Page 1

WINDOW SEAT

4 • 2018 KESÄKUU/JUNE

Matkailuteollisuuden ammattilehti • Finnish Travel Industry Journal • Facktidning för reseindustrin i Finland

30. vuosikerta/30th year

VIEHÄTTÄVÄ LISSABON KUTSUU T H E N O R D I C WAY

TERVETULOA NAUTTIMAAN PORTUGALIN HELMESTÄ

Sukella Portugalin kauniiseen pääkaupunkiin, jossa perinteet ja moderni elämänmeno sekoittuvat ainutlaatuisella tavalla. Tunnelmoi Alfaman pikkukujilla fado-musiikin soidessa, hyppää vanhanaikaiseen raitiovaunuun ja nauti herkullisesta ruoasta kaupungin lukuisissa ravintoloissa. Finnair lentää suoraan Helsingistä Lissaboniin ympärivuotisesti. Osta lentosi osoitteesta finnair.fi


2

4 • 2018 JUNE


Alan uutiset nyt myös verkossa

WINDOW SEAT

4 • 2018 KESÄKUU/JUNE

Matkailuteollisuuden ammattilehti • Finnish Travel Industry Journal • Facktidning för reseindustrin i Finland

www.ikkunapaikka.fi .com/IkkunapaikkaWindowSeat

30. vuosikerta/30th year

Helsinki-Vantaan tavoite 2030 on palvella 30 miljoonaa matkustajaa

Megakentät tarjoavat matkustajille elämyksellisyyttä Helsinki-Vantaa luottaa viihtyvyyteen ja hyvään palveluun

PORTUGALISTA ON tullut viime vuo-

sina yhä suositumpi matkakohde. Lissabon on helposti hallittava pääkaupunki lukuisine ravintolagenreineen, museoineen ja mielenkiintoisine kaupunginosineen. Vanhoista, ränsistyneistä taloistakin on tehty nähtävyyksiä.

Helsinki-Vantaan lentoaseman uudistustyöt jatkuvat, mutta maailmalla avattavien megakenttien tapaan se ei haluakaan olla elämyskeskus luistinratoineen ja perhospuutarhoineen. Se haluaa olla viihtyisä, asiakasystävällinen ja palveleva lentokenttä. Täällä ei pääse luistelemaan, mutta vesipullon saa täytettyä ilmaiseksi ennen koneeseen nousua ja WiFiin pääsee maksutta ja kirjautumatta. Matkustaja voi piipahtaa Kainuu loungeen, missä voi istahtaa hetken rauhallisessa ympäristössä tai sitten voi maistella kansainvälisiä makuja kentän monissa etnisissä ravintoloissa. Maailmalla aukaistaan lähivuosina useita uusia megakenttiä, kun matkustajamäärien odotetaan parissakymmenessä vuodessa kaksinkertaistuvan.

LISÄÄ SIVULLA 5.

KALLIOVUORTEN DENVERISSÄ on

vertaansa vailla olevat maastot ja maisemat. Kaikki tuntuvat osavaltiossa reippailevan, mutta myös nauttivan satojen käsityöläispanimoiden antimista sekä lukuisten pienten viinitilojen tuotteista. Denver syntyi kultahuumassa 1850-luvun lopulla ja kaupungin historia onkin täynnä mitä eriskummallisimpia tarinoita. LISÄÄ SIVULLA 8.

Helsinki-Vantaan lentoaseman pääsisäänkäynti näyttää suunnitelmien mukaan tulevaisuudessa tältä. Lentokenttä tarjoaa myös muille kuin matkustajille enemmän palveluita.

Leena Aalto JONAIN PÄIVÄNÄ jokainen matkusta-

ja valitsee itse matkapolkunsa kotoa lentokoneeseen. Omien preferenssien mukaan hän voi valita haluaako ennen matkaa käyttää hyväkseen lentoaseman palveluja vai ei. Kun hän saapuu lentokentälle, hänet tunnistetaan kasvojen avulla. Hän tiputtaa hihnalle matkatavarat, joihin on voinut jo ko-

BER lentokenttä laajenee jo ennen avautumistaan Berliinin surullisenkuuluisan Brandenburgin lentokentän on tarkoitus avautua lokakuussa 2020, kahdeksan vuotta alkuperäisestä aikataulusta myöhässä. Vuosien kuluessa myös tarpeet ovat muuttuneet ja kysyntä kasvanut. Miia Manner BRADENBURGIN LENTOKENTTÄÄ laajennetaan jo ennen sen avautumista. Uusi terminaali lisää kentän kapasiteetin 28 miljoonaan matkustajaan. Terminaali 2 palvelee avauduttuaan noin kuutta miljoonaa matkustajaa. Suunnitelmien mukaan uusi terminaali valmistuu muutamia kuukausia ennen varsinaista lentokenttää. Lentokentän on tarkoitus palvella 28 miljoonaa matkustajaa vuoden 2020 lokakuusta lähtien.

Lukuisia viiveitä Brandenburgin lentokentän oli tarkoitus avautua jo vuonna 2012. Lentokentän rakennustöiden viivästymisen

4 • 2018 KESÄKUU

vuoksi avajaisia on lykätty lukuisia kertoja. Suurimmat ongelmat ilmenivät paloturvallisuudessa: rakennustöiden aikana tehtyjen suunnitelmanmuutosten vuoksi kentän paloturvallisuusjärjestelmä ei ollut toimiva. Terminaali 2 on suunniteltu mahdollisimman yksinkertaisesti, jotta se pystytään avaamaan aikataulussa. Sen ulkoasu tuleekin poikkeamaan pääterminaalista muun muassa materiaalien osalta. "Fokus pidetään siinä, että rakennuksesta tulee toimiva", suunnittelusta vastaavasta arkkitehtitoimistosta kerrotaan. 240 metrin mittaiseen, metallipintaiseen julkisivuun tulee ainoastaan muutamia ikkunoita. LISÄÄ SIVULLA 4.

tona koodata määränpään. Hän kulkee jonottamatta nopean, läpivalaisevan oviaukon kautta lentoaseman läpi odotussaliin ja edelleen koneeseen. Jos Finavian toimitusjohtaja Kimmo Mäki voisi valita, niin tällainen tulevaisuus ei olisi kovinkaan kaukana.

Saumaton matkaketju Kimmo Mäki siirtyi vuoden vaih-

teessa Finavian toimitusjohtajaksi Helsingin Sataman toimitusjohtajan paikalta. Molemmissa paikoissa luodaan edellytyksiä ja puitteita matkustajille. ”Toimialana tämä on pykälän verran globaalimpaa ja täällä asiakaskokemus korostuu enemmän kuin satamissa”, Mäki vertailee. Suomesta on lähes pakko ottaa joko laiva tai lento lähteäkseen

maailmalle. Mäen tehtävä on ollut ja on edelleen pitää huolta siitä, että maasta lähtö toimii mutkattomasti ja miellyttävästi. Lentokentän hän haluaisi olevan saumattoman matkaketjun päässä kaikille suomalaisille. ”Pääradan pitäisi kulkea lentoaseman kautta.” LISÄÄ SIVULLA 4.

Matkustajamäärien kiihtyvä kasvu synnyttää uusia mahtikenttiä

Maailmalla on rakenteille useita megakenttiä, jotka palvelevat satoja miljoonia matkustajia Kansainvälisen ilmakuljetusliitto IATAn mukaan ilmailuliikenne kasvaa 5,4 % vuodessa. Vuonna 2017 maailmassa lensi 3,91 miljardia matkustajaa, joista miljardi yksin Euroopassa. Seuraavan 20 vuoden aikana ennustetaan määrän kasvavan tästä 50 %. Siksi lentokenttien on laajennuttava ja lisää kansainvälisiä kenttiä rakennetaan. Lisää haastetta tuovat massiiviset koneet kuten Airbus A380 ja Boeing 747-8, jotka pakottavat rakentamaan uusia terminaaleja tai päivittämään olemassa olevia. Soile Kylämies LENTOYHTIÖIDEN KASVU ja matkus-

tajamäärien lisääntyminen kiihdyttävät uusien kenttien rakentamista. Lentokenttien suunnittelussa on huomioitava niin kestävä kehitys, ympäristöasiat kuin melutason laskeminenkin. Matkustajille on luotava stressitön, viihtyisä ympäristö, jossa etäisyydet ovat mahdollisimman lyhyitä ja siirtyminen sekä kentällä että kentälle ovat mahdollisimman sujuvat. Viihtyisyyttä lentoasemalla py-

ritään parantamaan lisäämällä yksilöllisiä kokemuksia ja harrastusmahdollisuuksia; perhospuistoja, akvaarioita, luistinratoja, erilaisia teattereita, kylpylöitä, saunaa ja joogaa, kulinarististen kokemusten lisäksi. Kaiken kärkenä on asiakastyytyväisyys. Rakenteilla olevat suuret megakentät etenkin Aasiassa kilpailevat palveluillaan.

sinki-Vantaamme mukaan lukien, parantavat palveluitaan ja kasvavat maltillisesti. Frankfurt Saksassa ja Heathrow Lontoossa hakevat lisää kapasiteettia uusilla kiitoradoilla. Lontoossa vastustus on valtaisaa, sillä kiitoradan alta pitäisi purkaa satoja taloja. Osa ratkaisee ongelman rakentamalla harvaan asutuille alueille pienempiä kenttiä, joita halpalentoyhtiöt usein käyttävät.

Euroopassa laajennutaan Monet Euroopan kentät, oma Hel-

LISÄÄ SIVULLA 6.

3


JATKUU SIVULTA 3.

BER lentokenttä laajenee jo ennen avautumistaan

40-vuotias Häme-Matkat on kaupungin viimeinen toimisto Hämeenlinnassa toimiva Häme-Matkat täytti 40 vuotta. Se on nyt ainoa Hämeenlinnassa toimiva matkatoimisto. Parhaimmillaan kaupungissa toimi kuusi toimistoa. H Ä M E - M AT KO J E N TA R I N A

kuvastaa hyvin pienien maakuntatoimistojen tarinaa. 40 vuotta sitten hämeenlinnalaisen liikennöitsijän rouva Helena Pekola ja Ebba Orkola perustivat matkatoimiston. Myöhemmin toimiston osti yksi sen työntekijöistä. Vuonna 2006 Häme-Matkat osti Arjaliisa Arra, Hän oli ollut siellä palkollisena vuodesta 1999. Alkuperäisen terminaalin julkisivu on pääasiassa lasia.

Lisää kapasiteettia Berlin Brandenburg GmbH:n toimitusjohtaja Engelbert Lütke Daldrup kertoo, että uuden terminaalin rakentamiseen päädyttiin siksi, että tuleville vuosille odotetaan ennakoitua suurempaa lentomatkustajien määrän kasvua. Myös halpalentoyhtiöiden mahdollisuus operoida uudella kentällä paranee. Berliinin Schönefeldin ja Brandenburgin lentokenttien kapasiteetti tulee olemaan yhteensä noin 40 miljoonaa matkustajaa vuodessa. Berliinin lentokentän alkuperäinen, kahden miljardin euron budjetti on paisunut 6,5 miljardiin euroon.

Kivijalkatoimisto ”Olemme vanha kunnon kivijalkatoimisto ja valikoimaamme kuuluvat kaikki matkapalvelut. Pääasiassa hoidamme ryhmiä, välitämme ja räätälöimme indismatkoja ja yhä enenevissä määrin hoidamme liikematkoja”, Arjaliisa kertoo. ”Monet nettiin eksyneet ovat palanneet takaisin, koska tarjonta netissä on niin valtaisa, ettei kukaan jaksa siellä aikaansa viettää. Alan ammattilaisia osataan taas arvostaa. Meille on tullut myös monia yritysasiakkaita, jotka haluavat personoitua palvelua.”

Mukautuminen on helppoa Arjaliisa on ollut liikkeellä pienestä pitäen. ”Yksi kesä me-

Arjaliisa Arra ja Merja Kallionpää juhlivat 40-vuotiasta Häme-Matkoja ja pitkää yhteistä työrupeamaa.

ni vaihdossa Yhdysvalloissa, mutta kohokohta oli nuorena vaatealan opiskelijana lähteä Pariisiin, missä vietinkin pari vuotta. Jossain vaiheessa kokeilin vaate-alan yrittäjyyttäkin, mutta sitten siirryin takaisin hotelli ja ravintola-alalle ja sieltä sujuvasti matkailualalle”, Arjaliisa kertoo. Arjaliisan kolleega, Merja Kallionpää, on ollut Häme-Matkoilla myös pitkään. Hän otti matkailualan ensiaskeleet Tallinkilla, ja muuttaessaan Hämeenlinnaan vuonna 1998 aloitti työt Häme-Matkoissa. Molemmat naiset katsovat valoisasti tulevaisuuteen. ”Matkustaminen koko ajan kasvaa. Pitää vaan miettiä mihin suuntautuu ja jos jokin asia muuttuu, niin pienen toimiston on helppo mukautua muutoksiin. Ei matkustaminen mihinkään häviä.”

Kasvojentunnistus yleistyy lentokentillä ympäri maailmaa Kasvojentunnistus yleistyy maailman lentokentillä nopeaa tahtia. Yhdysvalloissa uutta teknologiaa on testattu jo monilla kentillä, Helsinki-Vantaallakin on tehty kokeiluja ja Singaporen uudessa teminaali 4:ssä kasvojentunnistusta on hyödynnetty jo laajalti.

”TERMINAALI 4 on Changin

Automatisoitu terminaali Lähtöselvityksessä matkustajat antavat varausnumeronsa tai skannaavat passinsa hakeakseen lentovarauksen ja tulostavat tunnistetarrat laukkuihin. Baggage drop -tiskillä matkustajan kasvokuvaa verrataan passikuvaan, ennen kuin matkatavarat hyväksytään. Turvatarkastuksessa käytetään kasvojen ja peukalon biometrisiä tunnistusjär-

4

Megakentät tarjoavat matkustajille elämyksellisyyttä Helsinki-Vantaa luottaa viihtyvyyteen ja hyvään palveluun Kustannusten hallinta Finavia on valtion kokonaan omistama osakeyhtiö. Lentokentät ovat useimmiten joko valtion, kunnan ja kaupungin omistamia tai yksityisiä. Lentokenttien rakentaminen on kallista, se maksaa miljardeja ja jotenkin ne on rahoitettava. Onkin pelätty, että uusien megakenttien rakennuskustannukset näkyvät niiden laskeutumis- ja matkustajamaksuissa. Monessa kohteessa ei ole vaihtoehtoja. Pariisissakin sekä Orly että Charles de Gaulle ovat saman yksityisen kenttäyhtiön omistamia. Helsinki-Vantaa on yksi Euroopan halvimmista lentokentistä, ainoastaan Baltian maat ovat halvempia. ”Haasteemme on se, että meillä on niin vähän asukkaita. Jotta saamme tänne kansainvälisiä yhtiöitä, niin kyllä meillä täytyy olla palvelu huipussaan ja hinnat kohdallaan. Suomessa kapasiteettia on kehitetty järkevästi, on tehty onnistuneita investointeja ja matkustajamäärät ovat olleet kasvussa, näin ollen hinnat ovat olleet maltilliset eikä korotuspaineita ole ollut”, Mäki kertoo. Karkeasti ottaen 60 % lentokentän tuloista tulee laskeutumis- ja matkustajamaksuista ja 40 % lentokentän kaupallisista toiminnoista; kauppa- ja ravintolatilojen vuokratuloista ja pysäköinnistä. Helsinki-Vantaan lentokentällä muutama kansainvälinen operoija pyörittää kauppa- ja ravintolabisneksiä. ”Vaatimuksenamme on, että kaupallisten toimijoiden tulee satsata laatuun ja viihtyvyyteen sekä olla avoinna silloin, kun kentällä on liikennettä.”

Non-Shengen Plazalla tullaan esittämään suomalaisia matkailuelämyksiä kuvin ja videoin.

Kainuu-lounge on kaikille avoin.

Vastuullisuus Lentokentät tekevät osansa matkustuksen hiilijalanjäljen pienentämiseen. Hongkongin kenttä palkittiin juuri maailman vihreimpänä lentokenttänä. ”Helsinki-Vantaa on hiilineutraali. Ajatus on, että parin vuoden kuluttua kaikki verkostokentätkin olisivat hiilineutraaleja. Käytämme aurinkosähköä ja testaamme sähköbusseja ja autoja, joihin siirrymme piakkoin”, Mäki kertoo.

tä vettä kiinalaisille,” Mäki sanoo. Hongkongissa on IMAX-teatteri, Soulissa luistinkenttä, Singaporessa perhospuutarha ja San Franciscossa joogahuone. Vastaaviin Suomessa ei ole varaa. Helsinki-Vantaasta halutaan tehdä viihtyisä kenttä, jossa suomalaisuutta tuodaan esille.

Finnairin suuri merkitys

Timo Kauppinen

kentän ensimmäinen terminaali, joka tarjoaa täysin automaattisen lähtöselvitysprosessin, jossa kasvojen tunnistusteknologia yhdistyy itsepalveluvaihtoehtoihin. Terminaalia käyttää 13 lentoyhtiötä, mm. Cathay Pacific, Korean Air, Vietnam Airlines ja AirAsia. Sen kautta on kulkenut jo 1 780 000 matkustajaa. Tutkimme kasvojen tunnistustekniikan käyttöönottoa myös muissa terminaaleissa sekä myös muita uusia teknologioita, jotka lisäävät matkustajien kokemuksia ja nostavat tehokkuutta”, kertoo Singapore Changin lentokentän Corporate & Marketing Communicationsin Senior Manager Melvin Leong.

JATKUU SIVULTA 3.

Changin lentokentän Terminaali4 on ensimmäinen terminaali, joka tarjoaa kasvojentunnistukseen pohjautuvan turvatarkastuksen.

jestelmiä. Lähtöportilla kasvojen tunnistusjärjestelmä vielä tarkistaa, että matkustaja on menossa oikealle lennolle. Tulevaisuuden visiossa kasvojentunnistus auttaisi myös löytämään myöhästyneet lentomatkustajat vaikkapa duty free-myymälästä.

Rekisteröinti omalla älylaitteella Finnair ja Finavia testasivat viime vuonna kasvojentunnistusteknologiaa Finnairin lentojen lähtöselvityksessä Helsinki-Vantaan lentokentällä. 81 % käyttäjäkyselyyn vastanneista haluaisi jatkossakin käyttää vastaavaa teknologiaa matkustaessaan.

”Tavoitteemme on, että rekisteröitymisen voisi tehdä kotona omalla älylaitteella eikä vain terminaalissa. Pidemmälle menevissä visioissa matkustajan digitaalisen ID:n avulla voidaan jakaa täsmätietoa, joka on relevanttia juuri kyseiselle matkustajalle, kuten matkan tullisäännöt ja etäisyys lähtöportille. Lisäksi kasvokuvalla voidaan aktivoida älykkäitä opasteita lentoasemalla, jotta tietoa ei tarvitse hakea geneerisistä infonäytöistä. Asiakkaan halutessa voidaan myös kaupallisia palveluja liittää tunnistuksen piiriin ja miksei jopa maksun suorittaminen kasvoja ja sormenjälkeä käyttämällä”, toteaa Finavian Chief Digital Officer Heikki Koski.

Finavia pyörittää kaikkia muita Suomen lentoasemia paitsi Lappeenrantaa, Seinäjokea ja Mikkeliä. Yhteensä Finavialla on 21 lentokenttää ympäri Suomea. Finavian konsernissa työskentelee reilu 2 000 henkeä, joista lähes 1 500 konserniin kuuluvassa Airprossa. ”Finavian tehtävä on tietenkin tehdä voittoa, mutta ennen kaikkea luoda hyvät edellytykset sille, että ihmiset pääsevät matkustamaan, mikä on pitkälti mahdollista Finnairin ansiosta. Finnair on meille ehdottomasti tärkein yhteistyökumppani. Sen osuus kentän käytöstä on kaksi kolmasosaa, vaikka kentälle operoi noin 80 lentoyhtiötä. Täytyy sanoa, että on ollut ilo päästä mukaan edesauttamaan ja seuraamaan Finnairin menestystä. Ilman Finnairia ja Finaviaa suomalaisten matkustamismahdollisuudet olisivat huomattavasti huonommat. Finnairin Aasian strategian myötä matkustusmahdollisuudet suomalaisille ovat erinomaiset ympäri maailmaa. Meillä on Helsingistä 145 suoraa lentokohdetta, ja meillä on enemmän kansainvälisiä lentoja kuin vaikkapa Tukholmasta”, kehaisee Mäki.

Non-Shengenin eteläsiivessä voi odotellessa kiikkua keinutuolissa.

Kimmo Mäen toimistosta voi seurata Helsinki-Vantaan lentokentän uudistustöiden etenemistä.

Suomalaista viihtyisyyttä Helsinki-Vantaalla on käynnissä miljoonaluokan uudistukset. ”Lentokentän tehtävänä on tarjota matkustajille mukava ja turvallinen matkaanlähtö. Emme lähde kilpailemaan megakenttien elämyksien kanssa vaan meille tärkeintä on sujuvuus ja viihtyvyys. Tarjoamme palveluita, joita eri matkustajaryhmät kaipaavat. Vaikkapa lämmin-

”Non-Shengen Plazalla tullaan esittämään suomalaisia matkailuelämyksiä. Muun muassa alueelle tuodaan suuri seinä, joissa pyörii esimerkiksi vuodenaikaan sopivia videoita. Lähtöaulaan tulee kalliota ja metsää. Kaikille avoimesta Kainuu loungesta löytyy rauhoittava tunnelma puulattioineen ja räsymattoineen. Me haluamme tarjota matkustajille entistä enemmän laatua ja rauhallisuutta. Turvatarkastusten osalta kehitämme edelleenkin prosessien sujuvuutta ja asiakaspalvelua. Myös rajavartiolaitos kehittää omaa toimintaansa eli passintarkastusta”, Kimmo Mäki lupaa.

Singaporen Changin kentän uudessa terminaali 4:ssä voi kuvitella olevansa kaupungin aukiolla.

