Page 1

WINDOW SEAT

4 • 2014 TOUKOKUU/MAY

Matkailualan ammattilehti • Finnish Travel Trade Journal • Facktidning för resebranschen i Finland

26. vuosikerta/26th year

SUORIN REITTI KESÄÄN Malagaan tai Milanoon, Tukholmaan tai Kööpenhaminaan, Barcelonaan tai Pariisiin, Lontooseen tai Roomaan... Suorat lennot kymmeniin kohteisiin nyt myynnissä kampanjahinnoin.

Kesän j ä matkus senetu: tus korotu luokan s puoli pistein n

Hinnat voimassa 31.7.2014 asti. Matkustusaika vaihtelee kohteittain.


Rather than searching 5 airline websites, calling 4 hotels, asking 3 colleagues for tips, sending 2 emails to his boss, contacting 2 agencies, and downloading 2 apps he would never use again… just for 1 trip.

He went online Book your next trip online with your Amadeus solution When you book online with Amadeus, you don’t waste time hanging around. Its browser based interface is easy to use and accessible 24/7. Book your trip, save your itinerary and get email alerts for any changes – putting you in control of your travel.

amadeus.com/corporations

2

4 • 2014 MAY


Viihdy kanssamme kaikilla foorumeilla!

WINDOW SEAT

4 • 2014 TOUKOKUU/MAY

Matkailualan ammattilehti • Finnish Travel Trade Journal • Facktidning för resebranschen i Finland

Ikkunapaikka.tv Ikkunapaikka.fi .com/IkkunapaikkaWindowSeat

26. vuosikerta/26th year

Välittävien matkatoimistojen valiokunta haudattiin

SMALin kevätkokousmatkalla pohdittiin murroksessa olevan matkailualan tulevaisuutta ja kannattavuutta Suomen matkatoimistoalan liiton kevätkokousmatka suuntautui pari viikkoa sitten reilun tunnin lentomatkan päähän, 12 miljoonan asukkaan Moskovaan. Kaupunki kylpi auringossa ja yllätti positiivisesti monen Moskovassa ensi kertaa vierailevan kokousmatkalaisen. Kokouspäivänä keskityttiin pyöreiden pöytien keskusteluihin. Leena Aalto, Moskova MOSKOVA on hieno kaupunki. Se todettiin kokousmatkan ensimmäisenä päivänä kaupunkikiertoajelulla, jonka aikana nähtiin mm. yllättävän pieni Punainen tori, Kreml, jonka rakentaminen aloitettiin jo 1100-luvulla, Novodevitšin nunnaluostari ja Arbatin kävelykatu. Varpusvuorelta käytiin katsomassa Moskovan siluettia niin päivällä kuin iltaretkelläkin. Yllättävän moni matkalla ollut oli Moskovassa ensi kertaa. ”Ajattele, jos New York olisi reilun tunnin lentomatkan päässä, niin siellä tulisi käytyä kerran kuussa. Moskova on samanlainen metropoli, mutta tänne ei vaan jostain syystä tule lähdettyä,” kiteytti eräs kokousvieras.

KOKOUSPÄIVÄN ANTIA SIVULLA 7

MEK sulautuu Finprohon Matkailumarkkinointi ottaa askeleen eteenpäin Matkailun edistämiskeskuksen tarina itsenäisenä valtion virastona päättyy vuodenvaihteeseen mennessä. MEKistä tulee osa Suomen vientiorganisaatio Finprota. Yhdistymisen uskotaan tuovan synergiaetuja ja uusia mahdollisuuksia Suomen matkailun edistämiseen. Esa Aalto TYÖ- JA ELINKEINOMINISTERIÖN päätöksellä Matkailun edistämiskeskus on päätetty liittää osaksi Finpron organisaatiota. Samalla Finpron toimintaa uudistetaan. Maksullinen konsultointitoiminta eriytetään tästä julkisen palvelun tehtävää hoitavasta yhdistyksestä omaksi yksikökseen. Jatkossa Finpro tarjoaa markkinamahdollisuuksia, neuvontaa ja verkostoja sekä suomalaisyrityksille että ulkomaisille investoijille.

Yhdistyminen vuodenvaihteessa MEK siirtyy fyysisesti Finpron kanssa samoihin tiloihin syyskuun aikana. Hallinnollinen siirtyminen on tarkoitus toteuttaa vuodenvaihteessa 2015. ”Integraation ja toimintojen suunnitteluprosessi on jo käynnistynyt”, MEKin ylijohtaja Jaakko Lehtonen kertoo. ”Perusteilla on työryhmä keskustelemaan integraation hyödyistä ja matkailutoimialan odotuksista. MEKin ja Finpron lisäksi työryhmässä olisi osallistujia myös matkailualan eri tahoilta.” Ylijohtajan mukaan yhdistyminen ei missään tapauksessa merkitse matkailun edistämisen resurssien alasajoa. ”Myös vuonna 2015 käytössämme tulee olemaan sama budjetti ja toiminta jatkuu entisellään. Valtion talousarviossa tulee jatkossakin olemaan matkailun edistämiseen korvamerkitty raha”, Lehtonen rauhoittelee. JATKUU SIVULLA 4

4 • 2014 TOUKOKUU

Huhtikuun lopulla Moskovan kevät oli kauneimmillaan. Kaupunkikierroksen aikana käytiin ihastelemassa Novodevitšin nunnaluostaria, joka on Moskovan tunnetuimpia luostareita. Se on perustettu jo 1520 -luvulla ja säilynyt lähes muuttumattoman 1600-luvulta asti. Luostari on toiminut turvapaikkana monille keisarillisen perheen naisille. Luostari on ollut Unescon maailmanperintölistalla vuodesta 2004.

Matkailun kärkihanke etenee

Suomi solmukohdaksi, Helsinki stopover-kohteeksi Ideoita ja yhteistyötä peräänkuulutetaan Työ- ja elinkeinoministeriön käynnistämän matkailun kärkihankkeen tavoitteena on tukea Suomen matkailuelinkeinon kasvua, lisätä Suomen vetovoimaisuutta matkailumaana ja nostaa alan yleistä arvostusta. Prosessin tuloksena on tuottaa Suomen matkailun tulevaisuuden tiekartta, alan yhteinen visio ja suunta, mihin Suomen matkailua tulevaisuudessa kehitetään. Lentoliikennestrategiatyöryhmä.

Esa Aalto

Aasian kasvusta uusia mahdollisuuksia

HANKKEEN POHJAKSI ministeriö julkaisi

alkuvuodesta raportin Suomen matkailun tulevaisuuden näkymistä aina vuoteen 2030 asti. Hankkeen avulla matkailulle etsitään uusia ideoita, kasvumahdollisuuksia ja yhteistyötapoja. Kärkiteemoja on etsitty kevään aikana neljässä aluetilaisuudessa, joissa on pohdittu Pohjois-Suomen matkailun haasteita, läntisen Suomen saaristo- ja vesistömatkailun kehittämismahdollisuuksia, Helsinkiä idän ja lännen solmukohtana sekä Itä-Suomen Venäjä-ulottuvuutta.

Miten valttikortit hyödynnetään? Huhtikuun alussa pidetyn Etelä-Suomen aluetilaisuuden avannut elinkeinoministeri Jan Vapaavuori korostaa matkailualan merkitystä Suomen kansantaloudelle. ”Matkailu on kasvuala, se on jo suurempi kuin vaikkapa maa- ja metsätalous tai elintarviketeollisuus. Ala työllistää nyt noin 185 000 työntekijää, joka on 7,5 prosenttia kokonaistyövoimasta. Muun muassa metsäteollisuuden ja ictalan menettäessä työpaikkojaan matkailulla on kasvun edellytykset ja niihin meidän tulee nyt tarttua. On juostava kovempaa kuin kilpailijat”, ministeri kehottaa. Helsinki-Vantaan lentoasemalla on suuri merkitys pääkaupunkiseudulla

Jarkko Konttinen Finnairista, ministeri Jan Vapaavuori ja Finavian toimitusjohtaja Kari Lehtonen ovat yhtä mieltä siitä, että Suomessa on kaikki potentiaalit olla kiinnostava matkailumaa, mutta nyt tarvitaan tekijöitä.

työpaikkojen luojana. Sen menestys kansainvälisenä gatewayna on ydinkysymys myös Suomeen kohdistuvan matkailun tulevaisuudelle. Lentoasemaa käytti viime vuonna 15 miljoonaa matkustajaa. Vuonna 2020 matkustajamäärien odotetaan nousevan jo 20 miljoonaan. ”Kansallinen intressimme on lentokenttä, jonne on mahdollisimman paljon suoria lentoyhteyksiä. Finnair voi olla yhteyksien toteuttamisessa väline, mutta kansallinen lentoyhtiö ei ole meille itseisarvo. Mielestäni valtion omistusosuudesta Finnairissa olisikin voitava keskustella”, Vapaavuori sanoo. Samaan aikaan Työ- ja elinkeinoministeriön Matkailun kärkihankkeen kanssa on Suomen saavutettavuutta miettimässä myös liikenneministeriön

Maailmanlaajuisesti lentoliikenne kasvaa yli 5 prosentin vuosivauhtia. Neljännes tästä kasvusta liittyy Kiinaan. Tässä on hyvä mahdollisuus hyötyä Aasian-liikenteen kasvusta myös suomalaisen matkailun kehityksessä. ”Finnairin Aasian-lennoilla matkustaa noin 2 miljoonaa matkustajaa vuodessa ja Aasian markkina-alueillamme asuu noin 3 miljardia ihmistä”, Finnairin markkinointijohtaja Jarkko Konttinen kertoo. ”Vuonna 2013 kiinalaisten yöpymiset Suomessa kasvoivat 33 prosenttia. Korealaisten ja japanilaisten luvut osoittivat 16 prosentin kasvua. Tulevaisuudessakin maailman lentoliikenteen ja matkustajien suurin kasvu tulee Aasiasta. Finnairin Helsinki-Vantaan kautta kul-

Ryhmätöissä etsittiin uusia ideoita Suomen brändäämiseksi ja saamiseksi maailman matkailukartalle.

kevan vaihtomatkustuksen lisääntyminen takaa myös kattavat lentoyhteydet suomalaisille ja samalla mahdollistaa kansainvälisen stopover-matkailun kehittämisen”, Konttinen toteaa. Viime vuonna Helsinki-Vantaan kautta kulki lähes 2 miljoonaa vaihtomatkustajaa. ”Joka päivä, neljän viiden maissa iltapäivällä Helsinki-Vantaalla on viitisen tuhatta vaihtomatkustajaa. Siinä on potentiaalia”, muistuttaa Konttinen. Monilla Finnairin lentohinnoilla saa pysähtyä maksutta Helsingissä. Mutta toistaiseksi stopover-pakettien tarjoajat ovat vähissä.

Tuhannen taalan paikka ”Kansainväliset vaihtomatkustajat ovat kultasuoni Suomen matkailulle. Yhä suurempi osa heistä olisi saatava pysähtymään. Jotta se onnistuisi, on tärkeää saada Suomen matkailutuotteet vetovoimaisiksi ja helposti markkinoitaviksi. Markkinointiponnistukset on myös suunnattava sinne, missä matkustuspäätökset tehdään, eli lähtömaihin”, linjaa Finavian toimitusjohtaja Kari Savolainen. ”Tämä kaikki edellyttää saumatonta yhteistyötä kaikkien toimijoiden – matkailuyrittäjien, lentoyhtiöiden ja lentoasemien kesken. On myös uskallettava linjata keskeiset kärkihankkeet ja lopetettava keskinäinen kyräily. Kilpailijamme ovat Suomen ulkopuolella”, painottaa Savolainen.

3


Atlantilta Tyynellemerelle, Alaskasta Floridaan

JATKUU SIVULTA 3

MEK sulautuu Finprohon Matkailumarkkinointi ottaa askeleen eteenpäin

Uusia mahdollisuuksia ”Resurssien yhdistäminen tuo meille uusia mahdollisuuksia niin teemojen, yritysten kuin alueelliseen kehittämiseen. MEKin omien katto-ohjelmien ja Finpron projektien ja ohjelmien välillä on paljon yhteistä. Yrityksille pystymme tarjoamaan parempaa neuvontaa ja laajempia verkostoja. Meille avautuvat myös mahdollisuudet yhteisten viestien luomiseen aiheista, jotka liittyvät matkailuun, vientiin ja investointeihin, sekä yhteisten kohdennettujen hankkeiden toteuttamiseen. Näistä mainittakoon syksyllä Kiinassa toteutettava Pure Finland -kampanja. Pyrimme nostamaan Suomen matkailukohteena esille myös valtiojohdon vienninedistämismatkojen yhteydessä”, Jaakko Lehtonen sanoo. Yhdistymisestä uskotaan olevan konkreettista hyötyä myös Meetings Industry -sektorille, eli kokous-, kongressi- ja tapahtumamatkailun edistämiseen sekä B2B-markkinoinnille Finpron laajan vientikeskusverkoston ansiosta. Finprolla on tällä hetkellä kaikkiaan 69 toimipistettä lähes 50 maassa.

Venäjä ja Aasia päämarkkinoina ”Keskeisimpinä tehtävinämme ovat Suomen matkailumaakuvan luominen, verkostoituminen alan yritysten ja toimijoiden kanssa sekä vetovoimaisen tuotetarjonnan vahvistaminen”, listaa yhteyspäällikkö Anne Lind MEKin lähivuosien haasteita. MEKin matkailumarkkinoinnin pääkohdealueiksi vuosille

2014-2016 on määritelty Venäjä, Kiina ja Japani. Lisäksi keskeisiä markkina-alueita ovat Keski- ja Etelä-Eurooppa sekä Yhdysvallat. ”Venäjän markkinoilla pääteemojamme ovat hyvinvointimatkailu ja monipuolinen tapahtumatarjonta. Kiinassa ja Japanissa kampanjakonseptina ovat puolestaan kohtaamiset luonnon, eläinten ja paikallisväestön kanssa. Ne ovat useimmille aasialaisille äärimmäisiä, kokonaisvaltaisia kokemuksia seikkailulla arktiseen, koskemattomaan maahan. Myös kesäyön aurinko ja revontulet pitävät pintansa kärkiteemoina”, Anne Lind kertoo.

Kuluttajamarkkinointi verkkoon Tuotekehityksessä keskitytään neljään pääteemaan, joita ovat luonto, kulttuuri, talvi ja kesä. Suomen eri matkailualueilla toimivat MEKin koordinaattorit kokoavat yhteen alueen toimijoita ja koordinoivat tuotekehitys- ja markkinointihankkeita. Markkinoinnissa erilaisten kampanjoiden toteutukseen kohdistuu puolet MEKin resursseista, B2B-markkinointiin kuluu noin neljäsosa ja loput jakautuvat Visit Finland –kuluttajabrändin kanavien, PR:n ja mediatyön kesken. ”Kuluttajamarkkinoinnista valtaosa tapahtuu nykyään verkossa. Olemmekin jo luopuneet osallistumisesta kuluttajille suunnatuille messuille. Näymme edelleen maailmalla suurimmilla ammattilaismessuilla ja meetings industry-alan tapahtumissa sekä omissa myyntitapahtumissamme”, Anne Lind päättää.

Yhteisviisumilla kolmeen maahan Kenia houkuttelee uusilla tuotteilla Viime vuosi oli Kenian matkailulle erityisen haastava mutta Nairobin lentokenttäpalosta ja terrori-iskuista toipuva maa luottaa silti parempaan huomiseen. Nyt halutaan panostaa uusiin kohteisiin ja tuotteisiin.

MATKAILIJAMÄÄRÄT Suomesta

Kolmen maan yhteisviisumi Matkustusta itäiseen Afrikkaan helpottaa juuri käyttöön otettu yhteisviisumi, jossa ovat mukana Kenian lisäksi Uganda ja Ruanda. Yhdellä viisumilla voi nyt matkustaa halutessaan kaikkiin kolmeen maahan, joten esimerkiksi yhdistelmämatkojen järjestäminen on helpompaa. Saavuttaessa lentokentältä saatavan yhteisviisumin hinta on 100 US-dollaria. Myös Tansanian toivotaan liittyvän viisumiyhteistyöhön lähitulevaisuudessa.

Uusia teemoja Tulevina vuosina Kenian turistitoimisto haluaa markkinoida maataan yhä enemmän eri teemoilla. Safari- ja rantakohteet ovat tietenkin maan turismin kivijalka, mutta yhä enemmän kehitetään myös muita matkailuteemoja. Niistä yksi on kulttuurimatkailu, jonka perustana ovat eri puolilla maata järjestettävät lukuisat kulttuurifestivaa-

4

Amerikan matkailun suurtapahtuma järjestettiin huhtikuun puolivälissä Chicagossa. Mistään muualta ei saa kolmen päivän aikana niin paljon tietoa Amerikan matkailutarjonnasta kuin näiltä messuilta. Leena Aalto, Chicago KEVÄINEN CHICAGO vastaanotti IPW-vieraat jo toistamiseen. Edellisen kerran maan suurin matkailutapahtuma järjestettiin kaupungissa kuusitoista vuotta sitten. Suomesta Yhdysvaltoihin matkusti viime vuonna 127 978 henkilöä. Se on pari prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Vastaavasti esimerkiksi Thaimaahan matkusti viime vuonna 136 000 suomalaista. Yhdysvallat on valtava potentiaali matkanjärjestäjille. Tarjonta on laaja ja saatavuus helppoa.

Piskuinen suomidelegaatio Chicagon IPW (International Pow Wow) keräsi paikalle 6 200 tuottajaa, ostajaa ja median edustajaa yli 70 maasta. Ulkomaalaisia ostajia oli mukana 1 400. Suurin osanottajamäärä oli Kiinasta, josta oli yli sata ostajaa. Suomi kuului pienimpien delegaatioiden joukkoon, ainoastaan viidellä osanottajalla. U.S. Travel Associationin pääjohtaja Roger Dow arvioi, että messuilla tehdyt sopimukset tuottavat tulevaisuudessa kauppaa jopa 4,7 miljardin dollarin verran. “Myös USAn hallitus on ymmärtänyt matkailun tärkeyden. Se luo lisää työpaikkoja. Jopa joka yhdeksäs amerikkalainen saa palkkansa jollain tavalla matkailuun liittyvästä ammatista.” Myös Visa waiver-ohjelman laajeneminen, viimeksi Chileen, lisää matkailua maahan. Nyt jo 38 maata, Suomi mukaan lukien, kuuluu Visa Waiver-ohjelmaan. Tulevaisuudessa Visa Waiver-ohjelmalla saapuvat matkustajat pääsevät maahan elektronisen passintarkastuksen kautta.

NEW YORKIN Staten Islandille aletaan tänä vuonna rakentaa uutta huvittelukeskusta. Suuresta maailmanpyörästä aukeaa huikeat näkymät. Rannalle rakennetaan New Yorkin ensimmäinen outlet ravintoloineen ja Manhattanilta aukeaa sinne lauttayhteys. Katso video Ikkunapaikka. tv:stä.

Suomesta oli mukana vain viisi osanottajaa. Vasemmalta Jan-Erik Lang HRG Nordic, Johanna Orpana Travel Tray, Katie Janhunen Amerikan suurlähetystöstä ja Pekka Mäkinen Discover America Nordicin puheenjohtajan roolissa. Mukana oli myös kuvan ottanut Leena Aalto Ikkunapaikasta.

ORLANDON Universal Studion Harry Potter- maailmaan avataan tänä kesänä Viistokuja, jonne pääsee kuuluisalla Tylypahkan pikajunalla. MAGIC KINGDOM saa mm. uuden seitsemän kääpiön vuoristoradan ja myös päivittäinen paraati on uudistunut.

Jokaisen messuvieraan tuli tehdä minimissään 30, maksimissaan 44 tapaamista kolmen päivän ajaksi. Tapaamiset olivat 15 minuutin pituisia. Suomalaiset ovat olleet parin viime vuoden ajan ”hosted buyers”-statuksella, eli järjestäjä on maksanut kongressiosallistumisen ja majoituksen. Myös lounaat ja iltaohjelmat ovat järjestettyjä. Osanottajan itsensä maksettavaksi on jäänyt vain lennot.

Kiva asia oli myös se, että mm. Amtrakilla ja TrekAmericalla on nykyään valtavasti erilaisia valmiita kierroksia indismatkustajille. Aina ei tarvitse vuokrata autoa ja ajaa itse.”

jat perehtyvät Amerikan potentiaaliin paremmin ja ottavat IPW 2015:n kalenteriinsa. Tapahtumaan osallistuvat tahot ovat kaikki tyytyväisiä antiin. USAn suurlähetystö ja AmCham Suomessa tekevät vahvaa työtä ja matkailuelinkeinon tulee pysyä tahdissa mukana. Discover American jäsenyys on hyvä tapa pitää perustiedot ajan tasalla.”

Tehokasta kontaktointia

Esa Aalto

ovat pysytelleet vaatimattomina, kertoo Suomessa vieraillut Kenya Tourism Boardin apulaismarkkinointipäällikkö Grace Maina. ”Suomesta Keniaan saapuu noin 5000 turistia vuosittain, kun vaikkapa naapurimaa Ruotsi yltää 15 tuhanteen vierailijaan”.

IPW – International Pow Wow tarjoili mahtavan kattauksen Amerikan matkailumahdollisuuksia

Kenya Tourism Boardin Grace Maina vierellään KTB:n Pohjoismaidenedustaja Hanna Johansson.

lit. Golfin harrastajille tarjolla on noin 15 maailmanluokan golfkenttää maan eri osissa. Liikunnallisille aktiivilomille uskotaan olevan myös kysyntää ja maan tiheämpi ilmanala luo puitteet vaikka huipputason urheiluharjoitteluun.

Vastuullista matkailua Viime vuoden World Travel Awardseissa Kenia valittiin maailman parhaaksi safarikohteeksi. Kenya Tourism Board sai puolestaan tunnustuksen Afrikan mantereen parhaana matkailutoimistona. ”Matkailun ekologisuus ja vastuullisuus on yhä enemmän esillä. Kaikessa matkailussa turvallisuusasioiden lisäksi luonnon ja eläinten suojelu on meillä aina keskeisimmällä sijalla”, Grace Maina päättää.

Uutispoimintoja Pow Wowsta:

HRG:n tapahtuma- ja kokousmyynnistä vastaava Jan-Aslak Lang oli messuilla mukana ensi kertaa. “Tämä oli erittäin kustannustehokasta verrattuna siihen, jos näitä ihmisiä kävisi tapaamassa erikseen tai jos nämä tulisivat Suomeen. Vaikka tapaamisia on ollut nelisenkymmentä, niin kokonaiskontaktimäärä on ollut pitkälti toistasataa. Sain ihan varmasti sellaista tietoa, mitä muilla ei Suomessa ole. Minulla on nyt hyvä käsitys siitä, mitä Meetings Industry on täällä. Viime vuonna järjestimme kongressimatkoja USAssa lähes 30 kohteeseen. Suosituimmat kohteet olivat New York, sitten Miami ja San Francisco. Suurin ryhmämme oli Seattleen. Veimme sinne yhteen kongressiin kaikista Pohjoismaista yhteensä 1 200 henkeä”, Lang kertoo.

Monipuolinen ryhmäkohde Travel Trayn Johanna Orpana on ollut mukana jo kuudessa Pow Wowssa. “Oli positiivista huomata, että hotellit ja DMCt ovat pikku hiljaa tajunneet, että varsinkin Euroopasta tulevat ryhmät ovat usein pienempiä. Normaalisti ryhmäksi lasketaan kymmenen huonetta, mutta nyt on ymmärretty myös pienempien ryhmien tarpeet. Ja vaihtoehtoja kokousten pitämiseen on muitakin kun hotellien kokoushuoneet.

PUISTOJEN YHTEYTEEN on avattu uusi 1 800 huoneen Cabana Bay Beach Resort. Kolmen tähden hotelli avattiin maaliskuussa ja sen huonehinnat liikkuvat sadan dollarin kummallakin puolella. Hotellin sisustus jäljittelee 50-60 –lukujen rantahotelleja. ORLANDON INTERNATIONAL DRIVE saa ensi vuoden hel-

Isäntäkaupunki Chicagon ständiltä sain vinkkejä kaupungin ”must”-kohteista.

