Page 1

WINDOW SEAT

6 • 2015 SYYSKUU/SEPTEMBER

Matkailualan ammattilehti • Finnish Travel Trade Journal • Facktidning för resebranschen i Finland

27. vuosikerta/27th year

Finnair ottaa käyttöön uudet, entistä hiljaisemmat ja energiatehokkaammat Airbus A350 -koneet ensimmäisenä lentoyhtiönä Euroopassa. Koe lentämisen uusi aika osoitteessa A350.finnair.fi


Ota tämä show

ta!

Syksyllä Siljan Helsinki–Tukholma-reitin estradit valtaa maineikas TODES-tanssiryhmä. Mukaansatempaava ja taiturimainen tanssishow on syksyn kohokohta, joka on itse nähtävä. Show esitetään Silja Serenadella 1.9.–8.11. ja Silja Symphonylla 1.9.–31.10.2015.

20150826_Silja_Ikkunapaikka_277x380.indd 1

2

27.8.2015 12.29

6 • 2015 SEPTEMBER


Viihdy kanssamme kaikilla foorumeilla!

WINDOW SEAT

6 • 2015 SYYSKUU/SEPTEMBER

Matkailualan ammattilehti • Finnish Travel Trade Journal • Facktidning för resebranschen i Finland

Ikkunapaikka.tv Ikkunapaikka.fi .com/IkkunapaikkaWindowSeat

27. vuosikerta/27th year

Stopover Finlandin miljoonat puhuttavat matkailualaa

Finpron monimutkainen kilpailutus hakee nyt uusia keinoja edetäkseen Visit Finlandin käynnistämä Stopover Finland –hanke on kesän aikana herättänyt kiivasta keskustelua kulissien takana. MEK:n toimintaa jatkava ja Finpron sisälle leivottu Visit Finland haki kesällä kilpailutuksella Stopover Finlandille incoming-operaattoria, mutta ei tiukkojen kriteerien takia saanut yhtään tarjousta. Kilpailutuksen kriteerit puhuttavat nyt incoming-matkatoimistoja.

Flussbadi, eli joen tai järven rannan uimala muuttaa muotoaan illan tullen: tasanteet katetaan rantabaareiksi, esiintymislavoiksi ja tanssipaikoiksi.

ZÜRICH ON MONIPUOLINEN kaupunkilomakohde. Vanhankaupungin kujilta löytyy viehättäviä ruokapaikkoja, trendikästä menoa tarjoaa Zürich Westin alue ja luontokin löytyy ihan läheltä.

LISÄÄ SIVULLA 5.

Kuva: Jussi Hellstén

V I S I T F I N L A N D I N S t o p o ve r F i n land-hanke kohdentuu erityisesti Kiinaan, Japaniin ja Etelä-Koreaan, joista kaikista yöpymisten määrät Suomessa ovat viime vuosina kasvaneet huomattavasti. Viidessä vuodessa Suomessa on yöpynyt 45 prosenttia enemmän kiinalaisia, 34 prosenttia enemmän japanilaisia ja 27 prosenttia enemmän eteläkorealaisia matkustajia. Stopover Finland-hankkeessa merkittäviä kumppaneita ovat muun muassa Finnair, Finavia, VR ja bussiyhtiöt sekä pääkaupunkiseudun matkailuyritykset. Jotta Suomesta voidaan tehdä kiinnostava pysähdyspaikka, meille pitää olla helppo jäädä ja pysähdykseltä tulee saada helposti monenlaisia elämyksiä. Aasialaiset haluavat kokea vierailun aikana monia erilaisia asioita ja ovat valmiita kuluttamaan rahaa, kertoo Finpro tiedotteessaan.

Jakelijaksi haettiin ihmemiestä

AKABANLAHDEN POHJUKASSA sijait-

seva Eilat on suosittu perhelomakohde. Lämmintä on ympäri vuoden ja tekemistä riittää; sukellusta, snorklausta, vesipuistoja, delfiiniriutta ja ravintoloissa valinnan varaa. Tulevana talvena sinne pääsee kätevästi monen matkanjärjestäjän valmismatkalla. Finnair aloittaa sinne reittilennot lokakuun lopulla. LISÄÄ SIVULLA 7.

Yksi Stopover Finland-ohjelman ensimmäisen vuoden tärkeimmistä tavoitteista on luoda toimiva operatiivinen malli, jolla Stopover Finland-tuotemenun jakelu voidaan varmistaa. Osana tämän mallin rakentamista avattiin kesäkuussa kilpailutus, jolla haettiin incoming-operaattoria erittäin tiukoin, mutta Finpron mielestä jakelun ja operatiivisen toiminnan varmistamisen kannalta olennaisin kriteerein. Tarjoajalta odotettiin ehdotusta läpinäkyvästä ansaintamallista osana liiketoimintasuunnitelmaa. Finpron kilpailutuksen kriteereissä olivat mm. IATA-oikeudet ja oma henkilöstö, joka pystyisi palvelemaan asiakkaita niin kiinan, korean kuin japaninkin kielellä. Incoming-toimisto, eli Destination Management Company

Helsinki-Vantaan lentokentällä on päivittäin tuhansia aasialaisia vaihtomatkustajia. Stopover Finland-hankkeen tavoitteena on saada heidät pysähtymään Suomessa. Yksi ohjelman ensimmäisen vuoden tärkeimmistä tavoitteista on luoda toimiva operatiivinen malli, jolla Stopover Finland-tuotemenun jakelu voidaan varmistaa. Osana tämän mallin rakentamista avattiin kesäkuussa kilpailutus, jolla haettiin incoming-operaattoria erittäin tiukoin kriteerein. Kiinnostuksesta huolimatta, yhtään kriteerit täyttävää tarjousta ei saatu. Uudet selvitykset valmistuvat syyskuussa ja tulokset jaetaan syksyllä järjestettävissä co-creation työpajoissa.

(DMC) ei yleensä tarvitse IATA-oikeuksia, koska nimensä mukaisesti toimisto vastaa maapalveluista kohteessa, johon matkustaja tulee osana muita matkajärjestelyitä. IATA-vaatimus on herättänyt alalla huomiota ja johtanut useisiin yhteydenottoihin lehtemme toimitukseen. Incoming-yrittäjät ja matkailuelinkeino yleensäkin ovat selvästi huolissaan. Kaikille yhteydenotoille on yhteistä, ettei kukaan halua esiintyä lehdessä omalla nimellään. Tarjouskilpailu on vielä avoin eikä kukaan halua menettää asemiaan. ”Positiivista tässä kilpailutuksessa

on se, että ehkä nyt tunnustetaan incoming-toimistojen merkitys Suomen matkailulle”, sanoo kuitenkin eräs Ikkunapaikan haastattelema alan edustaja.

Työ jatkuu asian ratkaisemiseksi Määräaikaan mennessä heinäkuussa Finpro ei saanut yhtään kriteerit täyttävää tarjousta ja joutuu nyt miettimään yhdessä ohjausryhmän kanssa asioita uudelleen. Finpron projektipäällikkö Heli Mende valottaa taustoja: ”Stopover Finlandin ohjausryhmässä määri-

teltiin incoming-operaattorin kriteereitä. Emme saaneet varteenotettavia kandidaatteja ja työ jatkuu nyt asian ratkaisemiseksi”. Heli Mende toivoo ratkaisuyrityksille työrauhaa. Nyt mietitään voidaanko hankinta tehdä keväällä ilmoitetuilla kriteereillä vai joudutaanko kilpailuttamaan uudelleen uusilla kriteereillä. Muodollisesti alkuperäiset kriteerit ovat edelleen voimassa. LUE LISÄÄ SIVULTA 4.

Kostea ja kolea alkukesä vauhditti matkamyynnin huippulukemiin

Mittasuhteet muuttuvat ja mobiiliratkaisut tulevat

Kreikka ja Turkki kesän suosikkikohteita, myös syksyn ja talven myynti vilkasta

Isommat kylpyhuoneet ja enemmän pistokkeita Hotellit suuntaavat katseen tulevaisuuteen

Alkukesän koleus ja sateet vilkastuttivat valmismatkatuottajien myyntiä ennätystahtiin. Kysyntä ylitti paikoitellen tarjonnan, jonka seurauksena hinnat nousivat ja äkkilähtöjä oli vain vähän tarjolla. Kreikka ja Turkki ovat edelleen suomalaisten kesäsuosikkeja, mutta toki myös muut Välimeren rantakohteet ja saaret, kuten Kroatia, Mallorca ja Malta, myivät hyvin. Soittokierros suurimmille valmismatkatuottajille vahvisti taas vanhan kaavan. Huono kesä vilkastuttaa myös syksyn ja talven myyntiä. Syyslomaviikot olivat loppukesästä jo täyteen varattuja, kun etenkin perheet haluavat varmistaa itselleen edes yhden aurinkoisen lomaviikon. Antti Haukkamaa KESÄMYYNTI LÄHTI jo pari viik-

koa ennen juhannusta voimakkaaseen kasvuun, kertoo Annina Metsola Aurinkomatkojen viestinnästä. Kysyntä jopa ylitti ajoittain tarjonnan. Metso- Annina Metsola, Aurinkomatkojen viestintä. lan mukaan asiakkaat ovat tänä kesänä varanneet matkansa hyvissä ajoin, sillä myös vuosi sitten kesämatkat myytiin loppuun kylmän alkukesän seurauksena. Nyt matkoja varataan hyvissä ajoin ennen matkaa, ja se näkyy äkkilähtöjen määrän vähenemisenä ja hintojen nousuna. Elokuun puolivälissä oli Aurinkomatkojen kesäkauden matkoista (huhti-lokakuu) myyty noin 90 %. Syksyn ja talven matkojen haku Au-

6 • 2015 SYYSKUU

rinkomatkojen verkkosivuilta on kolean alkukesän jälkeen kasvanut 40 % viime vuoteen verrattuna. Talvikauden matkoja on myyty tuplasti enemmän kuin vastaavana ajankohtana viime vuonna. Kanariansaaret jatkaa suosituimpana kohteena Aurinkomatkojen talvessa, Thaimaa on toisena. Metsolan mukaan kysyntä on kasvanut myös Arabiemiirikuntien, Kuuban ja Vietnamin kohteissa.

Kreeta ja Rodos volyymikohteita Samanlaista viestiä kertoi Apollomatkoja Suomessa vetävä Eva Torra. Heilläkin kesä on myynyt todella hyvin ja varsinkin heinäkuun matkat varattiin edellisvuotta nopeammin kolean kesän tahdittamana. Kreeta ja Rodos olivat kesän volyymikohteita Apollomatkoilla, mutta erittäin hyvin sujui myös Kroatian ja Montenegron kohteiden myynti. Eva Torra vahvistaa myös, että talvikauden matkoja varataan nyt aiempaa aikaisemmin ja joissain

lähdöissä on huomattavan vähän paikkoja jäljellä. Eva uskookin, että heillä tullaan myymään ei-oota vielä talven aikana. Dubai ja muut Arabiemiirikuntien kohteet ovat Eva Torra, Apollomatkojen Apollomatkoilla Suomen maajohtaja. kovassa kasvussa, kiitos erittäin kilpailukykyisten hintojen. Eva Torra on useaan otteeseen tuonut esille suomalaisten kasvaneen kiinnostuksen tasokkaampiin hotelleihin. Se on kesällä näkynyt heillä kaikissa kohteissa. Yhä enemmän kysytään ja arvostetaan myös hotellien lisäpalveluita, kuten spa, kuntosali, tenniskentät, lastenkerhot, uimakoulut jne. LUE LISÄÄ SIVULTA 6.

Hotellit, niiden yleiset tilat ja huoneet ovat muuntautumassa tulevaisuuden matkailijan tarpeisiin. Mitä matkailija sitten haluaa? Isomman kylpyhuoneen, paljon pistorasioita, high-tech oleskeluhuoneen, käyttää omia älylaitteitaan ja ottaa selfien. Miia Manner HOTELLIHUONEET OVAT muuntautumassa nykypäivän ja tulevaisuuden tarpeisiin. Massiiviset, tummansävyiset huonekalut, kuten työpöytä ja isot säilytystilat ovat jäämässä tarpeettomiksi. Taulutelevisiolle ei tarvita isoa pöytää alustaksi, ja kannettavaa tietokonetta voi käyttää vaikka sängyllä loikoillen. Raskaat katosta lattiaan ulottuvat verhot, päiväpeitot ja kokolattiamatot korvautuvat vaaleilla tai valkoisilla luonnonmateriaaleilla, kuten puuvillalla, pellavalla ja parketilla.

Kylpyhuone suurenee Hotellihuoneen mittasuhteet muuttuvat. Itse huoneen koko pienenee tilaratkaisujen myötä, kylpyhuoneeseen sen sijaan halutaan lisää tilaa. Kylpyhuoneen odotetaan olevan moderni ja käytännöllinen, mutta myös hyvin varusteltu. Sadevesisuihku ja spa-tunnelma kylpyhuoneessa ovat valttikortteja. Tekniset ratkaisut

Kosketusnäytöllisestä peilistä voi aamuaskareiden lomassa tarkistaa päivän kurssit ja sään.

valloittavat myös kylpyhuoneen, kosketusnäytöllisestä peilistä voi tulevaisuudessa lukea aamutoimien lomassa uutiset ja vaikkapa tarkastaa säätilan. Myös huoneen lämpötilan ja valaistuksen säätö toimii tulevaisuudessa kosketusnäytöltä tai omasta älypuhelimesta ja valokatkaisimet voidaan integroida myös älypeiliin. LUE LISÄÄ SIVULTA 9.

3


Eckerö Linellä ennätyskesä Eckerö Linen m/s Finlandia kuljetti tänä kesänä ennätysmäärän matkustajia Suomen ja Viron välillä. VARUSTAMO TEKI kaikkien ai-

kojen matkustajamääräennätyksensä: M/s Finlandia kuljetti Helsingistä Tallinnaan kesä– elokuussa 475 300 matkustajaa eli 14 prosenttia enemmän kuin viime vuonna. Matkustajamäärä kasvoi 60 000 hengellä.

KUOPION VIINIFESTARIT. Kesä-heinäkuun taitteessa Kuopion satama-alue täyttyy viinin ja hyvän

musiikin ystävistä. Tämä vuonna maisteltiin espanjankielisten maiden viinejä. Matkailu ja viini käyvätkin erinomaisesti yhteen, totesi alan ammattilaisryhmä, joka nautiskeli Minnagentin, Vikig Linen, Suomen Messujen, Sokos hotellien ja Event Travelin kutsumana niin viinistä kuin Stigin ja Paula Koivuniemen musiikistakin. Kuvassa vasemmalta Jari Nurmi Viking Line, Juha Saarikoski Saarikoski Travels , Minna Tuorila MatkaVekka, Pasi Latva Event Travel, Kirsi-Marja Salonen Matkatoimisto Heta, Sari Peltonen Matkapojat, Pentti Salonen Matkatoimisto Heta, Tiina Hynynen MatkaVekka, Pia Tuominen Matka-Töysä, Minna Heikkinen Minnagent, Annika Eerola Menoa Travel, Jussi Salonen Matkapojat, Kati Laikko-Salonen Matkapojat, Heikki Leppänen Viking Line, Heli Mäki-Fränti SMAL, Lumia Ankkuri Suomen Messut, Marco Simonen Suomen Messut, Satu Töysä Matkapojat, Riitta Papinsaari Matkapojat, Timo Tirri Haikon Kartano, Petter Mikkonen Pohjolan Matka, Iina Peura Matkapojat, Olli-Miettinen Matka-Miettinen, Jukka Hyttinen Sokos Hotels, Marita Luoto Matkapojat ja Heikki Vanhanen Vihulan kartano. Edessä Pirjo Miettinen Matka-Miettinen, Tiina Paukola Ryhmäexpertit ja Ari Penttilä Matkapojat.

Minilomia Suomalaisten minilomien klassikko, Päivä Tallinnassa -risteily, säilytti selkeän asemansa suosituimpana matkatuotteena, mutta myös Pärnun suosio kasvoi. Finlandialla kuljetettujen ajoneuvojen määrä kasvoi 6 prosenttia viime vuoteen verrattuna ja Eckerö Linen hotellimatkojen myynti kasvoi yli 20 prosenttia.

Kreikan matkailu odottaa tulevaa

Epätietoisuus kalvaa mutta luotto on kova Kesälomamatkamme Kreikkaan osui heinä-elokuun taitteeseen. Ravintoloiden arvonlisävero oli juuri noussut kymmenisen prosenttia ja muihinkin veronkorotuksiin totuteltiin. Kansa kiristi vöitään ja purnasi, mutta ymmärsi, että jotakin on tehtävä. Leena Aalto, Kreikka ”TEEN AAMUKYMMENESTÄ iltayhteentoista töitä ja maksan veroni, mutta en saa sillä mitään vastinetta. Teillä on hyvä terveydenhuolto, mutta täällä joudumme maksamaan siitäkin”, valitteli tilannetta Suomessakin käynyt kauppias Dmitrios. ”Näin se on”, vahvistaa Kreikassa incoming-toimisto El-Ve Toursia vetävä Mia Vizantiadis. ”Periaatteessa terveydenhoito on ilmaista, mutta ennen leikkausta lääkärille on annettava pimeänä pari sataa euroa, jos haluaa varmistua hyvästä hoidosta”.

JATKUU SIVULTA 3.

Stopover Finlandin miljoonat puhuttavat matkailualaa

Finpron monimutkainen kilpailutus hakee nyt uusia keinoja edetäkseen Pääosa rahasta markkinointiin ”TEM (Työ- ja elinkeinoministeriö) on varannut 2,3 miljoonaa euroa Stopover Finland –hankkeelle vuosille 2015-2017”, kertoo Mende. ”Summa on korvamerkitty pk-yrityksille ja siitä olemme saaneet 450 000 euroa vuoden 2015 kuluihin”, hän jatkaa. Vuosien 2016 ja 2017 jäljellä oleva määräraha on varattu, mutta vasta syksyllä päätetään mihin tarkalleen haetaan rahoitusta. Tarkoitus on kuitenkin käyttää pääosa työ- ja elinkeinoministerin rahoituspotista markkinointiin. Merkittävä osa ensimmäisen vuoden rahoituksesta kuluu taustaselvityksiin, joiden tekijäksi on kilpailutettu mm. Soprano Oyj. Soprano on alkuperäisestä Finprosta eriytetty konsultointiyksikkö, jonka johdossa on Finnairin entinen johtokunnan jäsen Kaisa Vikkula. Lisäksi kilpailutetaan vielä erikseen kohdemarkkinoilla kuluttajatutkimusta tekevä taho. Kuluttajatutkimukset on myös tarkoitus tehdä loppuvuoden aikana.

Kohteena yksittäismatkustajat Selvitysten puitteissa on mm. vertailtu Singaporen ja Islannin hyviä käytäntöjä stopover-matkailun saralla. Kolmella kohMende, demarkkinal- Heli Visit Finland. la, eli Kiinassa, Etelä-Koreassa ja Japanissa on lisäksi haastateltu matkatoimistoja; sekä online-toimistoja että perinteellisempiä toimistoja. Tavoitteena on luoda matkailutuotteita nimenomaan aasialaisille yksittäismatkailijoille, ei niinkään ryhmille. Heli Menden mukaan Suomi on suhteellisen vahva ryhmämatkailussa, mutta yksittäismatkailijoiden palveluissa on parantamisen varaa. ”Stopover Finland- konseptin kannalta on tärkeää varmistaa toiminnan jatkuvuus vuoden 2017 jälkeen, jolloin hankkeen rahoitus loppuu”, Heli Mende

4

korostaa. Toiminnan pitää jatkua senkin jälkeen kun julkinen tuki päättyy.

Miljoonabisnes Finnair on vahvasti mukana hankkeessa. Ensisijaisena kohderyhmänä on Finnairin Aasiasta tulevat matkustajat. Helsinki-Vantaan lentoasemalla tehdään vuosittain noin kaksi miljoonaa koneen vaihtoa. Aasian lennoille vaihtavia matkustajia on noin 600 000, mutta vain noin 45 000 aasialaista lentomatkaajaa pysähtyy Suomeen. Potentiaali on siis melkoinen. Stopover Finland pyrkii pysäyttämään maahan lähes 50 prosenttia enemmän aasialaisia turisteja. Tämä tarkoittaisi noin 80 miljoonaa euroa lisää matkailutuloa.

Soprano tekee taustaselvityksiä Riippumatta incoming-operaattorin kilpailutuksesta Visit Finland järjestää syksyn aikana ns. co-creation –työpajoja, joissa määritellään tarkemmin miten asiassa edetään. Sopranon tekemien selvitysten tulosten pohjalta kootaan Stopover Finland – tuotekriteerit. Tuotekriteerit käydään läpi syksyn co-creation tilaisuuksissa. Yritysten toivotaan huomioivan tuotekriteerit arvioidessaan omien tuotteidensa tai tuoteaihioiden soveltuvuutta aasialaisille yksittäismatkailijoille. Stopover Finland-tuotemenuuseen voidaan Finpron mukaan sisällyttää vain kriteerit täyttävät yksittäiset tuotteet ja paketit, sillä niiden on oltava loppuasiakasta kiinnostavia ja helposti myytävissä aasialaiselle yksittäismatkailijalle. Kilpailutukseen ei siis määräaikaan mennessä heinäkuussa tullut yhtään kriteerit täyttävää tarjousta. Epäonnistuneen kilpailutuksen jälkeen Finpro on nyt lähestynyt potentiaalisia toimijoita ja kysynyt miksi kriteereihin ei ylletty. Vastausten perusteella päätetään miten edetään.

Incoming-toimistot huolissaan Lehtemme toimitukseen tul-

leiden yhteydenottojen perusteella vastaus tuntuu selvältä: Suomessa ei ole incoming-matkatoimistoa, jolla olisi IATA-oikeuksia ja henkilökuntaa, joka pystyy palvelemaan kiinaksi, koreaksi ja japaniksi. Muutenkin asian monipolvinen eteneminen kummastuttaa alan käytännönläheisiä toimijoita. Pitääkö asiassa edetä monimutkaisten ja kalliiden selvitysten kautta? Miksi valitaan incoming-toimisto ennen kun tuotekriteerit on lyöty lukkoon? Miksi tuoteideat pitää paljastaa julkiseen tarkasteluun? Eikö Finpro ymmärtänyt, että incoming-toimistoilla ei ole IATA-oikeuksia? Miksi tähän valitaan vain yksi toimisto? Pitääkö tämän toimiston omalla riskillään luoda vaadittu online –valmius tietämättä mihin oikeastaan sitoutuu? Kysymyksiä on siis paljon.

Massiiviset investoinnit Erään Ikkunapaikan haastatteleman incoming-toimiston johtajan sanoin: ”Asiakaspalvelun ylläpito kolmella kielellä maksaa noin 150 000 euroa vuodessa. Tätä kehittämään tarvitaan 1-2 henkilöä ja se maksaa helposti 100 - 150 000 euroa. Online-alustan kehityskulut ovat saman verran. Eli projektiin pitäisi alkumetreillä panostaa noin puoli miljoonaa euroa tuntematta tuotekriteereitä.” Toinen lehtemme nimettömänä haastattelema yrittäjä kuvaa tilannetta konkreettisin numeroin: ”Jos Stopover-tuotteen keskihinta on noin 150 € ja nettokate vaikka 15 % niin 25 000 Stopover -paketin liikevaihto olisi n 3.8 miljoonaa ja siitä saatu kate 570 000 € ja silloin siis vain tähän kohdistetut kulut katettaisiin ei mitään muita kuluja. Tuo 3.8 miljoonan euron myynti kuulostaa paljolta jos käyntiin päästään hitaasti ja ehkä vasta vuonna 2016-2017 tuotteet ja työkalut ovat oikeasti kunnossa.” 

Kilpailutuksessa kovat ehdot Stopover Finland-ohjelman kriteerit ja ehdot ovat tiukat. Kil-

pailutuksessa valittu toimittaja on velvollinen ylläpitämään tuotemenua koko ohjelmakauden vuoden 2017 loppuun saakka. Lisäksi toimittajan tulee raportoida tuotemenun ylläpidosta Visit Finlandille ja Stopover Finland –markkinointiverkostolle erikseen sovituin raportointikausin. Sopimuskauden aikana valitun toimittajan tulee osallistua markkinointiverkoston yhteisiin markkinointitoimenpiteisiin ohjelman aikana, eli vuoden 2017 loppuun. Valittu toimittaja pyrkii tekemään sopimukset kaikkien Stopover Finland - tuotemenun palveluntarjoajien sekä ohjelman aikana identifioitujen potentiaalisten jakelukanavien kanssa. Finpro pyrkii mahdollisuuksiensa mukaan edesauttamaan sitä, että valittu toimittaja pääsee sopimukseen potentiaalisten jakelukanavien kanssa. Tar joajan tulee sitoutua myös Stopover Finland-tuotemenun korjaamiseen ja täydentämiseen osana tätä toimeksiantoa sekä jatkuvaan kehittämiseen osana ehdotettua liiketoimintamallia.

Vanhat pelot heräsivät henkiin Tiukat kilpailutusehdot ovat herättäneet matkailualalla tuttuja vanhoja pelkoja. Oliko tarkoituksena pedata Finnairin omistamille matkatoimistoille uutta liiketoimintaa? Aurinkomatkoilla ja SMT:llä on molemmilla IATA-oikeudet, online-myynnin vaatima teknologia ja konsernin sisällä mahdollisuus rekrytoida aasialaisten kielten osaajia myymään Suomen matkailupalveluita. Jos tarjouspyyntöä lukee kuin piru raamattua voisi ajatella, että ehdot on tarkoituksella tehty niin tiukoiksi, ettei pienillä yksityisillä incoming-toimistoilla olisi mitään mahdollisuutta pärjätä. Näiden ehtojen perusteella ei kuitenkaan siis löytynyt tarjoajaa, ei Finnair-konsernin sisältä eikä yksityiseltä puolelta. Finpro yrittää nyt ratkaista hankalaksi muodostunutta yhtälöä.

Mia Vizantiadis on asunut Kreikassa jo 15 vuotta ja hoitaa siellä monen suomalaisen matkanjärjestäjän maapalvelut.

Valoa oli jo näkyvissä ”Kreikka on ollut köyhä jo vuosikausia. Mekin olemme maksaneet lastemme koulun siivoojan, koska valtiolla ei ole siihen varaa”, Mia kertoo. ”Viime vuoden lopulla noususuhdanne oli kuitenkin jo näkyvissä. Sitten tuli vaalit, vasemmisto sai vallan ja alamäki alkoi uudelleen. Sitten tuli romahdus”, Mia kuvaa kehitystä. Heinäkuu oli suuren epävarmuuden aikaa. ”Olin heinäkuun Suomessa ja avasin yrityksellemme tilin Suomeen. Halusimme varmistaa, että toiminta jatkuu normaalisti, tapahtuipa sitten mitä tahansa. Niin yksityiset henkilöt kuin yrityksetkin saavat edelleen nostaa viikossa vain 240 euroa käteistä. Ja veikkaan, että se jatkuu ainakin vuoden loppuun asti. Niin pienellä summalla emme voi tietenkään toimia, sillä esimerkiksi kaikki sisäänpääsymaksut täytyy maksaa käteisellä. Jo vaikkapa Parthenonin liput maksavat 12 euroa hengeltä. Siinä ei kovin suuren ryhmän lippuja saa 240 eurolla lunastettua. Suomalaisella pankkikortilla voimme nostaa rajattomasti euroja, eikä toimintamme hankaloidu” Mia kertoo.

Korotuksia hintoihin Heinäkuu lopulla arvonlisävero nousi jo mm. ravintoloissa ja

kuljetuksissa 13:sta prosentista 23:een prosenttiin. ”Tämä koski myös mm. hotellien aamiaisia. Sen sijaan hotelliyöpymisten alv nousee lokakuussa 6,5 prosentista 13:sta prosenttiin. Osa Kreikan vähemmän kehittyneistä saarista maksaa vielä talven ajan alennettua veroprosenttia, mutta ensi kesänä nekin nousevat”, Mia kertoo.

Vaikutuksia matkailuun El-Ve hoitaa Kreikassa monien suomalaisten matkanjärjestäjien maapalvelut. Mian mukaan Kreikan tilanne on vaikuttanut suomalaisvarauksiin. ”Ihmettelin itse heinäkuussa suomalaismedian uutisointia. Soitin muutamaankin kertaan iltauutisten jälkeen miehelleni Kreikkaan ja kysyin, että mitä ihmettä siellä oikein tapahtuu? Ei mitään vastasi mieheni. Uutisointi pelotti kuitenkin matkustajia ja peruutuksia tuli. Ei niinkään muista maista, mutta Suomesta”, Mia päivittelee. ”Alkusyksyn ryhmistä vain noin 30 % on pysynyt ennallaan, muissa ryhmäkoot ovat tippuneet tai matka on peruutettu kokonaan”, Mia harmittelee tilannetta. ”Onneksi ihan viime viikkoina kysyntä on taas piristynyt ja ensi keväällekin kysellään jo ryhmiä.”

Mielenilmaisu ateenalaisella kujalla.

Uudet vaalit Tsiprasin hallitukseen ja uudistuksiin oltiin Mian mukaan kaikesta huolimatta suht’ tyytyväisiä. Tsipras ei ollut politiikassa ryvettynyt ja sai jo hyvän alun korruptoituneen virkakoneiston tervehdyttämiseen. Elokuun puolivälissä Tsipras kuitenkin erosi ja uudet vaalit järjestetään syyskuun lopulla. ”Nyt siis taas odotamme mitä tuleman pitää. Gallupeissa puntit oikeiston ja vasemmiston välillä ovat tasan, mutta parin viikon päästä tiedämme kuinka käy. Uudistukset joka tapauksessa jatkuvat”, Mia päättää.

MATKAILUN SENIOREIDEN GOLFKISA. Heinäkuun lopulla pelat-

tiin viides Senior Travel Trophy Sarfvikin Old Coursella. Tämänkertaisen kilpailun voitti Kalle Lindeman. Kuvassa seniorit vasemmalta Hannu Holtari (Area), Jukka Salama (Aurinkomatkat), Esko Penttilä (Matkapojat), Olli Koskimies (Kohdematkat), Kaj Horsma (Detur), Kalle Lindeman (Area), Erkki Enkkelä (SMT), Juhani Pärssinen (Area), Juhani Suomela (Area), Risto Tuomela (Amadeus), Arno Mattsson (Kaleva), Timo Heinonen (Aurinkomatkat) ja Mauri Kivelä (Matkapojat).

6 • 2015 SEPTEMBER


PÄÄKIRJOITUS – syyskuu 2015

Suuresta mahdollisuudesta turha poru

F

inpron ohjastaman Visit Finlandin Stopover Finland –hankkeesta on noussut kiivas keskustelu matkailualalla. Keskustelun taustalla on kovin juhlalliseksi muotoutunut lähestyminen sinänsä helpolta tuntuvaan mahdollisuuteen. Finnairin aloittaessa Aasian liikenteensä ei Suomeen pysähtyvillä matkustajilla ollut sijaa lentoyhtiön strategiassa. Vasta myöhemmin on tähän liittyvää potentiaalia alettu ymmärtää ja sen myötä myös virallinen Suomi on alkanut kiinnostua stopover-matkailusta. Ulkomainen turismi tuo rahaa Suomeen reilut 4,4 miljardia euroa vuodessa ja työllistää noin 140 000 henkeä 27 000 yrityksessä. Reilussa kymmenessä vuodessa turismista saadut eurot ovat kasvaneet 50 prosentilla. Finpro on tänä vuonna saanut merkittävää valtiovallan tukea Stopover Finland -hankkeelle, joka tavoittelee Suomen kautta Eurooppaan kulkevia aasialaisia turistivirtoja. Nykyisin vain pieni osa Helsinki-Vantaan kautta kulkevista aasialaisista lentomatkaajista pysähtyy Suomessa; jatkossa tavoitteena on tuplata määrä ja saada vuosittain 80 miljooNykyisin vain pieni naa euroa lisää turismin osa Helsinki-Vantuomia varoja Suomeen. taan kautta kulkeSiihen nähden 2,3 miljoovista aasialaisista nan euron panostus tuntuu järkevältä. lentomatkustajista Kesällä alkaneen ja nipysähtyy Suomessa mettömänä pysyttelevän kritiikin taustalla ovat incoming-operaattorin kilpailutukseen liittyvät ongelmat, jotka on kuvattu toisaalla tässä lehdessä. Jälkikäteen arvioituna Stopover Finland –hanke ja erityisesti incoming-operaattorin kilpailutus herättävät monia kysymyksiä. Niistä tärkein ei ole Finnairin tytäryhtiöiden rooliin kohdistuva epäilys, mutta siihen on sekä Finpron että Finnairin silti syytä suhtautua vakavasti. Onneksi näin on ilmeisesti jo tehty. Sen sijaan on syytä kriittisesti arvioida kannattaako suhteellisen yksinkertaiseen stopover-matkailutuotteen taustaselvityksiin, määrittelyyn ja tuotekriteereihin käyttää paljon aikaa ja rahaa. Samoin voi perustellusti kyseenalaistaa sitä, että tuotteille on yksi ainut luvanvarainen jakelija. Tämä ratkaisu ei edusta nykypäivää. Uusia matkustajia tulee joka päivä, tuotteet ovat olemassa ja kilpailu on vapaata. Rahat kannattaa sijoittaa verkkomyynnin avoimeen alustaan ja Stopover Finland -brändiin eikä selvityksiin ja kriteereihin. Vapaa kilpailu ratkaiskoon kysynnän kohdistumisen. Yrityksen ja erehdyksen kautta syntyy paras lopputulos. Nopeat syövät hitaat.

Shoppailua, chillailua, pyöräilyä ja patikointia

Zürichissä on helppo nauttia rennosta elämänmenosta Kaupunkilomakohdetta pohtiessa ei ensimmäisenä tule mieleen Sveitsin kaupungit tai Zürich. Imago on juurtunut syvälle: Sveitsissä on kallista ja Zürichissä tehdään vain pankki- ja vakuutusbisnestä. Sympaattinen ja monipuolinen kaupunki kutsuu kuitenkin myös pitkän viikonlopun viettoon, se on helppo ottaa haltuun joko kävellen, kaupunkipyörällä tai raitiovaunulla. Miia Manner, Zürich ZÜRICHIIN, TAI ZÜRIIN, kuten

paikalliset kaupunkiaan kutsuvat, on 2,5 tunnin lentomatka. Lentokentältä on kätevät yhteydet kaupunkiin: juna porhaltaa keskustaan kymmenessä minuutissa ja raitiovaunu puolessa tunnissa, molempien vuoroväli on noin 10 minuuttia. Kaupungin läpi virtaa Limmat-joki, joka laajenee keskellä kaupunkia Zürich-järveksi. Molempiin voi hypätä uimaan vaikka keskellä kaupunkia, ja rannoilla onkin useita puurakenteisia uimaloita, joiden altaat täyttyvät järvivedellä. Kristallinkirkas vesi suorastaan houkuttelee pulahtamaan, ja hellepäivänä rannat täyttyvätkin sekä turisteista että paikallisista, jotka tulevat vilvoittelemaan toimistolta lounasaikaan ja työpäivän päätteeksi.

Grossmünster-kirkko ja sen kaksi tornia kurottavat kohti taivasta vanhankaupungin ytimessä.

Vanhaankaupunkiin tunnelmoimaan Noin 2 000 vuotta sitten perustettu vanhakaupunki levittäytyy Limmat-joen molemmille puolille. Mukulakivikadut kutsuvat kävelylle, ostoksille ja illanviettoon. Joen länsipuolelle ovat asettuneet luksusbrändien nimikkoliikkeet, itäisellä puolella hintataso lähentelee tavallisen turistin budjettia. Itäinen vanhakaupunki on myös suosittu kohtaamispaikka, suihkulähteiden solinassa lukuisilla toreilla tapaavat sekä paikalliset asukkaat että turistit lounaan, kahvikupposen tai illanvieton merkeissä. Suihkulähteitä, joiden vesi on juomakelpoista, on kaupungissa yhteensä noin 1 200. Myös suosittu kävelykatu, Limmatquai, myötäilee jokea vanhankaupungin itäisellä puolella.

Zürich Westiin chillailemaan Noin kahden kilometrin päässä keskustasta sijaitseva Zürich Westiksi nimetty alue on sekoitus teollisuuden käytöstä poistuneita rakennuksia, hotelleja, trendikkäitä ravintoloita, kahviloita, pieniä putiikkeja ja taidegallerioita. Paikalliset ovat myös ottaneet tavaksi suunnata Zürich Westiin rentoon illanviettoon, ja kesäaikaan vierailijoita viihdyttää muun muassa pop up-ulkoradioasema. Iltaisin radioasema muuttuu meneväksi bilepaikaksi. Viadukt, eli rautatien holvi-

Vanhankaupungin kapeilla kujilla on välimerellinen tunnelma.

Urbaani Zürich West kulminoituu värikkääseen Frau Gerolds Gartenin ulkoilmaolohuoneeseen. Alueella on baarien ja putiikkien lisäksi polkupyöräkorjaamo ja kasvimaa.

kaarien alla kulkeva putiikkikuja alkaa Zürich Westin keskuksesta ja päättyy kauppahalliin, missä paikalliset tuottajat tarjoavat valikoimaansa: juustoja, lihaa, viinejä jne. Viaduktin päässä sijaitsee yksi kaupunkipyöräpiste, joten jos kävely alkaa puuduttaa jalkoja, voi takaisin keskustaan polkea ilmaisella lainapyörällä. Pyöräpisteitä kaupungissa on yhteensä seitsemän.

mihin Marc Chagall on maalannut ikkunat. Tarkkasilmäinen erottaa yhdestä ikkunasta myös taitelijan omat kasvot.

Kulttuurin ystäville Zürichissä on yli 50 korkeatasoista museota. Jos aikaa on vain yhteen museoon, kannattaa suunnata tiensä Kunsthaus Zürichiin, missä on pysyvästi esillä muun muassa Claude Monet’n, Salvador Dalin ja Vincent van Goghin maalauksia. Kaupungissa on myös lukuisia kirkkoja. Grossmünsterin lisäksi kannattaa piipahtaa Fraumünster-kirkossa,

Uetlibergille ulkoilemaan Uetliberg on Zürichin oma ‘vuori’, joka kohoaa 871 metrin korkeuteen meren pinnasta. Uetlibergille pääsee kätevästi junalla päärautatieasemalta, matka kestää noin 30 minuuttia. Ylhäällä avautuvat huikeat näkymät kaupungin yli aina Alpeille asti, jos vain sää sallii. Mukaan kannattaa varata hyvät jalkineet, ja lähteä nauttimaan sveitsiläisestä luonnosta ja näköalasta merkitylle reitille.

Hintataso kaupungissa Sveitsin frangin arvo on tällä hetkellä suunnilleen sama kuin euron. Junalippu lentoasemalta keskustaan maksaa 6,60 frangia,

Zürich-kortti 72 tunniksi 48 frangia. Vastaavat hinnat Helsingissä ovat 5 euroa ja 64 euroa. Viiden ruokalajin ateria kuohu- ja punaviinilasillisilla keskustan suositussa ravintolassa maksaa noin 95 frangia, olut keskustan pubissa tai baarissa 6-9 frangia. Bahnhofstrassella, päärautatieasemalta järven rantaan kulkevalla ostoskadulla voi kukkaroaan keventää oman budjettinsa mukaisesti. Kadun varrelta löytyvät sekä tunnetut massamuotiketjut että luksusbrändien nimikkoliikkeet. Zürichin hotellikapasiteetti on kovassa käytössä arkipäivisin, ja lomamatkalle kaupunkiin kannattaakin suunnata viikonlopuksi. Swiss aloitti keväällä suorat lennot Zürichistä Helsinkiin. Lennot operoidaan viisi kertaa viikossa. Lisätietoja osoitteessa zuerich.com.

VITOSEN VIERAANA: Toimitusjohtaja Martin Ahlberg, FIN-S Ahlberg

”Kutsu kylään” – täältä tullaan! KESÄ ON OHI Ruotsissakin, jos

sitä täällä nyt olikaan! Matkailullisesti täällä kuitenkin menee hyvin. Euroopasta tulee väkeä, sen sijaan Venäjän matkailun vaikutus on Suomeen verrattuna marginaalinen. Täälläkin toivomme, että tilanne itään normalisoituu.

Muista lähimarkkinat Suomen matkailumarkkinoinnissa Ruotsia ja Skandinaviaa ei saa – eikä kannata totaalisesti unohtaa. Jos haluaa vieraita taloon niin pitää ”kutsua kylään”. Nykyisin kutsuja Suomesta tulee aivan liian harvoin. Täällä meillä Ruotsin elinkeinoministeri Mikael Dam-

6 • 2015 SYYSKUU

berg haluaa panostaa Kiinaan ja Intiaan. Mutta miksi lähteä merta edemmäs kalaan? Ruotsalaiset ovat vuosia hehkuttaneet että ”kiinalaiset tulevat!” Volyymi on noussut, mutta se on edelleen vaatimattomalla 0,1% vuositasolla kaikista Ruotsin yöpymisistä. Majoitusyöpymisten lisäys Saksasta oli viime vuonna suurempi kuin kiinalaisten koko vuoden totaali. Nykyisin Kiinaan matkustaa enemmän ruotsalaisia kuin kiinalaisia Ruotsiin. Mielestäni Suomenkin kannattaa – ja pitää panostaa niihin markkinoihin jotka antavat parhaan ROI:n. Ne markkinat ovat lähimarkkinat ja Pohjoismaista Ruotsi on ylivoimaisesti suurin.

2017- mahdollisuuksien vuosi Kauppalehti haastatteli allekirjoittanutta elokuun lopulla. ”Ei se määrä vaan se laatu” oli yksi teesi. ”Älä toimi niin kuin kaikki muut” oli toinen. Suomen yksi valtti on mielestäni aina ollut ripaus ”luovaa hulluutta”. Se on usein suomalainen tapa toimia, ja se sopii myös Cool-käsitteeseen. Muutama vuosi sitten ”cool” oli Suomen markkinoinnin avainsanoja, mutta en ole ollenkaan varma, että sitä on Ruotsissa ymmärretty. Suomesta löytyy luovuutta ja mm. maailmanluokan ruokakulttuuri, korkeatasoinen risteilytarjonta ja hienot kylpylät, jotka odottavat renesanssia. Kokoustuo-

te ja koko MICE-sektori kannattaa elvyttää. Lisäksi löytyy suomalaisia laatubrändejä; tontut, Angry Birdsit, Muumit ja Koiramäet. Designia ja kulttuuria unohtamatta. Juhlavuosi 2017 on hyvin lähellä ja se on Suomelle oiva mahdollisuus. Työn pitäisi alkaa nyt. Onneksi Lahden MM-kisat 2017 on jo ymmärtänyt asian ja siellä ollaankin kiireisiä. Hiihdon MM-kisat ovat todennäköisesti vuoden 2017 suurin yksittäinen tapahtuma Suomessa. Sekä Suomessa että täällä Ruotsissa on taantuma ja nyt jos koskaan on hyvä hetki lisätä markkinaosuutta. Hyvällä yhteistyöllä ja tarkka-ammunnalla Suomella on erinomainen mahdollisuus kasvattaa markkinaosuuttaan.

Jos kutsu käy ”Herätteellisyydestä kaupallisuu-

teen” kirjoitin aikoinani, kun olin osa virallista Suomea ja MEK:iä Tukholmassa. Siitä on yli 20 vuotta, mutta nyt olisi sadonkorjuun aika. Nyt pitää näyttää todellista mielenkiintoa markkinoita kohtaan – ”kutsuja pitää lähettää”! Tervetuloa tänne Ruotsiin meidän messuille! Tai sitten tapaamme MATKA-messuilla. Ne ovat tänä päivänä Pohjoismaiden ylivoimaisesti valovoimaisimmat matkailumessut. Göteborgin TUR-messut ovat mennyttä aikaa mutta mm. Tukholman, allekirjoittaneen tuottamat, Stockholm Travel Show -messut neljä kertaa vuodessa, tekevät tuloaan. Messuista kahdet on suunnattu yleisölle, kahdet alan ammattilaisille. On terveellistä tavata silmätysten, tietenkin alan kesken mutta myös loppukuluttajan kanssa. Kuluttajan, joka liian usein

Kuva: Tibor Bárány©Tiborfoto.com

unohtuu viestinnässä. Tervetuloa kylään! Ja jos kutsu käy, mekin tulemme!

Martin Ahlberg Toimitusjohtaja FIN-S Ahlberg markkinointi- ja konsulttipalvelu tuottaa Stockholm Travel Shown neljä kertaa vuodessa.

5


JATKUU SIVULTA 3.

Kostea ja kolea alkukesä vauhditti matkamyynnin huippulukemiin

KAIKKI VAIN ELÄMÄÄ -TÄHDET LIVEKEIKALLA m/s FINLANDIALLA.

aa

ilkkum . Maija V

n

29.10

G 22.10. JV

si 5.11. Ans

Kreikka ja Turkki kesän suosikkikohteita, myös syksyn ja talven myynti vilkasta

Kela

jane ave Mai 10.10. P

i

nn 3.12. Sa i

irve Rost

ku

26.11. V

ti Tuis 19.11. Ant

Hyvä vinkki vaikka pikkujouluporukalle.

Kaikki nämä voit kokea, kun lähdet kuuden tunnin iltaminiristeilylle m/s Finlandialla. Valitse suosikkiartistisi ja varaa päivä kalenteristasi – sekä matkasi osoitteesta eckeroline.fi

eckeroline.fi N I M E S TÄ Ä N H U O L I M AT TA S U O M A L A I N E N

Kroatian suosio kasvaa koko ajan. Apollomatkojen kuva Makarskan rivieralta

Kroatian saaret kiehtovat Finnmatkojen tiedotusvastaava Julia Melnik kertoo myös heillä kesämatkojen myynnin olJulia Melnik, Finnleen todelmatkojen tiedostus- l a h u i m a a . päällikkö. Kreikka ja Turkki jatkavat suosikkikohteina, mutta myös Espanja ja Kroatia ovat kiinnostaneet monia matkailijoita. Syksyn ja talven matkat myyvät hyvin Finnmatkoillakin, Kanaria on kärkisijalla ja Meksiko, Thaimaa ja Kap Verde nostavat suosiotaan koko ajan. Julia Melnik on itse vetänyt 13 vuotta TEMA:n kiertomatkoja ja viimeisimpänä suosikkinaan hän pitää Kroatiaa.

”Aktiiviselle liikkujalle suosittelen erityisesti Adrianmeren saaria Bracia, Korculaa ja Hvaria. Myös Mljetin saari lukeutuu suosikkeihini”, vinkkaa Julia Melnik.

Kesän tilauslennot täyttyivät Kesämatkojen myynti oli vilkasta toukokuusta lähtien ja varausten määrä oli kesällä useina viikkoina 100 % enemmän kuin vastaavana ajankohtana viime kesänä, kertoo Tjäreborgin tiedotuspäällikkö Arja Pucilowski. Kesän tilauslentojen täyttöasteet olivat 99,9 % ja talven myynti on edellä viime vuotta myös Tjäreborgilla. Viime hetken matkoja ei ollut tarjolla kesä-heinäkuussa, eikä elokuun alussakaan.

Loka- ja marraskuun matkoista on myyty lähes 40 % enemmän kuin vastaavana aikana viime vuonna. Talven matArja Pucilowski, kojen myynTjäreborgin tiedostuspäällikkö. tivauhti on pysynyt hyvänä lämpimistä elokuun päivistä huolimatta. Kanariansaaret, Thaimaa, Kuuba ja Madeira ovat syksyn ja talven suosikkeja, mutta ei pidä myöskään unohtaa kaupunkija kaukolomia sellaisiin kohteisiin, joihin lennetään reittilennoilla. ”Näiden matkojen määrä lisääntyy meillä kovaa vauhtia koko ajan”, kertoo Arja Pucilowski.

87 % Kävijöistä haluaa tutustua kotimaan kohteisiin.

KOHTAA KOKO MAAILMA 21.–24.1.2016 Messukeskus matkamessut.fi 20.1. Matka Workshop Day Tule näytteilleasettajaksi Pohjois-Euroopan suurimpaan matkailualan tapahtumaan. Autamme mielellämme sinua onnistumaan: Myyntipäällikkö Rea Sandström puh. 050 382 6469, rea.sandstrom@messukeskus.com

74 % Kävijöistä haluaa kohdata matkailuasiantuntijat kasvokkain.

WORKSHOP DAY Tarjoaa tehokkaita B2B-kontakteja.

Myyntipäällikkö Anna Molander-Bry puh. 040 812 7566, anna.molander-bry@messukeskus.com Myyntipäällikkö Marco Simonen puh. 040 450 3350, marco.simonen@messukeskus.com Yhteistyössä:

6

Toimeksiantaja:

Partnerimaa:

6 • 2015 SEPTEMBER


OBSERVER

Israelin valtio subventoi Eilatiin lentäviä matkustajia

Eilat on nähnyt matkailun nousut ja laskut, nyt uskotaan parempaan tulevaisuuteen Arabian niemimaan ja Siinain välissä on Punaiseenmereen kuuluva Akabanlahti. Sen pohjoisrannalla sijaitsee kaksi kaupunkia Akaba Jordanian ja Eilat Israelin puolella. Paikka on sikäli mielenkiintoinen, että sopivasta kohdasta katsottaessa näkee samanaikaisesti neljän eri maan alueelle. Akabanlahden itärannalla Saudi Arabiaan ja Jordaniaan, länsirannalla Israeliin ja Egyptiin. Matkailijat vaan puuttuvat, ainakin verrattuna menneisiin hyviin vuosiin. Sodat ja epävakaa poliittinen tilanne on jo vuosia heijastunut alueen matkailuun. Eilatiin rakennetaan uutta kansainvälistä lentokenttää, sen myötä toivotaan uutta nousua matkailijavirtoihin. Antti Haukkamaa, Eilat EIL ATIN HOTELLINJOHTAJAT

muistelevat kaiholla 1990-lukua, jolloin kaupunkiin tuli talvisin liki 50 suoraa lentoa viikossa Euroopan eri maista. Ulkomaalaisten yöpymiset Eilatissa nousivat silloin vuositasolla 1,7 miljoonaan hotelliyöhön. Israelilaisten yöpymisvuorokaudet olivat silloin vuositasolla keskimäärin 4,5 miljoonaa. Vuoden 2000 intifadan seurauksena suorien lentojen määrä Eilatiin laski jyrkästi. Määrä tippui hetkessä yhteen kymmenesosaan huippuvuosista. Pikku hiljaa tilanne normalisoitui, mutta parhaimmillaankin viime vuosikymmenellä lentoja oli 15-20 viikossa. Gazan tilanteen kärjistyminen vuosina 2008, 2012 ja 2014 heikensi taas tilannetta. Suomalaiset ovat olleet uskollisia Eilatin matkailijoita ja suurin pohjoismainen matkailijaryhmä. Suorien lentojen ollessa vilkkaimmillaan, suomalaisten osuus oli 10% ulkomaisista matkailijoista.

Matkailuministeriö subventoi Eilatissa on kaksi lentokenttää. Kotimaan lennot laskeutuvat kentälle, joka on keskellä kaupunkia ja jakaa sen kahtia hotellialueeseen ja paikallisasutukseen. Kenttäalue vapautuu lähivuosina rakentamiseen, kun uusi kansainvälinen kenttä, Ramon International Airport, valmistuu. Se sijaitsee noin 20 km Eilatista pohjoiseen ja kentän ja kaupungin välille on rakenteilla nopea junayhteys. Tällä hetkellä on vielä käytössä kansainvälisen liikenteen kenttä, Ovda, josta matkaa kaupunkiin on 60 km. Ulkomaiset lentoyhtiöt saavat tulevana talvikautena rahallista tukea jokaisesta matkustajasta, joka saapuu Eilatiin suorilla lennoilla. Tuki on 60 euroa / matkustaja. Siitä 45 euroa maksaa Israelin matkailuministeriö ja 15 euroa Eilatin hotelliyhdistys.

Punaisenmeren herkut Punaisenmeren rantakaistale Eilatissa jakautuu keskustasta Jordanian rajalle yltävään hotellialueeseen ja itäiseen eli korallirantaan, jossa sijaitsee alueen lukuisat sukellus- ja vesiurheilukeskukset. Hotellialueelle on rakennettu kaikkiaan

6 • 2015 SYYSKUU

SKANDINAAVISEN LENTOYHTIÖ SAS:N suomalainen tytäryhtiö Blue1

jää lehtitietojen mukaan lokakuun loppuun mennessä ilman lentokoneita. Blue1:stä tuli kolme vuotta sitten pelkkä SAS:n tuotantoyhtiö, eli se lentää lentoja SAS:n lukuun. Matkailuala muistaa hyvin Blue1:n loiston ajat, jolloin se toden teolla haastoi Finnairin. Nyt on kaikki toisin. SAS on aiemmin ilmoittanut, että Blue1 luopuu Boeing 717 -koneistaan lokakuun loppuun mennessä. Tilalle piti tulla SAS:n Boeing 737-600 -koneita, mutta niin ei nyt käynytkään. Nyt mietitään sitä mahdollisuutta, että yhtiöstä tulisi alueellinen, pieniä suihkukoneita käyttävä operaattori. Se olisi paluuta juurille, sillä alueellisesta Air Botniasta koko tarina lähti alkujaan liikkeelle. Paikallinen operaattori Flybe Finland tunnetaan kesäkuusta lähtien nimellä Nordic Regional Airlines, eli NORRA. Nimi- ja brändimuutos tulivat ajankohtaiseksi, kun brittiläinen emoyhtiö Flybe Plc ilmoitti viime vuoden marraskuussa irtaantuvansa Flybe Finlandin toiminnoista ja myyvänsä 60 prosentin omistusosuutensa. Kaupat sinetöitiin 31. maaliskuuta, jolloin yhtiö siirtyi väliaikaisesti Finnairin omistukseen. Samoihin aikoihin viime syksynä ilmoitettiin, että yhtiön myymisestä edelleen Staffpointin ja GW Sohlbergin muodostamalle konsortiolle käydään neuvotteluja. Näiden neuvottelujen pitkittyminen kuukausikaupalla pakotti Finnairin ottamaan yhtiön kokonaan omistukseensa. Tälle siirrolle saatiin kesällä kilpailuviranomaisten lupa. Julkisuuteen ei ole tihkunut mitään tietoja neuvottelujen jatkumisten taustoista. Niitä ei kuitenkaan ole lopetettu, mikä on ehkä hyvä uutinen. Tai sitten ei.

Eilatin kaupunkikuvaa hallitsee sisämaahan työntyvät laguunit. Näin on saatu hotelleille rantatontteja ja upeille jahdeille turvalliset marinat.

Matkailu suurin työllistäjä Eilatin hotelliyhdistyksen toimitusjohtaja Shabtai Shay korostaa matkailun merkitystä Eilatille. Kaupungin 55 000 asukkaasta, 10 000 työllistyy hotelleissa ja toinen moinen muissa matkailun palveluammateissa. Matkailuelinkeino on kaupungin päätulonlähde. Israelin hotellihuoneista 25% on Eilatissa, niitä on kaikkiaan 12 000. Kotimaan matkailu on ollut Eilatin pelastus niinä vuosina, kun ulkomaalaiset matkailijat ovat loistaneet poissaolollaan. Eilat on verovapaata aluetta, eli palvelut ja ostokset ovat edullisempia muuhun maahan verrattuna. Toki myös Eilatin ilmasto houkuttelee israelilaisia nauttimaan samoista asioista kuin matkailijoitakin eli auringosta ja merestä, korkeatasoisista hotelleista ja runsaasta aktiviteettitarjonnasta.

Lentoyhtiö ilman lentokoneita ja muita surullisia tarinoita

Eilatin hotelliyhdistyksen toimitusjohtaja Shabtai Shay vaimonsa Geulan kanssa.

kolme laguunia, jotka työntyvät pitkälle sisämaahan. Näin on saatu aikaan lisää ranta-aluetta hotelleille, turvallisia marina-alueita veneille ja viihtyisiä rantabulevardeja elävöittämään kaupunkikuvaa. Punaisenmeren vesi on talvisinkin yli 20-asteista. Alue on kuuluisa värikkäistä koralliriutoistaan ja kalalajeistaan, jotka tekevät siitä suositun sukellus- ja snorklauskohteen. Lähellä Egyptin rajaa sijaitsee Coral Beach, jossa on vedenalainen meripuisto ja observatorio. Siellä pääsee kuivin jaloin ihailemaan satoja eri kalalajeja. Uusimpana vetonaulana valtava 18 hain allas. Läheisellä South Bachilla sijaitsee delfiiniriutta, joka houkuttelee päivävierailijoita seuraamaan delfiinien elämää. Ne uivat vapaasti delfiiniriuttaan kuuluvassa suljetussa meren osassa. Oppaan johdolla pääsee myös uimaan, snorklaamaan ja sukeltamaan delfiinien kanssa.

Punaisenmeren suolaista vettä haihdutetaan isoissa vesialtaissa. Ne ovat myös lintujen esim. flamingojen elinpaikkoja.

