__MAIN_TEXT__

Page 1

WINDOW SEAT

2 • 2017 MAALISKUU/MARCH

Matkailualan ammattilehti • Finnish Travel Trade Journal • Facktidning för resebranschen i Finland

F LY T H E N O R D I C WAY

UUSI REITTI PUERTO VALLARTA

Koe Meksikon parhaat palat ensi talvena. Puerto Vallarta tarjoaa silmiä hiveleviä rantoja, uskomattomia auringonlaskuja ja lämmintä tunnelmaa. Finnair lentää kerran viikossa Helsingistä Puerto Vallartaan ajalla 19.11.2017– 18.3.2018. Osta lennot osoitteesta finnair.fi

29. vuosikerta/29th year


KEULA KOHTI MAKUNAUTINTOJA

Silja Linen laivoilla otat etäisyyttä eineksiin ja kotiruokakokin rooliin. Laivalla ammattikokit loihtivat eteesi maittavan annoksen tai menukokonaisuuden, ja voit tehdä makumatkan miltei maailman ympäri. Maistuisiko italialainen Tavolàtassa, meren herkut Happy Lobsterissa vai pohjoismainen Menu Nordic by Matti Jämsén Bon Vivantissa? Varaa aikaa yhdessä silja.fi

2

2 • 2017 MARCH


Viihdy kanssamme kaikilla foorumeilla!

WINDOW SEAT

2 • 2017 MAALISKUU/MARCH

Matkailualan ammattilehti • Finnish Travel Trade Journal • Facktidning för resebranschen i Finland

Ikkunapaikka.tv Ikkunapaikka.fi .com/IkkunapaikkaWindowSeat

29. vuosikerta/29th year

Uusi Länsiterminaali 2 on avattu

Helsingin satamassa ennätysvilkas vuosi, Tallinnan liikenne jatkaa kasvuaan Helsinki on Itämeren vilkkain matkustajasatama. Viime vuosi oli ennätysvilkas, kun 11,6 miljoonaa matkustajaa kulki Helsingin sataman kautta. Näistä kolme neljäsosaa kulkee Helsingin ja Tallinnan väliä. Viroon suuntautuvan matkailun kasvun arvioidaan jatkuvan myös tulevina vuosina. Helsingin satama on varautunut tähän ja avasi uuden Länsiterminaali 2:n helmikuun lopussa. Uuden terminaalin ja kahden uuden laiturin käyttöönoton myötä nopean liikenteen kapasiteetti Tallinnan suuntaan kasvaa Länsisatamassa merkittävästi. BOTSWANA ON AINUTLAATUINEN MAA. Ikkunapaikan Antti Haukka-

maa kävi tutustumassa maahan ja pääsi suola-aavikolle mönkijäsafarille. Antti kertoo reissuun olleen hänen elämänsä suurin matkakokemus. Se on maailmamatkaajalta paljon sanottu. Lähikontaktit eläinten kanssa, upeat safarilodget, aamuiset ajelut savanneilla ja auringonlaskut gin tonicia nautiskellen jättivät sydämen Afrikkaan. LISÄÄ SIVUILLA 7–8.

M E K S I KO N P U E R T O VA L L A R TA

Tyynenmeren rannalla nousi kuuluisuuteen 1970-80 –luvuilla, kun iki-ihana Lemmenlaiva pysähtyi sen satamassa. Iloiset amerikkalaiset valloittivat hetkeksi pienen meksikolaiskylän ja rohmusivat mukaansa meksikolaisia sombreroja ja värikkäitä ponchoja. Ensi talvena kaupungin kujilla tapaa myös suomalaisia, kun Finnair aloittaa sinne suorat lennot. Lämmin meri, polttava aurinko, tuliset meksikolaiset herkut ja kuumat yön rytmit ovat silloin vain 12 tunnin lennon päässä. LISÄÄ SIVULLA 9.

Yllä havainnekuva miltä uusi terminaali 2 Länsisatamassa tulee näyttämään. Kuun vaihteessa ulkotyöt olivat vielä käynnissä, sillä terminaali avattiin vasta muutama päivä sitten. Nykyisin jo lähes 76 % kaikista Helsingin Sataman matkustajista kulkee Helsinki-Tallinna väliä. Viime vuonna välillä kulki 8 735 200 matkustajaa, joista Länsisataman kautta 6 466 700.

Antti Haukkamaa HELSINGIN SATAMAN matkustaja-

määrät ovat kasvaneet vuodesta 2008 lähtien. Viime vuonna kasvua oli reilut kolme prosenttia.Jo liki 76 % kaikista Helsingin Sataman matkustajista kulkee Helsinki-Tallinna reittiä. Helsinki-Tukholma reitin matkustajamäärät ovat pysyneet

samalla tasolla jo kaksikymmentä vuotta. Helsingin Satama Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Mäki luettelee syitä Viron ja Tallinnan suosioon. Varustamot ovat investoineet uusiin laivoihin tällä reitillä ja kehittäneet palveluitaan. Helsinki-Tallinnan kaksoiskaupunki alkaa olla todellisuutta, asutaan toisella puolella ja

työskennellään toisella. Tallinna on mielenkiintoinen käyntikohde, joka on alkanut kiinnostaa entistä enemmän myös aasialaisia matkailijoita. Yhä useampi jatkaa matkaa Tallinnasta kauemmas Viroon tai muihin Baltian maihin. Mäki näkee Itämeren satamakaupunkeineen houkuttelevana kohdealueena ulkomaisille matkailijoille

Helsingin ja Lapin rinnalla. Pohjoismailla ja Baltialla on yhdessä paljon annettavaa. Mäki ei jaksa uskoa viime aikoina paljon puhuttuun tunnelihankkeeseen Helsingin ja Tallinnan välillä. Hän pitää sitä liian kalliina toteuttaa. LISÄÄ SIVULLA 4.

Matkatoimistot kiky-sopimuksen ulkopuolella

Haaste: tee yksi kotimaan matka enemmän

Matkatoimistojen työntekijöiden uusi työehtosopimus astui voimaan helmikuun alussa. Kaksivuotinen sopimus sisältää lisäksi kaksi optiojaksoa, joiden pituus on yhteensä 2 vuotta 3 kuukautta. Mikäli kumpikaan osapuoli ei irtisano sopimusta, noudatetaan sitä siis kaikissa matkatoimistoissa 30.4.2021 asti. Työehtosopimus määrittää matkatoimistoissa noudatettavien työehtojen vähimmäistason.

SMAL:n Matkatieto-seminaarissa 'Poliitikkojen ajatuksia Suomen matkailun tulevaisuudesta' keskusteltiin Suomen saamasta huomiosta kansainvälisessä mediassa, lanseerattiin Löydä Suomesi -kampanja ja vertailtiin Suomen matkailun lukuja pohjoismaisiin lukuihin. Viime vuonna ulkomaalaisten yöpymiset Suomessa kasvoivat 4,6 %.

Matkatoimistoalalle uusi monivuotinen työehtosopimus

Esa Aalto TYÖNTEKIJÄPUOLTA EDUSTAVA Auto-

ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT päätti viime vuonna jättäytyä niin sanotun kilpailukykysopimuksen ulkopuolelle ja työnantajaliitto Palvelualojen työnantajat Palta ry:n kanssa käytiin alakohtaiset sopimusneuvottelut.

Ei työajan pidennystä Kiky-sopimuksen hylkäämisen ansiosta muun muassa matkatoimisto-

2 • 2017 MAALISKUU

jen säännölliseen työaikaan ei tule pidennystä ilman korvausta. ”Emme myöskään sopineet niin sanottua kriisilauseketta, joka lauetessaan mahdollistaisi työehtojen, käytännössä palkan, heikentämisen alle tes:in tason”, kertoo matkatoimistotyöntekijöitä edustavan AKT:n palkkasihteeri Katri Höök. ”Julkisuudessa paljon esillä ollut lomarahojen leikkaus ei myöskään koske matkatoimistoalaa.” LISÄÄ SIVULLA 4.

Suomi ei pysy mukana muiden Pohjoismaiden vauhdissa Miia Manner KANSANEDUSTAJAT Antti Kaik-

konen, S a r i Essaya h, Vi l le Skinnari ja Sari Multala osallistuivat Matkatieto-seminaarin paneelikeskusteluun matkailun kasvunäkymistä Suomessa. Elinkeinoministeri M i k a L i nt i l ä käynnisti samassa tilaisuudessa Löydä Suomesi -kampanjan. Työja elinkeinoministeriön Nina Vesterinen ynnäsi matkailutuloja ja -menoja verrattuna muihin Pohjoismaihin.

Huomio Suomeen Suomi matkailukohteena on saanut ennennäkemätöntä huomiota kansainvälisessä mediassa ja matkailun kasvunäkymät ovat Suomessa positiiviset. Erityisesti Aasiasta tulevien matkailijoiden määrä on kasvanut, mutta myös eurooppalaisia matkailijoita on saapunut Suomeen entistä enemmän. Viime vuonna ulkomaisten matkailijoiden yöpymiset Suomessa kasvoivat 4,6 prosenttia vuoteen 2015 verrattuna. Nopeinta oli kiinalaismatkaili-

joiden yöpymisten lähes 29 prosentin vuosikasvulla. Suurimmat matkailijaryhmät Suomessa ovat edelleen venäläiset, ruotsalaiset, saksalaiset ja britit. Kokonaisuudessaan ulkomaiset matkailijat yöpyivät Suomen majoitusliikkeissä 5 766 000 vuorokautta tammi-joulukuussa 2016. Ruotsissa päästiin viime vuonna 3,3 % kasvuun, sen sijaan edellisvuonna kasvua oli yli 10 %. Suurin kasvu oli Kiinasta, 25,9 %. LISÄÄ SIVULLA 4.

3


MOT Joensuuhun

JATKUU SIVULTA 3.

Helsingin satamassa ennätysvilkas vuosi, Tallinnan liikenne jatkaa kasvuaan Viron liikenteen kasvun myötä niin Länsiterminaali kuin koko Länsisatamakin jäi auttamattomasti liian pieneksi ja ahtaaksi. Laivapaikkojen määrä aiheutti kapasiteettiongelmia ja yhä kasvavat asiakasmäärät puurouttivat liikenteen. Mäki korostaa, että Länsisataman kehittäminen on ollut koko tämän vuosikymmenen projekti. Siihen on satsattu 100 miljoonaa euroa. Nyt alkaa olla jo valmista. Uusi Länsiterminaali 2 avattiin helmikuun lopulla. Samalla otettiin käyttöön uusi laituri, jossa on uudet laivapaikat molemmin puolin terminaalia. Uusi laituri ja terminaali sijaitsevat vanhasta terminaalista suoraan merelle päin noin 500 metriä. Laivat pystyvät nyt tulemaan laituripaikoilleen nopeasti, kun ahtaaseen satama-altaaseen ei tarvitse enää peruuttaa pitkää matkaa.

Lyhyemmät siirtymiset Myös matka uuden terminaalin ja laivan välillä lyhenee huomattavasti, yli 500 metristä lyhimmillään 50 metriin. Alkuvaiheessa uutta laituripaikkaa käyttää TallinkSiljan upouusi Megastar ja muut yhtiön Tallinnan laivat. Näillä näkymin Eckerö Linen m/s Finlandia alkaa liikennöinnin uudelta paikalta kesän alussa. Liikenne jatkuu myös vanhasta terminaali 1:stä. Eli matkustajien kannattaa olla tarkkana, kummasta terminaalista laiva oikeasti lähtee.

SEN TOIMINTA jatkuu kauppa-

Uusi Länsiterminaali 2 on aivan meren äärellä, isoista ikkunoista ja terassilta avautuu näköala suoraan merelle.

Helsingin Satama Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Mäki voi seurata työhuoneensa ikkunasta Olympiaterminaalin liikennettä.

Liikennejärjestelyt ovat pitkän aikaa olleet Länsisatamassa muutosten alla. Jatkossa raitiovaunu- ja bussipysäkki tulee ihan uuden terminaali 2 eteen. Pitkäaikainen parkkialue pysyy nykyisellä paikallaan. Mäki korostaa, että muutoksia ajoväyliin on tulossa vielä jonkun aikaa. Tarvittaessa tilanne kannattaa tarkistaa aina Helsingin Sataman kotisivuilta www.portofhelsinki.fi.

Helsingin Sataman kehitystyön painopiste siirtyy Länsisataman jälkeen Hernesaaren risteilysatamaan. Sinne aletaan rakentaa uutta laituria korvaamaan parin vuoden päästä käytöstä poistuva Melkin laituri Jätkäsaaressa. Hernesaaressa on nykyään laituripaikat kahdelle suurelle risteilyalukselle, joten jatkossa suurten risteilylaivojen satamatoiminta kyetään keskittämään yhteen satamanosaan. Koko Hernesaaren aluetta kehitetään viihtyisämmäksi, onhan se Helsingin ja koko Suomen käyntikortti kansainvälisille risteilyvieraille. ”Teollisuushalleja tullaan purkamaan ja tilalle tulee viihtyisä asuinalue toreineen ja puistoineen. Edustava näyteikkuna, joka luo maastamme positiivista mielikuvaa”, painottaa Kimmo Mäki.

Qatar Airways tuo syksyllä Dreamlinerit Helsinkiin Qatar Airways aloitti Helsingin lennot viime lokakuussa Airbus 320 -koneilla. Syyskuussa se vaihtaa reitille Boeing B787 Dreamliner -koneet. Kevään ja kesän aikana yhtiö aloittaa bisnesluokan uudistukset. RUOTSISSA SUUREMPA AN

122 lisäpaikkaa Vielä syksyyn asti Helsingin liikennettä operoidaan 132-paikkaisella Airbus 320 -koneilla, missä istuimet ovat bisnesluokassa 2-2 käytävän molemmin puolin ja economyluokassa 3-3. 254-paikkaisessa Dreamlinerissa konfiguraatio on 1-2-1 bisnesluokassa ja economyluokassa 3-3-3. Bisnesluokassa on 22 istuinta ja economyssä 232. Kaikilla istuimilla on oma televisioruutu ja WiFi-yhteys. Bisnesluokan istuimet liukuvat kokonaan makuuasentoon.

4

tieteiden laitoksella Matkailualan opetus- ja tutkimuskeskuksena. Joensuussa koulutetaan MOT:n siirtymisen myötä myös matkailumarkkinointiin ja -johtamiseen erikoistuneita kauppatieteiden maistereita. Kaksivuotisen maisteriohjelman tarkoituksena on kouluttaa matkailuliiketoiminnan osaajia luonto- ja hyvinvointimatkailuun, matkailun kestävään kehitykseen ja tieto- ja viestintäteknologioihin. Lisätietoja uef.fi/mot.

Matkatoimistoalalle uusi monivuotinen työehtosopimus Vientialat määrittelevät palkankorotukset

aamu-, ilta-, yö- ja lauantailisiä”, Höök selvittää.

Matkatoimistopalkkoihin ei vuonna 2017 tule lainkaan yleiskorotusta. ”Vuosina 20182020 palkkoja korotetaan helmikuun alusta lukien yleiskorotuksella, jonka suuruus määritellään vuosittain. Yleiskorotuksen prosentti määritellään neljän verrokkialan – teknologia-, kemian-, metsä- ja paperiteollisuuden yleiskorotusten keskiarvona. Taulukkopalkkojen lisäksi korotukset koskevat myös

Työajat pohdittavaksi AKT ja Palta ovat sopineet myös asettavansa työryhmän selvittämään ja uudistamaan tes:in työaikaa koskevia määräyksiä. Sen on määrä saattaa työnsä valmiiksi syyskuuhun 2018 mennessä. Mikäli työaikamääräysten uudistamisesta löytyy osapuolten välillä yhteisymmärrys, toteutetaan lisäksi ylimääräinen 0,6 prosentin palkankorotus.

Hernesaari kehittyy

Lentoaika Dohaan alle kuusi tuntia

koneeseen siirtymiseen meni yli vuosi, Suomessa 11 kuukautta. ”Kysyntä on ollut kovaa siitä lähtien, kun avasimme Helsingin-reitin viime vuonna”, kertoo Christian Deresjö, Qatar Airwaysin Skandinavian, Suomen ja Baltian maajohtaja. ”254-paikkainen B787-kone lisää Qatar Airwaysin nykyistä päivittäistä kapasiteettia Helsingin-reitillä 92 prosenttia.” Dreamliner tulee Helsingin liikenteeseen 16. syyskuuta.

Matkailualan opetus- ja tutkimuslaitoksen toiminta siirtyi vuoden 2017 alusta Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampukselle.

JATKUU SIVULTA 3.

Syyskuun puolivälistä alkaen Qatar Airways lentää Helsinkiin Dreamlinereilla.

Uuden Dreamlinerin myötä myös lentoaika lyhenee. Nyt Helsinki-Doha lento kesää 6 tuntia 25 minuuttia, uudella konetyypillä alle 6 tuntia.

Stopover Dohassa Suurin osa Helsingin lennon matkustajista jatkaa matkaansa Dohasta eteenpäin, mutta hinnat sallivat myös pysähdyksen joko meno tai paluumatkalla. Mikäli matkustaja haluaa tehdä stopoverin Dohassa, voi Qatar Airwaysin sivujen kautta anoa ilmaista Qatar Transit Visaa jopa 96 tunnin pysähdykselle. Suomen kansalainen saa viisumin myös lentokentältä 25 US dollarin hintaan. Qatar Airways tarjoaa myös STPC (Stopover For the Purpose of Connection) – yöpymisen yli kahdeksan ja alle 24 tunnin vaihdoille, jos nopeampaa yh-

teyttä ei ole tarjolla. Edullisimmissa varausluokissa palvelu on maksullinen. Kaikissa alle 24 tunnin pysähdyksissä matkatavarat poletoidaan suoraan lopulliseen kohteeseen eikä niitä saa ottaa Dohassa ulos.

Uudistuva bisnesluokka Qatar Airwaysin bisnesluokkaa tullaan keväästä alkaen uudistamaan. Yksi bisnesluokan suosituimmista kotiin viemisistä on ollut bisnes- ja ensimmäisessä luokassa jaettava pyjama. Vuoden alusta sen toimittajaksi on valittu The White Company. ”Helsinki-Dohan lennon ollessa alle kuusi ja puoli tuntia pyjamaa ei jaeta, mutta itseään voi hemmotella ”Service on Demand”-palvelulla. Tämä bisnesluokan palvelukonsepti tarkoittaa käytännössä sitä, että ruokailla voi silloin kun se itselle sopii. Matkan voi vaikka aloittaa syömällä jälkiruoan ja elokuvan jälkeen syödä pääruoan”, muistuttaa Qatar Airwaysin Helsingin toimistosta Senior Sales Executive Pia Dinan.

JATKUU SIVULTA 3.