Markkinat karkaavat käsistä Discover America Nordicin puheenjohtaja, Pekka Mäkinen, on käynyt tapahtumassa 13 kertaa ja pitää sitä maailman parhaana ammattitapahtumana koska Amerikka on edelläkävijän ja tuotteistajan aarrearkku. ”Olen huolissani siitä, että Suomen delegaatio on niin pieni - matkustajamäärät ovat nousussa, ja asiakkaat menevät osaamisessa pian meidän ammattilaisten ohi, jos tuottajaporras ei pysy kehityksen mukana. Kyse on luonnollisesti prioriteetista ja monet toimijat Suomessa ovat ajaneet alas toimintoja ja Aasia vetää puoleensa. Se ei kuitenkaan saisi vähentää tahtoa. Erityisesti liikematkustuksen, erikoisryhmien ja tuotannon osalta on kuitenkin pakko pysyä kehityksessä mukana – ja IPW on paikka missä se Amerikan osalta tapahtuu”, Mäkinen sanoo. ”Toivottavasti Suomi herää. Pohjoismaiset toimijat suunnittelevat uusia operaatioita Suomesta ja ottavat markkinat haltuun, jos emme ole aktiivisia. Toivon, että kotimaiset toimi-

LEGOLANDIIN avataan toukokuun lopulla uusi Duplo-laakso, joka on suunnattu 2-5 –vuotiaille lapsille.

Ensi vuonna Suomen messuille lupautuivat myös Minnesotan Cheryl Offerman ja Mall of American Doglas Killian. Minnesota järjestää pohjoismaalaisille delegaatioille joka vuosi bileet, tänä vuonna teemana oli 60-luku.

Takaisin Floridaan Pow Wow palaa ensi vuonna Floridaan, kun messut järjestetään Orlandossa 30.5.-3.6. Myös vuonna 2016 pysytään Floridassa, sillä kertaa Miamissa. Näinkin suuren messutapahtuman järjestäminen on kaupunkien ja osavaltioiden matkailuelinkeinoille suuri ponnistus. Resurssien takia Pow Wow kiertääkin samoja paikkakuntia vuosi vuoden jälkeen. Floridan jälkeen Pow Wow järjestetään vuonna 2017 Washingtonissa, 2018 Denverissä, 2019 Anaheimissa ja 2020 Las Vegasissa. Lisätietoja messusta osoitteessa ipw.com. Lisätietoa Yhdysvaltojen matkailutarjonnasta osoitteessa DiscoverAmerica. com ja DiscoverAmerica.fi.

mikuussa uuden huvittelualueen, kun I Drive 360 avataan. Alueelle tulee lukuisia kauppoja ja ravintoloita, Orlando Eye-maailmanpyörä, Madame Tussaudsin vahakabinetti ja Sea Life Aquarium. MIAMISSA on joka kuukaudelle keksitty oma teema. Kesäkuussa on katsellaan filmejä, heinäkuussa nautitaan Spassa, elokuussa-syyskuussa maistellaan makuja ympäri maailmaa jne. Lisää osoitteessa MiamiLiveMonth.com. U NIV E RSA L S T U D I OS HOLLYWOODISSA aukesi ke-

väällä ”Itse Ilkimys” (Despicable Me) -maailma. Itse Ilkimys on vuonna 2010 ilmestynyt tietokoneanimoitu 3D-elokuva. Simpsonien Springfied avataan ensi vuonna ja Harry Potter- maailma vuonna 2016.

in USA Katso uusimmat videot!

4 • 2014 MAY


PÄÄKIRJOITUS Toukokuu 2014

Vertikaali-integraatio on vaikea laji

F

Historiallinen Gdansk, lomaparatiisi Sopot ja moderni Gdynia

Puolan kompakti kolmoiskaupunki on taas lyhyen lennon päässä Puolan pohjoisrannikon Gdansk, Sopot ja Gdynia muodostavat yhtenäisen alueen, jossa ei välttämättä huomaa, milloin kaupungin raja ylittyy. Liikkuminen kaupunkien välillä sujuu helposti vaikka paikallisjunalla. Kaikilla kolmella kaupungilla on toki omat erityispiirteensä. Gdanskiin pääsee jälleen suoraan Helsingistä Eurolotin lennoilla. Esa Aalto, Gdansk

innair on vuosikymmeniä rakentanut toimintamallin, jossa lentoyhtiö integroituu arvoketjussa eteenpäin matkatoimistoihin ja matkanjärjestäjiin. Tällaisen vertikaali-integraation olemassaolon oikeutukseksi on aina nostettu tarve huolehtia siitä, että oman lentoyhtiön ko-

neet täyttyvät. Tällainen argumentti saattoi ennen internet-vallankumousta ja nykyistä kilpailuajattelua puolustaa paikkaansakin. Nykyaikaan se ei välttämättä kuulu. Finnairin integraatiomalli oli pitkään myös kannattava, mutta viimeisten vuosien aikana siitä on muodostunut taloudellinen kiviriippa. Se myös sotii Finnairin nykystrategiaa vastaan, jossa lentoyhtiö pyrkii keskittymään ydinliiketoimintaansa ja myy rönsyjään pois. Liikematkamarkkinoiden markkinajohtajuuden menettämisen jälkeen kesti vuosia ennen kuin Finnairissa ryhdyttiin ulkoa katsoen ilmiselvästi tarvittaviin muutoksiin liittämällä Suomen Matkatoimisto ja Area yhteen. Aurinkomatkojen menetettyä markkinajohtajuutensa reaktio oli nopeampi. Parantunut reaktionopeus kertoo paitsi ilmeisen onnistuneista henkilömuutoksista Finnairin ylimmässä johdossa myös siitä, että maailma on muuttunut. Matkanjärjestäjää ei välttämättä johdeta menestykseen lentoyhtiön kaukosäätimellä. Tässä suhteessa on mielenkiintoista, että samanlaisen vertikaali-integraatin osana Finnmatkat on pärjännyt hyvin, kasvaa ja kannattaa. Samoin tekee Tjäreborg. Miksi ulkomaiset matkanjärjestäjät omine lentoyhtiöineen ja jopa hotelleineen pärjäävät siinä missä Finnair ei siihen pysty? Onko vika rakenteissa, kokoluokassa vai johtamisessa? Oikea vastaus on todennäköisesti yhdistelmä näitä kolmea. Finnairin kannalta on kuitenkin lohdullista, että vaikka vahva brändi voi huonossa hoidossa menettää asemiaan, sen on helpompi vallata niitä takaisin kuin täysin uusi ja vieras toimija. Aurinkomatkat on Suomen ylivoimaisesti vahvimpia brändejä. Siksi Finnairin nykyjohdon rivakka reaktio tilanteeseen lupaa hyvää Aurinkomatkojen kannalta.

Matkanjärjestäjää ei välttämättä johdeta menestykseen lentoyhtiön kaukosäätimellä.

POMMERIN maakunnan keskuk-

sen Gdanskin historia ulottuu yli tuhannen vuoden taakse. Ensimmäiset kirjalliset maininnat kaupungista ovat vuodelta 997. Vaiherikkaiden vuosisatojen aikana kaupunkia ovat hallinneet niin puolalaiset kuin saksalaiset ja se tunnettiinkin saksalaisella nimellään Danzig aina toiseen maailmansotaan asti. Vanhan hansakaupungin ajoista kertoo keskiaikainen vanha kaupunki, jonka arkkitehtuuria hallitsevat värikkäät yläluokan ja hansakauppiaiden talot, seuranaan kiviset linnoitukset, portit ja kirkot. Gdansk kärsi suuria tuhoja toisen maailmansodan pommituksissa, mutta sitkeä jälleenrakennustyö on kantanut hedelmää. Vanhan kaupungin mukulakivikatuja astellessa vierähtää aikaa helposti kokonainen päivä. Lounaalle, kahville tai drinkille voi istahtaa johonkin lukuisista kahviloista, ravintoloista ja terasseista.

Itämeren Riviera Kolmoiskaupungin parhaat rannat ja kylpylät sijaitsevat Gdanskin ja Gdynian väliin jäävässä Sopotissa. Jo 1700-luvulta lähtien Euroopan ylhäiset ja kulttuurieliitti saapuivat tänne viettämään kesää. Neljä kilometriä pitkää hiekkarantaa myötäilee kävelyreitti ja pyörätie, jonka varrelle jää monia viehättäviä viime vuosisadan alussa jugend-tyyliin rakennettuja kesähuviloita. Sopotin hotelleista kuuluisin on Grand Hotel kasinoineen. Luksusta edustaa myös Sheraton. Molemmat sijaitsevat lähellä kaupungin tunnetuinta nähtävyyttä – Moloa, eli Euroopan pisintä puulaituria, joka ulottuu yli 500 metrin matkan merelle. Uudemmista hotelleista Mera Hotel & Spa on vasta parin vuoden ikäinen ja edustaa nykyaikaista skandinaavista tyyliä. Sopot on myös Kolmoiskaupungin yöelämän keskus. Kun muualla meno hiljenee puoleen yöhön mennessä, täällä baila-

Sopotin pitkät hiekkarannat ja kylpylät houkuttelevat lomanviettäjiä. Kaupungin väkiluku moninkertaistuu kesäkuukausina.

taan pikkutunneille asti. Monte Cassino –kävelykadun päiväsaikaan rauhallinen tunnelma muuttuu illalla eläväiseksi discojen, baarien ja pubien täyttyessä juhlivasta kansasta.

Ostoksia ja designia Gdynian kalastajakylää alettiin laajentaa kaupungiksi vasta 1920-luvulla. Niinpä kaupungissa on vain vähän historiallista nähtävää. Gdynian rannat ovat Sopotia rauhallisempia ja kaupungin satamassa voi päästä tutustumaan museolaivoihin. Satamasta kulkevat myös autolautat Ruotsin Karlskronaan. Helsingin ja Gdynian välinen matkustajalaivaliikenne loppui viime vuonna. Arkkitehtuurista kiinnostuneet voivat tutustua 1930-luvun modernismia edustaviin rakennuksiin. Lasten kanssa matkustavia saattaa kiinnostaa värikäs akvaariomaailma ja heureka-tyyppinen Experyment -tiedekeskus. Gdynian ostosmahdollisuudet ovat huippuluokkaa. Suositun Klif-ostoskeskuksen lisäksi viime vuonna kaupungissa avattiin Pohjois-Puolan suurin ostosmaailma Riviera, joka käsittää 250 kaupan lisäksi ravintoloita, kahviloita ja elokuvateatterin. Gdynia tunnetaan myös design-keskuksena, jossa voi käydä haistelemassa sisustuksen, muotoilun ja muodin uusimpia tuulia.

Sierra Golf Club on kaunis puistokenttä.

Houkutteleva golfkohde Hieman Gdynian ulkopuolella Wejherowossa sijaitsee erinomainen Sierra Golf Club. Se levittäytyy 82 hehtaarin alueelle keskellä metsäistä luonnonpuistoa. Yli tuhannen neliömetrin englantilaistyyppisen klubitalon lisäksi monet golfaajat arvostavat myös majoitusmahdollisuutta. Sierra Apartments -huoneistoista ensimmäiset ovat vasta valmistuneet ja tarjoavat 1-3 huoneen täysin varustettuja huoneistoja aivan golfkentän laidalla. Suomalaisten omistamalle Sand Valley Golf & Country Clubille on kaupungista matkaa noin 80 kilometriä. Vuonna 2009 avattu golfkenttä on Lassi Pekka Tilanderin ja Tony Ristolan suunnittelema. Kentän

vierustalla on 2, 3 tai 6 makuuhuoneen korkeatasoisia villoja, joista on muutaman minuutin kävely ykköstiille. Alueen kolmas golfkenttä on 1990-luvulla valmistunut Postolowo Golf Club. Golfbagin kuljetus onnistuu Eurolotin lennoilla ilman lisämaksua, mikäli mukana ei ole muuta ruumaan menevää matkatavaraa, vinkkaa Eurolotia Suomessa edustavan Airtouchin myyntipäällikkö Pia Dinan. ”Koneen kuljetuskapasiteetti on kuitenkin rajallinen, joten varaus golfbagille pitää aina tehdä etukäteen mahdollisimman hyvissä ajoin”, Pia muistuttaa. JATKUU SIVULLA 6

VITOSEN VIERAANA: Cruise Manager Noora Heino, kaupunkimarkkinointi, Helsingin kaupunki

Risteilymatkailijat ovat täällä – oletko valmis? HELSINGIN KANSAINVÄLINEN

risteilykesä on käynnistynyt huhtikuun lopussa ja päässyt kunnolla vauhtiin toukokuun puolessa välissä. Kansainvälisen risteilymatkailijan löytää helpoiten Helsingissä Esplanadin puistosta tai päänähtävyyksien läheisyydestä. Laivaan risteilymatkailija ei Helsingissä jää maleksimaan, sillä jopa 96 % risteilymatkailijoista tulee täällä ulos laivasta. (Euroopan keskiarvo on 82 %). Useimmiten risteilymatkailija on Saksasta, Yhdysvalloista tai Briteistä.

Helsinki on kova kilpailija Vuosittain Helsinki haastaa kilpailijakaupunkeja Tukholmaa ja Tallinnaa alati kehittyvällä retkitarjonnalla, tapahtumilla ja omaleimaisuudellaan, joka kumpuaa sijainnistamme idän ja lännen välissä. Helsingin me-

4 • 2014 TOUKOKUU

nestyksestä kertoo vuosittain vierailevat noin 400 000 risteilymatkailijaa ja 260 risteilyalusta. Helsinki on risteilymatkailijoiden ja varustamoidenkin ”must see”-kohde Itämerellä. Koko Itämeren ja Suomen pääkaupungin vetovoimaisuutta ja kasvukäyrää on ilo seurata, koska se on jyrkkä pienistä notkahduksista huolimatta. Tähän on syynä Itämeren alueen kulttuurien monimuotoisuus, turvallisuus ja varustamoiden näkökulmasta hyvin myyvät retket. Tällaista pääkaupunkien loistoa ei ole saatavilla muun muassa suomalaisten suosimalla Karibialla, jossa tarjonta painottuu usein vesiurheilu-aktiviteetteihin. Helsingissä merellisyys on vain yksi kärjistä designin, ruoan ja muun kaupunkikulttuurin ohella. Lisäksi Suomen pääkaupungin asukkaat saavat aina kiitosta kielitai-

dosta ja ystävällisyydestä. Helsingin tarjonta on erinomaista ja kehittyy vuosi vuodelta. Tutkimusten arvosanat ovat päätä huimaavia: risteilymatkustajista 97 % on erittäin tyytyväisiä tai tyytyväisiä vierailuunsa ja 93 % on erittäin tyytyväisiä tai tyytyväisiä museoihin, historiallisiin kohteisiin sekä shoppailumahdollisuuksiin. Listaa voisi jatkaa miltei loputtomiin. Näistä luvuista huolimatta Helsingin ja Suomen kilpailuasemaan vaikuttaa myös korkeat meriliikenteen väylämaksut. Tämä valtion kassaan kilahtava veroluonteinen maksu kurittaa varustamoita ja saa ne harkitsemaan tarkasti vierailuja niin Helsingissä kuin Suomessa. Lisäksi Itämerellä astuu voimaan rikkidirektiivi vuonna 2015, jonka vaikutukset saattavat näkyä vasta vuosina 2016-2017 vähen-

tyneinä aluskäynteinä ja lyhyempinä vierailuaikoina satamissa. Rikkidirektiivi pakottaa varustamot käyttämään puhtaampaa polttoainetta tai asentamaan rikkipesurit aluksiinsa, jolloin risteilyn hinnat nousevat matkustajaa kohden. Heikoimmassa asemassa ovat eurooppalaiset varustamot, joilla on pienet alukset ja kokoonsa nähden vähän matkustajia.

Katse tulevaisuuteen Helpotusta väylämaksuihin on tulossa luultavasti syksyllä, kun asia menee eduskunnan käsittelyyn. Helsinkiläiset risteilytoimijat kääntävät määrätietoisesti kiikarinsa kaukomaille. Yhteistyössä suunnitellut markkinointitoimenpiteet satsaavat vaihtosatamatoiminnan kehittämiseen, jolloin risteilyvieraat viettäisivät Helsin-

gissä seitsemän tunnin sijasta useampia päiviä. Lentoyhteyksiensä puolesta kohdemarkkinoina ovat Yhdysvallat, Japani ja Kiina. Vaihtosatamatoiminnan avulla risteilymatkailijoiden tulovirroista pääsisivät nauttimaan muutkin kuin helsinkiläiset kun viipymä pitenee. Nykyisin risteilymatkailijat kuluttavat Helsingissä toukokuusta syyskuulle kestävän risteily pääsesongin aikana noin 30 miljoonaa euroa. Tämä summa on nostettavissa 50 miljoonaan euroon vaihtosatamatoiminnan avulla. Tulevaisuus näyttää valoisalta, koska Helsingin risteilytoimijat ovat innovatiivisia, kehittymiskykyisiä ja määrätietoisia. Julkisen ja yksityisen sektorin entistä tiiviimpi yhteistyö on avain kehitykseen ja se työ on jo aloitettu. Nyt Helsinkiin tarvitaan vain lisää vaihtosata-

ma-vierailuja ja pidempään viipyviä risteilymatkailijoita nykyisen muutaman vaihtosatama-aluskäynnin ja noin 1 000 vaihtosatamamatkustajan tilalle.

Noora Heino Cruise Manager Kaupunkimarkkinointi Helsingin kaupunki

5


JATKUU SIVULTA 5

Puolan kompakti kolmoiskaupunki on taas lyhyen lennon päässä

A

S S A N N I L AL T U K S A ONL G N I R U A A. U K L A A T ON VAS

niin tellissa, asi yö ho ta iltojen a k t a m ää uis naan. Lis ista tai m hde Tallin i elävästä musiik lä ja e ll dia a rkiks /s Finlan lle esime line.fi lainen m ivän pää ä a a eckero p t m s n o e e u s is te ä it s o e 0 O ta s k o n t a löydä ja 15.3 aut tima ä 8.30 valintaan v i p ä ä s et n in ä ll p te a o k inkit h aan jo iloista. V Ta l l i n n gistä Helsin

Matkatoimistoväkeä opintomatkalla Gdanskissa. Vasemmalta Gdanskin suomenkielinen opas Andrzej Werner, Riitta Niskanen Nordic Ferry Center, Teresa Skogberg Ebookers, Tia Astor Astor Matkapalvelu, Leena Holmberg SMT, Agneta SandströmLappalainen Matkahaukka, Krystyna Hyyryläinen Poltravel, Pia Dinan Airtouch/Eurolot, Riikka Krenn Rantapallo, Kaisu Väänänen Matka-Agentit ja Emmi Lövgren Kilroy.

Tuliterä laivasto Lentoyhtiö Eurolot aloitti toimintansa vuonna 1996 ja keskittyi pitkään operoimaan Puolan kotimaan reittejä LOT Polish Airlinesille. Viime vuosina yhtiön toiminta on merkittävästi laajentunut ja kattaa kotimaan kohteiden lisäksi jo 18 Euroopan kohdetta. Helsingin ja Gdanskin välistä reittiä liikennöidään neljästi viikossa 76-paikkaisilla Bombardier Q400NG-koneilla. Kaikkiaan yhtiöllä on laivastossaan 11 vastaavaa konetta. ”Eurolotin konekanta on käytännössä aivan uutta, vanhinkin koneista on iältään vasta pari vuotta”, Pia Dinan kertoo.

”Eckerö Linella on selkeästi paras asiakaspalvelu, ylivoimainen vastine rahalle ja tyytyväisimmät asiakkaat.” EPSI Rating: Varustamoiden asiakastyytyväisyys Helsinki–Tallinna liikenteessä 2014

Kolmoiskaupungin tärpit

eckeroline.fi N I M E S TÄ Ä N H U O L I M AT TA S U O M A L A I N E N

Bisnes ja pleasure on nyt bleissure Uusi matkustusmuoto ’bleissure’ yhdistää työja vapaa-ajan matkustamisen. KO N S U LT T I T O I M I S T O

EUROLOTILLA GDANSKIIN. Helsingistä pääsee nyt kahdessa tunnissa Puolan Gdanskiin. Vanhassa hansakaupungissa on paljon nähtävää ja rantalomalle voi siirtyä viereiseen Sopotiin. Uutta lentoa juhlittiin Puolan lähettilään residenssissä Kulosaaressa. Vasemmalta Eurolotin kaupallinen päällikkö Mateusz Kokosinski, Eurolotia Suomessa edustavan Airtouchin Pia Dinan, Puolan Tukholmassa sijaitsevan matkailutoimiston johtaja Malgorzata Hudyma, Eurolotin kansainvälistä myyntiä hoitava Andrzej Rode ja Puolan suurlähettiläs Janusz Niesyto.

PhoCusWrightin kokoamien tilastojen mukaan 47% amerikkalaisista liikemiehistä yhdistää lomapäiviä työmatkaansa. Itse itsensä työllistävien liikemiesten bleissurepäivien määrä oli hiukan korkeampia, sillä heistä mahdollisuutta hyödynsi 53%. Lomapäivien ujuttaminen matkaohjelmaan keventää myös matkojen rasittavuutta. Usein vapaapäivät pidetään viikonloppuina, sillä lentoyhtiöitten joustavan lippujen hinnoittelun ansiosta matkustaja saa silloin täyden hyödyn lipun hinnasta.

GDANSKIN VANHA KAUPUNKI. Tärkeimmät nähtävyydet sijaitsevat vanhan kaupungin pääväylän eli Kuninkaantien varrella. Kultaiselta portilta joenrantaan Vihreälle portille vievän Dluga-kadun varrelle jää muun muassa 1500-luvun lopulla rakennettu kaupungintalo, jonka saleihin kannattaa kurkistaa sisään. Näkemisen arvoisia ovat myös vieressä sijaitsevat Artushofin renessanssipalatsi, Kultainen talo ja meren jumala Neptunuksen suihkulähde. Mariacka-katua pidetään yhtenä kaupungin kauneimmista. Varakkaiden kauppiaiden ja käsityöläisten taloja hallitsevat nyt jalokivi- ja meripihkakaupat ja galleriat. Kadun

Huonepalvelun loppu Hilton on poistamassa huonepalvelun. NE W YO RKIN 2 000 huoneen Hilton Midtown hotelli lopettaa huonepalvelun. Ketju testaa asiakkaiden reaktiota ja päättää sen jälkeen mitä huonepalveluiden suhteen tehdään muissa hotelleissa. Asiakkaat käyttävät palvelua yhä vähenevissä määrin.

Flexible Car Hire ja Holiday Wheels aloittivat autonvuokrauksen Suomessa Suomi sai kerta heitolla kaksi uutta autonvuokrauskanavaa, kun sekä Flexible Car Hire että Holiday Wheels aloittivat Suomessa. AINOASTAAN matkatoimistoja

palveleva Flexible Car Hire on perustettu seitsemän vuotta sitten Britanniassa. Yhtiö välittää autoja yli 80 maassa. Sen yhteistyökumppaneina ovat useat tunnetut ja luotettavat autovuokraamot. ”Uusi varauskanava on helppokäyttöinen. Auton lopullisen vuokraajan saa tietoonsa heti ja varausta voi muuttaa tai peruuttaa kuluitta vielä samana päivänä, kun auton vuokrauksen piti alkaa” kertoo yhtiötä Suomessa edustavan Airtouchin Tarja Koivisto. Lisätietoja tarja.koivisto@airtouch.fi ja flexiblecarhire.com.

6

päässä kohoaa Pyhän Marian kirkko, joka on maailman suurin tiilikirkko. Yhteen sen torneista pääsee myös kiipeämään ja tähystelemään näkymiä 78 metrin korkeudesta. MERIPIHKAMUSEO. Itämeren meripihkavyöhykkeellä kun ollaan, niin kaikki aiheeseen liittyvä on kovassa kurssissa. Gdanskin meripihkamuseo sijaitsee vanhan vankilan tornissa ja esittelee erilaisia meripihkasta tehtyjä esineitä, koruja ja taideteoksia. Samaan hintaan pääsee kurkistamaan keskiaikaisiin vankityrmiin ja tutustumaan muinaisiin kidutusmenetelmiin. OLIWA. Oliwan katolinen tuomiokirkko oli sirterssiläismunkkien luostarin hallussa aina 1930-luvulle asti. Katedraali tunnetaan erityisesti mahtavista uruistaan, joiden

ITALIA TOI KEVÄÄN. Joka toinen vuosi järjestettävä pohjoismai-

nen Italia-workshop esitteli Tukholman Grand-hotellin talvipuutarhassa yli 90 italialaista matkanjärjestäjää, hotellia ja alueellista matkailuorganisaatiota. Aamupäivällä hotelliin saapui lähes 150 Ruotsin ulkopuolelta, muista Pohjoismaista ja Baltiasta tullutta matkatoimistoväkeä. Iltapäivällä oli vuorossa Ruotsin matkatoimistojen edustajat. Comitelin puheenjohtaja, Pier Togni, kertoi tilaisuudessa, että ulkomaalaisia matkailijoita saapuu maahan entiseen tahtiin. Suomesta, Itä-Euroopasta, Venäjältä ja Puolasta on jopa pientä kasvua. Kuvassa suomalaisia vieraita isäntien kanssa; vasemmalta Lauri Elo Pro Classic Oy:stä, Antti Haukkamaa Matkahaukasta ja Lea Simpanen Helin Matkoista sekä Comitelin edustajat Claudia Pietracci ja Alessandra Rozzi

Gaudimaista arkkitehtuuria Sopotin Monte Cassino -kävelykadulla.

Neptunuksen patsas vartioi Gdanskin vanhan kaupungin värikkäitä taloja.

upeassa soinnissa saattaa kuulla tuulen huminaa, veden liplatusta, lintujen laulua tai ukkosen jylinää. Kirkossa järjestetään päivittäin lyhyitä urkukonsertteja esitellen urkujen mahtavaa sointia. Viereinen historiallinen puisto kätkee sisäänsä luostarin rakennuksia, muun muassa vanhan apottien talon, jossa toimii nyt nykytaiteen museo. OPERA LESNA. Sopotin ”metsäooppera” on viiden tuhannen katsojan areena, joka sijaitsee nimensä mukaisesti keskellä metsää – kuitenkin reilun kävelymatkan päässä kaupungista. Konserttilavalla järjestettävien klassisen musiikin konserttien pikanttina lisämausteena toimivat ympäröivässä metsässä sirkuttavat linnut. Tarjolla on myös poppia, rockia ja jazzia sekä Puolasta että maailmalta.

STS Alppimatkojen talvitarjonta kasvaa STS Alppimatkat kasvattaa hiihtomatkojen tarjontaansa peräti 21 prosenttia. Ensi talven myynti on jo aloitettu. HYVIN MENNEEN viime talven

toteutunut volyymi nousi 9,4 %. Siksi tulevan talven tarjonta kasvaa peräti 21 prosenttia. Suosituin tuote on all inclusive –paketti aterioineen, sillä viime talvikauden matkoista peräti 80 prosenttia myytiin all inclusive –paketteina.

Uutuuksia suksikansalle

Holiday Wheels Myös Holiday Wheels aloitti B2B toiminnan Suomessa toukokuun alussa. Holiday Wheels Nordic Ab on perustettu Pohjoismaihin paikkaamaan Holiday Autosin aukkoa, jonka se jätti vetäydyttyään pohjoismaisilta markkinoilta yrityskaupan jälkeen. Uuden yhtiön taustalla on Holiday Autosin entinen pohjoismainen johto. Holiday Wheelsin Suomen toimintoja ja liiketoimintaa kehittää Chartpro Oy ja sen toimitusjohtaja Harri Kaijanto, joka myös edusti Holiday Autosia Suomessa. Lisätietoja harri.kaijanto@ holidaywheels.com.

Vajaan kahden tunnin lennon aikana tarjoillaan sämpylä, kahvia, teetä ja virvokkeita. Maksutta voi lainata viihdettä ja pelejä sisältävän iPad-laitteen. Gdanskin lentokenttä sijaitsee noin 10 kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Vuoden 2012 jalkapallon EM-kisoihin valmistunut uusi terminaali on tilava ja valoisa, eikä ruuhkista ollut tietoakaan ainakaan Helsingin-lennon tulo- ja lähtöaikoina. Parhaillaan on rakenteilla uusi raideyhteys, joka yhdistää lentoaseman rautatieverkkoon. Suunnitelmien mukaan lentokenttäjunalla pääsisi matkaamaan kentältä kaikkialle Kolmoiskaupunkiin jo ensi vuoden aikana.

Talven 2014-15 uutuuskohteet ovat Alta Badia ja Sauze d’Oulx Italiassa sekä Zauchensee Itävallassa. Uutta on myös viikoittainen tilauslento Torinoon, jonka ansiosta maakuljetus Italian suosikkikohteisiin Cerviniaan ja Champoluciin puolittuu viime vuoteen verrattuna. Alppimatkojen omistajakonsernin uusin investointi on 90 vuodepaikan Hotel Eden Rocks ***, Bad Gasteinissa.

Muuttunut kilpailutilanne ”Yksi syy volyymimme tuntuvaan nostoon on Aurinkomatkojen päätös lopettaa hiihtomatkojen sarjatuotanto Alpeille. STS

Alppimatkat ottaakin ensi talvena käyttöönsä Finnairin koko tilauslentokapasiteetin InnsbrucHarri Kaijanto on kiin. Otamluotsannut STS me myös ohAlppimatkoja jelmaamme Suomessa pian 18 Aurinko10 vuotta matkojen jopa 20-30 vuotta käyttämää hotellia Tirolin Ischglissä, Söldenissä ja Serfauksessa”, sanoo STS Alppimatkojen Suomen johtaja Harri Kaijanto.

10-vuotias STS Alppimatkat juhlistaa toimintansa 10. juhlavuotta Suomessa. Yhtiön ensimmäinen lento Helsingistä Salzburgiin lennettiin tammikuussa 2005. Juhlavuoden kokonaistarjonta ensi talvena on noin 9 500 alppimatkaa. STS Alppimatkojen markkinaosuus Suomessa kohoaa Harri Kaijannon mukaan jo noin 80 prosenttiin.

4 • 2014 MAY


OBSERVER JATKUU SIVULTA 3

Välittävien matkantoimistojen valiokunta haudattiin

SMALin kevätkokousmatkalla pohdittiin murroksessa olevan matkailualan tulevaisuutta ja kannattavuutta Kokouspäivä alkoi perinteiseen tapaan isäntäkaupungin tervehdyksellä. Moskova muuttuu vauhdilla ja tarjoaa turisteille enemmän vaihtoehtoja niin majoituksen kuin tekemisenkin puitteissa. Avajaissanoissaan SMALin puheenjohtaja Kirsi-Marja Salonen herätteli kuulijakuntaa pohtimaan matkailutoimialan tulevaisuutta. Sitä pohdittiin myös pyöreän pöydän –keskusteluissa. KOKOUSPÄIVÄN esitelmöitsijänä toimi Tampereen teknillisen yliopiston professori Jorma Mäntynen. Myös Liikenneministeriön Lentoliikennestrategia-työryhmässä mukana oleva Mäntynen pohti ”Miten valjastaa liikenne ja matkailu palvelemaan Suomea?” ”On tärkeää nähdä Suomi osana maailmaa; riippuvuus kansainvälisestä kaupasta ja kommunikoinnista kasvaa. Me olemme olleet sisäänpäin käpertyneitä ja siitä pitäisi nyt päästä eroon.” Mäntynen tähdensi liikenneyhteyksien tärkeyttä: ”Saavutettavuus pitää olla hyvä joka puolelle Suomea, ei kuitenkaan niin, että joka kylässä pitää olla lentokenttä, jos sinne ei ole matkustajia. Suomessa yksikään lentoasema ei ole yhdistetty junaverkkoon. AiRRport-visio kytkisi eri kulkumuodot saumattomasti yhteen. Linja-autoista helposti rautatieverkkoon ja junalla lentoasemalle. Se toimii jo mm. Saksassa ja Ranskassa.” ”Olemme esittäneet vision Lentoliikennestrategian tapaamisissa, eikä sitä torpattu heti. Suuri hanke ei pelästytä ketään. Se menee aivokapasiteetin ylärajoille. Mutta esitäpä pieni hanke, se torpataan heti”, Mäntynen filosofoi.

Osa kokousvieraista lähti Tolstoi-junalla Moskovaan jo torstai-iltana. Ilta-auringon säteet saattoivat matkaan vasemmalta matkajärjestelyt hoitanut Futuristin Petri Novitsky, kunniajäsen Mikko Novitsky, Suomen Mesujen Rea Sandström ja Lumia Ankkuri, Eckerö Linen Ida Toikka-Everi ja SMALin Päivi Laatikainen. Vaunuemännän oikealla puolella SMALin Heli Mäki-Fränti ja Tiina Tarkiainen, takana kunniajäsen Antti Jaatinen VR, Futuristin Jaana Niinikorpi, Olympian Heikki Julin ja SMALin Teemu Mikkonen.

Kummallinen Väli-Suomi Mäntynen herätteli kuulijoita myös Väli-Suomen tilanteeseen. ”Väli-Suomi on kummallinen alisuorittaja. Siellä on hämmästyttävän vähän matkailua. Eikö nähdä sen alueen arvoa vai miksi se jää Lapin ja Etelä-Suomen jalkoihin?” Aihe herätti kuulijoissa keskustelua, missä todettiin, että alueella ei tehdä toimijoiden kesken yhteistyötä. Yritykset toimivat kotikutoisesti ja palveluiden tarjoajat ovat pirstaloituneita sinne tänne. Mietittiin miten outgoingia tekevät yritykset voisivat tuoda kansainvälistä osaamista incoming-yrityksille? ”Pitäisi muistaa, että pieni voi olla vahva, kun se on osana suurempaa kokonaisuutta”, muistutti Mäntynen. Se pätee niin Väli-Suomen tilanteeseen, koko Suomeen kuin täällä toimiviin yrityksiinkin. ”Ja muistakaa vielä, tulevaisuus syntyy tekemällä eikä odottamalla.”

Round tables Kokousväen keskuudessa hyvän vastaanoton saaneet pyöreän pöydän keskustelut käsittelivät ajankohtaisia asioita; Pakettimatkadirektiiviä, välittävien matkatoimistojen tulevaisuutta, Matka-messuja, alan kannattavuutta, mobiilisukupolven tuomia muutoksia, alan muuttunutta osaamistarvetta sekä SMALin tulevaisuutta. Pöydissä käytiin vilkasta keskustelua ja vaihdettiin mielipiteitä kaikkia askarruttavista asioista.

Uhkakuvia Varsinkin pakettimatkadirektiivi puhutti niin pyöreän pöydän keskustelijoita kuin muitakin kokousvieraita. Pakettimatkadirektiivin muutoksen käsittely jatkuu EU:ssa. Tämän hetkiseen parlamentin ehdotukseen on otettu mm. mielipahakorvaus. ”Tämä tarkoittaisi, että asiak-

4 • 2014 TOUKOKUU

Heikki Julin kutsuttiin liiton kunniajäseneksi. Julin valittiin ensi kertaa SMY:n hallitukseen vuonna 1983. Hän on pitkäaikaisin SMY:n/SMALin hallituksen jäsen. Heikin kukittivat SMALin puheenjohtaja Kirsi-Marja Salonen ja toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti.

Punaisen torin Pyhän Vasilin katedraali valmistui vuonna 1561. Se oli niin kaunis, että Iivana Julma sokaisi arkkitehdit, jottei yhtä kaunista enää koskaan rakennettaisi. Katedraalin katveessa Suomen Messujen Rea Sandström ja Lumia Ankkuri sekä Jari Auranen Tietotalo Infocenteristä.

kaalla olisi oikeus vaatia korvausta, jos hän on sitä mieltä, että valmismatkan puutteista on aiheutunut hänelle mielipahaa. Korvauksen maksaminen edellyttää kuitenkin matkanjärjestäjän tai sen alihankkijan tuottamusta”, selventää SMALin Päivi Laatikainen. ”Toinen huolestuttava kohta esityksessä on matkanjärjestäjille sälytettävä majoitus- ja uuden paluukuljetuksen järjestämisvastuu esim. tuhkakriisin kaltaisissa tilanteissa. Parlamentti on ehdottanut, että matkanjärjestäjä vastaisi maksimissaan viiden yön majoituksista ja 125 euroa/ yö kustannuksista. Ja huikein muutos on se, että asiakas voi valittaa vielä jopa kolme vuotta matkan jälkeen. Lisäksi parlamentin ehdotukseen sisältyy yhä edelleen välittäjien vakuuden asettamisvelvollisuus. Tämän mukaan ottamista on Suomen ohella vastustanut vain muutama jäsenmaa, joten näyttää pahasti siltä, että tämän velvollisuuden poissaaminen vaikuttaa hyvin epätodennäköiseltä”, kertoi Laatikainen.

Muuttuva toimintaympäristö SMALin tulevaisuutta pohtivassa pöydässä mietittiin mm. sitä,

Professori Jorma Mäntysen (toinen oikealla) mielestä eri liikennevälineiden kesken tulisi löytää katkeamaton yhteys. Siitä olivat samaa mieltä Finnairin Rolf Backman, VR:n Monna Huvilinna ja Kon-Tikin Timo Saranpää.

pitäisikö nykyinen jako matkanjärjestäjiin, välittäviin toimistoihin ja kotimaan ryhmään romuttaa ja ottaa tilalle esim. lentoliikenne, laivaliikenne jne. ryhmät. Kuinka jäsenmäärää kasvatettaisiin, pitäisikö mukaan ottaa täysin uusia jäsenryhmiä ja verkottua muiden matkailualan järjestöjen kanssa vai pitäisikö koko yhdistyksen nimeksi muuttaa Suomen matkailualan liitoksi. Matkamessujen merkitys todettiin edelleen tärkeäksi foorumiksi verkottua ja kouluttautua. Pohdittiin onko tammikuu oikea ajankohta. Välittävien matkatoimistojen tulevaisuutta pohtiva ryhmä mietti mm. miten palvelusta saisi tuloja ja miten oma työ pitäisi osata hinnoitella. Pohdittiin myös miten liiton toimintaryhmiä pitäisi alan muuttuneen rakenteen myötä kutsua. Alan koulutuksen pöydässä todettiin, että netti ei korvaa ih-

mistä. Myös humaani kontakti on edelleen tärkeätä. Meidän tulee arvostaa vanhoja työntekijöitä mutta antaa tilaa ja olla avoimia alalle tuleville nuorille.

Kannattaako? Matkailualan kannattavuutta pohtiva pöytä mietti miten saada lisäarvoa ja euroja viivan alle. Profiloituminen ja omien niche-markkinoiden löytäminen on monen toimiston pelastus. Täytyy olla joko riittävän pieni tai riittävän iso. Teknologiaan ei kannata satsata vain teknologian tähden; onlinessa pitää olla riittävän suuri volyymi, jotta siitä saadaan kannattavaa. Oman jutun löytäminen, palvelu ja asiakaskunnan tarpeiden tunnistaminen on monen pienen toimiston suunta. JATKUU SIVULLA 8

Eduskunta, matkailu ja alkoholi AURINKOMATKOJEN TOIMITUSJOHTAJA vaihtuu. SMAL:n kokousmatkojen aterioilla muiden vauhtiveikkojen kanssa servieteistä pupukorvia taitellut Tuomo Meretniemi sai lähteä. Tilalle väliaikaiseksi toimitusjohtajaksi oman toimensa ohella Finnairin matkatoimistoista ja matkanjärjestäjistä nykyisin vastaava kaupallinen johtaja Allister Paterson valitsi Finnair Travel Retail Oy:n toimitusjohtajan Timo Kousan. Valinta on monessa suhteessa mielenkiintoinen. Finnair Travel Retail ei nimestään huolimatta ole Finnairin matkojen jälleenmyyntiorganisaatio. Onneksi, sillä Aurinkomatkathan lopetti jälleenmyynnin jo vuonna 2012. Kousan johtama yhtiö vastaa Finnairin tax free –myynnistä lentokentillä ja lentokoneissa. Kousalla itsellään on 20 vuoden kokemus johtotehtävissä eri alkoholiteollisuuden yrityksissä Itä-, Keski- ja Pohjois-Euroopassa sekä pohjoismaisten travel retail -operaattorien palveluksessa. Paterson kehuu Kousan taitavaa johtamista ja strategista ajattelua. Sitä totisesti tarvitaan tilanteessa, jossa seuramatkojen markkinajohtajuus on liukunut Finnmatkoille. Väliaikaisuus ja osa-aikaisuus voi myös tarkoittaa, että Aurinkomatkat nyt pannaan myyntiin. Se olisi linjassa Finnairin nykyisen strategian kanssa ja vähentäisi omalta osaltaan tappioita. Timo Kousan valinta on mielenkiintoinen myös siksi, että hän lehtitietojen mukaan seurustelee kansanedustaja Leena Harkimon kanssa.

Valtiovalta on rahan himossaan nostanut alkoholin verotuksen korkealle. Se on johtanut ravintola-alan hädänalaiseen tilaan: yhä vähenevä osuus alkoholin vähittäismyynnistä tapahtuu ravintoloissa. Edustuskulujen vähennysoikeutta poistamalla valtio on vielä sirotellut suolaa haavoihin. Tuhannet ravintola-alan työpaikat ovat vaarassa. Samalla kuluttajat ovat äänestäneet jaloillaan ja siirtyneet omatoimiseen tuontiin Viron laivoilla. Sitä hillitäkseen Tulli on nyt antanut ohjeistuksen, jonka mukaan Virosta laivalla matkaavan on satamaan saavuttaessa itse kannettava ostamansa alkoholi laivalta. Matkanjärjestäjän bussin tavaratilassa ei siis enää saa kuljettaa verotta viinaa Suomeen, koska bussin kanssa ei saa ajaa maihin. Ei näin saa ihmisiä kiusata. Neuvostoaikaista meininkiä. Kiusaajien joukkoon on liittynyt IATA, joka suoraveloitustilitysten loputtua SEPA-säännöksiin on vaatinut IATA-tilitysten maksamista päivää aikaisemmin kuin ennen, ellei satu olemaan saman pankin asiakas kuin IATA:n BSP. Jokainen joka on ollut matkatoimistojen kanssa tekemisissä tietää, että maksuvalmius on yleinen haaste ja varsinkin tilityspäivän tienovilla. Yhdenkin päivän tiukennus matkaehtoihin voi olla kova paikka monelle matkatoimistolle. Ennen kaikkea IATA:n yksipuolinen tapa hoitaa tämä asia kiukuttaa matkatoimistoja. Syystäkin. Kaikuja menneestä tämäkin. Sen sijaan matkustajien kiusaaminen elektronisten laitteiden käyttökielloilla päättyy. Ainakin Finnair sallii nyt tablettien ja puhelinten käytön koko lentomatkan aikana, kunhan laitteet ovat lentotilassa. Kannettavilla tietokoneilla ei erillistä lentotilaa ole, joten niiden käyttö on edelleen kiellettyä nousun ja laskun aikana. Addiktion aste on monella lentomatkustajalla sitä luokkaa, että elektronisten vempaimien käyttökielto on aiheuttanut vieroitusoireita. Nyt voi helpotuksesta huokaista. Siirtyminen vapaaseen kilpailuun aiheuttaa Finnairin piirissä edelleen vieroitusoireita. Matkustamohenkilökunnan SLSY ei vapun alla hyväksynyt yhtiön neuvottelutarjousta, joka olisi merkinnyt pientä palkan leikkausta, työajan pitenemistä ja pitkää työsuhdeturvaa. Ulkopuolisen on vaikeaa ymmärtää, miten hankalaa entisten etuoikeutettujen työntekijäryhmien on sopeutua siihen, että työvoiman tarjonnassa nyt on kilpailua. Neuvottelutuloksen hylkäys johtaa kahnauksiin ja mitä ilmeisimmin siihen, että osa nykyhenkilöstöstä vieroitetaan yhtiöstä – tavalla tai toisella. Neuvotteluilmapiirin kannalta olisi ehkä ollut järkevää, että johdon bonusohjelmasta olisi pidättäydytty juuri tässä tilanteessa. SMAL on pohjoismaisten sisarjärjestöjen kanssa puuhaamassa uutta yhteispohjoismaista matkatoimistojen vakuutusyhtiötä. Tavoitteena olisi tarjota nykyistä edullisempia vakuutuksia valmismatkalainsäädännön edellyttämien vakuuksien hoitamiseen. Jatkossa tarjolle voisi tulla myös laajennettu vastuuvakuutus, jota SMAL yritti saada Suomeen muutama vuosi sitten. Matkatoimistojen ja matkanjärjestäjien vakuusongelmat ovat ikiaikainen riesa, johon on yritetty etsiä ratkaisua jo vuosikymmenten ajan. Suomessa ei ole vielä päästy maaliin, muualla on joitakin onnistumisia. Nyt vauhtia otetaan Ruotsin kautta, jossa vakuuskäytäntö on jonkin verran helpompi kuin täällä meillä. Silti on riski, että vakuutusmatemaatikoiden kyyniset laskelmat voittavat matkatoimistojen edunvalvojien intomielen. Matkatoimistojen ja varsinkin matkanjärjestäjien riskialttius on usein kantona kaskessa. Silti on hankkeelle syytä toivottaa onnea ja menestystä. Niin tekee myös…

Nimimerkki Observer on matkailualan taustavaikuttaja, joka kriittisesti kommentoi alamme ilmiöitä. Observerin kannanottojen ei tarvitse noudattaa lehden yleistä linjaa.

7


JATKUU SIVULTA 7

SMALin kevätkokous Moskovassa

Yhteistyö tuo voimaa

Matkailualan oppilaitokset kaipaavat tiiviimpää yhteistyötä alan toimijoiden kanssa Matkailualan oppilaitokset tekevät yhdessä töitä sen eteen, että alan koulutuksen arvostus kasvaisi. Koko matkailuala kaipaa lisää potkua ja koulut hakevatkin nyt yhdessä tekemisen meininkiä myös toimijoiden ja koulujen välille. HELMI LIIKETALOUSOPISTO ja

Varpusvuorelta aukeaa parhaat näkymät yli koko Moskovan. Iltaisin paikka on moskovalaisnuorten suosittu kokoontumispaikka ja ruuhka on uskomaton.

Koejäsenet

Kremlissä opasta kuuntelevat tarkasta Petri Sirén Royal Caribbean, Jouni Ojaniemi Finnmatkat, Sari Ilonen, Tiina Sirén Finnmatkat, Olli Miettinen Matka-Miettinen ja Tapani Oksanen Toiviomatkat.

Kunniajäsen Risto Peltola toimi sääntömääräisen kokouksen puheenjohtajana. Kokouksessa käsiteltiin normaalin kaavan mukaan toimintakertomus ja tilit. Hallitus esitti sääntömuutosta, jonka mukaan luovutaan välittävien matkatoimistojen valiokunnasta. Sen sijaan hallitus muodostaa jatkossa ”tarpeelliseksi katsomansa valiokunnat ja työryhmät”. Uudeksi jäsenlajiksi ehdotettiin koejäseniä. Yritys voi olla koejäsen siihen saakka, kunnes täyttää varsinaisen jäsenen kelpoisuuskriteerit. Molemmat ehdotukset hyväksyttiin.

Suunnaksi Madrid Ensi kevään kokous järjestetään Madridissa. Matkan aikana tutustutaan myös johonkin lähistön historialliseen kaupunkiin. Lisää kuvia ikkunapaikka.fi/ kuvagalleria.

Sharia-laki käyttöön Bruneissa Pyöreän pöydän keskustelut jatkuivat kahvitauolla. Vasemmalta Ari Ilonen SMT, Jari Auranen Tietotalo Infocenter, Tapio Kiiskinen Kilroy, Lauri Laakso Matkapojat, Markku Koskinen Comgate ja Minna Halmetoja Haaga-Helia AMK.

Pohjois-Koreassa avattiin uusia kohteita turisteille Pohjois-Korea on avannut matkailijoille uusia kohteita ja päästää turistit nyt mm. puistoihin ja metroon. PERINTEISESTI matkailijoille

ovat olleet avoinna vain harvat, ennalta määrätyt kohteet. Nyt turisteille halutaan näyttää myös Pjongjangin katuelämää ja viedä heidät laskettelemaan maan uuteen hiihto- ja laskettelukeskukseen, Masikryongiin.

Uusia kohteita ”Pjongjangissä on nyt mahdollista osallistua kaupunkikierrokselle myös kävellen. Reittejä on tarjolla viisi ja kohteita ovat mm. Juche torni, Daesong tavaratalo, Sirkus ja Munsu vesipuisto”, kertoo Pohjois-Koreaan jo useita vuosia matkoja tehneen Travellerin Markku Lindroos. Myös puistoja avataan turisteille. ”Mm. Potonggang puisto, Pongnam puisto ja Ansan urheilupuisto ovat vapautettu turistikiellosta ja siellä voi kohdata aitoja ja alkuperäisiä pohjoiskorealaisia. Ainoastaan kielitaito tai sen puute saattaa tietysti hidastaa mahdollista kommunikointia”, Lindroos jatkaa.

Kaikkialle metrolla Turistit voivat nykyisin käyttää myös julkista liikennettä. ”Aiemmin sai ajaa vain yhden

8

Brunein sulttaanikunta on ottamassa käyttöön kovat islamilaiset rangaistukset sharialainsäädännön myötä. UUSIEN lakien käyttöönottoa

on jo kertaalleen lykätty mm. YK:n ja ihmisoikeusjärjestöjen kovan arvostelun vuoksi. Niitä on kuitenkin tarkoitus alkaa soveltaa lähitulevaisuudessa. Lait antavat mahdollisuuden muun muassa kuoliaaksi kivittämiseen aviorikoksesta tai homosuhteista, raajojen katkaisemiseen varkaudesta ja raipparangaistuksiin esimerkiksi abortista tai alkoholin käytöstä. Sulttaani Hassanal Bolkiahin suku on hallinnut tiukasti 400 tuhannen asukkaan Bruneita jo kuuden vuosisadan ajan. Sulttaania pidetään yhtenä maailman rikkaimmista miehistä yli 20 miljardin US-dollarin omaisuudellaan.

Muut uskontokunnat turvassa

Travellerin Markku Lindroos Pohjois-Koreassa kansainvälisen ystävyyden museon edessä oppaan kanssa. Museoon on kerätty ulkomailta saatuja lahjoja.

aseman välin, nyt koko metroverkosto on käytettävissä. Myös osa raitiotielinjasta sekä johdinautojen linjoista tullaan avaamaan turisteille“, Lindroos jatkaa. Traveller Oy järjestää matkoja Pohjois-Koreaan yksittäisille turisteille ja ryhmille.

Noin 70 prosenttia Brunein asukkaista on islaminuskoisia. Heidän lisäkseen uudet lait koskevat myös maassa vierailevia muslimituristeja. Muita uskontokuntia luvataan kohdeltavan edelleen vanhojen, Britannian siirtomaa-ajalta peräytyvien lakien mukaan. Bruneissa harjoitettava islam on konservatiivisempaa kuin naapurimaissa Malesiassa ja Indonesiassa. Muun muassa alkoholin myynti ja julkinen kulutus on kiellettyä ja muiden uskontojen harjoittaminen rajoitettua.

HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu ovat haastaneet työnantajat yhteistyöhön matkailualan arvostuksen ja koulutuksen hyödyntämisen lisäämiseksi. Matkailualan opiskelijan palkkaaminen töihin tai harjoittelupaikan tarjoaminen ovat konkreettisia tulevaisuustekoja alan arvostuksen ja osaamisen lisäämisessä.

Oikeaa osaamista Suomessa matkailua voi opiskella toisen asteen oppilaitoksissa ja ammattikorkeakouluissa, Lapin yliopistossa ja eri yliopistojen muodostamassa Matkailualan verkostoyliopistossa. Moni päättäjä saattaa epäröidä rekrytoinnin hetkellä, mitkä oikeastaan ovat matkailuvirkailijan tai restonomin tietojen ja taitojen erot. Millaisen koulutuksen omaavia työntekijöitä avoimeksi tuleviin tehtäviin pitäisikään hakea?

Restonomit myyntityöhön Ammattikorkeakouluista valmistuu restonomeja, joilla on

Minna Halmetoja ja Markus Oedewald peräänkuuluttavat yhteistyötä matkailualan toimijoiden ja oppilaitosten välillä.

asiakaspalveluosaamisen lisäksi valmiudet mm. myyntityöhön, erilaisiin projektitöihin ja projektien vetäjiksi, palvelujen tuotteistamiseen ja konseptointiin, erilaisiin kehittämistehtäviin tai vaikkapa kasvamaan esimiehen urapolulla. Esimerkiksi HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu kouluttaa restonomeja Helsingissä Haagassa (matkailun liikkeenjohdon koulutusohjelma) ja Porvoossa (matkailun koulutusohjelma).

Varausjärjestelmät haltuun Helmi Liiketalousopisto on erikoistunut varausjärjestelmät hallitsevien matkailuvirkailijoiden ja virallisten Hel-

sinki-oppaiden kouluttajaksi. Matkailualan ohjelmapalvelujen ammattitutkinnon läpäisseet osaavat ohjelmapalvelut tai tapahtumatuotannon hallinnan suunnittelusta toteutukseen. Matkaoppaan ammattitutkinnosta suuntaudutaan joko ulkomaan kohdeoppaaksi, Suomi-oppaaksi tai Matkanjohtajan freelance-työhön.

Yhteistyössä on voimaa ”Me kerromme mielellämme minkä koulun opiskelija sopii mihinkin työhön. Teemme paljon yhteistyötä ja autamme mielellämme oikean henkilön löytämisessä. Työharjoittelujaksot ovat osa koulutusta ja harjoittelupaikkoja haetaan jatkuvasti”, sanoo HAAGA-HELIAn koulutusohjelmajohtaja Minna Halmetoja. ”Opiskelijamme tekevät myös paljon projektitöitä matkailualan toimijoille. Meidän voimavaraamme kannattaa käyttää hyväksi. Yhteistyöstä hyötyy niin yritys kun opiskelijammekin”, muistuttaa Helmi Liiketalousopiston apulaisrehtori Markus Oedewald.

Kaupunkiloma Málagassa tarjoilee kulttuuria ja suussa sulavia merenantimia Espanjassa vieraili viime vuonna 60.6 miljoonaa matkailijaa, joka oli uusi ennätys. Kaupunkikohteista Málaga on kasvattanut eniten suosiota viime vuosina. Kulttuuripitoinen kaupunkiloma ja letkeä rantaelämä nivoutuvat saumattomasti yhteen. Timo Kauppinen, Málaga KUN MÁLAGAN LENTOKENTTÄ

avattiin siviililiikenteelle 1959, oli Kar-Airin lentokone ensimmäinen, joka sinne laskeutui, tuoden mukanaan 48 matkustajaa. Nyt 55 vuotta myöhemmin Málagan aurinkoon pääsee päivittäin. Seuramatkojen aikana Málaga oli monille pelkästään lentokenttä, josta siirryttiin muihin rannikon kohteisiin, kuten Torremolinokseen. Nyt entistä useampi valitsee kaupunkikohteeksi Aurinkorannikon pääkaupungin, jossa kaupunki- ja rantaloman voi yhdistää mainiosti toisiinsa.

Museoiden kirjo Pablo Ruiz Picasson syntymäkaupungissa pitää ehdottomasti käydä Picasson museossa. Upeasta kokoelmasta on kiittäminen Christine Ruiz-Picassoa, edesmenneen taiteilijan pojan Paulin leskeä, ja heidän poikaansa Bernardia. Mestarin luomusten lisäksi museossa pääsee ihailemaan vanhoja foinikialaisia ja roomalaisia raunioita, jotka löydettiin museon rakennusvaiheessa. Carmen Thyssenin museo on toinen merkittävä arvotaiteen museo kaupungissa. Madridin niin sanotulta taidekolmiolta tuttu Thyssenin taidemuseo, avasi 2009 museon Málagaan. Espanjalainen, ja nimenomaan andalusialainen taide, on yksi museon kokoelmien peruspilareista. Entisen tupakkatehtaan tiloissa toimii Málagan automuseo, josta on vuosien aikana muodostunut monien autofriikkien unelmakohde. Museo esittelee yli 100 vuoden ajalta miten autoteollisuus on kehittynyt. Automuseo myös vuokraa autoja esimerkiksi tilaisuuksiin. Ja mikäs on sen loistokkaampaa,

Malagan härkätaisteluareenalla on museo, missä voi käydä katsomassa koristeellisia asuja ja vanhoja härkätaistelumainoksia.

kuin ajella kaupungilla samalla autolla, jonka Monacon Rainer lähetti vastaanottamaan Grace Kellyn, kun hän saapui New Yorkista 1956.

Suoraan merestä lautaselle, maan kuulut málagalaiset sardiinivartaat eli espetos de sardinas.

Herkkuja paikalliseen tapaan Malagalaisten rakkaus merenantimiin näkyy myös heidän lempinimessä. Kaupunkilaisia kutsutaan usein nimellä ”boquerónes”, heidän suosikkikalansa mukaan. Kun malagalainen haluaa nauttia merenantimista, suuntaa hän kulkunsa El Paloon, jossa sijaitsee laaja valikoima kalaravintoloita. Yksi tunnetuimpia on Restaurante El Tintero II (Playa del Dedo) huutokaupparavintola, jossa ei ruokalistoja tunneta, vaan tarjoilijat ilmoittavat kovaan ääneen mitä he milloinkin keittiöstä kantavat. Hinta määräytyy lautasen koon mukaan. Omalaatuisen tar-

joilutavan vuoksi ravintola on kokemuksen arvoinen. Málagan pääkadulta, Alameda Principalilta, löytyy pieni puuovi viinitupaan. Siitä kannattaa astua peremmälle, sillä Antigua Casa de Guardia, on kaupungin vanhin viinitupa. Se avattiin jo 1840. Vanhojen tammitynnyreiden uumenissa kypsyy viini, jolle kaupunki on antanut nimensä. Suosituimpia laatuja ovat Pedro Ximénez, Lágrima ja Pajarete. Makeannälän iskiessä kannattaa suunnata Heladeria Inmaan (Calle Moreti 15). Se on malagalaisten suosikkijäätelömyymälä. Sen kotitekoiset jäätelöt houkuttelevat kesäiltoina kansaa jonoksi asti pitkälle yli keskiyön.

Lopuksi kuppi kahvia Kaikki juovat Málagassa kahvia, mutta täällä ei riitä, että pyytää vaan ”café”. Tarjoilija odottaa asiakkaan myös kertovan millaisen kahvin hän haluaa. Niinpä ”nube” on 90 % maitoa ja 10 % kahvia, ”sombrassa” maitoa on 80%, ”cortossa” 70%, ”semicortossa” 60%, ”mitad” on puolet ja puolet, ”semilargossa” maitoa on 20%, ”largossa” 10% ja ”solo” on kahvi ilman maitoa. Esimerkiksi ”nubea” ei tunneta muualla, kuin Málagassa. Madridilaisessa kahvilassa sitä on turha pyytää.

4 • 2014 MAY


Kaupasta jo 70% verkossa

16 vuoden työsuhde päättyi Aurinkomatkojen toimitusjohtaja vaihtui

Elä unelmaasi. Me turvaamme.

Aurinkomatkojen toimitusjohtaja vaihtui. Yhtiössä 16 vuotta työskennellyt ja viimeiset reilut kolme vuotta toimitusjohtajana toiminut Tuomo Meretniemi väistyi ja Finnair Travel Retailin Timo Kousa otti myös Aurinkomatkojen ohjat käsiinsä. PITKÄN URAN Aurinkomatkoilla tehnyt kauppatieteiden maisteri Tuomo Meretniemi (43) on väistynyt yhtiön johdosta. Meretniemi aloitti Aurinkomatkoilla opiskelujen lomassa toimien ensin oppaana Kreikassa ja hiihtävänä oppaana Alpeilla. Pääkonttoriin siirryttyään hän toimi ensin agenttimyyntipäällikönä ja tuotantopäällikkönä. Kaupallisen johtajan tehtäviä hän hoiti vuosina 2006-2010 ennen nimitystään Aurinkomatkojen toimitusjohtajaksi 2011 alusta. Työ yhtiössä päättyi 24.4. Tammikuun lopulla myös Finnairin Matkapalveluiden johtaja ja Finnairin johtoryhmän jäsen Kaisa Vikkula lopetti yhtiössä.

Muutosten vuodet Meretniemen aikana yhtiössä tehtiin rajujakin muutoksia. Arean ja SMT:n vapaa-ajanmatkojen myynti siirtyi Aurinkomatkoille keväällä 2011. Komissioiden maksu jälleenmyyjille loppui kesällä 2012. Tänä vuonna Aurinkomatkat sulki Turun ja Tampereen toimistonsa. Yhtiöllä on toimistot vielä Helsingissä, Lahdessa ja Oulussa. Viimeisimpien yt-neuvottelujen tuloksena irtisanottiin 30 henkilöä. Ennen suuria muutoksia, syksyllä 2010, Aurinkomatkoilla oli Suomessa töissä 115 henkilöä. Kun SMTn ja Arean vapaa-ajanmatkat siirtyivät Aurinkomatkoille, tuli yhtiöön

www.eurooppalainen.fi

Kousa jatkaa

Aurinkomatkojen väliaikainen toimitusjohtaja Timo Kousa.

noin 90 henkilöä lisää. Nykyinen työntekijämäärä on jälleen noin 115 henkilöä.

Markkinoiden ykkönen Aurinkomatkat on ollut lähes koko 50-vuotisen olemassa olonsa ajan markkinajohtaja Suomessa. Viime vuonna kuitenkin Finnmatkoista tuli Suomen suurin matkanjärjestäjä niin matkustajamäärillä (30,1 %) kuin liikevaihdollakin (31,1%) mitattuna. Aurinkomatkat oli kakkonen noin 28 prosentin osuudella. Viime vuonna Finnairin omistamien matkanjärjestäjien ja matkatoimistojen liiketulos romahti edellisvuoden noin viidestä miljoonasta eurosta 1,6 miljoonaan.

Meretniemen tilalle on väliaikaiseksi toimitusjohtajaksi nimitetty Finnair Travel Retail Oy:n toimitusjohtaja Timo Kousa. Hän hoitaa tointa oman työnsä ohella. Timo Kousa on toiminut Finnair Travel Retail Oy:n toimitusjohtajana 12.9.2012 alkaen. Finnair Travel Retail Oy on Finnairin kokonaan omistama tytäryhtiö, joka vastaa Finnairin tax free -myynnistä lentokentillä ja lentokoneissa sekä huolehtii Finnairin ja muiden asiakasyhtiöiden ruoka- ja juomamyynnistä lennolla. Yhtiö työllistää noin 100 henkilöä. Ennen Finnairille siirtymistään Kousa on viimeksi toiminut perustamansa pohjoismaisen Travel Retail yrityksen Five Eyes Beverage Group Ab:n johdossa. Hänellä on 20 vuoden kokemus johtotehtävissä eri alkoholiteollisuuden yrityksissä Itä-, Keski- ja Pohjois-Euroopassa sekä pohjoismaisten travel retail -operaattorien palveluksessa. ”Timo Kousa on osoittanut taitavaa johtamista ja strategista ajattelua Finnair Travel Retailissa, ja olen varma, että hän pystyy hoitamaan laajennetun tehtävänsä menestyksellisesti”, kommentoi Aurinkomatkojen toimitusjohtajan vaihtoa Finnairin kaupallinen johtaja Allister Paterson.

Eurooppalainen on ainoa suomalainen matkavakuutuksiin erikoistunut vakuutusyhtiö. Maailmanlaajuinen palveluverkostomme on ainutlaatuinen. Hädän sattuessa olemme aina ja kaikkialla tavoitettavissasi. Tunnemme matkakohteesi olosuhteet ja Eurooppalaisella on lääkäreiden ja sairaaloiden verkosto kautta maailman.

Kun ostat matkan, hanki myös samalla matkavakuutus.

41 MILJOONAA SYYTÄ OLLA MUKANA MATKAMESSUILLA! www.matkamessut.fi

Tutkimuksen mukaan Matkamessut luo lähitulevaisuuden matkavarauksia yli 41 miljoonalla eurolla. Tule ja ota oma osuutesi kävijöiden matkustamiseen sijoittamista euroista. 80 % kävijöistä lomamatkailee Suomessa vähintään kerran vuodessa 62 % tulee tutustumaan kotimaan kohteisiin 72 % ammattilaisikävijöistä osallistuu päätöksentekoon Matka 2015 tarjoaa erilaisia osallistumisvaihtoehtoja osastoista mainospaikkoihin. Autamme mielellämme sinua onnistumaan: Myyntipäällikkö Rea Sandström puh. 050 382 6469 rea.sandstrom@messukeskus.com

Myyntipäällikkö Marco Simonen puh. 040 450 3350 marco.simonen@messukeskus.com

15.–18.1.2015 Workshop Day 14.1. Messukeskus Helsinki

Toimeksiantaja:

PARTNERIMAA

www.egypt.travel

Yhteistyössä:

OIKEITA KOHTAAMISIA. AITOJA ELÄMYKSIÄ. KOSKETUS TULEVAISUUTEEN.

4 • 2014 TOUKOKUU

9


Route 66:n ja Harley Davidsonin syntysijoilla

Maksulliset lisäpalvelut myös laivoille

Chicagossa vietetään kesällä ulkoilmaelämää, tekemistä ja tapahtumia riittää joka makuun

Viking Line tuo uusia palveluja autoilijoille

Chicago on paitsi Route 66:n lähtöpiste myös kaupunki, jonka keskustassa voi nautiskella lämpimistä kesäpäivistä järven rannalla. Yhdistettyä kaupunki- ja rantalomaa voi viettää huoletta myös ilman autoa. American Airlines lentää suoraan Helsingistä Chicagoon 12.6.-18.8.

Huikaisevat maisemat North Michigan Avenuella, eli The Mag Milella, sijaitsevat myös kaupungin pilvenpiirtäjät, mm. Willis Tower, entinen Sears Tower, jonka 103 kerroksessa voi astua lasiseen ulokkeeseen ja katsella 412 metriä alempana käveleviä ihmisiä. (willistower.com). Entinen John Hancock Obs e r va t o r y on nyt Chicago 360. Myös siellä voi mennä lasikoppiin, mutta täällä se kallistetaan rakennuksen ulkopuolelle. Eli voit roikkua ilmassa rakennuksen ulkopuolella 94. kerroksessa. (chicago360.com) Chicago on tietysti tunnettu myös Obaman kotikaupunkina, pahamaineisena gangsterikaupunkina, bluesista ja USAn parhaista pizzoista. Paksupohjaisia pizzoja pitää odotella lähes tunti, mutta jonot Lou Malnati’s deep dish pizzeriaan eivät ota loppuakseen. Chicago on myös hyvää olutta, sillä kaupungissa on yli 80 mikro-

VIIME HETKEN lähtöselvitys -pal-

velun ostaneiden automatkustajien varaus pidetään voimassa, vaikka he saapuisivat lähtöselvitykseen myöhässä. Lisämaksu on 5 euroa per auto. Lähtöselvitys on kuitenkin oltava tehty Helsinki-Tallinna-reitillä 20 minuuttia ja muilla reiteillä 15 minuuttia ennen aikataulun mukaista lähtöaikaa.

Leena Aalto, Chicago TÄNÄ VUONNA Yhdysvaltain suurin matkailualan tapahtuma, Pow Wow, järjestettiin Chicagossa. Sikäläiset kutsuvat Chicagoa eurooppalaiseksi kaupungiksi. Se tarkoittanee ennen kaikkea sitä, että kaupungissa pärjää loistavasti ilman autoa. Liikkumaan pääsee niin metrolla kuin busseillakin. Kaupungissa on paljon viheralueita ja suuri osa Chicagon kolmesta miljoonasta asukkaasta on alkujaan Euroopasta, varsinkin vanhasta Itä-Euroopasta. Kaupungissa on suurin puolalaisväestö Puolan ulkopuolella, suuri joukko ukrainalaisia sekä venäläisiä. Kaupunki on myös kompakti. On perinteinen keskusta kauppoineen ja ravintoloinen, Loop, ja valtakatu Magnificent Mile, jonka varrelta löytää tavaratalot, merkkipuodit ja hotellit.

Viking Line tarjoaa automatkustajille lisämaksullisia palveluja, jotka helpottavat ja nopeuttavat lähtöselvitystä.

Ulos paalupaikalta Kymmenen euron hintaisen paalupaikan ostaneet automatkustajat ajavat ulos laivasta ensimmäisten joukossa. Joskus tosin rahtia puretaan ennen henkilöautoja, mutta paalupaikalla oleChicagossa yhdistyy kaupunki- ja rantaloma.

panimoa. Sen lisäksi kaupungissa on yli 20 Michelin tähtiravintolaa.

Leijona pilvenpiirtäjän katveessa Kaupungin nähtävyyksiä ovat TILT at 360 Chicago ja Willis Towerin lisäksi monet museot sekä ilmainen cityeläintarha. MCA:ssa (Museum of Contemporary Art) aukeaa syyskuussa David Bowien ensimmäinen näyttely. Esillä on Bowien esiintymisasuja, käsin kirjoittamia sanoituksia, levyn kansia jne. Kaupungin keskellä sijaitseva Lincoln- eläintarha on kaikin puolin poikkeuksellinen. Pilvenpiirtäjien ja Lake Michiganin välissä sijaitseva eläintarha on paitsi ilmainen myös eksoottinen. Sisäänkäynnin lähellä karjuu leijona, vieressä jolkottelee tiikeri ja muutaman sadan metrin päässä asustaa vuoristogorillaperhe. Kaikki keskellä kaupunkia. Lpzoo.com.

Millennium-puiston kuvatuin kohden on heijastava Cloud Gate-veistos.

sisäänpääsy torstaisin klo 17.-20.

Ilmaisia aktiviteetteja Muita ilmaisia aktiviteetteja ovat paikallisten opastamat kävelykierrokset (chicagogreeter. com) sekä kävellen tai pyörällä tehtävät retket (freetoursbyfoot. com/chicago). Millenium Park on myös ilmainen ja siellä on erilaisia näyttelyitä ja puistokonsertteja pitkin kesää. Moniin museoihin on ilmainen

Kaupunki on tunnettu keväisistä tulppaaneistaan.

Valtatie 66 Chicagosta alkaa myös legendaarinen Route 66. Jos vuokraa moottoripyörän ja etenkin Harley Da-

vat saavat luvan ajaa ulos mahdollisimman pian saapumisen jälkeen. Paalupaikan varaamalla varmistaa myös sen, ettei joudu ajamaan ”hyllylle” eli ylemmälle autokannelle. Lisäpalvelut ovat olleet varattavissa Viking Linen reittimatkoille toukokuun alusta alkaen.

Incoming-toimintaa kasvatetaan

Suomi-Seuran Matkatoimisto myytiin kiinalaisille

Puistoja ja festareita Loppukesällä kaupunkiin aukeaa uusi 606-puisto. Kaupunkia halkova vanha rautatie, joka on rakennettu osittain katutason yläpuolelle, muutetaan puistotieksi, missä voi kävellä ja pyöräillä. Lähes viiden kilometrin kaupunkipuistoa kulkiessa näkee eri kaupunginosia uudesta perspektiivistä. Vastaava puistoväylä on myös New Yorkissa. Hyviä kesäfestareita on kaupungissa useita, mm. kesäkuun lopun Pride-festivaali, heinäkuun alun Taste-ruokafestivaali ja elokuun alun musiikkifestari, Lollapalooza.

Lisämaksusta voi lähtöselvitykseen tulla viime tipassa.

