Page 1

WINDOW SEAT

7 • 2016 LOKAKUU/OCTOBER

Matkailualan ammattilehti • Finnish Travel Trade Journal • Facktidning för resebranschen i Finland

28. vuosikerta/28th year

REITTIUUTUUS

Koe maailmankuulu San Franciscon auringonlasku Golden Gate -sillalta käsin, käy ihmettelemässä Piilaakson kuhinaa ja ihastu kaupungin ainutlaatuiseen tunnelmaan. 1.6.2017 alkaen kolme suoraa lentoa viikossa. Osta lentosi osoitteesta finnair.fi

Finnair operoi lennon yhteistyössä oneworld-allianssin kanssa.


2

7 • 2016 OCTOBER


Viihdy kanssamme kaikilla foorumeilla!

WINDOW SEAT

7 • 2016 LOKAKUU/OCTOBER

Matkailualan ammattilehti • Finnish Travel Trade Journal • Facktidning för resebranschen i Finland

Ikkunapaikka.tv Ikkunapaikka.fi .com/IkkunapaikkaWindowSeat

28. vuosikerta/28th year

Viime talven ennätykset tulevat menemään rikki

Lapin vetovoima ja kansainvälinen matkailu ovat voimakkaassa kasvussa

Kuva: Lapin Materiaalipankki

Tulevan talvikauden myynti Lapissa vaikuttaa tässä vaiheessa ennätykselliseltä. Edellisellä talvikaudella kirjattiin kovaa kansainvälistä kasvua. Tulevana talvikautena vauhti vaan paranee. Koko Lapin ennakkovaraustilanne on kansainvälisten matkailijoiden osalta hyvin positiivinen. Yrittäjien, lentoyhtiöiden, Finnavian, Visit Finlandin ja House of Laplandin hyvä yhteistyö tuottaa tulosta. Tavoitteena on jatkossa laajentaa kysyntää koko Lapin alueelle ja pidentää talvisesonkia kevätkuukausille. Huippusesonkina myydään jo ei oota, mutta kaiken kaikkiaan matkailijamäärän kasvulle on reilusti tilaa. TURKIN MATKAILU on tänä vuonna kärsinyt pääkaupunki Ankarassa ja Istanbulissa tehdyistä terroriteoista. Eurooppalaisten määrä on romahtanut mutta sen sijaan arabituristit ovat nyt yleinen näky Istanbulin suuressa basaarissa. Ismet-kauppiaan mielestä japanilaisturistit ovat parhaita shoppailijoita. He eivät tinkaa. Seuraavana tulevat arabit.

Kuva: David Marvan

LISÄÄ SIVULLA 9.

TŠEKIN MÄÄRI on pyöräilijän ja vii-

nifriikin kohde. Kaakkois-Tšekin pienet pittoreskit kylät ja mahtipontiset barokkilinnat upeine puutarhoineen näkee kätevästi pyörän selästä kylästä toiseen polkiessa. Alueen monet viinitilat kutsuvat maistelemaan pientilojen erikoisviinejä ja adventtiaikaan kylien tunnelmalliset joulutorit houkuttelevat käymään. LISÄÄ SIVULLA 7.

Lappiin saapuu vuosittain nelisensataa tilauslentoa, pääosin Iso-Britanniasta ja Ranskasta mutta myös muualta Euroopasta. Matkustajamäärät ovat suurimmillaan talvella ja kautta yritetään pidentää erilaisin kampanjoin niin keväälle kuin syksyllekin. Silloin myydään puhdasta ja avaraa luontoa sekä ainutlaatuisia kokemuksia.

Antti Haukkamaa HOUSE OF LAPLAND vastaa Lapin

kansainvälisestä markkinoinnista. Sen markkinointijohtaja Maija Loikkanen nostaa esille Lapin kaksi keskeistä menestystekijää, saavutettavuuden ja löydettävyyden. Saavutettavuus paranee koko ajan. Uusia kansainvälisiä reittejä on tulossa Lappiin samoin tilauslentojen määrä kasvaa. Finnair lisää lentoja Lappiin kevätkauden hiihtosesongin ajalle.

Mitä Visit Finlandin kärkihankkeille kuuluu?

Merellinen saaristo -hankkeeseen on saatu mukaan yli 170 toimijaa, mikä on kolminkertainen määrä tavoitteeseen verrattuna. Stopover Finland -valikoima on laajentunut ja Aasiassa on aloitettu mittavat markkinointitoimenpiteet. FinRelax käynnistää seuraavan WinRelax -tuotekilpailun tämän kuun aikana.

7 • 2016 LOKAKUU

Kuva: @FeelFinnair, credits@the_crowded_planet.

VERKOSTOJEN LUOMINEN, yhteistyön tiivistäminen ja sitouttaminen ovat Merellinen saaristo -kasvuohjelman kolme ydinajatusta. ”Panostamme matkanjärjestäjiin, ja koulutusten ja tutustumismatkojen avulla lisäämme alueen tunnettuutta. Rakenteilla on myös tuotemanuaali, mistä matkanjärjestäjä voi poimia valmiin tuotteen myyntiin. ”Torniosta Kotkan seudulle ulottuvan alueen tärkein kohderyhmä on saksalaiset. Saksa on iso markkina-alue, ja se on myös yksi Visit Finlandin päämarkkina-alueista. Rannikon alue on vielä melko kokematon kansainvälisillä markkinoilla. Yksi ohjelmassa mukana olevista matkanjärjestäjistä tuottaa lukijamatko-

Kiinalaiset bloggarit A Zi Nan ja Liu Xiaoyu rentoutumassa shoppailupäivän jälkeen Allas Sea Poolilla Kauppatorin kupeessa.

ja Spiegelille, ja sitä kautta saamme valtavasti näkyvyyttä myös yksittäistä matkailijaa ajatellen”, kertoo ohjelmapäällikkö Heli Saari. LISÄÄ SIVULLA 8.

Ivaloon. Germania avaa peräti kolme reittiä Saksasta ja Sveitsistä Lappiin ja Monarch puolestaan lentää Kittilään Manchesterista ja Lontoosta.

Uusi arvomaailma Lapin löydettävyyttä parannetaan Loikkasen mukaan uusilla digitaalisilla työkaluilla, modernilla verkkopalvelulla ja sosiaalisella medialla. Määrätietoisen yhteismarkkinoinnin tuloksena syntynyt kysynnän kasvu on osattava ottaa haltuun. Turvalli-

suuskysymysten merkityksen nousu näkyy Lapissa uusina kohderyhminä. ”Ruska, revontulet ja Lapin lumitakuu ovat kaikki omaa luokkaansa Lapin tuotetarjonnassa. Aitoja valttikortteja, joita ihmisten muuttunut arvomaailma nyt lähestyy. Lapista on tullut monelle kohde, joka täytyy nähdä ja kokea ainakin kerran elämässä”, summaa Loikkanen. Lappi on siis todella tulevaisuuden kohde. LUE LISÄÄ SIVULLA 4.

Talven valmismatkamyynti käy nyt vilkkaana

Merellinen saaristo, FinRelax ja Stopover Finland etenevät

Miia Manner

Pääsiäisen ajoittuminen huhtikuulle jatkaa hiihtosesonkia ja Finnair kasvattaakin istuinmäärää tuolle ajanjaksolle 15000 istuimell a. Lu f t h an sa Maija Loikkanen, tuplaa lentojenHouse of Lapland. sa määrän Münchenistä Kittilään ja aloittaa suorat lennot talvisesongiksi Frankfurtista

Kaukomatkamyynti on hyvässä vauhdissa, Kanariansaarten suosio kasvaa jälleen Kesän epävarma sää ja kohonnut luottamus omaan talouteen näkyy valmismatkatoimistojen talvikohteiden hyvänä myyntinä. Etenkin marras-tammikuulle ajoittuvat matkat ovat myyneet viime talvikautta paremmin. Osa tuottajista on lisännyt talvikauden kapasiteettia, joka vilkastuneen kysynnän johdosta näyttää tulleen tarpeeseen. Kanaria jatkaa kestosuosikkina perheiden keskuudessa. Arabiemiraatit ja etenkin Dubai kasvattaa suosiotaan viime vuoden tapaan. Antti Haukkamaa FINNMATKOILLA TALVIMATKOJEN

kapasiteetti on viime vuoden tasolla. Toki osaan kohteista on matkoja lisätty, mutta esim. Egyptiin ei ole tällä hetkellä lentosarjoja ollenkaan. Finnmatkojen Suomen maajohtaja Tiina Sirén ottaakin esille turvallisuuskysymyksen. Ihmiset matkustavat edelleen entiseen malliin, mutta kohdevalinnassa turvallisuus nousee esille. Espanja ja Kanariansaaret ovat jälleen kerran voittajia. Samoin Madeira, jonka kasvu ainakin Finnmatkoilla on hurjaa.

Sirén näkee tässä turvallisuustilanteessa yhtenä voittajana myös valmismatkat, joiden arvostus on noussut arvoon arvaamattomaan. TalvimatTiina Sirén, Finnmatkat kojen varaustilanne Finnmatkoilla liikkuu viime vuoden tasolla, mutta tulevaa kesää heillä on varattu jopa 25 %

enemmän kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan. Etenkin perheet varaavat Sirénin mukaan matkansa nykyisin jo hyvin varhaisessa vaiheessa. Talven kaukokohteet ovat hyvässä vedossa. Sri Lanka ja Mauritius kasvattavat suosiotaan selvästi. Sirén on tyytyväinen myös Thaimaan kysyntään. Kanariansaarista niin Lanzarote kuin Teneriffakin ovat 30 % kasvussa. Suorat lennon Oulusta ja Tampereelta Kanarialle ovat myös myyneet hyvin. LISÄÄ SIVULLA 6.

3


TAPAHTUU

KAUPUNGIN SYDÄMESSÄ. Koskettava. Näyttävä. Vaikuttava. Muistettava. Millainen on sinun tarinasi? Finlandia-talo on tehty niille kaikille, kaiken kokoisiin kohtaamisiin, arkeen ja juhlaan. Varaa oma tilasi nyt. OTA YHTEYTTÄ:

sales@finlandiatalo.fi

|

puh. (09) 4024 400

|

www.finlandiatalo.fi

JATKUU SIVULTA 3.

Lapin vetovoima ja kansainvälinen matkailu ovat voimakkaassa kasvussa ”Rovaniemen näkökulmasta tulevan talvikauden myynti vaikuttaa ennätykselliseltä”, kertoo Visit Rovaniemen toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen. ”Edellisellä talvikaudella kirjattiin kovaa kansainvälistä kasvua ja koko talvikausi oli huikean kansainvälinen. Tulevalla

Joulupukki on saanut kainaloonsa Visit Rovaniemen Sanna Kärkkäisen.

kaudella tahti vaan paranee. Kiinalaisten, israelilaisten ja brittien määrä tulee kasvamaan, samoin Keski-Eurooppa vetää hyvin. Kiitos uusien upeiden lentoyhteyksien”, iloitsee Kärkkäinen. Viimeisin uutinen tällä saralla on Norwegianin reitti Lontoosta Rovaniemelle tulevalla talvikaudella. Kotimaisten matkailijoiden osalta huippusesongit, joulu, kevään hiihtolomaviikot ja pääsiäinen näyttävät myös hyvältä. Rovaniemellä on positiivinen kausi myös investointien suhteen. Vuodepaikkojen määrä lisääntyy noin tuhannella. Uudempaa ja uniikkia majoitusmuotoa edustavat Arctic Snow hotellin lasiseinäiset ja –kattoiset huoneet, jotka ovat saaneet hulppean vastaanoton ja lähes koko kapasiteetti on myyty kauden osalta. Talvea 2018 myydään jo täyttä päätä.

4

Levin lappielämykset Levin kausi alkaa marraskuun puolivälissä laskettavasta Maailman Cupista. ”Siitä odotetaan alkavan varsin vilkas talvi. Viime talvikaudella yöpymiset kasvoivat Levin alueella 19 % ja tulevalle talvelle ennakoidaan 15 % kasvua, joka tulee tasaisesti kotimaasta ja ulkomailta”, kertoo Levin Matkailu Oy:n toimitusjohtaja Kristiina Kukkohovi. Keski-Eurooppa ja Iso-Britannia kasvattavat osuuttaan Levillä voimakkaimmin. Kiitos Keski-Euroopasta suoraan Kittilään tulevien reittilentojen kuten myös vahvistuneen matkanjärjestäjäkaupan. Kasvua tulee myös Pohjois-Norjasta. Levillä uskotaan sekä laskettelevien että luonto- ja lappielämyksiä hakevien asiakkaiden määrän kasvuun. Levin asiakastyytyväisyydessä korostuu lentokentän läheisyys, upeat aktiviteettipuitteet ja koko ajan kehittyvät palvelut, kuten wellness, ravintola- ja elämyspuolen tarjonta. Levi kasvaa ja kehittyy koko ajan. Tonttulan elämyskylää viimeistellään, Ylä-Levin Tunturinlaidan ensimmäiset huoneistot ovat valmistuneet ja Levin kylään on tulossa uusia liikkeitä ja ostosmahdollisuuksia.

Ylläksellä pitkä kausi Tuleva kevät jatkuu Ylläksellä vilkkaana vielä huhtikuussa. Pääsiäinen on huhtikuun puolivälissä ja sopivasti sitä ennen Ylläs pääsi mukaan ensimmäistä kertaa Visma Ski Classics maailman cupin kiertueeseen. Cupissa on 13 osakilpailua ja finaali on Ylläs-Levi Ski Marathon 8.4. Kilpailuun odotetaan 1000 hiihtäjää ja tällä odotetaan olevan merkittävä vaikutus alueen

hiihtomatkailulle. ”Ylläksen alueen matkailijamäärä kasvoi viime vuonna reilut 20 % ja hyvältä näyttää myös tuleva talvi”, iloitsee markkinointipäällikkö Janne-Juhani Haarma Ylläksen Markkinointi Oy:stä. ”Viime vuonna päästiin samalle tasolle kuin aikaisempana ennätysvuonna 2008. Nyt siis aletaan rikkoa ennätyksiä. Suorat lentoyhteydet

POHJOISMAINEN SYYSMENU. Menu Nordic on tarjolla Silja Li-

Kuva: Panu Pohjola

Rovaniemi kansainvälistyy

Tarja Manninen, Inari-Saariselkä Matkailu Oy.

Inari-Saariselkä kokee uutta nousua

Janne-Juhani Haarma, Ylläksen Markkinointi Oy.

Keski-Euroopasta tuo alueelle paljon saksalaisia, mutta myös sveitsiläiset ovat huomattavan iso ryhmä brittien ohella.” Ylläksellä ei toistaiseksi näy suuremmin aasialaisten Lappi-innostus. Haarma myöntää, että heille suunnatussa palveluketjussa on vielä kehittämisen varaa. Ylläksen alueella on 23 000 vuodepaikkaa ja se riittää toistaiseksi. Onneksi kotimaiset ja ulkomaiset matkailijat lomittuvat sopivasti läpi kauden. Charterit alkavat joulukuun alusta ja jatkuvat maaliskuun loppuun. Suomalaisten huippusesonkia on joulunaika, hiihtolomaviikot ja pääsiäinen. Haarman mukaan Ylläksen sijainti Suomen suosituimman kansallispuiston etelärajalla mahdollistaa upean luonnon ja tasokkaat luontoaktiviteetit. Asiakkaiden laatutietoisuus kasvaa koko ajan ja nyt peräänkuulutetaan kohteen ekologista ja sosiaalista kestävyyttä.