Suomi ei pysy mukana muiden Pohjoismaiden vauhdissa Kasvava elinkeino Ministeri Lintilä korosti matkailun merkitystä nopeimmin kasvavana elinkeinona ja merkittävänä työllistäjänä. Hallituksen toimenpiteet pienyrittäjien tukemiseksi auttavat myös matkailualan yrityksiä. Esimerkiksi vanhemmuuden kustannusten kevennys, Tekesin kautta haettava 5 000 euron arvoinen innovaatioseteli ja sukupolven vaihdokseen liittyvä verokevennys tuovat myös matkailualan yrittäjille helpotusta ja taloudellista hyötyä. Myös arvonlisäveron maksuperusteinen tilitys helpottaa pienen yrittäjän kassavirran hallintaa.

#lomahaaste Ministeri Lintilä käynnisti messuilla myös kotimaanmatkailun kampanjan Löydä Suomesi, joka toimii somessa avainsanalla #lomahaaste. Kampanjan avulla innostetaan suomalaisia lisäämään yksi kotimaan matka juhlavuoden aikana. "Jos jokainen suomalainen tekee tänä vuonna yhden kotimaanmatkan aikaisempaa enemmän, se kasvattaa Elinkeinoministeri m a t k a i l u n Mika Lintilä. kokonaiskysyntää arviolta 800 miljoonaa euroa. Uusia työpaikkoja syntyisi sen myötä jopa 7 000", sanoo ministeri Lintilä seminaarissa. Ministeri Lintilä kertoi itse tekevänsä tuon yhden ylimääräisen matkan Kalajoelle, ja haastoi mukaan myös matkailumessujen seminaarin paneelikeskusteluun osallistuneet kansanedustajat mukaan kampanjaan. Kampanja on osa Suomi 100 -juhlavuotta.

Tienvarsimainontaa Kansanedustajat pohtivat paneelikeskustelussa keinoja, joilla Suomen saama huomio muutettaisiin euroiksi. Sari Essayah kertoi, että matkailuyritysten löydettävyyttä on

Lintilän haaste: Tee tänä vuonna yksi kotimaanmatka enemmän.

parannettu purkamalla tienvarsimainontaan liittyvää säätelyä. Essayahin mielestä myös työhön liittyvä, paikallinen sopiminen auttaisi sesonkiluonteista yritystoimintaa. Sari Multala panostaisi luontomatkailun luokitteluun ja jokamiehenoikeuksien tuotteistamiseen.

Yhteispohjoismaista markkinointia Ville Skinnari painotti panostamista yhteispohjoismaiseen matkailumarkkinointiin, joka antaisi Pohjoismaille mahdollisuuden nousta yhdeksi maailman kärkituotteeksi. Myös investoinnit kulkuyhteyksiin ja saavutettavuuteen toisivat Skinnarin mukaan Suomelle lisää vetovoimaa. Antti Kaikkonen korosti keskustelussa Suomen saamaa kansainvälistä huomiota ja painotti sen hyödyntämistä markkinoinnissa. Kaikkonen toivoi matkailuyrittäjiltä ripausta riskinottokykyä ja trendin aallonharjalla toimimista.

Tulo tuplaantunut Työ- ja elinkeinoministeriön erityisasiantuntija Nina Vesterinen esitteli seminaarissa matkailusta saatavan tulon määrää ja Suomen haasteita muihin Pohjoismaihin verrattuna. "Vientiin rinnastettava matkailutulo on kaksinkertaistunut 2000-luvulla. Bruttokansantuotteesta matkailun osuus on 2,5 prosenttia eli hieman enemmän kuin metsäteollisuuden osuus. Ala työllistää noin 140 000 henki-

löä, erityisesti nuoria", kertoi Vesterinen.

Pohjoismainen osuus pieni Suomen osuus pohjoismaahan saapuvista matkailijoista on kuitenkin vain noin yhdeksän prosenttia. Myös matkailuorganisaatioiden rahoitus on noin kolme kertaa pienempi muihin Pohjoismaihin verrattuna. Vuosina 2008-2016 Ruotsi on panostanut matkailuun 27 miljardia euroa, Norja 40 miljardia euroa ja Suomi noin 10 miljardia euroa. Vesterinen ynnäsi myös taloudellisen hyödyn, joka matkailun 10 prosentin kasvusta saataisiin: 600 miljoonaa vientiin rinnastettavaa tuloa, 7 000 työpaikkaa ja 80 miljoonaa arvonlisäveroa.

Kilpailukyky pohdinnassa Työ- ja elinkeinoministeriön asettama matkailun kilpailukykyä pohtiva yhteistyöryhmä onkin asettanut kärkiaiheiksi matkailumarkkinointiresurssien vahvistamisen, matkailun digiloikan, matkaketjujen tehostamisen ja sääntelyn purkamisen. Viranomaistyöskentelyssä on työryhmän mukaan tarvetta muuttaa asenteita. Matkailun eri toimialojen edustajista koostuvan ryhmän päätavoitteena on koota ja priorisoida matkailun kilpailukyvyn kannalta tärkeät linjaukset ja toimenpiteet vietäväksi hallituksen puolivälitarkasteluun 2017 sekä seuraavaan hallitusohjelmaan 2019.

2 • 2017 MARCH


PÄÄKIRJOITUS – maaliskuu 2017

Murcia UNWTO:n älymatkakokouksen näyttämönä

Maailmankonferenssi pohti matkailun asetelmia Skottilainen halpuutus

H

Murcian upea kaupunki Kaakkois-Espanjassa toivotti helmikuisen aurinkoisena tervetulleeksi United Nations’ World Tourism Organisation -matkailujärjestön (UNWTO) konferenssin. Teemana olivat älykohteet, Smart Destinations. Konferenssin järjestelyistä vastasivat Espanjan matkailu- ja energiaministeriö, Murcian aluehallinto ja pyhiinvaeltajien kohdekaupunki Caravaca de la Cruz. Eero Havia, Murcia

alpabussiyhtiö Onnibus on skotlantilaisen miljonäärin, Sir Brian Souterin rahoittamana mullistanut Suomen linja-automarkkinat huomiota herättävällä tavalla. Keväästä 2014 alkanut markkinavalloitus hyödynsi perinteisesti toimivien kilpailijoiden heikkoa valmiutta astua todelliseen kilpailuun. Vuonna 2011 aateloitu Sir Brian perusti Stagecoach-nimisen yhtiöryhmän Onnibusin nyt hyödyntämällä konseptilla ja rikastui sen menestyksen myötä. Hänet tunnetaan omia latujaan kulkevana Skotlannin itsenäisyyttä tukevana ja sukupuolineutraaleja avioliittoja vastustavana filantrooppina. Onnibus sai hinnoittelullaan sekä perinteiset linja-autoyritykset että VR:n polvilleen. Kilpailijoiden oli pakko seurata hinnoittelussa perässä, mutta niiltä puuttui varsinkin alussa sekä tekninen että konseptuaalinen valmius hallita dynaamista ja markkinaehtoista hinnoittelua. Onnibus on kasvanut huimaa vauhtia ja sen menestystarina tuntui Onnibuskaan ei pysty pitkään voittamattomalta. Tänä talvena yhtiö toimimaan taloudellikuitenkin törmäsi karsista lainalaisuuksia vaaseen arkeen ja liiriippumatta. ke-elämän lainalaisuuksiin. Liian halvalla myymällä ei pysty tekemään tulosta. Sir Brian on rahoittajana tunnettu tiukasta skotlantilaisesta säästäväisyydestä. Markkina-aseman valloittamisen ajan voidaan huomion herättämiseksi myydä halvalla, mutta tappiota ei siedetä yhtään sen pitempään kuin on pakko. Takapotku tuli helmikuussa, kun Onnibus ilmoitti YT-neuvotteluista, joiden myötä lopetetaan kannattamattomia linjoja ja vähennetään 80 työntekijää. Ihmeitä tekevä Onnibuskaan ei siis pysty toimimaan taloudellisista lainalaisuuksia riippumatta. Onnibusin ja S-ryhmän halpuutus noudattavat samaa logiikkaa. Alhaisella hinnalla saavutetaan paljon huomiota ja markkinaosuutta. Kustannushyöty otetaan tuotantoketjun alkupäästä. Kärsimään jäävät ne perinteiset toimijat, jotka eivät ole ehtineet reagoida ajoissa. Tämä on raadollista vapaata kilpailua, johon markkinataloudessa on syytä varautua.

UNWTO:N ENSIMMÄISEN

Viajes inteligentes -maailmankonferenssin avasi laspalmasilainen valtiosihteeri Matilde Asian. Hän käsitteli puheessaan uusinta digiteknologiaa matkailun megatrendinä sekä sellaisia alueita kuin kestävä kehitys ja esteettömyys. Matilde Asian sanoi olevansa ylpeä, miten paljon näillä työsaroilla Espanjan matkailussa on jo saatu tehdyksi, vaikka jäljellä onkin paljon pohdittavaa. Työkenttä ei ole vähäinen, sillä maassa vierailee vuosittain n. 75 miljoonaa kansainvälistä matkailijaa, jotka käyttävät n. 77 miljardin dollarin edestä matkailun palveluja.

Tiekartta parempaan tulevaisuuteen Murcian autonomisen alueen presidentti Pedro Antonio Sánchez puolestaan määritteli kongressin tavoitteeksi laatia ”tiekartta parempaan tulevaisuuteen, matkaillen, nauttien, mutta myös kunnioittaen”. Murcian pormestari Jose Ballesta kiinnitti matkailuväen huomiota maailmanlaajuiseen kaupungistumiseen todeten, että pian 70-80 prosenttia maailman väestöstä asuu kaupungeissa. Tämä asettaa myös matkailulle uusia haasteita. Monissa kaupungeissa matkailua ja sen eräitä vääristäviä vaikutuksia halutaankin jo suitsia ja matkailijoiden volyymia pitää paremmin hallittavissa.

Uudet haasteet Madridissa päämajaansa pitävän UNWTO:n tervehdyksen toi sen jordanialaissyntyinen pääsihteeri Taleb Rifai. Hän uskoo matkailun tuovan ihmisiä yhteen ja edesautta-

Murcia Centro de Congresos Victor Villegas sekä YK:n maailman matkailukonferenssin avanneet valtiosihteeri Matilde Asian, Murcian alueen presidentti Pedro Sánchez, UNWTO:n pääsihteeri Taleb Rifai sekä Murcian pormestari José Ballesta.

van keskinäistä ymmärrystä. ”Kulttuuri on yksinkertaisesti kertomus ihmiskunnasta ”, sanoi Rifai. Maailmassa liikkuu UNWTO:n mukaan vuosittain yli 1,8 miljardia matkailijaa, mikä luo ympäristölle valtavat haasteet. Rifai mainitsi mobiiliteknologian tuomat muutokset elämäämme, työnja bisneksentekoon. ”Silti me

tu maksujärjestelmä, joka on ylittänyt kansainväliset rajat vuodesta 2012 alkaen. Viime vuonna kiinalaisia matkailijoita maailmalla oli 120 miljoonaa ja vuonna 2020 Union Pay arvioi heitä olevan 150 miljoonaa. Kiinalaisten matkailijoiden houkuttimena ostokset nousevat korkealle. Ostosmatkailijat ovat haluttuja,

Noin 440 000 asukkaan Murcia on oman autonomisen alueensa keskus sekä vilkas kulttuuri- ja yliopistokaupunki. Kuvassa Teatro de Romea Murcian keskustassa.

kärsimme tänään taloudellisesta, teknologisesta ja koulutuksellisesta vajeesta. Meidän ydintehtävämme on luoda maailmasta parempi paikka.”

Kiinalaiset esillä Kiinalaisten matkailijoiden invaasio on vahvasti esillä myös espanjankielisessä maailmassa. Yksi kongressin sponsoreista oli Union Pay, kiinalaisten oma, vuonna 2002 Shanghaissa perustet-

sillä he jättävät enemmän rahaa kohteeseensa kuin vaikkapa rantakansa. Muina kongressin yhteistyökumppaneina vaikuttivat Iberia, Amadeus, SAP ja Telefonica sekä Drore Technology (China).

Murcia haluaa olla älykohde UNWTO:n ensimmäisen Smart destinations –konferenssinpitopaikka Murcia ha-

luaa olla älykäs matkakohde. Siellä hyödynnetään teknologiaa, appseja ja ollaan matkailuviestinnän pioneereja, myös sosiaalisessa mediassa. Matkailutuotteissa Murciassa pyritään kestävään kehitykseen ja esteettömyyteen liikkumisessa niin yleisillä paikoilla kuin hotelleissa. Murcia, joka sijaitsee sisämaassa, ei voi hyödyntää merenrantaturismin keinoja, vaan etsii matkailulliset vetovoimatekijänsä muualta: nähtävyyksistä, ostoksista, gastronomiasta ja paikallisesta viinikulttuurista, pitkästä historiasta, jota värittää vuosisatojen takaisten arabivalloittajien, maurien ja toisaalta katolisen Espanjan vallan vaihtelu. Tänään Murcia on lähtöpaikka myös pyhiinvaeltajille, joiden määränpää on viereinen historiallinen Caravaca de la Cruz. Murcia on myös yliopistokaupunki, jonka campusalue on aivan kaupungin keskustassa, ja tuo nuorta eloisuutta kaupungin julkikuvaan. Golfia on Murcian alueella tarjolla runsaasti ja paikalliset kehuvat myös sen hinta-laatusuhdetta. Suomesta Murciaan pääsee helpoiten suorin lennoin Alicanten lentoaseman kautta, sillä meiltä ei ainakaan toistaiseksi lennetä Murcian omalle kentälle. Etäisyys Alicanten lentoasemalta on noin 70 km, mikä henkilöautolla sujuu 45 minuutissa erinomaista moottoritietä.

VITOSEN VIERAANA: Talousjohtaja Alexander Yin, ePassi-Alipay

Alipay rantautui Suomeen, osaammeko hyödyntää sen mahdollisuudet? ALIPAY ON maailman suosi-

tuin sähköinen maksutapa. Sillä on noin puoli miljardia käyttäjää, joista jokainen henkilö on Alipayn maksuja vastaanottavan kauppiaan potentiaalinen asiakas sen yksilöllisen markkinointikanavan ansiosta. Alipayn mobiilipalvelu muodostaa kokonaisuuden, josta maailman muut maksuoperaattorit maksukortteineen voivat vain haaveilla; se on kiinalaisten arjessa aina mukana, kaikilla elämän alueilla. Sillä voidaan maksaa ja hallinnoida omia hankintoja ruokakaupasta sähkösopimuksiin, ja mikä tärkeintä

2 • 2017 MAALISKUU

suomalaisten kannalta, suunnitella ja varata matkoja Suomeen.

Markkinointikanava Alipay tarjoaa paljon uusia mahdollisuuksia, se on suora markkinointikanava toiselle puolelle maailmaa, jossa suomalaiset matkailupalvelut ja kauppiaat esitellään kuvin ja sanoin. Näin ensimmäinen mahdollisuus hyödyntää Alipayn kanavia on hyvä sisältö, joka vaikuttaa matkakohteen valintaan jo matkailijan kotimaassa. Suomella on iso rooli Alipayn suunnitelmissa Eu-

roopan laajuisesti, sillä yhteistyö suomalaisen ePassi Payments Oy:n kanssa mahdollistaa Alipayn mobiilimaksun laajentamisen Eurooppaan. Tällä hetkellä Alipayn maksutapa, joka perustuu ePassin valmiiseen maksupalveluun, on käytössä Suomessa ensimmäisenä Pohjoismaista jo sadoissa myyntipisteissä. Tämä yhteistyö mahdollistaa sen, että kiinalaisen matkailijan maksaessa omalla kiinankielisellä mobiilisovelluksella, kauppias näkee maksun suoritetuksi suomeksi ePassin maksupalvelussa, reaaliaikaisesti.

Suurempi keskiostos Kiinalaisten maksutapa on ollut tähän asti pääasiassa käteinen. Nyt heille tutun maksutavan tarjoaminen huomioi matkailijan uudella tavalla ja siksi keskiostos onkin kauppiaspalautteiden perusteella suurempi aiempaan verrattuna. Nyt olemme tilanteessa jossa kiinalainen matkailija aloittaa mobiilimaksamisen jo Finnairin lennolla, ensimmäisenä lentoyhtiönä maailmassa. Jos matkakohde on Rovaniemi, ostoksen voi maksaa niin Joulupukin Pajakylässä kuin Lapin aktiviteettejakin. Ostokokemus jatkuu Helsingin ravintoloissa,

hotelleissa ja keskustan kaupoissa. Myös Helsinki-Vantaan lentokentällä monet kauppiaat aina Finnair Loungea myöten hyödyntävät uutta maksutapaa. Ensimmäistä kertaa mobiilimaksujen historiassa matkan kaikki vaiheet voidaan maksaa matkapuhelimella.

Positiivista julkisuutta Vaikka mobiilimaksaminen on Kiinassa jo arkipäivää, maksamisen mahdollisuus myös Suomessa on ylittänyt uutiskynnyksen kansallisissa kiinalaismedioissa. Jopa Kiinan sosiaalisessa mediassa uutinen oli top 3 -listalla. Myös länsimaissa uutinen yhteistyöstä Finnairin kanssa sai ennätyslevikin Australiasta Etelä-Amerikkaan. Myynti kiinalaisille matkanjärjestäjille on pitkäjänteistä ja rankkaa työtä, jossa

uutena mahdollisuutena kannattaa käyttää heille tuttua mobiilimaksumahdollisuutta.

Alexander Yin Talousjohtaja ePassi-Alipay

5


Matkatieto-seminaarissa pureuduttiin tutkimustuloksiin

600 megakaupungin maailma

Onko järkevää, että kaikki kohteet profiloituvat luontomatkakohteeksi?

Pohjoismaiset liikematkayhdistykset tähysivät jo pitkälle tulevaisuuteen

SMAL:n 'Tutkimuksella tulosta' -seminaarissa tehtiin katsaus japanilaisten matkustajien ajatuksiin Suomesta ja Pohjoismaista, tutustuttiin eläinten hyvinvointia parantavaan hankkeeseen ja kuultiin digitaalisen markkinoinnin ja sosiaalisen median vaikutuksesta matkakohteen valinnassa.

Pohjoismaisten liikematkayhdistysten Nordic Business Travel Summit (NBTS) järjestettiin viime kuussa Tukholmassa. ”Tavoitteemme on nostaa esiin viimeisimmät kehityskulut ja päivitykset siitä, mitä alallamme on meneillään”, määritteli Ruotsin liikematkayhdistys SBTA:n toiminnanjohtaja Lotten Fowler kokoontumisen tarkoituksen. Hän painotti keskinäisen verkostoitumisen tärkeyttä. Sille olikin varattu aikaa niin taukojen kuin muun sosiaalisen ohjelman yhteyksissä. Kokouksessa pohdittiin rohkeasti tulevaisuutta jopa 30 vuoden tähtäimellä.

