Page 1

3 • 2014 HUHTIKUU/APRIL

Matkailualan ammattilehti • Finnish Travel Trade Journal • Facktidning för resebranschen i Finland

26. vuosikerta/26th year

MÄÄRÄNPÄÄNÄ JAPANI? Olemme aloittaneet uuden yhteistyön British Airwaysin ja Japan Airlinesin kanssa. Sinulle tämä tarkoittaa lisää joustavuutta, uusia vaihtoehtoja, yhdistettyä asiakaspalvelua ja parempia etuja. Lue lisää uudenlaisesta matkustamisesta Japaniin: finnair.fi

YHDESSÄ JOUSTAVAMMIN JAPANIIN

4

LENTOKENTTÄÄ

10

PÄIVITTÄISTÄ EDESTAKAISTA LENTOA

34 JATKOYHTEYTTÄ

Lyhyempi reitti Aasiaan. Finnair lentää nopeaa pohjoista reittiä 13 suurkaupunkiin Aasiassa ja yli 60 kohteeseen Euroopassa.


2

3 • 2014 APRIL


Viihdy kanssamme kaikilla foorumeilla!

3 • 2014 HUHTIKUU/APRIL

Matkailualan ammattilehti • Finnish Travel Trade Journal • Facktidning för resebranschen i Finland

Ikkunapaikka.tv Ikkunapaikka.fi .com/IkkunapaikkaWindowSeat

26. vuosikerta/26th year

Onko edessä jälleen lakkokevät?

Finnair käy läpi historiansa suurinta muutosta Edessä liittoutuminen alan isompien pelurien kanssa Finnair vyörytti maaliskuun lopulla pidetyn yhtiökokouksensa yhteydessä julkisuuteen ison tukun linjauksia ja uutisia, jotka kaikki kertovat siitä, että yhtiön johto nyt on päättänyt kertarysäyksellä hoitaa sinivalkoinen lentoyhtiö kuntoon. Jo aikaisemmin yhtiö on ollut jatkuvan säästökuurin puristuksessa, mutta nyt on tahti selvästi kiristynyt. Samalla julkiseen keskusteluun tuodut aiheet ovat hyvin kauaskantoisia. FINNAIRIN hallituksen puheenjohta-

ja Klaus Heinemann avasi pelin peräänkuuluttamalla avointa keskustelua Finnairin tulevaisuudesta ja omistusrakenteesta. Puheenjohtajan tehtäviä vuoden verran hoitaneen Heinemannin mukaan Finnairin kannattavuuden on oltava niin hyvä, ettei se rapaudu välittömästi toimintaympäristön muuttuessa. Sen on myös oltava niin hyvä, että se antaa yhtiölle sananvaltaa missä tahansa mahdollisissa kumppanuushankkeissa, jos alan meneillään oleva konsolidaatio sellaisiin johtaisi, korostaa Klaus Heinemann.

Tärkeät lentoyhteydet Heinemann ottaa suomalaisittain mieluisan lähtökohdan argumentoinnille. Finnair haluaa varmistaa, että kaikissa tilanteissa Helsinki-Vantaa jatkaa kasvuaan. On tärkeää, että suomalaisilla on hyvät liikenneyhteydet. Finnairin ulostulossa on nyt uutta se, että Heinemann sanoo uskovansa, että lähivuosina Finnair tarvitsee tiiviimpää liittoutumista alan isompien pelurien kanssa. ”Me haluamme varmistaa, että tällaiset muutokset tapahtuvat niin, että Finnairilla on niissä vahva rooli. Yhtiön hallitus ei halua, että Finnairista tulee markkinoiden ajopuu.” Uusi linjaus kertoo siitä, että Finnair valmistautuu johonkin liittoutumiseen. Aikaisemmin kansallinen lentoyhtiömme on enemmän korostanut itsenäisyyttä yhteistyön kera, mutta nyt ääni kellossa on muuttunut. Taustalla on varmasti myös tarve taata Finnairin rahoitus tuleviin investointeihin. Valtiontalouden nykyisessä tilanteessa ei ole realistista odottaa, että pääomistaja valtio voisi tukea Finnairin investointeja. Siksi ei varmasti myöskään ole sattumaa, että valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Pekka Haavisto on pehmentänyt kantaansa valtion omistusosuuden vähentämiseen.

Vauramo vedenjakajalla Finnairin peräsimessä vajaan vuoden

Onko Finnair vielä kotimainen, kun tämä tyttö on aikuisiässä? Yhtiö on nyt suurten ja kivuliaiden päätösten edessä, jotka kantavat pitkälle tulevaisuuteen.

ollut toimitusjohtaja Pekka Vauramo naulaa puolestaan, että Finnair on vedenjakajalla – kannattavuuden palauttaminen on nyt välttämätöntä, vaikka muutos onkin kivulias.

Finnair sai viime vuonna laivastoonsa A321-Sharklet koneet. Seuraavaksi odotetaan pitkän matkan A350-koneita, joista ensimmäisten pitäisi tulla liikenteeseen vuoden kuluttua.

Vauramo vannoo edelleen yhtiön Aasian strategian nimeen. Sen ansiosta Finnair pystyy tarjoamaan suomalaisille paljon maamme kokoa paremmat yhteydet maailmalle ja ylläpitämään Suomen sisäistä lentoverkostoa. Tällä on merkitystä niin vientiteollisuuden

ja toisaalta ulkomaisten investointien kannalta. Nyt Finnair on kuitenkin vedenjakajalla, sillä nykyisellä kulurakenteellaan yhtiö ei tulevaisuuden haasteista selviä. Tämän vuoksi Finnair käy läpi tähänastisen historiansa luultavasti suurinta ja kivuliainta muutosta. ”Vuosi 2013 oli hyvä osoitus siitä, ettei taloutemme kestä pienintäkään yllätystä kulurakenteemme ongelmien vuoksi. Vastatuulta oli odotettua enemmän”, sanoo Pekka Vauramo. ”Olemme nyt asettaneet ensimmäiseksi tavoitteeksemme kannattavuuden. Vailla kannattavuutta meillä ei ole kasvun edellytyksiä. Vasta ongelmat ratkaistuamme voimme kasvaa ja työllistää. Siksi säästöohjelmamme toteuttaminen on välttämätöntä.”

Rajut muutossuunnitelmat Finnairin yhtiökokouksen yhteydessä julkistamat rakennemuutos- ja säästösuunnitelmat kohdistuvat ennen kaikkea henkilöstösidonnaisiin kuluihin, sillä monet palkka- ja työaikarakenteet

ovat Vauramon mukaan peräisin suljettujen markkinoiden ajoilta. Niistä on vuosien saatossa pyritty eroon pienten askelten tiellä, mutta nyt ilmeisesti tahdin halutan muuttuvan. Finnair suunnittelee tehostavansa hallintoaan ja tukitoimintojaan, mikä tässä vaiheessa saattaisi johtaa noin 140 henkilön vähennyksiin. Matkustamohenkilökunta taas joutuu selkä seinää vastaan, sillä huhtikuun loppuun jatkuvien kustannussäästöneuvottelujen kariutumisen varalle yhtiö julkisti jo maaliskuussa kartoittavansa vaihtoehtoisia ratkaisuja. Vaihtoehdot tarkoittavat alihankinnan lisäämistä. Tämä tarkoittaisi peräti 540 työntekijän vähennystä. Uutinen onkin työntekijäpuolella Suomen lentoemäntien ja stuerttien yhdistyksessä SLSY:ssä otettu vastaan tyrmistyksellä. Työntekijät kokevat yhtiön neuvottelujen aikaisen ulostulon painostustoimenpiteenä.

Oma matkustamopalvelu ensisijainen Finnairin johto pitää edelleen matkustamopalvelun tuottamista oman väen voimin ensisijaisena vaihtoehtona, mutta jatkaminen nykyehdoin ei toimitusjohtaja Vauramon mukaan kuitenkaan ole mahdollista, koska nykyinen palkkataso ei vastaa markkinatasoa. Matkustamohenkilökunnan lisäksi Finnair neuvottelee työllisyys- ja kasvusopimuksen yhteydessä sovituissa neuvotteluissa palkka- ja rakenneratkaisuista myös lentäjien, IAU:n ja PRO:n paikallisten toimihenkilöryhmien kanssa. Etenkin Tekniikan paikallisissa neuvotteluissa on saavutettu hienoista edistystä. Nyt alkavat yt-neuvottelut eivät koske lentäjiä, sillä heitä koskevien säästöneuvottelujen takaraja on muita myöhemmin kesäkuussa. Lentäjien kanssa neuvotellaan merkittävistä muutoksista työehtosopimukseen ja heidän osaltaan päätöksiä tehdään myöhemmin keväällä. Nyt julkistetut ja mahdollisesti myöhemmän keväällä tulevat muutokset tie-

Finnairin, silloisen Aero Oy:n, ensimmäinen kaupallinen lento lennettiin 90 vuotta sitten, 20. maaliskuuta 1924. Pieni urhea Junkers F13 D-335 -vesitasokone kuljetti silloin 162 kiloa postia Helsingin Katajanokalta Tallinnaan. Aeron kotikenttä oli Katajanokka, josta Junkersit lensivät talvisin suksilla ja kesäisin kellukkeilla varustettuina. Vuonna 1924 Aero alkoi lentää myös Tukholmaan ja kuljetti kaikkiaan 269 matkustajaa. Junkersit varustettiin kellukkein, koska Tallinnassa, Tukholmassa tai Helsingissä ei vielä tuolloin ollut maalentokenttiä. Malmin lentoasema vihittiin käyttöön toukokuussa 1938, mutta lennot siltä aloitettiin jo 1936.

tänevät Finnairilla lakkokevättä. Aikaisemmin lakkoja on pyritty mahdollisimman pitkälle välttämään, sillä niiden seurannaisvaikutukset sekä Suomelle että Finnairille ovat raskaat. Ne on kuitenkin kertariesa, joka nyt selvästi on päätetty ottaa, jotta pitkään jatkunut tappiokierre saadaan katkaistua.

Huoltokulujen ennakoimattomuus Tämän lisäksi yhtiö viilaa moottoreiden huoltokustannusten laskentakäytäntöä. Tavoitteena on lisätä huoltokustannusten ennustettavuutta. Huonona vuotena yllättävä huoltokulu onkin voinut heilauttaa yhtiön tuloksen tappion puolelle. Ainakin tästä riesasta Finnair nyt pääsee. SÄÄSTÖÄ OSAKEOHJELMASTA Finnairin henkilöstö voi myös osallistua säästötalkoisiin sijoittamalla osan palkastaan Finnairin osakkeisiin. Noin kahden vuoden mittaisen omistusjakson jälkeen Finnair antaa ohjelmaan osallistuneille yhden osakkeen kutakin kahta ostettua säästöosaketta kohden.

Huhtikuu tuo taas risteilijät Helsinkiin

Eurobarometri kertoo:

Huhtikuun lopulla saapuu Helsinkiin tulevan kesän ensimmäinen risteilyalus, kun loppuunmyyty M/S Discovery kiinnittyy Kanavaterminaaliin. Kausi päättyy lokakuun lopulla.

Ranta ja aurinko siintävät eurooppalaisten lomatoiveissa

TULEVAKSI KESÄKSI

Helsinkiin odotetaan noin 260 risteilyalusta, jotka tuovat mukanaan 390 000 matkustajaa. Kauden aloittaa Englannin Hullista lähtevä M/S Discovery, joka pysähtyy Helsingissä 25.4. Täältä se jatkaa matkaansa Pietariin, Ranskalainen L’Austral saapuu Helsinkiin ensi kertaa. Matkustajia Tallinnaan ja Tukhol- alukseen otetaan maksimissaan 264. Miehistön jäseniä on 139. Alus kiinnittyy Kanavaterminaalin laituriin toukokuun 18. ja 20. päivä. maan, kuten niin monet muutkin kesän risteilyt. via risteilyaluksia on yhdeksän. Niitä Kauden päättää 23.10. Pietarista Helovat mm. Seabourn Quest, Celebrity Insingin kautta Tukholmaan risteilevä finity, Explorer, Royal Princess, Louis M/S Marco Polo. Aura, Legend of the Seas, Horizon, Club Med 2 ja L’Austral. Risteilykalenteri löytyy osoitteesta: Ensikertalaisia portofhelsinki.fi/matkustajille/odotettavat_risteilyalukset. Ensimmäistä kertaa Helsinkiin saapu-

3 • 2014 HUHTIKUU

Euroopan komissio on julkaissut vuosittaisen Eurobarometri-tutkimuksensa eurooppalaisten matkailijoiden mieltymyksistä. Tutkimus kartoittaa muun muassa pääasiallisia matkustusmotiiveja, matkan suunnittelua ja varauskanavia, matkakokemuksia ja tulevia matkasuunnitelmia. Tutkimus toteutettiin 35 Euroopan maassa tammikuussa 2014 ja siihen osallistui yli 31 tuhatta haastateltavaa. Esa Aalto LOMAMATKALLE LÄHTEMISEN ensisi-

jaisena houkuttimena pidetään edelleen aurinkoa ja hiekkarantaa. Lähes puolet vastaajista mainitsi tämän matkalle lähdön pontimeksi. Edellisvuodesta suosiotaan ovat kasvattaneet myös luonto- ja kulttuurikohteet sekä aktiivilomat. Samaan lomakohteeseen yhä uudelleen palaavat pitävät tärkeimpinä syinä kohteen luontoa ja ympäristöä, majoitustasoa, historiallisia nähtävyyk-

siä ja kulttuuritarjontaa.

Lähipiirin palaute vaikuttaa Matkojensa suunnittelussa ja kohteen valinnassa valtaosa eurooppalaisista pitää tärkeimpänä vaikuttavana tekijänä ystävien, kollegoiden ja sukulaisten suosituksia. Seuraavaksi eniten uskotaan internet-sivuilta saatuun tietoon. Matka- tai matkailutoimistoja piti luotettavana lähteenä viidesosa vastaajista. Internetin käyttö varauskanavana

lisääntyi viime vuoden aikana. 58 prosenttia eurooppalaisista oli tehnyt matkavarauksen verkossa, lisäystä edellisvuoteen oli viisi prosenttia. Matkatoimiston tiskillä matkavarauksen oli tehnyt 22 prosenttia ja puhelimitse 18 prosenttia. Matkoja varasi erillisinä palveluina 41 prosenttia vastaajista, valmismatkalla matkusti 36 prosenttia ja all inclusive-lomalla 22 prosenttia. JATKUU SIVULLA 7

3


A T R E M E ÄLÄ MEN . N A A I L I S A R B S Ä uvat? t s i a EDEMM m o it m l a au ja p

änä bacalh ä ä v lt e i k m ä , t n ä ä d T ? ie t n Joko ovan ero n a s s o b . asti. ja .5 n 1 a 3 b a l m l a a s lj i o S k . t n a Erot n koskaa i u k ä n ä p m e Brasilia on läh

Varaa päivä Tukholmassa -risteily: www.silja.fi tai puh. 0600 157 00

Lue lisää silja.fi

20140328_Silja_Brazil_Ikkunapaikka_277x185.indd 1

28.3.2014 12.52

Myynnin ulkoistaminen yhä yleisempää

Pienet GSA:t hoitavat jo useita edustustehtäviä Lentoyhtiöt, turistitoimistot ja ulkomaiset DMC:t ovat jo pitkään ulkoistaneet monia markkinointitoimenpiteitä pienille yksityisille toimijoille. Myös hotelliketjut ja pienet yksityiset hotellit käyttävät yhä useammin ostettuja myyntipalveluita. Leena Aalto KYNNYS OMAN myyntiedusta-

jan palkkaamiseen saattaa monelle pienelle hotelliketjulle tai yksittäiselle hotellille olla liian suuri. Silloin vaihtoehtona on ulkopuolisen osa-aikaisen edustajan palkkaaminen. Pienet, yhden kahden hengen GSA:t (general sales agent) ovat yleistyneet taantuman aikana myös Suomessa. Yritysten vähentäessä väkeä, moni ammattilainen hyödyntää tietotaitoaan ja laajaa kontaktiverkostoaan perustamalla oman yrityksen. Näin kävi myös Minnagentin Minna Heikkiselle.

Ulkoistaminen kannattaa ”Olen ollut koko ikäni hotelleissa mm. Arctialla, Scandicilla, Tahkolla ja viimeksi Reval Hotelsilla myyntipäällikkönä. Kun työt yrityskaupan myötä loppuivat, päätin perustaa oman yrityksen vuonna 2012. Monet hotellit tarvitsevat myyntitykin, mutta kokopäiväistä ei ole varaa palkata. Silloin ulkopuolisen edustajan palkkaaminen kannattaa”, Minna summaa. Minnagent vastaa nyt Haikon Kartanon vapaa-ajan ryhmien myynnistä ja kolmen Tallinnassa sijaitsevan Meriton Hotellin myynnistä ja edustuksesta Suomessa. ”Ideaali olisi kol-

4

me päämiestä”, vinkkaa Minna. ”Itse toimin edustamieni hotellien kontaktina matkatoimistoihin, m at k a n j ä rj e s t ä j i i n j a Minna Heikkinen, bussifirmoi- Minnagent. hin. Pääasiassa siis vapaa-ajan sektorin toimijoihin”, Minna selventää.

Pitkäjänteistä yhteistyötä Minna edustaa päämiehiään koko Suomessa ja reissaa maata ristiin rastiin; messuja, workshopeja, ryhmänkerääjätilaisuuksia jne. ”Päämiehilleni on kustannustehokkaampaa, että hoidan samalla reissulla useamman edustuksen. Kulut jakautuvat ja säästöjä syntyy.” ”Hoidan päämiehilleni myös asiakkaiden yhteistyöneuvottelut, vuosihintasopimukset, kampanjat ja yhteismarkkinoinnin suunnittelun sekä kaiken tiedottamisen ja yhteydenpidon asiakkaisiin. Työn tekemistä auttaa tietysti se, että olen toiminut koko ikäni matkailualalla ja tunnen erittäin hyvin Suomen matkatoimistokentän ja liikennöitsijät. Ja he tuntevat minut ja luottavat ammattitaitooni,”

Minna kertoo. Vaikka kontaktit ja työtavat hoituvat ammattitaidolla, menee uuden edustuksen etablointiin aina aikaa. ”Pitkäjännitteinen ja kova työ tuottaa molempia osapuolia tyydyttävää tulosta. Esimerkiksi Meriton hotelleissa Tallinnassa suomalaisten osuus on kasvanut kiitettävästi ja kaikki rullaa nyt todella hyvin. Lähes kahden vuoden yhteistyön tulos kantaa nyt hedelmää”, Minna päättää. Lisätietoja Minnagent.fi.

Matka-Kalevan Senioreilla on virtaa jakaa toisilleenkin Keväällä 1990 Matka-Kalevasta eläkkeelle siirtynyt myyntipäällikkö Carl-Gustav Aminoff sai idean kerätä yhteen muitakin Kalevasta eläkkeelle jääneitä työkavereita. Aminoffin puheenjohtajuudella alkoivatkin entisten kalevalaisten yhteiset, säännölliset tapaamiset.

