Page 1

WINDOW SEAT

4 • 2016 TOUKOKUU/MAY

Matkailualan ammattilehti • Finnish Travel Trade Journal • Facktidning för resebranschen i Finland

28. vuosikerta/28th year

KESÄHINNAT

YLI 60 KOHTEESEEN

Suorat meno-paluulennot ovat nyt myynnissä kesähinnoin. Katso kaikki kohteet ja osta omasi finnair.fi

alk.

€ Tilaa lennollesi lämmin ateria etukäteen – nyt vain 10 € tai 3500 p. 17.5. asti.

KOHDEKAUPUNKI

MENO-PALUU ALK.

KOHDEKAUPUNKI

MENO-PALUU ALK.

KOHDEKAUPUNKI

MENO-PALUU ALK.

TUKHOLMA

69 €

LONTOO

159 €

MANCHESTER

199 €

ROVANIEMI

79 €

VARSOVA

159 €

NIZZA

199 €

IVALO

99 €

MÜNCHEN

169 €

PARIISI

199 €

OSLO

99 €

VISBY

169 €

MALTA

219 €

RIIKA

99 €

EDINBURGH

179 €

SPLIT

219 €

TARTTO

99 €

HAMPURI

179 €

MADRID

229 €

KÖÖPENHAMINA

119 €

WIEN

179 €

VENETSIA

229 €

BERLIINI

129 €

KRAKOVA

189 €

BRYSSEL

239 €

149 €

ROOMA

189 €

ALANYA

249 €

BUDAPEST

149 €

BARCELONA

199 €

HANIA

249 €

PRAHA

149 €

GENEVE

199 €

PAFOS

299 €

BILLUND

UUTUUS

UUTUUS

Katso säännöt ja toimitusehdot osoitteesta finnair.fi


Ole ajaton. Ole villi ja vapaa. Tai villi ja varattu. Ole oma itsesi. Siljalla on yhtä monta tapaa risteillä, kuin on risteilijöitä ja matkan tarkoituksiakin. Löydä oma risteilysi:

2

4 • 2016 MAY


Viihdy kanssamme kaikilla foorumeilla!

WINDOW SEAT

4 • 2016 TOUKOKUU/MAY

Matkailualan ammattilehti • Finnish Travel Trade Journal • Facktidning för resebranschen i Finland

Ikkunapaikka.tv Ikkunapaikka.fi .com/IkkunapaikkaWindowSeat

28. vuosikerta/28th year

Alalle toivotaan omaa matkailualan gaalaa nostamaan sen arvostusta

SMALin kevätkokousmatkalla keskusteltiin tulevaisuudesta Teknologia avaa mahdollisuuksia ja uudet haasteet pitävät hereillä Suomen matkatoimistoalan liiton kevätkokous järjestettiin tänä vuonna Irlannin Dublinissa. Mukana oli hieman reilu 90 osanottajaa. Työohjelma kesti ensimmäistä kertaa puolitoista päivää, mutta ohjelman välissä ehdittiin myös tutustua Dubliniin ja sen ympäristöön. Kokouspäivien aikana kuultiin mm. Irlannin matkatoimistoalan liiton haasteista, Googlen katsaus ihmisten online-käyttäytymiseen, kurkistettiin uuden teknologian mahdollisuuksiin ja puitiin pyöreiden pöytien ääressä ajankohtaisia haasteita.

HURTIGRUTEN-RISTEILY NORJAN

rannikolla on upea elämys kaikkina vuodenaikoina. Yhtiö uusii aluksiaan, mutta haluaa säilyttää niissä intiimin tunnelman ja tarjota matkustajilleen kokemisen ja oppimisen iloa. LISÄÄ SIVULLA 5.

Kuva: Tomo Jesenicnik

Suomen matkatoimistoalan liiton kevätkokous Irlannissa käytiin tyypillisessä irlantilaisessa kelissä; välillä satoi lunta, välillä vettä ja välillä paistoi aurinkokin. Sen sai kokea myös reipas pyöräilijäjoukko parituntisen kaupunkiajelun aikana. Kuvassa vasemmalta Jaana Aalto Soerensen Albatros Travel, Anu Nylund Helmi Liiketalousopisto, Matti Palermaa Olympia, Tiina Sirén Finnmatkat, Mertsi Lindfors HTI Travel, Annikki Piispa HRG Nordic, Eija Keto-Salminen CWT Finland, Timo Kousa Aurinkomatkat, Tania De Grave Scancoming Benelux, Petri Pohjonen Matkahaukka, Ida Toikka-Everi Eckerö Line, Tarja Koivisto Airtouch ja Lotta Pohjonen.

Leena Aalto, Dublin

SLOVENIA ON PIENI MAA, jolla on

paljon annettavaa; pieni pätkä merenrantaa, Alpit kirkkaine järvineen, lukuisia kylpylöitä ja idyllisiä kyliä. Tuhti ruoka pitää matkamiehen tiellä ja viinikin on ihan kelvollista. LISÄÄ SIVULLA 15.

S M A L I N P U H E E N J O H TA J A K i r si-Marja Salonen toivotti kokousväen tervetulleeksi Dubliniin ja avasi heti keskustelut. ”Olen aiemmin herätellyt keskustelua siitä, pitäisikö SMALista tehdä laajempipohjainen liitto, koko matkailualan liitto. Tällä hetkellä ja tulevina vuosina on tärkeintä keskittyä tähän pieneen, mutta merkittävään joukkoon matkatoimistoja ja matkanjärjestäjiä. Nykyisten jäseniemme edunvalvonnan hoitaminen on liittomme tär-

Alkuvuonna pientä piristymistä havaittavissa

Viime vuoden matkailuluvut miinusmerkkisiä Suomessa vieraili viime vuonna 7,4 miljoonaa matkustajaa. Se on noin 9 % vähemmän kuin vuotta aiemmin. Myös matkailutulot laskivat 9,6 % edellisvuodesta. Visit Finland seminaarissa uskottiin suunnan kääntyvän tänä vuonna kuitenkin ylöspäin. Alkuvuoden majoitusluvut näyttävät hienoista nousua, kärkihankkeet on saatu vauhtiin ja uudet myyntikanavat auki. VAIKKA VENÄLÄISMATKUSTAJIEN yöpymiset vähenivät viime vuonna yli 40 %, he olivat kuitenkin ahkerimpia yöpyjiä yli kolmella miljoonalla majoitusyöllään. Hyvinä kakkosina tulivat saksalaiset ja ruotsalaiset. Parhaita kuluttajia matkapäivää kohden olivat japanilaiset, 183 eurolla sekä kiinalaiset 137 eurolla, kertoo Visit Finlandin teettämä matkailijatutkimus.

Katseet kauas itään Venäläisten osuus on edelleen suuri, noin 2,6 miljoonaa matkustajaa, kun kiinalaisia oli 326 tuhatta ja japanilaisia 261 tuhatta.

4 • 2016 TOUKOKUU

”Venäläisten matkailijoiden määrä laskee ja muista maista tulevien matkailijoiden määrä on kasvussa. Suomalaisen matkailualan on panostettava jatkossa yhä enemmän eurooppalaisiin ja aasialaisiin matkailijoihin”, sanoo Finpron Visit Finland -yksikön johtaja Paavo Virkkunen. ”VisitFinland.com-sivusto, joka on käännetty yhdeksälle kielelle, on rankattu maailman toiseksi parhaimmaksi kansallisen matkailutoimiston sivustoksi. Siellä käy noin 400 000 vierailijaa kuukaudessa, eniten Kiinasta ja Japanista.” LISÄÄ SIVULLA 6.

kein ja ajankohtaisin tehtävä.” SMALilla on 163 varsinasta, eli matkatoimisto/matkanjärjestäjä jäsentä, joiden henkilökuntamäärä toimistoissa on 1807. Dublinissa keskusteltiinkin siitä, pitäisikö myös toimialajäsenet, joita on 108 ja joihin kuuluvat mm. lentoyhtiöt, laivayhtiöt, palvelujen tuottajat jne. ottaa tiiviimmin mukaan eri valiokuntiin ja työryhmiin. Mielipiteitä oli vastaan ja puolesta.

Irlannissa tutut haasteet Kokouspäivän ensimmäisenä vieras-

puhujana esiintyi ”Irlannin SMALin”, Irish Travel Agents Associationin toimitusjohtaja Pat Dawson. ”Vuonna 2004 meillä oli Irlannissa vielä 425 matkatoimistoa, nyt enää 250. Matkatoimistoja ei näe enää edes katukuvassa ja Ryanairista on tullut Irlannin suurin ’matkanjärjestäjä’. Heidän sivujensa kautta voi varata kaikki; hotellit, autot, retket jne.”, Dawson kertoo Irlannin matkatoimistosektorin haasteista. Irlannin huippuvuosi oli vuosi 2002, jolloin myytiin 1 177 000 valmismatkaa. Vuonna 2014 lu-

ku oli enää 143 000. ”Matkatoimistot ovat suurissa ongelmissa. Valmismatkojen kate on keskimäärin 11,5 %. Kun asiakas varaa suoraan nettisivuilta lennot ja hotellit, niiden kate liikkuu 16-17 prosentissa. Olenkin sanonut, että nostakaa marginaalia edes yhdellä prosentilla ja tienaatte jo sievoisen summan vuodessa. Kysymys onkin teettekö tätä vaan elääksenne vai tehdäksenne tulosta.” LISÄÄ SIVULLA 4.

Alma Media mukaan matkailubisnekseen Ala kiinnostaa mediataloja muuallakin Alma Media on ostanut vuonna 2007 perustetun Rantapallon enemmistöosakkeet. Samanaikaisesti Rantapallo Oy osti liiketoimintakaupalla Matkapörssi Oy:n ja LT Lentokeskus Oy:n liiketoiminnot. Mediatalot ovat tulleet matkailubisnekseen mukaan muuallakin. Leena Aalto ALMA MEDIA hankki 35 prosentin vähemmistöosakkuuden Rantapallosta jo alkuvuonna 2014 ja kasvatti huhtikuun alussa osuuttaan 79 prosenttiin. Rantapallon perustaja, toimitusjohtaja Ja ni Uljaksen omistukseen jää 21 % osakkeista. Uljas jatkaa Rantapallon toimitusjohtajana kesäkuun loppuun, jolloin liiketoimintajohtajana aloittaa Jani Uljas Rantapallon päätoimittajana toiminut Riikka Krenn. Uljas jatkaa Rantapallon hallituksessa ja johtoryhmässä. Rantapallon liikevaihto oli viime vuonna 1,3 miljoonaa euroa. Alma Mediaan kuuluvat mm. Kaup-

palehti, Iltalehti, Aamulehti ja Talouselämä. Se ylläpitää myös gofinland.fi –sivustoa, joka on markkinointikanava mökki- ja loma-asunto- sekä aktiviteetti- ja ohjelmapalveluilmoituksille.

Rantapallo Jani Uljas perusti Rantapallon vuonna 2007. Sitä ennen hän työskenteli Sonyllä nettimarkkinoinnin parissa ja omassa yrityksessään tehden hakukoneoptimointia ja -markkinointia. Kaikki vapaa-aika ja rahat menivät matkustamiseen. ”Mietin miten nämä kaksi asiaa voisi yhdistää. Suomessa ei oikein ollut sivustoa, missä olisi ollut matkailuartikkeleita, vinkkejä ja matkaoppaita. Aihe kiinnosti ja työni puolesta tiesin miten sivustoille saa kävijöitä”, Uljas kertoo. Vuosi sen jälkeen, kun Rantapal-

lo.fi avattiin, sivustolla avattiin äkkilähtö-tarjonta. Se oli Rantapallon itse kehittämä hakumoottori, jollaista ei vielä ollut tarjolla. ”Kunkin matkanjärjestäjän sivuilla oli kyllä niiden omat äkkilähdöt, mutta Rantapallo keräsi eri toimistojen tarjoukset yhteen.” Nyt iso juttu on matkabloggaajat. ”Meillä on satoja matkabloggaajia, joille tarjoamme alustan. Sieltä tulee iso osa kävijäliikenteestä. Vahvuutemme onkin sivustomme monipuolinen tarjonta. Se on hyvä paletti”, Uljas tiivistää. Sivuilla vierailee viikoittain noin 250 000 kävijää. Vuonna 2012 perustettu Lumipallo Oy jatkaa erillisenä yhtiönä, josta Rantapallo omistaa edelleen 42%. LISÄÄ SIVULLA 4.

3


JATKUU SIVULTA 3.

JATKUU SIVULTA 3.

Alma Media mukaan matkailubisnekseen Matkapörssi Matkapörssi on yksi Suomen ensimmäisiä online-matkatoimistoja. Marja ja Ahti Raanamo perustivat sen vuonna 1996. Ennen Matkapörssiä Raanamot omistivat Lloyd Toursin, joka perustettiin vuonna 1988 ja myytiin ebookersille vuonna -99. Matkapörssi, joka oli aloitettu jo Lloyd Toursin aikana, jäi silloin omaksi firmakseen. Marja Raanamo ” Vu o n n a 1992 perustettiin Lentokeskus myymään lentolippuja matkatoimistoille ja vaikka lentoyhtiöt lakkauttivat komissioiden maksamisen vuosituhannen vaihteessa, niin siitä huolimatta on Lentokeskuksen rooli edelleen vahvistunut ”, Marja Raanamo kertoo. ”Tiketoimme nyt lentoliput toimistoille, joilla ei ole IATA-oikeuksia.” Matkapörssillä on vuosittain 30-40 000 matkustajaa ja sen liikevaihto oli viime vuonna 3,6 MEUR ja Lentokeskuksen 4,0 MEUR. Ostetun liiketoiminnan todellinen nettoliikevaihto oli vuonna 2015 5,1 miljoonaa euroa. Yhteensä matkoja on myyty näinä

vuosina yli 100 miljoonalla eurolla.

Aikaa hengähtää Marja Raanamon yli 40-vuotinen matkailu-ura päättyy kesäkuussa. ”Aloitin 1968 Tukholmassa Bore Linesilla ja myöhemmin 1977 Areassa, missä olin kymmenen vuotta. Sen jälkeen perustimme oman toimiston. Ja täytyy sanoa, että jos yritysten perustaminen vaatii paljon työtä, niin kyllä tämä yrityksen lopettaminenkin on työlästä”, Marja nauraa. ”Nyt katson mielenkiinnolla miten Matkapörssi kasvaa ja kehittyy, kun sen takana on dynaaminen joukko kehittämässä sitä. Itse meinaan ensi alkuun nauttia kesästä ja viettää aikaa lastenlasten kanssa. Ja sitten ehkä vähän matkustellakin”, Marja listaa eläkepäiväsuunnitelmiaan.

Muutto Alma-Taloon Rantapallo muutti Alma-Taloon jo toukokuun alussa ja Matkapörssi seuraa perässä näillä näkymin kesäkuussa. Sinne muuttavat Matkapörssissä vuosia työskennelleet Maarit Näsi ja Jari Wessman. ”Toiminta jatkuu kuten aiemminkin. Brändeinä Matkapörssi ja Lentokeskus säilyvät ennallaan ja jatkossakin

Liikematkayhdistys panostaa ajankohtaiseen koulutukseen Yritysautoihin keskittyvä koulutuspäivä, liikematkapalvelujen hankintavalmennus, kyberturvallisuus ja liikematkustajan tietoturva-asiat sekä kokous- ja tapahtumahallinnon perusteet ovat esimerkkejä teemoista, joita Suomen Liikematkayhdistyksen, FBTAn, koulutuskalenterissa on ollut tarjolla viime aikoina. ”YHDISTYKSEN KOULUTUSTILAISUUDET suunnitellaan

vastaamaan jäsenyritystemme tarpeita. Aatteellisena yhdistyksenä FBTA ei pyri tuottamaan voittoa koulutustoiminnallaan, ja osallistumismaksut onkin pystytty pitämään erittäin edullisina kaupallisiin toimijoihin verrattuna. Valmentajien tasosta ei kuitenkaan ole tingitty, vaan puhujiksi on haettu ja saatu alan eturivin asiantuntijoita”, kertoo FBTA:n toiminnanjohtaja Sari Viljamaa. Koulutustilaisuuksien osallistujapalaute kertoo jäsenyritysten olevan erittäin tyytyväisiä antiin, mikä selittää osaltaan hyvää jäsenpysyvyyttä. Jäseniltä kysytäänkin vuosittain toiveita tulevista koulutuksista.

Miten liikematkapalveluita hankitaan? ”Kesän huippukohtia tulee olemaan 9.6. järjestettävä valmennuspäivä, jossa keskitytään nimenomaan liikematkapalvelujen hankintaan. Hankintastrategiat toiminnan ohjenuorana-seminaarin paikat on kiintiöity 50/50 ostajien ja palveluntarjoajien kesken”, kertoo Viljamaa. Valmennuksen jälkeen osallistujilla on paremmat valmiudet ostajan ja myy-

4

panostetaan huipputeknologiaan, osaamiseen ja hyvään palveluun”, summaa Jani Uljas.

Mediatalot matkailussa Mediatalo on ollut omistajana matkatoimistossa Suomessa aiemminkin. Myös muualla kauppoja on viime vuosina nähty. Lehtiä kustantanut Yhtyneet Kuvalehdet (sittemmin Otavamedia) omisti Media-matkat, joka oli perustettu vuonna 1977 Kerhomatkojen nimellä. Media-matkat järjesti lukijamatkoja yhteistyössä aikakauslehtien kanssa. KohdematkatKaleva osti Media-matkojen liiketoiminnan loppuvuonna 2003. Tanskalaisjätti Aller Media on pääomistajina tanskalaisissa Nyhavn Rejseristä ja Kulturrejser Europassa. Ruotsissa mediakonserni Schibsted omistaa destination.se:n ja ylläpitää matkailun sosiaalista on-line –sivustoa resdagboken.se. Saksalainen broadcasting-yhtiö ProSiebenSat.1 osti Etravelin viime vuonna 235 miljoonalla eurolla. Etravel myy matkatuotteita monen eri sivuston kautta, mm. Seat24, Supersaver ja Travelstart. Vastaavia kauppoja on nähty ympäri maailmaa, ja jatkoa varmasti seuraa.

Pirauta Ruotsiin Ruotsissa on nyt yksi puhelinnumero, johon soittamalla voi jutella ihan tavallisen ruotsalaisen kanssa.

jän väliseen vuorovaikutukseen, eritasoisten hankintastrategioiden luomiseen ja niiden vaikutusten ymmärtämiseen. Tilaisuus on avoin myös ei-jäsenille ja lisätietoa löytyy yhdistyksen verkkosivuilta www.fbta.net.

Matkahallinnon tutkinto ”Toinen koulutustoimintaan liittyvä tärkeä hanke on Kauppakamarin kanssa vireillä oleva Matkahallinnon tutkinto”, lisää Viljamaa. Lähipäivistä ja etäopiskelusta koostuva modulaarinen kokonaisuus kattaa matkahallinnon eri osa-alueet perusteista aina raportointiin ja mittarointiin. Partneroituminen Suomen yrityskouluttajien parhaimmistoon kuuluvan Kauppakamarin kanssa on uutinen, joka on otettu innostuneena vastaan. ”Alan koulutus on Suomessa keskittynyt pitkälti matkailupalveluissa työllistyviin, ja on tärkeää tuoda myös ostajapuolelle, liikematkapalveluja käyttäville yrityksille, tarjolle pitkäjänteinen ja tavoitteellinen koulutuskokonaisuus. Tavoiteaikataulun mukaan ensimmäiset moduulit tuodaan tarjolle loppuvuodesta 2016, ja lisätietoa ohjelmasta ja kurssipäivien hinnoista pyritään julkaisemaan vielä ennen kesälomia”, päättää Viljamaa.

SMALin kevätkokousmatkalla Irlannissa

Askarruttaako joku asia Ruotsissa? Soita sinne! Ulf, tai joku muu voi vastata kysymykseesi.

VISIT SWEDENIN markkinointi-

tempaus on herättänyt mielenkiintoa ulkomailla. Soittamalla numeroon + 46 771 793 336 tai Suomessa paikallispuhelun hinnalla numeroon +358 753 266 266, voit jutella tempauksessa mukana olevan ruotsalaisen kanssa. Soitto ohjataan satunnaisesti mukana olevien kesken. Turistitoimisto kehottaa kyselemään mitä vaan, mikä askarruttaa Ruotsissa mieltä. Voit kysyä vaikkapa ruotsalaisten lihapullien reseptin. Kampanjan webbisivut theswedishnumber.com.

USA ahkerin Eniten puheluja on tullut USAsta, noin 31 %, sitten tasaiseen tahtiin Englannista, Kiinasta, Hollannista ja Turkista. Tempauksella halutaan muistuttaa maailmaa siitä, että Ruotsi oli ensimmäinen maa, joka lakkautti sensuurin 250 vuotta sitten, vuonna 1766.

Croke Park -stadion on irlantilaisten perinnelajien mekka. Sinne mahtuu yli 82 000 katsojaa. Kokousväki pääsi fiilistelemään stadikan tunnelmaa.

Tulevaisuuden mahdollisuudet Kokousohjelma jatkui SMALin toimitusjohtaja Hel i Mäki-Fräntin katsauksella mm. valmisteilla olevaan ja välillä vastatuulessakin etenevään vakuusjärjestelmään sekä Ruotsin matkatoimistoalan uuteen vakuutusyhtiöön. Hallituksen kyselytunnin jälkeen tulevaisuus-työryhmän puheenjohtaja, Travellinkin Anne-Marjut Väänänen pureutui eri sukupolvien käyttäytymismalleihin ja matkustustapoihin. ”On siirrytty tuotekeskeisyydestä asiakaslähtöisyyteen.” Y-sukupolvi, milleniaalit, eli 1980-90 -luvun alussa syntyneet ovat individualisteja, jota rakentavat omaa brändiään somen kautta. Heille jakamistalous ja työn ja vapaa-ajan sekoittaminen ovat itsestään selvää. Heille palvelujen personointi on tärkeää. 1990-luvun lopulla ja 2000-luvun alussa syntynyt Z-sukupolvi on syntynyt maailmaan, jossa elektroniikka on kaikkialla. He käyttävät mobiililaitteita rutiininomaisesti ja heitä on vaikea hätkähdyttää uusilla innovaatioilla. Heille varausten tekeminen mobiililaitteilla on päivän selvää.

Incognito surfaaja Irlannissa Googlen Euroopan päämajassa työskentelee kymmenkunta suomalaista. Myös aikoinaan Suomen Kilroyssa työskennellyt Tuomas Jäälinoja. ”85 % ihmisistä etsii matkaa suunnitellessaan ensimmäiseksi tietoa verkosta. Vuonna 2014 noin 43 % kaikista lentovarauksista tehtiin verkossa. Luvut ovat vakuuttavia”, Jäälinoja sanoo. ”Matkavarauksista tehdään jo suuri osa mobiilisti ja ihmiset osaavat käyttää selaimessaan incognito-tilaa ja hyödyntää VPN-sovelluksia.” Tuomas Jäälinoja Vitosen vieraana sivulla 5.

den edunvalvontajärjestö Barif. Järjestön puheenjohtaja Pekka Mäkinen kertoi, että sen tehtävä on mm. edistää lentoliikenteen arvostusta ja merkitystä osana kansantaloutta, seurata lentoliikenteen toimintaympäristön muutoksia ja ylläpitää yhteyttä viranomaisiin.

