Page 1

WINDOW SEAT

1 • 2019 TAMMIKUU/JANUARY

Matkailuteollisuuden ammattilehti • Finnish Travel Industry Journal • Facktidning för reseindustrin i Finland

31. vuosikerta/31st year

KOHTA SE ALKAA 17.–20.1.2019 Messukeskus Helsinki 16.1.2019 Matka Workshop Day

matkamessut.fi | facebook.com/matkapro | #matka2019

Yhteistyössä:

Toimeksiantaja:


HELSINKI-VANTAA UUDISTUU ENTISTÄ UPEAMMAKSI Jo vuosikymmenten ajan Helsinki-Vantaa on ollut suomalaisten reitti maailmalle. Paljon on muuttunut aikojen saatossa – nyt enemmän kuin koskaan. Mitä tulevaisuus tuo mukanaan? Lisää tilaa ja sujuvampaa liikkumista. Paikan uusille innovaatioille, kokemuksille ja kohtaamisille. Uusia työpaikkoja tuhansille ihmisille. Lentoasemamme uudistus on askel eteenpäin koko Suomelle.

HELSINKI-VANTAAN TULEVAISUUS ALKAA NYT.

finavia.fi/futureofhel

#futureofhel

KUVA: ARKKITEHTITOIMISTO ALA

2

1 • 2019 JANUARY


Alan uutiset nyt myös verkossa

WINDOW SEAT

1 • 2019 TAMMIKUU/JANUARY

Matkailuteollisuuden ammattilehti • Finnish Travel Industry Journal • Facktidning för reseindustrin i Finland

www.ikkunapaikka.fi .com/IkkunapaikkaWindowSeat

31. vuosikerta/31st year

Megatrendit peilaavat kuluttajakäyttäytymistä

Kansainvälinen matkailu kasvoi viime vuonna Uudesta vuodesta uumoillaan entistä parempaa Päättynyt vuosi 2018 oli vahva vuosi matkailuteollisuudelle. Kansainvälinen matkailu jatkoi kasvuaan, vuoden kahdeksan ensimmäisen kuukauden aikana mitattiin maailmanlaajuisesti kuuden prosentin kasvu. Suurinta kasvu oli Aasiassa ja Etelä-Amerikassa. World Travel Monitor-trendianalyysin mukaan kasvu jatkuu myös vuonna 2019. E T E L Ä-A F R I K K A on monipuolinen matkailumaa. Yhteen lomaan saa mahtumaan monia kokemuksia rantalomasta kaupunki- ja safarilomaan. Paikasta toiseen liikkuu kätevästi lentäen, autolla tai junalla. Luksusta raiteilla tarjoaa Rovos Rail, joka vie tyylillä vaikkapa Kapkaupungista Johannesburgiin. Viinialueilla kätevin kulkuväline on bussi. LISÄÄ SIVUILLA 7 JA 13.

Aina langan päässä olevalle mentaliteetille on nähtävissä vastareaktio. Ihmiset ovat kyllästyneitä olemaan jatkuvasti tavoitettavissa. Nyt puhutaan termistä Joy Of Missing Out – rauhoitutaan ja nautitaan hetkestä ilman älylaitteita.

tullut monen innokkaan laskettelijan hiihtokohde tuttujen Alppien sijasta tai lisäksi. Japanin hiihdon vetonaula on runsas lumentulo ja sitä kautta parhaimmillaan erinomaiset olosuhteet. Päinvastoin kuin voisi luulla, hiihtomatkasta ei tarvitse maksaa maltaita. Parasta aikaa on joulusta helmikuun loppuun. LISÄÄ SIVULLA 9.

Esa Aalto AASIALAISET – ja erityisesti kiina-

laiset - matkustavat ulkomaille nyt enemmän kuin koskaan. Kasvua mitattiin alueella kahdeksan prosenttia. Latinalaisessa Amerikassa päästiin samoihin lukuihin, täällä kasvun veturina toimi erityisesti Meksiko. Eurooppalaisten matkustus lisääntyi viidellä prosentilla ja pohjoisamerikkalaiset matkustivat ulkomaille neljä prosenttia edellisvuotta enemmän.

Lapissa katsellaan tilannetta rauhallisin mielin

Kova brexit toisi merkittäviä häiriöitä lentoliikenteeseen Britannian parlamentti palasi tällä viikolla joulutauolta takaisin töihin, ja äänestää brexit-sopimuksesta viimeistään 21.tammikuuta. Myös matkailualalla odotetaan jännityksellä millaiseen sopimukseen päästään vai toteutuuko nk. kova brexit ilman siirtymäaikaa.

MIKÄLI EROSOPIMUKSESTA pääs-

1 • 2019 TAMMIKUU

Kaupunkilomien suosio taittumassa Lomamatkustus on edelleen ulkomaanmatkojen pääsyy. Se kasvoi seitsemän prosenttia. Sukulaisten

ja ystävien luona käyminen kasvoi viiden prosentin verran. Perinteinen liikematkustus hieman väheni, mutta MICE-matkustus eli kokoukset ja tapahtumat kasvoivat viidellä prosentilla. Eri lomatyyppien vertailussa trendit ovat muutoksessa. Monena vuonna kasvun kärjessä olleiden kaupunkilomien suosio taittui hieman vuoden 2018 kahdeksan ensimmäisen kuukauden aikana. ”Tämä voi osittain johtua liikaturismista, joka on viime aikoina saanut paljon

mediahuomiota ja saattanut pitää turisteja poissa suurkaupungeista”, sanoo World Travel Monitorin toteuttaneen IPK International -tutkimuslaitoksen toimitusjohtaja Rolf Freitag. ”Aurinko- ja rantalomat ovat nyt ottaneet kaupunkilomien paikan. Tätä ei ole nähty aikoihin. Myös kiertomatkat ovat vuosien jälkeen taas suosiossa.”

LISÄÄ SIVULLA 4.

Tulossa hulppea ja arkkitehtonisesti upea lentoasema

Helsinki-Vantaan koettelemusten ja myllerrysten vuosi on alkanut Helsinki-Vantaan lentoasema uudistuu ja muuttuu tämän vuoden aikana enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Tammikuussa laajennustöiden painopiste keskittyy terminaali 2:n edustalle. Rakentaminen vaikuttaa liikennejärjestelyihin ja matkustajien liikkumiseen. TAMMIKUUSSA HELSINKI-VANTAALLA on kehitysohjelman näkyvin vaihe,

Leena Aalto

tään tammikuussa yhteisymmärrykseen, alkaa siirtymäaika, joka jatkuu vuoden 2020 loppuun. Sinä aikana Britannia noudattaisi EU:n lainsäädäntöä ja kansainvälisiä sopimuksia sekä osallistuisi sisämarkkinoille ja tulliunioniin entiseen tapaan. Britannia ei kuitenkaan osallistuisi enää EU-päätöksentekoon. Jos erosopimusta ei saada tehtyä ennen eropäivää, 29.3., siirtymäkausi ei voi alkaa. Tällöin EU-oikeuden, mukaan lukien EU:ta sitovien kansainvälisten sopimusten, soveltaminen Britanniassa lakkaa välittömäs-

Matkustuskohteissa Aasia oli myös johdossa kahdeksan prosentin lisäyksellä. Euroopassa erityisesti Turkki on tekemässä näyttävän comebackin yli 30 prosenttia korkeammilla vierailijaluvuilla edellisvuoteen verrattuna.

Kova brexit hankaloittaisi lentoliikennettä.

ti. Tämä tarkoittaisi, että Britanniasta tulisi EU:n ulkopuolinen maa ilman siirtymäaikaa. LISÄÄ SIVULLA 6.

kun lentoaseman lähtöselvitys- ja tuloaulat sekä julkisen liikenteen järjestelyt myllerretään uusiksi. Terminaali 2:n eteen valmistuu 2020-luvun alussa täysin uudenlainen lentomatkustajia palveleva alue. Finavian tavoitteena on vahvistaa Helsinki-Vantaan asemaa merkittävänä eurooppalaisena lentokenttänä sekä valmistautua palvelemaan 30 miljoonaa matkustajaa.

Terminaali 2 Uudisrakennus on kooltaan 40 000 neliömetriä. “Rakennamme uudisosan lähtöselvitystä, turvatarkastusta, matkatavaroiden luovutus-

Kuva: Arkkitehtitoimisto ALA Oy

JAPANIIN HIIHTÄMÄÄN. Japanista on

Uusi lähtöaula on ilmava ja avara.

ta ja matkustajien vastaanottamista varten. Terminaali 2:n nykyiset tulo- ja lähtöhallit liitetään osaksi Schengen-porttialuetta. Lentoasemalle saadaan runsaasti lisää matkustajatilaa ja mahdollisuuksia ke-

hittää palvelutarjontaa entistä monipuolisemmaksi”, kertoo Finavian tekninen johtaja Henri Hansson LISÄÄ SIVULLA 4.

3


JATKUU SIVULTA 3.

Kansainvälinen matkailu kasvoi viime vuonna Uudesta vuodesta uumoillaan entistä parempaa Turvalliset kohteet kiinnostavat IPK Internationalin mukaan terroriuhkien vaikutus on pysynyt matalalla tasolla. 38 prosenttia kansainvälisistä matkustajista sanoo kohdemaan olojen epävakauden vaikuttavan matkasuunnitelmiin. Tämä ei kuitenkaan johda matkan peruuttamiseen, vaan lähinnä matkakohteen vaihtamiseen. Erityisen turvallisina kohteina pidetään Sveitsiä, Pohjoismaita, Kanadaa ja Australiaa. Samaan aikaan Egyptin ja Tunisian kaltaiset kohteet ovat onnistuneet kohentamaan kielteistä mielikuvaansa. Ennuste vuodelle 2019 pysyy myönteisenä. Raportti odottaa kansainvälisen matkailun kasvavan noin kuusi prosenttia. Korkein ennuste on Pohjois- ja Etelä-Amerikassa, kahdeksan prosenttia. Matkailun Aasiasta odotetaan kasvavan kuusi prosenttia ja Euroopasta viisi prosenttia.

MIKAEL GABRIEL E L L I N O O R A Y Ö L I N T U PA U L A KO I V U N I E M I VILLE VALO & AGENTS S A N N I H U R M A H A P P O R A D I O A. A A L L O N R Y T M I O R K E S T E R I E L A S T I N E N. ..

Megatrendit määrittelevät markkinoita

Aloita vuosi viihteellä!

Euromonitor International on tutkinut matkailun tulevaisuutta muokkaavia megatrendejä. Megatrendit eivät ole vain lyhytkestoisia muotivirtauksia, vaan pikemminkin kauaskantoisempia, usein perustavanlaatuisia käyttäytymis- ja asennemuutoksia, jotka määrittelevät kuluttajamarkkinoita. Laajan tutkimuksen ja yli tuhannen asiantuntijalausunnon pohjalta Euromonitor esittelee kahdeksan tärkeintä trendiä.

Vikingline.fi

JATKUU SIVULTA 3.

Kuva: Arkkitehtitoimisto ALA Oy ja Arkkitehtitoimisto HKP Oy

Helsinki-Vantaan koettelemusten ja myllerrysten vuosi on alkanut

Uusi tyylikäs sisäänkäynti saapuvien matkustajien tasolta kuvattuna.

Lentokentän edessä oleva pysäköintihalli P2/P1 on jo suljettu ja sen purkutyöt aloitettu. Nyt lentoasemalla asioivia autoilijoita palvelevat parkkihallit P3 ja pari vuotta sitten suurennettu P5 sekä ulkoalue P4. Myös terminaali 1:n ja 2:n edustalla sijainneet pikaparkkialueet siirtyvät pysäköintihalli P3:een. Pysäköintialueiden ja terminaalin välillä pääsee liikkumaan Finavian ilmaisella parkkibussilla. Terminaali 2:n laajennukseen kuuluu myös uuden parkkitalon rakentaminen, johon tulee 1 800 autopaikkaa lisää. Se valmistuu parin vuoden kuluttua. Seuraava isompi muutos ta-

4

pahtuu keväällä, jolloin taksi- ja bussiasemat siirtyvät ja liikennejärjestelyt muuttuvat.

Muista nämä Muutoksia on luvassa kuukausittain, jopa viikoittain. Ennen lentoasemalle tuloa on hyvä tarkistaa Helsinki-Vantaan ajankohtaiset kuulumiset Finavian verkkosivuilta. Kentälle on nyt syytä tulla ajoissa. Aikaa on varattava riittävästi terminaaliin ja koneeseen siirtymiseen. Omalla autolla lentoasemalle tulevien kannattaa varata pysäköinti etukäteen, jotta varmasti saa haluamansa paikan.

Miljardi investointi Lentokenttä tulee muutaman

Kuva: Arkkitehtitoimisto ALA Oy

Uudet pysäköintijärjestelyt

vuoden aikana muuttumaan täysin. Terminaalin pinta-ala kasvaa 45 %. Lentokoneille saadaan uusia siltapaikkoja; 8 laajarunkokoneille ja 4 kapearunkokoneille. Passintarkastuskapasiteettia lisätään puolella, matkatavarankäsittelyä parannetaan, uusia parkkialueita rakennetaan ja kentälle tulee uusi multimodaali matkakeskus, joka linkittää yhteen eri liikennemuodot. “Ennen kuin kaikki on valmista, tiedossa on pölyä, melua ja muuta haittaa. Palvelut vaihtavat paikkaa, kulkurei-

T2:n saapuvien matkustajien aula.

tit muuttuvat, kävelymatkat pitenevät ja auton joutuu paikoittamaan nykyistä kauemmas”, kuvailee Hansson seuraavien parin-kolmen vuoden koettelemuksia.

Eurooppa: Uusia polkuja Matkustamisen asiakaspolku on useimmiten hyvin virtaviivainen: matkatoimisto, lentoyhtiö, hotelli, ja eri toimijat ovat tottuneet tietämään oman paikkansa tässä polussa. Lähes jokainen kuluttaja käyttää päivittäin Googlea tai Facebookia, mutta lentoyhtiötä tai hotellia vain ehkä pari kertaa vuodessa. Kun asiakaskohtaamisia tapahtuu näin harvoin, on myös asiakassuhteen luominen vaikeaa. Kommunikointi perinteisten polkujen ulkopuolella on nousemassa entistä tärkeämmäksi ja saa uusia muotoja. Esimerkiksi Lufthansa on aloittanut saksalaisen kauppaketjun kanssa kokeilun, jossa lennon aikana voi tilata ruokaostokset valmiiksi kotiovelle lennolta saavuttaessa. Accor Hotels houkuttelee hotellipaikkakuntiensa paikallisia asukkaita käyttämään palveluitaan uudella paikallisapplikaatiolla. Maailman valtameriin päätyvä muoviroska herättää negatiivisia mielikuvia ja monet matkailualan toimijat ovatkin sitoutuneet sen vähentämiseen. Suuret lentoyhtiöt ja hotelliketjut ovat jo ilmoittaneet lopettavansa muun muassa muovipillien käytön. Esimerkiksi Ryanair kertoo poistavansa kaikki kierrätykseen kelpaamattomat muovi-

Kansainvälisen matkailun odotetaan kasvavan noin kuusi prosenttia.

tuotteet koneista vuoteen 2023 mennessä ja lisäävänsä biohajoavien materiaalien määrää. Yhtiö rohkaisee myös matkustajia tuomaan mukanaan omat kahvimukinsa.

Aasia: FOMO vastaan JOMO Aasia on digitaalisen saavutettavuuden edelläkävijä. Matkavarauksissa online ja mobiili tulevat nousemaan offline-varauksia suuremmaksi vuoteen 2023 mennessä. Aina langan päässä olevalle mentaliteetille on myös nähtävissä vastareaktio, jossa ihmiset ovat kyllästyneitä olemaan jatkuvasti tavoitettavissa, etteivät vain menettäisi mitään (Fear Of Missing Out). Nyt puhutaan termistä Joy Of Missing Out – rauhoitutaan ja nautitaan hetkestä ilman älylaitteita. Kiinan maine suurena saastuttajana on laajalle levinnyt. Aiemmin Kiina oli varsin välinpitämätön ympäristöstä tai kulttuuriperinnön säilyttämisestä, mutta nyt ympäristökysymykset ovat korkealla maan johdon agendalla. Maan uudessa matkailustrategiassa tunnustetaan kulttuurien ja ympäristön monimuotoisuus tärkeiksi matkailun kehittämisen aspekteiksi.

Amerikat: Jakamalla enemmän Kuluttajat ovat matkustajan roolissa vain osan vuotta, mutta kuluttajan roolissa vuoden ympäri. Monet matkailuyritykset tietävät, mitä asiakkaat haluavat matkoillaan tehdä. Tämä avaa mahdollisuuksia laajentaa liiketoimintaa kauppaan ja ravintola-alalle. Yhtälö toimii myös toisin päin: monet kaupan alan yritykset ovat kiinnostuneet matkailuyrityksistä saadakseen enemmän kosketuspintaa asiakkaisiin. Kodinsisustusketju West Elm on avaamassa kuusi uutta hotellia USA:ssa. Ne kalustetaan tietenkin oman puodin tuotteilla ja asiakas voi ostaa huonekalut mukaansa. Liiketoiminnan rajat hämärtyvät. Yhä useammat kuluttajat luopuvat omistamisesta ja maksavat saadakseen käyttöönsä tuotteen tai palvelun rajoitetuksi ajaksi. Tuttujen Airbnb:n ja Uberin kaltaisten palvelujen lisäksi jakamistalous ulottuu yhä uusille osa-alueille. Yhdysvalloissa on tarjolla sähkökäyttöisiä potkulautoja kadunkulmissa jo 65 kaupungissa. Ruuhkistaan tunnetuissa Mexico Cityssa ja Sao Paolossa liikkumiseen tuo helpotusta jaettu

helikopterikyyti keskustan yli.

Lähi-itä ja Afrikka: Saumattomia kokemuksia Lähi-itä ja Afrikka, ja aivan erityisesti Arabiemiraatit, on tullut tunnetuksi innovaatioistaan saumattomien matkakokemusten luomiseksi. Dubain lentokentällä on käytössä ”virtuaaliakvaario”, tunneli, jossa on yli 80 kasvojentunnistuskameraa, korvaamassa perinteisiä rajatarkastuspisteitä. Uutta on tulossa myös kaupungin uudelle Al Maktoum-lentokentälle. Emirates-lentoyhtiö kertoo, että tulevaisuudessa robotit hoitavat koko matkatavarakäsittelyn, lähtöselvityksestä koneeseen ja taas koneesta matkalaukkuhihnalle. Asiakkaat voivat kulkea turvatarkastuksen läpi ilman vaatteiden riisumista tai laukkujen purkamista. Lähi-idässä ja varsinkin Afrikassa matkustaminen on ollut pitkään vain hyvin toimeentulevien huvia. Talouden kasvaessa on syntynyt uusi keskiluokka, joka myös haluaa matkustaa. Lähinnä premium-segmenttiin panostaneen matkailuteollisuuden on nyt otettava uusi kohderyhmä huomioon. Tarvitaan edullisia lentovaihtoehtoja ja keskitason hotelleja. Arabiemiraattien lentoyhtiöt ovatkin jo luoneet uusia houkuttelevia ratkaisuja. Etihad Airwaysin lentolippuja voi ostaa osamaksulla ja pelkän käsimatkatavaran sisältävät hinnat ovat yhä useamman ulottuvilla. Emirates on puolestaan solminut code-share-sopimuksen sisaryrityksensä, halpalentoyhtiö flydubain kanssa.

