Page 1

WINDOW SEAT

1 • 2017 TAMMIKUU/JANUARY

Matkailualan ammattilehti • Finnish Travel Trade Journal • Facktidning för resebranschen i Finland

Yhteistyössä:

29. vuosikerta/29th year

Toimeksiantaja:

Partnerimaa:

KOHTAA KOKO MAAILMA 19.–22.1.2017 Messukeskus Helsinki 18.1.2017 Workshop Day Kohtaa, kehity ja verkostoidu. Tutustu laajaan ammattilaisohjelmaan osoitteessa matkamessut.fi Laaja kattaus elämyksellistä ja tuottavaa sisältöä sekä MATKAILUALAN AMMATTILAISILLE että muuten matkustuksen parissa työskenteleville henkilöille. POHJOIS-EUROOPAN SUURIN matkailualan ostotapahtuma MATKA WORKSHOP DAY 18.1.2017

MATKA PRO WORKSHOP ALAN AMMATTILAISILLE – Tule mukaan, KYSY, POHDI, jätä case esimerkki, SAAT NIIHIN VASTAUKSIA workshopissa TORSTAINA 19.1.2017 hallissa 1.

matkamessut.fi • #matka2017 • #tempaudu • #matkamessut Lataa mobiiliappi. OIKEITA KOHTAAMISIA. AITOJA ELÄMYKSIÄ. KOSKETUS TULEVAISUUTEEN. Tutustu kätevästi messuihin ja tee oma muistilistasi.


T UR K I S H A IR L INE S .C OM

AFRIKA 27.7x38cm FINCE.indd 1

2

20.12.2016 15:58

1 • 2017 JANUARY


Viihdy kanssamme kaikilla foorumeilla!

WINDOW SEAT

1 • 2017 TAMMIKUU/JANUARY

Matkailualan ammattilehti • Finnish Travel Trade Journal • Facktidning för resebranschen i Finland

Ikkunapaikka.tv Ikkunapaikka.fi .com/IkkunapaikkaWindowSeat

29. vuosikerta/29th year

Hotellimaailmassa innovoidaan palveluja ja hyödynnetään teknologiaa

Hotellien mielikuvatutkimuksessa arvostettiin sijaintia, sänkyä, aamiaista ja ilmaista nettiyhteyttä Hotellibisneksessä mennään nyt kahteen suuntaan. Joko tarjotaan asiakkaalle nukkumapaikan lisäksi yhä enemmän elämyksiä, teknologiaa ja palveluja tai sitten tarjotaan vain sänky. Kummallakin suunnalla on vankat kannattajansa. Airbnb-buumi näyttää osittain laantuneen, eikä vähiten verotusongelmien takia, vaan myös siksi, että peruskämpästä joutuu monissa suurkaupungeissa maksamaan enemmän kuin hotellista. Haaga-Helian opiskelijat tutkivat Ikkunapaikalle mielikuvia Suomessa operoivista hotelliketjuista. Moni asia oli niin kuin etukäteen uskoimme, mutta yllätyksiäkin oli. Tässä numerossamme teemme katsauksen hotellimaailmaan, kerromme mm. että hotellikin voi olla PopUp.

MATKAMESSUILLA TAVATAAN! Niin

se vaan vuosi vierähti ja taas kohdataan Pasilassa. Messuilla on tänäkin vuonna vaikka mitä kivaa, ja uusina maina mm. Qatar, Tadzikistan ja kuvan Kamerun. Sisäsivuilla kerromme vinkkejä messuiluun. Matkatieto-lava on täynnä painavaa asiaa ja muillakin ohjelmalavoilla on vaikka mitä. Kun vaan joka paikkaan ehtisi…

Visit Helsinki/Jussi Hellssten

LISÄÄ SIVULLA 16.

SUOMI 100 VUOTTA. 100-vuotiasta

Suomea juhlitaan mitä mielikuvituksellisimmin tavoin. Onko Sinun yrityksesi kehittänyt uuden Suomi 100 –tuotteen tai –palvelun. Kerro meille oma Suomi 100-ideasi. Keräämme maaliskuun lehteen matkailualan toimijoiden innovaatiot satavuotiaan Suomen kunniaksi. Lähetä tiedot osoitteella mail@ikkunapaikka.fi tammikuun loppuun mennessä.

Hyvä sänky, aamiainen ja ilmainen WiFi ovat tutkimuksemme mukaan tärkeimpiä kriteerejä, kun hotellia valitaan. Hotelli sijaitsee mielellään keskellä kaupunkia, mutta hinnan vuoksi lähdetään myös hyvien kulkuyhteyksien päähän.

Leena Aalto MINKÄLAISESSA HOTELLISSA Sinä

mieluiten asut? Jo hotelliguru Conrad Hilton aikoinaan sanoi, että hotellin kolme tärkeintä ominaisuutta ovat ”location, location, location”. Moni pitää tärkeimpinä ominaisuuksina – sijainnin lisäksi - hyvää sänkyä, aamiaista ja ilmaista WiFiä. Haaga-Helia ammattikorkeakoulun toisen vuoden hotelliliiketoiminnan johtamisen opiskelijat tutkivat pyyn-

Lentomatkustus lisääntyy Suurin kasvu Kiinasta Kehittyvien markkinoiden kasvu on lisääntynyt voimakkaasti ja odotettavissa on, että kehitys jatkuu samansuuntaisena. Euroopassa matkustajien kasvuvauhti on ennusteen mukaan hitainta. Miia Manner IATAN MUKAAN lentoliikenteen matkustajien määrä nousee vuoteen 2035 mennessä 3,8 miljardista 7,2 miljardiin matkustajaan. IATA ennustaa, että lentoliikenne kasvaa eniten Aasian ja Tyynen valtameren alueella, mistä tulisi noin puolet kasvusta. Kiina ottaa matkustajamäärien ykkössijan Yhdysvalloilta vuoden 2024 paikkeilla, ja Intia kolmossijan Britannialta vuotta myöhemmin.

Kolme skenaariota IATAn 20 vuoden ennuste jakaa tule-

1 • 2017 TAMMIKUU

vaisuuden kolmeen skenaarioon. Optimistisimman ennusteen mukaan kasvu kolminkertaistuu, keskimmäisen mukaan matkustajamäärä kaksinkertaistuu 7,2 miljardiin. Pessimistisimmän arvion mukaan matkustajamäärä on vuonna 2035 ainoastaan puolitoistakertainen eli 5,8 miljardia. "Tällä hetkellä näyttää siltä, että globaalia kasvua pyritään hillitsemään valtioiden asettamilla rajoitteilla, ja kasvun tyrehtyminen tarkoittaisi myös lentoliikenteen matkustajamäärien kasvun pienenemistä", sanoo IATAn toimitusjohtaja Alexandre de Juniac. LISÄÄ SIVULLA 4.

nöstämme mielikuvia hotelliketjuista. Tutkimuksessa tiedusteltiin mielikuvia matkajärjestäjiltä, matkatoimistovirkailijoilta ja kuluttajilta. Vaikka otos ei laiskan vastausinnon takia ole kattava, niin se antaa kuitenkin viitteitä siitä mitä hotelliketjuista ajatellaan ja millä perustein niitä valitaan.

Matkailualan ammattilaiset Matkailualan ammattilaisista 67 %

vastaajista oli naisia ja suurin ikäryhmä oli 46-55 –vuotiaat, mikä kuvastaa alan rakennetta melko selkeästi. Hinta-laatusuhteeltaan alan ammattilaiset pitävät parhaana Scandic-hotelliketjua, samoin kun sen myyntipalvelua. Tärkeimpinä valintakriteereinä ovat sijainti, hinta ja palvelut. ”Tästä voidaan tehdä sellainen johtopäätös, että asiakkaan kannalta houkuttelevin hotelli olisi sellainen, joka on

keskeisimmällä paikalla ja lisäksi halvin. Tämä on kuitenkin mahdotonta”, sanoo tutkijaryhmä viisaasti raportissaan. Hotellin tärkeimmiksi ominaisuuksiksi nimettiin aamiainen, sänky ja maksuton WiFi. Tärkeimmäksi varauskanavaksi ryhmä nimeää hotellin omat nettisivut. LISÄÄ SIVULLA 8.

Mihin matkailun globaalit trendit ovat menossa?

Elämysten täydellistä maksimointia, miesmatkoja ja yhteisöllistä asumista Euromonitorin tekemän Global Trends Report –tutkimuksen mukaan lähes 70 % tutkimukseen osallistuneista uskoo, että matkailuala kasvaa vuonna 2017 ja jopa 15% uskoo kasvun olevan merkittävää. Oman liiketoiminnan osalta merkittävään kasvuun uskoo yli viidesosa vastaajista. Trendiraportissa korostuvat milleniaalien sitoutumaton elämäntyyli sekä elämyskeskeisyys. kimukseen vastanneista jopa 55 % uskoo tekevänsä enemmän bisnestä kiinalaisten kanssa vuonna 2017. Samaan aikaan kiinalaiset valloittavat myös maailmaa omilla konsepteillaan, Pariisin liepeille ryhdytään rakentamaan miljardeja maksavaa kiinalaista ostosparatiisin ja huvipuiston yhdistelmää Wanda Landia.

Inna-Pirjetta Lahti, Lontoo MATKUSTUSPALVELUIDEN MYYNTI

on viimeisen kymmenen vuoden aikana siirtynyt pääosin verkkoon. Nyt on siirrytty mobiiliin, ja vuoteen 2020 mennessä mobiiliostojen määrän ennustetaan tuplaantuvan nykyisestä. Toinen lähes kaikilla markkina-alueilla tunnistettu trendi on kiinalaisten matkailijoiden kasvu. Tut-

Nyt ennustetaan, että ääntä nopeammat koneet tulevat takaisin.

LISÄÄ SIVULLA 4.

3


JATKUU SIVULTA 3.

Elämysten täydellistä maksimointia, miesmatkoja ja yhteisöllistä asumista Modernit nomadit Yksi keskeinen milleniaalikulttuuriin liittyvä trendi on oravanpyöräelämästä irtautuminen sekä yleinen omistamisen irrelevanttius. Ihmiset hakevat materian sijaan elämyksiä ja kokemuksia mahdollisimman tehokkaasti. Tutkimuksessa esiteltiin kansainvälisten matkailutoimijoiden konsepteja, joissa mm. yhdellä vuokranmaksulla voi tilanteen mukaan asua Miamissa, Madridissa tai Balilla. Esimerkkiyrityksinä mainittiin Roam, Pure House ja We Live, jotka kaikki kehittävät yhteisöllistä asumista. Myös yhteisöllinen työskentelytapa ja yrittäjäkulttuurin laajentuminen luovat mahdollisuuksia matkailulle. Airbnb, Marriott ja Hilton ovat tuoneet markkinoille omat pilottituotteensa moderneille nomadeille. Omistamisen merkityksettömyyttä tukevat erilaiset vuokraus- ja conciergepalvelut: omien varusteiden omistaminen ja kuljettaminen ei ole enää välttämätöntä. Kaiken, myös vaatteet, voi vuokrata perillä.

Elämysten maksimointia Entistä kiireisempien ihmisten pitää pystyä kokemaan mahdollisimman paljon ai-

empaa lyhyemmässä ajassa. Lyhyitä matkoja tehdään niin perheen kanssa kuin kaveriporukoissa. ”Bleisure”-matkat yleistyvät entisestään; työmatkaan yhdistetään muutaman päivän loma. Yksi esiin nostettu trendi on miesporukoiden reissut, joihin yhdistyy fyysinen harjoittelu, terveelliset elämäntavat tai muut erikoiskiinnostuksen kohteet. Tästä trendistä käytetään nimitystä “mancation back to nature” Elämysten maksimointiin ja matkustusaikojen lyhentymiseen viittaa myös concorde-lentojen paluun suunnittelu. Virginin suunnittelemilla Boom-pikalennoilla saavutettaisiin jopa 2,6 kertaa nopeammat lentoajat kuin nykyään. Myös yksityislentoyhtiöiden lisääntymistä ennustetaan.

Virtuaaliteknologia arkipäiväistyy Kehittyvä teknologia luo matkailualalle monia mahdollisuuksia. Matkailukokemukset virtuaalilaseilla alkavat olla jo arkipäivää. Euromonitorin trendiraportin mukaan tulevaisuudessa teknologia yhdistyy entistä vahvemmin henkilökohtaiseen opastukseen. Toisaalta chattirobottien ja tekoälyn hyödyntäminen ihmisten

JATKUU SIVULTA 3.

Lentomatkustus lisääntyy Suurin kasvu Kiinasta Haasteita lentokentille Lentoliikenteen toimijoiden tulee varautua ennustettuun kasvuun. Matkustajamäärien kasvu luo paineita lentoasemien infrastruktuurille. "Terminaalien ja matkalaukkujärjestelmien lisäksi kiitotiet, lennonjohto ja monet muut elementit ovat oltava valmiudessa vastaanottamaan kasvavat matkustajamäärät", sanoo de Juniac. Suurimmat matkustajien kasvuluvut tulevat ennusteen mukaan Kiinasta, USA:sta, Intiasta, Indonesiasta ja Vietnamista. Prosentuaalisesti

suurin kasvu tulee Afrikan mantereen keskiosista.

Päästöt pysähdyksiin Vaikka matkustajamäärät kasvavat, ovat useat lentoyhtiöt sitoutuneet pysäyttämään päästöjen kasvun vuoden 2020 tasolle. Kansainvälinen siviili-ilmailujärjestö ICAO sopi lokakuussa maailmanlaajuisesta järjestelmästä, joka käynnistyy vuonna 2021 vapaaehtoisten voimin. Järjestelmä on pakollinen vuodesta 2027 eteenpäin. Vapaaehtoistoiminnassa on mukana näillä näkymin 65 maata.

matkustustarpeiden tunnistamisessa ja matkavarausprosessin etenemisessä alkaa olla jo arkipäivää esim. Booking. comin, Kayakin ja Expedian palveluissa.

Luontokokemukset ja mielenrauha Trendiraportin mukaan hyvinvointimatkailun kasvu on suurempaa kuin muiden matkailutyyppien. Raportin mukaan nykymatkustajia kiinnostavia tuotteita ovat mm. patikointi historiallisilla reiteillä sekä villin luonnon ja hyvinvoinnin yhdistäminen. Suomellakin on mitä loistavimmat mahdollisuudet tuotteistaa maamme upeat vaellusreitit, tuoda esiin vanhat kulttuurit, hyödyntää Kalevala ja taruolennot ja viedä ihmiset luontoon etsimään ja kehittämään itseään. Palveluiden tuottajien herääminen myös vaellustuotteiden yhteydessä haettavaan korkeaan laatuun nähdään jo ensimmäisinä “clamping” –trendin myötä syntyneinä majoitustarjoajina. Tavoitteena matkailijoilla on usein elämänmuutos ja rikkaampi kokemus oman itsensä kanssa. Toisaalta halutaan entistä enemmän viettää aikaa perheen ja läheisten kanssa ja kokea elämyksiä yhdessä aikaa ja laatua arvostaen.