Delfiiniriutta on Eilatin suosituimpia nähtävyyksiä. Siellä pääsee seuraamaan delfiinien elämää kelluvilta laitureilta ja myös uimaan, snorklaamaan ja sukeltamaan delfiinien kanssa.

Eräs merkittävä päivälehti on uutisoinut, että tänä kesänä Helsingissä vierailleista risteilyaluksista 80 % on jättänyt jätevesiä Helsinkiin. Mielikuvaksi siis jäi, että 20 % aluksista eivät jätä jätevesiä satamaan. Ettäs kehtaavat. Se jäi tosin mainitsematta, että moderni risteilyvarustamo ei voi ottaa sellaista maineriskiä, että jätevesiä päästettäisiin suoraan mereen. Siksi kaikki risteilylaivat ovat myös uivia vedenpuhdistamoja, jotka pystyvät puhdistamaan vetensä enemmän tai vähemmän juomakelpoisiksi. Itämeren rehevöityneeseen meriveteen verrattuna taitaa laatu keskimäärin nousta. Vain suola puuttuu. Siihen nähden miten tärkeää risteilyliikenne on Helsingin matkailulle on ikävää, että seriöösi päivälehti tekee numeroa ongelmasta jota ei ole. Heinäkuussa avattiin Helsingin Eteläesplanadille paraatipaikalle Venäjän matkailua edistävä Visit Russia-matkailukeskus. Matkailukeskuksen avajaisiin osallistuivat mm. Venäjän varakulttuuriministeri Alla Manilova ja Venäjän federaation matkailuviraston apulaisjohtaja Sergei Kornejev. Tilaisuudessa esiteltiin Tatarstanin, Luoteis-Venäjän ynnä muiden Venäjän alueiden matkailumahdollisuuksia. Kyseessä on Pohjoismaiden ensimmäinen Visit Russia -matkailukeskus. Voisivat ottaa tunnuslauseekseen 80-luvun tanskalaisen pilapiirtäjän aina yhtä ajankohtaisen lohkaisun: Visit Russia before Russia visits you! Saksalaisen REWE Groupin DER Touristik ostaa Apollon ja Kuonin Euroopan matkanjärjestäjäliiketoiminnan yksiköt. Kuoni ilmoitti tammikuussa 2015 luopuvansa kaikesta b-to-c matkanjärjestäjäliiketoiminnasta, mukaan lukien Apollo Pohjoismaissa. DER Touristik näkee, että Apollon liiketoiminnan ostaminen antaa yhtiölle johtavan aseman Pohjoismaissa. Apollo toimii Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa ja Suomessa yhdellä tavaramerkillä. Tämä nähdään kilpailuetuna. DER Touristikin juuret ovat Deutsches Reisebürossa, jolla aikoinaan oli yhtä ikoninen asema Saksassa kuin Suomen Matkatoimistolla täällä meillä. Lyhenteisiin päädytään kun maailma muuttuu.

Retkiä autiomaahan ja vuoristoon Eilatin pohjoispuolella aukeaa laaja Negevin autiomaa. Siellä ovat Eilatin pääretkikohteet Timnan puisto ja Ein Avdatin kanjoni. Timnan puisto kätkee sisäänsä arkeologisia löydöksiä ja geologisia ihmeitä. Kuningas Salomonin pylväät muodostuvat eroosion muovaamista hiekkakivipilareista, jotka nousevat autiomaan hiekasta majesteettimaisesti kohti taivasta. Alueella on maailman vanhin kuparikaivos ja kiinnostus kaivostoiminnan uudelleen aloittamiseen on

Ryanair lopettaa kaikki lentonsa Suomeen toistaiseksi. Viimeinen reitti oli Lappeenrannan ja Bergamon välillä. Aiemmin Ryanair lensi Lappeenrannasta myös Espanjan Barcelonaan ja Saksan Düsseldorfin lähellä sijaitsevaan Weezeen. Ryanair ilmoitti jo viime keväänä, että se lopettaa lennot Tampereelta tulevaksi talvikaudeksi. Nyt voivat kaikki kunnanisät, jotka ovat joskus päättäneet maksaa lunnaita Ryanairin lennoista oman kunnan kentälle ehkä vihdoin todeta sen, minkä sokea Reettakin näki jo aikoja sitten: ei kannata maksaa. Kannettu vesi ei kaivossa pysy. Lappeenrannan reitin lopettamisen syyt ovat kuulemma operatiivisia. Onneksi eivät olleet epäoperatiivisia.

Eipä heti tule mieleen pakata luistimia mukaan Eilatin matkalle. Kuvaushetkellä päivälämpötila oli yli 40 astetta, mutta Ice Mall –kauppakeskuksessa luisteltiin ostosten lomassa.

virinnyt. Ein Avdatin kanjonin alueella on jälkiä esihistoriallisesta asutuksesta. Valtava kanjoni kätkee sisäänsä lukuisia lähteitä, joista muodostuu pieniä järviä ja vaikuttavia vesiputouksia. Israelin tärkeimmät turistikohteet, kuten Jerusalem ja Kuollutmeri ovat suhteellisen helposti saavutettavissa myös

Eilatista käsin. Kuolleellemerelle on matkaa reilut pari sataa kilometriä ja Jerusalemiin noin 300. Eilatissa on myös rajanylityspaikat naapurimaihin Egyptiin ja Jordaniaan. Lisätietoa Israelista ja Eilatista: goisrael.fi ja eilat.com. Finnair aloittaa 28.10. suorat reittilennot talvikaudeksi Eilatiin.

Vaasalainen alamme yrittäjä Rabbe Grönblom siirtyi kesällä ajasta ikuisuuteen uusiutuneen haimasyövän uhrina. Grönblom oli poikkeuksellinen sarjayrittäjä, joka loi useita pikaruokaketjuja Suomeen. Viime vuosina hän panosti Omenahotellien perustamiseen ja kehittämiseen. Polku on ollut paikoin kivikkoista, mutta hotellikonsepti on yhtä nerokkaan yksinkertainen kuin oli aikoinaan Kotipizza. Grönblomin konseptointinäkemys oli maailmanluokkaa. Surunvalittelijoiden joukkoon liittyy myös

Nimimerkki Observer on matkailualan taustavaikuttaja, joka kriittisesti kommentoi alamme ilmiöitä. Observerin kannanottojen ei tarvitse noudattaa lehden yleistä linjaa.

7


Suomeen perustettiin uusi lentoyhtiö

Go!Aviation tähtää myös Eurooppaan Kuluneen kesän aikana perustettiin Suomeen uusi kotimainen lentoyhtiö GO!Aviation. Yhtiön liikeidean mukaisesti sen palvelut suunnataan yrityksille uudella tavalla räätälöitävään liikematkustukseen lähialueilla ja Euroopassa. Yhtiö lupaa aloittaa lentotoiminnan vielä kuluvan loppuvuoden aikana. Eero Havia GO!AVIATIONIN UUDENLAISEN

matkustuskonseptin yhtiö mainitsee ratkaisuksi paljon matkustavien liikematkustajien tarpeeseen lentää nopeasti ja silti kustannustehokkaasti reiteillä, jotka asiakas voi itse määrittää. Siinä yhdistetään reittiliikenteen ja tilauslentoliikenteen parhaita ominaisuuksia. Yhtiö on hankkimassa Pilatus -potkuriturbiinikalustoa, alkuvaiheessa kaksi 8-paikkaista konetta. ”Reitti voidaan lentää jopa yhdellä matkustajalla, mutta joustavasti ja kustannustehokkaasti toimitaan erityisesti pienten, enintään kahdeksan hengen asiakasseurueiden kuljettamisessa”, sanoo Go!Aviationin toimitusjohtaja ja toinen perustaja CEO Jorma Kario. Yhtiön toinen perustaja on COO Roope Kekäläinen. Myyntitoimintaa hoitamaan on pestattu matkakaupan alalla aikaisemmista yhteyksistään tuttu Annika Eerola. Hänellä on kokemusta myös lentäjänä liikelentokoneiden ohjaimissa.

Ajan säästöä Jorma Karion mukaan yhtiön innovoima matkustuskonsepti tarjoaa ajan, jopa matkavuorokausien säästöjä. Se tarjoaa ratkaisun myös monille Suomen maakuntalentoasemille tai niiltä pois matkustaville. Suoria lentoja voidaan lentää myös vaikkapa Oulusta Pietariin. ”Mahdollistamme kustan-

Megakauppakonserni REWE satsaa nyt Pohjoismaihin

Kuoni ja Apollo löysivät nopeasti uuden omistajan Kuoni löysi kesällä 2015 ostajan koko matkanjärjestämisliiketoiminnalleen. Saksalaisen REWE -konsernin matkadivisioona DER Touristik ostaa sveitsiläisen Kuonin matkanjärjestäjäliiketoiminnan yksiköt, mukana Pohjoismaissa ja myös Suomessa toimiva Apollo. Asiasta tehtiin aiesopimus kesäkuun 2015 lopulla ja kauppa on ilmoitettu viimeisteltäväksi ihan näinä päivinä eli kuluvan vuoden kolmannen kvartaalin, so. syyskuun loppuun mennessä. ”Kilpailuviranomaisten kantaa asiassa odotetaan”, sanoo Apollon Suomen maajohtaja Eva Torra. Eero Havia KAUPAN MITTASUHTEET huo-

mioon ottaen yritysjärjestely näyttää ratkenneen varsin nopeasti, vain noin viiden kuukauden sisällä siitä, kun Kuoni ilmoitti halustaan luopua matkanjärjestäjäliiketoiminnasta. REWE Group on Saksassa ja lähinnä saksankielisessä sekä keskisessä Itä-Euroopassa ja myös Italiassa aikamoinen tekijä kaupan ja myös matkakaupan alalla. Moni suomalainenkin tunnistaa matkoiltaan Billa- ja Penny -supermarketketjut. Omistusjärjestelyssä toisensa löysivät kaksi varsin perinteikästä, iäkästäkin toimijaa. Kuoni on perustettu Sveitsissä jo 1906 ja REWE -konserni sai alkunsa Kölnissä 88 vuotta sitten, 1927.

”Uusi omistaja on hyvä uutinen” REWE –konsernin matkadivisioona DER Touristik, jonka palveluita käyttää vuosittain jopa 5,5 miljoonaa matkustajaa, ei ole toiminut Suomessa eikä muualla Pohjoismaissa aikaisemmin. Tätä Apollon Pohjoismaiden johtaja Leif Vase Larsen pitää hyvänä ominaisuutena. ”Jos olisimme saaneet omistajaksi jo pohjoismaisella markkinapaikalla toimivan yrityksen, olisi se aiheuttanut valtavasti lisästressiä niin Apollon henkilöstölle kuin nykyjoh-

8

dollekin”, sanoo Apolloon viime tammikuussa paluun tehnyt johtaja. Vase Larsen pitää uuden omistajan löytymistä posiMaajohtaja Eva tiivisena, jopa Torra, Apollomatkat. iloisena asiana. Hän uskoo, että Apolloa päästään kehittämään suuren saksalaiskonsernin osana ja pohjoismaisena matkailubrändinä. Kaupassa siirtyy 2 350 Kuonin työntekijää DER Touristikin palkkalistoille. Näistä Pohjoismaissa Apollon väkeä on noin 1 000 työntekijää ja miljoona matkustajaa. Emokonserni REWE Groupilla on 330 000 työntekijää, jotka vuonna 2014 aikaansaivat 51 miljardin euron liikevaihdon. Suomen maajohtaja Eva Torra on kesän mittaan myös saanut epävirrallisen ensi kontaktin REWEn ja DER Touristikin väkeen. ”Ystävällistä väkeä, jonka kanssa oli luontevaa kommunikoida. Itsekin kauppiaan tyttärenä aistin enemmän kauppiashenkeä kuin suuren pörssiyhtiön ilmapiiriä”, sanoo Eva Torra.

Lentoyhtiökumppanit Kuoni Nordicissa ovat kaupan

kohteena Apollomatkat Suomessa, Apollo, Kuoni ja Golf Plaisir -nimiset toimijat Norjassa, Ruotsissa ja Tanskassa, jossa myös jyllantilainen matkanjärjestäjä Falk Lauritsen kuuluu kauppaan. Kaupassa on mukana myös Pohjoismaissa kolmen A321-koneen laivastolla toimiva lentoyhtiö Novair. Saksalaisyhtiöllä ei ole ollut omaa lentoyhtiö, mutta Leif Vase Larsen uskoo, että Novair pidetään myös uudessa omistuksessa konsernin lentoyhtiönä lentämässä pohjoismaisia matkailijoita mm. Kanarian rantalomille. Apollo chartraa myös mm. Norwegianin lomalentoja sekä tekee yhteistyötä myös mm. Thai Airwaysin ja Qatar Airwaysin ja Emiratesin kanssa. Apollo panostaakin Arabiemiraatteihin ja Dubaihin matkakohteena nyt varsin näyttävästi pyrkien luomaan siitä jopa vastapainoa ja vaihtoehtoa talven kestosuosikille Kanarian saarille. Apollo lentää Emiratesin kanssa yhteistyössä Dubaihin niin Tukholmasta kuin Kööpenhaminasta B777-kalustolla, mutta joulukuun alusta jopa A380-superjumbolla eli Emiratesin lippulaivalla, jolla lomalle siirtyy kerralla 650 matkustajaa. Suomesta Apollo lennättää matkustajansa Dubaihin Finnairin siivin.

Go!Aviation arvioi yksimoottorisen, 8-matkustajapaikkaisen Pilatus-potkuriturbiinikoneen tarjoavan uudelle yritykselle vahvuuksia, jotka ovat sille suoranainen kilpailuetu.

nustehokkaan matkustamisen esimerkiksi Suomen maakuntakaupungeista, joista tällä hetkellä on vaikea liikkua Keski-Eurooppaan tai Suomen sisällä poikittain”, Kario sanoo. ”Merkittävä kohderyhmä ovat yritykset, joilla on matkustustarpeita kohteisiin, joiden lentoasemille ei nyt lennetä tai lennetään niin harvoja vuoroja, että matkustajat joutuvat viipymään perillä pitempään, kuin olisi tarpeen.”

Yritysasiakkaat lentokoneen omistajiksi Go!Aviationin tavoitteena on myös malli, jossa pääoman tarpeen rasitetta voisivat jakaa suurkuluttaja-asiakkaat. ”Näin vakituiset asiakasyritykset voisivat tulla lentokoneen osa-omistajiksi. Heidän hyötynsä olisi saada lentopalveluita ilman pääomakulun osuutta lentohinnassa eli vieläkin edullisemmin kuin muutoinkin edulliset lentohinnat ovat ”, sano Kario. Go!Aviation on valinnut lentotoimensa työkaluksi 8-paikkaiset, yksimoottoriset Pilatus-tur-

Viking Linelle uusi risteily-mobiilipalvelu Viking Line lanseerasi uudenlaisen mobiilisovelluksen, jonka avulla matkustajat voivat pitää yhteyttä toisiinsa ja tarkistaa esim. laivan viihdetarjonnan.

bopropkoneet. Pilatus Group on sveitsiläinen, 1939 perustettu lentokonetehdas, jolla on itsenäiset tytäryhtiöt Coloradossa USA:ssa sekä Australian Adelaidessa. Lisäksi konsernilla on tuore joint venture Kiinan Chongqingissä. ”Suomen taivailla po. konetyyppi matkustajakäytössä on uutta eikä konetyyppi ole muualla Euroopassakaan kovin yleinen. Sen sijaan USA:ssa, Kanadassa ja Australiassa Pilatuksella on paljon käyttäjiä. Näemme Pilatuksen uutuusarvon kilpailuetuna”, sanoo Kario.

Tailor-Made Travel Event LOKAKUUN LOPULLA toista ker-

taa järjestettävän Tailor-Made Travel Eventin järjestelyt ovat jo hyvässä mallissa. Tilaisuus järjestetään Helsingissä Palace hotellin juhlakerroksessa lokakuun 30.-31. päivinä. ”Olemme saaneet monia uusia hienoja näytteilleasettajia. Mukaan tänä vuonna tulevat mm. Waldorf Astoria hotelli, Conrad hotelliketju, Hurtigruten, Wilderness Safaris, Olympia lentomatkatoimisto sekä Herrankukkaro”, kertoo tapahtumaa koordinoiva Sven Hansen. Tapahtumaan kutsutaan eri yritysten asiakkaita, mutta perjantai-ilta, klo 16.30 alkaen, on varattu matkailualan ammattilaisille.

Turun Caribia Holiday Clubille Turussa sijaitseva kylpylähotelli Caribia siirtyy liiketoimintakaupalla SOK:n tytäryhtiö Sokotel Oy:ltä Holiday Club Resorts Oy:lle. Caribiasta tulee Holiday Club -ketjun seitsemäs kylpylähotelli 1.10. alkaen. LOMAKESKUS SANEERATAAN

kauttaaltaan, mm. hotellihuoneet remontoidaan ja kohteeseen tuodaan uusia palvelukonsepteja. Remontin aikana Caribia palvelee täysin normaalisti sekä syksyn kylpylälomalaisia että kokousvieraita.

Lomahuoneistoja

Vikingin uusi appsi tuo risteilymatkaan täysin uusia mahdollisuuksia.

UUDET MOBIILIT risteilysovellukset on jo lanseerattu mm. Royal Caribbeanin ja Carnival Cruisesin aluksilla. Nyt Viking Line tuo sovelluksen Itämerelle. ”Uusi mobiilisovellus tekee Punaisista laivoista some-aluksia ja mullistaa laivamatkailijoiden risteilykokemuksen. Me haluamme kehittää risteilyelämyksistä entistä mutkattomampia ja viihdyttävämpiä, ja tuoda sovelluksen myötä risteilymatkat tälle vuosituhannelle”, hehkuttaa Viking Linen markkinointijohtaja Kaj Takolander.

Paljon mahdollisuuksia Laivamatkan aikana matkustajat voivat luoda suljettuja keskusteluryhmiä omalle porukalleen. Toisaalta sovellus antaa mahdollisuuden myös uusien

tuttavuuksien solmimisen deittisovellusten tapaan: käyttäjät voivat vapaaehtoisesti jakaa oman käyttäjäprofiilinsa ja täydentää sitä omalla kuvallaan. Sosiaalisten ominaisuuksien lisäksi matkustajat voivat suunnitella oman risteilyohjelmansa, olla jatkuvasti ajan tasalla laivan elämystarjonnasta ja aukioloajoista sekä jatkossa myös tehdä omia ostoslistojaan etukäteen. Risteilysovellus otetaan aluksi käyttöön Helsinki–Tukholma, Turku–Tukholma ja Maarianhamina–Tukholma-reiteillä sekä myöhemmin myös Helsinki– Tallinna- ja Maarianhamina–Kapellskär-matkoilla. Risteilysovellus on ladatt av i s s a i l m a i s e k s i i O S - j a Android-älypuhelimille AppStore- ja GooglePlay-sovelluskaupoista.

Caribian yhteyteen aiotaan rakentaa korkeatasoisia Holiday Club Villas -lomahuoneistoja. Joitakin vuosia markkinoilla ollut ja hyvän vastaanoton saanut Villas-konsepti halutaan jalkauttaa nyt ensimmäistä kertaa kaupunkiympäristössä olevaan loma- ja kokouskeskukseen. ”Suunnittelemme rakentavamme yhteensä 60–70 yhden ja kahden makuuhuoneen huoneistoa, joissa on mm. täysin varusteltu keittiö, sauna ja parveke. Villas-huoneistot myydään omistajille, jotka voivat antaa niitä myös vuokralle osaksi hotellin majoitustarjontaa. Villas-huoneistojen ennakkomarkkinointi on tarkoitus käynnistää vuoden 2015 kuluessa. Rakentaminen alkaisi tällöin kesällä 2016”, kertoo Vesa Tengman.

SuperPark Caribiaan suunnitellaan myös SuperPark Turku -nimistä sisäaktiviteettipuistoa nykyisen Areenan tilalle. Uusi puisto valmistunee ensi talven aikana. Hankkeen toteutuminen vaatii vielä Turun kaupunginhallituksen päätöksen nykyisen vuokrasopimuksen irtisanomiseksi Turun kaupungin ja Turku Ausade Hotelli Oy:n välillä.

6 • 2015 SEPTEMBER


LYHYESTI

Elä unelmaasi. Me turvaamme.

MATKUSTUSLUPA KANADAAN. Kanada on ottanut elokuussa käyttöön sähköisen matkustusluvan, vastaavan kuin Yhdysvalloissa. eTA (Electronic Travel Authorization) on toistaiseksi vapaaehtoinen, mutta tulee pakolliseksi 15.3.2016 alkaen. Matkustuslupa koskee kaikkia Kanadaan lentäen saapuvia, viisumivapaiden maiden kansalaisia, joilla ei ole Kanadaan työ- tai oleskelulupaa. Lupa vaaditaan myös transitmatkustajilta. Lupa maksaa CAD 7, eli noin viisi euroa. Lisätietoa osoitteessa http://www.cic.gc.ca/english/visit/eta.asp.

www.eurooppalainen.fi

LUXOR JA ASSUAN AUKI MYÖHEMPÄÄN. Egyptin viranomaiset ovat parantaneen valaistusta monissa Assuanin ja Luxorin turistikohteissa, mm. Hatshepsutin temppelialueella, Kuninkaiden laaksossa ja Luxorin temppelissä. Samalla aukioloaikoja on pidennetty aamu kuudesta talvisin kello yhdeksään illalla ja kesäisin ilta yhteentoista. THY PATAN KATTOJÄRJESTÖÖN. Turkish Airlines on lisännyt lentojaan Aasiaan ja liittynyt myös alueen vahvaan matkailuorganisaatioon, PATAan. Se on liittynyt myös paikalliseen PATA Finland Chapteriin. Suomessa on nyt kolme yritystä, jotka paikallisen yhdistyksen lisäksi kuuluvat PATAn kattojärjestöön; Helin Matkat, Suomen Messut ja nyt Turkish Airlines. ILMAINEN WIFI MERELLÄ. Tammikuusta 2016 alkaen Silversea tarjoaa ilmaisen WiFin kaikille matkustajille kaikilla matkoilla, tutkimusristeilyt mukaan lukien. Myös Royal Caribbeanin Majesty of the Seas -alukselle asennetaan telakoinnin yhteydessä paremmat yhteydet ja WiFi tulee olemaan ilmainen. Ensi kesänä aluksen kotisatamaksi tulee Port Canaveral ja se tekee muutaman päivän risteilyjä Bahamasaarille. MENOSSA MADRIDIIN? Thyssen-Bornemiszan museossa on 6.10.-7.1.2016 esillä Edvard Munchin näyttely. Esillä on yli 80 taiteilijan työtä. The Lion King-musikaalia esitetään Lope de Vegan teatterissa 21.10.-30.11. ENEMMÄN AIKAA MAISSA. Celebrity Cruisen Karibian risteilyillä yövytään usein satamissa. Se tarkoittaa enemmän aikaa kohteissa ja mahdollistaa mm. illallisen nauttimisen laivan sijaan maissa.

VOITTOISA OLYMPIAJOUKKUE PALASI KOTIIN. Special

Olympics -kesämaailmankisat järjestettiin heinä-elokuun vaihteessa Los Angelesissa. Suomesta oli mukana 92 hengen joukkue, joka kisaili 13 eri lajissa, mm. purjehduksessa, Beach Volleyssa, ratsastuksessa, golfissa ja uinnissa. Suomen joukkue sai yhteensä huikeat 42 mitalia. Sisujengi huoltojoukkoineen saapui Finnairin ja British Airwaysin lennoilla Helsinki-Vantaalle, missä heitä odotti lämmin vastaanotto ja onnittelukomitea. Kuvassa British Airwaysin Satu Kalajainen onnittelee tulijoita. Eurooppalainen on ainoa suomalainen matkavakuutuksiin erikoistunut vakuutusyhtiö. Maailmanlaajuinen palveluverkostomme on ainutlaatuinen. Hädän sattuessa olemme aina ja kaikkialla tavoitettavissasi. Tunnemme matkakohteesi olosuhteet ja Eurooppalaisella on lääkäreiden ja sairaaloiden verkosto kautta maailman.

JATKUU SIVULTA 3.

Mittasuhteet muuttuvat ja mobiiliratkaisut tulevat

Isommat kylpyhuoneet ja enemmän pistokkeita Hotellit suuntaavat katseen tulevaisuuteen Mobiiliratkaisut Hotelliin saapuminen, sisään- ja uloskirjautuminen vievät matkustajan aikaa. Tulevaisuudessa matkustajan ei tarvitse käydä vastaanottotiskillä jonottamassa lainkaan, sillä toiminnot hoituvat omalla älypuhelimella. Puhelin toimii huoneen avaimena, ja kirjautuminen hoidetaan sähköisesti. Suomessa mobiiliavaimen käyttöönotto on vielä suunnitteluasteella, mutta esimerkiksi Scandic on ottanut jo sähköisen uloskirjautumisen käyttöön. ”Check-out tehdään omalla älypuhelimella, maksu hoituu luottokortilla, ja avain pudotetaan lähtiessä sille varattuun paikkaan aulassa. Kuitti tupsahtaa matkustajan sähköpostiin lähdön jälkeen”, kertoo Kati Puukko, Scandicin viestintä- ja markkinointijohtaja.

Laatutyölle on tarvetta myös matkailualalla Haaga-Heliassa saatiin päätökseen projekti, missä koottiin matkailualan yritysten näkemykset matkailun laadun kehittämiseksi Suomessa. Miia Manner MATKAILUYRITYSTEN MIELIPITEITÄ selvitettiin tutkimuksen

Sydneyn Hotel 1888 aulassa on monimuotoinen oleskelutila, joka yhdistyy hotellin ravintolaan.

Bulevardilla sijaitsevassa Indogohotellissa on panostettu laadukkaaseen kylpyhuoneeseen.

Virtaa älylaitteisiin Huoneessa tärkeä varustus on pistorasiat, niitä tulee olla riittävästi ja helposti sijoitettuna. Asiakas haluaa virtaa älylaitteisiinsa, eikä halua käyttää aikaa pistorasian etsimiseen tai varsinkaan sängyn alla konttaamiseen virtalähteen toivossa. Korkeatasoiset high tech valaisimet tekevät myös tuloaan, LED-valaistuksella luodaan tunnelmaa ja kohdistetaan valo juuri oikeaan paikkaan.

Best Western Haagan tiloihin avataan marraskuussa monipuolinen kuntokeskus, joka palvelee sekä hotellin vieraita että paikallisia asukkaita.

ma-altaalla tai kattoterassilla saa näyttäviä omakuvia, mutta jos sellaista ei hotellissa ole, voi ‘selfie spacen’ rakentaa esimerkiksi taulunkehyksestä hotellin aulaan.

Hotelli somessa

Aulaan oleskelutiloja

Sosiaalisessa mediassa jaetaan valokuvia hotelleista ja niiden huoneista. Se luo hotellille tarpeen näyttää hyvältä Facebookissa, Instagramissa ja Flickrissä jaetuissa kuvissa. Tahrat tekstiileissä tai ötökät kylpyhuoneessa karkottavat asiakkaat tehokkaasti, joten siisteyteen on kiinnitettävä huomiota entistä enemmän. Somessa jaetaan ahkerasti erityisesti selfieitä. Infinity-ui-

Huoneessa tilantarve vähenee, ja aulatilat muuttavat muotoaan. Hotellin baari, ravintola, lounget ja bisnestilat ovat sulautumassa yhdeksi tilaksi. Avoimessa oleskelutilassa hoidetaan työtehtäviä, vietetään aikaa tai nautitaan päivän päätteeksi virkistävä juoma. Nopea ja moitteettomasti toimiva langaton verkko on oltava helposti saatavilla joka puolella hotellia, samoin älylaitteiden latauspisteitä on oltava riittävästi

6 • 2015 SYYSKUU

Kun ostat matkan, hanki myös samalla matkavakuutus.

myös yleisissä tiloissa. Istuinryhmissä panostetaan erilaisiin kokoonpanoihin, missä on mukavat oltavat sekä seurueilla että yksinoloa kaipaavalla.

avulla, johon osallistui 44 yritystä matkailutoimialan eri sektoreilta. Esiin nousi esimerkiksi yritysten toive toimivammasta yhteistyöstä omalla toimialalla ja myös sen ulkopuolella. Yhteistyön avulla pystyttäisiin luomaan yhtenäisempi mielikuva matkailukohteesta, ja yritysten mielestä laatutyölle tarvittaisiin koko Suomen kattava katto-organisaatio edistämään yhtenäisyyttä.

Laatutonni Laatutonni on matkailualan keskeinen laatuohjelma, jonka valmennukset toteuttaa Haaga-Perho. Laatuvalmennuksen avulla matkailuyritys saa käytännön työkaluja ja täsmäkoulutusta toiminnan kehit-

tämiseen. Turvallisuus, verkostoituminen, asiakasymmärryksen lisääminen ja sosiaalisen median opit ovat myös valmennuksen aiheina.