Liikenne-, tilasto- ja tutkimus-, viestintä-, laki- ja tulevaisuustyöryhmät pohtivat keskustelujen aikana mm. tiedotuksen ja tilastojen kehittämistä, SMALin imagon ja vision kirkastamista, yhteistyötä oppilaitosten kanssa, uusia direktiivejä jne. Ehdotettiin myös, että matkailuala järjestäisi oman gaalan, missä palkittaisiin positiivisia tekoja alalla, esim. vuoden matkailuteko.

Juhlat linnassa

SMALin puheenjohtaja Kirsi-Marja Salonen ja Irlannin matkatoimistoalanliiton toimitusjohtaja Pat Dawson totesivat, että kummankin maan haasteet ovat pitkälti samoja.

Suvi Vää nä nen Irlannin Scancomingista hoiti kaikki järjestelyt viimeistä piirtoa myöten upeasti. Kokousohjelman kevennykseksi tarjolla oli useita eri retkivaihtoehtoja; tietenkin pubikierros, Guinness-museoon tutustuminen ja kävely- ja pyöräily-

Milleniaanit tekevät noin viisi matkaa vuodessa, ja varaukset tehdään mobiililaitteilla. Tämä tietävät Googlen Maxime Heutz ja Tuomas Jäälinoja sekä Travellinkin Anne-Marjut Väänänen.

Kokousväki vietti ikimuistoisen illan Slanen linnassa, hieman Dubliniin ulkopuolella. Upeaa illallista siivittivät mm. irlantilainen musiikki ja tanssiesitys. Illan emännät vasemmalta Riikka Currie-Smith Scancoming UK, Tania De Grave Scancoming Benelux, Milli Eriksson Scancoming Espanja ja Irlannin järjestelyt hoitanut Suvi Väänänen Scancoming Ireland.

Samanlainen ilme Jäälinojan kollega Maxime Heutz muistuttaa, että tunnelman yrityksen nettisivuilla pitäisi olla sama kuin toimistossa. Yrityksen eri osastojen tulee työskennellä yhdessä, jotta kaikessa markkinoinnissa ilme on samanlainen. ”Tutkikaa myös miksi asiakkaat poistuvat nettisivuiltanne. Miltä sivulta ja miksi. Ja jättääkö hän varauksen kokonaan kesken vai siirtyykö käyttämään jotain toista laitetta.”

Miten eteenpäin? Kokouksen aikana kuultiin myös mitä tekee lentoyhtiöi-

Kokoustauoilla riittää keskusteltavaa. Vasemmalta Scancoming Irlannin Suvi Väänänen, Finnmatkojen Tiina Sirén, SRG Finlandin/Etravelin Christine Stukaloff, Matkantekijöiden Tuomas Mäntysaari ja HRG Nordicin Annikki Piispa.

Muutaman vuoden ajan kokousohjelman päätteeksi on järjestetty pyöreän pöydän keskusteluita. Eri työryhmät kokoontuvat vuoden aikana muutaman kerran ja ajatuksia jaetaan ja uusia ideoidaan pyöreiden pöytien keskusteluissa.

retki. Huipentumana oli ikimuistoinen illallinen Dublinin kupeessa sijaitsevassa, 1700-luvulla rakennetussa Slanen linnassa. Illan upeina emäntinä toimivat Irlannin, Englannin, Benelux-maiden ja Espanjan Scancomingit.

4 • 2016 MAY


PÄÄKIRJOITUS – toukokuu 2016

Hurtigruten uudistaa laivastonsa ja hinnoittelunsa

Tiedon- ja matkanvälitystä

Superlatiivien rannikkoristeily vie ainutlaatuisille vesille luonnon ehdoilla

H

uhtikuussa julkaistulla kaupalla mm. Iltalehteä ja Kauppalehteä julkaiseva Alma Media osti vahvan enemmistön Rantapallosta. Samalla Rantapallo osti Matkapörssin ja Lentokeskuksen koko liiketoiminnan. Nyt tavoitteena on palvella entistä paremmin ja kokonaisvaltaisemmin matkanjärjestäjiä ja matkailusta kiinnostunutta suurta yleisöä. Kaupoissa on monta mielenkiintoista piirrettä. Ne kertovat ennen kaikkea matkojen välitystoiminnan täysin muuttuneesta luonteesta. Vapaa-ajan matkakauppaa hallitsevat nyt ne, jotka osaavat hyödyntää Googlen hakukoneominaisuuksia. Ostetut yhtiöt sen osaavat. Rantapallo on matkailun verkkopalvelu, joka kerää käyttäjiä runsaalla ilmaisella asiasisällöllä ja blogeilla. Tuloa yhtiö saa ilmoituksista ja varausten välittämisestä sekä matkanjärjestäjille että lentoyhtiöille. Rantapallossa on alkuvuoden aikana vieraillut 230–300 000 eri selainta viikossa. Määrä on huomattava, mutta sillä Rantapallo on saavuttanut vain noin 1,3 miljoonan euron liikevaihdon. Se kertoo nettiajan välityspalkkioiden pienuudesta. Määrä ratkaisee. Matkapörssin ja Lentokeskuksen muodostama ryhmä taas on puhtaasti matkailun verkkoMedia siirtyy myyntiin, eli matkojen tiedonvälityksestä välitykseen keskittyvä ja 2-3 ihmistä työllistämatkojen mä yritysrypäs. Matkavälitykseen. pörssi palvelee kuluttajia ja Lentokeskus verkkosivustoja sekä pieniä matkatoimistoja, joilla ei ole omia IATA-oikeuksia. Yhtiöiden yhteenlaskettu nettoliikevaihto oli 5,1 miljoonaa euroa, eli se ei ole merkityksetön peluri pienillä matkailumarkkinoillamme. Yhtiöiden takana on matkailualan hyvin tuntema Raanamon perhe, joka jo aikaisemmin on perustanut ja myynyt matkatoimiston. Vertailu toiseen tunnettuun alan helsinkiläiseen, perinteikkääseen ja hyvämaineiseen matkatoimistoon, jolla on suurin piirtein sama henkilöstömäärä, on paljon puhuva. Mr Travel tekee perinteisemmällä matkatoimistotoiminnalla noin kahden miljoonan euron nettoliikevaihtoa. Nettikauppa rules, sanoisi nuorempi polvi. Kaikkein mielenkiintoisinta on näiden kauppojen taustatekijä Alma Media. Alma näkee matkailupalvelujen välittämisessä uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Ne liittyvät toisaalta matkailun sivustojen suuriin kävijämääriin, joita voi monella tapaa hyödyntää. Ostamalla kaksi matkatoimistoa Alma kuitenkin selvästi tavoittelee toisaalta muutakin. Latinaksi medium, monikossa media, merkitsee keskimmäistä ja välissä olevaa. Jo 1700-luvulta lähtien medialla on tarkoitettu tiedonvälitystä. Nyt 2010-luvulla media siis siirtyy tiedonvälityksestä matkojen välitykseen. Nykyaikana matkanvaraustapahtuma onkin pitkälti tiedonvälitystä. Yhdistämällä matkatoimisto ja media muodostetaan konglomeraatti, jollaista ei ole Suomessa nähty yli kymmeneen vuoteen. Yhtyneet Kuvalehdet myi Media-matkat silloiselle KohdematkatKalevalle vuonna 2003. Nyt toinen mediayhtiö ryhtyy tyystin toisenlaisessa markkinatilanteessa matkatoimiston pitäjäksi. Ryhtymällä tähän rooliin mediakonserni samalla asettuu kilpailemaan media-asiakkaidensa kanssa. Lopputulos on varmasti hyvin mielenkiintoinen.

Joillekin annetaan kauhalla. Norja on saanut niin majesteettiset vuoret kuin yhden maailman kauneimmista rannikoistakin. Vuonot ovat syvimmät, pisimmät ja kauneimmat maailmassa. Seitsemän sisaruksen vuorijono ja reikävuori Torghatten pääsevät oikeuksiinsa risteilyltä katsottuna. Leena Aalto, Hurtigruten SANOTAAN, ETTÄ ilman Golf-

virtaa ja rannikkoa seilaavaa postilaivaa Norjan rannikko olisi asumaton. Kun postilaiva Trondheimista ylös Hammerfestiin aloitti liikenteen 123 vuotta sitten, kirjeet saatiin perille muutamassa päivässä. Aiemmin niiden matka taittui kesällä kolmessa viikossa ja talvella matka kesti jopa viisi kuukautta.

Vuonoista Antarktikselle Nyt reittiä Bergen-Kirkkoniemi liikennöi 12 alusta. Lähdöt ovat joka päivä ja matka pohjoissuunnassa kestää seitsemän päivää ja eteläsuunnassa kuusi päivää. Asiantuntijat suosittelevat meno-paluu matkaa, sillä samoissa paikoissa ollaan eri vuorokau-

teilyllä oli mukana 250 henkeä ympäri maailmaa. Pääsimme samalla tutustumaan vasta uusittuun Kong Harald -alukseen. ”Kaksi vuotta sitten saimme uudet omistajat, jotka haluavat investoida aluksiin ja tehdä risteilyistä omalla sarallaan maailman parhaita”, kertoi Hurtigrutenin CEO Da n iel Skeljda m. ”Tänä vuonna uusitaan neljä alusta ja pikku hiljaa kaikki. Mutta edelleenkään emme tee laivoista huvialuksia kymmenine baareineen, ravintoloineen ja yökerhoineen, vaan pidämme asiat simppeleinä ja kotoisina. Emme kilpaile isojen risteilijöiden kanssa, vaan jatkamme samalla ideologialla kuin ennenkin. Tarjoamme miellyttävät puitteet tutustua maailman hienoimpaan rannikkoon.”

Kotoisassa kahvilassa voi nautiskella pullakahvit tai erikoista kalajäätelöä ja katsella suurista ikkunoista majesteettisia maisemia.

sistä ja niitä me haluamme heille luoda”, Skeljdam lupaa. ”He voivat vaikkapa nukkua yhden yön laivan kannella lämpimissä makuupusseissa ja katsella tähtitaivasta.” Myös ruoka on nostettu tärkeäksi tekijäksi. ”Seilaamme maailman upeimman ruokaketjun päällä. Tämän tuoreempaa kalaa ei saa missään. Pari tuntia siitä, kun se nostettu merestä, se on matkustajiemme edessä fantastisena ateriana. Ja muut raaka-aineet on ostettu satamista pieniltä, paikallisilta tuottajilta.”

Uusi hinnoittelu ja uusia kohteita

Global Trade Eventissä olivat Suomesta mukana Petri Lahdensalo TSG, Pia Dinan Hurtigruten Suomi, Tarja Koivisto Airtouch, Erkki Karjalainen Tampereen MatkaVekka ja Satu Brunni Kalevasta.

den aikaan ja maisema muuttuu sen mukaisesti. Norjan rannikon lisäksi Hurtigruten tekee Explorer-matkoja Huippuvuorille, Islantiin, Grönlantiin ja Etelämantereella.

Pieni on kaunista Hurtigruten kutsui viime kuussa yhteistyökumppaninsa Global Trade Event -risteilylle Bergenistä 204 kilometriä pitkän Sogne-vuonon pohjukkaan. Kahden yön ris-

Ruokaa ja elämyksiä Hurtigruten tarjoaa jo nyt kattavan paletin erilaisia retkiä. ”Niiden määrää tullaan lisäämään, samoin kuin luentojen ja esitysten määrää laivalla. Ihmiset tulevat laivoillemme näkemään ja oppimaan uutta. Alustemme expedition teamin jäsenet ovat huippuammattilaisia, jotka osaavat kertoa matkustajille ympärillämme olevasta luonnosta. Ihmiset ovat valmiita maksamaan elämyk-

Matkan aikana kerrottiin myös ensi vuoden uudistuksista. Hinnoittelu tulee muuttumaan niin, että tarjolla on kolmea eri hintaluokkaa; Basic, Select ja Platinum. Viiden vuorokauden eli Voyage risteilyllä Basic-hintaan sisältyy risteilyn lisäksi täysihoito. Select-hinnalla voi valita hyttinumeron sekä ruokailuajan ja hintaan sisältyy myös Wi-fi sekä tee ja kahvi koko risteilyn ajan. Platinum-hintaan sisältyy näiden lisäksi ruokailu á la carte-ravintolassa, enemmän retkivaihtoehtoja, tervehdyskori sampanjoineen jne. Vuonna 2017 Hurtigruten tekee myös uusia aluevalloituksia, kun Explorer risteilyt

menevät Kanadan rannikolle ja Amazonille. Laivat seilaavat myös viikinkien jalanjäljissä Shetlannin saarilla ja Färsaarilla. Panaman kanava on vuorossa vuonna 2018.

Myös incentive-ryhmille Moni muistaa kolmisen vuotta Hurtigrutenilla olleen Anna-Maija Isachsenin vielä Royal Caribbeanilta. Nyt Anna-Maija vetää Hurtigrutenin meetings & incentive -osastoa. ”Muutaman p ä iv ä n ko kous- tai incentivematka Norjan rannikon upeissa Anna-Maija maisemissa Isachsen kutsuu jää varmasHurtigrutenille ti mieleen. ikimuistoiselle kokousmatkalle. Alustemme kokoustilat ovat omiaan 10-200 hengen ryhmille. Erinomainen ruoka ja unohtumattomat oheisohjelmat kruunaavat onnistuneen kokouksen”, Anna-Maija hehkuttaa. Hänet saa kiinni osoitteesta Anna-Maija. Isachsen@hurtigruten.com. Hurtigrutenia edustaa Suomessa Airtouchin Pia Dinan, jonka saa kiinni osoitteesta pia.dinan@hurtigruten.com tai puhelimitse 020 155 7400. Lisää tietoa myös osoitteessa hurtigruten.com.

VITOSEN VIERAANA: Tuomas Jäälinoja, Senior Account Manager, Google

Trash-metalli, teknologia ja matkailun tulevaisuus MUISTAN HYVIN nuoruuteni

pätkiä 90-luvulla. Mankat asetettiin intiimiin syleilyyn, jotta Seek and Destroyn sävelet siirtyisivät mahdollisimman kirkkaasti kasetilta toiselle. Mikit kuitenkin korostivat kaikkia mahdollisia soraääniä, kuten omaa kiroilua. Miten haaveilinkaan silloin teknologiasta, joka siirtäisi kaipaamani kappaleet puhtaina laitteelta toiselle. Sen jälkeen maailma on ollut pelkkää mainosspiikkiä: kaikki muuttuu, koko ajan ja yhä nopeammin. Mikä on tietenkin totta. Muutoksen ajurina toimii vahvasti kannettavaan muotoon

4 • 2016 TOUKOKUU

paketoidut supertietokoneet. Älypuhelinten käyttöönoton tahti on päätähuimaava: vuoteen 2020 mennessä laitteiden määrä kaksinkertaistuu nykyisestä kahdesta ja puolesta miljardista viiteen miljardiin.

Aina lähellä Älypuhelin tulee syrjäyttämään tietokoneet kuluttajien tärkeimpänä verkon käytön välineenä. Eikä mikään ihme. Älypuhelimen voi räätälöidä sovelluksilla, palveluilla ja ominaisuuksilla; sen avulla voi maksaa laskut; sillä saa jaettua

valokuvat silmänräpäyksessä. Tärkein älypuhelimen ominaisuus on ehkä siltikin sen läheisyys. Se on mukana aina. Suomessa älypuhelinten tuomat vaikutukset ovat selvät: 51 % suomalaisista käyttävät älypuhelinta tiedon etsimiseen hakukoneiden avulla. 82 % kuluttajista etsii ja ostaa lentoja verkossa. Kun 89 % alle 25-34-vuotiaista suomalaisista käyttää älypuhelinta ylipäätään, on selvää mistä uudet asiakkaat saadaan tavoitettua. Kaikki teknologia on kuitenkin hyödytöntä, ellei sen kuljettamalla viestillä ole

haaveilijoille merkitystä.

Unelmoinnin ihanuus Yksittäisen matkan voi jakaa viiteen selkeästi tunnistettavaan osaan: unelmointiin, suunnitteluun, varaamiseen, kokemiseen ja jakamiseen. Unelmointiin ja varaamiseen käytetään kolme neljäsosaa koko ajasta, kun varaaminen on ohi murto-osassa (2 % koko matkaan käytetystä ajasta). Unelmoinnin tärkeyttä on vaikea olla korostamatta, sillä teemme sitä koko ajan. Maanantaisin heti päivän ensim-

mäisessä palaverissa, katsellen kaihoisasti lokkien liitelyä, hörppien hajamielisesti jo jäähtynyttä kahvia. Unelmointi on se voima, joka auttaa arjen harmaudessa, loskan aaltoillessa kahluusaappaiden reunojen yli. Haaveilua ei voi hallita eikä estää. Silmänräpäytysten välissä olemme jossain muualla kuin kylmän kahvin ääressä. Onneksi maailman näkeminen ja uuden kokeminen on yksi haaveilun helpommin parannettavia muotoja! Parasta siinä taitaa kuitenkin olla, että haaveillessamme monen

kuukauden maailmanympärimatkasta, tulemme samalla käyneeksi usealla lyhyellä reissulla – toteuttaen pieniä unelmia, suunnitellessamme sitä jotain suurta, upeaa, elämää mullistavaa.

Tuomas Jäälinoja Senior Account Manager Google

5


Jari Oinonen nousi FBTAn hallitukseen

Tietoturva liikematkayhdistyksen kevätkokouksen työohjelmassa Suomen Liikematkayhdistys ry FBTA järjesti kevätkokoustapahtumansa huhtikuun lopulla Viking Linen m/s Gabriellalla, Helsingin Katajanokan laiturissa. Agendalla olivat FBTA:n virallinen, sääntömääräinen kevätkokous sekä työohjelmaosuudessa digitalisaation ajankohtaistama, ammatikseen liikkuvan työntekijän tietoturva sekä kyberturvallisuus. Eero Havia KEVÄTKOKOUKSEN AVASI yh-

18.6.–14.8. Piknik-päiväristeily Helsingistä

Katso päivän hinta:

vikingline.fi Monipuoliset kesälähdöt 18.6.–14.8. Kesäkaudella Tallinnan-reitti tarjoaa enemmän mukavia matkavaihtoehtoja, sillä Viking XPRS saa päivisin seurakseen Tukholman-reitin upeasti uudistuneet Mariellan ja Gabriellan. Vietä kesäpäivä merellä tai pistäydy päiväksi tai pariksi Tallinnaan tai pidemmälle Viroon. Muista etevä Ennakkotilaus kesän juhlajuomien hankintaan! Nähdään kesäisellä merellä!

Varaa netissä, vikingline.fi,

tai soita myyntipalveluumme, puh. 0600 41577 (1,75 €/vastattu puhelu + pvm./mpm.). Paikkoja on rajoitetusti. Pidätämme oikeuden muutoksiin. Liittymällä Viking Clubiin saat matkasi vielä edullisemmin.

JATKUU SIVULTA 3.

Viime vuoden matkailuluvut miinusmerkkisiä

THY tarjoaa layoverin Turkish Airlines tarjoaa pitkän vaihtoajan matkustajille Istanbulissa ruokaa, hotellin ja kaupunkikiertoajelun.

Mikäli vaihtoaika Istanbulissa on yli 6 tuntia, THY tarjoaa mm. kaupunkikiertoajelun.

VAIKK A TURKISH AIRLINES

Finpron Visit Finland -yksikössä astui 1.5. voimaan uudelleenjärjestäytyminen vastaamaan paremmin Suomen matkailuviennin tulevaisuuden haasteita. Uudet vastuualueet on jaettu seuraavasti vasemmalta alkaen; Anne Lind, Acting Director, Head of Marketing, Kristiina Hietasaari, Director, Head of Product and Content, vuoden alussa matkailujohtajana aloittanut Paavo Virkkunen, Heli Mende, Acting Director, Head of Global Sales Promotion, Jari Ahjoharju, Director, Head of Strategic Projects, Katarina Wakonen, Manager, Research ja Päivi Hobbs, Manager, Customer Relationship Management.

Varauskanavat kunnossa Stopover Finland -paketit löytyvät nyt Primera Holidaysin ylläpitämiltä finlandtours.fi -sivuilta. ”Saimme sivut auki hieman ennen pääsiäistä ja nyt siellä on ollut kävijöitä yli 60 maasta. Kiinan-, japanin- ja koreankielisiä versioita ollaan juuri tekemässä. Myös Finnair ohjaa sinne liikennettä omien sivujensa kautta”, kertoo toimitusjoh-

6

taja Minna Tuorila. Finlandtours.fi-sivuilta löytyy valmiiksi tehtyjä paketteja kun taas VisitFinland. com-sivuston My Stay-osiossa esitellään palvelutuottajien tarjontaa ja linkitetään asiakkaat tuottajien omille sivuille saamaan lisätietoa ja tekemään varauksia. Sinne voi ehdottaa uusia tuotteita 20.5. asti. Minimikriteereinä on, että yrityksen sivut ovat myös englanninkieliset.

lentää Istanbuliin parhaimmillaan kolme kertaa päivässä, joutuu asiakas toisinaan odottamaan jatkolentoa pidempäänkin. Lentoyhtiö tarjoaa matkustajille kuitenkin palvelua myös stopin ajaksi. Mikäli ensimmäisen mahdollisen jatkolennon lähtöön on vähintään 5 tuntia, yhtiö tarjoaa asiakkaalle ruoan. Mikäli aikaa on turistiluokan matkustajilla yli 10 tuntia ja bisnesluokan matkustajille yli 7 tuntia, yhtiö tarjoaa hotellihuoneen. Mikäli aikaa on 6-24 tuntia, Turkish Airlines tarjoaa kaupunkikiertoajelun, mihin usein sisältyy myös lounas. Asiakas saa palvelut menemällä Istanbuliin laskeutumisen jälkeen Turkish Airlines Hotel Deskille. Ruokavoucherin saa transit alueelta ja muut palvelut tullimuodollisuuksien jälkeen.

distyksen hallituksen puheenjohtaja Petra Metsola, General Manager Procument Center, Wärtsilä. Sääntömääräisen kevätkokouksen asialista katsoo suurelta osin menneeseen. Hallituksen toimintakertomus ja tilinpäätös 2015 kuultiin, vahvistettiin ja vastuuvapaudet hallitukselle ja toiminnanjohtajalle siunattiin soraäänittä. Kevätkokous vahvisti myös kesken toimintavuoden alalta pois siirtyneen ja FBTAn hallituksen jättäneen SMT:n entisen markkinointijohtajan Mikael Castrénin tilalle uuden jäsenen nimityksen. Nyt CWT:n Jari Oinonen, Senior Director Sales & Marketing Nordics valittiin hallitukseen.

