__MAIN_TEXT__

Page 1

WINDOW SEAT

7 • 2017 LOKAKUU/OCTOBER

Matkailuteollisuuden ammattilehti • Finnish Travel Industry Journal • Facktidning för reseindustrin i Finland

29. vuosikerta/29th year

T H E N O R D I C WAY

IHASTU TALVEN UUTUUSKOHTEISIIN

FINNAIR ON SAANUT KUNNIAKIRJAN PITKÄJÄNTEISESTÄ KESTÄVÄN KEHITYKSEN TYÖSTÄÄN FINNISH TRAVEL GALASSA 2017

Matkusta talvella suorin lennoin lukuisiin uusiin kohteisiimme. Rentoudu Puerto Platan paratiisimaisemissa, ihaile Puerto Vallartan upeaa luontoa, sukella Havannan nostalgiseen tunnelmaan tai aisti Goan värikäs eksotiikka. Katso kaikki uutuuskohteemme ja tarkat lentopäivämäärät osoitteesta finnair.fi ja osta omasi.


Varaa tauko tavan­ omaisesta!

Vähän enemmän tunnetta

Hetkiä joilta voit odottaa vähän enemmän

Vikingline.fi

Suomeen adoptoidaan tuhansia koiria vuosittain

Rescue-koirista suuri osa lentää Suomeen Etelä-Euroopan maista Suomeen tuodaan vuosittain parituhatta koditonta katukoiraa eli rescue-koiraa. Luku perustuu Eviran tietoihin, joissa pohjana on virallisten määräysten mukainen tuonti. Suurimmat tuontimaat ovat Romania ja Espanja. Myös Virosta tuodaan paljon koiria. Osa koirien tuonnista on yksityistä toimintaa, jossa on aina omat riskinsä. Suomessa on useampia rescue-koirayhdistyksiä, joiden toimintaa Evira valvoo. Lentoyhtiöillä on omat sääntönsä koirien kuljetuksesta, osa pääsee matkustamoon, osa on ruumassa ja osa kuljetetaan rahtina. suomalaisten yhdistysten tukemilla tarhoilla. Koiran lähettäjä on usein heikosti perillä vaadittavista toimenpiteistä ja maahantuontivaatimuksista. Uhkakuvia ovat mm. huijaus ja vaarallisten sairauksien rantautuminen Suomeen. Rescue-koirayhdistykset kantavat vastuuta niiden kautta adoptoiduista koirista. Jälkiseuranta ja koiran perheen tukeminen on kiinteä osa adoptioprosessia. Yksityisesti koiran maahantuonut henkilö on koiransa kanssa aivan yksin”, painottaa Salla Honkapää.

Antti Haukkamaa EL ÄINHOITA JA Marika Stillman

Helsingin eläinsuojeluyhdistyksestä tekee työn ohessa vapaaehtoistyötä rescue-koirien parissa. Hänen mukaansa maailmassa on tällä hetkellä yli 200 miljoonaa koditonta katukoiraa. Niitä tuodaan Suomeen rescue-koirayhdistysten kautta, mutta myös yksityisesti. EU-maiden sisämarkkinakaupassa eläinten tuontia säätelee lemmikkieläinasetus. Sen mukaan yhdistykset ilmoittavat jokaisen maahantuomansa koiran Traces-järjestelmään. Tällöin koiran on pitänyt käydä maan virkaeläinlääkärin tarkastuksessa ja sillä tulee olla lemmikkieläinpassi. Maahantuontisäädökset edellyttävät myös koiran tunnistusmerkintää, joko mikrosirulla tai tatuoinnilla. Marika Stillmanilla on vankka käsitys rescue-koirien tuonnista. ”Adoptiot eivät ratkaise kulkukoiraongelmaa missään maassa. Mutta se antaa mahdollisuuden yksittäiselle eläimelle. Kodittomien eläinten kärsimykset saadaan loppumaan vain pitkäjänteisellä työllä. Erityisen tärkeää on valistus ja ennaltaehkäisevä eläinsuojelutyö, kuten katukoirien ja -kissojen sterilointi ja kastrointi.”

2

Koirat lennolla Marika Stillman Helsingin eläinsuojeluyhdistyksestä viettää vapaa-aikaansa rescue-koiratoiminnassa. Kuvan collie oikealla on Peppi Suomesta. Penni ja Rosel Romaniasta tuotuja koiria.

Yksityisen tuonnin riskit Moni suomalainen löytää facebookin tai muun sosiaalisen median kautta ulkomaisen eläinsuojeluyhdistyksen tai koiratarhan sivuille. Niissä vedotaan ulkomaalaisten säälintunteeseen. Rescue-yhdistys Kulkurit ry:stä Salla Honkapää kertoo, että moni ajattelee siinä tilanteessa pelastavansa koiran. ”Sydämen sulattanut koira ei kuitenkaan aina asusta

Annastina Aura Airtouchilta kertoo koirien tuonnista heidän edustamillaan lentoyhtiöillä Blue Airilla ja Aegean Airlinesilla. Blue Air lentää Romaniasta Bukarest-Helsinki -reittiä ja Aegean Airlines Kreikan Ateenasta Helsinkiin. Annastinan mukaan niin koirien kuin muidenkin lemmikkien tuonti on lisääntynyt vahvasti. Kummallakin yhtiöllä on samat säännöt eläinkuljetuksiin. Matkustamoon voi ottaa maksimissaan kaksi pientä koiraa tai kissaa ja ruumaan viisi. Hinnat määräytyvät painon mukaan, matkustamossa 20-50 euroa

suuntaansa ja ruumassa 40-100 euroa. Annastinan mukaan koirien kuljettaminen on vaativaa ja vastuullista työtä. Koirien terveys tarkastetaan ennen koneeseen nousua. Mikäli koira ei täytä kaikkia tuontimääräyksiä tai on huonokuntoinen, lentoyhtiöllä on oikeus evätä lemmikin koneeseen nousu. Näin tapahtuu valitettavasti aika usein. Kumpikin lentoyhtiö vaatii matkustajan mukaan samalle lennolle. Anna Handroos TAPin Suomen toimistosta kertoo, että myös heidän lennoilla kuljetetaan koiria ja kissoja Portugalista Suomeen. Ne merkitään samalla tavalla varaukseen kuten omatkin lemmikit. Matkustaja on vastuussa siitä, että tarvittavat dokumentit ja rokotukset löytyvät. TAPin hinnat ovat verrattavissa muihin lentoyhtiöihin, matkustamopaikka on 70 euroa ja isomman eläimen kuljetus ruumassa 100 euroa suuntaansa.

Alanyan kissat Myös kodittomia kissoja tuodaan Suomeen, toki koiria vähemmän. Sari Syrjälä hoitaa harrastuksenaan Alanyan kissoja. Hän syöttää katukissoja, ottaa kotihoitoon sairaita ja välittää kissoja Suomeen. Hän tekee yhteistyötä kahden paikallisen eläinlääkärin kanssa. Kissat leikataan, rokotetaan ja vammat ja sairaudet pyritään hoitamaan. Kodit kissoille löytyy facebook-sivujen kautta. Yleensä kissat lentävät Suomeen Gazipasasta suorilla Finnairin lennoilla omistajansa kanssa, joko ruumassa 75 eurolla tai matkustamossa 40 eurolla. Sarin mukaan turkkilaisilla kissoilla on miellyttävä luonne, ne ovat hyvin seurallisia. Moni kissan sieltä tuonut, hankkii kohta toisen heti perään.

Tailor Made Travel Event Luksusmatkoja esittelevä Tailor Made Travel Event järjestetään tänä vuonna Kämp-hotellissa. TAILOR MADE TRAVEL EVENT (TMT) järjestetään nyt neljännen kerran 19.-20.10. TMT on ”By Invitation Only” -tapahtuma, johon kutsutaan tuhat asiakasta.  Perjantaina 20.10. klo 15.30-17.00 on varattu B2B vieraille ja erityisesti agenteille, jotka tuottavat tai myyvät luksus- ja erikoismatkoja.  Rekisteröityminen tapahtuu Ikkunapaikan Facebook-sivuston (IkkunapaikkaWindowSeat) kautta ja isäntänä toimii Icelandair. 

Koko maailma Japani on tämänvuotisen tapahtuman pääyhteistyökumppani. Muita näytteilleasettajina ovat mm. Belmond/Orient Express, Rovos Rail, Beachcomber Hotels, Hurtigruten, Royal Caribbean Cruises, Loistoristeilyt, Silver Sea Cruises, Seychellit, Fly Victor - Private Jets, Qatar Airways, Zambia, Gorillas of Uganda, Icelandair, Icelandair Hotels, Lufthansa, British Airways, Helin Matkatoimisto, Aktiv Resor, CWT, Risteilykeskus ja monta muuta. Suomalaisia kohteita esittelevät mm. Punkaharjun hotelli, Elves Resort Levi ja Herrankukkaro.

7 • 2017 OCTOBER


Viihdy kanssamme kaikilla foorumeilla!

WINDOW SEAT

7 • 2017 LOKAKUU/OCTOBER

Matkailuteollisuuden ammattilehti • Finnish Travel Industry Journal • Facktidning för reseindustrin i Finland

Ikkunapaikka.tv Ikkunapaikka.fi .com/IkkunapaikkaWindowSeat

29. vuosikerta/29th year

Onko valtion kyydissä kilpailukykyä?

Rakennemuutos ajaa lentoyhtiöitä vararikon partaalle Finnair pääsee kasvutavoitteisiin pari vuotta etuajassa BULGARIAN SOFIA ei varmaankaan ole kovin monen bucket-listalla, mutta kun haet vähän rosoisempaa kaupunkilomaa, suuntaa sinne. Kulttuuriannin läpikäymiseen riittää päivä, ja sen jälkeen voi keskittyä seuraamaan tämä Euroopan halvimman matkailumaan elämää. Vitoshka-kadun ravintoloissa istuskellessa voi seurata vielä maassa olevan nuorison katumuotia. Suuri osa nuorista on jo muuttanut muualle.

Viime kuukausina on saatu lukea monien lentoyhtiöiden vaikeuksista ja niistä seuranneista omistajavaihdoksista. Raju rakennemuutos ei ole iskenyt ainoastaan nk. halpalentoyhtiöihin vaan myös monet kansalliset lentoyhtiöt ovat vaikeuksissa. Hiljattain otsikoihin ovat nousseet mm. Airberlin, Alitalia, Air India ja Virgin Atlantic. Monen kansallisen lentoyhtiön riippakiveksi on noussut valtio-omistajuus. Finnair on pärjännyt kilpailussa hyvin ja pääsee omiin kasvutavoitteisiinsa pari vuotta etuajassa.

LISÄÄ SIVULLA 5.

Raju hintakilpailu ja nopea rakennemuutos ovat tiputtaneet monet yhtiöt kisasta. Pärjääkö yksin vai onko yhdessä parempi?

ISTANBUL ON never ending city. Sen

kasvuvauhdissa paikallistenkin on vaikea pysyä perässä. Joku aika sitten kokoonnuttiin Taksim-aukiolla, sitten siirryttiin Nisantasiin ja nyt mennään Bomontiin. Myös Turkish Airlinesin flightcenter kasvaa vauhdilla. Do&Co catering valmistaa kentällä päivittäin noin 200 000 ateriaa 4 000 työntekijän voimin kolmessa vuorossa. Koulutuskapasiteettikin kasvaa, kun Flight Centerissä on pian jo 24 lentosimulaattoria. LISÄÄ SIVULLA 7.

Leena Aalto SAMALLA KUN moni nuori lentoyh-

tiö on kärsinyt armottomasta hintakilpailusta ja koko lentobisneksen rajusta muutoksesta, Finnair on maltillisena suomalaisena tarponut määrätietoisesti omaa tietään. Se on keskittynyt Aasiaan, vienyt läpi kivuliaita säästöohjelmia ja onnistunut tekemään historiansa parhaan puolivuotistuloksen. Yhtiö saavuttaa tavoitteensa kaksinkertaistaa Aasian-liikenne vuoden 2010 tasosta jo vuonna 2018 eli

IATA:n vuosikokous pidettiin Cancúnissa

Matkustajamäärissä ennätyksiin CORSIA etenee suunnitellusti Meksikon Cancúnissa järjestetty lentoliikenteen huippukokous keräsi yhteen noin 1 000 osanottajaa IATA:n 275 lentoyhtiöstä, sidosryhmistä, kansainvälisistä järjestöistä, valmistajista ja muista alan yhteistyökumppaneista. Aiheina olivat muun muassa lentoliikenteen turvallisuus, maailmanlaajuinen päästöhyvitysjärjestelmä CORSIA, alan kannattavuus, säätely ja matkustajamäärien kasvu. Miia Manner IATA:N ENNUSTEEN mukaan lento-

liikenteen matkustajamäärä nousee tänä vuonna yli neljään miljardiin ensimmäistä kertaa IATA:n historian aikana. Lentoliikenne tulee kuljettamaan ennusteen mukaan 4,1 miljardia matkustajaa ja kolmanneksen maailmankaupasta. Kasvua viime vuoteen verrattuna syntyy ennusteen mukaan matkustajaliikenteessä 7,4 prosenttia. Myös lentoyhtiöiden keskimääräinen liikevaihto ja tulos tulevat nousemaan. CORSIA-ilmastosopimus etenee suunnitelmien mukaisesti, vaikka Yhdys-

7 • 2017 LOKAKUU

Lentomatkustajien määrä nousee tänä vuonna 4,1 miljardiin.

vallat on ilmoittanut harkitsevansa mukanaoloa uudelleen.

kaksi vuotta ennen aiempaa 2020-tavoitetta. Moni kansallinen lentoyhtiö on sen sijaan vararikon partaalla.

Lentoyhtiö myynnissä Viimeisimpänä myyntiin tulleista lentoyhtiöistä airberlin kitkuttaa vielä eteenpäin Saksan valtion antaman 150 miljoonan euron siltalainan turvin. Sen varteenotettavia ostajaehdokkaita ovat mm. Lufthansa AG sekä easyJet, joiden kanssa neuvottelut jatkuvat. Epätodennäköisel-

suostunut valtio-omisteisen Air Indian yksityistämiseen vedoten siihen, että valtio-omisteisena yhtiön kilpailukyky on heikompi. Air France-KLM osti 31 % Virgin Atlanticista ja Delta Air Lines puolestaan 49 %. Richard Bransonille itselleen jäi 20 % Virgin Groupin omistuksen kautta. Omistusmuutoksista huolimatta Virgin Atlantic jatkaa lentämistä vanhalla nimellään. LUE LISÄÄ SIVULLA 4.

Haasteita, mutta myös mahdollisuuksia

NDC tähtää asiakaslähtöiseen, monipuoliseen ja visuaaliseen sisältöön FBTA:n liikennetoimikunta järjesti yhdessä Finnairin kanssa NDC-aiheisen aamupäiväseminaarin syyskuussa HOTT:n tiloissa Aviapoliksessa. Tilaisuudessa keskusteltiin New Distribution Capability -hankkeen tämänhetkistä tilanteesta matkahallinnon arvoketjun eri osapuolten näkökulmasta. Miia Manner NDC ELI New Distribution Capabili-

ty on IATA:n kehittämä tiedonsiirtostandardi, joka luo lentoyhtiöille mahdollisuuden tuottaa monipuolista ja visuaalista sisältöä omiin ja jälleenmyyjien varauskanaviin. Yksinkertaisimmillaan kyse on tavasta toimittaa palveluntuottajalta sen jälleenmyyjälle tietoa, jota lentoyhtiöt hyödyntävät. NDC-standardi on avoin kaikille kolmansille osapuolille, kuten esimerkiksi välittäjille, IT-palveluntarjoajalle ja IATA:n kuuluttamattomille toimijoille.

Tehokas palveluiden myynti LISÄÄ SIVULLA 4.

tä näyttää kuitenkin se, että yhtiö myytäisiin kokonaisuudessa. Uutisia odotetaan lehtemme ilmestymisen aikoihin. Valtio-omisteinen Alitalia kertoi maksukyvyttömyydestään toukokuussa. Siitä, tai lentoyhtiön osista on kiinnostunut kymmenisen ostajaehdokasta. Mm. Ryanair ilmoitti ensin olevansa kiinnostunut Alitalian 90 koneesta miehistöineen, mutta vetäytyi hiljattain tarjouksestaan. Alitalia ottaa vastaan tarjouksia 16.10. asti. Myös Intiassa hallitus on vihdoin

XML-standardiin perustuva tiedon-

siirto on joustavaa, ja se antaa lentoyhtiöille mahdollisuuden kontrolloida paremmin kapasiteettiaan. Hintojen ja saatavuuden lisäksi se mahdollistaa tehokkaamman lisäpalveluiden myynnin, kuten aterioiden, matkatavaroiden, matkustusluokan korotusten, istuinvalintojen ja muiden maksullisten palveluiden myynnin matkustajille. Jakelu loppukäyttäjälle tapahtuu joko suoraan lentoyhtiön omien verkkosivujen tai matkatoimiston kautta. Perinteisen GDS:n NDC ohittaa kokonaan.

Kuka hyötyy? NDC:n tarkoitus matkustajan näkökulmasta on tuottaa asiakaslähtöistä ja visuaalisesti rikasta sisältöä kuvilla, vi-

deoilla ja tekstillä höystettynä. Lentoyhtiöt puolestaan saavat tarjolle koko palveluvalikoiman; lisäpalvelujen tehokas myynti on lentoyhtiöille ensiarvoisen tärkeää. Toinen NDC:n keskeisistä elementeistä on One Order-menetelmä, jonka avulla on IATA:n mukaan tarkoitus selättää monimutkainen varausten ja referenssien viidakko, missä yksi matka sisältää useita varaustunnuksia, hintoja ja lippuja. IATA:n mukaan menetelmästä hyötyvät matkustajat, matkatoimistot, lentoyhtiöt ja teknologisten ratkaisujen tuottajat. Mutta kuinka kokonaisuus toimii, kun puhutaan yrityksen matkahallinnosta? LISÄÄ SIVULLA 4.

3


JATKUU SIVULTA 3.

JATKUU SIVULTA 3.

Rakennemuutos ajaa lentoyhtiöitä vararikkoon Finnair kasvutavoitteisiin pari vuotta etuajassa Finnairin osakeenemmistö valtiolla Myös Finnairin valtionomistuksen vähentämisestä on käyty viime aikoina vilkasta keskustelua. Tällä hetkellä valtio omistaa Finnairista 55,8 %. Suurta omistuspohjaa on perusteltu mm. sillä, että se takaa Finnairille Aasian ylilentojen jatkumisen Venäjän ylitse. Finnairilla on keväällä 2019 optio ostaa valtiolta kolme miljoonaa osaketta neljällä eurolla kappale. Optio käytetään lentäjien kannustinohjelman rahoittamiseen. Edellytyksenä on, että Finnairin osakkeen arvo on silloin yli 4 euroa. Viime aikoina osakkeen arvo on liikkunut 10 euron kieppeillä. Sekä Finnairin toimitusjohtaja Pekka Vauramon että Finnairin hallituksen edellisen puheenjohtajan Klaus Heinemannin lausunnoissa on tullut esiin Finnairin omistuspohjan laajenemistoive. Tiukan omistuspohjan katsotaan jopa jarruttavan yritysjärjestelyihin osallistumista. Klaus Heinemann sanoi keväisessä yhtiökokouksessa: ”Uskon vakaasti, että Suomen hallituksen tulisi harkita sellaisen option luomista, että Finnairin omistusrakennetta voitaisiin muuttaa, ja siten varautua välttämään Finnairin marginalisoitumisen uhka. Yhtä tärkeää on myös se, että Finnairille annetaan mahdollisuus edistää Suomen kasvua – kenties jopa saada aikaan kiihdytettyä kansallista kasvua.”

Suunta yksityistämisessä Finnairin suurimmat omistajat valtion lisäksi ovat Keva 4,8 prosentilla ja suurimpana yksityisenä omistajana hammashoitoon tarkoitettuja välineistöä, mm. hammaslääkärin tuoleja valmistavan Planmecan perustaja Heikki Kyöstilä 2,4 prosentilla. Yli kaksi prosenttia omistaa myös Ilmarinen. Loput ovat alle kahden prosentin omistuksia. Suurin osa on suomalaisomistuksessa. Suorien ulkomaisten ja hallintarekisteröityjen omistusten osuus

Juha Järvinen

on 10,4 %. ”Valtion omistamia yhtiöitä, joko täysin tai osittain, on vähenevissä määrin. Euroopassa niitä ovat mm. SAS, Finnair, LOT, Czech Airlines, Air Malta, Ukraine International Airlines ja Aeroflot”, selventää Finnairin kaupallinen johtaja Juha Järvinen. ”Trendi on yksityistämisen suuntaan; IAG (Aer Lingus, British Airways, Iberia ja Vueling), Lufthansa Group (Lufthansa, Eurowings, Germanwings, Swiss, Austrian Airlines ja Brussels Airlines) sekä Air France/KLM ovat siitä esimerkkejä. Ja vaikka omistuspohja on muuttunut, niin eri brändit toimivat kuitenkin omilla vanhoilla nimillään. British Airways on edelleenkin British Airways ja Iberia on edelleenkin Iberia, joka on itse asiassa huomattavasti vahvemmassa kunnossa nyt, kun se on osa IAG:ta.” Juuri IAG:n on kerrottu olevan kiinnostunut myös Finnairista.