4 • 2018 JUNE


PÄÄKIRJOITUS – kesäkuu 2018

Koulujen kesälomien siirto saa kannatusta

T

yö- ja elinkeinoministeriön toukokuussa julkistama selvitys koulujen kesälomien siirrosta kahdella viikolla näyttää saa-

Kukkulakaupunki Lissabonin sydän sykkii monessa värikkäässä kaupunginosassa Lissabon on kaupunkilomakohde, jossa matkailijalle löytyy tekemistä ympäri vuoden. Siitä pitää huolen monilukuinen museovalikoima, gastronomiset kohteet ja tapahtumat. Portugalissa vieraili Visit Lisboan mukaan viime vuonna noin 73 000 suomalaista, joista Lissabonissa noin 22 000. Portugalin lentoyhtiö TAP, Norwegian ja Finnair lentävät vajaassa viidessä tunnissa suoraan Helsingistä Lissaboniin. Kirsti Sergejeff, Lissabon

van kannatusta. Ainakin rehtoreiden yhdistys kannattaa ehdotusta. Myös opettajien ammattijärjestö OAJ kannatta kesä-

lomien siirtoa, mutta kokeiluna. OAJ toteaa viisaasti, että siirron pitäisi mennä läpi kaikkien koulutusmuotojen, sillä niiden keskinäinen riippuvuus on merkittävää sekä perheiden että koko yhteiskunnan tasolla. TEM:n selvitys tehtiin nimenomaan matkailuteollisuuden näkökohdista lähtien, mikä on tälle elinkeinolle mieluinen lähestymiskulma. Matkailuteollisuuden kannalta siirto olisi selvityksen mukaan merkittävä piristysruiske. Matkailutulo kasvaisi kesäkuukausina yhteensä noin 219 miljoonaa euroa. Siirto lisäisi myös matkailuyritysten tarvitseman henkilöstön määrää 1 300 henkilötyövuoden verran. Siirto ei uhkaisi suomalaisten perinteisen kesälomakuukauden heinäkuun asemaa, mutta se avaisi mahdollisuuden usein mukavan lämpimän elokuun parempaan hyödyntämiseen

koti-

maan matkailun kannalta. Nyt harmittavan moni kesäkohde, tapahtuma tai vierasvenesatama sulkee ovensa jo elokuun alussa, mikä on keskieurooppalaisten matkailijoiden kannalta käsittämätöntä.

Matkailun kannalta on vaikeaa nähdä mitään kielteisiä vaikutuksia.

Koulujen kesälomien siirto vaikuttaisi laajalti yhteiskunnan ja elinkeinoelämän rakenteisiin, ei pelkästään matkailuun. Isoon muutokseen tunnutaan kuitenkin suhtautuvan myönteisesti. Matkailuteollisuuden kannalta on vaikeaa nähdä mitään kielteisiä vaikutuksia lomien siirrosta. Silti Suomen matkatoimistoalan liitto SMAL on viisaasti omissa kannanotoissaan pyrkinyt valottamaan muutosta monelta kantilta. Yksi näkökohta on SMAL:n mukaan, että lomien siirto voisi paikoin tuoda mukanaan haasteita matkailupalvelujen saatavuuden suhteen niin meillä kotimaassa kuin ulkomaan suosituissa lomakohteissa. Kotimaan lomakohteiden, liikematkustuksen, kongressimatkailun ja ryhmämatkailun kannalta muutos olisi kuitenkin todennäköisesti hyvin myönteinen. Kun ehdotuksen saama vastaanotto on yhteiskunnassa ollut laajalti myönteinen, uskoisi, että hankkeeseen nyt

MATKALIPPUJA TIL ATESSA

kannattaa vilkaista Espanjan pyhäpäiväkalenteria. Helposti saavutettava, turvalliseksi koettu ja espanjalaisille edullinen Portugali houkuttaa massat naapurimaahan lomanviettoon. Tämä tarkoittaa ruuhkia ja jonoja lähes kaikkeen matkailijoita kiinnostavaan.

Keskusta aina jalkojen alla Lissabon on asukasluvultaan Helsinkiä pienempi, noin 550 000 asukkaan kaupunki. Suur-Lissabonin väkiluku lähentelee 2,8 miljoonaa. Kun kadunkulkijalta kysyy tietä keskustaan, se on aina siinä, jalkojen alla. Varsinaista keskustaa ei mielletä olevan. Vanhimmassa kaupunginosassa Alfamassa lakanat lepattavat rosoisten rakennusten ikkunoissa. Kujilla kolistelevat keltaiset raitiovaunut ovat yksi Lissabonin symboleista. Hyppää linjan 28 kyytiin ja näet kätevästi kaikki Alfaman turistikohteet. Matkustajamäärät ovat kasvaneet lisääntyneen turismin myötä. Kasvu ei ole kivutonta. Ruuhka-aikaan täpötäydet vaunut hermostuttavat niin asioitaan hoitavia paikallisia kuin toistensa kyynärpäitä väisteleviä turisteja. Toisaalla taivasta kohti kohoaa vuoden 1998 maailmanäyttelyalueen ympärillä moderni Lissabon hienoine ostoskeskuksineen ja pilvenpiirtäjineen. Baixa-Chiadon alueen hotellit ovat matkailijoiden suosiossa, sillä nähtävyydet, ostokset ja ravintolat löytyvät kävelyetäisyydeltä.

ryhdyttäisiin täydellä tohinalla. Perisuomalaiseen tapaan

Merenkulun historiaa

monen alan edunvalvojat ovat kuitenkin jo kiirehtineet

Belémin kaupunginosassa Tejo-joen rannalla sijaitsevat Belémin 1500-luvulta oleva puolustustorni, Torre de Belém

vaatimaan lisäselvityksiä aiheesta. Pitäisiköhän kuitenkin mieluummin ryhtyä tuumasta toimeen?

Time Out Market -herkkuhallissa viihtyvät kaikki vauvasta vaariin. Ruoan ja juoman lisäksi järjestetään kokkikursseja.

ja Löytöretkeilijöiden monumentti, Padrão dos Descobrimentos. Monumenttiin on ikuistettu hahmot Henrik Purjehtijasta Vasco da Camaan, joka lähti miehistöineen niiltä main purjehtimaan kohti Intiaa. Monumentin kattotasanteelta näkyy Unescon maailmanperintökohde, Mosteiro dos Jerónimos -luostari, jonka kerrotaan aikoinaan rahoitetun pippuriverolla. Harva pystyy ohittamaan Pastéis de Belém -leipomon, jonka tuoksu tunkeutuu kadulle. Leipomo on vuodesta 1837 valmistanut kuuluisia leivonnaisia salaisella reseptillä. Sittemmin leivonnaiset ovat levinneet ympäri Portugalia pastéis de nata -nimellä.

Makunautintoja Lissabonia kutsutaan mereneläviä rakastavan taivaaksi. Gastronomia onkin yksi kaupungin vetovoimista. Portugalilaiseen ruokakulttuuriin on vaikuttanut niin muinaiset merimatkat kuin siirtomaat. Mausteet rantautuivat kaukaisten kulttuurien kanssakäymisten myötä ja yhä vaikuttavat makunautintoihin. Cais de Sodré metroaseman lähellä sijaitsevaa historiallista Mercado di Ribeiran -kauppahallia voi luvalla kut-

Näkymä Löytöretkeilijöiden monumentin katolta Mosteiro dos Jerónimos -luostarin suuntaan.

Torre de Belémin puolustustorni on yksi Lissabonin suosituimmista nähtävyyksistä.

sua herkkujen halliksi. Time Out -oppaista tunnettu yritys muutti osan kauppahallia huippuravintoloiden näyteikkunaksi vuonna 2014. Hallin seinustoja kiertävistä kojuista voi valita eri ravintoloiden luomuksia, eivätkä hinnat päätä huimaa. Ruoat nautitaan ravintolahallin keskellä yhteisessä ruokatilassa.

Löytöjä mukulakivikaduilta Bairro Alton kapeiden mukulakivikatujen varrelta löytyy pieniä joka kukkarolle soveltuvia kotoisia ruoka- ja fado-ravintoloita. Unescon aineettoman maailmanperinnön listalle päässyt fado-kansanmusiikki on yksi portugalilaisen kulttuurin ilmentymistä. Kaihoisia sävelmiä aloitetaan laulamaan yleensä iltayhdeksän aikoihin. Päiväsaikaan fadoihin voi tutustua Museu do Fado – museossa.

Alfaman kaupunginosassa kulkee vielä puusisusteisia raitiovaunuja. Kestävää kehitystä arvostava hyppää kyytiin ruuhka-aikojen ulkopuolella.

Paikallisväriä kaipaava hakeutuu kauemmas turistien kansoittamista alueista. Esimerkiksi Arroios metroaseman läheisyydessä Franguinho Real ravintolassa (Rua de Arroios 115) voi herkutella paikallisten parissa, kunhan muistaa, että portugalilaiset syövät illallista vasta yhdeksän jälkeen. Lisätietoa Lissabonista: visitlisboa.com.

VITOSEN VIERAANA: Maisteriopiskeija Essi Kuusimäki, Lapin yliopisto

Jakamistalous haastaa matkailuelämysten perustan JAKAMISTALOUS ON muuttanut ja tulee muuttamaan matkailualan dynamiikkaa merkittävästi. Perinteisen hotellimajoituksen haastajiksi ovat nousseet kansainvälisten sivustojen, kuten Airbnb:n ja Couchsurfingin, sekä kotiaan tarjoavien yksityishenkilöiden lisäksi myös ammattimaisesti toimivat sijoitusmajoittajat. Tutkimusten mukaan uusi majoitusmuoto vaikuttaa kuluttajakäyttäytymiseen: suurin osa vertaismajoitusta käyttäneistä ei aio jatkossa varata hotellimajoitusta.

4 • 2018 KESÄKUU

Autenttisuutta vertaismajoituksesta Matkailijat haluavat erottautua massoina liikkuvista turisteista. Nähtävyyksien kiertämisen sijaan etsitään autenttista tuntumaa kohteeseen. Majoittumalla aidossa kodissa paikallisten suosimalla asuinalueella matkailija voi tavoittaa kohteen kulttuurin ja elämäntavan. Jotta matkailijoille voitaisiin vertaismajoituksen ulkopuolellakin tarjota autenttisia elämyksiä, on tiedettävä, mitä autenttisuus matkailijoil-

le merkitsee. Tarkastelin pro gradu -tutkielmassani, mitkä elementit muodostavat aidon ”live like a local” -kokemuksen Helsingissä. Analysoin helsinkiläisten kotikaupungistaan kirjoittamia blogitekstejä ja vertasin niitä Helsingissä vierailleiden ja vertaismajoitusta käyttäneiden matkailijoiden blogeista välittyneisiin kokemuksiin.

Autenttinen matkailuelämys Helsingissä Paikalliset korostivat kau-

pungin ja sen paikkojen miellyttävää tunnelmaa, josta he nauttivat viettämällä aikaa esimerkiksi puistoissa piknikin merkeissä ja kahviloissa. Etenkin hipster-alakulttuurin paikat, kuten keskiluokkaistuvien alueiden trendikkäät, ketjuihin kuulumattomat pienet ravintolat, kahvilat, putiikit ja vintage-liikkeet, viehättivät helsinkiläisiä. Vaikka matkailijat aktiivisesti yrittivät kokea Helsingin kuten paikalliset, heidän kokemuksensa painottuivat pitkälti nähtävyyksiin. Helsinkiläisten rooli portin-

vartijoina paikalliseen kulttuuriin on merkittävä. Matkailijoiden päästessä vuorovaikutukseen helsinkiläisten kanssa esimerkiksi spontaanisti kaupungilla tai tavattuaan paikallisen ystävänsä, heidän kokemuksensa vastasivat paikallisten kokemuksia. Matkailijat liittivät autenttisuuden myös näihin kohtaamisiin paikallisten kanssa. Jotta matkailijoille saadaan tarjottua heidän toivomansa autenttinen kokemus, matkailuyritysten on raotettava verhoa paikalliseen kulttuuriin. Tämä voi tapahtua esimerkiksi luomalla kohtaamis-

paikkoja matkailijoille ja paikallisille.

Essi Kuusimäki Maisteriopiskeija Tourism Culture and International Management Lapin yliopisto

5


Matkailuala pääosin hyvin valmistautunut EU:n tietosuoja-asetus toi uusia velvollisuuksia Euroopan unionin tietosuojalainsäädäntö uudistui toukokuun lopussa. Asetus loi henkilörekistereiden pitäjille uusia velvollisuuksia ja antoi kuluttajille uusia oikeuksia. Esa Aalto MATKAILUALAN TIETOSUOJAKYSYMYKSIÄ käsiteltiin

Suomen matkatoimistoalan liiton järjestämässä koulutuspäivässä. Kouluttajina toimivat asianajaja Jari Sotka ja Qualitas Fennican konsultti Juuse Montonen.

Yhdenmukainen lainsäädäntö EU:n yleistä tietosuoja-asetusta eli GDPR:ää on sovellettu kaikissa yhteisön jäsenmaissa 25.5. alkaen. Asetus käsittelee henkilötietojen keräämistä, käyttämistä, säilyttämistä ja luovuttamista kolmansille osapuolille. Se määrittelee myös kuluttajan oikeuksia häntä koskeviin tietoihin. Matkailualalla kerätään paljon henkilötietoja, joita myös luovutetaan yhteistyökumppaneille EU:n alueella ja sen ulkopuolella. Asetuksen mukaan jokaisen tietoja keräävän tahon tulee tehdä dokumentaatio tietojen keräämisestä ja käsittelemisestä sekä sisäiseksi ohjeistukseksi että tarvittaessa todisteeksi valvovalle viranomaiselle siitä, miten asetusta yrityksessä noudatetaan.

Rekisterinpitäjällä iso vastuu Yrityksellä voi olla useita henkilörekistereitä ja niistä jokaiselle on määriteltävä rekisterinpitäjä, jonka tehtä-

vänä on määritellä rekisterinpidon periaatteet ja sisältö ja antaa sen käsittelyohjeet. Toimistohenkilökunnan, matkanjohtajien ja oppaiden kanssa on sovittava kirjallisesti pelisääntöjen noudattamisesta. Isomman organisaation on lisäksi hyvä nimetä erityinen tietosuojavastaava, joka valvoo kokonaisuudessaan asetuksen soveltamista. Jokaisesta rekisteristä on tehtävä tietosuojaseloste. Sen tulee sisältää tiedot rekisterinpitäjästä, kuvaus rekisteristä ja tahoista, joille henkilötietoja luovutetaan. ”Yrityksen tulee kertoa asiasta niille henkilöille, joiden tietoja sillä on. Esimerkiksi asiakasrekisterin tietosuojaseloste on oltava yleisesti nähtävillä, vaikkapa yrityksen nettisivulla”, Jari Sotka ohjeistaa.

Asiakkaan suostumus vaaditaan Tietojen keräämiseen on oltava aina asiakkaan suostumus. Matkailualalla tietojen keräämiseen on olemassa selkeä syy, kun matkan varaaminen edellyttää henkilötietojen antamista. Tämän onkin jo suurin osa matkanjärjestäjistä kirjannut omiin matkaehtoihinsa. ”Arkaluonteisten henkilötietojen kanssa tulee kuitenkin olla tarkkana. Niitä ovat muun muassa etninen alkuperä, uskonnollinen vakaumus tai terveystiedot. Esimerkiksi ”keliakia” on sairauteen

viittaavaa arkaluonteista tietoa, mutta ”gluteeniton ruokavalio” taas matkustusmukavuuden lisäämiseksi annettua tietoa”, Sotka selkeyttää. Asiakkaan oikeudet Asiakkailla on oikeus saada tietää heistä kerätyistä tiedoista. Heillä on myös oikeus oikaista tai poistaa tietojaan. Asiakkaalle omien tietojen tarkastus on oltava maksutonta kerran vuodessa. Kerätyn tiedon säilytysaikaa ei ole asetuksessa määritelty, joten sen voi jokainen toimija itse määritellä. Suomen kirjanpito- ja verolait edellyttävät tositteiden säilyttämistä 6 vuotta. Työsuhdetiedot, palkka- ja eläketiedot on taas säilytettävä 10 vuotta työsuhteen päättymisen jälkeen.

Kovat sanktiot Tietosuoja-asetuksen noudattamista valvoo tietosuojavaltuutetun toimisto, jolle on aina ilmoitettava tietoturvaloukkauksesta. Sellainen voi olla muun muassa kadonnut usb-tikku, varastettu tietokone tai hakkerointi. Vakavasta tietovuodosta on ilmoitettava sen kohteena oleville henkilöille. Jos todetaan, että yritys ei ole noudattanut tietosuoja-asetuksen määräyksiä, voidaan sille antaa huomautus tai määrätä sakkoa. Sakko voi olla jopa 20 miljoonaa euroa tai 4 prosenttia yrityksen vuotuisesta liikevaihdosta.

Lufthansa lentänyt Suomeen jo viisikymmentä vuotta

Lisää lentoja Välimerelle

Lufthansa aloitti lennot Suomeen huhtikuussa 1968. Nyt sillä on yhteensä 49 viikottaista lentovuoroa Helsinkiin Münchenistä ja Frankfurtista. Talvikaudella se operoi suoria lentoja myös Frankfurtista Ivaloon ja Kuusamoon sekä Münchenistä Kittilään. Lufthansa Groupiin kuuluva SWISS alkaa lentää ensi talvena Genevestä Kittilään.

Finnair lisää kesäksi lentoja useisiin Välimeren kohteisiinsa.

Antti Haukkamaa LUFTHANSA JUHLISTI 50-vuo-

tista taivaltaan Suomeen tuomalla samanaikaisesti Helsinkiin kaksi konetta eri väreissä. Münchenistä saapunut kone oli upouusissa sinivalkoisissa väreissä ja Frankfurtin kone sinikeltaisissa retroväreissä. Perinteisestä keltaisesta logosta on luovuttu ja uudella sinivalkoisella värityksellä halutaan korostaa yhtiön arvokkuutta. Skytrax luokituksen mukaan se on ensimmäinen viiden tähden lentoyhtiö Euroopassa.

Vakuuttavia lukuja Lufthansa Groupilla on kaikkiaan 728 lentokonetta ja tämän vuoden aikana niitä tulee lisää 35 kappaletta. Uusi kone puolentoista viikon välein. Keskimäärin joka minuutti 30 yhtiön konetta nousee ilmaan jossain päin maailmaa sen 343 kohteessa. Työntekijöitä konsernissa on 130 000 kaikkiaan 140 maasta.

6

Toukokuussa Helsinki-Vantaalla oli samanaikaisesti Lufthansan kaksi konetta. Toinen uudessa sinivalkoisessa värityksessä ja toinen sinikeltaisena retroversiona.

Viidenkymmenen vuoden aikana Lufthansa on kuljettanut yli 5 miljoonaa matkustajaa Suomen ja Saksan välillä. Viime vuonna Suomen reiteillä oli 650 000 matkustajaa. Christopher Zimmer toimii Lufthansa Groupin myyntijohtajana Suomessa ja Baltian maissa. Hänen mukaansa suomalaiset arvostavat Lufthansassa sen saksalaista laatua, lentolipun hintaan sisältyvää ruoka- ja juomatarjoilua, laajaa reittiverkostoa ja Premium Economy -luokan tarjoamaa matkustusmukavuutta.

FINNAIR LISÄÄ kaksi lentoa

viikossa Turkin Alanyaan, Gazipasan kentälle 17.6.-9.8. väliselle ajalle. Turkin Dalamanin operointikautta pidennetään lokakuun loppuun asti ja lennot lennetään isommalla Airbus 320 -koneella. Lisäksi Pa foksen, Sk iathoksen ja Rodoksen lennot lennetään suuremmilla A320-koneilla.

Myytkö USAta? Yhdysvaltoja markkinoiva Brand USA on avannut matkailualan ammattilaisille uuden työkalusivuston.

JATKUU SIVULTA 3.

Maailmalla on rakenteille useita megakenttiä jotka palvelevat satoja miljoonia matkustajia Singapore Changi LENTOKENTTIEN VUOSIKYMMENIÄ kestävät rakennuspro-

jektit otetaan käyttöön vaiheittain matkustajamäärien kasvaessa. Monet huippukentät ovat itsessään jo minikaupunkeja, kuten Changin kansainvälinen lentokenttä Singaporessa. Lentomatkustajat valitsivat sen Skytraxin World Airport Awardsissa jo kuudetta kertaa maailman parhaaksi. Ensi vuonna Changilla avataan jalankulkusilloin terminaalit toisiinsa yhdistävä ’Jewel’– donitsinmuotoinen rakennus, joka pitää sisällään mm. puistoja, metsiä, polkuja, 40 m vesiputouksen ja ravintoloita. Changin lentokenttä palvelee nyt 85 miljoonaa matkustajaa vuosittain. Terminaali 5 valmistuu vuonna 2030.

México

Vietnamin Ho Chi Minhin Long Thanhin lentoasema kuvastaa lootuksenkukkaa.

Méxicon kaupungin uuden kansainvälisen lentokentän (NAICM) ensimmäinen osa, pääterminaali ja kolme kiitorataa, otettaneen käyttöön vuonna 2020. Tällöin kenttä palvelisi 68 miljoonaa matkustajaa vuosittain. NAICM:n on tarkoitus korvata olemassa oleva Benito Juarezin kenttä.

Istanbul Turkin kruununjalokivi, Istanbul New Airport, avataan virallisesti 29.10.18, jolloin lentoliikenne yksinkertaisesti siirretään Istanbul Atatürk Airport –lentokentältä uudelle kentälle. Atatürkin kenttä on toiminut äärirajoillaan palvellessaan 60 miljoonaa matkustajaa. Uusi kenttä sijaitsee 35 km Istanbulin keskustasta pohjoiseen Mustanmeren rannikolla. Se on pinta-alaltaan lähes kuusinkertainen vanhaan kenttään verrattuna. Rakennustyöt jatkuvat vuoteen 2028. Istanbul New Airportista tulee todellinen Aerotropolis toimistorakennuksineen, konferenssikeskuksineen, hotelleineen, moskeijoineen, sairaaloineen, kanaaleineen ja marina-alueineen. Terminaali on maailman suurin; 1,4 miljoonaa neliötä yhden katon alla. Kenttä palvelee aluksi 90 miljoonaa matkustajaa. Vuonna 2023, jolloin Turkki täyttää 100 vuotta, kentän on tarkoitus palvella 125 miljoonaa matkustajaa, ja sen lopullisen kapasiteetin luvataan olevan 200 miljoonaa matkustajaa. Lentokentältä on nopea junayhteys suoraan kaupunkiin.

