__MAIN_TEXT__

Page 1

WINDOW SEAT

2 • 2016 MAALISKUU/MARCH

Matkailualan ammattilehti • Finnish Travel Trade Journal • Facktidning för resebranschen i Finland

28. vuosikerta/28th year

AINOA TAPA SAADA LENTOKONEEN SISÄILMA

RAIKKAAMMAKSI ON TEHDÄ KONEESTA AVOMALLI

Uusi ihmeellinen Finnair Airbus A350 ja 2–3 minuutin välein vaihtuva sisäilma HEPA-suodattimilla. Finnair on ottanut käyttöön uudet Airbus A350 XWB -koneet ensimmäisenä lentoyhtiönä Euroopassa. Koe lentämisen uusi aika osoitteessa A350.finnair.fi

Finnair lentää 17 Aasian kohteeseen ja yli 60 kohteeseen Euroopassa.


Vaivaako Huvitus Häviösis? Alkuviikon apeuteen on tarjolla lääke Meritanssien muodossa. Biletyksenpuutostila paranee loppuviikosta kerta-annoksella parasta hauskaa. Koko kevään viihde-dosetin löydät osoitteesta: tallink.fi/22h

20160225_Tallink_BQ-HR_Ikkunapaikka_277x380.indd 1

2

19.2.2016 11.40

2 • 2016 MARCH


Viihdy kanssamme kaikilla foorumeilla!

WINDOW SEAT

2 • 2016 MAALISKUU/MARCH

Matkailualan ammattilehti • Finnish Travel Trade Journal • Facktidning för resebranschen i Finland

Ikkunapaikka.tv Ikkunapaikka.fi .com/IkkunapaikkaWindowSeat

28. vuosikerta/28th year

IRLANNIN monituhatvuotinen histo-

ria herää eloon maan itäosien kierroksella. Jälkensä ovat jättäneet niin muinaiset pakanaheimot, viikingit kuin keltitkin. Koillisrannikon Waterfordin siluettia hallitsee pyöreä Reginald’s Tower viikinkien ajoista kertovine museoineen. LISÄÄ SIVULLA 5.

Aurinko, meri ja riippumatto. Niistä ei hevin luovuta vaikeinakaan aikoina. Viime kesän huonot ilmat ovat omalta osaltaan vauhdittaneet ensi kesän hyvin alkanutta myyntiä. Kuvan Thaimaan Koh Kho Khao on Apollomatkojen ensi talven uutuus. Talven tarjonnasta sivulla 6.

Kestosuosikit Rodos ja Kreeta kärjessä, Kroatia ja kaupunkilomat kasvussa

Kesän matkojen myynti on nyt hyvässä vauhdissa Viimevuotista edellä toistakymmentä prosenttia Tammikuu on perinteisesti vilkkainta kesämatkojen varausaikaa. Valmismatkapuolella matkanjärjestäjillä on heti alkuvuodesta selvä käsitys, missä nyt mennään. Ikkunapaikka teki haastattelukierroksen tämän hetken tunnelmista ja hyvältä näyttää. Kesämatkojen myynti on viime vuotta vilkkaampaa. Osalla tuottajista myynti on jopa toistakymmentä prosenttia edellä viime keväästä. Kreikan saaret Rodos ja Kreeta ovat aina vaan suomalaisten suosiossa. Turkki on kysymysmerkki. Pommi- ja pakolaisuutiset eivät vakiintuneiden turkinkävijöiden mieliä hetkauta. Osalla tuottajista Turkin Alanya on säilyttänyt suosionsa, osa taas myöntää, että epäröinti näkyy vähentyneenä kysyntänä ja ryhmien siirtymisenä läntisemmän Euroopan kohteisiin. MATK AMESSUILL A oli ensi kertaa Pink Island. Uudella teema-alueella Matkamessut halusi muistuttaa paitsi ihmisten yhdenvertaisuudesta, myös lhbti-matkailijoiden kaupallisesta merkityksestä. Palaamme vielä hetkeksi messutunnelmiin. LISÄÄ SIVULLA 8.

Antti Haukkamaa AURINKOMATKOJEN VIESTINNÄSTÄ

Annika Metsola kertoo iloisena, että heillä kesän matkoja on kysytty ja varattu huomattavan paljon. Tammikuun ensimmäisellä viikolla heidän verkkosivuillaan tehtiin lähes 250 000

Kesä tuo Suomeen uutta reittitarjontaa Kesäliikennekauden alkaessa Helsinki-Vantaalle saapuu taas kausittain lentäviä yhtiöitä sekä paluumuuttajana mm. Czech Airlines. Monelta maakuntakentältäkin pääsee kätevästi suoraan aurinkoon. KESÄISIN SUOMALAISIA hemmotellaan monilla kohteilla, joihin talviaikataulujen puitteissa suorilla lennoilla ei pääse. Finnairin lomalentojen muuttuessa reittilennoiksi, myös monelta maakuntakentältä pääsee suoraan aurinkoon ja rannalle. Oulusta pääsee Finnairin reittilennoilla mm. Kreetalle ja Turkkiin Alanyan kupeeseen, Gazipasaan. Eri matkajärjestäjillä on tilauslentoja monista kaupungeista; Detur lentää yhdeksältä kentältä, Lomamatkat 13 kentältä, We Travel (entinen Naantalin Matkakauppa) kahdeksalta kentältä, Finnmatkat kuudelta jne. Vaihtoehtoja löytyy.

Reittitarjontaa Helsinkiin kesäksi palaavat jälleen Aegean Airlines, joka lentää Ateenaan

2 • 2016 MAALISKUU

kaksi kertaa viikossa. SunExpress lentää torstaisin Turkin Izmiriin ja Vueling kolme kertaa viikossa Barcelonaan. Czech Airlines palaa muutaman vuoden taon jälkeen Helsinkiin, mistä se operoi päivittäin Prahaan. SAS lisää kapasiteettia Tukholmaan Vaasasta, Turusta ja Tampereelta. Vuoden päivät Helsinkiin lentänyt Swiss sen sijaan lopettaa lennot toukokuussa.

Uudet kohteet Finnair lentää kesällä myös muutamaan uuteen kohteeseen: Huippuvuorille, Tanskan Billundiin, Skotlannin Edinburghiin sekä Kroatian Pulaan. Miamin lennot jatkuvat nyt vuoden ympäri ja uusia Aasian kohteita ovat Guangzhou ja Fukuoka.

kesän matkahakua. Tahti ei ole siitä laantunut, vaan päinvastoin. Aurinkomatkoilla kesämatkojen varausmäärä on 15 % edellä viime vuodesta ja erityisen suurta kasvu on ollut perhelomien kohdalla, 27 %. Metsola toteaakin, että Aurinkoklubi-uudistus on ollut onnistunut ja osaltaan edistänyt tätä kehitystä.

Samansuuntaista viestiä tuli myös Apollomatkojen Eva Torralta ja Tjäreborgin Jessica Virtaselta. Molemmilla kesämyynti on viime vuotta vilkkaampaa. Useammalta taholta kuulee myös sen, että matkoja varataan entistä aikaisemmin. Metsola arvelee sen johtuvan viime kesän koleudesta. Tulevalle kesälle on ha-

luttu varmistaa aurinkoinen ja lämmin lomasää. Hänen mukaansa äkkilähtöjen kysynnän osalta trendi on kääntynyt. Se näkyy äkkilähtöjen tarjonnan vähenemisenä ja niiden hintojen nousuna. LISÄÄ SIVULLA 4.

Tähtituotevalikoima lanseerataan ITB-messuilla

WinRelax-kilpailun voittajat ja kunniamainitut valittu Visit Finlandin FinRelax-kasvuohjelman tuotekehityskilpailussa tähtituotestatuksen tai kunniamaininnan saivat hyvinvointimatkailun teemojen ympärille tuotteita kehittäneet yritykset. Yritykset edustavat maantieteellisesti Lappia, Järvi-Suomea, saaristoa ja pääkaupunkiseutua, ja palkitut suuntaavat yhteisen brändin alla alkuvaiheessa Saksan, Japanin ja Venäjän markkinoille. Miia Manner TÄHTITUOTTEITA VALITTIIN kilpailussa 25 ja kunniamaininnan sai kymmenen yritystä. Tähtituotestatuksen saaneissa yrityksissä on joko valmis tuote, joka soveltuu kansainvälisille markkinoille tai yrityksellä on olemassa valmiudet kehittää tuote, joka täyttää ohjelman kriteerit. Kunniamaininnan saivat kymmenen yritystä, joiden tuotevalikoima tukee FinRelax-ohjelmaa. Tähtituotevalikoiman jakelu tullaan toteuttamaan suunnitteilla olevan yhteistyökumppaniverkoston avulla. Tuotteet saavat myös näkyvyyttä Visit Finlandin MyStay-portaalissa, joka avautuu tässä kuussa.

Metsäkylpyjä ja villiruokaa Tähtituotevalikoimasta noin kolmannes luottaa perinteisen saunan vetovoimaan. Rentoutumisen, hiljentymisen ja luonnon ympärille on rakennettu tuotteista toinen kolmannes. Lisäksi tuotteita on kehitetty muun muassa perinnehoitojen, reikin, joogan, villiruoan, metsän, marjanpoiminnan, sienestämisen ja retkeilyn teemoilla. Valikoimaa tullaan markkinoimaan sekä Visit Finlandin omissa viestintä- ja markkinointikanavissa että valittujen kansainvälisten partnereiden jakelukanavissa.

Kunniamaininnan sai Arctic Power Berries, joka vie suomalaisia marjoja jauheen muodossa ulkomaille.

LISÄÄ SIVULLA 4.

3


Hertz toi markkinoille kimppa-autovuokrauksen

Matkailijan Mobiiliopas

Hertz on lanseerannut yrityksille Hertz Car Sharing yhteiskäyttöautopalvelun. Ensimmäiset sopimukset on tehty pääkaupunkiseudulla.

Citynomi on kehittänyt uuden mobiilioppaan, joka tuo kartat, tarinat ja videot matkapuhelimeen.

KIMPPA-AUTOKONSEPTIN IDEA

on, että yritys maksaa vuokraa vain siitä ajasta kun auto on käytössä ja niistä kilometreistä, mitä autolla ajetaan. Polttoaine kuuluu hintaan ja minimivuokra-aika on yksi tunti. Hertz huolehtii auton ylläpidosta ja siihen liittyvistä kuluista. Palvelu mahdollistaa, että eri yritykset voivat jatkossa hoitaa työmatkustuksen samalla autolla.

Autoon tekstarilla Käyttäjät näkevät reaaliajassa autojen varaustilanteen ja noutopisteet on sijoitettu lähietäisyydelle. Lähellä sijaitsevat autot näkee varausjärjestelmän karttaominaisuuden avulla. Auton avaimet ovat valmiina autossa. Kun varaus alkaa, auton ovet aukeavat tekstiviestillä, matkapuhelimen Hertz Car Sharing -applikaatiolla tai Hertz -älykortilla.

KAUPUNKIOPPAIDEN LISÄKSI

Hertzin kimppa-autolla satunnaiset työajot hoituvat edullisesti.

Vantaan Aviapoliksessa Hertz on avannut Vantaan Aviapolikseen Gate8 ja Plaza Business Parkin yrityspuistoihin Äyritielle kolme noutopistettä, joiden autot ovat alueen yritysten yhteisessä käytössä. Tarjolla on sekä henkilö- että pakettiautoja. Lisätietoja Car Sharing –palveluista Jaakko Haikoselta, puh. 020 555 2210 sekä www.hertz.fi/ carsharing.

Apollomatkojen vetovastuu siirtyy Tukholmaan Apollo Travel Group AB:n organisaatiomuutoksen myötä Suomi raportoi nyt suoraan Ruotsiin. Eva Torra jättää paikkansa kevään aikana.

tarjolla on myös nk. MobiRanger, kansallispuistojen mobiiliopas, joka pitää kulkijan kartalla myös luonnossa ja opastaa poluille, tuville ja taukopaikoille. Viime kesänä avautui kaksi MobiRanger-sovellusta, Pyhä-Luoston ja Urho Kekkosen kansallispuistojen opastukseen. Tarjolla on niin faktoja kuin laveampia tarinoitakin mm. menneistä legendoista. Valokuvat ja lyhyet videot sekä äänitarinat ja lintujen ääninäytteet elävöittävät opastusta.

Maksuton sovellus Helppokäyttöisen MobiRangerin saa käyttöön oman mobiililaitteen sovelluskaupasta maksutta. Sovellus toimii kosketusnäytöllisissä matkapuhelimissa ja tableteissa, joissa on gps-ominaisuus. Sovellus ja sen sisällöt ovat saatavilla suomen- ja englanninkielillä. MobiRanger on Citynomadi Oy:n, oman mobiiliopastus-konseptinsa luoneen yrityksen, kansallispuistoille räätälöimä tuote. Sovellus tuotettiin EU:n ENPI Kolarctic-ohjelman rahoittamassa ABCGheritage - Pohjoinen Perintömme -hankkeessa.

LIIKETOIMINNAN VETOVAS TUUN Suomessa ottaa Ruotsin

maajohtaja Peter Browall. ”Uuden omistajan ja pääjohtajan toimesta organisaatiota ollaan kevennetty ja toimintoja keskitetty Ruotsiin. Siellä on nyt vahva keskushallinto ja mm. revenue management, asiakasviestintä ja –hallinta sekä tuotanto. Suomeen jää myynti- ja markkinointi”, kertoo kevään aikana tehtävänsä jättävä toimitusjohtaja Eva Torra. ”Olemme tehneet erittäin vahvaa yhteistyötä koko ajan ja organisaatiomuutoksen myötä nyt myös johto siirtyy Tukholmaan. Ei tähän sen suurempaa draamaa liity”, Torra kertoo.

Neljänneksi suurin Apollomatkat on toiminut Suomessa Eva Torran vetämänä kuusi vuotta. Viime vuonna Apollomatkoilla oli noin 50 000

Concorde Travel Group kasvaa Concorde Travel Group -matkatoimistoketjuun liittyi viime vuoden lopussa kolme uutta jäsentä: Salon Matkatoimisto Oy, HTE-Tours Oy ja Forssan Matkatoimisto Oy. SALON MATK ATOIMISTO OY Eva Torra, Apollomatkat.

matkustajaa ja se on Suomen 4. suurin matkanjärjestäjä. Sillä on valmismatkoista noin 6 % markkinaosuus. ”Suomessa asiakkaita palvelevat suomen kielellä call center, jälleenmyyjät sekä verkkokauppa apollomatkat.fi”, kertoo Leif Vase Larsen, CEO Apollo Travel Group AB.

Reilut sata miljoonaa kiinalaista matkustaa Viime vuonna maailmalla matkaili arvioiden mukaan yli 120 miljoonaa kiinalaista turistia. Suomessakin yöpyi viime vuonna lähes 182 000 kiinalaista. Se on 42 % enemmän kuin vuotta aiemmin. YLI 40 % kiinalaisnuorista unelmoi matkasta Pohjoismaihin. Suomi on suosittu erityisesti alle kolmekymppisten keskuudessa. Visit Finlandin mukaan Suomi ja erityisesti päivä Helsingissä on tavallisesti osa kiinalaisturistin Pohjois-Euroopan kierrosta. Tilastokeskuksen mukaan kiinalaisten yöpymiset Suomessa lisääntyivät viime vuonna 41,2 prosenttia. Kiinalaisille tilastoitiin majoitusliikkeissä 181 716 yöpymisvuorokautta ja japanilaisille runsaat 203 392 vuorokautta.

UnionPay Kiinalaisten suosituin maksukortti on UnionPay. Sen hyväksyminen onkin jo monessa kiinalaisturistien suosimissa kohteissa välttämättömyys. Myös esim. Helsingin lentokentällä kortti käy kaikissa duty free-myymä-

4

jatkaa toimintansa lopettaneen Matka-Plazan toimintaa nimensä mukaisesti Salossa. H T E -Tours (Matkahaukka Kirkkonummi) on toiminut Kirkkonummella vuodesta 1999 ja nykyisen omistajansa Petri Pohjosen johdolla parisen vuotta. HTE-Tours Oy on Kirkkonummen keskustassa sijaitseva yleismatkatoimisto, joka on muun myynnin ohella erikoistunut mm. antiikkimatkoihin. Forssan Matkatoimisto Oy on toiminut vuodesta 1977. Yhtiön toiminta perustuu sekä räätälöityyn tilauspohjaiseen että kuluttajille suunnattuun omaan tuotantoon. Uusien jäsentoimistojen myötä Concorde Travel Group -ketjussa on 21 jäsenyhtiöitä, joilla on yhteensä kaksikymmentäviisi toimipistettä.

VIA Egencia on nyt Egencia

löissä, useimmissa kaupoissa, mm. M-boxissa, koru- ja kellomyymälöissä, El Beautyssa ja monessa muussa. Finnairin koneissa käyvät vain kansainväliset maksukortit eikä UnionPay-kortilla voi näin ollen tehdä ostoksia koneessa. Myöskään suomalaiset Otto-automaatit eivät vielä hyväksy Kiinan suosituinta luottokorttia. UnionPay-kortti leviää myös maailmalla, niitä on myönnetty Kiinan ulkopuolelle jo 46 miljoonaa kappaletta.

VIA EGENCIAN siirtymävaihe on päättynyt. Suomen toimiston nimi on nyt Egencia. Expedia Groupin liikematkatoimisto VIA Egencia on Suomessa virallisesti muuttanut toiminimensä helmikuun alussa Egenciaksi. Tämä merkitsee yhdistymisen päättymistä, mikä alkoi kun Egencia osti VIA Travelin vuonna 2012. Egencia palvelee nyt 65 maassa. “Osana Egenciaa olemme laajentuneet maailmanlaajuisesti ja voimme tarjota asiakkaillemme maailman kattavimman matkanhallintajärjestelmän, kuten myös samaa korkealaatuista ja paikallista asiakaspalvelua, jota he odottavat”, sanoo Egencia Finland Oy toimitusjohtaja Marjut Vesander.

JATKUU SIVULTA 3.

Kesän matkojen myynti hyvässä vauhdissa Viimevuotista edellä toistakymmentä prosenttia Samat suosikit vuodesta toiseen Kaikilla kolmella haastatellulla seuramatkatuottajalla Kreikan saaret ovat suosikkilistan kärkisijoilla. Kreeta ja Rodos pitävät pintansa. Apollomatkoilla myös Parga ja kesän uutuuskohde Karpathos vetävät hienosti. Kroatian suosio kasvaa, myös Tjäreborgilla, jolla se on nyt uutuuskohteena. Heillä myös Mallorca ja Madeira ovat kasvussa, kuten myös muutaman vuoden jälkeen Bulgaria on taas tulossa suosikkilistalle.

Konseptihotelli kiinnostavat Jo jonkin aikaa on ollut nähtävissä, että erilaiset konseptihotellit kasvattavat suosiotaan. Tjäreborgin Sunwing perhehotellit ja Sunprime hotellit aikuisille ovat erittäin kysyttäjä ja Jessica Virtasen mukaan matka kannattaakin varata hyvissä ajoin, varmistaakseen toivomansa hotellin. Eva Torra on jo pidemmän aikaa viestittänyt, että Apollomatkoilla buukkaustrendeissä korostuu parempi hotellitaso, myös all inclusive on kysytty. Samoin isommat huoneistot menevät hyvin kaupaksi, monet viettävät lomaa isommalla porukalla. Aurinkomatkoilla aikuiseen makuun on pienet perhehotellit, design ja boutique –hotellit sekä omaan käyttöön varattavat huvilat. Minna Tuorila Primera Holidays Oy:stä kertoo, että heillä Lomamatkojen puolella kesän

rantakohteista Italia on herättänyt suurta innostusta, vaikka varaustilannetta heilläkin johtaa Kreikan kohteet. Tuorila tuo esille Turkin tilanteen. Kysyntä sinne on hiipunut. ”Selkeästi läntinen Välimeren alue koetaan nyt vakaammaksi alueeksi ja ryhmiä onkin siirtynyt Turkista Portugaliin ja Espanjaan.” Torra myöntää saman, Syyrian pakolaistilanne rasittaa Turkkia ja siirtää kysyntää muihin kohteisiin.

Kaupunkilomat ja risteilyt suosittuja Apollomatkojen Torra ottaa esille kaupunkikohteiden suosion; ”kaupunkilomat buukkaavat yhä kiihtyvällä tahdilla ja tuntuu, että monet etsivät lyhyempiä lomabreikkejä.” Matkapoikien Toni Mahkonen kertoo, että heilläkin kaupunkilomat ovat hyvin kysyttyjä, kärjessä Dublin ja Reykjavik. Kesämyynti on edellä viime vuotta, vaikka lähialueen laivaja hotellimatkojen myynti ei ole käytännössä vielä edes alkanut. Niissä varaukset tulevat yhä lähempänä matkustuspäivää ja niissä myös hinta ja tarjoukset nousevat suureen rooliin. Hänen mukaansa kaupunkilomien suosiota selittää niiden edullisuus, ne myyvät nyt paremmin kuin kalliimmat kiertomatkat. Minna Tuorilan johtamalla MatkaVekalla Berliini on suosikkikohde ja heillä myy hyvin myös Keski-Euroopan kiertomatkat. Tjäreborgilla reittilennoilla tehtävien pakettimatkojen myynti jatkaa nousuaan ja kesän suosikkikohteita on Mal-

ta, Costa Del Sol ja Dubrovnik. Eli kohteet, joissa voi yhdistää ranta- ja kaupunkiloman, kertoo Jessica Virtanen. Hän mainitsee myös uutena trendinä risteilyt, joiden suosio kasvaa koko ajan. Kesällä suunnataan Välimeren aalloille. Samoin Lomalinjan Sari Mäkinen vahvistaa risteilyjen olevan suosittuja, kaikki isot risteilylaivat niin Karibia kuin Välimerikin myyvät heillä hyvin. ”Hurtigruten on ollut erittäin suosittu, sinne olemme ottaneet lisälähtöjä ja suurentaneet lähtöjen paikkamääriä.” Hän kokee myös, että ihmiset ovat viime vuotta valmiimpia ottamaan riskejä kohteen suhteen. ”Venäjän laivacharterit myyvät jälleen paremmin. Niistä on reippaasti yli puolet myyty”, iloitsee Mäkinen.

Matkalle lähdetään eikä lomasta luovuta Lomalinjan Mäkinen haluaa ottaa esille positiivisena yllätyksenä sen, että perheen yhteisistä lomamatkoista pidetään kiinni maamme taloustilanteesta ja maailmanpolitiikan kuohunnasta huolimatta. ”Tuntuu, että se on yksi viimeisistä asioista, joista ollaan halukkaita luopumaan”. Asiaa vahvistaa myös SMALin jäsenkuntansa keskuudessa tekemät asiakaskyselyt, joissa on kartoitettu suunnitelmia jouluja hiihtolomien suhteen. ”Ympäröivät epävarmuustekijät vaikuttavat varmasti kohteen valintaan, mutta matkustusinnossa ja –määrissä se ei loppujen lopuksi kuitenkaan näy. Mennään ja matkustetaan ja se on hyvä asia”, kiteyttää Mäkinen.

JATKUU SIVULTA 3.

WinRelax -kilpailun voittajat ja kunniamainitut valittu Hyvinvointimökkejä maailmalle FinRelax -ohjelma sisältää myös hyvätasoisen mökkivalikoiman lanseeraamisen. “Mökkielämä kytkeytyy luontevasti hyvinvointimatkailun teemoihin”, sanoo Kiti Häkkinen. “FinRelax -mökkien osalta on laadittu kriteerit, joiden tulee täyttyä: muun muassa sijainti veden ääressä, varustus ja sisustus korkeatasoista, mökissä on oltava sauna ja hintaan tulee sisältyä liinavaatteet ja loppusiivous”. Hyvinvointimökkien välitystoiminnan aloittaa Novasol, joka on Euroopan suurin loma-asuntojen välittäjä. Tavoitteena on saada tänä vuonna palvelun piiriin 100 suomalaista mökkiä. Novasolin ensimmäinen Suomessa avattu toimisto sijaitsee Mikkelissä.

Tähtituotestatuksen sai muun muassa kansanparannustaitojaan tuotteistanut Kuppari-Hanna, joka toimii Turun saaristossa.

FinRelax Akatemia FinRelax Akatemia on matkailualueille ja yritysryhmille suunnattu hyvinvointimatkailutuotteiden tuotekehitysfoorumi. Akatemian toiminta alkoi tammikuussa ja jatkuu ohjelman loppuun asti. Akatemian tarkoituksena on tarjota kansainvälisille markkinoille valmiille tai niistä kiinnostuneille yritysverkostoille työkaluja tuotekehityksen, myynnin sekä markkinoinnin avuksi. Akatemian tuoteriihi räätälöidään alueen, organisaation tai kehitysyhteistyökumppanin tavoitteiden mukaiseksi.

Feel the Nature järjestää palkitun marjastusretken lisäksi talvisia patikkaretkiä Nuuksiossa.

Uudenlaista yhteistyötä FinRelax -ohjelman tavoitteena on luoda puitteet myös verkostojen eri elinkeinojen raja-aitojen ylittämiseksi. “Pyrkimyksenä on luoda kokonaan uudenlaista hyvinvointimatkailua törmäyttämällä yhteen kansainvälisille markkinoille valmiita majoitus-

ja matkailupalveluita, elämyspalveluita, suomalaisia ruokatuottajia, uutta teknologiaa ja tuoteinnovaatioita”, kiteyttää Häkkinen. WinRelax -2016 kilpailu käynnistyy ensi lokakuussa, jolloin palkitaan myös 25 tuotetta. Lisätietoja visitfinland.fi/ news/vuoden-2015-finrelax-tahtituotteet.