Suurempi markkinavoima Finnairin omistuspohjasta päättää Suomen valtio. Omistuspohjan muutos vaatii eduskunnan täysistunnon päätöksen. Laajempi omistuspohja vahvistaisi yhtiötä ja toisi sille järeämmät aseet mm. investointeja tehtäessä suurempien volyymien myötä. Myös myynti- ja markkinointivoima kasvaisi. Järvisen mukaan päätös on eduskunnan. ”Meidän päätehtävänämme on tehdä Finnairista niin atraktiivinen yhtiö kuin mahdollista, jotta

JATKUU SIVULTA 3.

NDC tähtää asiakaslähtöiseen, monipuoliseen ja visuaaliseen sisältöön Paljon kysymyksiä Seminaarin paneelikeskusteluun osallistuivat Pia Degerholm Hanselilta, Mattias Andersson HRG:ltä, Rogier van Enk Finnairilta ja Amadeuksen Svend Leirvaag. Pia Degerholm esitti keskustelussa huolensa siitä, miten kokonaisuus toimii matkahallinnon näkökulmasta. "Tietoa asiasta on liian vähän ja keskusteluun pitäisi ottaa mukaan koko arvoketju. Meillä ei ole tietoa myöskään kustannuksista, joita NDC tuo meille tullessaan. Avoinna on myös hyvin yksinkertaisia kysymyksiä: miten varausprosessin on tarkoitus

4

toimia ja mistä saisimme matkahallinnon tarvitsemat palvelut, kuten raportit", sanoo Degerholm. "Me emme osta liikematkatoimistosta lippuja, vaan palvelua, joka sisältää raportoinnin, kriisinhallinnan, päivystyspalvelun ja paljon muuta."

HRG etunenässä HRG Nordic on jo aiemmin tiedottanut suunnitelmistaan kehittää NDC-toimintatapoja. HRG tuo NDC-sisällön ContentHub-alustalle, ja loppukäyttäjälle sisältö on saatavilla HRG:n omassa online-työkalussa. eWings.comin kautta tarjolla on Lufthansan NDC-si-

mahdollisessa skenaariossa olisimme mielenkiintoinen kumppani. Tehtävämme on kasvattaa bisnestä ja tehdä kannattavaa liiketoimintaa.” Järvisen mukaan on hyvä muistaa, että Suomen kotimarkkina on itsessään erittäin pieni, ja tuskin kiinnostava. Mutta mielenkiintoinen verkosto, kuten hyvin toimiva Koillis-Aasia, on kiinnostava. Ja siksi sitä koko ajan myös kehitetään. Strateginen lisäarvo on olennaisen tärkeä. ”Saamme kuitenkin jo nyt osan hyödyistä joint venture –yhteistyössä muiden yhtiöiden kanssa”, Järvinen muistuttaa.

Viidenneksi vanhin Finnair täyttää kuuden vuoden kulutta 100 vuotta. Se on maailman viidenneksi vanhin yhtäjaksoisesti toiminut lentoyhtiö. Vanhempia ovat vain Avianca (1919) ja Qantas (1920). Finnairin tapaan vuonna 1923 on perustettu myös Aeroflot ja Czech Airlines. KLM on perustettu vuonna 1919, mutta se keskeytti toimintansa toisen maailmansodan aikana.

Uusi tavoite Finnairin kohteiden kapasiteetin suhdeluku on nyt 50 % Aasiaa, 40 % Eurooppaa ja 10 % Pohjois-Amerikkaa. Aasiassa kohteita on uuden Nanjingin lennon myötä 19 ja Euroopassa, Suomi mukaan lukien, lähes sata. Yhdysvalloissa kohteita ovat ympärivuotisesta New York ja kausiluonteisesti Miami, Chicago ja San Francisco. Sen lisäksi yhtiön reittikartalla ovat Kuuban Havanna, Meksikon Puerto Vallarta, Dominikaanisen Tasavallan Puerto Plata, Dubai ja Israelissa Tel Aviv ja Eilat. Finnair lentää Helsingistä viikoittain yli 1000 lentoa kotimaan kohteisiin ja muualle Eurooppaan. Viikoittaisia lentoja Aasiaan oli kesäkaudella enimmillään 87 viikossa. Uutena tavoitteena Finnair pyrkii kasvattamaan matkustajamääränsä 20 miljoonaan vuoteen 2030 mennessä keskittymällä Aasian liikenteeseen. sältö. "Meidän kehitystiimimme työskentelee intensiivisesti end-to-end -prosessin parissa tällä hetkellä, jotta saamme NDC-sisällön sujuvaksi osaksi sekä onlinen että asiakaspalvelun prosesseihimme", Andersson kertoi. "NDC tekee tuloaan, emmekä voi mennä sitä piiloon. Yksi oleellisista kysymyksistä kuuluu, kuka yhdistää palaset ostajan ja tarjoajan välillä? Yhtä oikeaa vastausta ei ole, sillä se riippuu asiakkaan tarpeesta", sanoi Andersson. Finnairin van Enk toivoi aktiivista keskustelua osapuolien välillä, ja Amadeuksen Leirvaag muistutti kaikkia siitä, että teknologian pitää toimia ihmisten apuna, ei päinvastoin. Samaa mieltä panelistit olivat siitä, että NDC:n osalta tarvitaan lisää tietoa ja avointa kommunikaatiota osapuolten kesken.

Matkustajamääriin odotetaan ennätyksiä CORSIA etenee suunnitelman mukaisesti Turvallisuus parantunut IATA:n pääjohtaja Alexandre de Juniac painotti kokouksessa lentoliikenteen turvallisuuteen, infrastruktuuriin, säätelyyn ja täsmällisyyteen panostamista. "Ihmiset haluavat matkustaa turvallisesti, aikaa tuhlaamatta ja edullisesti. Tarvitaan älykkäämpää sääntelyä, ja matkustajien oikeudet on turvattava. IATA:n tehtävä on edistää näitä asioita, ja varmistaa, että toimenpiteet ovat loogisia ja tehokkaita." De Juniacin mukaan vuosi 2016 oli lento-onnettomuuksien osalta ennätysvuosi. Kuolemaan johtaneita onnettomuuksia sattui vain 10. "Vaikka yksikin onnettomuus on liikaa, voimme silti olla ylpeitä siitä, että parannusta tapahtuu jatkuvasti. Jatkamme turvallisuuden edistämistä, sillä se on lentoliikenteessä aina etusijalla", sanoo de Juniac.

Älykkäämpää säätelyä De Juniac korostaa, että säätelyssä pitäisi muistaa ensisijaisesti yhteistyö. Esimerkkinä de Juniac mainitsee USA:n liikenteen turvaviraston TSA:n kiellon estää matkapuhelinta suuremmat laitteet Euroopasta tulevilla lennoilla. Suunnittelua tehtiin normaalista käytännöstä poiketen täysin yksipuolisesti, mikä yllätti eurooppalaiset toimijat. "Kun luodaan uusia asetuksia, vuoropuhelun pitäisi olla etusijalla ennen päätöstentekoa. Ennakoivan keskustelun pitäisi ohjata globaalien standardien säätelyä. Hyvä esimerkki älykkäästä säätelystä on CORSIA, josta päätettiin viime syksynä", sanoo de Juniac.

CORSIA pitää kurssinsa Kokouksessa hyväksyttiin päätöslauselma, joka vahvistaa maailmanlaajuisen lentoliikennealan sitoutumisen CORSIA-sopimukseen. ICAO:n neuvoston puheenjohtaja Olumuyiwa Benard Aliu ja de Juniac totesivat kokouksessa, että CORSIA etenee suunnitelmien mukaan, vaikka Yhdysvallat on ilmoittanut tarkistavansa kantansa sopimukseen. De Juniacin mukaan ilmailuala on ilmastonmuutoksen torjunnan alalla eturivissä. "Haluan vakuuttaa, että Yhdysvaltojen päätös irtautua Pariisin ilmastosopimuksesta ei ole takaisku CORSIA:lle. Ne ovat täysin erillisiä sopimuksia", Juniac painottaa.

Mukana 80 prosenttia De Juniac toteaa myös, että CORSIA on joka tapauksessa valtava edistysaskel kestävän kehityksen sitoumuksen saavuttamisessa. Vaikka ohjelma on vapaaehtoinen vuoteen 2026 asti, on tähän mennessä ilmoittanut 70 ICAO:n jäsenvaltiota mukaan. Yhdessä he edustavat lähes 90 prosenttia lentoliikenteestä.

Muun muassa kaikki Euroopan maat, Kiina, Japani ja Australia ovat sitoutuneet sopimukseen. CORSIA käynnistyy vuonna 2021 pilottivaiheella. Pilottivaihetta seuraa ensimmäinen vaihe, joka kestää vuoteen 2026, sen jälkeen alkaa pakollinen vaihe, joka kestää vuoteen 2035 asti. Tavoitteena on jäädyttää päästöt vuoden 2020 tasolle. Järjestelmän toiminta perustuu päästövähennysyksiköiden hankkimiseen hiilimarkkinoilta. Lentoyhtiöt hyvittävät kansainvälisen lentoliikenteen päästöjen kasvun ostamalla pääasiassa muiden alojen hankkeista peräisin olevia päästövähennysyksiköitä.

Lisää liikevaihtoa IATA on korjannut vuoden 2017 kannattavuusnäkymää ylöspäin. Lentoyhtiöiden voiton odotetaan nousevan 29,8 miljardista 31,4 miljardiin dollariin, ja liikevaihdon 736 miljardista 743 miljardiin dollariin. Alueelliset erot ovat suuret: noin puolet voitosta syntyy Pohjois-Amerikassa, ja neljäsosa Euroopassa, Aasiassa ja Tyynenmeren alueella. Afrikan lentoyhtiöiden odotetaan tuottavan tappiota noin 100 miljoonaa dollaria. Vuonna 2017 lentoyhtiöiden nettotulos tulee arvion mukaan olemaan 7,69 dollaria matkustajaa kohden. Se on yli dollarin vähemmän kuin vuonna 2016, ja yli kaksi dollaria vähemmin kuin vuonna 2015.

Kustannukset kohoavat De Juniacin mukaan kuluvasta vuodesta tulee lentoyhtiöille taloudellisesti hyvä, vaikka kustannukset nousevat. "Sekä rahti- että matkustajaliikenteen kysyntä on ollut odotettua voimakkaampaa. Samanaikaisesti kuitenkin, kun liikevaihto nousee, myös kustannukset kasvavat. Viime vuoteen verrattuna polttoaine-, työvoima- ja ylläpitokustannukset ovat kohonneet. Kannattavuus tulee heikkenemään tänä vuonna", sanoo de Juniac. Polttoaineiden, työvoiman ja ylläpidon kustannusten nousu kiihtyi vuoden 2017 ensimmäisellä neljänneksellä. Teollisuuden kokonaiskulujen odotetaan nousevan 687 miljardiin dollariin, 44 miljardia dollaria enemmän kuin vuonna 2016. "Lentoyhtiöiden on oltava todella tarkkana kustannusten nousun osalta", jatkaa de Juniac.

Infrastruktuuri kuntoon Eurocontrolin ennusteen mukaan Euroopan lentokentät pystyvät vastaamaan 88 prosenttiin ennustetusta kysynnästä vuonna 2035. Pullonkauloja on muuallakin kuin Euroopassa, ja lentoliikenteen ruuhkautuminen on jo nyt Kiinassa, Persianlahdella ja Yhdysvalloissa on-

gelma. Monissa valtioissa on lentoasemien infrastruktuurin kehittäminen ulkoistettu yksityiselle toimijalle. De Juniacin mukaan yksityistämisprojekteissa pitää olla varovainen. Maailmalta löytyy jo esimerkkejä, joissa tulokset eivät ole olleet hyviä. Voiton käärii yksityinen toimija, ja lentoyhtiöt maksavat kustannukset, kun lentokenttä ei toimi tehokkaasti. "Laatu ja kohtuullinen hinnoittelu ovat avainasemassa lentokenttien infrastruktuuriin investoitaessa", sanoo de Juniac. IATA:n Annual General Meeting ja World Air Tranport Summit pidetään seuraavan kerran Sydneyssä 3.-5.6.2018. Isäntänä toimii Qantas.

Lappi näyttää lupaavalta Finnair lisää talvella pohjoisen lentoja huomattavasti. FINNAIRILLA ON tulevana tal-

vena suorat lennot Pariisista ja Zürichistä Kittilään sekä Lontoosta Kittilää ja Ivaloon. ”Kaikki ovat myyneet hyvin, mutta erityisesti Lontoo näyttää lupaavalta, se on joulukuun osalta jo lähes täynnä. Lapin kysyntä on selkeästi kasvanut”, sanoo Finnairin kaupallinen johtaja Juha Järvinen. ”Myös Helsingistä kapasiteettia on nostettu 13 % ja tarjolla on 460 000 penkkiä Lapin eri kohteisiin.” Järvisen mukaan talvelle 2018/19 ollaan suunnittelemassa uusien suorien lentojen lisäämistä Euroopasta Lappiin. Lufthansa lentää Frankfurtista Kuusamoon ja Ivaloon sekä Münchenistä Kittilään.

Virgin Atlantic uuteen omistukseen Richard Bransonin sananvalta Virgin Atlanticissä on loppunut. AIR FRANCE-KLM osti 31 %

Virgin Atlanticista ja Delta Air Lines puolestaan 49 %. Richard Bransonille itselleen jäi 20 % Virgin Groupin omistuksen kautta. Omistusmuutoksista huolimatta Virgin Atlantic jatkaa lentämistä vanhalla nimellään.

Air France-KLM Samanaikaisesti Delta Air Lines osti 10 % Air France-KLM:n osakkeista. Myös China Eastern Airlines on ostanut 10 % Air France-KLM:stä. Samalla kun Air France-KLM sijoitti Virgin Atlanticiin 287 miljoonaa US-dollaria, se sai kahdesta 10 % siivusta yhteensä 981 miljoonaa dollaria. Air France-KLM sekä Delta, yhdessä pahoissa vaikeuksissa olevan Aitalian kanssa, ovat olleet jo joint venture -yhteistyössä. Myös Virgin Atlanticilla ja Deltalla on joint venture -sopimus.

7 • 2017 OCTOBER


PÄÄKIRJOITUS – lokakuu 2017

Hakukoneiden ongelmista palvelun renessanssi

S

ekä perinteisessä että sosiaalisessa mediassa ovat viime aikoina yleistyneet tarinat matkavaraajien ongelmista erilaisten hakukoneiden kanssa. Helsingin Sanomat teki syyskuussa ansiokasta kuluttajavalistusta jutulla, joka ymmärrettävällä tavalla kertoi

hakukoneiden osin kyseenalaisista toimintatavoista. Monelle matkailuteollisuuden ammattilaisellekin saat-

toi tulla yllätyksenä Helsingin Sanomien tieto, että keskenään näennäisesti kilpailevat Booking.com, Momondo, Agoda ja Cheapflights kuuluvat samaan Priceline-konserniin. Vastaavasti Hotels.comin, Trivagon, Venerin, Wotifin, Orbitzin ja Homewayn omistaa Expedia. Näiden keskinäisten kytkentöjen taakse piiloutuu siis matkavarausten duopoli, jonka käytäntöjä emme kaikin puolin tunne. Matkailuteollisuuden kannalta on hätkähdyttävää, että näiden toimijoiden välityspalkkio HS:n mukaan on 25 % luokkaa. Merkittävä markkina-asema ja vielä merkittävämmät investoinnit varausjärjestelmiin ovat tuoneet eritasoisille hakukoneille sellaisen kilpailuedun, johon perinteiset välittävät matkatoimistot eivät koskaan

Palvelulla voi taas olla kysyntää.

kulta-aikoinaankaan yltäneet. Samalla hakukoneista ja niiden omistamista varauspalveluista kuitenkin kantautuu markkinoille tietoja tarjoushinnoista, jotka eivät pidäkään paikkaansa tai puoliväkisin tarjottavista lisäpalveluista. Kaikki tämä kertoo siitä, että nettivarausten markkinatilanne on epäterve. Taistelu kuluttajista on todella kovaa. Tässä piilee mahdollisuus vanhan hyvän ajan palvelun renessanssille. Ruokatottumuksissaan kuluttajat kaipaavat Slow Foodia, lähiruokaa ja luomua. Muovipakkauksista pyritään eroon helpommin kierrätettävien pakkausmuotojen hyväksi. Nyt perinteisen matkailuteollisuuden kannattaa omalla alueellaan rakentaa vastaavaa trendiä.

Euroopan edullisin matkailumaa

Bulgariassa on muutakin kuin rantalomailua Sofia on erilainen pitkän viikonlopun kohde Tavalliselle suomalaiselle matkailusta Bulgariassa tulee ensimmäisenä mieleen rantaloma. Jotkut tuntevat sisämaan kulttuurikohteita tai tietävät, että maassa on myös katu-uskottavia talviurheilupaikkoja. Pääkaupunki Sofia on taas kohteena tuntematon, vaikkakin Prahan kokoinen metropoli. Pasi Hannonen RANNIKON RANTALOMAKOHTEISTA on Sofiaan matkaa

muutama tunti. Suomesta käsin Sofiaan ei ole suoria lentoja, mutta yhdellä vaihdolla matka onnistuu. Bulg aria on EU-maista mahdollisesti halvin matkailumaa. Bulgarialainen palvelukulttuuri ei ole maailmankuulua ja syystä. Osasyy on se, että maan väkiluku on vähentynyt kommunismin ajan lopusta melkein kahdella miljoonalla, ja BBC kertoi vähän aikaa sitten ennusteesta, jonka mukaan maan väkiluku tulisi vähenemään nopeimmin maailmassa. Moni palvelualan osaaja tekeekin töitä ulkomailla.

kassaan miettiä kannattaako kaikki munat laittaa samaan koriin. Hakukoneita ja nettimatkatoimistoja varmasti tarvitaan jatkossakin, mutta luotettava ja edullinen perinteisempi palvelu voi hyvinkin nostaa päätään sen rinnalla. Palvelulla voi taas olla kysyntää.

Shishman – jännittävämpi kuin alussa näyttääkään.

Muuta jo nähneelle sopiva kohde Sof ia on EU-maiden pääkaupungeista suomalaisilla tuntemattomimpia. Se ei ole Keski- ja Itä-Euroopan kaupunkiklassikko samaan malliin kuin Budapest, lähellä niin kuin Baltian maiden pääkaupungit tai osittain absurdi mutta aliarvostettu Bukarest. Sofistikoituneeksi Sofiaa on haastavaa nimittää, nähtävyydet ovat vähissä, ja jo aivan keskustan ulkopuolella infrastruktuuri huonossa kunnossa. Kaupunkia voi suositella matkailijalle, joka on nähnyt jo tyypillisimmät kaupunkilomakohteet.

Matkailupalvelujen tuottajien, eli hotellien, varustamoiden ja lentoyhtiöiden kannattaa puolestaan jakelupolitii-

Menneisyyttä voi katsoa silmästä silmään Sosialistisen taiteen museossa.

Vitoshkan kävelykatu Sofian nähtävyyksiin kuuluu Vitoshka-katu, jonka toisessa päässä on Kansallinen kulttuuripalatsi puistoineen ja toisessa maan hermokeskus, jonka läheltä löytyy ortodoksikirkko, moskeija, katolinen kirkko ja synagoga sekä so-

malaisillekin sotilaille, jotka auttoivat maata vapautumaan 1870-luvulla Osmanien valtakunnasta. Suomessa sota muistetaan marssista, jossa kauan on kärsitty vilua ja nälkää Balkanin vuorilla taistellessa. Tsaari Shishmanin katu, joka alkaa katedraalin läheltä, on Sofian nurkista se, jossa hipsterit tuntevat olonsa melkein kotoisaksi.

Patsaat eivät kerro kaikkea

Vitoshkalla eksoottisemman ruoan perään haikaileva matkailija ohittaa maassa kovasti laajenemaan pyrkivän Hesburgerin ravintolan ja menee katsomaan toista “suomalaista” nähtävyyttä. Aleksanteri Nevskin katedraalin oven pielessä on muistolaatta suo-

Entisen itäblokin maissa on mielenkiintoista tutkailla, miten lähimenneisyyttä tuodaan esille. Sofia ei ole Moskova, jossa Stalin-T-paitoja myydään surutta, DDR:stä bisnestä tekevä mutta samalla tietoa jakava Berliini eikä myöskään baltialainen pääkaupunki, jossa miehitystä esitellään erityisissä museoissa. Sosialistisen taiteen museo on yritys esitellä menneisyyttä mutta kehno sellainen. Sisällä on propagandavideoita ja maalaustaidetta ja pihalla katukuvasta poistettuja patsaita, mutta ainakin ulkomaalainen vieras kaipaisi paljon enemmän kontekstitietoja.

sainväliset reittilennot Lappiin 2015. Sen jälkeen aloittivat Norwegian, Germania ja Monarch. Ensi talvikaudella on luvassa lisää, kuten Finnairin suorat lennot eri puolilta Eurooppaa. Hanget, revontulet ja huskyt imaisevat väkeä myös Aasiasta, Helsinki-Vantaan kautta. Reittikehityksen rinnalla laajennamme Helsinki-Vantaan lentoasemaa. 900 miljoonan euron kehitysohjelma on käynnissä vuoteen 2020. Valmistaudumme palvelemaan 30 miljoonaa matkustajaa tulevaisuudessa. Isossa roolissa kehityksessä on myös asiakaskokemus: sen lyhyen hetken, jonka olet kentällä, ole kuin kotonasi.