Suomi-Seura ry:n omistama Suomi-Seuran Matkatoimisto Oy on myyty. Uusi pääomistaja on matkatoimistoyrittäjä Dalianin satamakaupungista, Kiinasta. Jatkossa laajennetaan incoming-toimintaa Kiinasta Suomeen. Chicagon erikoisuus on paksupohjaiset pizzat.

vidsonin, kannattaa ennen tielle lähtöä käväistä HD:n syntysijoilla Milwaukeessa. Sinne on vain 1,5 tunnin ajomatka ja siellä on kaiken kattava HD-museo, missä yhtiön historia kerrotaan sanoin ja kuvin. Siellä on myös yksi kappale kaikkia valmistettuja Harley Davidson pyöriä. Näyttelyn lopuksi hiljennytään ruosteisen pyöränrungon äärellä. Kaksi vuotta sitten Japaniin iskenyt tsunami oli heilauttanut merellä seilannutta rahtilaivaa niin, että sen kyydistä oli tippunut yksi kontti. Se ajelehti Japanin rannikolta takaisin USAn länsirannikolle, mistä se löydettiin. Pyörän rungossa olleen sarjanumeron perusteella sen japanilainen omistaja löytyi. Japanilaisherra oli halunnut luovuttaa pahoin kärsineen pyöränrungon HD-museoon muistomerkiksi kaikille tsunamin uhreille. (h-dmuseum.com. Lisää kuvia ikkunapaikka.fi/ kuvagalleria.

SUOMI-SEURA RY on 7.4. tehdyl-

lä kaupalla myynyt Suomi-Seuran Matkatoimiston. Uuden matkatoimiston pääomistaja 49% omistuksella on kiinalainen matkatoimistoyrittäjä Dalianista. Yhtiön nykyinen toimitusjohtaja, Suomessa jo parikymmentä vuotta asunut rouva Bo Yu omistaa matkatoimistosta 26% ja hänen miehensä 10%. Vähemmistö, eli 15%, on Suomi-Seuran Matkatoimiston kahdella entisellä hallituksen jäsenellä.

Vuoden prosessi ”Bo Yuhun tutustuimme noin vuosi sitten, kun hän teki Suomi-Seuran Matkatoimistolle ohjelmia kiinalaisille stopover-matkustajille. Siitä ajatus Kiinan kaupasta pikku hiljaa syntyi. Bo Yun kaukainen sukulainen omistaa matkatoimiston Kiinan Dalainissa ja he tekivät yhdessä tarjouksen matkatoimiston ostosta”, kertoo Suomi-Seura ry:n toiminnanjohtaja Paula Selenius, joka omistaa nyt 5% matka-

toimiston osakkeista. ”Matkatoimiston nimi säilyy ennallaan ja kahdeksan hengen henkilökunta siirtyy uuteen yritykseen vanhoina työntekijöinä”, Selenius jatkaa.

Ryhmäkauppaa ”Suomi-Seuran Matkatoimiston tarkoitus on edelleen palvella Suomi-Seuran jäseniä ja tehdä sekä outgoingia että incomingia. Toiveena tietenkin on, että saamme Kiinasta ryhmiä Suomeen”, Selenius kertoo. Vuonna 1927 perustettu Suomi-Seura ry aloitti matkatoiminnan vuonna 1959. Alkuvuosina järjestettiin jäsenille charter-lentoja erityisesti Amerikkaan, mm. Duluthiin ja Vancouveriin. Tilauslennot jatkuivat 1990-luvulle asti. Suomi-Seuran Matkatoimisto Oy perustettiin vuoden 1997 alussa, ja sen erityisosaamista olivat kaukomatkat. Matkatoimisto palvelee edelleen kaikkia asiakkaita, mutta kasvattaa incoming-toimintaansa.

Lennä SunExpressillä Helsingistä Izmiriin

SunExpress on Lufthansan ja Turkish Airlinesin tytäryhtiö, joka on toiminut yli 20 vuotta luotettavana yhtiönä useiden matkanjärjestäjien kanssa. Nykyaikaisten lentokoneidemme määrä kasvaa kesällä 2014 jopa 80:een Boeing 737, joten voit aloittaa lomasi jo noustessa SunExpressin kyytiin. Tervetuloa!

10

Varaukset päivän parhaaseen hintaan pääset tekemään Amadeuksen kautta. Lisätietoa liittyen lähtöselvitykseen, matkatavaroihin ja muihin palveluihin löydät sunexpress.com sivuilta tai soittamalla palvelupuhelimeen (+358 9 31579405 (4,9 cent/min.)) tai meidän Suomen GSA Yellowskyhin, sales@yellowsky.fi

4 • 2014 MAY


SU

MA

TI

KE

TO

PE

LA

ALK .

45 €

Europa – erilainen joka päivä.

HYTTI

Joko tiedät, mikä Europan viikonpäivistä sopii sinulle? Alkuviikosta risteillään rauhassa nautiskellen, loppuviikosta biletetään pikkutunneille asti. Jokaisella risteilyllä on 4 tuntia aikaa nauttia Tallinnasta ja paluumatkan voi pyhittää vaikka merihintaisille ostoksille. Löydä itsesi näköinen lähtöpäivä ja varaa 22 h -risteily Helsingistä Tallinnaan osoitteesta tallink.fi/europa tai soita: 0600 157 00.

20140516_Tallink_Europa_ihmiset_277x380_Ikkunapaikka.indd 1

4 • 2014 TOUKOKUU

02/05/14 16:08

11


VANAJANLINNA_Golf_136x185mm 19.3.2013 11:52 Page 1

Suomi toiseksi suurin ulkomaankohde

Kampanjat houkuttelevat venäläisiä tapahtumiin ja hyvinvointimatkalle Venäläisiä matkailijoita vieraili Suomessa viime vuonna yli 5 miljoonaa. Suomi on Ukrainan jälkeen venäläisten toiseksi suurin ulkomaankohde. Suomeen tulevista matkailijoista venäläiset on ehdottomasti suurin ryhmä. Seuraavaksi tulevat Saksa, Ruotsi ja Englanti jäävät matkustajamäärissä selvästi Venäjän jälkeen. Viime vuonna venäläisten matkojen määrä Suomeen kasvoi 8%. kestävät heinäkuun puoleenväliin. Osana kampanjaa järjestettiin Pietarissa huhtikuussa medialle ja matkanjärjestäjille Suomalainen kulttuurikeittiö –tilaisuus. Asikaisen mukaan lyhyet lomat lisäävät suosiotaan pietarilaisten keskuudessa. Erilaisiin tapahtumiin Suomen puolelle on helppo tulla omalla autolla ja myös bussimatkailu on vilkasta.

Antti Haukkamaa

Kesän golfpaketti 145 €/hlö/yö Sis. majoitus/2hh, aamiainen ja green fee Linna Golfin kentälle. www.vanajanlinna.fi

Hotel & Restaurant I Golf & Country Club -K aikki kohdallaan -

”TÄNÄ VUONNA tilanne tulee muuttumaan”, toteaa A r to A si k a i nen, joka toimii MEKissä Venäjän ja IVY-maiden aluepäällikkönä. ”Alkuvuonna päästiin vielä lähdes viimevuotisiin lukemiin, mutta jo maaliskuussa konsulaateissamme myönnettiin venäläisille 25% vähemmän viisumeja kuin vuosi sitten. Venäjän talouskasvun hidastuminen ja ruplan kurssin heikkeneminen vaikuttavat etenkin ostosmatkailijoiden määrään ja se on kuitenkin suurin Venäjältä Suomeen tuleva matkustajaryhmä. Lisäksi nykyinen poliittinen tilanne Ukrainan kriiseineen luo epävarmuutta ja vähentää matkustushalukkuutta ulkomaille. Tilanne matkailurintamalla Venäjällä on tällä hetkellä odottava, poliittinen epävarmuus Euroopan ja Venäjän välillä hämmentää ja herättää jopa pelkoja siitä, vieläkö Eurooppaan saa viisumeita jatkossa. Ostovoiman heikentyminen lisää todennäköisesti venäläisten kotimaanmatkailua ja edullisten naapurimaiden, kuten Viron ja Puolan suosion kasvua”, arvelee Asikainen. Hän toivoo, että suomalaiset palveluntuottajat miettivät nyt

Trendikkäät lobbyt Amerikkalaishotellit sijoittavat miljardeja dollareita aulojensa uudistamisiin. ASIAKKAAN PITÄÄ heti sisään

KON-TIKI JUHLI. Viime syksynä yksityinen, kotimainen matkanjärjestäjä MatkaSeniorit osti Kon-Tiki

Toursin ja yrityksen nimi virallistettiin Kon-Tiki Tours Oy:ksi. Uudistunut Kon-Tiki Tours juhli ”kastajaisiaan” 3.4. Ravintola Maxinessa Helsingin kattojen yllä. Kuvassa seisomassa vasemmalta Timo Yliluoma, Elina Ryhänen, Minna Peltonen, Eva Hakola, Johanna Liinamaa, Riitta Viiperi (Reetta Reissunainen), Asta Rimpinen, Teppo Viiperi ja Anne Kajander. Istumassa vasemmalta Minna Kinnunen, Annika Suokas, Jaana Raunola, Rauni Tirri, Sini Linnavirta ja Timo Saranpää.

astuessaan saada mielikuva tyylikkyydestä ja taloudellisesta menestyksestä. Lobbyjen seiniä revitään ja ilmavuutta lisätään. Niihin rakennetaan hyvin varustetut viinibaarit ja baristat loihtivat trendikkäitä kahvijuomia. Marriott, Starwood ja Hyatt uskovat, että hyvin varustettu lobby jättää erityisesti nuoremmilla hotellivieraille miellyttäviä muistoja, vaikka itse huone olisikin vähän vaatimattomampi.

Hyvinvointimatkailua

Suomessa on muutakin kuin pelkkiä mökkejä järven rannalla. Julisteessa sanotaan: Suomi on tuhansien mökkien juhlien maa.

Hyvinvointi-kampanja on kaksivuotinen projekti ja siinä on Suomesta mukana 23 partneria ja Venäjältä 35 matkanjärjestäjää. Suomalaiset partnerit ovat pääosin kylpylöitä, kylpylähotelleja ja urheilukeskuksia. Kampanja alkoi viime vuonna ja silloin toteutettiin matkanjärjestäjille ja medialle myyntitilaisuuksia ja tutustumismatkoja.

hinnoittelun osalta sitä, miten jatkossa pystymme pitämään hyvät asemamme. Matkat Suomeen ovat jo nyt kallistuneet venäläisille yli 20% ruplan arvon laskun takia.

Suomi on tylsä kohde Pietarin alueelta Kaakkois-Suomeen tapahtuva ostosmatkailu on tärkeimpiä matkailun muotoja Venäjältä Suomeen. Monet pietarilaiset pitävät Suomea hieman tylsänä kohteena. MEK sai viime vuonna eduskunnalta miljoona euroa lisärahaa Venäjälle suuntautuvaan markkinointiin. Summa on jaettu kahdelle vuodelle ja sen turvin toteutetaan tänä vuonna Pietarin alueella ”Tapahtumien Suomi” –mainoskampanja sekä toisena projektina Moskovan ja Pietarin alueella lähinnä suomalaisia kylpyläpalveluja markkinoiva ”Hyvinvointi” -kampanja. Tapahtumien Suomessa on mukana neljä partneria; St Peterline sekä Helsinki, Lahti ja Turku. Kampanja on suunnattu tavallisille kuluttajille, joille esitellään Suomen runsasta kulttuuri- ja kesätapahtumatarjontaa. Kampanjamainonta ja medialle suunnatut tilaisuudet

MEKin Venäjän ja IVY-maiden aluepäällikkö Arto Asikainen.

Tänä vuonna käynnistyy kampanjan kolmas vaihe, joka suunnataan kuluttajamarkkinointiin. Tätä varten MEK painatti 150 000 kappaletta esitettä, missä esitellään partnereiden tarjontaa. Esitettä jaetaan mm. matkatoimistoissa ja kuntosaleilla. Venäläiset matkanjärjestäjät ovat Asikaisen mukaan ottaneet kampanjan myötä ihan kiitettävästi uusia kohteita ja tuotteita ohjelmaansa. ”Tässä vaiheessa on vielä ennenaikaista sanoa mitään kampanjoiden tuloksista. Vastaanotto on ollut positiivista, joten nyt vaan toivotaan taloudellisen ja poliittisen tilanteen selkiytymistä. Matkailu Venäjältä Suomeen on ollut vuosia kasvava, tämänhetkinen notkahdus ei muuta MEKin positiivista kokonaiskuvaa” toteaa Asikainen.

Kahdesti päivässä Naantalista Ahvenanmaalle 16.6.–31.8.

Lisätietoja: finnlines.com, passenger@finnlines.com tai puh. 010 343 4500 (8,35 snt/puh. + 6,00 snt/min lankaverkosta tai 17,17 snt/min matkapuhelinverkosta)

Ikkunapaikka 277x94 toukokuu.indd 1

12

6.5.2014 9:54:20

4 • 2014 MAY


136x185 ikkuna paikka bilet ing.pdf

HOTELLIUUTISIA LYHYESTI VUODEN FINLANDIA HOTELLI . Finlandia Hotellien hallitus on valinnut Pietarsaaren Kaupunginhotellin Vuoden 2013 Finlandia Hotelliksi. Pietarsaaren Kaupunginhotelli on Suomen vanhin Kaupunginhotelli. Hotelli on toiminut Kaupunginhotellina vuodesta 1899 lähtien. Hotellissa on 100 huonetta, 3 ruokaravintolaa, yökerho sekä 4 kokoustilaa. OUTRIGGERILLE HOTELLEJA FIDZILLÄ . Outrigger ketju on os-

tanut kaikki osakkeet Outrigger on the Lagoon Fiji –hotellista sekä Castaway Island Fiji –hotellin. Outrigger on the Lagoon sijaitsee noin tunnin ajomatkan päässä Nadin lentokentältä, Castaway Island sen sijaan noin 30 km päässä pääsaarelta Viti Levulta. Lisätietoa outrigger.com –osoitteesta.

BEACHCOMBER MAROKKOON . Beachcomberin hotelli Marokossa, Royal Palm Marrakech, on avattu. Se sijaitsee 12 kilometrin päässä Marrakechin kaupungista. Hotellissa on 135 sviittiä ja villaa, joista avautuu upea näkymä oliivilehtoon ja Atlas-vuorille. Hotellin alueella sijaitsee golfkenttä, ylellinen Clarins-Spa sekä urheilukeskus 25-metrisine uima-altaineen. Hotellin neljää ravintolaa johtaa ranskalainen Michelin- kokki. Royalpalm-hotels.com. OUTRIGGER MAURITIUS . Outriggerin ensimmäinen Maurituksen hotelli avattiin tammikuun lopulla. 181-huoneinen Outrigger Mauritius Resorts & Spa sijaitsee saaren eteläosassa, Bel Ombren luonnonsuojelualueen ja Heritage golfkentän läheisyydessä. Lentokentältä on matkaa 45 minuuttia ja pääkaupunki Port Louisista 90 minuuttia. Lisätietoa outriggermauritius.com KOTONA NYCISSÄ . Manhattanin 50. kadun ja Lexingtonin kulmilla sijaitseva Affinia 50–hotelli on kunnostettu ja muutettu kodinomaiseksi hotelliksi. Tarkoituksena oli luoda tunnelma, että hotellivieraat asuvat tyylikkäässä manhattanilaisasunnossa. Hotellissa on 251 huonetta, joista sadassa on oma pieni keittosyvennys. Sosiaalisena oleskelutilana toimii klubihuone, lähiravintola toimittaa hotelliin valmiita aterioita päivittäinen ja viinintuottajat tutustuttavat vieraita viineihinsä. Koko hotellissa on ilmainen Wifi ja hotellivierailla on etuoikeus päästä jonon ohi suosittuun ravintola Lavoon, joka on tunnettu pitkistä jonoistaan. Lisätieto affinia.com. GOLFIA MALEDIIVEILLA . Saariryhmä on saanut uuden luksusresortin, kun Velaa Private Island on avattu Noonu atollilla, Malen pohjoispuolella. 45-villan Velaa lupaa asiakkailleen vaan parasta, kolme Michelin-tähtikokin ravintolaa, erinomaisen viinikellarin, 2-hengen pienen sukellusveneen meren tutkimiseen, Clarins-Span ja pienen golfakatemian muutamalla par-3 väylällä. Lisätietoa osoitteessa velaaprivateisland.com.

Japania on totuttu pitämään maailman kalleimpana paikkana asua. Nyt paikan otti Singapore. VIIME vuosikymmenen aikainen

kehitys ja jenin arvon romahtaminen ovat tehneet Japanin pääkaupungista Tokiosta edullisemman kohteen sekä paikallisille että turisteille. Maailman kalleimmaksi kaupungiksi onkin nyt yllättäen kohonnut Singapore. Uudessa Economic Intelligence Unitin tutkimuksessa Tokio sijoittui vasta kuudennelleC sijalle heti Australian Sydneyn M jälkeen. Maailman kalleimman kaupungin tittelin sai kantaakY seen nyt Singapore, joka vielä CM lävuosikymmen sitten ei ollut helläkään kärkeä ja viime vuonMY nakin vasta kuudes. Muutaman vuoden aikana tuntuvastiCYkohonneet ruoan, juoman, taksien CMY ja hotellihuoneiden hinnat eivät ole jääneet huomaamatta myösK kään kaupungissa vierailevilta turisteilta. Kakkossijaa maailman kalleimpien kaupunkien joukossa pitää Pariisi, kolmanneksi nousi Oslo ja neljäntenä on Zürich.

Turkish Airlines Advantageous Frequent Flyer Program milesandsmiles.com +90 212 444 0 849 | +90 212 850 0 849 facebook.com/milesandsmiles twitter.com/milesnsmilesINT

Museossa on paljon raunioista löytynyttä tavaraa.

MUSEOSSA ON TARINOITA me-

nehtyneiden elämästä, kuvia ja filmejä itse tapahtumista ja pelastusoperaatioista sekä kertomuksia siitä, miten elämä on muuttunut syyskuun 2001 jälkeen. Museo sijaitsee 9/11 muistomerkin, eli entisen World Trade Centerin kohdalla. Sisäänpääsymaksu on 24 dollaria, tiistaisin klo 17-19 vapaa pääsy, mutta liput tulee varata etukäteen. Lisätietoa osoitteesta 911memorial.org.

GLOBAL HOTEL ALLIANCE (GHA)

MOSKOVAAN TOINEN KEMPINSKI . Hotel Nikol’skaya Kempinski Moscow on rakennettu 1800-luvulla rakennettuun yksityistaloon. 211-huoneinen hotelli sijaitsee aivan Punaisen torin kupeessa. Hotellissa on kuusi ravintolaa ja baaria.

4 • 2014 TOUKOKUU

Award tickets and companion tickets from the airline that flies to more countries than any other. An exclusive benefit of Miles&Smiles. That’s why Lionel Messi smiles.

New Yorkissa avataan toukokuun 21.päivä museo 9/11 –tragediassa menehtyneiden muistolle.

RICHARD BRANSON’S COLLECTION ETELÄ-AFRIKKAAN .

JW MARRIOTT HANOIHIN . Marriott on avannut Hanoihin uuden viiden tähden JW-brändin hotellinsa. 450 huoneen hotelli sijaitsee Hanoin uudella bisnesalueella, lähellä National Convention Centeriä. Huonehinnat ovat hieman yli sadasta eurosta ylöspäin sesongista riippuen.

9:50 AM

9/11 museo avataan

Glo Hotels liittyi Global hotelleihin

HOTELLIEN KAUPAT SUURENEVAT. Hotelleissa suosituiksi tulleet pikku putiikit kasvattavat kokoaan. Enää ei riitä nurkkaus, jossa myydään kirjoja, lehtiä ja postikortteja, vaan valikoima on siirtynyt toiseen hintaluokkaan. Hyvä esimerkki on Four Seasons Resort Palm Beachissä Floridassa, jonka kauppa tarjoaa valikoimaa muotivaatteista surffilautoihin. Kokemukset ovat niin hyviä, että ketju aikoo avata lisää lobbymyymälöitä. Rosewood Hotels & Resorts on jopa palkannut vähittäismyyntijohtajan, joka vastaa yhtiön viidestä myymälästä.

3/26/14

Singaporesta tuli maailman kallein

SO SOFITEL SINGAPORESSA . Singaporen Robinson Roadilla avataan toukokuussa luksushotelli So Sofitel. Sen suunnitellussa on ollut mukana myös Karl Lagerfeld. Vuonna 1927 rakennetussa siirtomaatyylisessä hotellissa on 134 huonetta.

Richard Branson’s Collection of Retreat on ostanut Etelä-Afrikan Franschhoekista Mont Rochelle Hotel & Vineyardin. 22 huoneen hotelli menee täydelliseen remonttiin ja avataan uudistuneena elokuussa. Mont Rochelle sijaitsee noin 50 kilometrin päässä Kapkaupungin lentokentältä.

1

Suomalainen Glo Hotels ja norjalainen Thon Hotels liittyivät Global Hotels Allianceen. perustuu lentoyhtiöallianssimalliin: GHA on maailman suurin itsenäisten hotellibrändien allianssi. GHA käyttää jaettua teknologia-alustaa ohjatakseen vähitellen tuloja ja luodakseen jäsenilleen kustannussäästöjä. Samanaikaisesti GHA tarjoaa jäsenilleen GHA Discovery – kanta-asiakkuusohjelman tuomat hyödyt. GHA Discoveryyn kuuluu yli neljä miljoonaa kanta-asiakasta.

63 maassa GHA:lla on tällä hetkellä 425 jäsentä: Anantara, Art Series, AVANI, Doyle Collection, First Hotels, GLO Hotels, Kempinski, The Leela, Lungarno Collection, Marco Polo, Mokara, Omni, Pan Pacific, PARKROYAL, Per AQUUM, QT, Rydges, Rixos, Shaza, Tangram, Thon, Tivoli ja Ultratravel Collection. Jäsenillä on korkeatasoisia hotelleja 63 eri maassa. Hotelleja on yhteensä 425, ja hotellihuoneita yli 100 000. Lisätietoa: www.gha.com.

ESITTELYSSÄ: MATKA-AGENTIT

Opastettujen matkojen suosio kasvaa Maailmalle lähdetään oman maun mukaan Matka-Agenttien opastettujen matkojen kirjo on tänä vuonna laajempi kuin koskaan. Mukana on myös uusia, eri teemojen ympärille koottuja erikoismatkoja. Matkoja voi varata myös välittäjätoimistojen kautta. Esa Aalto SUOMEN MATKA-AGENTIT OY on

vuonna 2000 perustettu yksityinen kotimainen matkatoimisto ja matkanjärjestäjä. Toimitusjohtaja Jorma Kukkosen omistama yritys toimii neljällä paikkakunnalla ja työllistää 13 henkeä. Porvoossa sijaitsevan päätoimiston lisäksi toimistoja on Helsingissä, Turussa ja Joensuussa. Viime vuosien aikana välitysmyynnin vähentymisen myötä yritys on yhä enemmän panostanut omaan matkatuotantoon. Laajassa tuotannossa, joka kulkee nimellä ”Makusi mukaan maailmalle”, on opastettuja kaupunkilomia, kiertomatkoja, risteilyjä ja aktiivilomia sekä perinteisiin että harvinaisempiin kohteisiin. ”Lähialueiden Baltian ja Venäjän lisäksi meillä on myös paljon lähtöjä Kiinaan, jonka suosio on jatkuvasti korkealla”, kertoo Matka-Agenttien kaupallinen johtaja Ilse Samuelsson. ”Muita vanhoja suosikkeja ovat Keski- ja Etelä-Euroopan kaupunkilomat ja kiertomatkat sekä Britannia”.