2 • 2016 MARCH


PÄÄKIRJOITUS – maaliskuu 2016

Ireland’s Ancient East

Myytit ja tarut heräävät henkiin aikamatkalla itäiseen Irlantiin Päätöksiä ei tehdä pilvessä

S

Irlannin monituhatvuotinen historia herää eloon maan itäosien kierroksella. Muinaiset pakanaheimot, viikingit, keltit, ristiretkeilijät ja englantilaiset valloittajat ovat kaikki jättäneet tänne omat puumerkkinsä. Historialliset paikat kohtaavat nykypäivän irlantilaisen välittömän elämäntyylin. Unohtamatta, että irlantilaiset ovat maailman parhaita tarinankertojia. Esa Aalto, Irlanti

uomi on monella alalla joutunut toteamaan, että nykyaikainen tehokkuusajattelu, automaatio ja pilvipalvelut hävittävät kansainvälisten yhtiöiden Suomen konttoreita tai ainakin heikentävät niiden statusta myyntikonttoreiksi. Samalla häviävät Suomen markkinoita tuntevat päätöksentekijät ja toiminnan kehittäjät. Matkailuala on joutunut todistamaan samaa ilmiötä. Tuoreimmat esimerkit ovat Apollomatkojen Suomen toimitusjohtajan pestin loppuminen ja ebookersin Suomen toimiston sulkeminen. Jo aikaisemmin esimerkiksi Suomen Finnmatkojen toimitusjohtajan vakanssi lopetettiin. Esimerkkejä on laidasta laitaan alkaen taannoisesta IATA:n BSP:n toimintojen siirtämisestä pois Suomesta. Tämä trendi merkitSuomen painoarvo see väistämättä, että kansainvälisissä Suomen painoarvo kanyrityksissä heikkenee sainvälisissä yrityksissä heikkenee. Tämän markkinan syvällinen ymmärrys ja toimintojen kehittäminen markkinan tarpeita kuunnellen väistyy virtaviivaistetun toimintatavan tieltä. Trendi on valitettava ja sitä vastaan kannattaisi matkailualan järjestöjen SMAL etunenässä taistella. Suomi ei ole vasallivaltio eikä meillä kielestä alkaen kaikki aina toimi samalla logiikalla kuin muualla. Kansainvälinen business-to-business –verkosto Amcham Finland on toimialariippumattomalla tasolla huolestuneena havainnut saman ilmiön ja lähtenyt kampanjoimaan kansainvälisten yritysten Pohjoismaiden pääkonttorien saamiseksi Suomeen. Avaus on kiitettävän rohkea ja silmiä avaava. Ei ole mitenkään itsestään selvää, että Pohjoismaiden aluekonttoreiden pitää sijaita Tukholmassa tai Kööpenhaminassa. Itse asiassa poikkeuksellisen hyvien lentoyhteyksien takia Helsinki on erittäin varteenotettava vaihtoehto ainakin Tukholmalle. Matkailualan järjestöjen ja Team Finlandin olisi hyvä ottaa Amchamista mallia ja liittyä joukkoon. Pääkonttoreiden avulla alalle saataisiin nostetta, työpaikkoja ja liikettä. Jos kerran ei joka maassa voi olla henkilöstöä, voisi Suomen asemaa parantaa edistämällä aluekonttoreiden ja päätöksentekijöiden sijoittumista tänne.

Itä-Irlannin tärpit

IRLANNIN LÄNSIPUOLEN Wild

Atlantic Wayn vastapainoksi on maan matkailun edistämiskeskus nimennyt maan itäosan uudella Ireland’s Ancient East –brändillä. Tällä kompaktilla alueella vain parin tunnin ajomatkan päässä Dublinista sijaitsevatkin monet Irlannin merkittävimmistä historiallisista käyntikohteista. Jopa viiden tuhannen vuoden taakse ulottuvaan historiaan tutustuminen on hyvä aloittaa Wexfordin kaupungin lähellä Ferrycarrigissa sijaitsevassa Irish National Heritage Parkissa. Ulkomuseon kierroksella tutustutaan irlantilaisten elämään ja asumiseen vuosituhansien varrella.

DUNBRODY EXPERIENCE. New Rossin satama oli 1800-luvun suurina nälkävuosina monen irlantilaisperheen lähtöpaikka valtameren yli Amerikkaan paremman elämän toivossa. 1840-luvun Dunbrody-laivan täydellinen kopio tutustuttaa merimatkan karmiviin olosuhteisiin, joissa jopa puolet matkustajista saattoi saada surmansa viikkoja kestävän matkan aikana. dunbrody.ie

Kilkennyn pubitarjonnasta löytyy varmasti jokaiselle sopiva.

Kennedyn klaanin kotipaikka Wexfordin kaupunki juontaa juurensa viikinkiajoilta. Ensimmäiset asutukset perustettiin tänne jo vuonna 819. Pikkukaupungin keskiaikaisen tunnelman lisäksi Wexford on tunnettu oopperastaan ja vuosittain lokakuussa järjestettävästä oopperafestivaalistaan. Läheinen New Ross on puolestaan parhaiten tunnettu nimekkäistä asukkaistaan. New Ross tunnettiin jo keskiajalla yhtenä Irlannin suurimmista kauppasatamista. Myös Yhdysvaltojen entisen presidentin John F. Kennedyn suku on lähtöisin näiltä seuduilta. Vuonna 1848 Amerikkaan lähteneen Kennedyn isoisoisän Patrickin kotitaloon läheisessä Dunganstownissa pääsee yhä tutustumaan.

Irlannin vanhin kaupunki Viikingit eivät olleet pelkästään hurja, ryöstelevä rosvojoukko, vaan he toivat muassaan myös monia uutuuksia, kuten rahankäytön sekä kaupungit. Irlannin vanhimman kaupungin Waterfordin perusti norjalainen viikinkipäällikkö Ragnhild, myöhemmin Reginald, jo vuonna 914 muinaisnorjalaisella nimellä Vedrafjordr, eli ”tuulinen vuono”. Waterford viettikin vastikään 1100-vuotisjuhliaan. Viikinkiaikoihin ja myöhempään historiaan tutustuu parhaiten The Viking Triangle -kiertokävelyllä pitkin kaupungin kapeita kujia ja his-

Kilkennyn stadion täyttyy sunnuntaisin raitapaitaisen hurling-joukkueen Kilkenny Catsin faneista, varsinkin jos vastassa on arkkivihollinen Tipperary.

toriallisia rakennuksia. Nykyään noin 60 000 asukkaan Waterfordin kenties tunnetuin tapahtuma on suureen katuparaatiin huipentuva musiikin, katutaiteen ja –teatterin Spraoi-festivaali vuosittain heinäkuun lopussa.

Historiaa ja kulttuuria Myös Kilkennyn kaupungin 400-vuotinen historia avautuu parhaiten kiertokävelyllä, jossa matkataan kaupungin ”Medieval Milea” pitkin Kilkennyn linnalta kaupungin katedraaliin ja tutustutaan entisaikojen varakkaiden kauppiaiden, piispojen, varkaiden ja prostituoitujen elämään. Kierroksella kuullaan tarinoita mustasta surmasta ja noidasta, joka murhasi neljä aviomiestään. Tutuksi tulevat myös muun muassa pormestari jolla oli 25 lasta ja elävältä poltettu piika. Elokuinen Kilkenny Arts Festival kokoaa kaupunkiin nimekkään joukon musiikin, teatterin, kirjallisuuden ja kuvataiteen huippunimiä kaikkialta maailmasta. Festivaalin tapahtuma-

Waterfordin maailmankuulu kristalli valmistuu käsityönä.

paikkoina ovat Kilkennyn linnan ohella kaupungin kirkot, kadut ja puistot. Kilkenny tunnetaan myös lukuisista käsityöläisistä ja tasokkaasta taideteollisuudesta.

Luostareita ja linnoja Ikoninen Cashel on yksi Irlannin tunnetuimmista turistikohteista. Täällä perimätiedon mukaan pyhä Patrick käännytti kuninkaan kristinuskoon 400-luvulla. Cashelin rikas historia näkyy sen rakennuksissa, esihistoriallisista raunioista keskiaikaisiin luostareihin ja linnoihin. Kiinnostava vierailukohde erityisesti perheille on Birr Castle. Sen tiedekeskuksessa voi tutustua Irlannin tieteiden historiaan ja yli 50 hehtaarin alueelle levittäytyviin puistoihin ja puutarhoihin sekä kuuluisaan, aikanaan maailman suurimpaan, teleskooppikaukoputkeen. Itse linna on yhä seitsemännen Rossen jaarlin asuinkäytössä ja sinne voi hyvällä onnella päästä kurkistamaan.

THE VIKING TRIANGLE. Waterfordin historiaan tutustuminen alkaa Reginald’s Towerista, jossa on esillä laaja viikinkiajoista kertova näyttely. Kierros jatkuu Medieval Museumiin, nimensä mukaisesti keskiajan elämään keskittyvään museoon, jota kallisarvoisine aarteineen on pidetään kaupungin ykköskäyntikohteena. Uudemmasta ajasta 1700-1900-luvuilla kertoo puolestaan museon vieressä sijaitseva Bishop’s Palace. waterfordtreasures. com HOUSE OF WATERFORD CRYSTAL. Waterfordin maailmankuulua kristallia on valmistettu jo vuodesta 1783. Nykyään suomalaisen Fiskarsin omistuksessa olevalla tehtaalla pääsee seuraamaan koko prosessia lasinpuhaltajien työskentelystä aina hiontaan ja viimeistelyyn asti. waterfordvisitorcentre.com KYTELER’S INN. Kilkennyn vanhimman pubin (perustettu 1324) tunnelmassa voi oluen, pubiruoan ja elävän irkkumusiikin lisäksi kokeilla myös bodhránin eli perinteisen irlantilaisen rummun soittoa asiantuntijan opastuksella. kytelersinn.com SMITHTWICK’S EXPERIENCE. Oluen valmistukseen ja sen maistelun saloihin tutustutaan yli 300-vuotiaan Smithwick’s-panimon kierroksella. Valmista tuotetta arvioidaan panimomestarin tavoin neljällä kriteerillä: näön, tuoksun, maun ja suutuntuman perusteella. smithwicksexperience.com HURLING – THE KILKENNY WAY. Irlantilaisen jalkapallon ohella maan kansallisurheilu on hurling, jota luonnehditaan maailman nopeimmaksi joukkuepeliksi. Leipälapiota muistuttavan mailan ja tennispallon kokoisen pelivälineen lisäksi myös kypärä on viime vuosina onneksi otettu pakolliseksi varusteeksi. Hurlingin pelaamista pääsee kokeilemaan asiantuntijan johdolla ja vauhdikkaiden treenien päätteeksi katsellaan ammattilaisten peliä pubilounaalla isolta screeniltä. thekilkennyway.com

VITOSEN VIERAANA: Toimitusjohtaja Liisa Niemi, Ålandhotels

Auki vai kiinni? AHVENANMAA ON hiomaton ti-

mantti ja on ollut mukavaa aloittaa täysin uuden haasteen parissa. Olen kuullut monta kertaa tuloni jälkeen sanottavan ”on hienoa, kun pystyt katsomaan asioita ulkopuolelta tulleen silmin”. Ja hyvältä se on tuntunut itsestäkin. Ensimmäinen asia, jonka huomasin, oli se, kuinka voimakkaasti sesonkiajattelu on iskostunut. Kesää kohden kaikki terästäytyvät. ”Kesä on tulossa, nyt kaiken pitää toimia moitteettomasti. Tulee ”högsäsong”. Tuntuu, että vuodessa on vain kesä – kuusi viikkoa, ja sitten ei mitään. Myyntiponnisteluissa, laadussa ja koko aktiviteettitasossa ajatuksena on, että niistä voidaan tinkiä kesän jälkeen,

2 • 2016 MAALISKUU

kukaan ei kuitenkaan enää silloin matkusta Ahvenanmaalle. Luonnollisempaa on ollut keskustella alan toimijoitten kesken siitä, koska kesän jälkeen hotellien ja ravintoloitten ovet laitetaan kiinni, kun puhua siitä, kuinka paljon myyntityötä tehdään, jotta hotellit, ravintolat ja muut matkailijoitten kannalta oleelliset palvelut, saadaan pidettyä auki. Ahvenanmaalla tekemistä riittäisi vuoden ympäri pariskunnille, incentiveryhmille, kokoustajille jne. Pitää vain miettiä, mitä asiakkaille tarjotaan ja mitä heille kerrotaan syksyllä, talvella ja kesällä. Kesäisellä mökkikuvalla on vaikea myydä hotellihuonetta incentivelle syksyksi. Tuotekehitys on kaiken a

ja o. Ja sen jälkeen myynti vauhtiin. Ulkolaisia ostajia ei tunnu häiritsevän, että Ahvenanmaalla on syksy, talvi ja kesä, mutta meille asian hyväksyminen on vaikeaa. Mietin, kuinka paljon ollaan niin kiinni totutuissa toimintamalleissa, ettei tunnisteta asiakkaitten tarpeita ja toiveita. Sama haaste varmasti löytyy myös muulta Suomesta. Töitä siis riittää.

Ruotsia vai ei? Toinen ihmetyksen aihe on suomalaisten huono kielitaito. Ahvenanmaalla työttömyysprosentti on vain 3,6%. Työvoimapula etenkin palvelualoilla on huutava. Olemme sitkeästi yrittäneet palkata mantereen puolelta työtekijöitä hotelleihimme, koska meillä asiakaspalvelussa pitää osata sekä suomea että

ruotsia. Monen ammattitaitoisen työntekijän kohdalla kuitenkin asia kaatuu puutteelliseen kielitaitoon. Ruotsinkieltä ei osata, vaikka ruotsalaisten matkailijoitten osuus koko Suomessa on merkittävä. Tässä on ilmeisesti jokin tunnelukko, joka pitäisi saada auki, jos aiotaan tehdä kunnolla kauppaa ja kansainvälistyä. Näkemykseni on, että jos Suomessa haluaa tehdä kauppaa rajojen ulkopuolella ja pitää “kaupan auki”, on peruskielitaidon oltava suomi, ruotsi ja englanti. Tämän jälkeen muut ovat hyvä lisä. Ruotsalaiset yritykset ovat myös monesti suomalaisia kansainvälisempiä. Nuorten, jotka suunnittelevat kansainvälistä uraa, on helpompi opetella kansainvälisyyttä lähellä ruotsalaisomisteisissa yrityksissä. Sitten voi siirtyä eteenpäin.

”Be more bold” Suomen on vallannut jokin brändinrakennus- ja selvitysinnostus. Toimistopöytätyönä tehty brändi ei kuitenkaan takaa, että rahaa alkaa kilisemään kassaan. Tarvitaan myyntiä ja asiakasrajapinnassa ahkeraa työn tekemistä erityisesti, koska viime kädessä brändi rakentuu palvelualalla joka asiakaskohtaamisessa. Myyntityötä pitää arvostaa enemmän ja se pitää nostaa paremmalle ja näkyvämmälle tasolle. Minulla oli yhdessä vaiheessa englantilainen esimies. Oli ilo olla hänen kanssaan asiakaskäynneillä, aina oppi jotain uutta. Neil muistutti minua joka myyntikäynnin jälkeen: Be more bold. You have a great product! Luulen, että be more bold sopii kaikille suomalaisille. We have a great product! Kunhan kauppa pidetään auki.

Liisa Niemi Toimitusjohtaja Ålandhotels

5


Katsaus talvikauden 2016–2017 tuotantoon paljastaa Sri Lankasta tulossa yksi ensi talven hittikohteista Buddhan vasenta kulmahammasta on tilaisuus päästä katsomaan ensi talvena useamman matkanjärjestäjän valmismatkalla. Pyhän hampaan temppelin lisäksi Sri Lankaa markkinoidaan trooppisena paratiisina vuoristoineen, teeplantaaseineen, vesiputouksineen, luonnonpuistoineen ja rantoineen. Rannat ovat etenkin surffaajien suosiossa ja pääkaupunki Colombo on myös vierailun arvoinen. Esa Aalto SRI LANKAN ilmasto on lomaili-

jalle ihanteellinen keskitalvella joulu-maaliskuussa, jolloin sademäärät ovat vähäisimpiä, päivälämpötila pysyttelee 30 asteen tuntumassa ja merivesi noin 28 asteessa. Maahan matkustettaessa tarvitaan sähköinen matkustuslupa eli ETA, joka maksaa yli 12-vuotiailta 35 USD. Se maksetaan luottokortilla anomuksen yhteydessä osoitteessa www.eta. gov.lk. Sähköpostitse saapuva hyväksyntä tulee tulostaa mukaan matkalle. Muusta ensi talven tuotannosta aktiivilomien, risteilyjen ja rauhallisempien lomakohteiden suosio on kasvussa. Muun muassa Kanarialla ja Thaimaassa etsitään uusia, erilaisia lomavaihtoehtoja.

Aurinkomatkat Ensi talvikauden Aurinkomatkojen kokonaisvolyymissa on kasvua noin 10 prosentin verran, eli tarjolla on noin 100 tuhatta asiakaspaikkaa. Gran Canarialla Aurinkomatkojen uutuutena on myös San Agustin, jonka ohella toinen uutuuskohde on Playa del Cura saaren eteläosassa. Lanzarotella tarjotaan yhdistelmämatkaa Puerto del Carmenista Yaizan kylään, joka sopii rauhallista lomaa etsivälle ja esimerkiksi patikoijille ja pyöräilijöille. Thaimaassa Krabin lennoilla uusi kohde on Klong Muang noin 10 minuutin ajomatkan päässä Ao Nangista. ”Se on rauhallinen, pieni kylä, jonka luonnontilainen, hienohiekkainen ranta ja kirkkaat vedet soveltu-

Sri Lanka on Apollomatkojenkin uusi kaukokohde. Ceylonin teetä tarjoillaan retkillä teeplantaaseille.

Apollomatkat Apollo panostaa koko konsernina Arabiemiraatteihin ja lisää paikkoja sekä Dubaihin, Ras-al-Khaimahiin että Abu Dhabiin, sanoo Eva Tor r a Apollomatkoilta. ”Satsaamme kohteissa hyvään hotellitasoon. Kaukomatkoissa hotellin tähtiluokitus on keskimäärin neljä tähteä, Arabiemiraateissa jopa viisi. Tällä hetkellä kohteilta toivotaan hyvää asumistasoa ja tasokkaita palveluita, kuten maksutonta wifiä, spa-, kuntosali- ja muita treenimahdollisuuksia”. Kanarian hotellituotetta kehitetään eri asiakasryhmien tarpeisiin. Uutena kohteena avautuu San Agustinin rauhallinen rantakohde, jonka hotelli Gloria Palacessa sijaitsee Euroopan suurin thalassoterapiakeskus. Melonerasissa sijaitseva Lopesan Baobab Resort on puolestaan koko perheen hotelli, jossa lapsille on tarjolla uimakoulua ja lastenkerhoa. Uutena kaukokohteena Apollomatkat avaa trooppisen Sri Lankan. Yhtiön hotellit sijaitsevat Bentotassa, Hikkaduwassa ja Negombossa. Monet hotelleista ovat uusia ja rannat upeita. Phuketin-lennolta Apollomatkat tuo uutena kohteena Khao Lakin ja Koh Kho Khaon. ”Siirrämme nyt tuotantoa pois Phuketin perinteisistä kohteista”, Eva Torra sanoo. Koh Kho Khaon pikkusaari sijaitsee parikymmentä kilometriä Khao Lakista pohjoiseen ja sen erottaa mantereesta kapea kanava. ”Rannat ovat jopa 18 kilometrin pituisia ja täällä ei Phuketin väentungoksesta ole tietoakaan. Läheiset Similanin ja Surinin saaret ovat Thaimaan parhaita sukellus- ja snorklauskohteita. Niihin pääsee Khao Lakista sekä opastetulla retkellä että vuoroveneellä”, Eva hehkuttaa.

6

vat hyvin snorklaukseen”, Aurinkomatkojen Annina Metsola kertoo. Dominikaanisessa tasavallassa uutta ovat Cabarete sekä Cabarete-Samana-yhdistelmämatka. Kuubassa voi tehdä viikon yhdistelmämatkan Varadero-Havanna sekä kahden viikon yhdistelmän Varadero-Cayo Santa Maria. ”Cayo St Maria on pienen pieni saari, jossa turismi on vielä suhteellisen nuorta. Ensimmäinen hotelli avattiin saarella 2001 ja nykyään hotelleita on 12. Valkeat hiekkarannat, turkoosit vedet ja rehevä kasvillisuus luovat lomalle paratiisimaiset puitteet”, Annina kuvailee. Muita uutuuksia Aurinkomatkoilla on Israelin kierros.

Matkamessuilla Aurinkomatkat pilotoi mahdollisuutta kokea lomamatka virtuaalisesti. Kohdetta katseltiin puhelimen ja VR-virtuaalilasien avulla, ja vastaanotto oli poikkeuksetta ihastunut. 360-videoiden käyttöä tullaan laajentamaan myös ensi talvikauden osalta.

Lisäksi uutuuskohteita on suunnittelupöydällä vielä Yhdysvaltojen ja Intian suuntaan. ”Uutta on myös Aurinkoheimo, uusi kehittäjäyhteisömme, jonka ajatuksia ja ideoita pyritään toteuttamaan käytännössä. Sen jäseneksi voi liittyä jokainen lomamatkustuksesta kiinnostunut tekemään kanssamme entistä parempia lomatuotteita ja –palveluita”, Annina Metsola päättää.

Matti Hautamäellä on vauhti päällä Mäkihyppääjä, olympiamitalisti Matti Hautamäki on monen pikkupojan toiveammatissa. IKKUNAPAIKKA PÄÄSI tutustumaan VR:n työjuhtaan, venäläisvalmisteiseen Sr1-veturiin. Vetureita valmistettiin vuosina 1973-1996 ja niitä on edelleen liikenteessä. Yllätys oli melkoinen kun parikymmenvuotiaan puna-valkoisen veturin ohjaimissa istui kolme hopeista ja yhden pronssisen olympiamitalin hypännyt Matti Hautamäki.

Detur Talven 2016-17 Detur-uutuuskohde on Gran Canaria, jonne lennetään tiistaisin marraskuulta huhtikuulle. Las Palmasin kaupungin lisäksi kohdelistalla ovat tutut rantakohteet Playa del Ingles, Maspalomas, Meloneras, San Agustin ja Puerto Rico. Tunisian lentoja on tarkoitus jatkaa myös ensi talvikaudella. ”Toivottavasti - eli maailmanpoliittisesta tilanteesta riippuen”, toteaa Deturin Jaana Hepo-oja. ”Talven lentosarjat Tunisiaan on tarkoitus toteuttaa marraskuusta joulukuun loppuun ja helmikuun alusta huhtikuulle”. Deturin päätuotteen eli Turkin osalta viikoittaisiin lentoihin tulee talvitauko marraskuussa ja sarjat pyörähtävät käyntiin taas helmikuun hiihtolomilta. ”Rantaloman lisäksi erilaisille aktiivilomille on kysyntää Turkissakin, muun muassa kiertomatkat ovat vetäneet mukavasti Kappadokian ja Lyykian historiallisille kohteille. Ne jatkuvat läpi kauden ja ovat varsin suosittuja rantakauden ulkopuolella. Tulossa on myös fitness-viikkoja ohjaajan opastuksella, lisäksi golfareille on suunnitteilla perinteisten Turkin ja Tunisian teemamatkojen lisäksi parin viikon ohjattu golfteemamatka Etelä-Afrikkaan vuoden aluksi”, Jaana kertoo.

Finnmatkat Sri Lanka on myös Finnmatkojen ensi talven uutuus. Yhtiö lentää sinne suoralla lennolla Thomson Airwaysin Boeing 787 Dreamlinerilla lentoajan ollessa noin 9 tuntia. Finnmatkoilla on saarella kahdeksan eri kohdevaihtoehtoa ja 13 hotellin valikoima. ”Kahden viikon perusmatkan lisäksi voi tehdä Malediivit-Sri Lanka -yhdistelmämatkan, jossa vietetään viikko molemmissa kohteissa. TEMAn Sri Lankan kiertomatkaan kuuluu niin safaria kuin teeviljelmiä, joiden jälkeen voi viettää viikon rantaloman valitsemassaan kohteessa. Risteilymatkustamisen suosio on kasvanut kohisten. Ensi talveksi on tarjolla useita risteilyuutuuksia samaan TUI-konserniin kuuluvan WonderCruises -sisaryrityksemme toimesta”, Finnmatkojen Julia Melnik kertoo.

Lomamatkat Lomamatkojen talven uutuute-

Detur jatkaa talvikaudella suosittuja Turkin-kiertomatkoja muun muassa Kappadokiaan.

Lomamatkojen kiertomatkauutuuskohteena on muun muassa Vietnam.

Matti Hautamäen pituusennätys oli 235 metriä. Pendolinojen maksiminopeus on 240 kilometriä tunnissa. Tässä Hautamäen hyppysissä venäläisvalmisteinen Sr-1 veturi, jonka maksiminopeus on 140 km tunnissa.

Joka pojan haave

Tjäreborgin Ocean Beach Club avautuu Playa del Curassa Gran Canarialla.

na on La Palman saari. Vuoristoinen La Palma sopii parhaiten aktiivilomaa etsivälle vaeltajalle, tähtibongarille ja erilaista Kanarian saarta kokeileville. ”Saarelta ei löydy teemapuistoja tai vilkasta yöelämää, sen sijaan autenttista paikalliselämää La Palmalla on runsaasti. Uskomme kohteen puhuttelevan asiakaskuntaamme hyvin”, toimitusjohtaja Minna Tuorila arvelee. Tutut Kanarian saaret Teneriffa, Gran Canaria ja Fuerteventura jatkavat edelleen Lomamatkojen ohjelmassa. Talven muut uutuudet ovat kiertomatkatyylisiä tai rantaloman ja kiertomatkan yhdistelmiä. ”Argentiina, Costa Rica ja Meksiko lännessä ovat alueita, joiden uskomme kiinnostavan asiakkaitamme. Idässä jatkamme Japanin ja Sri Lankan kiertomatkoilla ja lisäyksenä teemme muutaman lähdön myös Thaimaahan, Myanmariin ja Vietnamiin”.

Tjäreborg Tjäreborg panostaa enti talvena suosittuihin lomakohteisiinsa, esimerkiksi Kanarian saariin, Thaimaahan, Gambiaan, Kuubaan ja Madeiraan. ”Reittilentotarjonnastamme riittää valinnanvaraa myös eksoottisiin kaukolomakohteisiin, kuten Dubaihin, Jamaikalle, Barbadokselle, Malediiveille tai Mauritiukselle. Karibian risteilyjen kysyntä ylitti kaikki odotuksemme tänä talvena ja sama trendi risteilyjen osalta näyttää jatkuvan. Floridan suosio talvella kasvaa koko ajan”, kertoo Tjäreborgin Arja Pucilowski. Uutena konseptina Tjäreborgille avautuu Gran Canarian Playa

del Curassa Ocean Beach Club -hotelli. ”Se on ylellinen hotelli, joka sopii kaunista designia ja hyvää ruokaa arvostavalle modernille perheelle. Ensimmäinen Ocean Beach Clubimme avattiin Kreetalle viime vuonna ja se on osoittautunut suureksi menestykseksi”. Lisäksi Teneriffan Playa de las Americasiin avataan uusi, aikuisille tarkoitettu Sunprime Oceanview –hotelli. ”Vain aikuisille tarkoitetut hotellimme ovat olleet hyvin suosittuja ja siksi niitä avataan koko ajan lisää. Tjäreborgilla on nyt jo yhteensä 14 Sunprime-hotellia”, Arja kertoo.

