Page 1

WINDOW SEAT

5 • 2015 KESÄKUU/JUNE

Matkailualan ammattilehti • Finnish Travel Trade Journal • Facktidning för resebranschen i Finland

27. vuosikerta/27th year

VALITSE LENNOLLESI ECONOMY COMFORT Enemmän jalkatilaa – mukavampi matka

MUISTATHAN FINNAIRIN KESÄHINTAISET LENNOT, MYYNNISSÄ 4.8. ASTI

ECONOMY COMFORT -ISTUINPAIKOILLA AIKA KULKEE KUIN SIIVILLÄ. Matkustamon etuosaan sijoitettujen Economy Comfort -paikkojen 8-13 cm:n lisäjalkatila ja istuimen erityinen niskatuki parantavat matkustusmukavuuttasi. Economy Comfort -paketti sisältää lisäksi laadukkaat vastamelukuulokkeet ja henkilökohtaisen virkistyspaketin. Pääset myös nousemaan koneeseen ennen muita ja poistumaan ensimmäisten joukossa. Varaa oma Economy Comfort -pakettisi jo tänään osoitteessa finnair.fi


A A K L A Ä S KE A L L E S I A L A M O SU . A L L A V I LA Helsingistä 8.30 ja 15.30 joka päivä.

Piipahda 6 tunnin miniristeilyllä, poikkea päiväristeilyllä Tallinnassa tai vietä leppoisa hotelliloma Virossa. Suomalaisella m/s Finlandialla matka lahden yli sujuu rattoisasti. Käy pöytään ja maista Eckerön buffetherkut, tee edulliset ostokset ja viihdy elävän musiikin vietävänä. Nauti myös auringonsäteistä Suomenlahden suurimmalla terassilla. Kesällä laivalla viihtyvät erityisesti lapset, joille on oma leikkihuone ja omat herkut buffetissa. Kaksi lähtöä Helsingistä joka päivä.

MATKAMYYNTI

MATKAMYYNTI puh. 06000 4300puh. 06000 4300 (1,75 €/puhelu+pvm/mpm) (1,75 €/puhelu+pvm/mpm)

2

eckeroline.fi N I M E S TÄ Ä N H U O L I M AT TA S U O M A L A I N E N

Bonusta matkoista ja laivaostoksista.

5 • 2015 JUNE


Viihdy kanssamme kaikilla foorumeilla!

WINDOW SEAT

5 • 2015 KESÄKUU/JUNE

Matkailualan ammattilehti • Finnish Travel Trade Journal • Facktidning för resebranschen i Finland

Ikkunapaikka.tv Ikkunapaikka.fi .com/IkkunapaikkaWindowSeat

27. vuosikerta/27th year

Taste of Plate, Pure Pleasure sekä Cool and Creative from Finland

Hungry for Finland- ruokamatkailustrategia nostaa Suomen kulinaaristen maiden joukkoon Haaga-Helia yhteistyössä Maa- ja Metsätalousministeriön ja Visit Finlandin kanssa on julkaissut Suomen ensimmäisen ruokamatkailustrategian. Siinä pureudutaan ruokamatkailun määrittelyyn, kohderyhmiin, tuotekehitykseen ja viestintään. Strategian tarkoituksen on määritellä myös ruokamatkailuun liittyvä yhteinen päämäärä ja kasvattaa Suomen vetovoimaisuutta. Strategian avulla pyritään kohottamaan suomalaisen ruoan ja ruokakulttuurin arvostusta. Keskeisenä tavoitteena on myös lisätä suomalaisia, houkuttelevia ruokamatkailutuotteita.

KAHDEN JA PUOLEN tunnin lennon

päässä on Volgan mutka ja suomalais-ugrilaisten kansojen koti. Matka Tatarstanin tasavallan tuhatvuotiseen pääkaupunkiin Kazaniin ja sen ympäristöön on matka kiehtovaan historiaan ja kulttuuriperintöön. LISÄÄ SIVULLA 7.

toteuttaa tuotekehitystyötä kansallisella, alueellisella ja yritystasolla. Kehittämistyössä paneudutaan suomalaisen ruoan vahvuuksiin, ja painopistealueiksi on valittu teemat Taste of Place, Pure Pleasure ja Cool and Creative from Finland. Teemat pitävät sisällään muun muassa alueellisen ruokakulttuurin, suomalaisuuden, puhtaan ruoan ja kansainvälisesti tunnustetut ruokailmiöt. Strategian jalkauttamisen apuvälineenä käytetään työpajoja, joihin kutsutaan toimijoita usealta eri taholta. Muun muassa matkailun alueorganisaatiot, ProAgria – Maa- ja kotitalousnaiset, Metsähallitus ja Visit Finland ovat mukana jalkauttamishankkeessa. Hankkeessa keskitytään alkuvaiheessa tuotesuositusten laatimiseen. ”Tuotesuositukset avittavat palveluntuottajaa linkittämään ruoan luontevasti ja teemaan mukautuvaksi osaksi omaa palvelua”, kertoo Kristiina Havas Haaga-Heliasta. ”Strategian jalkautuksessa keskitytään myös vahvasti kumppanuuksien roolittamiseen, jotta osapuolet tietävät, mitä toinen tekee. Työpajavaihe alkaa ensi syksynä ja jatkuu vuoden verran”, jatkaa Havas.

Yhtenäinen tarina

Niin Helsinkiin tulevat matkailijat kuin paikallisetkin viettävät aikaa kauppatorilla. Sieltä haetaan lähi- ja luomuruokaa. Torien kehittäminen on osa ruokamatkailustrategiaa.

Miia Manner RUOKAMATKAILUUN LIITTYVIÄ tuotteita

IKKUNAPAIKAN ALUEKATSAUKSESSA

on nyt vuorossa Lappi. Mennyt talvi meni suhteellisen hyvin. Rekisteröidyistä yöpymisistä yli puolet tuli ulkomailta. Lapin haasteena on kesä. LISÄÄ SIVULLA 10.

on saatavilla moneen makuun: esimerkiksi kotiruoan, katuruoan, ravintolaruoan ja ruoan valmistamisen ympärille voidaan synnyttää ruokamatkailutuote. Kauppahalli, tori, juustola, viinitila ja ruokafestivaalit voivat myös toimia ruokamatkailun näyttämönä. Ruokamatkailustrategiassa on määritelty elementtejä, jotka tulisi olla ruokamatkailutuotteessa huomioitu: hyvä maku, paikallisuus, juomat, räätälöity ja välitön palvelu, miljöö, perinteisyys ja suomalaisuus. Tuotteen tulisi myös poiketa tavanomaisesta ja markkinoinnin ja myynnin olla palveluntuottajan hallussa.

Ruokamatkailun trendit Ruoka on trendi, ja yhä useampi matkailija etsii ruokaan liittyviä kokemuksia ja elämyksiä matkallaan. Jopa matkan kohde voidaan valita pelkästään ruoan perusteella. Ajankohtaiset trendit ruokamatkailussa ovat yksinkertaisuus, tutustuminen paikalliseen kulttuuriin, autenttisuus, ruokaan liittyvät tarinat, luonnollisuus, terveellisyys, osallistuminen ja elämyksellisyys. Ruoka yhdistyy luontevasti hyvinvointi-, kulttuuri- ja luontomatkailuun. Suomessa hyvinvointiin ja kulttuuriin liittyvä matkailu nivoutuu vahvasti luontoon ja hiljaisuuteen, ja suomalainen ruoka sulautuu kokonaisuuteen

Harmia matkustajille ja kuluja lentoyhtiöille

Matkatavaran katoamiset ovat vähentyneet huomattavasti Kadonneet tai myöhässä tulevat laukut kiukuttavat sekä matkustajia että lentoyhtiöitä, mutta uudet teknologiainnovaatiot ja tehokkaammat prosessit ovat pienentäneet kadonneen matkatavaran määrää ja vähentäneet kuluja. 69 prosenttia lentoyhtiöistä aikoo tarjota matkustajilleen ajantasaisen matkatavaran paikannusjärjestelmän vuoteen 2017 mennessä, suurin osa niistä älypuhelinsovelluksen kautta.

Esa Aalto VIIMEISTEN SEITSEMÄN vuoden aikana

lentoyhtiöiden ja lentokenttien jälkeen jättämien laukkujen määrä on laskenut 61,3 prosenttia, minkä tuloksena lentoyhtiöt ovat onnistuneet säästämään kuluissa yhteensä 18 miljardia US-dollaria, kertoo lentoliikenteen IT-palveluyritys SITAn tuore raportti.

Lyhyt vaihtoaika tuo ongelmia

Merkittäviä kulusäästöjä

Itsepalveluna tehtävä bag-drop yleistyy kovaa vauhtia maailman lentokentillä.

Kansainvälisen lentokuljetusliiton IATAn julkaisemien tilastojen mukaan matkalaukkujen jälkeen jäämisistä aiheutuneet kulut lentoyhtiöille ovat 0,73 dollaria per matkustaja, mikä tekee 0,34 prosenttia lentoyhtiöiden keskimääräisistä operatiivisista kustannuksista matkustajaa kohden. Tuhannesta matkustajasta 7,3 laukkua myöhästyi tai katosi viime vuonna. Luku oli hieman suurempi kuin edellisvuonna, mutta kehitys on viime vuosina on kulkenut vahvasti myönteisempään suuntaan. SITAn CEO Francesco Vio-

lante arvioi laukkujenkäsittelyteknologian ja uusien käytäntöjen myötävaikuttaneen kehitykseen. ”Investoinnit matkatavarajärjestelmien automaatioon ja prosesseihin ovat nostaneet matkatavaran toimittamisen luotettavuutta ja nopeutta, erityisesti konetta vaihtavien matkustajien osalta”.

5 • 2015 KESÄKUU

Seurantajärjestelmä SITAn mukaan seuraavien kolmen vuoden aikana valtaosa lentoasemista aikoo investoida itsepalvelun laajentamiseen.

Finnairin lennoilta jäi jälkeen viime vuonna 6,4 laukkua tuhatta laukkua kohden ja vuonna 2013 luku oli 6,8. Finnairin luvut ovat hieman alle alan keskiarvon. ”Tyypillisin syy laukun jälkeen jäämiselle on, että vaihtomatkustajan ensimmäisen lennon myöhästymisestä johtuen vaihtoaika vaihtokentällä jää liian lyhyeksi. Laukut tulevat yleensä heti seuraavalla lennolla. Muita mahdollisia syitä ovat tekniset ongelmat hihnajärjestelmissä, inhimilliset virheet, laukun jääminen turvatarkastukseen tai tavarakuitin irtoaminen matkalaukusta”, Manti Väätäinen-Pereira Finnairin viestinnästä kertoo. LUE SIVULTA 14 MATKATAVAROIDEN VAUHDIKKAASTA MATKASTA HELSINKI-VANTAALLA.

luontevasti. Visit Finlandin hyvinvointimatkailun kehittämisstrategiassa painotetaan luonnon antimia ja terveellistä, paikallista ruokaa. Kulttuurimatkalla ruokaan nivoutuu lähi- ja villiruoka, ruoanlaittotavat, osallistaminen ja elämyksellisyys. Myös luontomatkaan liittyvään ruokaan yhdistyy vahvasti elämyksellisyys. Suomalainen metsä puhtaine raaka-aineineen ja puhtaat vesistöt tarjoavat oivan näyttämön elämykselliselle ruokamatkailulle.

Strategian jalkauttaminen Ruokamatkailun strategian painopisteenä on kohottaa ruoan asemaa matkailutuotteen osana, ja tavoitteena on

Viestintäsuunnitelma toimii tarinan suunnannäyttäjänä ja punaisena lankana. Kuvamateriaalilla, videoklipeillä, Finland YEAH! ruokamatkailuesitteellä tai applikaatiolla viestitään ruokamatkailusta yhtenäisesti. Suunnitelmassa on huomioitu myös kansainväliset bloggarit ja nimekkäitä kokkeja ja keittiömestareita toivotaan mukaan toimenpiteisiin. Viestintää vahvistetaan myös ruokajamatkailu.fi sivuston, kansallisen ruokamatkakilpailun ja tuotepakettien avulla. Teemaan pohjautuvat reitistöt kootaan yhteen paikkaan, ja ostettavat ruokamatkailutuotteet toimitetaan alueellisiin, valtakunnallisiin ja kansainvälisiin myyntikanaviin. Viestinnän kokonaistavoitteena on Suomen ruokamatkailuimagon kehittyminen ja vahvistuminen. Yhteistyö, verkostoituminen ja arvo- ja asennemuutos ovat myös keskiössä. Suomen ensimmäinen ruokamatkailustrategia 2015-2020 ja muuta materiaalia aiheeseen liittyen on luettavissa sivustolla www.ruokajamatkailu.fi LISÄÄ RUOKAMATKAILUSTA SIVUILLA 16–17.

Helsinkiin tulossa taas vilkas matkailukesä

Koko Suomen olohuoneesta löytyy aina uutta nähtävää ja koettavaa Helsingin kesäsesonki kestää toukokuusta syyskuun loppuun, ja viiden kesäkuukauden aikana kaupungissa yöpyy yhtä paljon matkailijoita kuin talvikauden aikana yhteensä. Esa Aalto SUOSITUIN LOMAKUUKAUSI kotimai-

sille matkailijoille on heinäkuu, joka on myös kiireisin kansainvälisen risteilymatkailun kuukausi, kertoo Visit Helsingin toimitusjohtaja Tuulikki Becker.

Voimistelua ja Sibeliusta Gymnaestrada-voimistelufestivaali kokoaa 12.–18. heinäkuuta 21 tuhatta voimistelijaa yli 50 eri maasta. Maksuttomia esityksiä on mm. Senaatintorin ja Linnanmäen lavalla sekä Stadionilla Paavo Nurmen kentällä. Sibeliuksen 150-vuotisjuhlavuosi tarjoaa matkailijoille monta mahdollisuutta kokea säveltäjän tarina ja musiikki Helsingissä. Kesäkaudella Musiikkitalossa soi päivittäin Sibelius Finland Experience ja uudessa Kulttuurisalongissa järjestetään Sibelius Finlandia -esityksiä.

Taidehistoriaa ja designia Kymmenenvuotiaan Design Districtin tapahtumia ovat muun muassa 20.8.

Late Night Shopping -tapahtumat. Designin ystäviä hemmotellaan kesäksi Punavuoren Fredrikintorille avautuvalla antiikki- ja designtorilla. Helsingin yliopiston kampuksilla voi osallistua kaikille avoimille taidehistoriallisille kävelykierroksille, jotka tarjoavat maksutta yleissivistävää historiatietoja. Taidehistorian opiskelijoiden vetämillä kierroksilla pääsee myös tiloihin, jotka ovat normaalisti suurelta yleisöltä suljettuja (kavelykierrokset.wordpress.com/)

Elokuun Juhlaviikot Kesäkauden huipentavat Helsingin Juhlaviikot 14.-30. elokuuta, jotka tuovat kaupunkiin mm. säveltäjä Steve Reichin, Kiinan tunnetuimman nykysäveltäjän Tan Dunin ja suuren mittaluokan sirkuksen Shanghai Acrobatic Troupen. Kotimaisista kärkinimistä mainittakoon Karita Mattila ja Ismo Alanko. Uudesta Lasten Helsinki –karttaesitteestä löytyvät kaikki ideat perhelomalle leikkipuistoista uimapaikkoihin ja perheystävällisiin ruokapaikkoihin. Lisätiedot visithelsinki.fi

3


Olympian kaukomatkaesite Yrityksillä hankintojen optimointi keskiössä Tulevaisuuden lompakko sisältää useita uutuuksia löytyy omasta kännykästä Olympia Kaukomatkatoimiston ensi vuoden matkatarjonnassa on 16 uutuusmatkaa eri puolille maailmaa. Euroopassa uusia kiertomatkoja on tarjolla PohjoisEspanjaan, Pohjois-Italiaan ja Huippuvuorille sekä risteilyuutuudet Norjan vuonoille ja Ateenasta Istanbuliin. Kaukoidässä ja Kiinassa on yhteensä seitsemän uutta kiertomatkaa.

Olympian ensi vuoden uutuusmatka Kiehtova Etelä-Kiina vie näihin Guilinin mahtaviin maisemiin.

Esa Aalto AMERIKOISSA UUTUUKSIA ovat Buenos Aires ja Kanadan kierros, listaa Olympia Kaukomatkatoimiston markkinointipäällikkö Sari Juurinen. ”Uudet risteilymatkat Ateenasta Istanbuliin, Australiasta Singaporeen ja Australiasta Uuteen-Seelantiin täydentävät jo ennestään laajaa matkatarjontaamme.”

Risteilylle lämpimään Menneenä talvena Afrikan safarimatkat kokivat selvän notkahduksen, mutta Juurisen mukaan elpymisen merkkejä on jo selvästi näkyvissä. ”Kysyntää riittää melko tasaisesti kaiken tyyppisille matkoille. Risteilymatkoilla asiakkaita kiinnostavat yhä enemmän lämpimät alueet kuten Karibia, Väli-Amerikka, Oseania ja Tyynimeri, joissa hienot reitit yhdistyvät helppoon matkantekoon”.

helppolukuinen ja selkeä. Toki esitettämme voi halutessaan selata netissäkin näköisversiona. Asiakas päättää, mitä kanavaa hän haluaa käyttää”, Sari toteaa.

Iso ponnistus Kokonaisen vuoden matkatarjonnan saattaminen yksiin kansiin on iso urakka ja esitteen painamiseen liittyvät aikataulut vaativat, että moni päätös pitää tehdä jo alkuvuodesta. ”Lähes koko organisaatiomme on työssä täysillä mukana. Lyhyessä ajassa pitää saada monta muuttuvaa osaa kohdalleen, eikä tämä aina ole helppoa. Myöskään matkailualaan vaikuttavat nopeat muutokset maailmalla eivät yhtään helpota urakkaa.”

Painettu esite on edelleen tärkeä Useiden matkanjärjestäjien luopuessa painetuista esitteistä ja paksuista katalogeista kulkee Olympia asiassa hieman vastavirtaan. ”Painettu esite on meille edelleen tärkeä media, jonka ulkoasuun ja elämyksellisyyteen panostetaan ja jota myös kanta-asiakkaamme osaavat odottaa. Matka on mukava aloittaa mielikuvatasolla jo esitettä selatessa ja matkavalintaa tehdessä. Netissä on tarjontaa valtavasti, joskus melko pirstaleisestikin, joten painettu esite on

Kanadan kiertomatkalla käydään muun muassa Quebecissa.

”Matkojen suunnittelu ja tuotanto on jatkuva prosessi, sillä julkaisemme matkoja myös vuosiesitteidemme ulkopuolella ja toisinaan on tarvetta sopeutua myös alan nopeisiin muutoksiin”, Sari Juurinen päättää.

Suurten yritysten matkustukseen liittyvät prosessit on nykyään yleensä hyvin hoidettu. Painopiste onkin siirtymässä pelkästä matkustamisesta ostojen johtamiseen ja hankintojen optimoimiseen kokonaisuutena. Esa Aalto KYSE ON tehokkuudesta, eli ra-

han ja ajan säästämisestä, mutta myös kontrollista. Ostoista halutaan saada parempi kokonaiskuva ja valvoa, että yrityksen ostopolitiikkaa noudatetaan, toteaa Eurocardin Suomen maajohtaja Tommi Lassila. Eurocardin omistava ruotsalainen SEB Kort on yrityskorttipalveluiden markkinajohtaja Pohjoismaissa. Suomessa markkinoilla olleen Business Eurocard-liiketoiminnan yritys osti Netsiltä eli entiseltä Luottokunnalta viime vuonna.

Prosessien optimointia ”Ennen oli kyse pelkästään korteista, jotka olivat hieman statussymboleja ja joita jaettiin vain yrityksen johdolle”, Lassila sanoo. ”Nyt keskiössä ovat sähköinen integraatio, prosessien optimointi ja kustannussäästöt. Esimerkiksi Eurocardin matkatiliratkaisussa kaikki kortti- ja matkatilitapahtumat, kuten lennot, matkatoimistopalvelut, autonvuokraus, hotelli, ravintola, taksi, polttoaine ja pienhankinnat siirtyvät sähköisesti yrityksen matkahallinnon järjestelmään ja sähköinen lasku taloushallinnon järjestelmään”.

VOITTOISA KISAREISSU. Tallink Siljan jo yhdeksännen kerran

Tommi Lassila suosittaa maksukorttien käytön lisäämistä yrityksissä.

Mobiilimaksaminen kehittyy Norjalainen Jes Rasmussen on Eurocardin uusien maksujärjestelmien asiantuntija. Hänen erikoisalaansa ovat mobiili-, etä- ja internetmaksaminen. ”Lompakko on vahvasti siirtymässä kännykkään”, hän toteaa. Ensimmäisenä älypuhelinvalmistajana Apple sai valmiiksi oman Apple Pay-sovelluksensa, jota 700 insinööriä kehitti 18 kuukauden ajan. Muut kännykänvalmistajat ovat suunnittelemassa omia sovelluksiaan. ”Universaali yhteinen standardi on kriittinen asia. Ei voi olla niin, että puhelimeen täytyy ladata useita ”lompakkoja” riippuen siitä, millä pankkitai luottokortilla haluaa maksaa. Toivottavasti alan suuret toimijat löytävät asiassa yhteisen sävelen”.

Tommi Lassila suosittaakin maksukorttien laajempaa käyttöönottoa yrityksissä. ”Tarjolla on myös mahdollisuus niin sanottuun ”purchasing accountiin” eli virtuaalikorttiin verkko-ostoja varten. Verkkopalveluita ja hallinnointityökaluja on tarjolla sekä kortin käyttäjille että laskujen käsittelijöille. Raportointi ja tiedonsiirto matka- ja kulunhallintajärjestelmiin lisäävät myös tehokkuutta ja kontrollia”. Yritysmaailman trendeistä Lassila mainitsee yritysten taloushallinnon ulkoistukset, palvelukeskukset ja pk-sektorilla taloushallinnon ratkaisujen siirtymisen pilvipalvelupohjaiseksi. Kansainvälisten yritysten matkustus- ja korttipolitiikka sekä hankintaohjeistukset yhtenäistyvät yli rajojen ja tehokkuutta haetaan yhtenäisellä toimintatavalla koko konsernissa.

Eurocardin Jes Rasmussen on perehtynyt tulevaisuuden maksuratkaisuihin.

Helsingissä ei huolittu Käytännössä mikä tahansa laite voisi toimia maksuvälineenä. Esimerkkinä jälleen Apple, jonka älyrannekelloon voi jo ladata myös maksuominaisuuden. Tulevaisuudessa maksaminen onnistuu vaikka sormukseen tai korvakoruun sijoitetulla ”luottokortilla”, Rasmussen maalailee tulevaisuuden näkymiä. Mobiilimaksamisen yleistyessä maailmalla tullaan Pohjoismaissa ehkä vähän jälkijunassa. ”Eilen tullessani Helsinkiin yritin löytää keskustasta kaupan, jossa voisin maksaa mobiilisti. Sellaista ei löytynyt. Näyttää siltä, että kuluttajakäyttäytyminen muuttuu helpommin kuin kauppiaiden toimintatavat”, Rasmussen sanoo.

Sveitsin Zürich on kesällä monien isojen kulttuuritapahtumien näyttämönä.

PERINTEISET ZÜRICH FESTIVAL

4

Helsingin edustan Lonnan saari on aloittanut toisen toimintakautensa. Tiedossa on paljon uutta.

–juhlaviikot vietetään tänä kesänä 12. kesäkuuta – 12. heinäkuuta. Teemana tänä vuonna on ”MoneyPowerLove – Shakespeare and other forces”, jonka ympärillä järjestetään yli 150 kulttuuritapahtumaa 26 eri paikassa ympäri kaupunkia: konsertteja, teatteria, oopperaa, tanssia ja taidenäyttelyitä. Sateenkaariväki valloittaa kaupungin kadut 19.-20. kesäkuuta jo 22. kerran järjestettävän Zürich Pride –festivaalin muodossa. Värikkäät tapahtumat, show-esitykset, ruoka- ja juomakojut täyttävät Kasernenplatzin ja Zeughaushofin ympäristön koko viikonlopun ajaksi.

Katse ylös Aufsehen! -niminen kulttuuri-

Lonnan historiallinen saari on merellinen jatke Helsingin ydinkeskustalle.

LONNAAN, VIIME vuonna avat-

tuun entiseen armeijan varastosaareen, on kesäksi suunnitteilla paljon uutta. ”Olemme kaupunkilaisille avoin merellinen keidas, jonne on matala kynnys tulla viettämään aikaa. Olemme jatke ydinkeskustalle, jonne on vain 7 minuutin merimatka”, kertoo saarta isännöivän Fregatin toimitusjohtaja Ville Wäänänen.

Sunnuntaijoogaa Sunnuntaipäivän Lonnassa voi aloittaa vaikkapa klo 10.30 alkavalla maksuttomalla joogalla. Sen jälkeen voi nauttia ulkoterassilla sunnuntaisin valmistettavia grilliherkkuja tai kasvisvaihtoehtoja, upeista merellisistä maisemista nauttien. Tai vaihtoehtoisesti voi kahvilasta ostaa piknik-korin rantakalliolla nautittavaksi. Lapsille on tarjolla maksuton muotoilupaja ja saarelta löytyy kaarnoja ja käpyjä laivojen ja lehmien tekoon. Myös mato-onkia voi lainata.

Ravintola tarjoaa luomu- ja lähiruokaa. Pääruoat ovat hinnaltaan 18-28 euroa.

Teemailtoja ”Suunnitelmissa on myös erilaisia teemailtoja; musiikkia, ruokateemoja jne. Syksyllä saadaan kuntoon vanhat miinavarastot, ja niissä voi viimeistään ensi kesänä järjestää myös yksityistilaisuuksia”, Wäänänen kertoo suunnitelmista. ”Vaikka meillä on hyvä ravintola ja kahvila, saarelle ovat lämpimästi tervetulleita myös omien eväiden kanssa saapuvat”, Wäänänen muistuttaa.

Vietnam Airlines saa uudet A350-koneet

Esa Aalto

takin vuosia sitten ”the place” Miamissa. Nyt Miamin downtown on yksi alueen mielenkiintoisimmista alueista. Se on kehittynyt, siisti ja kultturelli. AmericanAirlines Arenalla esiintyy suuria nimiä niin musiikin kuin urheilunkin saralta. The Adrienne Arsht Centerissä nautitaan oopperasta, sinfoniasta ja baletista. Miamin vanhaan keskustaan tullaan shoppailemaan ja ruokailemaan. Miamissa on nyt enemmän näkemistä ja kokemista kuin koskaan. Sinne pääsee taas ensi talvena kätevästi Finnairin suorilla lennoilla lokakuun lopulta maaliskuun loppuun. Amerikan makuun päästiin viime kuun lopulla myös Helsingin Hard Rock Cafessa, missä Miamin turistitoimiston Johnny Gardsäter kertoi kaupungin hulppeasta tarjonnasta ja Finnairin Heidi Pajari, Adil Ismail ja Anssi Partanen lennoista.

Lonnan saarelle joogaamaan

Uusia sähköisiä ratkaisuja

Zürichin kesä on täynnä tapahtumia

UUDISTUNUT MIAMI. Miami Beach ja Art Deco alue olivat vielä joi-

järjestämä kutsukilpailu pelattiin jälleen Estonian Golf & Country Clubilla, tällä kertaa alkuun hieman sateisessakin säässä. Lähes sata pelaajaan Ruotsista, Virosta ja Suomesta pelasivat Texas Scramlea, eli joukkuepeliä. Pitkästä aikaa suomalaisia onnisti ja kotiin tuotiin niin kakkos- kuin ykköstilakin. Ikkunapaikan Leena Aaltoa onnisti. Hyvän tiimin ansiosta toimistoa komistaa nyt hieno voittopokaali. Kuvassa edessä vasemmalta voittajajoukkue; Leena Aalto, Mikko Pajula Canon, Juha Annala DB Schenker ja hallitusammattilainen Heikki Lehmusto. Kuvassa takana Tallink Hotelsien toimitusjohtajana tämän kuun alussa aloittanut Peter Roose ja Viron golfliiton toimitusjohtaja Marko Kaljuveer.

Vietnam Airlines saa pian uudet A350-koneet. Ne aloittavat Euroopan liikenteessä syyskuussa. UPOUUDET AIRBUS A350-koZürich on mukava kesäkaupunki, jonne on hyvät yhteydet Helsingistä sekä Swissin että Finnairin suorilla lennoilla.

projekti kehottaa vierailijoita nostamaan katseensa ylös kadusta ja tutustumaan kaupungin rakennusten julkisivuihin, joita elävöitetään valaistuksen, videoprojektien ja taideinstallaatioiden avuilla ajalla 25. kesäkuuta – 6. syyskuuta. Zürichin Haus Konstruktiv –museo saa tänä kesänä vieraakseen yhden maailman nimekkäimmistä nykytaiteilijoista, William Kentridgen, jonka tuotantoa esitellään ensi kertaa Sveitsissä. Näyttely on avoinna 6. syyskuuta asti.

neet aloittavat operoinnin Pariisin ja Hanoin sekä Pariisin ja Ho Chi Minhin välillä syys-lokakuun vaihteessa. Yhtiö saa myös uudet Boeingin 787-9 Dreamlinerit Euroopan liikenteeseen heinäkuussa välille Lontoo Hanoi ja Ho Chi Minh. Dreamlinerit tulevat marraskuussa myös Frankfurtin liikenteeseen.

Kolme luokkaa Molempiin konetyyppeihin tulee kolme luokkaa; bisnes, deluxe economy ja economy. Tuolien pitch, eli etäisyys selkänojasta selkänojaan, on turistiluokassa 81 senttiä ja deluxe econo-

Vietnam Airlinesin uuden A350 XWB –koneen bisnesluokka.

my-luokassa 91-107 senttiä konetyypistä riippuen. Bisnesluokan istuin liukuu makuuasentoon. Kaikissa luokissa on tarjolla myös WiFi (bisnesluokassa ilmainen) sekä mahdollisuus lähettää tekstiviestejä. Matkatavaroita voi ottaa maksutta mukaan 40/32/30 kiloa matkustusluokasta riippuen.

5 • 2015 JUNE


PÄÄKIRJOITUS – kesäkuu 2015

Ruotsin kesässä viihtyvät sekä lapset että aikuiset

Paljon huolta ilmapatjoista

Kolmårdenin uusi Bamse-maailma ja iki-ihana Vimmerby vievät leikin maailmaan Miia Manner PA R I N T U N N I N a j o m a t k a n päässä Tukholmasta lounaaseen sijaitsee Norrköping, jonka vanhaa keskustaa kutsutaan teollisuusmaisemaksi. Eläväisellä alueella koskien kohinassa voi tutustua Nasa-A Human Adventure-avaruusnäyttelyyn, joka on esillä elokuun loppuun saakka. Tieteen ja tekniikan janoisen kannattaa suunnata Visualiseringscenteriin, joka tarjoaa ihmeteltävää kaikenikäisille. Myös Loius De Geer-konserttisali sijaitsee teollisuusmaisemassa.