Matka-Kalevan Seniorit kevätretkellä Turussa.

Pavel Uschanov

Nyt edulliseen Keski-Eurooppaan NYT KANNATTAA SUUNNATA

Varsovaan, Vilnaan ja Budapestiin. Ne ovat Euroopan halvimpia kohteita. Edullisia kohteita ovat myös mm. Ateena, Edinburgh, Istanbul ja Marrakech. Forex Bankin tekemässä hintavertailussa tarkastellaan mm. paljonko maksaa ateria edullisessa ravintolassa, puolen litran olut, 5 km:n taksimatka ja keskihintainen hotelliyö. Kevään indeksissä kalleimpia kaupunkeja ovat Dubai, Lontoo ja New York. Listan ehdottomasti kallein kaupunki on kuitenkin Geneve, jonka indeksi on 191, kun Helsinki on 100.

ELÄKELÄISKERHON nimeksi tuli Matka-Kalevan Seniorit. Jäsenistöön kuuluu nyt noin 50 eläkeläistä ja uusiakin jäseniä on liittynyt nykyisen CWT / Kaleva-Travelin eläkkeelle siirtyneistä kollegoista. Kerhoa sittemmin pitkään ansiokkaasti vetäneiden Joyce Nymanin ja Marja-Liisa Suopankin panos loi erinomaisen pohjan toiminnalle. Seniorit kokoontuvat kerran kuussa yhteisen kahvittelun ja rupattelun merkeissä, jolloin kuullaan viimeisimmät uutiset ja suunnitellaan tulevia tapahtumia. Tapaamiset antavat monille sosiaalisen yhteenkuuluvuuden tunteen entisten työtovereiden ja ystävien parissa. Vuoden aikana vieraillaan

mm. taidenäyttelyissä, museoissa ja teatteriesityksissä. Perinteinen kevätretki suuntautuu niin koti- kuin ulkomaan matkailukohteisiin. Toimintavuoden päättää perinteinen yhteinen joululounas. Ikkunapaikka tulee edelleen monille jäsenille eikä Matkamessujakaan malteta jättää käymättä, joten alan kehityksessä halutaan edelleen olla mukana. Alusta asti ovat Matka - Kaleva ja nyt myös CWT tukeneet Seniorien toimintaa vuosittaisella avustuksella, jota ilman olisi moni mieliin painuva tapahtuma jäänyt toteutumatta. Seniorit toivottavat uusia eläkkeelle siirtyviä entisiä kollegoja tervetulleiksi aktiiviseen joukkoonsa!

Vain harva hakee korvauksia

Uusi ruotsalaisportaali muuttaa myöhästymiset rahaksi Euroopan unionin asetukset turvaavat kuluttajien oikeudet saada korvauksia lennon, laivan, bussin tai junan myöhästymisestä, peruuttamisesta tai liikennevälineeseen pääsyn epäämisestä. UUSI RUOTSALAINEN kuluttajaportaali Travelright suuntaa palvelunsa näihin tilanteisiin joutuneille matkustajille, joista monet eivät tiedä oikeuksiaan tai ovat haluttomia lähteä itse perimään saataviaan. ”Vuosittain lähes miljoona matkustajaa olisi oikeutettu saamaan jopa 600 euron suuruisia korvauksia. Tällä hetkellä vain murto-osa heistä saa korvauksen. Pyrimme nyt muuttamaan asian. Rahat kuuluvat matkustajille, ei liikenneyhtiöille”, sanoo Stephan Eriksson, ilmailulainsäädännön asiantuntija Travelrightista.

Aluksi Pohjoismaihin Yrityksen nettisivulla kuluttajat voivat itse laskea tarkan korvaussumman, johon he olisivat oikeutettuja. Asiaa viedään tämän jälkeen eteenpäin Travelrightin voimin, tarvittaessa jopa oikeuskäsittelyyn asti. Mikäli korvauksia saadaan, yritys veloittaa palvelumaksuna 30 prosenttia korvaussummasta. Ruotsin jälkeen Travelrightin on tarkoitus laajentaa toimintaansa Norjaan, Tanskaan ja Suomeen, ja myöhemmin myös muualle Euroopan unioniin. Kuluttaja-asiakkaiden lisäksi yhtiö lupaa avustaa myös liikematka-asiakkaita.

3 • 2014 APRIL


PÄÄKIRJOITUS huhtikuu 2014

Suomen matkailulle Venäjä on tärkeä

S

uomeen suuntautuva matkailu on viime vuosina saanut nauttia poikkeuksellisesta nousukierteestä, jonka merkittävin taustatekijä on Venäjältä suuntautuvan matkailun voimakas kasvu. Viime vuonna Suomessa vieraili Venäjän tilastokeskuksen Rosstatin mukaan 5,5 miljoonaa venäläistä matkailijaa. Heidän tuoma matkailutulo oli arviolta peräti 1,3 miljardia euroa, mikä osaltaan on nostanut matkailun merkittäväksi vientitoimialaksi. Matkailijavirtojen voimakkaan kasvun siivittämänä suomalaisten suhtautuminen venäläisiin matkailijoihin on hiljalleen muuttunut myönteisemmäksi. Samalla venäläisten matkailijoiden profiili on keskiluokkaistunut. Kohdemaan ja matkailijoiden arvomaailma ja tapakulttuuri ovat lähentyneet. Tämä on mahdollisesti muodostunut tärkeämmäksi kansojen välisen ymmärryksen edistäjäksi kuin YYA-sopimus konsanaan. Kohdemaan ja Myönteinen kehitys venäläisten matkailion kuitenkin nyt tyssänjoiden arvomaailma nyt Ukrainan ja Krimin kriiseihin. Venäläisten ja tapakulttuuri ovat matkailijoiden määrä lähentyneet. on dramaattisesti vähentynyt. Ruplan devalvoitumisen myötä matkailijoiden keskikulutus on sekin vähentynyt. Suomalaisten suhtautuminen Venäjään on muutamassa viikossa muuttunut selvästi varautuneemmaksi. Muutos on matkailun kannalta harmillinen. Matkailun kasvukehitys on monessa suhteessa Suomelle tärkeä suunta ja Venäjän kysynnällä on siinä aivan keskeinen rooli. Tässä vaiheessa ei kuitenkaan kannata heittää kirvestä kaivoon. Venäjä on ja pysyy Suomen naapurimaana. Naapurimaassamme on edelleen merkittävä ja vaurastuva keskiluokka, joka suhtautuu myönteisesti Suomeen. Maailmantalouden keskinäiset riippuvuussuhteet johtavat mitä suurimmalla todennäköisyydellä tämänkin kriisin ratkaisuun, kunhan sopivan meluisaan sapelinkalisteluun varataan riittävästi aikaa. Näin on ennenkin käynyt. Matkailuväen ei kannata puuttua kansainväliseen politiikkaan, mutta mielihyvällä kannattaa panna merkille, että korkeat suomalaiset poliittiset päättäjät ovat viisaalla varauksellisuudella suhtautuneet Venäjään kohdistuviin talouspakotteisiin. Kriittinen suhtautumisemme Venäjän toimiin on tehty selväksi, mutta sitä ei ole liiaksi korostettu. Ystäviä kannattaa edelleen hakea läheltä ennemmin kuin kaukaa.

Turkin kolmanneksi suurin kaupunki

Turkkilaisten suosikkikohde Izmir on nyt suoran lennon päässä SunExpress aloittaa toukokuun alussa suorat lennot Helsingistä Izmiriin, Turkin kolmanneksi suurimpaan kaupunkiin. Izmir on oiva tukikohta, kun kohteena ovat Turkin vaiherikas historia ja sen maailmankuulut nähtävyydet. Myös Çesmen hienot hiekkarannat löytyvät lyhyen etäisyyden päästä Izmiristä. Timo Kauppinen, Izmir PALMUJEN KAUPUNGIKSI kut-

suttu Izmir on suomalaisten uusin kohde Turkissa. Sinne pääsee nyt kesäkaudella suorin lennoin Helsingistä. Perinteisten Turkin seuramatkakohteiden ja kahden mantereen Istanbulin rinnalla Izmir on tervetullut kohdeuutuus.

Hääkuva hissillä Izmir sijaitsee Egeanmeren rannalla. Sen alueella asuu yli neljä miljoona asukasta. Izmirin historiankirjasta löytyy sivuja 8500 vuoden ajalta. Legenda kertoo, että amatsoni Smyrnan nähdessä paikan kylpevän upeassa aamuauringossa, rakastui hän siihen niin, että antoi paikalle oman nimensä. Vasta 1930-luvulla nimi muutettiin Izmiriksi. Smyrnan ihastukseen voi hel-

vänä useita pareja ikuistamassa yhteisen elämänsä ensimmäisiä valokuvia albumiinsa.

Kaupunkiloma meren rannalla

Konakin kaupunginosassa sijaitsee kaunis kellotorni, joka tunnetaan Izmirin symbolina. Sen aukio on suosittu tapaamispaikka paikallisten keskuudessa.

Izmirin suotuisa ilmasto ympäri vuoden on tehnyt kaupungista suositun kohteen muun muassa Ankarassa ja Istanbulissa asuvien keskuudessa. Turkin kolmanneksi suurim-

Mausteet ovat oiva Izmirin tuliainen.

Muinaisen agoran rauniot ovat esimerkki Izmirin rikkaasta historiasta.

posti yhtyä, kun kävelee kaupungin rantabulevardilla. Izmirinlahti ja vuoret luovat kauniin maisemapaletin. Paikalliset hääparit valitsevat perinteisesti valokuviensa taustaksi vanhan hissin ja sen ympäröivän alueen. Hissi rakennettiin 1907 yhdistämään Mithatpaşan katu ja Halilrifatpaşan lähiö toisiinsa. Hissin ylätasanteelta avautuu hienot näkymät alas kaupunkiin. Hääpareille Izmirin kauneus kulminoituu usein juuri täällä. Alueella voi tavata samana päi-

massa kaupungissa on julkinen liikenne hoidettu hyvin. Lauttamatka Karşiyakaan, esimerkiksi Konakista tai Alsancakista, antaa oivan mahdollisuuden tutustua Izmiriin myös mereltä käsin. Suurkaupungista löytyy monia idyllisiä kohteita. Yksi niistä on Konakin aukion lähettyvillä levittäytyvä Kemeraltin basaari. Sen kujilta löytyy Izmirin sydän. Basaari on täynnä mitä erilaisimpia liikkeitä. Joku on laskenut niitä olevan jopa 11 000. Ostosmahdollisuudet eivät siis

hupene aivan heti. Izmirin ilmapiiri on turkkilaisen aito, mikä kunnioittaa menneisyyttään, mutta samalla katsoo vahvasti tulevaisuuteen.

Hyvä tukikohta retkille 36 sivilisaatiota jätti jälkensä paitsi Izmirin historiaan, niin myös sen gastronomiaan. Kylmät ja lämpimät alkupalat, meze, aloittavat kulinaristin matkan paikalliseen keittiöön, josta kannattaa maistaa esimerkiksi Izmirin kuuluja lihapullia sekä maidossa valmistettua kalaa. Izmir on myös erinomainen

Izmirin lähistöllä on useita historiallisia retkikohteita.

tukikohta, kun haluaa laajemmin tutustua Turkin historiallisiin kohteisiin, kuten Efesoksen, Sardeksen tai Pergamonin antiikinaikaisiin kaupunkeihin. Myös Kusadasi sijaitsee lyhyehkön välimatkan päässä Izmiristä. Noin 80 kilometriä länteen Izmiristä sijaitsevat Çeşmen kuulut hiekkarannat, jotka houkuttelevat matkailijan upottamaan jalkansa puuterihiekkaan ja nauttimaan kristallinkirkkaasta vedestä Turkin auringon alla.

VITOSEN VIERAANA: Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutin MTIn johtaja Johan Edelheim

Matkailualojen arvostus Matkailuala? IKKUNAPAIKKA kertoo olevansa matkailualan ammattilehti, ja minä olen Matkailualan tutkimus- ja koulutusinstituutin (MTIn) johtaja. Entä jos sanoisin, että yhdestä matkailualasta puhuminen vahingoittaa alojemme arvostusta? Matkailu- ja vieraanvaraisuusalat muodostavat suuren kokonaisuuden sisältäen mitä moninaisimpia palveluita ja toimia. Selkeyden vuoksi viittamme kokonaisuuteen usein ”matkailuna” ja saadaksemme toiminnalle uskottavat raamit toteamme, että kokonaisuus muodostaa ”alan”. Näin korostamme toiminnan tärkeyttä ja vaikutusvaltaa. Nyky-yhteiskunnassa tehokkuutta kuvataan usein lukuina, minkä vuoksi tuotamme matkailun numeroita esimerkiksi liikevaihdos-

3 • 2014 HUHTIKUU

ta, viennistä, liikennemääristä, työllistämis- ja aluetalous-vaikutuksista. Eikä siinä ole mitään väärää – niin tekevät kaikki muutkin. Vaara piilee siinä, että kommentit ymmärretään liian kapea-alaisesti, kun asioita räikeästi yksinkertaistetaan ja jokainen satunnainen matkailija ajattelee olevansa ”matkailun asiantuntija”.

Arvostus TEM:in matkailun kärkihankkeen 2014 yhtenä tavoitteena on nostaa matkailun arvostusta. Arvostus on sitä, että jokin asia koetaan arvokkaaksi sellaisenaan tai vaikutuksiensa kautta. Koulutusta arvostetaan, koska se kehittää yksilöä ja yhteiskuntaa. Työtä arvostetaan, koska se tuottaa elämälle mielekästä sisältöä ja yhteiskunnallista turvaa. Mutta miksi matkailua

arvostetaan? Koska se edustaa työn vastakohtaa, vapaa-aikaa? Siksi matkailusta puhuttaessa korostetaan yhtä alaa – juuri sana ”ala” tuo uskottavuutta. Samalla linjalla on myös TEM korostamalla matkailualan mahdollisuutta toimia kärkivientituotteena. Raportteja aloitetaan huolestuttavan usein toteamalla kuinka ”matkailuala on maailman nopeimmin kasvava ala”, mutta näin teemme jatkuvaa vahinkoa itsellemme – määrittelemme matkailualoja vain suhteessa johonkin toiseen alaan. Matkailualat ja matkailutyö tuottavat asioita, joita ei voida yksioikoisesti lokeroida. Opetussuunnitelmiin sisältyy paljon arvokysymyksiä. Koulutuksen lopputulos, koulutettu henkilö, omaa valmistuttuaan monipuolisia taitoja ja tietoja. Mitä priorisoidaan, riippuu siitä, kenen

arvomaailmaa pyritään tyydyttämään.

Koulutuksen ja tutkimuksen merkitys MTI:ssa kolme organisaatiota muodostaa yhteisen instituutin. Tarjolla on kaikki Suomesta löytyvä matkailualojen koulutus, niin ammatillisella kuin ammattikorkea- ja yliopistotasolla – kukin selkeästi omana kokonaisuutenaan. Yhteisenä hyötynä se, että kukin koulutuksen tarjoaja voi keskittyä tuottamaan ainutlaatuisia taitojen ja tietojen yhdistelmiä. Valtiovallan näkemys yhteiskunnan kehittämisestä liittyy arvoihin, ja päättäjien tekemät päätökset osoittavat, mitä kulloinkin pidetään tärkeinä. Koulutuksen rahoitusmallit ovat muuttumassa tulospohjaisiksi. Ammattikoulu kasvattaa osaa-

via työntekijöitä, jotka rautaisen ammattitaidon ohella kehittävät itseään yhä eteenpäin. Ammattikorkeakoulu kasvattaa reflektoivia esimiehiä, jotka hyödyntävät parhaita käytänteitä kehittäessään omaa työpaikkaansa. Yliopisto kasvattaa tulevaisuuden tekijöitä, jotka korostavat kaiken muuttuvuutta – heidän tulevia työpaikkojaan ja niihin sisältyviä tieto- ja taitotarpeita ei ole vielä edes olemassa. Tutkimalla yhteiskuntaa ja selvittämällä matkailun vaikutuksia osana yhteiskuntaa olemme mukana tekemässä tulevaisuutta ja lisäämässä alojen arvostusta. Matkailun monimuotoisuus ilmeneekin parhaiten kun me – alan ammattilaiset – puhumme ulkopuolisille yhden alan sijaan matkailualoista. Tällöin emme itse unohda työmme monia, arvokkaita ulottuvuuksia.

Johan R. Edelheim Lapin matkailuoppilaitos, Lapin AMK, ja Lapin yliopisto

5


FBTA:n Nordic Business Meeting

Yhteispohjoismaisena teemana matkahallinnon uudet rajat Suomen Liikematkayhdistyksen järjestämässä seminaarissa matkahallinnon ammattilaiset Suomesta, Ruotsista, Norjasta ja Tanskasta pohtivat tulevaisuuden haasteita.

Tehtaat kiinni, autot parkkiin Kiina kamppailee saasteita vastaan Kiinan nopea talouskasvu on kiihdyttänyt myös maan saasteongelman kasvua. Erityisesti Kiinan hiilikaivosteollisuus tunnetaan pahana ilmansaastuttajana. Erilaisia saasteskandaaleja tapahtuu yksi toisensa perään.

DUBAIN TURISTIVERO. Dubai otti maaliskuun lopulla käyttöönsä turistiveron, joka on noin kaksi euroa per yö 2-3 tähden hotelleissa, kolmisen euroa 4 tähden hotelleissa ja reilut neljä euroa viiden tähden hotelleissa.

Tanskan liikematkayhdistyksen DBTA:n edustajat Jens Liltorp Novo Nordiskilta ja Tanskan liikematkayhdistyksen toimitusjohtaja Anne Mette Berg vastaanottivat kokouspäivän päätteeksi konkreettisen viestikapulan FBTA:n puheenjohtaja Petra Metsolalta ja toiminnanjohtajalta Sari Viljamaalta, jonka kädessä näkyy tuo ihan konkreettinen budstikke.

kahallinnosta kirjoja kirjoittanut alan kansainvälinen tietäjä. Uusi Open Booking –konsepti herätti myös paljon kysymyksiä. Voiko se aidosti olla osa nykyisenlaista matkahallintoa? Miten varausten kontrolli järjestetään ja data hoidetaan yritysten taloushallinnon järjestelmiin? Käytäväpuheissa uumoiltiin myös jonkinlaista hybridimallia nykyisen käytännön ja puhtaan open booking -käytännön välimaastossa, kunhan teknologia ja järjestelmät saadaan kehitetyksi ajan tasalle. 150 henkeä keränneen tilaisuuden juontajaksi ja key-note speakeriksi oli saatu asiantunteva amerikkalainen Scott Gillespie, tClara –yhtiön osakas ja liikematkustuksesta ja mat-

VILSKETTÄ HELSINKI-VANTAALLA . Viime vuonna Finavian lentoasemien kautta Suomessa matkusti 19 012 375 matkustajaa. Se on noin 167 000 vähemmän kuin ennätysvuonna 2012. Helsinki-Vantaan matkustajamäärät sen sijaan kohosivat hieman, ollen 15,3 miljoonaa. Vaihtomatkustajien määrä Helsinki-Vantaalla nousi 5,8 % edellisestä vuodesta ollen 2,4 miljoonaa. VICTORIA’S SECRET TUOTTEITA SUOMEEN. Viking Line sekä Silja Line on tuoneet laivoilleen Victoria’s Secretin kauneudenhoitotuotteita. Tuotemerkki on erityisen tunnettu alusvaatteistaan, mutta myös kauneudenhoitotuotteet ovat kysyttyä tavaraa.