Finnish Travel Gala lokakuun alussa Gaalaa juhlitaan tänä vuonna Marina Congress Centerissä. NYT VOIDAAN puhua jo traditiosta, sillä Finnish Travel Gala järjestetään tänä vuonna kolmannen kerran. Gaala järjestetään 4.10. Marina Congress Centerissä Helsingin Katajanokalla. SMALin hallitus valitsi tämän vuoden Finnish Travel Galan järjestäjäksi HRG Nordic Oy:n. Hallitus oli saanut kuusi ehdotusta, jotka esiteltiin hallitukselle anonyymeinä. Hallitus kuuli voittaneen yrityksen nimen vasta tehtyään gaalan järjestäjästä päätöksen.

SMAL 6k90

1 • 2019 JANUARY


PÄÄKIRJOITUS – tammikuu 2019

Kuusi tuntia aurinkoon

Agadirissa vietetään helppoa hotellilomaa, Marrakechissa pääsee aitoon tunnelmaan Matkailuteollisuus lainsäädännön kourissa

P

äättynyt vuosi 2018 oli matkailuteollisuudelle massiivisten lakimuutosten vuosi. Matkapakettilainsäädäntö, maksupalvelulaki, tietosuoja-asetus, liikennepalvelulaki ja alkoholilaki muuttuivat kaikki viime vuonna. Muutokset vaikuttavat suoraan

tai välillisesti matkailuteollisuuden toimintaan. Suurin osa muutoksista astui voimaan 1.7.2018, eli nii-

den kanssa on nyt eletty puolisen vuotta. Hankalista yksityiskohdista, kuten paljon keskustelua ja huolta herättänyt matkapakettilainsäädännön mielipahakorvauksesta, ei vielä ole oikeustapauksia, joiden perusteella voisi vetää johtopäätöksiä muutosten todellisesta merkityksestä. Näkemättä on myös se, siirtyykö kauppaa vähemmän tunnontarkasti kuluttajansuojaa ylläpitäviin maihin. Välitilinpäätöksenä voidaan kuitenkin todeta, että näin laajamittaiset lainsäädännön muutokset ovat tuoneet alan väelle ylimääräistä työtä ja huolta. Vaarana on, että varsinainen

liiketoimin-

ta kärsii, kun yritykset joutuvat

navigoimaan

uusien säännösten ristiaallokossa. Uuden

lainsäädän-

nön ohjenuorana on toisaalta jan

kuluttajansuo-

parantaminen

ja

Herää kysymys onko kuluttajansuoja yhtään parantunut

toisaalta kilpailun vapauttaminen. Palvelun kehittäminen voi jäädä näiden periaatteiden varjoon, jos käytännön toiminta matkailuteollisuudessa tehdään kovin vaikeaksi. Matkapakettilainsäädäntö näyttää ainakin johtavan siihen, että mm. kotimaan hotelliketjujen ja tapahtumajärjestäjien matkapakettien tarjonta vähenee. Tämä taas johtaa siihen, että kuluttajat paketoivat matkansa itse yhdistämällä majoituksen, matkat ja mahdolliset ohjelmapalvelut omin päin, ilman varsinaista matkanjärjestäjää. Näin muodostunut matkapaketti on vain kuluttajan itsensä vastuulla. Herää kysymys onko kuluttajansuoja näin yhtään parantunut. Perinteisille matkanjärjestäjille tiukentunut lainsäädäntö voi jopa olla mahdollisuus. Yhä harvempi muu toimija uskaltaa lähteä huolehtimaan kaikista lain vaatimista velvoitteista. Asiansa hoitaville vastuullisille matkanjärjestäjille syntyy kilpailuetua.

Marokon Marrakech ja Agadir ovat suorien lentojen päässä. Kuutisen tuntia, ja olet toisella mantereella. Talviloma Marokossa tarjoaa aurinkoa, parinkympin tienoilla olevia päivälämpötiloja, hyviä golfkenttiä, loistavaa surfausta ja tietenkin arabikulttuurin eksotiikkaa. Marrakechin souk ja tori on nähtävä kerran elämässä. Leena Aalto, Marokko KAKSI KAUPUNKIA, Agadirin ja Marrakechin, yhdistämällä saat oivan yhdistelmän rantakohdetta ja kaupunkilomaa. Matka maanteitse kaupungista toiseen kestää kolmisen tuntia. Mikäli lomasuunnitelmissa on golf, niin maassa on reilut 40 kenttää. Talven lämpötilat kieppuvat parinkympin molemmilla puolin, joten pelisää on mitä mainioin.

Marokon turistitoimiston Jamal El Jaidi, Select Travelin Arja Laukkarinen, Matkahaukan Agneta Sandström-Lappalainen, Aventuran Krista Fransman, Norwegianin Camilla Karlsson, Lentokeskuksen Jari Wessman ja Ykkösmatkojen Aapo Veijalainen nauttivat Marokon lempeästä talvisäästä.

All-inclusivien Agdir

Tarkkana torilla

Agadir on tyypillinen turistikohde, missä lomailijat viettävät lomapäiviään all-inclusive hotelleiden altailla syöden, juoden ja aurinkoa ottaen. Merivesi on talvisin sen verran kylmää, että moni pysyy hotellin lämmitetyllä altaalla. Agadirin ylpeys on viitisen kilometriä pitkä rantapromenadi. Siellä näkee niin paikallisia kuin turistejakin aamulenkillä ja auringonlaskua ihailemassa. Rannan kahviloissa nautiskellaan virvokkeita ohikulkijoita katsellen. Keskustan soukissa tehdään tuliaisostokset. Reilun puolen miljoonan asukkaan Agadirissa on jonkin verran ruokapaikkoja, mutta ongelma on lukuisat all-inclusive hotellit. Joissakin hotelleissa on tarjolla myös B&B-majoitusta, mutta niissäkin asiakkaat jäävät usein hotellien ravintoloiden suojiin syömään.

Ja se Marrakechin kuuluisa tori. Se on parhaimmillaan auringon hiipiessä horisonttiin. Käärmeenlumoajat, ennustajat, hennatatuointeja tarjoavat naiset sekä apinaparkoja kuvattavaksi tarjoavat miehet ovat paikalla koko pitkän päivän. Mutta, jo katseleminen maksaa. Jos silmäsi viipyvät jossain liian pitkään tai yrität ottaa valokuvan, saat ärhäkkään palkkionpyytäjän kimppuusi.

Surfareita ja golfareita Agadirista puoli tuntia pohjoiseen on rakenteilla uusi loma-alue. ”Taghazoutin alue on ollut jo pitkään surfareiden suosiossa, ja nyt alueelle on nousemassa uusi hotellikeskittymä. Reilun vuoden kuluttua rantaa reunustavat jo Fairmont, Hilton, Riu, Hyatt, Marriott jne.”, kertoo Ma-

Soukissa saa väriterapiaa.

Minttutee ja makeat pikku syötävät kuuluvat Marokon matkaan.

kentälle ollaan rakentamassa ensi kaudeksi 9 lisäväylää. Greenfee koko päiväksi maksaa noin 60 euroa.

Kiehtova Marrakech

Yves Saint-Laurentin kotitalo ja Majorellen puutarha täytyy ehdottomasti käydä katsomassa.

rokon turistitoimistosta Tukholmasta Jamal El Jaidi. Alueella toimii jo Sol House, jonka 29 hyvätasoista mökkiä ovat suosittuja varsinkin surfareiden keskuudessa. Kun Sol Houseen menevät surfarit, niin golfarit suuntaavat vähän ylemmäs kukkuloille Hyatt Palaceen. Niin hotellista kuin sen 18-reikäiseltä golfkentältä aukeaa upeat maisemat Atlantille. Hotellin yhteydessä sijaitsevalle

Agadirista Marrakechiin pääsee uudehkoa moottoritietä pitkin kolmessa tunnissa. Näistä kahdesta kaupungista oma suosikkini on tarunhohtoinen Marrakech. Yves Saint-Laurentin kotitalo ja museo sekä niiden yhteydessä oleva Majorellen puutarha täytyy ehdottomasti käydä katsomassa. YSL osti talon puutarhoineen Marrakechistä jo 1960-luvulla ja eläkkeelle jäätyään vuonna 2002 hän asettui sinne asumaan. Hänen kuoltuaan vuonna 2008 Yves Saint-Laurentin tuhkat siroteltiin Majorellen puutarhaan, samoin kun hänen pitkäaikaisen kumppaninsa Pierre Bergén tuhkat vuonna 2017.

Sukella soukiin Sukellus sokkeloiseen soukiin sekoittaa suuntavaiston. Käytäviä lähtee joka suuntaan ja tavarapaljous sekoittaa pään. Jos jotain ostaa, hommaan pitää varata aikaa niin tinkimiselle kuin minttuteellekin. Täällä kaupankäynti vaatii hermoja. Jos ei muuta, niin kotiin viemisiksi lähtee ainakin mausteita ja kaikki taudit parantavaa yrttiteetä. Mukaan pitää myös ehdottomasti ostaa Arganpuun pähkinöistä tehtyä öljyä, yksi pullo keittiöön ja toinen kylpyhuoneeseen. Naamalle ja ruoalle on omansa. Ja sitten vielä pieni pullo appelsiininkukkaöljyä. Sitä haistellaan, kun meinaa mennä hermo. Marokko 7g108.

VITOSEN VIERAANA: Tutkimuspäällikkö Juho Pesonen, Itä-Suomen yliopiston kauppatieteiden laitos

Opetammeko matkailualan opiskelijoille oikeita asioita? OTSIKON KYSYMYS on mietityttänyt minua jo vuosia ollessani mukana erilaisissa matkailualan koulutuksen kehittämiseen liittyvissä tehtävissä. Eritoten kysymys on noussut tärkeäksi viime vuosien aikana luotsatessani kansainvälistä matkailuliiketoiminnan maisteriohjelmaa Itä-Suomen yliopiston kauppatieteiden laitoksella. Mistä voimme tietää, että koulutukseen käytetyt resurssit kantavat hedelmää? Maisteriohjelmassa olemme jakaneet opeteltavat asiat koviin ja pehmeisiin taitoihin. Kovat taidot ovat opetussuun-

1 • 2019 TAMMIKUU

nitelman ydin, tietämys eri aiheista. Pehmeät taidot ovat yleisiä tekemiseen liittyviä taitoja kuten yhteistyökyky, kriittinen ajattelu, luovuus, tunneäly, ongelmanratkaisukyky ja teorioiden soveltaminen käytäntöön. Matkailualalla jälkimmäisiä taitoja tunnutaan arvostettavan. Koulutuksessa taas kiinnitetään huomiota nimenomaan koviin taitoihin, ainakin jos opetussuunnitelmia tarkastellaan.

Hyvät tyypit hakusessa Matkailualan työnantajat

näyttävät usein etsivän “hyviä tyyppejä”, pehmeiden taitojen osaajia. Tarvittavat kovat tiedot ja taidot voidaan sitten opetella työn ohessa. Näinhän se jatkuva, elinikäinen oppiminen meneekin! Pelkästään hyviä tyyppejä palkkaamalla mikään ala ei kuitenkaan tule kehittymään. Koulutus luo pohjan ajattelulle, jonka varaan jatkuvan oppimisen voi rakentaa. Ilman laadukasta koulutusta jatkuva oppiminen on satunnaista, päämäärätöntä eikä oppija pysty liittämään oppimiaan asioita isompaan kuvaan, tai tarkastelemaan oppimiaan asioita kriittisesti.

Kannustamme opiskelijoitamme kriittiseen ajatteluun sekä jatkuvaan kehittämiseen. Kritiikki täytyy kuitenkin aina pystyä perustelemaan ja esittämään parempia lähestymistapoja. Tällaisen tietoon perustuvan kriittisen kulttuurin rakentaminen on edellytys minkä tahansa organisaation kehittymiselle. Koulutus pitääkin nähdä nimenomaan eteenpäin vievänä voimana. Koulutukseen panostetut resurssit kantavat hedelmää, kun koulutus luo mahdollisuuksia koko alalle kehittyä. Oppilaitokset ovat kuitenkin viimekädessä vas-

tuussa siitä, että ne pystyvät tätä manttelia kantamaan.

Koulutus muuttuvassa maailmassa Emme voi millään minkään koulutuksen aikana opettaa kaikkea kaikille. Muutama vuosi koulussa on aivan liian lyhyt aika siihen. Lisäksi maailma muuttuu nopeasti ja etenkin kovat taidot, esimerkiksi digitaalinen markkinointi, vaativat jatkuvaa päivittämistä. Enää ei riitä, että opetamme opiskelijalle ammatin, tietoja ja taitoja. Meidän pitää opettaa elä-

mäntapa, jonka avulla opiskelijamme ovat valmiita tulevaisuuteen, minkälainen siitä ikinä tuleekin.

Juho Pesonen Tutkimuspäällikkö Itä-Suomen yliopiston kauppatieteiden laitos

5


epävarmaa, mutta varautumista myös tätä varten on tehty.

JATKUU SIVULTA 3.

Kova brexit toisi merkittäviä häiriöitä lentoliikenteeseen Sopimukset uusitaan Brexit tuskin tuo matkailuvapauksiin suuria muutoksia, sillä matkailu on Britanniassa merkittävä teollisuudenala. Jatkossakin niin britit kuin EU-kansalaiset voivat matkustaa maiden välillä ilman viisumia ja passin tulee olla voimassa vain matkan ajan. ECTAA (Euroopan matkatoimistojen ja matkanjärjestäjien yhdistys) sekä IATA (kansainvälinen ilmakuljetusliitto) ovat tehneet suunnitelmia niin siirtymäajaksi kuin mahdollisen kovan brexitinkin varalle. Lentoliikenteen osalta halutaan varmistaa, että Britteinsaarilla kotipaikkanaan pitävät lentoyhtiöt voivat jatkossakin lentää EU-maahan ja takaisin sekä lentää EUalueen yli ja tarvittaessa tehdä teknisiä välilaskuja. Tämän edellytyksenä on, että samat oikeudet sallitaan EU:n lentoliikenteen harjoittajiin. Komissio teki joulukuun lopulla sopimusluonnokset, jotta lentoliikenne jatkuisi keskeytyksittä mahdollisen kovan brexitin varalle. Euroopan lentoturvallisuusvirasto, EASA, on valmistautunut tekemään uudet sopimukset brittiviranomaisten ja -yhtiöiden kanssa.

Komission tarkoituksena on myös saada aikaan sopimus, jonka mukaan Briteistä Euroopan kautta edelleen lentävän matkustajan matkalaukkuja ei tarvitse läpivalaista toistamiseen transit-kentällä. Kova brexit hankaloittaisi ja hidastaisi myös maahantulo- ja passintarkastusprosesseja.

Kaikkeen varaudutaan IATAn mukaan kova brexit, ilman siirtymäkauden sopimusta, johtaisi todennäköisesti merkittäviin häiriöihin lentoliikenteessä. IATAn pääjohtaja Alexandre de Juniac on huolissaan siitä, että vaikka eropäivään on aikaa enää pari kuukautta, mitään sopimuksia ei kovan brexitin varalle ole tehty. IAG, johon mm. British Airways kuuluu, on jo väläytellyt pääkonttorinsa mahdollisesta siirrosta Madridiin. Finnairista kerrotaan, että se varautuu kaikkiin vaihtoehtoihin. Nykyisessä erosopimuksessa turvataan ainakin siirtymäajaksi sujuva lentoliikenne, nykyisen kaltaisine vaihtomatkustusmahdollisuuksineen. Mikäli neuvoteltua sopimusta ei hyväksytä, on nykyisenkaltaisen liikkuvuuden välitön jatkuminen

Punnan kurssi Levi on varsinkin joulumatkailussa yksi brittien suosikkikohteista. Suurin ruuhka osuu joulun ja vuodenvaihteen tienoille, joten tähän kauteen brexitin vaikutukset eivät enää juurikaan tunnu. Levin Matkailun vt. toimitusjohtaja Yrjötapio Kivisaaren mukaan pohjoisessa seurataan tilannetta rauhallisin mielin: ”Kaikki ovat nyt odottavalla kannalla. Uskomme, että mitään hälyttävää ei tapahdu ja kaikki menee omalla painollaan. Se mikä kiinnostaa, on miten brexit tulee vaikuttamaan punnan kurssiin. Mikä on tulevaisuudessa brittien ostovoima? Tuleeko Lapista erityisen kallis kohde briteille?” Toistaiseksi kuitenkin myös Lapissa katsotaan hötkyilemättä miten asiat etenevät.

Lisää tietoa Euroopan Unioni on tekemässä yksityiskohtaiset ohjeet siitä, mitä yritysten pitää ottaa huomioon tehdessään kauppaa brittiyhtiöiden kanssa. Lisää faktaa löytyy osoitteessa eurooppa.eu.

Lisää brexitistä kuulet messuilla FBTA:n Hot Topic -seminaarissa torstaiaamuna. Lisätietoa seminaarista fbta.net.

Vaikuttava matkailuala tämän vuoden teemana Matkamessut Helsingissä 16.-20. tammikuuta

Vastuullisuus kantaa kun etsitään matkailun helmiä Pohjois-Euroopan suurimpana matkailualan tapahtumana Matkamessut kantaa kortensa kekoon myös vastuullisuuden ja vastuullisen matkailun puolesta. Tapahtumapaikka Messukeskus on ilmoittanut rakentavansa katolleen Helsingin suurimpiin kuuluvan aurinkovoimalan, mutta vastuullisuus näkyy voimakkaasti myös Matkamessujen ohjelmassa. Tammikuun Matkamessuilla korostuu vastuullisuus ja matkailun tuntemattomat helmet. EUROPARL AMENTA ARIKKO SIRPA PIE TIK ÄINEN pohtii

torstaina 17.1 puheenvuorossaan sitä, voiko turismi pelastaa maapallon tilan edistämällä kestäviä arvoja ja elinkeinoja paikallisissa yhteisöissä. Samaten tutkija Atte

näkyy kotimaan matkailun vastuullisuus, kun ohjelmassa perehdytään Saaristomeren tilaan ja pohditaan vastuullista matkailua Saimaalla niin, että suomalaisille merkityksellinen järvi pysyy elinvoimaisena jatkossakin.

ja kaukana – vastuullisesti. Teema kunnioittaa seikkailunjanoista matkailijaa, joka haluaa löytää paikkoja ja kokemuksia, joita voidaan kuvailla sanoilla rohkea, innovatiivinen, tuntematon, jännittävä ja välillä jopa hiukan outo. Kohteidensa helmistä messuilla kertovat muun muassa Thaimaan Koh Kood, Pohjois-Madagaskar ja Tansania, ja uudet messukohteet Arabiemiraattien Sharjah, Turksja Caicossaaret sekä Iran.

Uusia matkailijoita Matkan tiimissä

Matkamessuilla etsitään matkailun uusia helmiä.

Korhola muistuttaa planeetan kantokyvyn rajoista ja avaa matkailun haittavaikutuksia ja ilmastonmuutoksen seurauksia tulevaisuuden matkailun kannalta. Vastaavasti yleisöpäivissä

6

Matkailun helmiä ja uusia kohteita Matkamessujen teema Hidden Treasures kehottaa perehtymään matkailun tuntemattomiin helmiin lähellä

Matkamessujen projektitiimi on saanut joukkoonsa uuden matkailijan, kun Eva Kiviranta on aloittanut tapahtuman uutena tiedottajana. Eva on aikaisemmin tehnyt eri kuluttajabrändien viestintää ja ollut pitkään tekemässä muun muassa Visit Finlandin kansainvälistä viestintää ja mediatyötä. Paras mahdollinen matka on hänen mielestään useamman viikon vaellus vuorien yli.

Vuosittaiset verkostopäivät kokosivat matkailukoulutusväen Haaga-Heliaan Matkailukoulutuksen vuosittaiset verkostopäivät järjestettiin loppuvuonna ammattikorkeakoulu Haaga-Helian restonomikampuksella. Noin sata alan kouluttajaa toisen asteen oppilaitoksista ja korkeakouluista ympäri Suomen oli kokoontunut pohtimaan matkailualan vaikuttavuutta. Verkostopäiviä on järjestetty jo toistakymmentä vuotta. muille toimialoille. Eli matkailu työllistää myös muiden alojen osaajia. Lisäksi matkailuelinkeinon merkitys korostuu maamme syrjäisillä alueilla. Merkittävää on myös se, että nuorten osuus matkailualan työntekijöistä on 30 prosenttia.

Antti Haukkamaa HA AGA- HELIAN RESTONO MIKAMPUKSEN kampusvas-

taava Minna Halmetoja oli poiminut tilaisuuden alkuun esimerkkejä matkailualan vaikuttavuudesta Suomessa. Matkailun osuus maamme bruttokansantuotteesta on noin 2,5 prosenttia. Matkailu on Suomessa jo nyt samankokoinen teollisuudenala kuin metsä- tai kemianteollisuus. Matkailuala työllistää maassamme 140 000 ihmistä ja vuoteen 2025 mennessä alalle odotetaan syntyvän 40 000 työpaikkaa lisää. Vuonna 2017 Suomessa vieraili 8,3 miljoonaa ulkomaista matkailijaa ja täällä ollessaan he kuluttivat 2,6 miljardia euroa. Vaikuttavia lukuja kaikki.

Yhdessä tekemistä Minna Halmetoja oli tiiminsä kanssa kehittänyt tämänvuotisen Vaikuttava matkailuala -teeman. Halmetojan mukaan verkostopäivät mahdollistivat Suomen matkailualan kouluttajien ja koulutuksen järjestäjien oman kouluttautumisen, verkostoitumisen ja voimaantumisen. Haaga-Helian restonomikampuksella on neljä koulu-

Haaga-Helian restonomikampuksen kampusvastaava Minna Halmetoja ja rehtori Teemu Kokko.

tusohjelmaa: Matkailun liikkeenjohto, Hotelli- ja ravintola-alan liikkeenjohto, Ruokatuotannon johtaminen ja Hospitality, Tourism and Experience Management. Kaikista näistä osallistui opiskelijoita verkostopäivien toteutukseen.

Kokoaan suurempi toimiala Suomen matkailupolitiikan koordinaatiotehtävissä työ- ja elinkeinoministeriössä johtavana asiantuntijana toimiva Sanna Kyyrä valotti esityksessään matkailun vaikuttavuutta. Matkailu on Suomessa kasvava vientiala ja merkittävä työllistäjä. Matkailuviennin arvo on kaksinkertaistunut 2000-luvulla. Vuonna 2017 sen arvo oli 4,4 miljardia euroa. Matkailu onkin kokoaan suurempi toimiala. Kyyrän mukaan jokainen matkailueuro tuo 56 senttiä

Fiksua turismia Helsinki Marketingin toimitusjohtaja Laura Aalto oli yksi verkostopäivien puhujista. Hänellä oli hyviä uutisia mukanaan. Helsinki nappasi kärkisijan yhdessä Lyonin kanssa Euroopan komission uudessa European Capital of Smart Tourism 2019 -kilpailussa. Finaali käytiin viime syyskuussa Brysselissä. Voittajien valinnassa arvioitiin mm. kaupunkimainetta, saavutettavuutta, matkailun kestävää kehittämistä, digitalisaation hyödyntämistä matkailupalveluissa, kulttuuriperintöä ja matkailutarjonnan innovatiivisuutta. ”Helsingillä on nyt hyvä imu kansainvälisesti. Tässä kilpailussa Helsingin siivitti kärkeen vahvistunut maineemme vetovoimaisena ja toimivana kaupunkikohteena”, painotti Aalto. Haaga-Helia AMK 1e4, 6s71

1 • 2019 JANUARY


OBSERVER

Etelä-Afrikassa monipuolisen matkailutarjonnan ansiosta saat yhden loman aikana monta minilomaa Harva maa voi kehuskella niin laajalla ja monipuolisessa matkailutarjonnalla kuin EteläAfrikka. Parin viikon lomalla ehdit kokea vaikka ranta-, golf-, viini- ja safariloman. Seuraavaan kertaan voi jättää vaikka vaellus-, kalastus- ja kaupunkiloman. Edullinen hintataso, hyvä ruoka ja mainio viinivalikoima tulevat kaupanpäälle. Leena Aalto, Etelä-Afrikka

pallinen johtaja Juha Järvinen siirtyi samaan tehtävään Virgin Atlanticille. Järvinen oli helppo ja ilmeinen kohde head huntereille sen jälkeen, kun Finnair taas kerran valitsi toimitusjohtajaksi talon ulkopuolisen henkilön. Finnairin motiivit vuodesta 1929 toistuneeseen kaavaan ovat varmasti hyvät ja pätevät. Siksi valitsijoiden on täytynyt myös tiedostaa riski, että Finnairin viime vuosien menestyksen keskeisenä toimeenpanijana ollut Järvinen lähtee. Kaupallisen yksikön väliaikaiseksi johtajaksi ja Finnairin johtoryhmän väliaikaiseksi jäseneksi nimitetty Finnairin hinnoittelusta ja tuottojen optimoinnista vastaava johtaja Mika Stirkkinen toimii tässä tehtävässä vain siksi, kunnes uusi toimitusjohtaja Topi Manner itse ehtii nimittää keskeisen aisaparinsa. Muutosta siis pukkaa vielä.

Franschhoekin ympäristössä on useita viinitiloja, joissa voi maistella tilan tuotteita.

Eläinterapiaa ”Jos kohtaamme sarvikuonon, menkää pusikon taakse piiloon, jos leijonan, ette missään nimessä lähde juoksemaan, vaan tuijotatte suoraan silmiin, jos puhvelin, niin bad luck”, opastaa safarioppaam-

1 • 2019 TAMMIKUU

HEAD HUNTEREILLE yhtä ilmeinen kohde oli Kirsi Paakkari, joka ehti toimia SMT:n toimitusjohtajana kuusi vuotta. Tänä aikana Paakkari onnistui kääntämään tappiopesän alan kannattavimmaksi liikematkatoimistoksi. Se on muutos, joka ei jää tarkkasilmäiseltä kykyjenmetsästäjältä huomaamatta. Kirsi Paakkarin muutostyön tulosten keskeinen lähde oli sopimus henkilökunnan joustavista työajoista. Sellaisen saavuttaminen näytti kuusi vuotta sitten täysin mahdottomalta. Sopimuksen rakentaminen olikin tiettävästi työn ja tuskan takana. Tulos puhuu puolestaan ja kertoo siitä, miten tärkeää on saada porukka puhaltamaan yhteen hiileen. Observer toivottaa Kirsille onnea ja menestystä! KIRSI PAAKKARIN esimiehenä ehtii vain lyhyen ajan toimia

Safarilla pääsee silloin tällöin seuraamaan jännittäviä kohtaamisia.

Thonga Beachin kaltaisia autiorantoja on harvassa.

itsessään. Mutta mikäänhän ei ole hellyttävämpää kuin nähdä leijonaäidin hellivän pentuaan. Get Africa Travelin Graham Paton suosittelee malariavapaalla alueella olevaa Amakhosi Lodgea aivan Swazimaan rajalla.

Viiniä ja golfia

Itärannikon hiekkarannat Ekomatkailijoiden yhdeksi suosikiksi on noussut kolmisen tuntia Durbanista pohjoiseen sijaitseva St. Lucia. Kaupunki on pieni, mutta täältä tehdään safareita kaupungin suulta lähtevälle joelle, missä asustaa virtahepoja ja krokotiilejä. Pitkä ranta houkuttelee kävelemään ja lähellä on myös Unescon luonnonperintökohde, iSimangalison luonnonpuisto, missä näkee lähinnä antilooppeja ja norsuja. Makakatana Lodge sijaitsee puiston sisällä ja tarjoaa hyvätasoista majoitusta ja safareita niin joelle kuin luonnonpuistoonkin. Vielä vähän pohjoisemmaksi ja päästään upealle, autiolle Thonga Beachille. Täällä parin yön aikana näin marraskuussa kaksi merikilpikonnaa, jotka tulivat laskemaan munansa hiekkaan. Näin hienoja, mutta täysin autioita rantoja ei maailmassa enää monia ole.

ANTIIKIN KREIKAN filosofi Herakleitos lausui 2500 vuotta sitten, että muutoksen maailmassa yksi asia on muuttumaton: taukoamaton muuttuminen. Taisi filosofi olla oikeassa, muutosta on taas ilmassa. VUODEN VAIHDUTTUA Finnairin pidetty ja aikaansaava kau-

ETELÄ-AFRIKAN ITÄRANNIKKO jää usein paitsioon. Dur-

banin huono maine on vaikuttanut koko upeaan rannikkoon. Durbanin pohjoispuolelle on nyt nousemassa uusi alue, jonne moni yritys on jo rakentanut lasisen pääkonttorinsa. Myös uusi lentokenttä on parikymmentä kilometriä kaupungista pohjoiseen. Durbanista näyttää tulevan köyhtynyt autiokaupunki. Nyt kaikki suuntaavat Umhlangaan. On ravintoloita, kahviloita, rantapromenadi ja turvallista kulkea. Ja helppo lähteä pohjoiseen upeille rannoille. Mutta ensin pysähdytään Umhlangan Oyster Box -hotellissa. Se on ihan must. Se on loistava yöpymispaikka pitkän lennon jälkeen. Oyster Box -hotellin paikalla toimi Oyster Lodge jo vuonna 1863. Hotellina se avattiin vuonna 1954. Hotelli on säilyttänyt koloniaalisen tyylinsä, jonka sekaan on heitetty aimo annos bling blingiä. Kerrassaan herkullinen tapaus. Jopa allasalueen hoitajilla ja siivoojilla on helminauhat kaulassaan ja helmikorvakorut korvissaan. Kaikkea on hieman liikaa, mutta ei sittenkään överisti. Oyster Boxin ylimmäisessä kerroksessa on paikallistenkin suosiossa oleva baari, jonka terassilta katsellaan auringonlaskua ja hotellin edessä olevan majakan valon syttymistä.

Muutos on pysyvää

Aamusafarille lähdetään jo viideltä. Auringon noustessa värit ovat parhaimmillaan.

Durbanin pohjoispuolella sijaitseva Oyster Box -hotelli on kerrassaan herkullinen kaikkine yksityiskohtineen.

me ennen puskakävelylle lähtöä. Tunnin safarikävelyn aikana näimme muutaman antiloopin, mutta yllätys on kun yht'äkkiä kymmenen metrin päässä köllöttelee gepardiveljekset. Oppaan mukaan rauhalliset kaverukset, ja onnek-

si olivat. Hienompia ja vähemmän adrenaliinia nostattavia ovat safariajelut ajojeepissä Afrikan aamun sarastaessa tai illan pimetessä. Vaikka eläimiä ei näkisikään, niin äänet, värit, valot ja luonto lumoavat jo

Kyllä se vähän kateudeksi pistää, kun täällä pullon hyvää viiniä saa ravintolassakin kympillä. Kannattaa siis nautiskella koko rahan edestä. Sillä niin viini kuin taivaallinen ruokakin on suoraan sanoen halpaa. Pari strutsipihviä ja siihen sopiva viini ja vielä pieni jälkkäri, vähän yli neljäkymppiä. Stellenboschin tai Franschhoekin viinialueille kannattaa ehdottomasti mennä. Hyvä idea on jäädä Franschhoekiin yöksi tai kahdeksi ja ottaa valmis viinitilaretki. Esimerkiksi Wine Tram tarjoaa eripituisia hop on hop off -retkiä, jolloin kenenkään ei tarvitse ajaa, mutta näkee useamman viinitilan. Franschhoekin ravintolasuositus on Cafe des Arts. Etelä-Afrikassa löytyy joka puolella hyviä golfkenttiä ja pelaamaan pääsee suht helposti. Green feet ovat erittäin kohtuullisia ja kentät aina erinomaisessa kunnossa. Monessa paikassa riesana ovat apinat, jotka etsivät golfbägeistä syötävää. Mukavampia pelikavereita ovat sen sijaan pikkuantiloopit, jotka päästävät aivan lähelle.   Etelä-Afrikka, Get Africa   Travel 7e130. 

Christer Nordlund, joka on uusi Vice President ja General Manager eli Pohjoismaiden toimintojen johtaja American Express Global Business Travelissa. Nordlund on tämän lehden lukijoille tuttu, sillä hän on jo muutaman vuoden ollut haastateltavana HRG:n tilinpäätöksestä Ikkunapaikan Taseikkunassa. Hän on työskennellyt HRG:ssä 20 vuotta, eli tuntee alan hyvin. Nordlund tuntee itse asiassa Suomen sitäkin pidemmältä ajalta. Nuorena miehenä hän luki Aleksis Kiven Seitsemän veljestä, mikä avasi hänen sydämensä Suomelle ja sen kulttuurille. Hän on myös tehnyt yhteistyötä M.A. Nummisen kanssa. Muutenkin hän on alan riennoissa mielellään hengaillut suomalaisten kanssa. Ollaan kuulemma hauskempia kuin ruotsalaiset. Tuo on hyvä lähtökohta kun Nordlund ilmeisesti itse ryhtyy johtamaan Suomen organisaatiota. Muutos hauskasta suomalaisesta ruotsalaiseen voisi muuten olla henkilökunnalle kova paikka. SUHTAUTUMISESSA ALAN rientoihin on vaivihkaa tapahtunut

muutos. Isot liikematkatoimistot ovat tiettävästi kieltäneet henkilökunnaltaan osallistumisen firman edustajina matkailualan tapahtumiin omalla ajalla. Suomen PATA ja Discover America ovat joutuneet muuttamaan jäsenperusteitaan, kun yksi suurimmista liikematkatoimistoista on päättänyt erota jäsenyyksistä. Näiden yhdistysten kokoontumisia nähdään vain kivoina juhlina, joihin ei tarvitse osallistua. Kysymys ei ole kustannuksista, sillä jäsenmaksu on vaatimaton. Alan palveluntarjoajat myös tuntuvat valittavan, että eivät pääse enää ilman maksua matkatoimistoihin kouluttamaan henkilökuntaa. Matkailuteollisuus on perinteisesti ollut hyvin sosiaalisten ihmisten ala. Alan rientoihin, matkoihin ja muihin tilaisuuksiin osallistuminen on yhdistelmä sosiaalista kanssakäymistä ja ammattitaidon ylläpitävää koulutusta. Nyt muutoksen tuulet puhaltavat. Alan väki kipuilee, mutta jossakin jotkut ovat viisaudessaan päättäneet, että nyt on muutoksen aika. Mitenköhän meidän käy? Observer on anteeksipyynnön velkaa. Edelliseen pakinaan lipsahti paha virhe. SMT:n entisestä talousjohtajasta Ismo Lohtajasta tuli vahingossa edesmennyt. Lohtaja ilmoittautui pirteänä ja elossa olevana lehden toimitukseen ja kertoi, että lipsahdus oli tuottanut runsaasti yhteydenottoja vanhoilta kavereilta. Jotain hyötyäkin tuosta vahingosta. Pakinoitsija esittää nöyrimmän anteeksipyyntönsä Ismolle ja toivottaa hyviä eläkepäiviä sinne Turkuun. Ehkä messuilla tavataan!

Nimimerkki Observer on matkailualan taustavaikuttaja, joka kriittisesti kommentoi alamme ilmiöitä. Observerin kannanottojen ei tarvitse noudattaa lehden yleistä linjaa.

7


ANCHORAGE

HELSINKI VANCOUVER SEATTLE

STOCKHOLM EDMONTON

PORTLAND

SAN FRANCISCO ICELAND

OSLO GOTHENBURG BERGEN COPENHAGEN BILLUND BERLIN HAMBURG DUSSELDORF FRANKFURT AMSTERDAM MUNICH GLASGOW BRUSSELS ZURICH MANCHESTER MILAN DUBLIN LONDON PARIS GENEVA HEATHROW & GATWICK

DENVER MINNEAPOLIS / ST. PAUL

MADRID CHICAGO KANSAS CITY

TORONTO CLEVELAND

MONTREAL

BOSTON WASHINGTON D.C. PHILADELPHIA NEW YORK

HALIFAX

JFK & NEWARK

TAMPA

ORLANDO

ISLANTIIN JA POHJOIS-AMERIKKAAN -nopeasti ja mukavasti

+ www.icelandair.fi

Uudistunut Finlandia liikenteeseen Matkustajamäärät hyvässä kasvussa Ennätyksen matkustajamäärissä tehnyt Eckerö Line lähtee uuteen vuoteen uudistetulla m/s Finlandialla. Alus saapuu telakalta takaisin liikenteeseen 13.1. Silloin se vastaanottaa matkustajat yhden sisäänkäynnin sijaan kahdella sisäänkäynnillä. Sisätiloissakin on tehty näkyviä muutoksia; uusi viihtyisä matkustustila, uudistetut hytit ja täyden muodonmuutoksen kokenut Bar Naissaari. ”TEIMME VIIME vuonna ennätyksellisen tuloksen matkustajamäärissämme. Eckerö Linellä oli 350 000 matkustajaa enemmän kuin edellisvuonna. Kokonaismatkustajamäärä nousi 1,8 miljoonaan henkilöön. Uuteen vuoteen on hieno lähteä täysin uudistetulla aluksella. Alkuvuonna voimme tarjota asiakkaillemme entistäkin viihtyisämmän tavan matkustaa”, iloitsee toimitusjohtaja Taru Keronen.

Nopeampi laivaan nousu Teknisten ylläpitokorjausten lisäksi matkustusmukavuutta lisättiin uudistamalla sisustusta ja rakentamalla laivaan toinen sisäänkäynti. ”Uusi sisäänkäynti tehtiin Kokouskeskus&Loungen läheisyyteen. Nyt voimme tarjota niiden tilojen käyttäjille etuoikeutetun laivasta poistumisen. Muutenkin laivan purkaminen nopeutuu. Helsingissä voimme käyttää uutta sisäänkäyntiä alkuvuonna, Tallinnassa pitää vielä odotella uutta matkustajasiltaa”, kertoo markkinointijohtaja Ida Toikka-Everi. Telakoinnin yhteydessä alukselle asennettiin myös uudet pelastuslautat. Samalla toteutettiin maasähköval-

8

Myös hytit uudistettiin, ja hyttikäytävien yleisilmettä raikastettiin. Telakoinnin aikana laiva sai myös painolastivesitankin puhdistusjärjestelmän, jonka avulla tulevaisuudessa ehkäistään vieraiden pieneliöiden ja muiden vieraslajien leviämistä merialueelta toiselle siirryttäessä.

Palkittu asiakaskokemus Eckerö Linen toimitusjohtaja Taru Keronen iloitsee hyvin menneestä vuodesta.

mius, jonka myötä m/s Finlandia voidaan tulevaisuudessa kytkeä laiturissa ollessaan maasähköön apumoottoreiden käytön sijaan. Maasähkö otetaan käyttöön, kunhan se on mahdollista Helsingin ja Tallinnan satamissa.

Näkyviä muutoksia Cafeteria Sataman toiseen kerrokseen on rakennettu viihtyisä uusi matkustustila. ”Näin saimme matkustajille jälleen uuden viihtyisän tilan merimatkasta nauttimiseen”, Toikka-Everi kertoo. Suurin visuaalinen muutos toteutettiin Bar Naissaaressa, jonka tilat uudistettiin täysin.

”Meille matkustajamäärän huikea nousu on osoitus siitä, että olemme tehneet viisaita valintoja laskevalla markkinalla. Joustavammat aikataulut, nopeampi matka-aika ja jatkuvat panostuksemme asiakaskokemukseen, kuten erinomaiseen ruokaan ja uuteen verkkokauppaan, ovat viime vuoden huipputuloksen taustalla”, kertoo Keronen. ”Hyvä asiakaspalvelumme lähtee liikkeelle sitoutuneesta henkilöstöstä, joka on ylpeä tekemästään työstä. Meille myönnettiin joulukuussa Great Place to Work -sertifiointi, mikä on osoitus siitä, että pitkäjänteinen työmme johtamisen ja yrityskulttuurin kehittämisen eteen on tuottanut tulosta”. Eckerö 6f50, 1c2.

Fazerin sinisen kaakao tulee Ghanasta

Ystävällinen Ghana houkuttelee luonnolla ja ekomatkailulla Afrikan länsirannikon kainalossa lepäävä, matkailumaana vielä kohtalaisen tuntematon Ghana on luontomatkailijan aarreaitta. Yli viisi prosenttia maan pinta-alasta on suojeltu 16 kansallispuistoon tai suojelualueeseen. Ghanaa eivät ole turistimassat valloittaneet, joten luontokohteisiin pääsee tutustumaan rauhassa. Miia Manner VIIME VUOSINA Ghana on pa-

nostanut voimakkaasti ekomatkailuun, jonka kulmakivenä on yhteistyö matkailijoiden, paikallisten yhteisöjen ja luonnonsuojelijoiden välillä. Suosituimpia matkailukohteita ovat pohjoisosan Mole-kansallispuisto ja Kakumin kansallispuisto lähellä rannikkoa. Molen kansallispuisto on Ghanan suurin luonnonpuisto ja se sijaitsee maan luoteisosassa noin 690 kilometrin päässä Accrasta, Molen kansallispuistoa huomattavasti pienempi Kakum sijaitsee noin 180 kilometrin päässä Accrasta. Maan ekomatkailun lippulaiva, Boabeng-Fiem Monkey Sanctuary, on toiminut vuodesta 1995 vastuullisen matkailun suunnannäyttäjänä Ghanassa.

Savannia ja sademetsää Maan itärajalla kulkee Voltan alue, jonka maasto ja maisemat vaihtelevat suuresti, sillä se ulottuu rannikolta Ghanan korkeimmalle vuorelle Afadjatolle. Kasvillisuus vaihte-

Kakumin luonnonpuisto on tunnettu pitkästä riippusillastaan.

lee sademetsästä savanniin ja tarjoaa luonnossa liikkujille erinomaisia ​​ m ahdollisuuksia retkeilyyn, vaellukseen ja maastopyöräilyyn. Suosittuja vierailukohteita ovat myös sademetsät ja vesiputoukset Amadzofen ympärillä, maan korkein huippu Afadjato-vuorella ja vaikuttava Wli Falls, joka on Länsi-Afrikan korkein vesiputous.

Linnoja, linnoja Ghana tunnetaan myös Unescon maailmanperintökohteistaan. Ghanan linnoitukset, joista tunnetuimpia ovat Elminan Cape Coastin ja Christianborgin linnat, liitettiin maailmanperintölistalle vuonna 1979. Seuraavana

vuonna listalle lisätyt Ašantien rakennukset koostuvat 13 savirakenteisesta talosta Kumasin kaupungin lähistöllä. Ne ovat viimeiset jäljellä olevat rakennukset ašantien valtakaudelta 1700-luvulta. Rakennukset ovat edelleen käytössä uskonnollisten rituaalien näyttämönä.

Ystävällinen maa "Ghanassa on upea luonto ja sen omaperäinen kulttuuri on kiehtova. Ghana on myös kuuluisa kaakaostaan, ja me suomalaiset pääsemme maistamaan sitä muun muassa Fazerin Sinisessä suklaassa. Parasta mielestäni maassa ovat kuitenkin ghanalaiset, jotka ovat ystävällisiä ja lämminsydämisiä. Ghanalaiset ovat ylpeitä myös YK:n entisestä pääsihteeristä Kofi Annanista, joka oli kotoisin Ghanasta", kertoo Suomen Ghanan kunniakonsuli Ulla Alanko. Ghanan Accraan voi lentää Suomesta muun muassa KLM:llä, Air Francella ja Turkish Airlinesillä. Ghana 7e150

1 • 2019 JANUARY


Hyvät lentoyhteydet ja edulliset hinnat

Japani on varteenotettava hiihtokohde Runsas lumi luo erinomaiset olosuhteet Tiheän Aasian lentoliikenteen myötä Japanista on tullut suomalaisille varteenotettava matkailukohde. Upean kulttuuritarjonnan lisäksi Japani on avautunut myös hiihtomatkaajille. Kioton ja Tokion nähtävyyksien lisäksi lunta on paljon ja se on kevyttä puuteria. Tatu Lehmuskallio JAPANI ON hiihdon suurval-

Japanin alpit Japanin hiihto jakaantuu maantieteellisesti kahteen osaan. Parhaiten varustellut ja monipuolisimmat hiihtokeskukset löytyvät pääsaarelta Honshulta vuoden 1998 olympiakaupungin Naganon ympäristöstä nk. Japanin alpeilta. Sen sijaan suurimmat ja legendaarisimmat lumimassat osuvat pohjoisemmaksi Hokkaidolle.

Erinomaiset lumiolosuhteet Eurooppalaiseen hiihtokeskuselämään tottuneelle japanilaiset kohteet ovat hajanaisia ja suunnittelemattoman tuntuisia. Eritasoista majoitusta on siellä täällä ja välillä rakennukset vaikuttavat aika heppoisilta vuoristo-olosuhteisiin. Eivätkä hissitkään ole ranskalais- tai itävaltalaiskeskusten tasoa. Nyt tilanne on muuttumassa ja suosituimmat keskukset elävät voimakasta murrosta. Ulkomaiset matkailijat vaativat laatua pitkän lentomatkansa vastineeksi. Japanin hiihdon vetonaula on kuitenkin runsas lumentulo ja sitä kautta parhaimmillaan maailman parhaat olosuhteet.

Rinteiltä kuumiin lähteisiin Japanin alppien tunnetuin keskus on Hakuba, joka muodostaa ytimen monen pienemmän keskuksen rykelmään. Hakubassa laskettiin Naganon kisojen alppilajit ja se takaa riittävän korkeuseron, vaikka hissien yläasemat eivät ylläkään korkeimpien vuorten huipuille. Lähikeskukset, esimerkiksi Goryu ja Cortina monipuolistavat ja täydentävät Hakuban hiihtolomaa. Kauempana sijaitseva Myoko on erityisesti himohiihtäjien ja vaeltajien suosiossa. Nozawa Onsen on hiihtokylistä ehkä japanilaisittain aidoin ja tarjoaa upeita kokemuksia alueen lukuisissa kuumissa lähteissä, onseneissa, joista osa on veden ympärille rakennetun kylpylän sisällä. Vanhimmat kylpylät ovat satoja vuosia vanhoja ja niillä on japanilaisille suuri merkitys paitsi kehon, myös sielun puhdistamisessa.

1 • 2019 TAMMIKUU

Mount Yotei hallitsee Hokkaidolla sijaitsevan Nisekon horisonttia.

ko ke a N i s e ko suhteellisen aitona vain hiihtoon keskittyvänä, sympaattisena kohteena.

KOHTI KEVÄTTÄ PÄIVITTÄINEN SUORA LENTO

HELSINKI–TOKIO

Suomen hintatasoa Päinvastoin kuin voisi luulla, Japanin hiihto on edullisNozawa Onsenin satoja vuosia vanha kylpylä. ta, kunhan on ensin päässyt paikan päälle. Uusia tuulia Varsinkin perinteiset japanilaiset hotellihuoneet ovat Pohjoisempi Hokkaido poikjopa halpoja - tosin uusista keaa Honshusta sikäli, että chalet-huoneistoista saa jo hiihtokeskukset sijoittuvat maksaa ruhtinaallisesti – ja yksittäisille tulivuorille eiväthissiliput melkeinpä Suomen kä niinkään vuoristoalueelle. tasoa. Koko Hakuban alueen Tunnetuin on Niseko, jopäivälippu maksaa runsaat ka on vaikuttanut ehkä eni40 euroa ja kuudesta päivästä ten Japanin hiihdon maiselviää alle 250:lla. neeseen. Nisekon lumimääParas aika matkustaa Japarät ja kaulaan asti ulottuvan niin hiihtämään on kutakuinlumen hiihtokuvat ovat luokin joulusta helmikuun lopneet alueelle leiman, joka puun. Jos aikoo vuokrata ausaa hiihtäjät kerääntymään ton, kansainvälinen ajokortti Hokkaidolle ympäri maailon pakollinen. maa. Niseko on monen japaHelsingistä Tokioon lentänilaiskeskuksen tavoin usevä Japan Airlines kuljettaa an erillisen hiihtoalueen kalennoillaan JL414/413 maksautuma yhden tulivuoren sutta kaksi 23 kg matkatavaeri sivuilla. raa. Jos lumilauta tai sukset Alue elää voimakasta uuovat alle 203 senttiä, niin ne distumista ja takavuosien voi ottaa toisena matkatavapitkäpartaiset hiihtofriikit rana maksutta mukaan, myös saavat vähitellen väistyä jatkolennoille. megahotellien, upeiden yksityistalojen ja asuntoalueiden Japani 7f130 tieltä. Toki kaikille on tilaa, mutta nyt on vielä hyvä aika

ONGOLF VAHVISTUU. Golfmatkojen järjestäjä, OnGolf, on

saanut uuden tiimipelaajan. Markku ”Luigi” Nord on jo vuosikymmeniä suunnitellut ja järjestänyt matkoja maailman kentille sekä golfiin liittyviä teematapahtumia. Nykyisin hän toteuttaa niitä Via Nord -yrityksensä kautta. OnGolfin ohjelmasta Luigin suunnittelemat ja järjestämät peli- ja teemamatkat tunnistaa ”Via Nord”-merkistä. Matkojen varaukset tehdään OnGolfin nettisivujen tai puhelinmyynnin kautta. Kuvassa OnGolfin Tuomas Kiiskinen, Markku ”Luigi” Nord sekä Mari Jokinen.

www.jal.com

Ajankohtaista asiaa SMALista

Matkailussa tärkeintä on ihmisten kohtaaminen – myös ammattilaisten kesken M O NIS SA K AU PU N G E IS SA

matkatoimistot ovat hävinneet kivijalkaliikkeiden joukosta ja asiakkaat on totutettu asioimaan virkailijoiden kanssa joko sähköpostitse tai toimimaan itsepalveluna netissä. Kohtaamiset kasvokkain asiakkaan ja matka-asiantuntijan kesken ovat vähentyneet, ja monet myyntitapahtumat käydäänkin ”kasvottoman” tiimijäsenen kanssa. Suorat puhelinnumerot matka-asiantuntijoille ovat monissa toimistoissa poistuneet ja tilauksia hoidetaan yhteisvastuullisesti työtiimeinä. Yhä useampi matka-asiantuntija tekee työtään etätyönä eli kotoa käsin, jolloin ympäröivä työyhteisö, jota konsultoida tai sparrata, puuttuu lähes kokonaan. Kollegoiden kohtaaminen koulutustilaisuuksissa ja opintomatkoilla on siis jopa tärkeämpää kuin aikaisemmin. Matka-asiantuntijoiden toivelistalla on paremman palkan jälkeen lähes seuraavana toive ja tarve päästä mukaan työajalla alan tapahtumiin oppimaan ja osallistumaan. SMALin tapahtumista kerätyistä palautteista on yritysjohtajilta ja päättäjiltä saatu selkeästi viesti, että verkostoituminen ja kollegoiden kohtaaminen on yksi tärkeim-

tömuutoksista ja kansainvälisistä trendeistä sekä ennen kaikkea verkostoitumaan ja tapaamaan alan muita ammattilaisia. Matkailualan niin siKollegoiden kanssa tapaamiset ja verkostoitumiset säisessä kuin ulovat tärkeä osa työviihtyvyyttä. koisessa kilpailussa matkatoimistoala uskoo mistä syistä osallistua kouluomaan onnistumiseensa juutuksiin ja kokouksiin. Vilkasri osaavien, palvelevien ja asikaan sosiaaliseen mediaan akkaan henkilökohtaisella taosallistuminen ei korvaa oisolla kohtaavien matka-asiankeita ihmiskontakteja. tuntijoiden vuoksi. On siis Matka 2019 tarjoaa runäärimmäisen tärkeää, että täsaasti tapaamisia niin kollemän ryhmän tuotetuntemukgoiden kuin yhteistyökumpsesta, laki- ja muusta osaamipaneiden kesken. Alamme sesta, verkostoituneisuudestärkein vuosittainen tapahta ja motivaatiosta pidetään tuma nostaa alan imagoa kuhuolta. luttajien keskuudessa, mutta Kohdataanhan isolla joukolemme saa unohtaa alan omia la Matka 2019 -messuilla tamihmisiä tapahtuman ohjelmikuussa! Tätä tapahtumaa massa. Matka 2019 tarvittehdään meidän eli matkailusee kuluttajien lisäksi mesteollisuuden tilauksesta. suosastoille asiantuntijoita oppimaan, kohtaamaan ja innostumaan tarjonnasta. Kirsi-Marja Salonen (puMatkan ammattilaisohjelheenjohtaja vuosina 2013maa rakennetaan vuosittain 2018) ja Heli Mäki-Fränti nimenomaan siitä näkökul(toimitusjohtaja), SMAL masta, että mahdollisimman moni matkailuammattilainen saataisiin mukaan haistelemaan alan uusia tuulia, kuulemaan asiantuntijapuheenvuoroja alan lainsäädänKuva: Suomen Messut, Verna Kovanen

ta, jopa siinä määrin, että pari vuosikymmentä sitten maan suksimyynti oli ylivoimaisesti maailman suurin. Sittemmin tilanne on monestakin syystä tasaantunut ja kotimarkkinan korvaajaksi on noussut jatkuvasti kasvava ulkomaalaisten hiihtoturistien virta. Euroopasta Japaniin pääsee kätevimmin Suomesta ja sen myötä maa on jo monen innokkaan harrastajan kohteena tuttujen Alppien sijasta tai lisäksi.

9


Annamme mielellämme lisätietoja!

APG IET – uusi interline e-ticketing partner! • Yli 80 partner-lentoyhtiötä • BSP, ARC ja TCH jäsen • Automaattiset refundit • Vakuutus mahdollisten evättyjen lippujen osalle • Paikallinen Helpdesk

APG Finland Eerikinkatu 27, Helsinki Tel: +358 20 155 7410 finland@apg-ga.com Tutustu myös muihin APG-tuotteisiin osoitteessa www.apg-ga.com

ikkunapaikkaAPG IET.indd 1

2.1.2019 15.00

Mallorcan saarella on kahdeksan Michelin-ravintolaa

Pitkä viikonloppu Mallorcalla tarjoaa elämyksiä kaikille aisteille Mallorca tunnetaan lukuisista hiekkarannoista, tasokkaista hotelleista ja golfkentistä. Pitkään viikonloppuun Välimeren lomasaarella ehtii sisällyttää elämyksiä kaikille aisteille. Norwegian lentää Helsingistä suoraan Palma de Mallorcaan talvisin pari kertaa viikossa ja kesäisin joka päivä. Heikki Kähkönen, Mallorca

renessanssin ruoka- ja elämysmatkailun kautta. Pääkaupunki Palma tarjoaa runsaasti rikkaita kulttuuri- ja makukokemuksia erityisesti lomasesongin ulkopuolella. Palmasta on tullut ympärivuotisten suorien lentoyhteyksiensä ansiosta helposti saavutettava viikonloppukohde aktiivilomailijoille.

”Turistimäärät ovat kasvaneet kesäsesongin ulkopuolella. Keväällä ja syksyllä Palmaan saapuu runsaasti pohjoismaisia lomailijoita, jotka hakevat aurinkoloman rinnalle aktiivista tekemistä”, kertoo Monica Nuñez Palma de Mallorcan matkailutoimistosta. Myös yritykset ovat löytäneet Mallorcan kohteekseen. Saarella voi viettää firman sisäisen tai asiakasseminaarin, johon on helppo yhdistää patikointia, golfia sekä gastronomisia ja taide-elämyksiä. ”Räätälöimme tarvittaessa joko suoraan asiakkaan tai matkatoimiston kanssa paketteja, joissa jokaiselle on runsaasti erilaista nautittavaa ja koettavaa”, Nuñez lupaa.

Kuppiloita ja gallerioita Palman vanhankaupungin kapeat kadut kätkevät sisäänsä kahviloita, ravintoloita ja pieniä turistikauppoja. Niiden vieressä voi piipahtaa leipomossa, deliputiikissa tai merkkiliikkeessä. Mallorca tunnetaan espanjalaisen Joan Mirón ja tämän ystävän Pablo Picasson taiteesta sekä pienistä gallerioistaan. Nyky- ja modernintaiteen museo Es Baluard on ra-

10

Egyptin matkat palasivat taas matkanjärjestäjien tuotantoon Punaisenmeren lomakohteet palasivat muutaman vuoden tauon jälkeen tänä talvikautena matkanjärjestäjien tuotantoon. Ulkoministeriö katsoo matkustustiedotteessaan, että Egyptin turvallisuustilanne Punaisenmeren rantakohteissa on pysynyt vakaana. Aurinkomatkat aloitti lennot Hurghadaan joulukuun puolivälissä ja sarja jatkuu huhtikuun lopulle. Antti Haukkamaa

MALLORCA ON kokemassa

Monipuolinen kohde

Punaisenmeren rannoille pääsee jälleen

AURINKOMATKOJEN EGYPTIN tuotannosta vastaava

Esther Romero-Nieva Saniger ja Alfredo Prajos Rojas yhdistävät mantereen ja Mallorcan saaren makuja Vermú-ravintoloissaan.

Palman Santa Catarinan kauppahalli on oiva paikka maistella tuoreita tapasherkkuja.

Mallorcan kahvilat ja konditoriat ovat tunnettuja suolaisista piirakoista ja makeista leivonnaisista.

kennettu osaksi vanhaa kaupunginmuuria. Mirólla on oma taidekeskuksensa hieman Palman keskustan ulkopuolella.

riakokemisella eli modernilla sosiaalisella ruokailulla on vahva jalansijansa.

