Page 1

WINDOW SEAT

3 • 2016 HUHTIKUU/APRIL

Matkailualan ammattilehti • Finnish Travel Trade Journal • Facktidning för resebranschen i Finland

28. vuosikerta/28th year

UUTUUSKOHTEISSAMME Suorat lennot kesän odotettuihin uutuuskohteisiin ovat nyt myynnissä. Katso entistä laajempi valikoima ja osta omasi finnair.fi BILLUND EDINBURGH PULA SKIATHOS SANTORINI PREVEZA LEFKADA RIMINI VARNA VERONA ZAKINTHOS FUKUOKA GUANGZHOU

Lennä v a l i ko i t u ihin ke s ä ko h t e i s ii n ny t myö s b u s i n e s slu o k a s s a !


What do successful businesses have in common?

Passion. A common feature for a successful business is passion. Amadeus Selling Platform Connect is the next-generation booking and fulfilment platform for travel agencies that’s designed to free you from technology constraints so you can put your passion to work. For more on how to put your passion to work visit www.amadeus.com/passion.

2

3 • 2016 APRIL


Viihdy kanssamme kaikilla foorumeilla!

WINDOW SEAT

3 • 2016 HUHTIKUU/APRIL

Matkailualan ammattilehti • Finnish Travel Trade Journal • Facktidning för resebranschen i Finland

Ikkunapaikka.tv Ikkunapaikka.fi .com/IkkunapaikkaWindowSeat

28. vuosikerta/28th year

Risteilytuotteisiin keskittyviä toimistoja on Suomessa jo useita

Risteilymarkkinat kasvavat kaksinumeroisin luvuin Helppous ja turvallisuus tärkeitä matkan valinnassa Maailman suuria risteilyvarustamoja edustavan Cruise Lines International Associationin keräämien tietojen mukaan Suomesta matkusti valtameriristeilyille vuonna 2015 yhteensä 13 522 matkustajaa. Suosituimpia risteilykohteita olivat Karibia ja Välimeri noin 5 000 matkustajalla kumpikin. Kaikkiaan risteilymatkustajien määrä Suomesta nousi 11 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Vaikka markkina on nousujohteinen, ollaan Suomessa vielä kaukana esimerkiksi Ruotsin tai Norjan luvuista. Esa Aalto

TAHITIN ASUKKAISTA valtaosa on po-

lynesialaista alkuperää mutta ilmapiiri on ranskalainen. Kahvi onkin Papeeten rantabulevardilla yhtä hyvää kuin Pariisissa. Touko-lokakuu on parasta aikaa matkustaa Tahitin talveen. Lämpötila ja kosteus ovat juuri sopivia paratiisisaarille. LISÄÄ SIVULLA 7.

ART TRAVELIN JA IKKUNAPAIKAN yh-

teistyönä syntynyt aluekatsaus kertoo, että Helsinki ylsi lähes kaikilla matkailun mittareilla mitattuna ennätyksiin. Kasvun moottoreina näkyvät isojen tapahtumien tuomat matkailijavirrat sekä Finnairin Aasian liikenne, jonka myötä erityisesti kiinalaisten matkailijoiden määrä kasvoi. Pohjoismaiden pääkaupunkeihin verrattuna Helsinki on edelleen pienin, mutta kasvulukemat ovat nyt lähempänä naapureita. LISÄÄ SIVUILLA 8–9.

CLIA:N TILASTOISTA puuttuu joukko pienempiä toimijoita, esimerkiksi jokiristeilyjen järjestäjiä Euroopassa, Venäjällä ja Aasiassa. Jokiristeilyillä matkustavien suomalaisten määrän arvioidaan alan asiantuntijan mukaan olevan muutaman tuhannen hengen luokkaa vuosittain.

RCL:llä hyvä vuosi Risteilyvarustamot lisäävät kapasiteettiaan ja uusivat aluksiaan. Taloudellisista epävarmuustekijöistä huolimatta markkina-analyysit odottavat matkustajamäärien kasvavan edelleen vuoden 2016 aikana maailman ja Suomen risteilymarkkinoilla. Tähän yhtyy myös Royal Caribbean Cruisesin Mari Suihko. ”Meille vuosi 2015 oli Suomessa ennätysvilkas. Ykköskohteina talvikaudella ovat Karibia ja kesäkaudella Välimeren risteilyt. Myös Aasian ja Alaskan suunnan kysyntä on kasvanut. Kuluneen talven hitti Dubai näyttää olevan sitä ensi talvenakin”, Mari kertoo. Suihkon mukaan tärkeänä osatekijänä hyvään tulokseen ovat aktiiviset suomalaiset matkanjärjestäjät, joiden ryhmät ovat olleet varustamolle tärkeitä. Nykyään jo lähes jokaisella itseään kunnioittavalla matkanjärjestäjällä on ohjelmistossaan tarjolla erilaisia risteilytuotteita maailman merillä ja joilla. Pelkästään risteilytuotteisiin keskittyneitä toimistoja oli Suomessa pitkään vain pari, nyt niitä on jo kourallinen.

Uranuurtaja Suomessa Kirkkonummelainen perheyritys SoileTours aloitti toimintansa jo vuonna 1989 Suomen ensimmäisenä risteilyihin erikoistuneena toimistona. Toimiston per ustajalla S o i l e N o r d s t r ö m S a h lb er g i l l a oli takanaan pitkä työhistoria Effoa-varustamolla sekä

Finlandtours.fi-sivusto on nyt saatu auki Primera Holidaysin sähköinen kauppapaikka stopover-paketeille, www.finlandtours.fi, avattiin juuri ennen pääsiäistä. Primera Holidays Oy valittiin viime vuoden lopulla Stopover Finland -projektin yhteistyökumppaniksi. ”ENSIMMÄISET TUOTEKOKONAISUUDET

ovat pääkaupunkikeskeisiä, mutta mukaan on jo näin alkuvaiheessa saatu myös Lapin lumoa”, sanoo tuotteiden kehittämisestä vastaava projektipäällikkö Ari Huuskonen.

Peruspaketit Nyt sivustolta löytyy peruspaketit puolenpäivän tai yhden yön stopoverille. Suuri osa matkustajista lienee juuri joko päivän tai kahden pysähtyjiä. Lyhin, 85 euroa maksava puolenpäivän paketti sisältää lentokenttäkuljetukset, puolentoista tunnin kaupunkikiertoajelun ja kupin kahvia sekä korvapuustin Cafe Esplanadissa. Vaihtoehtona on tarjolla 95 euron paketti; kuljetukset lentokenttähotelliin, 6 tunnin päivähuone ja sisäänpääsy Flamingo Spahan.

3 • 2016 HUHTIKUU

Yön yli Yön yli Helsinkiin pysähtyville on tarjolla 145 euroa maksava paketti; lentokenttäkuljetukset, majoitus, kaupunkikiertoajelu ja pullakahvit. Ja kahdeksi yöksi jääville on jo tarjolla pikapyrähdys, jonka aikana ehtii käydä maistelemassa suomalaisia makuja Helsingin Zetor-ravintolassa ja pyörähtää Rovaniemellä Joulupukin pajassa. Hinta 1190 euroa.

Tuotetarjonta Primera Holidaysin Finlandtours.fi-sivuilta stopover-asiakkaat voivat varata valmiit paketit. Sen sijaan VisitFinland. com-sivuston My Stay -osiossa on tarjolla esimerkkejä erilaisista tutustumiskohteista pysähdyksen ajaksi. Sitä kautta löytyvät yhteystiedot suoraan palveluiden tarjoajille ja paketin voi koota itse ottamalla yhteyttä toimijoihin.

Talvella Karibialle ja kesällä Välimerelle. Suomalaisten suosikkiristeilykohteet muodostavat lähes 80 prosenttia kaikista myydyistä risteilylomista.

rakkaus risteilyihin. ”Vielä 1980-luvun lopulla oli lomanvietto risteillen harvojen herkkua. Nykyään tilanne on toinen: meriristeilylle lähtevät kokonaiset perheet, isovanhemmat ja lastenlapset mukaan luettuina”, kuvailee SoileToursin nyk yinen toimitusjohtaja Anne Nordström. ”Valtameriristeilijöiden suosio jatkaa kasvuaan, osa kiitoksesta kuulunee sille, että risteilyistä on tullut tutumpia Suomessa rakennettujen laivojen ansiosta”. Uusia mielenkiinnon kohteita ja suunnannäyttäjiä ovat pienet risteilyalukset sekä merillä että sisävesireiteil-

SoileToursin Anne Nordström on suuri risteilyfani ja tekee lähes kaikki perhematkansakin risteillen. ”Samalla saa hyvää laadun tarkkailua kuinka risteily onnistuu pienten ja suurten lasten, puolison tai ystävien ja työtovereiden kanssa.”

lisäksi SoileToursin valikoimista löytyvät Euroopan jokiristeilyt ja myös muut maailman valtajoet: Mekong, Jangtse, Ganges, Irrawaddy, Kwai, Volga ja Mississippi. ”Yleinen yllätys on usein se, kuinka paljon risteilyhintaan sisältyykään. Aterioiden ja majoituksen lisäksi joka ilta vaihtuvat estradiesitykset, lukuisat aktiviteetit laivoilla sekä luennot ja kurssit, konserteista ja taidehuutokaupoista puhumattakaan”, Anne toteaa.

lä. Suurten varustamojen kuten Royal Caribbeanin ja Norwegian Cruise Linen

LISÄÄ SIVULLA 6.

Venäläiset lentävät nyt kotimaassa

Sanktiot ja taloustilanne hyydyttävät monia Venäjän lentoyhtiöitä Venäjän lentoyhtiöt taistelevat olemassaolostaan vaikeassa toimintaympäristössä. Koko viime vuoden jatkunut turbulenssi on vaikuttanut negatiivisesti sekä Venäjän koko matkailualaan että lentoyhtiöihin. Viime vuonna maan ilmailuala teki miinusmerkkisen tuloksen ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2009. Sanktioiden, taloustilanteen ja jännittyneen maailmantilanteen ristivedossa paikalliset yhtiöt yrittävät hakea uusia markkinoita kasvulle. Esa Aalto ALUSTAVIEN TIETOJEN mukaan ulkomaan liikenne Venäjältä väheni viime vuonna kokonaista 25 prosenttia eli 8,6 miljoonaa matkustajaa. Venäläisten lentoyhtiöiden menetys oli 9 prosenttia, eli 8 miljoonaa matkaa, kertoo Euromonitorin julkaisema tuore raportti. Vielä vuonna 2014 Turkki ja Egypti olivat venäläisten suosituimpia lomakohteita yli 7 miljoonalla matkustajalla, ja Ukraina perinteisesti ulkomaanmatkailun ykköskohde. Ukrainan ja Egyptin tapahtumien seurauksena erityisesti charter-yhtiöt ovat joutuneet kärsimään. Alustavissa tiedoissa charter-yhtiöt menettivät vuonna 2015 noin kolme miljoonaa matkustajaa, jossa pudotusta 15 prosenttia edellisvuoteen. Matkustajamäärien väheneminen ja haastava taloustilanne veivät myös

maan toiseksi suurimman lentoyhtiön Transaeron konkurssiin.

Katse kotimaahan Nykytilanteessa sekä Venäjän hallinto että sijoittajat panostavat kotimaan matkailuun. Matkustus kotimaan kohteisiin on reippaassa kasvussa ja sen myötä myös lentoyhtiöiden kiinnostus. Venäjän hallinto on valmis tukemaan kotimaan lentoreittejä ja matkailukohteita. Maan suurin lentoyhtiö Aeroflot kehittää nyt erityisesti Pobeda-halpalentobrändiään kotimaan matkustuksessa ja uusia kohteita avataan joka kuukausi. Pobedan lentohinnat ovat varsin edulliset, alkaen 999 ruplaa eli noin 12 euroa. Vuonna 2014 perustetun yhtiön alku on ollut lupaava. Ensimmäisenä toimintavuonnaan se kuljetti satatuhat-

Aeroflot on edelleen Venäjän suurin lentoyhtiö.

ta matkustajaa, vuonna 2015 jo 1,5 miljoonaa. Pobeda on avannut joitakin ulkomaan reittejä lähinnä Keski-Eurooppaan ja pyrkii myös Venäjän naapurimaihin, vaikka suurimmat panostukset tehdäänkin kotimaan markkinoille. LISÄÄ SIVULLA 4.

3


Viron uniikki hotelliketju

JATKUU SIVULTA 3.

Kiehtovat tarinat vievät matkailijan läpi Viron vaiheikkaan historian Vanha aatelinen kaupunkiresidenssi, yleinen sauna, kansallisrunoilijan muistolle nimetty hotelli sekä 1100-luvulta lähtöisin oleva kartano. Niihin kaikkiin on kunnostettu Unique-hotelli ja niillä kaikilla on tarina kerrottavanaan. Ketjun jalokivin on tunnin päässä Tallinnasta sijaitseva Vihulan kartano. UNIQUE HOTELS GROUP on pieni, yksityinen neljän Virossa sijaitsevan hotellin ketju. Kartanohotelli Vihulan lisäksi siihen kuuluu kolme hotellia Tallinnassa. Edullinen City-hotelli sekä boutique-hotelli von Stackelberg sijaitsevat Toompean mäen länsilaidalla. Kreutzwald-hotelli sijaitsee kaupungin eteläpuolella, Endla-kadun varrella, pari pysäkinväliä Virukeskuksesta.

Yö vanhassa saunassa Vanhaan yleiseen saunaan kunnostettu 17 huoneen City-hotelli on mainio vaihtoehto edullista perushuonetta etsivälle. Huonehinnat pyörivät sesongista riippuen 50-70 euron kieppeillä. Pihaan saa auton veloituksetta parkkiin. Viereisessä Von Stackelberg -hotellissa toimii vastaanotto ja sieltä voi ostaa myös aamiaista.

Kaupunkipalatsi muurin kupeessa Paroni von Stackelberg rakennutti 1800-luvun lopulla Toompean mäen kupeeseen kaupunkiresidenssin. Juuri uusitussa Von Stackelberg-hotellissa on 43 huonetta. Avarissa, valoisissa huoneissa on maanläheiset värit ja monissa huoneissa vanhaa tiiliseinää ja kattoparruja on jätetty rustiikisti näkyviin. Hotelli tarjoaa kauniit puitteet myös erikokoisille kokousryhmille. Pihalla sijaitsevaan talliin on kunnostettu upeat tilat jopa 100 hengelle.

Kansallisrunoilijan muistolle Kreutzwald hotelli on saanut

Vihulan kartanohotelli ja sen spa-osasto tarjoavat ylelliset puitteet ja hoidot niin yksittäismatkustajille kuin ryhmillekin.

n i m e n s ä Vi r o n kansalliseepoksen, Kalevipoegin kirjoittajan, Fried r i ch Re i n h o l d Kreutzwaldin mukaan. Tämä 62-huoneen hotelli sijaitsee Viron kansalliskirjaston lähellä. Von Stackelberg-hotellin kodikas Zen-huone. Myös Kreutznuksessa rennompi Kaval Ants wald-hotellia on uusittu. HuoneiTaverna. den tekstiilejä on vaihdettu ja huoKartanoalueella on useita erineisiin on vaihdettu 3-kertaiset ikkokoisia kokoushuoneita. kunat. Hotellin julkisivu on myös kunnostettu.

Kartanoromantiikkaa Ketjun ehdoton helmi on reilun tunnin päässä Tallinnasta, Lahemaan kansallispuiston kupeessa, sijaitseva Vihulan kartano. Sen pitkä historia vie meidät jopa 1100-luvulle. Nykyinen päärakennus valmistui 1880-luvulla. Alueella, mm. päärakennuksessa, pikkukartanossa, vodkatehtaassa, pesulassa ja navetassa, on nyt yhteensä 74 huonetta. Vanhassa päärakennuksessa on gourmet-tason Vihula Manor -ravintola ja viereisessä raken-

Zen-konsepti Kaikissa hotelleissa on asiakkaiden käytössä huoneissa langaton nettiyhteys, minibaari sekä teen & kahvinkeittovälineet. Huoneet on jaettu standard sekä zen, zen deluxe ja zen suite -huoneisiin. Kaikissa zen-kategorian huoneissa on jacuzzi ja osassa myös kylpytakki. Zen deluxe huoneissa myös espressokeitin. Cityä lukuun ottamatta kaikissa hotelleissa on myös oma Zen-spa. Lisätietoa osoitteesta www. uhotelsgroup.com.

Venäläiset lentävät nyt kotimaassa

Sanktiot ja taloustilanne hyydyttävät monia Venäjän lentoyhtiöitä Keskittymistä Venäjän lentoliikenne on keskittynyt neljälle suurelle toimijalle, joista yksi ylitse muiden on Aeroflot. Se pitää hallussaan reippaasti yli 50 prosentin siivua kaikista markkinoista. Viime vuosina Aeroflot on ostanut ja sulauttanut useita pienempiä lentoyhtiöitä, sen konserniin kuuluu muun muassa pietarilainen Rossia Airlines. Suurin osa konkurssiin menneestä Transaerosta päätyi myös lopulta Aeroflotin syliin. Toiseksi suurimpana lentoyhtiönä on Finnairinkin allianssikumppani S7 Airlines, jonka osuus markkinoista on noin 11 prosenttia. Pienemmät UTair ja Ural Airlines pitävät noin 6-8 prosentin osuutta ja loput alle 20 prosenttia jakautuvat kymmenien pienten, lähinnä paikallista liikennettä harjoittavien yhtiöiden kesken.

Gateway Moskova Pohjoismaissa Aeroflot panostaa kauttakulkuliikenteeseen Aasian kohteisiinsa, kertoo yhtiön Pohjoismaiden aluemyyntipäällikkö Johan Eriksson. ”Esimerkiksi Skandinaviasta katsottuna sekä Delhi ja Dubai ovat lähempänä Moskovan kautta kuin Helsingin kautta. Myös Helsingistä lähteville matkus-

Moskovan neljäs kansainvälinen lentokenttä Ramenskoje sijaitsee 40 kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Loppuvuodesta käyttöön otettavalla kentällä on Euroopan pisin kiitotie, 5,5 kilometriä.

tajille tarjoamme erinomaisen tuotteen ja hinnat. Moskovan kautta meillä on hyvät yhteydet paitsi Venäjän kohteisiin, mainittujen Delhin ja Dubain lisäksi myös muun muassa Malediiveille, Vietnamiin, Kiinaan, Japaniin, Hongkongiin ja Kuubaan.” Eriksson ei myöskään ole huolestunut maailmanpolitiikan tai sanktioiden vaikutuksesta yhtiönsä menestykseen. ”Vuonna 2015 liikevaihtomme kasvu oli toiseksi korkein kaikista Euroopan perinteisistä lentoyhtiöistä”, hän korostaa.

