Page 1

WINDOW SEAT

Matkailuteollisuuden ammattilehti • Finnish Travel Industry Journal • Facktidning för reseindustrin i Finland

2 • 2019 MAALISKUU/MARCH

31. vuosikerta/31st year

FINNAIR.FI/PUSHFORCHANGE

HYVITÄ LENTOSI PÄÄSTÖT Käynnistä muutos parempaan – Push for Change. Nyt voit hyvittää lentosi hiilidioksidipäästöjä tukemalla päästövähennysprojektia tai vähentää päästöjä ostamalla biopolttoainetta. Lue lisää finnair.fi/pushforchange


w w w. r a s a l k h a i m a h . a e

www.jebeljais.ae

Amadeuksella valmius jo kesäkuussa

Onko NDC uhka vai tervetullut uudistus? Mitä uudistus tarkoittaa matkatoimistoille? Lentoyhtiöiden edunvalvontajärjestön IATA:n tavoitteena on, että 20 % lentoyhtiöjakelusta tapahtuisi vuoden 2020 loppuun mennessä hyödyntäen NDC standardia. Ikkunapaikka selvitti mitkä ovat Amadeuksen suunnitelmat NDC:n osalta ja mitä tämä tarkoittaa matkatoimistoille. N E W D IS T RI B U T I O N Capability, eli tuttavallisemmin NDC, on uusi XML-merkkikieleen pohjautuva tiedonsiirtoprotokolla, jonka tarkoituksena on nykyaikaistaa tapa, jolla lentoyhtiöt tuovat palvelunsa matkustajien sekä matkatoimistojen varattavaksi. Tällä hetkellä käytössä oleva tiedonsiirtostandardi pohjautuu vuosikymmeniä vanhaan EDIFACT-protokollaan. Nykyaikaisempaan teknologiaan siirtyminen mahdollistaa paremmin esimerkiksi kuvien tuomisen osaksi matkanvarausprosessia.

Liput lentoyhtiön vastuulle Suurin NDC:n mukanaan tuoma muutos koskee lentohintojen ja lisäpalveluiden hinnoittelua sekä kohdentamista. Uuden teknologian myötä, lentoyhtiöt pystyvät tunnistamaan varausta tekevän matkatoimiston ja jopa matkustajan. Tämä avaa lentoyhtiöille mahdollisuuden kohdentaa omia palveluitaan tehokkaammin juuri oikealle kohderyhmälle. Lentoyhtiöiden siirtyessä vastaamaan omien tuotteidensa hinnoittelusta, siirtyy lentodokumenttien kirjoitus myös lentoyhtiön vastuulle. NDC on liitetty monissa keskusteluissa myös lentoyhtiöiden suorajakeluun, eli malliin jossa lentoyhtiöt myyvät palvelunsa suoraan ku-

2

Amadeuksen Samuli Sakari ja Janne Aarniovuori itseteossa kytkemässä NDC-sisältöä palvelimiin.

luttajille. Suomessa NDC:stä on kuitenkin suurinta ääntä viime aikoina pitänyt Amadeus. Ikkunapaikka otti härkää sarvista, istahti Amadeus Finlandin kanssa alas ja selvitti mistä tässä kaikessa on kyse.

NDC ei tarkoita suorajakelua ”NDC liitetään monesti virheellisesti lentoyhtiöiden suorajakeluun” Kertoo Amadeus Finlandin tuoteportfoliosta sekä markkinoinnista vastaava Samuli Sakari. ”NDC:ssä on kyse matkajakeluteknologian mo-

dernisoinnista, joka mahdollistaa matkavarauskokemuksen uudistamisen entistä asiakaslähtöisempään suuntaan. Kyse on siis teknologisesta muutoksesta”, jatkaa Samuli. IATA:n tavoitteen mukaan 20 % lentoyhtiöjakelusta hyödyntäisi NDC-teknologiaa vuoden 2020 loppuun mennessä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Amadeus on mahdollistamassa NDC-sisällön varaamisen jo vuoden 2019 aikana. ”Matkajakelun modernisointi on ollut Amadeuksen historian suurin investointi. Aloitimme oman projektimme jo vuosia sitten ja olemme hiljalleen siirtäneet eri palveluita uuden avoimen teknologian piiriin. Esimerkiksi hotellivaraaminen on viety uudelle modernille alustalle jo kaksi vuotta sitten”, kertoo Samuli.

All Fares kehityksen keskiössä ”Uusi avoin alustamme, joka kulkee nimellä Amadeus Travel Platform, mahdollistaa NDC-sisällön varaamisen helposti yhdestä paikasta. Olemme tämän vuoden kesäkuussa tuomassa NDC-sisällön varattavaksi Amadeus Selling Platform Connectiin. Connectissa NDC-sisältö on varattavissa All Fares-palvelun kautta”, kertoo Samuli. All Fares yhdistää jo tällä hetkellä perinteisen GDS-sisällön sekä halpalentoyhtiöt yhteen kanavaan

ja saman varausprosessin alle. Kun lentoyhtiöt siirtyvät hyödyntämään NDC-teknologiaa, näkee matkatoimistoasiantuntija tarjonnan samasta paikasta muun lentosisällön kanssa. Tämä mahdollistaa lentojen vertailemisen ja tehokkaan varaamisen.

NDC ja liikematkustaminen ”Liikematkustajille tuomme NDC-sisällön varattavaksi Amadeus cytric Travel & Expense-työkalun kautta”, kertoo Amadeuksen liikematkustamisen kokonaisuudesta vastaava Janne Aarniovuori. ”Toiminnallisuus ei ole cytric-käyttäjille uusi, sillä esimerkiksi hotellivaraamisen voimme tuoda vaikkapa Booking.com:n hotellit varattavaksi. Aivan kuten Selling Platform Connect, niin myös cytric yhdistää sisällön eri lähteistä samaan näkymään ja varausprosessi pysyy tuttuna ja tehokkaana”, jatkaa Janne. ”Siirtymäaika maailmaan, jossa kaikki lentoyhtiöt ovat siirtyneet NDC:n piiriin, tulee olemaan pitkä. On ensiarvoisen tärkeää, että matkatoimistot sekä matkustajat pääsevät vertailemaan eri palveluntuottajia huolimatta siitä mitä jakeluteknologiaa taustalla käytetään. Tämän mahdollistaminen on meidän yksi tärkeimmistä tehtävistämme”, kertoo Janne.

Mitä matkatoimiston tulee NDC:stä tietää? ”Tässä vaiheessa on hyvä tiedostaa, että muutos on tulossa. Kuten jo mainittu, niin mahdollistamme NDC sisällön varaamisen Amadeuksen käyttöliittymistä jo lähikuukausien aikana. Lentoyhtiöillä on kuitenkin omat aikataulunsa NDC:n suhteen, ja vaikka varaaminen teknisesti on mahdollista, voi olla, että esimerkiksi Suomen markkinalle relevantit lentoyhtiöt eivät aivan ensimmäisten joukossa uuteen teknologiaan siirry”, kertoo Janne. ”On kuitenkin hyvä pitää silmät ja korvat auki. Erityisen tärkeää matkatoimistoille olisi tutustua All Faresiin jo nyt mahdollisimman hyvin. Olemme alkuvuodesta järjestäneet useamman webinaarin All Faresin tiimoilta ja lisää on tulossa. Tulevaisuudessa All Fares tulee olemaan matkatoimistoasiantuntija tärkein työkalu lentojen etsimiseen ja varaamiseen”, jatkaa Samuli.

Onko GDS kuollut? ”Ei”, naurahtaa Samuli. ”GDS elää ja voi hyvin. Modernisoimme teknologiaa ja vuosien saatossa perinteistä GDS:ää hyödynnetään lentojen varaamiseen vähemmän ja vähemmän. Sisältö vain tuotetaan uutta teknologiaa hyödyntäen. Hyvänä esimerkkinä GDS sisällön elinvoimaisuudesta on Suomen markkinan kannalta tärkeän sisällön lisääntyminen. Suomalainen Finn-Rent autonvuokrayritys on juuri saatu Amadeukseen ja on nyt kauttamme koko maailman varattavissa”. Pitkään puhuttu NDC on siis muuttumassa todellisuudeksi. Ikkunapaikka tulee säännöllisesti seuraamaan ja raportoimaan muutoksesta erityisesti matkatoimiston näkökulmasta.

2 • 2019 MARCH


Alan uutiset nyt myös verkossa

WINDOW SEAT

2 • 2019 MAALISKUU/MARCH

Matkailuteollisuuden ammattilehti • Finnish Travel Industry Journal • Facktidning för reseindustrin i Finland

www.ikkunapaikka.fi .com/IkkunapaikkaWindowSeat

31. vuosikerta/31st year

Matkapakettimyynti kasvoi toista vuotta peräkkäin

Matkanjärjestäjillä reipasta kasvua Suosikkikohteet löytyvät Euroopasta VANHAN AJAN ROMANTIIKKAA on

tarjolla Star Clippersin purjehduslomalla. Teak-puuta, messinkiä, raitapaitaisia merimiehiä ja kannella lukemattomia köysivyyhtejä. Kun purjeet nostetaan auringonlaskun aikaan, Vangeliksen musiikin tahdissa, hetki on maaginen. Purjeet paukkuvat leppeässä tuulessa, purjealus lähtee pehmeästi halkomaan meren pintaa ja leppoisa merimatka on alkanut.

Matkapakettimyynti on kasvanut selvästi jo toista vuotta peräkkäin. Suosikkimaat ovat vuodesta toiseen samat, Espanja ja Kreikka. Lomalla satsataan nyt entistä enemmän luksukseen. Ensimmäiseksi täyttyvät yhä useammin 4 ja 5 tähden hotellit ja bisnesluokan lentojakin varataan. Myös pitkät viikonloput kiinnostavat. Neljä suurinta matkanjärjestäjää kertoo, miten suurta kasvu oli ja mikä sitä selittää.

SENEGAL ON YKSI AFRIKAN suosituimmista kohteista, vaikka suomalaiset eivät olekaan sitä vielä kunnolla löytäneet. Senegalin syleilemä Gambia on suomalaisille sen sijaan tuttu, vaikka yhtäläiset rannat löytyvät myös Senegalin Salysta. Senegalissa on kolme maailmanperintäkohdetta, joihin liittyvät orjuus ja ranskalaisen siirtomaaherruuden historia.

LISÄÄ SIVULLA 5.

Kuva: Apollomatkat

LISÄÄ SIVULLA 7.

Albania on nousemassa yhä kiinnostavammaksi kohteeksi. Edullinen hintataso ja vähäisempi turistimäärä houkuttelevat.

Antti Haukkamaa SUOMEN VAHVA talous vauhditti

SMALin mukaan viime vuoden matkamyyntiä niin liikematka kuin vapaa-ajankin puolella. Matkapakettimyynti kasvoi peräti 11,8 prosenttia vuoteen 2017 verrattuna.

Eurooppa on matkakohdealueena vetovoimaisin vuodesta toiseen. Liki 80 prosenttia lentopohjaisesta matkapakettituotannosta suuntautui viime vuonna Eurooppaan. Espanja ja Kreikka ovat ehdottomat suosikkimaat. Niiden yhteisosuus Eurooppaan suuntautuneista matkapake-

teista oli yli 70 prosenttia. Ikkunapaikka haastatteli Suomen neljää suurinta matkanjärjestäjää heidän mietteistään myynnin sujumisesta ja suosikkikohteista. Aurinkomatkat ja Tui Finland käyvät vuosittain tiukkaa kisaa markkinajohtajan paikasta. Viime vuoden osalta

kärjessä oli Aurinkomatkat 27,2 prosentin kokonaismatkustajamäärän osuudella. Mutta liikevaihdolla mitattuna TUI Finland oli suurin. Sen liikevaihto oli yli 220 miljoonaa euroa. LISÄÄ SIVULLA 4.

Helsinki-Vantaalta 51 viikoittaista lentoa Kiinaan Suomen vetovoima jatkuu Yöpymiset hienoisessa kasvussa Suomeen kaksi kiinalaisyhtiötä Suomalaisissa majoitusliikkeissä kirjattiin viime vuonna 22,2 miljoonaa yöpymistä. Se on puolitoista prosenttia edellisvuotta enemmän. Ulkomaiset yöpymiset kasvoivat 1,3 prosenttia, vaikuttavaan 6,8 miljoonaan.