Miia Manner I TÄ-S U O M E N Y L I O P I S T O N

Matkailualan opetus- ja tutkimuskeskuksen eli MOT:n katsauksessa tarkasteltiin sosiaalisen median ja digitaalisen markkinoinnin vaikutusta luonto- ja virkistysmatkailijan ostopäätökseen.

Kuva: Lapin materiaalipankki, Markus Killi.

Eero Havia, Tukholma

Profiloituminen tärkeää "Matkakohteiden pitäisi erottautua kokonaan kunnan tai alueen digitaalisesta ympäristöstä. Matkakohteiden pitäisi myös profiloitua paremmin, sillä kun kaikki profiloituvat luontomatkakohteeksi, ei tosiasiassa kukaan profiloidu mitenkään", sanoo Itä-Suomen Yliopiston tutkimuspäällikkö Juho Pesonen. Tutkimuksen mukaan matkailualueiden rajojen sijasta pitäisi keskittyä asiakkaan tarpeisiin ja kokemuksiin. Kun matkakohteita vertaillaan ennen ostopäätöksen tekoa, mielenkiintoinen sisältö ratkaisee voittajan. Hakukonenäkyvyys ja avainsanojen tietäminen ovat palveluntuottajan näkökulmasta tärkeitä, jotta potentiaalinen asiakas löytää tarjonnan. Mahdollinen asiakas kuuntelee herkästi myös ystävien ja tuttavien suosituksia. Sosiaalisen median merkitys oli tutkimuksen mukaan vähäinen ostopäätöstä tehtäessä.

Laatua sisältöön "Sosiaalisessa mediassa jaettavan sisällön laatuun pitää silti panostaa, lisäksi sisällön pitäisi herättää tunteita ja olla ainutlaatuista. Matkakohdetasolla ei suomalainen sisältö ole vielä yltänyt kertaakaan viraalihitiksi", jatkaa Pesonen. "Tarvitsisimme isompia ja laadukkaampia sosiaalisen median yhteisöjä ja innovatiivista viestintää. Matkailualueiden yhteistyöstä hyötyvät kaikki osapuolet."

Positiivinen mielikuva Turun Yliopiston tutkimuk-

6

Eläinten hyvinvointi -hankkeessa pyritään edistämään mm. hevosten, porojen ja valjakkokoirien hyvinvointia.

sessa selvitettiin japanilaisten mielikuvia Suomesta, Ruotsista ja Tanskasta. Ensimmäiset asiat, jotka Suomesta tulivat mieleen, olivat joulupukki, Muumit ja revontulet. Ruotsi puolestaan toi mieleen kuningasperheen, Nobelin palkinnon ja Volvon. Tanskan osalta vastaukset keskittyivät kirjailija H.C. Anderseniin, Pieneen Merenneitoon ja Tivoliin. Tutkimuksessa todetaan, että japanilaisten mielikuva Pohjoismaista on positiivinen, ja heille tulee räätälöidä heidän tarpeita ja kiinnostuksen kohteita vastaavia matkailutuotteita. Tilausta on myös

yhteispohjoismaisille matkailutuotteille.

Eläimille hyvinvointia Lapin Yliopistossa on käynnissä tutkimushanke, jonka tarkoituksena on edistää matkailupalveluiden tuottamisessa käytettävien eläinten, eli porojen, koirien ja hevosten, hyvinvointia. Hanke tähtää myös matkailuyritysten kilpailukyvyn parantamiseen vastuullisen toimintatavan avulla. Rahoittajana toimii Lapin ELY-keskus ja Maaseuturahasto. Lisätietoja matkailuelaimet.fi.

Touring Cars tähyää jälleenmyyjämarkkinoille Suomalainen matkailuautovuokraamo Touring Cars toimii Pohjoismaiden lisäksi Virossa, Espanjassa, Britteinsaarilla, Italiassa ja pian myös Uudessa-Seelannissa. SUOMALAISOMISTUKSESSA TOIMIVA Touring Cars on

palvellut asiakkaitaan jo 34 vuoden ajan. Sen vahvinta markkina-aluetta ovat Pohjoismaat, mistä se on laajentunut pikku hiljaa myös Keski- ja Etelä-Eurooppaan.

Jälleenmyyjiä Suomeen ”Touring Cars toimii yhteistyössä yli 200 matkanjärjestäjän kanssa ympäri maailmaa. Suomessa meillä ei kuitenkaan vielä ole edustusta. Haemmekin yhteistyökumppaneita nyt

myös täältä”, kertoo yhtiön varatoimitusjohtaja Jarkko Koskenmäki. ”Tuote on matkanjärJarkko Koskenmäki jestäjille helppo, pitkälle tuotteistettu laadukas matkailutuote, joka tarjoaa myös mehukkaan komission”, Koskenmäki jatkaa. Euroopan laajuinen toimipisteketju mahdollistaa monipuoliset one-way vaihtoehdot. Lisätietoa touringcars.eu.fi.

TILAISUUDEN ALUN sponsori-

puheenvuorossaan Finnairin CCO Juha Järvinen loi katseen Finnairin kaukoliikenteeseen. Hän nosti esiin monelle matkustuksen ammattilaisellekin yhä varsin tuntemattoman Kiinan kohteen, lähes 30 miljoonan asukkaan Chongqingin.

600 megakaupunkia Kuin loogisena jatkona tälle NBTS:n pääpuhuja, ruotsalainen kirjailija ja liikkeenjohdon konsultti Kjell A. Nordström eloisassa, mukaansatempaavassa esityksessään loi rohkean vision maailman geopolitiikasta. Kolmessakymmenessä vuodessa nykyiset maapallon 219 maata menettävät tai ainakin vähentävät merkitystään ja tilalle tulee 600 keskeistä megakaupunkia, joissa asuu 80 prosenttia maailman väestöstä. Mahtaakohan ”Finnairin löytämä” Kiinan Chongqing tai kaikki lentoyhtiön 18 kaukokohdetta olla niiden joukossa? Varmaankin. World Café –workshop aktivoi läsnäolijat ryhmätöihin. Ja verkostoituminen jatkui autovuokraaja Sixtin tarjoamilla illallisilla Waterfront– kongressikeskuksessa.

NBTS Helsingissä 2018 Toisena kokouspäivänä pohdittiin mm. EU:n tietosuojan sääntelyä, josta äskeisten Matkamessujen Hot Topics -aamuun osallistuneilla oli jo hyvät perustiedot. Maksuasioita digimaailmassa valotti SEB-pankin Mads Krumhardt ja matkahallinnon uusia tuulia ja trendejä pohdittiin Boston Consulting Groupin Gehan Collianderin ja Concurin Scott Torreyn presentaatioissa. Päivän päätteeksi travel managerista konsultiksi siirtynyt

NBTS 2017 taustavoimina olivat kaikki pohjoismaiset liikematkayhdistykset ja niiden toiminnanjohtajat. Kuvassa Jan-Henrik Ulvatne Norjasta, NBTS:n key-note speaker Kjell A. Nordström, Sari Viljamaa Suomesta, Anne-Mette Berg Tanskasta ja tilaisuutta emännöinyt Lotten Fowler Ruotsista. NBTS 2017 -päätöspuhevuorossaan Sari Viljamaa ja FBTA:n hallituksen puheenjohtaja Jaana Arvo toivottivat nyt paikalla olleet 107 eri organisaatiota edustaneet 217 kokousdelegaattia tervetulleeksi seuraavaan NBTS-tapahtumaan Helsinkiin maaliskuussa 2018.

Mia Anderson pohti, mitä on menestyksekäs partneruus liikematkustuksen maailmassa. Seminaaritapahtuman lopuksi FBTA:n toiminnanjoh-

taja Sari Viljamaa ja hallituksen puheenjohtaja Jaana Arvo kutsuivat läsnäolijat vuoden 2018 NBTS-tapahtumaan Helsinkiin ensi vuoden maaliskuussa.

SUOSITTU SAKSA. Saksa on suomalaisten keskuudessa neljänneksi suosituin kohdemaa vaikka suomalaisten yöpymisluvut näyttivätkin liki 4 prosentin miinusta. Ilahduttavaa on se, että yli puolet sinne matkaavista on käynyt siellä vähintään neljä kertaa aikaisemminkin. Vuoden 2017 Saksan matkailuteemoja ovat mm. kansainvälinen puutarhanäyttely Berliinissä huhtikuun puolestavälistä lokakuun puoleenväliin sekä Lutherin ja reformaation 500 v -juhlavuosi. Sen kunniaksi vietetään erilaisia juhlia, näyttelyitä, konsertteja ja muita tapahtumia ympäri Saksaa. Uskonpuhdistuksen historiaan voi tutustua myös seuraamalla Lutherin jalanjälkiä: valittavana on kahdeksan erilaista Luther-reittiä jotka kulkevat pitkin ja poikin Saksaa. Vuonna 2018 teemaksi on jo päätetty kulinaristinen Saksa. Kuvassa vasemmalta Saksan matkailutoimiston edustajat Bo Lauridsen ja Carsten Johansen sekä Jenni Järvinen Valve Oy:stä, joka hoitaa Suomessa Saksan matkailutoimiston PR-kampanjoita ja Tuomas Kataila mainostoimisto Redlandistä.

2 • 2017 MARCH


OBSERVER

Botswana Travel & Tourism Expo

Botswana tarjoaa safarimatkaajille tasokkuutta ja kestävää matkailua Botswana on Afrikan vauraimpia maita. Taloudellinen kasvu perustuu pitkälti timantteihin ja muihin kaivannaisiin. Viime vuonna Botswanassa vietettiin itsenäisyyden 50-vuotisjuhlavuotta. Tuona aikana maa on kehittynyt Afrikan köyhimmistä valtioista yhdeksi vauraimmista. Matkailu on mukana maan kansallisessa kehityssuunnitelmassa avainalana, joka luo kasvua ja työpaikkoja. Botswana on kerännyt viime vuosina joukon kansainvälisiä matkailualan palkintoja: Lonely Planetin myöntämä ”Destination of the year” tuli Botswanaan viime vuonna ja tänä vuonna maa on jo ehtinyt saada WTTC:n myöntämän ”Tourism for Tomorrow” -palkinnon. Antti Haukkamaa, Botswana BOTSWANASSA JÄRJESTETTIIN loppuvuonna neljännen

kerran maan matkailuelinkeinoa esittelevä ”Botswana Travel & Toursim Expo, BTTE”. Hankkeen kutsujana toimi Botswana Tourism Organisation. Ulkomaisia matkanjärjestäjien edustajia osallistui 16 maasta kaikkiaan 134. Allekirjoittanut osallistui kansainväliseen yhdeksän hengen lehdistöryhmään, jossa oli toimittajia kuudesta maasta. Paikallisia näytteilleasettajia oli mukana 94. Tilaisuus alkoi yhteisillä workshop-päivillä ja jatkui viikon mittaisella tutustumiskierroksella maan upeisiin safarikohteisiin. Suomesta tehdään safarimatkoja Afrikkaan, mutta jotain kertoo se, että BTTEn ohjelmaan osallistui Suomesta ainoastaan yksi matkanjärjestäjä, vaasalainen Africa Experts Oy. Vastaavasti Saksasta mukana oli 34 matkajärjestäjien edustajaa.

Aamiainen ruohikolla maistuu aamun safariajon jälkeen.

Timanttikaupalla vauraaksi Botswana on sisämaavaltio eteläisessä Afrikassa. Sen naapurimaita ovat Etelä-Afrikka, Namibia, Sambia ja Zimbabwe. Kooltaan se on vähän suurempi kuin Ranska. Pääkaupunki on Gaborone. Asukasluku on reilut kaksi miljoonaa. Botswana on yksi maailman harvimmin asuttuja maita. Kalaharin autiomaa peittää 80 prosenttia maan pinta-alasta. Lopusta suuri osa on Okavangojoen suistoaluetta ja Makarikarin suolaliejukkoa. Peräti 38 prosenttia maan pinta-alasta on kansallispuistoja ja luonnonsuojelualueita, joissa eläimet voivat liikkua vapaasti luonnonmukaisilla asuinalueillaan. Jwanengin timanttikaivoksessa on maapallon suurimmat timanttivarannot. Kaivostoiminta alkoi 1960-luvulla ja parina seuraavana vuosikymmenenä maa ylsi maailman nopeimmin kasvavien talouksien joukkoon. Timanttikaupan osuus maan bruttokansantuotteesta on yli kolmannes ja vientituloista lähes 80 prosenttia. Matkailu on toiseksi tärkein tulonlähde, seitsemän prosenttia bruttokansantuotteesta. Noin 20 000 henkeä työskentelee matkailun piirissä. Botswana kehittää matkailuaan ekoturismin hengessä. Luonnonsuojelu, paikallisen kulttuurin kunnioittaminen ja kestävään kehitykseen tähtäävä toiminta ohjaavat matkailua. Turistimassoja ei tänne haluta. Tasokkuus ja suhteellisen korkeat hinnat edesauttavat tässä omalta osaltaan.

2 • 2017 MAALISKUU

Osa Botswanan lodgeista tarjoaa melkoista luksusta asiakkailleen. Tässä telttamökissä suihkulla on oli oma huone, ammeella omansa ja lisäksi vielä pieni lavuaarialue.

Tällainen yllätys odotti lodgeni pihalla, kun olin lähtemässä lounaalle. Hämmästys oli molemminpuolista.

Erilaisia safareita Botswana poikkeaa edukseen, kun sitä vertaa moniin muihin safarikohteisiin. Erilaiset ekosysteemit, luonnon monimuotoisuus ja eläinlajien runsaus tekevät siitä luontokohteita arvostavalle paratiisin. Monissa safarikohteissa luonnonsuojelualueet ovat enimmäkseen

savannia, jossa eläimiä tarkkaillaan lähinnä avojeepeissä istuen. Botswanassa Kalaharin autiomaa ja Okavangon suistoalue mahdollistavat erilaisia näkökulmia luonnon ja eläinten tarkkailuun. Perinteisillä mokoro-veneillä lipuen pääsee vedestä käsin hyvin läheltä seuraamaan runsasta lintukantaa ja

veden läheisyydessä viihtyviä villieläimiä. Safarikävelyllä luonto tulee enemmän iholle, kuin autossa istuen. Oppaan sanoin; ” kävelyretkellä kaikki aistit keskittyvät juuri siihen hetkeen, missä olet. Katselet ja kuuntelet, hajuaisti toimii täysteholla, jännitys tuntuu kehossa. Sekunnissa tilanne voi muuttua, kun lähistölle tulee eläin, vaikka elefantti”. Tasokkaammat lodge-kylät tarjoavat fully inclusive -palvelua, johon sisältyy lentokenttäkuljetukset, majoitus, kaikki ruokailut juomineen, pesulapalvelut sekä eri aktiviteetit. Näitä ovat erilaiset safariajot, safarikävelyt ja -veneretket. Botswanassa on pitkät välimatkat ja monet puistot ja suojelualueet ovat vaikeakulkuisten teiden takana. Kunnon tieverkosto kattaa vain osan maasta. Pienkoneet ovat yleinen tapa siirtyä majapaikasta toiseen. Lennot ovat myös elämys itsessään. Ilmasta käsin näkee alueiden laajuuden ja matalalla lennettäessä näkee myös paljon eläimiä ja pystyy tunnistamaan niitä.

Kansallispuistoja ja suojelualueita Amerikkalaiset ja australialaiset ovat Botswanan suurimmat matkailijaryhmät. Eurooppalaiset lentävät maahan yleensä Etelä-Afrikan kautta. Air Botswanalla on yhteys Johannesburgista Botswanan kahteen suurimpaan kaupunkiin, Caboroneen ja Francistowniin sekä matkailijoiden suosimiin Kasaneen ja Mauniin. Kasanen kautta pääsee Choben kansallispuistoon maan pohjoisosassa. Siellä on maailman suurin elefanttiyhdyskunta. Moni tekee täältä päiväretken Victorian putouksille Zimbabwen ja Sambian rajalle. Maun on portti Okavangon suistoalueelle, joka on maailman suurin suistoalue ja Unescon maailmanperintökohde. Suistoalueen vaihtelevat joenuomat tarjoavat elinympäristön yli sadalle nisäkäslajille ja alue on ehdoton lintubongareiden suosikki 460 lintulajillaan. Maan keskiosissa Kalaharin autiomaassa sijaitsee maailman toiseksi suurin luonnonsuojelualue, Central Kalahari Game Reserve. Alue on hiekan ja suolajärvien peittämää aavikkoa, jota halkoo muinaiset jokiuomat ja ruohojen reunustamat hiekkadyynit. Täältä löytyy antilooppeja ja seeproja, mutta myös paljon kissaeläimiä, leijonia, gebardeja ja leopardeja. Hyeenat ja harvinaiset villikoirat ovat myös usein nähtyjä safariajoilla. LISÄÄ SIVULLA 8.

Rakkautta, hymyä ja uusia ruotsalaisia ANTIIKIN ROOMASTA keskiajan Pyhän Valentinuksen päivän vieton kautta 1800-luvulla Yhdysvaltoihin rantautunut ystävänpäivän vietto on jälleen tuottanut paljon herttaisia viestejä myös Atlantin tällä puolen. Suuri osa viestinnästä on herttaista hömppää, mutta löytyypä niistä jotain kultajyviäkin. Englannissa ystävänpäivänä julkaistun tutkimuksen mukaan 38 % naisista luopuisi kuukauden seksistä unelmaloman hyväksi. Ei aivan yllättäen, vastaava miesten luku on kymmenen prosenttiyksikköä pienempi. Yllättäen kuitenkin 20 % briteistä voisi jopa harkita luopumista parranajosta, ihonhoidosta tai meikistä unelmaloman hyväksi, osa jopa suihkusta. Tässä kohdin kuitenkin naisten valmius on sentään miehiä heikompi. Brittitutkimus on painava argumentti unelmalomien puolesta. Se todella on. Se on.