Kuva: Astrid Lindgrens värld

H

arva tietää, että paljon kohua aiheuttanut verkkopalvelu Airbnb sai nimensä ja alkunsa siitä kun yhtiön köyhät perustajat vuonna 2008 majoittivat ihmisiä pienessä asunnossaan ilmapatjoilla (airbed). Alkuperäinen nimi oli Airbedandbreakfast.com. Nyt yhtiön arvoksi määritellään 20 miljardia dollaria. Ilmapatjat ja aamiaiset ovat jääneet taka-alalle ja tilalle on tullut huimasti kasvanut liiketoiminta, joka uhkaa matkailualan perinteisiä rakenteita kautta maailman. Matkailuala on huolestunut verkkopalvelusta, joka kilpailee eri säännöillä kuin perinteinen majoituselinkeino. Airbnb:llä on yli 800 000 kohdetta 33 000 kaupungissa 192 maassa. Se tekee yhtiöstä maailmanluokan pelurin, jonka liikkeitä seurataan eri puolilla hyvin tarkkaan. Airbnb:n kotikaupungissa San Franciscossa säädettiin viime vuonna yhtiön itse luonnostelema laki, joka velvoittaa asunnonomistajia rekisteröitymään, rajoittaa vuokraustoiminnan enintään 90 vuorokauteen vuodessa ja edellyttää että Airbnb ilmoittaa kaupungille yöpymismäärät sekä majoittajien palvelusta saamat tulot. Lakia ei noudateta, vain noin 5 prosenttia noin kolmesta tuhannesta majoittajasta on rekisteröitynyt. Lain ehtojen kiristämistä vaativat paikallispoliitikot ovat saaneet vastaansa Airbnb:n masinoiman lobbauksen. Yhtiö ei halua meSuomalainen nettää asemia kotikentällään matkailuelinkeino ja puolustaa raivokkaasti linon puolivallattojaansa. Pariisissa taas on perämaan Airbnb:hen ti 30 000 asuntoa Airbnb:n verrattuna altatarjonnassa. Ranskan lain vastaajan asemassa mukaan omaa asuntoa saa satunnaisesti tarjota vuokralle, mutta nyt sijoittavat ovat löytäneet Airbnb:n ja ostavat huoneistoja, joita tarjotaan vain Airbnb:n asiakkaille, ei lainkaan varsinaiseen asumiseen. Pariisissa pelätään nyt keskustan tyhjenevän oikeista asukkaista turistien hyväksi. Täällä Suomessakin Airbnb:n voittokulku on noteerattu. Helsingissä on jo yli 1 000 Airbnb:n kohdetta, Turussa ja Tampereella satakunta kussakin. Poikkeuksellisen raskaasti säädelty suomalainen matkailuelinkeino on puolivallattomaan Airbnb:hen verrattuna altavastaajan asemassa. Järjestäytyneen majoituselinkeinon rasitteena ovat terveysmääräykset, arvonlisävero, yritysverotus, työvoimakustannukset ilta-, yö- ja pyhälisineen, viranomaisraportointi ja niin edelleen. Airbnb porskuttaa kaikista näistä piittamatta. Miksi Airbnb sitten on niin suosittu? Siksi, että se on helppo, edullinen ja yhteisöllinen palvelu. Perinteisen majoituselinkeinon on tässä suhteessa hyvä ottaa uhkaavasta kilpailijasta mallia ja yrittää muokata omia konseptejaan kuluttajaystävällisempään suuntaan. Senkin jälkeen Airbnb:llä on kohtuuton kilpailuetu sen takia, ettei se noudata mitään muita majoittajia koskevia säädöksiä. Tähän ongelmaan ei ole helppoa ratkaisua. Airbnb:n kaltaista hyvin suosittua globaalia palvelua ei yksittäinen valtio pysty kahlitsemaan. Verotus- ja sääntelyoikeus on tällä tavalla toimivaa palvelua vastaan hampaaton. EU ja USA voisivat teoriassa yhteistoimin ryhtyä sääntelemään Airbnb:tä, mutta sitä odotellessa on paljon realistisempaa, että täällä Suomessa viranomaiset ryhtyvät kaventamaan Airbnb:n kohtuutonta kilpailuetua vähentämällä oman majoituselinkeinon sääntelyä ja verotusta.

Muutaman sadan kilometrin säteellä Tukholmasta on paljon nähtävää ja koettavaa kaikenikäisille. Linköping, Norrköping ja Vimmerby tarjoavat mukavan ja vaihtelevan kokonaisuuden muutaman päivän tai vaikkapa koko viikon kestävälle matkalle.

Mauritzbergissa ja Kolmårdenissa Norrköpingin alueella, Bråviken – lahden rannalla sijaitsee Liisa Lipsasen emännöimä yli 400-vuotias Mauritzbergin linna. Linnassa toimii idyllinen hotelli, ja golf- ja tenniskentät, ulkoilu- ja pyöräilymaastot odottavat aktiivista matkailijaa. ’Meillä pidetään paljon kokouksia ja konferensseja ja tärkeä kohderyhmä ovat golfin pelaajat. Kesäaikaan viikonloppuisin linnassa vietetään myös häitä. Haluamme tarjota jokaiselle vieraallemme tavallisuudesta poikkeavan kokemuksen ainutlaatuisessa ympäristössä’, kertoo Liisa. Linnaan pääsee myös omalla veneellä sen jompaankumpaan satamaan, sillä lahdelta on yhteys Itämerelle. Kesäaikaan linnan Ebba Grips – bistroon voivat piipahtaa kahville tai lounaalle myös ei-majoittuvat asiakkaat. Norrköpingin alueella toimii Mauritzbergin golfkentän lisäksi kuusi muuta kenttää. Bråvikenin lahden toisella puolella sijaitsee suosittu Kolmårdenin eläintarha, joka viettää 50-vuotisjuhlavuottaan. Delfinaario, safariajelu köysiratasvaunussa ja upouusi Bamse-maailma ovat suosittuja lapsiperheiden keskuudessa.

Vaahteramäen Eemelin perhepotretti Vimmerbyssä kotitalon edessä.

Kuva: Upplev Norrköping/Peter Holgersson

Arbetets Museum eli työläismuseo sijaitsee kauniin keltaisessa, silitysraudan muotoisessa rakennuksessa Norrköpingin teollisuusmaisemassa.

Linköpingin tunnelmaa Norrköpingistä reilut puoli tuntia A4:sta eteenpäin sijaitsee Linköping. Vierailija tietää olevansa hetken päästä perillä, kun kohtaa moottoritien varteen sijoitetut lentokoneet ja hävittäjät. Kaupunki on Ruotsin ilmailuteollisuuden keskus, ja siellä sijaitsee muun muassa Saabin tehdas ja Ruotsin kansallinen ilmailumuseo. Museossa on monipuolinen kokoelma 1900-luvun alun ensimmäisistä lento-

Linköpingin keskustan torialue on tunnelmallinen illanviettopaikka.

koneista nykyaikaisiin JAS 39 Gripen-hävittäjiin. Mukulakivikadut, valtava kivikirkko ja kaupungin halki kulkeva Kindan kanava luo kaupungille viihtyisän ja tunnelmallisen ilmapiirin. Kokemisen arvoisia kohteita alueella ovat myös Gamla Linköping - ulkoilmamuseo ja Götan kanava ja sen lukuisat sulut.

Astrid Lindgrenin maailmassa Kun Linköpingistä suunnataan nokka kohti etelää, päästään Vimmerbyhyn. Täällä sijaitsevassa Astrid Lindgrenin maailmassa leikki on läsnä kaikkialla. Puistossa voi törmätä Peppi Pitkätossuun, Vaahteramäen Eemeliin tai Ronja Ryövärintyttäreen. Ulkoilmateattereissa näytellään klassikoita, tai niin kuin puistossa tahdotaan asia ilmaista, hahmot elävät elämäänsä. Lasten leikkeihin eivät kuulu brändit, ja sen vuoksi puistossa ei ole lainkaan mainoksia.

Kolmårdenin 25 minuuttia kestävällä safariajelulla ylitetään muun muassa kirahvien, leijonien, hirvien ja karhujen reviirit.

Ravintoloissa tarjoillaan lähellä tuotettua ja omissa keittiöissä valmistettua kotiruokaa, hampurilaisia tai ranskalaisia ei satumaailmassa ole saatavilla. Astrid Lindgren on maailman toiseksi käännetyin kirjailija, ja Astrid onkin osa ruotsalaista identiteettiä ja suuri ylpeyden aihe.

Astridin kotona Leikkimaailman läheisyydessä sijaitsee Astrid Lindgren’s Näs, kirjailijan syntymätalo, sitä ympäröivä puutarha ja näyttelytila. Toukokuussa avautui ’Hela världen brinner’- näyttely, joka pohjautuu Lindgrenin sodanaikaisista päiväkirjoista kirjoitettuun kirjaan. Vimmerbystä ajomatka takaisin Tukholmaan on kolmisensataa kilometriä.

VITOSEN VIERAANA: europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen

Brysselin mukavimmat ruokapaikat tuovat tullessaan pienen seikkailun JOIHINKIN KAUPUNKEIHIN ra-

kastuu ensisilmäyksellä. New York, Pariisi ja Lontoo ovat paikkoja, jotka ovat vieneet minulta jalat alta melkein heti, kun olen astunut lentokoneesta ulos. Kaupunki, jossa käyn töissä, ei ole sellainen. Bryssel on vähän kuin takapulpetin pullonpohjasilmälasipäinen ujo poika. Ensivaikutelma ei ole huumaava. Mutta kun aikaa kuluu, huomaa, että vaatimattoman ensivaikutelman takana on älykäs, huumorintajuinen ja moniulotteinen persoonallisuus. Sellainen on myös Bryssel.

5 • 2015 KESÄKUU

Brysselin ensivaikutelma on harmaa ja kolkko. Kaupungissa ei ole yhtä keskustaa, jossa voisi käydä hurmaantumassa. Itse asiassa se koostuu useista eri alueista, minkä takia moniulotteinen on sana, joka kuvaa paikkaa hyvin.

Mielialan mukaan Turistikeskusta on täynnä keskiaikaisia kivitaloja ja mukulakatuja. Marolles’n sunnuntaisten antiikkimarkkinoiden tunnelma muistuttaa mielestäni hieman Pariisin Montmartrea. Chatelainin hienolla tren-

dialueella on keskiviikkoisin suosittu iltatori, jossa on tarjolla ostereita ja oliiveja. Siellä istuessaan voisi kuvitella viettävänsä iltaa Toscanassa. Matongen alue taas tunnetaan afrikkalaisista vaikutteista – nimensäkin se on saanut Kongon demokraattisen tasavallan pääkaupungin erään osan mukaan. Etterbeekin arvokkaat ja rauhalliset asuinkorttelit muistuttavat Helsingin Töölöstä. Monipuolisuus on mielestäni Brysselin paras puoli. Siksi kannustan täällä käyviä käyskentelemään kaupungin päänähtävyyden, Grand Placen ul-

kopuolelle. Eurooppa-kortteli on mielenkiintoista nähdä, mutta esimerkiksi parhaat ruokapaikat ovat muualla.

puistomaisen arvoalueen valoisa ruokapaikka, jossa soi taustalla ranskalainen chanson. Le Guignol, Rue Voot 32

Tässä muutama suosikkini:

Rento intialainen Mumtaz on kuuluisa butter tandoori -annoksestaan, joka tarjoillaan höyryävän naanleivän kanssa. Ravintola sijaitsee monikulttuurisella Matongen alueella, jossa on muitakin hyviä ja edullisia ruokapaikkoja. Mumtaz, Chaussée de Wavre 64

Sablonin-alueella sijaitsevassa Soulissa, saa maukasta luomukasvisruokaa. Sablon on yksi viihtyisimpiä keskustan kaupunginosia, jonka vanhojen talojen kivijaloissa on viihtyisiä liikkeitä ja ravintoloita. Soul, Rue de la Samaritaine 20 Ucclen alueella oleva perinteinen belgialainen Le Guignol on

Jourdanin aukion ranskalaiskojua pidetään Brysselin parhaimpana. Kojusta voi napata

ranskalaiset ja siirtyä nauttimaan niitä aukion terasseille. Aukio sijaitsee aivan Eurooppa-korttelin liepeillä. Place Jourdan

Sirpa Pietikäinen Europarlamentaarikko

5


Raikas, terveellinen ja herkullinen

Rantasipi uusi aamiaisensa Hotellivieras odottaa aamiaiselta paljon, mutta päätyy usein ottamaan saman setin joka kerta. Itse lukeudun tähän samaan kastiin. Peruselementit on oltava kohdallaan, mutta jotain kekseliästä ja mieltä ilahduttavaa pitäisi buffetpöydästä löytää. Rantasipi-ketjun 12 hotellia sai toukokuun lopulla uuden aamiaiskattauksen. vät. Gluteiinittomissa tuotteissakin on valinnan varaa.

Leena Aalto ”ALOITIMME PILOTTIVAIHEEN

JAL:n uusi Dreamliner kesäkuussa Helsinkiin JAL tarjoaa entistäkin mukavampaa matkaa Japaniin uudistuneissa 787 Dreamliner -koneissa. Uutuutena matkustamossa on Premium Economy -luokka.

Suuret panoraamaikkunat ja väljät istuinjärjestelyt tekevät matkustamosta avaran ja miellyttävän. Kaikissa luokissa matkustajilla on käytössään suurella kosketusnäytöllä varustettu viihdejärjestelmä elokuvineen ja peleineen. Jokaisella matkustajalla on käytössään virta- ja USB-pistoke.

täällä Rantasipi Aulangolla jo viime vuoden lopulla ja asiakkaiden toiveiden mukaisesti aamiaispöytä on nyt freesimpi ja terveellisempi, herkkuja unohtamatta”, kertoo kylpylähotellin johtaja Marco Sylvelin. Aamiaisbuffet näyttää ensi silmäykseltä perussetiltä, mutta tarkemmin katsottuna sieltä löytääkin pieniä ilahduttavia erilaisuuksia. Viime vuosina monet hotellit ovat siirtyneet tylsään valmiiseen munakokkeliin, joka ei edes maistu kananmunalle. Täällä pöydästä löytääkin espanjalaistyyppisen munakkaan, jossa on seassa hieman perunaa. Makukin on kohdallaan.

Pekoni palasi Business -luokan JAL Sky Suite tarjoaa mukavan, makuuasentoon vuoteeksi laskeutuvan istuimen sekä korkealuokkaisen tyynyn ja patjan. Tarjoilemme maukkaat business -luokan ateriat myös japanilaisella ruokavaihtoehdolla.

Uusi Premium Economy -luokka sopii lisätilaa arvostavalle. Korkealuokkaiset tilavat istuimet ja runsas jalkatila tarjoavat miellyttävän matkustuskokemuksen. Tarjoamme japanilaisen tai länsimaalainen aterian juomineen.

Turistiluokan matkustusmukavuutta on parannettu. Uudet, tilavat JAL Sky Wider II -istuimet ja reilu jalkatila takaavat mukavan lentomatkan Suomen ja Japanin välillä. Tarjolla on maukkaat economy image -luokan ateriat ja laaja juomavalikoima.

www.nl.jal.com/en

Stena Line parantaa palvelua suomalaisille Maailman suurimpiin lauttavarustamoihin kuuluva Stena Line on avannut uuden suomalaisen verkkosivuston osoitteessa stenaline.fi. NYT MYÖS suomalaisten mat-

ICELANDAIR GOES WEST. Icelandair juhli uutta lentoreittiään

Chicagoon ja Sibeliuksen 150-vuotispäiviä Kansallissalin upeassa juhlahuoneistossa Helsingin keskustassa. Sibelius on tunnettu säveltäjä myös USAssa. Sata vuotta sitten Sibelius vihittiin Amerikan matkan aikana Yalen yliopiston kunniatohtoriksi ja hän vieraili mm. Niagaran putouksilla. Kansallissalissa kuultiin Icelandairin uutisten lisäksi Sibeliusopiston pianisti Millan ja viulisti Natalian soittamana ja Vesa Ruotosen esittelemänä katkelmia Sibeliuksen sinfonioista. Kuvassa vasemmalta Icelandairin Pekka Mäkinen, Vesa Ruotonen, Milla ja Natalia sekä Icelandairin Natalia Henriksson ja Elina Halinen. Icelandair aloittaa Chicagon ympärivuotiset lennot maaliskuussa ja lentää sinne neljä kertaa viikossa. Yhtiö lensi sinne vuosina 1973-1988 ja palaa reitille 15 vuoden tauon jälkeen. Sibeliusta voi kuunnella 9.8. asti joka päivä musiikkitalolla klo 12. Noin tunnin mittainen esitys maksaa 37 euroa.

Matka.24-sivusto Tammikuussa loppuneen Matkalehden jäljille on syntynyt uusi matkailusivusto matka24.com. TOUKOKUUSSA AVATUN Mat-

ka24.comin takana ovat Matkalehden tekijät ja perustajat, joilta työt loppuivat tammikuussa kustantajan lopetettua 27 vuotta ilmestyneen Matkalehden. ”Meillä on massiivinen määrä matkailujuttuja ympäri maailmaa. Hankimme uusia juttuja yli vuoden tarpeisiin ennen kuin saimme tiedon Matkalehden lopettamisesta”, päätoimittaja Jorma Aula sanoo. ”Lukeminen on maksullista, mutta ei kallista. Esimerkiksi kuukauden lukuoikeus maksaa alle lehden irtonumerohinnan.”

6

Turkish Airlinesille uusia kohteita

katoimistojen ja asiakkaiden on helpompaa varata lauttoja matkoille Keski-Eurooppaan, Iso-Britanniaan ja Irlantiin. ”Stena Linen lautat tarjoavat automatkailijoille erittäin monipuoliset yhteydet Ruotsista Tanskaan, Saksaan ja Puolaan. Esimerkiksi 5 kertaa päivässä liikennöitävä Göteborg – Frederikshavn –reitti on erittäin suosittu suomalaistenkin perheiden keskuudessa”, kertoo Stena Linen Suomen myyntija markkinointipäällikkö Jukka Mustila. ”Myös reiteille Ruotsista Saksaan on ollut mukavasti kysyntää hyvien aikataulujen lisäksi myös edullisten hintojen ansiosta. Esimerkiksi laivamatka Ruotsin Trelleborgista Sassnitziin Saksaan kestää vain 4 tuntia 15 minuuttia”, jatkaa Mustila.

Turkish Airlines on jälleen kertonut uusista lentokohteistaan. 25.10. ALKAEN yhtiö aloittaa

päivittäiset lennot Istanbulista Miamiin. Sille on hyvät yhteydet Helsingistä aamukoneella ja kotiinpäin päivän viimeisellä koneella. 28.10. yhtiö aloittaa uudet lennot Mosambikin Maputoon. Lento operoidaan Johannesburgin kautta, keskiviikkoisin, perjantaisin ja sunnuntaisin. Samaan aikaa lennot Istanbulista Etelä-Afrikkaan suoristuvat, kun sekä Johannesburgiin että Kapkaupunkiin lennetään non-stop lennot.

Trelleborgilla matkustaa Ruotsista Saksaan reilussa neljässä tunnissa.

Useita vaihtoehtoja Stena Linella on kaikkiaan 22 eri lauttareittiä Pohjoismaissa, Iso-Britanniassa ja Baltian maissa. Yhteensä reitit yhdistävät toisiinsa 10 Euroopan maata 35 autolautan voimin. Stena Line työllistää yhteensä 5 500 henkeä ja liikevaihtoa kertyy noin 1,3 miljardia euroa vuodessa.

”Pekoni oli meillä pitkään pois, mutta asiakkaiden pyynnöstä se palautettiin. Ongelmana pekonin kanssa oli se, että laatu eri hotellien välillä vaihteli. Osassa se oli vetistä, osassa liiankin rapsakkaa. Nyt olemme löytäneet tuotteen, joka toimii”, Sylvelin kertoo. Terveellisemmin aamun voi aloittaa Fazerin Alku-puurolla. ”Vaihdamme puuron päivittäin. Nyt meillä näyttää olevan tarjolla Sadonkorjuu-puuroa. Siihen voi laittaa päälle vaikkapa tarjolla olevia marjoja, pähkinöitä tai tummaa suklaarouhetta. Ja puuro muuten maistuu hyvältä, sillä teemme sen puoleksi veteen ja puoleksi maitoon.”

Ilahduttamishetki ”Aamuumme kuuluu myös ilahduttamishetki. Aika ajoin henkilökuntamme tulee tarjoilemaan aamiaisvieraille yllätys-smoothien, vitamiiniporejuoman tai ainakin kaatamaan kuppiin lisää kahvia. Se karistaa kummasti viimeisetkin unen rippeet silmistä ja päivä saa posi-

Yksi buffetpöydän uutuuksista on kotitekoinen pannari. Mansikkahillolla se maistuu myös Rantasipi Aulangon hotellinjohtaja Marco Sylvelinille.

”Hedelmien syöntikin on tehty mukavaksi. Hedelmät on aamulla pilkottu sopiviksi paloiksi, jotta syöminen olisi helpompaa. Hedelmäsalaatin ja jugurttien rinnalle otettu proteiinirahka ovat etenkin nuorten suosioissa”, Sylvelin sanoo. Ja leipä miehen tiellä pitää. Aamiaiskattaukseen onkin laitettu kauniisti esille aamulla paistetut Vaasan leipomon lei-

Teenjuojat saavat oman pienen teekannun.

Leivät on paistettu aamulla omassa keittiössä.

Kauden kasviksia Tarjolla on aina tietenkin normaalit salaatti, tomaatti ja kurkku, mutta nyt on tuorepöytään tuotu myös kauden kasviksia. Ne vaihtelevat vuodenajan mukaan.

Jugurtin tai proteiinirahkan päälle on tarjolla erilaisia lisukkeita.

Aamiaishoitaja Pirjo Termonen tuo tarjolle ananaksia, jotka ovat leikattu sopiviksi annospaloiksi.

Kesällä m/s Finlandialla chillaillaan Syksyllä heittäydytään Vain Elämään Eckerö Line on tehnyt jälleen syksyksi sopimuksen Nelosen kanssa uuden Vain Elämää -tuotantokauden esittämisestä laivalla. Kokoustiloihin tehdään intiimit fanikatsomot joka perjantaiksi. Myös artistit saapuvat vuorollaan laivalle. Kesällä laivalla on lomafiilis päällä. M/s Finlandialla herkutellaan, leikitään ja nautitaan kesästä. KESÄLLÄ LOMAILLAAN lasten kanssa. Laivan kokoustiloissa on koko kesän lasten oma maailma, missä leikkitäti laulattaa ja leikittää perheen pienimpiä ja taikuri viihdyttää koko perhettä. Merimatka hurahtaa siivillä pelejä pelaten ja leikkien.

Herkkuja pöytään Laivan yli 400-paikkainen Bar Laituri -terassi tarjoilee kylmät juotavat ja vielä kylmemmät jäätelöt. Mukana kulkeville koirillekin löytyy täältä oma nurkkaus. Nälkä taltutetaan kotimaisilla, tuoreilla kausituotteilla ja saaristolaisherkuilla. Uudet perunat, sillit, tillit ja voi katetaan buffetpöytään heti alkukesästä. Alle 18-vuotiaat lapset popsivat buffassa puoleen hintaan ja alle 6-vuotiaat ilmaiseksi.

Tallinna täynnä tapahtumia Raatihuoneen torin kakkukahvien jälkeen kannattaa piipahtaa itse Raatihuoneelle, missä kesällä on esillä ainutlaatuinen näyttely: Taide hallitsee. Esillä on maailmankuulujen taiteilijoi-

dialla aukeaa myös fanikatsomo. 34 eurolla saa miniristeilyn lisäksi lipun fanikatsomoon, pikku purtavaa sekä hanasta olutta, siideriä ja viiniä. Faniristeilyt järjestetään joka perjantai 6.11. saakka. ”Viime vuonna Vain Elämää-fanikatsomo siirtyy syksyksi intiimimpiin Tunnelma fanikatkokoustiloihin. somossa oli huikea ja sitä jaettiin myös sosiaalisessa den, kuten Pieter Bruegel, Peter mediassa innokkaasti. Tämän Paul Rubens, Lucas Cranach ja vuoden yhteistyön lähtökohtana Albrecht Dürer yksityiskokoelon tuottaa entistä enemmän pomista lainattuja töitä. sitiivisia elämyksiä ja iloa asiakHeinäkuun 1.–4. Tallinnan kaillemme laivalla”, sanoo Eckelaulukentällä järjestetään perö Linen myynti- ja markkinoinrinteinen Õllesummer –olutfestijohtaja Ida Toikka-Everi. tivaali. Lavalle nousevat mm. Placebo ja the The Cardigans. Keskiaikamarkkinat järjesteArtistit lavalle tään taas 9.-12.7. ja Birgitta-festivaalit 7.-16.8. Tänä vuonna Eckerö Line saa Tallinnan tapahtumat ja vinmyös kaikki Vain Elämää –artiskit osoitteesta Visitestonia.com. tit esiintymään laivan Bar Nosturiin. Ensimmäisenä lavalle nousee 10.10. Pave Maijanen ja keikkaVain Elämää putken päättää Sanni 3.12. Lavalle nousevat myös Anssi Kela, VirVain Elämää –sarjan uusi tuotanve Rosti, Antti Tuisku, Maitokausi pyörähtää käyntiin perja Vilkkumaa ja VilleGalle. jantaina 18.9, jolloin m/s Finlan-

5 • 2015 JUNE


OBSERVER Volgan mutkassa ja Siperian porteilla

Matka Tatarstanin tasavallan Kazaniin on matka värikkääseen kulttuuriin ja historiaan Tervetuloa tutustumismatkalle Tatarstanin Kazaniin. Minne? Se oli ensimmäinen reaktio, kun luin sähköpostin. Sitten luin, että Finnair lentää sinne kesällä kolme kertaa viikossa. Miksi? Ja lisää yllätyksiä. Lento kestää vain kaksi ja puoli tuntia. Tämä kuulosti niin mielenkiintoiselta, että tästä paikasta oli ehdottomasti otettava selvää.

heim

NORJA Oslo

Helsinki Moskova

Kazan

Leena Aalto, Tatarstan VOLGAN MUTKASSA, 750 kiloIstanbul

TURKKIitään sijaitmetriä Moskovasta see Tatarstanin tasavallan pääkaupunki Kazan. Finnair lentää sinne yölentoja. Lähtö on Helsingistä puolilta öin ja paluukin tapahtuu aamuyön tunteina. Finnair ei suinkaan ollut ainoa yhtiö, joka saapui sinne keskellä yötä. Samaan aikaan saapui Turkish Airlines, joiden lisäksi sinne venäläisten yhtiöiden lisäksi operoivat Emirates, Air Arab ja Air Astana. Kappadokia

Tuhatvuotias Kazan Muutaman tunnin yöunien jälkeen lähdimme tutustumaan Kazaniin. Mistään turhasta kaupungista ei olekaan kysymys. Kymmenen vuotta sitten se vietti 1000-vuotispäiviään. Se on ikiaikainen tataarien pääkaupunki, jonka vain 21-vuotias Iivana Julma kolmannella yrittämällään valloitti vuonna 1552. Iivana ajoi tataarit Volgan vastarannalle, jonne syntyi iso tataarien yhdyskunta. Siellä voi edelleen nähdä tyypillisiä, värikkäitä tataaritaloja sekä moskeijan, jonka tarina jäi mieleen: 1700-luvun puolivälissä Katariina Suuri vieraili Kazanissa. Vastoin ennakkoluulojaan hän sai tataareilta erittäin lämpimän vastaanoton. ”Mitä voin tehdä hyväksenne?”. ”Iivana Julma hävitti kaikki moskeijamme ja olemme harrasta kansaa. Anna meille edes yksi moskeija.” Edelleenkin tataarien vanhassa kaupungissa on kaupungin vanhin, vuonna 1767 valmistunut moskeija.

Fifty Fifty Kazanin asukkaista edelleen puolet on tataareja ja puolet venäläisiä. Kirkkojen ja moskeijoiden suhde on myös fifty fifty; 52 kirkkoa ja 52 moskeijaa. Ei voi kuin ihailla venäläisten ja tataarien yhdessäeloa. Seka-avioliitot ovat yleisiä ja molempien uskonnollisia pyhiä vietetään. Naimisiin mennään molempien perinteiden mukaisesti. Oppaamme kertookin, että Tatarstan on aina ollut kosmopoliitti. Tasavallan läpi kulki Silkkitien pohjoinen reitti ja alueella on aina asunut monia kansallisuuksia.

Oma presidentti Tatarstan on ainoa Venäjän tasavalta, jolla on oma presidentti. ”Meillä on itse asiassa kaksi presidenttiä”, valaisee Tatarstanin matkailuviranomaisten Aygul Balakhontseva. Tatarstanin presidentti Rustam Minnikhanov on pidetty ja arvostettu mies. ”Minnikhanov harrastaa autourheilua ja ajelee usein itse ympäri Kazania ja Tatarstania. Jos hän näkee lapsia leikkimässä tai vanhuksia istuskelemassa, hän saattaa pysähtyä juttelemaan näiden kanssa”. Kaupungin vanhat talot ovat hienosti restauroituja. Se on tataareille kunnia-asia. Presidentti käy säännöllisesti kävelemässä kaupungilla ja tarkastelee talojen kuntoa. Jos on huomautettavaa, hän huomauttaa.

5 • 2015 KESÄKUU

Baumana-kävelykadulla on matkamuistomyymälöitä ja kahviloita. Poikkikaduilta löytyy pieniä ravintoloita.

Tataarit tarjoavat tervetuliaisiksi vierailleen perinteisesti leipää ja hunajaista chak-chakia.

Ja toimenpiteisiin ryhdytään. Silmiinpistävää myös on, että missään ei ole roskan roskaa. Kazanilaiset näyttävät todella pitävän kaupungistaan huolta. Sanotaan, että Tatarstan vältti Tšetšenian kohtalon nimenomaan edellisen presidenttinsä hyvillä neuvottelutaidoilla. Nyt Tatarstan on Venäjän yhteydessä oleva suvereeni valtio, jolla on laaja itsehallinto.

Koulu- ja kulttuurikaupunki Tatarstanin 1,2-miljoonaisessa pääkaupungissa on yli 40 yliopistoa ja 200 000 opiskelijaa. Kazanin yliopisto on yksi Venäjällä arvostetuimpia. Moni venäläinen merkkimies on opiskellut täällä, mm. Tolstoi sekä Lenin, joka erotettiin yliopistosta häiritsevän käytöksen vuoksi. Kazanissa kannattaa käydä konsertissa, oopperassa tai teatterissa. Kaupungissa on useita kulttuurifestivaaleja ja lipun esim. huippukonserttiin voi saada parilla kymmenellä eurolla. Kaupungin kävelykatu Baumanan varrella on useita kahviloita, matkamuistomyymälöitä ja katutaiteilijoita. Tavallisia kauppoja on aika vähän, ne löytyvät suurista kauppakeskuksissa. Baumanan sivukaduilta löytyy myös mukavia kuppiloita. Mm. kuubalainen Havana Libre ja irkkupubi Trinity, jota vastapäätä on vanha, veikeä venäläinen kellariravintola. Olut maksaa paikasta riippuen 4-7 euroa ja tujaus votkaa noin 4 euroa. Aterian saa kympillä.