YLI PUOLE T ulkomaalaisista yöpyjistä, 53 prosenttia, tulee Euroopan Unionin alueelta. Aasialaisten osuus oli 16 prosenttia. Viiden suurimman kansallisuuden kärki säilyi samana kuin edellisvuonna: eniten yöpymisiä tilastoitiin Venäjältä (816 Reippainta kasvua ulkomaalaisten yöpymisissä oli viime vuoden 000), Saksasta (628 tammi- ja maaliskuussa. 000), Britanniasta (595 kä oli 1,5 prosenttia edellisvuotta 000), Ruotsista (560 000) ja Kiinasta enemmän. (385 000, sisältäen Hongkongin). Kotimaisille matkailijoille kirjattiin majoitusliikkeissä 15,4 milLISÄÄ SIVULLA 4. joonaa yöpymisvuorokautta, mi-

2 • 2019 MAALISKUU

Lisää vuoroja Shanghaihin

Helsinki-Vantaalla nähdään keväällä kaksi uutta kiinalaisyhtiötä. Tibet Airlines aloittaa lennot Helsinkiin Kiinan Shandongin maakunnasta Jinanista ja Juneyao Air Shanghaista. Shanghain lentojen määrä nousee 14 viikossa. Sekä Finnair että Juneyao Air lentävät sinne päivittäin. Uusien yhteyksien myötä ensi kesänä Helsinki-Vantaalta on 51 viikoittaista suoraa lentoa Kiinaan. TIBET AIRLINESIN kotipaikka on Tiibe-

tin Lhasa, mutta se lentää Helsingin lennon Shandongin maakuntaan Jinaniin, Konfutsen syntymäkaupunkiin ja Vantaan ystävyyskaupunkiin. Lennot alkavat 8. huhtikuuta ja ne operoidaan Airbus 330 -koneella. Alkuun lento operoidaan kerran viikossa ja toukokuusta lähtien kahdesti viikossa. Jinan sijaitsee 400 km Pekingistä etelään. Lento kaupunkien välillä kestää puolitoista tuntia ja luotijuna vain kaksi tuntia.

Ensilento Eurooppaan Tibet Airlines on perustettu vuonna

Juneyao Air tuo Helsinki-Shanghai välille Dreamlinerin. Yhtiön kansainvälisestä liikenteestä vastaava Dewei Zeng muistutti shoppaajille kahdesta ilmaisesta matkalaukusta myös turistiluokassa.

2010 ja se aloitti säännölliset lennot heinäkuussa 2011 Airbus A319-koneilla. Ensimmäinen kansainvälinen lento lennettiin Samuin saarelle Thaimaahan vuonna 2016. Vuodesta 2017 yhtiö on operoinut suorat lennot myös Sotshiin. Helsingin lento on yhtiön ensimmäinen Euroopan lento. Yhtiön suunnitelmissa on tuoda matkustajia Lounais-Kiinasta Suomeen. Tibet Airlinesin Suomen maajohtajana toimii Liu Yukun. Tibet Airlinesiä edustaa Suomessa APG Finland. LISÄÄ SIVULLA 4.

3


JATKUU SIVULTA 3.

Matkanjärjestäjillä reipasta kasvua Suosikkikohteet löytyvät Euroopasta Matkustajam ä ä r ä Au rinkomatkoilla vuonna 2018 kasvoi 11 prosentilla. Yhtiö vei liki Aurinkomatkat Anniina Metsola 240 000 asiakasta kaikkiaan 150 kohteeseen maailmalla. Suosikkikohteiksi talvikaudella nousivat Kanariansaaret, Thaimaa ja Arabiemiraatit. Kesän suosikkeja vastaavasti olivat Kreeta, Rodos ja Turkki. Annina Metsola Aurinkomatkojen viestinnästä näkee pakettimatkojen suosion syynä niiden helppouden ja turvallisuuden. ”Moni arvostaa vahvaa kuluttajansuojaa. Laadukas pakettimatka on kehittynyt asiakkaiden tarpeiden mukaan. Matkoissa on räätälöintimahdollisuus ja mieluisa loma löytyy Aurinkomatkojen lomateemojen ja erilaisten matkahakusuodattimien avulla”, painottaa Metsola.

TUI Finlandin viime vuoden matkustajamäärä oli liki 240 000, vain reilu tuhat vähemmän kuin Aurinkomatkoilla. Talvikauden suosikit ovat Kanariansaaret, Thaimaa ja Hurghada ja kesän Kreeta, Rodos ja Turkin Alanya. Myös TUI Finlandilla näkyy asiakkaiden halu satsata laatuun. All inclusive -palvelut ovat haluttuja ja ns. swim up -huoneet, joista pääsee suoraan uima-altaaseen, varataan ensimmäisinä loppuun. Aaltonen tuo esille myös joustavuuden lomien suunnittelussa. Perinteisten yhden ja kahden viikon lomien rinnalle nousee entistä enemmän pidennetyt viikonloput ja 11 päivän lomat. Joustavuus näkyy lisääntyneenä valinnanvapautena. Räätälöinti kasvaa koko ajan ja lomavalikoimaa on laajennettu. Tarjontaan palaavista kohteista Aaltonen tuo esille Egyptin suosion myötä tulevalle talvikaudelle Marsa Alamin ja Turkin kohteet, jotka ovat myyneet hyvin ensi kesälle.

Luksukseen satsataan

Tjäreborg

Metsolan mukaan etenkin lapsiperheet suosivat pakettimatkoja. Kun loman puitteet ovat valmiina, kaikki on helppoa ja voi keskittyä olennaiseen eli yhdessäoloon. Varauksissa näkyy myös halu satsata luksukseen. Aurinkomatkoilla yli puolet hotelleista on 4 tai 5 tähden hotelleja. Moni varaa kaukolennolle bisnesluokan paikat ja majoitukseksi oman huvilan. Tulevan kesän kohteet avattiin Aurinkomatkoilla myyntiin viime vuoden kesäkuussa. Kesän lomatarjontaa kasvatettiin 10 prosentilla. Kesäkohteita on kaikkiaan liki 80 kymmenessä eri maassa. Viime vuoden helteinen kesä näkyy varauksissa jonkun verran. Metsolan mukaan alkukesä on myynyt hyvin ja samoin pääsiäisen ja helatorstain aika. Siellä on enää tarjolla hajapaikkoja suosikkikohteisiin Kreetalle, Rodokselle ja Turkkiin.

Viime vuoden matkustajamäärä kasvoi myös Tjäreborgilla noin 11 prosentilla edelliseen Tjäreborg Aura Soininen vuoteen verrattuna, kertoo yhtiön viestintäpäällikkö Aura Soininen. Reittilennoille räätälöidyt matkapaketit kasvoivat 14 prosenttia ja lomalentopaketit 10 prosenttia. Tjäreborgin matkustajamäärä oli viime vuonna liki 180 000. Tjäreborgillakin suosikk i ko h t e e t o l ivat K a n a r i ansaaret, Turkki, Kreeta, Rodos ja Madeira. Eg ypti palasi muutaman vuoden j ä l ke e n o h j e l m i s t o o n j a Hurghada onkin ollut taas erittäin suosittu. Kaukokohteista Thaimaan Phuket ja Krabi ovat olleet suosittuja. Reittilentokohteista Dubain suosio on ollut kasvussa ja myös Malediivit, jonne kasvua oli peräti 65 prosenttia. Gambia on pitkään ollut Tjäreborgilla lomalentokohteena. Sillä on oma asiakaskuntansa, joka palaa sinne aina uudestaan. Viime vuonna senkin suosio oli kasvussa. Kesän 2019 tarjontaa on kasvatettu 7 prosentilla ja samat vanhat suosikit Kreeta, Rodos ja Turkki jyräävät täälläkin. Kesän uudet lomalentokohteet Korfu ja Montenegro ovat myyneet hyvin, täyttöaste oli jo alkuvuodesta yli 30 prosenttia. Tjäreborgin konseptihotellit, Sunwing perhehotellit ja aikuisille tarkoitetut Sunprime hotellit kasvattivat suosiotaan. ”Niiden myynti kasvoi viime vuonna 20 prosenttia”, kertoo Soininen.

Aurinkomatkat

APG IET

Uusi interline e-ticketing partner • Yli 80 partner-lentoyhtiötä • BSP, ARC ja TCH jäsen • Automaattiset refundit • Vakuutus mahdollisten evättyjen lippujen osalle • Paikallinen Helpdesk

Annamme mielellämme lisätietoja!

APG Finland Eerikinkatu 27, Helsinki Tel: +358 20 155 7410 finland@apg-ga.com

Tutustu myös muihin APG-tuotteisiin osoitteessa www.apg-ga.com

ikkunapaikkaAPG IEThelmik.indd 1

14.2.2019 14.11

JATKUU SIVULTA 3.

Suomeen kaksi kiinalaisyhtiötä Lisää vuoroja Shanghaihin Dreamlinerillä Shanghaihin Juneyao Air aloittaa lennot Helsingistä Shanghaihin 22. kesäkuuta. Lennot operoidaan uusilla Boeing 787 Dreamlinereilla viikon jokaisena päivänä. Lennoille saa ottaa maksutta mukaan kaksi ruumaan menevää, 23-kiloista matkalaukkua turistiluokassa ja kolme 32-kiloista bisnesluokassa. Ruoat ja juomat ovat lennoilla maksuttomia ja koneissa on myös WiFi. Juneyao Air on osa yksityistä Shanghai Juneyao Groupia, joka on yksi Kiinan sadasta suurimmasta yrityksestä. Juneyao Air perustettiin vuonna 2006. Sen kotikenttinä ovat Shanghai ja Nanjing,

Tibet Airlines oli mukana jo Matkamessuilla. Brändivastaava Lin Mingjing ja Suomen maajohtaja Liu Yukun iloitsevat yhtiön ensimmäisestä Euroopan reitistä.

ja sen reittiverkosto ulottuu 120 kohteeseen niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin. Juneyao Airin 72-koneen laivue on yksi Kiinan nuorimmista, koneiden keski-ikä on vain 2,5 vuotta. Yhtiö saa 10

uutta Dreamlineria vuoteen 2020 mennessä. Vuodesta 2017 lähtien yhtiö on ollut Star Alliancen partneri. Juneyao Air on kevään aikana avaamassa toimiston Helsingissä.

JATKUU SIVULTA 3.

Suomen vetovoima jatkuu Yöpymiset hienoisessa kasvussa Lappi kasvaa Eniten ulkomaisia yöpymisiä mitattiin pääkaupunkiseudulla, 2,9 miljoonaa. Lapissa määrät nousivat reippaimmin, 5,9 %, ollen 1,7 miljoonaa. Joulukuussa yli puolet kaikista yöpymisistä kohdis-

4

tui Lappiin. Eniten yöpyjiä oli menettänyt rannikko- ja saaristoalue, missä laskua oli noin neljä prosenttia ja yöpyjiä hieman yli miljoona. Eniten ulkomaalaisia yöpyi suomalaisissa majoitusliikkeissä heinäkuussa, mutta

lähestulkoon samoissa lukemissa oltiin myös joulukuussa. Ainoastaan huhti- ja lokakuussa määrät jäivät alle neljänsadan tuhannen. Koko maan huoneiden käyttöaste oli viime vuonna 51,7 prosenttia.

TUI Finland TUI Finlandilla matkapakettimyynti sujui vuonna 2018 mainiosti, kasvua edelliseen vuoTUI Finland teen verratLaura Aaltonen tuna yli 14 prosenttia. ”Kuumasta kesästä huolimatta kasvatimme kesämyyntiä 20 prosentilla. Erityisesti Kreikan kohteet myivät edellistä vuotta paremmin. Suosituimpien kohteiden joukkoon tekivät paluun Turkki kesällä ja Egypti talvella”, kertoo TUI Finlandin viestintäpäällikkö Laura Aaltonen.

Apollomatkat Myyntijohtaja Kimmo Rasimus kertoo Apollomatkoillakin myynnin sujuneen viime vuonna Apollomatkat loistavasti. Kimmo Rasimus ”Kasvatimme matkustajamääräämme 17 prosentilla vuoteen 2017 verrattuna ja ylitimme ensimmäistä kertaa 80 000 asiakkaan rajan. Pystyimme myös lisäämään markkinaosuuttamme jonkin verran” iloitsee Rasimus. Apollomatkojen tuotannossa Kreikka on perinteisesti vahvoilla ja siellä Kreeta ja Rodos selviä kärkikohteita. Konseptihotellien suosio on kasvussa. ”Erityisesti aktiivilomailijoille suunnatut Apollo Sports -hotellit sekä perheiden Apollo Mondo Family -lomakeitaat ovat vuosi vuodelta suositumpia.” Viime vuoden lämmin kesä hidasti jonkin verran elo-syyskuun myyntivauhtia. Äkkilähtöjen osuus näinä kuukausina oli normaalia suurempi. Lokakuun ja syksyn myötä tilanne normalisoitui. Tulevan kesän myynti on täsmälleen viime vuoden tasolla. ”Apollomatkat tarjoaa ainoana matkanjärjestäjänä suoran lennon Albanian Tiranaan, jossa kohteena on Durresin Riviera. Albaniaa on varattu tällä hetkellä kaksi kertaa enemmän viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna. Albania on nyt lyömässä itseään läpi todenteolla”, toteaa Rasimus. Hän on samaa mieltä muiden matkanjärjestäjien kanssa valmismatkatuotteen suosiosta. Hän näkee suurimmat kasvun mahdollisuudet reittilentopohjaisissa ja dynaamisesti paketoiduissa matkoissa.

Matkailutoimittajat yhdessä 50 vuotta Matkailutoimittajien Kilta ry täyttää 50 vuotta maaliskuussa. KOLME MATKAILUALAN am-

mattilaista perusti Killan vuonna 1969 tarkoituksena kohentaa matkailun julkisuuskuvaa. Alussa mukana oli matkailumarkkinoinnin henkilöstöä, mutta vähitellen jäsenkunta muuttui matkailusta kirjoittaviksi toimittajiksi. Ensimmäinen puheenjohtaja oli legandaarinen radioääni Martti Silvennoinen. Matkailutoimittajien Killassa on nyt noin sata kirjoittavaa toimittajaa, valokuvaajaa ja kirjailijaa. Puheenjohtajana toimii Reijo Härkönen.

