__MAIN_TEXT__

Page 1

WINDOW SEAT

1 • 2018 TAMMIKUU/JANUARY

Matkailuteollisuuden ammattilehti • Finnish Travel Industry Journal • Facktidning för reseindustrin i Finland

30. vuosikerta/30th year

KOHTA SE ALKAA 18.–21.1.2018 Messukeskus Helsinki 17.1.2018 Workshop Day

matkamessut.fi | facebook.com/matkapro | #matka2018 Yhteistyössä:

Toimeksiantaja:


2

1 • 2018 JANUARY


Alan uutiset nyt myös verkossa

WINDOW SEAT

1 • 2018 TAMMIKUU/JANUARY

Matkailuteollisuuden ammattilehti • Finnish Travel Industry Journal • Facktidning för reseindustrin i Finland

www.ikkunapaikka.fi .com/IkkunapaikkaWindowSeat

30. vuosikerta/30th year

MARKUS MÄNTYKANNAS on paitsi

Forecan asiantunteva meteorologi myös intohimoinen matkailija. Hän on päättänyt käydä kaikissa maailman valtioissa ja lupautunut jakamaan kokemuksiaan Ikkunapaikan lukijoiden kanssa. Nyt hän on vieraillut 79 maassa. Tässä lehdessä raportti Beirutista. Nettisivuillamme pääset Markuksen matkassa myös Pohjois-Irakiin ja Algeriaan.

©Photographer Kim Jiho-Korea Tourism Organization

LISÄÄ SIVULLA 5.

ETELÄ-KOREAN PYEONGCHANG tulee ensi kuussa kaikille tutuksi. Urheilukansan katseet on suunnattu sinne 8.-25. helmikuuta. Luvassa on huikeita suorituksia ja jännittäviä kilpailuja. Elämysmatkat on myynyt lähes kaikki Suomen lippukiintiön liput, joten täältä Pyeongchangiin lähtee kuutisensataa kisavierasta. LISÄÄ SIVULLA 7.

Uudet lait matkapalveluyhdistelmistä ja matkapalveluyhdistelmien tarjoajista ovat astuneet voimaan. Nyt on entistä tärkeämpää tietää mitä myy ja kuuluuko lakien piiriin.

Valmismatkalaki on nyt historiaa

Uusi matkapakettilaki käyttöön heinäkuun alussa Suurin muutos alalle sitten 1995 marginaaliveron Vuosikausia kestänyt kädenvääntö on nyt ohi. Valmismatkalainsäädäntö on historiaa ja lait matkapalveluyhdistelmistä (matkapakettilaki) ja matkapalveluyhdistelmien tarjoajista ovat astuneet voimaan 1.1.2018. Niitä tulee noudattaa kuitenkin vasta heinäkuun alusta alkaen. Nyt on aika varmistaa, että tiedät mitä myyt. Onko risteily Tukholmaan matkapakettilain alainen, entä kun asiakas ostaa tänään lennot ja ensi viikolla samaan kohteeseen hotellin? Minkä lain mukaan eletään, jos asiakkaalle myydään mönkijäsafari ja yö eräkämpässä tunturin kupeessa? Leena Aalto SUOMEN MATKATOIMISTOALAN lii-

tossa on takana muutama työntäyteinen vuosi, kun uutta matkapaket-

tilakia ja matkapalveluyhdistelmien tarjoajia koskevaa lakia on rustattu eri instanssien kanssa. Vastakkain ovat usein olleet matkan ostavan asiakkaan kohtuuttomilta kuulostavat

oikeudet ja matkanjärjestäjän kohtuuttomilta kuulostavat vastuut. Voiko asiakas vaatia hyvitystä matkastaan, jos hän muutaman vuoden kuluttua matkastaan valittaa

mielipahastaan hotellihuoneen näköalasta tai lomanautinnon menettämisestä? Tietyin edellytyksin, kyllä. LISÄÄ SIVULLA 4.

”Tammikuussa matkailu nousee ilmiöksi, jossa media on laajasti mukana” Ikkunapaikka uudistuu Nyt uutisia myös verkossa Matkamessut on aloittanut uuden vuoden jo yli kolmen vuosikymmenen ajan Ikkunapaikka täyttää tänä vuonna 30 vuotta ja on uudistusten aika.

Matkamessut järjestettiin Pasilan messukeskuksessa viime vuonna 30. kerran. Juhlat sujuivat työn merkeissä, kun samanaikaista Suomi 100 -teemaa haluttiin nostaa näyttävästi esiin. Suomen Matkatoimistoalan liiton SMALin edeltäjä, SMY, oli mukana järjestelyissä alusta alkaen. Myös ammattilaisten koulutusohjelmia on tarjottu aina. Kolmessakymmenessä vuodessa Matkamessut on noussut yhdeksi Messukeskuksen suurimmaksi vuosittaiseksi tapahtumaksi.

VASTATAKSEMME LUKIJOIDEMME

toiveisiin, tuomme nyt matkailuteollisuuden uutisia yhä nopeammalla tempolla luettavaksesi. Olemme uusineet nettisivumme, www.ikkunapaikka.fi. Sieltä pääset nyt lukemaan tuoreet ja ajankohtaiset uutiset on-time ja on-line. Näin pääsemme välittämään nopeaa ja alati kasvavaa uutisvirtaa alan tapahtumista ilman aikatauluja. Nettisivuilta löydät myös mm. nimitysuutisia sekä kohdejuttuja ympäri maailmaa. Sivuiltamme pääset lukemaan myös vanhat lehdet näköispainoksina.

Ilmiöitä ja trendejä Lehti ilmestyy tänä vuonna kuusi kertaa, noin seitsemän viikon välein. Lehdessä jatkamme vanhaan mal-

1 • 2018 TAMMIKUU

liin toimituksellisten juttujen tekoa. Me seuraamme, analysoimme ja raportoimme matkailualan tapahtumia, ilmiöitä ja trendejä niin Suomessa kuin kansainvälisestikin. Mielenkiintoisia juttuja ihmisistä, taustoista ja tulevaisuuden näkymistä – aivan kuten ennenkin.

Uutiskirje Lehtien ilmestymisten välillä toimitamme uutiskirjeen, noin kerran kuukaudessa. Tilaa uutiskirjeemme kotisivuiltamme kohdasta ”tilaa uutiskirje”. Hyviä lukuhetkiä – niin printissä kuin netissäkin!

Antti Haukkamaa ENSIMMÄISET MATKAMESSUT järjestettiin vuonna 1983 Finlandia-talossa nimellä Matka & Matkailu. Järjestäjätahona oli silloinen Suomen Matkatoimistoyhdistys, SMY. Yhdistyksen pääsihteeri Åke Lahtinen oli jo vuosia hautonut messuajatusta. Hän sai yhteistyökumppaniksi Adforum Finland Ky:n, joka osallistui tapahtuman suunnitteluun ja hoiti teknilliset järjestelyt vastaten myös messujen taloudesta. Näytteilleasettajia ensimmäisillä messuilla oli 86 kaikkiaan 27 maasta ja yleisöpäivien kävijämäärä oli liki 12 000. SMY:n hallitus piti tapahtumaa onnistuneena ja päätti aloittaa

Vuonna 1996 VR:n messuosastolla pyöritettiin onnenpyörää ja JunaKesä vei Suomen suveen.

heti seuraavien messujen valmistelun. Ne järjestettiin tammikuus-

sa 1984. Messupaikka ja järjestäjätaho olivat samat kuin edellisenäkin vuonna. Näytteilleasettajia oli 151 ja kävijöitä yli 22 000. Kolmannet messut olivat jo nimellä Matka 85 ja paikkana Espoon Dipoli. Näytteilleasettajamäärä kasvoi liki kahteensataan, mutta kävijämäärä jäi vajaaseen kymmeneentuhanteen. Siitäkin neljäsosa oli matkailualan ammattilaisia. Messujen vastuullinen järjestäjä Adforum meni pian kolmansien messujen jälkeen konkurssiin. Vuonna 1986 messuja ei järjestetty lainkaan. LISÄÄ SIVULLA 4.

3


JATKUU SIVULTA 3.

JATKUU SIVULTA 3.

Matkamessut on aloittanut uuden vuoden Uusi matkapakettilaki käyttöön heinäkuun alussa Suurin muutos alalle sitten 1995 marginaaliveron jo yli kolmen vuosikymmenen ajan Suomen Messut mukaan Suomen Messut Osuuskunta tuli mukaan järjestäjätahoksi vuoden 1987 Matkaan. Silloin näytteilleasettajia oli 225 kaikkiaan 32 maasta ja kävijöitä yli 21 000. Vuonna 1991 kävijämäärä nousi ensimmäisen kerran yli 40 000. Näytteilleasettajia oli silloin jo yli 500. Koko 1990-luku oli tasaista kasvun aikaa. Seuraava virstanpylväs, yli 50 000 kävijää ja yli 1000 näytteilleasettajaa, saavutettiin vuonna 1995. Näytteilleasettajamäärä ei ole noista ajoista kovin paljon kasvanut, mutta kävijämäärä kyllä. Vuonna 1997 rikottiin 60 000 raja ja vuonna 2000 kävijöitä oli jo yli 70 000. Samana vuonna näytteilleasettajia oli ennätykselliset 1737. Varsinaiset huippuvuodet ovat olleet 2007 ja 2009, jolloin kävijämäärä oli kumpanakin vuonna liki 86 000 ja näytteilleasettajia noin 1500. Neljänä viimeisenä vuotena vain vuonna 2017 rikottiin 70 000 kävijän raja ja näytteilleasettajia on vuosittain ollut 900 molemmin puolin.

Ammattilaisille koulutusta Ensimmäisistä messuista alkaen silloinen SMY järjesti matkailualan ammatti- ja koulutusohjelmaa messujen yhteydessä. Vuonna 1983 kahden ensimmäisen messupäivän aikana järjestettiin asiantuntijaluentoja matkatoimistojen yritysjohdolle ja myyntivirkailijoille. Koulutusohjelmaan osallistui 441 henkilöä. Toisilla messuilla ammattilaispäivien koulutusohjelma oli jälleen kaksipäiväinen ja osallistujia jo liki 2400. Koulutuspuoli on kulkenut messujen rinnalla kaiken aikaa. SMALin aikana sen palve-

luyhtiö Smalser Oy on hoitanut koulutusosuuden Matkatieto-nimellä. Sen kulta-aikaa oli 1990-luku, jolloin matkatoimistot kouluttivat virkailijoitaan paljon. Aiheet olivat usein ns. pehmeitä aiheita, joissa korostui työstä innostuminen ja siinä jaksaminen. Suosituimmat luennot keräsivät satoja kuulijoita. Sama luento saatettiin järjestää jopa kahtena päivänä peräkkäin, jotta kaikki halukkaat mahtuivat mukaan. Kovat aiheet, kuten sähköinen kaupankäynti ja on-line -markkinointi korostuivat 2000-luvulla. Nykyisin koulutuksessa tuodaan esille matkailun trendejä, alan tutkimustuloksia ja kansainvälisyyttä. Smalserilla on lukuisia yhteistyötahoja, jotka ovat aktiivisesti mukana koulutustarjonnan suunnittelussa ja toteutuksessa.

Pohjoismaiden suurin Lumia Ankkuri on hoitanut Suomen Messuilla Matkamessuja kymmenen vuotta. Aluksi markkinoinnin ja viestinnän parissa ja myöhemmin myyntiryhmäpäällikkönä, jolloin Matka oli hänelle yksi rakkaimmista 12 messutapahtuman j o u ko s s a . Vi e s t i k a pula on nyt siirretty Lumia Ankkuri. seuraajalle, Anna Suomiselle. Lumia haluaa kuitenkin tuoda esille valtavan kehityksen, jonka Matkamessut on viime vuosina läpikäynyt. ”Messujen kansainvälistyminen on ilman muuta iso juttu. Vielä kuusi vuotta sitten Göteborgin messut oli Pohjoismaiden suurin matkailutapahtuma. Viime vuodet se

on ollut Matkamessut. Matkan myötä heti tammikuussa matkailu nousee ilmiöksi, jossa media on laajasti mukana. Voidaan puhua jopa hurmoksesta, jonka vallassa tehdään paljon matkakauppaa”, hehkuttaa Lumia Ankkuri. Viime vuosina Matkamessut ovat olleet viisipäiväiset. Ensimmäinen päivä, Matka Workshop Day, on sekin kasvanut Pohjoismaiden suurimmaksi matkailun osto- ja myyntitapahtumaksi. Osa pienemmistä yrittäjistä tekee sen päivän aikana suurimman osan koko vuoden kaupoista, kertoo Ankkuri.

Kauppa ja informaatio tasapainossa Matkamessujen tulevaisuutta suunnittelee kehitystyöryhmä, jossa alan eri toimijat ovat laajasti mukana. Sen puheenjohtajana toimii SMALin toimitusjohtaja Hel i Mäki-Fränti. Hän haluaa nostaa esille Matkamessujen laajan taloudellisen merkityksen koko toimialalle. Messujen myötä matkailu nousee esille kaikissa medioissa, ei pelkästään Suomessa vaan kansainvälisestikin. ”Se tuo toimialan yrityksille näkyvyyttä, jota ehkä voisi hyödyntää nykyistä paremminkin.” Heli kertoo, että kehitystyöryhmässä keskustellaan jatkuvasti messujen painotuksista; Kuinka paljon messuilla tehdään matkakauppaa ja jääkö informaation jako ja uutuuksista kertominen tarjousten jalkoihin. ”Nyt olemme hyvässä tasapainossa yleisölle suunnattujen vapaa-ajanmatkojen ja ammattilaisohjelman suhteen. Matka Pro, Matka Workshop Day ja Matka Business Forum tarjoavat ammattilaisille laajan kattauksen, josta voi poimia juuri itselle kiinnostavimmat osiot.”

Viime vuonna lähes 8 000 arabivierasta

Arabimatkustajat arvostavat matkoillaan rauhaa, laatua ja ensi luokan palvelua Matkustajamäärät Arabiemiraateista Suomeen ovat nousseet tasaisesti viime vuosina. Vaikka volyymi on edelleen pieni, niin matkustajien rahankäyttö Suomessa on runsasta. Miia Manner

mikä oli lähes 35% edellisvuotta enemmän.

SUOMI ON Arabiemiraateis-

sa vielä melko tuntematon, mutta kiinnostusta herättävä kohdemaa. Puhdas ja raikas ilma, stabiili poliittinen tilanne ja erilaisuus houkuttelevat matkustam a a n S u o m e e n . M at k a l la halutaan tutustua uuteen kulttuuriin ja osallistua perheen kanssa erilaisiin elämysaktiviteetteihin. Nuoremmat, perheettömät matkailijat ovat kiinnostuneita myös seikkailullisista aktiviteeteista, kuten moottorikelkkasafareista. Vuonna 2015 emiraatit yöpyivät Suomessa noin 6 000 vuorokautta ja vuonna 2016 noin 7 600. Viime tammi-lokakuussa yöpymisiä oli jo 7400,

4

Ruoka ja laatu tärkeitä Emiraatit arvostavat korkealuokkaisia palveluja, ja ovat valmiit maksamaan niistä. "Emiraatit viipyvät lomamatkallaan 1-2 viikkoa ja käyttävät matkakohteessa keskimääriin 3 000 euroa per henkilö. Raha halutaan käyttää korkeatasoiseen majoitukseen, elämyksellisiin aktiviteetteihin, fine diningiin ja shoppailuun", kertoo Visit Finlandin Head of Global Sales Promotion Heli Mende. "Suomessa majoituspalvelut ovat emiraattien näkökulmasta usein vaatimattomia. Heitä kiinnostavat erityisesti esimerkiksi isot, erittäin tasokkaat

huvilat, joissa palvelu pelaa ympäri vuorokauden. Ruoka on tärkeä osa matkaa ja tarjolla pitäisi olla myös halal-ruokaa. Aamiaisella emiraatit haluavat nauttia arabialaista teetä, kahvia ja leipää kanamunien lisäksi. Naisia kiinnostaa erityisesti luomu- ja lähiruoka."

Uusia kokemuksia Emiraatit matkailevat paljon perheen kesken. "Olemme Visit Finlandissa kartoittaneet emiraattien matkustustarpeita. He matkustavat paljon perheen kesken, ja ovat kiinnostuneita uusista, erilaisista kokemuksista, jotka soveltuvat perheille. Nuoremmat, perheettömät emiraatit ovat kiinnostunei-

Lainsäädännön piiriin uusia toimijoita

”Perinteisten matkanjärjestäjien lisäksi lakien piiriin tulee jatkossa laajempi joukko toimijoita. Tällaisia saattavat olla mm. risteilyvarustamot, liikennöitsijät, ohjelmapalveluyritykset, majoitusyritykset ja lentoyhtiöt, mikäli ne tarjoavat kahta matkapalvelua pakettina, joka kestää yli 24 tuntia tai joka sisältää majoituksen yön yli. Tällainen tilanne on esim. liikennöitsijällä, joka tarjoaa liittymäkuljetuksen lisäksi risteilypaketin. Tai ohjelPäivi LaatikainenmapalveluMattsson, SMAL. yrityksellä, joka varaa asiakkaalle mönkijäsafarin lisäksi yön mökissä”, kertoo SMALin apulaisjohtaja, juristi Päivi Laatikainen-Mattsson.

Matkavarausten edesauttajat Uusien lakien ja vakuuden piiriin tulevat myös matkajärjestelyjen hankkimista edesauttavat elinkeinoharjoittajat. Esimerkkinä autonvuokrausfirmat, jotka tarjoavat jotain muuta palvelua autonvuokrauksen lisäksi. Jos niillä on sivustollaan esim. linkkejä, joiden kautta voi autonvuokrauksen lisäksi varata vaikkapa hotelleja, retkiä tms. ”Jos autonvuokrausfirmalla on sivustollaan linkki vaikkapa hotellisivustolle, se saattaa aiheuttaa nk. edesauttamistilanteen. Se johtaa siihen, että vaikka siitä ei automaattisesti tule pakettia, niin kokonaisuus voi olla yhdistetty matkajärjestely ja autovuokrausfirma voi joutua asettamaan vakuuden siitä rahasta mikä kulkee sen kautta. Sopimusvastuut eivät näihin kokonaisuuksiin kuitenkaan ulotu.”

Liikematkat ulkopuolelle Yleiseen sopimukseen perustuen liikematkat jäävät uuden lainsäädännön ulkopuolelle. Sen sijaan esim. yhdistykset saattavat kuulua sen piiriin, ellei niiden matkojen järjestäminen ole satunnaista. Ne

eivät myöskään saa tuottaa liikevoittoa, ja matkanjohtajan matkaa ei voi maksattaa osanottajilla. Mukaan matkoille voi osallistua vain yhdistyksen jäsenet ja heidän puolisonsa.

24 h sääntö Matkapaketti kuuluu matkapakettilainsäädännön piiriin, mikäli matka kestää 24 tuntia tai jos siihen sisältyy majoitus yön yli. Vakuuden piiriin kuuluva yhdistetty matkajärjestely taas voi syntyä, mikäli asiakas ostaa kaksi matkapalvelua 24 tunnin sisällä. Eli esimerkiksi lennon ja hotellin. Mikäli asiakas ostaa tänään lennon ja ensi viikolla hotellin, matka ei silloin kuulu matkapakettilain piiriin.

Muistuttamisvelvollisuus Matkan myyjän tulee jatkossa vielä selvemmin muistuttaa asiakasta matkavakuutuksen merkityksestä. Uuden matkapakettilain myötä matkanjärjestäjä voi laskuttaa asiakkaalta normaalit peruutuskulut sairastumisen vuoksi peruutetusta matkasta. Näin ollen ajoissa otetun vakuutuksen merkitys kasvaa entisestään.

Avustamisvelvollisuus Uuden lain myötä matkanjärjestäjän avustamisvelvollisuus asiakasta kohtaan muuttuu. Vastuu sinällään on sama kuin nykyäänkin, mutta matkanjärjestäjälle syntyy jatkossa oikeus veloittaa asiakkaalta kulut avustamisesta, jos asiakas on itse aiheuttanut omalla käyttäytymisellään tai huolimattomuuttaan tilanteen, missä tarvitsee matkanjärjestäjän apua.

Valvontamaksut nousevat Sen lisäksi, että muutoksen myötä yhä useampi yritys joutuu maksamaan vakuudet myös valvontamaksut kasvavat. Valvontamaksu on ollut alimmillaan 300 euroa vuodessa, mutta nousee nyt 405 euroon vuodessa. Näiden lisäksi kerätään maksukyvyttömyyssuojamaksu, jolla taataan, että matkustajat saadaan konkurssitilanteessa kotiutettua.

Päivi Laatikainen-Mattsson muistuttaa, että ennen uusien lakien käyttöönottoa yritysten on hyvä varmistaa, että koko henkilökunta, etenkin myyjät, tuntevat uuden lainsäädännön. Myyjän tulee kertoa asiakkaalle, onko kyseessä matkapakettilain alainen matka. Monella yrityksellä saattaa eteen tulla myös järjestelmien uusimista ja omien eristysehtojen tarkistamista. Yritysten on hyvä varautua myös lisääntyviin valituksiin ainakin aluksi. Uusi lainsäädäntö saattaa tuoda valitusten ryöpyn, kun uudistusten tuomia mahdollisuuksia koetetaan käyttää hyväkseen. Asiakas voi valittaa kolme vuotta matkan päättymisen jälkeen, kunhan on tuonut puutteen matkanjärjestäjän tietoon heti kun virhe on todettu. Näin ollen kaikki dokumentaatio on säilytettävä kolmen vuoden ajan. On myös pohdittava puheluiden tallentamista.

Lait astuvat voimaan Uudet lait on otettava käyttöön 1.7. Sitä ennen varattuihin matkoihin sovelletaan vielä nyt voimassa olevia lakeja ja ehtoja, vaikka matka alkaisikin vasta vaikkapa ensi jouluna.