Eero Havia KOKOUKSEN teema oli ”New Frontiers of Managed Travel”, matkahallinnon uudet rajat. Päivän aikana valotettiin uutta käsitettä ”Managed Travel & Open Booking”, eri varauskanavissa tapahtuvaa liikematkakauppaa ja siihen liittyvää teknologiaa, yritysten tarvetta ja painetta hellittää matkustuspolitiikkaansa ja antaa lisää päätösmahdollisuuksia itse liikematkustajalle.

LYHYESTI

Kitkaa liikematkustuksessa? Päivän toisena teemana oli liikematkoihin liittyvä kitka, Travel Friction, tuottavuuden alentuminen tai jopa haluttomuus matkustaa sekä myös matkustukseen liittyvät terveystekijät. Puheenvuoroja käytti koko joukko alan asiantuntijoita ja lopuksi käytiin Scott Gillespien luotsaama paneelikeskustelu ”New Frontiers of Managed Travel”, panelisteina pohjoismaisten suuryhtiöiden matkahallinnosta vastaavat johtajat. Ensi vuonna Nordic Business Meetingin järjestää Tanskan liikematkayhdistys DBTA.

Pekingiä vaivaavat yhä pahenevat saasteongelmat.

PEKINGIN LISÄKSI myös mui-

den suurkaupunkien asukkaat ovat saaneet kärsiä monta päivää kestävistä savusumuista. Hiljattain Harbinin kaupunki jouduttiin käytännössä kokonaan sulkemaan tiheän savusumun peittäessä kaupungin taivaan useiden päivien ajaksi. Monista kaupoista hengityssuojaimet ovat loppuneet ja ihmiset ovat turvautuneet omatekoisiin suojiin.

Saastepitoisuuksien ollessa korkeimmillaan turvauduttaisiin tehtaiden pakkosulkemisiin ja kiellettäisiin kokonaan muualta tulevien autojen saapuminen kaupunkiin. Mikäli vakava saastetilanne jatkuisi vähintään kolme päivää peräkkäin, menisivät myös päiväkodit ja koulut kiinni ja 80 prosenttia valtion omistamista autoista joutuisi ajokieltoon.

Uusia rajoituksia

Maan maine vaakalaudalla

Viranomaiset ovat investoineet saasteidenvastaisiin projekteihin ja maan oikeusistuimilla on jopa lupa langettaa kuolemanrangaistuksia vakavista saastuttamisrikoksista. Myös likaisenharmaasta savusumustaan tunnettu pääkaupunki Peking on aloittanut uusia toimia tilanteen saamiseksi hallintaan. Nyt harkitaan autojen käyttörajoituksia taannoisten olympiakisojen tapaan, jolloin kaupungissa sai ajaa vuoropäivin joko parillisen tai parittoman rekisterinumeron omaavalla autolla.

Vastauksena kiinalaisten kasvavaan tyytymättömyyteen ympäristöasioiden hoidossa ja maan kansainvälisen maineen parantamiseksi Kiinan hallitus on ilmoittanut käyttävänsä seuraavien viiden vuoden aikana jopa parin sadan miljardin euron suuruisen summan investointeihin saastumista vastaan. Tämä lienee hyvä uutinen myös maassa vieraileville matkailijoille, joiden ei tulevaisuudessa ehkä tarvitse pakata omaa kaasunaamaria mukaan Kiinan-matkalleen.

VIRGIN CRUISES. Richard Branson lähtee mukaan kasvavaan risteilybisnekseen. Hän neuvottelee parhaillaan italialaisen ja saksalaisen varustamon kanssa alusten rakentamisesta. Suunnitelmien mukaan Virgin Cruises aloittaisi risteilyt vuonna 2019. ZÜRICHIN POP-UP TAIDEMUSEO. Zürichin liikekeskustassa, Bärengassella, jäi vuoden alussa tyhjilleen 7-kerroksinen toimistotalo. Se on tarkoitus purkaa elokuun lopulla, mutta siihen asti se toimii taidehallina. Esillä on niin tunnettujen kuin tuntemattomimpienkin valokuvaajien töitä. Töitään pääsee esittelemään lähes 50 valokuuvajaa, alemmissa kerroksissa on esillä tunnettujen taiteilijoiden, kuten Paolo Pellegrinin töitä. BAGANISSA MAJOITUSONGELMIA . Myanmarin yhdessä tärkeimmistä turistikohteista, Baganissa, on noussut ongelmia hotellien puutteen vuoksi. Samanaikaisesti maan hinta on noussut tähtitieteellisen korkeaksi ja asukkaat joutuvat muuttamaan muualle, kun maanomistajat myyvät omaisuuttaan. Baganissa on nyt 77 hotellia ja 7 hotellia rakenteilla. Yangonissa Shwedagon Pagodan läheisyydessä alkaa 5 tähden hotellin, ostoskeskuksen ja toimistorakennusten rakennusprojekti lähiaikoina. Kaupunkikuva muuttuu myös siellä hurjaa vauhtia. NETTISIVUILTA APUA MATKAAN. Matkailijoille on tarjolla useita verkkosivuja, jotka opastavat lähes kaikessa matkaan liittyvissä asioissa. Matkan teknistä toteuttamista helpottaa GateGuru, joka ei auta ainoastaan löytämään oikeaa lähtöporttia, vaan kertoo kunkin kentän tarjoamat palvelut kengänkiillottajaa myöten. Eri ilmastovyöhykkeillä matkustavat saavat apua sähköisestä vaatehuoneluettelosta Stylebook, joka auttaa heitä nopeasti valitsemaan oikean vaatetuksen ja värien koordinaation suuntautuipa matka minne tahansa.

41 MILJOONAA SYYTÄ OLLA MUKANA MATKAMESSUILLA! www.matkamessut.fi

Tutkimuksen mukaan Matkamessut luo lähitulevaisuuden matkavarauksia yli 41 miljoonalla eurolla. Tule ja ota oma osuutesi kävijöiden matkustamiseen sijoittamista euroista. 62 % tulee tutustumaan kotimaan kohteisiin 72 % ammattilaisikävijöistä osallistuu päätöksentekoon 77 % kertoo messujen vaikuttaneen tuleviin matkavarauksiin Matka 2015 tarjoaa erilaisia osallistumisvaihtoehtoja osastoista mainospaikkoihin. Autamme mielellämme sinua onnistumaan: Myyntipäällikkö Rea Sandström puh. 050 382 6469 rea.sandstrom@messukeskus.com

Myyntipäällikkö Marco Simonen puh. 040 450 3350 marco.simonen@messukeskus.com

15.–18.1.2015 Workshop Day 14.1. Messukeskus Helsinki

Toimeksiantaja:

PARTNERIMAA

www.egypt.travel

Yhteistyössä:

OIKEITA KOHTAAMISIA. AITOJA ELÄMYKSIÄ. KOSKETUS TULEVAISUUTEEN.

6

3 • 2014 APRIL


OBSERVER

Matkalla merenkulun alkulähteille

Oslo hurmaa upealla merimuseolla ja telakan tyylikkäällä taidetemppelillä Oslon vetonaulaksi on noussut kaupungin uusin museoilmestys Astrup Fearnley-museo. Yhä useampi matkailija löytääkin entiselle telakka-alueelle, Oslon vuonon suulle, wau-arkkitehtuurin ja huipputaiteen äärelle.

Anni ja Hilkka Kotkamaa, Oslo OSLON HERKKUIHIN kuuluu

kaupungin liepeillä sijaitseva merimuseoryväs: Kon-Tiki Museo, Norjan merimuseo, Viikinkilaivamuseo ja tutkimusmatkailija Nansenin museo. Merimuseoista tunnetuin on Kon-Tiki Museo, jonka johtajana toimii suomalainen Maja Bauge. Kun vielä näiden lisäksi käy Edward Munch museossa ja katsastaa Oslon upean uuden oopperatalon, niin jo on välillä vedettävä henkeä, vaikkapa hyvän norjalaisen kala-aterian äärellä.

Vaikuttavaa arkkitehtuuria Toissa vuonna avattua modernin taiteen Astrup Fearnley-museota ei vielä löydy kaikista oppaista, mutta sinne pääsee keskustasta kätevästi bussilla ja hyväjalkaiset voivat jopa kävellä. Käyntiin kannattaa varata koko päivä, sillä museon eri osastoilla on monta näyttelyä. Pihapiirissä voi tehdä raikkaan päiväkävelyn veistoksin somistetulla rantatöyräällä. Ensivaikutelma miljonääri Astrup Fearnleyn mukaan nimetystä museorakennuksesta on häkellyttävä. Kaikesta näkee, että öljyporhot ovat käyttäneet yksityiseen museoon runsaasti rahaa. Meheviin resursseihin on luojan kiitos liitetty pettämätön tyylin ja perinteen taju. Maailmankuulun italialaisen arkkitehti Renzo Pianon suunnittelema luomus nousee merestä ja halkeaa vuonon vesilaguuniin. Kahdessa osassa olevan rakennuksen välissä on komea veden yli ulottuva kulkusilta. Rakennuskompleksin puinen ulkolaudoitus saa toivomaan, että suomalaisessa puurakennusarkkitehtuurissa olisi samaa henkeä kuin tässä Norjan nykyaikaisessa komistuksessa. Jol-

Kon-Tiki lautta rakennettiin balsatukeista, jotka liitettiin yhteen köysillä. Kannelle tehtiin hytti bambusta. Rakentamisessa ei käytetty nykyajan materiaaleja eikä työvälineitä. Vain radiolaite ja USA:n armeijan muonapaketit kertovat, että kyseessä ei ollut 1500 vuotta sitten tehty matka Perusta Polynesian saarille.

Astrup Fearnleyn museon taide-elämys alkaa jo kadulla, rakennusta lähestyttäessä. Rakennuksen veistosmainen ulkokuori ja veden halkaisema muoto tervehtivät museovierasta jo ennen teräsovista sisäänkäyntiä.

lain ihmeen tavalla arkkitehtuurissa hohkaa myös paikan viikinkiaikainen merenkulkuhistoria. Liekö museon rohkeimmissa teoksissa myös ripaus paikan muinaishistoriaa, jolloin rantatörmällä mestattiin varkaita ja murhamiehiä.

Heyerdahlin hengessä Vuonna 1937 Thor Heyerdahl lähti Liv-vaimonsa kanssa Tyynellemerelle etsimään unelmapaikkaa, johon asettua asumaan. Se löytyi Polynesian saarilta, jossa alkuasukkaat, inkaintiaanit, kertoivat heidän esi-isänsä purjehtineet saarelle idästä Etelä-Amerikasta. Tiedemiesten mukaan väki oli tullut saarelle lännestä Aasian puolelta. Thor Heyerdal ei koskaan uskonut mitään ennen kuin näki omin silmin, joten hän halusi todistaa, että esi-isät ovat 1500 vuotta sitten purjehtineet saarille Etelä-Amerikasta balsapuisilla lautoilla. Hän suunnitteli ja rakennutti veneen paikallisesta materiaalista, yhdeksäs-

tä suuresta balsatukista, joiden paino oli höyhenenkevyt. Kansi rakennettiin bambusta ja sen päälle tehtiin makuuhytti. Hytti oli pienen pieni ja alus nipin napin merikelpoinen.

Sadan päivän matka Lautta pääsi liikkeelle huhtikuussa 1937 Perusta. Balsa kantoi kuin kantoikin vettä ja Kon-Tiki oli perillä Polynesian saarien koralliriutan laguuniin elokuussa, 101 päivän purjehduksen jälkeen. Kon-Tiki Museossa esillä oleva balsalautta on alkuperäinen. Ällistyttävän pientä alusta katsellessa voi vain ihmetellä, että se oli pysynyt kasassa koko pitkän matkan. Kon-Tiki tuotiin lopulta Tahitilta luotsiveneellä Osloon, jossa moista meren pieksemää romuläjää ei ollut kukaan vastaanottamassa. Miehistöön kuulunut Knut Haugland päätti kuitenkin korjata lautan ja näyttää sitä ihmisille pientä maksua vastaan. Vähitellen rahaa oli sen verran kasassa, että lautta korjattiin ja sen ympärille raken-

Norjalaiset kärjessä

JATKUU SIVULTA 3

Espanja suosituin ulkomaa Matkustus vastaajien kotimaissa oli viime vuonna vähentynyt viidellä prosentilla. 42 prosenttia vastaajista oli tehnyt kotimaan matkan. Matkustus Euroopan Unionissa vastaavasti nousi viidellä prosentilla. 38 prosenttia oli matkustanut muualle EU:n alueelle. Suosituimmat kohdemaat olivat suuruusjärjestyksessä Espanja, Ranska, Italia, Saksa ja Itävalta. Eurooppalaiset olivat varsin tyytyväisiä tekemiinsä lomamatkoihin. Valituksen matkaltaan teki neljä prosenttia. Niistä suurin osa koski majoitusta tai kuljetusta.

Sinivalkoinen Kreikka on yksi suomalaisten suosikkikohteista.

3 • 2014 HUHTIKUU

Kesäisessä Venetsiassa on tungosta.

Viime vuoden aikana noin 70 prosenttia eurooppalaisista oli tehnyt vähintään yhden yön yli kestävän lomamatkan. Ahkerimpia matkustajia ovat norjalaiset, joista yhdeksän kymmenestä oli lomaillut vuoden aikana. Alhaisinta matkustaminen oli Turkissa, jossa vain 44 prosenttia kan-

Jokainen museovieras, säätyyn katsomatta, pysähtyy museon sisäänkäynnissä olevan taideteoksen äärelle. Väki katsoo huolellisesti japanilaisen Takashi Murakamin kolmimetristä tyttöpatsasta, joka näyttää yleisölle paljasta takapuoltaan.

nettiin museo. Museosta tuli huippusuosittu ja se sai tukea jopa kuningas (nykyisen isoisä) Haakonilta, joka näytti sitä valtiovierailleen. Thor Heyerdahlin seikkailu tenhosi myös kirjana. Hänen kirjoittamansa Kon-Tikin tutkimusmatkasta kertova kirja käännettiin yli70 kielelle. Matkasta tehty dokumenttielokuva sai aikanaan Oscarin. Pysti on esillä museossa.

sasta oli tehnyt yöpymisen sisältävän matkan. Ylivoimaisesti yleisin syy matkalle lähtemättömyyteen oli vaikea taloudellinen tilanne. Vuoden 2014 osalta eurooppalaisten matkailun tasoon ei ole tiedossa suuria muutoksia. Alle neljä yötä kestävälle matkalle aikoo lähteä 33 prosenttia haastateltavista. 42 prosenttia aikoo tehdä 4-13 yön pituisen matkan ja 20 prosenttia lähteä yli 13 yötä kestävälle lomamatkalle.

Taivaan mailinkeruuohjelma YHDYSVALTAIN kansa menetti merkittävän visionäärin kun Sarah Palin ei pärjännyt presidentinvaaleissa silloin kun Barack Obama tehtävään valittiin. Entisellä Alaskan kuvernöörillä on kuitenkin edelleen visioita, vaikkei Valkoiseen Taloon päässytkään. Fox Newsin haastattelussa Mrs Palin kertoi pohtineensa Malaysia Airlinesin surullisen kuuluisan lennon MH 370 kohtaloa. Puhutaan terrorismista, puhutaan tulipalosta ohjaamossa, mutta vahvasti uskonnollisen teekutsuliikkeen entinen keulahahmo oli itse tullut siihen tulokseen, että kone on lentänyt liian korkealla ja juuttunut taivaaseen. Ystävämme Sarah myöntää, ettei ole ilmailun asiantuntija. Mutta sen hän tietää, että Jumala katsoo meitä siellä ylhäällä. Ja jokainenhan tietää, että kun on taivaaseen päässyt, niin sieltä ei pääse takaisin. Se selittäisi sen miksi koneen hylkyä ei ole löytynyt. Liberaalinen media antaa vain maallisia selityksiä MH 370:n katoamiselle, mutta Sarah Palinin mielestä median pitäisi kertoa totuus: kone lensi taivaaseen eikä tule sieltä takaisin. Tämä teoria on saanut hämmästyttävän vähän huomiota osakseen siihen nähden miten nerokkaan yksinkertainen se on. Mrs Palinin sanoin: mistä sitä tietää, etteikö taivaalla Malesian ja Vietnamin välillä olisi taivaan porttia? Tähän ei ole mitään lisättävää.