Tietoturva ja kyberturvallisuus FBTAn teknologiaan ja prosesseihin keskittyneen TPS-toimikunnan valmistelemana matkustuksen tietoturvaa sekä kyberturvallisuutta pohtivat F-Securen tietoturva-asiantuntija ja kyberturvallisuusmies Mats Palm sekä pääsihteeri Kimmo Rousku Valtionhallinnon tieto- ja kyberturvallisuuden johtoryhmästä. Mats Palm totesi, että liikkuvan työntekijän tietoturvan aukottomaan toimivuuteen on reagoitava niin toimisto-oloissa, asiakkaan luona, kotona kuin erityisesti matkoilla. Lisähaastetta ja -riskejä voi tuoda se, jos samoja ICT-laitteita hyödynnetään yksityisiin tarkoituksiin, joskus jopa työntekijän perheenjäsenten käytössä. ”Verkkohuijaukset ovat lisääntyneet myös Suomessa. Toisen nimissä lähetetään viestejä, jolla kalastellaan – phishing – tietoja. Sähköpostin lähettäjäkentän osoitetieto on varsin helppo väärentää”, sanoo Palm. Palmin mukaan F-Secure käsittelee joka päivä 450 000 haittaohjelmanäytettä, joista nykyisin 35 000 on Googlen Android –kannettavien laitteiden haittaohjelmien näytteitä. ”Mobiilialusta ovat nykyisin todella houkutteleva kohde hyökkäyksille ja haittaohjelmat, jopa kiristyshaittaohjelmat ovat kasvava osa todellisuutta.” Mobiililaitteiden suojaaminen on siksi otettava vakavasti. Palm mainitsee esimerkkinä rikollisten piittaamattomasta härskiydestä, että jopa sairaalat ovat joutuneet haittaohjelmahyökkäysten kohteiksi. Rikolliset hyödyntävät myös bitcoinia, joka on anonyymi käteismaksuväline: kukaan ei tiedä, kuka maksaa ja kenelle. Palm sanoo, että vastoin monien käyttäjien luuloa, myös Mac-koneet on helppo saastuttaa, eikä pdf ole myöskään enää turvalli-

FBTAn kevätkokous pidettiin juuri telakalta saapuneella, uuden ilmeen ravintolamaailmaansa ja osaan hyttejä saaneella m/s Gabriellalla. Viking Linen puolesta markkinointijohtaja Kaj ”Tico” Takolander (vas.) ja aluksen päällikkö Stefan Andersson toivottivat FBTAn jäsenet puheenjohtaja Petra Metsolan ja toiminnanjohtaja Sari Viljamaan johdolla tervetulleiksi aluksen 10. kannen Conference Centeriin.

nen. Juuri nyt turvallisuuden katsannosta suositeltavin tekstitiedoston tallennusmuoto on .docx. ”On helppo sanoa ohjeeksi, että käykää vain turvallisilla sivustoilla. Mutta onko sellaisia?” Yksi esimerkki huijauksista ovat ns. CEO fraud –petokset. Aidon näköisellä toimitusjohtajan viestillä pyydetään talousjohtajaa siirtämään kiireesti kelpo summa rahaa huijauslaskulla tietylle tilille. Usein on erehdytty maksamaan.

Koulutus ja motivaatio Va l t i ova r a i n m i n i s t e r i ö n Kimmo Rousku pohti erilaisia sähköisen tietoliikenteen häiriötilanteita, kyberturvallisuutta, ketkä meitä uhkaavat ja mitkä ovat yleisimmät uhat. ”Tavallinen häiriö on, että tiedot vuotavat verkkoon. Kun tietoturva pettää merkittävässä organisaatiossa, se on iltapäivälehtien lööppi- ja otsikkotavaraa. Hankalaa usein on se, että tietomurron tiedot jäävät ikuisiksi ajoiksi nettiin”, sanoo Rousku. ”Kyberuhka on sitä, että virtuaalisen maailman kautta yritetään vaikuttaa reaalimaailmaan, joko suoraan tai ICT:n kautta. Tieto- ja kyberturvallisuus on mahdollista-

ja, mutta se ei suinkaan saa halvaannuttaa toimintaa.” Rousku sanoo, että turvallisen työskentelyn aikaansaamiseksi ohjeistus ja koulutus ovat organisaation tietohallinnon vastuulla. Käyttäjän vastuulla on toimia ohjeiden mukaisesti. ”Koulutettu ja motivoitunut henkilökunta, jolla on tarkoituksenmukaiset laitteet ja palvelut, on turvallisen toiminnan mahdollistaja.”

Huolellisuus ja varovaisuus Arjen työtapoina pitää olla laitteiden automaattinen lukitus ja laadukkaat salasanat. Organisaatiossa on myös ohjeistettava, mikä on julkista, kenen tahansa ulottuville annettavaa tietoa ja mikä on salassa pidettävää tietoa. Keskeisin salassa pidettävä tietoa on henkilötiedot, tietenkin myös asiakastiedot. Tietovuotoja ja -estoja voi tulla sähköpostin kautta, palveluhyökkäyksin, mutta myös perinteisemmän rikollisuuden keinoin, vaikkapa usb -muistilaitteita varastamalla tai muuten hukattaessa. ”Huolellisuus ja varovaisuus päätelaitteiden kanssa on erityisen tärkeää ulkomailla matkustettaessa.”

SUOMEN MESTARUUS JÄLLEEN CWT:LLE. Turkish Airlinesin mat-

katoimistoille ympäri maailmaa järjestämän keilaturnauksen Suomen karsinnat käytiin huhtikuussa Helsingissä. Viimevuotiseen tapaan voiton vei Carlson Wagonlit Travelin joukkue, joka pääsee edustamaan maatamme toukokuun lopulla Istanbulissa pelattaviin loppuotteluihin. Joukkueella onkin paljon pelissä: viime vuonna juuri CWT Finland voitti koko kansainvälisen kisan.
Turkish Airlines Bowling Tournament on järjestetty vuodesta 2012 lähtien. Tämänvuotiseen turnaukseen ottaa osaa noin 3000 kilpailijaa 75 paikkakunnalla 35 eri maassa. Kuvassa Turkish Airlinesin Suomen maajohtaja Ahmet Dalgülin kanssa tuulettavat CWT:n Janne Virolainen, Riitta Suuntamo-Linko ja Marko Taavitsainen. Lisätiedot: turkishairlinesbowling.com

4 • 2016 MAY


OBSERVER

Itäinen Keski-Eurooppa kiinnostaa nyt yritysryhmiä

Budapestin valtteina edullinen hintataso ja toimivat palvelut Taloustilanne ja turvallisuuskysymykset korostuvat yhä voimakkaammin yritysmatkustuksessa. Erityisesti itäisen Keski-Euroopan kaupunkikohteet ovat kasvattaneet suosiotaan ryhmä- ja kokousmatkustuksessa. Budapest houkuttelee edullisena, mutta helppona, turvallisena ja monipuolisena kaupunkikohteena. Esa Aalto, Budapest ILMIÖN VAHVISTAA unkarilaisen DMC:n HTI Travel & Incentivesin toimitusjohtaja Mertsi Lindfors. ”Meillä yritysryhmien määrä nousi jo viime vuonna ilahduttavasti, ja sama trendi näyttää jatkuvan. Samansuuntaista kehitystä olen kuullut myös muun muassa kollegoiltani Prahasta.” Ikkunapaikka oli mukana Marriottin, Norwegianin ja HTI:n kutsumatkalla tutustumassa Budapestin MICE-tarjontaan.

Enemmän samalla rahalla Kehityksen syinä saattavat olla viimeaikaiset terrori-iskut Länsi-Euroopassa, jotka ovat vähentäneet näiden kohteiden houkuttelevuutta, sekä myös kylmät taloudelliset faktat. Unkarissa hintataso on noin puolet Suomen vastaavasta, joten samalla rahalla voi saada Budapestissa enemmän tai laadukkaampaa kuin jossain Länsi-Euroopan suurkaupungeista. Hyvät yhteydet Suomesta ovat myös yksi tärkeä tekijä. Vain hieman yli kahden tunnin suora lento on helppo tapa matkustaa. Norwegian lentää kesäkaudella Budapestiin kolmesti viikossa Boeing 737-800-koneilla, joissa on 186 matkustajapaikkaa. ”Tilaa löytyy siis isommillekin ryhmille”, Norwegianin Camilla Karlsson toteaa. ”Hyvät aikataulumme mahdollistavat pitkän viikonlopun torstaista sunnuntaihin, tai lyhyemmän alkuviikon pyrähdyksen sunnuntaista tiistaihin, jolloin perillä jää aikaa kaksi kokonaista päivää.”

Marriottilla laaja skaala hotelleja Marriott Hotelsin portfolioon Budapestissa sisältyy jokaiselle jotakin, kertoo ketjua Suomessa edustava Aviarepsin Kiki Koskinen. Yhtiön lippulaivahotelli Budapest Marriott kohoaa kaupungin keskustassa aivan Tonavan rannalla. Se rakennettiin jo vuonna 1968 sodanjälkeisen Budapestin ensimmäiseksi kansainväliseksi ketjuhotelliksi Duna Intercontinentalin nimellä. Marriott on hallinnut rakennusta jo parikymmentä vuotta ja hotellin kaikki sisätilat on perusteellisesti uudistettu. ”Budapest Marriott on oiva majoituspaikka ryhmille, sillä jokaisesta huoneesta on näköala Tonavalle ja vastapäisille Budan kukkuloille”, Kiki sanoo. ”Varsinkin iltaisin näkymät ovat mahtavat joen ylittävien siltojen ja Budan linnan ollessa iltavalaistuksessa.” Hotellin 17 kokoustilasta suurimmat, mahtavin maisemaikkunoin varustetut ballroomit mahdollistavat jopa 650 hengen tilaisuuk-

4 • 2016 TOUKOKUU

Joukko matkatoimistoväkeä kävi Budapestissa tutustumassa Marriottin hotelleihin keväisen aurinkoisissa tunnelmissa. Vasemmalta Silvia Zilinska HTI, Henna Tauriainen Oulun matkatoimisto, Johanna Saarinen HRG, Camilla Karlsson Norwegian, Maria Tawast Egencia, Kati Laakso OK-Matkat, Jussi Salonen Matkapojat, Malla Sihvola Helin Matkat, Kiki Koskinen Marriott Hotels, Mertsi Lindfors HTI ja Anu Penttilä Hotelzon.

sien järjestämisen. Budapest Marriottissa on myös kuuleman mukaan kaupungin paras sunnuntaibrunssi.

Toimiva Courtyard Marriottin Courtyard Budapest City Centre -hotelli sijaitsee keskustan ulomman kehäkadun varrella, Blaha Luiza -aukion laidalla. Sekä raitiovaunu, metro että bussit kulkevat tämän liikenteen solmukohdan läpi. Aivan ydinkeskustaan on matkaa muutama ratikkapysäkki tai 15-20 minuutin kävely. Omatoimimatkailijoiden ja vapaa-ajan ryhmien lisäksi hotelli sopii myös bisnesmatkustajille, joille helppous ja toimivuus ovat luksusta tärkeämpää. Courtyard-hotellien kansainvälisen konseptin mukaan täälläkin oman minibaarin saa täytettyä lobbyssa sijaitsevasta minimarketista ja huonepalvelu on myös teese-itse-tyyliä: tilaus tehdään puhelimitse hotellin ravintolasta, joka ilmoittaa milloin annos on valmiina noudettavaksi huoneeseen. Hotellissa on myös kokousosasto pienempiä ja suurempia kokouksia varten.

Huippuluokan Boscolo Italialainen Boscolo Hotels – luksushotelliketju on Marriott Hotelsin kumppanuusketju. ”Boscolo on Suomessa vielä vähemmän tunnettu brändi. Sen huippuluokan viiden tähden hotelleja löytyy Budapestin lisäksi Prahasta, Nizzasta, Roomasta, Milanosta ja Venetsiasta”, Kiki Koskinen kertoo. Budapestin Boscolo sijaitsee historiallisessa vuonna 1894 New York Insurance Companylle valmistuneessa rakennuksessa, joka tuli hotelliketjun haltuun vuonna 2001. Itse hotelli avattiin vasta viiden vuoden perusteellisen remontin jälkeen vuonna 2006. Hotellin kaikki 100 huonetta ja sviittiä on sisustettu korkeatasoisin materiaalein, kylpyhuoneet aidolla italialaisella marmorilla ja valaistuksen

New York Cafén aristokraattista loistokkuutta. Iltapäiväteekattaus kahdelle hengelle maksaa 60 euroa sisältäen lasilliset samppanjaa.

Maine ratkaisee – puolin ja toisin SAIRAS SUOMALAINEN nainen jumittui Meksikoon. Finnmat-

koilta ostettu saksalaisen vakuutusyhtiö Allianzin matkavakuutus ensin lupasi korvata hoidon ja kotiinkuljetuksen, sitten pyörsi korvauspäätöksen ja lopulta pyörsi kieltäytymisensä ja lupasi korvata kaiken. Liian myöhään. Nainen kuoli. Tämä irvokas näytelmä kertoo siitä, että kaikki ei ole sitä miltä näyttää. Saksalaisen TUI:n omistaman Finnmatkojen tarjoama saksalaisen vakuutusyhtiön matkavakuutusehdot eivät olleetkaan sitä, mitä onneton matkustaja luuli. Hän luuli ostaneensa matkaturvan, mutta kohtasikin kuoleman. Ehdoissa oli epäselvyyttä. Suomalaiset ehdot olisivat olleet selkeämmät. Maineensa menettämisen pelossa Finnmatkat ja Allianz pyörsivät päätöksensä, mutta liian myöhään. Lehdistön ansiosta tapaus nousi julkisuuteen, mutta miksi matkanjärjestäjä ja vakuutusyhtiö miettivät ehtoja vasta maineen menetyksen pelossa? Viisaampaa olisi ollut miettiä sitä etukäteen. Egyptin uusi matkailuministeri on julkistanut kuusikohtaisen suunnitelman Egyptin matkailun virkistämiseksi. Suunnitelma vilisee hyviä aloitteita, kuten Egypt Airin verkoston kehittämistä, yhteistyötä matkanjärjestäjien kanssa, tukea sijoittajille ja keksinnöille, tason nostamista sekä vihreän matkailun edistämistä. Kukaan ei voisi olla Observeria onnellisempi jos ministeri Yehia Rashed onnistuisi suunnitelmissaan. Egypti matkailukohteena on suomalaiselle matkailuelinkeinolle hyvin tärkeä ja etäisyydestä huolimatta myös läheinen. Pakko on silti todeta, että kuuden kohdan ohjelmasta puuttuu kaikkein tärkein, eli turvallisuus. Finnair on valittu parhaaksi eurooppalaiseksi lentoyhtiöksi TTG Chinan arvostetussa Travel Awards -palkintojenjakotilaisuudessa. Finnairin maineen kannalta tällainen valinta on ensiarvoisen tärkeää. Observer onnittelee. Maine on tärkeää myös toisin päin. Harva tietää, että matkailun uudet verkkopalvelut kuten Uber tai Airbnb eivät ainoastaan arvioi taksinkuljettajia ja yöpymispaikan tarjoajia ostajia varten. Molemmat myös arvioivat asiakkaita. Uberin taksinkuljettaja ja Airbnb:n huoneiston omistaja voivat kieltäytyä hyväksymästä varausta asiakkaalta, joka on aikaisemmin oksentanut taksiin tai sotkenut majoituspaikan keittiön. Tämä arviointimahdollisuus ei sinänsä ole salaisuus, mutta sitä ei ole varsinaisesti markkinoitukaan. Lentomatkustajan maine leviää EU:n direktiivillä jatkossa Euroopan laajuisesti. EU:n parlamentti hyväksyi huhtikuussa lentoyhtiöiden matkustajatietojen jakamisen EU:n jäsenmaiden kesken. Tavoitteena on torjua terrorismia. Tietojen jakamisella on tarkoitus tunnistaa taisteluista palaavia jihadisteja. Jo viisi vuotta vireillä ollut uudistus eteni marraskuisten Pariisin ja maaliskuisten Brysselin terrori-iskujen jälkeen. Asiaa auttoi myös se, että EU-maat saivat ratkaistua kysymykset lentomatkustajien tietoturvasta. Eurooppalaiset lentoyhtiöt ovat jo vuosia tuottaneet näitä PNR-tietoja Yhdysvaltojen viranomaisille. Nyt Eurooppa vihdoin pääsee samojen tiedon lihapatojen ääreen.

Szamos Gourmet Palace on karkkikauppa, suklaapuoti ja kahvila-konditoria samassa osoitteessa aivan kävelykatu Vaci utcan alussa. Sen erikoisuutena on avoin suklaatyöpaja, jossa asiakkaat voivat katsella makeiden herkkujen valmistusta tai osallistua itse konvehtien tai tryffeleiden tekemiseen kolmen tunnin pikakurssilla. Kerrallaan kurssille otetaan 4-5 osallistujaa, mutta jopa 20 hengen ryhmille on mahdollisuus järjestää team building-kursseja. Lisätiedot: szamosmarcipan.hu

hoitavat Muranon kristallista tehdyt kattokruunut. Pehmustetut seinät on päällystetty silkkitapetein pitäen ulkomaailman hälyt poissa asukkaiden korvista. Hotellin wellness-osasto saunoineen ja uima-altaineen on rakennettu kellarikerrokseen hämärään luolastotyyliin. Edustavat kokoustilat antavat mahdollisuuden jopa monen sadan hengen tilaisuuksiin. Hotellin marmoripäällysteinen, lasikatteinen lobby on myös suosittu vastaanottojen, arvokkaiden tilaisuuksien tai muotinäytösten pitopaikka.

Maailman kaunein kahvila Rakennuksen helmi on kuitenkin kahvila-ravintola New York Café. Jo 120 vuoden ajan

kaupungin kaunein ja rakastetuin kahvila on houkutellut paikallisia julkkiksia, taiteilijoita ja tavallista kansaa. 1900-luvun alussa kahvila tunnettiin erityisesti kirjailijoiden ja toimittajien suosikkipaikkana. Toisen maailmansodan jälkeen tiloissa toimi urheilutavaraliike, kunnes vuonna 1954 kahvila avattiin uudelleen nimellä Hungaria. Boscolo Hotelsin tiloihin tekemän täydellisen remontin jälkeen se avattiin entisessä loistossaan ja vanhalla nimellään vuonna 2006. Sisustus on aitoa italialaista renessanssityyliä suihkulähteineen, venetsialaisine käsintehtyine valaisimineen ja freskoineen. Kahvin ja makeiden leivonnaisten lisäksi listalla on myös unkarilaisen keittiön parhaita paloja.

Finavian lentoasemien matkustajamäärät nousivat vuoden 2016 ensimmäisellä neljänneksellä. Kansainvälinen vaihtomatkustus, eli käytännössä Aasian liikenne kasvoi vaihteeksi maltillisemmin. Finaviaa tämä trendi ei kuitenkaan virallisesti, eikä ehkä käytännössäkään, huoleta. Uuden tarjonnan myötä odotetaan kasvua. Kiinasta kasvu on vahvaa ja sitä tukee varmasti sekä Finnairin hyvä maine että uuden lentokaluston tuoma kysyntä. Ilahduttavaa kasvussa on kotimaan liikenne, joka kasvoi suhteellisesti eniten. Piristynyt Lapin matkailu tuntuu talvikaudella ja kertoo paljon Lapin merkityksestä koko Suomen matkailun kannalta. Tässäkin maineella on merkitystä. Lappi on hoitanut leiviskänsä hyvin. Finavia sijoittaa monien muiden matkailualan yritysten tavoin Helsinkiin ehdotettuun Guggenheim-museoon. Finavia näkee Guggenheim Helsingin keskeisenä investointina Suomen matkailun ja Helsingin kiinnostavuuden kehittämiseen. Taloustutkimuksen tekemän tutkimuksen mukaan kansainvälisistä turisteista lähes puolet sanoo Guggenheimin lisäävän Helsingin houkuttelevuutta matkakohteena. Tämäkin on mainekysymys. Guggenheimin kaltainen ilmiö levittää mainetta ja lisää kiinnostusta. Meidän suomalaisten olisi vihdoin syytä koota rivimme Guggenheimin taakse ja lopettaa keskinäinen eripura aiheesta. Guggenheimiin uskoo myös

Nimimerkki Observer on matkailualan taustavaikuttaja, joka kriittisesti kommentoi alamme ilmiöitä. Observerin kannanottojen ei tarvitse noudattaa lehden yleistä linjaa.

7


Tänä kesänä Ranskassa palloillaan ja syödään Ranska toimii tänä kesänä jalkapallon kotikenttänä, kun Euroopan huiput pelaavat siellä mestaruudesta. Ranska saa vihdoin myös viinille ja ruoalle pyhitetyn museon.

Henkilökohtaista VIP-palvelua asiakkaan toiveiden mukaan Asiakkaiden tarpeet ja tarjolla olevat palvelut eivät aina kohtaa. VIP Finland auttaa yrityksiä ja asiakkaita löytämään toisensa. Räätälöityjä concierge-palveluja tarjoava yritys on toiminut Suomessa jo kolmen vuoden ajan. on Lifestyle & Management –palvelut. ”Esimerkiksi Suomeen töihin ulkomailta muuttavia autamBenny Smeds me asunnon hankinnassa, kodinhoidossa, tarvittavissa palveluissa ja päivittäisissä rutiineissa.”, Benny kuvailee.

Esa Aalto JALKAPALLOILUN Y S TÄVÄT vo iva t

tänä kesänä yhdistää mielilajinsa ja hyvän ruoan. Kesäkuun 10. päivä alkaa kuukauden mittainen kisaputki, kun Euro 2016-mestaruudesta pelataan kymmenessä kaupun- Bordeauxiin valmistuu kesäkuuksi viinille oma gissa, mm. Parii- kulttuurikeskus, Cité du Vin. sissa, Lyonissa, Nizzassa ja Marseillessa. Syksyinen viikonloppu, 23.25.9. on omistettu ruoalle koko Ranskassa. Fête de la GastViinin pyhättö ronomie tuo pöytiin keittiömestareiden taidonnäytteitä Kesäkuussa viini saa oman edullisin menuhinnoin. museonsa Bordeauxiin. Cité du Vin on viinin ja sen ympärille kietoutuvan kulttuurin Kestosuosikki keskus. Täällä tutustutaan viiniteon historiaan vuosituRanska on suomalaisten keshansien saatossa. tosuosikki vuodesta toiseen. Viinimatkailulle on avattu Vuonna 2014 siellä vieraili myös oma sivustonsa Visit220 909 suomalaista. KesälFrenchWine.com lä lentojen määrä Ranskaan kasvaa, ja tulevana kesänä suorilla lennoilla pääsee PaModerni kauppahalli riisiin, Nizzaan ja Biarritziin. Ja jos määränpää on itäisesPariisin keskustaan, Louvsä Ranskassa, esim. Lyonissa, ren museon ja Pompidou-kesei kannata unohtaa hyvää yhkuksen puolitiehen, avattiin teyttä Geneven kautta. maaliskuussa uudenlainen Ranskan turistitoimisto moderni kauppahalli-ostosselkeytti nettisivujensa osoitkeskus, La Canopée des Halteen. Entisen aToutDeFranles. Sinne kannattaa suunnacen tilalle on tullut nyt yksinta shoppailemaan tai ainakin kertainen www.france.fr. lounaalle.

V I P F I N L A N D I N per ustaja Benny Smeds kuvailee itseään siuntiolaiseksi maalaispojaksi, jonka tie vei Sveitsiin ja Yhdysvaltoihin opiskelemaan hospitality-alaa. Suomeen palattuaan hän työskenteli useissa hotelleissa, mm. Crowne Plazassa, Kämp-, Glo- ja Klaus K-hotelleissa, ravintoloissa ja pitopalveluissa. ”Huomasin, että asiakkailla on vaikeuksia löytää Suomesta haluamaansa palvelua. Mietin kuka voisi tehdä asialle jotain ja totesin, että minun pitää tehdä se itse”, Benny kertoo.