Uudet valmismatkaehdot Tällä hetkellä voimassa olevat yleiset valmismatkaehdot ovat vuodelta 2009. Myös ne tullaan uuden matkapakettilain myötä uudistamaan. SMALin asettama työryhmä käy parhaillaan neuvotteluja Kilpailu- ja kuluttajaviraston kanssa ja uudet ehdot (Yleiset matkapakettiehdot) saataneen näillä näkymin valmiiksi maaliskuun aikana, joten ne saadaan käyttöön yhtä aikaa uuden lain kanssa. Uudet lait löytyvät Ikkunapaikka.fi -sivustolta.

Torstaina 18.1. messukeskuksen Matkatietolavalla SMALin järjestämä Matkapaketti-paneeli klo 15.00–16.15.

luja myyvien tahojen ei sovi myöskään unohtaa, että arabit odottavat, että hotellissa on varattu paikka rukouksille."

ta myös seikkailullisista aktiviteeteista. Myös kohdemaan poliittisella tilanteella ja stabiliteetilla on suuri merkitys matkakohteen valinnassa", kertoo Mende.

Matkatoimistot käytössä

Vuodenajat kiinnostavat Vuodenajoista sekä talvi että kesä kiinnostavat. Tällä hetkellä emiraatit matkustavat Suomeen kuitenkin pääasiassa kesällä, sillä viileä ja puhdas ilma houkuttelevat. "Suurin osa emiraattien Suomeen suuntautuvasta matkustuksesta osuu heinä-syyskuulle", kertoo Mende. "Toki talven ajan aktiviteetit kiinnostavat myös, mutta

Paljon tehtävää

Suomi lähtee ensi kertaa Arabian Travel Marketiin, Dubaihin.

tällä hetkellä volyymi on talvisaikaan pienempi. Kaikkina vuodenaikoina hyvin tuotteistetut ja laadukkaat palvelut kiinnostavat. Korkeatasoiset tuotteet pitää osata myös hinnoitella oikein. Majoituspalve-

Emiraatit käyttävät edelleen matkatoimistoja: 90 prosenttia matkoista varataan matkatoimiston kautta. "Yhteistyö alueen matkatoimistojen kanssa voi olla hektistä ja vaatii myös hyviä neuvottelutaitoja", Mende kertoo. Visit Finlandilla tulee oleman edustaja UAE:n alueella 2018 alusta, ja huhtikuussa Visit Finland osallistuu ensimmäistä kertaa Arabian Travel Marketiin.

1 • 2018 JANUARY


PÄÄKIRJOITUS – tammikuu 2018

Matkailuteollisuuden sosiaalinen media

T

änä vuonna tulee kuluneeksi 30 vuotta siitä, kun nykymuotoiset Matkamessut aloittivat toimintansa. Ennen sitä messuja järjestettiin neljä kertaa, vuodesta 1983 eri paikoissa. Näinä vuosina Matka on vakiinnuttanut paikkansa maamme suu-

rien messujen joukossa. Matkamessut ovat myös matkailuteollisuuden näkyvyyden ja imagon kannalta aivan keskeinen maamerkki. Matkailuteollisuuden kannalta Matka on aina ollut hyvin sosiaalinen tapahtuma. Siinä sekä alan väki keskenään että asiakkaat asiantuntijoiden kanssa tapaavat nenätysten, sopivat uusia kontakteja ja verestävät vanhoja. Messujen ammattilaispäivinä ammattikunnan senioreiden tapaamiset ovat jo pitkään olleet tärkeä osa tapahtuman sosiaalista luonnetta. Ammattilaispäivä tai -päivät ovatkin keskeinen osa messujen luonnetta, josta ei alan väen vähenemisestä huolimatta tulisi luopua. Matka on aina ollut suhteellisen kynnyksen

matalan markkina-

paikka matkailuteollisuuden erilaisille toimijoille. Erilaiset alue- tai teemakohtaiset kokonai-

Nykyajan sosiaalinen media jää vertailussa messuihin kakkoseksi

suudet ovat tarjonneet mahdollisuuden pienyritystenkin tuoda esille tarjontaansa. Toisaalta suurimmat matkailupalvelujen tuottajat ovat jo alkaneet hylkiä messuja, mikä asettaa omat haasteensa toiminnan jatkuvuudelle. Muutamaa jokavuotista poikkeusta lukuun ottamatta järjestäjät ovat suhteellisen hyvin onnistuneet pitämään rihkaman myyjät loitolla messuilta ja näin pitäneet tammikuun messujen fokuksen kohdallaan. Messujen alkuaikoina matkailuteollisuuden rakenne ja jakeluratkaisut olivat tyystin toisenlaiset kuin nyt. Samoin oli matkailumarkkinoinnin laita. Suurten trendimuutosten jälkeen messujen luonne sosiaalisena mediana on itse asiassa korostunut. Nykyajan sosiaalisen median jopa kaavoihin kangistuneet rituaalit postauksineen ja tykkäyksineen jäävät toiseksi vertailussa tapaamisiin silmästä silmään. Messuilla kanssakäymisen muoto on vapaata ja tarjonta ylivoimaisen runsasta.

Libanon houkuttelee jälleen turisteja

Pidennetty viikonloppu Beirutissa on täynnä jännittäviä elämyksiä Markus Mäntykannas matkusti syksyllä Libanoniin. ”Tarkoituksenani oli tutustua pääkaupunkiin Beirutiin ja sen lähiympäristöön. Aikaa oli vain neljä päivää, mutta Beirutin ja sen ympäristöön tämä on riittävästi – nähtävää ja koettavaa on juuri sopivasti”, Markus kertoo. Lue tästä Markuksen vinkit yhteen Lähi-idän mielenkiintoisimpaan kohteeseen. Markus Mäntykannas BEIRUTIA KUTSUTTIIN muu-

tama vuosikymmen sitten Lähi-idän Pariisiksi ennen kuin levottomuudet puhkesivat 70-luvulla. Beirutin vanhan kaupungin arkkitehtuurissa on hämmästyttävän paljon yhtäläisyyksiä keskieurooppalaisten suurkaupunkien kanssa, ja lisäksi alue on yksi Beirutin liberaaleimmista – vanha kaupunki on täynnä tyylikkäitä kahviloita, tunnelmallisia ravintoloita, kivikirkkoja ja länsimaalaista huippumuotia myyviä liikkeitä. Libanonilainen ruoka saattaa viedä sydämen mennessään!

Suuntaa Roucheen ja sen huipulle N ä ke m i s e n a r vo i n e n o n Rouchen kaupunginosa, joka muistuttaa New Yorkin kaltaista metropolia. Beirutin parhaat näköalat Välimerelle ja kaupunkiin avautuvat Raouché Arjaan by Rotana -hotellin kattoterassilta. Katolta avautuu hulppea maisema kuuluisien Rouche-kivien yli Välimeren auringonlaskuun ja lisäksi katolta voi bongailla viiden minuutin välein läheiselle lentokentälle laskeutuvia lentokoneita.

Rouchen edustalla ovat kuuluisat Pigeon Rocks –kivimuodostelmat.

massa myös Beirutin lukuisiin museoihin, mm. Beirutin kansallismuseota, National Museum of Beirut, paikalliset suosittelivat vilpittömästi. Vanhan kaupungin kupeessa sijaitseva Mohammad Al-Amin Mosque on kaupungin hulppeimpia nähtävyyksiä, Hamran kaupunginosassa sen sijaan voi tehdä edullisempia ostoksia ja ruokailla paikallisten seassa edullisesti. Maksuvälineinä Libanonissa kelpaavat USA:n dollarit ja paikallinen Libanonin punta.

Lähinähtävyydet ja liikkuminen alueella

Beirutin kaupunki on jaettavissa kahteen osan: kristittyjen ja muslimien osaan. Kristitty osa on liberaalimpaa aluetta ja esimerkiksi Beirutin downtown kuuluu tähän. Alueella on yökerhoja, kaupoista voi ostaa alkoholia ja pukeutuminen on vapaampaa.

Kulkuneuvoina kannattaa suosia Über-taksia, jota varten voi ladata sovelluksen. Überilla pääsee lentokentältä keskustaan noin 20 dollarilla. Mielenkiintoisia kohteita Beirutin ympäristössä ovat mm. seuraavat: • Jeita Gretto -luolasto • Bybloksen historiallinen kaupunki • Jouniehin rantakaupunki • Beirutin vuoristo ja libanoninsetrimetsät

Museoita ja moskeijoita

Paras aika matkustaa

Kulttuurista kiinnostuneiden kannattaa käydä tutustu-

Sijainti Välimeren rannalla tuo Beirutin alueelle runsaasti

Sulassa sovussa

Markus Mäntykannas yllättyi Beirutin eurooppalaistunnelmasta. Tässä hän nauttii auringonlaskusta Raouche Arjaan by Rotana -hotellin kattoterassilla.

Beirutin vanha kaupunki tarjoaa ranskalaistyyppistä arkkitehtuuria ja tunnelmallisia kahviloita.

kosteutta ympäri vuoden. Kesät ovat aurinkoisia, kuumia ja tukalia. Miellyttävin aika matkustaa on syys-marraskuu, jolloin lämpötila hienoisesti laskee, mutta sademäärät ovat vielä vähäisiä. Talvet ovat epävakaisia, ja Beirutin edustalla oleva vuoristo saa talvisin lumipeitteen ja siellä on laskettelukeskuksia.

Varo liikennettä ja vältä pimeitä takseja Paras tapa liikkua Beirutissa on luotettava (hotellista varattu) taksi tai Über. Julkinen liikenne ei välttämättä ole säännöllistä ja liikenne on paikoin kaoottista. Suojateitä ei juurikaan ole, eikä niiden kohdalla pysähdytä. Moni autoilija ajaa ylinopeutta, eikä liikennesääntöjä aina noudateta. Iltapäivisin liikenne ruuhkau-

tuu ja pieniinkin etäisyyksiin voi kulua runsaasti aikaa. Syyrian-kriisin aikana Libanoniin ja Beirutiin on vyörynyt runsaasti pakolaisia ja tämä näkyy katukuvassa. Lentokentän pohjoispuolella sijaitsevia lähiöitä on syytä välttää, sillä ne ovat Beirutin levottomimpia ja köyhimpiä alueita. Libanonissa on 2000-luvulla esiintynyt useita terrori-iskuja, mutta lisääntyneiden turvatoimien johdosta vuonna 2017 terrori-iskut ovat käytännössä loppuneet.

Lue pidempi versio Markuksen matkasta Libanoniin ja muistakin matkoista osoitteessa www.ikkunapaikka.fi > kohteet.

VITOSEN VIERAANA: Johtaja Paavo Virkkunen, Visit Finland

Kansainvälisestä matkailutulosta hyvinvoinnin tukijalka PÄÄTTYNEEN JUHLAVUODEN

aikana matkailuteollisuuden rooli yhtenä maamme talouden tukijaloista nousi korostetusti esiin. Kansainvälisen matkailun kasvun arvioidaan olevan reilusti toistakymmentä prosenttia. Kun vuoden 2016 vientituloksi laskettava matkailutulo - mukaan lukien kuljetustuotot - oli noin 4 mrd euroa, voi itse kukin tuosta laskeskella, että mikä olisi matkailuteollisuuden kansantaloudellemme tuottama eurokasvu; sadoissa miljoonissa mennään. Matkailijat kuluttavat, kun siitä tehdään esimerkiksi mobiilimaksuilla helppoa. Oheistuotot esimerkiksi vähittäiskaupalle ja muille matkailua

1 • 2018 TAMMIKUU

tukeville palveluille kasvavat vastaavasti. Viime vuosina oheistuoton on arvioitu olevan 0.56 € per matkailueuro. Korkeasta kotimaisuusasteesta johtuen matkailutulo oheistuottoineen jää kansantalouteemme, tuottamaan arvoa, työpaikkoja ja hyvinvointia myös niille alueille joilla muut teollisuudenalat eivät työpaikkoja tarjoa.

Kaupallista maakuvamarkkinointia ja tempon pitämistä Suomen huomioarvo päämarkkinoillamme on kasvanut. Kun huomiota on, on myös kiinnostusta. Kun on kiinnostusta, voidaan löytää myös kysyntää.

Kun on kysyntää, syntyy kauppoja ja liiketoimintaa. Tuon logiikan toimivuudesta on pidettävä kiinni. Fiksua kaupallista maakuvamarkkinointia oleellisten kanavien kautta oleellisille markkinoille ja kohderyhmille; maksavan asiakkaan mielenliikkeiden ymmärtämistä pystyäksemme kehittämään palvelutuotteemme sellaisiksi, että ne herättävät paitsi kiinnostusta myös kysyntää. Ja, läsnäoloa kohdemarkkinoilla tekemässä kauppoja ja työstämässä taktista tukimarkkinointia, jotta maksavat asiakkaat löytävät tänne. Momentum on siis nyt päällä, ja rautaa on taottava silloin kun se on kuumaa. Niken pojat sanovat ”No Hol-

ding Back”; savoksi se olisi ”Ei suap pijätellä”. Tai jotain siihen suuntaan.

Entäpä seuraavaksi? Tuotteen pitää olla kunnossa ja tuotepaletin ympärivuotinen. Saavutettavuuden pitää olla kunnossa. Saatavuuden takaaminen digikanavien kautta on elinehto. Kuluttajakohderyhmien – kuten millenniaalien – kysyntätottumusten ja viestintäkanavien ymmärtäminen on välttämätöntä. Digitaalisuus on muutakin kuin jakelua ja viestintää – se on myös palvelutuotteen elementti. Esimerkkinä hyvinvointimatkailu: anturit yhdistettynä aluspaitaan viikko

ennen matkaa, älypuhelimen apin kautta data analyysiin hyvinvointipalveluntuottajalle, tuloksena henkilökohtainen hyvinvointiohjelma jossa myös antureiden ja 5G –teknologian kautta seuranta vaikuttavuudesta - sekä välitön palaute sekä ohjaus asiakkaalle. Hyvin voi. Digi avaa loputtomat mahdollisuudet asiakaslähtöisille palvelutuotteille. Niillä varmistamme etulinjassa pysymisemme asiakaspalvelussa, ja olemassaolon oikeutuksemme matkailun globaalissa johtoreunassa. Oikein hyvää alkanutta vuotta 2018. Tehdään siitä hyvä matkailuvuosi. Yhdessä. Kyllä tästä hyvä tulee.

Paavo Virkkunen Johtaja Visit Finland

5


Valoisat talousnäkymät vaikuttavat myös matkailuun

Kysyntä kasvaa ja hinnat nousevat hieman Tapaamisten merkitys korostuu entisestään Advito ennustaa tuoreessa raportissaan, että lentojen kysyntä kasvaa ja hinnat nousevat kiihtyvän talouskasvun myötä. Hotellihinnat jatkavat myös nousuaan, NDC tekee edelleen tuloaan ja tekoälyn hyödyntäminen pääsee vauhtiin.

Epävarmuus vaikuttaa

Miia Manner LENTOLIIKENTEELLÄ MENEE

hyvin. Euroopassa tarjonta kasvoi vuoden 2017 ensimmäisellä puoliskolla 6,3 prosenttia. Kysyntä kasvoi vielä voimakkaammin, 8,8 prosenttia. Maailmantalouden kasvu ja alhaiset lentohinnat ovat voimistaneet lentoliikenteen kysyntää. Halpalentoyhtiöiden tarjonta, etenkin lyhyillä reiteillä, pitää kuitenkin huolen siitä, että hinnat pysyvät maltillisina. Pitkillä reiteillä, joilla lentoyhtiöt ovat perinteisesi kilpailleet keskenään, lujittavat liittojaan ja tarjoavat siten myös laajempaa valikoimaa matkustajilleen. Adviton mukaan lentohintojen rakenne on muuttumassa Euroopassa. Yrityssopimushinnat ovat katoamassa lyhyiltä reiteiltä; sopimuksia tehdään ainoastaan asiakkaiden kanssa, joiden volyymi on riittävän iso.

Talous kasvaa Euroopan talous kasvaa ennakoitua nopeammin. Oxford Economicsin mukaan vuoden 2017 talouskasvu tulee nousemaan 2,2 prosenttia aiemmin ennustetun 1,5 prosentin sijaan. Kehittyvillä markkinoilla, kuten Latinalaisessa Amerikassa kasvun ennustetaan olevan tänä vuonna 2,4 prosenttia. Lähi-idästä odotetaan kasvua lähes neljä prosenttia. Yhdysvaltain talouskasvu kiihtyi 1,6 prosentista 2,2 prosenttiin vuonna 2017, sillä vakaat työmarkkinat tukivat maltillista palkkakehitystä. Myös yritysten investoinnit ovat vaikuttaneet kasvuun, ja vuodelle 2018 odotetaan 2,7 prosentin kasvua. Kiinassa puolestaan talouskasvun ennustetaan tasaantuvan. Öljyn hinnaksi Advito ennustaa 50 US dollaria barrelia kohden.

Lievää nousua Lentohintojen ennustetaan nousevan vuonna 2018 bis-

Matkustaminen kallistuu talouskasvun myötä.

nesluokassa prosentin verran alueilla, joilla kysyntä kasvaa voimakkaimmin, eli Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. Turistiluokan hinnannousu on kahden prosentin luokkaa. Mannerten välisillä lennoilla hintojen odotetaan pysyvän samalla tasolla tai laskevan hieman erityisesti Afrikassa, Tyynenmeren alueella sekä Latinalaisessa Amerikassa. Samaan aikaan Carlson Wagonlit Travel ja GBTA ennustavat lentolippujen maailmanlaajuisen hinnannousun olevan 3,5 prosenttia.

Hotellihinnat nousevat Hotellihinnat jatkavat kasvuaan lisääntyneen kysynnän vuoksi. Hintojen nousun odotetaan olevan 2-4 prosentin luokkaa, poikkeuksena Afrikka, missä nousun odotetaan olevan 9-11 prosenttia. Erityisesti Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa hinnat ovat nousseet tasaisesti jo usean vuoden ajan, ja hintakatto saatetaan saavuttaa pian. Venäjällä pelattava jalkapallon MM-turnaus nostaa hotellihintoja itäisessä Euroopassa ja Moskovassa kesäkuussa jopa 10 prosenttia.

Kokoukset kallistuvat CWT:n mukaan maakuljetusten hinta nousee hieman, reilun puolen prosentin verran. Kokoushintojen ennustetaan nousevan reilummin, noin neljä prosenttia. Advito ennustaa kokouksille suunnilleen samansuuruista ko-

rotusta, 3-5 prosenttia. Kohteiden osalta CWT ennustaa, että kolme parasta kaupunkia kokouksissa Euroopassa ovat Lontoo, Barcelona ja Berliini. Advito arvelee, että kokousten hintaneuvottelut eivät onnistu entiseen malliin tänä vuonna. "Eurooppalaiset ostajat varaavat usein kokoukset varhaisessa vaiheessa ja neuvottelevat hinnan uudelleen lähempänä ajankohtaa. Hotellit ovat kuitenkin havainneet, että saavat helposti viimehetken asiakkaita myös OTA-kanavilta, joten ne eivät ole yhtä halukkaita laskemaan hintoja kokouksen ajankohdan lähestyessä. Ostajat joutuvat siis ajattelemaan entistä luovemmin, jos haluavat pitää kokouskustannukset kurissa.

NDC etenee IATA:n New Distribution Capability -hankkeen osalta ei ole vielä pystytty tarjoamaan kokonaisvaltaista ratkaisua matkahallintaan. Yhä useammat lentoyhtiöt kuitenkin asettavat lisämaksuja GDS-varauksille: Lufthansa lisäsi jo vuonna 2015 lisämaksun kaikille varauksille, jotka tehdään muualla kuin heidän omilla, suorilla varauskanavillaan. Samaan veneeseen ovat nyt hypänneet myös British Airways ja Iberia. American Airlines puolestaan tarjoaa matkatoimistoille hyvitystä, jos he käyttävät varauskanavana lentoyhtiön omia kanavia.

Adviton mukaan liikematkustuksen ja face-to-face -tapaamisten merkitys korostuu alati muuttuvassa ja epävarmassa ympäristössä. Matkustuksen ennakoidaan muuttuvan kuitenkin entistä hankalammaksi, sillä viisumi- ja maahantulosäädöksiä kiristetään. Myös yllättävät, uudet säädökset, kuten kannettavien tietokoneiden matkustamoon vientikielto, aiheuttavat hämmennystä.

Tekoäly tulee Advito kehottaa yrityksiä tarkastelemaan tekoälyn ja koneoppimisen tarjoamia mahdollisuuksia. Vaikka chatbotit ovat valloittaneet otsikot, niin Adviton mukaan todellinen hyöty voi olla jotain vähemmän näkyvää, esimerkiksi säästöjen aikaansaamista, matkustamiseen liittyvän stressin poistamista ja matkustajan käyttäytymiseen perustuvan datan hyödyntämistä.

Säästöä uudelleenvaraamalla Esimerkkinä Advito mainitsee muutamia startup-yrityksiä: Flyrin FareKeep- ja SmartRate-työkalut, jotka ovat tekoälyyn pohjautuvia työkaluja, ja ennakoivat, milloin lento- ja hotellihinnat ovat edullisimmillaan ja antavat 'odota tai osta' -suosituksia. FairFly puolestaan hyödyntää konekielistä oppimista ja pyrkii alentamaan matkustuskustannuksia rebookamalla jo ostetun lennon silloin, kun hinta on laskenut. Yhtiön mukaan yhden rebookatun lennon keskimääräinen säästö on 256 US dollaria.

6

CO L O S S E U M I N Y L Ä P E N KEILLE. Italian viranomaiset

avasivat marraskuun alussa aiemmin kiinni olleen Rooman Colosseumin ylimmän kerroksen. Se oli aikoinaan varattua Plebeijille, Rooman valtakunnan alemmalle yhteiskuntaluokalle. Ylimmästä kerroksesta aukeavat upeat maisemat Roomaan ja alas Colosseumin areenalle. Kierrokset yläkerroksiin tulee varata etukäteen. GOLFKENTTÄ HALONG BAYHIN. Vietnamin Halong Bayhin

avattiin loppuvuonna 18-reikäinen golfkenttä, jonka maisemia kehutaan silmiä hiveleviksi. Kentän kupeeseen on avattu myös luksushotelli ja villoja.