Suositukset Matkailuyritysten toiveena on kansainvälinen laatujärjestelmä, joka olisi laajasti tunnettu. Sen toteuttaminen ei ole lähitulevaisuudessa mahdollista, joten projektissa päädyttiin suosittelemaan muun muassa Laatutonnin logon uudistamista ja sen käyttämistä näkyvästi markkinoinnissa. Visit Finland ja Haaga-Perho suosittelevat myös alueellisille matkailun organisaatiolle Laatutonni-valmennuksen organisoimista kehittämistoimenpiteiden yhteydessä. Tärkeitä kehittämishankkeita tällä hetkellä ovat esimerkiksi Culture Finland, Outdoors Finland, Finrelax ja Finland Stopover.

Hurtigrutenin tutkimusretket Hurtigruten lanseeraa uudet risteilyt, joiden aikana perehdytään luontoon tutkimusretkeläisten tavoin. E N SI V U O D E N alusta kolme

Hurtigruten alusta, MS Nordnorge, MS Nordkapp ja MS Nordlys, tarjoavat aktiivista ohjelmaa tuttujen retkien ohella; ohjatut vaellusretket tulevat ohjelmaan. Laivoilla on mukana asiantuntijoita, jotka ohjaavat vaellukset. 12 päivää kestävän risteilyn aikana kuullaan asiantuntijoiden pitämiä korkeatasoisia luentoja, aiheina mm. biologia, historia ja tietysti arktisten alueiden tutkimusmatkat. Retkikunnan käyttämä kieli näillä matkoilla on englanti. ”Vielä tänä syksynä tehdään kolme tutkimusretkiristeilyä loka- ja marraskuussa”, kertoo Hurtigrutenin edustaja Pia Dinan.

Lähiruokaa ja liikuntaa Lähi- ja luomuruoan arvostus on nousussa, ja myös hotelleissa kiinnitetään huomiota keittiön antimiin. Matkustajat haluavat syödä terveellisesti ja liikkua myös reissun päällä. Ikkunaton kellarihuone, mihin on sijoitettu muutama kuntosalilaite, ei houkuttele nykypäivän matkustajaa. Kuntokeskuksen ja muiden liikuntatilojen viihtyvyyteen ja monipuolisuuteen panostaminen tuovat hotellille lisäarvoa omaan hyvinvointiin panostavien matkustajien keskuudessa. Tulevaisuuden hotelli linkittää toimintonsa myös lähiympäristöön, paikalliseen taiteeseen, brändeihin ja designiin ja luo matkustajalle mahdollisuuden eläytyä paikalliseen tunnelmaan.

MATKA-AGENTIT 15 VUOTTA. Suomen Matka-agentit Oy, vuonna 2000 Porvoossa perustettu matkatoimisto ja

matkajärjestäjä juhli 15-vuotista olemassaoloaan Tallinkin Baltic Queen -risteilyllä elokuun viimeisenä viikonloppuna 80 yhteistyökumppaninsa ja asiakkaan voimin. Matka-agenteilla on nykyisin toimistot Porvoossa, Turussa, Joensuussa ja Helsingissä. Kuvassa vasemmalta, mikrofonin ääressä olevan Suomen Matka-agentit Oy:n perustajan, toimitusjohtajan Jorma Kukkosen ympärillä talon väkeä Ilse Samuelsson, Laila Hirvonen, Mikael Wahtera, Irene Kurki, Markku Kupiainen, Riikka Kettunen, Kaisu Väänänen ja Ritva Wikman.

9


Matkamessuilla ennakoidaan trendejä ja käännettään katse tulevaisuuteen

Herkkusuut huomio! Varaa etukäteen tuoreista merenherkuista koostettu Äyriäisvati. Kulinaarinen taidonnäyte sisältää hummeria, merirapuja, sinisimpukoita, ostereita, ravunsaksia, tuoreita ja savustettuja katkarapuja ja chilisimpukoita lisukkeineen. Annokset tarjoillaan leivän, voin ja juuston kanssa. Saatavana Gabriellan, Mariellan, Amorellan ja Viking Gracen à la carte -ravintoloissa.

Matkailualan keskeisistä toimijoista koottu Matkamessujen kehitysryhmä mietti messujen, ja laajemmin koko toimialankin, tulevaisuutta elokuussa Messukeskuksessa järjestetyssä workshopissa. Tilaisuutta luotsasi futuristi Elina Hiltunen. TULEVAISUUDEN ENNAKOINTI

on yhä tärkeämpää jatkuvasti kiristyvässä kilpailutilanteessa. Haasteita matkailutoimijoille luovat muun muassa toimialan murros sekä yleinen taloustilanne. ”Kukaan ei voi ennustaa tulevaisuutta, mutta sitä voi kuitenkin ennakoida vaikkapa erilaisten skenaarioiden ja trendien avulla. Esimerkiksi väestönkasvu, ilmastonmuutos, ikääntyminen ja globaalin keskiluokan kasvu ovat megatrendejä, jotka vaikuttavat matkailuun yhä enemmän tulevaisuudessa”, Elina Hiltunen toteaa.

Tarkastele ei aloja

Äyriäisviikot 1.–30.9.2015

Futuristi kehottaa matkailuorganisaatioita varautumaan tulevaisuuteen tutkimalla jo olemassa olevia trendejä ja heikkoja signaaleja. Hän muistuttaa myös, että radikaalit muutokset kilpailutilanteeseen voivat tulla täysin eri aloilta kuin mihin on tähän asti totuttu. ”Sanon usein, että tulevaisuus tulee nopeammin kuin uskoisikaan, ja jo nyt meillä on tavallisilta tuntuvia toimintatapoja ja tuotteita, jotka olisivat kuulostaneet utopistisilta 20 vuotta sitten. Tulevaisuuden ennakoinnissa kannattaa olla rohkea ja miettiä mahdollisimman avoimin mielin tällä hetkellä päättömiltäkin tuntuvia ideoita”, Hiltunen miettii.

Kohdennetut matkat

vikingline.fi

Costa Cruisesin risteilijät tehdään Turun telakalla Italialainen risteilyvarustamo Costa Cruises on tilannut Meyerin Turun telakalta kaksi uutta alusta. Risteilijöiden luovutus tapahtuu vuosina 2019 ja 2020. KAPASITEETILTAAN 6 600 matkustajan ja yli 180 000 bruttorekisteritonnin alukset ovat matkustajamäärältään maailman suurimmat loistoristeilijät. Ympäristöystävälliset alukset käyttävät polttoaineenaan nesteytettyä maakaasua (LNG) niin avomerellä kuin satamissakin.

Johtava eurooppalainen ”Uudet alukset vahvistavat entisestään Costan asemaa Euroopan risteilymarkkinoilla ja mahdollistaa uusien innovatiivisten risteilykokemusten tarjoamisen. Alukset asettavatkin aivan uudet standardit risteilymatkustamiseen mullistavan teknologiansa lisäksi niin

Globaalin keskiluokan kasvun myötä matkailijoita tulee monipuolisemmin eri puolilta maail-

SMALin uudet työryhmät koossa SMALin hallitus päätti kesäkuun alussa pitämässään kokouksessa perustaa liiton kevätkokouksessa pidettyjen pyöreänpöydän ja liiton jäsenistön piirissä muutoinkin käytyjen keskustelujen pohjalta uusia työryhmiä. LOPPUKESÄN AIKANA on pe-

Seuraavat Costa Cruisesin uudet risteilijät valmistetaan Turussa. Niistä tulee matkustajamäärältään maailman suurimpia risteilijöitä.

tyylikkyydellään, vieraanvaraisuudellaan, gastronomisilla elämyksillään kuin viihdetarjonnallaankin” kertoo Kalevi Kuutschin Loistoristeilyt Oy:stä. Yhtiö on Costa Cruisen valtuutettu päämyyntiedustaja Suomessa.

rustettu neljä uutta työryhmää. Organisaatio- ja tulevaisuustyöryhmän vetäjänä toimii SMALin hallituksen jäsen Anne-Marjut Väänänen. Viestintätyöryhmän vetäjänä toimii SMALin matkanjärjestäjäryhmän puheenjohtaja ja hallituksen jäsen Eva Torra. Tutkimus- ja tilastotyöryhmän vetäjänä toimii SMALin hallituksen varajäsen Christine Stukaloff ja Pakettimatkadirektiivityöryhmän vetäjinä SMALin toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti ja apulaisjohtaja Päivi Laatikainen-Mattsson.

Tukevat toimintaa

INCREDIBLE INDIA. Intian matkailutoimisto järjesti syksyn alka-

jaisiksi ajankohtaisen infotilaisuuden matkatoimistoväelle yhdessä Turkish Airlinesin kanssa. Illan mittaan kuultiin asiaa Intian matkailunäkymistä, vähemmän tunnetuista kohteista, elektronisesta viisumista, maisteltiin intialaisia makuja ja katseltiin bollywood-tanssia. Viime vuonna Intiaan matkusti 18765 suomalaista. Kuvassa vasemmalta illan isännät Ramkumar Vijayan India Tourism Frankfurt, Sunil Baweja Intian suurlähetystö Helsinki, Ersin Sola Turkish Airlines Helsinki, Intian suurlähettiläs Ashok Kumar Sharma sekä Philip Pereira India Tourism Amsterdam.

10

”SMALin organisaation muutostarpeista on jaariteltu jo pitkään ja muutosehdotuksia on pohdittu monissa tapaamisissa. Toimintaryhmien jakoa (matkatoimistoryhmä, matkanjärjestäjäryhmä ja Suomen matkailu -ryhmä) ei olla tässä vaiheessa purkamassa, mutta uudet työryhmät tukevat niiden toimintaa. Samalla tavoitteena on saada lisää osaavia ja innokkaita naisia ja miehiä kehittämään liiton toimintaa ja palvelutarjontaa”, sanoo SMALin puheenjohtaja Kirsi-Marja Salonen. Työryhmien toiminta käynnistyi elokuun lopulla.

Uudet trendit ohjaavat myös matkamessujen tulevaisuutta.

maa ja täysin uusistakin maista. Hiltusen mukaan tarvitaankin uudenlaista markkinointia ja erityisesti kulttuurien ymmärrystä, jotta ala saa kaiken hyödyn käyttöönsä uudesta potentiaalista. ”Varallisuuden kasvun myötä ihmisillä on enemmän vaihtoehtoja käytettävissään. Yhtenä trendinä Futuristi Elina matkailualalla Hiltunen. onkin nähtävissä koko ajan kohdennetummat matkat erilaisille kohderyhmille”, Hiltunen sanoo.

”Ei peikko, vaan mahdollisuus” Tulevaisuus-workshopissa oli mukana myös Matkamessujen toimeksiantaja SMALista toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti. Hän toivoo, että tulevaisuus toisi alalle yhä enemmän mahdollisuuksia esimerkiksi tuotteiden kehittämiseen ja markkinointiin. ”Tulevaisuutta ei pidä nähdä peikkona, vaan mahdollisuutena. Workshop oli innostava tapa

miettiä matkailun tulevaisuutta messujen kehitysryhmän kanssa. Alan toimijoista kootulla kehitysryhmällä on iso vastuu Matkamessujen eteenpäin viemisessä”, Mäki-Fränti pohtii.

Villejäkin ideoita Workshopin aikana muun muassa pohdittiin, millaisia matkailutuotteita markkinoilla on vuonna 2035. Visioita luotiin muun muassa luontomatkailun kehittämisestä ja virtuaalisen todellisuuden hyväksikäytöstä matkailussa. ”Workshop ravisteli hyvällä tavalla perinteisiä ajattelutapoja. Vain taivas on rajana siinä, millaisia tuotteita alalla tulevaisuudessa on. Tuotteiden kehitykseen ala voi myös itse vaikuttaa, ja Matkamessuilla nähdäänkin tulevina vuosina varmasti paljon uudenlaisia ratkaisuja. Myös trendejä voimme haistella koko ajan, ja yksi selkeä sellainen on vaikkapa jakamistalouden suosion kasvu. Esimerkiksi Airbnb:n kaltaiset palvelut muuttavat kuluttajan käyttäytymistä ja siten koko matkailualan tulevaisuutta”, Mäki-Fränti sanoo.

Mitä tänään syötäisiin – Sibeliusta?

Sibelius Finland Experience soi kesäpäivisin Musiikkitalossa Helsingin Musiikkitalon konserttisalissa tarjoiltiin nyt toista kesää parin kuukauden ajan päivittäinen Sibelius Finland Experience konserttisarja ja se jatkuu kesällä 2016. Se on tarkoitettu sekä ulkolaisille että kotimaisille vieraille elämykseksi, jonka kautta voi ymmärtää enemmän siitä, mitä Suomi ja suomalaisuus on. Audiovisuaalinen kokonaisuus koostuu kolmesta Sibeliuksen teoksesta, Finlandia, Valse Triste ja Karelia-sarjan Intermezzo sekä professori Erik Bruunin luontokuvista ja grafiikasta kootusta kuvakollaasista, joka pyörii taustalla samanaikaisesti musiikin kanssa.

Guggenheim tervetullut

Antti Haukkamaa MATKAILUALAN MONIOTTELIJA,

Pekka Mäkinen, on yksi tämän hankkeen taustahenkilöistä. Mäkinen on Icelandairin maajohtaja Suomessa ja toimii sen lisäksi Airtouch –yhtiön hallituksen puheenjohtajana. Yhtiötä johtaa Tarja Koivisto, ja se edustaa Suomessa reilua kymmentä matkailualan yritystä. Sen toimintaan kuuluu myös matkailualan tuotekehitys ja konsultointi. Etenkin kulttuurimatkat ovat pitkään olleet lähellä Mäkisen sydäntä ja hän innostuukin aiheesta selvästi. ”Niin Helsingillä kuin koko Suomellakin on valtavasti tarjottavaa, sisällöstä ei ole puutetta, mutta tuotteistus on heikolla tolalla. Teemme jatkossakin parhaamme tuomalla markkinoille kulttuurimatkailun tuotteita, ihan omasta mielenkiinnosta ja omalla riskillä. Tällainen tuotteistus tukee myös ponnistuksia Stopover-tuotteiden osalta ja on parasta Suomen maakuvan vahvistamista. Selvityksillä nämä asiat eivät etene, tarvitaan tekoja”, painottaa Mäkinen.

Sibelius 150 v-juhlavuosi Sibelius Finland Experience pyöri jo viime vuonna, mutta nyt säveltäjän syntymän 150-juhlavuonna, se on tosiaan löydetty. Asiakkaita yhteensä 60 konsertissa oli tänä

Pekka Mäkinen vahvistaa Suomi-kuvaa korkeatasoisilla kulttuurimatkatuotteilla.

kesänä liki 3 500. Esityksen kesto on 45 min ja se järjestettiin päivittäin läpi kesän kesäkuun alkupuolelta elokuun alkuun aina klo 12.00 päivällä. Sibeliuksen teokset esitti huippupianistiduo kahdella Steinwayn pianolla. Asiakkaat saivat esityksessä lahjaksi Erik Bruunin suunnitteleman kuvitetun 8-sivuisen CD albumin. Hankkeen toteutuksen avainhenkilö on tuottaja Vesa Ruotonen, jolla on Sibelius-Akatemia tausta. Hän on tuottanut myös toisen musiikkihankkeen, Sibelius meets Tchaikovsky. Tuotanto oli Helsingin kaupungin kanssa yhteistyössä Royal Caribbeanin neljälle risteilyalukselle niiden ollessa päivän Helsingin satamassa. Konsertti pidettiin laivalle jääville asiakkaille osana päivän ohjelmatarjontaa. Neljässä konsertissa yhteensä 1 300 risteilyvierasta siirtyi näin musiikin siivin Helsingistä Pietariin.

Pekka Mäkisellä on selvä kanta Guggenheim-keskusteluun. ”Voin reilusti sanoa, että olen sen kannattaja. Investointi tulee olla selkeä joint venture ja yhdistelmä yksityisen, valtion ja kaupungin panostusta.” Mäkinen korostaa hankkeen hyödyttävän maamme kaikkia kulttuuritahoja ja tuovan lisää työpaikkoja myös kulttuurin piiriin. Hänen mukaansa moni merkittävä infrastruktuurihanke ei tuo sellaisia lisätuloja kuin Guggenheim toisi. Laskelmat 500 000 kävijästä on hänen mielestä aivan realistisia, jopa alakanttiin. ”Uskaltaisin itse laittaa siihen 20% vielä päälle. Kyse ei ole vain vapaa-ajan matkailusta vaan Guggenheim vetää varmasti myös special interest ja conference –asiakkaita meille.” Mäkinen ei ymmärrä hankkeen vastustajia. ”Moni vastustaa asiaa ilman kunnon perusteita. He pelkäävät uutta ja muutosta katsoen vain olemassa olevaa ja unohtavat, että tämä on upea mahdollisuus nostaa Suomi kartalle. Guggenheim olisi investointi matkailun infrastruktuuriin ja vetovoimaan, ne ovat harvoin yhdessä”, painottaa Pekka Mäkinen.

6 • 2015 SEPTEMBER


PATAn sieniretkellä siirtomaa-ajan hengessä

A/W Print Ad Horizon Horizon (Discover Thailand)

PATAn elokuisella ”sieniretkellä” Helsingin Kalastajatorpan tennisklubilla nautittiin kesäisestä helteestä ja kisailtiin siirtomaa-ajan tunnelmissa. PACIFIC ASIA TRAVEL ASSOCIATION, PATA, on järjestänyt sie-

Rakastu Pietariin!

niretkiä jo 21 vuoden ajan. Sieniä ei olla kerätty kertaakaan, vaan tapahtuma on saanut nimensä elokuisen sienestysajan mukaan. Kupletin juoneen kuuluu, että jäsenet tietävät ainoastaan kokoontumisajan ja paikan, ja siitä eteenpäin kaikki on yllätystä.

Risteile kanssamme ja vietä Pietarissa yksi tai kaksi yötä ilman viisumia.

Hevospooloa ja Singapore Slingiä Tämänvuotinen retki alkoi Eläinmuseolta, mistä siirryttiin tilausratikalla Munkkiniemeen. Matkalla tennisklubille pysähdyttiin Hilton Kalastajatorpalla kuulemassa vanhan torpan tarina ja katsastamassa mm. siirtomaasali. Tennisklubilla ”sienestäjät” jaettiin kymmeneen ryhmään, ja joukkueet kiersivät illan isäntien ja emäntien rasteilla kuulemassa viimeisimmät uutiset ja kisailemassa. Illan aikana käytiin mm. kasinolla, hevospoolokilpailussa ja arvuuteltiin eksoottisia hedelmiä. Juomarasteilla tarjoiltiin tietenkin tänä vuonna 100 vuotta täyttävää Singapore Slingiä ja maisteltiin suomalaisesta Napue-ginistä tehtyä voittoisaa GT:tä.

Tiukan kilpailun voitti Dream Team, vasemmalta Markku Lindroos Traveller, Tiina Turtiainen CWT, Katariina Kalsta American Express, Liisa Puolakkainen Aktiv-Resor ja Sami Lindroos Traveller.

6 • 2015 SYYSKUU

Illan isäntinä ja emäntinä toimivat vasemmalta John Migliorini Kalifornia, Kalevi Kuutschin Loistoristeilyt, Kamal Azam Kamaruddin Malesian turistitoimisto, Tarja Koivisto Thaimaan turistitoimisto, Fred Wahlstedt Thai Airways, Misba Assi Royal Caribbean, Raimo Kukkonen Loistoristeilyt, Mari Suihko Royal Caribbean, Marco Simonen Suomen Messut ja Klaus Bigum Air Canada. Edessä Noriah Jaafar Malesian turistitoimisto, Tarja Lahti ja Erika Laine Amadeus, Anna Hanström Suomen Messut sekä Kiki Koskinen Marriott Hotels.

#stpeterlinesuomi Hevospoolo keppareilla ei ollutkaan niin helppoa miltä se näytti. Kuvassa vasemmalta Petri Sirén Travel Specialist Group, Markku Kupiainen Matka-Agentit, Pasi Natri Olympia, Päivi Huttunen Via Egencia, Klaus Bigum Air Canada ja Tuulia Vuotari Via Egencia.

Varaukset: puh. 09 6187 2000 myynti@stpeterline.com

www.stpeterline.fi

11


RANNIKKORISTEILY TODELLISELLE SEIKKAILIJALLE Kolme Hurtigruten alusta: MS Nordnorge, MS Nordkapp ja MS Nordlys, aloittavat aktiivisille seikkailijoille suunnatut risteilyt Norjan rannikolla. Tarjolla on ainutlaatuisia retkiä, luentoja ja toimintoja, jotka tekevät sinusta arktisten alueiden sankarin ja tutkimusmatkailija. 1000 € per henkilö. Bergen-Kirkkoniemi lähdöt 22.10., 2.11. ja 19.11. sekä Kirkkoniemi-Bergen 28.10., 8.11. ja 25.11. Hinta sis. täysihoidon ja erikoisohjelman aluksella, jaetussa 2h hytissä. Ota yhteyttä 020 155 7400 tai pia.dinan@hurtigruten.fi, autamme mielellämme

UUDENTYYPINEN RANNIKKORISTEILY

TURKISH AIRLINES GOLFTOURNAMENT. Turkish Airlinesin golfturnaus järjestettiin viime kuussa Espoon Master Golfissa. Mukana oli

yli 70 kutsua pelaajaa; asiakkaita, yhteistyökumppaneita ja matkatoimistolaisia, joista MatkaVekan Tiina Stenius pokkasi itselleen palkinnon. Golfturnaus järjestettiin 65 kaupungissa, 40 maassa eri puolilla maailmaa. Voittajat pääsevät pelaamaan lopputurnaukseen Turkin huippukentillä Belekissä.

HYÖDYNNÄ KATTAVAT JA HELPOT TUOTTEEMME

BERGEN KIKKKONIEMI 7 päivää, alkaen

1000 €

SWITZERLAND MEETING TROPHY. Sveitsin matkailutoimisto järjesti jo 11. kerran leikkimielisen kisan kokous- ja kongressimatkatoimistoille. Mukana oli kahdeksan joukkuetta ja alan ammattilaista. Kisa vei ryhmän huikeisiin maisemiin Luzerniin, Berniin ja Interlakeniin. Kuvassa Pohjoismaden joukkue, vasemmalta Ruotsin Tor Kjelstrup Aktiva Event Sverige, Norjan Eva Holstad Via Egencia, Suomen Pia Fatih SMT, Ruotsin Erika Möller American Express, Tanskan Camilla Ina Olsen American Express, Suomen Marja Rikkinen SMT, Suomen Janne Kalliala Lataamo Group ja Ruotsin Nina Öqvist Skiers Accredited. Edessä Sveitsin turistitoimistosta Tukholmasta Jeanette Johansson ja Suomen Maxine Frisk HRG Nordic.

Hertz Business+ Kokonaisvaltainen ratkaisu liikematkustajan autonvuokrauksiin. Sisältää kaiken tarpeellisen, kuten kolari- ja varkausturvan, superkolariturvan (USA:ssa LDW ja LIS), lisäkuljettajamaksun, rajoittamattomat ajokilometrit, toimipisteen palvelumaksun, ajoneuvomaksun sekä verot. Tuote on suunnattu yrityksille, joilla ei ole omaa Hertz-yrityssopimusta.

Hertz Business Lite Kevyemmällä sisällöllä, sopii myös vapaa-ajan autonvuokrauksiin. Sisältää kolari- ja varkausturvan (USA:ssa LDW ja LIS), sekä verot. Alennetut ”non prepaid” –hinnat, USA:ssa marraskuun 2015 loppuun asti jopa -15 %, sisältäen kaikki autoluokat.

Palvelemme kaikilla matkoillasi.

12

Varaukset matkatoimistosi kautta.

6 • 2015 SEPTEMBER


Maailman ainoa Holiday Inn mistä saa mustaa makkaraa

Tampere sai uuden Holiday Innin Restelillä Tampereella jo neljä hotellia Tampereen rautatieaseman kupeeseen on avattu uusi Holiday Inn Rautatienkadulla. Kaupungissa avattiin ensimmäinen Holiday Inn Tampere-taloa vastapäätä jo yhdeksän vuotta sitten. Vanha Holiday Inn suljettiin kesäkuussa, ja uusi avattiin tämän kuun alussa Restelin operoiman Cumulus Rautatienkadun tiloissa. Leena Aalto H O L I D AY I N N T A M P E R E Central Station läpäisi Holiday Innin yli tuhannen kohdan check-listan myöhään maanantaina, ja tiistaina 1.9. hotelli avattiin vieraille. ”Ketjun standardit ovat erittäin tiukat. Ketjun tarkastaja saapui pari päivää sitten ja olemme käyneet läpi pienimmätkin yksityiskohdat. Kaiken piti olla kunnossa ennen avajaisia, ja niin kaikki olikin”, kertoo hotellinjohtaja Timo Haapanen.

Jäänpoistokausi alkaa yöpakkasista, tavoitteena ”kesäkeli” sääoloista huolimatta Jäänpoistokäsittely on suoritettava lentokoneille, kun niiden pinnoilla havaitaan huurretta, lunta, räntää tai jäätä. Huurretta alkaa muodostua yöpakkasten myötä eli käytännössä jäänpoistokausi alkaa usein jo syyskuussa ja jatkuu pitkälle kevääseen. Jäänpoisto on yleensä viimeinen lentokoneelle suoritettava maapalvelutoiminto ja se pyritään tekemään mahdollisimman lähellä lentokoneen nousuun lähtöä. Jäänestoneste eli glykoli tuottaa suoja-ajan, jona kone pääsee turvallisesti ilmaan kuin kesäkelissä. Koneen noustua ilmaan, pinnoille levitetty suoja-aine poistuu alle minuutissa. Lentokoneen omat jäänpoisto- ja estojärjestelmät huolehtivat pintojen jäätymisen estosta sen jälkeen. Käytännössä näitä pintoja ovat mm. siiven ja vakaajien johtoreunat, joita lämmitetään tarvittaessa moottoreista vuodatetulla kuumalla ilmalla. Antti Haukkamaa PEKKA LAPPI, Process Owner,

Neljä hotellia Restel-ketjulla on Tampereella neljä hotellia ja 24% markkinaosuus. ”Meillä on Tampereella kolme Cumulusta ja tämä uusi Holiday Inn, kaikissa yhteensä 707 huonetta”, kertoo ketjujohtaja Gabor Pusztai. ”Tämä Holiday Inn on maailman pohjoisin ja ainoa kansainvälisen ketjun hotelli Tampereella.”

Kulissien takana -sarjassa vuorossa lentokoneiden jäänpoisto ja tankkaus

Lobbyjen luonne on viime vuosina muuttunut. Ne ovat kohtaamispaikkoja, joissa voi seurustella muiden vieraiden kanssa rennossa ilmapiirissä, kertoo Restelin ketjujohtaja Gabor Pusztai.

De-icing & Fuel operations, vastaa Finnairin jäänpoisto- ja polttoaineprosesseista Helsinki-Vantaalla. Työ on valvontaa ja kehittämistä. Hänen toimenkuvaansa kuuluu lisäksi mm. koordinointi, koulutus, laadunvalvonta ja laatutarkastukset. Pekka on pitkänlinjan mies Finnairilla. Lentokentällä hän aloitti vuonna 1986, jolloin hän tuli silloiseen Kar Airiin lentokoneasentajaksi. Yhtiö fuusioitui Finnairiin vuonna 1996, jolloin Pekka oli lentokonemekaanikko, ja sen myötä hän kouluttautui myös lentokoneiden jäänpoistoon. Jäänestonestettä ruiskutetaan koneen pinnoille viimeiseksi ennen koneen nousua.

Hyvä varustelutaso Hotellissa on kaikkiaan 177 huonetta, joista 25 on executive-huonetta. Kaikissa huoneissa on ilmainen nettiyhteys, ilmastointi, silitystarvikkeet, vedenkeitin, tallelokero ja mahdollisuus valita mieluisin tyyny neljästä eri vaihtoehdosta. Premium huoneet ovat hieman tilavampia ja niissä on viisi kertaa nopeampi nettiyhteys ja minibaarissa maksuttomat vedet sekä suklaata.

Hotellinjohtaja Timo Haapanen vastaanotti hotellin avaimen IHG-ketjun kehitysjohtaja Aron Libinsonilta. Tampereen Holiday Inn on maailman ainoa Holiday Inn, mistä saa mustaa makkaraa. Se on Restelin operatiivisen johtajan Jari Laineen aamiaissuosikki aina, kun hän käy Tampereella.

