Page 1

WINDOW SEAT

Matkailualan ammattilehti • Finnish Travel Trade Journal • Facktidning för resebranschen i Finland

8 • 2016 MARRASKUU/NOVEMBER

28. vuosikerta/28th year

LENNÄ MAAILMAN YMPÄRI

Matka maailman ympäri ei ole koskaan ollut näin helppoa. oneworld-verkostomme lennättää sinut yli 1 000 kohteeseen yli 160 maassa. Valitse haluamasi reitti ja hyödynnä juuri maailmanympärimatkalle soveltuvat edulliset hinnat.

LUE LISÄÄ JA OSTA OMA MAAILMANYMPÄRIMATKASI OSOITTEESTA FINNAIR.FI


Joulupukin virallinen laivayhtiö toivottaa matkailualan ammattilaisille hyvää joulua ja kiittää lämpimästi vuoden 2016 yhteistyöstä. tallink.fi/joulu | silja.fi/joulu

2

8 • 2016 NOVEMBER


Viihdy kanssamme kaikilla foorumeilla!

WINDOW SEAT

8 • 2016 MARRASKUU/NOVEMBER

Matkailualan ammattilehti • Finnish Travel Trade Journal • Facktidning för resebranschen i Finland

Ikkunapaikka.tv Ikkunapaikka.fi .com/IkkunapaikkaWindowSeat

28. vuosikerta/28th year

Neljä suurinta varustamoa hallitsee markkinoita liki 90-prosenttisesti

Varustamoiden tilauksissa ennätykselliset yli 70 uutta alusta Kasvua haetaan nyt Kiinasta sekä arktisilta alueilta Risteilybisnes on edelleen voimakkaassa kasvussa, vaikka kasvu onkin heikentynyt suurimmalla markkina-alueella Pohjois-Amerikassa. Nyt maailman suurimmat risteilyvarustamot, kuten Carnival Corporation & plc, Royal Caribbean Cruises Ltd., Norwegian Cruise Line Holdings sekä MSC Cruises ovat kääntäneet katseensa Kiinan suuntaan. Kiinasta povataankin maailman ykkösmarkkinaa vuoteen 2030 mennessä.

MANIL A ON FILIPPIINEILL Ä usein vain pakollinen maahantuloportti. Pääkohde on joku maan 7000:stä kuvankauniista saaresta. Samalla matkalla kannattaa käydä useammalla. Hienoimmat lomamuistot kerätään valkohiekkaisilta rannoilta ja sukellusretkiltä kirkkaisiin vesiin. LISÄÄ SIVULLA 5.

Maailman risteilyvarustamot kuljettivat viime vuonna noin 23,2 miljoonaa matkustajaa. Päämarkkina-alueilla Pohjois-Amerikassa ja Iso-Britanniassa kasvu on jonkin verran hidastunut, Kaukoidässä puolestaan kiihtynyt.

Teijo Niemelä, New York MAAILMAN RISTEILYVARUSTAMOT

SINGAPORESSA KANNATTAA lähteä keskustaa pidemmälle. Kun China Town ja Little India on koluttu, niin metrolla pääsee sujuvasti idän kauppakeskuksiin ja ravintolamaailmoihin. Siellä löydät ruokakojuista aitoja makuja. LISÄÄ SIVULLA 7.

kuljettivat noin 23,2 miljoonaa matkustajaa vuoden 2015 aikana, selviää Cruise Lines International Associationin keväällä julkaisemista tilastoista. Kokonaiskasvu on jäänyt neljään prosenttiin, mikä on huomattavasti pienempi kuin vuosikymmen sitten. Kasvu on hidastunut erityisesti päämarkkina-alueilla Pohjois-Amerikassa ja Iso-Britanniassa kun vastaavasti Saksassa, Kiinassa ja Australiassa kasvu on edelleen voimakasta. Aasian ja Tyynenmeren alueen matkustajamäärä kasvoi 24 prosenttia yli kah-

Hanke päättyy helmikuussa

Suomen ruokamatkailustrategia jalkautui alueellisiin työpajoihin Suomen ensimmäinen ruokamatkastrategia julkaistiin viime vuonna ja hanke on edennyt käytännön toimenpiteisiin. Tänä vuonna on järjestetty yhteensä 13 alueellista työpajaa, keskitytty yhteisen tarinan luomiseen ja julkaistu tuotesuositukset. Miia Manner HUNGRY FOR FINLAND -työpajois-

sa aiheina on ollut ruokamatkailun strategian esittely, tämän hetken trendit, asiakkaiden tarpeiden kartoittaminen ja osallistujien omat kehittämiskohteet. Alueellisiin valmennustapahtumiin on osallistunut pääasiassa yrittäjiä, matkailun kehittäjiä ja elintarvikkeiden tuottajia. Tärkeitä aiheita työpajoissa ovat olleet myös alueprofiilin luominen ja

8 • 2016 MARRASKUU

toimijoiden edellytysten parantaminen toteuttaa ruokamatkailun strategiaa. Ruokamatkailustrategian teemat pitävät sisällään kolme teemallista painopistettä: Taste of place – alueellinen ruokakulttuuri, Pure pleasure – suomalainen puhdas ruoka ja Cool and Creative – kansainvälisesti tunnustetut ruokailmiöt. LISÄÄ SIVULLA 6.

teen miljoonaan matkustajaan.

Nuori ja kasvava Kiina Kiina on näistä markkina-alueista nuorin, sillä kansainvälisten risteilyjen tarjonta mannerkiinalaisille käynnistyi vasta 2006 Carnivaliin kuuluvan Costan toimesta. Kasvu on kuitenkin ollut niin voimakasta, että suurimmat risteilyvarustamot ovat sijoittaneet uusinta kalustoaan Kiinan satamiin, kuten Shanghaihin ja Tianjiniin. Viime vuonna Royal Caribbean International siirsi silloisen uusimman aluksensa, Quantum of the Seasin New Yorkista pysyvästi Kiinan markkinoille ja ensi vuonna valmistuvat

Princess Cruisesin Majestic Princess ja Norwegian Cruise Linen Norwegian Joy purjehtivat luovuttamisensa jälkeen välittömästi Kiinaan.

Telakat työllistettyjä Varustamoiden välinen kilpailu laivanrakennuskapasiteetista on kiristynyt huomattavasti kuluneen vuoden kuluessa. Vielä kolme vuotta sitten risteilyaluksia rakentavat telakat kärsivät huomattavasta ylikapasiteetistä. Nyt tilauskirjat pullistelevat jo liki kymmenen vuoden päähän. Saksalaisen Meyerin, ranskalaisen STX Francen ja italialaisen Fincantierin lisäksi uutta rakennuskapasiteet-

tia on luvassa Pohjois-Saksasta, Norjasta ja Kiinasta. Hongkongilainen varustamo Genting Hong Kong, joka omistaa Crystal Cruises, Dream Cruises ja Star Cruises -varustamot, osti aiemmin tänä vuonna kolme huippunykyaikaista telakkaa Pohjois-Saksasta. Niissä se aikoo rakentaa niin joki-, jahti- kuin megaristeilyaluksia omistamilleen varustamoille. Kiinassa puolestaan italialainen telakkayhtiö Fincantieri ja Carnival Corporation tekevät yhteistyötä paikallisen telakkayhtiön kanssa luodakseen uutta laivanrakennuskapasiteettia. LUE LISÄÄ SIVULLA 4.

Aasialaisten risteilymatkustajien osuus kasvaa

Itämeren risteilyjen kuumin trendi on ruoka, kotimaiseen viihteeseen satsataan myös paljon Laivoilla näkyvät ruokatrendit heijastelevat yleisiä virtauksia, jossa laatu- ja raakaainetietoinen syöminen on suosittua. Suomalainen viihdetarjonta ja arjen luksus vetävät nekin väkeä. Laivalle tullaan viihtymään ja nauttimaan hyvässä seurassa. Myös aasialaisten matkustajamäärien nousua voidaan pitää tämänhetkisenä trendinä. Karoliina Saarnikko RUOKA ON nyt trendikkäämpää kuin koskaan aiemmin ja se näkyy myös kaikilla kolmella Itämerellä risteilevällä laivayhtiöllä. Eckerö Linen, Tallink Siljan sekä Viking Linen ruokatrendit ovat tuttuja myös maista: lähiruoka, paikanpäällä valmistus ja kasvispainotteisuus. Suosioon on tulossa myös ruokaperinteiden kunnioittaminen.

”Perinteiset raaka-aineet ja vanhat valmistustavat kuten kuivaaminen, suolaaminen ja fermentointi ovat yksi Viking Linen ruokatuotteen uusista tuulista. Myös lihaeläimen koko ruhon käyttäminen on jälleen nousussa ja se näkyy meilläkin”, Viking Linen markkinointijohtaja Kaj Tako lander kertoo. Silja Linen ravintoloista vastaava keittiömestari Matti Jämsén linjaa samansuuntaisesti Tallink

Siljan tulevaisuutta. ”Tallink Siljan tulevaisuuden kuvaan kuuluvat laadukkaaseen raaka-aineeseen keskittyminen sekä valmistusmenetelmien monipuolistaminen vaativien asiakkaiden iloksi”. Ajan hermolla oleminen näkyy myös Eckerö Linella, jossa valikoimista löytyy jopa uusi suosittu härkäpapuvalmiste, härkis. LISÄÄ SIVULLA 9.

3


Koko maailman marraskuinen kohtauspaikka

JATKUU SIVULTA 3.

Varustamoiden tilauksissa ennätykselliset yli 70 uutta alusta Kasvua haetaan nyt Kiinasta sekä arktisilta alueilta Arktiset risteilyt kiinnostavat Tällä hetkellä tilatuista yli 70 laivasta suuri osa on ns. megaristeilyaluksia, kooltaan noin 150 000 - 227 000 bruttotonnia. Uutena trendinä on myös kasvava kiinnostus arktisiin oloihin suunnitelluista risteilyaluksista. Etelänavalle suuntautuvat risteilyt ovat suosittuja, mutta alusten on oltava kooltaan pieniä sekä jääluokitettuja. Suurin osa tästä kapasiteetista on varsin iäkästä, yli 20-vuotiaita aluksia. Viimeisen vuoden kuluessa moni varustamo, kuten saksalainen Hapag-Lloyd (kuuluu TUI-ryhmään), Ponant Cruises, Scenic Cruises ja Crystal Cruises on tilannut uutta kapasiteettia tähän segmenttiin. Loppukesästä Crystal Cruises, joka on palkituin luksusvarustamo maailmassa, teki ensimmäisen risteilynsä Koillisväylällä Alaskasta New Yorkiin. Crystal Serenity -alusta oli vuokrattu avustamaan oma jäänmurtaja koko matkan ajaksi. 1 080-matkustajan alus oli loppuunmyyty.

Lisää megaristeilijöitä Vaikka risteilyvarustamoiden kiinnostus tuntuukin olevan Pohjois-Amerikan ja Euroopan ulkopuolella, ei kehitys ole pysähtynyt näilläkään markkinoilla. Marraskuun

KIITOS BREXITIN, Englanti

on nyt edullinen matkakohde. Yksi punta vastaa noin 1,2 euroa ja hinnat tuntuvat parin vuoden takaiseen todella edullisilta. Punta on alhaisimmillaan 31 vuoteen. Kohtuu illallisen saa parilla kympillä ja viinipullojenkin ravintolahinnat alkavat alle kahdesta kympistä.

Kansainvälisten risteilyjen tarjonta mannerkiinalaisille käynnistyi vasta vuonna 2006. Kuvassa Seabourn Hongkongin edustalla.

ensimmäisellä viikolla Pohjois-Amerikka toivotti tervetulleeksi sekä Royal Caribbeanin että Carnival Cruise Linen uusimmat alukset. RCI:n 227 000 bruttotonnin Harmony of the Seas, joka on nyt myös maailman suurin risteilyalus, saapui uuteen kotisatamaansa Fort Lauderdaleen ja Carnivalin uusin ja suurin alus, 133 500 bruttotonnin Carnival Vista New Yorkiin, siirtyäkseen myöhemmin kotisatamaansa Miamiin.

Uudet brändit markkinoilla Vaikka maailman neljä suu-

rinta risteilyvarustamoa hallitsevatkin markkinoita liki 90-prosenttisesti, risteilymatkojen kysyntä tarjoaa edelleen mahdollisuuksia myös uusille yrittäjille. Viime vuonna jokiristeilyistään tunnettu Viking River Cruises aloitti meriristeilyt uudella 47 800 bruttotonnin Viking Star -aluksella. Heti ensimmäisenä vuonna Travel & Leisure -lehti ja Cruise Critic palkitsivat Viking Ocean Cruisesin parhaana risteilyvarustamona. Sittemmin Viking Starin seuraan on liittynyt toinen identtinen sisaralus ja lisäksi vähintään neljä samanlaista

StopOver Finland pääyhteistyökumppanina Lähes satapäinen Suomi-delegaatio joulupukkeineen, tonttuineen ja muumeineen oli lokakuun lopulla Singaporen ITB-messuilla tekemässä Suomi-matkailusta tunnettua. Kävijöitä houkuteltiin Napue-ginin voimalla ja poroherkuilla tekemään tuttavuutta lähes 50 suomalaisen matkailuyrityksen kanssa.

Kuten kuvasta näkee, Singaporen ITB Asian Suomi-osastolla oli hyvä meininki päällä. Lähes satahenkinen delegaatio koostui hotelleista, laivayhtiöistä, matkailutoimistoista, palvelutarjoajista, matkatoimistoista jne. Kauppaa tehtiin ja suhteita luotiin.

mä Aasian strategia alkaa pikku hiljaa tuottaa tuloksia. Kiinalaismatkustajien määrä kasvaa ja muualtakin Aasiasta pysähdytään Suomessa matkalla muualle Eurooppaan. Tammi-elokuussa kiinalaisten yöpymiset kasvoivat viime vuoteen verrattuna 22 % ja muualtakin Aasiasta tulevien matkustajien määrät nousivat parinkymmenen prosentin paremmalle puolelle.

Virtuaali-Suomi Suomen ja Finnairin osastoilla pääsi samaan kuvaan joulupukin ja tonttujen kanssa ja

4

Henkilökohtaiset yhteistyökumppaneiden tapaamiset ja uusien tuttavuuksien solmimiset ovat edelleen matkailualan ammattimessujen suola. Lontoon WTM:ssä keskusteltiin kasvokkain kohtaamisen tärkeyden lisäksi mm. nuoren sukupolven osallistamisesta alan järjestöjen toimintaan, kestävästä kehityksestä ja ilmailun tulevaisuudesta. Leena Aalto, Lontoo

Suomi näyttävästi esillä Singaporessa

SUOMEN VUOSIKAUSIA työstä-

Lontoon WTM-messuilla kohdattiin kasvokkain

VR-laseilla hypättiin koiravaljakon kyytiin tai ihailtiin revontulia. Finnairin osastolla testattiin myös A350-koneen istuimia. Viidensadan kutsuvieraan Northern Night –iltatapahtuman järjestivät yhdessä Finnairin kanssa TTG Asia -lehti ja Marina Mandarin -hotelli. Illan teemana olivat revontulet, lumi ja jää. Tapahtumassa maisteltiin suomalaisia makuja ja vieraille esiintyi suomalainen a cappella -yhtye Fork.

Onnistunut myyntitapahtuma ”Kokonaisuudessaan meillä oli todella hieno viikko ja Suo-

mi oli aidosti messujen näkyvin maa. Suomen osastolla oli kovin vilinä ja kolmen messupäivän aikana osastollamme oli lähes tuhat tapaamista. Osastolla oli hyvä yhteishenki ja olimme todella yhdessä viemässä Suomen matkailuviestiä eteenpäin”, kertoo StopOver Finlandin ohjelmapäällikkö Kaisa Kosonen. ”Messut olivat oikein onnistuneet. Saimme jo paikanpäällä tehtyä sopimuksia ja sen jälkeen olemme saaneet useita ryhmätarjouspyyntöjä”, kertoo näytteilleasettajana ollut Naantalin Kylpylä/ Sunborn Group Oy:n myyntija markkinointijohtaja Joni Hakkarainen.

alusta on tilattuna. Perheristeilyihin erikoistunut Disney Cruise Line puolestaan on tilannut kaksi uutta alusta saksalaiselta Meyerin telakalta. Nämä liittyvät tonnistoon neljän jo risteilevän aluksen seuraksi vuosina 2021 ja 2023. Brittiläisen miljardöörin, Sir Richard Bransonin lanseeraama Virgin Voyages puolestaan vastaanottaa ensimmäisen 110 000 bruttotonnin uudisrakennuksensa vuonna 2020. Yhtiöllä on tilauksessa Italiasta kaikkiaan kolme uutta alusta, joista ensimmäinen sijoitetaan Miamiin.

Lapin talvi on ennätysvilkas Lappiin on tulossa joulukuun aikana yli 500 tilaus- ja reittilentoa. TILAUSLENTOJA TULEE joulukuussa 452, joista Kittilään 150, Rovaniemelle 140, Ivaloon 93, Enontekiölle 58 ja Kuusamoon 11. Ensimmäinen tilauslento laskeutuu Lontoosta Enontekiölle 25.11. Joulunalusviikolla tilauslentoja laskeutuu Lappiin parhaimmillaan kolmisenkymmentä päivässä. Eniten turisteja saapuu Britanniasta. Lentoja saapuu myös Saksasta, Italiasta, Hollannista, Ranskasta ja Espanjasta.

Useita reittejä Talvikaudeksi on tulossa myös ennätysmäärä reittilentoja. Lufthansa tuplaa lentojensa määrän München-Kittilä-reitillä ja avaa uuden Frankfurt-Ivalo-reitin joulukuussa. Germania avaa talvikaudeksi kolme reittiä Saksasta ja Sveitsistä Lappiin: Berliini-Rovaniemi, Düsseldorf-Kittilä ja Zürich-Rovaniemi. Monarch lentää talvella Manchesterista ja Lontoosta Kittilään, Norwegian puolestaan Lontoosta Rovaniemelle.

Kevyttä messuilua Silmiinpistävä muutos vuosien takaiseen messuiluun on se, että vedettävien carry-on -laukkujen ja muovipusseja raahaavien messuvieraiden määrä on dramaattisesti laskenut. Esitteitä ei enää kanniskella. Sama tieto löytyy koneelta – tai muistitikulta. Toinen suuri muutos on

Tunnettu ilmailualan toimittaja John Strickland haastatteli Finnairin Pekka Vauramoa mm. Aasian liikenteestä. ”Kaikki Aasian maat ovat erilaisia ja niiden kanssa tulee toimia erilailla. Japani on kovin erilainen kuin Kiina”, Vauramo muistutti.

kasvaa vaikka talous junnaa. Kasvava keskiluokka matkustaa enemmän kuin koskaan ja käyttää eniten rahaa shoppailuun. Japanista matkaan lähtevät nuoret naiset ja eläköityneet vanhemmat.” Pekka Vauramo ja Finnair luottavat Aasian kasvuun jatkossakin. ”Yhdysvallat ei kas-

Brand USAn osasto oli jälleen näyttävä ja toimi osastona lähes 150 pienelle näytteilleasettajalle. WTM:n viimeisenä päivänä osastolla oli väsyneen näköisiä näytteilleasettajia, kun amerikkalaiset olivat viettäneet vaalivalvojaisia. Brand USAn markkinointijohtaja Thomas Garzilli muistutti, että matkailu ja politiikka on aina pidetty erillään. ”Edelleen toivotamme kaikki turistit sydämellisesti tervetulleiksi. Eihän Brexitkään vaikuttanut Englannin matkustusmääriin.” Presidentti Barack Obama lausui Brand USAn perustamissanat vuonna 2012. Viraston tehtävänä on matkailunedistäminen Yhdysvaltoihin. Aiemmin maassa ei ollut vastaavaa instanssia. Kattava tietopaketti kuluttajille löytyy osoitteesta visittheusa.com ja ammattilaisille thebrandusa.com.

teknologiafirmojen määrän lisääntyminen. Tarjolla on valtava määrä eri sovelluksia ja teknisiä apuvälineitä tarjoavia yrittäjiä, niin hotelli-, ilmailu- kuin matkanjärjestäjäpuolellekin.

Ilmailun haasteet Messuilla pureuduttiin myös lentoliikenteen nykytilaan ja tulevaisuuteen. Tunnetun ilmailualan toimittajan John Stricklandin haastateltavina istuivat niin IAG:n johtaja Willie Walsh, Emiratesin Sir Tim Clark kuin Finnairin Pekka Vauramokin. Vauramon kanssa keskustelu kulki Aasian liikenteestä ja sen erityispiirteistä niin lentoyhtiöiden yhteistyöhön kuin Finnairin järeään säästökuuriinkin. ”Samanaikaisesti kun pääsimme neljässä vuodessa tavoitteeseemme, 200 miljoonan säästöön, lentolippujen hinnat tippuivat 3 %. Sen merkitsee noin 50-80 miljoonaa vuodessa”, Vauramo sanoi. Vauramo myös muistutti, että kaikki aasialaiset maat ovat erilaisia. ”On aivan eri tehdä bisnestä Kiinassa kuin Japanissa. Kiinasta matkustus

Iloiset kohtaamiset jaetaan.

Maisai-miehet toivottavat turistit taas Keniaan.

Monet kohteet houkuttelevat matkustajia VR-lasien avulla.

va enää samaa vauhtia kuin ennen, sinne liikenteestämme suuntaakin vain 10 %, eikä sitä näillä näkymin ole syytä nostaa.”

8 • 2016 NOVEMBER


PÄÄKIRJOITUS – marraskuu 2016

Suomi luonnon eväillä parrasvaloissa

S

uomen matkailu on tänä syksynä saanut osakseen runsaasti kansainvälistä huomiota, mistä jokaisen suomalaisen on syytä olla ylpeä. Matkailun menestystä tukee vielä suomalaisten alkoholijuomien nousu elintarvikeviennin kärkeen. Suomesta käsin katsottuna tuntuu siltä, että olemme maailman huomion keskipisteessä. Lonely Planet valitsi Suomen maailman kolmanneksi parhaaksi matkakohteeksi vuonna 2017. Verkkokauppayhtiö Alibaban makailuyhtiö Alitrip tekee Suomesta portin Eurooppaan. Kemin LumiHotelli on voittanut World Luxury Hotel Awards 2016-kilpailussa kahdessa kategoriassa. Suomalaista elintarvikevientiä edistävän Finpron Food from Finland -ohjelman mukaan erityisesti huolella brändätyt artesaanituotteet, kuten ginit, viskit, liköörit ja oluet herättävät kansainvälistä kiinnostusta. Hartwallin Long Drinkin myynti Aasiassa vetää hyvin ja lonkero on paikoin loppu paikallisista kaupoista. Huomio kiinnittyy siihen, että Suomi kerää arvostusta nimenomaan luonnonilmiöihin, luonnon eksotiikkaan ja luonnon raaka-aineisiin perustuvilla vetovoimatekijöillä. Me emme kilpaile maailmankuuluSuomi kerää jen matkailukohteiden, arvostusta luontoon kuten Rooman, Pariiperustuen sin tai Lontoon kanssa samassa sarjassa, vaan nimenomaan sellaisessa sarjassa, jossa näillä perinteisillä maailmanmatkailun vetureilla ei ole mitään annettavaa. Me emme myöskään kilpaile Camparin, konjakin tai Beefeatersin kanssa samassa sarjassa, vaan eksotiikan, luonnontuotteiden ja artesaanityön sarjoissa. Näillä eväillä Suomella on erittäin hyvät edellytykset parantaa asemiaan matkailun kärkipaikoista kilpailtaessa. Siinä kilpailussa pärjäämme, jos huolehdimme siitä, että Suomen omaleimaisuus ei huku menestyksen valtavirtaan. Meidän ei kannata rakentaa Colosseumia, Notre Damen katedraalia tai Big Beniä. Meidän kannattaa jatkaa valitulla omaleimaisella tiellä ja huolehtia siitä, että luonnonvaroistamme pidetään jatkossakin huolta. Niihin tämä ajankohtainen myönteinen huomio pitkälti perustuu. Samalla on hyvä huolehtia siitä, että vieraamme otetaan asiaan kuuluvasti vastaan. Siksi kaikkien matkailualan yritysten kannattaa ottaa mallia Finavian ja Pekingin lentoaseman työntekijävaihdosta. Käytännön tutustuminen sikäläiseen palvelukulttuuriin on oivallinen tapa oppia ymmärtämään meille yhä tärkeämmäksi käyvän asiakasmaan palvelukulttuuria.

Veneellä, patikoiden ja mopokyydillä

Filippiinien saarilla matkantekoa siivittää monimuotoinen kulttuuri Filippiinien kauneus ja omintakeinen kulttuuri tulevat esiin parhaiten kuvankauniilla pikkusaarilla. Eri saarilla puhutaan eri kieliä, mutta kaikki pärjäävät englannilla. Siksi myös turistin on helppo kommunikoida asukkaiden kanssa. Anni Kotkamaa, Filippiinit KUN 20 MIL JO O NAN asuk-

kaan pääkaupunki Manila alkaa ahdistaa, on aika lähteä vesiteitse pienemmille saarille, joita Filippiineillä on yli 7100. Filippiinien pääsaarelta Luzonilta lähtee veneitä eteläiselle sukeltajien suosimalle Mindoro-saarelle. Saarella paikallisen väestön elämä suorastaan tihkuu omalaatuista kulttuuriaan. Saaren Apo-riutta kuuluu maailman suurimpiin koralliriuttoihin ja 34 neliökilometrin suuruinen alue kätkee sisäänsä harvinaislaatuisen vedenalaisen korallimaailman.

Saarelta toiselle voi Filippiineillä matkustaa leveillä risteilyveneillä. Filippiinit on sukeltajan paratiisi. Mindoro-saaren Apo-riutta on maailman suurin, 34 neliökilometrin kokoinen vedenalainen korallialue.

Uskonto ja englanti yhdistävät

ka on taivaallista ja pöytä katetaan kolmasti päivässä.

100 miljoonan asukkaan Filippiinien jokainen saari on omanlaisensa. Toisistaan poikkeavat saaret leimaavat koko Filippiinien mentaliteettia. Tuntuu että saarien asukkaat eivät juuri matkustele, vaan kukin vaalii omintakeista kulttuuriaan omissa oloissaan. Vertailua tekevät vain paikasta toiseen reissaavat turistit. Englannin kielen lisäksi uskonto on voimakkaimmin ihmisiä yhdistävä tekijä. 81 prosenttia filippiiniläisistä on kristittyjä, katolisia. Saarilla kuhisevat äänekkäät markkinat läpi yön, vain iltapäivän siestan aikaan on hiljaista. Siesta on perintöä espanjalaiskaudesta, ja sen avulla selvitään päivän kuumimmasta hetkestä. Saarten markkinoilla on tavaraa joka lähtöön. Rihkaman lisäksi kojuissa on runsaasti kuivattua kalaa, hedelmiä ja vihanneksia, varsinkin herkullisen pehmeitä ja makeita mangoja. Saarilla syödään paljon kalaa, mutta myös kanaa, possua ja mustekalaa. Riisiviljelyä lukuun ottamatta maanviljelystä ei juuri ole.

Sukellusta ja yöelämää

Filippiineillä herkullinen ruoka on yksi matkailuvaltti.

Saarihoukutukset Jatkamme matkaa Mindorasta etelään, jossa sijaitsee upea Coron saari. Se on myös suosittu sukelluspaikka, jonka erikoisuus on järvisukellus. Coronin kuumat lähteet ja niiden viereen rakennetut uima-altaat ovat turisteille melkoisia houkutuksia. Syvästi uskovainen paikallisväestö saa lähes koko elantonsa sukellusturisteista ja hinnat ovat sen mukaisia. Kierros saarelta toiselle jatkuu monenmoisilla kulkuvälineillä. Halvat purkit olivat vaatimattomia, mutta rahalla saa mukavuutta ja luksusta. Saarelta toiselle siirtymiseen menee jopa kahdeksan tuntia, joten ihan joka päivä

ei tehnyt mieli jatkaa matkaa. Saarten sisällä matka taittuu paikallisbusseilla. Kilometreissä laskettu hinta oli turisteille sama kuin kantaväestölle, joten rahastuksen maku ei pilannut elämystä. Paikalliset käyttävät kulkuneuvoinaan paljon mopoja, joihin lastataan koko perhe. Seuraavaksi lähdemme risteilemään Palawan saarelle, jonka suositussa El Nidon kylässä voi lekotella palmujen katveessa ja uida lämpimissä vesissä. Pikkusaarten upeiden rantojen ympärillä avautuu dramaattisen kaunis vuoristo. Saaret ovat muuten lähes asumiskelvottomia mutta turistiretkeilijät ovat tervetulleita. Retkien hintaan kuuluva ruo-

Seuraava kohteemme oli keskellä Filippiinejä sijaitseva Cebun saarialue. Pidemmät matkat saarelta toiselle voi lentää tai taittaa matka isoilla risteilyaluksilla. Cebu on Manilan jälkeen suurin kaupunki, josta löytyy paljonkin paikallista elämää. Jälleen kerran kaikkein parhaat nähtävyydet ovat kaupungin ulkopuolella. Näihin kuuluu esim. Oslobin valashai-snorklaus tai Malapasquan haisukellus. Cebusta etelään sijaitsee kaunis Boholin saari, jonka pitkät kultaiset rannat ja turkoosi vesi kiehtovat jopa paikallisia turisteja. Siellä sijaitsevat myös kuulut suklaakukkulat. Kovan musiikin säestämän laivamatkan jälkeen saavuimme Siargao-saarelle. Siellä vuokrasimme skootterit, surfasimme ja snorklasimme. Aamun koittaessa paikalliset nukkuivat, mutta me menimme sukeltamaan huikeisiin maisemiin, sillä valo on parhaimmillaan ennen polttavan kuumaa keskipäivää.