PHUKETIIN AJORAJOITUKSIA. Phuketin viranomaiset ovat kieltäneet yli 21-paikkaisten bussien ajon Patong Hillin yli klo 6-9 välillä aamuisin ja 16-23 välillä iltaisin. Serpentiinitiellä on hiljattain sattunut pahoja onnettomuuksia, eikä kuolonuhreiltakaan ole vältytty. LASTEN WELLNESS-LOMA. Kreetan Elounda SA Hotels & Resorts on lanseerannut perheen nuorimmille, 5-12 -vuotiaille lomalaisille, kolmen päivän wellness-ohjelman. Lapset tutustutetaan spahan ja sen hoitoihin sekä opetetaan pitämään itsestään huolta pienestä pitäen ja myös syömään terveellisesti. Tarjolla on myös golfopetusta perheen pienimmille. LAOSIN VANG VIENG SIISTIYTYY. Kaljakellunnasta tunnetuksi tullut Vang Vieng on viime vuosien aikana pyrkinyt pääsemään eroon maineestaan reppureissaajien bilepaikkana. 170 km Laosin pääkaupungista pohjoiseen, noin puolimatkassa Luang Prabangiin sijaitseva Vang Vieng sijaitsee kuvankauniilla paikalla karstivuorien ja Nam Song –joen välissä. Rantojen laittomia baareja on suljettu ja aluetta siistitty.

TRVL haastaa online-toimijat Nyt leikkimään matkatoimistoa! TRVL.com on uusi matkavaraussaitti, joka mainostaa jokaisella matti meikäläisellä olevan nyt pääsyn matkailuteollisuuden ”salattuihin” komissioihin, erikoishintoihin ja alennuksiin. Se haluaa palkita käyttäjiä, jotka auttavat toisiaan matkojen etsimisessä ja varaamisessa sloganilla ”Power to the traveler”. Esa Aalto HOLLANTILAISTEN JOCHEM

Matkatieto-lavalla torstaina klo 14 Euromonitorin tulevaisuuskatsaus ”What awaits the travel industry?”.

ULTIMATE LUKSUSLOMA. Four Seasons Hotels & Resorts jär-

jestää luksuslomia, joilla majoitutaan ketjun hotelleihin ja lennetään yhtiön omilla luksusjeteillä. Tänä vuonna ” "World of Adventures" -kiertomatka suuntaa mm. Seychelleiltä Galapagos-saarille, Seattleen, Kiotoon, Balille, Ruandaan, Marrakechiin ja Bogotaan. 24 vuorokauden ”Timeless Encounter" -matka vie mm. Havaijille, Bora Boralle, Sydneyyn, Balille ja Thaimaahan. All-inclusive matkat maksavat 135-138 000 dollaria.

LYHYESTI

HAPPY TUESDAY. Sen jälkeen, kun tiistai nimettiin viikon ikä-

vimmäksi päiväksi, New Orleans päätti ottaa siitä kaiken irti. Nyt kaupungissa on tiistain erikoistarjouksia niin hotelleissa, ravintoloissa kuin teattereissakin. gonola.com/happy-Tuesday.

Wijnandsin ja Michel Elingsin perustama TRVL soveltaa jakamistalouden periaatteita matkojen varaamiseen – joko itselle, lähipiirille tai täysin tuntemattomille ihmisille. Periaatteena on, että kuka tahansa voi auttaa ketä tahansa omilla suosituksillaan ja ansaita samalla rahaa.

Pyrkimyksenä on auttaa matkustajia luovimaan loputtomalta tuntuvassa informaation, varaussivustojen, foorumien ja arvostelujen viidakossa. ”Istut tietokoneesi ääressä kahlaamassa läpi 50 verkkosivua etsien sitä oikeata majapaikkaa – aivan yksin, eikä kukaan auta”, kuvailee Wijnands tyypillistä varaustilannetta. ”Tämän me haluamme muuttaa. Auttaa ihmisiä, jot-

ka haluavat ainutkertaisia kokemuksia, mutta joilla ei ole aikaa tai mahdollisuutta suunnitella niitä yksin.”

Wannabematkatoimistoja Nettisivustolle kirjautuneet käyttäjät saavat käyttöönsä tavallisesti vain ammattilaisten käytössä olevat varaustyökalut. Käyttäjä voi myös luoda oman personoidun TRV L - s iv u s t o n s a . T RV L p a l k i t s e e käyttäjiään jakamalla hotellien, lentoyhtiöiden ja autovuokraamoiden maksamat komissiot heidän kanssaan. Yhtiö lupaa jopa 11 prosentin komission toteutuneista matkavarauksista. Wijnands ennustaakin TRVL:sta muodostuvan Uberin tai Airbnb:n kaltaisen markkinapaikan, jossa sadat tuhannet tavalliset ihmiset voivat ansaita rahaa toimimalla osa-aikaisina “matkatoimistovirkailijoina”. Tavalliselle matkustajalle palvelun käyttö ei maksa mitään.

1 • 2018 JANUARY


OBSERVER

Talviolympialaiset Pyeongchangissa

Kaiken maailman liitereitä

Moderni Etelä-Korea vaalii vanhaa kulttuuriperintöä ja traditiota

MUUAN Oobah Butler Lontoosta päätti huijata Trip Advisoria

ja onnistui siinä hätkähdyttävällä tavalla. Hän kehitti kuvitteelliseen ravintolan nimeltä The Shed at Dulwich ja nosti taitavilla tempuilla olemattoman ravintolansa Trip Advisorilla Lontoon ykköspaikaksi. Dulwichin liiteri oli itse asiassa nuoren Oobahin asunto, sisäpihan vaja, jossa ei koskaan tarjottu yhtään ravintola-ateriaa. Mutta menu oli olemassa ja siitä hienoja kuvia. Ylistäviä arvioita hankittiin ystäviltä ja tuttavilta. Liiterin varauspuhelin soi yötäpäivää, mutta yhtään varausta ei otettu, koska ravintola oli aina ”täynnä”. Lopulta Oobah Butler paljasti oman juonensa ja samalla Trip Advisorin ja koko sosiaalisen median keskeisiä heikkouksia: vaikka vertaisarvioita on miljoonia voi Lontoonkin kokoisessa kaupungissa manipuloida oman paikkansa huipulle. Mitä tästä opimme? Ei sosiaaliseen mediaan voi sokeasti luottaa.

Etelä-Korean Pyeongchang isännöi helmikuussa talviolympialaisia. Etelä-Korean sydän on tietysti Soul, mistä pääsee kätevästi olympiakylä Pyeongchangiin. Se sijaitsee maan itärannikolla, noin puolentoista tunnin luotijunamatkan päässä. Miia Manner

Olympiakomitean virallinen yhteistyökumppani, ja toimitusjohtaja Jussi Viskari onkin vieraillut Etelä-Koreassa useita kertoja viime vuoden aikana. "Etelä-Korea on todella kiehtova maa. Se on omaperäinen sekoitus modernia huipputeknologiaa ja ikivanhaa, perinteistä kulttuuria. Omat kokemukseni maasta ovat erittäin positiivisia," Viskari kertoo. "Alueen monituhatvuotinen kulttuuri näkyy edelleen vahvasti esimerkiksi juhlapukeutumisessa ja ruoassa. Perinteet ja traditiot ovat hyvin tärkeitä ja kulttuuri on edelleen osin patriarkaalinen. Talous on kasvanut huimaa vauhtia, ja tällä hetkellä Etelä-Korea on bruttokansantuotteella mitattuna maailman kymmenenneksi suurin valtio. Kasvu kehitysmaasta talousmahdiksi ei ole ollut täysin kivuton, sillä vanhempi väestö on elänyt ajan, jolloin Etelä-Korea oli kehitysmaa", kertoo Viskari.

©Photographer (Kim Jiho)-Korea Tourism Organization

ELÄMYSMATKAT ON Suomen

Monet lajeista kisataan Alpensia-hiihtokeskuksen ympäristössä.

Moni kisamatkaaja pysähtyy pariksi päiväksi Souliin. Lotte Towerin maailman korkeimmalta näköalatasanteelta on hulppeat näkymät.

Sykkivä Soul Soul on kiehtova sekoitus modernia suurkaupunkia, historiaa ja perinnekulttuuria. Soulin eteläpuolella sijaitsevassa Folk Village -ulkoilmamuseossa voi tutustua maan historiaan ja kulttuuriin. Soulissa on myös Unescon maailmanperintölistalle merkitty kohde, Changdokkung-palatsi, joka rakennettiin 1400-luvulla Josean-dynastian kuninkaille. Korean kansallismuseo on yksi maailman suurimmista ja moderneimmista museoista. Perinteiden ja kulttuurin vastapainoksi vilkas megakaupunki tarjoaa valtavia shoppailukeskuksia ja pilvenpiirtäjiä, joista mahtipontisin on maailman viidenneksi korkeimmaksi rakennukseksi tituleerattu Lotte Tower. Lotte Tower kohoaa 555 metrin korkeuteen ja pitää sisällään muun muassa luksusasuntoja, hotellin, ostoskeskuksen,

1 • 2018 TAMMIKUU

Jussi Viskari ja PyeongChangin kisojen pääsihteeri Mr. Lee Hee-beom kisakaupungissa.

valtavan konserttisalin, jalkapalloareenan, elokuvateatterin ja maailman korkeimmalla sijaitseva lasipohjaisen näköalatasanteen. "Yksi Soulin vetonauloista on Itaewonin elämyskeidas, jonka ravintolat, baarit ja ostoskeitaat viihdyttävät matkailijoita ympäri vuorokauden. Korealainen keittiö on tällä hetkellä maailmalla todella suosittu, eikä Etelä-Koreasta voi palata kotiin testaamatta korealaista barbecueta", sanoo Viskari.

Retki rajalle Matka Koreoiden väliselle demilitarisoidulle vyöhykkeelle (DTZ) on yksi suosituimmista Soulista käsin tehtävistä retkistä. Bussimatka kestää alle tunnin, ja perillä pääsee

©Photographer (Yu Young-bok)-Korea Tourism Organization

Etelä-Korea on kooltaan pieni, mutta tiheään asuttu, 55 miljoonan asukkaan maa. Soul on Etelä-Korean ainoa metropoli, ja sen suuralueella asuu melkein puolet maan asukkaista. "Soulissa, kuten koko Etelä-Koreassa, eurooppalaisiin turisteihin suhtaudutaan erittäin positiivisesti. Maassa on mutkaton tunnelma ja matkailijalla on tervetullut olo. Eteläkorealaiset ovat suoraviivaisia ja kohteliaita, ja vaikkapa japanilaisiin verrattuna rituaalisuus on vähäisempää. Jos vastaus johonkin asiaan on ei, se sanotaan suoraan", kertoo Viskari.

Kuva: IR Studio

Pieni mutta pippurinen

Pyeongchangin kaupungin lähellä sijaitsee satumainen Woljeongsan temppeli, joka on perustettu jo vuonna 643. Temppelialueella voi myös majoittua.

tutustumaan Koreoiden historiaan, tähyilemään Pohjois-Korean puolelle ja vierailulle maanalaisiin tunneleihin, jotka Pohjois-Korean armeija rakensi 1970-luvulla Etelä-Koreaan soluttautumiseksi. Sotatoimia alueella on äärimmäisen harvoin. "Etelä-Korea on yksi maailman turvallisimmista maista. Pohjois-Korean sotilaallinen uhittelu on ollut vahvasti esillä mediassa, mutta paikan päällä asiaan ei juurikaan kiinnitetä huomiota. Se koetaan niin arkipäiväiseksi", sanoo Viskari.

Olympialaisiin luotijunalla Olympiakylä Pyeongchang sijaitsee maan itäosassa. Kisoja

varten kaupunkiin on rakennettu luotijunayhteys Soulista. Matka kestää noin puolitoista tuntia, ja junan kyytiin voi hypätä joko lentoasemalta tai Soulin keskustasta. "Olympialaiset jakautuvat kahteen kisakylään, Pyeongchangin 'Mountain Clusteriin' ja Gangneungin 'Coastal Clusteriin'. Kuten nimestä voi päätellä, jälkimmäinen sijaitsee rannikolla, paikallisten suosimassa rantakaupungissa. Mountain Clusterissa kisataan hiihto- ja alppilajit, Coastal Clusterissa jäälajit", kertoo Viskari. "Vaikka kisat pidetään kahdessa eri kaupungissa, niin kokonaisuus on toimiva ja kompakti, sillä kisakylien välillä liikkuminen on tehty helpoksi. Olympiakylät ja areenat ovat jo valmiit."

Liput myyty hyvin Elämysmatkat on Olympiakomitean virallinen lipunmyyjä Suomessa, ja vastaa myös olympiajoukkueen matkajärjestelyistä. Suomesta on lähdössä kaiken kaikkiaan noin 600 kisavierasta, joista reilu puolet on yksityisiä kisavieraita ja loput yritys- ja muita kisavieraita. Suomen lippukiintiöstä on myyty jo yli 80 prosenttia, ja Viskari ennustaa, että liput tullaan myymään loppuun. "Helsingistä on aivan loistava suora lentoyhteys ja olemme neuvotelleet kilpailukykyisen sopimushinnan Finnairin kanssa heidän päivittäisellä reitillään Souliin." Elämysmatkat tuottaa kuluttajille matkoja Etelä-Korean lisäksi myös mm. Japaniin ja Alpeille. B2B-asiakkaita yritys palvelee kaikkialla maailmassa nimellä Elämys Group. Yrityksessä työskentelee 22 matka- ja tapahtuma-ammattilaista. Lisätietoja: elamysmatkat. com, pyeongchang2018.com, visitkorea.or.kr ja gokorea. co.uk. Etelä-Korea 7f130.

Toisaalta sosiaalisesta mediasta voi ihan oikeasti olla hyötyäkin. Lappilainen matkailuyritys Luxury Action kertoo saaneensa valtavan määrän yhteydenottoja sen jälkeen, kun intialainen kriketin megatähti vieraili Lapissa. Kaikki sai alkunsa, kun Virat Kohlin tuore vaimo Anushka Sharma julkaisi Instagram-tilillään kuvan, jossa pariskunta poseeraa häämatkallaan lumimaiseman edessä. Kuva sai miljoonia tykkääjiä Intiassa ja siinä megatähti poseerasi Luxury Actionin pipo päässä. Rovaniemeläisen Luxury Actionin mukaan "koko Intia löysi yllättäen Suomen". Somesensaation ansiosta Luxury Actionin tuotteiden kysyntä on kasvanut räjähdysmäisesti. Yrityksen perustajan Janne Honkasen mukaan pipoidea oli Kohlin oma. “Meillä ei ollut asian kanssa mitään tekemistä”, hän sanoo. Mitä tästä opimme? Tarina on ilmeisesti tosi ja ainakin tässä tapauksessa some toimii. Sosiaalisesta mediasta riippumatta Lappi tuntuu nyt olevan kaikkien huulilla. Lentokapasiteettia tulee koko ajan lisää ja sen myötä uusia matkailijaryhmiä, jotka kuluttavat mukavasti matkoillaan eksoottiseen Lappiin. Puhutaan revontulista, puhutaan joulupukista, nukutaan igluissa ja ajellaan koiravaljakoilla. Lapin eksotiikka lumoaa nyt kävijöitä. Matkailijabuumin myötä tulee rakennusbuumi. Uusi igluja, lentoasemia, hotelleja ja ravintoloita rakennetaan kiireen vilkkaan. Aitous saa ehkä hiukan väistyä tehokkuuden tieltä. Äkäslompolossa on muuten ihan aikuisten oikeasti toimiva Riemuliiteri. On toiminut jo vuodesta 1973 melkein samalla konseptilla: keväthangilla ja ruska-aikaan tarjotaan tanssia ja kahvia lapinkävijöille. Äkäslompolon Riemuliiterillä on jopa Facebook -sivusto, mutta Trip Advisorista sitä ei löydy. Ehkä onneksi. Osittain Lapin matkailubuumista, mutta ennen kaikkea onnistuneella Aasian strategialla menestystä niittänyt Finnair palkitsee työntekijöitään rahapalkkiolla, joka on 1 000-2 000 euroa työsuhteen pituudesta riippuen. Ele on merkittävä ja se lämmittää mieltä. Kustannus on 13 miljoonaa euroa, joten ihan pelkästä eleestä ei todellakaan ole kyse. Tärkeintä on se, että Finnair julkisesti ja kouriintuntuvasti palkitsee työntekijöitään nyt kun yhtiöllä monien vaiherikkaiden vuosien jälkeen menee hyvin. Finnair käynnistää myös uuden henkilöstön osakesäästöohjelman. Ohjelmassa mukana olevalle henkilöstölle tarjotaan mahdollisuus sijoittaa osa palkastaan Finnairin osakkeisiin. Noin kahden vuoden mittaisen omistusjakson jälkeen Finnair antaa ohjelmaan osallistuneille yhden osakkeen kutakin kahta ostettua säästöosaketta kohden. Tämän ohjelman laajuus on kaudella 2018-2019 noin seitsemän miljoonaa euroa. Finnair oli viime vuonna pörssin tähtiyrityksiä, joten aikaisempiin osakesäästöohjelmiin osallistuneet ovat voineet tehdä osakkeilla hyvän tilin. Näihin mukaviin uutisiin liittyy sitten ikävänä poikkeuksena toimitusjohtajan lisäeläkeasia, joka on lyönyt laineita aina yhtiön hallitukseen ja valtioneuvoston kanslian omistajaohjausyksikköön saakka. On ikävää, että hyvää työtä tehnyt Pekka Vauramo joutuu julkisuuden valokeilaan politiikan pisteidenkeruun takia. Antaisivat ammattimiesten hoitaa valtionyhtiöiden ohjauksen. Uutta vuotta kohti mennään taas Matkamessujen vauhdittamina. Tänä vuonna on jo kulunut 30 vuotta siitä, kun Matkamessut etabloituivat Messukeskukseen. Ja hyvin on mennyt. Messuliiterikin on kasvanut entistä komeammaksi. Miten olisimme pärjänneet kaikki nämä vuodet ilman messuja? Mitä meillä oli ennen Matkamessuja? Ei mitään, ei sitten yhtikäs mitään. Tavataan siis messuilla! Nimimerkki Observer on matkailualan taustavaikuttaja, joka kriittisesti kommentoi alamme ilmiöitä. Observerin kannanottojen ei tarvitse noudattaa lehden yleistä linjaa.

7


RISTEILY KUUBAAN

Vuonna 2018 upea Silver Cloud vierailee Unescon perintökohteissa mm. Santiago de Cuban San Pedro de la Roca linna, Vanha Havanna, Cartagenan vanhat linnoituskorttelit ja muut mielenkiintoiset kohteet. Risteilystä jopa 50 000 Finnair Plus pistettä.

Tekoälyä hyödynnetään tulevaisuudessa entistä enemmän

Älykkäät sovellukset auttavat säästämään liikematkustajan rahaa, aikaa ja vaivaa BCD Travel keräsi näkemyksiä liiketoiminnan ja teknologian asiantuntijoiltaan liikematkustuksen tulevaisuudesta sekä lyhyellä että pitkällä tähtäimellä. Automatiikkaa on hyödynnetty matkailualalla jo pitkään, mutta miten tekoäly valjastetaan palvelemaan matkustajia?

Lähtö 3.10.2018, 12 yön Kuuban risteily Päivä 3.10.2018 4.10.2018 5.10.2018 6.10.2018 7.10.2018 8.10.2018 9.10.2018 10.10.2018 11.10.2018 12.10.2018 13.10.2018 14.10.2018 15.10.2018

Satama Nassau, Bahamas Päivä merellä La Havana, Cuba La Havana, Cuba Punta Frances, Isle Of Youth Cienfuegos, Cuba Santiago, Cuba Santiago, Cuba Port Antonio, Jamaica Päivä merellä Cartagena, Colombia San Blas Island, Panama Colon, Panama

Saapuu

Lähtee 19:00

08:00 13:30 09:30 17:00 07:00 07:00 13:30 07:00

16:00 18:30 17:00 20:00 21:00 23:00 23:00

La Habana Nassau

Punta Frances

Cienfuegos Santiago de Cuba Port Antonio

Colon

Cartagena San Blas Islands

Miia Manner YMPÄRISTÖÖMME UPOTETTU

teknologia muuttuu entistä älykkäämmäksi ja vuorovaikutteisemmaksi. Tekoälyä hyödyntävät järjestelmät rautatieasemilla ja lentokentillä helpottavat navigointia ja liikkumista. Virtuaalimaksujen markkinajohtaja Conferma on kertonut virtuaalisten korttinumeroiden avulla varattujen matkojen kaksinkertaistuvan joka vuosi, ja automaattisen sisäänkirjautumisen myötä hotellin vastaanotossa käyminen ei ole enää välttämätöntä. Digitalisaatio tulee siirtymään myös matkatavaroihin, jonka avulla laukku pystytään paikallistamaan oman mobiililaitteen avulla.

sien kohdentamisen. "Kentän eri toimijoiden pitää järjestää oikeaan paikkaan ja oikeaan aikaan riittävästi resursseja. Näitä ovat esimerkiksi turvatarkastuksen miehitys, porttien ja lentokoneiden pysäköintipaikkojen allokointi, rajatarkas-

hyödyntäen nopeutua merkittävästi ja samalla muuttua matkustajalle täysin vaivattomaksi kävelynopeudella tapahtuvaksi toiminnoksi. Samoin hahmontunnistus antaa mahdollisuuden tunnistaa tavallisuudesta poikkeavia käyttäytymismalleja.