Kuopiossa asuva Matti Hautamäki on toiminut kolmisen vuotta VR:n veturinkuljettajana Itä-Suomen linjoilla. ”Veturinkuljettajan koulutus kesti yhdeksän kuukautta, jonka jälkeen oltiin kuuden viikon työharjoittelussa. Sitten saa junan omalle vastuulleen.” ”Hienointa tässä ammatissa on luonto tuolla ikkunan ulkopuolella. Täältä maisemakonttorista näkee hyvin vuodenajan vaihtelut. Ja ennen lumia on todella, todella pimeää”, Matti kertoo ammattinsa mukavista puolista. Matti ajaa sekä tavara- että matkustajajunia. Varsinkin tavarajunia ajaessa työ on melko yksinäistä. Vaikka veturissa näyttää olevan pieni kahvinkeitin, Matti kertoo, ettei hän pahemmin kahvia keittele. ”Taukoja pidetään muutaman tunnin välein ja silloin ehtii kollegoiden kanssa kahvitella asemilla.”

Icelandairin stopovermarkkinointitempaus Islannin stopover-ohjelma sai laajaa julkisuutta, kun Icelandairin toimitusjohtaja lupautui matkustajien kaveriksi Islannissa. Markkinointitempaus toi Icelandairille prime time-näkyvyyttä niin BBC:llä kuin CNN:lläkin. Leena Aalto ISLANNIN STOPOVER-OHJELMA on saanut vuosien varrella

paljon näkyvyyttä ja Suomikin hakee sieltä oppia omalle stopover-projektilleen. Islanti toimii luonnollisena gatewayna Euroopan ja Amerikan välillä ja menestyksekäs stopover-ohjelma houkuttelee katkaisemaan matkan pariksi päiväksi Islantiin. Maksimissaan asiakas voi pysähtyä maassa seitsemän vuorokautta ilman lisämaksua lentohintaan.

Buddy-ohjelma Viime kuussa Icelandairin CEO Birkir Holm Gudnason vieraili mm. BBC:n aamuohjelmassa kertomassa kuinka hänetkin voi ”buukata” vuorokaudeksi omaksi kamukseen stopover-pysähdyksellään. Asiakas voi varata buddyn maksutta vuorokauden ajaksi. ”Ohjelmaan ilmoittautui pari sataa innokasta yhtiömme työntekijää. Heistä valittiin tässä vaiheessa 15”, kertoo Gudnason Islannin Mid-Atlanticissa. Buddy ottaa asiakkaan mukaan elämäänsä yhdeksi päiväksi. Ohjelmassa voi olla kaupassa käyntiä, lenkkeilyä, ratsastusta,

Icelandairin CEO, Birkir-buddy, veisi asiakkaan vaikka kelkkailemaan.

vaellusta, maauimalassa rentoutumista, ruoan tekoa tms.

Seikkailemaan 42-vuotias Birkir veisi stopover-matkustajan kotikaupunkiinsa, pohjoisrannikon Akureyriin. ”Se on tietenkin mielestäni Islannin kaunein kaupunki. Siellä menisimme vaeltamaan tai lautailemaan ja ehdottomasti syömään merenherkkuja” Birkir Holm Gudnason kertoo. Buddy-ohjelmassa asiakas maksaa itse mahdolliset lennot, sisäänpääsymaksut jne., mutta saa seurakseen Icelandairin työntekijän ja taatusti erilaisen lomapäivän. Buddy-ohjelma on toistaiseksi käynnissä huhtikuun loppuun ja se jatkuu mahdollisesti ensi syksynä. Lisätietoa osoitteessa icelandair.fi/stopover-buddy

2 • 2016 MARCH


OBSERVER

Moldova luottaa matkailun kehittämisessä rikkaaseen kulttuuriperintöön

Moldovan valtteina vanhat luostarit, perinteiset kylät ja viinikellarit sekä edullinen hintataso Moldova on Euroopan köyhimpiä maita. Pieni valtio Ukrainan ja Romanian välissä. EU on tukenut maata melko runsaskätisesti etenkin Ukrainan kriisin jälkeen. Poliittisesti maa on kahtiajakautunut, osa haluaa tiiviitä suhteita lännen kanssa ja osan katseet kääntyvät Venäjän suuntaan. Naapurimaiden välillä matkailu on yleistä. Moldovassa vieraili viime vuonna noin 2,5 miljoonaa ulkomaalaista. Heistä liki 80% oli Ukrainasta ja Romaniasta. Maan ainoa kansainvälinen lentokenttä on pääkaupungissa Chisinaussa. Suomesta sinne pääsee Ukraine International Airlinesilla Kiovan, Turkish Airlinesilla Istanbulin ja Aeroflotilla Moskovan kautta, eikä viisumiakaan tarvita. Antti Haukkamaa, Chișinău

UIA:n tutustumismatkalaisia Orheiul Vechin vanhalla luostarialueella. Eturivissä vassemmalta Jaana Mäkelä Uudenmaan Seuramatkat, Camilla Rönnblad Suomi-Seuran Matkatoimisto, paikallisopas Natalia Cojuhari, Nadja Ripatti Traveller sekä Michaela Artemi-Bagrii Amadeus Travel. Takarivissä Anu Vahteristo Rantapallo, Katja Aumanen Matka-Töysä, Mika Kortelainen UIA, Jouni Suominen JS Travel sekä Petri Niikko Niikon matkat.

Tärkeä viinintuottaja Moldovalaisten mielestä maan kartta muistuttaa muodoltaan viinirypäleen terttua. Viini onkin Moldovan tärkein vientituote. Vaikka maa onkin sisämaavaltio, Mustanmeren läheisyys vaikuttaa sen ilmastoon. Kesät ovat kuumia ja talvet leutoja. Maa on viljavaa, maanviljelyyn sopivaa. Viinialueita on useita ja vanhoja perinteisiä viinikellareita löytyy vierailtavaksi useita. Niissä pääsee tutustumaan viinintuotantoon, kiertelemään kymmenien kilometrien pituisissa maanalaisissa kellarikäytävissä ja maistelemaan kansainvälisestikin palkittuja viinilaatuja. Cricovan viinikellari kuuluu Euroopan suurimpiin. Se perustettiin 1950-luvun alussa ja tänään se on vaikuttava vierailukohde valtavine viinikokoelmineen ja kauniisti sisustettuine maanalaisine saleineen, joissa järjestetään viinin maisteluja ja hienoja illallisia kristallilaseineen. Täällä kerrotaan ylpeänä, kuinka Vladimir Putin vietti aikoinaan kellarisaleissa 50-vuotispäiviään ja kuinka astronautti Juri Gagarin eksyi vuorokaudeksi viinikellarin uumeniin.

Pääkaupunki Chișinău Moldovan vajaasta 4 miljoonasta asukkaasta, noin 800 000 asuu pääkaupunki Chișinăussa. Se on hyvin vehreä kaupunki, puistoja ja lehtipuiden reunustamia leveitä bulevardeja on paljon. Vanhoja neuvostoaikaisia hotelleja on kunnostettu vastaamaan länsimaista tasoa, muutama kansainvälinen hotelliketjukin on jo paikan päällä. Ravintolatarjonta on runsasta, monet ravintolat tarjoavat perinteistä moldovalaista ruokaa kansanmusiikin ja –tanssin tahtiin. Hintataso on hämmästyttävän edullinen. Hyvätasoisessa paikallisessa ravintolassa iso tuoppi olutta maksaa reilun euron, lounaaksi saa soppaa, salaattia ja perinteisen pii-

2 • 2016 MAALISKUU

TAMMIKUUN MATKAMESSUILLA oli pitkästä aikaa pientä optimistista pohjavirettä. Monet matkailuyritykset kertoivat viimevuotista paremmasta tulevan kesän varaustilanteesta. Näissä merkeissä on hyvä suunnata katseita tulevaan.

Merkkejä paremmasta oli jo mennä vuonna. Helsinki tiedotti kaikkien aikojen parhaasta matkailuvuodesta suurten tapahtumien ja kiinalaisten matkustuksen kasvun siivittämänä. Helsinki toimii tässä kasvun airuena, sillä yöpymistilastojen valossa koko maan matkailuvuosi oli vielä miinusmerkkinen. Helsingin hyvät uutiset ovat sitäkin iloisempia, kun tiedetään venäläismatkustuksen surullinen tilanne. Nimenomaan suurten tapahtumien avulla Helsinki on onnistuneesti pystynyt torppaamaan uhkaavaa trendinomaista laskusuuntaa. Gymnaestradan ja jääkiekon nuorten MM-kisojen kaltaiset suurtapahtumat olivat onnenpotkuja Helsingin matkailulle.

MOLDOVAN PÄÄKAUPUNGIN

Chișinăun katuja kävellessä tunnelma on kuin Tallinnassa parikymmentä vuotta sitten. Maa itsenäistyi Neuvostoliiton hajottua vuonna 1991 eli samaan aikaan Viron kanssa. Kehityksen pyörät vaan odottavat vielä kunnollista liikkeelle lähtemistä, tunnelma on odottava. Sitä selittää osin myös se, että Moldovan kansa on aika lailla kahtia jakautunut. Osa on länsimielisiä ja ajavat maan kehitystä kohti EU-jäsenyyttä. Osa taas haikailee Neuvostovallan perään ja he toivovat maan kehittävän kiinteitä suhteita Venäjään. Viime vuoden parlamenttivaaleissa EU-mieliset voittivat. Paikallisvaaleissa taas Venäjämieliset etenivät. Poliittiset erimielisyydet on tähän saakka pystytty hoitamaan ilman suurempia rähinöitä. Moldova on Euroopan köyhin maa ja sen taloutta synkistää edelleen sekä Krimin tilanne Ukrainassa että pankkikriisi. Maan kansantuotteesta yli 12 % on hävinnyt ulkomaisille pankkitileille ja tästä syytetään sekä keskuspankkia että maan poliittista johtoa hyvin laajasti.

Kasvua pukkaa – lentäjät kateissa

Chișinăun puistot ovat suosittuja kokoontumispaikkoja, jonne tullaan juhlimaan ja viettämään aikaa. Langaton verkko on paikallinen erikoisuus.

Transnistrian pääkaupungissa Tiraspolissa pääkadun varrella Leninin patsas on edelleen kunniapaikalla.

Transnistria on osa Moldovaa, joka julistautui itsenäiseksi 1990-luvun alussa. Siellä eletään kuin itsenäisessä valtiossa, vaikka yksikään maa ei ole tunnustanut sen itsenäisyyttä. Ei edes Venäjä, vaikka Transnistria sen kylkeen halajaakin. Pahimmissa uhkakuvissa alue on nähty samanlaisena kuin Krimin niemimaa Ukrainassa. Sotaa pelätään täälläkin. Transnistriassa on oma hallinto, valuutta ja armeija. Rajoilla tehdään rajatarkastus, jossa maahantulija saa maahantulokortin. Se oikeuttaa kymmenen tunnin oleskeluun maassa. Aika riittää hyvin maahan ja sen pääkaupungin, Tiraspolin, nähtävyyksiin tutustumiseen. Alueen venäläismyönteisyys näkyy katujen nimissä, valtavissa propaganda-kylteissä ja mahtipontisissa neuvostoaikaisissa hallintopalatseissa. Täällä on kunniapaikalla edelleen

Lentäjärekrytointeja paremmin Finnair on onnistunut ylimmän johtonsa organisoinnissa. Johtoryhmä on modernilla otteella uusiutunut. Uutena johtoryhmän kategoriana on nyt asiakaskokemus, josta vastaamaan on nimitetty kauppatieteiden tohtori Piia Karhu. Asiakaskokemuksen nostaminen johtoryhmän fokusalueeksi ja tehtävän haltijan oppineisuus on toiveita herättävä markkeeraus. Samaa asennetta henkii digitaalisuuden nostaminen johtoryhmän uudeksi fokusalueeksi. Siitä johtamaan on nimitetty Katri Harra-Salonen, jonka alaisuuteen asettuu IT. Moni vanhempi matkailualan konkari muistaa aikoja jolloin Finnairin IT pikemmin vei kuin vikisi. Muutos tuntuu virkistävältä. Finnairin vahvaksi kakkosmieheksi nousee entinen operatiivinen johtaja Ville Iho nimikkeellä strategiasta ja resurssienhallinnasta vastaava johtaja. Toimitusjohtajan sijaisen asema kertoo Ihon nauttimasta arvostuksesta. Hänen seuraajakseen operatiiviseksi johtajaksi nimitetään muissa lentoyhtiöissä kannuksensa hankkinut Jaakko Schildt. Entistä laajempi johtoryhmä madaltaa johtamisjännettä. Hyvältä tuntuvia muutoksia kaikki tyynni. Mukavia Suomeen kohdistuvia matkailun kasvu-uutisia tulee myös ulkomailta. Lentoyhtiö Germania aloittaa ensi talvena suorat reittiliikenteen lentoyhteydet Berliinistä Rovaniemelle ja Düsseldorfista Kittilään. Tämä luo pohjan saksalaisten matkailijoiden määrän kasvulle myös Lapissa. Helsingissä saksalaiset nousivat viime vuonna suurimmaksi matkailualueeksi ohi Venäjän ja nyt Lappi voi seurata perässä. Jossakin kauko-ohjaimen päässä asuu jotakin viisautta.

rakan kympillä ja saman maksaa paikallinen viinipullo. Kulttuuritarjontaakin on, Chisinaun ooppera- ja balettiteatteriin saa lipun 15 eurolla. Ohjelmisto julkaistaan yleensä vaan kuukaudeksi pariksi eteenpäin.

Transnistria aikamatka Neuvostoliittoon

Sekä Finnair että sen siivittämänä Finavia ovat kertoneet hyvistä viime vuoden tuloksista. Molemmilla odotukset tulevaan vuoteen ovat niin ikään hyvät. Ei voi liikaa korostaa näiden myönteisten uutisten virran merkitystä markkinatunnelmille. Vanha matkailualan hokema on, että tarjonta luo kysyntää. Finnair lisää tarjontaa uusilla Airbus 350-koneilla ja Finavia tukee kasvua mittavalla lentoasemien investointiohjelmalla, joka viisaasti painottuu Helsingin lentoasemaan. Finnair on valmistautunut tulevaan merkittävillä rekrytoinneilla, jotka välillisesti ovat heikentäneet kotimaan lentojen, eli yhtiön osakkuusyrityksen Norran palveluntarjontaa. Tämä ikävä insidentti on Finavian johdannaissotkujen ohella harvoja alkuvuoden huonoja matkailu-uutisia. Kasvulla on kipunsa. Täytyy toivoa, että lentäjiä jostakin löytyy myös kotimaan tarpeisiin. Kotimaan heikohko kysyntä ei kaipaa yhtään kitkaa kasvua jarruttamaan.

Vanhoihin kyliin on kunnostettu viehättäviä tiloja maaseutumatkailijoille. Soppaa, piirakkaa ja viiniä on tarjolla höystettynä kansanmusiikilla.

tokarkkeja, keksipaketin, tulitikkupuntin ja vesipullonkin ja vielä jäi kolikoita taskunpohjalle.

Tuloksellinen tutustumismatka

Butucenin kylässä taksina toimii härkäkärryt. Niillä ehtii hyvin perille, sillä kaikki talot ovat pääkadun varrella noin kilometrin matkalla.

Vladimir Leninin patsaskin. Chișinăusta Transnistriaan tehtävä päiväretki on hyvin suosittu, se kuuluu liki kaikkien ryhmien matkaohjelmaan. Saavuttuani Transnistriaan vaihdoin muiden ryhmäläisten mukaisesti 5 euroa paikallisiksi rupliksi. Sillä sai kaupasta tuliaisiksi pari suklaalevyä, vaah-

Ukraine International Airlines järjesti tutustumismatkan Moldovaan yhteistyössä paikallisen incoming agentin, Amadeus Travelin, kanssa. UIA:n Suomen edustaja Mika Kortelainen oli koonnut osallistujajoukon pienemmistä matkatoimistoista, joiden kohdevalikoimaan kuuluu jo entuudestaan Itä-Euroopan maita. Mikan mukaan Moldovan suosio on tasaisessa kasvussa. Sillä on selvästi uutuusarvoa ja maa tarjoaa uutta koettavaa ja nähtävää paljonkin matkustaneille. Tutustumismatka oli hyvin tuloksellinen, sillä jo nyt tulevalle kesäkaudelle Moldovan tuotantoa löytyy mm. JS Traveliltä, Niikon Matkoilta ja Travelleriltä.

Aivan erityisesti ja erikseen täytyy kehua yhtä tämän lehden ilmoittajaa. Ikkunapaikan messunumeron liitteenä ilmestynyt Omanin matkailuesite oli harvinaisen tyylikäs, informatiivinen ja kaiken kaikkiaan onnistunut teos. Se herätti mielenkiintoa pientä, maltillista ja rauhallista Lähi-idän valtiota kohtaan. Kerrotaan, että Omanissa tunnetaan sielujen sympatiaa Suomea kohtaan. Ison Saudi-Arabian kyljessä Omanilla on vuosien varrella ollut samoja tuntemuksia kuin Suomella Venäjän naapurina. Suomen tapaan Oman on ulkopolitiikassaan ottanut lääkärin pikemminkin kuin tuomarin roolin. Oman on toiminut keskenään nahistelevien Iranin ja Saudi-Arabian välisenä välittäjänä. Tiedetään myös, että Omanin ulkoministeri on tukenut USA:n ulkoministeri John Kerryä kun Yhdysvaltojen ja Iranin, vanhojen verivihollisten, suhteita on onnistuneesti lämmitetty. Ja kaiken kukkuraksi huhutaan, että Omanin sulttaani oli aivan keskeisessä roolissa kun suomalainen Kalevan pariskunta muutama vuosi sitten vapautui panttivankeudesta naapurimaa Jemenistä. Siinä on syitä kerrakseen lähteä tutustumaan pieneen ”veljes”maahan Arabian niemimaalle. Sellaisen matkapäätöksen teki ainakin

Nimimerkki Observer on matkailualan taustavaikuttaja, joka kriittisesti kommentoi alamme ilmiöitä. Observerin kannanottojen ei tarvitse noudattaa lehden yleistä linjaa.

7


Uusi matkailuvuosi alkoi taas perinteisesti Helsingin Pasilassa Kevättä kohti mentäessä valoisuus kasvaa myös matkamyynnissä Matkamessuista on hurahtanut jo reilu kuukausi, mutta palataan vielä hetkeksi messutunnelmiin. Paukkupakkaset toivottivat 936 näytteilleasettajaa tervetulleiksi Helsinkiin ja viimeisenä messupäivänä räntäsade piti yleisön kotona. Yhteensä messuilla vieraili pari tuhatta kävijää vähemmän kuin vuosia sitten, eli 66 558. Kiireisin päivä oli lauantai, jolloin kävijöitä oli 27 614, kun sen sijaan hiljaisin yleisöpäivä oli sunnuntai, 16 111 kävijää. Ammattilaisiksi kokonaismäärästä oli rekisteröitynyt 13 406. Ensi vuonna Matkamessut järjestetään 19.–22.1.2017. Alla vielä joitakin kohtaamisia ja kuulumisia messuilta.

FINNAIR LENTÄÄ toukokuusta taas kolme kertaa viikossa Helsin-

gistä Tatarstanin pääkaupunkiin Kazaniin. Se sijaitsee noin 800 km päässä Moskovasta, Volgajoen rannalla. Yli tuhatvuotista Kazania kutsutaan Venäjän kolmanneksi pääkaupungiksi. Nähtävyyksiä ovat mm. Kazanin kreml, vanhat tataarikorttelit ja Baumanin kävelykatu. Jokilaivalla pääsee Volga pitkin mm. noin 60 km päässä sijaitsevalle historialliselle Svijazhskin saarelle. Tatarstanin osastolla olivat mukana vasemmalta Aigul Balakhontseva Tatarstan turistitoimisto, Natalie Shushpannikova InterRusTravel, Ekaterina Barabanova Tatarstan turistitoimisto, Ramil Miftakhov ja Ksenia Sitdikova Persona Grata.

EUROPEAN QUALITY AGENTS (EQA) järjesti Matkamessujen ammattilaispäivää edeltävänä iltana kauden avajaiset Helsingissä Kilta-salissa. Asiakkaat ja yhteistyökumppanit oli kutsuttu tapaamaan agenttitoimistojen henkilökuntaa ja nauttimaan huippukokki, food stylist Alex Nurmen makumatkasta maailman eri kolkkiin. EQA on kahdeksan incoming-agenttitoimiston yhteenliittymä, joka tarjoaa pohjoismaisille asiakkailleen matkapalveluja kaikkiaan 21 maahan. Alex Nurmen kainalossa vas. Kira Mäkelä Tourwise, Sanna Meskanen Laventeli, Tuija Jokisaari Hextravel, Silvia Zilinska Hti ja Anne Kenny Tourwise.

MATKAILUTOIMITTAJIEN KILTA jakoi jälleen ansioituneille henki-

löille ja matkakohteille kunniakirjoja. Vuoden 2015 matkailuhenkilö on 1970-luvun lopulla Tjäreborgin matkaoppaana aloittanut Arja Pucilowski. Koko ”ikänsä” Tjäreborgilla ollut Arja toimii nykyisin yhtiön tiedotuspäällikkönä Suomessa. Arja on kuvassa toinen oikealta. Vuoden kotimaan matkailukohde on Fiskarsin ruukki. Kunniakirjan vastaanottivat kuvassa vasemmalla Kari Selkälä ja Kaisa Parviainen. Vuoden tapahtumaksi kilta valitsi Helsingissä viime kesänä järjestetyn kansainvälisen voimistelufestivaalin Gymnaestradan. Kunniakirjan vastaanotti Suomen Voimisteluliiton Päivi Tamminen. Vuoden ulkomaan matkakohde on Aurinkorannikon pääkaupunki Málaga. Sieltä kunniakirjan saapui noutamaan kuvassa oikealla oleva Ainhoa Cobo.

MEKSIKON TURISTITOIMISTON Alejandro Grageda yhdessä Mek-

sikosta Suomeen palanneen Miia Vilppulan kanssa harmittelivat zika-uutisoinnin pelottavan matkailijat pois maasta, juuri kun New York Times oli valinnut Mexico Cityn,Todos Santosin Kalifornian niemimaan eteläosassa sekä Holbox-saaren Jukatanin niemimaalla paikoiksi, jonne tänä vuonna pitää matkustaa. Miia edustaa nyt Suomessa Journey Mexico DMC:tä.

malttamattomana kesäolympialaisia. Suomeen viime vuoden lopulla saapunut uusi Brasilian lähettiläs António Francisco da Costa e Silva Neto ja vaimonsa Sylvia Ruschel De Leoni Ramos ovat vakuuttuneita, että kisat onnistuvat erinomaisesti. Suomeen lähettiläspariskunta saapui Jamaikan Kingstonista ja täällä rouva-Sylvia nauttii siitä, että voi liikkua huoletta kaupungilla. Lähettiläs kuuluu oikeaan diplomaattiperheeseen, hänen isänsä oli lähettiläs, siskonsa lähettilään vaimo ja myös veljensä töissä lähetystössä.

BRASILIA ODOTTAA

TURUN SEUDULLA vaikuttava Grandellin Liikenne Oy on ostanut vantaalaisen Astor Oy Matkapalvelun linja-autot ja tilausajoliiketoiminnan. Helmikuun alussa voimaan astuneen kaupan allekirjoittivat toimitusjohtajat Aki Grandell ja Tia Astor. Astorin bussit ehtivät liikennöidä pääkaupunkiseudulla 20 vuotta. Astor Matkapalvelu jatkaa matkatoimistona ja matkanjärjestäjänä keskittyen erilaisten retkien ja matkapakettien tuottamiseen lähinnä ryhmille. Markku ja Tia Astor eli isä ja tytär vetävät Vantaan Korsossa toimivaa matkatoimistoa kahdestaan.

8

URU G UAY OLI ENSI KER TA A

EGYPTIN TURISMI on vaikeuk-

sissa ja maassa koitetaan tehdä nyt kaikki mahdollinen, jotta elinkeino saataisiin elpymään. Viranomaiset sijoittavat 32 miljoonaa USdollaria turvatoimien parantamiseksi. Turistialueilla lisätään vartijoiden, poliisien ja poliisikoirien määrää ja hotelleihin ja kaduille asennetaan lisää valvontakameroita. Egyptin turistitoimisto sulki viime vuoden lopulla Tukholman toimistonsa ja Pohjoismaat ovat nyt Lontoon toimiston huomassa. Messuilla olivat mukana Egyptin turistitoimistosta Kairosta Mohamed Elsharkawy ja Lontoosta Carolina J. Williams.

AEROFLOT LENTÄÄ kahdesti päivässä Helsingin ja Moskovan välillä.

Yhtiön lentokalusto on nuorimpia maailmassa ja sillä on käytössään 168 Airbus, Boeing ja venäläisvalmisteista Suhoi – konetta. Se sai uusimman Boeing B737-800 -koneensa viime kuussa. Yhtiö kuljetti viime vuonna 26,1 miljoonaa matkustajaa. Aeroflotin uutisia olivat messuilla kertomassa vasemmalta Pohjoismaiden myyntipäällikkö Johan Magnus Eriksson, Tatiana Grishaave, lentoemännät Maria Trufimova ja Daria Merkulova sekä Helsinki-Vantaan toimistosta lentopalveluvastaava Nina Miettinen (toinen oikealta).

mukana messuilla. Uruguayn lähettiläs Pablo Sader sekä lähetystön Gabriela Albarracin kertoivat maansa luonnosta ja sen kauneudesta. Uruguay on puhdas ja vihreä maa. Se tarjoaa matkailijalle niin rantaa, kaupunkeja kuin maaseutuakin. Korkea elintaso, golfkentät, hyvä ruoka, huippujalkapallo ja ekoturismi ovat hyviä syitä lähteä maahan.

ULKOMAANKAUPPA- JA KEHITYSMINISTERI Lenita Toi-

PÄIVIKKI PALOSAAREN omistama Hullu Poro Oy rakentaa Le-

vin Könkäälle Ounasjoen rantaan Tonttulan elämyskylän. Tonttula rakentuu vaiheittain, se on osittaisessa käytössä jo keväällä 2016 ja kokonaisuudessaan ensimmäinen vaihe on valmis kesällä 2017. Tonttulan visiona on olla vuonna 2020 Euroopan tunnetuin ja vetovoimaisin tarinoihin ja mytologiaan pohjautuva elämys- ja aktiviteettipuisto. Palosaaren mukaan kokonaisinvestoinnit ovat 5 miljoonan euron luokkaa. Tavoitteena on tuoda lisää kävijöitä Leville ja kasvattaa kävijöiden viipymää ja sitä kautta saada Kittilän ja Levin alueelle huomattavia matkailutuloja. Matkamessuilla Sanna Törni ja Päivikki Palosaari esittelivät Tonttula-hanketta ja sen asukkaita.

MAROKON TURISTITOIMISTOSTA Tukholmasta mukana

oli Aziz Mnii. Hän on iloissaan siitä, että Marrakeschistä on tullut suomalaistenkin keskuudessa suosittu. Kaupungissa on toinen toistaan upeimpia hotelleja ja kaupungin tunnelma on omaa luokkaansa. Ongelmana ovat lentoyhteydet; suoria lentoja ei ole, mutta paras yhteys löytyy Lufthansalta, hän vinkkaa.

vakka toi Matkamessujen avajaisissa esille UM:n uudistuneen matkustusturvallisuus.fi –sivuston. UM ja Madventures ovat keränneet sinne tietoa matkustusturvallisuuden neljästä M:stä eli matkustustiedotteesta, matkustusilmoituksesta, matkavakuutuksesta ja matkustusasiakirjoista. UM julkisti messuilla myös uuden facebookissa toimivan Nettikonsulipalvelunsa, jossa vastataan matkustusturvallisuuteen liittyviin kysymyksiin ja neuvotaan matkailijoita ongelmatilanteissa.