VITOSEN VIERAANA: Senior Research Analyst Philip Benton, Euromonitor International

Risteilyteollisuuden ongelma: kuinka saada milleniaanit laivoille? ROYAL CARIBBEANIN uusim-

man aluksen neitsytristeilyn aattona Euromonitor International sai kutsun maailman suurimmalle, Harmony of the Seas –alukselle pohtimaan risteilyteollisuuden kuumaa perunaa; mitä niiden tulisi tehdä saadakseen nuoret aikuiset aluksille. Vaikka milleniaanit ovat haluttava asiakaskunta, risteilyvarustamoiden tulisi samalla olla varovaisia, etteivät ne karkota perinteisiä risteilyvieraita aluksiltaan. Risteilyteollisuus on siirtänyt katseensa aasialaisiin risteilymatkustajiin. Risteilyteollisuus on ollut yksi matkailuteollisuuden menestyneim-

8 • 2016 MARRASKUU

mistä sektoreista viimeisen viiden vuoden aikana. Maailmanlaajuisen myynnin arvo on kasvanut 7 % vuonna 2015 ollen jo 57 miljardia dollaria. Huolimatta vaikuttavasta kasvustaan risteilyteollisuus on hyvin riippuvainen Pohjois-Amerikan ja Länsi-Euroopan markkinoista, joiden osuus on yli 60 % liikevaihdosta. Aasian ja Tyynenmeren alueesta, erityisesti Kiinasta, Australiasta ja Japanista on tulossa yhä tärkeimpiä kohdemarkkinoita risteily-yhtiöille ja sieltä on myös odotettavissa tulevaisuuden kasvu. Euromonitor International arvioi, että tältä alueelta tulee jatkuva 5 %

vuotuinen kasvu vuoteen 2020 asti.

Tekemistä laivoille Milleniaanit on vaikeasti miellytettävä väestöryhmä. Harmony of the Seas pyrkii houkuttelemaan nuorempia risteilyvieraita valtavalla valikoimalla aktiviteetteja; aaltokoneita, liukuvaijereita, kiipeilyseiniä ja robottibaarimikkoja. Risteilyvarustamot tarjoavat yhä enemmän jännitystä risteilypäivään, vaikkapa 10-kerroksisen vesiliukumäen. Varustamot haluavat matkustajien käyttävän yhä enemmän rahaa risteilyllään.

Cruise Market Watch on arvioinut, että risteilyvieraat käyttävät ylimääräiset 30 % alkuperäisen matkan hinnan päälle. Se kuluu retkiin, kylpylähoitoihin, kasinoille ja baareihin.

Milleniaanit – uhka vai mahdollisuus Milleniaaneja houkutellaan risteilyille käyttämällä sosiaalista mediaa. Sitä kautta halutaan yhä useammin tarjota risteilyitä digimaailman osaajille esim. CruiseMates-yhteisön kautta. Yhteisö kuvailee itseään risteilyjen asiantuntijaksi ja verkostoksi. Sosiaalinen media on aut-

tanut lisäämään milleniaanien luottamusta risteilyihin lukemalla muiden milleniaanien kertomuksia. Varustamoiden on kuitenkin syytä olla varovaisia suunnitellessaan uusia aluksia houkutellakseen milleniaaneja. Risteilybisneksessä on valtavasti uskollisia asiakkaita, jotka saattavat siirtyä muihin lomasuunnitelmiin, mikäli ala kiinnittää huomiota vain uuteen risteilysukupolveen, unohtaen vanhan uskollisen asiakaskuntansa. On löydettävä tasapaino, missä uudet innovaatiot houkuttelevat ensikertalaisia ja vaalitaan samalla risteilyveteraanien perinteisesti arvostamia arvoja.

Philip Benton Senior Research Analyst Euromonitor International

5


Matkailun ajankohtaiset aiheet ovat esillä messuohjelmassa

JATKUU SIVULTA 3.

Suomen ruokamatkailustrategia jalkautui alueellisiin työpajoihin

Matkamessut starttaa tuttuun tapaan Messukeskuksessa ammattilaispäivällä torstaina 19.1. Ammattilaisohjelmassa on tietoa muun muassa alan ajankohtaisista ilmiöistä, liikennealan murroksesta, matkailuturvallisuudesta sekä kaupunkimarkkinoinnista. TORSTAINA 19.1. ammattilai-

sohjelmassa kuullaan, miten Helsingistä rakennetaan vaikuttavien ihmisten ja tekojen kohtaamispaikkaa. Helsingin Markkinointi Oy:n kehitysjohtajan Laura Aallon puheenvuoron aiheena on ”One Hel of an impact”, ja siinä pohditaan kaupungin maineen syntymistä. Maine syntyy Aallon mukaan todellisista asioista: teoista, kokemuksista ja kohtaamisista. Samalla Aalto esittelee Helsingin kaupungin ensimmäistä yhtenäistä brändikonseptia ja markkinointistrategiaa.

Matkailuilmiöitä ja sujuvaa liikkumista Torstain ammattilaisohjelmassa esitellään muun muassa kiinnostavia matkailuilmiöitä sekä vinkkejä verkkoklikkausten ja niiden seurannan hyödyntämiseen matkailumarkkinoinnissa. Uudessa Matka Pro Workshopissa etsitään puolestaan yhdessä ratkaisuja käytännön myyntihaasteisiin. Perjantaina ohjelmassa on Finavian puheenvuoro liikennealan murroksesta ja sujuvista matkustusyhteyksistä. Monet liikennealan toimijat näkevät tällä hetkellä vaivaa

ihmisten liikkumisen helpottamiseksi. Esityksessä käydään läpi, miten yhdellä lipulla voisi päästä nopeasti ja kustannustehokkaasti ovelta ovelle ja miten varmistaa, että Suomen kansainväliset yhteydet kehittyvät oikeaan suuntaan.

Digitalisaatiota ja poliitikkoja Matkatietoseminaarit järjestetään jälleen messujen aikaan torstaina ja perjantaina Matkatieto-lavalla hallissa 6. Luvassa on tietoa tulevaisuuden myyntityöstä, matkailijan terveydestä ja turvallisuudesta sekä lentoliikenteen merkityksestä. Oikeusministeriön lainsäädäntöneuvos Katri Kummoinen esittelee perjantaina

Tuotesuositukset

valmismatkalainsäädännön uudistuksia. Hän kertoo matkailualan toimijoiden velvoitteisiin tulevista muutoksista sekä siitä, miten entistä suurempi määrä toimijoita on jatkossa tämän lain piirissä. Digitalisaatiokonsultti ja Digitalisaatio-kirjan kirjoittaja Vesa Ilmarinen puolestaan pohtii puheenvuorossaan, miksi nyt puhutaan digitalisaatiosta ja mitkä ovat sen tarjoamat käytännön keinot liiketoiminnan uudistamiseen. Suomen matkailututkimuksen seura ry puolestaan esittelee uusimpien matkailututkimusten tuloksia ja kertoo, miten matkailututkimuksen synnyttävät tulosta ja tukevat alan kehitystä. Matkatietoseminaarin torstai-iltapäivän päätteeksi on luvassa poliitikkojen ajatuksia Suomen matkailun tulevaisuudesta. Paneelikeskustelussa otetaan myös kantaa niihin toimenpiteisiin, joilla varmistetaan matkailun jatkuva kasvu ja uudistuminen. Ammattilaisohjelman löydät liitteenä olevasta esitteestä ja se löytyy myös Matkamessujen nettisivuilla www. matkamessut.fi. Matkamessut 19.–22.1.2017 Messukeskuksessa Helsingissä.

Tuotesuositukset myötäilevät Visit Finlandin määrittelemiä teemoja hyvinvointi, kulttuuri, kesä ja talvi. Terveellisyys ja nautinnollisuus korostuvat hyvinvointimatkailussa, kulttuurimatkailussa puolestaan keskitytään ruokaperinteisteisiin, elämyksellisyyteen ja osallistamiseen. Kesällä nautitaan puhtaista luonnon antimista ja talvella tarjoillaan talven teemaruokia ja tuodaan tutuksi talvisesongin juhlapyhien ruokaperinteitä.

Herättelyprojekti museoissa Tänä vuonna on toteutettu myös Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama projekti Evästä tapahtumiin ja museoihin. "Tässä projektissa on herätelty toimijoita linkittämään tarjoilu tapahtuman tai museon teemaan. Usein haasteena on se, että esimerkiksi museoissa toimii kahvila, jota ylläpitää aivan toinen taho kuin museota. Tämän projektin avulla on pyritty lisäämään toimijoiden välistä yhteystyötä, jotta tarjolla oleva ruoka myötäilisi tapahtuman tai vaikkapa näyttelyn sisältöä. Hyvänä esimerkkinä voisi mainita Tuska-festivaalin, jonka tummanpuhuvassa Black Dining -ravintolassa tarjoillaan mustaa ruokaa", kertoo projektipäällikkö Kristiina Havas.

Ahvenanmaan ruokamatkailun työpaja pidettiin ravintola Smakbynissa. Kuvassa Kristiina Adamsson, ravintolan omistaja Michael Björklund ja Kristiina Havas.

Berliinissä ja Helsingissä Hungry for Finland jalkautuu myös Helsingin MATKA 2017-messuille ja Berliinin Grüne Woche -messuille. Matkamessujen Matkatieto-ohjelmassa on H4F-foorumi, joka on suunnattu ammattilaisille ja matkailun kehittäjille. Berliinin Grüne Woche -messuilla Hungry for Finland -teemalla esittäytyvät Visit Finlandin Finrelax -kärkihankkeen lisäksi kymmenisen yksityistä toimijaa. Grüne Wochne -messut ovat ruokaan, maatalouteen ja puutarhanhoitoon keskittyneet, vuosittain järjestettävät messut Berliinissä.

Viesti videolle Yhteistä tarinaa on kehitetty Suomen vetovoimatekijöiden avustuksella. Luovuus, perinteet, vastakohdat, puhtaus ja korkea laatu korostuvat yhteisessä tarinassa. Viesti on rakennettu Suomen vetovoima-

tekijöihin pohjautuen, mutta ruokatuotannon ja kasvuolosuhteiden teemoja korostaen. Yhteinen tarina on koottu videolle ja se on vapaasti kaikkien ruokamatkailun parissa toimivien käytettävissä. Video on nähtävissä Youtubessa neljällä eri kielellä: http://bit.ly/ 2fELb6r.

Hanke loppusuoralla Projekti päättyy tässä muodossa helmikuussa 2017. "Suunnittelemme parhaillaan, miten ja millä keinoilla projektia jatkettaisiin. Tekemistä riittää vielä, pääasiassa tuotteistamisessa ja myynnin ja markkinoinnin tehostamisessa", sanoo Havas. Ruokamatkailun kehittämistyötä rahoittaa Maa- ja metsätalousministeriö. Ruokamatkailun strategia, tuotesuositukset ja julkaisu tapahtumien ja museoiden evästämisestä ovat luettavissa projektin verkkosivuilta hungryforfinland.fi/tyokalut.

ANCHORAGE

HELSINKI VANCOUVER SEATTLE

STOCKHOLM TRONDHEIM

EDMONTON

PORTLAND

ICELAND

OSLO GOTHENBURG COPENHAGEN BERGEN STAVANGER BILLUND HAMBURG FRANKFURT MUNICH AMSTERDAM GLASGOW BRUSSELS ZURICH MANCHESTER MILAN BIRMINGHAM LONDON PARIS GENEVA HEATHROW ORLY & CDG & GATWICK

DENVER

BARCELONA

MINNEAPOLIS / ST. PAUL

MADRID CHICAGO TORONTO MONTREAL BOSTON WASHINGTON D.C. PHILADELPHIA NEW YORK

HALIFAX

JFK & NEWARK

TAMPA

ORLANDO

Islantiin ja Pohjois-Amerikkaan – nopeasti ja mukavasti

Uudet kohteet 2017 – Tampa ja Philadelphia + www.icelandair.fi

6

8 • 2016 NOVEMBER


OBSERVER

East Side haastaa keskustan houkutukset

Singaporen itäisissä kaupunginosissa shoppaillaan ja nautitaan hyvästä ruoasta Hyvästä ruoasta nauttimisen lisäksi singaporelaisten suosikkiajanvietettä on ostosten teko. Shoppailua ja ruokanautintoja on tarjolla maan yli 200 ostoskeskuksessa ja kymmenissä hawker centereissä, jotka levittäytyvät kaupunkivaltion joka kolkkaan. Ostoskatu Orchard Roadin, Chinatownin ja Little Indian shoppailumahdollisuuksien vastapainoksi voi lähteä tutkimaan Singaporen itäosien tarjontaa vain muutaman minuutin metromatkan päässä Changin lentokentältä. alakerrassa, sijaitsevat food courtit ovat astetta kalliimpia, mutta niiden toimintaperiaate on sama - ja ilmastointi sisältyy hintaan.

Esa Aalto, Singapore SIN GAP O RE S SA A SU TA AN

esikaupungeissa, jotka ovat todella nimensä veroisia ”kaupunkeja”. Niiden asukasluku voi olla parhaimmillaan jopa suuren suomalaiskaupungin verran. Rakentaminen on tiivistä, asuuhan maassa suunnilleen Suomen väkiluvun verran kansaa alueella, jonka pinta-ala on leveimmillään vain 42 x 23 kilometriä. Joka alueelta löytyy omat palvelut, kulttuuri-, liikunta- ja vapaa-ajanviettomahdollisuudet sekä tietenkin ostoskeskukset, ravintolat ja food courtit. Hintataso on huokeampi kuin keskustan turistialueilla. Esikaupungeissa vierailemalla voi myös päästä kurkistamaan tavallisten singaporelaisten elämänmenoon.

Metro vie joka paikkaan Näppärin kulkuneuvo on metro eli Mass Rapid Transit (MRT). Sen jatkuvasti laajenevat lonkerot ulottuvat maan joka kolkkaan. Jo muutaman päivän kestävällä matkalla kertalippuja kätevämpää on hankkia EZ-Link-kortti, johon voi ladata haluamansa summan ja jota heilauttamalla voi matkustaa metron lisäksi myös paikallisbusseissa. Kortti toimii maksuna myös takseissa sekä pienten ostosten tekoon korttelikaupoissa kuten 7-Elevenissä. Changin lentokentälle asti pääsee MRT:n kyydissä, mutta jos mukana on isoja matkalaukkuja, voi matkanteko olla epämukavaa varsinkin ruuhka-aikoina. Keskustasta tullessa Changiin menevään junaan vaihdetaan Tanah Merahin vaihtoasemalla, samoin kentältä kaupunkiin mennessä.

Singaporen East Siden tärpit

Bedokin hawker centre on suosittu ruokapaikka.

vielä tarjoa kyseistä palvelua. Myös ylimääräisen käsimatkatavaran voi jättää kentälle säilytykseen, josta sen voi noutaa illalla lähempänä koneen lähtöä.

Paljon tekemistä lentokentän liepeillä Valmiiden boarding-korttien kanssa voi sitten lähteä viettämään iltapäivää ja iltaa vaikkapa läheisiin idän ostoskeskuksiin vain parin metropysäkin päähän. Shopping mallit ovat yleensä avoinna iltakymmeneen asti. Niiden tarjonta on yhdistelmä tunnettuja kansainvälisiä ketjuja ja suomalaisille tuntemattomampia aasialaisia tai paikallisia liikkeitä. Oivallisia paikkoja hyvään

Lentokentältä sujahtaa helposti metrolla Singaporen itäosien kauppakeskuksiin.

ja halpaan ulkoilmaruokailuun ovat paikallisten suosimat perinteiset hawker centerit, joiden kojuista voi valita mieleistään syötävää ja juotavaa pikkurahalla. Kauppakeskuksissa, yleensä niiden

Tee check-in jo päivällä Monelle Singaporessa vierailleelle on ”viimeisen iltapäivän ongelma” varsin tuttu. Hotellihuone on luovutettava puoleen päivään mennessä, mutta lento kotiin lähtee vasta illan viimeisinä tunteina. Huoneesta ei kuitenkaan haluaisi pulittaa lisämaksua eikä matkatavaroita raahailla pitkin kaupunkia. Changin lentokentällä on asiaan näppärä ratkaisu: early check-in. Useilla lentoyhtiöillä on Changin kentällä joko oma tai yhteinen lähtöselvityspiste, joka toimii jo ennen varsinaisen lähtöselvityksen alkamista ja jossa myös matkatavaroiden check-in hoituu jo ennakkoon, vaikka heti puolen päivän jälkeen. Kannattaa tarkistaa etukäteen, että oma lentoyhtiö on mukana tässä palvelussa. Ainakin Singapore Airlinesilla, Turkish Airlinesilla ja Lufthansalla aikainen lähtöselvitys on mahdollinen. Finnair ei ainakaan

8 • 2016 MARRASKUU

Tang Tea Housen dim sum vie kielen mennessään.

Tampines Mall on yksi idän suurista ostoskeskuksista.

BEDOK. Noin 300 tuhannen asukkaan kaupunkikeskittymää palvelevasta Bedok Mallista aivan metroaseman vieressä löytyy yli 200 liikettä. Aivan ostoskeskuksen kyljessä kohoaa Bedok Hawker Centre. TANAH MERAH. Lentokenttäjunan vaihtoasemalla ei ole omaa ostoskeskusta, mutta noin varttitunnin kävelymatkan tai kahden bussipysäkin päässä kohoaa hyvistä ravintoloistaan tunnettu Simpang Bedokin alue. Bedok Marketplace on entinen ruokatori, joka on muutama vuosi sitten uusittu katetuksi markkinapaikaksi ja ravintolamaailmaksi. Kadun toisella puolella sijaitsee Tang Tea House, jonka aidot hongkongilaiset dim sum-annokset houkuttelevat myös paikallisia silmäätekeviä ja julkkiksia. SIMEI. Yli sadan liikkeen Eastpoint Mall on idän uusin ostoskeskus keskellä Simein asuinaluetta metropysäkin vieressä. Se on jonkin verran rauhallisempi ja ruuhkattomampi kuin alueen muut ostoskeskukset ja myös lapsille löytyy erilaista kivaa tekemistä. TAMPINES. Idän suurin ostoskeskittymä sijaitsee Tampinesin metroaseman ympärillä. Täällä kohoaa vieri vieressä peräti kolme suurta ostoskeskusta: Tampines Mall, Eastlink Mall ja Tampines 1. Yhteensä liikkeitä näistä löytyy lähes viisisataa! Tampinesin pohjoisosassa on lisäksi megastore-keskittymä, jossa tällä hetkellä toimivat hypermarket Giant, kodintekniikkatavaratalo Courts sekä IKEAn suurmyymälä. Lisää megakauppoja on rakenteilla. Jos siis mieli tekee vaikka ruotsalaisia lihapullia, niin alueelle pääsee ilmaisella shuttle-bussilla Tampinesin tai Bedokin metroasemalta. EXPO. Lentokenttää lähinnä olevalta asemalta löytyy paitsi Singaporen messukeskus, myös Changi City Point Mall. Alakerran food court on nimeltään Bagus, jossa on singaporelaisten suosikkien lisäksi ruokakojuja myös muista Aasian maista: thaimaalaista, indonesialaista, intialaista, japanilaista… Hinnat ovat huomattavasti halvemmat kuin lentokentän terminaalien ravintoloissa, joten hintatietoisen kannattaa tankata viimeistään täällä ennen kentälle paluuta. Jo muutamalla eurolla saa vatsansa täyteen.

Stewart, Elyes ja Tinky Bell KEHITYS KEHITTYY, sanotaan. Matkailu on kansainvälistä toimintaa ja yhä kansainvälisemmäksi se muuttuu. Englanti on yhä vallitsevampi kieli ja koko maailma on nyt viitekehys. Se näkyy monessa, niin rajat ylittävissä yrityskaupoissa kuin siinä, että pienetkin toimijat yrittävät ylittää – ja ylittävätkin – rajoja. Yrityskauppojen ostajat istuvat kaukana Suomesta ja tuntevat näitä markkinoita yhtä hyvin kuin Observer tuntee Botswanaa. Onneksi heillä on sentään paremmat paikalliset neuvonantajat.

Kansainvälinen liikematkatoimistoketju BCD Travel on nyt ostanut koko alun perin ruotsalaisen Ticketin liikematkatoiminnot. Kauppaa kommentoi Stewart Harvey, President EMEA, BCD Travel näillä viisailla sanoilla: ”Tietyillä markkinoilla omistaminen on tärkeämpää kuin toisilla markkinoilla.” Suomi kuuluu noihin toisiin markkinoihin. Tickethän aikoinaan oli ostamassa suomalaisen Mr Travelin, mutta kauppa peruuntui sittemmin. Toisaalta BCD:llä onkin jo täällä omaakin toimintaa. Tässä lehdessä paljon puhuttu SMT:n myynti osaksi American Express Global Business Travelia (GBT) on nyt sinetöity. ”Tämä on hieno askel liiketoiminnallemme ja asiakkaillemme Suomessa ja muualla”, kertoo GBT:n Euroopan, Lähi-idän ja Afrikan alueen toimitusjohtaja Elyes Mrad. Kokkolasta taas ponnistaa maailmalle pieni Tinky Bell. Yhtiö kehuu olevansa moderni liikematkatoimisto, jossa yhdistyvät uusimmat teknologiat ja perinteinen matkatoimistopalvelu. Markkina-alue on paitsi Kokkola myös koko Kokkolan ulkopuolinen muu Suomi, Eurooppa tai oikeastaan koko maailma. Sähköisesti toimitettavien matkapalveluiden myynnissä maantieteelliset etäisyydet menettävät merkityksensä Tinky Bell toimii mobiilisti, joustavasti ja ilman toimistoaikojen rajoitteita. Asiakkaan luoksekin voidaan mennä. Se on muuten harvinaista herkkua tällä alalla. Tämän kaiken yhtiö kertoo suomen lisäksi moitteettomalla englannilla ja ruotsiksikin. Kaupparekisteritietojen mukaan Tinky Bell ei vielä kilpaile Stewartin ja Elyesin kanssa samassa sarjassa, mutta tällaisia rohkeita avauksia tarvitaan. TinkyBell on muuten satuhahmo, eräänlainen keijukainen. Taitaa olla yhdentekevää mikä on nimi suomeksi. Asioiden luontaiseen kiertokulkuun kuuluu se, että siinä missä toiset menevät niin toiset lähtevät. Matkailualan merkkilähtijöihin lukeutuu Finnairin johtoryhmän jäsen, yhtiön strategiasta ja resurssienhallinnasta vastaava johtaja Ville Iho, joka jättää yhtiön vuoden vaihteessa. Ville Iho on monessa suhteessa ollut Mr Käytännön Finnair. Hän on ollut se, joka on junaillut monta vaikeaa juttua vaihtuvien ja alaa vähemmän tuntevien toimitusjohtajien taustalla. Kahdeksantoista vuotta, joista seitsemän johtoryhmässä on pitkä aika. Se on myös ollut menestyksekästä aikaa, mihin toimitusjohtaja Pekka Vauramon harvinaisen lämpimät saatesanat viittaavat. Observer ei vielä ole perillä Ville Ihon tulevaisuuden suunnitelmista, mutta ei olisi yllättävää, jos hänelle nyt tulisi mielenkiintoisia tarjouksia ulkomaisilta lentoyhtiöiltä. Maailma on väärällään lentoyhtiöitä, jotka kipeästi tarvitsisivat Villen osaamista. Finnairista lähti myös Jarkko Konttinen, joka tittelillä Vice President Inflight Customer Experience & Ancillary Business on ollut tälle lehdelle ja lukijoillemme tärkeä ja tuttu ihminen. Ajan henkeen kuuluu, että ihmisten menemisiin ja tulemisiin suhtaudutaan kiihkottomasti. Kymmenien vuosien työsuhteet ovat nykyään harvinaisia, siinä missä viime vuosituhannella työpaikan vaihtajaan suhtauduttiin hiukan epäilevästi. Konttisenkaan lähtöön ei tunnu sisältyvän dramatiikkaa. Jarkko Konttinen keskittyy aluksi oman talon rakentamiseen. Sen jälkeen hyvälle miehelle löytyy varmasti siistiä sisätyötäkin. Observer toivottaa onnea ja menestystä sekä ulko- että sisähommiin! Ikkunapaikan pitkäaikainen uskollinen lukija, Aurinkomatkojen eläkkeellä oleva toimitusjohtaja Timo Heinonen otti yhteyttä lehden toimitukseen Observerin edellisen pakinan tiimoilta. Pakinassa oli puhe neuvostovalmisteisesta JAK-42 -lentokoneesta. Ystävämme Timo muisteli, että aikoinaan, kun legendaarista ja jo edesmennyttä Finnairin pääjohtajaa Gunnar Korhosta haastateltiin, niin hän kertoi erääksi suurimmista saavutuksistaan uransa aikana olleen sen, että hän oli pystynyt estämään JAK-42- koneiden ostamisen Neuvostoliitosta Suomeen. Jo silloin noita koneita pidettiin teknisiltä ominaisuuksiltaan ja polttoainetaloudellisuudeltaan kelvottomina. Toivottavasti kukaan ei nyt lähde häpäisemään Gunnar Korhosen muistoa tilaamalla noita romukasoja Suomen taivaalle.

Nimimerkki Observer on matkailualan taustavaikuttaja, joka kriittisesti kommentoi alamme ilmiöitä. Observerin kannanottojen ei tarvitse noudattaa lehden yleistä linjaa.

7


Uudessa hallituksessa vain pieniä muutoksia

VARAA NYT!

Paras lähtö jouluun

SMALin syyskokouksessa saatiin rautaisannos viranomaisasiaa SMALin lokakuisessa syyskokouksessa valittiin uusi hallitus ja kuultiin niin kilpailu- ja kuluttajaviraston kuin oikeusministeriönkin terveiset. Uusi pakettimatkalaki laittaa matkapalveluiden tuottajat entistä tiukemmalle ja kuluttajavirastokin on aina ensin kuluttajan asialla. Leena Aalto NY T JO liikennöimisen lo-

pettanut St.Peter Linen M/S Princess Maria toimi syyskokouksen pitopaikkana. Jätkäsaaren satamassa saatiin päivitys vuosien ajan valmistellusta pakettimatkadirektiivistä, joka tulee voimaan reilun vuoden kuluttua, ja jota on sovellettava 1.7.2018 alkaen. Uusi pakettimatkalainsäädäntö tuo tullessaan useita muutoksia ja tiukennuksia nykyiseen verrattuna. Yhä useampi joutuu uuden lainsäädännön myötä vakuudenasettamisvelvolliseksi, kun määritelmä vakuuden alaisuuteen joutuvista matkoista muuttuu.

SMALin toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti vasemmalla ja puheenjohtaja Kirsi-Marja Salonen oikealla kiittivät tilaisuuden vieraspuhujia, Kilpailu- ja kuluttajaviraston ylijohtajaa Päivi Hentusta ja Oikeusministeriön lainsäädäntöneuvos Katri Kummoista. Kirsi-Marja Salonen jännitti kokouksessa seuraavan illan juhlallisuuksia Turussa, missä Varsinais-Suomen Yrittäjät myönsi turkulaiselle Matkatoimisto Heta Oy:lle vuoden 2016 kuntakohtaisen yrittäjäpalkinnon.

Päätön laki

Vikingline.fi

Entistäkin viihtyisämmin laivalla Saksaan

Finnlinesin Star-alusten uudistustyöt ovat valmiina Finnlinesin kolmen, keskenään identtisen Star-luokan ropax-aluksen keväällä aloitetut uudistustyöt ovat valmiina. Helsinki–Travemünde -linjan laivojen palveluvalikoimaa on laajennettu, ja alusten yleiset tilat ovat saaneet uuden ilmeen. UUDISTET TU ILME alkaa jo

alusten sisääntulokannelta ja vastaanotosta, minne on avattu pieni Purser’s Shop. Varsinainen laivamyymälä Sailor’s Shop sijaitsee oleskelukannella. Matkustajien yhteinen oleskelutila on ollut suurimman muutoksen kohteena. Pääbaarin tarjontaa on laajennettu ja se on saanut nimekseen Bar & Bistro Navigare. Valikoimaan kuuluu mm. juusto-, tapas- tai wrap- ja viinikokonaisuuksia.

Uusi ravintolamaailma Laivan keulassa sijaitseva Mare Balticum on uusiutunut täysin. ”Ohjelmallisia erikoisristeilyjä varten näköalaravintolassa on entistä isompi tanssilattia. Ravintolatilan toiseen päähän on toteutettu kabinetti, jota voi käyttää erillisenä ruokailu- tai kokoustilana”, kertoo Finnlinesin markkinointipäällikkö Marjaana Saurila. ”Keittiömestarit tuovat kauden parhaat raaka-aineet matkustajien iloksi ja esim. toukokuussa lavoilla herkutellaan parsalla, syksyllä vietettiin Oktoberfestiä.” Ulkokannen läheisyydessä palvelee uusi Star Café, mis-

8

Sailor’s Shop on laajentunut. Myymälän tuotteiden hinnat ovat Saksan hintatasoa ja jopa alemmat kuin Suomen ja Ruotsin verovapaiden taxfree-myymälöiden.

tä saa niin suolaista kuin makeaakin purtavaa.

Enemmän tekemistä Lapsille on laivoilla oma leikkihuone sekä iki-ihana pallomeri. Myös nuorille on oma tilansa. Entistä isompi ja monipuolisempi Gymstick Gym -liikuntatila on saunatilojen tapaan maksuton kaikille matkustajille. Sauna-alueet ja poreammeet on niin ikään uusittu ja hierontapalvelut ovat saaneet oman uuden ja rentouttavan tilan. Vista Lounge, kaikkien yhteinen olohuone tarjoaa sen sijaan mukavat puitteet lukuhetkiin ja vaikkapa vain merimaisemien katseluun.