Vanhaa ja uutta Kazanin päänähtävyys on Kazanka-joen töyräällä sijaitseva Kreml, joka on Unescon maailmanperintölistalla. Alueella vierähtää hyvinkin muutama

Bolgarin maailmanperintökohde on myös suosittu koululaisten retkikohde.

tunti, sillä kirkkojen, kymmenisen vuotta vanhan moskeijan ja presidentin palatsin lisäksi siellä on seitsemän museota. Joen toisella puolella kohoavat uuden kaupungin tornitalot, urheiluareena sekä KHL-sarjan Ak Barsin, lumileopardien, kotihalli. Kaupungin joukkueessa on pelannut kymmenkunta suomalaista, mm. Niko Kapanen ja Jarkko Immonen. Ak Bars on ollut vuodesta toiseen KHL:n parhaita joukkueita. Viimeisen 15 vuoden aikana kaupunki on kokenut valtavan muodonmuutoksen. Kaupunkia ryhdyttiin ehostamaan 1000-vuotisjuhlia varten, joita vietettiin vuonna 2005. Uusia teitä, asuma-alueita, ostoskeskuksia ja urheiluhalleja on rakennettu tiuhaan tahtiin. Kazan on yksi FIFAn 2018 jalkapallon MM-kisojen areena.

SUOMEN OLYMPIAKOMITEA teki Helsingin Sanomien mukaan

viime vuonna lähes 200 000 euron tappion Sotšin talviolympialaisten matkapakettien myynnistä johtuvien lähes neljänsadan tuhannen euron taloudellisen menetyksen vuoksi. Menestyvät organisaatiot yleensä ulkoistavat ydintoimintoihin kuulumattomat liiketoimet ja vähentävät näin omia riskejään. Sen jälkeen yritykset eivät esimerkiksi enää järjestä liikematkojaan itse, vaan käyttävät matkatoimistoja. Ne ovat näet erikoistuneita matkojen tuottamiseen. Mutta Suomen olympiakomitea on rohkea toisinajattelija. Ajattelematta tosin jäi, että taloudellinen tilanne voi olla arvioitua huonompi, arvio kysynnästä voi heittää häränpyllyä ja matkoista voi tulla niin kalliita, etteivät ne mene kaupaksi. Nyt näin kävi kaikissa kohdin. Kaikki nämä osuivat olympiakomitean tuulettimeen. Jälki sen mukaista. Valtion lentokenttäyhtiö Finavia on takavuosina harrastanut spekulatiivista johdannaiskauppaa, josta on koitunut yhtiölle laskennalliset 63 miljoonaa euroa tappiota. Valtiontalouden tarkastusviraston mukaan Finavian silloisella johdolla ei ollut kattavaa kuvaa monimutkaisista johdannaisista. Johdannaisilla pyrittiin suojautumaan korkojen nousua vastaan, mutta kävikin niin, että korot laskivat. Harmin paikka. Kalliiksi tuli. Harmillista on sekin, että Finavian tilintarkastaja Deloitte & Touche ei ollut huomannut mitään. Vasta uusi tilintarkastusyhtiö löysi luurangot kaapista. Nyt Finavia vaatii Deloittelta korvauksia. Mitä opimme tästä: a) lentokenttäyhtiön kannattaa keskittyä lentokenttien operointiin ja b) tilintarkastajan kannattaa keskittyä tilien tarkastukseen. Sen me tiedämme, että Finavia nykyisin toimii näiden oppien mukaan, mutta mitäköhän Deloitte tekee ja jättää tekemättä? Ja kantaako vastuuta tekemättä jättämisistään? Matkailualalla muistetaan Töölön Matkatoimiston tilintarkastajaa. Häneltäkin jäi paljon huomaamatta ja tekemättä. Lentoyhtiöt yrittävät leventää lestiään tarjoamalla erilaisia enemmän tai vähemmän tarpeellisia lisäpalveluita. Talouselämä-lehden mukaan lentoyhtiöiden oljenkorsi on muutos sekatavarakaupaksi. Air Berlin on laskeskellut, että kymmenen euroa lisää jokaiselta yhtiön 32 miljoonalta matkustajalta tekisi 320 miljoonaa euroa lisää liikevaihtoa kattamaan yhtiön 300 miljoonan tappiota. Koko tappiota sillä ei tosin katetta, sillä kait lisäpalvelujen tuottaminen jotain maksaakin. Tämän lestinleventäjien priimus on Qantas, joka myy lisäpalveluja peräti 44 eurolla matkustajaa kohti. Finnair jää niukasti alle 10 euron ja Air Berlin alle seitsemän euron. Matkustajia tämä sekatavarakauppameininki ei välttämättä miellytä, mutta se ei ehkä ole tarkoituskaan. Pakkoraossa ollaan.

Pisan torni Valloitettuaan Kazanin Iivana Julma ihastui kuvankauniiseen tataariprinsessaan ja halusi saada tämän vaimokseen. Nuori nainen lupautui Iivanan vaimoksi vain, jos tämä rakentaisi seitsemässä päivässä Kazanin korkeimman tornin. Iivana sai kuin saikin tornin määräajassa valmiiksi. Ennen hääjuhlia prinsessa pyysi päästä tornin huipulle tervehtimään kansaansa viimeistä kertaa. Hän kipusi tornin huipulle mutta heittäytyikin alas kuolemaan. Kremlissä sijaitseva torni ehti vuosien saatossa kallistua hieman yli kaksi metriä ennen

Volgan linnoitussaari Kun Iivana Julma lähti viimeisen kerran yrittämään Kazanin valloitusta vuonna 1551, hän perusti Volgalle, noin 30 km jokimatkan päähän Kazanista linnoituskaupunki Sviyazhskin. Osa Iivana Julman 200 000 miehen armeijasta lähti piirittämään Kazania ja loput rakensivat saarelle ennätysajassa, 28 päivässä, linnoituskaupungin kirkkoineen ja kylineen. Kazanilaiset olivat autuaan tietämättömiä Iivana Julman puuhista. He luulivat, että tämä oli lähettänyt vain pienen armeijan piirittämään kaupunkia, mutta kun Sviyazhsk oli valmis, Iivana Julma armeijoineen marssi Kazaniin. Nyt saarelle tehdään päiväretkiä. Toisen suunnan voi tehdä laivalla ja toisen bussilla. Kumpikin matka kestää parisen tuntia. Suuri osa saaren taloista on tuhoutunut, mutta jäljellä on muutamia kirkkoja ja mm. munkkiluostari.

Suutarit ja lestit

Kazanin Pisan tornilla on karmaiseva tarina.

kuin se tuettiin. Paikalliset kutsuvatkin sitä omaksi Pisan tornikseen.

Silkkitien varrella Islam saapui Venäjälle, Volgan rannalle vuonna 922. Bolgarin kaupunki, 170 km Kazanista etelään, oli suuri ja tärkeä kauppapaikka, jonka kautta kulki JATKUU SIVULLA 8.

Finnairin osakkuusyhtiö Nordic Global Airlines Ltd lopetti toimintansa viime kuun vaihteessa. Matalan kustannusrakenteen ja ohuen organisaatiomallin mukaisesti toiminut NGA kasvatti liiketoimintaansa vuodesta 2011 kattamaan rahtilennot neljällä eri mantereella, mutta lentorahdin ylitarjonnan jatkuessa ja rahtituottojen pysyessä matalina päätös liiketoiminnan alasajosta oli väistämätön. Finnairin oma rahtikapasiteetti riittää siis vallan hyvin nykykysynnän ylläpitämiseen, eikä lisäkapasiteettia tarvitse itse rakentaa oman tarjonnan kanssa kilpailemaan. Järkipäätös. Sellaisia on Finnair nykyjohdon valtakaudella muutenkin tehnyt, mikä lupaa hyvää yhtiön tulevaisuuden kannalta. Matkanjärjestäjä Thomas Cook on joutunut myrskyn silmään saatuaan miljoonakorvaukset kahden lapsimatkustajan kuoleman vuoksi. Kuusi- ja seitsemänvuotiaat sisarukset kuolivat Korfulla häkämyrkytykseen vuonna 2006 Vuonna 2010 Thomas Cook todettiin syyttömäksi kuolemiin. Tämän jälkeen yhtiö on käynyt oikeutta hotellia vastaan. Hotellin kerrotaan maksaneen yhtiölle 4–5 miljoonaa euroa korvauksia. Vanhemmat saivat korvaukseksi noin puoli miljoonaa euroa. Tieto korvauksista on nyt noussut julkisuuteen ja saanut britit raivoihinsa. Thomas Cookin Facebook-sivut ovat täyttyneet vihaisista kommenteista ja netissä kiertää vetoomus boikotoida yhtiötä. Pörssikurssi sukeltaa. Yhtiön toimitusjohtaja Peter Fankhauser on BBC:n mukaan kehdannut sanoa: ”Emme ole mitenkään hyötyneet hotellin omistajille tekemistämme korvausvaatimuksista”. Tosin vasta kohun jälkeen korvausvarat lahjoitettiin Unicefille. Herää kysymys: olisiko kannattanut ohjata korvaus lasten vanhemmille? Hämmästyttävän amatöörimäistä toimintaa. Suomessa hyvin harvinainen ilmiö, eli menestynyt matkailualan startup-yritys, on myyty maailmalle. Kyseessä on Cabforce, joka meni irlantilaiselle matkailualan teknologiayhtiö Cartrawlerille. Cabforce on kehittänyt taksi- ja lentokenttäkuljetusten ennakkotilausjärjestelmän. Palveluita voi tilata 54 maassa. Yritys on päässyt lupaavalle kasvu-uralle, koska se on saanut palvelunsa integroitua matkailualan varausjärjestelmiin. Cartrawlerin bisnes on tähän asti ollut autonvuokrauksessa. Silti laajennus taksivarauksiin tuntuu jotenkin loogiselta, autoissa pysytään. Cabforce sai lisää jakeluvoimaa ja Cartrawler hyvän lisän palveluvalikoimaan. Vaikuttaa siis onnelliselta kahden suutarin tarinalta, johon on hyvä päättää muutoin kriittinen vuodatus. Hyvää kesää!

Nimimerkki Observer on matkailualan taustavaikuttaja, joka kriittisesti kommentoi alamme ilmiöitä. Observerin kannanottojen ei tarvitse noudattaa lehden yleistä linjaa.

7


JATKUU SIVULTA 7.

Kesällä kerran…

PIETARIIN! an a k t a M ilmania! viisum

Silkkitien pohjoisin reitti. Kaupungissa asui monia kansallisuuksia, jotka olivat tuoneet monia vaikutteita mukanaan. Kaupunkiin rakennettiin jo varhain vesijohtojärjestelmä ja kaupunkilaiset nauttivat kylpylöiden iloista. Bolgar pääsi Unescon maailmanperintölistalle muutama vuosi sitten. Alueella on enää muutamia alkuperäisiä rakennuksia jäljellä ja paikan kuriositeettina on pari vuotta sitten rakennettu, Taj Mahalia muistuttava moskeija. Myös Bolgariin voi tehdä päiväretken niin, että menee toisen suunnan laivalla ja toisen bus-

Kazanin Kremliltä aukeaa näkymät vastarannan uuteen kaupunginosaan.

www.stpeterline.com

Tataaritalon tunnistaa mm. sinisestä väristä ja puukoristeista. Nuori Lenin saa oman pianokonserton.

silla. Mikäli aika on tiukassa, ei Bolgar kuitenkaan mielestäni ole mikään must-kohde.

Pitkä viikonloppu Tatarstaniin kannattaa nyt lähteä, kun sinne on suorat lennot. Pitkä viikonloppu kuluu helposti nähtävyyksiin tutustuen ja historiaa ahmien. Tataarit ovat

Varaukset: p. 09 6187 2000 myynti@stpeterline.com

ystävällisiä ja sydämellisiä ja palvelukulttuurikin on venäläistä ystävällisempi. Matkaa ei kannata lähteä itse osista paketoimaan vaan luottaa matkatoimiston apuun, joka paketoi lentokenttäkuljetukset, hotellin, retket jne. Yksi turistitoimiston suosittelemista agenteista on esim. Persona Grata, pgrata@online.kzn.ru. Viime vuonna Tatarstanissa kävi vain viitisensataa suo-

malaista. Koneen matkustajista suurin osa onkin venäläisiä, jotka jatkavat Helsingistä eteenpäin. Lisää tietoa Tatarstanista osoitteessa tourism.tatarstan.ru. Katso ikkunapaikka.tv:stä lyhyt Tatarstanin esittelyvideo!

VR:n Maisa Romanainen näkee yhtäläisyyksiä vähittäiskaupan ja joukkoliikenteen haasteissa KTM Maisa Romanainen on toiminut VR-Yhtymä Oy:n matkustajaliikenteen johtajana vuoden 2014 marraskuusta lähtien. Matkustajaliikenteeseen kuuluvat kotimaan kaukojunaliikenteen lisäksi Venäjän liikenne, pääkaupunkiseudun lähijunat, ravintolapalveluita tuottava Avecra sekä bussiyhtiö Pohjolan Liikenne. Matkustajaliikenteen liikevaihto vuonna 2013 oli 568 miljoonaa euroa. Matkoja tehtiin 98,4 miljoonaa. Esa Aalto SALOSTA KOTOISIN oleva Maisa Romanainen työskenteli Turun kauppakorkeakoulusta valmistuttuaan seitsemän vuoden ajan lelubisneksessä. Tie vei edelleen Stockmann-konserniin, jossa hän toimi yhteensä parikymmentä vuotta eri tehtävissä, muun muassa Stockmann Oyj:n varatoimitusjohtajana ja tavarataloryhmän johtajana. Ajasta noin kymmenen vuoden pesti kului Venäjällä ja Virossa yhtiön sikäläisten toimintojen kehittämisessä.

Murroskausi menneillään

Golfpaketti alk. 125 €/hlö/yö Sis. majoitus kahden hengen standard -huoneessa aamiaisineen ja green fee Linna Golfin kentälle. Yhden hengen huonelisä 60 €/hlö/yö.

Golfpaketti neljälle alk. 480

€/neljä henkilöä/yö

Sis. majoitus 4 hengen Ratsulan standard -huoneistossa aamiaisineen, green feet Linna Golfin kentälle, oma flight koko ryhmälle.

Hotel & Restaurant I Golf & Country Club -K aikki kohdallaan -

vanajanlinna@vanajanlinna.fi I Puh. 0600 550 120 (0,8 €/min+pvm/mpm)

8

Siirtyminen VR:lle oli mielenkiintoinen haaste, sillä sekä vähittäiskauppa että joukkoliikenne elävät nyt kenties historiansa suurinta murroskautta, Romanainen toteaa. ”Kuluttajan näkökulmasta molemmilla on samantyyppisiä haasteita ja yllättävän monia yhtymäkohtia. Kauppaketjujen tapaan VR:lla on myös oma kanta-asiakasohjelma ja iso verkkokauppa, jonka kautta valtaosa lipunmyynnistä jo tapahtuu. Viime kesänä tapahtuneen kaukobussiliikenteen vapautumisen myötä myös joukkoliikenteessä on nyt auennut kova hintakilpailu. Digitaalisen palvelun yhdistäminen junissa tapahtuvaan henkilökohtaiseen palveluun, oli se sitten ravintolamaailmaa tai konduktöörin palvelua, on meille samantyyppinen haaste kuin mitä kaupankin puolella parhaillaan mietitään”.

VR-Yhtymä Oy:n matkustajaliikenteen johtaja Kaisa Romanainen odottaa vilkasta junailukesää.

Työmatkustus lisääntyy Kaiken murroksen keskellä on jännittävää päästä haastamaan aidosti markkinoita. ”Yritysasiakkaille ja matkatoimistoille suunnattu yritysmyyntimme on kehittynyt positiivisesti tässäkin tilanteessa, mikä toivottavasti kertoo myös siitä, että juna on pidetty kulkumuoto ja hyvä vaihtoehto työmatkustukseen. Junassa matkustamisen mukavuus korostuu, ravintolapalvelut, työskentelymahdollisuus ja toimiva wifi-verkko ovat tärkeitä kilpailuvaltteja”. Matkatoimistokanava on VR:lle tärkeä ja olennainen erityisesti yritysasiakkuuksien kautta. ”Sen merkitys korostuu entisestään Kehäradan avauduttua heinäkuussa liikenteelle. Tällöin päästään erinomaiseen yhteyteen lentoasemalta Tikkurilaan ja Helsingin päärautatieasemalle ja edelleen koko Suomeen. Yksi näkökulma on Venäjä, joka on perinteisesti ollut hyvä matkatoimistojen myyntituote. Venäjän-matkailu on nyt kaiken kaikkiaan isoissa haasteissa, ja meidän onkin yhdessä

tehtävä töitä saavuttaaksemme parhaan mahdollisen tuloksen. Ainakaan hinnasta ei nyt pitäisi olla kiinni”, Romanainen toteaa.

Varausten tekoon helpotuksia Matkatoimistojen käyttämän varausjärjestelmänkin kehittämisestä keskustellaan. ”Olemme tunnistaneet haasteet, joita sekä matkatoimistoilla että yritysasiakkailla nykyisen järjestelmän kanssa on. Tavoitteenamme on tehdä parannuksia, mutta päätöksiä asiassa ei ole vielä tehty”.

Kesällä Viroon Maisa Romanaisen perheeseen kuuluu puoliso, kaksi kouluikäistä lasta ja koira. Vähäinen vapaa-aika kuluu lasten harrastusten parissa ja juoksulenkeillä koiran kanssa tai ilman. Perheen yhteisiä mielenkiinnon kohteita ovat veneily ja laskettelu. Viron-vuosilta on jäänyt myös kesäpaikka Pärnussa, jossa vietetään suuri osa kesäloma-ajasta koko perheen voimin.

5 • 2015 JUNE


Robottihotellit ovat pian totta

LYHYESTI

Japanissa pääsee kesällä asioimaan robottivirkailijan kanssa.

THAIMAAN PARHAAT SAARET. TripAdvisorin käyttäjät ovat äänestäneet Thaimaan parhaat saaret. Ne ovat Ko Tao, Phuket, Ko Samui, Ko Lanta ja Ko Phangan. Kuvassa Tongsai Bay, Ko Samuilla.

H E IN Ä KU US SA JA PA NIN

Nagasakissa, Huis Ten Boschin teemapuistossa avataan tulevaisuuden hotelli, Henn-na. Kustannusten vähentämiseksi robotit hoitavat mm. vastaanottotiskin toiminnot, siivouksen ja portieeritoiminnot.

Monitaituri

MALESIAN PARHAAT RANNAT. Myös Malesian parhaat rannat on nimetty. Ne ovat Perakin Pangkor Island, Penangin Batu Feringghi Beach, Terengganun Coral Bay & Pasir Panjang Beach, Prahangin Juara Beach, Johorin Desaru Beach (kuvassa), Sabahin Mabul Island & Mantanani Islands sekä Sarawakin Damai Beach. ESPANJAN KENTILLE ILMAINEN WIFI. Espanjan lentokenttäviranomaiset ovat päättäneet varustaa kaikki Espanjan lentokentät ilmaisilla, nopeilla ja aikarajoituksettomilla nettiyhteyksillä vuoden loppuun mennessä. Monilla kentillä on jo nyt ilmainen netti, mutta sen käyttö on rajoitettu puoleen tuntiin. MALAGAN KATEDRAALIN TORNI AVATTIIN. Malagan kau-

punkinäkymiä voi käydä nyt tiirailemassa lintuperspektiivistä, kun kaupungin katedraalin torni on avattu yleisölle. 84 metrin korkuisen tornin näköalatasanteelle pääsee opastetulla kierroksilla muina päivinä paitsi maanantaina, klo 10.30-14.30. Näköalatasanne sijaitsee 50 metrin korkeudessa ja sinne on 200 porrasta.

Huipputeknologiaa

SKÅLIN KOKOUS SIIRTYI. Lokakuussa pidettäväksi suunniteltu Skålin maailmankongressi siirtyy. Kokouksen pitopaikaksi oli jo päätetty Kenian Mombasa, mutta jäsenkyselyn tuloksena kokous siirretään Costa del Solille, Espanjaan. Keniaan palataan näillä näkymin vuonna 2018.

KUVA: JOJI SHIMAMOTO, TOKIO

“Matkallani näin sylin täydeltä rakkautta. Neidin ihastuttavat seuralaiset istuivat kiltisti hänen sylissään ja nauttivat lepohetkestä aurinkoisella terassilla.”

Vastaanotossa sinua tervehtivät ’actroid’ androidirobotit, joiden kädet, silmät ja suut liikkuvat. Robotti ymmärtää englantia, japania, kiinaa ja koreaa. Ihmisenkaltaisten vastaanot t orob ot tien lisäksi muissa toimissa olevat robotit ovat teollisuusrobotteja, joiden vastuulla Robotti toivottaa asit u l i s i o l l a akkaan tervetulleeksi 90 prosent- Henn-naan. tia hotellipalveluista.

Huonehinta on noin 50 euroa yöltä. Kaikki huoneet ovat mahdollisimman pitkälle teknologisesti viritettyjä. Huoneen avaimena toimii kasvotunnistus. Huoneessaolijoiden kehon lämpötilan mukaan säätyvä lämmitys- ja ilmastointijärjestelmä toimii säteilevillä seinäpaneeleilla. Vastaavanlaisia robottihotelleja suunnitellaan rakennettavan peräti tuhat ympäri maailman.

Esittelyssä: TravelBird

Inspiroivia lomatarjouksia uudella konseptilla ja parilla klikkauksella Tutkimusten mukaan 49 prosenttia matkailijoista ei tiedä tai ole vielä päättänyt lomakohdettaan ennen eri vaihtoehtojen tutkimista verkossa. Keskimäärin matkaa suunnitteleva kuluttaa aikaa 55 minuuttia 17 eri verkkosivulla ennen varauksen tekemistä. Vuoden verran Suomen markkinoilla toiminut online-matkatoimisto TravelBird haluaa kuroa umpeen kuilua kuluttajien toiveiden ja vaihtoehtojen ylenpalttisuuden välillä. Esa Aalto TRAVELBIRDIN PERUSTIVAT

vuonna 2010 hollantilaiset yrittäjät Dennis Klompalberts ja Symen Jansma vastaamaan tähän tarpeeseen ja tarjoamaan uusia lomaideoita niitä etsiville. Alankomaista yritys laajeni Belgian ja Saksan markkinoille heti seuraavana vuonna. Nykyään yhtiö toimii jo 17 Euroopan maassa. Suomeen rantauduttiin keväällä 2014. TravelBirdin toimitilat sijaitsevat Amsterdamin Keizergrachtilla, jossa työskentelee yli 650 työntekijää edustaen yli 30 eri kansallisuutta. Matkavarausten liikevaihto ylsi viime vuonna 95 miljoonaan euroon. TravelBirdin kautta lomailee joka päivä noin 15 000 henkeä.

Erilainen konsepti TravelBirdin konsepti on uusi ja erilainen, yhtiön Suomen markkinoiden pr-mana g er Tea Miettinen kertoo. ”Julkaisemme verkko- Tea Miettinen on sivullamme päi- tyytyväinen yhtiönsä menestykvittäin 6 uutta seen Suomessa. tarjousta, jotka vaihtelevat kylpylöistä aurinkolomiin, päiväretkistä kaupunkilomiin. Päivän tarjousten lisäksi lomia voi tutkailla eri teemoihin jaetuissa matkakategorioissa, nämä matkat ovat varattavissa mil-

TravelBirdin 14 hengen suomenkielinen tiimi palvelee Amsterdamista käsin.

loin vain”. ”Päivän tarjoukset ovat aina laadukkaita matkatarjouksia sekä kotimaassa että maailmalla, useat niistä kohteisiin, joihin ei muuten välttämättä tulisi lähdettyä. Etsimme jatkuvasti uusia kohteita, jotka voisivat kiinnostaa kuluttajia, asiakaslähtöisesti hyvässä dialogissa asiakkaidemme kanssa ja heidän toiveitaan kuunnellen. Isoista matkanjärjestäjistä poiketen emme vielä tiedä mitä ensi talvi tuo tullessaan – edes kaikkia kesän diilejäkään ei vielä ole lyöty lukkoon”. ”Haluamme myös jokaisen matkapakettimme olevan viimeistelty kokemus. Esimerkiksi hotellimajoituksen lisäksi tarjous saattaa sisältää viininmaistelun, kolmen ruokalajin illallisen tai liput museoon.”

Jo vuosi Suomessa Suomenkieliset verkkosivut

avattiin hiljalleen viime keväänä ja kasvu täällä on ollut nopeaa. ”Uutiskirjeemme tilaajamäärä liikkuu jo kymmenissä tuhansissa, ja myös moni paikallinen yhteistyökumppani on löytänyt meidät. Uusia kohteita on löytynyt ympäri Suomea, sekä kotimaisille että ulkomaisille matkustajille”. ”Tar jolla on ollut muun muassa mökkimajoitusta Tahkolla, Yöpuu Jyväskylässä, Särkänniemi Tampereella tai kesätarjous Raumalla. Myös yhteistyö Flow-festivaalin kanssa on pyörähtänyt käyntiin. Olemme mieluusti valmiita yhteistyöhön uusien partnereiden kanssa matalasesonginkin aikaan, autamme heitä löytämään uusia asiakasryhmiä ja myös kansainvälisiä asiakkaita. Toimimmehan samalla konseptilla kaikkiaan 17 maassa”, Tea Miettinen päättää.

59°18’43.1”N 18°04’35.8”E | Fröken Anderssons Kaffebar

Joji Shimamoto ja kaksi muuta valokuvaajaa eri puolilta maailmaa viettivät neljä päivää ja yötä ihaillen Itämeren kauneutta elämänsä ensimmäistä kertaa. Seuraa heidän matkaansa ja varaa oma Päivä Tukholmassa -risteilysi silja.fi/uusinsilmin

NÄE RISTEILY UUSIN SILMIN.

5 • 2015 KESÄKUU

9


Cornwallin villi rannikko kutsuu patikoimaan ja herkuttelemaan NORJA

NYKYINEN KOTIKAUPUNKINI: LONTOO

Trondheim

Helsinki

Bergen

Oslo Englannin lounaisimmasta kreivikunnasta löytyy upeita retkeilymaastoja, idyllisiä rannikkokaupunkeja ja kiehtovia puutarhoja.

Moskova

Kazan

Lontoon anti on ehtymätön alan veteraanillekin Ikkunapaikan uudessa juttusarjassa tutustumme eri puolilla Eurooppaa asuvien suomalaisten matkailualan ihmisten kotikaupunkeihin paikallisin silmin. Kuulemme heidän omista suosikkipaikoistaan ja saamme uusimmat vinkit vaikka seuraavaa omaa matkaa silmällä pitäen. Ensimmäisenä matkustamme Lontooseen.

Lontoo Cornwall

Esa Aalto Kaarina Griffiths SCANCOMINGISSA TYÖSKENTELEVÄ Riikka Currie-Smith

FOWEYN KAUPUNGIN ikivanhat

cottaget kuvastuvat sataman veteen, lokit kirkuvat yläpuolellani ja suolainen tuulenvire pyyhkii kasvoja. Sataman pubin terassi on pullollaan auringossa paistattelevia ihmisiä. Kaupunki on yksi etelärannikon kauneimmista ja hyvä tukikohta Cornwallin tutkimiseen, sillä läheltä löytyvät kaikki onnistuneen loman ainekset.

Patikointi merimaisemin Cornwallin rannikolla on yli tuhat kilometriä viitoitettuja patikkapolkuja, joiden ylläpidosta huolehtii valtion omistama säätiö, The National Trust. Yksi näistä reiteistä, The Hall Walk, alkaa Foweyhin kuuluvasta Bodinnickista. Se on noin seitsemän kilometrin pituinen ja päätyy Polruanin kylään. Polku vie ohi jyrkkien kallioiden ja suojaisien lahdenpoukamien, joiden luoliin salakuljettajat ennen piilottivat saaliinsa. Kaukana Foweyn lahden takana siintää meren ulappa, edessä

Cornwallin rannikolla ja nummilla patikoijaa hemmotellaan upein maisemin.

kumpuilee intensiivisen vihreitä rantapeltoja ja niiden sylissä vanhan linnoituksen torni. Matkalla on jyrkkiä nousuja ja laskuja, joten reitti vaatii normaalin peruskunnon. Polruanista voi palata vuoroveneellä

Foweyn kaupunki on yksi Cornwallin suosituimpiaIstanbul lomakohteita.

takaisin Foweyhin. Pohjoisrannikolta löytyy rantanummilla ja kallioilla kiemurtelevia patikkareittejä, mm. taiteilijoiden suosimasta Saint Ivesin merenrantakaupungista Zennorin kylään johtava 8 kilometrin polku. Alkumatka vie pitkin lounaisrannikon reittiä, josta poiketaan sisämaahan kohti Zennorin kylää niin sanotulle arkkupolulle, The Coffin Path. Patikoiden matkasta suoriutuu muutamassa tunnissa. Autoreitti Saint Ivesistä Zennoriin äänestettiin hiljan Englannin parhaaksi sunnuntaiajelureitiksi.

TURKKI Iltapäiväteelle Kappadokia

Merenherkkuja pubissa

Cornwall on Englannin lämpimin kolkka, jossa viihtyvät eksoottisetkin kasvit. Useat kartanot pitävät puutarhojaan auki yleisölle ja järjestävät erilaisia luontoaktiviteetteja. Yksi kiehtovimmista, Heliganin kadonnut puutarha – The Lost Gardens of Heligan, sijaitsee vajaan 20 kilometrin päässä Foweystä. Sinne tuotiin aikoinaan Englannin ensimmäiset magnoliat ja alppiruusut. Upea puutarha oli unohduksissa yli 80 vuotta, kunnes nykyiset omistajat löysivät sen sattumalta. Nyt siellä voi seikkailla sademetsässä, ihailla ruohosta ja mudasta tehtyjä jättimäisiä veistoksia ja pitää piknikkiä solisevan puron äärellä. Talouspuutarha tuottaa vihanneksia ja hedelmiä oman ravintolan käyttöön, ja kasvihuoneissa kypsyvät appelsiinit ja ananakset. Lisätietoja fowey.co.uk ja visitcornwall.com.

Cornwall hemmottelee kävijää monenlaisilla merenelävillä. TV-kokki Rick Steinin Michelin-kalaravintola (The Fish Restaurant) pohjoisrannikon Padstowessa on kulinaristin taivas, mutta lähes jokaisen pubin listalla on hyvää kalaruokaa sekä erilaisia simpukoita ja äyriäisiä. Rannikon pubit ovat hyppäys menneeseen aikaan. Vanhimmat niistä on rakennettu 1200-luvulla ja ne sijaitsevat pienissä cottageissa, joissa tummat kattoparrut , vuosisatojen patina kivilattioissa ja takkatuli luovat ainutlaatuisen tunnelman. Tarjolla on paikallisten panimojen olutta ja aromikasta maalaissiideriä. Vanhan lossin majatalossa (The Old Ferry Inn) Bodinnickissa voi nauttia pubitunnelmasta, herkutella meren antimilla ja yöpyä huoneissa jokinäkymin.

Cornwallin erikoisuudet Pasty, Cream Tea ja Fudge ovat tuhtia tavaraa. Pasty on voitaikinasta leivottu, täytetty pasteija, joka liittyy alueen kaivoshistoriaan. Kaivosmiehet ottivat ruokaisia, helposti kuljetettavia pasteijoita evääkseen. Cream Tea on kupillinen teetä paksulla kermalla ja hillolla täytetyn rusinapullan, sconesin, kera. Fudge, kermasta ja voista tehty pehmeä toffee, on mainio tuliainen.