Henkilökohtainen palvelu VIP Finlandin asiakaskunta koostuu sekä liike- että vapaa-ajan matkustajista, sekä kotimaasta että ulkomailta, joskin ulkomaisten asiakkaiden osuus on suurempi. ”Palvelujamme käyttävät sekä ryhmät että yksittäismatkustajat, yritykset ja suurlähetystöt. Palvelu on aina henkilökohtaista ja niitä tarvitseva löytää meidät useimmiten netistä tai yhteistyökumppaniemme kuten hotellien, matkatoimistojen ja lentoyhtiöiden – kautta”, Benny kertoo. ”Vaikka nimemme on VIP Finland, palvelumme ei välttämättä ole kallista. Asiakkaalta kysymme toiveiden lisäksi aina myös budjettia ja järjestämme sen mukaan mitä he haluavat”. Lisätiedot vipfinland.com

Laaja yhteistyöverkosto Vuosien varrella rakennetun yhteistyökumppanien verkoston ansiosta asiakas saa mitä haluaa. ”Muodostamme yhdessä service societyn, autamme yrityksiä ja asiakkaita löytämään toisensa. Luksusja VIP-palvelut voivat käsittää mitä tahansa, yksityiskoneista lentolippuihin, hotelleihin, erilaisiin aktiviteetteihin, privaattiopastuksiin ja butler-palveluihin.” Bennyn verkostot ulottuvat myös taidemaailmaan ateljeevierailuineen ja vaikka raakasuklaan valmistukseen. Toinen yrityksen osa-alue

HOTELLIUUTISIA LYHYESTI RADISSON BLU GRAND HOTEL TAMMER. Vuonna 1929 avattu hotelli Tammer on nyt käynyt läpi mittavat uudistustyöt ja avattiin jälleen maaliskuun lopulla. Suurimmat uudistukset on toteutettu hotellin kokous- ja juhlatiloihin mutta myös sisääntuloaula on uusittu ja huoneissa on mm. Magic Bed -vuode, jossa on nukkujan mukaan muokkautuva älypatja. SCANDIC SIGNATURE. Scandic monipuolistaa hotellivalikoimaansa lanseeraamalla Signature-hotellikonseptin. Niitä yhdistää omaleimainen luonne ja historia. Ensimmäinen ”by Scandic” -nimellä kulkeva hotelli on kuvan toukokuussa avattu Tukholman Haymarket by Scandic. Suomen ensimmäinen uuden hotellikonseptin mukainen hotelli on Helsingin Scandic Marski, josta tulee Marski by Scandic vuonna 2018.

Vanajanlinna näyttämönä luokkakokoukselle ja misseille Vanajanlinna Hämeenlinnassa oli näyttämönä huhtikuun lopulla, kun Luokkakokous 2 -filmiryhmä kuvasi siellä uutta elokuvaa. Filmiryhmän jälkeen Linnan saapuivat missifinalistit. KAIKKIEN AIKOJEN reissu jat-

kui, kun Taneli Mustosen Luokkakokous-elokuvan jatko-osan kuvaukset käynnistyivät Hämeenlinnan Vanajanlinnassa huhtikuussa. Luokkakokous 2 – Polttarit -elokuva tulee ensi-iltaan pikavauhtia jo tämän vuoden lopulla. Elokuvan päärooleissa nähdään ensimmäisen osan lailla Sami Hedberg, Aku Hirviniemi ja Jaajo Linnonmaa.

Missit palasivat ”Parin vuoden tauon jälkeen myös missikisojen finaali kuvataan taas Vanajanlinnassa. Miss Suomi kruunataan

Äitienpäivänä avattu kenttä on huippukunnossa. Linna Golf valittiin viime vuonna Suomen parhaaksi kentäksi ja sai Golf Digestin kilpailussa kuusi palkintoa yhdeksästä. Ääniä annettiin yli 40 000.

perjantaina 13. toukokuuta”, kertoo Vanajanlinnan markkinointijohtaja Mika Walkamo. Missikisoille odotetaan yli miljoonaa katsojaa.

ANCHORAGE

HELSINKI VANCOUVER SEATTLE

STOCKHOLM TRONDHEIM

EDMONTON

PORTLAND

ICELAND

OSLO GOTHENBURG COPENHAGEN BERGEN STAVANGER BILLUND HAMBURG FRANKFURT MUNICH ABERDEEN AMSTERDAM GLASGOW BRUSSELS ZURICH MANCHESTER MILAN BIRMINGHAM LONDON PARIS GENEVA HEATHROW ORLY & CDG & GATWICK

DENVER

BARCELONA

MINNEAPOLIS / ST. PAUL

MADRID CHICAGO TORONTO MONTREAL

WASHINGTON D.C.

BOSTON NEW YORK

HALIFAX

JFK & NEWARK

ORLANDO

Islantiin ja Pohjois-Amerikkaan – nopeasti ja mukavasti

Uudet kohteet 2016 – Chicago ja Montreal + www.icelandair.fi

8

4 • 2016 MAY


LYHYESTI YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLISEMPI FINLANDIA. Eckerö Linen m/s Finlandiasta tuli entistä ympäristöystävällisempi, kun alukseen asennettiin toukokuun alussa absorptiojäähdytin, jonka avulla laivan ilmastoinnin vaatimaa polttoaineen kulutusta saadaan pienennettyä merkittävästi. Absorptiojärjestelmän avulla laivan koneiden hukkalämpö kerätään talteen ja sitä hyödynnetään laivan jäähdytyksessä kesällä. Vähentynyt polttoaineen kulutus alentaa hiilidioksidi-, rikkidioksidi- sekä typenoksidipäästöjä. MINNE TÄNÄ VUONNA? New York Times on tehnyt oman listansa, minne tänä vuonna on mentävä. Listalla on monia USAn kohteita, mm. North Dakota, Utah, Michigan ja Washington D.C, ulkomaisia kohteita mm. Mosambik, Skåne Ruotsissa, Århus Tanskassa, Road of Seven Lakes Argentiinassa jne. Lista löytyy nytimes.com –sivulta haulla 52 places to go in 2016. MYANMARIN KASVULUKUJA. Matkustus Myanmariin kasvoi viime vuonna jopa 52% edellisvuoteen verrattuna. Epäillään kuitenkin, että nyt ilmoitetusta 4,7 miljoonasta turistista suuri osa on oman maan kansalaisia ja kauppiaita, jotka ID-kortilla ylittävät rajan naapurimaiden puolelta. Viime vuonna Myanmarissa toimi 340 hotellia, kun vuotta aiemmin määrä oli 290. SLOVENIAAN MATKALLA? Ljubljanassa on avattu Slovenia taidemuseo vuosien kunnostustöiden jälkeen. Upeasti restauroitu talo ja sen uudet näyttelyt ovat visiitin väärti. Kaupungille on myös myönnetty European Green Capital 2016-titteli. UBER MOOTTORIPYORAT. Ensimmäiset moottoripyörä-Uberit ovat saapuneet Bangkokiin. Niiden uskotaan saavat suosion etenkin työmatkaliikenteessä. Uber on levittäytynyt jo 68 maahan. NAME AND SHAME. Vietnamin Nha Trangin viranomaiset ottavat käyttöönsä ”name & shame –listan”. Siihen kootaan hotellit ja ravintolat, jotka koettavat huijata asiakkaita. Huonosta palvelusta ja huijaamisesta kiinni jääneet hotellit ja ravintolat listataan matkailutoimiston sivulla.

Rinta rinnan -näyttely Kaapelilla

Koska elämä on parasta aalloilla.

Hotelli- ja ravintolamuseossa Helsingin Kaapelitehtaalla on mielenkiintoinen Rinta Rinnan -näyttely. Se on toteutettu yhteistyössä Palvelualojen ammattiliiton PAM ry:n kanssa. Miia Manner NÄY TTELYSSÄ ON esillä yli sata valokuvaa naisten työn merkityksestä, muutoksesta ja haasteista. Suuri osa hotelli- ja ravintola-alan työntekijöistä on 1900-luvulla ollut naisia, ja näyttely onkin kunnianosoitus heidän tekemälleen työlle. Naisten työpanos on ollut merkittävä, mutta palkka ja arvostus usein pienempi kuin miesten. Kokkien ja viinureiden työt menivät miehille, naiset saivat tyytyä keittäjän, perunankuorijan tai astianpesijän ammattinimikkeeseen. Myös huonot työolot ja kiire ovat leimanneet alan työtä. Työtä riittää edelleen esimerkiksi palkkauksen osalta, naisten tekemää työtä arvostetaan edelleen vähemmän kuin miesten.

Miltä kuulostaisi risteily Välimerellä? Tai ehkäpä Karibialla? Onnistuu. Loistoristeilyt on vuonna 2002 perustettu suomalainen yritys, joka on kasvanut Suomen suurimmaksi loistoristeilyjä myyväksi matkatoimistoksi. Meillä asiat tehdään oikein – järeällä ammattitaidolla, suurella sydämellä ja hymyllä. Olemme italialaisen Costa Cruises -varustamon päämyyntiedustaja Suomessa, ja samalla myös kuuden muun varustamon myyntiedustaja. Kauttamme onkin myynnissä yli 7 000 loistoristeilyä ympäri maailmaa. Halusitpa sitten Välimerelle, Karibialle tai vaikkapa Aasiaan, niin meiltä löytyy juuri sinulle sopiva risteily. Tutustu risteilytarjontaamme osoitteessa www.loistoristeilyt.fi, ota yhteyttä ja astu laivaan! Koska elämä on parasta aalloilla.

LADATUT ASEET. Yhdysvaltain lentokenttien turvatarkastuksissa löydettiin pelkästään helmikuussa 232 asetta, joita matkustajat olivat viemässä koneisiin. Ladattuja niistä oli 209.

puh. 010 231 6550 | myynti@loistoristeilyt.fi | www. loistoristeilyt.fi Mainos ikkunapaikka-lehteen.indd 1

25.2.2016 23.12

Tjäreborgin Suomen toimitusjohtajuus vaihtui emoyhtiön talousjohtajaksi Rinta rinnan -näyttely on esillä tammikuun 2017 alkuun asti.

Naisammattilaiset HYVÄSTIT PUULAIVOILLE. Vietnamin Halong Bayn kauniit puulaivat siirtyvät historiaan. Ne korvataan viiden vuoden aikana teräsrakenteisilla aluksilla. Syyksi ilmoitetaan turvallisuus. Samalla myös kielletään yli yön kestävien risteilyjen teko.

ROYAL BRUNEILLA HISTORIALLINEN LENTO. Täysin naisista koostuva ‘miehistö’ ohjasi Royal Brunei Airlinesin operoiman Boeing 787 Dreamliner -koneen Bruneista Jeddahiin, Saudi-Arabiaan, jossa naiset eivät saa ajaa edes autoa. Kapteeni Sharifah Czarena Surainyn mukaan lento osoittaa, että unelmat voivat toteutua. Maailman 130 000 lentäjästä vain 4 000 on naisia. VALTAMERIRISTEILIJÖIDEN NAISKAPTEENIT. Myös valtameriristeilijöillä on vain kourallinen naisia kapteeneina. 2007 Royal Caribbean nimitti maailman ensimmäisen naiskapteenin, Karin Stahre-Jansonin Ruotsista Monarch of the Seas -alukselle. Ensimmäinen amerikkalainen naiskapteeni nimitettiin viime vuonna Celebrity Cruises -yhtiön Summit-alukselle. Ison Britannian P&O Cruises, Cunarnd ja Silverseas –varustamot ovat saaneet viime vuosina naiskapteenit. Regent Seven Seas -yhtiön ensimmäinen naiskapteeni, italialainen Serena Melani, nimitettiin juuri Seven Seas Mariner -aluksen ruoriin.

4 • 2016 TOUKOKUU

Näyttely tarkoituksena on tarjota naisammattilaisille mahdollisuus samaistumiseen ja oman työidentiteetin pohtimiseen. Koskettavat kuvat ja aidot tarinat kertovat myös naisten välisestä solidaarisuudesta ja huumorista, joiden avulla työtaakkaa kevennetään edelleen. Näyttely on osa Hotelli- ja Ravintolahenkilökunnan Liiton historiaprojektia, ja sen suojelijana toimii PAM ry:n puheenjohtaja Ann Selin. Lisätietoja hotellijaravintolamuseo.fi.

Baleaareille ekovero Baleaareille ollaan suunnittelemassa ekoveroa 1.7. alkaen. BALEA AREILLE, ELI Mallor-

can, Menorcan, Ibizan, Formenteran ja pienelle Cabreran saarille on heinäkuun alussa tulossa ekovero. Veron suuruus on 50 sentistä kahteen euroon per yö, per matkustaja, hotellin tasosta riippuen. Vero peritään kaikilta yli 16-vuotiailta matkustajilta. 1.11.–30.4. vero on puolet yllämainitusta.

Regina Sippelin ura eteni nopeasti pohjoismaisen konsernin kakkosnaiseksi KTM Regina Sippel aloitti Tjäreborgin Pohjoismaisen emoyhtiön Thomas Cook Northern Europe –konsernin talousjohtajana maaliskuun alussa tänä keväänä. Hän ehti olla Suomen yksikön toimitusjohtajana puolitoista vuotta. Konsernin pohjoismainen päämaja on Tukholmassa, mutta Sippelin asemapaikka pysyy Helsingissä. Viime vuonna konserni teki kaikkien aikojen parhaan tuloksen. ”Olemme siis onnistuneet varsin hyvin, nyt on vaan jatkettava kohti uusia haasteita.”

Antti Haukkamaa REGINA SIPPEL aloitti Tjä-

reborgilla pääkirjanpitäjänä toukokuussa 2011. Ura on edennyt nopeasti ensin talousjohtajaksi ja syksyllä 2014 Suomen yksikön toimitusjohtajaksi. Kutsu siirtyä koko Pohjoismaiden konsernin päämajaan Tukholmaan avautui Sippelille aikaisemmin kun hän olisi uskonut. ”Olisin mielelläni jatkanut Tjäreborgin toimitusjohtajana, sillä minulla oli upea tiimi ja voin rehellisesti sanoa, että rakastin työtäni. Kun minulle tarjottiin tämä uskomaton mahdollisuus, niin olisin ollut hullu jos en olisi ottanut sitä vastaan. En usko, että olisin noussut konsernimme kakkosnaiseksi jos en olisi tehnyt useampiakin hyviä asioita viimeisen viiden vuoden aikana, kun olen ollut konsernin palveluksessa. Siitä lähtien, kun aloitin Tjäreborgilla, olen ollut aktiivisesti kehittämässä toimintaa ja olen monesta saavutuksestani ylpeä”, painottaa Sippel. Sippel luotsaa Suomea siihen saakka, kunnes uusi toimitusjohtaja nimitetään. Väliajan Tjäreborgin operatiivisesta toiminnasta vastaa KTM Christian Grönli, jo-

Luottamus ja palvelu Regina Sippel Rodoksella Lindoksen maisemissa.

ka samalla toimii norjalaisen sisaryhtiön Vingin toimitusjohtajana.

Asemapaikka Helsingissä Sippel hoitaa konsernin talousjohtajan tehtäviä Helsingistä käsin. Perheeseen kuuluu aviomies ja 6-vuotias poika. ”En nähnyt tarpeelliseksi muuttaa heidän arkeaan. Joudun toki reissaamaan melkein viikoittain Helsingin ja joko Tukholman, Kööpenhaminan, Lontoon tai Frankfurtin välillä. Pitää vaan mieheni kanssa suunnitella arkipäivämme hyvin tarkasti. Olemme myös hyvin onnekkaita, sillä isovanhemmat ovat tukijoukkueemme.” Sippelillä on alaisia kaikissa Pohjoismaissa ja hän kokeekin, että suurin haaste uudessa tehtävässä tulee olemaan, miten hän onnistuu johtamaan tiimiään, joka istuu eri maissa.

Konsernin asiakastyytyväisyys on hyvin korkealla kaikissa Pohjoismaissa. Sippelin mukaan heillä on vahva ja luotettu brändi. Se on ensiarvoisen tärkeää nykymaailmassa, josta on tullut entistä epävarmempi. Yritys, joka pystyy tarjoamaan asiakkailleen lisäarvoa perustuen luotettavaan imagoon sekä laadukkaaseen ja asiakaslähtöiseen palveluun, tulee olemaan kannattava tulevaisuudessakin. Sippel ottaa esille myös mielenkiintoisen trendin, joka on havaittu Isossa-Britanniassa. Nykypäivän nuoret haluavat taas asioida liikkeissä eivätkä ainoastaan netissä. He haluavat henkilökohtaista asiakaspalvelua ja kaipaavat luotettavia asiantuntijoita, jotka pystyvät auttamaan heitä valinnoissaan. Hän kiteyttää sen seuraavasti: ”Kun mahdollisuudet ovat rajattomat, kaipaamme hieman ohjeistusta, vaikka emme ikinä myöntäisi sitä.”

9


Tatarstan on yksi Venäjän taloudellisesti kehittyneimmistä ja viehättävimmistä alueista. Se sijaitsee Venäjän keskiosassa, mahtavan Volgan mutkassa, 800 kilometriä Moskovasta länteen. Finnair lentää Helsingistä Tatarstanin pääkaupunkiin, Kazaniin kolme kertaa viikossa. Lento kestää vain 2,5 tuntia. Tatarstan tarjoaa matkailijoille erinomaiset puitteet; yli 220 hotellia, mukaan lukien kansainvälisten suurten ketjujen hotellit ja monia korkeatasoisia SPA-hotelleja. Nykyaikaisessa ja viehättävässä Kazanissa on lukuisia kahviloita ja ravintoloita, erinomaisia ostos- ja viihdekeskuksia, rauhaisia puistoja sekä maailmanluokan urheilu- ja kulttuuritarjontaa. Kaupungissa järjestetään vuosittain mm. kansainväliset oopperajuhlat, jotka on nimetty Fjodor �aljapinin mukaan sekä kansainväliset klassisen baletin festivaalit, jotka on omistettu Rudolf Nurejevin muistolle. Matkan aikana kannattaa käydä kaupungin konserttitalossa, missä on usein korkealuokkaisia konsertteja kohtuuhinnoin. Tatarstanissa eri uskontokunnat ovat asuneet sovussa jo vuosituhansia. Kaupungissa on niin muslimi- kuin ortodoksiseurakunnatkin ja yhtä lailla niin 52 moskeijaa kuin kirkkoakin. Alueella on kaksi UNESCOn maailmanperintökohdetta; Kazanin Kreml kaupungin keskustassa ja historiallinen Bolgarin kaupunki. Kazanin Kreml on 1100-luvulta ja sen muurien suojissa on useita nähtävyyksiä, mm. Kul �arifin sinivalkoinen moskeija, joka on yksi Venäjän suurimmista. Sen vieressä seisoo upea Venäjän ortodoksien katedraali sekä karmivan tarinan omaava, Kazanin viimeisen kuningattaren mukaan nimensä saanut kalteva torni.

Tatarstan

Historiallinen Bolgarin kaupunki sijaitsee 180 kilometrin päässä Kazanista. Siellä eli aikoinaan edistyksellinen sivilisaatio; kaupunkiin rakennettiin jo varhain vesijohtojärjestelmä ja kaupunkilaiset nauttivat kylpylöiden iloista. Islam saapui alueelle jo vuonna 922 ja 1400-luvulla se oli yksi mongolialaisten perustaman valtio, Kultaisen ordan, pääkaupungeista. Kaupungista löytyy edelleen rakennelmia tuolta ajalta.

Land of 1001 Delights

Luontoystävät nauttivat Tatarstanissa yhtyvien Volga- ja Kama-jokien tarjoamista ainutlaatuisista maisemista ja linnustosta. Paras tapa nauttia alueen luonnosta on lähteä Volgan risteilylle. Volga on leveimmillään Bolgarin kaupungin kohdalla. Siellä rannalta toiselle on matkaa jopa 43 kilometriä. Upeat maisemat siivittävät risteilyä mahtavalla Volgalla. Kuutisenkymmentä kilometriä Kazanista Volgaa pitkin pohjoiseen sijaitsee linnoituskaupunki Sviyazhsk. Tsaari Iivana Julma rakensi saarelle kaupungin vuonna 1551, valmistellessaan hyökkäystä Kazaniin. Saarella on edelleen pieni puukirkko noilta ajoilta. Saarella tuntee menevänsä sata vuotta ajassa taaksepäin; siellä ei ole julkista liikennettä eikä teollisuutta saati moderneja rakennuksia. Rauhaisa pieni kylä keskellä Volgaa hengittää omaan hiljaiseen tahtiinsa. Tule matkalle Tatarstanin värikkääseen historiaan ja kulttuuriin. Me annamme Sinulle tervetulolahjaksi opastetun Volgan jokiristeilyn Sviyazhskin linnoituskaupunkiin � ilmaiseksi� Mutta pidä kiirettä, sillä lahjan saavat vain 1000 ensimmäistä suomalaista vierailijaa.

visit-tatarstan.com Kysy tarkempia tietoja seuraavista Tatarstanin matkoja myyvistä toimistoista: Arial Travel +358 401 547 780 arialtravel.fi

10

Etelämatkat +358 505 722 197 etelamatkat.fi

Matka-Prima +358 207 689 900 primatours.fi

Lähialuematkat +358 966 895 730 lahialuematkat.fi

Traveller +358 9 660 002 traveller.fi

4 • 2016 MAY


Suomalainen startup-yritys tähtää maailmanvalloitukseen

Meetingpackage.com tuo työkalun kokousten hallinnointiin Monissa yrityksissä kokousten ja tapahtumien hallinnointi on työlästä ja aikaa vievää. Usein niillä ei ole tarkkaa kuvaa paljonko rahaa tilaisuuksiin uppoaa. Kokouspaikkoja ja –hotelleja työllistää tarjouspyyntöruljanssi, jonka tulokset eivät aina vastaa työhön käytettyä aikaa. Meetingpackage.com haluaa uusilla ratkaisuillaan helpottaa sekä palveluntuottajien että asiakkaiden työtä, jotta tilaisuuksien järjestäminen olisi mahdollisimman helppoa. Esa Aalto SUOMESSA NYT 1,5 vuotta ko-

kouspaketit.com -brändin alla toimineen yrityksen perustaja ja pääomistaja Joonas Ahola on aiemmin toiminut 8 vuotta tapahtuma-alalla. ”Jos suoraan sanotaan, niin hermo meni tarjouspyyntöjen epäammattimaisuuteen. Ihmiset käyttävät turhan paljon aikaa ja energiaa hyödyttömään paperinpyörittelyyn. Hotellit saavat paljon tarjouspyyntöjä eri lähteistä, mutta välttämättä kohderyhmä ei ole sovelias, hintataso ei ole sitä mitä asiakas on olettanut tai tarjouspyyntö on lähtenyt jo 15 muuhunkin paikkaa. Lähdin ratkaisemaan sitä, miten yritysten kokousvarauksia ja hallinnointia voitaisiin yksinkertaistaa.”

Taustalla tunnettuja nimiä Tuloksena oli meetingpackage.com -järjestelmä, jossa kokouksen järjestäjä pystyy vertailemaan eri kokouspaikkoja ja hintoja, tekemään varauksia ja hallinnoimaan niitä suoraan yhdessä paikassa. Takana on nyt kaksi rahoituskierrosta ja taustalla joukko ideaan uskovia enkelisijoittajia, muun muassa matkailualan hyvin tuntema Mika Kiljunen ja yrityksen neuvonantajana toimiva Kari Österlund.

Helppo vertailla ja hallinnoida ”Suurin osa kokouksista on aika suoraviivaisia ja standardimuotoisia: esimerkiksi yhden päivän kokoukseen tarvitaan tila 8 tunniksi, lounas

ja kahdet kahvit. Tarjoammekin neljää helppoa standardipakettia, neljän, kahdeksan, 24 ja 36 tunnin kokouksia varten”, Joonas kertoo. ”Käyttäjä kertoo toiveensa ajankohdan, sijainnin ja henkilömäärän mukaan ja järjestelmä tarjoaa tähän soveliaimmat tilat. Parhaillaan integroidutaan suoraan hotellien kalenterijärjestelmiin, joten myös reaaliaikainen varaustilanne tulee näkymään järjestelmässä vielä tämän kesän aikana.” Kaikki kommunikaatio ja keskustelu sujuu järjestelmässä suoraan hotellin ja asiakkaan välillä. Myös laskutus tapahtuu normaalisti suoraan hotellista. ”Tarjoamamme hinta on aina vähintään yhtä hyvä kuin hotellista suoraan saatu hinta. Näytämme normaalihintojen ja mahdollisten tarjoushintojen lisäksi haluttaessa myös yritysasiakkaan omat sopimushinnat, mikä helpottaa vertailua.”

Reaaliaikainen raportointi Yrityksille automaattinen raportointi ja turvallisuusaspektit ovat tärkeitä asioita. ”Kaikki data löytyy meiltä reaaliajassa ilman lisäkustannuksia. Tilastot kertovat paljonko rahaa kokouksiin käytetään, paljonko tehdään varauksia, kuka ne tekee, miten ne jakautuvat eri muuttujien kesken ja paljonko kaikkeen käytetään aikaa. Järjestelmässä pystyy myös budjetoimaan omat kokousbudjetit esim. yrityksen eri osastoille. Multihierarkisen järjestelmän ansiosta käyttäjiä voi olla samassa organisaatiossa useita ja tilastotiedot nähtävillä halutuille henkilöille.”

LYSTIKÄSTÄ MATKAA KOKO PERHEELLE. Poikkea Päivä Tallinnassa -risteilylle koko perheen voimin tai vietä leppoisa hotelliloma Virossa. Suomalaisella m/s Finlandialla matka lahden yli sujuu rattoisasti buffetherkkuja nauttien, edullisia ostoksia tehden ja viihteen parissa. Kesällä laivalla viihtyvät erityisesti lapset, joille on oma leikkihuone ja omat herkut buffetissa. Kaksi lähtöä Helsingistä joka päivä.

Meetingpackage.comin Joonas Aholan suomalainen menestystarina tähtää nyt ulkomaille.

Koko palvelu on täysin maksuton kokousta varaaville tahoille, yritysten travel managereille ja organisaatioille.

Katse maailmalle ”Suomessa meillä on nyt tarjolla noin 600 kokouspakettia aina Lappia myöten, mukana on myös Viron kohteita. Maaliskuussa aloitimme kansainvälistymisen ja tavoitteena onkin tuoda 50 000 kokoustilaa globaalisti asiakkaiden varattavaksi vuoden 2016 aikana. Aloitamme laajentumisen aluksi Euroopan tärkeimmistä kokouskohteista.” Maailmanlaajuisesti kokouksiin käytetään vuodessa noin 100 miljardia euroa. ”Tällä pelikentällä riittää tilaa. Tarkoituksemme ei ole jäädä vain pieneksi pelaajaksi Suomessa. Muualla Euroopassa ja maailmassa arvostetaan suomalaista teknologiaa ja osaamista, ja nyt täältä lähdetään ottamaan globaalia markkina-aluetta haltuun. Vaatimaton tavoite!”, Joonas nauraa.

MATKAMYYNTI puh. 06000 4300 (1,75 €/puhelu+pvm/mpm)

eckeroline.fi N I M E S TÄ Ä N H U O L I M AT TA S U O M A L A I N E N

Nordic Thai ProAm kokoaa Scandic avaa Pohjoismaiden golfhuiput Vaasassa Marraskuussa ensi kertaa järjestettävä korkean tason Nordic Thai ProAm -golfturnaus on alku jokavuotiselle perinteelle.

Tourism Authority of Thailandin Executive Director Tanes Petsuwan (kuvassa keskellä) julkisti uuden golftapahtuman GoExpo-messuilla Helsingissä. Ympärillä muuta TAT:n väkeä, vasemmalla Tarja Koivisto Helsingistä ja Pakkanan Winijchai Tukholmasta, oikealla Veena Bohlin Tukholmasta ja Nattachit Oonsiam Bangkokista.

THAIMAAN MATKAILUVIRASTO TAT:N yhteistyössä suoma-

TIETOPAKETTI KARIBIALTA. Caribbean Tourism Organizationin järjestämä Roadshow-kiertue

saapui Helsinkiin viime kuussa. Matkatoimistoväellä oli illan aikana mahdollisuus tutustua lähemmin Karibianmeren saariin, niiden erityispiirteisiin ja monipuolisiin aktiviteetteihin - kuten Antiguan ja Barbudan slogankin osuvasti kertoo, ”The beach is just the beginning”. Mukana workshopissa olivat Carol Hay Caribbean Tourism Organization takanaan Cherrie Osborne, Antigua and Barbuda Tourism Office, Patricia Massó Dominica Tourist Office, Carolyn Brown Anguilla Tourist Board, Ieva Zelca Atlantic Link, Anita Borsje Barceló Hotels & Resorts, Don McDougall Cayman Islands Department of Tourism, Marina Grazia Marino Bahamas Tourist Office, Lorraine Grant Caribbean Tourism Organization, Jean Christophe Robles Nassau Paradise Island Promotion Board, Anita Nightingale Barbados Tourism Marketing ja Mari Suihko Royal Caribbean Cruises. Lisätiedot: caribbean.co.uk

4 • 2016 TOUKOKUU

laisen Golfreseptin kanssa ideoima tapahtuma pidetään tänä vuonna Pattayalla Siam Country Clubilla, jossa pelattavien kolmen kilpakierroksen ohella viikon aikana pelataan myös kolme vapaamuotoisempaa tutustumiskierrosta muilla alueen golfkentillä.

Viisi joukkuetta joka maasta Tapahtumaan osallistuu viisi joukkuetta jokaisesta neljästä Pohjoismaasta. Nämä 60 golfharrastajaa muodostavat joukkueet 20 huippuammat-

tilaisen kanssa. Vuoteen 2018 mennessä tavoitteena on saada mukaan jo 240 pelaajaa. ”Joka vuosi Thai ProAm -kisaan valitaan uusi kohde. Valinnanvaraahan meillä riittää yli 250 maailmanluokan golfkentästä, Bangkokin lisäksi rantakohteissa kuten Pattaya, Hua Hin, Koh Samui ja Phuket sekä sisämaassa esimerkiksi Chiang Mai, Chiang Rai tai Khao Yai”, kertoo TAT:n Euroopan, Lähi-idän ja Afrikan aluejohtaja Tanes Petsuwan. Golfresepti ja TAT koordinoivat projektia Pohjoismaissa laajan yhteistyöverkoston ja golfvaikuttajien kautta.

Vaasan Kantarellis hotellista tulee kesäkuussa Scandic Vaasa. Mittavat laajennustyöt alkavat.

Scandic hotelli avataan Vaasassa kesäkuussa.

1930 - LUVULL A VALMISTU NUT Pohjalaisen painotalo

muutettiin hotelliksi vuonna 2009 ja se on toiminut Kantarellis hotellin nimellä. Kiinteistön omistaja Airaksinen Capital Oy on nyt solminut Scandic Hotels Oy:n kanssa pitkäaikaisen vuokrasopimuksen. Hotellin laajennustyöt käynnistetään Airaksinen Capitalin toimesta heti avaamisen jälkeen. 68-huoneisen Scandic Vaasa -hotellin edustalla sijaitsevalle tontille rakennetaan tornitalo, mikä kaksinkertaistaa huonemäärän ja lisää kokous- ja kongressikapasiteettia 400 neliöllä. Laajennustyöt saadaan valmiiksi vuoden 2017 loppuun mennessä.

11


Entistä enemmän räätälöityä koulutusta

Amadeuksen webinaareilla hurja suosio Amadeus Finlandin yhtenä painopistealueena kuluvana ja ensi vuonna on ”customer intimacy”, suomeksi ilmaistuna vaikkapa asiakasta lähempänä oleminen. Matkatoimistoasiakkaiden tarpeita ja toiveita kuunnellaan herkemmällä korvalla ja järjestelmäkoulutusta tarjotaan entistä enemmän räätälöitynä. Esa Aalto PERINTEISESTI AMADEUKSEN

koulutustarjonta on Suomessa ollut vahvaa. Aiemmin se on ollut pitkälti perinteistä luokkahuonekoulutusta. Viimeisten vuosien aikana koulutustarjontaa on muokattu vahvasti verkossa tapahtuvan webinaarikoulutuksen suuntaan. ”Suomi on suhteellisen iso maa ja asiakkaiden saaminen luokkahuoneeseen on ollut haastavaa”, perustelee muutosta Amadeus Finlandin tuotteista ja palveluista vastaava johtaja Samuli Sakari. ”Tällä hetkellä jo yli 90 prosenttia koulutuksistamme järjestetään webinaareina keskittyen kerrallaan yhteen järjestelmän osa-alueeseen, esimerkiksi hintaperheisiin tai lisäpalveluiden varaamiseen.” Myös kansainvälisessä Amadeuksessa muutokseen on havahduttu. ”Vielä vuosi sitten meiltä kyseltiin huolestuneena, mitä luokkahuonekoulutuksillenne on oikein tapahtunut. Kerroimme paikalliset tarpeet ja saamamme palautteen. Nyt monilla muillakin markkinoilla on Suomen esimerkin mukaisesti siirrytty entistä enemmän webinaareihin”, Samuli kertoo. ”Etuna on, että näin pystytään lyhyessä ajassa saamaan kiinni paljon ihmisiä ja keskittymään yhteen asiaan kerrallaan.”

Koulutuksille kova kysyntä Amadeuksen webinaarit ovat kestoltaan lyhyitä sessioita, joihin on helppo irtautua työpäivän lomassa. Aikaa niihin kuluu keskimäärin tunti-puolitoista, kertoo koulutuksia järjestävä Amadeus Finlandin kouluttaja Jaana Wahl. ”Webinaarimuotoisia koulutuksia olemme järjestäneet jo useamman vuoden ajan, aiemmin vain kutsuimme niitä virtuaalikoulutuksiksi. Viimeisen vuoden aikana olemme panostaneet eritoten erilaisiin Best practises –webinaareihin sekä uusien toiminnallisuuksien esittelyihin webinaarien muodossa”, Jaana jatkaa. ”Kuluneena keväänä olemmekin webinaarikoulutusten lisäksi järjestäneet kolmetoista esittelywebinaaria aiheista uusi HTML-muotoinen matkakuvaus sekä uusi palvelukatalogi. Näissä kevään esittelywebinaareissa meillä on ollut yli 250 osallistujaa - kysyntää olisi ollut enemmän kuin pystyimme tarjoamaan. Ensimmäiset täyttyivät heti niiden julkaisemisen jälkeen ja lisäwebinaaritkin niiden julkaisemista seuraavana päivänä. Osallistujarajana on yleensä pidetty 20 henkeä per webinaari, mutta esim. palvelukatalogi-webinaarin huiman suosion myötä osallistujamäärää on laajennettu jopa yli 30 henkeen, jotta mahdolli-

12

Helmi Liiketalousopisto tuo vaihtoehtoja oppimiseen Helmi Liiketalousopisto on matkailualan koulutuksen aktiivinen uudistaja ja Suomen suurin matkaopaskouluttaja. Viime syksynä se lanseerasi matkailualan aikuiskoulutuksen oppimisympäristöksi Yritys&InnovaatioLABin.

simman moni halukas pääsisi mukaan.”

User Forumeissa etsitään ratkaisuja Uutta ovat myös tunnin mittaiset User Forumit matkatoimistoasiakkaille, joilla on usein omia työkaluja, kumppaneita ja prosesseja. User Forum kokoontuu neljä kertaa vuodessa tai sen mukaan, miten forumissa käsiteltäviä asioita kertyy. ” Olemme saaneet tätä kautta matka-asiantuntijat yhteisen pöydän ääreen keskustelemaan heidän päivittäisestä Amadeus-työstään, etsimään ja löytämään yhdessä malleja ja ratkaisuja eri tilanteisiin ja tarpeisiin.” User Forumin tuloksena loppuvuodelle on tulossa asiakaskohtaisia koulutuksia.”Itse emme välttämättä olisi näitä hoksanneetkaan. Myös olemassa oleviin ratkaisuihin toivotaan brush-upeja ja kertausta”, Jaana kertoo. ”Meillä on myös merkittävä asiakasryhmä, joiden Amadeus-työ painottuu ryhmävarauksiin, jotka ovat aivan oma taiteenlajinsa. Syksyllä tarkoituksena onkin järjestää ryhmävarauksiin ja Selling Platformin käyttöön työvälineenä keskittyviä webinaarikoulutuksia.”

Quickit vielä monella tallella Amadeuksen agenttisivusto eli e-support centre on sähköinen tietopankki, joka on suunniteltu tukemaan matkatoimistojen varaustyötä. Se sisältää havainnollisia videoita helpottamaan matka-asiantuntijoiden työskentelyä. ”Pyrimme tarjoamaan e-supportin kautta paljon tietoa juuri niistä asioista, joista meille tulee eniten kyselyitä tai soittoja”, Jaana toteaa. Monen matkatoimistoammattilaisen työpöydältä löytyy vielä vuonna 1999 viimeksi julkaistu Amadeus Transaction Guide -kirjanen tai tuttavallisemmin Amadeus Quick, josta tietoa haetaan edelleen. ”Saamme myös yhä kyselyitä, milloin seuraava Quick ilmestyy! Tämä kuvastaa sitä, että alalla on oltu kauan, omaan kappaleeseen on tehty tärkeitä muistiinpanoja eikä kirjasesta suostuta luopumaan. Ehkä uuden käyttöliittymämme myötä voisimme tehdä e-supportiin uuden ”quickin” jonka halukkaat voisivat myös itselleen tulostaa”, Samuli miettii.

Uusi käyttöliittymä tulossa Amadeuksen uuden matkatoimistokäyttöliittymän, Selling Platform Connectin, pilotointi alkaa jo tämän vuoden aikana muutaman matkatoimiston kanssa samalla keräten kokemuksia ja kommentteja päivittäisestä työskentelystä. Vuoden 2017 aikana on tarkoitus aloittaa laajamittai-

Team Lapinlahti, Jaakko Aarniala, Olga Wilén ja Pirjo Nurmi, tuotti Winter Fun Day -tapahtuman maaliskuussa.

” YRIT YS &INNOVA ATIOL AB -MALLISSA opiskelijat otta-

Amadeus Finlandin Jaana Wahl kehottaa webinaareihin osallistujia kysymään ja kommentoimaan rohkeasti. ”Useimmiten moni muukin osallistuja miettii juuri samaa kysymystä.”

semmat koulutukset ja käyttöönotot. ”Oman henkilökuntamme kokemukset uudesta järjestelmästä ovat positiivisia ja sen arvioidaan nopeuttavan merkittävästi työskentelyä matkatoimistoissa. Uudessa käyttöliittymässä on vahvasti panostettu graafiseen käytettävyyteen. Tekninen kehitys on mennyt kymmenessä vuodessa huimasti

eteenpäin, eli nyt puhutaan aivan eri asiasta kuin vanhan Selling Platformin graafisesta puolesta, joka on jäänyt meillä varsin vähälle käytölle. Esimakua uudesta on antanut jo Hotels Plus -toiminnallisuutemme, joka helpottaa ja nopeuttaa hotellivaraamista merkittävästi”, Samuli sanoo.

Amerikkalaisturistien kilpajuoksu Kuubaan Presidentti Obaman historiallisessa Kuuban vierailun delegaatiossa oli mukana myös matkailualan operoijia, jotka haluavat olla paikalla, kun amerikkalaisturistit rynnivät maahan. Sopimuksia tehtiinkin ja hotellioperaattorit nähdään piankin Kuubassa, ensimmäiset risteilyt sinne tehtiin jo kuun alussa. AMERIKKALAISTEN MATKUSTAJIEN määrä Kuubassa kas-

voi viime vuonna 77 % edellisvuoteen verrattuna. Vaikka amerikkalaisturistien määrä on kasvanutkin jo reippaasti ja indismatkustajatkin pääsevät jo maahan, rajoituksia on vielä runsaasti. Pelkälle lomamatkalle ei vieläkään saa lähteä vaan syyn täytyy olla esimerkiksi opintomatka.

Risteillen Carnival Corporation sai pitkään haluamansa luvan pysähtyä risteilijöillään Kuubassa ja aloitti jo tämän kuun alussa sinne risteilyt uuden Fathom-brändin 704-paikkaisella Adonilla. Vielä viime metreille oli epäselvää, saako se ottaa mukaansa Kuubassa syntyneitä matkustajia, mutta muutama päivä ennen ensiristeilyä lupa heltisi. Viikon risteilyillä pysähdytään mm. Havanassa, Cienfuegossa ja Santiago de Cubassa. Mennen tullen käydään myös Dominikaanisessa Tasavallassa. Carnival on ensimmäinen varustamo, joka 50 vuoden jälkeen pääsee risteilemään Kuubaan. Myös muut amerikkalaisyhtiö seilaavat Kuuban vesillä piakkoin.

vat yrittäjämäisellä otteella haltuun alan liiketoiminnan – tuotteistamisen, hinnoittelun ja markkinoinnin sekä palvelujen testauksen ja jalkautuksen – tekemällä aitoja ja kaupallisesti tavoitteellisia projekteja yrityksille ja yhteisöille. Projektitiimeittäin kehitetään uniikkeja matkailupalveluita, joiden tavoitteena on aikaansaada uutta bisnestä, uudistaa ja laajentaa asiakaskuntaa”, kertoo Helmi Liiketalousopiston matkailualan aikuiskoulutuksen kehittämispäällikkö Anu Nylund. ”Saimme heti alkuun LAB-kohteiksi tunnettuja nimiä: Lapinlahden entinen mielisairaala, Teurastamo, Uusimaa-viikko, Hotelli Krapi, Suomenlinna, Haltia ja Tentsile -palvelukonsepti. Pilottina uusille palveluille toimi Lapinlahden maaliskuinen Winter Fun Day –tapahtuma.”

Koulutusuutuuksia Syksyllä niin ikään startannut Urban&Nature -koulutus, jossa luonto- ja eräoppaat saavat oppia urbaaniin opastyöhön, city-oppaat tarinointiin ja luontoelämysten löytämiseen vaikka keskeltä Helsinkiä, jatkuu ja monipuolistuu. Lisämausteiksi tulevat Suomi 100-vuotisjuhlateema sekä ruokamatkailu yhdessä ravintolakoulu Perhon kanssa. Matkatoimisto- ja opastuspalvelut jo monipuolisesti kattava koulutusrepertuaa-

ri tukevoituu sekin syksyllä Haaga-Perhon kanssa yhteistyössä aloitettavalla ”roudareille ja managereille” suunnatulla tapahtumatuot-

Yritys&InnovaatioLABin kummina ja herättelijänä toimii Aalto Yliopiston yli-innovaatioaktivisti Anssi Tuulenmäki.

tajakoulutuksella. Ulkomaanoppaiden osalta yhteistyö Aurinkomatkojen kanssa jatkuu ja kokonaan uutta koulutusyhteistyötä availlaan Espanjaan.

Perho Liiketalousopisto aloittaa Ravintolakoulu Perho ja Helmi Liiketalousopisto sulautuvat yhdeksi koulutusyhtiöksi, joka on saanut nimekseen Perho Liiketalousopisto. Tavoitteena on luoda monipuolinen ravintola-, matkailu-, hyvinvointi- ja liiketalouden toimialoja kehittävä ja niille työvoimaa kouluttava ammatillinen oppilaitos. Koulutustoiminta alkaa uudessa koulutusyhtiössä tammikuussa 2017.

Amerikkalaisturistien määrä kasvoi Kuubassa viime vuonna 77 %.

Starwood ja Marriott Ensimmäinen yhdysvaltalainen hotelliketju, joka sai luvan operoida Kuubassa, oli Starwood Hotels & Resorts, jonka Marriott osti vaiherikkaiden käänteiden jälkeen muutama kuukausi sitten. Heti Starwoodin jälkeen myös Marriott sai luvan aloittaa hotellitoiminnot Kuubassa. Starwood-ketjuun liittyvät aluksi legendaarinen Hotel Inglaterra sekä Hotel Santa Isabel, joista tulee Starwoodin Luxury Collectionin hotelleja. Hotel Quinta Avenidasta tulee sen sijaan Four Points by Sheraton-ketjun hotelli. Airbnb sai luvat toimia Kuubassa jo viime vuoden huhtikuussa.

FINAVIA SAI KUMMILUOKAN. Finavia on saanut Haaga-Heliasta kummiluokakseen matkailun liikkeenjohdon koulutusohjelman opiskelijat. Kummiluokkasopimuksen myötä yhteistyö tiivistyy muun muassa moninaisina tehtävänantoina, joissa kehitetään Finavian, ilmailualan sekä Suomen eri lentoasemien toimintaa ja tätä kautta koko Suomen matkailualaa. Finavia pystyy hyödyntämään nuorten aikuisten näkökulmia ja löytämään joukkoonsa uusia matkailualan kykyjä. Kuvassa vasemmalta Finavian HR Partner Sami Laine, henkilöstöjohtaja Kaarina Soikkanen, Haaga-Helian rehtori Teemu Kokko ja matkailun liikkeenjohdon koulutusohjelmajohtaja Minna Halmetoja.

4 • 2016 MAY


LENTOUUTISIA LYHYESTI RYAN AIR PALASI TAMPEREELLE. Tampere-Pirkkalan lentoasemalta pääsee taas suorilla lennoilla Saksan Bremeniin ja Unkarin Budapestiin. Kumpaankin kaupunkiin lennetään kaksi kertaa viikossa lokakuun loppuun asti. UIA SRI LANKAAN. Ukraine Airlines aloittaa 1. marraskuuta uuden reitin Sri Lankan Colomboon kahdesti viikossa. Menolennot operoidaan tiistaisin ja perjantaisin, paluut keskiviikkoisin ja lauantaisin. TAP LISÄÄ AMERIKAN LENTOJA. TAP Portugal aloittaa lennot Lissabonista Bostoniin 11.6. ja New Yorkin JFK:lle 1.7. Yhtiö lentää Yhdysvalloissa jo New Yorkin Newarkin kentälle sekä Miamiin. Lennot operoidaan uusilla A330-koneilla. LENTOKENTTÖVERO DUBAIHIN. Dubain lentokentällä peritään 1.7. alkaen noin 9 euron (AED 35) suuruinen lentokenttävero. Se veloitetaan myös vaihtomatkustajilta. Arviot tämän vuoden matkustajamääristä Dubain kentällä liikkuvat 86 miljoonan tienoilla, se tietää lähes 800 miljoonan euron tuloja vuodessa. THY BOGOTAAN JA PANAMA CITYYN. Turkish Airlines lentää toukokuussa jo 115 maahan, kun se aloittaa lennot Kolumbian Bogotaan ja Panama Cityyn. Lennot Istanbul-Bogota-Panama City-Istanbul operoidaan 4.5. alkaen kolme kertaa viikossa. QANTAS WIFI. Australialainen Qantas tarjoaa ensi vuonna matkustajilleen ilmaisen WiFin kotimaan lennoilla. Se asentaa kaikkiin sen A330 ja B737 –koneisiin langattomat yhteydet niin, että vähintään 148 tietokonetta per kone voi samanaikaisesti olla nopeassa nettiyhteydessä.