2 • 2019 MARCH


PÄÄKIRJOITUS – maaliskuu 2019

Lentojen hiilidioksidipäästöt puhuttavat

R

uotsin mallinen lentovero on puhuttanut täällä Suomessakin, varsinkin nyt vaalien alla. Sen lisäksi hiilidioksidipäästöjen aiheuttaman huoli tuo nyt keskusteluun uusia elementtejä. Tavoitteena on löytää keinoja lentojen hiilidioksidipäästöjen kompensointiin, ja pitkällä tähtäyksellä jopa päästöjen torjunta täysin uudentyyppisillä polttoaineilla. Lentomatkojen hiilidioksidipäästöjen kompensointi nousi ensimmäistä kertaa keskusteluun jo toistakymmentä vuotta sitten. Silloin tässäkin lehdessä puhuttiin arvostelevaan sävyyn anekaupasta, jolla matkustaja voisi ostaa puhtaan omantunnon. Tietoisuus ilmastonmuutoksen torjunnan tärkeydestä on sen jälkeen kasvanut räjähdysmäisesti, ainakin USA:n ulkopuolella. Kompensointi tarkoittaa sitä, että kun ihminen aiheuttaa lentämisellään vaikka yhden ekvivalenttitonnin hiilidioksidipäästöjä, hän vastaavasti rahoittaa hanketta, joka poistaa saman määrän kasvihuonekaasuja tai estää niiden vapautumisen tulevaisuudessa. Kompensoimalla voi esimerkiksi lahjoittaa rahaa ympäristöjärjestöille, tukea kotimaista luonnonsuojelua, ostaa päästöoikeuksia tai rahoittaa sertifioituja kompensaatiohankkeita. Kompensointikeskustelu myötä erilaisia vaihKompensaatiotoehtoja on nyt tarjolla runsain mitoin. Finnkeskustelussa siiair tarjoaa matkustajille mahdollisuuden kompenlipuolustus ei nyt soida lentojensa päästöjä hyödytä ketään. – kertyvillä varoilla ostetaan biopolttoainetta koneisiin ja liesiä Mosambikiin. Lentoyhtiöistä riippumattomia ovat mm. suomalainen Ilmastoapu, Myclimate ja Atmosfair. Näillä on WWF:n suosittelema Gold Standard -sertifikaatti. Silti hiilidioksidiekvivalenttitonnin arvo vaihtelee eri kompensaatiokanavilla huomattavastikin. Matkustajan on hyvin vaikea arvioida mihin kanavaan kannattaa luottaa. Matkailuteollisuuden laajaan kompetenssikirjoon nouseekin nyt tarve ja kyky auttaa matkustajia valitsemaan kompensaationsa viisaasti. Alan kannalta on viisasta huolehtia siitä, että kompensaatiokeskusteluun suhtaudutaan rakentavasti – siilipuolustus ei nyt hyödytä ketään. Pitkällä tähtäyksellä voi syntyä mullistaviakin ratkaisuja lentojen hiilidioksidipäästöjen torjuntaan. Tutkijoiden laboratorioissa on jo valmistettu synteettistä polttoainetta vedestä ja ilmasta. Siihen tarvitaan paljon energiaa. Konseptin hienous on kuitenkin siinä, että uusiutuvalla sähköllä tuotettujen polttoaineiden avulla ihminen ei tuo uutta fossiilista hiiltä maan sisältä ilmakehäkiertoon, vaan kierrättää ilmakehäkierrossa ja meressä olevaa hiilidioksidia. Valoa on siis ehkä tunnelin päässä.

UNESCOn maailmanperintökohteita, musiikkia ja jalkapalloa

Senegal tarjoaa historiaa ja rantoja, se on Länsi-Afrikan suosituimpia kohteita Pinta-alaltaan vähän yli puolen Suomen kokoinen mutta väkiluvultaan lähes kolminkertainen Senegal on useimmille suomalaisille tutumpi jalkapallo- tai musiikkimaana kuin matkailukohteena päinvastoin kuin Gambia, jota Senegal ympäröi. Senegalista löytyy kuitenkin myös upeita hiekkarantoja ja Unescon maailmanperintökohteita sekä värikäs siirtomaahistoria. Pasi Hannonen, Senegal VAIKKA SENEGAL onkin ali-

kehittynyt maa, mikä näkyy esimerkiksi infrastruktuurin heikkoutena, se pärjää afrikkalaisittain hyvin erilaisissa mittauksissa, joissa arvioidaan vaikkapa lehdistönvapautta tai kansalaisoikeuksia. Senegalissa vieraili viime vuonna yli miljoona matkailijaa, lähes kahdeksankertaisesti Gambiaan verrattuna. Luvun ennustetaan kasvavan yli puoleentoista miljoonaan vuoteen 2023 mennessä.

Ranskalainen perintö Vapaa-ajan matkailijoiden keskuudessa Senegal on Länsi-Afrikan suosituin kohde Norsunluurannikon jälkeen. Siinä missä Gambia on pitkälti eurooppalaisten pakettimatkailijoiden suosima kohde, Senegaliin matkustetaan myös liikematkoille ja maahan suuntaa eurooppalaisten lisäksi merkittäviä määriä muita afrikkalaisia ja kiinalaisia. Suomalaisille maa on kuitenkin jäänyt tuntemattomaksi, varmasti osittain siksi, että maa on ranskankielinen – siitäkin huolimatta, että ainakin maan hotelleissa pärjää englannillakin.

Dynaaminen Dakar Afrikkalaiseen tapaan dynaamisesti kasvava pääkaupunki Dakar on suomalaisille tutuin autourheilukaupunkina, vaikka itse ralli on viimeisen vuosikymmenen ajan järjestetty kokonaan toisessa maanosassa eli Etelä-Amerikassa. Miljoonakaupunkia pidetään Länsi-Afrikan eräänä talouden ja kulttuurin keskuksena. Parin päivän vierailulla Dakarin eri puolia esitteleviä tutustumiskohteita ovat esimerkiksi kaupallinen keskus

Ruokapaikka rannalla Dakarissa.

Plateau, pohjoiskorealaisten rakentama mahtipontinen ja kiistelty afrikkalaisen renessanssin monumentti ja ennen kaikkea elävät, joskin roskaiset rannat. Keskustan edustalla on lyhyen lauttamatkan päässä UNESCOn maailmanperintökohde, Goréen saari, jolla on synkkä menneisyys orjakaupan keskuksena, mutta joka on tänä päivänä sympaattinen ja pittoreski retkikohde pakoon suurkaupungin kaaosta. Tyypillinen kulkuneuvo kaupunkien välillä on seitsemänpaikkainen reittitaksi eli sept-place. Autojen hajoamiset ja onnettomuudet eivät ole epätavallisia.

Rantalomailua ja kulttuuria Rantalomaa kaipaaville Sene-

galin tunnetuin kohde on Dakarista etelään sijaitseva Saly, joka on esimerkiksi ranskalaisten ja hollantilaisten suosiossa osittain samoista syistä kuin Gambia on suomalaisten suosiossa. Salyn valttina on pitkä ranta, suhteellisen kehittyneet palvelut ja kohtalainen etäisyys Dakarista. Jossain Dakarin hektisyyden ja rantalomailun hedonismin välissä matkailijoiden kolmas pakkokohde on pohjoisrannikolla lähellä Mauritanian rajaa sijaitseva Saint-Louisin saari, joka oli siirtomaakaudella koko Ranskan Länsi-Afrikan pääkaupunki, ja joka on nykyisin syystäkin UNESCOn maailmanperintölistalla. SaintLouis’n keskusta on täynnä vanhoja rakennuksia, ja maailmanperintö on luonut ympärilleen suhteellisen kehittyneen matkailuteollisuuden tasokkaista hotelleista lähtien.

Käytännön tietoa Senegal on suosituimmillaan – ja kuivimmillaan – Suomen talven aikana. Senegaliin voi matkustaa Gambiasta tai omatoimisemmin lentämällä Dakariin esimerkiksi Istanbulin, Lissabonin tai Pariisin kautta. Senegal on harvoja Afrikan maita, joihin Suomen kansalaiset eivät tarvitse viisumia. Maan valuutta on CFA-frangi, jonka kurssi on sidottu euroon, ja joka ei tee maasta paikallisten ansiotasoon suhteutettuna suinkaan huippuhalpaa kohdetta. Suomen ulkoministeriöllä ei ole matkustustiedotetta Senegalista, mutta esimerkiksi Britannian viranomaiset varoittavat maahan matkustavia taskuvarkaista ja muusta katurikollisuudesta.

Veneidenkin värimaailma on kaikkea muuta kuin harmaa.

VITOSEN VIERAANA: Projektipäällikkö Päivi Antila, Visit Finland

Suomalaisissa leirikouluissa kasvaa tulevaisuuden osaajia MIKÄ ON Suomen parhaiten

tunnettu brändi maailmalla? Korkeatasoinen koulutus on yksi yleisimmin Suomeen yhdistettävistä vahvuuksista. Myös Suomen tunnettuus matkailukohteena kasvaa vuosi vuodelta ja viime vuosien matkailijatilastot ovat olleet mukavaa luettavaa. Kun yhdistämme nämä kaksi tekijää, onko tässä Suomen uusi valtti kansainvälisillä markkinoilla? Koulutusmatkailusta puhutaan nyt paljon maailmalla, koulut kilpailevat oppilaista kansainvälisyysohjelmilla ja vanhemmat tekevät kaik-

2 • 2019 MAALISKUU

kensa varmistaakseen lapsilleen tien korkeatasoisiin yliopistoihin ja sitä kautta työelämään.

PISA-menestys muistetaan Miksi Suomi sitten kiinnostaa? Suomen tunnettuus koulumaailmassa juontaa juurensa PISA-menestyksestä. PISA on OECD:n jäsenmaiden yhteinen tutkimusohjelma, joka tuottaa tietoa koulutuksen tilasta ja tuloksista kansainvälisessä vertailukehyksessä. PISA-tutkimus mittaa, miten 15-vuotiaat nuoret hallitsevat

tulevaisuuden kannalta keskeisiä avaintaitoja ja miten taidot kehittyvät ajan myötä. Oppilaiden taitoja ja valmiuksia selvitetään mahdollisimman todenmukaisissa, arkielämän ja tulevaisuuden tarpeita muistuttavissa tilanteissa.

Tulevaisuuden taitoja kehittämässä Suomi sijoittui hiljattain kolmannelle sijalle yleismaailmallisessa vertailussa, jossa mitattiin sitä, miten hyvin opetuksemme vastaa tulevaisuuden tarpeisiin. Suomalai-

sessa opetuksessa korostuvat sellaiset taidot kuin kommunikaatio, ongelmanratkaisu ja kriittinen ajattelu. Näitä taitoja monet ulkomailta Suomeen saapuvat koululaisryhmät tulevat harjoittelemaan – ja mikä parasta, pääsevät tekemään sen suomalaisen luonnon keskellä. Luontoaktiviteetit ja tekemällä oppiminen ovat keskeisiä vetovoimatekijöitä, jotka on hyvin huomioitu myös koulutusmatkailutarjonnassamme. Suomella on korkeatasoista osaamista myös mm. kiertotalouden alalla ja erilaiset kestävän kehityksen ja ympä-

ristökasvatuksen teemat ovat nousseet esille myös koulutusmatkailussa. Kun mietimme, minkälaisena matkailumaana Suomi haluaa tulevina vuosina profiloitua, luonnossa oppiminen, kestävä matkailu ja suomalaisen kiertotalousosaamisen välittäminen tuleville sukupolville eivät ole ollenkaan huonoja teemoja. Osalle lapsista koulun järjestämä matka Suomeen saattaa olla ensimmäinen ulkomaanmatka tai vähintäänkin ensimmäinen kerta Euroopassa. Positiivisten kokemusten ja uusien elämysten kautta synty-

vä muistijälki jääkin helposti koululaismatkailijoiden mieliin, tuoden heidät ehkä uudelleen Suomeen omien perheidensä kanssa.

Päivi Antila Projektipäällikkö Terveys- ja koulutusmatkailu Visit Finland

5


Matkailualan ja lentoliikenteen koulutusta saa kätevästi verkossa Oletko miettinyt millä perustein lentoyhtiöt saavat laskeutumisaikoja? Oletko uusi alalla, eikä lentolippujen kirjoitus vielä oikein suju? Ja oletko ehkä miettinyt miten lentoyhtiöt laskevat istuinpenkistä saatavan tuoton, yieldin? Nyt tämänkin voi oppia verkkokurssilla. PARIASATAA LENTOYHTIÖTÄ

edustava ja 170 maassa toimiva APG, The Network for for Airlines Services, tarjoaa matkailualalle räätälöityjä verkkokursseja APG Academyn kautta. Kursseja on niin lentoliikenteeseen kuin matkatoimistotyöhön liittyvistä alueista. Sivusto on luotu matkailualan ja lentoyhtiöiden toiveiden pohjalta. APG haastatteli alan ammattilaisia ja keräsi heiltä runsaasti tietoa, jonka mukaan kurssit ovat tehty.