BEACHCOMBER-HOTELLIKETJULLA on kahdeksan hotellia

Mauritiuksella, yksi Seychelleillä ja Marokon Marrakechissä. Beachcomberin tarina alkoi vuonna 1952, kun ketjun ensimmäinen The Park Hotel avattiin Mauritiuksella. Ketju on saanut vuosien varrella useita palkintoja, yksi viimeisimmistä meni Royal Palm Marrakechiin. Kuulumisia olivat kertomassa Sébastien Mackay ja Pohjoismaiden aluepäällikkö Andreas L’Estrade.

ENSI VUODEN matkamessujen partnerimaa on Turkki. Siellä vieraille vuosittain yli 200 000 suomalaista. ”Perinteiset suosikkikohteet Turkissa ovat Alanya, Antalya ja Side. Haluaisimme lisätä tietoisuutta myös muista kiinnostavista kohteiden, kuten esimerkiksi Marmariksesta, Didimista ja Bodrumista. Kaupunkilomailijoille Istanbul on ykköskohteemme, luontomatkailun ystäville puolestaan Kappadokia on ykkönen”, kertoo Turkin valtion matkailutoimiston Suomen johtaja Arzu Emel Yildiz. Matkamessujen myyntipäällikkö Marco Simonen luovutti hänelle partnerimaa-kunniakirjan.

2 • 2016 MARCH


Suomikin näkyvästi esillä

“Meidän täytyy muokata matkailusektori uuteen uskoon”

Amerikka ja Eurooppa kohtaavat Islannin Mid-Atlantic -messuilla

Turistien määrää Kanarialle pitäisi rajoittaa ympäristön säilymisen vuoksi?

Helmikuun alussa järjestettävä Mid-Atlantic Workshop kerää Reykjavikiin niin USAn kuin Euroopankin myyjät ja ostajat. Sopivan pienen tapahtuman aikana toisiin myyjiin ja ostajiin ehtii hyvinkin tutustua niin tehokkaan workshop-päivän kuin oheisohjelmienkin aikana. Ensi vuonna tapahtuma viettää jo 25-vuotispäiviä.

Kanarian autonomisen alueen tuore presidentti vihjailee, että turistien määrää Kanarialle pitäisi tulevaisuudessa rajata. Matkailu on Kanariansaarten tärkein elinkeino ja se kuuluu presidentin agendan kärkihankkeisiin. Adrián Soto

Yhden illan isäntänä toimi Kanadan Edmonton ja Jasper. Illan tunnelmissa vasemmalta Riitta Niskanen OK-Matkat, Janusz Grabowski Viking Line, Virpi Hemmer Primera Holidays, Jenny Taipale Visit Helsinki, Marianne Hildén Sunborg Saga, Kristiina Kauppinen SOK, Liisa Niskanen Visit Finland, Joni Hakkarainen Sunborg Group, Markus Kauppinen Kämp Group, Leena Aalto Ikkunapaikka, Elina Kouti-Halinen Icelandair, Hanna Tiitola St Peter Line ja Kati Lundqvist Olympia.

Leena Aalto, Reykjavik TÄNÄ VUONNA Suomesta oli mukana ennätysmäärä osanottajia. Suomesta ostajia oli mukana kahdeksasta yrityksestä ja omia tuotteitaan oli myymässä 14 yritystä. Mukana olivat Sunborn Hotels, Viking Line, Tallink Silja, St Peter Line, Kämp Collection, Ålandhotels, Visit Helsinki, Visit Finland, Kakslauttanen, Wild Nordic, Sokos Hotels, Restel, Visit Kemi ja Lapland Safaris. Kaikkiaan tapahtumassa oli mukana noin 850 ostajaa ja myyjää; näytteilleasettajia 255 yrityksestä ja ostajia 290 yrityksestä.

kanssa. Loput 10 tapaamista tuli järjestäjän toimesta, ja niissä oli muutama sellainen, joita itse en olisi huomannut tehdä mutta jotka osoittautuivat todella hyviksi” Kirsi summaa workshopin antia.

Potentiaalisia diilejä

S uo m est a A hve n a n m a a o l i mukana ensimmäistä kertaa. Tehokas workshop-päivä ”Olimme erittäin tyytyväisiä Suurlähettiläs Valtteri Hirvonen, Visit Helsingin Jenny Torstai-sunnuntai–tapahtuma w o r k s h o p i i n . Taipale, taiteilija Teemu Keisteri ja Helena Niskanen Vistit on tehokas bisnes- ja verkostoiFinlandista Teemun tekemän taideteoksen edessä. Meillä oli kolmitumistilaisuus. Perjantain worksenk ymmentä shop-päivänä 15-minuutin tapaatapaamista, joismisia on 24. ta lähes puolet Lauantaina on retkipäivä, oli potentiaalisia jolloin voi valita lähes paristadiilejä. Niitä lähkymmenestä retkivaihtoehdosdemme nyt työsta vaikkapa moottorikelkkailun tämään”, kertoi jäätiköllä, ratsastusretken isÅlandhotelsien lanninhevosilla tai rentouttavan toimitusjohtapäivän lämpimissä ulkoilmauija Liisa Niemi. maloissa. ”Tapasimme Kattavaan ohjelmaan nähden mm. matkanosallistumismaksu, 390 euroa osjärjestäjiä, tuktajille ja 1 460 euroa myyjille, on kureita ja kalasvarsin kohtuullinen, kun siihen tusmatkojen tarsisältyy myös lennot, majoitus, Suomen järjestämällä happy hourilla tarjoiltiin tietenkin joajia. Kukaan maailmankuulua Napue-giniä. Sitä maistelemassa TSG:n iltaohjelmat ja kaikki ateriat. tapaamistamme Petri Lahdensalo, St.Peter Linen Hanna Tiitola, Olympian Ensi vuonna Mid-Atlantic järyrityksistä ei vie- Kati Ojanen, Primera Holidaysin Virpi Hemmer ja OK-Matkojestetään 27.-29. tammikuuta. jen Riitta Niskanen. lä tarjonnut asita tuotteistetaan. Ja totesimme akkailleen Ahvenanmaata. Joku Hyviä tapaamisia kuinka tärkeätä on hyvä opas, oli miettinyt ja joku käynyt jojoka kertoo historian ja faktopa paikanpäällä, mutta mitään Matka-Jokelan Kirsti Jokela oli jen lisäksi myös arkipäivän eläkonkreettista ei vielä ollut. Nyt Mid-Atlanticissa ensimmäistä mästä.” esille nousi myös Ahvenanmaan kertaa. ”Kaikki toimi loistavasti turvallisuus”, Liisa kertoo. Myös ja 390 euron osallistumismaksu lauantain retkipäivä oli paitsi oli erittäin kohtuullinen. Olin itSuomi esillä mielenkiintoinen myös hyödylse tehnyt 15 tapaamista, etenkin linen. ”Näimme kuinka asioiislantilaisten ja amerikkalaisten Suomi oli hyvin esillä. Suomalaiset näytteilleasettajat olivat saaneet hyvin tapaamisia ja workshop-päivän jälkeen Suomi tarjosi HEL YEAH! Helsinki happy hour-tilaisuuden. Tarjolla oli tietenkin Napue giniä rosmariinin oksan ja karpalon kanssa, Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan oluita sekä suomalaisia neljän vuodenajan makuja. DJ Jori Hulkkonen soitti elektronista musiikkia, samaan aikaan kun graffititaiteilija Teemu Keisteri maalasi suomi-aiheista teosta nosturin nokassa. Islannin Suomen suurlähettiläs Valtteri Hirvonen lahjoitti teoksen tilaisuuden päätteeksi Icelandair Special Children’s Fundille. Tilaisuuden tarjosivat Visit Helsinki, Visit Finland ja FinMid-Atlanticissä oli 255 myyjäyritystä ja ostajia 290 yrityksestä. Kooltaan se on avia. hyvin hallittavissa. Tapaamiset ovat 15 minuutin mittaisia.

2 • 2016 MAALISKUU

Viime vuonna Kanarialla vieraili peräti 13,3 miljoonaa turistia. Matkailusektori muodostaa 31,5 prosenttia saarien bruttokansantuotteesta. Oletteko tyytyväinen nykyiseen matkailumalliin? ”Juuri nämä luvut antavat meille loistavan mahdollisuuden avata keskustelun matkailusta. Jos haluamme jatkossakin olla johtava matkailukohde, meidän täytyy miettiä, minkälaisen mallin haluamme tuleville vuosille.” Espanjan lehdistölle antamassanne haastattelussa vihjaatte, että Kanariansaaret voisi rajoittaa turistimääräänsä? ”Kyllä, näin minä sanoin, koska haluan avata aidon keskustelun matkailusektorista. Kaikkien yhteiskunnan osapuolien pitää osallistua tähän keskusteluun. Lähtökohtana täytyy olla, että me arvostamme ympäristöämme ja kaunista luontoamme, jotka ovat parhaat osakkeet tulevaisuutta ajatellen. Kaikki ovat tervetulleita keskustelupöytään: julkinen sektori, yksityinen sektori, työantajat, ammattiyhdistys. Vain silloin voimme löytää matkailumallin, joka voisi toimia myös kymmenen vuoden kuluttua. Uskon että tämä on juuri se, mitä ulko-

Kuva: Kanarian autonomisen alueen presidentinkanslia.

FERNANDO CLAVIJO on 45-vuotias teneriffalainen. Viime vuoden heinäkuussa hänestä tuli Kanariansaarten autonomisen alueen presidentti. Hän on kauppatieteiden maisteri ja työskennellyt sekä julkisella että yksityisellä sektorilla. Clavijo kuuluu maltillista keskustaa edustavaan Kanarian Liittoon (Coalición Canaria), joka hallitsee saaristoa yhteistyössä sosialidemokraattien (PSOE) kanssa. Haastattelussamme hän kertoo visioistaan tulevaisuuden matkailusta saarille.

Fernando Clavijo on ollut Kanarian autonomisen alueen presidentti heinäkuusta 2015 lähtien.

maalainen turisti odottaa meiltä. Vain näin voimme tulevaisuudessakin olla varteen otettava kohde maailman matkailumarkkinoilla.”

Uusia majoitusmuotoja All inclusive -ilmiö on hyvin yleinen Kanariansaarilla. Mitkä ovat sen positiiviset ja negatiiviset vaikutukset paikalliseen talouteen? ”Tämä ilmiö on olemassa, koska sille selvästi on kysyntää. On turisteja jotka haluavat sitä, ja hotelleja jotka toimivat täysin tällä konseptilla. Osa matkailijoista haluaa hotellissa vain aamiaisen. Joka konseptilla on sekä positiivisia että negatiivisia puolia. Totta kai meitä kiinnostaa se, että turisti lähtisi hotellista ulos tutustumaan saarien ominaisuuksiin ja kuluttaisi. Tämäkin on tärkeä osa tuota laajaa keskustelua, jonka myötä voisimme ratkaista, minkä matkailumallin todella haluamme.” Kanaria on juuri laillistanut yksityishenkilöiden oikeuden lo-

Ebookers sulkee Suomessa Sivusto säilyy ennallaan Vahvan brändin Suomessa luonut ebookers sulkee Suomen toimistonsa loppukevään aikana. ebookers.fi -sivusto toimii jatkossakin, nyt Expedian teknologiaa hyväksikäyttäen. MUUTOSTEN TAUSTALL A on

yrityskauppa. Expedia osti viime vuoden lopulla Orbitz worldwiden, jonka brändeihin vuodesta 1999 Suomessa toiminut ebookers kuului. ”Sen jälkeen, kun kauppa lopullisesti syyskuussa vahvistui, olemme työskennelleet yhdessä Expedian ja ebookersin tiimien kanssa; tehneet integrointisuunnitelmaa ja etsineet parasta mahdollista tapaa yhdistää nämä kaksi johtavaa matkailualan toimijaa yhteen. Suomen liiketoiminnan kattavan katsauksen perusteella olemme päättäneet siirtyä käyttämään Expedian teknologiaa. Arvioitu aika Expedian tekniikan käyttöönottoon on huhtikuun ja kesäkuun välisenä aikana”, kertoo ebookersin markkinointipäällikkö Aki Juusola.

Brändi säilyy “Haluan painottaa, että ebookers.fi-sivusto ja Bonus+ –etuohjelma tulevat säilymään Expediaan yhdistymisestä huolimatta. Olemme hyvin sitoutuneita Suomen markkinoihin ja tulem-

me vahvistamaan tarjontaamme suomalaisille asiakkaillemme”, kertoo ebookersin johtaja Nigel Pocklington. ”Ebookersin asiakkailla tulee olemaan pääsy laajempaan maailmanlaajuiseen matkailusisältöön, joka pitää sisällään hotellit, lennot, autonvuokraukset, aktiviteetit kohteissa ja matkapaketit”, jatkaa Juusola.

Palvelu loppuu Ebookersilla on ollut Suomessa 25 hengen tiimi ja paljon kiitettyä asiakaspalvelua on saanut myös puhelimitse. Osa henkilökunnasta on irtisanottu ja alasajo hoidetaan myyntitiimin voimalla. ”Expedian tiimi otti varovaisen lähestymiskannan, kun he rakensivat henkilöstösuunnitelman yritysten integrointiin. Ebookersin työntekijät ymmärsivät, että suunnitelmaan sisältyy myös vähennyksiä työpaikkoihin. Expedia -tiimi jatkaa työtä irtisanottujen ja jatkorooleissa olevien kanssa uusien roolien löytämiseksi Expedia -ryhmän sisältä”, Juusola kertoo.

ma-asuntojen vuokraamiseen. Kuinka tämä asia on lähtenyt käyntiin? ”Aivan. Edellinen hallitus hyväksyi tällaisen lain, mutta minusta se ei ollut riittävän hyvin valmisteltu. Hotellien edustajat ovat sitä vastaan, koska olettavat, että majoitus ei ole riittävän tasokasta tai turvallista. Sen takia minä kokoan pian hotellien edustajat ja yksityiset vuokranantajat yhteen, jotta voisimme löytää sopivat linjat ja tarjota turisteille tasokasta palvelua.” Mikä on pohjoismaalaisten matkailijoiden merkitys Kanarian taloudelle ja työllisyydelle? ”Pohjoismaalaisten matkailu on meille äärimmäisen tärkeää, viime vuonna saimme sieltä 1 660 825 matkustajaa. Suomalaisia oli lähes 300 000. Pohjoismaalaiset turistit ovat meille tärkeitä myös siksi, että he käyttävät mukavasti rahaa. Ja totta kai haluaisimme, että tilanne pysyy sellaisena. Sen takia tulimme myös Pohjoismaiden tärkeimmille matkamessuille.”

Norwegian Cruise Line uudistuu Norwegian Cruise Linen The Norwegian Edge-projekti uudistaa alukset ja niiden ravintolamaailman

NCL uudistaa mm. alustensa ravintoloita.

NORWEGIAN CRUISE LINE on

aloittanut kahden vuoden ja 400 miljoonan USdollarin projektin, jonka tarkoitus on kunnostaa aluksia ja uudistaa ruokakonseptia. Ensisijaisesti keskitytään alusten freesaamiseen, uusiin kalusteisiin ja asiakastyytyväisyyden lisäämiseen. ”Haluamme, että vaikka asiakas olisi vuosia sitten risteillyt samalla aluksella, uudelleen tuleminen on kuin täysin uuteen laivaan astuminen”, sano yhtiön COO Andy Stuart. Projektin aikana freesaukseen pääsee yhdeksän alusta. Norwegian Epic ja Norwegian Gem on jo uudistettu ja keväällä ovat vuorossa Pride of America ja Norwegian Sun. Kesällä vuoroon tulee Norwegian Dawn. Ensi vuonna uudistuksia saavat Norwegian Spirit , Norwegian Sky, Norwegian Pearl ja Norwegian Jade. Myös yhtiön kaksi privaattikohdetta, Belizen Harvest Cay ja Bahamasaarten Great Stirrup Cay kunnostetaan.

9


FBTA:n seminaarissa katsottiin kristallipalloon

Elä unelmaasi. Me turvaamme. www.eurooppalainen.fi

Matkahallinnon tulevaisuus arvioitavana Jakamistalous nousee merkittävään rooliin Suomen Liikematkayhdistys ry FBTA:n perinteisen Hot Topic – aamiaisseminaarin aiheeksi tammikuisilla Matkamessuilla oli valikoitunut liikematkatoimiston ja matkahallinnon tuleva rooli: The future role of the Travel Management Company. Aihetta valotti CWT Finland Oy:n myynti- ja markkinointijohtaja Jari Oinonen. Eero Havia JARI OINONEN loi aluksi silmäyksen peruutuspeiliin aina 1990-luvun puoliväliin, jolloin liikematkatoimistot olivat päämiestensä asiamiehiä, agentteja. Ansainta muodostui suurelta osin lentoyhtiöiden ja muiden palvelutuottajien maksamista myyntipalkkioista. Niiden poistuttua 2000-luvulle tultaessa liikematkatoimistojen ansaintalogiikka muuttui. Omalle työlle oli kirjoitettava erillinen hintalappu. Tämä teki liikematkatoimistosta entistä selkeämmin asiakkaan edusmiehen. Tehtävänä konsultin ominaisuudessa oli maksimoida yritysasiakkaan matkabudjetin kustannustehokkuus. Nykypäivään mennessä kumppanuus, mahdollistaminen, innovaatiot ja integraatio ovat nousseet yhteistyön iskusanoiksi.

Kymmenen vuoden kuluttua

Eurooppalainen on ainoa suomalainen matkavakuutuksiin erikoistunut vakuutusyhtiö. Maailmanlaajuinen palveluverkostomme on ainutlaatuinen. Hädän sattuessa olemme aina ja kaikkialla tavoitettavissasi. Tunnemme matkakohteesi olosuhteet ja Eurooppalaisella on lääkäreiden ja sairaaloiden verkosto kautta maailman.

Kun ostat matkan, hanki myös samalla matkavakuutus.

Millainen on liikematkustuksen ja matkahallinnon maailma vuonna 2025? ”Olemme yhä riippuvaisempia yhteyksistä, kommunikoinnista. Ihmisillä on keskimäärin 6,5 laitetta, jolla yhteyksiä pidetään”, sanoi Oinonen. ”Tuotteet ja palvelut ovat yhä henkilökohtaisempia, kaupungistuminen muuttaa matkustuksen tapoja.” Jakamistalous, eli Uber -tak-

FBTA Hot Topic –aamiaisseminaarin pääpuhuja oli CWT Finland Oy:n myynti- ja markkinointijohtaja Jari Oinonen. Ruotsin liikematkayhdistys SBTA:n toiminnanjohtaja Lotten Fowler toi kuulumisia lahden takaa.

sikyytien ja airbnb -majoitusten tyyliset palvelut nousevat merkittävään rooliin perinteisten vuokrauskäytäntöjen rinnalla. Maantieteellisesti Aasia nousee yritysten matkakartalla Eurooppaa ja Pohjois-Amerikkaa suurempaan rooliin. Ihmiset työskentelevät enemmän kotoaan tai etätyöpisteistä käsin ja täysiaikaisia työsuhteita korvataan yksilöllisillä sopimuksilla. Tämä tarkoittaa sitä, että yrityksissä yhtä ja samaa työasemaa käyttää keskimäärin 2,3 työntekijää.

Uudet mahdollisuudet Travel management -yritysten, siis liikematkatoimistojen mahdollisuuksina Oinonen mainitsee yhä paremmat, uutta ja relevanttia sisältöä tarjoavat yhdestä kanavasta saatavat palvelut,

jotka ulottuvat saumattomasti matkustajan kotiovelta kotiovelle. Meetings managementilla, kokouskäytäntöjen ja -paikkojen optimoinnilla tuodaan lisäarvoa yrityksille. Hyvinvointipalvelut, terveydestä ja jaksamisesta huolehtiminen nousevat näkyvämmin matkahallinnon agendalle. Liike- ja vapaa-ajan matkoja voidaan yhdistellä ajankäytön ja kustannusten optimoimiseksi.

Futurismia Tulevaisuudessa kokouksia voidaan pitää jopa niin etänä, että ei edes matkusteta paikalle, vaan sinne siirretään itseä edustava hologrammi. Tämä yltiöfuturistinen visio taitaa kuitenkin olla totta vasta hieman tuonnempana kuin vuonna 2025.

Trendikäs soolomatkailu on nousussa Yksinmatkustavat otetaan nyt huomioon

Euroopan kulttuuripääkaupunki Wroclaw painottaa yhteishenkeä

Syystä tai toisesta innokkaita yksin matkustavia löytöretkeilijöitä, tutkimusmatkalaisia ja seikkailijoita on ollut maailman sivu. Nyt innostus soolomatkustukseen on taas kasvanut. Varsinkin suuret ikäluokat harrastavat soolomatkustusta mutta tilastojen mukaan myös millleniaalit eli nettisukupolvi matkustaa soolona yhä enenevässä määrin. Matkanjärjestäjienkin on jo täytynyt huomioida tämä trendi.

Euroopassa on tänä vuonna kaksi kulttuuripääkaupunkia; Espanjan San Sebastian ja Puolan Wroclaw. Jälkimmäinen tunnetaan Suomessa ehkä paremmin saksalaisella nimellään Breslau. Kaupunki rakentaa matkailullisesti tärkeän vuotensa monikulttuurisen historiansa pohjalle. Marja-Liisa Kinturi, Wroclaw

Soile Kylämies

KAUPUNGIN HISTORIASSA on

SYITÄ SOOLOMATKUSTUKSEEN

on monia. Loma-ajat eivät kaverin kanssa sovi yhteen, eri harrastus tai kohde kiinnostaa. Tai sitten vain halu ladata akkuja kaikessa rauhassa ja mietiskellä omia juttujaan. Soolomatkustaja voi käyttää päivät juuri niin kuin haluaa. Matkasta voi tehdä omannäköisensä, eikä tarvitse tehdä kompromissejä kenenkään kanssa. Voi nautiskella yksin huoneen ’heavenly bed’istä ja mennä aamiaiselle juuri silloin kuin haluaa. Ihailla auringonlaskua merenrantaravintolassa, mielidrinkki kädessä. Ja voi valita ne lentoyhtiöt ja hotellit, jotka sopivat omalle mielelle ja kukkarolle. Harpers Bazaar –lehden mukaan oivia kohteita soolomatkustajille ovat mm Australia, Chile, Costa Rica, Irlanti sekä kaupunkikohteina Barcelona ja New York.

Pöytä yhdelle? Vaikein rasti soolomatkustuksessa on todennäköisesti illallinen. Päivän elämysten jakaminen ystävän kanssa juuri illallisella olisi kivaa. Somessa tehdään tietenkin kaikki kaverit kateellisiksi kuvin ja videoin. Toisaalta tabletti tai kirja pöytäseurana antaa mahdollisuuden olla juuri niin sosiaalinen kuin haluaa. Hotellien yleiset tilat, varsin-

10

Eenmaal -ravintolassa syödään yksin.

kin lobbyalue sekä ravintolat ja baarit, ovat viime vuosina läpikäyneet suuria muutoksia. Niissä on isoja yhteispöytiä, joihin voi istua yksin tai liittyä muiden asukkaiden seuraan. Japanissa on levinnyt Moomin Cafe -ketju ja tänä vuonna avattiin yksi Hongkongissakin. Viehkeää näissä Muumikahviloissa on se, että niin halutessaan pöytäseurakseen saa pehmustetun Muumin, Pikku Myyn tai vaikkapa Hattivatit. Konseptina oli alun perin yksinäisyydenvastaisuus, mutta Hongkongissa muumihahmo pöytäseurana tuo lisäksi onnea. Amsterdamin Eenmaalravintolassa (eenmaal.com) sen sijaan löytyy vain yhden hengen pöytiä.

Lisää vaihtoehtoja Euroopasta löytyy tuottajia, jotka ovat erikoistuneet soolomatkustukseen, esim. Solos (solosholidays.co.uk) tai Solitair (solitairhols. co.uk). Suomessakin yksinmatkustajille on tarjolla valmismatkoja. Esim. Aurinkomatkoilla, Apollomatkoilla ja Finnmatkoilla on joitakin hotelleja, joissa tiettyinä ajankohtina soolomatkustajilta ei peritä yhden hengen huoneen lisämaksua. Myös risteilylle voi lähteä yksin. AmaWaterways ja Tauck – jokiristeilyhtiöt tarjoavat soolomatkustajille risteilyjä ilman yhden hengen hytin lisämaksua määrätyissä hyttikategorioissa ja Starclippers –varustamo tarjoaa ilman lisiä soolomatkustajalle jopa jouluristeilyjä Karibianmerelle.

pitkä viiltohaava vuodelta 1945. Tuolloin yli 90-prosenttisesti saksalaisväestön asuttama kaupunki luovutettiin rauhansopimuksessa Puolalle. Saksalaisväestö siirrettiin Saksaan ja tilalle tuotiin asukkaita muualta Puolasta. Aika on onneksi parantanut haavat, ja nykyisin kaupunki arvostaa monikulttuurisia juuriaan. Niitä halutaan esitellä myös kulttuuripääkaupunkivuoden vieraille, joita toivotaan tuplamäärä aikaisempiin vuosiin verrattuna eli noin neljä miljoonaa. Tammikuussa avajaisviikonlopun näyttävään, yhteishenkeä korostavaan paraatiin osallistui mm. 1300 taiteilijaa ja parisataa kuorolaulajaa sekä kymmeniä tuhansia kaupunkilaisia, jotka seurasivat neljästä pisteestä lähteneen paraatin etenemistä keskustorille mahtavaan ulkoilmajuhlaan.

Tuhat tapahtumaa Kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelma on monipuolinen. Pormestari Rafal Dutkiewicz kertoi avajaisissa, että työn alla on nelisensataa projektia ja kaikkiaan noin tuhat erillistä tapahtumaa. Huhtikuu on jazzin ja kirjallisuuden kuukausi. Kaupungista tulee Unescon kirjallinen pääkaupunki, ja kuukautta värittävät kirjallisuuteen liittyvät tapahtumat. Se on myös omistettu ukrainalaisen Lvivin kaupungin kulttuurille ja 30. huhtikuuta on

Kulttuuripääkaupunkivuoden tapahtumapaikkoina ovat useimmiten kaupungin värikkäiden talojen reunustamat torit ja aukiot sekä Oder-joen rantapuistot.

kansainvälinen jazz-päivä. Konsertteja järjestetään eri puolilla kaupunkia ja musiikkijuhla huipentuu Thanks jimi -festivaaliin pyöreässä Centennial Hall -rakennuksessa. Myös kitaransoiton ennätykset ovat luvassa mennä uusiksi.