Lisää lentoja Lapin lumille Lapin hurmos jatkuu. Lufthansa ilmoitti aloittavansa lennot myös Ivaloon. LAPPI SAA KUUDENNEN kan-

sainvälisen reittilentonsa, kun Lufthansa aloittaa ensi talvena lennot A319-koneilla Frankfurtista Ivaloon. Reitti tullaan operoimaan ajalla 17.12.-25.3. Yhtiö lentää myös kahdesti viikossa Münchenistä Kittilään. Hiljattain uusista reiteistä Lappiin ilmoittivat myös saksalainen Germania (Berliini– Rovaniemi ja Düsseldorf–Kittilä) sekä brittiläinen Monarch (Lontoo–Kittilä ja Manchester–Kittilä).

Kesän golfpaketti

Muotinäytös kakkoskiitotiellä

alk.

Finnair ja Finavia tuovat seitsemän eurooppalaisen ja aasialaisen huippusuunnittelijan luomukset HelsinkiVantaan lentoaseman kiitotielle toukokuussa.

120 €/hlö/yö

Sis. majoitus 4 hengen huoneistossa, aamiainen, kuntosalin käyttö ja green fee Linna golfin kentälle. Tervetuloa Suomen parhaimmalle kentälle!

Hotel & Restaurant I Golf & Country Club -K aikki kohdallaan -

vanajanlinna@vanajanlinna.fi I Puh. 0600 550 120 (0,8 €/min+pvm/mpm) Muoti valtaa Helsinki-Vantaan kiitotien toukokuussa.

MUC SUBWAY. Münchenin lentokentän terminaali 2:n ja satelliittiterminaalin välillä on aukaistu nopea metro, joka kulkee välin noin minuutissa. Satelliitissa on viisi uutta Lufthansan loungea sekä 27 porttia. HALPALENTOYHTIÖT LUAN PRABANGIIN. Laosin suosituin turistikohde, Luang Prabang on tähän asti kieltänyt halpalentoyhtiöiden lennot kaupunkiin. Nyt kielto on kumottu ja tänä vuonna ainakin neljä yhtiötä aloittaa liikenteen tähän Unescon maailmanperintökohteeseen. Listalla ovat ainakin Thai AirAsia, Malaysia AirAsia, HK Express ja SilkAir. Luang Prabangiin lentävät tällä hetkellä mm. Thai Airways, Bangkok Airways ja Lao Airlines. HALONG BAY SAA LENTOKENTÄN. Yksi Vietnamin suosituimmista nähtävyyksistä, Halong Bay, on vihdoin saamassa lentokentän. Kenttä aukaistaan loppuvuonna 2017 ja se pystyy käsittelemään kaksi miljoonaa matkustajaa vuodessa. Kenttä tulee sijaitsemaan noin 50 kilometrin päässä Halonginlahdesta.

MATCH MADE IN HEL – The Runway -kampanja tuo Helsinkiin suunnittelijoita Kiinasta, Koreasta, Japanista, Britanniasta, Ruotsista, Tanskasta ja Suomesta. Erikoinen muotinäytös nähdään Helsinki-Vantaan kiitotie kakkosella 24. toukokuuta. Näytöksen suunnittelijat on valittu siten, että he edustavat muodin kiehtovimpia ilmiöitä. Suunnittelijat esitellään Match Made in HEL -kampanjasivustolla osoitteessa www.matchmadeinHEL.com.

Maailman pisin lento Emirates operoi maailman pisintä lentoa.

EXPEDIAN KUMPPANUUSILTA. Muutaman vuoden Suomessa omalla yksiköllä toiminut Expedia järjesti ensimmäisen kumppanuusiltansa Helsingissä. Mukana oli Expedian kanssa yhteistyötä tekevät hotellit ja sidosryhmät. Expedia-ryhmään kuuluvat Hotels.com, Hotwire, Trivago, Venere ja Via Egencia. Suomalaishotellien määrä Expedian sivustoilla kasvaa hyvää vauhtia. Kuvassa Expedian Suomen Market Manager Mikko Hurtta, Hotelli Arthurin Ilona Paatero, Hämeenkylän Kartanon ja Hotelli Kuninkaantien Maiju Lahdelma, Expedian Area Manager Finland, Denmark & Iceland Niklas Holmqvist sekä Anna Nybäck Hellsten Hotel Apartments. Kuvasta puuttuu Expedian tiimin Joel Pakalén, Associate Market Manager Finland.

4 • 2016 TOUKOKUU

E M I R AT E S A L O I T T I v i i m e kuussa suorat lennot Dubaista Aucklandiin. Matkan pituus on 14 200 kilometriä, mikä on nelisensataa kilometriä pidempi kuin Qantasin vuonna 2014 aloittama Sydney-Dallas -lento. Paluulento Aucklandista Dubaihin kesti 17 tuntia 15 minuuttia. Ensilento operoitiin A380-koneella mutta lennetään normaalisti Boeing 777-koneella. Yhtiön piti aloittaa maaliskuun lopussa vielä hieman pidempi lento Dubai-Panama City, joka olisi kestänyt 17 tuntia 35 minuuttia. Lennon aloitusta kuitenkin siirrettiin vuoden loppuun tai ensi vuoden puolelle.

Lokakuussa Dohan kautta maailmalle Qatar Airwaysilla luja usko Suomeen Ensi lokakuussa lennot Helsingistä Dohaan aloittava Qatar Airways kävi Suomessa esittelemässä yhtiötään ja suunnitelmiaan paikallisille matkatoimistoille ja yritysasiakkaille. Ensikommentit Suomen matkailuammattilaisilta ovat olleet poikkeuksetta kiittäviä. koneilla – nyt jo isoilla Dreamlinereilla”, Pernilla korostaa. Koneen businessluokassa on 12 paikkaa, kaksi vierekkäin, ja economy-luokassa 132 paikkaa. Lentohintaan sisältyy matkatavaraa 30 tai 40 kiloa, istumapaikan varaus, ruoat ja juomat, viihdejärjestelmän käyttö ja amenity kit.

Esa Aalto ”POSITIIVINEN VASTAANOTTO

vahvistaa oikeaksi Helsingin-reitin avauspäätöksemme. Suomi on muista Pohjoismaista poiketen Oneworld-allianssin kotikenttää, mikä myös varmasti helpottaa meitä saamaan jalansijaa Suomessa”, uskoo Qatar Airwaysin Pohjoismaiden aluejohtaja Christian Deresjö.

Kovaa kasvua

Suomeen vahva paikallinen edustus

Pernilla Tillas ja Christian Deresjö odottavat innolla yhtiönsä Suomen-valloitusta.

Yhtiön Pohjoismaiden aluekonttori Tukholmassa vastaa alueellisesta markkinoinnista. Joka markkinalla on myös oma kaupallinen tiimi. ”Suomeen tulee 9 hengen kaupallinen tiimi, jossa maajohtajan alaisuudessa toimivat myyntiedustajat, taloushallinto ja agentti- sekä ryhmämyynti. Lisäksi muodostamme 7 hengen lentokenttätiimin. Yhteensä palkkaamme Suomeen noin 16 henkeä”, Christian kertoo. ”Vahva läsnäolo paikallisilla markkinoilla on yksi menestyksen avaimista”.

voi hengähtää ja jaloitella puolimatkassa”, toteaa Qatar Airwaysin Ruotsin ja Suomen myyntipäällikkö Pernilla Tillas. ”Vain muutama prosentti matkustajista jää Dohaan, loput jatkavat eteenpäin muihin kohteisiin”. ”Haluammekin luoda mahdollisimman hyvät jatkoyhteydet kohteisiimme. Jos haluttuna päivänä sellaista ei löydy, kannattaa tarkistaa myös edellinen tai seuraava päivä”, Pernilla kehottaa.

Puolimatkan krouvi

Helsingistä lennot aloitetaan Airbusin A320 neo-koneilla. ”Vaihto laajarunkokoneeseen voi käydä nopeastikin, jos myynti kehittyy suotuisasti. Muista Pohjoismaista lensimme aluksi myös kapearunko-

Doha on Helsingistä noin kuuden tunnin päässä. “Se on puolivälissä matkalla moneen kohteeseen eli yhden superpitkän lennon sijaan

All inclusive-hinnoittelu

Qatar Airways lentää nyt jo 157 kohteeseen. ”Ensi kuussa nämäkin tiedot ovat jo vanhoja”, Pernilla nauraa. ”Neljän vuoden päästä liikennettä on tarkoitus olla jo kaksinkertainen määrä”. Yhtiön tilauskirjoissa on uusia koneita 70 miljardin US-dollarin edestä. Dohan kaksi vuotta sitten avattu lentokenttä vetää vuosittain 28 miljoonaa matkustajaa. Parin vuoden päästä valmistuva laajennus kasvattaa vuosikapasiteetin 50 miljoonaan. Businessmatkustajia hemmotellaan valtavalla loungella, josta luvataan löytyvän aina istumapaikka. Economyssa matkustavillekin on oma lounge, jonne sisäänpääsy maksaa 65 dollaria. Transitalueella on hotelli, jossa voi rentoutua spa-osastolla tai uima-altaalla. Mikäli vaihtoaika Dohassa ylittää 8 tuntia, tarjoaa Qatar Airways matkustajilleen ilmaisia stopover-paketteja.

13


Chillaillua olkkari-lobbyssa

Holiday Inn Helsinki City Centre avattiin raikkaasti uudistuneena Holiday Inn-ketjun hotelleihin on viime vuoden aikana tuotu uusi rento lobbytyyli. Suomessa se löytyy jo Tampereelta ja nyt myös muutama viikko sitten avatusta, Helsingin rautatieaseman vieressä olevasta Holiday Inn City Centrestä. Hotelli oli muutaman kuukauden suljettuna ja avattiin täysin uudistuneena. Leena Aalto PIRTEÄ OLOHUONE ottaa sisääntulijat kutsuvasti vastaan heti ulko-ovelta. Sinisiä, punaisia ja keltaisia nojatuoleja, pieniä sohvapöytiä ja jakkaroita on mukavasti pistelty sinne tänne. Nurkasta löytyy suojaisampi ”pesä” ja yhdeltä seinustalta kodinomainen TV-nurkkaus. Vastaanottotiskin takana vastaan tulee pöytäfutis ja edempänä rento tila töiden tekoon. Holiday Innien uusi Open Lobby on lanseerattu jo liki 30 hotellissa Euroopassa. ”Open Lobbyn tarkoitus on muuttaa hotellin aulatila yhteiseksi alueeksi, joka tarjoaa viihtyisää oleskelua hotellivieraille, mutta avaa ovensa myös kaikille kaupunkilaisille. Tarjolla on erikoiskahveja tai drinkkejä mielihalujen mukaan ja kellon ympäri on tarjolla ajankohtaan sopivia aterioita aikaisista aamupaloista myöhäisiin illallisiin”, vinkkaa hotellinjohtaja Mari Salonen.

Raikkaat huoneet Kaikki hotellin 174 huonetta ovat saaneet remontin aikana

uuden ilmeen. Kaikista huoneista löytyy monen mieleen oleva vedenkeitin sekä minibaari. Kuten muissakin Holiday Inn -hotelleissa, myös täällä on neljän tyynyn menu. ”Ja sänkyjen vieressä oleviin pistokkeisiin tulee virtaa, vaikka avainkortin ottaa paikaltaan pois”, Salonen kertoo. Kaikki Helsingin Restel-hotellit ovat mukana nk. China Ready-ohjelmassa, mistä enemmän viereisessä jutussa.

Ruokaa kellon ympäri ”Hotellin ravintolan ruokalista on uudistunut, ja hotellin

Restelin Holiday Innin brand manager Timo Vehmas runsaan aamiaispöydän ääressä. Aamiaistarjoilun erikoisuutena on kaikissa Holiday Inneissä oleva pannukakkuautomaatti.

Restel ottaa huomioon kiinalaismatkustajat Viime vuonna kiinalaisten yöpymiset Suomessa kasvoivat hieman yli 40 %. Hotelliketju Restel vastaa nyt kiinalaisten toiveisiin tuomalla kesällä osaan hotelleistaan China Ready-konseptin.

Holiday Inn City Centerin hotellinjohtaja Mari Salonen esitteli hotellin uusittuja huoneita. Kiinalaismatkustajille on mm. aamutossut, laajempi teevalikoima sekä kiinalaisia TV-ohjelmia.

Värikäs ja kotoisa aula kutsuu viettämään aikaa ja seurustelemaan kahvikupin tai muun juoman ääressä.

asiakas saa purtavaa yölläkin, sillä syötävää on saatavilla 24/7. Jatkossa keittiön ruokia voi hakea helposti myös mukaan. Ja esimerkiksi Caesar-salaatti on helppo eväs napata vaikka kesäpiknikille Töölönlahden rannalle ”, Salonen muistuttaa. Lounaalle hotellin kakkoskerrokseen ovat tervetulleita myös muut kuin majoittuvat asiakkaat.

Jatkuvaa uudistusta ”Helsingissä on tällä hetkellä noin 8600 huonetta 52 hotellissa. Restelin markkinaosuus

on noin 19 %. Uusia hotellihankkeita on pääkaupunkiseudulla useampiakin mutta veikkaan, että sellainen 6-10 toteutuu”, kertoo Restelin operatiivinen johtaja Jari Laine. ”Mekin uudistamme tai teemme uutta 1-2 hotellin vuosivauhdilla.” Helsingissä onkin alkuvuodessa nähty myönteisiä merkkejä. ”Monta vuotta peräkkäin on ollut aika tasaista ja hotellien käyttöaste on liikkunut siellä 69,5 % kieppeillä. Alkuvuonna kasvu on ollut hienoiset 1,5 %”, iloitsee Laine.

KESÄN ALUSSA Restelin 10 hotelliin jalkautuva China Ready –konsepti tuo mukanaan kiinalaisten toivomien mukavuuksien ohella myös UnionPay-maksumahdollisuuden. Mukana olevat hotellit ovat pääkaupunkiseudulla Holiday Inn Helsinki Vantaa Airport, Helsinki City Centre ja West Ruoholahti sekä Cumulus Airport, Rantasipi Airport ja Crowne Plaza Helsinki. Tampereella Holiday Inn Tampere Central Station, Kemissä Cumulus ja Rovaniemellä Rantasipi Pohjanhovi ja Rantasipi Polar.

Teetä ja TV-kanavia China Ready -konsepti näkyy hotelleissa mm. kiinankielisinä opasteina sekä tervetulopakettina, joka sisältää tietoa

lähialueen kohteista ja palveluista. Hotelleissa on tarjolla laajempi teevalikoima sekä mahdollisuus katsoa kiinankielisiä tv-ohjelmia. Hotellien ravintoloissa on tarjolla kiinalaiseen makuun sopivia ruokia sekä aamiaisella että ryhmämenuissa. Lisäksi juomavalikoimaan on tulossa kiinalaista olutta. Hotellien työntekijät perehdytetään kiinalaiseen kulttuuriin sekä tapoihin, ja lisäksi kiinalaisille tarjotaan palvelua heidän omalla äidinkielellään, joko kieltä taitavien työntekijöiden tai vähintään puhelinpalvelun muodossa. Hotelleissa voi kesästä alkaen maksaa hotelli- ja ravintolaostokset kiinalaisten suosimalla UnionPay-luottokortilla.

Mukavin tapa matkustaa

Pietariin Lisätiedot ja varaukset myynti@stpeterline.com tai w09 6187 2000 St. Peter Line Suomi

14

St. Peter Line Suomi

@stpeterlinesuomi

www.stpeterline.fi 4 • 2016 MAY


Alpeille, hiekkarannalle vai viinimatkalle

Idyllinen ja monipuolinen Slovenia houkuttelee helppoudellaan Kahden miljoonan asukkaan Slovenia on aktiivilomailijan keidas, joka on helppo ottaa haltuun muutamassa päivässä. Euroopan pienimpään pääkaupunkiin Ljubljanaan lentää Helsingistä reilussa kahdessa ja puolessa tunnissa.

VIETNAM AIRLINES Nopeat ja kätevät yhteydet Suomesta Vietnamiin, sekä muualle Aasiaan ja Australiaan! Yli 27 yhteyttä viikoittain Helsingistä. Edulliset hinnat kaikissa 3:ssa matkustusluokassa. GSA Suomessa: Airtouch Oy, Vietnamairlines@airtouch.fi Puh: 020 1557400

Bled-järven maisemaa hallitsevat ympäröivät vuoret, kimmeltävä järvi pienine saarineen ja 100 metrin korkeudessa sijaitseva linna.

Miia Manner ITALIAN , UNK ARIN , Itävallan ja Kroatian syleilyssä lepäävän maan voi ajaa päästä päähän kolmessa tunnissa. Jos aamulla herää Alpeilta, voi syödä lounaan pääkaupungissa Ljubljanassa ja löytää itsensä illalla Adrianmeren rannalta.

Järven rannalle Slovenian Alpeilla sijaitseva Bledin kaupunki on Slovenian tunnetuimpia lomakohteita, joka houkuttelee kirkkaansinisellä järvellään ja pienelle saarelle rakennetulla barokkikirkollaan. Bledin alueella viihtyy myös aktiivilomailija, Triglavin kansallispuisto Bledin läheisyydessä kutsuu patikoimaan ja nauttimaan luonnosta. Sen dramaattisissa maisemissa on myös yksi Slovenian vanhimmista golfkentistä. Yksi Bledin vetonauloista on noin tuhat vuotta vanha linna, joka sijaitsee jyrkällä rantakalliolla yli sata metriä vedenpinnan yläpuolella. Ljubljanasta on matkaa Bled-järvelle noin 50 kilometriä.

Luontoon Slovenian itäosassa, 120 kilometrin päässä Ljubljanasta sijaitsee maan suurin luonnonsuojelualue Kozjansko. Alueen pisin merkitty reitti, 32 kilometriä pitkä Podsreda Trail, kiertää alueen kattavasti ja sivuttaa myös paikalliset markkinat ja Podsredan keskiaikaisen linnan. Kozjansko on myös kiipeilijälle, lintubongarille ja valokuvaajalle mainio kohde. Luonnonsuojelualueella sijaitsee myös yksi Slovenian viidestätoista geotermisestä kylpylästä.

Rannikolle Adrianmeren rannikolla sijaitseva Piranin kaupunki on säilyttänyt keskiaikaisen tunnelman, joka sekoittuu välimerelliseen kalastajakylämäisyyteen. Rantabulevardille sijoittuneet lukuisat ravintolat tarjoilevat italialai-

4 • 2016 TOUKOKUU

www.vietnamairlines.com

Gondolihissiajelulla hivellään sekä silmää että makunystyröitä.

Dulcis Mare -kouhuviinipullo kypsyy kaksi vuotta 18 metrin syvyydessä.

sesta keittiöstä vaikutteita saanutta ruokaa, jota höystetään Adrianmeren antimilla. Illallisen kruunaa alueen erikoisuus, Dulcis Mare -kuohuviini, jota kypsytetään kaksi vuotta 18 metrin syvyydessä meren pohjassa. Adrianmerestä pääsee nauttimaan myös hiekkarannalta käsin, Portorozin rannat sijaitsevat kiven heiton päässä Piranista.

Maan alle Luoteisosassa Sloveniaa, Piranin ja Ljubljanan välimaastossa sijaitsee Škocjan luolasto, joka ulottuu yli 200 metrin syvyyteen maan alle. Viiden kilometrin pituinen Škocjan tippukiviluolasto on Unescon maailmanperintökohde, jonka erikoisuutena ovat maanalaiset vesiputoukset ja rotkot. Luolasto on yksi maailman suurimmista ja yksi UNESCON maailmanperintökohteista.

Viinitilalle Maribor on Slovenian toiseksi suurin kaupunki, jota ympäröi sekä viininviljelykset että jylhät vuoristot. Viinitiloille tutustuminen käy kätevästi pyöräilyreittejä pitkin,

matkan varrella voi piipahtaa nauttimaan maalaiselämästä matkailijoita palvelevilla maatiloilla. Kaupungin keskustassa viiniä voi maisteilla lukuisissa viininmaisteluhuoneissa ja -kellareissa. Mariboriin, kuten kaikkialle Sloveniaan, kannattaa suunnata myös talviaikaan: kaupunkia ympäröivillä vuorilla on useita hiihtokeskuksia, joista tunnetuin on Rocla. Mariboriin on Ljubljanasta 120 kilometrin matka.

POHJOIS-KYPROS. Turkish Airlines ja Pohjois-Kyproksen turistitoimisto järjestivät yhdessä

infotilaisuuden huhtikuun alussa hotelli Havenissa Helsingissä. Viime vuonna suomalaisia vieraili Pohjois-Kyproksessa ainoastaan 2000 henkeä. Kyproksen saaren pohjoisosilla on paljon tarjottavaa hienojen hiekkarantojen ja auringon lisäksi. Suorat lennot suuntautuvat tällä hetkellä vain saaren eteläosiin Larnakaan ja Pafokseen. THY lentää Istanbulin kautta pohjoiseen Ercanin kentälle. Kuvassa vasemmalta M. Ugur Kelce THY:n Kyproksen toimistosta, Ersin Sola THY Helsinki, Selin Feza Akca Pohjois-Kyproksen turistitoimistosta, Yusuf Polat THY Helsinki ja Hüsnü Duba Pohjois-Kyproksen Helsingin tiedotustoimistosta.

Illallinen gondolihississä S l ove n i a n k i e r t o m at k a n kruunaa illalliselämys. Vain 25 kilometrin päässä Ljubljanasta, Krvavecin laskettelukeskuksessa valjastetaan kevään koittaessa gondolihissit illallispöydäksi. Ajelun aikana nautitaan kolmen ruokalajin illallisen lisäksi kauniista maisemista, auringonlaskusta ja pysähdyksen aikana paikallisesta musiikista. Seuraava illallinen järjestetään 27.5.2016. Lisätietoja jezersek. si/en/events. Finnair lentää Ljubljanaan maaliskuusta lokakuun loppuun asti neljä kertaa viikossa: maanantaisin, keskiviikkoisin, perjantaisin ja lauantaisin.