Rönsyilevät puutarhat

on asunut Lontoossa pian 25 vuotta ja kertoo olevansa yhä innostunut ja ihmeissään kotikaupunkinsa tarjonnasta. ”On ihanaa leikkiä viikonloppuisin itse turistia ja tutustua kaupungin antiin, koska aina löytyy jotain uutta ja kokematonta meille Lontoon veteraaneillekin. Scancomingin toimisto muutti uuteen osoitteeseen joen eteläpuolelle pari vuotta sitten ja muuton myötä minullekin avautui taas aivan uusi Lontoo”, Riikka kertoo.

Borough Marketin leivostiskeiltä löytyy valinnanvaraa.

Hipstereiden Bermondsey Bermondsey on yksi Lontoon uusista hipster-alueista, joka tunnetaan taiteesta ja designista, pop-up kaupoista ja workshop-tyylisistä toimistoista. Fashion and Textile Museum, London Design Museum ja The White Cube -galleria sijaitsevat kaikki Bermondseyn kolmion sisällä. Bermondsey Streetiltä ei löydy yhtään ketjuliikettä tai Starbucksia, vaan ihania ravintoloita ja vastajauhetun kahvin tuoksun täyttämiä indie-kahviloita ja pikkukauppoja. Bermondsey Square -aukion perjantaisilta antiikkimarkkinoilta saattaa tehdä todellisia löytöjä. ”Siinä lomassa voi käydä lounaalla vaikka St Mary Magdalenan kirkkopuiston vanhassa vartiotornissa olevassa kuppilassa, jonka porkkanakakku on vertaansa vailla”, Riikka vinkkaa. ”Toinen huippuvinkkini on käydä G&T:llä 214 Bermondsey Street -kellaribaarissa, jonka omistajat valmistavat itse omaa Bermondsey Tonic Water

Bermondseyn antiikkimarkkinoilta voi tehdä hyviä löytöjä.

-vettä, ja jossa on tarjolla harvinaisia paikallisten minitislaamojen ginejä. Hyvä palvelu on myös taattu – onhan oma tyttäreni siellä työssä ja puhuu suomea”, nauraa Riikka.

Brunssi kauppahallissa Viikonloppuisin ruoan harrastajien mekka on Borough Market London Bridgen kupeessa. ”Sinne kannattaa mennä brunssi mielessä, sillä puolesta päivästä eteenpäin markkinahalli on jo tupaten täynnä. Täällä on kaikkea etiopialaisesta vegaaniruoasta parmakinkkuun ja kakkuihin. Aurinkoisena lauantaiaamuna Putneyn kaupunginosassa, australialaisen kokin Jason Wellsin Brew Caféssa voi syödä brunssin ulkona terassilla takkatulen ääressä peittojen alla - outo kokemus Lontoossa, jossa sää saatta usein olla al fresco -syömisen suurin haaste”. Taidemaailman uusi tuttavuus löytyy lännestä Chelseasta: arkkitehti Zaha Hadidin suunnittelema Roca Galleria. ”Zaha Hadid on ensimmäinen Pritzker -arkkitehtuuripalkinnon naisvoittaja ja huhujen mukaan temperamenttinen ja mielenkiintoinen taitelijaluonne”, Riikka kertoo.

Ostoksille konttitavarataloon Jos joen pohjoispuoli vetää puoleensa, kannattaa Riikan mielestä suunnata Shoreditchiin, jossa Lontoon intialainen

10

Riikka Currie-Smith löytää kotikaupungistaan aina jotain uutta. Riikan seurana yksi tunnetuimpia lontoolaisia, karhuherra Paddington.

ja bangladeshilainen kultuuri sekoittuvat modernien media-, IT- ja musiikkiyritysten kanssa. ”Täällä on Lontoon paras intialainen ruoka, ihania pikkuputiikkeja joissa paikalliset artesaanit myyvät vaatteita, koruja, huonekaluja ja tekstiileitä. Box Park on ainutlaatuinen kompleksi, jossa kaupat sijaitsevat isoissa yksittäisissä rahtikonteissa. Kauppiaiden joukossa on eurooppalaisia brändejä kuten Marimekko, Farah Vintage, Onepiece Norway ja Wandering Minds. Suosittelen myös pistäytymistä läheisessä Village Undergroundissa, jossa neljä vanhaa metrovaunua on muutettu taidegallerioksi”. ”Samalla seudulla Spitalfieldsissa on myös ihana Dennis Severs’ House, 1700-luvulla Ranskasta tulleen hugenottisiirtolaisen, silkkikutojan koti. Täällä on pari kertaa viikossa opastettu iltakierros, joka ei maksa paljon ja on todella mielenkiintoinen”, Riikka päättää.

5 • 2015 JUNE


Valikoimassa myös omat nimikko-oluet

Historiaa ja luomukulttuuria

Tallink Silja valitsi laivoille uudet viinit ja samppanjan

Hirvihaaran kartanossa Mäntsälässä vaalitaan tulitikkutehtailijan perintöä

Tallink Siljan viralliset laivan viinit ja samppanja vaihtuivat toukokuun alussa. Laivan viinit valitaan aina kahdeksi vuodeksi kerrallaan. Nyt Tallink Siljan laivoilla on mahdollista maistella ensi kertaa myös varustamon omia nimikko-oluita. Esa Aalto TALLINK SILJAN laivan viinit ovat olleet laivojen myydyimpiä viinejä. Niitä myydään vuosittain yli puoli miljoonaa pulloa. Uudet laivan viinit valitaan joka toinen vuosi pitkän valintaprosessin ja tiukkojen kriteerien jälkeen.

Juhani Paavonsalo

Pitkä prosessi Yli puolen vuoden urakka alkoi jo viime syyskuussa, jolloin lähetettiin tarjouspyynnöt toimittajille ja viinitaloille. ”Heillä oli pari kuukautta aikaa valita omat ehdotuksensa eri kategorioihin: punaja valkoviiniksi, kuohuviiniksi ja samppanjaksi”, kertoo Tallink Duty Freen ostojohtaja Argo Aosaar. ”Esikarsinnan jälkeen testattavaksi jäi 130 viiniä. Valinnan suoritti yrityksen sommelierien muodostama yli 20 hengen tiimi. Vietimme pari päivää lukkojen takana ja sokkomaistelimme kaikki ehdokkaat. Finalistien valinnan jälkeen kului vielä pari kuukautta hienosäätöön valmistajien kanssa, ennen kuin kaikki oli valmista uusien tuotteiden lanseeraukseen.”

Tiukat kriteerit Viinien valinnalle on asetettu tiukat kriteerit, kertoo m/s Silja Symphonyn hovimestari-sommelier Erkki Rintala. ”Viinien on oltava laadukkaita ja monenlaisiin ruokiin ja käyttötarkoituksiin sopivia. Itse ajattelen ensin kuluttajia ja heidän tarpeitaan. Asiakkaistamme osa on vielä aloittelijoita viinien maailmassa, mutta laivan viinin on oltava myös niin laadukas, että se tyydyttää perehtynyttä viiniharrastajaakin”. ”Etsimme tasapainoista ja pehmeää tuotetta, jossa hapokkuus, hedelmäisyys ja punaviinissä myös tanniinisuus kulkevat käsi kädessä. Esimerkiksi punaviinissä hyökkäävä tanniinisuus ei ole toivottava ominaisuus, eikä rutikuiva hapokas valkoviini sovi laivan viiniksi”, Rintala sanoo.

Erkki Rintalan ja Argo Aosaarin pitkä urakka on valmis. Uudet laivan viinit on nyt valittu.

Padruell (8,50 e), joka on rin vuoden ajan”, Argo Aosaar valmistettu perinteisellä kertoo. metodilla, eli toinen käyminen on tapahtunut Nimikko-oluet saapuivat pullossa samppanjoiden tapaan. Se sopii aperiTallink-konserni järjesti myös kiltiiviksi sekä kevyiden pailun pienpanimoille varustamon kalaruokien kanssa. nimikko-oluen löytämiseksi. SuuLaivan samppanja, ren osallistujamäärän ja tasokkairanskalainen Pannier den tuotteiden ansiosta niitä pääBrut Sélection (28,90 tettiinkin lopulta valita kaksi. e) valmistetaan pääNorrby Dunkel on tumma laasiassa tummista viiger Vormsin saarelta Virosta. Kenirypäleistä, jotka luovyt, meripihkan värinen Försti vat juomalle runsaan Ale tulee Helsingin edustalta Suoja hedelmäisen tyymenlinnasta. Molempia oluita Vormsin saarelta lin. Samppanjaa voi on nyt saatavilla Tallink Siltuleva Norrby Dunkel on toinen nauttia sellaisenaan jan laivojen ravintoloissa, puTallink Siljan uusista tai aperitiivina, ja se beissa ja baareissa. nimikko-oluista. sopii hyvin äyriäisja kalaruoille. L a iva n va l ko viini on saksalainen St Ursula Sommelier Select (7,90 e). Riesling-rypäle antaa viinille raikkautta ja pinot grigio heMaarianhaminan uuden delmäisyyttä ja pehmeyttä. hotelli Pommernin Sopii sellaisenaan tai esimerkiksi kalan tai rapujen kera. kohderyhminä ovat

Maarianhaminan upouusi hotelli

Punaviiniä myös magnumissa

Laivan punaviini, ranskalainen Saint Seine Grenache-Syrah (7,90 e) on erittäin tumma, runsas ja lämminhenkinen viini, joka sopii niin piknikille kuin illalliselle tai grillijuhliin. Laivan punaviiniä saa nyt kuohuviinien tapaan myös isoissa magnum-pulloissa. ”Magnumien kysyntä on ollut meillä jatkuUudet viinit vassa kasvussa, niitä esittelyssä ostetaan paljon lahLaivan uusi kuohu- Laivan viinit ja samppan- jaksi ja juhliin. Magviini on espanjalai- jan tunnistaa Tallink Silja num-pullon punaviiShip’s Wine -logosta. ni säilyy juotavana panen cava Heretat El

Valo, meri ja saaristo Itämeri uusin silmin Tallink Silja kutsui kolme kansainvälistä huippuvalokuvaaja katsomaan Suomea, Ruotsia ja Itämerta uusin silmin. Japanilainen, argentiinalainen ja amerikkalainen valokuvaaja tutustuivat ensimmäistä kertaa elämässään Suomeen, Ruotsiin ja Ahvenanmaahan dokumentoiden kokemuksiaan omista näkökulmistaan. Esa Aalto ”HALUAMME SAADA valokuvaa-

jien kautta ihmiset löytämään uudestaan Itämeren alueen kauneuden ja nostaa koko alueen matkailuimagoa sekä kotimaassa että ulkomailla”, kertoo Tallink Siljan markkinointijohtaja Hanna Länsivuori. ”Valokuvaajien tuotoksia tullaan käyttämään yhtiön markkinoinnissa, sosiaalisen median kanavissa, netissä, terminaaleissa ja laivoilla. Argentiinalainen Alejandro

5 • 2015 KESÄKUU

Keskellä viljavaa eteläsuomalaista peltomaisemaa sijaitsee Mäntsälän historiantäyteinen Hirvihaaran kartanomiljöö. Pian sata vuotta vanhan kartanon mailla viljellään nyt luomua ja asiakkaat saavat nauttia todellisesta lähiruoasta. Hirvihaara on suosittu ympäri vuoden ja siellä rentoudutaan niin työ-, juhla-, kuin perheporukalla. Vanha ja uusi täydentävät mainiosti toisiaan, tunnelma on korkealaatuista ja asiakasystävällisyys mutkatonta.

Chaskielberg oli erityisen vaikuttunut Pohjolan valoisista öistä, jotka antoivat hänelle mahdollisuuden kokeilla erilaisia tapoja hyödyntää uniikkia valoa yökuvauksessa, johon hän on erikoistunut. Muut kuvaajat olivat japanilainen Joji Shimamoto sekä amerikkalainen Olivia Bee. 21-vuotias Olivia aloitti kuvauksen jo 11-vuotiaana. Hänestä povataankin uutta valokuvaajasensaatiota. Kuvaajien matkakokemukset ja parhaita otoksia netissä silja. fi/uusinsilmin

liikematkustajat sekä incentive-ryhmät. YMPÄRI VUODEN auki oleva

uusi hotelli Pommern rakennettiin vanhan hotellin tilalle. Hotellissa on nyt 95 huonetta, joiden sisustuksessa on pyritty pohjoismaiseen raikkauteen. Vaikka hotellin kohderyhmänä ovatkin pääasiallisesti liikematkustajat, löytyy hotellista lapsiperheille myös omia Muumi-huoneita. Hotellissa on myös kolme kokoustilaa 8-12 hengelle.

Uusi hotelli Pommern vihittiin käyttöön maaliskuun alussa.

Paikallisherkkuja Hotellin Kvarter 5 ravintolaa vetää keittiöpäällikkö Dennis Lindqvist, jonka alaisuudessa toimivat myös muut Åland Hotel Groupin hotellit – ryhmille kohdennettu hotelli Savoy ja perheisiin keskittyvä kesähotelli Adlon. Kvarter 5:n ruoka perustuu ahvenanmaalaisiin raaka-aineisiin. Ravintolan toimintaa tukee aulassa sijaitseva viinibaari. ”Olen ylpeä, että saimme ahvenanmaalaisin voimin näin hienon hotellin. Toivon, että hotellimme houkuttelee lisää matkustajia tutustumaan A h ve n a n m a a n m o n i p u o l i seen matkailutarjontaa”, sanoo Åland Hotel Groupin hallituksen puheenjohtaja Thomas Lepistö.

HELSINGIN JA LAHDEN välistä moottoritietä hurauttaa nopeasti perille. Matkaa Helsingistä on vain 60 kilometriä. ”Yhteydet tulevat vielä paranemaan, kun heinäkuussa avattava lentoaseman Kehärata tuo mahdollisuuden tulla vaikka Helsinki-Vantaalta suoraan Mäntsälän asemalle” johtaja Nina Laitiainen kehaisee. ”Lisäksi Kartanolla on sopimustaksi varattuna lyhyehkölle loppumatkalle”, hän täydentää.

Kartanon monivaiheinen historia Hotellinjohtaja Nina Laitiainen tiivistää historiaa pähkinänkuoreen: Mäntsälän kartano rakennettiin teollisuusmies ja tulitikkutehtailija Herman Holmbergin yksityisasunnoksi vuonna 1918. Arkkitehtuuria ja puutarhaa suunniteltiin viimeistä piirtoa myöten aikakauden suuntausten mukaisesti. Usean eri omistusvaihdoksen tuoksinassa kartano ehti olla Mäntsälän kapinan näyttämönä 1930-luvulla. Erilaisten yksityisomistajien ohella kartano on ollut kerran Helsingin kaupungin hoteissa ja kahdesti Mäntsälän kunnan, joka lopulta myi sen nykyiselle omistajalle Arto Hakalalle alkuvuodesta 1992.

Saneeraten ja uutta rakentaen Työtunteja ei ole säästelty, kun paikkoja on reilun parinkymmenen vuoden aikana palautettu entiseen loistoonsa. Johtaja Laitiaisen mukaan ohjenuorana on ollut, että kaikki pitää tehdä huolella ja alkuperäistä henkeä kunnioittaen. Uudisrakentamisen puolta edustaa aito savusauna, joka valmistui 1997 lähellä virtaavan Mustijoen tuntumaan. Sitten pihapiiriin rakennettiin tyyliin sopiva Ruusutalo sekä tenniskenttä klubirakennuksineen. Reilu vuosi sitten valmistunut elegantti Lasipaviljonki on viimeisin Hirvihaaran tunnusmerkeistä. 230 neliön paviljonki mukautuu niin juhliin, häihin, konsertteihin, kokoustamiseen, koulutukseen, seminaareihin kuin vaikka tuotelanseerauksiin. Paviljonki on yhteydessä kartanon päärakennukseen maanalaisella, leveällä tunnelikäytävällä, jossa on myös pyörätuolihissi liikuntarajoitteisille.

Luomuviljelystä ainekset Nina Laitiaisen mielestä oikeaan kartanoelämään liittyvät aina hyvä ruoka ja ruokakulttuurin vaaliminen. Tässä suhteessa Hirvihaaran kartanossa ”eletään niin kuin opetetaan”. Melkein tuoksuetäisyydeltä päärakennuksen portailta löytyvät yrttitarha, kasvimaat, keittiöpuutarha ja luomuviljelmät. Vähän etäämpänä siintävät luomupellot. ”Ruoka ja juomatuotteemme ovat ammattilaisten taidoilla ja rakkaudella tehtyjä ja ne ovat todella tärkeässä osassa palveluamme”, Nina kertoo. Keittiön omasta luomupuutarhasta saadaan yrtit, kasvikset sekä juurekset suoraan asiakkaan lautaselle ja joskus lasiinkin. ”Meillä on aina tarjolla lähiruokaa, ja teemme paikallisten tuottajien kanssa yhteistyötä.

Hirvihaaran kartano valmistui lähes sata vuotta sitten. 1990-luvulla päärakennus restauroitiin perusteellisesti.

tosali on avautunut huhtikuussa ja day-spa kesän alussa. Mustijoella voi meloa, sup-lautailla, soudella ja kalastaa. Metsän siimekseen kätkeytyvällä laavulla voi istua iltaa nuotiotulilla ja nauttia vaikka nokipannukahvit. Hirvihaaran 18-reikäinen golfkenttä on noin kilometrin päässä. Ratsastustallejakin on Kartanon läheisyydessä kolme. Myös Mäntsälän ampumarata sijaitsee Hirvihaarassa.

Satsaus tulevaisuuteen Luomupuutarhuri Suvi Lehtonen esittelee tuoretta satoa, joka päätyy kartanon ruokapöytään.

”Alalla on kieltämättä haastavat ajat ja siksi olemme panostaneet myyntiin ja markkinointiin tänä vuonna vieläkin vahvemmin

Kartanossa on erikokoisia huoneita, joissa on yhteensä 58 vuodepaikkaa. Yksittäismatkustajille huonehinnat alkaen noin 150 euroa.

Paviljonki on Hirvihaaran viimeksi rakennettu uudisrakennus. Avara ja valoisa tila soveltuu monenlaiseen tarpeeseen.

Olemme luomuportaassa 4 tasolla, joka on iso asia puhtaan ruoan puolesta. Olemme syystäkin ylpeitä kokkiemme tietotaidosta, joka pohjautuu vahvasti ranskalaiseen keittiöön” Laitiainen kertoo. Kesällä kahvisalongissa on buffetpöytä katettuna. Kesäkuussa lounaalle pääsee arkisin ja lauantaisin klo 11-17, heinäkuussa keskiviikosta lauantaihin klo 11-17. Buffet hinta on 16.50 euroa.

Kartanon alueen aktiviteetit Kartanoalueelta löytyy paljon erilaisia mahdollisuuksia liikkua ja harrastaa. Kartanolla on oma massatenniskenttä, mailat ja pallot voi vuokrata. Uusi kun-

kuin aikaisemmin”, Laitiainen mainitsee. ”Haluamme tarjota palveluitamme enemmän myös yksittäiselle matkailijalle. Siksi olemme investoineet paljon. Emme usko siihen, että vain säästäminen vie eteenpäin. On pakko investoida vaikeina aikoina, jos siihen on mahdollisuus. Näin olemme paremmin valmiina, kun ajat paranevat. Toki kuluja on hyvä tarkastella kriittisesti kaiken aikaa ja kehittää toimintaa myös tätä kautta. Alamme henkilöstökulut ovat merkittävä osa, ja siksi henkilöstön hyvinvoinnista ja ammattitaidosta täytyy pitää huolta, ” kartanohotelli Hirvihaaran johtaja Nina Laitiainen päättää. Lisätietoa: hirvihaarankartano.fi

11


ALUEKATSAUKSESSA: Lappi

Ulkomaalaisten osuus edelleen hyvin vahva

Lapin talvikausi meni lopulta kohtuullisen hyvin Haasteena ympärivuotisuus ja liikenneyhteydet Lappi on pääkaupunkiseudun jälkeen Suomen matkailun ehdoton kakkonen, alue jossa voidaan sanan varsinaisessa merkityksessä puhua matkailuteollisuudesta. Lapin matkailuun on panostettu paljon, sekä infrastruktuuriin ja palveluihin että markkinointirahaa. Panostukset näyttävät tuottavan hedelmää. Eri selvitysten mukaan Lapin matkailutulo on suuruusluokkaa 700 miljoonaa euroa, mikä on merkittävä osuus Lapin kaikkien toimialojen liikevaihdosta. Erik Floman LAPISSA ON rekisteröityä kau-

pallista majoituskapasiteettia lähes 23 000 vuoteen verran. Se on kolmanneksen enemmän kuin Helsingissä ja yli kolme kertaa niin paljon kuin Tampereella. Nämä vertailut suhteuttavat hyvin Lapin muun Suomen matkailukarttaan. Suurimman suhteellisen osuuden, lähes puolet, matkailutulo muodostaa Kolarin ja Enontekiön elinkeinotulosta, mutta määrällisesti suurinta se on Rovaniemellä ja Kittilässä, yli 100 miljoonaa euroa kussakin.

Monista lähteistä Ikkunapaikan aluekatsauksessa mielenkiinnon kohteena on kaupallinen majoitustoiminta ja tällä kerralla viime talvikausi, tosin laskettuna ennen kauden viimeisen kuukauden, eli huhtikuun tilastoitumista. Rekisteröityjen majoitusliikkeiden majoitusmyynnin arvo oli marras-maaliskuussa runsaat 64 miljoonaa euroa, alle kymmenen prosenttia koko Lapin ja koko vuoden matkailutulosta. Lapin yöpymisistä vain noin kolmasosa on tilastoituja. Mat-

kailutulo muodostuukin monista eri lähteistä: liikenne, rinnepalvelut, ravintolapalvelut, oheispalvelut ja vähittäiskauppa ehkä tärkeimpinä.

Levi suurin Lapin talvikauden 2014-2015 (marras-maaliskuu) rekisteröityneitä yöpymisiä oli noin 1,2 miljoonaa. Rekisteröityneissä yöpymisissä suurin kohde on Levi noin 280 000 yöpymisellään, jota edellä muun Suomen hiihtokohteista on vain Vuokatti Sotkamossa. Levin jälkeen kolmanneksi suurin koko Suomen mittakaavassa on Kuusamon Ruka, jonka perässä hiihtää Ylläs. Lapin kohteiden yöpymismäärällä mitattu pienin kohde taas on Enontekiö. Kaupungeista Rovaniemi on kaupallisissa yöpymisissä mitattuna Suomen viidenneksi suurin ennen Turkua ja Oulua.

Kasvu ulkomailta Lapin talvikauden rekisteröidyistä yöpymisistä peräti 57,5 % eli noin 700 000 tulee ulkomailta. Luku on merkittävän suuri ja edustaa varsin hyvin koko talvikautta, sillä ulkomaisten osuus on huhtikuussa enää vähäinen.

Länsi-Lapissa (Levi, Muonio ja Enontekiö) on ulkomaalaisten määrä peräti kasvanut. Ulkomaalaisten matkailijoiden merkittävä määrä on hieno saavutus erityisesti sen takia, että venäläisten matkailijoiden määrä odotetusti selvästi laski edellistalveen verrattuna. Venäläisturistien määrä ei kuitenkaan ole Lapissa pudonnut yhtä paljon kuin muissa Suomen hiihtokeskuksissa. Tunturi-Lapissa venäläisten merkitys on pienintä, Rovaniemellä ja Saariselällä taas venäläisten matkailijoiden määrän pudotus

on ollut suurinta, molemmissa peräti 51 %. Tyypillinen pudotus muissa kohteissa on 3040 %. Poikkeuksen muodostaa Pyhä-Luosto, jossa venäläisten määrä on jopa lisääntynyt. Lähes kaikissa Lapin kohteissa Iso Britannia on talvikauden suurin ulkomainen ryhmä. Poikkeuksen muodostaa Rovaniemi, jossa Israel on noussut suurimmaksi. Kakkospaikkaa pitävät usein ranskalaiset.

Käyttöasteet ennallaan Lapin kohteissa käyttöasteen

että Finavia saa EU:n puolesta jatkaa maakuntalentokenttien ristisubventointia ns. verkostomalliin nojautuen.

Riittävästi yhteyksiä Lapin matkailun kohtalonkysymyksiä on kaksi: lentoliikenne ja matkailukauden pidentäminen. Tämä kausi osoitti, että Venäjä ei päinvastaisista odotuksista huolimatta muodosta kolmatta kohtalonkysymystä. Lappi pärjäsi kohtuuhyvin,

Talven vetovoima Matkailukauden pidentäminen parantaisi ratkaisevasti matkailuun tehtyjen infrastruk-

Lappi talvi 2014-15 (marras-maaliskuu) Yöpymiset Ulkomaisten yöpymisten osuus Hotellihuoneen keskihinta*

Lappi

Levi

Rovaniemi

Ylläs

Saariselkä

Muonio

1 243 094

280 151

249 949

57,5 %

57,0 %

69,5 %

Pyhä-Luosto

Salla

Enontekiö

183 412

161 792

74 576

67 825

52 382

38 447

41,3 %

59,8 %

81,1 %

56,9 %

30,6 %

60,4 %

107,63 €

110,42 €

103,10 €

..

..

..

..

53,65 €

73,92 €

Yöpymisen keskihinta*

51,63 €

53,19 €

59,94 €

35,95 €

54,42 €

..

98,28 €

74,27 €

34,25 €

Majoitusmyynnin arvo

64 175 166 €

14 900 419 €

14 981 654 €

6 594 373 €

8 805 503 €

..

6 665 511 €

3 890 259 €

1 316 641 €

53,8 %

69,7 %

69,2 %

40,6 %

46,2 %

..

50,9 %

54,9 %

42,7 %

70,5 %

68,0 %

83,7 %

63,2 %

73,2 %

81,9 %

70,2 %

61,1 %

72,8 %

3,02

3,23

2,15

4,79

3,14

4,73

3,68

4,86

2,84

Huonekäyttöaste

*

Vapaa-ajan matkailun osuus yöpymisistä Viipymä (vrk) Rekisteröity vuodekapasiteetti

*

Lentomatkustajien määrä**

22 939

3 995

3 145

3 791

3 493

1 310

1 334

1 148

1 106

629 985

204 097

285 106

kts. Levi

92 984

kts. Levi

kts. Rovaniemi

kts. Rovaniemi

18 248

* tammi-maaliskuu 2015, ** Rovaniemi, Kittilä, Ivalo, Enontekiö ja Kemi-Tornio

muutokset ovat päättyneellä talvikaudella olleet hyvin pienet. Pyhä-Luosto ja Levi näyttävät hienoista, noin prosentin käyttöasteen kasvua. Pudotusta on ainakin Saariselällä ja Rovaniemellä, mutta näissäkin vain 2-3 prosentin luokkaa. Näin huonoina aikoina ja venäläismatkailijoiden kadon jälkeen käyttöasteiden kehitys on ollut varsin hyvää. Pyhä-Luosto näyttää kerryttäneen kasvua hinnan kustannuksella, sillä majoitus-

vaikka venäläisten matkailijoiden määrä putosi paikoin rajustikin. Toimiva lentoliikenne on etäisyyksien takia Lapin matkailun elinehto. Mennyt talvi osoitti, että reittilentojen kilpailu on maapalveluille elintärkeää. Jos markkinoilla on vain yhden yhtiön lentotarjontaa, nousee hintataso helposti kovin korkeaksi. Dialogi lentoyhtiöiden kanssa toimii kuitenkin nyt entistä paremmin. Samalla näyttää varmistuneen,

tuuri-investointien kannattavuutta. Tällä saralla on paljon tehty, mutta edelleen talvi jättää muun vuoden varjoonsa. Täydellisen tasapainon saavuttaminen on varmasti mahdotonta, mutta lisäkapasiteetin sijaan kannattaisi Lapin kohteiden panostaa ohjelmapalveluihin, kulttuuritapahtumiin ja kokouksiin, jotka toisivat lisää heikkojen jaksojen kuormaa. Tasaisempi kysyntä on myös lentoliikenteen kannalta arvokasta.

Yöpymisen keskihinta ja huonekäyttöaste Lapissa, 2001–2015 60 %

60 € Yöpymisen keskihinta Huonekäyttöaste %

LEVI SPIRIT HUVILAT – ARKTISTA YLELLISYYTTÄ –

12

50 %

40 €

40 %

30 €

30 %

20 €

www.vanajanlinnagroup.fi

www.levispirit.fi Myyntipalvelu: 0600 550 124 (0,8 €/min+pmv/mpm) tai info@levispirit.fi.

50 €

2001 2002

2003 2004 2005

liikkeiden keskihinta on siellä pudonnut 8 eurolla viime talveen nähden. Saariselällä näyttää käyneen päinvastoin, sillä keskihinta on siellä noussut 7 eurolla. Levillä keskihinta on taas noussut euron verran. Keskihintaan pätee sama totuus kuin käyttöasteeseen: näissä oloissa kohtuullisen hyvä saavutus. Huonomminkin olisi voinut käydä.

2006 2007

2008 2009 2010

2011

2012

2013

2014 2015, I–III

20 %

Erik Floman on liikkeenjohdon konsultti, joka on aikaisemmin toiminut pitkään matkailualalla. Floman on jo 8 vuoden ajan Ikkunapaikan avustajana koostanut matkatoimistojen tilinpäätösanalyysejä ja analysoi nyt myös Ikkunapaikan eri alueiden matkailutilastoja. Ikkunapaikan tilastojen tekijä Heikki Artman on valtiotieteen maisteri, jolla on mittava ura matkailualan eri tehtävissä, mm. MEKissä. Hän on toiminut tutkijana ja tehnyt matkailualan tilastointeja, kehitysanalyyseja ja markkinatutkimuksia eri matkailualan sektoreille. Vuodesta 1988 toiminut Art-Travel Oy tekee kattavia tilastoja ja analyysejä eri tilaajille. Ikkunapaikalle hän on tehnyt oheiset kaaviot Tilastokeskuksen keräämän aineiston pohjalta.