Kesällä siirrytään ulos Toukokuussa luvassa on ulkoilmatapahtumia Oder-joen rantapuistoissa ja vierailevia taiteilijoita eri puolilta maailmaa. Kesäkuussa tarjolla on monipuolisesti kulttuuria ja urheilua, esimerkiksi yölliseen puolimaratoniin liitettyjä musiikkiesityksiä maratonin reitin varrella. Juhannus on perinteinen kaupunkilaisten juhlapäivä, jota juhlistaa kitaristi David Gilmourin konsertti, ja mukana on puolalainen säveltäjä ja jazz-pianisti Leszek Mozdizer. Elokuu omistetaan elokuvalle ja musiikille mm. Masters of Euroepan Cinema -elokuvajuh-

lan muodossa. Luvassa on myös Singing Europe -tapahtumassa eurooppalaisten kuorojen kohtaaminen stadionilla. Syyskuussa vietetään valokuvan viikkoa, lokakuussa vuorossa ovat kansainväliset teatteri-olympialaiset, marraskuussa kaupungissa järjestetään European Film Awards -gaala ja kulttuurivuosi huipentuu joulukuussa juhlavaan päätökseen Centennial Hall -rakennuksessa. Lisätietoja ohjelmasta www. wroclaw2016.pl.

Esillä messuilla Suomessa Wroclawin kulttuuripääkaupunkivuotta esitteli Matkamessuilla Puolan Tukholmassa olevan matkailutoimiston edustaja Mon ika Pawlowska. Hän jakoi hauskoja kirjanmerkkejä, joihin on eläimiksi kuvattuna kaupungin päänähtävyyksiä: Centennial Hall -kilpikonna, Grunwald-silta koiran hahmossa, jne.

2 • 2016 MARCH


LYHYESTI MUUTOKSIA USAN MAAHANTULOON. Yhdysvallat tiukensi maahantulomääräyksiä tammikuun lopulla. Suomen kansalaiset, jotka ovat vierailleet 1.3.2011 jälkeen Iranissa, Irakissa, Sudanissa tai Syyriassa sekä näiden maiden ja Suomen kaksoiskansalaiset eivät voi enää matkustaa Yhdysvaltoihin Visa Waiver-ohjelman puitteissa, pelkällä ESTAlla. Heidän tulee jatkossa anoa maahan viisumi. UNIMUNA. Kotimaisten kielten keskus valitsi vuoden lopulla kuukauden sanaksi unimunan. Unimuna on nimitys lepotuolina ja sänkynä toimivalle kapselille (engl. sleep pod, sleeping pod),  joita on sijoitettu Helsinki-Vantaan lentoasemalle. Kapseleista on käytetty myös nimityksiä  unikupla  ja  uniputki, mutta sana  unimuna  kertoo osuvasti sängyksi muuntuvien istuinten muodosta. Unimuna on japanilaisen esikuvan pohjalta kehitetty suomalainen innovaatio. HINTAKATTO. Tallinna takseille määrättiin loppuvuonna hintakatto. Aloitusmaksu saa olla korkeintaan 5,50 euroa, kilometrihinta 1,10 euroa ja odotusmaksu 24,20 euroa tunnilta. Hinta on kuitenkin hyvä sopia ennen taksiin astumista. HELSINKI THIS WEEK -LEHTI TÄYTTÄÄ 60 VUOTTA. Suosittujen ravintola- ja nähtävyyslistauksien lisäksi lehdessä julkaistaan Helsinki-aiheisia artikkeleita. Lehti ilmestyy kahdeksan kertaa vuodessa ja tavoittaa vuosittain 1,5 miljoonaa matkailijaa. Se on jaossa noin 150 ilmaisjakelupisteessä ympäri pääkaupunkiseudun ja odottaa matkailijoita yli 5000 hotellihuoneessa. Lehteä julkaisee Strömma Finland. FINLANDIA-TALOLLE HUIPPUTULOS. Finlandia-talo teki 45-vuotisen historiansa parhaan tuloksen. Vuoden 2015 liikevaihto oli 8,7 miljoonaa euroa, mikä on noin 1,1 miljoonaa edellisvuotta enemmän. VIKING GRACE UUDISTUI. Viking Gracen Spa & Wellness -osastolla tehtiin telakoinnin yhteydessä uusituksia. Hemmottelukeidas sai mm. entistä pitävämmän lattian, uuden VIP-saunan ja uusia hoitohuoneita. NCL KIINAN MARKKINOILLE. Norwegian Cruise Line rakentaa varta vasten Kiinan markkinoille tehdyn aluksen, joka tulee liikenteeseen keväällä 2017. Alus on toinen yhtiön Breakaway Plus-luokan risteilijä. Aluksen ravintolamaailma sekä ostos- ja viihdetarjonta on suunniteltu Kiinan kasvavalle keskiluokalle. Yhtiö on avannut myös myyntitoimistot Kiinassa. Kiinan markkinoille suuntaavat nyt kaikki. Mm. Royal Caribbean, Costa ja Princess Cruises ovat jo jakamassa markkinoita ja seuraavaksi sinne ovat menossa Carnival Cruises kahdella aluksella sekä Aida. DISNEY SPRINGS. Walt Disney World Resort on vaihtanut iltaelämän keskuksen, Downtown Disneyn nimeksi Disney Springs. Alueella on useita kahviloita ja ravintoloita, ja se on suosittu paikka jatkaa iltaa kiireisen huvipuistopäivän jälkeen. BLEASURE-MATKUSTUS KASVUSSA. Yhdysvaltain liikematkayhdistyksen (GBTA) mukaan Bleasure-matkustus eli työmatkan ja lomamatkan yhdistäminen on kasvussa. Työmatkalla ei usein näe kuin kokoustilan tai messukeskuksen kohteessa, siksi halutaan monasti vähintään tehdä kierros mahdollisesti ennestään tuntemattomassa kaupungissa, tai mieluusti otetaan päivä-pari lisää tutustumista varten työn ollessa niin hektistä. TTM+ CHIANG MAIHIN. Thaimaan Bangkokissa jo 14 vuoden ajan järjestetty Thailand Travel Mart Plus siirtyy Chiang Maihin. Tänä vuonna 8-10. kesäkuuta järjestettävän Thaimaan suurimman B2B-tapahtuman rekisteröinti on avoinna osoitteessa www. thailandtravelmartplus.com/buyer.php. Alan ammattilaiset voivat anoa tapahtumaan hosted buyer-statusta, jolloin 300 dollarin osallistumismaksuun kuuluu mm. lennot, majoitus ja retkiä.

Santa’s Hotels laajentaa

Kanadan matkustuslupa Lentoteitse Kanadaan matkustavilta Suomen kansalaisilta vaaditaan matkustuslupa.

Santa’s Hotelsin lasi-iglut lanseerattiin viime vuonna Luostolla. Ensi vuonna on vuorossa Rovaniemi. ENSIMMÄISET KOTAMALLISET

lasi-iglut valmistuivat viime vuonna Luostolle ja seuraava iglukylä on suunnitteilla Rovaniemelle. Napapiirille nousee ensi vuonna 30 uutta iglua, joiden on määrä valmistua 2017 sesongille. Santa’s Hotels-ketjuun kuuluu viisi hotellia neljällä paikkakunnalla Lapissa. Rovaniemellä, Luostolla, Saariselällä ja Kilpisjärvellä. Lisätietoja santashotels.fi/arcticeye. Iglumajoituksen ympärille kehitetyssä Arctic Eye -konseptissa ytimessä on elämyskokonaisuus, jonka teemoina ovat arktiset taivaan ilmiöt, aidot kohtaamiset puhtaassa luonnossa sekä paikallisuus.

Santa’s Hotel Luoston lasi-iglusta voi ihailla revontulia.

Koska elämä on parasta aalloilla.

Airbnb-tarjonta kasvaa USAssa Yhdysvaltain suurimmissa kaupungeissa jo yli 10 % tarjotusta huonekapasiteetista on Airbnb:n. VIIME VUODEN lopulla tehdyn

tutkimuksen mukaan (Airdna, STR, CBRE, and PKF Hospitality Research) esimerkiksi New Yorkissa jo 19.5 % huoneista on Airnbn:n. Kaupungissa lasketaan olevan jo lähes 28 000 airbnb-huonetta, kun hotellihuoneita on noin 117 000. Top 3-listalla ovat myös Los Angeles, missä on yli 13,3 % kaikista tarjolla olevista huoneista on Airbnb:n ja San Francisco, missä luku on 12,5 %. Kattavat airnbn-tilastot kaupungeittain löytyvät osoitteesta airdna.co.

Tallink Megastar Tallinkille alkuvuonna 2017 toimitettava LNG-käyttöinen matkustaja-autolautta saa nimekseen Megastar. Julkisessa nimikilpailussa annettiin yhteensä 21 550 nimiehdotusta. Nimeä Megastar ehdotettiin kilpailussa yhteensä yli 300 kertaa.

Miltä kuulostaisi risteily Välimerellä? Tai ehkäpä Karibialla? Onnistuu. Loistoristeilyt on vuonna 2002 perustettu suomalainen yritys, joka on kasvanut Suomen suurimmaksi loistoristeilyjä myyväksi matkatoimistoksi. Meillä asiat tehdään oikein – järeällä ammattitaidolla, suurella sydämellä ja hymyllä. Olemme italialaisen Costa Cruises -varustamon päämyyntiedustaja Suomessa, ja samalla myös kuuden muun varustamon myyntiedustaja. Kauttamme onkin myynnissä yli 7 000 loistoristeilyä ympäri maailmaa. Halusitpa sitten Välimerelle, Karibialle tai vaikkapa Aasiaan, niin meiltä löytyy juuri sinulle sopiva risteily. Tutustu risteilytarjontaamme osoitteessa www.loistoristeilyt.fi, ota yhteyttä ja astu laivaan! Koska elämä on parasta aalloilla.

puh. 010 231 6550 | myynti@loistoristeilyt.fi | www. loistoristeilyt.fi Mainos ikkunapaikka-lehteen.indd 1

2 • 2016 MAALISKUU

ELECTRONIC TRAVEL Authorization (eTA) vaaditaan 15.3. alkaen. Matkustuslupa ei vielä takaa pääsyä maahan. Lupa anotaan osoitteesta Canada.ca/ eTA ja sen saa muutamassa minuutissa. Lupa maksaa 7 Kanadan dollaria (n. 5 euroa). Se on voimassa viisi vuotta tai kunnes passin voimassaolo umpeutuu.

25.2.2016 23.12

11


Finnlines uudistuu

Germania ja Lufthansa Saksasta talvella Lappiin

Luksussaari Suomesta

Finnlinesin matkustaja-rahtialusten matkustajatilat kokevat ennen kesää merkittävän muodonmuutoksen.

Lentoyhtiö Germania aloittaa ensi talvena lennot Berliinistä Rovaniemelle ja Düsseldorfista Kittilään. Myös Lufthansa jatkaa lentojaan.

Dubain luksushotelli Burj Al Arabin kylkeen rakennetaan saari, joka tulee Suomesta.

Finnlines on uusinut aluksiaan.

TURKULAINEN ADMARES-YHTIÖ

”LAAJENNAMME SAKSAN- ja

Lentokapasiteetti Saksasta Lappiin kasvaa ensi talvena.

ENSI TALVENA Lappiin lennetään Keski-Euroopasta enemmän kuin koskaan. Lufthansa jatkaa lauantai-lentojaan Münchenistä Kittilään 17.12.201625.3.2017. Sen lisäksi Germania operoi Kittilään ja Rovaniemelle kahdesti viikossa tammi-maaliskuussa 2017.

Lufthansa jatkaa Tänä talvena Lufthansa on suuren kysynnän vuoksi operoinut reitillä kahtena lauantaina extrakoneet ja usein konetyyppi on vaihdettu A320-koneesta suurem-

maksi A321-koneeksi. ”Välillä lento on myyty viimeistä paikkaa myöten, välillä on ollut hyvinkin tilaa. Voisi sanoa, että kokonaisuudessaan reitti on ollut kohtuullinen. Niin kohtuullinen, että ensi vuonna jatketaan”, kertoo Lufthansan Suomen maajohtaja Paulo Yoshikawa. Ensi talveksi reitille onkin suunniteltu noin 25 % suurempi Airbus A321-kone. ” S u ome n L ap p i on v i e l ä niche-kohde ja se kiinnostaa keskieurooppalaisia. Uskon, että tällaisten kohteiden kiinnostus kasvaa tulevaisuudessa”, Yoshikawa päättää.

Palaako Thai Airways Suomeen?

Matkustajamäärät Suomesta kasvussa Premium Economy Skandinavian erikoisuus Skandinavia on Thai Airwaysin vahvin markkina-alue Euroopassa. Uusi Pohjoismaiden johtaja ei tyrmää ajatusta, että Thai Airways palaisi jossain vaiheessa myös Suomeen. 25 vuotta sitten Helsingin lennot operoitiin parhaimmillaan isolla Jumbolla. Leena Aalto THAI AIRWAYS International sai

viime joulukuussa uuden johtajan Pohjoismaihin. Patapong Na Nakorn siirtyi Kööpenhaminaan Madridista, sitä ennen hänen asemapaikkoinaan ovat olleet mm. Soul ja Pariisi.

Tukholmasta ja Kööpenhaminasta on tarjolla Premium Economy-luokka. Asiakas matkustaa bisnesluokan istuimilla mutta saa Economy-luokan tarjoilun.

akas istuu bisneksen tuolilla mutta palvelu on turistin. Tosin ateriat tarjoillaan posliinilautasilta”, kertoo Thai Airwaysin Senior Sales Supervisor Fred Wahlstedt. ”Koneessa on periaatteessa kak-

nesluokan lippua edullisemmin. Tällaista luokkaa ei ole millään muulla THAIn reitillä.” ”Premium economy -luokan lippu ei oikeuta pääsyä bisnesluokan loungeen Skandinaviassa eikä paluussa Bangkokissa, mutta mikäli jatkaa TG:llä Bangkokista muualle, asiakas istuu jatkolennoilla bisnesluokassa ja pääsee näin ollen bisnesluokan loungeen”, Wahlstedt jatkaa.

Aasia kiinnostaa

Tällä hetkellä THAI lentää Bangkokiin päivittäin Tukholmasta, Oslosta sekä Kööpenhaminasta 348-paikkaisella Boeing 777300EX –koneella. Talviaikataulun puitteissa lennetään lisäksi kaksi kertaa viikossa 375-paikkaisella Jumbolla Tukholmasta ja Kööpenhaminasta Phuketiin, mistä palataan Bangkokin kautta takaisin pohjoiseen. Yhteensä THAI lentää talvella 25 lentoa viikossa Skandinaviasta Thaimaahan.

Patapong Na Nakorn kertoo, että kätevien vaihtoyhteyksien ansiosta Pohjoismaista jatketaan usein etenkin Malesiaan, Singaporeen ja Vietnamiin. ”Bangkokista jatkavien vaihtomatkustajien määrä on kasvanut etenkin bisnesluokassa sekä premium economyssa. Meillä on kilpailukykyiset hinnat Suomesta SAS:n kanssa Tukholman ja Kööpenhaminan kautta. SAS operoi Helsingin lisäksi Turusta, Tampereelta ja Vaasasta suoraan Tukholmaan tai Kööpenhaminaan. Se helpottaa monen Helsingin ulkopuolella asuvan matkustajan matkaa”. Lisätietoa osoitteesta thaiairways.fi

THAIn Tukholman ja Kööpenhaminan lentojen erikoisuus on premium economy -luokka. ”Asi-

12

IATA SAI TÄRKEÄN SOPIMUKSEN LÄPI. IATA ja Kansainvälinen siviili-ilmailujärjestö (ICAO) ovat päässeet kuuden vuoden neuvottelujen jälkeen sopimukseen CO2-päästöjen standardeista. Vuodesta 2020 alkaen uusien lentokoneiden tulee täyttää minimivaatimukset päästöjen suhteen. Vuoteen 2050 mennessä hiilidioksidipäästöjä tulee edelleen vähentää 50%. Lisätietoa IATAn sivuilta. OMISTAJAMUUTOKSIA AIR BALTICISSA. Saksalainen sijoittaja Ralf-Dieter Montag-Girmes on ostanut 20% airBalticin osakkeista 52 miljoonalla eurolla. Samalla loput yhtiön osakkeista omistava Latvian hallitus sijoitti airBalticiin 80 miljoonaa euroa. ”Uutta pääomaa käytetään uusien lentokoneiden ostamiseen niiden vuokraamisen sijaan. Näin airBaltic saa edun kustannuspuolella ja matkustajakokemusta parannetaan. Tämä lisää entisestään yhteyksiä Latviaan, tukee talouskasvua ja luo uusia työpaikkoja”, kertoi Liikenneministeriön valtiosihteeri. VENÄJÄN LENTOKENTTIEN TAPPIOT. Venäjän lentokentät ovat menettäneet yli 70 miljardia euroa, kun Egyptin lento-onnettomuuden ja Turkissa alasammutun venäläishävittäjän vuoksi lennot Turkkiin ja Egyptiin on lopetettu. Ukrainan lennot lopetettiin jo lokakuussa. Puolet menetetyistä tuloista johtuu Turkin tilauslentojen lopettamisesta joulukuussa.

Rantaradalle entistä nopeampia junavuoroja

VR:n historian suurin hintauudistus tiputti hintoja lähes neljänneksen VR laski kotimaan kaukoliikenteen junalippujen hintoja. Hinnat tippuivat keskimäärin neljänneksen. Samalla hinnoittelua yksinkertaistettiin. Turku-Helsinki –työmatkaliikenteeseen tulee entistä nopeampia yhteyksiä ja matkustajat pääsevät nauttimaan Robert’s Coffeen kahvituksesta. toliikenteen kanssa sai VR:n uusimaan hinnoittelunsa. Matkustajamäärät ovat VR:n matkustajaliikenteen johtaja Maisa Romanaisen mukaan olleet nousussa edullisten kampanjalippujen myötä isoilla reiteillä. Nyt junalippujen keskihinta laskee noin neljänneksen. Hintatason lasku vaihtelee reiteittäin. Uusi hinnoittelumalli tuo edulliset hinnat nyt myös sellaisille reittiväleille, joilla ei ole ollut kampanjahintoja tarjolla.

25 lentoa viikossa

Premium Economy

toimittaa Burj Al Arab –hotellille luksussaaren, jonka kansi on pinta-alaltaan 10 000 neliömetriä. Kansirakenne on kokonaan Suomessa valmistettu. Saaren suunnitteluun on osallistunut turkulainen arkkitehtitoimisto Sigge, ja sisustuksesta vastaa turkulainen sisustussuunnittelutoimisto Kudos. North Deck –projektin nimellä kulkevan saaren osat ovat paraikaa matkalla meritse Dubaihin. North Deck on tarkoitus avata 2016 toisella vuosineljänneksellä. Hotellin vieressä meressä tolpilla seisovalle kannelle tulee hotellivieraiden käyttöön mm sekä makean että suolaisen veden uima-altaat, porealtaita, auringonottotiloja, 32 cabanatyyppistä majaa, ravintola, baari.

FINNAIRIN LISÄPALVELUIDEN MYYNTI KASVUSSA. Finnairin lisäpalveluiden matkustajakohtainen myynti kasvoi viime vuonna 23,7 prosenttia edellisvuoteen verrattuna, ollen 10,16 euroa per matkustaja. Finnair kuljetti viime vuoden aikana yli 10,3 miljoonaa matkustajaa.

KIRISTYNYT KILPAILU linja-au-

Lento Suomeen? Patapong Na Nakorn on tyytyväinen Suomen viime vuoden matkustajamääriin. Suomesta ja Virosta nousua oli jopa 13%. Kysyttäessä omaa lentoa Suomeen, Patapong Na Nakorn leikitteli ajatuksella eikä tyrmännyt sitä täysin. ”Sitä pitää tutkia. Aika voisi olla taas otollinen.” Viime vuonna Thaimaassa vieraili lähes 135 000 suomalaista, eli karkeasti laskien sinne lensi joka päivä 369 suomalaista. 25 vuotta sitten Thai Airways lensi Suomeen tasan vuoden, 28.3.1990-28.3.1991. Ensin lennettiin DC10:llä, mutta talveksi vaihdettiin jo Boeing 747-400 Jumbo Jetiin. Lennot kuitenkin lopetettiin Irakin sodan alkaessa.

TURKISH KASVAA AFRIKASSA. Turkish Airlines aloittaa tämän kuun lopulla lennot Etelä-Sudanin pääkaupunkiin Jubaa kolmesti viikossa. Lennot operoidaan mennen tullen Ugandan Entebben kautta. Uuden kohteen myötä THY lentää nyt 49 kaupunkiin Afrikassa. WONDERFUL INDONESIA TRAVEL PASS. Garuda Indonesia on esitellyt uudet Travel Passit; Adventure Pass, Underwater Pass, Heritage Pass ja Explore Pass. Passeilla voi matkustaa noin 30% edullisemmin 3-5:een kohteeseen Indonesiassa. Hintakategorioita on kuusi, esim. alle 200 mailia n. 34 euroa, 450-800 mailia n. 85 euroa jne. Lentopassi tulee ostaa ennen maahan saapumista.

Burj Al Arab saa kylkeensä suomalaisen tekosaaren.

Ruotsin-laivojemme palvelutarjontaa ja uusimme oleskelukansien tiloja”, kertoo Kristiina Uppala, Finnlinesin matkustajaliikenteen asiakaspalvelujohtaja. ”Parannusten ansiosta matkustajamme voivat nauttia entistäkin rentouttavammasta ja monipuolisemmasta laivamatkasta.” Uudistuksia on luvassa myös matkavarauspalveluissa. Aiempaa ketterämpi, myös älypuhelimiin taipuva nettivarausjärjestelmä lanseerataan lähiaikoina. Finnlinesin Saksan-liikenteen kolme identtistä sisaralusta seilaa kuusi kertaa viikossa suuntaansa. Ruotsin-liikenteessä kesällä on lähtöjä kolme suuntaansa.

LENTOUUTISIA LYHYESTI

Thai Airwaysin uusi Pohjoismaiden johtaja Patapong Na Nakorn hymyilee ajatukselle Helsingin lennosta.

si luokkaa, bisnes ja turisti. Bisnesluokasta on erotettu 18 paikkaa, jotka myydään premium economy -luokkana. Mikäli siis haluaa matkustaa bisnesluokan flat bed-asentoon liukuvassa tuolissa, mutta tyytyy turistiluokan tarjoiluun, niin se onnistuu premium economyssa noin 30% bis-

Säästö- ja peruslippu Uudistuksessa on karsittu lipputyyppejä ja nykyiset lippuvaihtoehdot ovat aiempaa selkeämmät. Tarjolla on Säästölippu ja Peruslippu. Näihin voi halutessaan ostaa lisäpalveluita. Eritysryhmien kuten opiskelijoiden (30 %), eläkeläisten (20 %) ja lasten (40 %) alennusprosentit pienenivät uudistuksessa, mutta myös heidän hintojaan on laskettu. Opiskelijat ja eläkeläiset saavat junalipun aiempaa edullisemmin, alennusprosentin laskusta huolimatta. Säästölippu on kaikille aina edullisin vaihtoehto, ja sen hinta on sama kaikille. Alennuksen saa peruslipun hinnasta. VR:n verkkokaupasta voi ostaa Säästö- tai Peruslippuja korkeintaan kymmenen lippua kerralla. Yli kymmenen matkustajan ryhmämatkaa kannattaa tiedustella VR yritys- ja ryhmämyynnistä; ryhmamyynti@vr.fi.

Yritysten junaliput ”VR solmii jatkossakin yritysasiakkaan kanssa yhteistyösopimuksen, jonka kautta yrityksellä on edelleen hyviä etuuksia, mm. alennuksia Ekstra-luokan junalipuista, VR:n avainasiakaspäällikön palvelut, laskutus-

Luova johtaja Henrika Paulig (vas.) , VR:n matkustajaliikenteen johtaja Maisa Romanainen, Avecran toimitusjohtaja Ville Melkko ja kaupallinen johtaja Carl-Gustav Paulig maistelevat Robert’s Coffeen kahveja ensi kerran kiskoilla liikkuvassa junakahvilassa. VR:n junissa juodaan vuosittain n. 1,5 miljoonaa kupillista kahvia.

mahdollisuuden, junamatkojen raportointi, Rail Mail tiedotteet sekä yritysasiakkaille räätälöidyt tuotteet ja kampanjat”, kertoo Myyntiryhmän päällikkö Minna Korhonen. ”Yrityslippu on uusi lipputyyppi yritysasiakkaillemme. Se on räätälöity yritysmatkustajan tarpeisiin ottaen huomioon joustavat muutos- ja peruutusehdot. Lippu sisältää myös peruutusturvan ja kahvia, teetä ja päivän lehdet sekä istumapaikan Ekstra-luokassa.” Myös yritysmatkustajien suosion saaneet Yrityssarjalippujen hinnat laskivat reitistä riippuen noin 35 – 40 %. Yritysmyynnin palvelunumerot varausten osalta muuttuvat maksullisiksi 16.03. Lisätietoja yhteistyösopimuksesta www.vr.fi/yrityspalvelut

Uusi nopea junayhteys Helsingin ja Turun välille VR aloittaa maaliskuun lopussa entistä nopeamman junayhteyden Turun ja Helsingin välillä. Matka-aikaa on saatu lyhennettyä 20 minuuttia. Uusi express-yhteys kestää tunnin ja 38 minuuttia. Matka-aika lyhenee hieman myös muilla Turun vuoroilla. Nopeutuminen nykyisestä on mahdollista Pendolinon uusitun kallistusjärjestelmän ja eräiden no-

peusrajoitusten poiston ansiosta. Express-vuoro pysähtyy lähdön jälkeen vain Kupittaalla ja Pasilassa ennen Helsinkiin saapumista. Uudella vuorolla halutaan vastata entistä paremmin työmatkustajien tarpeisiin. Siksi juna lähtee Turusta klo 7:08 ja saapuu Helsinkiin klo 8:46 sekä palaa Turkuun alkuillasta, lähtöaika Helsingistä on 16:10 ja saapumisaika Turkuun 17:48. Uusi yhteys ei korvaa vanhoja vuoroja vaan tulee täydentämään tarjontaa. Matkustaja voi valita jatkossa 14 edestakaisesta vuorosta. Jatkossa VR tavoittelee nopeampia junayhteyksiä myös muilla reiteillä.

VR toi Robert’s Coffee -vaunun juniin Tammikuun lopulla otettiin käyttöön VR ravintolavaunusta muunnettu Robert’s Coffee –vaunu. Se liikennöi päivittäin InterCity-junissa Helsinki–Turku–Helsinki-välillä sekä kerran kolmessa viikossa myös Helsinki–Tampere-välillä. ”Robert’s Coffee on meille erinomainen kumppani jo asemilla ja nyt myös junassa”, sanoo Maisa Romanainen. Ravintolavaunun muuntaminen Robert’s Coffee – kahvilaksi on noin 50 000 euron kustannus.