SIVUSTOLTA LÖYDÄT mahta-

van valikoiman kuvia ja videoita, faktat eri osavaltioista sekä paljon tietoa maahantulomuodollisuuksista. USA Trip Kit auttaa suunnittelemaan kiertomatkoja eri osavaltioissa ja USA Trip Planner antaa valmiita ehdotuksia eri kaupunkien lähistölle. Sivuston osoite: VisitTheUSA.com/TravelTrade

Beijing Daxing Airport avataan ensi vuonna.

Beijing Nykyinen Beijing Capital International Airport Beijingissä Kiinassa ottaa käyttöön neljännen kiitotien vielä tämän vuoden puolella. Sen lisäksi uusi Beijing Daxing International Airport avataan vuonna 2019. Kenttä sijaitsee 46 km keskustasta etelään. Avattaessa

Istanbulin uusi lentokenttä avataan etuajassa jo lokakuun lopulla.

kenttä palvelee 45 miljoonaa matkustajaa, kapasiteetin ollessa 100 miljoonaa. Capital-kenttä on vastaanottanut 83 miljoonaa matkustajaa vuosittain. Vielä ei ole päätetty, mitkä lentoyhtiöt kutakin kenttää tulevat käyttämään.

Dubai Dubaissa on kaksi kansainvälistä lentokenttää: Dubai International Airport (DXB) ja Al Maktoum International Airport (Dubai World Central, DWC), joka valmistuu kokonaisuudessaan vuonna 2027. DXB vastaanottaa 60 miljoonaa matkustajaa vuosittain, mutta vuonna 2020 sen oletetaan olevan jo 100 miljoonaa. DWC:n kapasiteetti on tällä hetkellä 45 miljoonaa, mutta valmistuessaan vuonna 2050 matkustajamäärän oletetaan olevan jo 220 miljoonaa.

Kambodza Kambodza suunnitelmissa on rakentaa kaksi uutta megakenttää kasvaneiden matkustajamäärien palvelemiseksi. Vuonna 2025 aukeaisi uusi lenkokenttä Kandaliin, joka sijaitsee 35 km Phom Penhistä. Toista uutta kenttää suunnitellaan aukaistavaksi vuonna 2022 Siam Reapin kaupungin lähelle, Sotr Nikomin alueelle.

Ho Chi Minh Ho Chi Minhin Long Thanh International Airport tulee sijaitsemaan 45 km kaupungista itään. Tämän lootuksenkukkaa kuvaavan megakentän pitäisi valmistua vuonna 2025 ja se pystyy palvelemaan vuosittain 100 miljoonaa matkustajaa. Jo ennakolta kenttää pidetään maailman kauneimpana.

Doha

Addis Abeba

Hamad International Airport Qatarissa on kooltaan kaksi kolmasosaa koko Dohan kaupungista. Sen on laskettu pystyvän käsittelemään 50 miljoonaa matkustajaa vuodessa. Sujuvan liikkumisen varmistamiseksi kentälle on rakennettu satoja keskitetysti hallinnoitavia liukuportaita, hissejä ja erilaisia kuljettimia.

Etiopiassa on suunnitteilla uusi megaluokan kansainvälinen lentokenttä, joka valmistuessaan vastaanottaisi 120 miljoonaa matkustajaa. Ennakoitu valmistusvuosi on 2025.

Abu Dhabi Abu Dhabin uusi Midfield Terminal otetaan käyttöön ensi vuonna. Silloin koko kentän kapasiteetti tulee olemaan 60 miljoonaa matkustajaa.

Yhdysvallat Airport Council International North American kartoitusraportin mukaan Yhdysvalloissa ei New Orleansin uuden kentän lisäksi rakenneta muita uusia lentokenttiä vuosina 2017–21, vaan keskitytään modernisoimaan olemassa olevia. Niihin tehdään lisää siltoja laajarunkokoneille, uusitaan terminaaleja ja kiitoteitä.

4 • 2018 JUNE


OBSERVER

Upeiden vuoristomaisemien Sveitsi on tulvillaan tarinoita ja tunnelmaa Kesäinen Sveitsi tarjoaa vihreää luontoa, kirkkaita vuoristopuroja ja alppiniittyjä. Valittavana on henkeäsalpaavia vaellusreittejä ja huimaavia pyöräilymaastoja, elämää sykkiviä kaupunkeja ja yksinäisiä vuoristopolkuja, herkkuja kulinarismin huipulta ja raikkaita paikallisia viinejä. James Bond seikkaili täällä 50 vuotta sitten eikä maan vetovoima ole hiipunut tuumaakaan vuosien saatossa. Teppo Viiperi, Arosa, Sveitsi VIEHÄTTÄVÄ AROSA ja Waldhotel National toimivat tämänvuotisen Switzerland Tourismin järjestämän Nordic Workshopin isäntinä. Vuorten ympäröimä Arosa sijaitsee romanttisen Schanfiggin laakson perukalla, 1800 metrin korkeudella. Arosa on laakson viimeinen kylä eikä siellä ole läpikulkuliikennettä. Puhtaan ilman ja suojaisen sijainnin johdosta kylä on ollut suosittu terveyslomakohde jo vuodesta 1877. Arosaan pääsee junalla Churin kautta tai serpentiinitietä pitkin autoillen. Ilmaisella Arosa All-inclusive -kortilla saa monenlaisia etuja, kuten matkat Hörnliin ja Weisshorniin tai sisäänpääsyn historialliseen museoon. Vaellusreittejä on yli 200 kilometriä. Eritoten suositellaan 15 kilometrin mittaista Kymmenen järven reittiä. Arosassa on aloitettu vankeudessa eläneiden karhujen suojeluprojekti. Karua elämää viettäneet mesikämmenet saavat elellä vapaasti luonnonmukaisessa ympäristössään.

Puhdas ilma ja suojaavat vuoret ovat Arosan valtteja.

Kokin apupojasta johtotehtäviin ”Ensimmäisen työharjoittelupaikkani sain 11-vuotiaana kotikyläni Bretigny-sur-Morrensin ravintolasta. Kokin apupoikana keittelin ranskalaisia perunoita ja autoin kattauksessa,” muistelee Adrien Genier, Sveitsin turistitoimiston Pohjoismaiden johtaja.

Kuva: Gladstone Campos

James Bond on vahvasti läsnä Piz Gloriassa.

Adrien Genier

Pikkupoikaan syttyi palo matkailua kohtaan ja koulun loputtua hän sai töitä Lausannessa pienessä hotelliketjussa. Sittemmin Adrien pääsi Lausannen yliopistoon opiskelemaan markkinointia ja johtamista. Opiskelurahat nuorukainen tienasi tarjoilijana ja opettajan assistenttina. Valmistuttuaan Adrien valittiin Estavayer-le-Lacin matkailutoimiston johtoon. Mielenkiintoinen työ toi mukanaan vastuuta, uusien projektien suunnittelua, tapahtumia ja markkinointia.

Brasilian kautta Pohjoismaihin Neljän hektisen vuoden jälkeen tuli aika ottaa aikalisä.

4 • 2018 KESÄKUU

Unohtumaton Zermatt Adrienin lempipaikka Sveitsissä on Lausanne. ”Se vaan on täynnä tekemistä ja hyviä ravintoloita. Yöelämäkin on tarpeeksi vilkasta,” nauraa Adrien. Vapaa-aikanaan kiireinen mies nauttii purjehduksesta ja on jopa ylittänyt Atlantin kahteen kertaan.

Ja aina kun on mahdollista, Adrien nauttii illallisesta Zermattin The Cervo -ravintolassa: ”You have to try it to understand!”

Bondin jäljillä Ensi vuonna 50 vuotta täyttävä James Bond elokuva, Hänen Majesteettinsa salaisessa palvelussa, on hyvä syy palauttaa mieliin Mürren. Ulkoilmaihmiselle ”ski-in skiout” kylä tarjoaa hyviä rinteitä 266 km ja vapaalaskumahdollisuuksia sekä erinomaiset vaellus- ja pyöräilyreitit. Mürrenin klassikko on Schilthornin huipulta alas laskeva musta rinne numero 10, joka on koko Jungfraun alueen jyrkin. Tammikuussa täällä pidetään myös maailman suurin syöksylaskukilpailu - Inferno.

Siististi sähköllä Sveitsissä ajetaan nyt sähköautoilla ja -pyörillä. Niillä Sveitsin kierros, Grand Tour Road Trip, sujuu leppoisasti. Sähköautoille on rakennettu ennätykselliset 300 latauspaikkaa. Kiertomatkalla voi poiketa kalastaja Rolf Meierin luona Ermatingenissä, kalareissun

TOUKOKUUSSA SUURELLA ryminällä avattu hotelli St George

ei ole nimineen ainutlaatuinen. Nopea vilkaisu nettiin kertoo, että ainakin Lontoossa, Nizzassa ja Zürichissä on samannimiset hotellit. Helsingin tulokas on kuitenkin nopeasti vallannut Googlen kärkipaikan tässä nimikategoriassa. Selvästi Helsingin Pyhä Yrjö on myös tässä joukossa laadukkain. Nimi saattaa suomalaisittain kuulostaa päälle liimatulta, mutta itse asiassa Yrjönkadun nimi oli alun perin Sankt Georgs Gatan. Jo vuonna 1836 Sankt (pyhä) poistettiin kadun nimestä. Suomenkielinen nimi vahvistettiin niinkin myöhään kuin 1909. Helsingin uusin hotelli liittyy mielenkiintoisella tavalla Ikkunapaikan viime numeron luksusmatkailuteemaan. St George edustaa sitä uutta luksusta, josta amerikkalaishenkinen yliprameus on mahdollisimman kaukana. Vertaus vain vajaat kaksikymmentä vuotta sitten perustettuun hotelli Kämpiin on mielenkiintoinen. Molemmat hotellit on osittain rakennettu 1800-luvuin taloihin. Kämp on koristeltu, kullattu ja perinteisen ylellisyyden nimiin vannova siinä missä St George on pelkistetty, designin ja modernin taiteen varaan rakentuva aivan erilainen hotelli. Uuden hotellin sisääntuloaula on hätkähdyttävä. Siinä ei näytä olevan mitään, ei edes vastaanottoa. Kun katseen nostaa vähän korkeammalle, tilaa hallitseekin kiinalaisen Ai Weiwein valtava lohikäärme Tianwu. Vastaanotto on vasta portaiden tai hissimatkan takana kerrosta ylempänä. Muutenkin moderni taide ja design hallitsevat uutta hotellia, joka on kaiken kaikkiaan erittäin onnistunut kokonaisuus, oman aikansa tuote. Se on varmasti joidenkin mielestä liian pelkistetty. Voisi esimerkiksi kuvitella, että Donald Trump mieluummin asuisi Kämpissä. Onneksi molemmat ovat samaa ketjua. Finnairin toimitusjohtajan Pekka Vauramon siirtyminen Metson konsernijohtajaksi ei yllätä. Harvoin on liikkeenjohtaja niin lyhyessä ajassa tehnyt niin vakuuttavaa työtä kuin Vauramo Finnairissa. Lisäksi kaivosalan diplomi-insinööri ikään kuin palaa juurilleen. Matkailuteollisuuden kannalta Vauramon lähtö on valtava menetys. Hän oli aikanaan harvinaisen onnistunut rekrytointi, joka vaatimattomalla olemuksellaan toi Finnairiin juuri sitä henkeä mitä yhtiö tarvitsi monien vaikeiden vuosien jälkeen. Pörssikurssin nousulla mitattuna Vauramon käden jälki on niin ikään kaunista luettavaa. Valtio-omistajan ja erityisesti ministeri Mika Lintilän kannattaisi sen sijaan ottaa peili käteen. Vauramo tyylikkäästi väisti kysymykset vuoden takaisesta eläkekohusta, mutta selvää on, että silloinen meininki ei ainakaan parantanut pysyvyyttä valtakunnalle tärkeässä tehtävässä. Seuraajan rekrytointi on sen rumban jälkeen puolestaan entistä haastavampi tehtävä. Lintilällä peili tuskin kuitenkin kädessä pysyy. Kun on vaalit tulossa ja kaikki.

Suomalaiset ovat löytäneet kesäisen Sveitsin viehätyksen.

Erinäisten vaiheiden ja kokeilujen jälkeen matkailu vei voiton ja perhe löysi itsensä Brasilian Sao Paolosta, jossa Adrien työskenteli Sveitsin turistitoimiston maajohtajana. Tällä hetkellä perhe asuu Tukholmassa tutustuen pohjoismaiseen elämäntyyliin. Neljän maan markkinat ovat haaste, mutta tehokas tiimi tekee hyvää työtä Sveitsin matkailun edistämiseksi. ”Sveitsin houkuttavuus matkailumaana kasvaa koko ajan, myös hintataso on aiempaa kohtuullisempi.” Pohjoismaisten matkailijoiden määrä kasvoi 4,1 % vuonna 2017 ja kasvu näyttää jatkuvan. Toisin kuin luulisi ovat kesämatkailu sekä kaupunkilomat pohjoismaisten matkailijoiden suosiossa. Suomalaisten matkustus kesäaikaan oli peräti 53,2 % viime vuonna.

Maailman paras Pyhä Yrjö?

saalis on yleensä siikaa, ahventa ja haukea. Niederhornissa pysähdytään ihailemaan kauniita vuorikauriita. Luontoasiantuntija Urs Grossniklaus kertoo, että täällä vuorikauriita ei metsästetä, joten ne eivät pelkää ihmisiä vaan saattavat loikoilla patikkapolun keskellä kaikessa rauhassa.

Rock’N’Rollin kuningatar Cortina d’Ampezzossa asianmukaisen rokkimatkan varusteiksi riittää hammasharja, maastopyörä, kiipeilyvarusteet ja soittolista! Nyt ei olla menossa ihan tavalliselle patikkaretkelle. Kiipeäminen ylös AC/DC:n tahdissa on vaativaa puuhaa. Paluu alas maastopyörillä ”What a wonderful world” -biisin heavyversion tahtiin ei ole huono sekään. Yhteensä kilometrejä kertyy noin 55 eikä turvallisuudesta tingitä. Paolo Tassi ilmaisee asian näin: ” Yeah. I know it’s only rock’n’roll, but I like it.” Lisää tarinoita Sveitsistä ja artikkelin pidempi version luettavissa nettisivuiltamme.

Hotelli- ja ravintolamuseon kesänäyttelyllä Hiekkalinnoja ja betonia – miniloma menneessä Bulgariassa on mielenkiintoinen tapahtuma. Halvat pakettimatkat merkitsivät 1960-70 -luvuilla turismin vallankumousta. Ensimmäistä kertaa historiassa myös suomalainen maanviljelijä ja duunari saivat mahdollisuuden matkusteluun ulkomailla. ”Etelänmatkasta” tuli 1970-luvun ikonisimpia suomalaisia käsitteitä, ja yllättäväksi suosikkikohteeksi nousi nopeasti sosialistinen Bulgaria. Näyttely vie Mustallamerelle vuosikymmeniin, joiden aikana turismi teki rautaesirippuun pienen kurkistusaukon. Bulgarian ja Neuvostoliiton Mustanmeren rantalomat olivat silloin iso juttu ja matkailuteollisuudelle tärkeä tulonlähde. Bulgaria oli näistä kahdesta vähän vapaamielisempi ja siellä kurkistusaukko taisi jopa olla kaksisuuntainen. Nykysukupolvien kannalta katsottuna Bulgarian ja Neuvostoliiton rantakohteiden silloinen suosio on käsittämätöntä. Se oli myös ilmiönä länsimaissa täysin ainutlaatuinen. Mistään muusta länsimaasta ei matkustettu sosialistimaiden lomakohteisiin yhtä sankoin joukoin kuin Suomesta. Ilmiö liittyy tietysti Suomen silloiseen idänpolitiikkaan. Se oli sen ajan lapsi ja sen syntyyn vaikutti paitsi poliittinen sovinnaisuus myös seuramatkojen edullinen hintataso. Matkailuväen nuoremman polven kannattaa mennä näyttelyyn ihmettelemään silloista menoa. Pakinoitsija ajeli toukokuun alussa yksikseen Sisä-Suomessa. Jostakin syystä mieleen juolahti pitkästä aikaa muistot matkailualan veteraanista Pertti Pirskasesta ja kysymys: mitäköhän Pepelle nykyään kuuluu? Saman päivän iltana tuli vastaus suruviestin muodossa. Se pysäytti. Vaatimattoman ja samalla hyvin karismaattinen matkatoimistoalan konkarin, hienon miehen muistoa kunnioittaa muiden joukossa Nimimerkki Observer on matkailualan taustavaikuttaja, joka kriittisesti kommentoi alamme ilmiöitä. Observerin kannanottojen ei tarvitse noudattaa lehden yleistä linjaa.

7


Mile High City

Denver on Kalliovuorten iloinen ja urheilullinen tarinoiden kaupunki Coloradossa, Kalliovuorten syleilyssä sijaitseva Denver on täynnä tarinoita, panimoita ja urheiluhulluja asukkaita. Tarinat alkavat lentokentältä, jonka ympärillä pyörii meheviä salaliittoteorioita. Lisää tarinoita kuulee kaupungin yli sadassa panimossa, mistä saa aina juttuseuraa. Kaupunkilaiset ovat yhtä innokkaita oluenjuojia kuin liikkujiakin. Viikonloppuisin he suuntaavat Kalliovuorille vaeltamaan, pyöräilemään ja talvisin hiihtämään. Leena Aalto, Colorado

Breckenridge syntyi kultakuumeen aikana ja sijaitsee vain puolentoista tunnin ajomatkan päässä Denveristä. Se on suosittu niin talvella kuin kesälläkin. Aktiviteettejä on joka lähtöön.

kailutapahtuma, International Pow Wow, IPW, järjestettiin tänä vuonna Denverissä. Kolmepäiväiset messut järjestettiin jo 50. kerran ja toistamiseen Denverissä, sitten vuoden 1991. IPW on jokaisen amerikanmyyjän must-tapahtuma. Saman katon alla tapaa edustajia kaikista osavaltioista ja kerralla saa mahtavan USA-tietouden. Messuilla oli yli 6 000 delegaattia, 1 200 näytteilleasettajaa, 1 800 kansainvälistä ostajaa ja mediaa yli 70 maasta. Suomalaisia oli tänä vuonna mukana kahdeksan.

Salaperäinen lentokenttä Denverin lentokenttä on tunnettu kahdesta asiasta; salaliittoteoriasta ja taiteesta. Kun kenttää vuonna 1995 alettiin rakentaa, huhuttiin sen alle tehtävän salaisia luolia, joihin maan silmää tekevät voivat ulkoavaruuden hyökätessä mennä turvaan.

Kuva: Brand USA

YHDYSVALTAIN SUURIN mat-

Denverissä sanotaan paistavan 300 päivänä vuodessa. Kirkkaalla ilmalla horisontissa näkyvät lumihuippuiset Kalliovuoret.

Kentällä on myös vaikuttava määrä taidetta.

Kaupunkilaisten olohuone Kentältä hurauttaa junalla nopeasti keskustan viehättävälle Union Stationille. Vuonna 1914 valmistunut Union Station ehti liikenteen hiipu-

essa rappioitua, mutta on nyt kunnostettu kaupunkilaisten olohuoneeksi. Ja kaupunkilaiset näyttävät viihtyvän asemalla. Siellä on ravintoloita, baareja, työskentelytiloja, sohvaryhmiä ja pelejä.

Rento pyöräilykaupunki Parhaiten kaupunkiin tutus-

tuu kaupunkipyörällä. Erinomaisia pyöräteitä pitkin pääsee joka puolelle kaupunkia; LoDoon (Lower Downtown), panimoista ja muraaleista tunnettuun entiseen teollisuusalueeseen RiNoon (River North) tai kaupungin suurimpaan viheralueeseen, Washington-puistoon. LoDossa on historiallinen Larimer Square ravintoloineen, viinibaarineen ja pienine putiikkeineen. Siellä on myös maailman kuulu Rockmount Ranch Wear (www. rockmount.com). Sen perustaja, muutama vuosi sitten

Muutaman tunnin ajomatkan päässä Denveristä länteen sijaitsee uhkea Colorado National Monument. Siellä on hyvin merkittyjä vaellus- ja maastopyöräreittejä sekä camping-alueita.

107-vuotiaana kuollut Papa Jack Weil keksi laittaa paitoihin nappien sijaan nepparit. Lehmipojat olivat myytyjä. Papa-Jack kävi liikkeessä päivittäin kuolemaansa asti,

Molly Brown Yksi kaupungin kiehtovista tarinoista on Molly Brownin tarina. Lasten kasvettua Molly halusi nähdä maailmaa. Hän matkusti ympäriinsä, ja Egyptissä ollessaan sai tiedon, että hänen poikansa lapsi oli sairaana. Ensimmäinen laiva Euroopasta Amerikkaan oli Titanic. Molly oli yksi Titanicilta pelastuneita. Amerikkaan s a av u t t u a a n hän keräsi rahaa Titanicilta eloojääneille Amerikkaan tulleille rahattomille siirtolaisille. Molly Browin kotimuseossa kannattaa käydä kuuntelemassa Mollyn tarina.

Kalliovuorille

JAL

IPW:n iltaohjelmissa esittäytyivät mm. Coloradon hiihtoalueet. Vail toi kesäiltaan talvimeininkiä. Kuvassa alhaalla vasemmalta Mia Mäki Yhdysvaltain suurlähetystö, Paulina Höglund Matkahaukka ja Kristi Kukk Estravel. Ylärivissä Johanna Tyynelä CWT, Leena Aalto Ikkunapaikka ja Antti Raitamaa Mr Travel.

Denverin nähtyään kannattaa suunnata K a l l i ov u o r i l le. Parin tunnin ajomatkan päässä maisemat muuttuvat dramaattisesti.

5 VUOTTA

HELSINKI–TOKIO www.jal.com

Coloradossa on useita kuumia lähteitä, joita hyödynnetään kylpylöissä. Tässä maailman suurin kuumavesiallas Glenwood Springsissä.

8

Yli neljään tuhanteen metriin kohoavat vuoret, järvet ja monet viinitilat. Hyviä vierailukohtia on useita. Asutus Denveriin ja sen ympäristöön syntyi 1800-luvun puolivälissä, kun alueelta löydettiin kultaa. Coloradossa sanotaan olevan yli 1 500 ghost townia kullankaivajien jäljiltä. Niissä voi käydä kurkistelemassa pölyisten ja rikkinäisten ikkunalasien läpi saluunoihin ja pankkeihin.