Älyä matkalle

www.loistoristeilyt.fi

Kotisaarenkatu 3, 00560 Helsinki 010 231 6550 myynti@loistoristeilyt.fi

Ikkunapaikkailmoitus 136x185mm versio 4.indd 1

5.10.2017 15.41

Vietnamin matkailulla pyyhkii hyvin Phu Quoc nousemassa suosikkikohteeksi Turismi on merkittävä tulonlähde ja työllistäjä Vietnamissa, jossa matkailu vastaa seitsemää prosentista maan bruttokansantuotteesta. Maahan matkusti vuonna 2016 ensi kertaa yli 10 miljoonaa matkailijaa. Tälle vuodelle odotetaan taas uutta ennätystä. Esa Aalto POHJOISMAISSA VIERAILLUT

Vietnamin matkailuyritysten delegaatio toi tullessaan iloisia uutisia. Viime vuoden tammi-elokuussa maahan saapuneiden turistien määrä kasvoi jo lähes 30 prosenttia edellisvuodesta. Kova kasvu tulee ennen kaikkea lähialueilta, Kiinasta, Koreasta ja Japanista, jotka muodostavat yli puolet Vietnamiin saapuneista turisteista.

Kovia kasvulukuja Eurooppalaisia Vietnamiin matkusti viime vuoden kahdeksan ensimmäisen kuukauden aikana jo 1,28 miljoonaa, jossa kasvua edellisvuoteen oli 20 prosenttia, kertoi Vietnamin kansallisen turismihallinnon (VNAT) pääjohtaja Nguyen Van Tuan. ”Eurooppalainen matkailija viipyy meillä keskimäärin 13 päivää ja kuluttaa rahaa 1300 US-dollaria”, Nguyen kertoi. ”Kyselymme mukaan 63 prosenttia piti matkaansa onnistuneena ja 35 prosenttia erittäin onnistuneena. 76 prosenttia eurooppalaisista vieraili Vietnamissa ensimmäistä kertaa.” Suomalaismatkustajia Viet-

8

BCD Travel ennustaa myös, että lennolla työskentely jatkuu: langaton verkko ja verkostoituminen yläilmoissa muuttuvat tavalliseksi. Työja vapaa-ajan matkustuksen raja hälvenee, ja liikematkustajat odottavat samaa varauskokemusta ja majoitusvaihtoehtoja kuin vapaa-ajalla. Älykkäät sovellukset auttavat yrityksiä säästämään rahaa ja sitouttamaan matkustajiaan niin, että he toimivat yritysten toimintatapojen mukaan: virtuaalinen assistentti tekee varaukset matkustajan mieltymysten mukaisesti, ja perillä älypuhelin ohjaa autoon, joka vie juuri siihen hotelliin, josta matkustaja pitää. Hotellilla odottaa valmiina lempiruoka-annos. “Liikematkustaja ei halua sataa vaihtoehtoa. Hän haluaa muutaman parhaan, jotka perustustuvat hänen aiempiin varauksiinsa, kanssamatkustajiinsa ja sen hetkiseen markkinatilanteeseen", sanoo Miriam Moscovici, Director Emerging Technologies, BCD Travel.

Älykäs lentoasema

Nguyen Van Tuan, Director General, Vietnam National Administration of Tourism.

namiin matkusti viime tammi-elokuussa jo 13 tuhatta, jossa kasvua edellisvuoteen komeat 15 prosenttia.

Paratiisisaari kiinnostaa Suosituimmat turistikohteet Vietnamissa ovat pohjoisen Hanoi mukaan lukien Halong Bay ja Ninh Binhin alue, Keski-Vietnamin Danang, Hoi An ja Nha Trang, etelän Saigon ja Mekong-joen suisto sekä uusimpana Phu Quocin saari, jonka turismi-infrastruktuuriin on viime vuosina panostettu paljon. Phu Quoc sijaitsee Siaminlahdella aivan Vietnamin lounaiskärjessä, Kambodžan rannikon tuntumassa. Mat-

ka saarelle veneellä mantereelta vie useita tunteja. Nopeammin perille pääsee lentäen, Vietnam Airlines lentää saarelle sekä Hanoista että Saigonista. Lisäksi Bangkok Airways on juuri aloittanut lennot Bangkokista Phu Quociin. Pippureistaan ja kalakastikkeestaan tunnettu kallioinen, hienohiekkainen pikku saari sopii rantalomakohteeksi, häämatkalaisille, golfareille ja luonnon ystäville. Muusta Vietnamista poiketen saarelle matkustava voi oleskella täällä viisumitta 30 päivää. Messuilla Vietspace Travel 7h149, Indochina Tourist 7g141 ja Vietnam-seura 7ay17.

Finavian Head of Service Development Eero Knuutila vahvistaa, että lentoasema on mielenkiintoinen ja erittäin potentiaalinen ympäristö tekoälyn hyödyntämiseen, sillä siellä suoritetaan samanaikaisesti useita rinnakkaisia suuren volyymin prosesseja. Samanaikaisesti tehdään myös toisiinsa vaikuttavia päätöksiä, ja näiden päätösten vaikutuksia toisiinsa on usein vaikea tunnistaa. "Tekoälystä on sanottu, että tyypillisesti sen soveltamiselle on korkea potentiaali silloin kun toiminnan sääntöjä ja lainalaisuuksia on vaikea kirjoittaa 'auki', mutta esimerkkejä lainalaisuuksien toteutumisesta on helppo löytää. Tällaisia tilanteita lentoasemalla on usein ja runsaasti", sanoo Knuutila.

Apua resursointiin Esimerkkeinä Knuutila mainitsee resursoinnin ja resurs-

Matka-aika täytyy pystyä hyödyntämään ja langatonta verkkoa pidetään jo itsestään selvinä niin lentokoneissa, junissa kuin busseissakin.

tuksen miehitys ja asiakaspalveluresurssien määrä. Resurssitarve tietyssä paikassa riippuu kolmesta päätekijästä: lentojen aikatauluista ja lähtö- ja saapumispaikoista, matkustajien aikatauluista ja matkustajamääristä. Kaikkien näiden tekijöiden yhdistäminen toisiinsa on kuitenkin monimutkaista ja, etenkin jos puhutaan reaaliaikaisuudesta, ihmisvoimin käytännössä mahdotonta."

Simulointia Tekoäly pystyy kytkemään toisiinsa monimutkaiset ja alati muuttuvat datalähteet sekä historiadatan perusteella päättelemään, mihin tietyt olosuhteet todennäköisesti johtavat ja millaisin resursointipäätöksin tilanne pystytään hallitsemaan. "Tällä hetkellä matkustajavirtoja pystytään jo simuloimaan. Historiadata ja yleinen matkustajamäärien kehitys lentotasolla auttavat arvioimaan, minkä verran matkustajia on lähdössä tai saapumassa tietyllä lennolla. Myös tiettyjä digitaalisia näyttöjä pystytään jo ohjaamaan simulointiin perustuen, mikä mahdollistaa relevantimman ja myös oikealla kielellä tarjoillun sisällön näyttämisen", Knuutila kertoo.

Hahmontunnistusta Knuutila kertoo, että tekoälyä hyödynnetään lentoasemalla tulevaisuudessa myös hahmontunnistamisessa. "Lentoasemalla liikkuu paljon ihmisiä, ajoneuvoja ja laukkuja. Tilanteiden seuranta ihmissilmällä on hyvin haastavaa. Siksi hahmontunnistuksen ratkaisut ovat tärkeitä tulevaisuuden tehokkuuden, toimivuuden ja entisestään parantuneen turvallisuuden moottoreita. Esimerkiksi matkustajan henkilöllisyyden tarkastaminen voi hahmontunnistusta

Esimerkiksi, jos matkustajia alkaa kasaantua poikkeukselliseen paikkaan, liikkua poikkeuksellisella nopeudella tai vaikkapa väärään suuntaan, on tilanteeseen syytä kohdistaa tarkempaa ihmishuomiota. Poikkeuksellinen käytös voi viestiä orastavasta tai jo puhjenneesta ongelmatilanteesta. Tekoäly antaa huomattavaa vetoapua tilanteiden tunnistamiseen."

Chatbot palvelee Monet matkustamisen liittyvät rutiinit on mahdollista muuttaa näkymättömiksi ja stressittömiksi tekoälyn ja koneoppimisen avulla. Finavia on pilotoinut jo kasvontunnistusta yhteistyössä Finnairin kanssa vuonna 2017, ja jatkopilotointi on parhaillaan suunnittelussa. Lentoasemalla on myös testattu ja osin otettu myös käyttöön chatbot- ja puheentunnistusratkaisuja, joilla pyritään ymmärtämään matkustajan kirjallisesti tai suullisesti esittämiä ongelmia ja kyselyjä. BCD messuilla 1d9.

Olutkylpyyn Oregonissa Ulkoisesti ja sisäisesti.

AMERIK AN ENSIMMÄINEN

olut-spa, Hop in the Spa, on avattu Sistersissä, Oregonissa, parisataa kilometriä Portlandista. Samalla kun humalakylpy parantaa ihoa ja poistaa stressiä, olutta voi siemailla myös sisäisesti. hopinthespa.com.

1 • 2018 JANUARY


Matka 2018 kokoaa taas matkailuväen Messukeskukseen

Mukana 80 maata ja tuhat näytteilleasettajaa Matka 2018 tuo Messukeskukseen jälleen kovan kattauksen näytteilleasettajia kotimaasta, Euroopasta ja kaukomailta. Yli tuhannesta kohteesta, palveluntarjoajasta ja matkanjärjestäjästä ja 80 eri maasta riittää valinnanvaraa jokaiselle messuvieraalle.

Afrikka

Afrikan maat ovat mukana messuilla vahvalla edustuksella. Pohjois-Afrikasta Matkaan saapuvat Egypti ja Marokko. Saharan eteläpuolisesta Afrikasta paikalla nähdään ainakin Uganda ja Namibia sekä uusina tulokkaina Ghana ja Ruanda. Saarikohteista esittäytyvät Seychellit, Sansibar ja Madagaskar. Myös Etelä-Afrikka saapuu messuille omalla osastollaan.

Aasia Vanhojen tuttujen T h a imaan, Malesian ja Japanin lisäksi isoilla osastoillaan messuille osallistuvat Intia ja Indonesia. Muita Aasian kohteita ovat muun muassa Vietnam, Etelä-Korea ja ensi kertaa esittäytyvä Arabiemiraattien Ras al Khaimah.

Karibia Messujen Sun & Sea -alueelle saapuu taas joukko eksoottisia rantakohteita. Karibian

saaret ovat edustettuina Caribbean Tourism Organizationin ständillä. Bahaman ja Grenadan matkailutoimistot saapuvat paikalle omilla osastoillaan, samoin Dominikaaninen tasavalta ja Kuuba.

Yhdysvallat Discover America-yhteisosastolle kerääntyy jälleen liuta USA:n matkailukohteita ja matkanjärjestäjiä. Mukana ovat muun muassa Miami, Kalifornia, EuroUSA ja EkiTravels.

Etelä-Amerikka Latinalaisen Amerikan maista Matkaan saapuvat ainakin Uruguay, Argentiina ja Meksiko. Chile esittelee messuilla myös viinejään tuomalla paikalle chileläisen viinibaarin.

joavat monipuolista ohjelmaa sekä ammattilaispäivänä torstaina että viikonlopun yleisöpäivinä. Inspiraatiolavalla pääsee heittäytymään Kuuban kuumien rytmien vietäväksi 12-henkisen kuubalaisen salsaorkesterin tahdissa ja ihailemaan upeita tanssiryhmiä, joita paikalle saapuu ainakin Indonesiasta, Intiasta, Marokosta ja Kreikasta.

Matkamessuilla on taas valtava määrä mielenkiintoisia näytteilleasettajia, seminaareja ja ohjelmia. Kun vaan joka paikkaan ehtisi!

näytteilleasettajan voimin. Balkanin alueelta saapuvat Kroatia, Bulgaria ja uutena Makedonia. Keski-Euroopasta Itävallan osasto tuo messuille maan hiihto- ja lomakohteiden parhaimmistoa. Etelä-Euroopan maat, kuten Espanja, Italia, Kreikka ja Turkki ovat perinteisesti mukana isoilla osastoillaan. Itä-Euroopasta pitkästä aikaa messuilla on mukana Georgia.

Eurooppa

Kotimaan matkailukohteet etelästä pohjoiseen ovat tietenkin vahvasti esillä. Suomi täyttää jälleen koko Messukeskuksen hallin 6.

Lentoyhtiöt Hiljaisempien vuosien jälkeen myös lentoyhtiöt alkavat palailla messuille. Mukana tänä vuonna ovat Finnairin ja SAS:n ohella Air Baltic, TAP Portugal, Qatar Airways, Japan Airlines, Turkish Airlines, Thai Airways, Icelandair, Croatia Airlines ja Ethiopian Airlines.

Paljon ohjelmaa lavoilla

Eurooppa on edustettuna messuilla noin 40 maan ja 200

Messujen ohjelmalavat tar-

We Love Cruises -ohjelmalavalla kuullaan terveisiä kaukokohteista, muun muassa Madagaskarin lomamahdollisuuksista ja upeasta luonnosta sekä Intian 36 Unescon maailmanperintökohteesta. Esittelyssä ovat vielä ainakin Uganda, Borneo, Tokio, Karibia ja Argentiina sekä luonnollisesti paljon asiaa myös risteilyistä. Eurooppa-lava johdattelee nimensä mukaisesti Euroopan kiinnostavimpien kohteiden äärelle. Makedo-

nia esittelee maansa vaellusja maastopyöräilymahdollisuuksia, Italia puolestaan omia kulttuurikohteitaan. Lavalla saa parhaat vinkit myös Islannin-matkalle tai Barcelonan ruoka- ja viinikohteisiin. Esittelyssä ovat myös muun muassa Puolan Torun, miljoonakaupunki Pietari ja Valko-Venäjän pääkaupunki Minsk. Eurooppa-lavalla esitellään myös yksi maailman tunnetuimmista vaellusreiteistä, El Camino Espanjassa. Ammattilaisia kiinnostaa varmasti torstain Business Travel Forum ja Matkatieto-lavan koko ammattilaisohjelma, josta poimintoina vaikkapa Euromonitorin trendiluento ja hallituksen matkailu-kärkihankkeeseen liittyvä Kestävä matkailudestinaatio -seminaari. Lisäksi sunnuntaina 21.1. ulkoministeriön virtuaalipaneelissa puhutaan siitä, minkälaisiin vaikeuksiin suomalaiset yleensä maailmalla voivat joutua. Paneeliin osallistuvat ministeri Kai Mykkäsen lisäksi muun muassa Madventuresin Riku ja Tunna sekä Suomen Madridin-konsuli Katariina Hautamäki-Huuhki. Tarkemmat tiedot messujen ohjelmasta ammattilaisille ja yleisölle ja lista näytteilleasettajista löytyvät osoitteesta www.matkamessut.fi

Pariisin lentokentät ovat ryhtyneet taisteluun unohtuneita matkalaukkuja vastaan. Samalla kun turvatoimia tehostetaan, matkailijoiden huolimattomuus lisääntyy. Roissy-Charles de Gaullen lentoasemalle unohdetut yli tuhat matkalaukkua aiheuttivat 400 lennon myöhästymisen.

JOS KUULET kaksi pillin pu-

hallusta Pariisin Charles-de Gaullen lentoasemalla, laita kädet korville, pommiryhmä on juuri räjäyttämässä unohtunutta matkalaukkua. Matkailijoiden huolimattomuuden vuoksi tällä Euroopan toiseksi vilkkaimmalla lentokentällä posahtaa yhdestä kahteen laukkua päivässä. Jos omistaja ei kuulutuksista huolimatta ilmesty paikalle, pommiryhmän on tuhottava laukku koska se voi sisältää räjähteen.

Sadat lennot myöhästyvät Ilman isäntää tai emäntää käytävällä seisovien matkalaukkujen ja usein myös tuliaisostosten neutraloimisen ajaksi räjäytyspaikka joudutaan eristämään ja tyhjentämään matkustajista. Tämä välttämätön varotoimenpide aiheuttaa vuosittain useiden satojen lentojen myöhästymisen. Pommiryhmän tulo kestää yleensä noin 45 minuuttia ja näissä tapauksissa lentokone nousee ilmaan vähintään puoli tuntia myöhemmin kuin piti. ”Roissyn lentoasemalla on kolme strategisesti tärkeää

1 • 2018 TAMMIKUU

limattomuus ja laukku yksinkertaisesti unohtuu. Mutta matkalaukkuja jätetään myös tahallisesti, koska osa lentoyhtiöistä on alkanut laskuttaa matkatavaroista erikseen. Satoja lentoja myöhästyy vuosittain Pariisin RoissyJos maksu on Charles de Gaullen lentokentälle unohtuneiden laukkujen korkea, asiavuoksi. kas laskee, että tulee halvemmaksi hylätä koaluetta joihin laukun unohtako laukku”, Christophe Blonminen lamauttaa koko lentodel-Deblagny tietää. kentän tominnan useiksi tunneiksi”, kertoo Roissyn lentokentän turvallisuudesta vasJättikampanja taavan poliisiprefektin johtaja Christophe Blondel-DebLentokentän johto on käynlangy. Hän ei ymmärrettänistänyt jättikampanjan, jolvästikään voi paljastaa näila turistien päähän koitetaan den alueiden sijaintia. takoa monilla eri kielillä että laukun unohtuminen julkiselle paikalle ei ole pikkujuttu. Osasyynä laukkumaksut Patsi kuulutukset, myös lentoasemalle menevissä julkiTerrori-iskuista huolimatsissa kulkuvälineissä olevat ta matkustajien huolimattomainokset kehottavat matkaimuus on Christophe Blonlijoita huolehtimaan matkatadel-Deblangyn mukaan livaroistaan. sääntynyt ja laukkuja jää Kehitteillä on lisäksi uusia heitteille nyt noin 80 prosenttapoja neutraloida laukku iltia enemmän kuin neljä vuotman hallin tai käytävän sulta sitten. kemista ja tuhansien matkus”Useimmissa tapauksistajien evakuoimista. sa kyseessä on pelkkä huoKuva : Photothéque de Paris

Virpi Latva

Päivittäinen suora lento Helsinki–Tokio Dreamliner-koneella

Photo : ©Miyagi Prefecture / ©JNTO

Unohtuneet laukut riesana Pariisin lentokentillä

image

TripAdvisor® Travellers’ choice: ”Best Airline” in Japan “Top10 Airlines” in the world

www.jal.com

9


Costa Cruises satsaa suuriin risteilyaluksiin

Helppo ja turvallinen matkustusmuoto Risteilylomat kiinnostavat Pohjolassa Cruise Lines International Associationin arvion mukaan viime vuonna valtameriristeilyille lähti noin 26 miljoonaa matkustajaa. Vuodesta 2009 risteilymatkustajien määrä on kasvanut 45 prosenttia. Risteilyt ovatkin maailman nopeimmin kasvava lomamatkustusmuoto. Costa Cruisesin teettämän tutkimuksen mukaan myös pohjoismaalaisten kiinnostus risteilylomiin lisääntyy. Esa Aalto VILKASLIIKENTEISISSÄ HELSINGIN satamissa suurten

risteilijäalusten vierailut lisääntyivät tänäkin vuonna. Nyt kansainvälinen tutkimus skandinaavien matkustustottumuksista kertoo, että liikenne on kaksisuuntaista – 30-65-vuotiaiden pohjoismaisten matkustajien kiinnostus valtameriristeilyihin lisääntyy selvästi.

Kiinnostava markkina-alue

Euroopasta Amerikkaan kolmessa tunnissa

Boom täyttämässä Concorden jättämän aukon Onko markkina kypsä uusille yliäänilennoille? Maailman ensimmäisen ja toistaiseksi ainoan yliäänisen matkustajakoneen Concorden viimeisestä lennosta on kulunut jo 15 vuotta. Nyt amerikkalainen Boom Supersonic on kehittämässä uuden sukupolven yliäänikonetta, joka lentäisi Lontoosta New Yorkiin vain kolmessa tunnissa. Esa Aalto CONCORDET LENSIVÄT British Airwaysin ja Air Francen väreissä vuodesta 1976 alkaen pääasiassa Atlantin yli Pariisista ja Lontoosta New Yorkiin. Lennot lopetettiin vuonna 2003 heikon kannattavuuden ja Air Francen koneelle vuonna 2000 sattuneen onnettomuuden jälkeen, mikä vähensi lentojen matkustajamääriä. Normaaleihin lentoihin verrattuna 4-5-kertaiset lipunhinnatkaan eivät riittäneet kattamaan energiasyöppöjen koneiden käyttökustannuksia.

Valmista vuonna 2023 Vu o n n a 2 0 1 4 p e r u s t e t t u Boom Supersonic-yhtiö kehittää nyt uutta yliäänimatkustajakonetta, jonka prototyypin on tarkoitus olla valmiina vuonna 2020. Jos kaikki sujuu suunnitelmien mukaan, on kaupalliset lennot tarkoitus aloittaa vuoden 2023 aikana. Viimeisten 40-50 vuoden aikana ilmailuteollisuus on kehittynyt valtavasti, uusien materiaalien, tehokkaampien, hiljaisempien ja ympäristöystävällisempien moottoreiden

10

sekä aerodynamiikan kehittämisen uusien metodien myötä. ”Kaikki tarvittava teknologia on jo olemassa, täytyy vain panna kaikki palaset paikoilleen”, totesi Boomin CEO Blake Scholl esitellessään projektia. ”Koneen käyttökustannukset tulevat olemaan noin neljäsosa Concorden kustannuksista, osittain polttoainetehokkuuden ja osittain paljon tehokkaamman kaluston käytön ansiosta. Lippujen hinnat voivat asettua myös noin neljäsosaan Concorden hinnoista – eli suunnilleen nykyisen bisnesluokan lipun tasolle. Esimerkiksi Lontoo – New York-välillä meno-paluu-hinta voisi olla noin 5000 US-dollaria.”