2 • 2016 MARCH


ANCHORAGE

HELSINKI VANCOUVER SEATTLE

STOCKHOLM TRONDHEIM

EDMONTON

PORTLAND

ICELAND

OSLO GOTHENBURG COPENHAGEN BERGEN STAVANGER BILLUND HAMBURG FRANKFURT MUNICH ABERDEEN AMSTERDAM GLASGOW BRUSSELS ZURICH MANCHESTER MILAN BIRMINGHAM LONDON PARIS GENEVA HEATHROW ORLY & CDG & GATWICK

DENVER

BARCELONA

MINNEAPOLIS / ST. PAUL

MADRID CHICAGO TORONTO MONTREAL

WASHINGTON D.C.

BOSTON NEW YORK

HALIFAX

JFK & NEWARK

ORLANDO

Islantiin ja Pohjois-Amerikkaan – nopeasti ja mukavasti

Uudet kohteet 2016 – Chicago ja Montreal + www.icelandair.fi

Vikingin aluksille tuli uudet nimikkoviinit Viking Line on julkistanut uudet nimikkoviininsä vuosille 2016-2017. Uusi viinivalikoima on nyt tarjolla kaikkien Viking Linen laivojen ravintoloissa ja tax-free-myymälöissä.

Laivan uusi valkoviini tulee Saksasta, Mosel-joen laaksojen jyrkiltä rinteiltä. Neljä nuorta viininviljelijää, Markus Berres, Thomas Ludwig, Sebastian Oberbillig ja Axel Pauly ovat yhdistäneet voimansa ja tuoneet käsityönä haasteellisissa olosuhteissa tuotetun Freeclimber Rieslingin nautittavaksi seurustelujuomana, meren herkkujen tai vaikkapa aasialaisen keittiön erikoisuuksien kanssa.

LAIVAN KUOHUVIINIT on valinnut Suomen en-

simmäinen Master of Wine Essi Avellan. Kuohuviiniksi valikoitui italialainen prosecco Belvino Durello Lessini. Sen tuottajana on jo satojen vuosien ajan viininviljelijänä toiminut Pizzolon perhe, jolle viinin korkea laatu on itsestäänselvyys. Laivan uudeksi samppanjaksi Avellan valitsi Charles Heidsieck Brut Réserven, jonka tuottaja kuuluu Champagnen alueen terävimpään kärkeen.

ELEKRONINEN LIPUKE. Ta-

Punkaharjun Valtionhotelli on saanut uudet yrittäjät. Työeläkeyhtiö Elo myi kokonaisuuden Saimi ja Thomas Hoyerin sekä Janne Leinosen perustamalle Punkaharjun Luontomatkailu Oy:lle. PUNKAHARJUN VALTIONHOTELLI on Suomen vanhimpia majoi-

tusliikkeitä ja kukoistuskautenaan se oli Suomen suosituimpia matkailukohteita. Viime vuosien aikana Valtionhotelli on toiminut kesähotellina ja -ravintolana. Uudet yrittäjät kunnostavat alueen rakennuksia ja pihapiiriä talven ja kevään aikana. Majoitus- ja ravintolatoiminta käynnistyy kesäkuussa Hotelli Punkaharju -nimellä.

Charmantti herrasmies Gérard Bertrand on entinen rugbytähti, nykyinen viinintuottaja ja intohimoinen eteläranskalaisen elämäntavan lähettiläs. Hän on myös maailman suurimpia biodynaamisten ja luomuviinien tuottajia. Laivan punaviininä nautitaan seuraavat pari vuotta Bertrandin Réserve Spéciale Cabernet-Merlot –luomuviiniä punaisen lihan, riistan ja kypsien juustojen kanssa.

sokas saksalainen matkalaukkubrändi Rimowa on kehittänyt elektronisen tagin sisältävän matkalaukun. Digitaalisen matkalaukkulipukkeen tiedot saa lähetettyä älypuhelimesta langattomasti laukun näyttöön ja matkalaukun voi lähtöselvittää vaikka jo kotona! Kehitystyössä on ollut mukana Lufthansa, muista standardin hyväksyneistä lentoyhtiöistä ei ole vielä tiedotettu. Laukut tulevat myyntiin maaliskuussa. Myöhemmin on tarkoitus kehittää toimintoja niin, että laukku lähettää matkustajalle tiedon esim. laukkukarusellin numerosta.

2 • 2016 MAALISKUU

Punkaharjulle uudet yrittäjät

Punkaharjun Valtionhotelli on saanut uudet yrittäjät. Uudistunut hotelli avataan kesäkuussa.

Paikallista ruokaa “Upeiden historiallisten puitteiden lisäksi panostamme voimakkaasti ruokaelämyksiin, joissa keskitymme metsän ja järven tarjoamiin raaka-aineisiin. Sieni- ja syksyihmisenä uskon myös syyskauteen. Syksyinen Saimaa ja Punkaharjun kansallismaisema ovat lumoavia, puhumattakaan talvesta”, Saimi Hoyer kertoo. Paikallisuus korostuu kaikessa toiminnassa ja esimerkiksi ravintola tulee hankkimaan raaka-aineensa pääosin paikallisilta tiloilta, kalastajilta sekä sienestäjiltä ja marjastajilta. Hotellinjohtajana toimii Saimi Hoyer (saimi@hotellipunkaharju.fi) ja yhtiön toimitusjohtajana Janne Leinonen (janne@ hotellipunkaharju.fi).

NYKYINEN KOTIKAUPUNKINI: LISSABON

Portugalissa syödään ulkona ja arvostetaan perinteitä Johanna Borg on kotiutunut Lissaboniin, missä hän työskentelee Fasada incomingin toimistossa. Lissabon on viehättävä, kukkuloille rakennettu kaupunki, missä on niin moderneja kävelykatuja kuin vanhoja pikkukujiakin. Kaupungista löytyy historiallisia nähtävyyksiä, lähiseuduilta ihania hiekkarantoja. Ulla Miettunen JOHANNA BORG on 34-vuotias

restonomi ja kotoisin Paraisilta. ”Kävin lapsena isovanhempieni luona Espanjassa, ja halusin siitä lähtien asua lämpimässä. Kävin Aurinkorannikon koulua, ja muutamaa vuotta myöhemmin muutin Alicanteen opiskelemaan espanjaa. Sitten kävin Lissabonissa lomalla ja se oli rakkautta ensisilmäyksellä. Jätin työni ja asuntoni Helsingissä, pakkasin koirani ja muutin tänne. Olen ollut täällä nyt kuusi vuotta enkä voisi kuvitella asuvani muualla. Asiakkaamme kertovat usein, että ”sinne pikkukadulle emme olisi koskaan itse löytäneet”, Johanna kertoo.

Perinteikäs ruokakulttuuri Portugalissa syödään usein ulkona. Pieniä, tyypillisiä tascas-ravintoloita on kaikkialla. Niissä tarjoillaan useimmiten perinteistä, halpaa portugalilaista ruokaa. Monet syövät lounaan ravintolassa ja tyypillinen lounasmenu, johon kuuluu pääruoka, jälkiruoka ja lasi viiniä maksaa alle 10 euroa. ”Täällä Portugalissa vaihtoehtoina ovat useimmiten liha tai kala. Ruokaan käytetään samoja raaka-aineita kuin Suomessakin: perunaa, lihaa, ja kalaa. Ne maustetaan kuitenkin eri tavalla ja täällä käytetään paljon oliiviöljyä, valkosipulia ja korianteria. Ruoka on tuoretta ja yksinkertaista ja

siinä on usein myös afrikkalaisia vaikutteita. Ruokakulttuuri on voimissaan ja nuoretkin tilaavat perinteisiä ruokia. On täällä pikaruokaa ja sushiakin, mutta ei niin paljoa kuin Suomessa. Omien suosikkiruokieni joukossa on grillattu mustekala ja uuniperunat ja grillattu iberialainen possu. Jälkiruoka on täällä tärkeä, ja useimmat tilaavat hedelmiä, kakkua tai vanukasta. Ruoan kanssa juodaan usein vinho verdeä ja kyytipojaksi otetaan vahva espresso”, Johanna kertoo. Omia suosikkiravintoloita ovat Forninho Saloio, Quermesse ja Cantinho do Aziz.

Kauneimmat auringonlaskut Lissaboniin lähtijän ei kannata suunnitella liian ohjelmatäyteistä matkaa. Nähtävyyksiä on paljon, mutta kannattaa jättää aikaa myös nauttimiselle. ”Kun ystäväni tulevat käymään, näytän heille

Alfaman yläja alamäet ja auringonlaskun jossakin näköalapaikassa kuten Graçassa, AdamastorisJohanna Borg sa tai São Pedviihtyy Lissabonissa ro de Alcântakuin kotonaan. rassa. Lisäksi pidän Feira da Ladran kirpputorista, joka on auki lauantaisin ja tiistaisin. Toiselle puolelle jokea eli Casilhasiin pääsee lautalla, ja siellä on ihania ravintoloita veden äärellä”, Johanna kertoo. Lissabonin ulkopuolella on hienoja rantoja: Carcavelos, Tamariz (Estoril) ja Guincho. ”Jos haluaa enemmän yksityisyyttä, kannattaa matkustaa Costa Caparicaan tai Troiaan. Parin tunnin matkan päässä on myös Berlengasin saariryhmä Penichen ulkopuolella, ja Costa Vicentinallakin on kauniita rantoja”, Johanna vinkkaa.

Keskustan kukkuloilta on mahtavat näkymät alas kaupunkiin.

13


Ministeri pyysi lopettamaan Israelin lennot

Matkatoimisto Toiviomatkat on vienyt suomalaisia Israeliin jo 40 vuotta Toiviomatkat on maailman ainoa matkanjärjestäjä, jolla on ollut säännöllisesti tilauslentosarjoja Tel Aviviin poliittisista suhdanteista riippumatta. Vuosien aikana se on lennättänyt maahan 180 000 suomalaista. Onpa tilauslennoilla kuljetettu salaa myös neuvostojuutalaisia Israeliin turvaan. TOIVOMATKOJEN PERUSTAJA

ja toimitusjohtaja on koko 40 vuoden ajan ollut Tapani Oksanen. ”Toimintamme alkoi tilanteessa, jossa erittäin vahvana Israelin-matkojen myyjänä oli Ihannematkat. Ihannematkat teki kuitenkin konkurssin 1978, noin puolitoista vuotta Toiviomatkojen ensimmäisen tilauslennon jälkeen”, Oksanen muistelee alkutaivalta.

Eripituisia matkoja

VIKING GRACE – ELÄMYSTEN EDELLÄKÄVIJÄ Nauti vuorokaudesta merellä Viking Gracella. Shoppaile maailman suurimmassa kelluvassa tax-free-myymälässä ja Victoria’s Secret Beauty & Accessories -kaupassa. Rentoudu rauhassa uudistetulla spa- ja saunaosastolla, nauti hemmottelevasta kauneushoidosta ja hyvästä palvelusta. Nosta illan päätteeksi kannat kattoon tanssilattialla, niin elämys on täydellinen. Loppusiivous kuuluu hintaan.

1980-90-luvuilla Toiviomatkoilla oli kevättalvina 2–3 tilauslentoa viikossa Finnairin koneilla Helsingistä Tel Aviviin. ”Koko matkailualalla uraauurtavaa oli se, että Toiviomatkat tarjosi matkoja, jotka olivat kestoltaan, kaikkea mahdollista viikon ja kahden väliltä. Suosituin kestoaika oli 9–12 vuorokautta. Viikon matkoja oli vähän”, Oksanen muistelee. ”Näiden 40 vuoden aikana Toiviomatkoilla on ollut useampikin kilpailija, mutta monet niistä olivat tähdenlentoja. Kun israelilainen El Al alkoi lentää 1990-luvulla säännöllisesti Suomeen, matkatoimistojen oli mahdollista järjestää Israelin-matkoja ilman sellaista riskiä, joka liittyy tilauslennoin tehtäviin matkoihin.”

Vuoden Seitikki

vikingline.fi

14

Tilauslennot Tel Avivin kentälle ovat harvinaisuus, mikä onkin herättänyt huomiota Israelin matkailuministeriössä ja jopa Suomen julkisessa sanassa. Eniten julkisuutta Toiviomatkat sai

Tapani Oksanen Israelissa, silloin joskus. Hän on käynyt siellä yli 200 kertaa.

tammikuussa 1991, jolloin Matkailutoimittajien kilta ”palkitsi” Toiviomatkat vuoden negatiivisimmasta matkailuteosta. Seitikki-diplomi kertoo erikoisesta episodista yrityksen historiassa.

Neuvostojuutalaisten exodus Perusteluna palkinnossa oli se, että Toiviomatkat lennätti suomalaisia turisteja Israeliin aikana, jona liittoutuneiden sotatoimet Irakia vastaan olivat alkamassa. ”Tuolloin jopa eräs ministeri soitti minulle ja pyysi lopettamaan Israelin-matkat. Niitä ei lopetettu, sillä matkalaisten joukossa oli sellaisia suomalaisia, jotka olivat siirtäneet matkansa myöhemmästä keväästä juuri tammikuulle. Julkisuudessa perustelin matkojen järjestämistä sillä, että Israelin ystävät halusivat osoittaa kriisin keskellä solidaarisuutensa”, Oksanen kertoo. ”Tuohon aikaan liittyi kuitenkin salaisuus, joka säilyi pitkään. Myöhemmin paljastui, että suomalaisten matkat perustuivat toiseen samanaikaiseen mullistukseen. He olivat nimittäin matkustajina koneissa, joissa matkusti ennen

kaikkea Neuvostoliiton juutalaisia. Salaisessa hankkeessa juutalaisia kuljetettiin Israeliin Helsingin kautta. Suomalaiset matkustajat olivat solidaarisia siten, että heidän maksamansa matkat osaltaan mahdollistivat lennot”, Oksanen paljastaa. ”Julkisuudessa en voinut kertoa exoduksesta mitään, joten syytökset piti vain ottaa vastaan. Tieto exoduksesta olisi kyllä ollut lehdistön silmissä lieventävä asianhaara.”

Turkin pioneeri Toiviomatkat on myös yksi Suomesta Turkkiin suuntautuvan matkailun pioneereista. ”Aloitimme tilauslennot Izmiriin vuonna 1988, jolloin suomalaisille uusia kohteita olivat Izmir, Cesme ja Kusadasi. Erikoisuutena olivat matkat Izmirin kautta Kreikan Khiokselle. Meillä oli samoihin aikoihin myös oma tilauslentosarja Suomesta Kreikan Peloponnesoksella sijaitsevaan Kalamataan”, Oksanen muistelee matkatoimiston vaiheita. Ryhmille Toiviomatkat on järjestänyt kiertomatkoja lisäksi noin 20 muuhun maahan.

Ensi syksynä reitille Toiviomatkat järjestää vielä tänä keväänä tilauslentosarjan Tel Aviviin. ”Finnair on jo pitkään toivonut, että siirtyisimme käyttämään heidän reittilentojaan Tel Aviviin. Tänä keväänä järjestämme vielä sunnuntai-sarjan, mutta ensi syksyksi olemme sopineet paikkakiintiöt Finnairin reittilennoille”, Oksanen kertoo tulevaisuudesta.

2 • 2016 MARCH


Finnair koki käänteen ja investoi tulevaisuuteensa

Vuosi 2015 toi positiivisen liiketuloksen ja ennätyksellisen matkustajamäärän Finnairin toimitusjohtaja Pekka Vauramo mainitsee tilivuoden 2015 käänteen vuodeksi. Finnair saattoi esittää 23,7 miljoonaa euroa positiivisen toiminnallisen liiketuloksen tilivuodelta 2015 ja 0,8 miljoonaa sen yleensä haasteelliselta viimeiseltä vuosineljännekseltä. Uusi matkustajaennätys on nyt yli 10 miljoonaa matkustajaa vuodessa. Eero Havia FINNAIR -KONSERNIN vuoden

2015 liikevaihto kasvoi 1,7 prosenttia 2,324 miljardiin euroon. Näin toiminnallinen liiketulos 23,7 M€ on noin yhden prosentin verran liikevaihdosta. Toimitusjohtaja Vauramo sanoo, että tuloskäänteen takana on sarja pieniä onnistumisia, mutta toiminnallisen tuloksen tasoon ei vielä voi olla tyytyväinen. Yhtiö tavoite on viiden prosentin tulos, johon yhä on matkaa. Etumerkki on kuitenkin nyt oikea ja koko tilikauden tulosparannus vuoden takaiseen nähden n. 60 miljoonaa euroa (v. 2014 tulos oli – 36,5 M€), mikä on kelpo suoritus ja oikeansuuntainen kehitys vallinneissa oloissa.

Lisäpalveluiden myynti jo 100 miljoonaa ”Vuoden 2015 viimeinen kvartaali oli jo viides perättäinen neljännes, kun paransimme suoritustamme edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan nähden. Suunta on oikea, ja nyt pyrimmekin vauhdittamaan kasvuamme ”, sanoo Vauramo. Samalla on otettava huomioon, että muutamat kertaluontoiset erät paransivat 2015 liikevoittoa noin 100 M€ verran. Näitä olivat kahden uuden A350-koneen myynti ja takaisin vuokraus, joidenkin lentoasema-alueen kiinteistöjen myynti Finavialle sekä SMT:n virolaisen tytäryhtiön Estravelin myynti. A340-koneiden käytöstä poistaminen synnytti negatiivisia kertaluontoisia eriä. Myös lisäpalveluiden myynti kasvoi ja myynnin arvo oli jo yli 100 miljoonaa euroa, millä on myös osaltaan myönteinen tulosvaikutus.

Investoinnit ohittavat osingonjaon Finnair on keskellä varsin mittavia A350-investointejaan, mikä on keskeinen syy, etteivät osakkeenomistajat vieläkään pääse osingon muodossa osallisiksi yhtiön parantuneesta menestyksestä. Osakekohtainen tulos oli 0,57 €, kun se vuosi sitten oli -0,71€. Finnairin hallitus esittääkin yhtiökokoukselle, että vuodelta 2015 ei jaeta osinkoa. Vaikka

RCL ja WWF Royal Caribbean Cruises ja WWF yhteistyöhön maailman merien suojelemiseksi. R CL O N A SE T TA N U T t i u k at

5-vuotistavoitteet päästöjensä pienentämiseksi tukeakseen WWF:n arvokasta työtä. ”Yhdessä työntekijöidemme ja matkustajiemme kanssa haluamme kiinnittää huomiota merten hauraaseen tilaan ja suojella sitä paremmin tulevaisuudessa”, yhtiön CEO Richard D. Fain lupaa.

Tiukkoja säädöksiä RCL on lupautunut vähentämään polttoainepäästöjään viiden vuoden aikana jopa 35 %. Jatkossa yhtiö tarjoilee aluksillaan ensisijaisesti MSC-sertifioitua, eli eettisesti kalastettuja meren herkkuja. Kalankasvattajien tulee olla ASC-sertifioituja, eli luontoa suojelevia kalankasvatuslaitoksia. Yhtiö on lupautunut lahjoittamaan WWF:llä viiden vuoden aikana yhteensä 5 miljoonaa dollarien merten suojeluun.

2 • 2016 MAALISKUU

Talousjohtaja Pekka Vähähyyppä on suunnitellut Finnairin taloutta viime syksystä alkaen toimitusjohtaja Pekka Vauramon aisaparina.

joku pienosakkaista protestoisikin, tämä tuskin muuttuu 17. kuluvaa maaliskuuta pidettävässä yhtiökokouksessa. Toisaalta sijoittajat ovat kokeneet viime aikoina Finnairin osakkeen melkoisen kurssinousun, kun runsas vuosi sitten osake liikkui noin 2,60 €:n tietämissä, on se nyt alkuvuodesta noin 4,80 4,90 vaiheilla, käytyään jopa yli viidessä eurossa. Välittömästi tulosjulkistuksen jälkeen osakkeen kurssi nousi yli 3 %, mutta yleensä tilinpäätöksestä johtuvat kurssimuutokset tasaantuvat pian. Finnairin piensijoittajissa on paljon yhtiön omaa henkilöstöä, mutta myös muuten matkakaupassa ja sen lähialueilla vaikuttavia tai vaikuttaneita.

Polttoaineen hinta alhaalla Uudet A350-koneet ovat Finnairin tämänhetkisen käänteen ja kasvun kulmakivi. Vuoden 2015 lopulla käyttöön saatujen kolmen koneyksilön vaikutus viimeiseen vuosineljännekseen on ilmeinen. Koneiden prestigen, uutuusarvon ja toiminnallisuuden lisäksi niiden polttoainetalous on edeltäjiin nähden huomattavan edullinen. ”Raakaöljyn ja polttoaineen hinnan aleneminen otetaan mielihyvin vastaan, mutta se ei ole silti tuloksenteon kannalta autuaaksitekevää”, sanoo Pekka Vauramo. Hän viittaa mm. öljyvaluutan eli US-dollarin kurssin vahvistumiseen, joka vääntää polttoaine- ja muitakin lentokoneisiin liittyviä hankintoja ja

kuluja päinvastaiseen suuntaan. Myös polttoainehankintojen suojauksen, hedgingin vuoksi polttoaineen hinnan halpeneminen ei vielä täysin näy maksetuissa polttoainelaskuissa. Tämän on määrä korjaantua, kun suojausjakso etenee. Finnairin hedging -politiikassa ei spekuloida hetkellisillä hinnan muutoksilla ja riskiostoilla, vaan pyritään hakemaan vakautta, ennustettavuutta siitä, missä suojausajanjakson mittaan liikutaan.

Kotimaan liikenteessä yhä haasteita Aikaisemman Flybe –vaiheen muuntuminen Nordic Regional Airlines Oy:ksi (Norra) ei ainakaan välittömästi ole tuonut viisasten kiveä kotimaan lentoliikenteen ongelmiin. Perusasetelma eli lentojen kausittaisuus sekä suunnittaisuus eli toisen suunnan suuri vajaakäyttö vallitsevat yhä. Tämän vuoksi käyttöasteet ja siten kannattavuus jäävät alhaisiksi. Alkuvuonna Norraa vaivasi henkilöstöongelma, lentäjävaje, johon haettiin syytä niin flunssakaudesta kuin siitä, että lentäjiä on siirtynyt Finnairiin. Norra on helmi- ja maaliskuun aikana joutunut karsimaan liikennettään lentäjäpulan vuoksi. Yhtiö on jo rekrytoinut uusia liikennelentäjiä ja kouluttaa heitä parhaillaan omiin konetyyppeihinsä.

Kasvun vuosi Vuotta 2016 toimitusjohtaja Vauramo arvioi tapahtuneen kään-

Herkuttelua taivaalla

King Kongin vahva paluu

Finnair uusi bisnesluokan menun Hongkong-Helsinki lennoilla.

Kukapa ei muistaisi King Kongia Empire State Buildingin huipulla heilumassa. Nyt King Kong palaa Orlandoon.

teen valossa kasvun vuodeksi niin kapasiteetin kuin liikevaihdon osalta. Lentopetrolin alentunut hinta ja A350-investoinnin vaikutukset alkavat purra ja tukevat Finnairin taloudellista kehitystä, vaikka markkinaympäristössä on yhä epävarmuutta. Finnair on kertonut rekrytoivansa kuluvan vuosikymmenen loppuun mennessä noin 1000 uutta työntekijää. Näistä noin joka kolmas korvaa eläkkeelle jäävää henkilöä. Vuonna 2015 Finnairin henkilöstövahvuus oli keskimäärin 4 900 työntekijää. Maaliskuun alusta Finnair sai uuden organisaation. ”Laajennamme johtoryhmäämme ja madallamme johtamisjännettä”, toteaa Vauramo. ”Näin pyrimme varmistamaan nopean ja koordinoidun päätöksenteon, sillä kasvu edellyttää ripeää liiketoimintamahdollisuuksiin tarttumista ja saumatonta yhteistyötä.” Organisaation avainhenkilöt on esitelty ”uusiin asemiin”-sivulla.

Hongkongista saapuvat bisnesluokan matkustajat pääsevät makumatkalle pohjoiseen.

HONGKONGILAISEN RAVINTOLA

FINDSin keittiöpäällikkö Jaakko Sorsan on suunnitellut uudet bisnesluokan ateriat. Tarjottavat annokset pohjautuvat suomalaiseen keittiöön, korkealaatuisiin raaka-aineisiin ja perinteisiin ruoan valmistustapoihin kuten savustukseen, suolaamiseen ja etikkasäilöntään. Mukana on muun muassa kylmäsavulohisalaattia, sienikeittoa sekä lihapullia rosmariinikastikkeessa puolukkahillon kera.

UNIVERSAL STUDIOS avaa kesällä uuden nähtävyyden, kun King Kong saa oman valtakuntansa. Taistelu valtakunnasta käy kuitenkin kiivaana, ja sinä saatat jäädä keskelle välienselvittelyä.

Wet&Wild Orlandon Wet&Wild-puisto suljetaan ja paikalle rakennetaan uusi Volcano Bay-vesipuisto, joka avataan vuonna 2017. Se tulee olemaan koko perheen vesipuisto, mistä löytyy niin rauhallisia kulmauksia kuin päätähuimaavia vesiliukumäkiä.

Ålandhotels ja ahvenanmaalainen matkanjärjestäjä Celeste tarjoavat kesällä purjehdusmatkoja Turun ja Maarianhaminan välillä.

Kaljaasi Albanus purjehtii kesällä Turun ja Maarianhaminan välillä.

NELJÄN VUOROKAUDEN The Archipelago Experiencen aikana purjehditaan Turun kauniin saariston läpi Maarianhaminaan tai sieltä Turkuun. Kaljaasi Albanuksella ollaan kaksi yötä ja kaksi hotelli Pommernissa Maarianhaminassa. Ahvenanmaalla tutustutaan mm. Maarianhaminaan sekä merenkulkumuseoon.

Oma kokki Purjehduksen aikana aluksen miehistö kertoo matkustajille saariston elämästä ja luonnosta. Vieraat pääsevät myös auttamaan miehistöä purjeitten nostossa ja navigoinnissa.

Ruokailuja varten laivalla on oma kokki. The Archipelago Experience on suunnattu kotimaisille ja kansainvälisille yksittäis- ja ryhmäasiakkaille. Risteily on myynnissä joko suoraan Celesteltä tai matkanjärjestäjien kautta. Risteilypaketin hinta ruokineen on 1390 euroa/henki, mistä jälleenmyyjät saavat komission. Purjehdus Maarianhaminasta Turkuun 20.-22.6., 25.-27.7. ja 22.-24.8. Purjehdus Turusta Maarianhaminaan 23.-25.6., 28.-30.7. ja 25.-27.8. Varaukset ja lisätiedot Celeste AB:n Gunilla Karlsson puh +358400-108800, info@celeste.ax.