Kylpyyn Coloradossa on kolmisenkymmentä kuumaa lähdettä. Kolme tunnin ajomatkan päässä Denveristä, Glenwood Springsissä, sanotaan olevan maailman suurin kuumavesilähde. Intiaanit kutsuivat sitä ”suureksi lääkkeeksi”. Lähiseudun muissakin kylpyläkaupungeissa kannattaa piipahtaa kylpemässä.

Aktiivinälkää Kaikki liikkuvat Coloradossa. Talvisin kaikki laskettelevat; Coloradossa on 29 laskettelukeskusta. Tunnetuimmat ovat Aspen ja Vail, mutta niiden lisäksi löytyy monia kukkarolle edullisempiakin kohteita. Kesäisin vaelletaan, maastopyöräillään, melotaan ja telttaillaan. Puitteita riittää. Kaikki reitit on hyvin merkittyjä ja joka kaupungin turistitoimistosta löytyy hyviä karttoja. Ranch-lomat ovat myös suosittuja ja mm. Grand Junctionin alueelta löytyy vielä parisataapäinen villihevoslauma, joiden luokse tehdään ratsastusretkiä. Monilla upeilla rancheilla pääsee luontoon hevosilla ja kokemaan aitoa ranch-tunnelmaa tuhtine ruokineen ja nuotioiltoineen vaahtokarkkeja tikunnokassa paistellen ja villin lännen juttuja kuunnellen. Lisätieta www.visitdenver. com ja www.colorado.com. Lisää tarinoita ja kuvia Coloradosta nettisivuillamme.

4 • 2018 JUNE


Tarvetta matkavakuudelle? Meillä on ratkaisu! Ole yhteydessä, annamme teille ilmaisen ratkaisuehdotuksen.

Postiosoitteemme: Äyritie 12 A. 01510 Vantaa vaihde: 010 633 8100 sähköposti: info@nordg.fi www.nordicguarantee.fi

LENTOUUTISIA LYHYESTI SAS AVAA OULU-TUKHOLMAN. SAS avaa talvikaudeksi reitin Oulun ja Tukholman välille neljä kertaa viikossa. Myös Tampereelta avataan uusi reitti Malagaan. Lisäksi Turku-Tukholma yhteyttä parannetaan. JAL PERUSTAA HALPALENTOYHTIÖN. Japan Airlines suunnittelee uuden halpalentoyhtiön perustamista. Uusi yhtiö lentäisi keskipitkiä reittejä Tokion ja Aasian suurimpien kaupunkien välillä sekä pitkiä reittejä Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin vuodesta 2020 alkaen. Japani haluaa kasvattaa ulkomaisten matkailijoiden määrää viime vuoden 28,7 miljoonasta 40 miljoonaan. Olympialaiset järjestetään Japanissa vuonna 2020. AIR CHINA KÖÖPENHAMINAAN. Air China aloitti suorat lennot Kööpenhaminan ja Beijingin välillä toukokuu lopulla. Lennot operoidaan neljä kertaa viikossa maanantaisin, keskiviikkoisin, perjantaisin ja sunnuntaisin. MERIDIANASTA AIR ITALY. Italialainen lentoyhtiö Meridiana vaihtaa nimensä Air Italyksi. Qatar Airways osti yhtiöstä viime syksynä 49 % ja suunnittelee tekevänsä Air Italysta Italian suurimman lentoyhtiön. Suunnitelmissa on kasvattaa yhtiön 11 koneen laivue 50 koneen laivueeksi vuoteen 2022 mennessä. Yhtiö on ilmoittanut aloittavansa kaukolennot Milanosta ainakin New Yorkiin ja Bangkokiin. Se lisää myös Italian sisäisten reittien määrää. AIR INDIAN OMISTUSPOHJA. Intian hallitus on myöntynyt yksityisen omistuspohjan kasvattamisen Air Indialle. Se sallii nyt 49 % omistusosuuden ulkomaisille sijoittajille. Näin yhtiölle toivotaan kaivattua pääomaa kilpailuun Intian markkinoilla. Sen suurimpia kilpailijoita ovat mm. IndiGo, SpiceJet ja Jet Airways. JAL JA VIETJET YHTEISTYÖHÖN. Japan Airlines ja vietnamilainen Vietjet ovat sopineet code share -yhteistyön aloittamisesta. JAL lentää päivittäin Naritasta Ho Chi Minhiin ja Hanoihin sekä Hanedan kentältä Ho Chi Minhiin. Vietjetillä on useita kohteita Vietnamissa. KONEPULA. Lentokonevalmistaja Boeing arvioi, että Kiinaan

tarvitaan yli 2 000 uutta konetta vuoteen 2020 mennessä. Intian tarpeen arvioidaan olevat 2 100 uutta konetta vuoteen 2036 mennessä. Maiden keskiluokka kasvaa ja matkustajamäärät nousevat huimaa vauhtia. Boeing arvio, että koko maailmassa uusia koneita tarvitaan seuraavan 20 vuoden aikana yli 41 000.

4 • 2018 KESÄKUU

Viro 100 -juhlinta jatkuu läpi vuoden

Tallinnan museoiden erikoisnäyttelyissä kerrotaan näyttävästi Viron historiasta Viron tasavallan 100. syntymäpäivä helmikuussa merkitsi virolaisille suurta juhlaa. Juhlat jatkuvat koko vuoden ja matkailijallekin maan historian vaiheet avautuvat mielenkiintoisina näyttelyinä ja tapahtumina. Juhlatunnelmaan pääsee jo laivalla nauttimalla virolaisia herkkuja. Antti Haukkamaa LEGENDAARINEN VIRU-HO TELLI täytti viime vuonna 45

vuotta. Juhlan kunniaksi se julkaisi satavuotiaasta Suomesta saapuville vierailleen Tallinna-vinkkejä sisältävän ”Polkuja ja mansikkapaikkoja” -kirjan. Siihen on koottu kaupunkiin rakastuneiden suomalaisten suosikkeja. Tarja Halonen suosittelee vierailemaan virolaista taidetta esittelevässä Kumu-taidemuseossa. Kirjailija Sofi Oksasen suosikkipaikkoja taas ovat Toompean näköalatasanne ja merimuseo Lentosatama. Viru-hotelli kunnioitti Suomen 100-vuotisjuhlaa 11 teemahuoneella. Mukaan pääsivät mm. kiekkoleijonat, designklassikot ja Tom of Finland. Huoneiden suosio yllätti ja ne ovat edelleen varattavissa nyt myös Viro 100 -juhlavuoden ajan.

Vapaa valtioni Minu vaba riik - Vapaa valtioni on Viron historiallisen museon suurnäyttely Maarjamäen palatsissa Piritan rantatörmällä. Palatsirakennus-

Minun vapaa valtioni -näyttelyn vanhoissa matkaesitteissä Viroa kehutaan Euroopan halvimmaksi ja mielenkiintoisimmaksi maaksi.

ta uudistettiin perusteellisesti neljän vuoden ajan ja se avattiin helmikuussa. Näyttely johdattaa vierailijan sadan vuoden matkalle Viron tasavallan synnystä nykypäivään. Matka alkaa vuodesta 1905, Viron tasavallan syntyä edeltävistä tapahtumista ja nuoren tasavallan kehityksestä. Mukana on toisen maailmansodan murrokselliset tapahtumat ja neuvostomiehityksen aika. Kartanon juhlasalissa on esillä kuuluisan virolaisen taiteilijan Evald Oksasen tilaustyönä tekemä seinämaalaus neuvostokansojen ystävyydestä. Viron tasavallan uudelleensyntymisen riemun

ja murheen aiheet ovat myös esillä. Näyttely on interaktiivinen. Vierailija voi kokea eri aikakausien tunnelmaa esimerkiksi lukemalla itsenäisyysjulistusta Endla-teatterin parvekkeelta. Lapsille on näyttelyssä oma Lasten tasavalta -osasto. Leikkimielinen oppimisympäristö, jossa voi pohtia ja harjoitella, kuinka rakennetaan hyvä valtio. www.ajaloomuuseum.ee

Suosittu Lentosatama Ensimmäisen maailmansodan aikaisissa vesilentokonehalleissa sijaitsevasta merimuseosta, Lentosatamasta, on tullut viime vuosina Viron suosituin museo. Juhlavuoden kunniaksi siellä on ”100 vuotta vesillä ” -näyttely. Se tuo esille kiehtovia ja poikkeuksellisia tarinoita. Jokaista aikavälin 19182018 vuotta edustaa näyttelyssä yksi laiva, johon liittyy juuri sinä vuonna sattunut merkittävä tapaus. ”Laivat veivät pois ja toivat takaisin, pelastivat ja pakenivat, näkivät sodan puhkeamisen ja rauhan alkamisen, ilmensivät onnea ja tuskaa. Ne olivat elintärkei-

tä sekä valtiolle että sen ihmisille.” Näyttelyssä on edustettuina kaikenlaisia aluksia, matkustajalaivoja, sotalaivoja, kauppalaivoja, purjelaivoja, höyrylaivoja, jokilaivoja jne. Erikoisnäyttelyn lisäksi vierailija voi tutustua pysyvässä näyttelyssä vaikkapa Lembit-sukellusveneeseen tai satavuotiaaseen höyryjäänmurtajaan Suur Tölliin. 100 vuotta vesillä -näyttely on avoinna 13.1.2019 saakka. www.meremuuseum.ee

Juhlavuosi laivoilla Eckerö Linen Finlandialla buffetravintolan menut jakautuvat seitsemään teemaan talviherkkujen juhlista joulunajan juhlapöytään. Kaikkiin niihin on nyt otettu mukaan perinteisiä Viro-herkkuja. Henkilökunta on tuonut laivan keittiömestareiden käyttöön kotireseptejään erilaisista perinteisistä virolaisista ruuista. Näistä on valittu kuhunkin seitsemään teemaan niin alku-, lämmin kuin jälkiruokakin. Eli kaikkiaan 21 eri Viro-herkkua on tarjolla juhlavuoden aikana. Mukana on mm. virolainen perunasalaatti ja Kirjava koira -keksikakku. Tallink on myös mukana Viron 100-vuotisjuhlinnassa tänä vuonna. Helsingin ja Tallinnan välillä liikennöivillä Tallink-laivoilla juhlavuosi näkyy laivojen ravintoloissa ja myymälöissä. Tarjolla on esimerkiksi virolaisia Itämeren kilohailivoileipä ja myymälöissä on erilaisia juhlavuosituotteita.

9


Kuusi prosenttia väestöstä kuuluu vähemmistöön

Yhdenvertainen arvomaailma vetää matkailijoita puoleensa

mälle maailmanlaajuisesti. Uskon, että se palvelee myös kotimaista yleisöä, vaikka pääkohderyhmä onkin ulkomailla."

Maailmanlaajuisesti HLBTIQ-matkailun rahallinen arvo on noin 211 miljardia dollaria. Kohderyhmän huomioimisesta hyötyvät esimerkiksi majoitus- ja ravintolaliikkeet sekä lento- ja laivaliikenne. Suomi on HLBTIQ-ystävällinen maa, mutta miten siitä viestitään matkailijoille? Miia Manner MAAILMAN VÄESTÖSTÄ noin

kuusi prosenttia kuuluu seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön. Suomen matkailualan yrittäjille on tarjolla miljoonia euroja 'pinkkiä' rahaa, kun seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt uskalletaan ja osataan ottaa strategiseksi kohderyhmäksi. Alueellisesti tärkeimpiä matkailukohteita kohderyhmälle ovat Suomessa isojen kaupunkien lisäksi Lappi.

Pinkkiä rahaa Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt edustavat maailmanlaajuisesti noin 211 miljardin dollarin matkailumarkkinoita, jotka kasvavat joka vuosi. Euroopassa markkinoiden koko on euroissa mitattuna noin 50 miljardia euroa. 'Pinkki raha' on huomattava potentiaali myös Suomen matkailualalle. "Suomessa kohderyhmä on lähes kokonaan hyödyntämätön potentiaali, sillä vain muutama toimija on ymmärtänyt miksi ja miten kohderyhmää kannattaa tavoitel-

la. Pohjoismaissa ajatellaan helposti, että olemme avoimia kaikille iästä, kansalaisuudesta tai seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta, mutta Pohjoismaiden ulkopuolelta tulevalle HLBTIQ-kohderyhmälle se pitää kuitenkin kertoa näkyvästi", kertoo Medina Helsinki Communications Oy:n perustaja ja Gay Travel Finland -sivuston ylläpitäjä Hannu Medina.

Hyvätuloisia HLBTIQ-kohderyhmän edustajat ovat usein korkeasti koulutettuja ja hyvätuloisia, ja harvemmalla on perhettä ja lapsia elätettävänä. He matkustavat paljon, jopa 4-6 kertaa vuodessa. Kohderyhmä on uskollinen ja valmis maksamaan mieluisasta vaihtoehdosta hieman enemmän. Tulevaisuudessa etsitään palveluntarjoajia, joiden arvomaailma on samankaltainen. "Seksuaalivähemmistön edustajalle matkaa suunniteltaessa hinnan jälkeen tärkein asia on varmistaa, että kohdemaassa, kaupungissa, hotellissa ja esimerkiksi ra-

Käytännön tekoja

vintolassa saa olla oma itsensä. Gay Travel -sivustot toimivat tässä tärkeinä tiedonlähteinä", sanoo Medina.

Avoimesti Yritykset, jotka hyötyvät eniten HLBTIQ-kohderyhmän huomioimisesta, ovat esimerkiksi hotelliketjut ja resortit, lentoyhtiöt ja laivaliikenne. "Oli sitten homo tai hetero, kaikkien pitää voida olla oma itsensä, etenkin lomamatkalla, jonne lähdetään rentoutumaan. Tärkeintä on, miten matkustaja kokee että hänet otetaan vastaan. Ei tarvitse tehdä mitään ihmeellisiä temppuja, vaan olla avoin ja myös viestiä siitä", Medina sanoo.

Gay Travel Medinan yrityksen omistama, maailmalta tutun konseptin mukainen Gay Travel Finland -sivusto esittää suomalaisia Gay Friendly -matkailukohteita kohderyhmän kielellä. "Gay Travel Finland -sivusto on tärkeä markkinointikanava HLBTIQ-kohderyh-

si meidän juttu. Haluamme viestiä yksilöllisyyttä näyttävästi ja näkyvimpänä asiana meillä on yhdenvertaisuus sekä kulttuurien, uskontojen, sukupuolien ja seksuaalisen suuntautumisen osalta."

Suomessa HLBTIQ-kohderyhmä on lähes kokonaan hyödyntämätön potentiaali.

Helkassa yhdenvertaisuutta Hotelli Helkassa yhdenvertainen toimintatapa on strateginen valinta. Toimitusjohtaja ja hotellinjohtaja Jukka Räisänen aloitti työskentelyn hotelli Helkassa kolmisen vuotta sitten. "Mietimme silloin, miten haluamme erottautua massasta. Vastuullisuuteen sisältyy usein ympäristö- ja yhteiskuntavastuu, mutta sosiaalinen vastuu unohtuu. Ajattelimme, että tämä oli-

Helkassa strategia on jalkautettu käytännön tasolle monin eri tavoin. Räisänen kertoo, että henkilökuntaa valmennetaan kohtaamaan erilaisuus luontevasti. Hotellissa on myös henkilö, joka on tehnyt kirjallisen yhdenvertaisuussuunnitelman, jota päivitetään jatkuvasti. Myös Jani Toivola on käynyt sparraamassa työntekijöitä. "Toivolan käynti avasi myös omia silmiäni. Hän korosti sitä, miten tärkeää valtaväestön ymmärrys vähemmistöjä kohtaan on. Toivolan kokemus omasta lapsuudesta oli se, ettei mediassa tai mainoksissa ollut koskaan värillisiä ihmisiä. Se aiheutti vahvan ulkopuolisuuden tunteen."

Somessa Ymmärrystä voidaan lisästä visuaalisin keinoin. Räisänen kertoo, että Helkassa yhdenvertaisuus on näkyvästi esillä sosiaalisessa mediassa kuvin ja tekstein. "Haluamme herättää siel-

lä myös keskustelua. Alkuun vastaanotto oli asiakkaiden parissa kritisoiva. Välillä oli todella vaikeaa olla provosoitumatta itse. Tänä päivänä kriittinen palaute on kuitenkin hyvin marginaalista positiiviseen verrattuna", sanoo Räisänen. "Hotellilla menee hyvin. Viime vuonna ylitimme jokaisen kuukauden osalta sekä keskihinnan että käyttöasteen edelliseen vuoteen verrattuna. Vuoden 2017 keskimääräinen käyttöaste oli 89 prosenttia." Räisänen sanoo, että yhdenvertaisuus puhuttelee myös valtaväestöä, ja yhä useampi matkailija valitsee sellaisen palveluntarjoajan, jonka arvomaailma puhuttelee. "Uskon itse aitoihin kohtaamisiin ja jatkuvaan oppimiseen", päättää Räisänen.

Konsultointia Medina Helsinki Communications Oy tarjoaa suomalaisille matkailualan yrittäjille seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille kohdennettujen palveluiden konsultointia ja kohderyhmää puhuttelevan kielen määrittelemistä sekä sisällöntuotantoa. Lisätietoja gaytravelfinland.com ja hotelhelka.com.

Lontoon Heathrowlle kolmas kiitorata Lontoon Heathrow on ehkä vihdoinkin saamassa parlamentilta luvan kolmannen kiitoradan rakentamiseen. HEATHROWN MATKUSTAJAMÄÄRÄT ovat kasvaneet rä-

Hotelli Helkan Jukka Räisäsen mukaan yhdenvertaisuus on näkyvästi esillä hotellin sosiaalisessa mediassa kuvin ja tekstein.

Passintarkastukseen virtuaaliakvaarion kautta Dubain kansainvälinen lentokenttä on päättänyt ottaa aimo loikkauksen scifi-elokuvista todellisuuteen. Pian lentokentällä matkustajan ei tarvitse enää esittää passiaan virkailijalle, vaan henkilöllisyys todistetaan kasvontunnistusteknologian avulla. Timo Kauppinen PIAN MATKUSTAJAT kävele-

Kesän golfpaketti alk.

120 €/hlö/yö

Sis. majoitus 4 hengen huoneistossa, aamiainen, kuntosalin käyttö ja green fee Linna golfin kentälle. Tervetuloa Suomen parhaimmalle kentälle!

Hotel & Restaurant I Golf & Country Club -K aikki kohdallaan -

vanajanlinna@vanajanlinna.fi I Puh. 0600 550 120 (0,8 €/min+pvm/mpm)

10

vät Dubaissa niin sanotun virtuaaliakvaariotunnelin läpi. Sen kalat viihdyttävät matkustajaa, samalla kun tunnelin 80 kasvonpiirteitä sekä silmän iiriksen tunnistavaa kameraa tekevät henkilön biometrisen tunnistamisen. Virtuaalikaloilla on tärkeä rooli matkustajien huomion kiinnittämisessä, jotta kamerat voivat tehdä tarkan tarkastuksen. Myös muunlaiset taustat, kuin akvaario, on mahdollista heijastaa virtuaalitunnelin seinille.

Suuret matkustajamäärät Virtuaalitunnelin päässä matkustajalle toivotetaan hyvää

matkaa tai kutsutaan viranomaiset paikalle, mikäli matkustaja on esimerkiksi etsintäkuulutettu. Ennen virtuaalitunnelin käyttöä matkustajan pitää rekisteröidä tekemällä kasvojen 3D-skannus lentokentän skannauskioskissa. Yksi syy tähän innovatiiviseen menetelmään on Dubain kansainvälisen lentokentän yhä kasvava matkustajamäärä. Vuonna 2020 kentän kautta odotetaan kulkevan yli 124 miljoonaa lentomatkustajaa. Jo nyt Dubai on maailman vilkkain lentokenttä, kun mitataan kansainvälisen lentomatkailijoiden määrää. Tarkoituksena on, että lentoaseman kaikissa terminaaleissa virtuaalitunnelit olisivat käytössä vuoteen 2020 mennessä.

jähdysmäisesti, mutta kenttä ei ole saanut lupaa uuden kiitoradan rakentamiselle. Luvasta äänestetään taas ennen kesälomien alkamista ja nyt näyttäisi siltä, että enemmistö parlamentin jäsenistä äänestäisi luvan puolesta. Heathrown kautta matkustaa tänä vuonna noin 80 miljoonaa matkustajaa. Tammi-maaliskuussa kentän matkustajamäärät nousivat 3,1 prosenttia, 17,7 miljoonaan.

Ihmissiirtoja Hankkeella on myös vastustajansa. On laskettu, että uusi kiitotie aiheuttaisi meluhaittoja yli 2 miljoonalle asukkaalle. Yli 2 000 henkilön pelätään joutumaan muuttamaan kodeistaan uuden kiitotien alta, sillä lähes 800 taloa pitää purkaa suunnitellulta alueelta.

Lisää kapasiteettia Heathrow kautta matkustaa tänä vuonna noin 80 miljoonaa matkustajaa. Kolmannen kiitoradan jälkeen kenttä pystyisi käsittelemään 135 miljoonaa matkustajaa vuodessa. Jos lupa vihdoin heltiäisi, uusi kiitorata avattaisiin vuonna 2028. Kiitoradan puolestapuhujat vakuuttavat, että silloin käytössä olevat lentokoneet ovat huomattavasti hiljaisempia kuin nykyiset, ja meluhaitat jäisivät pelättyä pienemmiksi. On puhuttu myös sen työllistävästä vaikutuksesta. Jo nyt lentokentällä työskentelee noin 77 000 ihmistä.

4 • 2018 JUNE


Kevätkokousmatka helteisessä Sveitsissä

Jatkuvat lakimuutokset ja tulevaisuus olivat puheenaiheina SMALin kevätkokouksessa Ensi kuun alussa pitäisi kaiken olla valmiina. Lähes kyllästymiseen asti vatvottu matkapakettilaki ja sen myötä uudistuneet yleiset valmismatkaehdot astuvat voimaan. Viime kuussa astui voimaan uusi tietosuoja-asetus. Alan lakimyllerryksen soisi jo loppuvan, mutta lisää on tiedossa. SMALin kevätkokousmatkalla Sveitsissä puheenaiheet pyörivät uusien lakien ympärillä mutta myös tulevaisuuden visioita ehdittiin hahmotella.