Useita kiinnostuneita Koneiden listahinta tulee olemaan 200 miljoonaa USD. Schollin mukaan kiinnostuneita lentoyhtiöitä on jo useita, viime kesään mennessä jo viisi yhtiötä on tilannut yhteensä 76 yliäänikonetta. Julkisuuteen tähän mennessä kerrotut yhtiöt ovat Virgin Atlantic ja Japan Airlines. Bisnesluokan versiossa matkustajapaikkoja koneessa

on 55 hengelle, first class-versiossa 32 flat bed-istuinta. ”Maailmalta löytyy nyt noin 500 kaupunkiparia, joiden välillä yliäänilennot voisivat olla mahdollisia ja kaupallisesti kannattavia. Tilauksia alkaa vähitellen tipahdella lisää eri mantereilta”, Scholl uskoo.

Toiveissa USA:n sisäiset reitit

Italialainen laivayhtiö Costa Cruises teetti kansainvälisellä tutkimuslaitoksella NBTC Nipo Researchilla tutkimuksen, jonka mukaan pitkälti yli 50 prosenttia 30-65-vuotiaista skandinaaveista aikoo kokeilla risteilylomaa. Raportin mukaan erityisesti 30-39-vuotiaat naiset ovat kiinnostuneita risteilylomista. ”Risteilyillä matkustavat kaikenikäiset. Sanoisin, että risteilymatkustajien profiili on kuin läpileikkaus koko väestöstä. Se, että risteilyille lähtevät vain eläkeläiset, on aikansa elänyt myytti”, sanoo Costa Cruisesin Pohjois-Euroopan General Manager Ralph Remkes. ”Se, että niin moni pohjoismaalainen on kiinnostunut risteilylomista, oli meille hieman yllättävää. Joka tapauksessa tieto vahvistaa käsitystämme, että on tullut aika investoida entistä enemmän Pohjolaan.”

Tottuneita laivamatkustajia ”Pohjoismaalaiset ovat meille hyvin kiinnostava kohderyhmä. Suomalaiset ja ruotsalaiset ovat jo vanhastaan tottuneita lyhyisiin laivamatkoihin Itämerellä, ja norjalaisilla on puolestaan omat vuonoristeilynsä. Heille ei ole enää mi-

kullinen lento olisi nykyisiä lentoja ajallisesti noin puolet lyhyempi. Boom pystyy lentämään 8300 To d e l l i n e n r a h a s a m p o kilometrin matkan yhdellä yliäänikoneille muodostuisi tankkauksella. Atlantin yliYhdysvaltain sisäisillä reitys tai vaikkapa Lontoo-Peteillä, vaikkapa New Yo r k - L o s Angeles-välillä. Esteenä on kuitenkin jo 1970-luvulla USA:n viranomaisten määräämä matkanopeEnsimmäiset Boom-yliäänikoneet tulevat Virgin Atlanticille u s r a j o i t u s, vuonna 2023. jolla eurooppalaista Concordea estetking-väli onnistuvat ilman vätiin liikennöimästä Amerililaskua. Tyynen valtameren kan mantereen yllä. Tämän yli lennettäessä on tehtävä värajoituksen kumoamiseksi lilasku. Koneen maksiminoonkin nyt käynnissä ankara peuden ollessa noin 2300 kilolobbaus. metriä tunnissa jopa välilas-

Costa Cruisesin Ralph Remkes (vas.) ja Giancarlo Tedesco (oik.) esittelivät pohjoismaista risteilytutkimusta Costa Mediterranean kannella Helsingissä. Keskellä yhtiön Suomen pääedustajan Loistoristeilyjen Kalevi Kuutschin.

kään iso asia nousta risteilyaluksen kyytiin”, Remkes sanoo. Kyselyn mukaan skandinaavien kiinnostus risteilyihin johtuu ennen kaikkea halusta kokeilla erilaista lomaa. Toiseksi vastaajat korostavat houkuttelevia hintoja ja ylellisyyden tunnetta harkitessaan risteilylomaa. Risteilyjä pidetään myös helppoina ja turvallisina tapoina lomailla. Risteily koetaan aurinkoja kaupunkilomana, johon sisältyvät laivan palvelujen lisäksi mahdollisuus vierailla erilaisissa, mielenkiintoisissa kohteissa.

Uusi hinnoittelumalli Pohjoismaalaiset pitävät siitä, että matkan kustannukset ovat läpinäkyviä ja selkeästi esillä, ilman piilotettuja lisämaksuja. Costa Cruises aikookin muuttaa hintarakennettaan vastaamaan asiakkaan toiveita. Uudessa hinnoittelumallissa on kolme tasoa: Basic, Comfort ja Deluxe. ”Basic-pakettihinta on aina päivän paras hinta sisältäen hytin ja ateriat. Comfort- ja Deluxe-hintoihin sisältyy muitakin palveluja, kuten juomat ja ilmainen nettiyhteys sekä alennuksia retkistä. Niissä

on myös hintatakuu, eli hinta ei muutu varauksen teon ja lähtöpäivän välillä”, Costa Cruisesin Pohjoismaiden myyntipäällikkö Giancarlo Tedesco kertoo. Varustamo aikoo myös palkata pohjoismaista henkilökuntaa niille risteilyille, joilla on suuri määrä skandinaavisia matkustajia.

Trendinä jättiläisalukset Risteilyvarustamojen trendinä ovat nyt suuremmat laivat. ”Costalla on parhaillaan tilauksessa kuusi uutta alusta, joista neljään tulee mahtumaan jopa 6 600 matkustajaa. Kaksi näistä LNG-käyttöisistä jättiläislaivoista rakennetaan Suomessa Meyerin Turun telakalla. Niistä ensimmäinen, parhaillaan rakenteilla oleva Costa Smeralda, on tarkoitus laskea vesille vuonna 2019 ja sen vielä nimeä vailla oleva sisaralus valmistuu vuonna 2021”, Ralph Remkes kertoo.

Risteilyjä messuilla mm: Loistoristeilyt 6k60 RCL Cruises 7g149 We Love Cruises 7e150

LENTOUUTISIA LYHYESTI AF/KLM:LLE LISÄMAKSU. Air France-KLM alkaa veloittaa British Airwaysin ja Lufthansan tavoin lisämaksun GDS:n kautta tehtävistä lentovarauksista 1.4.2018 alkaen. UUDET SÄÄNNÖT MATKATAVARAN KÄSITTELYYN. IATAn resoluutio 753 matkatavaran käsittelystä astuu voimaan kesällä 2018. Sen tarkoituksena on vähentää myöhässä saapuneen tai hävinneen matkatavaran määrää ja se velvoittaa IATAn jäsenlentoyhtiöt sekä niiden yhteistyökumppanit, kuten lentoasemat ja handling-yhtiöt toimimaan niin, että lähtöselvitetty matkatavara voidaan jäljittää kaikissa lentomatkan eri vaiheissa. QATAR OSTOKSILLA HONGKONGISSA. Qatar Airways on ostanut lähes 10 % hongkongilaisesta Cathay Pacific Airwaysistä. Qatar Airways omistaa myös 20 % IAG:sta, 10 % LATAM Airlines Groupista ja 49 % italialaisesta Meridianasta. UNITEDILLE 17 TUNNIN LENTO. United Airlines aloittaa tänä vuonna suoran lennon Dreamlinerilla Houstonista Sydneyyn. Menolento Sydneyyn kestää 17,5 tuntia. Kun lento lähtee Houstonista iltakahdeksalta se saapuu Sydneyyn ei seuraavana, vaan sitä seuraavana päivänä klo 6.30 aamulla.

1 • 2018 JANUARY


The Box tekee illuusiosta reaaliaikaisen ja todellisen Haaga-Helia ammattikorkeakoulun ja Tekesin elämyshanke The Box mahdollistaa elämyksellisen tavan esitellä pohjoisen matkailua, esimerkiksi joulupukkia, revontulia tai igluja. Eeva Puhakainen, Pasi Tuominen

ELINTASON NOUSUN myötä

maailmassa on miljoonia uusia matkailijoita. Suomi on silti suuressa mittakaavassa kohteena vielä tuntematon. Haaste on, kuinka suunnitella oikeat matkapaketit eri kohderyhmille ja miten myydä ja markkinoida suomalaisia elämyksiä kustannustehokkaasti kilpailuilla matkailumarkkinoilla.

Keinotodellisuus Kuva kertoo toisenlaisia tarinoita kuin sanat. Koettu 360-asteen elävä kuva moninkertaistaa viestin. The Box keinotodellisuutta hyödyntävine aististimulaatioineen tuottaa aitoja elämyksiä ja herättää tunteita. Asiaa kokematon ei voi tietää, miltä askeleet kuulostavat Kuusamon pakkaslumella tai miltä tuoksuu kävelyretkellä syksyisessä Nuuksion sienimetsässä. Myös nokipannukahvihetki hohtavalla keväthangella eroaa kahvilaketjun lattenautinnosta. The Boxin sekoitetun todellisuuden keinoin tällainen kokemus voidaan esittää vaikkapa matkamessuilla Singaporessa.

1 • 2018 TAMMIKUU

VR, MR, AR vai XR? Virtuaali- ja sekoitetun todellisuuden (MR) suosio on kasvussa. VR-lasit ovat todettu rajalliseksi tavaksi välittää elämyksiä ja haasteena on etenkin eristäytyminen toisista. Seinille tai muille pinnoille heijastettavine projisointeineen The Box mahdollistaa yhdessä koettujen elämysten kehittämisen, testaamisen ja markkinoinnin.

pukin pajasta pandataloksi, sienimetsäksi tai korppoolaiseksi kalastajasatamaksi – napin painalluksella. Illuusio reaaliaikaisesta tässä ja nyt -kokemuksesta on todellinen.

Kätevästi mukaan

Tulevaisuudessa The Box kulkee kuljetuslaatikoissa lentokoneessa tai henkilöautossa ja on koottavissa nopeasti paikasta tai ajasta riippumatta. Palvelun avulla mahdollistetaan kust a n nu s t e h o k a s kansainvälinen näkyvyys matkailualan yrityksille, kun ollaan näkyvillä pienillä kustannuksilla kansainvälisissä tapahtumissa. The Box -konseptia on testattu Virtuaalijoulupukkia on testattu eri ryhmissä. yli 5 000 asiakkaalla Gastro- ja MATKA-messuilla, Sekä Haaga-Helian Haagan Sauce-tapahtumassa, Hotelli kampuksen testitilassa että Mesikämmenessä Ähtärissä, elinkeinon kanssa kentällä Lapland Hotels Tampereessa on vuodesta 2016 tehty kymja kiinteässä testilaboratorimeniä rikastetun todellisuuossa Haaga-Helia ammattiden (AR) simulaatioita. Yhkorkeakoulussa. distämällä digitaalisesti lisättyä kokemusta (XR) aitoihin elementteihin, tarinoihin ja Lisätietoja www.thebox.fi. henkilökohtaiseen palveluun, Haaga-Helia 6s71 ja 1c3. The Box muuntautuu joulu-

Alppikohteissa lukuisia parannuksia Hiihtokyliä yhdistetään uusilla hisseillä Jos alppimatkastasi on kulunut jo aikaa, niin lähde kokemaan, miten hiihtomatkailu on muuttunut. Hiihdon tavoitettavuus, hissien tehokkuus ja alueiden yhdistäminen ovat luoneet entistäkin hienommat puitteet maailman parhailla rinteillä. korkeuseron Skyway tuo legendaariset Glacier de Toulan ja Vallee Blanchen hiihtoreitit helpommin off piste -harrastajien ulottuville. Dolomiittien suosittu Sella Ronda -päiväretki Val Gardenan/Corvaran/Arabban seudulla taittuu sujuvasti, kun pullonkaulahissit on uusittu.

Tatu Lehmuskallio KUN RANSKASSA 50-luvulla päätettiin vuorten matkailullisesta hyödyntämisestä, lähtökohtana oli hiihdon vaivattomuus. Kylät eivät ole aina kodikkaimmasta päästä, mutta hiihto on ensiluokkaista. Alueet ovat sittemmin laajentuneet jopa yli kymmenen kylän yhdistelmiksi kuten Les Arcsin ja La Plagnen (maailman suosituin hiihtokeskus) Paradiski, Kolme Laaksoa (nykyisin neljä!), Sveitsiin yltävä Portes du Soleil ja Val d’Arlyn tai Haute Mauriennen vähemmän tunnetut Ski Diamant ja Eskimo. Val d’Isèressä Solaisen vanha hissi on korvattu gondolilla ja kylään nousee 200 miljoonan uusi keskuskompleksi.

Itävallassa laajempia hiihtoalueita Itävallassa kylistä on alettu luoda hiihtoalueita, jotka tarjoavat uutta verrattuna jonoihin, skibusseihin ja pullonkauloihin. Autoilevalle uudistukset avaavat ympäristöystävällisemmän tavan siirtyä suksille eri paikoista eikä aikaa kulu vuorten kiertämiseen. Maahan on syntynyt iso-

Rinteeltä toiselle liikkumista on parannettu monessa alppikohteessa.

ja kokonaisuuksia ja entisten hiihtoyhteyksiä on parannettu. Arlbergissa St. Antonin ja Lechin väliset uudet hissit mahdollistavat vaivattoman hiihtoretkeilyn, joka ennen vaati bussikyytiä. Kitzbühelin ja Saalbachin hiihtoa on laajennettu ja luotu vaikuttavia elämyksiä päiväretkeilijälle. Innsbruckin alapuolelle Stubaihin nousi yksi Alppien suurimmista hisseistä – 68 miljoonan 3S Eisgrat -gondoli. Itävalta 7e100.

Italiassa hissiuudistuksia Italian näyttävin parannus on ollut Funivie Monte Bianco -hissien uusiminen Euroopan korkeimman vuoren eteläpuolella Courmayeurissä. Futuristinen, yli 2000 metrin

Italia 6a80.

Sveitsin Andermatt uusiutuu Sveitsissä peräkylän maineessa oleva Andermatt on yhdistetty Sedruniin, mikä on vain yksi osa kylän muutoksesta maailmanluokan kohteeksi armeijan jätettyä rakennusmaata kylän keskustaan.

Saksassa lisää aktiviteettejä Saksassa uusitaan historiallinen, maan korkeimman vuoren Zugspitzen köysirata lähellä Garmisch-Partenkircheniä. Myös uudet ylelliset kylpylät kelpo saunoineen tuovat alppimatkailuun lisäimua. Lumipyryn tai väsymyksen vuoksi ei lomaa tarvitse keskeyttää. Alpit ovat entistäkin enemmän matkan väärti.

11


Matkustajan kulutus yli viisisataa euroa käyntiä kohden

Japanilaiset arvostavat korkeaa laatua, hyvää palvelua ja haluavat saunaan Japanilaiset liittävät Suomeen myönteisiä mielikuvia niin koulutuksen, hyvinvoinnin kuin teknologisen osaamisen suhteen. Myös ihmiset Suomessa herättävät japanilaisissa luottamusta. Positiivista maakuvaa kannattaa käyttää matkailupalveluiden markkinoinnissa entistä voimakkaammin. Saunan lisäksi myös suomalainen ruoka ja maaseutu kiinnostavat tällä hetkellä. Miia Manner POHJOISMAAT, JA ERITYISESTI SUOMI , koetaan japanilais-

ten keskuudessa houkuttelevana kohteena. Maat herättävät spontaanisti mielikuvia tunnetuista brändeistään ja muotoilustaan. Japanilaiset liittävät myös luonnon tarjoamat elämykset vahvasti Pohjoismaihin ja arvostavat pohjoismaisia yhteiskunnallisia ilmiöitä, kuten esimerkiksi sukupuolten tasa-arvoisuutta. Suomen maamielikuva on kuitenkin positiivisempi verrattuna Ruotsiin tai Tanskaan, sillä Suomella on ollut pitkään erityinen asema japanilaisten keskuudessa. Suomalaiset ihmiset herättävät luottamusta, ja muotoilun lisäksi Suomen hyvinvointi, koulutus ja teknologia ovat tehneet japanilaisiin vaikutuksen.

Visit Matka 2018, Stand No. 7g120

kertoo Noto. "Japanilaiset eivät matkailijoina kaipaa mitään erityistä, heitä voi palvella kuten eurooppalaisia matkailijoita. He ovat kohteliaita ja ystävällisiä, ja kunnioittavat vieraita kulttuureja. Jos jotain pitäisi mainita, niin sanoisin, että japanilaiset ovat kiinnostuneita suomalaisesta ruoasta ja kaipaavat siitä lisätietoa. Metsä kiinnostaa myös, mutta metsään menemistä pitää japanilaiselle opastaa. Ja mikä tällä hetkellä on erityisen kiinnostavaa Suomessa, on sauna."

vät kuitenkaan odota, siisti ja hyvin lämmitetty sauna, mieluiten puulämmitteinen, riittävät", sanoo Elomaa.

Myös savusaunaan Tämän hetken nouseva trendi saunomisessa on savusauna. "Kun vien vieraitani savusaunaan, joudun valitettavan usein tähyilemään naapureihin: Virossa ja Liettuassa savusaunaelämys on huomattavasti parempi kuin Suomessa", Elomaa sanoo. Viron Visit Estonia on panostanut varaami-

Kasvua myös Japanista

Bangkok sai Harrikalla Kuubassa Che Guevaran hengessä Michelinejä Ernesto Guevara on isänsä tavoin innostunut moottoripyöristä. La Poderosa järjestää moottoripyöräretkiä 14 Harley Davidsonilla.

Bangkokin ravintolat saivat vihdoin Michelin -tähtiä. KAUPUNKI ON ollut pitkään

tunnettu loistavista ravintoloista, mutta vasta nyt Michelin on antanut niille tähtiluokitukset. 1 ja 2 tähden ravintoloita on 17, joiden lisäksi 35 ravintolaa sai Bib Gourmand -tunnustuksen.

Parhaat

Ernesto Guevaran La Poderosa järjestää ikimuistoisia Kuuban kierroksia Harley Davidsoneilla. Ensimmäiset suomalaiset asiakkaat saapuvat tammikuussa. Kuvassa Ernesto yhdellä La Poderosan Harrikalla edessään hänen silmäteränsä, vuoden 1946 Harley Davidson Flathead.

ERNESTO JUNIOR, vallanku-

moustaistelija Che Guevaran nuorin poika, pyörittää Havannassa bisnestä. Hän järjestää kuuden ja kahdeksan yön moottoripyörämatkoja ympäri Kuubaa. Ernesto juniorin isä, Che Guevara, ajoi legendaarisen moottoripyörämatkan Argentiinasta Venezuelaan vuonna 1952. Hän nimesi vanhan Norton-pyöränsä La Poderosaksi, eli ”voimakkaaksi”. Matkasta on tehty niin kirja, Moottoripyöräpäiväkirja, kuin elokuvakin.

Cruising Kuuba Vuonna 1965 syntynyt poika Ernesto on perinyt isänsä intohimon moottoripyöriin. Hän lähtee usein itse ja toisinaan vaimonsa M a r ia Elena n

12

kanssa ryhmän mukana kiertomatkalle. Toinen matkoista vie Trinidadiin, Santa Claraan ja Varaderoon. Kuuden yön matka majoituksineen ja ruokineen maksaa 3 250 US-dollaria jaetussa huoneessa. Mikäli haluaa oman pyörän, mutta jakaa huoneen, hinta on noin tuhat dollaria lisää. Kahdeksan yön matka, joka vie edellisten kohteiden lisäksi myös Cayo Santa Mariaan ja Havannasta länteen maksaa 4300 US-dollaria. ”Ensimmäiset suomalaiset asiakkaamme tulevat tammikuussa ja helmikuussa Suomesta saapuu ryhmä”, iloitsee Erneston vaimo Maria Elena. Lisätietoja lapoderosatours.com. Kuuba 7n128.

Kaksi tähteä myönnettiin kolmelle ravintolalle. Intian eksoottisia makuja tarjoilee keittiömestari Gaggan Anandin tunnettu Gaggan-ravintola. The Mandarin Oriental hotellin Le Normandie -ravintola on tarjoillut parasta ranskalaista keittiötä jo vuodesta 1958. Lebua hotellin 65-kerroksessa sijaitseva Mezzaluna tarjoilee eurooppalaisia 5 ja 7 ruokalajin menuita japanilaisella tvistillä. Hotellin kattobaari on nyt erikoistunut viskeihin.

Katuruokaa Yhden tähden saaneista ravintoloista mielenkiintoisin on herra Jay Fain pitämä katukeittiö. Hän jatkaa isänsä 70 vuotta sitten perustamaa katuravintolaa, missä ruoka tehdään kadulla hiiligrillillä. Suosituimpia aterioita ovat mm. rapuomeletit ja rapucurry. Thaimaa 7g130.

Vuoden 2017 lokakuun loppuun mennessä Suomessa tilastoitiin japanilaisten osalta 205 000 yöpymistä. Se on 12,5 prosenttia enemmän verrattuna edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan. "Suurin syy tämän vuoden kasvuun on taitoluistelun MM-kisat viime keväänä. Yli 3 000 japanilaista naista matkusti Helsinkiin katsomaan erittäin suosittua miesluistelijaa, Haniyu Yuzurua. He viipyivät kaupungissa keskimäärin kahdeksan vuorokautta. Myös vuoteen 2015 verrattuna vuoden 2016 matkailijamäärä nousi huomattavasti, 17,9 prosenttia. Yksi nouseva matkustajasegmentti on 1990-luvun loppupuolella suomalaisesta muotoilusta innostuneet naiset, jotka ovat nyt äitejä. He haluavat tuoda lapsensa Suomeen", kertoo Visit Finlandin Japanin paikallinen edustaja Shigeyoshi Noto.

Pariskuntia ja naisia Noto kertoo, että japanilaiset matkustajat voidaan jakaa kolmeen segmenttiin: vanhempiin pariskuntiin, jotka ovat Skandinavian kiertomatkalla, revontulimatkailijoihin ja naismatkailijoihin, joilla on matkan päämääränä Helsinki ja motiivina 'live like locals'. "Suomen markkinaosuus Japanin markkinoilla oli viime vuonna 44 prosenttia Skandinavian alueella, mikä on todella hyvä saavutus. Salaisuus on se, että meillä on 3 erilaista asiakasprofiilia, jotka korvaavat toisiaan eri ajankohtina", Noto kertoo.