Uusia kenttiä Parempia aikoja odotellessa

Venäjällä lisätään nyt panoksia uusien lentokenttien rakentamiseen ja vanhojen kunnostukseen. Moskovan alueella toimivien kolmen lentokentän lisäksi vielä tänä vuonna on tarkoitus avata uusi Ramenskojen kenttä, jonka matkustajakapasiteetti tulisi vuoteen 2019 mennessä olemaan 12 miljoonaa matkustajaa vuodessa. Vuoden 2018 jalkapallon MM-kisoihin mennessä uusia kenttiä ollaan avaamassa myös Permiin, Donin Rostoviin, Saratoviin, Habarovskiin, Samaraan ja Kalugaan. Vuoteen 2030 ulottuvan pitkän aikavälin strategian mukaan kaikkiaan 500 maan lentokenttää on tarkoitus rakentaa tai uudistaa.

Ensi vuoden messut jo suunnitteilla

Kävijätutkimukset antoivat positiivisia ennusmerkkejä tulevasta Messukeskuksessa pohditaan ja ideoidaan parhaillaan vuoden 2017 Matkamessuja. Suunnittelussa pohjana ovat muun muassa asiakaspalautteet sekä kävijätutkimus viime kerralta. Matkamessut pyrkii tarjoamaan kiinnostavaa sisältöä eri kanavissa myös messujen välissä. TNS GALLUPIN tekemän Matka-

Eurooppalaista edunvalvontaa ja yhteistyötä yli liiketoimintamallien

Finnair ja Norwegian liittyivät uuteen A4E -lentoliikennejärjestöön Uusi Airlines for Europe (A4E) –lentoliikennejärjestö perustettiin tammikuussa 2016. Sen perustajajäsenet Air France KLM, easyJet, International Airlines Group (IAG), Lufthansa Group ja Ryanair sopivat tekevänsä työtä eurooppalaisten tavoitteiden saavuttamiseksi ja edistämiseksi, vaikka lentoyhtiöiden liiketoimintamallit eroavat toisistaan. Nyt myös Finnair ja norjalainen halpalentoyhtiö Norwegian ovat ilmoittaneet liittyvänsä A4E:hen. Eero Havia ALKUVUODEN PERUSTAMISVAIHE ajoittui Amsterdamissa

pidetyn EU:n lentoliikennehuippukokouksen aattoon. Brysselissä päämajaansa pitävän A4E:n tehtäväksi määriteltiin; edustaa ja valvoa jäsentensä etuja suhteessa EU:n instituutioihin, kansainvälisiin organisaatioihin ja kansallisiin hallintoihin, kun kyseessä ovat eurooppalaisen lentoliikenteen intressit.

Yhteiset tavoitteet Perustajayhtiöiden pääjohtajat antavat tukensa EU:n komission ilmailustrategialle lentoliikenteen aseman vahvistamiseksi ja saamiseksi entistä kilpailukykyisemmäksi ja haluavansa toimia yhdessä EU:n komission ja sen jäsenvaltioiden kanssa. ”Mutta nyt on viipymättä toimittava suurten lentoasemamonopolien, korkeiden maksujen, verotuksen ja lentoliikenteen palveluketjua vaivaavan tehottomuuden ongelmien ratkomiseksi ja monopolimaksujen alentamiseksi.” Mm. turvatarkastusten kustannustehokkuus, mutta myös lennonjohtojärjestelmien

4

kulut mainitaan tarkastelua vaativina alueina.

Yhteistyön dialogia A4E-järjestöön mukaan lähteneen Finnairin toimitusjohtaja Pekka Vauramo toteaa: “Odotamme A4E-yhteistyön vauhdittavan dialogia alamme eurooppalaisten sidosryhmien kanssa. Eurooppalaisten lentoyhtiöiden kokoaminen saman katon alle yhteen järjestöön niiden liiketoimintamallista riippumatta on erinomainen aloite”. Vauramo korostaa ilmailun merkittävää roolia Euroopan talouden ja työllisyyden kasvun mahdollistajana ja vauhdittajana. ”Siksi on ehdottoman tärkeää, että osallistumme toimialaamme koskeviin keskusteluihin aiheista, joissa lentoyhtiöillä on yhteinen intressi.” A4E:n toimitusjohtaja Thomas Reynaert sanoo:”A4E on nousukiidossa ja valmis edustamaan eurooppalaisista lentoyhtiöistä koostuvan jäsenistönsä etuja. Tavoitteemme on edistää muutoksia, jotka parantavat toimialamme kilpailukykyä, mikä puolestaan näkyisi kuluttajilla alhaisempina lipunhintoina

ja suurempana valinnanvapautena.”

Haasteena monopolistiset toimijat, korkeat maksut ja verot A4E toivottaa tervetulleeksi Euroopan komission ilmailustrategian, jonka tavoitteena on vahvistaa Euroopan lentoliikennetoimialaa ja lisätä sen kilpailukykyä. Reynaert kuitenkin muistuttaa, että olisi tärkeää ratkaista lentoasemien monopoleista, korkeista maksuista ja veroista sekä lentoliikenteen toimitusketjujen tehottomuudesta aiheutuvat toimialahaasteet. A4E:n viestinnän johtoon on istutettu kokenut lentoyhtiölobbari Aage Dünhaupt. Hän on monille suomalaisillekin lentomatkustuksen maailmassa toimiville viime vuosilta tuttu mies, ensin Lufthansan ja sittemmin AirBerlinin viestintäjohtajan tehtävistä.

messut 2016 -kävijätutkimuksen mukaan 69 % kävijöistä ilmoitti tutustuneensa messuilla Euroopan kohteisiin, 56 % kotimaan kohteisiin ja 49 % kaukokohteisiin. Matkamessuilta etsittiin tietoa erityisesti tulevan kesän (44 %) ja tämän kevään (41 %) matkoista. Pitkään jatkunut kireä taloustilanne ei näy messukävijöiden matkustusinnossa. Ylivoimaisesti suurin osa eli neljä viidestä kävijästä kertoo käyttävänsä tänä vuonna matkailuun rahaa saman verran tai enemmän kuin viime vuonna. Kaksi kolmesta messukävijästä sanoo, että messuilla on vaikutusta tulevan matkavarauksen tekemiseen.

Messuille tullaan unelmoimaan Matkamessuilla vieraillaan monista eri syistä. Tärkeimpiä syitä messukäyntiin ovat muun muassa matkoista unelmoiminen (80 %), erilaiset elämykset (78 %) sekä matkatarjoukset (73 %). Kolme neljästä kävijästä pitää tärkeänä sitä, että messuilla voi tavata matkailuasiantuntijoita kasvokkain. 83 % pitää tärkeänä sitä, että messuilla voi tutustua kotimaan matkakohteisiin. Kotimaan matkailussa messukävijöitä kiinnostavat erityisesti kotimaan luontokohteet (37 %), kaupunkilomat kotimaassa (36 %) sekä kotimaan tapahtumat ja kulttuuritarjonta (35 %).

Matkamessut somessa Matkamessuja markkinoidaan kotimaisille ja ulkomaalaisille kävijöille, ja tapahtumassa on

Messujen tärkeä anti niin ammattilaisille kuin kuluttajillekin on henkilökohtainen tapaaminen.

tarjontaa sekä kuluttajille että ammattilaisille. Matkamessuja markkinoidaan ja tapahtuman brändiä luodaan aktiivisesti pitkin vuotta eri kanavissa, myös sosiaalisessa mediassa. Esimerkiksi Matkamessujen Twitter-tilillä on lähes 3000 seuraajaa. ”Kanavavalinnoissa on tärkeää miettiä, missä kanavissa tavoitamme juuri oikeat kohderyhmät. Twitterissä kerromme messuasioista erityisesti matkailualan ammattilaisen näkövinkkelistä”, toteaa Matkamessujen myyntiryhmäpäällikkö Lumia Ankkuri. Twitter-seuraajien määrä tuplaantui lyhyessä ajassa tämän vuoden aikana. Ankkuri pitää tätä esimerkkinä siitä, että viesti on tavoittanut kohderyhmät. ”Kuluttajille kiinnostavia asioita ovat esimerkiksi erilaiset aktivoivat kilpailut, kohdevinkit ja esiintyjäesittelyt, ja näitä toteutimme messujen alla muun muassa Facebookissa ja Instagramissa. Tärkeintä eri kanavissa on tarjota sisältöä, jonka kohderyhmä kokee aidosti hyö-

dylliseksi.” Tietoa Matkamessuista leviää ostetun mainonnan lisäksi myös median välityksellä. Tämän vuoden messuille osallistui lähes 1000 toimittajaa sekä lähes 150 bloggaajaa Suomesta ja ulkomailta.

Uudet messut mielessä Ensi vuoden Matkamessujen suunnittelu on jo pitkällä. Sisältöä mietitään ennen kaikkea viime kerran palautteiden pohjalta. ”Olemme saaneet paljon hyviä palautteita sekä kävijöiltä että näytteilleasettajilta ja nyt pohdimme, miten voisimme kehittää tapahtumaa entisestään Pohjois-Euroopan merkittävimmiksi Matkamessuiksi. Oman leimansa sisällön suunnitteluun tuo myös Suomen 100-vuotisjuhlavuosi ensi vuonna”, sanoo Matkamessujen myyntiryhmäpäällikkö Lumia Ankkuri. Matkamessut 19.–22.1.2017 Messukeskuksessa. Vuoden 2017 partnerimaa on Turkki.

3 • 2016 APRIL


PÄÄKIRJOITUS – huhtikuu 2016

Yhä useampi matkustaja jää yöksi

Tallinnan kahvilat ja ravintolat houkuttelevat herkuttelemaan Venäjän ilmailun tilanne ei ole yhdentekevää

T

Tallinnassa on aina mukava käydä, jos ei muuten, niin herkuttelemassa. Päiväristeilyjen lisäksi juuri yön yli kestävät matkat ovat lisääntyneet. Silloin ehtii nauttimaan kaupungin erinomaisesta ravintolatarjonnasta. Tallinna on paitsi hyvän ruoan myös kahvilakulttuurin ystävien suosiossa. Uusia, viehättäviä kahviloita aukeaa tiheään tahtiin. Leena Aalto, Tallinna

ässä Ikkunapaikan numerossa tarkastellaan Venäjän ilmailun tilannetta (kts sivut 3–4). Venäjän ulkopoliittinen eristäytyminen on johtanut maan omien lentoyhtiöiden vaikeuksiin. Venäläisten matkustajien ulkomaan matkustus on sekä poliittisin suosituksin että heikentyneen valuutan takia vähentynyt. Venäläisten matkustus Suomeen on aikaisempien suosikkien, Turkin ja Egyptin tavoin vähentynyt merkittävästi. Vaikka venäläisten Suomen matkailu on voittopuolisesti juna- ja maantieliikennettä, ei suomalaisten kannalta ole yhdentekevää miten Venäjän ilmailu menestyy. Tilanteeseen vaikuttaa kaksi tuttua tekijää: talous ja politiikka. Suomen matkailun Venäjän ilmailuklustekannalta Venäjän rin talouden kannalta Euylilentojen häiriötön roopasta Aasiaan liikenjatkuminen on ensinöivien lentoyhtiöiden yliarvoisen tärkeää. lentomaksut ovat erityisen tärkeitä silloin, kun maan oma lentoliikenne ei menesty. Finnairille Venäjän ilmatilan käyttö on Aasian strategian keskeinen menestystekijä. Ilman lyhyitä suoria Venäjän ylilentoja Finnairin kilpailuetu murenee. Finnairin, Finavian ja koko Suomen matkailun kannalta Venäjän ylilentojen häiriötön jatkuminen ja Aasian liikenteen kasvu ovat ensiarvoisen tärkeitä. Nykyisten taloudellisten tähtien alla jatkumiselle ei ole näköpiirissä esteitä. Politiikka voi kuitenkin puuttua peliin. Venäjä on jo aikaisemmin osoittanut kykenevänsä tekemään nopeita ja jyrkkiä siirtoja, jopa näennäisesti omien etujensa vastaisesti, jos valittu poliittinen taktiikka sitä edellyttää. Tarve suosia venäläisiä lentoyhtiöitä tai Venäjän ja lännen suhteiden kiristyminen voivat johtaa yllättäviin ja ikäviin muutoksiin ylilentojen kohdalla. Suomen itsekkäiden ja tärkeiden etujen mukaista on, että kansainvälisten suhteiden kiristyttyäkin meillä säilyy asiallinen ja rakentava suhde itäiseen naapurimaahan. Suomen valtionjohto on viisaasti ja taitavasti ajanut tällaista maltillista ja rakentavaa linjaa. Sitä edustaa myös liike-elämän puolella entisen pääministerin Esko Ahon valinta ison venäläisen pankin hallitukseen tai Fortumin merkittävät liiketoimet Venäjällä. Aktiivisten keskinäisten suhteiden avulla voidaan vähentää yllättävien poliittisten käänteiden riskiä.

”KOLLEGANI TEKEE kuukausittain listaa uusista kahviloista ja ruokapaikoista. Joskus oikein epäilen, että hän keksii niitä päästään. Niitä aukeaa niin paljon!”, huudahtaa Visit Tallinnan Mall Oja ja tuskailee positiivisesti, että käy melkein työstä käydä katsomassa ne kaikki.

Kahviloiden helmiä ”Kesäaikaan yksi suosikeistani on Kadriorgin puiston Katharinenthal, kakkukahvit joutsenlammen äärellä ovat monen tallinnalaisen jokaviikkoinen ilo”, Mall kertoo. Muita hyviä kakkukahviloita ovat mm. Komeet, More, Levier ja Lyon. Suklaan ystävät suuntavat Vene kadun suklaapuotiin ja kahvila Josephineen. Kolealla ilmalla siellä nautiskellaan kaakaota. ”Se on kuulemma myös Sofi Oksasen suosiossa”, Mall tietää. Yksi Tallinnan ikisuosikeista on Maiasmokk, joka on toiminut jo vuodesta 1864. Neuvostonostalgiaa löytyy Narva maanteen kahvila Narvasta, hyvät espressot olohuonemaisessa interiöörissä Gourmet Coffeesta ja boheemia meininkiä Sinilind, Must Puudel ja Boheem –kahviloista. ”Ja kahviloissa on yleensä aina tarjolla myös ruokaa, niistä saa lounaan hyvinkin edullisesti”, Mall vinkkaa.

Gourmeta kohtuuhintaan Tallinnaan tullaan myös syömään. Kaupungissa on toinen toistaan viehättävimpiä ravintoloita ja huippuaterian saa kohtuuhintaan. Nyt kaupungilla puhutaan le gendaarisesta Tuljak-ravintolasta. Piritaan menevän tien varressa oleva Tuljak aukaistiin ensimmäisen kerran 1950-luvun lopulla. Nyt merinäköalaravintolaa luotsaavat Noa ja Oko –ravintoloiden omistajat ja menu tarjoaa selkeitä, herkullisia makuja. Taiteen ystävät suuntaavat Art Priori-ravintolaan; taide-elämyksiä niin seinillä kuin lautasellakin.

Kalajamajan alueen Boheem levittäytyy kesällä kadulle, suurten puiden suojaan.

Suomalais-virolaista Virossa vuosikausia asunut Peke Elora nt a on avannut kumppaneineen pienen, viihtyisän Magus Auk (makea aukko)-ravintolan Pühavaimu –kadulle. Lähes huomaamaton sisäänkäynti vie pieneen, noin 30-paikkaiseen viiniravintolaan, jota räiskyvä takkatuli tunnelmallisesti lämmittää. Suomalainen Michelin-ravintoloissakin työskennellyt keittiömestari Juuso Penttinen loihtii lautaselle niin á la carte-annoksia kuin vaikkapa 45 euroa maksavan 4 ruokalajin menun. Yksi ravintolan omistajista on virolainen Ivan Niroda, joka huolehtii, että salissa kaikki toimii. Kolmikko omistaa myös Muhun saarella sijaitsevan matkailumaatilan, minne muutama vuosi sitten istutettiin viiniköynnöksiä ja nyt odotellaan niiden satoa. Peke Eloranta omistaa myös Toompean mäellä sijaitsevan Luscher & Matiesen-juomakulttuurimuseon.

Kahvila Must Puudel retroilee.

Ruokaviikkoja Keväällä Tallinnassa tapahtuu. Varsinkin musiikin ystäville on tarjolla erilaisia festivaaleja; virolaista musiikkia laidasta laitaan ja kansainvälisiä jazz-muusikoita. Hyvän listan tapahtumista löytää osoitteesta visittallinn.ee/fi. Marraskuun ensimmäinen viikko kannattaa jo nyt merkata kalenteriin. Silloin Tallinnan ravintolaviikko tarjoilee puoli-ilmaiseksi huippukattauksen kaupungin parhaimmissa ravintoloissa.

Magus Aukin suomikaksikko Peke Eloranta ja Juuso Penttinen tarjoilevat ”nice dining”-elämyksiä.

Pienpanimoiden tuotantoa Virossa on nykyisin jo parikymmentä pienpanimoa. Mm. Kalamajan alueella on paljon kuppiloita, esim. Pudel Bar, missä voi tutustua maukkaisiin oluisiin. ”Oluita ei tarvitse raahata Tallinnasta asti. Uudistetusta Eckerö Marketissamme on hyvä valikoima mm. Põhjala

ja Õllenaut oluita”, kertoo Eckerö Linen Johanna Uimonen. M/S Finlandialla pääsee pian nauttimaan uusista makumaailmoista, kun uudet keittiömestarit pääsevät käsiksi menuihin. ”Aiomme tuoda laivalle vähän Street food –meininkiä”, lupaavat Tuomas Sillanpää ja Joakim Blomqvist.

VITOSEN VIERAANA: Yliopistonlehtori José-Carlos García-Rosell, Matkailualan tutkimusja koulutusinstituutti (MTI) Lapin yliopisto

Hiilidioksidipäästöjen vähentäminen matkakohteessa – kestävän matkailun kulmakivi LENTOKONEIDEN VALMISTAJAT

pyrkivät koko ajan löytämään uusia keinoja lentoliikenteen ympäristöystävällisyyden parantamiseksi. Olemme kuitenkin edelleen kaukana kestävästä ilmailusta. Kaikista liikennemuodoista lentokoneet tuottavat eniten kasvihuonepäästöjä matkustajakilometriä kohden. Vaikka lentokoneista tulisi tulevaisuudessa yhä ekotehokkaampia, hiilidioksidipäästöt eivät vähene, sillä lentojen määrä kasvaa merkittävästi. IATA:n ennusteen mukaan lentomatkustajien määrän odotetaan nousevan 7,3 miljardiin vuoteen 2034 mennessä.

Kohti vähähiilistä matkailua Jopa 70 % koko matkan tuottamis-

3 • 2016 HUHTIKUU

ta hiilidioksidipäästöistä aiheutuu matkailijoiden kuljettamisesta matkakohteeseen ja takaisin. Mahdollisuudet vähentää matkailun tuottamia päästöjä ovat rajalliset. Useinkaan lennolle ei ole vaihtoehtoa – esimerkiksi liikuttaessa mantereelta toiselle. Jotta matkailu olisi kestävämpää, on kaksi vaihtoehtoa: joko matkailija ei matkusta niin kauas, jolloin hän voi matkustaa junalla, tai vähennetään majoituksesta ja kohteessa tapahtuvista aktiviteeteista aiheutuvia päästöjä. Molemmat vaihtoehdot voivat osaltaan vähentää matkailun ympäristövaikutuksia. Koska lentäminen on melkein ainoa tapa saavuttaa sellaisia kohteita kuin Suomi, jälkimmäinen vaihtoehto on realistisempi. Niinpä matkakohteissa

Suomessa olisikin hyvä miettiä, kuinka hiilijalanjälkeä voisi pienentää. Tämä on mahdollista esimerkiksi tukemalla vähäpäästöistä julkista liikennettä, tekemällä hotelleista energiatehokkaampia ja suosimalla matkailupalveluita, joissa on matalammat hiilidioksidipäästöt.

Carbon management for tour operators – CARMATOP Jäljelle jää kysymys: kuinka matkakohteet voivat valvoa hiilidioksidipäästöjen tasoa? Miten matkailualan yritykset voivat saada tietoa palveluidensa hiilijalanjäljestä? Kuinka matkanjärjestäjät voivat informoida matkailijoita matkojensa ympäristövaikutuksista? Hiilijalanjälkilaskimet on

kehitetty vastaamaan näihin kysymyksiin. Itse asiassa, jos tavoitteena on vähentää matkailun ympäristövaikutuksia, kaikki lähtee siitä, että päästöt mitataan. Matkanjärjestäjien on tiedettävä matkojensa kaikkien kolmen osaalueen – kuljetuksen, majoituksen ja aktiviteettien kohteessa – ympäristövaikutukset ennen kuin ne voivat vähentää kokonaispäästöjä. Hollannissa NHTV Bredan ammattikorkeakoulu on kehittänyt yhteistyössä hollantilaisen matkanjärjestäjien ja ANVR:n (vastaa Suomen SMAL:a) kanssa CARMATOP-projektissa CARMAcal-nimisen tarkan laskimen, joka auttaa matkailualan toimijoita laskemaan palveluidensa hiilijalanjäljen. Matkanjärjestäjät voivat käyt-

tää tätä työkalua esimerkiksi toimialansa päästöjen valvontaan ja vähentämiseen, mutta myös nimetessään ”vihreitä” tuotteita houkutellakseen asiakkaitaan tekemään kestävämpiä matkailupäätöksiä. Matkanjärjestäjät, jotka suhtautuvat ympäristöasioihin vakavasti, voivat löytää uusia kannattavampia tuotteita, jos he pystyvät yhdistämään kestävyyden korkeaan laatuun. Vihreämmät majoitukset tarjoavat yleensä asiakkaalle pienemmän ja aidomman vaihtoehdon. Kestävyys ei itsessään myy, mutta edellä mainitut ominaisuudet sitä vastoin kyllä. Näin ollen pienet paikalliset hotellit voivat hyödyttää maapalloa, miellyttää asiakkaita ja antaa matkanjärjestäjille mahdol-

lisuuden kehittää uusia tuottavampia tuotteita. Kohteet, jotka onnistuvat parantamaan laatua kestävyyden avulla, ovat edelläkävijöitä kasvavan hiiliherkkyyden matkailuteollisuudessa. José-Carlos García-Rosell Yliopistonlehtori (YTT, johtaminen) Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutti (MTI) Lapin yliopisto

5


Silja Europa Visbyhyn

JATKUU SIVULTA 3.

Risteilymarkkinat kasvavat Suomessa kaksinumeroisin luvuin Helppous, siisteys ja turvallisuus ovat tärkeitä risteilymatkan valinnassa Uusi toimintamalli Kotkalainen Kristina Cruises muutti toimintakonseptiaan Kristina Katarinan myynnin jälkeen vuonna 2014. Kumppanivarustamoiden kanssa tarjotaan nyt erilaisia risteilytuotteita ympäri maailmaa, pääasiassa pienemmillä risteilyaluksilla joita ei juurikaan ole muiden matkanjärjestäjien tarjonnassa. Kaikilla risteilyillä on mukana oma kokenut matkanjohtaja ja tarjolla on suomeksi opastettuja retkiä. Uusi konsepti on otettu hyvin vastaan. ”Koko KC-tuotannon toteutuneet matkustajamäärät kasvoivat yli 50 prosenttia vuodesta 2014 vuodelle 2015”, sanoo myyntijohtaja Anu Markkanen. Kristina Cruises on ryhmittänyt tarjontansa neljään osa-alueeseen. Euroopan jokiristeilyjä toteutetaan sekä ryhminä että charterpohjaisesti. Uniikit risteilyreitit Löytöretki-laivoilla ovat puolestaan saksalaisten ja amerikkalaisten varustamojen pienempiä meriristeilylaivoja. Välimeren, Kanarian ja Karibian risteilyt toteutetaan keskikokoisilla Thomson-varustamon risteilylaivoilla ja Itämeren Ropax-risteilyt Saksaan Finnlinesin laivoilla. ”Jo vuonna 2001 alkanut pitkäjänteinen työmme risteilylomien tunnetuksi tekemiseksi Suomen markkinalla on ollut tulosta tuottavaa ja risteilylomailu on juurtunut jo vahvasti yhdeksi lomamatkustuksen muodoksi”, Anu toteaa. ”Näkemyksemme mukaan risteilylomat ovat tulleet jäädäkseen myös suomalaisten lomaviettotavaksi. Onhan tuo matkustusmuoto niin helppo ja vaivaton ja siksi suosittu erityisesti kasvavassa vanhemman väestön asiakassegmentissä.”

Kristina Cruisesin risteilyvalikoiman erikoisemmasta päästä löytyy risteilyjä myös matkustajapurjelaivoilla.

Suomen suurin risteilymyyjä Allied Travel Consultants on myynyt risteilylomia vuodesta 2002, Loistoristeilyt-markkinointinimellä vuodesta 2012. ”Tuolloin Suomessa tuote vasta haki markkinoita ja ideanamme oli myydä kansainvälisiä risteilyjä suomalaisille kuluttajille”, sanoo toimitusjohtaja Kalevi Kuutschin. Nyt Loistoristeilyt on Costa Cruises-varustamon päämyyntiedustaja Suomessa ja se on myynnillisesti toimiston suurin brändi. Lisäksi tarjonnassa ovat maailman suurimman risteilykonsernin Carnival Corporationin eri brändit sekä italialainen luksusvarustamo Silversea Cruises. ”Liikevaihtomme 2015 oli 6,9 miljoonaa euroa ja kuluvan vuoden myynnin oletetaan kasvavan noin 20 prosenttia. Olemme tällä hetkellä myynnillisesti Suomen suurin kansainvälisiä risteilyjä myyvä matkatoimisto”, Kalevi kertoo. ”Risteilytuote on tullut jää-

däkseen ja matkustajamäärät kasvavat vuosi vuodelta. Kansainvälisiä risteilyvarustamoja kiinnostavat uudet markkina-alueet ja uskon lähitulevaisuudessa muidenkin varustamoiden rantautuvan Suomen markkinoille. Valtameriristeilyiden lisäksi Suomessa on myös runsaasti tarjonnassa erilaisia jokiristeilyitä. Toimistojen luodessa uutta tarjontaa markkinoille risteilyjen markkinaosuus kasvaa edelleen”, Kalevi uskoo.

Kaikki varustamot samasta paikasta Risteilytoimistojen uusin tulokas on vuoden 2015 lopulla toimintansa aloittanut Risteilykeskus, jonka taustalta löytyy Travel Specialist Group -yhtiö.” Risteilyt ovat yksi harvoista matkatuotteista, joiden myynti on hyvässä kasvussa Suomessa ja näimme, että Suomesta puuttui toimisto, jonka valikoimista löytyy kaikki mahdolliset risteilyt ja ne ovat helposti varattavis-

sa”, perustelee TSG:n varatoimitusjohtaja Petri Sirén. ”Alku on jopa ylittänyt odotuksemme. Karibia, Välimeri, Dubai ja Norjan vuonot ovat olleet suosituimpia kohteita ja yllättävän paljon ostetaan myös ihan lähilähtöjä. Risteilyinnostus on kuitenkin vielä alkutekijöissään. Suomi tulee tässä trendissä edelleen jälkijunassa muihin maihin nähden”, Petri arvioi. Risteilykeskuksella on tällä hetkellä 12 varustamoa aktiivisessa myynnissä ja määrä lisääntyy jatkuvasti. ”Meiltä voi varata minkä tahansa risteilyn, myös sellaisen varustamon, jota ei ole esitelty sivuillamme. Välimeren risteilyjen markkinajohtaja, italialainen MSC Cruises on meille tärkeä yhteistyökumppani ympärivuotisen Välimeren tarjonnan takia.” Risteilykeskuksen asiakkaat voivat vertailla yli 8 000 risteilyvaihtoehtoa ja halutessaan myös varata suoraan yhtiön nettisivuilta. ”Mikäli sivustollamme ei ole riittävästi tietoa tarjolla saa asiakas saa meiltä myös asiantuntevaa ja henkilökohtaista palvelua risteilyasioissa”, Petri lupaa.

Ammattilaisiin luotetaan Vuoden 2014 alussa markkinoille tullut We Love Cruises luottaa kovaan asiantuntemukseen ja henkilökohtaiseen suomenkieliseen palveluun. Toimitusjohtaja Tony Pokkinen on itse ollut risteilyalalla jo yli 25 vuotta. ”Jo silloin 90-luvulla huomasin, että suomalaiset ovat saaneet risteilytuotteista ’oikeilla risteilylaivoilla’ aivan väärän mielikuvan

– kiitos tunnetun Lemmenlaiva -tv-sarjan.” Jo aivan alkumetreiltä lähtien alkanut suosio on yllättänyt Tonyn ja yhtiökumppanit. ”Tajusimme heti, että olemme nyt oikealla asialla oikeaan aikaan. Asiakaskuntamme on kasvanut räjähdysmäisesti viimeisen vuoden aikana. Moni kanta-asiakkaistamme on risteillyt kauttamme jo 4–6 kertaa – kahdessa vuodessa.” Tonyn mukaan suomalaiset ovat jo lomailleet kyllästymiseen asti Kanarialla, Turkissa ja Thaimaassa – nyt haetaan uusia, mielenkiintoisia haasteita. ”Enää ei riitä vain yhdessä kohteessa makaaminen vaan lomalta halutaan vaihtelevuutta ja valintoja.” We Love Cruises myy vain RCL-konsernin tuotteita. ”Se helpottaa meitä myyntitilanteissa, kun hallittavana on vain kolme varustamoa, joilla on sama varausjärjestelmä. Kaikki ovat erittäin laadukkaita ja niistä on helppo valita suomalaiseen makuun ja kukkaroon sopiva risteily. Pystymme myös keskittymään pieniinkin yksityiskohtiin itse risteilytuotteessa ja sen myynnissä”, Tony perustelee. Matkustajakäyttäytymisessäkin on jo nähtävissä muutoksia. ”Nyt asiakkaamme varaavat pidempiä yli 8 päivän risteilyjä sekä halutaan panostaa myös hyttiin – perushytti enää riitä, vaan varataan isompia sviittejä. Myös reittivalinnat ovat erikoistuneet – suomalaiset varaavat jo Etelä-Amerikan kiertoristeilyjä, Tyynen Valtameren risteilyjä esimerkiksi Australiasta Havaijille sekä Aasian pitkiä risteilyjä muun muassa Singaporesta Australiaan”, Tony Pokkinen päättää.

Vuoden päivät Australiassa asuntolaivana ollut Silja Europa on palannut Suomeen ja Helsinki– Tallinna reitille. Kesällä se tekee erikoisristeilyjä Visbyhyn.

Uusittu Silja Europa on taas Tallinnan liikenteessä.

ENNEN LIIKENTEESEEN palaamistaan alus uusittiin täydellisesti. Tax Free Superstore sekä parfyymimyymälä kokivat täydellisen muodonmuutoksen. Ravintoloiden osalta kokonaisvaltainen uudistus tehtiin itsepalveluravintola Fast Lanelle sekä entiselle Taurus-ravintolalle, joka muutettiin italialaiseksi Ravintola Tavolàtaksi. Myös laivan disco sekä yökerho on uusittu. Lasten leikkitila sijaitsee nyt kannella 7 ja laivalla on lisäksi kokouskeskus, sauna sekä kauneushoitola. Kaikkiin laivan 1152 hyttiin on vaihdettu uudet sängyt ja televisiot sekä uusittu tekstiilit. 22.4. asti Silja Europa korvaa Baltic Queenin ja aloittaa 23.4. Olympiaterminaalista vanhat kunnon ”Päivä Tallinnassa” -risteilyt.

Kesäristeilyt Visbyhyn Silja Europa tekee kesän aikana myös kuusi erikoisristeilyä Visbyhyn. Sunnuntaisin lähtevät risteilyt toteutetaan kesäkuusta alkaen 19.6., 3.7., 17.7., 24.7., 31.7. ja 7.8.

83 %

KOHTAA KOKO MAAILMA 19.–22.1.2017 Messukeskus | matkamessut.fi Matka Workshop Day 18.1.

Tule näytteilleasettajaksi Pohjois-Euroopan suurimpaan matkailualan tapahtumaan.

2016 näytteilleasettajista tyytyväisiä messuihin

87 % Kävijöistä haluaa tutustua kotimaan kohteisiin.

Autamme mielellämme sinua onnistumaan: Myyntipäällikkö Rea Sandström puh. 050 382 6469 rea.sandstrom@messukeskus.com

Myyntipäällikkö Marco Simonen puh. 040 450 3350 marco.simonen@messukeskus.com

Myyntipäällikkö Anna Molander-Bry puh. 040 812 7566 anna.molander-bry@messukeskus.com Yhteistyössä:

WORKSHOP DAY Tarjoaa tehokkaita B2B-kontakteja.

Toimeksiantaja:

Partnerimaa 2017:

OIKEITA KOHTAAMISIA. AITOJA ELÄMYKSIÄ. KOSKETUS TULEVAISUUTEEN.

6

3 • 2016 APRIL


OBSERVER

Paratiisin ainoa varjopuoli on korkea hintataso

Trooppinen Tahiti hellii matkailijaa luonnolla, auringolla ja mustilla helmillä Tahitin maine paratiisina on ansaittu. Se on helppo ja turvallinen paikka nauttia tropiikista, sillä rikoksia on vähän, maisemat ovat huikeita ja matkailuinfrastruktuuri on huipputasoa. Paratiisin ainoa miinusmerkki tulee korkeasta hintatasosta. Välttävä pizzakin saattaa maksaa 20 euroa. Tahiti on häämatkalaisten ja sukellusturistien suosiossa, mutta reppureissaajille löytyy sopivampiakin paikkoja. Kai Jauhiainen, Tahiti TAHITI KOOSTUU yli sadasta saaresta ja atollista kiehtovalla eteläisellä Tyynellä valtamerellä. Pääsaari kantaa samaa nimeä kuin saaristo. Tahitin asukkaista yli 70 prosenttia on polynesialaista alkuperää. Upeat tatuoinnit vilahtelevat pääkaupunki Papeeten katukuvassa. Silti ilmapiiri on ranskalainen. Ranska huolehtii hallinnosta, puolustuksesta ja koulutuksesta pumpaten alueelle rahaa ja virkamiehiä. Kahvi onkin Papeeten rantabulevardilla yhtä hyvää kuin Pariisissa – paitsi ehkä kalliimpaa.

Observerin Hyvä Ystävätär lensi tänä talvena samaiseen Kittilään SAS:n lennolla. Laskeutumistiedotusten jälkeen ruotsalainen lentoemäntä lauloi kaikille matkustajille kovaäänisten kautta. Heleä-ääninen emomme muistutti laulussaan ”If you smile the world will smile with you”. Matkustajat taputtivat iloisen hämmentyneinä ja kaikilla oli hymy naamalla. Kittilän loma maistui entistäkin suloisemmalta. Tosielämän mukava tarina, joka kertoo siitä miten pienet ja rohkeat eleet voivat vaikuttaa matkailuelämykseen. Lisää tällaista!

Pointe Venuksen majakan ranta on polynesialaisperheiden suosiossa, mutta turistiakaan ei karsasteta. Näkymät ovat huikeita ja tunnelma leppoisa.

Gauguinin Tahiti Monet jatkavat Tahitilta lähisaarille Papeetessa heti yli yön nukuttuaan, mutta itse Tahitikin tarjoaa nähtävää pariksi päiväksi. Ranskalaistaiteilija Paul Gauguin maalasi Tahitia maailmankartalle ja taiteilijan kunniaksi on saaren eteläosaan Papeariin rakennettu Gauguinin museo. Se on nyt remontissa. Tappio ei ole valtava, sillä museossa ei ole aitoja Gauguinin maalauksia. Ne ovat maailmalla.

Kätketyt vesiputoukset Tahitin kätketty helmi löytyy itärannikolta. Käänny rannikkotieltä sisämaahan kun näet kyltin ”Trois cascades”. Kolmesta vesiputouksesta lähin Vainmahute on helppo löytää ja siellä käy matkailijoita tasaiseen tahtiin. Kaksi muuta putousta Haamavemare Iti ja Haamavemare Rahi sijaitsevat kauempana. Polun väitetään tuhoutuneen maanvyöryssä ja pienen kävelysillan poikki onkin vedetty kettinkejä pääsyä salpaamaan. Omalla vastuulla sinne voi kuitenkin mennä. Polku ei ole ihan vaivaton, mutta perillä on kaksi nauhamaista, korkeuksista ryöppyävää vesiputousta. Voit istua lammen kivillä kohinaa kuunnellen ja todennäköisimmin ei paikalle tule ketään. Papeeten itäpuolella kannattaa kääntyä kun kyltissä lukee Pointe Venus. Pointe Venuksen majakka on rakennettu vuonna 1867. Ma-

3 • 2016 HUHTIKUU

HYVIN MONELLE vuosikymmenelle ulottuvalla perspektiivillä voi pakinoitsija likipitäen tilastollisella varmuudella todeta matkailun laman päättyneen. Nyt on tarjolla pelkästään mukavia tarinoita. Yleensä joukkoon tunkee väkisin itkua ja hammasten kiristystä. Ei nyt.

Lappiin tulee lisää reittilentoja ensi talvena. Meidän kaikkien hyvin tuntema lentoyhtiö Monarch aloittaa joulukuussa suorat lennot Lontoosta ja Manchesteristä Kittilään. Jo aiemmin uusista reiteistä kertoi saksalainen lentoyhtiö Germania, joka aloittaa ensi talvena lennot Berliinistä Rovaniemelle ja Düsseldorfista Kittilään. Kuluvana talvena Kittilän-lennot aloitti saksalainen Lufthansa ja sekin tuplaa lentonsa ensi talvena. Lapin vetovoima jatkuu siis vahvana. Se on hyvä asia, sillä Lappiin on viime vuosina rakennettu merkittävästi lisää kapasiteettia.

Mustia helmiä Lähes kaikki Tahitin hotellit sijaitsevat saaren pohjois- ja länsirannikolla. Papeetessa ei ole paljoa nähtävyyksiä, mutta verkkainen elämänrytmi koukuttaa. Huippuelämys tarjoutuu jos jaksaa tulla kaksikerroksiselle Papeeten kauppahallille Le Marchelle varhain sunnuntaiaamuna viiden ja kuuden välissä. Paikallisten sunnuntaimarkkinoilla on kuhinaa ja paikallista lähiruokaa. Ranskan Polynesian rantavesissä syntyvien mustien helmien ostamiseen kannattaa käyttää Papeeten pieniä erikoisliikkeitä. Niissä hintataso on kovempi kuin markkinakojuissa, mutta laatu on taattua. Tahitilla näkee maailman upeimpia tatuointeja kaiken ikäisillä miehillä ja naisilla. Matkailijan kannattaa muistaa ennen kuvan ottamista loppulomaakin, sillä tuoreen tatuoinnin kanssa ei mielellään pidä uida ja auringonottokin on unohdettava.

Matkailun tosielämän mukavia tarinoita

Papeeten kauppahallin sunnuntaiaamun markkinoille kannattaa mennä aikaisin. Kello yhdeksältä eksoottinen vilske on jo ohi.

Moorealla Painabo Beach-ravintolaa ravintolaa pitävä Ronald Sage on showmies, mutta ruokakin on erinomaista.

Häämatkalaisten suosikkeja

Saarihyppelyä Papeetesta pääsee ajan ja riittävän korttikatteen kanssa esimerkiksi viikon luksusristeilylle, jolla poiketaan muun muassa Bora Boran, Moorean, Raiatean, Tahaan ja Huahinen para-

Qatar Airways aloittaa lokakuussa päivittäiset lennot Helsinkiin. Tätä on odotettu vuosia. Finnairin kanssa samaan OneWorld-allianssiin kuuluva lentoyhtiö tarjoaa Suomesta lähteville matkustajille yhteyden Qatar Airwaysin globaaliin verkostoon Lähi-idässä, Afrikassa, Aasiassa ja Australiassa. Maapallon muotoa huonosti tunteva voisi olla Finnairin puolesta huolestunut, mutta itse asiassa Qatar Airwaysin Suomeen tulo on kaiken kaikkiaan hyvä uutinen. Hiekkamaiden tarjonta painottuu Suomesta käsin katsottuna etelään ja kaakkoon, Finnairin Aasian tarjonta puolestaan itään. Vain Bangkokin kohdalla on päällekkäisyyttä, minkä kilpailun Finnair varmasti kestää. Qatarilaiset ehkä innostuivat Suomeen tulosta sen johdosta, että tänne pääsee aikaisempaa nopeammin. Euroopan komissio on palkinnut Pohjoisen Euroopan maiden lennonvarmistustoimijat alueen tehostuneesta ilmatilan käytöstä. Maiden lennonvarmistustoimijat ovat pystyneet lyhentämään lentokoneiden lentämiä matkoja alueen ilmatilassa. Suomella on ollut tässä iso rooli. Maallikkona luulisi, että lentomatka pisteestä A pisteeseen B on aina sama, mutta oikein johdettuna sitä voikin lyhentää. Hienoa Finavia!

talat hiekkasärkät ovat polynesialaisten suosima ranta-paikka, jossa uidaan, otetaan aurinkoa ja pelataan petanqueta. Turistia ei kuitenkaan karsasteta ja maisemat ovat huikeita.

Häämatkalaisten unelmasaaria ovat mm. Bora Bora, Raiatea ja Moorea upeine laguuneineen, palmurantoineen ja kristallinkirkkaine vesineen. Moorealalla majoitusta löytyy pitkin saarta huippuhotelleista huoneistohotelleihin, mutta reppumatkailijoille paikka ei sovi. Moorealla Painabo Beach-ravintolaa pitävä Ronald Sage on showmies viimeisen päälle. Osa matkailijoista rakastaa häntä ja osa ärsyyntyy, mutta kylmäksi ei matkailupersoona jätä. Polynesialainen versio rosvopaistista on taivaallista.

Suomi toimii näyttämönä Kiinan suosituimpiin kuuluvalle tosi-tv-sarjalle, jota kuvattiin Lapissa maaliskuun aikana kaksi viikkoa 60 ammattilaisen voimin. ”We Are In Love” -sarja pääsi jo ensimmäisellä kaudellaan tv-katsojien suosioon, ja sen jaksoja on katsottu noin 950 miljoonaa kertaa videoita jakavilla verkkosivuilla. Kasvava kiinnostus Suomea kohtaan näkyy kiinalaisturistien yöpymisten huimana kasvuna. Kiinalaiset ovat ylivoimaisesti ahkerimpia kuluttajia suhteessa Suomessa vietettyyn aikaan. He käyttivät viime vuonna päivää kohden 238 euroa, kun seuraavaksi ahkerimmat kuluttajat, venäläiset matkailijat, käyttivät 103 euroa Suomessa vietettyä päivää kohden. Ohjelmassa 3–4 pariskuntaa kiertävät ympäri maailmaa tutustuen toisiinsa ja paikallisiin nähtävyyksiin. Suomessa sarjan osanottajapariskunta tapaa joulupukin, käy huskysafarilla ja pilkillä sekä ihailee revontulia lasikattoisesta iglusta. Tätä menoa täytyy Lappiin pikaisesti rakentaa lisää lentokenttiä, jotta kaikki halukkaat kiinalaiset mahtuvat saksalaisten ja englantilaisten joukkoon. Ei tässä venäläisiä kaivata.

Moorean saarelta löytyy kapteeni Cookin mukaan nimettyjä lahtia kaksin kappalein.

tiisisaarilla. Risteilyjä järjestävät muun muassa Paul Gauguin Cruises ja Windstar Cruises. Lähisaarille pääsee myös omin päin lentäen Papeetelta. Lento Bora Boralle kestää tunnin ja maksaa noin 340 euroa.

Overwater bungalow Bali Hai boys – kolme kalifornialaista James A Michenerin ’Tales of South Pacific’ –kirjan innostamaa nuorta avasi Moorealla Bali Hai hotellin 1960, jolloin

Tahitillakin vasta avattiin kansainvälinen lentokenttä. Kuuluisan hotellista ja sen veden päälle rakennetuista bungaloweista teki 1962 Life-lehdessä ollut juttu. Itse asiassa nuo puuterihiekkaiset rannat ovat sen verran kapeat, että rantamajoituksen yhdistäminen puisella sillalla meren päällisiin bungaloweihin laajensi pinta-alaa ja oli sellainen neronleimaus, jota on viljalti kopioitu monissa rantalomakohteissa.

Tjäreborg on lisännyt asiakaspalvelun aukioloaikoja. Nyt voi Tjä-tjä-tjäreborgin matka-asiantuntijan tavoittaa puhelimitse lauantaisin klo 16 saakka ja sunnuntaisinkin klo 12-20. Tämä pieneltä vaikuttava uutinen on itse asiassa järisyttävä. Vaikka iso osa matkoista varataankin netistä, on asiakaspalvelusta nyt tullut entistä tärkeämpää ja henkilökohtaiseen asiakaspalveluun halutaan saada yhteys silloin, kun matkavarausta ollaan tekemässä, usein iltaisin ja viikonloppuisin. Aikaisemmin tämä ei olisi tullut kuuloonkaan. Matkatoimistot olivat avoinna silloin kun ihmiset olivat töissä. Sitten tuli netti ja melkein kaatoi matkatoimistoelinkeinon. Nyt palvelu taas kelpaa ja onneksi sitä osataan uudessa tilanteessa tarjota sellaiseen aikaan kun sitä tarvitaan. Tjäreborg kokeili hiljattain myös suoraa lähetystä Facebookissa. Asiantuntijat kertoivat ensi kesän uutuuksista livenä – face to face. Hymyillään kun tavataan! Kaikilla on kivaa.

Nimimerkki Observer on matkailualan taustavaikuttaja, joka kriittisesti kommentoi alamme ilmiöitä. Observerin kannanottojen ei tarvitse noudattaa lehden yleistä linjaa.

7


Kuva: Lauri Rotk o

ALUEKATSAUKSESSA: Helsinki

Venäläisten määrä väheni edelleen Matkailun ennätysvuosi kertoo matkailun voimasta laman aikana Monissa yhteyksissä jo kehuttu Helsingin hyvä matkailuvuosi 2015 ansaitsee syvällisemmän analyysin. Komeat kasvulukemat venäläisten matkailijoiden voimakkaana jatkuneesta vähenemisestä huolimatta kertoo kaupungin onnistuneesta matkailustrategiasta – mutta varmasti myös hyvästä tuurista. Erik Floman H E L S I N G I N M AT K A I L U N en-

nätysvuotena kasvua oli yöpymismäärissä, lentomatkustajien määrässä ja laivamatkustajien määrässä. Vain hotellihuoneiden keskihinta laski eurolla vajaaseen 106 euroon. Saavutus on merkittävä aikana, jolloin lähes kaikki muut talouden mittarit ovat punaisella. Matkailu, ja nimenomaan ulkomainen matkustus Suomeen on merkittävä vientiala, joka ei ole riippuvainen Suomen suhdanteista. Vahvasti työllistävänä sen merkitys vielä huonoina aikoina korostuu. Kansainvälisissä yhteyksissä huomaa selvästi, että Helsinki matkailukohteena kiinnostaa paljon aikaisempaa laajemmin. Helsinki on onnistunut luomaan maineen mielenkiintoisena matkailukaupunkina, johon kannattaa tulla tutustumaan. Tämä myös näkyy katukuvassa.

Panostus suuriin tapahtumiin Helsingin matkailustrategiaan kuuluu panostus suuriin kansainvälisiin tapahtumiin. Tämä panostus näkyy heinäkuun ja joulukuun matkustajatilastoissa. Jääkiekon nuorten MM-kisat nostivat joulukuun ensi kertaa kymmenen vuoden tarkastelujakson aikana ohi sekä tammi-, helmi-, maalis- että huhtikuun. Tällaisten muutosten merkitystä ei voi vähätellä. Niiden avulla voidaan torjua matkailun kannattavuuden yhtä suurta mörköä, suuria kausivaihteluita. Suurten tapahtumien heijastusvaikutus on merkittävä, viime vuonna ehkä erityisesti niiden pitkäkestoisuuden myötä. Suurtapahtumien varjopuo-

lena on kuitenkin niiden alhainen frekvenssi. Tapahtumia ei strategisista panostuksista huolimatta riitä joka kuukaudelle, ei välttämättä joka vuodellekaan. Viime vuonna kävi hyvä tuuri kahden merkittävän tapahtuman muodossa. Jatkossa ei välttämättä aina käy yhtä hyvin.

Vetovoimainen kongressikaupunki Kongressien kohdalla tilanne on toinen. Viime vuoden lukuja ei ole vielä julkaistu, mutta kongresseja on paljon. Noin kolmen sadan tapahtuman joukossa muutokset ovat suhteellisesti pienempiä kuin parin suurtapahtuman kohdalla. Kongressikaupunkina Helsinki on siinä määrin vakiinnuttanut asemansa, että kasvun voidaan kongressisektorilla olettaa jatkuvan vakaana.

Kasvun moottorit Sekä suurtapahtumien että kongressien kannalta on ratkaisevan tärkeää, että kaupungissa on riittävä ja kasvava hotellikapasiteetti. Monen vuoden hiljaiselon jälkeen Helsingissä on vihdoin merkittävää hotellikapasiteetin lisäystä näköpiirissä, peräti tuhannen huoneen verran. Hotellien rakennusprojektit ovat kaavoituskiemuroineen pit-

kiä hankkeita. Siksi on hyvä, että kapasiteettia rakennetaan jo nyt tulevaa noususuhdannetta odotellessa. Riittävän hotellitarjonnan ohella Helsingin matkailun kasvun moottorina on Finnairin Aasian strategia. Se näkyi viime vuonna mm. kiinalaismatkustajien voimakkaana kasvuna. Lähivuosina Finnairin kapasiteetin lisäys toivottavasti näkyy myös Helsingin matkailutilastoissa. Juuri Helsingille on ensiarvoisen tärkeää, että Team Finlandissa kehitetty stopover-strategia onnistuu myös käytännössä.

Muihin pääkaupunkeihin vielä matkaa Hyvistä kasvulukemista Helsingillä on vielä matkaa Tukholman, Kööpenhaminan ja Oslon tasolle. Kaikissa näissä kaupungeissa matkailun kasvuluvut olivat Helsinkiä kovempia, mutta ero onneksi kaventui edellisvuoteen verrattuna. On merkille pantavaa, että suunnilleen Helsingin kokoinen Oslo kerää puoli miljoonaa hotelliyöpymistä enemmän kuin Suomen pääkaupunki. Samalla Tukholmassa saadaan hotellihuoneesta keskimäärin noin 15 euroa parempi korvaus kuin Helsingissä. Helsingin matkailunedistäjillä on vielä työmaata.

Erik Floman on liikkeenjohdon konsultti, joka on aikaisemmin toiminut pitkään matkailualalla. Floman on jo 8 vuoden ajan Ikkunapaikan avustajana koostanut matkatoimistojen tilinpäätösanalyysejä ja analysoi nyt myös Ikkunapaikan eri alueiden matkailutilastoja. Ikkunapaikan tilastojen tekijä Heikki Artman on valtiotieteen maisteri, jolla on mittava ura matkailualan eri tehtävissä, mm. MEKissä. Hän on toiminut tutkijana ja tehnyt matkailualan tilastointeja, kehitysanalyyseja ja markkinatutkimuksia eri matkailualan sektoreille. Vuodesta 1988 toiminut Art-Travel Oy tekee kattavia tilastoja ja analyysejä eri tilaajille. Ikkunapaikalle hän on tehnyt oheiset kaaviot Tilastokeskuksen keräämän aineiston pohjalta.

Helsinki v. 2015 Helsinki

Tampere

Vantaa

Turku

Oulu

Kuopio

3 460 554

1 021 151

849 725

729 309

611 690

526 015

53,2 %

16,5 %

37,5 %

19,5 %

17,5 %

11,8 %

Hotellihuoneen keskihinta

105,75 €

97,59 €

98,21 €

85,60 €

88,74 €

90,42 €

Yöpymisen keskihinta

68,07 €

58,51 €

65,01 €

53,41 €

56,81 €

48,49 €

Majoitusmyynnin arvo

235 575 464 €

59 743 566 €

55 237 719 €

38 949 392 €

34 748 790 €

25 504 086 €

Yöpymiset Ulkomaisten yöpymisten osuus

Huonekäyttöaste

69,5 %

57,0 %

69,1 %

54,6 %

64,9 %

50,0 %

Vapaa-ajan matkailun osuus yöpymisistä

52,6 %

58,5 %

50,1 %

64,0 %

53,0 %

68,9 %

1,68

1,52

1,26

1,55

1,63

1,68

17 077

6 508

4 029

4 326

3 125

3 939

16 422 266

357 082

kts. Helsinki

312 105

982 723

232 267

Viipymä (vrk) Vuodekapasiteetti Lentomatkustajien määrä

Majoitusmyynnin arvo ja huonekäyttöaste Helsingissä 2001–2015 250 000 000

75 % Majoitusmyynnin arvo € Käyttöaste %

220 000 000

70 %

190 000 000

65 %

160 000 000

60 %

130 000 000

55 %

100 000 000

2001 2002

2003 2004 2005

2006 2007

2008 2009 2010

Vuosi 2015 Helsingin matkailun kaikkien aikojen paras Viime vuonna yöpymisten määrä Helsingissä nousi uuteen ennätykseen, lähes 3,5 miljoonaan yöpymiseen. Erityisen suurta kasvu oli heinä- ja joulukuussa, jolloin Helsinki isännöi kahta suurta urheilutapahtumaa, voimistelun Gymnaestradaa ja jääkiekon nuorten MM-kisoja. Koko vuoden kasvu oli Helsingissä 5 prosenttia, kun koko maassa yöpymiset jäivät edellisvuoden tasolle (-0,2 %). Saksa nousi suurimmaksi ulkomaiseksi markkina-alueeksi ja ohitti näin Venäjän. Myös kiinalaisten osuus kehittyi erittäin myönteisesti.

VENÄJÄ MENETTI viime vuon-

na suurimman ulkomaisen markkina-alueen aseman, kun Saksa ohitti sen 12 prosentin kasvullaan. Venäläisten yöpymiset vähenivät 38 prosenttia, vaikka ne jo edellisenä vuonna olivat vähentyneet 28 prosentilla. Visit Helsingin toimitusjohtaja Tuulikki Becker kertoo iloisena, että yöpymiset kasvoivat hyvin myös kaikilla muilla suurilla markkina-alueilla, Ruotsista 11 %, Iso-Britanniasta 8 %, Japanista 17 % ja Kiinasta jopa 44 %. Hänen mukaansa on jo vuosia matkailussa puhuttu Kiina-ilmiöstä ja nyt se tuntuu myös meillä. Kiinalaisten jättämät matkailutulot ylittivät venäläisten jättämät matkailutulot ensimmäistä kertaa. Japanin kasvuluvut olivat myös komeat ja Japani kipusikin USA:n ohi viidenneksi suurimmaksi lähtömaaksi.

8

Toimitusjohtaja Tuulikki Becker ja kehitysjohtaja Laura Aalto, Visit Helsinki.

Tapahtumat toivat matkailijoita Tapahtumilla oli suuri vaikutus matkailun kasvuun viime vuonna Helsingissä. Voimistelun suurtapahtuma Gymnaestrada toi heinäkuussa Helsinkiin 21 000 osanottajaa ympäri

maailmaa. Heinäkuussa mitattiinkin kaikkien aikojen parhaita lukuja, yöpymiset kasvoivat 18 prosenttia. Joulukuun 21 prosentin kasvuun vaikutti jääkiekon nuorten MM-kisat, jotka houkuttelivat edullisilla lipunhinnoillaan paljon matkailijoita suurista jääkiekkomaista.

2012

2013

2014

2015

50 %

Lähde: Tilastokeskus / Art-Travel Oy

Helsingin matkailussa rikottiin ennätyksiä

Antti Haukkamaa

2011

Becker toteaa myös, että kummankin tapahtuman painoarvoa yöpymisluvuissa lisää vielä se, että ne olivat lähes viikon mittaisia tapahtumia. Niissä vierailleet viipyivät Helsingissä 5-6 yötä, jopa enemän, kun matkailijoiden keskimääräinen viipymä Helsingissä oli 1,7 vuorokautta. Becker korostaa, että Helsinkiin on systemaattisesti haettu merkittäviä tapahtumia, ja nyt työ alkaa tuottaa tulosta. Tapahtumilla on myös positiivinen jälkivaikutus, matkustajavirrat tapahtumamaista jatkuvat korkeina vielä itse tapahtuman jälkeenkin. Julkisuus ja herätetty mielenkiinto Suomea ja Helsinkiä kohtaan tuovat näin toivottua jatkuvuutta.

Laiva- ja lentoliikenne hyvässä kasvussa Viime vuosi toi uusia ennätyslukuja myös laiva- ja lentoliikenteessä. Helsinki-Vantaan lentoaseman matkustajamäärä nousi

16,4 miljoonaan, kasvua edelliseen vuoteen 3 prosenttia. Helsingin satamien matkustajamäärät olivat 11,2 miljoonaa, kasvua 2,5 prosenttia ja kansainvälisten risteilyvieraiden määrä oli liki 440 000, kasvua 4 prosenttia. Hyvien matkustajamäärien myötä Helsingin hotellien huonekäyttöaste kasvoi pari prosenttia edellisvuodesta ja nousi liki 70 prosenttiin. Hotellipuolelle on pitkästä aikaa tulossa lisää majoituskapasiteettia. Uusiin hotelleihin on tulossa liki 1000 huonetta. ”Odotamme, että tämä näkyy yöpymisten määrän myönteisenä kehittymisenä ja helpottaa kansainvälisten tapahtumien ja kongressien hakemista Helsinkiin”, toteaa Tuulikki Becker Visit Helsingistä. Hänen mukaansa Helsingin ja koko pääkaupunkiseudun matkailu on hyvin terveellä pohjalla. Se on riittävän laaja-alaista, 6-7 vahvaa markkina-aluetta, jolloin yhden alueen heikko taloustilanne tai muu kriisi ei vaikuta niin paljon Helsingin matkailuun.

Kovasen kiertoajelut Taksipalveluistaan tuttu Kovanen Yhtiöt alkaa tarjota myös kiertoajeluita.

YKSITYINEN KIERTOAJELU on ke-

vyt Helsinki-kierros, jonka aikana matkustajat näkevät kaupungin päänähtävyydet omassa yksityiskuljetuksessaan, jota johtaa Kovasen tilausajokuljettaja. Kierroksen sisältö voidaan räätälöidä asiakkaan toiveiden mukaan. Palvelu on tarjolla 1-16 henkilölle. Kalustona kierroksissa käytetään Kovasen Mercedes-Benz henkilöautoja sekä VIP-pikkubusseja. Sightseeing-kierroksen lisäksi palveluun kuuluu interaktiiviset asiakaskartat, autossa käytettävissä oleva ilmainen WiFi-yhteys sekä vesipullot. Kierros on saatavilla suomeksi, englanniksi, ruotsiksi sekä venäjäksi. Sightseeing voidaan varata aina 1,5 tunnista koko päivän kestävään kierrokseen.

3 • 2016 APRIL


Vuosi 2016 tuo Helsinkiin uutta saunakulttuuria ja merellisiä vierailukohteita

Helsinki tarjoaa pääkaupungin urbaania sykettä ja kaupunkiluonnon aitoa rauhaa

d - Extended perio New Locationnte 4 4 Aleksa rinkatu

Hyvinvointi korostuu Helsingin vuoden 2016 tarjonnassa. Hernesaareen meren rannalle avataan keväällä Löyly-designsauna ja Itämeren vanhaan kylpyläperinteeseen pohjaava Allas merikylpylä avataan kesällä Kauppatorin kupeeseen. Helsingin saaristossa avautuu uusi käyntikohde, kun Santahaminan ja Suomenlinnan välissä sijaitseva Vallisaari vapautuu Puolustusvoimien käytöstä vierailijoille toukokuussa. Luonto on Helsingissä lähellä kaikkialla. Kaupungin pinta-alasta kolmasosa on viheralueita ja merenrantaa on reilusti toistasataa kilometriä. Helsingissä yhdistyy ainutlaatuisella tavalla pääkaupungin syke ja rauha.

A quality live music & multimedia experience (1 h) with Sibelius design CD and drink included.

Antti Haukkamaa

Daily at 12.30 ❘ 15.5.-15.9.2016 KANSALLISSALI - NATIONAL HALL

Vallisaari avautuu yleisölle Puolustusvoimien käytössä ollut Vallisaari Helsingin edustalla avautuu yleisölle toukokuussa. Se sijaitsee Santahaminan ja Suomenlinnan välissä, vain 15 minuutin lauttamatkan päästä Kauppatorilta. Vallisaari on pinta-alaltaan Suomenlinnaa suurempi. Sieltä löytyy paljon koskematonta luontoa, mutta myös hyvin säilyneitä Venäjän vallan aikaisia linnoituksia 1800-luvulta. Alussa sinne on luvassa kulkureittejä, kohdeopasteita, Metsähallituksen ylläpitämä infopiste, vierasvenesatama ja kahvila. Myös yleisöopastuksia on saatavilla. Vallisaari tarjoaa mahtavat maisemat ja aivan uuden näkökulman Helsinkiin. Korkeilta valleilta pääsee ihailemaan kaupunkikuvaa ja Suomenlinnaa mereltä käsin. Vesibussiyhteys Kauppatorilta Vallisaareen alkaa 14.5. Vallisaari on Metsähallituksen Etelä-Suomen luontopalveluiden hoidossa, www.metsa.fi.

Lisää museotarjontaa Kuluva vuosi tuo uudistuksia myös museorintamalla. Helsingin kaupunginmuseo avaa toukokuun puolivälissä uuden museokokonaisuuden Senaatintorin kulmalla, Sederholmin talossa ja sitä ympäröivissä vanhoissa rakennuksissa. Museoksi yhdistetään lähes puolikas kortteli vanhimman Helsingin ytimestä Torikortteleista. Ateneumin mittava kattoremontti on valmis ja koko museo saadaan jälleen käyttöön. Maaliskuussa toisen kerroksen uudistuneissa saleissa avattiin kokoelmänäyttely, Suomen taiteen tarina. Se tarkastelee taiteemme historiaa osana yhteiskuntaa ja sen laajempaa kehitystä. Viime syksynä avattiin Tennispalatsissa uudistunut Helsingin kaupungin taidemuseo HAM. Museon kokoelmat sisältävät erinomaisen kattauksen suomalaista ja kansainvälistä nykytaidetta. Helsingin Taidehalli tarjoaa kesällä Tom of Finland –näytte-

3 • 2016 HUHTIKUU

Helsingin Vallisaareen pääsee jo ensi kuussa. Lauttamatka kauppatorilta kestää vain vartin.

lyn, joka on tähän mennessä laajin Tom of Finlandin tuotantoa esittelevä kokonaisuus. Teokset ja arkistomateriaali on lainattu yksityisiltä keräilijöiltä, säätiöiltä ja museoilta eri puolilta maailmaa.

Kongresseja ja tapahtumia Vuoden suurin kongressi Helsingissä on heinäkuun alussa Messukeskuksessa järjestettävä eurooppalainen lisääntymislääketieteen jättikongressi ESHRE. Sinne odotetaan jopa 8 000 osallistujaa. Kongressi kokoaa Helsinkiin alan huippututkijoita ja tieteentekijöitä ja sen yhtey-

dessä järjestetään myös suuri näyttely. Urheilutapahtumista merkittävä on kesä-heinäkuun vaihteessa järjestettävä EuroGames Helsinki urheilutapahtuma. Se on eurooppalaiset mestaruuskisat homoille, lesboille, bi-seksuaaleille sekä trans- ja intersukupuolisille. Kisat on monen eri urheilulajin yhteistapahtuma ja niihin odotetaan 3 000 urheilijaa ja 2 000 matkailijaa. EuroGames on järjestetty vuodesta 1992 lähtien eri Euroopan kaupungeissa. Viime kesänä kisattiin Tukholmassa ja nyt kisat järjestetään ensimmäisen kerran Suomessa.

Pitkäsillan kupeessa seisoo uudistunut kolmekymppinen

Hilton Helsinki Strand avasi ovensa täysin uudistuneena ja nuorentuneena Kun hotelli Strand Inter-Continental marraskuussa kolmekymmentä vuotta sitten avattiin, se oli yksi kaupungin hienoimmista ja kansainvälisimmistä. Sitä operoi Finnairin omistama Nordic-Hotel Oy ja siellä järjestettiin monet matkailualan juhlat. Vuosikymmenet tekivät tehtävänsä, mutta nyt Pitkänsillan toiselle puolelle kannattaa taas palata.

Makupareja Hotellin yhteyteen avatun ravintola BROn keskiössä on maku. BRO nostaa pöytään vain parhaimmat raaka-aineet ja yhdistää ne mielenkiintoisesti puhtaisiin makupareihin. Luonto näkyy vahvasti BROn sisustuksessa, lasissa ja lautasella. Bro on nimensä mukaisesti silta ihmisen ja luonnon, sekä tuottajan ja asiakkaan välillä.

#HelsinkiSecret Residence some-vaikuttajien Hesakoti Visit Helsingin lanseeraama #HelsinkiSecret Residence on studioasunto Helsingin ydinkeskustassa. Se avautui tammikuussa ja tulee olemaan tämän vuoden ajan Helsinki-tukikohta kansainvälisille sosiaalisen median mielipidevaikuttajille. Heitä on tulossa liki 100 eri asiantuntija-aloilta, esimerkiksi matkailualalta. Tavoitteena on edistää kansainvälisesti Helsinki-suosittelua niin matkailukohteena kuin opiskelu- ja asuinpaikkana. Antti Haukkamaa #HELSINKISECRET RESIDENCE

jille mahdollisuuden tutustua omatoimisesti Helsingin elämänmenoon. He voivat elää hetken helsinkiläisinä ja näin syntyvä Helsingin tarina lähtee aidoista kokemuksista ja havainnoista. Visit Helsingin Social Media Manager Elisabeth Heinrichs kertoo, että kaupun-

on maailman mittakaavassa ainutlaatuinen kaupunkimarkkinoinnin teko sosiaalisen median kentässä. Vastaavantyyppisiä kokeiluja on tiedossa, mutta ne ovat olleet huomattavasti lyhytkestoisempia kokeiluja. Visit Helsingin hanke toteutetaan y m p ä r iv u o tisesti ja sen pääyhteistyökumppaneita ovat Aallonkoti, Finnair, Visit Finland, Finlayson ja Radio Helsinki. Alvar Aal- Kuvassa tammikuussa #HelsinkiSecret Residencessä vierailleet kiinalaiset Tina Yu ja Jiajia Zhu. Heidän välissään Visit Helsingin l o n k a d u l l a Social Media Manager Elisabeth Heinrichs. sijaitsevaan asuntoon voi hakea ympäri maaki toimii näin rohkeana edelläilmaa www.helsinkisecret.com kävijänä, joka erottautuu erityi–sivuston kautta. Asiakkaat vasesti luovilla konsepteilla. Niissä litaan käyttäen kriteereinä heitehdään uudenlaista yhteistyödän kanaviensa tavoittavuutta tä elinkeinotoimijoiden kansja sitouttavuutta. Ensimmäiset sa. Helsinki tosiaan kiinnostaa. asukkaat ovat jo studiossa asuHakemuksia on tullut jo satoja neet. Heidän joukossa oli kiinaympäri maailmaa. Heinrichs polainen Jiajia Zhu, jonka sosiaavaakin hankkeen kautta Helsinlisen median kanavat tavoittavat gille laajaa kansainvälistä näkylähes 900 000 seuraajaa. vyyttä sosiaalisessa mediassa. ”Tällaisen PR-toiminnan kautta saavutetaan ansaittua näkyPaikallinen elämäntapa vyyttä, jota pidetään yhä merkitkorostuu tävämpänä tekijänä Helsingin vetovoimaisuuden lisäämisessa #HelsinkiSecret Residence tarkansainvälisillä markkinoilla” joaa suosituille bloggaajille, toteaa Heinrichs. vloggaajille ja instagrammaa-

Kaikki hotellin 190 huonetta uusittiin. Niissä on aistittavissa sisustussuunnittelijan viisi inspiraation elementtiä; kivi, vesi, puu, kupari ja tuli.

HILTON HELSINKI Strand kävi

viime vuoden puolella läpi täydellisen muodonmuutoksen, ja uudistettu hotelli vietti avajaisiaan tammikuun lopulla. ”Hotellissa uusittiin käytännöllisesti katsoen ihan kaikki”, kertoo Scandic ja Hilton hotellien markkinointijohtaja Kati Puukko. ”Kaikki huoneet sekä kuntosali pistettiin uuteen kuosiin. Katutasoon avattiin rento cocktailbaari ja puhtaita makuja tarjoava ravintola BRO.”

Aikansa peili Strand-hotellin rakennutti kolmekymmentä vuotta sitten Wärtsilä ja sen sisustuksesta vastasi sisustusarkkitehti Arto Kukkasniemi. Wärtsilä oli tunnettu laivojen rakentamisesta ja laivanrakennustekniikkaa käytettiin hyväksi mm. niin, että hotellin kylpyhuoneet toimitettiin moduuleina laivanrakennuksessa totuttuun tapaan. Sisustuksessa käytettiin paljon suomalaista designia. Esillä oli mm. Oiva Toikan lasilintuja ja ravintolassa oli käytössä Arabian Festivo astiasto. Strand Inter-Continental brändättiin Hiltoniksi vuonna 2003.

Vanhaa ja uutta Hotellin uuden sisustuksen on laatinut etelä-afrikkalaissyntyinen, ruotsalaistunut B r o nw y n n Wel s h . Hänen inspiraatioinaan olivat viisi elementtiä: kivi, vesi, puu, kupari ja tuli. Uudistuksessa yhdistettiin uusinta designia ja vintage-yksityiskohtia. Varastoista kaivettiin uniikit Oiva Toikan linnut ja osa Heik-

Uusia hotellihuoneita pääkaupunkiseudulle Hotellihuoneiden määrä pääkaupunkiseudulla kasvaa edelleen. NORDIC CHOICE HOTELS avaa

Ravintola BROssa kahvikuppeina ovat hotellin alkuvaiheista säilyneet Arabian Festivo-kahvikupit ja laseina mm. vihreät Heineken-olutpulloista tehdyt kierrätyslasit.

pääkaupunkiseudulle tämän vuoden syksyllä kaksi uutta hotellia. Jätkäsaaren 425-huoneinen Clarion Hotel Helsinki avataan 17. lokakuuta. Hotellin yhteyteen avataan myös suuri kongressikeskus. Toinen ketjun hotelli, Clarion Hotel Helsinki Airport, avataan pari päivää sen jälkeen, 21. lokakuuta. Hotelliin tulee 258 huonetta, 10 konferenssitilaa sekä ravintola ja baari. Uudet hotellit ovat osa Nordic Choice Hotelsin laajentumissuunnitelmaa, jonka tavoitteena on avata Suomeen kymmenen hotellia seuraavan viiden vuoden aikana. Kuva: Arkkitehtitoimisto Sarc

män kuin koskaan historiansa aikana, toteaa Visit Helsingin kehitysjohtaja Laura Aalto. Hernesaaren, Jätkäsaaren, Kalasataman ja Keski-Pasilan alueet tiivistyvät urbaanimmaksi kaupunkikuvaksi. Samalla Helsingillä on uusi ote markkinointiin. Valtuuston päätöksellä alkanut markkinointi- ja brändityö kiteytyy strategiaksi. Kaupungin elinkeino-osastolla on uudistuksessa vetovastuu ja Visit Helsingillä keskeinen rooli itse toteutuksessa. Tarkoitus on miettiä markkinointia niin kaupunkilaisille kuin vierailijoillekin. Tähän sisältyy myös markkinointiviestinnän konseptointi ja mm. digitaalisen palvelun kokonaisuudistus. ”Helsingin on toimittava rohkeana edelläkävijänä, erottauduttava erityisesti luovilla konsepteilla ja tehtävä uudenlaista yhteistyötä elinkeinon toimijoiden kanssa”, painottaa Aalto.

Kuva: Kalle Kataila

HELSINKI MUUTTUU nyt enem-

BRO nostaa pöytään vain parhaimmat raaka-aineet ja yhdistää ne mielenkiintoisesti puhtaisiin makupareihin.

ki Orvolan Festivo-astioista. Myös alkuperäiset hopeoidut ruokailuvälineet otettiin uudelleen käyttöön. Ju o m a l a s e i n a ova t m m . Trashtagin vanhoista Heineken-olutpulloista tekemät kierrätyslasit. Tunnelmaa sisätiloihin luovat takat, imatralainen graniitti ja musta dolomiittimarmori Lapista.

Nordic Choice Hotels rynnistää Suomen markkinoille. Ensi syksynä avataan Jätkäsaaren Clarion Hotel Helsinki sekä lentokentän kupeessa kuvan Clarion Hotel Helsinki Airport.

Flamingon uusin Vantaan viihdekeskus Flamingon yhteyteen rakennetaan 219-huoneinen hotelli. Eläkevakuutusyhtiö Varma etsii uudelle hotellille parhaillaan operaattoria. Uusi hotellirakennus tulee nykyisen pysäköintialueen päälle. Rakennustyöt on määrä aloittaa tämän vuoden lopulla.

9


Tuotekehityksessä kuunnellaan avainsidosryhmiä

Aurinkomatkat lisää panostusta digitaalisuuteen Aurinkomatkat jatkaa viime vuonna aloittamaansa muutoksen tietä. Nyt keskitytään entistä pitemmälle vietyyn digitaalisuuteen. Osana digitaalisuutta uudistuu myös varausjärjestelmä. Aurinkomatkojen tuoteuudistusta ja asiakaspalvelua viedään myös seuraavalle tasolle kuulemalla asiakkaita ja heidän toiveitaan uusin tavoin. Eero Havia ”VIIME VUOSI oli Aurinkomat-

Koe Japanin ainutlaatuinen luonto eri vuodenaikoina. Kotimaan verkostomme ja laajeneva yhteistyömme Finnairin ja British Airwaysin kanssa tuo enemmän joustavuutta unelmamatkasi suunnitteluun.

image

Päivittäinen suora lento Helsinki–Tokio Dreamliner-koneella.

www.jal.com

koille muutoksen vuosi kolmevuotisen turn-around -ohjelmamme tiellä”, sanoo yhtiön toimitusjohtaja Timo Kousa. Talouden käänne on saatu aikaan. Yhtiö nousi viime vuonna punaisilta numeroilta mustille eli tappiolta voitolliseksi. Käänteen eteenpäin viemiseksi aloitettiin isot hankkeet digitaalisuuden edelleen kehittämiseksi ja uuden paikkavarausjärjestelmän käyttöönottamiseksi. Lisäksi tuoteuudistukseen panostetaan suomalaisen matkustajan lähtökohdista. ”Toimimme painotetusti Suomen markkinapaikalla ja tuotteemme sekä koko palvelukokemuksemme on laadittu suomalaisen matkailijan tarpeisiin ja haluihin”, sanoo Kousa. Viime syksynä aloitetun mobiiliapplikaation kehitys on harpannut eteenpäin. Thaimaan Phuketissa viime joulukuussa testattu prototyyppi on nyt kehitysryhmän käsittelyssä ja sovelluksen teknisiä toiminnallisuuksia suunnitellaan, koodataan ja hiotaan. Applikaatio on sekä matkakohteiden ohjelmapalvelujen myyntiväline että asiakaspalvelun elävöittäjä ja tehostaja. Lisäksi se voi olla matkustajille merkittävä yhteydenpito- ja turvaväline matkan aikana.

Myyntikanavien uudistus

Finnairilla 2,4 miljoonaa kanta-asiakasta

Finnair Plus uudistuu osana laajempaa brändiuudistusta Johanna Jäkälä, Vice President Brand, Marketing & Customer Loyalty at Finnair, aloitti uudessa tehtävässään Finnairilla maaliskuun alussa. Titteli on hieno ja tehtäväkenttä laaja. Finnairilla Jäkälä aloitti Finnair Plus -ohjelman vetäjänä vuonna 2014. Sitä ennen hän oli 16 vuotta SAS-konsernissa ja muutaman vuoden hotelli- ja mainosalalla. Haastattelupäivänä julkistettu Finnair Plus -ohjelman uudistus on osa laajempaa brändiuudistusta. Asiakas on Finnairin strategian ytimessä ja nyt häntä halutaan lähestyä entistä henkilökohtaisemmin, myös viestinnästä tulee personoidumpaa. Antti Haukkamaa JOHANNA JÄKÄL ÄN mukaan Finnairissa on nyt tekemisen meininki. ”Koko lentobisneksessä on ollut hyvin raskaat ajat, jotka nyt ovat osin takana. Ilmapiirin muutos positiiviseen suuntaan heijastuu nyt kaikkeen tekemiseemme. Onhan meillä upea brändi perintönä, jota viemme ylpeydellä menestykseen maailmalla.” Kasvua on löydettävä, sillä uusien koneiden myötä kapasiteetti kasvaa liki 10 % vuosivauhtia. Kaikkiaan 16 Airbus 350 -konetta on tulossa vuoteen 2023 mennessä nykyisten kolmen täällä olevan lisäksi.

Finnair Plus uudistuu Finnairin Plus -kanta-asiakasohjelma on 23 vuotta vanha. Ohjelmaa uudistetaan nyt osana laajempaa brändiuudistusta. Finnairin haluaa tuoda brändiä lähemmäksi asiakasta. ”Nyt haluamme tuoda asiakkaille lämpöä ja pilkettä ja ohjata heidän lojaliteettiaan meitä kohtaan entistä henkilökohtaisemmalla markkinointiviestinnällä. Strategiamme mukaan asiakas on nyt keskiössä. Tehtävämme on data-analytiikkaa käyttäen selvittää hänen mieltymyksiään ja toimintatapojaan. Se tähtää asiakkaan parempaan tunnistamiseen ja sen myötä

10

henkilökohtaisesti puhuttelevaan viestintään.” Finnair Plus uudistuksessa pääsy seuraavalle tasolle helpottuu. Niin pisteiden keruuta kuin niiden käyttöäkin yksinkertaistetaan. Uudistuksesta tiedotettiin kanta-asiakkaille jäsentiedotteella 17.3. ja ne astuvat voimaan 1.7.2016. Plus Silverin tasoraja on jatkossa 30 000 tasopistettä tai 20 tasolentoa. Goldissa 80 000 pistettä tai 46 lentoa ja Platinumissa 150 000 pistettä tai 76 lentoa. Platinum-jäsenet voivat jatkossa antaa Gold-jäsenyyden kenelle tahansa Finnair Plus -jäsenelle. Platinum-jäsenet saavat maksuttoman juoman ja sanomalehden matkustaessaan Finnairin economy-luokassa. Uudistuksen myötä Finnair Loungen sisäänpääsy muuttuu maksulliseksi Silver-jäsenille 1.8. alkaen. Silver-jäsenet voivat jatkossa lunastaa Finnair Lounge -sisäänpääsyn myös matkakumppanilleen rahalla tai pisteillä. Maksu on 25 € tai 8 500 pistettä henkilöltä. Syksyllä myös itse loungeja uudistetaan.

Yhteinen menestystarina Jäkälän mukaan Finnairin tarina on menestystarina. ”Perusta kannattavalle kasvulle on nyt valettu, kun kustannusrakenne on saatu oikeille raiteille. Nyt on

kasvun aika. Meillä on upeat lentoyhteydet maailmalle. Finnairilla on noin 90 kohdetta, se on merkittävä tekijä liike-elämälle. Johanna Jäkälä, Vice President Kasvua kuiBrand, Marketing & tenkin tarCustomer Loyalty at vitaan, jotta Finnair. nykyinen tilanne voidaan taata. Koko henkilöstö on otettava mukaan näihin talkoisiin. Finnairilla onkin käytössä erilaisia foorumeita, joissa yhdessä mietitään ja rakennetaan palvelua ja tuotekehitystä. Niissä on mukana henkilökuntaa ja asiakasyhteisöjä.” Jäkälä korostaa, että asiakkuuden ja sen lojaalisuuden arvo on nyt nostettu pöydälle ja nykyisin myös osataan laskea sen arvo pidemmällä tähtäimellä. Finnair Plus -kanta-asiakkaiden määrän kehitys viime vuonna on huikea, tasojäsenissä kasvua jopa 30 prosenttia. Ja Jäkälän mukaan myös uusilta markkinoilta, kuten Aasiasta, etenkin Kiinasta ja Koreasta tulleet kanta-asiakkaat tosiaan keskittävät lentonsa Finnairille. ”Toki se kertoo myös siitä, että meillä on hyvä tuote ja toimivat aikataulut”, painottaa Jäkälä.

”Viime vuonna asiakaspalveluamme uudistettiin ja kehitettiin ja nyt sen osalta ollaan tavoitteissa. Katutason myyntitoimistot Oulussa ja Lahdessa päätettiin sulkea”, sanoo Kousa. ”Tiimiä Helsinki-Vantaalla HOTT:n pääkonttorissa vahvistettiin. Kohdetoiminnot siirrettiin organisaatiossa asiakaspalvelun alaisuuteen. Nyt uudistamme Helsingin Mikonkadun toimistomme ilmeen vastaamaan yhä paremmin sitä, mitä asiakas hakee ja odottaa. Toimiston face-liftin lopputulos on nähtävissä ja koettavissa vielä ennen kesää. Haemme uudenlaista asiakasystävällisyyttä ja samalla myös uusia mahdollisuuksia työntekijöillemme onnistua tehtävässään entistäkin paremmin.”

Sähköisen kaupan resursseja vahvistetaan Helsingin toimistoon tulee päätelaitteita, joita asiakkaat voivat omatoimisesti käyttää ja samalla halutessaan saada ammattiapua matkavalintoihinsa. Lisäksi Matkamessuilla ensiesitellyt ja suuren suosion saavuttaneet virtuaalilasit, joilla matkakohteen voi kokea 360 asteen laajuisena maisemana ja häkellyttävän todellisena, ovat asiakkaiden käytössä Mikonkadun toimistossa. Tämän kuun alussa Aurinkomatkojen eCommerce –yksikköä on vahvistettu rekrytoimalla sen vetäjäksi Ilari Pohjola. Hän siirtyi tehtävään TallinkSiljan online-myynnin, digitaalisen markkinoinnin, asiakkuuksien hallinnan (CRM) ja sosiaalisen median toiminnoista. Aurinkomatkojen eCommerce -yksikössä Pohjola sai vastuulleen verkkomyynnin johtamisen, online-myynnin osuuden kasvattamisen ja tuotetarjoaman sisällön digitaalisissa kanavissa. Aurinkomatkojen ja Finnairin entisestään tiivistyneessä toimintakulttuurissa yhteistyö

Aurinkomatkojen toimitusjohtaja Timo Kousa osallistaa henkilökunnan, partnerit ja asiakkaat tekemään jokaisesta aurinkomatkasta ikimuistoisen elämyksen.

lentoyhtiön eCommerce-, IT- ja markkinointitoimintojen sekä kanta-asiakkuusohjelmien kanssa tulee olevaan merkittävä osa ja tuki Aurinkomatkojen tulevaa sähköisen kaupan työkenttää.

matkojen parhaat asiantuntijat”, asiakkaat. Viimeksi mainituille on perustettu kevään aikana oma yhteisö Aurinkoheimo. Siihen pääsevät mukaan kehittämismieliset matkailijat olivatpa sitten Aurinkomatkojen asiakkaita tai eivät. Hanke sai heti alkuunsa innostuneen vastaanoton ja jo muutamissa päivissä tuhat ensimmäistä heimolaista lähti hankkeeseen. Työtapoina ovat mobiilikyselyt ja keskustelut, virtuaaliset paneelit, ja jopa kutsut lomamatkoille. ”Aurinkoheimossa esiin tulevien oivallusten kautta pyrimme jatkossa täyttämään entistä paremmin suomalaisten tulevaisuuden lomatoiveet ja -odotukset”, sanoo Timo Kousa.

Aurinkoheimo tuoteuudistuksessa Timo Kousa luonnehtii Aurinkomatkojen vision: ”Nostamme pakettimatkat uudelle tasolle osallistamalla asiakkaamme ja partnerimme tekemään jokaisesta aurinkomatkasta ikimuistoisen kokemuksen.” Tätä lupausta Kousa kertoo lunastettavan neljän eri sidosryhmän mukaan valjastamisella: organisaation tuote-ekspertit, oma kohdehenkilöstö, paikalliset yhteistyökumppanit kohteissa ja ”suomalaisten loma-

Aurinko APP on ottanut harppauksen kohti päivävaloa.

Lapin kiinnostavuus maailmalla kasvaa Ensi talvena Lappiin pääsee suorilla lennoilla niin Saksasta kuin Englannistakin.

Lufthansa lentää ensi talvena Münchenistä Kittilään kaksi lentoa viikossa.

KITTILÄÄN ON jo tämän talven ajan päässyt suoraan Münchenistä Lufthansan lennoilla kerran viikossa. Hyvin mennyt kausi saa jatkoa ensi talvena ja silloin yhtiö tuplaa lentonsa. Lauantaisin lennetään suuremmalla A321-koneella ja keskiviikkoisin A319-koneella. Lufthansan lisäksi myös saksalainen Germania lentää Berliinistä Rovaniemelle ja Düsseldorfista Kittilään.

Britit Lapin lumille Lappi on aina ollut suosittu Englannissa ja ensi vuonna Monarch operoi niin Lontoosta kuin Manchesteristäkin suoraan Kittilään. Lontoo–Kittilä-lentoja lennetään joulukuusta helmikuuhun ja Manchesterista Kittilään puolestaan joulukuun ajan. Molempia reittejä lennetään kaksi kertaa viikossa.

Huima nousu Viime vuonna Lapin lentoasemien matkustajamäärät nousivat yli miljoonan. Kaikkien

aikojen matkustajaennätykset tehtiin Rovaniemellä ja Ivalossa. Myös Aasian-reiteiltä Lapin-koneisiin vaihtaneiden matkustajien määrä kasvoi yli yhdeksän prosenttia. Lapin houkuttelevuutta lisää myös lentoasemien kilpailukykyinen hinnoittelu. Esimerkiksi Alpeilla sijaitsevaan keskimääräiseen lentoasemaan verrattuna lentoasemapalveluiden kustannukset lentoyhtiölle ovat Lapissa alle puolet.

Rakkautta Levillä Tulevaisuudessa toivottavasti myös aasialaisten matkustajien määrä pohjoisessa lisääntyy. Sitä odotetaan, kun viime kuussa Rovaniemellä ja Levillä kuvattu tosi-tv-sarja ”We are in love” pääsee levitykseen Kiinassa. Suomessa sarjan osanottajapariskunta tapasi joulupukin, kävi huskysafarilla ja pilkillä sekä ihaili revontulia lasikattoisesta iglusta. Ohjelman jaksoja on katsottu jopa 950 miljoonaa kertaa videoita jakavilla verkkosivuilla.

3 • 2016 APRIL


Suomeen oma myyntitiimi

Qatar Airways saapuu vihdoin myös Suomeen Vuosien odotus päättyy vihdoin lokakuun 10. päivä kun Qatarin ensilento laskeutuu Helsinki-Vantaalle. Yhtiön saapumisesta on puhuttu jo vuosia, mutta tähän asti muut Pohjoismaat ovat vieneet voiton. QATAR AIRWAYS aloitta Do-

han ja Helsingin väliset lennot A320-kalustolla 10.10. alkaen. Lennot operoidaan päivittäin ja lento kaksi vuotta sitten avatulle huippumodernille Hamadin kansainväliselle lentokentälle kestää hieman päälle kuusi tuntia. A320-koneessa on kaksi luokkaa; bisnes ja economy. Lentohintaan sisältyy kaikki ateriat ja juomat, viihdetarjonta, tyynyt ja peitot sekä bisneksessä 40 kiloa ja economyssa 30 kiloa matkatavaraa. Q at a r A i r ways k u u l u u oneworld-allianssiin.

Finnair/Air New Zealand tai Cathay yhdistelmä kestää kuitenkin vain 23 tuntia. Yhtiö avaa ensi talvena uusia reittejä myös mm. Seychelleille, Namibian Windhoekiin ja Sambian Lusaka. Yhtiöllä on hyvät yhteydet Dohasta mm. eripuolille Afrikkaa.

38 lentoa Pohjoismaista

Myyntitiimi Suomeen

Qatar aloitti Skandinavian lennot yhdeksän vuotta sitten. Helsingin lennon jälkeen yhtiöllä on Pohjoismaista jo 38 lähtöä viikossa; Oslosta 7 lentoa viikossa, 14 lentoa Kööpenhaminasta, 10 Tukholmasta ja 7 Helsingistä. Valtaosa pohjoismaisista asiakkaista jatkaa Dohasta edelleen muualle.

Suomeen ollaan palkkaamassa omaa myyntitiimiä, mutta toistaiseksi yhteydenotot tulee tehdä Tukholmaan. Pohjoismaiden johtajana toimii Christian Deresjö (cderesjo@se.qatarairways.com) ja Suomen myyntipäällikkönä Pernilla Tillas (ptillas@se.qatarairways.com), +46-766-450 846.

Kattavat jatkoyhteydet Qatar lentää jo yli 150 kohteeseen maailmalla. Joulukuussa se aloittaa maailman pisimmän lentoreitin, Dohasta Uuden-Seelannin Aucklandiin. Boeing 777 –koneella. Yhtiö mainostaa lentoa yhdeksi nopeimmasta Pohjoismaista. Se kestää parin tunnin vaihtoajalla noin 26 tuntia.

Finnlines pois pörssistä? Finnlines Oyj:n napolilainen pääomistaja Grimaldi Group S.p.A on ilmoittanut käyttävänsä Suomen osakeyhtiölain mukaista oikeuttaan lunastaa vähemmistöosakkaiden osakkeet Finnlines Oyj:ssä. GRIMALDI TYTÄRYHTIÖINEEN

Lentoaikataulu Helsinki–Doha lentoaika 6.05 ti, ke, la 10.55–17.55 muina päivinä 17.45–00.05+ Doha–Helsinki lentoaika 6.35 ti, ke, la 01.35–08.10 muina päivinä 08.15–14.50

ilmoittaa saaneensa salkkuunsa lain edellyttämät yli yhdeksän kymmenesosaa osakkeista ja niiden tuomasta äänivallasta voidakseen lunastaa pienosakkaiden omistuksen. Grimaldi Groupin omistus Finnlines Oyj:n osakkeista ja niiden äänivallasta lunastusmenettelystä ilmoitettaessa oli jo 98,08 prosenttia.