Parhaita makuja Taiteen rinnalle ovat nousseet laadukkaat ravintolat. Harva tulee ajatelleeksi, että muutaman sadan tuhannen asukkaan saarella on peräti kahdeksan Michelin-tähtiravintolaa. Kaksi Michelin-ravintoloista sijaitsee Palmassa. Adrian Quetglas Restaurant in Palma tukeutuu perinteiseen mallorcalaiseen keittiöön yhdistämällä siihen argentiinalaista makumaailmaa. Urbaanihenkinen Marc Fosh Palma rakentuu puolestaan Välimeren makujen ympärille. Oman lisänsä Palman ravintolatarjontaan tuovat perinteiset kahvilat ja rennot bistrot, joissa yhteisellä ate-

Pieniä herkkupaloja Ravintola Vandal tarjoaa keittiömestari Bernabe Caravottan kahdentoista ruokalajin sharing menun, jossa ei ole yhtään heikkoa lenkkiä. Mallorcalaisiin, Etelä-Amerikan ja Aasian makuihin perustuva kokonaisuus on kokeilemisen arvoinen. Alfredo Prajos Rojasin ja Esther Romero-Nieva Sanigerin kolmen Vermú-tapasravintolan kokonaisuus on vain muutaman korttelin päässä Santa Catalinan maukkaalta ja monipuoliselta ruokatorilta. Siellä kotoisat espanjalaiset maut ja isäntäväen ystävällisyys vievät sielun mennessään. Mallorca 6c80.

tuotepäällikkö Timo Vürmer iloitsee, että viiden vuoden tauon jälkeen Punaisenmeren suositut rantakohteet palaavat markkinoille. Edellinen kausi, jolloin sinne lennettiin, oli kuusi vuotta sitten 2012-13. Pohjois-Afrikan maissa arabikevään mielenosoitukset ja väkivalta-aalto yltyivät silloin niin mittaviksi, ettei näihin maihin ollut turvallista matkustaa ulkoministeriön matkustustiedotteen mukaan. Egyptissäkin presidenttiä vaihdettiin pariin kertaan ennen kuin tilanne rauhoittui. Vürmerin mukaan saksalaiset ja britit ovat palanneet Punaisenmeren kohteisiin jo aikaisemmin, samoin matkailijat monista Itä-Euroopan maista, kuten Ukrainasta ja Puolasta. ”Nyt kun turvallisuustilanne on pysynyt vakaana, lentosarjat ovat alkamassa Suomen lisäksi myös muista pohjoismaista”, kertoo Vürmer.

Kolme kohdetta Aurinkomatkat lentää tänä talvikautena Hurghadaan yhden viikoittaisen lennon Airbus 321 -koneella. Paikkoja koneessa on reilut kaksisataa. Hurghadan lisäksi kohteina ovat El Gouna ja uutuuskohde Sahl Hasheesh. Se sijaitsee kolmisenkymmentä kilometriä Hurghadasta etelään. Sahl Hasheesh on alueen ripeimmin kasvava luksusloma-alue. Aurinkomatkoilla on siellä kaksi hotellia, joista toinen vain aikuisille tarkoitettu. Molemmat hotellit sijait-

Sahl Hasheesh on Egyptin uusimpia ja upeimpia lomakohteita Punaisellamerellä.

sevat aivan hienohiekkaisen rannan äärellä. Myös El Gouna on turisteille rakennettu lomakeidas. Siellä meri on läsnä kaikkialla. Hotellit sijaitsevat joko aivan rannalla tai turkoosien laguunien äärellä. El Gounan edustalla on Zeytounan saari, jonka hienoille rannoille pääsee kätevästi venetakseilla. Hurghada on kohteista suurin ja aidoin. Sen keskustasta löytyvät El Daharin ja Sakkalan alueet, jotka ovat kaupungin vanhinta osaa basaareineen ja kapeine kujineen. Kaikista kolmesta kohteesta pääsee retkillä tutustumaan Egyptin historiallisiin nähtävyyksiin sekä Kairon että Luxorin alueelle.

Lapsiperheiden suosikki Vürmerin mukaan Eg ypti on etenkin lapsiperheiden suosikki. ”Kauppa on käynyt vilkkaana ja yli puolet varauksista on lapsiperheitä”, Vürmer kertoo ja listaa hyviä syitä Egyptin lomaan: ”Egyptiin on lyhyt lentomatka, vain reilut viisi tuntia. Maa sijaitsee samalla aikavyöhykkeellä Suomen kans-

Aurinkomatkojen Egyptin tuotantovastaava Timo Vürmer Punaisenmeren rantamaisemissa.

sa, eli aikaeroa ei ole. Merivesi on aina yli 20-asteista ja useissa hotelleissa on lämmitetyt uima-altaat. Hotelleissa on toimivat internetyhteydet huoneissakin. Tarjolla on mielenkiintoisia retkiä, ja etenkin historialliset nähtävyydet Kairossa ja Luxorissa ovat omaa luokkaansa. Punaisenmeren vedenalainen maailma värikkäine kaloineen ja koralleineen on sukeltajien ja snorklaajien paratiisi. Myös golf-tarjonta on hyvä. Ja kaiken tämän lisäksi hintataso on edullinen, jolloin hinta/ laatusuhde on huippuluokkaa”, kiteyttää Vürmer. Aurinkomatkat 6k50, Egypti 7g128.

1 • 2019 JANUARY


DISCOVER RAS AL KHAIMAH, AN ADVENTURE YOU’LL NEVER FORGET

Ras Al Khaimah is full of surprises, enough to satisfy those who seek thrills, who want to connect with nature and serenity or even reconnect with their families. Only a 45 minute drive north of Dubai, with beaches that stretch along an emerald coastline and heritage and culture going back almost as far – seven thousand years. Whatever you’re looking for, you’ll find it here. Start your search for adventure and find Ras Al Khaimah at the MATKA Travel Fair, Hall 7 Stand 7d130. www.rasalkhaimah.ae

Helsingin tapahtumasäätiö hoitaa kaupungin tapahtumat Helsingin tapahtumasäätiön alle kootaan kaikki kaupungin järjestämät merkittävät tapahtumat Juhlaviikoista Tuomaan markkinoihin sekä muut kaupungin järjestämät isot yleisötapahtumat.

VUODEN ALUSSA toimintansa

Vireä kaupunki Helsingin pormestari Jan Vapaavuori painottaa Helsingin keskeistä asemaa tapahtumajärjestäjänä. Hän toteaa, että ennen ihmiset muuttivat kaupunkeihin saadakseen elannon ja jäivät kaupunkeihin elääkseen hyvän elämän. Hyvään elämään kuuluu vireä kulttuuritarjonta. ”Helsingin tavoite on olla kansainvälisesti vetovoimainen kulttuuri- ja tapahtumakaupunki. Tämän tavoitteen edistämiseksi teemme kaupungin tapahtumakokonaisuuteen uudistuksia, joista Helsingin omien tapahtumien vieminen uuden säätiön yhteyteen on yksi. Kaupungin tavoittee-

1 • 2019 TAMMIKUU

Matkustusohjelmien tavoitteet ja matkustajakäyttäytyminen eivät kohtaa

Maailman matkailun painopiste on siirtynyt Aasiaan.

Tuoreen tutkimuksen mukaan yli 70 % liikematkustajista on sitä mieltä, että heidän työnantajansa tekemän matkustusohjelman noudattaminen kuuluu heidän työnsä haastavimpiin alueisiin. Monet liikematkustajat eivät ole täysin tietoisia ohjelmien säännöistä alun alkaenkaan.

KUUSI MA AILMAN kymme-

Teppo Viiperi

aloittanut Helsingin tapahtumasäätiö hoitaa jatkossa kaupungin järjestämät suuret tapahtumat, kuten Helsingin juhlaviikot, Lux Helsinki, Helsinki-päivä, Helsingin uudenvuoden juhla, Silakkamarkkinat, Tuomaan markkinat, Helsingin kiinalainen uusivuosi ja pormestarin itsenäisyysjuhla neljäsluokkalaisille sekä vuonna 2020 Vallisaaressa järjestettävän ensimmäisen Helsinki biennaaliin.

Aasia ykkösenä

Pormestari Vapaavuori on itse toiminut urheilutapahtumien järjestäjänä.

na on jatkuvasti kehittää toimintamalliaan ketterämmäksi ja ammattimaisemmaksi. Yksi keskeinen tavoite on, että jatkossa Helsinki on toimiva alusta tapahtumien järjestämiselle ja kaupungin organisaatio entistä parempi kumppani alan toimijoille”, pormestari Jan Vapaavuori sanoo.

Helsinki biennaali 2020 Helsinkiin perustetaan rannoille ja saariin levittäytyvä taidebiennaali. Ensimmäinen nykytaiteen suurtapahtuma pidetään vuonna 2020. ”Saaristo-biennaali on herättänyt laajaa kansainvälistä kiinnostusta. Helsingin saaret, vesialueet ja rannat ovat ainutlaatuinen kokonaisuus ja helposti kaikkien saavutettavissa kertoo projektipäällikkö Hanna-Mari Peltomäki HAM.

nestä vieraillummista kaupungeista sijaitsee Aasiassa, ilmenee Euromonitorin Top 100 City Destination 2018 -tutkimuksesta. Hongkong ja Bangkok ottivat kärkipaikat ja Singapore, Macao, Kuala Lumpur ja Shenzhen olivat kymmenen suosituimman kohteen joukossa. Aasian ulkopuolelta TOP 10 -kaupunkeja olivat Lontoo sijalla 3, Pariisi sijalla 6, Dubai sijalla 7 ja New York 8.

Uusia kohteita Sadan kaupungin listalta ovat tipahtaneet mm. Jerba, Sousse ja Sharm el Sheik. Moni Turkin kohde on palannut listalle ja täysin uusia listalle nousijoita ovat Indonesian Batam, Chilen Santiago ja Portugalin Porto.

Pohjoismaat Euroopan kymmenen suosituinta kohdetta olivat Lontoon ja Pariisin jälkeen Istanbul, joka oli sijalla 12, Rooma oli 15., Antalya 16., Praha 20., Amsterdam 23., Barcelona 31., Milano 32. ja Wien sijalla 34. Naapurimaistamme listalle olivat nousseet Kööpenhamina sijalle 72 ja Tukholma sijalle 85.

KU S TA N N U S T E N A L E N TAMINEN, ohjelman linjausten

noudattaminen ja matkustajatyytyväisyyden lisääminen kuuluvat matkustuksesta vastaavien tärkeimpiin tavoitteisiin. Yleensä he neuvottelevat useiden palveluntarjoajien kanssa tarjotakseen matkustajilleen parhaat mahdolliset hinnat. Lähes 80 prosenttia matkustajista kertoo olevansa tyytyväisiä heille asetettuihin hintarajoituksiin hotelleja varatessa, mutta samanaikaisesti 66 % toivoo, että hintarajat olisivat korkeammalla, jotta he voisivat yöpyä niissä paikoissa, joissa haluavat ja jotka saattavat sopia heidän tarpeisiinsa paremmin.

Parempaa tasoa Global Business Travel Association (GBTA) teki tutkimuksen yhdessä RoomIt by CWT:n kanssa. Tutkimuksesta selvisi myös, että yhdysvaltalaiset liikematkustajat varaavat eurooppalaisia todennäköisemmin luksuskohteita, myös matkustusohjelman vastaisesti. Vain seitsemän prosenttia eurooppalaisista yrityksistä sallii luksustason hotellit matkustusohjelmassaan. Vastaava luku Yhdysvalloissa on

Vain seitsemän prosenttia eurooppalaisista yrityksistä sallii luksustason hotellit matkustusohjelmassaan.

16 prosenttia. Kun vain kahdeksan prosenttia briteistä ja seitsemän prosenttia ranskalaisista liikematkustajista yöpyy luksuskohteissa, niin Yhdysvalloissa niissä yöpyy lähes 30 prosenttia. Yhdysvaltalaisten matkustajien halu varata luksuskohteita matkustusohjelman vastaisestikin saattaa liittyä siihen, että hintarajoituksiin ollaan tyytymättömämpiä kuin Euroopassa.

Enemmän palveluita Matkustajat haluavat käyttää palveluita, jotka eivät välttämättä sisälly työnantajayritysten matkustusohjelmiin. Näitä olivat mm. parempi langaton verkko, pääsy kuntosalille sekä ruokatoimituspalvelu. Tutkimuksen mukaan

kuitenkin vain 11 % matkustusohjelmista sallii tämän.

Kanta-asiakaspisteitä Se, että matkustajat eivät pysty keräämään kanta-asiakaspisteitä on yksi osasyy matkustajatyytymättömyyteen. Melkein kolme neljästä matkustajasta on sitä mieltä, että vastineeksi siitä, että he kuluttavat aikaansa matkustamiseen, heidän pitäisi pystyä keräämään samalla kanta-asiakaspisteitä. Lisäksi yli puolet heistä on valmis ottamaan sen riskin, että matkustusohjelman ulkopuolelta varaamisesta koituisi seurauksia, mikäli he voisivat näin tekemällä kerätä kuitenkin kanta-asiakaspisteitä. CWT Finland 1C21.

11


Anne-Marjut Väänänen SMALin hallituksen uusi puheenjohtaja

Matkamessut ja gaala

Matkatoimistoalan liitto on majakka, joka näyttää jäsenille tietä tulevaisuuteen

Anne-Marjut ottaa esille kaksi tapahtumaa, jotka ovat liitolle keskeisiä ja tärkeitä sekä tulon lähteenä että toimialan arvostuksen kannalta, matkamessut ja Finnish Travel Galan. SMAL osallistuu matkamessujen suunnitteluun ja toteutukseen yhdessä Suomen Messujen kanssa. Työ on ympärivuotista ja koko ajan mietitään messujen sisältöä ja antia niin ammattilaisille kuin suurelle yleisöllekin. Messujen merkitys liiton taloudelle on suuri. Messut tuo näkyvyyttä ja säpinää koko alalle heti alkuvuodesta, jolloin monilla aloilla vietetään vuoden hiljaisimpia aikoja. Anne-Marjut on iloinen, että Finnish Travel Gala on otettu niin hyvin vastaan. Sille on ollut selkeä tilaus. ”Osallistujamäärä on ollut kasvava ja nyt se on oikea valopilkku ja energiapläjäys. Silloin 300-400 osallistujaa kokoontuu juhlistamaan toimialaa. Tilaisuus on niin iso, että alkaa olla jo vaikea löytää sopivia juhlatiloja. Gaala on tuonut alaa hyvin esiin etenkin sosiaalisessa mediassa. Printti- ja tv-näkyvyyttä kaivataan lisää”, painottaa Anne-Marjut. Matkailun arvostus on noussut päättäjien keskuudessa, mutta näkyvyyttä pitää saada lisää käytännön tasolla. Vuosi 2020 on juhlavuosi, kun matkatoimistoalan yhdistys täyttää 80 vuotta. ”Silloin viimeistään täytyy matkailualan vaikuttavuus saada kaikkien tietoon ihan valtakunnantasolla.”

Suomen Matkatoimistoalan liiton jäsenistö valitsi lokakuun syyskokouksessa uudeksi puheenjohtajakseen seuraavaksi kaksivuotiskaudeksi Anne-Marjut Väänäsen. Anne-Marjut toimii FCM Travel Solutionsin Suomen maajohtajana ja on ensimmäinen liiton hallituksen puheenjohtaja, joka tulee liikematkatoimistosta. Hän sanoo olevansa todella innostunut uudesta luottamustehtävästään. Antti Haukkamaa ANNE - MARJUT VÄ ÄNÄNEN

nousi viisi vuotta sitten SMALin hallitukseen ensimmäisenä online-matkatoimiston edustajana. Hän toimi tuolloin Travellinkin Suomen-maajohtajana. Pari vuotta sitten yrityskaupan myötä Travellinkin liikematkapuoli siirtyi FCM Travel Solutionsille. Hallitustyönsä lisäksi Anne-Marjut on muun muassa vetänyt liiton tulevaisuus- ja organisaatiotyöryhmää sekä viestintätyöryhmää ja toiminut lentoliikenneasioita käsittelevän APJC Finlandin jäsenenä. Tuoreesta puheenjohtajuudestaan Anne-Marjut on onnellinen ja ylpeä ja lupaa luotsata liittoa ja sen jäsenistöä eteenpäin suurella sydämellä. ”Uskon, että rakentavana, sovittelevana ja innostavana henkilönä pystyn viemään liittoamme kohti tulevaisuutta yhdessä laajaa toimialakokemusta omaavan hallituksen, jäsenistön ja ammattitaitoisen toimiston kanssa.” Hän korostaa myös edel-

12

Anne-Marjut Väänänen, SMALin hallituksen puheenjohtaja.

täjänsä Kirsi-Marja Salosen suurta panosta matkailualan edunvalvonnassa.

Strategiatyöryhmä SMALin strategiaa on jo vuosia pohdittu liiton hallituksessa. Työ on loppusuoralla ja strategiatyöryhmän on määrä esitellä ehdotuksensa hallitukselle niin, että jäsenkunnalle se voidaan esitellä kevätkokouksessa. Anne-Marjut ei halua tässä vaiheessa ottaa kantaa keskeneräisiin asioihin, mutta painottaa, että edunvalvonta on edelleenkin yksi liiton

avaintehtävistä. Moni asia on vielä pohdinnassa: Ketä liiton jäsenet ovat nyt ja tulevaisuudessa? Mikä on uuden matkapakettilainsäädännön vaikutus alan toimijoihin ja liiton jäsenistöön? Tuleeko jäsentasoja lisätä entisestään? Miten nämä seikat heijastuvat ja vaikuttavat liiton toimintaan ja jopa liiton nimeen? Jäsentasojen lisäämistä pohditaan, lakimuutosten vaikutuksia selvitetään. Liiton kevätkokouksessa Nizzassa näihin on määrä paneutua yhdessä. ”Hyvin pyörivää pyörää ja toimivaa järjestelmää ei kannata muuttaa. Maailma kuitenkin muuttuu vauhdilla ja meidän on oltava liittona ajan hermoilla - etulinjassa haistelemassa uusia tuulia ja miettimässä niiden merkitystä toimialallemme. Merkityksellisiin trendeihin on pureuduttava tarkemmin ja tuotava ne jäsenten tietoisuuteen. Näin jokaisella on mahdollisuus miettiä hyvissä ajoin asian vaikutusta omaan toimintaansa ja kehittää toimintaansa vastaamaan paremmin ajan haasteisiin”, painottaa Anne-Marjut Väänänen.

SMAL 6k90.

Kalastajatorppa otti käyttöön digiavaimet Hilton Helsinki Kalastajatorppa on ottanut käyttöön Digital Key -palvelun ensimmäisenä hotellina Suomessa. Mobiililaitteella pääsee niin hissiin kuin huoneeseenkin. HILTON HONORS -kanta-asiakasohjelman jäsen voi nyt halutessaan valita nopean, omalla mobiililaitteella toimivan digitaalisen sisäänkirjautumisen ja huoneavaimen perinteisen vaihtoehdon sijaan.

Vain jäsenille ”Digitaalinen avain on ollut jo käytössä Hilton hotelleissa Pohjois-Amerikassa vuodesta 2015 ja Isossa-Britanniassa pari vuotta ja se on otettu vastaan suurella kiinnostuksella”, kertoo operatiivinen johtaja Juha Martikainen Hilton Helsinki Kalastajatorpalta. Digitaalisen avaimen saa käyttöön, kun Hilton Honors -jäsen lataa Hilton Honors App -sovelluksen ja tekee huonevarauksen suoraan ketjun varausjärjestelmän kautta. Digitaalinen sisäänkirjautuminen ja huoneavain on käytössä lähes 4 000 Hilton-ketjun hotelleissa ja yli 600 000 hotellihuoneessa.

Huonetoive ennakkoon Sisäänkirjautumisen voi tehdä mobiililaitteella saapumista edeltävänä päivänä. Vieras voi valita ennakkoon toivomansa huoneen hotellin huo-

Hotelliavainkin on nyt puhelimessa.

nekartasta. Hotelliin saapumispäivänä sovellus lähettää ilmoituksen, kun valittu huone on valmiina. Samalla digitaalinen avain aktivoituu ja vieras voi siirtyä suoraan huoneeseensa. Digitaalinen avain toimii Bluetooth-tekniikalla. Yksi vieras huoneesta voi käyttää digitaalista avainta, muille tehdään vastaanotossa perinteinen avainkortti. Digitaalinen avain ja muovinen avainkortti tarjoavat saman turvallisuustason. Hilton/Scandic 6a50, 1d17.