Open lobby Hotellin lobby on sisustettu olohuoneeksi, missä voi tutustua muihin vieraisiin, katsella televisiota, lues-

Huoneissa on tyynymenu. Yöpyjä voi valita neljästä tyynystä mieluisensa, kertoo hotellinjohtaja Timo Haapanen.

kella lehtiä tai tehdä töitä. Hotellissa on myös kuntosali, kaksi saunaa, 10 hengen neuvottelutila sekä Martina-ravintola, missä alle 13-vuotiaat syövät ilmaiseksi majoittuvien vanhempiensa seurassa.

Enemmän ravintoloita ja tekemistä koko perheelle

Norwegian Cruise Linen Escape on kuin uiva resort-hotelli Norwegian Cruise Linen uusi Escape-alus valmistuu lokakuussa Saksan Meyer Werftin telakalta. Uudessa risteilijässä on enemmän ravintoloita ja enemmän tekemistä mistä valita. Se on kuin luksusluokan resort, missä ei ehdi pitkästyä pidemmälläkään risteilyllä. NORWEGIAN CRUISE LINEN laivasto saa neljä uutta alusta, joista ensimmäinen, Escape, valmistuu Saksassa ensi kuussa. Seuraavat uudet risteilijät tulevat liikenteeseen vuoden välein vuodesta 2017 alkaen. Escape aloittaa viikon mittaiset itäisen Karibian risteilyt Miamista 14. marraskuuta.

Escape risteilee marraskuusta alkaen Miamista Neitsytsaarten St. Thomasille, Tortolalle, Brittiläisille Neitsytsaarille ja Bahamasaarten Nassaulle.

Elämysmaailma Kuvassa parvekkeellinen state room.

Ravintolatarjonta ”Escapeen tulee yhteensä 29 ravintolaa, joista noin puoleen tulee tehdä pöytävaraus etukäteen ja maksaa pieni lisämaksu. Sillä varmistetaan, ettei ravintoloihin tarvitse jonottaa”, kertoo NCL:n Director Business Development Nick Wilkinson. Yksi uusista ravintoloista on japanilainen Teppanyaki-ravintola, missä kokit loihtivat herkkuja ruokailijoiden edessä.

6 • 2015 SYYSKUU

”Uusi Escape on kuin uiva luksusluokan resort, tekemistä riittää koko perheelle. Pariskunnille on rauhaisampi allasalue, missä aurinkoa voi ottaa lapsivapaasti. Aqua Parkiin tulee monikerroksisia vesiliukumäkiä ja muuta hupia lapsille ja nuorille”, Wilkinson jatkaa. Iltaisin vaihtoehtoina ovat monet showt ja ohjelmat.

Solo-matkustajat Yksin matkustaville on tarjolla

studiohyttejä. “Studiohyteille on oma yhteinen lounge-alue, missä yksin matkustavat voivat tavata toisiaan. Loungessa on fläppitaulu, johon ihmiset voivat kirjoittaa viestejä toisilleen. Siinä voi esimerkiksi kysyä kuka lähtisi illalla yhdessä syömään. Se on todella suosittu.” Wilkinson painottaa, että Norwegian Cruise Line on koko perheen risteilyvarustamo. Jokaiselle löytyy tekemistä tai sitä haluaville myös rauhallinen alue rentoutumiseen. Lisätietoa osoitteesta eu-escape.norwegiancruiseline.eu.

Pekka Lappi vastaa Finnairin jäänpoisto- ja polttoaineprosesseista Helsinki-Vantaalla.

Turvallisuus- ja ympäristönäkökohdat Jäänpoisto on suoritettava, kun lentokoneen pinnoilla havaitaan huurretta, lunta, räntää tai jäätä. Talvi jakautuu jäänpoistomielessä huurre- ja jäänpoistokauteen. Huurrekautta ovat alku- ja lopputalvi, jolloin lumisateita ei juuri esiinny. Joulu-, tammi ja helmikuu ovat selkeitä jäänpoistokausia, jolloin saadaan suurin osa talven lumisateista. Jäänpoistotapahtumassa koneen pinnat puhdistetaan ja samalla varmistutaan, ettei jäänpoiston ja lentoonlähdön välissä ehdi muodostua huurretta, jäätä ym., joka vaikuttaisi sen aerodynaamisiin ominaisuuksiin. Pinnat käsitellään jäänestonesteellä, joka tuottaa suoja-ajan, jona lentokone pääsee turvallisesti ilmaan. Jäänesto tehdään siksi mahdollisimman lähellä ennen nousuun lähtöä. Helsinki-Vantaalla on kaksi etäjäänpoistoaluetta. Ne on sijoitettu mahdollisimman lähelle kiitoratoja. Molemmilla alueilla on viisi jäänpoistopaikkaa eli viisi konetta voi olla yhtä aikaa jäänpoistossa. Jäänpoistopaikalla on kahdesta neljään jäänpoistoautoa eli niitä voi kerralla olla alueella parhaimmillaan jopa 20. Etäjäänpoistoalueiden rakentamiselle tärkeä syy on myös ympäristönsuojelu. Alueet on suunniteltu ja rakennettu niin, että jäänpoistonesteet saadaan kerättyä talteen mahdollisimman tehokkaasti. Näin estetään nesteiden pääsy maaperään. Jäänpoistossa käytettävä glykoli sitoo maaperään joutuessaan siinä olevaa happea.

Kansainväliset laatuvaatimukset Kaikki Helsinki-Vantaalla operoivat yhtiöt tekevät jäänpoistotilaukset keskitetysti Helsinki-koordinaattorille, joka ilmoittaa lentäjälle, missä jäänpoisto

tullaan suorittamaan. Kun lentokone on kuormattu ja lähtöselvitetty, vuorossa on tarvittaessa jäänpoisto. Se voidaan tehdä koneen lähtöpaikalla eli asematasolla tai etäjäänpoistoalueella. Asematasolla jäänpoistotapahtuma suoritetaan moottorit sammutettuna, etäjäänpoistoalueella moottorit on käynnissä. Ennen kuin jäänpoistaja aloittaa työnsä, on käytettävälle nesteelle ja autolle suoritettu tarkastuksia, joilla varmistetaan, että ruiskutettava neste vastaa sille asetettuja laatuvaatimuksia. Pekka Lapin mukaan jäänpoistajan työ vaatii hyvää tietotaitoa ja huolellisuutta. Jäänpoiston perusperiaatteet opitaan 1-2 viikkoa kestävillä kansainväliset vaatimukset täyttävillä kursseilla. Mutta vasta käytäntö ja tositoimet tekevät heistä rautaisia ammattilaisia. Jäänpoistajat ovat pääosin matkatavarankäsittelijöitä, jotka on koulutettu myös tähän työhön. Lentoyhtiöt pyrkivät koko ajan löytämään vaihtoehtoisia tapoja, joilla jäänpoistonesteen kulutusta voitaisiin vähentää. Tähän pakottaa sekä ympäristösuojelulliset että taloudelliset näkökohdat. Kun lentokoneen pinnoille on kertynyt lunta, voidaan lumikuormaa keventää puhaltamalla suurin osa lumesta pois. Näin varsinaiseen jäänpoistoon ei kulu niin paljon nestettä, kuin ilman puhallusta.

Polttoainelitrat muutetaan kiloiksi Polttoaine on lentämisen kannalta erittäin kriittinen tekijä. Sen loppuminen aiheuttaa luonnollisesti moottoreiden sammumisen. Pahoja ongelmia voi syntyä myös, jos polttoaine ei vastaa sille asetettuja tiukkoja laatuvaatimuksia. Polttoainetta tutkitaan ja sen laatua testataan useassa kohtaa sen valmistuksen, kuljetuksen, varastoinnin ja lentokoneen tankkauksen aikana. Päivittäin mitataan esimerkiksi varastosäiliöistä polttoaineen lämpötila ja ominaispaino. Ennen lentoa lentäjän ensimmäinen tehtävä on selvittää reitin säätila ja käytettävät reittipisteet, joiden mukaan määräytyy tarvittava polttoainemäärä. Lentäjä syöttää polttoaineen määrän fuel-ohjelmaan, josta polttoaineyhtiö näkee tarvittavan polttoainemäärän. Yhtiöt tankkaavat litroja, jotka lentoyhtiö muuttaa kiloik-

Lentokoneen tankkausautolla on ahtaat paikat koneiden välissä. Tankkaajien tulee olla erittäin huolellisia, ettei kalustolla vahingoiteta lentokonetta.

si kertomalla litrojen määrän polttoaineen ominaispainolla. Näin saadaan selville koneeseen tankatun polttoaineen kokonaispaino. Esimerkiksi Bangkokiin lentävään koneeseen tankataan n. 77 000 kg polttoainetta, Malagaan 16 000 kg. Vuositasolla Helsinki-Vantaalla Finnairin lentokoneisiin tankataan polttoainetta noin 500 miljoonaa litraa.

Lukuisat tarkastukset Tankkausvaiheessa tankkaaja ajaa autonsa joko lentokoneen siiven alle tai siiven kärkeen lentokonemallista riippuen. Tankkaajan vastuulla on useita päivä-, viikko- ja kuukausitarkastuksia. Myös tankkauksen aikana tankkaaja suorittaa testin polttoaineelle varmistaen, ettei polttoaineessa ole vettä tai epäpuhtauksia. Tankkauskalusto ja varastosäiliöt ovat jatkuvan tarkastus- ja huoltokierroksen alla, joissa kohteena ovat varojärjestelmät, suodattimet ja rakenteet. Tästä esimerkkinä voisi mainita autossa olevan paineenrajoitusventtiilin, joka varmistaa, ettei tankkauksen missään vaiheessa ylitetä maksimitankkauspainetta, joka on 3,5 bar. Tätä suurempi paine voisi rikkoa koneen polttoaineputkiston ja aiheuttaa kalliin remontin. Pekka Lappi on selvästi ylpeä työstään. Helsingin pohjoinen sijainti aiheuttaa päänvaivaa talvikuukausina. Painajaisena hän näkee kovat lumipäivät, joita on keskimäärin 10 talven aikana. Jos on vain yksi kiitotie käytössä nousuun ja laskuun, silloin liikenne tietysti ruuhkautuu. Lopuksi Pekka letkauttaa pienen kehun, ”kun muualla liikenne pysähtyy, meillä Helsingissä se vain hieman hidastuu.”

13


Tiedon saanti ei aina ole rahasta kiinni

Maksuttomia messumatkoja on tarjolla kymmenissä maissa Mietitkö mitä uutta tarjottavaa on Italiassa, Vietnamissa, Argentiinassa tai Afrikassa? Tiesitkö, että mm. näiden kohteiden matkailutarjontaan voi lähteä tutustumaa ilmaiseksi, tai ainakin puoli-ilmaiseksi? Suomalaiset matkanjärjestäjät käyttävät vielä laiskasti messujen Hosted Buyers-ohjelmia. KUN PIKAISESTI silmäilimme eri

puolilla maailmaa järjestettäviä matkailualan messuja, joihin on tarjolla Hosted Buyers-ohjelmia, yllätyimme itsekin niiden määrästä. Sen lisäksi, että vaikkapa ensi tammikuussa voi lähteä Filippiineille täysin maksetulle messumatkalle tutustumaan Asean-maiden matkailutarjontaan voi marras-joulukuussa lähteä Cannesiin luksusmatkamessuille tai lokakuussa Las Vegasiin MICE-messuille.

C

M

Y

Vaikka Hosted Buyers-messuja on suuri määrä, monet tunnetut messut eivät tarjoa ostajille

ilmaista messumatkaa. Tällaisia ovat mm. Euroopan tunnetut ITB Berliinissä, WTM Lontoossa ja Fitur Espanjassa. Myös ATE Australiassa, Trenz Uudessa-Seelannissa, Rendez-Vouz Kanadassa ja Florida Huddle ovat tällaisia. Sen sijaan Asean-maat esittelevä ATF, WTM Latin America, ITE & MICE Hong Kong ja IT & CM China tarjoavat messuvieraille niin lennot kuin hotellitkin. Tässä lista löytämistämme Hosted Buyers-ohjelmia tarjoavista messuista.

BIT 2016 Milan, Italy 11–13.2.2016, Milan, Italy bit.fieramilano.it/en

The worldwide exhibition for incentive travel, meetings and events www.imex-frankfurt.com

Aime Australia 23–24.2.2016, Melbourne, Australia www.aime.com.au

Arabian Travel Market 25–28.4.2016, Dubai, UAE www.arabiantravelmarket.com

Buyers-kriteerit täyttäville messuvieraille niin lennot kuin hotellitkin. Iltaisin on usein järjestettyä ohjelmaa ja joissakin kohteissa maksutta pääsee mukaan myös joko pre- tai post tourille. Usein kriteerinä on, että messuilla tehdään tietty määrä tapaamisia ja voidaan tarvittaessa allekirjoittaa sopimus, mikäli siihen on aihetta.

Suuret ja tunnetut

CM

MY

Täydellinen paketti

CY

Monet messut maksavat Hosted

CMY

SYYSKUU

K

ITE HCMC 10–12.9.2015, Ho Chi Minh City, Vietnam Mekongin alueen messutapahtuma. Mukana Vietnam, Kambodza, Laos, Myanmar ja Thaimaa. Sekä inbound että outbound travel. www.itehcmc.com IT & CM Asia 29.9.–1.10.2015 Bangkok, Thailand I n c e n t ive, C o nve n t i o n s & Meetings incorporating Luxury Travel www.itcma.com

Guangzhou International Travel Fair (GITF) 25–27.2.2016, Guangzhou China www.gitf.com.cn/en ILTM Japan 29.2.-2.3.2016, Tokyo www.iltm.com/japan/home MAALISKUU

ILTM Americas 28.9.–1.10.2015, Cancun Mexico www.iltm.com/americas/home/ LOKAKUU

Kuluttajaa kiinnostaa ruoan alkuperä ja vastuullisuus

Silja Linen lokakuun kampanja edistää kestäviä kalavalintoja Arvioiden mukaan yli 85 prosenttia maailman kalakannoista on kestävyytensä äärirajoilla tai ylikalastettuja. Tallink Silja haluaa omalta osaltaan lisätä kuluttajien tietoisuutta ja ohjata ympäristöystävälliseen kalan kuluttamiseen Silja Linen laivoilla koko lokakuun kestävän kampanjan avulla. Kampanja toteutetaan yhdessä WWF Suomen kanssa. Esa Aalto VARUSTAMON JA WWF:N yhteis-

työ yltää yli kymmenen vuoden taa, jolloin tuolloinen Silja Line oli yksi Itämeren suojeluun tähtäävän Operaatio Merenneito-projektin perustajajäsenistä. Yhteistyö on jatkunut näihin päiviin asti Silja Linen väreissä kulkevilla laivoilla.

Kalaopas ohjaa valintoja WWF pyrkii kalakampanjansa avulla ehkäisemään maailman kalakantojen romahtamista ja ohjaamaan kuluttajia vastuullisiin valintoihin Kuluttajan kalaoppaan avulla. Oppaassa kalat ja äyriäiset on jaoteltu liikennevaloilla: vihreällä merkittyjä kannattaa suosia, keltaisia kuluttaa harkiten ja punaisia välttää kokonaan. WWF:n kalaoppaan suositusten perusteella on Silja Linen laivoille tehty hankinnat jo vuosien ajan, kertoo varustamon kumppanuuspäällikkö Minna Varis. ”Aiemmin meillä oli esimerkiksi joulupöydässä tarjolla ankeriasta, mutta sen jouduttua WWF:n punaiselle listalle poistimme sen valikoimastamme”. Tulevan lokakuun ajaksi kalaopasta halutaan tuoda myös enemmän matkustajien tietoisuuteen. ”Haluamme kertoa, että noudatamme ravintoloissamme näitä periaatteita ja samalla ohjata asiakkaitamme tekemään itsekin vastuullisia valintoja omassa arjessaan. Kampanja on esillä laivoilla, markkinoinnissamme ja sosiaalisen median kanavissa”.

14

Tallink Siljan oma lähikalastaja Vento Aalto toimittaa laivoille kaikki silakkatuotteet.

Buffet-ruokailulla tukea Itämeren suojeluun Lokakuussa Silja Linen neljällä aluksella toteutettava kalakampanja keskittyy laivojen buffet-ravintoloihin. ”Olemme käyneet yhdessä WWF:n kanssa läpi kaikkien buffetissa olevien kalojen ja äyriäisten alkuperän ja vastuullisuuden”. Lokakuun aikana jokaisesta ostetusta buffet-ateriasta tilitetään 10 senttiä WWF:n Itämeri-työhön. Tavoitteena on kerätä kuukaudessa 10 tuhatta euroa. ”Valitsimmekin kampanjan kohteeksi juuri buffet-ravintolat, joissa volyymit ovat valtavat, päivittäin niissä käy tuhansia ruokailijoita. Lokakuussa on lisäksi syyslomaviikot, jolloin on liikkeellä paljon perheitä ja he suosivat ruokailua buffetissa”, Minna perustelee.

Kalan suurkuluttaja Runsaat kala- ja äyriäispöydät ovat monelle yksi merimatkan kohokohdista. Kalaa kuluukin vuoden mittaan mahtava määrä. Pelkästään Silja Serenadella kulutettiin

viime vuonna 36 tuhatta kiloa lohta ja reilut 22 tuhatta kiloa katkarapuja. Suuri osa kaloista ostetaan Ruotsista kalatukkureilta. ”Nykyään he ilmoittavat hyvin, mistä kala on peräisin ja millä keinoin se on kalastettu. Laivoilla keittiömestarit ja hankinnasta vastaavat seuraavat hyvin tarkkaan ja haluavat varmistua tuotteen alkuperästä. Sitä kysellään myös jo jonkin verran asiakkaidenkin puolelta, ja tulevaisuudessa varmasti vielä enemmän”, Minna toteaa.

Oma lähikalastaja Tallink Siljalla on jo parin vuoden ajan ollut myös oma kotimainen ”lähikalastaja”. Hän on Vento Aalto Uudenkaupungin Pyhämaalta, joka toimii silakkatuotteiden hovihankkijana konsernin laivoihin. Tuotteet päätyvät laivojen buffet- ja a la carte-ravintoloihin täysin valmiina, eli kalastuksen jälkeen ne myös jalostetaan valmiiksi laivamatkailijoiden nautittavaksi. ”Olisi hienoa, jos voisimme käyttää lähitoimittajia enemmänkin, mutta kalaa kuluu meillä niin paljon, että pienet paikalliset toimijat eivät vain pysty toimittamaan sitä tarpeeksi”, Minna sanoo. WWF:n Kuluttajan kalaoppaasta ilmestyy syyskuussa uusi mobiilisovellus, jota on kätevä käyttää vaikka kaupan kalatiskillä ostoksia tehdessä ja varmistua, että oma valinta tuli tehtyä vastuullisesti. Lisätiedot wwf.fi/kalaopas.

TTG Incontri Rimini Fiera 8–10.10.2015 Rimini, Italy Italian myyntitapahtuma www.ttgincontri.it/en-en IMEX America 13–15.10.2015 Las Vegas, USA MICE Event www.imexamerica.com MARRASKUU

ibtm world 17–19.11.2015 Barcelona, Spain MICE event www.ibtmworld.com ILTM Cannes 30.11.–3.12.2015, Cannes, France International Luxury Travel Market www.iltm.com/cannes/home

World Travel Market Latin America 29–31.3.2016, Sao Paulo, Brazil www.wtmlatinamerica.com HUHTIKUU

ILTM Africa 4–6.4.2016, Cape Town International Luxury Travel Market www.iltm.com/africa/ ibtm Africa 4–6.4.2016 Cape Town Africa’s leading Inbound MICE Event www.ibtmafrica.com World Travel Market Africa 6–8.4.2016, Cape Town www.wtmafrica.com IT&CM China 6–8.4.2016, Shanghai Incentive Travel & Conventions, Meetings China www.itcmchina.com

TAMMIKUU

ATF Asean Travel Forum 15–22.1.2016, Manila, Philippines Asean-maiden messut www.atfphilippines.com HELMIKUU

ibtm arabia 9–11.2.2016, Abu Dhabi MICE event www.ibtmarabia.com

Buy Argentina 10–17.4.2016, Buenos Aires www.buyargentina.net GTM Germany Travel Mart™ 17–19.4.2016 Magdeburg www.germany.travel/fi/trade/ gtm-germany-travel-mart/gtm/ gtm_10.html IMEX 19–21.4.2016, Frankfurt, Germany

TOUKOKUU

Indaba 7–9.5.2016 Durban, South Africa www.indaba-southafrica.co.za CGITE China Guilin International Travel Expo 2016 päivämäärät avoinna, Guilin, China www.cgite.com.cn/en/en_home.php KESÄKUU

IPW 18-22.6.2016, New Orleans, USA Complimentary registration for approved meetings and incentive buyers attending for the first time. www.ipw.com TTM+ June 2016, Bangkok, Thailand thailandtravelmartplus.com ITE & MICE Hong Kong 16–17.6.2016, Hong Kong www.itehk.com BITE China, Beijing Int’l Tourism Expo 24–26.6.2016, Beijing, China www.bitechina.com.cn/en ELOKUU

ibtm china August 2016, Beijing, China MICE event www.cibtm.com/en/Home/ IT&CM India August 2016 Delhi, India Incentive Travel & Conventions, Meetings India www.itcmindia.com Icomex August 2016, Mexico City All Latin American destinations www.icomex-mexico.com BERMUDAN KANNU. Legendaarinen hyväntekeväisyystennis Bermudan Kannu pelattiin jo 35. kerran heinäkuussa. Mukana olivat mm. Stanley Cup voittajat Valtteri Filppula ja Teemu Selänne sekä tapahtuman järjestäjä Jukka Miettinen (ex SAS). Matkailualaa edusti nykyisten ja entisten huippu-urheilijoiden joukossa Björk & Boströmin Kimmo Kannas. Tapahtuman tuotot ohjattiin lasten mielenterveyden hoitoon Lastenklinikan Kummien kautta.

6 • 2015 SEPTEMBER


Oman tiensä kulkijoille Finnlinesin matkustaja-rahtilaivat ovat kaikkien omia teitään kulkevien matkailijoiden valinta. Manner-Eurooppaan matkaavat autolomalaiset kulkevat kyydillämme ympäri vuoden suoraan Suomesta Saksaan. Leppoista matkatekoa on luvassa myös meriteillämme Naantalista Ruotsiin ja Ahvenanmaalle sekä Ruotsin eteläkärjestä Malmöstä Saksaan.

Lue lisää: finnlines.com Ikkunapaikka 277x90 yleinen 20150901.indd 1

1.9.2015 14:28:38

Uutta mukavuutta ja kustannustehokkuutta

”Hiekkayhtiöt” uusivat kalustoa ja lisäävät kapasiteettia

Vietnam Airlines vastaanotti ensimmäisen A350-koneensa Airbusin uusi keskikokoinen pitkän matkan koneperhe A350 XWB on uusin tulokas lentokonevalmistajan laajarunkokoneiden sarjaan. Sen sanotaan olevan maailman uudenaikaisin ja tehokkain koneperhe sekä matkustajien lentokokemuksen että lentoyhtiöiden operatiivisen ja kustannustehokkuuden määrässä. Vietnam Airlines sai kunnian olla ensimmäinen aasialainen lentoyhtiö, joka sai käyttöönsä tämän uuden sukupolven matkustajakoneen.

LÄHINNÄ A350 XWB painii sa-

Vietnam Airlinesin logossa kimaltelee kultainen lootuksenkukka.

Suuri tilauskanta Toukokuun loppuun mennessä Airbusilla oli jo 780 vahvistettua tilausta 40 eri asiakkaalta tälle konetyypille, jota on tarjolla kolmena eri kokoversiona lentoyhtiöiden tarpeiden mukaan. Yhtenä asiakkaana on suomalainen Finnair, jonka ensimmäinen A350 XWB liittyy sen laivastoon ensi kuussa. Airbusin Toulousen tehtaiden kokoonpanolinjoilla tämän tyypin koneita valmistuu kymmenen kappaleen kuukausivauhdilla.

Useita uutuuksia Yli puolet A350 XWB:n rakennusmateriaalista on hiilikuitua. Koneen siipien hiilikuitupäällyste on suurin koskaan hiilikuidusta tehty lentokoneen osa siviili-ilmailussa. Koneen siivet on suunniteltu mukailemaan lintujen liitoa ja ne muuttavat asentoaan lennon eri vaiheissa vähentääkseen polttoaineen kulutusta. Matkustamon valaistukseen käytetty LED-valojärjestelmä tarjoaa yli 16 miljoonaa värivaihtoehtoa ja loputtomasti niiden yhdistelmämahdollisuuksia. Vanhempiin konetyyppeihin verrattuna uutta on myös korkeampi matkustamo, suuremmat panoraamaikkunat, tilavammat matkatavarahyllyt, matalampi paineistus ja optimaalinen ilmankosteus.

Ensimmäinen Aasiassa Vietnam Airlines oli ensimmäinen Aasian lentoyhtiöistä ja toinen koko maailmassa, joka sai uuden konetyypin käyttöönsä. Kesäkuun lopulla Ranskan Toulousessa juhlallisesti luovutettu A350-900-kone on ensimmäinen yhtiön tilaamista kaikkiaan 14

6 • 2015 SYYSKUU

Lähi-idän kolmen suurimman lentoyhtiön nopea kasvu jatkuu. Sekä Etihad Airways, Emirates että Qatar Airways ovat ilmoittaneet lisäävänsä kapasiteettia eritoten Euroopan ja Aasian välisillä reiteillä. Lentoliikenteen asiantuntijoiden mukaan nämä kolme yhtiötä lisäävät tarjontaa hubiensa kautta 8-18 prosenttia vuodessa seuraavien viiden vuoden aikana. Esa Aalto DUBAIN LENTOASEMA ohitti

Esa Aalto, Toulouse

massa sarjassa kilpailija Boeingin 777- ja 787 Dreamliner-konetyyppien kanssa. Esimerkiksi B777-kalustoon verrattuna sen sanotaan säästävän 25 prosenttia sekä polttoainekustannuksissa että hiilidioksipäästöissä. Dreamlineriin verrattuna matkustamo on hieman leveämpi ja se voi näin tarjoata economy-luokassakin 18 tuuman levyiset istuimet, joita tässä luokassa on yhdeksän rinnakkain.

Persianlahden lentoyhtiöiden kasvu vaikuttaa myös Eurooppaan

Airbusin pääjohtaja Fabrice Brégier ja Vietnam Airlinesin kaupallinen johtaja Trinh Ngoc Thanh olivat tyytyväisiä lopputulokseen.

Bisnesluokan joka tuolista on suora pääsy käytävälle.

XWB-sarjan koneesta. Kolmen luokan versiossa on 29 bisnesluokan vuodeistuinta, 45 Premium economy-luokan paikkaa sekä 231 economy-luokan istuinta. Jokaisessa luokassa on enemmän henkilökohtaista tilaa, viimeisin viihdejärjestelmä ja langaton internet. Bisnes- ja Premium economy-luokan tuoleista löytyy myös sähköpistoke ja usb-liitäntä.

Economy-luokassa on henkilökohtainen 10 tuuman näyttöruutu.

tästä syksystä alkaen niinikään upouusilla Boeing 787 Dreamlinereilla. Kaikkiaan yhtiö on tilannut uusien 14 Airbusin lisäksi vielä 19 Dreamlineria.

Alkusysäys uudistuksille

Viisumihelpotuksia eurooppalaisille

”A350 XWB:n saapuminen merkitsee alkua kaukolentokalustomme kokonaisuudistukselle”, sanoi Vietnam Airlinesin Executive Vice President Commercial, Trinh Ngoc Thanh. ”Tämä on askel eteenpäin palvelulupauksemme ’reach further’ toteuttamisessa. Aiomme uusia koko laajarunkolaivueemme seuraavien kolmen vuoden aikana. Samalla aloitamme myös service upgrade-ohjelmamme, jonka avulla tarkoituksemme on saavuttaa 4 tähden Skytrax-luokitus”, johtaja sanoi. Euroopassa Vietnam Airlines lentää nykyisellään Lontooseen, Pariisiin ja Frankfurtiin sekä Hanoista että Saigonista. A350-koneet asetetaan Vietnamin ja Pariisin väliselle reitille lokakuusta alkaen. Frankfurtiin ja Lontooseen liikennöidään

Kysymykseen mahdollisista uusista Euroopan reittikohteista johtaja kommentoi sanomalla, että tällä hetkellä kapasiteetti on riittävä, mutta mahdollisia uusia avauksia ei voi sulkea pois. Liikenteen Euroopasta Vietnamiin uskotaan kasvavan muun muassa viisumihelpotusten myötä. Jo aiemmin Pohjoismaiden kansalaisia koskenut 15 päivän viisumivapaus ulotettiin kesällä koskemaan viittä Länsi-Euroopan suurta markkina-aluetta. Ranskan, Saksan, Britannian, Espanjan ja Italian kansalaiset voivat nyt viettää maassa 15 päivää Vietnamissa viisumitta. ”Todennäköisimmin seuraavat uudet mannertenväliset kohteemme löytyvät kuitenkin Pohjois-Amerikan ja Australian suunnalta”, Trinh Ngoc Thanh arveli.

