lentoja omissa, kansainvälisissäkin jakelukanavissaan.

Toimitusjohtaja Timo Kousa, Aurinkomatkat

”Meillä on tietenkin kiintiöt lennoilla, koska myymme matkapaketteja majoituksineen. Mutta jos myynti vetää meillä tai se vetää lentoyhtiön muissa kanavissa, on aikaikkuna, jonka puitteissa voimme saada lentopaikkoja lisää kiintiöömme tai voimme peruuttaa niitä”, kuvaa Kousa volyymin määräytymisen joustavuutta.

Kannettavilla laitteilla kohteissa Myös Aurinkomatkojen digitaalista asiakaspalvelua, varausjärjestelmää ollaan uudistamassa. Tämäkin heijastelee toimialan entistä dynaamisemmaksi muuttunutta luonnetta. Aurinkomatkojen ensimmäisen 1970-luvun puolivälissä kehitetyn sähköisen in-house -varausjärjestelmä Marsin elinikä oli yli 30 vuotta, mutta sen seuraaja, ensimmäinen selainpohjainen systeemi tarvitsee nyt jo muutaman käyttövuoden jälkeen kokonaisvaltaisen päivi-

tyksen. ”Uudistus tehdään kahdessa vaiheessa. Talvi 2016-17 avataan kokonaisuudessaan uuteen järjestelmään”, sanoo Kousa. ”Syksystä 2016 lähtien Aurinkomatkat saattaa rakentaa varausjärjestelmäänsä varsin uudentyyppisiä lomapaketteja”, lupaa toimitusjohtaja. Asiakkaille on luvassa syksyllä 2016 myös aivan uusi verkkokauppa ja jo kesälle 2016 on aikataulutettu uusi mobiilisovellus, digitaalinen Aurinkoalusta, jossa ovat mukana nykyiset ja monet uudet tuotteet. Ketterä mobiilisovellus auttaa ensisijaisesti kohteissa olevien palveluiden käytössä ja myynnissä, ehkä myöhemmin myös itse matkavarausten teossa. ”Nostamme pakettimatkat uudelle tasolle innostamalla asiakkaat ja kumppanit tekemään kanssamme jokaisesta Aurinkomatkasta ainutlaatuisen kokemuksen”, sanoo Timo Kousa toiminnan motoksi.

Uudet tuotteet ja suositukset Tuoteuudistus ja lomasuositukset nostavat esiin esimerkiksi seuraavat kolme painopistealuetta: Parasta perheelle, Paikalliseen tapaan ja Hyvään oloon. Lapsiperheille, joissa on 3-6-vuotiaita nappuloita, tulee tarjolle Lasten Aurinkoklubi ja kouluikäisille 7-17-vuotiaille Nuorten Aurinkoklubi. Nämä toteutetaan valikoiduissa kohteissa ja hotelleissa, joissa on erityisiä tiloja ja palveluita po. teemaan

sopien. Lasten Aurinkoklubi tarjoaa lapsille 3-5 kertaa viikossa hauskaa tekemistä ja uusia kavereita aamupäivällä sekä illallisajan yhteydessä, tarkoituksena tarjota samalla lasten vanhemmille myös omaa rauhallista lomaoloa.

Autenttisia kokemuksia ”Paikallisen tapaan” tarkoittaa valikoiduissa kohteissa paikallisuuden ja autenttisuuden näkökulmia. ”Asiakkaamme voivat osallistua enemmän paikalliseen elämään, ja olla vuorovaikutuksessa paikallisen väen kanssa.” Kohteen ruokakulttuurilla voisi olla merkittävä rooli tässä.

Kehonhuoltoa ”Hyvä olo” –teemaan tuomme joogaa ja liikuntapalveluita, mm. ulkona liikkumista ryhmissä ja Cross nature –harjoituksia kehon omaa painoa hyväksikäyttäen. Lajia ohjaavat suomenkieliset Cross nature -koulutetut ohjaajat. Kesän 2016 kohdeoppaat valitaan ja valmennetaan näihin ja muihin toteutettaviin teemoihin, kouluttajina mm. ulkopuoliset po. alueen ammattilaiset. ”Rakennamme palveluamme kuunnellen ja osallistaen asiakkaitamme sekä kohdehenkilöstöämme. Kehitämme yhteistyössä lomakohteiden paikallisten yhteistyökumppaneiden kanssa aitoja lomakokemuksia”, on Aurinkomatkojen tuoteuudistuksen ajatus.

WE HAVE THE PERFECT CRUISE FOR YOUR CLIENTS. EASTERN CARIBBEAN 7 NIGHTS FROM MIAMI INSIDE FROM

629

p.p.*

MIAMI

NASSAU

ATLANTIC OCEAN

TORTOLA ST. THOMAS CARIBBEAN SEA

OUR BRAND NEW SHIP NORWEGIAN ESCAPE HAS JUST BEEN LAUNCHED AND THERE’S TRULY NO BETTER WAY TO CRUISE! MORE INFORMATION ABOUT OUR NEWEST FLEET MEMBER ON NCL.EU! *Price in double occupancy, subejct to change and availability. General terms and conditions apply. ©2015 NCL Corporation LTD Ship’s Registry: Bahamas and United States of America. 6093.11.15

6093_Fi_Ikkunapaikka_AD_277x185.indd 1

8 • 2015 MARRASKUU

11.11.2015 15:40:09

11


Travel Massive rantautui Suomeen MATKAILUALAN TOIMIJAT yh-

Amadeus e-Travel Management Mobile

Travel Smarter. On the move.

distävä Travel Massive perustettiin Sydneyssä vuonna 2010. Nyt se on levinnyt ympäri maailmaa. Travel Massive Helsinki järjesti viime kuun alussa ensimmäisen kokoontumisen Helsingissä. Mukana oli yli sata matkailualalla tavalla tai toisella mukana olevaa ihmistä. Suuri osa Suomen jäsenistä on bloggaajia, mutta mukana on myös toimialalla työskenteleviä. Travel Massiven toi Suomeen matkailualan startup-yritys CreateTrips. Sitä vetävät Community Lead ja matkabloggaaja Veera Papinoja, yhdessä PR Loungen perustajan Chryssa Skodran kanssa.

Helsingin ensimmäisessä Travel Massive-tapahtumassa oli mukana yli sata henkilöä.

Kolme tapaamista Travel Massive-kokoontumisia järjestetään jo 112 kaupungissa ympäri maailmaa. Yhteisössä on mukana matkailualan ammattilaisia, bloggaajista startup-yrittäjiin ja yritysten markkinointijohtajiin. Travel Massiven ideana on tuoda saman katon alle toimijat kaikilta alan eri saroilta verkostoitumaan. Travel Massive tullaan järjestämään Helsingissä kolme kertaa vuodessa ja tervetulleita osallistumaan ovat kaikki matkailualalla toimivat henkilöt. Visit Helsinki on mukana yhteistyökumppanina tulevissa Travel Massive –tapahtumissa Helsingissä. Seuraava tapaaminen on suunnitteilla helmi-maaliskuulle. Matkailualan ammattilaiset voivat luoda oman Travel Massive –profiilinsa osoitteessa travelmassive.com/chapters/helsinki.

LENTOUUTISIA LYHYESTI UIA VENETSIAAN. Ukraine International aloittaa kesäliikennekaudella, 27.3. lennot Venetsiaan. Reittiä lennetään kolmesti viikossa menoyhteydellä Helsingistä tiistaisin, torstaisin ja sunnuntaisin ja paluuyhteydellä Venetsiasta maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin SQ:LLE MAAILMAN PISIN LENTO. Singapore Airlines aloittaa uudelleen maailman pisimmän lennon operoinnin, Singapore-New York välin, vuonna 2018. SQ saa silloin uuden A350-900 ultra-long-range koneen Airbusin tehtaalta. Koneella voi lentää yhtäjaksoisesti 1819 tuntia, eli noin 16 000 kilometriä. Suunnitelmissa on aloittaa konetyypillä myös Singapore-Los Angeles lento. Yhtiö lopetti Singapore-New York lennon vuonna 2013. SAS AMERIKKAAN. SAS aloittaa kesäkaudella lennot Kööpenhaminasta Bostoniin. Lennot alkavat 29.3. ja ne operoidaan vuoden ympäri päivittäin. Tukholma-Los Angeles lennot alkavat myös maaliskuussa ja ensi syksynä alkavat lennot Kööpenhaminasta ja Oslosta Miamiin. SOLOMONSAARET KANSAINVÄLISTYY. Tyynellä Valtamerellä Mikronesian saaristossa sijaitseva Solomonsaaret on matkailutoimistonsa mukaan saanut jättipotin, kun paikallinen lentoyhtiö Solomon Airways solmi codeshare-sopimuksen Qantasin kanssa. Marraskuussa avataan tasokas Coral Sea Resort and Casino hotelli saariston pääkaupungissa Honiarassa. KOMODON LENTOKENTÄSTÄ KANSAINVÄLINEN. Indonesiassa Komodon saarella, valtavien varaanien kotisaarella, Labuan Bajossa sijaitseva lentokenttä saa kansainvälisen statuksen, jolloin Komodolle voidaan lentää muualtakin kuin kotimaasta.

Tailor-Made Travel Event keräsi kutsuvieraat Palaceen Toista kertaa järjestetty Tailor Made Travel Event –messutapahtuma keräsi Palacen yläkertaan eri yritysten kutsuvieraita. Mukana oli tällä kertaa 24 näytteilleasettajaa.

Oberoi Hotels & Resorts on saanut Suomeen edustajan, kun pitkään Englannissa asunut Johanna Bromiley palasi kotimaahan ja perusti North Marketing Oy:n. Yhtiö tarjoaa markkinointi- ja edustuspalveluita luksushotelleille ja muita DMC-palveluja Pohjoismaissa. ”Oberoi Hotels & Resorts tarjoaa korkeatasoista hotellipalvelua yli 80 vuoden kokemuksella. Ylellinen majoitus, laadukkaat puitteet ja asiakaslähtöinen palvelu on meille hyvin tärkeää”, Johanna kertoo.

Ensi kertaa tapahtumassa mukana olleet Hiltonin Ines M. Dlugos ja Conrad hotellien Rolf Hebbel olivat valmiit kertomaan kävijöille korkeatasoisten hotelliensa palveluista eri puolilla maailmaa.

Lentomatkustuksen jakelu ja hinnat FBTA:n syysseminaarin aiheina Value for business travellers: • A multi-platform application extension of AeTM • Available for Android, Iphone and Windows Phone • Integration into AeTM profile and policy • Trip list • Air and hotel in the same booking (Swedish Rail coming soon) • Enables hotel only bookings • Simple and multi-level approval • All AeTM languages

For more information contact sales@amadeus.fi

12

Suomen Liikematkayhdistys ry FBTA kokosi joukkonsa lokakuun lopussa syysseminaariin Radisson Blue Seaside –hotelliin. Päivän aiheena olivat lentotuotteen jakelun ja hinnan ajankohtaiset muutokset sekä online –kehitysnäkymät matkahallinnon prosessissa. Eero Havia PÄIVÄN ERÄS pääteema kosket-

teli lentoyhtiöiden bonusohjelmia yrityksille. Tilaisuudessa kuultiin myös FBTA:n toiminnanjohtajan Sari Viljamaan esittämänä pohjoismaisten liikematkayhdistysten kriittinen palaute Lufthansan tämän syksyiseen jakelulisämaksuun (DCC).

Millä hinnalla? CWT:n Hannu Kallio puhui teemalla ”Lentomarkkinan muutos ja sen vaikutus matkahallinnon prosessiin”. Kallio mainitsi nyrkkisääntönä, että lentovaraukset olisi hyvä tehdä varausjärjestelmiin jo 14 vuorokautta ennen matka-ajankohtaa, mikäli aikoo saada etua lentoyhtiön hintavarioinnista. Finnairin Rolf Backman kertoi lentoyhtiöiden hinnoista ja lisämaksullisista palveluista, ancillary services. ”Keskiarvolipun hinnasta on viimeisten 20 vuoden aikana hävinnyt jopa 60 prosenttia”, sanoi Backman. ”Value –kategorian lippu on tyypiltään sopiva työmatkustukseen. Finnair muut lippuversiot Pro- Basic ja Light- eivät jousta samalla tavalla.”

FBTA:n syysseminaari päätettiin lentoyhtiöpaneeliin, jossa käsiteltiin yrityksille suunnattuja bonusohjelmia. Yhteenvedosta vastasivat FBTA:n liikennetoimikunnan Johanna Tyynelä CWT (kuvassa oikealla) ja Teknologiatoimikunnan Mirja Kivimaa Outokumpu Oyj (toinen oikealta). Paneelissa lentoyhtiöitä edustivat Ari Aaltonen SAS (vasemmalla), Rolf Backman Finnair (toinen vas.) ja Markus Issakainen Lufthansa (keskellä).

Neutraalit jakelukanavat Kansainvälistä näkökulmaa toi European Technology and Travel Services Association ETTSA:n pääsihteeri Christoph Klenner, alan lobbaaja Brysselistä. Hänen mukaansa lentoyhtiöiden välinen ja hyvin yleinen code share –sopimusliikenne on vapaan kilpailun näkökulmasta haitallista. IATA:n tuoreen jakeluhankkeen NDC:n Klenner arvioi jo hiipuneen. Hän puolusti neutraaleja

jakelukanavia matkakaupassa. Toinen kansainvälinen puhuja, Amadeuksen A nton Muhrbeck, Global Sales Manager, Corporate IT, valotti teknologiayhtiönsä arvoa yrityksille. ”Liikematkustuksen ostot Euroopassa ovat taas pitkästä aikaa kasvussa”, rohkaisi Muhrbeck ja totesi päivän teemasta, että yrityksille suunnatut bonusohjelmat kannattaa hyödyntää. Ne ovat tulleet markkinoille jäädäkseen.

8 • 2015 NOVEMBER


ANCHORAGE

HELSINKI VANCOUVER SEATTLE

EDMONTON

PORTLAND

ICELAND

STOCKHOLM TRONDHEIM OSLO GOTHENBURG BERGEN COPENHAGEN STAVANGER HAMBURG BILLUND FRANKFURT ABERDEEN GLASGOW AMSTERDAM MUNICH MANCHESTER BRUSSELSZURICH BIRMINGHAM MILAN LONDON Heathrow PARIS GENEVA & Gatwick

DENVER

BARCELONA

MINNEAPOLIS / ST. PAUL

MADRID CHICAGO TORONTO

MONTREAL

WASHINGTON D.C.