Sokos Hotellitkin havahtuivat sopivasti ystävänpäivän aikoihin huomaamaan, että hyvä parisuhde tuo valtavasti iloa elämään, joten sitä kannattaa päivittää säännöllisin väliajoin. Tarjolla on nyt rakkauslomia ilman arjen, työn ja perheen tuomia vaatimuksia. Rakkauslomia, joissa syvennytään parisuhteen tarpeisiin. Tuotepaketti sisältää tehtävävihkosen sekä hemmottelutuotteita parisuhteen piristämiseen. Helpotuksen huokaus: ilman tehtävävihkosta ei rakkauslomasta taatusti tule mitään. Tai voi tuki tulla, jos tuotepaketista valitaan höyhenhuisku tai rakkausnoppa. Vaihtelun vuoksi tuotepaketti vaihtelee hotelleittain. Huomaavaista heavy usereiden kannalta. Asiakkaat kuulemma kommentoivat, että yhden yön rakkausloma vastaa pidempääkin lomaa. Tämä kiinnostava markkinointiargumentaatio on läheistä sukua aasialaisille syötetylle revontulimyytille. Revontulten, brittitutkimuksen tulosten ja rakkausloman ristipölytyksellä voisi syntyä suorastaan hämmästyttäviä kombinaatioita. Jäämme mielenkiinnolla odottamaan lisää rohkeita avauksia. Finaviassa on hymy herkässä. Viime vuoden tulokset ovat kerrassaan komeita. Matkustajia, liikevaihtoa ja käyttökatetta tuli ennätystahtia ja siitä huolimatta, että yhtiö investoi rankasti. Helsinki-Vantaa ja Lappi ovat Finavian vetureita. Niiden elinvoimasta ja kasvusta riippuu merkittävä osa suomalaisesta matkailuelinkeinosta. Siksi meidän kaikkien on syytä iloita Finavian menestyksestä ja siitä, että Finavian johto sai aikoinaan runnottua itselleen oikeuden investoida kasvuun. Liikenneministeri Bernerin epäonninen yritys autoverotuksen uudistukseksi osoittaa, että huonommin valmisteltu vastaavanlainen operaatio voi johtaa katastrofiin. Tunnetun letkautuksen sanoin: Anne Berner sai ajettua autoverotuksen uudistuksen alusta loppuun ennätysajassa. Helsinki-Vantaan lentoasemalle nousee uusi Scandic-hotelli ensi vuoden alussa. Hotelli valmistuu ennätysajassa siksi, että se remontoidaan olemassa olevaan rakennukseen. Rakennuksen entinen ja nykyinen käyttötarkoitus kertoo paljon ajattelutavan muutoksesta. Rakennus on nykynimeltään TOKE ja se rakennettiin aikoinaan sitä varten, että lentokonemiehistöjen olisi helppoa siirtyä viereisen terminaalirakennuksen kautta lennoille. Toimistojakin siellä oli. Maan ehkä arvokkainta liiketilaa ei kannata käyttää sellaiseen. Ennen olivat miehistöt kunkkuja, nyt nähdään, että se onkin maksava asiakas. Siksi Scandic saa perustaa paikalle hotellin. Osa kiinteistöstä jää toki nykyiseen käyttöön. Eihän kaikkea voi kerralla muuttaa. Ajattelutavan muutoksesta kertoo myös Finnairin nimitystoimikunnan esitys uusiksi yhtiön hallituksen jäseniksi. Eroavien kolmen jäsenten tilalle ehdotetaan yhtä lentoalan konkaria, irlantilaista Colm Barringtonia, mutta ennen kaikkea kahta nuorta ruotsalaista, jotka edustavat aivan uudenlaista ajattelua. Mengmeng Du on toiminut johtotehtävissä useissa digitaalisissa startupeissa. Hän on työskennellyt mm. Spotifyssa ja parhaillaan IT-tukea tarjoavassa startupissa. Lisäksi hän on mm. Skandian hallituksen jäsen. Hän on valtionyhtiön naiskiintiön toiselle paikalle aivan eri kaliiperia kuin edeltäjänsä. Jonas Mårtensson on videopeliyhtiö Mojangin toimitusjohtaja, joka aikaisemmin toimi eri johtotehtävissä verkkovedonlyönti- ja peliyhtiö Bettsonissa ja on johtanut useita startup-yrityksiä viihteen, sosiaalisen median ja rahoituspalvelujen aloilla. Mårtenson kuului myös Happy Socksin perustajiin. Nimittäjää on syytä onnitella. Virkistäviä, iloisia, erilaisia ja uusia näkökantoja tuovia nuoria ihmisiä tarvitaan tärkeille paikoille. Lisäksi voi huvin vuoksi spekuloida sillä, että sinivalkoisen lentoyhtiön hallitukseen tulee nyt kaksi ruotsalaista. Aikooko Finnair kaapata vaikeuksissa kierivän SAS:n? Nimimerkki Observer on matkailualan taustavaikuttaja, joka kriittisesti kommentoi alamme ilmiöitä. Observerin kannanottojen ei tarvitse noudattaa lehden yleistä linjaa.

7


Onko painettujen matkaoppaiden aika ohi?

JATKUU SIVULTA 7.

Matkaopaskirjoista haetaan kohdetietoa, netistä vinkkejä majoituksen valintaan Vieläkö matkailija hankkii perinteisen matkaopaskirjan, johon tutustuu jo ennen matkaa ja matkan aikana hakee siitä kohdetietoja ja vinkkejä. Vai haetaanko kaikki tieto nyt netistä, printataan muutama sivu kohdetietoa mukaan ja ladataan mahdollinen matkanjärjestäjän kohdeapplikaatio puhelimeen. Molempia tarvitaan, ne täydentävät toisiaan, vaikka osa kustantajista on luopunut opaskirjojen julkaisemisesta. iän. Lehtipuu kiteyttää kirjan edut seuraavasti, ”matkakohde on kaikille sama, siellä on rajattomasti eri mahdollisuuksia. Kirjan tehtävä on koota näistä lukemattomista vaihtoehdoista se valikoima, joka palvelee mahdollisimman kattavasti kaikenlaisia suomalaisia. Ja tietysti alkuperäisellä sujuvalla suomen kielellä, ilman käännöskukkasia”.

Antti Haukkamaa TRIPADVISOR ON tutkinut,

mitä lähteitä ja kanavia ihmiset käyttävät, kun he suunnittelevat matkaa. ”Tripbarometrimme mukaan 32 % matkustajista hakee edelleen tietoa niin opaskirjoista kuin netistäkin hakiessaan tietoa matkakohteesta. Sen sijaan majoitusta hakiessaan suurin osa luottaa netistä löytyvään tietoon, kuten TripAdvisoriin. Vain 17 % etsii majoitusvinkkejä opaskirjoista. TripAdvisoriin tulee joka minuutti 280 postausta, joten sivuston käyttäjät saavat valtavan määrän tietoa niin kuvin kuin sanoinkin etsiessään sopivaa majoitusvaihtoehtoa”, kertoo Helena Egan TripAdvisorin Director of Industry Relations.

Helena Egan , TripAdvisor

Pelkkää nettiä matkakohdetta tutkiessaan käyttää tutkimuksen mukaan kuitenkin valtaosa, noin 70 %.

Sekakäyttäjiä Lonely Planet on pitkään ollut yksi tunnetuimmista kansainvälisistä opaskirjoista. Kun netin käyttö lisääntyi, uskottiin painettujen opaskirjojen käytön vähentyvän rajustikin. Yhtiö satsasi kuitenkin erikoistumiseen ja teki uusia opassarjoja eri kohderyhmille. ”Erikoistumisen myötä olemme kasvattaneet markkinaosuuksiamme viimeisten kymmenen vuoden aikana. Painettujen opaskirjojemme markkinaosuus on noussut 22 prosentista 38 prosenttiin”, kertoo yhtiön kustannusjohtaja Piers Pickard. Lonely Planetin digitaaliset versiot, kuten e-kirjat, lonelyplanet.com sekä ilmaiset appsit, kuten Guides-kaupunkioppaat ovat kasvattaneet suosiotaan. Guides löytyy jo sadasta kaupungista ja sitä on vuoden aikana ladattu lähes miljoona kertaa. ”Näemme, että matkustajat ovat sekakäyttäjiä; painettua opasta käytetään usein matkan suunnittelussa ja mobiiliapplikaatioita itse reissussa. Satsaamme edelleen sekä painettuihin että digitaalisiin oppaisiin. On-line oppaiden suosio on noussut huimasti, mutta kirjoillakin on käyttäjänsä. Moni matkustaa nykyisin yhdellä matkalla useampaan maahan, silloin painavien oppaiden kantaminen matkavaroissa ei ole mielekästä”, päättää Piers Pickard.

8

Kirjakaupassa laaja valikoima Myyntipäällikkö Aki Järvinen Helsingin Akateemisen kirjakaupaun matkaopasosastolla.

Opaskirjan edut Markus Lehtipuu on ollut 1990-luvun alusta mukana laatimassa kohdeoppaita Suomalainen Matkaopas -sarjaan. Hän näkee, etteivät netti ja kirja kilpaile keskenään vaan täydentävät toisiaan. Kirja toimii 24/7 ilman akkua. Se on monille ensisijainen lähde ennen matkaa ja matkalla se toimii tukena ja turvana tarpeen mukaan. ”Harva lukee kirjaa kannesta kanteen, enemminkin se on helppokäyttöinen käsikirja. Kartat löytyvät helposti, kohteet on listattu alueittain ja nippelitietoa haetaan tutusta paikasta”, painottaa Lehtipuu. Hänen mukaansa Suomalainen Matkaopas on kehittynyt tuotteeksi, joka palvelee myös nettiaikana. Kirjojen kokoa on pienennet-

Matkamessuilla Markus Lehtipuu myi Suomalainen Matkaopas -sarjan kirjoja ja kauppa kävi hyvin.

ty, painopaperia kevennetty ja paksut kokoelmaoppaat korvattu täsmäoppailla. Kaikki matkan valmisteluun liittyvät tiedot on jätetty pois ja majoituslistauksia on supistettu. Lehtipuu tähdentää, että matkaopas on aina tekijänsä persoonallinen tuotos, johon voi luottaa. ”Netin mainosrahoitteiset matkajutut puffaavat tiettyä paikkaa, ne eivät suinkaan ole tasapuolisia saatikka ajan tasalla olevia”, hän toteaa. Netistä googlettamalla löytää helposti tietoa, mutta suuri osa siitä on vanhaa, vuosia sitten sinne ladattua. Opaskirja on aina päivitetty, joten lukija tietää tietojen

Myyntipäällikkö Aki Järvinen Helsingin Akateemisesta kirjakaupasta vakuuttaa, että heillä on edelleen myynnissä hyvin laaja valkoima matkaoppaita eri kielillä ja sen lisäksi kattava karttaosasto, josta löytyy karttoja niin kaupungeista kuin maistakin. Järvisen mukaan kielitaitoiset nuoret suosivat Lonely Planet -tyylisiä kirjasarjoja, joista saa hyvinkin tarkkaa kohdetietoa. Vanhempi asiakaskunta hakee suomenkielisiä yleisoppaita, joista Berlitz ja TOP 10 ovat suosittuja. Järvinen toteaa, että matkaoppaat on vaativa tuoteryhmä, koska tieto niissä vanhenee nopeasti. Hänen mukaansa niiden elinkaari on 3-4 vuotta ja sitten on jo otettava uusi päivitetty painos. Lehtipuulla on selvä näkemys tämänhetken kirjakauppamyynnistä. ”Suuret kustantajat omistavat suuret kirjakauppaketjut ja täyttävät hyllyt Kiinassa painetuilla angloamerikkalaisilla tuontikirjoilla. Pienet kustantajat on käytännössä poistettu kaikista kirjakaupoista. Suurten kustantajien etu on oligopoli, jossa kolme värikästä, usein kiiltokuvamaista massatuotantosarjaa, täyttää kirjakauppojen hyllyt”, lataa Lehtipuu. Häntä harmittaa suomalaisen ammattimaisen, genreen erikoistuneen kustantajan vaikeus päästä tasavertaisesti kirjakauppojen hyllyille. Tavoite hänellä on kuitenkin hieno; ”haluan kehittää itsevarmempia, tietävämpiä ja paremmin maailmalla pärjääviä lukijoita, jotka pääsevät ehjänä takaisin ja hieman rahaakin palautuu Suomeen. Haluan myös työllistää suomalaisia ammattilaisia tuottamaan suomalaista matkakirjallisuutta”, tähdentää Lehtipuu.

Botswana tarjoaa safarimatkaajille tasokkuutta ja kestävää matkailua Africa Experts Jannika von Wielligh tuntee Botswanan hyvin. Hän oli mukana BTTEssä ja on ollut siellä aikaisemminkin. Alueen tuntemus juontaa vuosilta, jolloin hän asui Etelä-Afrikassa sikäläisen miehensä kanssa. Noina vuosina hän aloitti yhteistyön suomalaisten matkanjärjestäjien kanssa ja suunnitteli kiertoja safarimatkoja mm. Suomen Matkatoimistolle ja Aurinkomatkoille. Perhe halusi saada lapsilleen hyvän suomalaisen koulutuksen ja muutto Suomeen ja Vaasaan tuli ajankohtaiseksi. Annika jatkoi työtään matkailun parissa ja perusti Africa Experts Oy:n vuonna 2012. Toimisto tuottaa safarimatkoja Etelä-Afrikkaan, Botswanaan, Namibiaan, Zimbabween, Mosambikin rannikolle, Tansaniaan, Keniaan, Ugandaan ja Malawiin. Jannika tuottaa ja vetää safarimatkoja myös muille matkatoimistoille. Botswana on Jannikan oma suosikki. Maan monipuolisuus, erilaiset ekosysteemit ja laajat suojelualueet tarjoavat erilaisia luontoelämyksiä. Botswanassa ei ole aitauksia, joilla eläimet rajattaisiin tiettyyn luonnonpuistoon tai suojelualueelle. Ne pääsevät liikkumaan vapaasti omassa elinympäristössään jopa eri maiden alueella vuodenaikojen rytmin mukaan. Metsästys on Botswanassa kokonaan kielletty. Jannikan mukaan tällä hetkellä on selvästi nähtävissä yksilöllisesti räätälöityjen matkojen kysynnän kasvu. Myös perhematkailu on lisääntymässä. Paras aika matkustaa Botswanaan on huhtikuusta marraskuuhun. Tammi- helmikuussa sinne ei kannata matkustaa kovien sateiden takia. Botswanan matkojen suosio on Jannikan mukaan aivan viime vuosina kasvanut. ”Asiakaspalautteet ovat olleet hyvin positiivisia ja niissä on korostunut maan luonnonläheisyyttä ja aito kiinnostus luonnonvarojen suojeluun sekä ihmisten ystävällisyys”, summaa Jannika von Wielligh.

Upea kokemus Monella mittarilla mitattuna tämä matka Botswanaan oli varmasti elämäni suurin matkakokemus, vaikka matka oli pitkä, kotoa perille kohteeseen 30 tuntia. Upeimmat lodget, joita olen eläissäni nähnyt. Loisteliaimmissa yöpyminen safariaktiviteetteineen ja fully inclusive -palve-

Kanoottimaisella mokoro-veneellä pääsee lähelle eläimiä, etenkin lintuja.

Saksalainen journalisti, Helge Bendl, kuvasi innolla nelisormimangusteja, joita tavataan vain Kalaharin autiomaassa.

Olkaapa hyvä, safarin jälkeen tällainen tarjoilu, jonka ääressä sai ihailla auringonlaskua ja odottaa tulevaa illallista.

luineen olisi maksanut pari tuhatta euroa yö. Aikaiset safariajot, jolloin aamuviideltä sai kupin kahvia ja muffinssin, mutta ajon jälkeen odottikin joen rantamaastoon katettu aamiainen kaikkine herkkuineen. Tai iltapäivän hikinen safariajo, jonka päätteeksi noustiin näköalapaikalle ihailemaan auringonlaskua gin tonic kädessä ja tuleva yltäkylläinen illallinen mielessä.

Villi luonto Yhdellä ajelulla näin senkin, kun gebardi oli jo luovuttanut antilooppien jahtaamisen ja nälkäisenä löntysteli verkalleen automme ohi pusikkoon. Samassa antilooppi vasansa kanssa tuli yllättäen sen eteen.

Itse nähty ja itse kuvattu, kun gebardi sai antiloopin vasan saalikseen.

Muutama kiihkeä sekunti ja vasa oli pedon suussa. Hieman rauhallisempi oli kohtaaminen majesteetillisen kirahvin kanssa, kun lähdin lodgesta ulos. Kirahvi seisoi keskellä polkua ja katseli minua yhtä hämmästyneenä kuin minä sitä. Välimatkaa oli parikymmentä metriä. Aika pian kumpikin lähti omille teilleen.

KUN ON KOTIMATKAN AIKA! Janne Bruun Yrittäjä LKV 044 237 1500

Homes And More Oy Koroistentie 3, 00280 Helsinki power@remax.fi

Jukka Vuorio Yrittäjä LKV 040 770 1720

NÄKÖALA TUNTURIN LAELTA. Levin Utsuvaaran laella sijaitseva Levin Iglujen uusi á la carte -ravintola Aurora Sky (kuvassa) tarjoilee Pohjoiskalotin herkkuja. Tarjolla on mm. riekonrintaa, haudutettua turskaa ja Meri-Lapin karitsaa. Ravintola on avoinna joka ilta ja sinne pääsee kätevästi taksilla Levin keskustasta.

2 • 2017 MARCH


Tavoitteena kunnioitus vieraita tapoja kohtaan

Olympian ja Eero Julinin huikea matka on mukaansatempaavaa luettavaa Eero Julinin tärkein elämäntyö oli Olympia Lentomatkatoimisto. Sitten tulivat vasta lapset. Peräänantamaton tahto sekä uteliaisuus avasivat monien valtioiden rajat Olympian matkustajille. Kunnioitus vieraita kulttuureja kohtaan on ollut Olympian ohjenuorana Eeron ajoista alkaen. Se kantaa edelleen. Leena Aalto KIRJAN NIMI, Olympia – en-

simmäinen lapseni, juontaa tarinasta, missä Heikki Julin pitää isälleen puheen sanoen, että Olympia on Eeron kuudes lapsi. ”Väärin”, sanoi Eero, ”se oli ensimmäinen lapseni”. Eero Julin perusti Olympian vuonna 1952 rakkaan vaimonsa Anjan kanssa, jonka kanssa he saivat viisi lasta. Heistä neljä on jatkanut perheyritystä Eeron viitoittamalla tiellä. Lapset muistelevat kirjassa isäänsä tiukkana mutta rakastavana isänä.

