__MAIN_TEXT__

Page 10

Junalla matkustaminen on entistä nopeampaa ja edullisempaa

VAIN ELÄMÄÄ -ARTISTIT LIVEKEIKALLA m/s FINLANDIALLA. Syksyn seuratuimmat artistit pääsevät irti myös m/s Finlandialla, kun Vain elämää -tähdet ottavat lavat haltuun. Vuosien varrella useampi ohjelmassa laulanut on kehunut laivakeikkojen tunnelmaa erityiseksi. Varmistetaan yhdessä, että nämäkin upeat esiintyjät saavat vastaansa upean yleisön. Vain elämää -artistien iltakeikat näet kätevästi paluumatkalla, kun lähdet päiväristeilylle Tallinnaan. Matkan hinnat kullekin keikkapäivälle löydät osoitteesta eckeroline.fi

.16 .11 18

Mikael G

ab rie l

.12 16

M .16 11 1.

ikko Kuus ton e

.16 Anna P uu

n

1

0.16 Chis 15.1 u

5.1

.17 Lauri Tähk ä

VR:n tuoteuudistus laski hintoja Tieto Oyj suosii kotimaassa junaa VR:n helmikuisen uudistuksen myötä junalippujen hinnat laskivat keskimäärin neljänneksen, ja liikematkustajien suosimissa sarjalipputuotteissa jopa 40 prosenttia. Tuotevalikoimaa selkeytettiin ja kaikkiin junalippuihin sisällytettiin muutosmahdollisuus. Tieto Oyj:llä työntekijöiden junamatkustusta on lisätty tietoisilla valinnoilla. Miia Manner JUNAMATKUSTAMISEN EDUT

on huomioitu Tieto Oyj:llä. ”Juna on erittäin kustannustehokas valinta Helsingistä Lappeenrantaan, Tampereelle, Jyväskylään ja Turkuun ja päinvastoin. Näillä reiteillä Tiedolla käytetään paljon junaa. Kuopio ja Oulu ovat rajamailla, jos asiaa mietitään matkustajan ajankäytön kannalta”, kertoo Pia Kari, Tieto Oyj:n liikematkustuspalveluiden hankinnoista vastaava Category Manager.

Sujuvasti junalla

v ah

yöhemmi uu m nH ist e

c

r to

V

uvi Teräs 17 S nis .2. ka 17

eckeroline.fi N I M E S TÄ Ä N H U O L I M AT TA S U O M A L A I N E N

”Matkustusaika lentäen on huomattavasti lyhyempi kuin junalla tai autolla, mutta kokonaismatka-aika saattaa olla hyvinkin sama. Lentomatkustus sisältää aina lentoasemalle siirtymisen, kun taas juna-asemat sijaitsevat kaupunkien keskustoissa. Turvatarkastukset ynnä muut lentämiseen liittyvät prosessit moninkertaistavat matkustusajan”, lisää Kari. Tiedon työntekijät matkustavat paljon myös maakuntien välillä, ja myös silloin juna on erittäin hyvä vaihtoehto, kertoo Kari.

Matka-ajat lyhentyneet

SAS GOES USA. Scandinavian Airlines on lisännyt tuntuvasti tarjontaansa Pohjoismaiden ja Yhdys-

valtojen välillä. Kuluvan vuoden aikana on jo avattu uudet Tukholma-Los Angeles- ja Kööpenhamina-Boston-reitit. Lisää on tulossa syyskuun lopussa, kun SAS alkaa lentää Miamiin vuoropäivin Kööpenhaminasta ja Oslosta. Kaikki SAS:n pitkän matkan koneet on nyt uudistettu ja lennoille Skandinaviasta on erinomaiset yhteydet Suomesta, Helsingin lisäksi myös Turusta, Tampereelta ja Vaasasta. Erityisesti yhteydet länsirannikolle Kaliforniaan ovat nopeudessaan aivan omaa luokkaansa. SAS:n siivin pääsee Los Angelesin lisäksi myös päivittäin San Franciscoon. Kalifornian matkailumahdollisuuksia esiteltiin elokuisessa illassa uudistuneessa Hilton Strandissa Helsingissä. Vasemmalta Ida Myllys Hertz, Tuomas Kankaala, Heidi Saarinen, Ari Aaltonen ja Anders Dahlström SAS, Anders Jacobsen ja John Migliorini Visit California sekä Meri Hokkanen Hilton Hotels.