Grande Cuisine -teemamenu Vuoden Kokki 2018 Kalle Tanner ja Vuoden Tarjoilija 2018 Noora Sipilä ovat luoneet Punaisille laivoille keväisen menun, jonka teemana on modernisti tulkittu klassinen ranskalainen keittiö. Annoksia on kevennetty käyttämällä vastuullisesti ja lähellä tuotettuja raaka-aineita.

Kattava valikoima APG:n suomalainen yhteistyökumppani on Airtouch. APG Finlandin Annastina Aura kertoo, että kursseja löytyy monesta aihealueesta. ”Kurssien avulla pystyy

kätevästi päivittämään osaamisensa lentoyhtiöiden liikennöintiin, lentoyhtiöiden välisiin sopimuksiin, varausjärjestelmiin sekä moniin keskeisiin toimintoihin, kuten BSP:hen. Uusimpana on NDC-kurssi, jonka periaatteet on hyvä ymmärtää ja sen kehitystä tärkeä seurata”, kertoo Annastina. ”Kursseistamme Interline e-ticketing on tällä hetkellä ilmainen, ja se on suunnattu matkatoimistoissa työskenteleville henkilöille. Se kannattaa ehdottomasti käydä tekemässä”, Annastina muistuttaa.

Sopivalla ajalla APG Academy sijaitsee täysin verkossa, joten koulutettava voi itse päättää sopivan ajankohdan sekä itseään kiin-

nostavat kurssit. Kurssit kestävät 20-45minuuttia ja ovat hinnoiltaan 29-99 euroa. Läpäistyään kurssin koulutettava saa kurssista virallisen todistuksen. ”Olen itse suorittanut monia kursseja ja ne ovat todella mielenkiintoisia. Moni asia on selkeytynyt kursseja tehdessä”, Annastina kertoo. Nyt saatavia kursseja ovat esim. lentoyhtiö puolella Airlines Codes, Airport Slots, Traffic Rights. Tarjolla on myös BSP, GDS ja NDC -kursseja sekä nyt siis ilmainen Interline e-ticketing for travel Agents. Kurssiesite verkossa: https://eng-apg.talentlms.com/ catalog ja lisätietoja saa Annastina Auralta finland@apgga.com.

Siidan Saamelaismuseo ja luontokeskus uudistuvat

Siidan näyttelyt ja tapahtumat esittelevät saamelaista kulttuuria ja Lapin luontoa

Grande Cuisine -teemamenu tarjoillaan 7.3.–31.5.2019 Helsinki– ja Turku–Tukholma-reiteillä.

Saamelaismuseo ja luontokeskus Siida Inarissa on Ylä-Lapin alueen keskeinen kohtaamispaikka. Siellä vierailee vuosittain reilusti yli satatuhatta matkailijaa. Viime vuonna Siidassa vietettiin 20-vuotisjuhlia ja nyt on suunnitteilla rakennuksen peruskorjaus ja laajennus sekä perusnäyttelyjen uudistaminen.

Lue lisää Vikingline.fi

Helsinki edelleen vetovoimainen kongressikaupunki

Helsingin alkanut kongressivuosi on jälleen vilkas ja monipuolinen Helsinki on houkutteleva kongressikaupunki ja tänäkin vuonna kaupungissa järjestetään useita suuria tapahtumia. Kilpailu kongressikaupunkien välillä on kovaa, mutta Helsingin hyvä maine ja aktiiviset paikalliset toimijat tuovat jälleen kaupunkiin tuhansia kongressimatkailijoita. Jaana Helminen HEL SINGIN VETOVOIMA

kong ressikaupunkina on yhä vahva. Helsingissä järjestettiin viime vuoden aikana 326 kansainvälistä järjestökongressia, joihin osallistui lähes 47 000 kongressivierasta. Helsinki Marketingin kongressipäällikkö Ines Antti-Poika uskoo, että Helsinki oli vuonna 2018 yksi maailman suosituimmista kongressikaupungeista Union of International Associationsin (UIA) vertailussa. Tarkat tilastot julkaistaan myöhemmin keväällä. ”Viime vuosina Helsinki on sijoittunut maailman suosituimpien kongressikaupunkien vertailussa 20 parhaan joukkoon, ja uskomme, että pystymme säilyttämään paikkamme myös vuoden 2018 rankingissa.”

Kansainvälisiä järjestökongresseja Tänä vuonna Helsingissä järjestetään edellisten vuosien tapaan lukuisia yli 1 000 osallistujan kansainvälisiä järjes-

6

tökongresseja. Niistä suurimpia ovat muun muassa ympäristötoksikologiaan ja -kemiaan keskittyvä Ines Antti-Poika, Helsinki Marketing. SETAC EUROPE 29th Annual Meeting toukokuussa, Digitaalisen terveydenhuollon merkittävimmät kongressit HIMSS Europe ja Health 2.0 kesäkuussa sekä opetusalan suuri EAIE Helsinki 2019 -tapahtuma syyskuussa. Kilpailu kong ressikaupunkien välillä on kovaa, mutta Helsingissä on onnistuttu pitkäjänteisessä työssä. ”Kongressien saaminen ja järjestäminen ei onnistuisi ilman aktiivisia paikallisia toimijoita, jotka haluavat isännöidä oman alansa kongresseja Helsingissä ja esitellä kollegoilleen suomalaista huippututkimusta ja -osaamista”, Antti-Poika toteaa ja kertoo, että hyvä esimerkki tällaisesta työstä on syyskuussa Finlandia-talossa järjestettävä 1500 osallistu-

jan Eurotox-kongressi, jonka isäntänä toimii Suomen toksikologiyhdistys.

Maine kasvaa Hyvän isäntäkaupungin maine vaikuttaa osallistujien päätökseen lähteä kongressiin. Helsinki on houkutteleva kongressi- ja matkailukohde, ja Antti-Pojan mukaan Helsingissä onkin usein rikottu kongressien osallistujamääräennätyksiä. ”Kongressit ovat Helsingille erittäin merkittävä tapa markkinoida paikallista osaamista. Kongressien avulla Helsinki voidaan nostaa tutkijayhteisöjen ja jopa median huomion kohteeksi, kun eri alojen huiput kohtaavat täällä.” Helsinki Marketing rohkaiseekin paikallisia tutkijoita ja tutkijayhteisöjä hakemaan oman alansa kong resseja Helsinkiin. ”Useat Helsinkiin saapuvat kongressivieraat tulevat Helsinkiin ensimmäistä kertaa – mutta ovat halukkaita palaamaan Suomeen lomamatkalle ja suosittelevat Helsinkiä mielellään ystävilleen ja kollegoilleen.”

SIIDA ON pohjoissaamea ja tarkoittaa lapinkylää, saamelaisen yhteisöelämän perustaa. Paikkaa, missä pidettiin kyläkokoukset, juhlittiin perhejuhlia ja tavattiin kyläläisiä seurustelun ja leikkien merkeissä. Siidan Saamelaismuseo ja Ylä-Lapin luontokeskus avattiin vuonna 1998. Saamelaismuseo oli tosin aikoinaan perustettu jo vuonna 1959 ja avattu yleisölle 1963. Se toiKirsi Ukkonen, Matsähallituksen mi ensimLapin Luontomäiset vuopalvelut. sikymmenet ulkomuseona. Nykyinen ulkomuseo koostuu lähes viidestäkymmenestä rakennuksesta ja rakennelmasta, jotka esittelevät Suomen kolmea saamelaiskulttuuria. Nykyisin Siidan kokonaisuuteen kuuluvat luontokeskuksen ja museon yhteisten perusnäyttelyiden ja saamelaismuseon kokoelmien lisäksi myös kahvila-ravintola Sarrit, Siida Shop ja Luontokeskuksen hoitamat Inari-Utsjoen matkailuneuvonta sekä Metsähallituksen retkeilyneuvonta. Saamelaismuseo hoitaa myös Sevettijärvellä sijaitsevaa Kolttien perinnetaloa ja sen kokoelmia. ”Matkailijoita käy alueella paljon, sijaitseehan täällä kaksi Suomen suurinta kansallispuistoa, Lemmenjoki ja Urho Kekkosen kansallispuisto”, kertoo Kirsi Ukkonen, joka toimii erikoissuunnittelijana Metsä-

Kuva Kia Olin, Siida

Antti Haukkamaa

Siidassa pääsee tutustumaan saamelaiskulttuuriin, vaikkapa nutukkaan eli karvakengän valmistamiseen.

hallituksen Lapin Luontopalvelut -yksikössä.

Kokoelmat ja näyttelyt Saamelaismuseon kokoelmissa on yli 20 000 museo-objektia, esineitä, valokuvia, taideteoksia ja arkistomateriaalia. Niitä hyödynnetään Saamelaismuseo Siidan näyttelyissä, tapahtumissa ja tutkimuksessa. Tänä vuonna Siidassa on peräti 20 vaihtonäyttelyä, joista osa jatkuu ensi vuoden puolelle. Luontokeskuksen vaihtonäyttelyissä voi tutustua esimerkiksi Pohjois-Lapin kameraseuran valokuviin Inarin ja Utsjoen luonnosta ja Saamelaismuseon vaihtonäyttelyssä nykyhetken saamelaiseen muotoiluun uudenaikaisten taidekäsitöiden kautta. Pohjoiseen matkailuun ja arkkitehtuuriin 1930-50 luvuilla tutustuttaa Saamelaismuseon ja Ylä-Lapin luontokeskuksen yhteisnäyttely. Siidan vuosittaisia tapahtumia ovat mm. tammikuinen Alkuperäiskansojen elokuvafestivaali, Skábmagovat, Saamelaisten kansallispäivä 6.2., Alkuperäiskansojen musiikkitapahtuma, Ijahis Idja sekä Camera Borealis -luontoku-

vatapahtuma marraskuussa. ”Saamelaiskulttuuri kulkee käsi kädessä pohjoisen luonnon kanssa. Siksi Saamelaismuseon ja Ylä-Lapin luontokeskuksen yhteinen elo Siidassa on kuin täydellinen avioliitto. Kumpikaan ei olisi yksin toimiessaan niin vetovoimainen”, korostaa Ukkonen.

Siida uudistuu Saamelaismuseo ja Luontokeskus Siida uudistuu. Suunnitteluvaihe on nyt käynnissä. Vuonna 2021 on luvassa Siida-rakennuksen peruskorjaus ja ravintolasiiven rakentaminen ja näyttelyjen uudistaminen. Tavoitteena on, että uusi uljas Siida avattaisiin alkuvuodesta 2022. Väistötilavaiheessa toiminta jatkuu normaalisti. Ulkomuseo toimii silloin näyttelykeskuksena. Inari-Utsjoen matkailijamäärät ovat olleet hyvässä kasvussa. Itse asiassa Ivalon lentokentän kasvuluvut ovat olleet koko Lapin suurimmat viimeisen kuuden vuoden aikana. Vuodesta 2013 kasvua vuoteen 2018 Ivalon lentokentän matkustajamäärä kasvoi peräti 144 prosenttia.

2 • 2019 MARCH


OBSERVER

Star Clippers tarjoaa aidon purjehduskokemuksen Omistajien kättenjälki näkyy pienissäkin yksityiskohdissa Star Clippers –varustamolla on kolme klipperiä, jotka ruotsalainen Mikael Krafft rakennutti omasta intohimostaan vanhanajan purjealuksiin ja antaakseen niille, joilla ei ole omaa purjevenettä, mahdollisuuden kokea purjehduksen romantiikkaa. Ja kun kuusitoista erikokoista purjetta on nostettu ylös, kun alus lipuu ääneti merta halkoen, ja kun aurinko luo viimesäteitään valkoisina hohtaviin purjeisiin, voi hyvin ymmärtää Krafftin intohimon.

AFRIKKALAISEN SIKARUTON torjunta on yllättäen ja pyytämättä nousemassa matkailuteollisuuden tehtäväksi. Syynä on ilmeisesti se, että leviämisväyliä ovat mm. satamat ja lentokentät. Viranomaiset valmistelevat lainmuutosta, jonka mukaan terveydelle vaarallisten tautien tiedotusaineiston tekemisestä, kääntämisestä ja levittämisestä vastaisi matkanjärjestäjät, varustamot, lentoyhtiöt, satamat, lentokentät ja Posti. Tekstin sentään kirjoittaisi viran puolesta Ruokavirasto. Alko voi valtionyhtiönä huolehtia tiedottamisesta myymiensä tuotteiden terveyshaitoista. Yksityisille yrityksille ei tällaista tiedottamisvastuuta pidä säilyttää toiseen toimialaan liittyen. Se olisi suorastaan sikamaista. Sikarutto vaarantaa kotimaista sikataloutta ja on siksi yhteiskunnallisesti tärkeä asia, ei matkailuteollisuuden ongelma. Huolehtikoon valtiovalta tällaisista asioista, sitä varten se on perustettu.

Leena Aalto, Thaimaa VANGELIKSEN MAHTIPONTINEN kappale 1492 kajahtaa il-

moille. Aurinko on laskeutumassa ja ihmiset ovat kerääntyneet purjealuksen kannelle, kuten joka ilta kello kuusi. On purjeiden noston aika. Purjeet paukkuvat leppeässä iltatuulessa ja hetki on maaginen. Peter Kissner on kuullut Vangeliksen kappaleen jo lähes kuusituhatta kertaa. Hän on Star Flyerin risteilyisäntä.