BOSTON NEW YORK

HALIFAX

JFK & Newark

ORLANDO

Islantiin ja Pohjois-Amerikkaan – nopeasti ja mukavasti

Uudet kohteet 2016 – Chicago ja Montreal + www.icelandair.fi tai matkatoimistosta

Lentoliikenne on yksi maailman säädellyimmistä aloista

Lentoyhtiöiden päättäjät kokoontuivat Helsinkiin World Aviation Summitiin Helsingin Kalastajatorppa oli viime kuussa näyttämönä, kun Centre for Aviation, CAPA, järjesti World Aviation Summitin ensi kertaa Suomessa. Pääyhteistyökumppaneina toimivat Finavia ja Finnair. Helsinkiin saatiin samalla kertaa usean lentoyhtiön ylintä johtoa ja alan huippuasiantuntijoita. Leena Aalto KAKSIPÄIVÄINEN SUMMIT pureutui niin lentoliikenteen päivänpolttaviin kysymyksiin kuin liikematkustuksen haasteisiinkin. Yhdellä kertaa Suomessa nähtiin vaikuttava kaarti maailman suurimpien lentoyhtiöiden johtoa ja kuultiin esitysten ja paneelien kautta mitkä asiat ovat nousseet lentoliikenteessä haasteiksi ja toisaalta mitä innovatiivisia ratkaisuja haetaan ongelmien ratkaisemisiksi. Pärjääkö lentoyhtiö yksin ja tuoko liittoutuma lisäarvoa vai onko se välttämätön paha.

Allianssi vai joint venture Yksi päivän paneeleista käsitteli allianssien merkitystä. Lentoliikennettä säädellään globaalisti edelleen voimakkaasti. Lentoyhtiöt tekevät keskinäisiä sopimuksia mm. allianssin muodossa, jolloin pystytään tarjoamaan omille asiakkaille joustavia yhteyksiä ja erilaisia etuuksia, kuten kanta-asiakasohjelmia, pääsyjä loungeihin jne. Paneelissa mukana ollut Finnairin kaupallinen johtaja Juha Järvinen toi esiin huolen siitä, miten monien lentoyhtiöiden alliansseissa voidaan päästä kaikkia osapuolia tyydyttäviin ratkaisuihin. ”Samassa allianssissa on suurempia ja pienempiä lentoyhtiöitä. Allianssia voisi kuvata vaikkapa lentoyhtiöiden Yhdistyneeksi Kansakunnaksi. Kun yhtiöitä on liikaa, on vaikea enää löy-

8 • 2015 MARRASKUU

man mukana.” Paneelia puhututti mm. se, että nykyisten säännösten mukaan EU:n ulkopuolinen sijoittaja voi omistaa EU-lentoyhtiöstä maksimissaan 49 %, eli määräysvallan tulee pysyä EUssa. Epätasa-arvoisuutta lentobisneksessä lisää myös se, että eurooppalaiset yhtiöt joutuvat toimimaan EU-säänFinnairin kaupallinen johtaja Juha Järvinen ja All Nippon Airwaysin omistaman ANA Holdingsin Senior Executive nösten mukaisesti, Advisor Keisuke Okada keskustelivat paneelissa lenmutta EU:n ulkopuotoyhtiöiden alliansseista ja joint venture-yhteistyöstä. lelta Eurooppaan lenKummallakin yhteistyömuodolla on oma roolinsa. täviä yhtiöitä säännöt eivät velvoita. tää suuria synergioita. Yhtiöiden Ympäristöön liittyvien haasväliset joint venture-sopimukset teiden osalta ilmailuteollisuus ovatkin usein mielekkäämpiä tekee isoja harppauksia melun ja syventävät allianssikumppaja päästöjen karsimiseksi, mutta neiden sitoutumista”, Järvinen kuluttajat ja poliittiset päättäjät pohti. ”Japan Airlines ja British eivät niitä välttämättä tiedosta. Airways täyttävät jo 10 prosenttia kaikista Finnairin Japanin lentopaikoista.” Matkustajien uusjako

Säädelty ala Lentoliikenne on yksi maailman säädellyimmistä aloista. ”Muilla palvelualoilla; hotellibisneksessä, taksipalveluissa, tietoliikenteessä sääntöjä on höllennetty, miksi ei lentobisneksessä. Edelleen joudumme kamppailemaan ikivanhojen sääntöjen ja määräysten kanssa”, tuskaili Lufthansan Regula Dettling. ”Säännöt eivät ole pahasta, mutta niiden pitää muuttua maail-

Halpalentoyhtiöillä on jo lähes kolmannes kaikista maailman lentoistuimista. Ne ovat saaneet aikaan suuren sosiaalisen muutoksen ja avanneet monille ihmisille mahdollisuuden matkustaa. Myös nk. hiekkayhtiöiden entistä vahvempi asema on muuttanut matkustuskäyttäytymistä. Ennen Pariisi ja Lontoo olivat suurimpia gateway-asemia, nyt niitä ovat Dubai, Doha ja Abu Dhabi. Aiemmin lentoliikenteen laskennallinen painopiste oli lähel-

lä Amerikan mannerta, nyt se on siirtynyt Välimerelle.

Haasteet Lentoliikenne on kansantalouksille erittäin merkittävä tulonlähde ja lentäminen on edelleen tehokkain tapa matkustaa paikasta toiseen, vaikka matkustajat kohtaavat yhä uusia haasteita matkallaan. ”Lentokentälle pääseminen vie ruuhkien takia yhä enemmän aikaa, lentokentällä jonottaminen, turvatarkastukset ja koneeseen pääseminen kestää yhä kauemmin. Silti liikkuminen lentoteitse on usein ainoa tehokas tapa liikkua”, kiteytti moderaattorina toiminut CAPAn Executive Chairman Peter Harbison. ”Maailmanlaajuisesti lentoyhtiöt saavat keskimäärin vain 8,27 dollaria tuottoa per matkustaja ja parhaiten pärjäävät nyt amerikkalaiset yhtiöt. Euroopan lentoliikenteen haasteet ovat monet - säädösten, ilmatilan hallinnan kustannusten ja ammattiyhdistysten suuren määrän vuoksi. Eurooppalaisten lentoyhtiöiden työntekijät kuuluvat kymmeniin kansallisiin ammattiliittoihin, USAssa vain yhteen. Halpalentoyhtiöt ovat laajentamassa verkostoaan myös long haul-reiteille ja siirtyvät operoimaan pääkentiltä. Samaan aikaan perinteiset verkostoyhtiöt ovat saaneet lisää dynamiikkaa toimintaansa ja erot ovat pienentyneet”, listasi Harbison vain joitakin haasteita, joiden kanssa lentoyhtiöt painivat.

Virtuaalilentoyhtiöt ja palvelurobotit markkinoille jo viidessä vuodessa CAPA World Aviation Summitin yhteydessä järjestettiin myös liikematkustukseen pureutuva CAPA World Corporate Travel Innovation Day. Eero Havia ”MENNY T ON hyvä lähtökohta tulevaan”, sanoi innovaatio-osion avaussanoissaan liikematkojen dynamiikkaan suuntautuneen Concurin strategiaja tuotemarkkinoinnin johtaja Johnny Thorsen. Hän pohti liikematkatoimistojen, travel management companyjen, online-toimijoiden , CRSja GDS-teknologioita tarjoavien tilannetta travel 2.0 ratkaisujen ollessa käsillä. Thorsen totesi, että airbnb ja uber –tyyppiset miljardi-innovaatiot pääsevät nyt maailmalla kasvamaan, kun niitä ei ole lainsäädännöllä rajattu. ”Tällä mallilla toimittaessa ennustan, että meillä on jo vuoteen 2020 mennessä myös virtuaalisia lentoyhtiöitä, joilla ei ole lainkaan omaa lentokalustoa”, sanoi Thorsen. ”Ne hankkivat x-määrän päivittäisiä istuimia valittuihin kohteisiin keskittyen vilkkaasti liikennöityihin, jopa usein loppuunmyytyihin reitteihin.”