EUROOPAN SYDÄMESSÄ. Puolan, Tšekin, Slovakian ja Unkarin matkailutoimijat kävivät esit-

telemässä tarjontaansa Helsingissä. Tšekin lähetystössä pidetyssä tilaisuudessa oli mukana parikymmentä hotellia ja DMC:tä sekä maiden matkailutoimistot. Kuvassa vasemmalta Mario Križanovič Slovakian matkailutoimisto, Puolan suurlähettiläs Przemysław Grudziński, Puolan matkailutoimiston Malgorzata Hudyma, Tšekin matkailutoimisto Lucie Vallin, Tšekin suurlähettiläs Martin Tomčo, Unkarin matkailutoimisto Nóra Komoróczki, Slovakian suurlähettiläs Juraj Podhorsky ja Unkarin suurlähettiläs Kristóf Forrai.

15


Kiinassa on viestittävä kiinalaisittain

Mobiili ja matkakohteet ovat nyt Finnairin markkinoinnin keskiössä Finnair on jo vuosia asemoinut itsensä Aasian ja Euroopan välisten lentoyhteyksien toteuttajaksi. Kilpailu aasialaisten matkustajien saamisesta juuri Finnairin koneisiin vaatii dynaamisia markkinointikeinoja ja etabloitumista paikan päälle. Finnairin kaupallinen johtaja Juha Järvinen esitti yhtiönsä näkemyksiä Dublinissa pidetyssä Centre for Aviation CAPA 2016 Airlines in Transition –tapahtumassa ja sen yhteydessä kansainvälisen median haastatteluissa. Eero Havia JUHA JÄRVINEN sanoo, että

Rentoudu ja virkisty uudistuneessa Kylpylässä! Olemme tehneet mittavia uudistuksia maksimoidaksemme viihtyvyytesi kylpylässä. • Tilavissa kylpylän Deluxe-huoneissa nautit näköalasta ja rentoudu uudistuneella allasosastolla sekä saunapolulla. • Wellness & Beautyn aistikkaissa hoitohuoneissa hemmottelevia hoitoja kahdelle. • Haikko Anti-age Clinic tarjoaa veitsetöntä kauneuskirurgiaa kasvoille ja vartalolle. Tehokkaasti ja turvallisesti.

Laatuaikaa kahden kylpylässä – huonetarjous alk. 138 €/huone sis. yöpyminen viikonloppuna, aamiaisbuffet kahdelle ja sisäänpääsy kylpylään

13 8 €

alk. huone/yö

Hotelli Haikon Kartano & Spa · Haikkoontie 114, 06400 Porvoo 0600 151 31 (+0,81 €/min) · www.haikko.fi

Kartano Spa Kokous

Silja Europan kesäristeilyt Gotlantiin Menu Nordic kokkimaajoukkueen käsialaa Kesällä seilataan taas Gotlantiin, kun Silja Europa tekee kesäkuukausina yhteensä kuusi erikoisristeilyä Visbyhyn. Siljan laivoilla tarjolla olevan Menu Nordicin suunnittelee tulevaksi kesäksi Suomen kokkimaajoukkue. Miia Manner MENU NORDICIN ajatuksena

on hemmotella ruokaa rakastavia matkustajia ja se on kesän ajan Suomen kokkimaajoukkueen suunnittelema. Viiden ruokalajin Menu Nordic on tarjolla Siljan Tukholman laivoilla Bon Vivant -ravintoloissa 19.5. alkaen. Menu koostuu viidestä ruokalajista ja siinä panostetaan hyviin raaka-aineisiin ja erilaisten makujen yhdistelmiin. Menu Nordicin suunnittelua ja toteuttamista koordinoi keittiömestari Matti Jämsén, joka nimettiin keväällä vastaamaan Silja Linen laivojen ravintoloista ja niiden kehittämisestä. Kokkimaajoukkue edustaa Suomea muun muassa neljän vuoden välein järjestettävissä kokkien olympialaisissa. ”Menu Nordic sisältää kesällä tietysti kesäisiä makuja. Käytämme Menu Nordicissa aina pohjoismaisia raaka-aineita, kuten menun nimikin kertoo. Menussa panostetaan erilaisten makujen lisäksi siihen, että annokset ovat yksinkertaisia ja kauniita ja raaka-aineiden yhdistelmät ovat yllättäviä. Kesän Menu Nordicissa käytämme raaka-aineina muun muassa ruijanpallasta ja raparperia, ja mansikoitakin pääsee mais-

16

Finnairin brändillä on vuosia tehdystä työstä huolimatta yhä kosolti haasteita niin eurooppalaisilla markkinoilla kuin toiminnan varsinaisella polttopistealueella Aasiassa. Uusien Airbus 350 XWB-koneiden ansiosta saatu etulyöntiasema on juuri nyt oiva saumakohta terävöittää ja asemoida uudelleen lentoyhtiön brändiä.

Mobiilin valta-asema ”Lanseeraamme loppuvuoden 2016 aikana kansainvälisille markkinoille uuden webbisivuston ja täysin uudistetun mobiilialustan”, kertoo Järvinen. Kiinan valtavilla markkinoilla matkahaut tehdään nykyisin jopa 90-prosenttisesti mobiililaitteilla. ”Meillä on oltava 360 asteen näkökenttä siihen, miten asemoimme brändimme ja maksimoimme asiakaskokemuksen siten, että asiakas todella kokee saavansa lisäarvoa, joka synnyttää pitkäaikaisen asiakasuskollisuuden.” Uudistus on tarpeen myös lisäpalvelujen, ancillaries, integroimiseksi jakelukanaviin. Sähköinen alusta on nykymuodossaan pitkälle varausjärjestelmä, josta toki voi ostaa myös monia lisäpalveluja. Kuitenkaan tähän asti niitä ei ole onnistuttu integroimaan osaksi asiakkaan kanssa käytävää luontevaa dialogia. ”Nyt ensimmäisen kerran webbisivujen suunnittelun ytimessä ovat mobiilipalvelut, mutta haut toimivat jatkossa tietysti myös pöytäkoneilla. Tähän asti toteutukset on ensin laadittu pöytäkoneille ja sitten muunnettu mobiilikäyttöön”, selventää Järvinen.

Paikallinen asiantuntemus Menu Nordic tarjoilee nautiskelijalle mielenkiintoisia makuyhdistelmiä.

telemaan, niin kuin kesällä kuulukin”, kertoo Jämsén.

ti, koska reitti liikennöidään Tallinnan kautta.

Visbyn erikoisristeilyt

Kesäohjelmaa

Silja Europa risteilee Visbyhyn kesällä kuusi kertaa. Kneippbyn huvipuisto vesipuistoineen ja Peppi Pitkätossun Huvikumpu, Toftan Viikinkikylä ja Lummelundan tippukiviluolat viihdyttävät lapsia perillä. Myös aikuisille riittää nähtävää ja koettavaa tunnelmallisella saarella. Risteilyn hintaan sisältyy matkan lisäksi sekä meno- että tulomatkalla buffet-illallinen ja aamiainen. Lisämaksusta on saatavilla monenlaisia retkiä, jotka suuntautuvat eri puolille Gotlantia. Laiva viipyy Visbyssä koko päivän, klo 10.30-21.00. Jokaisella matkustajalla on oltava mukana passi tai poliisin myöntämä henkilökort-

Tallink Siljan laivoilla panostetaan kesällä lasten viihtymiseen. Harri Hylje, Muumi ja kokoustiloihin rakennetut Summer Centerit kutsuvat perheen pienempiä leikkeihin päivittäin 15.6.2016 alkaen. Lasten suosikkihahmo Harri Hylje saa oman shown, joka nähdään Helsinki-Tukholma reitin laivoilla menomatkalla. Paluumatkalla discoillaan tuttuun tapaan Muumin kanssa. Baltic Princessillä vietetään tähtien täyteistä viikkoa 5.-9.6. Laivalla esiintyy Robin, Eppu Normaali ja Apocalyptica. Esiintymisten lisäksi keikkaristeilyn aikana on paljon oheisohjelmaa artistiin liittyvällä teemalla.

Finnair lisää jatkossa markkinointiresurssejaan Kiinassa. ”Vaikka markkinointiamme johdetaan Helsingissä globaalista näkökentästä, erityisesti Kiinassa toteutuneen vahvan teknologisen kehityksen vuoksi on toimittava samaan aikaan paikallisesti. Kiinassa tulevan kesän mittaan käynnistyvä Shanghain tiimimme viestii kiinalaisella tavalla. Se ei toimi, että Suomessa ideoituja asioita vain käännettäisiin kiinalaisille.” Vastaavasti Japanin markkinoilla toimitaan japanilaisen tapaan. ”Yksin varausprosessit ja niihin liittyvä dialogi ovat erilaisia kussakin markkinassa.”

Matkakohde kärjessä Juha Järvinen arvioi, että erityisesti Aasian markkinoilla on painotettava matkakohteita. ”Me olemme tottuneet ko-

Finnairin kaupallinen johtaja Juha Järvinen Helsinki-Vantaan huoltohangaarissa, taustallaan yhtiön ylpeyden Airbus A350 XWB:n voimanlähde.

rostamaan lentoyhtiön osuutta ehkä liiaksikin. Kuitenkin bränditietoisuus eurooppalaisista lentoyhtiöistä on Aasiassa yhä varsin pientä. Markkinoimalla kohdetta, saamme helposti enemmän huomiota kuin markkinoimalla vain lentoyhtiötä”, sanoo Järvinen. Tämän toimivuudesta varsin hyviä näyttöjä maailmalla ovat saaneet aikaan mm. Islanti ja Singapore. ”Meidän on toimittava paikallisemmin, Kiinassa kiinalaisemmin, menettämättä kuitenkaan pohjoismaista otettamme.” In-flight palvelulla ja sen mielikuvilla on premium –tuotteissa, siis matkustamon etupäässä enemmän painoarvoa kuin economy-luokassa, jossa matkakohteen merkitys korostuu. ”Verkkoyhteydet lennon aikana ovat tätä päivää ja kevääseen 2017 mennessä kaikissa Finnairin kaukokoneissa on WiFi-yhteydet. ” Järvinen sanoo kuvaavasti, että Kiinan kieleen ei ole voitu istuttaa erisnimeä Finnair, vaan käännös tarkoittaa samalla yleisemmin suomalaista lentoyhtiötä, joka olisi englanniksi Finnish Airline. Tästä lähtökohdasta Finnairin on pystyttävä erottautumaan muista eurooppalaisista kilpailijoista tai ns. hiekkayhtiöistä.

Lisäpalvelut ja some Tarve lisämyynnin, ancillaries, kasvuun saa lentoyhtiön pohtimaan nykyisen markkinointinsa relevanttiutta, merkityksellisyyttä. Samalla Finnair Plus -kanta-asiakasohjelmaa on päivitettävä, mietittävä eri jäsenyystasojen rakenne ja oikeanlaiset edut. Loungetilojen riittävyys ja niissä vaadittava väljyys tiettyinä huippuaikoina esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentoasemalla on jo jonkinasteinen ongelma. ”Kanta-asiakasohjelma ja lentotuotteen asiakaskoke-

mus kulkevat mielestämme yhdessä. Markkinointia ja asiakasuskollisuutta ei voi eriyttää toisistaan”, sanoo Juha Järvinen. Hän lisää, että sosiaalisen median strategiaa on kehitettävä myös nykyisestä kampanjalähtöisyydestä laajemmin brändiä tukemaan. ”Samalla on kartoitettava, onko meillä itsellämme asiaan vihkiytynyttä väkeä ja yleensä keinoja selviytyä tästä itse vai onko tarkoituksenmukaisempaa etsiä partnereita, joille tehtävän voisi ulkoistaa. ” Facebookin elinkaaren hiipumista on jo aprikoitu, mutta Järvinen arvioi sen yhä kehittyvän ja toimivan ainakin nähtävissä olevalla lyhyellä tähtäimellä. Mikä sitten on seuraava iso juttu? Ennustajan osa on vaikea, mutta Juha Järvinen uskoo sen löytyvän yhä enemmän sosiaalisuuden ja jakamisen, sharing, alueelta. ”On selvää, että sosiaalisen median asema markkinointikanavana meidän keinovalikoimassamme yhä kasvaa”, sanoo Finnairin kaupallinen johtaja Juha Järvinen.

Alaska Air osti Virgin American Yhdysvaltojen länsirannikolla operoiva Alaska Air osti itärannikon vahvan toimijan, Virgin American.

Alaska Airilla ja Virgin Americanilla on päivittäin 1200 lentoa.

ALASKA AIR osti Virgin Ame-

ricanin 2.6 miljardilla dollarilla. Kun päälle laskee Virginin velat ja leasing-maksut, niin kaupan arvo oli noin 4 miljardia dollaria. Virginin Americanin suurin omistaja oli Richard Bransonin VX Holdings 54 prosentilla sekä newyorkilainen Cyrus Capital Partners LP. Tiedotteessa kerrotaan, että ainakin toistaiseksi molemmat brändit säilyvät. Myös JetBlue havitteli Virgin Americaa, mutta jätti lopulta tarjouskilpailun kesken.

Viidenneksi suurin Kaupan jälkeen Alaska Air on Amerikan viidenneksi suurin lentoyhtiö. Kaupan myötä se sai pääsyn tärkeille itärannikon lentokentille, New Yorkiin ja Washington D.C:hen. Uudella yhtiöllä tulee olemaan 1 200 päivittäistä lentoa. Yhtiöillä on yhteensä 114 kohdetta neljässä maassa. Yhtiön pääkonttori säilyy Seattlessa.

4 • 2016 MAY


Bagan kiristää villiä turismibisnestä Myanmarin Baganissa suosituin ilta-aktiviteetti on kiivetä pagodien päälle ja ihailla unohtumatonta auringonlaskua. Nyt sitä rajoitetaan ja alueen hotelleja määrätään purettaviksi. MYANMARIN VIRANOMAISET

ovat vihdoin huolestuneet satojen turistien alla rapautuvien pagodien kestävyydestä. Huolenaiheena on myös se, että monet turistit kiipeävät pagodien päälle epäsovinnaisissa asuissa ja jopa nukkuvat niiden tasanteilla. Maaliskuun alussa kiipeily kiellettiin. Se nostatti valtaisan vastustuksen ja nyt viranomaiset ovat avanneet viisi pagodaa, joiden päälle saa vielä kiivetä.

Uusi suomalainen omistajataho ja johto uskovat Långvik-hotellin liiketoimintamalliin Långvikin kokous- ja kylpylähotelli on uusien haasteiden edessä. Viime vuonna USAn asettamat Venäjään kohdistuvat pakotelistat muuttivat rajusti hotellin suunnitelmia. Liiketoimintaa päätettiin jatkaa uuden omistajatahon ja hotellinjohtajan voimin. Porkkalanniemen upea luonto, merenläheisyys ja monipuoliset kylpyläpalvelut ovat uuden kasvun lähtökohtia. Långvik on myös mainio kokous- ja kongressihotelli, sillä entisenä KOPin koulutuskeskuksena se tarjoaa tähän mahtavat tilat. Hotellihuoneita on liki sata ja varioitavissa olevat 27 kokoustilaa mahdollistavat jopa 400 hengen tilaisuuden. Antti Haukkamaa KIRKKONUMMELLA SIJAITSEVAN Långvikin kokous- ja kyl-

Hotelleille purkutuomio Viranomaiset ovat myös jo vuosia koettaneet saada historiallisesta Baganista Unescon maailmanperintökohteen. Esteitä on kuitenkin monia. Myöskään kiipeilyn salliminen 900-1300 -luvuilla rakennettujen pagodien päälle ei edesauta asiaa. Temppeleitä ja pagodoita on korjattu väärin ja hotelleja on rakennettu keskelle temppelialueita tai niiden lähietäisyydelle. Nyt villi meno saa lopun, kun Myanmarin hallitus määräsi kaikki väärään paikkaan rakennetut hotellit purkutuomioon. Hotelleja ja majataloja on yhteensä 42 ja osa niistä vasta rakenteilla. Hallitus kuitenkin myön-

USAn pakotelistat pistivät suunnitelmat uusiksi

Shwe San Daw Pagoda on yksi suosituimmista paikoista ihailla auringonlaskua.

si hotelleille vielä 10 vuoden toiminta-ajan, jotta ne pystyisivät keräämään nyt maksimaaliset tulot ennen purkamista.

pylähotellin tulevaisuus piti vielä viime vuonna olla yhtä juhlaa. Hotellin viereen oli suunnitteilla Teemu Selänne -halli, joka olisi merkinnyt myös hotellin laajennusta ja lisää huoneita. Asiakaskuntakin oli pitkälti valmiina, kansainvälisiä ja kotimaisia jääkiekkojoukkueita ja turnauksia, joissa liikkuu mediaa ja faneja sekä tietysti myös rahaa. Sveitsissä Lausannessa hotellijohtamisen koulutuksen saanut Inka Uusitalo-Raoult oli pakannut tavaransa Shanghaissa kotiinpaluuta varten ja irtisanoutunut Ascott Huai Hai Roadin johdosta aloittaakseen hotelli Långvikin johtajana. Tässä vaiheessa maailmanpolitiikan aallot rantautuivat myös Suomeen, kun USAn Venäjälle asettamat pakotteet alkoivat konkretisoitua. USA oli asettanut Långvikin silloisen omistajatahon eli Långvik Capitalin ja Roman Rotenbergin pakotelistalleen. Selänteen hallisuunnitelmat passitettiin jäähylle. Inka Uusitalo-Raoult, joutui hänkin miettimään, olikohan

paluu Suomeen ja uusi pesti Långvikissa sittenkään niin hyvä päätös.

Liiketoimintakauppa mahdollisti jatkon Långvik Capital myi viime syyskuussa hotellin liiketoiminnan suomalaisomistuksessa olevalle Ryokan Oy:lle. Inka Uusitalo-Raoult on yksi yhtiön osakkaista. Pakotteiden myötä paikan olisi myös voinut ajaa alas ja todeta, että nyt on liikaa kapuloita rattaissa. Liiketoimintakauppa mahdollisti toiminnan jatkon ja uusi johtoryhmä mietti vision. Långvik on alansa paras ja elämyksellisintä palvelua tarjoava hotelli. Uusitalo-Raoultilla tavoitteet ovat korkealla. ”Aion tehdä Långvikista Euroopan halutuimman kokous-, tapahtuma- ja minilomakohteen. Se on riittävän iso tapahtumiin, mutta sopivan pieni, jotta palvelu on henkilökohtaista.” Hän uskoo, että tavoitteisiin päästään Suomen valttikorteilla, upealla luonnolla merenrantamaisemissa, osaavalla henkilökunnalla, luotettavilla toimintamalleilla ja skandinaavisella designilla. ”Kun tähän vielä yhdistetään

Hotelli Långvikin liiketoimintaa pyörittävän Ryokan Oy:n hallitukseen kuuluvat Martti Ahto ja toimitusjohtaja Inka Uusitalo-Raoult hotellin Kekkosloungessa, jonka rekvisiittana on jättikokoinen kuva presidentti Urho Kekkosesta.

sydämellinen joustava palvelu, loistava ruoka, keskeinen sijainti Helsingin keskustan ja lentokentän lähellä sekä poikkeuksellisen laaja palveluvalikoima, niin paketti on valmis”, toteaa Uusitalo-Raoult.

Kansainvälinen kokemus kantaa Uusitalo-Raoult on johtanut hotelleja eri maissa. Joka paikasta on tarttunut mukaan jotain mielenkiintoista. ”Kii-

nassa opin, miten tuottaa mielihyvää asiakkaille. Kaiken menestyksekkään liiketoiminnan sydämenä on asiakaspalvelu. Kansainvälisissä ketjuissa työskennellessä oppii paljon. Långvikissa saa ja joutuu itse tekemään ilman, että jostain kaukaisesta pääkonttorista tulee nippu standardeja ja prosesseja toimeenpantavaksi. Toki se lisää myös vastuuta ja vaatii koko johtoryhmältämme kykyä organisoitua ja laatia strategioita. Ei voi jäädä odottamaan, että joku kertoo, mitä pitää tehdä”, painottaa Uusitalo-Raoult. Hänen mukaansa Långvikissa on tehty hyviä toimenpiteitä niin kulurakenteen, organisaation kuin palvelutarjonnan suhteen. Ne alkavat kantaa nyt hedelmää. Viime vuoden tulos oli positiivinen, tämä vuosi on lähtenyt käyntiin hienosti ja koko vuoteen suhtaudutaan Långvikissa toiveikkaasti. Yrityksissä tuntuu olevan paljon koulutustarpeita ja –haluja. Toukokuussa Långvik isännöi Ping Helsinki sisältömarkkinoinnin suurtapahtumaa ja kesäkuussa Next Triathlon Långvik. Molemmat ovat monen sadan hengen kansainvälisiä tapahtumia.

83 %

KOHTAA KOKO MAAILMA 19.–22.1.2017 Messukeskus matkamessut.fi Matka Workshop Day 18.1. Tule näytteilleasettajaksi Pohjois-Euroopan suurimpaan matkailualan tapahtumaan. Autamme mielellämme sinua onnistumaan: Myyntipäällikkö Rea Sandström puh. 050 382 6469, rea.sandstrom@messukeskus.com

2016 näytteilleasettajista tyytyväisiä messuihin

87 % Kävijöistä haluaa tutustua kotimaan kohteisiin.

WORKSHOP DAY Tarjoaa tehokkaita B2B-kontakteja.

Myyntipäällikkö Anna Molander-Bry puh. 040 812 7566, anna.molander-bry@messukeskus.com Myyntipäällikkö Marco Simonen puh. 040 450 3350, marco.simonen@messukeskus.com Yhteistyössä:

4 • 2016 TOUKOKUU

Toimeksiantaja:

Partnerimaa 2017:

17


Elämysmatkat vie Pyeongchangiin

In memoriam Pentti Sulonen 6.3.1925–14.4.2016 S u o m e n m at k at o i m i s t o a l a n merkittävimpiin vaikuttajiin 1960–1980-luvuilla kuulunut toimitusjohtaja Pentti Sulonen menehtyi viime kuussa 91 vuoden ikäisenä. Pentti Sulonen teki pitkän uran Kansan Matkatoimistossa, sittemmin Matkarengas Oy:ksi muuttuneessa yhtiössä. Oman työnsä ohella Sulosella riitti paloa myös koko matkatoimistoalan kehittämistyöhön. Hän toimi 25 vuoden ajan SMALin edeltäjän, Suomen Matkatoimistoyhdistyksen (SMY), luottamustehtävissä. SMY:n puheenjohtaja hän oli vuosina 1982–1985. Itseoikeutettuna SMY / SMALin kunniajäsenenä Pentti Sulonen oli vuodesta 1986 lähtien. Kielitaitoisena ja diplomaattisena neuvottelijana Pentti Sulonen oli alan edustaja lukuisissa neuvottelukunnissa ja työryhmissä. Hän olikin mukana kehittämässä sekä matkatoimistoalan sääntelyä että alan työntekijöiden ammatillista osaamista ja koulutusta. 

Suomen Olympiakomitea on solminut kumppanuuden matkaja tapahtumapalveluita tuottavan Elämysmatkojen kanssa. S O PIM US KOS K E E P ye o n gchangin talviolympialaisten lipunmyyntiä ja matkustusta. Sopimuksen myöt ä E l ä mys m at k at va s t a a kuluttajien, Suomen Olympiakomitean, lajiliittojen sekä yhteistyökumppaneiden matkajärjestelyistä talviolympialaisissa Korean Pyeongchangissa 2018. Vuoden 2018 talviolympialaiset järjestetään 9.–25.2 Etelä-Korean Pyeongchangissa. Olympialippujen ja -matkojen myynti alkaa syksyllä 2016.