5 • 2015 JUNE


Lapin hiihtokeskuksissa oli kohtalainen talvikausi

YÖVY LAPIN TAIVAAN ALLA LEVIN IGLUISSA

Keskieurooppalaiset ovat löytäneet Lapin, lentotarjontaa kaivataan edelleen lisää

Tutustumistarjous ammattilaisille 1.7–31.10.2015

Hinta 199 €/iglu

Soittokierros Lapin hiihtokeskuksiin antoi joka taholta aika samansuuntaisia viestejä viime talvikauden matkustajamääristä. Venäläisten määrä putosi jopa puoleen, onneksi muiden ulkomaalaisten osuus vastaavasti kasvoi. Kotimaisia matkailijoita oli entiseen malliin, mutta maamme tiukka taloustilanne näkyi erityisesti yritysasiakkaiden vähyytenä. Se taas heijastuu heti ravintola- ja ohjelmapalvelumyyntiin. Talvi oli Lapissa runsasluminen ja hyvät säät jatkuivat pitkälle kevääseen. Kausi vaan hiljeni monessa kohteessa jo huhtikuun alussa. Pääsiäinen oli tänä vuonna aika aikaisin ja sen myötä lentotarjonta väheni loppukevään osalta nostaen lippujen hinnat niin korkeiksi, että hiihtokansa valitsi autokyydin Etelä-Suomea lähempänä oleviin hiihtokeskuksiin. Antti Haukkamaa LEVIN MATKAILU OY:N toimitus-

johtaja Maria Virolainen on tyytyväinen menneeseen talveen ottaen huomioon Suomen talouden tilanteen. Levillä kansainvälisten kävijöiden osuus kasvoi 2,3% huolimatta siitä, että venäläisten matkailijoiden määrä laski merkittävästi. Kasvua löytyi etenkin Keski-Euroopasta Saksasta ja Itävallasta sekä Pohjoismaista Norjasta ja Ruotsista. Suomalaisten määrä laski tammi-maaliskuussa 11,3% ja syyksi Virolainen arvelee tiukan taloustilanteen sekä Lapin lentohinnat. ”Aikaisempaa useampi hiihto- ja laskettelukeskuksiin keväällä suunnannut valitsi kulkuneuvokseen oman auton taloudellisista syistä. Pitkähkön ajomatkan päässä olevan Levin sijaan valittiin herkemmin kohde, jonne on lyhyempi ajomatka”, arvelee Virolainen. Hissilippumyynnissä Levillä tehtiin edellisvuotta parempi tulos. Levin etelärinteiden uudistusten ansiosta kiinnostus ja kävijämäärät kasvoivat roimasti. Levin kesätapahtumista kannattaa mainita Levi Outdoor Fest 29.7.-2.8. Uusi tapahtuma, joka sopii niin liikunnalliseksi perhelomaksi kuin haastavammaksi ja fyysisiä rajoja kokeilevaksi kilpailutapahtumaksi. Outdoor Festissa voi kisata mm. Extreme F i n n t r i at h l o nissa, Levi Trail Run polkujuoksussa sekä Le- Toimitusjohtaja Virolainen, v i - Y l l ä s M T B Maria Levin Matkailu Oy. maastopyöräkilpailussa.

Wilderness Hotel Nellim.

House of Lapland Hullu Poro –matkailurypästä pyörittävä Päivikki Palosaari harmittelee myös sesongin loppumista niin aikaisin kev ä ä l l ä . ” Ku n Norwegian lopetti lentonsa pääsiäiseen, nousi Finnairin lentohinnat niin korkeiksi, ettei kävijöitä tullut. H u h t i k u u o l i Toimitusjohtaja Palosaaongelmallinen Päivikki ri, Hullu Poro Oy. meille kaikille.” Päivikki on iloinen uudesta House of Lapland –hankkeesta, joka hoitaa jatkossa keskitetysti Lapin matkailumarkkinointia ja –viestintää. ”Siinä olemme kaikki yrittäjät yhdessä saman sateenvarjon alla ja menemme käsi kädessä yhdessä eteenpäin. Onhan se niin, että jos täällä jollain on asiakkaita majoittumassa, niin kyllä ne samat asiakkaat tulevat myös meidän ravintoloihin syömään ja tarttuvat alueen ohjelmapalveluyrittäjien tarjontaan. Päivikki on tyytyväi-

nen Levin yrittäjien tuotteiden korkeaan laatuun. ”Ongelmallinen taloustilanne on pakottanut meidät kaikki terävöittämään tarjontaamme, jokainen on hionut timanttejaan ja nyt niitä todella kelpaa tarjota kenelle vaan.”

Ylläksellä tasaisesti kävijöitä Ylläksen Matkailuyhdistys ry:n toimitusjohtaja Nina Forsell kehui hänkin talven hyvälumisuutta ja aurinkoisia kevätkuukausia. Kävijämäärät olivat edellisen vuoden tasoa, osalla matkailuyrittäjistä jopa nousua. Ylläksellä kasvua tuli Englannista, Sveitsistä ja Hollannista. Venäjä laski ja nekin venäläiset, j o t k a t u l iva t , käyttivät aikaisempaa selvästi Toimitusjohtaja vähemmän ra- Nina Forsell, haa palveluihin. Ylläksen MatYlläs on sat- kailuyhdistys ry. sannut myös kesätarjontaan ja Forsell mainitseekin uuden

Lapille yhteinen markkinointi- ja viestintätalo

House of Lapland varmistaa Lapin nakyvyyttä ja vetovoimaa House of Lapland Oy aloitti toimintansa tämän vuoden huhtikuun alussa. Yhtiön omistavat Lapin kunnat ja korkeakoulut ja sen toimipaikka on Rovaniemellä. Toimitusjohtaja Sanna Tarssanen iloitsee siitä, että jatkossa Lappi on tavoitettavissa yhdestä osoitteesta, oli sitten kyseessä kansallinen tai kansainvälinen matkailumarkkinointi ja -viestintä. Perusteellinen suunnittelutyö on tehty ja kesäkuussa julkaistaan toimintastrategia. Antti Haukkamaa HOUSE OF LAPLANDIN toiminnan valmisteluun on osallistunut noin 300 lappilaista vaikuttajaa ja yrittäjää. Tarssanen korostaa, että kyse on uudesta poikkitoimialaisesta toiminnasta, jossa nähdään paljon mahdollisuuksia. Maakuntajohtaja Mika Riipi Lapin liitosta painottaa, että Lapin tulee ottaa pohjoisen johtajuus, johon tarvitaan yhteisymmärrystä ja tavoitteellista mielikuvien rakentamista. Yhtiön rahoitus tulee pääosin kolmesta lähteestä, Lapin kunnilta ja yrityksiltä sekä EU:n hankerahoituksista. M y ö s Vi s i t Toimitusjohtaja Finland on Sanna Tarssanen, y h t e i s t y ö - House of Lapland Oy

5 • 2015 KESÄKUU

kumppanina. ”Näin alkuvaiheessa meitä on yhtiössä töissä 5 henkeä ja pari kolme vielä rekrytoidaan. Tarkoitus on jatkossa toimia aika kevyellä organisaatiolla hyödyntäen parasta mahdollista ulkopuolista osaamista”, tähdentää Tarssanen.

Toimintalinjoista päätetty Yhtiön toimintalinjoiksi on tässä vaiheessa valittu seuraavat neljä: Lapin markkinointi asumispaikkana, kuvauslokaationa elokuva- ja tv-yhtiöille, kauppakumppanina sekä matkakohteena. House of Laplandin toimintastrategia on määrä julkaista 12.6. pidettävissä tupaantuliaisissa. Tavoitteena on joka tapauksessa varmistaa, että Lapin mielikuva ja viestintä palvelee maakunnan toimijoita monipuolisesti. Tarssanen korostaa, että vaikka vielä ollaankin hihojen käärintävaiheessa, niin selvää

on, että tavoitteellinen viestintä- ja mediatyö ovat keskeisiä maakunnallisen maineenhallinnan välineitä. Niitä vahvistetaan tarvittaessa kohdennetuilla markkinointikampanjoilla sekä tehokkaalla sisäisellä ja ulkoisella sidosryhmäviestinnällä. Kaikki työ tehdään Lappi-brändin tavoitemielikuvaa vahvistaen yhtenäisen visuaalisen ilmeen alla.

Hienosti kiteytetty Lapin päättäjistä moni on lausunut House of Laplandista viisaita sanoja. Tässä pari mojovaa kiteytystä: ”Lappi tekee uutta arktista tulevaisuutta. Tämä pitää kertoa yhdessä maailmalle”, Erkki Kautto, Rovaniemen elinkeinojohtaja. ”Meijän on aika Lapissa keskittää resurssit ja alakaa oikiasti töihin”, Erkki Parkkinen Pelkosenniemen kunnanjohtaja.

Pallas-Yllästunturin kansallispuistoon tulevan maastopyöräreitin. Sen avaisia vietetään 18.7. Elokuussa on vuo- Hotelli Ylläshurossa Kino Yl- minan yrittäjäpariskunta Meeri läs, jolloin voi ja Toivo Qvist. nauttia elokuvista ulkoilmateatterissa. Ylläshumina Oy on Ylläksen vanhimpia perheyrityksiä ja sen nykyinen vetäjä Toivo Qvist on jo toisen polven yrittäjä. Hän on tyytyväinen menneeseen talvikauteen, lyhyydestä huolimatta se oli hyvin tasainen, kävijöitä riitti myös tammikuussa. Qvist on markkinoinnissaan suuntautunut Länsi-Eurooppaan ja maihin, joista on charter-lentoja Kittilään, kuten Sveitsiin, Ranskaan ja Englantiin.

Saariselkä on perhekohde Alkuvuoden yöpymiset kotimaasta kasvoivat Saariselällä 7%. Inari-Saariselkä Matkailu Oy:n markkinointijohtaja Tarja Manninen pitääkin aluetta perheille sopivana. Alue on lumivarma, hiihtolatuja löytyy yli 200 km ja vilkkain yöelämä puuttuu. Venäläisten osuus tippui peräti 51%ja ulkomais- Markkinointen asiakkaiden tijohtaja Manninen, yöpymiset vähe- Tarja Inari-Saariselkä nivät kokonai- Matkailu Oy. suutena tammi-maaliskuussa yli 8%. Suosiotaan ovat kasvattaneet pienet kylät ja niissä olevat wilderness-hotellit. Mannisen mukaan ne tarjoavat aidon ja erilai-

Golden Crown – Levin iglut leviniglut@levi.fi, www.leviniglut.fi

sen kokemuksen, joka on mahdollisimman kaukana ihmisten kiireisestä arjesta. Myös kesä on Saariselällä vilkas, kun matkailutie Rovaniemeltä Pohjois-Norjaan kulkee alueen kautta. ”Keski-Eurooppalaiset autoilijat tulevat tänne jo toukokuussa ja kesän kuluessa meno vaan kiihtyy”, toteaa Manninen. Uudistuneet kotisivut avattiin toukokuussa ja pian inarisaariselka.fi –sivuilta löytyy tietoa jopa seitsemällä eri kielellä.

Lennot avainasemassa Kaikilla Lapin keskuksilla oli sama toive, lentoja ja kilpailua lisää, jotta hinnat pysyvät järkevällä tasolla. Finavian Lapin aluejohtaja Martti Oinas kertoi ulkomailta tulevien lentojen määristä. Vuonna 2014 Rovaniemelle laskeutui 328 ulkomaista konetta ja Kittilään 356, kasvua edelliseen vuoteen verrattuna Rovaniemellä noin 13% ja Kittilässä 9%. Alkuvuoden luvut tänä vuonna osoittavat kuitenkin vähennystä viime vuoteen verrattuna ja Oinaksen mukaan syynä on Venäjältä tulevien lentojen pienempi määrä. Kansainväliset tilauslennot Lappiin alkavat marraskuun lopusta ja jatkuvat maaliskuun loppuun. Majoitusliikkeet kuten hiihtokeskuksetkin näkisivät mielellään, että ne jatkuisivat vielä huhtikuulle, jolloin säät ovat yleensä parhaimmillaan. Joulukuun viikonloput ja joulu on lentojen suhteen vilkkainta aikaa ja venäläisten lennot ajoittuvat uuteen vuoteen ja tammikuun alkupuolelle. Lufthansa avaa ensi talvena uuden reitin München-Kittilä välille. Sitä operoidaan kerran viikossa lauantaisin 19.12.2015 – 27.3.2016 välillä.

Rovaniemelle on avattu uusi boutique-hotelli Lapin hotellitarjontaan on saatu uusi boutique-hotelli. Rovaniemen keskustassa sijaitsevassa Arctic Light -hotellissa panostetaan korkeaan laatuun, yksilöllisyyteen ja vieraanvaraisuuteen.

Kulttuuria ja olutta Tšekin kesässä VANHANA KAIVOSKAUPUNKINA

tunnettu Ostrava on vuoden suosituimman musiikkifestivaalin pitopaikka. Colours of Ostrava kokoaa 16.-19. heinäkuuta yli 150 yhtyettä ja laajan kirjon kevyen musiikin tyylisuuntia, jazzia, poppia, rockia ja maailmanmusiikkia. Tšekkiläisen oluen ystäville ehdoton kohde on Harrachovin olutfestivaali 18. heinäkuuta. Paikallisten olutmerkkien ja pienpanimo-oluiden lisäksi voi tutustua lasinpuhallukseen myös lasitehtaastaan tunnetussa kaupungissa.

Český Krumlovissa järjestetään heinäelokuussa musiikkijuhlat.

Český Krumlovin kaupungin kansainväliset musiikkijuhlat kestävät viisi viikkoa heinä-elokuussa. Kymmenet konsertit levittäytyvät tämän Unescon maailmanperintökohteen kiehtoviin esityspaikkoihin. Tarjolla on klassista musiikkia, jazzia, folkia, oopperaa ja musikaaleja. Lisätiedot czechtourism.com

US Airwaysin tarun loppu US Airwaysin kaikki lennot muuttuvat American Airlinesin lennoiksi. HEINÄKUUSTA ALKAEN kaikki

Miia Manner VUONNA 1949 valmistuneeseen Kauppalantalon arvokiinteistöön on loihdittu boutique - hotelli, jossa on 57 yksilöllisesti sisustettua huonetta. Huoneiden sisutuksessa on panostettu moderniin, pohjoiseen designiin ja yksityiskohtien runsauteen. Kylpyhuoneissa on sadevesisuihkut ja kylpytakit ja tossut kuuluvat vakiovarustukseen. Aurora Loft – huoneissa on myös kattoikkuna ja minikeittiö. Hotellin palveluihin kuuluvat myös terassi, loungebaari, kuntosali ja sauna-osasto.

Huoneiden sisustuksessa on panostettu pohjoiseen designiin ja yksityiskohtien runsauteen.

markkinointijohtaja Lieven De Rycke.

Pilatesta ja jooga

Lähiruokaa

”Vieraidemme käytössä on Arctic Light Hetket – palvelukokonaisuus, joka sisältää esimerkiksi jooga- ja pilatestunteja, hierontaa ja järjestettyjä retkiä esimerkiksi konserttiin tai näyttelyyn. Huhtikuussa avattu hotellimme on otettu erittäin hyvin vastaan, esimerkiksi Tripadvisorissa olemme saaneet erittäin hyviä arvioita vierailtamme”, kertoo hotellin

Ravintola Arctic Boulevardin valikoimaan kuuluu arktisten metsien riista ja jäämeren kalat ja äyriäiset. Keittiössä käytetään runsaasti marjoja, villivihanneksia ja yrttejä ja suositaan lähellä tuotettuja, kaudelle tyypillisiä raaka-aineita. Ravintolan erikoisuus on puuhiiligrilli, joka lämpiää aina kun ravintola on avoinna, eli maanantaista lauantaihin.

US Airwaysin lennot muuttuvat pikku hiljaa American Airwaysin lennoiksi. Näillä näkymin lokakuun lopulla US Airwaysin lennonnumerolla ei operoisi enää yhtään lentoja. Koneiden maalaus American Airwaysin väreihin kestänee kuitenkin vielä jonkin aikaa. Suunnitelmissa on saada koneet uusiin väreihin ensi vuoden aikana. US Airwaysin tarina alkoi 75 vuotta sitten, jolloin yhtiö alkoi operoida nimellä All-American Airwaysina. Ennen viimeisintä nimeään yhtiö tunnettiin nimellä US Air.

Suuret hallitsevat Kymmenisen vuotta sitten alkaneiden yhdistymisten myötä lentokentiltä ovat hävinneet jo mm. TWAn, America Westin, Northwestin, Continentalin ja Midwestin nimet. Sulautumiset ovat vähentäneet suuria yhtiöitä, mikä on näkynyt mm. lentohintojen nousuna, koska yhtiöt rajoittavat lentojen frekvenssejä. Nyt maan neljä suurinta yhtiötä; American, Delta, United ja Southwest, hallitsevat Yhdysvaltojen markkinoista jo 80 prosenttia.

13


AD-Touch-EN-STO2-AW.pdf

1

5/25/15

9:26 AM

Kulissien takana –sarja pääsi matkalaukkujen mukaan

Laukut kulkevat kilometrikaupalla pitkin hihnastoa omissa kaukaloissaan Kulissien takana -sarjassa pääsemme kurkistamaan matkatavarankäsittelyterminaaliin. Sanahirviö on sen verran pitkä, että lienee paras puhua matkatavaratehtaasta. Näin asian ilmaisi myös Kari Kaijanen, joka vastaa Finnairilla matkatavarankäsittelystä 37 vuoden lentoasemakokemuksella. Matkatavaratehtaasta voidaan todella puhua, kun Helsinki-Vantaalla tavarahalleja on kahdessa kerroksessa yhteensä 20 000 neliömetriä, siis kaksi hehtaaria. Aika vaikuttavaa katsottavaa, kun laukut menevät hihnastoja pitkin jokainen omassa kaukalossaan parhaimmillaan 7 metriä sekunnissa. Siinä pakosta ihmettelee, kuinka ne yleensä onnistuvat löytämään omistajansa. Täällä, jos missä, tulee mieleen tunne, että on Liisana ihmemaassa. Antti Haukkamaa MATKATAVARATEHTAAN TUNNUSLUVUT ovat vaikuttavia.

Laukkuhihnastoja on kaikkiaan 11 km ja lisäystä entiseen 7 km. Kapasiteetti on 13,5 miljoonaa laukkua vuodessa ja huippukapasiteetti 7 000 kappaletta tunnissa. Keskimääräinen päiväkapasiteetti on 15 000 laukun luokkaa. Tehdas työllistää noin 400 henkeä. Finavia omistaa yksikön ja käytännön työt on kolmen eri yrityksen hoidossa, Swissport Finland Oy, Aviator Airport Services Oy ja Airpro Oy. Näistä Swissport Finland on Finnairin yhteistyökumppani, jonka kanssa Kari Kaijanen huolehtii laukkujen käsittelyprosessin sujumisesta.

Matkalaukku aloittaa tästä noin 12 minuutin matkan kohti oikeaa lastauspistettä.

taan ennen koneeseen lastausta. Turvatarkastuksia on neljä tasoa, tiukimmissa tasoissa valvomon henkilökunta katsoo tarkemmin laukun sisällön ja jos kiellettyjä aineita tai tavaroita löytyy, laukku avataan ja aineet tai tavarat poistetaan. Silloin laukkuun laitetaan matkustajalle tiedoksi lappu, jossa poistosta kerrotaan. Tyypillisin poistettava esine on tupakansytytin.

Laukut löytävät perille Lähtöselvitysvirkailija Mikaela Berndtsson ja matkatavarankäsittelystä vastaava Kari Kaijanen Finnairilta.

12 minuutin taival Lähtöselvityksessä matkalaukkuihin asetettavan tarran eli tagin viivakoodi kertoo järjestelmän lukupisteille, mihin laukun on määrä mennä. Ensimmäinen lukupiste on noin metrin päässä suuaukosta, jonka laukku hihnaa pitkin ohittaa. Käytännössä laukku kipataan hihnalta kaukaloon, jonka kyydissä se menee järjestelmää pitkin hihnalta toiselle ja lopulta liukuu oikean lennon lastauspisteeseen ja edelleen konttiin lastattavaksi. Aikaa tähän kuluu keskimäärin 12 minuuttia. Erikoistavarat, kuten suksipussit ja lastenvaunut, kulkevat omaa hihnastoaan pitkin. Niitä joudutaan edelleen käsittelemään osittain manuaalisesti, jolloin aikaa kuluu noin 20 minuuttia lähtöselvitystiskiltä lastauspisteeseen.

Viivakoodi kertoo kaiken Tagin viivakoodi kertoo myös sen, mihin ryhmään laukku kuuluu. Economy-luokan laukkuja on tietysti eniten, priority-luokkaan kuuluvat bisnesluokan asiakkaiden laukut. Ne lastataan erikseen niin, että ne saadaan nopeasti koneesta ulos. Sama tehdään laukuille, joilla on kohteesta vielä jatkolento jonnekin. Viivakoodin avulla laukun sijainti kuljetusjärjestelmässä pystytään paikallistamaan. Tämä on tärkeää tilanteissa, joissa matkustaja ei syystä tai toisesta pääsekään matkaan vaikka onkin ehtinyt laittaa laukkunsa jo ruumaan meneväksi. Silloin laukku täytyy poistaa ja palauttaa asiakkaalle. Kohdennusjärjestelmä kertoo henkilökunnalle, onko laukku edelleen hihnastolla kourussa vai onko se jo ehditty lastata konttiin tai jopa koneen ruumaan saakka. Kaikki matkalaukut läpivalais-

14

Helsingistä lähtevien laukkujen perillemeno on erittäin varmaa, 99% laukuista menee perille asiakkaan mukana. Tuossa jäljelle jäävässä 1%:ssa on usein hihnastolla hitaammin liikkuvaa erikoistavaraa tai transfermatkustajien laukkuja. Niissä vaihtoaika on vaan usein liian lyhyt. Tällaiset laukut lähtevät kohteeseen heti seuraavalla koneella. Todella harvinaista on se, että laukku katoaa syystä tai toisesta. Tagin viivakoodin ja lentoyhtiöiden yhteisen hakujärjestelmän avulla 99,7% näistä kadonneista laukuista löydetään. Tyypillinen kokonaan kadonneeksi kirjattava matkatavara on sateenvarjo, josta on tagi irronnut. Korkeat perillemenoluvut selittyvät myös sillä, että viivakoodin lukupisteitä on matkan varrella useita. Virheet havaitaan siis ajoissa. Viimeisen tarkistuksen tekee lastaaja, joka nostaa laukut kuljetusjärjestelmästä kuljetuskonttiin. Hän skannaa jokaisen laukun tagin ja varmistaa siten, että kaikki mukaan tulevat laukut tosiaan ovat oikeassa paikassa.

Laukkuhotelli Mutta entäpä ne laukut, jotka tuodaan kentälle ja lähtöselvitykseen jo edellisenä iltana. Silloin ei vielä tiedetä, mistä kohtaa linjastoa laukut koneeseen lastataan. Ne siis yövytetään matkalaukku-hotellissa eli early bag storagessa. Siellä on 18 linjaa ja yhdelle linjalle ohjautuu kaikki ne laukut, joiden lentojen lähtöaika on seuraavana päivänä 15 minuutin sisällä toisistaan. Ja tästä hotellista check out tapahtuu noin 2 tuntia ennen kyseisten laukkujen koneiden lähtöaikoja. Linjasta ne kuljetetaan takaisin hihnalle, joka vie ne oikeaan lastauspisteeseen.

Isoja muutoksia Kari Kaijanen on työuransa aikana nähnyt paljon muutok-

sia. Lentoasema on laajentunut vauhdilla ja uusia laajennuksia on taas tulossa. Tekniikka on kehittynyt tuoden mukanaan automaatiota ja nopeutta, mutta myös tarkkuutta ja kykyä havaita virheet ajoissa. Viime vuosina isoimmat muutokset matkalaukkupuolella ovat kohdistuneet myös matkustajiin. Eli nykyisin tulostetaan ja kiinnitetään tagi itse ja laukut kannetaan hihnalle ilman lähtöselvitysvirkailijaa. Väkeä siis tarvitaan jatkossa vähemmän lähtöselvityksessä. Mutta entäpä, kun tekniikka pettää, seurauksena on tuhansien laukkujen jälkeen jääminen. Onneksi sellaista tapahtuu hyvin harvoin. Lyhyitä häiriöitä tulee noin kerran kuukaudessa, viimeisin paha tapaus oli viime helmikuun alussa, jolloin noin 200 laukkua jäi Helsinkiin. Ne kuitenkin saatiin matkaan saman päivän aikana.

Futisgolfin suosio kasvaa Jalkapallogolf on rantautunut jo Suomeenkin, mutta on erityisen suosittua eteläisessä Euroopassa. Siellä on jo yli 40 kenttää. UPPGÅRDS FOTISGOLF Kemiön-

saarella on tällä hetkellä ainoa paikka Suomessa, jossa voi pelata jalkapallogolfia täyspitkällä 18-reikäisellä radalla. Muualla Euroopassa kenttiä on jo useita. Ne ovat joko 9- tai 18-reikäisiä. Jalkapallon ja golfin yhdistelmä on saada liikkeelle niin lapset, nuoret kuin vähän vanhemmatkin. Pelkkä kunto ei ole tässä, kuten ei golfissakaan, se ainoa maaliin auttava Kesälomareissulla Euroopassa kannattaa voima, vaan tutustua uuteen tässä tarvi- villitykseen, jalkapaltaan myös logolfiin. taitoa.

Kisamatka Eurooppaan Jos kesälomareissu on vielä suunnitteluvaiheessa, niin kiertomatka Euroopan futisgolfkisoihin voisi olla vaihtoehto. Kilpailuja järjestetään mm. Tanskassa, Ruotsissa, Tšekissä, Unkarissa, Saksassa ja Sveitsissä.

5 • 2015 JUNE


HOTELLIUUTISIA LYHYESTI DUSIT AVAA MYANMARISSA. Dusit-ketju lanseeraa uuden brändin DusitD2:n Myanmarissa. Vuonna 2017 avattavan dusitD2 Residence Yangonin 300 huoneen hotelli valmistuu lentokentän ja kaupungin välille.

Kämp Groupiin 9 hotellia Helsingissä Kämp Group ostaa Royal Ravintoloilta hotelli Havenin ja Fabianin, sekä elokuussa avattavan Lilla Robertsin. Kaupan myötä Kämp Group vahvistaa asemaansa suurimpana Helsingin keskustan luksus- ja lifestylehotellien operaattorina.

Kannustematka-alan trendejä läheltä ja kaukaa

Site Nordic Symposium kokosi toimijat Ouluun Site Chapter Finland järjesti vuosittaisen Site Nordic Symposiumin Oulussa. Symposiumissa kuultiin mielenkiintoisia puheenvuoroja ja case-esimerkkejä motivoinnin ja kannustematkailun alalta. TIL AISUUDEN KEYNOTE-PUHUJAKSI oli kutsuttu Rob Da-

CHELI & PEACOCK JA ELEWANA COLLECTION YHDISTYVÄT. Afrikkalaiset luksussafarijärjestäjät Cheli & Peacock sekä Elewana Collection omistavat Keniassa useita luksussafarihotelleja. Jatkossa niitä kaikkia markkinoidaan Elewana Collection brändillä. Yhtiön leirejä ovat mm. Merun kansallispuiston Elsa’s Kopje, Samburun Joy’s Camp ja Masai Maran kansallisen suojelualueen Lewa Safari Camp ja kuvassa oleva Elephant Pepper Camp. JW MARRIOTT MALL OF AMERICAAN. JW Marriott aukeaa marraskuussa Amerikan suurimman ostoskeskuksen, Mall of American, yhteyteen. Hotelli on osa ostoskeskuksen laajennusosaa. 14-kerroksiseen hotelliin tulee 342 huonetta.

LUKSUSTA SIEM REAPIIN. Kymmenisen minuuttia Kambodžan suosituimmasta nähtävyydestä, Angkor Watista, on valmistunut ekologinen viiden tähden hotelli Phum Baitang. Hotellialueella on 45 villaa, joista puolella on oma pulahdusallas, spa-temppeli, kaksi ravintolaa ja baari.

Kämp Groupin lifestyle-hotelliketju kasvaa edelleen. Seuraavaksi Kämp Group rakennuttaa uudistuvan elokuvateatteri Maximin salien yläpuolelle 30 huoneiston Kämp Hotel Residences. Kuvassa Kämpin keväällä uudistettu deluxe-huone.

KAUPAN MYÖTÄ Kämp Groupissa tulee olemaan yhdeksän hotellia ja niiden yhteydessä olevat ravintolat. Konsernin kansainvälisesti tunnetuin hotelli on vuonna 1887 perustettu legendaarinen Hotel Kämp ja lisäksi siihen kuuluu design-hotelli Klaus K sekä lifestyle-hotelliketju GLO Hotels. Yhtiön vuotuinen liikevaihto nousee noin 65 miljoonaan euroon, huonekapasiteettia tulee olemaan 1200 huonetta ja henkilöstöä on palkkalistoilla yli 400. Kämp Groupin omistavat CapManin hallinnoimat rahastot, Berling Capital Oy, Rake Oy ja Kämp Groupin toimiva johto.

Royal Ravintolat ravintolabisnekseen Kaupan kohteena olevista hotelleista Lilla Roberts avataan elokuussa 2015. Hotelli Haveniin

tehdään 60 huoneen laajennus, joka avataan 2016. Kaupan yhteydessä on myös sovittu, että Saarien ja Hynnisten perheyhtiö toteuttaa 68-huoneen F6 hotelliprojektin Fabianinkadulle aiempien suunnitelmien mukaan. Uusi hotelli avataan kesällä 2016. ”Haluamme olla Helsingin keskustassa suunnannäyttäjä korkeatasoisten hotellipalvelujen tarjoajana”, kertoo Kämp Groupin toimitusjohtajana viime vuoden lopulla aloittanut Laura Tarkka. Royal Ravintoloiden toimitusjohtaja Aku Vikström taustoittaa hotellien myyntiä: ”Tavoitteemme on olla Suomen intohimoisin ravintola-alan yritys ja jatkuvasti kehittää korkeatasoista ravintolaperhettämme. Uskon, että pääsemme paremmin tavoitteisiimme keskittämällä resurssimme ja osaamisemme siihen minkä osaamme parhaiten.”

vidson, joka on toiminut vuosia Greenwichin yliopiston ja Westminsterin yliopiston lehtorina. Nykyisen MICE Knowledge –yrityksensä nimissä hän kiertää ympäri maailmaa kertomassa, mihin kannuste- ja kokousmatkat ovat menossa ja mitä muutoksia yritysten päätöksentekoprosesseissa tapahtuu. Hänen tuore Suomen kannustematka-alaa käsittelevä tutkimuksensa osoittaa selvää yhteneväisyyttä globaaleihin trendeihin: kannustematkojen määrä on hienoisessa kasvussa, mutta niiden kesto on aiempaa lyhyempi. Ohjelmakokonaisuudet sisältävät entistä enemmän koulutuksellista sisältöä, joskin myös elämyksellisyyden osuus on aiempaa tärkeämmässä roolissa. Sekä Suomessa että maailmalla asiakkaat haluavat vastinetta sijoitukselleen. Rob Davidsonin vinkit ja ajatukset vahvistivat osallistujien tuntumaa siitä, että taantuma on vihdoin taittunut ja ala alkaa jälleen kukoistaa.

Esimerkkien kautta Verkostoitumislounaan jälkeen kuultiin mielenkiintoisia case-esimerkkejä. Oulun Matkailun toimitusjohtaja Janne Soini, esitteli japanilaisille matkanjärjestäjille toteutetun fam trip –casen, joka muistutti tutustumismatkojen tärkeydestä kohteille.

Rob Davidson sai perisuomalaisia viemisiä takaisin Englantiin. Sukat eivät kuulemma olleet Viadan Paco Halosen kutomat.

Konffa Oy:n toimitusjohtaja Pia Hanski puolestaan kertoi Oulussa ja Rokualla syyskuussa järjestettävästä 300 hengen– kongressista. Oululainen Go Arctic Oy on vuodesta 2008 toiminut matkailun monitoimitalo, joka panostaa tapahtumatuotanto-, kokouspalvelu- ja ohjelmapalvelutuotteisiin. Tapahtumatuottaja ja osakas Sirpa Eskola esitteli kuulijoille oman yritystapahtumaesimerkkinsä. Kemin Matkailun päätuotteet ovat Jäänmurtaja Sampon risteilyt ja Kemin LumiLinna. Toimitusjohtaja Susanna Koutonen kertoi päättyneen kauden olleen ennätyksellinen, ja asiakasmäärät ovat olleet valtavassa kasvussa.