Meren kutsu Saksalainen, tai kuten hän itse korjaa, baijerilainen, Peter Kissner on yksi Star Clipers –varustamon pitkäaikaisimpia työntekijöitä. Hän on työskennellyt aluksella jo 24 vuotta; ”harrastukseni on työni”. Peter luki yliopistossa kansainvälistä politiikkaa, lähti käymään merillä ja jäi. ”Olin vähän aikaa muilla risteilijöillä, mutta kun kerran astuin purjealukseen, niin tänne jäin. Täällä ollaan meren kanssa yhtä.”

Tallink Silja Oy suunnittelee liiketoimintojensa uudelleenjärjestelyjä. Asiakkaiden tarpeet ovat kuulemma muuttuneet niin, että 80 prosenttia heistä varaavat reissunsa netistä. Suomen Merimiesunioni katsoo asiaa toiselta kantilta: paljon risteilevä vanhusväestö – joka tuo myös merkittävät tulot varustamoille – haluaa ostaa risteilymatkansa matkamyyjältä. ”Nettivarauksen tekemisessä menee sormi suuhun – kuten myös hermot – monelta työssäkäyvältä perheelliseltä", sanotaan unionin tiedotteessa. Lukijakuntamme varmasti peukuttaa.

Star Flyer koko komeudessaan.

Kolmen aluksen laivasto Star Clippersin alukset, Star Flyer ja Star Clipper sekä suurin, viisimastoinen Royal Clipper, purjehtivat parhaita vuodenaikoja seuraillen Karibialla, Välimerellä ja Kaakkois-Aasiassa. ”Omat suosikkireittini löytyvät Kaakkois-Aasiasta mutta myös merten ylitykset, siirtymäpurjehdukset ovat oma lukunsa. Ne ovat hyvin terapeuttisia, parasta lääkettä mielenrauhan löytymiselle. Yksi matkustaja vertasikin matkaa terapeutilla käynteihin. Parin viikon aikana ehtii selvittää päässään monta asiaa. Ja hintakin on suurin piirtein sama”, Peter nauraa.

Ohjelmaa riittää Rutiinit aluksilla toistuvat päivästä toiseen. Monilla jää matkalukemiseksi otettu kirja lukematta. Ohjelmaa riittää; luentoja, merimiessolmujen tekoa, konehuonekäyntejä, tähtien tunnistamista jne. Illallisen jälkeen on iltaohjelmaa; paikallisia tanssiesityksiä, talent showta, tanssia jne. Aamiaisen, lounaan, kello viiden välipalan ja illallisen välissä käydään maissa ja retkillä. Rantapäiville tuodaan alukselta kajakit, paddle boardit, surffilaudat jne. Niitä voi käyttää maksutta. Snorklausvälineet on saatu jo ensimmäisenä päivänä ja ne ovat käytössäsi koko viikon. Osassa kohteista on tarjolla retkiä. Thaimaan rannikon risteilyllä käytiin mm. Langkawilla, missä oli tarjolla mm. saarikierros, 108 euroa sekä vaellusretki ja koskenlaskua, 119 euroa.

2 • 2019 MAALISKUU

Sikamaista, sanoisi Merimiesunioni ja Bjørn Kjos

Purjeiden nosto auringonlaskun aikaan kerää matkustajat kannelle.

Risteilyisäntä Peter Kissner kertoo tulevista pysähdyspaikoista.

Suunnittelussa mukana Varustamon perustaja, ruotsalainen M i k ael K ra f f t, on itse ollut Anna-vaimonsa kanssa suunnittelemassa aluksia. Hytit on suunniteltu pieniä yksityiskohtia myöten. Vaikka tilat ovat pienet, löytyy paikka kaikelle tarpeelliselle. Matkalaukut mahtuvat hyvin sängyn alle, vaatekaapeissa on hyvin tilaa ja tarpeeksi henkareita, uimapuvuille löytyy kuivausnaru, kylpyhuoneessa löytyy kulmakaappi purnukoille ja pienen tilan suihkukin tuntuu tarpeeksi tilavalta. Ja sängyn vierestä löytyy juuri tarpeeksi tilaa lehdelle tai kirjalle, vaikka se jäisikin lukematta. Anna on valinnut hyttien tekstiilit, jotka hyvälaatuisina kestävät kovaa kulutusta ja tuovat merellistä tunnelmaa.

Rentoa yhteiseloa Niin aamiaistarjoilu, buffet-lounas kuin illallinenkin kestävät kaksi tuntia. Tulet kuin tulet ja istut kenen kanssa haluat. Mikäli haluat tutustua muihin kanssamatkustajiin, hovimestari kysyy pöytäseurueen kielitoivomuksen ja ohjaa senkieliseen pöytään. Aamiaisella ja lounaalla ihmiset tuppaavat syömään omissa oloissaan, mutta illallisella seurustellaan. Pieni hauska yksityiskohta on, että vähän ennen á la carte -illallista osa alkuruoista ja kaikki kolme pääruokavaih-

Pienen kokonsa vuoksi purjealus pääsee lähelle pikku saaria, joiden rannat ovat lähes autiot.

toehtoa ovat nähtävillä pianobaarissa. Siitä on helppo valita mitä tahtoo. Tunnelma ja pukeutuminen ovat laivalla rentoja. Shortseissa ja kesämekoissa mennään päivät, mutta illalla laitetaan siistimpää ylle. Kravatit, pikkutakit ja pitkät iltamekot voi kuitenkin jättää kotiin. Juomat aluksella ovat kohtuuhintaisia; viinipullot alkaen parikymppiä, olut 3,50 ja drinkit 5,80. Ja kannellakin juomat tarjoiltiin laseista, mikä ilahdutti matkustajia.

Täydellinen irtiotto Risteilin Star Flyerilla tammikuun lopulla Thaimaan saaristossa. Lähdimme purjehdukselle Phuketin Patong Beachiltä, purjehdimme Thaimaan kuvankauniille pikku saarille ja kävimme Malesian Langkawilla.

Matka oli ikimuistoinen. Päivät soljuivat eteenpäin snorklaillen Thaimaan kirkkaissa vesissä, lähes tyhjillä hiekkarannoilla kävellen ja aurinkoa ottaen, melontaretkiä tehden ja lämmöstä nauttien. Auringonlaskun aikaan matkustajat kokoontuivat kannelle nauttimaan aperitiiveja ja ihailemaan purjeiden nostoa Vangeliksen musiikin soidessa. Illallisella tutustuttiin kanssamatkustajiin; saksalaisiin, britteihin, amerikkalaisiin, italialaisiin, itävaltalaisiin jne. Ilta päättyi tumman tähtitaivaan alla filippiiniläisen Melin säveliä kuunnellen ja saattoipa joku tanssiakin. Lisää kuvia ja pidempi matkakuvaus ikkunapaikan kotisivuilla kohteet-painikkeen alla. Lisätietoa risteilyistä www.starclippers.com

Suomeen on kaikessa hiljaisuudessa syntynyt uusi hotelliketju Primehotels, jota johtaa alan konkari Tomi Peitsalo. Osittain amerikkalaisen pääomasijoittajan panoksilla Primehotels on kasvattamassa ketjua, jossa on mm. Helsingin Katajanokan entinen vankila ja entinen Rantasipi Hyvinkään Sveitsissä. Nyt Primehotels pääsee operaattoriksi Helsingin keskustan isoon Rakennusmestarien taloon valmistuvaan hotelliin, erittäin hyvälle paikalle. Yhtiöllä on työn alla myös Art Hotel Helsingin Jätkäsaareen sekä Turkuun valmistuva Hotelli Kakola. Vankilahotellikonsepti on ainakin hyvin hanskassa. Suomen hotellielinkeinosta näytti tulevan melkein kahden kauppaa, kun Restel myi omat hotellinsa Scandicille. Pienempiä alueellisia ketjuja on muutama, mutta valtakunnallisia ambitioita on aika harvalla. Siksi on hyvä, että Primehotels rikastuttaa markkinakuvaa. Lentoyhtiö Norwegianin uusi Boeing 737 Max 8 -kone oli 14. joulukuuta reittilennolla Dubaista Osloon. Kesken lennon öljyn varoitusvalo kertoi viasta, jolloin miehistön oli sammutettava yksi moottoreista ja tehtävä hätälasku lähimmälle lentokentälle, joka sattui olemaan Teheran. Sinne jäi. Kahteen kuukauteen konetta ei ole saatu liikenteeseen, koska korjauksessa tarvittavia varaosia ei USA:n pakotteiden johdosta saada Iraniin. Upouuden koneen jumiuttaminen Teheraniin on Norwegianin toimitusjohtaja Bjørn Kjosin mielestä varmasti aika sikamainen juttu. Norwegianilla kun on ihan tarpeeksi muita huolia. Kausivaihtelut ovat olleet suomalaiselle matkailuteollisuudelle lähes sikamainen rasite. Nyt niihin on ehkä keksitty eräs ratkaisu: ulkomaiset leirikoulut. Suomalainen koulutusjärjestelmä kiinnostaa maailmalla. Visit Finland on nyt viksusti tarttunut tähän mahdollisuuteen ja tuonut koulutusmatkailuväkeä maailmalta tänne ihailemaan meitä. Tämän aloitteen onnistumiselle peukut pystyyn! Nyt tapahtuu sitä, mitä on odotettu pitkään. Kiinalaiset lentoyhtiöt ovat vihdoin suuremmassa mittakaavassa keksineet, että matka Kiinasta Helsinkiin on yhtä lyhyt kuin Helsingistä Kiinaan. Perät kaksi uutta kiinalaisyhtiötä aloittaa nyt keväällä lennot Helsinkiin, toinen päivittäin Shanghaista ja toinen viikoittain Jinanista. Kysymys kuuluukin vaarantaako tämä Finnairin vahvan aseman Euroopan ja Kiinan välisessä liikenteessä. Tuskinpa, mutta valppaana kannattaa varmasti pysyä.

Nimimerkki Observer on matkailualan taustavaikuttaja, joka kriittisesti kommentoi alamme ilmiöitä. Observerin kannanottojen ei tarvitse noudattaa lehden yleistä linjaa.

7


Discover all that’s possible in Dubai. visitdubai.com

Ajankohtaista asiaa SMALista

SMAL Sirpa Pietikäisen vieraana Brysselissä SIRPA PIETIK ÄINEN kutsui

Brysseliin koolle joukon vaikuttajanaisia. Matkan tarkoitus oli tutustua Euroopan Parlamentin työskentelyyn. Koska Sirpalle europarlamentaarikkona kuuluvat myös matkailuasiat, kutsun saivat SMALin hallituksen puheenjohtaja ja FCM Travel Solutionsin maajohtaja Anne-Marjut Väänänen sekä SMALin toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti.

Kon-Tiki Tours Maailman matkailun ja kasvoi jälleen kulttuuriperinnön yhdistys Kon-Tiki Tours osti Maailman matkailun ja kulttuuriperinnön yhdistys (WTACH) on perustettu asettamaan selkeät tavoitteet ja strategiat maailman kulttuuriperintökohteiden suojelemiseksi vastuullisella ja kestävällä tavalla.

Liiallinen turistien määrä maailmanperintökohteissa huolestuttaa. Heli Mäki-Fränti, Ville Itälä ja Anne-Marjut Väänänen.

Anne-Marjut Väänänen ja Sirpa Pietikäinen.

Tiivis kaksipäiväinen vierailu keskittyi seminaariin Naiset ja työ -teemoin sekä tapaamiseen Euroopan Komission Petostentorjuntaviraston (OLAF) Pääjohtaja Ville Itälän kanssa. Jyrki Kataisen kabinettiin tutustuttiin Antti Timosen johdolla pääaiheena ”Työllisyys kasvuun”. Keskustelujen polttopisteessä oli myös Brexit ja mitä

8

sen tiimoilta tapahtuu seuraavaksi. Theresa Mayn vierailu sattuikin samaiseen ajankohtaan Brysselissä. Ilmassa leijuu vahvasti sopimuksettoman eron mahdollisuus. Euroopan Parlamentin ja Komission vierailujen lisäksi Anne-Marjut Väänänen ja Heli Mäki-Fränti oli kutsuttu tapaamaan Euroopan matkatoimistoliiton ECTAA:n pääsihteeri Michel de Blustia. Heli Mäki-Fränti valittiin viime vuona ECTAAn työvaliokuntaan. Tapaamisen tarkoitus oli myös esitellä pääsihteerille uusi SMALin hallituksen puheenjohtaja ja käydä keskustelua ECTAAn edunvalvontatyön painopisteissä EU-tasolla. Tapaamisessa todettiin, että keväästä

on tulossa kiinnostava edunvalvonnan näkökulmasta. Suomen eduskuntavaalien lisäksi valittavaksi tulee uusi Euroopan parlamentti ja myöhemmin nimitetään uusi EU:n komissio. Matkailutoimialan asioita ymmärtäviä edustajia tarvitaan siis sekä kansalliseen että Euroopan kansanedustajalaitokseen. Matkailuyritysten onkin syytä laittaa näihin luottamustoimiin hakevat ehdokkaat tiukoille alan toimintaedellytyksiä koskevien kysymysten kanssa.