Inari-Saariselän matkailualue, joka ulottuu Vuotsosta Nuorgamiin, kokee nyt uutta nousukautta. Matkailijoiden kiinnostus alueeseen on kasvanut jatkuvasti. Alkuvuoden yöpymiset ovat noin 6 % kasvussa. Matkailijoista vähän reilu puolet tulee kotimaasta, mutta ulkomaisten osuus kasvaa nyt voimakkaammin. ”Kiinalaisten yöpymiset ovat kasvaneet hyvin jo kolmena vuotena peräkkäin. Viime vuonna kasvu Kiinasta oli Lapin alueella kaikkein kovinta, parhaimmillaan 70 % edelliseen vuoteen verrattuna”, kertoo markkinointijohtaja Tarja Manninen Inari-Saariselkä Matkailu Oy:stä. Uusittu Ivalon lentokenttä on Lapin kansainvälisin lentokenttä. Tulevana talvena Finnair kasvattaa lentoja Ivaloon merkittävästi, Norwegian lentää sinne lokakuusta lähtien Helsingistä kolme kertaa viikossa. Lufthansa avaa reitin Frankfurtista Ivaloon ja se onkin yhtiön pohjoisin kohde. Lisäksi useita chartereita on tulossa talvikaudella Iso-Britanniasta ja Hollannista. Vilkkain sesonki on joulukuu, jolloin Ivaloon on laskeutumassa 185 konetta.

nen Helsingin ja Tukholman välillä liikennöivien laivojen Bon Vivant –ravintoloissa loppiaiseen saakka. Viiden ruokalajin menun suunnitteli huippukokki Eero Vottonen. Menu Nordic on kunnianosoitus suomalaiselle luonnolle ja raaka-aineille. Tarjolla on savustettua siikaa, haudutettua maa-artisokkaa, linnunmaksamoussea, marinoituja metsäsieniä ja juuriselleriä, muiden herkkujen ohella. Pääruoaksi voi valita joko paistettua turskanseläkettä tai paahdettua karitsan fileetä. Jälkiruokana on haudutettua kotimaista omenaa ja piimäjäätelöä. Menun hinta on 118 euroa, kanta-asiakkaille 109. Menukokonaisuuteen sisältyy myös viinit. Asiakkaat saavat maistaa viittä huippuviiniä, jotka on valinnut Suomen Paras Sommelier 2015 tittelin omaava Heidi Mäkinen Tampereella sijaitsevasta ravintola C:stä. Kuvassa Siljan ravintoloista vastaava Matti Jämsén, Vottosen assistenttina toimiva Miikka Manninen, Eero Vottonen ja Heidi Mäkinen.

Maailman suurin sisäteemapuisto

Kiinankielinen Lappi-lehti

Dubaissa avattiin elokuun lopussa maailman suurin sisäteemapuisto IMG Worlds of Adventure.

Lapissa alkaa tänä syksynä ilmestyä kiinankielinen, matkailijoille sekä investoinneista kiinnostuneille suunnattu kiinankielinen julkaisu.

TEEMAPUISTO ON ensimmäi-

nen, joka tuo kansainväliset Marvel ja Cartoon Network -brändit saman katon alle. Niiden rinnalla ovat omistajan itse kehittämät brändit IMG Boulevard ja Lost Valley Dinosaur Adventure. Puistossa on useita ainutlaatuisia vuoristoratoja ja elämyskohteita, 28 ravintolaa ja 25 erikoisliikettä. Puiston pinta-ala vastaa lähes 125 jalkapallokenttää. Lisätietoja osoitteesta imgworlds.com.

LEHTI TUO kiinalaisille matkailijoille tietoa Lapin tarjoamista palveluista lähtien peruspalveluista ja majoituksesta aktiviteetteihin ja lahjaostoksiin. Tarve kiinankieliselle informaatiolle on suuri, sillä läheskään kaikki kiinalaiset Lapin matkailijat eivät hallitse englanninkieltä. Matka24 -portaalissa aloittaa myös kiinankieliset nettisivut, jossa nyt julkaistava lehti ilmestyy näköisversiona. Sivustolle tuotetaan viikoittain Lappia koskevaa materiaalia online-ajassa. Lehteä ja nettisivustoa toimittavat pitkään matkailutoimittajana ja -alalla toimineet toimittajat ja kääntäjät sekä Suomesta että Kiinasta. Lehden kustantaa Polarlehdet Oy.

7 • 2016 OCTOBER


PÄÄKIRJOITUS – lokakuu 2016

Berliinin parhaat palat

Berliinin matkailutarjonta kasvaa, historia elää monissa museoissa Mallia rakennusalalta

R

akennusala hätkähdytti työmarkkinoita seuraavia suomalaisia sopimalla työehtosopimuspalkkoja matalammasta palkasta kouluttamattomille uusille työntekijöille. Perinteisesti tiukkana ammattiliittona tunnettu Rakennusliitto oli näin yllättäen ensimmäinen suomalainen ammattiliitto, joka hyväksyi palkka-alennuksia, tosin tietyin ehdoin. Järjestely on tarkoitettu houkuttelemaan rakennusalalle nuoria, jotka eivät vielä ole hakeutuneet ammatilliseen koulutukseen. Palkka-ale on voimassa enintään puoli vuotta ja sitä ei saa saman työntekijän kohdalla ketjuttaa. Rakennusalan sopimusratkaisu on monessa suhteessa historiallinen. Se on tärkeä alati kasvavan nuorisotyöttömyyden torjumiseksi. Se on myös mielekäs alalla, jossa on hyvin paljon ulkomaista työvoimaa ja jonka kasvuennuste on nyt hyvä. Juuri rakennusala tarvitsee lisää työvoimaa töihin ja sitä olisi suomalaisnuorissa tarjolla, jos kysyntä ja tarjonta saadaan kohtaamaan. Majoitus- ja ravitsemusalalla on osittain samanlainen tilanne. Alaa uhkaa työvoimapula ja sitä paikataan ulkomaisen työvoiman avulla. Ala ei enää houkuttele ihmisiä töihin entiseen malliin. Voisiko majoitus- ja ravitsemusala ottaa mallia rakennusalasAsiakas voisi maksaa ta? Alan avustavien palvelusta, jos se olisi tehtävien tarjoaminen normaalia alemmalnykyistä näkyvämpää la palkkatasolla nuorille kouluttumattomille työntekijöille voisi olla keino saada uutta työvoimaa alalle ja ajan oloon koulutettavaksi alan ammattilaisiksi. Samalla voisi vähentää itsepalvelua, mikä voisi olla ulkomaalaisten matkailijoiden mieleen. Suomalainen itsepalveluperinne näkyy erityisesti lounasravintoloissa, joiden hintataso on kilpailtu hyvin matalaksi. Se heijastuu myös hotellien aulapalveluissa, piccoloiden puuttumisena lähes kaikissa hotelleissa ja monen muun avustavan tehtävän häviämisenä sekä hotelleista että ravintoloista. Syy on työnantajan näkövinkkelistä korkeissa työvoimakustannuksissa. Pääkaupunkiseudulla tosin tilanne tuntuu korkeiden asumiskustannusten takia työntekijän kannalta tyystin toisenlaiselta. Palvelun lisääminen voisi palauttaa palvelupalkkiot, eli tipit, tähän yhtälöön. Asiakas voisi maksaa palvelusta, jos se olisi nykyistä näkyvämpää. Alan kannattaa keskustella tästä rakentavassa hengessä.

Berliini sijoittuu turistimetropolina samaan luokkaan Lontoon, Singaporen ja Dubain kanssa. Viidessä vuodessa matkailijoiden yöpymiset ovat vuositasolla nousseet 20 mijoonasta 30 miljoonaan. Jaetun kaupungin historia kiinnostaa. Sodan totaalinen tuho, jälleenrakentaminen, muurin murtuminen ja näistä kertovat paikat ja museot luovat kaupungille ilmapiirin, joka ruokkii luovuutta ja suvaitsevaisuutta. Antti Haukkamaa, Berliini BERLIINI ON matkailijalle to-

dellinen runsaudensarvi. Harvassa paikassa historia on niin läsnä tässä päivässä, kuin Berliinissä. Matkailijalle on tarjolla 175 museota, 150 teatteria, 3 oopperataloa ja 8 sinfoniaorkesteria. Ne tarjoavat oman osansa 1500 päivittäiseen tapahtumaan. Kun vielä Saksan hintataso on suomalaisille hyvin edullinen, niin ymmärtää hyvin Berliinin suosion kaupunkilomakohteena. Syyskuussa airberlin ja visitBerlin järjestivät opintomatkan matkatoimistovirkailijoille. Matkan teemana oli Berliinin parhaat palat ja tutustumiskohteina useita vastikään avattuja nähtävyyksiä. Matkailualan ammattilaisille on suunnattu oma kotisivu www.traveltrade.visitBerlin.de

airberlin Lentoyhtiö airberlin on lentänyt Helsingistä Berliiniin jo kymmenen vuotta. Arkipäivisin airberlinillä on reitillä kolme lentoa päivässä ja viikonloppuisin kaksi. ”Berliinin suosio Suomessa on vankka ja matkustajamäärät ovat kasvaneet vuosittain”, kertoo myyntipäällikkö Anna-Maria Kirchner. Hän on airberlinin myyntipäällikkö Suomessa, Baltiassa ja Islannissa. Toinen iso hub airberlinillä on Berliinin lisäksi Düsseldorfissa, jonne on kätevä codeshare-lento kaksi kertaa päivässä, airberlin kuuluu Oneworld-allianssiin. Puolet Berliniin lentävistä jatkaa saman tien matkaa eteenpäin. Anna-Maria tähdentää, että heillä on erittäin vahva tuote Euroopan kohteisiin, mm. Krakovaan ja Budapestiin. Toukokuusta 2017 alkaen yhtiö lisää 50 prosen-

Opintomatkalaiset Berliinin eläintarhan portin edessä vas. Joyce Bernitt visitBerlin, Kari Karri Tjäreborg, Anne Lilja Matkavekka, Sanna Kalkari Matkavekka, Liisa Kovanen Pohjolan Matka, Laura Sandberg SRG Etraveli Finland, Heli Leppiniemi Kokkolan Matka Team, Heini Isoherranen Matkamajakka, Kristina Hiltunen JTB Finland, Sara Sepponen Apollomatkat, Roosa Rautiainen Kilroy ja Anna-Maria Kirchner airberlin.

The Story of Berlin museoon on kerätty Berliinin historiaa valottavia kuvia ja mielenkiintoisia esineitä 800 vuoden ajalta.

tilla lentoja Pohjois-Amerikkaan, jonne lennetään Airbus 330-konetyypillä. Aasiaan ja Australiaan on sujuvat yhteydet Abu Dhabin Etihad Airways hubin kautta, jonne lennetään jopa kaksi kertaa päivässä. Syksy tuo mukanaan bisnesluokan myös Euroopan lennoille.

The Story of Berlin The Story of Berlin -museo sijaitsee Kurfürstendammilla, Berliinin ehkä tunnetuimmalla ostoskadulla. Museo muodostuu 23 huoneesta, joihin on koottu Berliinin historiaa valottavia kuvia ja esineitä 800 vuoden ajalta. Yhdessä huoneessa esitetään 25 neliön valkokankaalla multimediashow kaupungin kehityksestä. Berliinin muurin rakentamiselle ja murtumiselle on omistettu omat huoneet. Kat-

kelmat tv-uutisista näyttävät berliiniläisten ällistyksen muurin rakentamisen päivänä ja 28 vuotta myöhemmin 500 000 mielenosoittajan marssin Alexanderplatzille loppujulistukseen. Tilanteen muututtua uhkaavaksi DDR:n rajasotilaat päättivät avata rajan ja lopettaa valvonnan. Näyttelyn yhteydessä on mahdollista käydä myös bunkkerikierroksella. Säteilysuojabunkkeri valmistui 1974 ja se oli tarkoitettu suojahuoneeksi 3 592 ihmiselle ydinkatastrofin uhatessa. The Story of Berlin tarjoaa ryhmille 6 erilaista teemakierrosta, joihin on mahdollista saada myös suomenkielinen opastus. www.story-of-berlin.de.

The GATE Huhtikuun alussa avattiin yleisölle The GATE Brandenburgin portin itäpuolella olevan Pariser Platz -aukion laidalla. Kysessä on multimediashow ja näyttely, joka lataa yleisön nähtäväksi historiallisen katsauksen 300 vuoden ajalta. Show kestää 20 minuuttia ja se pyörii taukoamatta aamusta iltaan. Näky on vaikuttava, kuvia tulvii kolmelle seinälle kaikkiaan 87 näyttöön, kuvapintaa on kaikkiaan 71 neliötä.

Näyttelyssä ei ole kielitaitoesteitä, kuvat puhuvat puolestaan. Varsin lyhyessä ajassa yleisö saa melkoisen matkan läpi historian. Multimediaesitystä täydentää aiheeseen liittyvä näyttely. Yleisölle annetaan ohje, että näyttelyssä kannattaa viettää aikaa tunnista kahteen. Kuvien määrä on valtava ja esitysvauhti nopea, joten kertakatselulla moni asia jää huomaamatta. www.thegate-berlin.de

Kulinaarinen kaupunkikierros Berliiniläinen VideoBus Tour tarjoaa ryhmille uudenlaisen tavan kaupunkikierrokselle. Samalla kun kierretään bussilla nähtävyyksiä, näytetään videolta historiallisia filmejä. Nelituntisen kierroksen aikana pistäydytään useassa paikassa nauttimassa paikallisia herkkuja. Legendaarinen currywursti tulee tutuksi ja samoin paikallisen pienpanimon olutlaadut. Kauppahallissa käydään haukkaamassa savupekonia ja lihaleikkeleitä. Lämpimät vohvelit sulattavat erimakuisia jäätelöpalloja ja sulkaapuodin maistiaiset tietysti kruunaavat kierroksen. Hauska ja erilainen tapa tutustua kaupunkiin ja sen nähtävyyksiin.

VITOSEN VIERAANA: Toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti, Suomen matkatoimistoalan liitto ry/SMAL

Matkanvälittäjän kuolema? ELÄMME KOHTALON hetkiä matkailualan tärkeiden käsitteiden määrittelemisessä. Mikä on matkapaketti, kuka niitä myy ja miten sellaisen tulee ostaneeksi – kenties tahtomattaankin? Italian EU-puheenjohtajakaudella syksyllä 2015 läpirunnottu pakettimatkadirektiivi antaa heikosti avuja näiden kysymysten avaamiseen, saati yksiselitteisen EU-tason tulkinnan luomiseen matkojen myynnissä. Sen sijaan tämän italialaisen farssin tuloksena syntyneen direktiivin kansalliseen lainsäädäntöön siirtämisestä vastaavat tahot saavat käyttää kaiken mielikuvituksensa pähkäillessään, miten juuri direktiivin perusmääritelmät saadaan järkevällä tavalla osaksi lainsäädäntöä.

7 • 2016 LOKAKUU

Matkamyyjien asettaminen lainsäädännön näkökulmasta samalle viivalle oli toki direktiivin tavoitteena kunnioitettava, mutta myös haastava. Matkailu on meistä useimpien mielestä kivaa, ja niin moni uskoo matkailun bisneksenäkin olevan. Jopa piskuisen Suomen mittakaavassa matkailupalveluiden myyjien kirjo ja määrä ovat valtavia. Ja globaalilla tasolla toimijoiden määrä on vähintään potenssiin sata. Siinä mielessä yhteisten pelisääntöjen löytäminen tälle sakille on ollut hyvä tavoite sekä kuluttajansuojan että matkamyyjien näkökulmasta.

Kuka vastaa? Hankalaksi homma käy kuitenkin siinä vaiheessa, kun

uusi lainsäädäntö joutuu ristiriitaan muun lainsäädännön kanssa. Tällainen tilanne on syntymässä pakettimatkadirektiivin osalta, kun matkapalvelujen välittäjästä ollaan tekemässä vastuullista matkanjärjestäjää tilanteessa, jossa se ei sopimusoikeudellisesti sitä olisi. Oikeusministeriön matkapakettityöryhmä joutuu nyt pohtimaan, voidaanko yrityksestä tehdä vastuullinen kahden tai useamman palvelun tuottamisesta ja toteutumisesta, jos se on välittänyt ne asiakkaalle ja asiakas on tehnyt niistä sopimuksen suoraan palvelujen tuottajien kanssa ja mahdollisesti jopa maksanut palvelut suoraan näille tuottajille. Kuinka monen välittäjän kantti kestää vakuuksien asettamisen ja vastuun tuhansis-

ta matkapalveluista ja niiden tuottajista ilman, että näitä vastuita ja riskejä voi millään tavoin ottaa huomioon palvelujen hinnoittelussa?