L G B T- M AT K A I L U N U U S I BRÄNDI. Transgender Vaca-

VR-ELOKUVATEATTERIT. Amsterdamiin ja Berliiniin on avattu

The Virtual Reality -elokuvateatterit. Katsomossa on 360 astetta kääntyviä tuoleja, Samsungin virtuaalisilmikot ja Sennheiserin kuulokkeet. 35 min kestäviä filmipätkiä näytetään tasatunnein 12,50 euron hintaan. Seuraavat VR Cineman virtuaalitodellisuusteatterit on tarkoitus avata Lontooseen, Pariisiin ja Madridiin. Thevrcinema.com.

Uusiin asemiin

tions Floridasta tarjoaa erityisesti transihmisille (yleisnimitys transsukupuolisille, transgendereille ja transvestiiteille) suunniteltuja lomamatkoja yhdessä brittiläisen Focus Diva –yrityksen kanssa. Tarjolla on mm Tonavan risteily, joka sisältää pysähdykset Wienissä, Budapestissä ja Bratislavassa. transgendervacations.com. Fort Lauderdalessa, Floridassa, järjestetään 26.9.-1.10. transgender-yhteisön 26th Southern Comfort Conference 2016. Sunny.org.

Martin Schmidtsdorff Atlantic Link

Jaana Matikainen Clarion Hotels

Andreas Lindqvist Clarion Hotels

Mika Tuomela Clarion Hotels

Sanna Tienari Clarion Hotels

Jorma Pekkala Clarion Hotels

Tuulia Hyvärinen Clarion Hotels

Riku Niemelä Clarion Hotels

Jutta Vatanen SMT

Atlantic Link

Clarion Hotels Finland

Atlantic Link on nimittänyt Martin Schmidtsdorffin uudeksi myyntipäällikökseen. Hänen vastuulleen tulevat mm. espanjalaisen La Manga Groupin ja kroatialaisen Valamar hotels & Resortsin edustaminen. Martin on työskennellyt aiemmin mm. Cathay Pacificilla ja Discover the Worldillä Kööpenhaminassa.

Jaana Matikainen on nimitetty Clarion Hotel Helsinki Airportin General Manageriksi 15.1.2016. Hän siirtyy tehtävään SOK:n matkailu- ja ravitsemiskaupan ketjuohjauksen kehityspäällikön paikalta. Sanna Tienari on nimitetty Clarion Hotels Finlandin Sales Office Manageriksi 1.2.2016. Hän siirtyy tehtävään asiakkuuspäällikön tehtävästä. Tuulia Hyvärinen on nimitetty Clarion Hotels Finlandin Marketing Coordinatoriksi 4.1.2016. Hän työskenteli aiemmin markkinointiasiantuntijana tapahtumatuotantoyrityksessä. Riku Niemelä on nimitetty Clarion Hotels Finlandin Sales Manageriksi 1.2.2016. Hänellä on pitkä kokemus myynnin tehtävistä useista eri hotelliketjuista. Janne Engberg on nimitetty Clarion Hotels Finlandin Sales Manageriksi 1.2.2016. Hän on työskennellyt aiemmin muun muassa Kämp Groupin palveluksessa. A ndreas Lindqvist on nimitetty Clarion Hotel Helsingin Hotel Manageriksi

BCD Travel Viime joulukuussa ilmoitetun Ticket Biz liiketoimintakaupan jäljiltä BCD Travel on julkaissut “New Nordics” organisaationsa kussakin pohjoismaassa. T h o m a s Ådén, entinen Ticket Biz’n CEO, on nyt Vice President for Nordics. Suomen paikalliseksi johtajaksi on nimitetty Nina Ruokonen, director, commercial Suomi. Sekä Ticket Biz että BCD Travel jatkavat liiketoimintaansa toistaiseksi omien nimiensä alla.

MATKAGOLF 2 016

Uusia edustuksia

TULE M UKAAN I LO I S EEN GO LF-TAPAH TU MAAN PO RVO O N KULLO N GO LFKENTÄLLE LAUANTAI NA 28 .5 . KLO 12 ALKAEN.

Ei tasoitusrajoitusta, mutta yli 36

ruokailu ja palkintojen jako.

tasoituksella pelaavien tasoituksek-

Ilmoittautumiset

si lasketaan 36. Pelimuotona on

mail@ikkunapaikka.fi 16.5.

henkilökohtainen pistebogey,

mennessä. Paikkoja rajoitetusti.

osoitteeseen

NYC & COMPANY. Atlantic Link on saanut NYC & Companyn edustuksen. Aiemmin sitä hoiti Our Man in Scandinavian Johnny Gardsäter. Atlantic Link hoitaa New Yorkin myyntiä, markkinointia

ja PR:ää Pohjoismaissa. Kontaktihenkilöt ovat Karin Gert Nielsen, John Migliorini ja Ieva Zelca. Lisätietoa atlanticlink.net ja Nordic-trade@ nycgo.com.

Janne Engberg Clarion Hotels

1.3.2016. Hän on työskennellyt aiemmin johtotehtävissä useissa hotelliketjuissa. Mika Tuomela on nimitetty Clarion Hotels Finlandin Revenue Manageriksi 21.3.2016. Hän on työskennellyt aiemmin Revenue Managerina Radisson Blu -ketjussa. Jorma Pekkala on nimitetty Clarion Hotel Helsingin Meeting & Event Manageriksi 29.3.2016. Hän on työskennellyt aiemmin useissa päällikkötehtävissä Radisson Blu – ketjussa.

Egyptin turistitoimisto Mrs Rasha Azaizi on nimitetty Egyptin turistitoimiston johtajaksi, vastuualueinaan Englanti, Irlanti ja Pohjoismaat. Hänen asemapaikkansa on Lontoo ja s-posti info. se@egypt.travel.

Kenian matkailutoimisto Kenian matkailuneuvoston (KTB) uudeksi johtajaksi on nimitetty Jacinta Nzioka-Mbithin. Hän on toiminut Kenian matkailuneuvoston markkinointijohtajana kolmen viime vuoden ajan, ja hänellä on yli kymmenen vuoden kokemus kansainvälisestä kohdemarkkinoinnista. Uudeksi markkinointijohtajaksi on valittu Fred Okeyo, joka on aiemmin työskennellyt KTB:n tuotekehityksessä.

SMT Jutta Vatanen on nimitetty SMT Oy:n myynti- ja markkinointijohtajaksi sekä johtoryhmän jäseneksi 1.4.2016 alkaen. Jutta raportoi toimitusjohtaja Kirsi Paakkarille. Aiemmin Jutta työskenteli myyntijohtajana Postin pakettipalveluissa.

jonka lisäksi muutama erikoiskilpailu. Pelin jälkeen tarjolla buffet-

Tervetuloa viettämään

Tervetuloa Ruotsiin

mukavaa golfpäivää!

Seuraava ilmestyy

10.6.2016 Ilmoitustilan viimeinen varauspäivä on

23.5.2016 KENIA ALENSI LUONNONPUIS TOJE N MAKSUJA . Ke-

www.fin-s.a.se | www.traveltrends.se

Untitled-1 1

2013-09-30

www.matkaviikko.fi Ammattilaisten online-uutispalvelu

18

nya Wildlife Servicen (KWS) hallinnoimien kansallispuistojen pääsymaksuja alennetaan. L. Nakuru National 11:23:24 Parkin ja Amboseli National Parkin sisäänpääsy on nyt 70 USdollaria. Muissa puistossa sekä Mount Kenyan kansallispuistossa se on 60 dollaria, lukuun ottamatta Kihari Gatea (50 USD) ja Kisite Marine (20 USD).

4 • 2016 MAY


Belgian Scancoming sai uuden omistajan Belgian Scancoming on saanut uuden omistajan, kun Veikko Kokkila myi viimeisen toimistonsa.

N A I S E T P Ä Ä S E VÄT H A L VEMMALLA. CWT Solutions

Groupin tekemän tutkimuksen mukaan naiset varaavat lentomatkansa keskimäärin 1,9 päivää aikaisemmin kuin miespuoliset kollegansa ja maksavat lentolipuistaan keskimäärin kaksi prosenttia vähemmän. Suurimmillaan ero ennakkovarauskäyttäytymisessä on 1-2 matkaa vuodessa tekevien välillä.

Huippuvuoret kiikarissa Sophia Westerlund, Tania De Grave, Aino Sihvonen ja kuvasta puuttuva Matthias Vanwynsberghe palvelevat Scancoming Benelux –toimistossa.

ENSIMMÄISEN SCANCOMINGIN Lontooseen vuonna 1977

perustanut Veikko Kokkila on myynyt viimeisimmän toimistonsa Brysselissä. Hän pyöritti parhaimmillaan maineikkaasti 7 incoming-toimistoa Englannissa, Irlannissa, Ranskassa, Espanjassa ja Belgiassa. Hänellä oli myös bussifirma Englannissa ja hotellit sekä Lontoossa että Pariisissa. ”Olen iloinen, että kaikki toimistot menivät työntekijöille. Toiminta jatkuu saumattomasti eikä työntekijöitä tarvinnut irtisanoa”, Kokkila kertoo. Englannin toimiston omistaa nyt R iikka Curr ie - Smith, Irlannin Suvi Väänänen ja Espanjan Milli Eriksson. Ranskan toimisto sulautui Scancomingin vanhojen työntekijöiden Sanna Meskasen ja Petri Aholan omistamaan Laventeliin.

Veikko varmaankin palkkasikin minut”, nauraa Tania. ”Aloitin työt FIT-osastolla, mistä siirryin ryhmiin ja MICE-osastolle. Viimeiset viisi vuotta olen ollut toimistopäällikkö.”

Ensi kesänä Huippuvuorten eksotiikasta piti päästä nauttimaan suoralla lennolla. Finnair joutui kuitenkin peruuttamaan Longyearbyenin lennot lupaepäselvyyksien takia. Huippuvuorille pääsee kuitenkin kätevästi myös Norjan kautta.

Holiday Inn Helsinki City Centre tarjoaa kohtaamisten uuden keskipisteen. Open Lobby on rennon olohuonemainen tila, joka yhdistää saumattomasti eri palvelut. Voit tavata ystäviäsi, pistäytyä baarissa, syödä hyvin tai tehdä töitä vaikkapa kahvikupillisen kera. Ja majoittua kaupungin sydämessä.Tervetuloa tutustumaan!

Miia Manner HUIPPUVUORET KOOSTUVAT

Tiivis yhteistyö ”Teemme edelleen tiivistä yhteistyötä vanhojen Scancoming-kollegoiden kanssa ja tunnemme olevamme yhtä suurta perhettä. Meillä on sama toimintaperiaate tarjota hyvää asiakaspalvelua ja tehdä töitä asiakkaidemme eteen, tarjoten hyviä ohjelmia ja kilpailukykyisiä hotellisopimuksiamme asiakkaillemme”, Tania toteaa. ”Tapaamme usein toisiamme ja varmistamme, että kaikki tekevät parhaansa. Näin voimme myös sparrata toisiamme ja vaihtaa ajatuksia.”

Ensimmäinen työntekijä

Tiimi vahvistui

Scancoming Benelux on siirtynyt nyt Tania De Graven omistukseen. Tania oli Belgian Scancomingin ensimmäinen työtekijä, kun toimisto vuonna 2000 perustettiin. ”Olen opiskellut matkailua Belgiassa ja yhden kesän olin Savonlinnassa hotelli Seurahuoneella töissä. Sen takia

Omistajan vaihtuminen ei vaikuta Brysselin toimiston toimintaan. ”Matthias ja Sophia ovat edelleen töissä ja itse asiassa olemme palkanneet yhden uuden ihmisen, Aino Sihvosen Suomesta. ”Kaikki säilyy ennallaan Belgiassa; Asiakas on ykkönen – edelleen”, vakuuttaa Tania.

lukuisista eri saarista, joista kolmella, Länsimaalla, Karhusaarella ja Hopenilla on asutusta. Saarten pääkaupunki on Longyearbyen, joka on seudun suurin asutuskeskus noin 1 800 asukkaallaan. Yhteensä asukkaita on Huippuvuorilla noin 2 600, eli hieman vähemmän kuin jääkarhuja, joita viimeisimpien laskujen mukaan on noin 3 600. Vaikka Longyearbyenin asutuskeskus on pieni, majoitusta on tarjolla moneen makuun. Radisson Blu Polar -hotelli, Coal Miners’ Cabins ja Spitsbergen Hotel sijaitsevat Longyearbyenin keskustan tuntumassa. Myös yksilöllisiä majatalo- ja hostellihuoneita on tarjolla.

finland.holidayinn.com

Holiday Inn Helsinki City Centre, Elielinaukio 5, 00100 Helsinki

Ventoniemi on kuljettanut ihmisiä jo lähes 90 vuotta Väinö Ventoniemi osti ensimmäisen taksinsa Mäntsälässä vuonna 1928. Tänään Ventoniemi Oy palvelee niin linja- kuin tilausliikenteessäkin. Ventoniemi kuljettaa myös maa-aineksia sisaryhtiössään, Ventoniemen Sora Oy:ssä. Konserniin on kuulunut myös matkatoimisto 2000-luvun alkupuolelle asti. Teppo Viiperi TOIMINNAN ALKUVUOSINA

Spitsbergen Travelin Anika Paust koettaa näyttää kartasta Huippuvuorten sijainnin

Ruokaa ja revontulia

AFRIKAN HELMI. Winston Churchill kirjoitti päiväkirjaansa

1900-luvun alussa, että Uganda on todellinen Afrikan helmi. Päiväntasaajalla sijaitsevan maan luonto onkin vehreä ja kumpuileva jokineen ja järvineen. Uganda sijaitsee ylätasangolla ja sen ilmasto on päivisin ympäri vuoden 25-28 asteen välillä. Rwenzori-vuorten kansallispuiston viiteen kilometriin kohoavat vuorenhuiput ovat usein lumipeiton alla. Bwindin kansallispuisto tunnetaan vuorigorilloistaan. Siellä asuu neljä perhettä, joista kolmea vielä totutellaan ihmisiin. Gorilloja pääsee katsomaan päivässä maksimissaan neljä kahdeksan hengen ryhmää. Retken hinta on marras-huhtikuussa 600 dollaria, touko-lokakuussa 300 dollaria. ”Ugandalaiset ovat syntyneet hymy kasvoillaan,” kertoo Ugandan suurlähettiläs Zaake Kibedi. Hänen vierellään Suomen tuleva Ugandan kunniakonsuli Sissi Silvan ja Ugandan Kööpenhaminassa sijaitsevan lähetystön lähetystöneuvos Alex Mukubwa.

4 • 2016 TOUKOKUU

Huippuvuorilla riittää tekemistä: muun muassa jääkarhusafareita, revontuliretkiä, kaivoselämään tutustumista, moottorikelkkasafareita, patikointia arktisissa maisemissa ja fossiilisten jäännösten etsintää. Huippuvuorilla nautitaan myös hyvästä ruoasta, ympäri vuoden järjestetään suosittuja Taste of Svalbard -kävelykierroksia, jonka aikana tutustutaan paikallisiin makuihin kuten saariston omaan poroon. Suosiossa ovat myös samppanjan maisteluillat. Spitsbergen Travelin avainasiakaspäällikkö A n i ka Paust kertoo omasta suosikistaan: ”Jos pitäisi valita Huppuvuorilta yksi asia, jonka haluaisin nähdä, valitsisin päiväsaikaan näkyvät revontulet. Huippuvuoret ovat maailman ainoa asuttu paikka, missä niitä voi havaita.” Lisätietoja osoitteesta spitsbergentravel.com.

1930- ja 1940-luvuilla liikenne oli kovin toisenlaista. Tavaraja henkilöliikenne yhdistyivät silloin kätevästi, kun matkustajien lisäksi saman auton lavalla kulkivat maitotonkat tiloilta meijereihin. Ventoniemi oli mukana myös Suomelle elintärkeällä Rovaniemi - Liinahamari -reitillä, joka oli 1940-luvulla elintärkeä henkireikä Suomesta ulkomaille.

Matkustajan asialla ”Meillä on noin 80 osaavaa, palvelualtista ja ammattitaitoista työntekijää. Viihtyisiä busseja on 55 kappaletta”, kertoo toimitusjohtaja Tommi Pyöriä. Tilausliikennettä hoidetaan erityisesti Etelä-Suomessa ja pääkaupunkiseudulla ja asiakkaina ovat kotimaiset ja ulkomaiset matkailijaryhmät. Aikataulunmukaista linjaliikennettä ajetaan Helsingin, Hyvinkään, Hämeenlinnan, Tuusulan ja Mäntsälän alueilla. Riihimäellä huolehditaan kaupungin paikallisliikenteestä. Säännöllisesti ajetaan myös Venäjälle, Bal-

tiaan, Pohjoismaihin ja Keski-Eurooppaan. ”Tyypillinen asiakkaamme on hyvää palvelua arvostava ryhmä ja linjaliikenteessä Helsingissä pendelöivä työmatkustaja. Ajamme transfereita, retkiä, kiertoajeluja ja talvikaudella viikonloppuretkiä kotimaassa. Palve l u n l u o tettavuus ja kyky hoitaa suuriakin tapahtumia ovat valttejamme: kaikki puhaltavat Tommi Pyöriä. yhteen hiileen ja huolehtivat, että asiakkaalle annetut lupaukset pidetään ja ylitetään. Turvallisuus on yksi arvoistamme. Yhteistyö yhteistyökumppanien kanssa on sujuvaa ja luottamus eri osapuolten välillä hyvä”, toteaa Tommi.

Pienryhmien tarpeisiin Kilpailu pakottaa kaikkia toimijoita etsimään parempia ratkaisuja. ”Olemme innolla tämän hetken kilpailuissa mukana omilla vahvuuksillamme. Liikennealueellamme näkyvät myös VR:n muu-

tokset. Osa VR:n matkustajista onkin siirtynyt käyttämään bussejamme”, Tommi toteaa. ”Ryhmämatkailu on muutoksessa, tulevaisuudessa matkustajat haluavat yksilöllisiä kokemuksia eivätkä oppaan johtamat isot retket ole enää se juttu. Ryhmäkoot pienenevät, mutta pienetkin ryhmät tarvitsevat kuljetuspalveluja. Tilausliikenteen palveluja kehitetäänkin tulevaisuudessa enemmän pienryhmien yksilöllisiin tarpeisiin”. Bussit ovat muuttuneet monipuolisiksi. Peruspalveluiden, kuten ilmastoinnin, WC:n, DVD:n ja kahvinkeittomahdollisuuksien lisäksi ovat tulleet kännyköiden ja tablettien latauspaikat, WiFi, TV, läppärin näytön jako monitoreissa, langaton mikrofoni ja vaikka karaokelaitteet. ” E s i m e rk i k s i ko ko u s ten pito näiden varusteiden avulla onnistuu jo bussissa, ei tarvitse odottaa kokouspaikalle pääsyä. Tuleva kesä on jälleen kiireinen ulkomaisten ryhmien kanssa, ja mehän ajelutamme heitä mielellämme ympäri kaunista pääkaupunkiamme”, summaa Tommi.

19


HELSINKI 10 YIL 27.7x32cm ING.pdf

1

07/03/16

16:55

WWW.IKKUNAPAIKKA.FI WWW.IKKUNAPAIKKA.TV FACEBOOK.COM/IKKUNAPAIKKAWINDOWSEAT

Matkailualan ammattilehti • Finnish Travel Trade Journal • Facktidning för resebranschen i Finland

Ikkunapaikka on Suomen johtava matkailualan ammattilehti, joka seuraa, analysoi ja ennakoi alan tapahtumien kulkua Suomessa ja ulkomailla. Ikkunapaikka ilmestyy kahdeksan kertaa vuodessa. Se on tilattu Suomen jokaiseen matkatoimistoon (SMAL:n jäsenyritykset). Tilaa Ikkunapaikka, niin tiedät mitä alalla tapahtuu. Vuosikerran hinta on 59 € määräaikainen yritystilaus 54 € jatkuva yritystilaus 20 € virkailijatilaus 15 € opiskelija- ja eläkeläistilaus Hinnat sisältävät alv 10%. Lehti ei vastaa tilaamatta lähetettyjen kirjoitusten ja/tai kuvien säilyttämisestä ja/tai palauttamisesta.

Ikkunapaikka on Suomen matkatoimistoalan liiton (SMAL), Pacific Asia Travel Associationin (PATA) ja Discover American Suomen osastojen toimialajäsen. ISSN 0786-7867 Painos 5000 kpl Levikkijakauma Matkatoimistovirkailijat . . . . . . . . Liikenneyhtiöt . . . . . . . . . . . . . . . . . . Yritysten matkavastaavat . . . . . . Matkatoimistojohto . . . . . . . . . . . . Majoituselinkeino. . . . . . . . . . . . . . . Matkailutoimittajat/lehdistö . . . Kunnalliset matkailuelimet. . . . . Julkaisija Travision Oy Helsinki Kirjapaino PunaMusta

64 % 11 % 9% 7% 4% 3% 2%

Toimitus ja markkinointi Päätoimittaja, kustantaja Leena Aalto leena.aalto@ikkunapaikka.fi Raisiontie 6 D, 00280 Helsinki Puhelin (09) 622 2500 Neuvonantaja, kustantaja Martti Savojärvi Lohitie 15 A, 02170 Espoo Puhelin 050 592 2981 martti.savojarvi@ikkunapaikka.fi Vakituiset avustajat Esa Aalto Antti Haukkamaa Eero Havia Soile Kylämies Miia Manner Teppo Viiperi Ulkoasu Juhana Mikkanen hello@juhanamikkanen.com

Window Seat is the leading travel trade journal for the travel professionals in Finland. Its aim is to monitor and analyze the development of the travel market in Finland and abroad. Window Seat is published eight times a year and its subscribers include a.o. all Finnish AFTA-travel agencies. Subscription fee is EUR 63 outside of Finland. The magazine will not hold itself responsible for the safekeeping and/or return of articles and/or photographs sent without an order for publication. Window Seat is an associated member of the Association of Finnish Travel Agents (AFTA), Finland Chapter of Pacific Asia Travel Association (PATA) and Discover America Finland.

Readers Travel agency personnel . . . . . . . . . . . Airlines etc. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Company travel managers . . . . . . . . . Travel agency management . . . . . . . Hotel business . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Travel editors and press . . . . . . . . . . . Municipal tourist organisations . . . . Editorial & Marketing Editor-in-chief, Publisher Leena Aalto leena.aalto@ikkunapaikka.fi Raisiontie 6 D, FIN-00280 Helsinki Phone +358 9 622 2500 Senior Advisor, Publisher Martti Savojärvi Lohitie 15 A, FIN-02170 Espoo Phone +358 50 592 2981 martti.savojarvi@ikkunapaikka.fi

64 % 11% 9% 7% 4% 3% 2%

Publisher Travision Oy Helsinki Contributing Editors Esa Aalto Antti Haukkamaa Eero Havia Soile Kylämies Miia Manner Teppo Viiperi Layout Juhana Mikkanen hello@juhanamikkanen.com Printing house PunaMusta ISSN 0786-7867 Circulation 5,000 copies

Profile for Ikkunapaikka

2016-4 Ikkunapaikka-Window Seat, May 2016  

2016-4 Ikkunapaikka-Window Seat, May 2016  

Advertisement