Vaikuttajamarkkinointia Viime vuoden lopun Lontoon WTM-messujen ohjelmassa käsiteltiin myös vaikuttajamarkkinointia, jonka hyödyntäminen nähdään suurena mahdollisuutena. Tärkeimmät trendit tuntuvat liittyvät videosisältöihin, livesisältöihin ja chattipohjaisiin sovelluksiin. Jopa 80 % vaikuttajamarkkinoinnista tulee olemaan videosisältöä, sillä videoilla on kuluttajien keskuudessa kymmenenkertainen tavoittavuus muihin sisältöihin verrattuna. Vaikuttajamarkkinointi on vaikuttajan tuottamaa ja julkaisemaa sisältöä, joka tukee kumppanin kaupallisia tavoitteita. Sen teho perustuu suunnitelmallisuuteen ja tavoitteellisuuteen, uusien kohderyhmien tavoittamiseen, vaikuttajien samastuttavuuteen ja yhteistyön läpinäkyvyyteen. Onnistuessaan vaikuttajamarkkinointi on tehokas tapa tavoittaa yrityksen kannalta keskeiset kohderyhmät ja vaikuttaa heidän asenteisiinsa, tietoihinsa ja ostokäyttäytymiseensä.

Lufthansa on ostanut koko Brussels Airlinesin osakekannan ja sulauttaa sen Eurowingsin alle.

Air Berlin sijoittui ensimmäiseksi eurooppalaiseksi reittilentoyhtiöksi atmosfair Airline Index 2016 -kasvihuonekaasujen päästövertailussa. Maailmanlaajuisesti Air Berlin sijoittui vertailussa toiseksi, ykkössijan nappasi brasilialainen LATAM.

Brussels Airlines on nyt osa Lufthansa Groupia.

LUFTHANSA-KONSERNI ON

omistanut 45 % Brussels Airlinesista vuodesta 2008 ja on nyt tehdyllä kaupalla saanut haltuunsa myös loput osakkeet. Kauppahinta 55 % osakkeille on 2.6 miljoonaa euroa.

Vahva Afrikka Brussels Airlines tullaan sulauttamaan Lufthansa-konsernin Eurowingsiin vuoteen 2018 mennessä. Brussels Airlines on ollut vahva erityisesti Afrikan liikenteessä ja jatkossa “Brussels Airlines - Member of the Eurowings Group” jatkaa kaukoliikennettä 23 kohteella sekä Euroopan sisäistä liikennettä 79 kohteella. Yhtiön matkustajamäärät nousivat vuodesta 2013 vuoteen 2015 jopa 30 %, ollen 7.5 miljoonaa. Vuonna 2015 yhtiö teki 43,4 miljoonan euron liikevoiton. Brussels Airlinesilla on 51 konetta, yli sata kohdetta, 300 päivittäistä lentoa ja yhtiössä työskentelee 3 500 henkilöä.

Miia Manner VERTAILUSSA OLI mukana noin 200 lentoyhtiötä ympäri maailman. Yhtiöt on jaoteltu kolmeen eri luokkaan: charter-yhtiöt, kansalliset reittilentoyhtiöt ja kansainväliset reittilentoyhtiöt. Ensimmäisen sijan vertailussa otti Kiinan sisäisiä lentoja operoiva China West Air ja toiseksi sijoittui charter-yhtiö TUIfly.

Korkea täyttöaste Air Berliinin vahvuudet vertailussa olivat nykyaikainen kalusto, tiheä istuinväli koneessa lyhyillä ja keskipitkillä lennoilla ja korkea täyttöaste. Air Berlinin kaluston keski-ikä on myös Euroopan pienin, noin kahdeksan vuotta. Vertailu kattaa maailman lentoliikenteestä noin 92 prosenttia ja perustuu Kansainvälisen siviili-ilmailujärjestön ICAO:n laskumenetelmään. Atmosfair on saksalainen, voittoa tavoittelematon yhdistys, joka tarjoaa myös hiilijalanjälkilaskurin kuluttajille. Raportti on luettavissa kokonaisuudessaan atmosfair.de.

Uusien teknologisten ratkaisujen myötä hotellivieraat voivat kirjautua sisään hotelliin älypuhelimella ja käyttää mobiililaitetta huoneavaimena. Televisioruutu valjastetaan toimimaan yhteistyössä majoittujan omien päätelaitteiden kanssa, ja yleisiin tiloihin tulevat digitaalinen viitoitus ja infotaulu. Hotellilta teknologisiin ratkaisuihin panostaminen vaatii investointeja, mutta yhtenäiseen ekosysteemiin panostaminen vähentää kustannuksia. Miia Manner TEKNOLOGIA KEHITTYY no-

peasti ja hotellit toivovat kestäviä ratkaisuja. Pitkän tähtäimen investoinneissa tärkeää on panostaa teknologisiin ratkaisuihin, jotka nivoutuvat toisiinsa ja toimivat saumattomasti yhteen.

Toimivat yhteydet

4

Lentoyhtiöt päästövertailussa

Teknologiset ratkaisut sujuvoittavat hotelliyöpymistä siteettia voidaan myös analysoida tarkkailemalla käyttöpiikkejä ja tarjota asiakkaille toimiva yhteys lisäämällä kapasiteettia silloin, kun käyttö on suurimmillaan", kertoo hotelleille erilaisia teknologiaratkaisuja tarjoavan Hoist Groupin toimitusjohtaja Taneli Haapala.

Hotellin verkon samanaikainen kuormittuminen on usein haasteellista.

IATAn ennuste lentomatkustajien kasvusta vuosina 2015-2035, jos maailmantalouden tilanne pysyy vakaana. Ennuste perustuu 3,7 prosentin vuosittaiseen kasvuun.

Lufthansa osti Brussels Airlinesin

Asiakkaat edellyttävät toimivaa ja nopeaa internet-yhteyttä hotelleissa. Aamuisin ja työpäivän päätteeksi yhteydet monesti takkuilevat. "Voimme hallinnoida verkon kapasiteettia siten, että esimerkiksi isomman kokouksen tai kongressin osanottajille taataan toimiva ja nopea yhteys. Kaistan kapa-

kanssa. Pikkuhiljaa on löytymässä standardi, jonka avulla huoneen televisioon voidaan yhdistää helposti laite kuin laite, merkistä riippumatta. Hotellin osalta investointi pienenee", kertoo Haapala.

Digitaalinen viitoitus Digitaaliset viitoitukset ja opasteet hotellin sisällä ovat käytännöllisiä ja vähentävät vastaanottohenkilökunnan työtä. "Vähittäiskaupoissa tämä osa-alue on kasvanut, ja isot, digitaaliset opasteet ovat tulossa myös hotelleihin. Digitaalinen videoseinä aulassa on toimiva informaation lähde, jossa voidaan näyttää opastusmateriaalia, mainoksia ja informaatiota", kertoo Haapala.

Ruudun kautta omat sisällöt

Kokonaisvaltainen mobiilikokemus

Etenkin nuoremmat majoittuvat haluavat katsoa television kautta omia sisältöjä, ja omat päätelaitteet pitää hotellihuoneessa saada liitettyä helposti ruutuun. Televisio toimii huoneen laajennettuna näyttönä. "Haasteena on rakentaa huoneeseen tekniikka, joka toimii minkä tahansa laitteen

"Kehitämme mobiilikokemuksesta mahdollisimman kattavan, joka alkaa ennen asiakkaan saapumista ja päättyy asiakastyytyväisyyskyselyyn uloskirjautumisen jälkeen. Sisään- ja uloskirjautuminen tapahtuu mobiililaitteella ja hotellissaoloaikana laite liitetään huoneen laajennettuun

näyttöön eli televisioon", kertoo Haapala.

Lukot uudistuvat "Vaikka hotellissa ei olisikaan vielä valmiutta mobiililukkoihin, niin RFID-tekniikalla toimiva lukko ja avain ovat huomattavasti magneettiraidalla varustettu avainkorttia toimivampi ratkaisu. Magneettiavaimen raidalta tiedot tuhoutuvat helposti, eikä avain yhtäkkiä toimikaan. RFID-tekniikalla toimiva lukko on helppo ja toimintavarma, ja siihen voi myöhemmin linkittää myös mobiililukkotekniikan", kertoo Haapala.

Ekosysteemi Hoistilla panostetaan ekosysteemiajatteluun, jonka avulla erilaiset tekniset ratkaisut saadaan toimimaan yhdellä alustalla. Uudistusten myötä vanhaa ei tarvitse heittää pois, sillä päivitysten avulla tekniikka pystytään nykyaikaistamaan. Hoist Group kehittää ja toimittaa järjestelmiä, tuotteita ja palveluita yksityisille hotelleille ja hotelliketjuille Euroopassa ja Lähi-idässä. Lisätietoja hoistgroup.com/fi.

1 • 2017 JANUARY


PÄÄKIRJOITUS – tammikuu 2017

Mielenkiintoisia liikkeitä hotellirintamalla

S

uomen ja erityisesti Helsingin hotellielinkeino on aivan viime vuosina kokenut voimakkaan kasvupyrähdyksen. Se näkyy sekä uudisrakentamisena että alan sisäisinä, hyvin mielenkiintoisina liikkeinä. Uudisrakentamisen näkyvimpänä airueena on Nordic Choice Hotels, joka viime syksyn kuluessa avasi kaksi uutta hotellia pääkaupunkiseudulla. Kirjaimellisesti näkyvin on Helsingin Clarion, joka 16 kerroksen korkuisena näkyy jo kaupunkisiluetissakin. Arkkitehtonisesti onnistunut ratkaisu on saanut paljon ansaittua huomiota. Aviapolikseen lähes samanaikaisesti valmistuneen Helsinki Airport Clarionin kanssa Suomessa täysin uusi hotelliketju nousee kertaheitolla ja lähes 700 huoneen kapasiteetilla merkittäväksi tekijäksi. Alan vakiintuneiden toimijoiden keskellä tapahtuu myös mielenkiintoisia. Joulukuussa julkaistulla kaupalla CapMan nousee yritysmajoittaja Forenomin pääosakkaaksi. Pörssilistautumista pohtiva entinen pääomistaja Barona jää hiukan yllättäen vähemmistöosakkaaksi. Forenom on päättyneenä vuonna kasvanut noin 50 prosenttia 60 miljoonan euron tekijäksi, jolla on 3.500 asunnon kapasiteetti ja useita hotelleja sekä Panostukset kertohostelleja. vat siitä, että usko Yhdessä CapManin Suomen matkailun hallitseman noin 60 miljoonan liikevaihtoa tekasvunäkymiin on kevän Kämp Groupin vahva. kanssa Forenom alkaa olla todella merkittävä tekijä majoitusmarkkinoilla. Muskelia riittää varmasti suunnitteilla olevaan kansainväliseen laajentumiseen. Palvelutarjonta on majoitusalalla poikkeuksellinen laaja, aina pitkäaikaismajoituksesta luksukseen. Luksuspäähän valmistuu vielä ensi kesäkuussa Kämp Groupin viiden tähden loistohotelli St. George Helsingin Vanhan kirkon puiston laidalle. Forenomista tekee erityisen mielenkiintoisen se, että sillä on myös Friday Flats -niminen tuotemerkki, joka kilpailee Airbnb:n kanssa. Amerikkalaislähtöisen Airbnb:n sanotaan jo hallitsevan neljänneksen Helsingin kaupallisesta majoituskapasiteetista. Sille tarvitaan kipeästi kilpailija, joka paremmin mukautuu kotimaisiin elinkeinopoliittisiin pelisääntöihin. Etabloituneiden toimijoiden sisälläkin tapahtuu. Restel luopuu perinteisestä Rantasipi-brändistä ja muuttaa hotellit Cumulus Resorteiksi. Samalla Restel investoi 100 miljoonaa euroa hotelliensa uudistamiseen. Myös Restelillä on pääkaupunkiseudulla uusperustantaa, esimerkiksi vanha Auran talo Helsingin Tullinpuomin kohdalla. Kaikki nämä panostukset kertovat siitä, että usko Suomen matkailun kasvunäkymiin on vahva. Siitä kertovat myös Finavian viime vuoden hyvät luvut. Matkailu on 100 vuotta täyttävälle Suomelle yhä tärkeämpi elinkeino.

Suomen Lappi on kehittänyt vain talvitarjontaansa

Hollantilainen Voigt Travel aloittaa tilauslennot Kesä-Lappiin ”Suomella on Pohjoismaiden paras talvituote, mutta kesällä voiton vie Norja”, sanoo hollantilaisen matkanjärjestäjän toimitusjohtaja, joka on toteamuksestaan huolimatta tehnyt ensi kesäksi sopimuksen neljästätoista charterlennosta Amsterdamista Rovaniemelle. Kesällä 2018 lentojen määrä kasvaa. Leena Aalto HOLLANTILAISEN VOIGT TRAVELIN toimitusjohtaja Cees

van den Bosch on Suomi-fani. Hänen ensi visiittinsä Suomeen ja Rovaniemelle tapahtui vuonna 1981. Siitä lähtien hän on käynyt täällä monta kertaa vuodessa. Voigt Travel on vuonna 1963 perustettu matkanjärjestäjä, jonka matkatuotannossa on kaksi päälinjaa ”true south & pure north”. Etelässä pääkohteet ovat Sisilia, Sardinia ja Portugali, pohjoisessa Pohjoismaat. Talvella pohjoisen pääkohde on Suomi, kesällä sen sijaan Norja. Suomeen yhtiö on tehnyt matkoja 14 vuoden ajan ja nyt se palaa myös Kesä-Suomeen kymmenen vuoden tauon jälkeen. Voigt Travel tuo Suomeen vuosittain noin 9 500 matkustajaa.

Kolmiolento Ensi kesäkuun alusta heinäkuun loppuun yhtiö operoi Amsterdam-Rovaniemi-Tromssa-Amsterdam kolmiolentoa kahdesti viikossa. ”Asiakkaamme voivat saman matkan aikana kokea niin Suomen kuin Norjankin Lapin. He voivat vuokrata pariksi päiväksi auton Rovaniemeltä ja kierrellä Suomen Lapissa ja sen jälkeen jatkaa Norjan Tromssaan”, kertoo van de Bosch. ”Suomen maisemat eivät voi kilpailla Norjan kanssa, joten täällä täytyy pystyä antamaan asiakkaille ikimuistoisia elämyksiä. Valitettavasti vieläkin liian moni palveluntarjoaja satsaa pelkästään talveen”, van den Bosch harmittelee.