Asiakkaille tehtyjen tyytyväisyyskyselyjen perusteella VR on panostanut matka-aikojen lyhentämiseen. ”Matka-aikoihin voidaan vaikuttaa monella eri tavalla, ja teemmekin asian eteen yhteistyötä useiden osapuolien kanssa. Nopeampia yhteyksiä on pystytty lisäämään ja työ nopeampien yhteyksien eteen jatkuu myös tulevaisuudessa”, kertoo Marika Asunta, VR:n Yrityspalveluiden myyntipäällikkö. Esimerkiksi Helsinki-Oulu reitin matka-aika lyhentyi keskimäärin 40 minuuttia viime kesäkuussa ja Helsinki-Turku Express-vuoron matka-ajasta on nipistetty 20 minuuttia. Myös Helsinki-Tampere -reitillä on nopeita, puolentoista tunnin yhteyksiä tunnin välein. Tarjolla on myös entistä enemmän vaihdottomia yhteyksiä Jyväskylään, Vaasaan ja Kajaaniin.

Kalliit kilometrikorvaukset

RAUNIOT PUHUVAT. Seuramatkatoimistojen oppaat, niin

entiset kuin nykyisetkin, kokoontuvat vuosittain heinäkuun viimeisenä viikonloppuna Kaivopuistoon tapaamaan toisiaan. Kokoontumisella on hauska slogan - Rauniot puhuvat. Tämänkertainen tapaaminen oli jo 25. kerta. Kaivopuistoon oli saapunut pitkälti toistasataa osallistujaa. Hanke sai aikoinaan alkunsa vuonna 1992, kun silloiset Aurinkomatkojen oppaat Arja Saira, Leila Marianne Koski ja Heikki Häkkinen ideoivat tilaisuutta, jossa ympäri maailmaa työskentelevät opaskollegat voisivat tavata toisiaan. Arja ja Heikki avioituivat samana vuonna ja ovat siitä lähtien toimineet vuotuisen tapahtuman puuhaparina. Viking Line oli lahjoittanut tilaisuuteen risteilylahjakortit, joiden arvontaa todisti vas. Ann-Marie Nyberg, Tuula Miettinen ja Maarit Romppainen olivat iloiset voittajat. Arvontakuvassa lisäksi Heikki Häkkinen ja Arja Saira.

10

Tiedolla päädyttiin muuttamaan matkustusohjeistusta siten, että yli 250 km päivittäisiä ajomatkoja ei enää voi tehdä omalla autolla. ”Ratkaisuun päädyttiin kustannussyistä, mutta halusimme myös herätellä matkustajia miettimään muita vaihtoehtoja. Totuttelua se on tietysti vaatinut, että olemme saaneet matkustajat nousemaan junaan. Teimme melkoisesti työtä ja sisäistä viestintää sen eteen, että saimme luotua junamatkustuksesta houkuttelevan vaihtoehdon

Pia Kari, Marika Asunta ja Heli Tikka

ja väittäisin, että onnistuimme aika hyvin. Moni matkustaja on todennut jälkikäteen hieman ihmetellen, minkä vuoksi on aiemmin käyttänyt aikaansa ratin takana istumiseen, kun junassa voi ajan käyttää työntekoon, torkkumiseen tai vaikkapa aamupalan nauttimiseen”, kertoo Kari.