Viiden vuoden ennuste -mobiili Thorsen arvioi myös, että jo lähitulevaisuudessa käytössä on yksi ja yhteinen, maailmanlaajuinen matkustajien profiili, joka on kaikkien suurten liikematkapalvelujen tarjoajien käytössä. Tätä täydennetään automatiikalla, Travelbots –roboteilla, jotka hoitavat jo vuonna 2020 matkahallintoa ja tavanomaista tarjoomaa. Robotit on suunniteltu ennakoimaan liikematkustajan käyttäytymistä

hänen aikaisempien matkustustottumustensa pohjalta. Henkilökohtaista palvelua ihmiseltä toiselle on tarjolla vain premium-luokan tuotteissa. Mutta seuraavat viisi vuotta ennen vuotta 2020 päivän sana on mobiili. Samalla siirrytään ”valvonnasta ja säännöistä neuvoihin ja opastukseen”. Vaarana on, että kehittyvästä teknologiasta tulee enenevässä määrin monimutkaista ja mobiililaitteet jäävät jopa yritysten kontrollin ulkopuolelle.

Tietoa poikkeustilanteissa Lentoasemat ja lentoyhtiöt lisäävät yhteistyötään myös muiden toimialaan liittyvien pelaajien kanssa matkustajien informaation ja palvelun parantamiseksi. Miksi kaikkia matkustajia kohdellaan samalla tavalla, kun esimerkiksi isompi myöhästyminen tapahtuu? Matkustajien tilanne on subjektiivinen eli haitta kohtaa eri matkustajat hyvin eri tavalla. Miksi poikkeusinfoa lentoasemalla annetaan 30 minuutin välein? Miksi lentoyhtiön porttihenkilökunta tietää asiasta joskus vähemmän kuin matkustajat? Ja miksi tietoa on tarjolla vain lentoyhtiön omissa kanavissa? AaA (apps as assistant) eli avustavat sovellukset on mobiiliteknologian viimeisin sana. Ne voivat olla joustava ja hyviä yhteyksiä tarjoavia mobiilisovelluksia, jotka kykenevät tulkitsemaan tapahtumia ja ehdottamaan yksilöllisiä toimia perustuen asiakkaan aikaisempaan käyttäytymiseen ja henkilökohtaisiin valintoihin.

13


Liikelento valitaan silloin, kun aika on rahaa

Liikelentojen kysyntä kasvaa tasaisesti tiukasta taloustilanteesta huolimatta Raha ja aika ovat ratkaisevia tekijöitä, kun liikelentoa harkitaan. Liikelennot räätälöidään reittiä ja tarjoilua myöten. Tyypillisiä kohteita ovat Euroopan kaupungit, Nizza yksi suositummista. Tietyillä konetyypeillä pystytään lentämään myös Aasiaan ja Pohjois-Amerikkaan. Liikelentojen kysyntä kasvaa samaa tahtia kun suuret kansainväliset kentät ruuhkautuvat. Suomessa on neljä liikelentoyhtiötä. Alalle on tulossa uusiakin yrittäjiä ja liikelentokoneita myös välitetään, vähän samaan tapaan kuin asuntoja. Asiakkaalle etsitään sopivin konetyyppi mahdollisimman edullisesti. Toiminta on hyvin kansainvälistä ja suomalaisten liikelentoyhtiöiden asiakkaat tulevat kotimaan lisäksi Pohjois-Euroopasta ja Venäjältä.

Clarion Hotel

Go!Aviationin johtajistoa vas. Asiakkuusjohtaja Jari Tähtinen, myyntijohtaja Annika Eerola, CEO Jorma Kario, COO Roope Kekäläinen ja IT-johtaja Juha Palotie.

Helsinki-Vantaalla pääkonttoriaan pitävä Jetflite Oy on hoitanut liikelentoja jo 35 vuoden ajan. Yhtiö kuuluu Wihuri-konserniin. Tällä hetkellä lentokalusto muodostuu 6 koneesta, joissa on 8-18 matkustajapaikkaa konetyypistä riippuen. Jetflite on ainoa liikelentoyhtiö Suomessa, jolla on pitkänmatkan liikelentokoneita. Yhtiön lippulaivana on Falcon 7X, joka edustaa tekniikaltaan kehittyneintä liikelentokalustoa. Se on nopea, kuluttaa vähän polttoainetta ja sen lentosäde on yli 11 000 km. Matkustamoon mahtuu 16 henkeä. Erikoisuutena on kaksi sohvaa, joista saadaan kääntämällä parivuoteet. Makuupaikkoja on koneessa kaikkiaan 6-8. Jetflitella on 300-400 liikelentoa vuosittain.

Hinnan ja ajan suhde ratkaisee Myyntijohtaja Kari Hirvonen Jetflitestä summaa syitä, joita asiakas miettii pohtiessaan ottaako liikelennon vai matkustaako tavalliseen tapaan reittilennoilla. ”Hinnan ja ajansäästön suhde on kaiken a ja o. Rahallinen funktio ratkaisee.” Hirvonen ottaa esimerkiksi Azerbaidžanin Bakun. Suora lento sinne kestää 4 tuntia eli tärkeän liikeneuvottelun pystyy hoitamaan yhden päivän matkalla. Reittilennoilla Helsingistä Moskovan tai Kiovan kautta matkaan kuluu helposti kolme päivää ja aikataulut ovat aika ikäviä, aikaisia aamu- tai yölentoja. Matkustusmukavuus on myös tärkeä tekijä. Aikataulut voi suunnitella itselleen sopiviksi. Samoin lentoreitin, usein liikelennoissa yhdistetään useampi kohde. Reittilennoilla ei monestikaan pääse lähellekään lopullista matkakohdetta, ainakaan suorilla lennoilla. Jetflite käyttää tarvittaessa pienempiä kenttiä. Hirvonen ottaa taas esimerkin, heidän koneillaan pystyy lentämään suoraan esim. London City -kentälle, jolloin ajallinen etu on jo merkittävä, jos määränpää on Lontoon keskustassa. Liikelentotoiminta on varsin kansainvälistä toimintaa. Jetfli-

Hirvosen mukaan Suomessa on muutamia liikelentoyhtiöitä. Yleensä liikelentotoiminnassa yksityiskoneita chartrataan eteenpäin, silloin kun omistajataho ei niitä itse käytä. Jetflitella on sekä omia koneita että ulkopuolisten yritysten omistamia ns. operointikoneita. Henkilökunta, kuten lentäjät, lentoemännät ja mekaanikot ovat Jetfliten palveluksessa. Ambulanssilennoilla käytetään yhteistyökumppanin lääkintäryhmää. Pääasiallinen asiakaskunta muodostuu yrityksistä, yhteisöistä ja eri maiden viranomaistahoista. Toki löytyy myös yksityishenkilöitä, jotka tekevät seurueineen tavallisia lomamatkoja liikelennoilla, vaikkapa talvisaikaan viikonlopuksi Alpeille. Liikelentojen hintatasoa Hirvonen kuvaili seuraavasti: lentotunnin hinta alkaa 4 000 eurosta. Hinta per matkustaja riippuu toki paljon kulloisestakin matkustajamäärästä. Euroopan lennoilla isommalla matkustajamäärällä päästään noin 1 500 euron hintaan per matkustaja ja silloin puhutaan helposti samasta hintatasosta kuin mitä bisnesluokan lennoista joutuu maksamaan. Liikelentojen kysyntä on talouden tilasta huolimatta ollut jatkuvassa kasvussa. ”Ja kun tehokkuudesta ja tuottavuudesta puhutaan, joudutaan pohtimaan tarkasti matkustukseen käytettävää aikaa ja rahaa”, tähdentää Hirvonen.