1 • 2019 JANUARY


Rovos Rail ja Star Clippers, unelmien täyttymykset

Miehiä, jotka tekivät unelmistaan totta Luksusmatkailua maalla ja merellä Eteläafrikkalaisella Rohan Vosilla ja ruotsalaisella Mikael Krafftilla oli molemmilla intohimo, josta kovalla tahdolla, työllä ja hitusella onneakin on tullut heidän elämäntyönsä. Kummankin haaveena oli tuoda menneen ajan glamouria matkustamiseen. Toisella heistä on nyt yksi maailman hienoimmista purjelaivastoista, joka risteilee maailman kauneimmissa satamissa. Toisella on oma rautatieyhtiö, joka vie ylellistäkin ylellisimmille junamatkoille eteläisessä Afrikassa.

Rovos Rail saapumassa yhtiön privaattiasemalle Pretoriaan.

Leena Aalto ETEL Ä AFRIKKAL AISESSA WITBANKIN kaivoskaupun-

gissa autojen varaosia myynyt Rohan Vos oli ollut kiinnostunut kaikista mekaanisista vempaimista pienen ikänsä. ”Rohan oli intohimoinen koneiden kanssa näprääjä”, muistelee hänen vaimonsa Anthea. ”En olisi ikinä uskonut mihin se johtaa”.

Idea syntyi kylvyssä Witbankissa oli pieni juna-asema ja paja, missä kunnostettiin junavaunuja. Rohanin junahullu ystävä kutsui hänet vuonna 1985 huutokauppaan, missä Rohan huusi itselleen kaksi nuhjuista junavaunua. Hän päätti kunnostaa ne ja myydä eteenpäin South African Railwaylle. Erinäisten käänteiden jälkeen kunnostetut vaunut jäivät kuitenkin Rohanille. Piti keksiä mitä niillä tehdä. ”Makasin eräänä iltana kylvyssä. Sähkökatkon vuoksi kylpyhuonetta valaisi Rohan Vos perusti vain kynttiRovos Railin 30 lä ja siemaivuotta sitten. lin hämärässä rommikolaa. Silloin idea omista luksusjunista syntyi. Minulla ei ollut mitään tietoa sen enempää turismista kuin junistakaan, mutta Rovos Rail syntyi”, muistelee Rohan Vos.

Pelastus Lontoosta Rohan Vos osti lisää junavaunuja, kunnosti ne ja ensimmäinen junamatka tehtiin veturin ja seitsemän vaunun voimin vuonna 1989. Mukana oli neljä maksavaa matkustajaa, lehdistöä ja ystäviä. ”Jos olisin tiennyt miten paljon ongelmia matkan varrelle tulisi, en olisi ikinä lähtenyt tähän. Oli ongelmia viranomaisten kanssa, aikataulut eivät pitäneet, matkustajia ei ollut riittävästi ja rahat hupenivat.” Kun yritys oli korviaan myöten veloissa ja valmis konkurssiin, Rohan lähti vielä Lontoon WTM-messuille vuonna 1993. Siellä hän tapa-

1 • 2019 TAMMIKUU

si Jules Verne -matkatoimiston johtajan, joka innostui Rohanin junista ja Kapkaupunki-Viktorian putoukset -reitistä. Muutamassa viikossa Jules Verne myi neljä lähtöä täyteen. Konkurssi vältettiin.

Ainutlaatuista tunnelmaa Rohan Vos onnistui tekemään unelmastaan menestyvän yrityksen. Rovos Rail tarjoaa unohtumattomia junamatkoja ympäri eteläistä Afrikkaa; Botswanaan, Zimbabween, Sambiaan, Tansaniaan, Namibiaan ja useita eri reittejä Etelä-Afrikassa. Junissa tunnelma on kuin 30-luvulla. Tummaa paneelia, samettiverhoja, muhkeita nojatuoleja ja ennen kaikkea erittäin sofistikoitunut palvelu, jopa oman hyttipalvelija. Valittavana on kolme eri hyttiluokkaa; Pullman, Deluxe ja Royal. Hytit ovat tyylillä sisustetut ja ne ovat täynnä pieniä yksityiskohtia. Kaikissa hyteissä on oma suihkullinen kylpyhuone ja Royal-hytissä on jopa kylpyamme. Junamatkoihin sisältyvät kaikki ateriat ja kaikki juomat. Syömään kutsutaan kongilla, ja tarjoilijat huolehtivat pienistäkin toiveista. Ennen illallista kokoonnutaan baarisalonkiin tai junan perässä olevaan avoimeen vaunuun nauttimaan alkudrinkki ja seurustelemaan muiden matkustajien kanssa. Illallisille pukeudutaan, mikä lisää luksuksen tunnelmaa. Kapeita junankäytäviä kulkiessa voi mielessään kuulla kirkaisun ja nähdä pienen, pyöreän ja viiksekkään salapoliisin kiiruhtavan paikalle...

Rovos Railin junissa matkustetaan tyylillä

Telakan varjossa Pikku-Mikael asui Tukholman liepeillä Saltsjöbadenissa, vain kiven heiton päässä telakasta, missä valmistettiin käsityönä mitä kauneimpia huvipursia. Pieni poika lumoutui aluksista ja pääsi kuin pääsikin telakalle apupojaksi vain kuuden vuoden iässä. Hän sekoitti puuliimaa, kantoi lakkatonkkia ja kuunteli työmiesten juttuja maailman hienoimmista aluksista. Yksi mieleen jäävimmistä tarinoista oli nelimastoisen Pommernin tarina. Siitä, kuinka se puski maailman merillä, ja sai viimeisen leposijansa Maarianhaminassa, Ahvenanmaalla. Siitä hetkestä Mikael Krafftin tulevaisuus oli sinetöity.

Pommernin kutsu Mikael oli onnensa kukkuloilla, kun hän sai 10-vuotiaana isältään lahjaksi 18-jalkaisen puisen purjeveneen. Hän oppi mainioksi purjehtijaksi. Intohimo Pommerniin sai hänet purjehtimaan vanhemmiltaan salaa yli avomeren, ilman kompassia, katsomaan Pommernia. Hän teki jännittävän merimatkan useaan otteeseen, ja kun aluksen katseleminen ei enää tyydyttänyt poikaa, hän kiipesi mastoon nähdäkseen aluksen uudesta vinkkelistä. Vartija sai pojan kiinni ja Mikael kuuli kunniansa. Mutta Mikael palasi kerta toisensa jälkeen takaisin ja tutki ihailemansa laivan läpikotaisin.

Suunnan hakemista Intohimo merenkulkuun vei Mikaelin opiskelemaan alaa Tukholman yliopistoon. Hän työskenteli 1970-luvulla L. Jeanssons-varustamolla ja Krafftin alaisuudessa yhtiö laajensi toimintaansa mm. kiinteistöalalle. Vuonna 1986 Krafft muutti perheineen, vaimonsa ja kahden lapsensa kanssa Brysseliin ja perusti White Star Groupin, joka keskittyi kiinteistöalaan Alankomaissa. Purjehdus oli kuitenkin lähimpänä Krafftin sydäntä ja hän tilasi Suomesta Swan-purjeveneen toisen-

Star Flyer ja Star Clipper valmistuivat 90-luvun alussa. Aluksiin mahtuu 170 matkustajaa.

sa perään. Ollessaan yhdellä purjehdusmatkallaan Gloria-veneellään Karibian St Martinilla ja katsellaan auringonlaskua veneensä kannella, päätös uudesta suunnasta syntyi.

Unelma toteutui Krafft halusi elvyttää menneiden aikojen kauniiden purjealusten aikakauden. Hän perusti Star Clippers -yrityksen, tutki kolmen vuoden ajan merten kaunottarien, kolmimastoisten klippereiden vanhoja piirustuksia ja päätti rakentaa sellaisen nykyajan vaatimusten, mutta perinteisen ulkonäön mukaisesti. Vuonna 1991 nelimastoinen Star Flyer oli valmis. Seuraavana vuonna valmistui sisaralus Star Clipper. Nälkä kasvoi syödessä ja seuraavaksi Krafft halusi rakentaa ihailemansa, vuonna 1902 valmistuneen saksalaisen Preussenin kopion. Preussen oli maailma ainoa viisimastoinen täysta-

Mikael Krafft halusi elvyttää uljaiden purjealusten aikakauden.

kiloitu alus, joka haaksirikkoutui Englannin kanaalissa jo vuonna 1910. ”Minulla oli lapsena pienoismalli Preussenista ja haaveilin aina, että jonain päivänä rakentaisin samanlaisen”, Krafft kertoo. Krafftin ollessa 54-vuotias haave täyttyi vuonna 2000, kun Royal Clipper valmistui.

Uljaat klipperit Nyt kaikki kolme Star Clippers -purjealusta tarjoavat ainutkertaisia merimatkoja maailma merillä. Pienen kokonsa vuoksi alukset pääsevät pieniinkin satamiin ja saarille. Vuodenaikojen mu-

Auringonlaskun katseleminen purjeveneen kannella sinetöi Mikaelin unelman.

kaan ne ovat milloin Karibialla, milloin Välimerellä ja milloin Aasiassa. Pienempiin purjealuksiin mahtuu 170 ja Royal Clipperiin 227 matkustajaa. Mikael Krafftin unelma menneen ajan romanttisista merimatkoista ja uljaista purjealuksista on toteutunut. Star Clippersiä edustaa Pohjoismaissa United Spirit Nordic. Rovos Rail 7e130.

13


Kansainvälisten kokousten näyttämö

Finlandia-talon tapahtumarikas vuosi huipentui arvokkaaseen tunnustukseen Finlandia-talo oli viime vuonna otsikoissa maailman joka kolkalla. Trumpin ja Putinin Helsinki Summitin lehdistökeskus sai ansaittua kiitosta ja huomiota rentona mutta tehokkaana kokouspaikkana. Kiireisen vuoden kruunasi voitto maailman parhaana kokous-, kongressi- ja tapahtumatalona. Leena Aalto FINLANDIA-TALON TOIMITUSJOHTA JA Johanna Tolonen

uhkuu ansaitusti ylpeyttä. Finlandia-talo vei kansainvälisessä The Best Event Awards -kilpailussa voiton parhaana kokous-, kongressi- ja tapahtumatalona. Taakse jäivät mm. Lontoon ExCeL ja Sevillan tapahtumakeskus Espanjassa.

Suomalaiset tekevät matkustusilmoituksia erityisesti kriisitilanteissa

Matkustusilmoitus kannattaa tehdä myös lähelle suuntautuville matkoille Ulkoministeriön matkustusilmoituspalvelu on ilmainen ja kätevä apu niin kaukomatkailijoille kuin Euroopan-matkaajille. Kriisitilanteen sattuessa ulkoministeriö voi ottaa yhteyttä kriisialueella matkaileviin henkilöihin ja matkailijaryhmiin, välittää tietoa ja toimintaohjeita sekä avustaa tarvittaessa. Jaana Helminen

palvelu, jonka avulla suomalaiset matkailijat voivat antaa matka- ja yhteystietonsa ulkoministeriölle hätä- ja kriisitilanteita varten. Ulkoministeriön suositusten mukaan matkustusilmoitus kannattaa tehdä erityisesti silloin, jos matkustaa riskialttiille alueelle, mutta myös lähemmäs suuntautuville matkoille. Suurimmiksi riskeiksi luokitellaan muun muassa luonnonkatastrofit kuten maastopalot ja maanjäristykset sekä enenevässä määrin myös terrori-iskut ja muut levottomuudet. ”Toive tietysti olisi, että matkailijat tekisivät matkustusilmoituksen jokaisesta matkakohteesta, vaikka matkakohde tuntuisikin vähemmän riskialttiilta”, kehottaa ulkoministeriön matkustusturvallisuudesta vastaava virkamies Hanna-Liisa Peltoniemi.

Kuva: Petri Krook

ULKOMINISTERIÖN MATKUSTUSILMOITUS on maksuton

Ulkoministeriön matkustusturvalli​suudesta vastaava virkamies Hanna-Liisa Peltoniemi muistuttaa matkustusilmoituksen teon tärkeydestä.

tään vain kriisitilanteissa eikä niitä anneta ulkopuolisille tahoille. Viime vuonna matkustusilmoituksia tehtiin arviolta 230 000, joka on hiukan vähemmän kuin edellisenä vuonna. ”Vuonna 2017 oli enemmän kriisitilanteita kuin vuonna 2018”, Peltoniemi toteaa. ”Silloin koettiin kriisitilanteita muun muassa Euroopassa sellaisilla alueilla, joissa oli paljon suomalaisia matkailijoita, ja maailmalla oli luonnonkatastrofeja esimerkiksi Balilla ja Yhdysvaltain rannikolla.”

Maksuton ja helppo palvelu

Määrät kasvavat kriisien aikana

Peltoniemi muistuttaa, että matkustusilmoitus.fi-palvelussa annettuja tietoja käyte-

Suurin osa matkailijoista tekee ilmoituksen jo ennen matkalle lähtöä, mutta sen voi

14

tehdä myös matkan aikana. Kriisitilanteiden aikana palveluun tuleekin uusia matkustusilmoituksia runsaasti. ”Matkustusilmoitusten määrissä on nähtävissä selkeä piikki silloin, kun jotain tapahtuu”, Peltoniemi kertoo. Tällaisia tapahtumia ovat olleet esimerkiksi Balilla sattuneet tulivuorenpurkaukset sekä Barcelonan terrori-isku. Palvelulla on myös rauhoittava vaikutus: ”Palvelun avulla matkailijat tietävät, että ulkoministeriö selvittää ja seuraa tilannetta sekä auttaa tarvittaessa.”

Matkanjärjestäjät avainasemassa Ulkoministeriön konsuliyksiköstä toivotaankin, että myös matkatoimistot ja -järjestäjät muistuttaisivat matkailijoita matkustusilmoituksen tekemisestä. Joskus matkustusilmoitus voi olla ainoa keino, jolla saadaan tieto siitä, että kriisi- tai katastrofialueella on suomalaisia matkailijoita. Ilmoituksen tietojen avulla matkailijoihin saadaan yhteys ja heille voidaan lähettää tietoa ja toimintaohjeita. Ulkoministeriö 6s61.

Tapahtumien vuosi

Finlandia-talon myyntipäällikkö Hanna Tanner ja toimitusjohtaja Johanna Tolonen pokkasivat Portugalissa parhaan tapahtumatalon palkinnon.

Finlandia-talossa järjestettiin viime vuonna yli 900 tilaisuutta. ”Suurin ponnistelu oli ehdottomasti Helsinki Summitin lehdistökeskuksen järjestäminen vain parin viikon varoajalla”, Tolonen kertoo. Talo toimi viikon ajan lähes 1 500 kansainvälisen toimittajan hermokeskuksena ja sieltä uutisoitiin sanoin ja kuvin tapahtumia niin huippukokouksesta kuin Helsingistä yleisestikin. Toimittajat kiittelivät Finlandia-talon hyvin toimivia nettiyhteyksiä, maistuvia tarjoiluja sekä pihalla nököttävän konttisaunan löylyjäkin. Vaikka heinäkuun huippukokous oli ehdottomasti vaativin ponnistelu, hoidettiin Finlandia-talossa myös muita isoja ja vaativia tapahtumia. ”Osanottajamäärältään suurin tapahtuma oli ehdottomasti Helsingin pormestarin lapsille järjestämä itsenäisyyspäivän vastaanotto. Finlandia-talossa juhli joulukuussa yli 6 000 neljäsluokkalaista. Jo pelkästään logistiikka, kättelyn järjestäminen ja ruokatarjoilu oli iso ponnistelu. Onnistuneista tilaisuuksista saamme kiittää

henkilökuntamme ammattitaitoa, osaamista ja joustavuutta”, kertoo myynti- ja markkinointijohtaja Minna Sauramaa.

EU:n näyttämönä Tänä vuonna Finlandia-talo tulee taas olemaan maailman medioissa, sillä valtioneuvoston kanslia on päättänyt järjestää siellä kaikki Suomen EU-puheenjohtajuuden aikana pidettävät kokoukset. ”Meille on tulossa kuusi epävirallista ministerikokousta ja 70 virkamiestason kokousta”, Sauramaa kertoo. ”Se ei kuitenkaan tarkoita, että emme olisi avoinna muille tilaisuuksille”, hän muistuttaa. Muita suuria tapahtumia tänä vuonna ovat mm. Sitran kesäkuussa järjestämä World Circular Economy Forum -kierrätystalouden kongressi, syyskuun alussa järjestettävä World Tourism Cities Federation -järjestön vuosikokous ja summit, syyskuussa pidettävä EUROTOX 2019, toksikologian lääketieteellinen konferenssi sekä marraskuun lopussa pidettävä digitaaliseen tulevaisuuteen fokusoiva EFECS

2019 kongressi, jotka yhdessä tuovat Finlandia-taloon yli 4 000 kansainvälistä kongressivierasta.

Perusparannus tulossa Alvar Aallon suunnittelemaa, vuonna 1971 valmistunutta Finlandia-taloa on vuosien saatossa ehostettu useita kertoja. Vuonna 2021 on suunniteltu aloitettavan talon perusparannus. ”Talotekniikka menee uusiksi ja samassa rytäkässä talon tiloja muokataan ja palvelutarjontaa laajennetaan. Myös keittiö nykyaikaistetaan ja tavoitteena on, että Finlandia-talolle lähdetään syömään kauempaakin”, Tolonen kertoo. ”Haluamme olla matalan kynnyksen tapahtumatalo, joka tarjoaa uusia palveluja kaupunkilaisille ja matkailijoille.” Finlandia-talossa vierailee vuosittain yli 200 000 kävijää. Talossa järjestetyt kokoukset, konferenssit ja tapahtumat tuovat pääkaupunkiseudulle lähes 47 miljoonaa euroa vuosittain. ”Olemme kuuden vuoden aikana tuplanneet liikevaihtomme ja vuonna 2017 teimme voittoa vajaat miljoona euroa”, Tolonen iloitsee.

Saksassa meneillään hotellibuumi

Euroopassa on rakenteilla huikeat 143 000 hotellihuonetta, Suomessa 3000 Hotelleita nousee nyt tiiviissä tahdissa eri puolilla Eurooppaa. Alan näkymiä pidetään hyvinä, joskin riskejäkin on ilmassa. Suomessa eniten uusia hotellihuoneita on tulossa pääkaupunkiseudulle. Timo Kauppinen MAAILMANLAAJUISTA HOTELLIALAA analysoivan STR:n

mukaan lokakuussa Euroopassa oli rakenteilla noin 143 000 huonetta. Vastaavasti suunnittelupöydällä oli noin 154 000 huonetta. Eniten uusia hotellihuoneita oli valmistumassa Saksassa, peräti 44 600 huonetta. Se tarkoittaa seitsemän prosentin kasvua maan nykyiseen hotellihuonetarjontaan.

Suomeen 3 000 huonetta Saksan jälkeen tilastossa seuraavaksi tulevat Englanti, missä on rakenteilla noin 38  000 huonetta ja Turkki, minne nousee 6 500 hotellihuonetta. Myös Venäjän ja Ranskan hotellikapasiteetti kasvaa tuhansilla huoneilla.