Teemamatkat suosiossa Eri teemojen, harrastusten tai tapahtumien ympärille kootut erikoismatkat ovat kasvava trendi. Esimerkiksi puutarhanhoidon, käsitöiden, patikoinnin tai pyöräilyn harrastajat löytävät omansa matkavalikoimasta. Virossa ja Baltiassa asiakkaita viedään myös musikaaleihin,

Matka-Agenttien Markku Kupiainen ja Ilse Samuelsson tutkivat kesän Formula 1-matkojen tarjontaa.

oopperajuhlille ja musiikkifestivaaleille. ”Monet 50+ -ikäluokkaan kuuluvat, jotka muodostavat asiakaskuntamme rungon, kaipaavat matkoiltaan sisältöä ja palvelua. Opastetulle matkalle voi helposti lähteä yksinkin samanhenkisessä seurassa”, Ilse toteaa. Kuluvan vuoden kaukomatkatarjonnassa ovat Vietnamin kiertomatka ja Etelä-Afrikan Kapkaupunki viinialueineen sekä junamatka Siperian halki Kiinaan. Mielenkiintoisista uutuuksista esille nousee Pohjois-Kypros, jonne voi lähteä rantalomalle, kiertomatkalle tai vaeltamaan. ”Adrianmeri ja Balkanin alue on myös nousussa. Monelle jo tutun Kroatian ohella kohteinamme täällä ovat Slovenia, Albania sekä Serbia ja Montenegro”, Ilse luettelee.

Uusia kohderyhmiä Monen moottoripyöräilijän haaveena on päästä ajamaan Alp-

pien vuoriston läpi tai USA:n Route 66:llä Chicagosta Los Angelesiin. Näitä unelmia voi toteuttaa opastetuilla moottoripyörämatkoilla. Omatoimisille motoristeille löytyy myös valmiita reittiehdotuksia. Tämän vuoden uutuutena ovat Formula 1 –matkat, joihin kisojen seuraamisen ohella on pyritty sisällyttämään myös mahdollisuus tutustua itse matkakohteeseen ja sen nähtävyyksiin. Toinen uutuus ovat esteettömät matkat. ”Liikuntarajoitteisten matkustajien tarpeet vaativat usein erityistä huomiota. Olemme koonneet liikuntaesteisille jo valmiiksi kohteita, joissa heidän erityistarpeensa on jo valmiiksi huomioitu sekä hotellissa, ympäristössä, kuljetuksissa että aktiviteeteissa. Kohteita löytyy Espanjasta, Kyprokselta, Kreikasta, Italiasta ja Thaimaasta ja valikoima laajenee tulevaisuudessa”, Ilse lupaa.

Välittää myös välittäjistä Kaikki Matka-Agenttien opastetut matkat ovat myynnissä myös välittävien matkatoimistojen kautta. ”Monella pienemmällä toimistolla ei ehkä ole aikaa, taitoa tai resursseja lähteä itse tuottamaan tai kokoamaan matkapaketteja. Meiltä löytyy myytävää myös välittäjille. Maksamme edelleen välittäjätoimistoille myyntipalkkion kaikista oman tuotantomme opastetuista matkoista”, Ilse Samuelsson päättää.

13


Helsingistä reittilennoilla jo 20 kaukokohteeseen

Finnair muuttaa tilauslentoja reittistatukselle Riskit pois matkanjärjestäjän niskasta Phuketin ja Krabin lennot muuttuvat ensi talvena reittilennoiksi. Reittistatus sallii dynaamisen paketoinnin jo lentoyhtiön varausjärjestelmissä sekä jakelun useammissa kanavissa kuin matkanjärjestäjän tilauslentostatus. Matkustaja voi myös väljemmin päättää matkansa kestosta. Eero Havia FINNAIR ALOITTAA ensi talvi-

kaudella reittilennot Thaimaan Krabiin ja Phuketiin. Niihin on aiemmin lennetty tilauslentoja. Phuketiin (HKT) operoidaan kolmesti viikossa 14.11. alkaen ja Krabille (KBV) kahdesti viikossa 10.12. alkaen. Molempia reittejä lennetään Airbus A340 -koneilla. Kaksi tai kolme lentoa viikossa tarjoaa reittioperointina matkustajille mahdollisuuden monenlaisiin matkankestoihin, dynaamiseen paketointiin, pelkkiin lentokuljetuksiin, monikanavaiseen varaustoimintaan ja jopa uusiin lähdemarkkinapaikkoihin ainakin Pohjoismaissa ja Baltiassa. Finnairin tilauslentojen keskeinen operaattori on viime vuosina ollut yhä painotetuimmin Aurinkomatkat. Reittistatuksella lennettäessä lentoyhtiö kantaa itse riskin kapasiteetista.

Lisävuoroja Nagoyaan Tulevana talvena Finnair aikoo myös lisätä Japanin Nagoyaan (NGO) suuntautuvien viikoittaisten reittilentojen määrää neljästä viiteen. Lisävuoro len-

netään tiistaisin marras-joulukuussa ja keskiviikkoisin tammi–maaliskuussa. Kuten kaikilla Japanin reiteillä, lisävuoron aikataulu on suunniteltu niin, että jatkoyhteydet kymmeniin Euroopan kohteisiin ovat mahdollisimman hyvät. Kaikki Finnairin Nagoyan-lennot lennetään Airbus A330 -koneilla, joiden bisnesluokan istuimet voidaan kääntää täysin makuuasentoon.

Jatkoa Tromssan reitille Ensi talvena Finnair avaa uudelleen hyvän suosion saaneen kausireitin Tromssaan (TOS). Pohjois-Norjan arktiseen kaupunkiin lennetään ensi talvena Helsingistä kolmesti viikossa ajalla 1.1.–28.3.2015. Flybe Finland liikennöi reitillä Finnairin toimeksiannosta Embraer E190 -koneilla. ”Finnair on toiminut Thaimaan ja Japanin markkinoilla jo pitkään ja pystyy hyvin vastaamaan kasvavaan kysyntään niin vapaa-ajan matkustuksessa kuin liikematkustuksessakin”, sanoo Finnairin resurssienhallinnasta vastaava johtaja Gregory Kaldahl. ”Ensi vuonna tarjoamme jatkoa myös Troms-

Gregory Kaldahl, Finnairin resurssienhallinnasta vastaava johtaja.

san kausireitille, joka avattiin tänä talvena onnistuneesti. Kätevät reittilennot Tromssaan vahvistavat reittiverkostoamme ja edistävät Finnairin nousua Pohjoismaiden johtavaksi lentoyhtiöksi.”

Tabletit käyttöön jo lähdössä Finnair on saanut Liikenteen turvallisuusvirasto Trafilta luvan muuttaa sääntöjä, jotka kos-

kevat kannettavien elektroniikkalaitteiden käyttöä nousun ja laskun aikana. Niinpä Finnairin lentojen matkustajat saavat nyt käyttää kädessä pidettäviä laitteita lennon kaikissa vaiheissa, kunhan laitteet, esimerkiksi älypuhelimet, tabletit ja e-kirjojen lukulaitteet, asetetaan lentotilaan. Kannettavia tietokoneita ei lueta kädessä pidettäviin laitteisiin, joten ne on sammutettava ja niitä on säilytettävä asianmukaisesti nousun ja laskun aikana. ”Euroopan lentoturvallisuusvirasto lievensi määräyksiään kannettavien elektroniikkalaitteiden käytöstä, joten olemme pyrkineet saamaan samat määräykset myös Finnairin lennoille”, kertoo Finnairin laatu- ja lentoturvallisuusjohtaja Antti Aukia. ”Nyt meillä on tarvittavat luvat ja voimme soveltaa uusia periaatteita. Pyydämme kuitenkin matkustajia tekemään jatkossakin yhteistyötä matkustamohenkilökunnan kanssa, sillä matkustajia saatetaan yhä pyytää sammuttamaan laitteet, jos näkyvyys on huono laskun aikana. Finnairille lentoturvallisuus on kaikkein tärkeintä.”

Tallinnan risteilyliikenteen asiakastyytyväisyys mitattiin

Asiakaspalvelu nousi tutkimuksessa erityisen tärkeäksi.

Kattava kysely

Esa Aalto EUROOPAN lähes 80 kohteen lisäksi Cabforcen kohdevalikoima käsittää jo kuusi kohdetta sekä Lähi-idässä että Kiinassa, kaksi Intiassa ja 12 Pohjois-Amerikassa. ”Sopimusneuvottelijoillamme on pitänyt kiirettä paikallisten palveluntarjoajien valinnassa ja uusia paikkakuntia ilmestyy kartalle lähes viikoittain”, sanoo Cabforcen myynnistä ja kumppaneista vastaava johtaja Janne Stude.

Uusia jakeluratkaisuja Cabforcen nettivarausmahdollisuuden ohella on nyt tarjolla myös uusi mobiilisovellus, jonka uskotaan lisäävän erityisesti viime hetkellä tai jo matkan aikana tehtäviä varauksia. ”Yhteistyökumppaneillemme tarjoamme nyt mahdollisuuden muokata varaussivustomme oman graafisen ilmeensä mukaiseksi. Lisäksi kumppaneillamme on mahdollisuus ottaa vain Cabforcen tuottama sisältö jo olemassa oleviin muualla kehitettyihin järjestelmiin”, Janne Stude luettelee.

Matkatoimistot tärkeä kanava

Rauhallisempaa menoa

OPINTOMATKALLA KARIBIALLA. Royal Caribbean järjesti yhdes-

sä Ekitravelsin ja Lufthansan kanssa opintomatkan Bahamalle. Juuri uusitulla ja suomessa rakennetulla Adventure of the Seas -laivalla risteiltiin Miamista Bahamalle ja vierailtiin paratiisimaisella Coco Cay -saarella sekä Bahaman pääkaupungissa Nassaussa. Laivalla nautittiin huippuluokan viihdeohjelmasta, gourmet-ruoasta sekä Royal Caribbeanin All Inclusive -konseptista. Kuvassa vasemmalta Petri Sirén Royal Caribbean Cruises, Veli-Matti “Velleri” Friman, Ville Viitanen Matkari, Tony Pokkinen We Love Cruises, Päivi Hjelt Helin Matkat, Virve Laukas Kouvolan Matkatoimisto, Irina Multanen Matkapojat, Johanna Vanninen Matkapojat, Maritta Pennanen Pohjanmaan Matkatoimisto, Leena Rasinkangas-Ojala Matkari, Petri Korpimo We Love Cruises, Irina Rozkova CWT Estonia ja Eki Mikkonen Ekitravels.

nöivät Viking Line, Meriton Hotels, Haikon Kartano, EAS ja Tallinnan kaupungin matkailutoimisto. Ohjelmassa oli infojen ja kabaree-illallisen lisäksi oli tutustuminen Toompean mäen uusiin ja uusittuihin kohteisiin mm. Neitsyttorniin ja Lucher&Matiesen viinimuseoon. Mukana kuvassa edustajia mm. seuraavista yrityksistä: Matkapojat, Matka-Vekka, Pohjolan Matka, Kokemäen Matkatoimisto, Matkaomena, Hojo-Matkat, Matka-Agentit, Kamusen Liikenne, Lomalinja, Matka-Töysä, Matka-Miettinen, Pohjanmaan Matkatoimisto, TE-Matkat, Härmän Liikenne ja Vekka Liikenne.

14

man korkeammat kuin perinteisen paikan päältä otetun taksin, niin etuina ovat vastaavasti vaivattomuus, ajansäästö, stressittömyys ja luotettavuus. Kuljettaja on valmiina vastassa paikan päällä ja vie sinne mihin pitääkin. Matka on maksettu jo etukäteen omalla valuutalla, joko luottokortilla tai yrityksen matkatilin kautta. Näin säästytään ikäviltä hintayllätyksiltä ja myös matkan jälkeiseltä kuittisirkukselta”, Janne Aarniovuori toteaa.

Mukana varausjärjestelmissä Suomessa Cabforcen tuotteet ovat olleet varattavissa jo jonkin aikaa Amadeuksen liikematkustajien online-varausjärjestelmässä Amadeus e-Travel Managementissa. Travelportia käyttävät agentit puolestaan löytävät Cabforcen taksit oman Smartpoint-matkatoimistojärjestelmänsä työpöydältä, jossa tarjonta on virkailijoiden varattavissa samanaikaisesti lento- ja hotellivarausten kanssa.

Flybe lisää kesäsesongille lentoja mm. Kemi-Tornioon, Jyväskylään sekä Kajaaniin. FLYBEN KESÄ AIK ATAULUUN

siirtyminen toi parannuksia mm. Kemi-Tornioon, jonne tulee kolmen päivittäisen vuoron lisäksi vielä neljäs lento. Jatkossa Helsingistä Kemi-Tornioon lennettävä aamuvuoro operoidaan Jyväskylän kautta. Myös Jyväskylä saa arkisin neljännen päivittäisen lennon. Keskikesällä yksi lento jää kuitenkin kesätauolle 28.6.28.7. mutta palaa tauolta jälleen MM-rallien alkaessa.

Flybe vie kesällä Visbyyn.

TALLINNAN KEVÄT. Iloinen joukko matkailualan ammattilaisia kokoontui Tallinnaan huhtikuun puolivälissä opintomatkalle, jota isän-

Cabforcen kaksi Jannea, Aarniovuori ja Stude, iloitsevat toiminnan kasvusta. Edessä on pian muutto jo ahtaaksi käyneistä toimitiloista Espoon Otaniemessä.

Flyben reittikartalle lisää kesälentoja

Rodrigo Rivas Ruiz/imagebank.sweden.se

Tutkimuksessa kysyttiin matkustajien mielipidettä mm. asiakaspalvelusta, palvelutarjonnasta (kaupat, ravintolat, viihde jne.), turvallisuudesta, vastuullisuudesta, hintatasosta, hyttien ja istuinpaikkojen matkustus-

mukavuudesta sekä valituksista ja niiden hoidosta. Tutkimus tehtiin helmi-maaliskuussa puhelinhaastatteluina, johon oli Fonectan rekistereistä valittu satunnaisotolla noin tuhat 18-79 -vuotiasta suomalaista.

Tutkimuksen parhaaksi erottautui Eckerö Line, joka sai sadasta mahdollisesta pisteestä 73,9. Yhtiön painavimmiksi valteiksi seuloutuivat paras asiakaspalvelu sekä paras vastine rahalle. Tutkimuksen kakkoseksi tuli Viking Line (73,1), jonka vahvimpia alueita ovat imago ja asiakaspalvelu. Tutkimuksen perää piti Tallink (70), jolla on tutkimuksen mukaan haasteita erityisesti yhtiön imagon sekä asiakaspalvelun kanssa. Tutkimuksessa selvisi myös mm. että osa matkustajista toivoo riehakkaan menon sijaan eurooppalaisempaa pidättyväisempää viihdekulttuuria. Moni toivoo ylipäätään rauhallisempia oleskelutiloja laivalle.

Taksikuljetukset matkavarausten kokonaisprosessiin tuonut suomalainen Cabforce on laajentanut nopeasti kohdevalikoimaansa. Hiljattain julkaistiin jo sadas kohde, jossa taksin ennakkotilaus on mahdollista. Matkatoimistojen varausmäärät ovat hyvässä kasvussa uusien varausjärjestelmäintegraatioiden ansiosta.

Alusta asti Cabforcen tärkeänä partnerina ovat olleet liikematkatoimistot. ”Meillä, matkatoimistoilla ja asiakkailla on kaikilla yhteinen intressi - saumaton matkaketjun hallinta sisältäen kaikki palikat ovelta ovelle. Tässä yhtenä tärkeänä elementtinä on tarjota myös kuljetusten varausmahdollisuutta jo lento- ja hotellivarauksen yhteydessä”, sanoo Janne Aarniovuori, joka aloitti Cabforcen palveluksessa maaliskuussa vastaten matkatoimistoratkaisujen suunnittelusta ja myynnistä. ”Vaikka hintamme ovat hie-

Eckerö Line nousi asiakastutkimuksessa parhaaksi varustamoksi Helsinki-Tallinna välillä. KANSAINVÄLINEN, riippumaton EPSI Rating on johtava aineettoman pääoman tehokkuusmittareiden tutkimuksen ja arvioinnin parissa toimiva organisaatio. Pääasiallinen fokus on asiakkaiden tyytyväisyys ja tämän kohentaminen. EPSI Rating tutki keväällä ensimmäistä kertaa reittiliikennettä Helsingin ja Tallinnan välillä. Kukaan laivanvarustamoista ei ollut tilannut tutkimusta.

Jo yli sata kohdetta maailmalla Cabforcen tarjonta kasvaa kohisten

Savonlinna jatkaa Flybe allekirjoitti viime kuussa Savonlinnan kaupungin ja liikenne- ja viestintäministeriön kanssa Helsingin ja Savonlinnan välisen lentoliikenteen vä-

liaikaissopimuksen. Flybe voitti viime vuonna Varkaus–Savonlinna–Helsinki-kolmioreitin tarjouskilpailun vuosille 2014–2015. Kilpailutukseen perustuva hankintapäätös kuitenkin raukesi, kun Varkaus ei osallistunut sen kustannuksiin. Savonlinnan lennot operoidaan syyskuun loppuun kahdesti päivässä.

Kesä-Kajaani Helsingin ja Kajaanin väliselle reitille Flybe lisää arkipäivien aamu- ja keskipäivän lentoja. Aiemmin vain osana arkipäivistä operoitu vuoro lennetään jatkossa kaikkina muina viikonpäivinä paitsi lauantaina.

Ruotsi ja Viro Flybe operoi kesällä Suomessa yllä mainittujen kohteiden lisäksi Kokkola-Pietarsaareen, Savonlinnaan ja Maarianhaminaan. Ruotsin kohteita ovat jopa 7 päivänä viikossa lennettävä Norrköping ja 12.6.-31.8. lennettävä Visby. Virossa kohteena on yliopistokaupunki Tartto.

4 • 2014 MAY


RAICLT140424-01_Ad_Finlande_136x185mm_03_HD.pdf

1

25/04/14

09:56

Resegeometri Nordic tutki Ukrainan kriisiä Eniten vaikutusta suomalaisten liikematkustukseen Pohjoismaisen liike- ja kokousmatkustuksen analyyseihin erikoistunut Resegeometri Nordic AB selvitti Venäjän toiminnan vaikutusta Ukrainassa pohjoismaiseen liikematkustukseen. Tutkimukseen osallistui 1000 pohjoismaista yritystä, joiden vuotuinen matkustusbudjetti on 2,5 miljoonaa euroa tai enemmän.

YRITYKSILTÄ KYSYTTIIN , uskovatko ne Venäjän toiminnan Ukrainassa vähentävän liikematkustusta. Pohjoismaissa lähes puolet arvioi, että liikematkustus vähenee joko paljon tai ainakin marginaalisesti. Maakohtaisesti tarkasteltaessa suurin vaikutus osuu Suomeen, jossa jopa 52 % arvioi työmatkustuksen vähenevän. Vähäisintä vaikutus on Norjassa, jossa arvioitiin 32 %:ssa yrityksistä Ukrainan kriisin uhkaavan liikematkustusta. Ruotsissa (43 %) ja Tanskassa (44 %) jäätiin välimaastoon.

Geopoliittinen rauhattomuus ”Vaikka Ukraina ei olekaan pohjoismaisittain kaikkein vilkkaimmin vierailtu bisneskohde, muistuttaa Ukrainan konflikti liikematkustajia riskialttiina kohderyhmänä aivan ymmärrettävästi ylimääräiseen varovaisuuteen”, sanoo Resegeometri Nordicin ruotsalainen toimitusjohtaja Jan Ogner. ”Toinen havaintomme on, että matkustuksen jo orastanut positiivinen kehitys, jota pohjoismaiset mittauksemme kahden viimeksi kuluneen vuosineljännekseltä ovat osoittaneet, on nyt pysähtynyt. Lisääntynyt geopoliittinen rauhattomuus on ilmeinen syypää tähän kehitykseen.” Suomen tilanne on Ognerin mukaan tulosta Suomen historiasta ja maantieteellisestä ase-

4 • 2014 TOUKOKUU

masta. ”Kun suomalaiset yritykset ovat yleensäkin skandinaavisia kollegoitaan enemmän tekemissä Venäjän kaupan kanssa, ei ole lainkaan hämmästyttävää, että Suomessa huolestutaan muita Pohjoismaita enemmän. Ukrainan kriisi osuu Suomessa myös hyvin herkkään ajankohtaan, jossa viimeaikainen kehitys on valmiiksi ollut heikkoa. Jos kriisi jatkuu pitkään, kuten nyt pahasti näyttää, voi sillä olla merkittävä vaikutus suomalaiseen liikematkustukseen”, sanoo Jan Ogner.

UIA:n liikenne toimii Kuluvalla kesäliikennekaudella Ukraine International Airline (UIA) lentää suoraan Helsingistä Kiovaan viisi kertaa viikossa, muina päivinä kuin tiistaina ja lauantaina. Tiistaina ja lauantaina suoran yhteyden sijasta voi kuitenkin matkustaa Kiovaan yhdellä vaihdolla esimerkiksi Tukholman kautta. ”On ihan selvää, että syntynyt tilanne on vaikuttanut nimenomaan Ukrainan kohteisiin suuntautuvaan liike- ja vapaa-ajan matkojen kysyntään. Kauttakulkuliikenteemme Kiovan kautta UIA:n kansainvälisiin kohteisiin, mm. Tbilisiin, Batumiin, Bakuun, Jerevaniin, Istanbuliin, Bangkokiin, Tel Aviviin, Dubaihin, Almatyyn ja Astanaan, on kuitenkin jatkunut jopa hyvinkin suosittuna”, sanoo UIA:n Suomen myyntipäällikkö Mika Kortelainen. Hänen mukaansa Kiovan Boris-

polin lentoaseman toiminta ja transit -liikenne eivät sinänsä ole juurikaan kärsineet maan sisäisestä kriisistä. ”Itse asiassa uusi D-terminaali, jonka kautta liikenteemme nyt kulkee, on ollut merkittävä parannus Kiovan lentoaseman palvelutasoon myös kansainvälisen matkustajan näkökulmasta.” UIA:n kaikki lennot, myös lähdöt Ukrainan kotimaan kohC teisiin, lähtevät nyt kaikki saM masta D-terminaalista. Mika Kortelainen sanoo, Jettä useita uusia kohteita avataan CM kuluvan kesäkauden aikana. Näistä Tadzikistanin DushanMJ been lennot alkoivat huhtikuun lopussa ja Moldovan ChisinauCJ hun kesäkuun alussa.

VARAA YLI 600 JUNAYHTEYTTÄ MUUTAMALLA KLIKKAUKSELLA Tutustu online-pohjaiseen matkatoimistoille tarkoitettuun varausjärejstelmäämme. Voit varata tätä kautta alla olevien yhtiöiden sähköisiä junalippuja : ■ ■

Eurostar Italo

■ ■

Renfe TGV

■ ■

TGV Lyria Thalys

Lisätietoa mm. tarjouksistamme löydät matkatoimistoille tarkoitetuilta sivuilta: www.voyages-sncf.eu

CMJ

N

© Marina Zlochin - Fotolia.com

Eero Havia

For further information and access to the web-based booking tool, please contact AVIAREPS, the official GSA in Scandinavia & Finland for Voyages-sncf: E-mail: Voyages-sncf.scan@aviareps.com Phone: + 46 (0) 8 555 691 53

Euroopan unioni ja matkailu Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen kertoo meille mistä Euroopan unionissa nyt puhutaan. Lue nettisivuiltamme Sirpan kolumnit.

15


FBTA:n kevätkokous uusitussa Scandic Parkissa

Agendalla verkostoitumista, jatkuvaa muutosta ja pelillistämistä Suomen Liikematkayhdistys ry FBTA järjesti kevätkokouksensa Helsingissä viime kuun lopulla. Kokouspäivä alkoi partnerijäsenten kokouksella, jatkui kaikkien jäsenten virallisella kevätkokouksella ja päättyi työohjelmaan. Eero Havia ANCHORAGE

ST. PETERSBURG HELSINKI

VANCOUVER

STOCKHOLM TRONDHEIM

EDMONTON

SEATTLE

ICELAND

DENVER

OSLO GOTHENBURG BERGEN COPENHAGEN STAVANGER BILLUND HAMBURG FRANKFURT MÜNICH AMSTERDAM BRUSSELS ZÜRICH

GLASGOW MANCHESTER LONDON Heathrow & Gatwick

MILAN PARIS GENEVA

BARCELONA

MINNEAPOLIS / ST. PAUL

MADRID

TORONTO BOSTON NEW YORK JFK & Newark WASHINGTON D.C.