WTACH TOIMII yhteistyössä

julkisten, yksityisten ja akateemisten alojen organisaatioiden kanssa. Yhdistyksen tavoite on auttaa suojelemaan maailman eri yhteisöjen ainutlaatuisia ominaisuuksia, historiaa ja kulttuuriarvoja. Monissa paikoin turistien määrä ylittää historiallisten kohteiden kantokyvyn ja kaupallisuus on vaarassa vahingoittaa alkuperäiskulttuureja.

Yhteistyötä Yhdistys pyrkii työskentelemään tiiviisti vaarassa olevien kohteiden kanssa miettien tapoja liikaturismin hillitsemiseksi. WTACH kannustaa kestävien käytäntöjen toteuttamisessa ja ymmärtämisessä.

UNWTO:n mukaan kansainvälisten matkailijoiden määrä saavutti viime vuonna jo 1,4 miljardin rajapyykin. Rajapyykki saavutettiin kaksi vuotta aiemmin kuin mitä oli ennustettu. WTACH työskentelee 15 asiantuntijan kanssa, jotka auttavat kohteita kestävän kehityksen suunnittelussa. Yhdistyksen perustaja ja toimitusjohtaja on Ch r i s Flynn, joka on entinen PATAn Tyynenmeren alueen johtaja. ”Haluamme auttaa kulttuuriperinnältään tärkeitä kohteita, jottei niiden kohtalo olisi sama kuin esimerkiksi Angkor Watin, Phi Phi - saaren tai Mount Everestin”, sanoo Flynn. Lisätietoa: WTACH.org.

Kontiki Finlandin ja sen incoming-liiketoiminnan. ”KONTIKI FINLAND on Kon-Tiki Toursin vanhojen omistajien perustama incoming-toimisto. Kontiki Finland on s p i n - o f f , j o k a ny t p a l a a emoalukselle”, kertoo Kon-Tiki Toursin yrittäjä-toimitusjohtaja Timo Saranpää. ”Olemme viimeisen puolen vuoden aikana vahvistaneet outbound- ja inbound-liiketoimintaamme yritysostoin. Jatkossakin olemme kiinnostuneita sekä matkailu- että digiosaamistamme täydentävistä yritysostoista”, Saranpää jatkaa.

Suomi ja lähialueet Lapin Lomamatkojen ja Kontiki Finlandin muodostama incoming-kokonaisuus saa markkinointi-nimekseen Kon-Tiki Finland (www.kontikifinland. com). Kon-Tiki Finland keskittyy Lapin, Etelä-Suomen ja lähialueiden maiden tuotteiston markkinointiin ja myyntiin, yhdessä ja erikseen. Tulevaisuudessa myös Järvi-Suomen ja saaristojen palvelutarjonta otetaan mukaan. Euroopan ja Pohjois-Amerikan lisäksi Arabimaat ja valikoidut Aasian maat ovat pääkohdemarkkinat. Kon-Tiki Toursin (mukaan lukien Björk & Boström Urheilumatkat Oy ja inbound-toiminnot) arvioitu 2019 liike-vaihto on noin 6,5 miljoonaa euroa.

2 • 2019 MARCH


Odotettavissa 200 miljoonaa matkustajaa vuonna 2028

Istanbulin uuden megalentokentän avaaminen siirtyy edelleen

Kuva: IAG

Turkin historian kalleimman julkisen rakennushankkeen, yli 10 miljardia euroa maksavan Istanbulin uuden megakentän on ilmoitettu aukeavan maaliskuussa. Helmikuun lopulla tarkkaa aikaa ei kuitenkaan vielä osattu kertoa. Kentän soft-opening oli jo lokakuun lopulla, ja vuodenvaihteessa kaiken liikenteen piti siirtyä uudelle kentälle. Vain joitakin päiviä ennen H-hetkeä ilmoitettiin, että kenttä aukeaakin vasta maaliskuussa. Nyt odotellaan ilmoitusta uudesta aukeamisajankohdasta. Valmistuessaan kokonaan vuonna 2028 se on maailman suurin lentokenttä.

Pian avattava lentokenttä on kolmas kansainvälinen kenttä Istanbulissa.

Timo Kauppinen ISTANBULIN UUSI lentokent-

tä pystyy ensimmäisenä vuotenaan käsittelemään 90 miljoonaa matkustajaa. Jo nyt toiminnassa oleva terminaali on kahdeksan kertaa suurempi kuin Atatürkin lentoaseman. Kentän valmistuttua kokonaisuudessaan vuonna 2028 sen kapasiteetti kasvaa 200 miljoonaan lentomatkustajaan. Sitä tulee maailman suurin lentokenttä. Se tulee tarjoamaan työpaikan joko suoraan tai välillisesti 225 000 ihmiselle.

Vaikuttavia lukuja

Shoppailijan paratiisi

Lentokentällä on 566 lähtöselvityspistettä ja 228 passintarkastuspisteitä. Sen 11 kilometriä pitkä matkatavarakuljetinjärjestelmä pystyy kuljettamaan 30 000 laukkua tunnissa.

Lentokentän valtava 32 000 neliön food & beverage-alue tuskin jättää ketään janoiseksi tai nälkäiseksi. Myös shoppailija viihtyy kentällä, sillä siellä on maailman suurin Duty Free, jolla on kokoa

Viking Line kirkastaa brändikuvaansa

Viimeisen vaiheen valmistuttua vuonna 2028 kentän odotetaan palvelevan sataa lentoyhtiötä, jotka lentävät yli 350 kohteeseen. Nyt käytössä on kaksi kiitorataa, mutta lopullinen määrä tulee olemaan kuusi. Lentokentän pääurakoitsijana toimii eri yrityksistä muodostettu IGA, joka operoi kenttää seuraavat 25 vuotta. Kenttä näytti jo valmistuvan etuajassa, mutta viivästyi useaan otteeseen mm. työntekijöiden lakkoilun vuoksi. Kenttää on ollut rakentamassa 36 000 työntekijää, ja he ovat valittaneet mm. huonoista työolosuhteista ja turvallisuudesta. Lentokenttää on rakennettu 4 vuoden ajan ja työmaalla on kuollut onnettomuuksissa 38 henkilöä.

Kuva: IAG

Rakentaminen jatkuu

Terminaaleissa on paljon yksityiskohtia, joita voi löytää Istanbulin moskeijoista, kupoleista ja muista historiallisista rakennuksista ja muistomerkistä.

Matkustajasiltoja tulee olemaan 143 ja samanaikaisesti terminaalirakennukseen voi pysähtyä 114 kapearunkokonetta. Lentokoneiden seisontapaikkoja on 371. Kentälle on avattu myös Euroopan suurin terminaalihotelli, jossa on 451 huonetta. Uusi lentokenttä sijaitsee 35 kilometriä koilliseen Istanbulin keskustasta. Uusi metroyhteys avataan vuoden kuluttua, ja nyt kentälle liikennöi 150 linja-autoa 18:lla eri reitillä.

huikeat 55 000 neliötä. Perinteisten ostosten lisäksi lentokentältä voi ostaa myös kentän omaa nimikkoviskiä. Smart teknologia taas täydentää ostoskokemuksia. Kolmiulotteiset hologrammijärjestelmät, älykkäät ostoskärryt ja sähköiset asiakasprofiilijärjestelmät ovat shoppailijan apuna. Magic Mirror -sovelluksella asiakkaat näkevät miten kellot, aurinkolasit, vaatteet ja jopa meikit sopivat virtuaalisesti.

ALASKA SEMINAR. Yhdysvaltojen pohjoisin osavaltio Alaska vieraili esittäytymässä Helsingissä matkatoimistoväelle. Illan aikana saatiin kattava tietopaketti tästä erityisesti luontomatkailijoiden toivekohteesta. Alaskan-risteilyt kiinnostavat myös yhä useampia. Monelle tulee yllätyksenä, että lento Helsingistä Anchorageen kestää vain noin 12 tuntia koneenvaihdolla Reykjavikissa. Icelandairin Elina Kouti-Halisen ja Pekka Mäkisen isännöimässä illassa puhujina olivat Dawn Campbell Visit Anchorage, Heather Dudick Alaska Railroad sekä kahden paikallisen DMC:n edustajat, Pamela Manderson Alaska Private Touring ja Paolo Zampieri Xperience Alaska.

2 • 2019 MAALISKUU

Punaisuus ja elämänmyönteisyys ovat Viking Linen peruspilareita Viking Linella on noin vuoden verran ollut käynnissä sisäinen kehitysprojekti, jonka tavoitteena on toiminnan tehostaminen. Prosessin tuloksena resurssien tulee olla oikeissa paikoissa ja tuloksenteko mahdollisimman hyvässä kunnossa. Punainen värimaailma tullaan säilyttämään ja sen elämänmyönteistä viestiä vahvistamaan. Antti Haukkamaa VIKING LINEN markkinointi-

johtaja Kaj Takolander on tyytyväinen vuosi sitten yhtiössä alkaneen toiminnan kehittämisprojektin tuloksiin. ”Olemme yli 50-vuotias yritys, jonka brändi on vahva. Aloimme pohtia työmenetelmiämme ja lähestymiskulmiamme bisneksen tekoon. Mietimme onko resurssimme oikeissa paikoissa. Yksi suuri muutos oli, kun laivoistamme tehtiin omat tulosyksiköt. Se on tehostanut toimintaa paljon, kun ohjaus on lähempänä rintamalinjaa, jossa itse bisne tehdään. Seuraava askel on tukitoimintojen läpikäynti ja niiden merkitys tuloksenteossa”, kertoo Takolander.

Salatut Elämät -sarjan näyttelijät ja fanit juhlivat sarjan 20-vuotista taivalta risteillen Tukholmaan.

koitus on, että uusilla työmenetelmillä teemme itse paljon sisältömarkkinointia. Emme ole muuttamassa hyvää brändiä, vahvistamme vain peruspilareita. Punaisuus on entistä voimakkaammin värimaailmassamme. Se kuvaa muun muassa elämänmyönteisyyttä”, painottaa Takolander.

Brändiä vahvistetaan

Tuoteuutuuksia

Takolander ker too myös brändikuvan vahvistamisesta, joka toteutetaan Suomen markkinoilla. Yhtiö on aloittanut yhteistyön kahden mainosalan ikonin, Markku Rönkön ja Jyrki Reinikan, kanssa. ”Olemme saaneet hyvät sparraajat, joiden työnjälki alkaa näkyä keväällä. Se tullaan kyllä huomaamaan. Tar-

Viking Line vastaa Tallinnan reitin kovaan kysyntään muuttamalla 5.4. alkaen Viking XPRS:n aikataulua. Viitenä päivänä viikossa mennään nykyisellä aikataululla, mutta perjantai ja sunnuntai aikatauluihin tulee muutoksia. Perjantaiaamuun tulee aikainen lähtö Helsingistä ja sunnuntaihin lisälähtö Tallinnasta. Perjantaina ja sunnuntaina

ajetaan kolme vuoroa päivässä. Tällä aikataululla mennään vuoden loppuun saakka. Ke s ä k a u d e l l a T u k h o l ma-reitin laivat ajavat Helsingin päässä päivällä vuoron Tallinnaan, sen sijaan, että seisoisivat koko päivän satamassa. Sama systeemi on ollut käytössä jo viiden kesän ajan ja näin on pystytty tuomaan lisäkapasiteettia suosikkireitin huippusesonkiin. Tukholman reitille on suunnitteilla enemmän erikoisristeilyjä. Tästä esimerkkinä Salatut elämät 20-vuotisjuhlaristeily, joka toi laivalle niin sarjan näyttelijät kuin sarjan fanitkin. M/S Gabriellalla on toteutettu Pop Up -ravintola, jossa järjestetään suosittuja maateemoja Espanjasta Meksikoon.

9


In memoriam

Uusiin asemiin

Åke Lahtinen 23.7.1929-15.2.2019 Kerro tässä uusista rekryistäsi – maksutta!

Mikael Worku Hurtigruten

Anna-Maria Samuelsson Thai Airways International

Hurtigruten Mikael Worku on nimitetty 14.1. alkaen Hurtigrutenin Suomen ja Ruotsin edustajaksi. Mikael on suomenruotsalainen ja hänen asemapaikkanaan on Tukholma. Mikael on koulutukseltaan KTM Turusta (Åbo Akademi), ja on vuosien jälkeen pankki-alalta siirryttyään ehtinyt kerätä jo lähes 10 vuoden kokemuksen kansainvälisestä risteily- ja matkustusalalta sekä Royal Caribbeanin laivoilta että eri yhtiöiden matkajohtajan työstä. Mikaelin saa kiinni numerosta +46 70 612 0313 ja mikael.worku@hurtigruten.com.

Sokotel Oy – Radisson Blu Hotels Hanna Haapanen on nimi-

Josephine Garmelius Thai Airways International

Jonas Sehested United Spirit Nordic

tetty General Manageriksi Espoon Radisson Blu Hotelliin 18.2.2019 alkaen. Hanna siirtyy Sokotel Oy:lle Jollas Instituutista jossa hän on työskennellyt valmentajana ja asiakkuuspäällikkönä.

Thai Airways International Anna-Maria Samuelsson on aloittanut joulukuussa Thai Airways Internationalin myyntiedustajana Suomessa, Ruotsissa ja Virossa. Hän on työskennellyt matkailualalla reilut kuusi vuotta, mm. Australiassa Breakaway Travelclubin tuotantokoordinaattorina, Maltalla Fiji Airin Euroopan myyntiedustajana ja Betsson Groupin liikematkavirkailijana.