Go!Aviation Aivan uutta matkustuskonseptia tarjoaa alkuvuodesta 2016 lentonsa aloittava Go!Aviation. Se tarjoaa asiakasyrityksilleen räätälöitävää ratkaisua suorilla lentoreiteillä mahdollisimman läheltä lähtökaupunkia mahdollisimman lähelle määränpäätä. Yhtiö on tehnyt kattavan markkinatutkimuksen suomalaisten yritysten matkustustarpeista ja tuleva lentoverkosto julkaistaan ensi vuoden alussa. Tässä vaiheessa tiedetään jo, että mukana on ainakin Kuopio ja Vaasa. Lennot operoidaan yksimoottorisilla 8-paikkaisilla Pilatus-matkustajakoneilla. Niiden operointikustannukset ovat noin puolet kaksimoottorisen lentokoneen kustannuksista. Alkuvaiheessa yhtiö aloittaa kolmella koneella ja 15 lentäjällä, joita paraikaa rekrytoidaan. Lennettäessä 8-paikkaisella

Helsingin Jätkäsaareen 17.10.2016 avautuvan Clarion Hotel Helsingin hotellinjohtajaksi on nimitetty Inari Lehtinen. Hän on työskennellyt johtotehtävissä useissa kansainvälisissä hotelliketjuissa pääkaupunkiseudulla. Aiemmin hän työs-

Finlandia sai uuden rampin

ten asiakkaista noin puolet tulee Suomesta ja toinen puoli ulkomailta, etenkin Pohjois-Euroopasta ja Venäjältä.

Eckerö Line on saanut Tallinnassa käyttöön uudet rampit.

Asiakkaina yritykset ja viranomaistahot

Jetflitellä satoja lentoja vuodessa

Inari Lehtinen Clarion Hotel Helsinki

Anna Colliander on nimitetty Apollomatkojen markkinointipäälliköksi. Hän työskenteli aikaisemmin mm. Norwegianilla ja Finnmatkoilla.

HELSINKI-VANTAAN LIIKELENTOTERMINAALISTA lähdetään

Jetflite Oy:n myyntijohtaja Kari Hirvosen taustalla yhtiön lippulaiva Falcon 7X.

Anna Colliander Apollomatkat

Apollomatkat

Antti Haukkamaa

matkaan samalla tavalla, kuin mille tahansa lennolle, turvatarkastuksen kautta. Sen jälkeen tilanne onkin toinen, ei sen pidempää odottelua ja ihmettelyä, vaan matka voi alkaa heti. Koneen pilotti ottaa matkustajat vastaan, vie koneeseen, jossa voi valita istuuko sohvalla vai neljän hengen ryhmässä pöydän ääressä. Matkan aikana nautitaan ruoka- ja juomatarjoilusta ja niin halutessaan asiakkaat voivat pitää lennon aikana vaikka kokouksen.

Uusiin asemiin

ECKERÖ LINEN m/s Finlandia

Pilatus-koneen matkustamo on valoisa.

versiolla, matkustajat voivat ottaa mukaan vain käsimatkatavaroita. Jos matkustajat ovat menossa hiihtämään tai golfaamaan, istuinversio muutetaan 6-paikkaiseksi, jolloin myös sukset tai golfbägit mahtuvat mukaan. Koneen rahtiversiossa sisään mahtuu kokonainen eurolava ja 1500 kg rahtia.

All you can fly Go!Aviation tarjoaa asiakasyrityksilleen All you can fly -konseptia, jossa paljon matkustaville tarjotaan 1 995 euron hintaista kuukausilippua. Sillä voi lentää kuukauden aikana yhtiön reiteillä kuinka paljon tahansa. Harvemmin matkustavat voivat ostaa normaalin flex-lipun, jonka hinta on 250 euroa per legi. Koneita voi myös chartrata niinä kausina, kun liikelentotoiminta on hiljaisempaa. Lentosäde kuudella matkustajalla käsimatkatavaroiden kanssa on 2 200 km eli hiihtoreissu Alpeille onnistuu pienelle seurueelle hyvin. Yhtiön myyntijohtajana toimiva Annika Eerola toivookin, että matkatoimistot ottaisivat yhteyttä ja kertoisivat asiakasyritystensä tarpeista jo näin toiminnan alkuvaiheessa.

Myös välittäjiä toimii alalla Charter- ja liikelentoja myös välitetään. Tällöin asiakas kertoo välittäjälle toiveensa ja välittäjä hakee siihen sopivimman ja mahdollisimman kustannustehokkaan ratkaisun. Suomessa on muutamia välittäjäyrityksiä. Private Skies Oy aloitti toimintansa vuonna 2014 ja laajeni jo tänä vuonna Ruotsiin. Toimitusjohtaja Christian Krohn näkee välittäjän roolin tärkeänä, kun haetaan sopivinta kalustoa ja edullisinta hintaa. Toimintamallissa asiakas kertoo toiveensa välittäjälle, joka ensin selvittää, millä lentoyhtiöllä on tilanteeseen sopivin kalusto. Välittäjä pyytää tarjoukset ja esittelee ne asiakkaalle. Krohn kertoo tuoreen esimerkin, jossa edullisin tarjous tietylle lennolle oli 14 000 euroa ja kallein yli 30 000. Säästö oli melkoinen.

käyttää Tallinnassa A-terminaalia. ”Tallinnan Satam a n t e ke mät uudistukset ovat hyvä uutinen asiakkaillemme: Kävelymatka laivan ja terminaal i n v äl i l l ä on heille lyhyin mah- Uuden matkustaansiosta d o l l i n e n”, jasillan kävelymatka laivasta iloitsee Ec- terminaaliin on nyt kerö Linen lyhyin mahdollinen. myynti- ja markkinointijohtaja Ida Toikka-Everi. Myös automatkailijoiden on otettu käyttöön uusi sivuautoramppi, jonka ansiosta autot saadaan ajettua laivaan ja laivasta pois entistä nopeammin ja sujuvammin.

Travel Tray lopettaa Travel Trayn toiminta DMC- yritysten edustajana Suomessa ja Baltian maissa päättyy tämän vuoden lopussa.

David Mohren Park Inn by Radisson Meriton Conference Hotel

kenteli Radisson Blu Seasiden hotellinjohtajana. Hotellin myyntipäälliköiksi on nimitetty Kira Marschan ja Jari Sampakoski. Marschanilla on pitkä kokemus hotellialalta. Ennen nimitystään hän työskenteli Kämp Groupissa myyntipäällikkönä. Jari Sampakoski on tehnyt pitkän uran useissa hotelleissa ja matkailualan yrityksissä. Aiemmin hän toimi myyntipäällikkönä Holiday Club Finlandissa.

EuroUSA EuroUSAn Floridan toimistossa

aloitti syyskuussa Heidi Seppänen. Hän toimii nimikkeellä Office Co-ordinator ja hoitaa toimistotöiden lisäksi laskutusta (accounting@eurousa-seva. com). Silja Jormanainen aloitti syyskuussa ryhmissä (silja@ eurousa-seva.com) ja hän vastaa projektipäällikkö Pä iv i Munzille. EuroUSA avasi syyskuussa myyntitoimiston myös Melbournessa, mistä käsin hoidetaan sekä Australia että Uusi-Seelanti.

Park Inn by Radisson Meriton Conference & Spa Hotel Tallinn David Mohren on nimitetty Tallinnan Park Inn by Radisson Meriton Conference & Spa Hotellin hotellinjohtajaksi. Hän on työskennellyt Carlson Rezidor Hotel Groupissa vuodesta 2000 lähtien, mm. Hannoverissa, Pietarissa ja Jekaterinburgissa sekä Ukrainassa.