Vakuus myös yhdistetyistä matkapalveluista Direktiivin esittelemä uusi käsite, yhdistetyt matkapalvelut, tuo niin ikään lisää vastuita välittäjälle. Näiden palveluiden välitys edellyttää vakuuden asettamista niiden palveluiden osalta, joista maksut kulkevat välittäjän kautta. Vakuusvelvoite napsahtaa siis helposti, mutta oleellista matkapaketin ja yhdistettyjen matkapalveluiden muiden vastuiden erottamisessa on se, maksetaanko matkapalvelut saman session

aikana yhtä aikaa vai kahtena eri maksutapahtumana. Vuodelta 1990 peräisin oleva vanha pakettimatkadirektiivi oli kiistämättä aikansa elänyt. Uuden lainsäädännön kiireinen ja sekava valmistelu ei valitettavasti tuonut tavoitteena ollutta selkeyttä matkailutoimialalle. Matkanvälittäjän osalta vaarana on, että tässä prosessissa menee lapsi pesuveden mukana. Jos matkapalvelujen välittäjä jatkossa rinnastetaan matkanjärjestäjään, saattaa moni matkatoimistoalan perinteinen sopimussuhde muuttua oleellisesti. Mielenkiintoista on myös seurata, miten jatkossa tulkitaan nykyisen lainsäädännön ulkopuolella toimivien matkailupalveluiden tuottajien samoin kuin kansainvälisten

hakukoneiden toiminta. Puhumattakaan tulevaisuudessa syntyvistä uusista toimintamalleista. Matkanvälittäjiä, matkanjärjestäjiä vai mitä?

Heli Mäki-Fränti Toimitusjohtaja SMAL

5


JATKUU SIVULTA 3.

Kaukomatkamyynti on hyvässä vauhdissa, Kanariansaarten suosio kasvaa jälleen Aurinkomatkat Aurinkomatkoilla talvikohteet tulivat myyntiin kokonaisuudessaan huhtikuun alkuun mennessä. Kysyntä lähti voimakkaaseen kasvuun heinäkuun aikana. Talvikohteiden hakumäärät kasvoivat jopa 65 % kesäkuuhun nähden. Photo/©JNTO

Koe Japanin ainutlaatuinen luonto eri vuodenaikoina JAL tarjoaa entistäkin mukavampaa matkaa Japaniin 787 Dreamliner-koneissa. Päivittäinen suora lento Helsinki–Tokio. www.jal.com

Uusi Ruokaretki Suomeen -osasto

Matkamessuilta kultajyviä matkustaville kulinaristeille Ruokamatkailun suosio kasvaa kohisten. Mitä Suomi tarjoaa ruoasta kiinnostuneille matkailijoille ja mistä löytyvät parhaimmat apajat nauttia kansallisia ruokaherkkujamme? Matkamessut ottaa kopin tästä kiinnostavasta ruoan perässä reissaavasta kohderyhmästä ja esittelee uudella alueella ruokamatkailuyrityksiä, Suomen kansallisruoan ja kokkimaailman parhaimmiston. ”RUOKAMATKAILU EI ilmiönä ole uusi, mutta tarjonta ja tuotteistukset tällä saralla kasvavat kohisten – mahdollisuuksia on huomattavasti enemmän kuin joitakin vuosia sitten. Kun kuluttajat etsivät yhä enenevässä määrin matkoiltaan autenttisia kokemuksia, on kulinarismi sen kaikissa muodoissaan yksi kysyntään vastaava matkailutrendi”, sanoo Matkamessujen myyntiryhmäpäällikkö Lumia Ankkuri. Matkamessut laseeraa uuden Ruokaretki Suomeen -alueen, jossa messujen kävijöille esitellään suomalaista ruokaosaamista ja kotimaisia ruokamatkailukohteiden parhaimmistoa. Alue tulee olemaan osa Tasty Travelia, jossa kotimaisten ruokatoimijoiden lisäksi myös ulkomaiset yritykset ja eri maiden ruokakulttuurit esittäytyvät.

Hernekeitto vai mämmi Suomalaisen ruokakulttuurin edistäjä ELO-säätiö julkistaa messuilla Suomen kansallisruoan. Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi julkistettavan kansallisruoan valintaan voi kuka tahansa vaikuttaa, sillä äänestys on parhaillaan käyn-

6

-kilpailut käynnistetään Matkamessuilla kaksipäiväisillä semifinaaleilla. Messuille rakennetuissa kilpailukeittiöissä häärii kahden päivän aikana yhteensä 16 kokkia valmistamassa suomalaisuus-teeman mukaisia annoksia.

Viininmaistelua Messuilla pääsee seuraamaan huippukokkien työskentelyä lähietäisyydeltä.

nissä netissä. Lopullisen valinnan tekee Suomen ruokamaailmasta koottu arvovaltainen raati. ”Kansallisruoan valinta auttaa meitä suomalaisia olemaan ylpeitä ruokakulttuuristamme ja kertomaan matkaajillekin Suomelle ominaisista ruoista ja Suomea parhaiten kuvaavista makukokemuksista. Tämä ehkä innostaa matkailijoita maistamaan Suomea lisää”, ELO-säätiön johtaja Seija Kurunmäki maalailee.

Kokkiosaamista maailmankartalle Tunnetuimmat ja arvostetuimmat ruoka-alan kilpailut Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija

Viinimatkailun ystäviä hemmotellaan Matkamessuilla uudella Bernard-Massard-viinibaarilla, jossa pääpaino on kuohuviineillä. Erilaisten kuohuviinien suosio on kasvanut vuosi vuodelta. ”Bernard-Massard on yksi top 10 -kuohuviineistä Suomessa, ja sen suosio on kasvanut koko sen kaksikymmentävuotisen Suomessa olon ajan”, kertoo Riitta Palviainen-Lehtoranta Astrawinesilta, joka toimii viinien maahantuojana. Viinibaarissa messuvierailla on mahdollisuus päästä maistamaan myös Suomen 100-vuotisen itsenäisyyden kunniaksi lanseerattua Kuulea-kuohuviiniä, joka tulee Alkon valikoimaan marraskuussa. Kuohuviinien lisäksi baarissa on maistettavana viinejä sekä uuden että vanhan maailman viinimaista.

Annina Metsola, Aurinkomatkat

”Viime vuoteen verrattuna joulu- ja tammikuun lomien matkahaut ovat kasvaneet toistakymmentä prosenttia”, kertoo Aurinkomatkojen viestinnästä vastaava Annina Metsola. Talvimatkojen kapasiteettia heillä on lisätty kymmenellä prosentilla. Kanariansaaret ja Arabiemiraatit ovat kiinnostaneet asiakkaita selvästi viime vuotta enemmän. Dubain ja Ras al Khaimahin myynti on kasvanut 30 % ja nyt myös lapsiperheet ovat löytäneet kohteen. Aurinkomatkat avaakin Ras al Khaimahiin uutuutena lasten ja nuorten Aurinkoklubin Thaimaan ja Kanariansaarten lisäksi.

teen verrattuna paikkoja on kolmannes enemmän”, kertoo Apollomatkojen operatiivinen johtaja Tuomas Luukkonen. Q at a r A i r ways i n t u l e van Helsinki-Doha yhteyden myötä yhtiö on ottanut ohjelmaansa uusia talvikohteita, kuten Sri Lankan ja Omanin Salalahin. Myynti on sujunut muk av a s t i j a tulevaa talvikautta on matkustaTuomas Luukkonen, Apollomatkat jamäärissä my y t y s e l västi enemmän kuin viime vuoden vastaavana aikana. ”Kasvanut kapasiteetti tuntuu kohtaavan mukavasti suomalaisten matkustajien toiveiden kanssa. Viime talvena Apollomatkat aloitti matkat Dubaihin ja muihin Arabiemiirikuntiin varsin suurella kapasiteetilla. Kohteen suosio yllätti silloin iloisesti ja suosio näyttää kasvavan entisestään tällä talvikaudella”, iloitsee Luukkonen.

Easyloma Oulusta suoriin lentoihin ja Espanjan matkoihin erikoistunut Easyloma aloitti matkatuotannon laajemmin keväällä 2013, jolloin Norwegian aloitti suorat lennot Oulusta Alicanteen. Seuraavalla talvikaudella tuotantoon otettiin Gran Canaria ja Teneriffa.

Tjäreborg Myös Tjäreborgilla näkyy alkutalven, marras-tammikuun matkojen voimakas kysyntä. ”Tuolle ajalle on myyty selvästi enemmän matkoja kuin viime vuonna”, kertoo tiedotuspäällikkö Arja Pucilowski. Tjäreborgilla Gran Canaria ja Teneriffa ovat entiseen tapaan suurimmat ja suosituimmat talvikohteet. Kaukomatkat ja Gambia ovat nekin lisänneet suosiotaan. Kaukokohteista Thaimaa, Bali, Mauritius ja Florida ovat suoArja Pucilowski, situimpia. Tjäreborg Dubain suosio on nousussa heilläkin. Muita nousevia trendejä Pucilowskin mukaan ovat all inclusive ja vain aikuisille tarkoitetut Sunprime-hotellit. Selvää lisäystä on myös kiinnostuksessa aktiivi- ja liikuntalomia kohtaan. Tjäreborg onkin lisännyt ammattitaitoisten ohjaajien vetämien liikunta- ja hyvinvointilomien tarjontaa Phuketissa, Gambiassa, Kanariansaarilla ja Madeiralla.

Apollomatkat ”Apollomatkat lisäsi tämän talvikauden kapasiteettia reippaasti. Viime talvikau-

Mikael Tahkola, Easyloma

Tällä hetkellä kohteina ovat suomalaisten kestosuosikit, Gran Canaria, Teneriffa ja Costa del Sol. Keväällä 2016 alkanut oma kahdeksan lennon charter-sarja Costa del Solille Air Europalla, saa jatkoa tulevana keväänä, nyt kymmenen

lennon sarjana. Markkinointivastaava Mikael Tahkola kertoo, että matkojen myynti on sujunut vuosi vuodelta paremmin eli kiintiön kasvattamisesta huolimatta täyttöasteet ovat korkealla joka vuosi aiemmin kuin edellisenä vuonna. Easyloma on panostanut voimakkaasti nettivaraamoon, jonka kautta nykyään myydään yli 90 % matkoista.

Lomamatkat & Matkavekka Lomamatkoilla Kanarian suosio on korkea ja osin varmaan turvallisuustilanteen takia. Kanarian uutuuskohde La Palma on otettu innostuneesti vastaan etenkin maakunnissa. ”Maakuntalentäminen erottaa meidän muista Minna Tuorila, toimijoista, Lomamatkat & l e n n ä m m e Matkavekka Kanarialle talvella 9 maakuntakentältä Helsingin lisäksi”, painottaa toimitusjohtaja Minna Tuorila. Matkavekan puolella joulutorit jatkavat suosiotaan, kuten myös syksyn kiertomatkat. Talven kaukomatkoista etenkin Kuuba on myynyt hyvin.

Matkapojat Euroopan joulutoreille adventin aikaan suuntautuvilla joulutorimatkoilla alkaa olla jo ihan oma asiakaskuntansa ja sesonkinsa. Matkapoikien varatoimitusjohtaja Toni Mahkonen kertoo, että eritoten joulunalusmatkat Toni Mahkonen, Euroopan Matkapojat. joulutoreille ovat myyneet paremmin kuin viime syksynä. Tuotantoa on lisätty viime vuodesta ja kysyntä on ollut kiitettävää. Samoin Euroopan kiertomatkoissa. Lähialuematkoissa Baltiaan ja Tukholmaan kertymää talvikuukausille ei juurikaan vielä ole, koska matkat varataan näihin kohteisiin yhä lähempänä lähtöä.

YKSI MAAILMAN LEGENDAARISIMMISTA. Burman pääkaupungissa, Rangoonissa, sijaitsi viime vuosisadan alussa ”yksi hienoimmista hotelleista Suezin kanavan itäpuolella”. Nyt Myanmarin suurimmassa kaupungissa, Yangoonissa sijaitseva The Strand Hotel avataan täysin peruskorjattuna marraskuussa. Legendaarisen Sarkies Barin puupaneelit on kaivettu esille ja hotellin aulan ja ballroomin marmorilattia kiillotettu.

7 • 2016 OCTOBER


OBSERVER

Barokkiajan luomukset Unescon maailmanperintölistalla

Tšekin Määrin maakunnan pikkukylissä pyöräillään ja maistellaan viinejä Praha on Tšekin tasavallan suosituin vierailukohde, mutta monipuolinen maa tarjoaa paljon muutakin. Määrin maakunnan eteläosassa on satoja viinitiloja ja yli tuhat kilometriä pyöräilyreittejä. Pienten, barokkiajan luomusten ja linnojen kyllästämien kylien välillä voi liikkua helposti joko junalla tai pyörällä. Miia Manner, Tšekin tasavalta TŠEKIN TASAVALTA tunnetaan maailmankuuluna olutmaana, mutta viinimaaksi sitä ei yleensä mielletä, vaikka maassa on noin kahden tuhannen vuoden taakse ulottuva historia viininviljelyssä. Tänä päivänä lähes 18 000 hehtaarin alueella on yhteensä noin 1 300 viinitilaa, joista suurin osa sijaitsee Brnon eteläpuolelle levittäytyvällä Määrin viininviljelyalueella. Määrin pikkukylissä ja -kaupungeissa on myös lukemattomia vierailun arvoisia kartanoita, linnoja, puutarhoja ja barokin aikaisia nähtävyyksiä, joista useat on listattu Unescon maailmanperintölistalle.

Olomoucin kaupunki sijaitsee noin 250 kilometriä itään Prahasta ja sinne hurauttaa junalla kahdessa ja puolessa tunnissa. Kaupungin keskusta loistaa koristeellisilla barokin ajan luomuksillaan. Tunnetuin niistä on 35 metriä korkea, näyttävä pyhän kolminaisuuden pylväs, joka hallitsee viihtyisän Horní námestín -aukion näkymää. Kivipylväs on listattu Unescon maailmanperintöihin ja kaupunki löytyy Lonely Planetin ”Ten hidden gems of Europe” -listalta. Aukiolla sijaitsee myös astronominen kello, jonka alkuperäinen versio rakennettiin barokkikaudella. Kello tuhoutui toisessa maailmansodassa mutta rakennettiin uudelleen sosialismin aatteita noudattaen. Se kajahtaa joka päivä klo 11 ja pitää toiminnallisen esityksen, jossa pääroolissa ovat kelloon rakennetut, työväkeä edustavat hahmot.

Olomoucin Horní námestín -aukion pyhän kolminaisuuden pylväs on Keski-Euroopan korkein barokkiajan kivipatsas.

Pyöräilyreittejä 1 175 kilometriä

Kirkkoja ja katedraaleja Olomoucin historiassa kirkoilla on ollut tärkeä rooli. Tunnetuin ja näyttävin katedraali on Václavin katedraali, jonka historia ulottuu 1100-luvulle saakka. Olomoucissa ollaan ylpeitä myös W.A. Mozartin evakkovierailusta 1700-luvun loppupuolella: vasta 11-vuotias Mozart loi Václavin katedraalissa kuudennen sinfoniansa. Kaupungissa on myös kuusi barokkiajan kaunista suihkulähdettä.

Joulumarkkinoille Joulun aikaan Olomoucin keskusaukiolla viihdytään joulumarkkinoilla, jotka vetävät vertoja mille tahansa keskieurooppalaisille joulumarkkinoille. Tänä vuonna markkinat järjestetään 20.11.-23.12. Markkinoilta voi ostaa vaikkapa paikallista syrečky-juustoa, joka joko hurmaa tai inhottaa voimakkaalla tuoksullaan.

7 • 2016 LOKAKUU

kylä uinuu kukkulan juurella aivan Itävallan rajan tuntumassa. Maisemaa hallitsee 1200-luvulla rakennettu kauniin keltainen linna Mikulov Chateau, joka kätkee uumeniinsa historiallisen viinikellarin, josta on löydetty ensimmäiset kirjalliset maininnat vuonna 1640. Linnaa ympäröi kaunis puutarha ja siellä järjestetään opastettuja kierroksia. Linna toimii myös museona, jonka näyttelyt kertovat muun muassa linnan ja viininviljelyksen historiasta. Myös Mikulovin keskusaukiota kaunistaa barokin aikainen näyttävä kivipylväs.

Mikulovista Valticeen

Lednice - Valtice -alue on yksi Unescon maailmanperintökohteista.

Chateau Ledniceä ympäröi englantilaistyylinen puutarha.