Zürichin kävelykierroksella käytiin vanhan linnoituksen paikalla, mistä on kauniit näköalat yli kaupungin. Kuvassa vasemmalta Pekka Antila Aurinkomatkat, Lasse Kauppi HRG, Olli Miettinen Matka-Miettinen, Maria Mroue Suomen Messut, Paco Halonen Viada, Lauri Laakso Matkapojat, Rea Sandström Suomen Messut, Minna Heikkinen Minnagent, edessä Nana Halonen Viada, Pirjo Miettinen Matka-Miettinen, Marjo Halen Nummelan matkatoimisto, Lotta ja Petri Pohjonen HTE-Tours sekä Ari Penttilä Matkapojat.

Leena Aalto, Sveitsi SMALIN PUHEENJOHTAJA Kir-

si-Marja Salonen toivotti yli 80-henkisen kokousväen tervetulleeksi helteiseen Zürichiin. Salosen johdolla kokoonnuttiin viimeistä kertaa, sillä syyskokouksessa 26.10. valitaan liitolle uusi puheenjohtaja. Salonen kiitteli kokousviikonlopun päätteeksi aktiivista jäsenistöä, joka on löytänyt yhteisen sävelen liiton eteenpäin viemiseen.

Uudet lait Liiton palveluyhtiö Smalser on vuoden aikana kouluttanut jäsenistöään niin uudesta matkapakettilaista, tietosuoja-asetuksesta (GDPR) kuin IATA-asioistakin. Eniten näyttämöllä on ollut matkapakettilaki, jonka kohtuuttomiltakin kuulostaneet vaatimukset astuvat liiton muutosyrityksistä huolimatta voimaan ensi kuun alussa. Alalla seurataan nyt tiiviisti, millaisia uusia valitusryöppyjä uusi laki tuo tullessaan.

Kuluttajansuojan päivitys EU:n komissio julkaisi 11.4. direktiiviluonnoksen, jolla muutetaan neljää keskeistä kuluttajansuojadirektiiviä; sopimattomia kaupallisia menettelyjä, kuluttajasopimusten kohtuuttomia ehtoja, kuluttajan oikeuksia ja kuluttajille tarjottavien tuotteiden hintojen ilmoittamista koskevat direktiivit.

Tulevaisuus-teema Kokouspäivänä katseet pidettiin tulevaisuudessa ja visioitiin, millaisessa ympäristössä ala toimii parinkymmenen vuoden päästä. Matkustamisen tulevaisuutta pohti myös Finnairin Vice President Global Sales Mikko Turtiainen, ja Messukeskuksen markkinointi- ja viestintäjohtaja Maria Mroue puolestaan muistutti, että yritysten toimintaympäristöt muuttuvat ennusteita

Vakiintunut määrä toimistoja Viime vuonna valmismatkaliikkeeksi rekisteröityneitä oli yhteensä 757 (edellisvuonna 752). Vakuuden asettaneita toimistoja oli 468 ja sekä Matkanjärjestäjä- että Matkanvälittäjä-tunnuksella rekisterissä oli 191 yritystä. Viime vuonna valmismatkarekisteriin merkittiin 53 uutta yritystä ja poistettiin samoin 53, joista kuusi konkurssin tai maksukyvyttömyyden vuoksi. SMALin jäseniä vuoden päättyessä oli 173 varsinaista jäsentä, joilla oli yhteensä 216 toimipaikkaa.

Yleiset valmismatkaehdot Uuden matkapakettilain astuessa voimaan myös uusia yleisiä valmismatkaehtoja on rustattu koko kevät. Viimeiset istunnot Kuluttajaviraston kanssa on pidetty toukokuussa ja nyt ne ovat valmiit. ”Neuvottelut on käyty hyvässä hengessä. Vaikka laki antaa hyvin kapean liikkumavaran, kuluttajaviranomainen on tullut monessa asiassa vastaan. Olemme saaneet jopa joitakin parannuksia verrattuna nykyisiin ehtoihin”, SMALin apulaisjohtaja, juristi Päivi Laatikainen-Mattsson kertoo. Uusien ehtojen mukaan mm. matkustajan kuluttoman peruutuksen edellytyksiä on määritelty aiempaa tarkemmin ja mm. sairaustapausehtokohta poistuu. Myös kuluton peruutus matkan alkamisen tai loppumisen aikaistumisen tai myöhästymisen takia on määritelty uudelleen.

4 • 2018 KESÄKUU

UUSI ESITE KOHTA SAATAVILLA

dän keskusteluissa oltiin jälleen sitä mieltä, että SMAL jatkossakin keskittyisi core-bisnekseen eli matkatoimistojen ja matkanjärjestäjien etujen valvontaan. Sillä saralla onkin viimeiset vuodet ollut tehtävää enemmän kuin tarpeeksi liiton nelihenkiselle toimistolle.

MUKANA MYÖS FINNAIR PLUS Kuva: Steve McCurry

12.4.2018 12.25

Kesä-Saksa kutsuu herkuttelemaan, viinivaelluksille ja kylpylöihin Saksa tarjoaa monipuolisen kattauksen kesälomalaiselle. Liikkuminen on helppoa, opasteet ovat hyviä ja kaikki toimii saksalaiseen tapaan. Kulttuuritarjonta on yltäkylläistä, ruokatarjonta monipuolista eikä tekemisestä tule pulaa. SAKSA SSA VIE TE TÄ ÄN tä-

nä vuonna Culinary Germany -vuotta. Ja mikä viettäessä, kun maassa on huikeat 300 Michelin-tähden ravintolaa. Etnisiä makuja on tullut ympäri maailmaa ja maan eri alueilla on omat erikoisuutensa; Baijerissa on Weisswurst, B e rl i i n i s s ä c u r r y w u r s t , Schleswig-Holsteinissa 120 erilaista juustoa ja Hessenissä siideri sekä erilaiset knöödelit.

Viinivaellukselle

Titlistä valloittamassa Meri Mäntysaari Matkantekijät, Kalle Koskinen Comgate, Pekka Antila Aurinkomatkat, Petri Lahdensalo TSG ja Rea Sandström Suomen Messut.

nopeammin ja sosiaalinen media muuttaa maailmaamme.

Liiton tulevaisuusnäkymiä SMALin tulevaisuutta on pohdittu monissa syys- ja kevätkokouksissa; pitäisikö nimeä vaihtaa, tulisiko jäsenmäärää lisätä ottamalla uudenlaisia toimijoita mukaan, mistä saada lisää tuloja, mitkä ovat liiton tehtävät, pitäisikö jonkun toisen liiton kanssa tehdä tiiviimpää yhteistyötä jne. Mielipiteet ovat vuosien varrella muuttuneet. Välillä on haluttu syleillä koko maailmaa, mutta nyt pyöreän pöy-

Hurmaava Sveitsi Sveitsin turistitoimisto oli hoitanut kokouksen ympärille mahtavan oheisohjelman. Tiukasta aikataulusta huolimatta Zürichin lisäksi ehdittiin muutamassa päivässä nähdä niin Engelberg kuin Luzernkin. Laaksoissa koettiin kesämatkailua parhaimmillaan reilun parinkymmenen asteen auringonpaisteessa ja ylhäällä vuorilla osa porukasta sai maistiaisia siitä, millaista laskettelureissu voisi parhaimmillaan talvella olla. Lisää matkakuvia osoitteessa www.ikkunapaikka.fi.

www.loistoristeilyt.fi

Saksan valtion matkailutoimisto on tehnyt valmiita viinivaellusehdotuksia. Matkaa voi tehdä joko pyöräillen tai patikoimalla. Mukaan voi ottaa oppaan tai kävellä reittiä itsekseen ja yöpyä viinitiloilla. Esimerkiksi Heppenheimissa on 7 kilometrin kierros, jonka varren opastauluissa kerrotaan viinin valmistuksen vaiheista. Matkalla on myös useita pysähdyspaikkoja, missä voi maistella viinejä ja ottaa pikku purtavaa. Wiesbadenista Bonniin on 320 kilometrin pituinen Rheinsteig trail, josta voi vaeltaa vaikka vaan osan. Valmiita pakettejakin löytyy. Vaikkapa viikon matka majoituksineen, aamiaisineen ja matkatavaroiden kuljetuksineen maksaa 522 euroa. Päi-

useat paikkakunnat linnoineen järjestävät kulinaarisia markkinoita sekä kulttuuriperinteeseen liittyviä tapahtumia. Nämä ovat erittäin mielenkiintoisia tapahtumia niin yksittäisille kuin ryhmämatkustajillekin”, Salla vinkkaa.

Kylpyläkaupungit Sallan mukaan kylpyläkaupungit tarjoavat loistavat puitteet niin lomalle kuin paSaksassa vietetään Culinary Germany -vuotta. rille lepopäivällä liivävaelluksen pituus on makkematkan päätteeksimissaan noin 20 kilometriä si. ”Saksan ja Ranskan raja matkatavarat kuljetetaan jalla sijaitsee upea kaupunki majapaikasta toiseen, jolloin Baden-Baden. Vuonna 1877 vaellukselle voi lähteä vain avattu Friedrichsbad tarjoaa päivärepun kanssa. kaupunkiloman yhteydessä mainion mahdollisuuden rentoutua ja nauttia roomaKulttuuriperinteen vuosi laisten tapaan eri kylvyistä. Saksassa löytyy koko joukko ”Keväästä syksyyn Saksan 13 kaupunkeja, joiden nimi alviininviljelysaluetta vetävät kaa Bad -sanalla. Kyseessä on puoleensa niin liikematkustaaina kylpyläkaupunki”, Salla jia kuin vapaa-ajan matkustakertoo. jiakin”, kertoo incoming -toiSALLEYn henkilökunnalmisto SALLEYn omistaja Salla on pitkäaikainen kokemus la Ley. matkanjärjestäjänä. ToimisSallan toimisto toimii maaton kautta saa niin liike- ja vapalveluagenttina koko Sakpaa-ajanmatkat kuin kokoussassa sekä myös Itävallassa ja ryhmämatkatkin. ja Sveitsissä. Lisää tietoa netistä: www. ”Vuosi 2018 on Euroopan salley-agency.com kulttuuriperinteen vuosi ja

11


Valtaosa matkustajista ostaa aktiviteetit vasta matkakohteessa

Matkailun hidas digitalisoituminen voi jarruttaa Suomen matkailun kasvua Suomessa on valtavasti pieniä matkailualan palveluntuottajia, joiden tarjonta ei tavoita ulkomaalaisia matkustajia. Muutama vuosi sitten islantilainen matkailualan ohjelmistoalustan tarjoavan Bókun rantautui Suomeen. Se on mahdollistanut Islannin palveluiden tehokkaan jakelun ja mm. stopover menestyksen ja nyt samaa alustaa käytetään myös Suomessa. Stopover. fi-sivusto kerää palvelutuottajien tarjonnan yhteen osoitteeseen. Leena Aalto AIRTOUCHIN HALLITUKSEN

puheenjohtja ja Icelandairin maajohtaja Pekka Mäkinen on seurannut vuosia Icelandairin stopover-ohjelman menestystä. Yli 10 % yhtiön matkustajista tekee stopoverin Islannissa matkallaan Yhdysvaltoihin tai sieltä Eurooppaan. Avainsana stopoverin menestykselle on ollut helppous. Nyt Tripadvisorin omistuksessa oleva Bókun on kehittänyt pilvipohjaisen myynti-, sopimusja varauksenhallinta-alustan matkailuteollisuuden käyttöön. ”Omistusjärjestely on hyvä uutinen. Digitaalisen jakelu- ja inventaarinhallinnan avulla pienetkin matkailualan yritykset saavat tuotteensa helposti ja tehokkaasti matkailijoiden ulottuville. Tämä on myös ratkaisu Suomen osalta ja merkit siitä ovat olemassa. Keskeistä on kuitenkin että järjestelmien valinnassa varmistetaan API ja muiden rajapintojen toiminnallisuudet”, Mäkinen sanoo.

Sibeliusta keskellä päivää Mäkisen kiinnostus Suomen

Pekka Mäkinen, Airtouch

matkailuun alkoi jo 90-luvulla, jolloin hän toimi silloisen MEKin Skandinavian johtajana. ”Tutustuin silloin Suomen matkailutarjontaan laajasti ja Suomen matkailun kehittäminen meni ikään kuin selkärankaan. Vuosien ajan olen seurannut sen kehitystä ja minulla on visio siitä, miten sitä voisi kehittää. Kuutisen vuotta sitten saimme idean päivittäisistä Sibelius Finland Experience konserteista. Moni ulkomaalainen tietää Sibeliuksen, ja haluaisi täällä matkaillessaan kuulla hänen teoksiaan. Ideoimme tunnin mittaisen konsertin keskellä päivää ja 100 konsertin sarja alkoi jälleen 1.6.” Mä-

kinen kertoo. ”Samalla eteemme tuli kysymyksiä siitä, miten hallinnoimme ja jakelemme inventaaria sekä kuinka markkinoimme tuotetta. Silloin mietin, että tämähän on koko matkailualan haaste. Miten saada hyvä tuote matkailijoiden ulottuville ja helposti varattavaksi? Suomessa ongelmana on ollut nimenomaan tuotteiden hallintaan tarvittavien integroitujen ohjelmistojen puute. Bókunista löysimme ratkaisun.”

Helppo hallinnointi Suomessa on valtavasti tarjontaa matkailijoille, mutta tarjonta on sirpaloitunut sinne tänne. Kohteiden sivustot saattavat olla hienoja, mutta varaaminen vaatii vieläkin usein sähköpostin lähettämisen tai soittamisen itse kohteeseen. Varaaminen on hankalaa ja bisnestä valuu sen takia ohi käsien. ”Airtouch on hallinnut Stopover.fi -domainia jo 8 vuotta mutta vasta nyt aika on siihen kypsä. Sivuston lanseeraus alkoi toukokuun loppupuolella ja siinä on nyt noin 80 tuotetta

myynnissä. Vuoden loppuun mennessä tavoitteena on tarjota 250-300 tuotetta”, sanoo Mäkinen painottaen tuotteiden hallinnoinnin ja myynnin helppoutta. ”Stopover.fi-sivustolle kerätään eri palveluntuottajien tarjonta. Jokainen palveluntuottaja pystyy itse hallinnoimaan omia tuotteitaan ja seuraamaan on-line-myyntiä. Helppous on kaiken a&o”, Mäkinen sanoo.

Minne ikinä kesäseikkailut sinut vievätkin, OP Vahinkoavusta löydät vahinkotilanteessa toimintaohjeet 24/7. Apunasi on myös chat. OP Vahinkoavun löydät osoitteesta: vahinkoapu.op.fi Palvelun tuottaa OP Vakuutus Oy.

12

Costa Cruises saa ensi vuonna kaksi uutta alusta, joista toinen, Costa Smeralda, rakennetaan Meyerin Turun telakalla. Costa Smeralda on valmistuessaan maailman suurin risteilijä ja jo yhtiö kolmas Suomessa rakennettu alus.

Valtava potentiaali Mäkinen muistuttaa, että stopover-tuotteet eivät ole ainoastaan lentomatkustajille. ”Vaikka Helsinki-Vantaan kautta matkustavien määrä kasvaa koko ajan, niin Suomeen tulee paljon matkustajia myös laivoilla. Esimerkiksi ruotsalaisten määrä on vielä tuplasti enemmän kuin kiinalaisten matkustajien, mutta tarjontaa heille on rajallisesti. Stopover-tuotteen käyttäjän ei tarvitse olla niin kutsuttu stopover-matkustaja, vaan kuka tahansa voi varata matkailupalvelun sivuston kautta. Tutkimusten mukaan 85 % matkustajista varaa aktiviteetit ja ohjelmat vasta paikanpäällä, ja tähän pitää olla tarjolla dynamiikkaa.” Mäkisen mukaan Suomi on tällä hetkellä Airtouchin stopover -tuotteen pääkohde, mutta tarjontaa otetaan myös muita kohteita, jotka vahvistavat Suomen kauttakulkuliikennettä. Tarjonnan ”white label” jakelu ja laajentaminen muihin maihin on ollut alusta asti suunnitelmissa. ”Käymme parhaillaan keskusteluja muutamien kohteiden kanssa ja tavoitteenamme on, että vuonna 2025 olemme jo 10 kohteessa”, Mäkinen kertoo. Stopover-paketteja myydään maailmalla jo monissa kohteissa, Islannin lisäksi mm. Amsterdamissa, Torontossa, Singaporessa, Qatarissa, Dubaissa jne. Mutta niidenkin haaste on ollut nimenomaan varaamisen vaikeus.

Yhteistyötä

Seikkaile huoletta

Costa Cruises saa uuden Suomessa tehdyn aluksen

Mäkinen kuuluttaa yhteistyön ja tuotekehityksen perään. ”Visit Finland avasi juuri MyStay-sivustonsa rajapinnan ja se on erinomainen päätös. Business Finlandin matkailun digikartan valmistelu indikoi oikean- suuntaista kehitystä. Yhteistyötä ja konkretiaa tekemällä saavutamme enemmän. Meidän kaikkien tavoitteenahan on, että pystymme tarjoamaan matkustajille laadukkaita elämyksiä ja kokemuksia helposti ja kustannustehokkaasti. Uuden matkapakettilain haasteet ovat kaikkien huulilla, mutta myönteinen puoli on, että se edellyttää monen toimijan tarkentavan rooliaan, onko tuottaja, operaattori, jakelija vai markkinoija.” Stopover.fi-sivustolle haetaan koko ajan uusia tuotteita. Sivuston kautta myytävistä tuotteista maksetaan myyntikomissio sivuston ylläpitäjälle. Tarvittaessa Airtouch konsultoi yrityksiä ja osallistuu tuotekehitykseen. Integrointien osalta yhtiö tekee yhteistyötä myös Tietotalon kanssa. Mäkinen uskoo Suomen matkailun vahvaan kasvuun ja sen myötä stopover.fi-sivuston menestykseen. ”Tuottajalle hallinnoinnin helppous ja asiakkaalle varaamisen nopeus.”

Loistoristeilyt sai jo seitsemännen kerran palkinnon Pohjoismaiden parhaana Costan risteilymyyjänä. Kuvassa keskellä Kalevi Kuutschin, Allied Travel Consultants ja Giancarlo Tedesco, Costa Cruises ympärillään pohjoismaisia palkinnonsaajia ja Costan ylintä johtoa.

COSTA SMERALDA on yhtiö uusi lippulaiva, johon mahtuu 6 600 matkustajaa. Nimensä alus on saanut Sardinian Smaragdirannikolta, Costa Smeraldalta. Costa Cruises tekee yhteistyötä Costa Smeralda -konsernin kanssa, joka omistaa koko Sardinian koillisosan. Alue on tunnettu luksusluokan matkailupalveluistaan ja hotelleistaan sekä ainutlaatuisen kauniista luonnostaan. Kumppanuus pitää sisällään useita yhteisiä hankkeita, jotka julkaistaan tulevien kuukausien kuluessa.

Aasian markkinoille Toinen ensi vuonna valmistuva alus on Costa Venezia, joka on suunniteltu Kaukoidän markkinoille. Alukseen mahtuu yli 4 000 matkustajaa. Costa Venezian ensimmäinen risteily on Italian Triestestä lähtevä 53 yön matka Japanin Yokohamaan. Uudet Costa-laivat ovat

kansainvälisten risteilymarkkinoiden ensimmäiset alukset, jotka käyttävät nesteytettyä maakaasua (LNG), maailman "puhtainta" fossiilista polttoainetta.

Suomi palkittiin Allied Travel Consultants Oy – Loistoristeilyt pokkasi Pohjoismaiden parhaan myyjän palkinnon Costa Cruisen vuotuisella Protagonisti del Mar tapahtumassa, joka järjestettiin nyt 25. kerran. ”Allied Travel Consultants on vuodesta 2010 lähtien palkittu Costan parhaimpiin kuuluvana myyjänä Pohjoismaissa. Olen tyytyväinen Suomen markkinoiden kasvuun. Pitkäkestoisten yhteistyökumppaneiden asiakassuhteen hoito tuottaa meille kaikille tulosta, tässä Allied Travel Consultants on loistava esimerkki,” sanoo Giancarlo Tedesco Costan Pohjoismaiden myyntijohtaja.

Viking Line tuo lapsille uuden kesäbuffetin Kesällä Viking Linen nuorimmat matkustajat saavat maistella entistä laadukkaampia ja terveellisempiä annoksia kaikissa Punaisten laivojen buffet-ravintoloissa.

Lapset pääsivät itse antamaan ideoita buffet-pöydän ruoista.

Esa Aalto LASTEN BUFFETIN menu on uudistunut lähtökohtanaan tuoreet ja ravintoarvoiltaan hyvät raaka-aineet - mainioista mauista tinkimättä. "Pelkästään tavanomaisten lihapullien ja prinssinakkien tarjoaminen lapsille tuntuu hieman heidän aliarvioimiseltaan. Lapsimatkustajillakin on oikeus nauttia oikeaa, ruoan näköistä ja hyvän makuista ruokaa", toteaa Viking Linen markkinointijohtaja Kaj Takolander. "Näin loma-ajan kynnyksellä meidän pitää myös muistaa, että tämän päivän lapsimatkustajat ovat tulevaisuuden päättäjiä, ja toivomme tietysti heidän asiakassuhteensa Viking Linen kanssa kestä-

vän vielä kymmeniä vuosia."

Palautetta kuunneltiin Uuden menun suunnittelusta vastasi Victor Magdeburg Ruotsin juniorikokkimaajoukkueesta. Lapset pääsivät mukaan testaamaan uusia ruokia. "Lapset antoivatkin meille varsin suoraa palautetta ja annoksia paranneltiin lasten ideoiden perusteella. Nyt lasten buffetpöydässä on tarjolla mm. salaatteja, retikkakierteitä, kanankoipia paahtokastikkeella, bataattiranskalaisia, kasvis-perunamuusia ja häränrinnalla ryyditettyä bolognese-kastiketta." Uudistunut lasten buffet on tarjolla kaikilla Viking Linen laivoilla 14. kesäkuuta alkaen koko kesäsesongin ajan.

4 • 2018 JUNE


KIDS GO FREE THIS SUMMER

IN RAS AL KHAIMAH, UAE #VisitRasAlKhaimah

Treat your family to a holiday of fun and relaxation this summer. Ras Al Khaimah offers visitors pristine beaches, terracotta deserts, breathtaking mountains and a range of 5-star hotels and resorts at 4-star prices. While you unwind in a refreshing infinity pool overlooking the Arabian Gulf, children under 12 years* stay for free with a host of activities, kids clubs and entertainment. For more information visit www.rasalkhaimah.ae/summer *Terms and conditions apply.