Ruoka ja metsä kiinnostavat Vahvoja matkustuksen trendejä japanilaisten keskuudessa ovat tällä hetkellä maaseutumatkailu, paikallisuuden kokeminen ja saunominen,

Moni japanilainen matkustaa Suomeen jo pelkän saunan takia.

Saunan vetovoimaa Noto kertoo, että kiinnostus suomalaista saunaa kohti voimistui vuonna 2011 Katsuki Tanakan sarjakuvan Sadoun myötä. Sarjakuvan ilmestymisen jälkeen Japanissa on julkaistu useita saunaan liittyviä kirjoja, ja saunaharrastajat ovat perustaneet Suomen Sauna Clubin. Japanilainen Suomen Sauna Club jakaa tietoa saunasta ja jäsenet vierailevat viikonloppuisin eri saunoissa tai tekevät jopa viikonloppumatkoja Suomeen saunomaan. Seura järjestää myös japanilaisen saunafestivaaliin Suomi Villagessa, jonka Suomen kauppakamari on perustanut Tokioon. "Kolmatta Japan Sauna Festivalia vietetään maaliskuun alussa. Sanomattakin on selvää, että sauna on suomalaisen perinteen, kulttuurin ja arjen ydin, ja se on kiinnostaa myös japanilaisia matkailijoita. Sauna on ollut enemminkin sivujuonne Suomen matkailussa. Nyt meidän pitäisi tehdä toimenpiteitä edistääksemme Suomen saunamatkailua Japanissa", sanoo Noto.

Helposti saunaan Kansainvälisen saunaseuran puheenjohtaja Risto Elomaa peräänkuuluttaa suomalaisen saunan aitoutta, löylyn laatua ja varaamisen helppoutta. "Hyviä saunapalveluita on Suomessa tarjolla hyvin vähän. Se on mielestäni erittäin valitettavaa. Saunaan intohimoisesti suhtautuvaa matkailijat, joita on myös japanilaisten keskuudessa, ovat kiinnostuneita ennen kaikkea saunan löylystä ja korkealaatuisesta kokemuksesta. Mitään luksusta japanilaiset ei-

sen helppouteen: nettisivustolla on oma saunaosio, missä on online-varausmahdollisuus", kertoo Elomaa. "Suomalaisia saunoja on tarjolla saunaonline.fi -sivustolla, mutta siellä ongelmana on se, että kuka tahansa voi liittyä mukaan, kun maksaa tietyn summan rahaa. Laadusta ei siis ole takeita", sanoo Elomaa.

Paljon potentiaalia Viimeaikaisten tutkimusten tulosten perusteella on selvää, että japanilaisille tarjottavat matkailupalvelut tarjoavat paljon mahdollisuuksia suomalaisyrityksille. "Tähän mahdollisuuteen ovatkin tarttuneet Visit Finland ja Finnair, jotka kehittävät japanilaisille matkustajille räätälöityjä stopover-palveluja. Juuri tämäntyyppisillä ratkaisuilla myönteisestä maakuvasta saadaan myös taloudellinen hyöty irti", Aalto-yliopiston professori Arto Lindblom sanoo. Lindblom oli mukana Turun yliopiston, Aalto yliopiston ja Tokion yliopiston yhteistyössä toteuttamassa laajaa kyselytutkimusta, jonka avulla kartoitettiin japanilaisten mielikuvia Pohjoismaista. "Ovatkohan suomalaiset itsekään tietoisia tästä potentiaalista, jota meillä olisi tarjota japanilaisille", Lindblom kysyy.

Palvelussa parannettavaa Japanilaiset pitävät puhtaasta ja kauniista luonnosta, ja arvostavat hiljaisuutta todella paljon. "Nämä elementithän meillä on tarjolla, mutta palvelukulttuurissamme olisi paljon parantamisen varaa", päättää Elomaa. Visit Japan & JAL 7f100.

1 • 2018 JANUARY


1 • 2018 TAMMIKUU

13


Finnair Holidays laajenee Ruotsiin ja Viroon

MITÄ KUULUU? Margareta Unger Juttusarjassamme pirautamme lukijallemme ja kysymme kuulumisia. Kuka olet ja mitä teet ammatiksesi? Olen Margareta Unger ja toimin myyntijohtajana Pohjoismaiden Cities + Tours –yrityksessä (www.citiestours.com). Myymme paketti- ja B2B-ryhmämatkoja pohjoismaisille matkanjärjestäjille, useisiin Euroopan kohteisiin, Euroopan ulkopuolelle sekä myös Pohjoismaihin mukaan lukien Islantiin. Cities + Tours on osa HamanGroupia, joka on toiminut B2B-matkanjärjestäjänä Pohjoismaissa jo vuodesta 1964. Itse olen työskennellyt HamanGroupissa yli 30 vuotta ja siinä ajassa on kertynyt aikamoista osaamista hotelli- ja matkailualalta Pohjoismaissa mutta myös muualta maailmassa. Nykyään työskentelen ja asun Vaasassa, joten puhun sekä Suomea että Ruotsia. Mitä päivääsi on kuulunut tähän mennessä? Erittäin hyvää!

Mihin suunnittelet matkustavasi seuraavan kerran? Ajattelin lähteä katsomaan Oberammergaun kärsimysnäytelmää vuonna 2020. Myös Santiago de Compostelan pyhiinvaellusreitti kiinnostaa. Ja tietenkin Lofootit.

Margareta Unger on työskennellyt HamanGroupissa jo 30 vuotta.

Mikä työssäsi tai alallasi ottaa joskus päähän? Yleisesti ottaen tietämättömyys, mutta eipä oikein mikään muu. Mikä matkailualalla on tällä hetkellä positiivista? Matkailuala kukoistaa tällä hetkellä ja Pohjoismaat kiinnostavat matkailijoita niin läheltä kuin kaukaa. Yrityksessämme näemme todellakin kasvua muun muassa Pohjoismaiden markkinoissa. Mitä tai ketä arvosta alallasi? Oberammergaun menestytarina on täysin suvereeni!

Minne et matkusta enää uudestaan ja miksi? En ole koskaan käynyt missään niin kamalassa paikassa, että en voisi mennä sinne uudestaan. Mikä on ylellisin hotelli, jossa olet yöpynyt? Tukholman Grand Hotel sekä Lydmar Hotel samassa kaupungissa. Mikä on suosikkimatkakohteesi ja miksi? Lofootit, sen luonnon, valon ja ihmisten vuoksi. Haluatko antaa palautetta lehdellemme? Luen sitä mielelläni. Siitä kuulee alan viimeisimmät kuulumiset.

Bisnesluokan amenity kitissä on tarjolla ripaus luksusta Ikkunapaikka vertaili eri lentoyhtiöiden pitkillä lennoilla bisnesluokan matkustajille antamia amenity kitejä. Tarjolla on erilaisia ylellisyystuotteita luksusbrändien pakkauksiin käärittynä. Onko amenity kit tarpeellinen jokaiselle bisnesluokan matkustajalle, on hyvä kysymys, johon Skift etsi vastausta raportissaan. Miia Manner LENTOYHTIÖIDEN BISNES -

ja firstluokan amenity kit on näköalapaikka kansainvälisille luksusbrändien tuotteille. Skiftin raportin mukaan lentoyhtiöt ovat kiinnittäneet entistä enemmän huomiota tuotteiden korkeaan laatuun, sllä ne päätyvät matkustajien valokuvien myötä sosiaaliseen mediaan ja saavat siellä runsaasti näkyvyyttä.

Marimekkoa ja Jaguaria Finnair luottaa kotimaiseen brändiin, ja pakkaa kaukolentojen amenity kitin tuotteet Marimekon toilettilaukkuun. Amenity kit sisältää silmälaput, korvatulpat, hammasharjan, hammastahnan, kosteusvoiteen ja huulivoiteen. Qatar Airways sävyttää amenity kitin aina vuodenajan mukaan, ja tuotevalikoima on kansainvälisesti tunnetun ylellisyysbrändin Brics'n. Tuotteet on pakattu miniatyyriseen matkalaukkuun, joka on Bellagia & Suitesin käsialaa. Qatar Airwaysin first- ja bisnesluokissa on myös pyjama tarjolla aina silloin, kun lento kestää enemmän kuin viisi tuntia. Myös Turkish Airlines luottaa kansainvälisiin luksusbrändeihin: yhteistyötä tehdään Jaguarin, Cerrutin, Bentleyn, Chopardin ja Furlan kanssa.

Qatar Airwaysin amenity kit väritettiin lokakuussa vaaleanpunaiseksi kansainvälisen rintasyöpäkuukauden kunniaksi.

Finnair pakkaa Clarinsin tuotteet Marimekon toilettilaukkuun.

Edullista näkyvyyttä Skiftin raportin mukaan amenity kitin hinta lentoyhtiölle

14

Turkish Airlines vaihtelee amenity kitin brändiä inbound- ja outbound-lennoilla.

on noin 8-9 dollaria, ja globaalisti amenity kit -bisneksen arvo on noin puoli miljardia dollaria. Pyjamasta lentoyhtiö maksaa 5-10 dollaria. Alhaisista hinnoista huolimatta lentoyhtiön bisnesluokka on tapa markkinoida ylellisyystuotteita, ja tarjoajia on enemmän kuin lentoyhtiöitä maailmassa. Onko amenity kit kuitenkaan tarpeellinen jokaiselle bisnesluokassa lentävälle matkustajalle? Raportin mukaan amenity kit on tarjolla, koska sen tarjoaminen matkustajalle on ollut vakiintunut tapa vuosikymmeniä. Lyhyellä työmatkalla amenity kit voi tosin ko r va t a ko ko naan oman toilettilaukun, varsinkin, jos lentää yhtiöllä, jonka amenity kit sisältää täyden valikoiman deodorantista hammastahnaan ja kosteusvoiteista partavaahtoon.

Kesällä lanseerattu Finnair Holidays kiinnostaa Finnair Plus -asiakkaita Finnair Holidays tuli Suomen markkinoille viime kesänä. Reilu puoli vuotta on takanapäin ja kokemukset ovat positiivisia. Etenkin Finnair Plus -asiakkaat ovat löytäneet tuotteen hyvin. Vapaa-ajan matkustus kasvaa koko ajan. Finnair Holidays vastaa osaltaan valmismatkojen kysyntään Finnairin oman brändin alla. Antti Haukkamaa AURINKOMATKOJEN TOIMITUSJOHTA JA Timo Kousa

vastaa Finnairin organisaatiossa myös Finnair Holidaysin liiketoiminnasta. Hän kertoo, että Finnair Holidays tarjoaa helpon ja turvallisen tavan varata matka. Tuote asettuu tavallaan pakettimatkan ja omatoimimatkan välimaastoon. Matkaa varatessaan asiakas voi valita haluamaansa kohteeseen Finnair Hol i d ay s i l t ä sopivat lennot, kuljetukset, hotellin sekä erilaisia Timo Kousa vastaa retkiä ja kokemuksia. Finnair Holidaysin liiketoiminnasta. Kaikki samalla kertaa. Lennot ja hotelli on yleisin yhdistelmä, mutta moni ottaa mukaan myös kuljetukset, osa myös retkipaketteja. Finnair lanseerasi uutuuden viime kesä-heinäkuun vaihteessa. ”Reilun puolen vuoden kokemuksella voimme sanoa, että vastaanotto on ollut positiivista. Etenkin Finnairin Plus -asiakkaat ovat löytäneet meidät hyvin. Yli 80 prosenttia varauksista tulee heidän kauttaan. Finnair Holidays laajeni Ruotsin markkinoille lokakuun lopussa ja Viro on määrä valloittaa ensi keväänä”, kertoo Timo Kousa.

Finnish Travel Gala lokakuussa Viime syyskuussa alkoi uusi matkailualan traditio, Finnish Travel Gala.

Tutut Euroopan kaupungit ovat mukana myös Finnair Holidaysin Top 10 -listalla. Prahan siluetin on kuvannut Mira Viitasalo.

Toistasataa kohdetta Finnair Holidaysin kohteina ovat useimmat Finnairin omista kohteista sekä myös One World -kumppanien tarjontaa. Asiakas voi valita reilusta sadasta kohteesta yli neljässäkymmenessä maassa. Hotellivalikoiman pohjana on Hotelbedsin tarjonta, josta on erikseen valikoitu yli 4 000 hotellia Finnair Holidaysille. Valikoimassa on eritasoisia hotelleja, mutta jo nyt kokemus osoittaa, että 4-5 tähden hotellit ovat suosituimpia. Kousan mukaan asiakkaat arvostavat Finnair Holidaysin hotellivalikoimaa. ”Asiakkaat kokevat sen helpottavana, kun hotellia ei tarvitse lähteä hakemaan internetin valtavasta valikoimasta, jossa tarjonnan runsaus voi tehdä valinnasta vaikeaa ja aikaa vievää. Valintaa helpottaa myös se, että niin kohteita kuin hotellejakin on ryhmitelty 25 eri teeman alle. Aktiivilomat, kulttuurimatkat sekä ruokaja viinimatkat ovat suosittuja

teemoja. Näin asiakkaat löytävät tutuistakin kohteista uusia puolia ja inspiroituvat esimerkeistämme.”

Pisteitä kertyy Finnair Holidaysin saamassa asiakaspalautteessa kiitellään monipuolista ja kiinnostavaa kohdevalikoimaa. Hinta-laatusuhdetta on kehuttu, samoin varausjärjestelmän helppokäyttöisyyttä. Matkat kerryttävät Finnair Plus -pisteitä, sillä jokaista Finnair Holidays -matkaan käytettyä euroa vastaan saa kolme Finnair Plus -taso- ja palkintopistettä. Lisäksi lennoista kertyy pisteitä varausluokan mukaisesti. Finnair Holidaysin suosikkikohteet ovat vanhat tutut Euroopan kaupungit, Rooma, Lontoo, Praha, Wien, Berliini ja Budapest. Dubai on myös yksi suosikeista sekä kaukokohteista Singapore ja New York. Finnair 6h48.

Turkish Airlines Helsinkiin suuremmalla koneella Turkish Airlines tuo Helsingin lennolle maaliskuun lopulla Airbus 330 -laajarunkokoneen.

Finnish Travel Gala taas lokakuussa.

TÄNÄ VUONNA gaala järjestetään perjantaina, 5.10. Clarion Hotel Helsingissä. Gaalatapahtuman käytännön toteutuksesta järjestettiin marraskuussa kilpailutus, johon saatiin viisi ehdotusta SMALin jäsenyrityksiltä. Päätöksen Galan järjestäjästä teki SMALin hallitus anonyymien ehdotusten pohjalta joulukuun kokouksessaan.   Vuoden 2018 Finnish Travel Galan järjestelyt annetaan hallituksen päätöksen mukaisesti CWT Finland Oy:lle. Gaalan lanseeraus tapahtuu torstaina 18.1. Matka-messuilla, jolloin myös gaalan illalliskorttien ennakkomyynti käynnistyy SMALin messuosastolla 6k90.

T U RKISH AIRLIN E S lentää

Helsingin ja Istanbulin välillä kaksi kertaa päivässä. Nyt lennot operoidaan A321 -koneilla, mutta maaliskuun 25. päivä alkaen toinen lennoista lennetään Airbus 330 -laajarunkokoneella. ”Se lisää lentopaikkojen määrää päivittäin 30 %. Suurempi kone tarjoaa matkustajille myös lisämukavuutta; bisnesluokan istuimet liukuvat makuuasentoon ja koko koneessa on WiFi-yhteys. Bisnesluokan matkustajille se on ilmainen”, kertoo Suomen maajohtaja Muhammed Ibrahim Kavranoglu.

Eniten kohteita Vuonna 1933 perustettu Tur-

kish Airlines aloitti liikenteen viidellä koneella. Nyt yhtiöllä on rahtikoneet mukaan lukien 329-koneen laivasto ja se lentää useampaan maahan kuin mikään muu yhtiö; 300 kohdetta, joista 251 kansainvälistä ja 49 Turkin sisäistä. Turkish Airlines on Star Alliance –jäsen ja se on voittanut lukuisia palkintoja. Viime vuonna Skytrax nimesi yhtiön jo yhdeksättä kertaa eteläisen Euroopan parhaaksi yhtiöksi. Yhtiö sai parhaan tunnustuksen myös bisnesluokan ruokatarjoilusta ja bisnesluokan loungestaan Istanbulin kentällä. Skytrax on nimennyt yhtiö parhaaksi eurooppalaiseksi yhtiöksi jo kuusi kertaa.

1 • 2018 JANUARY


Lentoyhtiöt uudistavat kanta-asiakasohjelmiaan Suuret eurooppalaiset lentoyhtiöt ovat tekemässä merkittäviä muutoksia kanta-asiakasohjelmiinsa. Esa Aalto AIR FRANCE-KLM muuttaa Flying Blue -kan-

ta-asiakasohjelmansa sääntöjä huhtikuun 2018 alusta alkaen. Uusien sääntöjen mukaan matkustajan ansaitsemat lentopisteet eivät enää riipu matkan pituudesta eli lennetyistä maileista, vaan pelkästään lipusta maksetusta hinnasta. Esimerkiksi perustason Flying Blue-jäsen ansaitsee 4 kanta-asiakaspistettä jokaista lentolipusta maksettua euroa kohden. Myös lisämaksullisista palveluista saa tulevaisuudessa pisteitä. Samanlainen pistelogiikka on ollut jo parin vuoden ajan käytössä Air France-KLM:n yhdysvaltalaispartnerilla Delta Air Linesilla.

Nyt mennään, mennään ja mennään.

09.00

15.15

21.40

Dynaaminen hinnoittelu British Airways puolestaan suunnittelee muutoksia Executive Clubinsa palkintolippujen varauksiin. Nykyään palkintolippuihin tarvittava pistemäärä on etukäteen määritelty. Yhtiö suunnittelee luopuvansa pistetaulukoista ja siirtymistä dynaamiseen hinnoitteluun, jossa tarvittava pistemäärä riippuu kulloisestakin lentolipun myyntihinnasta.

Kolme lähtöä päivässä Helsingistä Tallinnaan m/s Finlandialla.

KULTTUURIPÄÄKAUPUNKI. Serbia tekee

maan toiseksi suurinta kaupunkia, Novi Sadia tunnetuksi. Kaupunki on valittu vuoden 2021 Euroopan kulttuuripääkaupungiksi ja työ sen eteen on jo aloitettu. Tittelin toivotaan motivoivan turisteja matkustamaan Belgradia enemmäksi. Myös Belgrad uudistuu. Kaupungin rantaviivaa uudistetaan. Sinne rakennetaan hotelleja, ravintoloita ja 20-kerroksinen tornitalo, joka tulee olemaan korkein rakennus Wienin ja Istanbulin välillä, kun se valmistuu vuonna 2019.

HELSINKI MA–LA

HELSINKI

06.00

08.15

09.00 

11.15

12.00

14.15

JOKA PÄIVÄ

15.15

17.30

18.30

21.00

SU–PE

21.40

23.50

JOKA PÄIVÄ

Matka-aika 2 h 15 min

BER lentokenttä aukeaa 2020 Berlin Brandenburg International lentokenttä aukeaa näillä näkymin vuonna 2020.

TALLINNA TALLINNA

eckeroline.fi N I M E S TÄ Ä N H U O L I M AT TA S U O M A L A I N E N

Angkor Wat pullistelee Kambodžan maailmanperintökohteen ongelmat jatkuvat hinnannoususta huolimatta.

LENTOKENTÄN RAKENNUSTYÖT aloitettiin

vuonna 2006 ja alkuperäisen suunnitelman mukaan sen piti aueta lokakuussa 2011. Avajaisia on siirretty jo kuusi kertaa kentällä ilmenneiden rakennusvirheiden ja paloturvallisuuden vuoksi. Nyt kentän arvellaan aukeavan lokakuussa 2020.

1 • 2018 TAMMIKUU

ANGKOR WAT nosti viime vuonna sisäänpääsymaksujaan reippaasti siinä toivossa, että kävijämäärät saataisiin kuriin. Toisin kävi. Alueella vieraili tammi-kesäkuussa 1,23 miljoonaa kävijää, mikä on 12,9 % enemmän kävijöitä kuin edellisvuonna. Päiväpassien hinnat nousivat 20 dollarista 37 dollariin. Hyvä asia on se, että myyntitulot kasvoivat 52,1 miljoonaan dollariin ja rahaa käytetään nyt mm. alueen siistimiseen.

RITZ CARLTONILLE LUKSUSALUKSIA. Luksushotelleistaan tunnettu Ritz-Carlton on lanseeran-

nut oman Yacht Collectionin. Yhtiölle on tulossa kolme ylellistä jahtia, ensimmäinen vuonna 2019, seuraavat 2021 ja 2022. Aluksissa on suunnitelmien mukaan 149 parvekkeellista sviittiä, mm. Michelin-kokki Sven Elverfeldin ravintola, baareja ja spa. Alukset tekevät 7-10 vrk:n risteilyjä Välimerellä ja Karibialla.