kustuksen aiheuttamien kasvihuonepäästöjen vähentämiseen, ja junamatka päihittää oman auton käytön ja lentämisen myös tältä osin. Esimerkiksi Helsinki-Kuopio reitillä junan hiilidioksidipäästöt ovat lähellä nollaa, ja ero on huima, kun sitä verrataan henkilöauton 28 kiloon ja lentomatkan 54 kiloon. ”Uusimme kalustoamme lähivuosina ja panostamme vielä vähäpäästöisempiin vetureihin”, kertoo puolestaan VR:n Asunta. Tiedon vastuullisessa liikematkustusmallissa huomioidaan myös matkustajan hyvinvointi. Tieto oli pilottiyrityksenä mukana Vaasan Yliopiston toteuttamassa tutkimuksessa, missä tutkittiin liikematkustajien hyvinvointiin vaikuttavia tekijöitä. Yksi esiin nousseista asioista oli töiden kertyminen matkapäivien aikana. ”Junassa

Junissa on erikokoisia kokoustiloja, jotka ovat varattavissa VR Yrityspalveluiden tai matkatoimiston kautta.

Vaihtoehtona vuokra-auto Ennen uudistusta Tiedolla valmisteltiin huolellisesti matkustukseen liittyvien prosessien toimivuus ja otettiin vuokra-autojen osalta käyttöön uusi toimintamalli. ”Vuokra-auton käyttö haluttiin tehdä mahdollisimman helpoksi ja päädyimme sijoittamaan vuokra-autoja toimistojemme parkkipaikoille. Matkustaja varaa vuokra-auton käyttöönsä, ottaa avaimet toimistolta ja on valmis lähtöön. Tällä toimintatavalla kampitamme vuokra-auton käyttöön liittyvät hankaluudet, kuten esimerkiksi autonvuokrausyrityksen huonon sijainnin toimistoomme nähden”, jatkaa Kari.

Lentokenttähotelli Tikkurilassa Junaradan ulottuminen Helsinki-Vantaan lentoasemalle on hyödynnetty Tiedon matkustuksessa. Kehäradan ansioista Tiedolla käytetään lentokenttähotellina Tikkurilan Sokos-hotellia. ”Tikkurilasta pääsee junalla lentoasemalle kahdeksassa minuutissa. Maakunnista saapuvat matkustajat voivat yöpyä Tikkurilassa ja siirtyä junalla suoraan terminaaliin. Yhdistelmä on toimiva tilanteissa, kun lento lähtee aikaisin aamulla tai saapuu myöhään illalla”, kertoo Kari.

Vastuullisesti matkaan Tiedolla panostetaan liikemat-

työntekijä voi etäyhteyden avulla tarvittaessa ja halutessaan edistää työasioita, jolloin töitä ei pääse kertymään samalla tavalla. Muutenkin haluamme Tiedolla edistää aktiivisesti joustavia ja innovointiin kannustavia työskentelytapoja”, ynnää Kari.

Kumppanina HRG Tiedon matkahallinnan kumppanina globaalisti toimii HRG (Hogg Robinson Group). Matkavarauksia tekeviä assistentteja ei Tiedolla enää juurikaan ole, joten matkatoimiston tarjoama, helppokäyttöinen itsevarausjärjestelmä on kullan arvoinen.”Online-järjestelmän kautta voidaan varata kätevästi junien lisäksi myös muut palvelut kuten lennot ja hotellit, mikä helpottaa matkustajan arkea tuntuvasti. Online-järjestelmään päivitetyt matkustajatiedot ja keskitetty maksutapa sujuvoittavat matkan varaamista entisestään”, kertoo Heli Tikka, HRG Global Business Manager. ”Haluamme, että Tiedon työntekijät kokevat, että työnantajan tarjoamat digitaaliset työkalut ovat helppokäyttöisiä ja joustavia. Siksi on erittäin tärkeää, että varausprosessi on nopea ja selkeä. Junamatkojen osalta itsevarausprosentti on korkea, 97. Kun kaikki matkat varataan keskitetysti matkatoimistomme kautta, saamme HRG:ltä tietysti myös tarvittavat raportit, joiden datan avulla analysoimme ja kehitämme matkustustamme,” päättää Kari.

6 • 2016 SEPTEMBER

Profile for Ikkunapaikka

2016-6 Ikkunapaikka-Window Seat, September 2016  

2016-6 Ikkunapaikka-Window Seat, September 2016  

Advertisement