Only 45 minutes from Dubai International Airport

Lentokenttien ravintolat tarjoavat kansainvälisiä huippumakuja Kaukana ovat ne ajat, jolloin lentokenttäruoka oli pakollista mättöä, kelmuun pakattuja voileipiä ja nahistuneita salaattiannoksia. Tänään lentoasemaravintolat panostavat tuoreisiin raaka-aineisiin, lähiruokaan ja huippukokkeihin. Matkustajat ovat myös yhä vaativampia ja haluavat autenttisia kokemuksia. Lentoyhtiöt ovat luopuneet maksuttomista ruoista, joten moni haluaa syödä hyvän aterian ennen koneeseen nousua. Soile Kylämies

SFO:n huippukokit San Franciscon kentälle kannattaa mennä ajoissa ja syödä hyvin ennen lentoa. Siellä avattiin hiljattain valtava Manufactory Food Hall, jota vetävät Bay Arean neljä huippukokkia: Gabriela Cámara

4 • 2018 KESÄKUU

hin uudessa terminaali 4:ssa tarjoten peranakan-herkkuja. Paikallinen kokki esittelee myös kuinka roti prata -ohutleipä valmistuu pannulla.

Hampurilainen JFK:lla JFK:lla New Yorkissa, terminaali 4:stä löytyy puolestaan alun perin Madison Square Parkiin herkkusuita kerännyt hampurilais- ja pirtelöravintola Shake Shack. Sinne on aina jonoa.

Huippuravintoloita

H E R K KU S U U T O I M I T TA JAT OVAT vakuuttuneita, että New

Yorkin erinomaisin sushi löytyy Newarkin kansainväliseltä lentokentällä New Jerseyssä. Tsujiki Fishroomin tuotteet lennätetään suoraan Tokion Tsujikin maailmankuululta kalatorilta. Torilta on saatavissa merenantimia pikkusardiineista valtaviin tonnikaloihin ja merilevästä kaviaariin. 43 jalkapallokentän kokoisella Tsujikilla myydään päivittäin tuhansia tonneja meren herkkuja. United Airlines lennättää monta kertaa viikossa kalatuotteita Tsujikilta Tokiosta suoraan New Yorkiin. Tsujiki Fishroom sijaitsee terminaali C:ssä Global Bazaar –ruokahallin yhteydessä. Tarjolla on maukkaita sushi-, nigiri- ja sashimiannoksia.

Just one of the sandy beaches along 64kms of coastline

Jamie Oliverin Deli avataan Helsinki-Vantaalla ensi vuoden alussa.

(Cala ravintola), Pim Techamuanvivit (Kin Khao -ravintola) ja Chad Robertson sekä Elisabeth Prueitt (Tartine ravintola). Meksikosta kotoisin oleva Cámara panostaa ravintolassaan paikallisiin raaka-aineisiin ja kestävään kalastukseen tarjoten meksikolaisia herkkuja. Michelin tähdillä palkittu Kin Khao –ravintola tarjoaa thaimakuja, käyttäen paikallisten tilojen kausiluontoisia tuotteita. Menulta löytyy grillattua lihaa, kasvisvaihtoehtoja, nuudeleita ja riisikulhoja. Tartine tarjoaa keittoja, salaatteja ja Robertsonin kuulusta leivästä tehtyjä voileipiä sekä erilaisia leipomotuotteita ja kahvia.

Aasian makuja Koska matkustajat haluavat paikallisia kokemuksia, on viisas veto sijoittaa tasokas paikallistuotteita tarjoava ravintola kansainväliselle lentokentälle. Singaporen Changi panostaa paikallisiin makui-

Wolfgang Puck, Alain Ducasse, Heston Blumenthal, Jamie Oliver ja monet muut huippunimet ovat luoneet omat ravintolansa lentokentille. Lontoon Heathrown lentokentällä Gordon Ramsayn Plane Food -ravintola tarjoilee jopa 20 000 ateriaa kuukausittain. Tarjolla on erinomaisesta englantilaisesta aamiaisesta höyrytettyyn meriahveneen. Suomen ensimmäiset nimiravintolat; Ajisen Ramen ja Jamie’s Deli avaavat ovensa Helsinki-Vantaan lentoasemalla ensi vuoden alkupuolella.

RewardExpertin arvioiden mukaan vuoden 2018 parhaat USAn ulkopuoleiset kulinaariset lentokenttäravintolat ovat: 1. Tokio, Narita Inter national - Sushiden

Luksustuotteiden pop-up-liikkeitä nähdään yhä useammin lentokentillä.

2. Taipei, Taoyuan Inter national - Chun Shui Tang 3. Hong Kong International - Saboten 4. Singapore, Changi Imperial Treasure Cantonese Cuisine 5. Amsterdam Schiphol Bowery Restaurant 6. Lontoo, Gatwick Comptoir Libanais 7. Sydney, Kingsford-Smith - Chur Burger 8. Madrid, Adolfo Suarez Madrid-Barajas - Vinea 9. Munich Airport - Airbrau 10. Lontoo Heathrow Gordon Ramsay's Plane Food 11. Frankfurt Airport Paulaner in the Squaire 12. Toronto, Pierson Airport - Fetta 13. Pariisi, Charles De Gaulle - I Love Paris by Guy Martin 14. Barcelona-El Prat Airport - Porta Gaig

Lontoon Heathrowlla on Gordon Ramsayn Plane Food -ravintola.

Luksus-Pop-Upit lentokentillä

15. Rooma, Leonardo Da Vinci-Fuimicino Antonello Colonna Open Bistro

LIIKKEET SIJAITSEVAT usein paraatipaikoilla, matkustajavirtojen keskellä. Lentokentistä on tullut nykyajan ostoskeskuksia ja koneen lähtöä odotellessa ihmisillä on aikaa katsella ympärilleen ja shoppailla. Luksusmyymälät sanovat, että lentokentällä he tavoittavat uusia asiakasryhmiä, sellaisia, jotka eivät normaali kauppapaikassa tulisi koskaan kauppaan sisään. Luksustuotteet ovat erityisesti kiinalaisten suosiossa. Myös Helsinki-Vantaan Non-Shengenin puolelle avattiin syksyllä Bvlgarin pop-up liike.

13


2019 tuotantomme nyt myynnissä MIKSI OLYMPIAN MATKA? MATKAJÄRJESTELYILLÄ ON VÄLIÄ: • Suomalainen matkanjärjestäjä • Luotettava ja vakavarainen • Huikea yli 65 vuoden kokemus • Matkakohteena koko maailma • Opastettu kiertomatka antaa enemmän • Yksilöllisempää palvelua pienryhmissä • Laadukkaat matkajärjestelyt ja majoitus

• Myös yksin matkustavat huomioitu • Helppoutta ja henkilökohtaista palvelua varauksesta kotiin tuloon asti • Olympian matkanjohtajat alansa parhaimmistoa • Selkeä kokonaishinnoittelu • Erinomainen hinta-laatusuhde

20 upeaa uutuutta: • Irlannin kiertomatka • Portugalin kiertomatka ja Santiago de Compostela • Moldova - idän ja lännen välissä • Puolan kiertomatka • Valko-Venäjän kiertomatka • Jekaterinburg ja Kazan - Venäjää Uralin rinteiltä Volgan rannalle • Meksikon kiertomatka • Panama ja Kolumbia • Botswana - unelmien Afrikka • Vietnam ja Kambodža

www.olympia.fi Finnairilla on kesäkaudella 38 lentoa viikossa Kiinaan

Kiinalla on iso merkitys Finnairille ja samalla koko Suomen matkailulle Tänä kesänä tulee kuluneeksi 30 vuotta Finnairin ensimmäisestä suorasta lennosta Beijingiin. Alkusyksystä Shanghain reitti täyttää 15 vuotta. Toukokuussa alkoivat lennot Nanjingiin. Se on Finnairin seitsemäs kohde Kiinan markkinoilla. Kiinalaisten matkailu Suomeen kasvaa nopeammin kuin muihin Pohjoismaihin. Suomi onkin talvikaudella kiinalaisille matkailijoille Pohjoismaiden markkinajohtaja. Nyt tavoitteena on saada kiinalaismatkailijoita Suomeen ympäri vuoden ja muuallekin kuin Helsinkiin ja Lappiin. Antti Haukkamaa VUOSI 2017 toi Suomen mat-

kailulle suurta näkyvyyttä maailmalla, kun Suomi sijoittui erinomaisesti niin Lonely Planetin kuin National Geographicin matkakohdevertailuissa. Lisäksi Suomi 100 -juhlavuosi lisäsi maamme näkyvyyttä maailmalla. ”Suomi on ulkomaisten silmissä nyt kovassa nousussa” iloitsee Finnairin Mikko Turtiainen, Vice President Global Sales. ”Sanoisin, että Visit Finland, alueelliset matkailuorganisaatiot ja Finnair ovat tehneet hyvää yhteistyötä. Tahtia tulee vielä vaan kiihdyttää. Tavoitteena onkin nyt saada Suomen matkailu ympärivuotiseksi ja laajentaa kohdevalikoimaa Järvi-Suomeen ja saaristoomme”, painottaa Turtiainen

Kiinassa seitsemän kohdetta Vuosi 2018 on Euroopan Unionin ja Kiinan välinen Matkailuvuosi. Euroopan komis-

14

Mikko Turtiainen, Vice President Global Sales, Finnair.

sio rahoittaa hanketta, jonka tavoitteena on tehdä Euroopasta kiinalaisille suosituin matkailukohde. Finnair on teemavuoden virallinen yhteistyökumppani. Turtiaisen mukaan valintaan vaikutti Finnairin pitkä historia Kiinassa ja reittiverkoston laajuus. Finnair aloitti suorat lennot Pekingiin 30 vuotta sitten ensimmäisenä eurooppalaisena lentoyhtiönä. Samoin Finnair oli ensimmäinen yhtiö, joka aloitti operoinnin

Kiinan kentille A350-konetyypillä kolme vuotta sitten. Finnairilla on nyt Kiinassa seitsemän kohdetta; Beijing, Shanghai, Chongqing, Hongkong, Xian ja Guangzhou ja uusimpana Nanjing, joka avattiin tämän vuoden toukokuussa. Xian ja Guangzhou ovat kohteina kesäkaudella, muihin kaupunkeihin lennetään ympäri vuoden. Kesällä 2018 Finnairilla on ennätysmäärä lentoja Kiinaan, peräti 38 lentoa viikossa. Kiina on yhtiölle Suomen

ja Japanin jälkeen kolmanneksi suurin markkina.

Kiinalaiset löytäneet Suomen Viime vuonna kiinalaisten yöpymiset Suomessa kasvoivat yli 30 prosenttia. Alkuvuonna matkustajaluvut ovat jatkaneet voimakasta kasvua. Turtiaisen mukaan Suomen kohdalla kiinalaismatkailijoiden määrän kasvu on voimakkaampaa kuin muissa Euroopan maissa. ”Suomi onkin talvikaudella kiinalaisille matkailijoille Pohjoismaiden markkinajohtaja. Tämä on näin, ainakin kun lentävät Finnairilla. Ilahduttavaa on myös se, että Suomi ei enää välttämättä ole kohde monien muiden kohteiden joukossa, vaan yhä useammin etenkin Lappiin kiinalaiset tulevat niin, että se on heille ainoa matkakohde Euroopassa. Eli kiinalaisten matkailijoiden ykkössuosikki on Suomi. Iso muutos tapahtui noin kolme vuotta sitten. Siihen saakka kiinalaiset matkasivat Euroopan suurkaupunkeihin, kuten Lontooseen, Pariisiin ja Roomaan. Tänä päivänä isoissa kiinalaisissa matkatoimistoissa on Pohjoismaiden ja Suomen osastoja, joissa alkaa olla jo kohdeosaamista. Suomen vahvuutena ovat puhdas luonto ja aidot elämykset. Työtä on kuitenkin vielä paljon, ennen kuin kiinalaiset saadaan innostumaan Suomen kesästä ja järviseudusta, kauniista saaristostamme, Lapin ruskasta ja Helsingin lähiseudusta kuten Porvoosta”, painottaa Turtiainen.

• Borneon kiertomatka - Malesia ja Brunei • Taiwanin kiertomatka • Etelä-Korean kiertomatka • Japanin parhaat palat • Japani pintaa syvemmältä 1, syksy • Japani pintaa syvemmältä 2, kevät • Joulun ja uudenvuoden risteily Argentiinasta Chileen • Australia ja Uusi-Seelanti risteillen • Uusi-Seelanti ja risteily Tyynenmeren saarilla • Risteily Melanesiassa ja joulu Australiassa

Yrjönkatu 9, 00120 Helsinki, p. (09) 696 2770

Matkamessuille tulee paljon uutta tarjontaa Tammikuisiin Matkamessuihin on vielä aikaa, mutta jo nyt on hyvä raottaa verhoa ja kysyä Matkamessujen myyntiryhmäpäällikkö Anna Suomiselta tulevien Matkamessujen tarjonnasta. Anna suunnittelee omaa kesälomareissuaan Malediiveille. Unelmakohteen hän nappasi viime messuilta. ANNA SUOMINEN kertoo, että

messutarjonta tukevoituu entisestään, kun Koti Ulkomailla -tapahtuma siirtyy Messukeskukseen Matkamessujen rinnalle. Yhä useampi suomalainen suunnittelee pitempiaikaista asumista ulkomailla. Matkamessuille voi nyt tulla toteuttamaan näitäkin haaveita. Ulkomaille muuttamista miettivä löytää messuilta unelmiensa kohteet ja runsaasti faktatietoa asumisesta Suomen rajojen ulkopuolella. Tapahtuma on hyödyllinen myös kiinteistösijoittajille.

Pienpanimot Tasty Traveliin Annan mukaan viime Matkamessuilla loistavan vastaanoton saanut Tasty Travel -ruokamatkailualue laajenee 2019 alkoholijuomaelämyksiin ja mukana on nyt myös Tasty Travel Cocktail - Drink - Beer - Wine Pienpanimoalue. Elämyksiä janoavat trenditietoiset kaupunkilaiskuluttajat, alan ammattilaiset ja muut messuvieraat tutustuvat juomateollisuuden ja pienpani-

Kuvassa Anna Suominen Angkor Watin temppeli-alueella Kambodžassa.

moiden uutuuksiin, juomasekoituksiin, alan tähtiin ja ammattilaisiin.

Workshop Day kasvaa Anna kertoo, että Workshop Day on jo nyt Pohjois-Euroopan suurin matkailualan ostotapahtuma mutta ensi tammikuuksi se kasvaa entisestään. Suunnittelemme tämän tehopäivän ohjelmaan parhaillaan uusia koukkuja myyjille ja ostajille, joten kannattaa pysyä kuulolla. Vuoden 2019 Workshop Day järjestetään 16. tammikuuta.

4 • 2018 JUNE


Suuralueyhteistyötä, digiloikkaa ja vastuullisuutta

Visit Finlandin vuosiseminaarissa tehtiin katsaus tulevaisuuteen

Tutustu Kroatiaan Croatia Airlinesin kanssa!

Toukokuussa järjestetyssä seminaarissa kuultiin tutkimustulokset kesälomien siirrosta matkailun ja talouden näkökulmasta ja kuultiin puheenvuoroja vastuullisuudesta, digikehittämisestä ja suuralueyhteistyöstä. Miia Manner KOULUJEN KESÄLOMIEN siir-

to kahdella viikolla lisäisi matkailutuloa ja työllisyyttä. Matkailutulo kasvaisi kesäkuukausina yhteensä noin 219 miljoonaa euroa ja siirto lisäisi myös matkailuyritysten tarvitseman henkilöstön määrää 1 300 henkilötyövuoden verran. "Yrityskyselyyn vastanneista 93 prosenttia oli sitä mieltä, että siirron vaikutus olisi myönteinen. Neljä viidestä arvioi, että yrityksen liikevaihto kasvaisi elokuussa. 58 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että kesälomien siirrolla olisi vaikutusta ammattitaitoisen työvoiman saatavuuteen ja työvoiman rekrytointiin", sanoo WSP Finland Oy:n Susanna Harvio.

Pohjolan houkuttelevimmaksi matkailukohteeksi. GoSaimaan Juha Sorjonen kiteytti puheenvuorossaan omia kokemuksiaan yhteistyöstä: siirry suunnittelupöydistä nopeasti tekemiseen, mittaa jotta voit johtaa, vaadi konkretiaa ja vaali tuloksellisuutta, kerro aikomuksista ja tuloksista, sillä luottamus syntyy tekojen kautta. "Matkailun momentum jatkuu ja meillä toimijoilla on näytön paikka myös siinä, miten onnistumme kokoamaan

ki, Dream Hotel & Hostel ja Tullin Sauna ja Paavo Virkkunen, Visit Finlandin Executive Vice President. Keskustelussa nousi esiin laatu, yhteinen kasvustrategia, yhteiset tavoitteet ja korkean laadun yhdistäminen tuoton kasvuun. "Kasvu sidotaan aina yleensä volyymiin, mutta jos otamme kasvun mittariksi tuottavuuden, niin katsomme asiaa eri näkökulmasta, joka onkin mielenkiintoinen”, sanoi Virkkunen.

Kroatia alkaen

179€

(sis. verot/sisältäen verot)

Suorat meno-paluulennot Helsinki-Zagreb Helsingistä pääsee Zagrebin kautta lentämään myös seuraaviin Kroatian kohteisiin: Dubrovnik, Split, Zadar ja Pula, alkaen 199 euroa

Siirto kannattaa "Taloudellisten vaikutusten selvittäminen on jäänyt vähällä vaikka aiheesta on puhuttu paljon. Johtopäätös on selvä: matkailuelinkeinon kilpailuvoiman lisäämiseksi kesälomien siirto olisi kannattavaa. Muutos toisi selvityksen mukaan myös noin 5000 uutta kesätyöpaikkaa", sanoo elinkeinoministeri Mika Lintilä.

Keskustelun aika Analyysi perustuu matkailuelinkeinolle suunnattuihin kyselyihin, asiantuntijahaastatteluihin, matkailutilastoihin ja trendiaineistoihin. Kyseessä on ensimmäinen selvitys kesälomien siirron vaikutuksista matkailuelinkeinoon tai talouden ja työllisyyden näkökulmasta. "Mahdollinen lomien siirto pitää tietysti valmistella huolella. Kannustan rakentavaan ja hyvin argumentoituun keskusteluun aiheesta, sillä nyt on keskustelun aika ja sen jälkeen päätöksen teon aika. Myönteinen yllätys on ollut se, että rehtorit ovat lähteneet tukemaan tätä asiaa", Lintilä jatkaa. "Suosittelemme kesälomien siirtämistä, mutta suosittelemme selvittämään myös vaikutuksia muihin elinkeinoihin ja kohderyhmiin", päättää Harvio.

Yhteistyötä, yhteistyötä Yksi seminaarin tärkeimmistä puheenaiheista oli yhteistyön merkitys Suomen matkailun kasvulle. Yksi Visit Finlandin keskeisistä tehtävistä on suuralueyhteistyön systemaattinen kehittäminen, ja sitä tullaan vahvistamaan yhteistyössä matkailuteollisuuden kanssa. Lähivuosina Suomessa on neljä kohdemarkkinoilla tunnettua, vetovoimaista ja ympärivuotista matkailukohdetta: pääkaupunkiseutu, Lappi, Järvi-Suomi sekä rannikon ja saariston alue. Tavoitteena on nousta

4 • 2018 KESÄKUU

Toukokuisen Visit Finland seminaarin luotsasi Sami Hoyer.

rivimme ja yhdistämään voimamme ja resurssimme jatkossakin. Menestyksen hetkellä se on helppoa – todellinen sitoutuneisuus ja tuki mitataan kuitenkin silloin, kun kaikki ei mene kuin Strömsössä", sanoi Sorjonen.

Lisärahoitusta Hallituksen puoliväliriihessä myönnettiin matkailulle lisärahoitusta vuosille 2018 ja 2019. Matkailu 4.0 -ohjelmaksi kutsutta lisäpanostus on kohdennettu kolmeen toimenpidekokonaisuuteen: taotaan kun rauta on kuumaa Suomen huomion realisointi, matkailun digiloikka ja lisää ympärivuotisuutta matkailun tuotetarjontaan. Tavoitteina on kohti kestävää, ympärivuotista matkailua ja teemoina kesäaktiviteetit, koulutus, kulttuuri, luksus, ruoka, terveys ja urheilu. "Hallituksen myöntämän lisämäärärahan myötä Visit Finlandin toiminta- ja henkilöresursseja on lisätty alueyhteistyöhön ja toimenpiteet saatu käyntiin vuoden 2018 alussa. Suuralueilla ja niiden yrityksillä on kullakin paljon annettavaa ja jaettavaa myös toisilleen. Yhteistyön tiivistäminen jatkuu kaikilla suuralueilla toukokuussa, kun kaikki alueelliset yhteistyökoordinaattorit ovat aloittaneet tehtävänsä”, sanoo Visit Finlandin Kiti Häkkinen.

Laatua ja tuottavuutta Paneelikeskustelu, jonka aiheena oli Kohti 2025 – Suomi Pohjois-Euroopan houkuttelevin matkailumaa, päätti seminaarin. Keskusteluun osallistuivat Jenni Ihatsu, Levin Matkailu Oy, Kari Selkälä, Fiskars Village, Ville Virk-

croatiaairlines.com

Tapahtumilla valoa Selkälän mielestä oleellista on ottaa tarkasteluun asiakaskokemus kokonaisvaltaisesti. "Asiakkaan kokemus alkaa esimerkiksi bussin kunnosta ja siitä, miten kuljettaja ottaa asiakkaat vastaan, ei vasta paikan päällä", Selkälä painotti. Ihatsu muistutti, että meillä on maailman puhtain luonto ja hiljaisuutta, jonka arvon unohdamme itse. Luksus myös koetaan eri tavalla riippuen siitä, mihin segmenttiin matkailija kuuluu ja mistä hän tulee. Selkälä kertoi, että Fiskars on panostanut tapahtumiin myös talviaikaan, ja niillä on saatu valoa pimeisiin kuukausiin. "Kokonaisvaltainen palvelukulttuurin kehittäminen on myös ensiarvoisen tärkeää", päättää Ihatsu.