Suomessa hotellialan katseet ovat tulevaisuudessa. ”Pääkaupunkiseudulla on tällä hetkellä rakenteilla noin 2 000 huonetta ja muualla Suomessa arviolta tuhat”, kertoo Christie & Co:n Pohjoismaiden, Venäjän ja Baltian johtaja Kimmo Virtanen. Helsingissä rakenteilla on muun muassa Scandic Marskin laajennus, Sokos Tripla ja NREP Katajanokka. Tämä tarkoittaa noin 5,7 prosentin kasvua huonemäärässä. Sen lisäksi suunnitteilla on lähes saman verran lisää.

Käyttöaste ja keskihinta kasvussa Eurooppalaisten hotellihuoneiden käyttöaste ja keskihinta ovat jatkaneet tasaista kasvua.

STR:n mukaan hotellien käyttöaste Euroopassa oli 77,4 prosenttia, mikä on pari prosenttia edellisvuotta enemmän. Eniten kasvua oli hotellihuoneiden toteutuneessa keskihinnassa. Se sijoittui nyt 116,15 euroon, missä on kasvua kuusi prosenttia. Euroopan RevPAR oli 90,2 euroa. Suomessa keskikäyttöaste laski -0,4 % yksikköä, ollen lokakuun lopussa 55,8 prosenttia. Se on kohtalaisen hyvin ottaen huomioon, että kapasiteetti on kasvanut viime vuodesta 2,9 prosenttia. Keskihuonehinta asettui 93,2 euron tasolle, ja RevPAR oli 52 euroa. Helsingissä luvut olivat hieman paremmat; käyttöaste 76,1 prosenttia, keskihuonehinta 106,23 euroa ja RevPAR 80,8 euroa.

1 • 2019 JANUARY


Incredible India_Heritage Campaign_Eng 2018_CTC_277x380 ver2.pdf

1 • 2019 TAMMIKUU

1

1.1.2019

18.21

15


On kestävämpää saada matkailija kuluttamaan 30 euroa enemmän

Helsingin matkailuseminaari haastoi alan yrittäjiä Helsingin matkailun kehittämisen tärkeimpänä ohjenuorana toimii kesällä 2018 valmistunut Matkailun tiekartta. Se sisältää mm. digitaalisuuteen, vastuullisuuteen, tilastointiin ja muihin matkailun kannalta olennaisiin kokonaisuuksiin liittyviä asioita. Helsingin matkailun toimintaympäristö on muuttunut merkittävästi viime vuosina. Seminaarissa pohdittiin, miten matkailun kasvuun vastataan? Mikä on oikea määrä matkailijoita? Miten kasvu tapahtuu kestävästi?

Where the Beauty of the place inspires the Beauty of the heart

Pic t ure t a ken at Pa ra dis B ea c hco m ber G o lf Res o r t & Spa

Teppo Viiperi

MAURITIUS S TA R T C O L L E C T I N G YO U R B E S T M O M E N T S O N W W W. B E AC H C O M B E R . C O M

20180321-Advert-family-185x136mm.indd 1

7/13/18 4:32 PM

Sveitsin Davosissa viihtyvät niin hiihtäjät kuin laskettelijat

Moninkertainen olympiavoittaja, maailmanmestari ja Tour de Ski -kiertueen valtias Dario Cologna asuu Sveitsin Davosissa. Hän kertoo Ikkunapaikan lukijoille omat ravintolasuosikkinsa ja vinkit alueen parhaille hiihtoladuille. Teppo Viiperi

Matkaopastutkinto vaihtaa nimeä

DARIO COLOGNA asuu ja har-

joittelee Sveitsin Davosissa ja siellä hän viihtyy parhaiten. “Rakastan vuoria ja kauniita pikku laaksoja, joita käytän kesät talvet harjoittelumaastona. Urheilijan elämä on kurinalaista, mutta viihdyn myös hyvän ruoan parissa ja illalliset ystävien parissa kuuluvat asiaan. Lempiruokani on pasta ja silloin tällöin lasi punaviiniä.”

Talviurheilulla on Davosissa pitkät perinteet. Täällä on hyvät olosuhteet niin lasketteluun kuin murtsikkaankin.

16

Copyright Switzerland Tourism

Pihviä ja pizzaa Hänggi’s Restaurant Davosissa on yksi Darion lempipaikoista. Siellä tarjoilijat jo tietävät maanläheisen ja kohteliaan herrasmiehen annoksen; “Beef cubes with spätzle on a mustard sauce.” Myös hotelli Grischan ravintolat kuuluvat hiihtäjän suosikkeihin. ”Kaupungin paras pizzeria on Pizzeria Pate, ja paras pizza on Montagna, johon tulee mozzarellaa, tulista salamia ja gorgonzolajuustoa.” Hyvää ruokaa edullisin hinnoin tarjoaa Café Weber, eritoten lounas on Darion mieleen. Tuoreita leivonnaisia ja vahvaa espressoa saa Kaffe Klatschista. Huippu-urheilijaa ei usein

SEMINAARIN AVASI Helsingin apulaispormestari Pia Pakarinen ja tilaisuuden pääpuhuja, tunnettu matkatoimittaja ja -kirjailija Doug Lansky kysyi, miten pelastetaan matkailu matkailulta itseltään. Hän haastoi alan miettimään miten vanhat tutut asiat voi tehdä toisin. ”Suosion voisi mitata uudella tavalla; tärkeämpää kuin laskea kuinka monta hotelliyöpymistä kohteella on, olisi tietää kuinka moni tulisi uudelleen. On kestävämpää saada matkailija kuluttamaan 30 euroa enemmän päivässä kuin kasvattaa viidellä prosentilla kävijämäärää, jotka käyttävät rahaa saman verran.” Hän toi myös esiin kaupunkien hyvin yleisen pulman, julkisten vessojen puuttumisen. Kun niitä ei ole, matkailijat viihtyvät hotellihuoneissa eivätkä liikkeet saa potentiaalisia asiakkaita. Tutkimukset osoittavat, että turistit tekevät paljon ostoksia klo 18 ja 21 välillä. Se mi n aari ssa k u u l t i i n myös Arna Schramia Islannista, joka valotti syitä Islannin turismin huimalle kasvulle, esiin nousivat vaihtelevat valuuttakurssit ja airbnb-majoitukset. Lapin yliopiston Soile Veijola piti tärkeän puheenvuoron kestävästä matkailusta ja sen uhkakuvista.

Hiihdon kuningas, Dario Cologna, asuu ja harjoittelee Davosissa.

nähdä juhlimassa mutta jos näin käy, on Ex-Bar paikka, jossa on kiva käydä oluella ja jatkoille voi eksyä Pöstli Clubille.

Ladulle tai mäkeen Parhaat hiihtomaastot löytyvät Davosin ympäriltä ja Graubündenista yleensäkin. Dario kehuu alueen monipuolisuutta. Maastohiihdon ystävien kannattaa kokeilla näi-

tä: Flüela, Sertig Valley ja Dischmatal. Keväällä kannattaa tehdä hiihtoretki Flüelasta Sentisch Horniin. Maisema on maaginen auringon värjätessä ympäröivät vuoret. Öinen kelkkaretki Interhornissa on varsinainen energiapaukku. “Minulle ainoa jääkiekkojoukkue on Hockey Davos Club, ja finaalipeleihin on pakko päästä, jos vain mahdollista. Kun vaihdan murtomaasukset lasketteluun, löydät minut useimmiten Parsennista. Se tunne, kun kiitää 12 kilometriä pitkää rinnettä Weissfluhjochista Küblisiin on fantastinen.” Lue lisää Dariosta: ikkunapaikka.fi/kohteet/ Eurooppa

Opetushallituksen päätöksellä Matkaopas-tutkinnon nimi uudistuu ja matkaoppaan ammattitutkinnosta tulee opastuspalvelujen ammattitutkinto. UUDELL A TUTKINTONIMIKKEELLÄ opiskelijat valmistu-

vat edelleenkin Helsinki-oppaiksi, matkanjohtajiksi, Travel Assistanteiksi tai ulkomaan kohdeoppaiksi ja uutena vaihtoehtona myös risteilyoppaiksi kansainvälisille risteilyaluksille. Opastuspalvelujen ammattitutkinnon suorittanut matkaopas osaa opastaa ja palvella asiakkaita kielitaitoisesti, suunnitella ja toteuttaa opastuspalveluja, toimia vastuullisesti sekä huolehtia asiakkaiden turvallisuudesta. Opastuspalveluiden ammattitutkinnon voi suorittaa Perho PRO:ssa. Perho PRO 6p80.

Doug Lanskyn hauska ja ajatuksia herättävä luento viihdytti.

Reipasta kasvua Viimeiset kuusi vuotta globaali matkailu on kasvanut nopeammin kuin maailmankauppa keskimäärin. Suomessa rekisteröidyt yöpymiset kasvoivat 7,7 prosenttia vuonna 2017 ja Helsingissä peräti 16,7 prosenttia. Kasvava matkailu tuo investointeja, luo työpaikkoja ja kasvattaa verotuloja. Se elävöittää kaupunkia ja mahdollistaa laajemman palvelutarjonnan myös kaupungin asukkaille. Matkailu on myös harvoja kasvualoja, jotka tarjoavat merkittävän määrän uusia työpaikkoja matalasti koulutetuille, maahanmuuttajille ja opiskelijoille.

Merkittäviä lukuja Matkailutoimiala ja tapahtumat sekä niihin läheisesti liittyvä ravintola-ala ovat merkittäviä työllistäjiä. Työ- ja

elinkeinoministeriön mukaan matkailuala työllistää Suomessa jopa 140 000 ihmistä ja kerrannaisvaikutukset muille aloille ovat merkittäviä. Matkailun tulo- ja työllisyystutkimuksen mukaan matkailu jättää Helsinkiin välitöntä matkailutuloa 1,6 miljardia euroa vuodessa. Työllisyysvaikutus on yli 10 000 henkilötyövuotta.

Digitaalisuus ja ekologisuus Digitaalisuus etenee voimakkaasti matkailusektorilla. Kansainvälisessä kilpailussa voittajia ovat ne, jotka pystyvät jakamaan oman kapasiteetin kustannustehokkaasti oikeisiin kanaviin, automatisoimaan toimintoja sekä hyödyntämään syntyvää dataa ohjaamaan toimenpiteitä oikeaan suuntaan. Toinen tärkeä teema on ekologisuus. Matkailu vaikuttaa voimakkaasti mm. paikallisiin asukkaisiin, talouteen ja ympäristöön. Jotta matkailu voi kasvaa pitkäjänteisesti, on kaikki näkökulmat huomioitava kehittämisessä. Matkailun kestävyys ja vastuullisuus ovat isoja teemoja ja sisältävät useita eri näkökulmia. Kaupungin näkökulmasta työ on aloitettava selkeän ohjelman tekemisellä ja oikeiden kumppaneiden löytämisellä.

Lentoliikenne kasvaa myös tänä vuonna IATA ennustaa, että lentoliikenteen nettovoitot kasvavat tänä vuonna 35,5 miljardiin Yhdysvaltain dollariin, kun luku viime vuonna oli noin 32,3 miljardia.

ARVION MUKAAN tänä vuon-

na maailmalla lentää 4,59 miljardia matkustajaa, kun viime vuonna luku oli noin 4,34 miljardia. Kasvun vauhti hiipuu kuitenkin hieman. Tänä vuonna kasvuprosentiksi ennustetaan 6 prosenttia, kun se viime vuonna oli 6,5 prosenttia.

Suuret erot Lentoliikenteen voitot kasvavat eniten Pohjois-Amerikassa. Kun siellä nettovoiton per matkustaja arvioidaan olevan 16,77 dollaria, niin Euroopassa se on vain 6,40 dollaria ja Aasiassa 6,15 dollaria per matkustaja. Latinalaisessa Amerikassa voiton per matkustaja arvioi-

daan olevan vain 2,14 dollaria ja Afrikassa 3,51 dollaria.

Reittien määrä kasvaa Ensi vuonna lentolipun keskihinta, ennen lisämaksuja ja veroja, on 324 dollaria, mikä on 61 % vähemmän kuin vuonna 1998. Lentopetrolin hinnan arvioidaan hieman laskevan ja sen osuus lentoyhtiön kuluista arvioidaan olevan 24,2 %. Maailmassa on tänä vuonna 21 332 eri lentoreittiä. Se on 1 300 enemmän kuin vuotta aiemmin. Lentoala työllistää globaalisti 2,9 miljoonaa ihmistä, mikä on pari prosenttia viime vuotta enemmän.

1 • 2019 JANUARY


At Amadeus, we envision a world of travel that is dierent - one that is more open, connected and dynamic - and we are working to make this a reality. Live Travel Space is the new present and we welcome every player in the industry to join: Matka 2019 Thursday 17.1.2019 Amadeus Finland, booth 1e19 See you there!

1 • 2019 TAMMIKUU

17


Marriott International avattiin Helsinkiin

Uusiin asemiin

Kerro tässä uusista rekryistäsi – maksutta!

Hotelli Katajanokasta tuli Suomen ensimmäinen Marriott-hotelli. Tampere aukeaa loppuvuonna. Antti Haukkamaa

Christer Nordlund American Express GBT

Katri Järvi Eckerö Line Ab Oy

American Express GBT American Express Global Business Travel (GBT) nimitti marraskuun lopussa Christer Nordlundin GBT:n Pohjoismaiden uudeksi Vice Presidentiksi ja General Manageriksi. Nimitys mahdollistaa GBT:n ja Hogg Robinson Groupin (HRG) sujuvan integraation. Christer raportoi Jason Geallille, Vice President ja Regional General Manager, Northern Europe. Aiemmin Christer oli HRG Euroopan General Manager, jolloin hänen vastuullaan oli HRG:n matkapalvelut kaikkialla Euroopassa. Hän tuli yhtiöön vuonna 1998. American Express GBT vahvisti myös Christer Nordlundin johtoryhmän, johon kuuluvat: Helene Holmberg uudessa yhdistetyssä roolissaan Director ja Head of Sales, Nordic, Anders Bohlin, uudessa yhdistetyssä roolissaan Director ja Head of Client Management, Nordic. Mattias Andersson, joka tähän asti on johtanut HRG:tä Pohjoismaissa, on nimitetty Vice Presidentiksi, Traveller Care, Nordic.

Eckerö Line Ab Oy KTM Katri Järvi aloitti Eckerö Linellä 7.1. nimikkeellä Head of Sales. Hän vastaa Suomen B2B -myynnistä, ryhmämyynnistä sekä myyntipalveluiden toiminnasta Helsingissä ja Tallinnassa. Katri Järvellä on pitkä kokemus myyntijohtajan tehtävistä useilta toimialoilta. Myyntipalvelun esimieheksi on valittu restonomi Sirja Airikainen. Sirja on työskennellyt Eckerö Linellä vuodesta 2010 alkaen. Sirja aloitti uudessa tehtävässään 12.11. Inga Hoikkala ja Pasi Kokko ovat aloittaneet 2.1. myyntineuvottelijoina kokous- ja ryhmämyynnissä. Kadri Ülper on nimitetty markkinointipäälliköksi 1.12.2018 alkaen. Kadrin tehtäviin kuuluu mm. B2B markkinointi, myynninedistämistapahtumat, sosiaalisen median sisällöntuotanto ja markkinoinnin koordinointi sekä S-ryhmän asiakasomistajamarkkinointi. Merle Ehasalu on nimitetty Marketing Specialistiksi Virossa 19.11. alkaen Merlen tehtäviin kuuluu markkinoinnin eri osa-alueet sekä Viron että kansainvälisellä markkinalla. Marie Kuub ja Ernest Droganowski on nimitetty rahtiosaston myyntipäälliköiksi 1.11.2018 alkaen. Jenni Anttila on nimitetty uuteen Indoor Sales & Operations Manager tehtävään 2.1. alkaen. Samassa yhteydessä Sergei Antonov on nimitetty Super-

18

Kadri Ülper Eckerö Line Ab Oy

Otto Lyly Kon-Tiki Tours

visor Indoor Sales tehtävään. Toisena vuoroesimiehenä jatkaa Toni Wistbacka. Kaksi vuotta Rederi Ab Eckerön projektitehtävissä toiminut M/S Finlandian intendentti Åsa Brandt palaa laineille 1.1. vaihtoparinaan intendentti Jaana Raivio.

Kon-Tiki Tours Otto Lyly on nimitetty Björk & Boström / Kon-Tiki Toursiin myyntipäälliköksi myymään ja markkinoimaan urheilumatkoja ympäri maailmaa. K immo Kannas jatkaa tuotepäällikkönä ja Sari Saxman projektipäällikkönä

Jari Wessman Lentokeskus

Mervi Toivonen Visit Finland

tions Director Kati Litmanen , Marketing Manager B2C Aino Ikonen, Marketing Manager B2B Susanna Limnell, Marketing Manager F&B Irina Kauko, Marketing Manager kansainväliset brändit Timo Vehmas, Marketing Planner kansainväliset brändit Kiira Nousiainen ja Communications Manager Johanna Uimonen. E CO M M E R C E JA S C A N D I C FRIENDS -kanta-asiakasoh-

jelma Channel Marketing Manager Nina Hägerström, Content Marketer Sanna Palm, Content Coordinator Veera Granath ja Loyalty Manager Lauri Elovainio.

KOKOUS- JA RYHMÄMYYNTI

Lentokeskus Lentokeskus on nimittänyt Jari Wessmanin Lentokeskuksen IATA-asiantuntijaksi. Lentokeskus on ollut Lakeuden Matkat Oy:n omistuksessa heinäkuusta 2018 ja jatkaa laajaa liputuspalveluaan kasvavalla volyymilla.

Scandic Hotels Oy Scandic Hotels Oy:n kaupalliseen organisaatioon on tehty seuraavat nimitykset: Kaupallista organisaatiota johtaa Commercial Director Christian Borg.

Director, Booking offices Kirsi Tanninen.

Heli Mende Visit Finland

REVENUE MANAGEMENT

Director of Revenue Management, Kristian Träskelin.

Visit Finland Visit Finlandin Global Sales Promotion -tiimin johtajaksi on nimitetty 1.12.2018 alkaen Mervi Toivonen, joka on aikaisemmin toiminut osana Global Sales Promotion -tiimiä vastaten Finland Convention Bureaun kokonaisuudesta. Tehtävää aiemmin hoitanut Heli Mende siirtyi 1.1. uuteen tehtävään Business Finlandin New Yorkin toimistoon tehtävänimikkeellä Head of Visit Finland North America/Commercial Counsellor vastaamaan Suomeen suuntautuvan matkailun edistämisestä Pohjois-Amerikassa.

IATA:n pääjohtaja Suomessa: Ei tarvetta lentoverolle Kansainvälisen ilmakuljetusliiton IATA:n pääjohtaja Alexandre de Juniac vieraili vuoden lopulla Suomessa osana kiertuettaan Pohjoismaissa. Alan ammattiväelle järjestetyssä tapaamisessa pääjohtaja korosti, että ilmailualan ympäristökysymykset ovat kansainvälisiä, joten myös niiden ratkaisuja tulee etsiä maailmanlaajuisesti. Esa Aalto

SUOMEN MYYNTI

Sales Director Antti Karjalainen. KO KO US - JA TAPAHTUMAMYYNTI

Key Account Manager Outi Borg ja Emmi Kaarna sekä Sales Manager Olli Turunen, Karoliina Rjnak, Kirsi Artell ja Kirsi Mattila-Myllymäki. YRITYSMYYNTI

Director Cor porate Sales Tommy Nordberg. Key Account Manager Sonja Kaskinen, Kalle Ström, Marko Lievonen sekä Sales Manager Tiina Nybondas ja Ville Ahola. ALUEMYYNTI

Director Area Sales Kirsi Ilmasti. Sales Manager Meri Hokkanen ja Marke Hurme Tampere, Susanna Häggblom Jyväskylä, Ollipekka Valli Turku, Marika Hinno Oulu sekä Linda Haapamäki Mikkeli. KANSAINVÄLISET BRÄNDIT

Hilton Hotels & Resorts Sales Manager Karita Laasio ja Hilton Coordinator Enna Hämäläinen, IHG Hotels Sales Manager Ilmari Hakkala. PARTNERSHIP AND SPONSORING

Head of Partnership and sponsoring Jussi Rissanen. LEISURE SALES (Scandic Hotels Group) Mirja Haverinen ja Inkeri Vainik. M&E SALES (Scandic Hotels Group) Lenita Pihl-Salminen MARKKINOINTI JA VIESTINTÄ

Marketing and Communica-

ERITYISESTI ALEXANDRE DE JUNIACIN huolen aiheena tun-

tui olevan paljon puhututtanut lentoliikenteen ympäristövero. Ymmärrettävästi lentoyhtiöiden etujärjestön johtaja ei lämpene uusille kansallisille veroille. Hänen mukaansa veron lisääminen lentolipun hintaan söisi entisestään alan niukkaa kannattavuutta.

Päästöjä jo karsittu ”Suomi on hoitanut hyvin päästövähennysvelvoitteensa. Ilmailualalla olemme etsineet yhdessä ratkaisuja jo yli kymmenen vuoden ajan ja päästöistä on saatu karsittua jo noin neljäsosa”, de Juniac totesi. ”Ainoana alana maailmassa olemme saaneet aikaan kansainvälisen sääntelyjärjestelmän, CORSIA:n, joka tavoittelee merkittäviä vähennyksiä lentämisen hiilijalanjäljessä. Ympäristötyössä teknologian kehitys, puhtaammat polttoaineet ja moottorit, liikenteen järkeistäminen ja toiminnan tehokkuuden lisääminen ovat tärkeitä osa-alueita, joissa me lentoyhtiöt jo toimimme tiiviissä yhteistyössä lentokoneiden valmistajien, lentokenttäoperaattorien ja ilmailuviranomaisten kanssa”.

Lentomatkustus tuplaantuu Viime vuonna maailmassa tehtiin noin neljä miljar-

IATAn pääjohtaja Alexandre de Juniac vieraili ensimmäistä kertaa Suomessa.

dia lentomatkaa. Vuoteen 2035 mennessä määrän odotetaan nousevan jopa kahdeksaan miljardiin. ”Lentoliikenne näyttää säännöllisesti tuplaantuvan aina 20 vuoden sykleissä”, pääjohtaja sanoo. ”Suuri muutos tulevina vuosina tapahtuu kuitenkin siinä, mille alueille liikenteen painopiste siirtyy. Perinteisen suurimman liikennealueen Pohjois-Amerikan rinnalle, ja jopa sen ohi, näyttävät nousevan Aasian kasvavat taloudet Kiina, Intia ja Indonesia”. Suomen suurimpana haasteena on de Juniacin mukaan ilmailualan kilpailukyvyn ylläpitäminen ja parantaminen. Se koskee sekä lentoyhtiöitä, lentokenttiä että alan sääntelyä. ”Suomelle yhteydet Eurooppaan ja muuhun maailmaan, erityisesti Aasiaan, ovat elintärkeitä ja alan toimintaedellytysten turvaaminen tulee olla korkealla myös poliittisella agendalla”.

SUOMEN PARHAAKSI boutique-hotelliksi valittu Hotelli Katajanokka liittyi marraskuussa osaksi Marriottin Tribute Portfolio -brändiä. Samalla se on Suomen ensimmäinen Marriott-hotelli ja pääsee mukaan Marriottin 120 miljoonan kanta-asiakkaan jakeluverkostoon.

Suomessa ja Marriott-yhteistyö parantaa sen tunnettuutta ja myyntiä entisestään”.

Tampere loppuvuonna Aiemmin on uutisoitu, että Suomen ensimmäinen Marriott-hotelli tulisi Tampereelle. Tampere-talon yhteyteen tuleva hotelli avataan vasta tämän vuoden lopulla. Sitä tulee osa Courtyard by Marriott -hotellibrändiä, joka on suunnattu moderneille liikematkustajille ja perheille.

Uusia edustuksia MACAON TURISTITOIMISTO

Primehotelsin toimitusjohtaja Tomi Peitsalo.

Primehotels operoi Hotelli Katajanokan liiketoimintavastuullisena operaattorina jatkaa Primehotels Oy. Yhtiöllä on yhteensä viisi hotellia Suomessa. ”Primehotels tavoittelee tällä hetkellä voimakasta kasvua ja pelkästään Helsingin alueelle on suunnitteilla 5-10 uutta hotellia”, kertoo Primehotelsin toimitusjohtaja Tomi Peitsalo. Hotelli Katajanokan teema ”Escape the Ordinary”, säilyy muutoksessa ennallaan. Hotellihan toimii entisissä lääninvankilan rakennuksissa ja sillä on pitkä ja erittäin värikäs menneisyys. Hotelli Katajanokka siirtyi samana marraskuun päivänä Fennica Toimitilat -erityissijoitusrahaston omistukseen. Fennia Varainhoito Oy:n kiinteistöliiketoiminnasta vastaava johtaja Timo Rantala kuvaili sijoituspäätöstä seuraavasti: ”Matkailuelinkeino on tärkeä osa Helsingin taloudellista kasvua. Katajanokan entinen vankila on yksi mielenkiintoisimmista hotelleista

o n n i m i t t ä ny t Re l at e d i n PR-edustajakseen Pohjoismaissa. Lisätietoa osoitteesta Related.dk ja Macaosta http://en. macaotourism.gov.mo. WEST HOLLYWOOD on nimittänyt Atlantic Linkin edustajakseen Pohjoismaihin. Kööpenhaminasta käsin toimiva Atlantic Link hoitaa West Hollywoodin PR-, myynti- ja markkinointitoimintoja kaikissa Pohjoismaissa. Lisää West Hollywoodista osoitteessa VistWestHollywood.com.

Seuraava ilmestyy 1.3.2019 Ilmoitustilan viimeinen varauspäivä on 11.2.2019

www.matkaviikko.fi Ammattilaisten online-uutispalvelu

TUKHOLMA & HELSINKI B2B TRAVEL SHOW 2019 TUKHOLMA 21 ELOKUUTA HELSINKI 22 ELOKUUTA www.stockholmtravelshow.se FINESSE PROMOTIONS Yhteistyössä Silja Linen kanssa

1 • 2019 JANUARY


Kyllä taas laiva kiiltää ja kulkee. Poikkesimme telakalla ehostamassa laivaamme. Uudistimme hyttejä ja ravintoloita sekä muutenkin puunasimme ja maalasimme niin, että taas paikat kiiltävät. Tervetuloa mukavalle risteilylle uudistuneella m/s Finlandialla. Helsingistä Tallinnaan kolme kertaa päivässä. Lisätietoja eckeroline.fi

Jaana Arvo jatkaa FBTA:n hallituksen puheenjohtajana

Liikematkayhdistyksessä satakunta jäsentä Kokouksen teemana matkustusturvallisuus Suomen Liikematkayhdistys ry FBTA järjesti vuosikokouksensa vuoden lopulla Helsingin Pasilassa. Kokouspäivän keskeinen sisältö oli yhdistyksen virallinen syyskokous henkilövalintoineen sekä ammattiohjelma, jonka teemaksi oli valittu matkustusturvallisuus. Lisäksi yhdistyksen noin 50 partnerijäsentä eli palvelutuottajaa pitivät oman kokouksensa. Eero Havia FBTA:N VUOSIKOKOUS järjes-

tettiin VR-Yhtymän uusissa tiloissa Pasilassa. VR-Yhtymän myynti- ja asiakaskokemusjohtaja Salla Ketola toivotti kokousväen tervetulleeksi ja linjasi raideliikenteen näkymiä: ”Kilpailun avautuessa raiteilla tarvitaan uutta ajattelua ja modernia teknologiaa. Datan hyödyntäminen nopeutuu ja asiakkaan henkilökohtaisen palvelun on toimittava viivytyksettä, heti.” FBTA:n toiminnanjohtaja Sari Viljamaa kertoi yhdistyksen jäsenkunnan muodostuvan 93 ostajajäsenyrityksestä (61 %) ja 59 partnerijäsenyrityksestä (39 %). Kokous käsitteli ja hyväksyi vuoden 2019 toimintasuunnitelman ja mm. päätti pitää yhdistyksen jäsenmaksut ennallaan.

Jaana Arvo valittiin jatkokaudelle FBTA:n hallituksen puheenjohtajana 2019-20 valittiin jatkamaan VR-Yhtymän hankintapäällikkö Jaana Ar-

1 • 2019 TAMMIKUU

FBTA:n hallitus 1.1.2019 alkaen vasemmalta Tarja Tikkanen, Satu Lerssi, Nina Ruokonen, Garbriela Suortti (uusi), Pia Kari, Mirja Kivimaa ja puheenjohtajana jatkava Jaana Arvo.

vo. Hänen lisäkseen uudessa hallituksessa toimivat Satu Lerssi (Helsingin Yliopisto), Tarja Tikkanen (Valtioneuvoston kanslia), Pia Kari (Tieto Oyj), Mirja Kivimaa (Outokumpu Oyj) sekä partnerijäsenet Nina Ruokonen (SAP Concur Finland) ja uutena Gabriela Suortti (Amex GBT). Vuoden 2018 hallituksen ainoa miesjäsen, SMT/Amex GBT:n Ari Ilonen oli nyt erovuorossa eikä FBTA:n uuteen hallitukseen hänen jälkeensä tullut lainkaan miespuolista edustajaa. Kahvipöytäkeskusteluis-

sa laskettiinkin leikkiä mieskiintiön tarpeellisuudesta! Kokouksessa käsiteltiin FBTA:n hallituksen esitys sääntömuutokseksi ostajajäsenten piiristä valittujen hallituksen jäsenten toimikauden muuttamiseksi kaksivuotiseksi siten, että erovuorossa on vuosittain puolet ostajajäsenistä. Partnerijäsenten toimikausi olisi yhä yksivuotinen. Hallituksen esitys hyväksyttiin, mutta se vaatii yhdistyksen sääntöjen mukaan käsittelyn ja hyväksyminen toisessa perättäisessä jäsenkokouksessa tullakseen voimaan.

Matkustusturvallisuus tarkastelussa Kokouspäivän työohjelma käsitteli matkustusturvallisuutta. Teemaa näkemyksillään ja kokemuksillaan alustanut erikoisasiantuntija ja kapteeni evp. Ilkka Keinänen, JITINT listasi matkustajan ja erityisesti liikematkustajan ongelmatilanteita: onnettomuudet, luonnonkatastrofit, terrorismi, sieppaukset, ryöstöt, varkaudet, poikkeustilanteet kuten lakot ja mielenosoitukset, lahjonta, painostus, jopa kulttuurierot ja nolot tilanteet. Myös tietoturvaan liittyvät uhat, kyberturvallisuus, on työmatkustuksessa vakavasti otettava asia. Paneelikeskustelujen aiheina olivat ”Tulevaisuuden matkustusturvallisuutta uhkaavat ja turvaavat tekijät” sekä ”Parhaat käytännöt organisaation matkustusturvallisuusohjelman rakentamiseksi ja jalkauttamiseksi”. Turva-ammattilaisten lisäksi kuultiin SEB-pankin Harri Rantasen esittämä näkökulma maksamisen ja maksuvälineiden turvallisuudesta. Chubb -vakuutusyhtiön Maria Sanmark painotti vakuutusten tarpeellisuudesta. ”Terroritekoja on ilmennyt myös ennen varsin turvallisiksi koetuissa maissa.” Nixu Oy:n k yber turva-asiantuntia Matti Suominen korosti tietoteknologisen osaamisen eroja eri puolilla maailmaa. ”Korkealla tasolla oleva osaaminen, kuten esimerkiksi Kiinas-

Lämmin kiitos kuluneesta vuodesta kuljetimme Suomenlahden yli 350 000 matkustajaa enemmän kuin edellisenä vuonna, yhteensä yli 1,8 miljoonaa matkustajaa.

sa, kasvattaa matkustajaan kohdistuvat tietouhat suuremmiksi”.

Pitää olla hereillä Päivän toisessa paneelissa teknologiajohtaja Vesa Jordan, Finnfund, yritysturvapäällikkö Jarkko Keskinen, SOK Riskienhallinta ja Mikko Viitasaari, Corporate Security Division UPM ruotivat yritysten matkustusturvallisuusohjelmia. Tärkeätä on yhteistyö ja tiedon kulku organisaatioissa, tilannekuvat kohdemaista ja riskianalyysien ajantasaisuus, kaikkinainen ’hereillä olo’ myös siitä, mitä ympärillä tapahtuu. ”Matkustusturvallisuuden vastuu ei ole jossakin muualla, vaan meissä eli työntekijässä ja työnantajassa. Koulutus ja ennalta perehtyminen kohteiden olosuhteisiin sekä riskien tunteminen ovat keskeistä. Vakuutuksilla voidaan hallita osaa riskeistä ja tekoäly on jo mukana myös tällä alueella”, summasi toiminnanjohtaja Sari Viljamaa keskustelua. ”Vääränlainen rutinoituminen voi olla vaarallista tuudittautumista matkustettaessa. Luotettavat paikalliset yhteistyökumppanit ja verkosto ovat tärkeitä, kun avun tarve syntyy. Ohjeiden on oltava helposti sisäistettäviä ja tiedon on liikuttava organisaatiossa”, tiivisti Sari Viljamaa matkustusturvallisuudesta käytyä keskustelua. FBTA 1c12

Monet matkustavat ilman rokotuksia Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan monet suomalaiset eivät ole kaukomatkoilla huolissaan tartuntataudeista. Myös rokotukset jäävät monilta ottamatta. Jaana Helminen SANOFI PASTEURIN teettämän pohjoismaisen matkaterveystutkimuksen mukaan vain 32 % suomalaisista, jotka matkustavat eksoottisiin maihin, ottavat rokotuksen matkaa varten. Yli 35 % matkailijoista ei ollut lainkaan huolissaan infektiotaudeista matkustaessaan kaukomaille, vaan enemmän huolta aiheuttivat terrorismin uhka tai lento-onnettomuudet.

Tietämättömyys Yleisimmät syyt rokottamattomuuteen liittyivät tietämättömyyteen ja monet vastasivatkin, että ’Olen pysynyt matkoillani terveenä aiemminkin’ sekä ’En ajatellut, että minulla olisi riski sairastua’. ”Vastaajat suhtautuivat rokotuksiin pääasiassa myönteisesti. Yleisin syy sille, miksi rokotusta ei oltu otettu, oli käsitys että ’Minut oli rokotettu jo aiemmin’”, kertoo Sanofi Pasteurin lääketieteellinen asiantuntija Anu Soininen.

19


MESSUHINNAT MA AILMALLE

Katso kaikki kohteet ja hinnat osoitteessa finnair.fi

FINNAIRIN LENNOT Finnair Plus -jäsenille lennot vielä näitäkin hintoja edullisemmin

PORTO 199€ SINGAPORE 543€ LOS ANGELES 599€ MENO-PALUU ALK.

MENO-PALUU ALK.

MENO-PALUU ALK.

Saat kolminkertaiset Finnair Plus -pisteet Finnair Holidays -matkasta FINNAIR HOLIDAYS – LENNOT JA HOTELLI

LONTOO 300€ LISSABON 360€ MALTA 400€

LENNOT + HOTELLI 3 VRK ALK.

LENNOT + HOTELLI 3 VRK ALK.

LENNOT + HOTELLI 3 VRK ALK.

Katso säännöt ja toimitusehdot osoitteessa finnair.fi

Matkailuteollisuuden ammattilehti • Finnish Travel Industry Journal • Facktidning för reseindustrin i Finland

Ikkunapaikka on Suomen johtava matkailualan ammattilehti, joka seuraa, analysoi ja ennakoi alan tapahtumien kulkua Suomessa ja ulkomailla. Ikkunapaikka ilmestyy kuusi kertaa vuodessa.

Ikkunapaikka on Suomen matkatoimistoalan liiton (SMAL), Pacific Asia Travel Associationin (PATA) ja Discover American Suomen osastojen toimialajäsen. ISSN 0786-7867 Painos 5000 kpl

Vuosikerran hinta on 63 € määräaikainen yritystilaus 58 € jatkuva yritystilaus 24 € virkailijatilaus 18 € opiskelija- ja eläkeläistilaus 69 € Suomen ulkopuolelle Hinnat sisältävät alv 10%.

Levikkijakauma Matkatoimistovirkailijat . . . . . . . . Liikenneyhtiöt . . . . . . . . . . . . . . . . . . Yritysten matkavastaavat . . . . . . Matkatoimistojohto . . . . . . . . . . . . Majoituselinkeino . . . . . . . . . . . . . . . Matkailutoimittajat/lehdistö . . . Kunnalliset matkailuelimet . . . . .

Lehti ei vastaa tilaamatta lähetettyjen kirjoitusten ja/tai kuvien säilyttämisestä ja/tai palauttamisesta.

Julkaisija Travision Oy Helsinki

64 % 11 % 9% 7% 4% 3% 2%

Toimitus ja markkinointi Päätoimittaja, kustantaja Leena Aalto leena.aalto@ikkunapaikka.fi Raisiontie 6 D, 00280 Helsinki Puhelin (09) 622 2500 Vakituiset avustajat Esa Aalto Eero Havia Antti Haukkamaa Timo Kauppinen Soile Kylämies Teppo Viiperi Ulkoasu Juhana Mikkanen hello@juhanamikkanen.com Kirjapaino PunaMusta

Window Seat is the leading travel trade journal for the travel professionals in Finland. Its aim is to monitor and analyze the development of the travel market in Finland and abroad. Window Seat is published six times a year and its subscribers include a.o. all Finnish AFTAtravel agencies. Subscription fee is EUR 69 outside of Finland. The magazine will not hold itself responsible for the safekeeping and/or return of articles and/or photographs sent without an order for publication. Window Seat is an associated member of the Association of Finnish Travel Agents (AFTA), Finland Chapter of Pacific Asia Travel Association (PATA) and Discover America Finland.

Readers Travel agency personnel . . . . . . . . . . . 64 % Airlines etc. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11% Company travel managers . . . . . . . . . 9 % Travel agency management . . . . . . . 7 % Hotel business . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4% Travel editors and press . . . . . . . . . . . 3 % Municipal tourist organisations . . . . 2% Editorial & Marketing Editor-in-chief, Publisher Leena Aalto leena.aalto@ikkunapaikka.fi Raisiontie 6 D, FIN-00280 Helsinki Phone +358 9 622 2500 Publisher Travision Oy Helsinki

WWW.IKKUNAPAIKKA.FI FACEBOOK.COM/IKKUNAPAIKKAWINDOWSEAT

Contributing Editors Esa Aalto Eero Havia Antti Haukkamaa Timo Kauppinen Soile Kylämies Teppo Viiperi Layout Juhana Mikkanen hello@juhanamikkanen.com Printing house PunaMusta ISSN 0786-7867 Circulation 5,000 copies

Profile for Ikkunapaikka

2019-1 Ikkunapaikka-Window Seat, Jan 2019  

2019-1 Ikkunapaikka-Window Seat, Jan 2019  

Advertisement