Airbnb:t vaikeuksissa Airbnb-toimintaa on rajoitettu jo useissa maissa. VIIMEISIMPÄNÄ New Yorkin kaupunki on kieltänyt asuntojen vuokraamisen alle kuukaudeksi, mikäli omistaja ei itse asu samassa osoitteessa. Sakot määräyksen rikkomisesta voivat olla jopa 7 500 dollaria. Airbnb on nostanut syytteen New Yorkin kaupunkia vastaan. Syyskuun alussa New Yorkissa oli tarjolla 44 622 Airbnb-majoitusta. Aiemmin jo mm. San Franciscossa, Berliinissä, Amsterdamissa ja Barcelonassa on tiukennettu lyhyen ajan vuokrauksia koskevia lakeja. Berliinissä sakkoja voi saada jopa 110 000 euroa ja Barcelonassa 65 000 euroa. Airbnb on ryhtynyt vastatoimiin lakien kumoamiseksi. Nyt myös Australiassa pohditaan Airbnb-toiminnan rajoittamisesta.

”Uuden direktiivin tarkoitus on kuluttajasuojan parantaminen” lainsäädäntöneuvos Katri Kummoinen oikeusministeriöstä painotti. ”Matkustajalle tulee rajoittamaton oikeus peruuttaa matka. Matkajärjestäjä voi periä asiakkaalta kohtuullisen korvauksen, vaikkapa toimistokulun.” Järjetön ajatus kirvoitti kokousväen kiivaaseen keskusteluun. Kenen maksettavaksi jää vaikkapa non-ref lentolippu tai paljon etukäteen maksettu majoitus, josta ei saa hyvitystä? Uudessa direktiivissä on useita kohtia, joiden oikeudenmukaisuus matkanjärjestäjiä kohtaan on olematon. Oikeusministeriön työryhmän toimikausi loppuu maaliskuussa, jonka jälkeen direktiivi lähtee lausuntokierrokselle.

Kuluttajan asialla Kilpailu- ja kuluttajaviraston ylijohtaja/kuluttaja-asiamies Päivi Hentunen painotti KKV:n olevan nimenomaan kuluttajan asialla. Palvelun tuottaja jää usein toiseksi. Tänä vuonna on tullut erityisen paljon valituksia lennoista, lähes kaksinkertainen määrä entiseen verrattuna. Virasto on tarkkaillut erityisesti hintailmoitteluja, joiden tulee olla vertailukelpoisia.

Syksyllä Helsingin lennot aloittaneen Qatar Airwaysin Pia Dinan kertoo Finn Hajj And Umra Ay:n Abdinasir Osmanille ja Mao Muhiadinille, että lentoyhtiö on saanut Suomessa erinomaisen vastaanoton.

Hentunen muistutti, että lento tulee voida maksaa jollakin yleisesti käytössä olevalla tavalla ilman lisämaksua. Hintaan tulee myös sisältyä peruselementit, joita ilman palvelua ei voi käyttää, kuten istuinpaikka ja boarding pass. Myöskään käsilaukusta ei saa laskuttaa erikseen.

Useita projekteja Suurien ja vuosia käynnissä olleiden lainsäädäntömuutosten lisäksi kokouksessa saatiin päivitykset tulevista projekteista, mm. pohjoismaisesta vakuutusyhtiöhankkeesta Vectorista tai vastaavasta vakuusrahastosta, IATAn uusista säännöksistä, tammikuisista matkamessuista, TEMin asettamasta Matkailun yhteistyöryhmästä, #Munmatkatoimisto some-kamppanjasta sekä matkailualan Travel Awards Galasta.

Uusi hallitus SMALissa on 165 varsinaista jäsentä ja noin 100 toimiala-

jäsentä, kunniajäseniä on 17. Liiton hallitukseen kuuluu seitsemän jäsentä ja 4 varajäsentä. SMALissa toimii kolme toimintaryhmää; matkatoimistoryhmä, matkanjärjestäjäryhmä ja Suomen matkailu –ryhmä. SMALin puheenjohtaja valitaan kaksivuotiskaudeksi kerrallaan. Neljä vuotta puheenjohtajana toiminut Kirsi-Marja Salonen valittiin kokouksessa uudelle kaksivuotiselle puheenjohtajakaudelle. Liiton hallituksen varsinaisten jäsenten kokoonpanoon ei tullut muutoksia vuoteen 2016 nähden; Timo Kousa Aurinkomatkat, Petri Novitsky Futurist, Virpi Paasonen CWT Finland, Timo Saranpää Kon-Tiki Tours, Tiina Sirén TUI Finland ja Anne-Marjut Väänänen Travellink. Varajäseninä jatkavat Olli Miettinen Matka-Miettinen ja Matti Palermaa Olympia. Uusiksi varajäseniksi hallitukseen nousivat Mari Rauhaniemi Forssan Matkatoimistosta ja Minna Tuorila Primera Holidaysilta.

Huikea kasvu Kahdeksan vuoden olemassa olonsa aikana Airbnb on kasvanut huikeaa vauhtia. Yhtiön arvon lasketaan olevan jo 30 miljardin luokkaa. Airbnb:n vastustajat valittavat, että asuntojen hinnat nousevat, kun ihmiset ostavat asuntoja sijoitusmielessä, ryhtyäkseen Airbnb-toimijoiksi. Bisnes tuo taloyhtiöihin myös meteliä ja rauhattomuutta.

ENSILENNOLLA SUOMEEN. Olympia Kaukomatkatoimiston tuotanto-, myynti- ja markkinointitiimi kävi tutustumassa Qatariin. Ryhmä palasi Dohasta juhlallisesti Qatar Airwaysin uuden reitin avanneella ensilennolla 10.10. Kuvan olympialaiset vasemmalta: Tuija Venäläinen, Lassi Katajarinne, Satu Varmola, Petri Mukkila, Tuomas Natri, Sari Julin, Liisa Puolakkainen ja Matti Palermaa.

8 • 2016 NOVEMBER


JATKUU SIVULTA 3.

Itämeren risteilyjen kuumin trendi on ruoka, kotimaiseen viihteeseen satsataan myös paljon Huippukokit kiinnostavat Ruoka on yksi laivamatkan keskeisimpiä palveluita ja elämyksiä, ja kaikki Itämerellä risteilevät yhtiöt satsaavat siihen ja sen kehitystyöhön. Kaikki kolme luottavat huippukokkien vetovoimaan. Tallink Siljalla keittiössä häärii palkittu Matti Jämsén, kun taas Eckerö Linella on saatu nauttia tänä syksynä keittiömestareiden Tuomas Sillanpään ja Joakim Blomqvistin kädenjäljestä. Viking Linella yhteistyötä tehdään ahvenanmaalaisen huippukokin Michael Björklundin kanssa, joka on suunnitellut punaisille laivoille pohjoismaisten makujen joulupöydän. Myös ikoninen buffetpöytä kokee uutta tulemista. Sen tarjonta muuttuu ja kehittyy yhtälailla ihmisten makutottumusten kanssa. Suosiotaan buffetpöytä ei varsinaisesti ole menettänyt missään vaiheessa ja se on edelleen risteilyjen suosituin ruokailumuoto. Syyt suosioon ovat tarjonnan monipuolisuus ja tietenkin hinta, joka on varsin kilpailukykyinen verrattuna maissa ruokailuun.

Suomi-viihde Kaikilla kolmella laivayhtiöllä satsataan suomalaiseen musiikkiviihteeseen. Suomen suosituimmat artistit nähdään kaikkien laivayhtiöiden lavoilla vuoden aikana. Suomalaisten huippuartistien lisäksi laivoilla kuullaan trubaduureja, tanssibändejä ja muuta kansainvälistä viihdettä. Tosin Eckerö Linen viihde on sataprosenttisesti suomalaista. Eckerö Linen näkyvin suomiviihteen yhteistyö onkin Nelosen Vain elämää –sarjan kanssa. Laivayhtiöt ovat suomalaisen musiikkiviihteen suurin työllistäjä. ”M/s Finlandia oli vuonna 2014-2015 Suomen suurin keikkapaikka keikkojen määrässä, sillä laivalla nähtiin enemmän esiintymi-

siä kuin Helsingin Musiikkitalolla ja rock-klubi Tavastialla yhteensä”, ker too E c ke r ö L i n e n my y n ti- ja markki- Eckerön Linen Ida Toikka-Evenointijohta- ri kertoo M/S ja Ida Toik- Finlandian olevan Suomen suurin ka-Everi. K a i k i l - keikkapaikka. la kolmella yhtiöllä satsaus viihdetarjontaan on suuri ja sen eteen tehdään paljon töitä. Esimerkiksi Tallink Siljalla kolmen hengen viihdetiimi etsii jatkuvasti uusia tuulia maailmalta. ”Vau-elämyksen tuottaminen aina uudestaan ja uudestaan on haasteellist a , va r s i n kin kun laiva itsessään on esiintymispaikkaKaraoken suosio na haastava jatkuu ja Tallink etenkin suurSiljan Marika ten show-tuoNöjdin mukaan laivoilla myös tantojen osallapset pääsevät ta. Tila on ralaulamaan. jallinen, laiva on liikkeessä ja säät voivat yllättää”, Tallink Siljan viestintäjohtaja Marika Nöjd kertoo.

Merkittäviä työllistäjiä Tarkkoja euromääriä viihdesatsauksien suuruudesta laivayhtiöiltä ei anneta, mutta viihdebudjettia määritellään kaikissa kolmessa merkittäväksi investoinniksi ja miljoonien eurojen suuruiseksi. ”Jos artistin päiväpalkka on 1 000 – 14 000 euroa ja meillä on noin 2 500 artistityöpäivää vuodessa, niin siitä voi laskea meidän viihdebudjetin suuntaviivaa”, Ida Toikka-Everi linjaa. Viking Linen ja Tallink Siljan kaikilla laivoilla keikkojen määrä liikkuu 10 000 – 15 000 paikkeilla vuodessa. Laivojen viihdetarjonta

noudattelee samankaltaista viikkokalenteria kaikilla kolmella yhtiöllä. Alkuviikosta laivoilla viihdytään rauhallisemmin kuin loppuviikosta, jolloin laivat houkuttelevat bilekansaa. Nimekkäimpien artistien esiintymiset osuvat myös viikon loppupuolelle. Loma-aikoihin laivoilla nähdään koko perheen suosikkiartisteja kuten vaikkapa Antti Tuisku tai Anna Abreu. Jotkut asiat pysyvät suosittuina vuodesta toiseen. ”Karaoke on edelleen valtavan suosittua. Sitä voisi olla tarjolla vaikka ympäri vuorokauden. Helsinki–Tukholma -reitillä karaoke alkaa heti alkuillasta, mikä on siinä mielessä kiva, että sinne pääsevät myös lapset mukaan laulamaan. Tämähän ei maissa ole kovinkaan monessa paikassa mahdollista”, Tallink Siljan Marika Nöjd kertoo.

Miten erottautua? Kaikilla kolmella laivayhtiöllä asiakkaalle tarjottavat elämykset ovat suunnilleen samat. Ruokailussa ja viihteessä panostetaan samankaltaisiin vetovoimatekijöihin ja luotetaan hyvään asiakaspalveluun. Asiakaspalveluun satsataan ja sen halutaan näkyvän laivoilla. ”Meillä on hyvin tiiviit työporukat laivoillamme ja se heijastuu luonnollisena ja lämpimänä palveluna asiakkaille”, Kaj Takolander kertoo Viking Linen vahvuuksista. Eckerö Linella uskotaan, että hyvä asiakaspalvelu näkyy ennen kaikkea matkan sujuvuutena.

”Haluamme, että asiakkaan on mahdollisimman helppo varata matka, lähteä matkalle ja matkalla kaikki sujuu hyvin”, Ida Toikka-Everi toteaa. Tallink Siljoilla ollaan samoilla linjoilla. ”Jos kaikki menee hyvin, asiakas palaa takaisin”, Marika Nöjd summaa. Erottua voi myös laivoilla ja reiteillä, kuten Tallink Siljalla. ”Uskon, että meidän valttimme on Silja Serenade ja Silja Symphony, koska niissä on uniikit Promenade- kävelykadut, joita ei ole muilla. Sen lisäksi reittimme ovat erilaiset kuin muilla. Meillä Tallinnan ja Tukholman lisäksi kohteina on Riika eli myös reitit Tallinna-Tukholma ja Tukholma-Riika, sekä kesäisin Visby”, Marika Nöjd toteaa. Eckerö Line poikkeaa kahdesta kilpailijastaan lähtökohtaisesti jo siinä, että heidän toimintansa keskittyy vain Helsinki – Tallinna – Helsinki välille.

Aasialaisten kasvu Kaikilla kolmella laivayhtiöllä aasialaisten matkustajien määrä on kasvanut. Se tosin ei ole tullut yllätyksenä, sillä kaikki ovat tehneet sen eteen pitkäjänteistä työtä. Kasvua näkyy kiinalaisten, eteläkorealaisten, taiwanilaisten ja intialaisten matkustajien määrässä. Tallink Siljalla kiinalaiset ovat tällä hetkellä kuuden eniten matkustavan kansallisuuden joukossa ja muidenkin aasialaisten määrä on lisääntynyt. Viking Linella törmättiin kesäkaudella jopa runsauden pulaan, kun aasialaisia tulijoita olisi ollut enemmän kuin on tarjontaa. ”Kasvuprosentti on meilläkin tietenkin hurjan iso, mutta se on suhteutettava moniin asioihin. Uusia tulijoita tulee myös muualta kuten esimerkiksi Saksasta”, Eckerö Linen Ida Toikka-Everi muistuttaa.

Aasialaiset haasteet

Tallink Siljan kiinankieliset laivaoppaat esittelevät laivan lisäksi kiinalaismatkustajille kauppojen tarjontaa.

Aasialaisten matkustajien kasvaneet määrät tuovat haasteita laivayhtiöille ja niiden henkilökunnalle. ”Haasteita ovat henkilökunnan kielitaito, kylttien ja esitteiden tuottaminen aasialaisin

kielin sekä aasialaisten huomioiminen myymälöiden valikoimissa ja ravintoloiden tarjonnassa”, Viking Linen Kaj Takolander listaa. Koska useimmat aasialaiset syövät edelleen mieluiten oman kult-

Vikingin uusi No Name -ravintola yllätysmenuineen on Kaj Takolanderin mukaan saanut suuren suosion.

tuurinsa ruokia, se on pyritty huomioimaan laivayhtiöiden buffetpöydissä. Aasialaiset maut, syömäpuikot, kuuman veden saatavuus sekä menut tai muut selitykset mahdollisimman usealla kielellä ovat tällä hetkellä välttämättömyyksiä Itämeren risteilyillä. Eckerö Linella otettiin kesällä käyttöön QR-koodilla toimiva puhelimeen ladattava laivaopas, joka on saatavilla 12 kielellä. ”Siinä keskitytään perusasioihin kuten missä laivalla on vessat, säilytyslokerot tai ravintolat. Lisäksi oppaassa annetaan vinkkejä ravintoloihin ja kauppoihin”, Ida Toikka-Everi kertoo. Tallink Siljalla on panostettu jo vuosien ajan erityisesti kesäaikaan aasialaisten asiakaspalveluun. ”Esimerkiksi kiinankielen taitoinen asiakaspalvelijamme saattaa kiertää kiinalaisryhmän kanssa laivan kaupoissa ja auttaa heitä löytämään kiinnostavia tuotteita”, Marika Nöjd kertoo. Tallink Siljalla esitemateriaalia löytyy niin mandariiniksi, kantoniksi, japaniksi kuin koreaksikin. Tallink Silja on myös luonut kiinankielisen varausjärjestelmän yksittäisille matkustajille.

Hyviä shoppaajia Kaikkien laivojen myymälävalikoimissa on pyritty huomioimaan aasialaiset matkustajat mahdollisimman hyvin. Aasialaisia kiinnostavat erityisesti kosmetiikka, meripihka, Muumit, suomalainen design, luksusmuoti

ja suomalaiset terveystuotteet kuten mustikkajauhe. Ostotottumukset ovat erilaiset kuin eurooppalaisilla. ”Aasialaiset matkustajat käyttävät paljon rahaa ostoksiin ja kaupoissamme onkin välillä ruuhkaa, kun kaikki haluavat ostaa sen saman Furlan punaisen laukun”, Tallink Siljan kansainvälisen myynnin johtaja Nina Tähtinen kertoo. Kiinalaisten kaupankäyntiä helpottaa UnionPay –maksukorttijärjestelmä ja sellainen onkin jo hankittu Tallink Siljalle ja Viking Linellä se käy Tukholman linjoilla. Eckerö Linelta kerrotaan, että kortti on harkinnassa ja mitä luultavammin käytössä tulevaisuudessa.

Villada laajenee Ruotsin markkinoille Suomalainen lomahuviloiden välityspalvelu Villada avaa vielä loppuvuodesta sivuston myös Ruotsissa. VILLADA KERÄSI 448 000 eu-

ron rahoituksen kansainväliseen kasvuun - tavoitteena olla Pohjoismaiden nro. 1 tasokkaiden lomahuviloiden välityksessä vuoteen 2020 mennessä. Yhtiön rahoituskierrokseen osallistui HTS Restaurants Ab sekä joukko kotimaisia yksityissijoittajia.

Tuhat huvilaa Villadalla on tasokas 600 vuokrahuvilan valikoima yhdeksässä eri maassa. Vuokrahuviloiden määrä tulee ensi vuonna nousemaan tuhanteen. Perinteisten matkapakettien ja hotellimatkustamisen sijaan etsitään erilaisia, yksilöllisiä vaihtoehtoja niin loma- kuin yritysmatkoille. Viime vuonna lomansa Villadan huviloissa vietti noin 400 suomalaista ja tänä vuonna jo 1500 suomalaista. Konsepti on saanut nopeasti jalansijan Suomen markkinoilla kotimaisen asiakaspalvelun, turvallisuuden tunteen, mutta ennen kaikkea laadukkaan valikoiman ansiosta. Lisätietoa villada.fi ja pian myös villada.se.

VIETNAM AIRLINES GENERAL SALES AGENT IN FINLAND Airtouch Oy Tel: 020 1557 400 E-mail: Vietnamairlines@airtouch.fi www.vietnamairlines.com

8 • 2016 MARRASKUU

9


siellä missä aurinko paistaa!

TALVEA PAKOON GRAN CANARIALLE alk. 499 e

Aasiaan lisää Pääkaupunkiseutu sai 683 uutta huonetta lentovuoroja Clarion-hotellit Helsinkiin ja Vantaalle Ensi kesänä Suomesta suoraan Tokioon pääsee 18 kertaa viikossa ja Hongkongiin 10 kertaa viikossa. Kesäksi aukeaa myös reittiyhteys Kazakstanin Astanaan. TOKION LENTOTARJONTA kas-

KESÄN 2017 LOMAT MYYNNISSÄ -50€ KREIKKAAN alk. 389 e ennakkoale!

UUTENA RODOS - RUUSUJEN SAARI: IOLYSSOS & FALIRAKI..........................ALK....389e IXIA....................................................................ALK....449e RODOS KAUPUNKI.................................ALK...429e

TURKKIIN

alk.

329e

Lentoja yhdeksältä kotimaan kentältä - uusina Pori ja Savonlinna ! Lennot Antalyaan Helsingistä 18.2. lähtien. ALANYA........................ALK.....329e SIDE..............................ALK.....389e ANTALYA.......................ALK.....379e

P. (09) 68 99 88 77 MA-PE 9-20, LA-SU 10-16

KREETA - HANIA &RETHYMNON AGIA MARINA&PLATANIAS..............ALK...439e KATO STALOS........................................ .....ALK...449e RETHYMNON..............................................ALK...429e Lentoja Kreikkaan Helsingin lisäksi seitsemältä paikkakunnalta

TUNISIAAN alk. 459e Tunisiaan lennot keväällä alkaen 17.2. Perinteiset lomakohteemme Sousse, Monastir ja Hammamet VARAUKSET VERKOSTA 24H

detur.fi

P_8_2016b_DETUR.indd 1

vaa ensi kesänä, kun päivittäisen lennon lisäksi Finnair tuo reitille 5.6.-27.10. neljä lisävuoroa. Näin lentojen määrä Suomesta Tokioon nousee 18 lentoon viikossa. Suoria lentoja tarjoavat sekä Japan Airlinesin että Finnair. Lisälennot operoidaan A350-koneilla. Finnair lentää Japanissa myös Osakaan, Nagoyaan ja Fukuokaan ja operoi kesällä yhteensä 35 lentoa viikossa Helsingistä Japaniin.

Hongkong Hongkongin reitille Finnair lisää kolme viikkovuoroa 6.6.28.10, jolloin yhtiö lentää sinne 10 kertaa viikossa. Lennot operoidaan A350-koneella. Finnair lentää kesäisin myös Hongkongin lähelle Guangzhouhun neljä lentoa viikossa A330-koneella.

14.11.2016 11.34

Astana Finnair lentää 10.6.-11.8. Kazakstanin Astanaan, missä järjestetään World Expo 2017. Lennot lähtevät Helsingistä tiistaisin ja torstaisin ja Astanasta keskiviikkoisin ja perjantaisin. Lento kestää neljä tuntia 10 minuuttia.

Iberia mukaan TURKU FOOD & FUN. Nyt jo kolmannen kerran Turun syksyssä

nautittiin fine dining –ruokaa huippuedullisesti. Kansainväliset keittiömestarit valloittivat yhdeksän ravintolaa ja loihtivat saariston parhaista raaka-aineista neljän ruokalajin illallisen. Asiakkaat pääsivät nauttimaan viiden päivän ajan mahtavista makunautinnoista viidenkympin hintaan. Ravintoloiden lisäksi mukana tapahtumassa oli seitsemän baaria ja kolme kahvilaa. Kuvassa ravintola Daphnen islantilainen keittiömestari Steinar Sveinsson esittelee kala-annosta vierellään kilpailutuomariston Liisa Niemi, islantilainen huippukokki Sigge Hall ja Thormodur "Tobbi" Gudbjardsson, Head of Icelandir Hotels Food Services. Oikealla pääyhteistyökumppanina toimineen Icelandairin Pekka Mäkinen.

Iberia on liittynyt Japan Airlinesin, British Airwaysin ja Finnairin Japanin-lentojen yhteishankkeeseen. Lentoyhtiöt jakavat yhteistyöhankkeeseen kuuluvan liikevoiton sekä tekevät yhteistyötä lentojen aikataulujen sekä hinnoittelun suhteen Japanin ja Euroopan välisillä lennoilla. Iberia aloitti lokakuussa suorat lennot Madridin ja Tokion välillä kolme kertaa viikossa.

Kapselimajoitusta lentokentän kupeeseen

Rantasipi-ketju jää historiaan Cumulus City & Resort syntyy Rantasipi ja Cumulus –brändit yhdistyvät uudeksi Cumulus City & Resort -ketjuksi. Vanhoista Cumuluksista tulee Cumulus City -hotelleja ja Rantasipeistä Cumulus Resort -hotelleja. PERINTEIKÄS, 80-VUOTIAS

Rovaniemen Pohjanhovi, Kuusamon Rukahovi ja Jyväskylän Laajavuori -hotellit toimivat brändiuudistuksen pilottikohteina. Niistä muotoutuu elämyskeitaita, kun hotelleissa panostetaan mm. wellness-palveluihin ja elämyksellisyyteen. Restelin hotelleja ovat kotimaiset Cumulus City & Resort -ketju ja Hotelli Seurahuone Helsinki sekä kansainväliset Holiday Inn -hotellit, Crowne Plaza Helsinki ja Hotel Indigo Helsinki - Boulevard. Konserniin kuuluu lähes 50 hotellia ja yli 200 ravintolaa.

Mittavat investoinnit Restel tulee investoimaan seuraavan kolmen vuoden aikana yli 100 miljoonaa euroa hotelli- ja ravintola-toimintansa kehittämiseen. Suurin osa näistä investoinneista tulee kohdistumaan uuden Cumulus City & Resort -ketjun ke-

10

Uusi kohtaamispaikka Jätkäsaaressa

Suomen ensimmäiset, Nordic Choice -ketjun Clarion-hotellit avattiin lokakuussa Helsingin Jätkäsaaressa ja lentokentällä. Jätkäsaaren näyttävä, 78 metrin korkeuteen kurkottava, kahteen erilliseen torniin jakautuva uudisrakennus pitää sisällään 425 huonetta ja tuhannen hengen tapahtumakeskuksen. Lentokenttä sai puolestaan 258 uutta huonetta. Avajaisissa nähtiin tuttuun tapaan Nordic Choice hotellien omistajan, Petter Anker Stordalenin näyttävä ”sisääntulo”. Miia Manner MARRASKUUN PUOLIVÄLISSÄ

virallisesti avattujen Clarion-hotellien avajaiset olivat näyttävä tilaisuus. Nordic Choice hotellien perustaja ja omistaja, miljardööri Petter Anker Stordalen laskeutui 78-metrisen Clarionin katolta köysien varassa ja ilma-akrobaattien avustamana.

Kaikille jotain ”Hotelli on sosiaalinen kohtauspaikka. Me palkkaamme hotelleihin aina hyviä tyyppejä, ei CV:llä ole niin väliä, hyvillä tyypeillä on. Sillä saadaan hyvä meininki”, sanoo Nordic Choice Hotelsien Deputy CEO Bjørn Arild Wisth. ”Emme usko tavallisiin standard-hotelleihin. Ihmisillä on eri tarpeita eri elämäntilanteissa ja me haluamme tarjota kaikille jotain. Haluamme tarjota sekä kaupungin halvimman että kaupungin kalleimman vaihtoehdon.” Bjørn Arild Wisth muistuttaa vielä: ”Ennen oli hyvin todennäköistä, että jos olet kaupungin parhaimpia hotelleja, olet sitä 75 % todennäköisyydellä myös viiden vuoden kulutta. Nyt 75 % todennäköisyydellä et sitä enää ole.”

hittämiseen. Uudistuminen näkyy hotelleissa konkreettisesti tammikuussa 2017. Nykyisiä Cumulus-hotelleja eli Cumulus City -kohteita uudistetaan vauhdilla samoin kuin Rantasipejä eli tulevia Cumulus Resort -kohteita.

Yö kapselissa Uuden ketjun lippulaivaksi kaavaillaan Cumulus Resort

Airport -hotellia, joka tuo Vantaan lentokenttäalueelle uudenlaisen hotellielämyksen ”monta hotellia saman katon alla” -konseptillaan. Restelin toimitusjohtaja Mikael Backmanin mukaan hotelliin kaavaillaan uudentyyppisiä majoitusratkaisuja aina yhden hengen kapselimajoituksesta jopa yli 15 hengen joukkueelle soveltuviin huoneisiin. Suunnitteille on myös kapselihuoneita.

Jätkäsaaren Clarion-hotellin aula on osa Living Roomia, johon mahtuu yhteensä noin 500 henkilöä esimerkiksi kaikille avoimeen illanviettoon.

Kohtaamisia katolla Jätkäsaaren Clarion-hotellissa asiakkaita palvelee Kitchen & Table -ravintola, oleskelutila, kahvila, kuntosali, kattouima-allas saunoineen sekä Sky Room -baari. Hotellin Living Room, eli aulatilan ja -baarin muodostama tila on tarkoitettu sekä hotellin vieraille että kaikille helsinkiläisille. Ylimmän kerroksen vetonauloja ovat Sky Room -näköalabaari ja ulkouima-allas. Clarion-hotelleissa halutaan aina olla enemmän kuin yöpymispaikka. "Haluamme muuttaa ihmisten käsitystä hotelleista, ja osoittaa, että Clarion on jotain aivan uutta ja kaivattua myös Suomessa", sanoo Senior Vice President Henrik Berghult.

Kokousasiakkaat yöpymään

Restelillä on testissä kapselihuone, josta kehitellään uutta majoitusmuotoa Airport-hotelliin.

Clarion-hotelleiden Kitchen & Table -ravintoloiden menu on ruotsalaisen huippukokin, Marcus Sanuelssonin käsialaa.

"On ollut mukava huomata, että kaupunkilaiset ovat heti aukaistuamme löytäneet meille. Sky Barissa ja ravintolassa on ollut vilinää", jatkaa Clarion Hotels Finlandin Area General Manager Inari Lehtinen. "Yöpyvien asiakkaiden osalta tavoittelemme kokousasiakkaita, jotka viipyvät pidempään kuin yhden kokouksen verran. Hotellin asiakaskuntahan muodostuu aina monesta erilaisesta kohderyhmästä. Meillä oli heti ensimmäisellä viikolla useita lapsiperheitä, ja liikematkustajat ovat tietysti yksi iso kohderyhmä", sanoo Lehtinen. Hotellin yhteydessä toimi-

Lentoaseman Clarion-hotellin sviiteissä on erilaisia, yllättäviä teemoja.

vassa, Lars Sonckin 1930-luvulla suunnittelemassa makasiinissa on 13 erikokoista tapahtumatilaa. Suurimpaan tilaan mahtuu istuvaan tilaisuuteen samanaikaisesti 730 henkilöä. Bysaksi nimetty tila on yksi Helsingin suurimmista tapahtumatiloista.

Nordic Choice Clarion-hotellit ovat osa Nordic Choice Hotels -yhtiötä, joka koostuu Comfort-, Qualityja Clarion-hotelleista. Lisäksi ketjuun kuuluu 20 itsenäistä hotellia, joista yksi on Suomessa: Helsingin F6-hotelli. Nordic Choice Hotels on yhdysvaltalaisen Nordic Choice Internationalin franschising-yritys, jonka omistaja on norjalainen Petter Stordalen. Stordalen on tunnettu erikoisista markkinointitempauksistaan, kuten Helsingissä nähtiin.

Hyväntekeväisyyttä Stordalenin hotellit tunnetaan myös vastuullisuuteen panostamisesta. Clarion-hotelleissa halutaan olla hyvä naapuri paikallisessa yhteisössä ja tukea muun muassa

vähävaraisia lapsiperheitä. Ketju tekee tiivistä yhteistyötä Unicefin kanssa. Jokaisella hotellilla on ISO-sertifikaatti ja energiatehokkuus, jätteiden määrän vähentäminen, kierrätys ja eettiset toimitusketjut ovat hotelleissa osa arkea. ”Sustainability, people, planet, profit. Se on mantramme”, sanoo Bjørn Arild Wisth.