Jaana Haapa-Aho WebBeds

Harri Kaijanto WebBeds

Anna-Maria ottaa pikku hiljaa itselleen elokuussa eläkkeelle siirtyvän Fred Wahlstedtin työt. Josephine Garmelius on nimitetty viestintä- ja markkinointipäälliköksi. Hänen tehtävänään on vahvistaa THAIn brändiä Suomessa, Ruotsissa ja Virossa sekä kehittää yhtiön digitaalista näkyvyyttä näillä markkinoilla.

United Spirit Nordic United Spirit Nordicin uudeksi myynti- ja markkinointijohtajaksi on 1.2. alkaen nimitetty Jonas Sehested. Hänen tehtäväkenttäänsä kuuluvat toimiston myyntitoiminnot Pohjoismaissa sekä tapahtuma- ja kokousmyynnin (MICE) kehittäminen. Jonas siir-

tyy uuteen tehtävään Kuoni Destination Managementista, jossa hän on toiminut projektijohtajana muun muassa uusasiakashankinnan parissa.

WebBeds Sunhotels ja Totalstay -tuotemerkeillä Pohjoismaissa ja Baltiassa toimiva WebBeds on nimittänyt Suomen ja Baltian Country Manageriksi 1.2. alkaen Jaana Haapa-Ahon. Hän on aiemmin työskennellyt mm. FCM Travel Solutionsilla, Rezidor Hotel Groupissa sekä Starwood Hotels & Resortsin palveluksessa niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Tehtävää aiemmin hoitanut Harri Kaijanto jatkaa yhtiössä johdon neuvonantajana.

SMALIN EDELTÄJÄN Suomen

Matkatoimistoyhdistyksen pitkäaikainen pääsihteeri (1979-1993), SMALin ensimmäinen toimitusjohtaja ja liiton kunniajäsen Åke Lahtinen nukkui pois perjantaina 15.2.2019 pitkällisen sairauden uuvuttamana. Hän oli kuollessaan 89-vuotias. Ennen SMY:n pääsihteerin tehtäviään Åke työskenteli radio- ja lehtitoimittajana sekä matkailualalla muun muassa Matkatoimisto Oy Lomamatkoissa. Åke oli kosmopoliitti ja usean kielen taitaja, joka useilla ulkomaan-matkoillaan haisteli matkailualan trendejä ja toi ideoita kotimaahan muun muassa toimialan tilastoinnin ja viestinnän kehittämiseen. Yksi hänen tärkeistä missioistaan oli matkailualan vuosittaisen messutapahtuman järjestäminen Suomessa. Åke Lahtinen olikin mer-

Uusia edustuksia VOLOTEA lentoyhtiö on nimit-

Suomea myydään nyt koulutusmatkailumaana

Kansainväliset leirikoulujärjestäjät kiersivät Suomea koulutusmatkailutarjontaan tutustuen Visit Finland järjesti viime vuoden lopulla workshopin, jossa perehdyttiin Suomen koulutusmatkailutarjontaan. Osallistujia tuli kaikkiaan 42 henkeä kuudesta eri maasta. He kiersivät ympäri Suomea tutustuen koulutusmatkailutarjontaamme. Suomalainen koulutusjärjestelmä nykyaikaisine opetussuunnitelmineen ja hyvine oppimistuloksineen kiinnostaa maailmalla. Menestys on tuonut Suomeen uuden kansainvälisen matkailijatyypin, koulutusmatkailijat. Antti Haukkamaa

ilmalla. Maamme tunnetaan kansainvälisesti erinomaisista oppimistuloksista. Tunnettuus on pitkälti rakentunut merkittävän PISA-tutkimusmenestyksemme varaan. Koulutusalan ammattilaiset, virkamiehet, koulutusyritysten edustajat sekä opettajat ja koululaiset tulevat tänne tutustumaan suomalaiseen opetustapaan käytännössä. Vuosittain Suomessa käy 8090 ministeriötason delegaatiota koulutusvierailujen ja koulutuspoliittisen yhteistyön merkeissä. Koulutusvientimme liikevaihto nousi viime vuonna noin 350 miljoonaan euroon. Visit Finland on julkaissut koulutusmatkailusta parikin opaskirjasta. Aiheeseen johdattava” Mitä on koulutusmatkailu” sekä Suomen koulutusmatkailutuotteita esittelevä englanninkielinen ”Educational Manual, Finland – learn like never before”.

Kuva:Vesa Krökki

SUOMALAINEN KOULUTUSJÄRJESTELMÄ kiinnostaa maa-

Japanilaiset matkanjärjestäjät pääsivät Rokuan Geoparkissa opettelemaan pilkkimistä ja ottamaan jäänäytteitä.

le järjestettyjä ohjelmia, joihin sisältyi mm. kouluvierailuja sekä tutustumisia leirikeskuksiin, ulkoilma-aktiviteetteihin ja paikallisiin nähtävyyksiin”, kertoo Päivi Antila, joka toimii Visit Finlandissa terveys- ja koulutus-

Leirikouluja Suomeen Visit Finlandin marraskuisessa workshopissa ja sitä edeltäneillä tutustumiskierroksilla kohderyhmänä oli pääosin matkatoimistojen edustajia kaikkiaan kuudesta maasta. ”Paikalliset matkailuorganisaatiot koordinoivat heil-

10

si-Suomessa, arabiemiraatit Lapissa, intialaiset ja britit Hämeessä, korealaiset Järvi-Suomessa ja japanilaiset Oulun seudulla. Aktiivisesti ulkomaalaisille lapsille leirikouluja tarjoavia yrityksiä on Suomessa nykyään ja useita, mm. urheiluopistot kuten Vuokatti Sport ja Kisakallio sekä nuorisokeskukset. Workshopissa kaikkiaan 55 suomalaista matkailualan yritystä esitteli matkailutuotteitaan.

Japanilaiset Oulussa Päivi Antila, Visit Finland

matkailun projektipäällikkönä. Kiinalaiset kiersivät Län-

Japanilaisille matkanjärjestäjille esiteltiin kaksipäiväisen tutustumiskierroksen aikana Oulua ja sen lähiympäristöä.

Kouluvierailu tehtiin Muhoksen yläasteelle, jossa oppilaat esittelivät Suomen koulutusjärjestelmää. Liminganlahden luontokeskuksessa osallistujat kuulivat luontoon ja erityisesti lintuihin keskittyvistä koulutusohjelmista. Revontulia ei tällä kertaa näkynyt, mutta ryhmä pääsi tutustumaan niiden tieteellisen selitykseen ja samalla oppimaan valokuvausta pimeään yöaikaan. Rokuan Geoparkissa ryhmä pääsi suppalammen jäälle, josta otettiin jäänäyte. Sen avulla tutustuttiin talvisen luonnon ilmiöihin ja niiden merkitykseen sekä luonnon ekosysteemeille että ihmiselle.

Globaalit teemat Ympäristökasvattaja Mikko Kiuttu kertoo, että jäänäytteenotto on aktiviteettina hauska ja eksoottinen. Sen opetuksellinen tarkoitus yhdistyy paikallisten ilmiöiden lisäksi tärkeisiin ja ajankohtaisiin globaaleihin teemoihin, kuten ilmaston muutokseen. ”Järjestämme mielellämme lumeen ja jäähän liittyviä aktiviteetteja, koska ne yhdistyvät mukavasti omaan pääteemamme, jääkauden perintöön. Rokua Geopark on Suomen ainoa matkailualue, joka on saanut Unescon Global Geopark -statuksen. Samalla se on pohjoisin yli sadasta Global Geoparkista.”

tänyt APG Finlandin edustajakseen Suomeen. Yhtiö operoi Keski-Euroopassa, missä sillä on 36 kohdetta ja useita Hub-asemia, kuten Venetsia, Marseille, Strasbourg, Bordeaux ja Palermo. Volotean laivue koostuu 34:stä Airbus A319- ja Boeing 717 -koneista, joiden matkustajakapasiteetti on 125-156 paikkaa. Espanjalainen Volotea kuljetti viime vuonna 6,5 miljoonaa matkustajaa. Yhtiö on Suomen BSP:ssä. Lisätietoa finland@ apg-ga.com.

Seuraava ilmestyy 18.4.2019 Ilmoitustilan viimeinen varauspäivä on 1.4.2019

kittävin henkilö matkailumessujen käynnistämisessä Suomessa 1980-luvun alussa. Åke Lahtinen oli laajan yleissivistyksen omaava ja diplomaattinen johtaja, jonka herrasmiehen olemus ja käytös jäivät Åken tavanneille mieleen. Åkea jäävät kaipaamaan Kaarina-puolison lisäksi suuri joukko matkailualan ammattilaisia. Heli Mäki-Fränti Toimitusjohtaja Suomen matkatoimistoalan liitto ry SMAL

Air Serbia aloittaa lennot Helsingistä Uusi suora lentoyhteys Balkanille. Timo Kauppinen AIR SERBIA (JU) aloittaa 1. kesäkuuta lennot Helsingistä. Tämä ympärivuotinen reitti lennetään kolmesti viikossa maanantaisin, torstaisin ja lauantaisin. Lennot operoidaan Airbus A319-koneella. Lentoaika Helsingin ja Belgradin välillä on 2 tuntia 35 minuuttia. Economy light-hintaan kuuluu vain käsimatkatavarat, economy standard ja comfort-luokissa ruumaan saa 23 kilon matkalaukun. Lennolla kaikkiin economy-luokkiin kuuluu light snack ja vesi. Bisnesluokassa ruumaan saa kaksi 32 kilon laukkua.

Pitkät perinteet Serbian kansallisen lentoyhtiön juuret ovat 1927 perustetussa Aeroput-lentoyhtiössä, josta myöhemmin tuli Yugoslav Airlines (1947) ja sittemmin Jat Airways (2003). Tänään Air Serbia on osa Etihad Airways Alliancea.

www.matkaviikko.fi Ammattilaisten online-uutispalvelu

TUKHOLMA & HELSINKI B2B TRAVEL SHOW 2019 TUKHOLMA 21 ELOKUUTA HELSINKI 22 ELOKUUTA www.stockholmtravelshow.se FINESSE PROMOTIONS Yhteistyössä Silja Linen kanssa

2 • 2019 MARCH


Asiakkailla kaksi mahdollisuutta päästökompensaatioon

Finnairin Push for Change -palvelu avattiin asiakkaille tammikuussa

DON'T JUST WALK ON WATER, DRIVE.

Finnair tarjoaa nyt asiakkailleen mahdollisuuden tukea suoraan hiilidioksidikuormaa vähentäviä toimia kuten biopolttoaineen käyttöä ja käytännön hiilinieluhanketta. Yhteistyökumppanit on valittu ja Push for Change -palvelu on ollut käytössä Finnairin nettisivuilla tammikuun puolivälistä alkaen. Suurista summista ei ole kyse, valinnanvaraa on yhdestä eurosta 65 euroon.

FINNAIR TEETTI viime kesänä kyselyn, jonka tulos kertoo valtaosan suomalaisista olevan valmis maksamaan lentämisen päästöjen vähentämisestä. Maksun tulee kuitenkin ohjautua suoraan ympäristötoimiin ja kestävän kehityksen tukemiseen. Puheissa ollutta lentoveroahan ei välttämättä kohdenneta, sillä verotulojen korvamerkintä ei ole EU:ssa mahdollista. Finnairin kestävän kehityksen johtaja Kati Ihamäen mukaan vastaajat pitivät biopolttoaineiden käytön edistämistä ja hiilinieluja parhaina keinoina vähentää lentämisen ilmastovaikutuksia. Uusien yhteistyökumppanien kautta se on nyt mahdollista. Matkavarauksen yhteydessä, lennon aikana tai sen jälkeenkin asiakkaat voivat hyvittää lentonsa hiilidioksidipäästöjä tukemalla päästövähennysprojektia Mosambikissa tai vähentää päästöjä ostamalla biopolttoainetta.

Liesiä Mosambikiin Päästövähennysprojektiksi valittiin polttoainetehokkaiden liesien käyttöönoton tehostaminen Mosambikissa. Projektin kumppanina on NEFCO eli Pohjoismainen ympäristörahasto, jonka kautta asiakkaiden rahat menevät suoraan tähän projektiin. Ihamäki kertoo, että tärkeitä kriteereitä valinnassa olivat päästövähennysten luotettava verifiointi. Tehokkaat liedet vähentävät hiilen kulutusta ja paikallisten metsien hakkuuta polttoaineeksi. Tavoitteena on parantaa energiatehokkuut-

Kati Ihamäki, Finnair.

ta, säästää luonnonvaroja ja edistää paikallisen väestön elinoloja. Projektilla on myös positiivisia sosiaalisia vaikutuksia tyttöjen ja naisten elämään. Heillä jää aikaa vaikka koulunkäyntiin polttopuiden keräämiseltä ja aikaa vievältä ruuanlaitolta. Hankittava liesimalli on tehokas ja vähentää 70 prosentilla hiilen kulutusta perinteisiin liesiin verrattuna. Hiiltä säästyy keskimäärin 1,6 kiloa päivässä perhettä kohti. Asiakkaat maksavat edestakaisesta kotimaan lennosta euron, Euroopan lennosta 2 euroa ja mannertenvälisestä lennosta 6 euroa. ”Yhden hiilidioksiditonnin vähentämisen kustannus tässä projektissa on 6 euroa. Hyvityksen suuruus perustuu tähän kustannukseen ja keskimääräisiin matkustajakohtaisiin hiilidioksidipäästöihin näillä lennoilla”, kertoo Ihamäki.