Lontoon Heahtrown viime vuonna ja nousi maailman vilkkaimmaksi kansainvälisen liikenteen lentoasemaksi, kertoo kehitystä aitiopaikalla Lähi-idässä seuraava Kimmo Ruotsalainen, joka toimii Omanin sulttaanikunnan lentokenttäyhtiön Oman Airportsin palveluksessa markkinoinnin ja aviation –liiketoiminnan kehitysjohtajana. ”Oman Airports ja Muscatin kansainvälinen lentoasema valmistautuvat myös tulevaan kasvuun niche-toimijana. Kokonaan uusi lentokenttä, Muscat International Airport, valmistuu käyttöön muutaman vuoden sisällä. Ensimmäisessä vaiheessa uusi lentoasema tarjoaa kapasiteettiä 12 miljoonalle matkustajalle vuodessa, nousten asteittain 24, 36 ja 48 miljoonaan”. Omanin eteläosassa sijaitseva Salalah sai uuden ja modernin terminaalin kesäkuussa, mutta viralliset avajaiset pidetään vasta marraskuussa Omanin sulttaanikunnan 45-vuotispäivän yhteydessä. Salalahin ja Muscatin lentoasemilla on molemmilla maantieteellisen sijaintinsa ansiosta selkeä kilpailuetu tavoittaen noin 2/3 maailman väestöstä 8 tunnin lentomatkan päässä.

Kasvua Intiasta Ruotsalaisen mukaan Omanin kauttakulkuliikenteessä on kasvumahdollisuuksia muun muassa Kiinan ja Afrikan sekä myös Aasian ja Euroopan välisessä matkustaja- ja rahtiliikenteessä. ”Toinen merkittävä kasvumarkkina on Intia, joka on jo tällä hetkellä suurin markkina Omanista. Intian valtavasta, noin 1,2 miljardin väestöstä 99 prosenttia ei ole vielä koskaan matkustanut lentäen, joten kasvupotentiaalia todellakin löytyy linkittämällä kansainvälistä liikennettä Muscatin kautta asukasluvultaan maailman toiseksi suurimpaan maahan”. Persianlahden lentoyhtiöt suunnittelevat lisäävänsä kalustoaan yli 500 uudella laajarunkokoneella vuoteen 2027 mennessä. Myös Omanin kansallinen lentoyhtiö Oman Air tavoittelee kasvua. ”Yhtiön nykyinen lentolaivue kasvaa lähivuosina niin kapea- kuin laajarunkokoneiden osalta. Yhtiö saa käyttöönsä jo tämän vuoden aikana ensimmäiset Boeing 787 Dreamliner-koneensa. Yhteensä uusia B787-koneita tulee yhtiölle ensi

Lorem ipsum sit dolor est amet.

Lorem ipsum sit dolor est amet.

vaiheessa kuusi kappaletta. Seuraavien neljän-viiden vuoden aikana koko laivue tulee olemaan yli 70 konetta”, Ruotsalainen kertoo.

Uudempi kalusto tuo kilpailuetua Lähi-idän lentoyhtiöiden kapasiteetin kasvulla on myös välittömiä vaikutuksia eurooppalaisten lentoyhtiöiden liiketoimintaan. Uusin kalusto luo selkeää kilpailuetua ”hiekkamaiden” yhtiöille kilpailijoihinsa verrattuna. Matkustusmukavuus ja uudet inflight-palveluratkaisut sekä polttoainetehokkuus tuovat etua verrattuna usean eurooppalaisen lentoyhtiön nykyiseen kalustoon. Esimerkiksi Lufthansan kaukoliikenteen koneiden keski-ikä on tällä hetkellä noin 9 vuotta. ”Toki niin eurooppalaiset kuin Kaukoidän lentoyhtiötkin investoivat uusiin koneisiin. Kapasiteetin ylitarjonnasta huolimatta eurooppalaisyhtiöt pyrkivät saamaan osansa kasvavista Aasian markkinoista. Toisaalta paineet kustannusrakenteen keventämiseen, tuottavuuden parantamiseen ja yksikkökustannusten parempaan hallintaan ovat eritoten eurooppalaisilla lentoyhtiöillä ilmeiset”, Ruotsalainen toteaa. ”Credit Suissen arvion mukaan Persianlahden lentoyhtiöillä on selkeä kustannusetu verrattuna eurooppalaisiin

lentoyhtiöihin. Saman lähteen mukaan esimerkiksi Lufthansan yksikkökustannukset ovat noin 40 prosenttia korkeammat. Air Francen, British Airwaysin ja Iberian yksikkökustannukset ovat puolestaan noin 30 prosenttia Persianlahden yhtiöitä korkeammat”.

Erilaiset kasvustrategiat Kolmen suurimman ”hiekkayhtiön” kasvustrategiat poikkeavat myös toisistaan. Qatar Airways liittyi oneworld-allianssiin viime vuonna ja hankki samalla 10% osuuden British Airways vetoisesta International Airline Group:sta (IAG). Air France KLM puolestaan neuvottelee yhteistyön syventämisestä Abu Dhabin lentoasemaa kotikenttänä pitävän Etihadin kanssa. Etihad on viime aikoina myös ostanut vähemmistöosakkuuksia eurooppalaisista yhtiöistä tavoitteenaan saada lisää syöttöliikennettä oman hubinsa kautta maailmalle. Emirates puolestaan luottaa vahvasti Dubain hubiinsa ja uuden Dubai World Central –lentoaseman 160 miljoonan matkustajan kapasiteettiin. Yhtiö on solminut aiemmin myös strategisen kumppanuussopimuksen Qantasin kanssa ja on näin saanut myös merkittävää lisäliikennettä australialaisten matkustaessa Dubaihin ja Dubain kautta muun muassa Eurooppaan. ”Kovassa globaalissa kilpailutilanteessa ja ylitarjonnan vallitessa on lentoyhtiön hyvin vaikea menestyä ilman laajempaa yhteistyötä tai konsolidaatiota menestyvimpien toimijoiden ja sijoitustahojen kanssa”, Kimmo Ruotsalainen päättää.

15


SMAL on taas kiertueella SMALin järjestämä Rail & Road Show lähtee taas liikkeelle. SUUREN SUOSION saavutta-

Future Traveller Tribes 2030 Understanding tomorrow’s traveller

1.8 billion people will be travelling internationally each year

nut Suomen kiertue lähtee tien päälle jo kuudetta kertaa. Kiertue kokoaa yhteen SMALin ja PATA Finland Chapterin jäsenyritykset esittelemään näiden tuotteita ja palveluita neljään kaupunkiin. Näytteilleasettajina on lähes 40 matkailualan tuottajaa. Tänä vuonna vuorossa ovat 23.9. Kuopio ja Jyväskylä sekä 24.9. Tampere ja Helsinki. Lisätietoa smal@smal.fi.

Tallinnan Meriton vaihtoi nimeä Meriton Grand Conference & Spa hotelli Tallinassa on liittynyt Carlson Rezidor -hotelliketjuun.

Passenger traffic will increase 5% each year Carlson Rezidor –ketju operoi nyt Park Inn by Radisson Meriton Tallinn hotellia.

WiFi will be truly ubiquitous and 5G will have arrived

Hotels and airlines will offer immersive “previews” of their services through virtual technology

Embedded sensor that capture “biosignals” represent a step forward in customer understanding

Social media use is expected to reach 80-90% worldwide

DELHIN HOTELLIVEROT NOUSIVAT. Intian Delhin viranomaiset ovat korottaneet hotellihuoneiden veroja. Se on nyt 15% hotellihuoneiden julkaistusta hinnasta. POP-UP SCANDIC NYCIIN. New Yorkin West Villagessa 23.–28. syyskuuta järjestettävän North Food Festival -tapahtuman näyttämönä on tänä vuonna ”Scandic Haymarket Square” -tori, joka on kuin Tukholman Hötorget pienoiskoossa. Torilla esitellään pohjoismaisia herkkuja ja ruokakulttuuria. Scandic To Go –hotellihuone on paikalla viikon ajan. HAVEN SAI TUNNUSTUSTA. Expedian asiakkaat ovat äänestäneet helsinkiläisen hotelli Havenin Insider’s Select-listalle jo kolmatta kertaa peräkkäin. Hotelli Haven avattiin vuonna 2009 ja se on vuodesta 2013 kuulunut Small Luxury Hotels of the World-ketjuun.

Park Inn by Radisson Meriton Tallinn. Hotellissa on 465 huonetta, 14 salin konferenssikeskus, vesija saunakeskus, kuntoklubi ja Wellness Spa. Hotellissa sijaitsevat myös ravintola Grill 250°, venäläinen ravintola Balalaika, kahvila Mademoiselle ja Cubano-baari.

Ketjun neljäs hotelli Tallinnassa ”Hyvän sijainnin ja monipuolisten kokous- ja vapaa-ajanviettomahdollisuuksiensa ansiosta hotelli houkuttelee sekä liikematkailijoita että lomailijoita ja on erinomainen täydennys Tallinnassa sijaitsevalle toiselle Park In by Radisson hotellille sekä kahdelle Radisson Blu hotellille”, sanoo Rezidorin presidentti ja toimitusjohtaja Wolfgang M. Neumann.

Kämp Group avasi elokuun puolivälissä yhdeksännen hotellinsa entisen poliisiaseman tiloihin, Helsingin Pieni Roobertinkadulla. LILL A ROBERTSISSA , Kasarmintorin kupeessa, on 130 huonetta ja pohjoismaiseen ruokaan keskittyvä Krog Roba -ravintola sekä uusi kohtaamisbaari, Lilla E. Hotellista löytyy eri huonekategorioiden lisäksi modernit neuvottelutilat ja mm. viehättävä sisäpihan ulkoterassi.

Pohjoismaalaisia makuja Hotellin aulabaari, Bar Lilla E tarjoilee cocktaileja gastronomisella otteella. Ruokaravintola Krog Roba tarjoaa pohjoismaisia makuja helsinkiläisellä asenteella.” Keskitymme vahvasti pohjoismaisuuteen, joka luonnollisesti merkitsee runsaasti mereneläviä, mutta myös esim. islantilaista ja tanskalaista uudempaa kulinarismia”, linjaa keittiöstä vastaa Karri Knaapila.

Mukavaa elämää Myös Lilla Robertsin palvelufilo-

Takkatuli ja hevoslamppu toivottavat vieraat tervetulleiksi.

sofiassa näkyy pohjoismaisuus “hygge”-ajattelun kautta. Hygge on alunperin tanskaa ja merkitsee kaikkea hyvää ja mukavaa elämässä. Hygge on esimerkiksi hyvää ruokaa ystävien seurassa, takkatulen lämpöä ja mielenrauhaa. Hygge on myös naurua, rentoutta ja rupattelua. Lilla Roberts on tästä päivästä lähtien hyggen koti Helsingissä. Kämp Groupin tunnetuin hotelli on legendaarinen Hotel Kämp, jonka lisäksi siihen kuuluvat hotelli Klaus K, hotelliketju GLO, keväällä konsernin hankkimat Hotel Haven ja Hotel Fabian sekä nyt myös Lilla Roberts.

Roles that were once filled by human workers will be staffed by search algorithms, robotic bellhops, cashless payment systems, virtual customer service avatars and fluid biometric processing systems

Let’s shape the future of travel amadeus.com/tribes2030

16

KOHTI ÄÄRETÖNTÄ. Vuonna 2018 talviolympialaiset järjestetään Etelä-Korean Pyeongchangissa. Sitä silmällä pitäen kaupungin läheisyyteen rakennetaan futuristinen, ääretön-merkkiä muistuttava hotelli, johon tulee 946 huonetta. Hotelli sijaitsee noin 5 km päässä olympiastadionista ja kisapaikoista.

Kämp Groupin uusin hotelli on Lilla Roberts HOTELLIN UUSI nimi on nyt

The median age of the global population will rise from 29.6 to 33.2 years

HOTELLIUUTISIA LYHYESTI

MINIGOLFTURNAUS. Kesäkuussa loistava matkailualan ammattilaisten ryhmä kokoontui Viroon,

Vihulan kartanoon kisailemaan kautta aikain ensimmäisestä Vihula-Viking Line Minigolf voitosta! Kauniissa kartanomiljöössä pelattu kisa oli erittäin jännittävä ja tasainen ja kaiken lisäksi hauska yhteinen tapahtuma. Ensimmäisen Vihula-Viking Line Minigolf turnauksen voittajaksi tuli Päivi Turunen Pohjolan Matkasta. Ryhmäkuvassa alarivissä vasemmalta Heikki Leppänen Viking Line, Toomas Tärk EAS, Minna Heikkinen Minnagent, Sirpa Tähkänen RyhmäExpertit, Outi Mäkinen Matkapojat, Kristian Sandberg Matkapojat, Malle Kolnes EAS, Sulvi Mölder Matka-Vekka, Eeva Peltonen Matka-Vekka, Piia Tuominen Matka-Töysä, Susan Konttinen Viking Line, Päivi Vartiainen Kokouspiste, Sinikka Saukko Matkatoimisto Matkalle ja Airi Soomaa Vihulan Kartano. Ylärivissä Joel Bezzaborgin Vihulan Kartano, Sai Huuskonen Matkapojat, Riikka Haverinen Pohjolan Matka, Katja Aumanen Matka-Töysä, Päivi Turunen Pohjolan Matka, Heikki Vanhanen Vihulan Kartano, Pirjo Tuhkio-Komu Matkapojat, Noora Jumppanen Saga Matkat, Jonna Mikkola Matka-Vekka, Kaisa Takala Matkatoimisto Matkalle ja Anne Perko Matkapojat.

6 • 2015 SEPTEMBER


6 • 2015 SYYSKUU

17


Arvoketjun sidosryhmät mukaan

Vastuullisuudella Finnairissa tarkoitetaan taloudellista, sosiaalista ja ympäristövastuuta Finnairin liiketoiminnassa ja strategiassa olennaisena yhteisenä nimittäjänä on vastuullisuus. ”Vastuullisuus on sekä taloudellista, sosiaalista että ympäristövastuuta paitsi omalta, myös koko sen arvoketjun osalta, jossa toimimme”, sanoo Finnairin kestävän kehityksen johtaja Kati Ihamäki.

KATI IHAMÄKI täsmentää asiaa: ”Finnairilla ei ole kovin paljon omia ihmisiä maailmalla. Me teemme laajasti yhteistyötä alihankkijoiden ja partnereiden kanssa. Siksi myös sidosryhmien on toimittava ihmisoikeus-, ympäristö- ja yhteiskuntavastuun asioissa yhtiön vastuullisuuskäsityksen, eettisen code of conduct -ohjeiston mukaisesti.” Finnairissa tehdyn selvityksen mukaan niin matkustajien kuin henkilöstön hyvinvointi ja turvallisuus nousevat tärkeimmiksi sekä oman henkilöstön että ulkoisten sidosryhmien a rvo stuksia kysyttäessä. Seuraavaksi tulee polttoai- Kestävän kehityknetehokkuus, sen johtaja Kati Ihamäki, Finnair. tulevaisuuden kilpailukyky, lainsäädännön muutokset, toiminnan jatkuvuus ja kilpailukyky.

Vastuullisuus alkoi ympäristötyönä Finnairissa vastuullisuuskysymyksiin, aluksi ympäristöasioihin alettiin erityisesti paneutua 1980-luvulla. Ensimmäiset ympäristöpoliittiset toimet tehtiin 1987. Vuonna 1996 alkoi ympäristöasioista raportointi. Alussa se oli työtä enemmänkin viranomaisnäkökulmasta, mutta nyttemmin mukaan on yhä nä-

Finnair ja Unifec ovat tehneet yhteistyötä jo parikymmentä vuotta. Nyt kerätään lahjoituksia Unicefin Schools for Asia –kamppanjaan.

kyvämmin tullut kaupallinen aspekti. Matkustuksen ja ympäristönsuojelun tavoitteet ovatkin yhteneväisiä. Eihän kukaan halua matkailla tai lomailla pilatussa, saastuneessa ympäristössä. Finnairissa yhteiskuntavastuuta katsotaan laajasti koko organisaation tasolla, ja operatiivinen ympäristötyö on keskeinen osa lentotoimintaa. Nykyisin Finnair raportoi omasta vastuullisuudestaan vuosittain maailmanlaajuisen GRI (Global Reporting Initiative) –ohjeistuksen mukaisesti. Pian lentoyhtiön käyttöön tulevat, uudet, suuret A350-koneet ja niiden tehokas polttoainetalous ovat parannus ja hyppy uuteen tehokkuuteen päästöasiassa, ilmaston hyväksi. Tämä operatiivinen ympäristötyö on Finnairin nykyorganisaatiossa operatiivisen johtajan Ville Ihon toimenkuvassa.

Unicefin pitkäaikainen kumppani Kati Ihamäki mainitsee UNICEFin järjestämän meneillään olevan Vietnam -pilottihankkeen

otolliseksi tutkimuskohteeksi matkailun koko arvoketjun vaikutuksesta yhteiskuntaan. Hankkeen tarkoituksena on tutkia matkailusektorin positiivisia ja negatiivisia vaikutuksia paikallisille ihmisille ja heidän oikeuksilleen etenkin lasten näkökulma huomioiden. Mukana on Finnairin lisäksi kansainvälinen hotelliketju ja kaksi matkatoimistoa. ”Vietnam on uusi nouseva ja kasvava matkakohde, joka tarjoaa oivan mahdollisuuden tutkia matkailun vaikutuksia yhteiskuntaan niin talouden, sosiaalisen kuin ympäristövastuun näkökohdista. ”UNICEF oli luonteva kumppani Vietnam-hankkeessa, sillä Finnair on tehnyt jo 20 vuotta yhteistyötä järjestön kanssa. ’Change for Good’-kampanjalla Finnair tarjosi matkustajille mahdollisuuden tukea UNICEFin työtä eri puolilla maailmaa, muun muassa Vietnamissa ja Nepalissa. Viime vuonna Finnair, UNICEF ja Amadeus yhdistivät voimansa maailman lasten hyväksi ja UNICEFin tukeminen tehtiin vieläkin helpommaksi. Lentomatkustajilla on nyt mahdollisuus tehdä 5, 10 tai 20 euron lahjoitus UNICEFin Schools for Asia -kampanjaan lipunoston yhteydessä Finnairin netissä.

Erityisryhmät Finnairissa lentoyhtiönä otetaan käytännön toiminnassa kantaa myös yhdenvertaisuuteen, johon vaikuttavat lainsäädäntö- ja

UM:n matkustustiedotteet kertovat turvallisuustilanteesta

Kuva: Felix Siivonen, Vantaan kaupunki

ULKOASIANMINISTERIÖN VIIMEISIMPIEN matkustustiedot-

teiden mukaan matkailijan tulisi juuri nyt välttää matkustamista Kaakkois-Turkkiin ja Syyrian vastaisen rajan tuntumaan. Myös toisen suositun turistikohteen, Egyptin, tiettyihin osiin matkustamista ei suositella. Mutta on hyvä muistaa. että osa Turkista sekä Egyptistä sen sijaan ovat turvallisia. Jemenissä, Libyassa, Somaliassa, Afganistanissa ja Syyriassa olevia suomalaisia Ulkoasianministeriö kehottaa välittömästi poistumaan maasta.

Tiedotteet 160 maasta Ulkoasianministeriö julkaisee matkustustiedotteita noin 160 eri maasta. Tiedotteita päivitetään keskimäärin kahden kuukauden välein tai tarvittaessa useammin, mikäli maan turvallisuustilanteessa tapahtuu olennaisia muutoksia. ”Matkustustiedotteen meille toimittaa kyseisen maan Suomen edustusto. He ovat yleensä yhteydessä myös muiden Pohjoismaiden ja EU-maiden edustustoihin ja tiedustelevat, minkälaisia suosituksia he antavat omille kansalaisilleen”, kertoo Ulkoasianministeriön konsuliasioiden yksikön kriisitiimissä työskentelevä vastuuvirkamies Iiris Strandman. Ulkoasianministeriön viestintäyksikkö julkaisee saadut matkustustiedotteet nettisivuillaan.

18

Vastuullisuus kehittyy Kati Ihamäki toteaa vastuullisuuden työkentän kehittyneen myös oman toimenkuvansa katsannossa. Kun hän aloitti tehtävässä, painopiste oli selkeästi ympäristöasioissa. Nyt yhteiskuntavastuu, uudet asiakasryhmät ja hankkeet ovat tulleet kuvaan. Kati Ihamäki mainitsee esimerkkinä Syöpäsäätiön Roosa nauha-hankkeen, jossa pontimena on myös naisvaltaisen alan oma terveys. Humanitarian cargo -rahtikapasiteetin hyväksikäyttö ja vaikkapa sairaanhoitajien lennättäminen paikalle, missä heitä todella tarvitaan, on yhteiskuntavastuullista työtä.

SAS LISÄÄ USA:TA. SAS aloittaa maaliskuussa päivittäiset lennot Tukholmasta Los Angelesiin. Ensi syksynä yhtiö avaa reitin Kööpenhaminasta Miamiin kolme kertaa viikossa. TURKISH TADŽIKISTANIIN. Turkish Airlines avasi jo toisen kohteen Tadžikistanissa. Elokuun alussa avattiin yhteys Istanbulista Hudžandiin (Khujandiin) kahdesti viikossa. Hudžand sijaitsee Tadžikistanin luoteisosassa, Ferganan laaksossa, Syrdarja-joen varrella. Se on maan toiseksi suurin kaupunki. LOUNGE-ISTUIN. Lentokoneiden sisustuksia suunnitteleva B/E Aerospace on esitellyt uuden bisnesluokan lounge-istuimen. Se muuntautuu pienestä taivaallisesta toimistosta leveään vuodeosastoon. Loungeen mahtuu myös kollega tai ystävä, jonka kanssa matka sujuu vaikkapa yhdessä lounastaen. UIA TURKMENISTANIIN. Ukraine International Airlines aloittaa säännöllisen ympärivuotisen reittiliikenteen 21.9. alkaen Helsingistä Kiovan kautta Turkmenistanin pääkaupunkiin Ashgabatiin (ASB). Reittiä liikennöidään kahdesti viikossa ja saman päivän menoyhteys Helsingistä Ashgabatiin toimii maanantaisin ja keskiviikkoisin ja paluuyhteys Ashgabatista Helsinkiin torstaisin. Lentoaika Kiovasta on noin neljä tuntia. UIA MYÖS IVANO-FRANKIVSKIIN. UIA aloittaa 25.10 lennot Länsi-Ukrainassa sijaitsevaan Ivano-Frankivskiin (IFO). Reittiä liikennöidään Kiovasta päivittäin ja yhteys Helsingistä/Helsinkiin toimii viidesti viikossa, muina päivinä paitsi tiistaina ja lauantaina. Ivano-Frankivsk on UIA:n kuudes kotimaan lentokohde Ukrainassa Lvivin, Odessan, Harkovan, Dnepropetrovskin ja Zaporizhzhian lisäksi.

Eckerö Line jatkaa yhteistyötä Vain elämää -ohjelman kanssa

Ulkoasianministeriön matkustustiedotteet varoittavat matkailijaa sellaisista maista, jossa matkailija voi joutua mahdollisesti vaaraan. Tällä hetkellä vältettäviä alueita löytyy Turkista ja Egyptistä. Karoliina Saarnikko

muu kehitys ympäri maailmaa. Se tarkoittaa palvelujen saatavuutta ja käytettävyyttä myös erityisryhmiin kuuluville asiakkaille. Monet palvelut ovat siirtyneet nettiin, mikä on tuonut esiin uudenlaisia tilanteita tässäkin suhteessa. Kati Ihamäki erottaa saatavuuden, pääsyn (accessibility), siis esimerkiksi helpon siirtymisen lentokoneeseen myös pyörätuolimatkustajille, käytettävyydestä (usability). Käytettävyys voi tarkoittaa vaikkapa klikkausten määrän, jolla lentoyhtiön nettisivustolta jokin tieto saadaan esiin. Palvelujen siirtyminen ruudulle on tuonut uusia hankaluuksia näkövammaisille. ”Tehtävämme on pohtia, miten voimme parantaa palvelujemme käytettävyyttä. Kaikki eivät matkusta samoilla kriteereillä.”

FINNAIR SUOSITTU TYÖNANTAJA. Finnair haki hiljattain pian käyttöön tulevien A350-koneidensa tuoman kasvun vaatimaa uutta väkeä matkustamohenkilökunnaksi. Hieman reilua sataa täytettävää työpaikkaa haki peräti 3437 hakijaa.

Kuskiton Google-taksi tulee New Yorkiin

Eckerä Linen ja Nelosen yhteistyökuvio Vain elämää -ohjelman puitteissa alkoi sarjan viime tuotantokaudella. Asiakkailta saatu palaute on ollut erittäin positiivista ja tänä syksynä yhteistyö jatkuu entistä tiiviimpänä. Kaikki tämän vuoden tähtiartistit nähdään vuorollaan esiintymässä livenä m/s Finlandialla. Itse ohjelmaa voi laivalla seurata fanikatsomossa, joka pystyteään tänä vuonna laivan uuteen Kokouskeskus & Loungeen. Kuva: Hannu Haapasalo

Eero Havia

LENTOUUTISIA LYHYESTI

New Yorkin kaduilla huristelee ensi vuonna jopa 5 000 Google -taksia ilman kuljettajaa. Miia Manner NEW YORKIN pormestari Bill de Blasio on allekirjoittanut Googlen kanssa sopimuksen ilman kuljettajaa liikkuvien taksien tuomisesta New Yorkin kaduille. ‘Zippieksi’ ristitty kuskiton hybridi-taksi tarjoaa kyydin lisäksi muitakin palveluja. Autoihin sijoitetaan esimerkiksi käteisautomaatti ja toisesta automaatista voi ostaa pientä purtavaa tai vaikkapa hygieniatarvikkeita.

Ennen matkaa kannattaa lukea UM:n matkustustiedote ja tehdä matkustusilmoitus.

Ulkoasianministeriö suosittelee kaikkia omatoimimatkailijoita tutustumaan kohdemaan viimeisimpään matkailutiedotteeseen ennen matkaa ja sen suunnittelua. ”Matkustustiedotteet ovat suosituksia, mutta matkapäätöksen tekee aina matkustaja itse”, Strandman muistuttaa.

Muista matkustusilmoitus Matkustusilmoituksella matkailija antaa yhteystietonsa ulkoministeriölle ennen matkaa. Näin mahdollisen hätätilanteen tai kriisin sattuessa paikallinen edustusto saa matkailijaan yhteyden. Matkustusilmoituksen voi tehdä kätevästi verkossa tai tekstiviestillä. Ilmoituksen antaneita matkailijoita voidaan myös varoittaa ennakkoon lähestyvistä luonnonilmiöistä, kuten hirmumyrskyistä tai tsunameista. Kriisitilanteet voivat kehittyä nopeasti ja niiden uhatessa on tärkeää saada yhteys ulkomailla oleviin suomalaisiin. Valmis-

matkalaisten tiedot sen sijaan ovat tiedossa. Kriisitilanteissa valmismatkalainen saa apua ja ohjeita matkanjärjestäjältään.

Omatoimimatkailijat ahkerimpia Matkustusilmoituksia tehdään vuodessa noin 40 000 kpl. Iiris Strandmanin mukaan matkustusilmoituksia tehdään lukumääräisesti eniten matkustettaessa Yhdysvaltoihin, Australiaan sekä Indonesiaan. ”Yksi syy tähän voi olla se, että kyseisiin maihin ei tehdä valmismatkoja, vaan matkailijat ovat aina omatoimimatkalla ja täten vaikeammin tavoitettavissa”, Strandman arvioi. Strandman kehottaa kaikkia kansalaisia tekemään matkustusilmoituksen aina, kun he matkustavat ulkomaille. Erityisen tärkeää se on omatoimimatkailijoiden sekä riskialueilla matkustavien kohdalla. Matkustustiedotteet ja matkustusilmoitukset www.formin. finland.fi.

Vain elämää -artistit m/s Finlandian kannella, vasemmalta Pave Maijanen, Virve Rosti, Sanni, Anssi Kela, Antti Tuisku, JVG ja Maija Vilkkumaa.