Icelandair ja JetBlue codeshare-sopimukseen Icelandairin ja JetBluen lokakuun lopulla alkanut codeshare-yhteistyö tuo lisää kohteita Icelandairin matkustajille. ICELANDAIRIN LIPULLA voi nyt

jatkaa kätevästi Bostonista ja New Yorkista Austiniin (TX), Detroitiin (MI), Orlandoon (FL), Pittsburghiin (PA), Raleigh-Durhamiin (NC) ja Washington D.C:hen. Icelandair lentää Orlandoon ja Washington D.C:hen myös suoraan Reykjavikista, mutta uusi yhteistyö mahdollistaa nyt pysähdyksen New Yorkissa tai Bostonissa.

Kaksi laukkua Icelandairin Atlantin ylityslennoille voi ottaa mukaan kaksi maksutonta laukkua. Käytäntö koskee myös JetBluen jatkolen-

THY Mauritiukselle ja Madagaskarille Turkish Airlines aloittaa 15.12. lennot Mauritiukselle ja Madagaskarille. LENNOT OPEROIDAAN tiistaisin, torstaisin ja lauantaisin 15.12.-6.2.2016. Sen jälkeen lisätään lento myös maanantaiksi. Lento lähtee Istanbulista 01.10 ja saapuu Mauritiukselle klo 12.55. Sieltä se jatkaa edelleen Madagaskarille 14.10-15.00. Turkish Airlines lentää uusien lentojen myötä jo 113 maahan.

TRAVEL TRAY perustettiin keväällä 2007 ja se on edustanut mm. Asian Trailsia ja CTN Toursia. ”Haluamme kiittää asiakkaita ja kumppaneita mahtavasta yhteistyöstä kuluneiden vuosien var rella. Muutokset henkilökohtaisessa elämässä johtivat tähän päätökseen ja on mukava siirtyä uuteen elämänvaiheeseen velattomana ja satoja hienoja kokemuksia rikkaampana”, kertoo Saija Orpana. ”Erinomainen kumppanimme Asian Trails on jatkossakin matkatoimistojen palveluksessa kaikissa Kaakkois-Aasian ja Kiinan maajärjestelyissä. Bangkokin toimistossa lisätietoja antaa Sebastian Kromberg, osoitteessa sebastian@asiantrails.org”, muistuttaa Johanna Orpana. “Toivotamme kaikille asiakkaille ja ystäville menestystä ja iloisia hetkiä matkailun parissa.”

14

toja. Molemmat yhtiöt tarjoavat asiakkailleen myös WiFin sekä hyvän viihdetarjonnan. Icelandairilla on codeshare-sopimus myös Alaska Airlinesin kanssa ja interline-sopimus Kanadan toiseksi suurimman lentoyhtiön West Jetin kanssa.

Suomalainen näköalapaikalle SKÅL INTERNATIONALIN yleis-

ko ko u k s e s s a s u o m a l a i n e n Susanna Saari valittiin järjestön varapuheenjohtajaksi. Espanjan Torremolinoksessa kuun alussa pidetyssä SKÅL Internationalin yleiskokouksessa turkulainen Susanna Saari (lehtori, Turun ammattikorkeakoulu) on valittu järjestön varapuheenjohtajaksi. Saari nousi järjestön hallitukseen viime vuonna Mexicon maailmankongressissa. Saari on järjestön historiassa neljäs hallitukseen yltänyt suomalainen; helsinkiläiset Gunnar Von Haartman toimi maailmanpresidenttinä vuonna 1965, Kaj Lindblad vuonna 1980 ja Birger Bäckman maailmanpresidenttinä vuonna 1990.

www.matkaviikko.fi Ammattilaisten online-uutispalvelu

Tervetuloa Ruotsiin

www.fin-s.a.se | www.traveltrends.se 8 • 2015 NOVEMBER

Untitled-1 1

2013-09-30 11:23:24


Kulissien takana pääsi Finnairin Flight Academyn koulutussimulaattoreihin Ennakkoetu jopa

Seuraava ilmestyy

siellä missä aurinko paistaa!

100e

15.1.2016

TURKIN LOMAT 2016

/hlö

Ilmoitustilan viimeinen varauspäivä on

28.12.2015. Alanya, Antalya, Belek, Bodrum, Kemer, Marmaris ja Side

Lentoja yhdeksältä kotimaan kentältä - uusina Tampere ja Turku ! Myös suositut Turkin kiertomatkat jatkavat ohjelmistossa! ALANYA..........................................................ALK....359e MARMARIS...................................................ALK...399e BODRUM........................................................ALK....399e

KEMER.............................................................ALK...469e

SIDE...................................................................ALK....369e

ANTALYA ............................................... ......ALK...449e

TUNISIAN LOMAT 2016 Hammamet, Monastir ja Sousse. Lennot perjantaisin alkaen 12.2.2016 SOUSSE................................................................ALK....429e MONASTIR.........................................................ALK....489e HAMMAMET......................................................ALK....569e

KREETAN LOMAT 2016 Kreetalle lennot toukokuulta lokakuulle. Lomakylät Agia Marina, Platanias, Maleme/Gerani ja Kato Stalos.

P. (09) 68 99 88 77 MA-PE 9-21, LA-SU 10-19

VARAUKSET VERKOSTA 24H

detur.fi

Kruunut kiertoon Ruotsissa otetaan käyttöön uudet setelit ja kolikot. NYT ON aika kaivaa piirongin

laatikosta vanhat kruunut ja käyttää ne pois tai vaihtaa. Nykyisiä 20, 50 ja 1 000 kruunun seteleitä voi käyttää 30. kesäkuuta 2016 saakka. Uudet setelit ja kolikot otetaan käyttöön kahdessa vaiheessa lokakuuhun 2016 mennessä. 31. elokuuta 2016 jälkeen Riksbanken lunastaa käytöstä poistettuja seteleitä 100 kruunun maksua vastaan.

All InclusIve rIsteIly KAuKoIdässä

_8_2015_DETUR.indd 1

9.11.2015 15.29

silver shadow loistoristeilijällä

Uskomattoman upeita Kaukoidän kohteita samalla matkalla. JOPA 50 000 FINNAIR PLUS PISTETTÄ ILMAISET RETKET MATKAKOHTEISSA ILMAINEN WIFI LAIVALLA

Runsaasti lähtöpäiviä 5.1.–21.4.2016 sekä 4.10.–20.12.2016. P. 010 231 6550 myynti@loistoristeilyt.fi www.loistoristeilyt.fi

Helsinki Travel Awardsit jaettiin ensimmäistä kertaa Helsingin Matkailusäätiö jakoi viime kuussa kolmelle helsinkiläiselle toimijalle tunnustuspalkinnot. Tunnustukset jaetaan vuosittain tahoille, jotka ovat teoillaan vaikuttaneet myönteisesti Helsingin matkailun kehitykseen, maineeseen tai asiakastyytyväisyyteen. SÄÄTIÖN JAKAMA tunnustus-

palkinto oli yhteensä 10 000 euroa. Suurimman summan sai Design District Helsinki, 6 000 euroa. Pyöräretkiä järjestävä HELtours sai 4 000 euron tunnustuksen ja Royal Ravintoloiden sekä Hotel Havenin ja Fabianin perustajille Mia ja Kasperi Saarelle sekä Pertti Hynniselle myönnettiin palkinto merkittävästä saavutuksesta tyylikkäiden ruokaelämysten ja viihtyisien yöpymisten tuottamiseksi Helsingissä.