HALIFAX

ORLANDO

Icelandair – suorat lennot Islantiin ja loistavat yhteydet 12 kohteeseen Pohjois-Amerikassa Uudet kohteet 2014 – Edmonton ja Vancouver

Voit tehdä Stopover pysähdyksen Islannissa samalla lentohinnalla.

+ Varaa matkatoimistosta tai icelandair.fi

FBTA:N keräsi yli 80 matkahallinnon toimijaa yhteensä 63 yrityksestä uusittuun Helsingin Scandic Park -hotelliin . FBTA:n väki kokousti 9. kerroksen View –kokoustilassa, joka muistetaan menneiden vuosien Ambassador –yökerhona.

Verkostoitumisen tärkeys FBTA:n puheenjohtajan Petra Metsola korosti avauksessaan verkostoitumisen tärkeyttä matkahallinnossa, myös yritysten taloushallinnon ja turvallisuustoimintojen suunnassa. ”FBTA:n kansainvälinen ulottuvuus GBTA laajentaa verkoston ties miten korkeaan potenssiin”, sanoi Wärtsilä Corporationin category managerina toimiva Petra Metsola. Virallisen kokousosuuden puhetta valittiin johtamaan Elina Mustonen, Nordic Investment Bank, apunaan kokouksen sihteerinä FBTA:n toiminnanjohtaja Sari Viljamaa. Hän loi katsauksen yhdistyksen menneeseen 26. toimintavuoteen toimikuntatyöskentelyineen ja mm. koulutustoimineen.

Jatkuva muutos ja pelillistäminen Työohjelmassa prof. Pek ka Mattila, Aalto Executive Education, käsitteli lennokkaasti teemaa ”Jatkuva muutos ja organi-

Scandic Park –hotellin johtaja Kari Kurppa lausui liikematkustuksen ja matkahallinnon ammattilaiset tervetulleiksi uusittuun hotelliinsa Helsingin Mannerheimintiellä. FBTA:n kevätkokouksen keskeiset toimijat, hallituksen puheenjohtaja Petra Metsola (vas.) ja toiminnanjohtaja Sari Viljamaa seuraavat vieressä.

saation jousto”, todeten matkakaupan toimialan viime vuosina kokeneen koko kaupan alan radikaaleimmat muutokset niin rakenteiden, toiminnan kuin yritysten kulttuurin ja identiteetin näkökulmista. CWT Solutions Group Nordicin Teemu Tuomarla, kokenut matkahallinnon ja liikematkustuksen ammattilainen ja FBTA:n aktiivi, pohti uutta teemaa nimeltä ”Pelillistäminen eli gamification” liikematkustajien valintojen ja motiivien näkökulmasta. ”Pelillistämisessä todellakin hyödynnetään peliajattelua, pisteytyksiä, tulostaulukoita, tasoja ja vertaamista”, sanoi Tuomarla.

”Mutta se ei suinkaan ole mitään viihdettä. Kyse on yhteisöllisen ja luovan toiminnan paikantamisesta ja kannustamisesta, kommunikaatiosta ja motivaatiosta sekä palkitsemismalleista.” Tuomarla valaisi asiaa mm. keppi-porkkana -vaihtoehtoasettelulla. Vaikkapa matkustuspolitiikan pelisääntöjä rikottaessa, voitaisiinko rikkojien rankaisun sijasta ajatella, että palkitaankin niitä, jotka sääntöjä noudattavat? ”Pelillistämisen keinoilla voidaan vaikuttaa käyttäytymiseen positiivisesti. Ihmiset haluavat palautetta, tunnustusta ja huomiointia”, sanoi Teemu Tuomarla.

AAMIAISELLA LÄHETTILÄÄN KANSSA. Discover America Finland esitteli viime viikolla toimintaansa USAn suurlähettilään, Bruce Oreckin residenssissä. Viime vuonna USAhan matkusti 128 000 suomalaista. Suosituimmat kohteet olivat New York, Florida, Kalifornia ja Nevada. Aamiaista nauttimassa olivat Katie Janhunen Discover American sihteeri, Heidi Laukas Kouvolan Matkatoimisto, Saija Orpana Travel Tray, Discover America Finlandin varapuheenjohtaja Pekka Mäkinen Icelandair, Katja Ahlström CWT ja suurlähettilään oikealla puolella Lea Simpanen Helin Matkat, Matti Palermaa Olympia, Discover America Finlandin varapuheenjohtaja Mari Suihko Royal Caribbean International, Kirsi Vuori OK-Matkat ja Discover America Finlandin puheenjohtaja Kalevi Kuutschin Loistoristeilyt. Discover America Finland jäsenmaksu on 150 euroa vuosi. Lisätieto osoitteessa discoveramerica.fi.

Maailman turvallisimmat lentoyhtiöt Euroopan ulkopuolella

Lentoturvallisuus koheni viime vuonna 60-luku oli Suomen ilmailun synkin Lentomatkustaminen ei ole koskaan ollut niin turvallista kuin viime vuonna, kertoi EU:n alainen Euroopan lentoturvallisuusvirasto vuosiraportissaan. Malaysia Airlinesin katoaminen synkensi jälleen tilastoja. Esa Aalto MAAILMANLAAJUISESTI kuole-

maan johtaneet onnettomuudet kaupallisilla lentokoneilla olivat vuonna 2013 alhaisimmillaan viimeiseen kymmeneen vuoteen. Koko maailmassa tapahtui 17 tällaista onnettomuutta, kun keskimääräinen luku kymmeneltä vuodelta on 27 onnettomuutta vuodessa. Onnettomuuksien määrän kanssa tipahti myös kuolonuhrien määrä. Lento-onnettomuuksissa menehtyi viime vuonna 224 henkeä, kun viimeisten kymmenen vuoden vuotuinen keskiarvo on 703 henkeä. Euroopan Unionin alueella lennettiin viime vuonna noin kuusi miljoonaa kaupallista lentoa, jotka kuljettivat noin 800 miljoonaa matkustajaa. EU:n

16

alueella ei koko vuonna tapahtunut yhtäkään kuolemaan johtavaa onnettomuutta.

Pohjolan tragediat Finnairilla kuolemaan johtavia onnettomuuksia on tapahtunut viimeksi 1960-luvulla. Suomen pahimmassa siviili-ilmailuonnettomuudessa Koivulahden lentoturmassa vuonna 1961 menehtyi 25 henkeä ja pari vuotta myöhemmin Maarianhaminan lentoturmassa 22 henkeä. SAS:lla on historiansa aikana ollut neljä kuolonuhreja vaatinutta onnettomuutta. Viimeisin niistä sattui Milanossa vuonna 2001, jolloin lähdössä ollut matkustajakone törmäsi kiitoradalla olleeseen pienkoneeseen. Kaikki 110 koneessa ollutta saivat surmansa.

Maailman turvallisimmat AirlineRatings.com’in vuosittain julkaisema tilasto kertoo, että australialainen Qantas pitää edelleen ykkössijaa maailman turvallisimpana yhtiönä. Qantasin koneille ei ole tapahtunut yhtään kuolemaan johtavaa onnettomuutta vuoden 1951 jälkeen. AirlineRatingsin Top ten -listalle päästäkseen on kerättävä täydet seitsemän pistettä sekä turvallisuuden että matkustustuotteen osalta. Qantasin ohella kärkikymmenikköön pääsivät Air New Zealand, All Nippon Airways, Cathay Pacific, Emirates, Etihad Airways, Eva Air, Royal Jordanian, Singapore Airlines ja ainoana eurooppalaisena Virgin Atlantic.

4 • 2014 MAY


LENTOUUTISIA LYHYESTI KAHDELLA LAUKULLA AFRIKKAAN . Suomesta lähtevät Turkish Airlinesin matkustajat saavat nyt kuljettaa veloituksetta kaksi ruumaan menevää matkatavaraa (paino korkeintaan 23 kiloa per laukku) kaikkiin TK:n kohteisiin Afrikassa. Golfin pelaajia ilahduttaa lisäksi tieto, että golfbagi kuljetetaan ilman lisämaksua mihin tahansa Turkish Airlinesin kohteeseen kautta maailman.

Singapore Changi jälleen paras Singapore Changin lentokenttä on valittu maailman parhaaksi jo toistamiseen.

UUSI LYHENNE . Thai Airwaysin omistama THAI Smile on saanut uuden lentoyhtiölyhenteen, WE. Uusi koodi otettiin käyttöön huhtikuun alussa. THAI Smilen lennoilla on tarjolla kaksi luokkaa; SmilePlus ja Smile. Kummassakin luokassa on lennonaikana tarjoilu, SmilePlus-luokkaan saa ottaa mukaan 30 kiloa matkatavaraa ja Smile-luokkaan 20 kiloa. KOREAN AIRIN A380 PARIISIIN. Korean Air lentää Seoulin ja Pariisin väliä nyt uudella A380-koneella. Siinä on 12 ensimmäisen luokan, 94 bisnesluokan ja 301 turistiluokan istuinta. Koko koneessa on vain 407 istuinta, mikä on vähemmän kuin monen muun yhtiön samassa konetyypissä. Yhtiöllä on tällä hetkellä kahdeksan superjumboa ja loppuvuonna se saa kaksi lisää. KUIN SILLIT SUOLASSA . Venäläinen Transaero Airlines on tilannut Airbusilta neljä kappaletta A380 –superjumboja, joiden toimitukset alkavat ensi vuonna. Koneisiin on tarkoitus mahduttaa ennätysmäärä istuimia – kolmessa matkustusluokassa tulee olemaan yhteensä 652 matkustajapaikkaa. Tämä on yli sata paikkaa enemmän kuin missään muussa nykyisessä lentokoneessa. Nykyisten A380 -koneiden matkustamot vaihtelevat Korean Airin 407-paikkaisesta versiosta Air Francen 538 matkustajapaikkaan. THAI AIR ASIA X ALOITTAA KESÄLLÄ . Halpalentoyhtiö Air Asia aloittaa pitkän matkan lennot Malesian ohella myös Thaimaasta. Ensimmäinen reitti, Bangkok – Seoul, avataan kesäkuussa. Heinäkuussa on tarkoitus avata reitit myös Tokioon ja Osakaan. Lipun perushintaan sisältyy vain lento, kaikki muut palvelut, kuten ateriat, matkatavarat, istumapaikan varaus tai premium-luokan tuoli ovat lisämaksullisia. SRILANKAN ONEWORLDIIN . SriLankan Airlines liittyi oneworld®-allianssin jäseneksi toukokuun alussa. Yhtiön liittyminen oneworldiin toi allianssiverkostoon kaksi uutta kohdetta – Sri Lankan Hambantotan sekä Intian Tiruchirappallin – sekä Colombon uutena lentoliikenteen solmukohtana. oneworldin muut jäsenet ovat Finnair, British Airways, Cathay Pacific, Iberia, Japan Airlines, Malaysia Airlines, Qantas, Royal Jordanian ja S7 Airlines. MYANMAR TÄHYÄÄ HUBIKSI . Myanmar houkuttelee yhä enemmän kansainvälisiä lentoyhtiöitä. Pitkän tähtäimen strategiana on nostaa Yangon muiden Kaakkois-Aasian lentoliikenteen solmukohtien joukkoon seuraavien kymmenen vuoden aikana. Etuna sillä on maantieteellinen sijainti, muun muassa lentoaika Euroopasta on noin tunnin lyhyempi kuin Bangkokiin. Tällä hetkellä juuri Bangkok on keskeinen gateway Myanmariin lennettäessä. Viime vuosina suorat lentoyhteydet muualta maailmasta ovat kuitenkin huomattavasti lisääntyneet. Lentoliikenne Myanmariin kasvoi viime vuonna 16,5 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Nyt jo 28 kansainvälistä lentoyhtiötä liikennöi maahan. LENTOYHTIÖT HYLKÄÄMÄSSÄ PIKKUKAUPUNGIT. Lentoyhtiöille pikkukaupunkeihin lentäminen alkaa olla liian kallista, kun matkustajatulot eivät kata kustannuksia. MIT:n International Center for Air Transportation on laskenut, että vuosina 2007-2012 USAssa 29 suurinta lentokenttää menetti 8,8 % lennoistaan pienten kenttien menettäessä 21,3 %. Lentoyhteyksien väheneminen tarkoittaa, että lentomatkustajan on ajettava yhä kauemmin lähimmälle suuremmalle kentälle. LISÄMAKSUISTA JÄTTIPOTTI . Lentoyhtiöitten erilaiset lisämaksut tuottivat niille viime vuonna jo 23,7 miljardia dollaria. Lisämaksuja on useita. Kahvia saa vielä 2 dollarilla, mutta maustetut pähkinät maksavat Americanilla jo 5.29 $. Unitedilla lennonvaihto samana päivänä maksaa 75 $ ja Deltan lentopäivän vaihto 400 $. EasyJetin painettu boardingcard on arvoltaan 16$. Rynair taas laskuttaa luottokortin käytöstä 2% ostoksen arvosta. Spirit laskuttaa käsimatkatavarasta jopa 100 $. Eri yhteyksissä matkustajia kehotetaankin tarkistamaan lisämaksut, jotta he etukäteen tietävät kokonaiskustannukset. HENNILLE RITARIMERKKI. Ranskan suurlähettiläs Eric Lebédel luovutti huhtikuun lopulla Ranskan Kansallisen Ansioritarikunnan ritarimerkin (Chevalier dans l’Odre National du Mérite) Helena (Henni) Lieto-Pihlajaojalle. Henni omistaa matkatoimisto Pamplemousse oy:n, joka on erikoistunut Ranskan matkoihin. Lieto-Pihlajaoja on koulutukseen ranskankielen maisteri ja yritystoiminnan yhdistäminen vahvaan kulttuurin ja kielen tuntemiseen on ollut yksi hänen voimavaroistaan Ranskan matkojen suunnittelussa. Pamplemousse viettää tänä vuonna 10-vuotisjuhliaan.

4 • 2014 TOUKOKUU

Kokoaan isompi Gotlanti

Changin kentällä on matkustajien iloksi monia puistoja mm. perhospuisto.

MATKUSTA JIEN PARHA AKSI

valitsema Singapore Changi sai Skytraxin palkinnon Barcelonassa. Singaporen jälkeen parhaiksi valittiin: • Incheon International Airport • Munich Airport  • Hong Kong International Airport  • Amsterdam Schiphol Airport  • Tokyo International Airport (Haneda)  • Beijing Capital International Airport  • Zurich Airport  • Vancouver International Airport  • London Heathrow Airport.

Uusi lentoyhtiö Myanmariin Mann Yatanarpon-yhtiö on aloittanut lennot Myanmarin sisällä. YHTIÖN KOTIKENTTÄ on Man-

dalay ja se lentää Mandalaysta mm. Yangoniin, Nyaung Oon, Hehoon, Techilekiin, Kengtungiin ja Mytikyinaan. Yhtiö on jo kahdeksas Myanmarin sisäinen yhtiö. Muut ovat Myanmar Airways, Air Mandalay, Air KBZ, GMA, Yangon Airways, Air Began ja Asian Wings.

Wikileaks: Neuvostoliitto kiristi Finnairia

Helsinki – Visby

69

alkaen suunta

Varaa heti flybe.fi

Pienen lentomatkan päässä Etelä-Ruotsin kupeessa näet ja koet ihan toisenlaisen lomasaaren: täynnä luonnon ihmeitä, valkoisia hiekkarantoja, historiaa ja seikkailua. Inspiroivalla ja monipuolisella saarella tekemistä löytyy niin lapsiperheille kuin kaveriporukoille. Lyhyiden etäisyyksien ansiosta Gotlanti on helppo ottaa haltuun – vaikka pyöräillen.

Lennot alkaen 69 €/suunta. Katso aikataulut ja varaa matka: flybe.fi Lennot Helsingistä Visbyyn alkavat 12. kesäkuuta ja jatkuvat aina elokuun loppuun saakka. Lentoaika 1 h 25 min.

Lennoista Finnair Plus -pisteitä Varaus- ja matkustusaika 31.8.2014 saakka. Esimerkkihinta koskee osoitteessa flybe.fi tehtyjä varauksia ja sisältää yhdensuuntaisen matkan veroineen ja viranomaismaksuineen. Myynnissä rajoitettu määrä paikkoja.

Viihtyisät ja monipuoliset Meriton Hotellit Tallinnan keskustassa palvelevat niin kokousmatkustajia kuin vapaa-ajan lomalaisiakin. Kaikkien Meriton hotellien hintaan sisältyy aamiainen ja kylpylän vapaa käyttö. Uutuutena tarjoamme upean Villa Mary ravintolan ja hotellin meren rannalla Viimsissä.

Tietovuotosivusto Wikileaksin julkaisemat Yhdysvaltain diplomaattisähkeet antavat uutta tietoa Suomen ja Neuvostoliiton välisistä taloussuhteista 1970-luvulla. Lentoyhtiö Finnair oli tuolloin painostuksen alla, Wikileaks kertoo. WIKILEAKSIN mukaan silloinen Neuvostoliiton suurlähettiläs Vladimir Stepanov olisi painostanut Finnairia hankkimaan neuvostovalmisteisia lentokoneita vuonna 1977. Finnair oli juuri tuolloin hankkimassa kolmea uutta lentokonetta yhdysvaltalaiselta McDonnell Douglasilta. Stepanov olisi tiedon mukaan uhkaillut Finnairin pääjohtajaa Gunnar Korhosta antamalla ymmärtää, että jopa jättimäiset Loviisan ydinvoimalan ja Kostamuksen rakennusprojektit saattaisivat olla vaakalaudalla, kerrotaan Yhdysvaltain silloisen Suomen-suurlähettilään Mark Austadin allekirjoittamassa salaisessa diplomaattisähkeessä. Stepanovin uni sinivalkoisista Tupoleveista ei kuitenkaan koskaan toteutunut. Finnair ei ole koko historiansa aikana lentänyt neuvostovalmisteisilla lentokoneilla.

MERITON GRAND CONFERENCE & SPA HOTELLI Paldiski mnt. 4, Tallinn VIRO | tel. (+372) 62 88 100 MERITON OLD TOWN GARDEN HOTELLI Pikk 29 / Lai 24, Tallinn VIRO | tel. (+372) 66 48 800 MERITON OLD TOWN HOTELLI Lai 49, Tallinn VIRO | tel. (+372) 61 41 300 VILLA MARY Rohuneeme tee 103, Viimsi VIRO Lisätietoja Meriton hotelleista minna.heikkinen@meritonhotels.com tai eveli.jogi@meritonhotels.com www.meritonhotels.com

17


Saammeko esitellä

FLYBE FINLANDIN toimitus-

johtajaksi on nimitetty Maunu Visuri, 46. Hän aloittaa tehtävässään 20. päivä kuluvaa toukokuuta, 2014. Maunu Visuri on koulutukseltaan lentotekniikan diplomi-insinööri ja kokenut lentoliikenteen ammattimies. Visurin työura käynnistyi Teknillisen korkeakoulun jälkeen vuosien 1994-96 työrupeamalla VTT:ssa, josta hän 1.1.1997 siirtyi Finnair Tekniikan palvelukseen. Sitten seurasi pesti Finnair Aircraft Finance Oy:n toimitusjohtajaksi. Vuonna 2011 Visuri siirtyi toimitusjohtajaksi Finnairin konserniyhtiö Nordic Global Airlinesiin, joka operoi rahtilentoja maailmanlaajuisesti neljällä MD-11-koneella. Kaikkiaan Maunu Visuri laskee työskennelleensä 17 vuotta Helsinki-Vantaan lentokenttäalueella. Visurin meriitteihin kuuluu myös vuoden mittainen työrupeama Finnairin edustajana lentoyhtiön nykyisen hovihankkijan Airbusin tehtailla sekä Ranskan Toulousessa

että Saksan Hampurissa Finnairin Airbus 320-koneperheen hankintojen yhteydessä. Kotona Maunu Visurin arkeen kuuluu kuuden lapsen ja vaimon uusperhe. Vapaa-aika kuluukin lasten harrastusten, mm. jalkapallovalmennuksen parissa ja muun perhe-elämän, oman pihan hoidon ja matkustelun merkeissä. Talvisin Maunu Visurin voi löytää hiihtoladulta. ”Kun on paljon mielekästä tekemistä niin työssä kuin perheen parissa, ei välttämättä tarvitsekaan mitään kovin erityistä vastapainoksi”, sanoo lentotekniikan insinööri ja perheenisä. ”Odotan suurella innolla pääseväni aloittamaan Flybe Finlandissa. Alussa tavoitteenani on nopeasti, mutta huolellisesti tutustua uuden talon työntekijöihin, haasteisiin ja meneillään oleviin hankkeisiin”, linjaa Maunu Visuri. ”Suuremmat suuntaviivat tulevat luonnollisesti yhtiön hallitukselta.” Visuri seuraa Flybe Finlandin tehtävässä vt. toimitusjohtaja Mikko Sundströmiä. Flybe Finlandissa työskentelee noin 700 henkilöä Suomessa. Yhtiön pyörittää liikennettään 28 lentokoneella. Toimitusjohtajana Maunu Visuri raportoi yhtiön hallituksen puheenjohtajalle John Palmerille.

Tervetuloa Ruotsiin

www.fin-s.a.se | www.traveltrends.se

Air France esitteli uuden bisnesluokan istuimen

Untitled-1 1

met ovat osa Air Francen ”Best & Beyond” –nimellä kulkevaa kehitysohjelmaa, jolla yhtiö haluaa panostaa erityisesti upmarket-matkustajasegmentille tarjottaviin palveluihin ja tuotteisiin. Yli 500 miljoonan euron investoinneilla Air France haluaa nousta tuotetarjonnassaan parhaalle mahdolliselle tasolle ja erottautua kilpailijoistaan asiakkaista huolehtivalla asenteellaan.

Uusi kolmen F:n istuin.

Kolmen F:n periaate Uudet, varta vasten Air Francelle suunnitellut ”korituolit” on kehitetty kolmen F:n peri-

18

Afrikan ensimmäistä Disneyland-tyyppistä huvittelukeskusta suunnitellaan Victorian putouksille Zimbabween.

Istuimessa on oma 16 tuuman (41 cm) henkilökohtainen näyttö ja viihdejärjestelmä, mistä löytyy tuhat tuntia ohjelmaa kahdellatoista eri kielellä. Varusteina on lisäksi muun muassa USB-portti, sähköpistoke ja uusinta teknologiaa edustavat melua vaimentavat kuulokkeet. Muista mukavuuksista mainittakoon pehmustettu sängyn pääty, pehmeä nahkainen niskatuki, runsaat säilytystilat, hienotekoinen täkki ja XXL-kokoinen höyhentyyny. Korkea laatu näkyy valituissa materiaaleissa aina istuimen viimeistelyyn asti.

BCD Travel BCD Travelissa on tehty henkilömuutoksia. Aiemmin nimikkeellä Global President & Chief Operating Officer (COO) John Snyder on 1.5. alkaen yhtiön president & Chief Executive Officer (CEO). Samalla yhtiön Mike Janssen nimitettiin Chief Operating Officeriksi (COO). Hän toimii myös Amerikan alueen johtajana.

Eckerö Linen yritysmyynnin myyntipäälliköksi on nimitetty restonomi Jarno Niskanen (33) 10.3. alkaen.

Matkantekijät Matkantekijät Oy:n toimitusjohtajaksi on 1.5.2014 nimitetty Meri Mäntysaari. Hän on val-

ZIMBABWEN valtio on hankkinut omistukseensa lähes 500 hehtaarin laajuisen alueen, jolle se aikoo rakentaa noin 300 miljoonaa US-dollaria maksavan teemapuiston. Maan matkailuministeri Walter Mzembi kuvasi sitä ”Afrikan ensimmäiseksi Disneylandiksi”.

Lisää turistituloja Victoria Fallsin lentokentän viereen suunnitellulle alueelle tulisi ostoskeskuksia, näyttely- ja huvipuistoalueita sekä kasinoita. Ministerin mielestä Victorian putoukset eivät nykyisellään hyödytä maata taloudellisesti riittävästi, sillä siellä viivytään yleensä vain lyhyen aikaa. Matkailuelinkeino ympäri maailmaa on tyrmännyt teemapuistoajatuksen täysin. Suunnitellun rakentamisen pelätään tuhoavan putouksia ympäröivän arvokkaan luonnonmaiseman, joka on paikan ainoa vetonaula turisteille. Victorian putoukset on Unescon maailmanperintökohde.