Huonekapasiteettiin lisäystä Elokuussa 2016 Helsingissä oli 9 205 hotellihuonetta, johon Clarionin 425 huonetta teki lähes viiden prosentin lisäyksen. Ketjun liikevaihto oli viime vuonna 11,6 miljoonaa euroa. Nordic Choice -hotelleja on Suomen lisäksi kuudessa maassa: Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Virossa, Latviassa ja Liettuassa. Vantaan Aviapoliksen Clarion-hotellissa on 258 huonetta, 12 kokoustilaa, Kitchen & Table -ravintola, Living Room Bar, kuntosali ja sauna. Aviapoliksen Clarion-hotelliin pääsee lentoasemalta muutamassa minuutissa junalla, kävellen matkaa kertyy noin kaksi kilometriä.

8 • 2016 NOVEMBER


LENTOUUTISIA LYHYESTI FINNAIR JA VIETNAM AIRLINES. Finnair ja Vietnam Airlines aloittavat codeshare-yhteistyön. Sen myötä Finnairin lennonnumero lisätään Vietnam Airlinesin Hanoista ja Ho Chi Minh Citystä lähteville lennoille, joilta on jatkoyhteys Bangkokin tai Singaporen kautta Helsinkiin. Lisäksi Vietnam Airlinesin lennonnumerot lisätään Finnairin Lontoon ja Frankfurtin lennoille, joihin on jatkoyhteys Vietnam Airlinesin lennoilta. BA LOPETTAA ILMAISTARJOILUN. British Airways on ilmoittanut lopettavansa maksuttoman ruokatarjoilun lyhyiltä lennoiltaan ensi vuoden alussa. Yhtiö aloittaa yhteistyön Marks & Spencerin kanssa ja myy esim. tomaatti-mozzarella -foccaciota 5,50 euron hintaan. Juomat maksavat noin 5 euroa. FINNAIR VÄHÄPÄÄSTÖISIN. Warwickin yliopiston alaisen, Warwick Business Schoolin tekemän seitsenvuotisen tutkimuksen mukaan Finnair on vähäpäästöisin maailman 20 suurimman lentoyhtiön joukossa. Finnairin hiilijalanjälki on pienin, kun taas amerikkalaiset American Airlines ja Delta saastuttavat eniten. Muita vähäpäästöisiä yhtiöitä ovat TAP Portugal ja Virgin Australia. Tutkimus kiittää mm. Finnairin käyttämiä konetyyppejä, niiden ikää, tehokkaita reittejä ja yhteyksiä sekä päästöjen tehokasta laskemista. TAIVAALLISTA SURFFAILUA. Finnairin kaikkiin kaukoliikenteen koneisiin saadaan langaton verkkoyhteys ensi toukokuuhun mennessä. Ensi kuussa yhtiö aloittaa asennuksen A330-koneisiin, uusissa A350-koneissa yhteys jo toimii. Nettiyhteys on maksuton Bisnesluokan matkustajille, Finnair Plus Gold - ja Platina-asiakkaille sekä oneworldin Sapphire- ja Emerald-tasojen asiakkaille. Economy-luokan matkustajat voivat ostaa internetyhteyden 5 euron tuntihinnalla tai koko lennon ajaksi 15 eurolla. SUORAT LENNOT JORDANIAAN. Charteryhtiö Royal Wings aloittaa helmikuussa suorat lennot Helsingistä Akabaan. Lennot operoidaan maanantaisin ja yhtiön lentoja matkapaketeissaan käyttävät mm. Apollomatkat, Dive Travel, Lomamatkat, Matka-Agentit sekä Star Light Tours. QATAR AIRWAYS LISÄSI OMISTUSTAAN IAG:SSA. Qatar Airways on lisännyt omistustaan holdingyhtiö IAG:ssa, joka omistaa Aer Lingusin, British Airwaysin, Iberian ja Vuelingin. Ennen Brexitiä Qatar omisti IAG:sta 15 % mutta nosti sen elokuun alussa 20 prosenttiin. IAG:n kurssi on tippunut kesäkuun jälkeen parikymmentä prosenttia.

8 • 2016 MARRASKUU

DELTAN UUSI BUSINESS. Del-

ta Air Lines uudistaa bisnesluokkansa uusien A350-koneiden myötä. Delta One suiten matkustusmukavuutta ja yksityisyyttä on parannettu jokaisen istuinyksikön omalla liukuovella. Uudet istuimet asennetaan ensi syksynä saataviin uusin A35-koneisiin.

HRG EXPO 10 VUOTTA. HRG Nordicin vuosittainen marraskuun asiakastapahtuma järjestettiin tällä

kertaa upouuden Clarion Hotel Helsingin tiloissa. Tapahtuman juuret juontavat jo vuosikymmenten taakse, jolloin tuolloinen Matkapiste alkoi järjestää asiakkailleen Thanksgiving-tapahtumaa. Matkapisteestä Thanksgiving siirtyi silloiseen Bennettiin, myöhemmin BTI:hin. Kymmenen vuotta sitten toimiston nimi muuttui HRG:ksi ja samalla tapahtuma sai uuden nimen, HRG Expo. Tapahtuman suosio on pysytellyt suurena läpi vuosien ja se keräsi tänäkin syksynä sankan joukon HRG:n asiakasyritysten väkeä sekä palveluiden tuottajia ja muita toimiston yhteistyökumppaneita.. Expoon oli saapunut vahva HRG:n edustus myös muista Pohjoismaista. HRG Nordicin tiimiä yhteiskuvassa, vasemmalta HRG:n liikematkoista Suomessa vastaava Annikki Piispa, Ewa Rathenborg, Kristin Guttormsen Overvaag, Helena Hultgren, Helene Holmberg, Suomen events & meetings-osaston päällikkö Jan-Aslak Lang, Kristin Fergestad, Ulrica Bromander, Tone Lien ja Elisabeth Langheim.

IBERIALLE PREMIUM ECONOMY -LUOKKA. Iberia lisää 37 pit-

kän matkan koneeseensa uuden Premium Economy –luokan. Uusi luokka tulee varattavaksi kesäaikataulun alusta. Uudessa luokassa on leveämmät istuimet, enemmän jalkatilaa ja suuremmat näytöt. Istuin myös kallistuu lähes 40 % enemmän kuin turistiluokassa ja niissä on jalkaja päätuet. Matkustajille jaetaan myös mm. matkustamon ääntä vähentävät kuulokkeet. Myös tarjoilu on turistiluokkaa laajempi.

DISCOVER AMERICA. Suomesta matkustaa vuosittain noin 155 000 matkailijaa Yhdysvaltoihin.

Discover America Finland on yhdistys, johon kuuluu USAhan suuntautuvien matkojen tuottajia ja myyjiä. Yhdistys järjestää koulutustapahtumia, USA-osaston matkamessuilla ja mm. suositun USA-kesäpartyn kesäkuun alussa. Yhdistyksen sihteeri USAn lähetystön Mia Mäki koordinoi USA suurimman matkailutapahtuman IPW:n Suomen delegaatiota. Kuvassa vuosikokouksen osanottajia Yhdysvaltain suurlähetystössä, vasemmalta Liisu Mikkonen EkiTravels, Mia Mäki Yhdysvaltain suurlähetystö, Lena Hartikainen Suomi-Amerikka Yhdistysten Liitto, Discover American puheenjohtaja Tarja Koivisto Airtouch, Yhdysvaltain suurlähettiläs Charles C. Adams Jr., Atro Kansi Olympia, Kalevi Kuutschin Loistoristeilyt, Heli Hautanen Carlson Wagonlit Travel, Rick Lambert Yhdysvaltain suurlähetystö, Pekka Mäkinen Icelandair ja Marco Simonen Suomen Messut.

11


Soiletours mukana risteilybisneksessä liki 30 vuotta

Risteilymatkoja kaikkialle maailmaan, alkuperäinen liikeidea kantaa edelleen Soile Nordström-Sahlberg on risteilyjen Grand Old Lady. Hän on ollut risteilyillä 3,3 vuotta elämästään ja kiertänyt tuona aikana neljä kertaa maapallon ympäri. Risteilyjä maailman merillä, järvillä ja joilla hänelle on kertynyt yli 150. Soilea miellyttää sananlasku, ”Päiviä risteillen ei lasketa ikääsi”. Ei siis ihme, että hän jatkaa edelleen risteilyemäntänä ja matkanjohtajana, vaikka on ollut eläkkeellä jo kymmenen vuotta. Antti Haukkamaa SOILETOURSIN PERUSTAJALLA,

Soile Nordström-Sahlbergilla, on pitkä työhistoria laivojen ja risteilyjen parissa. Ura alkoi EFFOA-Suomen Höyrylaiva Oy:ssä, jossa hän pääsi mukaan uuteen risteilyprojektiin. Apu-lehti halusi chartrata koko laivan lukijamatkaristeilylle Välimerelle vuonna 1986. Siitä alkoi vuosia kestänyt yhteistyö A-lehtien, risteilyisäntä Heikki Hietamiehen ja lukuisten viihdetaiteilijoiden kesken. Oma yritys perustettiin 1989 ja mukaan lähti Soilen aviomies Rolf Nordström talouspuolen asiantuntijaksi. Mukaan liittyi jo alkutaipaleella perheen poika, Kim Nordström, joka nykyään vastaa mm. markkinoinnista ja musiikkimatkojen suunnittelusta ja vetämisestä. Kimin vaimo, Anne Nordström, tuli myös mukaan ja otti vetovastuun 10 vuotta sitten Soilen jäädessä eläkkeelle. Anne siirtyi yhtiöön Suomen Matkatoimiston liikematkapuolelta. ”Perheyrityksessä jokainen on mukana monessa. Kukin omalla panoksellaan mahdollistaa sellaisen arvomaailman säilymisen,

12

myös sitä, että matkanjohtajan ollessa mukana, hän kääntää suomeksi niin päiväohjelmat kuin ruokalistatkin. Hyvä tietää -kirjeemme sisältää paljon käytännön ohjeita ja sen saavat niin yksittäiset kuin risteilyasiSoiletoursin henkilökunta perhepotretissa, Anne ja akkaammekin”, paiKim Nordströmin välissä Soile Nordström-Sahlberg. nottaa Anne. jollaiseksi se aikoinaan peKolmisenkymmentä vuotta rustettiin ja jollaisena sen sitten risteily kaukomailla oli toivomme jatkavan tässä niin harvojen herkkua. Nykyään kovin muuttuvassa maailmasristeilylle lähtevät kokonaiset sa”, painottaa Anne. perheet, lapsenlapset ja isovanhemmat mukaanlukien. Laatu määrää tärkeämpi Suosituimpia ovat Välimeren ja Karibian risteilyt. ”Risteilyliikenne Euroopan Soiletours on tänäkin päivänä suurilla joilla sai 1990-luvulla risteilyihin erikoistunut toimisuudet ulottuvuudet, kun rauto. Se on säilynyt suhteellisen taesiripun murtuminen ja pienenä perheyrityksenä, jolMain- ja Tonava-jokia yhdisla on kuitenkin laaja ja uskollitävän kanavan valmistuminen asiakaskunta. ”Panostamnen mahdollistivat uusia risme laatuun, emme määrään. teilyreittejä”, kertoo Anne. Henkilökohtainen joustava pal”Uutuuksien lisäksi haetaan velu on meille tärkeää. Matkaalaadukkaampia laivoja. Isoja jat haluavat yhä keskustella eri massoja liikkuttavien laivojen vaihtoehdoista ja pyytävät suojälkeen arvostetaan pienemsituksiamme, kaikki eivät halua pien ja tasokaampien laivovarata netistä. Meillä on pitkäjen tarjoamaa yksilöllisempää aikaiset yhteistyökumppanuuristeilykokemusta, risteilyltä det eri varustamojen kanssa ja halutaan vanhanajan glamouverkostomme maailmalla on ria”, Anne päättää. laaja. Osa asiakkaista arvostaa

Norwegian juhlisti 10 miljoonan matkustajan merkkipaalua

Norwegianilla on jo lähes 40 suoraa reittiä Helsinki-Vantaalta 16 maahan Vuonna 2010 Helsinki-Vantaan lentoasemalta lennot aloittanut Norwegian saavutti lokakuun lopussa historiallisen merkkipaalun. Yhtiöllä on Helsingin kautta lentänyt jo kymmenen miljoonaa matkustajaa. Ensi keväänä Norwegian lanseeraa Helsinki-Vantaalta kaksi uutta kohdetta, joiden myötä yhtiöllä on Suomesta jo lähes 40 suoraa reittiä. Boeing 737 MAX8, joita yhtiö on tilannut 100 kappaletta.

Esa Aalto SUOMESTA LÄHTEVIEN suorien lentojen lisäksi Norwegianin matkustajat voivat hyödyntää yhtiön reittiverkostoa pohjoismaisten pääkaupunkien kautta. Se käsittää jo 140 kohdetta Euroopassa, Pohjois-Afrikassa, Lähi-idässä, Thaimaassa, Yhdysvalloissa ja Karibialla. ”Saavuttamamme kymmenen miljoonan matkustajan merkkipaalu Helsinki-Vantaalla osoittaa, että matkustajamme arvostavat edullisia hintoja sekä uusia, nykyaikaisia ja mukavia lentokoneita. Olen iloinen, että voin lisäksi julkistaa uudet kohteemme Amsterdamin ja Pristinan. Molemmat kohteet tarjoavat runsaasti kulttuuria ja nähtävyyksiä”, sanoi Norwegianin toimitusjohtaja Bjørn Kjos vieraillessaan Helsingissä juhlan kunniaksi. Helsinki-Amsterdam-reitti lennetään kaksi kertaa viikossa torstaisin ja sunnuntaisin 20. huhtikuuta alkaen. Lennot Kosovon pääkaupunkiin Pristinaan alkavat 22. kesäkuuta yhdellä viikkovuorolla torstaisin.

Kova kasvuvauhti Norwegian Air Shuttle aloitti

Lisää kaukoreittejä Norwegianin toimitusjohtajalla Bjørn Kjosilla oli suu messingillä. Yhtiö on lennättänyt Suomesta jo kymmenen miljoonaa matkustajaa.

toimintansa vuonna 1993 pienenä kotimaan lentoyhtiönä Norjassa. Nykyään Norwegian on maailman kuudenneksi suurin halpalentoyhtiö, jolla on 450 reittiä 138 kohteeseen. Vuonna 2015 se kuljetti 26 miljoonaa matkustajaa. Skytrax-äänestyksissä Norwegian on valittu Euroopan parhaaksi halpalentoyhtiöksi jo neljänä vuonna peräkkäin. Yhtiön laivasto koostuu Boeing-kalustosta, joka on yksi maailman nuorimpia, sen keski-ikä on vain 3,6 vuotta. Lyhyen matkan reittejä operoidaan Boeing 737-800-koneilla ja kaukolentoja Boeing 787 Dreamlinereilla. Tulevina vuosina yhtiön laivaston on tarkoitus kasvaa voimakkaasti, muun muassa Dreamlinereiden määrä tulee nousemaan nykyisestä kahdestatoista 42 koneeseen vuoteen 2020 mennessä. Kokonaan uusi konetyyppi tulee olemaan

”Maxien avulla voimme tuoda kapearunkokaluston operoimaan myös mannertenvälisiä reittejä”, Kjos kertoo. ”Uskon, että tulevaisuudessa tulemme näkemään entistä enemmän suoria kaukoreittejä sen sijaan, että liikenne keskittyisi nykyisille suurille hub-lentoasemille”, Kjos toteaa. Kjosin visioissa tulevaisuudessa lennettäisiin enemmän suoria lentoja kapearunkokoneilla pienemmiltä ”kakkoskentiltä”, mikä sai Finavian toimitusjohtaja Kari Savolaisen hieman toppuuttelemaan. ”Hubien merkitystä säännöllisten ja sujuvien lentoyhteyksien takaamisessa ei pidä väheksyä. Ehkä tulevaisuudessa Helsinki-Vantaan kaltaisten keskisuurten kenttien painoarvo tulee jopa nousemaan. Tuemme omalta osaltamme reittivalikoiman kasvattamista, jotta matkustajillamme olisi hyvät yhteydet maailman eri kolkkiin. Samanaikaisesti laajennamme Helsinki-Vantaan lentoasemaa, jotta terminaalin seinät eivät olisi tulevaisuuden kasvun edessä”, sanoo Savolainen.

8 • 2016 NOVEMBER


Matkailutoimistojen rooli on rajussa murroksessa

Koska elämä on parasta aalloilla.

Kuluttajia tulee lähestyä aidosti puhuttelevalla markkinoinnilla Matkailun verkkovaikuttajat kokoontuivat Skotlannin Invernessiin Social Travel Summitiin keskustelemaan matkailumarkkinoinnin tulevaisuudesta yhdessä matkailutoimistojen kanssa. Matkailutoimistojen roolin muuttuminen oli yksi kongressin merkittävimmistä viesteistä. Markkinoinnin ja ihmisten kulutuskäyttäytymisen muutos on tuonut sisältömarkkinoinnin ja erityisesti vaikuttajamarkkinoinnin keskeiseksi osa-alueeksi myös matkailubisneksessä. Inna-Pirjetta Lahti, Inverness

sa puheenvuorossa. Vastaväitteitä ei kuulunut matkailutoimijoidenkaan keskuudesta, vaikka monissa maissa markkinoinnin päätöksenteossa koetaan edelleen olevan turhaa kankeutta ja politisointia. ”On täysin selvää, että matkailuorganisaatioiden muutos on nyt käynnissä. Pitkälle eivät pärjää ne matkailuorganisaatiot, jotka vastustavat muutosta ja pyrkivät säilyttämään vanhan”, ennustaa kansainvälisen tutkimusyhtiö Toposophyn Senior Tourism Analyst Peter Jordan. ”Nykyinen malli, jossa organisaatiot luovat ja johtavat itse sisältöjään on tullut tiensä päähän. Jo nyt ketterimmät organisaatiot toimivat enemmän hyvien ja kuluttajia aidosti puhuttelevien sisältöjen kuratoijina, fasilitaattoreina ja mahdollistajina. Uskon, että kaupunkien turistitoimistot tullaan vähitellen sulkemaan kaikkialta. Toimistot korvataan chat palveluilla sekä asiakkaiden auttamisella erilaisissa kanavissa”, Jordan jatkaa.

Pitkäjänteisyys tuo tuloksia Tärkeintä matkailutoimistojen ja vaikuttajien välisessä yhteistyössä on ymmärtää vaikuttajamarkkinoinnin pitkäjänteisyys. Keskusteluissa nousivat yhä vahvemmin esiin erilaiset lähettiläsohjelmat sekä yritysten ryhtyminen itse julkaisijoiksi. Yksittäisten bloggaajamatkojen ja kampanjoiden osalta korostettiin vaikuttajien hyvää perehdyttämistä. On tärkeää kertoa avoimesti mikä on alueen tai maan tavoite ja minkälaisiin mielikuviin yhteistyöllä halutaan vaikuttaa. Tavoitteiden asettaminen, mitattavuus ja vaikutus liiketoimintaan ovatkin merkittävimmät syyt siihen, että ilmaiset bloggaajamatkat halutaan unohtaa ja tilalle syntyy pitkäjänteistä yhteistyötä sisällöntuottajien kanssa. Vaikuttajamarkkinointiin on syytä suhtautua yhtenä markkinoinnin strategisena kampanjatyökaluna.

Kohdennettu markkinointi Suomessa Content Marketing Forumissa vieraillut Content Marketing Instituutin perustaja Joe Pulizzi toi esiin monia samankaltaisia esimerkkejä kuin Social Travel Summitissa. Kaikista tärkeintä on luoda yritykselle oma yleisö, jonka omistus ja hallinta on täysin yrityksen omissa käsissä. ”Sosiaalisen median pelisäännöt vaihtuvat jatkuvasti. Vaikka yritykselläsi olisi 100 000 seuraajaa Facebookissa,

8 • 2016 MARRASKUU

Kuva: Peter Parkorr

MATK AILUTOIMISTOT SULJETAAN ennustettiin useas-

Perinteiset matkailutoimistot tulevat Peter Jordanin mukaan häviämään.

voivat seuraajat olla arvottomia jos et pysty oikeasti tavoittamaan heitä”, Pulizzi muistuttaa. ”Omat mediat ja postituslistat ovat tällä hetkellä yritysten markkinoinnin kalleinta pääomaa. Ihmiset ovat kiinnostuneita seuraamaan hyvin kuratoituja ja heille aitoa lisäarvoa tarjoavia sisältöjä. Entistä enemmän näitä sisältöjä tuottavat brändit itse”, hän jatkaa.

Kiinnostavaa sisältöä markkinointiin Vaikuttajamarkkinointi voi olla tehokas tapa saada uusia kuluttajia omien sisältöjen pariin. Suomalaisissa matkailun

uutiskirjeissä sisältö perustuu vielä pitkälti tarjouksiin ja äkkilähtöihin. Mielenkiintoista on nähdä milloin matkanjärjestäjät heräävät tuottamaan kiinnostavaa, hyvin kuratoitua sisältöä omille asiakkailleen myös uutiskirjeissä. Yksi rohkea esimerkki Suomessa on hiljattain lanseerattu You Are Here -lehti, jota julkaisee Kämp Collection Hotels. Lehti ei käsittele konsernin hotelleita, vaan Helsinkiä KCH:n asiakkaita kiinnostavalla tavalla. ”Me Kämp Collection Hotelsilla rakastamme Helsinkiä, ja haluamme tehdä matkailijoiden Helsingin vierailusta mahdollisimman elämyksellisen. Siksi valitsemme You Are Here -lehteen niitä asioita, joiden uskomme kiinnostavan juuri meidän asiakkaidemme,” kuvailee julkaisua Kämp Collection Hotelsin Head of Marketing Liisa Kuvaja. ”Uskomme sisältömarkkinoinnin voimaan, aitoihin tarinoihin ja vahvoihin yhteistyökumppaneihimme viestimme välittäjinä. Näistä syistä olemme päättäneet toimia myös Nordic Bloggers’ Experiencen majoituskumppanina tammikuussa Matkamessujen yhteydessä.”

Ticket Biz on siirtynyt kokonaan BCD:lle

Miltä kuulostaisi risteily Välimerellä? Tai ehkäpä Karibialla? Onnistuu. Loistoristeilyt on vuonna 2002 perustettu suomalainen yritys, joka on kasvanut Suomen suurimmaksi loistoristeilyjä myyväksi matkatoimistoksi. Meillä asiat tehdään oikein – järeällä ammattitaidolla, suurella sydämellä ja hymyllä. Olemme italialaisen Costa Cruises -varustamon päämyyntiedustaja Suomessa, ja samalla myös kuuden muun varustamon myyntiedustaja. Kauttamme onkin myynnissä yli 7 000 loistoristeilyä ympäri maailmaa. Halusitpa sitten Välimerelle, Karibialle tai vaikkapa Aasiaan, niin meiltä löytyy juuri sinulle sopiva risteily. Tutustu risteilytarjontaamme osoitteessa www.loistoristeilyt.fi, ota yhteyttä ja astu laivaan! Koska elämä on parasta aalloilla.

puh. 010 231 6550 | myynti@loistoristeilyt.fi | www. loistoristeilyt.fi Mainos ikkunapaikka-lehteen.indd 1

25.2.2016 23.12

SUOMEN MATKAILUMARKKINOINTI OY järjesti jälleen Palacen juhlakerroksessa Tailor-made

Travel Eventin. Mukana oli parikymmentä näytteilleasettajaa, jota esittelivät tuotteitaan kutsuvieraille.

BCD Travel on ostanut koko TicketBizin osakepääoman. BCD TRAVEL on ollut pohjoismaisen Ticket Bizin enemmistöomistaja marraskuusta 2015 lähtien. Loka-marraskuun vaihteessa tehdyssä kaupassa yhtiön koko osakepääoma siirtyi BCD:lle. Ticket Bizillä on noin 150 työntekijää, jotka hallinnoivat liikematkustusta, kokouksia ja tapahtumia. Yrityksen vuotuinen liikevaihto on hieman alle 180 miljoonaa euroa.

Useita ostoja Ticket Bizin osto on viimeisin BCD Travelin viime vuosien investoinneista, joiden tarkoituksena on kasvattaa sen liiketoimintaa, laajentaa maailmanlaajuista verkosNina Ruokonen, toa ja auttaa BCD Travel yrityksiä rahoittamaan uusimpia matkaohjelmainnovaatioita. Ticket Bizin kaupalla BCD Travel vahvistaa asemaansa, osaamistaan ja asiakaspohjaansa erityisesti Pohjoismaissa. Tämän vuoden tammikuussa BCD Travel hankki GetGoing Inc:ltä teknologian, joka on TripSource-hotellien, BCD:n hotellisisällön sekä ostos- ja varausalustan takana. Lisäksi kuluneen vuoden

aikana BCD:n kokouksista ja tapahtumista vastaava BCD Meetings & Events osti Zibrantin, Isossa-Britanniassa sijaitsevan tapahtumia suunnittelevan yrityksen, ja Plan 365:n, yhdysvaltalaisen markkinointilogistiikkayrityksen, joka on erikoistunut lääketeollisuuden ja huipputekniikan aloihin.

Uusia asiakkuuksia Ticket Bizillä ei ole ollut viime vuosina omaa toimintaa Suomessa, vaan sen asiakkuuksia ovat hoitaneet ensin Area ja sitten SMT. ”Kaupan myötä me olemme nyt ottaneet hoitaaksemme Ticket Bizin asiakkuudet”, iloitsee Suomen BCD Travelin kaupallinen johtaja Nina Ruokonen. ”Ticket Biz jää nimenä historiaan ja ensi vuoden loppuun mennessä on vain yksi ja ainoa brändi, BCD Travel”, Ruokonen jatkaa. ”Ja uuden yhdistetyn organisaatiomme kautta pääsemme hyödyntämään Ticket Bizin vahvuuksia myös täällä Suomessa. Tästä pääsevät hyötymään siten kaikki olemassa olevat ja tulevat asiakkuutemme.” BCD Travelillä työskentelee Helsingissä ja Vaasassa yhteensä 32 henkilöä. Helsingin toimisto muutti hiljattain Töölöstä Ruoholahteen, Porkkalankadulle.

Finavian Mikko Komi, Airtouchin Annastina Aura ja Tailor-made Travel Eventin johtaja Markku Oravainen vaihtoivat kuulumisia.

Kalevi Kuutschin ja Carmen Langelage esittelivät Silversean risteilyjä.

Islannissa vietetään vuosittain food & fun festivaalit ja Palacessa saatiin maistella islantilaisten keittiömestareiden makupaloja. Meet Reykjavikin Brynja Laxdal ja Iceland Luxuryn Ninna Haflidadóttir muistuttavat, että Islanti on loistava matkakohde, niin bisnes- kuin lomamatkoillekin.

13


ICAO:n piirissä aikaansaatiin lentoliikenteen historiallinen päästövähennyssopimus

Finnair ollut jo vuosia mukana kehitystyössä Päästövähennys nojaa neljään tukipilariin Yhdistyneiden Kansakuntien siviili-ilmailujärjestö ICAO:n 39. yleiskokouksessa Kanadan Montrealissa solmittiin lokakuun 6. päivänä 2016 historiallinen sopimus. Siinä kansainvälisen lentoliikenteen päästöt sovitaan jäädytettäviksi vuoden 2020 tasolle. Jo 66 ICAO:n jäsenvaltiota on ilmoittanut osallistuvansa sovittuun hyvitysjärjestelmään heti alusta lähtien. Tämä tarkoittaa 86,5 prosenttia kansainvälisestä lentoliikenteestä. 2035. Järjestelmästä vapautetaan pienet saarivaltiot ja kehitysmaat sekä eräät vähäisen lentotoiminnan maat. ”CORSIAsta syntyy kuluja, mutta lentoliikenteen kasvulle on saatava oikeutus”, sanoo Kati Ihamäki. ”Kun ymmärretään iso kuva, on turhaa ja tuloksetonta nyt spekuloida sillä, siirretäänkö ja missä määrin kustannuksia lentomatkustajille lippujen hinnoissa. Tärkeää sen sijaan on, että lentoyhtiöitä kohdellaan samoilla ehdoilla kilpailun vääristymisen estämiseksi ja että päästövähennykset ovat todellisia, ja siten vaikuttavat ympäristöön.”

Eero Havia FINNAIRIN KESTÄVÄN kehi-

tyksen johtaja Kati Ihamäki tervehtii aikaansaatua sopimusta ilolla: ”Tämä on lentoliikenteen tapa osallistua Pariisin ilmastosopimuksessa sovittuihin periaatteisiin ja globaalin ongelman ratkaisemiseen. ”

”Lentoliikenteen on maksettava päästöistään” Finnair on osallistunut aktiivisesti päästöjen hyvitysjärjestelmän kehittämiseen useiden vuosien ajan. Kati Ihamäki kirjoitti jo alkuvuonna 2009 Finnair -blogissaan otsikolla ”Lentoliikenteen on maksettava päästöistään”, että lentoliikenteen päästövähennysten aikaansaaminen nojaa neljään tukipilariin: infrastruktuurin parantamiseen, teknologiseen kehitykseen, operatiivisiin keinoihin sekä taloudelliseen ohjaukseen. Lokakuussa 2016 ICAO:n hyväksymä ja vuonna 2021 käyttöönotettava päätöslauselma tunnetaan nimellä Global Market-Based Measure (GMBM). ICAO:n päätöksellä luodaan kansainväliselle lentoliikenteelle ns. hyvitys- eli offsetting -järjestelmä, jonka avulla lentoliikenteen päästöjen kasvu jäädytetään vuoden 2020 tasolle. Tämä Carbon Offsetting and Reduction Scheme for International Aviation eli CORSIA -sopimus täydentää muita lentoliikenteen päästövähennysponnisteluita. Sopimus ei koske eri maiden kotimaan lentoliikennettä, koska ICAO:n mandaatti koskee vain kansainvälistä lentoliikennettä. Lentoliikenteen toimiala on kirjannut itselleen tavoitteeksi jo ennen nyt solmittua sopimusta mm. päästöjen absoluuttisen puolittamisen vuoteen 2050 mennessä vuoden 2005 tasosta.

Finnairin kestävän kehityksen johtaja Kati Ihamäki.