Luova Helsinki Design District Helsinki -konseptin on luonut erilaisten toimijoiden verkosto, joka yhdessä suunnitellen ja toteuttaen mahdollistaa matkailijalle elämyksiä. ”Design District Helsinki on asiakkaiden arvostama palvelu, joka auttaa matkailijaa tutustumaan kattavasti luovan alan toimijoihin ja Helsinkiin muotoilu- ja ostoskaupunkina. Se on osallistujaa aktivoiva, ympärivuotinen ja aidosti kansainvälinen”, perusteli valintaa Helsingin Matkailusäätiön puheenjohtaja Risto Lintula. HELtours pyöräillen HELtours järjestää jopoilla kolmen tunnin pyöräilyretkiä, joiden aikana matkailijat näkevät ja kokevat aitoa Helsinkiä ja pääsevät kätevästi paikkoihin, joihin perinteiset opaskierrokset eivät yllä.

8 • 2015 MARRASKUU

Matkustamohenkilökuntaa rekrytoidaan ja koulutuskeskuksen kurssit täyttyvät Finnair Flight Academy Oy perustettiin vuonna 2010 hoitamaan yhtiön lentävän henkilökunnan, siis lentäjien ja matkustamohenkilökunnan, turvallisuus- ja palvelukoulutusta. Koulutuskeskus sijaitsee Helsini-Vantaan lentoaseman välittömässä läheisyydessä ja sen tiloissa koulutetaan myös muiden lentoyhtiöiden henkilökuntaa. Eri konetyyppien lentosimulaattorit ovat todella kalliita ja niitä käytetään koulutuksessa vuoden jokaisena päivänä ympäri vuorokauden. Flight Academyssä työskentelee noin 40 alan ammattilaista ja kurssilaisia on päivittäin 50-60. Vuositasolla oppilaspäiviä kertyy noin 14 000. Maallikoillakin on mahdollisuus päästä tänne kurssille. Matkustajan turvakurssilla keskitytään puolentoista päivän ajan lentopelon vähentämiseen ja poistoon. Kursseja on pari kertaa vuodessa ja tulokset ovat olleet hyviä. Moni kurssilainen lähtee lentomatkalle jopa vuosien tauon jälkeen. Antti Haukkamaa FINNAIRIN UUSI konetyyppi, Airbus A350 ja sen myötä kasvava Aasian liikenne lisää myös yhtiön matkustamohenkilökunnan määrää. Tänä vuonna järjestettäville lentoemäntäkursseille hakijoita oli yli 3 500. Heistä valittiin reilut 160, joille annetaan 8 viikon peruskoulutus 20 opiskelijan ryhmissä. Noin puolet koulutuksesta liittyy turvallisuuteen ja ensiapuun ja puolet palveluun. Finnairin matkustamohenkilökunnan koulutuksesta vastaa Riikka Saarela, Head of safety and service training. Hän valmistui aikoinaan erikoissairaanhoitajaksi, kävi vuonna 1985 lentoemäntäkurssin ja aloitti lentämisen. Aikaisemmasta koulutuksesta ja ammatista oli hyötyä, sillä varsin pian hän alkoi toimia yhtiössä myös ensiapukouluttajana. Hän lensi ja koulutti siinä sivussa koko 90-luvun, kunnes vuonna 2000 siirtyi koulutusesimieheksi. Tässä vaiheessa oma osaaminen vaati jo jatkokoulutusta ja hän suoritti Haaga-Heliassa johtamisen erikoisammattitutkinnon. Toimenkuva on vuosien varrella muuttunut, mutta edelleen lentoemäntien koulutuksessa korostuu turvallisuuskoulutus, ensiapu- ja sairaanhoitotaidot sekä palvelu. ”Kurssin aikana opitaan tekemällä, harjoituksia on paljon, ongelmatilanteita ratkaistaan ja niistä keskustellaan. Luennoista on siirrytty käytäntöön”, kiteyttää Saarela.

Koulutus on jatkuvaa Lentoemäntäkurssille hakijoilta vaaditaan kokemusta vaativista asiakaspalvelutehtävistä, hyvää kielitaitoa ja soveltuvaa luonnetta. Tämänvuotista rekry-

Satuseikkailu maailman ympäri Finnairin lentoemäntien aloitteesta on syntynyt satukirja pienille lentomatkustajille ja mielikuvitusmatkailijoille. Helsingin matkailusäätiö jatkoi tunnustuspalkinnot takarivin Royal Ravintoloiden Pertti Hynniselle sekä Mia ja Kasper Saarelle, eturivin Design Districtin ideakaksikolle sekä HELtoursin Riku Niemiselle. Kuvan vasemmassa laidassa Helsingin matkailusäätiön Risto Lintula ja oikealla Mikko Leisti.

”Riku Nurminen on luonut toimivan ja suositun tuotekonseptin, joka huokuu aitoa rakkautta Helsinkiin. Toivomme, että palkinto kannustaa laajasti nuoria ja uusia yrittäjiä kehittämään palveluita, rikastuttamaan Helsingin matkailua ja kohtamaan matkailijaryhmät ja niiden erilaiset toiveet ja tarpeet”, jatkaa Lintula.

Tukea ja kannustusta Helsingin Matkailusäätiö syntyi viisi vuotta sitten Helsingin matkailuyhdistyksen raunioille. Säätiöllä on varoja noin 2,5 miljoonaa, joista se saa vuosittain käyttöönsä 15 000 euroa. Helsingin Matkailusäätiö edistää, kannustaa ja tukee teoillaan Helsingin matkailua kehittävää toimintaa ja yhteisymmärrystä. Se auttaa tuottamaan ja levittämään alan tutkimustietoa sekä järjestää tapahtumia, kou-

lutusta ja tiedotusta. Säätiö myöntää myös stipendejä, antaa tunnustuspalkintoja, jakaa avustuksia ja apurahoja, tekee matkailualan kehittämisesityksiä, tukee viranomaisille annettavia kehittämisesityksiä ja järjestää erilaisia matkailualaa kehittäviä kilpailuja. Strategisesti Säätiö on rajannut toimintansa painopistealueiksi tulevaisuuteen suuntaavat hankkeet, joilla on mahdollisuus menestyä liiketaloudellisesti tai tutkimushankkeet, jotka tuottavat uutta tietoa matkailuliiketoiminnan menestyksen tukemiseksi ja osaamisen lisäämiseksi alan sisällä ja sen sidosryhmien välillä Helsingin Matkailusäätiön hallituksessa istuvat puheenjohtaja Risto Lintula, varapuheenjohtaja Mikko Leisti, Kristiina Havas, Antti Jaatinen, Tuula Lindberg ja Risto Peltola

”LENNOKAS – SATUJA, JOTKA SAIVAT SIIVET” sisältää Finn-

airin henkilökunnan ja matkustajien kirjoittamia satuja lapsille ja lapsiperheille. Lennokas sai alkunsa Finnairin lentoemäntien aloitteesta. He ideoivat yhdessä satukirjan len- Finnairin lentoemäntoonlähdön tien aloitteesta syntyi Lennokas-satukirja. ja pyysivät miehistönsä ”esimieheksi” purseri ja satututkija Sirpa Kivilaaksoa. Mukaan saatiin joukko Finnairin henkilökuntaa ja matkustajia. Heidän kynästään syntyi satuseikkailuja matkoilla maailman ympäri. Kirjaan on koottu myös lapsimatkustajien kokemuksia ja humoristisia kommentteja. Kirjan on kustantanut Lasten Keskus ja se maksaa 26 euroa. Merkittävä osa tuotosta ohjautuu Uuden Lastensairaalan tukemiseen. Kirja on käännetty myös englanniksi.

Lentosimulaattori, joka voidaan ohjelmoida tekemään vaikka pakkolaskun, jolloin koneen sisällä liike ja äänet tuntuvat todellisilta.

Riikka Saarela vastaa Finnairin matkustamohenkilökunnan turvallisuus- ja palvelukoulutuksesta.