Se ei kuitenkaan ole yksinään ratkaisu päästövähennyksiin koska sen saatavuus ei ole riittävä kattamaan globaalin lentoliikenteen tarvetta. Lisäksi sen hinta on kolme-viisi kertaa normaalipolttoainetta kalliimpi. Tällä hetkellä Kalifornia on ainoa paikka, missä biopolttoainetta on jatkuvasti saatavilla. Jatkossa biopolttoainetta tankataan asiakkaiden panostuksen mukaan Finnairin San Franciscosta tai Los Angelesista Helsinkiin suuntautuville lennoille. Helsinki-Vantaalta biopolttoainetta ei saa.

BOOK NOW AT NCL.COM

Extras Included PREMIUM BEVERAGES GRATUITIES WIFI

Kuva: Carbonsink

Antti Haukkamaa

Mosambikin pääkaupungissa Maputossa käytetään jo energiatehokkaita liesiä.

Asiakkaat voivat ostaa biopolttoainetta 10, 20 tai 65 eurolla sen mukaan, haluavatko he vähentää edestakaisen kotimaan lennon, Euroopan lennon vai kaukolennon päästöjä.

Biopolttoaine Toinen Finnairin tarjoama vaihtoehto hyvittää hiilidioksidipäästöjä on biopolttoaineosto. Biopolttoaineen käyttö vähentää päästöjä raaka-aineesta riippuen 60-80 prosenttia.

CWT on nyt virallinen nimi Carlson Wagonlit Travel on nyt lyhyesti ja ytimekkäästi CWT. CARLSON WAGONLIT TRAVEL

WEBBEDS PALKITSI YHTEISTYÖKUMPPANEITAAN. Sunhotels

ja Totalstay -tuotemerkeillä Pohjoismaissa ja Baltiassa toimiva WebBeds palkitsi yhteistyökumppaneitaan Suomessa. Top Supporting Travel Group -palkinnon sai Concorde Travel Group. Muut palkitut olivat: Newcomer of the Year: HRG Finland, Top Supporting Agency - Leisure: Matka-Agentit, Top Supporting Agency - Corporate: CWT Estonia ja Top Supporting Online Agency: Lakeuden Matkat. Kuvassa vasemmalta Jaana Haapa-aho WebBeds, Philippa Chesler WebBeds, Olli Miettinen Concorde Travel Group ja Andreas Kvarnmalm WebBeds.

2 • 2019 MAALISKUU

Take the wheel at the only race track at sea. Experience award-winning entertainment. Enjoy the best dining at sea. And discover more than 300 destinations worldwide with NCL.

teki brändiuudistuksen helmikuun lopulla. CWT on nyt uusi nimi digitaalisissa liikematkapalveluissa, hotellien jakelussa sekä kokouksissa ja tapahtumissa. ”Uusi kolmikirjaiminen nimi yhdistää kunnioituksen yrityksen historiaa kohtaan sen kunnianhimoon olla alansa digitaalisen maailman johtaja. Lisäksi nimellä on yhteys yrityksen kolmeen tavoitteeseen olla kiistaton johtaja maailmassa digitaalisten liikematkapalveluiden, hotellien jakelun sekä kokous- ja tapahtumajärjestämisen saralla”, ”Tämä identiteetin muutos on tuorein vaihe digitaalisen kehityksen suunnitelmassamme, jonka tarkoituksena on yhdistää teknologian voima ja innovaatiot meidän väkemme osaamiseen”, kertoo CWT:n pääjohtaja Kurt Ekert.

500

UP TO

US$

ON-BOARD CREDIT PER STATEROOM*

* Valid until 1 April 2019, applicable for all 5+ days. Terms and conditions at ncl.eu/promotions. Offer is limited, subject to availability. Errors and omissions accepted. NCL (Bahamas) Ltd., Inkludierte Extras BIS ZU European Branch Office Wiesbaden, Kreuzberger Ring 68, 65205 Wiesbaden, Germany ©2019 NCL Corporation Ltd. Ship’s Registry: BahamasBORDGUTHABEN and United States ofVON America. 7079_17.3.19 MARKENGETRÄNKE TRINKGELDER INTERNETPAKET

500

US$

PRO KABINE*

Nyt panostetaan asiakaspalveluun ja ostokokemukseen

Veronkorotukset ovat iskeneet 500$ Viron tuottavaan alkoholikauppaan Extras Incluidos

CRÉDITO A BORDO DE HASTA

BEBIDAS PREMIUM PROPINAS INTERNET

POR CAMAROTE*

Viron toteuttamien alkoholin veronkorotusten arvioitiin tuovan 40-50 miljoonaa euroa lisää rahaa valtion kassaan. Kävikin toisin: viinan myynnin lasku on aiheuttanut arviolta 120 miljoonan euron loven Viron valtion budjettiin. Asiasta vastannut ministeri on myöntänyt virheensä ja nyt odotetaan mitä maaliskuisten parlamenttivaalien jälkeen tapahtuu. sursseja henkilökunnan koulutukseen. Meillä on muun muassa omia viiniasiantuntijoita, jotka voivat suositella sopivaa viiniä eri tilanteisiin tai järjestää viininmaisteluita.”

Esa Aalto TALLINNAN ALKOHOLILIIKKEISSÄ huutia saavat myös

Suomen tiukat tuontirajoitukset. Bussiryhmässä matkustavat eivät voi jättää ostoksiaan laivamatkan ajaksi bussiin, vaan heidän on itse kannettava ne tullin läpi Suomeen saavuttaessa. Ruotsissa tällaista sääntöä ei ole, kertoo Tallinnan Calle-myymälän myyntipäällikkö Norbert Lechenmayer.

Pohjoismaiden suurin Ruotsissa hyvin tunnetun, mutta Suomessa vielä tuntemattomamman Callen omistaa tanskalainen perheyritys Fleggaard, joka on Pohjoismaiden suurin rajakauppaa harjoittava yritys. Sillä on Tallinnan Callen lisäksi parikymmentä myymälää Tanskan ja Saksan rajalla. Tallinnassa Calle on toiminut jo 3,5 vuotta. Sen 1100 neliömetrin myymälä sijaitsee Nautica-ostoskeskuksessa aivan sataman D-terminaalin vieressä. Laajan alkoholivalikoiman lisäksi myynnissä on makeisia ja ruokatuotteita. ”Suuren volyymin ansiosta pystymme neuvottelemaan hyviä sopimuksia ja tarjoa-

Tilaukset etukäteen netissä

Calle ja Norbert Lechenmayer toivottavat tervetulleeksi valoisaan myymälään Tallinnan sataman kupeessa.

maan kansainvälisiä laatumerkkejä kilpailukykyiseen hintaan. Tuotamme myös omia merkkejä, joiden hinta-laatu-suhde on todella hyvä. Hinnan lisäksi panostamme asiakkaiden ostokokemukseen”, Lechenmayer kertoo. ”Meille on tärkeää, että työntekijät ovat ylpeitä työpaikastaan ja pystyvät antamaan erinomaista asiakaspalvelua. On tunnettu tosiasia, että myönteisestä palvelukokemuksesta kerrotaan ehkä parille kaverille, mutta huono kokemus jaetaan jopa kymmenelle muulle. Sana leviää. Käytämmekin paljon re-

Calle pyrkii myös yhteistyöhön bussimatkanjärjestäjien kanssa. Yhtiölle maksettavan provision määrä riippuu käyntien tiheydestä. ”Tarjoamme myös pre-order-mahdollisuutta, jossa matkustajat voivat jo etukäteen tehdä tilauksensa verkossa ja ostokset ovat valmiiksi pakattuna odottamassa. Näin asiakas voi jo kotona katsoa hyvin tarkkaan mitä valikoimastamme löytyy ja suunnitella ostoksensa kaikessa rauhassa”, Lechenmayer korostaa. Busseille Calle tarjoaa Nautica-keskuksen kulman takana ilmaisen, vartioidun parkkipaikan. Nautican muiden liikkeiden ja ravintoloiden kanssa tehdään myös yhteistyötä ja Callen asiakkaat voivat saada niistä alennuksia. Matkanjärjestäjien yhteyshenkilö on Caroline Balkevärn Henriksson, sähköposti cpb@calle.dk

11


ANCHORAGE

HELSINKI VANCOUVER SEATTLE

STOCKHOLM EDMONTON

OSLO

PORTLAND

SAN FRANCISCO ICELAND

BERGEN COPENHAGEN BILLUND BERLIN HAMBURG DUSSELDORF FRANKFURT AMSTERDAM MUNICH GLASGOW BRUSSELS ZURICH MANCHESTER MILAN DUBLIN LONDON PARIS GENEVA HEATHROW & GATWICK

DENVER MINNEAPOLIS / ST. PAUL

MADRID CHICAGO KANSAS CITY

TORONTO CLEVELAND

MONTREAL

BOSTON WASHINGTON D.C. PHILADELPHIA NEW YORK

HALIFAX

JFK & NEWARK

TAMPA

ORLANDO

ISLANTIIN JA POHJOIS-AMERIKKAAN – nopeasti ja mukavasti

Stopover Islannissa on hieno bonus matkalla Atlantin yli + www.icelandair.fi tai matkatoimistosta

WWW.IKKUNAPAIKKA.FI FACEBOOK.COM/IKKUNAPAIKKAWINDOWSEAT

Matkailuteollisuuden ammattilehti • Finnish Travel Industry Journal • Facktidning för reseindustrin i Finland

Ikkunapaikka on Suomen johtava matkailualan ammattilehti, joka seuraa, analysoi ja ennakoi alan tapahtumien kulkua Suomessa ja ulkomailla. Ikkunapaikka ilmestyy kuusi kertaa vuodessa.

Ikkunapaikka on Suomen matkatoimistoalan liiton (SMAL), Pacific Asia Travel Associationin (PATA) ja Discover American Suomen osastojen toimialajäsen. ISSN 0786-7867 Painos 5000 kpl

Vuosikerran hinta on 63 € määräaikainen yritystilaus 58 € jatkuva yritystilaus 24 € virkailijatilaus 18 € opiskelija- ja eläkeläistilaus 69 € Suomen ulkopuolelle Hinnat sisältävät alv 10%.

Levikkijakauma Matkatoimistovirkailijat . . . . . . . . Liikenneyhtiöt . . . . . . . . . . . . . . . . . . Yritysten matkavastaavat . . . . . . Matkatoimistojohto . . . . . . . . . . . . Majoituselinkeino. . . . . . . . . . . . . . . Matkailutoimittajat/lehdistö . . . Kunnalliset matkailuelimet. . . . .

Lehti ei vastaa tilaamatta lähetettyjen kirjoitusten ja/tai kuvien säilyttämisestä ja/tai palauttamisesta.

Julkaisija Travision Oy Helsinki

64 % 11 % 9% 7% 4% 3% 2%

Toimitus ja markkinointi Päätoimittaja, kustantaja Leena Aalto leena.aalto@ikkunapaikka.fi Raisiontie 6 D, 00280 Helsinki Puhelin (09) 622 2500 Vakituiset avustajat Esa Aalto Eero Havia Antti Haukkamaa Timo Kauppinen Soile Kylämies Teppo Viiperi Ulkoasu Juhana Mikkanen hello@juhanamikkanen.com Kirjapaino PunaMusta

Window Seat is the leading travel trade journal for the travel professionals in Finland. Its aim is to monitor and analyze the development of the travel market in Finland and abroad. Window Seat is published six times a year and its subscribers include a.o. all Finnish AFTAtravel agencies. Subscription fee is EUR 69 outside of Finland. The magazine will not hold itself responsible for the safekeeping and/or return of articles and/or photographs sent without an order for publication. Window Seat is an associated member of the Association of Finnish Travel Agents (AFTA), Finland Chapter of Pacific Asia Travel Association (PATA) and Discover America Finland.

Readers Travel agency personnel . . . . . . . . . . . Airlines etc. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Company travel managers . . . . . . . . . Travel agency management . . . . . . . Hotel business . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Travel editors and press . . . . . . . . . . . Municipal tourist organisations . . . . Editorial & Marketing Editor-in-chief, Publisher Leena Aalto leena.aalto@ikkunapaikka.fi Raisiontie 6 D, FIN-00280 Helsinki Phone +358 9 622 2500 Publisher Travision Oy Helsinki

64 % 11% 9% 7% 4% 3% 2%

Contributing Editors Esa Aalto Eero Havia Antti Haukkamaa Timo Kauppinen Soile Kylämies Teppo Viiperi Layout Juhana Mikkanen hello@juhanamikkanen.com Printing house PunaMusta ISSN 0786-7867 Circulation 5,000 copies

2 • 2019 MARCH

Profile for Ikkunapaikka

2019-2 Ikkunapaikka-Window Seat, Mar 2019  

2019-2 Ikkunapaikka-Window Seat, Mar 2019  

Advertisement