SFO ilmasta San Franciscon uusi nähtävyys, The Flyer.

San Franciscoon Pier 39:lle avattu The Flyer vie kyydissä olevat dronen mukana ympäri kaupunkia; suosituimpiin nähtävyyksiin ja ikonisiin maamerkkeihin. Katsomoon mahtuu 28 henkilöä kerrallaan, joten kokemus on intiimi. Katsojat saavat 3D-lasit ja esityksen aikana katsojat tuntevat tuulen kasvoillaan ja liikkuvien istuinten myötä tunne on kuin oikealla lennolla. www.TheFlyer-SanFrancisco.com

My airline.

Hymiöt kertovat matkustajien kokemuksista lentokentillä Tamperelainen HappyOrNot on erikoistunut asiakas- ja työtyytyväisyyden mittaamiseen. Sen hymiölaitteet ovat tuttuja kaupan alan toimipaikoista, hotelleista ja sairaaloista. Myös lähes 200 kansainvälistä lentokenttää käyttää hyödyksi suomalaiskeksintöä. Timo Kauppinen

Lentokentät, joissa on tyytyväisimmät matkustajat

”EUROOPASSA MEILLÄ on täl-

lä hetkellä eniten lentokenttiä asiakkaina, esimerkiksi Espanjan kaikilla lentokentillä on HappyOrNot. Lentokenttien osalta suurin markkinakasvu tulee nyt Yhdysvalloista”, ker too yhtiön markkinointijohtaja Kirsti Laasio.

Monissa kaupoissa Laasion mukaan Finavia ei toistaiseksi ole halunnut ottaa HappyOrNot-hymiölaitetta tai uutta Smiley Touch-kosketusnäyttöversiota käyttöön. Vaikka Helsinki-Vantaa ei lentokenttänä ole asiakkaana, on siellä toimivilla yrityksillä laite käytössä. Vähän aikaa sitten HappyOrNot otettiin käyttöön kaikissa World Duty Freen kaupoissa tyytyväisyysmittarina, siis myös Helsinki-Vantaalla. Samoin lentokentän Moomin Shop käyttää laitettamme.

Tiistaisin tyytyväisimmät matkustajat 158 miljoonasta matkustajapalautteesta koottu kansainvälinen tutkimus kertoo

1. Exeter, Englanti – 88,66 %. 2. Cork, Irlanti – 88,45 %. 3. Leonardo da Vinci (Rooma Fiumicino), Italia– 88,45 %. HappyOrNot otettiin ensimmäisen kerran käyttöön Tampereella Epilän Valintatalossa vuonna 2009, nyt laitetta käytetään maailmanlaajuisesti

kattavasti lentomatkustajien tyytyväistasosta eri lentokenttätoimintoihin. Raportin mukaan asiakkaat ovat eniten tyytyväisiä turvatarkastukseen ja vähiten matkatavarapalveluihin. Palautedata kertoo lisäksi, että vuodenajallisesti loka- ja marraskuussa lentomatkustajat ovat tyytyväisempiä, heinäkuussa vastaavasti vähiten. Ja mitä tulee taas kellonaikaan, niin aamuyhdeksän on suosikkilentoaika, kello 02 – 03 yöllä lähtevät lennot sijoittuvat tutkimuksen häntäpäähän. Paras viikonpäivä on vastaavasti tiistai, viikonloppuisin lentomatkustajat olivat yleisesti ottaen tyytymättömämpiä.

4. Dallas-Fort Worth, Yhdysvallat – 87,35 %. 5. Newcastle, Englanti – 87,05 %. 6. London Southend, Englanti – 86.79 %. 7. Cardiff , Englanti – 86.57 %. 8. Keflavík, Islanti – 86.35 %. Lista perustuu syyskuusta 2016 syyskuuhun 2017 välisenä aikana kerättyyn palautteeseen lentokentillä. Mukaan on otettu lentokentät, joissa palautemäärä mittausajankohtana on ollut vähintään 120000 ja mittauspisteitä on ollut vähintään kolme (esimerkiksi turvatarkastus, matkatavaroiden luovutus, jne.).

15


Merkittäviä lakiuudistuksia tulossa voimaan heinäkuussa

Uusi liikennekaari FBTA:n kevätkokouksen tarkastelussa Liikenteessä pian voimaan tulevat merkittävät lakimuutokset puhuttivat Suomen liikematkayhdistys ry FBTA:n kevätkokoustapahtumassa. Yhdistys kokosi suuren määrän aktiivijäseniään sääntömääräiseen kokoukseen sekä FBTA:n liikennetoimikunnan tuottaman ajankohtaisen ammattiohjelman äärelle.

INVITATION

FoR YOU AND YOUR COLLEAGUES

toa, vaan hän voi valita mieleisensä kulkuvälineen.

Eero Havia FBTA:N KEVÄTKOKOUKSEN

Warm welcome to visit

STOCKHOLM & HELSINKI

B2B TRAVEL SHOW

An open and free of charge forum for guests related to the travel industry

Helsinki september 6th on board m/s Silja Serenade at Olympiaterminaali in the harbour Program: 12.30 Workshop & generous coffee buffet | 16.00 Disembarking Welcome to register as guest on www.stockholmtravelshow.se

Meet the exhibitors • Networking • Business opportunities • World class hospitality Win fine prizes • Come & go as you wish, mingle and enjoy yourself! Personally at your service, welcome on board! Martin Ahlberg, Irma Aalto and Karin Axelsson Uggla The event is produced by Finesse Promotions in cooperation with:

P.S In Stockholm the event is on September 5th on board m/s Silja Serenade at Värtahamnen harbour

Avoimuus ja luottamus avainasemassa

Lohkoketjujen tuomia mahdollisuuksia kartoitetaan myös matkailualalla Lohkoketjuteknologia perustuu pääasiassa kolmeen ominaispiirteeseen: jaettuihin ja muuttumattomiin tietokantoihin, transaktioiden läpinäkyvyyteen ja hajautettuun tilikirjaan ja älykkäisiin sopimuksiin eli automatisoituihin, ehtoperusteisiin transaktioihin. Miia Manner L U O T TA M U K S E N L Ö Y LY N

konsultti ja myyntijohtaja Teemu Jäntti painottaa, että lohkoketjujen taipale on aluillaan ja teknologiaa ollaan vasta ottamassa käyttöön. Yksi keskeinen tavoite on ihmisten ja yritysten välinen kauppa ilman kolmansia osapuolia, tai vähintään merkittävästi pienemmällä katteella. Kolmansilla osapuolilla tarkoitetaan muun muassa booking.comia, airbnb:tä ja muita vastaavankaltaisia toimijoita, jotka välittävät verkossa muiden tuotteita omistamatta niitä itse. Lohkoketjujen päälle ollaan jo rakentamassa korvaavia palveluita näille kolmansien osapuolien dominoiville osa-alueille.

Avoimet ja luvanvaraiset "On olemassa avoimia lohkoketjuja ja suljettuja, luvanvaraisia lohkoketjuja. Nämä avoimet lohkoketjut ovat sellaisia, jotka voivat muuttaa liiketoimintamalleja ja toimialoja hyvin merkittävästi. Esimerkiksi Bitcoin eli merkittävin kryptovaluutta on avoin lohkoketju. Luvanvaraisissa

16

Teemu Jäntti

lohkoketjuissa tullaan näkemään enemmän b-to-b verkostojen pilotteja. Muun muassa osa pankkien sisäisistä prosesseista voidaan rakentaa suljetun lohkoketjun päälle. Tämä on normaalia evoluutiota, ja tällöin kehitetään olemassa olevia liiketoimintaprosesseja ja -verkostoja. Avoimilla lohkoketjuilla on mahdollisesti voima muuttaa maailmaa ja luvanvaraisilla kehitetään pääosin liiketoimintaverkostoja ja kustannustehokkuutta", Jäntti kertoo.

Tehokkuutta prosesseihin Jäntin mielestä matkailualalla lohkoketjuja voitaisiin hyödyntää muun muassa matkustajadatan siirrossa siten, että kaikilla toimijoilla olisi pääsy rajatusti matkustaja-

tietoihin esimerkiksi lentokentillä. "Matkustaja välttyisi erilaisten tietojen ja lomakkeiden täyttämisen vaivalta. Prosessit tehostuisivat ja asiakkaat olisivat tyytyväisempiä. Turvallinen ja matkustajan itse jakama tieto voitaisiin hyvin toteuttaa lohkoketjussa. Hajautetusta tietokannasta eri toimijat pystyisivät näkemään tiedot", Jäntti sanoo.

Luottamusta Myös matkatoimistojen ja niiden kumppaniverkostojen data voitaisiin Jäntin mielestä viedä lohkoketjuun. Näin voitaisiin varmistua verkoston luotettavuudesta ja seurata reaaliaikaisesti tapahtumia ja niiden arvoa. "Tällä hetkellä lohkoketjujen soveltuvuutta eri toimintoihin kuitenkin hahmotellaan vielä. Tänä vuonna lohkoketjusovelluksia testataan hieman laajemmin ja kahden-kolmen vuoden päästä näemme, minkälainen muutos tulee tapahtumaan. Tällä hetkellä olemme visiointivaiheessa eli hyvin aikaisessa vaiheessa lohkoketjujen osalta teknologisesti. Ensimmäiset pilotit ja käyttöönotot ovat parhaillaan

ammattiohjelman teema oli ”Liikennekaari käytännössä – mikä muuttuu ja uudistuu?” Vuosisadan suureksi liikenteen markkinoiden kokonaisuudistukseksi mainittu lainsäädännön myllerrys tulee voimaan 1. heinäkuuta. Aiheeseen johdatellut Valtioneuvoston kanslian Anni Alho pohti, miten muuttuvat palvelut integroidaan matkahallinnon järjestelmiin ja taloushallintoon, kun hallinnollinen taakka ei saisi kasvaa. Työmatkustuksen ja myös matkahallinnon kaikkinainen turvallisuus täytyy voida säilyttää myös uusissa palveluissa, mm. liikenneoperaattoreiden matkaketjuissa. 1.7. myös matkakaupan kuluttajapuolella uusi laki matkapalveluyhdistelmistä korvaa vanhat valmismatkalait ja muuttaa näiltä osin monia kuluttajansuojan asioita.

Normien purkua Liikenne- ja viestintäministeriön neuvotteleva virkamies Elina Immonen totesi uuden liikennepalvelulain kattavan kaikki liikennemuodot. Lain voimaan tullessa muuttuvat henkilöliikenteen harjoittamisen edellytykset. ”Kyse on digitalisaation hyödyntämisestä, normien purusta eli mm. liikennöinnin lupajärjestelmien keventämisestä ja yhtäältä multimodaliteetista eli eri liikennemuotojen palveluiden saamisesta yhdeltä luukulta ja uusien liiketoimimahdollisuuksien tuomisesta yrittäjille”, sanoi Immonen. käynnissä", sanoo Jäntti.

Muuttumatonta tietoa Jäntti valottaa myös hieman lohkoketjujen toimintaperiaatetta: "Lohkoketjuissa tiedot ovat muuttumattomia. Tiedot tallentuvat tiettyjen konsensusperiaatteiden mukaan lohkoihin, joista muodostuu ketju. Jos tietoja halutaan muuttaa, pitäisi kaikki kyseisen ketjun tiedot muuttaa eli kaikki aikaisemmat transaktiot pitäisi muuttaa, sillä kaikki tapahtumat sekä niissä tapahtuvat muutokset ovat läpinäkyviä. Vaikka tapahtumat ovat läpinäkyviä, niin niitä ei voi kohdentaa tiettyyn henkilöön, sillä lohkoketjuissa toimitaan usein pseudonyymisti."

Arvonsiirron internet Jäntti oikoo myös yleisiä väärinkäsityksiä: "Bitcoin ei ole sama asia kuin lohkoketju; Bitcoin on lohkoketjujen ensimmäinen sovellus. Lohkoketjusta ei tule uutta internetiä. Lohkoketjua voi ennemmin kutsua arvonsiirron internetiksi. Silloin tällöin väläytellään myös ajatusta, että lohkoketjut tulevat muut-

Resurssit paremmin käyttöön

FBTA puheenjohtaja Jaana Arvo VR-Yhtymä avasi yhdistyksen kevätkokoustapahtuman.

Laiva-, juna-, auto- ja lentomatkaketjujen varaus- ja lippujärjestelmien yhteydet harmonisoidaan ensimmäisessä vaiheessa anonyymin kertalipun osalta ja myöhemmässä vaiheessa anonyymi palveluiden käyttötieto tuodaan tarvitsijoiden ulottuville.

Taksien hinnoittelu vapautuu Tähän asti ajoneuvokohtaisten taksiliikennelupien kiintiöt poistuvat. Henkilö- ja myös tavaraliikenneluvalla saa harjoittaa taksiliikennettä, jossa saa käyttää myös paketti- ja kuorma-autoa, jopa mopoautoa, jos asiakas sellaisen palvelun haluaa ostaa. Hinnoittelu vapautuu ja hintakilpailua odotetaan syntyvän, mutta kuljettajalla on uusien säädösten myötä velvollisuus ilmoittaa joko hinta- tai hintaperuste asiakkaalle jo ennen ajon alkamista. Kaluston laatu muodostanee yhden hintakriteerin. Asiakkaan ei ole pakko ottaa taksiasemalta ensimmäistä autamaan kaiken. Tosiasiassa kukaan ei vielä tiedä, minkälainen muutos lohkoketjujen myötä tulee tapahtumaan tulevaisuudessa. Lohkoketjuilla pystytään teknologisen kehityksen myötä rakentamaan verkostoissa luottamus. Pitää muistaa kuitenkin, että yksittäinen toimija, joka haluaa toimia vilpillisesti tai rikollisesti, löytää siihen varmasti keinon myös lohkoketjussa", painottaa Jäntti.

Demokratiaa Iso osa aiempien esimerkkien kolmansien osapuolien katteesta menee markkinointiin. "Lohkoketjut eivät kuitenkaan poista markkinointia, sillä kuluttajien pitää löytää tuotteet. Kuluttajia voidaan motivoida palveluun kytkeytyvillä kryptovaluutoilla, jotka olisivat oman kirjoituksen arvoinen asia. Lohkoketjujen merkittävin muutosvoima on kaupankäynnin demokratisoituminen kolmansien osapuolien jäädessä pois välistä. Iso kysymysmerkki on kuitenkin se, että olemmeko me, ihmiset, valmiit toimimaan lohkoketjujen tarjoamien mahdollisuuksien mukaisesti ", Jäntti päättää.

Liiketoimintajohtaja Timo Kemppainen, OP Liikkumisen palvelut kertoi OP:n halusta olla ratkaisemassa asiakastarpeita liikkumisen saralla. OP:n tuloksesta n. 10 % tulee autorahoituksesta ja -vakuutuksesta. ”Asiakaskäyttäytyminen muuttuu omistamisesta palveluiden käyttöön”, sanoi Kemppainen ja totesi, että ihmisten yksityiset omistusautot seisovat 96 % ajasta. ”On varsin tehotonta, jos resurssit ovat käytössä vain 4-prosenttisesti.” Omistusautosta siirrytään auton yhteiskäyttöön, MaaS ( Mobility as a Service) – saumattomiin matkaketjuihin ja jollakin aikavälillä jopa robotisoituun liikenteeseen. Tuleva robottiauto ei tarvitse samanlaista vakuutusta kuin omistusauto. Sähköistä henkilöautoliikennettä OP haluaa edistää yhdessä Fortumin kanssa.

Käytännöt mullistuvat Taksiliiton järjestöasiantuntija Tiina Syrjäsalo mainitsi yhteiseksi viholliseksi kansalaisten yksityisautot. ”Takseja on nyt maassamme noin 10 000. Taksiliikenteen lupa- ja kilpailukäytäntöjen mullistuessa moni vanhempi taksiliikennöitsijä saattaa harkita eläkkeelle jäämistä. Ruotsissa, jossa taksiliikenteen vapautuminen toteutui aikaisemmin, on palattu askel takaisin osittaiseen sääntelyyn, kun harmaa talous alkoi lisääntyä”, sanoi Syrjäsalo. ”Luotettavuus, saatavuus, laatu ja hinta ratkaisevat palvelun onnistumisen jatkossakin ja ovat merkityksellisiä eritoten yrityksille tarjottaviin yrityssopimuksiin perustuvissa taksipalveluissa.”

Pienen maan haaste VR:n kaukoliikenteen kaupallinen johtaja Ville Melkko ja Helsingin Seudun Liikenteen (HSL) Maas-projektipäällikkö Jemina Uusitalo toivat päivän päätteeksi FBTA:n väen pohdittavaksi omien liikennelajiensa näkymät. ”Rautatiet sitovat Suomen kasvualueet yhteen väestön keskittyessä entistä vahvemmin kaupunkeihin”, sanoi Melkko. Nopeiden, edullisten ja tasokkaiden palvelujen tuottaminen on haasteellisempaa viiden miljoonan asukkaan Suomessa kuin vaikkapa 90 miljoonan ihmisen Saksassa. ”Matkaketjut tulevat, koska kiskot eivät mene kaikkialla”, sanoo Melkko. Hänen mukaansa VR avaa vuoden 2019 aikana varaustoiminnassaan rajapinnan, jonne myös yritysten ja matkakaupan toimijoiden on helppo liittyä kuluttaja-asiakkaiden rinnalle.

4 • 2018 JUNE


ANCHORAGE

HELSINKI VANCOUVER SEATTLE

STOCKHOLM EDMONTON

PORTLAND

SAN FRANCISCO ICELAND

OSLO GOTHENBURG BERGEN COPENHAGEN BILLUND BERLIN HAMBURG DUSSELDORF FRANKFURT AMSTERDAM MUNICH GLASGOW BRUSSELS ZURICH MANCHESTER MILAN DUBLIN LONDON PARIS GENEVA HEATHROW & GATWICK ORLY & CDG

DENVER MINNEAPOLIS / ST. PAUL

MADRID CHICAGO TORONTO KANSAS CITY CLEVELAND DALLAS

MONTREAL

BALTIMORE HALIFAX BOSTON WASHINGTON D.C. PHILADELPHIA NEW YORK JFK & NEWARK

TAMPA BAY

ORLANDO

Uudet kohteet 2018 – San Francisco, Cleveland, Baltimore ja Kansas City

+ www.icelandair.fi

Arabiemiraattien nopeimmin kasvava matkailukohde

Emiraattien Ras Al Khaimah tarjoaa rentoa lomailua ja runsaasti erilaista tekemistä Dubain kansainväliseltä lentokentältä tunnin ajomatkan päässä sijaitseva Ras Al Khaimah, tai tuttavallisemmin RAK, on viime vuosina kehittynyt vauhdilla Yhdistyneiden Arabiemiraattien uudeksi lomakohteeksi. Se ei häkellytä huikeilla pilvenpiirtäjillä tai megakokoisilla ostoskeskuksilla, vaan kutsuu nauttimaan korkeatasoisesta palvelusta ja leppoisasta lomailusta. Jebel Jais -vuorelle viritetty maailman pisin liukuvaijeri tarjoaa aimo annoksen adrenaliinia.

Timo Kauppinen YHDISTYNEIDEN ARABIEMIIRIKUNTIEN aluetta on asut-

tu jo 5500 eaa. Ensimmäiset kauppasuhteet rakentuivat kamelikaravaanien varaan, ja myöhemmin myös meriliikenteen. Aluetta hallitsivat portugalilaiset Vasco da Gaman tutkimusmatkojen jälkeen 1600-luvulle saakka, minkä jälkeen oli Osmanien valtakunnan aika. 1800-luvun lopulla siitä tuli Englannin suojelualue vuoteen 1971 asti, jolloin Englanti vetäytyi alueelta. Sen seurauksena syntyivät Qatarin ja Bahrainin itsenäiset valtiot. Seitsemän muuta emiirikuntaa Abu Dhabi, Ajman, Dubai, Fujairah, Sharjah ja Umm Al Quwain perustivat 1971 Yhdistyneet Arabiemiirikunnat. 1972 myös Ras Al Khaimah liittyi siihen. Emiraatti on pinta-alaltaan noin 1700 neliökilometriä ja asukkaita siellä on Espoon verran. Emiraattia pidettiin aikaisemmin päiväretkikohteena muista Arabiemiirikunnista käsin, mutta nyt siitä on tullut entistä suositumpi itsenäi-

4 • 2018 KESÄKUU

Haukkojen kasvattajia arvostetaan laajalti. Haukoilla onkin kansallissymbolin status.

Kameliraveihin Näiltä hiekkarannoilta löytyy vielä tilaa.

nen kohde. Ras Al Khaimah on osannut säilyttää identtisyytensä. Täältä ei löydy turisteille suunnattuja massanähtävyyksiä, ja se on myös yksi sen rikkauksia.

Arabian Lawrencen maisemissa Ras Al Khaimahin maisemia värittävät auringonlaskun aikaan upeassa väriloistossa kylpevä hiekka-aavikko ja huikeat vuoristoseudut. Valkeat hiekkarannat ja kirkas vesi houkuttelevat rentoutumaan 64 klometriä pitkälle Persianlahden rantaviivalle.

Hiekka-aavikolla voi testata taitojaan sandboardingissa ja ToroVerde lupaa todellisen adrenaliinipiristyksen. Huimapäät voivat liittää 150 kilometrin tuntinopeudella 1,7 kilometrin korkeudessa maailman pisimmällä liukuvaijerilla. Arabiemiraattien korkeimmalle vuorelle, Jebel Jaisin jylhiin maisemiin mennään vuoristopyöräilemään. Sieltä aukeavat sadunomaiset maisemat ja sinne kiivetään öisin katsomaan tähtikuvioita, jotka näkyvät alhaisen valosaasteen ja vähäisen pilvipeitteen ansiosta häikäisevän kirkkaina.

Kameliravit ovat perinteinen harrastus talvikuukausina. Ravien ystävät täyttävät sankoin joukoin Al Sawan-kameliraviradan perjantaisin. Sinne pitää lähteä ajoissa, sillä ne järjestetään aamulla jo kello 06.30 - 09.30. Al Sawan-radalla voi nähdä kuinka perinteinenkin urheilumuoto käyttää hyödyksi nykyteknologiaa. Jockeyn tilalla kamelin selässä keikkuu nykyisin robotit. Jos paikalle saapuu taksilla, kannattaa taksin pyytää odottamaan. Kisojen päätyttyä sen saanti voi olla haastavaa.