Joni Sundelin Johtaja Finavia Oyj

Kävelykatu Vitoshka.

danjälkeistä neuvostotyyliäkin heijastavia hallintorakennuksia. Vitoshka itsessään on elävä, sieltä voi jopa ihailla ympäröiviä vuoria tavalla, joka on harvoin mahdollista pääkaupungin kävelykadulla, mutta samalla ajatella, miltä kaikki näyttää marraskuisena sadeiltana.

Kotimaisia makuja

VITOSEN VIERAANA: Johtaja Joni Sundelin, Finavia Oyj.

Olemme aallonharjalla L E N T O L I I K E N N E K A S VA A

maailmanlaajuisesti noin neljän prosentin vuosivauhtia. Lentoyhtiöitä edustavan IATA:n ennusteissa Euroopan matkustajamäärien kasvu on noin 2,5 prosenttia ja Aasiassa jopa 4,7 prosenttia. Helsinki-Vantaalla ensimmäisellä vuosipuoliskolla päästeltiin 7,9 prosentin kasvussa ja kolmannella vuosineljänneksellä kasvu on vain kiihtynyt. Olemme aallonharjalla. Helsinki-Vantaalla oli viime vuonna yhteensä 17,2 miljoonaa matkustajaa ja vuoden 2017 ennustukset yltävät yli 18,5 miljoonaan. Iso osa kasvusta tulee kansainvälisestä liikenteestä: matkustetaan

7 • 2017 LOKAKUU

Suomeen, Suomesta ja Suomen kautta. Sen sijaan Suomen sisällä lentoliikenteen kysyntä on tasainen, jopa vähentynyt. Alkuvuonna Aasian-reittien matkustajamäärä kasvoi liki 13 prosenttia. Tärkein peluri vaihtomatkustuksessa on Finnair uusine A350-koneineen, joka houkuttelee matkustajia toimivalla Aasian-konseptillaan. Samalla markkinalla kasvua tuomassa on myös Oneworld-kumppani Japan Airlines. Nykyisin Helsinki-Vantaa on Euroopan tärkein hubi Japanin-reiteillä mitattuna. Vaihtomatkustus kasvoi Helsinki-Vantaalla keväällä

jopa 19 prosenttia ja näemme kasvun jatkuvan. Hyvä meininki poikii uutta vipinää: solmimme sopimuksen ensimmäisen kiinalaisen lentoyhtiön kanssa reitistä Kiinan ja Suomen välillä. Helsinki-Vantaan kohdekaupunkeja on ensi vuonna Manner-Kiinassa yhteensä kahdeksan ja vielä Hongkong päälle. Kaukoreittien määrä on ensi vuonna huimat 27.

Pohjolan paras lentoliikenteen solmukohta Kasvun polulla on myös Norwegian, joka avasi tänä vuonna Helsinki-Vantaalta

kolme uutta reittiä ja lisäsi operointia mm. Kööpenhaminaan sekä Osloon. Lentojen määrän ja reittivalikoiman ansiosta Helsinki-Vantaa on kasvanut Pohjois-Euroopan parhaiten verkottuneeksi solmukohdaksi. Kööpenhamina, Arlanda ja Oslo ovat takanamme. Kattavuutta lujittavat viimeisen 12 kuukauden uudet lentoyhtiöasiakkaat, kuten Qatar Airways, Blue Air, Transavia ja Croatia Airlines. Samanaikaisesti Suomi ja erityisesti Lappi ovat nousseet kansainväliseen valokeilaan matkailumarkkinoilla. Pohjoisen kohdalla on erityinen lumipalloilmiö. Lufthansa lanseerasi suorat kan-

5


MATKA PRO on Matkamessujen ammattilaisohjelma

Matkailun yhteistyöryhmä kokoaa ja priorisoi

Matka Workshop Day keskiviikkona avaa MATKA PRO -kokonaisuuden

Tavoitteena ympärivuotinen tuotevalikoima

Matkamessujen tarjoama ammattilais- ja b2b-sisältö kootaan jatkossa MATKA PRO -kattonimen alle. MATKA PRO kattaa Matka Workshop Day:n, Matka Business Forumin sekä ammattilaisille suunnatut ohjelmat ja seminaarit. Matkamessut järjestetään Messukeskuksessa Helsingissä 17.–21.1.2018. kossa helpompi löytää kaikki heille tarkoitettu ohjelma ja sisältö tapahtumasta, sillä se merkitään MATKA PROksi. Tapahtuma on kasvanut viime vuosina ja tarjontaa ammattilaisille ja kuluttajille on sen verran paljon, että ammattilaisohjelma on hyvä erottaa kokonaisuudesta omakseen”, sanoo Matkamessujen uusi päällikkö Anna Suominen.

Ammattilaisten MATKA 2018 -messut alkaa jo keskiviikkona 17.1. Matka Workshop Day osto- ja myyntitapahtumassa. Vuosien aikana Matka Workshop Daysta on kasvanut Pohjoismaiden merkittävin matkailualan btob-myyntitapahtuma, joka tavoittaa 250 ostajaa ja 185 myyjäyritystä Suomesta ja ulkomailta. Yhteistyökumppaneina Matka Workshop Dayssa ovat Finnair ja Visit Finland. ”Suomalaiset matkailualan yrittäjät ovat löytäneet Matka Workshop Dayn hyvin ja pitävät tapahtumaa erittäin kus-

Kasvu jatkuu Matkamessujen ammattilais- ja b2b-ohjelma ovat jatkossa MATKA PRO.

tannustehokkaana ja onnistuneena. Nyt tavoitteemme on saada tapahtumaan mukaan entistä enemmän suomalaismatkatoimistojen ostajia ja ammattilaisia, joita yli 30 maasta tulevat kansainväliset myyjät ovat erittäin innokkaita tapaamaan”, sanoo Matka Workshop Dayn projektipäällikkö Maaret Manninen Messukeskuksesta.

b2b-yrittäjille ja ammattilaisille MATKA PRO -sisältö jatkuu ammattilaispäivänä torstai-

na 18.1. b2b-yrityksille ja -asiakkaille tarkoitetussa Matka Business Forumissa ja ammattilaisille tarkoitetuilla luennoilla. Perjantaina 19.1. MATKA PRO -ohjelmaa ovat SMAL:in järjestämät matkatietoseminaarit. Tänä vuonna matkatietoseminaarit tarjoavat aikaisempaa enemmän englanninkielistä ohjelmaa, jota Matkamessujen kansainväliset vieraat ovat tervetulleita seuraamaan. Messujen 20 000 ammattilaisesta yli 10 % tulee muualta kuin Suomesta.

VR on aloittanut matkaketjuverkoston pilotoinnin Turussa ja Tampereella VR:n tarkoituksena on yhdistää junamatka taksipalveluihin, busseihin, lentoihin, paikallisliikenteeseen, kimppakyyteihin ja auton tai pyörän vuokrauspalveluihin. Miia Manner

Pilotti käynnissä Tänä vuonna matkaketjuja on pilotoitu Turussa ja Tampereella. "Olemme pilotoineet Turussa tämän vuoden aikana matkaketjupalvelua, jossa linkitetään joukkoliikenteen lippu junalippuun", kertoo VR:n kaupallinen johtaja Ville Melkko. Matkaketjun voi tällä hetkellä ostaa kaikista VR:n omista myyntikanavista. "Kun matkustaja ostaa netistä junalipun Turkuun, järjestelmä tuo tarjolle Turun joukkoliikenteen eli Fölin lipun, jolla voi tehdä kuusi matkaa kahden tunnin sisäl-

6

Miia Manner

4.0 -suunnitelmassa panostetaan matkailumarkkinointiin, alan yritysten digiosaamiseen ja tarjonnan ympärivuotisuuden kehittämiseen. Myös luontomatkailun edellytyksiä halutaan vahvistaa ja kehittää säädösympäristöä. Lisäksi panostetaan osaavan työvoiman kohtaannon ratkaisemiseen, sillä matkailussa on jo nyt pula työvoimasta.

Ovelta ovelle -matkustuksen kysyntä kasvaa

MATKAKETJU ON palvelu, jonka avulla matkustaja voi yhdellä lipulla matkustaa erilaisia joukkoliikennevälineitä käyttäen haluttuun kohteeseen ovelta ovelle -periaatteella. Matkaketjuista on tulossa hyvää vauhtia matkustamisen uusi muoto ja useissa maissa rautatieyhtiöt ovat lähteneet vahvasti kehitykseen mukaan. VR:llä on seurattu muun Euroopan kehitystä, ja Suomessa konkreettinen esimerkki jo toimivasta matkaketjusta on mahdollisuus matkustaa kaukoliikenteen junalipulla HSLalueen lähijunissa.

Työ- ja elinkeinoministeriön Valoa ja pimeyttä -matkailun syyskuussa järjestetyssä vuosiseminaarissa keskusteltiin matkailun ajankohtaisista asioista: matkailijamäärien kasvusta, ympärivuotisuuteen panostamisesta ja työvoiman kohtaannosta.

UUDESSA TOIMENPIDEKOKONAISUUDESSA eli Matkailu

”AMMAT TIL AISTEN ON jat-

Vain ammattilaisille

Suomen matkailijamäärät kasvavat

VR:n kaupallinen johtaja Ville Melkko.

lä lipun aktivoimisesta. Tampereella pilotoimme viime kesänä yhteyttä juna-asemalta Särkänniemeen."

Uusia kohteita Tämän vuoden loppuun mennessä on tarkoitus saada käyntiin kolme uutta kohdetta. "Meillä on käynnissä erittäin suuri järjestelmämuutos. Tällä hetkellä käytössä oleva myyntijärjestelmä ei tue moniulotteisten matkaketjujen muodostamista, ja sen vuoksi pidämme pilottivaiheen melko yksinkertaisena. Tämähän on haaste monille muillakin isoilla toimijoilla, tahtoa olisi enemmän kuin mihin tekniikka taipuu. Saamme uuden myyntijärjestelmän käyttöön ensi vuoden aikana."

Lisäarvoa matkustajille Vaikka vanha järjestelmä rajoittaa hieman palvelun kehitystä tällä hetkellä, pilotoin-

ti ja tuotteen testaus koetaan VR:llä tärkeäksi. "Saadun palautteen perusteella arvioimme, tuottaako matkaketju asiakkaille lisäarvoa. Palaute on tähän mennessä ollut pääsääntöisesti hyvää, ja paneudumme tietysti myös palautteissa esiin tuleviin kehityskohteisiin. Pyrimme löytämään lisäarvoa matkustajille ja tavoittamaan uusia matkustajia. Toiminnan pitää tietysti myös hyödyttää kaikkia matkaketjuun osallistuvia toimijoita."

Kaikki rekisteröidyt yöpymiset kasvoivat tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla lähes seitsemän prosenttia, ja ulkomaalaisten yöpymiset yli 17 prosenttia. Suurimmat kasvuluvut tulivat Kiinasta, Espanjasta ja Venäjältä: kiinalaisten matkailijoiden yöpymisten määrä kasvoi 54 prosenttia, espanjalaisten 24 prosenttia ja venäläisten 19 prosenttia. "Matkailu oli yksi kärjistä hallituksen puoliväliriihessä. Näin halutaan varmistaa matkailun kasvuvauhdin jatkuminen. Kasvun tulee kuitenkin olla hallittua, sillä laadukas ja mielenkiintoinen tarjonta houkuttelee matkailijan uudelleenkin Suomeen ja kertomaan eteenpäin matkailukokemuksestaan", sanoi elinkeinoministeri Mika Lintilä seminaarissa.

Pehmeät arvot Työ- ja elinkeinoministeriön erityisasiantuntija Nina Vesterinen painotti matkailutulon olevan vientiin rinnastettavaa tuloa. WTTC:n eli The World Travel & Tourism Councilin arvion mukaan vuonna 2017 vientiin rinnastettava tulo tulee Suomessa kasvamaan 10,5 prosenttia ja matkailun osuus bruttokansantuotteessa 1,9 prosenttia. "Kasvua on saavutettu kaikilla päämarkkinoilla. Kasvu

Matkailuseminaarissa nousi jälleen esille Suomen koululomien ajankohta. Suomi sulkeutuu elokuussa, kun muualla loma-ajat ovat parhaimmillaan.

tuo tietysti myös haasteita. Myös pehmeät arvot on huomioitava, ja kehitettävä matkailua kestävien arvojen mukaisesti".

selvitykset on tehty opetustoimen puolesta, nyt tehdään selvitys kansantaloudellisesta ja matkailullisesta näkökulmasta", kertoi Lintilä.

Työryhmä priorisoi

Työvoiman kohtaannossa haasteita

TEM:n asettaman matkailun yhteistyöryhmän työ käynnistyi kesäkuussa 2016. Yhteistyöryhmän tavoitteena on koota ja priorisoida matkailun toimialojen yhteiset kilpailukyvyn kannalta tärkeät linjaukset. Yhteistyöryhmän työ on jo tuottanut tulosta, sillä hallituksen puolivälitarkastelussa vuosille 2018 ja 2019 matkailulle ehdotettiin 16 miljoonaa euroa lisärahoitusta. Sitä kohdennetaan Visit Finlandin toimintaan, matkailun digiloikkaan sekä matkailun ympärivuotisuuden lisäämiseen. Lisäksi tähdätään sääntelyn keventämiseen muun muassa kaavoituksen, rakentamisen ja tapahtumien sujuvilla lupaprosesseilla.

Selvitys kesälomista Selvitys kesälomien mahdollisen siirron vaikutuksista matkailuelinkeinolle on käynnistymässä. "Matkailualan yritysten toiminta hiljenee heti elokuun alussa eli juuri silloin, kun ulkomaiset matkailijat tulevat Suomeen. Aiemmin

Suomen talous on kääntynyt kasvu-uralle, ja osaavan työvoiman saanti on yritysten keskeinen kilpailutekijä. "Jo nyt matkailu- ja ravintola-ala kärsivät osaavan työvoiman pulasta. Syinä ovat muun muassa kohtaanto- ja kannustinloukkuongelmat, matalapalkka-ala, epäsäännölliset ja sesonkiluonteiset työt sekä asumiseen liittyvät ongelmat", kertoi Jarmo Palm, Työ- ja elinkeinoministeriön työmarkkinaneuvos. Kohtaannon, eli työvoiman kysynnän ja tarjonnan vastaavuuteen tarvitaan erityistoimia. "Hallituksen puolivälitarkastelussa sovittiin, että vuoden 2017 loppuun mennessä valmistellaan toimenpideohjelma matkailualan työpaikkojen ja työvoiman kohtaamisen haasteisiin. Yksi suurista ongelmista on myös se, että ala ei ole houkutteleva", totesi Palm. Matkailu työllistää tällä hetkellä 140 000 henkilöä eli 5,5 prosenttia kokonaistyövoimasta, ja kasvupotentiaali on suuri.

Kyyti-palvelun kyytiin Suunnitteilla on myös matkaketju Kyyti-palvelun kanssa. Kimppakyyteihin perustuva kuljetuspalvelu toimii tällä hetkellä Turussa, Tampereella ja Oulussa. "Kilpailemme lähinnä yksityisautoilun kanssa. Pyrimme löytämään autoilijoille matkustusta helpottavat vaihtoehdot, jotka mahdollistaisivat oman auton kotiin jättämisen", kertoo Melkko. Tällä hetkellä matkaketjutuotteet ovat myynnissä VR:n omissa myyntikanavissa. "Mietimme jakelukanavia pilottivaiheen jälkeen, eli sen jälkeen, kun olemme todenneet tuotteen toimivaksi ja tiedämme kuinka paljon sillä on kysyntää", päättää Melkko.

TURKISH AIRLINES WORLD GOLF CUP. Turkish Airlines järjesti neljännen kerran golfin Suomen osakilpailun yritysasiakkailleen ja yhteistyökumppaneilleen, nyt Hirsalan kentällä. Esikarsinnat käydään yli sadassa maassa ja voittajat pääsevät loka-marraskuun vaihteessa Belekiin viikon kestäviin loppuotteluihin. Sinne lähtee Suomesta kisan voittanut Jarmo Kivelä. Kuvassa vasemmalta kolmanneksi sijoittunut Jere Nurminen, naisten lähimmäksi lippua kisan voittanut Iina Condo, toiseksi sijoittunut Hannu Martikainen, kilpailun voittanut Jarmo Kivelä, Esko Aho, Suomen Turkish Airlinesin maajohtaja Muhammed Kavranoglu, paras gross score Kati Romppainen ja miesten lähimmäksi lippua pelannut Timo Hautakoski.

7 • 2017 OCTOBER


OBSERVER

Turkish Airlines tuo Helsingin reitille laajarunkokoneen

Istanbulissa toivutaan viime vuoden pohjalukemista Never ending city on nyt edullinen matkailijalle Joukko matkatoimistojen väkeä lensi Turkish Airlinesin siivin Istanbuliin pitkän viikonlopun mittaiselle opintomatkalle. DMC Istanbul oli järjestänyt paikan päällä ohjelman, joka sisälsi vierailun Ataturkin lentokentän uumeniin ja Istanbulin trendikkäisiin kaupunginosiin. Miia Manner VIIME VUONNA Turkissa vieraili 25 miljoonaa matkailijaa. Matkailijamäärä putosi vuoteen 2015 edellisvuoteen verrattuna 11 miljoonaa. Tämän vuoden tammi-elokuun matkailijaluvut ovat kuitenkin plussan puolella verrattuna viime vuoden samaan ajankohtaan. Pohjoismaalaisten tekevät poikkeuksen edelleen laskevilla lukemillaan. "Esimerkiksi kiinalaiset ja venäläiset matkailijat ovat palailemassa, ja kasvua on syntynyt Persianlahden ja muidenkin Aasian maiden matkailijamäärissä. Myös Latinalaisesta Amerikasta matkailijoita on tullut enemmän kuin aiemmin", kertoo DMC Istanbulin operatiivinen johtaja Sinan Erkul.

Peran kaupunginosassa on sokkeloisia kujia, viehättäviä kahviloita, ravintoloita ja paikallista designia myyviä pikkuputiikkeja. Kapeilla kujilla on tällä hetkellä tilaa kulkea.

tekijän voimin kolmessa vuorossa, seitsemänä päivänä viikossa. Turkish Airlines saa jatkuvasti kiitosta maukkaasta lentokoneruoastaan, ja viime vuonna lentoyhtiö palkittiin Skytrax Awardissa bisnesluokan parhaasta ruoasta, turistiluokan ruoka ylsi kolmannelle sijalle.

Uusia kaupunginosia Istanbulin perinteinen sydän, Taksimin kaupunginosa, on myllerryksessä raitiovaunuraiteiden rakennustöiden vuoksi. "Jos haluaa viettää aikaa siellä, missä paikallisetkin viihtyvät, kannattaa suunnata Nisantasin kaupunginosaan. Tälle alueelle ovat keskittyneet luksusputiikit ja siellä on myös korkeatasoisia hotelleja, kuten St. Regis ja Park Hyatt. Nisantasista on tullut suosittu ajanviettopaikka paikallisten keskuudessa, sillä sitä reunustaa Istanbulin mittakaavan mukaan suurehko puistoalue, missä perheet viettävät mielellään vapaa-aikaa. Myös laadukkaat, mutta kohtuuhintaiset ravintolat vetävät paikallisia asukkaita puoleensa. Nisantasi sijaitsee muutaman kilometrin päässä Taksimin aukiolta. Kivenheiton päässä on myös Istanbulin eurooppalaiseen ja aasialaiseen osiin jakava Golden Horn eli Bosporinsalmi, jonka laiturit on lastattu maukkailla kalaravintoloilla", kertoo Erkul.

Luomuruokaa markkinoilla Erkul kertoo, että istanbulilaiset viettävät aikaa mielellään myös Bomontiaden uudessa viihdekeskuksessa, joka on rakennettu vanhaan oluttehtaaseen. "Tämä kaupunginosa sai uuden elämän, kun Hilton avasi hotellin siellä. Kahvilat, ravintolat, kaupat, taidegalleriat, konserttisali ja ulkoilmaelokuvateatteri on rakennettu oluttehtaan vanhaa ilmettä kunnioittaen. Lauantaisin siellä järjestetään luomuruokamarkkinat, jotka ovat todella suositut. Etenkin nuorempi väki viihtyy urbaanilla alueella mainiosti", kertoo Erkul. Bomonti sijaitsee Sislin kaupunginosan läheisyydessä, joka on suosittu shoppailukeskus Taksimin lisäksi.

Metro vie ja taksi tuo Istanbul on yksi Euroopan

7 • 2017 LOKAKUU

Opintomatkalla tutustuttiin myös värikkääseen, hipster-henkiseen kaupunginosaan Balatiin. Kuvassa vasemmalta Matka-Vekan Sari Piipponen ja Tiina Saari, Matkagallerian Sari Salminen, ryhmän opas Derya Kutukcu, Tjäreborgin Anne Noronen-Pasulli, Aventuran Krista Fransman ja Miia Vilppula, Turkish Airlinesin Ersin Sola ja Kymenmatkojen Riikka Lund-Leinonen, eturivissä Kilroyn Timo Lehtonen ja SMT:n Virpi Ritala. 

suurimmista metropoleista, ja se kasvaa jatkuvasti huimaa vauhtia. "Kutsumme kaupunkia never ending cityksi, ja sitä se todella onkin. Asukkaita on virallisen arvion mukaan tällä hetkellä noin 15 miljoonaa, takseja kaupungista liikkuu 30 000 kappaletta ja henkilöautojen määrä liikenteessä kasvaa päivittäin 400 autolla. Liikenne ja autolla liikkuminen kaupungissa onkin todella haastavaa, ja täällä tehdään jatkuvasti hartiavoimin töitä sen eteen, että ihmiset pääsisivät paikasta toiseen jouhevasti", kertoo Erkul. Esimerkiksi kaupungin metroa on laajennettu viimeisen kymmenen vuoden aikana, ja suunnitelmien mukaan raiteiden kokonaispituus on vuonna 2020 noin tuhat kilometriä. Ihmisiä liikutellaan paikasta toiseen myös busseilla, raitiovaunuilla, lautoilla ja köysiradoilla.