Kiväärin tähtäimessä Eero Julinin maailman valloitus alkoi, kun hän vuonna 1948 teki moottoripyöräretken ystävänsä kanssa Keski-Eurooppaan. Matka vei aina Unkariin asti, missä käytiin katsomassa Eeron kirjeenvaihtoystävää Anikoa. Bensan loppuminen ajoi kaverukset venäläisten miehittäjien varikolle, missä hermostunut venäläinen tähtäsi tunkeutujia kiväärillä. Lopputuloksena oli vuorokauden vankeus puna-armeijan suojissa.

tuksia. Eero Julin oli sekä kirjannut että nauhoittanut tarinoita matkoilta vuosien varrelta. ”Olen iloinen, että kirja saatiin vihdoinkin tehtyä. Siinä on lukuisia mahtavia tarinoita Olympian vuosilta, niin Eeron kuin Eeron lasten sekä matkanjohtajien muistelemina. Se on upea Olympia – ensimmäinen lapseni on upeaa katselmus kaukoluettavaa kaukomatkailun alkuvuosista. Se vie tarinoin ja kuvin mukanaan niin 50-luvun matkailun alkuaikoiLähi-itään, kuin 70-luvun Kiinaan ja Pohjois-Kohin. Kirjaa on lähereaankin. Välissä kierretään Afrikassa, maailman tetty 130 kirjastoon, ympäri ja ties missä. mistä sen voi käydä lainaamassa tai vaihtoehMittavat lähteet toisesti hakea oman painoksen toimistostamme 15 euron Julinin perheellä oli kirjaa hintaan”, kertoo yhtiön nyvarten valtavasti materiaakyinen toimitusjohtaja Matlia; lukuisia valokuvia, vanti Palermaa. hoja matkaohjelmia ja ilmoi-

Kunnioitus kulttuureja kohtaan Eero Julinia toisinaan sapetti suomalaisten tapa esiintyä ylimielisesti vieraiden maiden alkeellisia oloja kohtaan. Eeron sanoin: ”Panin matkojen tärkeimmäksi päämääräksi sen, että matkalaiset oppisivat kunnioittamaan eri maiden kansalaisia ja pohtimaan syitä, miksi he toimivat niin kuin toimivat. Teroitin kaikille, että tavat perustuvat vuosisatojen pitkään kokemukseen, uskontoihin ja uskomuksiin, ja niihin on syytä tutustua mitä suurimmalla kunnioituksella.”

2 • 2017 MAALISKUU

Uniikki kartanohotelli sijaitsee vain 15 minuutin päässä lentokentältä ja 20 minuutin päässä Helsingin keskustasta. Kokousvieraat pääsevät irti kaupungin hälinästä ja voivat keskittyä luonnon keskellä häiriöttä päivän agendaan. Tiiviin kokouspäivän kruunaa illallinen tasokkaassa à la carte -ravintolassa. Kauniisti sisustetuissa huoneissa on helppo levätä ja ladata akkuja seuraavaan päivään.

Tervetuloa!

Juustenintie 1, FI-01630 Vantaa | www.hameenkylankartano.fi Varaukset: arkisin 08.30–16.00, p. 010 540 7500, sales.hotels@sodexo.fi Muina aikoina p. 010 540 8350, hameenkylankartano@sodexo.fi

Kaikki alkoi Kleinbusseista Olympian tarina alkoi vuonna 1952, kun Eero osti Kleinbusseja ja teki sopimuksen olympiakomitean kanssa kuljetusten järjestämisestä Helsingin olympialaisissa. Varsinainen matkailutoiminta alkoi keväällä 1953 matkalla Pyhälle maalle, Kleinbussilla Kreikan ja Turkin kautta Jerusalemiin. Autoilla tehtiin lukuisia pitkiä matkoja aina Jordaniaan, Iraniin ja Intiaan asti. Niistä on kirjassa monia hauskoja ja jännittäviä tarinoita. Lukuisat kuvat avaavat maailmaa yli kuudenkymmenen vuoden takaa. 60-luvun alussa aloitettiin myös lentäen tehtävät matkat. Yksi ikimuistoisemmista oli kuukauden kestävä maailman ympäri matka vuonna 1964, jolloin oma kone seurasi ryhmän mukana. Sen jälkeen toiminta sai siivet, jotka kantavat edelleen.

Vietä tehokas kokouspäivä kartanolla

Tyynenmeren rannalle reilussa 12 tunnissa Julinin perhe yhtiön ensimmäisen, viimeisen päälle kunnostetun Kleinbussin edessä. Tällä bussilla myös sisarusparvi on päässyt kokemaan mitä huikeimpia matkoja. Vasemmalta Matti, Tuulikki, Sari, Leena ja Heikki.

Joka kolmas matkustaa makunautintojen perässä Ruokamatkailun suosio kasvaa vuosi vuodelta. Suomalaisista joka kolmas matkailija valitsee matkan päämäärän kohteen kulinaristisen tarjonnan perusteella. Miia Manner RUOKAMATKAILU SEKÄ kotimaassa että ulkomailla kiinnostaa suomalaisia matkailijoita. Noin kolmasosa ruoasta matkan aikana nauttivat matkailijat myös suosittelevat matkakohteita ruokatarjonnan perusteella. Matkamessujen teettämään tutkimukseen vastasi noin 1 000 henkilöä, joista melkein kaikki, 87 prosenttia, olivat matkustaneet kotimaassa viime vuonna. Ulkomailla matkustaneita oli vastaajista 68 prosenttia.

Kilpailu käynnissä Hungry for Finland -ruokamatkakilpailu on parhaillaan käynnissä. Kilpailun avulla halutaan rohkaista ruoka- ja matkailuyrityksiä kehittämään uusia, paikallisia ruokamatkailutuotteita. Kilpailuun haetaan toimijoita, jotka ovat innovatiivisia edelläkävijöitä. Voittajalle on luvassa mm. 3 000 euron kehittämisraha. Kilpailuun voi osallistua 31.3. asti, ja sen toteuttajia ovat maa- ja metsätalousministeriö, Visit Finland (Finpro) ja MTK. Lisätietoja hungryforfinland.fi.

Meksikon viehättävä Puerto Vallarta on ensi talvena suoran lennon päässä Meksikon länsirannikon suosittu rantalomakohde Puerto Vallarta on ensi talvena suoran reittilennon päässä. Finnairin A350-kone mahdollistaa nyt ensi kertaa suorat lennot. Aiemmin lomalennot teki välilaskun Kanadan Halifaxissa. PUER TO VALL AR TA tuli jo 1970-80 –luvuilla tutuksi suositun Lemmenlaiva-ohjelman pysähdyspaikkana. Se on edelleen suosittu satama Yhdysvaltojen länsirannikolta alkaville risteilyille. Kaupungin vanhassa keskustassa on paljon shoppailumahdollisuuksia ja pieniä kuppiloita ja ravintoloita.

Valinnanvaraa Latvian Riika-Gauja -seutu on saanut Euroopan Gastronominen alue -tittelin. Latvian Senses -illalliselämyksen aikana nautitaan Riika-Gaujan ruokakulttuuria aistien avulla: näön, kuulon, kosketuksen ja tietenkin maun keinoin. Teemaillallisella "Wild at Plate" esitellään latvialaisen luonnon tarjoamia makuja ja metsän antimia. Lisätietoja rigagauja.lv ja videon muodossa Youtubessa bit.ly/2kGN2Hu.

Perho Pro kouluttaa Culinary Tourism -koulutus starttaa Perho Liiketalousopistossa tämän kuun lopussa ja kestää toukokuun loppuun asti. Kymmenen lähipäivää sisältävä kokonaisuus on osa matkaoppaan ammattitutkinnon erikoisoppaana toimiminen -tutkintoa, mutta tutkinnon suorittaminen ei ole välttämätöntä. Koulutuksen teemoina ovat luonto ja eräruoka, Lappi, kulttuuri, design ja lähiruoka.

Suuri osa hotelleista on rakennettu upeiden hiekkarantojen äärelle. Alueella on 22 000 hotellihuonetta. Suuri osa hotelleista on hotellialueella ja autenttista meksikolaista majoitusta löytyy vanhasta mukulakivikatuisesta keskustasta. Alueella riittää tekemistä; kolme 18-reikäistä golfkenttää, syvänmerenkalastusta, uimista delfiinien kanssa, retki pieneen San Sebastianin kaivoskylään, vaijerilaskua tai patikointia Sierra Madren upeilla rinteillä. Suosittu retkikohde on myös neljän tunnin päässä sijaitseva, Meksikon toiseksi suurin kaupunki, Guadalajara, mistä Tequilan sanotaan olevan kotoisin. Joulukuun puolivälistä maaliskuun loppuun voi tehdä valasretkiä Banderas Baylla ja silloin on myös paras aika su-

Puerto Vallartan vanhakaupunki ilta-auringon loimussa.

kellusretkille. Illaksi suunnataan El Malecón-rantabulevardille, missä yöelämä jatkuu aikaiseen aamuun.

Rauhaisaa luksusta Puerto Vallartan eteläpuolelle, noin 1,5 tunnin ajomatkan päässä sijaitsevalle Chamela Baylle avataan vielä tämän vuoden puolella Louis Vuitton hotelli. Chamela Bay tunnetaan luksushotelleista ja rauhallisista rannoistaan sekä sen edustalla olevista pikku saaristaan. Alueelle valmistuu tänä vuonna myös yksi Karibian nopeitten kasvavan ketjun, AMResortsin luksusluokan Zoëtry Chame-

Puerto Vallartan turistitoimiston Luis Villaseñor on innoissaan Finnairin uudesta reittilennosta.

la Costalegre Mexico all inclusive –hotelli. Lisätietoa osoitteesta visitpuertovallarta.com. Finnair lentää suoraan Puerto Vallartaan 19.11.201718.3.2018 joka sunnuntai.

9


Finnairin asiakastyytyväisyys parantunut selvästi

Uusi kalusto, asiakaspalvelu, laajarunkokoneiden wifi ja korkeatasoinen ruoka saavat kiitosta Finnair haluaa, että se tunnistetaan hyvästä palvelusta. Tavoitteen saavuttamiseksi on laadittu uudet palveluperiaatteet, jotka viedään läpi kouluttamalla kaikki asiakaspalveluun osallistuvat henkilöstöryhmät. Digitalisaatio lisää myyntiä sekä parantaa tuottavuutta ja asiakaskokemusta. Digitaaliset myyntikanavat tuovat jo noin 24 prosenttia lipunmyynnistä. Mobiilisovelluksen käyttäjämäärä kasvoi vuodessa 85 prosenttia, kun sitä verrattiin viime joulukuussa vuodentakaiseen tilanteeseen. Chat-palvelun kautta tulevat kontaktit ovat huimassa kasvussa, 600 prosentin kasvu vuodessa. Antti Haukkamaa A S I A K A S KO K E M U K S E S TA VASTAAVAN P iia Karhu n

ura Finnairilla on ollut melkoista nousukiitoa. Hän tuli taloon alkuvuodesta 2013 ja istuu jo neljännellä pallillaan yhtiössä. Hän vastaa Finnairin asiakaskokemuksesta ja kuuluu Finnairin johtoryhmään. Pääasiallisesti hän vastaa siitä mitä tapahtuu, kun asiakas on päätöksensä tehnyt ja ostaa lippunsa Finnairilta. Vastuualueita ovat siis Finnairin lentokenttäpalvelut, matkustamohenkilökunta, palvelutoimistot ja myös asiakaspalvelu digitaalisissa palvelukanavissa. Miten palvelu niissä pelaa ja saako asiakas tavoitteenmukaisen ainutlaatuisen pohjoismaisen asiakaskokemuksen. Piia Karhu kertoo nähneenä jo tässä suhteellisen lyhyessä ajassa tavallaan kaksi erilaista Finnairia. Pari ensimmäistä vuotta oli hiljaisemman kasvun aikaa ja pari viime vuotta on tähdätty voimakkaasti kasvuun. Nykyisten ja uusien asiakkaiden

Piia Karhu vastaa Finnairin johtoryhmän jäsenenä yhtiön asiakaskokemuksesta.

eteen on tehty lujasti töitä ja samalla on menty isoin harppauksin eteenpäin. Uusia asiakkaita on tullut etenkin Skandinavian, Pohjois-Euroopan ja Aasian markkinoilta.

Selkeitä tuloksia Tuloksia on tullut myös asiakastyytyväisyyden puolella. Piia Karhu tietää onnistuneensa tiimeineen, kun asi-

akas haluaa tulla uudelleen Finnairin lennolle ja kertoo somessa ystävilleen positiivisesti kokemuksestaan. Konkreettinen mittari tähän on Net Promotor Score -kyselytutkimus. Siinä verrataan tyytyväisten asiakkaiden määrää tyytymättömiin. NPS-luku saadaan, kun asiakkaille esitetään matkan jälkeen kysymys, suosittelisivatko he Finnairin palveluja asteikolla 0-10 tutuilleen ja ystävilleen. Toimitusjohtaja Pekka Vauramon mukaan viime vuoden NPS-luku 43 on todella korkea lentoyhtiöiden keskuudessa. Luku kasvoi 4 prosenttiyksiköllä edellisestä vuodesta.

Hyvän palvelun periaatteet Finnairissa on mietitty palveluperiaatteet, jotka halutaan osaksi päivittäistä johtamista ja asiakkaiden aitoa kohtaamista. Periaatteita on neljä. Ensimmäinen korostaa ystävällisyyttä ja asiakkaan ja kollegoiden lämminhenkistä kohtaamista. Toinen kiireetöntä palveluympäristöä, jossa asiakas

tuntee aina voivansa kääntyä henkilökunnan puoleen. Kolmas periaate korosta vastuuta kaikista asioista, asiakasta ei pallotella. Ja neljäs halua rakentaa erityislaatuisia hetkiä, joissa henkilökunta on valmis antamaan jotain omasta itsestään asiakkaalle. Se voi olla vaikka vinkki, missä Helsinkiin ensi kertaa tulevan aasialainen kannattaa ehdottomasti käydä. Piia Karhu kertoo esimerkin, miten asioita viedään eteenpäin käytännössä. Ennen lentoa Airbus 350:n purseri kokoaa matkustamohenkilökunnan briefingiin, jossa hän kertoo tulevan lennon kannalta oleelliset asiat. Samalla hän määrittelee lennolle yhden selkeän tavoitteen, vaikka rauhallisen tunnelman, johon kaikkien tulee pyrkiä asiakaspalvelutilanteissa. ”Tällaiset konkreettiset tavoitteet antavat työkaluja ja rakentavat yhteishenkeä”, toteaa Karhu.

Kilpailu kovaa Otan esille kovenevan kilpai-

lun lentorintamalla. Lyhyen ajan sisällä Japan Airlines ja Qatar Airways ovat aloittaneet liikennöinnin Helsinkiin. Molemmat yhtiöt lukeutuvat maailman parhaiden lentoyhtiöiden joukkoon. Piia Karhu näkee kovat kilpailijat haasteena ja kirittäjänä, Finnairin on pystyttävä entistä ketterämpään toimintaan. Siinä auttaa yhtiön kompakti koko, ”pystymme tekemään kätevästi asioita, luontevasti ja aidosti sydämellämme”. Suomalaisuus ja laajemmin pohjoismaisuus on nykyään kova sana maailmalla. Aika yllättävä oli viime vuoden neljännellä kvartaalilla tapahtunut muutos. Ranska ja Pariisi ovat pitkään olleet kiinalaisten ykköskohde Finnairin lennoilla. Terrori-iskut varmasti vaikuttivat ja turvallisuutta alettiin korostaa. Lappi nousi tällöin Finnairilla lentävien kiinalaisten ykköskohteeksi. Keväälle 2017 onkin Lappiin tarjolla 30 000 istuinta enemmän kuin vuonna 2016. Ja ensi vuodeksi Lapin talvikaudelle on suunnitteilla 18 prosentin kapasiteetin lisäys.

Maailman turvallisimmat AirlineRatings.com on listannut maailman turvallisimmat lentoyhtiöt.

Qantas on maailman turvallisin lentoyhtiö.

JO NELJÄNNEN VUODEN peräkkäin Qantas on nimetty maailman turvallisimmaksi lentoyhtiöksi. Yhtiöllä ei ole ollut yhtään kuolemaan johtanutta onnettomuutta sen jälkeen, kun se on alkanut lentää suihkukoneilla. AirlineRatingin mukaan 20 turvallisinta yhtiötä ovat aakkosjärjestyksessä; Air New Zealand, Alaska Airlines, All Nippon Airways, British Airways, Cathay Pacific Airways, Delta Air Lines, Etihad Airways, EVA Air, Finnair, Hawaiian Airlines, Japan Airlines, KLM, Lufthansa, Scandinavian Airline System, Singapore Airlines, Swiss, United Airlines, Virgin Atlantic ja Virgin Australia. Myös low-cost-yhtiöt rankattiin, listalle pääsivät Aer Lingus, Flybe, HK Express, Jetblue, Jetstar Australia, Jetstar Asia, Thomas Cook, Virgin America, Vueling ja Westjet. Mukana oli yhteensä 425 lentoyhtiötä.

Ansaitse bonuspisteitä ostoksistasi! Liity maksutta mukaan Viking Line Clubiin ja saat matkastasi rahanarvoisia bonuspisteitä. Huippuedullisten matkojen lisäksi saat etuja laivalla ja Viking Linen matkakohteissa.

Vikingline.fi/club

10

2 • 2017 MARCH


Matkatoimisto esittelyssä

Lakeuden Matkojen kurssimuutos Easyloma ja Triawel toivat kasvua Oulun kupeessa Kempeleessä toimiva Lakeuden Matkat Oy perustettiin vuonna 1987. Anneli Tahkola luotsasi perinteistä välittävää yleismatkatoimistoa parinkymmenen vuoden ajan, kunnes seuraavan sukupolven oli aika ottaa ohjat käsiinsä. Nykyään yrityksen ohjaksissa ovat pojat, toimitusjohtaja Ilkka Tahkola sekä yhtiön tuotannosta ja it-asioista vastaava Veli-Pekka Tahkola.

Tähtäimessä sujuvampi lentomatka

Helsinki-Vantaan lentokenttä laajenee tulevaisuuden kasvua silmällä pitäen Mittava, vuonna 2013 aloitettu 900 miljoonan euron arvoinen investointiohjelma etenee Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Tavoitteena on palvella 20 miljoonaa matkustajaa vuoteen 2020 mennessä. Viime vuonna lentoaseman matkustajamäärä oli 17,2 miljoonaa. Heikki Koski Finaviasta. Applikaatiosta voi tarkastaa myös ajan, milloin lentokone on valmiina vastaanottamaan matkustajat. Lisäksi se sisältää karttoja ja opastuksen matkustajan sijainnin perusteella lähellä oleviin ravintoloihin, kahviloihin, kauppoihin ja palveluihin.

Miia Manner HELSINKI-VANTAAN LENTOASEMA käynnisti viime syksy-

Tahkolan veljekset Ilkka ja Veli-Pekka luotsaavat 30-vuotistaivaltaan viettävää Lakeuden Matkoja.

Esa Aalto PERINTEINEN VÄLITYSMYYNTI

alkoi heiketä 2000-luvulla. ”Sille ei meillä nähty enää kasvumahdollisuuksia ja aloimme miettiä uutta strategiaa. Päätimme keskittyä oman matkatuotannon kehittämiseen. Jo aiemminkin oltiin tehty omaa tuotantoa välitysmyynnin ohella pienimuotoisesti. Nyt jo muutaman vuoden ajan olemme keskittyneet matkanjärjestäjätoimintaan ja markkinointinimemme on muuttunut Easylomaksi”, Ilkka Tahkola kertoo. ”Näimme myös, että internet-kauppa on tätä päivää ja lähdimme määrätietoisesti kehittämään nettimyyntiä. Nopeasti sen osuus kasvoikin lähes nollasta noin 90 prosenttiin myynnistämme. Lopetimmekin kokonaan perinteisen kivijalkatoimistomme kuluttajien ostokäyttäytymisen muutoksen myötä.”