Vapaamielinen emiraatti Alkoholikäytäntö Arabiemii-

rikunnissa aiheuttaa edelleen sekavuutta monille. Vaikka ulkomaalaisten määrä on merkittävä, olivat he sitten lomalla tai töissä, on kyse edelleen muslimikohteesta, jonka paikallisia tapoja on hyvä noudattaa. Ras Al Khaimahssa alkoholia voi ostaa useimmissa baareissa, ravintoloissa ja yökerhoissa. Alkoholin ostoa koskevat säännöt ja määräykset ovat vapaampia kuin naapurimaissa. Esimerkiksi Dubaista monet tulevat Ras Al Khaimahiin, koska alkoholia voi ostaa viinakaupasta ilman lupaa.

Luksusta ja telttoja Matkailijoille on tarjolla laaja valikoima majoitusvaihtoehtoja ylellisistä luksushotelleista aina perheystävällisiin resortteihin. Tänä kesänä alle 12-vuotiaat lapset majoittautuvat ilmaiseksi vanhempiensa seurassa monissa hotelleissa. Kampanjaan osallistuu kaikkiaan 11 hotellia eri puolilla emiraattia. Yöksi tai kahdeksi kannat-

taa lähteä myös erämaahan, nukkua luksusteltassa ja istua illalla täydellisessä hiljaisuudessa tähtiä tuijotellen. Maahan rakennetaan koko ajan uusia, upeita hotelleja. Ensi vuoden loppuun menessä majoituskapasiteetin määrä kasvaa 1 386 huoneella.

Lisää pohjoismaalaisia Ras al Khaimahiin odotetaan tänä vuonna miljoonaa matkustajaa. Vuodeksi 2025 ennuste on jo 2,9 miljoonaa. Pohjoismaalaisia odotetaan lisää, ja Ras Al Khaimah Tourism Development Authority (RAKTDA) onkin nimittänyt edustajakseen Pohjoismaihin United Spirit Nordicin. "Pohjoismaiden markkinat ovat yksi nopeimmin kasvavista, viime vuonna se oli Top10-listalla. Viime vuonna maassa vieraili 18 000 pohjoismaalaista. Tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä kasvua on ollut jo 26 prosenttia edellisvuoteen verrattuna”, iloitsee RAKTDA:n toimitusjohtaja Haitham Mattar.

17


In memoriam Pertti Pirskanen 15.12.1945 – 16.4.2018

Seuraava ilmestyy

14.9.2018 Ilmoitustilan viimeinen varauspäivä on

27.8.2018

Uusia edustuksia

matkailualan oma vakuutusratkaisu matkapakettilainsäädännön mukaisia ja muita vakuusvaatimuksia varten.

Hae lisätietoa ja pyydä tarjous osoitteesta www.vectornordic.com tai ota yhteys sähköpostilla info@vectornordic.com Vector_Nordic_136x185mm.indd 1

RAS AL KHAIMAH on nimittänyt United Spirit Nordicin edustajakseen Pohjoismaissa. Ras Al Khaimah sijaitsee Arabiemiraateissa, noin 45 minuutin ajomatkan päässä Dubain lentokentältä. United Spirit Nordic hoitaa Ras Al Khaimahin puolesta Pohjoismaissa sen myyntikäynnit, tapahtumat, opintomatkat ja uutiskirjeet. Kontaktihenkilö on Anne Klintfält, anne@ raktda.com. United Spirit edustaa Pohjoismaissa myös mm. Visit Jordania, Star Clippersia, Trinidad & Tobagoa, Barbadosta, Banyan Treetä ja South Africa Tourismia.

Pertti ”Pepe” Pirskanen kuoli vaikeaan sairauteen Kuopiossa 16. huhtikuuta 72-vuotiaana. Pirskasen ainutlaatuinen ura matkailun parissa alkoi vuonna 1964 Aeron kuormaajana Kuopion lentoasemalla. Sieltä tie vei Finnairiin, mistä hänet kutsuttiin toimitusjohtajaksi Kuopion Matkatoimistoon, jonka hän myöhemmin osti itselleen. Vuonna 1996 Finnair osti Kuopion Matkatoimiston ja nimitti Pirskasen Suomen Matkatoimiston toimitusjohtajaksi, missä hän toimi aina eläkkeelle lähtöön, vuoteen 2005 saakka. Leipätyönsä ohella Pirskanen osallistui tarmolla matkatoimistoalan etujärjestön luottamustehtäviin. Pertti Pirskanen oli helposti lähestyttävä mutkaton kansan mies, joka ei tehnyt numeroa itsestään. Vaikka hän tunsi matkatoimistoalan asiat laidasta laitaan, hän ei halunnut esiintyä oppimestarina vaan oli pikemminkin vetäytyvä, harkitseva kuuntelija ja itsenäinen ajattelija. Savolaishuumori oli hänen tavaramerkkinsä. SMY:n ja SMALin kevätkokousten illanistujaisten ja hallituksen kokousmatkojen huumoriosasto oli perinteisesti Pepen hoteissa. Perhe oli Pepelle tärkeä voiman lähde. Eläkepäivät kuluivat Terttu-vaimon kanssa Kuopiossa. Pojat Timo ja Tero olivat asettuneet perheineen pääkaupunkiseudulle, mutta tarjosivat aika ajoin isovanhemmille mieluisaa lastenhoitotyötä. Hannu Hämäläinen

TUKHOLMA & HELSINKI

B2B TRAVEL SHOW TUKHOLMA 5 SYYSKUUTA HELSINKI 6 SYYSKUUTA www.stockholmtravelshow.se FINESSE PROMOTIONS Yhteistyössä Silja Linen kanssa

10.4.2018 17.19

Uusiin asemiin

www.matkaviikko.fi Ammattilaisten online-uutispalvelu

Jaana Ylikoski Airtouch Oy

Mahesh Menon Paliyath Qatar Airways

Airtouch Oy Jaana Ylikoski on aloittanut 7.5. projektipäällikkönä, Airtouch Oy:n palveluksessa. Hänen tehtäviinsä kuuluvat Stopover ja Bokun järjestelmäintegroinnit, tuotekehitys, palvelumuotoilu ja Airtouchin digitaaliset toiminnot.

Qatar Airways Mahesh Menon Paliyath on nimitetty Qatar Airwaysin Suomen toimiston Commercial Manageriksi. Maheshilla on yli 20 vuoden kokemus matkailu- ja ilmailualalta eri yrityksissä. Qatar Airwaysilla hän aiemmin toiminut Sales Managerina Dubaissa ja Commercial Managerina Abu Dhabissa.

Kon-Tiki Tours Marita Björkbom-Ristimä k i on nimitetty asiakkuuspäälliköksi ryhmämatkatoimisto Kon-Tiki Toursin Turun toimistoon. Marita on toiminut vastuullisissa myynti- ja markkinointitehtävissä usealla toimialalla. Omien ja

18

Marita Björkbom-Ristimäki Kon-Tiki Tours

Martin Andergård Sokotel Oy

ystävien matkojen järjestäminen on ollut rakas harrastus, joka nyt muuttuu unelmatyöksi, kun hän hakee uusia ryhmämatka-asiakkaita ja kumppanuuksia Kon-Tikille Varsinais-Suomen alueelta.

Sokotel Oy Martin Andergård on nimitetty Original Sokos Hotel Vantaan hotellinjohtajaksi 7.5. alkaen. Hän siirtyi tehtävään Original Sokos Hotel Albertin ja Original Sokos Hotel Tapiola Gardenin hotellinjohtajan toimesta. Hän on toiminut aiemmin mm. hotellinjohtajana Solo Sokos Hotel Aleksanterissa ja Radisson Blu Marina Palace Hotellissa, Turussa. Mikaela Pomrén on nimitetty Original Sokos Hotel Albertin ja Original Sokos Hotel Tapiola Gardenin hotellinjohtajaksi 16.5. alkaen. Hän on työskennellyt viimeiset kahdeksan vuotta Restel Hotellit Oy:ssä toimien viimeksi kehityspäällikkönä vastaten hotellien uudistusprojekteista, asiakaskokemuksen kehittämisestä ja brändimääritys-

Mikaela Pomrén Sokotel Oy

Päivi Holappa Sokotel Oy

ten toteutumisesta. Hotellinjohtajakokemusta hänellä on Hotel Indigo Helsingistä sen avaamisen yhteydessä v. 2015 sekä Cumulus Hakaniemestä. Päivi Holappa on nimitetty Break Sokos Hotel Flamingon hotellinjohtajaksi 1.6. alkaen. Hän on vuodesta 2013 lähtien toiminut Original Sokos Hotel Vaakuna Rovaniemen hotellinjohtajana vastaten myös ravintola Rosson, Uitto Pubin ja Coffee Housen liiketoiminnoista. Tätä ennen Päivi työskenteli hotellipäällikkönä Flamingossa v. 2008 - 2012 ja sitä ennen useamman vuoden ajan Original Sokos Hotel Pasilassa. Kaija-Riitta Uusitalo on nimitetty General Manageriksi Radisson Blue Seaside ja Espoon Radisson Blue Hoteliin 14.5. alkaen. Hän siirtyy uusiin tehtäviin Original Sokos Hotel Vantaan ja Break Sokos Hotel Flamingon johdosta.

Tjäreborg FM Aura Soininen on nimitetty Tjäreborgin uudeksi viestintäpäälliköksi. Soininen aloitti tehtävässään 15.3. Hän

Kaija-Riitta Uusitalo Sokotel Oy

Aura Soininen Tjäreborg

vastaa Tjäreborgin ulkoisesta ja sisäisestä viestinnästä. Soininen on työskennellyt monipuolisesti viestinnän tehtävissä vuodesta 2009, viimeksi viestintätoimisto Edelmanin Suomen affiliaattitoimistossa Pilgrimissä. Lisäksi hän on toiminut matkatoimittajana sekä kasvuyritystapahtuma Slushin tiiminvetäjänä ja videotuottajana.

flydubai aloittaa lennot Helsinkiin flydubai aloittaa ympärivuotiset lennot Dubaista Helsinkiin 11. lokakuuta.

Flydubai ilmoitti päivittäisten Dubai-Helsinki lentojen avaamisesta Arabian Travel Marketissa.

UUSI REITTI operoidaan

Onnea Olli! PYÖREITÄ VUOSIA. Lappeen-

rantalaisen Matka-Miettisen Olli Miettinen täyttää pyöreät 60 vuotta 20.6. Juhannuksena syntynyt Olli viettää merkkipäiviään Vehkasalossa lämmittämällä asiakkaille savusaunaa. Ollia onnittelevat molempien toimistojen tytöt.

Boeing 737 MAX 8 -koneella, jossa bisnesluokan istuimet taittuvat sängyiksi. Economy-luokassa on RECARO -istuimet, jotka on suunniteltu optimoimaan tilankäyttöä, jotta matkustajat voivat rentoutua, kallistaa istuimensa taakse ja nauttia matkasta. Koneiden 11,6 tuuman HD -näytöiltä voi katsella elokuvia laajasta valikoimasta englanniksi, arabiaksi ja venäjäksi. Tarjolla on myös TV-ohjelmia, musiikkia ja pelejä.

Codeshare Emiratesin kanssa flydubain lento lähtee Helsingistä illalla klo 22.55 ja saapuu Dubaihin aamulla 7.25. Paluulento lähtee illalla klo 17.10 ja saapuu Helsinkiin 21.55. Lentoaika on mennessä 6.30 ja paluussa 6.45 tuntia. flydubai lentää codeshare-yhteistyössä Emiratesin kanssa Dubaista edelleen mm. Hongkongiin, Thaimaahan ja Delhiin.

4 • 2018 JUNE


Heli Mäki-Fränti ECTAAn työvaliokuntaan SMALin toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti on valittu Euroopan matkatoimistoliiton ECTAAn työvaliokuntaan (Executive Board). SEITSEMÄSTÄ EDUSTAJASTA koostuva työvaliokun-

ta valittiin ECTAAn uudistettujen sääntöjen myötä nyt ensimmäistä kertaa. Työvaliokunnan puheenjohtajaksi valittiin Pawel Niew iadomsk i Puolasta, varapuheenjohtajaksi Eva I. Blasco Garcia Espanjasta ja rahastonhoitajaksi Marios Kammenos Kreikasta. Työvaliokunnan muut jäsenet ovat Boris Zgomba Kroatiasta, Lars Thykier Tanskasta, Frank Oostdam Alankomaista ja Heli Mäki-Fränti Suomesta.

4 • 2018 KESÄKUU

Silja Linen ja Tallinkin kesässä hyvää ruokaa ja paljon viihdettä Laivaliikenteen suurin asiakasryhmä on kesäisin lapsiperheet. Se näkyy myös Silja Linen ja Tallinkin laivojen viihdetarjonnassa. Lapsiperheet on otettu huomioon myös keittiömestari Ismo Sipeläisen luomassa Menu Nordicissa. Lapsiperheiden lisäksi tämä sesonkimenu huomioi myös vegaanit. kipaikat. Niissä koko perhe voi yhdessä nauttia leikeistä ja meri-ilmasta. Turku-Tukholma -reittiä liikennöivälle Baltic Princessille on avattu lasten Silja Land, josta löytyy muun muassa nuorisoa kiinnostava iWall-peliseinä sekä laivan miehistön suunnittelema pakohuone. Kahdesti kuukaudessa Baltic Princessin valtaa myös Lasten Festarit -risteily.

Karoliina Saarnikko HELSINKI-TUKHOLMA -RISTEILYN aikana voi olla jopa 65

ohjelmanumeroa. ”Kun lasketaan yhteen kaikki lasten ja nuorten showt, Muumi- ja Harri Hylkeen diskot, suunnistukset, kasvomaalaukset, Muumin aamutuokiot, piirustuskilpailut ja taikurin ja klovnin esitykset, päästään helposti useisiin kymmeniin ohjelmanumeroihin”, kertoo Tallink Siljan Head of Entertaiment Kati Heiniö.

Yhteinen tavoite Työvaliokunnan jäsenet tulevat eri puolilta Eurooppaa, mutta jäsenet eivät varsinaisesti edusta yhtä maata, vaan pyrkivät kukin tehtävässään ajamaan koko eurooppalaisen matkatoimistoalan etua. Työvaliokunta vastaa ECTAAn hallitukselle, jossa kullakin jäsenmaalla on yksi varsinainen jäsen ja tällä varajäsen. Heli Mäki-Fränti, joka on ollut SMALin edustajana ECTAAn hallituksessa usean vuoden ajan, samoin kuin SMALin puheenjohtaja Kirsi-Marja Salonen, joka on viimeiset kuusi vuotta ollut

Menu Nordicista omat versiot vegaaneille ja lapsille

Tiedettä ja taikuutta Heli Mäki-Fränti.

ECTAAn hallituksen varajäsen, valittiin näihin luottamustoimiin myös toimintakaudelle 2018-2020.

Kattojärjestö E C TA A o n 3 0 E u r o o p a n maan kansallisten matkatoimisto- ja matkanjärjestäjäliittojen kattojärjestö, joka edusta noin 70 000 eurooppalaista alan yritystä. SMAL on ollut ECTAAn täysjäsen vuodesta 1995 alkaen, jolloin Suomi liittyi Euroopan unioniin.

Helsinki-Tallinna -reittiä liikennöivällä Europa-laivalla lapsiperheet pääsevät 11.6.11.8. välisenä aikana ihmettelemään fysiikan ilmiöitä hauskan shown muodossa, kun Pop-up Heurekan liikkuvassa tiedeshowssa otetaan selvää, miten pakataan 100 täysinäistä ilmapalloa litran kannuun tai miten saadaan juomat höyryämään ilman, että keitetään mitään. ”Helsinki-Tukholma -reittiä liikennöivällä Silja Serenadella liikkuu koko kesän taikuri, joka ilmestyy viihdyttämään asiakkaita mitä yllät-

Menu Nordicin vasikan kateenkorvaa, kevätkaalia sekä grillatulla sitruunalla maustettua kaalilientä.

tävimmissä paikoissa, kuten kaupoissa, ravintoloissa ja Promenadella”, Kati Heiniö kertoo. Taikurin lisäksi laivoilla liikkuvat myös Silja Linen maskotti Harri Hylje ja Muumi ystävineen. ”Laivoilla liikkuvat hahmot ovat monelle lapsimatkustajalle se matkan kohokohta”, Heiniö tietää.

Uusia leikkipaikkoja Lapsiperheitä ilahduttavat esimerkiksi Helsinki-Tukholma -reitin laivojen ulkokansien Harri Hylkeen leik-

Viihdettä jokaiseen makuun ”Vaikka lapsiperheet ovatkin suuri matkustajaryhmä lomien aikaan, laivoilla matkustaa paljon myös pariskuntia, kaveriporukoita, reittimatkalaisia sekä eri maista tulevia matkustajia. Helsinki-Tukholma -risteilyllä voi olla matkustajia jopa 70 eri maasta”, Heiniö muistuttaa. Kansainväliset matkustajat tuovat mukanaan myös haasteita viihdetarjonnan suunnitteluun. ”Toki suurin osa viihteestämme on suunnattu suomalaisille ja ruotsalaisille, mutta kansainväliset show-esitykset, kuten keskiyön show’t, tanssiorkesterit ja trubaduurit sopivat kaikil-

Harri Hylje hauskuuttaa lapsia Silja Linen risteilyillä.

le kansallisuuksille.”, Heiniö toteaa.

Menu Nordicin monet maut Palkittu keittiömestari Ismo Sipeläinen on luonut laivojen fine dining-ravintoloille viiden ruokalajin Menu Nordicin. Sen pohjana ovat sesongin raaka-aineet ja Bocuse d’Or-kilpailun maut. Ismo Sipeläinen on Suomen Bocuse d’Or-edustaja. Menu Nordicista löytyy muun muassa marinoituja katkarapuja ja paahdettua purjoa tai vasikan kateenkorvaa kevätkaalilla sekä sokerisuolatusta kirjolohesta valmistettua kalakeittoa. Ensimmäistä kertaa menusta on tehty myös vegaaniversio ja lasten versio. ”Oli upeaa päästä suunnittelemaan viiden ruokalajin fine dining menusta myös oma vegaaniversio. Sen lisäksi laivoilla matkustaa myös paljon lapsiasiakkaita ja siksi koin tärkeäksi tehdä myös heille oman menun”, Sipeläinen kertoo.

19


UNIQUE ISTANBUL EXPERIENCES

Free with TURKISH AIRLINES Instead of waiting for departure time, join free tours that Touristanbul organized for you and make your waiting period a journey!

ISTANBULINHOURS.COM

WWW.IKKUNAPAIKKA.FI FACEBOOK.COM/IKKUNAPAIKKAWINDOWSEAT

Matkailuteollisuuden ammattilehti • Finnish Travel Industry Journal • Facktidning för reseindustrin i Finland

Ikkunapaikka on uomen johtava matkailualan ammattilehti, joka seuraa, analysoi ja ennakoi alan tapahtumien kulkua Suomessa ja ulkomailla. Ikkunapaikka ilmestyy kuusi kertaa vuodessa. Se on tilattu Suomen jokaiseen matkatoimistoon (SMAL:n jäsenyritykset). Vuosikerran hinta on 62 € määräaikainen yritystilaus 57 € jatkuva yritystilaus 23 € virkailijatilaus 17 € opiskelija- ja eläkeläistilaus 68 € Suomen ulkopuolelle Hinnat sisältävät alv 10%. Lehti ei vastaa tilaamatta lähetettyjen kirjoitusten ja/tai kuvien säilyttämisestä ja/tai palauttamisesta.

Ikkunapaikka on Suomen matkatoimistoalan liiton (SMAL), Pacific Asia Travel Associationin (PATA) ja Discover American Suomen osastojen toimialajäsen. ISSN 0786-7867 Painos 5000 kpl Levikkijakauma Matkatoimistovirkailijat . . . . . . . . Liikenneyhtiöt . . . . . . . . . . . . . . . . . . Yritysten matkavastaavat . . . . . . Matkatoimistojohto . . . . . . . . . . . . Majoituselinkeino. . . . . . . . . . . . . . . Matkailutoimittajat/lehdistö . . . Kunnalliset matkailuelimet. . . . . Julkaisija Travision Oy Helsinki

64 % 11 % 9% 7% 4% 3% 2%

Toimitus ja markkinointi Päätoimittaja, kustantaja Leena Aalto leena.aalto@ikkunapaikka.fi Raisiontie 6 D, 00280 Helsinki Puhelin (09) 622 2500 Vakituiset avustajat Esa Aalto Eero Havia Antti Haukkamaa Timo Kauppinen Soile Kylämies Miia Manner Karoliina Saarnikko Teppo Viiperi Ulkoasu Juhana Mikkanen hello@juhanamikkanen.com Kirjapaino PunaMusta

Window Seat is the leading travel trade journal for the travel professionals in Finland. Its aim is to monitor and analyze the development of the travel market in Finland and abroad. Window Seat is published six times a year and its subscribers include a.o. all Finnish AFTA-travel agencies. Subscription fee is EUR 68 outside of Finland. The magazine will not hold itself responsible for the safekeeping and/or return of articles and/or photographs sent without an order for publication. Window Seat is an associated member of the Association of Finnish Travel Agents (AFTA), Finland Chapter of Pacific Asia Travel Association (PATA) and Discover America Finland.

Readers Travel agency personnel . . . . . . . . . . . Airlines etc. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Company travel managers . . . . . . . . . Travel agency management . . . . . . . Hotel business . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Travel editors and press . . . . . . . . . . . Municipal tourist organisations . . . . Editorial & Marketing Editor-in-chief, Publisher Leena Aalto leena.aalto@ikkunapaikka.fi Raisiontie 6 D, FIN-00280 Helsinki Phone +358 9 622 2500 Publisher Travision Oy Helsinki

64 % 11% 9% 7% 4% 3% 2%

Contributing Editors Esa Aalto Eero Havia Antti Haukkamaa Timo Kauppinen Soile Kylämies Miia Manner Karoliina Saarnikko Teppo Viiperi Layout Juhana Mikkanen hello@juhanamikkanen.com Printing house PunaMusta ISSN 0786-7867 Circulation 5,000 copies

Profile for Ikkunapaikka

2018-4 Ikkunapaikka-Window Seat June 2018  

2018-4 Ikkunapaikka-Window Seat June 2018  

Advertisement