Koneen evakuointiharjoituksissa liu’utaan alas oikealta korkeudelta. Taustan vesialtaassa harjoitellaan pelastuslauttatilannetta. Paloharjoitustilassa tilanne saadaan todenmukaiseksi savua ja liekkejä myöten.

tointia edelsi seitsemän vuoden jakso, jolloin uutta suomalaista matkustamohenkilökuntaa ei palkattu eikä peruskursseja järjestetty. ”Osin varmasti siksi nämä hakijat olivat varsin korkeatasoisia, useilla oli kokemusta muista lentoyhtiöistä tai matkailualasta yleensä”, kertoo Saarela. Tänä vuonna on lentoemäntäkursseja ollut ensin kuusi Aasian liikenteessä palvelevalle ulkomaiselle henkilökunnalle ja kuusi kotimaiselle henkilökunnalle. Talvella on tulossa lisää peruskursseja. Koulutuksessa huomioidaan eri konetyypit, A320, A330 ja nyt A350 uusimpana. Periaatteena on, että koulutus antaa valmiudet lentää kaikkia konetyyppejä. EU toi mukanaan vuonna 1998 alueen yhteiset ilmailumääräykset, jotka säätelevät tiukasti myös koulutusta. Peruskoulutuksen jälkeen on vuosittain suoritettava kahden päivän turvallisuus- ja ensiapukoulutus, joka päättyy kokeeseen. Se on läpäistävä, jotta töitä voi jatkaa. Pidempien poissaolojen, kuten sairaus- tai äitiyslomien jälkeen, on käytävä työhönpaluukoulutus. Näiden lisäksi Finnair järjestää vuosittain päivän pituisia kursseja, joissa aiheena on palveluun liittyvät teemat. Finnairilla on matkustamohenkilökuntaa noin 2000, joten siitä voi laskea pakollisten kurssipäivien määrän.

Jatkokoulutusta tarjolla Peruskurssin ja vuoden työjakson jälkeen voi hakeutua ”matkustamon vanhin” –koulutuk-

Luentotila, jonka seinustalla on koneen oikea keittiötila ja osa matkustamoa. Tässä harjoitellaan tarjoilua ja kouluttajat pystyvät seuraamaan sen sujumista avoimen seinän ansiosta.

seen. Sitä seuraa varsinainen purserikoulutus. Jokaisella ulkomaanlennolla on purseri eli matkustamohenkilökunnan esimies. A350 konetyypissä työskentelee myös chief-purser, jonka koulutuksessa korostuu laajempi ja vastuullisempi toimenkuva. A350 tuo mukanaan muitakin uudistuksia, jotka tuovat lentämiseen takaisin ripauksen luksusta. Lisämaksullisten palveluiden myynti tuo sekin uusia haasteita matkustamohenkilökunnalle. He voivat kurssittautua sales tai service motivatoreiksi, jolloin he lentävät muun henkilökunnan tavoin, mutta samalla tarkkailevat, testaavat ja antavat palautetta jostain palvelu-uudistuksesta. Tällaisesta esimerkkinä vaikkapa peace of mind – hyvä matkustuskokemus, joka asiakkaalle halutaan luoda. ”Henkilökohtainen viihdetarjonta yhdessä uusien asiakaslähtöisten palvelukonseptien myötä antavat asiakkaalle mahdollisuuden rakentaa ikään kuin oman pesän lennon ajaksi. Tällaiseen miellyttävään ja rauhalliseen lentokokemukseen pyrimme”, tähdentää Saarela.

15


LOUNGE AHCI 27.7x32cm ING.indd 1

10.08.2015 11:31 WWW.IKKUNAPAIKKA.FI WWW.IKKUNAPAIKKA.TV FACEBOOK.COM/IKKUNAPAIKKAWINDOWSEAT

Matkailualan ammattilehti • Finnish Travel Trade Journal • Facktidning för resebranschen i Finland

Ikkunapaikka on Suomen johtava matkailualan ammattilehti, joka seuraa, analysoi ja ennakoi alan tapahtumien kulkua Suomessa ja ulkomailla. Ikkunapaikka ilmestyy kahdeksan kertaa vuodessa. Se on tilattu Suomen jokaiseen matkatoimistoon (SMAL:n jäsenyritykset). Tilaa Ikkunapaikka, niin tiedät mitä alalla tapahtuu. Vuosikerran hinta on 59 € määräaikainen yritystilaus 54 € jatkuva yritystilaus 20 € virkailijatilaus 15 € opiskelija- ja eläkeläistilaus Hinnat sisältävät alv 10%. Lehti ei vastaa tilaamatta lähetettyjen kirjoitusten ja/tai kuvien säilyttämisestä ja/tai palauttamisesta.

Ikkunapaikka on Suomen matkatoimistoalan liiton (SMAL), Pacific Asia Travel Associationin (PATA) ja Discover American Suomen osastojen toimialajäsen. ISSN 0786-7867 Painos 5000 kpl Levikkijakauma Matkatoimistovirkailijat . . . . . . . . Liikenneyhtiöt . . . . . . . . . . . . . . . . . . Yritysten matkavastaavat . . . . . . Matkatoimistojohto . . . . . . . . . . . . Majoituselinkeino. . . . . . . . . . . . . . . Matkailutoimittajat/lehdistö . . . Kunnalliset matkailuelimet. . . . . Julkaisija Travision Oy Helsinki Kirjapaino PunaMusta

64 % 11 % 9% 7% 4% 3% 2%

Toimitus ja markkinointi Päätoimittaja, kustantaja Leena Aalto leena.aalto@ikkunapaikka.fi Raisiontie 6 D, 00280 Helsinki Puhelin (09) 622 2500 Neuvonantaja, kustantaja Martti Savojärvi Lohitie 15 A, 02170 Espoo Puhelin 050 592 2981 martti.savojarvi@ikkunapaikka.fi Vakituiset avustajat Esa Aalto Antti Haukkamaa Eero Havia Soile Kylämies Miia Manner Karoliina Saarnikko Ulkoasu Juhana Mikkanen hello@juhanamikkanen.com

Window Seat is the leading travel trade journal for the travel professionals in Finland. Its aim is to monitor and analyze the development of the travel market in Finland and abroad. Window Seat is published eight times a year and its subscribers include a.o. all Finnish AFTA-travel agencies. Subscription fee is EUR 63 outside of Finland. The magazine will not hold itself responsible for the safekeeping and/or return of articles and/or photographs sent without an order for publication. Window Seat is an associated member of the Association of Finnish Travel Agents (AFTA), Finland Chapter of Pacific Asia Travel Association (PATA) and Discover America Finland.

Readers Travel agency personnel . . . . . . . . . . . Airlines etc. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Company travel managers . . . . . . . . . Travel agency management . . . . . . . Hotel business . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Travel editors and press . . . . . . . . . . . Municipal tourist organisations . . . . Editorial & Marketing Editor-in-chief, Publisher Leena Aalto leena.aalto@ikkunapaikka.fi Raisiontie 6 D, FIN-00280 Helsinki Phone +358 9 622 2500 Senior Advisor, Publisher Martti Savojärvi Lohitie 15 A, FIN-02170 Espoo Phone +358 50 592 2981 martti.savojarvi@ikkunapaikka.fi

64 % 11% 9% 7% 4% 3% 2%

Publisher Travision Oy Helsinki Contributing Editors Esa Aalto Antti Haukkamaa Eero Havia Soile Kylämies Miia Manner Karoliina Saarnikko Layout Juhana Mikkanen hello@juhanamikkanen.com Printing house PunaMusta ISSN 0786-7867 Circulation 5,000 copies

2015-8 Ikkunapaikka-Window Seat, November 2015  
Advertisement