Valmiit reitit Voigt Travel tulee Suomeen

Cees van den Bosch kehuu suomalaisia ohjelmapalveluiden tuottajia mutta kaipaa lisää viiden tähden majoitusta ja palvelua.

myös kesällä 2018, jolloin lentoja on suunnitteilla kesäkuun alusta aina syyskuun loppuun. ”Pari ensimmäistä kesää tarjoamme asiakkaillemme valmiita fly&drive-paketteja. He menevät tiettyä reittiä, jolloin saamme trafiikkia sen verran, että palvelutuottajien kannattaa pitää ovet avoinna. Jos safaritoimijalle tulee kaksi satunnaista asiakasta, ne tuskin ovat avoinna. Valmiilla reiteillä saamme syötettyä asiakkaita samoihin paikkoihin ja luomme näin mielekkäämmän kokemuksen matkustajille.”

yhteistyökumppaneilleen koulutustilaisuuksia palvelukulttuurista ja siitä, miten pienillä asioilla saadaan vieraat tuntemaan olonsa erityisiksi, ja kertomaan kotiin palattuaan ikimuistoisesta matkasta. ”Etenkin huono palaute leviää sosiaalisessa mediassa kulovalkean tavoin. Se täytyy muistaa jokaisessa asiakaskohtaamisessa. Suomessa on valtavasti hienoja elämyksiä ja useimmiten niistä jää hienoja muistijälkiä. Mutta aina voi parantaa”, van den Bosch pohtii.

Viiden tähden tarjontaa Voigt Travel lentää tänä talvena 189-paikkasilla koneilla 61 charteria Lappiin; Rovaniemelle, Kittilään, Ivaloon ja

jolla ole viiden tähden majoituskapasiteettia. Ei kaikki ulkomaalaiset halua asua mökissä tai huoneistohotellissa. He haluavat laatua, palvelua, viihtyisiä ravintoloita ja päivittäistä ohjelmaa.”

Pohjoismaista yhteistyötä Cees van den Bosch on erityisen iloinen pohjoisesta yhteistyöprojektista, Visit Arctic Europesta. ”Se on loistava juttu. Kaikilla, Suomella, Ruotsilla ja Norjalla, on samoja haasteita ja ongelmia. Saavutettavuus ja liikkuminen alueiden välillä vaatii yhteistyötä ja nyt ongelmia ratkotaan yhdessä. Kaukaa katsottuna Lappi on Lappi, sen kaikki matkailulliset voimavarat tulee käyttää hyväk-

Palvelua ja elämyksiä Juttutuokiomme aikana Cees van den Bosch palaa usein palvelun tärkeyteen. ”Meille on tärkeätä, että matkustajamme kokevat olevansa vieraitamme, ei asiakkaitamme. Se tarkoittaa tietenkin sitä, että myös matkallaan heidän pitäisi tuntea olonsa tervetulleiksi vieraiksi. Se ei valitettavasti Suomessa aina oikein onnistu.” Voigt Travel pitääkin usein

Turistit haluavat päivittäistä ohjelmaa ja elämyksiä.

Kuusamoon. Suomen lisäksi yhtiö lentää myös Norjaan. Van den Boschin mielestä Suomen talvitarjonta on Pohjoismaista ehdottomasti parasta. Hän kiittelee osaavia safarijärjestäjiä ja ohjelmatuottajia. ”Viime vuosina Lappi on kehittynyt oikeaan suuntaan. Pian näen kuitenkin ongelmana sen, ettei tar-

si, yhdessä. Tällä hetkellä satakunta lappilaista toimijaa tekee yhteistyötä kehittääkseen erityisesti kesämatkailua. Norjan kesä houkuttelee enemmän turisteja kuin Suomen talvi. Yhteistyöllä nimenomaan kesämatkailua voi kehittää myös Suomessa. Odotan tältä yhteistyöltä paljon”, päättää van den Bosch.

VITOSEN VIERAANA: Toimitusjohtaja Taneli Haapala, Hoist Group Finland & Baltics

Hotellit teknologiamurroksessa ASIAKKAIDEN MUUTTUNEET

kulutustottumukset ja teknologian nopea kehitys haastavat hotelleja uudella tavalla ja muuttavat totuttuja toimintatapoja kaikkialla. Miten siis tarjota asiakkaiden odottamia nykyaikaisia palveluita siten, että ne kestävät aikaa ja tehdyt investoinnit pysyvät kohtuullisella tasolla? Vielä viime vuosituhannen puolella hotellivieraan teknologiakokemus oli pääsääntöisesti edellä kotona totuttua. Interaktiivinen TV-järjestelmä, satelliittikanavat, minibaari sekä hotellin palveluista kertova informaatiokanava löytyivät miltei kaikista keskitasoisista tai sitä paremmista hotelleista. Kyseisten ratkaisujen elinkaari oli tyy-

1 • 2017 TAMMIKUU

pillisesti 5-7 vuotta ja loppukäyttäjien odotukset pysyivät kutakuinkin samoina.

Kaikki mobiilisti Tänään mobiililaitetta käyttävän hotelliasiakkaan teknologiakokemus alkaa jo varausta tehdessä ja jatkuu ennen hotelliin kirjoittautumista saaduilla viesteillä, jotka yleensä sisältävät varausvahvistuksen lisäksi lisämyyntimateriaalia sekä mahdollisesti linkin hotellivierailun aikana käytettävään sovellukseen. Tyypillisesti tämä sovellus mahdollistaa automaattisen sisäänkirjoittautumisen, huoneen oven aukaisun mobiililaitetta käyttäen sekä asiakkaan oman sisällön hyö-

dyntämisen hotellihuoneen TV-laitteella. Hotellivierailun jälkeen asiakas saa mobiililaitteeseensa vielä asiakastyytyväisyyskyselyn sekä tarjouksia tulevia yöpymisiä varten. Tulevaisuudessa valistunut asiakas haluaa myös hyödyntää äänikomentoja säätäessään hotellihuoneen valoja, ilmastointia tai laitteiden äänenvoimakkuutta. Hän saattaa myös tilata huonepalvelusta ruokaa ja juomaa, jotka toimittaa huoneeseen tehokas ja huomaamaton robotti. Lomakohteissa tulemme todennäköisesti näkemään lentäviä droideja, jotka toimittavat pizzat tai hampurilaiset alueen lomamökkeihin. Tekoälyn ja keinotodellisuuden sovellusten nopea kehitys tulee varmuudella muutta-

maan asiakkaiden hotellikokemusta tulevaisuudessa.

Ekosysteemi ja modulaarisuus Historia on täynnä ”loistavia” teknisiä ratkaisuja, joita kukaan ei halua. Varmuudella myös tulevaisuudessa osa uusista palveluista tulee epäonnistumaan eri syistä. Tarvitaanko tulevaisuudessa esimerkiksi televisioita huoneissa ja syrjäyttääkö uusi 5G teknologia hotellien perinteiset WLAN-ratkaisut? Miljoonan euron kysymyksiä, joihin kukaan ei tiedä vielä vastauksia. Hotellien kannattaisikin miettiä yksittäisten teknisten ratkaisujen sijaan enemmän kokonaisuutta. Kun sa-

ma teknologia-alusta mahdollistaa esimerkiksi TV- ja internet-palveluiden, hotellijärjestelmän ja mobiililukkojen toimimisen samassa ekosysteemissä, jää hotellille mahdollisuus modulaarisesti valita juuri ne palvelut, joita todella tarvitaan. Samaan ekosysteemiin voidaan liittää uusia palveluita ja ne voivat tyypillisesti olla joko alustatoimittajan omia tai jonkin muun toimijan ratkaisuja. Vaikka teknologian rooli korostuu jatkossa hotelleissa entistä enemmän, pitää kuitenkin muistaa, että se tulee silti olemaan vain osa sitä palvelukokonaisuutta jonka hotelli asiakkailleen tarjoaa. Itselleni henkilökohtainen asiakaspalvelu, huoneen rau-

hallisuus, laadukkaat materiaalit sekä hyvät oheispalvelut muodostavat yhdessä toimivan teknologian kanssa hyvän asiakaskokemuksen.

Taneli Haapala Toimitusjohtaja Hoist Group Finland & Baltics

5


4000 hotellia yli 100 maassa ®

Soita maksuttomaan suomenkieliseen varausnumeroomme | +358 (0)800 12010 tai varaa netissä www.bestwestern.fi

Wherever Life Takes You, Best Western is There.®

Megastar on suunniteltu matkustajien toiveiden mukaisesti

Itämeren suurin ostoskeskus aloitti liikennöinnin Helsinki-Tallinna -reitillä Megastarin Traveller Superstore -myymälä vastaa kooltaan 11 tenniskenttää. Tämä kuten monet muut asiat laivalla ovat saaneet alkunsa asiakkailta saaduista toiveista. Karoliina Saarnikko MEGASTARIN KAKSIKERROKSINEN Traveller Superstore on

pinta-alaltaan 2800 neliömetriä ja se on kooltaan puolet suurempi kuin mikään laivamyymälä Itämerellä. Saatavilla on tuttuun tapaan kosmetiikkaa, vaatteita, designia ja travel retail -tuotteita, mutta valikoimista löytyy myös uusia tuotteita kuten erikoisviinejä, amerikkalaisen Kiehl’sin kosmetiikkatuotteita sekä Armani Jeans -vaatteita. Matkustajien toiveet näkyvät myymälässä siinä, että sieltä on suora kulku autokannelle. ”Näin täältä autopaikan varanneet asiakkaat voivat viedä kätevästi ostoksensa suoraan omaan autoon”, Tallink Siljan viestintäjohtaja Marika Nöjd toteaa. Myös kassapisteiden määrään on asiakkaiden toiveiden mukaisesti lisätty. Ostosten tekoa nopeuttaa myös virolaisille ja ruotsalaisille matkustajille entuudestaan tuttu Q-shopping -systeemi, jossa matkustajat voivat skannata tuotteet erityisellä laitteella ostosten edistyessä ja näin maksutilanne nopeutuu entisestään.

Enemmän vaihtoehtoja Megastarilla on otettu entistä

6

Uusi ympäristöystävällinen Megastar.

paremmin huomioon erilaisten matkustajien tarpeet ja toiveet. Megastarilla matkustustapoja on kolme: Star-luokan kansipaikka, Star Comfort Class -paikka sekä ylellisempi Business Lounge -paikka. Megastarin sisustuksesta vastaa Samuli Hintikka dSgn Vertti Kivi & Co:sta. ”Jokaisella asiakasryhmällä perheistä bisnesmatkustajiin on laivalla oma viihtyisä keitaansa, mikä mahdollistaa miellyttävän matkustuskokemuksen”, toteaa Hintikka. Asiakkaiden toiveita on kuunneltu myös ravintola- ja kahvilatarjonnan monipuolistamisessa. Megastarilta löytyy seitsemän erilaista kahvilaa tai ravintolaa. Tarjonta vaihtelee hampurilaispaikasta á la carte -ravintolaan, ja myös suosittu buffet-ravintola löytyy laivalta.

Enemmän istumapaikkoja Yksi asiakkailta saatu toive koskee istumapaikkojen määrää. Niihin on Megastarilla kiinnitetty erityishuomiota. Istumapaikkoja löytyy yhteensä yli 700 kolmelta eri matkustusalueelta ja sen lisäksi myös ravintolat, kahvilat sekä yleiset oleskelutilat tarjoavat paikkoja istahtaa. Kansipaikan hintaan kuuluu myös pääsy kokonaan uudelle Sitting Lounge -alueelle, jossa omia istumapaikkoja on yli 300. ”Istumapaikoissa on otettu huomioon myös asiakkaiden toiveet puhelimien ja tablettien latauspisteistä; yli puolessa istumapaikoista löytyy älylaitteiden latausmahdollisuus”, Marika Nöjd kertoo. Matkustajia Megastarille mahtuu kaiken kaikkiaan

2800 ja sen on noin 40 % enemmän kuin muilla shuttle-aluksilla. Tilaa on kaiken kaikkiaan 62 % enemmän kuin muilla shuttle-aluksilla. Tulevaisuudessa Megastar pystyy toteuttamaan vielä yhden asiakkaiden toiveen: lyhyemmän kävelymatkan terminaalista laivaan. ”Kun Helsingin Sataman uusi Länsiterminaali 2 avautuu alkuvuonna 2017, toteutuu tämäkin matkustajien toive”, Tallink Silja Oy:n toimitusjohtaja Margus Schults kertoo.

OIKAISU Observerin marraskuun pakinassa oli virhe. Pakinassa sanottiin, että matkatoimisto Mr Travelin kauppa Ticket matkatoimiston kanssa aikoinaan peruuntui erinäisten vaiheiden jälkeen. Tosiasiassa Ticket kuitenkin osti koko Mr Travel Oy Ab:n 2008 eli kauppa toteutui. Vuonna 2009 Ticket supisti toimintojaan Suomessa ja myi sen yhteydessä osan liiketoiminnastaan takaisin Mr Travelin alkuperäisille omistajille. Pahoittelemme virhettä.

Scandic uudistaa aamiaiskonseptiaan Scandicin uudessa aamiaiskonseptissa huomioidaan erilaiset ruoka-aineallergiat ja erityisruokavaliot, kuten maidoton, laktoositon, gluteeniton ja vegaaninen ruokavalio. Miia Manner IKKUNAPAIKAN TEETTÄMÄSSÄ

Ympäristöystävällinen Megastar täyttää myös Itämeren liikennöinnille asetetut ympäristö- ja päästövaatimukset, sillä se kulkee nesteytetyllä maakaasulla eli LNG:llä. LNG on ympäristöystävällinen polttoaine, joka ei tuota rikki- tai hiukkaspäästöjä, ja haitalliset typen oksidien ja CO2:n päästöt ovat vähäisempiä kuin normaaleilla risteilyaluksilla. ”Tallink on valinnut LNG:n käyttämisen yhdeksi tulevaisuuden kehityssuunnista, jotta alusten ympäristövaikutukset ovat vähäisemmät ja ala kehittyisi kohti kestävämpää toimintaa” Margus Schults toteaa. Messuilla 6h60.

hotellikyselyssä yhdeksi tärkeimmistä hotellin valintaperusteista mainittiin aamiainen. Scandic on kuunnellut asiakkaitaan ja lanseerannut uuden aamiaiskonseptin. Nyt aamiaispisteen valikoimassa on muun muassa gluteenitonta leipää, sämpylöitä, karjalanpiirakoita, myslejä ja hiutaleita. Maidotonta ruokavaliota noudattaville on saatavilla kauraja soijajuomia ja -jugurtteja, vegaaneille puolestaan seitanleikkeitä, levitteitä, hummusta ja vegaanijuustoa. Aamiaispisteessä käytetään erillisiä veitsiä ja leivänpaahdinta, jotta allergisoivat ainesosat eivät ole kosketuksissa toisiinsa välineiden kautta.