Ikkunapaikka tiesi ensimmäisenä suomalaismediana kertoa toisesta epäonnisesta malesialaistarinasta. Malesian Tukholman matkailutoimiston johtajan ankaran lastenkasvatuksen tarina on nyt löytänyt tiensä myös valtamediaan. Ystävämme Tukholmassa on sittemmin saanut 14 kuukauden vankeusrangaistuksen ja vaimonsa 10 kuukautta. Lasten kohtalosta ei ole tarkempaa tietoa. Ei siitäkään miten Sarah Palin on suhtautunut tähän vakavaan tapaukseen. Vanhempi matkailuväki Suomessakin puhuu sitkeästi lentoyhtiöiden mailinkeruuohjelmista alkuperäisen amerikkalaisen esikuvan mukaan. Tavalliset kaduntallaajat puhuvat pisteidenkeruuohjelmista, sillä yhteys matkan pituuden ja bonusmailien välillä on jo kauan sitten hävinnyt. Itse asiassa täällä Euroopassa on vaan opittu se, että halvasta lennosta ei tule juurikaan pisteitä. Nyt kuitenkin Delta Airlines lanseeraa suurena uutuutena uuden mailinkeruuohjelman, joka kallistaa vaakakupin entistä voimakkaammin lyhyiden lentomatkojen kalliiden lentolippujen suosimisen suuntaan. Sen lisäksi järjestelmä suosii lentämistä vähemmän suosituilla reiteillä ja jopa vähän rankaisee ruuhkaisilla reiteillä lentävää mailienkerääjää, vaikka maksaisikin lennostaan hyvän hinnan. Muutos on amerikkalaisittain dramaattinen, eurooppalaisittain ehkä enintään merkille pantava. Ennen kaikkea se kertoo siitä, että vuosikymmenten ikäinen mailien tai pisteiden keruu kaipaa tuuletusta. Nykytekniikalla kaikki on mahdollista. Taivaallisista aterioistamme vastaava Finncatering siirtyy puolentoista vuoden viiveellä vihdoin Lufthansan omistamalle LSG:lle. Kaupan piti toteutua jo aikoja sitten, mutta Lufthansan silloiset Vaikeudet lykkäsivät kauppaa. Nyt se siis toteutuu. Tässä välissä yhtiön myynti lentoliikenteen ulkopuolisille asiakkaille on kaksinkertaistunut. Silti Finnair ilmoittaa, että kaupalla ei ole vaikutuksia yhtiön vuoden 2014 tulokseen. Miksi sitten myytiin? Ilmeisestikin siksi, että myynti on osa Finnairin rakennemuutosta, jossa yhtiö keskittyy ydinliiketoimintaansa, eli lentoliikenteeseen. Tai siksi, että näin sovittiin jo silloin syyskesällä 2012. Mene ja tiedä. Finnairin ydinliiketoiminnan ulkopuolinen matkatoimisto- ja matkanjärjestäjäliiketoiminta taas ei ole viime vuosina kasvanut edes cateringin tahdissa. Liikematkatoimistojen kohdalla korjausliikkeeseen on jo ryhdytty ja siitä onkin tässä lehdessä jo kirjoitettu enemmän kuin tarpeeksi, mutta matkanjärjestäjätoiminnan kohdalla sarkaa on vielä kyntämättä. Vuosikymmenten ajan seuramatkatoiminnan kirkkaana tähtenä loistanut Aurinkomatkat on menettänyt markkinajohtajan valtikkansa Finnmatkoille. Observerin Hyvä Ystävä muistelee, että vuosina 2000-2010 Aurinkomatkat kehräsi voittoa Finnairille noin sata miljoonaa euroa. Viime vuosina Aurinkomatkat on markkinaosuuden menetyksen ja sisaryhtiöiden vapaa-ajanmatkojen epäonnistuneen haltuunoton myötä tehnyt lähinnä tappiota. Samaa laskevaa käyrää osoittaa Finnairin lomalentojen kysyntä. Niitä eivät nimittäin kysy enää juuri muut kuin Aurinkomatkat. Nyt mennään muiden yhtiöiden Dreamlinereilla Mombasaan. Sic transit gloria mundi. Siihen nähden miten pelottavat ovat jäljet, on varsin vähän keskusteltu siitä mikä oli johtokunnan matkatoimistoasioista vastanneen jäsenen osuus tapahtuneeseen. Se saattaa tosin olla liian myöhäistä. Vahinko on jo tapahtunut. Työ- ja elinkeinoministeriö tilasi raportin Suomen matkailun tulevaisuuden näkymistä. Raportti on oikein hyvä ja sivujakin on puolensataa. Raportin mukaan erilaisten tulevaisuuksien hahmottaminen ja yllättäviin tapahtumiin varautuminen edistävät aktiivista tulevaisuuteen vaikuttamista. Jep. Onko tulevaisuuksia useita? Miten vaikutamme tulevaisuuteen? Menee vähän Sarah Palinin oppien puolelle, mutta menköön. Raportin sisällöntuotantoon osallistui myös Matkailun kansallisen ennakointiverkoston jäseniä, muun muassa skenaariotyöpajassa viime marraskuussa. Joku on nähnyt paljon vaivaa sen eteen, ettei tähän työpajaan osunut ainoatakaan matkailualan yritystä, pelkkiä virkamiehiä. Onneksi sentään Ilmatieteen laitos oli edustettuna. Jos vaikka taivaalla…

Biarritzin rannoille pääsee Finnairin suorilla lennoilla.

Nimimerkki Observer on matkailualan taustavaikuttaja, joka kriittisesti kommentoi alamme ilmiöitä. Observerin kannanottojen ei tarvitse noudattaa lehden yleistä linjaa.

7


Opiskelijayhteistyö kantaa hedelmää

Paikallinen aktiivisuus on tärkeää

Matka-Vekka panostaa vastuullisuuteen

Kongressin saaminen Suomeen vaatii paljon myyntiponnisteluja

Matkatoimisto Matka-Vekka on tehnyt jo muutaman vuoden yhteistyötä espoolaisen Laurea –ammattikorkeakoulun kanssa muun muassa vierailevien puhujien muodossa. Laurean opiskelijoilta lähti aloite olla tutkimuskohteena vastuullisuuden tiimoilta matkanjärjestäjän ja matkatoimiston roolissa. Opiskelijoiden tehtävänä oli ideoida vastuullisuuden kehittämistä Matka-Vekan näkökulmasta niin, että kestävän kehityksen periaatteet otetaan huomioon yrityksen toiminnassa käytännön tasolla. Esa Aalto KESTÄVÄSTÄ kehityksestä on tullut yhä isompi osa yritysten arkea. Sen avulla pyritään takaamaan ympäristön, ihmisten ja talouden hyvinvointi tulevaisuudessa. Monilla yrityksillä on omat vastuullisuusohjelmat, joiden avulla pyritään varmistamaan kestävän kehityksen onnistuminen yrityksessä. Avoimuus, läpinäkyvyys sekä ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti vastuullinen toiminta voivat nostaa myös yrityksen arvoa asiakkaan silmissä. ”Opiskelijoiden toteuttaman projektin tarkoituksena oli löytää kehittämisehdotuksia Matka-Vekan kestävän kehityksen ohjelmaan ja tiedotukseen. Opiskelijat löysivätkin monia hyviä ideoita, jotka varmasti olisivat hyödyllisiä muillekin alalle työskenteleville”, kertoo projektia johtanut lehtori Ruusa Tanhuanpää Laurea-ammattikorkeakoulusta.

Konkreettisia tuloksia Matka-Vekassa oltiin jo itsekin mietitty, miten vastuullisuudesta viestitään, vaikka työtä on sen eteen jonkin verran talossa tehtykin. ”Iloksemme opiskelijat olivat todella innokkaita syventymään aiheeseen”, sanoo Matka-Vekan kaupallinen johtaja Minna Tuorila. Opiskelijoiden projektiryhmät kävivät Matka-Vekan pääkonttorissa Vantaalla parikin kertaa haastattelemassa yhtiön

Kansainväliset kokoukset, kongressit ja yritystapahtumat ovat maailmalla haluttua ja kilpailtua tavaraa. Kongressivieras jättää tilastojen mukaan tapahtumapaikalle viisi kertaa enemmän rahaa kuin tavallinen matkailija. Suomen maine kongressijärjestäjänä on korkealla. Esa Aalto FINLAND CONVENTION BUREAU

Opiskelijaryhmän keskellä töitä tuomaroimassa olivat Matka-Vekan eSales Manager Sami Nenonen ja kaupallinen johtaja Minna Tuorila sekä Reilun matkailun yhdistyksen puheenjohtaja Julia Jänis.

Laurean opiskelijaryhmä työstämässä tehtävänantoa. Vasemmalta Anniina Joutsen, Emma Mouhu, Henriikka Konki, Hanna Alve ja Sarianna Katainen. Kyseisen ryhmän tuotos valittiin projektin parhaaksi. Takana seisomassa lehtori Ruusa Tanhuanpää.

tuotanto-osastoa ja myynti-ihmisiä. He tekivät paljon vertailuja eri toimijoiden kesken, jopa ulkomaita myöten. Tuloksena oli konkreettisia ehdotuksia, miten Matka-Vekka voisi kehittää vastuullisuustyötään. Kun raportit ja esitykset oli saatu valmiiksi, ne esiteltiin Matka-Vekan edustajille. Konkreettisia kehitysehdotuksia saatiin muun muassa henkilökunnan kouluttamiseen ja motivointiin, yhteistyökumppanitoimintaan, vastuullisuuteen toimistossa ja asiakasviestintään.

Valmiita hyödynnettäväksi ”Olimme myönteisesti yllättyneitä esitysten laadukkuudes-

ta, esitystavoista ja tietenkin sisällöstä”, Minna Tuorila kertoo. ”Saimme muun muassa valmiita tekstejä nettisivustollemme. Tulemme hyödyntämään niitä kevään aikana, kunhan uuden verkkokauppamme toiminnallisuudet saadaan kuntoon. Myös asiakkaille ja yhteistyökumppaneillemme saimme valmiita muistilistoja, miten lomallakin voi ottaa vastuullisuusasiat huomioon”.

Yhteistyö tärkeää Bonuksena Matka-Vekka sai Laurean opiskelijoista myös osaavaa, innostunutta ja ahkeraa työvoimaa matkamessuosastolleen. ”Näen että oppilaitosyhteistyö on meille äärimmäisen tärkeää, jotta oppilaat saavat oikean käsityksen alasta, jota opiskelevat. Varmasti yhteistyömme jatkuu tulevaisuudessakin. Olemme keskustelleet lopputyön aiheista ja tarjosimme yhdelle oppilaalle myös harjoittelupaikan. Haluamme tietysti myös kuulla opiskelijoiden näkemyksiä ja ajatuksia, jotta osaamme olla entistä houkuttelevampi työnantaja”, Minna Tuorila päättää.

(FCB) pyrkii luomaan kuvaa Suomesta vetovoimaisena kongressien ja yritystapahtumien pitopaikkana. Se auttaa tapahtumien hakemisessa Suomeen yhteistyössä kaupunkien omien kongressitoimistojen ja matkailuelinkeinon kanssa. Vuodesta 2011 lähtien FCB on toiminut Matkailun edistämiskeskuksen sateenvarjon alla.

Markkinointia ja myyräntyötä Markkinointia toteutetaan osallistumalla tärkeimpiin alan tapahtumiin, messuille, workshopeihin ja tapaamisiin eri puolilla Eurooppaa. Alan kattojärjestöt ovat myös tärkeä osa FCB:n kansainvälistä verkostoa. ”Työhön kuuluu myös paljon suoraan kansainvälisten järjestöjen kontaktointia ja hiljaista `myyräntyötä´, useinhan päätökset kongressipaikoista tehdään jo vuosia etukäteen. Useimmiten päätökset kohteesta tekee järjestön hallitus, mutta joskus niihin voi vaikuttaa huomattavasti yksikin vaikutusvaltainen henkilö”, kertoo FCB:ssä kongressimarkkinoinnista vastaava markkinointisuunnittelija Jaana Koivistoinen.

Huippuvuosi 2013 FCB myös vastaa tapahtumien tilastoinnista. Vuositasolla Suomessa järjestetään yli 400 kansainvälistä kokousta, jotka keräävät yhteensä noin 60 tuhatta osanottajaa. ”Vuonna 2012 teimme kaikkien aikojen osallistujaennätyksen - 635 kongressia ja 77 tuhatta osallistujaa”, Jaana kertoo. Vuoden 2013 luvut kertovat puolestaan historian parhaasta vuodesta kongressien määrässä mitattuna. Viime vuonna Suomessa järjestettiin 663 kansainvälistä kongres-

Finland Convention Bureaun markkinointisuunnittelija Jaana Koivistoinen ja kongressipäällikkö Leena Sipilä.

sia, jotka keräsivät yhteensä yli 71 tuhatta osanottajaa. Tyypillisimmillään kansainvälisen tapahtuman koko liikkuu 150-500 osallistujassa. Kongressivieraiden arvioidaan jättävän kokouspaikkakunnalle jopa 5-6 kertaa enemmän rahaa tavalliseen turistiin verrattuna. Vuonna 2013 tehdyn tutkimuksen mukaan jokainen kongressikävijä käytti rahaa matkat mukaan luettuna 356 euroa päivässä. Yhteensä kongressimatkailu tuotti Suomelle viime vuonna 117 miljoonaa euroa, edellisessä tutkimuksessa vuodelta 2010 luku oli 72 miljoonaa euroa. Kasvua neljässä vuodessa oli peräti 63 prosenttia.

Kilpailu kiristyy Suomi on useana vuonna kivunnut maailman 20 suosituimman kongressimaan joukkoon, mutta kilpailu meetings industry-alalla kiristyy. Aasian ja Lähi-idän maat satsaavat uusiin valtaviin kongressikeskuksiin ja houkuttelevat nyt kokousjärjestäjiä monenlaisilla täkyillä. Ilmaisia kokouspaikkoja, markkinointirahaa ja muitakin taloudellisia etuja voi olla tarjolla. Kokouspaikan valinnassa myös maan maine vaikuttaa. ”Ennen Suomea pidettiin kylmänä, kaukaisena ja kalliina. Tätä ei nykyään enää kuule. Suomes-

sa homma toimii ja järjestäjillä on hyvä ”host spirit”, sanovat ammattilaiset ja kongressijärjestäjät. Suomen etuina ovat myös puhtaus, luonto ja turvallisuus. Monille positiivinen yllätys ovat olleet suomalaiset ihmiset. Meitä on pieni porukka ja kaikki tuntevat toisensa. Vahvuuksiamme ovat myös hyvät yhteydet Eurooppaan ja Aasiaan”, listaa FCB:n kongressipäällikkö Leena Sipilä. ”Myös Venäjän läheisyys tuo plussaa. Mistä muualta pääsee junalla muutamassa tunnissa Pietariin?” ”Vaikka tieteellisen kongressin perusta onkin tieteen teossa, niin usein kysytään, mitä hauskaa Suomessa sitten voi tehdä? Oheisohjelmalla onkin hyvin tärkeä merkitys tapahtuman onnistumiseen. Tässä peräänkuulutankin järjestäjiltä enemmän rohkeutta ja luovuutta”, Leena sanoo.

Oma aktiivisuus tärkeää ”Moni suomalainen on jäsenenä jossain järjestössä, jolla on kansainvälistä toimintaa ja tapahtumia. Olkaa rohkeita ja toimikaa, kutsukaa oman alanne kansainvälinen tapahtuma Suomeen. Jos ette tiedä mistä aloittaa, neuvoja saa meiltä sekä paikallisilta kongressitoimistoilta. Autamme alkuun tarvittaessa ihan kädestä pitäen”, Leena vakuuttaa.

Varustamolle kahdeksan uutta alusta

Costa Cruises aloittaa risteilijöiden Dream-kauden Costa Cruisen ensimmäinen Dream-luokan alus, Costa Diadema, aloittaa Välimeren risteilyt lokakuussa. Loput seitsemän Dream-luokan risteilijää valmistuu liikenteeseen vuoden 2016 loppuun mennessä.

Japaniin enemmän kuin koskaan Kotimaan verkostomme ja laajeneva yhteistyömme Finnairin ja British Airwaysin kanssa tuo enemmän joustavuutta unelmamatkasi suunnitteluun. Päivittäinen suora lento Helsinki–Tokio uudella Dreamliner-koneella. www.nl.jal.com/en

8

COSTA CRUISEN uudet Dream

-luokan alukset tehdään eurooppalaiseen makuun. Sisustus on hillitty ja elegantti. Pääpaino on kulinaristisissa nautinnoissa, korkeatasoisessa viihteessä, hyvinvointipalveluissa sekä henkilökunnan ensiluokkaisessa palvelussa.

Tilaa rentoutumiselle Costa Diadema tarjoaa monipuoliset hyvinvointipalvelut. Merihenkinen Samsara-kylpylä levittäytyy neljään kerrokseen ja sille on annettu tilaa runsaat 7 800 neliötä. Sinne mahtuu ensiluokkainen kuntokeskus, saunat, höyrysaunat, thalassoterapia-altaat ja jacuzzit. Tarjolla on yli sata erilaista hoitoa ja hierontaa. Aluksella on useita uima-allasalueita allasbaareineen, ostospromenadi putiikkeineen ja muotiliikkeineen, urheilukenttä, 2-kerroksinen viihdekeskus video- ja laserpeleineen, Formula-simulaattori ja 4D-elokuvateatteri.

Vaihtoehtoja nautinnoille

Kaikki Costa Cruisen risteilyt ovat all-inclusive risteilyjä, joihin sisältyy aterioiden lisäksi kaikki juomat.

Costa Diadema tarjoilee Välimeren herkullisia makuja seitsemässä eri ravintolassa. Aluksella on myös 15 baaria, kahvilaa, viini-baaria, kasino, disko ja 2000 hengen upea 3-kerroksinen show-teatteri. Costa DiadeCosta Diadema aloittaa risteilyt lokakuussa. maan mahtuu 4800 matkustajaa. Costa Cruisea edustaa Suomessa ATC/ Loistoristeilyt. Sillä Välimerellä ympäri vuoden on suomenkielinen matkanjohtaja mukana monilla risteilyillä ja se tarjoaa 24/7 puhelinpalCosta Diadema risteilee Välimevelun kaikille matkustajilleen. rellä ympäri vuoden. Viikon risLoistoristeilyltä voi ostaa joko teily lähtee Italian Savonasta, koko paketin lentoineen, tai jälmistä se jatkaa Ranskan Marleenmyyjä voi paketoida lennot seilleen, Espanjan Barcelonaan ja mahdolliset maapalvelut itse. ja Palma de Mallorcalle palatakLisätietoa osoitteesta loistoseen Italian Savonaan Napolin ja risteilyt.fi. la Spezian kautta.

3 • 2014 APRIL


Königssee, Saksa

LEVÄNNEENÄ AUTOLOMALLE SAKSAAN

Lisätietoja: finnlines.com, passenger@finnlines.com tai puh. 010 343 4500 (8,35 snt/puh. + 6,00 snt/min lankaverkosta tai 17,17 snt/min matkapuhelinverkosta)

Ikkunapaikka 277x94 huhtikuu.indd 1

Strömmasta tuli Gray Line-partneri Strömma on liittynyt jäseneksi maailman suurimpaan kiertoajeluja järjestävään Gray Line-verkostoon. Kumppanuuden myötä Strömma on saanut lisenssin toimia kaikissa Pohjoismaissa. KÄYTÄNNÖSSÄ jäsenyys tarkoittaa sitä, että Strömman kiertoajelut ja elämykset Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa ovat varattavissa Gray Linen kautta ympäri maailmaa. Jäsenyyden myötä Strömma-ryhmän tarjonta on saatavilla myös maailman suurimpien matkailualan verkkokauppojen kautta kuten Expedia.com ja Orbitz. com -sivustoilta. Gray Line tuotemerkki “the Blue Diamond” tulee pian koristamaan kaikkia Strömma-ryhmän laivoja ja linja-autoja yhdessä jo käytössä olevien tavaramerkkien kanssa. Strömma Finland tuottaa tekemistä ja elämyksiä Helsingissä. Yhtiön kiertoajelubussit lähtevät päivittäin Esplanadin puistosta ja kesäisin se järjestää saaristoristeilyjä Helsingin edustalla sekä Hop On Hop Off -kiertoajeluita. Strömmalta saa myös monia etuja tarjoavan Helsinki Card-kaupunkikortin.

Tunnettu tuotemerkki Gray Line on kansainvälisesti tunnettu verkosto, joka perustettiin yli 100 sitten. Gray Line tarjoaa kiertoajeluja, kuljetuksia, päiväretkiä ja nähtävyyksiä yli 700 kohteessa ympäri maailmaa. Verkostoista on tähän asti puuttunut pohjoismainen yhteistyökumppani. Lisätietoja Gray Line -verkostosta grayline. com ja Strömmasta osoitteesta strömma.fi.