Antti Haukkamaa ECKERÖ LINEN toimitusjohtaja Taru Keronen on tyytyväinen viime vuonna alkaneeseen yhteistyökuvioon. ”Tavoitteenamme oli valtakunnallisen tunnettuuden lisääminen ja siinä tutkitusti onnistuimme. Onhan ohjelmalla yli miljoona katsojaa viikottain. Vain elämää -formaatti on positiivinen ja sitähän mekin pyrimme tarjoamaan laivalla asiakkaillemme, positiivisia elämyksiä ja iloa”, tähdentää Keronen.

Suurin kotimaisten viihdeartistien työllistäjä Eckerö Line on Suomen suurin kotimaisten viihdeartistien työllistäjä. M/s Finlandialla oli viime vuonna yli 500 kotimaista artistikeikkaa. Tätä taustaa vas-

ten yhteistyökuvio musiikillisen viihdeohjelman kanssa on luonteva. Viime tuotantokauden ohjelmat nähtiin laivalla Bar Nosturin fanikatsomossa. Nyt fanit on siirretty laivan kokousosaston loungeen, jossa tunnelma on intiimimpi ja asiakkaat saavat nauttia myös loungeen sisältyvästä tarjoilusta. Taru Keronen iloitsee erityisesti siitä, että tänä syksynä kaikki sarjan artistit saadaan kukin vuorollaan esiintymään laivalle. Nyt artistikaartissa on mukana nuoria laulajia, jolloin koko ohjelma on nuorekkaampi ja vauhdikkaampi. Luvassa on entistä enemmän rokkia. ”Uskomme, että tämän ohjelman energisyys ja nuorekkuus tuo meille uusia kontakteja nimenomaan nuoremman asiakaskunnan keskuudesta”, pohtii Keronen.

Kuskittomat taksit saapuvat ensi vuonna New Yorkiin.

Ei tippiä Kaupunkiin tullaan sijoittamaan 50 000 punaista Zippie-tilauspainiketta, mutta taksin voi tilata myös perinteiseen tapaan kadun varrella kättä heilauttamalla. Määränpää kerrotaan auton G-phoneen tai oman älylaitteen avulla chatillä. Auto ymmärtää lähes 80:tä eri kieltä. Jokaisen kyydin päätteeksi taksi puhdistaa itse itsensä. Zippien kyyti on hinnaltaan noin 20 prosenttia kalliimpi perinteiseen verrattuna, mutta kyyditettävän ei tarvitse jättää tippiä eikä pelätä, että kuski ajeluttaa ympäriinsä ekstratienestin toivossa.

6 • 2015 SEPTEMBER


AD-STO-MayAW-277x185mm.pdf

1

8/26/15

7:21 AM

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

Kanadan Montreal on Icelandairin uusin kohde

Turkish Airlines on ilmoittanut aloittavansa lennot Australiaan ensi vuoden kesäkuussa.

Icelandair aloittaa ensi toukokuussa lennot Montrealiin neljä kertaa viikossa. Se on yhtiön viides kohde Kanadassa. Icelandair lentää jo Torontoon, Halifaxiin, Vancouveriin ja Edmontoniin.

Turhat työmatkat pois, palautumisaikaa matkan jälkeen

Työterveyslaitos julkaisi Työmatkalla maailmalla -kirjan

Kuva: Tourisme Montréal

Turkish Airlines aloittaa lennot Australiaan

Työterveyslaitos on julkaissut viiden asiantuntijansa, työterveyslääkärin, psykologin ja työ- ja organisaatiotukijan laatiman teoksen ”Työmatkalla maailmalla”. Opaskirja sisältää tietoa ja vinkkejä siitä, miten työssään matkustavien työntekijöiden hyvinvointia ja jaksamista voidaan edistää ja miten työmatkojen mahdollisia terveys- ja hyvinvointihaittoja voitaisiin ehkäistä. Eero Havia TEOKSEN TEKIJÄT sanovat pyr-

”LENNOT ALOITETAAN Euroo-

pan kesäaikaan, eli Australian talviaikaan”, kertoo Turkish Airlinesin CEO Temel Kotil. Alussa lennot operoidaan Istanbulista Sydneyyn mutta Melbournen lennot alkavat pian sen jälkeen. Tällä hetkellä Turkish lentää Singaporeen, Bangkokiin, Jakartaan ja Malediiveille. Jokin niistä tulee olemaan välilaskupaikka, sillä 17 tunnin suorat lennot Istanbulista Sydneyyn ovat vielä liian pitkiä. Tällä hetkellä maailman pisintä lentoa operoi Delta,

välillä Atlanta Johannesburg. Se kestää lähes 17 tuntia.

Pian päivittäiseksi Lennot operoidaan Sydneyyn kolme kertaa viikossa ja Melbourneen kahdesti viikossa. ”Yritämme saada lennot päivittäisiksi niin pian kuin mahdollista, mutta toistaiseksi viranomaiset eivät ole vahvistaneet päivittäistä lentoa”, Kotil sanoo. Hänen mukaansa vain muutamana päivänä viikossa lennettävät reitit eivät riitä lentoyhtiölle.

Montreal on Icelandairin viides kohde Kanadassa. Lennot alkavat toukokuussa.

UUSI LENTO operoidaan Montrealiin kausiluontoisena 19.5.-8.11. välisenä aikana, neljä kertaa viikossa. Maanantaisin, tiistaisin, torstaisin ja lauantaisin operoitava lento on nopein yhteys Helsingistä Montreaaliin. Lento Montrealin Pierre Trudeau International-lentokentälle kestää koneenvaihtoineen Islannissa noin 10 tuntia. Matkalla voi halutessaan

ATLANTIN YLITYS ALL INCLUSIVE RISTEILYT UPEAT REITTIVAIHTOEHDOT ! 19 yön Atlantin ylitys 2015 Euroopasta Etelä-Amerikkaan loistoristeilijä Costa Mediterranealla***** . Risteilyohjelma 26.11.–15.12.2015 Savona-Barcelona-Casablanca-Teneriffa-Recife-MaceloSalvador de Bahia-Rio de Janeiro-Monteviedeo-Buenos Aires

2995:-

Alk

Hinta sisältää lennot ja kuljetukset satamaan, all inclusive. Kaikki ateriat sekä virvoitus- ja alkoholijuomat. Verot, satamamaksut, tarjoilupalkkiot sekä risteilijän monipuolisen ohjelmatarjonnan.

2015-2016

19 yön Atlantin ylitys 2016 Etelä-Amerikasta Eurooppaan loistoristeilijä Costa Pacificalla*****

3495:-

Alk Risteilyohjelma 1.3.–20.3.2016 Santos-Rio de Janeiro-Liheus-Salvador de Bahia-Macelo-RecifeTeneriffa-Casablanca-Gibraltar-Barcelona-Marseille-Savona

26 yön Atlantin ylitys 2015 Euroopasta Karibialle loistoristeilijä Costa Deliziosalla*****

3195:-

Al Risteilyohjelma 2.12.–28.12.2015 Savona-Casablanca-Lanzarote--Teneriffa-Antigua-Catalina IslandLa Romana-Grand Turks-Ft.Lauderdale-Costa Maya-BelizeIsla Roatan-Grand Cayman-Ft.Lauderdale

6 • 2015 SYYSKUU

.

k.

www.loistoristeilyt.fi myynti@loistoristeilyt.fi

Olemme Costa Cruises varustamon Suomen päämyyntiedustaja, saat risteilysi meiltä edullisesti.

myös pysähtyä ilman lisämaksua Islannissa joko meno tai paluumatkalla. Stopover voi olla maksimissaan 7 vrk.

Ranskalainen Montreal Montreal asukkaista lähes 60 % on ranskankielisiä, mutta suurin osa puhuu myös englantia. Kaupunki on saanut nimensä sen keskellä kohoavasta Mount Royalista, joka on suosittu ulkoilualue isoine puistoineen ja pikku järvineen. Yksi kaupungin erikoisuuksista on “ Undeground City“ – La Ville Souterraine. Se on vuonna 1962 perustettu maanalainen kaupunginosa, joka koostuu 32 tunnelin muodostamasta verkostosta, missä on lukuisia kauppoja, ravintoloista ja elokuvateattereita. Icelandairilla on ensi keväänä lennot jo 16:een kohteeseen Pohjois-Amerikassa. Yhdysvaltojen puolella yhtiö lentää Bostoniin, Washington D.C:hen, New Yorkiin, Orlandoon, Minneapolis/St. Pauliin, Denveriin, Seattleen, Anchorageen, Portlandiin ja maaliskuusta alken Chicagoon.

kivänsä kannustamaan työpaikkojen matkustuskäytäntöjen kehittämistä niin, että ne ennalta ehkäisisivät työssään matkustavien ylikuormitusta ja matkojen kielteisiä vaikutuksia.

Huomio tärkeään asiaan Kirjan lähtökohtana ja katalysaattorina on ollut tarve, sillä työterveyden ammattilaiset ovat kiinnittäneet huomiota työmatkustuksen fyysisiin ja psyykkisiin sekä sosiaalisiin seuraamuksiin mm. perheessä, parisuhteessa, lasten vanhemmuuden ja ystäväpiirin näkökulmasta. Liikematkustajan jaksamista ja hyvinvointia on pohdittu osana yritysten matkahallinnon työkenttää myös Suomen Liikematkayhdistys ry FBTA:n ajankohtaisseminaareissa yritysten travel managereille ja muille travel managementin toimijoille.

Milloin matkoja on liikaa? Työterveyslaitoksen kirja käsittelee monia kouriintuntuvia ja työkseen matkustaville tuttuja teemoja: ulkomaan työmatkan kaari, miksi mat-

kaan lähdetään, olisiko se korvattavissa jotenkin muuten, lentoasemilla odottelu, pitkät istumiset lentokoneessa, lentopelko, majoittuminen kohdemaassa, eri kulttuurit ja vieraan kielen käyttö. Aikaero, palautuminen ja uni sekä hyvät elintavat myös matkalla ovat saaneet omat lukunsa, samoin työn ja muun elämän yhteensovittaminen. Kirjassa kysytään myös ”Milloin matkoja on liikaa?” Oma lukunsa on ”Työmatkustaja työterveyshuollon asiakkaana”. Kirjan voi ostaa Työterveyslaitoksen TTL-Kirjakaupasta tai www.ttl.fi/verkkokauppa hintaan 29 euroa.

19


ENSIMMÄINEN KAUPALLINEN

lento lennettiin vuonna 1914. Nyt sata vuotta myöhemmin joka vuosi noin 3 miljardia matkustajaa ja 50 miljoonaa tonnia rahtia liikkuu 32 miljoonalla lennolla. Ilmailun arvioidaankin vaikuttavan maailman bruttokansantuotteeseen 2,4 biljoonan dollarin arvosta joka vuosi.

Kasvu kehittyviltä markkinoilta Vuosina 2015–2034 Airbus ennustaa globaalin matkustajalentoliikenteen kasvavan keskimäärin 4,6 % vuodessa, mikä merkitsee tarvetta noin 32 600 uudelle, yli 100 paikan lentokoneelle. Näistä 31 800 on matkustaja- ja 800 rahtikoneita. Liikennettä kasvattavat etenkin kehittyvät taloudet, joissa on yhteensä kuusi miljardia ihmistä. Niiden arvioidaan kasvavan 5,8 % vuodessa, kun kehittyneet taloudet jäävät 3,8 %:iin. Kehittyvien talouksien osuus yksityisestä kulutuksesta nousee myös nykyisestä 31 %:sta 43 %:iin vuonna 2034. Kiinan, Intian, Lähi-idän, Afrikan ja Latinalaisen Amerikan kasvavat keskimääräistä nopeammin. Keskiluokka miltei kaksinkertaistuu lähelle 5 miljardia ihmistä. Nykyisissä kehittyvissä talouksissa 25 % väestöstä lentää kerran vuodessa. Vuoteen 2034 mennessä tämä osuus kasvaa jyrkästi 74 %:iin.

Kiina suurin markkina “Aasian-tyynenmeren alue nousee maailman liikenteessä johtoon vuoteen 2034 mennessä, ja Kiinasta tulee suurin ilmailumarkkina 10 vuodessa. Aasia ja kehittyvät markkinat ovat vahvan lentoliikenteen kasvun taustalla”, sanoo Airbusin asiakasjohtaja John Leahy. Suurten megakaupunkien osuus lentoliikenteestä nousee 0,9 miljoonasta matkustajasta päivässä 2,3 miljoonaan matkustajaan päivässä.

Ensi vuoden alussa käynnistyy Helsinki-Vantaa lentoasemalla mittava rakennusprojekti, jonka valmistuessa vuonna 2020 kansainvälinen päälentokenttämme voi palvella 20 miljoonaa matkustajaa vuosittain. Terminaalin pinta-ala nousee nykyisestä noin 45 prosenttia. SUURIMMAT MUUTOKSET koetaan non-Shengen puolella. Terminaalin laajentaminen aloitetaan nykyisen non-Schengenalueen eteläsiivestä alkuvuonna 2016. Asematasobussiterminaalin valmistuttua voidaan siirtyä länsisiiven rakentamiseen, mikä näillä näkymin käynnistyisi alkusyksystä 2016. Laajennusosa kasvattaa terminaalin pinta-alaa 75 000 neliömetrillä. Se vastaa Linnanmäen huvipuiston kokoista aluetta.

Tehokkaampia mutta vähäpäästöisempiä Liikenteen kasvu maailmassa on aiheuttanut sen, että lentokoneiden keskimääräinen koko on 1980-luvulta kasvanut 46 %. Lentoyhtiöt valitsevat entistä suurempia koneita tai päivittävät jo tekemänsä tilaukset suurempaan malliin. Suuret lentokoneet yhdistettynä korkeaan käyttöasteeseen auttavat hyödyttämään rajallisia lentosloteja tehokkaasti ja mahdollistavat matkustajamäärien lisäämisen kasvattamatta lentojen määrää. Viimeisen 40 vuoden aikana koneiden polttoaineen kulutus ja melu ovat vähentyneet vähintään 70 %. Esitys markkinaennusteesta löytyy osoitteesta airbus.com/ company/market/forecast/.

Omistusneuvottelut pitkittyneet

Uusien liukukäytävien ansiosta pitkätkin välimatkat sujuvat joutuisasti.

Suomalaista designea Vaikka terminaalin pinta-ala kasvaa 45 prosenttia nykyiseen verrattuna, pyritään välimatkat pitämään lyhyinä, palvelut helposti saavutettavissa ja asiointi sujuvana. Suunnittelun punaisena lankana on suomalaisuus, mikä näkyy sisustuksen materiaalivalinnoissa ja palveluratkaisuina. Oleskelutiloihin tuodaan viihtyisyyttä muun muassa erilaisilla ääni- ja valaistusmaailmoilla. Ravintoloiden ja myymälöiden lisäksi laajennukseen saadaan elämyksellisiä palveluita.

Kuva: MML 2014

Lentokoneiden valmistaja Airbus ennustaa, että seuraavan 20 vuoden aikana maailmassa tarvitaan 32 600 uutta lentokonetta. Kaukoliikenne keskittyy yhä vahvemmin suuriin ilmailukeskuksiin, megakaupunkeihin, joiden määrä nousee nykyisestä 47:stä 91:een vuoteen 2034 mennessä. Ilmailun megakaupunkien kautta kulkee yli 10 000 kaukoliikenteen matkustajaa päivässä.

Helsinki-Vantaan lentokenttä 2020 palvelee 20 miljoonaa matkustajaa

kuva: PES-arkkitehdit Oy

Kasvava lentoliikenne tarvitsee uusia koneita

Helsinki-Vantaan kautta kulkee 16 miljoonaa matkustajaa vuodessa. Kuvassa punaisella merkityn laajennusosan valmistuttua määrä kasvaa 20 miljoonaan.

Uusien digitaalisten ratkaisujen avulla sujuvoitetaan ja helpotetaan lennolle siirtymistä. Matkustajille tarjotaan entistä parempaa reaaliaikaista opastusta, ja he voivat lentoa odotellessaan tilata lähtöportille erilaisia palveluita. Tällaisia voisivat olla esimerkiksi vastakeitetty kahvi tai jet lag -hieronta.

Uusia siltapaikkoja Laajarunkokoneita varten valmistuu kahdeksan uutta siltapaikkaa, minkä ansiosta paikkojen määrä kaksinkertaistuu nykyisestä kahdeksasta 16:een. Siltapaikat tarkoittavat matkustajalle lisämukavuutta, kun bussikuljetuksia lentokoneeseen tarvitaan vähemmän. Myös terminaalin alla sijaitsevaa, vuonna 2009 valmistunutta matkatavaratehdasta laajennetaan. Matkatavarakeskuksen huippukapasiteetti nousee 11 000 laukkuun tunnissa.

Finnair omistaa nyt Norran koko osakekannan Finnairin konserniyhtiö Nordic Regional Airlinesin (Norra) omistuksesta käytävät neuvottelut Staffpoint Holding Oy:n ja G.W.Sohlbergin kanssa ovat pitkittyneet, mutta niiden kerrotaan jatkuvan. FINNAIR, STAFFPOINT HOLDING OY (Staffpoint) ja G.W. Sohlberg

Ab (GWS) ovat aikaisemmin kertoneet pyrkivänsä yritysjärjestelyyn, jossa 60 prosenttia Nordic Regional Airlines AB:n osakkeista siirtyisi Staffpointin ja GWS:n omistukseen. Hankkeesta on laadittu aiesopimus tammikuussa 2015. Brittiläisen Flyben vetäydyttyä yhtiöstä Finnair on omistanut 31.3. lähtien sen osakekannan sataprosenttisesti Kilpailu- ja kuluttajaviraston väliaikaisella luvalla. Neuvottelujen pitkittymisen ja väliaikaisen luvan päättymisen vuoksi Finnair on kesän mittaan jättänyt viranomaiselle yrityskauppavalvontailmoituksen pysyvän luvan saamiseksi.

Neuvottelut jatkuvat ”Neuvottelut Nordic Regional Airlines AB:n omistusjärjestelystä kuitenkin jatkuvat edelleen”, kertoi Finnairin toimitusjohtaja Pekka Vauramo elokuussa. Finnairissa uskotaan, että kauppa voisi toteutua lähikuukausina. Neuvottelujen pitkittymisen kerrotaan johtuvan osapuolten tarpeesta arvioida vielä perusteellisemmin alueellisen lentämisen liikennöintimallien vaihtoehtoja jatkuvasti kehittyvässä toimintaympäristössä. Staffpointin toimitusjohtaja Mika Kiljusen käsitys asian tilasta elokuun lopulla noudattaa samoja sanamuotoja kuin Vauramon: ”Neuvottelut ovat pitkittyneet, mutta ne jatkuvat

ja ratkaisu pyritään aikaansaamaan ensi tilassa.” Nordic Regional Airlines AB omistaa kokonaan suomalaisen tytäryhtiönsä Nordic Regional Airlines Oy:n (Norra) osakekannan. Norra operoi 26:lla ATRja Embraer-koneella Finnairin kotimaan ja Euroopan reiteillä. Yhtiö toimi aikaisemmin nimellä Flybe Finland Oy.

Maailman parhaat paikat asua Economist-lehti on jälleen rankannut maailma parhaat paikat asua. TOP 10-LISTALLA on neljä kau-

punki Australiassa ja kolme Kanadassa. Suomi on jaetulla sijalla 10, yhdessä Zurichin kanssa. Maailman parhaat ovat: 1. Melbourne, Australia 2. Wien, Itävalta 3. Vancouver, Kanada 4. Toronto, Kanada 5. Calgary, Kanada 6. Adelaide, Australia 7. Sydney, Australia 8. Perth, Australia 9. Auckland, Uusi-Seelanti 10. Helsinki, Suomi/Zurich, Sveitsi

MATKAGOLF 2 015 TU L E M U KAAN I LO I SE E N GO L F-TAPAHTU M AAN P O RVO O N KU L LO N GO L FK E NTÄL L E LAUANTAI NA 1 9. 9. L ÄHDÖT K LO 1 0. 4 0 AL KAE N.

Ei tasoitusrajoitusta, mutta yli 36

ruokailu ja palkintojen jako.

tasoituksella pelaavien tasoituksek-

Ilmoittautumiset

si lasketaan 36. Pelimuotona on

mail@ikkunapaikka.fi 15.9.

henkilökohtainen pistebogey,

mennessä. Paikkoja rajoitetusti.

osoitteeseen

jonka lisäksi muutama erikoiskilpailu. Pelin jälkeen tarjolla buffet-

20

Tervetuloa viettämään mukavaa golfpäivää!

6 • 2015 SEPTEMBER


GDS-varauksille 16 euron lisämaksu

Nykyinen kotikaupunkini: Pariisi

Lufthansan uusi kaupallinen strategia preferoi jakelukanavia

Pariisi tulvii sekä historiaa että uusia huippukohteita

Kuva: Lufthansa, Rolf Bewersdorf

Lufthansa Group kertoi alkukesästä kaupallisen strategiansa uudistamisesta ja pyrkimyksestään parantaa kannattavuutta. Konserni ilmoitti Lufthansan, Austrian Airlinesin, Brussels Airlinesin ja Swissin yhteenlasketuksi tulostavoitteeksi ennen korkoja ja veroja (EBIT) 1,5 mrd. euroa. Lisätuottoja Lufthansa Group ilmoitti jatkossa hakevansa nimenomaan lentotoiminnasta. Eero Havia KESÄN AIKANA economy –luok-

kaan julkistettiin uusi kolmen tyypin hintakonsepti: Light, Classic ja Flex. Uudistusta Lufthansa perusteli asiakkaiden halulla maksaa vain siitä, mitä he tarvitsevat ja käyttävät. Uuden hintakonseptin mukaisesti toimitaan Saksan kotimaan ja Euroopan lennoilla.

Hämmennystä

Jakelukanavien kustannukset Strategian uudistus sisältää myös eri jakelukanavien erilaisiin kustannuksiin puuttuvia muutoksia. ”GDS-järjestelmien käytöstä on tullut useita kertoja kalliimpaa kuin muut varausmenetelmät, esimerkiksi lentoyhtiön oma portaali. Lufthansa Groupin vuotuiset GDS-kulut nousevat kolminumeroiseen lukuun miljoonia euroa. Kaiken kukkuraksi näitä palveluita hyödyntävät etupäässä palveluketjun muut toimijat kuin lentoyhtiöt, jotka kuitenkin maksavat nämä palvelut”, perustelee Lufthansan kaupallinen johtaja, CCO Jens Bischof. Muiden toimijoiden hyödyntämillä palveluilla hän viittaa mm. moniin peruslentovarauksen lisäksi tarjottaviin palveluihin, liputtamiseen, laskuttamiseen, useiden lentoyhtiöiden yhteistarjouksiin jne.

DCC –uusi jakelumaksu Näin Lufthansa-konserni päätyi uuteen jakelukustannusten veloitukseen, Distribution Cost Charge (DCC). Sitä sovelletaan lippukohtaisesti 16 euron suuruisena kaikkiin GDS-varausjärjestelmien kautta tehtyihin ostoihin. Veloitusta ei peritä, mikäli varaus tehdään suoraan Lufthansa-konsernin omista verkkovarauskanavista, lentoyhtiöiden palvelukeskuksista tai lentoasemien lipputiskeiltä. Matkatoimistoille on omistettu oma nettikanava www.LHGroup-agent.com, jossa DCC-maksua ei myöskään peritä. U u d e n ke h i t t y n e e m m ä n myyntiteknologian käyttöönottoa CCO Bischof perustelee: ”Nykyisellään lentoyhtiöt eivät pysty markkinoimaan palveluitaan kaikkien kanavien kautta,

Varaa Virossa ravintola ennakkoon Viroon on avattu uusi Vabalaud online-varausjärjestelmä ravintoloihin. ”VAPALAUD TOIMII myös suomenkielisenä versiona. Tällä hetkellä varausjärjestelmässä on yli 100 ravintolaa. Tietoa saa paitsi ravintoloista, myös kahviloista ja pubeista. Varausjärjestelmässä on Tallinnan lisäksi ravintoloita myös Tartossa, Pärnussa, Rakveressä, Haapsalussa jne.”, kertoo järjestelmän kehittäjä Mart Järvi.

rasta saatavilla olevaa hintaa”, arvioi Taubmann. ”Lopulta koko toimialaa häviää ja kärsii nyt käyttöönotetusta mallista”, on GDS-yhtiön pelko. Lufthansa oli alun perin yksi viidestä Amadeuksen perustajaja omistajayhtiöstä. Sittemmin se on luopunut omistuksesta ja näyttää hakevan toimintamallia ohi GDS:ien.

Lufthansa veloittaa GDS-varauksista 16 euron lisämaksun. Siltä säästyy, kun varaa lennon yhtiön omien jakelukanavien kautta.

kuten monella muulla toimialalla tehdään. Sopimukset ja rakenteet ovat olleet esteenä vapaalle kaupankäynnille monilla alueilla. Haluamme muuttaa tämän uudella kaupallisella strategiallamme ja hyötyä suuremmasta vapaudesta myyntitoiminnassamme. Haluamme tarjota asiakkaillemme juuri niitä räätälöityjä palveluita, joita he haluavat.”

Hintavertailu vaikeutuu? Lufthansan maailmanlaajuinen menettely tuli voimaan 1. syyskuuta. Asian julkistamisen yhteydessä se sai ärhäkän vastaanoton sekä matkatoimistoilta että GDS-teknologiaa tarjoavilta yhtiöiltä. ”Matkustajat haluavat vakautta, läpinäkyvyyttä ja valinnan mahdollisuutta eri kanavien välillä”, kritisoi Amadeus IT Groupin jakelusta vastaava johtaja Holger Taubmann. ”Me toimimme tässä parhaiten yhdistämällä ja integroimalla alan kaikki toimijat”, jatkoi GDS Amadeuksen johtaja. Hän arvioi Lufthansa Groupin oman varauskanavan aiheuttamien ylimääräisten IT-kulujen kiertyvän lopulta matkustajien maksettaviksi. Uuden varausmenettelyn uskotaan aiheuttavan myös muutosvaatimuksia ja siten lisäkustannuksia yritysten matkahallintojärjestelmiin. ”Uusi toimintamalli tekee vertailusta hankalampaa ja läpinäkyvyys kärsii, koska matkustajien on käytävä useissa myyntikanavissa etsiessään pa-

Lufthansa Groupin päätös ohjata maksupolitiikan avulla lentolippukauppa suoraan lentoyhtiöiden omille nettisivuille on ollut hämmentävä uutinen matkakaupan toimialalle. Suomessa myös SMAL on lausunut seuraavansa tiiviisti asiaa, jossa se näkee matkustajien oikeuksien olevan vaarassa lentojen hintavertailun heikentymisen vuoksi. Matkatoimisto- ja GDS-jakelualan toivomukset lisämaksun käyttöönoton hylkäämiseksi eivät kuitenkaan saaneet Lufthansaa muuttamaan strategiauudistustaan näiltä osin.

Liikematkaostajat happamina GBTA ja pohjoismaiset liikematkayhdistykset FBTA, DBTA, NBTA ja SBTA ovat selvittäneet yritysjäsentensä kantoja Lufthansan DCC-jakelulisämaksuun. LH:n menettely on saanut liikematkojen ammattiostajilta varsin kriittisen vastaanoton. Jäsentensä suhtautumista ovat selvittäneet sekä pohjoismaiset liikematkayhdistykset että maailmanlaajuinen GBTA, viimeksi mainittu Yhdysvalloissa asuvien parissa. Lähes puolet pohjoismaisista ja jopa puolet GBTA:n jäsenistä, joilla Lufthansa nyt on sopimustoimittaja, harkitsee ostojen vähentämistä, mikäli heidät GDS-varauksille säädetyllä lisämaksulla ohjataan lentoyhtiön omille verkkosivuille. Perusteluina mainittiin mm: ”Yritysasiakkaat ovat vuosia tehneet kovasti työtä yhden varauskanavan käytännön aikaansaamiseksi. Nyt Lufthansan työntää meitä vasten tahtoamme takaisin vanhaan pirstaleiseen käytäntöön.” DCC-lisämaksu nähdään myös hinnan piilokorotukseksi.

Finnairille ensi kesänä monta uutta kohdetta Finnairin reittikartalle tulee ensi kesänä jopa 12 uutta kohdetta. Mukana mm. Kreikan saaria ja Huippuvuoret. FINNAIR JATKAA perinteisten

• Kreikan suositut lomasaaret:

• Italian Riminille ja Veronaan pääsee kerran viikossa.

tilauslentokohteiden muuttamista reittilennoiksi ja saa sen myötä uusia reittikohteita ensi kesänä.

Huippuvuorille lennetään kesä-elokuussa.

• Skotlannin Edinburghiin len-

Zakynthos, Skiathos, Santorini, Mytilene ja Preveza muuttuvat reittikohteiksi.

• Bulgarian Varnaan myös kerran viikossa.

Virtuaalisesti

netään huhti-lokakuussa.