Ilmarisen hinnalla Lunastushinnaksi pienosakkaille Grimaldi tarjoaa samaa 17,80 euroa per osake, jota käytettiin, kun Grimaldi Group osti Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen osakkeet viime lokakuussa. Eläkevakuutusyhtiön tuottotavoitteiden näkökulmasta kehnojen, toistuvien osinkoratkaisujen vuoksi pitkäaikaiselle sijoittajaomistaja Ilmariselle ei lopulta jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin luopua tuottamattomista osakkeista. Pienosakkaiden omistus puretaan välimiesmenettelyn kautta. Sen toteuduttua arvioidaan Grimaldin pikimmiten vetävän 100 %:n omistuksellaan Finnlines Oyj:n kokonaan pois Helsingin pörssistä. Tällöin italialaisyhtiö on vapaa pörssin säännöistä ja pidäkkeistä tehdessään Finnlinesin koskevia tulevia päätöksiä.

N U KU , N AU T I , N E U VOT T E L E – U U D I ST U N U T ST R A N D JA R AV I N TO L A B RO Hilton Helsinki Strand John Stenbergin ranta 4, 00530 Helsinki puh. 09 393 51 helsinkistrand@hilton.com www.hilton.fi

HEL–2h–TAL

ÄKKILÄHTÖJÄ ETELÄÄN KUUDESTI PÄIVÄSSÄ. Kaukokaipuu lievittyy yllättävän lähellä, ja pienellä vaivalla ja rahalla. Kokosimme ajankohtaisia kohdevinkkejä Tallinnaan, jossa lähiloma tuntuu siltä, kuin olisi kauempanakin arjesta. Katsasta uudet vinkit ja kerro niistä eteenpäin asiakkaillesikin:

tallink.fi/tallinna

20160408_Tallink_Shuttle_Ikkunapaikka_277x185.indd 1

3 • 2016 HUHTIKUU

30/03/16 09:04

11


Koska elämä on parasta aalloilla.

Perinteikäs Hotel Kämp on nyt osa The Leading Hotels of the World -ketjua Kämp Collection Hotelsien lippulaiva, historiallinen Helsingin Hotel Kämp erosi Starwood-ketjusta ja liittyi kansainvälisistä luksusluokan hotelleistaan tunnettuun The Leading Hotels of the World -ketjuun. Leena Aalto THE LEADING HOTELS OF THE WORLD perustettiin vuonna

Miltä kuulostaisi risteily Välimerellä? Tai ehkäpä Karibialla? Onnistuu. Loistoristeilyt on vuonna 2002 perustettu suomalainen yritys, joka on kasvanut Suomen suurimmaksi loistoristeilyjä myyväksi matkatoimistoksi. Meillä asiat tehdään oikein – järeällä ammattitaidolla, suurella sydämellä ja hymyllä. Olemme italialaisen Costa Cruises -varustamon päämyyntiedustaja Suomessa, ja samalla myös kuuden muun varustamon myyntiedustaja. Kauttamme onkin myynnissä yli 7 000 loistoristeilyä ympäri maailmaa. Halusitpa sitten Välimerelle, Karibialle tai vaikkapa Aasiaan, niin meiltä löytyy juuri sinulle sopiva risteily. Tutustu risteilytarjontaamme osoitteessa www.loistoristeilyt.fi, ota yhteyttä ja astu laivaan! Koska elämä on parasta aalloilla.

1928 nimellä Luxury Hotels of Europe and Egypt. Alkujaan 38 hotellin ketjuun kuuluivat mm. elegantti Hotel Negresco Nizzassa, legendaarinen Mena House Kairossa ja King David Hotel Jerusalemissa. Nyt ketjuun kuuluu yli 375 hotellia ja lomakohdetta yli 75 maassa. Pohjoismaiden LHW-hotellit ovat Grand Hotel Tukholmassa, Hotel d´Angleterre Kööpenhaminassa sekä Hotel Continental Oslossa. Nyt samaan sarjaan on liittynyt myös ensi kerran vuonna 1887 avattu hotelli Kämp.

Kämp tähtäimessä pitkään Leading Hotels of the World – ketjun Pohjoismaiden johtaja Mattias Scheibel Larsson kertoo, että Kämp oli ollut ketjun kiikarissa jo pitkään. ”Seurasimme hotellin kehitystä ja olimme kiinnostuneita siitä jo pidempään, mutta se kuului Starwood-ketjuun. Kämp täytti kuitenkin kaikki edellytykset tullakseen LHW-hotelliksi. Se on hyvällä paikalla, siellä on erinomainen palvelu, sillä on hieno historia ja se on Helsingin ’The Hotel’. Sen me halusimme.”

Tiukat tarkastukset

puh. 010 231 6550 | myynti@loistoristeilyt.fi | www. loistoristeilyt.fi Mainos ikkunapaikka-lehteen.indd 1

Mattias Scheibel Larsson kertoo, että kaikki hotellit testataan ennen kuin ne hyväksytään jäseniksi. Testit tehdään senkin

jälkeen vuosittain. ”Meillä on noin 900 kohdan lista, jonka testaajamme käyvät läpi. Sillä varmistetaan, että LHW-taso säilyy.” Ketju ei kuitenkaan puutu hotellin pyörittämiseen. ”Emme puutu siihen kuinka hotellia operoidaan, tarkistamme vuosittain, että vaadittava taso säilyy, mutta muuten hotellit saavat itse päättää tekemisistään.” Hotellien palvelutason tulee ylittää asiakkaan odotukset ja henkilökunnan määrä on LHW-tason hotelleissa usein suhteellisen korkea. ”Tarjoamme hotellien henkilökunnalle kursseja, mutta - jälleen kerran – emme tyrkytä niitä hotelleille. Ne saavat lähettää henkilökuntaansa kursseille, mikäli niin päättävät”, Scheibel Larsson kertoo.

Kaupunkiensa ikonit Kaikissa muissa Pohjoismaiden pääkaupungeissa paitsi Islannissa on nyt LHW-hotelli. Tallinnassa ketjuun kuuluu Schlössle Hotel ja Pietarissa The Taleon Imperial Hotel. ”Hotellit maksavat ketjulle kokonsa mukaisen jäsenmaksun ja me puolestamme autamme niitä mm. näkyvyydessä ja markkinoinnissa. Hotellit ovat kaupungeissaan tunnetuimpia ikoneita, aivan kuten Kämp Helsingissä. Nyt myös ketjun kanta-asiakkailla, Leaders Clubin jäsenillä, on uusi kohde minne tulla. Jäsenethän saavat mm. mahdollisen huonetyypin korotuksen, aamiaisen ja ilmaisen nettiyhteyden”, Scheibel Larsson päättää.

Leading Hotels of the World –ketjun Pohjoismaiden johtaja Mattias Scheibel Larsson kertoo, että ketju on pitänyt Kämpiä silmällä jo pitkään.

Kattava valikoima Kämp Collectionin markkinointijohtajana vuoden alussa aloittanut Mirkku Kullberg on iloissaan LHW-ketjuun liittymisestä. ”Meille tuli pieni kiire vaihtaa kaikkiin mahdollisiin paikkoihin uudet logot, kirjepapereita myöten, mutta se oli mieluisa tehtävä”, hän nauraa. ”On hienoa, että Helsinki on nyt saanut Leading Hotels of the World -hotellin. Kämp Collectionilla on nyt upea valikoima hotelleja, jotka profiloituvat erilaisille kohderyhmille. Niistä on vara valita. Nyt pitää vielä saada Helsinki entistä houkuttelevammaksi ja valovoimaisemmaksi, jotta matkustajat tulevat tänne. Sillä niinhän se on, että jos kaupunki ei elä ja hengitä, niin ei turisti tule toiste.”

25.2.2016 23.12

MATKAGOLF 2 016 TU L E M U KAAN I LO I SE E N GO L F-TAPAHTU M AAN P O RVO O N KU L LO N GO L FK E NTÄL L E L AUANTAI NA 2 8 . 5 . K LO 1 2 AL KAE N.

Ei tasoitusrajoitusta, mutta yli 36

ruokailu ja palkintojen jako.

tasoituksella pelaavien tasoituksek-

Ilmoittautumiset

si lasketaan 36. Pelimuotona on

mail@ikkunapaikka.fi 16.5.

henkilökohtainen pistebogey,

mennessä. Paikkoja rajoitetusti.

osoitteeseen

jonka lisäksi muutama erikoiskilpailu. Pelin jälkeen tarjolla buffet-

12

Tervetuloa viettämään mukavaa golfpäivää!

3 • 2016 APRIL


Helsinki-Tukholma-linja uudistuu

”Sitä on vaan niin kiva lentää”

Viking Linen M/S Gabriellalle avataan uusi, upea ravintolamaailma

British Airwaysilla on jo tusina maailman isoimpia busseja

Viking Line jatkaa viime vuonna MS Mariellalle tehtyjen uudistusten jälkeen investointejaan Helsinki-Tukholma-reitillä. MS Gabriellaa uudistetaan parhaillaan telakalla ja alus palaa liikenteeseen 21. huhtikuuta. Laivan ravintolamaailma kokee muodonmuutoksen, hyttejä uudistetaan ja tax free-myymälä saa uuden ilmeen.

British Airways sai ensimmäisen A380-koneensa kolmisen vuotta sitten. Tilauksen viimeinen, 12. Airbusin 380-konetyyppi liittyy laivastoon tulevana kesänä. A380 on niin miehistön kuin matkustajienkin lempikone. Leena Aalto ILKKA TAHVANAINEN muutti

Esa Aalto ALKUVUODEN AIKANA Viking

Line on jo tehnyt uudistuksia Turun-reitin aluksilla Viking Gracella ja Amorellalla. Nyt Gabriellalla tehtävien muutostöiden jälkeen varustamon kevään kokonaisinvestoinnit asiakaskokemuksen parantamiseen kohoavat noin 8 miljoonaan euroon. Isoin investointi kohdistuu juuri Gabriellaan.

Viking Linen Lauri Orpana seurassaan uudistuva MS Gabriella.

Uutta matkustusmukavuutta Kuluneen talven aikana aluksen luksushyttejä ja sviittejä on jo uudistettu. Nyt laiva saa lisää suosittuja comfort-hyttejä.”Comfort-luokkaan on tulossa Itämeren parhaat vuoteet”, iloitsee Viking Linen Helsinki-Tukholma-reitin linjapäällikkö Lauri Orpana. ”Parivuoteissa on paksut patjat, laadukkaat vuodevaatteet ja tyynyt. Kahden hengen hyttien lisäksi tarjolle tulee myös neljän hengen perhehyttejä, joissa parivuoteen lisäksi on kaksi pullman-vuodetta – monet perhematkustajat ovat toivoneet meiltä tällaista vaihtoehtoa.” Viidenkymmenen comfort-hytin lisäksi myös 34 Seaside Premium-hyttiä ehostetaan telakoinnin yhteydessä. Laivan tax free-myymälä saa täysin uuden, modernin ilmeen. ”Vastaamme nyt kuluttajakäyttäytymisen muutoksiin ja panostamme perinteisistä alkoholista ja tupakasta retail-tuotteisiin ja muotiin, jonka myynti kasvaa ja kiinnostaa asiakkaita”, Lauri toteaa. ”Lisäksi avaamme sisääntuloaulaan uuden muotiin ja lifestyle-tuotteisiin painottuvan pop up-myymälän, jossa kerrallaan tarjotaan yhden tunnetun merkin tuotteita. Valikoima vaihtuu 2-3 kertaa vuodessa. Ensimmäisenä brändinä huhtikuussa aloittaa Calvin Klein.”

Ravintolat uuteen uskoon Gabriellan ravintola- ja baaritarjonta kokee uudistusten yhteydessä suuria muutoksia. ”Aluksen yökerho, uudelta nimeltään Club Mar, uudistuu samalla konseptilla kuin Mariellalla viime keväänä. Lisäämme istumapaikkoja, uudistamme tekniikan ja rakennamme portaat yläkertaan uuteen Upstairs Pub-ravintolaan. Sieltä löytyy laaja viski- ja olutvalikoima ja ohjelmassa on urheilukisakatso-

perheensä mukana Englantiin ollessaan yhdeksänvuotias. ”Päätin jo silloin, että muutan joskus takaisin Suomeen. Nyt olen asunut täällä viitisen vuotta, mutta töihin lennän edelleen Lontooseen ja sieltä edelleen A380-koneella ympäri maailmaa”, British Airwaysin perämiehenä ja A380-tyyppikouluttajana toimiva Ilkka kertoo. British Airwaysin tarjosi viime kuussa hotelli Kämpissä englantilaistyyppisen iltapäiväteen, jonka aikana kuultiin millaista on työskennellä maailman suurimmassa koneessa, Airbusin A380:ssa.

Helläkätisesti

Comfort-hyttien queen size-parivuoteet tarjoavat Itämeren makeimmat unet.

moita, karaokea ja trubaduureja. Pikkutunneilla paikka muuttuu klubiksi”, Lauri kuvailee. Laivan 8. kannen ravintolamaailmasta vain Buffet- ja Food Garden -ravintolat säästyvät myllerrykseltä. Bistrotek on uusi merenherkkuja tarjoava ravintola, jonka yhteyteen avataan myös Wine Bar, jossa voi maistella viinejä ja samppanjoita laseittain ja ostaa niitä myös mukaan. Ravintolassa on myös elävää pianomusiikkia. ”Grill on taas rento grilliravintola, jonka avokeittiöstä saa burgereiden ja pihvien lisäksi myös kala- tai kasvisvaihtoehtoja. No Name-ravintola on puolestaan uusi ravintolakonseptimme Itämerellä tarjoten viiden ja seitsemän ruokalajin maistelumenuita.”

Drinkkejä ja viinejä Living room on olohuonemainen lounge-tila, jossa on tarjolla tasokkaita drinkkejä ja henkilökohtaista palvelua. ”Juomat jopa valmistetaan asiakkaan edessä suoraan pöydässä. Paikka sopii aperitiivin nauttimiseen ennen illallista tai rauhallisempaan illan jatkoon aterian jälkeen. Sitä voi myös varata ryhmille omaan käyttöön get together-tilaisuuksiin tai viininmaisteluun”, Lauri vinkkaa.

Suosittu Travel Spa jatkaa Laivan 7. kannelle avautuu uusi Coffee & Joy -kahvila, jossa tarjolla on erikoiskahveja ja jonka

Bistrotekissa on tarjolla erilaisia meren herkkuja. Äyriäisvadista riittää useammallekin nautiskelijalle.

kaikki leivonnaiset ja voileivät valmistetaan itse paikan päällä. Myös sisustukseen on kiinnitetty huomiota luomaan aitoa kahvilatunnelmaa. Kahvilan viereen lasiseinän taakse avataan uusi lasten leikkihuone. Gabriellan Travel Spa hemmotteluhoitoineen saa uudet tilat laivan sauna- ja allasosaston yhteydessä. ”Kauneus- ja hierontahoidot ovat olleet tosi suosittuja ja jatkuvat nyt meillä ainoana varustamona Helsinki-Tukholma-linjalla.”

Kesällä myös Tallinnaan Viime kesän tapaan Gabriella ja Mariella liikennöivät keskikesällä Tukholman lisäksi myös Tallinnaan. Tukholmasta aamulla saapuva laiva lähtee Tallinnaan klo 10.30 ja takaisin Tallinnasta Helsinkiin lähdetään klo 14.00. ”Tallinnaan liikennöidään 18.6.14.8. välisen ajan. Saamme näin kaivattua lisäkapasiteettia suosituimpaan loma-aikaan, ja asiakkaat pääsevät kokemaan vähän erilaista konseptia kuin tavallisilla Tallinnan-aluksilla”, Lauri Orpana toteaa.

Ilkan kollega Ian Palframan kertoo miten pienellä liikkeellä koneen saa muuttamaan suuntaa. ”Konetta käännetään joystickillä, joka on hyvin herkkä. Sitä pitää käsitellä helläkätisesti. On uskomatonta miten pienellä liikkeellä sen kokoisen koneen saa kääntymään.” Varsinkin kentällä liikkuessa täytyy olla tarkkaavainen. ”Ohjaamossa täytyy ennakoida mitä tapahtuu. Käskyn annon jälkeen on pieni viive ennen kuin iso kone tottelee ja kääntyy. Koneen siipien väli on 80 metriä, joten täytyy olla tarkkana, ettei kääntyvän koneen tielle osu mitään.” ”Vaikka koneen autopilotti voi tehdä laskeutumisen, 99 % laskuista teemme manuaalisesti. Konetta on vaan niin mukava lentää”, Ian päättää.

Helsingin Kämpissä iltapäivä teellä British Airwaysin Peter Rasmussen, A380 perämiehet Ilkka Tahvanainen ja Ian Palframan sekä Suomessa istuva Satu Kalajainen.

välein. Ilmapaine on miellyttävä, se vastaa noin 1 800 metrin korkeutta.”

Kahdeksan kohdetta British Airways lentää A380-koneella yhdeksään kohteeseen; Los Angeles, Hongkong, Johannesburg, Washington, Singapore, San Francisco, Miami ja toukokuun alusta alkaen Vancouver.

Uusitut Helsingin koneet Tilaisuudessa mukana ollut Pohjois-Euroopan kaupallinen johtaja Peter Rasmussen muistutti, että vaikka A380-koneet eivät Suomeen lennäkään, on täälläkin aihetta iloon. Suomeen operoitavien A320-perheen koneiden istuimet on vaihdettu. ”Huomaat sen kun astut koneeseen. Uusi nahka tuoksuu ylelliseltä”, Rasmussen hehkutti.