Panoksia ekoturismiin ja aktiivilomailuun

Malesia uskoo taas matkailun uuteen ja vahvaan kasvuun Malesian matkailijamäärissä tapahtui viime vuonna notkahdus, jota nyt yritetään kuroa umpeen uusilla toimenpiteillä. Tilauslentojen järjestäjille on tarjolla markkinointirahaa ja muita porkkanoita. Maa uskoo erityisesti luonto- ja aktiivilomien kysynnän kasvuun perinteisiä rantalomia unohtamatta. Esa Aalto VUONNA 2014 Malesiaan mat-

kusti noin 110 tuhatta pohjoismaista turistia. Näistä suomalaisia oli 19 tuhatta. Viime vuoden kokonaisluvut eivät vielä ole selvillä, mutta vuoden yhdeksän ensimmäisen kuukauden luvut näyttivät saapumismäärissä yli 10 prosentin notkahdusta. Loppuvuoden korkeasesonki oletettavasti hilaa lukuja ylöspäin, mutta kokonaisuudessaan vuodelta 2015 odotetaan miinusmerkkistä tulosta. ”Selvin yksittäinen syy ovat Malaysia Airlinesin onnettomuudet ja niitä seuranneet lentoyhtiön vaikeudet. Reittejä on karsittu ja lopetettu, matkustaminen on ollut vaikeampaa. Nyt haemme entistä enemmän yhteistyötä myös muiden lentoyhtiöiden kanssa saadaksemme turistivirrat jälleen nousuun”, toteaa Malaysia Tourism Promotion Boardin, eli lyhyemmin Tourism Malaysian varapääjohtaja Dato´ Azizan Noordin. Hänen vastuullaan on kansainvälisen matkailun edistäminen, jota käytännössä hoitaa 43 Tourism Malaysian eri markkinoilla sijaitsevaa toimistoa.

Etuja matkanjärjestäjille King Kong on tullut takaisin.

Kaljaasilla Turusta Maarianhaminaan

Tilauslento-operaattoreita houkutellaan uusilla yhteistyötarjouksilla. ”Voimme tarjota charter-matkanjärjestäjille tukea markkinointiin ja kampanjointiin. Myös Malesian kansallinen lentokenttäyhtiö lupaa charter-lennoille edullista hinnoittelua ilmaisine laskeutumismaksuineen”, kertoo Tourism Malaysian Pohjoismaiden-toimiston johtaja Noriah Jaafar. Pohjoismaissa Tourism Malaysia on toiminut vuodesta 1992 Tukholmasta käsin. ”Pohjoismainen markkina on meille edelleen tärkeä. Eri markkinoilla on erilaisia painotuksia,

Tourism Malaysian varapääjohtaja Azizan Noordin oli tyytyväinen Malesian näkyvyyteen matkamessuilla. Maa oli mukana messuilla jo 22. kertaa. Yhtä hymyä olivat myös Malesian Suomen-suurlähettiläs Blanche Olbery ja Tourism Malaysian Pohjoismaiden-johtaja Noriah Jaafar.

täällä tietenkin ykköseksi nousee ilmasto. Meillä on lämmintä keskimäärin 26-32 astetta ympäri vuoden ja sijaitsemme myös pääosin Tyynenmeren maanjäristysalueen ulkopuolella. Tunnettujen Langkawin ja Penangin lisäksi meillä on yli tuhat muuta saarta – monilla niistä ei ole edes nimeä! Saaret tarjoavat mahtavia mahdollisuuksia muun muassa sukellukseen ja vesiurheiluun”, Azizan listaa.

Vaellusta, golfia ja shoppailua Maalla voi harjoittaa vaikkapa viidakkovaellusta jossain maan 25 kansallispuistosta, joista tärkein sijaitsee Borneolla Kaakkois-Aasian korkeimman vuoren Mount Kinabalun ympäristössä. Golfaajille on tarjolla yli 200 tasokasta golfkenttää ympäri maata. Kaupunkielämää ja shoppailua harrastaville Malesia on ihanteellinen ostospaikka. Maan valuutan ringgitin kurssi on nyt todella edullinen ja laatutuotteita saa hyvään hintaan. Kolme kertaa vuodessa järjestettävät alennusmyynnit sekä eri-

laiset ”ostosfestivaalit”, kuten kenkä- ja laukkuviikot, keräävätkin runsaasti hinta- ja merkkitietoisia kävijöitä ulkomailta. ”Lisäksi meille on juuri avattu kolme uutta outlet-keskusta, Kuala Lumpuriin, Melakaan ja Johor Baruun. Emme kuitenkaan halua profiloitua miksikään halpakohteeksi, vaan pikemminkin ”good value for money”-kohteeksi”, Azizan toteaa.

Myös perhekohde ”Toiveenamme onkin saada enemmän high-end -matkustajia sekä lapsiperheitä, joille mielenkiintoisia käyntikohteita voisi olla Kaakkois-Aasian ensimmäinen Legoland Johor Barussa Singaporen kupeessa tai maailman ensimmäinen 20th Century Fox –teemapuisto. Se on juuri rakenteilla Resorts World Gentingin alueelle”. Gentingin hotelli-kasino-huvittelukompleksissa on parhaillaan käynnissä mittava uudistustyö, jonka arvioidaan valmistuvan vuoteen 2018 mennessä. Yli 10 tuhannen hotellihuoneen keskittymä olisi valmistuessaan maailman toiseksi suurin Las Vegasin jälkeen.

15


Lentojakelun NDC-projekti etenee ja monikanavaisuus kasvaa

Matkatuotteiden jakelun tulevaisuus puhutti matkamessujen seminaariväkeä Matkamessujen Matkatieto-ohjelman osana järjestettiin seminaari lentoyhtiöiden ja matkatuotteiden jakelun tulevaisuudesta. Suomessa toimivien lentoyhtiöiden yhdistyksen BARIFin sekä Suomen matkatoimistoalan liitto SMALin järjestämä seminaari toi Helsinkiin joukon kovia kansainvälisiä puhujia. mä ohjelma, jonka tarkoitus on kehittää ja tuoda markkinoille uusi XML-pohjainen tiedonvälitysstandardi. NDC-standardi parantaa lentoyhtiöiden ja matkatoimistojen välistä kommunikaatiota. Se on avoin myös kolmansille osapuolille, IT-palveluntarjoajille tai IATA:an kuulumattomille lentoyhtiöille.

Esa Aalto EUROOPAN MATKATOIMISTOALAN liiton ECTAAn puheen-

johtaja Lars Thykier käsitteli alustuksessaan matkojen ”jakelupeliä”, jossa on mukana kolme osapuolta: asiakas, palveluntarjoaja ja palvelun välittäjä. Näiden kaikkien tarpeiden ja erojen ymmärtäminen on tärkeää.

Kuka maksaa mitäkin? Välittäjän on puolestaan tarjottava kokonaisvaltainen ja luotettava katsaus eri vaihtoehdoista ja hinnoista. Sen on pystyttä-

Tulevaisuuden matkustustuotteiden jakelusta keskustelivat Svend Leirvaag Amadeus, Lars Thykier ECTAA, Tony Barker Paxport, Michael Korkia Hotels.com, Yanik Hoyles IATA sekä seminaarin moderaattorina toiminut BARIFin puheenjohtaja Pekka Mäkinen.

vä hinnoittelemaan palvelunsa houkuttelevasti ja olla asiakkaan ongelmien ratkaisijana jopa vuorokauden ympäri. Jakelupelissä nousee esiin muutamia ongelmakysymyksiä. Ensinnäkin, kuka omistaa asiakastiedon ja kuka sitä suojelee. Toiseksi, palveluntarjoajat eivät ehkä halua yhteistyötä välittäjien kanssa vaan suosivat suoria asiakaskanavia. Välittäjille on taas tärkeää pääsy kaikkiin tuotteisiin ja hintoihin. Välittäjän palvelu ei myöskään synny ilmaiseksi. Kysymys onkin, kuka maksaa mitäkin ja kenelle mistäkin tarjotusta palvelusta.

Mobiili ja monikanavaisuus Hotellivarausportaali hotels.comin kanta-asiakasjärjestelmään kuuluu nykyisellään yli 20 miljoonaa jäsentä. Yritys välittää hotelleja 91 eri nettisaitilla 36 maassa. Mobiililaitteilla tehdään jo yli 50 miljoonaa latausta kuukaudessa.

”Mobiilimatkustajien käyttäytymisessä on näkyvissä kaksi selvää avaintrendiä”, kertoi Hotels.comin Senior Marketing Manager Michael Korkia. ”Ensiksikin älypuhelimilla tehdään lyhyempiä ja spontaanimpia varauksia. 89 prosenttia mobiilivarauksista tehdään maksimissaan 2 päivän pituisille matkoille. 68 prosenttia varauksista tehdään joko samaksi tai seuraavaksi päiväksi. Toiseksi varaajat käyttävät verkossa useita eri laitteita: omaa puhelinta, työpuhelinta, tablettia, kotiläppäriä ja työpaikan tietokonetta. 75 prosenttia vapaa-ajan matkustajista hoitaa matka-asioitaan usealla laitteella. Työmatkustajista monikanavaisten osuus on jopa 87 prosenttia”.

Uusi jakelustandardi New Distribution Capability eli NDC on kansainvälisen lentokuljetusliiton IATA:n käynnistä-

Trenditietoinen suuntaa Bangkokiin, siitä on tullut Aasian oma New York Bangkok on Aasian trendimekka, jota on viime aikoina kutsuttu myös Aasian New Yorkiksi. Laadukkaat ostosmahdollisuudet limittyvät siellä paikallisten yötorien ja nykytaide ikivanhojen temppeleiden kanssa. Pilvenpiirtäjien varjossa voi nauttia modernista ruokakulttuurista ja aina miellyttävästä ilmastosta. kuvat keinut ja herkulliset drinkit tekevät paikasta ikimuistoisen. Osoite: 320 Silom Road, netissä novotelbangkoksilom.com/ news/maggie-choos.

ALLA THAIMAAN turistitoimiston vinkkejä matkalle monipuoliseen ja yötä päivää sykkivään Bangkokiin.

Gaggan Oletko koskaan kokeillut progressiivisen intialaiskeittiön tuotoksia? Aasian 50 parhaan ravintolan listalla ykköseksi äänestetty Gaggan tarjoaa yllättäviä makuelämyksiä – jotain aivan muuta kuin tuttua tikka masalaa. Ravintolan innovatiivinen keittiö on idän ja lännen makujen sulatusuuni. Yksi ruokalistan herkuista on niin kutsuttu kateudesta vihreänä -annos: viherpippurilla maustettua ja korianterivaahdolla hunnutettua kanaa kebabvartaissa. Hyvää ruokahalua! Osoite: 68/1 Soi Langsuan, Ploenchit Road, netissä eatatgaggan.com.

Kitchen & Kicks Kolmikerroksisen Kitchen & Kicksin omistajien intohimona on tarjota hyvää jaloille ja hyvää vatsalle – siis upeita lenkkareita ja herkullista ruokaa saman katon alla. Myymälässä on kenkiä kaikilta merkittäviltä valmistajilta (esimerkiksi Nike, Adidas ja Air Jordan) sekä katumuotia MHRS- ja Dssent-brändeiltä. Ra-

16

MAAILMAN SUURIN. Marriottin ostettua Starwood Hotels & Resortsin, se on nyt maailman suurin hotelliyhtiö. Sillä on 1,1 miljoonaa huonetta yli 5 500 hotellissa, yli sadassa maassa. Starwoodin brändejä ovat mm. St.Regis, The Luxury Collection, W, Le Meridien, Sheraton ja Aloft. TAMMERISTA RADISSON BLU. Tampereen Grand Hotel Tammerista tulee maaliskuun lopussa Radisson Blu -ketjun kahdeksas hotelli Suomessa. Tällä hetkellä hotelli kuuluu Sokos Hotels -ketjuun. Brändimuutoksen yhteydessä hotelli on tarkoitus palauttaa alkuperäiseen hohdokkuuteensa; sen sisustusta uudistetaan kevyesti ja yhtenäistetään tyylillisesti vahvistamaan alkuperäistä grand-elämystä ja klassista tyyliä. Radisson Blu Grand Hotel Tammerin hotellitoimintoja operoi jatkossakin Sokotel Oy.

Koko palvelukirjo esiin

Jakelupelin pelaajien eri roolit ”Asiakkaan fokus on omissa henkilökohtaisissa tarpeissa. Asiakas on brändiuskollinen, jos häntä siitä palkitaan. Asiakas on myös halukas shoppailemaan, hakemaan tietoa ja vaihtoehtoja – monelle matkan suunnitteluvaihe on muodostunut jopa osaksi kokonaismatkakokemusta. Moni asiakas myös tietää, tai ainakin luulee tietävänsä mitä haluaa, mutta toisaalta pitää myös yllätetyksi tulemisesta”, Thykier totesi. ”Palveluntarjoajan rooli on tuoda tarjolle luotettava, korkealuokkainen ja personoitu tuote verkossa. Tyypillisesti palveluntarjoaja pyrkii suoraan asiakaskontaktiin ilman välikäsiä. Se haluaa olla asiakkaan ”top of the mind” – ensisijainen vaihtoehto jota mietitään kun valintoja tehdään. Tämän lisäksi tuotteella on aina oltava oma ”sielu”, joka erottaa sen muista”.

HOTELLIUUTISIA LYHYESTI

RMA Institute

Kitchen & Kicks: kenkiä keittiön varjossa.

vintolassa voi nauttia brunssia, hampurilaisia ja grilliherkkuja. Osoite: 331 Thonglor road (Soi 15:n ja 16:n välissä), netissä knockbkk.com.

Maggie Choo’s Bangkokin uusin ja trendikkäin baari on eittämättä Maggie Choo’s. Jos onnistut paikantamaan huomiota herättämättömän puuoven Novotel Hotelin kupeesta, olet löytänyt tämän entiseen pankkiholviin kätkeytyvän 1930-luvun salaisen kabareeluolan. Istahda baariin ja nauti ilmapiiristä! Tunnelmallinen jazzmusiikki, katosta roik-

Vuonna 2010 avattu RMA Institute isännöi valokuvanäyttelyitä, taidetapahtumia ja työpajoja. Puutarhassa on viihtyisä kahvila Gastro 1/6. Ehdoton vierailukohde kaikille nykytaidetta edustavista maalauksista, veistoksista ja performansseista pitäville. Osoite: 72/3 Soi Aree 5, Phahanyothin Road, netissä rmainstitute.net

100 Tonson Gallery 100 Tonson Gallery on Bangkokin nykytaiteen pioneeri, joka tunnetaan sekä kotimaisten nykytaiteilijoiden että tunnettujen kansainvälisten tähtien (esimerkiksi Louise Bourgeoisin ja Damien Hirstin) esittelijänä. Se on noussut kansainvälisten taiteentuntijoiden listalla tärkeäksi käyntikohteeksi, ja se osallistui ensimmäisenä thaimaalaisena galleriana arvostettuun Art Basel -taidetapahtumaan Sveitsissä. Osoite: 100 Tonson Soi, Ploenchit Road, netissä 100tonsongallery.com.

Tarkoituksena on saattaa lentoyhtiöiden koko tarjonta välittäjien käyttöön. Apuna voidaan käyttää myös tekstiä, kuvia ja videoita. Agentin ja matkustajan on helpompi vertailla lentoyhtiöitä ja räätälöidä matkoja henkilökohtaisten tarpeiden ja mieltymysten mukaisesti. ”Erityisesti lisäpalveluissa on huikea potentiaali myynnin kasvattamiseen. Vaikka lentolipuista myydään edelleen valtaosa matkatoimistojen kautta, ei lentoyhtiöiden koko palvelukirjoa ole ollut matkatoimistojen kautta vielä tarjottavissa. Uudessa standardissa voittajina ovat sekä lentoyhtiö että välittäjä”, uskoi kehitystyössä mukana olevan teknologiayhtiö Paxportin toimitusjohtaja Tony Barker. Yhä useampi lentoyhtiö on investoimassa NDC-projektiin. ”Kaikkiaan mukana on jo noin 50 IATA:n jäsenyhtiötä. Maailman 20 suurimmasta lentoyhtiöstä tai –yhtiöryhmästä jo 15 on lähtenyt siihen mukaan. Olemme avanneet liikematkustuksen ammattilaisille oman verkkosivun osoitteessa ndcbiztravel.iata.org, jossa he voivat käydä tarkemmin tutustumassa hankkeeseen”, IATA:n NDC-projektin johtaja Yanik Hoyles kertoi.

Edessä loistava tulevaisuus? Vaikka teknologia kehittyy kiihtyvää tahtia, niin matkustamisen perusteet eivät ole muuttuneet miksikään vuosikymmenten saatossa, korosti kansainvälisen Amadeuksen Vice President Svend Leirvaag. Ihmisillä on tarve matkustaa paikasta toiseen, vaikkapa lentokoneella ja yöpyä matkan varrella, vaikkapa hotellissa, aivan kuten ennenkin. ”Mikä sitten on muuttunut? Ensiksikin kilpailu on kasvanut. Vielä pari-kolme vuosikymmentä sitten lentoliikenne oli säädeltyä, eikä kilpailua juuri ollut. Nyt kaikki kilpailevat keskenään, ja se on myös luonut edellytykset alan kehitykselle. Toiseksi koko maailma on ”connected”. Teknologian avulla pystymme olemaan yhteydessä joka paikkaan ja asiaan koko ajan. Joka vuosi matkustamiseen liittyvät haut netin hakusivustoilla lisääntyvät yli 100 prosentilla. Uusi haasteemme on miten teknologia tukee sitä, että miljardit ihmiset hakevat tietoa koko ajan kaikista mahdollisista laitteista, ja miten hyvin ymmärrämme ihmisten käyttäytymistä verkossa”.

Muutosten aika Tulevaisuuden kehityssuunnat kaikkien toimijoiden osalta kiteytti lyhyesti Lars Thykier seuraavasti: Arkipäiväisestä erikoistumiseen. Tuotelähtöisyydestä asiakaslähtöisyyteen. Massatarjonnasta yksilöllisyyteen. Manuaalisesta työstä automaatioon. Eriytymisestä yhteistyöhön.

YÖ VAN GOGHIN MAALAUKSESSA. Chicagossa on pop-up Airbnb, joka on kuin Van Goghin maalaus. The Art Institute of Chicagon oppilaat ovat luoneet huoneen, jota voi vuokrata yhdeksi yöksi nimelliseen 9 euron hintaan. Samaan hintaan sisältyy lippu Van Gogh’s Bedrooms-näyttelyyn. Näyttely ja huone ovat avoinna 10 toukokuuta asti. Lisätietoja museosta artid.edu ja huoneesta www.airbnb.fi/rooms/10981658. KÄMP COLLECTION. Kämp Group on muuttanut nimensä Kämp Collectioniksi. Kämp Collection Hotels käsittää yhdeksän lifestyle- sekä luksushotellia Helsingissä. Kesällä 2017 avautuu kymmenes hotelli, St. George Yrjönkadulle. TEEPEE WILDERNESS CAMP. Rovaniemeläisen Luxury Actionin lanseeraama, liikuteltava Teepee Wilderness Camp -luksuskota voidaan pystyttää vaikkapa keskelle koskematonta erämaata, järven jäälle tai tunturin laelle. Lämmitetyssä luksuskodassa luontokokemukset yhdistyvät yksilölliseen palveluun: matkailijan käytössä ovat muun maussa hovimestarin palvelut ja huippukokki. Lisätietoja luxuryaction.com. LAPLAND HOTELSILLE 5. UUSI HOTELLI. Lapland Hotels on ostanut Chalet Hotel Rovaniemen sekä Napapiirillä toimivan tilausravintola Metsäkartanon omistavan Medigo Oy:n koko osakekannan. Ounasvaaran juurella sijaitsevaan Chalet Hotel Rovaniemeen (aiemmalta nimeltä Ounasvaaran Pirtit) kuuluu 74 erikokoista hyvin varusteltua lomahuoneistoa, 350-paikkainen ravintola Thulia sekä rantasaunat kuumavesialtaineen Kemijoen rannalla.

HILTON TALLINNAAN. Viro saa ensimmäisen Hilton hotellinsa, kun Hilton Tallinn Park avataan kesällä. Hotelli on uudisrakennus, entisen Reval Parkin paikalla. Hotellissa on 202 huonetta, ravintola ja baari, kokoustiloja, kylpylä sekä Olympic Casino. Hotellin sisustuksen on suunnitellut Vertti Kivi. MEILAHDEN CUMULUS AUKEAA. Helsingin Meilahteen avataan toukokuussa 188 huoneen Cumulus hotelli. Sen yhteyteen avataan myös Cumulus Bistro- ja BURGER KING® -ravintolat. HILTONIN UUSIN BRÄNDI: TRU BY HILTON. Hilton lanseerasi uuden brändin USAssa ja Kanadassa, Tru by Hilton. Keskiluokan Tru hotellin ensimmäisessä kerroksessa on The Hive, avoin tila työskentelyyn, syömiseen, oleiluun sekä The Play Zone, jossa mm. kokoelma pöytäpelejä sekä laaja kuvaruutu (DirectTV), jota katsotaan stadiontyyppisestä katsomosta. Command Center, uudentyyppinen hotellin vastaanotto, sisältää mm reaaliaikaisen some-taulun. 24/7 avoinna olevasta marketista voi ostaa juomia ja kevyitä aterioita. Huonehintaan sisältyy ’Build Your Own’ –aamiainen.

MARRIOTT Renaissance New York. Marriott kutsuu nyt keväällä avattavaa The Renaissance New York Midtown –hotellia kaupungin ensimmäiseksi todella digitaalisesti eläväksi hotelliksi. Ulkoseinässä on liikkeeseen reagoiva digitaalinäyttö, katolla suuri, jatkuvasti ulkonäköä muuttava LED-kello. 34th Streetin sisäänkäynnin vieressä on ’virtuaalinen concierge-seinä’, joka aktivoituu, kun vieras seisoo lobbyn lattiamerkillä. Seinän tietoja pystyy käsittelemään mielenkiinnon mukaan sormella osoittamalla. Digitaalista kuvataidetta ja interaktiivisuutta on tarjolla myös eri puolella hotellia. Jopa hissinovien auetessa tai sulkeutuessa vieraan liikkeestä on odotettavissa aina erilainen, yllätyksellinen digitaaliesitys. HILTONIN VASTAISKU. Hilton on aloittanut hotellibroker-sivustojen vastaiskukampanjan. “Stop Clicking Around”-kampanjassa luvataan paras hinta, kun huone varataan joko sen omilta sivuilta tai valtuutetuilta jälleenmyyjiltä.

2 • 2016 MARCH


Maailman ympäristöystävällisin lentoyhtiö

Air France-KLM on kestävän kehityksen ja paikallisten makujen puolestapuhuja Dow Jonesin kestävän kehityksen indeksi on nimennyt Air France-KLM:n maailman ympäristöystävällisimmäksi lentoyhtiöksi jo 11 vuotta peräkkäin. Paikallisuus, taloudellisuus ja ympäristö ovat suuressa arvossa yhtiön toimintaperiaatteissa. lennetään kolme kertaa viikossa. KLM aloittaa uusia lentoja keväällä ja kesällä mm. Salt Lake Cityyn, Ibizalle, Skotlannin Invernessiin, Southamptoniin, Valenciaan sekä Kazakstanin Astanaan ja Almatyyn.

Leena Aalto ”TAVOITTEENAMME ON, että vuo-

teen 2020 mennessä päästömme ovat 20 % pienemmät kuin vuonna 2011. Sitä edesauttavat myös pian laivastoomme liittyvät uudet ja vähäpäästöiset Boeing 787-koneet”, kertoo viime vuoden puolivälissä Pohjoismaiden johtajaksi nimitetty Paul Terstegge. Hän on työskennellyt yhtiössä jo 16 vuotta ja toimi mm. ydinryhmässä, kun Air France ja KLM yhdistettiin.

Kotimaisia makuja Paul Terstegge on pitkän linjan KLM-mies. Hän on ollut yhtiön palveluksessa vuodesta 2000 ja työskennellyt mm. hinnoittelussa ja kaupallisella osastolla. Nyt hän on Air France-KLM:n Pohjoismaiden johtaja.

Päästökauppaa

Suomalaiset Karibialle

Tammikuun lopulla KLM otti uuden askeleen kohti tavoitettaan, kun se siirtyi Amsterdam-Oslo välillä biopolttoaineen käyttöön. Lennot operoidaan ketterällä Cityhopper Embraer 190 –koneella. ”Pieni, mutta merkittävä asia on myös se, että kaikki koneemme rullaavat kentillä vain yhdellä moottorilla”, Terstegge kertoo. ”Haastamme myös asiakkaamme mukaan talkoisiin ja tarjoamme heille mahdollisuuden kompensoida lentonsa päästöjä. Sen tekeekin pieni joukko, tosin vain noin 1% matkustajistamme, mutta se merkitsee silti 170 000 tonnia hiilidioksidipäästöjä vuodessa.” Päästötalkoissa on mukana myös Air France-KLM:n yhteistyökumppaneita, kuten Heineken, Nike, Phillips, ABN AMRO sekä tietenkin Schiphol Group. KLM Takes Care-sivustolta löytyy ajankohtaista tietoa yhtiön ponnisteluista hiilijalanjäljen pienentämiseksi.

Viime vuonna yhtiöllä matkusti 87 miljoonaa matkustajaa, Suomestakin noin 250 000. ”Suomalaisista lähes 80 % jatkaa Amsterdamista eteenpäin, Pariisistakin noin 60 %. Suosituimpia kohteita ovat Karibia, Etelä-Amerikka ja Afrikka. Erityisesti Kuuba on ollut suosittu ja sinne meillä onkin erinomaiset yhteydet”, kertoo Terstegge.

Uusia kohteita KLM lentää Helsingistä kolme kertaa päivässä Amsterdamiin ja Air Francen lennonnumerolla pääsee viidesti päivässä Pariisiin. Lennot Pariisiin operoi kumppani Finnair. Terstegge muistuttaa, että Pariisin kenttää ei tarvitse enää kiertää kaukaa, sillä uudistusten jälkeen vaihto terminaalista toiseen sujuu kätevästi. Air Francen kesäaikataulu tuo reittikartalle takaisin pitkään poissaolleen Teheranin, jonne

”Meille on tärkeää että asiakas viihtyy lennolla. Matkustamohenkilökuntamme on palvelualtista ja välitöntä ja ruokatarjoilumme erinomaista. Pitkillä lennoilla on aina tarjolla ruokavaihtoehto myös turistiluokassa. Ja panostamme kotimaisiin raaka-aineisiin ja herkkuihin. Sekä Ranskasta että Hollannista löytyy mm. loistavia juustoja, saati sitten ranskalaiset viinit”, Terstegge muistuttaa. ”Ja Air Francen mannertenväliset matkustajat saavat nauttia jopa aitoa samppanjaa.”