Aasian puolelle Metrolla pääsee esimerkiksi Aasian puoleiseen Istanbuliin, sillä metro kulkee myös Bosporinsalmen alitse. "Aasian puoleisessa Istanbulissa on myös mielenkiintoisia kaupunginosia, kuten eläväinen Kadiköy, joka on aasialainen versio Taksim-alueesta, ja Moda, joka puolestaan on rauhallisempi, istanbulilaiseksi kaupunginosaksi hieman epätyypillinen alue. Kaiken kaikkiaan Istanbul on kiehtova ja moniulotteinen kaupunki,

ja tällä hetkellä matkailijan kannalta myös hyvin edullinen kohde. Istanbul on loistava kohde esimerkiksi luksus-viikonlopun viettoon, sillä myös viiden tähden hotellit ovat joutuneet tinkimään hinnoistaan."

Incomingia ammattitaidolla DMC Istanbul on toiminut 26 vuotta, ja yrityksellä on vankka kokemus muun muassa kokousten, konferenssien, incentive- ja urheilumatkojen järjestämisestä. "Viime vuosi oli Istanbulille ja koko Turkille matkailun näkökulmasta vaikea, ja me tietysti toivomme, että pahin olisi jo ohitse. On tietysti äärimmäisen vaikea ennustaa, kuinka kauan kriisistä toipuminen kestää. Istanbul on kuitenkin entisellään ja edelleen yksi Euroopan kiehtovimmista metropoleista. Palvelemme enemmän kuin mielellämme myös suomalaisia matkatoimistoja ja matkanjärjestäjiä", sanoo Erkul.

Ruokaa koneeseen Opintomatkalaistet pääsivät tutustuman myös Istanbulin Ataturkin lentokentällä toimivaan Do&Co -catering-palveluun, joka valmistaa ja toimittaa ateriat Turkish Airlinesin lennoille. Päivittäin lennoille toimitetaan noin 200 000 ateriaa, jotka valmistetaan käsityönä catering-palvelun keittiössä yhteensä 4 000 työn-

Flightcenterissä uudistuksia Turkish Airlinesin flight centeriin saatiin juuri neljä uuttaa lentosimulaattoria, ja uusia simulaattoreja on tulossa vielä kymmenen kappaletta. Uudistusten jälkeen simulaattorien yhteismäärä tulee olemaan 24. Yhtiön tavoitteena on kaksinkertaistaa myös koulutustilojen kapasiteetti, jolloin luokkatiloihin mahtuu yhteensä 2 260 henkilöä. Turkish Airlinesin hallituksen puheenjohtaja ja johtoryhmän puheenjohtaja M. İlker Ayc kertoi syyskuussa pidetyissä avajaisissa, että Istanbulin uuden lentokentän avaaminen tulee synnyttämään voimakkaan kysynnän hyvin koulutetulle lentäjille, ja yhtiö pyrkii uudistuksilla lisäämään kilpailukykyä ja markkinaosuutta lentohenkilökunnan koulutuksen saralla maailmanlaajuisesti. Ataturkin lentokentän koulutuskeskus on toiminut vuodesta 1993 alkaen. Istanbulin uusi kansainvälinen lentokenttä avautuu neljässä eri vaiheessa vuosien 2018-2028 välillä.

Laajarunkokone Istanbuliin Turkish Airlinesin Ersin Sola kertoi, että lentokapasiteettiin saadaan ensi keväänä lisäystä. "Toinen päivittäisistä vuoroistamme lennetään kesäkaudella 2018 laajarunkokoneella. Talven kapasiteetista ei ole vielä päätetty, mutta toivomme tietysti, että saamme pitää isomman koneen Helsinki-Istanbul -reitillä myös talvella."

Pudotuspeli alkoi LENTOLIIKENTEESSÄ ON viime vuodet ollut ostajan markki-

nat. Lentojen hinnat ovat usein pudonneet käsittämättömän alhaiselle tasolle ja tähän on jo melkein ehtinyt tottua. Nyt siitä maksetaan lasku; pudotuspeli on alkanut. Markkinatalous toimii sittenkin. Ensimmäisenä kaatui Air Berlin, joka pitkään oli kamppaillut taloudellisten vaikeuksien kanssa. Air Berlinistä on sanottu, että se ei koskaan ollut hyvä missään. Silti yhtiö halvoilla hinnoillaan pääsi kuluttajien suosioon ja oli Suomessakin merkittävä tekijä. Air Berlin näyttää laskeutuvan Lufthansan ja easyJetin syliin, vaikka konkurssipesän lentäjät tekivät loppumetreillä kaikkensa tuhotakseen mahdollisuudet pelastaa edes osa Air Berlinin työpaikoista. Seuraava uhri tämän lokakuun alussa oli Ison-Britannian viidenneksi suurin lentoyhtiö Monarch Airlines, jolta vietiin toimilupa talousvaikeuksien takia. Monarch oli luonteeltaan lomalentoyhtiö, jolla oli myös matkanjärjestäjätoimintaa, eikä se pystynyt antamaan toiminnalleen viranomaisia tyydyttäviä takeita. Monarchin ongelmat juontavat juurensa Egyptin, Tunisian ja Turkin matkojen kysyntään liittyviin ongelmiin. Yhtiö ei riittävän nopeasti pystynyt siirtämään tuotantoaan kaukomatkoihin, jotka olisivat voineet pelastaa tilanteen. Monarchin konkurssia tai mahdollista saneerausmenettelyä seurasi saarivaltakunnan suurin rauhanajan evakuointioperaatio. Lentoviranomainen Civil Aviation Authority joutui kotiuttamaan 110 000 asiakasta kohteista. Jaolle on tässäkin tapauksessa ilmestynyt perinteisistä lentoyhtiöistä ainakin British Airways. Monarchin lentoslotit, koulutettu henkilökunta ja lentokoneet ovat noususuhdanteessa arvotavaraa. Syykuussa korkean profiilin halpalentoyhtiö Ryanair puolestaan oli vaikeuksissa, joskaan ei sentään konkurssissa. Yhtiö joutui peruuttamaan 2 100 lentoa kuuden viikon aikana. Syynä on yhtiön oman ilmoituksen mukaan yritys parantaa yhtiön täsmällisyyttä ja siihen liittyvät henkilöstöongelmat. Ilmoitus on todennäköisesti puuta heinää. Todellinen syy näyttää olevan Irlannin lentoviranomaisen IAA:n määräys muuttaa lomakäytäntöjä. Ja syy tähän määräykseen lienee jo pitkään jatkunut henkilöstön kaltoin kohtelu, josta säännöllisin väliajoin on kantautunut viestejä julkisuuteen. Ryanairilla on todella huono maine työnantajana. Yhtiö on pitkään pyrkinyt ja pystynyt pitämään yllä häkellyttävän halpaa hintatasoa muun muassa pakottamalla työntekijöitään työjärjestelyihin, joihin eivät edes halpalentoyhtiön matkustajat suostuisi. Peruutusruljanssi tietää kymmenien miljoonien tappioita Ryanairille. Yhtiön toimitusjohtaja Michael O’Leary on poikkeuksellisesti löytänyt syyllisiä peilistä katsomalla. Nähtäväksi jää onko tämä ilmiö kertaluontoinen. Lentoyhtiöiden toiminta perustui vuosikymmeniä verkostoyhteistyöhön, jossa yhtiöt myöhemmin ryhmittäytyvät oneworldin ja Star Alliancen kaltaisiin alliansseihin. Halpalentoyhtiöt mursivat tämän käytännön ja toimivat irrallisina saarekkeina, ilman toisia lentoyhtiöitä hyödyntäviä jatkoyhteyksiä. Nyt Norwegian ja brittilentoyhtiö easyJet aloittavat yhteistyön, jossa Norwegianin kaukoreitit tulevat myyntiin easyJetin uuteen varauspalveluun. Uuden palvelun myötä easyJetin asiakkaat voivat varata jatkoyhteyksiä Norwegianin kaukoreiteille yhdellä varauksella. Pyörä on siis keksitty uudelleen! Tästä voi vielä seurata IATA:n renesanssi. Toivotaan kuitenkin, että kaikkia monopoliajan jäänteitä ja dinosaurusten toimintatapoja ei enää elvytettäisi. Kaikki nämä ongelmat ja ilmiöt voivat johtaa siihen, että terveelliset elämäntavat palaavat lentoliikenteeseen. Monelta osin lentoliikenne kaipaakin ryhtiliikettä. British Airways kokeilee omalla tavallaan terveellisempiä elämäntapoja ottamalla koeluontoisesti käyttöön biopohjaista polttoainetta. Liike on erinomaisen viisas. Lentoliikenteen aiheuttamat päästöt ovat merkittävän huono ympäristötekijä, josta ei vielä kovinkaan paljon puhuta. Volkswagenin käynnistämän dieselskandaalin saamat mittasuhteet kertovat siitä, miten jyrkästi ja nopeasti yleinen mielipide voi kääntyä vakiintuneita käytäntöjä vastaan. Sähkö ei toistaiseksi ole toimiva vaihtoehto lentoliikenteessä. Siksi on hyvä ajatus katsoa vähemmän saastuttavia vaihtoehtoja ennen kuin asiakkaat äänestävät jaloillaan ja siirtyvät purjelaivoihin. Tällä tarinalla on onnellinen loppu. Ja sen nimi on jälleen kerran Helsinki Airport. Sieltä tulee vain hyviä uutisia. Uusia kohteita tulee Marrakechistä Nanjingiin ja Pristinasta Bukarestiin. Mukavinta tässä on se, että hyvät uutiset eivät perustu huonoihin tapoihin, vaan päinvastoin hyvin toimivan organisaatioon, oikein ajoitettuihin panostuksiin ja tietysti edulliseen maantieteelliseen sijaintiin. Sitä kaikkea on helppo fanittaa. Nimimerkki Observer on matkailualan taustavaikuttaja, joka kriittisesti kommentoi alamme ilmiöitä. Observerin kannanottojen ei tarvitse noudattaa lehden yleistä linjaa.

7


Juhlavuonna Suomi 100 -hengessä

Ensi kertaa järjestetty Finnish Travel Gala toi glamouria Helsingin syksyiseen iltaan Sitä iltaa oli odotettu kauan. Lähes vuoden valmistelut saivat arvoisensa päätöksen kun reilut kolmesataa matkailuteollisuuden vaikuttajaa kokoontui Helsingin Tapahtumatalo Bankiin. Pitkät iltapuvut, kauniit kampaukset, kimaltavat korut ja miehet tummissa puvuissaan toivat glamouria pimeään iltaan. Illan aikana jaettiin yhdeksän kunniakirjaa Suomikuvan ja Suomen matkailuelämän eteen tehdystä työstä. TÄ N Ä V U O N N A G a a l a s s a jaettiin tunnustuksia Suomi 100-hengessä. Jokaisessa kuudessa kategoriassa oli kolme ehdokasta, jotka kaikki saivat kiitosta tinkimättömästä työstä Suomikuvan nostajina ja matkailullisina innoittaji-

na. Jokaisesta kategoriasta palkittiin yksi, joiden lisäksi jaettiin yleisön suosikin palkinto sekä kaksi erikoispalkintoa. Palkitut edustavat laajasti sitä, mitä kaikkea matkailuun ja uuden kokemiseen kuuluu.

Kestävä kehitys oli vahvasti läsnä. SMAL:n puheenjohtaja Kirsi-Marja Salonen kehui onnistuneen gaalan jälkeen illan upeaa tunnelmaa: ”Gaala sai liikkeelle matkailuväkeä ympäri Suomea ja vierai-

Vuoden innovaatio: Allas Sea Pool Mieleenpainuvin matkatai palvelukokemus: Metsähallituksen kansallispuistot SMALin puheenjohtaja Kirsi-Marja Salonen ojensi Olympian Kaukomatkatoimiston Heikki Julinille ja Matti Palermaalle erikoispalkinnon.

Vuoden Suomi-kuvan nostaja: Slush Koukuttavin läsnäolo sosiaalisessa mediassa: WWF:n Norppalive Vuoden vastuullinen toimija: Finnair Vuoden matkailuyritys: Visit Rovaniemi Yleisön suosikki Äitiyspakkauksen kansainvälinen näkyvyys Erikoistunnustukset VR:n Kiss-somenäkyvyydelle

SMALin toimisto oli tehnyt gaalan eteen töitä lähes vuoden. Juhlailtana oli aika nauttia. Kuvassa vasemmalta Päivi Laatikainen-Mattsson, Heli Mäki-Fränti, Jenni Kemppainen ja Jenny Pihlström-Odrobinski.

Vuoden Suomi-kuvan nostajaksi nimettiin Slush. Kunniakirjan nouti Alexander Pihlainen.

Erikoispalkinto Olympia Kaukomatkatoimistolle Kuvat Justyna Klorek

House of Laplandin seminaari

Pohjoinen Means Business -slogan kuvaa Lapin nopeasti kiihtyvää kasvua Lapin markkinointi- ja viestintätalo House of Lapland järjesti syyskuussa vuosittaisen tilaisuuden Lapin ajankohtaisista aiheista. Seminaarissa keskusteltiin Lapista logistiikan, kiinalaisten investointien ja kestävän arktisen kasvun näkökulmasta. Kiinalaiset sijoittajat ovat nyt mukana myös matkailuinvestoinneissa. Antti Haukkamaa HOUSE OF Laplandin semi-

naari kokosi kuutisenkymmentä politiikan ja elinkeinoelämän päättäjää Helsingin Musiikkitalolle syysk u u n a l u s s a . Tava r at j a ihmiset kulkevat etelän ja pohjoisen väliä kiihtyvällä tahdilla. Logistiikkainvestoinneille on kasvava tarve pohjoisilla alueilla. Seminaarissa nostettiin esille Kemin sataman kehittäminen, maamme tieverkon mittava korjausvelka sekä jäämeren radan ajankohtainen selvitystyö. ”Lapin osuus Suomen kokonaisviennistä on seitsemän prosenttia, ja kuluvan vuoden alkuneljänneksellä kasvua oli jopa 25 %”, kertoi House of Laplandin toimitusjohtaja Sanna Tarssanen seminaarin avajaissanoissaan.

8

Matkailun kasvuskenaariot Viime vuonna rekisteröityjä yöpymisiä Lapissa oli 2,7 miljoonaa. Kansainvälisten vieraiden määrä kasvoi yli 18 ja kotimaisten yli 9 prosenttia. Jos sama tahti jatkuu, niin kymmenen vuoden päästä puhutaan jo 10 miljoonasta yöpymisestä vuositasolla. House of Lapland onkin vahvistanut matkailumarkkinoinnin resurssejaan matkailun ohjelmapäällikön viralla, johon nimitettiin TaM Katariina Imporanta. Hän vastaa kansainvälisen matkailumarkkinoinnin suunnittelusta ja toteutuksesta yhteistyössä alueellisten matkailuorganisaatioiden kanssa. ”Tällä hetkellä meillä keskitytään voimakkaasti kesän esiintuomiseen ja ilmiöittämiseen. Tarkoituksena on tehdä matkailustamme ympä-

Hungry for Finland -kansallisen ruokamatkailukilpailun arviointiryhmä valitsi vuoden 2017 ruokamatkailutuotteeksi Olo Creative Kitchenin klassikkomenun Matka. Voittajat palkittiin Työ- ja elinkeinoministeriön matkailuseminaarissa syyskuussa 3 000 euron kehittämisrahalla.

ta saimme myös ulkomailta. Juhlava, mutta rento gaala, oli tilaisuus, jolla oli selvästi tarvetta matkailualan ihmisten keskuudessa. Tärkeä osa illan ohjelmaa oli seurustelu ja kuulumisten vaihto ennen ja jälkeen palkintogaalaa.”

Tunnustukset eri kategorioissa jaettiin seuraavasti

Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen, muusikko Mikko Kuustonen ja näyttelijä Maria Sid.

Olon klassikkomenu Matka voitti ruokamatkakilpailun

nouseva Nova Skyland -hotelli on ensimmäinen merkittävä matkailuinvestointi Kiinasta Lappiin. Hotelli avaa ovensa lokakuun House of Laplandin toimitusjohtaja Sanna Tarssanen ja alussa ja inmatkailun ohjelmapäällikkö Katariina Imporanta. ve s t o i n n i n rivuotista. Se on kestävän kasarvo on 4,5 miljoonaa euroa. vun edellytys. Laitamme kaik”Lapin puhdas luonto ja ki paukkumme siihen, että kerauha sekä ihmiset ja revontusästä rakennetaan yhtä suuri let kiinnostavat kiinalaisia siilmiö kuin revontulet ja joulujoittajia. Paikallisuus ja aitous pukki ovat talvella”, painottaa ovat kansainvälisesti voimakImporanta. kaasti nousevia trendejä. Kasvun keskellä on varmistettava, että se tapahtuu vastuullisesti Kiinalaiset investoivat ja kestävästi, ja että siitä hyötyvät kaikki tasapuolisesti. Niin Kiinalaiset matkailijat ovat alueet kuin matkailua sivuavat löytäneet Lapin, mutta niin toimialatkin”, kiteyttää Kataovat myös kiinalaiset investoiriina Imporanta. jat. Rovaniemellä Napapiirille

Olo Creative Kitchen Matka-klassikkomenu valmistuu yhteistyössä matkailijoiden kanssa.

Miia Manner RUOKAMATKAILUKILPAILULLA HALUTTIIN rohkaista ruokaan

ja matkailuun liittyviä verkostoja kehittämään uutta, paikallisuuteen perustuvaa tarjontaa. Kilpailuun haettiin innovatiivisia ruokamatkailun edelläkävijöitä. Ajankohtaiset trendit ruokamatkailussa ovat tällä hetkellä paikalliset raaka-aineet ja käsityö. Perinteet, historia ja asiakkaan oppiminen ovat tärkeitä osa-alueita elämyksellisessä ruokatuotteessa. Juomakulttuuri on noussut vahvasti mukaan ruokamatkailuun.

Maistelumenu voitti Olon Matka-klassikkomenu on noin 15 ruokalajin maistelukokonaisuus, jonka valmistusta voi seurata ja samalla vaihtaa ajatuksia keittiömestareiden kanssa. "Tuote on taitavasti toteutettu vuorovaikutteinen elämys, jossa yhdistyvät innovatiivinen toteutus, visuaalisuus ja erinomaiset maut. Perinneruokien ja -menetelmien modernisointi ja ruokiin liittyvä tarinallisuus ovat olennainen osa menua. Keittiömestareiden ja tarjoiluhenkilökunnan vuorovaikutus on

aitoa vieraanvaraisuutta niin kotimaisille kuin kansainvälisille asiakkaille – palvelupolku toimii hyvin", arviointiryhmä toteaa. "Ruokamatkailukilpailu on oiva keino nostaa näitä hyviä kohteitamme esiin, mutta myös haastaa yrityksiä kehittämään tuotteistaan entistä parempia, matkailijan kaikkia aisteja palvelevaksi kokonaisuudeksi", korostaa maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä.

Muut palkitut Lisäksi palkittiin kolme merkittävää ruokamatkailutekoa: hotelli Punkaharjun sienet ja yrtit -viikonloppu, Fiskarsissa artesaanijuomatuottajien opastettu kierros: Fiskarsin Panimo, Kuura Cider ja Ägräs Distillery sekä Skördefesten, vuosittainen sadonkorjuujuhla Ahvenanmaalla. Lisäksi arviointiryhmä antoi kunniamaininnan SMAKU, porvoolaiselle opastetulle kävelykierrokselle sekä kuusamolaiselle Studioravintola Tundralle. Kilpailun toteuttajia ovat maa- ja metsätalousministeriö, Visit Finland (Finpro) ja MTK. Kilpailua koordinoi Haaga-Helia ammattikorkeakoulu.

Joon aloittaa joulukuussa Air Francen koelaboratoriona Air France on perustanut uuden lentoyhtiön, Joonin, joka aloittaa toimintansa joulukuun alussa. JOULUKUUN 1. PÄIVÄ yhtiö aloittaa lennot Pariisista Barcelonaan, Berliiniin, Lissaboniin ja Portoon Airbus A320/ A321 -koneilla. Ensi kesänä yhtiö kertoo lentävänsä Brasilian Fortalezaan ja Maheen Seychelleille A340-koneilla. Yhtiön kotikenttä on Pariisin Charles de Gaulle. Joonin asiakaskunnaksi haetaan 18-35 -vuotiaita työssäkäyviä milleniaaneja.