Oulusta aurinkoon Vuonna 2013 lanseerattu Easyloma lennättää matkustajia Oulusta suoraan Gran Canarialle, Teneriffalle ja Malagaan. Valtaosa myynnistä on valmiita paketteja sisältäen lennot, majoituksen ja kuljetukset kohteessa. Kanarian kohteisiin lennetään Norwegianin siivin ja Malagaan omilla chartereilla. ”Joidenkin toimijoiden poistuttua markkinoilta meille jäi selvä markkinarako. Paikallisena toimistona tunnemme hyvin alueen markkinat ja myös meidät tunnetaan”, Ilkka korostaa. Toimisto tekee noin viiden hengen henkilökunnalla hieman alle 3,5 miljoonan euron liikevaihdon. Kasvu on ollut vuosittain noin parinkymmenen prosentin luokkaa.

Uusi verkkopalvelu Easyloman rinnalle on nyt lanseerattu uusi nettimatkatoimisto Triawel, joka myy pääasiassa reittilentopohjaisia matkapaketteja, mistä, minne ja milloin tahansa. ”Triawelin toimintaa on käynnistelty viime vuodesta alkaen ja pikku hiljaa alamme olla valmiina markkinoille isommin”, Ilkka kertoo. Sataprosenttisesti kotimainen nettikauppa alkaa olla matkakaupassa jo harvinaisuus. ”Ulkomaiset isot toimijat ovat jo haukanneet turhankin

2 • 2017 MAALISKUU

ison osuuden Suomesta, kun täällä ollaan lähinnä odoteltu ja ihmetelty”, hän toteaa. Triawelin kautta haetaan uutta kasvua, toteaa Veli-Pekka Tahkola. ”Ajatuksemme on tehdä asioita hieman eri tavalla kuin muut. Vaikka toiminta perustuu reittilentoihin, niin haemme jo valmiiksi järkeviä esimerkkipaketteja – eikä vain anneta asiakkaalle tyhjää hakulomaketta odotuksella, että tämä löytäisi jotain omin avuin tuhansien vaihtoehtojen joukosta. Ostamisessa helppous korostuu, kun tarjolla on valmiiksi katsottuja kokonaisuuksia järkevillä yhteyksillä ja yhdellä hintalapulla – ja niitä oikeasti löytyykin”, Veli-Pekka korostaa. ”Teknologian näemme ihmisjärjen ja -logiikan apulaisena. Ammattilaisuus ja tekniset ratkaisut kulkevat ikään kuin käsi kädessä. Ihminen kertoo mikä on hyvä ja mikä ei – teknologia toteuttaa ja mahdollistaa. Tässä meillä on ehkä vähän uusi näkökulma asioihin.”

Katseet maailmalle Tahkoloilla on mielessä laajentaa toimintaa myös Suomen rajojen ulkopuolelle. Triawel-nettikaupasta on jo julkaistu myös venäjänkielinen versio. Yrityksellä on jo aiempaa kokemusta ja resursseja kaupasta venäläisten kanssa. ”Pelkästään Pietarissa on jo Suomen väkiluvun verran kansaa, ja koko venäjänkielinen markkina suurempi kuin pelkkä Venäjä. Tämä kasvava markkina-alue ei ole välttämättä vielä kiinnostanut globaaleja jättiläisiä. Miksei suomalainen yrityskin voisi ottaa markkinaosuuksia globaalista matkailubisneksestä?”, Ilkka kysyy. ”Markkinaosuudethan jaetaan joka päivä uudestaan, mutta jos sieltä pystyy jonkun osuuden ottamaan ja pysymään mukana kasvuvauhdissa, niin mikä ettei”, Veli-Pekka lisää. ”Ei sieltä kauhean isoa siivua tarvita, kun se on meille jo merkittävän kokoinen.” Markkinointi on tänä päivänä todella merkityksellistä. ”Siinä riittää haastetta ja opiskeltavaa niin meille kuin muillekin suomalaisille toimijoille. Miten rajallisilla resursseilla saadaan rajattomat mahdollisuudet? Siihen ei meilläkään ihan vielä ole valmista vastausta”, Ilkka Tahkola päättää.

nä länsisiiven rakentamisen, joka on osa Finavian vuonna 2013 aloittamasta investointiohjelmasta. Ensimmäinen osuus länsisiivestä, sen keskusaukio, avautuu vuoden 2018 lopulla. Lentoaseman pinta-ala kasvaa kokonaisuudessaan noin 45 prosenttia, sillä matkustaja- ja matkatavaratilaa syntyy uudistuksessa yhteensä noin 25 000 neliömetriä. Länsisiiven rakentamisen arvo on kokonaisinvestoinnista noin kolmasosa. "Arkkitehtonisesti vaikuttavan aukion ympärille sijoittuu muun muassa vaihtomatkustajien uuden ajan turvatarkastus", sanoo lentoasemajohtaja Ville Haapasaari Finaviasta. Uuden ajan turvatarkastuksessa automatisoidaan osa turvatarkastuksen toiminnoista ja rakennetaan rinnakkaisia kulkulinjoja, jolloin matkustajan kulkeminen tarkastuksen läpi nopeutuu ja sujuvoituu. Tällä hetkellä Helsinki-Vantaalla testataan myös Avatar-turvaskannereita, joiden avulla paikannetaan alue, joka on hälyttänyt matkustajan kehossa.

Eteläsiipi loppusuoralla Terminaalilaajennuksen eteläsiipi, jonka rakentaminen aloitettiin vuoden 2016 alussa, avautuu elokuussa 2017. Länsisiipi valmistuu kokonaisuudessaan vuonna 2020. Lopulliset investointipäätökset länsisiiven seuraavista vaiheista tehdään myöhemmin. Projektin ja liiketoiminnan kehittämisen riskien hallittavuuden vuoksi investointiohjelma etenee asteittain, jotta markkinatilanteen mahdollisiin muutoksiin pystytään reagoimaan nopeasti ja joustavasti. Seuraavaksi kehitysohjelmassa on vuorossa nykyisen kakkosterminaalin laajentaminen pysäköinti- ja joukkoliikennealueelle. Finavia on käynnistänyt kilpailutusprosessin suunnittelukilpailuun osallistuvien osalta. Rakentaminen aloitetaan aikaisintaan vuonna 2018.

Tuhansia työpaikkoja Lentoliikenne työllistää Suomessa suoraan tai välillisesti noin 100 000 työntekijää. Osuus Suomen bruttokansantuotteesta on 3,2 prosenttia ja suorat ja välilliset verot ovat noin 2,5 miljardia euroa. Investointiohjelman myötä Helsinki-Vantaalle syntyy 5 000 uutta työpaikkaa, rakennusaikana työllisyysvaikutus on noin 14 000 henkilötyövuotta.

Matkustajamäärä kasvaa Laajennuksellaan Helsinki-Vantaan lentoasema varautuu tulevaisuuden kasvuun. Lentoyhtiöiden kansainväli-

Laukut ovelta ovelle

Helsinki-Vantaan lentoasemalla toimii useita passiautomaatteja, joita voivat käyttää e-passin, eli biometrisen passin haltijat.

Tutkimuksen mukaan kolmasosa matkustajista haluaa tehdä laukkujen sisäänkirjaamisen itsepalveluna. 40 prosenttia suosii elektronista laukkutagia, ja peräti neljäsosa matkustajista haluaisi, et-

sen. Kyseessä on win-win -tilanne: matkustajat ovat tyytyväisempiä, prosessit sujuvampia ja lentoyhtiöt säästävät", sanoo Jim Peters, Chief Technology Officer SITA:n lehdistötiedotteessa. SITA on globaali teknologiatoimittaja, jonka omistaa 400 lentoliikenteen toimijaa. IATA ja SITA toimivat reaaliaikaisen seurannan kehittämisessä yhteistyössä. Helsinki-Vantaan lentoasemalle ei ole vielä konkreettisia suunnitelmia RFID-teknologian käyttöönottoa varten. Jotta teknologia saataisiin toimimaan, kaikkien maailman lentoasemien pitäisi olla RFID-valmiudessa.

nen etujärjestö IATA ennustaa, että lentoliikenteen matkustajamäärä kaksinkertaistuu vuoteen 2035 mennessä 3,8 miljardista 7,2 miljardiin matkustajaan. Ilman laajennuksia ei Helsinki-Vantaan lentoasema pystyisi palvelemaan sujuvasti kasvavaa matkustajamäärää. Varsinkin työnsä puolesta matkustavia lentoasemien jonoissa vietetty aika kismittää.

Solmukohdat selvityksessä IATA on selvittänyt lentoasemien solmukohtia haastattelemalla lähes 7 000 matkustajaa. Matkustajat kritisoivat eniten puutteellisia itsepalvelutoimintoja, turvatarkastuksen läpäisyä, verkkoyhteyden puutetta lentokoneessa ja räätälöidyn palvelutarjonnan puutetta. Matkustajat odottavat myös, että digitaaliset ratkaisut helpottavat tulevaisuudessa lentomatkustusta ja noin puolet matkustajista haluaa olla yhteydessä verkkoon omilla laitteillaan lennon aikana.

Riisuminen riesana Turvatarkastuksen aiheuttamat jonot ja asusteiden riisuminen häiritsevät lentomatkustajia eniten. Myös digitaalisten, itsepalveluna toimivien sovellusten puute vaivaa matkustajia. Kyselyn mukaan 40 prosenttia matkustajista valitsee lentoyhteyden perustuen kokemukseen, kuinka sujuva lentoasema on läpikulkukenttänä.

Turvatarkastuksen reaaliaikaisen jonon pituuden voi tarkistaa applikaation avulla.

tä laukut haettaisiin kotoa tai hotellista, eikä niitä tarvitsisi itse kuljettaa mukana. 60 prosenttia matkustajista haluaisi seurata laukkunsa matkaa reaaliajassa. IATAn mukaan reaaliaikainen laukkujen seuranta vähentäisi laukkujen katoamisia neljänneksellä ja toisi alalle 3 miljardin euron säästöt vuoteen 2022 mennessä. RFID-teknologian avulla (Radio Frequence Indentification technology) matkustaja pystyy seuraamaan laukun matkaa reaaliajassa. Investointi RFID-teknologiaan maksaa 10 senttiä matkustajaa kohden, mutta säästöä syntyy keskimäärin 20 senttiä. "RFID tulee mullistamaan matkatavaroiden kuljettami-

Tagi kotona "Seuraava askel matkalaukkujen osalta on tagin kotona tulostaminen. Se on mahdollisista luultavasti muutaman vuoden sisällä. Tagin tulostaminen kotona helpottaa matkalaukun käsittelyä lentoasemalla, sillä laukun voi viedä suoraan baggage drop off -tiskille", kertoo Koski. Helsinki-Vantaan 900 miljoonan euron investointiohjelma on Pohjolan lentoasemista suurin Oslon jälkeen. Tukholmassa investoidaan lentoasemalle tällä vuosikymmenellä 500 miljoonaa, Kööpenhaminassa 600 miljoonaa ja Oslossa 1 700 miljoonaa euroa.

Applikaatio auttaa Helsinki-Vantaan lentoasemalla kehitetään jatkuvasti uusia, digitaalisia palveluita ja panostetaan lentoyhteyksien toimivuuteen. "Lentoaseman uudistettu Helsinki Airport -applikaatio julkaistiin syksyllä. Sen avulla matkustaja voi muun muassa tarkastaa turvatarkastuksen jonon pituuden jo kotona reaaliajassa, varata parkkipaikan pysäköintitalosta ja tilata etukäteen ostoksia, jotka ovat valmiina liikkeessä odottamassa noutoa matkustajan saapuessa lentoasemalle", kertoo apulaisjohtaja

SAANKO LUVAN? Matkailualan opiskelijoita ympäri Suomen

pyydettiin syksyllä ideoimaan matkailualalle uusi vetovoimainen tuote tai palvelu, joka edistää Suomen matkailutunnettuutta ja -elinkeinoa. Kovan kisan voitti Helmi Liiketalousopiston opiskelija Helena Tiits. Hänen ideoimansa tuote Saanko Luvan? vie turistit tanssikurssin päätteeksi perinteisiin lavatansseihin. Helena Tiits on tradenomi ja paritanssinopettaja Helsingistä. "Pidän suomalaista lavatanssikulttuuria niin hauskana ja uniikkina, että haluan esitellä sitä ulkomaalaisille vierailijoille. Koska monet matkailijat etsivät autenttisia kokemuksia vierailemassaan matkakohteessa, niin miksipä en veisi heitä tanssilavoille." Kuvassa Silja Linen Marco Palmu ja Vanajanlinnan Pekka Vihma ojentavat Helenalle palkinnot.

11


KOE KOKOUKSET KONSERTIT

TAPAHTUMAT JUHLAT

IKIMUISTOINEN TAPAHTUMA FINLANDIA-TALOSSA Finlandia-talo on Pohjoismaiden johtava kongressi-, tapahtuma- ja viihdekeskus. Olemme mahtavien mahdollisuuksien paikka, jonka tilat muuntuvat yksilöllisesti juuri sinun tarpeitasi palvellen. Oli kyseessä yritystapahtuma, seminaari, messut tai juhlat, teemme siitä aina ikimuistoisen. Ota yhteyttä niin luodaan yhdessä ainutlaatuinen tapahtuma. MYYNTIPALVELU | p. 09 4024 400 | sales@finlandiatalo.fi

Voice of Finland -yhteistyö tuo laulajia myös laivoille

Viking Linen laivauudistukset jatkuvat Uusittu kanta-asiakasohjelma lanseerattiin Tallinnan reitin suosikkialus, M/S Viking XPRS, oli alkuvuonna telakalla ja palasi liikenteeseen entistä ehompana. Uudistustyöt toivat matkustajille entistä viihtyisämmät ravintola- ja kahvilapalvelut sekä paremmat ostosmahdollisuudet. Kesäkaudella liikenteeseen tulee uusi Viking Faster, FSTR, joka kolminkertaistaa Tallinnan lähtöjen määrän. Viime kuussa uudistettu kanta-asiakasohjelma kerryttää ”veneitä” entistä palkitsevammin. VIKING LINE on parin viime

vuoden aikana uusinut jo lähes kaikki aluksensa. Tukholman reitin M/S Gabriella oli kuin uudestisyntynyt palatessaan viime keväänä liikenteeseen uusine hytteineen ja paljon kiitosta saaneine ravintolamaailmoineen. M/S Mariella oli läpikäynyt saman hieman aiemmin. Turun reitin M/S Viking Grace ja M/S Amorella saivat kasvojenkohotuksen viime keväänä, jolloin satsattiin mm. spa-osastoihin. Nyt Tallinnan reitillä valmistaudutaan sesonkiin tuomalla liikenteeseen myös uusi Viking Faster, FSTR. Nopea katamaraani vie huhti- lokakuussa matkustajat Suomenlahden yli alle kahdessa tunnissa.

Mukavampaa matkustusta M/S Viking XPRS:n matkustusmukavuutta on lisätty yleisten tilojen ja hyttien korjaus- ja uudistustöillä. Erityisesti päivävuorojen matkustusmukavuutta on saatu lisättyä kasvattamalla istumapaikkoja 150:llä. Ravintolan valo- ja äänimaailmakin on päivitetty. Bistro Bella -buffetravintolan suurin muutos on uusittu buffetlinjasto, joka parantaa ravintolan toimivuutta ja viihtyisyyttä. Tarjolla on myös laajempi valikoima kasvisruokia. Erikoiskahveja tarjoavan Robert’s Coffeen ulkoasua on myös päivitetty ja istumapaikkoja lisätty.

Tanssin ystävän Club X Kannen 7 ravintolamaailmassa on avattu täysin uusi päivä- ja yöelämän keskus Club X. ”Se on Helsingin harvoja seuratanssipaikkoja. Keski-

12

Come to Finland on retki Suomi-brändin historiaan Kansallismuseossa vastikään avautunut Come to Finland -näyttely esittelee suomalaisia matkailujulisteita tasavallan satavuotisen historian varrelta. Esa Aalto MITEN SUOMI houkutteli ulkomaisia matkailijoita ennen internet-aikaa? Matkailujulisteet olivat menneiden vuosikymmenien tärkeä markkinointikeino. Kansallismuseon näyttelyssä on nyt nähtävillä noin sata autenttista alkuperäispainosta suomalaisista matkailujulisteista, joista vanhimmat ovat jo ajalta ennen maamme itsenäistymistä.

Tutut teemat

Vikingin XPRS on nyt entistä ehompi.

viikkoisin ja torstaisin siellä esiintyy suomalaisia tähtiartisteja tanssin ystäville”, kertoo Viking Linen linjapäällikkö Jaakko Ahti. Kesäkaudella kannella 8 palvelee jatkossa viihtyisä Viking’s Out -ulkokansigrilli ja -baari. Pääaurinkokannen lisäksi kannelle 10 avataan kesällä ulkobaari.

Uusi, nopea katamaraani Viking Line tuo sesongiksi Tallinna-reitille uuden katamaraanin, Viking Fasterin eli FSTR:n, ajalle 10.4.–22.10. Se ylittää Suomenlahden alle kahdessa tunnissa. Päivittäisten vuorojen määrä nousee parhaimmillaan 12:een. Laivassa on tilaa noin 850 matkustajalle ja kyytiin mahtuu kerrallaan 120 autoa. Laivalla on myös Club Lounge -ekstraluokka, jossa lipun hintaan kuuluu tarjoilu. Keväällä ja syksyllä Viking XPRS:n neljän vuoron lisäksi Viking FSTR ajaa neljäs-

tä kuuteen vuoroa päivässä. Heinäkuussa lähtöjä on yhteensä jopa 12 joka päivä, kun myös Helsinki–Tukholma-reitillä liikennöivät laivat Gabriella ja Mariella piipahtavat päivällä Tallinnassa.

Enemmän Veneitä Viime kuussa lanseerattiin uudistettu kanta-asiakasohjelma, joka kerryttää bonuspisteitä eli ”Veneitä” esimerkiksi risteilyvarauksista ja laivamatkoilla tehdyistä ostoksista. Vuoden 2018 alusta lähtien Veneitä voi käyttää rahan tapaan matkojen maksamiseen. Uudistus tuo mukanaan myös uuden jäsenyystason. Plus-tason jäsenyyden voi ansaita jokainen, joka kerää yli 1 000 Venettä vuodessa. Plus-tason jäsenille kertyy tuplamäärä Veneitä jokaista käytettyä euroa kohden. Lisäksi heille on tarjolla aivan erityisiä, vain Plus-jäsenille tarkoitettuja erikoistarjouksia

ja etuja laivojen ravintoloissa, myymälöissä ja yökerhoissa.