Suomen Europcar osti Norjan Europcarin Suomen Europcarin lisenssinhaltijan omistava High Point Oy on ostanut koko Norjan Europcarin liiketoiminnan. HIGH POINT -KONSERNISTA tulee

kaupan myötä merkittävä toimija autovuokrauksessa, kun konsernin autokalusto kasvaa yli 3000 autoon ja tulevan vuoden budjetoitu liikevaihto 50 miljoonaan euroon. ”Laajentuminen Suomen ulkopuolelle oli lähes ainut mahdollisuus kasvaa. Kotimaan markkinat ovat jakautuneet brändien kesken jo aikapäivää sitten, eikä ostettavaa kotimaassa juuri ole”, toteaa High Point oy:n hallituksen puheenjohtaja Matti Holopainen. Hänen mukaansa kynnystä ulkomaille laajentumiseen madalsi myös Europcarin toimintatapojen hyvä tuntemus. Suomen Europcar on kansainvälisen Europcarin pitkäaikaisin franchising maa.

Tuplasti Suomi Norjalaisyhtiön palveluksessa on noin 110 henkilöä ja se oli markkinoiden kolmanneksi suurin toimija Norjassa viime vuonna noin 230 miljoonan kruunun liikevaihdollaan. Norjan autovuokrausmarkkinoiden koko on liikevaihdoltaan ja autokalustoltaan noin kaksi kertaa Suomen suuruinen.

Sijaisautojen suosio Suomessa Europcar toimii yli 30

3 • 2014 HUHTIKUU

St Peter Linelle oma myymälä Neljä vuotta Suomeen liikennöinyt St Peter Line avaa oman myymälän Helsingin paraatipaikalle, kauppatorin laidalle. Palvelupisteestä saa myös tietoa Pietarista. TOUKOKUUN ALUSSA avataan

Mantan patsaan kupeeseen, UPM:n taloon, St Peter Linen myymälä. Sen yhteyteen tulee myös Pietarin turistitoimiston infopiste, mistä saa tietoa Pietarin nähtävyyksistä ja tapahtumista.

Strömman kaupunkikiertoajelut löytyvät kohta myös Gray Linen sivuilta.

paikkakunnalla ja sen palveluksessa on 200 henkilöä. Europcarin lisenssinhaltija Suomessa on High Point-konsernin tytäryhtiö Interrent Oy. Yhtiö on Suomen suurin autovuokraamo liikevaihdolla mitattuna. ”Sijaisautosegmentti on autovuokraamoille hyvin merkittävä osa kokonaismyyntiä. Sijaisautot näyttelevät autovuokraamoilla n. 30% osuutta kokonaismyynnistä”, kertoo Europcarin myyntijohtaja Timo Keskinen. Kotimaisten asiakkaiden osuus kaikista autovuokrauksista on 68%. ”Taloudellisesti haastavina aikoina, autonvuokrauksen kiinteitä kuluja alentavat ratkaisut ovat entistä houkuttelevampia asiakkaille. Asiakkaan ei tarvitse tinkiä tehdyistä työsuoritteista, jos hän muuttaa hieman käyttäytymistään ja etsii taloudellisesti edullisempia ratkaisuja esimerkiksi kotimaan liikkumisen osalta. Samoin on mahdollisuus siirtää oman yrityksensä autokulurakennetta kiinteistä kuluista tapauskohtaisesti veloitettaviin muuttuviin kuluihin ja näin asiakas ei joudu maksamaan seisovista autoista. Näiden kustannustehokkaiden tuotteiden ansiosta autonvuokrausala on pystynyt kohtuullisesti pitämään asemansa”, kertoo Keskinen.

31.3.2014 12:01:48

Matkustajamäärät Pietariin nousussa

Teemaristeilyjä Varustamo tuo markkinoille uusia teemaristeilyjä. ”Monet ihmiset ovat kiinnostuneista mm. sotahistoriasta. Aloitamme teemaristeilyt sillä aiheella ja kehittelemme koko ajan lisää”, kertoo yhtiö pääjohtaja Sergei Kotenev. ”Meillä on ihan näinä päivinä myös juhlan aihetta. Olemme pian kuljettaneet kaksi miljoonaa matkustajaa aluksillamme”, hän iloitsee. ”Pietarin ja Helsingin välisessä liikenteessä noin 55% matkustajista on venäläisiä ja 45% muun maalaisia, suurin osa suomalaisia.”

Maaliskuussa alkanut uusi risteilykausi näyttää hyvältä, kertoivat St Peter Linen Suomen toimitusjohtaja Roland Forssell, terminaalipäällikkö Sirje Kaivola ja myynti- ja markkinointikoordinaattori Katja Lindqvist.

ostaminen. Alus on kulkenut työnimellä Princess Olga, mutta taloudellisen tilanteen takia uuden aluksen hankinta on vielä jäissä. Alusta on suunniteltu Saksan liikenteeseen.

Aikansa edistyksellisin autolautta Finnjet sai oman postimerkin Itella Posti julkaisi maaliskuussa pienoisarkin, jonka kaksi postimerkkiä kuvaavat legendaarista autolautta Finnjetiä. GRAAFIKKO Klaus Welpin suunnittelema Finnjet-pienoisarkki päättää Postin yhteispohjoismaisen Merellinen Pohjola-julkaisusarjan.

Finnjetiä aikoinaan operoinut Finnlines järjesti postimerkin julkaisun kunniaksi brunssitilaisuuden. Kuvassa Finnlinesin matkustajaliikenteen myynti-, markkinointi-, tuotanto- ja laivapalvelutiimi, takarivissä Kaj Takolander, Taina Jammeh, Kai Knocke ja Marko Grönfors, eturivissä Päivi Toivanen, Krista Orvomaa, Marianne Sinkkonen ja Minna Ristolainen.

Finnjet aloitti liikenteen Helsingin ja Travemünden välillä vuonna 1977 ja oli Itämeren liikenteessä aina vuoteen 2008 asti. Se oli tekniikkansa puolesta aikansa edistyksellisin autolautta. Se oli tuolloin myös maailman suurin matkustaja-autolautta monilla eri mittareilla – muun muassa paino, pituus, kapasiteetti ja nopeus – mitattuna. Matkustusmukavuudeltaankin Finnjet ylsi omaan luokkaansa. Kaikille matkustajille oli kansipaikkojen sijaan omat hytit. Matkalla nautittiin notkuvista buffet-pöydistä ja monipuolisesta viihdeohjelmasta. Finnjet ehti kuljettaa liikennöintiaikanaan yli viisi miljoonaa matkustajaa.

Kolmas alus Yhtiöllä on pitkään ollut suunnitteilla kolmannen aluksen

Nostalgiamatka Chicagoon Chicagolainen Pullman Rail Journeys aloittaa nostalgiset junamatkat New Yorkin ja Chicagon välillä. Sieltä matkaa voi jatkaa myös New Orleansiin.

YÖN YLI KESTÄVIEN junamatkojen tarkoitus on elvyttää rautatiematkustamisen perinteitä ja palauttaa mieliin junien kultakausi. Matkustajat voivat nauttia sadan vuoden takaisesta ylellisyydestä pikkutarkasti restauroiduissa vanhoissa junissa. Matkansa varrella he pääsevät maistelemaan alkuperäisten reseptien mukaisia herkkuja mutta nauttivat myös nykyajan mukavuuksista, mm. Wifistä. Yhdensuuntaisen New YorkChicago all-inclusive matkan hinta alkaa 500 dollarista, Chicago-New Orleans alkaen noin 800 dollaria.

Lisätietoa travelpullman.com.

A T O – I T S O N N OTA RE

. E G N LOU d et , ivän leh dialla. Pä n et , la lu in o F s ekä i m/s tarjoilut ukavast t m a a t e a k n a t a u s u m /s t ja at k u een 18 € suolaise a p aa n m s y L o u ng iyhteys, ä u u te e n t t ä t u p e t n s n ä u n t ä o u T . Sis ngat t hintaan aikka, la pun . 18.45. isältyvä istumap s t matkali t e e s e it k k rv 12.00 ja o a t v i ir s v k ä ja lsinkiin is e L H . a ta viinit n s a u t llinn o n o s t et 5.30 – Ta ennakko 8.30 ja 1 a päivä naan jok in ll a T tä Helsingis

eckeroline.fi N I M E S TÄ Ä N H U O L I M AT TA S U O M A L A I N E N

9


Select Collection julkisti uuden esitteensä juhlavasti

Lähialuematkojen Solovisa helpottaa viisumin hankintaa

Select Collection julkisti 2014-15 matkahakemistonsa. Lähes 500-sivuisesta esitteestä löytyy loisteliaita lomakohteita ja –hotelleja eri puolilta maailmaa.

Matkatoimisto Lähialuematkat julkaisi alkuvuodesta viisumihallintaan tarkoitetun Solovisa-sovelluksensa.

Eero Havia SELECT COLLECTION julkisti uuden kaksi vuotta voimassa olevan matkahakemistonsa Helsingin Kalastajatorpalla. Select oli kutsunut paikalle yli 250 kanta-asiakastaan sekä koko joukon yhteistyökumppaneitaan, jotka alkuillan work-shopissa saivat esitellä tuotteitaan. Illan aikana järjestettiin myös hyväntekeväisyyshuutokauppa Uuden Lastensairaalan hyväksi. Yhteistyökumppanit, hotellit olivat lahjoittaneet tuotteitaan tai makupaloja niistä, jotka huutokaupattiin läsnäolijoille.

Viisi toimistoa ”Keskeiset kolme vahvuuttamme ovat osaaminen, palvelu ja sopimuksemme, joita olemme hioneet eri palvelutuottajien kanssa jo 22 vuotta”, sanoo Select Collectionin suomalaistaustainen perustaja ja omistaja Leija Graf. Yhtiöllä on nykyisin viisi toimistoa: Tukholma, Oslo ja Stavanger, Helsinki sekä Lontoon Mayfair. Näissä 35 haute couture –matkoihin perehtynyttä ammattilaista aikaansaa n. 30 miljoonan euron vuotuisen liikevaihdon. Leija Graf uskoo yksilölliseen palveluun. ”Me autamme asiakastamme myös silloin, kun jotain yllättävää sattuu matkalla”, sanoo Leija Graf. ”Mr. Internetille voi näet hädän hetkellä olla hieman vaikeampi soittaa!” Kiinteitä lähtöpäiviä tai hintatietoja ei Selectin hakuteoksesta edelleenkään löydy. Se antaa ideat ja matkat räätälöidään

Tarmokkaat liikenaiset Leija Graf ja Anne Berner saivat kokoon Select Collection -huutokaupassa alle tunnissa 40 100 euroa Uuden Lastensairaalan rakennusrahastoon.

henkilökohtaisessa myyntitapaamisessa. Sama esiteversio palvelee kaikilla Selectin markkinapaikoilla Pohjoismaissa ja Englannissa. Siksi se on julkaistu englannin kielellä.

Hyvän asian puolesta Kalastajatorpan huutokaupassa muutamassa kymmenessä minuutissa meklarina toiminut TV:stä tuttu Heikki Paasonen kokosi 40 100 euroa hankkeelle, mutta Anne Berner saattoi julkistaa tilaisuudessa myös merkittävän yksityishenkilön lahjoituksen huutokaupan ulkopuolella. Pankkiiri- ja jalkapallomies Ari Lahti lahjoitti lastensairaalahankkeeseen summan, joka ylitti 100 000 euroa. ”Tavoitteestamme 30 miljoonasta eurosta on jo 22 miljoonaa koossa”, sanoi Anne Berner. ”Loput on saatava kokoon siten, että rakennusprojekti valmistuu ennen Suomen 100-vuotista itsenäisyyspäivää 6. joulukuuta 2017.”

SE ON SELAINPOHJAINEN työkalu yrityksille ja organisaatioille, joiden kansainvälinen liiketoiminta edellyttää jatkuvaa ja säännöllistä kohdemaan viisumin hankintaa. ”Solovisasta löytää kaikki tarpeelliset tiedot viisuminhankintaan liittyvistä asioista yhdestä paikasta. Siellä voi täyttää viisumihakemuksen ja seurata viisuminhankintaprosessin etenemistä reaaliajassa. Sieltä saa myös erilaiset historiatiedot ja raportit matkahallintaa sujuvoittamaan ja kehittämään”, kertoo Lähialuematkojen myynti- ja markkinointijohtaja Maarit Haavisto-Koskinen.

Palvelua kaikille ”Venäjän konsulaatin mukaan olemme Venäjän viisumeiden välittäjänä markkinajohtaja Suomessa. Venäjän lisäksi hoidamme kutsut ja viisumit muun muassa Kiinaan, Kazakhstaniin, Valko-Venäjälle, Mongoliaan ja Intiaan. Tarpeen mukaan hoituvat viisumit myös muihin maihin, oli sitten kyseessä työ- tai vapaa-ajan matka, opiskelu tai pikaviisumi”, Maarit Haavisto-Koskinen sanoo. Yrityksen asiakkaina ovat sekä suuret että pk-yritykset, ei-kaupalliset organisaatiot, muut matkatoimistot sekä myös yksityishenkilöt.

Sibeliusta keskipäivään Helsingin Musiikkitalossa voi nauttia Sibeliuksen sävellyksistä joka kesäpäivä. KESÄLLÄ, 17.6.–8.8., joka päivä

kello 12 soi Helsingin Musiikkitalossa Sibelius. 45 minuutin konsertissa kaksi pianistia esittävät Sibeliuksen Karelia-sarjan Intermezzon, Valse Tristen ja Finlandian. Konsertin alussa juontaja kertoo esitettävistä kappaleista ja konsertin aikana valkokankaille heijastetaan Erik Bruunin grafiikkaa ja kuvia Suomesta. Erik Bruun tunnetaan mm. Finnairille tekemistään 90-vuotisjulisteista. Liput Sibelius Finland Experienceen maksavat 37 euroa. Konsertin päätteeksi kuulijoille tarjotaan lähtömalja ja jaetaan CD, jossa kuullut kappaleet esittävät huippupianistit sekä Sibelius-Akatemian professori Erik T. Tawaststjerna ja vaimonsa Hui-Ying Liu.

Sibeliuksen musiikista pääsee nauttimaan kesällä joka päivä. Projektissa ovat olleet mukana vasemmalta Helsingin Musiikkitalon johtaja Katja Leppäkoski, tuottaja Vesa Ruotonen, pianisti Hui-Ying Liu, graafikko Erik Bruun ja Peter Bruun, pianisti ja Sibelius -Akatemian professori Erik T. Tawaststjerna. Oikealla idean isä, Pekka Mäkinen.

Lisätietoja ja ryhmä- ja matkanjärjestäjä varaukset osoitteesta sibelius@airtouch.fi tai 020 155 7400. Yksittäiset asiakkaat voivat ostaa liput joko Musiikkitalon kassalta, verkkokaupasta tai www.lippupalvelu.fi ja tuote on myös Gray Line – Helsinki Expert myynnissä. Toukokuussa aukeaa myös sivusto www.stopover.fi.

Kahala Hiltonista on tullut legenda. Siellä on lomaansa viettänyt mittava kaarti kuuluisuuksia.

Y

HOTELLISTA TULI vuosien saa-

tossa Waikikin ”the hotel” ainakin kaikille julkisuuden henkilöille. Sana hotellista kiiri Hollywoodissa ja jo muutaman vuoden aukiolonsa jälkeen hotellin käyttöaste kipusi 90 prosenttiin. Waikikin hotellialueen levittäytyessä Kahala Hilton kasvoi kiinni turistialueeseen, ollen kuitenkin sen verran syrjässä, että sinne oli helppo piiloutua. Hotellissa on asunut mittava kaarti julkisuuden henkilöitä George Clooneystä Dalai Lamaan ja Prinsessa Dianasta sir Elton Johniin.

CM

MY

CY

CMY

K

Juhlapaketti

TURKISHAIRLINES.COM Voted Europe’s Best Airline 2013 at the Skytrax Passenger Choice Awards.

10

TAJ HOTELS LONTOOSSA . Intialainen hotelliketju Taj Group on vaihtanut kahden Lontoon hotellinsa nimeä. The Crowne Plaza St.James on nyt St. James’s Court ja 51 Buckingham Gate puolestaan The Taj 51 Buckingham Gate Suites & Residences. SHANGRI-LA TIIBETTIIN. Shangri-La avaa ensimmäisen hotellinsa Tiibetissä huhtikuussa. Lhasan hotellissa on 289 huonetta. ALILA SEMINYAK. Balin Seminyakin alueelle avataan keväällä uusi Alila hotelli. Se sijaitsee puolen tunnin ajomatkan päässä lentokentältä ja vain muutaman minuutin kävelymatkan päässä Seminyakin keskustasta. Hotellissa on 72 sviittiä, 69 huoneistoa, ravintoloita sekä Spa.

Itähelsinkiläinen kokoushotelli jatkaa ihannepaikalla

Rantapuisto huuhteli kasvonsa ja avasi ovensa uudistuneena Helsingin Vuosaaren upealla rannalla sijaitseva Hotel Rantapuisto kuuluu nykyisin Best Westernin kansainväliseen portfolioon. Perinteikkään kokoushotellin majoitus-, ruokailu-, kokousja juhlatilat on uudistettu harkiten ja lähtökohtia kunnioittaen. Sijainti on aina ollut tämän monitoimikeskuksen valtti.

VUOSAAREN Ramsinniemeen valmistui vuonna 1963 Yhdyspankin koulutuskeskus. Rakennus edusti 60-luvun suomalaista arkkitehtuuria parhaimmillaan. Ypyän arkkitehtipariskunta yhdisti pohjoismaisen selkeälinjaisen arkkitehtuurin ja ympäröivän luonnon harmoniseksi kokonaisuudeksi.

Rantapuiston auditorio on avara ja tyylikäs, tilaa on peräti 300 osallistujalle.

Kun Kahala Hilton 50 vuotta sitten avattiin Havaijin Oahulla, se oli auttamattomasti liian kaukana Waikikin sykkeestä. Myöhemmin sijainti osoittautuikin onnenpotkuksi.

M

TURUN BOREA VUODEN HOSTELLIKSI. Suomen Hostellijärjestö on palkinnut Turun Laivahostel Borean Vuoden hostelliksi. Vuonna 1960 rakennettu museolaiva S/S Bore avattiin kolmisen vuotta sitten Suomen suurimpana hostellina. Siinä on 265 vuodepaikkaa 130 hytissä.

Juhani Paavonsalo

50 –vuotias hotellilegenda

C

HOTELLIUUTISIA LYHYESTI

Kun hotelli 50 vuotta sitten avattiin, maksoi huone 26 dollaria yöltä. Nyt samaisesta huoneesta saa maksaa jo 422 dollaria yöltä. Juhlavuoden kunniaksi hotellilla on tarjolla myös viiden yön erikoispaketti, johon sisältyy majoitus Imperial Suitessa, helikopteriretki Mauille ja privaatti purjehdusretki, hintaan 50 000 dollaria. Lisätietoja kahalaresort.com.