Neljä luokkaa Koneessa on neljä eri matkustusluokkaa; ensimmäinen (14 istuinta), Club World (97 istuinta) World Traveller Plus (55 istuinta) ja World Traveller (303 istuinta). Yhteensä matkustamossa on 469 istuinta, vaikka konetyyppiin mahtuisi maksimissaan yli 600 istuinta. British Airwaysin kaikki A380-koneet ovat samanlaisia. Myös World Traveller matkustaja voi nauttia yläkerrasta, sillä osa luokan istuimista on ala- ja osa yläkerrassa. ”Matkustamot on jaettu kevyillä seinillä ja vaikka kone on valtava, matkustamot ovat pieniä ja mukavia”, Ilkka kertoo. ”Koneet ovat erityisen hiljaisia, ilma vaihtuu kolmen minuutin

TUNISIA KUTSUU. Tunisian turistitoimisto järjesti yhdessä Tunisian lähetystön kanssa lehdistötilaisuuden Helsingissä seuraavana päivänä Brysselin terrori-iskun jälkeen. Siis melkoinen sattuma, kun aiheena oli matkailun turvallisuus. Lähetystön ja turistitoimiston edustajat kertoivat, että keskieurooppalaiset matkailijat ovat palanneet Tunisiaan, mutta skandinaaviset matkanjärjestäjät ovat vielä varovaisia lentosarjojen aloittamisen suhteen. Toiveet ovat kuitenkin korkealla ja koko ajan tehdään töitä turvallisuuden ja matkailun edistämiseksi. Marraskuussa 2016 järjestetään Tunisissa suuri kansainvälinen Power for Africa foorumi. Sinne kutsutaan suomalaisia energia-alan yrityksiä ja tavoitteena on lisätä alan kauppaa Tunisian kautta muihin Pohjois-Afrikan maihin sekä laajemminkin Afrikkaan. Illan isäntiä vasemmalta Maissa Ftiti, International Busines Coordinator, Technology Center Merinova Oy, Walid Jaziri, Tunisian turistitoimiston johtaja, Romdhane El Fayedh, suurlähettiläs sekä Mohammed Meddeb Tunisian turistitoimisto.

Laatua teille. Busseillamme kiertoajelut, retket, lentokenttäkuljetukset. Messukyydit ja isojen yritystapahtumien henkilökuljetukset. Turvallisen, ympäristöystävällisen ja laadukkaan matkasi ensimmäinen osoite on www.ventoniemi.fi.

Enjoy the quality. We offer charter bus services in Finland and abroad. Sightseeings, group tours, day trips, airport transfers... The first address for your safe, environmental-friendly and quality travel is www.ventoniemi.fi.

3 • 2016 HUHTIKUU

Ota yhteyttä: (019) 460 0060 myynti@ventoniemi.fi www.ventoniemi.fi

13


Primera Holidays Oy uusi organisaationsa

Uusiin asemiin

Vuoden vaihteessa Matkatoimisto Oy Matkavekka ja Lomamatkat Oy yhdistyivät uudeksi matkan-järjestäjäksi Primera Holidays Oy:ksi. Maaliskuun alussa uusittiin organisaatiota.

Heikki Vanhanen BBH Hotel Group

Aurinkomatkat Ilari Pohjola on nimitetty Aurinkomatkojen Senior Manageriksi eCommerce Sales & Development –yksikköön 4.4. alkaen. eCommerce –yksikön vetovastuu pitää sisällään verkkomyynnin johtamisen, online-osuuden kasvattaminen, tuotetarjoaman sisällön digitaalisissa kanavissa ja digitaaliset kehitysprojektit. Hän siirtyy Aurinkomatkoille Tallink Siljalta.

BBH Hotel Group

PRIMERA HOLIDAYS nimi viittaa

emoyhtiö Primera Travel Groupiin. Entiset nimet Matkavekka ja Lomamatkat jatkavat edelleen markkinointiniminä. Konsernin sisäinen yhteistyö on viime vuoden aikana tiivistynyt ja jatkossa entistä suurempi osa matkatuotannosta tehdään Primera Travel Groupin yhteisessä palveluyksikössä. Primera Holidays Oy Suomessa vastaa jatkossakin siitä, että matkat ovat suomalaisille matkailijoille sopivia. Valikoimassa ovat edelleen rantalomat maakunnan lentokentiltä ja Helsingistä, kaupunkimatkat Tallinnasta Roomaan sekä kiertomatkat eri puolille maailmaa. Myös ryhmät räätälöidään toiveiden mukaisiksi.

Myyntikanavina toimivat verkkokaupat osoitteissa matkavekka.fi ja lomamatkat.fi, puhelinmyyntipalvelu , chat-myyntipalvelu sekä matkamyymälät Turussa, Porissa ja Kuopiossa.

Haikon kartano on remontin jälkeen entistä ehompi viisikymppinen Haikon Kartano Porvoon kupeessa juhlii tänä vuonna hotellitoimintansa 50-vuotispäiviä. Se avattiin elokuussa 1966 Suomen ensimmäisenä kartanohotellina. Nyt mittavat uudistustyöt ovat loppusuoralla ja kartano sekä uusittu ylellinen spa ovat taas arvoisessaan kunnossa.

Ilari Pohjola Aurinkomatkat

Kuvassa Suomen Primera Holidaysin uusi johtoryhmä. Ylärivi vasemmalta: Ryhmämyynti Hanna Lehtonen, StopOver-liiketoiminta Ari Huuskonen, Talous ja henkilöstöhallinto Tuija Halme ja Asiakaskokemus ja laadun varmistus Jenni Juuvinmaa. Alarivi vasemmalta: Tuotekehitys Tiina Saari, toimitusjohtaja Minna Tuorila ja Matkatuotannon myynti ja markkinointi Sami Nenonen.

Uusi Anti-age Clinic tekee ihmeitä ilman kirurgiaa

Heikki Vanhanen on nimitetty 1.4 alkaen BBH Hotel Groupin toimitusjohtajaksi Virossa. Ketjun hotelleista Hotel Euroopa ja Tallinn Seaport Hotel sijaitsevat Tallinnan keskustassa ja Laulasmaa Spa vain 25 kilometrin päässä Tallinnan keskustasta. Heikki Vanhanen on toiminut hotellialla Balttiassa erilaisissa johtotehtävissä 15 vuotta.

Stopover-tuotanto Primera Holidays on avannut viime kuun lopulla verkkokaupan, finlandtours.fi Suomessa pysähtyville Stopover-matkustajille. Tarkoituksena on myydä monipuolisia matkapaketteja aasialaisille matkailijoille, jotka pysähtyvät Suomessa matkallaan Aasiasta Euroopan metropoleihin. Primera Holidays valittiin Visit Finlandin kumppaniksi Stopover-projektiin viime vuonna.

MYYDÄÄN Matkatoimiston nettitoimintaan sopiva verkkotunnusten kokonaisuus ja toimiva hotellien ja lentojen hintavertailusivusto. Yhteys: contact.fewq@gmail.com

SATU JA LEO VUORISTO ostivat

vuonna 1965 pahoin rapistuneen Haikon kartanon. Kun Satu Vuoristo näki Armas Lindgrenin alkuperäiset piirustukset kartanosta, joka oli rahan puutteessa jäänyt keskeneräiseksi, hän halusi kunnostaa kartanon piirustusten mukaiseksi. Vuoden kunnostustöiden jälkeen Euroopan antiikkiliikkeistä hankitut ja Suomessa kunnostetut huonekalut kannettiin kartanoon sisään. Seinille kiinnitettiin kartanon historiaan liittyviä kuvia ja ajan henkeä kuvaavia tauluja. Suomen ensimmäinen kartanohotelli oli valmis avattavaksi elokuussa 1966.

Kolmen vuoden työ ”Kolmisen vuotta kestäneet kunnostustyöt ovat nyt loppusuoralla”, kertoo Vuoristo-Yhtiöt Oy:n toimitusjohtaja Juha Mähönen. ”Kunnostus aloitettiin kartanon huoneista, sitten siirryttiin kylpylä-hotellin puolelle, jossa on uusittu sisääntuloaula myymälöineen, kuntosali ja -testitilat sekä koko allasosasto erilaisine saunoineen. Vapuksi valmistuvat Suomen ylellisin wellness & beauty –osasto sekä uudet suuret deluxe-huoneet.” Hotellissa on remontin jälkeen yhteensä 208 huonetta, joista kartanorakennuksessa 24. Haikossa on peräti kuusi eri huoneluokkaa. Kartanon huoneet on sisustettu yksilöllisesti kauniin romanttiseen kartanotyyliin ja ne tarjoavat pientä luksusta, mm. muhkean vuoteen valkoisuuttaan hohtavat lakanat ovat egyptiläistä puuvillaa, froteiset kylpypyyhkeet suuria ja pehmeitä, kylpytakit ja aamutossut odottamassa ja kylpyhuoneessa shampoo ja hoitoaine sekä vartalovoide.

Uusittu spa

SAKSAN OPPARILLA. CWT Finland kävi kevätretkellä Berliinin ympäristössä Brandenburgissa. Mat-

kan aikana käytiin mm. Potsdamissa, Spreewaldin alueella sekä Branitzin linnassa. Isäntänä matkalla toimi kuvassa takana seisova Brandenburgin turistitoimiston Knut Haenschke. CWT Finlandin opparilaisia vasemmalta Kai Paroma, Riitta Suuntamo-Linko, Sisko Ikävalko, Tarja Toiviainen, Heli Hautanen, Katri Hujanen, Knut Hänschke, Tuula Törmälä, Merja Havia, Sophie Kossack ja Terhi Karesola.

Tervetuloa Ruotsiin

www.fin-s.a.se | www.traveltrends.se

Untitled-1 1

www.matkaviikko.fi

AIR NIUGINI. Papua-Uuden-Gui-

nean lentoyhtiö Air Niugini on nimennyt uuden henkilön hoitamaan Suomea. Pohjoismaita hoidetaan nyt Lontoon toimistosta käsin ja siellä yhteyshenkilö on Vikki Joyce. vjoyce@airniugini. co.uk, puh. +44 1293 874985. Air Niugini lentää maan sisäisten lentojen lisäksi Port Moresbystä mm. Singaporeen, Hongkongiin,Tokioon ja Sydneyyn.

2013-09-30 11:23:24

Ammattilaisten online-uutispalvelu

14

Uusia edustuksia

Seuraava ilmestyy

13.5.2016

Ilmoitustilan viimeinen varauspäivä on

25.4.2016.

”Haikko Span wellness & beauty osasto on uusittu kokonaan, ja kylpyläosaston yhteyteen on tehty tyylikäs lounge-alue istuskeluun ja viihtymiseen saunomisen ja uimisen lomassa. Loungealueen yhteyteen rakennettiin myös Spa studio, missä vaikkapa 10 hengen porukka voi pitää kylpytakkikokouksen, meikkikoulun, kynsistudion tai vaikkapa ihonhoito-kurssin”, kertoo kylpylänjohtaja Raija Huovinen. ”Meillä on nyt saunapolku, jossa on perinnesaunojen lisäksi aromisauna, höyrysauna ja infrapunasauna. Uima-altaan lisäksi on kaksi poreallasta ja kylmäkaivo. Uima-altaammehan on oikein monitoimiallas jossa on hierovia vesisuihkuja, poreita ja mahdollisuus vastavirta-uintiin”, Huovinen kertoo.

Uusia hoitoja Perinteisten hoitojen lisäksi Haikossa on nyt uusi Anti-age Clinic. Se tarjoaa suomalaisen ultraääniteknologian HIFU-hoidot kasvoille sekä vartalolle. ”Kiinteyttävä HIFU-hoito kiihdyttää ihon kollageenituotantoa ja kiinteyttää kudosta. Se on erinomainen vaihtoehto niille, jotka eivät ole valmiita kirurgiseen toimenpiteeseen, mutta haluavat tehokkaita tuloksia. Hoito sopii esimerkiksi roikkuvien poskien tai leuanalusihon kohotukseen”, Huovinen täsmentää. Täysin uutta on myös mullistava Cryolipo-hoito vartalolle. Se auttaa vartalonmuokkaukseen ja rasvakerrostumien vähentämiseen. Hoidossa poiste-

Kartanohotellin ylellinen Imperial-huone.

Spa-osastolta löytyvät mm. höyrysauna kuvassa vasemmalla, taustalla kylmäkaivo ja oikealla yksi porealtaista.

taan itsepäisiä, paikallisia rasvasoluja jäähdyttämällä. Klinikalla voi valkaista myös hampaita tai ottaa kylmähoitoja -120 asteisessa uudessa Cryokabiinissa, joka jatkaa Haikon kylmähoitojen pitkiä perinteitä. Spa-osaston yhteyteen avautuu toukokuussa uusittu Spa Bistro, mistä saa päivisin kevyempää syömistä ja pientä purtavaa.

Lähde tutustumaan! Lähde nyt itse tutustumaan uusittuun Haikkoon. Matkailualan ammattilaisille on elokuun loppuun voimassa erikoishinnat; majoitus kylpylän standard -huoneissa nyt alkaen 80 euroa yö (norm. 178), kartanon classic-huoneessa alkaen 120 euroa yö (norm. 198). Varaukset www.haikko.fi ja tarjouskoodi PRO13.

Maajohtaja Ahmet Dalgül joukkoineen oli juhlatuulella. Kymmenen vuoden uurastus Suomessa on tuottanut tulosta ja yhtiöllä pyyhkii hyvin.

TURKISH AIRLINES 10 VUOTTA SUOMESSA. Maaliskuussa tu-

li kuluneeksi kymmenen vuotta siitä, kun Turkish Airlines aloitti suorat lennot Helsingin ja Istanbulin välillä. Päivää vietettiin Helsinki-Vantaan lentoasemalla 19. maaliskuuta, jossa sekä lähtevät että saapuvat matkustajat pääsivät osalliseksi juhlinnasta. Lähtöselvitykseen ja turvatarkastukseen as- Iloisesti yllättyneitä matkustajia olivat lentokentällä vastassa Turkista asti teltiin komeasti punaista mattoa tulleet lentoyhtiön Sky Chefit. Tarjolla pitkin ja lähtöportilla oli tarjolla oli kotitekoista turkkilaista limonadia ja baklavaa. Laura Närhen yllätyskonsertti. Juhlat jatkuivat vielä pääsiäisviikolla, jolloin Helsingin Tennispalatsin sali täyttyi elokuvan ystävistä. Ennakkonäytöksessä oli Batman vs. Superman -elokuva, joka sai ensi-iltansa pitkänäperjantaina. Turkish Airlines on mukana sponsoroimassa elokuvaa.

3 • 2016 APRIL


Herkutellen kohti kevättä Huhti- ja toukokuussa Punaisilla laivoilla nautitaan Michael Björklundin raikkaasta kevätmenusta. Tervetuloa maistelemaan Ahvenanmaan oman huippukokin suunnittelemia annoksia, joiden kantavia teemoja ovat puhtaat ja konstailemattomat maut sekä lähellä tuotetut sesongin raaka-aineet mereltä, metsistä, kasvimailta ja hedelmätarhoilta.

vikingline.fi 3 • 2016 HUHTIKUU

15


HELSINKI 10 YIL 27.7x32cm ING.pdf

1

07/03/16

16:55

Matkailualan ammattilehti • Finnish Travel Trade Journal • Facktidning för resebranschen i Finland

Ikkunapaikka on Suomen johtava matkailualan ammattilehti, joka seuraa, analysoi ja ennakoi alan tapahtumien kulkua Suomessa ja ulkomailla. Ikkunapaikka ilmestyy kahdeksan kertaa vuodessa. Se on tilattu Suomen jokaiseen matkatoimistoon (SMAL:n jäsenyritykset). Tilaa Ikkunapaikka, niin tiedät mitä alalla tapahtuu. Vuosikerran hinta on 59 € määräaikainen yritystilaus 54 € jatkuva yritystilaus 20 € virkailijatilaus 15 € opiskelija- ja eläkeläistilaus Hinnat sisältävät alv 10%. Lehti ei vastaa tilaamatta lähetettyjen kirjoitusten ja/tai kuvien säilyttämisestä ja/tai palauttamisesta.

Ikkunapaikka on Suomen matkatoimistoalan liiton (SMAL), Pacific Asia Travel Associationin (PATA) ja Discover American Suomen osastojen toimialajäsen. ISSN 0786-7867 Painos 5000 kpl Levikkijakauma Matkatoimistovirkailijat . . . . . . . . Liikenneyhtiöt . . . . . . . . . . . . . . . . . . Yritysten matkavastaavat . . . . . . Matkatoimistojohto . . . . . . . . . . . . Majoituselinkeino . . . . . . . . . . . . . . . Matkailutoimittajat/lehdistö . . . Kunnalliset matkailuelimet . . . . . Julkaisija Travision Oy Helsinki Kirjapaino PunaMusta

64 % 11 % 9% 7% 4% 3% 2%

Toimitus ja markkinointi Päätoimittaja, kustantaja Leena Aalto leena.aalto@ikkunapaikka.fi Raisiontie 6 D, 00280 Helsinki Puhelin (09) 622 2500 Neuvonantaja, kustantaja Martti Savojärvi Lohitie 15 A, 02170 Espoo Puhelin 050 592 2981 martti.savojarvi@ikkunapaikka.fi Vakituiset avustajat Esa Aalto Antti Haukkamaa Eero Havia Soile Kylämies Miia Manner Karoliina Saarnikko Ulkoasu Juhana Mikkanen hello@juhanamikkanen.com

Window Seat is the leading travel trade journal for the travel professionals in Finland. Its aim is to monitor and analyze the development of the travel market in Finland and abroad. Window Seat is published eight times a year and its subscribers include a.o. all Finnish AFTA-travel agencies. Subscription fee is EUR 63 outside of Finland. The magazine will not hold itself responsible for the safekeeping and/or return of articles and/or photographs sent without an order for publication. Window Seat is an associated member of the Association of Finnish Travel Agents (AFTA), Finland Chapter of Pacific Asia Travel Association (PATA) and Discover America Finland.

Readers Travel agency personnel . . . . . . . . . . . 64 % Airlines etc. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11% Company travel managers . . . . . . . . . 9 % Travel agency management . . . . . . . 7 % Hotel business . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4% Travel editors and press . . . . . . . . . . . 3 % Municipal tourist organisations . . . . 2% Editorial & Marketing Editor-in-chief, Publisher Leena Aalto leena.aalto@ikkunapaikka.fi Raisiontie 6 D, FIN-00280 Helsinki Phone +358 9 622 2500 Senior Advisor, Publisher Martti Savojärvi Lohitie 15 A, FIN-02170 Espoo Phone +358 50 592 2981 martti.savojarvi@ikkunapaikka.fi

WWW.IKKUNAPAIKKA.FI WWW.IKKUNAPAIKKA.TV FACEBOOK.COM/IKKUNAPAIKKAWINDOWSEAT

Publisher Travision Oy Helsinki Contributing Editors Esa Aalto Antti Haukkamaa Eero Havia Soile Kylämies Miia Manner Karoliina Saarnikko Layout Juhana Mikkanen hello@juhanamikkanen.com Printing house PunaMusta ISSN 0786-7867 Circulation 5,000 copies

Profile for Ikkunapaikka

2016-3 Ikkunapaikka-Window Seat, April 2016  

2016-3 Ikkunapaikka-Window Seat, April 2016  

Advertisement