Voice of Finland -yhteistyö Viking Line on tänä keväänä jo kuudetta tuotantokauttaan Suomessa juhlistavan The Voice of Finland -ohjelman pääyhteistyökumppani. "Monipuolinen viihdekattaus ja ennen kaikkea elävä musiikki ovat merkittävä osa risteilykokemusta. Tarjoamme asiakkaillemme mahdollisuuden päästä nauttimaan kotimaisen viihdetaivaan suosituimmista artisteista niin iskelmän kuin pop- ja rock-musiikinkin saralla. Tästä syystä yhteistyö The Voice of Finlandin kaltaisen, uusia tähtiä esiin nostavan ohjelman kanssa oli meille luonnollinen valinta. Kenties joku ohjelman upeista laulajista esiintyy tulevaisuudessa myös Viking Linen laivoilla", kertoo Viking Linen Suomen markkinointijohtaja Kaj Takolander.

www.finlandiatalo.fi

Koskematon luonto, talven riemut, kesän yötön yö ja järvi- ja saaristomaisemat olivat jo tuolloin tärkeimpiä matkailuvalttejamme. Lisäksi kaukaisille vieraille haluttiin luoda kuva modernista ja edistyksellisestä yhteiskunnasta ja vireistä kaupungeista. Vintage-julisteiden lisäksi esillä on nykytaiteilijoiden

Nostalgiset matkailujulisteet ovat esillä Kansallismuseossa toukokuun loppuun.

näyttelyä varten toteuttamia julisteita ja suurelle yleisölle suunnatun julistekilpailun parhaimmistoa. Kansallismuseon kokoelmista on julisteiden oheen löytynyt myös erilaisia matkamuistoja ja matkustamiseen liittyvää tavaraa. Menneiden vuosikymmenten matkailuviireissä vilahtelevat nostalgiset matkailukohteet kuten Koli, Puijo ja Aavasaksa. Näyttely on avoinna Kansallismuseossa 28.5. asti.

Naantalin Kylpylässä ratkotaan huonepakopelejä Naantalin kylpylään avattiin viime kuussa kolme Escape Roomia. Tunnin aikana tulee ratkoa erinäisiä tehtäviä päästäkseen huoneesta ulos. ”KIPERIÄ PULMIA ratkoessa

muu maailma unohtuu, ja intensiivinen kokemus nostaa varmasti yhteishenkeä. Kaikki pääsevät ylittämään itsensä, ja pelin jälkeen juttua riittää aina”, hehkuttaa Kylpylän myynti- ja markkinointijohtaja Joni Hakkarainen. Pelaamaan ovat tervetulleita niin kaveriporukat, perheet kuin yritysryhmätkin. Escape roomeja on hotellissa yhteensä kolme, 2 luokkahuonetta ja 1 toimisto.

Jälki-istunto Naantalin kylpylän The Office

–Escape Roomissa selvitetään miksi Arttu on käyttäytynyt viime aikoina todella oudosti. Mitä hän oikein piilottelee? Jälki-istuntoon jäänyt porukka ei sen sijaan pääse huoneesta ulos, ennen kuin kaikki rästitehtävät on tehty. Yhdessä pelihuoneessa voi olla 2-6 henkilöä kerrallaan. Parille hengelle peli maksaa 75 euroa ja kuudelle hengelle 120 euroa. ”Tehtävät voi toistaiseksi suorittaa suomeksi ja englanniksi, mutta jatkossa kieliversioita tullaan varmasti lisäämään”, Hakkarainen kertoo.

2 • 2017 MARCH


Balettijuhlaa Tatarstanissa Baletin ystävien kannattaa suunnata 12.-30. toukokuuta Tatarstanin Kazaniin. Silloin siellä vietetään Rudolf Nurejevin nimeä kantavan klassisen baletin juhlaviikkoja.

Suomi maailman Top20-listalla

Kongressiorganisaatiot odottavat tästä vuodesta hyvää tapahtumavuotta

Helsingissä järjestettävät suurimmat kongressit vuonna 2017:

Suomessa järjestetään vuosittain satoja kansainvälisiä kongresseja, joihin osallistuu tuhansia delegaatteja. Kongressivieras on arvokas, sillä hän käyttää rahaa moninkertaisesti muihin matkailijoihin verrattuna. Suurin Suomessa järjestettävä kongressi kerää tänä vuonna Messukeskukseen noin 8 000 osanottajaa kesäkuussa.

FIG Working Week 2017 27.5.–3.6.2017 Messukeskus 1000 osallistujaa

Miia Manner TÄNÄ VUONNA Suomeen odo-

Kazanissa on tarjolla kansainvälistä huippubalettia toukokuun lopulla.

JUHLAVIIKKOJEN OHJELMISTOSSA ovat mm. Joutsen-

lampi, Giselle, Don Quijote, Romeo ja Julia ja Prinsessa Ruusunen. Lavalla nähdään sekä venäläisiä että kansainvälisiä huipputanssijoita. Finnairin suorilla lennoilla pääsee Kazaniin kolme kertaa viikossa hieman yli 200 eurolla, liput balettiin maksavat 20-70 euroa ja majoitus keskimäärin 90 euroa huone. Matkanjärjestäjät voivat tilata lippua Tatarstanin turistitoimiston kautta (Aigul.Balakhontseva@tatar.ru), jolla on esityksiin lippukiintiö. Lisätietoa kazan-opera.ru/ en/.

tetaan arviolta 10 prosenttia enemmän kongressivieraita viime vuoteen verrattuna. Turvallisuuden lisäksi Suomen valttikortteja kongressijärjestäjänä ovat hyvä osaaminen järjestäjänä, kielitaito ja organisointikyky. Turvallisuudentunnetta lisää luotettavuus: Suomessa tehd ä ä n a s i at sovitusti ei- Mervi Toivonen, kä aikatau- Finland Convenluista lipsu- tion Bureau ta. Suomella on myös uutuusarvoa: kun muut pohjoismaiset pääkaupungit on käyty, suunnataan Suomeen. "Meillä on myös korkea koulutustaso ja tieteellistä osaamista monella eri osa-alueella. Tie on kaksisuuntainen, sillä kongressit palvelevat myös meidän tiedemaailmaa. Kongresseilla on myös aineettomia vaikutuksia, joista saatava hyöty tulee esiin myöhemmin", kertoo Mervi Toivonen, Senior Business Events Specialist FCB:sta (Finland Convention Bureau).

Puolisot tärkeässä roolissa Vuoden 2016 arvioitu kongressimäärä asettuu noin 600 järjestetyn kongressin paikkeille, joihin osallistui suunnilleen 60 000 delegaattia. Varovaisen ennusteen mukaan vuonna 2017 päästään 70 000 kävijään ja reiluun 600 kongressiin. "Myös osallistujien puolisot ovat tärkeässä roolissa. Heidän viihtymisensä ratkaisee hyvin pitkälti sen, suositellaanko Suomea matkailukohteena kotimaahan palattua ja tullaanko Suomeen uudelleen", sanoo Toivonen.

Helsinki suosituin Toimivat lentoyhteydet on tärkeä valintakriteeri kongressin järjestäjälle, ja Helsinki sujuvine lentoyhteyksineen onkin maan suosituin kongressikaupunki. Vuonna 2015 Helsingin kongresseihin osallistui noin 35 000 delegaattia. Listalla seuraavana tulivat Tampere, Turku ja Espoo keskimäärin 6 000-7 000 osanottajalla. Yhden kongressin keskimääräinen osallistujamäärä on noin 200-300 delegaattia. "Suuret kongressit järjes-

tetään pääsääntöisesti pääkaupunkiseudulla, mutta pienemmissä kohteissa pidetään paljon pieniä kongresseja. Kongressiksi lasketaan tapahtuma, mihin osallistuu vähintään 50 delegaattia viidestä eri maasta ja sen kesto on minimissään 3 vuorokautta", kertoo Toivonen.

sä osallistujat saavat HSL:n joukkoliikennelipun oleskelunsa ajaksi." Hyvän kokonaismenestyksen lisäksi Helsingin seudun Greening Events -hanke arvostettiin innovatiivisuudellaan kärkeen saman indeksin erillisiä innovaatioita koskevassa vertailussa.

Kestävyys mittauksessa

Top 20 -listalla

Kolme suomalaiskaupunkia ylsi kymmenen parhaan joukkoon, kun tapahtuma- ja kokousalan kaupunkien kestävyyttä ja ympäristöystävällisyyttä mitattiin Global Destination Sustainability Indexillä (GDS). Helsinki sijoittuu parhaana suomalaiskaupunkina kuudenneksi, Tampere on rankattu heti perään seitsemänneksi ja Espoo yhdeksänneksi. Hyvänä esimerkkinä kestävästä kehityksestä on mm. loppuvuonna Finlandia-taloon asennetut aurinkopaneelit, jotka osaltaan vahvistavat kongressitalon kilpailuasemaa kongressien järjestämisessä. "Ja yksi konkreettinen esimerkki kestävästä toimintatavasta on suurien kongressien osallistujien tilausliikenteen minimoiminen. Helsingis-

Kansainvälisillä kongresseilla on suuri merkitys myös Suomen taloudelle. "Kongressikävijä käyttää rahaa keskimäärin 1 630 euroa. Summa on moninkertainen verrattuna muun tyyppisiin matkailijoihin ja käytetty euromäärä kasvaa vuosittain. Olemme myös pienestä koostamme huolimatta maailmanlaajuisessa maiden välisessä vertailussa Top 20 -listalla kansainvälisten kongressien järjestämisessä ", kertoo Toivonen. Suurin vuonna 2017 Suomessa järjestettävä kongressi on 'European Academy of Allergy and Clinical Immunology Congress' 17.-21.6., johon odotetaan noin 8 000 osanottajaa. Helsingin kapasiteetti riittää tällä hetkellä noin 10 000 osallistujan kokoiseen kongressiin.

World Circular Economy Forum 2017 (WCE Forum 2017) 5.–6.6.2017 Finlandia-talo 1000 osallistujaa European Academy of Allergy and Clinical Immunology Congress EAACI 17.–21.6.2017 Messukeskus 8000 osallistujaa 7th World Glaucoma Congress - WGC 2017 28.6.–1.7.2017 Messukeskus 3000 osallistujaa Worldcon - World Science Fiction Society, World Science Fiction Convention 2017 9.–13.8.2017 Messukeskus 3000 osallistujaa AMEE - Annual Conference of the Association for Medical Education in Europe 26.–30.8.2017 Messukeskus 3500 osallistujaa Lähde: Helsinki Convention & Events Bureau

ANCHORAGE

HELSINKI VANCOUVER SEATTLE

STOCKHOLM TRONDHEIM

EDMONTON

PORTLAND

ICELAND

OSLO GOTHENBURG COPENHAGEN BERGEN STAVANGER BILLUND HAMBURG FRANKFURT MUNICH AMSTERDAM GLASGOW BRUSSELS ZURICH MANCHESTER MILAN BIRMINGHAM LONDON PARIS GENEVA HEATHROW ORLY & CDG & GATWICK

DENVER

BARCELONA

MINNEAPOLIS / ST. PAUL

MADRID CHICAGO TORONTO MONTREAL BOSTON WASHINGTON D.C. PHILADELPHIA NEW YORK

HALIFAX

JFK & NEWARK

TAMPA

ORLANDO

Islantiin ja Pohjois-Amerikkaan – nopeasti ja mukavasti

Uudet kohteet 2017 – Tampa ja Philadelphia + www.icelandair.fi

2 • 2017 MAALISKUU

13


Uusiin asemiin

Päivi Roiko Clarion Hotels Finland

Toomas Tärk Lehtimäki Matkat

Clarion Hotels Finland Päivi Roiko on nimitetty Clarion Hotel Helsinki Airportin F&B Manageriksi 2.1.2017. Hänellä on pitkä kansainvälinen historia hotellien ravintolapalveluiden parissa. Viimeksi Päivi on työskennellyt suuryritysten markkinoinnin parissa Development Managerina.

Lehtimäki Matkat Vuosia Visit Estonian Suomen aluejohtajana toiminut Toomas Tärk on 1.3 alkaen nimitetty Lehtimäki Matkojen myyntijohtajaksi, vastuualueena tuotanto ja markkinointi.

Momondo Miina Malkki on nimitetty momondon Suomen markkinointipäälliköksi Kööpenhaminassa 1.2. alkaen. Miina on työskennellyt momondolla vuodesta 2015 lähtien erilaisissa markkinoinnin tehtävissä.

Mukkulan kartano Mukkulan Kartanon emännäksi on tammikuussa nimet-

Tapahtumia, urheilua, luontoa ja saunaa

Suomen satavuotisjuhlassa on jo nyt mukana tuhansia toimijoita Suomen satavuotista, itsenäistä taivalta juhlistetaan lukuisin eri tapahtumin ja teemoin ympäri Suomea. Juhlavuoden ohjelmaan on liitetty yhteensä noin 3 000 hanketta, ja mukana on valtion lisäksi erikokoisia organisaatioita, yhteisöjä ja yksityishenkilöitä. Miia Manner JUHLAVUODEN ENSIMMÄINEN

kolmannes keskittyy maan satavuotiseen historiaan. Kesällä juhlitaan ulkoilmatapahtumissa ja elokuun lopussa alkaa 'Sata päivää sataan' -lähtölaskenta, joka huipentuu itsenäisyyspäivää edeltävään juhlaviikkoon.

Hossa avautuu Satavuotiasta Suomea juhlistetaan avaamalla 40. kansallispuisto Suomussalmen, Kuusamon ja Taivalkosken kuntien alueelle. Valtaosa kansallispuistosta sijaitsee kuitenkin Suomussalmen alueella, jolla on ollut merkittävä rooli itsenäisen Suomen alkutaipaleella. Hossassa pääsee ihastelemaan aarniometsien ja harjukankaiden lisäksi kanjonijärveä ja tuhansia vuosia vanhoja kalliomaalauksia.

KOTI Sleepover Pariisissa Juhlavuoden kunniaksi Suomen Ranskan -instituutti on avannut ovensa yöpyjille. Instituuttiin on rakennettu kuusi koivulaudoista rakennettua aittaa, joissa voi yöpyä yksin, kaksin tai perheen kesken.

14

Taitoluistelun MM-kilpailuja seuraa televisiosta arviolta 300 miljoonaa katsojaa.

Yhteisöllistä asumista ja suomalaista mökkielämää myötäilevä kylä on suunniteltu designkokemukseksi, jonka avulla voi kokea kuvitteellisen mökkiyön Suomessa. Aitat ovat avoinna Pariisissa 100 yötä, toukokuun 6. päivään asti. Sen jälkeen aitat matkaavat Helsinkiin. Helsingissä aittayöpymisen voi kokea elokuussa, kun aittakylä avautuu Valkoisessa Salissa Senaatintorilla. Aitat ovat osa Suomen instituuttien Mobile Home -juhlavuositeemaa. Aittayön voi varata airbnb.com:n kautta.

Muumeille museo Tampereella avautuu juhlavuonna maailman ensimmäinen Muumimuseo. Tampere-talon yhteyteen rakennettavaan museoon saadaan näytille yli 2 000 Tove Jansso-

nin originaaliteosta. Museon yhteydessä tulee toimimaan myös Lukukirjasto, missä on nähtävillä Janssonin teoksia useilla kielillä. Museo avataan 17.6. ja avajaisia vietetään viikon verran. Esimakua Muumimuseosta saa Tampere-Pirkkalan lentoaseman terminaali 1:ssä avatussa Pop up Muumimuseossa, joka on esillä varsinaisen museon avautumiseen asti.

Urheilua kansalle Lahden MM-kilpailujen lisäksi kymmeniätuhansia katsojia keräävät Helsingissä järjestettävät taitoluistelun maailmanmestaruuskilpailut maaliskuun lopussa, 29.3.–2.4.2017. Kilpailujen odotetaan tuovan Helsinkiin noin 200 urheilijan lisäksi arviolta 65 000 katsojaa ja 400 lehdistön edustaja. Television ääreen kilpailu kerää noin 300 miljoonaa katsojaa ympäri maailman. Kilpailu on juhlavuoden suurin urheilutapahtuma pääkaupunkiseudulla, ja Helsingin hotelleista on jo osa loppuunmyyty.

Saunan juhlaa Myös Finnish Sauna Festival

-kiertueella Helsingissä, Turussa ja Jyväskylässä juhlistetaan satavuotiasta Suomea. Yleisölle on tarjolla muun muassa 40 erilaista saunaa kaupunkien keskustoissa, 250 henkilön jättisauna, saunajoogaa, grillausta ja kesäruokaa. Sauna Festival starttaa Helsingistä 11.6. ja jatkaa muutaman päivän päästä Tampereelle. Jyväskylässä lauteille pääsee elokuun puolessa välissä. Juhlavuoden koordinoinnista vastaa valtioneuvoston kanslian Suomi 100 -hanke. Ohjelmaan voi hakeutua mukaan syyskuun loppuun asti. Lisätietoja suomifinland100.fi.

Elämystila lentoasemalla Finavia on avannut Helsinki-Vantaalle Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi Arctic World of Santa Claus –elämystilan, missä voi vartissa nähdä ja kokea koko Suomen. Tila muuttuu vuodenaikojen mukaan: mitä Suomessa tehdään talvella, mitä kesällä syödään ja miltä syksyn ruska näyttää ja tuntuu. Tilan sisältö päivitetään neljä kertaa vuodessa vuodenaikojen mukaan. Arctic World of Santa Claus –elämystila löytyy 3. kerroksesta, portilta 28.

Anu Kärkkäinen Mukkulan Kartano

Jaana Tammisto Långvik

ty Anu Kärkkäinen. Hän on toiminut mm. Lahden Sibeliustalossa vuodesta 1999, ensin kongressipäällikkönä ja vuodesta 2014 alkaen liiketoimintapäällikkönä. 

Ryokan Oy Jaana Tammisto on nimitetty Långvik Congress Wellness Hotellin operaattorina toimivan Ryokan Oy:n hallituksen puheenjohtajaksi 16.1. alkaen. Tammisto on toiminut kolme vuotta Aalto University Executive Education Oy:ssa (”Aalto EE”) johtotehtävissä; senior advisorina, integraatiojohtajana ja varatoimitusjohtajana. Sitä ennen hän on kerännyt vahvaa kokemusta palveluliiketoiminnan johtotehtävistä muun muassa viisi vuotta Suomen Matkatoimiston toimitusjohtajana ja sitä aiemmin Kaleva Travelin myyntijohtajana. Ryokanin hallituksessa jäseninä jatkavat Auvo Niiniketo, Martti Ahto ja Jussi Salonoja. Toimitusjohtajana jatkaa Inka Uusitalo-Raoult.

Sokotel Oy Jarkko Härmälä on nimitet-

Malesia sulki Tukholman TUKHOLMASSA SIJAITSEVA Ma-

lesian turistitoimisto sulki ovensa helmikuun lopussa. ”Pohjoismaista huolehtii jatkossa todennäköisesti Haagin toimisto, mutta ilmoitamme siitä heti kun saamme mustaa valkoiselle”, kertoo Pohjoismaiden johtaja Noriah Jaafar, joka palaa muutaman kuukauden päästä takaisin Malesiaan.