Scandicin aamiaisella otetaan entistä paremmin huomioon erilaiset erityisruokavaliot.

Avoinna kaikille Aamiaispiste on suunniteltu allergikoille ja vegaaneille, mutta se on avoin kaikille hotellivieraille. "Parempi aamu kaikille" -konseptia on kehitetty asiakaspalautteiden avulla, ja sitä on testattu kahden kuukauden ajan Oulussa. Konsepti laajenee muihin Suomen Scandic-hotelleihin tulevan kevään aikana. Messuilla MBF73

1 • 2017 JANUARY


OBSERVER

“Matkan aikana koko perhe opiskelee”

Meretniemien maailmanympäripurjehdus on edennyt Välimereltä Atlantille Yli kuudentoista vuoden uran Aurinkomatkoilla tehnyt Tuomo Meretniemi purjehtii perheensä kanssa maailman merillä kuusi vuotta. Kesäkuun alussa Turkin Finikestä alkaneen purjehduksen aikana perhe vierailee 75 maassa. Inna-Pirjetta Lahti MERETNIEMEN PERHE, Tuomo, Riikka ja heidän 8, 5 ja 3 –vuotiaat lapsensa saivat jouluna isovanhemmat ja ystävät luokseen, kun retkikunta pysähtyi hetkeksi Kanarialle, Las Palmasin saarelle. Ennen Kanariansaaria on perhe vieraillut jo yhdessätoista maassa; Turkissa, Kroatiassa, Kreikassa, Italiassa, Albaniassa, Montenegrossa, Maltalla, Ranskassa, Espanjassa, Marokossa ja Gibraltarilla. Kanariansaarilta matka jatkuu kohti keväistä Atlantin ylitystä.

Delfiinidisco Ensimmäisen puolen vuoden aikana on koettu upeita hetkiä ja joitakin yllätyksiä. Suurimmat haasteet ovat liittyneet moottoriin sekä muihin sähkölaitteisiin ja vedenpuhdistuskoneeseen. Yllätyksiä ovat tuottaneet mm. Italian korkeat satamamaksut, jotka kohosivat pahimmillaan satoihin euroihin yötä kohden, pääosa Välimerellä vietetyistä öistä vietettiinkin ankkurissa suojaisissa lahden poukamissa. Suurin osa yllätyksistä on kuitenkin ollut myönteisiä. “Muuttolintuja, veneen kannelle eksyneitä lentokaloja ja kalmareita, loukkaantunut merikilpikonna, kymmenittäin delfiinejä ja miekkakaloja. Iltapäivän yllättävää pläkähetkeä voi hyödyntää järjestämällä discon kannelle, joka houkuttelee delfiiniperheen paikalle!” Meretniemi iloitsee.

Perhe-elämää ja mediatapaamisia Puolen vuoden aikana 35m2 yksiötä tiloiltaan vastaava purjevene on muuttunut perheen kodiksi ja arjen rutiinit ovat löytäneet paikkansa. ”Asuminen pienessä veneessä voi tuntua ahdistavalta ajatukselta. Totta kai hermot välillä kiristyvät, mutta veneessä oppii leppymään nopeasti. Täällä ei ole tilaa mököttämiselle”, toteaa Meretniemi. Purjehduspäivien lomaan on mahtunut myös turvallisuusharjoituksia, paukkuliivien pamauttelua, liikkuvasta veneestä hyppimistä, mastoon nostoja, aallokkouintiharjoituksia ja reitiltä löydetyn ”aavelaivan” raportointia Italian rannikkovartiostolle. Suomalaisperheen matkasta on kiinnostunut myös kansainvälinen media. “Bonifaciossa kuvasimme korealaisen tv-ryhmän kanssa keväällä valmistuvaa dokumenttia veneessä asuvista ihmisistä ja Espanjassa reissustamme on tehty jo useampi lehtijuttu” Meretniemi kertoo.

Sail for Good Meretniemi on määrätietoisesti kasvattanut purjehdusunelmansa ympärille Sail for Good –projektin, joka vie maailmal-

1 • 2017 TAMMIKUU

Miehistönä Meretniemellä on oma perheensä. Matkan alkaessa lapset olivat 2-, 4- ja 7- vuotiaita.

Perheen kotina seuraavan 6 vuoden ajan toimii 57-jalkainen Swan purjevene S/Y Panacea.

le suomalaista koulutusosaamista: tietoa erilaisista oppimistavoista, koulutusviennistä ja digitaalisen oppimisen mahdollisuuksista. ”Vanhimmat lapsemme opiskelevat venekoulussa koko ala-asteen ja me vanhemmatkin teemme etänä oppisopimuskoulusta ja suoritamme audiovisuaalisen alan ammattitutkinnon”, kertoo Meretniemi. Lukeminen on koko perheen yhteinen harrastus ja matkan

Löytöretki vie perheen kaikille valtamerille ja kuudelle eri mantereelle. Meretniemelle pitkäjänteinen säästäminen ja sijoittaminen on mahdollistanut täydellisen irtioton normaalista arkielämästä. Myös perheen kesämökki ja omakotitalo vaihtuivat Swan 57 purjeveneeseen ja matkakassaan. ”Olen nyt osakkaana useammassa yhtiössä, joissa työ osin jatkuu etänä. Teemme myös töitä rakentamamme Sail For

vuttamiseen Marokon rannikolla juuri ennen saapumista Essaouiran satamaan. “Gibraltar edusti siirtymää kotivesiltä isoille vesille, ja tutuista eurooppalaismaista kohti tuntematonta. Tähän asti olimme harjoitelleet ja nyt olemme valmiina Atlantille. Siellä maininki on suurempaa, tuulet kovempia ja pläkät syvempiä.” Meretniemi pohtii tulevaa. Joulua ennen s/y Panacea rantautui Kanariansaarille, jossa vene nostettiin ylös huoltotoimien ajaksi. Sieltä matka jatkuu Afrikan rannikkoa Cape Verden kautta Brasiliaan ja Etelä-Amerikan ympäri Chilen vuonoille ja jäätiköille sekä Tyynelle valtamerelle. Suomeen perhe palaa syyskuussa 2022. ”Reitti on suunniteltu niin, että näemme maailman upeimpia paikkoja, mutta hyödynnämme myös merivirrat ja vallitsevat myötätuulet. Tässä vaiheessa reissua olemme hyväksyneet tosiasian, että kaikkia poukamia ja paikallisia erikoisuuksia ei kerta kaikkiaan ehdi nähdä. Tottakai suunnitelma elää myös maailman turvallisuustilanteen mukaan ja mitään turhia riskejä ei tällä miehistöllä ole varaa ottaa. Esimerkiksi Tunisiaan emme alkuperäisestä suunnitelmasta huolimatta kesällä päässeet

Omakotitalo vaihtui purjeveneeseen Matkailualan konkarille seikkailu antaa upean mahdollisuuden tutkailla maailmaa.

Good –koulutushankkeen yhteistyökumppaneille matkan aikana. Ihan kokonaan matkailualaa en ole jättänyt, koska olen osakkaana AuroraXplorer yhtiössä, joka tuo Suomeen kiinalaisia matkailijoita ja leirikoululaisia”, Tuomo kertoo.

Välimereltä valtamerien aaltoihin Toistaiseksi huikeimmat purjehduskokemukset ovat liittyneet Gibraltarin ohittamiseen sekä maksiminopeuden saa-

SUOMEN MATKAILULLA pyyhkii hyvin. Financial Times lis-

tasi maamme ensi vuoden parhaiden matkailumaiden joukkoon. Finavian lentoasemilla matkustajamäärät nousevat tänä vuonna ennätyksellisiksi. Kesällä 2016 Helsinki-Vantaasta tuli Euroopan suurin lentoasema Japanin-reittien määrässä mitattuna, kun reitti Fukuokaan avautui. Lapissa alueellinen yhteistyö kantaa hedelmää. Tällä talvikaudella Lappiin lennetään yhteensä kahdeksan suoraa kansainvälistä reittiä Britanniasta, Saksasta ja Sveitsistä. Hotellialalla investoidaan vahvasti. Vakuuttavia näyttöjä ja pelkkiä hyviä uutisia siis. Jotakin mittasuhteista kertoo se, että Helsinki-Vantaan lentoasemalla päästään ensimmäistä kertaa sen 64-vuotisen olemassa olon aikana yli 17 miljoonaan matkustajaan. Se on hyvin, hyvin paljon. Meistä alkaa tulla merkittävä tekijä maailman matkailumarkkinoilla. Nyt täytyy vaan huolehtia siitä, ettei menestys nouse päähän. Toisin on länsinaapureissa. Observerin hyvä ystävä Jyri Raivio kertoo Suomen Kuvalehden nettikolumnissa SAS:n vaikeuksista. Yksikkötuotto laskee siellä enemmän kuin yksikkökustannukset. Suurin syntipukki on SAS:lle tunnusomaiseen tapaan henkilökustannusten taso, joka on lähes kaksinkertainen halpalentoyhtiöihin verrattuna. Ei kovin vakuuttavaa. Raivion mukaan SAS:n marraskuussa alkanut tilivuosi voi muuttaa yhtiön liu’un pudotukseksi, jota ei enää voida pysäyttää. Saas nähdä. Kilpailu- ja kuluttajavirasto on suuressa viisaudessaan ja matkailualan viisaammista kommenteista välittämättä sisällyttämässä lyhyet risteilyt valmismatkakäsitteen piiriin. Risteilyille on siis tulossa matkanjärjestäjien vakuusvaatimuksia. Tosin viime metreillä on mahdollista, että viraston linjaus muuttuu, koska Viron ja Ruotsin viranomaiset ovat ottamassa lievemmän kannan. Suomalaisviraston ehdotuksen käsittämättömiä kukkasia on linjaus, että Turku-Tukholma-Turku-matkaa ei luokitella valmismatkaksi, jos meno- ja paluumatka tehdään eri laivalla, vaikka asiakkaalla on kummallakin matkalla käytössään hytti. Turkulaiset siis joutuvat matkustamaan päiväristeilylle Tukholmaan ilman mitään vakuussuojaa vaan sen takia, että laivat ehtivät Turusta heittää edestakaisen keikan saman vuorokauden aikana. Kannattaa siis aina risteillä Helsingistä jos haluaa olla KKV:n erityissuojeluksessa. Vakuuksien järjestämisessä on matkatoimistojen onneksi tapahtumassa edistysaskeleita. SMAL on saamassa vakuuksia varten vakuutuksen Suomen markkinoille yhteistyössä tanskalaisen vakuutusyhtiön kanssa. Tämän lisäksi pohjoismainen matkatoimistoalan oma vakuutusyhtiö Vector on aiesopimuksen asteella. Matkatoimistoalaa ei voi ainakaan syyttää hosumisesta. Maaliin on pyritty jo yli neljännesvuosisadan ajan, joten Suomen matkatoimistojen vakuuksien järjestäminen nousee Iisakin kirkon ja Sagrada Familian kastiin. Hienoja monumentteja kaikki.

Purjeveneessä keinu viritetään tarpeen vaatiessa vaikka mastoon.

Sail for Good -löytöretken reitti kulkee 75 maahan ja kaikkiin maanosiin.

varrella vierailleet ystävät ovatkin kiikuttaneet kasoittain kirjoja venekirjastoon. “Biologiaa, maantietoa, kieliä ja liikuntaa olemme opetelleet käytännön kautta. Matematiikkaa ja äidinkieltä sitten taas enemmän erilaisten oppimateriaalien avulla.”

Enemmän tai vähemmän vakuuttavaa

vakuutusyhtiön rajoitusten takia. Koti-ikävän iskiessä otetaan skype yhteys kotimaahan ja ovathan nämä perheen ja ystävien tapaamiset matkan varrella upeita hetkiä” Meretniemi iloitsee. ”Yleisesti voisi sanoa, että matkan valmistelu on vienyt enemmän aikaa ja rahaa kuin olisi voinut kuvitella. Toisaalta nyt matkalla oleminen on vielä paljon hienompaa kuin olisi voinut kuvitella.” Lisätietoja projektista osoitteessa sailforgood.org

Liikematkamarkkinoiden haastajiin kuuluva Travellink Liikematkat on saanut australialaisen uuden omistajan. FCM Travel Solutions on 12,5 miljardin euron myynnillään oman ilmoituksensa mukaan neljän maailman suurimman liikematkatoimiston kärkijoukossa. Neljän kärkijoukossa on eri ilmoitusten mukaan ilmeisesti ainakin kuusi toimistoa, mutta ei siinä mitään. Hyvä, että on pyrkyä. Travellink Liikematkojen järjestelyssä Suomen maajohtaja Anne-Marjut Väänänen on nykytehtäviensä lisäksi nimitetty myös yhtiön Pohjoismaiden ja Saksan PR-johtajaksi. Tämä on hienoa jatkoa aikaisemmin viime vuonna tulleisiin matkailualan naisjohtajien nimitysuutisiin. Maaliskuussa Suomen Tjäreborgin toimitusjohtaja Regina Sippel nimitettiin Tjäreborgin pohjoismaisen emoyhtiön Thomas Cook Northern Europe -konsernin talousjohtajaksi ja johtoryhmän jäseneksi. Joulukuun alussa taas Virpi Paasonen nimitettiin Carlson Wagonlit Travelin (CWT) Pohjoismaiden johtajaksi - Director, Nordic Zone. Hän jatkaa edelleen myös CWT Finland Oy:n toimitusjohtajana. Kaikilla kolmella on vakuuttavia näyttöjä ja heidän nimityksistään meidän kaikkien on syytä iloita. Ei vähiten siksi, että naisvaltainen ala tarvitsee esikuvikseen naisia rikkomaan lasikattoa. Onnittelijoiden joukkoon liittyy tämänkin palstan pitäjä. Messuilla tavataan!

Nimimerkki Observer on matkailualan taustavaikuttaja, joka kriittisesti kommentoi alamme ilmiöitä. Observerin kannanottojen ei tarvitse noudattaa lehden yleistä linjaa.