16 upeaa uutuutta: Huippuvuoret - pohjoinen ulottuvuus Pohjois-Italia: Piemonte Parasta Pohjois-Espanjaa - Baskimaa ja La Rioja Buenos Aires - tangotahteja ja gauchoromantiikkaa Kanadan kierros Kiehtova Pohjois-Intia Antoisa Etelä-Intia Sri Lanka ja Malediivit Risteily Mekongjoella Vietnamista Kambodžaan Tiibet ja Xi’an Lumoava Lounais-Kiina Kiehtova Etelä-Kiina Risteily Norjan vuonoille Risteily Ateenasta Istanbuliin Risteily Australiasta Singaporeen Risteily Australiasta Uuteen-Seelantiin

Yrjönkatu 9, 00120 Helsinki, p. (09) 696 2770 www.olympia.fi

5 • 2015 KESÄKUU

15


2020-luvun matkailija haluaa kokea, jakaa ja olla osallisena Paikalliseen kulttuuriin tutustuminen ruoan kautta on kasvava trendi. Kulinaristinen turisti haluaa kokea matkakohteen ruokakulttuurin syvemmin, tutustua raaka-aineiden alkuperään ja etsiä autenttisia kokemuksia jaettavaksi sosiaalisessa mediassa. Elämyksellisellä ruokamatkalla halutaan myös saada yhteys ruoan tuottajaan ja osallistua esimerkiksi marjojen poimintaan tai sienestämiseen ennen ruoan valmistamista ja nauttimista. tutkimuksen mukaan yhdysvaltalaisista matkailijoista 51 prosenttia matkusti vuonna 2013 uusien ruokailukokemuksien tai elämyksien vuoksi vastaavan prosentin ollessa 40 vuonna 2006. Visit Finlandin vuonna 2010 tekemän ’Kiinnostaako Suomi kulttuurimatkailukohteena?’ –tutkimuksen mukaan kokeilut suomaisista ruoista ja keittiön tuotteista kiinnosti 70 prosenttia matkailijoista.

Miia Manner RUOKAMATKALLA TUTUSTUTAAN

matkakohteen ruokakulttuuriin ja historiaan, ja parhaimmillaan ruokamatkailija pääsee osalliseksi elämystä, joka syntyy ruokaan nivotun tuotteen ympärillä. Ruokamatkailija suosii paikallista tuotantoa, ja saattaa tutustua lähemmin esimerkiksi maatilan toimintaan, lähteä kalastajan matkaan tai nostamaan perunoita sadonkorjuun aikaan. Kotiruoan, katuruoan, ravintolaruoan ja ruoan valmistamisen ympärille voidaan synnyttää ruokamatkailutuote, ja kauppahalli, tori, juustola, viinitila ja ruokafestivaalit voivat toimia ruokamatkailun näyttämönä. Ruokamatkailija voi löytää tiensä myös kotikokin aterian äärelle.

Ruokamatkailija sosiaalisessa mediassa Matkailun digitalisoituminen ja sosiaalinen media ovat avanneet uuden ulottuvuuden ruokamatkailijalle. Facebookissa, Twitterissä, Instagramissa ja erityisesti Flickrissa jaetaan miljoonittain aiheeseen liittyvää kuvamateriaalia. Sosiaalisessa mediassa materiaalia tuottavat matkailijat pitävätkin ruokaa ja sen kuvaamista tärkeänä kriteerinä matkakohdetta valitessaan, ja ruokamatkan anti linkitetään sosiaalisen

16

Ruokamatkailijat haluavat usein päästä myös itse tekemään paikallista ruokaa.

median kautta omaan identiteettiin.

Ruokamatkailija rahankäyttäjänä Ruokamatkailija on arvokas matkakohteelle muussakin mielessä kuin markkinointimateriaalin tuottajana. Tutkimusten mukaan ruokaan keskittyneet matkailijat käyttävät kohteessa keskimääräistä enemmän rahaa myös majoitukseen, huvitteluun ja shoppailuun. ’A Flash of Culinary Tourism’-tutkimuksen mukaan matkailijoiden ruokailuun käyttämä kokonaissumma vuonna 2012 oli Yhdysvalloissa 201 miljardia dollaria, eli noin neljännes matkailutulosta. Mandala Researchin tekemän ’American Culinary Traveler’

Houkutteleva ruokamatkailutuote Ruokaan liittyviä nettisivuja ja blogeja löytyy verkosta jokaiseen makuun. Parhaimmillaan kohteen matkailuorganisaatio pystyy hyödyntämään sosiaalisen median ja blogien annin omassa matkailumarkkinoinnissa. Paikallisella matkailuorganisaatiolla onkin tärkeä rooli ruokamatkailun edistämisessä, ja ruoan merkitys matkailukohteen imagon ja brändin kannalta on huomattava. Miten nivoa markkinoilla toimivien tuottajien anti houkuttelevaksi, omaleimaiseksi ja helposti saatavilla olevaksi matkailutuotteeksi? Tuotekehitys- ja markkinointiketjuun tarvitaan useita tekijöitä ruoan alkuperän lähteiltä kohdemaan matkailuorganisaatioon. Tähän haasteeseen pureudutaan Suomen ensimmäisessä ruokamatkailustrategiassa, joka julkaistiin maaliskuussa.

Bocuse d’Or esittelee eri maiden ruokakulttuuria ja huippukokkeja Maailman arvostetuinta kokkikilpailua, Bocuse d’Oria on järjestetty pian 30 vuotta, vuodesta 1987. Kilpailuun osallistuu kansallisuuksia neljältä eri mantereelta ja 24 maasta. Karsintakierrokset pidetään Euroopassa, Amerikassa ja Aasiassa aina parillisina vuosina. Kilpailuun osallistuvien keittiömestarien ravintolat ovat ruokamatkailijoiden unelmakohteita. BOCUSE D’ORIN kilpailukausi kestää aina kaksi vuotta. Tämän vuoden tammikuussa käytiin loppuottelu Ranskan Lyonissa. Kilpailun voitti Norja, toisena oli USA ja kolmannen sijan vei Ruotsi. Seuraava Euroopan karsintakilpailu järjestetään toukokuussa 2016 Budapestissa. Finaalin lisäksi maanosakarsinnoista on tullut merkittävä keino lisätä kilpailukaupungin tunnettuutta. Esimerkiksi Kööpenhamina on Bocuse d´Or –menestyksen kautta saavuttanut merkittävän aseman maailman ruokamatkailukaupunkina.

Kotimaisia raaka-aineita Suomesta finaalissa kilpailivat Matti Jämsen ja Antti Lukkari. ”Suomalainen metsä oli tiimimme inspiraationlähteenä. On hienoa päästä esittelemään kansainväliselle tuomaristolle paitsi huippuunsa hioutuneet taitomme, myös kotimaamme upeita raaka-aineita” kertoi Matti Jämsén. Kokit esittelivät tuomaristolle mm. metsämarjoilla ja ilmakuivatulla porolla maustettua helmikananrintaa.

omaisten kuin matkailualan organisaatioidenkin kanssa. Kilpailu tuo maahamme suuren jouko n i h m i ja varsinkin syömään siä eri gasteri vuodenaikojen anronomian timia. ” alueilta, ruo- Katajanmarjoilla ja metsäsienillä Hamvas kertoo, etka-alan asian- täytettyä helmikanankoipea. tä turismi on tärkeä tuntijoita, metulonlähde Unkarildiaa ja kilpailun seuraajia. Se le ja tällainen kilpailu tuo sekä on suuri ja mieluinen ponnistus suoraan että epäsuoraan maalle myös Unkarin matkailulle”, kerlisää matkailutuloja. too Unkarin Bocuse D’or-akate”Saamme samalla myös huomian johtaja Zoltán Hamvas. miota loistaville paikallisille raaka-aineillemme. Etenkin riistaruoalla, kuten villisian ja kauPerinneherkkuja riin lihalla on maassamme pitkät perinteet. Ankan ja hanhen ”Kilpailun saaminen Budapesliha ja niiden korkeatasoinen tiin on hieno asia”, Hamvas jatmaksa sekä perinteinen sianlikaa. ”Pääsemme esittelemään ha löytyvät arkisistakin ruokasekä upean pääkaupunkimme pöydistä. Emmekä saa unohtaa että gastronomiset taitomme. maataloustuotteitamme; omeHaluamme tietenkin, että matka nat, aprikoosit, sipulit, valkomaahamme ei jää ainoaksi, vaan sipulit ja tietenkin paprika.” tänne voi tulla myös uudelleen

Iso matkailumerkitys Ensi toukokuussa Euroopan karsintakilpailu järjestetään Budapestissa. Sen saaminen on kovan työn ja perustelujen takana. Kisaa havittelivat itselleen myös Puolan Lodz, Lontoo ja Wien. “Teimme töitä niin tunnettujen unkarilaisten kokkien, ravintoloiden, kaupungin viran-

Kuva: Timo Kauppila / INDAV

Ruokamatkailija aitojen kokemusten äärellä

Suomalaisjoukkue oikealta Ismo Sipeläinen, Eero Vottonen, Matti Jämsén ja Antti Lukkari.

5 • 2015 JUNE


Ruokamatkalla ympäri Suomea

Kesä on täynnä herkullisia tapahtumia Tuotekehitykseen panostaminen on tärkeä osa ruokamatkailustrategiaa. Matkailualueille pyritään luomaan kärkituotteita, joiden avulla kerrotaan alueen perinteistä, historiasta ja alueella tuotettavista raaka-aineista. Myös Ravintolapäivä, erilaiset tapahtumat ja festivaalit ovat tärkeä osa ruokamatkailua. Ruokamatkalle voi päästä myös paikallisen kotiin.

ANCHORAGE

Miia Manner GOURMETFESTIVAALI TASTE OF HELSINKI järjestetään Helsin-

HELSINKI

gissä Kansalaistorilla neljättä kertaa tulevana viikonloppuna eli 12.-14.6. Helsingissä vietetään myös Herkkujen Suomi – tapahtumaa, joka järjestetään 20.-22.8. Suomalaisen ruokakulttuurin juhla järjestetään viidettä kertaa Helsingin Rautatientorilla ja sinne odotetaan noin 60 000 vierailijaa. Samassa yhteydessä järjestetään myös kotimaisten oluiden Syystober. Lisätietoja www.tasteofhelsinki.fi ja www. mtk.fi/herkkujen_suomi. Flow Festivalilla panostetaan vahvasti ruokaan, tarjolla on 30 kahvilan ja ravintolan erikoisuuksia, jotka suosivat lähi-, luomu- ja kasvisruokaan. Festivaali järjestetään 14.-18.8. Suvilahden voimala-alueella, ja ensimmäistä kertaa se viedään myös ulkomaille, Ljubljanaan. Lisätietoja www.flowfestival.com. Muita ruoan ympärille rakennettuja tapahtumia ovat muun muassa Hel Yes!, Fiskarsissa ja Bärosundissa järjestettävät Slow Food-lähiruokamarkkinat ja Mangsgårdin lähiruokamarkkinat.

VANCOUVER SEATTLE

ICELAND

MADRID

Ravintolapäivistä on tullut suosittuja ympäri maailmaan. Suomessa ne järjestetään jo neljä kertaa vuodessa.

Elinkeinoministeri Olli Rehn jakoi Hungry for Finland–ruokamatkailukilpailun palkinnot Helsingissä. Kilpailuun osallistui 77 ehdokasta, joista parhaaksi valikoitui Nurmeksessa ja Valtimolla toimivien neljän yrityksen yhteistyössä toteuttaman Majatalosta majataloon retket. Lisäksi palkittiin kolme merkittävää ruokamatkailutekoa: Inari Menu/Tradition Hotel Kultahovi, Malmgårdin kartano ja Kamariherran Kalaasit Mustion Linnassa. Kunniamaininnan saivat Food Helsinki HEL YEAH -taskuesite ja Turussa järjestettävä Food & Fun ruokafestivaali.

euron ruokamatkailutuotteen kehittämisrahalla, ja kaikki finalistit saavat näkyvyyttä Visit Finlandin kanavissa.

Ravintolapäivä Ravintolapäivänä kuka tahansa voi avata ravintolan. Ravintolapäivä järjestetään vuosittain neljä kertaa, ja se on levinnyt yli 50 maahan. Ravintolapäivä on yksi Suomen ruokamatkailun kärkitapahtumista.

Makuja luonnossa Feel the Nature on luonnossa toteutettaviin ohjelmapalveluihin keskittynyt yritys. ’Suomalaisen luonnon ja saunan tuottama hyvinvointi on palveluidemme ytimessä. Valikoimaamme kuuluu erilaisia aktiviteetteja, joihin sisältyy eväshetki luonnossa. Esimerkiksi saunaretken yhteydessä paistetaan lettuja ja keitetään nokipannukahvit, ja marja- ja sieniretkillä maistellaan luonnonantimia. Nouseva trendi on villiyrtit, joita käytämme retkillä sekä sisäisesti että ulkoisesti. Välipalat ja ateriat, joita tarjoamme asiakkaille, on tarkkaan harkittuja ja retken teeman mukaisia. Järjestämme säännöllisesti takuulähtöjä, joille voi kuka tahansa yksittäinen matkustaja osallistua. Retkillemme osallistuu matkailijoiden lisäksi paljon Suomessa asuvia ulkomaalaisia, ja kaikki paikalliset asukkaatkin ovat retkille enemmän kuin tervetulleita’, kertoo yrityksen perustaja ja toimitusjohtaja Olli Rinne. Yritys toimii Nuuksiossa ja Lapissa, lisätietoja www.feelthenature.fi

Visit Helsinki on julkaissut teemaesitteen, joka esittelee Helsingin ruokakulttuuria. Värikkääseen esitteeseen on koottu kohdevinkkejä ja ruokateemaan liittyviä alueita ja reittejä. Miia Manner

37

48

38

48

tu

enka

28

atie

rant

en

47

rantatie

Munkkiniemen puistotie

u

Ehrenstr

7

u

okat

Puist

puist

otie

Ehren

ström

intie

Kotiruokailun kysyntä on kasvussa, mutta tarjonta vielä vähäistä Suomessa. Cosy Finland on järjestänyt vuodesta 2005 lähtien Suomeen saapuville matkailijoille mahdollisuuden tutustua suomalaiseen elämäntapaan vierailemalla paikallisessa kodissa. Isäntäperhe järjestää vieraille esimerkiksi saunaillan, leivontahetken tai illallisen. Ruoka on aina tavallista, suomalaista kotiruokaa. Home Dining Finland puolestaan tarjoaa paikallisen kotona erilaisia menu-vaihtoehtoja. Tarjolla on esimerkiksi Tasting Menu, Fish Menu, Spring Menu ja Vegetarian menu. Matkailijat löytävät tiensä paikallisen kotiin myös omatoimisesti, esimerkiksi Facebookin avustuksella.

Uusi hyvän olon aamiainen saa

aamut maistumaan hotelliyö alk. 82 € y ö / p e r h e rantasipi.fi

U U d i s t U n U t a a m i a i n e n ta r j o l l a k a i k i s s a r a n ta s i p i h o t e l l e i s s a .

Lautatarhankatu Sörnäinen

Ooppera

Hesperian puisto Kansallismuseo

Fredrikinkatu

Hietalahti

5 • 2015 KESÄKUU

+ Varaa matkatoimistosta tai www.icelandair.fi

Arabianranta

Vallilan kirjasto

Töölön halli

iso

neitsytpolku

a

4

ömintie

Laivurinkatu

Telakkakatu

manrant

Voit tehdä Stopover pysähdyksen Islannissa samalla lentohinnalla.

Ruokamatkalla kotoisasti

Pasilan asema

Meilahdentie

gourmet

Kaivopuisto Park

Suomen parhaaksi ruokamatkailutuotteeksi valittiin Nurmeksessa ja Valtimolla toimivien neljän yrityksen yhteistyössä toteuttaman Majatalosta majataloon tuoteperhe, jonka yhtenä teemana on yrttivaellus. Ohjelma kestää 7 vuorokautta, ja sen aikana majoitutaan neljässä eri majatalossa. Majataloissa osallistutaan yrttien peruskurssille ja opetellaan yrttien hyödyntämistä ruoanlaitossa, ja terveyden- ja kauneudenhoidossa. Matkailijoille on tarjolla myös joogaa, karjalanpiirakoiden leipomista ja saunomista. Majatalosta majataloon siirrytään omalla autolla, kuljetuksella tai ekologisesti pyöräillen. Lisätietoja www.visitkarelia.fi

CHICAGO – UUSI KOHDE 2016

Luotsikatu

kruu Kana nuvu vaka oren katu tu

Hotel

nkat

Laivurinkatu

atu

35

36

58

59

Yrttivaellus majatalosta majataloon

ICELANDAIR – SUORAT LENNOT ISLANTIIN JA LOISTAVAT YHTEYDET 15 KOHTEESEEN POHJOIS-AMERIKASSA

tu

maka

Market Square

silla

ranta

korkeavuorenkatu

nkatu

nkatu

32

HALIFAX

43 kanavaranta

46

29 35

30

laiva eteläranta unioninkatu

34

BOSTON NEW YORK JFK & Newark

anta

41

Hallituskatu

37 40

pohjoisesplanadi

eteläesplanadi

26

31 33

u

Merisata

Restaurant

Helsinki kirkkokatu Cathedral

42

47

27

kasarminkatu

lahde

Merik

34

u

delicious

39

WASHINGTON D.C.

Pohjoisr

kaisa

44

25

fabianin katu

hieta

atu

katu

iehen nkatu miehe pursi katu vuorimiehenkatu sepän 21 15 tehtaankatu

31

33

katu

maank

merim

erottaja

Yrjön

atu

uuden

yliopistokatu

aleksanterinkatu e

ikink

u

24

18 20

ardi

36

38

rauhankatu

sata

14

ankat

minti

fredr

erhei

atu

bulev

inkat obert isoro atu ratak katu

32

nieme

nkatu

mann

katu

17 Kalev 16

u

otink

atu

äist

ukat

sörn

stur

hämeentie

u

nkat

tork

Kaik

57

nta

Kaivokatu

19

Simon

22

ankat

lönnr

n-

45

viron-

meritullinkatu

tienk

Kalev

lahde

Penge

nja

mariankatu

katu

Rauta

nkatu

23

13

30

54

55

56

46

entie

liisankatu

fabianin katu

ergin

inen

lahde

28

hieta

esli

49

Unioininkatu

runeb

(south of Espa)

viid

nja

häme

Central Railway Station

atu

29

27

äsli

50

53

43

45

ja

sörnäisten

atu

52

nja

käenku

Pohjoisra

mechelininkatu

Etelä

Ruoho

25

26

nja

Kaisaniemi Park

Parliament of Finland

9

11

12

enli

ie

rink

58

9

1

tu

52

42

57

janka

44

saka

rkatu

National Museum of Finland

u

arkadiankatu

10

21

22

23

24

arhant

siltasaarenkatu

nkatu

runebergink

12

intie

töölö

3

museokatu

6

temppelikat

työpa

51

41

tu

hämeentie

junatie

55

keli

Vauhtitie

mannerheim

8

2

51

59

Töölönlahti Bay

tu

7

kapteeni

tie

4

hesperianka

nelj

50

40

u

Toin

eläint

10

eteläinen

56

kaarlenkatu

annon

katu

nkatu

atu

töölö

merik

mechelin inkatu

ie

uksenk

mint

topeli

uksen

8

18

19

20

erhei

Sibeli

1

2

3

4

5

6

7

asli

49

39

ie

tu

53

helsinginkatu

kolm

fleminginkatu

mann

5

kioski auki

13

14

15

16

17

54

stenka

ntie

vallilant

aleksis kiven katu

vaasankatu

sörnäi

nno

suuska

änkat

suva

teolli

mäkel

avoinna

helsinginkatu

nkatu

TORONTO

ORLANDO

Hel Yeah! -esite esittelee Helsingin

helsingi

BARCELONA

CHICAGO

Ruokamatkakilpailu polkaistiin käyntiin matkamessuilla ja raati valitsi 77 osallistujan joukosta neljä parasta, joiden ruokamatkatuotetta raati on testannut kevään aikana. Asiakaslähtöisyys, paikallisuus, lähiruoka, elämyksellisyys ja verkostojen hyödyntäminen olivat tärkeitä arviointikriteerejä. Lisäksi raati kiinnitti huomiota monipuolisuuteen myynti- ja markkinointikanavissa ja yrityksen verkottumiseen muiden toimijoiden kanssa. Voittaja palkittiin 3000

11

& Gatwick

DENVER MINNEAPOLIS / ST. PAUL

Ruokamatkakilpailulla näkyvyyttä

FOOD HELSINKI? HEL YEAH! esitteessä kerrotaan Helsingin ruokakulttuurista ja – ilmiöistä teemojen kautta. Kaupunki on jaettu viiteen erilaiseen alueeseen ja kolmeen raitiovaunureittiin. Esitteestä löytyy jokaisen viiden alueen osalta 12 suositeltavaa kohdetta, ja jokaisen kohteen kohdalla annetaan suuntaa hintatasosta. Esitteeseen on koottu monipuolisesti ruokaan liittyvää tietoa Helsingistä, esimerkiksi ravintoloita, kahviloita, kauppahalleja ja ruoka- ja ruoanlaittotarvikkeiden erikoisliikkeitä. Siinä kerrotaan lyhyesti myös historiasta, tapahtumista, sesonkituotteista ja katuruokailmiöistä. Esite on jaossa Helsingin matkailun matkailuneuvontapisteissä, kartalla mukana olevissa kohteissa ja hotelleissa.

EDMONTON

PORTLAND

STOCKHOLM TRONDHEIM OSLO GOTHENBURG BERGEN COPENHAGEN STAVANGER HAMBURG BILLUND FRANKFURT AMSTERDAM MUNICH GLASGOW MANCHESTER BRUSSELSZURICH BIRMINGHAM MILAN LONDON Heathrow PARIS GENEVA

Hakaniemi Hallituskatu Katajanokan puisto

Senaatintori

Vyökatu

6

Aina ei tarvitse lähteä merta edemmäksi ruokamatkalle. Kävimme Saija Palinin kanssa Siljan Baltic Princess-aluksella maistelemassa kauden herkkuja ja jututtamassa keittiömestari Heikki Härmää. Uutuutena laivalla on brunssi, jonka äärestä Saijaa ei meinannut saada millään pois. Katso ikkunapaikka.tv:stä mitä kaikkea merimatkalla voi hyvien maisemien lisäksi nauttia.

17


”Lentotuotteen ääripäät hakeutuvat yhä kauemmas toisistaan”

Finnairin tuotekehitys seuraa megatrendejä Nyt keskitytään matkustajien yksilöllisiin tarpeisiin Finnair elää tiukasti ajassa. Yhtiön puolentoista vuoden tuoteuudistusjakso kulminoituu pian käyttöön tulevissa Airbus A350 -koneissa. Yhtiön markkinointi paikantaa ja määrittää maailman lentomatkustuksen megatrendejä. Niiden avulla se uskoo globaalisti pysyvänsä tuotekehityksen aallonharjalla. ”Lentoliikenteen tuote on muutamina viime vuosina kokenut merkittävän polarisoitumisen”, sanoo Finnairin tuotekehityksestä ja lisätuotteista vastaava johtaja Jarkko Konttinen. Eero Havia IATAN MENNEEN mahtisäänte-

lyn peruja lentotuote oli pitkään hyvin standardi, sama kaikille. Matkustettiin turisti eli economy-luokassa ja vain harvat lensivät ensimmäisessä luokassa. 1980-luvun innovaatio oli bisnesluokka. Sen ajatuksena oli erottaa työkseen matkustava hyötyliikenne omaan matkustusluokkaansa, erilleen elämyksiä hakevista lomailijoista. Pitkään tätä uudistusta saattoi pitää koko lentoliikenteen 1980-90-lukujen keskeisenä innovaationa.

Uusia luokkia

Jarkko Konttinen, Finnair VP Product Development & Ancillary Business.

lentoasemilla matkustajat voivat kokea kiireisiä, stressaaviakin, hetkiä. ”Koneeseen päästyä tunnelma useimmiten paranee ja mieli kohenee”, uskoo lentoyhtiö asiakaspolun ja -kokemuksen vaiheista.

”Nyt economy-luokka on jokaisella yhtiöllä omanlaisensa ja bisnesluokan sijaan saatetaan tarjota economy+ tai muita comfort -luokkia”, sanoo Jarkko Konttinen. ”Lentoyhtiöiden identiteetti ja ydintuote versiMegatrendit oituvat ominaisuuksiin, jotka muodostavat yhtiön brändin.” Jarkko Konttinen näkee viiTuote ja siihen liittyvät palvesi megatrendiä, jotka ohjaavat lut, vaikkapa ruoka- ja juomatarlentomatkustajan käyttäytymisjoilu vaihtelevat kaukoliikenteen tä ja ovat samalla lentoyhtiön ja lyhyemmän liikenteen konseptuotesuunnittelun ohjenuoria. tien mukaisesti. Yksin kanta-asi”Yksilöllisyys on selkeästi esiin akkuuksissa on jo menty ’seuraanouseva ominaisuus, mikä tarvalle’ tasolle: kaukoliikenteen koittaa, että tuotteen on oltava bisnesasiakas toivotekunkin matkustajan taan tervetulleekomiin tarpeisiin si ’tavalliseen’ sopiva. lentoasemaTo i s e k s i , loungeen, kokemukset kun todellimenevät tavanen suurkuroiden edelle. luttaja pääTavaraa ihmisee nauttimaan sillä on jo aivan Premium Loungtarpeeksi, nyt aren vielä ylellisemmistä vostetaan uusia kopalveluista ja tarjoikemuksia”, sanoo Finnairin kaukolentojen bisnesluista. Konttinen. Digitaalisuus, luokassa nautitaan kesän ajan ”Kolmas megatSavoyn keittiömestari Kari appsit, ovat muut- Aihisen signature menu. rendi on tavoitettataneet ja muuttavat vuus eli connectiyhä lentomatkustajan tuote- ja vity, ja yhteydet ulkomaailmaan, asiakaskokemusta. Matkustajalsomeen. Tämä korostuu etenkin le pyritään antamaan vastauksia aasialaisilla matkustajillamme. jo ennen kuin hän huomaa niiNeljäs seikka on asioiden tä edes kysyä. Selvitetään asiahelppous ja yksinkertaisuus, kaspolkua, joka tunnetaan myös mikä usein on sisäänrakennettermillä Passenger Experience tu suomalaiseen tapaan ajatella. Roadmap. Miten toimitaan lentoLopuksi tulee vielä ympärisasemalle saavuttaessa, lentoasetövastuullisuus, mikä on selväsmalla ja miten sieltä päästään ti nousussa. Se näkyy hyvin jo eteenpäin? Suurilla ruuhkaisilla esimerkiksi työsuhdeautoissa,”

Kontinen listaa. Konttinen uskoo, että vastuullisuus näkyy entistä enemmän jatkossa myös lentoliikenteen palveluiden valinnassa ja priorisoinnissa. Tällä alueella Finnair sai alkuvuodesta merkittävän ja upean tunnustuksen, kun se yhdessä eteläafrikkalaisyhtiö SAA:n kanssa ensimmäisinä lentoyhtiöinä maailmassa saavuttivat IATA Environmental Assessment (IEnvA) -ympäristöohjelman korkeimman tason. Näin Finnair vastaa ympäristötietoisten lentomatkustajien vaateisiin aivan maailman kärkitasolta.

Työmatkustus murroksessa Työ- eli liikematkustuksessa käyttäytyminen on ajan myötä muuttunut. ”Tänään liikematkustaja ei käytä enää yrityksen rahaa, vaan nimenomaan ’oman’ yrityksen rahaa. Valinnat eivät kohdistu luksustuotteisiin, vaan fiksuihin ratkaisuihin lentoreittien tai vaikkapa lentoasemaproseduurien sujuvuuden saavuttamiseksi teknologiaa kokeillen, käyttäen ja hyödyntäen. Ajankäytössä saatetaan haluta yhdistää työ- ja vapaa-ajan matkustusta. Tehdään pitkiä työpäiviä, jonka vastapainoksi halutaan viettää aikaa perheen parissa.”

Finnair vastaa kilpailuun Finnair on vastannut muuttuvaan käyttäytymiseen jo monin tavoin. Vuodeistuimet kaukoliikenteen koneissa, signature me-

nut, suurempien koneiden economy -luokan alkupäässä 40 paikkaa, joissa on enemmän jalkatilaa jne. Lounget Helsingissä on uudistettu ja tarjolla on nyt myös 125 paikan Premium-lounge. Finnairin tulevan A350XWB -koneen Vertti Kiven dSignin laatima matkustamosisustus on jo palkittu International Yacht & Aviation Awards 2015 –kilpailun parhaana.

Erilaisiin tarpeisiin Maailmalla on kehitetty ylellisiä Premium -tuotteita, joissa lentokoneissa voi olla jopa olohuone tai matkustajalle oma WC. On menty lukuisiin erilaisiin versioihin ja ns. main stream -tuotetta voi olla vaikea edes löytää. Low Cost -lentomatkat ovat puolestaan tuoteskaalan halvimmassa ääripäässä todella riisuttuja. Niissä maksetaan vain matkustajan kuljettamisesta kohteesta toiseen. Kaikki muu maksaa erikseen. Toisaalta jotkut halpayhtiöt ovat ottaneet askelia jopa takaisinpäin tai kehittäneet antaumuksella lisä- eli ancillary -palveluita, joilla matkustajatuottoja ja kannattavuutta pyritään kasvattamaan. Tähän ajatteluun on lähtenyt myös moni ns. perinteinen lentoyhtiö. Lentoliikenteen palvelujen ostajalle, jopa yritysten matkahallinnon ammattilaisille nykyinen pirstaleisuus on haastavaa. Askarruttava kysymys on, saadaanko yrityksen lentomatkustukseen sijoitettavalle rahalle paras vastike, tuotto, ROI?

AVOIMET OVET SMALISSA. Suomen matkatoimistoalan liitto vietti

kesäkuun alussa avointen ovien päivää toimistollaan. Kutsuttuina oli matkailualan yrityksiä, jotka eivät vielä ole SMALin jäseniä, sekä niitä jäseniä, joille Vilhonkadun toimisto ei vielä ollut tuttu paikka. Puheenjohtaja Kirsi-Marja Salosen mukaan SMAL kuuntelee jäseniään ja kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita mukaan tuomaan oman panoksensa esimerkiksi uusiin liiton työryhmiin, jotka SMALin hallitus on juuri päättänyt perustaa. Kuvassa SMALin toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti juttuseuranaan Traveller Oy:n Nadja Ripatti. Matka-Lakeuden toimitusjohtaja Tapani Kallio oli puolestaan tullut Seinäjoelta asti Helsinkiin tutustumaan SMALin toimintaan, josta kertoili liiton apulaisjohtaja Päivi Laatikainen-Mattsson.

Berliiniä ympäröi upea Brandenburg Saksan Brandenburgin osavaltio on nielaissut Berliinin sisäänsä. Päiväretki kaupungista maalle vie järvien ja linnojen maisemiin.

Potsdamin kuuluisin palatsi on 1700-luvun puolivälissä rakennettu Sanssoucin palatsi puutarhoineen.