Viinitilalle Tšekeissä on kaksi viininviljelyaluetta, Määri ja Böömi. Valtaosa tiloista, 96 prosenttia, sijaitsee Määrin alueella. Määri levittäytyy Tšekkien toiseksi suurimman kaupungin, Brnon, ympärille. Alue jakautuu neljään erityyppiseen viininviljelyalueeseen, joilla tuotetaan valkoviiniä, punaviiniä ja roseeviiniä. Lisätietoja wineofczecherepublic.cz.

Viinialueella kulkee satojen kilometrien mittainen pyöräreittiverkosto, josta on muodostettu lukuisia erimittaisia ja tasoltaan erilaisia reittejä. Brno Wine Trail -reitti on 130 kilometrin mittainen ja yhdistää kaksi erityyppistä viininviljelyaluetta, Brnon kaupungin ja Jihlavan jokilaakson kansallispuiston alueen. 285 kilometrin mittainen Moravian Wine Trail -reitti puolestaan kulkee kaikkien neljän viininviljelyalueiden lisäksi 70 kylän lävitse. 84 kilometriä pitkä Mikulov Wine Trail -reitti kulkee Tšekin ja Itävallan rajan tuntumassa alavassa maastossa. Reitti kulkee kuuluisan Pálavan viinialueen läpi, ja matkalla voi pistäytyä myös ihastuttavassa Mikulovin kylässä. Lisätietoja pyöräilyreiteistä stezky.cz.

Pyörällä myös pikkukyliin Mikulovin rauhallinen pikku-

SLUSH TARKOITTAA loskaa. Se on myös jokasyksyinen kas-

vuyritystapahtuma, joka kerää tuhansia ja tuhansia yrityksiä marraskuiseen Helsinkiin. Nyt myös Finnair on havahtunut loskan voimaan ja ryhtyy yhteistyöhön Slushin kanssa. Yhdessä Slushin kanssa Finnair etsii potentiaalisia kasvuyrityskumppaneita strategisiin yhteistyöprojekteihin. Finnairin ja Slushin yhteistyöhön kuuluu myös koulutusohjelma, jolla pyritään voimistamaan digitaalisia valmiuksia Finnairissa. Osana yhteistyötä Slush järjestää kaksi suoraa edestakaista lentoa Helsingin ja San Franciscon välillä. Finnair lennättää Slushin osallistujia uusilla A350-koneillaan San Franciscosta Helsinkiin ja takaisin. Suomalaisilla matkustajilla on mahdollisuus lentää tyhjillä legeillä Helsingistä San Franciscoon ja takaisin. Tämä on esimakua ensi kesänä aloitettavista reittilennoista tällä reitillä. Slushin toimitusjohtaja Marianne Vikkula on Finnairin entisen johtajan Kaisa V:n tytär. Sehän ei tietysti mitenkään liity asiaan. Matkailun startup-skenen pieniä helmiä on Cotio-niminen verkkopalvelu, jonka kautta lentomatkustajien käsimatkatavaroista poistetut arvokkaat esineet on hävittämisen sijaan mahdollista saada takaisin. Palvelu tulee testikäyttöön yhteistyössä Finavian kautta. Idean isä on aikaisemmin Amchamissa ja viestinnän parissa työskennellyt Kimmo Collander, jota monen muun matkustavaisen tapaan oli jäänyt harmittamaan, kun turvatarkastukseen joutuu jättämään rakkaita, mutta teräviä esineitä. Puhumattakaan arvokkaista nesteistä yli desilitran pulloissa. Tällaisille hyville jutuille toivottaa mielellään onnea ja menestystä.

Mikulovin maisemaa hallitsee 1200-luvulta peräisin olevan Mikulov Chateau.

Junalla Olomouciin

Helmiä ja loskaa

Mikulovista Lednicen kautta Valticeen kulkee helppo, 25 kilometrin mittainen pyöräilyreitti. Lednicen linna Chateau Lednicen jyhkeä palatsimainen linna oli 1200-luvulta lähtien Liechtensteinin kuningashuoneen hallussa. Alun perin renessanssityyliin rakennettu palatsi rakennettiin uudelleen 1800-luvun puolessa välissä uusgoottilaiseen tyyliin. Palatsi on yksi Tšekin tasavallan vierailluimmista kohteista, ja sitä ympäröi yksi maan suurimmista puutarhoista.

The National Wine Centre Lednicestä tunnelmalliseen Valticen kylään pääsee pyörällä vajaassa tunnissa. 12 kilometrin mittainen reitti kulkee metsän siimeksessä ja peltojen laidoilla ohittaen lukuisia historiallisia monumentteja, jotka rakennettiin ajanjaksona, kun Liechtensteinin kuningashuoneen jäsenet viettivät aikaa alueella. Valticen kylään saavuttaessa ei viehättävää linnaa, Valtice Chateauta voi olla huomaamatta. Linnassa toimii The National Wine Centre -viinikellari, missä voi maistaa kymmeniä erilaisia, paikallisia viinejä, valita suosikkinsa ja ostaa pullon tai useammankin kotiin vietäväksi. Lisätietoja czechtourism.com.

Kiinalaisten matkailijoiden kasvava määrä synnyttää sekin uusia startupeja. Matkalehden Otavamedialle myynyt Polarlehdet Oy käynnistää uuden kiinankielisen matkailijoille sekä investoinneista kiinnostuneille suunnatun julkaisun Lapissa. Kemiin suunnitteilla oleva kiinalaisen Kaidin biojalostamo tuo varmasti uudenlaisia kiinalaisia matkailijoita Lappiin nykyisten turistien oheen. Siinä mielessä investointifokus on varmasti paikallaan. Lehteä tuotetaan tutulla konseptilla ja se täyttää varmasti markkina-aukon, sillä kiinalaisten englannin kielen taito on tunnetusti heikkoa. Kiinalaisiin panostaa myös toinen startup AuroraXplorer, joka viime vuonna keräsi puolen miljoonan euron sijoitukset mobiilimyynnin ja matkatoimistoyhteistyön yhdistävän palvelunsa rahoittamiseksi. Ensimmäinen enkelisijoittaja oli Tuomo Meretniemi, matkailualan hyvin tuntema Aurinkomatkojen entinen toimitusjohtaja. AuroraXplorer on yrittänyt myös hakea sijoittajia joukkorahoituspalvelu Invesdorin kautta, mutta sai sieltä vain runsaat 6 800 euroa. AuroraXplorerin takana on Kirsi Mantua-Kommonen, joka hiljattain väitteli tohtoriksi Aalto-yliopistossa. Koko homman idea on koskettaa kiinalaisten sydäntä. Vielä on liian aikaista arvioida, kulkeeko tie kiinalaisten kukkaroon todella sydämen kautta. Kiinalaiset tuo maahan Finnair ja niistä huolehtii lentokentillä tietysti Finavia. Finavian liiketoiminnan kehityksen parissa työskentelevä Mikko Komi kertoi taannoin SMAL:n väelle Finavian kuulumisia. Kärpäsenä katossa istui Observer. Ja oli pakahtua isänmaallisesta ylpeydestä. Me ihailemme helposti vain Finnairin hienoa strategiaa ja tarinaa, mutta sen ohella Finavia on oikeasti tehnyt erittäin hienoa työtä, varsinkin nykyjohdon aikana. Suomen asema kansainvälisessä lentoliikenteessä on tilaisuudessa näytettyjen tilastojen valossa kerrassaan upea! Espanjalaiselta näyttävä lentoyhtiö Five Airways kertoo tarjoavansa charterlentoja nyt myös Suomen markkinoille. Lentokoneena on kuulemma huippuhieno JAK-42. Jakovlev Jak-42 on Neuvostoliitossa suunniteltu, kolmella suihkumoottorilla varustettu, 100-120-matkustajapaikkainen keskimatkan matkustajalentokone. Jak-42 oli tuotannossa vuosina 1979-2002. Ikkunapaikan tutkivan journalismin osasto löysi verkosta pilottipalstan, jossa kerrotaan korutonta tarinaa Five Airwaysin startup-yrittäjästä, joka lupaa kultaa ja kunniaa, mutta ei oikein pidä lupauksiaan. Tarinan kertonut pilotti oli muuttanut Espanjaan, mutta ei koskaan päässyt lentämään, koska ei ollut koneita millä lentää. Lopuksi Five Airways oli tarjonnut hänelle Load Masterin paikkaa venäläisellä rahtikoneella. Pilottipalsta ei välttämättä ole oikeassa, mutta vähintään neljätoista vuotta vanhan neuvostovalmisteisen koneen ja tämän tarinan yhdistelmä ei oikein herätä luottamusta. Tällaista loskaa emme tarvitse.

Nimimerkki Observer on matkailualan taustavaikuttaja, joka kriittisesti kommentoi alamme ilmiöitä. Observerin kannanottojen ei tarvitse noudattaa lehden yleistä linjaa.

7


Koska elämä on parasta aalloilla.

Miltä kuulostaisi risteily Välimerellä? Tai ehkäpä Karibialla? Onnistuu. Loistoristeilyt on vuonna 2002 perustettu suomalainen yritys, joka on kasvanut Suomen suurimmaksi loistoristeilyjä myyväksi matkatoimistoksi. Meillä asiat tehdään oikein – järeällä ammattitaidolla, suurella sydämellä ja hymyllä. Olemme italialaisen Costa Cruises -varustamon päämyyntiedustaja Suomessa, ja samalla myös kuuden muun varustamon myyntiedustaja. Kauttamme onkin myynnissä yli 7 000 loistoristeilyä ympäri maailmaa. Halusitpa sitten Välimerelle, Karibialle tai vaikkapa Aasiaan, niin meiltä löytyy juuri sinulle sopiva risteily. Tutustu risteilytarjontaamme osoitteessa www.loistoristeilyt.fi, ota yhteyttä ja astu laivaan! Koska elämä on parasta aalloilla.

puh. 010 231 6550 | myynti@loistoristeilyt.fi | www. loistoristeilyt.fi Mainos ikkunapaikka-lehteen.indd 1

25.2.2016 23.12

JATKUU SIVULTA 3.

Merellinen saaristo, FinRelax ja Stopover Finland etenevät Kotkasta Tornioon

Valikoimaa laajennetaan

Merellisen saariston tärkeimmät alueet ovat Helsinki, Turku ja Maarianhamina. Näiden kohteiden siivellä myös Tammisaari, Hanko ja Kemiön alue ovat herättäneet paljon mielenkiintoa. ”Pienemmistä paikoista kiinnostusta on herättänyt esimerkiksi Matildedalenin kylä ruukkeineen, pienpanimoineen ja alpakka-farmeineen. Tämän kaltaisissa kylissä tutustutaan perinteiseen, paikalliseen kyläelämään”, jatkaa Saari. Merellisen saariston valmiiksi paketoiduissa kokonaisuuksissa sisällöt tuotetaan pääasiassa muiden kärkihankkeiden teemoilla: hyvinvointi, kulttuuri ja outdoors ovat tuotevalikoiman painopisteitä.

Yksittäisten palveluntuottajien Stopover-valikoima on esillä Visit Finlandin Mystay-portaalissa, ja seuraava kierros uusille tuotteille on ajankohtainen 10.10.-31.10. Tällä hetkellä MyStayssa on mukana noin 60 yritystä ja yli sata tuotetta. Mystay-portaalia uudistetaan parhaillaan, ja tavoitteena on saada entistä toimivampi versio markkinoille Matka2017-messuilla. Mystayn avulla asiakas ohjataan suoraan palveluntuottajan omalle kotisivulle varauksentekoa varten. Myös Finlandtours laajentaa tuotevalikoimaansa ja tavoitteena on, että tuotteita olisi vuoden loppuun mennessä saatavilla 40. Stopover-hankkeen uutena ohjelmapäällikkönä on aloittanut 1.8. Kaisa Kosonen.

Stopover Aasian markkinoilla Stopover Finland -kärkihanketta on tehty tunnetuksi tutustumismatkojen avulla, joille on osallistunut kymmeniä matkanjärjestäjiä ja toimittajia pääkaupunkiseudulla, Järvi-Suomessa ja saaristossa. Syksyllä ja talvella tutustumismatkoilla suunnataan pääkaupunkiseudun lisäksi Lappiin. Kohdemarkkinoilla on tähän mennessä julkaistu noin 70 artikkelia ja tavoitteena on 100 artikkelia vuoden loppuun mennessä.

Somemarkkinointia Stopoverin kohdemarkkinoilla on aloitettu myös hakukone- ja somemarkkinointi, joiden avulla yleisöä on ohjattu Visit Finlandin Stopover-sivustolle. Sivuston kävijämäärä on noussut noin 3 000 kävijästä lähes 100 000 kävijään kuukaudessa. Syyskuussa aloitettiin myös yhteinen markkinointikampanja Expedian kanssa Japanissa ja Hongkongissa, ja suunnitteilla on kampanja Travelportin kanssa, joka kohdennetaan Japanin ja Hongkongin matkatoimistovirkailijoihin.

Näkyvyyttä ITB Asiassa TULEVAISUUDEN HOTELLIT. Cornelius Hotel Societyn Suomen, Venäjän ja Baltian osasto sai ko-

koukseen vieraakseen professori Jukka Laitamäen, joka kertoi hotellien tulevaisuuden näkymistä. Kuvassa vasemmalta hotelli Havenin Satu Oksanen, Sebastian Björkstén, Esko Paalasmaa, Martti Palonperä, Merit Kuusiniemi, Jukka Laitamäki, Deiv Salutskij, Pia Adlivankin, Veikko Vuoristo ja Jere Talonen.

Lokakuussa järjestettävässä ITB Asiassa Stopover Finland on messujen pääyhteystyökumppani. Myös Finnair on aloittanut markkinointikampanjan Japanissa, Koreassa ja Kiinassa.

Tour de Relax Finrelax ja Merellinen Saaristo -kasvuohjelmien yhteinen kesäkampanja Tour de Relax herätti kohdemarkkinoilla toivottua huomiota. Yhdeksän pariskuntaa vietti kesällä kymmenen päivää ympäri Suomea rentoutuen eri tavoilla. Myös FinRelax-ohjelman myötä Suomeen saatiin kesän aikana lukuisia matkanjärjestäjiä ja toimittajia vierailuille. Vierailut toteutettiin osittain Merellinen saaristo -kasvuohjelman kanssa yhteistyössä.

Ohjelmapalveluiden koulutusta Salpaus-koulutuskeskus aloittaa yhteystyössä FinRelax-ohjelman kanssa elämykselliseen ja vastuulliseen ohjelmapalveluiden koulutusohjelman. Koulutuksessa tutustutaan monipuolisesti suomalaisen hyvinvointimatkailun teemoihin, jotka tarjoavat runsaasti mahdollisuuksia uusien ohjelmapalvelujen tuotteistamiseen. Lisätietoja salpaus.fi.

WinRelax 2016 Vuoden 2016 WinRelax-kipailu lanseerataan tämän kuun puolessa välissä. Kilpailun avulla mukaan etsitään lisää toimijoita, jotka täyttävät Visit Finlandin kansainvälistymis -ja tuotekriteerit.

Icelandairille uusia USA-kohteita Tampa ja Philadelphia reittikartalle. Icelandair aloittaa ympärivuotiset lennot Tampaan 8.9. kahdesti viikossa maanantaisin ja torstaisin. Philadelphia operoidaan neljästi viikossa 30.5.- 6.9.2017 välisenä aikana. Lentopäivät ovat keskiviikko, perjantai, lauantai ja sunnuntai.

Lisälentoja keväthangille Finnair lisää keväällä Lappiin 15 000 istuinpaikkaa. FINNAIR LISÄÄ lentoja kevät-

hangille 26.3.-2.5. Pääsiäinen sijoittuu huhtikuun puoliväliin, mikä pidentää Lapin sesonkia lähes toukokuulle. Kittilään, Ivaloon ja Kuusamoon on keväällä tarjolla yli 90 lentoa enemmän kuin viime vuonna, paikkoja yli 15 000. Lentojen aikataulut ja määrät vaihtelevat viikoittain. Tampereelta ja Turusta Kittilään pääsee Finnairilla 15.4. asti.