Finnairin omana tavoitteena on vähentää CO2-päästöjä 20 prosenttia myytyä tonnikilometriä kohden vuoden 2009 tasosta ensi vuoteen eli vuoteen 2017 mennessä. Tällaiselle tehokkuusparannukselle on myös taloudellinen kannuste. Alhaisemmat CO2-päästöt tarkoittavat pienempää polttoaineen kulutusta ja samalla pienempää polttoainelaskua.

Finnair lähti mukaan jo varhain Finnair on ollut mukana uurtamassa uraa nyt solmitun globaalin sopimuksen synnyttämiseksi. Vuonna 2009 task forcessa olivat Finnairin lisäksi mukana British Airways sekä Britannian lentoasemahallinto BAA, Virgin Airlines, KLM, LOT, Cathay Pacific sekä Climate Group-järjestö ja viime vaiheessa myös Qatar Airways. ”Tuolloin ryhdyimme ajamaan globaalia järjestelmää pirstaleisten alueellisten hankkeiden sijaan”, sanoo Kati Ihamäki. Ilmastoasiat ja maapallon lämpeneminen ovat kiistatta

globaaleja ilmiöitä, joihin vastalääkkeiden on myös oltava maailman laajuisia. Hanke, johon Finnairissa lähdettiin mukaan, oli tuolloin ennakkoluuloton, jopa radikaali. Näitä pyrkimyksiä ei katsottu kaikilla tahoilla, aluksi IATA:ssakaan, pelkästään suopeasti. ”Jotta lentoliikenteellä olisi oikeutus kasvaa, on ilmaston muutoksen asia otettava vakavasti”, sanoo Kati Ihamäki ja toteaa, että nyt myös IATA tukee hanketta.

Suuret maat mukana CORSIA käynnistyy vuonna 2021 vapaaehtoisella kolmivuotisella pilottivaiheella, jossa Suomi on tähän asti liittyneiden 66 maan joukossa mukana alusta alkaen. Euroopan maiden lisäksi mukana ovat mm. sellaiset merkittävät ilmailumaat kuten Yhdysvallat, Kiina, Japani ja Australia. Pilottivaihetta seuraa niin ikään vapaaehtoinen ensimmäinen vaihe vuosina 2024-2026, jonka jälkeen alkaa pakollinen toinen vaihe 2027-

HOTELLIUUTISIA LYHYESTI SANTA’S HOTELS KALAJOELLE. Lappilainen monialakonserni Sava-Group on hankkinut kuudennen hotellin, kun se osti kylpylähotelli Sanin osakekannan Kalajoella. Konserni omistaa jo viisi hotellia; Santa’s Hotel Santa Claus ja Hotel Rudolf Rovaniemellä, Hotel Tunturi Saariselällä, Hotel Aurora Luostolla ja Chalets Rakka Kilpisjärvellä. Jouluksi valmistuu napapiirille Joulupukin Pajakylän yhteyteen 29 lasi-iglua, jotka ovat erityisesti aasialaisten suosiossa. Lasi-igluja yrityksellä on jo ennestään Luostolla Hotel Auroran yhteydessä. HYVINKÄÄN SVEITSI UUDELLE OMISTAJALLE. Koko vuoden suljettuna ollut Hyvinkään Sveitsi on myyty. Sveitsi Kiinteistörahasto Ky osti koko hotellikiinteistön osakekannan CapMan Hotels RE Ky:ltä ja hotellia alkaa operoimaan suomalainen Primehotels Oy. Uuden hotellin nimeksi tulee Spahotel Sveitsi. Hotellissa on tehty mittavia remontteja ja se aukeaa syksyllä 2017. Täysin uusien huoneiden ja yleisten tilojen lisäksi hotellin yhteyteen tulee spa, sisäaktiviteettipuisto ja elokuvateatteri.

Asiakas äänestää valinnoillaan Eri maissa ja eri lentoyhtiöissä ollaan lähtötilanteessakin kovinkin erilaisessa asennossa ja vaiheessa suhteessa päästöihin. Niinpä osa olisi halunnut sopimukseen ”early movers”-klausuulin, jolla lähtötilanne olisi otettu huomioon. Vuosi 2020 sovittiin kuitenkin koko alan yhteiseksi tasoksi. Vuoden loppuun mennessä on myös määrä ratkaista EU:n päästökauppajärjestelmän jatko, laajuus ja yhteensovittaminen globaaliin järjestelmän kanssa. Yksittäistä lentomatkustajaa, etenkin työssään paljon lentävää liikematkustajaa koskee yhä entiset men e t e l m ät ä ä n e s t ä ä o m i l la toimillaan puhtaamman ympäristön puolesta. Suorat lennot aiheuttavat vähemmän päästöjä kuin koneen vaihdot ja uuden teknologian lentokalusto kuluttaa ja saastuttaa vähemmän kuin vanha, muistuttaa jo pitkään kestävän kehityksen ja myös yrityksen yhteiskuntavastuun tehtävänkentässä työskennellyt Kati Ihamäki.

LUMIHOTELLI JA KATAJANOKKA PALKITTIIN. Kemin LumiHotelli on voittanut World Luxury Hotel Awards 2016 -kilpailussa kahdessa kategoriassa. Ainutlaatuinen hotelli voitti Global awards-, eli maailmanlaajuisessa palkintokategoriassa Bespoke Luxury Experience -sarjan parhaana. Lisäksi maakohtaisessa sarjassa LumiHotelli palkittiin parhaana ekohotellina.   Hotel Katajanokka palkittiin Suomen parhaana design-hotellina. SCANDICILLE ONLINE CHECK-IN. Scandic ottaa käyttöön online check-in -palvelun kaikissa suurten kaupunkien hotelleissa vuoden 2017 aikana. Jo nyt Scandicin hotellivieraat pääsevät testaamaan uutta digitaalista sisäänkirjautumista ja matkapuhelimen käyttöä huoneenavaimena valituissa Scandic-hotelleissa Tukholmassa. HYATTILLE UUSI BRÄNDI. Hyatt on lanseerannut uuden brändin, The Unbound Collection by Hyatt. Hotellit ovat jatkossakin itsenäisiä hotelleja, mutta niitä voi varata Hyattin varausjärjestelmän kautta ja ne liitetään Hyattin kanta-asiakasohjelmaan. Hotellit toimivat samaan tapaan kuin Marriottin Autograph Collection, Hiltonin Curio ja Starwoodin Design Hotels –brändit.

LUKSUSTA RIOON. AccorHotels on avannut kaksi uutta hotellia Rio de Janeiron. Hotel Santa Teresa Rio de Janeiro MGallery by Sofitel sekä MamaShelter Rio de Janeiro edustavat upscale-hotelleja ja sijaitsevat trendikkäällä Santa Teresan alueella. ROBERT DE NIRO LONTOOSEEN. Näyttelijä Robert de Niro on vihdoin saanut luvan rakentaa hotellin Lontoon Covent Gardeniin. 83-huoneen Wellington hotelli avataan vuonna 2019. Hotelli tehdään kuuteen vanhaan rakennukseen ja siihen tulee mm. spa, ravintola ja privaatti klubi. De Niro on mukana myös Manhattanilla sijaitsevassa Greenwich hotellissa. SKÅL JUHLI. SKÅL Helsinki on perustettu lokakuussa 1936 ja se on maailmanlaajuisesti klubi nro 45. Viime kuussa juhlittiin siis 80-vuotispäiviä. Upea Black Tie -illallinen järjestettiin uusitussa Hilton Strand hotellissa. Neljän ruokalajin illallinen, viralliset puheet ja loppuillan huikea Jiri Nikkisen Beatles Tribute Band viihdyttivät sataakahtakymmentä juhlapukuihin sonnustautunutta vierasta. Kuvassa Helsingin Skålin hallitus vastaanottamassa Turun Skålin tervehdystä, vasemmalta Stefan Ekholm, Kai Mattsson, Karla Ruutu, Kari Halonen, Enna Paavola ja Marjo Ranta-Irwin. Oikealla Turun Klubin Presidentti ja Suomen International Councillor Marja Eela-Kaskinen.

14

SINGAPORE RAFFLES REMONTTIIN. Singaporen ikonissa, The Raffles Hotellissa alkaa ensi vuoden alussa 18 kk kestävät kunnostustyöt. Ensimmäisessä osassa kunnostetaan mm. kuuluisa Long Bar, jonka suosikkijuoma on edelleen siellä ensi kertaa sekoitettu Singapore Sling. Myöhemmin kunnostustyöt etenevät huoneisiin ja hotellin muihin tiloihin.

8 • 2016 NOVEMBER


Uusi satama-alue on miljoonaluokan investointi

Risteilyalukset siirtyvät Hernesaareen Vierailujen määrä pysynyt vakiona Helsingin Satama keskittää toimintojaan Hernesaareen ja Eteläsataman liikenne hiljenee. Tulevaisuudessa risteilijöitä odotetaan Helsinkiin entistä enemmän vaikka viime vuonna matkustajamäärien kasvu olikin hillittyä. Helsinki tarjoaa laivoille puhdasta vettä, reilun alennuksen jätevesimaksuissa ja on hinnoissa hyvinkin vertailukelpoinen Tallinnan, Tukholman ja Pietarin satamien kanssa.

Päästöjä ja säästöjä

Teppo Viiperi RISTEILYKESÄ 2017 tuo vanhaan totuttuun vain vähän muutoksia. ”Uusia varustamoja ei ole nyt tulossa. Vanhat tutut ja isot varustamot kuten Royal Caribbean, Costa Cruises ja Holland America tulevat Helsinkiin ja niiden lisäksi muutamat pienemmät varustamot. Saksalainen Aida-varustamo panostaa voimakkaasti Itämereen. He tekevät noin 40 risteilyä ainakin kahdella laivalla, mikä on huomattavasti enemmän kuin muilla varustamoilla. Asiakkaina Aidalla on pääasiassa saksalaisia matkustajia,” kertoo satamapäällikkö Antti Pulkkinen Helsingin Satamasta.

Risteilijät jättävät Eteläsataman ”Keväällä 2019 otetaan käyttöön kokonaan uusi laiturialue Hernesaaressa, vastapäätä nykyistä Länsisatamaa. Puhutaan miljoonien investoinneista. Uudelle laiturille mahtuvat jopa 300 metriä pitkät risteilyalukset. Hernesaareen avataan myös uusi raitiovaunuyhteys. Länsisatamaan tulee jo nyt 2/3 risteilyistä ja reilusti yli 80 % mat-

Saksalainen Aida-varustamo on tuttu näky Helsingin satamassa.

kustajista,” toteaa Helsingin Sataman viestintäpäällikkö Eeva Hietanen. Ruotsin ja Tallinnan lautat liikennöivät jatkossakin Eteläsatamasta ja Katajanokalta. Helsinkiä pidettiin aikoinaan kalliina pysähdyspaikkana, mutta näin ei enää ole. ”Helsingin hinnat ovat vertailukelpoisia ja kohtuullisia. Suuria eroja naapurimaihin ei ole. Helsingin sijainti on varsin strateginen ja meillä vesi on varmasti puhdasta. Laivan palvelun kannalta nämä ovat tärkeitä kysymyksiä,” kertoo Eeva.

Suuri tulonlähde Matkustajamäärät ovat olleet nousujohteisia koko 2000-luvun. Vuonna 2015 Helsingissä pysähtyi 245 risteilyalusta ja ensi vuonna odotetaan noin 265 vierailua. Vertailun vuoksi, Kööpenhaminaan odotetaan ensi ke-

sänä 304 risteilyvierailua. ”Liikenne keskittyy kesäkuukausiin ja vilkkaimmat kuut ovat heinä- ja elokuu,” kertoo Pulkkinen. Alkuvuoden aikana matkustajamäärä kasvoi 3,2 % vuoteen 2015 verrattuna. Eniten rahaa käyttivät virolaiset yhteensä, kun taas japanilaiset käyttivät eniten rahaa matkailijaa kohden. Helsingin Sataman kautta lähteneet ulkomaiset matkustajat käyttivät yhteensä noin 750 miljoonaa euroa Suomessa viime vuonna. ”Helsinkiin tullaan kulttuurin, arkkitehtuurin ja aktiivisten elämysten perässä. Käy meillä talvella muutama jouluristeilykin, vaikka Helsinki ei vedäkään vertoja Euroopan joulukaupungeille,” toteaa Hietanen. ”Risteilyaluksista vain muutamalla on sellainen jääluokitus, että ne edes voisivat tulla tänne”, huomauttaa Pulkkinen.

Risteilyaluksia syytetään usein julkisuudessa saastuttamisesta ja jätevesien laskemisesta Itämereen. ”Se ei nyt ole ihan näin. Risteilyalukset ovat hyvin pieni osa Itämeren laivaliikenteestä. Meillä on myös hyvä kannustin varustamoille. Jättäkää jätevedet meille ja saatte jätevesimaksusta 20 % alennuksen. Tätä tarjousta käyttää jo 90 % risteilyaluksista. Ja kaikki Helsingin satamat voivat ottaa jätevedet vastaan,” haastateltavat muistuttavat. Laivojen painolastivedet ovat myös herättäneet keskustelua. Se tarkoittaa vettä, joka otetaan alukseen esimerkiksi Atlantilla ja lasketaan Itämereen, jolloin vieraan meren itiöitä pääsee veteen. ”Tähän on tulossa kansainväliset määräykset, ja kun ne aikanaan tulevat olemme varmasti ensimmäisten joukossa noudattamassa niitä. Suomihan on tunnettu siitä, että määräyksiä noudatetaan ja se on myös meidän tavoitteemme. Tuntosarvet pidetään auki myös uusille polttoaineille kuten maasähkölle, jotta olemme valmiita reagoimaan mahdollisiin muutoksiin,” summaa Pulkkinen.

MICKEN JOULUHERKUT VIKINGILLÄ. Michael Björklund am-

mensi äitinsä keittokirjan resepteistä ja omista hyväksi kokemistaan makuyhdistelmistä Viking Linelle jouluisen buffet-pöydän. Tarjolla on pohjoismaisia makuja ja saariston herkkuja; inkiväärimakkaraa, herkullista tanskalaista maksapateeta, lämminsavustettuja loheneviä, akvaviittisilliä, appelsiiniporkkanoita ja kanelimaustettua possunkylkeä. ”Meillä Ahvenanmaalla on simppuja riesaksi asti ja ne sotkevat aina verkot. Nyt koetan päästä niistä eroon tuomalla ne savustettuina tänne joulupöytään” Micke virnistää. ”Mutta toin pöytään myös niin siian kuin muikunkin mädit. Niiden kanssa sopii mainiosti pikkelöity punasipuli ja päälle kunnon smetana. Laatikot ja kinkku syödään tekemäni vahvan sinapin kanssa. Ja joulupöydän kruunaa appelsiiniriisi, jäätelö ja Peppi Pitkätossun karkkikaupan herkut.” Tarjolla on myös kahdeksan jouluista kasvisvaihtoehtoa.

CLARION LIVING, NOT JUST STAYING. ®

Suomen uudet Clarion-hotellit ovat bisnestä, iloa, luovuutta, yhteistyötä ja onnistumista varten. Clarion Hotel Helsinki on ainutlaatuinen kokous- ja tapahtumahotelli meren äärellä Jätkäsaaressa. Hotellin katolla sijaitsevat Sky Room ja lämmitetty ulkouima-allas tarjoavat kaupungin parhaat näkymät merelle ja Helsingin kattojen ylle. Clarion Hotel Helsinki Airport on persoonallinen ja moderni kokous- ja tapahtumahotelli Aviapoliksessa, Helsinki-Vantaan lentoaseman kansainvälisessä sykkeessä. Hotellin tilat on luotu inspiroiviin kohtaamisiin, aina kahdenkeskisistä tapaamisista suuriin juhliin. Molemmista hotelleista löytyy huippukokki Marcus Samuelssonin suunnittelema Kitchen and Table -ravintola, joka vie makumatkalle Manhattanille. Testaa uusi kohtaamispaikkasi nyt. *Varaa huoneesi hotellin nettisivuilta TARJOUKSET-osiosta: NORDICCHOICEHOTELS.FI

ALK.

CLARION HOTEL HELSINKI & CLARION HOTEL HELSINKI AIRPORT

88 € /YÖ*

CLARION HOTEL HELSINKI • TYYNENMERENKATU 2, 00220 HELSINKI • P. 010 850 3820 • CL.HELSINKI@CHOICE.FI CLARION HOTEL HELSINKI AIRPORT • KARHUMÄENTIE 5, 01530 VANTAA • P. 010 850 3810 • CL.HELSINKIAIRPORT@CHOICE.FI

8 • 2016 MARRASKUU

15


Nykyinen kotipaikkani: Irlanti

Purjehdusromantiikkaa parhaimmillaan

Kaupunkilaisesta maalaistytöksi Kira etsii luonnon rauhaa Irlannin vuoristoista

Purjealus Sea Cloudin tarina ulottuu 1930-luvulle

Irlannilla on paljon tarjottavaa kulttuurin, historian ja luonnon ystäville, puhumattakaan maan ystävällisistä asukkaista. Galwayn kaupunki listattiin hiljattain maailman ystävällisimmäksi kaupungiksi, eivätkä Dublin ja Cork olleet kovin kaukana kärjestä. Kaupunkien parasta antia ovat vilkkaat ostoskadut, kulttuurielämykset, lukuisat ravintolat ja perinteiset irlantilaispubit. Maaseudulta löytyy aito irlantilainen maisema ja elämänmeno. Maisemassa vaihtelevat vihreät laaksot, jylhät kalliot, valkeat hiekkarannat ja värikkäät maalaiskylät mutkittelevien teiden varsilla.

Ensimmäinen, aito ja alkuperäinen purjealus Sea Cloud rakennettiin rakkauden tunnustuksena vuonna 1931, ja se seilaa edelleen maailman merillä. Sisaralus Sea Cloud II laskettiin vesille vuonna 1999. Purjelaivat risteilevät kesäisin Välimerellä ja talvisin Karibian merellä. Ensi kesänä Sea Cloud II purjehtii myös Helsinkiin.

Esa Aalto KIRA MÄKEL ÄN perustama

Ystävälliset kaupunkilaiset ja kaunis maaseutu Irlanti on pieni saari ja mistä vaan pääsee alle kolmessa tunnissa meren rantaan. Läntisen Irlannin hiekkarannat ovat maailman upeimpien joukossa ja rohkeimmat voivat sukeltaa aaltoihin polskimaan ympäri vuoden. Läntisen Irlannin rannikon ‘Wild Atlantic Way’ -reitti on Kiran mukaan yksi kaikkien aikojen parhaimmista matkailuprojekteista. Alueella on toki paljon muutakin nähtävää kuin uimarannat. Vilkkaista kaupungeista on helppo suunnistaa maaseudun rauhaan. Dublinista pääsee helposti ympäröivälle maaseudulle vaikka Wicklown vuoriston helmaan tai Kildaren leppoisaan pikku kylien ja vehreiden niittyjen maisemaan.

Teetä tai viskiä Irlantilaisten suosittu ajanviettotapa on iltapäiväteelle kokoontuminen hienoon linnaan tai kartanoon tai viiden tähden luksushotelliin. Maaseudulla on upeita keskiaikaisia linnoja ja viktoriaanisia kartanoita, kaupungeissa taas upeita viiden tähden hotelleja, jotka tarjoavat iltapäiväteelle erinomaiset puitteet. Tarjolla on pientä suolaista ja makeaa ja teen seuraksi voi tilata kuplivaa juotavaa. ”Kahvikin on nykyään juomakelpoista!”, Kira naureskelee muistellen alkuvuosien kahvikokemuksiaan. Myös viski kuuluu olennaisesti Irlannin kulttuuriin ja kulinarismiin. Vuodet Irlannissa ovat opettaneet Kirallekin viskistä yhtä ja toista. ”Jos flunssa meinaa iskeä päälle, täytyy ottaa kuumaa viskiä ja jos hampaita kolottaa, niin sitten kannattaa purskutella reilusti viskillä. Ja jos heikottaa tai ottaa sydä-

16

Patikointia Galtee-vuoristossa. Vuoren huipulta asiat näkyvät aina järkevässä valossa ja pieniin arkisiin pulmiinkin löytyy täällä usein vastaus.

Cahirin pikkukaupunki on Kira Mäkelän kotipaikka.

Vaikka saarivaltion vuoret ovat varsin pieniä, ne ovat usein laajalla alueella ja sääolosuhteet tekevät patikoinnista haasteellisen varsinkin talvella. ”Mutta mikään ei voita sitä tunnetta, kun saavuttaa vuoren huipun sumussa, tuulen tuiverruksessa, auringon paistaessa tai lumisateessa”. Kiran ohje patikointia suunnitteleville on tutustua etukäteen reittiin ja varustautua hyvin. ‘Kompassi, kartta ja hätätapauksia varten pieni viskipullo mukaan’, sanoo hän pilke silmäkulmassaan.

SMT on nyt osa GBT:tä Yrityskauppa SMT:n myymisestä American Express Global Business Travelille vahvistui. Iltapäivätee on katettuna Adare Manor -kartanohotellissa Limerickin lähellä. Aika on suorastaan pysähtynyt ja lukuisten pikku herkkujen ja teen kanssa hyvässä seurassa vierähtää helposti koko iltapäivä.

men päälle, viski voi jopa pelastaa hengen”. Eipä tätä ihmejuomaa turhaan kutsuta iiriksi nimellä ‘uisce beatha’ eli ‘elämän vesi’. ”Vielä viime vuonna Irlannissa oli vain neljä viskitislaamoa, jotka olivat isojen kansainvälisten yritysten omistuksessa, mutta nyt tällä saralla on alkanut tapahtua ja uusia tislaamoja avataan siellä täällä pikku hiljaa”. Kira suunnitteleekin jo innoissaan uusia viskimatkoja.

Vuorille mars! Irlannissa ei ole enää koskematonta luontoa samalla tavalla kuin Suomessa. ”Luonnon rauhaa voi täällä mielestäni kokea parhaiten vuorilla”, Kira kertoo. ”Oma rakas harrastukseni on patikoiminen ja Irlannin vuoret olivat sydäntä lähellä jo Dublinin-vuosina. Siellä kolusin Wicklown vuoriston ristiin rastiin ja tänne etelään saavuttuani päätin valloittaa alueen vuoristojen kolmikon; Galtee-, Knockmealdown- ja Comeraghs -vuoristot”.

VUONNA 2013 Arean ja Suo-

men Matkatoimiston yhdistyessä syntynyt SMT Oy on nyt osa kansainvälistä American Express Global Business Travelia, GBT:tä. Yhteistyötä on tehty American Expressin kanssa jo 27 vuotta. "Dynaaminen liiketoimintamalli yhdistettynä GBT:n resursseihin tekee meistä entistä voimakkaamman ja tehokkaamman liikematkakumppanin yritykselle ympäri Suomen", kertoo toimitusjohtajana jatkava Kirsi Paakkari.

Parhaat sovellukset "Kaikki säilyy tässä kohtaa ennallaan. Nimi on edelleen SMT Oy, pysymme edelleen HOTTissa ja asiakassopimukset ehtoineen säilyvät ennallaan. Arjessa mikään ei siis toistaiseksi muutu", vakuuttaa Paakkari. Hän oli mukana myös kun Area ja SMT yhdistyivät vuonna 2013. "Nyt katsotaan mitä hyviä toimintatapoja ja sovelluksia on kummassakin yrityksessä, ja otetaan käyttöön ne parhaat. Iloista tässä on myös se, että SMT:llä on näillä näkymin annettavaa koko konsernille. Meillä on tehty monia hyviä innovaatioita, joista GBT on kiinnostunut", sanoo Paakkari.

Uljas Sea Cloud toimi 1930-luvulla Yhdysvaltojen lähetystönä Leningradin satamassa.

Miia Manner UPPORIKKAAN PÖRSSIMILJARDÖÖRI Edward F. Hut-

tonin vaimo, Marjorie Merriweather Post, sai laivan mieheltään lahjaksi vuonna 1931. Luksusluokan laiva rakennettiin alun perin yksityiskäyttöön ja laivalla nähtiin vieraina kuuluisia filmitähtiä ja Euroopan kuninkaallisia. Sea Cloud siirtyi kaupalliseen toimintaan 1990-luvulla ja sai sisaraluksen, Sea Cloud II:n, vuonna 1999. "Nämä purjelaivat ovat kuin koruja ja niillä on aivan erityinen, elegantti tunnelmansa. Risteilyn aikana nautitaan merimatkasta eri tavalla kuin perinteisillä risteilyaluksilla. Alusten yleiset tilat rajoittuvat ravintolaan, loungeen ja aurinkokanteen, joten matkanteosta nauttiminen nousee pääosaan", kertoo SoileToursin Anne Nordström. Siuntiossa sijaitseva SoileTours on edustanut Sea Cloud Cruises -varustamoa Suomessa vuodesta 1995.

Palvelu ensiluokkaista Sea Cloudilla suurin matkustajamäärä on 64 henkilöä, hyttejä on 32 ja miehistönä 60 ammattilaista. Sea Cloud II:lla suurin matkustajamäärä on 94 henkilöä, hyttejä on 47 ja miehistöä 65 henkilöä. "Sea Cloud II:lla on erityisesti panostettu hyttien laatuun ja kokoon, alkuperäiselle Sea Cloudille puolestaan houkuttelee sen historia. Henkilökuntaa on suhteessa matkustajamäärään paljon, joten yksilöllinen palvelu on laivoilla taattu", sanoo Nordström.

Helsinkiin kesällä 2017 Sea Cloudin saapuminen satamaan on aina erityinen tapahtuma. Purjelaivat vierailevat silloin tällöin myös Itämerellä, ja ensi kesänä toinen kaunottarista, Sea Cloud II, saapuu vierailulle Helsinkiin. Kymmenen vuorokauden risteily lähtee Travemündesta 10.7., vierailee Helsingissä 18.7. ja saapuu Pietariin 20.7. Matkan varrella laiva piipah-

Sea Cloudin 38 neliöinen Luxury owner's cabin oli alunperin Marjorie Merriweather Postin henkilökohtainen hytti.

taa myös Gdanskissa, Visbyssä ja Tukholmassa.

Esimerkkiristeily Karibialla Maaliskuun lopulla Sea Cloud purjehtii viikon risteilyn reittinään Bridgetown-Tobago-Grenada-Union Island-St

Lucia-Barbados. All inclusive –risteilyn hinnat alkavat 3 295 eurosta /henkilö. Hintaan sisältyy kaikkien ruokien ja juomien lisäksi myös pullo samppanjaa tervetuliaisiksi, päivittäinen hedelmäkori hyttiin, satamamaksut, vesiurheiluvälineet (pl. sukellusvälineet) ja laivan pesulan palvelut.

Kuva: Teija Korhonen

DMC Tourwise Ireland täytti keväällä kymmenen vuotta. Tourwise Ireland toimii Tipperaryn maakunnassa eteläisessä Irlannissa, pienessä Cahirin kaupungissa. Matkaa Dubliniin on reilut puolitoista tuntia ja Corkiin pääsee reilussa puolessa tunnissa. Kira itse on asunut vihreällä saarella jo kauemmin, vuodesta 1989 alkaen. ”Ensimmäiset reilut viisitoista vuotta kuluivat Dublinissa opiskellessani ja sittemmin matkailualan maailmaan sukellettuani löysin täysin oman juttuni”, Kira kertoo. ”Dublinilaiset ystäväni naureskelevat usein nykyiselle ‘maalaistytölle’, mutta täältä en kyllä enää muuttaisi takaisin kaupunkiin”, hän jatkaa.

KOUVOLAN MATKATOIMISTO 30-VUOTIAS. Kouvolan Matkatoimiston historia alkaa vuodesta 1986, jolloin maailma oli aikalailla erinäköinen. Neuvostoliitto kukoisti ja Leningrad oli suurinta hottia. Lentäminen oli luksusta ja kauas lentäminen vain harvojen herkkua. 2010-luvun maailmassa matkojen varaaminen on arkipäiväistynyt ja vaihtoehdot moninkertaistuneet, mutta toisaalta aito palveluasenne ja ammattitaito ovat nousseet matkatoimistojen kilpailuvaltiksi. Kouvolan Matkatoimisto on vuosien saatossa kehittynyt matkavaraamosta moderniksi, aidosti täydenpalvelun matkatoimistoksi, jolle asiakkaan toiveet eivät koskaan ole liian suuria, eivätkä liian pieniä. Sinikka, Heidi ja Virve Laukas yhdessä 4 työntekijän voimin tekevät kaikkensa, jotta jokainen matka olisi ainutkertainen elämys. Henkilökunta yhteiskuvassa, takarivissä vasemmalta Riitta Manninen, Jaana Väistö, Markus Lehtinen ja Marja Durgut. Eturivissä vasemmalta naisia kahdessa polvessa; Virve Laukas, Sinikka Laukas ja Heidi Laukas.