Palvelua agenteille Vaikka Suomen toimisto suljettiin vuosi sitten, Terstegge lupaa, että palvelu toimii vanhaan tapaan. ”Käymme Suomessa säännöllisesti, help deskimme toimii kuten ennenkin ja kanta-asiakaspalvelussamme on suomenkielistä henkilökuntaa. Matkatoimistot ovat meille tärkeitä ja meille voi edelleen soittaa asiassa kuin asiassa”, hän muistuttaa. Air France KLM:n agenttisivuilta, AgentConnect.biz, löytyy paljon vinkkejä varauksen tekoon ja eri palveluihin. Sivustolle löydät nyt myös ikkunapaikan kotisivuilla olevan bannerin kautta.

Kuuntelimme yritysasiakkaitamme.

Uusi Yrityslippu on täällä Yrityslippu Helsinki-Tampere

28€

Yrityssarjalippu esim. 10 kpl Helsinki–Tamperematkoja Ekstra-luokassa

21,90€ per matka

2 • 2016 MAALISKUU

Vietä liikematkasi hyödyntämällä matka-aikasi työntekoon, rentoutumiseen kahvikupin tai vaikkapa päivän lehtien parissa. Uusi Yrityslippu on monilla reiteillä jopa 50 prosenttia edullisempi. Lippuun kuuluu: Maksuton ja rajaton muutosoikeus Peruutusturva ennen matkan alkua Mukava istumapaikka Ekstra-luokassa, jossa kahvi-/teetarjoilu ja päivän lehdet

Osta nopeasti yritysverkkokaupasta tai matkatoimistostasi!

17


Uusiin asemiin

LAIVA ALLE JA KOKOUS PÄÄLLE. Suomalaisen m/s Finlandian tyylikkäässä Kokouskeskus & Loungessa järjestät onnistuneet kokoukset sekä monenlaiset työ- tai yksityistapahtumat 8–110 hengen ryhmille kuuden tunnin miniristeilyllä päivällä virka-aikaan tai illalla. Samalla reissulla hoituvat kätevästi tuliaiset ja muut ostokset. Huom. Ei maissakäyntiä.

Nina Ruokonen BCD Travel

Piia Karhu Finnair Oyj

Ville Iho Finnair Oyj

Jaakko Schildt Finnair Oyj

Juha Järvinen Finnair Oyj

Katri Harra-Salonen Finnair Oyj

Eija Hakakari Finnair Oyj

Pekka Vähähyyppä Finnair Oyj

Sami Sarelius Finnair Oyj

Arja Suominen Finnair Oyj

Johanna Jäkälä Finnair Oyj

Mirkku Kullberg Kämp Group

Maria Hietala Rantapallo

Regina Sippel Tjäreborg

Niko Miklin Åland Hotel Group

Lue lisää ja varaa matka: eckeroline.fi/ryhmat

6 tunnin kokous merellä esim.

49 €/hlö

sis. miniristeilyn, kokoustilan, Lounge-aamiaisen ja buffetaterian ruokajuomineen.

BCD Travel BCD Travel Finland on nimittänyt Nina Ruokosen liiketoimintojensa kehitysjohtajaksi, Director Business Development, 16.1.2016 alkaen. Ruokonen on jo työskennellyt BCD Travelin kanssa viimeiset kuusi kuukautta ulkopuolisena konsulttina oman yrityksensä, Need 4 Results, kautta. Koulutukseltaan hän on oikeustieteen maisteri (OTM/OTK) Helsingin Yliopistosta.

Ryhmämyynti: puh. 09 2288 540 tai ryhmat@eckeroline.fi

eckeroline.fi N I M E S TÄ Ä N H U O L I M AT TA S U O M A L A I N E N

Finnair Oyj

Uusia edustuksia ASIAN TRAILS on saanut uuden

edustajan Suomeen. North Marketing Oy edustaa Asian Trailsia Suomessa ja Baltiassa. Johanna Bromiley perusti North Marketing Oy:n viime vuonna. Hän on työskennellyt aiemmin luksusmatkoja tarjoavalla matkanjärjestäjällä Britanniassa. Nyt hän edustaa Suomessa Asian Trailsin lisäksi Oberoi hotelleja Mauritiuksella, Balilla ja Lombokilla. Johanna saa kiinni puhelimitse 045-6400 870 sekä johanna@north-marketing.com.

MIAMIIN JA SASSIIN. Lentotarjonta Pohjoismaiden ja Floridan välillä lisääntyy ensi syksynä SAS:n aloittaessa päivittäiset, ympärivuotiset lennot Miamiin. Syyskuusta alkaen lennetään vuoropäivin Kööpenhaminasta ja Oslosta. Yhteydet Helsingistä ovat erinomaiset. Jo ennen Miamin-reitin aloitusta SAS jatkaa Amerikan valloitusta kahdella uudella reitillä, Tukholma-Los Angeles ja Kööpenhamina-Boston. Muina SAS-kohteina USA:ssa jatkavat New York, Chicago, Washington D.C. sekä San Francisco. Miami ja sen naapuri Fort Lauderdale ovat Royal Caribbean Cruisesin Karibian-risteilijöiden kotisatamia. Matkatoimistoväelle järjestetyssä yhteisessä infossa kuultiin myös RCL-konserniin kuuluvien Celebrity Cruisesin ja Azamara Club Cruisesin uusimpia uutisia. Miamin monia mahdollisuuksia esitteli Miamin matkailutoimiston Pohjoismaiden-edustaja Johnny Gardsäter. ”Mainioilta nettisivuiltamme löytyy aina uusin, ajantasainen tieto Miamin käyntikohteista, tapahtumista, ravintoloista ja illanviettopaikoista”. Lisätiedot miamiandbeaches.com. Vasemmalta Tuomas Kankaala SAS, Mari Suihko Royal Caribbean, Heidi Saarinen SAS, Misba Assi Royal Caribbean ja Johnny Gardsäter Greater Miami Convention & Visitors Bureau.

Finnair vauhdittaa kasvuaan uuden 1.3. voimaan astuneen organisaation voimalla. Uusi organisaatio koostuu toimitusjohtaja Pekka Vauramon johdolla seuraavista yksiköistä, joiden vetäjät ovat myös johtoryhmän jäseniä: • ASIAKASKOKEMUS, jota vetää Piia Karhu, s. 1976. Karhu on koulutukseltaan kauppatieteiden tohtori ja hän ollut Finnairissa eri johtotehtävissä vuodesta 2013. Viimeksi hän on vastannut Finnairin verkoston suunnittelusta ja liiketoiminnan kehityksestä. • STRATEGIA JA RESURSSIENHALLINTA , jota johtaa Ville Iho. Iho on aiemmin vastannut

For your successful event in Italy !

www.b-italian.it - info@b-italian.it

Tervetuloa Ruotsiin For your succesful event in Italy !

www.matkaviikko.fi Ammattilaisten online-uutispalvelu

www.fin-s.a.se | www.traveltrends.se

18

Untitled-1 1

2013-09-30 www.b-italian.it - info@b-italian.it

Operatiivisesta yksiköstä. Iho on myös Finnairin toimitusjohtajan sijainen. • OPERATIIVINEN YKSIKKÖ, jota toistaiseksi johtaa Ville Iho. Tehtävään on nimitetty MBA, insinööri Jaakko Schildtin, s. 1970, joka aloittaa tehtävässä viimeistään 16.8. Schildt on toiminut vuosina 2014– 2016 Thomas Cook Group Airlinesissa lentoliikenteen operatiivisissa johtotehtävissä. Hän aloitti syyskuussa 2014 konsernin huoltotoiminnoista vastaavana johtajana ja on toiminut syyskuusta 2015 lähtien Thomas Cook Airlines UK:n vastuullisena johtajana. Aiemmin Schildt on toiminut muun muassa Finnair Tekniikan johtajana sekä SAS-konsernin eri johtotehtävissä. • KAUPALLINEN YKSIKKÖ, jota johtaa edelleen Juha Järvinen. • DIGITALISAATIO , jota johtaa Chief Digital Officer (CDO). Finnair on nimittänyt CDO:ksi DI, eMBA Katri Harra-Salosen 21.3.2016 alkaen. Harra-Salonen, s.1969, on tehnyt pitkän uran digitaaliseen transformaatioon liittyvissä tehtävissä. Vuodesta 2012 hän on toiminut perustamansa Umbrella Strategic Advisory Oy:n toimitusjohtajana. Sitä ennen hän on toiminut Fjord Sweden AB:n toimitusjohtajana Tukholmassa sekä johtotehtävissä Satama Interactive Oyj:ssä Suomessa ja Ruotsissa. Finnairin IT-organisaatio, jota vetää edelleen Kari Saarikoski, raportoisi CDO:lle. • HENKILÖSTÖJOHTAJANA jatkaa Eija Hakakari. • TALOUSJOHTA JANA jatkaa CEO Pekka Vähähyyppä. • LAKIASIOISTA vastaa Sami Sarelius. • VIESTINTÄ JA YHTEISKUNTAVASTUU JA -SUHTEET kuuluvat jatkossakin Arja Suomiselle. Johanna Jäkälä on nimitetty 1.3. alkaen Finnairin brändija markkinointijohtajaksi, nimikkeellä Vice President Brand, Marketing & Customer Loyalty. Hän siirtyy tehtävään Director Loyalty –positiosta, jossa aloitti Finnairilla toukokuussa 2014.

Kämp Group Kämp Group on rekrytoinut markkinointijohtajaksi kansainvälisen markkinoinnin ammattilaisen Mirkku Kullbergin. Hän on työskennellyt viimeiset puolitoista vuotta Vitra Homen liiketoiminnan vetäjänä Sveitsissä. Tätä ennen hän oli lähes kymmenen vuotta Artek Oy:n toimitusjohtajana. Mirkku Kullbergilla on vahva tausta markkinoinnista sekä muuttuvista lii-

11:23:24

ketoimintaympäristöistä. Kämp Groupin tärkeimpiä tavoitteita vuodelle 2016 on vahvistaa brändien tunnistettavuutta ja investoida vahvasti markkinointiin.

Rantapallo Rantapallo.fi:n uutispäälliköksi on nimitetty 1.2. alkaen Maria Hietala (31). Hän on työskennellyt Rantapallossa toimitusassistenttina ja toimittajana vuodesta 2011 ja siirtyy nyt uuteen uutispäällikön tehtävään ottaen vastuulleen sivuston ajankohtaistuotannon koordinoinnin.

SOK Riitta Pulkka on nimitetty Customer Insight Manageriksi SOK Matkailu- ja ravitsemiskaupan ketjuohjaukseen. Hän vastaa asiakkuustiimistä, jonka vastuulla on mm. S-Card -asiakkuusohjelman kehittäminen.

Sokotel Oy Vastuualuemuutoksia Sokos Hotels -liiketoiminnassa 1.1.2016 alkaen. Martin Andergård toimii Original Sokos Hotel Albertin ja Original Sokos Hotel Tapiola Gardenin hotellinjohtajana. Päivi Holmberg toimii Solo Sokos Hotel Tornin ja Original Sokos Hotel Helsingin hotellinjohtajana. Kati Jousimies toimii Original Sokos Hotel Vaakunan ja Original Sokos Hotel Pasilan hotellinjohtajana. Hannele Laurila jatkaa Original Sokos Hotel Presidentin hotellinjohtajana.

Tjäreborg Tjäreborgin toimitusjohtaja Regina Sippel on nimitetty Tjäreborgin pohjoismaisen emoyhtiön Thomas Cook Northern Europe -konsernin talousjohtajaksi. Sippel aloittaa uudessa tehtävässään 1.3., ja asemapaikka pysyy Helsingissä.

Åland Hotel Group Niko Miklin on nimitetty Åland Hotel Groupin myyntipäälliköksi 20.1. alkaen. Hänen vastuulla on uusasiakashankinta ja myyntiyhteistyösopimukset. Niko Miklin toimii myös hotelli Pommernin, hotelli Savoyn ja hotelli Adlonin vastaanottojen esimiehenä. Niklas Lindroos jatkaa Nikon rinnalla myyntipäällikkönä vastuullaan olemassa olevat asiakkuudet ja revenue management. Kummatkin toimivat johtoryhmän jäseninä ja raportoivat toimitusjohtaja Liisa Niemelle.

2 • 2016 MARCH


Some-asiakaskokemus palkittiin

Tallink Siljalla palvellaan sosiaalisen median kanavilla Tallink Silja nappasi ansaitun voiton Some Awards 2016 -kilpailussa kategoriassa some-asiakaskokemus. Tallink Siljalla on panostettu viime vuosina voimakkaasti monikanavaiseen ja proaktiiviseen asiakaspalveluun sosiaalisessa mediassa. Teemoina ovat palveleminen, auttaminen, ilahduttaminen ja yllättäminen. Miia Manner SOME AWARDS -kilpailussa asiakkaat valitsevat ehdokkaat ja raati voittajat. “Palkinto tuli mielestämme oikeaan osoitteeseen. Saamme todella paljon positiivista palautetta siitä, miten hyvin palvelemme sosiaalisen median kanavissa. Olemme siellä, missä asiakkaatkin, ja palvelemme juuri sillä kanavalla, millä asiakas itse haluaa”, kertoo Marika Nöjd, Tallink Siljan viestintäjohtaja.

Sometiimiläiset vastaanottivat Some Awards -palkinnon Vanhalla ylioppilastalolla viime kuussa.

Tallink Siljan sosiaalisen median päällikkö Noora Verronen

Sometiimi palvelee Tallink Siljalla työskentelee viisi myynnin ja asiakaspalvelun sometiimiläistä, jotka pitävät yllä keskustelua somessa sekä vastaavat asiakaspalvelusta somekanavissa ja verkkosivujen chat-palvelussa. “Palvelemme asiakkaita Facebookissa ja Twitterissä myös yksityisviestikanavalla, eli voimme käsitellä tarvittaessa myös asiakkaan olemassa olevaa varausta. Instagramissa ja Youtubessa vastaamme kysymyksiin yleisemmällä tasolla, koska yksityisviestittelyyn ei ole mahdollisuutta. Instragramissa profiloituu hieman nuorempi asiakaskunta, joka kysyy useimmiten esimerkiksi laivan ohjelmasta”, kertoo Noora Verronen, Tallink Siljan sosiaalisen median päällikkö.

Proaktiivisesti Sosiaalisessa mediassa toimitaan proaktiivisesti ja vastataan kysymyksiin, joita ei vielä edes ehditty esittää. “Jos saamme Facebookin tai Twitteriin iloisen päivityksen, jossa asiakas kertoo varanneensa risteilyn, tarjoamme hänelle matkavinkkejä tai saatamme kysäistä, joko pöytävaraus laivan ravintolaan tuli tehtyä”, jatkaa Verronen.

Sosiaalista kuuntelua Twitterissä tehdään myös sosiaalista kuuntelua. Työkalun avulla Tallink Siljalla etsitään keskusteluja, jotka liittyvät

esimerkiksi risteilyihin, matkasuunnitelmiin, lähestyvään loma-aikaan tai Tallink Siljan laivoihin. Sometiimiläinen hyppää keskusteluun mukaan ja tarjoaa ratkaisua. Twitterissä ei keskustelun toista osapuolta tarvitse tuntea. “Reagoimme myös keskusteluihin, kun kaikki ei ole mennyt suunnitelmien mukaan. Asiakkaat ilahtuvat, kun otamme tilanteen haltuun ja vastaamme asiakkaalle, vaikka keskustelua ei olisi varsinaisesti kohdennettu meille”, valottaa Verronen sosiaalisen median saloja.

Snapchatissä Harri Hylje Snapchatissä lapsia ja aikuisia ilahduttaa Silja Linen maskotti Harri Hylje. Harrin touhuja laivalla kuvataan, videoidaan ja jaetaan lähinnä viikonloppuisin ja loma-aikoina. Snapchatissä tarinat elävät vuorokauden ja katoavat sen jälkeen bittiavaruuteen.

Blogeissa Tallink Siljalla tehdään myös yhteistyötä bloggareiden kanssa. Bloggareita kutsutaan laivamatkoille ja heille järjestetään myös isompia bloggaajatapahtumia. Esimerkiksi alkuvuodesta järjestettiin avoimet ovet -tapahtuma laivalla sen ollessa satamassa. Bloggaajat pääsivät kiertelemään laivaa, katsastamaan uudistuksia ja tapaamaan laivan ihmisiä. Rakenteilla olevan uuden Megastar-laivan laivareportterina on aloittanut Jussi Ovaskainen, joka raportoi Turun telakalta laivan rakennusvaiheista. Tallinkin M/S Megastar aloittaa liikennöinnin Helsingin ja Tallinnan välillä noin vuoden kuluttua.

Tubeyhteistyötä Silja Line toimii Tubeconin 2016 pääyhteistyökumppanina. Tubettajia eli omia videoita Youtubessa seuraavien fanien määrä on huimassa kasvussa varsinkin nuorison keskuudessa. Silja Line on myös Suomen ensimmäisen tubettajille omistetun kiertueen, Tubetourin kumppani. Kiertueen päättävä, huhtikuussa järjestettävä Tubetour–risteily myytiin viikossa loppuun, ja suuren suosion vuoksi järjestetään toinen risteily. “Tubettajien avulla tavoitamme kohderyhmän, joka vaikuttaa vanhempien ostopäätökseen. Yhteistyön myötä meillä on myös mainio mahdollisuus tutustuttaa nuoria risteilymatkustamiseen ja oppia samalla itse lisää tämän kohderyhmän tarpeista ja toiveista. Samalla opettelemme tubettajilta, miten tehdään kiinnostavaa sisältöä sellaisten videoiden muodossa, jotka vetoavat kohderyhmään. Yhteistyö heidän kanssaan on mielenkiintoista ja hauskaa”, kertoo Verronen.

Satojatuhansia tykkääjiä Tallink Siljan sosiaalisen median kanavissa on yhteensä faneja ja tykkääjiä noin 315 000. Kanavista suosituin on Facebook, ja nopeiten kasvava tili tällä hetkellä Instagram, jonka sisällöt tulevat pääosin suoraan laivalta. Myös henkilökunta on aktivoitu ja koulutettu mukaan someen. “Työntekijälähettiläämme jakavat kuvia ja muuta sisältöä laivoilta, terminaaleista ja kohteista avainsanalla #tallinksiljastaff. Sosiaalisella medialla on ollut positiivinen vaikutus työyhteisöömme, sillä sen avulla olemme nostaneet työntekijöidemme ylpeyttä omasta työpaikasta ja laivoistamme”, toteaa Nöjd.

ANDALUSIAN AURINGOSSA. Matka-Agentit pistäytyivät tammikuun lopussa aurinkoisessa Andalusiassa. Kuvassa vasemmalta Kristiina Holmberg sekä Anne Laakso, Miranda Nuotio, Ilse Samuelsson, Kaisu Väänänen, Laila Hirvonen, Riikka Kettunen, Arja Salahetdin, Hanna Kallio, Markku Kupiainen, Ritva Wikman ja Jorma Kukkonen.

2 • 2016 MAALISKUU

Saammeko esitellä: B-Italian

B-Italian haluaa, että tunnet matkallasi olevan aito italialainen Italialainen incoming -toimisto B-Italian palvelee skandinaavisia matkanjärjestäjiä ja matkatoimistoja 20 ammattilaisen voimin. Yrityksellä on toimipisteet Roomassa ja Gardajärvellä, lisäksi yksi työntekijä palvelee asiakkaita Etelä-Italiassa, Apuliassa. B-Italian polkaistiin käyntiin kuuden naisen yhteistyössä vuonna 2012. Miia Manner B-ITALIANIN TOIMINTA perustuu ajatukseen, jonka toimitusjohtaja Birte Buchwald sai iltakävelyllä, kun pohti nimeä uudelle yritykselle loppuvuodesta 2011. Saman tien oli soitettava Anu-Liisa Lambergille, joka toimii yrityksen projektipäällikkönä. “B-Italian, eli elä kuin italialainen, kun tulet tänne,” hehkutti Buchwald ideaansa ja pitkään pohdinnassa ollut nimiasia oli ratkaistu.

Algherosta alkavalla maaseuturetkellä nautitaan sardinialaisten lammaspaimenten valmistama lounas.

Vahvaa osaamista

Trendit Italiassa

Yritys toimii incoming -agenttina matkustuksen kaikilla osa-alueilla: ryhmämatkoilla, liikematkoilla, incentive- ja yksittäisillä vapaa-ajan matkoilla. Muun muassa räätälöidyt kulttuurimatkat, urheilumatkat, viini- ja ruokamatkat kuuluvat B-Italianin vahvaan osaamisalueeseen, esteettömiä matkoja ja opiskelijaryhmiä unohtamatta. Incoming -agentti hoitaa maajärjestelyiden lisäksi sisällön ideoinnin asiakkaan toiveiden mukaisesti, ja isoille matkanjärjestäjille etsitään tarvittaessa uusia charter-kohteita. ”Järjestämme muun muuassa yrityksille adhoc retkiä, team building tapahtumista vierailuihin eri alan yrityksiin.” Yrityksen 20 työntekijästä 12 on erikoistunut tapahtumatuotantoon ja ryhmiin.

Italiassa matkustuksen trendit keskittyvät tällä hetkellä paikallisuuteen, matkailijan osallistumiseen ja ulkoilma-aktiviteetteihin, hyvää ruokaa unohtamatta. “Food walkit eli kävelykierrokset kiinnostaviin ruokakohteisiin ovat suosiossa, samoin kokkikoulut ja tryffelinetsintä. Ruokamatkailun trendi on selkeästi lähellä tuotetussa puhtaassa ruoassa. Kun suunnittelemme ohjelmaa, panostamme matkailijan

aktiiviseen osallistumiseen ja tapahtumien ja aktiviteettien järjestämiseen siten, ettei bussissa tarvitse istua puolta päivää”, kertoo Buchwald. Hyvinvointiin panostaminen näkyy myös Italiassa ja ulkoilma-aktiviteettien suosio on nousussa. “Gardajärven alue tarjoaa mainion ympäristön ulkoilusta ja liikunnallisista aktiviteeteistä nauttimiseen. Pyöräily, vaellus, patikointi ja vesiurheilu on helppo yhdistää rentouttavaan lomanviettoon alueen pikkukaupungeissa”, täydentää Lamberg.

Italialainen kokemus B-Italianissa panostetaan todelliseen, italialaisen kokemukseen. “Meillä on onneksi apuna rikas kulttuuri ja maakunnittain vaihteleva ruoka- ja viinikulttuuri, jotka saavat jokaisen matkailijan rakastumaan tähän kauniiseen ja monivivahteiseen maahan”, päättävät Buchwald ja Lamberg yhdessä. Lisätietoja b-italian.it.

B-Italianin henkilökunta juhlatunnelmissa 70- ja 80-luvun tyylillä.

19


MAURITIUS GENEL 27.7x32cm ING.indd 1

Ikkunapaikka on Suomen johtava matkailualan ammattilehti, joka seuraa, analysoi ja ennakoi alan tapahtumien kulkua Suomessa ja ulkomailla. Ikkunapaikka ilmestyy kahdeksan kertaa vuodessa. Se on tilattu Suomen jokaiseen matkatoimistoon (SMAL:n jäsenyritykset). Tilaa Ikkunapaikka, niin tiedät mitä alalla tapahtuu. Vuosikerran hinta on 59 € määräaikainen yritystilaus 54 € jatkuva yritystilaus 20 € virkailijatilaus 15 € opiskelija- ja eläkeläistilaus Hinnat sisältävät alv 10%. Lehti ei vastaa tilaamatta lähetettyjen kirjoitusten ja/tai kuvien säilyttämisestä ja/tai palauttamisesta.

16/02/16 14:06 WWW.IKKUNAPAIKKA.FI WWW.IKKUNAPAIKKA.TV FACEBOOK.COM/IKKUNAPAIKKAWINDOWSEAT

Matkailualan ammattilehti • Finnish Travel Trade Journal • Facktidning för resebranschen i Finland Ikkunapaikka on Suomen matkatoimistoalan liiton (SMAL), Pacific Asia Travel Associationin (PATA) ja Discover American Suomen osastojen toimialajäsen. ISSN 0786-7867 Painos 5000 kpl Levikkijakauma Matkatoimistovirkailijat . . . . . . . . Liikenneyhtiöt . . . . . . . . . . . . . . . . . . Yritysten matkavastaavat . . . . . . Matkatoimistojohto . . . . . . . . . . . . Majoituselinkeino. . . . . . . . . . . . . . . Matkailutoimittajat/lehdistö . . . Kunnalliset matkailuelimet. . . . . Julkaisija Travision Oy Helsinki Kirjapaino PunaMusta

64 % 11 % 9% 7% 4% 3% 2%

Toimitus ja markkinointi Päätoimittaja, kustantaja Leena Aalto leena.aalto@ikkunapaikka.fi Raisiontie 6 D, 00280 Helsinki Puhelin (09) 622 2500 Neuvonantaja, kustantaja Martti Savojärvi Lohitie 15 A, 02170 Espoo Puhelin 050 592 2981 martti.savojarvi@ikkunapaikka.fi Vakituiset avustajat Esa Aalto Antti Haukkamaa Eero Havia Soile Kylämies Miia Manner Karoliina Saarnikko Ulkoasu Juhana Mikkanen hello@juhanamikkanen.com

Window Seat is the leading travel trade journal for the travel professionals in Finland. Its aim is to monitor and analyze the development of the travel market in Finland and abroad. Window Seat is published eight times a year and its subscribers include a.o. all Finnish AFTA-travel agencies. Subscription fee is EUR 63 outside of Finland. The magazine will not hold itself responsible for the safekeeping and/or return of articles and/or photographs sent without an order for publication. Window Seat is an associated member of the Association of Finnish Travel Agents (AFTA), Finland Chapter of Pacific Asia Travel Association (PATA) and Discover America Finland.

Readers Travel agency personnel . . . . . . . . . . . Airlines etc. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Company travel managers . . . . . . . . . Travel agency management . . . . . . . Hotel business . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Travel editors and press . . . . . . . . . . . Municipal tourist organisations . . . . Editorial & Marketing Editor-in-chief, Publisher Leena Aalto leena.aalto@ikkunapaikka.fi Raisiontie 6 D, FIN-00280 Helsinki Phone +358 9 622 2500 Senior Advisor, Publisher Martti Savojärvi Lohitie 15 A, FIN-02170 Espoo Phone +358 50 592 2981 martti.savojarvi@ikkunapaikka.fi

64 % 11% 9% 7% 4% 3% 2%

Publisher Travision Oy Helsinki Contributing Editors Esa Aalto Antti Haukkamaa Eero Havia Soile Kylämies Miia Manner Karoliina Saarnikko Layout Juhana Mikkanen hello@juhanamikkanen.com Printing house PunaMusta ISSN 0786-7867 Circulation 5,000 copies

Profile for Ikkunapaikka

2016-2 Ikkunapaikka-Window Seat, March 2016  

2016-2 Ikkunapaikka-Window Seat, March 2016  

Advertisement