Vaihtoehtoja ruokailuun Rantapuiston pääravintola on 150- paikkainen, ja kesäaikana avautuva terassi lisää vielä kapasiteettia. Yläkerrassa sijaitsee juhlakerros pyöreine pöytineen, paksuin kokolattiamatoin ja upeine takkoineen - kuin vanhaan hyvään aikaan. Lisäksi löytyy Kellariravintola, jossa voi tilauksesta ruokailla tai järjestää teematilaisuuksia esiintyjineen. Talon aulat ja leveät käytävät mahdollistavat erilaiset cocktail-henkiset tilaisuudet tai esimerkiksi taidenäyttelyn. Lisäksi vastaanoton yhteydessä on oma aulabaari.

80-luvun lopussa tiloja laajennettiin ja päärakennuksen jatko-osaan tehtiin luentosaleja, ryhmätyötiloja, auditorio, ravintola, hotellihuoneita sekä monitoimihalli.

Tyylikkään toimivat tilat Nykyisin Best Westernin isännöimä Hotel Rantapuisto on myyntiryhmän päällikkö Pipsa

Ravintolan sisustuksessa on hienoja yksityiskohtia kuten eri puulajeja ja poltettua tiiltä.

Kyöstiön mukaan suunnittelultaan hyvin ympäristöön sopiva ja muutenkin mielenkiintoinen. Koulutuskeskuksen paviljonkityyppinen pohjakaava ja eri osien väliset lasiset yhdyskäytävät nivovat ympäröivän luonnon ja rakennuksen sisätilat yhdeksi kokonaisuudeksi. Eri puulajeja on käytetty sisustuksessa hyvin runsaasti, esimerkiksi ruokasalin katto on tehty Lapin kelohongasta. Rakennuksen pääteemana on kautta linjan ollut poltettu tiili ja Lapin tiheäsyinen honkapuu. Rakennus on ulkoasultaan, sisätiloiltaan ja sisustukseltaan säilynyt alkuperäisasussaan erittäin hyvin. Rantapuiston facelift toi tullessaan uusia pintoja ja tekstiilejä sekä ajantasaisen tekniikan. Kaikissa huoneissa on nyt langaton nettiyhteys ja kaikkien 15 kokoustilan tekniikka uusittiin täysin. Upea auditorio on Rantapuiston hermokeskus, avara, valoisa amfiteatterimainen ja tarpeen mukaan muuntautuva vaikuttava näyttämö.

Ramsinranta sijaitsee kauniisti polveilevalla metsäisellä rinteellä.

Aktiivista toimintaa Uusittu Rantapuisto on aktiivisen kokoustajan paratiisi; ohjelmavaihtoehtojen lista on pitkä, Pipsa Kyöstiö muistuttaa. Voidaan lähteä vesille meloen, soutaen tai vesibussilla Helsingin keskustaan. Kuntoilijoille ympäröivä luonto antaa monia mahdollisuuksia. Joukkuelajeja varten on 600 neliön monitoimihalli, jossa voi pelata vaikkapa koripalloa tai työyhteisöissä suosittua salibandyä. Urheilun tai ajatustyön jälkeen maistuu perinteisesti sauna, joita on talossa useita mukaan lukien rantasauna meren äärellä viihtyisine takkatiloineen.

Hotellihuoneita on yhteensä 70, joista 19 on kahdenhengenhuoneita.

Yhteistyötä Pipsa Kyöstiö uskoo, että Best Western tuo Rantapuiston markkinointiin paljon uusia mahdollisuuksia ja näkyvyyttä. Ne ovat osoittautuneet toimiviksi jo mm. saman ketjun Premier Hotel Katajanokassa. Lisäksi näille Primehotels Oy:n operoimille hotelleille kehitetään synergiaa mm. yhteisen myyntipalvelun kautta, hän lupaa.

3 • 2014 APRIL


Kylässä suomalaisessa kodissa

Illanvietto lupaa makuja ja kulttuurien kohtaamisia Maailmalla suosituksi tullut ”home dining” on tullut myös Suomeen. Ilta paikallisessa kodissa antaa matkailijalle ikimuistoisen elämyksen.

VIIME VUOSINA matkustusmuodot, varsinkin nuorten parissa, ovat muuttaneet muotoaan. Nukutaan ventovieraan sohvalla, jaetaan pitkä automatka netistä löytyneen reissaajan kanssa tai haetaan somen kautta kaveria reppureissulle Aasiaan. Nyt suosiotaan, myös vanhempien ja perinteisempien matkustajien keskuudessa, kasvattaa uusi tapa viettää iltaa; kyläily paikallisessa kodissa.

Rehtiä kotiruokaa ”Monesti ulkomailla matkatessa miettii, että minkähän laista koti-iltaa tuolla ikkunoiden takana oikein vietetään”, Sven Hansen Sumamasta pohtii. ”Illallisella paikallisessa kodissa saa makuelämysten lisäksi kosketuksen paikallisiin ihmisiin ja se on useimmiten illan paras anti. Emme odotakaa, että ruoan täytyisi olla gourmet-tason elämys. Rehti kotiruoka kelpaa ja on vierailijoille usein autenttisempi kokemus kuin ravintolatason illallinen” Hansen kertoo home diningin ideologiaa. ”Samalla tutustuu paikalliseen kulttuuriin ja pääsee kurkistamaan, miten maassa asutaan.”

Ryhdy emännäksi ”Nyt meillä on kymmenkunta isäntäperhettä pääkaupunki-

3 • 2014 HUHTIKUU

seudulla, mutta haemme koko ajan lisää. Olemme olleet yhteydessä mm. Marttaliittoon, mutta uskoisin, että myös matkailualalla on ihmisiä, jotka voisivat lähteä m u k a a n . M e, jos ketkä tiedämme, miten Ulkomaalaiset haluavat maistaa rehtiä suomalaista paljon siitä saa,perusruokaa, vaikka kaalikääryleitä. kun tutustuu paikallisiin ihmisiin ja kulttuuriin”. voi kuitenkin tuoda oman viiHansen kannustaa kaikkia kiinnipullon halutessaan mukaan. nostuneita ottamaan yhteyttä. Lisätietoja osoitteesta homeUlkomaalainen vieras silloin dining.fi tällöin tuo mukavaa vaihtelua myös omaan arkeen. Makuja ja tapaamisia kuva: MEK

Leena Aalto

Pari vaihtoehtoa Asiakkaille on tarjolla kolme illallisvaihtoehtoa, joista suosituin lienee 3 ruokalajin illallinen. Se maksaa asiakkaalle 65 euroa. Illan isäntä saa siitä puolet ja varauksen tehnyt toimisto noin 10% komission. ”Olemme saaneet yhteydenottoja jo mm. Japanista, missä ollaan asiasta hyvin kiinnostuneita. Erityisesti japanilaiset nuoret naiset ovat innostuneita.” Hansen kertoo, että illallisen hintaan ei sisälly alkoholia, sillä Suomen lainsäädännön mukaan sitä ei saa tarjota mikäli ei ole anniskelulupaa. Asiakas

Iltaa paikallisten kanssa voi viettää jo useissa maissa. Eatwith. com –sivujen kautta voi varata illallisen jo 31 maassa, mm. Kreikassa, Argentiinassa ja Japanissa. Suomessa paikallisiin makuihin pääsee tutustumaan myös mm. foodsightseeing.fi –kautta. Ruokaretkellä kierrellään Helsingin keskustan myymälöissä ja kurkistetaan ravintoloihin parin tunnin ajan. Viiniretkellä sen sijaan käydään maistelemassa uuden maailman viinejä neljässä eri kohteessa. Ryhmille on tarjolla useita erilaisia ruokaan liittyviä retkivaihtoehtoja.

Viking Gracella ja Amorellalla vietetään Beauty & Wellness -viikkoja tuorepuristetun mehun, hemmottelevien spa-tarjousten, kevään ja kesän uusien tuoksujen, raakaravinnon ja erilaisten liikuntanautintojen merkeissä. Tervetuloa!

vikingline.fi

11


MUKAVIN TAPA MATKUSTAA

PIETARIIN

Etihad Regional aloitti Sveitsissä Arabiemiraattien lentoyhtiö Etihad jatkaa laajentumistaan Euroopan markkinoilla. Esa Aalto VIIMEKSI ETIHAD allekirjoitti

yhteistyösopimuksen sveitsiläisen Darwin Airlinen kanssa. Kaikkiaan kymmenen konetta brändätään Etihad Regional – tuotemerkin väreihin. Kolmen suuren lentoyhtiöallianssin ulkopuolella pysytellyt Etihad on valinnut kokonaan oman yhteistyöstrategiansa. Ostamalla osuuksia muista lentoyhtiöistä se pyrkii rakentamaan omaa ”allianssiaan” ja sitomaan kumppaniyhtiöt syöttämään matkustajia omaan jatkuvasti laajenevaan reittiverkostoonsa.

ILMAN

Jo seitsemän partneriyhtiötä

VIISUMIA

Kevään risteilykausi nyt käynnissä!

St. Peter Linen elämyksellinen laivamatka vie sinut mukavasti vilkkaaseen ja kukoistavaan Pietariin. Pietarin kulttuurielämästä, teattereista, museoista ja ravintoloista löytyy jokaiselle jotakin. Valitse oma tapasi muuttaa arki juhlaksi St. Peter Linen laivoilla! www.stpeterline.com

Varaukset: (09) 6187 2000 tai myynti@stpeterline.com

Geneven lentokenttää hubinaan käyttävästä Darwin Airlinesta Etihad on ostanut 33,3 prosentin osuuden. Darwin Airline on jo seitsemäs Etihadin osakkuusyhtiö ja sen neljäs partneri Euroopassa. Yhtiö operoi lentoja 15 kohteeseen Euroopassa ja kuluvaan kesään mennessä kohteiden määrä nousee 34:ään. Etihad on jo aiemmin hankkinut vähemmistöosakkuudet kuudessa lentoyhtiössä: Airberlin, Air Seychelles, Virgin Australia, Aer Lingus, Jet Airways ja Air Serbia. Yhteensä nämä partneriyhtiöt lentävät lähes 400 kohteeseen yli 500 lentokoneen kalustolla. Viime vuonna ne kuljettivat yhteensä yli 80 miljoonaa matkustajaa.

Kumppanuudet avaavat uusia mahdollisuuksia

Suomi on Finnairille liian pieni Kasvu on haettava ulkomailta Lentomatkustuksen kysyntä Suomessa on liian suppeaa Finnairin nykyiselle tarjonnalle. Jo nyt reilusti yli puolet kysynnästä tulee Suomen markkinapaikan ulkopuolelta. Finnairin visio on tuplata muutamassa vuodessa Aasian liikenteen tuotot ja tämän kasvun on löydyttävä pääosin ulkomailta. Eero Havia EUROOPPA-AASIA –liikeidean-

sa vauhdittamiseksi Finnair on jo syventänyt ja tiivistänyt allianssiyhteistyötään merkittävästi Atlantilla ja tekee samaa nyt Siperian yli Japaniin.

Kumppanit Atlantilla Viime vuoden heinäkuussa Finnair liittyi oneworld -kumppaniensa American Airlinesin (AA), British Airwaysin (BA) ja Iberian (IB) vuonna 2010 aloittamaan Atlantin yhteistyöhankkeeseen. Suomalaisille lentomatkustajille tämä yhteistyö on jo tuonut suorien Finnairin New Yorkin ja American Airlinesin Chicagon lentojen lisäksi paljon uusia Pohjois-Amerikan reittimahdollisuuksia Finnairin Euroopan yhteyksien kautta yhden koneenvaihdon taktiikalla.

Japanin yhteistyö tiivistyy Tämä kuun alussa käynnistyi vastaava joint business –hanke Aasian suunnassa. Japanin ja Euroopan Unionin välisessä lentoliikenteessä Finnairin yhteistyö tiivistyy nyt Japan Airlinesin (JAL) ja BA:n kanssa. JAL lentää Tokion Naritasta Finnairin tavoin päivittäin Helsinkiin, mistä suurin osa heidän matkustajistaan jatkaa Finnairin lennoilla muualle Eurooppaan ja Euroopasta takaisin Tokioon. ”Me haemme kumppanuuksia, jotka mahdollistavat uutta

12

bisnestä”, sanoo alliansseista ja kaupallisista kumppanuussuhteista vastaava Finnairin johtaja Peter Gabrielsson. Helsinki on Aasian liikenteessä eurooppalaisittain luonteva hubi. ”Kun samalla Finnairin kotimarkkinat ovat lentoyhtiöiden vertailussa varsin kapeat, on yhteistyön ja kumppanuuksien avulla haettava kriittistä volyymia. Asian voisi ilmaista myös siten, että Finnair on kotimarkkinoidensa kokoon nähden poikkeuksellisen suuri.”

Katse Kiinaan Finnairissa tavoitteeksi asetettu Aasian liikenteen kaksinkertaistaminen vuoteen 2020 mennessä ei voi tapahtua yksin Suomen markkinoilla, vaan volyymi on haettava suurelta osin Aasian markkinoilta. Kiinan keskiluokan kasvu ja lisääntyvä varallisuus sekä liikematkustuksen kasvu Aasiasta Eurooppaan ovat Finnairin roiman kasvutavoitteen pontimet.

Usean tason yhteistyötä ”Japani-Eurooppa -liikenteessä Finnairilla on vain muutaman prosentin markkinaosuus. Tehokkaampi läsnäolo Japanin markkinoilla ja yhteistyö JAL:n ja BA:n kanssa antaa lisää näkyvyyttä, kun liikenteestä 80 prosenttia myydään Japanissa ja vain 20 prosenttia Euroopassa”, sanoo Gabrielsson ja avaa lentoyhtiöiden välisiä yhteistyökuvioita ja -tasoja.

Finnairin yhteistyökuvioista ja kumppanuuksista muiden lentoyhtiöiden kanssa vastaavat Peter Gabrielsson, Vice President Alliances and Commercial Partnerships sekä Hannu Sundberg, Vice President Airline Partnership.

Perustana on IATA -yhtiöiden interline -järjestelmä eli se, että kaksi tai useampi lentoyhtiö vastaa yhdessä matkustajan kuljettamisesta tämän haluamalla reitillä IATA:n säännösten ja ohjeistusten mukaisesti. Seuraava taso on Special Prorate Agreement (SPA), jossa yhtiöt sopivat keskenään ehdoista, joilla toisen yhtiön matkustaja otetaan kuljettavaksi.

Lisää reittivaihtoehtoja Nyt sekä länteen että itään laadittu joint business tarkoittaa vielä pitemmälle vietyä yhteistyötä, myös viranomaisten hyväksymää ns. anti-trust immunity -oikeutta. Siinä lentoyhtiöt voivat yhdessä koordinoida hinnat, kapasiteetin ja aikataulut, mikä ilman viranomaisten hyväksyntää ei olisi mahdollista. Tuloksena on kilpailukykyisemmät hinnat, paremmat yhteydet ja useampia reittivaihtoehtoja, joista asiakkaat voivat valita. Lisäksi esimerkiksi myynnistä

aiheutuvien kulujen, jakamisesta on voitu sopia keskenään. Tärkeää on myös aikataulujen yhteen sovittaminen, jotta samalla reitillä operoivat yhtiöt eivät lentäisivät ”tail-to-tail” eli hyvin samanlaisilla aikatauluilla. Joint business –yhteistyötä vieläkin pitemmälle viety muoto olisi joint venture -yhteisyritys, johon käsitteenä voi liittyä myös yhteistä tai ristikkäistä omistusta, mutta siitä ei nyt Finnairin osalta tässä ole kysymys.

S7 tuo uusia yhteyksiä Venäläinen S7 Airlines aloittaa huhtikuun 26. päivä suorat lennot Moskovan Domodedovon ja Helsingin välillä. ”Finnairin AY-lentotunnus lisätään paitsi oneworld-kumppani S7:n Moskova-Helsinki –lennoille, myös S7:n jatkoyhteyksille Domodedovosta Novosibirskiin, Kazaniin, Donin Rostoviin, Samaraan, Ufaan ja Jekaterinburgiin”, sanoo Finnairin kaupallisista kumppanuuksista vastaava johtaja Hannu Sundberg. ”S7:n tunnukset tulevat vastavuoroisesti Finnairin lennoille Pietarista ja Jekaterinburgista Helsinkiin sekä jatkolennoille mm. Joensuuhun, Kuopioon, Ouluun, Rovaniemelle, Tampereelle, Turkuun ja Vaasaan.” ”Modernin, Airbus 320 ja Boeing 737 –kalustolla operoivan allianssikumppanin saapuminen Helsinkiin vahvistaa entisestään oneworld -hubiamme idän ja lännen välillä”, sanoo Sundberg.

LENTOUUTISIA LYHYESTI TAP PORTUGAL VOITOLLINEN . TAP teki 34 miljoonan euron nettotuloksen vuonna 2013. Vuoteen 2012 verrattuna tulos parani 42 prosenttia. 2013 oli siten TAP:n viides peräkkäinen voitollinen vuosi. Matkustajia oli 517 000 enemmän kuin vuotta aikaisemmin, yhteensä ennätysmäiset 10,7 miljoonaa matkustajaa. UIA OPEROI NORMAALISTI . Ukraine International Airlines operoi Krimin kriisistä huolimatta normaalisti. Ainoa lento, joka on jouduttu peruuttamaan, on Kiovan ja Krimin Simferopolin välinen lento. HELPOTUKSIA DIGINATIIVEILLE . Huhtikuun alusta alkaen KLM sallii kannettavien elektronisten laitteiden käytön koko lennon aikana, myös lennon nousu- ja laskuvaiheessa, jossa se on tähän asti ollut kiellettyä. Näitä elektronisia laitteita ovat älypuhelimet, tabletit, e-readerit, kamerat ja pienet kannettavat pelikonsolit. Laitteet on kuitenkin edelleen asetettava ”flight mode” –tilaan. Myös Air France salli hiljattain vastaavien laitteiden käytön koko lennon aikana.

Uusia ominaisuuksia yritysten hotellivarauksiin

Amadeus vahvistaa online-osaamistaan Amadeus Finlandin tiimiin on maaliskuun alussa liittynyt Pauliina Pölönen nimikkeellä Product Marketing Manager. Hän vastaa Amadeuksen paikallisen tuotevalikoiman hallinnoinnista sekä sen päivittämisestä ja palveluiden kehittämisestä vastaamaan entistä paremmin asiakaskunnan tarpeita. Matkatoimistojen palvelutiimin toiminta on myös Pauliinan vastuulla. Esa Aalto ”MEIDÄN ON ELETTÄVÄ mukana markkinoiden kehityksessä, erityisesti nopeasti kehittyvillä online- ja mobiilimarkkinoilla. Tablettien käyttö ja älypuhelinsovellukset ovat jo nykypäivää myös matkavarauksissa. Kehitys tällä saralla menee nopeasti eteenpäin, käyttöjärjestelmät muuttuvat ja uutta pitää pystyä luomaan koko ajan. Matkustajat haluavat tänä päivänä saada mahdollisimman nopean, selkeän ja luotettavan varauskanavan”, Pauliina Pölönen kuvaa Amadeuksen edessä olevia haasteita. Viimeiset 13 vuotta Pauliina on työskennellyt matkailun verkkokaupan parissa. Tästä ajasta lähes 10 vuotta hän toimi Ebookersin tuotepäällikkönä asiakaspalvelun, tuotekehityksen ja online-ostamisen parissa. ”Vanhan työni perusteella minulla oli jo iso arvostus Amadeusta kohtaan. Näin, miten täällä panostettiin teknologiaan ja laadukkaisiin järjestelmiin. Uutena asiana saan nyt tutustua myös yritysmatkustuspuoleen, jossa Amadeuksella on myös todella vahva osaaminen ja tarjonta.”

Amadeuksella aloittanut Pauliina Pölönen tietää verkkokaupan haasteet.

”Samoin on aktivoitavissa toiminnallisuus, joka ehdottaa käyttäjälle sopivia hotellivaihtoehtoja heti lentovarauksen teon jälkeen sekä muistuttaa tarvittaessa hotellivarauksesta, mikäli se jostain syystä on päässyt unohtumaan. Amadeus e-Travel Managementin lentohaussa voi puolestaan nyt varata lennot samanaikaisesti jopa yhdeksälle matkustajalle”, Pauliina luettelee.

Hintaperhehaku jo toiminnassa

Liikematkustajien online-varauskanavassa Amadeus e-Travel Managementissa on mahdollista ottaa käyttöön uusi Amadeus Trusted Reviews –toiminto. Se näyttää muiden matkustajien hotellille antamat arvostelut ja helpottaa sekä nopeuttaa matkustajaa valitsemaan itselleen parhaiten sopivan hotellin.

Matkatoimistojen Amadeus Selling Platformissa on jo otettu käyttöön Fare Families- toiminto, joka mahdollistaa haun tietyn lentohintaperheen perusteella. Ensimmäisinä lentoyhtiöinä tässä toiminnossa ovat mukana Finnair ja Brussels Airlines. Toiminnassa on jo myös Ancillary Services – tuote, joka mahdollistaa lentoyhtiöiden lisämaksullisten palveluiden varaukset. ”Suomessa näitä uusia toimintoja päästiin käyttämään ihan ensimmäisten joukossa maailmassa”, Pauliina Pölönen kertoo.

Tuliaisjuomat lentokentältä

Haihälytykset twitteriin

EU:N UUDET lentomatkustajien nesteasetukset ovat tulleet voimaan. Suurin muutos on se, että tuliaisjuomia voi ostaa vaikka vaihtaisi konetta. Lentomatkustajan arkeen ei ole tiedossa suuria muutoksia. Käsimatkatavaroissa saa jatkossakin kuljettaa nesteitä enintään sadan millilitran purkeissa. Tätä isommat nestepakkaukset on pakattava ruumaan menevään matkatavaraan. Vaihtomatkustajat ovat sen sijaan voineet helmikuun alusta alkaen tuoda kolmansien maiden lentoasemilta tai lentokoneista ostettuja tax free -nesteitä myös EU:n kautta kulkeville jatkolennoille. Näin matkustaja esimerkiksi voi tehdä tax free -ostoksia Bangkokin kentällä ja viedä ne jatkolennolla Ouluun.

AUSTRALIAN PERTHISSÄ on

Hotelliarvostelut näkyviin

otettu käyttöön uusi keino uimareiden varoittamiseksi lähellä liikkuvien haiden varalta. Paikalliset tiedemiehet ovat jo varustaneet yli 300 haita lähettimillä, jotka raportoivat erityiselle twitter-tilille liikkeistään Australian länsirannikolla. Kun lähettimellä varustettu hai saapuu noin kilometrin etäisyydelle rannikosta, muodostuu twitteriin automaattinen hälytys hain koko- ja sijaintitietoineen. Viime vuoden aikana Australian länsirannikolla tapahtui viisi haihyökkäystä ja yksi ihminen sai surmansa.

3 • 2014 APRIL


Hintoja tarkistetaan ja palveluita parannetaan

SAS haluaa siirtää paljon matkustavat Plus-luokkaan SAS uskoo tervehdyttämisohjelmansa purevan, vaikka yhtiön kuluvan tilikauden ensimmäisen neljänneksen tulos ennen veroja jäikin SEK 146 miljoonaa (n. EUR 16,5 miljoonaa) miinukselle. la SAS:n laivasto uudistuu melkoisesti lähivuosina.

Eero Havia KONSERNIJOHTAJA Rickard

Gustafson sanoo, että SAS:n tilikauden ensimmäinen neljännes eli marraskuu 2013 - tammikuu 2014 on yleensä heikoin, mutta tänä vuonna reipas ylitarjonta markkinoilla sekä talouden vaimea kasvu toivat lisää haastetta. SAS-konsernin matkustajatuotot putosivat 4,9 % vuodentakaisesta, missä näkyy sekä valuuttakurssien vaikutuksia että poismyydyn Wideröen puuttuminen nyt konsernin tulosluvuista. Gustafson uskoo kuitenkin koko tilivuoden yltävän plussalle ennen veroja (EBT), kunhan markkinatilanteessa, valuuttakursseissa tai polttoaineen hinnassa ei tapahdu mitään järisyttävää. Tämä on SAS:n kannalta todella merkittävää, kun muistamme, että yhtiö vielä maaliskuussa 2011 Gustafsonin aloittaessa tehtävässään roikkui taloutensa kuilun partaalla ja vain vähän aikaa sitten käytännössä jopa taisteli olemassaolostaan.

Muutokset jatkuvat Konsernijohtajan lääke kilpailukyvyn vahvistamiseksi ja pitkän

Go ja Plus -luokat

SAS ohjaa työkseen matkustavia Plus-luokkaan mm. parantamalla lipun hintaa ja siihen kuuluvia aterioita sekä Euroopassa että kaukoreiteillä.

aikavälin vakaan kannattavuuden saavuttamiseksi on entisestään vahvistaa konsernin tuotantokoneistoa uudelleenjärjestelyin läpi koko organisaation, sen kaikilla tasoilla. Gustafson peräänkuuluttaa yhtiötään markkinapaikkansa paljon matkustavien luonnolliseksi valinnaksi. EuroBonus -ohjelma on jo justeerattu uuteen asentoon palkitsemaan suurkuluttajia, frequent travelers. Gustafsonin mainitsema kolmas seikka on SAS:n tulevat investoinnit. Viime vuonna yhtiön laivastouudistus koski jopa 48 lentokonetta, joista joko luovuttiin tai otettiin käyttöön. SAS:lla on tilauksessa mm. 30 Airbus 320 NEO-konetta Euroopan etäisyyksille sekä neljä A330E-kaukokonetta ja kahdeksan uuden tyypin A350 –kaukolinjuria, joil-

Uusi matkustusluokka 35 vuoteen

Lufthansa panostaa matkustamopalveluun Lufthansa on koko maailman katsannossa jopa poikkeuksellinen lentoyhtiö. Vuodelta 2013 saksalaiskonserni raportoi 697 miljoonan euron toiminnallisen tuloksen. Osakkeenomistajillekin maksetaan taas osinkoa. Eero Havia LUFTHANSA-KONSERNIN kaikki tulosyksilöt pääsivät positiiviseen tulokseen, mukaan lukien LSG Sky Chefs –cateringyhtiö 105 miljoonan euron tuloksellaan. Finnairhan möi oman Finncatering Oy:nsä Lufthansan LSG Lufthansa Service Europa/Afrika GmbH:lle helmikuussa 2014, kuitenkin jo elokuussa 2012 tehdyn kumppanuussopimuksen jälkeen. Lufthansan konserniyhtiö LSG Sky Chefs valmistaa päivästä riippuen Helsinki-Vantaalla 8 000-12 000 in-flightateriaa Lufthansalle ja Germanwingsille, mutta myös suomalaisille ja kansainvälisille lentoyhtiöille. Aterioissa maistuu niin kansainväliset kuin paikallisetkin maut. Suomessa käytetään raaka-aineina mm. poroa ja lohta eri muodoissa. LSG:n tarjonnassa on myös lukuisia erikoisruokalajeja ja – annoksia terveydellisistä, eettisistä tai uskonnollisesta syistä joitakin ruoka-aineita vältteleville lentomatkustajille. Tiesittekö muuten, että 10 000 metrin lentokorkeudessa aterioitsija maistaa ruoan suolaisuuden jopa 30 % vähäisempänä kuin maan pinnalla ja sokerin 20 % vähemmän makeana kuin maassa.

Bisnesluokan ’huippuravintola’ Lufthansa uudistaa matkustamopalveluitaan keskittyen erityisesti bisnesluokkaan. Kaukoreiteillä matkustajille tarjotaan yksilölliset ja henkilökohtaiset,

3 • 2014 HUHTIKUU

Kuvassa bisneluokan aterioita Helsinki-Frankfurt ja Helsinki-München –lennoilta. Aterioissa on runsaasti vaihtelua eikä samaan ateriavaihtoehtoon törmää meno- ja paluulennoilla.

huippuravintoloiden tasoiset ateriapalvelut. Uudistettu bisnesluokka otetaan käyttöön kaikilla kaukoreiteillä vuonna 2015, johon mennessä 7 000 makuuasentoon kallistuvaa uutta istuinta asennetaan Lufthansan 106 kaukokoneeseen.

Premium Economy Lufthansa ottaa käyttöön ensi marraskuussa aluksi Boeing 747-8-mallin koneissa myös uuden matkustusluokan, Premium Economyn. Varauksia voi tehdä jo toukokuussa. Siellä tarjottava ruoka on laadukkaampaa kuin economy -luokassa, henkilökohtaista tilaa ja mukavuutta on matkustajalla enemmän. ”Uudessa luokassa yhdistyy edullisuus ja mukavuus”, sanoo Lufthansan Suomen maajohtaja Paolo Yoshikawa. Tämän uuden luokan asennustyöt saadaan päätökseen vuoden 2015 loppuun mennessä, jolloin kaukokoneiden matkustamoissa on yhteensä 3600 Premium Economy –luokan is-

”Uudet matkustusluokkamme Go ja Plus ovat jo osoittautuneet selkeästi hyväksi ja positiiviseksi uudistukseksi, kun myös varausluokat samalla uudistuivat”, sanoo SAS Finlandin myyntijohtaja Niko Ek. ”Nyt on tulossa vielä hieman isompi tarkennus, jolla matkustusluokkien ero tulee jatkossa selkeämmäksi.” Se tarkoittaa mm. Euroopan reiteillä Plus-luokan ateriatarjoilun muuttamista aidosti kolmen ruokalajin ateriaksi, kun aikaisempi versio oli enempi välipalatyylinen. Mannertenvälisillä lennoilla Plus- ja Business-luokissa myös tehdään merkittävä menu-uudistus. Go-luokassa alkoholijuomat muuttuvat maksullisiksi. Samalla Plus-luokan halvimmat hinnat laskevat, millä selvästi pyritään ohjaamaan paljon matkustavia ’frequent flyereita’ Plus-luokkaan Go-luokan asemesta. ”Hintaero on sitä luokkaa, että jos Go-lippuun tekee yhdenkin maksullisen muutoksen, Plus-lippu olisi silloin jo hinnaltaan kilpailukykyinen”, sanoo Niko Ek.

”Maksa enemmän, ansaitse enemmän”

Delta uudistaa pistejärjestelmänsä AMERIKKALAINEN Delta Air Li-

nes aikoo uudistaa kanta-asiakkaiden pisteidenkeräysjärjestelmänsä ensi vuoden alusta alkaen. Perinteisesti lentopisteitä on kerääntynyt lennettyjen mailien mukaan. Uudessa järjestelmässä pisteitä jaetaan lentolipusta maksettavan hinnan mukaan. Uuden systeemin arvellaan hyödyttävän erityisesti liikematkustajia, jotka ostavat lippunsa usein viime tipassa ja kalliimmalla hinnalla kuin edullisempia tarjoushintoja hyödyntämään pystyvät vapaa-ajanmatkustajat. Hinnan lisäksi pisteitä kertyy suhteessa enemmän korkeampien jäsentasojen haltijoille. Deltan SkyMiles-ohjelman perustason jäsen ansaitsee 5 lentopistettä per dollari. Hopea- ja kultatason jäsenet ansaitsevat 7 ja 8 pistettä lippuun käytettyä dollaria kohden. Korkeimman tason Platinum-jäsenet saavat vastaisuudessa 9 ja Diamond-tason jäsenet 11 pistettä lipusta maksettua dollaria vastaan.

tuinta. Yoshikawa suosittelee kokeilemaan bisnesluokan mukavuutta myös vapaa-ajanmatkoilla hintaesimerkin avulla: ”Alhaisin bisnesluokan edestakainen lentohinta Helsingistä Barcelonaan on 419 euroa, edellyttää 5 päivän oleskelua tai viikonloppua, kun alin kampanjahinta on 199 euroa. Ilman minimioleskelurajoitusta sama lippu bisnesluokassa maksaa 554 euroa, kun joustava, siis muutoskelpoinen Economy-luokan lippu maksaa 664 euroa.”

Panostus laatuun ja palveluun kannattaa

Bangkok Airways vahvistaa imagoaan boutique-lentoyhtiönä Kymmenen vuotta sitten aloitettu kampanja palveluitaan karsivia halpalentoyhtiöitä vastaan on tuottanut tulosta ja Bangkok Airwaysin verkosto ja konekanta jatkavat kasvuaan. Erinomainen palvelukokemus näkyy erityisesti palaavien asiakkaiden määrässä. Inna-Pirjetta Lahti, Berliini LENTOYHTIÖN POSITIOINTI boutique-kategoriaan on ollut Bangkok Airwaysille pelastus. ”Kymmenen vuotta sitten näimme miten monet lentoyhtiöt ryhtyivät kilpailemaan hinnoilla, me päätimme ottaa suunnaksi laadun ja ainutlaatuisen palvelukokemuksen.” kertoo lentoyhtiön viestinnästä vastaava M.L. Nandhika Varavarn. Käytännössä tämä tarkoitti koko henkilökunnan uudelleen kouluttamista, lentokenttien haltuunottoa ja omien lentokenttien erottautuvuustekijöiden vahvistamista. Yhtiöllä lensikin viime vuonna 4,2 miljoonaa matkustajaa.

Laatua kaikille Bangkok Airwaysin asiakkaat saavat nauttia palvelusta jo lentokentillä. ”Olemme kiinnittäneet huomiota niin lentokenttien sisustukseen ja suunnitteluun, koneiden ulkopintojen designiin ja henkilökunnan asuihin, mutta kaikista tärkeintä on suoraan sydämestä tuleva palvelu”, kuvailee Varavarn. Kolmelle omalle lentokentällään (Samui, Sukhothai ja Trat) Bangkok Airways on rakentanut miellyttävät lounget, joissa kaikille asiakkaille tarjoillaan virvokkeita, pientä purtavaa sekä mahdollisuus rentoutumiseen ja lapsille leikkimiseen.

Asiakas on yksilö Eurooppalaiset ja erityisesti

Bangkok Airwaysin kuulumisia kertoivat Berliinin ITB messuilla vasemmalta Kridhakorn Sirabhabhoj (Senior Advertising Manager), M.L. Nandhika Varavan (Vice President Corporate Communication), ja Passapong Jirawattanasak (Deputy ManagerRegional & International Corporate Communications Department).

Skandinavian maista tulevat matkailijat ovat yhtenä tärkeänä asiakasryhmänä Bangkok Airwaysin koneissa. Henkilökunta on erityisesti koulutettu huomioimaan erilaiset asiakasryhmät ja palvelemaan jokaista asiakasta oikealla tavalla. ”Meillä asiakkaista pidetään niin hyvää huolta, että suuri osa matkustajista haluaa seuraavallakin kerralla valita Bangkok Airwaysin lennot”, Varavarn iloitsee. Tunnustusta onnistuneesta palvelukokemuksista on tullut myös kansainvälisessä Skytrax World Airline Awards -kilpailuissa, jossa Bangkok Airways on pysytellyt kärkisijoilla maailman parhaan paikallisen lentoyhtiön sarjassa jo kuutena peräkkäisenä vuotena.

Uusia kohteita Aasiassa Kotimaan lentojen lisäksi yhtiöllä on myös tarjolla suoria reittejä mm. Malediiveille, Intiaan,

Vietnamiin ja Malesiaan. Viime vuoden puolella yhtiö aloitti liikennöinnin Myanmariin (Nay Pyi Taw) ja tarjoaa nyt suorat lennot Bangkokista kolmeen kohteeseen Myanmarissa. Viime kuussa yhtiö aloitti liikennöinnin Thaimaan pohjoisosan Chiang Raihin. Vastikään on avattu suorat yhteydet Bangkokista myös Chiang Maihin ja Kambodžan Phnom Penhiin. ”Tulemme avaamaan uusia reittejä ja kasvattamaan verkostoamme erityisesti Kaakkois-Aasian kohteisiin. Haluamme tarjota asiakkaillemme yhä kattavammat yhteydet Thaimaan ja Kaakkois-Aasian kiinnostavimpiin kohteisiin” kertoo markkinointipäällikkö Kridhakorn Sirabhabhoj.

Codeshare Finnairin kanssa Myös kattava codeshare -verkosto on oleellinen riittävän syöttöliikenteen varmistamiseksi. Verkostoon kuuluu tällä hetkellä 12 lentoyhtiötä mm. Finnair. Päivittäisillä yhteistyölennoilla Bangkokista Samuille, Phuketiin, Chiang Maihin sekä Singaporesta Samuille ja Hongkongista Samuille on sekä Finnairin (AY) että Bangkok Airwaysin (PG) lennonnumerot. Bangkok Airwaysillä on tällä hetkellä sata päivittäistä lähtöä Bangkokin Suvarnabhumi –lentokentältä yli 20 kohteeseen Thaimaassa ja Kaakkois-Aasiassa.

13


Uusiin asemiin

Andreas L’Estrade Beachcomber Hotels

Pekka Antila Finnmatkat

Eija Honkonen Kalajoen Matkailuyhdistys

Teppo Viiperi Kon-Tiki Tours

Marco Palmu Tallink Silja

Hanna Länsivuori Tallink Silja

Janne Mälkki Tallink Silja

Katja Sovio Tallink Silja

Seppo Tahvanainen Tallink Silja

Jari Nuotio TAP Portugal

Beachcomber Hotels Micheline Perrison on nimitetty Marokossa avattujen Royal Palm hotellien markkinointi- ja viestintäpäälliköksi. Hän toimi ennen koko ketjun yhteyshenkilönä Pohjoismaihin. Michelinen s-posti: micheline.perisson@ beachcomber-hotels.net. Andreas l’Estrade on nimitetty Beachcomber hotelliketjun Pohjoismaiden markkinointipäälliköksi. Hänen asemapaikkanaan on Tukholma.

Finnmatkat KM Pekka Antila, 35, on aloittanut Finnmatkojen tuotteista, viestinnästä ja yritysvastuusta vastaavana johtajana. Antila on työskennellyt Finnmatkoilla eri tehtävissä kohdeorganisaatiosta johtoryhmään vuodesta 2006.

Kalajoen Matkailuyhdistys Kalajoen Matkailuyhdistyksen toiminnanjohtajana aloitti 1.4. fM-

BA Eija Honkonen. Hän siirtyi tehtävään Rokua health&spa kylpylähotellin avainasiakaspäällikön tehtävistä. Sitä ennen hän on toiminut monipuolisissa matkailualan myynti-, markkinointi- ja johtotehtävissä.

Kon-Tiki Tours MatkaSenioreiden virallinen nimi BlueSky Travel Oy on muutettu 7.3.2014 nimeksi Oy Kon-Tiki Tours Ltd. Y-tunnus ja muut tiedot pysyvät samoina. Markkinoinnissa käytetään kohderyhmästä riippuen nimiä Kon-Tiki Tours ja MatkaSeniorit. Teppo Viiperi on nimitetty Oy Kon-Tiki Tours Ltd:n myyntipäälliköksi 4.2. alkaen. Aikaisemmin Teppo on työskennellyt vuosia ulkomailla mm. oppaana ja kohdepäällikkönä. Suomeen palattuaan hän on työskennellyt eri matkatoimistoissa mm. vapaa-ajan- ja golfmatkojen matkatuotannon parissa.   Yrittäjäsopimuksella Kon-Tikin myyntipäällikköinä toimi-

Ilari Pohjola Tallink Silja

vat Rauni Tirri, Maarit Thome-Stavenhagen ja Johanna Liinamaa (Etelä- ja Pohjois-Pohjanmaa).

Tallink Silja Tallink Siljalla on tehty seuraavat nimitykset: Marco Palmu on nimitetty kaupalliseksi johtajaksi 1.2. alkaen, Ilari Pohjola E-commerce Manageriksi 8.1. alkaen, Hanna Länsivuori Head of Marketingiksi 3.2. alkaen, Janne Mälkki B2B-myyntiryhmän päälliköksi 1.3. alkaen, Katja Sovio Route Business Analystiksi 1.3. alkaen ja Seppo Tahvanainen viihdepäälliköksi 3.3. alkaen.

TAP Portugal Jari Nuotio on nimitetty TAP Portugalin Key Account Manageriksi vastuualueenaan Suomen ja Baltian maiden myynti sekä markkinointi. Jari on aikaisimmin toiminut mm. Blue1:lla revenue managementissa ja yritysmyynnissä.

Finnairille full flat -istuimet yhdeksälle kaukoreitille Finnair asentaa kuluvan vuoden aikana uudet, täysin makuuasentoon liukuvat istuimet suurimpaan osaan kaukoliikennelaivastoaan. Uudet bisnesluokan istuimet ovat olleet käytössä huhtikuun alusta alkaen Tokion ja New Yorkin reiteillä ja toukokuusta Pekingin ja Soulin reiteillä.

UUSI YRITTÄJÄ. Saksalais-suo-

malainen matkatoimisto World Travel Consulting - Panorama Tours GmbH rantautuu Suomeen. Yritys kuuluu kansainväliseen Smartline Group -konserniin. Smartlinella ja sen tytäryrityksillä on toimistoja Kiovassa, Berliinissä, Prahassa, Wienissä ja nyt myös Helsingissä Mechelininkadulle avattavan toimiston myötä. Tunnuksella ”Lompakolle lempeitä matkoja” on tarkoitus järjestää muun muassa Istanbuliin, Puolaan, Italiaan, Israeliin, Ukrainaan, Saksaan ja Itävaltaan. Kesän ja syksyn matkaohjelmat julkaistaan huhtikuussa. Kuvassa toimiston myynti- ja markkinointijohtajana toimiva Kosti Heiskanen yhdessä Saksan matkailutoimiston johtajan Marjaana Saurilan kanssa.

VIERAITA KAMBODŽASTA. PATA Finlandin kutsusta Helsingissä

maaliskuussa vieraillut PATA Cambodia Chapterin puheenjohtaja ja B2B Cambodia –matkatoimiston toimitusjohtaja Thourn Sinan (alarivissä keskellä) kertoi maastaan ja sen kohteista kaukomatkailun ammattilaisille. Kambodžan matkailijamäärät kasvavat nopeasti, vuosittainen kasvu on lähes 20 prosentin luokkaa. Viime vuonna maassa vieraili 4,2 miljoonaa ulkomaista turistia ja tälle vuodelle odotetaan viiden miljoonan rajan rikkoutuvan. Maan ylivoimaisesti suosituin kohde on Siem Reap, jossa sijaitsevat muinaisen Angkor Watin temppelialueen rauniot. Pääkaupunki Phnom Penh kiinnostaa myös matkailijoita ja Sihanoukvillen rantakohteeseen on tuotantoa myös suomalaisilla matkanjärjestäjillä. Suurimpana haasteena maan matkailun kehitykselle Sinan mainitsee ammattitaitoisen työvoiman vähyyden. Maassa olisi tarvetta kouluttaa pikavauhtia jopa kymmeniä tuhansia uusia ammattilaisia matkailu- ja hospitality-alan eri tehtäviin.

MM-KISAT LÄHESTYVÄT. Brasiliassa tunnelma kohoaa lähestyviä jalkapallon MM-kisoja odotellessa. 12. kesäkuuta – 13. heinäkuuta järjestettävä FIFA World Cup on merkinnyt miljardipanostuksia maan teihin, lentokenttiin, hotelleihin, kisapaikkoihin ja muuhun infrastuktuuriin. Maahan odotetaan 600 000 lentomatkustajaa. Heidän lisäkseen kolme miljoonaa kotimaista jalkapallofania tulee matkaamaan 12 eri kaupungissa pelattaviin peleihin. MM-kisojen virallinen maskotti on nimeltään Fuleco. Se on vain Brasiliassa tavattava brasilianpallovyötiäinen, joka pystyy vaaran vaaniessa pyörimään jalkapalloa muistuttavaksi keräksi. Brasilian Suomen-suurlähettiläs Norton de Andrade Mello Rapesta osasi jo kertoa toisen loppuottelussa mukana olevan joukkueen – sehän on hänen mukaansa tietenkin isäntämaa Brasilia. Suurlähettiläs itse on kaikkien maanmiestensä tavoin suuri jalkapallon ystävä.

14

KESÄKUUN alusta alkaen full flat -istuimilla varustettuja lentokoneita käytetään myös Hanoin, Hongkongin, Nagoyan, Osakan ja Shanghain lennoilla. Investointi uusiin istuimiin on suuruudeltaan noin 29 miljoonaa euroa.

Travel Golf Matkailualan oma golfkisa pelataan maanantaina 19.5. Vierumäellä.

Uusi laatustandardi Uudet bisnesluokan istuimet kääntyvät 200 cm:n mittaisiksi ja 58 cm:n levyisiksi, täysin tasaisiksi sängyiksi. Niissä on myös oma lukuvalo, säädettävä niskatuki, tunnelmavalot ja erilaisia viihdeominaisuuksia lennon ajaksi. ”Uskomme, että full flat -istuimet nousevat kaukoliikenteen liikematkailun uudeksi laatustandardiksi”, Finnairin kaupallinen johtaja Allister Paterson sanoo. ”Lupaus mukavuudesta ja laadusta lennoilla tärkeisiin liikematkakohteisiin tekee Finnairista erittäin houkuttelevan

vaihtoehdon erityisesti Euroopan ja Aasian välisille liikematkoille.” Kun full flat -istuimet on saatu asennettua, kolmea vanhempaa lentokonetta lukuun ottamatta kaikissa Finnairin Airbus-kaukolentokoneiden bisnesluokassa on täysin makuuasentoon liukuvat istuimet. Nämä kolme lentokonetta poistetaan käytöstä ensimmäisinä, kun seuraavan sukupolven Airbus A350 XWB -lentokoneita aletaan ottaa käyttöön vuonna 2015.

Tervetuloa Ruotsiin

Mukaan ovat tervetulleita kaikki matkailualalla työskentelevät. Osanottomaksu on 40 euroa. Golfpäivän järjestää Suomen matkailumarkkinointi Oy. Lisätietoa: sven@sumama.fi

Uusia yhteystietoja Helkama Rent Oy:n puhelinnumerot ovat muuttuneet: Vaihde 010 4362 250 Avis 010 4362 200 Budget 010 4362 300 Matkatoimistolinja 010 4362 240

Euroopan unioni ja matkailu

Seuraava ilmestyy

Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen kertoo meille mistä Euroopan unionissa nyt puhutaan. Lue nettisivuiltamme Sirpan kolumnit.

Untitled-1 1

16.5.2014 Ilmoitustilan viimeinen varauspäivä on 28.4.2014.

www.fin-s.a.se | www.traveltrends.se

2013-09-30 11:23:24

3 • 2014 APRIL


Lennä SunExpressillä Helsingistä Izmiriin

SunExpress on Lufthansan ja Turkish Airlinesin tytäryhtiö, joka on toiminut yli 20 vuotta luotettavana yhtiönä useiden matkanjärjestäjien kanssa. Nykyaikaisten lentokoneidemme määrä kasvaa kesällä 2014 jopa 80:een Boeing 737, joten voit aloittaa lomasi jo noustessa SunExpressin kyytiin. Tervetuloa!

Varaukset päivän parhaaseen hintaan pääset tekemään Amadeuksen kautta. Lisätietoa liittyen lähtöselvitykseen, matkatavaroihin ja muihin palveluihin löydät sunexpress.com sivuilta tai soittamalla palvelupuhelimeen (+358 9 31579405 (4,9 cent/min.)) tai meidän Suomen GSA Yellowskyhin, sales@yellowsky.fi

Tieto Oyj:n matkahallinto HRG:lle Hogg Robinson Group (HRG) on solminut sopimuksen maailmanlaajuisesta matkahallinnon ratkaisusta Pohjoismaiden suurimman tietotekniikkapalveluyrityksen, Tieto Oyj:n kanssa.

TUR JA ITB KASVOIVAT. Göteborgissa viime kuussa järjestetty

TUR-matkamessutapahtuma keräsi 34 745 kävijää. Se on lähes 9% enemmän kuin viime vuonna. Myös ammattilaiskävijöiden määrä kasvoi, ja oli tänä vuonna hieman yli 10 000. Myös Berliinin ITB raportoi kasvaneista kävijämääristä. Ammattilaisia vierailin Berliinin messuilla tänä vuonna 114 000, mikä on nelisentuhatta viimevuotista enemmän.

PAMPLEMOUSSE 10 VUOTTA . Ranskaan erikoistunut Pamplemous-

se Oy vietti 10-vuotispäiviään Hietalahden kauppahallissa maaliskuussa Ranska-tapahtuman merkeissä. Teemaviikon avasi Ranskan suurlähettiläs Eric Lebédel ja asiantuntijavieraana oli mm. Biarritzin matkailutoimiston Maylis Cabanieu. Pamplemoussen toimitusjohtaja Henni Lieto-Pihlajaoja kiitti onnistuneesta viikosta kaikkia yhteistyökumppaneita, kuten Haaga-Heliaa AMK:ta, josta oli mukana opiskelijoita aina suunnittelusta lähtien. Pamplemoussen erikoisalana on Ranskan ja Ranskan merentakaisten alueiden matkasuunnittelu ja toteutus ja suoran kuluttajamyynnin lisäksi toimistolla on tarjontaa myös muille suomalaisille matkatoimistoille jälleenmyyntiä varten.

Window Seat in Brief Read the English summary of the latest news in the Finnish tourism industry from our web-pages www.ikkunapaikka.fi/en/

www.matkaviikko.fi Ammattilaisten online-uutispalvelu

HRG TUOTTAA räätälöidyn kokonaisratkaisun Tieto Oy:n tarpeisiin. Ratkaisu pitää sisällään online palvelun, oman nimetyn palvelutiimin tukipalveluineen paikallisella kielellä joka maassa ja 24 tunnin palvelun. Yhteistyö käynnistyy vaiheittain 17 maassa. Ratkaisu on räätälöity tukemaan online-palve-

lun korkeata käyttöastetta, yhtenäistä raportointia ja matkustusohjeen toteutumista Tiedon matkahallinnon ohjelman mukaisesti. Tieto tulee hyödyntämään myös HRG:n omaa teknologiaa mm. interaktiivista raportointia ja turvallisuus työkalua, HRG Insightia ja täysin räätälöitävää portaalia, HRG i- Suitea.

PeterPanMaailma aloitti uudelleen Pienryhmien matkanjärjestäjä PeterPanMaailma aloitti toimintansa uudelleen. YHTIÖ TOIMI vuosina 1996−2008

tehden pienryhmiä mm. Intiaan. Nyt toimintansa uudelleen käynnistävä toimisto lupaa viedä matkustajat niin Amazonin jokilaivoille kuin Reimsin samppanjasalonkeihin. Matkat ovat matkanjohtajien itse suunnittelemia persoonallisia teemamatkoja, mm. skootteriajelu Burmassa, patikkaloma Espanjassa sekä ruokakulttuuria New Yorkissa. Tarjolla on myös joogaa, patikointia ja kulttuurimatkoja. Ensimmäinen ryhmä lähti Tyynen valtameren saaristokierrokselle maaliskuun lopussa. ”Kaikki PeterPanMaailman matkat tehdään 6-12 hengen pienryhmissä, koska niissä matkaelämys on parhaimmillaan”, uskoo PeterPanMaailman perustaja Peter Ruotsalo.

10-YÖN KARIBIAN ALL INCLUSIVE RISTEILYT UPEA REITTI ! ALL INCLUSIVE TALVI 2014-2015 Miami – Bahamas – Meksiko – Honduras – Caymansaaret – Jamaika – Turks- ja Caicossaaret – Miami Alk.

2395:-

www.loistoristeilyt.fi myynti@loistoristeilyt.fi 3 • 2014 HUHTIKUU

Hinta sisältää lennot + all inclusive ja suomalaisen matkanjohtajan palvelut.

Olemme Costa Cruises varustamon Suomen päämyyntiedustaja, saat risteilysi meiltä edullisesti.

Vastuullinen matkanjärjestäjä Costa Cruises

15


Hyödynnä kattava ja helppo Hertz Business+ liikematkustuksessa. Hertz Business Lite vapaa-ajan matkoilla. Varaukset matkatoimiston kautta. Palvelemme joustavasti kaikilla matkoillasi.

Matkailualan ammattilehti • Finnish Travel Trade Journal • Facktidning för resebranschen i Finland

Ikkunapaikka on Suomen johtava matkailualan ammattilehti, joka seuraa, analysoi ja ennakoi alan tapahtumien kulkua Suomessa ja ulkomailla. Ikkunapaikka ilmestyy kahdeksan kertaa vuodessa. Se on tilattu Suomen jokaiseen matkatoimistoon (SMAL:n jäsenyritykset). Tilaa Ikkunapaikka, niin tiedät mitä alalla tapahtuu. Vuosikerran hinta on 59 € määräaikainen yritystilaus 54 € jatkuva yritystilaus 19 € virkailijatilaus 13 € opiskelija- ja eläkeläistilaus Hinnat sisältävät alv 10%. Lehti ei vastaa tilaamatta lähetettyjen kirjoitusten ja/tai kuvien säilyttämisestä ja/tai palauttamisesta.

Ikkunapaikka on Suomen matkatoimistoalan liiton (SMAL), Pacific Asia Travel Associationin (PATA) ja Discover American Suomen osastojen toimialajäsen. ISSN 0786-7867 Painos 5000 kpl Levikkijakauma Matkatoimistovirkailijat . . . . . . . . Liikenneyhtiöt . . . . . . . . . . . . . . . . . . Yritysten matkavastaavat . . . . . . Matkatoimistojohto . . . . . . . . . . . . Majoituselinkeino . . . . . . . . . . . . . . . Matkailutoimittajat/lehdistö . . . Kunnalliset matkailuelimet . . . . . Julkaisija Travision Oy Helsinki Kirjapaino PunaMusta

64 % 11 % 9% 7% 4% 3% 2%

Toimitus ja markkinointi Päätoimittaja, kustantaja Leena Aalto leena.aalto@ikkunapaikka.fi Raisiontie 6 D, 00280 Helsinki Puhelin (09) 622 2500 Neuvonantaja, kustantaja Martti Savojärvi Lohitie 15 A, 02170 Espoo Puhelin 050 592 2981 martti.savojarvi@ikkunapaikka.fi Vakituiset avustajat Esa Aalto Jaakko Bergqvist Eero Havia Inna-Pirjetta Lahti Juhani Paavonsalo Ulkoasu Juhana Mikkanen hello@juhanamikkanen.com

Window Seat is the leading travel trade journal for the travel professionals in Finland. Its aim is to monitor and analyze the development of the travel market in Finland and abroad. Window Seat is published eight times a year and its subscribers include a.o. all Finnish AFTA-travel agencies. Subscription fee is EUR 63 outside of Finland. The magazine will not hold itself responsible for the safekeeping and/or return of articles and/or photographs sent without an order for publication. Window Seat is an associated member of the Association of Finnish Travel Agents (AFTA), Finland Chapter of Pacific Asia Travel Association (PATA) and Discover America Finland.

Readers Travel agency personnel . . . . . . . . . . . 64 % Airlines etc. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11% Company travel managers . . . . . . . . . 9 % Travel agency management . . . . . . . 7 % Hotel business . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4% Travel editors and press . . . . . . . . . . . 3 % Municipal tourist organisations . . . . 2% Editorial & Marketing Editor-in-chief, Publisher Leena Aalto leena.aalto@ikkunapaikka.fi Raisiontie 6 D, FIN-00280 Helsinki Phone +358 9 622 2500 Senior Advisor, Publisher Martti Savojärvi Lohitie 15 A, FIN-02170 Espoo Phone +358 50 592 2981 martti.savojarvi@ikkunapaikka.fi

WWW.IKKUNAPAIKKA.FI WWW.IKKUNAPAIKKA.TV FACEBOOK.COM/IKKUNAPAIKKAWINDOWSEAT

Publisher Travision Oy Helsinki Contributing Editors Esa Aalto Jaakko Bergqvist Eero Havia Inna-Pirjetta Lahti Juhani Paavonsalo Layout Juhana Mikkanen hello@juhanamikkanen.com Printing house PunaMusta ISSN 0786-7867 Circulation 5,000 copies

2014-3 Ikkunapaikka-Window Seat, Apr 2014  
2014-3 Ikkunapaikka-Window Seat, Apr 2014  
Advertisement