KESÄKUUMALLA KANNATTAA

lähteä päiväretkelle pölyisestä kaupungista luonnon helmaan. Puoli tuntia junassa ja voit pulahtaa raikkaaseen järviveteen. Vaihtoehtoja on monia. Bad Saroow, Berliinistä kaakkoon, on kylpyläkaupunki, joka tarjoaa järvimaisemien lisäksi mm. kolme golfkenttää, tenniskeskuksen ja lukuisia pyöräily- ja vaellusreittejä.

DDR-historiaa

Lentokenttien loungeista tehdään miellyttäviä odotustiloja.

”Suosikkikohteitani Brandenburgissa ovat Berliinin kyljessä sijaitseva elokuvakaupunki Potsdam ja sadan kilometrin päässä, Puolan rajalla sijaitseva Eisenhüttenstadt”, kertoo Brandenburgin turistitoimiston Knut Hänschke. Eisenhüttenstadt huokuu DDR-tunnelmaa. Vuonna 1950 rakennettu ensimmäinen sosia-

listinen DDR:n kaupunki, Stalinstadt, nimettiin uudelleen Eisenhüttenstadtiksi vuonna 1961. Kaupungin dokumentointikeskuksessa voi käydä ihastelemassa aitoja DDR- käyttöesineitä ja astua sisään vuoden 1957 asuntoon.

Palatsien Potsdam Puolisen tuntia Berliinistä lounaaseen ja olet aristokraattisessa Potsdamissa. Tänne Preussin hallitsijat rakennuttivat upeita linnoja ja tyylikkäitä puistoja. Kaupungin keskustan hollantilaiskorttelissa istuskellaan pienissä kahviloissa ja kuljeskellaan kapeilla kujilla pienten puotien tarjontaa katsastamassa. Potdamin ja Berliinin erottavan Havel-joen yli kulkeva Glienickerin silta erotti idän lännestä. Silta on kuuluisa siitä, että siellä vaihdettiin salaisia agentteja.

Amerikan parhaat Amerikkalainen Dr Beach on jälleen rankannut parhaat yhdysvaltalaisen rannat. TÄLLÄ KERTAA voiton vei Havai-

MAINIO MALAGA . Malagan kaupunki on matkakohteena suotta

jäänyt Espanjan Aurinkorannikon rantalomakohteiden varjoon. Kaupunkilomalaiselle Malaga tarjoaa vanhan kaupungin, hyvän ruoan ja loistavien ostosmahdollisuuksien lisäksi erityisesti kuvataiteen ystäviä ilahduttavat maailmanluokan museot. Picasso-museon lisäksi ainakin Thyssen, Pompidou-keskus sekä Venäläisen taiteen museo ovat avanneet tänne omat näyttelynsä. Kaikki Aurinkorannikon 103 kylää ja pikkukaupunkia ovat helposti saavutettavissa Malagasta käsin, muun muassa historialliset Rondan ja Antequeran kaupungit. Jetsetin luksuselämää ja huvipursia voi puolestaan käydä ihmettelemässä retkellä Marbellaan tai Puerto Banusiin. Aurinkorannikon matkailutoimisto ja Malagan kauppakamari järjestivät yhdessä Espanjan valtion matkailutoimiston kanssa workshopin Helsingissä. Mukana esittelemässä palvelujaan oli paikallisia hotelleja ja incoming-toimistoja. Lisätiedot visitcostadelsol.com

18

jin Oahun saaren Waimanalo Bay Beach Park. Ranta on hieman syrjässä, joten sieltä löytää helposti oman rauhaisan paikkansa. Hienohiekkaisen rannan vastakohtana ovat takana kohoavat Ko’olaun vuoret. Ranta on etenkin oahulaisten suosiossa, mutta turisteja siellä ei paljoa näe – vielä.

Floridaan Dr Beach, oikealta nimeltään tohtori Stephen Leatherman toimii professorina ja tutkijana Floridan yliopistossa. Se saattaakin olla syynä, että seuraavat sijat menevät sinne. Kakkoseksi tuli Bonita Springsin Barefoot Beach Preserve County Park ja kolmanneksi St. George Island State Park. Nelossija menee takaisin Haivaijille, Mauin Hamoa Beachille.

KALEVAN SENIORIT VIROSSA. Kalevan seniorit pitävät edelleen tiiviisti yhteyttä ja tekevät retkiäkin yhdessä. Toukokuun lopulla ryhmä teki matkan Viroon, Lahemaalle. Bussiretkellä tutustuttiin kahteen kartanoon ja kauniiseen maaseutuun. Virolaista ruokaa päästiin maistamaan Altjan kalastajakylän vanhassa kievarissa. Matkanjohtajana toimi Kalevan senioreiden vetäjä, Pavel Uschanov. Kuvassa ryhmä Palmsen kartanon edessä.

5 • 2015 JUNE


Suomessa lentojen määrä kolminkertaistuu vuoteen 2050 mennessä

Tallinnan legendaarisin hotelli

Matkustaja odottaa saumatonta palvelua kotiovelta matkansa määränpäähän

Uudistuneella Hotel Palacella on takana värikäs historia

Haaga-Helian Porvoon kampuksella järjestettiin toukokuussa seminaari ja paneelikeskustelu ilmailuliiketoiminnan tulevaisuudesta. Tapahtumassa paneuduttiin kasvavan toimialan haasteisiin ja mahdollisuuksiin. Lentomatkustukseen liittyvän palvelukokonaisuuden saumaton toimivuus matkustajan näkökulmasta on haaste, johon toimialan tulee vastata tulevaisuudessa.

Tallinnan Vapauden aukion laidalla sijaitseva Hotel Palace on yksi kaupungin tunnettuja maamerkkejä. Vuonna 1937 avattu hotelli on aikakautensa funktionalismin tyylikkäimpiä edustajia. Viime vuonna Palace avattiin perusteellisesti uudistettuna. Esa Aalto, Tallinna

Miia Manner

PALACESTA TULI heti avaudut-

tuaan Tallinnan tasokkain hotelli, johon kaupunkiin saapuvat arvovieraat majoittuivat nauttimaan sen arkkitehtuurista, designista ja korkealuokkaisesta palvelusta.

LENTOLIIKENTEEN MATKUSTAJAMÄÄRÄ tulee ennusteiden

mukaan kasvamaan vuositasolla noin 3-5,4 prosenttia, mikä tarkoittaa matkustajamäärien kaksinkertaistumista vuoteen 2030 mennessä. Voimakkain kasvu tulee tapahtumaan Aasiassa, Lähi-idässä ja Kiinassa, maltillisempaa kasvu on Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. Suomen osalta matkustajamäärien odotetaan kasvavan noin 15 miljoonasta 27-29 miljoonaan matkustajaan vuoteen 2030 mennessä. Varovaisten arvioiden mukaan Suomen kaupallisten lentojen määrä olisi vuoteen 2050 mennessä 3,2-kertainen nykyhetkeen verrattuna.

Eliitin majapaikka

Seminaariin osallistui myös Haaga-Helian opiskelijoita, jotka ovat opiskelleet keväällä Aviation Business-opintojaksolla.

Valtava toimiala IATAn mukaan ilmailuliiketoiminta työllistää tällä hetkellä maailmanlaajuisesti 58 miljoonaa työntekijää, ja Suomessa 100 000 työntekijää. Lentoliikenne mahdollistaa kansainvälisen kasvun ja kompensoi Suomen syrjäistä sijaintia, ja ammattitaitoisille moniosaajille on ilmailuliiketoiminnan parissa kysyntää. Kasvu luo haasteita, mutta tarjoaa myös mahdollisuuksia.

Trendit ja tulevaisuus Matkustajan näkökulmasta nouseva trendi lentoliikenteessä on kokonaisuus, jonka matkaan liittyvät elementit muodostavat. Matkan suunnittelu, varausten tekeminen, lähtöselvitys, matka lentokentälle, turvatarkastus, lentäminen, saapuminen kohteeseen ja kotiin palaaminen muodostavat palvelukokonaisuuden, jonka tulee toimia saumattomasti. Voimme varata paketille ovelta ovelle-palvelun, mutta miten samanlainen palvelu toimii matkustajalle? Matkustamiseen liittyviä toimintoja on automatisoitu ja siirretty matkustajan tehtäväksi. Lentokonetta matkustaja ei vielä ohjaa itse, eikä kone lennä ilman lentäjää lähitulevaisuudessakaan. ”Lentäjän tehtävät liittyvät tulevaisuudessa vahvemmin ongelmien ratkaisuun ja tilanteen hallintaan kuin lentokoneen fyysiseen ohjaamiseen. Lentäjät eivät tule poistumaan lentokoneista pitkään aikaan”, kommentoi kapteeni Markku Lehti Nordic Globalista.

Vaivattomuutta matkustukseen Matkustamisen vaivattomuus matkan aikana ovat tärkeitä kehittämiskohteita. Ovelta ovelle- matkojen tarjonta on vielä vähäistä ja lentoasemalla jonotetaan edelleen, vaikka lähtöselvitystoiminnot hoidetaan pääsääntöisesti itsepalveluna. ”Matkustaja hoitaa lähtöselvityksen itse, mutta jonottaa silti lentoasemalla joko laukkujen jättöpisteellä, turvatarkastuksessa tai portilla. Turvatarkastusten asiakasystävällisyyden ja huomaavaisen palvelun parantaminen ovat myös tulevaisuuden tärkeitä kehittämiskohteita”, sanoo Pretorian yliopiston professori Berendien Lubbe.

Tulevaisuuden jakelukanava ”Digitalisoituminen ja tarve palvella lentomatkustajaa interaktiivisesti ja asiakaslähtöisesti ovat luoneet tarpeen uu-

5 • 2015 KESÄKUU

Historiansa aikana hotellilla on ollut monta isäntää. Neuvostoliiton aikana hotelli kansallistettiin, mutta se pysyi silti eliitin suosimana majapaikkana. Vuonna 1959 rakennettiin uusi siipi, jonka julkisivu on täydellinen kopio hotellin alkuperäisestä julkisivusta. Vuonna 1988 hotelli remontointiin kokonaan ja se kohosi Viron ainoaksi länsimaisen tason hotelliksi suomalais-virolaisen yhteisyrityksen Finest Hotel Groupin hallinnassa.

Diplomaattien suosiossa

Paneelikeskusteluun lentoliikenteen tulevaisuudesta osallistuivat Kati Ihamäki Finnairilta, Beredien Lubbe Pretorian yliopistosta, Herman Mensink Bredan ammattikorkeakoulusta, Mirja Kuovi Finnairilta ja Markku Lehti Nordic Globalista.

denlaiselle myyntikanavalle”, kertoo NHTV Bredan ammattikorkeakoulun professori Herman Mensink. IATA onkin vastannut tarpeeseen aloittamalla NDC- New Distribution Capability -hankkeen. IATAn tavoitteena on luoda kokonaan uudenlainen, asiakkaan tarpeisiin pohjautuva interaktiivinen kanava lentolippukaupalle. Tällä hetkellä matkustajalle tarjotaan GDS:n avulla hintoja ja aikatauluja, tulevaisuudessa NDC:n kautta asiakas ostaisi personoidun palvelukokonaisuuden, joka sisältäisi lentolipun lisäksi lisäpalvelut matkustajan tarpeen mukaisesti, esimerkiksi kuljetuksen lentoasemalle, istuinpaikan, ateriat, lisämatkatavarat ja langattoman verkon. Myös hintatyyppien vertailua on tarkoitus helpottaa. Hanke on ajoittain ollut vastatuulessa, ja suunnitelmissa on selvittää tutkimuksen avulla, minkälainen vaikutus sillä olisi lentoliikenteeseen ja lentolippukauppaan. IATA havainnollistaa NDC:a videoklipillä, joka löytyy Youtubesta ‘IATA’s New Distribution Capability (NDC) Program´-nimikkeellä.

Polttoainetehokkuus lentoliikenteessä EU on määritellyt, että vuoteen 2050 mennessä kasvihuonekaasupäästöjä tulee vähentää 60 prosentilla vuoteen 1990 verrattuna. Lentoliikenteen osalta biopolttoaineen tulisi kattaa 40 prosenttia polttoaineen tarpeesta, ja lentoasemien maatoimintojen liikenteen tulisi olla vuoteen 2030 mennessä lähes päästötöntä sähkökäyttöisten ajoneuvojen ansioista. ”Biopolttoaineen käyttöönoton suurin haaste on hinta, kustannukset ovat kestämättömän korkeat verrattuna kerosiiniin”, kertoo Finnairin ympäristöjohtaja Kati Ihamäki. Biopolttoaineen hinta on tällä hetkellä 3-6 -kertainen verrattuna kerosiiniin, myös sähköllä toimivien ajoneuvojen käyttöönottoa lentoasemalla jarruttaa

korkeat kustannukset.

Monia keinoja Päästövähennyksiä saavutetaan lentoliikenteessä myös muilla toimenpiteillä: operatiivisen toiminnan, teknisen kehityksen ja infrastruktuurin parannuksilla. Lentokone on tänä päivänä 70 prosenttia tehokkaampi kuin 40 vuotta sitten, ja uusi lentokonesukupolvi kuluttaa keskimäärin 20 prosenttia vähemmän kuin edeltäjänsä. ”Polttoaineen kulutusta voidaan vähentää esimerkiksi hiljaisemmalla matkanopeudella. Jos lento-olosuhteet ovat suotuisat, lentonopeutta voidaan pienentää, jolloin kerosiinin kulutus laskee. Perille tullaan kuitenkin ajallaan, mutta ei etuajassa”, sanoo Ihamäki.

Haaga-Helia kouluttaa Tradenomin tutkintoon johtavaan ’Aviation Business’ koulutukseen voi hakea syksyllä 2016, ja opinnot alkavat Porvoon kampuksella tammikuussa 2017. Tutkintoon liittyviä opintoja on tarjolla jo ennen varsinaisen tutkintoon johtavan koulutuksen alkamista. ”Ilmailuliiketoiminta on voimakkaasti kasvava toimiala, ja Haaga-Heliassa haluamme vastata työelämän tarpeeseen”, kertoo opintokokonaisuutta koordinoiva lehtori Kati Huovelin Haaga-Heliasta. ”Tutkinnon suorittaneella opiskelijalla on hyvät valmiudet työskennellä monipuolisissa tehtävissä kaupallisen lentoliikenteen palveluketjussa”, jatkaa Huovelin. Koulutuksen yhteistyökumppaneina toimivat Finnair ja Helsinki-Vantaalla toimiva Airport College. Yhteistyötä tehdään myös muiden lentoyhtiöiden ja lentoasemilla operoivien yritysten kanssa. ”Toimialalta on tullut vahva viesti, että opinnoissa tulisi painottaa liiketaloudellista osaamista, joten Aviation Business-ohjelman opiskelijat valmistuvat tradenomeiksi”, kertoo Huovelin.

Viron tasavallan itsenäistyttyä alkoi ulkomaisten diplomaattien virta. Useimmat ensimmäisistä suurlähettiläistä majoittuivat aluksi juuri Palaceen, heidän joukossaan Suomen suurlähettiläs Jaakko Kaurinkoski, joka yhdessä ulkomaisten kollegojensa kanssa myöhemmin muodosti tiiviisti yhteyttä pitäneen Palace Clubiksi nimetyn herraseuran. Vi i m e k s i Palacea operoi Scandic Hotels, jonka TallinnHotelsin vetäydyttyä Tõnu Steinberg toivottaa tervetulViron markleeksi uudistettuun kinoilta hoHotel Palaceen. telli siirtyi virolaisen Aldera Hotel Oü:n haltuun. Vuonna 2005 perustettu yritys operoi TallinnHotels-brändin alla Palacen ohella kahta muuta hotellia, vanhassa kaupungissa sijaitsevia Hotel Berniä ja Savoy Boutique Hotellia.

Mittava uudistus Viime vuonna Palace kävi läpi perusteellisen remontin. ”Kaikki talon sisätilat uudistettiin lattiasta kattoon”, kertoo TallinnHotelsin myynti- ja markkinointijohtaja Tõnu Steinberg. ”Nyt meillä on

Palacen suojeltu julkisivu on kuulunut Vapauden aukion katukuvaan jo vuodesta 1937.

Huoneiden elegantti muotokieli on saanut vaikutteensa 1930-luvulta.

79 eleganttia ja edustavaa huonetta, joiden muotokieli tuo mieleen 1930-luvun tyylin. Sisustuselementteinä on käytetty tunnetun virolaisen kuvataiteilijan Konrand Mägin teosten osia. Koko uudistustyö tehtiin virolaisin voimin käyttäen paikallisia arkkitehtejä

VIININMAISTIAISISSA. Royal Caribbean järjesti yhdessä Norwegia-

nin kanssa opintomatkan maailman suurimmalle laivalle. Allure of the Seas risteili toukokuun lopussa Barcelonasta Roomaan ja laivaan tutustumassa oli jälleen iloinen joukko matkatoimistoalan ammattilaisia. Kuvassa Santa Benedettan viinitilan tuotteita on maistelemassa vasemmalta Heidi Kuopanportti We Love Cruises, Camilla Karlsson Norwegian, Jaana Linsén Lomalinja, Kim Nordström Soiletours, Petri Sirén Royal Caribbean International, Alberto Benedetti Santa Benedetta, Harri Erho We Love Cruises, Anna Aaltonen Travel Specialist Group, Heli Hautanen CWT Finland, Paulina Höglund Matkahaukka, Anne Nordström Soiletours ja Maarit Hyvönen Travel Specialist Group. Edessä keskellä Anu-Liisa Lamberg ja Ritva Ora B-italian sekä Pia Suominen Rooman opas.

Aer Lingus IAG:lle Nimi säilyy ennallaan Irlannin parlamentin alahuone Dáil Éireann näytti toukokuun lopussa Aer Lingusin myymiselle vihreää valoa. Sen voi myydä tarjouksen tehneelle IAG:lle. PARLAMENTIN ALAHUONEEN hy-

väksyntä on ollut ehtona kaupalle, jolla International Consolidated Airlines Group S.A:n eli IAG:n täysin omistama tytäryhtiö AERL Holding Ltd on hankkimassa Aer Lingusin omistukseensa. Samalla Aer Lingusista tulee IAG:n neljäs lentoyhtiö British Airwaysin, espanjalaisen Iberian ja katalonialaisen Vuelingin konserniin. IAG:n CEO Willie Walsh on uransa aikana toiminut myös Aer LIngusin johdossa. Aer Lingusin osakkeenomistajat saavat kaupassa omistuksestaan € 2,55 käteismaksun osakkeelta, jossa € 2,50 on osakkeen hinta ja € 0,05 on osinko osaketta kohden. Kalustomääräisesti Aer Lingus tuo 50 lentokonetta lisää IAG:n ennestään 466 koneen laivastovahvuuteen.

ja sisustussuunnittelijoita”. Huoneiden varustuksesta mainittakoon maksuton laajakaista, tablettitietokone ja pistorasialla varustettu tallelokero. Kaikki vuoteet ovat 210 cm pitkiä. Hotellin pohjakerroksessa sijaitsevat kuntosali, pieni uima-allas ja saunaosasto porealtaineen. Katutason kokous- ja juhlatilaan mahtuu jopa 75 vierasta. Hotellin ravintola Konradin keittiömestari Rene Uusmees on tunnettu virolaisen ruokakulttuurin kehittäjä, joka yhdistää rohkeasti uusimpia trendejä ja vanhoja perinteitä. Lisätiedot tallinnhotels.ee

Brändi säilyy IAG:n käteistarjouksessa Aer Lingusin brändin säilyttäminen mainitaan tärkeänä. Uuden omistuksen myötä laajenevan reittiverkoston arvioidaan hyödyttävän Aer Lingusia ja etenkin sen Amerikan liikennettä, jossa Dublin toimii luonnollisena gatewayna Euroopasta yli Atlantin. Aer Lingus myös säilyttää slottinsa eli laskeutumis- ja lähtöaikansa Lontoon Heathrowlla, josta se lentää Dubliniin, Corkiin ja Shannoniin Irlannissa. Aer Lingus tulee myös British Airwaysin ja Iberian tavoin oneworld -jäsenyyteen ja yhteistyöhön. IAG:n mukaan Aer Lingusin nimi säilytetään yhtiön nimenä ja Irlannin Tasavalta sen kotipaikkana.

Paikalliseen tapaan Vilnassa Vilnassa voi lähteä paikallisten mukaan pubikierrokselle tai kokeilla olutpyörää. VILNAN VANHASTA kaupungista löytyy laaja kirjo baareja ja pubeja. Kolmen tunnin Pub crawl – pubikierroksella voi kokea illan ulkona yhdessä paikallisten ja muiden turistien kanssa. Retken aikana käydään neljässä eri paikassa, jossa tarjolla on shotteja, happy hour -tarjouksia ja ilmaisia sisäänpääsyjä. Kierroksella käydään myös Vilnan ensimmäisessä panimobaarissa. Voit myös kokeilla olutpyörää – käydä salilla ja pubissa yhtä aikaa. Olutpyörään mahtuu 8-15 asiakasta ja yhden tunnin vuokra sisältää tarjoilija-kuljettajan, 30 litraa olutta ja naposteltavaa. Liettualaista katuruokaa voi maistella Open Kitchenin ruokamarkkinoilla, jotka pidetään Tymon markkinoilla joka perjantai toukokuusta syyskuuhun. Lisätiedot lithuania.travel

19


Kiova ja Lviv: kulttuuria, nähtävyyksiä, gastronomiaa, ostoksia

Ukraina on edullinen kesälomakohde ja sinne lentää muutamassa tunnissa Vain kahden lentotunnin päässä Helsinki-Vantaalta on monille suomalaisille yhä varsin vähän tunnettu matkailumaa, Ukraina. Sen pääkaupunki Kiova, mutta myös läntisen Ukrainan 800 000 asukkaan jo 1200-luvulla perustettu Lviv ovat erinomaisia kohteita ainakin viikonloppumatkan aiheeksi. Monipuolista ohjelmaa on toki helppo laatia pitemmänkin oleskelun agendaksi. Eero Havia, Ukraina

Future Traveller Tribes 2030 Understanding tomorrow’s traveller

MAAHAN TULO tapahtuu Kiovan modernin Borispolin lentoaseman (KBP) kautta. Se sijaitsee 37 km kaupungista. Vaihto sisäisille reiteille tapahtuu saman, modernin 2012 avatun D-terminaalin kautta, jonne myös UIA:n Helsingin lennot saapuvat. Viisumia Ukrainaan ei tarvita, passi riittää. Kaupunkiin pääsee bussilla 1-1½ tunnissa ruuhkasta riippuen tai myös shuttle taxilla noin 8 euron hintaan. Tavanomainen taksi ajaa matkan jopa alle tunnissa ja maksaa keskustaan noin 30 euron verran. Kiovasta UIA:n B737-lento läntiseen Lviviin vie noin tunnin.

Karpaattien juurella Truskavetsin pittoreskissa pikkukaupungissa on moderni ja tasokas Mirotel hotelli ja kylpylä.

Hengen ravintoa

Laaja maa 1.8 billion people will be travelling internationally each year

The median age of the global population will rise from 29.6 to 33.2 years

WiFi will be truly ubiquitous and 5G will have arrived

Hotels and airlines will offer immersive “previews” of their services through virtual technology

Passenger traffic will increase 5% each year

Embedded sensor that capture “biosignals” represent a step forward in customer understanding

Social media use is expected to reach 80-90% worldwide

Roles that were once filled by human workers will be staffed by search algorithms, robotic bellhops, cashless payment systems, virtual customer service avatars and fluid biometric processing systems

Let’s shape the future of travel amadeus.com/tribes2030

20

Viimeaikojen uutiset Ukrainasta eivät ole olleet erityisesti matkailua edistäviä. On kuitenkin otettava huomioon, että vallitseva kriisi sijoittuu laajan maan aivan itäisimpiin osiin sekä etelään Krimin niemimaalle. Elämä Kiovassa ja länsiosassa Puolan rajalla Lvivissä on päällisin puolin varsin normaalia arkea. Kiova, jota halkoo Dnepr-joki, sijaitsee Euroopan toiseksi laajimman maan keskivaiheilla.

Lvivin kaupungissa matkailutietoa usealla kielellä saa ”Just Lviv it” -ratikasta.

Jos ruumiin kulttuurin rintamalla ukrainalaiset ovat viime aikoina menestyneet mm. eurooppalaisessa jalkapallossa, on itäisen Euroopan perinnön mukaisesti moninainen hengenviljely Ukrainassa arvossaan. Uskonto värittää myös matkailijan elämyksiä. Kiovan luo-

Upeita kaupunkeja ja maalaisromantiikkaa Kesäkuukausien päivälämpötilaksi odotetaan säännöllisesti yli 20 astetta ja kylmimpinä talvikuukausina mittari laskee keskimäärin vain noin 5 pakkasasteeseen. Ukraina on tasaista, viljavaa, hedelmällistä maata. Vuoria on maan lounaisosassa, mistä alkaa 1500 km pitkä Karpaattien vuoristo. Sen juurella sijaitsee mm. Truskavetsin pittoreski, pieni kylpyläkaupunki. Kylpylät ovat terveyden hoitoon suuntautuneita, ja hoitoja edeltää lääkärintarkastus. Täältä saattaisi moni löytää apua rasitusten tai iän mukana tuleviin vaivoihin. Matkanjärjestäjille olisi jalansijaa mm. siinä, että palvelutilanteisiin varmistettaisiin kielitaitoista hoitoväkeä tai pätevän tulkin apua, jota ilman parhaiten pärjää vain ukrainan, venäjän ja puolan kielillä. Harvakseltaan puhutaan myös saksaa ja englantia. Ukrainan kieltä kirjoitetaan kyrillisillä kirjaimilla, jotka täkäläisittäin hieman poikkeavat vastaavista venäläisistä.

Matkailijoita arvostetaan Ukrainan itäosan kriisi on jättänyt melkoiset jäljet maan talouteen ja siksi ulkomailta saapuvaa matkailua maassa arvostetaan juuri nyt tavallistakin enemmän. Matkailu tuo taloudellista toimeliaisuutta ja tuiki tarpeellista ulkomaan valuuttaa. Ukrainalla on myös haluja jollakin aikavälillä päästä EU:n jäsenmaaksi. Nyt maassa iloitaan tuoreesta, ensi vuoden alussa voimaan astuvasta EU-vapaakauppasopimuksesta. Euroalueelta saapuvalle matkailijalle Ukrainan hintataso avautuu todella edullisena, maaseudulla eritoten, mutta kaupunkienkin hinnat ovat kovin matkailijaystävällisiä. Maan valuuttaa, hryvniaa, tarvitaan noin 22-24 yksikköä yhtä euroa kohden. Valuutan vaihto Suomessa osoittautui haasteelliseksi, mutta maahan saavuttaessa ensimmäiset valuutanvaihtomahdollisuudet ovat jo lentoasemalla, kunhan vain viitsii hieman jonotella. Luotokortti on hotelleissa hyvä maksuväline,

Musiikki ja kansanperinne elähdyttävät tätä ukrainalaista tyttöjoukkoa .

Kiovan kaupunkia kaunistavat monet värikkäät kirkot.

mutta kaikkialla pikkuliikkeissä tai vaikkapa takseissa ei korttimaksaminen onnistu.

Alle euron olut Vanhalla suositulla hintamittarilla arvioituna ison paikallisen oluen saa jopa alle 90 eurosentillä, tuontioluesta pitää maksaa hieman enemmän. Tukevan aterian syö hyvinkin 4-5 eurolla. Kahvilakulttuurista tulee mieleen hienostunut Wien. Lvivissä kahvin tosiystävien kannattaa pistäytyä Svit Kavy- eli Kahvimaailma -nimisessä kahvilassa. Se on upea, meikäläisittäin edullinen. Hienoissa puitteissa baristat tekevät mieleisesi kahvin vaikkapa sumatralaisesta tai kolumbialaisesta kahvista tai klassisen espresson, macchiaton tai capuccinon. Ja halutessasi kakut, leivonnaiset tai jäätelö täydentävät nautinnon. Toisin kuin maaseudulla, Kiovan ja Lvivin kaupoissa, ravintoloissa ja kadullakin englantia tai saksaa puhutaan kohtuullisen paljon. Törmäsinpä paikalliseen henkilöön, jonka kanssa yhteiseksi kieleksi löysimme espanjan. Ukrainalaiset voivat olla hyvin välittömiä, ystävällisiä ja seurallisia.

laluostari (Kyiv Pechersk Lavra) vuodelta 1051 Dnepr-joen rantatöyräällä on Unescon maailmaperintökohde ja suosittu nähtävyys, kuten on myös Pyhän Sofian tuomiokirkko. Kasakkaperinnettä esittelee Mamais Cossack -museo. Kiovan ooppera on korkeatasoinen. Ooppera- ja balettinäytöksiä ja konsertteja on paljon, liput kannattaa varmistaa etukäteen. Teattereita on kymmeniä, myös uusia ja kokeilevia. Niiden kielenä on joko ukraina tai venäjä. Katusoittajilla saattaa olla jopa koko jousikvartetin kokoonpano ja keskellä katua saattaa ylevöityä kuulemaan todella taidokkaita sulosäveliä.

Egypti sulkee Tukholmassa Tukholmassa sijaitseva Egyptin turistitoimisto sulkee ovensa kesäkuun lopulla. TURISTITOIMISTON JOHTAJAN

Dr. Mohamed Elsherbeinyn mukaan Egypti on sulkenut toimistoja viime elokuusta lähtien. Nyt on Tukholman vuoro. ”Pohjoismaalaisten matkustus Egyptiin on laskenut, mutta tavoitteenamme on päästä takaisin vuoden 2010 lukuihin, jolloin Egyptissä vieraili 600 000 pohjoismaalaista ja balttia”, Elsherbeinyn kertoo. Suomesta Egyptiin matkusti viime vuonna 8 232 henkilöä, kun parhaimmillaan sinne vuonna 2010 matkusti 93 865 henkilöä. Jatkossa Suomen asioista hoidetaan Lontoosta käsin, missä toimiston johtajana toimii Omayma Elhouseny. S-posti, info@gotoegypt.org, puhelin +44 207 493 5283.

5 • 2015 JUNE


Uusia avauksia Matkamessuilla

Aktiivilomia ja ruokamatkailua Matkamessut suunnittelee ensi vuodelle täysin uusia teema-alueita ja ohjelmasisältöjä. Tavoitteena on houkutella tapahtumaan entistä enemmän erityyppisistä matkoista kiinnostuneita kuluttajia sekä ostopäätöksiä tekeviä ammattilaisia. Samalla Matkamessut vahvistaa asemaansa Pohjoismaiden merkittävimpänä matkailualan tapahtumana. ENSI VUONNA messuilla pa-

nostetaan erilaisiin matkailuteemoihin, jotka näkyvät tapahtumassa omina alueinaan. Esittelyssä ovat muun muassa aktiivilomat ja ruokamatkailu. ”Seuraamme matkailun trendejä ja pohdimme jatkuvasti, millaisia uusia elämyksiä ja kokemuksia voisimme tarjota sekä kuluttajille että ammattilaisille. Suunnittelutyötä varten kysymme mielipiteitä alan toimijoilta, mutta myös esimerkiksi viime kerran kävijöiltä”, kertoo Matkamessujen myyntiryhmäpäällikkö Lumia Ankkuri.