Uusia edustuksia PHILADELPHIA Convention & Visitors Bureau on nimittänyt Atlantic Linkin edustajakseen Pohjoismaissa. Philadelphia sijaitsee Washingtonin ja New Yorkin puolivälissä. Icelandair aloittaa lennot Philadelphiaan toukokuussa. Lisätietoa www.discoverphl.com/ international ja Martin Schmidtsdorff, ms@atlanticlink.net. MAMMOTH LAKES Tourism on myös nimittänyt Atlantic Linkin Pohjoismaiden edustajakseen. Kaliforniassa sijaitseva Mammoth Lakes tarjoaa hienot puitteet aktiiviseen lomaan. Lisätiedot www.visitmammoth.com ja Anders Bjerre Jakobsen, abj@atlanticlink.net.

www.matkaviikko.fi Ammattilaisten online-uutispalvelu

Jarkko Härmälä Sokotel Oy

Mika Mustasilta Sokotel Oy

ty 1.1.2017 alkaen Sokotel Oy:n uudeksi toimitusjohtajaksi. Härmälä on aikaisemmin toiminut SOK Matkailu- ja ravitsemiskaupan ketjuohjauksen myyntijohtajana. Koulutukseltaan hän on kauppatieteiden maisteri. Härmälällä on toiminut majoitustoiminnan myyntitehtävissä yli seitsemän vuoden ajan ja yli kymmenen vuotta kansainvälisen lentoliikenteen parissa. Härmälä on työskennellyt matkailun piirissä niin kotimaassa kuin myös ulkomailla. Sokotel Oy:n entinen toimitusjohtaja Tapio Satta jäi eläkkeelle vuodenvaihteessa. Restonomi (AMK) Mika Mustasilta (35) on nimitetty 16.1. alkaen Original Sokos Hotel Pasilan ja Original Sokos Hotel Vaakuna Helsingin hotellinjohtajaksi. Mika on toiminut aiemmin mm. kokouspäällikkönä Grand Marina & Marina Congress Centerissä, ravintolatoimenpäällikkönä Hilton Helsinki-Vantaa Airportissa ja hotellipäällikkönä Hilton Helsinki Strandissa. Viimeiset neljä vuotta hän on työskennellyt Scandic Suomen ketjuohjauksessa alue-ravintolatoimenpäällikkönä.

TUI Finland Pauliina Pajunen on nimitetty 31.1. TUI Finlandin uudeksi PR- ja viestintäpäälliköksi. Hän vastaa TUI Finlandin mediasuhteista ja viestinnästä Suomessa. Pajunen on aikaisemmin työskennellyt Polhem PR:ssä PR-päällikkönä.

Travel Team ja ASA yhdistyivät Travel Team @ Guild Travel on yhdistynyt yhden Iso-Britannian arvostetuimman matkanjärjestäjän Angela Shanley Associates Ltd:n (ASA) kanssa. LONTOOSSA TOIMIVA suoma-

lainen kokous- ja ryhmämatkoihin erikoistunut matkanjärjestäjä, aiemmin suomalais-brittiläisen kansalaisjärjestön Finn-Guildin omistama Travel Team on siirtynyt osaksi isompaa kohdejärjestelyjä räätälöivää DMC-toimistoa ja tarjoaa jatkossakin suomalaisille matkatoimistoille monipuolisia ja asiantuntevia kohdepalveluja Iso-Britanniassa. Vuonna 1978 perustetulla ASA:lla on asiakkaita yli 20:ssä eri maassa. ”Yhdistymisen myötä voimme tuottaa yhä laadukkaampia ja kilpailukykyisempiä matkoja. Entistä laajemman hotellitarjonnan lisäksi voimme tarjota räätälöidympiä ohjelmaja kuljetuspalveluita ryhmille ja yksittäisille matkailijoille”, sanoo Travel Teamin toimitusjohtaja Marjo Sanderson. Uusi sähköpostiosoite on travelteam@asalondon.co.uk.

2 • 2017 MARCH


Saammeko esitellä Pornsri Chotiwit

telmia riittää. ”Meillä on nyt kaksi päivittäistä lentoa Thaimaahan, mutta näkisin mielelläni kolmannenkin. Ja talveksi haluaisin uudeksi kohteeksi Krabin. Sen ympäristössä on upeita lomakohteita. Haluaisin myös edelleen lisätä yhteistyötä Finnairin kanssa”, hän päättää.

holmaan 16-vuotiaan poikansa kanssa. Vapaa-aikaa vietetään pojan kanssa pyöräillen ja uiden. ”Pyrin myös käymään salilla kolme kertaa viikossa”, Chowit kertoo. Kielitaitoisen naisen suosikki matkakohde on Pariisi. ”Puhun kieltä, joten viihdyn siellä erinomaisesti.” Chowitilta luonnistuvat myös englanti, japani ja kiina. Aika näyttää tuleeko listaan myös ruotsinkieli. Chowit on ollut uudessa asemapaikassaan vasta pari kuukautta mutta suunni-

Matka Veijalaisesta tuli Ykkösmatkat V U O D E S TA 1996 toiminut

Matka Veijalainen osti vuonna 2013 Ykkösmatkat Eläkkeensaajien keskusliitolta. Nyt yhtiö siirtyy käyttämään markkinointinimenään Ykkösmatkoja. Ykkösmatkojen matkatarjonta koostuu kiertomatkoista eripuolille Eurooppaa, kylpylämatkoista Viron ja Puolan suosittuihin kylpylöihin. Tänä vuonna lanseerattiin YkkösGolf brändi, joka tarjoaa täyden palvelun golfmatkoja Baltiaan ja Eurooppaan.

Oikeat tehtävät innostavat opiskeluun

Haaga-Heliassa yritysyhteistyö on matkailuopintojen keskiössä Haaga-Helia ammattikorkeakoulun restonomiopiskelijat Porvoossa kehittävät taitojaan tiiviissä yhteistyössä matkailuelinkeinon kanssa. Opiskelijat verkostoituvat oman alansa yrityksiin opintojensa aikana ja saavat kattavan kuvan alan tarjoamista mahdollisuuksista ja siitä, mitä heiltä edellytetään tulevassa työelämässä. OPINTOJAKSOT ON suunniteltu siten, että laajojen yritysprojektien toteuttaminen on keskeinen menetelmä opiskelussa. ”Projekteissa korostuvat työelämässä tarvittavat taidot: asiakkaan kohtaaminen ja myyntitaidot, verkostoituminen, viestintä- ja esiintymistaidot, it-valmiudet ja digitaalisuus”, kertovat lehtori Antti Petteri Kurhinen ja opettaja Leena Aitto-oja. Opiskelijoilla on keskeinen rooli näissä yritysprojekteissa. Opettajat toimivat lähinnä valmentajina ja auttaen ongelmatilanteissa.

Oikeita tilanteita Porvoon kampuksen myynninopettaja Leena Aitto-oja kertoo, että Scandic Finlandin kanssa opiskelijat ovat toimineet myynnin ja asiakaspalvelun kehittämisprojekteisAntti Karjalainen sa sekä kokouspalveluiden parissa. ”Scandicilla on vahva yhteistyö oppilaitosten kanssa, ja Haaga-Helian kanssa olemme tehneet pari vuotta yhteistyötä yritys- ja kokousmyynnin osalta. Projekteilla haluamme tarjota oppilaille mahdollisuuden työstää oikeita liiketoimintacasejä, joilla on aidosti arvoa myös yritykselle. Itse olemme saaneet projekteista näkemystä siitä, mitä matkailuala tulevaisuudessa on ja miten se muuttuu - etenkin myynnin näkökulmasta”, toteaa opiskelijayh-

2 • 2017 MAALISKUU

teistyöstä Scandic Finlandin myyntijohtaja ja Haaga-Helian alumni, Antti Karjalainen. Opiskelijoille yhteistyö on ollut motivoivaa ja todella opettavaa. ”Tässä projektissa meille annettiin vapaat kädet toteuttaa toimeksianto, joka oli meilFelipe Sader le ainutlaatuinen kokemus. Työskentely oikean yrityksen kanssa sen todellisten tavoitteiden vuoksi teki oppimisesta paljon tarkoituksenmukaisempaa kuin perinteinen oppimistapa”, kuvailee yritysyhteistyötä opiskelijan näkökulmasta projektipäällikkö Felipe Sader.

Tapahtuma-alan osaajia Matkapalveluiden myynnin ja kehittämisen lisäksi Haaga-Helian Porvoon kampuksen matkailukoulutuksessa opiskelijat voivat erikoistua tapahtumien järjestämiseen. ”Palvelujen ja myynnin digitalisaation myötä tarve tapaamisiin kasvotusten kasvaa. Haaga-Helian Porvoon kampuksella koulutamme tapahtuma-alan osaajia. Koulutuksen aikana tulevat ammattilaiset verkottuvat ja saavat arvokasta kokemusta esim. Nordic Business Forumissa ja Slushissa. Nuoret tuovat näihin tapahtumiin oman tuoreen näkemyksensä. Nyt työn alla on Suomi 100 -juhlallisuudet Berliinissä yhteistyössä Visit Finlandin kanssa”, kertoo Haaga-Helian Por-

Miltä kuulostaisi risteily Välimerellä? Tai ehkäpä Karibialla? Onnistuu. Loistoristeilyt on vuonna 2002 perustettu suomalainen yritys, joka on kasvanut Suomen suurimmaksi loistoristeilyjä myyväksi matkatoimistoksi. Meillä asiat tehdään oikein – järeällä ammattitaidolla, suurella sydämellä ja hymyllä. Olemme italialaisen Costa Cruises -varustamon päämyyntiedustaja Suomessa, ja samalla myös kuuden muun varustamon myyntiedustaja. Kauttamme onkin myynnissä yli 7 000 loistoristeilyä ympäri maailmaa. Halusitpa sitten Välimerelle, Karibialle tai vaikkapa Aasiaan, niin meiltä löytyy juuri sinulle sopiva risteily. Tutustu risteilytarjontaamme osoitteessa www.loistoristeilyt.fi, ota yhteyttä ja astu laivaan! Koska elämä on parasta aalloilla.

puh. 010 231 6550 | myynti@loistoristeilyt.fi | www. loistoristeilyt.fi Mainos ikkunapaikka-lehteen.indd 1

25.2.2016 23.12

voon yksikön tapahtumien järjestämisestä vastaava lehtori Monika Birkle.

Hyvä työllistyminen Valmistuttuaan Haaga-Heliasta matkailun opiskelijoilla on hyvä käsitys siitä, millaisia taitoja heiltä vaaditaan työelämässä. Haaga-Helian alumni, Henriikka Tapola, kertoo työllistyneensä heti valmistumisensa jälkeen. "ProjektityösHenriikka Tapola kentely Haaga-Helian matkailun koulutusohjelmassa oli itselleni hyvin mielekästä ja uusi, erilainen tapa opiskella. Valmistumisen jälkeen pääsin heti töihin Tallink Siljalle, jossa olen edennyt erilaisiin myynnin tehtäviin. Projektityöskentelystä on ollut hyötyä erityisesti työtehtävissäni ryhmämyyjänä, jossa toimitaan projektiluontoisesti."   Porvoossa on jatkuvasti tartuttu toimintaympäristön ja elinkeinoelämän muutoksiin. Haaga-Helian Porvoon kampus onkin ensimmäisenä Pohjoismaissa aloittanut tämän vuoden tammikuussa lentoliiketoiminnan englanninkielisen koulutusohjelman. Haaga-Helian missioksi on nostettu tavoite, että Haaga-Helia avaa ovet työelämään. Porvoon yksikön matkailun opinnossa tämä tavoite konkreettisesti tiiviinä yhteistyönä matkailuelinkeinon kanssa. Lisätietoa haaga-helia.fi.

Kuva: Tiina Kovanen-Bergman

Thai Airwaysin Suomen, Ruotsin ja Viron johtaja PORNSRI CHOWIT aloitti työt Thai Airwaysin Tukholman toimistossa vuodenvaihteessa. Ennen Pohjoismaita 49-vuotias Chowit työskenteli viisi vuotta Kiinan Shanghaissa ja sitä ennen Japanin Osakassa. ”Odotan mielenkiinnolla työtäni taas täysin uudenlaisessa kulttuurissa”, Chowith sanoo. Pornsri Chowit tuntee Thai Airwaysin hyvin, sillä hän on työskennellyt yhtiössä jo 26 vuotta. ”Aloitin lipunkirjoituksesta, sitten siirryin agenttimyyntiin, sieltä corporate-osastolle ja sitten hoidettavakseni tulivat mm. messut ja code share-yhteistyöt muiden lentoyhtiöiden kanssa.” Chowitin mies työskentelee Thai Arwaysin Cargossa Bangkokissa, joten sekin puoli on tullut sitä kautta ainakin hieman tutuksi. Pornsri Chowit saapui Tuk-

Koska elämä on parasta aalloilla.

SCANCOMING 40-V. Viime keväänä menehtynyt Veikko Kokkila perusti ensimmäisen Scancomingin Lontooseen 40 vuotta sitten, vuonna 1977. Yhtiö menestyi ja pian toimistoja oli myös Ranskassa, Irlannissa, Belgiassa ja Espanjassa. Viime vuosien aikana Kokkila luopui toimistoistaan yksi toisensa jälkeen. Aina löytyi henkilökunnasta tarmokas ja osaava nainen, joka jatkoi Veikon työtä. Nyt Kokkilan työtä vaalivat ja asiakkaitaan intohimolla palvelevat kuvassa vasemmalta Milli Eriksson Espanjassa, Suvi Väänänen Irlannissa, Riikka Currie-Smith Englannissa ja Tania De Grave Belgiassa tiimeineen. Uusilta kotisivuilta, www.scancoming.com löytyvät toimistojen yhteistiedot. Toimistojen palveluihin kuuluvat insentiivi- ja kokousryhmien ohjelmien järjestämisen lisäksi majoitusvaraukset kuin myös liput jalkapallo-otteluihin, musikaaleihin ja tapahtumiin jne.

Seuraava ilmestyy

TERVETULOA TUKHOLMAAN, Ruotsiin ja Skandinaviaan!

7.4.2017

Martin Ahlberg • Irma Aalto • Marta Wallin

Ilmoitustilan viimeinen varauspäivä on

20.3.2017

www.finessepromotions.se www.stockholmtravelshow.se www.traveltrends.se www.traveltv.se

15


8 MART KADINLAR GUNU 27.7x32cm ING.indd 1

Ikkunapaikka on Suomen johtava matkailualan ammattilehti, joka seuraa, analysoi ja ennakoi alan tapahtumien kulkua Suomessa ja ulkomailla. Ikkunapaikka ilmestyy kahdeksan kertaa vuodessa. Se on tilattu Suomen jokaiseen matkatoimistoon (SMAL:n jäsenyritykset). Tilaa Ikkunapaikka, niin tiedät mitä alalla tapahtuu. Vuosikerran hinta on 62 € määräaikainen yritystilaus 57 € jatkuva yritystilaus 23 € virkailijatilaus 17 € opiskelija- ja eläkeläistilaus 68 € Suomen ulkopuolelle Hinnat sisältävät alv 10%. Lehti ei vastaa tilaamatta lähetettyjen kirjoitusten ja/tai kuvien säilyttämisestä ja/tai palauttamisesta.

Matkailualan ammattilehti • Finnish Travel Trade Journal • Facktidning för resebranschen i Finland

Ikkunapaikka on Suomen matkatoimistoalan liiton (SMAL), Pacific Asia Travel Associationin (PATA) ja Discover American Suomen osastojen toimialajäsen. ISSN 0786-7867 Painos 5000 kpl Levikkijakauma Matkatoimistovirkailijat . . . . . . . . Liikenneyhtiöt . . . . . . . . . . . . . . . . . . Yritysten matkavastaavat . . . . . . Matkatoimistojohto . . . . . . . . . . . . Majoituselinkeino . . . . . . . . . . . . . . . Matkailutoimittajat/lehdistö . . . Kunnalliset matkailuelimet . . . . . Julkaisija Travision Oy Helsinki Kirjapaino PunaMusta

64 % 11 % 9% 7% 4% 3% 2%

Toimitus ja markkinointi Päätoimittaja, kustantaja Leena Aalto leena.aalto@ikkunapaikka.fi Raisiontie 6 D, 00280 Helsinki Puhelin (09) 622 2500 Neuvonantaja, kustantaja Martti Savojärvi Lohitie 15 A, 02170 Espoo Puhelin 050 592 2981 martti.savojarvi@ikkunapaikka.fi Vakituiset avustajat Esa Aalto Antti Haukkamaa Eero Havia Inna-Pirjetta Lahti Soile Kylämies Miia Manner Karoliina Saarnikko Ulkoasu Juhana Mikkanen hello@juhanamikkanen.com

Window Seat is the leading travel trade journal for the travel professionals in Finland. Its aim is to monitor and analyze the development of the travel market in Finland and abroad. Window Seat is published eight times a year and its subscribers include a.o. all Finnish AFTA-travel agencies. Subscription fee is EUR 68 outside of Finland. The magazine will not hold itself responsible for the safekeeping and/or return of articles and/or photographs sent without an order for publication. Window Seat is an associated member of the Association of Finnish Travel Agents (AFTA), Finland Chapter of Pacific Asia Travel Association (PATA) and Discover America Finland.

Readers Travel agency personnel . . . . . . . . . . . 64 % Airlines etc. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11% Company travel managers . . . . . . . . . 9 % Travel agency management . . . . . . . 7 % Hotel business . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4% Travel editors and press . . . . . . . . . . . 3 % Municipal tourist organisations . . . . 2% Editorial & Marketing Editor-in-chief, Publisher Leena Aalto leena.aalto@ikkunapaikka.fi Raisiontie 6 D, FIN-00280 Helsinki Phone +358 9 622 2500 Senior Advisor, Publisher Martti Savojärvi Lohitie 15 A, FIN-02170 Espoo Phone +358 50 592 2981 martti.savojarvi@ikkunapaikka.fi

WWW.IKKUNAPAIKKA.FI 23.02.2017 14:04 WWW.IKKUNAPAIKKA.TV FACEBOOK.COM/IKKUNAPAIKKAWINDOWSEAT

Publisher Travision Oy Helsinki Contributing Editors Esa Aalto Antti Haukkamaa Eero Havia Inna-Pirjetta Lahti Soile Kylämies Miia Manner Karoliina Saarnikko Layout Juhana Mikkanen hello@juhanamikkanen.com Printing house PunaMusta ISSN 0786-7867 Circulation 5,000 copies

Profile for Ikkunapaikka

2017-2 Ikkunapaikka-Window Seat, Mar 2017  

2017-2 Ikkunapaikka-Window Seat, Mar 2017  

Advertisement