Jokaisesta kohteesta on oma profiilinsa, jossa on mm. ruokalistat, sijaintikartta, kuvagalleria sekä virtuaaliesittely. Osasta ravintoloista on esillä myös erikoistarjouksia ja -illallisehdotuksia. www. vabalaud.ee/fi/ravintolat

• Tanskan Billundiin lennetään

• Oulusta lennetään suoraan Kreetalle ja Turkin Alanyaan.

• Kroatian Pulaan lennetään

• Kesällä lisätään yhteyksiä TelAviviin, Maltalle, Biarritziin ja Nizzaan.

6 • 2015 SYYSKUU

huhtikuusta alkaen ympäri vuoden. kesällä Dubrovnikin ja Splitin lisäksi.

Pariisi on paljon muutakin kuin tutut Eiffel, Champs-Elysées ja Louvre. Kaupungista löytyy klassikkonähtävyyksien lisäksi uusia, mahtavia kohteita kuten viime vuonna avattu, Frank Gehryn suunnittelema Fondation Louis Vuitton tai tämän vuoden alussa käyttöön vihitty Pariisin filharmonia. Saint-Martinin kanavan rantakorttelit ovat nyt trenditietoisten pariisilaisten suosiossa. Clichy-Batignollesin ekokaupunginosaan on puolestaan tulossa yksi kaupungin suurimmista puistoalueista. Esa Aalto RANSKASSA TOIMIVAN DMC Laventelin perustajat Petr i Ahola ja Sanna Meskanen ovat kumpikin asuneet Ranskassa parikymmentä vuotta, Petri aina Pariisin keskustassa. ”Minä olen meistä kahdesta ehkä enemmän city-ihminen eikä minua saisi muuttamaan pois keskustasta kirveelläkään. Muutin kolme vuotta sitten 11. kaupunginosaan Itä-Pariisiin ja rakastan nykyistä kortteliani. Se on pariisilaistakin pariisilaisempi ruokatoreineen, kulmakapakoineen ja pullapuoteineen”, Petri Ahola sanoo.

Muskottisoturin ostospaikat

Saint-Martinin kanavan varsia plataanipuineen, kaarisiltoineen ja kauniine rakennuksineen pidetään osana viehättävintä Pariisia. Osa kanavaristeilystä kuljetaan maan alla ja tunnelma on taianomainen.

Marché Aligre on Pariisin ainoa kauppahalli ja tori, joka on avoinna kuutena päivänä viikossa, se on suljettu vain maanantaisin. 1700-luvun lopulta peräisin oleva kauppahalli on rakennettu vanhan luostarin perustuksille. ”Meillä on Pariisissa viiden suomalaisen herrasmiehen gastronominen kerho ”Muskottisoturit” ja Aligren kauppahalli on oma hovihankkijani. Sieltä löytyvät korsikalaiset kinkut, bretagnelaiset hummerit, Bressen kanat ja juuri sopivasti tuoksahtava Epoisses-juusto Muskottisotureiden vaativaan makuun”, Petri kertoo. ”Hallin ulkopuolella on kirpputori ja vihannesmyyjiä. Itse hallirakennuksessa sattui heinäkuussa pieni tulipalo ja halli on nyt remontissa, mutta kauppa jatkuu Aligren aukiolla. Vilkkaimmillaan meno on sunnuntaiaamuisin”. Viinit Petri kertoo usein hakevansa uudistetusta Lafayette Maison & Gourmet’sta (35, Boulevard Haussmann). ”Varsinkin 1. kerroksen viinikellarin valikoima on vertaansa vailla. Sen ylpeys on Bordeauxthèque, jonka hyllyistä löytyy 1200 Bordeaux’n viiniä, muun muassa 60 000 euroa maksava vuoden 1989 Château Petrus”.

Pariisi on kulttuurinnälkäisen kaupunkilomailijan ykköskohteita.

Saint-Martinin kanava Saint-Martinin kanava sulkuineen on lähes 5 km pitkä, osittain maan alla kulkeva kanava, joka yhdistää Seinen Villetten altaaseen. Kanava rakennettiin 1800-luvun alussa ja se oli pitkään hiukan epämääräistä aluetta, mutta nyt rantakorttelit ovat kokeneet renessanssin. ”Kanavan varsi on suosittua piknikaluetta ja sen varrelta löytyy tunnelmallisia ja taatusti boheemeja baareja ja bistroja, kuten Chez Prune (36 Rue Beaurepaire), Le Verre Volé (67 Rue de Lancry) ja Haï Kaï (104 Quai de Jemmapes). Sekaan mahtuu myös antiikkiliikkeitä, gallerioita ja design-putiikkeja. Muotiliikkeistä kannattaa käydä useista televisiosarjoistakin tutussa Antoine & Lilissa (95, Quai de Valmy). Hôtel du Nordissa (102, Quai de Jemmapes) tarjoillaan puolestaan sunnuntaisin kanavan paras brunssi”, Petri vinkkaa. Kanaaliin voi tutustua myös risteilemällä. Risteilyt alkavat Bastillen Arsenalin huvivenesatamasta ja päättyvät Villetten kaupunginosaan, joka tun-

netaan tiedekeskuksestaan ja teemapuistoistaan.

Ekokortteli Clichy-Batignolles Pariisin uusin – ja ehkä heikoimmin tunnettu – alue löytyy 17. kaupunginosasta Luoteis-Pariisista. Tämän 54 hehtaarin Clichy-Batignollesin alueen pitäisi valmistua kokonaisuudessaan vuonna 2018. ”Alueeseen ja sen keskuspuistoon pääsee toki tutustumaan jo nyt ja itselläni puisto ja sen sivuitse kulkeva Avenue de Clichy kuuluvat usein sunnuntaiaamupäivän ohjelmaan”, Petri kertoo. M a r t i n Lut her K i n g i n puisto tulee kokonaan valmistuttuaan olemaan 10 hehtaarin kokoinen ja näin yksi Pariisin suurimmista puistoista. ”Osa puistosta on pyhitetty urheilulle ja ulkoiluaktiviteeteille. Pikkulapsille on leikkipaikkoja, isommille lapsille skeittiramppeja ja tosi isoille lapsille piknik-alueita ja lepotuoleja. Puistoa ympäröivät mielenkiintoiset rakennukset ovat nähtävyys sinänsä. Kannattaa myös käydä katsastamassa Cité des Fleurs -katu, joka yhdistää Avenue de Clichyn ja Rue de La Jonquièren”. ”Boulevard des Batignolles’lta löytyy yksi Pariisin vanhimmista ja monipuolisimmista luomutoreista. Jo yli 20 vuoden ajan nelisenkymmentä kauppiasta on lauantaisin pystyttänyt tänne myyntipöytänsä ja varsinkin nykyinen eko- ja lähiruokabuumi ovat nostaneet torin uuteen arvoon”.

Sokkona syömään Jos kirkas päivänvalo rasittaa silmiä, niin miltä kuulostaisi rentouttava hieronta ja

Petri Ahola ruokaostoksilla Marché Aligressa. Ostosten lomassa voi maistella vaikka ostereita raikkaan Muscadet-viinin kera.

illallinen säkkipimeässä? Sokeiden ylläpitämässä Da n s le Noir-spassa (65 rue Montmartre) ei ulkonäkö aiheuta kompleksia, sillä hieronta suoritetaan pilkkopimeässä. Spasta voi hapuilla silmälaput silmillä pilkkopimeään Dans le Noir-ravintolaan (51 rue Quincampoix), jossa ei illallisen aikana näe valonpilkahdustakaan. ”Kännykätkin täytyy jättää narikkaan. Täällä pitää itse keksiä miten kaataa ”sokeana” viiniä naapurin lasiin tai mistä tietää onko oma lautanen tyhjä. En suosittele pukeutumista iltapukuun tai valkoisiin vaatteisiin!”, Petri painottaa. ”Lähes kaksi vuosikymmentä Pariisin katuja tallanneena tunnen vasta pienen osan tästä vuonna 508 Ranskan pääkaupungiksi tulleesta, historiaa tulvivasta kaupungista. Palataan asiaan 20 vuoden kuluttua, jolloin olen ehkä hieman viisaampi”, Petri päättää.

21


Uusiin asemiin

HEI TRAVEL DESIGNER/CONCIERGE! Haetko kumppania kauko-, kierto- ja teemamatkojen myyntiin omalle asiakaskunnallesi? Tai jos olet matkatoimistoyrittäjä ja haet mielenkiintoisia tuotteita myyntiin, keskustelemme myös mielellämme yhteistyöstä. Jos kiinnostuit ota yhteyttä ja jutellaan erilaisista yhteistyömahdollisuuksista Timo Saranpää, 050 5236005 tai timo@kontiki.fi Lisätietoja www.kontiki.fi

Jätkäsaaressa sijaitseva, täyden palvelun kokous- ja juhlapalveluja tarjoava Huone laajentaa tilojaan. Huone 2.0:ksi nimetty laajennus on valmis ottamaan vastaan asiakkaita lokakuussa 2015.

Forenomille neljäs Omenahotelli Forenom on vuokrannut Omenahotellin käytössä olleet tilat Oulun keskustan Pakkahuoneenkadulta. AIKAISEMMIN FORENOM on poi-

minut omenoita myös Lahdesta, Tampereelta ja Helsingistä. Oulun huoneistohotelli avautuu kahdessa vaiheessa: 1.9 otettiin käyttöön osa huoneista, koko kapasiteetti saadaan asiakkaiden käyttöön 1.11. Forenomilla on Oulussa entuudestaan 70 kalustettua huoneistoa sekä 36 huoneen Aparthotel Rautatienkadulla.

Useita huonetyyppejä

Metsä-lounge toimii vieraiden yhteisenä olohuoneena ja baarina.

Miia Manner LAAJENNUKSEN VALMISTUTTUA

Huone tarjoaa elämys- ja kokouspalveluiden tapahtumapaikaksi 12 erilaista tilaa, joilla jokaisella on oma teema. Laajennuksen myötä käyttöön saadaan myös ruokasali yli sadalle henkilölle, sisäterassi ja malesialaistyylinen keittiö. Myös kokoustilat voidaan muuntaa noin sadan hengen käyttöön. Oman keittiön myötä tapahtumien yhteydessä tarjoiltava ruoka valmistetaan Huoneen omassa, aasialaisessa fuusiokeittiössä tuoreista raaka-aineista. Metsä-lounge ja -baari palvelevat jatkossakin kaikkia Huoneen vieraita toimien yhteisenä olohuoneena. ”’Konseptimme on otettu erittäin hyvin vastaan, ja jo muutaman toimintavuoden jälkeen to-

22

tesimme, että lisätiloille on tarvetta”, kertoo Jussi Söderlund.

Kokonaisvaltaista palvelua ”Tapahtumahotelli Huoneen ideana ei ole vuokrata tiloja, vaan tarjota asiakkaille täyden palvelun kokonaisuus tapahtumaan tai juhlaan”, jatkaa Söderlund. Huone tarjoaa myös valmiita tapahtumapaketteja sekä tapahtuma- että juhlajärjestäjälle. Tapahtumakoordinaattori toimii järjestäjän oikeana kätenä esimerkiksi pikkujoulujen, hääjuhlan tai vaikkapa kisakatsomon pystyttämisessä. Kaksi ja puoli vuotta toiminut Huone on valittu muun muassa parhaaksi tapahtumapaikaksi vuonna 2014. Lisätietoja huone.fi.

Taneli Haapala Hoist Group

Janne Pulli Hoist Group

Maija Loikkanen House of Lapland

Timo Mäkelä Inbound Services GmbH, Saksa

Nira Fisher Israelin valtion matkailutoimisto

Sari Kodama Japan Airlines

Mari Suihko Royal Caribbean International

Misba Assi Royal Caribbean International

Petri Sirén Travel Specialist Group

Tuuli Järvilehto VIA Egencia

Toomas Tärk Viron matkailun edistämiskeskus

Egyptin turistitoimisto Tukholmassa sijannut Egyptin turistitoimisto on suljettu ja Pohjoismaita hoidetaan nyt Lontoosta käsin. Mrs Omayma El Husseini toimii nimikkeellä Director and Tourism Counselor ja Mr. Mohamed Elnaggar nimikkeellä Deputy Director & Tourism Attaché. Yhteydet vanhalla s-postiosoitteella info.se@ egypt.travel tai puhelimitse +44 203 793 2898.

Hoist Group

Kon-Tiki Tours tuottaa räätälöityjä elämysmatkoja erilaisilla teemoilla yhdistyksille, yrityksille ja ystäväporukoille. Kaukomatkoja toteutamme myös pienryhmille.

Tapahtumahotelli Huone laajentaa

Omayma El Husseini Egyptin turistitoimisto

”Uusi kohde tulee kuulumaan Forenomin Aparthotel-konseptiin. Konseptissa on mahdollisuus asua myös pidempään, koska jokaisessa huoneessa on esim. jääkaappi, mikro sekä kahvinkeitin. Uudessa huoneistohotellissa on 123 huonetta ja tarjontaan tulee sisältymään Business Studios -huoneita, perhehuoneita sekä hostel-huoneita mahdollisuuksien mukaan”, kertoo Forenomin toimitusjohtaja Johannes Kangas. Forenomilla on Suomessa kaikkiaan yli 2000 valmiiksi kalustettua asuntoa sekä useita huoneistohotelleja ja hostelleja 30 eri paikkakunnalla.

Taneli Haapala on nimitetty 24.8.2015 alkaen Hoist Groupin Suomen ja Baltian maiden toimitusjohtajaksi. Haapalalla on erittäin vahva, lähes kolmenkymmenen vuoden kokemus hotellialalta. Janne Pulli on nimitetty 24.8.2015 alkaen Suomen Hoist Groupin Sales Executiveksi, vastuualueenaan hotelli-TV ja wifi-ratkaisut. Pulli on työskennellyt aiemmin Canal Digitalilla hotelliasiakkaiden parissa.

rissa ja Wienissä sekä operatiivinen toimisto Berliinissä. Kauppatieteiden maisteri T imo Mäkelä on nimitetty 1.6.2015 alkaen projektipäälliköksi Hampurin toimistoon vastuualueenaan pohjoismaiset ja kansainväliset markkinat. Hän on työskennellyt kahden matkanjärjestäjän palveluksessa Hampurissa vuodesta 1993. Hänen esimiehinään toimivat toimitusjohtajat Wenche R. Werner ja Jens Blaumeier. Timon saa kiinni osoitteesta makela@inbound-services.com.

Israelin valtion matkailutoimisto Ms. Nira Fisher on nimitetty Israelin matkailutoimiston uudeksi Pohjoismaiden johtajaksi, asemapaikkanaan Tukholma. Hän siirtyy Tukholmaan Tel Avivin pääkonttorista. Uri Taib siirtyy neljän vuoden pestin jälkeen Tukholmasta takaisin Israeliin.

Japan Airlines

House of Lapland KTM Ma ija L oik ka nen on valittu House of Laplandin markkinointijohtajaksi. Hän vastaa House of Laplandin markkinoinnin strategisesta johtamisesta sekä matkailun tulosalueesta. Hän on aiemmin toiminut Visit Finlandin Italian maajohtajana. Lapin kuntien ja korkeakoulujen omistama markkinointi- ja viestintätalo House of Lapland aloitti toimintansa huhtikuussa. Sen tehtävänä on huolehtia Lapin brändistä ja vetovoimasta toimialoista riippumatta. Nyt alkaneen kolmivuotiskauden strategisina valintoina on neljä kohderyhmää: matkailijat, osaajat, kauppakumppanit ja filmiryhmät. House of Laplandin vuosibudjetti on 1,4 milj.€. Sen toimintaa ohjaa omistajista koottu hallitus sekä alueen sidosryhmistä muodostettu neuvottelukunta.

Sari Kodama on aloittanut 10.7. Japan Airlinesillä Helsingissä nimikkeellä Senior Sales Representative, Finland, Northern & Eastern Europe. Hän on aiemmin työskennellyt Japanin suurlähetystössä Helsingissä nimikkeillä Research Attaché / Chief Economist. Sari on tyypillinen naisen nimi myös Japanissa, eikä Sari siis nimestään huolimatta ole suomalainen.

Royal Caribbean International Mari Suihko on nimitetty 1.7. alkaen Royal Caribbean Cruisesin Key Account Manageri-

Inbound Services GmbH, Saksa Vuonna 2001 perustettu Destination Management Company (DMC) ja Incoming Agency, INBOUND Services, tarjoaa matkaratkaisuja kohdealueenaan Saksa ja Itävalta. Toimipaikat ovat Hampu-

ksi. Mari vastaa Royal Caribbean Internationalin, Celebrity Cruisesin ja Azamara Club Cruisesin tuotteista Suomessa ja Baltiassa. Hän seuraa tehtävässä Petri Siréniä, joka siirtyi TSG:lle. Misba Assi on aloittanut Royal Caribbean Cruisesilla Sales Coordinaattorina 27.7. Misba toimii Royal Caribbean Internationalin, Celebrity Cruisesin ja Azamara Club Cruisesin risteilyjen myynnintukena jälleenmyyjillemme Suomessa ja Baltiassa.

Travel Specialist Group Petri Sirén on nimitetty Travel Specialist Groupin (TSG) varatoimitusjohtajaksi 1.8.2015 alkaen. Hänen vastuulla on Saga Matkat -brändi sekä TSG:n risteilyliiketoiminnan kehittäminen. Petri Sirén on työskennellyt edelliset kuusi vuotta Royal Caribbean Cruises -varustamon Suomen markkinoista vastaavana johtajana ja sitä ennen kymmenen vuotta eri matkatoimisto- ja lentoyhtiötehtävissä.

VIA Egencia Tuuli Järvilehto on nimitetty VIA Egencian Team Leaderiksi.

Viron matkailun edistämiskeskus Toomas Tä rk palasi Viron matkailun edistämiskeskuksen Suomen aluejohtajaksi 1.7. Tärk palaa vanhaan työpaikkaansa, missä hän työskenteli jo vuosina 2006-2013. Toomasin saa kiinni osoitteesta toomas. tark@eas.ee. Virkaa aiemmin hoitanut Malle Kolnes palaa takaisin Viroon.

www.matkaviikko.fi Ammattilaisten online-uutispalvelu

Tervetuloa Ruotsiin

SUOMALAINEN KUMPPANISI KREIKASSA www.elvetours.gr info@elvetours.gr

www.fin-s.a.se | www.traveltrends.se

Untitled-1 1

6 • 2015 SEPTEMBER

2013-09-30 11:23:24


DISCOVER AMERICA SUMMER PARTY. Kesäkuussa Helsingin

In memoriam

Mannerheimintiellä nähtiin glamouria. BioRexissa oli suuri ensi-ilta, jota saavuttiin katsomaan Hollywood-tyylin. Discover America Finlandin premier-leffaan oli saapunut satakunta henkilöä. Kuvassa illan leffatähtiä vasemmalta Karin Gert Nielsen ja John Migliorini Atlantic Link, Icelandairin Natalia Henriksson, Expedia TAAP Kristiina Laak, Costa Cruises Kalevi Kuutschin, RCL Cruises Mari Suihko, EkiTravels Katia De Los Reyes, Costa Cruises Sofia Wahlberg, Air France KLM Suzan Petterson, Ann Charlotte Oldaeus ja Åsa Christie sekä Icelandair Pekka Mäkinen. Edessä Virgin Atlantic Yann Stirton ja Johnny Gardsäter.

Rabbe Grönblom (1950-2015) Kesäkuun lopussa meidät tavoitti suru-uutinen kauppaneuvos Rabbe Grönblomin poismenosta. Rabbe nukkui rauhallisesti pois Vaasassa läheistensä läsnäollessa. Häntä jäävät kaipaamaan perheen lisäksi ystävät, työtoverit ja liiketuttavat. Rabbe toimi yrittäjänä koko työelämänsä ajan. Hän kuului siihen harvalukuiseen joukkoon, joka saatuaan opintonsa päätökseen ei koskaan ollut toisen palveluksessa. Varustettuna menestyksenhalulla, ”keep it simple” –idealla ja puolisonsa Kerstinin tuella, Rabbe aloitti yrittäjäuransa 26-vuotiaana Vaasan kauppatorin kulmassa, missä hän avasi ensimmäisen pizzeriansa O Sole Mio. Liikemiehenä Rabbe oli useassa asiassa edelläkävijä Suomen kuluttajamarkkinoilla. Hänen tunnetuin liiketoimintansa ja elämäntyönsä oli Kotipizza. Ravintolaketju kuului suomalaisten franchising-konseptien pioneereihin ja kasvoi ajan myötä lähes 300 pizzerian kokonaisuudeksi. Muita Rabben perustamia uudenlaisiin liiketoimintamalleihin ja uskollisesti ”keep it simple” -periaatteeseen perustuvia yrityksiä ovat Omena Hotellit ja Golden Rax Pizzabuffet. Mainitut yritykset ja brändit jatkavat toimintaansa visionäärisen perustajansa hengessä. Yrittäjäroolissaan Rabbe oli inspiraation lähde hänen kanssa tekemisissä olleille. Hän kehitti kunnianhimoisia suunnitelmia, ei antanut periksi ja oli jatkuvasti liikkeessä. Uransa myöhemmässä vaiheessa Rabbella ei ollut kiinteää työpistettä – konttori oli siellä missä mies ja matkapuhelin kulloinkin olivat. Kotipizzan maanlaajuisessa verkostossa Rabbe tunnettiin aikaansaavana esikuvana ja isähahmona. Neljästä liike-elämässä vietetystä vuosikymmenestä Rabbe palkittiin Vuoden liikemies –tittelillä ja kauppaneuvoksen arvonimellä. Iso-Britannia nimitti hänet kuningaskunnan edustajaksi, British Honorary Consul, Vaasassa. Rabben oma pizzaluomus, Berlusconi, valittiin Yhdysvalloissa maailman parhaaksi pizzaksi. Varsinaisen toimensa ohella Rabbe oli intohimoinen merenkulkija. Hän purjehti kaksi kertaa maailman ympäri hänelle läheisen suuren perheensä kanssa. Rabbe organisoi ja johti myös ensimmäisen yksityisen retkikunnan sitten A.E. Nordenskiöldin läpi Koillisväylän yhdessä kaudessa, minkä seurauksena hänet kutsuttiin Explorers Clubiin New Yorkissa. Rabbe oli kaupallisesti tekemisissä merenkulun kanssa RG Line -varustamonsa kautta, jonka hän etabloi turvatakseen säännöllisen reittiliikenteen Vaasan ja Uumajan välillä. Muistamme Rabben positiivisena, mukaansatempaavana ja jalomielisenä ihmisenä. Hänellä oli laaja ja aktiivinen seuraelämä niin Suomessa kuin maamme rajojen ulkopuolellakin. Pidetty ja arvostettu ystävä ja yrittäjä on jättänyt meidät. Ajatuksemme ovat Rabben läheisten luona.

Seuraava ilmestyy

16.10.2015 Ilmoitustilan viimeinen varauspäivä on 28.9.2015. 16144 WTM15 ad campaign-English-Ikkunapaikka.qxp_Layout 1 01/09/2015 12:41 Page 1

Discover the world 2 - 5 November 2015 / ExCeL London

Wilhelm Lindholm Neuvonantaja ja ystävä

WTM Means business ®

£2.5 billion* of new business

generated at World Travel Market 2014 BONDIN JÄLJILLÄ. Sveitsissä, Bernin Kantonis-

sa, lähes kolmeentuhanteen metriin kohoavalla Schilthorn-vuorella kuvattiin vuosina 1968-69 Bond-elokuva ”Hänen majesteettinsa salaisessa palveluksessa”. Muutama vuosi sitten vuoren huipulle avattiin 007 – Bond World, interaktiivisen näyttely, jossa pääsee tutustumaan elokuvaan ja sen kuvausten eri vaiheisiin ja muun muassa virtuaalilentämään aidolla kuvauksissa käytetyllä helikopterilla. Kesällä vuorelle on avattu myös 007-Walk of Fame. Sitä oli avaamassa ja sinne kätensä ikuistamassa myös australialainen George Lazenby, joka teki ainoastaan tämän yhden Bond-elokuvan. Mm. Lomalinja tekee ensi vuonna matkan Sveitsiin James Bondin jäljille.

6 • 2015 SYYSKUU

Register now wtmlondon.com

Meet up to

5,000**

exhibitors from across the world

More than

50,000** attendees from 186 countries

®

Official Premier Partner

* Source: Independent research by Fusion Communications, January 2015 **ABC audited figures, February 2015

LIVE IT TO BELIEVE IT

London

World Travel Market and WTM are trademarks of Reed Elsevier Properties SA, used under license.

23


LOUNGE AHCI 27.7x32cm ING.indd 1

10.08.2015 11:31 WWW.IKKUNAPAIKKA.FI WWW.IKKUNAPAIKKA.TV FACEBOOK.COM/IKKUNAPAIKKAWINDOWSEAT

Matkailualan ammattilehti • Finnish Travel Trade Journal • Facktidning för resebranschen i Finland

Ikkunapaikka on Suomen johtava matkailualan ammattilehti, joka seuraa, analysoi ja ennakoi alan tapahtumien kulkua Suomessa ja ulkomailla. Ikkunapaikka ilmestyy kahdeksan kertaa vuodessa. Se on tilattu Suomen jokaiseen matkatoimistoon (SMAL:n jäsenyritykset). Tilaa Ikkunapaikka, niin tiedät mitä alalla tapahtuu. Vuosikerran hinta on 59 € määräaikainen yritystilaus 54 € jatkuva yritystilaus 19 € virkailijatilaus 13 € opiskelija- ja eläkeläistilaus Hinnat sisältävät alv 10%. Lehti ei vastaa tilaamatta lähetettyjen kirjoitusten ja/tai kuvien säilyttämisestä ja/tai palauttamisesta.

Ikkunapaikka on Suomen matkatoimistoalan liiton (SMAL), Pacific Asia Travel Associationin (PATA) ja Discover American Suomen osastojen toimialajäsen. ISSN 0786-7867 Painos 5000 kpl Levikkijakauma Matkatoimistovirkailijat . . . . . . . . Liikenneyhtiöt . . . . . . . . . . . . . . . . . . Yritysten matkavastaavat . . . . . . Matkatoimistojohto . . . . . . . . . . . . Majoituselinkeino. . . . . . . . . . . . . . . Matkailutoimittajat/lehdistö . . . Kunnalliset matkailuelimet. . . . . Julkaisija Travision Oy Helsinki Kirjapaino PunaMusta

64 % 11 % 9% 7% 4% 3% 2%

Toimitus ja markkinointi Päätoimittaja, kustantaja Leena Aalto leena.aalto@ikkunapaikka.fi Raisiontie 6 D, 00280 Helsinki Puhelin (09) 622 2500 Neuvonantaja, kustantaja Martti Savojärvi Lohitie 15 A, 02170 Espoo Puhelin 050 592 2981 martti.savojarvi@ikkunapaikka.fi Vakituiset avustajat Esa Aalto Antti Haukkamaa Eero Havia Soile Kylämies Inna-Pirjetta Lahti Miia Manner Karoliina Saarnikko Ulkoasu Juhana Mikkanen hello@juhanamikkanen.com

Window Seat is the leading travel trade journal for the travel professionals in Finland. Its aim is to monitor and analyze the development of the travel market in Finland and abroad. Window Seat is published eight times a year and its subscribers include a.o. all Finnish AFTA-travel agencies. Subscription fee is EUR 63 outside of Finland. The magazine will not hold itself responsible for the safekeeping and/or return of articles and/or photographs sent without an order for publication. Window Seat is an associated member of the Association of Finnish Travel Agents (AFTA), Finland Chapter of Pacific Asia Travel Association (PATA) and Discover America Finland.

Readers Travel agency personnel . . . . . . . . . . . Airlines etc. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Company travel managers . . . . . . . . . Travel agency management . . . . . . . Hotel business . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Travel editors and press . . . . . . . . . . . Municipal tourist organisations . . . . Editorial & Marketing Editor-in-chief, Publisher Leena Aalto leena.aalto@ikkunapaikka.fi Raisiontie 6 D, FIN-00280 Helsinki Phone +358 9 622 2500 Senior Advisor, Publisher Martti Savojärvi Lohitie 15 A, FIN-02170 Espoo Phone +358 50 592 2981 martti.savojarvi@ikkunapaikka.fi

64 % 11% 9% 7% 4% 3% 2%

Publisher Travision Oy Helsinki Contributing Editors Esa Aalto Antti Haukkamaa Eero Havia Soile Kylämies Inna-Pirjetta Lahti Miia Manner Karoliina Saarnikko Layout Juhana Mikkanen hello@juhanamikkanen.com Printing house PunaMusta ISSN 0786-7867 Circulation 5,000 copies

2015-6 Ikkunapaikka-Window Seat, September 2015  
Advertisement