Singapore Airlines F1-kisan sponsoriksi Lentoyhtiö Singapore Airlines on tämän vuotisen maassa järjestettävän Formula 1-osakilpailun pääsponsori.

aatteella: Full flat – istuin muuttuu kokonaan vaakatasoon vuoteeksi, ja siirtyminen aikavyöhykkeeltä toiselle helpottuu Full access – jokaiselta paikalta on suora yhteys käytävälle, riippumatta istuimen sijainnista Full privacy – istuin on muotoiltu antamaan mahdollisimman suuri yksityisyys ja oma rauha

Tuhat tuntia ohjelmaa

Uusiin asemiin

Eckerö Line

2013-09-30 11:23:24

Air France jatkaa premium-luokan palveluiden kehittämistä. Keväällä aloitettiin uusien kaukolentojen bisnesluokan tuolien asentaminen yhtiön Boeing 777-koneisiin. UUDET BISNESLUOKAN istui-

Teemapuisto Victorian putouksille

VUODESTA 1950 alkaen järjestetyt Formula 1-kilpailut on maailman suosituin vuosittainen autourheilutapahtuma. Television välityksellä sitä seuraa yli 450 miljoonaa katsojaa. Kisan 19 osakilpailua ulottuvat kaikille viidelle mantereelle. Singaporessa osakilpailu on ajettu vuodesta 2008 lähtien katuradalla. Singaporen kisa on myös formulahistorian ensimmäinen ilta-aikaan järjestetty ajo. Tänä vuonna formulahuumaa on luvassa 19.-21. syyskuuta Marina Bayn kaupunkiradalla.

Jarno Niskanen Eckerö Line

Meri Mäntysaari Matkantekijät

mistunut Helsingin yliopistosta filosofian maisteriksi, pääaineenaan biologia. Meri on työskennellyt Matkantekijät Oy:llä vuodesta 1995  lähtien ja vuodesta 2002 alkaen varatoimitusjohtajan tittelillä.  Tuomas Mäntysaari siirtyy yhtiön hallituksen puheenjohtajaksi.

Visit Sweden Pietarsaaresta kotoisin oleva

Jari Virtanen Visit Sweden

Jari Virtanen on valittu Ruotsin valtion matkailutoimiston (Visit Sweden) hallitukseen. Visit Sweden on Ruotsin valtion ja ruotsalaisten matkailuyritysten yhteisesti omistama. Visit Swedenin tehtävänä on luoda positiivista kuvaa Ruotsista maailmalle sekä lisätä matkustusta Ruotsiin. Päätyönään Virtanen toimii Stena Linen group travel directorina sekä Stena Line Travel Groupin toimitusjohtajana.

Risteillen Euroopan sydämessä

Jokiristeilyt elävät uutta nousukautta Vuosittain arviolta yli miljoona matkustajaa valitsee lomallaan jokiristeilyn. Jangtse, Volga, Murray, Niili ja Mekong tarjoavat jo lukuisia vaihtoehtoja. Euroopan toiseksi suosituimman risteilyjoen, Tonavan, varrellakin on kymmenen maata. Timo Kauppinen, Koblenz KAIKENLAISTEN RISTEILYJEN

suosio on viime vuosina kasvanut. Niin myös jokiristeilyjen, joilta tullaan hakemaan pienten alusten tarjoamaa henkilökohtaista palvelua ja verkkaista etenemistä jokimaisemien keskellä. Euroopassa jokiristeilyitä tarjoaa 14 isoa ja joukko pienempiä varustamoita. Tunnetuimpia ovat AmaWaterways, A-Rosa, Avalon Waterways, CroisiEurope, Uniworld ja Viking River Cruises, joka on niistä suurin. Kun se tänä vuonna saa 14 uutta alusta laivastoonsa, sillä on yhteensä 54 alusta. Varustamo onkin laajentamassa voimakkaasti risteilytarjontaansa.

Kesä ja syksy Keski-Euroopan jokiristeilysesonki ajoittuu Hollannin tulppaanikeväästä jouluristeilyihin asti, jolloin kohteena ovat mm. saksalaisten kaupunkien idylliset joulumarkkinat. Muuten suosituimpia käyntikohteita ovat Amsterdam, Budapest, Pariisi, Basel ja Nürnberg. Pääosa jokiristeilyistä kestää viikon, mutta myös 10–22 päivän risteilyitä on tarjolla. Risteilyjen hintaan sisältyy kaikki ateriat ja monilla varustamoilla myös juotavat lounaalla ja illallisella sekä kohteissa tehtävät retket. Hintahaarukka Euroopan jokiristeilyillä on suuri. Edullisimmillaan jokimaisemia pääsee ihailemaan alle kuudella sadalla, mutta siitä voi maksaa myös viitisen tuhatta euroa.

Itävaltalaisen Lüftner Cruisesin Amadeus Elegantin matkustajakapasiteetti on 150 henkeä.

Risteilybuumi jatkuu Euroopan jokiristeilysektori koki mullistuksen vuonna 1992, kun Reinin-Mainin-Tonavan kanava valmistui. Se yhdisti Reinin ja Tonavan joet ja uusi kanavareitti mahdollisti vesiliikenteen Pohjanmereltä aina Mustallemerelle asti. Vuosituhannen alussa alkanut jokiristeilybuumi jatkaa kasvuaan. Tänä vuonna valmistuu ennätysmäiset 36 uutta jokiristeilijää.

Viiden maan halki Oma valintani jokiristeilylle oli itävaltalaisen Lüftner Cruisesin kahden viikon jokimatka Budapestistä Amsterdamiin. Jokimaisemia Unkarissa, Slovakiassa, Itävallassa, Saksassa ja Hollannissa sai matkalla nauttia yli 1800 kilometrin ja 17 kaupungin edestä. Hytin ranskalaiselta parvekkeelta avautuvat vehreät viiniviljelmät ja vanhat saksalaiset linnat olivat maisemaromantiikkaa kauneimmillaan. Sulkuja

Slovakian pääkaupunki Bratislava luottaa hyvään jokiristeilytulevaisuuteen. Varustamot saavat matkustajilta aina kiitettävää palautetta kaupungista.

matkalistalle kertyi lähes 70. Jokiristeilijä vietti useammassa kohteessa yön. Se antoi oman lisän matkan antiin. Esimerkiksi Wienissä oli mahdollisuus viettää iltaa kuinkas muuten kuin oopperassa. Amadeus Elegantin kapasiteetti on 150 matkustajaa. Bulgarialaisen kapteenin alaisuudessa työskentelee 41 henkeä. Yli 30-vuotisen historiansa aikana varustamon itävaltalainen vieraanvaraisuus on tullut tutuksi Euroopan ulkopuolellakin. Omalla matkallani kaukaisimmat vieraat olivat Kanadasta ja Australiasta. Jokiristeily todisti myös, ettei Välimerelle asti tarvitse matkustaa tutustuakseen antiikin Roomaan. Myös Keski-Euroopasta löytyy monia roomalaiskohteita, kuten Reinin ja Moselin yhtymäkohdassa sijaitseva Koblenz tai vaikuttava Köln.

Seuraava ilmestyy

13.6.2014 Jokiristeily tuo matkustajat suoraan kohteeseen, ilman pitkiä välietäisyyksiä tai että laiva joutuisi jäämään ankkuriin kohteessa.

Ilmoitustilan viimeinen varauspäivä on 26.5.2014.

4 • 2014 MAY


10-YÖN KARIBIAN ALL INCLUSIVE RISTEILYT Residenssi, sviitti vai studio?

Etihadin uudet luksustuotteet

UPEA REITTI ! ALL INCLUSIVE TALVI 2014-2015 Miami – Bahamas – Meksiko – Honduras – Caymansaaret – Jamaika – Turks- ja Caicossaaret – Miami Alk.

2395:-

Etihad Airways on julkistanut uudet premium-matkustusluokat, jotka tulevat käyttöön yhtiön uusissa A380-superjumboissa ja Boeing 787 Dreamliner-koneissa. A380:N KOKO YLÄKERTA omistetaan premium-luokkien matkustajille. Todellista superluksusta vaativien matkustajien toiveita täyttämään tulee jokaiseen koneeseen yksi The Residence-nimellä kulkeva yksityinen ”huoneisto” käsittäen olohuoneen kahden istuttavalla sohvalla ja erillisen makuuhuoneen parivuoteella. Myös suihkulla varustettu oma kylpyhuone ja vaatekaappi kuuluvat asiaan. Ylellisestä palvelusta vastaa oma Lontoon Savoyn butler-akatemiassa koulutettu hovimestari.

Hinta sisältää lennot + all inclusive ja suomalaisen matkanjohtajan palvelut.

www.loistoristeilyt.fi myynti@loistoristeilyt.fi

Olemme Costa Cruises varustamon Suomen päämyyntiedustaja, saat risteilysi meiltä edullisesti.

Vastuullinen matkanjärjestäjä Costa Cruises

Ruoka&Matkailu-hanke puhuu suomalaisten ainesten puolesta Ruoka on trendikäs ja erittäin tärkeä osa-alue matkailussa. Matkailun kilpailukyvyn kannalta suomalaiseen ruokamatkailuun tulee panostaa. Haaga-Helia ammattikorkeakoulun Ruoka&Matkailu-hankkeessa on paneuduttu ruokamatkailun nykytilan selvittämiseen, hyvien käytänteiden löytämiseen ja kipukohtien tunnistamiseen.

Oma minibaari Residencen lisäksi A380:n ensimmäiseen luokkaan tulee yhdeksän erillistä Apartmentia, joista osa on yhdistettävissä kahden hengen yhteiseen käyttöön. Dreamliner-koneissa ensimmäistä luokkaa kutsutaan puolestaan Suiteiksi. Kaikista löytyy flat bed –vuoteen lisäksi mukava nojatuoli, jossa voi

Elisa Aunola, Haaga-Helia ammattikorkeakoulu RUOKA&MATKAILU -hankkeessa on analysoitu 14 maaseutumaisessa ympäristössä sijaitsevaa matkailuyritystä. Suurimmiksi kompastuskiviksi on haastattelujen ja havainnoinnin mukaan noussut puutteet asiakasymmärryksessä sekä kannattavuus ja logistiikka.

Luonnonläheisyys näkyviin Hankkeessa on tutkittu eri kohderyhmien mielikuvia ja tarpeita suomalaiseen ruokaan liittyen. Pääsääntöisesti kuva suomalaisesta ruoasta on ulkomaalaisten silmissä laadukas. Suomalaisen ruoan turvallisuuteen ja terveellisyyteen luotetaan. Kysyttäessä mielikuvia suomalaisesta ruoasta esille nousevat useimmiten tietyt ruoat ja raaka-aineet: poro, lohikeitto, lihapiirakka, salmiakki, leipäjuusto, korvasieni, maksalaatikko. ”Ulkomaalaiset näkevät suomalaisen ruoan luonnonläheisenä, mikä on ilahduttaa, sillä luonto on koko matkailun ensisijainen valttikortti”, iloitsee Havas. ”Vaikka suomalaisia ruokia pidetään positiivisella tavalla erilaisina, kaipaavat matkailijat annoksiinsa myös tuttuja komponentteja. Myös ohjeistus siitä, miten ruokia on tarkoitus nauttia ja minkä kanssa, kiinnostaa. Ylipäätään räätälöityä tarinointia tulisi lisätä”, jatkaa Jaakonaho.

4 • 2014 TOUKOKUU

omassa rauhassa katsella 24 tuuman televisiota oman minibaarin kylmiä juomia siemaillen. Bisnesluokan Studioissa luvataan olevan jopa 20 prosenttia enemmän tilaa kuin nykyisissä bisnestuoleissa. 56 sentin levyinen tuoli kääntyy jopa 2 metriä pitkäksi vaakatason vuoteeksi.

Lobbyalue A380-koneiden yläker rassa matkustusluokkien väliin jää

Ensimmäisen luokan Apartment.

Lobby, jonka nahkasohvilla ja baarissa matkustajat voivat viettää aikaa. Arabialaiset sisustuselementit luovat tunnelmaa matkustamoon jo heti koneeseen noustessa. Muslimimatkustajia silmällä pitäen koneisiin tulee erilliset rukousnurkkaukset, joissa elektroninen tutka näyttää Mekan sijainnin aina reaaliajassa.

Kuva Tommi Lalu.

Yksinkertaisuus kunniaan

Ruoka&Matkailu –hanke tähtää ruoan merkityksen ja arvostuksen nostamiseen suomalaisissa matkailukohteissa. Kristiina Havas ja Kristiina Jaakonahon kokosivat hankkeesta Evästä Matkailuun –julkaisun.

80-VUOTIAS TÖYSÄ. Jussi Töysä Petäjäveden Töysänperältä

Kuva Kristiina Havas.

”Lähiruoka, paikallisuus ja suomalaisuus ovat tärkeä osa matkailijan ruokakokemusta. Tätä ei aina muisteta. Myös neljä vuodenaikaamme antaa mahdollisuuksia, joita ei vielä riittävästi osata hyödyntää”, kertoo Ruoka&Matkailu-hankkeen projektijohtaja Kristiina Havas. Ravintoloissa tulisi keskittyä siihen, mitä parhaiten osataan. Luottaa yksinkertaisuuteen ja hyvään makuun, ja unohtaa liika kikkailu. ”Esimerkiksi kiisselit ja puurot ovat erinomaisia esimerkkejä suomalaisista ruoista, joita emme aina muista arvostaa. Kalan suosio on vankka kaikissa matkailijaryhmissä. Sitä toivovat niin ulkomaalaiset matkailijat kuin suomalaiset lapsiperheetkin. Erityisesti järvikalojen, kuten hauen ja särjen käyttöä kannattaisi lisätä. Ylipäätään keittiöissä pitäisi entistä enemmän uskaltaa tarjota päivittäin vaihtuvia menuja”, lisää hankkeen tutkija Kristiina Jaakonaho.

Lobby-baarissa pääsee tapaamaan kanssamatkustajia.

aloitti liikennöinnin 1.5.1934 reitillä Multia-Petäjävesi- Jyväskylä. Uuden yrityksen alku oli lupaava, mutta sitten tulivat sotavuodet ja sekä miehet että autot lähtivät rintamalle. Sodan jälkeen iski pula-aika, jolloin häkäpöntöillä ja korvikeöljyillä yritettiin saada autot kulkemaan. Seuraavilla vuosikymmenillä yritys vahvistui koululaiskuljetusten ja tilausajojen kasvun myötä. 1980-luvulla tehtiin iso harppaus kun yritykseen tulivat mukaan Karstulan Liikenne Oy ja Matka-Töysä Oy. Maakunnassa Matka-Töysä Oy on tunnetusti vahva risteilymatkojen tuottaja sekä kaikkialle maailmaan suuntautuvien ryhmämatkojen tuottaja. Yrityksessä on nykyisin 70 kuljetus- ja matkailualan ammattilaista. Onnittelut 80-vuotiaalle!

Ruoan esillepano on yhtä tärkeää kuin makukin. Tässä Punkaharjun valtiohotellin muikut kurkistavat voipaperikääröstä.

Sightseeingistä lifeseeingiin

asioita asiakkaan silmin ja huomioi kulttuurit.

Ulkomaalaisia kiinnostaa paitsi suomalainen ruoka, myös suomalainen elämäntapa. ”Matkailu on entistä enemmän ”lifeseeing”, ei vain ”sightseeing”-matkailua. Rentous ja rentoutuminen kuuluvat tärkeänä osana matkailuun. Ruokamatkailusta vain 6 - 8 % suuntautuu Michelin-ravintoloihin”, Jaakonaho huomauttaa. Havas ja Jaakonaho painottavat kokonaisvaltaisen kattauksen merkitystä. Se koskee ruokaa, ruoan esillepanoa ja koko miljöötä. Jos matkailukohteella on joku valittu teema, se pitää näkyä kaikessa. Siisteys, selkeys ja yksinkertaisuus ovat suomalaisuutta parhaimmillaan. Pienet jujut ja jipot, vau-elämykset yllättävät asiakkaan positiivisesti ja jättävät tärkeitä muistijälkiä. Niihin kannattaa panostaa. Ruoan hyvä maku on kuitenkin kaikessa A ja O. Myös suomalaiseen hanaveteen kannattaa luottaa ja unohtaa pullovedet.

2. Tuotteistaminen. Verkottuminen alueen toimijoiden kesken on tärkeää, jotta voidaan tarjota laajempia asiakkaita kiinnostavia kokonaisuuksia: vierailut, tutustumiset, ostoskierrokset ja erilaiset ruokamatkailureitit.

Ruokamatkailun check-list 1. Asiakasymmärrys. Selvitä, mitä asiakas haluaa, miten hänen polkunsa etenee. Katso

www.matkaviikko.fi Ammattilaisten online-uutispalvelu

5. Hinnoittelu. Hinnoittele rohkeasti, huomioi myös oman työn osuus. Ruoka&Matkailu -hankkeessa tuotettuun Evästä matkailuun –julkaisuun on koottu tietoa ja eväitä elämyksellisen ruokamatkailun toteuttamiseen. Julkaisu on ladattavissa hankkeen nettisivuilta; www.ruokamatkailu.fi.

Read the English summary of the latest news in the Finnish tourism industry from our web-pages www. ikkunapaikka.fi/en/

Eurooppa rajoittaa pienten kenttien tukia EU:n komissio on ilmoittanut, että se tulee rajoittamaan tukia, joita jäsenvaltiot ovat jakaneet tappiollisille alueellisille lentokentille.

3. Asiakkaan osallistaminen. Asiakas haluaa oppia ja osallistua, kokea suomalaista luontoa, poimia mustikoita metsästä. 4. Tarinat ovat oleellinen osa ruokamatkailua. Kerro raaka-aineiden tarina tai matkailukohteen tarina. Tarinan voi esittää myös muulla tavoin: taulut, kuvat, tekstit jne. Nosta paikallisuus ja perinteet mukaan tarinaan.

Window Seat in Brief

SOLO SOKOS HOTEL ESTORIAN AVAJAISET. Solo Sokos Hotel

Estoriaan avattiin huhtikuun lopulla legendaarisen Viru-hotellin rinnalle lisäämään matkailijoille majoitusvaihtoehtoja Tallinnassa. Myös Viru-hotellin ravintola Merineitsi avautui uudistettuna Show & Dinner -ravintolana. Sen sisustus on saanut inspiraationsa vedenalaisesta maailmasta merenneitoineen, simpukoineen ja helmineen. Keväällä ravintolan ohjelmistossa nähdään ja kuullaan vuoroiltoina konsertteja, korkeatasoista kabareeta sekä aikuisten nukketeatteri-varieteeta. Jokaiseen esitykseen liittyy teeman mukainen menu. Hotellin avajaisissa laseja kohottamassa AS Sokotelin toimitusjohtaja Anu Soosaar, Solo Sokos Hotel Estorian hotellinjohtaja Harry Põder sekä Sokos Hotels Tallinnan myynnistä ja markkinoinnista Aire Malvik ja Maret Kaldmaa.

TUKIEN LOPPUMINEN tulee ajan myötä johtamaan lentolippujen hintojen korotuksiin matkustajille, jota ovat hyödyntäneet edullisia halpaolentoyhtiöitten tarjoamia lentoja syrjäisille kentille. Tällaisia yhtiöitä ovat mm. Ryanair ja EasyJet. Uusien sääntöjen mukaan kentät, joiden kautta kulkee yli viisi miljoonaa matkustajaa, eivät saisi tukea lainkaan, ellei kysymyksessä ole ’vakava markkinoiden toimimattomuus’. Tuet poistettaisiin kokonaan vuoteen 2024 mennessä sellaisilta kentiltä, joita käyttää alle kolme miljoonaa matkustajaa vuodessa. Uudet määräykset sallivat nyt jäsenvaltiolle pikkukenttien 25% operatiivisen ja infrastruktuurisijoitusten 75% tuen maksimissaan 10 vuodeksi.

19


WWW.IKKUNAPAIKKA.FI WWW.IKKUNAPAIKKA.TV FACEBOOK.COM/IKKUNAPAIKKAWINDOWSEAT

Matkailualan ammattilehti • Finnish Travel Trade Journal • Facktidning för resebranschen i Finland

Ikkunapaikka on Suomen johtava matkailualan ammattilehti, joka seuraa, analysoi ja ennakoi alan tapahtumien kulkua Suomessa ja ulkomailla. Ikkunapaikka ilmestyy kahdeksan kertaa vuodessa. Se on tilattu Suomen jokaiseen matkatoimistoon (SMAL:n jäsenyritykset). Tilaa Ikkunapaikka, niin tiedät mitä alalla tapahtuu. Vuosikerran hinta on 59 € määräaikainen yritystilaus 54 € jatkuva yritystilaus 19 € virkailijatilaus 13 € opiskelija- ja eläkeläistilaus Hinnat sisältävät alv 10%. Lehti ei vastaa tilaamatta lähetettyjen kirjoitusten ja/tai kuvien säilyttämisestä ja/tai palauttamisesta.

Ikkunapaikka on Suomen matkatoimistoalan liiton (SMAL), Pacific Asia Travel Associationin (PATA) ja Discover American Suomen osastojen toimialajäsen. ISSN 0786-7867 Painos 5000 kpl Levikkijakauma Matkatoimistovirkailijat . . . . . . . . Liikenneyhtiöt . . . . . . . . . . . . . . . . . . Yritysten matkavastaavat . . . . . . Matkatoimistojohto . . . . . . . . . . . . Majoituselinkeino. . . . . . . . . . . . . . . Matkailutoimittajat/lehdistö . . . Kunnalliset matkailuelimet. . . . . Julkaisija Travision Oy Helsinki Kirjapaino PunaMusta

64 % 11 % 9% 7% 4% 3% 2%

Toimitus ja markkinointi Päätoimittaja, kustantaja Leena Aalto leena.aalto@ikkunapaikka.fi Raisiontie 6 D, 00280 Helsinki Puhelin (09) 622 2500 Neuvonantaja, kustantaja Martti Savojärvi Lohitie 15 A, 02170 Espoo Puhelin 050 592 2981 martti.savojarvi@ikkunapaikka.fi Vakituiset avustajat Esa Aalto Jaakko Bergqvist Eero Havia Inna-Pirjetta Lahti Juhani Paavonsalo Ulkoasu Juhana Mikkanen hello@juhanamikkanen.com

Window Seat is the leading travel trade journal for the travel professionals in Finland. Its aim is to monitor and analyze the development of the travel market in Finland and abroad. Window Seat is published eight times a year and its subscribers include a.o. all Finnish AFTA-travel agencies. Subscription fee is EUR 63 outside of Finland. The magazine will not hold itself responsible for the safekeeping and/or return of articles and/or photographs sent without an order for publication. Window Seat is an associated member of the Association of Finnish Travel Agents (AFTA), Finland Chapter of Pacific Asia Travel Association (PATA) and Discover America Finland.

Readers Travel agency personnel . . . . . . . . . . . Airlines etc. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Company travel managers . . . . . . . . . Travel agency management . . . . . . . Hotel business . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Travel editors and press . . . . . . . . . . . Municipal tourist organisations . . . . Editorial & Marketing Editor-in-chief, Publisher Leena Aalto leena.aalto@ikkunapaikka.fi Raisiontie 6 D, FIN-00280 Helsinki Phone +358 9 622 2500 Senior Advisor, Publisher Martti Savojärvi Lohitie 15 A, FIN-02170 Espoo Phone +358 50 592 2981 martti.savojarvi@ikkunapaikka.fi

64 % 11% 9% 7% 4% 3% 2%

Publisher Travision Oy Helsinki Contributing Editors Esa Aalto Jaakko Bergqvist Eero Havia Inna-Pirjetta Lahti Juhani Paavonsalo Layout Juhana Mikkanen hello@juhanamikkanen.com Printing house PunaMusta ISSN 0786-7867 Circulation 5,000 copies

2014-4 Ikkunapaikka-Window Seat, May 2014  
2014-4 Ikkunapaikka-Window Seat, May 2014  
Advertisement