Maukasta matkailua Yhtenä uutena teema-alueena Matka 2016 -messuilla järjestetään Wine and Tasty Travel, joka houkuttelee erityisesti ruokamatkailusta kiinnostuneita. Eri maiden ja alueiden edustajat esittelevät ja maistattavat osastoilla muun muassa paikallisia viinejä sekä muita herkkuja. ”Ihmiset ovat tänä päivänä kiinnostuneita ruoan alkuperästä sekä aidoista ja monipuolisista makuelämyksistä. Matkamessuilla haluamme antaa puheenvuoron eri alueiden leimallisille ja omaperäisille herkuille”, toteaa Tasty Travel -alueen vastaava myyntipäällikkö Anna Molander-Bry. Teema-alue tarjoilee tietoa sekä erilaisista ruokakulttuureista että ruokamatkailukohteista. ”Matkailijoita kiinnostaa, miten ihmiset syövät eri puolilla maailmaa. Ruokailut matkalla ovat osa matkaan liittyvää kokonaiselä-

mystä, ja usein vielä pitkän ajan jälkeenkin muistellaan sitä yhtä unohtumatonta ravintolaa tai ruoka-anAktiivilomailu kiinnostaa nosta. Nyt messuilla. haluamme tarjota näitä kokemuksia messukävijöille jo ennen matkaa”, Molander-Bry sanoo.

Aktiivilomailu kiinnostaa Toisena uutena teemana messuilla on ensi vuonna Active Holidays -alue, joka esittelee aktiivilomailuun soveltuvia kohteita ja palveluita sekä terveys- ja hyvinvointimatkailua. Aktiivilomailun suosiosta kertoo myös Matkamessujen tämän vuoden kävijätutkimus, jonka mukaan jopa puolet kävijöistä ilmoitti toivovansa lisätietoja aktiivi- ja harrastelomista. ”Aktiivilomailun suosio on kasvanut nopeasti viime vuosien aikana, ja markkinoille on tullut paljon uusia palveluita esimerkiksi hyvinvointimatkailun saralla. Itsestä huolehtiminen kokonaisvaltaisesti on tämän päivän selkeä trendi, ja myös matkalla halutaan panostaa esimerkiksi kuntoiluun, terveydestä huolehtimiseen tai itsensä kehittämiseen muilla tavoin. Intohimoiset harrastajat

puolestaan valikoivat matkakohteet harrastusmahdollisuuksien mukaan”, pohtii Matkamessujen kansainvälisen myynnin päällikkö Marco Simonen.

Workshop-päivä Päivää ennen Matkamessuja Messukeskuksessa järjestetään matkailualan ammattilaisten workshop-päivä. Myyntitapahtuma tekee Suomea tutuksi ulkomailta kutsutuille ostajille sekä tarjoaa Matkamessujen kansainvälisille näytteilleasettajille uuden tavan kohdata Pohjois-Euroopan alueen tärkeitä bisneskumppaneita. ”Viime vuonna workshop-päivä kokosi yhteen 350 ostajaa ja 208 myyjää eri puolilta maapalloa, ja ennalta sovittuja tapaamisia järjestettiin yli 5000 kappaletta. Kyseessä on Suomen suurin matkailualan kansainvälinen myyntitapahtuma, ja siitä on hyötyä sekä alan ostajille että myyjille”, kertoo messujen myyntiryhmäpäällikkö Lumia Ankkuri. Workshop-päivä järjestetään Matkamessujen aattona, mutta tapaamiset jatkuvat vielä messujen ammattilaisaikana torstaina ja perjantai-aamupäivänä. ”Workshop-päivä koostuu Meet Finland- ja Global Workshop -tilaisuuksista. Myyntitapahtumien avulla vahvistamme Matkamessujen asemaa strategisena myyntikanavana, merkittävänä matkailualan foorumina sekä koko Suomen matkailun edistäjänä”, Ankkuri muistuttaa. Matka Workshop Day järjestetään 20.1.2016 ja Matka 2016 -messut 21.–24.1.2016.

ENEMMÄN KESÄLÄHTÖJÄ TALLINNAAN 13.6.–9.8.2015

Valitse mieluisin lähtöaika ja hyppää kyytiin. Nyt voit risteillä koko päivän säästä piittaamatta tai jatkaa päivää Tallinnassa. Jos päivä ei riitä, voit valita hotellin monipuolisesta hotellivalikoimastamme. Voit yöpyä myös laivalla meno- tai paluumatkalla. Tervetuloa Punaisille laivoille nauttimaan ystävällisestä palvelusta, monipuolisista ostosmahdollisuuksista ja kerrassaan maittavista herkuista!

vikingline.fi

Pietari. Edullinen. Milano? Kallis? Ruplan kurssi on tällä hetkellä todella edullinen. Siksi nyt jos koskaan kannattaa suunnata ostoksille Pietariin, nauttia metropolin tunnelmasta ja tuoda tuliaisiksi vaikkapa merkkivaatteita ja elektroniikkaa.

Helsinki – Pietari nyt alk.

29 € Osta liput verkosta ja matkatoimistoista!

5 • 2015 KESÄKUU

21


Tervetuloa Ruotsiin

Arctic Signature myy luksusta

Uusiin asemiin

Arctic Signature on uusi incoming-agentti, joka keskittyy luksusmatkojen suunnitteluun Suomeen, Ruotsiin, Norjaan, Tanskaan sekä Viroon. YRITYKSEN PERUSTAJALLA Ari

www.fin-s.a.se |

Untitled-1 1

Siivikolla on laaja matkailualan kansainvälinen kokemus, mm Kakslauttanen Arctic Resortilta, Norwegian Cruise Linelta, Albatros Travel Africalta sekä Finnwww.traveltrends.se airilta. Arctic Signaturen asiakkaat ovat luksusmat2013-09-30 11:23:24 katoimistoja ympäri maailmaa, joille räätälöidään elämykset ää- Ari Siivikko r i m m ä i s e n Arctic Signature yksityiskohtaisesti. Talven pääkohteena on Suomen Lappi, joka on Arin sydäntä lähellä, koska hän on itse Ivalosta kotoisin. Arctic Signature toimii Barcelonasta käsin, missä New York sai säihkyvän yrityksellä on uuden hotellin. espanjalainen matkatoimisto/matkanjärVille Ryynänen jestäjä lisensArctic Signature si. Kesällä pääkohteena ovat Norjan vuonot, vaikkakin sekä Suomen Lappi, Helsinki että Järvi-Suomi ovat aina myyntiesittelyissä mukana. Arin kollegana Arctic SignaNEW YORKIIN on avattu ensimturella on Experience Designer mäinen Baccarat-hotelli, jonka Ville Ryynänen. Ville on aiemsisustuksesta vastaa pariisilaimin ollut töissä mm Scanditranen Gilles & Boissier. velillä Barcelonassa, jossa hän Tämän luksushotellin 114 huojärjesti ryhmämatkoja Espanneessa yhdistyvät loistavasti hojaan matkatoimistoille Pohjoistelliin varta vasten suunnitellut maista sekä Tallink/Silja Linella huonekalut ja menneen ajan glaHelsingistä. Ville on valmistunut mour. Baccarat hotellissa on moHaaga-Heliasta vuonna 2012. derni ranskalainen ravintola Chevalier, sosiaaliseksi sydämeksi kutsuttu Grand Salon, baari, sekä spa, kuntosali ja uima-allas. Kuningas Ludvig XV:n määräyksestä perustettu kristallitehdas Baccarat on toiminut vuodesta 1764 valmistaen Philippe Starckin kaltaisten huippusuunnittelijoiden kanssa mm. valaisimia, astioita ja koruja. Nyt Baccarat on lähtenyt mukaan hotellibisnekseen ja hotelleissa tulee tietenkin häikäisemään OUTRIGGER RESORTS osti toutaianomainen kristalli. kokuun lopulla Akaryn Koh SaHuonehinta Baccarassa lähenmui Resort & Span, joka muutti telee tuhatta dollaria yöltä. Korheti nimensä Outrigger Koh Sakeista hinnoista huolimatta New mui Beach Resortiksi. Yorkin viiden tähden hotelleilla Kaikissa boutique-hotellin 52 menee hyvin, käyttöaste liikkuu villassa on oma pulahdusallas. 70 prosentin paremmalla puolella. Hotelli sijaitsee suojaisan HanuLisätietoa baccarathotels.com. man Bayn rannalla.

SUOMALAINEN KUMPPANISI KREIKASSA www.elvetours.gr info@elvetours.gr

VisitKarelia Sales Oy Karelia Expert Matkailupalvelu Oy on perustanut VisitKarelia Sales Oy myyntiyhtiön. YLI 20 vuotta Pohjois-Karja-

lan matkailun markkinointi- ja myyntiorganisaationa toiminut Karelia Expert Matkailupalvelu Oy on myyntitoimintoja tehostaakseen ja roolijakoa selkeyttääkseen perustanut myyntiyhtiö VisitKarelia Sales Oy:n. ”Keskitämme uuteen yhtiöön mökkivälitysbisneksemme sekä yritys-, ryhmä-, kokous-, kongressija tapahtumatuotantomme”, kertoo Karelia Expert Matkailupalvelun toimitusjohtaja Markku Litja. Karelia Expert Matkailupalvelu Oy:n toimitusjohtaja Litja toimii myös VisitKarelia Sales Oy:n toimitusjohtajana. VisitKarelia Sales Oy:n myyntipäälliköksi on nimitetty Unna Hyppönen, myynti- ja markkinointijohtaja Susanna Saastamoinen vastaa operatiivisesta johtamisesta yhdessä toimitusjohtajan kanssa.

Matkailuinfoa Emoyhtiö Karelia Expert Matkailupalvelu Oy vastaa maakunnan matkailutuotteiden markkinoinnista (visitkarelia.fi) sekä alueellisista matkailuneuvontapisteistä. Yhtiö vastaa myös matkailun Kasvuohjelma-hankkeesta, joka keskittyy kansainväliseen matkailumarkkinointiin. Hanketta johtaa myynti- ja markkinointijohtaja Susanna Saastamoinen.

Baccarat New Yorkiin

Outrigger Koh Samuille

Mia Manner Ikkunapaikka

Kati Ikävalko Matkapojat Oy

Ikkunapaikka Ikkunapaikka-lehden uutena kirjoittajana on aloittanut Miia Manner. Hänen tiensä on kulkenut 90-luvun lopulta Lloyd Toursin kautta Kohdematkoille ja sieltä edelleen CWT:lle. Nyt Miia on liittynyt Ikkunapaikan kirjoittajakuntaan ja uutisoi kanssamme maailman tapahtumia matkailualan ammattilaisille. Lisää Miiasta Ikkunapaikan kotisivuilta, välilehdeltä yhteystiedot. Miian saa kiinni osoitteesta miia.manner@ikkunapaikka.fi.

Joni Hakkarainen Sunborn Saga Oy

Samuli Heiskala Viking Line Abp

mara Club Cruises -brändeistä Pohjoismaiden alueella. Jacobsson on aiemmin työskennellyt mm. jakelun ja kansainvälisen myynnin johtajana airberlinillä sekä myynti- ja markkinointijohtajana SAS:lla.

Sunborn Saga Oy Joni Hakkarainen on nimitetty Sunborn Saga Oy:n myynti- ja markkinointijohtajaksi 14.4.2015 alkaen. Aiemmin Restel Oy:ssä Hakkarainen toimi leisure-myynnin myyntiryhmän päällikkönä ja aiemmin Revenue Managementin

Finavia VTM Elena Stenholm on nimitetty 1.6. alkaen Helsinki-Vantaan lentoaseman kaupalliseksi johtajaksi. Hän on aiemmin työskennellyt mm. Cityconilla, Keskossa ja Anttilassa erilaisissa johtotehtävissä.

Matkapojat Oy Kati Ikävalko on aloittanut Matkapojat Oy:n Lappeenrannan toimistossa toimistopäällikkönä. Kati siirtyy Matkapojille MatkaVekan palveluksesta ja aiemmin hän on toiminut mm. ryhmämyyjänä ja vt. toimistopäällikkönä. Katin lähimpänä esimiehenä toimii Matkapoikien varatoimitusjohtaja Toni Mahkonen.

Rezidor Hotel Group Alexandra Lilja Lindvik on nimitetty 11.5. alkaen Rezidor Hotel Groupin uudeksi PR- ja viestintäjohtajaksi Pohjoismaissa. Rezidorin tärkeimpiä brändejä ovat Radisson Blu ja Park Inn by.

Royal Caribbean International Ruotsalainen Mats Jacobsson on nimitetty 8.6. alkaen Royal Caribbean Internationalin Pohjoismaiden johtajaksi. Hän vastaa Royal Caribbean International, Celebrity Cruises sekä Aza-

Messukeskus uusi organisaatiotaan Messukeskus on uusinut organisaatiotaan sujuvoittaakseen ja tehostaakseen toimintaansa. UUSI ORGANISAATIO perustuu

selkeisiin tulosyksiköihin. Perustana on kaksi liiketoimintayksikköä: Messut-liiketoimintayksikkö sekä Tapahtumat, kokoukset ja kongressit -liiketoimintayksikkö. Yhteisiä toimintoja on uudistuneessa organisaatiossa neljä: Markkinointi ja viestintä, Palvelut ja tuotanto, Talous, IT ja HR sekä Liiketoiminnan kehitys. Matkamessu-tiimiin organisaation muutos ei vaikuta.

Digitaalisia palveluita ”Tänä ja ensi vuonna keskitymme parantamaan digitaalisia palvelujamme. Rakenteilla on täysin uusi asiointipalvelu eMessukeskus, joka tulee helpottamaan messu- ja kokousasiakkaiden osallistumista merkittävästi. Kaiken perustana ovat edelleen tulokselliset kohtaamiset, joilla haluamme jatkossakin nostattaa asiakkaidemme liiketoimintaa”, kertoo toimitusjohtaja Anni Vepsäläinen.

parissa. Sunborn Saga Oy:ssä Hakkarainen vastaa yrityksen kylpylä- ja hotellitoimintojen myynnin johtamisesta ja organisoinnista. Sunborn Saga Oy on turkulainen perheyritys, johon kuuluu hotelleja ja ravintoloita Turussa ja Naantalissa, muun muassa Naantalin Kylpylä, Ruissalon Kylpylä sekä ravintola Pinella.

Viking Line Suomen yksikön markkinointipäälliköksi on nimitetty YAMK-restonomi Samuli Heiskala, 38, joka viimeksi on toiminut Restel-konsernin markkinointiosaston vetäjänä. Samuli aloitti uudessa tehtävässään 8.6. ja raportoi markkinointijohtaja Kaj Takolanderille.

Singapore Airlines lopettaa Helsingissä Neljännesvuosisadan ajan Suomessa toiminut Singapore Airlines sulkee Helsingin-toimistonsa kesäkuun lopussa. LOPET TAMISEN SY YKSI kerrotaan organisaatiomuutokset yhtiön Skandinavian myyntitoiminnoissa. Heinäkuun 1. päivästä lähtien Singapore Airlines palvelee suomalaisia asiakkaitaan Kööpenhaminan toimistosta puhelinnumerossa +45 33 14 34 56 ja sähköpostiosoitteessa cph_ reservations@ s i n g a p o r e a i r. com.sg S i n g a p o r e Hanna-Leena Airlines oli vii- Halsas meinen vielä omalla toimistolla maassamme ollut ns. off-line-lentoyhtiö, eli yhtiö joka itse ei lennä Suomeen, kertoo yhtiötä koko 25-vuotisen historian ajan Suomessa edustanut Hanna-Leena Halsas. ”Matkan varrella on sattunut vaikka mitä, luonnonmullistuksia ja monia lentoliikennettä häirinneitä tilanteita, mutta kaikista on selvitty ammattitaitoisten matkatoimistolaisten kanssa yhteisvoimin. Haluankin kiittää kaikkia alan toimijoita näistä vuosista sekä Suomessa olevia lentoyhtiöitä hienosta ja sujuvasta yhteistyöstä”, Hanna-Leena Halsas päättää.

www.vietnamairlines.com

Enjoy a one-of-a-kind experience on our two new aircraft

VIETNAM AIRLINES IS THE FIRST AIRLINE IN ASIA PACIFIC TO FLY BOTH THE AIRBUS A350-900 AND BOEING 787-9.

REACH FURTHER

22

For more information : vietnamairlines@airtouch.fi

5 • 2015 JUNE


Lennä SunExpressillä Helsingistä Izmiriin

SunExpress on Lufthansan ja Turkish Airlinesin tytäryhtiö, joka on toiminut yli 25 vuotta luotettavana yhtiönä useiden matkanjärjestäjien kanssa. Nykyaikaisten lentokoneidemme määrä kasvaa kesällä 2015 jopa 72:een Boeing 737-koneeseen.

Varaukset päivän parhaaseen hintaan teet kätevästi Amadeuksesta. Lisätietoa liittyen lähtöselvitykseen, matkatavaroihin ja muihin palveluihin löydät sunexpress.com sivuilta tai soittamalla palvelupuhelimeen (+358 9 31579405 (4,9 cent/min.)). Voit myös olla yhteydessä Suomen edustajaamme Aviarepsiin salesHEL@aviareps.com

ATLANTIN YLITYS ALL INCLUSIVE RISTEILYT UPEAT REITTIVAIHTOEHDOT ! 19 yön Atlantin ylitys 2015 Euroopasta Etelä-Amerikkaan loistoristeilijä Costa Mediterranealla***** . Risteilyohjelma 26.11.–15.12.2015 Savona-Barcelona-Casablanca-Teneriffa-Recife-MaceloSalvador de Bahia-Rio de Janeiro-Monteviedeo-Buenos Aires

2995:-

Alk

Hinta sisältää lennot ja kuljetukset satamaan, all inclusive. Kaikki ateriat sekä virvoitus- ja alkoholijuomat. Verot, satamamaksut, tarjoilupalkkiot sekä risteilijän monipuolisen ohjelmatarjonnan.

2015-2016

3495:-

26 yön Atlantin ylitys 2015 Euroopasta Karibialle loistoristeilijä Costa Deliziosalla*****

.

Esa Aalto

3195:-

Al Risteilyohjelma 2.12.–28.12.2015 Savona-Casablanca-Lanzarote--Teneriffa-Antigua-Catalina IslandLa Romana-Grand Turks-Ft.Lauderdale-Costa Maya-BelizeIsla Roatan-Grand Cayman-Ft.Lauderdale

k.

www.loistoristeilyt.fi myynti@loistoristeilyt.fi

Olemme Costa Cruises varustamon Suomen päämyyntiedustaja, saat risteilysi meiltä edullisesti.

Leivinjauhetta, pakastepizzoja ja hotellihelmiä

Dr Oetker tarjoilee herkullisia pizzoja ja täydellisiä hotelleja Saksan Bielefeldissä vuonna 1891 tohtori August Oetker kehitti apteekissaan Backin-leivinjauheen. Tarkkojen mittasuhteiden ansiosta hän pystyi takaamaan tuotteellaan onnistuneen leivontatuloksen joka kerta. Tästä keksinnöstä alkoi Dr. Oetkerin perheyrityksen menestystarina. pääsaarelta, sijaitseva todellinen luksusrantalomakohde. Puuterihiekkaa, kristallinkirkkaita vesiä, ainutlaatuinen eläimistö ja kasvisto, intiimejä huviloita, spa, luontopolkuja, maastopyöräilyä, snorklausta, kalastusta jne. www.fregate.com

Soile Kylämies DR OETKERISTA tulevat eittämättä mieleen mm. leivontatarvikkeet, vaniljakastike ja pakastepizzat. Liikevaihdoltaan 11 miljardin euron ja 400 tytäryrityksen elintarvikejätin Dr August Oetker KG:n ryhmään kuuluu kuitenkin myös erittäin korkeatasoinen ja ainutlaatuinen loistoluokan kahdeksan huippuhotellin ketju - Oetker Collection:

Seychellien Fregate Private Islandilla voi valita huvilan joko meren ääreltä tai ylempää kukkulalta.

L’Apogee Courchevel, Ranska

Château Saint-Martin & Spa, Ranska

Vuoden ikäinen, kukkulalla Courchevelin pienessä kylässä sijaitseva 53 luksuschaletin huippuhotelli L’Apogee on avoinna vain 110 päivää vuodessa, hiihtosesongin ajan. L’Apogeella on mm. Spa, kahden Michelin tähden ravintola ja samppanjabaari. Voit vuokrata jopa L’Apogeen omat designsukset. Hotellista pääsee suoraan laskettelemaan, sillä maailman suurin yhtenäinen hiihtoalue, Ranskan Les 3 Vallées eli Kolme Laaksoa, ympäröi hotellia. www. lapogeecourchevel.com.

Keskellä laventelilta tuoksuvaa Provenceä sijaitseva romanttinen luksuslinna tarjoaa henkeäsalpaavat näkymät Välimeren rannikolle. www.chateau-st-martin.com

Brenners Park-Hotel & Spa, Saksa Saksan kuuluisimmassa kylpyläkaupungissa, Baden Badenissa, sijaitseva tasokas kylpylähotelli tarjoaa vierailleen sekä terveys- että kauneuskylpyjä upeassa puistoympäristössä. www.brenners.com

Kymmenen vuotta konkurssista, mutta Töölön henki elää yhä Toukokuussa 2005 Suomen matkailualaa järisytti maan suurimman yksityisen matkatoimiston konkurssi. Töölön Matkatoimisto ajautui konkurssiin holtittoman taloudenhoidon ja kirjanpitorikosten vuoksi. Vuosikymmenen takaisia tapahtumia muisteltiin ja iloisia jälleennäkemisiä todistettiin vanhojen töölöläisten tavatessa.

19 yön Atlantin ylitys 2016 Etelä-Amerikasta Eurooppaan loistoristeilijä Costa Pacificalla***** Alk Risteilyohjelma 1.3.–20.3.2016 Santos-Rio de Janeiro-Liheus-Salvador de Bahia-Macelo-RecifeTeneriffa-Casablanca-Gibraltar-Barcelona-Marseille-Savona

Muisteloita ja jälleennäkemisiä

Eden Rock – St Barths, Karibia Valkeiden hiekkarantojen ympäröimässä kallioisessa niemennokassa sijaitseva luksuslomanviettoparatiisi Eden Rock on ensimmäinen ranskankieliselle Karibianmeren alueelle rakennettu hotelli.www.edenrockhotel.com

Hotel du Cap-Eden-Roc, Ranska Huhtikuussa, sesongin alkaessa, tämä legendaarinen luksushotelli Antibesissä Ranskan rivieralla avasi ovensa entistä elegantimpana, sillä talvella renovoidaan hotellin ravintola ja baari. www.hotel-du-cap-eden-roc.com

Palais Namaskar, Marokko Marrakechin eksklusiivisimmassa kaupunginosassa, Palmeraiessa, sijaitseva rauhallinen luksuskeidas. Hotellin villoja ympäröi upea puutarha. www.palaisnamaskar.com

The Lanesborough, Lontoo

Fregate Island Private, Seychellit

Heinäkuussa avataan ketjun uusin hotelli Lontoossa, The Lanesborough. Tämä elegantti, historiallinen maamerkki Hyde Parkin vieressä avataan täydellisen renovaation jälkeen. www.lanesborough.com

Vajaan puolen tunnin lentomatkan päässä Mahelta, Seychellien

Lisätietoa ketjusta osoitteessa oetkercollection.com

TÖÖLÖN MATKATOIMISTO ajautui kirjanpitoepäselvyyksien takia konkurssiin keväällä 2005. Yhtiön entinen pääomistaja ja talousjohtaja tuomittiin myöhemmin oikeudessa vakavista kirjanpitorikoksista ja kavalluksesta ehdottomaan vankeuteen. Yhtiön tilejä oli manipuloitu vuosikausia ja rahaa pumpattu laittomasti pääomistajan omaan taskuun. Suuri määrä kanta-asiakkaita jäi ilman kotia, samoin 180 matkailualan ammattilaista ilman työpaikkaa. Useat heistä työllistyivät nopeasti muihin alan yrityksiin, mutta osalle konkurssi merkitsi täydellistä suunnanmuutosta ja alan vaihtoa. Kymmenen vuotta konkurssin jälkeen entiset töölöläiset tapasivat keväisissä merkeissä pihajuhlissa Helsingin Tapanilassa. Edellisen kerran samalla pihalla oli kokoonnuttu paljon apeammissa tunnelmissa tasan kymmenen vuotta aiemmin. Nyt tapaamista siivittivät yhteiset muistelot ja jälleennäkemisen riemu.

”Suomen paras työpaikka” Paikalle oli saapunut yli 120 entistä töölöläistä. ”Emme lainkaan osanneet odottaa näin suurta ryntäystä niin monien vuosien jälkeen! Tapahtuman suosio löi meidät aivan ällikällä”, kertoi juhlien järjestelytoimikunnassa mukana ollut Tuija Kujala. ”Töölön henki on näköjään edelleen voimissaan. Jokainen meistä saattoi olla oma itsensä ja erilaisuuden rikkauden ansiosta pystyimme yhdessä tekemään Töölöstä matkailualan parhaan työpaikan. Jos vielä olisimme toiminnassa, niin uskon vakaas-

Timo Pietilä teki Töölön-vuosien jälkeen pitkän uran muun muassa British Airwaysin ja SAS:n leivissä. Illan isäntänä toiminut Pekka Hyry on nykyään kioskikauppiaana Hyryläntiellä Hyrylässä.

ti, että Töölön Matkatoimisto olisi valittu useana vuonna peräkkäin Suomen parhaaksi työpaikaksi”, tiivisti yhtiön viimeinen toimitusjohtaja Juha Kumara

Finnway-kaukomatkat oli yksi Töölön tunnettuja brändejä. Entisistä finnwaylaisista Sinikka Puranen viettää nyt eläkepäiviä, Malla Sihvola ja Taina Lehtonen työskentelevät Helin Matkoissa. Taustalla Matka-Agenttien Markku Kupiainen.

illan tunnelman tervehdyspuheessaan. Lisää juhlatunnelmia Ikkunapaikan facebook-sivuilla.

Illan ohjelmasta vastasi oman talon väki. Entinen matkamirkku Sanna-Mari Titov luo nykyään uraa muusikkona. Ahkerasti keikkaileva Sanna-Mari on kunnostautunut myös lauluntekijänä, jonka kappaleita on kivunnut radioiden soittolistoillekin. Tänä kesänä Sanna-Mari nousee lavalle Kotkan meripäivien merimieslaulukilpailun finaalissa.

Seuraava ilmestyy

Le Bristol Paris, Ranska

11.9.2015

Arvostetun rue du Faubourg St-Honoré -muotikadun varrella sijaitseva Le Bristol Paris on todellinen palatsihotelli, Pariisin grande dame, upeine gobeliineineen ja antiikkikokoelmineen. www.lebristolparis.com

Ilmoitustilan viimeinen varauspäivä on 24.8.2015.

5 • 2015 KESÄKUU

Töölön punaisiin pukeutuneet yli 120 entistä kollegaa kokoontuivat yhteen ensi kertaa kymmeneen vuoteen.

www.matkaviikko.fi Ammattilaisten online-uutispalvelu

Marokossa Marrakechin hälinän vastakohtana on Palais Namaskarin ylellinen rauha.

23


WWW.IKKUNAPAIKKA.FI WWW.IKKUNAPAIKKA.TV FACEBOOK.COM/IKKUNAPAIKKAWINDOWSEAT

Matkailualan ammattilehti • Finnish Travel Trade Journal • Facktidning för resebranschen i Finland

Ikkunapaikka on Suomen johtava matkailualan ammattilehti, joka seuraa, analysoi ja ennakoi alan tapahtumien kulkua Suomessa ja ulkomailla. Ikkunapaikka ilmestyy kahdeksan kertaa vuodessa. Se on tilattu Suomen jokaiseen matkatoimistoon (SMAL:n jäsenyritykset). Tilaa Ikkunapaikka, niin tiedät mitä alalla tapahtuu. Vuosikerran hinta on 59 € määräaikainen yritystilaus 54 € jatkuva yritystilaus 19 € virkailijatilaus 13 € opiskelija- ja eläkeläistilaus Hinnat sisältävät alv 10%. Lehti ei vastaa tilaamatta lähetettyjen kirjoitusten ja/tai kuvien säilyttämisestä ja/tai palauttamisesta.

Ikkunapaikka on Suomen matkatoimistoalan liiton (SMAL), Pacific Asia Travel Associationin (PATA) ja Discover American Suomen osastojen toimialajäsen. ISSN 0786-7867 Painos 5000 kpl Levikkijakauma Matkatoimistovirkailijat . . . . . . . . Liikenneyhtiöt . . . . . . . . . . . . . . . . . . Yritysten matkavastaavat . . . . . . Matkatoimistojohto . . . . . . . . . . . . Majoituselinkeino. . . . . . . . . . . . . . . Matkailutoimittajat/lehdistö . . . Kunnalliset matkailuelimet. . . . . Julkaisija Travision Oy Helsinki Kirjapaino PunaMusta

64 % 11 % 9% 7% 4% 3% 2%

Toimitus ja markkinointi Päätoimittaja, kustantaja Leena Aalto leena.aalto@ikkunapaikka.fi Raisiontie 6 D, 00280 Helsinki Puhelin (09) 622 2500 Neuvonantaja, kustantaja Martti Savojärvi Lohitie 15 A, 02170 Espoo Puhelin 050 592 2981 martti.savojarvi@ikkunapaikka.fi Vakituiset avustajat Esa Aalto Antti Haukkamaa Eero Havia Soile Kylämies Inna-Pirjetta Lahti Miia Manner Juhani Paavonsalo Ulkoasu Juhana Mikkanen hello@juhanamikkanen.com

Window Seat is the leading travel trade journal for the travel professionals in Finland. Its aim is to monitor and analyze the development of the travel market in Finland and abroad. Window Seat is published eight times a year and its subscribers include a.o. all Finnish AFTA-travel agencies. Subscription fee is EUR 63 outside of Finland. The magazine will not hold itself responsible for the safekeeping and/or return of articles and/or photographs sent without an order for publication. Window Seat is an associated member of the Association of Finnish Travel Agents (AFTA), Finland Chapter of Pacific Asia Travel Association (PATA) and Discover America Finland.

Readers Travel agency personnel . . . . . . . . . . . Airlines etc. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Company travel managers . . . . . . . . . Travel agency management . . . . . . . Hotel business . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Travel editors and press . . . . . . . . . . . Municipal tourist organisations . . . . Editorial & Marketing Editor-in-chief, Publisher Leena Aalto leena.aalto@ikkunapaikka.fi Raisiontie 6 D, FIN-00280 Helsinki Phone +358 9 622 2500 Senior Advisor, Publisher Martti Savojärvi Lohitie 15 A, FIN-02170 Espoo Phone +358 50 592 2981 martti.savojarvi@ikkunapaikka.fi

64 % 11% 9% 7% 4% 3% 2%

Publisher Travision Oy Helsinki Contributing Editors Esa Aalto Antti Haukkamaa Eero Havia Soile Kylämies Inna-Pirjetta Lahti Miia Manner Juhani Paavonsalo Layout Juhana Mikkanen hello@juhanamikkanen.com Printing house PunaMusta ISSN 0786-7867 Circulation 5,000 copies

5 • 2015 JUNE

2015-5 Ikkunapaikka-Window Seat, June 2015  
2015-5 Ikkunapaikka-Window Seat, June 2015  
Advertisement