8 • 2016 NOVEMBER


RISTEILYUUTISIA LYHYESTI CARNIVAL CORPORATION on tehnyt sopimuksen televisioyhtiö ABC:n, NBC:n ja The CW:n kanssa lauantaiaamuisin näytettävistä risteilyohjelmasta. Carnival on tuottanut kaikki 80 jaksoa itse. Ohjelmat pyörivät kanavilla vuoden päivät. Ohjelmissa päähenkilöt esittelevät risteilyvarustamon retkiohjelmia, aktiviteetteja laivalla, ruokaa jne. ja keskustellaan mielenkiintoisten ihmisten kanssa. VIRGIN VOYAGES. Richard Bransonin suunnitelmat oman risteilyvarustamon saamiseksi etenevät. Vuosi sitten Branson kertoi Virginin uudesta Virgin Cruises -tuotteesta, joka aloittaa risteilyt Miamista vuonna 2020. Nyt brändin nimi on muutettu; Virgin Voyages. Suunnitelmissa on houkutella risteilylle milleniaaleja sekä sellaisia, jotka eivät tunne nykyistä risteilytarjontaa omakseen. Vrigin Voyage suunnittelee kolmen oman laivan rakentamista. Ensimmäinen laiva rakennetaan näillä näkymin Italiassa. Lisää osoitteessa virginvoyages.com. REGENT SEVEN SEAS CRUISES uusii alustensa Compass Rose -ravintoloidensa ruokakonseptin. Gourmet-ravintolan asiakkaat voivat itse päättää mm. mitä lihaa tai kalaa haluavat sekä millaisia lisäkkeitä ja kastikkeita haluavat ateriallaan. Uudistus koskee yhtiön kaikkia neljää alusta; Seven Seas Explorer, Mariner, Voyager ja Navigator. lisää osoitteessa rssc.com. Regent Seven Seas Explorer tarjoaa matkustajille kokkikursseja. Viime kesänä laivastoon liittynyt uusi alus purjehtii talvikauden Miamista 10 ja 14 vrk:n risteilyjä. Laivan 11. kannella on täydellinen opetuskeittiö, missä on 18 työpistettä induktioliesineen. Culinary Arts Kitchenissä opetellaan mm. espanjalaisia, kreikkalaisia, meksikolaisia ja Karibian alueen keittiön herkkuja. Ruoka teema jatkuu maissa, kun yhtiö tarjoilee Gourmet Explorer –retkiä, joilla käydään mm. markkinoilla ja orgaanisilla farmeilla sekä tutustutaan paikallisiin hedelmiin ja ruokiin. Lisätietoa rssc.com OCEANIA CRUISESIN SOLO-RISTEILYT. Oceania Cruises tarjoaa risteilynsä vuoden loppuun mennessä varanneille yksinmatkustaville roimia alennuksia. Lisämaksu on vain 25 % normaalista. Tarjoukset ovat voimassa valikoiduilla risteilyillä. Mukana on niin Karibian kuin Välimerenkin reittejä. Lisää osoitteessa oceaniacruises.com. PAUL GAUGUIN CRUISES julkisti vuoden 2018 risteilyreittinsä. Se on ensimmäinen risteilijä joka pysähtyy Tahitin pääsaaren kyljessä olevalla Tahiti Itillä, Vairaon kaupungissa. Paul Gauguin risteilee Tyynellä valtamerellä mm. Tahitilla, Seurasaarilla ja Tuamotulla. Lisää osoitteessa pgcruises.com.

Kulissien takana –sarjassa vuorossa lentokonesiivous

Kääntyvien koneiden siivoukseen on aikaa lyhimmillään vain muutama minuutti Lentokentän elämää seuratessa näkee usein, kuinka siivousyhtiön tuotantoauto kurvaa koneen viereen ja siivoustiimi ryntää koneeseen pikavauhtia. Aika on tässäkin hommassa rahaa. Lentohenkilökunta näyttää, milloin siivoojat voivat tulla koneeseen ja aloittaa työt. Siivouksen laajuudella on erilaisia luokkia, lyhimmillään aikaa siivoukseen on vain muutama minuutti. Suuremmat siivoukset tehdään yleensä yöaikaan, jolloin aikaa on enemmän. Antti Haukkamaa TIESITKÖ, ETTÄ lentokonesii-

vous on työtä, joka vetää puoleensa nuoria miehiä. Siivoustiimeissä heitä on enemmän kuin naisia. Osin se selittyy sillä, että työ on vuorotyötä ja perusteellisemmat siivoukset tehdään nimenomaan yöaikaan, jolloin koneet seisovat edes muutaman tunnin kentällä. Osin sitä selittää myös tiimityö, työkaverit ovat tuttuja ja porukan yhteishenki lisää työviihtyvyyttä. Haastatteluhetkellä lentokonesiivousta hoitavan ISS Palvelut Oy:n lentokonesiivoustiimeissä kaikki työntekijät olivat suomalaisia. Heitä on kaikkiaan 22 ja 8 extraa. Maahanmuuttajia on toki terminaalissa siivouspuolella, mutta lentokonesiivous on kielellisesti aika vaativaa. Ohjeet ja käskyt ovat lyhyitä ja nopeita,

Lentokonesiivooja Tarja Kärkkäinen laittaa istuintaskujen materiaalit järjestykseen. Aina sitä ei suinkaan ehditä tehdä.

jokaisen tiimiläisen täytyy tarkalleen tietää, mitä tehdään ja missä järjestyksessä.

Tiimit liikkuvat tuotantoautoilla Tarja Kärkkäinen on tehnyt lentokonesiivousta jo useita

SeaDreamilla nautitaan Välimeren viinistä ja ruoasta SeaDream Yacht Clubin laivat risteilevät talvella Karibialla ja siirtyvät keväällä Välimerelle. Välimeren risteilyillä järjestetään kesäkaudella seitsemän viininmaistelu-risteilyä.

Icelandairin buddyt ovat tulleet takaisin

Lentoyhtiö määrittää siivouksen tason

Icelandairin stopover-buddyt, jotka jo viime keväänä ilahduttivat stopover-matkustajia, ovat tulleet takaisin. Talvikuukausinakin Islannista löytyy pysähdyksen ajaksi tekemistä; buddy voi viedä vaikka talviselle pyöräretkelle. SeaDream purjehtii talvikaudella Karibialla ja käy mm. kuvan St.Bartsilla. Huhtikuisen risteilyn hinnat alkavat 3 635 €/hlö sisältäen matkan merinäköalalla, ateriat ja juomarahat. Hintaan lisätään verot ja mahdolliset muut lisämaksut. Alus purjehtii reittiä Puerto Rico-Saba-St. Barts-Anguilla-Tortola-Norman Island.

Miia Manner

Lentokapteeni Berghildur nauttii vauhdista. Jos saat hänet stopover-buddiksi, saatat päästä talviselle maastopyöräretkelle.

VIIME KEVÄÄNÄ paljon julkisuutta ja suuren suosion saaneet stopover-buddyt ovat Icelandairin työntekijöitä, jotka vapaa-ajallaan v i e t t äv ä t a i k a a s t o p o ver-matkustajien kanssa; l e n t o e m ä n t ä H l i f i n p e rheenjäsen valmentaa Islannin naisten jalkapallomaajoukkuetta, joten voit päästä hyvässä seurassa o t t e l u u n . L e n t o k ap t e e n i Björn harrastaa joka sortin ulkoilma-aktiviteetteja ja voi johdattaa sinut elämäsi huippukokemukseen luonnossa. Buddyt ovat mukana tempauksessa maaliskuun loppuun asti. Lisää osoitteest a i c e l a n d a i r. c o m / s t o p over-buddy.

8 • 2016 MARRASKUU

Lisää kohteita ”Buddyn kanssa vietetty parituntinen on taatusti ikimuistoinen kokemus. Stopoverista ei tule lisämaksua lentolippuun ja hotellien hinnatkin ovat talvella kohtuulliset”, kertoo Icelandair Suomen maajohtaja Pekka Mäkinen. Yhtiö lentää jo 18 kohteeseen Pohjois-Amerikassa: Boston, Washington D.C. New York, Orlando, Minneapolis/St. Paul, Denver, Seattle, Anchorage, Portland ja Chicago. Kanadan puolella kohteet ovat Toronto, Halifax, Vancouver, Edmonton ja Montréal. ”Ensi vuonna saamme kaksi uutta kohdetta. Philadelphia tulee toukokuussa ja Tampa Bay syyskuussa”, Mäkinen kertoo.

vuosia, aluksi extrana ja kolme viimeistä vuotta vakituisena ISS:n siivoustiimissä. Hän aloitti terminaalisiivoojana ja on nyt edennyt kohdevastaavaksi, joka suunnittelee ja koordinoi tulevat työtehtävät. Helsinki-Vantaalla lentokonesiivousta hoitavia yhtiöitä on useita, ISS:n lisäksi mm. SOL ja Sodexo. ISS:n asiakkaina lentoyhtiöistä on Aeroflot, Belavia, JAL, KLM, TUI FLY ja Turkish Airlines. Kohdevastaavana Tarja suunnittelee päivän kulun lentokoneiden aikataulujen mukaan. ISS:llä on käytössä neljä tuotantoautoa, joilla tiimit liikkuvat kentällä. Työ vaatii nopeita päätöksiä ja stressinsietokykyä, sillä usein koneiden aikataulut vaihtelevat. Hienosti porrastetut työt menevät helposti päällekkäin, kun pari kolme täällä kääntyvää konetta rullaavatkin kentälle samanaikaisesti. Tuotantoautot ovat pakettiautoja, joiden perä on jaettu kahteen osaan, roskapussit laitetaan peräosaan ja keskellä on siivoustarvikkeet ja yhtiökohtaiset tuotteet. Niitä on parikymmentä erilaista, esim. wc-paperit, saippuat, desinfiointiaineet, hajusteet ja niskaliinat. Tuotantoauton ajamiseen tarvitaan erillinen ajolupa, koska sitä ajetaan kentällä. Lupaa varten on käytävä kurssit ja suoritettava insinööriajo.

SEADREAMIN LAIVAT I ja II seilaavat Karibialla marraskuusta huhtikuuhun ja Välimerellä toukokuusta lokakuuhun. Tunnelmallisiin jahteihin mahtuu 112 matkustajaa ja henkilökuntaa laivoilla on peräti 95. SeaDreamin laivat vierailevat Karibialla pienissä ja idyllisissä kohteissa, kuten Saint Barthélemyn saarella, Saint Vincentin saarella Grenadiineilla, Saballa, Brittiläisten Neitsytsaarten Tortolassa ja Anguillalla.

Viinimaistelua Välimerellä järjestetään tulevana kesänä seitsemän viininmaistelu-risteilyä, joilla keskitytään myös kulinaristisiin nautintoihin. "Paras tapa tutustua kohteeseen on tutustua sen ruoka- ja viinikulttuuriin", sanoo yhtiön myyntijohtaja Thomas G. Harrison. Laivalla järjestettäviin viininmaisteluihin on valikoitu maailman parhaimmistoon lukeutuvia viinintuottajia,

kuten Château Gassier, Tenuta San Guido ja Taittinger Champagne.

Lentokonesiivous jaetaan työn laajuuden mukaan eri luokkiin, joita kuvataan kirjaimilla, A, B, C ja D. Näiden lisäksi on pika ja A-. Lentoyhtiö määrittää tason, mitä milloinkin tehdään. Pika-luokassa koneesta kerätään käytännössä vain roskat. A-luo-

kan siivous tehdään yleensä kääntyville koneille, jolloin aikaa on vähän. Silloin siivotaan penkeiltä murut ja roskat pois, turvavyöt laitetaan ristiin istuimelle ja roskapussit kannetaan koneesta ulos. Myös vessat siivotaan ja pyyhitään näkyvät tahrat. Siivousten perusteellisuus kasvaa kirjainten myötä. C-luokan siivous tehdään useimmiten öisin, jolloin aikaa on enemmän. Silloin

Siivoustiimit liikkuvat lentokentällä tuotantoautoilla. Niistä löytyy siivousvälineiden lisäksi koko joukko tarvikkeita, joilla koneen varastot täydennetään.

vaihdetaan niskaliinat, pestään keittiö ja wc:t. D-luokassa pesu on vielä laajempi, silloin pestään pöytätasot ja ikkunaseinät, tarkistetaan ja täydennetään istuintaskut, imuroidaan ja vaihdetaan tyynyt ja huovat. Siivoustiimissä on 3-9 henkeä. Tiimin koko riippuu siitä, mitä koneessa tulee tehdä ja kuinka nopea kääntö on kyseessä. ISS Palvelut siivoaa päivässä keskimäärin 55-60 konetta. Siivouksen yhteydessä kerätään myös löytötavarat ja ne toimitetaan eteenpäin löytötavaratoimistoon. Tarja Kärkkäinen kertoo, että kirjoja jää tosi paljon, myös passeja ja lompakoita löytyy sekä erilaisia teknisiä laitteita kameroista kannettaviin. Tarjan mukaan ikävintä on korjata matkustamosta vauvan vaippoja. Niitä vaihdetaan istuinpenkeillä, eikä käytettyä vaippaa sitten vaivauduta viemään wc:n roskiin vaan se jätetään istuimelle tai istuintaskuun. Työn hyvänä puolena Tarja mainitsee lentohenkilökunnalta saadun positiivisen palautteen. Tarjan suosikkiasiakas lentoyhtiöistä on JAL. He ovat hyvin tarkkoja kaikesta ja siivoustarkistusraportissa on kolme allekirjoitusta. He arvostavat hyvin tehtyä työtä ja kiitosta tulee usein.

Montenegroon "Wine Voyage" -risteilyt alkavat huhtikuun lopussa, ja ensimmäinen reitti kulkee Lissabonista Barcelonaan. Seuraavat risteilyt seilaavat Italian vesillä, jonka jälkeen laiva siirtyy Kreikan, Kroatian ja Montenegron kautta Ranskan Rivieralle. Viiniristeilyt päättyvät lokakuun puolessa välissä. Myös Välimerellä ankkuroidaan pienempiin satamiin, ja jokaisessa kohteessa on mahdollisuus tutustua paikallisiin viineihin ja ruokaan. Esimerkiksi Italiassa voi lähteä tryffelinetsintäretkelle, osallistua paellan valmistuskurssille ja vierailla Sorrentinon viinitilalla Vesuviuksen tuliperäisellä alueella. Lähes kaiken sisältävien viiniristeilyjen hinnat alkavat noin 4 500 eurosta. SeaDream Yacht Club on perheomisteinen yritys, joka on perustettu vuonna 2001. Lisätietoja seadream.com

KREIKKALAISTA KATURUOKAA . Sana ’symposium’ tulee mui-

naiskreikasta, jossa sympossio on alun perin tarkoittanut ystävien tai perheen kokoontumista yhteen turisemaan hyvän juoman ja ruoan ympärille. Sympossio on nimeltään myös Aldemar Resortsin ja Kreikan valtion matkailutoimiston hyvän ruoan ympärille rakentuva kiertue, joka on vienyt maan gourmet-tietämystä jo seitsemän vuoden ajan eri puolille maailmaa. Suomeen kiertue rantautui tänä vuonna ensimmäistä kertaa. Helsingin Espan kokkikoulussa valmistettiin aitoa kreikkalaista street foodia paikallisten huippukokkien opastuksella. Listalla oli mini-souvlakivartaita kanasta ja porsaasta, kreikkalaista salaattia, friteerattua kesäkurpitsaa ja kreikkalaisia perunoita. Jälkiruokaan yhdisteltiin piparkakkuja, kreikkalaista jogurttia ja porkkanaa. Kuvassa Aldemar Resortsin keittiömestarit Ioannis Rodokanakis ja George Chatzopoulos seurassaan hotelliketjun MICE Manager Dimitra Plessa sekä Kreikan valtion matkailutoimiston Pohjoismaiden-johtaja Stavroula Skaltsi.

17


Hurtigruten on suurin ja monipuolisin explorermatkojen tarjoaja arktisilla alueilla. Uuden Explorer -laivueemme mukana, sinulla on mahdollisuus jättää oma lippusi yhteen maailman jännittävimmistä ja harvinaisimmista paikoista. Varaa tutkimusmatkasi Arktisille alueille, Kanadaan, Grönlantiin, Eurooppaan, Huippuvuorille tai yli Atlannin valtameren. Hurtigruten Suomessa: Airtouch Oy / info@airtouch.fi Puh: 020 1557 400

Parhaat risteilyisännät head huntataan

Risteilyjohtajan mieluisa tehtävä on luoda laivalle rento meininki Toinen toistaan upeammat uudet alukset ovat kilpailuvaltti nopeasti kasvavassa risteilyturismissa. Matkaan vaikuttaa paljon myös risteilyisäntä, joka toivottaa risteilijät tervetulleiksi alukselle ja ohjaa heidän toimiaan meripäivien aikana. Hyvän risteilyisännän ympärille muodostuu uskollisten fanien piiri, joka seuraa suosikkiaan reissulta toiselle ja vaihtaa tarvittaessa vaikka matkasuunnitelmaansa hänen perässään. sipainoisesti toiseen ammattiinsa, valokuvaamiseen. Hän kuvaa katuelämää kaikkialla maailmassa, kiinnostavia rakennuksia ja tietysti luontoa. Teoksia voi katsella ja ostaa Drew’n omilla nettisivuilla.

Markku Heikkilä, Oasis of the Seas

VIIDENTOISTA VUODEN ajan risteilyjohtajana maailman meriä seilannut, Turun telakalla rakennetun Oasis of the Seas–aluksen Cruise Director Drew Devine on mainio esimerkki siitä heittäytymisestä, johon risteilyaluksen viihdeohjelmasta vastaava ammattilainen parhaimmillaan kykenee. Cruise Director kuuluu risteilyaluksen johtoryhmään aluksen kapteenin, konemestarin, hotellipäällikön sekä ruoka- ja ravintolavastavan kanssa.

Monessa mukana Oasis of the Seasin kyydissä lomastaan nauttivat tuhannet merituristit oppivat matkapäiviensä aikana tuntemaan Drew:n, joka tuntuu ehtivän kaikkialle. Hän juontaa vauhdilla sisään viihde-esitykset konserteista jääshowhun, sukellusesityksestä tietokilpailuun. Hän esiintyy päivittäin laivan sisäisen tv-kanavan juontajana ja isännöi omia viihdeohjelmia laivan monilla näyttämöillä. Väliajoilla hän seurustelee näennäisen kiireettömästi ympärillään parveilevien lomalaisten kanssa. Kaikki tämä on kuitenkin vain pieni osa Cruise Directorin toimenkuvaa. Hauskan miehen roolin vetämisen lisäksi on oltava hallintohirmu ja narut käsissään säilyttävä pomomies. Suuren risteilyaluksen viihdeohjelmiin osallistuva henkilökunta on monisatapäinen. Taiteilijoiden lisäksi siihen kuuluu paljon teknistä henkilökuntaa puvustajista ja äänimiehistä pyroteknikoihin.

Oma ammattikunta ”Taiteellisen henkilökunnan kanssa työskentely on älyttömän hauskaa, mutta myös haastavaa. Esitysten on alettava ajallaan ja yleisölle on tarjottava täysipainoinen elämys illasta iltaan, kuukaudesta toiseen”, kertoo Drew.

18

Tuttuja asiakkaita

Risteilyjohtaja Drew Devinen työpaikka on kelluva ostoskeskus, viihdemaailma ja ravintolakeskittymä.

Monelle musiikin, teatterin tai sirkuksen ammattilaiselle risteilyaluselämä sopii hyvin. Keikkamatkat eivät ole rasittavia, kun esiintymislavalle voi kävellä omasta hytistä. Risteilyalusten viihdetarjontaa suunnitellaan tarkoin kohderyhmälle sopivaksi. Drew Devine kertoo, että tarjolla pitää olla kaikkea, mikä sopii 1-99 -vuotiaille. Jotakin asiakkaiden ikärakenteesta kertonee, että yksi Oasis of the Seasin suosituimmista ohjelmista on pitkään ollut 70`s Show, jossa paukutetaan Queenin, Whon, Rolling Stonesin ja kumppaneiden hittejä.

Valokuvaava muusikko Drew Devine on syntyisin Kanadan Torontosta. Ennen risteilyuraansa hän toimi ammattimuusikkona ja veti vuoden ajan omaa puheohjelmaa chicagolaisella radioasemalla. Samantyyppinen tausta on monella muullakin Cruise Directorilla, viihde-elämän kokemuksesta on paljon hyötyä ja omia esiintymistaitoja voi laivalla hyödyntää monin tavoin. Alalle on tunkua ja parhaista tyypeistä kilpaillaankin, head huntereita liikkuu suosituiksi nousseiden ammattilaisten kintereillä. Työ Royal Caribbean –yhtiön leivissä on hektistä, mutta koska 10 viikon ympärivuorokautista työrupeamaa seuraa aina pitkä lomajakso, voi Drew välillä omistautua täy-

Silversean häikäisevä lomakokemus ”En tiedä, toivunko ikinä” Italialainen Silversea-varustamo kutsui pohjoismaisia myyjiään tutustumaan Silver Spirit -risteilijään. Risteily todellisella luksusaluksella, jossa tarjoilijatkin lukevat ajatuksia, sai Loistoristeilyt-yrityksen myyntipäällikkö Raimo Kukkosenkin mykistymään. RAIMO KUKKONEN on kolunnut työnsä takia toistakymmentä varustamoa ja työskennellyt matkanjohtajana yli 50:llä loistoristeilyllä, mutta Silversea sai jopa Kukkosen mykistymään. ”En tiedä, toivunko reissusta ikinä”, hän nauraa. ”Kaikkein paras risteily ikinä. Jos jotain negatiivista on pakko löytää, niin paluu arkeen risteilyltä oli helvetillistä. Minut hemmoteltiin pilalle,” Kukkonen summaa.

Kun kysyy, mikä on risteilyisännän tärkein tehtävä, vastaa Drew epäröimättä: ”Tunnelman ja hyvän meiningin ylläpitäminen tilanteessa kuin tilanteessa. Se ei yleensä ole vaikeaa, mutta joskus, kun sään haltijat kääntävät selkänsä ja kokonainen risteilyviikko kuluu sadesäässä, on suupielten pitäminen korvissa ja matkailijoiden innostaminen haastavaa.” Parasta työssä on sen monipuolisuus ja ihmiset, jotka saapuvat uudelleen ja uudelleen Drew:n isännöimille risteilyille. ”Tunnen ihmisiä, jotka ovat risteilleet kanssani kymmeniä kertoja. Vaikka Oasis of the Seas ottaa kuusi tuhatta matkustajaa ja vieraat vaihtuvat viikon välein, huomaan joka risteilyllä joukossa tuttuja kasvoja. Minulta kysytään, missä milloinkin olen menossa ja halutaan sijoittaa loma juuri minun työvuoroni kohdalle.”

Ajatuksen voimalla

Monitaituri

Aamiainen terassilla

Hassujakin sattumuksia risteilyisännän elämään mahtuu. ”Kerran erään orkesterimme rumpali loukkasi selkänsä, kun hänen ruuvattava istuimensa petti. Päätimme, että koska osaan myös soittohommia, niin tuuraan rumpalia muutamat jäljellä olleet esiintymiset. Pahaksi onneksi minulle annettiin se sama palli, joka oli pettänyt selkänsä loukanneen rumpalin alta eikä se tietenkään kestänyt minunkaan painoani. Huomasin makaavani selälläni esiintymislavalla ja huitovani rumpupalikoilla tyhjää ilmaa. Yleisö luuli tempun kuuluvan esitykseen ja kiljui riemusta”, Drew nauraa.

Kukkonen risteili Silver Spiritillä Roomassa, Sorrentossa, Sisiliassa ja Maltalla. Silversean alukset ovat kooltaan muita loistoristeilijöitä pienempiä, joten ne mahtuvat myös satamiin, jonne isommilla aluksilla ei ole asiaa. ”Nautin aamiaisen laivan terassilla ollessamme ankkurissa paraatipaikalla Sorrenton satamassa. Maisemat olivat fantastiset.” Kaikki laivan hytit ovat sviittejä ja halutessaan aamiaisen saa myös sviitin parvekkeelle, jonne tarjoilija kattaa herkut valkoisen pöytäliinan päälle ja kaataa juuri puristetun appelsiinimehun ja kahvin. ”Näistä asioista syntyy kuuden täh-

Silver Spiritin risteilijälle otetaan korkeintaan 500 matkustajaa, ja miehistöä on saman verran. Kukkonen sai heti satamassa avukseen henkilökohtaisen hovimestarin, ranskalaisen Jeanin mustassa frakissaan. ”Jean purki matkalaukkuni, laittoi kylpyveden pyytämättä valmiiksi, kiillotti kengät – teki kaiken mitä pyysin tai en edes tajunnut pyytää. Kotiin lähdettäessä Jean vahasi laukkuni ja pakkasi tavarat”, Kukkonen ihmettelee. Laivalla ei tarvinnut jonottaa missään, ja samppanja virtasi jatkuvasti. Risteilyn hintaan kuuluvat kaikki ruoat ja juomat hummereineen ja sisäfileepihveineen. ”Heti kun ehdin ajatella, että voisinpa ottaa lisää samppanjaa, tarjoilija luki ajatukseni ja kaatoi lasiin lisää.”

Silversea-varustamo kutsui pohjoismaisia myyjiään tutustumaan Silver Spirit -risteilijään. Unohtumattomasta risteilystä nauttivat Charlotte Buhl Hauge Tanskasta, Raimo Kukkonen Suomesta, Kenneth Koustrup Christiansen Tanskasta, Emma Bejeryd ja Melinda Sutus Ruotsista sekä Cathrine Joergensen Norjasta.

Silversean uusi lippulaiva Silver Muse aloittaa risteilyt ensi huhtikuussa. Alukseen mahtuu 596 matkustajaa, joista huolehtii 411 hengen miehistö.

den palvelu”, Kukkonen summaa. Ja kun palvelusta puhutaan, niin Kukkonen pyysi illalla laivan pianobaarista poistuessaan pullon hyvää viiniä sviittiinsä. ”Kun pääsin hyttiin, niin siellä se viinipullo jo odotti minua. En käsitä, miten he ehtivät. No, minulla on lyhyet jalat”, Raimo nauraa.

Valtaosa palaa takaisin Vaikka risteilijät tarjoavat todellista luksusta, ei laivalla kuitenkaan pönötetä silinteri ojossa. ”Asiakaskunta on korkeasti koulutettua ja varakasta, kaiken ikäistä väkeä, mutta tunnelma on silti mukavan rento”, Silversean Julia Wiencke kuvailee. Hän ei ihmettele, miksi yli 60 prosenttia Silversean asiakkaista palaa risteilijöille takaisin. ”Varustamo tarjoaa liikemiehille oivan rentoutumispaikan, kodin kaukana kotoa. Hinnoit-

telu sisältää kaiken, joten asiakkaiden ei tarvitse enää aluksella käyttää rahaa lainkaan” Julia jatkaa.

Uusi lippulaiva Risteilyvieraille esiteltiin matkan aikana Silversean uusi lippulaiva Silver Muse, josta tulee varustamon suurin laiva. Paljon kertonee se, että ensi keväänä liikennöimisen aloittavan laivan slogan kuuluu: ”yksinkertaisesti jumalallinen.” Silver Muse saapuu varustamon palvelukseen huhtikuussa 2017. Alukseen mahtuu 596 matkustajaa, joista huolehtii 411 hengen miehistö. Alus on 212,8 metriä pitkä ja 27 metriä leveä. Aluksella on 8 asiakaskantta, uima-allas, 6 ravintolaa, useita oleskelualueita, kylpylä, kuntosali, teatteri. Aluksen kaikki sviitit ovat parvekkeellisia. Sviittien asiakkaista pitää huolta henkilökohtainen hovimestari.

8 • 2016 NOVEMBER


Yli sadan risteilyn mies

"Mr. Cruise" Tony Pokkinen rakastaa risteilemistä ja niiden myymistä

Kaipaatko kaupunkilomaa Tallinnassa tai lomaa kaupungista Laulasmaalla?

Suomalaisen matkustajan mielessä on Pokkisen mukaan neljä myyttiä, joiden vuoksi risteilylle ei helposti lähdetä. Nämä kompastuskivet ovat todellisuudessa selätetty jo vuosia sitten: asiakkaat eivät ole ainoastaan eläkeläisiä, laivoilla ei ole tungosta, koko risteilyä ei vietetä laivassa ja eivätkä ne ole pelkästään varakkaille matkustajille. Miia Manner TONY POKKINEN oli loppu-

suoralla mukana haussa, kun Royal Caribbean Cruises (RCL Cruises Ltd) etsi Suomeen ensimmäistä myyntijohtajaa vuonna 2009. "En saanut paikkaa, mutta se oli minulle onnenpotku. Silloin sain ajatuksen, että Suomessa tarvitaan ammattitaitoinen, pelkkiä risteilyjä myyvä risteilytoimisto, joka on erikoistunut RCL:n varustamoihin", kertoo Pokkinen. We Love Cruises -risteilytoimisto perustettiin vuonna 2013. Pokkinen ja yrityksen kolme yhtiökumppania, sekä avustava myyntihenkilökunta ovat kaikki intohimoisia risteilijöitä: kokemusta risteilyistä heillä on yhteensä noin 1600 päivää, yli 200 risteilyllä, 26 eri reitillä ja 57 eri laivalla. We Love Cruises välittää vain RCL -varustamokonsernin risteilyjä.

Merellä ja ilmassa Risteilyjen parissa hän on työskennellyt jo yli 25 vuotta hoitaen aluksi matkailualan henkilöstön risteilyvarauksia. Pokkinen on toiminut myös Aurinkomatkojen risteilyoppaana Karibialla vuonna 1991-1992 sekä RCL:n myyntiavustajana Suomessa vuosina 2005-2008. Hän on työskennellyt yli 28 vuotta myös lentotyössä matkustamohenkilökuntana risteilyjen ohessa.

Kolme brändiä RCL -varustamokonsernilla on kolme erilaista risteilybrändiä: Royal Caribbean International, Celebrity Cruises ja Azamara Club Cruises. Royal Caribbean on suunnattu lähinnä lapsiperheille sekä aktiivisille lomalaisille, sillä laivoilla on hyvin monipuolinen valikoima aktiviteetteja jäähallista surffaussimulaattoriin. Azamara Club Cruises on aikuiseen makuun, Celebrity Cruises taas on sopiva valinta esimerkiksi pariskunnille, aikuisryhmille sekä häämatkalaisille. Kolmella varustamolla on kuukaudessa noin 120-140 lähtöä kaudesta riippuen, joten jokaiseen makuun löytyy sopiva vaihtoehto.

Vaikuttava Alaska Pokkinen mainitsee kaksi risteilyä, jotka ovat olleet hänen tekemistään risteilyistä mieleenpainuvimmat. "Toinen on Tyynenmeren risteily, jonka teimme viime keväänä, kun täytin 50 vuotta. Lensimme ensimmäisessä luokassa ja risteilimme Royal Caribbeanin Voyager of the Seas -laivalla", kertoo Pokkinen. Toinen risteilykokemus, joka on Pokkisen mielestä ollut pysäyttävä, oli Alaskan risteily. "Alaska on todella vai-

8 • 2016 MARRASKUU

We Love Cruisesin Juhana Mikkanen, Tony Pokkinen ja Harri Erho Azamara Journey -risteilylaivalla White Night Party -auringonlaskuillallisella.

killa edustamiemme varustamoiden laivoilla ja valikoima monipuolinen", kertoo Pokkinen. Usein lounas syödään buffet-ravintolassa ja illallinen nautitaan á la carte -ravintolassa. Buffet-ravintolan Aamupalan voi nauttia myös omassa hytissä. Kuvassa Azamara Journeyn aamiainen katettuna hytin parvekkeelle. ja á la carten -välillä voi itse tehdä valinnan jokaisen kuttava. Maisemat ovat uskoaterian kohdalla. Laivoilla on mattoman hienot, yhdellä silmyös useita lisämaksullisia mäyksellä voi nähdä kesän ja erikoisravintoloita talven: kukkaloistoiset pellot, vihreät metsät ja lumen peittämät vuorten huiput. NäimPalvelua, palvelua me myös karhuperheen ja valaita. Jäätikkö on valtava, "Nykyään ei alalla pysty kilisolla laivallakin tuntee itsenpailemaan millään muulla sä todella pieneksi." kuin erikoistumalla ja hyvällä henkilökohtaisella palVuorokausi 100-130 euroa velulla. Me tunnemme laivat yksityiskohtia myöten ja osaamme kertoa asiakkailRoyal Caribbeanilla tai Celeblemme esimerkiksi parhaan rity Cruisesilla keskihinta on hytin asiakkaan haluamasta karkeasti arvioiden noin 100hyttikategoriasta tai vaikkapa 130 euroa vuorokaudessa henlempiravintolamme vierailukilöltä parvekkeellisessa hykohteessa", kertoo Pokkinen. tissä. Azamara Club Cruisesin We Love Cruises on myynristeilyt ovat boutique-henkinillisesti yksi suurimmista siä, laivat pienempiä ja henRCL:n jälleenmyyjistä Suokilökuntaa on enemmän suhmessa. teessa matkustajamäärään. "Risteilyhän on usein onAzamaran alkaen hinnat ovat ce in a lifetime -matka. Mut2 000–2 500 euroa henkilöltä ta vain siihen asti, kun ensim7 vuorokauden risteilyllä eli mäinen risteily on tehty. Sen kolmensadan euron molemmin jälkeen lähdetään varmasti puolin per vuorokausi. uudelleen", päättää Pokkinen nauraen. Päivässä ehtii hyvin Usein ajatellaan, että risteilylaivan satamassa oloaikana ei ehdi juuri mitään. "Hyvin ehtii, kun lähtee aamulla rannalle, voi käydä päivällä laivalla lataamassa akkuja laivalla ja lähteä iltapäivällä vielä kaupungille. Totta kai, jos kohde on todella mielenkiintoinen, voi tuntua siltä, että aika on liian lyhyt. Mutta tällaisiin kohteisiin voi aina palata myöhemmin, vaikkapa maalomalle", sanoo Pokkinen. Hänen henkilökohtainen risteilysaldo on tällä hetkellä hieman yli sata risteilyä.

Á la carte -ruokaa "Ruoka on korkeatasoista kai-

www.bbhhotels.com Maailman suurin hotelliketju on syntynyt

Marriott osti Starwoodin Ketjulla yli 5 700 hotellia LEGOL AND DUBAIHIN. Per-

helomalla Dubaissa riittää tekemistä. Viimeisimpiä uutuuksia ovat LEGOLAND® Dubai ja LEGOLAND®-vesipuisto. Puiston rakentamiseen on tarvittu mm. 60 miljoonaa LEGO®-palikkaa, ja se koostuu kuudesta teema-alueesta sekä 40 huvilaitteesta ja elämyskohteesta. Uusi LEGOLAND on osa teemapuistokokonaisuutta, Dubai Parks and Resortsia. LEGO®-puistojen lisäksi Dubai Parks and Resortsissa on Hollywood-teemapuisto MOTIONGATE™ ja suurimpien Bollywood-elokuvien inspiroima Bollywood Parks™ huvilaitteineen ja elämyskohteineen. Kaikkiaan Dubai Parks and Resorts tarjoaa lähes 100 laitetta ja kohdetta.

AirBaltic aloittaa lennot Tampereelle AirBaltic aloittaa kesäaikataulussa lennot Tampereelta Riikaan kuudesti viikossa. UUSI REITTI tuo Tampereen s e u d u n y r i t ys - j a l o m a matkailijoiden ulottuville laajan lentoyhteyksien verkoston, kun matkustajat voivat hyödyntää vaihtoyhteyksiä Riiasta. Lennot operoidaan kuudesti viikossa 26. maaliskuuta alkaen 76-paikkaisella Q400-koneella.

Uusia kohteita Ensi kesänä airBaltic avaa Riiasta lennot myös kolmesti viikossa Sveitsin Geneveen, Englannin Aberdeeniin ja Norjan Stavangeriin sekä kuudesti viikossa Göteborgin ja kerran viikossa Italian Cataniaan. Myös Vilnasta lennetään neljästi viikossa Pariisiin ja kolmasti viikossa Müncheniin.

Maailman suurin hotelliketju syntyi, kun Marriott International osti Starwood Hotels & Resortsin. Ketjulla on nyt hotelleja ja resortteja yli 110 maassa. Ketjun nimeksi otettiin Marriott International.

Viime kuun lopulla Helsingissä pyörähti Marriott Sales Week –kiertue, missä täkäläisiä toimijoita olivat tapaamassa mm. Berliinin, Wienin, Budapestin, Lontoon ja Kreetan hotellien edustajia. Kuvassa vasemmalta Sofia Vaimakis Domes of Elounda & Domes Noruz Kreetalta, Georges Midleje Renaissance Tuscany Il Ciocco Resort & Spa, Silvia Abreu Lontoon Marriott Marble Arch hotellista, Balint Bako Budapestin Marriott hotellista, Kiki Koskinen Marriottin Suomen myyntipäällikkö sekä Laurent Palmieri AC Nice / Riviera Marriott La Porte de Monaco. Edessä Robert Wolf Berliinin Marriott hotelleista sekä Sebastian Friedrich Marriott Wien.

LAAJENTUNEESSA Marriott International –ketjussa on nyt yli 30 brändiä. Yhtiön toimitusjohtaja Arne Sorensonin mukaan seuraava vaihe on kanta-asiakasohjelmien uusiminen niin, että asiakas hyötyy kaikkien brändien asiakkuuksista. Jo nyt pisteitä voi siirtää tililtä toiselle mutta täydelliseen yhdistymiseen hän veikkaa menevän vielä vuoden päivät.

30 brändiä Kaupan myötä Marriott sai 11 uutta brändiä entisen 19 brändin lisäksi.

Parasta luksusta tarjoavat mm. St. Regis hotellit, Ritz Carltonit ja Bulgarit. Hyvää ensiluokkaa mm. Le Meridien, Sheraton, Westin ja Design hotellit. Ensiluokkaista majoitusta tarjoavat mm. AC Hotels by Marriott ja Yhdysvalloissa SpringHill Suites. Hyvän keskitason hotelleja ovat mm. Moxy Hotels ja Protea Hotels Afrikassa. Lisätietoa osoitteesta members.marriott.com ja Marriottia Suomessa edustavalta Aviarepsiltä, Kiki Koskinen, kiki.koskinen@marriottgsafinland.com.

19


Risteilyaluksia tulossa kesällä Helsinkiin ennätysmäärä

Muutaman tunnin maissa oloaikaan mahdutetaan monia retkiä Tulevana kesänä risteilyaluksia odotetaan Helsinkiin ennätysmäärä, kasvua liki 10 prosenttia. Helsinki on kohteena yli 20 varustamon risteilytarjonnassa. Helsinki-päivän kesto on muutamasta tunnista kokonaiseen päivään, ja vain muutama alus viipyy yli yön. Keskimääräinen vierailuaika on 6-8 tuntia. Sinä aikana on pystyttävä antamaan asiakkaille hyvä kuva niin Helsingistä kuin Suomestakin ja samalla yritettävä saada noin 450 000 risteilyasiakasta avaamaan kukkaronsa nyörejä mahdollisimman anteliaasti.

THAILAND ROADSHOW. Thaimaan matkailutoimijat poikkesivat myös Suomessa matkallaan

Lontoon World Travel Marketiin. Paikalla oli yli 40 thaimaalaista hotellien, hotelliketjujen, alueiden, agenttien ja lentoyhtiöiden edustajaa tapaamassa suomalaisia ja virolaisia matkakaupan asiantuntijoita. Hotel Kämpin juhlavissa tiloissa pidetty hedelmällinen workshop antoi osallistujille aimo annoksen uutta tietoa ja kontakteja. Illallisen aikana päästiin maistelemaan myös thaimaalaisen keittiön makuja. Ryhmäkuvassa osa thaimaalaisista myyjistä.

LSS:n päiväoperaatio, jossa 49 bussia oppaineen Melkinlaiturilla vastassa risteilyvieraita. Vilkkaimpina päivinä asiakkaita on yli 3000.

Antti Haukkamaa PROJEKTIPÄÄLLIKKÖ Jenny

Taipale Visit Helsingistä kerää perusfaktaa Helsinkiin tulevista risteilyistä ja niiden asiakkaista. Matkustajat tulevat pääosin Saksasta, USAsta ja Iso-Britanniasta. Lähes puolet on yli 65-vuotiaita. Liki 90 prosenttia vierailee risteilyllään enProjektipäällikkö s i m m ä i s t ä Jenni Taipale, kertaa Hel- Visit Helsinki. singissä, vain 4 prosenttia jää laivaan, eikä lähde kaupungille tai retkille ollenkaan. Asiakkaiden tyytyväisyys Helsinki-kokemukseen on huippuluokkaa. Peräti 99 prosenttia on erittäin tyytyväisiä tai tyytyväisiä paikallisten ihmisten ystävällisyyteen ja 95 prosenttia kokonaisuudessaan Helsinki-vierailuun. Kaupungin puhtaus ja siisteys saa asiakkailta kiitosta, samoin paikallinen kulttuuri ja mahdollisuus sen aitoon kokemiseen. Saunakulttuuri ja siihen liittyvät uudet palvelut, Löyly ja Allas Sea Pool ovat tervetullut lisä kaupungin tarjontaan. Keskimäärin risteilyvieras jättää rahaa Helsinkiin 65 euroa. Kokonaispotti on lähes 30 miljoonaa.

lisimman edullisia riisuttuja versioita. Virve Katajan, NextTravelin myyntijohtajan mukaan suunta on viime aiko i n a t a a s kääntynyt paremmaksi. Laatu ja tuotteet korostuvat, ei niinkään hinta. R i s t e i l y - Myyntijohtaja kausi alkaa Virve Kataja, Helsingissä NextTravel. t o u ko k u u n alussa ja jatkuu syyskuun loppuun. Vilkkaimpina risteilypäivinä Helsingissä saattaa olla samanaikaisesti 5-6 alusta. Retkiä on sekä aamu- että iltapäivällä eli sama rumba tehdään päivässä osin kahteen kertaan. Pisimmät retket suuntautuvat reilun tunnin ajomatkan päähän Helsingistä, Loviisaan, Fiskarsiin ja Lohjalle. NextTravelin liikevaihdosta noin puolet tulee risteilypuolelta ja toinen puoli incentive- sekä kokousja kongressimatkailusta.

Elämyksellisyys ja aktiivisuus korostuvat LSS:n toimitusjohtaja Kim Long kertoo, että edelleen eri

versiot peruskaupunkikierroksesta ovat suositumpia. Monet haluavat nähdä Temppeliaukion kirkon ja Sibelius-monumentin. Lähialueista Porvoo on edelleen suosittu ja Helsingin merellisyys, joka mahdollistaa kiinnostavia veneretkiä. Elämyksellisyys, vaikkapa käynti luomutilalla tai kävely metsässä, herättää kiinnostusta enenevässä määrin. Samoin aktiivisuus on nousemassa selväksi trendiksi, kuten pyörä- tai melontaretket. Omia harrastuksia halutaan myös kokeilla eli osa lähtee satamasta lenkkeilemään tai suppailemaan. Monet risteilyvieraista lähtevät matkaan perheittäin jopa useamman sukupolven kesken. Silloin korostuvat omatoimiset retket, joiden suosio on kasvussa. Tällä hetkellä risteilyaluksille on laituripaikkoja Hernesaaressa, Jätkäsaaressa ja Katajanokalla. Hernesaaren kärkeen on valmistumassa uusi risteilylaituri. Helsingin lisäksi osa kansainvälisistä risteilijöistä poikkeaa myös Maarianhaminassa ja Turussa sekä Pohjanlahdelle suuntautuvilla risteilyillä Kemissä, Raumassa, Porissa ja Vaasassa.

Incoming-toimistot Risteilyvarustamoille tarjottavat maapalvelut ovat muutaman incoming-toimiston käsissä. Suurimpina LSS (Long Special Services) ja NextTravel. Mukana on myös ulkomaisia toimijoita, kuten Baltic Gateway. Heillä ei ole Helsingissä omaa toimistoa eikä vakituista henkilökuntaa Suomessa. Nämä kolme toimijaa jakavat markkinat aikalailla tasan. Mukana on myös muutama pienempi toimisto, kuten Tumlare, joka on erikoistunut japanilaisiin ja muihin aasialaisiin ryhmiin. Yleensä varustamot tekevät sopimuksen yhden toimiston kanssa koko kaudeksi. Viime vuosikymmenellä alkanut taantuma kiristi kilpailua rajusti. Varustamot halusivat täyttää laivansa, jolloin alettiin kilpailla hinnalla. Se näkyi myös maapalveluissa, joista haluttiin mahdol-

20

BREAKFAST IN AMERICA. Amerikka oli teemana sopivasti USA:n

presidentinvaalitulosta seuraavana aamuna Icelandairin aamiaisinfossa. Vuonna 2017 Icelandair lisää lentojaan merkittävästi. Helsinki-Reykjavik-lennot jatkuvat ympäri vuoden ja kesäkaudella saadaan roimasti lisää kapasiteettia: perjantaisin ja sunnuntaisin lennetään peräti kolme suoraa lentoa ja muinakin viikonpäivinä lähtöjä on kaksi suuntaansa. Icelandairin uutuuskohteet USA:ssa ensi vuonna ovat Philadelphia ja Floridan Tampa. Islannista terveiset toi paikallinen DMC Iceland Travel, joka muistutti Islannin olevan loistava kohde ryhmä-, kokous-, kongressi- ja incentivematkoille. Tilaisuuden yhteistyökumppaneina olivat AmCham Finland ja Suomen Liikematkayhdistys FBTA, joiden edustajat kertoivat niiden yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta ja toiminnasta suomalaisten yritysten ja yhteisöjen puolestapuhujina. Vasemmalta toimitusjohtaja Kristina Sweet AmCham Finland, project manager Sunneva Guðjónsdóttir Iceland Travel, toiminnanjohtaja Sari Viljamaa FBTA ja maajohtaja Pekka Mäkinen Icelandair.

Tallink investoi 16 miljoonaa euroa uudistuksiin

Uudistunut Silja Europa palaa Helsinki-Tallinna –reitille Kesän lopusta asti telakalla levännyt Silja Europa palaa risteilyliikenteeseen mittavan uudistuksen kokeneena 12. joulukuuta. Tallinkin investointi Silja Europaan on laajuudeltaan ja budjetiltaan erittäin mittava. Karoliina Saarnikko JOULUKUUSSA TELAKALTA palaava Silja Europa on kokenut monia matkustajille näkyviä uudistuksia. Laivan 1016 hyttiä, B-luokan hyteistä sviitteihin, ovat saaneet uudet pinnat ja huonekalut. C-luokan hytit tullaan myös uusimaan pikkuhiljaa laivan palattua vesille. Hyttien lisäksi laivalla on remontoitu hyttikäytävät, aulat, infotiski ja yleiset wc-tilat. Uudistuksesta vastaa suomalainen arkkitehtitoimisto Aprocos, joka suunnitteli aikoinaan myös Silja Serenaden ja Silja Symphonyn sisustuksen sekä osan Silja Europan aiemmista uudistuksista.

Silja Linen laivoilta tuttu Coffee & Co. aukeaa myös Silja Europalla.

Uusia ravintoloita Laivalla uudistetaan myös ravintoloita, kahviloita ja baareja. Grill House -ravintola korvaa entisen à la carte -ravintolan ja Silja Linen Helsinki-reitin laivoilta tuttu Coffee & Co. laajentaa laivan kahvilatarjontaa entisestään. Laivan buffetravintola, baari ja pubi ovat myös uusittu remontin aikana. Keväällä Silja Europalla remontoitiin jo kaupat, yökerho ja disco, ja sinne avattiin italialainen ravintola Tavolàta sekä pikaruokaravintola Fast Lane. ”Jos on vuosia sitten käynyt viimeksi Silja Europalla, niin suosittelen ehdottomasti lähtemään uudestaan nyt uudistetulle laivalle. Laivaa on uudistettu niin reippaasti, että kokemusta ei voi verrata entiseen”, Tallink Siljan viestintäjohtaja Marika Nöjd kehottaa.

Turkulaisten rakastama Silja Europa toimi kesällä ennen telakalle siirtymistään Tallinnan liikenteessä päiväristeilylaivana. Sitä ennen laiva oli vuokrattuna asuntolaivaksi Australiassa. ”Silja Europahan oli myös pitkään Turku-Tukholma-reitillä ja turkulaiset ovat kovin kiintyneitä siihen. He ovat tehneet

Myös laivan aulatilat saavat uuden ilmeen.

jopa adressin saadakseen pitää sen Turussa, jonne laivan ei kuitenkaan enää suunnitella palaavan”, Marika Nöjd kertoo. Syyt ovat tekniset; Turun reitti on niin suurelle ja iäkkäälle Silja Europalle liian vaativa. Reitillä nyt liikennöivä Baltic Princess sopii kokonsa puolesta reitille paremmin.

Baltic Queen Tukholmaan Ensimmäisen matkansa uudistettu alus tekee uudella reitillään 12. joulukuuta. Sen aikataulut pysyvät yleisesti samoina kuin samaa reittiä kulkeneella Baltic Queenillä. Lähtö Helsingistä on iltaisin klo 18.30 ja Tallinnaan laiva saapuu klo 22.00. Takaisin Tallinnasta laiva lähtee seuraavana päivänä klo 12.30 ja on perillä

Helsingissä klo 16.00. Silja Europan aloittaessa Baltic Queen siirtyy takaisin omalle vanhalle Tallinna-Tukholma -reitilleen ja tällä reitillä liikennöinyt Romantika siirtyy takaisin Tukholma-Riika -reitille. Silja Europan lisäksi Helsingin ja Tallinnan välillä liikennöi jatkossakin kaksi Tallink Shuttle -pika-alusta, ja vuoden 2017 alusta reitillä aloittaa uusi ympäristöystävällinen Megastar, joka korvaa Superstarin. ”Silja Europa tekee ensi kesänä perinteisesti myös viisi Päivä Visbyssä -risteilyä. Visbyn-risteilyt ovat olleet hurjan suosittuja ja yleensä loppuunmyytyjä. Silja Europa saattaa tehdä ensi kesänä myös yhden yllätysmatkan”, Marika Nöjd vihjaa lopuksi. J u t u n h ava i n n e k u va t Aprocosilta.

8 • 2016 NOVEMBER


Suomalaiseen laivanrakennukseen luotetaan

Turussa valmistuu useampikin uuden sukupolven loistoristeilijä Suomalaisella laivanrakennusteollisuudella pyyhkii vaihteeksi hyvin. Toisin oli vielä pari vuotta sitten, kun eteläkorealaisen STX:n omistuksessa ollut Turun telakka hoippui konkurssin partaalla. Pelastajaksi löytyi lopulta valtiovallan avustuksella saksalainen perheyhtiö Meyer Werft. Nyt Meyer Turun tilauskirja pullistelee uusia risteilijätilauksia aina 2020-luvun puoliväliin saakka. Nyt myös megaluokan loistoristeilijät rakennetaan LNG-käyttöisiksi. sin ollaan aina maissa – käyntikohteet ovat olleet tärkeämpiä kuin toiminta laivalla.”

Esa Aalto SUOMALAISYRIT YSTEN OSUUS kansainvälisistä lai-

vanrakennusprojekteista on muutenkin kasvanut viime vuosina merkittävästi. Telakoiden tilauskirjoissa on jo noin 80 uutta alusta. Finpro arvioi, että seuraavien kymmenen vuoden aikana maailman uusista laivatilauksista suomalaisyrityksille sopivien tilausten arvo on aiesopimukset mukaan lukien useita kymmeniä miljardeja euroja.

Eurooppalaiset matkustavat kohde edellä Meyer Turun telakalta seuraavaksi valmistuva matkustaja-alus on Tallinkin Megastar alkuvuodesta 2017.

Eurooppalaisten ja amerikkalaisten risteilykäyttäytymisessä on Kuutschinin mukaan

Merkittäviä laivatilauksia Turun telakka tunnetaan erityisesti suurista risteilijäaluksista ja matkustajalaivoista. Parhaillaan Turussa viimeistellään Tallinkille toimitettavaa Megastaria, jonka on määrä aloittaa liikenne Helsingin ja Tallinnan välillä tammikuussa. TUI Cruisesille toimitettavien Mein Schiff-alusten sarja saa jatkoa keväällä 2017 valmistuvan Mein Schiff 6 -aluksen myötä. Vuosina 2018 ja 2019 TUI:lle toimitetaan vielä kaksi uutta saman sarjan alusta.

Carnival Corporationille neljä alusta Viime vuonna maailman suurin risteilyvarustamo Carnival Corporation ehätti jo tilaamaan Turusta kaksi maailman ensimmäistä nesteytetyllä maakaasulla toimivaa valtameriristeilyalusta Costa Cruisesin risteilybrändille. LNG varastoidaan aluksella, ja sillä tuotetaan 100 prosenttia laivan tarvitsemasta energiasta. LNG:n käytön ansiosta laivat eivät aiheuta lainkaan noki- tai rikkidioksidipäästöjä. Optimoidun laivasuunnittelun ansiosta alusten matkustajakapasiteetti tulee olemaan jopa 6 600 matkustajaa. Tänä syksynä Carnival Corporation ilmoitti lisäksi uudesta merkittävästä sopimuksesta Meyer Turun kanssa. Carnival Cruise Linen käyttöön valmistuvat kaksi uutta risteilyalusta on tarkoitus toimittaa vuosina 2020 ja 2022. Myös ne käyvät nesteytetyllä maakaasulla.

Royal Caribbean kokeilee uutta teknologiaa Lokakuussa uutisoitiin Royal Caribbean Cruisesille Turussa rakennettavista uusista Icon-luokan kahdesta 5 000 matkustajan risteilyaluksesta, joiden on määrä valmistua vuosina 2022 ja 2024. Myös niissä otetaan käyttöön uusia innovaatioita. ”Icon-laivoilla otamme ensi askeleet poistaaksemme savun savupiipuistamme”, totesi Royal Caribbean Cruisesin toimitusjohtaja Richard Fain sopimusta julkistettaessa. Icon-luokan alukset käyvät pääosin LNG:llä, mutta voivat myös käyttää perinteistä polttoainetta, jos niiden vierailu-

8 • 2016 MARRASKUU

Celebrity Cruises ja SAS veivät marraskuun alkupuolella suomalaisia ja virolaisia matkatoimistolaisia testaamaan SAS:n uuden Miami-reitin sekä Celebrity Cruisesin Bahaman-risteilyn. 11 hengen porukka vietti myös yön juuri avatussa SLS Brickell -hotellissa. Kuvassa tunnelmia risteilyn Evening Chic -illalta. Kuvassa vasemmalta: Ylärivi Jessica Virtanen Tjäreborg, Essi Sarpo Primera Holidays, Anu Koskinen Tjäreborg, Sara Hakala Apollomatkat, keskirivi Kristi Kükk Estravel, Silja Martin Estravel, Kristel Heinsalu Estravel, Lotta Yttring Matka-Agentit, Henna Koskela Risteilykeskus ja alarivissä Tuomas Kankaala SAS ja Mari Suihko Royal Caribbean Cruises.

satamissa ei ole vielä LNG:lle tarvittavaa infrastruktuuria. Täysin uutena energianlähteenä Icon-aluksilla tulee toimimaan polttokennoteknologia. ”Polttokennojen käyttö laivoissa on vielä uusi asia, ja kokeilemme sitä ensin pienimuotoisemmin olemassa olevilla aluksillamme”, kertoi RCL:n varatoimitusjohtaja Harri Kulovaara. ”Tavoitteemme on tuottaa merkittävä osa laivan hotellitoimintojen vaatimasta energiasta polttokennojen avulla.”

selkeä ero. ”Amerikkalaiset menevät laivalle laivan takia, eurooppalaiset kohteen takia. Reitti valitaan sen mukaan mitä halutaan nähdä. Eurooppalaisilla aluksilla on tietysti hauskanpitoakin, mutta myös hyvin runsaasti kohteisiin ja paikallisiin kulttuureihin liittyviä retkiä ja laivoilla tarjotaan kyseiseen käyntikohteeseen liittyviä ruoka-annoksia.”

Helsinki Travel Awards Löyly, Allas, Flow Festival Helsingin Matkailusäätiö on palkinnut helsinkiläisiä toimijoita, jotka ovat vaikuttaneet myönteisesti Helsingin matkailun kehitykseen ja tehneet Helsingistä mukavamman ja iloisemman paikan niin turisteille kuin pakallisillekin.

Suunnittelu vielä alkuvaiheessa Uudet laivat ovat toistaiseksi vielä piirustuspaperilla, eikä matkustajille näkyviä ratkaisuja ja uudistuksia muun muassa hyttien, ravintoloiden ja muiden yleisten tilojen osalta vielä ole julkistettu. Oletettavasti jälleen tullaan keksimään koko joukko uusia toimintoja, joita laivaympäristössä ei ole ennen totuttu näkemään. ”Meillä on aina olleet suurimmat laivat ja järisyttävimmät innovaatiot, joten nyt onkin jännittävää nähdä, mitä kaikkea uutta Icon-luokan aluksillemme tullaankaan kehittämään”, toteaa Royal Caribbean Cruisesin Suomen key account manager Mari Suihko. Costa Cruisesin aluksilla pyritään edelleen korostamaan varustamon eurooppalaisuutta keskittyen ruokaan ja eurooppalaiseen tunnelmaan, arvioi Costa Cruisesin pääedustajana Suomessa toimivan Loistoristeilyjen toimitusjohtaja Kalevi Kuutschin. ”On selvää, että kun tulossa on entistä selvästi isompi alus, tullaan sinne lisäämään erilaisia toiminnallisia asioita, jotta saadaan asiakas viihtymään myös laivalla. Perinteisestihän Costan risteilyt ovat perustuneet siihen, että päivi-

Maailman suurin risteilyalus Harmony of the Seas kohtasi sisaraluksensa Oasis ja Allure of the Seasin ensimmäistä kertaa Floridan edustalla marraskuun alussa. Harmony otti hienoisesti maailman suurimman risteilyaluksen tittelin Suomessa rakennetuilta sisaruksiltaan. Sen bruttovetoisuus on 226 963 tonnia ja kapasiteetti 5 479 matkustajaa.

Suomalaiset laivat lisäävät kiinnostusta Vaikuttaako aluksen rakennuspaikka sitten asiakkaan ostopäätökseen? ”Kyllähän ihmiset aina kyselevät missä laiva on rakennettu. Ollaan tietysti ylpeitä ja mielissään jos omalle kohdalle sattuu Suomessa rakennettu laiva. Merkittävämpi asia on julkisuus ja kiinnostus, jotka kasvavat kun kotimaassa aletaan rakentaa uutta risteilijää ja siitä alkaa tulla uutisia ja mediahuomiota”, Kalevi Kuutschin sanoo. Royal Caribbeanin Mari Suihko on ylpeä siitä, että yhtiön uudet laivat rakennetaan nyt kokonaisuudessaan Suomessa. ”Toki asiakkaita kotimaisuus kiinnostaa. Kyseessä on myös merkittävä tunnustus suomalaiselle osaamiselle ja olemme erityisen iloisia pystyessämme työllistämään kotimaisia laivanrakennuksen ammattilaisia.”

EGYPTIN UUSI PÄÄKAUPUNKI.

20 miljoonan asukkaan Kairo kärsii valtavista ruuhkaja saasteongelmista. Egyptin uusi hallinnollinen keskus on tarkoitus rakentaa aavikolle 45 km Kairosta itään sijaitsevalle 700 neliökilometrin alueelle, jonne on suunniteltu mm yli 1000 moskeijaa, 5000 hengen kongressikeskus, suuri puistoalue, älykeskuksia, teollisuusalueita. Asukkaita olisi 5-7 miljoonaa. The China Fortune Land Development Company (CFLD) on luvannut hankkeelle 20 miljardia dollaria Kiinan jo ennestään lupaaman 15 miljardin lisäksi. Muutoinkin kiinnostus projektia kohtaan on ollut vilkasta; intialaiset haluavat panostaa lääkekeskukseen ja yliopistoon, Saudi-Arabia suunnittelee rakentavansa 12,6 hehtaarin moskeija- ja museoalueen.

Helsingistä on tullut mukavampi paikka elää ja vierailla, kiitos Yhteismaan Jaakko Blombergin ja Yhteismaan ideoimista saunapäivistä, siivouspäivistä, illallisesta taivaan alla jne. Löyly ja Allas saavat Helsingin rannoille elämää ja Flow Festival on koko kansan juttu.

HELSINGIN MATKAILUSÄÄTIÖN

puheenjohtaja Risto Lintulan sanoin; ”Helsingin matkailussa on ilmiselvästi auennut nyt joku tulppa ja olemme saaneet kaupunkiin ihan hirveästi kaikkea kivaa.” Läsnä olleet kutsuvieraat allekirjoittivat joka sanan. ”Olemme saaneet kaupunkiin uutta säpinää ja ajattelua sekä paljon yhteistyöprojekteja. Asioita, joista hyötyy ja iloitsee niin kaupunkilaiset kuin matkailijatkin”, hän jatkaa.

Saunoja ja festareita Toista kertaa jaetun Helsinki Travel Award -palkinnon saivat tänä vuonna Flow Festival, Löyly, Allas ja Yhteismaa-järjestön ideoija Jaakko

Blomberg. Kaikille palkituille myönnettiin 5000 euroa. Tilaisuudessa myönnettiin lisäksi tunnustuspalkinto kaupunginjohtaja Jussi Pajuselle hänen visiostaan kehittää Helsingistä hauskaa ja toimivaa kaupunkia. Helsinki kasvaa ja kehittyy nyt ennennäkemätöntä vauhtia. ”Helsingin matkailun potentiaali on merkittävä, mutta sen eteen on jokaisen tehtävä yhdessä töitä. Kaikki palkitut ovat rohkeita, innovatiivisia ja kehittäneet Helsingin matkailua huomattavasti. Heidän ansiostaan Helsingissä on mielenkiintoisia ja uudenlaisia elämyksiä ja tapahtumia”, sanoo Risto Lintula, Helsingin Matkailusäätiön puheenjohtaja.

21


Helsinki-Vantaalla on lähes sata avustettavaa päivässä

Uusiin asemiin

Vammaisia ja liikuntarajoitteisia lentomatkustajia entistä enemmän Vammaisilla ja liikuntarajoitteisilla henkilöillä olisi oltava samat mahdollisuudet lentomatkustamiseen kuin muillakin kansalaisilla. EU-direktiivi määrittelee, että apua on annettava lentoasemilla ja -koneissa lisämaksutta. Avustuspalveluun kuuluu lähtevän, saapuvan tai konetta vaihtavan matkustajan avustaminen.

Janne Aarniovuori Amadeus Finland

Erika Laine Amadeus Finland

Samuli Sakari Amadeus Finland

Ville Kunttu Amadeus Finland

Amadeus Finland Janne Aarniovuori (Sales Director, Corporate IT) on nimitetty yritysmatkustamisen IT-ratkaisujen myyntijohtajaksi 1.11. alkaen. Janne tulee Miia Antilan tilalle, joka on siirtynyt uusiin haasteisiin. Amadeus ja asiakkaat ovat Jannelle ennestään tuttuja. Nyt hän ottaa vastuun uuteen aikakauteen siirtymisestä cytric Travel & Expensen - yritysratkaisujen myötä. Erika Laine (Head of Account Management) vastaa matkatoimistoasiakkuuksista kokonaisuudessaan aina Help Deskistä koulutukseen. Samuli Sakarin (Director, Amadeus Solutions and Technology) vastuualueelle kuuluvat Amadeus-tuoteratkaisut sekä tuottajayhteistyö. Ville Kunttu (Head of Business Control) vastaa yhtiön taloudesta ja hallinnosta.

Lappeenrannan Lentoasema Oy KTM Eija Joro on valittu Lappeenrannan Lentoasema Oy:n uudeksi toimitusjohtajaksi 1.11. alkaen. Lappeenrantaan Joro siirtyy Finnairilta, missä hän on toiminut viimeksi vapaa-ajan

Pia Dinan Qatar Airways

Jari Nuotio Qatar Airways

matkustuksen johtajana ja sitä ennen Finnair Ground Handlingin asiakkuusjohtajana. Hän on aiemmin toiminut myös myyntijohtajana maapalveluyhtiö Servisairilla Manchesterissa ja Skandinaviassa. Lappeenrannan lentoasemakiinteistö ja lentoaseman liiketoiminta siirtyivät vuoden 2016 alussa Finavialta Etelä-Karjalan liiton ja Lappeenrannan kaupungin perustamalle Saimaan lentoasema -säätiölle.

Matkapörssi Milla Hotta on nimitetty Matkapörssin/Lentokeskuksen Travel Consultantiksi. Hän on viimeksi työskennellyt ebookersilla.

Qatar Airways Pia Dinan on nimitetty Qatar

Eija Joro Lappeenrannan Lentoasema Oy

Hannu Korhonen Qatar Airways

Milla Hotta Matkapörssi

Antti Haukkamaa LENTOLIIKENTEEN YHTEISMARKKINOIDEN tulisi hyö-

Heli Lehtinen Qatar Airways

Airwaysin Suomen toimiston vapaa-ajan myynnin Senior Sales Executiveksi. Hänen toimialueensa kattaa mm. matkatoimistot, jotka hoitavat FIT-myyntiä, ryhmiä ja paketointia, VFR-agentit sekä opiskelijat. Hän toimii myös Qatar Airwaysin edustajana mm. PATAssa ja SMALissa. Jari Nuotion titteli on Senior Sales Support. Hän vahvistaa myyntitiimiä hoitaen mm. tiedottamista, statistiikkaa ja raportointia. Hannu Korhonen on Senior Direct Sales & Servicing Agent. Hänen tehtäviinsä kuuluvat mm. ryhmävaraukset, tiketointiasiat sekä toimiminen help deskinä. Heli Lehtinen on myös Senior Direct Sales & Servicing Agent. Hänen tehtäviinsä kuuluvat myös mm. ryhmävaraukset, tiketointiasiat sekä toimiminen help deskinä.

dyttää kaikkia kansalaisia. EU-direktiivi (EY 1107/2006) määrittää oikeutta vapaaseen liikkumiseen, valinnanvapauteen, syrjimättömyyteen jne. Tavoitteen saavuttamiseksi vammaisille ja liikuntarajoitteisille henkilöille on annettava lentoasemilla ja -koneissa heidän erityistarpeidensa mukaista tarvittavaa apua ilman lisämaksua. Ennen direktiivin voimaantuloa vuonna 2006, avustus oli lentoyhtiöiden harteilla. Nykyisin vastuu on lentoasemilla. Apulaisjohtaja Hei k k i Koski Finaviasta kertoo, että Helsinki-Vantaalla avustusAgentti-info numerossa 09 42 452 579. Ryhmät 09 42 452 574 tai nordicgroups@no.qatarairways.com. Qatar Airwaysin lentokenttätoimintoihin on nimitetty seuraavat henkilöt: Raisa Bergman Airport Services Duty Officer, Hannu Marjala Airport Services Supervisor, Janika Ravelin Sr Airport Services Agent, Anita Joseph Airport Services Agent sekä Sandra Juutilainen Airport Services Agent.

Sinkut, nuoret ja kiinalaiset varustamoiden kiikarissa

Risteilyteollisuus hakee kasvua uusista kohderyhmistä Newlywed, overfed, nearly dead – nämä ovat kolme perinteistä stereotypiaa tyypillisistä valtameriristeilyjen matkustajista. Vieläkö käsitys häämatkalaisista, pyylevistä pariskunnista ja toinen jalka haudassa köpöttelevistä risteilymatkustajista pitää paikkansa? Ei, jos tuoreimpiin tutkimuksiin on uskominen. Tulevaisuuden matkustajat ovat entistä epämuodollisempia ja nuorempia ja yhä enemmän matkustetaan myös perheen kanssa. Risteilyteollisuus pyrkii nyt houkuttelemaan sekä uusia sukupolvia että Aasian, erityisesti Kiinan nousevia markkinoita. Esa Aalto TUTKIMUSLAITOS EUROMONITOR Internationalin raportin

mukaan maailmanlaajuinen risteilymarkkina on kasvanut viidessä vuodessa (2009-2014) 39,4 prosenttia 57,1 miljardiin US-dollariin. Kiinan markkinat kasvoivat samassa ajassa 58,4 prosenttia. Kuluttajien kiinnostuksen odotetaan lisääntyvän edelleen, ennusteen mukaan viisivuotiskautena 2014-2019 jopa 50 prosenttia 85,7 miljardiin US-dollariin. Vielä kolme vuotta sitten risteilymatkustajien keski-ikä oli 54 vuotta, nyt se on pudonnut jo 45 vuoteen.

Aasian markkina kasvaa Pohjois-Amerikka ja Länsi-Eurooppa kattavat yhä kaksi kolmasosaa maailman risteilymarkkinoista. Aasian ja Tyynenmeren alue, erityisesti Kiina, Japani ja Australia ovat kuitenkin nousemassa entistä tärkeämmiksi markkinoiksi ja useat varustamot ovatkin siirtäneet aluksiaan näille reiteille. Kiinassa risteilyt Japaniin ja Etelä-Koreaan

22

Risteilylaivoista on tulossa yhä enemmän kelluvia huvipuistoja, joissa panostetaan laiva-aktiviteetteihin ja viihteeseen. Kuva Royal Caribbeanin Harmony of the Seas-alukselta.

ovat suosittuja maiden kiinalaismatkustajille myöntämästä viisumivapaudesta johtuen. Erityisesti nuoret, päälle parikymppiset sekä perheet suosivat risteilymatkustamista. Kiinalaiset eivät ole niinkään kiinnostuneita ryyppäämisestä tai spa-hoidoista vaan uhkapeleistä ja laivalla tehtävistä ostoksista.

Uivia seikkailupuistoja Suuremmat ja loistokkaammat alukset, entistä laajempi valikoima ajanvietettä ja erilaiset teemaristeilyt ovat niitä uusia strategioita, joilla varustamot pyrkivät laajentamaan kohderyhmäänsä. Laivoille tuodaan broad-

way-musikaaleja, komediaklubeja, teemabaareja ja etnisiä ravintoloita. Tähän mennessä on kehitetty jo lukuisia uusia aktiviteetteja, laivoilta löytyy jo go-kart-ratoja, laskuvarjohyppysimulaattoreita, kiipeilyseiniä, köysiratoja, vesipuistoja, minigolfratoja ja koripallokenttiä. Teknisellä puolella saastuttavan meridieselin käytöstä siirrytään yhä enemmän ympäristöystävällisempään nesteytettyyn maakaasuun (LNG).

Teemaristeilyt suosittuja Risteilyistä on tullut myös tapa yhdistää lempiharrastus tai mielenkiinnon kohde. Erilaiset tietylle kohderyhmälle suunnatut teemaristeilyt kattavat kaiken wellnessistä ruokaan ja juomaan sekä musiikista urheiluun ja aina uskonnollisiin ja poliittisiin teemoihin asti. 1980-1990-luvuilla syntyneiden milleniaalien eli y-sukupolven sieluista käydään nyt taistelua. Esimerkiksi Royal Caribbeanin Harmony of the Seas on jo selkeästi suunnat-

tu nuoremmille matkustajille monien sekä laivassa että maissa tarjolla olevien seikkailuelementtien ja aktiviteettien muodossa. Monet y-sukupolven edustajat ovat myös huomanneet, että laivamatkailu on stressitön ja kustannustehokas tapa nähdä maailmaa, eri kohteita ja kulttuureja ilman etukäteissuunnittelua, lentojen ja majapaikkojen etsimistä.

Soolomatkustus kasvussa Useimpien laivayhtiöiden keräämästä single-lisämaksusta huolimatta myös yli 50-vuotiaiden yksinmatkustaminen on kasvava trendi. Kohtuullisesti toimeentulevien keski-ikäisten sinkkujen joukko kasvaa johtuen elämäntavan muutoksista. Lapset on jo kasvatettu ja partnerista ehkä erottu tai tämä ei halua lähteä mukaan. Esimerkiksi Norwegian Cruise Linen uusimmissa laivoissa on jo soolomatkustajille suunniteltuja studiohyttejä ja oma lounge, jossa järjestetään päivittäisiä tapaamisia yksinmatkustaville.

palvelu ja sen koordinointi toteutetaan ulkoistettuna Lassila & Tikanojan toimesta. Jo ennen direktiivin voimaantuloa he hoitivat avustustehtävät Finnairille ja muutamalle muullekin lentoyhtiölle.

Seitsemän kutsupistettä Helsinki-Vantaalla on kaikkiaan seitsemän kutsupistettä, joista apua tarvitseva ottaa yhteyden avustajiin. Molemmissa terminaaleissa on kutsupiste sekä ulko- että sisäpuolella. Lisäksi niitä on pysäköintihalleissa P3 ja P5 sekä uuden juna-aseman laiturilla. Käytännössä lähtevä asiakas haetaan tarvittaessa juna-asemalta tai parkkihallista ja viedään lähtöselvityksen kautta portille ja jopa koneeseen saakka. Sama palvelu on saapuvalle asiakkaalle. Lentovaraukseen kannattaa avustustarve laittaa jo varauksen yhteydessä. Käytössä on kolmiluokkainen porrastus, sen mukaan pystyykö asiakas kävelemään esim. portilta koneeseen, pystyykö kulkemaan portaissa vai onko hänet kuljetettava perille koneeseen ja koneesta pois. Matkatoimistoille avuntarveilmoitus on selvää, mutta monet nettivaraajat eivät viitsi tai osaa hakea linkkiä, jonka kautta ilmoitus tehdään. Vain noin puolet matkustajista tekee ilmoituksen etukäteen. Homman on kuitenkin hoiduttava myös ilman ennakkoilmoitusta. Aikaa vaan on toki varattava silloin enemmän, ulkomaan lennoille vähintäin kaksi tuntia ja kotimaan lennoille tunti. Avustuspalvelun kustannukset on sidottu osaksi kokonaismatkustajamaksua, josta palvelun osuus on tällä hetkellä noin parikymmentä senttiä per matkustaja, kertoo Heikki Koski Finaviasta.

Avustettavia sata päivässä M at t i L a m m i n m ä k i on kenttäavustaja, joka aika ajoin toimii myös koordinaat-

Lamminmäki Matti, kenttäavustaja Lassila & Tikanoja.

torina. Silloin hän suunnittelee ja järjestää työvuorossa olevien avustajien työt mahdollisimman sujuviksi. Lassila & Tikanojalla on tällä hetkellä kaikkiaan 77 avustajan joukko, joista työvuorossa kerrallaan keskimäärin 20. Normipäivässä avustettavia on noin sata, kesällä enemmän ja todella vilkkaina päivinä jopa 300-400. Koordinaattori saa avustuskutsun joko kutsupisteen tai lähtöselvitysvirkailijan kautta. Saapuvista ja konetta vaihtavista asiakkaista tieto tulee lentoyhtiöltä koneen lähdön jälkeen. Kenttäavustajilla on käytössään viitisenkymmentä pyörätuolia. Konetta vaihtavia asiakkaita kuljetetaan myös golf-autolla portilta toiselle. Helsinki-Vantaalla pisimmät porttien väliset etäisyydet ovat 1,8 km. Avustajille kertyy päivässä jopa 20 km kävelyä. Vaikeimmat tapaukset hoidetaan kenttätasolla inva-autolla ja asiakas nostetaan koneeseen ambuliftillä. Matti Lamminmäki kertoo, että avustaja selviää yleensä joko suomella, englannilla tai käsimerkeillä. Tarvittaessa avustettavaa autetaan myös tax free -ostoksissa, mutta wc-käynneille ei avustaja mene mukaan. Finavia kutsuu neljä kertaa vuodessa koolle PRM working groupin, joka seuraa ja kehittää avustustoiminnan sujumista Helsinki-Vantaalla. Finavian lisäksi siinä on edustattuna palveluntuottaja Lassila & Tikanoja, Trafi, Finnair sekä Vammaisfoorumi.

TERVETULOA TUKHOLMAAN, Ruotsiin ja Skandinaviaan! Martin Ahlberg • Irma Aalto • Marta Wallin www.finessepromotions.se www.stockholmtravelshow.se www.traveltrends.se www.traveltv.se

www.matkaviikko.fi Ammattilaisten online-uutispalvelu

8 • 2016 NOVEMBER


Risteilykeskus laajenee Ruotsiin

Paikallisasukkaiden hermot kireällä

Risteilyihin erikoistunut toimisto pärjää lujalla ammattitaidolla

Espanjassa on vieraillut ennätysmäärä matkustajia

Viime syksynä ovensa avannut Risteilykeskus on saavuttanut sen ensimmäiselle toimintavuodelle asetetut tavoitteet erinomaisesti. Se ehti juuri ajoissa mukaan suomalaisten laajenevaan risteilyinnostukseen. Risteilyihin erikoistuminen ja riittävän monipuolinen tarjonta tekevät siitä risteilyjen tavaratalon. Hyväksi havaittua konseptia viedään loppuvuodesta myös Ruotsin markkinoille. Kerran näinkin päin. Antti Haukkamaa RISTEILYKESKUKSEN vetä-

jällä, Petri Sirénillä, on laaja kokemus alalta. Kristina Cruises ja Olympia ovat toimistoja, joissa hän on aikoinaan toiminut matkanjohtajana risteilyryhmille maailman merillä. Royal Caribbeanin avattua toimistonsa Suomeen, Sirén toimi sen vetäjänä 6 vuotta. Noiden vuosien aikana Royal Caribbeanin myynti kolminkertaistui Suomessa. Tässä vaiheessa Petrillä oli plakkarissa liki 100 kansainvälistä risteilyä. ”Voin siis pitää itsenäni risteilyasiantuntijana, meitä ei Suomessa kovin montaa ole.” Risteilykeskuksen perustamista pohtiessaan hän löysi yhteistyökumppanin, Travel Specialist Groupin toimitusjohtajan Petri Lahdensalon. TSG toimii vastuullisena matkanjärjestäjänä ja Risteilykeskus on tuotemerkki ja markkinointinimi. Sirén toimii yhtiön varatoimitusjohtajana.

Laaja tarjonta Risteilykeskus haluaa olla risteilyjen tavaratalo. ”Meiltä saa jo yli 20 varustamon tuotteita. Uusimpana Holland America Line. Eniten myytyjä ovat MSC Cruises, Royal Caribbean ja Hurtigruten”, kertoo Sirén. TSG:n palveluksessa Suomessa on 15 henkeä. Tunnetuin TSG:n brändeistä on Saga Matkat. Ruotsissa on jo vuosia toiminut paikallinen Saga eli Vega Resor. ”Meidän oli helppo tehdä päätös lähteä myös Ruotsin markkinoille, siellä on jo toimisto ja henkilökuntaa valmiina.” Sirén on tyytyväinen Risteilykeskuksen hankkimaan online-varausjärjestelmään. Asiakkailla on mahdollisuus vertailla eri varustamojen tarjontaa samanaikaisesti ja he voivat tehdä varaukset itse omilta laitteiltaan. Risteilykeskus voi auttaa

8 • 2016 MARRASKUU

myös tuttavapariskunta. Meriä riittää valloitettavaksi. Samalla kasvaa h a l u ko ke a tasokkaampia laivoja ja niiden hulppeaa tarjontaa. Risteilykeskus lanseerasi DeRisteilykeskuksen vetäjä Petri Sirén Royal Princess –alukluxe-brändin sen komentosillalla. Tailor Made myös muita matkatoimistoja Travel Event -messuilla. “Tarristeilyvarauksissa ja välittää jontaamme tulee myös ns. niille useiden varustamojen 6*:n risteilyt”, toteaa Sirén. tuotteita. ”Kaikilla toimistoilla, oli sitten kyseessä pieni tai jopa suuri matkatoimisto, ei välttämättä ole alan asiantuntemusta. Maksamme välitysmyynnistä komissiota, hyvät sopimushintamme mahdolIATAN TILASTOJEN mukaan listavat sen”, painottaa Sirén. Ryanair kuljetti viime vuonna eniten matkustajia. IATAn World Transport Suomi jälkijunassa Statistics –tilaston mukaan Ryanair kuljetti viime vuonna Vai pitäisikö asia ilmaista sa101.4 miljoonaa matkustajaa. nalla jälkilaivassa. Kansainvälinen risteilybusiness laaRyanair 101,4 milj. jenee vauhdilla. Uusia loisEasyJet 62,6 milj. toristeilijätilauksia on tullut Emirates 51,0 milj. Suomenkin telakoille. Tässä Lufthansa 46,9 milj. maailmanlaajuisessa kehitykBritish Airways 36,9 milj sessä Suomen markkina on Turkish Airlines 34,1 milj. keskimääräistä kehittymätAir France 32,4 milj tömämpi. Vuositasolla meiltä KLM 25,5 milj. tehdään vajaa 20 000 kansainFinnair 10,3 milj. välistä risteilyä. Ruotsissa vastaava luku on liki viisinkertainen. Alan kilpailu on meilläkin lisääntymässä. Isot matkanjärjestäjät, kuten Tjäreborg, TUI ja Apollomatkat tarjoavat kaikki risteilyjä yhä enenevässä määrin. Sirénin mukaan Risteilykeskus pärjää kilpailussa erikoistumalla, Seuraava ilmestyy teknologisella etumatkalla, 13.1.2017 asiantuntemuksella ja laajenemalla uusille markkinoille. Risteily koukuttaa matkusIlmoitustilan viimeinen tajia ja on selvää, että kynnys varauspäivä on seuraavaan risteilyyn on edel27.12.2016 listä matalampi. Matkaan lähdetään uudelleen ja mukaan otetaan myös lapset ja usein

Ryanair suosituin

Vuoden yhdeksän ensimmäisen kuukauden aikana Espanjaan saapui yli 60,3 miljoonaa matkustajaa. Mikäli trendi jatkuu, vuoden loppuun mennessä päästäisiin jo 74 miljoonaa. Toteutuessaan se olisi uusi ennätys. 70 prosenttia Espanjan matkailijoista tulee maahan omatoimisesti, ilman järjestettyä seuramatkapakettia. 869 000 asukkaan Mallorcalle odotetaan tänä vuonna 26,4 miljoonaa matkailijaa. On selvää, että tällaisella massalla saaren rajat tulevat vastaan enemmin tai myöhemmin.

Timo Kauppinen ESPANJAN TURISMIBUUMILLE

on monia selityksiä. Exceltur-turismiorg anisaation varatoimitusjohtajan José Luis Zoredan mukaan yksi on Turkissa tapahtuneet terrori-iskut. Ne yhdessä Tunisian ja Egyptin epävakaisuuksien kanssa tuovat Espanjaan tänä vuonna vähintään ”ylimääräiset” 3,7 miljoonaa matkailijaa. Toukokuuhun mennessä Turkki, Tunisia ja Egypti olivat menettäneet 4,6 miljoonaa matkailijaa, joista 2,2 miljoonaa oli valinnut uudeksi matkakohteeksi Espanjan. Myös Ranskassa on huomattu matkailijakatoa terrori-iskujen vuoksi.

Kanaria houkuttaa Matkailijoiden keskuudessa suosituimmat kohteet Espanjassa ovat Katalonia, Baleaarit ja Kanaria. Englantilaiset, ranskalaiset ja saksalaiset muodostavat matkailijoiden Top3-listan. Espanjan matkailun yksi tukipilareista on Kanaria. Saariryhmälle ei löydy talvella Euroopasta toista kilpailijaa rantalomakohteena.

Liika on liikaa Ibizalla, Barcelonassa ja Mallorcalla on tänä vuonna nähty graffiitteja, joissa turisteja on pyydetty palamaan koteihinsa. Graffiittien sanoma kuvaa hyvin uudenlaista jännitettä Espanjassa, jossa maan talous tarvitsee matkailijoita, mutta kasvavat turistimäärät alkavat käydä kansalaisten hermoille rasittaessaan niin ympäristöä kuin myös julkista liikennettä. ”Matkailijatsunamin” huonot puolet näkyvät hyvin esimerkiksi Baleaareilla. 16.7. Palman lentokentällä koettiin uusi ennätys, kun saman päivän aikana sinne saapui tai sieltä lähti huikeat 1054

Matkailijaverot

Palma de Mallorcan paikallisväestö alkaa olla helisemässä räjähdysmäisesti kasvaneen turismin kanssa.

lentoa eli yksi lento joka 82. sekunti. Jonot olivat sanoin kuvaamattomia, saati millaiseen työpaineeseen lennonjohto tuona päivä joutui.

Monien muiden kohteiden tavoin, myös Espanjassa kerätään matkailijaveroa. Kataloniassa matkailijavero tuli voimaan 2012. Viime vuonna se tuotti 43,5 miljoonaa euroa. Barcelonan tarkoitus on laittaa myös päiväturistit, kuten risteilymatkustajat, piakkoin verolle. Myös Baleaareilla on käytössä matkailijavero. Baskimaan San Sebastián on myös miettinyt turistiveron käyttöön ottoa.

NCL aloittaa Alaskan-risteilyt Risteilyt USA:n länsirannikolta Alaskaan kasvattavat suosiotaan. Norwegian Cruise Line tuo reitille upouuden aluksen. NORWEGIAN BLISS -nimen saa-

nut alus aloittaa liikenteen kesällä 2018. Sen kotisatamana on Seattle. Kyseessä on kolmas varustamon Breakaway Plus-luokan alus ja ensimmäinen varta vasten Alaskan-risteilyjä varten rakennettu risteilylaiva. Erityishuomiota on kiinnitetty laivan vähäpäästöisyyteen ja ympäristöystävällisyyteen Alaskan vesien ainutlaatuisen ekosysteemin suojelemiseksi.

Seattlesta Alaskaan Neljä tuhatta matkustajaa vetävä Norwegian Bliss rakennetaan Saksassa Papenburgin telakalla ja se valmistuu kevääksi 2018. Laiva alkaa tehdä seitsemän yön Alaskan-risteilyjä Seattlesta käsin lähtöpäivän ollessa aina lauantai. Pysähdyspaikkoina ovat Ketchikan, Juneau ja Skagway se-

Norwegian Blissin kyljessä seikkailee ryhävalas poikasineen.

kä Victoria Kanadan puolella. Laivan rungon maalauksen on suunnitellut maailmankuulu taiteilija Wyland, jonka muraalit, maalaukset ja patsaat saavat aiheensa valtamerten eläimistöstä. K a i k k i a a n N o r we g i a n Cruise Linelle on valmistumassa kolme 4200-paikkaista laivaa Meyer Werftiltä vuosina 2017-2019. Varustamon uusin alus, Norwegian Escape, valmistui syksyllä 2015.

23


B777 27.7x32cm ING.indd 1

Ikkunapaikka on Suomen johtava matkailualan ammattilehti, joka seuraa, analysoi ja ennakoi alan tapahtumien kulkua Suomessa ja ulkomailla. Ikkunapaikka ilmestyy kahdeksan kertaa vuodessa. Se on tilattu Suomen jokaiseen matkatoimistoon (SMAL:n jäsenyritykset). Tilaa Ikkunapaikka, niin tiedät mitä alalla tapahtuu. Vuosikerran hinta on 62 € määräaikainen yritystilaus 57 € jatkuva yritystilaus 23 € virkailijatilaus 17 € opiskelija- ja eläkeläistilaus 68 € Suomen ulkopuolelle Hinnat sisältävät alv 10%. Lehti ei vastaa tilaamatta lähetettyjen kirjoitusten ja/tai kuvien säilyttämisestä ja/tai palauttamisesta.

WWW.IKKUNAPAIKKA.FI 16.11.2016 15:31 WWW.IKKUNAPAIKKA.TV FACEBOOK.COM/IKKUNAPAIKKAWINDOWSEAT

Matkailualan ammattilehti • Finnish Travel Trade Journal • Facktidning för resebranschen i Finland Ikkunapaikka on Suomen matkatoimistoalan liiton (SMAL), Pacific Asia Travel Associationin (PATA) ja Discover American Suomen osastojen toimialajäsen. ISSN 0786-7867 Painos 5000 kpl Levikkijakauma Matkatoimistovirkailijat . . . . . . . . Liikenneyhtiöt . . . . . . . . . . . . . . . . . . Yritysten matkavastaavat . . . . . . Matkatoimistojohto . . . . . . . . . . . . Majoituselinkeino. . . . . . . . . . . . . . . Matkailutoimittajat/lehdistö . . . Kunnalliset matkailuelimet. . . . . Julkaisija Travision Oy Helsinki Kirjapaino PunaMusta

64 % 11 % 9% 7% 4% 3% 2%

Toimitus ja markkinointi Päätoimittaja, kustantaja Leena Aalto leena.aalto@ikkunapaikka.fi Raisiontie 6 D, 00280 Helsinki Puhelin (09) 622 2500 Neuvonantaja, kustantaja Martti Savojärvi Lohitie 15 A, 02170 Espoo Puhelin 050 592 2981 martti.savojarvi@ikkunapaikka.fi Vakituiset avustajat Esa Aalto Antti Haukkamaa Eero Havia Inna-Pirjetta Lahti Soile Kylämies Miia Manner Karoliina Saarnikko Ulkoasu Juhana Mikkanen hello@juhanamikkanen.com

Window Seat is the leading travel trade journal for the travel professionals in Finland. Its aim is to monitor and analyze the development of the travel market in Finland and abroad. Window Seat is published eight times a year and its subscribers include a.o. all Finnish AFTA-travel agencies. Subscription fee is EUR 63 outside of Finland. The magazine will not hold itself responsible for the safekeeping and/or return of articles and/or photographs sent without an order for publication. Window Seat is an associated member of the Association of Finnish Travel Agents (AFTA), Finland Chapter of Pacific Asia Travel Association (PATA) and Discover America Finland.

Readers Travel agency personnel . . . . . . . . . . . Airlines etc. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Company travel managers . . . . . . . . . Travel agency management . . . . . . . Hotel business . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Travel editors and press . . . . . . . . . . . Municipal tourist organisations . . . . Editorial & Marketing Editor-in-chief, Publisher Leena Aalto leena.aalto@ikkunapaikka.fi Raisiontie 6 D, FIN-00280 Helsinki Phone +358 9 622 2500 Senior Advisor, Publisher Martti Savojärvi Lohitie 15 A, FIN-02170 Espoo Phone +358 50 592 2981 martti.savojarvi@ikkunapaikka.fi

64 % 11% 9% 7% 4% 3% 2%

Publisher Travision Oy Helsinki Contributing Editors Esa Aalto Antti Haukkamaa Eero Havia Inna-Pirjetta Lahti Soile Kylämies Miia Manner Karoliina Saarnikko Layout Juhana Mikkanen hello@juhanamikkanen.com Printing house PunaMusta ISSN 0786-7867 Circulation 5,000 copies

Profile for Ikkunapaikka

2016-8 Ikkunapaikka-Window Seat, November 2016  

2016-8 Ikkunapaikka-Window Seat, November 2016  

Advertisement