Mielentila Yhtiön mukaan Joon ei ole halpalentoyhtiö vaan tulee tarjoamaan yhtäläiset palvelut kuin emoyhtiö Air Francekin. Joonin sanotaan olevan ”lifestyle brand” ja ”state of mind”. Yhtiön toimitusjohtajak-

si on nimitetty 48-vuotias Jean-Michel Mathieu, joka siirtyy uuden yhtiön johtoon Air Francesta. Siellä hän on työskennellyt mm. revenue managementissa, digitaalisissa palveluissa, asiakassuhteista vastaavissa palveluissa.

Tutkimuslaboratorio Joon on Air Francen omistama tytäryhtiö, jolla on omat koneet ja oma liikennelupa. Yhtiö saa käyttöönsä Air France revenue managementin, markkinoinnin ja lentokenttähenkilöstön. Myös kapteenit tulevat Air Francelta mutta matkustamohenkilökunnan Joon palkkaa itse. Tiedotteen mukaan Joon on Air Francen tutkimuslaboratorio, missä testataan erilaisia uusia ideoita.

7 • 2017 OCTOBER


HYÖDYNNÄ KATTAVAT JA HELPOT TUOTTEEMME. SÄÄSTÄ JOPA 15 %

HERTZ BUSINESS+

HERTZ BUSINESS LITE

KOKONAISVALTAINEN RATKAISU LIIKEMATKUSTAJAN AUTONVUOKRAUKSIIN.

KEVYEMMÄLLÄ SISÄLLÖLLÄ, SOPII MYÖS VAPAA-AJAN AUTONVUOKRAUKSIIN.

Hertz Business+ on tarkoitettu pienille ja keskisuurille yrityksille. Avoin,

Hertz Business Lite käy kätevästi kaikkiin vuokrauksiin Euroopassa ja

helppo ja yksinkertainen tuote sisältää omavastuun pienennyksen

USA:ssa alennettuun ”Non Prepaid” -hintaan.

minimiin, vapaat ajokilometrit, toimipisteen palvelumaksut, verot, sekä

Tarjoamme jopa 15 % alennuksen Suomessa, Norjassa, Ruotsissa,

lisäkuljettajan. Mukana on jo monta vuokrausmaata laajalla autovali-

Tanskassa ja USA:ssa sekä rajoitetusti Saksassa.

koimallaan EMEA-alueella, Australiassa, Uudessa-Seelannissa, USA:ssa,

Valmiiksi pienennetty omavastuu sekä runsas autovalikoima takaavat

Kanadassa ja Meksikossa.

huolettoman ja nautinnollisen ajamisen.

VARAUKSET MATKATOIMISTOSI KAUTTA

LYHYESTI JUMBO KOTIMAAN LENNOLLE. Lufthansa on siirtämässä yhden Boeing 747-400 -koneensa Frankfurt-Berliini välille suuren kysynnän vuoksi. Lufthansa aikoo lentää jumbolla marraskuussa ainakin 60 lentoa. Koneessa on 67 bisnesluokan ja 304 economyluokan istuinta. Lento kestää 45 minuuttia. NUK YHDYSVALTOIHIN. Norwegian Airlinesin brittitytäryhtiö, Norwegian UK (NUK) on saanut luvat lentää Britteinsaarten ja Yhdysvaltojen välillä. Pitkällisten neuvottelujen jälkeen Yhdysvaltain viranomaiset ovat vihdoin myöntäneet lentoluvat amerikkalaisten lehtiyhtiöiden ja liittojen vastustuksesta huolimatta. Yhtiö on aloittamassa lennot Britteinsaarilta myös Singaporeen ja Argentiinaan. Norwegianin kotikenttä Lontoossa on Gatwick. Norwegian suunnittelee tytäryhtiön perustamista myös Argentiinaan. QATARILLE LISÄÄ AASIAA. Qatar Airways aloittaa joulukuussa päivittäiset lennot mm. Thaimaan Krabille ja Chiang Maihin. Yhtiö lisää lentoja myös Vietnamiin. Jo olemassa olevan päivittäisen Doha-Bangkok-Hanoi lennon lisäksi aloitetaan suorat päivittäiset Hanoin lennot. Yhtiö on myös ilmoittanut lisälennoista Sri Lankaan ja lennoista Australian Canberraan. AIR SEYCHELLES SUPISTAA. Air Seychelles on ilmoittanut vähentävänsä lentoja Eurooppaan. Kaksi kertaa viikossa operoitu Mahé-Dusseldorf loppui syyskuussa kokonaan ja Mahé-Pariisi lento operoidaan neljän lennon sijaan kolme kertaa viikossa. RYANAIRIN MATKATAVARASÄÄNNÖT. Tampereelta Budapestiin ja Bremeniin lentävä Ryanair muuttaa marraskuun alusta matkatavarasääntöjään. Entisen kahden käsimatkatavaran sijaan matkustamoon saa ottaa nyt vain yhden laukun. Samalla se laskee ruumaan menevän matkatavaran hinnan 25 euroon ja sallii entisen 15 kilon sijaan 20 kiloa painavan matkatavaran. AEROFLOTILLA HYVÄ ALKUVUOSI. Aeroflot Groupin tulos kasvoi tammi-kesäkuussa 17 %. Se teki voittoa noin 43 miljoonaa euroa. Matkustajamäärät lisääntyivät 16,6 %. Aeroflot Groupiin kuuluvat mm. Pobeda Airlines, Rossiya Airlines ja Aurora Airlines.

7 • 2017 LOKAKUU

Cathay Pacific Kööpenhaminaan Cathay Pacific aloittaa toukokuussa lennot Kööpenhaminaan. HONGKONGIL AINEN ONE WORLD -ALLIANSIN jä-

sen Cathay Pacific avaa ensi vuonna Kööpenhaminan lisäksi lennot myös Brysseliin ja Dubliniin. Kööpenhaminan lennot liikennöidään 2.5.-12.10. kolme kertaa viikossa, maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin. Lennot operoidaan A350-900 -koneella. Yhtiöllä on vuoden loppuun mennessä 22 kappaletta A350-900 -konetta. Uusien reittien myötä Cathay Pacific lentää Euroopassa 15 kohteeseen.

Lucky Air Helsinkiin Kiinalainen lentoyhtiö Lucky Air aloittaa lennot Suomeen tammikuussa. LUCKY AIRIN uusi reitti lentää

yhtiön kotikentältä Kunmingista Chengdun kautta Helsinkiin ja samaa reittiä takaisin. Lentoreitin on suunniteltu alkavan 17. tammikuuta ja sitä lennetään Airbusin A330-laajarunkokoneilla kahdesti viikossa. Lucky Air on osa kiinalaista HNA-konsernia, johon kuuluva mm. Beijing Capital Airlines, Hainan Airlines ja HK Express.

Asiantuntijan matkassa jo 40 vuotta

Lomalinja nauttii juhlavuodestaan tasaisen vahvana edelläkävijänä Tamperelainen Lomalinja Oy viettää tänä syksynä nelikymppisiään. Asiantuntijan matkassa on ollut toimiva konsepti. Liikevaihto on tällä vuosikymmenellä tuplaantunut. Ensi vuonna matkat suuntautuvat jo 80 maahan liki 200 asiantuntijan vetäminä. Antti Haukkamaa LOMALINJA ALOITTI toimintan-

sa syyskuussa 1977 Ajurimatkat -nimellä Tampereen linja-autoasemalla. Penttilöiden perhe perusti sen Länsilinjat-bussiyhtiön tytäryhtiöksi. Molemmat yhtiöt on edelleen perheen omistuksessa Terhi Penttilän toimiessa Lomalinjan toimitusjohtajana.

Vankka ryhmätuottaja Lomalinja oli aikoinaan voimakas välittävä matkatoimisto. Lomalle.com -sivujen kautta se myi paljon seuramatkatuottajien matkoja. Siinä vaiheessa, kun isot tuottajat alkoivat luopua jälleenmyyjistään, tehtiin päätös lisätä omaa tuotantoa. Yhtiössä pitkään toiminut myyntijohtaja Sari Mäkinen kertoo muutoksesta. ”Lomalinjalla oli vankka ryhmämyyntikokemus. Aloimme monistaa ryhmämatkojamme niin, että samaan kohteeseen tehtiin useampia lähtöjä. Samalla kehitimme Asiantuntijan matkassa -teemaa, jossa matkanjohtajana toimii eri alojen ja kohteiden asiantuntijoita. Tänä päivänä heitä on liki 200 ja opastettuja teema-

Lomalinjan naisenergiaa, etupenkillä Terhi Penttilä, toisella rivillä vasemmalta Jaana Linsén, Anu Piiroinen, Laura Grönmark-Simula ja Sari Mäkinen, kolmas rivi Kristiina Kivinen, Marja-Liisa Huttunen, Päivi Hänninen ja Kirsi Hutko, takarivissä Maija Sirén ja Irma Kuusirati.

matkoja nyt kaikkiaan 300 yhteensä 80 maahan”. Asiantuntijan matkassa on rekisteröity tuotemerkki.

Voimakasta kasvua Muutos välittävästä matkatoimistosta matkanjärjestäjäksi onnistui ja 2010-luvun alussa oli voimakkaat kasvun vuodet. Liikevaihto tuplaantui kolmessa vuodessa. Tänään Lomalinja työllistää Tampereen ja Helsingin toimistoissa yhteensä 11 henkeä ja liikevaihto on n. 9 miljoonaa. Sari Mäkinen siirtyy ensi vuonna eläkkeelle. Jatkaja myyntijohtajan paikalle löytyi talon sisältä. Anu Piiroi-

nen on jo aloittanut tehtävässä työparinaan tuotantopäällikkö Laura Grönmark-Simula. Heillä on jatkosta selvä visio. ”Asiantuntijan matkassa on luova ja luotettava konsepti. Uudistunut tiimimme tulee kehittämään konseptia entisestään asiakkaitamme ja asiantuntijaoppaitamme kuuntelemalla ”. Toimitusjohtaja Terhi Penttilä on samoilla linjoilla: ”Matkailualalla seurataan koko ajan asiakkaitten valintoja ohjaavia trendejä ja olemassa olevaa tarjontaa. Tässä turbulentissa kentässä täysin kotimainen perheyritys Lomalinja on ollut tasaisen vahva ja myös alan yksi edelläkävijä.”

9


Yhteistyötä ostajien, välittäjien ja tuottajien kanssa

Teknologiatalo Amadeus on tuonut markkinoille uuden, kokonaisvaltaisen matkahallinnan online-työkalun Liikematkustuksen online-varaamisessa käännetään uusi sivu, kun vuosia palvellut Amadeus e-travel management korvataan uudella Amadeus cytric Travel and Expense –online-työkalulla. Uusi työkalu vastaa yritysten matkahallinnon tarpeisiin kokonaisvaltaisesti ja monikanavaisesti. Räätälöity matkustajakokemus, monikanavaisuus ja markkinatuntemus ovat Amadeuksen ja cytricin valttikortteja.

AMADEUKSEN AETM-ONLINETYÖKALUN markkinaosuus

on Suomessa ja muissa pohjoismaissa valtava, sillä se on palvellut yritysten matkustajia vuodesta 1999 alkaen. Nyt AeTM on kuitenkin tullut tiensä päähän, ja sen tilalle on kehitetty responsiivinen, matkustajan ja matkanvaraajan tarpeisiin vastaava, jatkuvasti kehittyvä Amadeus cytric Travel and Expense.

Toimiva prosessi

AeTM tiensä päässä AeTM:n suurin haaste on ollut se, että se ei ole pysynyt kehityksen mukana riittävän nopeasti, ja esimerkiksi uusien toiminnallisuuksien tuominen järjestelmään on ollut hidasta. Sen vuoksi Amadeus osti vuonna 2014 saksalaisen yrityksen kehittämän onlinetyökalun Cytricin, jolla on globaalisti entuudestaan noin 4 000 yritysasiakasta. "Niin hyvin kuin AeTM on toiminutkin, niin tosiasia on se, että markkinat muuttuvat tällä hetkellä nopeammin

Amadeuksen Janne Aarniovuori ja Samuli Sakari kertovat uuden Cytricin taipuvan uusiin tarpeisiin aivan toisella tavoin kuin AeTM. Cytricistä voidaan tuoda markkinoille uusi versio kuuden viikon välein.

kuin koskaan. Cytricin arkkitehtuuri on rakennettu täysin toisella tavalla kuin AeTM:n, joten voimme tuoda markkinoille uuden version 6 viikon välein. Kun lentoyhtiö tai asiakas tarvitsee uusia toiminnallisuuksia, voimme reagoida tarpeisiin nopeasti", kertoo Amadeuksen teknologiajohtaja Samuli Sakari.

Uusi käyttöliittymä Yksi suurimmista Cytricin kehitysaskeleista on tänä vuonna ollut käyttöliittymäuudistus. Liikematkustuksen ostamisen pitää olla yhtä helppoa kuin vapaa-ajalla, ja muutoksen taustalla onkin käyttäjätutkimus, johon valjastettiin toimijoita matkustusprosessin eri rooleista. Yksi käyttöliittymän mukaan tuomista uusista toiminnallisuuksista on kalenterinäkymä. "Kalenterinäkymä kerää matkustajan kaikki varaukset yhteen, ja matkanvaraajalla on mahdollisuus tarkastella kaikkia varaamiaan matkoja kalenterin kautta. Seuraavat kehitysaskeleet ovat Cytricin integrointi Outlookiin ja chatbot, jonka kanssa voi kommunikoida sähköpostitse tai chat-ohjelman kautta. Kiinteä osa cytricia on myös matkalaskujärjestelmä, joka toimii saumattomasti matkanvara-

ustyökalun kanssa.

Monikanavaisesti Digitalisaatio on voimistunut entisestään, ja matkanvarausohjelman pitää toimia monikanavaisesti. Sakari kertoo, että cytric on tämän päivän matkustuksen tarpeisiin vastaava, sisältöriippumaton ratkaisu, joka kerää sisältöä eri lähteistä. Lentotarjonta tuotetaan Amadeuksesta, mutta esimerkiksi hotellisisältö voi koostua Amadeuksen tarjonnan lisäksi vaikkapa booking. comin tai HRS:n tarjonnasta. "Olemme tehneet valtavasti työtä myös junayhtiöiden kanssa ja olemme rakentaneet rajapintoja muun muassa useiden eurooppalaisten junayhtiöiden kanssa. Se on mahdollistanut sisällön tuomisen Amadeuksen tarjontaan. Maailmassa on kuitenkin tuhansia pieniä palveluntarjoajia, joiden sisältö ei ole saatavilla Amadeuksessa. Cytriciin voimme luoda rajapinnan melkeinpä minkä tahansa GDS:n ulkopuolisen palveluntarjoajan kanssa, asiakkaan yksilöllisten tarpeiden mukaisesti. Tämä helpottaa matkustajan tai varaajan työtä huomattavasti, sillä matkaan liittyvä palapeli voidaan koota yhdellä työkalulla."

Myös varusprosessia on helpotettu ja yksinkertaistettu. Näytölle poimitaan esimerkiksi muutos- ja peruutusehdot, hinnan sisältämät lisäpalvelut, kuten laukku- tai ateriapolitiikka. "Matkustajan tai matkanvaraajan ei tarvitse tulkita vaikeaselkoisia hintasääntöjä. Matkanvaraajien toiveesta olemme toteuttaneet myös näkymän, jossa on mahdollisuus tarkastella tietyn lennon eri varausluokkia ja niiden paikkamääriä", kertoo Janne. Järjestelmään on lisätty myös kohteen tapahtumanäkymä, joka kertoo mitä tapahtumia kuten konferensseja kohdekaupungissa liikematkan aikaan on. Lisäksi hotellinäkymään voidaan aktivoida toiminto, joka näyttää myös täynnä olevat hotellit. Järjestelmä on responsiivinen, ja matkan aikana on mukana applikaatio, jonka avulla voi tarkastella matkaan liittyviä yksityiskohtia.

Personoitu palvelu Cytric personoidaan palvelemaan yritystä ja sen matkahallinnon tarpeita yksilöllisesti. Järjestelmästä pystytään luomaan hallittavuutta lisäpalvelujen varaamiseen, ja yrityksen matkustussäännöt voidaan rakentaa järjestelmän sisään. Silloin matkustaja ei voi esimerkiksi varata istuinta Euroopan lennolla, jos se on yrityksen matkustuspolitiikan vastaista. Myös hintanäytöt voidaan räätälöidään vastaamaan yrityksen tarpeita. Rajoitteet voidaan luoda yritystasolla, mutta myös yrityksen sisällä esimerkiksi kustannuspaikkatasolla. Amadeus Cytric on jo validoitu Suomen markkinoille, ja käyttöönotot alkavat laajamittaisesti ensi vuoden alussa. Tällä hetkellä järjestelmä on pilottivaiheessa.

Saksaan uusia lomalentoyhtiöitä Saksassa on aloittanut tänä vuonna jo kaksi uutta lomalentoyhtiötä. AZUR AIR ja SundAir ovat tä-

MEKSIKON PUERTO VALLARTA saapui Helsinkiin workshopin ja illallisen muodossa syyskuus-

sa. Finnair aloittaa uutuuskohteeseen suoran lennon talvikaudella 5.11. alkaen A350-kalustollaan. Workshopissa esiteltiin alueen hotellitoimijoita, ja tilaisuuden kunniavieraana oli Suomen Meksikon suurlähettiläs Ernesto Cespedes Oropeza. Kuvassa vasemmalta Puerto Vallartan matkailutoimiston Luis Villaseñor, Meksikon matkailutoimiston Vicente Salas, Meksikon Suomen suurlähettiläs Ernesto Cespedes Oropeza sekä promoottori Carlos Eguiarte.

10

Meksikolainen ”ultra low cost carrier” Viva Aerobus suunnittelee koneisiinsa istuinten ja seisomapaikkojen välimuotoa, nojailupaikkoja. Monelle meksikolaiselle lennot ovat vaihtoehto pitkille bussimatkoille.

Helppo ja responsiivinen

Miia Manner

Amadeus on toiminut Suomen markkinoilla jo 30 vuotta. "Tämä on mielestämme merkittävä arvo, sillä tunnemme paikallisen markkinan tarpeet erittäin hyvin. Toimimme yhteistyössä matkatoimistojen, tuottajien ja yritysten kanssa, ja varmistamme, että asiakkaillamme on käytössä meidän markkinalle soveltuvat työkalut. Meidän näkökulmasta on erittäin tärkeää myös se, että järjestelmä on rakennettu vastaamaan liikematkustuksen tarpeita matkustajan ja matkanvaraajan tarpeet huomioiden ja palveluiden tuottajia ja välittäjiä ajatellen. Liikematkustuksen prosessin täytyy toimia kaikkien toimijoiden näkökulmasta moitteettomasti", sanoo Amadeuksen IT-ratkaisusta vastaava myyntijohtaja Janne Aarniovuori.

Bussiyhtiön omistama ultra-halpalentoyhtiö

nä vuonna Saksaan syntyneitä uusia perinteisiin lomakohteisiin lentäviä yhtiöitä, kertoo ilmailualan uutissivusto ATWonline. Azur Air lentää Düsseldorfista Palma de Mallorcalle. Sund Air lentää puolestaan sekä Berliinistä että Hannoverin ja Frankfurtin puolivälissä sijaitsevalta Kasselin kentältä Välimerelle, Kanariansaarille ja Egyptiin.

Viva Aerobus on meksikolaisen bussiyhtiön omistuksessa.

VIVA AEROBUS –yhtiön toimitusjohtaja Juan Carlos Zuazua kerto Skift-verkkojulkaisulle, että yhtiön on suunnitellut istuma- ja seisomapaikkojen välimuotoa koneisiinsa. ”22 % matkustajistamme lentää ensimmäistä kertaa eläissään. Heille mukavuutta tärkeämpää on nopea ja edullinen siirtyminen paikasta toiseen. 12 tunnin bussimatkan sijaan he ovat valmiita vaikka seisomaan tunnin päästäkseen kohteeseen nopeasti.” Zuazua sanoo kuitenkin, että vaikka teknisesti nojailupaikkojen asentaminen koneisiin onnistuisi, viranomaisten määräykset ovat vielä esteenä. Nyt yhtiö lentää A320-koneilla maksimipaikkamäärillä, 186 istuimella.

Bussiyhtiön lentoyhtiö Vielä vuosi sitten Ryanairin perustajaperheen Declan Ryanin hallitsema sijoitusyhtiö omisti lentoyhtiöstä lähes puolet. Vuoden vaihteessa Viva Aerobus siirtyi meksikolaisen bussiyhtiö Grupo IAMSAn omistukseen.

Yhtiö tietää, että yhä useampi meksikolainen haluaa pitkien bussimatkojen sijaan päästä perille nopeasti. Bussiyhtiön omistus tuo matkustajille paljon etuja. Samalla kun he varaavat lennot he voivat varata myös bussiliput suoraan lopulliseen määränpäähänsä. Bussilipuista saa silloin myös tuntuvan alennuksen.

Kaikki maksaa Viva Aerobusin suurin kilpailija Meksikossa on lähes kolme kertaa suurempi Volaris, joka tarjoaa lennoillaan hieman enemmän maksuttomia palveluita. Viva Aerobus laskuttaa sen sijaan kaikesta mahdollisesta. Viva Aerobus on kymmenvuotisen olemassa olonsa aikana kasvanut nopeaan tahtiin. Sillä on kattava verkosto Meksikossa, minkä lisäksi se lentää Yhdysvalloissa mm. New Yorkiin, Los Angelesiin, Las Vegasiin ja Houstoniin. Zuazuan mukaan yhtiö lennättää noin 26 000 matkustajaa päivässä.

Icelandair avaa Dallasin Jo 15 kohdetta USA:ssa Icelandair laajentaa jälleen Pohjois-Amerikan reittiverkostoaan avaamalla reitin Islannin Keflavikista Dallas Forth Worthiin toukokuun 2018 puolivälissä. Yhtiö ilmoitti aiemmin myös Clevelandin avaamisesta ensi kesänä. DALLAS ON Icelandairin kah-

deskymmenes kohde Pohjois-Amerikassa. Yhtiö tulee lentämään Dallasiin neljästi viikossa; maanantaisin, keskiviikkoisin, perjantaisin ja sunnuntaisin. Lento Dallasiin lähtee Islannista klo 17.15 ja saapuu Keflavikiin takaisin aamulla klo 6. Vaihtoaika Helsingin lennoille mennen tullen on hieman reilu tunti ja lennon kokonaiskesto noin 13 tuntia. Yhtiö sallii economy-luokassa maksutta yhden laukun ruumaan ja yhden käsimatkatavaran.

20 Pohjois-Amerikassa Icelandair juhli tänä kesänä 80-vuotis syntymäpäiväänsä ja edustaa nyt historiansa laajinta reittiverkostoa. Syyskuun alussa yhtiö avasi uuden reitin Floridan Tampa Bayhin, jonne liikennöi-

Dallas, Texas on Icelandairin uusin kohde.

dään neljä kertaa vuodessa ympäri vuoden. Yhtiön toinen kohde Floridassa on Orlando. Ensi vuonna avataan Teksasin Dallas ja Ohion Cleveland. Sen jälkeen yhtiö lentää jo 15 kohteeseen Yhdysvalloissa ja viiteen kohteeseen Kanadassa. Icelandair tavoittelee 4 miljoonan matkustajan rajaa vuoden 2017 aikana. Helsingistä Icelandair lentää Reykjavikiin päivittäin.

7 • 2017 OCTOBER


Yhä useampi lentoyhtiö tarjoaa ”comforttia” Väliluokka yleistyy mannertenvälisillä lennoilla Plus, Extra, Comfort tai Premium – lentoyhtiöiden economy- ja bisnesluokan väliin on viime vuosina yleistynyt uusi ”väliluokka”, joka lupaa matkustajille tavallista turistiluokkaa parempaa matkustusmukavuutta ja -kokemusta. Mitä rahalla saa ja kuka plus-luokassa matkustaa? Esa Aalto NIIN SANOTUN väliluokan tarina ei ole aivan tuore. Jo vuosituhannen vaihteessa nähtiin ensimmäiset premium economy-tuotteet eurooppalaisilla lentoyhtiöillä. Tienraivaajina olivat Air France, British Airways ja SAS, jotka konekalustoa uusiessaan ottivat käyttöön turisti- ja bisnesluokan väliin sijoitetun uuden matkustusluokan mannertenvälisillä reiteillään. Noin puolitoista-kaksinkertaisella turistiluokan lipun hinnalla pääsi matkustamaan hieman mukavammin: istuimet olivat hieman kookkaampia, tarjosivat hieman enemmän jalkatilaa ja palvelu koneessa hieman tavanomaista runsaampaa.

Turistiluokasta ylöspäin Tavoitteena oli tietysti saada useampi turistiluokan matkustaja maksamaan lipustaan hieman enemmän, ja toisaalta ohjata yritysmatkustuksen kiristyneiden matkustussääntöjen takia bisnesluokasta luopumaan joutuvia matkustajia edes vähän paremmin tuottaville paikoille. Tutkimusten mukaan premium economy-tuote on kuitenkin haalinut väkeä ennen kaikkea economy-luokasta, jonka matkustajat ovat olleet halukkaita maksamaan kohtuullisen summan matkustusmukavuuden lisääntymisestä, mutta eivät kuitenkaan ole valmiit pulittamaan bisnesluokan lipun hintaa. Toisaalta Atlantin ylittävillä lennoilla luokkatarjonnan lisääntyminen on näkynyt muun muassa siinä, että yhä useampi matkustaja valitsee päivälennolle Euroopasta premium economy-luokan ja paluun yölennolle Amerikasta Eurooppaan bisnesluokan vuodeistuimen.

Päivä 3.10.2018 4.10.2018 5.10.2018 6.10.2018 7.10.2018 8.10.2018 9.10.2018 10.10.2018 11.10.2018 12.10.2018 13.10.2018 14.10.2018 15.10.2018

Yhteisrahoitus Laissa määriteltiin, että Brand USA saa varat ESTAsta saatavista tuloista ja markkinointiyhteistyössä mukana olevat noin 700 matkailuyritystä sijoittavat Brand USA:han samansuuruisen summan. Näin ollen Brand USA ei käytä verovaroja toimintaansa.

7 • 2017 LOKAKUU

Satama Nassau, Bahamas Päivä merellä La Havana, Cuba La Havana, Cuba Punta Frances, Isle Of Youth Cienfuegos, Cuba Santiago, Cuba Santiago, Cuba Port Antonio, Jamaica Päivä merellä Cartagena, Colombia San Blas Island, Panama Colon, Panama

Saapuu

Lähtee 19:00

08:00 13:30 09:30 17:00 07:00 07:00 13:30 07:00

16:00 18:30 17:00 20:00 21:00 23:00 23:00

La Habana Nassau

Punta Frances

Cienfuegos Santiago de Cuba Port Antonio

Pohjoismainen SAS oli ensimmäisiä premium economy-luokan koneisiinsa tuoneita lentoyhtiöitä. Alkujaan Economy Extrana tunnettu luokka on nykyisin nimeltään SAS Plus.

Colon

Yleistynyt vasta viime vuosina Lentoyhtiöiden kova pelko niiden varsinaisen rahasammon, bisnesluokan matkustajien valumisesta halvemmille paikoille sai monet yhtiöt lykkäämään omia päätöksiään aivan viime vuosiin asti. Vasta nyt isot Amerikan ja Aasian lentoyhtiöt ovat omien kalustouudistustensa yhteydessä lämmenneet premium economy-luokalle. Parin-kolmen viime vuoden aikana esimerkiksi Cathay Pacific, Singapore Airlines, American Airlines, Delta ja Air Canada sekä Euroopassa muun muassa Lufthansa ja Iberia ovat lisänneet premium economy-luokan omaan tuotevalikoimaansa.

Eroja yhtiöiden välillä Eri yhtiöiden väliluokat eroavat toisistaan paitsi itse istuimen osalta, myös siinä, mitä palveluita hintaan sisältyy. Periaatteessa kaikilla lippu on muutoskelpoinen ja sisältää enemmän matkatavaraa, tavallisimmin yhden ylimääräisen laukun, kuin tavallinen economy-luokan lippu. Ruoka- ja juomatarjoilu koneessa sisältyy hintaan. Joillain yhtiöillä ruoka on samaa kuin economy-luokassa ja juomatarjoi-

lussa on rajoituksia, kun taas esimerkiksi Air Francella on tarjolla oma gourmet-menu ja aitoa samppanjaa. Premium-luokan etuihin kuuluvat myös economy-luokkaa mojovammat kanta-asiakaspisteet ja usein oikeus käyttää priority check-iniä ja turvatarkastusta sekä koneeseen nousu ensimmäisten joukossa. Joillain yhtiöillä, esimerkiksi SAS:lla hintaan kuuluu myös pääsy lentoyhtiön loungeen, toisilla yhtiöillä sen voi ostaa lisämaksusta.

Muun muassa KLM:llä sekä Finnairin uusissa A350-koneissa on tarjolla premium-luokan ”kevytversio”, jota ei sovi sekoittaa varsinaiseen premium economy-tuotteeseen. Finnairilla economy-matkustamon ensimmäiset penkkirivit on nimetty Economy Comfort-istuimiksi, joissa istuinväli on 34-36 tuumaa ja jalkatila 8-13 senttiä suurempi kuin normaaleilla paikoilla. Reitistä riippuen näitä paikkoja myydään 65-85 euron lisämaksusta, joka sisältää myös ”virkistyspaketin”, vastamelukuulokkeet ja koneeseen nousun ensimmäisten joukossa. Muu palvelu on samaa kuin tavallisessa economyssa.

Mukana Brand USA:n rahoituksessa ovat mm. alueelliset matkailuorganisaatiot, autovuokraamot, hotelliketjut, huvipuistot jne. Brand USA on tälle vuodelle saamassa ESTAn kautta noin 85 miljoonaa US-dollaria ja yritykset ovat sijoittamassa pottiin vastaavan summan rahaa. Varojen keruu takelteli vielä alkuvuonna, mutta syyskuun loppuun saatiin kerättyä yli 100 miljoonaa dollaria. Varojenkeruuta ei helpottanut se, että Brand USA:n toiminta on presidentti Trumpin ensi vuoden budjettiesittelyssä lakkautusuhan alla. Kongressi äänestää asiasta loppuvuonna.

Sata miljoonaa Kun Brand USA vuonna 2011 aloitti toimintansa, Obaman hallituksen tavoitteena oli saada Yhdysvaltoihin sata miljoonaa turistia vuonna 2021. ”Tällä hetkellä se näyttää epätodennäköiseltä”, arvioi Brand USA:n viestintä- ja strategiajohtaja Anne Madison. ”Trumpin hallinnon matkustusrajoitteet eivät ainakaan edesauta tämän tavoitteen saavuttamista.” Oxfordin yliopiston tutkimuksen mukaan Brand USA:n markkinointiponnistelujen ansiosta USA:han on viimeisen kolmen vuoden aikana tullut yli kolme miljoonaa turistia enemmän kuin ilman markkinointitoimia olisi tullut.

Cartagena San Blas Islands

Finnairilla kevytversio

Brand USA on kuusi vuotta sitten perustettu Yhdysvaltojen matkailumarkkinoinnin järjestö, jonka tulevaisuus on nyt vaakalaudalla. vuotta 2011 ollut kansallista, Visit Finlandin kaltaista matkailuviranomaista. Vuonna 2010 allekirjoitettu ”Travel Promotion Act” johti Brand USA:n perustamiseen ja antoi Yhdysvalloille ensi kertaa keinot markkinoida USA:ta matkailukohteena.

Vuonna 2018 upea Silver Cloud vierailee Unescon perintökohteissa mm. Santiago de Cuban San Pedro de la Roca linna, Vanha Havanna, Cartagenan vanhat linnoituskorttelit ja muut mielenkiintoiset kohteet. Risteilystä jopa 50 000 Finnair Plus pistettä. Lähtö 3.10.2018, 12 yön Kuuban risteily

Trumpin hallinto romuttamassa Brand USAn toiminnan YHDYSVALLOILL A EI ennen

RISTEILY KUUBAAN

www.loistoristeilyt.fi

Kotisaarenkatu 3, 00560 Helsinki 010 231 6550 myynti@loistoristeilyt.fi

Ikkunapaikkailmoitus 136x185mm versio 4.indd 1

5.10.2017 15.41

Työasuna turkki ja supihattu

Kanadan arktisten alueiden lentoemäntä ei kavahda kentän laidalla tuijottavaa jääkarhua Pian parikymmentä vuotta kanadalaisen First Airin lentoemäntä työskennellyt Corinne Cudel on tottunut kylmiin työolosuhteisiin. Lentoyhtiön reittikartalla on 35 kohdetta, valtaosa napapiirin pohjoispuolella. Koneiden de-icing on täällä ympärivuotista. Leena Aalto KUN T YÖYMPÄRISTÖNÄ on yli 40 asteen pakkanen, on pakko pukeutua turkkiin ja davy crockett -hattuun. "Monissa paikoissa ei ole kunnon terminaalia vaan jäämme laskeutumisen jälkeen platalle. Kun koneen oven aukaisee, niin henki salpautuu kylmyydestä. Siinä on pakko pukeutua kunnolla", kuvailee työympäristöään arktisissa olosuhteissa lentävä Corinne Cudel. Corinnen asemapaikka on Kanadan Baffininsaarella sijaitseva Iqaluitin kaupunki ja työalueena koko Northern Territory.

Vankeja ja cokista "Suurin osa ATR ja Boeing 737-koneista on yhdistettyjä rahti- ja matkustajakoneita. Lennätämme matkustajien lisäksi paljon elintarvikkeita ja kaikkea mahdollista tavaraa, mitä pohjoisen alueen inuiitit tarvitsevat. Eniten sinne lennätetään coca colaa. Inuiitit rakastavat cokista", Corinne nauraa. "Kuljetamme paljon myös vankeja kaupunkien vankiloihin sekä potilaita, jotka vie-

dään suurimpiin kaupunkeihin leikkauksiin. Koneissa on välillä hyvinkin kirjavaa seurakuntaa. Moniin kaupunkeihin ei ole teitä, joten lentokone on ainoa yhteys muualle maahan."

14-tuntisia työpäiviä Hieman Iqaluitin lentokentän ulkopuolella on First Airin henkilökunnalle omat asuntolat. ”Monissa lentokohteissa ei ole edes hotelleja. Silloin yövymme lentoyhtiön omissa majoitusparakeissa.” Corinne kertoo, että yh t i ö n a u Rankoista työvuo- tonkuljettaroista huolimatta jat hakevat Corinne pitää lentoemäntyöstään. nät töihin kaksi tuntia ennen lennon lähtöaikaa. Ennen lentoa käydään läpi normaalit turvaproseduurit sekä lentokohteiden sääolosuhteet ja tankkauspaikat. "Yhden työvuoron aikana meillä saattaa olla 16 nousua ja laskua. Lyhin lento voi kestää vain 20 minuuttia. Kuulu-

tukset tehdään aina englanniksi ja ranskaksi sekä paikallisilla kielillä. Mikäli lento kestää minimissään 35 minuuttia meillä on koneessa myös täysi tarjoilu. Silloin matkustajille jaetaan kuumat pyyhkeet, juomat, sämpylät, kahvi ja tee sekä myös sanomalehdet ja niin halutessa tyynyt sekä viltit. Kun nousuja ja laskuja on työvuoron aikana useita, voit uskoa, että siinä saa paiskia töitä. Pisimmillään työvuoro saattaa kestää 14 tuntia. Ja joskus huonojen lentosäiden takia ne saattavat venyä jopa 17-tuntisiksi", Corinne kertoo.

Pitkät vapaat Rankoista päivistä huolimatta Corinne pitää työstään. "Lentojen välillä meillä on minimissään 10 tunnin lepoaika. Teemme kaksi viikkoa töitä ja sitten meillä on kaksi viikkoa vapaata. Voimme myös valita kuukausi töitä, kuukausi vapaata, mutta se on aika rankkaa. Meille maksetaan tuntipalkkaa niin, että saamme minimissään 75 tunnin palkan kahdessa viikossa. Ja ekstrana saamme yhden tunnin palkan jokaista kuutta tuntia kohden."

11


Loistoristeilyt juhlii 15-vuotista taivaltaan

MITÄ KUULUU? Kai Nurmi, Helsinki

Karoliina Saarnikko

Kuka olet ja mitä teet työksesi? Olen Kai Nurmi ja jäin eläkkeelle SMT henkilöstöpäällikön tehtävästä syyskuussa 2010. Mitä päivääsi on tänään kuulunut? Vietimme vaimon syntymäpäivää käymällä lounaalla ravintola Elitessä. Mitä olet kaivannut työstäsi ollessasi eläkkeellä? Enpä oikein mitään. Olen tosi tyytyväinen ”vapaaherran” rooliini, varsinkin kun voi ex-tempore lähteä reissuun vaikka seuraavana päivänä. Mitä et ole todellakaan kaivannut? Sitä sitoutumista ma-pe –työrytmiin tai niitä työtunteja,

joita piti joskus tehdä iltaisin tai viikonloppuisin. Miksi valitsit aikoinaan matkailualan? Matkailuala on eläväinen ala ja siinä on jatkuvasti uusia ja muuttuvia tilanteita ja haasteita. Pidän myös matkustamisesta ja aikatauluista. Varsinkin työuran alkuvaiheessa Incoming-osastolla sai tehdä hyvin monipuolisia hommia. Mikä on suosikkilomakohteesi ja miksi? En osaa sanoa yhtä. Mutta jos pitää mainita muutama, niin Niilin risteily Luxorista Assuaniin, hevosvankkuriloma Etelä-Irlannissa ja Locaboat-venereissu Ranskan jokien ja kanavien läpi. Minne aiot matkustaa seuraavaksi?

Tämä selviää yleensä vasta pari viikkoa ennen lähtöä. Mutta mielessä on tällä hetkellä muun muassa Genova ja Ligurian alue, Belgrad, Gdansk, Isle of Man ja Korsika. Myöhemmin talvella ehkä Vietnam. Mihin et aio mennä uudestaan ja miksi? Samoihin paikkoihin, missä olen jo ollut. Tykkään käydä aina uusissa paikoissa. Mikä on upein hotelli, jossa olet asunut? Sofitelin "rautatiehotelli" Thaimaan Hua Hinissä. Terveisesi Ikkunapaikalle? Mukava lehti. Minua kiinnostaa varsinkin lentoliikenteeseen ja matkakohteisiin liittyvät asiat. Niitä enemmän, jos saa toivoa.

Notkeat selkänojat, ruuma hyötykäyttöön ja vaihtuva valaistus

Lentämisen uusia innovaatioita kehitellään myös turistiluokkaan Bisnesluokan istuimista on tehty taidetta kaikkine matkustajaa huomioonottavine hienouksineen. Turistiluokan penkit ovat sen sijaan ohentuneet ja virtaviivaistuneet ja matkustuskokemukset varsinkin pitkillä lennoilla kyseenalaistuneet. Nyt on käännetty katseet myös matkustamon takaosaan. PARHAAT IDEAT syntyvät tu-

ristiluokassa matkustavilta designareilta. ”Matkustin pitkän mannertenvälisen lennon ja 8 tunnin jälkeen oli enää mahdotonta löytää miellyttävä istuma-asento” kertoo lontoolaisen Factorydesignen suunnittelija Adam White yhdysvaltalaiselle Skift-verkkojulkaisulle. ”Kroppani liikkui eri suuntiin, mutta istuin ei myötäillyt sitä.” White suunnitteli uuden turistiluokan istuimen ja antoi sille nimeksi Twister. Se on patentoitu jo Britanniassa, Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Tuotantoon sitä ei ole vielä saatu.

Matkustamon korkeuden hyötykäyttö nostaisi osan matkustajista hieman ylemmäksi. Kuvassa piirros A350-koneen konfiguraatiosta.

Acumenin suunnittelema Cosy-istuin antaisi enemmän yksityisyyttä.

Valoilla tilantuntua

Twister on saanut idean ihmiskehosta ja sen liikkuvuudesta.

dSign Vertti Kivi & Co suunnitteli Finnairin uusiin Airbus 350-koneisiin dynaamisen LED-valaistuksen, jonka avulla matkustamon tunnelma muuttuu lennon eri vaiheiden mukaisesti. Samaa tehokeinoa on käyttänyt myös Boeing mm. Dreamlinereissa ja 737-koneissa. Boeingin tutkimusten mukaan matkustajat olivat tyytyväisempiä eri valaistuksia käyttävillä lennoilla ja uskoivat jopa, että istuimet olivat suuremmat kuin koneissa, joissa valoefektejä ei käytetty.

Viihteeseen satsataan

12

Eihän sellainen ollut käynyt edes mielessä, että pieneen toimistoon saattaisi astella jopa kaksi asiakasta kerralla. Mutta niin vain eräänä päivänä kävi. Uupumaton myyntityö tuotti tulosta ja nyt Loistoristeilyt työllistää katutoimistossaan Arabianrannassa seitsemän henkilöä. Liikevaihto on kasvanut reippain numeroin ja toimiston kautta lähtee risteilylle jo viitisentuhatta matkustajaa vuodessa. PIENI 27 NELIÖN liiketila on tänä päivänä historiaa. Toimitusjohtaja Kalevi Kuutschinin ja myyntipäällikkö Raimo Kukkosen johtama yritys on kasvanut Suomen suurimmaksi risteilyjä myyväksi matkatoimistoksi. Loistoristeilyt on Costa Cruisesin valtuutettu päämyyntiedustaja Suomessa. Varustamo kutsuu joka vuosi parhaat myyjänsä risteilylle ja Loistoristeilyille se on tullut jo monena vuonna peräkkäin. ”Meidät on palkittu neljänä vuotena siitä, että olemme ylittäneet Costa Cruisesin myyntitavoitteet paremmin kuin yksikään muu matkatoimisto maailmassa”, Kukkonen sanoo. Kovilla myyntiluvuilla on hintansa. Aina laivan juhlahumusta poistuessa varustamon edustajat taputtavat olkapäälle ja ojentavat seuraavan vuoden tavoitteet, luonnollisesti entistä kovemmat. 

Karikkoinen alku

Kahdessa kerroksessa Suunnittelija Olivier Grégoire esitteli viime vuonna myös uudenlaisen turistiluokan istuinjärjestyksen; osittain kahdessa kerroksessa. Uudenlainen konfiguraatio mahdollistaisi pidemmät penkkien välit sekä selkänojien suuremman kallistuskulman. Matkustajille tulisi myös enemmän yksityisyyttä sekä tilantuntua. Uudenlainen konfiguraatio ei kuitenkaan ole saanut valmistajia vakuuttumaan sen paremmuudesta.

Alussa oli vain yksi saunajakkara ja pieni osasto Häämessuilla

Vaikka uusia istuimia on kehitelty vuosikausia, juurikaan mikään ei ole turistiluokassa muuttunut. Penkeistä on tosin tehty ohuempia ja kapeampia, jotta pienen tilaan saadaan enemmän istuimia. Joissakin koneissa matkustajan edessä oleva istuintaskukin on siirretty pois, jotta saataisiin lisää jalkatilaa – tai lisää penkkejä. Kun vielä joitakin vuosia sitten penkkien väli oli 34-35 tuumaa (n. 86 senttiä), on se nyt useimmiten enää 28 (71).

lentoyhtiöiden mukaan turistiluokan penkki saisi painaa maksimissaan 9 kiloa. Amerikkalainen Frontier Airlines keksi sen sijaan laittaa koneisiinsa 2,5 senttiä leveämmän keskipenkin, jotta vihatusta keskipenkistä tulisi haluttu. Yhdysvalloissa mm. Delta Air Lines ja JetBlue Airways mainostavat tarjoavansa jalkatilaa. Esimerkiksi Deltan Boeing 777 -koneissa on vain yhdeksän penkkiä rinnakkain, kun monilla muilla yhtiöillä niitä on 10. Joitakin pieniä parannuksia on tehty mm. kuulokkeiden pistokkeiden sijoitukseen tai pöydän mekanismiin. Matkustajien lentokokemusta koetetaan myös keventää monipuolisella viihdetarjonnalla ja WiFi-yhteydellä.

Ruuma matkustajakäyttöön Viime vuosina ruuman tarve on pienentynyt maksullisten matkatavaroiden sekä rahdin määrän vähentymisen vuoksi. IATAn mukaan viime vuonna rahdin load factor maailmanlaajuisesti oli vain 43,6 %. Onkin ehdotettu, että mm. wc:t ja ruoka- sekä juomakärryjen säilytys siirrettäisiin alas ruumaan ja näin saataisiin itse matkustamoon lisää tuolirivejä.

Loistoristeilyjen tarina sai alkunsa, kun Kalevi Kuutschin pohdiskeli 15 vuotta sitten matkailualan murrosta. Kuutschinilla oli oma yhden miehen yritys nimeltä ATC Cruises, ja hän toimi Costa Cruisesin Suomen päämyyntiedustajana. Myynti tapahtui Kuutschinin valtuuttamien matkatoimistojen kautta – eikä se ollut helppoa. Online-shoppailu sai matkatoimistot yksi toisensa jälkeen sulkemaan ovensa. ”Päätin silloin alkaa myydä matkoja suoraan itse”, Kuutschin muistelee.  Aisapariksi löytyi Air Finlandilla aiemmin työskennellyt Kukkonen, joka oli jäänyt työttömäksi työnantajansa konkurssin takia.  ”Alku ei ollut helppo. Matkatoimistot olivat pulassa, loistoristeilijä Costa Concordia oli juuri uponnut Italiassa ja Air Finland konkurssissa. Mietimme, että joko antaudumme tai käärimme kunnolla hihat”, Kuutschin muistelee.

Tavallisille ihmisille Siitä alkoi uurastus. Kaksikko panosti täysillä markkinointiin, ja Kukkonen alkoi kiertää ympäri Suomea esittelemässä Loistoristeilyjen Välimeren-matkoja. Kukkonen päätyi muun muassa maatalousmessuille ja häämessuille, josta löytyi yksi ainoa innokas pariskunta. ”Olimme jo valinneet pariskunnan kanssa hytit ja juomapaketit valmiiksi kunnes minulle selvisi, että he tekisivät matkan vasta kahdeksan vuoden päästä, kun molemmat ovat valmistuneet koulusta”, Kukkonen naurahtaa.  Ahkera Suomen kiertämi-

Loistoristeilyjen katutoimisto sijaitsee Arabianrannassa. Kuvassa vasemmalta yhtiön toimitusjohtaja Kalevi Kuutschin vierellään Eera Virtanen, Sofia Wahlberg, Roosa Piippo, Sari Birt ja Tellervo Tapola. Oikealla myyntipäällikkö Raimo Kukkonen.

nen ja yleisötilaisuuksien pitäminen alkoi kuitenkin lopulta tuottaa tulosta. Tärkeä virstanpylväs matkalla menestykseen oli Kukkosen ja Kuutschinin päätös keskittyä markkinoimaan loistoristeilyjä tavallisille ihmisille. Heille, jotka suuntasivat yleensä Rhodokselle. Nyt olisi tarjolla jotakin aivan erilaista. 

Oma tyyli ”Hirveän näköistä”, Kukkoselle ja Kuutschinille todettiin monta kertaa yrityksen mainoksista. Olivathan ne vähän tuhnuisen näköisiä, mutta syystä. Kaksikko havaitsi, että monen tavallisen suomalaisen oli helpompi lähestyä amatöörimäisemmän näköisiä mainoksia kuin fiiniä ja briljeeraavaa loistoristeily-tyylittelyä. ”Päätimme myös, että laitamme risteilylle mukaan suomalaisen matkanjohtajan. Se laski niiden matkustajien, jotka eivät osaa kieliä, kynnystä lähteä mukaan”, Kukkonen sanoo.  Kukkonen hoiti yrityksen markkinoinnin, myi matkat ja kehui, että laivalla on mukana oikein mukava ja miellyttävä nuorimies matkanjohtajana.  ”Sehän oli sitten minä.” Kauppa alkoi käydä, hyvä maine levitä ja liiketilat sekä henkilökunnan määrä kasvaa. Juuri jälkimmäiselle Kukkonen ja Kuutschin antavat isoimman kiitoksen. Osaavat työntekijät, jotka kuuntelevat asiakasta vaikka tunnin, ovat yrityksen kivijalka.

Loistoristeilyt on palkittu neljästi siitä, että se on ylittänyt Costa Cruisesin myyntitavoitteet paremmin kuin yksikään muu matkatoimisto maailmassa.

Hyvin toimiva yhteistyö Kun Kuutschin aloitti Costa Cruisesin myyntiedustajana, hän kauppasi ensimmäisenä vuonna varustamon toiveiden mukaisesti matkan 25 suomalaiselle. Tänä vuonna Loistoristeilyt vie Costan laivoille yli 5 000 suomalaista. Costan lisäksi Loistoristeilyt myy kuuden muun varustamon risteilyjä. Välimerellä käyneet asiakkaat haluavat seuraavaksi Karibialle ja sitten edemmäksi. ”Olemme saaneet uskollisia asiakkaita, joille haluamme tarjota koko ajan enemmän. Järjestämme jo esimerkiksi erikoisristeilyitä Japaniin”, Kuutschin kertoo. Johtajakaksikon välinen yhteistyö on sujunut mutkattomasti 15 vuoden ajan. ”Kalevi on Roope Ankka, joka istuu kirstun päällä jopa ärsyttävän hanakasti. Minä puolestani shoppailen salassakin mainostilaa ja pidän huolta, että olen työmatkalla kun laskut tulevat”, Kukkonen naurahtaa pilke silmäkulmassa.

SCOOT JA TIGERAIR YHDISTYVÄT. Singapore Airlines yhdistää

kaksi halpalentoyhtiötään. Lyhyitä reittejä lentävä Tigerair ja keskipitkiä sekä pitkiä lentoja operoiva Scoot yhdistyvät. Scootin lentoyhtiökoodi oli ennen TZ, mistä tulee nyt TR, joka oli aiemmin Tigerairin tunnus. Kaikki lennot jatkavat operointiaan vanhaan malliin. Yhtiöt operoivat 60 kohteeseen Aasiassa ja Australiassa. Joitakin SIAn SilkaAirin lentoja siirtyy jatkossa Scootille.

7 • 2017 OCTOBER


Photo : ©Gassan.Nishikawa / ©JNTO

Kulissien takana Viking Gracen tax free päällikkö

Onnellinen mies Turusta tuntee konjakit, kuohuvat ja parfyymit Mikä tekee miehen onnelliseksi? Jos asiaa kysytään Jamppe Haakanalta, niin vastaus on selvä. Upea työ ammattitaitoisten työkavereiden parissa ja vastapainoksi koti, jossa saa olla puolison, isän ja papan roolissa hoidellen 3-vuotiasta lapsenlasta. Yli kymmenen vuotta tax free -päällikkönä ja 25 vuotta Viking Linella, jossa kokemusta kaikilta laivoilta. Siinä perspektiiviä, jota Jamppe kuvaa yhdellä sanalla, rikkaus. Antti Haukkamaa NIMI JAMPPE HA AK ANA ei

ole monillekaan tuttu. Mutta kun kerron, että hän on juuri se tyyppi, joka Matka-messuilla on ollut Viking Linen osastolla päällään punainen frakki ja silinterihattu. Niin jopa mies tunnistetaan. Sen verran hyväntuulisena hän kaikkiaan 16 vuotta toivotti niin matkailuväen kuin messuyleisönkin tervetulleeksi Vikingin osastolle. ”Se jäi ihmisten mieleen. Kuopion torillakin kerran lomareissulla joku pysäytti ja ihmetteli, kun ei miehellä ole punaista pukua päällä. Kaikkihan apinan tuntee”, letkauttaa Jamppe ja nauraa makeasti päälle.

Viking Gracen tax free -päällikkö Jamppe Haakana.

meillä on parhaimmillaan 55 alaista työjakson aikana. Kymmenen päivää töissä ja kymmenen vapaalla”. Se rytmi sopii Jampelle ja erityises-

Gracella on Turusta aina iltalähtö, paluumatka Tukholmasta alkaa aamuvarhain. Silloin Jamppe menee laivan kannelle hakemaan potkua päivään keppijumppaamalla. ”Hetki omaa aikaa upeissa saaristomaisemissa. Tunne on vielä makeampi, jos sää on huono”, kertoo Jamppe. Kulunut kesä oli ennätyksellinen. Jamppe kehuu henkilökuntaansa. Hyvä henki ja tekemisen meininki on kaikilla. Se näkyy asiakkaalle iloisuutena ja palvelualttiutena, josta tulee paljon hyvää palautetta. Se taas ruokkii vielä parempiin suorituksiin. Myyjien työ tax freessä ei ole suinkaan pelkkää hyllyjen täyttöä ja tiskin takana seisoskelua. Tuotepromootiot ovat lisääntyneet, kuten myös kokouspuolella järjestettävät shopping host -tilaisuudet. Niissä jo tarvitaan ammattitaitoa ja tuotetietoa, jota kartutetaan eri tavarantoimittajien koulutuksilla.

Päivittäinen suora lento Helsinki–Tokio Dreamliner-koneella

TripAdvisor® Travellers’ choice: ”Best Airline” in Japan “Top10 Airlines” in the world

image

www.jal.com

Juontokin onnistuu

Toimittaja Mirva Saukkola ja Jamppe Haakana Itämeren asialla -seminaarissa.

Cinderella yliopistona Reiluun 25 vuoteen mahtuu monenlaisia tehtäviä Viking Linella, niin maissa kuin laivoillakin. Mariella oli ensimmäinen laiva ja sen jälkeen kaikki muut vuorollaan. Cindrella on ollut Jamppe Haakanan laivauran yliopisto. ”Se oli suuri ja siellä tapahtui koko ajan. Teemoja, erikoisristeilyjä ja chartereita, jolloin työntekijätkin näkivät paljon ja pääsivät monenlaisiin hommiin. Ta x f r e e - p ä ä l l i k k ö n ä Jamppe Haakana on ollut toistakymmentä vuotta ja nykyisin yhtiön lippulaivalla Viking Gracella. ”Tax free -myymälä on iso, meitä on kaksi päällikköä, jotka vuorottelemme ja

ti hän korostaa pitkää vapaajaksoa. ”Silloin on aikaa olla perheen kanssa aivan täysillä. Ehtii tehdä mökillä hommia ja hoitaa virastot ja muut juoksevat ihan päiväsaikaan. Tax free -homma on siitäkin hyvä, kun hyllyt eivät tule perässä kotiin.”

Hektinen linja Turku-Tukholma -linja on hyvin hektinen. Koko ajan tapahtuu jotain. Kääntymisaika maissa niin Turussa kuin Tukholmassakin on vain tunti ja kymmenen minuuttia. Siinä ajassa parhaimmillaan 2 800 ihmistä poistuu laivasta ja saman verran tulee sisään. Henkilökuntaa laivalla on vilkkaimpaan sesonkiaikaan työvuorossa 250 kerrallaan.

Matka-messuilla hankittua juontajan kokemusta Jamppe pystyy hyödyntämään myös Gracella. Tax freen myyntitapahtumissa, yökerhossa, erilaisissa asiakastilaisuuksissa, aina tarvitaan leppoisaa ja sujuvasanaista juontajaa. Suomen luonnon päivänä Viking Line järjesti Itämeren asialla -seminaarin Gracella, jossa Jamppe toimi juontajana. Itämeren puhtaus on yhteinen asiamme. Oma henkilökuntamme oli malleina toimittaja Mirva Saukkolan järjestämässä salonkimuotinäytöksessä. Vaatteet oli Anne-Mari Pahkalan käsialaa ja niiden kankaat oli tehty muovipulloista. Viking Line kierrättää huimia määriä jätettä. Viime vuonna muovijätettä vietiin laivoilta kierrätykseen yli 18 tonnia. ”Nyt isoisänä tulee itsellekin entistä tärkeämmäksi se, millaisen tulevaisuuden jätämme lapsillemme,” painottaa Jamppe Haakana.

AF:LLE OMA PURUKUMI. Saa-

KLM:LLE LISÄVUORO HELSINKIIN. KLM aloittaa 29.10 neljän-

nen päivittäisen lentovuoron Helsingin ja Amsterdamin välille. Heinä-elokuun kokeilu meni hyvin ja yhtiö päätti jatkaa lentoja myös talvikaudella.

7 • 2017 LOKAKUU

ko olla pistaasi-macaroon vaiko crème brûlée? Air France on lanseerannut omat purukumit, joita jaetaan ennen nousua lennoilla Los Angelesiin ja San Franciscoon. Niitä on jaossa myös Pariisin Air Francen loungeissa. Purukumia voi myös ostaa AF:n verkkosivuilta 3,50 euron hintaan.

Seuraavaksi vuorossa länsisiipi ja keskusaukio

Helsinki-Vantaan eteläsiipi avautui Laajennus jatkuu vuoteen 2020 asti Helsinki-Vantaan uusi laajennusosa avattiin matkustajien ja lentoliikenteen käyttöön kesällä. Kakkosterminaalin eteläkärkeen valmistunut laajennusosa palvelee muun muassa Aasiaan ja Pohjois-Amerikkaan matkustavia. Finavia investoi Helsinki-Vantaan kehittämiseen yhteensä noin 900 miljoonaa euroa. Miia Manner ETELÄSIIPI TARJOAA matkus-

tajille yli 8 300 neliötä lisätilaa, kolme uutta laajarunkokoneen matkustajasiltaa ja Suomen ensimmäisen lentokenttäliukukäytävän. Seuraavat etapit ovat länsisiiven rakentaminen ja keskusaukion avautuminen: niiden rakentaminen ja käyttöönotto tapahtuvat vaiheittain vuoteen 2020 mennessä.

Kuumaa ja kylmää vettä Eteläsiivessä otettiin käyttöön Suomen lentoasemien ensimmäinen liukukäytävä, ja laajarunkokoneille sopivat porttipaikat lisääntyivät kahdella. Uudet matkustajasillat ovat niin sanottuja tuplasiltoja: koneeseen nousu nopeutuu, kun matkustamoon pääsee kahdesta ovesta. Uutta on myös kuumavesiautomaatti, joista saa vettä veloituksetta. Helsinki-Vantaan nopeimmin kasvaville matkustajaryhmille Aasiasta kuuman veden saanti on olennainen osa arkea. Vaihto- ja kaukolentoliikennettä palvelevassa eteläsiivessä aasialaismatkustajat on huomioitu myös suurilla opastintauluilla, joiden kieliversio voidaan vaihtaa lähtö-

Vuonna 2020 lentoasema näyttää tältä.

maan kielen mukaan.

Uusi keskusaukio Kehitysohjelman seuraavat merkittävät etapit ovat keskusaukion käyttöönotto ja länsisiiven avautuminen vuonna 2019. Keskusaukiosta tulee koko laajennuksen sydän, jonka kautta kaikki kaukolentojen matkustajat lähtevät ja saapuvat lennoiltaan. Uudistuksen valmistuttua vuonna 2020 laajarunkokoneiden siltapaikat kaksinkertaistuvat nykyisestä kahdeksasta 16:een. Matkatavaran käsittelykapasiteetin nousee 50 prosenttia, ja lentokoneiden pysäköintialueita ja rullausteitä eli asematasoa uudistetaan 450 000 neliömetrin alueelta.

Lisää huonekapasiteettia Pohjoismaiden suurin hotelliketju Scandic avaa Helsinki-Vantaalle hotellin vuoden

2018 alussa. Kasvava hotellihuonekapasiteetti parantaa lentoaseman palvelutasoa, tukee Suomen stopover-matkailua ja luo alueelle uusia työpaikkoja. Scandic Helsinki Airport avautuu lentoaseman kylkeen noin 100 metrin päähän terminaali 2:sta. Hotelliin avataan 148 huonetta, 5 kokoustilaa, baari ja ravintola, kuntoiluhuone sekä sauna.

Merkittävä työllistäjä Lentoliikenne yksin työllistää Suomessa suoraan yli 20 000 ihmistä, joista suurin osa työskentelee Helsinki-Vantaalla. Vuonna 2020 matkustajamäärän ennustetaan rikkovan 20 miljoonan rajan. Suoria lentokohteita Helsinki-Vantaalta eri puolille maailmaa on 135. Viime vuonna Helsinki-Vantaan matkustajamäärä oli 17,2 miljoonaa. Matkustajista noin puolet on ulkomaalaisia.

13


Helsinki kiinnostaa kansainvälistä mediaa

Uusiin asemiin

Virpi Hemmer Airtouch

Pia Kurkela Airtouch

Juha Tikanoja Airtouch

Kimmo Rasimus Apollomatkat

Kimmo Mäki Finavia

Helsinki Marketingin uusi toimitusjohtaja Laura Aalto luotsaa maailman matkailumarkkinoille Helsinkiä, joka tekee rohkeaa markkinointia. Kiinnostus kaupunkia kohtaan on nousussa, mutta vielä on tehtävää. Aalto haluaisi saada muun muassa helsinkiläiset yritykset kertomaan Helsingistä. Karoliina Saarnikko

Jenni Piironen Långvik

Petri Schaaf SOK

Airtouch Airtouch kehittää toimintaansa ja keskittyy 1.10. alkaen GSA-edustusten, myynninedistämisen ja PR-toiminnan lisäksi myös digitaaliseen jakeluun, markkinoinnin ja tuotekehityksen sekä alan konsultointiin. Uusi rakenne palvelee outgoing-toiminnan lisäksi myös kotimaisten toim i j o i d e n   k a n s a i nv ä l i s t ä myyntiä ja jakelua. Organisaatiossa on tehty seuraavat nimitykset: Annastina Aura on nimitetty 1.10. Sales Manageriksi vastuunaan APG - Air Promotion Group tuotteet IET, ABCS, GSSA, asiakkuudet sis.Vietnam Airlines, Philippine Airlines, Aegean Airlines ja Royal Air Maroc. Hän vastaa myös olemassa olevista suorista asiakkuuksista kuten TAT, Blue Air ja Flexible Car Hire. Virpi Hemmer on nimitetty 1.10. Manager Operation -tehtävään vastuunaan mm. yrityksen sopimukset ja myynnin hallinta. Hän vastaa myös mm. Hurtigrutenin, Belavian ja Atlantic Airwaysin asiakkuuksista. Hän osallistuu myös uuden myyntipalvelun ja konseptin kehittämiseen. Pia Kurkela, on nimitetty 1.10. Sales Executive -tehtävään vastuunaan Airtouchin B2C-asiakaspalvelu, myynnin tukitoiminnat, myynninedistäminen sekä tapahtumatuotanto. Hän vastaa myös Flexible Car Hire -tuotteesta. Juha Tikanoja on nimitetty 1.10. Senior Account Manager –tehtävään vastuunaan digitaalisen Bokun jakelu-  ja inventaarijärjestelmän asiak-

Timo Vepsäläinen SOK

Laura Kaijanto Suomen Messut

kuudet, käyttökoulutus ja tuotekehitys. Airtouch tiimi kiittää Tarja Koivistoa hyvästä työpanoksesta ja kumppanuudesta. Koivisto siirtyy alalla uusiin haasteisiin.

Apollomatkat Kimmo Rasimus on valittu Apollomatkojen uudeksi Sales Directoriksi. Rasimuksen tausta on matkailualalla, ja hänellä on vankka kokemus charterkentästä Suomessa. Viimeksi hän on työskennellyt Primera Holidaysilla Product Managerina, ja ennen sitä hän on muun muassa vastannut markkinointi- & myyntitiimeistä. Kimmo Rasimus aloitti Tuomas Luukkosen seuraajana 2.10.

Finavia Lentoasemayhtiö Finavian Oyj:n uudeksi toimitusjohtajaksi on nimitetty diplomi-insinööri Kimmo Mäki, 43. Hän aloittaa tehtävässään 1. tammikuuta 2018. Kimmo Mäellä on laaja kokemus palvelu- ja logistiikka-alalta. Hän on toiminut viimeiset kuusi vuotta Helsingin Satama Oy:n toimitusjohtajana. Sitä ennen hän on työskennellyt muun muassa Steveco Oy:n ja Stockmann Oyj:n palveluksessa. Finavian nykyinen toimitusjohtaja Kari Savolainen, 63, jatkaa johdon neuvonantajana ja jää eläkkeelle ensi vuonna.

Långvik Jen n i P iironen on nimi-

TERVETULOA TUKHOLMAAN, Ruotsiin ja Skandinaviaan! Martin Ahlberg • Irma Aalto • Marta Wallin www.finessepromotions.se www.stockholmtravelshow.se www.traveltrends.se www.traveltv.se

www.matkaviikko.fi Ammattilaisten online-uutispalvelu

14

Anna Suominen Suomen Messut

Anu Niemelä Tjäreborg

tetty Ryokan Oy:ssä Långvik Congress Wellness Hotellin myyntijohtajaksi 18.9. alkaen.

Sokotel Petri Schaaf on nimitetty Pietarin hotelliyhtiön, OOO Sokotelin toimitusjohtajaksi 1.10. alkaen. Roolissaan Petri vastaa Pietarin Sokos Hotellien liiketoiminnasta ja kaupallisista kehityshankkeista. Timo Vepsäläinen on nimitetty SOK:n kansainvälisen hotelliliiketoiminnan liiketoimintajohtajaksi 1.11. alkaen. Roolissaan Timo vastaa Suomen Radisson Blu Hotellien, Pietarin sekä Tallinnan Sokos Hotellien liiketoiminnan ohjauksesta ja kehityksestä. Timo siirtyy tehtävään Primehotels Oy toimitusjohtajan tehtävistä.

Suomen Messut Matkamessujen uutena myyntipäällikkönä on syyskuun alusta aloittanut Laura Kaijanto. Pitkän linjan matkailualan ammattilainen Laura on tullut messuille lentoyhtiömaailmasta ja vastaa nyt Matkamessujen kansainvälisestä myynnistä yhdessä Anna Molander-Bryn kanssa. Kotimaan myynnissä jatkaa Rea Sandström. Matkamessujen päällikkönä vuosia toiminut Lumia Ankkuri on siirtynyt Habitare-messujen päälliköksi ja uutena Matkamessujen päällikkönä on aloittanut Anna Suominen. Messukeskuksessa Anna Suominen on aiemmin vastannut muun muassa Kirjamessuista. Matkamessujen mediasuhteista ja viestinnästä on vastannut helmikuusta lähtien Johanna Suni.

Tjäreborg Anu Niemelä on nimitetty Tjäreborgin maajohtajaksi 1.10. alkaen. Hän siirtyy toimeen talousjohtajan paikalta, missä hän on toiminut vuodesta 2015 lähtien. Anu on työskennellyt aiemmin muun muassa Volvon ja Top-Sportin talouspäällikkönä. Anu jatkaa maajohtajan toimen lisäksi Tjäreborgin talousjohtajana. Hän on toiminut Tjäreborgin talousjohtajan työn ohella Thomas Cook Northern Europen markkinointiorganisaation talousvastaavana. Anulla on ymmärrystä pohjoismaisen organisaation markkinoinnillisista haasteista ja vankkaa taloushallinnon osaamista useilta eri aloilta.

SYYSKUUN ALUSSA Helsinki Marketingin toimitusjohtajana aloittanut Laura Aalto kertoo tarttuneensa Helsingin matkailumarkkinoinnin ruoriin kiinnostavassa vaiheessa. ”Helsinki on nyt hyvässä nosteessa. Kansainvälinen mediakiinnostus on vahvassa kasvussa ja Helsinki mielletään kiinnostavien kontrastien kaupungiksi, josta löytyy sekä sykettä että rauhaa. Kaupunki myös muuttuu enemmän kuin koskaan aiemmin historiansa aikana; täällä rakennetaan paljon, Helsinki kasvaa ja kansainvälistyy”, Aalto kertoo.

Yritykset mukaan Kansainvälisen maineen eteen on kuitenkin vielä paljon tehtävää, Aalto toteaa. Helsingin tunnettavuutta ja vetovoimaa voidaan parantaa kaupunkibrändiä vahvistamalla. ”Vahva kaupunkibrändi tukee niin matkailijoiden, osaajien kuin investoijien päätöksiä tulla Helsinkiin tai sijoittaa helsinkiläisiin yrityksiin. Vahva kaupunkibrändi on sellainen, jonka yritykset haluavat liittää omaan markkinointiinsa ja se tuottaa brändille lisäarvoa”, Aalto toteaa. Esimerkkinä hän mainitsee muun muassa Slushin, joka on leimallisesti helsinkiläinen tapahtuma sekä vaatemerkki Makian, joka hyödyntää Helsinkiä paljon markkinoinnissaan. ”Iso tavoitteemme on saada helsinkiläiset yritykset kertomaan Helsingistä”, hän sanoo.

My Helsinki -sivulta paikallisten vinkit Myös paikalliset asukkaat halutaan valjastaa Helsinki-viestin kertojiksi. Kesäkuussa lanseerattiin My Helsinki -palvelu. ”MyHelsinki. fi kokoaa yhteen osoitteeseen sekä kaupungin elämyksellisen että elinkeinopuolesta kertovan sisällön. Sivuston palvelulupaus on ”Your local guide to Helsinki” ja siten myös kaikki sivuston sisällöt ovat kaupunkilaisten kokoamia”, Aalto kertoo. MyHelsinki.fi tarjoaa myös jotain uutta digitaalisessa murroksessa eläville ihmisille. ”Perinteisen mainonnan teho laimenee. Ihmiset ovat koko ajan medialukutaitoisempia. Siksi sisällöt ovat tärkeitä. Meidän on onnistuttava tarjoamaan digitaalisia kanavia, joiden kautta ”pääsee kiinni” tähän kaupunkiin, saa paikallisten vinkkejä ja suosituksia,” Aalto toteaa.

Kansainvälinen mediatyö Myös kansainvälinen media-

työ on keskeisessä roolissa Helsingin markkinoinnissa. Kansainvälisiä toimittajia vierailee Helsingissä vuosittain useita satoja. Toimittajien lisäksi myös matkatoimistoille ja agenteille järjestetään vuositasolla vierailuja, viime vuonna lähes 740. ”Viime vuoden tammikuussa käynnistimme #HelsinkiSecretResidence-projektin, joka tuo viikoittain kansainvälisiä sosiaalisen median vaikuttajia, bloggareita ja freelance-toimittajia Helsinkiin. Vierailla on residenssissä asuessaan mahdollisuus tutustua Helsinkiin omatoimisesti ja kokeilla elämää paikallisten tapaan”, Aalto kertoo. Projektilla on tavoitettu sen ensimmäisen puolentoista vuoden aikana yli 160 miljoonaa ihmistä ympäri maailmaa.

Mainetta kongressikaupunkina Vuoden 2017 ensimmäisen puolen vuoden aikana yöpymiset Helsingissä ovat kasvaneet 13 %. Suurtapahtumat, kuten taitoluistelun maailmanmestaruuskilpailut, ovat lisänneet yöpymisiä ja sen lisäksi Helsingin asema suosittuna kongressikaupunkina on vahva. ”Viime vuonna saavutimme kaikkien aikojen kongressiennätyksen, lähes 61 000 kongressivierasta. Erityisen iloisia olemme siitä, että Helsinki nousi tänä vuonna ensimmäistä kertaa suosituimmaksi Pohjoismaisista kongressikaupungeista. Olemme nyt UIA:n (Union of International Associations)

Kuva: Lauri Eriksson

Annastina Aura Airtouch

Vahva ja energinen kaupunkibrändi tuo lisää matkailijoita Helsinkiin

Laura Aalto aloitti Helsinki Marketingin toimitusjohtajana syyskuun alussa.

maailman kongressikaupunkien listauksen sijalla 15”, Aalto toteaa.

Lisää hotelleja Matkailijamäärien noustessa myös hotellikapasiteetti ja sen riittävyys puhuttaa. ”Helsingissä hotellien käyttöasteet ovat Euroopan kärkeä, yli 70 %, ja jos matkailijoiden määrää ja matkailutuloa halutaan kasvattaa merkittävästi, myös hotellikapasiteettia pitää lisätä. Helsinki on jäljessä hotellikapasiteetin määrän kasvussa – ja täten myös matkailijaluvuissa jäljessä muita pohjoismaisia kaupunkeja”, Aalto toteaa, mutta lisää, että pääkaupunkiseudulle on saatu viime vuonna noin tuhat uutta huonetta ja uusia hotellihankkeita on rakenteilla ja suunnitteilla tuleville lähivuosille. ”Arvioimme lähivuosien hotellikapasiteetin kasvun olevan noin 2 000-3 000 uutta hotellihuonetta”, hän vinkkaa.

FCM TRAVEL SOLUTIONS Suomen lanseeraustilaisuudessa Hel-

singin Clarionissa keynote speakereina toimivat Amadeuksen Associate Director Pascale Caron (kuvassa vasemmalla), FCM Travel Solutions Alex Armstrong ja Clarion Hotellien Director of Sustainability Cathrine Dehli. Pääaiheina olivat kestävän kehityksen toimenpiteet Clarion-hotellien asiakasrajapinnassa, mitä uusia tuulia teknologia tuo tullessaan Amadeuksen näkökulmasta ja miltä näyttää globaali liikematkustus ja turvallisuus Euroopan ulkopuolelta katsottuna. Kuvassa oikealla FCM:n Suomen toimitusjohtaja Anne-Marjut Väänänen.

7 • 2017 OCTOBER


UPEA PREMIUM ECONOMY -LUOKKA – LISÄÄ MUKAVUUTTA PIENELLÄ RAHALLA Hinnat alkaen:

Hanoi 1210 € • Ho Chi Minh City 1080 € • Sydney 1880 €

VARAUKSET TASI MATKATOIMISTOS

Vietnam Airlines general sales agent in Finland vietnamairlines@airtouch.fi

Hinnat sisältävät verot.

vie_277x185mm.indd 1

TAP Portugal lisää lentoja Viisi lentoa viikossa. TAP PORTUGAL lisää Helsingin

reitille kaksi viikoittaista vuoroa. 29.10 alkaen yhtiö operoi Helsingin ja Lissabonin välillä viisi kertaa viikossa. Myös lentoaikataulut Helsingistä paranevat. Torstaisin ja lauantaisin lento lähtee Helsingistä klo 07.00 ja laskeutuu Lissaboniin 09.55. Maanantaisin, tiistaisin ja sunnuntaisin aikataulu on 08.35-11.30. Paluulennot operoidaan aikataululla 22.0004.50 muina päivinä paitsi tiistaisin ja torstaisin.

Uusia edustuksia D I S COV E R N E W E N G L A N D

on nimittänyt Atlantic Linkin edustajakseen Suomessa ja Skandinaviassa. Atlantic Link hoitaa New Englandin (Vermont, New Hampshire, Connecticut & Rhode Island, Maine ja Massachusetts) myyntiä, markkinointia ja PR-toimenpiteitä. Lisätietoja www.discovernewengland.org.

Seuraava ilmestyy

24.11.2017 Ilmoitustilan viimeinen varauspäivä on

6.11.2017

7 • 2017 LOKAKUU

2.10.2017 14.42

Varautuminen ja ennakoiminen avainasemassa

Maailman turvallisin matkailumaa Toimintamalli poikkeustilanteisiin uupuu Perho Liiketalousopiston syyskuussa järjestämässä matkailun turvallisuuden ennakointiseminaarissa pohdittiin turvallisuutta Suomessa matkailijan näkökulmasta. Suomi on Maailman talousfoorumin raportin mukaan maailman turvallisin matkailumaa, mutta alalla ei ole vielä yhteistä toimintamallia kriisitilanteisiin. Miia Manner TURVALLISUUT TA UHK A AVA kriisi on aina yllätys, ja

varautuminen ja ennakointi ovat avainasemassa. Kriisinhallinta helpottuu, kun suunnitelma yllättävien tilanteiden varalle on valmiina. Seminaarissa ja paneelikeskustelussa aiheeseen syvennyttiin TallinkSiljan, Kämp Collection Hotelsin, Helsingin Markkinoinnin, Haaga-Helian ja Perho Liiketalousopiston edustajien puheenvuoroin.

Turvallisuus on myös tunne Matkailijan turvallisuus on monisäikeinen kokonaisuus, ja fyysisen turvallisuuden lisäksi matkailijan kokemukseen vaikuttaa koettu turvallisuudentunne. Turistikohteisiin tehdyt iskut synnyttävät pelkoa, ja aiheuttavat turvattomuuden tunnetta. Pelon ja turvattomuuden tunteet ovat yksilöllisiä, eikä mitään helppoa vastausta kysymykseen, miten niitä voidaan lievittää, ole. Tilastojen valossa matkailijaa uhkaavat kuitenkin ensisijaisesti omaisuusrikokset, maksuvälinei-

siin liittyvät petokset ja onnettomuudet.

Vaikutus matkailijoihin Helsingin Markkinointi Oy:n toimitusjohtaja Tuulikki Becker painotti turvallisuuteen liittyvien osa-alueiden suunnittelun, varautumisen ja ennakoimisen tärkeyttä. Yhteistyö viranomaisten kanssa, kriisiviestintäsuunnitelman laatiminen ja viestintä ovat avainasemassa. Helsingissä kaupungin yleisiä turvallisuusasioita koordinoi turvallisuus- ja valmiusyksikkö. Yksi yksikön tärkeistä tehtävistä on ylläpitää ja kehittää kaupungin turvallisuussuunnitelmaa. "Vakavissa tapauksissa viestintävastuu on aina viranomaisilla", sanoo Becker.

Iskut unohtuvat helposti Matkailijat unohtavat iskut melko nopeasti. Beckerin mukaan esimerkiksi Pariisissa matkailijoiden määrä putosi terroristi-iskujen jälkeen 40 prosenttia, mutta elpyi entiselle tasolle muutaman kuukauden päästä. Brysselissä, missä isku tehtiin lentoase-

Suomi on rankattu maailman turvallisimmaksi matkailumaaksi, mutta alalla ei ole vielä yhteistä toimintamallia kriisitilanteisiin.

malle, vaikutus oli hieman pidempi. Lähtömaiden matkailijoissa on kuitenkin eroja, esimerkiksi japanilaiset reagoivat iskuihin voimakkaasti, samoin amerikkalaiset. "Japanilaisten matkailijoiden määrä väheni sekä Pariisissa että Brysselissä 40 prosenttia vuonna 2016", Becker kertoi.

Turvallisuus on asenne Hotellissa majoittuvien keskuudessa suurimmat riskit ovat varkaudet ja erilaiset omaisuusrikokset, päihteet ja häiriökäyttäytyminen, valuuttaan ja maksukykyyn liittyvät rikokset, paloturvalli-

suus ja muut inhimilliset tekijät. Kämp Collection Hotelsin turvallisuuspäällikkö Petteri Sistonen kertoi seminaarissa, miten ketjun hotelleissa panostetaan turvallisuuteen. "Me koulutamme henkilökuntamme jatkuvasti ja suunnittelemme toimintatavat ja prosessit turvallisuusuhkien varalta ennakkoon. Rutiinit luovat turvallisuutta." Hotelli Havenin johtaja Mika Makkonen puolestaan painotti turvallisuuteen liittyvää asennetta ja empatiakyvyn osoittamista. Turvallisuudentunne lisääntyy, kun matkailijoille syntyy tunne, että heistä huolehditaan. Empatian osoittaminen esimer-

kiksi rikoksen uhrille synnyttää positiivisen tunteen ja mielikuvan välittämisestä. "Myös turvallisuusasioissa yhteistyö tuo voimaa. Matkailu- ja hotellialan toimijoiden kiinteämpi yhteistyö olisi alalla enemmän kuin tervetullutta", sanoi Makkonen.

Matupa vaatii päivitystä Matkailualan turvallisuuspassi Matupa tunnetaan edelleen heikosti, vaikka sen on suorittanut jo yli 10 000 työntekijää. Matupan päätavoite on asiakasturvallisuuden lisääminen, onnettomuuksien ennaltaehkäiseminen ja matkailutuotteen laadun parantaminen, ja se on suunnattu kaikille matkailualan toimijoille. "Matupa on hyvä työkalu, mutta se vaatii päivitystä 2000-luvulle. Tarvitsisimme alalle myös elinkeinon ja oppilaitosten yhteistyön vahvistamista turvallisuusasioiden osalta", sanoo Perho Pron matkailun kehittämispäällikkö Anu Nylund. "Olin itse espanjalaisen turistiryhmän kanssa oppaan roolissa paikalla, kun Temppeliaukion kirkolla varauduttiin näyttävästi terrori-iskuun kesäkuussa. Omaa hämmennystä ei matkailijoille sopinut näyttää, ja onnekseni matkailija kokivat tilanteen täysin normaaliksi. Hehän eivät tienneet, että poliisien määrä oli poikkeuksellinen. Itse olisin kuitenkin kaivannut konkreettista tietoa ja tukea tilanteessa. Myös tämän kaltaisten asioiden edistämiseksi meillä on Suomessa vielä työsarkaa", päättää Nylund.

15


WWW.IKKUNAPAIKKA.FI WWW.IKKUNAPAIKKA.TV FACEBOOK.COM/IKKUNAPAIKKAWINDOWSEAT

Matkailuteollisuuden ammattilehti • Finnish Travel Industry Journal • Facktidning för reseindustrin i Finland

Ikkunapaikka on uomen johtava matkailualan ammattilehti, joka seuraa, analysoi ja ennakoi alan tapahtumien kulkua Suomessa ja ulkomailla. Ikkunapaikka ilmestyy kahdeksan kertaa vuodessa. Se on tilattu Suomen jokaiseen matkatoimistoon (SMAL:n jäsenyritykset). Tilaa Ikkunapaikka, niin tiedät mitä alalla tapahtuu. Vuosikerran hinta on 62 € määräaikainen yritystilaus 57 € jatkuva yritystilaus 23 € virkailijatilaus 17 € opiskelija- ja eläkeläistilaus 68 € Suomen ulkopuolelle Hinnat sisältävät alv 10%. Lehti ei vastaa tilaamatta lähetettyjen kirjoitusten ja/tai kuvien säilyttämisestä ja/tai palauttamisesta.

Ikkunapaikka on Suomen matkatoimistoalan liiton (SMAL), Pacific Asia Travel Associationin (PATA) ja Discover American Suomen osastojen toimialajäsen. ISSN 0786-7867 Painos 5000 kpl Levikkijakauma Matkatoimistovirkailijat . . . . . . . . Liikenneyhtiöt . . . . . . . . . . . . . . . . . . Yritysten matkavastaavat . . . . . . Matkatoimistojohto . . . . . . . . . . . . Majoituselinkeino. . . . . . . . . . . . . . . Matkailutoimittajat/lehdistö . . . Kunnalliset matkailuelimet. . . . . Julkaisija Travision Oy Helsinki Kirjapaino PunaMusta

64 % 11 % 9% 7% 4% 3% 2%

Toimitus ja markkinointi Päätoimittaja, kustantaja Leena Aalto leena.aalto@ikkunapaikka.fi Raisiontie 6 D, 00280 Helsinki Puhelin (09) 622 2500 Neuvonantaja, kustantaja Martti Savojärvi Lohitie 15 A, 02170 Espoo Puhelin 050 592 2981 martti.savojarvi@ikkunapaikka.fi Vakituiset avustajat Esa Aalto Antti Haukkamaa Eero Havia Soile Kylämies Miia Manner Karoliina Saarnikko Ulkoasu Juhana Mikkanen hello@juhanamikkanen.com

Window Seat is the leading travel trade journal for the travel professionals in Finland. Its aim is to monitor and analyze the development of the travel market in Finland and abroad. Window Seat is published eight times a year and its subscribers include a.o. all Finnish AFTA-travel agencies. Subscription fee is EUR 68 outside of Finland. The magazine will not hold itself responsible for the safekeeping and/or return of articles and/or photographs sent without an order for publication. Window Seat is an associated member of the Association of Finnish Travel Agents (AFTA), Finland Chapter of Pacific Asia Travel Association (PATA) and Discover America Finland.

Readers Travel agency personnel . . . . . . . . . . . Airlines etc. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Company travel managers . . . . . . . . . Travel agency management . . . . . . . Hotel business . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Travel editors and press . . . . . . . . . . . Municipal tourist organisations . . . . Editorial & Marketing Editor-in-chief, Publisher Leena Aalto leena.aalto@ikkunapaikka.fi Raisiontie 6 D, FIN-00280 Helsinki Phone +358 9 622 2500 Senior Advisor, Publisher Martti Savojärvi Lohitie 15 A, FIN-02170 Espoo Phone +358 50 592 2981 martti.savojarvi@ikkunapaikka.fi

64 % 11% 9% 7% 4% 3% 2%

Publisher Travision Oy Helsinki Contributing Editors Esa Aalto Antti Haukkamaa Eero Havia Soile Kylämies Miia Manner Karoliina Saarnikko Layout Juhana Mikkanen hello@juhanamikkanen.com Printing house PunaMusta ISSN 0786-7867 Circulation 5,000 copies

7 • 2017 OCTOBER

Profile for Ikkunapaikka

2017-7 Ikkunapaikka-Window Seat, October 2017  

2017-7 Ikkunapaikka-Window Seat, October 2017  

Advertisement