Thomas Cook Kiinaan Thomas Cook on avannut toimiston Kiinassa. THOMAS COOK on solminut yhteistyösopimuksen suuren kiinalaisen sijoitusyhtiö Fosunin kanssa. Thomas Cook China avattiin Shanghaissa ja yhtiö tekee sekä incoming-toimintaa Kiinaan että järjestää matkoja Kiinasta muualle. Perinteinen kiinalainen ryhmämatkustus on vähenemässä ja kiinalaiset matkustavat yhä enenevissä määrin pariskuntina ja perheinä. Thomas Cook Chinan uusilla nettisivuilla on aluksi lähes 90 matkavaihtoehtoa Aasiaan, Yhdysvaltoihin ja Eurooppaan.

Japaniin hiihtämään Japan Airlines kuljettaa matkustajien suksi- tai lautapussit maksutta. JAPAN AIRLINES tarjoaa Japaniin matkustajille hiihtäjille ja lumilautailijoille maksuttoman suksipussien kuljetuksen. Tarjous on voimassa 1.12.-31.3. lähdöille. Sama tarjous on voimassa samalla lipulla oleville kotimaan lennoille Tokiosta eteenpäin.

Risteile päiväksi

PIETARIIN!

#stpeterlinesuomi

8

www.stpeterline.fi | myynti@stpeterline.com | 09 6187 2000

7 • 2016 OCTOBER


TV-draamasarjat pelastavat Turkin alamäen

Arabimaiden turistit lieventävät Turkin matkailun notkahdusta Turkki kärsii nyt terroritekojen aiheuttamasta matkustajakadosta. Koko Turkissa on alennusmyynti ja matkan vaikkapa Istanbuliin saa nyt edullisesti. Paikanpäällä on väljää, hotelleissa on erinomaisia tarjouksia ja muutenkin ystävälliset turkkilaiset ovat vieläkin sydämellisempiä. lessä ne olivat viime vuonna katsotuimpia TV-sarjoja. Niitä katsovien mukaan amerikkalaiset sarjat ovat liian kliseisiä ja aivan liian kaukana heidän omasta elämästään. ”Sarjat ovat todella suosittuja myös Italiassa ja Espanjassa ja jopa Baltian maissa”, sanoo Turkin valtion matkailutoimiston Suomen johtaja Arzu Emel Yildiz. Hän harmittelee, että Suomen televisiossa ei vielä nähdä suosittuja sarjoja.

Leena Aalto IS TA N B U LIS SA O L L A A N jo luovuttu tämän vuoden odotuksista ja katseet on käännetty ensi kesään. ”Nyt näyttää siltä, että pistän kaupan keskitalvella kiinni ja pidän pitkästä aikaa loman”, sanoo maustebasaarin kauppias. ”Se tarkoittaa kuitenkin sitä, että silloin ei ole tuloja.”

Hiljentynyt kauppapaikka Viime tammikuinen terroriteko turistien suosimalla Sultanahmetin aukiolla, maaliskuun pommi-isku Istaklanin ostoskadulla, kesäkuinen autopommi ja isku Istanbulin lentokentälle ovat pysäyttäneet varsinkin Istanbulin matkustuksen lähes tyystin. Niiden lisäksi heinäkuinen

Suuren basaarin kujia värittävät nyt arabituristit ja Turkin liput.

vallankaappausyritys on lisännyt epätietoisuutta maan tilanteesta. Länsituristien katoamisen huomaa erityisesti Istanbulin vuonna 1461 perustetussa suuressa basaarissa. Siellä kujia värittävät nyt lukuisat arabituristit sekä etenkin vallankumousyrityksen jälkeen huimasti lisääntyneet Turkin liput.

Istanbulin vanhimman, vuonna 1777 perustetun karkkikaupan myyjä jaksaa hymyillä vaikka asiakkaiden määrä onkin vähentynyt.

7 • 2016 LOKAKUU

Sultanahmetin aukiolla oli syyskuun lopulla lähes autiota. Opas Mehmet kertoo olevansa yleensä kiireinen lokakuun puoliväliin asti, mutta aukiolla tapahtuneen iskun myötä ulkomaalaisryhmien määrä on dramaattisesti laskenut.

Draamasarjojen jäljillä Länsituristien katoa paikkaa arabituristien määrän nousu. Se johtuu turkkilaisten draamasarjojen valtaisasta suosiosta arabimaissa. Suosio taas johtuu siitä, että sarjoja katselevien arabinaisten ongelmat ja elämä ovat pitkälti samanlaisia kuin turkkilaisten. He samaistuvat ohjelmiin ja haluavat tulla lomallaan kanssasisariensa maahan. Turkkilaissarjat ovat suosittuja yllättäen myös Etelä-Amerikassa. Esim. Chi-

ENSIMMÄISENÄ MAAILMASSA. Maa- ja matkustajapalveluita Suomen lentoasemilla tarjoava Airpro on ottanut käyttöön ensimmäisenä maailmassa sähkökäyttöiset työntötraktorit eli pushbackit. Kalmar Motorin valmistamista pushbackeista neljä on täysin sähkökäyttöisiä ja viides on hybridimalli, joka hyödyntää tarvittaessa dieselpolttoainetta. Uuden teknologian kalusto edustaa kestävän kehityksen ratkaisuja lentoliikenteen palveluissa. Nopeampi voimantuotanto ja energiatehokkuus nostavat kustannustehokkuuden uudelle tasolle. Käyttö- ja huoltokustannukset ovat aiempaa pienemmät, samoin päästöt ja melu. Uusien sähkö- ja hybriditarktoreiden kulutus ja hiilidioksidipäästöt ovat vain kymmenesosa aiemmasta.

Maltillista laskua ”Suomalaisten määrä on kyllä laskenut, mutta ei läheskään niin paljon kuin muualta Euroopasta”, Yildiz kertoo. Turkish Airlines lopettaa talveksi aamulennon Istanbuliin, jolloin lentojen määrä laskee 18:sta kahteen päivittäiseen vuoroon. ”Aamuvuorossa oli vähän jatkomatkustajia, joten se jää talveksi tauolle. Transit-matkustajien määrä Helsingistä on vuoden mittaan jopa noussut ja kompensoinut Turkin sisäisten jatkolentojen matkustajamäärää. Heinäkuu oli itse asiassa paras kuukautemme”, kertoo Turkish Airlinesin Suomen johtaja Ahmet Dalgul.

VIISI MILJOONAA. Uudenvuodenaattona vuonna 2012 liikenteen

aloittaneelle Eckerö Linen m/s Finlandialle astui viides miljoonas matkustaja syyskuun lopulla juhlallisin menoin. Lohjalaisen Sanni Lehtisen kanssa kuvassa skoolaavat ystävä Minni Forss, intendentti Minna Johansson, kapteeni Robert Strömberg ja Eckerö Linen toimitusjohtaja Taru Keronen. Reitin kovasta kilpailusta huolimatta Eckerö Line on onnistunut nostamaan matkustajamääriään vuoden alusta 2,6 %. Tammi-elokuussa Finlandialla matkusti 1 007 500 matkustajaa. Muiden kuin suomalaisten ja virolaisten matkustajien määrä on kovassa kasvussa. Tänä kesänä kuljetettiin n. 25 % enemmän ulkomaalaisia matkailijoita kuin vuosi sitten vastaavana aikana.

9


Turvallisuus on herkkä myyntivaltti

Kongressit tuovat Suomeen entistä enemmän osallistujia Finland Convention Bureaun ja MPI Finlandin järjestämässä kutsuvierastilaisuudessa keskusteltiin paitsi kansainvälisten kongressien Suomeen tuomasta rahapotista myös siitä, että summa olisi huomattavasti suurempi, mikäli myös kotimaiset kokoukset ja yritystapahtumat saataisiin tilastointiin mukaan. Viime vuonna Suomessa järjestettiin lähes 700 kansainvälistä kongressia. Rahassa se oli 130 miljoonaa euroa.

Lukuja pöytään

ULKOMAANKAUPPA- JA KEHITYSMINISTERI Kai Mykkä-

Työhyvinvointia

Haikosta

Haikossa kokous onnistuu!

Palkittu kartano- ja kongressihotelli • kokoukset • koulutukset • työhyvinvointi • juhlat

• Majoituskapasiteettia Kartano- ja Kylpylähotellissa jopa 400 henkilölle.

Haikon Kartano sijaitsee vain reilun puolen tunnin ajomatkan päässä Helsingistä ja Helsinki-Vantaan lentokentältä. • Tyylikkäitä johtoryhmän kabinetteja ja toimivia kokous- ja ryhmätyötiloja kongressikeskuksessa. • Upea, merihenkinen juhlatila Villa Haikko jopa yli 150 hengen tilaisuuksiin.

Uutta! Haikon uusi kylpylä sekä Wellness & Beauty avattu. * Tarjoamme yli 40 hengen uusiin kokouksiin ilmaisen meno-paluukuljetuksen pääkaupunkiseudulta. Varaukset ja tarjouspyynnöt koodilla: BUS16

Hotelli Haikon Kartano & Spa Porvoo · p. 019 576 0360 · myynti@haikko.fi

nen toi tilaisuuteen tervehdyksen ministeriöstä. ”Suomen toimintaympäristön muuttaminen on tärkeää ja edellytys kasvuun. Hallituksen täytyy tehdä parhaansa matkailun ja kongressimatkailun edistämiseksi esimerkiksi poistamalla lainsäädännön esteitä. Ainoastaan Suomea muuttamalla luomme edellytykset kasvulle”, Mykkänen visioi. ”Kasvun myötä saamme maahamme investointeja ja sitä kautta myös kiinnostusta suurten kongressien järjestämiseen. Start up –tapahtuma Slush osoittaa, että meillä on siihen kaikki edellytykset.” ”Voisimmeko valjastaa tunnettuja ulkomailla asuvia suomalaisia toimimaan Suomi-lähettiläinä? Kongressien saaminen Suomeen kannattaa. Nyt vain yksi prosentti Suomeen tulevista matkustajista on kongressivieraita, mutta he jättävät tänne keskivertoturistia enemmän rahaa”, Mykkänen sanoi.

Matkailuteollisuus

Perinteinen tervehdys Helsinki-Vantaan lentokentällä

Qatar saapui Suomeen Koneiden täyttöaste loistava Viime maanantaina Qatar Airwaysin A350-kone laskeutui ensi kertaa Helsinki-Vantaalle asianmukaisine tervetulotoivotuksin. Lennolla saapui myös yhtiön GCEO Akbar al Baker, joka isännöi gaala-illallista Helsingin kaupungintalolla. QATAR AIRWAYSIN lennot Suo-

mesta Dohaan ja edelleen maailmalle ovat saaneet erinomaisen alun. ”Suosituimmat kohteet ovat Bangkok, Denpasar, Sydney, Colombo ja Dubai”, kertoo myyntipäällikkö Pernilla Tillas. ”Ruotsissa suuremman koneen saaminen Tukholman reitille kesti noin vuoden, täällä se saattaa tapahtua nopeamminkin”, hän sanoo. ”Heti kun alkaa näyttää siltä, niin vaihdamme A320-koneen Dreamlineriksi.”

Menestystarina Kun GCEO Akbar al Baker aloitt i yh t i ö s s ä 19 vuotta sitten, Qatar A i r w ay s i l lä oli neljä konetta joilAkbar al Baker, la se operoi Group Chief Exealueellisesti. cutive. Nyt yhtiöllä on 190 konetta ja se operoi yli 150 kohteeseen ympäri maailmaa. Itsekin lentolupakirjan omistava istuu mm. IATAn hallituksessa ja on Arab Air Carriers Organisationin puheenjohtaja sekä toimii monien Qatar Airwaysin omistamien yhteistyöpartnereiden

10

Visit Finlandin johtaja Paavo Virkkunen muistutti, että matkailu tuo Suomeen yli 14 miljardia vientituloon rinnastettavaa tuloa. ”Se on 2,5 % Suomen BKT:sta, eli enemmän kuin vaikkapa kaivostoiminta tai elintarviketeollisuus. Pitäisikö meidänkin alkaa puhua matkailuteollisuudesta – travel industry – kuten muualla maailmassa.” ”Lapissa näyttää tulevana talvena häkellyttävän hyvältä. Ongelmana meillä näyttää olevan nyt se, että ei löydy tarpeeksi korkeatasoista

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen ja MPI–järjestön Englannin puheenjohtaja Fiona Pelham puhuivat kongressien taloudellisesta merkityksestä.

majoitusta. Osa Suomeen tulijoista haluaa seitsemän tähden majoitusta ja seitsemän tähden palvelua.”

Herkkä aihe Moni on pohtinut tulisiko Suomen käyttää turvallisuutta myyntikorttinaan. ”Se on hyvin herkkä aihe”, Virkkunen sanoo. ”En lähtisi käyttämään turvallisuutta markkinoinnissa. Se ei ole meistä kiinni. Mitä vaan voi tapahtua meistä riippumattomista syistä ja jos hehkutamme turvallisuutta maailmalla, niin vaarana voi olla, että joku ottaa sen lähestulkoon kutsuna. Mutta me olemme luotettava ja osaava kumppani, sitä osaamista pitää myydä.” Viime vuonna kansainvälisiin kongresseihin osallistui noin 76 000 vierasta. Keskimääräinen kongressivieras jättää Suomeen 1 635 euroa, joka on jopa viisi kertaa enemmän kuin tavanomainen turisti.

Meeting Professionals International (MPI) –järjestön Englannin puheenjohtaja, Fiona Pelham muistutti myös, että tapahtuma ja kongressiteollisuus ovat maailman teollisuusaloista sijalla 17. ”Se on merkittävä ala. Hallitukset ymmärtävät sen vasta, kun saamme lukuja pöytään. Alan taloudellinen merkitys pitää pystyä todistamaan, vasta silloin meilläkin voisi olla mahdollisuuksia erilaisiin tukipaketteihin, joita nyt jaetaan vaikkapa maataloudelle.”

Tilastoinnin vaikeus Finlandia-talon toimitusjohtaja Johanna Tolonen kertoi, että heidän tutkimuksensa mukaan pelkästään Finlandia-talossa viime vuonna pidettyjen kongressien ja tapahtumien vieraat jättivät pääkaupunkiseudulle, Finlandia-talon ulkopuolelle, noin 26 miljoonaa euroa. ”Kun tähän lisätään oma liikevaihtomme ja tapahtumat, niin summa on jo 46 miljoonaa”, Tolonen laskee. ”Risteilymatkustajat jättävät Suomeen koko vuonna noin 25 miljoonaa!” Tilaisuudessa keskusteltiin siitä, että myös kotimaiset kokoukset ja tapahtumat tulisi voida tilastoida. Silloin puhutaan jo todella suurista euromääristä. Nykyisin tilastoidaan ainoastaan kansainväliset kongressit, joissa on vähintään 10 osanottajaa vähintään kahdesta maasta. Osallistujista vähintään 20 % täytyy tulla ulkomailta ja kongressin keston tulee olla vähintään 4 tuntia.

Qatar Airways sai perinteisen tervehdyksen laskeuduttuaan ensi kertaa Helsinki-Vantaan lentokentälle 10.10.

operatiivisessa johdossa. Niin itse Akbar al Baker, kuin hänen johtama yhtiönsäkin on saanut lukuisia arvostettuja kunnianosoituksia.

Toimisto lentokentällä Helsinkiin on palkattu 14-hengen miehistö; seitsemän hoitaa maapalveluja, neljä on myyntitiimissä, kaksi taloudessa ja 1-2 myyntipäällikköä. Qatarin Helsingin toimisto sijaitsee WTC Helsinki Airportissa, 7. kerroksessa. Agentteja palvelevat mm. Pia Dinan pdinan@fi.qatarairways.com sekä Jari Nuotio jnuotio@fi.qatarairways.com.

Doha Stopover Lento Helsingistä Qatarin Dohaan kestää kuusi-seitsemän

Lamis Jahjah, Pernilla Tillas, Chantal Tabatabai ja Nina Astor kävivät kertomassa Qatar Airwaysin uutisia yli satapäiselle matkailualan ammattilaisporukalle.

tuntia. Dohassa voi tehdä kätevästi stopoverin, sillä viime kuussa astui voimaan uusi säännös, jonka mukaan voi Dohassa pysähtyä ilman etukäteen anottua viisumia. Maksuttoman viisumin saa saapuessa lentokentältä ja sillä voi oleskella Dohassa maksimissaan 96 tuntia, eli neljä päivää. Lisää kuvia Qatarin saapumisesta ja juhlallisuuksista Ikkunapaikan facebookissa.

SMAL RAITEILLA. Jo perinteeksi muodostunut Suomen matkatoimistoalan liiton syksyinen maakuntakiertue keräsi taas mukavasti osanottajia hakemaan uutta tietoa ja solmimaan uusia tuttavuuksia. Yhdessä PATA Finland Chapterin kanssa järjestetty Rail & Road Show vieraili tänä vuonna Helsingissä, Vaasassa ja Oulussa. Mukana oli tällä kertaa kolmisenkymmentä näytteilleasettajaa, lentoyhtiöitä, matkanjärjestäjiä, matkailutoimistoja ja muita alan toimijoita. Roadshown järjestelyissä mukana olivat myös VR ja Sokos Hotels. Kuvamme Helsingin workshopista, joka pidettiin Radisson Blu Plaza -hotellissa.

7 • 2016 OCTOBER


Finnairin kasvuloikka suvantovaiheen jälkeen

Aasian liikenteen kaksinkertaistaminen etuajassa Uutena suuntana Yhdysvaltain länsirannikko VEHREÄ SRI LANKA. Sri Lan-

kan matkailutuottajat tekivät viime kuussa Pohjoismaissa road shown. Turistitoimiston markkinointijohtaja Madubhani Perera kertoi, että suomalaisten matkustajien määrä Sri Lankassa on kasvanut tänä vuonna yli 30 %. Tosin luvut ovat vielä melko vaatimattomat, sillä viime vuonna maassa kävi vain 3830 suomalaista. Perera tietää suomalaiset luontoihmisiksi ja muistuttaa, että maassa on 13 upeaa luonnonpuistoa, joihin voi lähteä opastetulle safariajelulle ja nähdä mm. norsuja ja jopa leopardeja. Unescon toinen toistaan hienompia maailmaperintökohteita on kahdeksan. Rantaviivaa on 1330 kilometriä ja parhaat rannat löytyvät Colombon eteläpuolella. Monsuunisateiden vuoksi saaren länsirannikolle kannattaa mennä marras-huhtikuussa ja itärannikolle heinä-syyskuussa. Sri Lankassa kannattaa ottaa myös Ayurveda-hoitoja, joita maassa on annettu jo 3000 vuoden ajan. Tuliaiskassiin Sri Lankasta pakataan tietenkin mausteita; kanelia, vaniljaa, neilikkaa ja kardemummaa. Perera kertoo vielä pienen salaisuuden, aikoinaan prinsessa Dianan, nykyisin prinsessa Catherinen vihkisormuksen valtava safiiri on Sri Lankasta.

Finnairin kasvustrategian keskeinen kulmakivi on jo viisitoista vuotta ollut Aasian ja Euroopan välisen lentoliikenteen lisääntyvän kysynnän hyödyntäminen. Parin viime vuoden aikana kasvu on ollut vaimeata, mutta nyt ollaan kiihdytetyn kasvun kynnyksellä. Ensi kesän kausireitin San Franciscon myötä yhtiö hakee myös uutta kaukotarjontaa. Eero Havia VIIME VUOSIEN vähäiseen tai jopa puuttuvaan kasvuun keskeisenä syynä on ollut kalustotilanne, jonka taustalla puolestaan ovat Airbusin konetoimitusten myöhästymiset. Alkuperäisestä aikataulusta ollaan jopa kaksi vuotta myöhässä, uusitusta toimitusaikatulustakin parisen kuukautta kunkin uuden koneyksilön kohdalla.

elinkaari voi hyvinkin olla 25 vuotta. Finnairin miljardi-investoinnin ajallinen ulottuvuus on siten varsin vaikuttava. Miten pitkään Finnair lopulta käyttää nyt huippumodernia kalustoaan, selviää tulevien vuosien mittaan. Lentokonetehtaat kehittelevät jatkuvasti yhä tehokkaampia koneita, joiden polttoainetalous ja matkustusmukavuus on aina edellistä sukupolvea tuntuvasti parempi.

Pitkän aikavälin päätöksentekoa

Kiihdytetty kasvu

Alun perin Finnair tilasi Airbus Industriesilta A350-koneita jo joulukuussa 2005. Sitten tehdas veti A350-koneen piirustukset takaisin suunnittelupöydälle. Uuden suunnittelun tuloksena oli A350 XWB. ”Tilasimme alun perin aivan eri koneen, mutta saimme lopulta paljon paremman”, sanoo Finnair strategiasta ja resurssien hallinnasta vastaava johtaja Ville Iho. Airbus A350 XWB -koneiden toimitukset käynnistyivät Finnairille Euroopassa ensimmäisenä lentoyhtiönä lokakuussa 2015. Niitä on tulossa yhtiön kaukolaivastoon 2023 mennessä yhteensä 19 kappaletta. Ville Ihon mukaan lentokoneen käytön

Finnair puhuu lyhyellä aikavälillä kiihdytetyn kasvun mahdollisuudesta. Lokakuussa 2015 alkaneen A350 XWB-kauden mukana tullut huippumodernin kaluston kilpailuetu on hyödynnettävä Helsinki-Vantaan maantieteellisen sijainnin lähtökohdista. Kiihdytettyyn kasvuloikkaan yhtiö tähtää jo lyhyellä aikavälillä jatkamalla A330-kaukolinjureidensa käyttöä aikaisemmin ajateltua pitempään. Nyt laajarunkokoneiden määrä Finnairin laivastossa kasvaa kahdella vuodessa kun alkuperäinen A350 XWB -ohjelma tuo yhden lisäkoneen vuotta kohden. ”Istuinmäärällä mitaten tarjontaa tulee noin 10 pro-

Jaetaan äyriäisvati tiimin kesken.

Workshop uudesta strategiasta.

kan mantereen poikki. ” Myös Suomessa on toivottu reitin avaamista Kaliforniaan. Kun New Yorkin lentojen kotimaisen kysynnän aste on 50-55 prosentin tietämissä ja Japanin lennoilla ’vain’ 10 prosentin luokkaa, uskoo Iho uuden San Franciscon reitin suomalaismatkustajien osuuden jäävän johonkin tuossa haarukassa. Finnairin strategiasta ja resurssien hallinnasta vastaava johtaja Ville Iho tähyää yhtiön toimitalon HOTTin ylimmästä kerroksesta yhä laajenevaa Helsinki-Vantaan lentoasemaa.

senttia lisää vuosittain”, sanoo Iho. Hän uskoo myös, että Aasian liikenteen kaksinkertaistaminen, joka oli asetettu tavoitteeksi vuoden 2010 tasosta vuoteen 2020 mennessä, saavutetaan etuajassa, kenties jo 2018.

sisään, sillä lentoaika on vain reilut 10 tuntia suuntaansa. Se on edullinen yhteys paitsi lähialueiltamme myös monista Keski- ja itäisen Euroopan lähtömaista. Helsinki ja Lontoo ovat suurin piirtein samalla etäisyydellä San Franciscosta”, sanoo Ville Iho. Hänen mukaansa kesän 2017 kokemusten pohjalta San Franciscon reittiä kehitetään ympärivuotiseksi ja kenties myös päivittäiseksi tulevina vuosina. ”Matkustajakokemus San Franciscoon kokee aivan olennaisen parannuksen. Noin kymmenen tunnin nonstop-lento ja Euroopastakin yhdellä välilaskulla on aimo harppaus verrattuna USA:n itärannikon kautta tapahtuviin yhteyksiin, joissa on lennettävä viiden tunnin verran jatkolentoa Ameri-

Nonstop San Franciscoon Eurooppa-Aasia –strategia on jo tehnyt selväksi Helsinki-Vantaan edullisen sijainnin. Nyt Finnair on julkistanut kesä-syyskuun 2017 kausiuutuutena suorat lennot kolmesti viikossa San Franciscoon. ”Helsingin sijainti on myös San Franciscon ja ison osan Eurooppaa välisessä liikenteessä varsin edullinen. Pohjoisen kautta lennettävä reitin rotaatio mahtuu edullisesti yhden vuorokauden

Päällikkö kertoo huomisen agendasta.

Komentosillalle vierailulle.

Euroopan yhteyksiä Kasvava kaukoliikenteen pohjavirta tarvitsee toimiakseen tehokkaan syöttöliikenteen Euroopassa. Suurempia A321-koneita lisätään ja pienemmistä Embraereista luovutaan. Myös uusia kohteita suunnitellaan syöttöliikenteeseen. Samalla Helsinki-Vantaan hubin kautta avautuu lisää eurooppalaisia yhteyksiä, joista hyötyvät eteläsuomalaisten lisäksi vaikkapa Rovaniemi, Oulu, Kuopio ja Joensuu hyvinä yhteyksinä maailmalle. ”Tämä luo mahdollisuuksia suomalaiselle liike-elämälle sekä kotimaiselle matkailuyrittämiselle koko maassamme”, sanoo Ville Iho. Ilman Eurooppa-Aasia -konseptia ei suorien lentoreittien tarjonta myöskään Suomen markkinapaikalla olisi sitä, mitä se nyt on.

Nostetaan maljat merimaisemissa.

Osa lähtee ostoksille, loppuillasta nähdään yökerhossa.

LÖYDÄ KOKOUSTILAA A JATUKSILLE Kokousmatkalla ehtii ideoida uutta. Jotain, jota ei välttämättä toimistopäivänä ehdi. Merellä on tilaisuus uppoutua täysillä agendaan, verkostoitua vahvemmin – ja tietenkin – oppia työkavereista uusia asioita. Löydä kokouspakettisi: silja.fi/kokous

7 • 2016 LOKAKUU

11


Trumpin uusin hotelli avattiin Capitolin viereen Uusin Trump-hotelli avattiin Washington DC:ssä viime kuun puolivälissä. Se sijaitsee Pennsylvania Avenuella, Valkoisen talon ja Capitol kukkulan puolivälissä. TRUMPIN UUSIN hotelli on rakennettu vuonna 1889 valmistuneeseen postitaloon, jonka tornien sanotaan kurkottavan korkeammalle kuin mikään muu Washington D.C. rakennus, Washington monumenttia lukuun ottamatta.

Boutique-hotelli F6 luottaa palveluun

Jäikö rakas linkkari käsimatkatavaroihin?

Fabianinkadulla sijaitseva F6 avasi ovensa kesällä. Hotelli rakennettiin ympäristöministeriön käytössä olleeseen historialliseen rakennukseen.

Turvatarkastuksessa linkkuveitsi poistetaan laukusta, mutta suomalainen start-up yritys Cotio palauttaa sen ”kotio”. FINAVIA ON avannut yhdes-

sä Cotio Oy:n kanssa uuden verkkopalvelun, jonka kautta käsimatkatavaroista poistetut arvokkaat esineet on hävittämisen sijaan mahdollista saada takaisin. Ruumamatkatavaroista poistetut tavarat on jo pitkään ollut mahdollista saada takaisin.

Samppanjaa sapelilla Hotellissa on 263 huonetta, myös kaupungin suurin, lähes 600 neliön sviitti. Huonekorkeudet ovat vanhassa talossa vaikuttavia, minimissään lähes viisimetrisiä. Hotelliin avataan myös ensimmäinen Ivanka Trumpin nimeä kantava Ivanka Spa. Hotellin atriumin lasikatto kohoaa yli 60 metrin korkeuteen. Atriumissa sijaitsevassa baarissa poksautellaan päivittäin samppanjapulloja, sapelilla ja ilman. Tarjolla on yli 17 eri merkkiä. Baarissa voi myös maistella huippuviinejä ”hopealusikallisen” kerrallaan. Huoneesta saa pulittaa 8004 800 dollaria yöltä. Donald Trumpin presidenttikampanjan aikana Trumpin nimeä kantavien hotellien käyttöaste on tippunut noin 30 %. Suurinta pudotus on naisasiakkaiden joukossa.Trumpilla on yhdeksän hotellia, suurin osa Yhdysvalloissa.

Elli Suutarinen ja Runar hotellin aulassa, jonka ikkunasta pilkottaa sisäpihan oleskelualue.

Miia Manner

Trumpin uusin hotelli avattiin Washington DC:n Pennsylvania Avenuelle vanhaan postitaloon.

PERHEOMISTEISESSA HOTELLISSA on yhteensä 66 huonet-

Finnmatkat on jatkossa TUI Finnmatkat vaihtaa marraskuun ensimmäisenä päivänä nimensä TUIksi. NIMENMUUTOKSEN MYÖTÄ pe-

rinteinen valmismatkanjärjestäjä muuttuu entistä enemmän moderniksi matkailuyritykseksi, joka tarjoaa räätälöityjä ja yksilöllisiä lomaelämyksiä. TUIn valikoima laajenee merkittävästi tulevien vuosien aikana. TUI satsaa esimerkiksi uusiin hotellikonsepteihin, risteilyaluksiin ja valmiisiin risteilymatkoihin. Myös matkojen kesto ja matkustusajankohta on jatkossa entistä helpompi määritellä omien toiveiden mukaan.

ta kolmessa eri kategoriassa, baari, kuntosali ja kaksi sisäpihaa kasvihuoneineen. Hotellissa on lisäksi viisi pyörää, jotka ovat vapaasti asiakkaiden käytössä. ”Vahvuutemme on ehdottomasti henkilökohtainen palvelu ja se on koko toimintamme ydin. Olemme poimineet henkilökuntaamme pelkkiä helmiä, jotka palvelevat vieraitamme sydämellä”, kertoo hotellinjohtaja Elli Suutarinen. ”Panostamme myös materiaalien laatuun, ja sisustuksessa kauniisiin ja mielenkiintoisiin yksityiskohtiin. Ilmapiirimme on samalla kuitenkin kodikas ja lämminhenkinen.”

Runar hurmaa Hotellin baari Runar on ni-

metty arkkitehti Runar Finnilän mukaan, mutta ennen kaikkea myös samannimisen hotellikoiran mukaan, joka vipeltää hotellin tiloissa, aina hereillä ollessaan. Baarissa tarjotaan puhtaita ja aitoja makuja juomien muodossa ja viikonloppuisin asiakkaita viihdyttää dj. Suutarinen toivottaa myös paikalliset asukkaat tervetulleeksi baariin.

Lapsiperheille ”Vaikka olemme olleet avoinna vasta muutaman kuukauden, asiakkaat ovat löytäneet meille hyvin. Syksyn aikana näemme, miten asiakaskuntamme tulee jakaantumaan liike- ja lomamatkustajien kesken. Ilahduttavaa on ollut huomata, että myös lapsiperheet ovat löytäneet meille”, kertoo Suutarinen. Hotelli kuuluu pohjoismaiseen Nordic Hotels and Resorts -ketjuun.

millaan viiden euron maksua vastaan”, Collander jatkaa. Nettipalvelu toimii suomeksi, englanniksi, ruotsiksi ja venäjäksi.

Palautus kotiin ”Ajatus uudesta verkkopalvelusta sai alkunsa, kun jouduin luovuttamaan turvatarkastajalle salkun pohjalle jääneen sveitsiläisen linkkuveitsen. Olisin ollut valmis maksamaan toimituksesta, mutta sellaista palvelua ei ollut saatavana”, kertoo idean isä ja Cotio Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Collander. Nyt matkustajalla on mahdollisuus saada turvatarkastajalta kuitti haltuun otetusta tavarasta. Kuitissa olevan tunnisteen avulla hän voi pyytää tavaran palautusta kotiin osoitteesta www.cotio.fi. Palvelumaksu vaihtelee tavaran laadun ja toimitustavan mukaan. ”Tällä hetkellä käytämme Postia esineiden toimittamiseen. Normaalikokoisen linkkarin saa kotimaahan toimitettuna noin 12-15 euron hintaan. Pian aloitamme myös noutopalvelun, jolloin esineen saa noutaa edullisim-

Nyt turvatarkastuksessa haltuun otetun tavaran voi saada uuden palvelun avulla takaisin kotiin.

Vuoden loppuun Helsinki-Vantaan turvatarkastuksessa takavarikoidaan vuosittain noin 400 000 kiellettyä tavaraa. ”Vesipullojen lisäksi eniten haltuun otetaan yli sadan millilitran hygienia- ja kosmetiikkapakkauksia. Tavaroiden joukossa on myös usein arvotavaroita kuten vaikkapa harvinaisia sytyttimiä, kallista alkoholia tai muuten tunnearvoltaan rakkaita esineitä”, kertoo Finavian apulaisjohtaja Heikki Koski Helsinki-Vantaalta. Palautuspalvelu on testikäytössä vuoden loppuun asti. Pilotin aikana testataan prosessin toimivuutta ja sitä, miten hyödylliseksi matkustajat palvelun kokevat ja onko palvelulle riittävää kysyntää.

WANT TO REACH TRAVEL TRADE PROFESSIONALS AND CONSUMERS WITH PURCHASING POWER? 19–22 Jan 2017 Messukeskus Helsinki Expo and Convention Centre matkamessut.fi Workshop Day 18 Jan 2017

the new era of profitable encounters for travel trade.

Domestic destinations, Matka business forum, Meet Finland Sales Manager Rea Sandström, tel. +358 50 382 6469, rea.sandstrom@messukeskus.com Destinations abroad, Culture and Gourmet, Living abroad Sales Manager Anna Molander-Bry, tel. +358 40 812 7566, anna.molander-bry@messukeskus.com

In cooperation with

Commissioned by

Partner Country

Destinations abroad, Airlines, Global workshop Sales Manager Marco Simonen, tel. +358 40 450 3350, marco.simonen@messukeskus.com

12

7 • 2016 OCTOBER


Vallankaappausyrityksen ja terroritekojen jälkimainingeissa

Turkish Airlinesilla on ollut vaikea vuosi Palvelukonseptiin satsataan nyt tuplasti Turkish Airlines kutsui viime kuun lopulla eurooppalaisia toimittajia kutsumatkalle Istanbuliin. Yhtiö haluaa vakuuttaa, että kaikesta huolimatta ”bisnes is as usual”. Vaikutus Helsingin lentoihin on Suomen toiminnoista vastaavan johtajan Ahmet Dalgulin mukaan melko pieni, sillä suurin osa Suomen matkustajista on jatkomatkustajia Istanbulista eteenpäin. Matkan aikana ryhmä tutustui myös yhtiön koulutuskeskukseen ja cateringiin. Leena Aalto, Istanbul I S TA N B U L I S S A JÄ R J E S T E TYSSÄ lehdistötilaisuudessa

Turkish Airlinesin hallituksen puheenjohtaja ja toimitusjohtaja İlker Aycı selvitti yhtiön toimenpiteitä Turkin suurkaupunkeihin kohdistuneiden terroritekojen ja 15. heinäkuuta tapahtuneen vallankaappausyrityksen jälkeen. ”Teimme lyhyen videon sekä tiedotteen koneidemme istuintaskuihin kertoaksemme matkustajillemme vallankaappausyrityksestä turkkilaisten silmin. Kansainvälinen lehdistö kertoi oman näkemyksemme ja me halusimme kerto omamme. Tarkoituksenamme ei missään nimessä ollut sekoittaa politiikkaa ja ilmailua, vaan katsoimme tarpeelliseksi selvittää mitä tuona yönä oikein tapahtui. Kotimme tahrittiin, nyt meidän tarvitsee puhdistaa se”, Aycı sanoi. ”Tapahtumien jälkeen kansainvälisistä lentovarauksista peruttiin 20-25 %. Myös kotimaan lentovaraukset tippuivat dramaattisesti. Viimeisten viikkojen aikana varaukset ovat kuitenkin kasvaneet. Tämä vuoden tavoitteemme oli noin 70 miljoonaa matkustajaa mutta nyt näyttää siltä, että pääsemme noin 63,5 miljoonaan. Tilanne on rauhoittunut, mutta nyt emme todellakaan halua minkään sortin hyökkäyksiä miltään suunnalta. Turvallisuuteen kiinnitetään joka puolella maailmaa yhä enemmän huomiota, sillä ihmisten tulee voida matkustaa huoletta.” Vallankaappausyrityksen jälkeen eri tietolähteistä riippuen 60 000–100 000 turkkilaista on pidätetty viroistaan, Turkish Airlinesiltäkin noin 200 henkilöä.

Panostus ruokaan Skytrax on valinnut Turkish Airlines Euroopan parhaaksi yhtiöksi jo kuutena vuotena peräkkäin. Palvelun li-

7 • 2016 LOKAKUU

Suomalaisella m/s Finlandialla vietät helpot ja hauskat pikkujoulut. Istu valmiiseen joulupöytään, anna kotimaisten huippuartistien heiluttaa hippajalkaa ja hanki kuohujuomat sekä lahjat juhlakauteen edulliseen merihintaan. Kuuden tunnin pikkujouluristeilyt Suomenlahdelle lähtevät joka päivä Helsingistä klo 15.30.

Pikkujoulut alk.

38 €/hlö

sis. miniristeilyn ja buffetaterian ruokajuomineen. Min. 10 hlö.

Turkish Airlinesin toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja Ilker Aycı kertoi terrorismin ja vallankaappausyrityksen vaikutuksista lentoyhtiöön.

Do&Co:n Istanbulin lentokentän kupeessa sijaitsevassa catering-keskuksessa työskentelee noin 4500 henkilöä. Sieltä valmistuu päivittäin 200 000 ateriaa, joista noin 7 % on erikoisaterioita.

gin, kuten Formula 1, Golfin Ryder Cup, jalkapallon Euro Cup, Tenniksen ATP-turnaus jne. Do&Co ei ainoastaan panosta ruoan laatuun ja tuoreuteen vaan se myös kouluttaa niin kokkeja kuin tarjoilijoitakin. Lentohenkilökunta opetetaan lämmittämään ruoat koneissa oikealla tavalla sekä tarjoilemaan ne oikein. Yhtiö on myös lanseerannut ”flying chef”- konseptin. Turkish Airlinesilla on kokki mukana kaikilla yli kahden tunnin lennoilla, eli myös mm. Helsinkiin lennettävässä A321-koneessa. Do&Co operoi myös monien hotellien ravintoloita, erityisesti Itävallassa. Ensi

MATKAMYYNTI puh. 06000 4300 (1,75 €/puhelu+pvm/mpm)

eckeroline.fi N I M E S TÄ Ä N H U O L I M AT TA S U O M A L A I N E N

Finnair palaa Länsirannikolle

San Francisco, Reykjavik ja Korfu Alicante, Menorca ja Ibiza Finnair palaa ensi kesänä San Franciscoon parinkymmenen vuoden tauon jälkeen. Kesällä reittikarttaan piirtyvät viivat myös Islantiin, Kreikkaan ja Espanjan Baleaareille ja Alicanteen. Lentoja lisätään Irlantiin ja Englantiin. FINNAIR TEKEE erikoislen-

Jatkamme kasvua Turkish Airlinesin kasvu on ollut huimaa. Kun yhtiö 1990-luvun alussa yksityistettiin, sillä oli 65 konetta ja se lensi 69 kohteeseen. Nyt koneiden määrä on 330 ja kohteiden 294. ”Jatkamme kasvuamme”, Aycı sanoo. ”Tänä vuonna avattavia uusia kohteita ovat mm. Havanna, Seychellit, Mauritius, Phuket, Sansibar, Caracas, Panama, Bogota jne. Jatkamme myös palvelumme kehittämistä entistä paremmaksi. Pian kaikissa laajarunkokoneissamme on WiFi ja viihdejärjestelmämme on yksi parhaita. Bisnesluokkamme ja bisnesloungemme saa jatkuvasti kiitosta ja niitä parannamme edelleen. Panostamme asiakastyytyväisyyteen jokaisella tasolla”, Aycı vakuuttaa.

PIKKUJOULUISSA SAA PIKKIRIIKKISEN HÖPSÖTELLÄ.

Turkish Airlinesillä on tällä hetkellä 10 boeing- ja airbus –simulaattoria. Ensi vuonna niiden määrä nousee jo neljääntoista. Johtaja Mehmet Hüseyin Özkarafakilin mukaan yksi simulaattori maksaa 8-9 miljoonaa dollaria.

säksi erityisesti yhtiön ruoka on saanut kiitosta. Ruoka- ja juomatarjoilu on maksutonta niin bisnes- kuin turistiluokassakin. Yhtiön cateringin hoitaa Do&Co, joka uhkuu laatua, ylellisyyttä ja huippuunsa vietyä palvelukonseptia. Turkkilais-itävaltalainen Attila Doğudan perusti yrityksen Itävallassa vuonna 1981. Vuonna 2007 perustettiin yhdessä Turkish Airlinesin kanssa tytäryhtiö, joka hoitaa Turkish Airlinesin cateringin.

Do&Co Do&Co hoitaa noin 60 lentoyhtiön cateringin. Turkish Airlinesin lisäksi siihen luottavat mm. Austrian Airlines, Emirates, Etihad, British Airways ja Singapore Airlines. Yritys hoitaa myös monien tapahtumien caterin-

vuonna yhtiö avaa hotellin Istanbuliin. Se on ostanut kaksi vanhaa sulttaanin tyttärilleen rakennuttamaa palatsia Bosporinsalmen rannalta, joita se kunnostaa ylelliseksi hotelliksi. Do&Co Palace hotelli sijaitsee Ortaköyn alueella, aivan Bosporinsalmen yli kulkevan sillan kupeessa.

Koulutuskeskus Ryhmänne pääsi tutustumaan myös Turkish Airlinesin koulutuskeskukseen lentokentällä. Yhtiössä työskentelee yli 10 500 matkustamohenkilökunnan työntekijää ja yli 4  500 kapteenia. Koulutuksia on käynnissä jatkuvasti. Myös kapteeneja koulutetaan itse ja koulutuspäällikön mukaan nykyisin lähes 30 % lentäjäkoulutuksessa olevista on naisia. Tällä hetkellä yhtiöllä on likimain 50 naispilottia.

non A350-koneella San Franciscoon marras-joulukuun vaihteessa, kun se hakee väkeä teknologia- ja kasvuyritystapahtuma Slushiin. Ensi kesänä, 1.6.–30.9., Finnair aloittaa reittiliikenteen San Franciscoon kolme kertaa viikossa; tiistaisin, torstaisin ja sunnuntaisin. Lennot operoidaan A330-koneella, aikataululla 16.35–17.20 ja paluussa 19.10–15.30. Finnair lensi San Franciscoon ensi kerran vuonna 1993, jolloin reittiä operoitiin muutaman vuoden ajan. Vuosina 1981–1991 Finnair lensi Länsirannikolle, Seattlen kautta Los Angelesiin.

Ensi kertaa Islantiin Muita ensi kesän uutuuksia ovat kerran viikossa sunnuntaisin operoitavat Kreikan Korfu ja Espanjan Menorca ja keskikesän aikana lauantaisin lennettävä Espanjan Ibiza ja neljä kertaa viikossa lennettävä Alicante. 11.4–28.10. yhtiö operoi neljä kertaa viikossa Reykjavikiin. ”Reykjavik kiinnostaa varmasti myös aasialaisia

Finnair avaa kesällä reitin Islantiin.

asiakkaitamme. Reitti tarjoaa yhden nopeimmista yhteyksistä Aasian ja Islannin välillä”, sanoo Finnairin kaupallinen johtaja Juha Järvinen.

A350 Lontooseen Kesällä lisätään kapasiteettia Lontoon, Dublinin ja Edinburghin reiteille. Maaliskuun 27. päivästä alkaen Helsingin ja Dublinin välillä on yhdeksän viikkovuoroa, joita lennetään A319- ja Embraer 190 -koneilla. Skotlannin Edinburghiin

lennetään jopa viisi kertaa viikossa. Kesällä pääsee kokemaan kyytiä A350-koneella myös Euroopassa, kun konetyyppi lentää aamulennot Lontooseen.

Pohjoisesta etelään Kesällä Finnair tarjoaa myös suorat lentoyhteydet Kemistä Palma de Mallorcalle ja Kreetan Haniaan 20.6.–9.8. Lennot lennetään Kemistä Oulun lentoaseman kiitotiekorjauksen vuoksi.

13


Uusiin asemiin

Taru Karhu Clarion Hotels Finland

Monica Fogdell Clarion Hotels Finland

Clarion Hotels Finland Taru Karhu on nimitetty Clarion Hotels Finlandin Sales Manageriksi 1.6. Hän on työskennellyt aiemmin myynnin johtotehtävissä Hellsten Hotel Groupissa. Monica Fogdell on nimitetty Clarion Hotels Finlandin Financial Manageriksi 13.6. Hän on työskennellyt aiemmin kirjanpitopäällikkönä Scandic Hotels Oy:ssä. Päivi Antila on nimitetty Clarion Hotel Helsingin F&B Manageriksi 9.5. Hän on työskennellyt aiemmin Royal Crowne Plazan ravintolatoimenjohtajana. Jussi Mettälä on nimitetty Clarion Hotel Helsingin Executive Chefiksi 1.8. Hän on työskennellyt aiemmin Executive Chefinä Royal Ravintolat Oy:ssä. Mikko Hämäläinen on nimitetty Clarion Hotel Helsinki Airportin Executive Chefiksi 1.8. Hän on työskennellyt aiemmin Executive Chefinä Radisson Blu Royal Hotel Helsingissä. Terhi Stenvall on nimitetty Clarion Hotel Helsinki Airportin F&B Manageriksi 8.8. Hän on työskennellyt aiemmin ra-

14

Päivi Antila Clarion Hotels Finland

Jussi Mettälä Clarion Hotels Finland

vintolatoimen johtotehtävissä Royal Ravintolat Oy:ssä. Janne Ant-Wuorinen on nimitetty Clarion Hotel Helsinki Airportin Hotel Manageriksi 8.8. Hän on työskennellyt aiemmin Hotel Managerina Hotel Havenissa.

Eckerö Line FM Rauha Kiljunen-Ruotsalainen on nimitetty Jonna Uimosen seuraajaksi markkinointipäällikön tehtävään 26.9. alkaen. Hän siirtyy Eckerö Linelle S-ryhmän asiakkuuspäällikön tehtävästä, missä hän vastasi erityisesti matkailupartnereiden kanssa tehtävistä S-bonusyhteistyön kehittämisestä ja näkyvyydestä. Rauhalla on vahva markkinoinnin ja viestinnän tausta myös mm. Liikennevirastosta, Finaviasta ja Finnairilta. Rauhan tehtäviin kuuluvat monikanavainen markkinointi ja viestintä S-ryhmän medioissa ja niiden syvällinen ja tuloksellinen hyödyntäminen, kaupalliseen viestintään liittyvät tehtävät, B2B markkinointitoimenpiteiden suunnittelu ja koordinointi, myynninedistä-

Mikko Hämäläinen Clarion Hotels Finland

Terhi Stenvall Clarion Hotels Finland

Janne Ant-Wuorinen Clarion Hotels Finland

Rauha KiljunenRuotsalainen Eckerö Line

mistapahtumien suunnittelu ja koordinointi sekä yhteistyö matkailunedistämistahoihin Virossa ja Suomessa. Uudessa tehtävässään Rauha raportoi Ida Toikka-Everille.

luopuu toimitusjohtajan tehtävistä, mutta jatkaa yhtiön hallituksen jäsenenä ja johdon neuvonantajana.

Hilton Hotels Suomi

Matkailurestonomi ja filosofian maisteri Heidi Kilpiä (s.1982) on tullut osakkaaksi Ranskan matkoihin erikoistuneeseen Pamplemousse oy:hyn. Kilpiän osakkuus on kolmannes (29 %) osakekannasta. Yhtiön perustaja, FM Helena Lieto-Pihlajaoja jatkaa edelleen pääosakkaana. Kilpiä on ollut Pamplemoussen palveluksessa vuodesta 2006. Pamplemousse on perustettu 2004. Vuodesta 2014 lähtien yhtiö on laajentanut toimintaansa Ranskan  lisäksi Italiaan ja Espanjaan. 

Johanna Uimonen on nimitetty Suomen Hilton hotellien (Hilton Kalastajatorppa, Hilton Strand, Hilton Airport) markkinointi- ja viestintäpäälliköksi 3.10. alkaen. Uimonen siirtyy Eckerö Linen markkinointipäällikön toimesta.

Holiday Club Resorts Oy Holiday Club Resorts Oy:n uudeksi toimitusjohtajaksi on nimitetty KTM Iiro Rossi 8.9. alkaen. Iiro Rossi on toiminut Holiday Clubilla 13 vuoden ajan, viimeksi yhtiön kehitysjohtajana. Rossi saa luotsattavakseen viikko-osakkeista, Villas-lomahuoneistoista ja kylpylähotelleista tunnetun matkailuyrityksen, jolla on yhteensä 31 kohdetta Suomessa, Ruotsissa sekä Espanjassa. Holiday Clubia 25 vuotta luotsannut Vesa Tengman

Pamplemousse Oy

SMAL

Johanna Uimonen Hilton Hotels Suomi

Suomen Messuille vastaamaan muun muassa Matka-messujen markkinoinnista. Jennin tehtäviin kuuluvat Matka-messujen kehitystyöhön osallistuminen ja Matkatieto-koulutusohjelman työstäminen. Hän osallistuu myös liiton kokousten, tapah-

Untitled-1 1

Haaga-Helia ammattikorkeakoulusta valmistunut restonomi (matkailun liikkeenjohto) Jenni Kemppainen (28) on aloittanut SMALin toimistossa koulutus- ja viestintäkoordinaattorina. Teemu Mikkosen siirryttyä

Iiro Rossi Holiday Club Resorts Oy

Heidi Kilpiä Pamplemousse Oy

Jenni Kemppainen SMAL

tumien ja koulutusten valmisteluun ja toteutukseen, viestintä- sekä tilasto- ja tutkimustyöryhmien työskentelyyn ja liiton erilaisten tilastojen ja tutkimusten tulosten koostamiseen. Jennin tonttiin kuuluvat myös kestävän matkailun asiat.

Tervetuloa Ruotsiin

www.fin-s.a.se | www.traveltrends.se

www.matkaviikko.fi

2013-09-30 11:23:24

Ammattilaisten online-uutispalvelu

7 • 2016 OCTOBER


”Incoming ei ole auringonlaskun ala”

Täysi-ikäinen Fasada uskoo valoisaan tulevaisuuteen Aiemmin Ikkunapaikassakin työskennellyt Olli Kariniemi oli 1990-luvun lopulla hitaasti kypsynyt ajatukseen omasta yrityksestä. Suomi oli juuri liittynyt EU:n jäseneksi, jolloin liikkuminen ja lähteminen helpottuivat. Ajatuksissa oli aloittaa incoming-toiminta joko Etelä-Afrikassa tai Espanjassa. Tie vei lopulta Barcelonaan, jossa Fasada Incoming alkoi syksyllä 1998 palvella suomalaisia matkatoimistoja. Nyt 18-vuotias Fasada toimii jo koko Iberian niemimaalla.

Nyt jo kolmannen kerran Punaisten laivojen kokeille järjestetty kilpailu tuotti tälläkin kertaa herkullisen sadon. Pohjoismaisia raaka-aineita ylistävän ruokateeman herkkuja tarjoillaan merellä 28.2.2017 asti. Tervetuloa maistamaan!

Kuvassa Fasadan monikielinen palvelutiimi. Edessä vasemmalta Almira de Gispert i Llach, Johanna Borg, Linda Arvola ja Marja Simola Andreu. Takarivissä Olli Kariniemi, Kristin Andreasson, Roberto Lorente, Katja Koivusalo, Heli Paavilainen ja Arto Turpeinen. Kuvasta puuttuvat vuosilomalla ollut Sara Mattila ja äitiyslomalla oleva Sari Lankinen.

Esa Aalto ”ETELÄ-AFRIKASSA TURISMI

oli kovassa nousussa apartheid-hallinnon jäädessä taakse. Espanjassa taas ei ollut vielä suomenkielistä palvelua tarjoavaa DMC:tä”, Fasadan perustaja ja toimitusjohtaja Olli Kariniemi kertoo yrityksen alkuvaiheista. ”Aloin kysellä matkatoimistoilta, miten he asian kokevat ja miten heitä palveltiin. Sain paljon kannustavaa palautetta. Päädyin lopulta Espanjaan, koska se oli Euroopassa, tuntui turvallisemmalta vaihtoehdolta ja puhuin jo tuolloin jonkin verran espanjaa. Lisäksi Finnair oli juuri aloittanut lennot Barcelonaan, josta oli tulossa trendikäs, kiinnostava kaupunkikohde. Loppukesästä 1998 pakkasin tavarani ja lähdin matkaan. Sillä tiellä ollaan edelleen”. Olli huomasi nopeasti, miten ison palan oli haukannut. ”Espanjassahan on mielettömästi erilaisia kohteita, alueita ja nähtävää. Barcelona on noussut viimeisten 15 vuoden aikana yhdeksi Euroopan merkittävimmistä kaupunkikohteista. Myöhemmin lentoja Suomesta alkoi tulla myös Madridiin, aluksi Tukholman kautta, siitä kohdevalikoima lähtikin laajenemaan ja tuntemuksemme muusta Espanjasta ja koko Iberian niemimaasta kasvoi”.

Nopea nousu lamasta Vuoden 2008 syksyllä tapahtui iso muutos. Lähes kaikki yritysryhmät peruttiin, kukaan ei uskaltanut tehdä päätöksiä eikä uutta kauppaa tullut. 2009 oli Fasadalle huono vuosi, joka herätti kysymään mitä nyt pitäisi tehdä? ”Totesimme että kaikkia munia ei voi laittaa samaan koriin. Kun saimme Suomesta vähitellen lisää asiakkaita, oli seuraava vaihe hakea aktiivisesti myyntiä Skandinaviasta ja avasimme markkinat sekä Ruotsiin että Norjaan. Halusimme myös, että kaikki riskit eivät ole Barcelonassa tai Espanjassa ja laajensimme

7 • 2016 LOKAKUU

toimintaa myös Portugaliin”. Lissabonin toimisto avattiin vuonna 2010 ja sieltä saatujen hyvien kokemusten rohkaisemina avattiin toimisto myös Madridiin 2,5 vuotta sitten. Tällä hetkellä yrityksen suurin kasvu löytyy juuri Madridista.

Madrid nyt suosion huipulla ”Madridin suosio perustuu aika moneen asiaan, mutta se on ennen kaikkea monelle vielä tuntematon, ja useimmiten positiivinen yllätys. Viime vuosina kaupunki on kehittynyt paljon ja vierailijoille tullut paljon uutta nähtävää. Madrid on myös Espanjan innovatiivisen gastronomian keskus, josta löytyvät kaikki uusimmat, mielenkiintoisimmat ravintolakonseptit ja ideat. Selkeästi asiakkaat hakevat myös aivan uusia kohteita esimerkiksi yritysten kick-off-tilaisuuksiin ja kokouksiin, esimerkkeinä vaikkapa Segovia ja Toledo”, Olli listaa.

Kovat kasvuluvut Fasadan uusi strategia osoittautui toimivaksi: vuoden 2009 jälkeen sekä yrityksen liikevaihto että tulos ovat kolminkertaistuneet. ”Vahvistettujen varausten määrä vuodesta 2010 tähän vuoteen ei kuitenkaan ole valtavasti kasvanut, vaan pyörii 300-400 varauksen vuositasolla. Indisvaraukset ovat jääneet pois, tilalle on tullut merkittävämpiä ryhmiä ja jonkin verran seuramatkatuotantoa. Kasvu on tullut ennen kaikkea Ruotsista ja Norjasta. Siellä kauppa käy ja paikallisen DMC:n ammattitaitoon tukeudutaan ja yhteistyöstä osataan ottaa hyöty irti. Tavoitteemme on olla edelleen, paikoin äärimmäisestä kilpailusta huolimatta se DMC, joka pystyy tarjoamaan sekä suomen- että ruotsinkielistä palvelua sekä Espanjassa että Portugalissa”. ”Menestyksen takana on ennen kaikkea ammattitaitoinen henkilökunta, käyttämämme tuotantotyökalut ja onnistunut

markkinointi European Quality Agents eli EQA-tiimin puitteissa”, Olli lisää.

Uusia suunnitelmia Tätä palvelua tarjoaa tällä hetkellä 10 hengen monikielinen ja -kulttuurinen ammattilaistiimi. Työtä tehdään kolmessa eri pisteessä, mutta tekniikka ja taustajärjestelmät ovat kaikille samat. Pääosin ryhmät ovat yritysryhmiä, joiden korkeasesonkia ovat maalis-toukokuu ja syys-marraskuu. ”Sopii meille oikein hyvin, pääsee kesällä vähän huilimaan”, Olli toteaa. ”Toki mietimme mahdollisuuksia talvimyynnin kasvattamiseen ja meillä onkin jo sen suuntaisia, lumeen liittyviä suunnitelmia. Espanjassa ja muun muassa Andorrassa on paljon mahdollisuuksia myös talviaktiviteetteihin. Toinen mielenkiintoinen alue on Kanaria, jonne on nykyään myös reittilentoja Pohjoismaista.” Toistaiseksi Fasadan tulevaisuus näyttää siis varsin valoisalta. ”Uskon vakaasti, että kaltaisellemme local contractorille riittää töitä tulevaisuudessakin. Yritysryhmien matkustus on tullut jäädäkseen ja ryhmät tulevat aina tarvitsemaan palveluita. Kysymys on vain siitä, että asiakkaat pitää löytää”, Olli päättää.

Vikingline.fi

DISCOVER LATVIA. Latvian matkailun kuulumisia saatiin syyskuun infotilaisuudessa Helsingis-

sä. Äänessä olivat Baltian suurin DMC Baltic Travel Group sekä Jurmalan pitkällä hiekkarannalla sijaitseva Jurmala Spa Hotel. ”Avatessamme hotellin vuonna 2005 ensimmäiset asiakkaamme tulivat juuri Suomesta, ja hyvä yhteistyö suomalaisten kanssa on kantanut näihin päiviin saakka”, kertoi hotellin myyntipäällikkö Anastasia Ciba. Latvian lentoyhtiöllä airBalticilla menee nyt mainiosti, yhtiö on takonut jo neljättä vuotta peräkkäin voitollista tulosta. Suomalaisetkin asiakkaat ovat löytäneet airBalticin yhteydet, joita on Riiasta jo yli 50 kohteeseen maailmalla. Yhtiö lentää nykyisellään neljä vuoroa päivässä Helsingistä ja yhden Turusta. ”Ensi maaliskuusta alkaen Riikaan pääsee jälleen myös suoraan Tampereelta airBalticin päivittäisellä lennolla”, kertoi airBalticia Suomessa edustava Anne Puustjärvi. Loppuvuodesta alkaen yhtiön laivastoon liittyvät ensimmäisenä maailmassa uudet Bombardier CS300-sarjan koneet, jotka tarjoavat uutta matkustusmukavuutta. Kuvassa Latvian suurlähetystön komeissa tiloissa pidetyssä infossa Anne Puustjärvi ja Jouni Oksanen airBaltic, Signe Barbaniska Baltic Travel Group, Latvian Suomen-suurlähettiläs Ugis Bambe, Anastasia Ciba Jurmala Spa ja Martins Dauburs airBaltic.

Seuraava ilmestyy

25.11.2016 Ilmoitustilan viimeinen varauspäivä on

7.11.2016

SEYCHELLES - ANOTHER WORLD. Sateisen synkkään syyskuun pimeyteen saatiin lämmin tuulahdus Intian valtamereltä. Seychellien saariryhmän matkailutoimijat poikkesivat Helsingissä tuoden terveisensä trooppisesta paratiisistaan. Läpi vuoden aurinkoinen ja turvallinen kohde houkuttelee muun muassa häämatkalaisia, kalastajia ja sukeltajia. Rantaloman viettäjiä vetävät puoleensa kilometrien pituiset valkoiset hiekkarannat. Minimaalinen aikaero ja lisääntyneet lentoyhteydet tekevät matkanteosta helppoa. Seychellejä suomalaisille agenteille esittelemässä olivat Carmen Javier Emirates, Eddie d’Offay Hotel de l’Archipel, Karen Confait Seychelles Tourism, Simone Berti Kempinski Seychelles Resort, Ash Behari Coco de Mer Hotel, Kamila Rakhmangulova Savoy Seychelles Resort & Spa, Maria Eremina Hilton Hotels & Resorts ja Amy Michel Mason’s Travel. Lisätiedot www.seychelles.travel.

15


HOSTES 27.7x32cm FINCE.indd 1

Ikkunapaikka on Suomen johtava matkailualan ammattilehti, joka seuraa, analysoi ja ennakoi alan tapahtumien kulkua Suomessa ja ulkomailla. Ikkunapaikka ilmestyy kahdeksan kertaa vuodessa. Se on tilattu Suomen jokaiseen matkatoimistoon (SMAL:n jäsenyritykset). Tilaa Ikkunapaikka, niin tiedät mitä alalla tapahtuu. Vuosikerran hinta on 59 € määräaikainen yritystilaus 54 € jatkuva yritystilaus 20 € virkailijatilaus 15 € opiskelija- ja eläkeläistilaus Hinnat sisältävät alv 10%. Lehti ei vastaa tilaamatta lähetettyjen kirjoitusten ja/tai kuvien säilyttämisestä ja/tai palauttamisesta.

29/09/16 16:35 WWW.IKKUNAPAIKKA.FI WWW.IKKUNAPAIKKA.TV FACEBOOK.COM/IKKUNAPAIKKAWINDOWSEAT

Matkailualan ammattilehti • Finnish Travel Trade Journal • Facktidning för resebranschen i Finland Ikkunapaikka on Suomen matkatoimistoalan liiton (SMAL), Pacific Asia Travel Associationin (PATA) ja Discover American Suomen osastojen toimialajäsen. ISSN 0786-7867 Painos 5000 kpl Levikkijakauma Matkatoimistovirkailijat . . . . . . . . Liikenneyhtiöt . . . . . . . . . . . . . . . . . . Yritysten matkavastaavat . . . . . . Matkatoimistojohto . . . . . . . . . . . . Majoituselinkeino. . . . . . . . . . . . . . . Matkailutoimittajat/lehdistö . . . Kunnalliset matkailuelimet. . . . . Julkaisija Travision Oy Helsinki Kirjapaino PunaMusta

64 % 11 % 9% 7% 4% 3% 2%

Toimitus ja markkinointi Päätoimittaja, kustantaja Leena Aalto leena.aalto@ikkunapaikka.fi Raisiontie 6 D, 00280 Helsinki Puhelin (09) 622 2500 Neuvonantaja, kustantaja Martti Savojärvi Lohitie 15 A, 02170 Espoo Puhelin 050 592 2981 martti.savojarvi@ikkunapaikka.fi Vakituiset avustajat Esa Aalto Antti Haukkamaa Eero Havia Soile Kylämies Miia Manner Karoliina Saarnikko Ulkoasu Juhana Mikkanen hello@juhanamikkanen.com

Window Seat is the leading travel trade journal for the travel professionals in Finland. Its aim is to monitor and analyze the development of the travel market in Finland and abroad. Window Seat is published eight times a year and its subscribers include a.o. all Finnish AFTA-travel agencies. Subscription fee is EUR 63 outside of Finland. The magazine will not hold itself responsible for the safekeeping and/or return of articles and/or photographs sent without an order for publication. Window Seat is an associated member of the Association of Finnish Travel Agents (AFTA), Finland Chapter of Pacific Asia Travel Association (PATA) and Discover America Finland.

Readers Travel agency personnel . . . . . . . . . . . Airlines etc. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Company travel managers . . . . . . . . . Travel agency management . . . . . . . Hotel business . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Travel editors and press . . . . . . . . . . . Municipal tourist organisations . . . . Editorial & Marketing Editor-in-chief, Publisher Leena Aalto leena.aalto@ikkunapaikka.fi Raisiontie 6 D, FIN-00280 Helsinki Phone +358 9 622 2500 Senior Advisor, Publisher Martti Savojärvi Lohitie 15 A, FIN-02170 Espoo Phone +358 50 592 2981 martti.savojarvi@ikkunapaikka.fi

64 % 11% 9% 7% 4% 3% 2%

Publisher Travision Oy Helsinki Contributing Editors Esa Aalto Antti Haukkamaa Eero Havia Soile Kylämies Miia Manner Karoliina Saarnikko Layout Juhana Mikkanen hello@juhanamikkanen.com Printing house PunaMusta ISSN 0786-7867 Circulation 5,000 copies

7 • 2016 OCTOBER

Profile for Ikkunapaikka

2016-7 Ikkunapaikka-Window Seat, October 2016  

2016-7 Ikkunapaikka-Window Seat, October 2016  

Advertisement