7


JATKUU SIVULTA 3.

Hotellien mielikuvatutkimuksessa arvostettiin sijaintia ja aamiaista Hyvää ja huonoa

Kuluttajat

Vastaajien mielestä mielikuvat ketjuhotelleista ovat viime vuosina parantuneet. ”Hotellit ovat raikkaampia eivätkä enää niin tylsiä. Jonkun mielestä huoneiden kuvat sivuilla ovat mauttomia, mutta paikan päällä huoneet ovatkin upeita. Huonompaan suuntaan muuttunut mielikuva oli se, että hyvä palvelu on vain haave. Tämä johtuu vastaajan mukaan siitä, että palvelu ja henkilökunta on mitoitettu väärin.” H o t e l l e i h i n k a iva t t i i n enemmän paikallisuutta ja yksilöllisyyttä. ”Huoneisiin toivottiin parannusta, moni hotelli on jo hieman vanhanaikainen ja kaipaisi päivitystä, jotta hintataso vastaisi laatua. Vastauksissa nousi esiin myös se, että hotelleihin kaivattaisiin parempia kuntosaleja ja minibaareihin terveellisempiä välipalavaihtoehtoja. Myös ravintoloiden ruokalistoihin kaivataan vaihtelua ja erilaiset ruokavaliot tulisi ottaa paremmin ja laajemmin huomioon”, raportti kertoo.

Kolmas ryhmä tutki kuluttajien käyttäytymistä. Vastaajista 74 % oli naisia ja eniten vastaajia oli ikäluokissa 18-24 ja 4554 v. Lähes puolet vastaajista asuu pääkaupunkiseudulla ja suurin osa käy töissä. Valtaosa (80 %) kertoi matkustavansa lähinnä vapaa-aikanaan. Kuluttajien hotellivalintaan vaikuttavat eniten hotellin sijainti, hinta, palvelut ja kanta-asiakassuhteet. Vain 28 % oli jonkun hotelliketjun kanta-asiakas, joista hiukan yli puolet Sokos hotellien ja kolmasosa Scandicin. Tärkeimmiksi palveluiksi koettiin aamiainen, maksuton WiFi ja ravintola. ”Huoneessa arvostettiin erityisesti hyvää sänkyä, siisteyttä sekä hyvän äänieristyksen takaamia rauhallisia yöunia. Mikäli asiakkaat saisivat yöpyä maksutta missä ketjussa tahansa, he valitsisivat Kämp Collectionin.”

Matkanjärjestäjät Tutkimuksen tekijät haastattelivat myös Suomessa incoming-palveluja tarjoavien toimistojen päättäjiä. Suuri osa oli ollut alalla parikymmentä vuotta. Asiakkaita toimistoilla oli mm. Pohjois-Amerikasta, Euroopasta ja Aasiasta. Eniten asiakkaita tuli Helsingin alueelle sekä Lappiin. Ulkomaalaisten asiakkaiden varauksissa tiettyjä hotelliketjuja ei erityisemmin suosittu vaan muut kriteerit, kuten hinta vaikuttivat enemmän. Edullisimmaksi koettiin Restelin hotellit, kalleimmiksi Kämp Collectionin. Varsinkin amerikkalaiset asiakkaat suosivat Hiltonia. Muutoin valintaperusteet myötäilevät aiemmin mainittuja.

Varaukset hotellista Ehkäpä yllättävintä tutkimuksessa oli se, että sekä kuluttajat että matkailualan ammattilaiset varaavat hotellihuoneen useimmin hotellin omien varauskanavien kautta. Kuluttajista jopa 60 % varaa huoneen joko hotellin omilta sivuilta tai

myyntipalvelusta. ”Kuluttajat siis tiesivät, että hotellihuoneen varaaminen on kannattavampaa ja turvallisempaa suoraan hotellista tai hotellin omilta sivuilta kuin muista varauspalveluista, sillä sitä kautta saa varmasti haluamansa kaltaisen huoneen sekä kunnolliset ja luotettavat peruutusehdot,” raportissa todetaan. Toiseksi yleisin varauskanava oli kyselyn tulosten mukaan Booking.com (21 %), Hotels.comin valitsi 9 % vastaajista. Lopuksi raportissa vielä todetaan: ”Nettivarauskanavien suosio johtuu oletettavasti siitä, että ne tarjoavat yleensä edullisia hintoja, joita hotellit eivät omilla sivuillaan välttämättä tarjoa. Kuitenkin tällaiset tarjoukset sisältävät lähes poikkeuksetta pienellä präntillä merkittyjä ehtoja, joihin yleensä lukeutuu muun muassa aamupalan ja peruutusmahdollisuuden puuttuminen. Nämä ehdot jäävät usein asiakkailta huomaamatta, mikä voi osaltaan vaikuttaa siihen, miksi hotellin omilta varauskanavilta varaaminen on niin suuressa suosiossa. Etenkin nuoret käyttävät nettivaraussivustoja niiden helppouden ja hyvien tarjousten johdosta, mutta vanhempi väestö on jo todennäköisesti valveutuneempaa eri varauskanavien suhteen.”

Matka 2017 Tu le t apaam SMAL aan m in o s a e it ä s t o ll a amma 6 n 8 t t il a is 1 p ä iv in ä.

Toimimme maapalveluagenttina Saksassa, Itävallassa ja Sveitsissä sekä uutuuskohteessamme Floridassa. Toimintamme kattaa liike- ja vapaa-ajanmatkat sekä kokous-

ja ryhmämatkat. Tuotevalikoimamme sisältää tämän lisäksi myös asiakaskohtaisen temaattisen liikematkustuksen (teema ja yritysmaailma), MICE, FIT, kulttuuri- ja elämysmatkat sekä ranta- ja golflomat Floridassa.

info@salley-agency.com

www.salley-agency.com

Kapselimajoitusta lentokentän kupeeseen

Rantasipi-ketju jää historiaan Cumulus City & Resort syntyy Rantasipi ja Cumulus -brändit yhdistyvät uudeksi Cumulus City & Resort -ketjuksi. Vanhoista Cumuluksista tulee Cumulus City -hotelleja ja Rantasipeistä Cumulus Resort -hotelleja. mulus-hotelleja eli Cumulus City -kohteita uudistetaan vauhdilla samoin kuin Rantasipejä eli tulevia Cumulus Resort -kohteita.

PERINTEIKÄS, 80-VUOTIAS

Rovaniemen Pohjanhovi, Kuusamon Rukahovi ja Jyväskylän Laajavuori -hotellit toimivat brändiuudistuksen pilottikohteina. Niistä muotoutuu elämyskeitaita, kun hotelleissa panostetaan mm. wellness-palveluihin ja elämyksellisyyteen. Restelin hotelleja ovat kotimaiset Cumulus City & Resort -ketju ja Hotelli Seurahuone Helsinki sekä kansainväliset Holiday Inn -hotellit, Crowne Plaza Helsinki ja Hotel Indigo Helsinki - Boulevard. Konserniin kuuluu lähes 50 hotellia ja yli 200 ravintolaa.

Mittavat investoinnit Restel tulee investoimaan seuraavan kolmen vuoden aika-

8

Yö kapselissa

Restelillä on testissä kapselihuone, josta kehitellään uutta majoitusmuotoa Airport-hotelliin.

na yli 100 miljoonaa euroa hotelli- ja ravintola-toimintansa kehittämiseen. Suurin osa näistä investoinneista tulee kohdistumaan uuden Cumulus City & Resort -ketjun kehittämiseen. Uudistuminen näkyy hotelleissa konkreettisesti nyt tammikuussa. Nykyisiä Cu-

Uuden ketjun lippulaivaksi kaavaillaan Cumulus Resort Airport -hotellia, joka tuo Vantaan lentokenttäalueelle uudenlaisen hotellielämyksen ”monta hotellia saman katon alla” -konseptillaan. Restelin toimitusjohtaja Mikael Backmanin mukaan hotelliin kaavaillaan uudentyyppisiä majoitusratkaisuja aina yhden hengen kapselimajoituksesta jopa yli 15 hengen joukkueelle soveltuviin huoneisiin. Messuilla MBF19 ja 6e2.

BERLIINISSÄ. Marriott, AirBerlin ja Visit Berlin järjestivät viime vuoden lopulla opintomatkan Berliiniin. Ryhmä tutustui mm. airberlinin showroomiin, neljään Marriott hotelliin (am Steinplatz, Ritz-Carlton, Marriott Berlin ja Courtyard Berlin) sekä ryhmäläiset lumonneeseen Berliinin kaupunkiin. Mukana matkassa olivat Katharine Sundström CWT Meeting and Events, Sisko Ikävalko CWT Leisure, Helena Jääskeläinen Primera Holidays, Susanna Järvinen HRG Nordic, Johanna Eurajoki Nummelan Matkatoimisto, Kirsi Heino Rantapallo, Seppo Anttila Suomi-Seuran Matkatoimisto ja Milla Posillipo Matkapojat. Emäntinä toimivat Kiki Koskinen Marriot International, Laura Kaijanto airberlin ja Joyce Bernitt Visit Berlin.

Poskisuudelmia, halauksia ja kumarruksia

Vieraiden kulttuurien tunteminen on liike-elämässä välttämätöntä Suomalaiset ovat viime vuosien varrella, jos eivät täysin oppineet, niin ainakin tiedostaneet small talkin tärkeyden. Toisinaan käy kuitenkin niin, että kun annamme toisen osapuolen kertoa asiansa keskeytyksettä loppuun, meitä luullaan jopa välinpitämättömiksi. Sveitsiläinen tapakoulutusyritys kutsutaan apuun, kun halutaan oppia kuinka erilaisissa kulttuureissa ja tilanteissa käyttäydytään ja pukeudutaan. Leena Aalto NYKYISIN TUKHOLMASSA

asuva Barbara Zehnder ja Madridissa asuva Da n iel Senn ovat molemmat sveitsiläisiä diplomaattien puolisoita. Daniel on asunut ja työskennellyt hotellialalla mm. USAssa, Saudi Arabiassa, Tšekissä, Barbara Zehnder Thaimaassa, Australiassa, Brasiliassa, Nigeriassa ja nyt Espanjassa. Barbara on puolestaan aikuiskouluttaja, joka on asunut mm. Daniel Senn Belgiassa, Etelä-Koreassa, Itävallassa, Ukrainassa ja nyt Ruotsissa.

Pehmeät arvot ”Kolmisen vuotta sitten meitä pyydettiin kouluttamaan bisnesetikettiä, vieraanvaraisuutta ja pukeutumista uusille diplomaateille. Totesimme, että korkeasti koulutetut diplomaatitkin olivat usein epävarmoja kuinka missäkin tilanteessa käyttäydytään. Koulutuksen tuloksena kirjoitimme kirjan ja perustimme International Courtesy Competence –yrityksen”, Barbara ja Daniel kertovat yrityksen alkuvaiheista. ”Kun tietää miten eri tilanteissa toimitaan, jää enemmän energiaa oman asian eteenpäin viemiseen. Liike-elämässä se on kilpailuvaltti. Ei riitä, että oma tuote on maailman paras, niin sanovat kaikki kaupasta kilpailevat yritykset. Voiton vie se, jolla on parhaimmat ”soft skills”, taidot miellyttää ja viihdyttää ostajaa.”

Kokemus opettaa Barbara ja Daniel sanovat, että heidän valttinaan kouluttajina on se, että he kumpikin ovat asuneet ja eläneet niin arkea kuin juhlaakin eri kulttuureissa lähes kolmenkymmenen vuoden ajan. ”Siksi tulemme mielellämme Suomeenkin luennoimaan. Eikö ole parempi, että vieraista kulttuureista ja tavoista kertoo joku ulkopuolinen, ja sellainen, joka on asunut erilaisten tapojen ja tottumusten keskellä.” ”Oman kokemuksen kautta tiedän muun muassa, että Brasiliassa käytetään aina etunimeä, oli toinen miten korkeassa asemassa tahansa. Ja kokouksen päätteeksi halataan ja annetaan poskisuudelmia. Aasiassa oli järkyttävä virhe, jos kesken aterian niisti nenäänsä ja Nigeriassa nauretaan vaikka menisi kuinka huonosti”, Daniel listaa. Kaikilla mailla on omia erikoisia tapojaan ja parhaiten pärjää, kun niitä kunnioittaa.

Laaja skaala ”Olemme pitäneet koulutustilaisuuksia mm. Zurichin lentokentän VIP-tilojen henkilökunnalle, sveitsiläisille ja ukrainalaisille hotelleille, Ruotsin ja Itävallan lähetystöille jne. Teemme yrityksille räätälöidyn koulutuspaketin ja tarpeen mukaan pureudumme bisnesetikettiin, pukeutumiseen, kulttuurien eroihin, small talkiin, sekä mm. siihen kuinka isännän tai vieraan tulisi missäkin tilanteessa toimia”, Daniel Senn kertoo. ”Räätälöimme kaikki kurssit jokaisen tarpeen mukaan, joskus muutaman tunnin sessiokin riittää.” ”Hotellialalta, hospitality bisneksestä tulleena ja monia kertoja Suomessa käyneenä kiinnitän täällä huomiota hotelli- ja ravintolahenkilökunnan palveluun. Varsin-

kin nyt, kun kiinalaiset tulevat Suomeen, huomaan monia pieniä, mutta heille tärkeitä asioita, jotka voisi tehdä toisin.”

Oikea asu oikeaan paikkaan ”Meiltä on pyydetty apua moniin kysymyksiin; kuinka japanilaista tervehditään, kuinka ojennetaan käyntikortti, kuka astuu ensin sisään ravintolaan, saako puheliaan lörpöttelijän hiljentää, miten keskeyttää keskustelu, jos haluaa itse päästä puheisiin siinä mukana olevan henkilön kanssa, jne.”, Barbara Zehnder jatkaa. ”Monesti kysytään apua myös siihen, miten illallisilla käyttäydytään, alkaen siitä koska voi päivällispöydässä aloittaa ruokailun. Mihin lautasliina laitetaan, jos joutuu poistumaan pöydästä kesken ruokailun, miten skoolataan oikein ja miten istutaan isäntään nähden”, kertoo Daniel. ”Ja yksi suuri asia on pukeutuminen”, painottaa Barbara. ”Mitä tarkoittaa smart casual tai black tie, voiko liikeillalliselle tulla räiskyvän punaisessa iltapuvussa parfyymipilven ympäröimänä ja miten eri pukeutumiskoodit tulkitaan eri tilanteissä.” Lisätietoa: courtesycompetence.com ja contact@courtesycompetence.com

Seuraava ilmestyy

3.3.2017 Ilmoitustilan viimeinen varauspäivä on

13.2.2017

1 • 2017 JANUARY


Eckerö Line haluaa onnitella satavuotiasta Suomea tarjoamalla nuorille muusikoille estradin esiintymistä varten. Joka toinen torstai koko juhlavuoden ajan laivalle ja sen lavalle nousevat Sibelius-Akatemian muusikot.

1 • 2017 TAMMIKUU

Tukemalla lahjakkaita nuoria opiskelijoita haluamme omalta osaltamme varmistaa, että suomalainen musiikkiosaaminen pysyy maailman huipulla. Samalla voimme myös tuulettaa ajatusta siitä, millaista musiikkia laivoilla voi ja saa soittaa.

N I M E S TÄ Ä N H U O L I M AT TA S U O M A L A I N E N

9


Palvelua, itsepalvelua, elämyksiä ja erilaistumista

Taide valtaa jopa kylpyhuoneet

Hotelli- ja majoitusala hyvässä vireessä Käyttöaste ja huonetuotto kasvussa

Hurmaavat Firmdale-hotellit valloittavat myös New Yorkin

Elämyksellisyys, erilaistuminen ja hybridipalvelu korostuvat hotelleissa. Itsepalvelun ja henkilökohtaisen palvelun yhdistelmä miellyttää etenkin milleniaaleja. Myös laadukkaat, hostellit tekevät tuloaan. Miia Manner POHJOISMAINEN HOTELLIKONSULTOINTIYRITYS Nor-

dic Hotel Consulting rantautui Suomeen viime syksynä. Suomessa konsulttina aloittanut Jan-Erik Lagerström ennakoi alan trendejä ja tulevaisuuden näkymiä tarkalla silmällä. "Työhöni sisältyy jatkuva tiedonkeruu tulevaisuudennäkymistä ja suunnitteilla olevista hankkeista matkailu- ja hotellialalla. Suuntaus Suomessa on ollut viime aikoina hyvä: olemme saaneet markkinoille uusia toimijoita ja lisää kapasiteettia. Samanaikaisesti sekä keskihuonehinta että käyttöaste ovat kohonneet. Varsinkin Lapissa on elämyksellisyys tuotu vahvasti mukaan majoitusliiketoimintaan."

Jospa joskus voi matkaa lähteä siten, ettei ota kuin passin ja hammasharjan mukaansa, hotellilta voi vuokrata täyden karderoobin? "Konseptoitua, räätälöityjen palveluiden Jan-Erik Latarjontaa ei gerström, Nordic Suomen hoHotel Consulting. telleissa ole, ainakaan vielä. Toki kanta-asiakkaille tarjotaan vaikkapa aina samaa huonetta mahdollisuuksien mukaan ja kysyttäessä säilytystilaa kotona käynnin ajaksi. Esimerkiksi pyöriä ja golf-varusteitahan on jo tarjolla hotelleissa", toteaa Lagerström.

Linkki toimijoille NHC:n konsultin tärkein tehtävä on linkittää sijoittajat, kiinteistönomistajat ja hotellioperaattorit. Konsulttiyritys tekee hotellihankkeista kannattavuustutkimuksia ja -analyyseja kiinteistösijoittajille tai -omistajille. Sijoittajalle tai omistajalle voidaan tehdä myös arvioi, minkälainen vuokranmaksukyky hotellin operaattorilla on, minkälainen hotellikonsepti olisi tiettyyn kiinteistöön sopiva, tai tehdä suunnitelman kiinteistön optimaalisesta tilankäytöstä hotellina. "Kiinteistön omistaja saa meiltä hotellialan asiantuntemuksen ja osaamisen käyttöönsä. Opastamme sijoittajat

Erilaistuminen vetovoimana NHC:n tehtävänä on myös laajentaa majoitusliiketoiminnan valikoimaa. "Meidän tähtäimessä on monimuotoistaa palvelun tarjontaa. Tulevaisuudessa etenkin erilaistuminen on vahva vetovoimatekijä. Euroopassa on jo saatavilla hotellituotteita, joissa palvelukonsepti on rakennettu etenkin milleniaaleille. He haluavat palvelua silloin, kun he sitä tarvitsevat. Yksinkertaiset rutiinit, kuten sisään- ja uloskirjautuminen, hoidetaan mobiililaitteilla."

Hybridipalvelua Esimerkkinä Lagerström mainitsee Citizen M ja Ruby -hotellikonseptit. Näissä lifestyle-hotelleissa on olohuonemaiset, julkiset tilat ja itsepalvelutoiminnot rutiineille, mutta hotelliemännät ja -isännät ovat valmiina auttamaan, kun asiakas tarvitsee palvelua. Huoneet ovat kompaktit ja modernilla tekniikalla varustetut. "Myös houkuttelevat, muiden toimijoiden kanssa rakennetut, hyvin tuotteistetut paketit myyvät. Omatoimimatkailijat, varsinkin milleniaalit, haluavat ostaa toimivia kokonaisuuksia, jotka ovat helposti saatavilla ja sisältävät elämyksellisiä elementtejä", sanoo Lagerström.

Räätälöidyt palvelut Huoneen äänentoistoon, valaistukseen ja hyviin työskentelymahdollisuuksiin kiinnitetään entistä enemmän huomiota. Viihtyisät, yleiset tilat houkuttelevat ajanviettoon ja harrastusten pariin. Tulevaisuudessa hotellin palvelut voivat ulottua harrastusvarusteiden, esimerkiksi lenkkitossujen vuokrauspalveluun. Kanta-asiakkaille saattaa olla tarjolla oma vaatekaappi, jotta matkalaukkua ei tarvitse kantaa kotiin ja takaisin.

10

Vuonna 1985 avattiin Lontooseen aviopari Tim ja Kit Kempin ensimmäinen hotelli, Dorset Square. Nyt Firmdale-ketjulla on Lontoossa jo kahdeksan hotellia, ja New Yorkiin avautui vuoden vaihteessa jo toinen iloisen brittityylin edustaja. Uusin hotelli The Whitby on 16-kerroksinen komistus Manhattanilla. Katarina Boijer, Lontoo TIM KEMP oli hotellialalla jo ennen vaimoonsa tutustumista. Hän pyöritti kahden tähden hostellia, mutta Kitin astuttua hänen elämäänsä, suunta muuttui kohti yksilöllisiä ja värikkäitä ylellisyyshotelleja. Kit Kempin intohimo on taiteessa, arkkitehtuurissa ja sisustus-suunnittelussa ja hänen kädenjälkensä näkyy kaikissa Firmdale-ketjun yksilöllisissä hotelleissa. Hän suunnittelee hotellinsa pienimpiäkin yksityiskohtia myöten. Kaikissa on yhteistä iloinen väri-ilottelu sekä taide, jota löytyy jopa kylpyhuoneista. Tim Kemp huolehtii kaupallisesta puolesta.

Muhkeat ylisuuret sängynpäädyt ovat Kempin tavaramerkki. Kuva Piccadilly Circusin lähellä sijaitsevasta Haymarketista.

Soho suosiossa

Hotellien yleisiin tiloihin kiinnitetään yhä enemmän huomiota. Ne ovat sosiaalisia tapaamispaikkoja, joissa on omat tilat työskentelyyn.

Tarjonta lisää kysyntää Lagerström työskentelee parhaillaan projektin parissa, jossa on tähtäimenä tuoda Suomeen täysin uudenlainen hotellikonsepti, joka murtaa käsityksiä perinteisestä hotellista. "Mikään konsepti ei kuitenkaan itsessään lisää kysyntää, vaan kokonaisuus, mikä markkinoilla on tarjota, ratkaisee. Kapasiteetin kasvu lisää tosin myös kysyntää, sillä kohteen vetovoima esimerkiksi kongressikaupunkina kasvaa kapasiteetin kasvun myötä", sanoo Lagerström.

Näkymät positiiviset Helsingissä majoitusmarkkinat ovat toimineet hyvin, sillä kapasiteetti on kasvanut noin 8 prosenttia. Samanaikaisesti huonetuotto on noussut yli 10 prosenttia verrattuna viime vuoden tammi-lokakuuhun. "Tämä on erittäin positiivinen signaali, sillä tilanteessa, jolloin ainoastaan käyttöaste nousee, hotellin huonekohtainen tuotto laskee. Meillä markkinat ovat kuitenkin vielä avoinna uusille toimijoille. Jos ajatellaan uusia konsepteja, niin uudenlaiset, hostel-tyyppiset ratkaisut ovat tulevaisuuden uusia toimijoita majoitusliiketoiminnassa. Näissä hostelleissa keskitytään laadukkaisiin, sosiaalisiin tiloihin, missä on monipuoliset ajanvietemahdollisuudet. Huoneeseen mennään vain nukkumaan."

ja omistajat hotellibisneksen tunnuslukujen taakse. Minä puolestani saan sparrausapua pohjoismaisesta 16 hengen tiimistä, eli meidän tunnusluvut eivät perustu pelkästään minun näkemykseeni," kertoo Lagerström. Voimme olla mukana myös asiantuntijana, kun vuokrasopimus hotellin käyttämässä kiinteistössä loppuu. Tällöin kyseessä voi olla, vaikka operaattorinhaku tai vuokrasopimuksen sisällön arviointi. "Palvelemme myös hotellioperaattoreita eri tavoin. Voimme esimerkiksi auttaa laajentumissuunnitelmissa etsimällä heille sopivia kohteita, tai tekemällä markkinatutkimuksen laajentumissuunnitelmien tueksi", jatkaa Lagerström.

Analyyseja ja arvonmäärityksiä NHC tekee hotellioperaattorille myös liiketoiminta-analyyseja ja arvonmäärityksiä. Pidempiä, projektiluontoisia toimeksiantoja hotellioperaattoreille NHC voi tehdä esimerkiksi silloin, kun hotellin tuottavuus on alhainen. Silloin konsultti perehtyy yksityiskohtaisesti hotellin toimintaan ja tuottaa roadmap-tyyppisen, kannattavuuden parantamiseen tähtäävän liiketoiminta-analyysin. Pohjoismaisissa pääkaupungeissa toimiva Nordic Hotel Consulting on toiminut vuodesta 2004. Lisätietoja nordichotelconsulting.com.

Lontoon kahdeksasta hotellista kolme sijaitsee Sohon alueella, joka on oivallinen paikka kaikille teatterin ystäville. Yhdestä hotellista löytyy ihastuttava 50-luvun keilarata, ja yhdessä on suuri, Lontoon keskustan hotelleissa aikamoisen harvinainen uima-allas. Altaan voi myös peittää, joten se taipuu myös kongressien pitopaikaksi tai hääjuhlallisuuksiin. Marylebonessa, Knightsbridgessä ja South Kensingtonissa olevat hotellit ovat kooltaan pienempiä ja ripauksen verran edullisempia. Nämä intiimit boutique-hotellit sopivat matkalaisille jotka haluavat hiukan rauhaisampaa ympäristöä. Dorset Square hotelli sijaitsee historiallisen krikettikentän naapurissa, ja kun Kempin pariskunta päästi luovuutensa valloilleen, krikettiteema näkyy koko hotellissa.

Kemp on itse suunnitellut ja leikannut kankaasta Haymarketin Brumus-ravintolan tuolien taustojen koirakuviot.

Värien ilotulitusta Kankaat ja ompelu olivat Kit Kempille rakkaita jo lapsena, joten hotellihuoneissa näkee mielikuvituksellisilla kankailla päällystettyjä suuria sängynpäätyjä sekä ompeluhistoriasta kertovia mallinukkeja. Huonekalut tulevat ympäri maailmaa. Vastaanotossa voi istahtaa vaikkapa 1800-luvun ruotsalaissohvalle, jonka Kit on päällystänyt punaisella kankaalla, tai ihailla maljakoita jotka ovat löytöjä marokkolaiselta torilta. Huikeasta värimaailmasta huolimatta kokonaisuus ei ole liian päällekäyvä, vaan harmoninen. Yleiset tilat ovat värien ilotulitusta, mutta huoneissa luotetaan maanläheisimpiin sävyihin. Kemp käyttää toimivasti myös kovien ja pehmeiden pintojen kontrasteja, sekä mattapintaa kiiltävän rinnalla. Firmdalet ovat hinnakkaita, mutta eivät Lontoon hotellien hintatasoon verrattuna järisyttäviä. Sesongin ulkopuolel-

Haymarketin aulassa komeileva mustavalkoinen taideteos kuvaa historiallista Lontoota kun kaupunki oli vielä likainen ja ilmaltaan huono.

la huoneen voi saada kolmellasadalla eurolla, mutta sviiteissä hintaan tulee nolla perään.

Hyvä, paha brexit ”Ei riitä että hotelli on täynnä designia, vaan sen pitää myös toimia käytännön tasolla”, Firmdalen PR-johtaja Emily Cramer kertoo. ”Uudistamme jokaisen hotellimme huoneet noin neljän vuoden välein, joten tuoreus säilyy. Design elää koko ajan, joten sen täytyy heijastua myös Firmdalessa. Lontoossa avataan uusia hotelleja hurjaa vauhtia, ja kilpailussa täytyy pysyä mukana. Huoneet eivät saa olla nuhjuisia.” Firmdalen asiakaskunta tulee Britanniasta, Euroopasta, Australiasta sekä Yhdysvalloista, jotka ovat ottaneet englantilaisen eksentrisyy-

den omakseen. Kasvavin ryhmä on kuitenkin aasialaiset. ”Brexitin jälkeen kaikki on avoinna. Kukaan ei tällä hetkellä tiedä mitään, ja vaikutuksia on vaikea arvioida. Mutta tällä hetkellä punnan heikko kurssi on positiivista matkailualalle.” Tällä hetkellä Firmdale kukoistaa. Vuonna 2014 avautunut Ham Yard on ylittänyt kaikki odotukset, ja Firmdale tahkosi voittoa vuonna 2015 peräti 99 miljoonaa. ”Suhtaudumme tulevaisuuteen optimistisesti. Olemme aina halunneet tarjota asiakkaillemme elämyksiä, ja teemme niin myös jatkossa. Hotellit ovat kuin eläviä kokonaisuuksia, täynnä seikkailuja ja yllätyksellisyyttä ”, Cramer päättää. Lisätietoa osoitteesta firmdalehotels.com.

1 • 2017 JANUARY


MEGASTAR ON TÄÄLLÄ 29.1. Uusi Megastar on ihmisten, kokemusten, luonnon, tarinoiden ja historian muovaama laiva. Siksi se on kuin omaan olohuoneeseen astuisi. Tervetuloa teille. Lue lisää: megastar.tallink.com

Boutique-hostelli Myö uskoo erilaistumiseen Helsinkiin suunnitellaan uudenlaista, tasaarvoa ja yhteisöllisyyttä edistävää hostellia, missä panostetaan laadukkaisiin tiloihin ja tarjotaan kehitysvammaisille työtä. Miia Manner

Boutique-hengessä Tavoitteena on avata noin 80-paikkainen hostelli kesäkaudelle 2017, jonka huoneiden visuaalisesta ilmeestä vastaa sisustusarkkitehti. Sekä yksityiset huoneet että yhteismajoitustilat sisustetaan yksilöllisesti. Tärkeä rooli on toimivilla ja mukavilla sosiaalisilla tiloilla, jotka itsessään ovat elämykselliset.

Valinnat merkitsevät Närhinen uskoo sosiaalisen

1 • 2017 TAMMIKUU

Uusi nettipohjainen käyttöliittymä otetaan käyttöön maailmanlaajuisesti Matkatoimistoissa nyt käytössä oleva Amadeuksen Classic-käyttöliittymä korvataan uudella verkkopohjaisella Amadeus Selling Platform Connectilla. Uusi järjestelmä on syksyn aikana ollut pilottikäytössä ja laajemmalle käyttäjäkunnalle se lanseerataan matkamessuilla. Vanha tietokoneisiin asennettava järjestelmä, joka on käytössä kaikkiaan 190 maassa, uudistetaan maailmanlaajuisesti vuosien 2017–18 aikana. Antti Haukkamaa

HOSTELLIN PUUHANAISE T

Maiju Sundvall ja Jenny Närhinen keräsivät viime syksynä joukkorahoituksella noin 40 000 euroa alkupääomaa hankkeelleen. Projektin suurimpana haasteena on vielä tilojen löytyminen. "Etsimme Helsingin kantakaupungin alueelta vähintään 700 neliön tilaa. Optimaalinen sijainti on hieman ydinkeskustan ulkopuolelta, mutta ei ydinkeskustasta. Keskustaan pitää kuitenkin päästä yhdellä julkisella kulkuvälineellä nopeasti", sanoo Jenny Närhinen.

Amadeus Selling Platform Connect lanseerataan matkamessuilla

AMADEUS CLASSIC -käyttö-

Myö-hostellin Jenny Närhinen ja Maiju Sundvall ovat työskennelleet useita vuosia kehitysvamma-alalla.

median voimaan jakelukanavana, ja hostelli aikoo erottautua erilaistumisen avulla. "Liikeideamme on herättänyt todella paljon mielenkiintoa. Uskomme vahvasti erilaistumiseen, ja työelämän tasa-arvo on meille tärkeä asia. Yritysten sosiaalinen puoli kiinnostaa entistä enemmän matkailijoita. Kulutusvalintojen merkitys kasvaa ja kiinnostus siihen, millaista yrittäjyyttä asiakkaat tukevat, on nouseva trendi Euroopassa. Tämä ajatusmaailma saavuttaa pikkuhiljaa myös Suomen. Paikallinen pienyritys voittaa kasvottoman, monikansallisen ketjuliikkeen," päättää Närhinen. Lisätietoja myohostel.com

liittymä on käytössä 400 000 matkatoimistossa ympäri maailman. Sen kautta tehdään 70 % kaikista lentovarauksista. Vanha järjestelmä on ollut tietokonekohtainen ja erikseen asennettava. Connectissa siirrytään verkkopohjaiseen käyttöliittymään, johon voi ottaa yhteyden millä tahansa selaimilla ja käyttöjärjestelmillä virkailijakohtaista salasanaa ja käyttäjätunnusta käyttäen. Yhteys onnistuu siis mistä ja milloin tahansa. Erillisiä järjestelmäasennuksia ja versiopäivityksiä ei jatkossa enää tarvita. Uusi järjestelmä lähtee graafiselta pohjalta, jolloin vanhoja tuttuja komentoja ei tarvita. Se helpottaa koulutusta ja uusien virkailijoiden sisäänajoa järjestelmään. Uusi järjestelmä ohjaa käyttäjää varauksen etenemisessä.

Järjestelmän tavoitteet Director Solutions and Technology, Samuli Sakari, Amadeukselta kertoo, että kaikki tähtää parempaan ja nopeampaan asiakaspalveluun vara-

mistoille, joilla on paljon omaa tuotantoa. Graafinen järjestelmä helpottaa järjestelmien integrointia. Erityisesti ryhmämatkoja myyvät toimistot ottavat varmasti avosylin vastaan uuden toiminnallisuuden, joka mahdollistaa nimien syöttämisen ryhmäMatkatoimisto Hetan virkailijat Anu Halonen varaukselle suoraan ja Kirsi-Marja Salonen perehtyivät uuteen Amadeus-järjestelmään kouluttaja Niina Helinin Excel-tiedostosta. opastuksella. Selling Platform Connectin lisäksi Amadeus ustilanteessa. Uusi järjesteltuo vuoden 2017 aikana markmä tehostaa myyntiä, samalkinoille myös uuden liikematta luukulta pystyy ostamaan kustuksen kokonaisratkaienemmän erilaisia tuotteita sun, Amadeus cytric Travel kuten lentoyhtiöiden lisäpalve& Expensen. Uusi online-ratluita. Järjestelmä antaa lisäarkaisu tuo yritysten saatavilvoa palvelutarjontaan sopeutule itsevaraustyökalun lisäksi malla joustavasti asiakkaiden myös matkalaskuhallinnan. tarpeisiin. Myös työskentelynopeus lisääntyy eli tuottavuus kasvaa samalla kun kusPilottitoimisto tannukset pienenevät. Samuli korostaa, että kynTurkulainen Matkatoimisto nys uuden järjestelmän käytHeta Oy valittiin pilottitoimistöönottoon on suhteellisen matoksi, jossa uutta järjestelmää tala, sillä vanha tuttu komenkokeiltiin kolmen kuukauden topuoli toimii myös uudessa ajan viime syksynä. Hetan vajärjestelmässä. Parhaat hyölintaan vaikuttivat toimiston dyt voi ottaa kummastakin, hyvä ja laaja myytyjen matkäyttäjän mieltymyksien mukojen kirjo niin yksityis- kuin kaan. Samuli painottaa vielä ryhmäasiakkaillekin sekä riituuden järjestelmän etuja toitävän kattava asiakaskunta.

Hetan virkailijat K i r si-Marja Salonen ja Anu Halonen saivat päivän kestävän peruskoulutuksen ja sen jälkeen webinaareja keskittyen kerrallaan johonkin osa-alueeseen, kuten hotelli- ja ryhmävaraukset jne. Kirsi-Marja ja Anu ovat pilottijakson aikana antaneet omat ehdotuksensa niin itse järjestelmän käytöstä kuin käyttökoulutuksestakin. Kirsi-Marja sanookin, että he arvostavat Amadeuksen ja kouluttaja Niina Helinin yhteistyöasennetta matkatoimistoja kohtaan. Anun mukaan peruskuvio on varauksissa edelleen samanlaista kuin ennekin, tutun ja turvallisen oloista. Uuden järjestelmän hyödyt avautuvat nopeasti. ”Olemme tottuneet käyttämään komentoja ja jatkossakin ns. sekakäyttö onnistuu eli voimme lisätä aikaisempiin totuttuihin toimintatapoihin uudelta graafiselta puolelta sen tarjoamia parhaita ominaisuuksia. Näin voimme kehittää ja nopeuttaa työtämme”, painottaa Anu. Kirsi-Marja ja Anu ovat mukana matkamessuilla Amadeuksen osastolla torstaina ja perjantaina kertomassa matkatoimistoväelle pilottikokemuksistaan. Messuilla MBF21 ja 6n81.

11


Hilton Helsinki Airport kierrättää kaiken jätteen Hilton Helsinki Airport on ensimmäinen hotelli Suomessa, joka kierrättää sataprosenttisesti kaikki jätteensä. Se ei tuota kaatopaikkajätettä enää lainkaan.

Hotellinpitäjän elämä helpommaksi

Monen brändin Expedia toimii Suomessa hotellien teknologisena kumppanina Matkailun ja teknologian yhdistävän jättiyrityksen sivustoilla vierailee kuukausittain noin 450 miljoonaa kävijää. Suomessa Expedia näyttäytyy vapaa-ajanmatkustajille lähinnä Ebookersin, hotels.comin ja Trivagon sivustojen muodossa. Liikematkustajia palvelee Egencia. tollamme verrattuna kilpailijoihin. Käytännössä vaikkapa viiden mökin kylällä on samat mahdollisuudet globaaliin näkyvyyteen kuin isolla hotelliketjulla", sanoo Hurtta.

Miia Manner EXPEDIAN TOIMINTA-AJATUS

Helsingin lentokentällä sijaitseva Hilton on kierrätyksen edelläkävijä. Se ei tuota kaatopaikkajätettä lainkaan.

HILTON HELSINKI Airport pa-

nosti jo hotellin rakennusvaiheessa ympäristöystävällisyyteen, ja maalit, liimat sekä muut rakennusmateriaalit valittiin niiden ekologisuuden mukaan. Kaikissa ratkaisuissa pyrittiin minimoimaan hotellin hiilijalanjälki. Tällä hetkellä hotellin jätteenpolton hiilijalanjälki jätetonnia kohti on -33 kg hiilidioksidiekvivalenttia, kun jätteen kaatopaikkasijoituksen hiilijalanjälki jätetonnia kohden olisi normaalisti +283 kg.

Kaikki kiertoon Kaikki kierrätykseen kelpaamattomat jätteet pystytään muuttamaan jätteenpolttolaitoksella kaukolämmöksi. ”Kaikki kierrätettävä jäte

12

ohjataan uudelleenhyödynnettäväksi eri laitoksiin, esimerkiksi biojätteestä tehdään bioetanolia ja metallijäte sulatetaan uusiokäyttöön”, kertoo Hilton Helsinki Airportin johtaja Ari Arvonen. Hilton Helsinki Airport valitsee myös alihankkijansa ekologisuuden perusteella, ja käyttää esimerkiksi ainoastaan ympäristöystävällisiä pesuloita. Hotelli ei tuota hukkalämpöä, vaan kaikki lämpö otetaan talteen. Hilton Helsinki Airportille myönnettiin Pohjoismaiden yhteinen ympäristömerkki, Joutsenmerkki, vuonna 2009. Hilton Helsinki Airport on palkittu korkeimmalla arvosanalla Hilton-hotelliketjun asiakastyytyväisyysmittauksessa. Messuilla MBF73.

yksinkertaistettuna on yhdistää matkailun kysyntä ja tarjonta teknologisten työkalujen avulla. "Olemme matkustuksen 'Amazon' eli hybridiyritys, joka toimii teknologisten työkalujen avulla matkailualalla. Lisäksi tarjoamme hotelleille maailmanlaajuisen myyntivälineen ja näkyvyyden verkossa", kertoo Mikko Hurtta, Expedian Suomen Market Manager. Expedialla on lukuisia brändejä, jotka myös kilpailevat keskenään. Suomen markkinoilla näkyvimmät brändit ovat Ebookers, hotels.com ja Trivago. Trivago on hintahakuun perustuva sivusto, joka kokoaa edullisimmat hinnat sivustolleen ja ohjaa kuluttajan palveluntarjoajan sivustolle.

Ovelta ovelle Expedian sivustot tarjoavat brändistä riippuen joko yksittäistä matkailutuotetta tai valmiiksi paketoituja kokonaisuuksia. Expedian tarjonnassa pakettiin voidaan lisätä myös raideliikenteen valikoimaa. "Ovelta ovelle -kokonaisuuksien kysyntä on kasvussa, ja vastaamme siihen tarjo-

Suomen Expedia-tiimiä kutsutaan leikkisästi Team Reindeeriksi. Suomen tiimiin kuuluu Mikko Hurtan lisäksi Joel Pakalén ja Sanna Niemi.

amalla myös liityntäyhteydet matkapaketin yhteyteen". "Suomessa olemme tällä hetkellä suunnitteluvaiheessa lisäpalvelujen valikoiman osalta, sillä raideliikenteen tarjonta ei vielä istu järjestelmiimme", kertoo Hurtta.

Hotellit kumppaneina Suomessa hotellikumppanuudet ovat Expedialle tärkeä osa toimintaa. Expedia toimii konsulttina hotellin ja sivuston, esimerkiksi hotels. comin välillä. Sivustojen avulla myös pienet toimijat saavat näkyvyyttä globaalisti. "Autamme tarvittaessa hotellia lisäämään asiakasta kiinnostavat tiedot, joita hotellilla ei välttämättä tulla ajatelleeksi. Automatisoitu järjestelmämme käy läpi hotellin tiedot, ja antaa arvion hotellin näkymästä sivus-

Halpa vai kallis? Alalla kritisoidaan suuria komissioprosentteja, jotka välityssivustot nappaavat. Hurtta valottaa prosenttien kääntöpuolta. "Markkinointi-investointina sivustollemme liittyminen on kustannustehokasta. Teemme veloituksen ensimmäisen kerran silloin, kun hotelliin tehdään ensimmäinen varaus. Komission lisäksi meillä ei ole liittymismaksuja eikä kuukausimaksuja, eli emme veloita mitään ennen kuin kauppaa syntyy."

Applikaatiolla palautetta Expedia kehittää jatkuvasti uusia, teknologisia työkaluja, joilla helpotetaan hotellinpitäjän elämää. Asiakas voi esimerkiksi antaa reaaliaikaista palautetta applikaation avulla suoraan hotellin vastaanottoon. "Reaaliaikainen palaute auttaa hotellia tekemään korjaa-

vat liikkeet asiakkaan majoituksen aikana. Näin vähennetään negatiivista palautetta sosiaalisessa mediassa, kuten Tripadvisorissa", kertoo Hurtta. "Pienemmillä toimijoilla ei ole resursseja investoida teknologisiin ratkaisuihin. Meidän työkalumme ovat hotellikumppaneiReal-time feeddemme käy- back -applikaatio tettävissä sil- toimii Expedian loin kun huo- kautta tehdyissä ne varataan huonevarauksissa. sivustomme kautta", valottaa Hurtta.

TAAP matkatoimistoille Expedia toimii Euroopassa lähinnä hotels.com, expedia. com ja trivago.com -brändeillä. Pohjois-Amerikassa suosituimmat brändit ovat orbitz. com, travelocity.com ja expedia.com. Liikematkustajia palveleva Egencia toimii globaalisti. TAAP Expedia on matkatoimistoille suunnattu palvelu, minkä avulla ne voivat myydä Expedian valikoimaa. Lisätietoja expediainc.com ja expedia. fi/TAAP-LearnMore.

1 • 2017 JANUARY


Keräilijöiden ihastuttavat putiikkihotellit

Kemissä, Lainiossa, Levillä ja Rovaniemellä nukutaan lumen syleilyssä

Arktisia elämyksiä ja eksotiikkaa Lapin monissa lumihotelleissa

Tukholman Victoria-hotellissa majoitutaan tarinoiden maailmassa ”Tervetuloa laivaan!”, toivotti vastaanottovirkailija. Olipa outo tervehdys. Eihän tämä mikään laiva ole, vaan hotelli Tukholman Gamla Stanissa!

Matkailijoille tarjotaan yhä eksoottisimpia majoitusmuotoja. Levin ja Ylläksen välimaastossa avattiin joulukuussa Snow Village ja Rovaniemellä Arctic Snow Hotel. Kemissä pääsee jo perinteeksi muodostuneeseen LumiHotelliin taas tammikuun loppupuolella. Ruotsin Lapissa sijaitseva jäähotelli Icehotel 365 on avoinna ympäri vuoden.

Marja-Liisa Kinturi, Tukholma OLIN SA APUNUT seminaa-

rimatkalle Tukholmaan, ja isäntäni olivat ystävällisesti varanneet minulle hotellin. Modernin ja tyylikkään mutta persoonattoman huoneen sijasta päädyin hiukan ahtaaseen, mutta kaikilla mukavuuksilla varustettuun ”Kapteeni Bersénin hyttiin”. Mistäkö tiedän? Hänen nimensä oli ovessa ja kuvansa ovenpielessä.

Miia Manner RUOTSIN LAPISSA pääsee ko-

kemaan arktisia elämyksiä ympäri vuoden, sillä Icehotel 365 on avoinna kuluvan talvikauden jälkeen ympäri vuoden. Icehotel 365 tilat muodostuvat jääbaarista, jäägalleriasta ja 55 huoneesta, joista 20 on sviittejä.

Energiaa auringosta

Persoonallista Hotellikirja pöydällä kertoi, että kyse oli Bengtssonin perheen omistuksessa olevasta The Collectors Hotels -ketjusta, johon tavaroita oli kerätty peräti 60 vuoden ajan. Lähempi kiertely Victoria-hotellissa osoittikin, että koko talo oli lastattu merihenkisellä tavaralla. Hytissä oli merihenkisiä tauluja, kapteenin potretti ja hänen päästötodistuksensa merenkulkuakatemiasta. Kapteeni oli varannut vieraalleen myös kylppärin ovessa roikkuvan kylpytakin ja hiustenkuivaajan, joka roikkui vaatekaapissa. Pieni nojatuoli kirjoituspöydän vieressä, josta sopi katsella seinälle viritettyä telkkaria, oli selvästi-

Junios suitessa tai grand cabinissa, kuten sitä kutsutaan, on makuuhuoneen lisäksi pieni olohuone.

kin kapteenin oma lempipaikka, sillä tuolin käsinoja oli jo hiukan rispaantunut. Illaksi isäntäni oli varannut minulle pieneen karahviin lasillisen hyvää viiniä ja lautaselle siivun tummaa suklaata, joka hänen jättämänsä viestin mukaan sopisi erinomaisesti viinin kyytipojaksi. Mikä ihana ajatus!

Mukava muisto Kirjoituspöydällä oli oven ulkopuolelle ovenkahvaan ripustettava lappu, jossa kerrottiin kapteenin nukkuvan, joten häntä ei saa häiritä.

Hauskaa ja omaperäistä! Totesin viihtyväni kapteenin vieraana loistavasti ja vertailin oleskelua edelliseen vastaavan keikkaan kaupungissa. Silloin yövyin lähinurkilla sijaitsevassa pienessä, ultramodernissa hotellissa, joka ei jättänyt yhtään erottuvaa mielikuvaa tai muistijälkeä. Olihan se mukava, mutta ... Tarinat jättävät positiivisen muistijäljen. The Collectors Hotels –ketjuun kuuluvat myös Lady Hamilton ja Lord Nelson –hotellit. Lisätietoa thecollectorshotels.se.

Hiihdon MM-kisat Salpausselällä jo seitsemättä kertaa

Vuoden suurin yleisötapahtuma tuo urheilukansan Lahteen Suomen satavuotisjuhlavuoden suurin yleisötapahtuma on Lahdessa pidettävät pohjoismaisten hiihtolajien maailmanmestaruuskisat helmi-maaliskuun vaihteessa. Tuolloin kaupunkiin odotetaan jopa satoja tuhansia kisavieraita. Muutoinkin Lahteen on tulossa hieno juhlavuosi, tapahtumia riittää puoluekokouksista kansainvälisiin kongresseihin ja kansainvälisesti merkittävään Sibelius-musiikkifestivaaliin.

NOIN 15 PROSENTTIA kisavie-

raista odotetaan tulevan ulkomailta, erityisesti suurista hiihtourheilumaista, Keski-Euroopasta, Venäjältä ja Pohjoismaista. Tähän mennessä eniten kysyntää on ollut Norjasta.

Kyläjuhlatunnelmaa 22. helmikuuta - 5. maaliskuuta järjestettävien kisojen suosituimmat päivät ovat olleet ensimmäisen kisaviikon lauantai sekä toinen kisaviikko torstaista lauantaihin. Hiihtostadionin pääkatsomot on suosituimpina päivinä myyty jo loppuun ja VIP-lippujenkin myynti on ollut vilkasta. Yritysvieraille on tarjolla kuusi erilaista VIP-tilaa ladunvarren metsäteltasta lumiloungeen tai presidenttiklubiin. Yleisöalueiden suunnittelussa on korostettu kotoisen, kyläjuhlamaisen tunnelman luomista ja vastuullisuutta runsaalla puun ja kierrätysmateriaalien käytöllä. Myös lahtelaisten lahjoittamat vanhat sukset pääsevät uusiokäyttöön aitaelementeiksi ja erilaisiksi kalusteiksi.

1 • 2017 TAMMIKUU

Tuotteistettu katsomo Suomalaisten rakastama Mielensäpahoittaja saa oman ohjelmallisen katsomonsa metsän siimeksestä. Sen luvataan tarjoavan perinteisen tyylin kisatunnelmaa: mustikkakeittoa, nuotiokahveja, väliaikatauluja ja legendaarisia vieraita. Myös itse Mielensäpahoittaja on paikalla kertomassa kuinka voitto ja tappio täytyy osata kantaa. ”Halu seurata hiihtokisoja metsän keskellä on noussut vahvasti esiin yleisölle tekemissämme tutkimuksissa, joten metsäkatsomojen määrää ja niiden palveluja tullaan ylipäätään lisäämään aiempiin kisoihin verrattuna. Mielensäpahoittaja-katsomo tarjoaa ainutlaatuisen tavan kokea MM-kisat, kun hiihdon seuraamiseen yhdistyy nostalginen ja humoristinen tunnelma ruokineen ja oheisohjelmineen”, kertoo Lahti2017:n myyntijohtaja Mikko Saarinen.

Viihdettä laidasta laitaan Paitsi urheilua, MM-kisat tarjoavat myös viihdettä laajalla skaalalla. Ohjelmaa on joka puolella kisa-aluetta, muun muassa Koulutuskeskus Salpauksen sirkuslinjan opis-

LumiLinna - Suomi 100 Kemin LumiLinnalla juhlistetaan Suomen juhlavuotta ja teemaksi on valittu tänä talvena Suomi 100. LumiLinnan vierailijoista noin puolet on kotimaisia ja puolet ulkomaalaisia matkailijoita noin 50 eri maasta. Tänä vuonna linna rakennetaan ensimmäistä kertaa Kemin Mansikkanokalle. Linnan lisäksi lumirakennelmassa voi yöpyä LumiHotellissa ja nauttia suomalaisesta makumaailmasta LumiRavintolassa. LumiLinna on avoinna tammikuun lopusta huhtikuun alkuun. Avajaisia vietetään lauantaina 21.1.2017.

Snow Village Lainiossa

Kuva: Jussi Nahkuri

Esa Aalto

Hotelli pidetään jäässä kesän yli aurinkopaneeleilla tuotetun sähkön avulla. Jukkasjärvi sijaitsee 200 kilometriä pohjoiseen Napapiiriltä, joten kesällä aurinko voi paistaa ympäri vuorokauden. Hotellissa panostetaan myös keittiön antimiin, sillä ravintolassa on tarjolla Michelin-kokki Alexander Meierin suunnitelma, paikalliseen valikoimaan perustuva menu. Hotellissa vierailee vuosittain noin 50 000 matkailijaa.

Lähes kaksi viikkoa kestävät kisat kokoavat satoja urheilijoita ympäri maailmaa kilpailemaan maastohiihdossa, yhdistetyssä ja mäkihypyssä. Tapahtuma tavoittaa maailmanlaajuisesti yli 500 miljoonaa tv-katsojaa.

kelijat tulevat esiintymään yleisön joukossa. Lapsille ja perheille tarjoaa Röllin Talvimaa talven ja vauhdin riemuja jää- ja pulkkamäissä, curlingia, lasten mäkihyppyä ja hiihto-opastusta. Päivittäisissä Monotangoissa ovat äänessä tangotaivaan kirkkaimmat tähdet. Illan afterski-bileissä esiintyvät tähtiartistit ja Suomen menevimmät bilebändit. Lahden kauppatorillakin on kisojen aikana monipuolista ohjelmaa. Siellä pidetään myös MM-kisojen avajaisseremoniat sekä palkintojen jaot. Lahden seutu ja hiihdon MM-kisat ovat mukana matkamessuilla yhteisosastolla 6s2.

Lainioon, Ylläksen ja Levin välimaaston kohosi alkutalvesta 16. kerran 4 000 neliömetrin kokoinen lumikylä Snow Village. Arktisia elämyksiä hakeva matkailija voi nauttia jääravintolan ja jääbaarin anneista, vieraita viihdyttää myös jääliukumäki ja -veistosgalleria. Yöpyä voi joko standard-huoneessa tai sviitissä, joita on tänä vuonna yhteensä 24. Huoneen sisälämpötila on ulkona vallitsevasta ilmasta riippumatta aina muutaman asteen pakkasen puolella. "Meidän yöpyjistä on noin 95 prosenttia ulkomaisia. Britit käyvät joulukuussa, ja joulun pyhinä tulevat yleensä venäläiset. Kevätsesongilla on eniten matkailijoita Keski-Euroopasta. Suomalaiset ovat pääsääntöisesti päiväkävijöitä, esimerkiksi kelkkailijoita, jotka pysähtyvät lounaalle," kertoo Operations Manager Paula Lappalainen. Snow Villagessa kävi edellisellä talvikaudella noin 40 000 vierailijaa. Kuluvan kauden osalta tilanne näyttää hyvältä, ja ennusteen mukaan viime vuoden kävijämäärä tulee ylittymään. Lumikylä avautui

Icehotel 365 sviitissä on esillä jäästä veistettyä taidetta.

Levin läheisyydessä sijaitseva, yli 10 000 neliön Luvattumaan lumikylä käsittää jäähotellin, jääbaarin, kappelin ja saunaosaston kylpyineen sekä lappilaisen kotaravintolan 100 hengelle.

Lumisauna täyttyy kosteasta höyrystä, joka pitää lämpötilan korkealla, vaikka lumiset seinät hohkaavat kylmää.

joulukuun puolessa välissä ja sulkeutuu huhtikuun alussa. Ajomatka Lainioon kestää Leviltä noin 40 minuuttia ja Ylläkseltä 15 minuuttia.

Arctic Snow'ssa saunotaan Rovaniemen Arctic Snow Hotel avattiin joulukuun lopussa. Hotellissa mahtuu majoit-

tumaan 70 matkailijaa joko standard-huoneessa tai sviitissä. Lumihotellin yhteydessä voi majoittua myös lasi-iglussa, lisäksi lumikylässä lämpiää lumisauna. Sauna on rakennettu lumesta ja jäästä, ainoastaan lauteet ovat puuta. Hotellissa majoittujia palvelee myös revontulivahti, joka herättää, jos taivas alkaa leimuamaan yöllä.

HELSINGIN HOTELLI HAVEN laajentaa ja uudistuu. Kämp Colletion Hotelsiin kuuluva boutique-hotelli avasi tammikuussa 60 uutta huonetta. Kaari-ikkunoilla varustettujen huoneiden sisustamisesta vastasi sisustusarkkitehti Jaakko Puro. Uusissa huoneissa panostetaan kodikkuuteen ja kiinnostaviin yksityiskohtiin. Hotellin alkuperäisten huoneiden uusiminen aloitetaan lisäosan valmistumisen jälkeen. Hotelli sai viime vuoden puolella myös uuden johtajan. General Manager Mika Makkonen aloitti tehtävässä elokuussa 2016. Makkosen mukaan hotellissa panostetaan entistä enemmän yksilölliseen palveluun ja kokemusten luomiseen. Lisäosan avaamisen myötä hotellissa on yhteensä 137 huonetta.

13


Koska elämä on parasta aalloilla.

Alkuvuonna hiotaan lakeja, loppuvuonna juhlitaan

Uusi valmismatkalaki työllistää, syksyllä juhlitaan Finnish Travel Galassa Uusi matkailuvuosi pyörähti taas vauhdilla käyntiin. Se tuo matkailualalle tullessaan niin kiperää viranomaisasiaa kuin loistokkaat juhlatkin. Lakityöryhmät työstävät uutta valmismatkalakia sekä valmismatkaliikelakia, jotka muuttuvat vuonna 2018. Lait ovat saamassa myös uudet nimet; Laki matkapalveluyhdistelmistä ja Laki matkapalveluyhdistelmien tarjoajista. Uutta tulee olemaan myös se, että lyhyet risteilyt uhkaavat joutua valmismatkakäsitteen piiriin. Syksyllä kuitenkin juhlitaan arvokkaasti, kun matkailualan ensimmäinen Finnish Travel Gala järjestetään syyskuun lopulla. Messuilla kannattaa pysähtyä SMALin osastolla ja mennä Matkatietoon kuuntelemaan tuoreimmat uutiset.

Miltä kuulostaisi risteily Välimerellä? Tai ehkäpä Karibialla? Onnistuu. Loistoristeilyt on vuonna 2002 perustettu suomalainen yritys, joka on kasvanut Suomen suurimmaksi loistoristeilyjä myyväksi matkatoimistoksi. Meillä asiat tehdään oikein – järeällä ammattitaidolla, suurella sydämellä ja hymyllä. