Page 1

WINDOW SEAT

3 • 2015 HUHTIKUU/APRIL

Matkailualan ammattilehti • Finnish Travel Trade Journal • Facktidning för resebranschen i Finland

27. vuosikerta/27th year

VALITSE LENNOLLESI ECONOMY COMFORT Enemmän jalkatilaa – mukavampi matka

RÄÄTÄLÖI OMA LENTOKOKEMUKSESI finnair.fi

UUSILLA ECONOMY COMFORT -ISTUINPAIKOILLA AIKA KULKEE KUIN SIIVILLÄ. Matkustamon etuosaan sijoitettujen Economy Comfort -paikkojen 8-13 cm:n lisäjalkatila ja istuimen erityinen niskatuki parantavat matkustusmukavuuttasi. Economy Comfort -paketti sisältää lisäksi laadukkaat vastamelukuulokkeet ja henkilökohtaisen virkistyspaketin. Pääset myös nousemaan koneeseen ennen muita ja poistumaan ensimmäisten joukossa. Varaa oma Economy Comfort -pakettisi jo tänään osoitteessa finnair.fi


HEL–TAL

Kuusi lähtöä päivässä

TALLINNAAN PÄIVÄKSI TAI PARIKSI. Lue lisää ja varaa: tallink.fi

Operoiva yhtiö AS Tallink Grupp. Oikeudet muutoksiin pidätetään.

SMT:n integraatio vietiin vauhdilla valmiiksi

SMT:n integraatio on valmis Parhaat puolet uuteen yhtiöön Suomen Matkatoimisto Oy:n ja Matkatoimisto Oy Arean joulukuussa 2013 julkistettua fuusiota seurannut integraatioprojekti on nyt viety maaliin SMT Oy:ssä. Kahden Finnair -omisteisen liikematkatoimiston parhaat puolet seulottiin yhdistyneeseen yhtiöön. Uutta elinvoimaa lähdettiin synnyttämään laajalla muutosohjelmalla. Eero Havia ”INTEGRAATIOPROJEKTI VIETIIN maa-

liin laaditussa aikataulussa ja suunnitelmiemme mukaisesti. Huomattavaa on, että hanke toteutettiin arkisen, normaalin työn ohessa ja lisäksi. Se ei tullut missään määrin ilmaiseksi”, sanoo SMT Oy:n toimitusjohtaja Kirsi Paakkari. ”Otimme käyttöön parhaat puolet kummaltakin vanhalta yritykseltä, mutta loimme tarvittaessa myös uutta.” Esimerkkinä voi mainita vaikkapa Suomen Matkatoimistolta tulleen ns. älykkään matkavahvistuksen, Arealta matkahallinnon eri osa-alueiden vahvan asiakaskoulutuskonseptin.

Innostava voittajakulttuuri Henkilöstön sitouttaminen uuteen yhdistyneeseen työnantajaan oli hankkeen keskiössä. Samaan aikaan vietiin läpi uuden yhtiön ISO9001 –laatusertifiointi. Integraation toteuttamiseksi SMT:ssä perustettiin mittava muutosohjelma. Sille nimettiin vastuujohtaja ja seuranta johtoryhmässä. ”Ohjelma sisälsi kymmenkunta projektia ja niillä useita alaprojekteja. Tavoitteiksi määriteltiin heti alussa innostava voittajakulttuuri, kestävällä pohjalla oleva kannattava yritys ja markkinajohtajuus.”

Henkilöstölle bonus ja koulutusta Integraation läpiviennin tulokset yllättivät yhtiön johdon siinä määrin positiivisesti, että henkilöstön osuus työssä palkittiin bonuksella. Kevääl-

2

lä 2014 SMT:ss ä k äy n n i s t y i myös pitkäjänteinen henkilöstöohjelma, jolle saatiin TEKESin Liideri-ohjelman rahallista tukea. Kolmen moduulin work shopeissa Kirsi Paakkari koko henkilöstö, myös etätyöntekijät käyvät läpi systemaattisen ohjelman niin esimiesten kuin työntekijöiden taitojen kehittämiseksi. Lisäksi noin 75 % väestä lähti vapaaehtoiseen Mindfulness –kurssitukseen, joka tähtää työhyvinvointiin, keskittymiskyvyn kehittämiseen, jopa unen laadun parantamiseen.

Uusia työntekomalleja Kun kaksi saman alan yritystä yhdistyy, on selvää, että muutokset vaativat veronsa myös henkilöstön määrässä. Integraatiohankkeen alussa fuusioituneissa yrityksissä oli 250 työntekijää. Säästötavoitteeksi asetettiin 45 henkilötyövuotta (FTE). Tammikuun 2015 henkilöstövahvuuden vertailuluku on 191 henkilöä. Se muodostuu mm. 50 osa-aikaisesta ja 35 kotonaan etätyötä tekevästä työntekijästä eri paikkakunnilla kuten Turussa, Tampereella, Vaasassa, Oulussa aina Rovaniemeä myöten. ”Monille osa-aika- tai etätyö on mieluinen ja sopiva järjestely, mutta joillekin se on pakon sanelema vaihtoehto”, myöntää Kirsi Paakkari.

Amadeus teknologiatoimittajana

Sandvikin yhteistyö CWT:n kanssa on päässyt jo hyvään vauhtiin Kansainvälinen teollisuuskonserni Sandvik kilpailutti matkatoimistopalvelunsa Suomessa viime syksyn aikana. Pitkän ja huolellisen kilpailutusprosessin tavoitteena oli löytää toimija, joka parhaiten pystyy vastaamaan Sandvikin liiketoiminnan tarpeisiin. Lopulta yrityksen uudeksi yhteistyökumppaniksi valikoitui Carlson Wagonlit Travel.

SANDVIK HALUSI kilpailutuksella tutkia millaisia ratkaisuja eri toimijoilla on tarjolla. Matkustuksen tehostaminen korostuu taloudellisesti vaikeina aikoina. Teknologiapuolella haasteena olivat tarjotut työkalut ja niiden toimivuus. ”Matkatoimistoa valittaessa CWT:n vahvuutena koimme vankan teknologiaosaamisen ja halun palvella asiakasta. Saimme vastaukset juuri niihin kysymyksiin mistä Armi Laamanen, olimme kiinnostuneita”, Sandvik kertoo Sandvikin matkustuskategoriasta Euroopassa, Lähi-idässä ja Afrikassa vastaava Armi Laamanen.

raukset pääsääntöisesti onlineen, mutta yrityksessä matkustetaan usein hyvinkin ”eksoottisiin” kohteisiin, joten aina työkalun käyttö ei edes ole mahdollista tai järkevää. ”Onlinen rinnalla ammattitaitoisen palvelutiimin olemassaolo onkin meille tuiki tärkeää”, Armi korostaa. ”Amadeus onlinen vahvuutena on sen helppokäyttöisyys. Vaihtoehdot annetaan selkeästi, eikä käyttäjän tarvitse miettiä, mitä seuraavaksi tapahtuu”, Monica kertoo. Onlinen käyttö on Sandvikilla havaittu helpoksi ja nopeaksi. ”Tärkeää on luottaa matkustajiin työkalun käytössä, antaa heille vastuu tekemästään valinnasta. Lentovalinnan syyt on kerrottava, jos on valittu sellainen hinta tai lentoyhtiö, joka poikkeaa yhtiön matkustuspolitiikasta”, Armi sanoo.

Onnistumisen avaimet

Muutokset askarruttavat

Yhteistyön aloittamisaikataulu oli tiukka, kertoo CWT:ssä Sand­ vikin Program Manager Monica Sjöberg-Hakala. ”Päätös tehtiin lokakuussa ja meillä oli noin neljä viikkoa aikaa saada yhteistyö käyntiin. Meillä Monica SjöbergHakala, CWT. oli puolin ja toisin vahva tahto saada asiat kuntoon aikataulun mukaisesti ja ne etenivätkin kuin junan veturi. Meille on tärkeää ymmärtää asiakkaan tarpeet, jolloin on helppo lähteä viemään asioita eteenpäin”.

”Eniten kysymyksiä on herättänyt muutos instant ticketingiin, eli lentolippu tulostuu välittömästi varauksen teon jälkeen. Meillä on paljon matkan varaajia, jotka tekevät varaukset matkustajan puolesta ja lipun tuleminen samalla sekunnilla herättää keskustelua. Taustalla lienee pelko, että jos matkustaja ei otakaan tarjottua lentoa, niin lippu jää käteen”. ”Nykyään alkaa olla jo suurempi kulu, jos lippua ei kirjoiteta ajallaan, kuin jos sitä muutetaan. Matkustajat ovat jo kuluttajakaupassa tottuneet, että lippu tulee saman tien”, Monica arvioi. Lentoyhtiöt määrittelevät säännöt ja kehitys on menossa siihen, että lippuja muutetaan lisämaksusta, toteaa Amadeus Finlandin myyntijohtaja Miia Antila. ”Kova kisa lentoyhtiöiden välillä on muuttanut ehtoja radikaalisti viime vuosina ja varauksia ei voi enää vanhaan malliin jättää ”roik-

Esa Aalto

Toimivaa teknologiaa Online-varaustyökaluksi Sandvik valitsi Amadeuksen e-Travel Management -järjestelmän. Onlinen käyttö on kasvanut yhteistyön aikana, lyhyessä ajassa on varausmäärissä tultu reippaasti ylöspäin. Sandvikin matkustuspolitiikka ohjaa va-

Miia Antila, Amadeus.

kumaan”. Amadeuksen rooli onlinessa on tukea lentoyhtiöiden kehitystä ja tuoda näkyviin niiden kaikki uudet ominaisuudet, hintaperheet ja koko ajan lisääntyvät lisämaksulliset palvelut”.

Turvallisuus korostuu Matkatoimistopartnerin vaihdon myötä Sandvikilla otettiin käyttöön myös travel tracker -palvelu. ”Usein kuulee että matkustaja on löytänyt joltain kuluttajasivulta halvemman lentohinnan. Me korostamme, että keskittämällä varaukset yhteen matkatoimistoon ja onlineen pystymme aina tietämään missä matkustaja kulloinkin on ja tarvittaessa pitämään hänestä huolta. Maailma ei ole entisensä – matkustusturvallisuus saattaa järkkyä jopa Euroopassa. Näin pystytään paremmin reagoimaan poikkeustilanteisiin ja olemaan valmiita auttamaan, jos jotain tapahtuu”, Armi sanoo.

Tulevaisuuden kehittämiskohteita Sandvikin matkahallinnossa mietitään tulevaisuudessa myös kokous- ja tapahtumahallinnan kehittämistä. Tarkoitus on myös luoda yritykselle omat sivut, joilla henkilökunta voi hoitaa vapaa-ajan matkustusasioitaan. ”Koko vastuullani olevan EMEA-alueen puitteissa mietitään muitakin maita. Haluan viedä Suomen osaamista ja tietoisuutta myös muihin alueen maihin ja miettiä miten matkahallintoa siellä voidaan kehittää, millaisia muutoksia se vaatii ja miten asiat tehdään matkustajille mahdollisimman helpoiksi”, Armi Laamanen päättää.

3 • 2015 APRIL


Viihdy kanssamme kaikilla foorumeilla!

WINDOW SEAT

3 • 2015 HUHTIKUU/APRIL

Matkailualan ammattilehti • Finnish Travel Trade Journal • Facktidning för resebranschen i Finland

Ikkunapaikka.tv Ikkunapaikka.fi .com/IkkunapaikkaWindowSeat

27. vuosikerta/27th year

KALIFORNIAN RANNIKKOA kannattaa

lähteä ajelemaan kohti etelää. Laguna Beach ja San Diego ovat aurinkoista ja vaurasta Kaliforniaa aidoimmillaan. Matkalla kelpaa nälkää käydä taltuttamassa Teemu Selänteen ravintolassa Laguna Beachillä.

LISÄÄ SIVULLA 7

Ikkunapaikan aluekatsauksessa Helsinki IKKUNAPAIKAN MATKAILUN aluekatsausten sarjassa on nyt vuorossa maamme matkailun ehdoton veturi Helsinki. Art Travelin ja Ikkunapaikan yhteistyönä syntynyt aluekatsaus kertoo, että Helsingin hotelliyöpymisten määrä kasvoi hienoisesti viime vuonna venäläisten matkailijoiden rajusta pudotuksesta huolimatta. Helsingin hyvää tilannetta siivitti myös vahvasti kehittynyt lentoliikenne, kaikkien aikojen paras kongressivuosi sekä Viron laivaliikenteen vedossa laivaliikenteen hienoinen kasvu. Silti Helsinki jää sekä hotellien käyttöasteessa että keskimääräisessä hotellihinnassa jälkeen muihin pohjoismaisiin pääkaupunkeihin nähden.

LISÄÄ SIVUILLA 8–9

Kuuban suosio ei näytä laantuvan. Tänne pääsee ensi talvena usean matkanjärjestäjän paketoimana. Finnair lentää Havannaan joulu-maaliskuussa.

Uusia kiertomatkoja, yhdistelmälomia ja risteilyjä

Katsaus talvikauden 2015-2016 pakettimatkatuotantoon Asiakkaiden ostokäyttäytyminen valmismatkamarkkinoilla on muuttunut ja yhä useampi paketoi itse verkossa omat lomansa. Perinteisten sarjatuotantona tehtävien pakettimatkojen määrä vähenee vuosi vuodelta ja matkanjärjestäjät ovat siirtymässä yhä enemmän tilauslennoista reittilentopohjaiseen tuotantoon. Trendi näkyy matkanjärjestäjien ilmoittamissa tulevan talvikauden ennakkotiedoissa. Kehitystä on vauhdittanut myös Finnairin päätös muuttaa useita aiemmin lomalentostatuksella lennettyjä kohteita reittilennoiksi. • Apollomatkat palaa Jordanian Aqabaan ja Dubaihin. • Aurinkomatkoilla uusia kiertomatkoja, mm. Pohjois-Intia, Pohjois-Thaimaa ja Laos sekä yhdistelmämatkoja

Risteilyalukset tulevat taas kesällä Helsinkiin Risteilyalusten määrä pysyy vuodesta toiseen lähes samana. Tänä vuonna on vahvistunut 260 vierailua. Antti Haukkamaa

mm. Vietnamissa, Kanarialla, Thaimaassa ja USA:ssa. • Detur palaamassa Egyptiin, uusia kiertomatkoja Turkissa. • Finnmatkat vie kaikille Kanarian saa-

rille sekä Ajmanin arabiemiraattiin. • Lomamatkat omalla koneella Kanarialle ja Egyptiin. • Tjäreborg charterilla Gambiaan, uutena myös risteilyt Dubaista.

Miten euron heikentyminen vaikuttaa matkailuvirtoihin?

Euromaihin painottuva tarjonta antaa kesäksi hengähdysaikaa Maaliskuun lopulla euron ja US-dollarin kurssit lähenivät jo toisiaan. Euron kurssi on heikentynyt myös moniin muihin valuuttoihin nähden. Dollari on tunnetusti tärkeä valuutta matkakaupassa ja lentoliikenteessä.

KANSAINVÄLINEN RISTEILYLIIKENNE

Helsingin osalta starttaa käyntiin vappupäivänä 1.5., kun Costa Pacifica kiinnittyy Hernesaaren sataman laituriin puolilta päivin viideksi tunniksi. Katajanokan terminaalin kauden aloittaa 12.5. Saga Sapphire. Isot risteilyalukset käyttävät Helsingissä Länsisataman ja Hernesaaren sekä Eteläsataman ja Katajanokan satamia. Risteilykausi jatkuu lokakuun loppupuolelle saakka, viimeinen vierailualus syksyllä 20.10. on Marco Polo. Ensi kertaa myös Suomesta voi lähteä Itämeren risteilylle. Costa Luminosa risteilee Itämerellä koko kesän ja risteilylle pääsee edullisimmillaan 750 eurolla.

Vakiomäärä Risteilyaluksilla on aika lailla sama kaava, tulo aamuvarhaisella Helsinkiin joko Tukholmasta tai Pietarista ja lähtö alkuillasta vastaavasti Pietariin tai Tukholmaan. Vierailevien risteilyalusten määrä on pysynyt koko 2010-luvun aika vakiona reilut 250 alusta/vuosi. Huippu oli vuonna 2013, silloin mää-

3 • 2015 HUHTIKUU

Eero Havia

Kesä tuo risteilyturistit taas Helsinkiin.

rä oli 283. Viime vuonna alusvierailuja oli 261 ja tälle vuodelle odottaan jälleen samaa määrää.

Iso potti Alusten koko on kasvanut. Huippuvuonna 2013 matkustajia oli 368 000. Sen jälkeen luku on parina vuonna ollut 420 000 ja niin odotetaan tänäkin kesänä. Jos vieraiden kukkaronnyörit ovat vähänkään yhtä hellällä tänä vuonna kun aikaisemmin, niin jaossa on jälleen noin 30 miljoonan euron potti.

LUE LISÄÄ SIVULTA 4

EURON HEIKENTYMINEN on Suomesta euroalueen ulkopuolelle matkustettaessa huono uutinen. ”Joulukuun 25. päivä 2014 dollareita tarvittiin yhteen euroon 1,295, kun pari viikkoa sitten keskikurssi oli enää 1,049”, vertaa Olympia Kaukomatkojen toimitusjohtaja Matti Palermaa. Hänen mukaansa kaukomatkatuotteita hinnoitellaan jopa 1-1½ vuoden aikajänteellä, joten valuuttakurssivaihtelut noin pitkällä ajalla voivat johtaa suuriinkin hinnantarkistuksiin.

Kuuden viikon sääntö ”Kuluttajaviraston ohjeistuksen mukaan tarkistamme hinnat kuusi viikkoa ennen matkalle lähtöä, jonka jälkeen hintaan ei enää kajota.” Palermaa sanoo. Vaihtelut saattavat vielä tälläkin periodilla syödä matkajärjestäjän katteen olemattomiin. ”Useimmat asiakkaamme ymmärtävät hinnanmuutokset ja niiden syyt, vaikka kalleimmilla matkoilla korotukset saattavat olla jopa satoja euroja.” Sekä valmismatkalaki että yleiset valmismatkaehdot antavat laillisen perustan

Dollarin korkea kurssi saattaa hillitä shoppailuintoa.

hinnantarkistuksiin niin valuuttakurssien kuin kuljetuskustannusten muuttuessa. Kyse ei ole pelkästään dollarista, vaan esim. Kiinan renminbi on vahvistunut samalla kuten monet muutkin valuutat euroon nähden. ”Jyrkimmin dollarin vahvuus koetaan nyt USA:n matkoilla ja myös Väli- ja Etelä-Amerikan ja jopa Afrikan maissa”, sanoo Palermaa. ”Eräitä risteilytuotteita me sovimme euroissa, eivätkä valuuttojen muutokset osu niihin.”

Kesällä Eurooppaan Suurilla matkajärjestäjillä on myynnissä nyt ensi kesä, ja kohteina usein Välimeri

ja Keski-Eurooppa. SMALin toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti sanoo: ”Jäsentoimistojemme varaustilanteessa ei ole valuuttakurssien vuoksi nähty radikaaleja muutoksia. Kauppaa saattaa nyt ohjautua euroalueen sisälle, jos harkinnassa on matka joko eurovaluutan alueelle tai sen ulkopuolella. Tällöin matkapäätökseen vaikuttaa paitsi itse matkan hinta myös se, miten matkustaja ajattelee käyttävänsä rahaa perillä”, sanoo Heli Mäki-Fränti.

Ruplakauppaa ja liikematkustusta ”Liikematkakaupassa dollarin vahvistuminen euroon nähden näkyy tietysti selvimmin USA:n hotellihintojen nousuna”, sanoo CWT Finlandin myyntijohtaja Jari Oinonen. ”Olemme kuitenkin aistineet Yhdysvaltoihin suuntautuvan vientikaupan yrityksiltä vilkastunutta matkustusta, kun suomalaisten tuotteiden hintapaine hellittää dollarimarkkinoilla.” Ruplan vahvistuminen on jo hieman piristänyt venäläisten matkustusta Suomeen. Euro irtosi venäläiselle maaliskuun lopussa jo n. 65 ruplalla, kun siitä kalleimmillaan piti pulittaa lähes 100 ruplaa.

3


Uusia kiertomatkoja, yhdistelmälomia ja risteilyjä

Borneo, Gambia, Jordania, Laos, Ajman, El Hierro… Esittelyssä talvikauden 2015-2016 uutuudet kissa talvehtivat pitkien matkojemme asiakkaat”.

JATKUU SIVULTA 3. Esa Aalto

Apollomatkat Apollomatkojen ensi talven volyymit näyttävät noususuuntaa, kertoo yhtiön maajohtaja Eva Torra. ”Meillä on vahva usko kasvuun Suomessa, mutta haluamme kasvaa kannattavasti, emme vain rajusti kapasiteettia lisäämällä. Näkemyksemme on, että voimme menestyä vain tuomalla asiakkaille enemmän lisäarvoa”. Ensi talvikauden matkojen valikoimaa Apollomatkat laajentaa Jordanian Aqaballa ja Arabiemiirikuntien Dubailla. Ohjelmistoon palaava Aqaba on sukeltajan unelmakohde, jossa rantalomaan voi yhdistää myös retkeilyä ja historiallisia nähtävyyksiä.

Kuollutmeri on Jordanian pakollisia nähtävyyksiä. Jordania on Apollomatkojen ohjelmassa jälleen ensi talvena.

Aqaba tekee paluun Apollomatkoille reittiliikennepohjaisena lentona Istanbulin kautta. Dubaihin puolestaan lennetään suoralla Finnairin reittilennolla Helsingistä viikon tai kahden valmismatkalle.

Aurinkomatkat Aurinkomatkat on sopeuttanut

Detur tuottaa kiertomatkoja Turkin maisemiin Kappadokiaan sekä alkuettä lopputalvesta. Aurinkomatkojen Intian-kierroksen ohjelmassa on myös harvemmin vierailtu Varanasin kaupunki.

kapasiteettia kysyntään ja se tulee olemaan ensi talvikaudella hieman suurempi kuin tänä talvena. ”Kaikki talven matkat lennetään Finnairin lennoilla”, tiedotuspäällikkö Annina Metsola kertoo. Uusia kiertomatkoja Aurinkomatkojen ohjelmassa on Israel ja Jordania, Pohjois-Intian kierros sekä Pohjois-Thaimaan ja Laosin kiertomatka. ”Vietnamissa meille tulee uusia yhdistelmämatkoja Saigonista Ho Tramin kaupunkiin ja Long Hain kalastajakylään”, Annina kertoo. Kanarialla voi nyt yhdistää kaupunki- ja rantakohteen. Gran Canarialla Las Palmasiin voi yhdistää rantaloman Melonerasissa tai Playa del Inglésissä, Teneriffalla Santa Cruziin puolestaan Costa Adejen rantakohteen. Ohjelmaan palaa tauon jälkeen Tokio-Kioto-yhdistelmä Japanissa. ”Kaukoidässä uutuutena on lisäksi Hongkong-Borneo. Lähi-idässä tarjolla on Dubai-Ras al Khaimah -yhdistelmä

sekä USA:ssa New York-Miami”, Annina sanoo. Muita uutuuksia Aurinkomatkoilla ovat Gran Canarian Playa Taurito, Teneriffan Santa Cruzin kaupunki, Phuketin pohjoisosassa sijaitseva Mai Thao, Israelin Eilat sekä omatoiminen risteily Dubaista.

Detur Detur suunnittelee paluuta Egyptiin ensi talvikaudella. ”Perinteisesti kohteinamme ovat olleet Hurghada ja Sharm El Sheikh, mutta nyt ei ole vielä vahvistettu, tulevatko molemmat kohteet ohjelmaan vai vain toinen”, Jaana Hepo-oja kertoo. ”Palaamme jälleen talveksi Tunisiaan. Lennämme Nouvelairilla Monastiriin kohteinamme Sousse ja Hammamet. Turkin Antalyan lentosarjamme Corendon Airlinesilla jatkuu marraskuun puoleen väliin ja alkaa taas helmikuun puolesta välistä, eli Turkki on meillä talvikohde ihan keskitalvea lukuun ottamatta. Lentosarjan välissä Tur-

”Turkin syksyn viimeisillä ja kevään ensimmäisillä lennoilla markkinoimme erityisesti kiertomatkoja, sillä ilmat eivät välttämättä ole vielä ihan rantakelejä marraskuussa tai helmikuussa. Kiertomatkatarjonnastamme löytyvät Kappadokia, Lyykia ja Turkin turkoosi rannikko sekä uutuutena hyvinvointiteemaan liittyvä kiertomatka”, Jaana kertoo Deturin tulevan talven suuntaviivoista.

Finnmatkat Päättyneellä talvikaudella Finnmatkoilla oli tarjolla noin 129 000 matkaa ja suunnilleen saman kokoista kapasiteettia on kaavailtu myös ensi talvelle. ”Talven uutuuskohteet Kanarialla ovat Fuerteventura ja El Hierro,

Finnmatkojen uutuutena Arabiemiraateissa on rauhallinen ja tasokas Ajman.

eli ensi talvesta alkaen meillä on valikoimassa kaikki seitsemän Kanarian saarta”, kertoo Finnmatkojen viestintäpäällikkö Jenita Cresswell. ”Arabiemiraateissa uutuuskohde on Ajman, pienin seitsemästä emiraatista, joka sijaitsee Dubain ja Sharjahin pohjoispuolella, maan länsirannikolla. Rauhallisilta valkoisilta hiekkarannoilta Dubain ostoskeskuksiin ja huveihin on alle tunnin automatka”. E n s i t a l ve s t a e t e e n p ä i n TUI-konsernin Finnmatkat myy yksinoikeudella RIU-hotelleja ympäri maailmaa. Hotelliketjun historia ulottuu vuoteen 1953, jolloin espanjalainen Riun perhe avasi ensimmäisen hotellin Mallorcalle. Nykyään perustajan lapsenlapset Carmen ja Luis Riu johtavat yritystä, jolla on yli sata hotellia aurinkolomakohteissa 19 eri maassa, Espanjan lisäksi muun muassa Turkissa, Bulgariassa, Karibialla ja Mauritiuksella.

Lomamatkat Lomamatkoilla on omaan konserniin kuuluvan Primera Airin kone käytössä joulukuusta alkaen koko talvikauden neljänä päivänä viikossa. ”Maanantaisin ja tiistaisin lennetään maakunnista, joissa kohteina ovat Fuerteventura, Gran Canaria, Teneriffa ja Egyptin Hurghada. Lauantaisin ja sunnuntaisin lennämme Helsingistä Gran Canarialle ja Teneriffalle”, toimitusjohtaja Minna Tuorila kertoo. Lisäksi Lomamatkat vie matkustajia edelleen Finnairin lennoin Kuubaan, Phuketiin ja Dubaihin. ”Volyymimme tulevat

KOHTAA KOKO MAAILMA 21.–24.1.2016 Messukeskus | matkamessut.fi Matka Workshop Day 20.1.

Tule näytteilleasettajaksi Pohjois-Euroopan suurimpaan matkailualan tapahtumaan.

pysyttelemään kuluvan talven tasolla”, Minna sanoo.

Tjäreborg Tjäreborgin tilauslentokapasiteetti ensi talveksi on noin 90 000 matkaa, jossa ei ole muutosta tämän talven toteutuneeseen, kertoo tiedotuspäällikkö Arja Pucilowski. ”Ensi talvena tilauslennolla pääsee jälleen Gambiaan, joka palaa talviohjelmistoomme vuoden tauon jälkeen”.

Gambia tekee ensi talvena paluun Tjäreborgin tilauslentokartalle.

”Reittilennoilla tehtävien valmismatkojen määrät lisääntyvät koko ajan myös meillä”, Arja toteaa. Ensi talven uutuutena reittilentopaketeissa ovat Dubain risteilyt. Reittilentopohjaisia paketteja tehdään lisäksi Kanariansaarten Lanzarotelle sekä Karibianmerelle Antiguaan, Barbadokselle, Jamaikalle ja St. Lucian saarelle. ”Lentoyhtiömme Thomas Cook Airlines on tänä talvena saanut käyttöönsä kuusi uutta A321-lentokonetta. Ensi talvena lennämme kaikki Cook Airlinesilla lennettävät Kanarian ja Madeiran lennot näillä koneilla. Kuubaan lennämme Finnairilla ensi talvena Havannaan, emmekä Varaderoon, kuten tähän asti”, Arja kertoo.

1 049 € Summa, jonka Matka-kävijä käyttää lähiaikoina matkustamiseen.

87 % Kävijöistä haluaa tutustua kotimaan kohteisiin.

Autamme mielellämme sinua onnistumaan: Myyntipäällikkö Rea Sandström puh. 050 382 6469 rea.sandstrom@messukeskus.com

Myyntipäällikkö Marco Simonen puh. 040 450 3350 marco.simonen@messukeskus.com

Myyntipäällikkö Anna Molander-Bry puh. 040 812 7566 anna.molander-bry@messukeskus.com

Yhteistyössä:

WORKSHOP DAY Tarjoaa tehokkaita B2B-kontakteja.

Toimeksiantaja:

OIKEITA KOHTAAMISIA. AITOJA ELÄMYKSIÄ. KOSKETUS TULEVAISUUTEEN.

4

3 • 2015 APRIL


PÄÄKIRJOITUS – huhtikuu 2015

Lentoliikenteen vaikeat ajat eivät ole ohi

K

Luontoa, luostareita ja viinitiloja Makedonia sopii aktiivimatkailijalle Balkanin niemimaalla sijaitseva parin miljoonan asukkaan Makedonia on pieni maa, jolla on pitkä historia ja kulttuuriperintö. Lisäksi se tarjoaa hienoja vuoristomaisemia, kirkasvetisiä järviä ja alkuperäisiä maalaismaisemia - siis hyvät puitteet luonto- tai kulttuurilomalle. Esa Aalto NYKYINEN MAKEDONIAN tasaval-

evättalven aikana ovat lentoyhtiöiden moninaiset haasteet nousseet julkisen huomion kohteeksi. Norwegianin vaikeaksi kehittynyt lentäjälakko ja Germanwingsin konetta kohdannut surullinen lento-onnettomuus ovat tuottaneet suurimmat otsikot. Kaksi toisiinsa liittyvää tapausta panevat ajattelemaan halpalentoyhtiöiden tilannetta ja tulevaisuutta. Norwegianin 200 000 matkustajaa koetellut lakko osoittaa, että halpalentoyhtiötkin lentävät samojen tähtien alla kuin perinteiset verkostolentoyhtiöt. Lentäjien lakkoilu on oire siitä, että molemmat lentoyhtiökategoriat kamppailevat merkittävien taloudellisten haasteiden kanssa. Lentäjät muodostavat pienen avainryhmän, joka niin halutessaan pystyy aiheuttamaan suuria taloudellisia menetyksiä. Norwegianin lentäjät keikuttivat hyvin perusteellisesti yhtiötään, joka loppujen lopuksi joutui perääntymään ja hakemaan lisäaikaa välttämättömille ratkaisuille. Liian kireäksi muodostuva henkilöstöpolitiikka on monessa suhteessa herkkä alue, joka lentävän henkilöstön tilipussin lisäksi vaikuttaa myös lentoturvallisuuteen, ainakin mielikuvien tasolla. Norwegianin lentäjät ovat kannanotoissaan viitanneet myös turvallisuuskysymyksiin. Germanwingsin onnettomuus puolestaan ei voi olla vaikuttamatta halpalentoyhtiöiden kysyntään. Finnairin kaltainen laatulentoyhtiö on jo kauan huolehtinut siitä, että lentäjä ei voi jäädä yksin ohjaamoon. Se, että kaikki lentoyhtiöt Germanwingsin onnettomuuden jälkeen nyt muuttavat käytäntöjään on laiha lohtu niille, jotka menettivät läheisiään onnettomuudessa, joka olisi ollut helppo estää. Mielikuvaksi jää, että halpalentoyhtiö ei ole viimeisen päälle huolehtinut lentoturvallisuudesta, vaikka toisin väitetään. Suuren mielenkiinnon kohteena olevien tapausten varjoon jäävät pienemmät uutiset, kuten Finnairin uuden Light- hintaluokan perustaminen kertovat siitä, että perinteisten ja halpalentoyhtiöiden välillä tapahtuu konvergenssia. Halpalentoyhtiöiden moniportainen ja vaikeaselkoinen hinnoittelu on siirtymässä myös verkostolentoyhtiöiden arkeen. Tässäkin suhteessa molemmat lentoyhtiökategoriat lentävät samojen tähtien alla. Toimintamallit lähestyvät markkinoiden puristuksessa toisiaan. Matkustavan yleisön ja matkailualan kannalta on ensiarvoisen tärkeää, että perinteinen vahva turvallisuusajattelu ei muutoksessa joudu puristukseen.

Lentoyhtiöiden toimintamallit lähestyvät markkinoiden puristuksessa toisiaan.

ta kattaa vain pienen osa muinaisesta Makedonian valtakunnasta, josta suuri osa oli nykyisen Kreikan puolella. Tästä kumpuaakin omituinen nimikiista. Kreikka ei näet hyväksy pelkkää Makedoniaa maan nimenä, mistä syystä maa tunnetaan kansainvälisissä yhteyksissä nimihirviöllä ”Entinen Jugoslavian tasavalta Makedonia”, englanniksi lyhennettynä FYROM. Kiista Kreikan kanssa hidastaa myös maan tietä EU:n jäseneksi.

Rikas historia Maan oman suurmiehen, kuningas Aleksanteri Suuren aikaan Makedonia oli kreikkalaisen kulttuurin keskus. Noin 500-luvulta alkaen se joutui Bysantin vaikutuspiiriin. Osmanit pitivät maata hallussaan 1400-luvulta aina 1900-luvun alkuun asti, jolloin se jaettiin napurimaiden kesken. Toisen maailmansodan jälkeen perustettiin sosialistinen Jugoslavia ja Makedoniasta tuli yksi sen osavaltioista. Jugoslavian hajotessa vuonna 1991 Makedonia oli ainoa osavaltioista, joka itsenäistyi ilman verenvuodatusta. Kaksi kolmasosaa maan asukkaista on ortodokseja, jotka puhuvat slaavilaisiin kieliin kuuluvaa makedoniaa. Neljäsosa kansasta kuuluu albanian kieltä puhuvaan muslimivähemmistöön. Monikulttuurisen historian jäljet ovat yhä näkyvissä. Maasta löytyy useita vanhoja roomalaisia raunioita ja Bysantin aikaisia uskonnollisia muistomerkkejä, kirkkoja, luostareita ja freskoja. Ottomaanien ajalta ovat puolestaan peräisin turkkilaiset kylpylät, moskeijat ja basaarit.

Äiti Teresan kotikaupunki Maan pääkaupungin, noin puolen miljoonan asukkaan Skopjen halkaisee kahtia Vardar-joki. Joen oikealla rannalla sijaitsee kaupungin uusi puoli ja vasemmalla rannalla historiallinen vanha kaupunki. Kaupungin kahta osaa yhdistävät sillat, joista vanhin, 1400-luvulta peräisin oleva kivisilta on yksi Skopjen symboleista. Kaupungin keskusaukio, Makedonian aukio, sijaitsee uudella puolella ja sen keskellä kohoaa Aleksanteri Suuren patsas. Toinen merkkihenkilö on Äiti Tere-

Skopjen vanha kaupunki on mainio ostospaikka.

Ajvar on mausteinen paprikatahna, joka sopii lisukkeeksi ruokaan kuin ruokaan. Joka perheenemännällä on oma salainen ajvar-reseptinsä.

Šopska-salaatti on tyypillinen alkuruoka: tomaattia, kurkkua, sipulia, paprikaa ja vuohenjuustoa. Yksinkertaista, mutta hyvää.

sa, joka syntyi Skopjessa. Hänen syntymäkotinsa vieressä on museo, jossa pääsee tutustumaan lähemmin Nobelin rauhanpalkinnon voittajan elämään. Vanhan kaupungin basaarialue on peräisin ottomaanien aikakaudelta. Täältä löytyy satoja pieniä putiikkeja, käsityöläisten työpajoja, kahviloita ja ajatonta tunnelmaa. Vanhan kaupungin vieressä kohoaa kaupungin keskeisin symboli, Kale eli Skopjen linnoitus. Kaikki keskustan tärkeimmät nähtävyydet voi saavuttaa kävellen.

Retkelle Matkaan Kaupunkia reunustavalta, yli kilometrin korkeuteen kohoavalta Vodno-vuorelta voi katsella alla levittäytyvää Skopjen silhuettia. Vuorelle pääsee kätevästi köysi-

Ohridin kaupunki iltavalaistuksessa.

radalla, ja sen huipulle pystytettiin vuosituhannen vaihteessa valtava Millennium Cross -risti, johon hurjapäisimmät voivat myös kiivetä sisään. Toinen käyntikohde Skopjen lähellä on seitsemän kilometrin pituinen Matka-kanjoni. Siellä voi harrastaa muun muassa patikointia, melontaa tai vuokrata veneen ja lähteä tutkimaan alueen lukuisista luolia.

Ohridin ihmeet Maan tärkein matkailukohde on Ohrid-järvi, joka sijaitsee Makedonian ja Albanian rajalla, noin pari sataa kilometriä Skopjesta etelään. Järvi on yksi Euroopan syvimpiä. Sen rannoille levittäytyvän pikkukaupungin kaduilla ja putiikeissa on kiva kierrellä ja terasseilla mukava viettää aikaa nautiskellen tunnelmasta. Ohrid on myös Makedonian tärkeimpiä kulttuurikohteita. Täällä on lukuisia historiallisia nähtävyyksiä, jotka kuuluvat Unescon maailmanperintöluetteloon: muinainen linnoitus, antiikin aikainen amfiteatteri, moskeijoita ja 365 kirkkoa – yksi vuoden jokaiselle päivälle. Ohridin ikonikokoelma on yksi maailman arvokkaimmista. Ei ihme, että keskiajalla kaupunkia kut-

suttiin ”slaavien Jerusalemiksi”. Illan Ohridissa voi päättää rantakadun ravintolan makedonialaisessa illassa maistellen maan herkkuja ja nauttien musiikista ja tanssista. Makedonialainen ruoka on maukasta ja samanlaista kuin muissa Balkanin alueen maissa, vaikutteita on saatu myös Kreikasta, Bulgariasta ja Turkista. Hintataso on suomalaisille ilahduttavan edullinen.

Myös viinimaa Makedonian alue on suotuisaa myös viininviljelyyn. Maa on tunnettu omasta stanushina-rypäleestään, jota ei kasva missään muualla. Maan yli 80 viinitilaa, joista useimmat sijaitsevat Tikveshin laaksossa, ottavat mielellään vastaan matkailijoita. Monissa on mahdollisuus myös ruokailuun ja majoitukseen. Esimerkiksi noin sadan kilometrin päässä Skopjesta sijaitseva Popova Kulan viinitila tarjoaa ravintolan ja majoituksen lisäksi monia luontoaktiviteetteja: patikointia, pyöräilyä, lintubongausta, retkiä lähikyliin jne. Lentoyhteydet Helsingistä Skopjeen sujuvat Turkish Airlinesilla Istanbulin kautta. Jatkolento Istanbulista Skopjeen kestää tunnin verran.

VITOSEN VIERAANA: Kumppanuuspäällikkö Leena Lassila, Visit Helsinki

Markkinointiyhteistyö on tiimipeliä ON SELVÄÄ, että pärjätäksem-

me matkailumarkkinoinnissa ja saadaksemme jatkossa yhä enemmän kansainvälisiä matkailijoita Suomeen, meidän matkailualan toimijoiden on tehtävä entistä tiiviimpää yhteistyötä. Lisäksi huomiotaloudessa koukuttavien ja erottuvien sisältöjen sekä yleisöjen löytämisen merkitys kasvaa entisestään. Esimerkiksi Helsingillä ei ole mahdollisuutta kilpailla muiden Pohjoismaiden pääkaupunkien kanssa matkailumarkkinoinnissa rahalla. On löydettävä muita keinoja. Matkailumarkkinoinnissa menestyjiä tulevatkin olemaan ne toimijat, jotka tekevät ennakkoluulottomasti yhteistyötä, uskaltavat tehdä valintoja ja tekevät asiat eri tavalla kuin muut.

3 • 2015 HUHTIKUU

Yhteistyö ei synny itsestään. Sitä pitää organisoida, johtaa ja vaalia. Tiimipeliä syntyy vasta kun yhteistyö on luottamukseen perustuvaa, aitoa vuorovaikutusta, yhdessä tekemistä ja sitoutumista.

Yhdessä olemme enemmän Liian usein ajatellaan, ettei oma yritys saa yhteisissä markkinointiponnisteluissa maksimaalista hyötyä, esimerkiksi jakamatonta näkyvyyttä. Kuitenkin juuri matkailualalla voimien yhdistäminen on avain todelliseen menestykseen. Visit Helsingissä on tehty kumppanuustoimintaa jo vuosia esimerkiksi erilaisten markkinointiverkostojen muodossa. Viime aikoina toimintaan on pa-

nostettu yhä enemmän. Helmikuussa järjestimme markkinointiverkostojen välisen tapaamisen teemalla ”Markkinointiyhteistyö on tiimipeliä”, jossa kumppanit mm. kongressimarkkinointija perhematkailuverkostosta sekä Helsinki Cruise Networkista tapasivat toisiaan. Esille nousi muun muassa toive paremmasta kansainvälisestä näkyvyydestä hyödyntäen Helsingin ja Suomen jo olemassa olevia isoja tarinoita. Sisältöyhteistyön vahvistamisen tuleekin olla jatkossa yksi yhteistyön tärkeimmistä tavoitteista. Toinen esille noussut asia oli sosiaalisen median kehittäminen matkailumarkkinoinnissa koko yrityskentässä. Hyvänä alustana tälle voi toimia Visit Helsingin viime syksynä aloittama Someherää-

mö-toiminta, jonka tarkoituksena on nostaa sosiaalisen median painoarvoa helsinkiläisissä matkailuyrityksissä sekä sparrata ja tukea toisia some-tekijöitä.

Yritysten keskinäinen yhteistyö tiimipelin avain Helsingin alueen matkailukentän toimijoilla on paljon annettavaa toisilleen. Olisi kuitenkin tärkeää, että yhteistyöhön lähdettäisiin myös poikki toimialojen. Uusia innovaatioita syntyy, kun yhteistyömahdollisuuksia haetaan rohkeasti esimerkiksi startup-yritysten tai luovien alojen yrittäjien kanssa. Lisäämällä ristikkäisyyttä on mahdollista saada erilaisia ajatuksia kiertoon ja tehdä vaikuttavampaa markkinointia.

Kumppanitoiminnassa verkostotapaamiset toimivat tehokkaina sillanrakentajina toimijoiden välillä. Niin kävi verkostopäivässämmekin: keskustelut olivat erittäin hedelmällisiä ja yritykset, joilla me emme edes tienneet olevan yhteisiä intressejä sopivat uusia tapaamisia. Olemme Visit Helsingissä huomanneet, että markkinointiverkostoilla on nykypäivän kilpailussa yhä tärkeämpi rooli. On kuitenkin omasta aktiivisuudesta ja sitoutuneisuudesta kiinni, kuinka paljon hyötyjä verkostotoiminnasta saa irti. Vain antamalla itsestään enemmän, verkottumalla ja ryhtymällä todelliseen tiimipeliin muiden toimijoiden kanssa, avautuu uusia mahdollisuuksia ja toiminnan ulottuvuuksia.

Leena Lassila Kumppanuuspäällikkö Visit Helsinki Visit Helsinki koordinoi kumppanitoi­ minnassaan mm. erilaisia markkinointi­ yhteistyöverkostoja, joissa paikalliset yritykset ja toimijat voivat liittyä mu­ kaan yhteismarkkinointiin. Verkostoja ovat esim. kongressimarkkinointi- ja perhematkailuverkosto sekä Helsinki Cruise Network.

5


Tallinkille 2800 matkustajan Shuttle-alus

Uuden sukupolven laiva nostaa pikamatkustuksen uudelle tasolle AS Tallink Grupp on tilannut uuden LNG-käyttöisen nopean matkustaja-autolautan Helsingin ja Tallinnan väliseen liikenteeseen. Alus rakennetaan Meyer Turun telakalla ja se toimitetaan Tallinkille vuoden 2017 alussa. Esa Aalto MONIPOLTTOAINEMOOTTORILLA VARUSTETTU laiva on noin

Uusia Best Western -hotelleja Suomeen ja Puolaan Uudet hotellit vahvistavat Best Westernin vapaa-ajan- ja kokouspalveluiden tarjontaa entisestään. Best Western sai erinomaisen lisän Levin hotellitarjontaansa, kun talviaktiviteettien ja tapahtumien sydämessä sijaitseva BEST WESTERN Apartments Levi Gold liittyi joukkoon viime syksynä. Puolan 4 tähden hotelliuutuudet, Brezgin keskustan tuntumassa sijaitseva korkeatasoinen ja viihtyisä BEST WESTERN PLUS Brzeg Centrum sekä moderni ja tyylikäs BEST WESTERN PLUS Q Hotel Krakow lähellä Krakovan nähtävyyksiä, avautuvat keväällä 2015. Lue lisää ja varaa hotelli: www.bestwestern.fi

Stay with people who care :

Holistista hyvinvointia Thaimaan lämmössä Lomalta haetaan yhä useammin positiivisia, terveyteen vaikuttavia piirteitä. Monet hotellit tarjoavatkin asiakkailleen kattavan valikoiman hyvinvointia edistäviä paketteja. Thaimaassa, Samuin saarella sijaitseva Kamalaya on monia palkintoja saanut kokonaisvaltainen hyvinvointikeskus. SIAMLAHDELLA, KOH Samuin saarella, kookospalmujen katveessa, sijaitsee Kamalaya Koh Samuin lomakeskus. Se koostuu 75 modernista huoneesta, villasta ja sviitistä, joiden seesteinen aasialainen sisustus, huoneisiin huolella valittu taide ja upeat näköalat tarjoavat hienot puitteet lomalle. Keskuksessa on kaksi rentouttavaa uima-allasaluetta, puinen paviljonki joogaa, meditaatiota ja taijitä varten. Upean ulkoilma-span pulahdusaltaat, höyryhuone ja rentoutusalueet sijaitsevat kukkulalla, josta avautuvat ainutlaatuiset maisemat. Kamalayan ateriat ovat tarkoin mietittyä orgaanista lähiruokaa tarjoten runsaasti kas-

ja smoothieta on aina tarjolla.

Monipuolinen ohjelmatarjonta

Sea View Villat sijaitsevat vehreällä rinteellä.

visvaihtoehtoja, kalaa, kanaa ja lammasaterioita. Tuoremehuja

Kamalaya tarjoaa kylpylähotellipalvelujen lisäksi hyvinvointia edistäviä detox-kehonpuhdistusohjelmia, stressiä poistavia ohjelmia, sekä kunnonkohotusja painonhallinta-kursseja. Tarjolla on myös auyervedaa, joogaa, taijitä, pilatesta sekä monipuolisia luentoja. Kamalaya on Healing Hotels of the World’in jäsen. Hotellia edustaa Pohjoismaissa Ruotsista käsin GSA Bamboo Collection, Arja Mikkonen sales-nordic@kamalaya.com. Lisätietoa kamalaya.com.

212 metriä pitkä ja sen suunniteltu matkustajamäärä on 2800 henkeä. Se käyttää polttoaineena nesteytettyä maakaasua ja tulee täyttämään kaikki uudet, tiukemmat päästörajoitukset. Innovatiivinen rungon muoto minimoi kulkuvastusta ja mahdollistaa hyvän toimintakyvyn jääolosuhteissa. Turvallisuuspuolella laiva täyttää kansainvälisen merenkulkujärjestö IMO:n ”Safe return to port” –vaatimukset. ”Käytännössä konehuoneen laitteet tuplataan, jotta esimerkiksi tulipalon sattuessa laiva pääsee omin voimin satamaan”, Tallink Silja Oy:n toimitusjohtaja Margus Schults kertoo.

Uusi terminaali Länsisatamaan Matkustajapaikkojen ja autometrien lisääntyessä huomio kiinnittyy myös aluksen tehokkaaseen ja nopeaan lastaukseen ja purkuun satamissa. ”Helsingin Länsisatamassa tilannetta parantaa uusi pikalaivoille suunniteltu matkustajaterminaali, jonka on tarkoitus olla valmiina keväällä 2017. Matka terminaalista laivaan tulee tuolloin olemaan todella lyhyt ja nykyiset pitkät kävelymatkat poistuvat. Tallinnan päässäkin on pohdittu, miten erityisesti ajoneuvoliikennettä satamaan saataisiin sujuvoitettua. Pyrkimyksenä on, että sekä keskustan suuntaan että Viron itäosiin matkustavat tulevat jatkossa pääsemään satamasta helpommin ulos”, Margus Schults sanoo.

Boarding-kortti älypuhelimeen Meneillään on myös lähtöselvityksen automatisointiprosessi.

kestävät vielä pitkään. Matkustus lisääntyy, kun Suomi ja Viro integroituvat yhä enemmän kaikilla elämän alueilla, sosiaalisella, kulttuurisella ja taloudellisella tasolla. Määrätyillä lähdöilTallink Siljan Markus Schults iloitsee uudesta laivasta. lä, esimerkiksi sunnuntain paluuvuoroilla Tal”Haluamme saada lähtöselvityklinnasta meillä on ollut selvästi sen tehokkaammaksi ja nopeamliian vähän kapasiteettia”, Schults maksi samaan tapaan kuin lentoperustelee uuden aluksen hankkentillä. Lähtöselvityksen voisi kimisen syitä. suunnitelmien mukaan tehdä jo kotona ennen satamaan tuloa, tai satamassa automaatilla. ShuttKahden tunnin konsepti le-aluksilla valtaosa matkustajista matkustaa myös ilman hytEnsimmäiset Tallinkin pikalaivat tiä, joten hyttiavaimina toimivia Star ja Superstar aloittivat reitilkortteja ei tarvita. Etukäteen tehlä vuonna 2007 ja loivat tavallaan tävä lähtöselvitys on parhaillaan kokonaan uudet markkinat Taltestivaiheessa, mutta maihinnoulinnan päiväristeilyille. Uudessa sukortti pitää vielä tulostaa paperisteilytuotteessa pääsi kohtuullirille. Mobiili maihinnousukortti sella hinnalla Tallinnaan nopeasti omaan kännykkään on tulossa kahdessa tunnissa, aikatauluista vielä tämän vuoden puolella.” saattoi valita mieleisensä ja päättää itse, kuinka pitkään on matkalla. Nyt on aika ottaa askel Reitti jatkaa kasvuaan eteenpäin uuden laivan myötä. ”Suunnitelmat ovat vielä kesHelsingin ja Tallinnan välinen keneräisiä, mutta tulemme kiinreitti on kehittynyt kovaa vauhnittämään huomiota erityisestia. Viimeisten kymmenen vuoti ostoskokemukseen. Ostosten den aikana matkustajamäärät tekeminen on koko ajan kasvaovat tuplaantuneet. Kasvua on nut kaikilla laivoillamme. Tarsyntynyt myös lamavuosina. koituksena onkin luoda jonkinViime vuonna reitillä matkusti lainen kauppakeskustyyppinen yhteensä 8,3 miljoonaa henkeä, konsepti kahviloineen ja viihjosta Tallinkin osuus oli yli 4,5 dealueineen. Koko palvelukonmiljoonaa. ”Ei ole mitään syytä septin kehitystyö on kuitenkin ajatella, että kasvu ei yhä jatkuivasta aluillaan”, Schults kertoo si. Vuonna 2025 voimme päästä uuden laivan suunnitelmista. jo 10 miljoonaan matkustajaan”. ”Matkustajiakin on kuunnelSyytä ei kannata etsiä pelkästu ja jo nykyisiltä laivoilta tietään halvasta alkoholista, Schults dämme, että edessämme on kakkorostaa. ”Toki hintataso esimersi haastetta: miten luoda riittäkiksi palvelubisneksessä on vievästi istumapaikkoja ja miten lä huomattava ja erot vaikkapa saada ravintolamaailman liian autokorjaamoiden, hammaslääpitkät jonot lyhyemmiksi”. kärien ja kampaajien hinnoissa

BERLIINISSÄ. airberlin järjesti viime kuussa opintomatkan Berliiniin yhdessä Visit Berlinin ja Worldhotelsien kanssa. Vauhdikkaalla opparilla ajeltiin vanhoilla trabanteilla ja maalattiin innovatiivisia graffiteja. Opparilla olivat mukana vasemmalta Hanna Kallio Matka-Agentit, Laura Kaijanto airberlin, Anu Koskinen Tjäreborg, Raakel Seinijoki SMT, Nina Alajoki Kokkolan Matka Team, Arjaliisa Arra Häme-Matkat, Jaana Muittari HRG, Tuulia Vuotari ViaEgencia, Krista Karonen ebookers, Hannele Alinen Satalomat, Arzel Henson eTraveli ja Iita Sihvonen Kilroy.

Lennä SunExpressillä Helsingistä Izmiriin

SunExpress on Lufthansan ja Turkish Airlinesin tytäryhtiö, joka on toiminut yli 25 vuotta luotettavana yhtiönä useiden matkanjärjestäjien kanssa. Nykyaikaisten lentokoneidemme määrä kasvaa kesällä 2015 jopa 72:een Boeing 737-koneeseen.

6

Varaukset päivän parhaaseen hintaan teet kätevästi Amadeuksesta. Lisätietoa liittyen lähtöselvitykseen, matkatavaroihin ja muihin palveluihin löydät sunexpress.com sivuilta tai soittamalla palvelupuhelimeen (+358 9 31579405 (4,9 cent/min.)). Voit myös olla yhteydessä Suomen edustajaamme Aviarepsiin salesHEL@aviareps.com

3 • 2015 APRIL


OBSERVER

It Never Rains in Southern California

Etelä-Kalifornian hienohiekkaiset rannat ja rento ilmapiiri valloittavat matkailijan Kalifornian rannikko on paljon muutakin kuin San Francisco, Los Angeles tai henkeäsalpaavan kaunis Pacific Coast Highway. Kannattaa suunnata myös Etelä-Kaliforniaan, joka on kuin raikas tuulahdus ruuhkaisen Los Angelesin jälkeen. Väestörikas piirikunta Orange County eli OC on monelle tuttu nimi tv-sarjoista O.C. ja OC:n täydelliset naiset. OC levittäytyy Los Angelesista etelään lähes San Diegoon asti. Jukka Miettinen SUOSITTU JA idyllinen Laguna

Beach sijaitsee puolessa välissä matkaa enkelten kaupungista San Diegoon, mukavasti tunnin ja vartin ajomatkan päässä kummastakin kaupungista. Ensimmäinen hotelli rakennettiin jo vuonna 1888 ja 1900-luvun alkuvaiheilla Laguna Beachistä tuli taidemaalareiden mekka. Taiteen vaikutus heijastuu vieläkin gallerioiden määrässä sekä lukuisissa taidefestivaaleissa. Pieni rannikkokaupunki upeine hiekkarantoineen ja ravintoloineen houkuttelee niin lähiseudun asukkaita viikonlopuiksi kuin turistejakin. Pitkä viikonloppu on ihanteellinen kesto Laguna Beachille - ellei pidä paikkaa tukikohtana lähialueiden retkille. Vain 40 minuutin ajomatkan päässä sijaitsee Disneyland, Anaheimin kaupungissa. Rentouttavat kävelyretket rannalla, melonta luolia täynnä olevalla rantaviivalla, valasretket sekä taidegalleriat täyttävät päivät mukavasti. Laajat erämaapuistot lähistöllä houkuttelevat pyöräily- ja vaellusretkille.

Runsas hotellitarjonta Lähellä Teemun ravintolaa on myös kaupungin ykköshotelli Montage Laguna Beach - oikea valinta vaativaan makuun. Hotelli sijaitsee häikäisevän kauniin Treasure Island Parkin rinteellä. Hotelli on suosittu niin lomailijoiden keskuudessa kuin kokousten ja häidenkin pitopaikkana. Viiden tähden Montagen ohella matalasti rakennetussa rantakaupungissa on kymmeniä eritasoisia hotelleja ja B&B- majataloja. Runsaat 70 ravintolaa tyydyttävät makutoiveet joka lähtöön.

”America’s Finest City” Laguna Beachiltä kannatta jatkaa matkaa San Diegoon, joka on Kalifornian ja ehkä koko Yhdysvaltain kauneimpia kaupunkeja. San Diegon lempinimi onkin ”America’s Finest City”. San Diego muodostuu lahdista ja poukamista. Kaupungin pohjoisosassa sijaitseva La

3 • 2015 HUHTIKUU

HELSINGIN HOTELLI- JA RAVINTOLAELÄMÄÄ on valloittanut kummallinen ruotsin kielen villitys. Ensimmäisiä taisi olla Kruununhaan ravintola Backfickan, jolla Svenska Klubbenin hyyryläisenä ainoana oli looginen yhteys toiseen kotimaiseen. Sen jälkeen on tullut Café Köket, ravintola Salutorget, vuoden ravintolaksi juuri valittu Spis ja viimeisenä uuden hotelli Indigon ravintola Bröd Punavuori – varsinainen kielisekasikiö. Royal Ravintolat rakentaa hotelli Lilla Robertsia. Ja niin edelleen. Porvoossa aloittaneen ja hyvää mainetta niittäneen ravintola Sinnen huhuttiin antavan Helsingin ravintolalleen nimen Tänne, mutta siitä tulikin Sinne Helsinki. Hyväntahtoisesti voidaan ajatella, että nimi ei siltikään viittaa aistiin vaan suuntaan. Ruotsin kielestä on tullut trendipettereiden juttu.

Ruotsin kieleen liittyen on pakko kiukutella matkailualaan liittymättömästä asiasta. Yle on jossakin säästö- tai tasapuolisuusvimmassa ryhtynyt käyttämään ruotsinkielisiä toimittajia myös suomenkielisellä puolella. Pääosin harjoitus on onnistunut, yhdellä poikkeuksella. Ylen Berliinin kirjeenvaihtaja Dan Ekholm, joka välillä oli komennettuna Ateenaan, puhuu niin surkeaa suomea, ettei sitä pitäisi suomenkielisillä kanavilla sallia. Objektivirheiden seasta on vaikea hahmottaa uutisten ydinsisältöä. Pääosin yhteiskunnan rahoilla on Lapissa toteutettu Lapland – The North of Finland -hanke. Hankkeen tavoitteena oli Suomen Lapin esiin nostaminen ja mielikuvien kohentaminen valituissa kohdemaissa sekä alueen matkailijamäärien kasvattaminen pitkällä aikavälillä. Rahaa käytettiin runsaat 7 miljoonaa euroa neljän vuoden aikana. Nyt hankkeen isännät ja emännät voivat iloita hyvistä tuloksista. Kansainväliset yöpymiset ovat Lapissa lisääntyneet merkittävästi. Lappia tunnetaan yhä paremmin. Näkyvyyttäkin kehutaan. Rahaksi muutettuna näkyvyyden arvo on ylittänyt koko hankkeen budjetin. Budjetti on kuitenkin huomattava. Pystyykö kukaan selvittämään miten olisi käynyt, jos hanketta ei olisi ollut? Näiden erilaisten tukivaroilla toteutettujen hankkeiden on hyvä hehkuttaa kun on myötätuulta. Vastatuulessa ollaan enimmäkseen hiljaa.

Treasure Island Park on yksi Laguna Beachin vaikuttavimmista ranta-alueista.

Selanne Steak Tavern Kaupunki on suomalaisille tuttu siellä sijaitsevasta Teemu Selänteen ravintolasta. Selanne Steak Tavern sijaitsee pääkadun varrella reippaan kävelymatkan päässä pienestä keskustasta ja on ehdottomasti vierailun arvoinen. Tyylikkäässä, liharuokiin erikoistuneessa ravintolassa on kattava viinivalikoima. Kalifornian omat viiniviljelmät tuottavat huippuluokan viinejä Chardonnay - ja Pinot Noir -rypäleistä, jotka ovat aurinkoisen osavaltion suosikkiviinejä. Teemun ravintolassa käyvät useat Kaliforniassa lomailevat ja työskentelevät suomalaiset, paikallisten asukkaiden ja muiden turistien ohella. Pöytävaraus kannattaa tehdä ajoissa, sillä vuonna 2013 avattu ravintola on saavuttanut vankan suosion. Kaliforniassakin erittäin tunnettu Teemu vierailee viikoittain ravintolassaan tapaamassa asiakkaita ja henkilökuntaa.

Pakkoruotsia ja muita mielenkiintoisia ilmiöitä

Montage Laguna Beach-hotelli on yksi kaupungin parhaista. Huonehinnat hipovat 700 dollaria.

Keväällä, kun Jakaranda kukkii, San Diegon keskusta kylpee violetissa.

Pihvien ystävä Teemu Selänne esittelee ylpeänä ravintolansa tuotteita kylmätiloissa.

Jolla on saanut nimensä espanjankielen ”joya”-sanasta jalokivi. Välimeren tyyliin rakennettu La Jolla on tunnettu huippuravintoloista, laadukkaista liikkeistä, taidegallerioista ja ennen kaikkea upeista maisemista. Kuuluisa Torrey Pines -golfkenttä, missä Tiger Woods parhaina vuosinaan vei lukuisia mestaruuksia, sijaitsee La Jollassa aivan meren tuntumassa. Vielä viitisen vuotta sitten La Jollassa oli Yhdysvaltain korkeimmat asuntojen keskihinnat, minkä huomaa kaupunginosan yleisilmeessä.

Viihdettä koko perheelle Kivenheiton päässä La Jollasta sijaitsevat San Diegon suosituimmat rannat Pacific Beach ja Mission Bay. Yhdessä ne muodostavat kilometrien pituisen hiekkarannan, jota myötäilevät mukavat kävely- ja pyöräilytiet. Lähistöllä sijaitseva Sea World sopii täydellisesti perhematkailuun.

Balboa Park on 485 hehtaarin ulkoilualue, missä on suuri määrä eri alojen museoita. Lisäksi alueella on teattereita, taidetta ja tyyliltään vaihtelevaa, kaunista luontoa. Balboan puistossa toimii lisäksi yksi maailman suurimmista ja suosituimmista eläintarhoista San Diego Zoo. Sieltä löydät harvinaisen jättipandan ja lähes 4000 muuta eläintä. San Diegon keskustassa on ainutlaatuinen Gaslamp Quarter, missä on toista sataa ravintolaa ja lukuisia kauppoja. Yöelämältäänkin vilkas alue muodostuu suojelluista Viktoriaanisen ajan rakennuksista. Illan aikana siellä voi tehdä vaikka ”round the world ” – matkan etnisten ravintoloiden välillä.

Marilyn ja Coronado San Diego Downtownista nousee pitkä silta 60-metrin korkeuteen, kauniille Coronadon saarelle laskeutuen. Coronado on todella viehättävä, pieni kaupunki. Kuten La Jolla, myös Coronado osuu Yhdysvaltain kärkikastiin asuntojen hinnoissa. Saaren pääelinkeino on turismi ja kauniiden omakotitalojen ohella pienet hotellit ja ravintolat näkyvät katukuvassa. Alueella sijaitsee USA:n viidenneksi paras uima-

San Diegon vuonna 1927 rakennettu Crystal Pier löytyy jokaisen matkailijan kuvaotoksista.

San Diegon Gaslamp Quarter on suosittu illallispaikka.

ranta sekä legendaarinen Del Coronado - hotelli. Viktoriaaninen hotelli on Yhdysvaltain toiseksi suurin puinen rakennus. Paikalliset tuntevat hotellin nimellä ”The Del”. Vanhempi polvi puolestaan muistaa Del Coronadon Marilyn Monroen elokuvasta ”Piukat paikat”.

Piipahdus Meksikossa San Diego on myös ideaalinen kongressikaupunki, joka tarjoaa monipuolista oheisohjelmaa ja laajan hotellitarjonnan. Aurinkoinen ja kuiva ilmasto miltei vuoden ympäri on kuin Suomen kesä parhaimmillaan. Etelä-Kalifornian rannikko tarjoaa täydellisen lomapaketin niin aikuisille matkaajille kuin lapsiperheillekin. Piipahdus Meksikossakin onnistuu, sillä rajalle on matkaa vain 35 kilometriä. Lomakeidas Palm Springs puolestaan sijaitsee kahden tunnin automatkan päässä. Nämä keskenään erilaiset kohteet tarjoavat lomailijoille paljon muutakin kuin aurinkoa. Suomeen lähdettäessä on valittavana kahden ja puolen tunnin automatka Los Angelesin lentokentälle jatkolentoa varten tai lennot San Diegosta Lontoon tai New Yorkin kautta Suomeen.

Toinen verkkoon sukeltanut Suomen matkailun edistämiseen pyrkivä hanke on horoskooppisovellus Finnscope. Visit Finlandin uusi sovellus kertoo käyttäjälleen, mikä tämä on suomalaiselta horoskoopiltaan. Leikkisä sovellus esittelee helposti lähestyttävällä tavalla suomalaista kulttuuria ja sielunmaisemaa sekä sivuaa konkreettisia matkailutuotteita. Finnscopen edeltäjä on Finngenerator, jossa annetaan ulkomaiselle leikkisä suomalainen nimi matkailuun liittyvine oheistarinoineen. Finngenerator on tähän mennessä kerännyt yli 2,5 miljoonaa nimenvaihtajaa ympäri maailmaa. Finnscope ei kotimarkkinoille tähdätyssä viestinnässä hehkuta vaikutuksillaan, jolloin siihen on helpompi suhtautua suopeasti. Se on aidosti viehättävä ja humoristinen ja hyvin tehty. Kyllä tällaisia varmasti tarvitaan. Verkkoon uskoo myös matkailun konkareiden uusi startup Faralong.com, joka aikoo mullistaa opastettujen kiertomatkojen markkinat uudentyyppisellä varauspalvelulla ja hinnoittelumallilla. Yhtiön perustajia ovat mm. Mandala Travelista tunnetut sarjayrittäjät Juha Viitala sekä Kalle Viira. Yhtiön hallitukseen kuuluu mm. Aurinkomatkojen entinen toimitusjohtaja Tuomo Meretniemi. Faralongin liikeidea on myydä matka sitä halvemmalla mitä enemmän ihmisiä liittyy matkalle mukaan. Idea on yksinkertaisuudessaan nerokas ja perinteisille matkanjärjestäjille haastava. Se siis jakaa matkanjärjestämisen riskit ja hyödyt matkanjärjestäjän ja matkustajan välillä. Tarkoitus on myös rakentaa kokonaan uusi verkkopohjainen varausjärjestelmä uutta liikeideaa tukemaan. Katsotaan kuinka pitkälle herrat pääsevät. Usein yksinkertaiset ideat ovat kaikkein menestyksellisimpiä. Venäjän vastaisuus on nykyisessä poliittisessa ilmastossa muotia. Silti ei pidä unohtaa, että Venäjä on ja pysyy tuossa naapurissa poliittisista suhdanteista huolimatta. Aivan naapurissa miljoonakaupunki Pietari on jäänyt suomalaisille paljon tuntemattomammaksi kuin Tukholma ja Tallinna. Siitä huolimatta, että jo jonkin aikaa sinne on päässyt St. Peter Linen viisumivapailla risteilyillä suoraan Helsingistä. Se on sääli, koska Pietari on oikeasti hieno paikka ja venäläisissä on paljon hyvää. Siitä muistuttaa esimerkiksi Kauppalehti Optiossa myös Hanna Tiitola, joka Sokos Hotelsin Pietarin operaatioista on palannut kotimaahan ja ryhtynyt myynti- ja markkinointijohtajana vetämään St. Peter Linen vahvistettua Helsingin tiimiä. Hannaa kannatta uskoa. Naapuriin kannattaa tutustua. Observerin vanha ystävä Tapio Kiiskinen on jälleen muistuttanut lehtemme toimitusta Suomessa taipaleensa aloittaneesta, mutta nyt jo kansainvälistyneestä Kilroysta. Yhtiön hallituksessa edelleen vaikuttava Kiiskinen kertoo, että yhtiön liikevaihto ja tulos hieman pienenivät huippuvuodesta 2013. Liikevaihto tuli 202 miljoonaa euroa ja tulosta 6,5 miljoonaa. Tulos on selvästi enemmän kuin mihin samankokoiset ja sitä isommat suomalaiset perinteiset liikematkatoimistot yltävät. Fokusoituminen auttaa tuloksen teossa. Nimimerkki Observer on matkailualan taustavaikuttaja, joka kriittisesti kommentoi alamme ilmiöitä. Observerin kannanottojen ei tarvitse noudattaa lehden yleistä linjaa.

7


ALUEKATSAUKSESSA: Helsinki

Kuva: Lauri Rotko / Visit Helsinki

Venäläisten määrä väheni viime vuonna yli 20 % Helsinki pärjäsi vaikeanakin vuotena hyvin Helsingissä oli viime vuonna hotelliyöpymisiä yli 3,3 miljoonaa, jossa oli hienoinen kasvu edellisvuodesta. Hotellien keskimääräinen käyttöaste oli 67,9 %, mikä on Vantaata lukuun ottamatta kymmenisen prosenttia enemmän kuin muualla Suomen suurimmissa kaupungeissa. Majoitusmyynnin arvo oli Helsingissä 230 miljoonaa euroa. Erik Floman HELSINGISSÄ JÄRJESTETTIIN

viime vuonna kansainvälisiä kongresseja enemmän kuin koskaan ennen. Kong ressit toivat viime vuonna kaupunkiin yli 40 000 vierasta ja noin 75 miljoonan euron matkailutulot. Helsingissä järjestettiin lähes puolet koko Suomen kongresseista. Helsinki-Vantaan lentoaseman koko vuoden matkustajamäärä nousi viime vuonna 4.4 % peräti 15,9 matkustajaan. Helsingin satamien liikenne kasvoi viime vuonna 1,6 % Viron vahvan kasvun vedossa ja nousi 11,7 miljoonaan matkustajaan. Messukeskuksessa käy vuosittain reilu miljoona vierailijaa. Taantuma ei ole puraissut messujen suosiota eikä se ole merkittävästi vaikuttanut kävijämääriin.

Helsinki veturina Nämä olivat hyvät uutiset. Huonoja uutisia oli venäläisten hotelliyöpyjien määrän pudotus yli 20 % viime vuonna ja tämän vuoden tammikuussa jo lähes 50 %. Itäisen naapurin matkailuvirtojen dramaattiseen pienentymiseen ja yleisesti huonoon taloustilanteeseen nähden pääkaupungin viime vuoden matkailusaldo on vähintäänkin hyvä. Matkailu osoittaa voimansa ja Helsinki näyttää asemansa valtakunnan matkailun veturina. Alkuvuoden 2015 hotelliyöpymisten luvut eivät ole yhtä lupaavia, mutta niistä ei vielä kannata vetää johtopäätöksiä, koska esimerkiksi lentomatkustus näyttää edelleen kasvavan.

Pikkuveljen asemassa Vertailussa Pohjoismaiden pääkaupunkien kesken jää Helsinki auttamattomasti neloseksi Tukholman, Kööpenhaminan ja Oslon jälkeen. Ainoastaan Reykjavik jää Helsingin taakse 2,3 miljoonalla yöpymisellä. Tukholmassa oli viime vuonna 7,5 miljoonaa hotelliyöpymistä. Kööpenhaminassa 6,6 miljoonaa ja asukasmäärällään vain hiukan Helsinkiä suuremmassa Oslossa 3,8 miljoonaa. Helsingissä siis 3,3 miljoonaa. Tukholman merkittävästi suurempi asukasmäärä toki vaikuttaa eroon, mutta Kööpenhaminakaan ei ole oleellisesti Helsinkiä suurempi. Ero rakentuu yleisestä taloudellisesta toimeliaisuudesta, kansainvälisten pääkonttoreiden määrästä, kongressien määrästä ja monesta muusta tekijästä. Näissä kaikissa Helsingissä on parantamisen varaa.

Lisää kapasiteettia Helsingin hotellien käyttöaste 67,9 % on lähes kaksi prosent-

tiyksikköä Tukholmaa pienempi. Hotellien keskimääräinen huonehinta oli Helsingissä viime vuonna 106,59 euroa ja Tukholmassa 120,50 euroa maaliskuun lopun valuuttakursseilla laskettuna. Tämä on hankala yhtälö, jonka kanssa hotellisijoituksia kaupunkiin houkuttelevat hotelliyrittäjät joutuvat kamppailemaan. Sijoittajia pitää vakuuttaa siitä, että kasvun edellytykset ovat olemassa. Onneksi hotellien tunnuslukuja lukuun ottamatta pääkaupunkimme matkailun kuva on siis kohtuullisen hyvä. Hotellihuoneiden määrän ja bruttokansantuotteen kasvun sanotaan kulkevan käsi kädessä. Suomessa kansantalous on vaikeuksissa ja Helsingin huonemäärä on pysynyt samana vuodesta 2011. Tänä ja ensi vuonna on kasvua tulossa satojen huoneiden verran, mutta samaan aikaan Tukholmaan niitä on tulossa lähes 2 000 lisää. Kilpailu läntisen naapurin kanssa pysyy varmasti kovana ja kasvun hakeminen voi olla hankalaa.

Erik Floman on liikkeenjohdon konsultti, joka on aikaisemmin toiminut pitkään matkailualalla. Floman on jo 8 vuoden ajan Ikkunapaikan avustajana koostanut matkatoimistojen tilinpäätösanalyysejä ja analysoi nyt myös Ikkunapaikan eri alueidenmatkailutilastoja.

Ikkunapaikan tilastojen tekijä Heikki Artman on valtiotieteen maisteri, jolla on mittava ura matkailualan eri tehtävissä, mm. MEKissä. Hän on toiminut tutkijana ja tehnyt matkailualan tilastointeja, kehitysanalyyseja ja markkinatutkimuksia eri mat­ kailualan sektoreille. Vuodesta 1988 toiminut Art-Travel Oy tekee kattavia tilastoja ja analyysejä eri tilaajille. Ikkunapaikalle hän on tehnyt oheiset kaaviot Tilastokeskuk­ sen keräämän aineiston pohjalta.

Helsinki v. 2014 Yöpymiset Ulkomaisten yöpymisten osuus Hotellihuoneen keskihinta

VIIME VUONNA yöpymiset Helsingissä nousivat noin 3,3 miljoonaan, kasvua edelliseen vuoteen verrattuna 0,6%. Suhteellisen hyvin, vaikka venäläisten matkustajien määrä laski. Tammikuussa 2014 heidän määränsä vielä kasvoi, mutta loppuvuonna pudotusta oli jopa yli 50%. Koko vuoden Tuulikki Becker, pudotus oli toimitusjohtaja 22%. Se pys- Visit Helsinki. tyttiin kuitenkin paikkaamaan usean Euroopan maan, USA:n ja Aasian matkustajamäärien kasvulla. Myös kotimaisten matkailijoiden määrä kasvoi 2,6%. Ulkomaisten matkustajien yöpymiset Helsin-

8

Risteilymatkustajia tulee taas Kansainväliset risteilyasiakkaat näkyvät kesäisin Helsingin katukuvassa. Tänä vuonna risteilyalusten määrä pysyy viime vuoden tasolla, tulossa on noin 260 alusvierailua. Risteilyvieraita niiden mukana tulee 420 000. Tutkimusten mukaan heidän rahankäyttönsä Helsingissä on 60 euron luokkaa/vieras. Helsingin satamien kautta kulki viime vuonna melkein 12 miljoonaa matkustajaa, kasvua 1,6%. Voimakkainta kasvu oli Viron liikenteessä, 4,9%, Ruotsin liikenne säilyi melkein ennallaan,

Hotelleja tarvitaan lisää Becker on huolissaan Helsingin hotellikapasiteetista, se ei kasva, kuten kilpailijoilla tässä ympärillä.

Turku

Oulu

Kuopio

3 282 478 52,4 %

960 517

812 911

741 271

606 060

537 592

17,6 %

40,7 %

21,1 %

20,0 %

106,59 €

14,2 %

94,03 €

98,23 €

85,19 €

86,90 €

89,38 €

70,21 €

57,50 €

65,87 €

50,46 €

55,45 €

47,84 €

230 476 895 €

55 231 603 €

53 546 473 €

37 403 091 €

33 608 195 €

25 719 921 €

Huonekäyttöaste

67,9 %

55,5 %

68,0 %

54,7 %

59,2 %

50,9 %

Vapaa-ajan matkailun osuus yöpymisistä

47,7 %

54,9 %

43,5 %

60,4 %

57,6 %

62,8 %

1,67

1,53

1,26

1,58

1,62

1,72

Viipymä (vrk) Vuodekapasiteetti Lentomatkustajien määrä

16 712

6 112

3 968

4 435

3 379

3 882

15 948 760

325 886

kts. Helsinki

297 858

960 547

260 364

Helsingin hotellikapasiteetti on pysynyt samana viimeiset vuodet ja se alkaa olla jo este kansainvälisessä kilpailussa pärjäämiselle.

Majoitusmyynnin arvo ja huonekäyttöaste Helsingissä 2001–2014 250 000 000 €

75 % Majoitusmyynnin arvo € Käyttöaste %

220 000 000 €

70 %

190 000 000 €

65 %

160 000 000 €

60 %

130 000 000 €

55 %

100 000 000 €

2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014

Visit Helsingin toimitusjohtaja Tuulikki Becker on tyytyväinen viime vuoden yöpymismääriin Helsingin osalta. Ne jopa nousivat hieman edellisestä vuodesta. Aika yllättävää, kun suurimman asiakasryhmän eli venäläisten osuus pieneni edelliseen vuoteen verrattuna liki 22%. Onneksi Helsingillä on monta isoa markkina-aluetta, jotka puolestaan kasvoivat. Euroopan maista kasvua oli eniten Iso-Britanniasta ja Italiasta ja myös USAn ja Aasian kasvuluvut olivat hyviä. Becker kantaa kuitenkin huolta Helsingin majoituskapasiteetista, se on jämähtänyt paikoilleen eikä kasvua ole ollut käytännössä liki kahdeksaan vuoteen. mutta Saksan ja Venäjän lukujen lasku oli 10% ja 20% luokkaa. Helsingin ja Tallinnan välille kaavailtua tunnelihanketta Becker pitää positiivisena. Helsinki ja Tallinna muodostavat jo nyt eräänlaisen kaksoiskaupungin, jossa työmatkaliikenne vain kasvaa. Tunneli lyhentäisi matkaan kuluvaa aikaa ja jatkoyhteydet pidemmälle Baltiaan ja aina Eurooppaan asti helpottuisivat. Samoin Becker toivottaisi Guggenheim-museon tervetulleeksi Helsinkiin. ”Se olisi matkailun kannalta toivottavaa, meiltä puuttuu merkittäviä ja nimekkäitä käyntikohteita, jotka houkuttelevat matkailijoita. Sitä kautta se osaltaan pyörittäisi jatkossa elinkeinoelämäämme.”

Vantaa

Majoitusmyynnin arvo

Venäläisten määrässä tapahtunut lasku korvautui muiden markkinoiden kasvulla

gissä viime vuonna olivat reilut 52% ja kotimaiset noin 47%. Yllättävän samansuuruisia ovat matkustajamäärät myös, kun niitä verrataan matkan tarkoituksen mukaan. Vapaa-aika oli noin 50%:lla matkan tarkoitus ja 48%:lla liikematkustus.

Tampere

Yöpymisen keskihinta

Helsingissä yöpymiset hienoisessa kasvussa

Antti Haukkamaa

Helsinki

Tallinnassa, Tukholmassa, Kööpenhaminassa ja Oslossa, kaikissa niissä kapasitetti on kasvanut. Käytännössä Helsingin matkustajamäärät ovat koko 2010-luvun olleet aika lailla samalla tasolla. Samaan aikaan Tukholmassa on kasvua toistakymmentä prosenttia ja Kööpenhaminassa yli 20%. ”Me emme jatkossa pärjää kansainvälisessä kilpailussa. Meillä on jo nyt tilanteita, joissa menetämme isoja kansainvälisiä kongresseja kilpailijoille, kun järjestäjät eivät luota kapasiteettimme riittävän esim. 8000 hengen kongressille”, tuskailee Becker. Jos lukuja tarkastellaan lähemmin, kymmenessä vuodessa Helsingin hotellien määrässä ei ole paljoakaan tapahtunut. Vuonna 2005 Helsingissä oli 54 hotellia ja niissä yhteensä 7400 huonetta. Nyt vastaavat luvut ovat 59 ja 8600. Vähäinen kasvu on tapahtunut viime vuosikym-

menen lopulla, tällä vuosikymmenellä ei kasvua ole. Becker on kuitenkin iloinen uusista hotelleista, joita Helsinkiin on avattu, kuten Hotel Indigo Helsinki Bulevardilla 120 huonetta ja Hotel Haven 77 huonetta. Jätkäsaareen on tulossa 16-kerroksinen tornihotelli, jossa peräti 425 huonetta. Viime vuonna Helsingin hotellien huonekäyttöaste oli 68%, Beckerin mukaan se on liikkunut samoissa lukemissa viime vuodet. Hotellihuoneen keskihinta oli 107 euroa ja yöpymisen keskihinta 70 euroa. Helsingin majoitusmyynnin arvo vuositasolla oli 230 miljoonaa euroa.

Aasialaisissa mahdollisuus Finnairin voimakas Aasian liikenne ja noin miljoonan Helsingissä konetta vaihtavan matkustajan potentiaali, on Beckerin mielestä mahdollisuus, joka pi-

50 %

täisi hyödyntää. Finland stop over on ollut tapetilla pitkään ja nyt Finpro on ottanut sen yhdeksi matkailun kärkihankkeista. Hankkeelle on myönnetty 2,4 miljoonaa euroa ja se on alkamassa vielä tänä keväänä ja kestää vuoteen 2017. Tavoitteena on saada Helsinki suosituksi stop over –kohteeksi Singaporen ja Reykjavikin tapaan. Becker näkee, että hankkeen hyöty kohdistuu nimenomaan Helsinkiin ja pääkaupunkiseutuun. Muut maamme alueet vaativat jo jatkolentoja. Hankkeen onnistuminen riippuu toki paljon myös Finnairista, joka voi hinnoittelullaan myötävaikuttaa hankkeen onnistumiseen, jos päivän parin pysähdys ei lisää lentohintaa. ”Nyt olisi aika miettiä helposti saatavilla olevia ympärivuotisia tuotteita tähän tarkoitukseen”, painottaa Becker. Joka tapauksessa hän näkee, että Helsingillä on kaikki mahdollisuudet kasvaa matkailukohteena.

A quality live music & multimedia experience (1 h) with Sibelius design CD and drink included.

Daily at 12h ❘ 8.6.-9.8.2015 HELSINKI MUSIC CENTRE

3 • 2015 APRIL


Helsinki on houkutteleva kokous- ja kongressikohde

Finlandia-talolla ja Messukeskuksella menee hyvin taantumasta huolimatta Kansainväliset kokous- ja kongressiasiakkaat arvostavat Helsingin ja Suomen turvallisuutta ja luotettavuutta. Työ- ja elinkeinoministeriön ja VisitFinlandin viimeisin tilasto vuodelta 2014 kertoo, että kansainväliset kogressit jättivät Suomeen 130 miljonaa euroa. Yhden kongressivieraan tulovaikutus on 1635 euroa ja ulkomainen kongressiasiakas jättää Suomeen vierailua kohden 1900 euroa. Matkailu- ja tapahtuma-ala ovat tällä hetkellä yksi harvoista aloista, jotka kasvavat ja työllistävät. Finlandia-talo ja Messukeskus ovat maamme johtavia kokous- ja tapahtumajärjestäjiä. Finlandia-talon kokous- ja ravintolatoiminnan liikevaihto kasvoi viime vuonna neljä prosenttia. Myös Messukeskuksen suosio kokouspaikkana on kasvussa, viime vuonna kokouksia ja kongresseja järjestettiin 1543, melkein pari sataa edellisvuotta enemmän.

Firmahupia Linnanmäellä

Hotellikanta vahvistuu

”Ensin huvi, sitten työ” on Linnanmäen uuden työhuvinvoinnin mottona.

Helsingin huonepula tulee helpottumaan, mikäli kaikki suunnitteilla olevat projektit toteutuvat. Parin vuoden päästä Helsingissä pitäisi olla yli 1 200 uutta huonetta. Nykyinen huonemäärä on 8 727. Viimeisin lisäys on 120-huoneen Indigo.

Antti Haukkamaa Jätkäsaaren Clarion hotelli avataan ensi vuonna.

FINLANDIA-TALON YMPÄRISTÖ

on viime vuosina muuttunut voimakkaasti ja muutos jatkuu. Musiikkitalon valmistuminen on lisännyt koko alueen houkuttelevuutta. Töölönlahden puisto valmistuu tänä vuonna ja tuo mukanaan jopa 30 000 henkilön tapahtuma-alueen. Finlandia-talo avaa kesällä terassin Töölönlahden puolelle. ”Kokonaisuutena alueesta on tulossa erittäin kiinnostava, sillä Stadion ja Jätkäsaari poistuvat käytöstä remontin ja rakentamisen vuoksi”, kertoo Finlandia-talon toimitusjohtaja Johanna Tolonen. Hänen mukaansa kasvu on ollut heillä nopeaa ja Finlandia-talolla menee nyt erittäin hyvin. ”Olemme onnistuneet saamaan kokouksia, juhlia, kongresseja, näyttelyitä ja messuja. Valtteinamme on sijainti Helsingin ytimessä puiston ja meren äärellä, hyvät liikenneyhteydet sekä ainutlaatuiset puitteet, jotka ovat helposti muokattavissa tapahtuman näköisiksi”, kertoo Tolonen innoissaan.

Tutkittua tietoa Finlandia-talo selvitti viime vuonna kokousmatkailijoidensa vaikuttavuutta pääkaupunkiseudun elinkeinoelämälle. Tapahtumavieraiden jättämä yhteenlaskettu rahamäärä vuonna 2014 oli 26 miljoonaa euroa, josta kotimaisten vieraiden osuus oli 11,5 miljoonaa euroa. Kokousmatkailijoiden jättämästä rahamäärästä hyötyvät eniten majoitus- ja ravitsemuspalveluiden tarjoajat, kauppa, liikennepalvelut sekä erilaiset viihde- ja virkistyspalvelut. Toimitusjohtaja Johanna Tolonen painottaa, että kokous- ja kongressitoiminnan kokonaishyödyt pääkaupunkiseudun elinkeinoelämälle ovat merkittävät. Hänen mukaansa Helsingin kannattaa panostaa kokous- ja kongressialaan muun muassa majoituspalveluja kehittämällä. ”Aika usein puhutaan, kuinka tärkeää on saada Helsinkiin risteilymatkustajia. Kaikkien risteilymatkustajien Helsinkiin jättämä rahasumma on noin 24 miljoonaa euroa, kun jo pelkästään Finlandia-talon kokousasiakkaiden jättämä sum-

Iloinen henkilöstö saa enemmän aikaan.

LINNANMÄEN SUOSITUIN työ-

Johanna Tolonen, toimitusjohtaja Finlandia-talo.

ma on 26 miljoonaa”, painottaa Tolonen. Lisäksi kotimaiset kokousasiakkaat laajentavat perinteistä turistisesonkia, he käyvät Helsingissä myös keväällä ja syksyllä.

Suuria kongresseja tulossa Niin Finlandia-taloon kuin messukeskukseenkin on tänä vuonna tulossa suuria kongresseja. Finlandia-talossa pidettiin ETYK-kokous vuonna 1975. Heinäkuussa Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj järjestää 40-vuotisjuhlakokouksen Finlandia-talossa, jossa pidetään järjestön parlamentaarisen yleiskokouksen istunto. Kokoukseen odotetaan jopa 1000 osallistujaa Etyj:n 57:n jäsenmaan parlamenteista sekä yhdestätoista kumppanuusmaasta. Kesän 2015 näkyvin kansainvälinen tapahtuma on voimistelun suurtapahtuma Gymnaestrada. Tapahtuma tuo Helsinkiin yli 21 000 voimistelijaa yli 50 maasta ja Messukeskus on tapahtuman pääareena. Kesällä 2016 Messukeskus saa järjestettäväkseen lisääntymislääketieteen ESHRE-kongressin. Tiedekongressi tuo Messukeskukseen 8000 osallistujaa yli sadasta maasta, ja sen taloudellinen merkitys on huomattava. Nelipäiväisen ESHREn kansainväliset vieraat jättävät Suomeen arviolta 15 miljoonaa euroa. Helsinki ja Messukeskus voittivat ESHRE-kongressin Suomeen tiukassa kansainvälisessa kongressikilpailussa.

Kasvua taantumasta huolimatta Messukeskuksessa käy vuosittain reilu miljoona vierailijaa. Taantuma ei ole puraissut messujen suosiota eikä se ole mer-

Matkamessut tuo eniten ulkomaisia kävijöitä Helsinkiin Messukeskuksen vuotuisista tapahtumista.

kittävästi vaikuttanut kävijämääriin. Messukeskuksen vierailijoista noin 90% tulee sinne messujen vuoksi ja 10% on kokous-, kongressi ja juhlavieraita. Suomen Messujen toimitusjohtaja Anni Vepsäläinen kertoo, että kokouspuolen suosio on kasvussa ja parin viime vuoden kova panostus tilojen ja ravintoloiden kehittämiseen kantaa nyt hedelmää. Messukeskuksen vahvuutena on se, että se on rakennettu nimenomaan kokouksia ja näyttelyjä varten. Logistiikka sujuu ja tilat ovat selkeät ja helpot opastaa. Tekniikka on maailman kärkeä.

menestyksekkäimpiin liike-elämän seminaareihin kuuluva Nordic Business Forum. Marraskuussa Messukeskus isännöi Slushia, valtavasti huomiota kerännyttä startup-tapahtumaa, joka on esimerkki corporate event –tapahtumasta. Ne ovat uudentyyppisiä kokoontumisia, joissa törmäytetään perinteiset messut ja festarityyppiset heimokokoontumiset. ”Järjestämme Messukeskuksessa vuosittain yhdestä viiteen kongressia ja noin 1500 kokousta. Kun mukaan lasketaan vielä näyttelyt näytteilleasettajineen ja kävijöineen, on Messukeskuksen talousvaikutuksen laskettu olevan ympäristölleen yli 155 miljoonaa euroa vuodessa”, painottaa toimitusjohtaja Vepsäläinen.

huvinvointituote on leikkimielinen Firmahupi -kisailu, jossa yrityksen työntekijät pääsevät ottamaan toisistaan leikkimielisesti mittaa huvipuiston alueella. ”Me uskomme siihen, että riemusta kiljuminen yhdessä työkaverien tai asiakkaiden kanssa saa yhteistyön sujumaan letkeämmin”, kertoo Linnanmäen toimitusjohtaja Pia Adlivankin. Linnanmäki tarjoaa yrityksille räätälöityjä ratkaisuja pienimuotoisesta hassuttelusta vaikkapa koko huvipuiston vuokraamiseen yksityiskäyttöön. ”Uudet Firmahupi-palvelumme auttavat yrityksiä tuottamaan henkilöstölleen tai asiakkailleen elämyksiä ja kokemuksia, jotka tuottavat hymyn kaikkien huulille”, Pia jatkaa. Linnanmäellä huvittelusta yritykset voivat tuntea erityistä tyytyväisyyttä myös siksi, että hyvää oloa tulee samalla jaettua myös muille. Huvittelemalla Linnanmäellä yritykset tukevat samalla suomalaista lastensuojelutyötä. Lisätietoja: linnanmaki.fi/ ryhmat

JÄTKÄSAAREEN ON suunnitteilla

kaksi hotellia. Clarion Hotel Helsinki aukeaa ensi vuonna. 16-kerroksiseen hotelliin tulee kahteen torniin yhteensä 425 huonetta. Hotellikokonaisuuteen kuuluu myös ravintoloita sekä spa-osasto. Jätkäsaaren Clarion-hotelli tulee olemaan ensimmäinen Nordic Choice Hotelsin operoima hotelli Suomessa. Jätkäsaareen on myös suunnitteilla 80-huoneen Art Hotel Helsinki.

Pari hotellia vuodessa Pääkaupunkiseudulla on nyt käynnissä tai suunnitteilla useita uusia hotelliprojekteja. • Hotel lilla Roberts, 130 huonetta, avataan elokuussa 2015. • Hotel Havenin laajennus, lisää noin 60 huonetta, valmistuu 2015. • Fabianinkatu 6, 70 huonetta, valmistuu 2016. • Clarion Hotel Helsinki, noin 400 huonetta, valmistuu 2016. • Cumulus Meilahti, 188 huonetta, valmistuu 2017. Suunnitteilla on myös vuosikausia kestäneeseen valituskierteeseen joutunut Marriott Hotel Espoon Westendiin, johon toteutuessaan tulisi noin 270 huonetta.

Anni Vepsäläinen, toimitusjohtaja Suomen Messut Oy.

Muuntautumiskykyinen keskus Vepsäläinen näkee vahvuutena myös kokoustilojen monipuolisuuden. ”Meillä on 40 erikokoista muuntuvaa kokoustilaa, 4000 katsomopaikan auditorio ja tiloihimme pystytään kattamaan istuva illallinen vaikka 10 000 osallistujalle.” Viime vuonna Messukeskus isännöi useita kansainvälisiä kongresseja ja liike-elämän huippuseminaareja. Kesällä järjestettiin älyliikenteen ITS Europe –kongressi ja röntgenhoitajien ISRRT 2014 –maailmankongressi. Lokakuussa oli Euroopan

Pohjoismaiden ensimmäinen Indigo-hotelli avattiin Helsingin keskustan design-kortteleihin Maaliskuun alussa toimintansa aloittanut Hotel Indigo Helsinki Boulevard on Pohjoismaiden ensimmäinen Indigo-hotelli. Hotellia operoiva Restel uskoo yksilöllisten boutique-hotellien kysynnän kasvuun.

listan alkupala-annokset liikkuvat kymmenen euron ja pääruoat 25-30 euron hintahaarukassa. Soup & Juice on puolestaan nopea pistäyty-

Esa Aalto ENTISEEN TEBOIL-ÖLJY-YHTIÖN

pääkonttoriin saneerattu hotelli käsittää 120 huonetta, joiden sisustus vaihtelee kerroksittain värityksen ja koko huoneen seinän suuruisen mural-kuvateemoituksen osalta. ”Olemme tehneet rohkeita päätöksiä suunnitellessamme hotellin tyyliä ja uskonkin, että se tulee jakamaan asiakkaiden mielipiteitä”, hotellinjohtaja Mikaela Pomrén sanoo. ”Kohderyhmämme ovat tottuneet matkustajat, jotka kaipaavat muutakin kuin ketjuhotellia. Bulevardin ympäristö, arkkitehtuuri, museot, putiikit ja kulttuuritarjonta mahdollistaa monenlaista nähtävää ja koettavaa. Vastaanoton henkilökunnan koulutuksessa olemme

3 • 2015 HUHTIKUU

Vuoteiden mukavuuteen on kiinnitetty erityisesti huomiota.

paneutuneet lähiympäristöön ja sen tarjontaan tutustumiseen, jotta osaisimme antaa asiakkaillemme alueen parhaat meno- ja shoppailuvinkit”.

Trendiruokaloita Hotellissa on kaksi ravintolaa. Bröd Punavuori on urbaani skandinaavinen ruokapaikka. Ruoka-

Bröd Punavuori -ravintola tarjoaa skandinaavisia makuja.

mispaikka, joka tarjoaa salaatteja, keittoja ja leipiä paikan päällä nautittavaksi tai mukaan vietäväksi. Molemmat ravintolat sijaitsevat katutasossa ja ovat avoinna kaikille. Kesällä avataan myös sisäpihan puutarhaterassi.

9


Hyödynnä kattavat ja helpot tuotteemme Hertz Business+ Kokonaisvaltainen ratkaisu liikematkustuksen autonvuokrauksiin. Sisältää kolari- ja varkausturvan, superkolariturvan (USA:ssa LDW ja LIS), lisäkuljettajamaksun, rajoittamattomat ajokilometrit, toimipisteen palvelumaksun, ajoneuvomaksun sekä verot. Tuote on suunnattu yrityksille, joilla ei ole omaa Hertz-yrityssopimusta.

Hertz Business Lite Kevyemmällä sisällöllä vapaa-ajan autonvuokrauksiin. Jopa 5 % edullisemmat ”non prepaid” -hinnat Euroopassa ja USA:ssa. Sisältää kolari- ja varkausturvan (USA:ssa LDW ja LIS), sekä verot. Varaukset matkatoimiston kautta. Palvelemme kaikilla matkoillasi.

Suomen hallitukselle neuvottelukutsu

Suomalaiset mukaan USAn Global Entry-ohjelmaan Yhdysvaltoihin paljon matkustaville on tarjolla Global Entry-ohjelma, joka helpottaa maahantulomuodollisuuksia. Kunhan neuvotteluihin hallitusten välillä päästään ja ne on käyty, suomalaisten uskotaan pääsevän mukaan ohjelmaan.

Messujen maaliskuu TUR ja ITB Viime kuussa järjestetty Berliinin ITB julistautui maailman suurimmaksi matkailualan messuksi, kun taas Göteborgin TUR-messut lyhensi ammattilais­ ajan vain yhdeksi päiväksi.

DISCOVER AMERICA FINLANDIN

seminaarissa puhumassa ollut konsuli Amiee McGimpsey kertoi USAn maahantulomuodollisuuksista ja Global Entry-ohjelmasta, joka helpottaa maahan saapumista huomattavasti.

Pieni riskiluokitus Global Entry-ohjelma mahdollistaa luotettavien matkustajien maahan pääsyn ilman maahantuloviranomaisten jokakertaista passintarkastusta sekä sormenjälkien ja valokuvan ottamista. Ohjelma on suunnattu vähintään pari kertaa vuodessa USAhan matkustaville. ”Ohjelma on omiaan suomalaisille, sillä täältä tulevien matkustajien riskiluokitus on erittäin alhainen”, kertoo Amiee McGimpsey. Global Entry-ohjelma on jo käytössä mm. Hollannissa ja Saksassa.

Ensi vuonna? “Global Entryä kannattaa anoa, mikäli matkustaa Yhdysvaltoihin useammin kuin kerran vuodessa. Hakijan tiedot tarkastetaan hakuprosessin yhteydessä. Yhdysvaltoihin saavuttaessa Global Entry ohjelmassa mukana olevan ei tarvitse jonottaa rajatarkastukseen, vaan muodollisuudet voi hoitaa automaateilla. Passin skannauksen ja sormenjälkien oton jälkeen voi siirtyä matkatavarahalliin. Maahantulomuodollisuudet nopeutuvat

10

VR:n uudet DuettoPlussat Kaikki VR:n uudet, kaksikerroksiset DuettoPlus-ravintolavaunut ovat nyt liikenteessä. VIIMEISIN UUSI junavaunu aloit-

ti Turun liikenteessä maaliskuun lopulla. Tyylikkäitä, täysin kotimaisia vaunuja on liikenteessä nyt 26 kappaletta. Vaunujen alakerrassa on normaali ravintolavaunu ja yläkerrassa viihtyisä 29-paikkainen osasto, jonka päädyssä on oma erillinen kabinetti 12 hengelle. Yläkerran matkustamossa on viisi neljän hengen pöytäryhmää sekä yhdeksän singelipaikkaa. Vaikka matkustamo on ravintolavaunun yhteydessä, se ei velvoita asiointia ravintolassa.

Global Entry nopeuttaa maahan pääsyä, kun rajamuodollisuudet voi itse hoitaa automaatilla.

huomattavasti” McGimpsey kertoo. Automaatteja on jo kaikilla suurilla lentokentillä. McGimpseyn mukaan myös turvatarkastukset maan sisäisillä lennoilla helpottuvat. Ohjelmassa mukana oleville matkustajille on oma tarkastuslinjansa, missä ei tarvitse poistaa kenkiä ja vyötä. Global Entryn anominen maksaa 100 dollaria ja lupa on voimassa viisi vuotta.

Ensi vuonna? ”Toivomme saavamme Global Entryn suomalaisille jo mahdollisesti ensi vuonna. Odotamme, että pääsemme Suomen hallituksen kanssa neuvotteluihin. Jos hallitus hyväksyy ehdotuksen, ohjelman käynnistäminen kestää puolesta vuodesta maksimissaan vuoteen”, Amiee McGimpsey selventää. Nyt Suomen kansalainen tar-

vitsee Yhdysvaltoihin matkustaessaan 14 dollaria maksavan Estan, joka tulee uusia kahden vuoden välein. Esta on hyvä tehdä vähintään pari viikkoa ennen matkan alkua, jotta tarvittaessa ehtii anoa viisumin. Matkustajien tulee lisäksi täyttää lentovaraukseen Apis-tiedot (advanced passanger information system). On myös hyvä muistaa, että mikäli matkustaja lähtee USAsta Karibianristeilylle, passin tulee olla voimassa 6 kk matkan jälkeen. Lisätietoa Global Entrystä cbp.gov/global-entry/about. Tietoa Yhdysvalloista osoitteessa DiscoverAmerica.comista. Sieltä löytyy paljon tietoa eri osavaltiosta sekä mm. Trip planner, missä annetaan vinkkejä autolla tehtäville kiertomatkoille. Sivustolla on myös upeita videoita eri osavaltioista ja se on erinomainen työkalu USAta myyville.

Suomen yhteisosastolla Berliinissä tehtiin bisnestä.

BERLIININ ITB houkutteli enem-

män ammattilaisia kuin edellisvuonna. Ammattilaiset myös viipyivät messuilla kauemmin kuin aiemmin. Yhteensä 5-päiväisillä messuilla vieraili 175 000 kävijää, joista noin 115 000 oli matkailualan ammattilaisia. Heistä jopa 43% tuli Saksan ulkopuolelta. Kaikki messukeskuksen 26 hallia oli loppuunmyyty ja näytteilleasettajia oli 10 096, yhteensä 86:sta maasta. 2/3 näytteilleasettajista oli Saksan ulkopuolelta. Ensi vuonna ITB järjestetään 9.–13.3.2016.

TURissa muutoksia Ruotsin Göteborgissa järjestetty TUR-messut pisti ammattilaisajan uusiksi. Torstaina

messukeskuksen toisessa kerroksessa järjestettiin etukäteen sovittujen tapaamisten tapahtuma ainoastaan ammattilaisille, Scandinavian International Travel Meet. Myyjiä oli 165 yhteensä 61 maasta. Kaikilla oli samanlainen neuvottelutila, baaripöytä ja pari jakkaraa. Ostajat olivat tehneet tapaamiset suurilta osin etukäteen, mutta myös paikanpäällä pystyi vapaita aikoja täyttämään. Ostajia oli paikalla 755 ja ainoastaan ostajan mandaatilla olevat näyttelyvieraat pääsivät tapahtumaan. Viikonloppuna messut oli auki myös yleisölle ja keräsi 14 864 kävijää. Yleisömessuilla oli mukana 274 näytteilleasettajaa.

Uusien DuettoPlus-vaunujen kabinetissa voi matkusta omassa rauhassa.

Kokous matkalla Yläkerran 12-hengen kabinetissa on mm. videonäyttö, pc-pistokkeet sekä WLAN-yhteys. Kabinettiin voi ennakkoon tilata myös tarjoilua. Koko kabinetin voi varata itselleen myös pienemmälle porukalle. Kabinetin huhtikuun tarjoushinta esim. Helsinki-Tampere välillä on 220 euroa kuudelle ja 440 euroa 12 hengelle, eli noin 36 euroa hengeltä. Suuremmille, jopa 41 hengelle, voi varata koko vaunun yläkerran omaan käyttöönsä.

3 • 2015 APRIL


Pyhä-Luostolle lasisia igluja

LYHYESTI GOLFRESEPTI JA CWT KALEVA YHTEISTYÖHÖN. Golfresepti ja CWT Kaleva Travel kehittävät jatkossa entistä laajemman golfmatkatarjonnan. Yhteistyössä toisiinsa nivoutuvat Golfreseptin asiantuntemus golfista ja golfmatkoista sekä CWT Kaleva Travelin asiantuntemus matkaräätälöinnissä ja myyntiosaamisessa.

Santa’s Hotel Auroran yhteyteen Luostolle on helmikuussa avattu 10 lasista iglua.

APOLLO SAI SERTIFIOINNIN. Apollo on Pohjoismaiden ensimmäinen Travelife Certified -sertifioitu matkanjärjestäjä. Sertifioinnin myöntää hollantilainen Travelife. Sertifioinnissa on tarkastettu ja hyväksytty yli 200 kestävän kehityksen kriteeriä yrityksen toiminnassa. UNIKKOKUOSEJA DUBAISSA. Nyt voi Dubain matkalla käydä shoppailemassa myös Marimekkoa. Yhtiö avasi ensimmäisen Lähi-idän liikkeensä viime kuussa Dubain Boxpark -kauppakeskuksessa Jumeirahin alueella. Tässä kuussa avautuu myös toinen liike Dubai Mall -kauppakeskuksessa. Uusiin igluihin odotetaan erityisesti ulkomaalaisia matkustajia. Hinta esim. ensi joulukuussa 652 euroa/yö.

ANTIIKKIA JA RIHKAMAA BANGKOKISSA. Talat Rod Fai-markkinat Bangkokin itäpuolella on keräilijöiden paratiisi. Antiikkia, vintagea ja sekalaista tavaraa myydään myöhään yöhön ja alueen monet ruokapaikat ja kahvilat täyttyvät iltaisin löytöjä etsiskelevistä ihmisistä. Markkina-alue on avoinna tiistaista sunnuntaihin. Paras aika on iltaisin vaikka alue on avoinna aina kello kahteen aamuyöllä. Alue sijaitsee Seacon Square ostoskeskuksen vieressä, Prawetin kaupunginosassa. Taksimatka keskustasta kestää noin 15 minuuttia. PISTÄ PÄÄ TYYNYYN. Helsingin lentoasemallekin on saatu uudet unikapselit, mutta omassa strutsityynyssä (Ostrich pillow) voit ottaa tirsat missä tahansa. Studio Banana Things on kehittänyt strutsityynyt lisäksi myös pienempiä tyynyjä tirsotteluun. Kuvan tyyny maksaa 99 dollaria. ostrichpillow.com. PARIISIN UUSI OSTOSKESKUS. Pariisiin länsipuolelle avataan uusi 120 liikkeen outlet-kylä. Marques Avenue sijaitsee A13-tien varrella, noin puolen tunnin päässä Pariisin keskustasta. Outletissa myydään huippumerkkejä 30-70% alennuksella.

Kaikki Flyben lennot siirtyvät Finnairille Flybe Finlandin kaikki lennot siirtyvät 1.5. Finnairin lennonnumeroille ja Finnairin ostoliikenteeksi. Jatkossa Flybe siis operoi osan Finnairin lennoista. MUUTOS TUO Finnairin omaan

reittikarttaan useita uusia kohteita; Suomessa Kemi-Tornio ja Kokkola-Pietarsaari sekä Kajaani, Jyväskylä ja Maarianhamina. Flybe kuitenkin operoi niitä myös jatkossa sopimisliikenteenä. Muut kotimaan kohteet Tamperetta ja Turkua lukuun ottamatta lennetään tarpeen mukaan joko Finnairin omilla Airbus-koneilla

tai Flyben kalustolla. Uusia Finnairin lentonumerolla myytäviä kohteita ovat jatkossa myös Viron Tartto ja Ruotsin Norrköping ja kesälennot Visbyhyn, Luulajaan ja Uumajaan. Flybe jatkaa edelleen myös monien Finnairin Euroopan lentojen operointia sopimusliikenteenä.

UUDET LASISET iglut on rakennettu kotamaiseen tyyliin. ”Huoneissa on panostettu laatuun ja viihtyisyyteen. Sisustuksessa on viehättäviä yksityiskohtia, kuten porontaljat”, kuvailee Santa’s Hotels –ketjun toimitusjohtaja Maarit Aho. Igluissa on täysin varusteltu kylpyhuone, wc ja suihku, muutaman askeleen päässä ovat Santa’s Hotel Auroran muut palvelut, kuten vastaanotto, aamiainen ja ravintolapalvelut. Santa’s Hotel Aurorassa on lasi-iglujen lisäksi 30 hotellihuonetta, joissa kaikissa on sauna. Noin miljoona euroa maksaneen investoinnin tavoitteena on houkutella erityisesti kansainvälisiä matkailijoita.

HELPPOUS ON VAIN YKSI SYY PITÄÄ KOKOUS MERELLÄ. Suomalaisen m/s Finlandian täysin uudessa kokouskeskuksessa järjestät 8–110 henkilön tapaamiset rennossa ja modernissa ympäristössä. Viihdy kokouksessa ja kokouksen ulkopuolella hyvän ruoan ja mukavan tunnelman parissa. Myös tuliaiset hoituvat laivalta helposti. Valitse kokousmatkaksesi kompakti kuuden tunnin miniristeily päivällä tai illalla. Lue lisää ja varaa matka: eckeroline.fi/ryhmat

6 tunnin kokous merellä esim.

49 €/hlö

sis. miniristeilyn, kokoustilan, Lounge-aamiaisen ja buffetaterian ruokajuomineen. Lähtö Helsingistä 8.30, paluu 14.30.

Länsi-Uusimaan matkailusivut Länsi-Uudenmaan matkailualueella on avattu täysin uusi matkailusivusto visitsouthcoastfinland.fi.

eckeroline.fi N I M E S TÄ Ä N H U O L I M AT TA S U O M A L A I N E N

AD-Touch-EN-STO2-AW.pdf 1 3/25/2015 12:49:30

SIVUSTOLLE ON nostettu alueen

kärkiyritysten matkailutuotteita. Sivustoa ylläpitää alueen matkailuorganisaatio – Länsi-Uudenmaan Lumo matkailu Oy – jonka omistus on matkailuyrityksillä. Rahoituksen Lumo saa yrityksiltä sekä alueen kunnilta. Alueen matkailubrändi rakennettiin viime syksynä laajassa yhteistyössä elinkeinon ja muiden sidosryhmien kanssa ja uudet nettisivut ovat nyt ensimmäinen askel brändin esilletuonnissa. Jatkossa alue tavoittelee niin kotimaisia kuin ulkomaisiakin matkailijoita. Lisätietoja Lumosta osoitteesta lumomatkailu.com.

Light-lipulla edullisemmin Finnair on tuonut markkinoille uuden Light-lipputyypin, jolla lennolle voi ottaa mukaan ainoastaan käsimatkatavarat.

70-VUOTIAS TAP PORTUGAL. Portugalin lentoyhtiö TAP juhlii tänä vuonna 70-vuotispäiviään. Yhtiö lentää Helsingistä suoraan Lissaboniin viisi kertaa viikossa, kesäaikataulun puitteissa kuusi kertaa viikossa. Hyvien yhteyksiensä vuoksi suosittuja jatkokohteita ovat etenkin Etelä-Amerikan kohteet; Brasilian Rio, Sao Paolo, Porto Alegre, Belo Horizonte, Brasília, Salvador, Recife, Natal, Fortaleza, Belém ja Manaus sekä Venezuelan Caracas, Kolumbian Bogota ja Panama City. Myös Afrikan kohteisiin on hyvät yhteydet. TAP järjesti Helsingissä kutsut, joissa arvottiin 13 kappaletta kahden hengen matkoja hotelleineen niin Portugaliin kuin päävoitto Brasiliaankin. Kuvassa TAPin henkilökuntaa, vasemmalta Kööpenhaminasta Filipe Pinto, João Mantas sekä João Morais, Lissabonista Lídia Dias ja Helsingin toimistosta Jari Nuotio, Anna Handroos sekä Anitta Järvelä.

3 • 2015 HUHTIKUU

UUSI LIPPUTYYPPI löytyy Finnairin operoimiin Suomen, Skandinavian ja Baltian kohteisiin. Niitä ovat Kööpenhamina, Oslo, Bergen, Tromssa, Tukholma, Göteborg, Tallinna, Riika, Vilna, Oulu, Rovaniemi, Ivalo, Kittilä, Kuusamo, Vaasa, Joensuu, Kuopio, Turku ja Tampere.

Lisämaksusta Light-lippuun on mahdollista ostaa ruumaan menevä matkatavara lisämaksusta. Etukäteen ostettuna yksi matkatavara maksaa 10 euroa netissä maksettuna vähintään kaksi tuntia ennen koneen lähtöaikaa. Lentokentällä maksettaessa sen hinta on 30 euroa.

11


Viisivuotias St Peter Line tähtää vauhdilla Euroopan markkinoille Viisumivapaita risteilyjä Pietariin järjestävä St Peter Line juhlisti 5-vuotista taivaltaan maaliskuun lopulla Princess Anastasialla Helsingissä. Yhtiöllä on kaksi risteilyalusta Itämerellä. Pietarin ja Helsingin välillä liikennöi Princess Maria ja Pietarin, Helsingin, Tallinnan ja Tukholman välillä Princess Anastasia. Viisumivapaiden risteilyjen suosio on kasvanut etenkin kansainvälisillä markkinoilla. Kasvua haetaan nyt etenkin Keski- ja Etelä-Euroopasta ja Aasiasta. Antti Haukkamaa

Kuplivaa elämäniloa Kuplilla on oma viehätysvoimansa, riippumatta siitä, onko kyseessä aito samppanja vai kuohuviini. Elämästä tulee hetkessä juhlavampaa. Sitä mieltä olemme ainakin me Viking Linella yhdessä huippukokki Michael Björklundin kanssa, joka on puolestaan yhdessä samppanja- ja viiniasiantuntija Essi Avellanin kanssa suunnitellut ainutlaatuisen teemamenun. Essi valitsee myös kaikki Viking Linella myytävät samppanjat ja laadukkain, paras ja edullisin samppanjavalikoima koko Itämerellä löytyy Tukholmaan meneviltä laivoiltamme. Kuplivat viikot Punaisilla laivoilla 1.–31.5.2015.

ST PETER LINE on viiden toimintavuotensa aikana kuljettanut yli kaksi miljoonaa matkustajaa yli 140 maasta. Viime vuonna yhtiö avasi myyntitoimiston Helsinkiin paraatipaikalle Eteläesplanadin Kauppatorin puoleiseen päätyyn. Tänä vuonna yhtiö vahvisti myynti- ja markkinointiorganisaatiotaan palkkaamalla Pietarin Sokos Hotelsin palkkalistoilta Hanna Tiitolan myynti- ja markkinointijohtajakseen. Samalla Euroopan myynti- ja markkinointivastuu siirtyi Suomen organisaatioon. Tiitola uskoo vahvasti Itämeren risteilymatkailun kasvuun. Kevään ja tulevan kesän Pietarin risteilyjen varaustilanne on selvässä kasvussa viime vuoteen verrattuna. Suomessa taloudellinen tilanne ja Ukrainan kriisi ovat vähentäneet matkustajamääriä Pietarin reitillä. Venäjällä ruplan heikkeneminen vähentää ulkomaan matkojen kysyntää. Onneksi kansainväliset markkinat vetävät ja helpottavat tilannetta.

Pietari nyt edullinen Tiitola tuntee hyvin Pietarin, jossa hän työskenteli ja asui perheineen kolme vuotta. ”Pietari on jatkuvasti muuttuva, monipuolinen ja turvallinen miljoonakaupunki, joka kiehtoo erityyppisiä elämyksiä hakevia kaupunkilomailijoita. Myös lapsiperheille Pietari on kiinnostava ja rento kohde. Juuri nyt Pietarin houkuttelevuutta

vikingline.fi

Eckerön PopUp-kaupassa pientuottajien herkkuja M/s Finlandian uuden PopUp-myymälän tarjonnasta löytyy mm. pienpanimoiden oluita, palkittuja juustoja ja delituotteita luomulihasta. K AIKKI P O PU P - M Y Y M Ä L Ä N

tuotteet ovat peräisin Itämeren alueen pientuottajilta; virolaisten pienpanimoiden oluita, ruotsalaisen Jurrs Mejerin palkittuja juustoja ja Nibble Gårdsgrisin luomupossua sekä makupaloja mikkeliläisestä Tertin Kartanosta.

”Asiakkaiden yhdeksi suosikiksi ovat nousseet Reval Konditorian herkulliset täytekakut, joita on tarjolla useita erilaisia”, vinkkaa myynti- ja markkinointijohtaja Ida Toikka-Everi. Ahvenanmaalta myymälään on valittu myös esimerkiksi Amalias Limonadin marja- ja hedelmämehuja.

Myymälän henkilökunta tarjoaa myös maistiaisia.

Föglön edustalta löydetystä hylystä nostetut oluet. Oluiden rinnalle sopivat ahvenanmaalaisen luomutilan Bolstaholm Gårdin lihaisat herkut.

Oikaisu

Amalian Limonaditehtaan viehättävät mehupullot.

Oluen ystävien iloksi Oluen ystävät kiittelevät pienpanimoiden tarjontaa. Virolaisten pienpanimoiden tuotteiden lisäksi saatavilla on mm. ahvenanmaalainen Stallhagenin Historic Beer 1843, joka on valmistettu samaan tapaan kuin 2010

12

Viime numerossamme kerroimme eri hotelliketjujen langattomista nettiyhteyksistä. Tekstistämme poiketen Intercontinentalin IHG RewardsClub jäsen saa ilmaisen perusnettiyhteyden heti jäseneksi liityttyään. 14 majoitusvuorokauden jälkeen jäsen saavuttaa Gold Elite-tason etuineen.

lisää sen edullisuus, euron arvo ruplaan nähden on liki tuplaantunut vuodentakaisesta”, sanoo Hanna Tiitola. St Peter Linen rooli Pietarin matkailun kehittämisessä on tärkeää. ”Olemme aktiivisesti mukana kansainvälisissä tapahtumissa, joissa Pietaria tehdään tunnetuksi matkailu- ja kultturikaupunkina. Tästä esimerkkinä hanke, jossa Itämeren aluetta markkinoidaan Itämeren Helmet –nimellä. Hankkeen yhteistyötahoja ovat muun muassa Pietarin kaupungin matkailukomitea, Finnair, Visit Finland, Visit Sweden ja Visit Estonia”, kertoo yhtiön pääjohtaja Sergey Kotenev.

Kansainväliset markkinat Hanna Tiitolan mukaan saksalaiset ovat jo löytäneet Itämeren helmet –reitin ja hyödyntävät viisumivapauden. Ryhmät lentävät Helsinkiin ja jatkavat siitä Tukholman ja Tallinnan kautta Pietariin. Helsinkiin palattuaan he lentävät takaisin Saksaan. Tälle

kesälle ryhmävaraukset Saksasta ovat tuplautuneet viime kesään verrattuna. Enempikin olisi tulijoita, mutta lentokapasiteetti tulee vastaan. Toinen iso ryhmä on kiinalaiset. He eivät tarvitse viisumia Venäjälle, joten he voivat viipyä maassa pidempäänkin. Osa kiinalaisista tekee Helsinki-Pietari-Helsinki –risteilyn ja osa jatkaa Pietarista Moskovaan ja palaa sieltä lentäen kotimaahansa. Tiitola kertoo myös eteläeurooppalaisten kiinnostuneen viisumivapaasta mahdollisuudesta vierailla Pietarissa, etenkin italialaisten ja espanjalaisten mielenkiinto on herännyt. St Peter Linen alukset olivat alkuvuodesta vuosihuollossa, jonka aikana niiden uudistuksiin ja kunnostukseen investoitiin yli viisi miljoonaa euroa. St Peter Linelle on tärkeää, että sen alukset täyttävät myös kansainväliset ympäristömääräykset ja – standardit. Tämän vuoden alusta yhtiö siirtyi käyttämään aluksissaan uutta ympäristöystävällistä polttoainetta.

Suomalaisten osuus Aasian lennoilla parinkymmenen prosentin luokkaa

Finnairin markkinointi painottuu Aasiaan maihin Stopovereita Suomeen ja oivat yhteydet suomalaisille Finnairin kaukoliikenteen kansainvälinen markkinointi on kulkenut nykyisen tuoteportfolion kehityksen myötä pitkän tien. Eurooppa-Aasia -konsepti tarjoaa synergiaetuna suomalaisille ennennäkemättömät suorat yhteydet Helsingistä maailmalle. Kauttakulkuliikenne via Helsinki luo mahdollisuuksia incomingtoiminnalle. Eero Havia

Kakkukestien herkut

St Peter Linen 5-vuotisjuhliin tervehdyksensä toivat vas. Nyrki Tuominen Helsingin kaupunki, Sergey Kotenev ja Hanna Tiitola St Peter Line, Pekka Meronen Helsingin satama sekä Ismo Siikaluoma Suomenlahden merivartiosto.

VIELÄ VUONNA 1999 Aasian liikenteen osuus oli vain 10 prosenttia lentoyhtiön liikevaihdoista, kun nyt Finnairin joka toinen euro tuloutuu Aasian liikenteestä. Finnairin ensimmäinen mannertenvälinen reitti, Helsinki-New York on 40-vuotias. Tokion reitti avattiin alkujaan pohjoisen napa-alueen yli sitä varten erityisesti varustetulla DC-10ER –koneella vuonna 1983 ja Pekingin lennot käynnistyivät 1987. ”Vuonna 2001 aloitettiin Finnairissa kansainvälinen markkinointi erillisenä teemana. Tuolloin oli Aasiassa jo tarjolla kolme ja puoli kohdetta, kun Tokion ja Pekingin oheen oli avattu reitti Bangkokiin ja sen jatkoksi lennettiin yhteys Singaporeen”, sanoo Jarkko Konttinen, Finnair VP Marketing & Product. Viikoittaisia charterlentoja Finnair lensi talvikausina Bangkokiin jo 1970-luvun puolivälistä alkaen lähes yhtäjaksoisesti. Nyt Finnairilla on Aasiassa 15 kohdetta, kun Thaimaan talvikohteet Phuket ja Krabi lennetään jatkossa myös reittilennon statuksella.

Lähes sata suoraa lentokohdetta ”Markkinoinnissa haemme entistäkin aktiivisemmin matkus-

tajia Aasian päästä”, sanoo Konttinen. ”Samalla avautuu suomalaiselle elinkeinoelämälle ainutlaatuiset suorat, nonstopyhteydet Suomesta Eurooppaan ja maailmalle.” Kun suomalaismatkustajien osuus Finnairin Aasian kaukolennoilla on vain noin 20 prosentin luokkaa, on selvää, ettei nykyisenlaista reittiverkostoa voitaisi pitää yllä pelkästään suomalaisten matkustajien tarpein. ”Pelkän point-to-point – liikenteen varassa toiminta olisi näivettynyt.” Kun Eurooppa-Aasia –liikenteen Euroopan puoleinenkin tarjonta otetaan mukaan, on suomalaisten matkustajien ulottuvilla jopa lähes 100 suoraa lentokohdetta Helsingistä.

Stopover -matkustajia Suomeen Hyvät yhteydet ja lentoyhtiön lisääntynyt markkinointi eri lähdemarkkinoilla tuo ulkomaisia matkustajia myös kotimaisen incomingmatkailun tarpeisiin. Tämä on merkittävää, sillä Suomen panostus maana kansanväliseen matkailunedistämiseen jää puoleen siitä, mitä Ruotsi panostaa ja vain neljännekseen Norjan rahallisesta satsauksesta. ”Nyt juuri on monesta syystä oikea aika panostaa”, sanoo Konttinen. Loistavat yhteydet ja loistava lentotuote Aasiasta, etenkin vaurastuneesta Kiinas-

tetta Helsingin yöpymisineen ja Helsinki-kortteineen Koreassa. ” Työ - ja elinkeinoministeriö (TEM) ja VisitFinland vetävät hanketta.

Marimekko vahvasti esillä

Jarkko Konttinen kertoo 80% Finnairin markkinointipanostuksista allokoituvan Aasian markkinoille.

ta ulos suuntautuvan matkailun kysynnän kasvu tarkoittavat, että nyt rauta on kuuma ja on oikea aika takoa. Myös Suomen hintataso on viime aikoina tullut houkuttelevammaksi valuuttakurssien muutosten seurauksena.

Yhteistyössä TEMin ja Visit Finlandin kanssa Aasia-Eurooppa-liikenteessä Helsingin kautta kulkee kaksi miljoonaa lentosegmenttiä, siis keskimäärin miljoona matkustajaa, joista stopover -asiakkaita Suomeen on nykyisellään noin 45 000. ”Kiinalaisille voimme tarjota kaksi Euroopan kohdetta yhdellä kertaa eli Rooman, Lontoon ja Pariisin matkan oheen Helsingin ja koko Suomen. Paraikaa pilotoimme stopover -tuo-

Jarkko Kontinen sanoo Suomen tunnettuuden kasvattamisen pitkäjänteiseksi työksi. Aasiassa asuu 3 miljardia ihmistä. Näistä yksi miljoona kulkee vuosittain Finnairin kyydissä, kun kokonaismarkkinat ovat noin 10 miljoonaa lentomatkustajaa Aasian ja Euroopan välisessä liikenteessä. ”Näin meidän markkinointimme kuluista noin 80 % syntyy Suomen ulkopuolella. Japanissa, Koreassa ja Kiinassa painotamme nuorempien ihmisten segmenttiin, naismatkustajiin, yleensäkin moderneihin matkustavaisiin.” Konttinen mainitsee Finnairin markkinoinnin kansainvälisen tiimin, jossa on mukana myös paikallisia PR-toimistoja. ”Yhteistyökumppanina ja brändisynergioiden vahvistamiseksi toimimme Marimekon kanssa. Uskomme vahvasti, että näin rakennamme tuotetta myös Kaukoidän ihmisille. Käytämme lennoillamme Marimekon astiastoja ja tekstiilejä, joissa Marimekon sinisyys ja vihreys mallintavat Suomen luonnosta tarinoita suoraan lentomatkustajan tarjottimelle.”

3 • 2015 APRIL


3 • 2015 HUHTIKUU

13


Uusiin asemiin

Koe Japanin ainutlaatuinen luonto eri vuodenaikoina. Kotimaan verkostomme ja laajeneva yhteistyömme Finnairin ja British Airwaysin kanssa tuo enemmän joustavuutta unelmamatkasi suunnitteluun.

Tuulikki Riekki Amadeus Finland Oy

Tarja Lahti Amadeus Finland Oy

Noora Karjalainen Amadeus Finland Oy

Saija Orpana Linnanmäki

Rilla Engblom Linnanmäki

Janne Ojalehto Restel

Kati Litmanen Restel

Anni Kallioniemi Restel

Jan-Erik Lagerström Restel

Mikko Mollberg Restel

Kim Westerling Restel

Sarita Lehtinen Restel

Riikka Hynninen Restel

Timo Honkala Restel

Amadeus Finland Oy Amadeuksen organisaatiomuutoksen yhteydessä muutamia vastuualueita on tarkennettu. Asiakaspalvelusta sekä sen kehittämisestä entistä asiakaslähtöisempään suuntaan vastaa Tuulikki Riekki. Tarja Lahti toimii tuotetiimin vetäjänä vastaten Amadeus-tarjonnasta (lennot, hotellit ja muu sisältö) ja Noora Karjalainen vastaa sopimushallinnasta.

image

Päivittäinen suora lento Helsinki–Tokio Dreamliner-koneella.

www.nl.jal.com/en

Linnanmäki

Saammeko esitellä

Kirjoittajaksi Ikkunapaikkaan

VUODEN ALUSSA Amadeus

Finland Oy:n organisaatioon astui uusi mies, Samuli Sakari, 36. Hänen tittelinsä Director, Amadeus Solutions and Technology pitää sisällään vastuut palveluista, tuoteorganisaatiosta ja –portfoliosta sekä tuotemarkkinoinnista ja markkinointiviestinnästä. Samuli Sakari on lähes koko tähänastisen työuransa toiminut matkakaupan parissa. Hän aloitti vuonna Samuli Sakari, Director Amadeus 1999 Kilroy Travelsin myynnissä ja Solutions & Technology. myyntiyksikön vetäjänä, sittemmin tietohallinnossa ja tuotekehityksessä ja työskenteli myös 1½ vuotta Kilroy Internationalin pääkonttorissa Kööpenhaminassa. Hän palasi Suomeen vielä vuodeksi Kilroyn leipiin, josta siirtyi seuraavaksi puoleksitoista vuodeksi Matkapörssin asiakastiimin vetäjäksi. Vuonna 2007 Samuli aloitti Matkatoimisto Arean projektipäällikkönä tehtävänään toimintojen, mm. laskutuksen automatisointi ja tehostaminen. Arean Travel Office System -tukitoimintojen vetovastuun kautta Samuli eteni kehitys- ja ICT-johtajaksi. Vuoden 2013 lopulla hän sai hankejohtajana hoidettavakseen Arean ja Suomen Matkatoimiston integraation, kun yhtiöt fuusioitiin SMT:ksi. Uudessa tehtävässään Samuli Sakari sanoo tuntevansa itsensä etuoikeutetuksi voidessaan työskennellä Amadeuksessa loistavien ihmisten ja uskomattomien asiantuntijoiden joukossa. Hän sanoo Amadeus Finlandissa trendin nyt olevan organisaation saattaminen entistäkin asiakaslähtöisemmäksi. Samuli Sakari on syntyperäinen helsinkiläinen, mutta vietti teinivuodet Valkeakoskella, jossa hän myös kirjoitti ylioppilaaksi. Työn ohessa hän opiskelee neljättä vuotta eMBA –tutkintoa tietojohtamisesta Lappeenrannan Teknisessä Yliopistossa. Untitled-1 Tutkinto on lopputyötä vaille valmis. ”Oma painopistealueeni tietojohtamisen opinnoissa on ollut tiedon ja osaamisen johtaminen. Tietojohtamista tieteenalana kuvaakin paremmin sen englanninkielinen termi knowledge management.” Aiheuttavatko etu- ja sukunimesi vai pitäisikö sanoa ”kaksi etunimeä” tilanteita? ”Opin jo 3-vuotiaana esittäytyessäni uusille ihmisille täsmentämään, että Sakari on sukunimi. Silti jopa 10 vuotta vanhat tuttavat joskus sekoittavat nimet. ’Kaksi etunimeä’ voivat olla myös helppo alku small talkille, kun tapaan uusia ihmisiä.” Perheellinen mies ehtii myös harrastaa, varsinkin kun isän lähes pakkomielteinen veto pyöräilyyn on innostanut myös Sakarin perheen 8-vuotiasta Eemil- ja 5-vuotiasta Olavi-poikaa. Samuli pyöräilee työmatkat ympäri vuoden ja on pahoillaan, että työpaikka lentoasemalla lyhensi hänen aikaisemman työmatkansa vain 8,5 kilometriin. Etenkin kesäaikana vapaapäivän kunnon pyörälenkki saattaa olla jopa 150 km. Samulin toinen harrastus on chilien kasvattaminen.

14

Oletko matkailualan ammatti­ lainen, jolla on kynä hallussa? Ikkunapaikka etsii ammattitaitoiseen tiimiinsä lisää freelance-kirjoittajia. Oletko valmis myös satunnai­ siin iltatöihin ja keikoille? Soita päätoimittaja Leena Aallolle. Puh. 09-622 2500

Restonomi Saija Orpana on 7.1. aloittanut Lasten Päivän Säätiön Linnanmäen yritysmyynnissä myyntipäällikkönä. Aiemmin Saija on ollut yrittäjänä Travel Tray Oy:ssä ja useissa eri matkailualan tehtävissä Suomessa ja ulkomailla. KTM, MBA/BBA Rilla Eng­ blom on nimitetty Lasten Päivän Säätiön markkinointiviestintäjohtajaksi sekä Linnanmäen johtoryhmän jäseneksi 11.3. alkaen. Rilla siirtyy Linnanmäelle Suomalaisen Työn Liiton Design from Finland -Brand Managerin

Juha Tiainen Restel

tehtävästä ja hän on aiemmin toiminut mm. Matkamessujen näyttelyryhmäpäällikkönä Suomen Messuilla.

Restel Restelin myynnissä ja markkinoinnissa on tehty seuraavat nimitykset: Janne Ojalehto on nimitetty myyntijohtajaksi 6.3. alkaen vastuualueena Restelin myyntiryhmät, aluemyyntikeskukset ja myyntikeskus. Jannella on kokemusta Restelin operatiivisesta liiketoiminnasta ja myynnistä sekä hän on toiminut sopimusasiakkuuksien tiimin vetäjänä Restelissä vuodesta 2013 lähtien. Kati Litmanen (KTM) on nimitetty Restelin markkinointijohtajaksi 26.3.2015 alkaen. Katin vastuualueena on Restelin hotelli- ja ravintola­ brändien markkinointiviestintä. Kati siirtyy Restelin palvelukseen Viking Linen markkinointipäällikön tehtävistä, jossa vastasi Viking Linen Suomen markkinointiviestinnästä ja -tiimin vetämisestä. Kati on aiemmin työskennellyt mm.

Tervetuloa Ruotsiin

Vakuutusyhtiö Tapiolassa ja LähiTapiolassa tuotepäällikkönä, tuotekehityspäällikkönä, myyntipäällikkönä ja markkinointipäällikkönä sekä markkinointiosaston esimiehenä. Anni Kallioniemen tehtävänimike on vaihtunut kaupalliseksi johtajaksi 6.3. alkaen. Annin vastuualueena ovat edelleen Restelin hotelli- että ravintolamyynti ja -markkinointi.

Restelin muut nimitykset: Jan-Erik Lagerström on nimitetty Restelin Juomaravintolat-ketjun ketjujohtajaksi 1.1. alkaen. Mikko Mollberg on nimitetty Restelin Fast Food -ketjun ketjujohtajaksi 1.1. alkaen vastuualueena Burger King-ravintolat. Kim Westerling on nimitetty Restelin Tapahtumaravintolat -ketjun ketjujohtajaksi 1.1. alkaen. Sarita Lehtinen on nimitetty Restelin Liikenneasemat -ketjun ketjujohtajaksi, 1.3. alkaen. Riikka Hynninen on nimitetty Restelin Ruokaravintolat -ketjun ketjujohtajaksi 3.3. alkaen. Gabor Pusztai on nimitetty Restelin IHG -ja pääkaupunkiseutu -hotellit ketjun ketjujohtajaksi 1.1. alkaen. Timo Honkala on nimitetty Restelin Cumulus –hotellit ketjun ketjujohtajaksi 1.1. alkaen. Juha Tiainen on nimitetty Restelin Rantasipi –hotellit ketjun ketjujohtajaksi 1.1. alkaen.

SUOMALAINEN KUMPPANISI KREIKASSA www.elvetours.gr info@elvetours.gr

www.fin-s.a.se | www.traveltrends.se MARTIN ON VUODEN MATKAILUTIEDOTTAJA.

1

2013-09-30 11:23:24

Ruotsin matkailutoimittajien yhdistys on nimennyt suomalaisen Martin Ahlbergin vuoden matkailutiedottajaksi Ruotsissa. Martin perusti FIN-S Marknad och Kommunikation – yrityksensä 20 vuotta sitten. Hän on toiminut useissa Suomen ja Ruotsin matkailuprojekteissa ja ollut Suomen matkailupäällikkönä Ruotsissa. Hän toimii BTC, Baltic Sea Tourism Commissionin pääsihteerinä ja Skålin pohjoismaiden presidenttinä. Ahlberg järjestää vuosittain Stockholm Travel Shown ja hän on mukana myös Lahti 2017-järjestelyissä sekä MATKA-messutoiminnassa. Hän julkaisee kuukausittain Travel Trends-uutiskirjettä, jolla on yli 19 000 tilaajaa.

SUOMEN YKKÖNEN. We Love Cruises oli tammikuussa Pohjoismai-

den TOP3 ja Suomen eniten Royal Caribbean Internationalin risteilyjä myynyt jälleenmyyjä. Sitä juhlittiin loistokkaassa Cruise & Fashion -illassa Helsingin Maxinessa. Kuvassa vasemmalta We Love Cruises’lta Heidi Kuopanportti, Juhana Mikkanen, Tony Pokkinen, Mari Huhtanen ja Harri Erho. Edessä mustassa jakussa Royal Caribbean Internationalin Mari Suihko sekä univormussaan Serenade of the Seas’in suomalainen risteilypäällikkö Topi Ylönen.

3 • 2015 APRIL


ATLANTIN YLITYS ALL INCLUSIVE RISTEILYT UPEAT REITTIVAIHTOEHDOT ! 19 yön Atlantin ylitys 2015 Euroopasta Etelä-Amerikkaan loistoristeilijä Costa Mediterranealla***** . Risteilyohjelma 26.11.–15.12.2015 Savona-Barcelona-Casablanca-Teneriffa-Recife-MaceloSalvador de Bahia-Rio de Janeiro-Monteviedeo-Buenos Aires

2995:-

Alk

2015-2016

Hinta sisältää lennot ja kuljetukset satamaan, all inclusive. Kaikki ateriat sekä virvoitus- ja alkoholijuomat. Verot, satamamaksut, tarjoilupalkkiot sekä risteilijän monipuolisen ohjelmatarjonnan.

Kävijät tyytyväisiä tämän vuoden Matkamessuihin Ensi vuoden Matkamessujen suunnittelu on potkaistu käyntiin Messukeskuksessa. Hyvän pohjan suunnittelulle luo onnistuneet messut tänä vuonna.

19 yön Atlantin ylitys 2016 Etelä-Amerikasta Eurooppaan loistoristeilijä Costa Pacificalla*****

matkailuun enemmän rahaa kuin viime vuonna ja 49 % saman verran kuin viime vuonna. Matkamessut on tärkeä aloitustapahtuma uudelle matkailuvuodelle ja esillä oleville kohteille. Kaksi kolmesta messukävijästä sanoo, että messuilla on vaikutusta tulevan matkavarauksen tekemiseen.

3495:-

Alk Risteilyohjelma 1.3.–20.3.2016 Santos-Rio de Janeiro-Liheus-Salvador de Bahia-Macelo-RecifeTeneriffa-Casablanca-Gibraltar-Barcelona-Marseille-Savona

26 yön Atlantin ylitys 2015 Euroopasta Karibialle loistoristeilijä Costa Deliziosalla*****

.

3195:-

Al Risteilyohjelma 2.12.–28.12.2015 Savona-Casablanca-Lanzarote--Teneriffa-Antigua-Catalina IslandLa Romana-Grand Turks-Ft.Lauderdale-Costa Maya-BelizeIsla Roatan-Grand Cayman-Ft.Lauderdale

k.

www.loistoristeilyt.fi myynti@loistoristeilyt.fi

Olemme Costa Cruises varustamon Suomen päämyyntiedustaja, saat risteilysi meiltä edullisesti.

IN MEMORIAM – Antti Potila

Kotimaa kiinnostaa

Finnairin entinen pääjohtaja, DI, KTM Antti Potila on poissa. Hän menehtyi vaikeaan sairauteen 76 vuoden iässä. Potila oli syntynyt 1.11.1938 Kokemäellä ja hän kuoli 25.2.2015 Helsingissä.

Yhdeksän kymmenestä ilmoittaa tärkeäksi sen, että messuilla voi tutustua kotimaan matkailukohteisiin. Kotimaan matkailussa kiinnostusta herättivät erityisesti luontokohteet (44 %), kotimaan tapahtumat ja kulttuuritarjonta (32 %) ja nähtävyydet Suomessa (31 %). Kolme neljästä kävijästä pitää tärkeänä sitä, että messuilla voi kohdata matkailuasiantuntijoita kasvokkain. Lähes puolet kävijöistä ilmoitti etsivänsä matkaa tulevalle kesälle ja 40 % tälle keväälle. Viidenneksen mielissä on jo ensi talven matkat. Matkamessut järjestetään seuraavan kerran 21.–24.1.2016 Messukeskuksessa Helsingissä.

Potila astui Finnairin johtoon syksyllä 1986. Hän seurasi tehtävässä pitkäaikaista pääjohtajaa Gunnar Korhosta. Potila siirtyi pääjohtajaksi, kuten konsernijohtajaa tuolloin kutsuttiin, Finnairia suuremman, joskaan ei yhtä näkyvän yhtiön Rauma Repolan toimitusjohtajan paikalta. Finnairin hallinto ja johtamisen kulttuuri siirtyivät Potilan kaudella uuteen aikaan, siihenastisen yhden keskeisen johtaja-auktoriteetin aikakaudesta. Potilan yli 12 vuoden pääjohtajuuteen Finnairissa osui monia todella merkittäviä maailmanjärjestystä ja -taloutta, myös lentoyhtiön toimintaa koskettavia tapahtumia: Suomen liittyminen Euroopan Unioniin, Saksojen yhdistyminen, Neuvostoliiton romahtaminen, Baltian maiden itsenäistyminen. Lentoliikenteen ja matkakaupan alalla tietoliikenteen ja digitaaliteknologian tuleminen aivan uudella tavalla jakeluun ja markkinointiviestintään sekä myös IATA:n mahtiaseman muutos ja lentoliikenteen kaupallisen sääntelyn purku olivat ajan ilmiöitä.

Antti Potila

Finnairin 75-vuotisjuhlakirjassa (1998) ”Aika lentää” todetaan yhtiön ryhtiin saattamisen olleen Potilalle hurja urakka. Valtio-omistajan suunnalta Potilaa oli vaadittu ” laittamaan Finnair kuntoon ja kannattavaksi”. Jättäessään Finnairin konsernijohtajan tehtävät seuraajalleen Keijo Suilalle, Potila saattoi todeta, että yhtiö on kunnossa. ”75-juhlavuoden tilinpäätös kuuluu eurooppalaisten lentoyhtiöiden parhaisiin. Kuka tahansa näkee sen”, lausui Potila. 1990-luvun alkuvuosien lamasta käännyttiin Suomessa

sitten jopa ympäristöä nopeampaan talouden kasvuun. Potilan aikana lentokonehankinnoissa katse kääntyi kohti eurooppalaista Airbus Industriesia. Allianssien muodostumisesta alkoi kova kilpa, mutta Finnair seurusteli tuona aikana vielä sekä SAS:n että Lufthansan kanssa. Euroopan lennoista noin 20 päivittäistä vuoroa operoitiin Tukholman kautta. Finnairin oneworld –jäsenyyden allekirjoitti vasta Potilan seuraaja vuonna 1999. Antti Potila harrasti myös itse ilmailua. Hänellä oli yksityislentäjän lupakirja, minkä hän katsoi lisäävän ammatillista ymmärrystään myös lentoyhtiön johtamisessa. Jäätyään eläkkeelle Finnairista vuoden 1998 päätteeksi Antti Potila toimi vielä vuosituhannen vaihteen molemmin puolin sveitsiläislentoyhtiö Swissairin ylimmän johdon neuvonantajana silloisen Qualiflyer –allianssin asioissa ja vaikutti Puolan lentoyhtiön LOT:n liittoutumiseen Swissairin johtamaan allianssiin.

Kävijöiden mielestä on tärkeää, että messuilla voi kohdata matkailuasiantuntijoita kasvokkain.

VIIME TAMMIKUUN Matkames-

suilla vieraili yli 68 500 kävijää, mikä on noin 1500 kävijää enemmän kuin viime vuonna. Kävijämäärän lisäksi myös kä-

vijätyytyväisyys nousi: yleisökävijöistä jopa 90 % ilmoitti olleensa tyytyväisiä tapahtumaan, kun viime vuonna luku oli 82 %. Kävijätyytyväisyys käy ilmi TNS Gallupin tekemästä kävijätutkimuksesta. Tutkimus antaa rohkaisua myös koko matkailualalle, sillä sen mukaan 32 % kävijöistä aikoo käyttää tänä vuonna

Seuraava ilmestyy

15.5.2015 Ilmoitustilan viimeinen varauspäivä on 27.4.2015.

www.matkaviikko.fi Ammattilaisten online-uutispalvelu

ANCHORAGE

HELSINKI VANCOUVER SEATTLE

STOCKHOLM TRONDHEIM

EDMONTON

PORTLAND

277x185

ICELAND

OSLO GOTHENBURG COPENHAGEN BERGEN STAVANGER BILLUND HAMBURG FRANKFURT MUNICH AMSTERDAM GLASGOW BRUSSELS ZURICH MANCHESTER MILAN BIRMINGHAM LONDON PARIS GENEVA HEATHROW & GATWICK

DENVER

BARCELONA

MINNEAPOLIS / ST. PAUL

MADRID

TORONTO

WASHINGTON D.C.

BOSTON NEW YORK

HALIFAX

JFK & NEWARK

ORLANDO

Islantiin ja Pohjois-Amerikkaan – nopeasti ja mukavasti

Uusi kohde Portland, Oregon alkaen 19.5.2015 + Varaa matkatoimistosta tai www.icelandair.fi

3 • 2015 HUHTIKUU

15


LOUNGE 27.7x32cm ING.indd 1

Ikkunapaikka on Suomen johtava matkai­ lualan ammattilehti, joka seuraa, analysoi ja ennakoi alan tapahtumien kulkua Suomessa ja ulkomailla. Ikkunapaikka ilmestyy kahdeksan kertaa vuodessa. Se on tilattu Suomen jokaiseen mat­ katoimistoon (SMAL:n jäsenyritykset). Tilaa Ik­ kunapaikka, niin tiedät mitä alalla tapahtuu. Vuosikerran hinta on 59 € määräaikainen yritystilaus 54 € jatkuva yritystilaus 19 € virkailijatilaus 13 € opiskelija- ja eläkeläistilaus Hinnat sisältävät alv 10%. Lehti ei vastaa tilaamatta lähetettyjen kirjoi­ tusten ja/tai kuvien säilyttämisestä ja/tai pa­ lauttamisesta.

3/10/15 4:01 PM WWW.IKKUNAPAIKKA.FI WWW.IKKUNAPAIKKA.TV FACEBOOK.COM/IKKUNAPAIKKAWINDOWSEAT

Matkailualan ammattilehti • Finnish Travel Trade Journal • Facktidning för resebranschen i Finland Ikkunapaikka on Suomen matkatoimistoalan liiton (SMAL), Pacific Asia Travel Associa­ tionin (PATA) ja Discover American Suomen osastojen toimialajäsen. ISSN 0786-7867 Painos 5000 kpl Levikkijakauma Matkatoimistovirkailijat . . . . . . . . Liikenneyhtiöt . . . . . . . . . . . . . . . . . . Yritysten matkavastaavat . . . . . . Matkatoimistojohto . . . . . . . . . . . . Majoituselinkeino. . . . . . . . . . . . . . . Matkailutoimittajat/lehdistö . . . Kunnalliset matkailuelimet. . . . . Julkaisija Travision Oy Helsinki Kirjapaino PunaMusta

64 % 11 % 9% 7% 4% 3% 2%

Toimitus ja markkinointi Päätoimittaja, kustantaja Leena Aalto leena.aalto@ikkunapaikka.fi Raisiontie 6 D, 00280 Helsinki Puhelin (09) 622 2500 Neuvonantaja, kustantaja Martti Savojärvi Lohitie 15 A, 02170 Espoo Puhelin 050 592 2981 martti.savojarvi@ikkunapaikka.fi Vakituiset avustajat Esa Aalto Antti Haukkamaa Eero Havia Soile Kylämies Inna-Pirjetta Lahti Juhani Paavonsalo Ulkoasu Juhana Mikkanen hello@juhanamikkanen.com

Window Seat is the leading travel trade jour­ nal for the travel professionals in Finland. Its aim is to monitor and analyze the devel­ opment of the travel market in Finland and abroad. Window Seat is published eight times a year and its subscribers include a.o. all Finnish AFTA-travel agencies. Subscription fee is EUR 63 outside of Finland. The magazine will not hold itself respon­ sible for the safekeeping and/or return of articles and/or photographs sent without an order for publication. Window Seat is an associated member of the Association of Finnish Travel Agents (AFTA), Finland Chapter of Pacific Asia Travel Associ­ ation (PATA) and Discover America Finland.

Readers Travel agency personnel . . . . . . . . . . . Airlines etc. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Company travel managers . . . . . . . . . Travel agency management . . . . . . . Hotel business . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Travel editors and press . . . . . . . . . . . Municipal tourist organisations . . . . Editorial & Marketing Editor-in-chief, Publisher Leena Aalto leena.aalto@ikkunapaikka.fi Raisiontie 6 D, FIN-00280 Helsinki Phone +358 9 622 2500 Senior Advisor, Publisher Martti Savojärvi Lohitie 15 A, FIN-02170 Espoo Phone +358 50 592 2981 martti.savojarvi@ikkunapaikka.fi

64 % 11% 9% 7% 4% 3% 2%

Publisher Travision Oy Helsinki Contributing Editors Esa Aalto Antti Haukkamaa Eero Havia Soile Kylämies Inna-Pirjetta Lahti Juhani Paavonsalo Layout Juhana Mikkanen hello@juhanamikkanen.com Printing house PunaMusta ISSN 0786-7867 Circulation 5,000 copies

2015-3 Ikkunapaikka-Window Seat, Apr 2015  
2015-3 Ikkunapaikka-Window Seat, Apr 2015  
Advertisement