15


Google ottaa askeleita matkustusmarkkinoilla Google kertoi joulukuussa lisänneensä Google Trips -applikaatioon alennusosion, missä tarjotaan 5-25 prosentin alennuksia matkoista, aktiviteeteista, tapahtumista ja autonvuokrauksesta suosituimmissa kohteissa. Miia Manner UUDEN OMINAISUUDEN avul-

tojen, esimerkiksi Expedian kanssa, sillä ne ovat tärkeitä mainoskumppaneita Googlelle. Skift arvioi, että Googlen tähtäimessä on tukea nykyisten partnereiden kehittymistä uusien liiketoimintamallien avulla, jotka yhdistävät jakelijat ja muut lisäarvoa tuottavat toimijat.

la Google pyrkii kasvattamaan osuuttaan markkinoilla. Aiemmin yhtiö on kehittänyt omaa matkustukseen liittyvää liiketoimintaa panostamalla lähinnä matkustuspäätöstä helpottaviin elementteihin, kuten hotelli- ja lenHintavertailua tohakuihin, kohdetietoihin, arvosteGoogle Travel -netluihin ja maakultisivulla voi verjetuksiin ja niiden tailla myös lenhintavertailuihin. tohintoja, mutta Google Trips -sotarjonta on vielä vellus mahdollissuppea. Valinnan taa matkatietojen Google Trips -sovellus ot- jälkeen matkustaja tuomisen gmail-ti- taa ensiaskeleita tarjoten ohjataan lentoyhkäyttäjilleen alennuksia. liltä applikaatioon tiön omille sivuille ja tarjoaa mallipohjaisia ​​reittai soittamaan lentoyhtiöön. tejä ja ideoita matkan määränGooglella on kuitenkin aina päässä. Alennusosion avulla ollut keskeinen rooli internematkustajalla on mahdollitin matkustusmarkkinoilla, suus tehdä ostoksia suoraan sillä hakukone on ollut alusapplikaation kautta. ta alkaen kovassa käytössä matkahauissa. Tällä hetkellä matkamainosten kokonaisarUusia vo on merkittävä osa yhtiön liiketoimintamalleja liikevaihdosta, noin 12 prosenttia. Google Trips -appliSkiftin raportin mukaan Gookaatio oli sijalla 37 Androidin glella ei kuitenkaan ole aikomatka-applikaatioden vertaimusta pyrkiä kilpailemaan lussa. suoraan online-matkatoimis-

Visit Finlandin kasvuohjelmien rahoitus on päättymässä

FinRelax, Stopover Finland ja Merellinen saaristo -ohjelmien sisällöt jatkavat entiseen malliin Aluerajojen häivyttämistä, verkostoitumista ja asiakaslähtöisen tuotevalikoiman kasvattamista jatketaan edelleen. Yhteistyön merkitys koettiin erityisen tärkeäksi kasvutavoitteisiin pääsemisessä ja kansainvälistymisessä. Miia Manner VISIT FINL AND ILL A ollaan tyytyväisiä kasvuohjelmien antiin, vaikka kolmen vuoden mittainen hanke olikin ajallisesti lyhyt. "Ajallisesti lyhyen projektin tulosten mittaaminen on haastavaa, mutta saavutimme muun muassa tuotetarjonnan kehittämisen ja verkostoitumisen osalta todella hyviä tuloksia. Myös laajemmat tavoitteet, kuten yöpymisten määrä, ovat kasvaneet, mutta kokonaisuuteen vaikuttavat tietysti muutkin tekijät kuin kasvuohjelmat", sanoo Visit Finlandin tuotteista ja sisällöistä vastaava johtaja Kristiina Hietasaari.

Satoja yrityksiä Kasvuohjelmissa oli satoja yrityksiä ja organisaatioita, jotka olivat mukana rakentamassa tuotevalikoimaa, teemallisissa kampanjoissa tai vastaanottamassa fam trip -vieraita. "Kasvuohjelmien myöstä me saimme todella arvokasta oppia siitä, että alueellinen yhteistyö on tärkeä kanava kasvuun. Yksittäisten tuotteiden vieminen maailmalle ei ole mielekästä", painottaa

Sydäntalven suussa sulavin herkku saapuu Punaisille laivoille Viking Linen kaikilla laivoilla vietetään 2.1.–28.2. bliniviikkoja. Silloin à la carte -ravintoloissa on tarjolla neljän bliniannoksen herkuttelumenu. Tule ja anna venäläisen keittiön klassikon vietellä!

Finrelax-termi jää markkinointinimenä pois ja jatkossa puhutaan Slow Finlandista.

Hietasaari. "Olemme huomannet, että me olemme neutraalina koordinaattorina oiva toimija sitomaan eri alueiden yrityksiä ja organisaatioita yhteen. Verkostoitumisesta saimme erittäin hyviä kokemuksia Merellisestä saaristosta, ja olemme aloittaneet samankaltaisen toimintatavan rakentamisen Järvi-Suomessa. Olemme saaneet matkailun 4.0 -rahoitusta tämän projektin eteenpäin viemiseksi", jatkaa Hietasaari. Matkailun 4.0-rahoituksen avulla Visit Finlandissa kartoitetaan myös uusia markkinoita, kuten Australiaa, Intiaa, Espanjaa ja Arabiemiraatteja.

Stopover houkuttelee StopOver Finland -ohjelma tavoittelee kauttakulkumatkustajia pysähtymään Suomessa viidestä tunnista viiteen vuorokauteen. "Stopover-konsepti mahdollistettiin kasvuohjelman myötä. Rakensimme valmiita tuotepaketteja, jotta ostaminen olisi mahdollisimmin helppoa. Nämä olivat ensiaskeleita, ja työtä jatketaan aktiivisesti kohdemarkkinoilla", sanoo Hietasaari. Kohdemarkkinoita ovat tällä hetkellä Kiina, Japani, Etelä-Korea ja uutuutena USA. Stopover-matkustajan päämäärä on tällä hetkellä yleensä toinen Pohjoismaa tai Baltia.

Kasvua, kasvua Konseptista vastaava ohjelmapäällikkö Kaisa Kosonen kertoo, että tekemistä riittää vielä, vaikka stopover-matkailijoiden määrä on kasvanut tasaisesti. "Tavoitteena on kasvattaa matkailijamäärä 20 000 matkailijasta 100 000 matkailijaan pidemmällä aikavälillä. Visit Finlandin MyStay-portaalissa on tällä hetkellä tuotteita tarjolla yhteensä 190 yrityksellä: tarjolla on yli 200 erilaista tuotetta. Lisäksi Visit Finlandin yhteistyökumppanin Primera Holidaysin Finlandtours-sivustolla on noin 40 valmista stopover-pakettia, jotka matkailija voi ostaa suoraan verkosta", sanoo Kosonen. Tavoitteena on myös kasvattaa tuotevalikoimaa.

Stop & Breathe

Vikingline.fi

16

StopOver Finland-ohjelmaa markkinoidaan eri toimijoiden kanssa  yhtenäistetyllä Stop & Breathe -markkinoin-

tiviestillä. "Suosittelemme yhtenäistä viestiä kaikille partnereillemme, jotka markkinoivat stopover-tuotteita. Aiemmin käytössä oli useampia sloganeita, mutta nyt on tarkoitus vakiinnuttaa 'Stop & Breathe' ohjelman sloganiksi", sanoo Kosonen. Viime vuonna uudeksi kohdemarkkinaksi lisättiin USA, ja markkinointitoimenpiteet on jo aloitettu. USA:n suhteen odotukset ovat korkealla, sillä stopover-konsepti on siellä tunnettu, eikä kielihaastetta ole. "Suomi100-juhlavuosi sai markkinoilla paljon näkyvyyttä, ja meidän valttikorttina on kohderyhmän näkökulmasta myös turvallisuus", sanoo Kosonen.

Saaristossa onnistuttiin Merellinen saaristo -kasvuohjelman ohjelmapäällikkö Heli Saari kertoo, että ohjelma onnistui erittäin hyvin. "Merellinen saaristo -ohjelmassa keskityttiin Saksan markkinoille ja partnerikampanjoihin. Keskityimme verkostojen luomiseen ja tuotevalikoiman laajentamiseen. Teimme yhteistyötä noin 15 alueorganisaation kanssa. Häivytimme muun muassa maakuntarajoja, ja loimme uusia matkailullisia alueita, kuten Helsinki Eastin, joka käsittää Helsingin itäisen osan Kotkaan asti, ja Helsinki Westin, joka ulottuu Hankoon. Alueilla on valtavasti yksittäisiä käyntikohteita, jotka eivät vedä puoleensa yksin, mutta kokonaisuutena ovatkin todella houkuttelevia", kertoo Saari.

Asiakaslähtöistä ajattelua Kasvuohjelman myötä ajattelumallia on käännetty asiakaslähtöiseksi. "Meillä on vielä valtavasti tekemistä, mutta myös pal-

jon potentiaalia. Alueella on lukuisia kansallispuistoja ja ruukkikyliä, majakkasaaria ja puukaupunkeja, kuten Raasepori ja Hanko. Asiakaslähtöisen ajattelun avulla synnytämme oikeanlaisia verkostoja. Uusia tuotteita ja kiertomatkoja on syntynyt kymmeniä, ja tavoitteena on vielä pidentää viipymää", kertoo Saari. Merellisen saariston alueella saksalaisten yöpymiset lisääntyivät vuoden 2016 touko-syyskuussa keskimäärin noin 20 prosenttia edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

Hyvinvointimatkailua Finrelax -kasvuohjelman tehtävänä oli kirittää tavoitetta tehdä vuoteen 2025 Suomesta luonnosta kumpuavan hyvinvointimatkailun kärkikohde. Visit Finlandin MyStay-portaalissa on tällä hetkellä 656 FinRelax-tuotetta. "Ohjelman tavoitteena oli luoda yhteistyössä alueellisten matkailu- ja kehittämiskumppaneiden kanssa hyvinvointituotteiden kehittämismalli, edistää yritysten tuotekehitystä ja tukea yritysten kansainvälistymistä. Kahden ja puolen ohjelmavuoden aikana hyvinvointimatkailumarkkinointia ja tuotteiden myynninedistämistä on tehty lähinnä Venäjällä, Japanissa ja saksankielisessä Keski-Euroopassa. Kiinnostus teeman sisältöjä kohtaan on lisääntynyt myös muilla markkinoilla. Kaiken kaikkiaan toimenpiteissä on ollut mukana yli 270 yksittäistä yritystä", kertoo ohjelmapäällikkö Kiti Häkkinen.

Slow Finland jatkaa Ohjelman aikana luotuja tuotteita ja sisältöjä on markkinoitu ja viestitty eri markkinoilla  Slow  Finland -teemalla, jota tullaan jatkamaan pääteemana ainakin saksankielisessä Keski-Euroopassa myös vuosina 2018-2019. "Myös muilla markkinoilla suomalainen luontoyhteys, saunaelämys ja villiruokakulttuuri kiinnostavat, joten ne tulevat säilymään tuoteja viestintäsisältöinä jatkossakin.  Finrelax-termi tulee jäämään ohjelmanimenä taka-alalle ja käyttöön lähinnä tuotekehityksen yhteyteen", päättää Häkkinen.

Matka 2018 Tu le t apaam SMAL aan m in o s a e it ä s t o ll a amma 6 k 9 t t il a is 0 p ä iv in ä.

Toimimme maapalveluagenttina Saksassa, Itävallassa ja Sveitsissä sekä uutuuskohteessamme Floridassa. Toimintamme kattaa liike- ja vapaa-ajanmatkat sekä kokous-

ja ryhmämatkat. Tuotevalikoimamme sisältää tämän lisäksi myös asiakaskohtaisen temaattisen liikematkustuksen (teema ja yritysmaailma), MICE, FIT, kulttuuri- ja elämysmatkat sekä ranta- ja golflomat Floridassa.

info@salley-agency.com

www.salley-agency.com

1 • 2018 JANUARY


Kylpylämatkailua Liettuassa Meripihka salaisena aseena Terveys- ja hyvinvointimatkailu on maailmanlaajuisesti yksi eniten kehittyvistä matkailun osa-alueista. Liettuassa on kylvetty terveellisten mineraalilähteiden äärellä yli 220 vuoden ajan. Timo Kauppinen, Birštonas LIETTUASSA ON 22 terveyskylpylää, joissa on yhteensä yli 7 000 asiakaspaikkaa. Maan tunnetuin kylpyläkohde on Druskininkai. Muut ovat Palanga, Neringa ja Birštonas. Vehreän yli 25 000 hehtaarin Nemunas Loopsin alueellisessa puistossa sijaitseva Birštonas on tällä hetkellä Liettuan suosituimpia kylpyläkeskuksia. Se sijaitsee maan entisen pääkaupungin Kaunasin läheisyydessä ja Vilnastakin matkaa kertyy vain 90 kilometriä. Birštonas on tunnettu mineraalivesilähteistään, jotka ovat myös alueen kylpylätoiminnan perusta. Birštonasin suurin terveyskylpylä on Eglės Sanatorija. Huoneita siinä on 412, viimeisin laajennusosa otettiin käyttöön kesäkuussa. Kaikki palvelut ovat kuitenkin saman katon alla.

Suomen markkinat tähtäimessä ”Liettualaiset kohteet, kuten Druskininkai ja Birštonas voivat ylpeillä poikkeuksellisen hyvistä luonnollisista terveystekijöistä; mineraalivedestä, parantavasta mudasta, puhtaasta ilmasta ja

1 • 2018 TAMMIKUU

Birštonasin Eglės Sanatorija on Liettuan suurin terveyskylpylä.

hoitomenetelmistä. Harvoilla lomakohteilla Euroopassa on yhtä monta osatekijää samassa paikassa”, kertoo kylpylän myyntipäällikkö Eglė Radzevičiütė. ”Viime vuonna meillä oli 20 000 asiakasta. Liettualaiset tulevat yleensä viikonloppuisin lastensa kanssa. Eniten ulkomaalaisia meille tulee Saksasta, Latviasta, Valko-Venäjältä, Puolasta ja Israelista. Seuraavien viiden vuoden aikana tarkoituksemme on kehittää muun muassa Suomen ja Pohjoismaiden markkinoita.”

Meripihkahoitoja Liettuassa meripihka on paljon muutakin kuin biologin aarreaitta, täällä sitä käytetään myös kylpylähoidoissa.

Eglės Sanatorijan erikoisuuksia on meripihkakylpylä. Sen meripihkasauna ja -hoidot, joissa käytetään jauhettua meripihkaa ja -öljyä, ovat todella suosittuja. Niiden vuoksi tullaan pitkienkin matkojen takaa. Osasto on kylpyläkompleksin yksi kalliimpia investointeja. Siihen on käytetty 26 kiloa tätä ”Liettuan omaa kultaa”. Hoitorituaali alkaa meripihkasaunassa. Kun lihakset ovat rentoutuneet, on vuorossa hieronta, johon käytetään lämmitettyjä meripihkapusseja ja -öljyä. Hieronnan jälkeen nautitaan vielä lasillinen meripihkavettä. Lopputuloksena on pala paratiisia.

Edullinen hintataso Liettuan kilpailuvaltteja korkeatasoisten kylpyläpalveluiden lisäksi on sen hintataso. Suomalaisten näkökulmasta katsottuna kylpylähoidot ovat edullisia; suolahuonehoito 5 euroa, vedenalainen hieronta 14 euroa ja parafiinikylpy käsille 7 euroa. Vuonna 2016 Liettuassa vieraili 1.49 miljoonaa ulkomaalaista matkailijaa, heistä suomalaisia oli 35 700. Liettua 6g78.

Eckerö Linelle lisävuoroja ja nopeampi yhteys Tallinnaan Vuoden alusta Eckerö Linen m/s Finlandia on taittanut matkan Helsingistä Tallinnaan entistä nopeammin. Uusi ajoaika on kaksi tuntia ja 15 minuuttia. Samalla aikataulut muuttuivat. Laiva lähtee Tallinnasta 06.00 tarjoten Virosta Suomeen matkaaville päivän ensimmäisen yhteyden Helsinkiin. Aamulähtö Helsingistä on klo 09.00. Antti Haukkamaa ECKERÖ LINELLA ulkomais-

ten matkustajien, myös virolaisten, määrä on kasvussa. Samoin rahti on kasvanut yli kymmenen prosenttia vuodessa viimeisten viiden vuoden ajan. Uudet aikataulut palvelevatkin entistä paremmin juuri Virosta Suomeen matkustavia. Aikainen aamuyhteys Tallinnasta yhdistettynä uuteen iltalähtöön Helsingistä tarjoaa mahdollisuuden viettää kokonainen päivä Helsingissä. Vastaavasti Päivä Tallinnassa -risteily tarjoaa edelleen seitsemän tunnin maissa oloajan Viron puolella. Eckerö Linen toimitusjohtaja Taru Kerosen mielestä aikaisempaa monipuolisemmat aikataulut, nopeampi ajoaika ja uudet vuorot tukevat osaltaan Helsinki-Tallinna kaksoiskaupungin rakentamista. Uusien vuorojen myötä Helsinki-Tallinna välille tulee yli 620 000 asiakaspaikkaa lisää vuodessa.

Vahvuudet Taru Kerosen mukaan Eckerö Linen vahvuuksia on hyvä ruoka. M/s Finlandialla tar-

malaisen yrityksen joukkoon.

Keskeinen rooli Laivayhtiöillä on keskeinen rooli Suomen matkailuteollisuudessa. Laivat tuovat Suomeen vuosittain noin kaksi miljooEckerö Linen toimitusjohtaja Taru Keronen ja naa kansainvälisEckerö-konsernin toimitusjohtaja Björn Blomqvist. tä matkustajaa. Rahaa nämä matkustajat jätjotaan aidoista raaka-aineista tävät Suomeen noin 900 milkäsintehtyä ruokaa. Makuja joonaa euroa. Suurin osa siitä merellä -akatemia on laivan jää Helsinkiin ja pääkaupunhenkilökunnalle suunniteltu kiseudulle. koulutusohjelma, jossa keskiRahtipuolella merikuljetytään tiettyyn teemaan. Näitusten osuus korostuu, sillä hin tilaisuuksiin on päässyt maamme viennistä 90 promyös asiakkaita mukaan. senttia ja tuonnista 80 proViihteellä on myös tärkeä senttia kuljetetaan meriteitse, rooli ja m/s Finlandiaa maijoka on ympäristöystävällisin nostetaan kaupungin parkuljetusmuoto. Yksi iso konthaana keikkapaikkana. Se tialus voi kuljettaa 1000 konttarjoaa vuositasolla yli 2 400 tia, joka vastaa 500 rekkaa tai keikkaa, joista suurin osa on 17 junaa. Eckerö-konsernin suomalaisia artisteja. Kerotoimitusjohtaja ja Suomen nen nostaa esiin myös vuositVarustamoyhdistys ry:n haltaisen asiakkuusindeksitutkilituksen jäsen Björn Blommuksen. Eckerö Line on pysqvist toteaa, että merikultynyt tarjoamaan jo kolmena jetusten 90 prosentin osuus vuotena peräkkäin Itämeren tuottaa vain 2,6 prosenttia parhaan asiakaskokemuksen. päästöistä. Vuonna 2017 se sijoittui tutkimuksessa ainoana laivayhtiMessuilla 6f50. önä kymmenen parhaan suo-

17


Luotijuna Bangkokiin

Uusiin asemiin

Kerro tässä uusista rekryistäsi – maksutta!

Daria Lahti Helin Matkat

Egencia Finland Egenciaan Account Manageriksi on nimitetty Noora Rantala. Hän siirtyy tehtävään Kämp Collection Hotels Oy:ltä.

Helin Matkat Daria Lahti on liittynyt Helin Matkojen Helsingin myyntitiimiin. Hän on ollut alalla vuodesta 2007 lähtien.

Helsingin Satama Oy Helsingin Satama Oy:n uudeksi toimitusjohtajaksi on nimitetty maa- ja metsätieteen maisteri Ville Haapasaari, 46.

Ville Haapasaari Helsingin Satama Oy

Ari Huuskonen Olympia Kaukomatkatoimisto

Viime vuosien ajan Haapasaari on vetänyt Helsinki-Vantaan lentokentän liiketoimintaa. Sitä ennen hän toimi yhteensä 14 vuoden ajan Finnlinesilla mm. liikennejohtajan ja myyntijohtajan tehtävissä. Aiemmin Haapasaari on työskennellyt mm. metsäteollisuuden kuljetusten parissa. Haapasaari aloittaa Helsingin sataman toimitusjohtajana myöhemmin tarkennettavana ajankohtana keväällä.

Olympia Kaukomatkatoimisto Olympia Kaukomatkatoimiston tiimin vahvistukseksi on

Suvi Saari Qatar Airways

kutsuttu johtoryhmän jäseneksi ja uuteen kehitysjohtajan tehtävään 4.12.2017 alkaen Ari Huuskonen (52). Olympiaan Ari siirtyy Primera Travel Groupin Matkavekasta.

Suvi Saari on nimitetty Qatar Airwaysin Suomen toimiston Senior Sales Support Agentiksi. Hän vahvistaa myyntitiimiä hoitaen mm. tiedottamista, statistiikkaa ja raportointia. Marco Forti on nimitetty Qatar Airwaysin lentokenttätoimintojen Airport Services Manageriksi.

Ella elää onnellista perhe-elämää kauniissa Toscanan maalaismaisemissa ja kirjoittaa elämänmakuisesta Italiasta. Työt kutsuvat hänet tavan takaa takaisin Suomeen. Tammikuussa Yle esittää Ellan dokumenttisarjan Italiasta ja syksyllä alkaa Merkkien salat.

din Nummelasta Italian maaseudulle on ollut tapahtumarikas seikkailu. Vanhemmat erosivat Ellan ollessa 9-vuotias. ”Jäin asumaan kahdestaan äitini ja koirien kanssa. Äidin suuri intohimo oli matkustaminen. Hänen mottonsa oli, että ennemmin uusi matka kuin uusi sohva.” Ellalle oli siis itsestään selvää, että hän lähtee kirjoitusten jälkeen ulkomaille. Lukion jälkeen kuluikin vuosi kielikurssilla Ranskassa. ”Minulla ei ollut opiskelupaikkaa ja lähdin ruotsalaisen ystävättäreni Jennyn kanssa Monte Carloon tarjoilijaksi rantaravintolaan. Jenny jäi sille tielle, mutta minulla alkoi omatunto kolkuttaa, että opiskelemaan pitää lähteä.” Ella lähti Tarton yliopistoon, josta valmistui toimittajaksi ja yhteiskuntatieteiden maisteriksi vuonna 1999.

Toimittajasta tv-töihin Ellan ensimmäinen työpaikka oli A-lehdissä. Uransa alussa hän oli kesätoimittajana Kauneus & Terveys -lehdessä ja Matkamedia-lehdelle Ella teki matkailujuttuja. Vuonna 2000 hän pääsi Ylen aamutelevisioon kesätoimittajaksi. ”Kesällä 2001 lähdin kielikurssille Bolognaan ja se oli sitten vähän niin kuin menoa. Italian kielen olin halunnut oppia jo pidempään ja kielikurssi oli hyvä alku.” Hän palasi vielä Ylen uutisiin, mutta irtisanoutui vuonna 2004 uutistoimittajan työstään. Pian sen jälkeen Ella valittiin kieliohjelmiin Talo Italiassa, Talo Espanjassa ja Ta-

18

taa lentokenttäjunaradan, joka valmistuessaan yhdistää Suvarnabhumin lentoaseman Samut Prakanissa, Don Mueangin lentoaseman ja lähinnä Pattayaa ja Rayongia palvelleen U-tapaon lentoasema Rayongissa sekä Bangkokin keskustan. Radan on tarkoitus valmistua vuoteen 2023 mennessä. Luotijuna tavoittelee parhaimmillaan 250 kilometrin tuntinopeutta.

lo Ranskassa. Huippusuositussa viihdespektaakkelissa Tanssii Tähtien kanssa julkisuus tuli tutuksi. ”Työ antoi myös itsevarmuutta ja vaikka olen maanläheinen ihminen, niin olihan se glamour ihanaa.”

On arvioitu, että junaa käyttää jopa 160 000 matkustajaa päivittäin. Maanpäällisiä pysäkkejä tulevat olemaan Don Mueang, Bang Sue, Makkasan, Chachoengsao, Chon Buri, Sri Racha, Pattaya ja Rayong. Suvarnabhumin ja U-tapaon pysäkit ovat maanalaisia. Lippujen hinnat pidetään edullisina: lähtömaksu 20 THB (0,60 €) ja lisäkilometrit 1,8 THB/km. jelmassa asiantuntijana. Kierrämme Suomessa, Ranskassa ja Espanjassa tutustumassa arjen symboleihin. Liisa tulkitsee merkkejä ja minä olen se ihmettelevä kansalainen, että hetkinen hei mikä tuo nyt oli.” Tärkeässä osassa ovat Liisa Väisäsen luennot symboliikasta ja kuvien kielestä.

HOLIDAY INN MESSUKESKUS. Holiday Inn Messukeskus on suljettuna 20.2.2018 – 31.1.2019 uudistustöiden vuoksi. Remontti käsittää koko kiinteistön hotellihuoneista palvelupisteisiin ja tekniikasta sisustukseen. Hotellissa on 245 kahden hengen huonetta.

UUSITTU YANGON STRAND. Myanmarin Yangonin legendaarinen, vuonna 1901 valmistunut Strand Hotel avattiin marraskuussa täysin uudistettuna. Työt kestivät 1,5 vuotta. Hotellissa on 31 sviittiä, ulkouima-allas, spa-osasto, ravintola sekä oma puutarha. Superior-sviittien hinnat alkavat 585 dollarista yö. I H G : N U U S I B R Ä N D I . InterContinental Hotel Group nimesi uuden keskiluokan hotellibrändinsä Avid Hotelleiksi. Kaikki hotellit tulevat olemaan uusia ja niihin tulee noin sata huonetta. Huoneet ovat joko king- tai queen-vuoteilla. WALDORF ASTORIA LON TOOSEEN. Hiltonin Waldorf

Astoria -brändin ensimmäinen Lontoon hotelli avataan vuonna 2022. Hotelli sijaitsee Mallin alussa, ja siitä on näkymät niin Buckinghamin Palatsiin kuin Trafalgarin aukiollekin. Hotelli tehdään vuonna 1910 rakennettuun Admiralty Arch –rakennukseen. Siihen tulee 96 huonetta, kolme ravintolaa, spa ja kattoterassi.

Kirjoja ja kohtaamisia

Berlusconin kanavalla Italiassa Ella teki Il Viaggiatore -matkailuohjelmaa neljä vuotta. ”Opiskelin siihen aikaan stipendillä kansainvälisiä suhteita ja taloutta Milanon Ella Kannisen uusi kirja, Ella – kotona Italiassa, yliopistossa ja siihen vie makumatkalle Ellan ystävien luo. kuului pakollinen kesäharjoittelu. Pyysin pääsosia normannien jalanjäljillä. tä televisioon, koska se maaLinnanherroja ja laavaa -jakilma oli jo Ylestä tuttu. Sain sossa käydään Salernossa, Caharjoittelupaikan Rete4 uusertassa ja Pozzuolissa. Pyhitisiin aika despoottisen Emimyksiä ja oliiveja -jakso vie lio Feden alaisuuteen. Hän katsojat normannien mukaoli Berlusconin hyvä ystävä na pyhiinvaelluskohteisiin seja objektiivinen uutistyö oli kä Alberobellon trullitaloihin. hieman toista kuin BBC:n tai ”Calabriassa, Basilicatassa ja Ylen toimituksissa”, muisteSisiliassa mennään normanlee Ella huvittuneena. Kaiknien jalanjäljillä, maistellaan kien haastateltavien piti olla pizzaa Napolissa ja kuullaan aiheesta riippumatta hyvänmuun muassa, miten järjestäynäköisiä ja Berlusconin mitynyt rikollisuus on vaikuttanuuttien mittaiset monologit nut leipomoyrittäjän arkeen.” olivat näkyvästi esillä. Sarja nähdään Yle Teemalta ja Seuraavaksi oli vuorossa Areenalta. italialainen matkailuohjelma, johon tarvittiin naisjuontaja. Merkkien Salat Ohjelman mukana Ella kävi noin 40 maassa. Ja kyllä siinä Syksyllä Ylellä alkaa Dan Brokielitaitokin karttui. wnin kirjoista tutussa maailmassa seikkaileva sarja Merkkien salat, jossa sukelletaan Ella Etelä-Italiassa symbolien maailmaan. Sitä Ella tekee yhdessä symbolitutTammikuun 24. päivä alkaa kija Liisa Väisäsen kanssa. seitsemän jakson pituinen Ete”Hän on symbolien tuntijana lä-Italiaan sijoittuva sarja Elja merkkien selittäjänä täysin lan matkassa: Etelä-Italia. Sarsuvereeni guru ja toimii ohjassa matkataan Italian etelä-

Kirjoittaminen on Ellalle tapa ilmaista itseään. Ystävänsä huippuvalokuvaaja Ofer Amirin kanssa Ella on tehnyt kaksi kirjaa Italiasta. Kustannustalo Tammi tilasi Ellalta lifestyle-kirjan ja niin syntyi Ellan Toscana – kyläelämää Italiassa, joka kuvaa hauskasti ja värikkäästi Ellan elämää pienessä italialaisessa maalaiskylässä.

Kuva: Ofer Amir

ELLA KANNISEN matka Vih-

THAIMAAN VALTIO rakennut-

Hyvät yhteydet

Qatar Airways

Ella Kanninen palaa televisioon uusilla ohjelmilla: Ellan matkassa Etelä-Italiassa ja Merkkien salat

Teppo Viiperi

Luotijuna yhdistää lentokentät Bangkokin keskustaan.

Kuva: Ofer Amir

Noora Rantala Egencia Finland

HOTELLIUUTISIA LYHYESTI

Ellan uusin kirja, Ella - Kotona Italiassa on herkullinen ruokaretki Ellan ystävien luo. Kirjassa tavataan mm. hotelliyrittäjä Jaana Nakari ja Sukulan porukka. Mukavaa matkalukemista molemmat. ”Romaania tuskin koskaan kirjoitan, mutta on ihana kirjoittaa kohtaamisista ihmisten kanssa. Pointti on siinä, että kun maailmassa tapahtuu mitä hirveimpiä asioita tarvitsemme arkipäivän kohtaamisia ihmisten kanssa. Ymmärrys toistemme arjesta ja tavoista yli rajojen luo turvallisuutta, tietämättömyys konflikteja.” Lue koko haastattelu nettisivuiltamme www.ikkunapaikka.fi.

HUA HININ UUSIN HOTELLI. Thaimaan Hua Hinissa on avattu Ananda Hua Hin Resort & Spa. Hotellissa on 196 huonetta ja 188-268 neliöisiä villoja, joissa on oma uima-allas. Hotelli sijaitsee noin 10 minuutin päässä Hua Hinin keskustasta. NASSAUN BAHA MAR AUKI. Bahamasaarten Naussaun uusin megakompleksi, Baha Mar on vihdoin auki, kolme vuotta suunnitellusta jäljessä. Kiinalaisomistuksessa ja kiinalaismarkkinoille suunnatussa kompleksissa on hotelli, kasino, golfkenttä ja kokous- ja viihdekeskus. JAPANI RAJOITTAA VUOKRAUSTA. Airbnb-buumin kasvaessa Japani kiristää huoneenvuokralakia. Yksityiset henkilöt voivat vuokrata huoneen tai asunnon maksimissaan 180 päivänä vuodessa. Japanissa on tarjolla yli 50 000 Airbnb-kohdetta. TRUMPIN HOTELLI CONRADILLE. Fort Lauderdalessa avattiin

290 sviitin Hilton brändiin kuuluva The Conrad Fort Lauderdale Beach Hotel. Se oli ensin korvamerkitty Trumpille, mutta siirtyikin Hiltonille. Hotelli on brändin toinen hotelli Floridassa, Conrad Miami avattiin vuonna 2004. FOUR SEASONS TUNISIAAN. Puolen tunnin päähän

Tunisin kaupungista, Karthagon ja Sidi Bou Saidin alueelle on avattu uusi Four Season hotelli. Paikallisesta arkkitehtuurista vaikutteita saanut 203 huoneen hotelli tarjoaa asiakkailleen ylelliset puitteet aivan Välimeren rannalla. Hotellissa on neljä ravintolaa.

1 • 2018 JANUARY


ANCHORAGE

HELSINKI VANCOUVER SEATTLE

STOCKHOLM EDMONTON

OSLO GOTHENBURG BERGEN COPENHAGEN

PORTLAND

ICELAND

BILLUND BERLIN HAMBURG FRANKFURT MUNICH ABERDEEN AMSTERDAM GLASGOW BRUSSELS ZURICH MANCHESTER MILAN BELFAST BIRMINGHAM DUBLIN LONDON PARIS GENEVA HEATHROW & GATWICK

DENVER

ORLY & CDG

MINNEAPOLIS / ST. PAUL

MADRID CHICAGO TORONTO CLEVELAND

DALLAS

MONTREAL

BOSTON WASHINGTON D.C. PHILADELPHIA NEW YORK

HALIFAX

JFK & NEWARK

TAMPA BAY

ORLANDO

Islantiin ja Pohjois-Amerikkaan – nopeasti ja mukavasti

Uudet kohteet 2018 – Dallas ja Cleveland + www.icelandair.fi

TUKHOLMA & HELSINKI

B2B TRAVEL SHOW TUKHOLMA 5 SYYSKUUTA HELSINKI 6 SYYSKUUTA www.stockholmtravelshow.se FINESSE PROMOTIONS Yhteistyössä Silja Linen kanssa

Kulissien takana m/s Finlandian kokous- ja loungetiloissa

Kokousvastaavan arki laivalla on työtä ja touhua täynnä Eckerö Linen m/s Finlandia tekee päiväaikaan kaksi edestakaista vuoroa Helsinki-Tallinna välillä. Se merkitsee, että samassa kokoustilassa voi yhden päivän aikana olla neljät eri asiakkaat. Laivan kääntymisaika Tallinnassa ja Helsingissä on vain tunti. Edelliset kokousasiakkaat ulos ja uudet sisään. Käytännössä tilojen siivoukseen ja kalusteiden järjestelyyn jää aikaa maksimissaan varttitunti. Kokousvastaava Daniel Öigelle kiire sopii. Työ laivalla oli hänen haaveena jo kouluaikoina. Antti Haukkamaa RAVINTOLA-ALAN OPINNOT

www.matkaviikko.fi Ammattilaisten online-uutispalvelu

Myanmarin yhtiöillä hinnoitteluongelmia Myanmarin lentoyhtiöillä on vaikeuksia hinnoitella reittejään ulkomaalaisille turisteille.

Tiukka päivärytmi

MONET ULKOMAALAISET lento-

yhtiöt lentävät Myanmariin, ja vain 16 % turisteista käyttää burmalaisia lentoyhtiöitä. Paikallisilla yhtiöillä onkin vaikeuksia hinnoitella lentonsa kohonneiden polttoainekustannuksien ja verojen takia. Jo nyt turisteilta veloitetaan lennosta vähintään tuplasti niin paljon kuin paikallisilta. Kasvaneet kustannukset tuovat paineita hintojen korotuksiin myös paikallisille. Maassa on 10 lentoyhtiöitä, joilla on yhteensä 58 konetta.

1 • 2018 TAMMIKUU

Ravintolakoulu Perhossa ja Kauppiaiden kauppaoppilaitoksessa sekä työkokemus eri ravintoloissa ja niiden kokoustoiminnoissa olivat ponnahduslautana työpaikkaan Eckerö Linen m/s Finlandialla. Daniel Öige oli haaveillut töistä laivalla. Hän lähetti hakemuksen, kun m/s Finlandian kolme vuotta sitten uusittuun kokoustilaan ja loungeen haettiin henkilökuntaa. Onni oli myötä ja hän pääsi kokousvastaavaksi.

Seuraava ilmestyy

2.3.2018 Ilmoitustilan viimeinen varauspäivä on

12.2.2018

Aamulla m/s Finlandia on Helsingin satamassa. Joka-aamuinen lähtö kohti Tallinnaa on 9.00. Daniel herää ennen kuutta ja menee kokousosastolle suihkun ja aamupalan kautta. Ensin on haettava tarjoilut keittiöstä niin loungeen kuin kokoustiloihinkin. Ruoka- ja juomapisteet laitetaan kuntoon. Sitten on vuorossa palaveri osaston henkilökunnan kanssa. Siinä käydään läpi päivän

kiin. Tyhjenevät tilat siivotaan ja kalustetaan tarvittaessa uudelleen. Tähän on aikaa käytännössä usein vain reilu kymmenen minuuttia. Uudet asiakkaat tulevat jo sisään ja sama aamuinen rutiini toistuu. HelKokousvastaava Daniel Öige m/s Finlandian loungessa. singin päässä sama juttu. Iltapäivällä on toikulku, asiakkaat ja heidän tinen kääntyminen Tallinnassa lauksensa. Kokoustilojen kaja taas uudet asiakkaat. Nellustus ja tarjoilut katsotaan ja jä kertaa päivässä sama rulsovitaan työnjako. janssi. Aamulla asiakkaat tulevat Kokoustiloja on reilulle 200 laivaan yleensä hyvissä ajoin. hengelle, sisältäen loungen 36 Kokousasiakkaiden kanssa asiakaspaikkaa. Uusimpana katsotaan yhdessä tarvittatilana on vat koneet sekä tarkistetaan, va s t a avat t u cap t a i n ´ s että tilat ja tarjoilut ovat valounge, johon mahtuu 15 henrauksen mukaiset. gen seurue. Näiden tilojen toiLaiva kääntymisaika Talminnasta ja tarjoilusta vaslinnassa on noin tunnin. taa Daniel Öige työryhmänsä kanssa. Nopea kääntö Osa kokousasiakkaista poistuu, osa voi jatkaa kokousta, jos he ovat miniristeilyllä ja palaavat saman tien Helsin-

Haasteet ja ilot Daniel Öigen työpäivä on pitkä, pisimmillään aamukuu-

desta iltakymmeneen-yhteentoista. Lounaan jälkeen on pari tuntia vapaata, joka menee nukkuessa. Päivällisen jälkeen toinen, noin tunnin pituinen lepotauko. Hän tekee työparinsa kanssa 8+8 vuoroa eli 8 päivää töissä putkeen ja sitten 8 vapaalla. Työnsä haasteena Daniel pitää tiukkaa kääntymisaikaa satamissa. Ensi kesälle on luvassa vielä tiukempaa, kun tunti lyhenee 45 minuutiksi. ”Toki haastavaa on myös se, ettei koskaan tiedä, mitä ovesta tulee sisään. Kerran suunnittelimme häitä asiakkaan kanssa. Hän halusi koristeeksi ruusuja ja kalloja. Ja mehän hommattiin pääkalloja”, naurahtaa Daniel. Myöhemmin toki selvisi, että kallojen piti olla kukkia.

Ihmisten kanssa Daniel ottaa esille Eckerö Linen suomalaisuuden. ”Se näkyy henkilökunnassa, ruokien raaka-aineissa ja asiakaskunnassakin. Myös viihdetaiteilijat ovat pitkälti suomalaisia”, toteaa Daniel Öige. Työkokemusta laivalla on tähän mennessä kertynyt kolme vuotta, koko ajan samoissa tehtävissä. Mikä voisi olla seuraava työ laivalla? Daniel miettii ja toteaa, että hän voisi hyvin olla laivan infossa. ”Siinä saisi neuvoa ja palvella asiakkaita, se sopisi minulle.” Ja siihen sopii hyvin Danielin mottokin: ”Uskon jokaisesta ihmisestä aina hyvää.” Eckerö Line 6f50.

19


MESSUHINNAT

MAAILMALLE Osta pelkät lennot tai Finnair Holidays -matka, jossa saat lennot, hotellin ja ainutlaatuisen kokemuksen samasta paikasta.

FINNAIRIN LENNOT Finnair Plus -jäsenille lennot vielä näitäkin hintoja edullisemmin.

MALTA 219€ NEW YORK 539€ HONGKONG 559€ MENO-PALUU ALK.

MENO-PALUU ALK.

MENO-PALUU ALK.

FINNAIR HOLIDAYS -MATKAT Saat kolminkertaiset Finnair Plus -pisteet Finnair Holidays -matkasta.

FINNAIR HOLIDAYS -MATKAT

BERLIINI 220€ ROOMA 310€ SINGAPORE 820€ LENTO + HOTELLI ALK.

LENTO + HOTELLI ALK.

LENTO + HOTELLI ALK.

Hinnat voimassa 24.1.2018 asti. Katso säännöt ja toimitusehdot osoitteessa finnair.fi

WWW.IKKUNAPAIKKA.FI FACEBOOK.COM/IKKUNAPAIKKAWINDOWSEAT

Matkailuteollisuuden ammattilehti • Finnish Travel Industry Journal • Facktidning för reseindustrin i Finland

Ikkunapaikka on uomen johtava matkailualan ammattilehti, joka seuraa, analysoi ja ennakoi alan tapahtumien kulkua Suomessa ja ulkomailla. Ikkunapaikka ilmestyy kahdeksan kertaa vuodessa. Se on tilattu Suomen jokaiseen matkatoimistoon (SMAL:n jäsenyritykset). Tilaa Ikkunapaikka, niin tiedät mitä alalla tapahtuu. Vuosikerran hinta on 62 € määräaikainen yritystilaus 57 € jatkuva yritystilaus 23 € virkailijatilaus 17 € opiskelija- ja eläkeläistilaus 68 € Suomen ulkopuolelle Hinnat sisältävät alv 10%. Lehti ei vastaa tilaamatta lähetettyjen kirjoitusten ja/tai kuvien säilyttämisestä ja/tai palauttamisesta.

Ikkunapaikka on Suomen matkatoimistoalan liiton (SMAL), Pacific Asia Travel Associationin (PATA) ja Discover American Suomen osastojen toimialajäsen. ISSN 0786-7867 Painos 5000 kpl Levikkijakauma Matkatoimistovirkailijat . . . . . . . . Liikenneyhtiöt . . . . . . . . . . . . . . . . . . Yritysten matkavastaavat . . . . . . Matkatoimistojohto . . . . . . . . . . . . Majoituselinkeino. . . . . . . . . . . . . . . Matkailutoimittajat/lehdistö . . . Kunnalliset matkailuelimet. . . . . Julkaisija Travision Oy Helsinki

64 % 11 % 9% 7% 4% 3% 2%

Toimitus ja markkinointi Päätoimittaja, kustantaja Leena Aalto leena.aalto@ikkunapaikka.fi Raisiontie 6 D, 00280 Helsinki Puhelin (09) 622 2500 Vakituiset avustajat Esa Aalto Antti Haukkamaa Soile Kylämies Miia Manner Karoliina Saarnikko Teppo Viiperi Ulkoasu Juhana Mikkanen hello@juhanamikkanen.com Kirjapaino PunaMusta

Window Seat is the leading travel trade journal for the travel professionals in Finland. Its aim is to monitor and analyze the development of the travel market in Finland and abroad. Window Seat is published eight times a year and its subscribers include a.o. all Finnish AFTA-travel agencies. Subscription fee is EUR 68 outside of Finland. The magazine will not hold itself responsible for the safekeeping and/or return of articles and/or photographs sent without an order for publication. Window Seat is an associated member of the Association of Finnish Travel Agents (AFTA), Finland Chapter of Pacific Asia Travel Association (PATA) and Discover America Finland.

Readers Travel agency personnel . . . . . . . . . . . Airlines etc. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Company travel managers . . . . . . . . . Travel agency management . . . . . . . Hotel business . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Travel editors and press . . . . . . . . . . . Municipal tourist organisations . . . . Editorial & Marketing Editor-in-chief, Publisher Leena Aalto leena.aalto@ikkunapaikka.fi Raisiontie 6 D, FIN-00280 Helsinki Phone +358 9 622 2500 Publisher Travision Oy Helsinki

64 % 11% 9% 7% 4% 3% 2%

Contributing Editors Esa Aalto Antti Haukkamaa Soile Kylämies Miia Manner Karoliina Saarnikko Teppo Viiperi Layout Juhana Mikkanen hello@juhanamikkanen.com Printing house PunaMusta ISSN 0786-7867 Circulation 5,000 copies

Profile for Ikkunapaikka

2018-1 Ikkunapaikka-Window Seat, January 2018  

2018-1 Ikkunapaikka-Window Seat, January 2018  

Advertisement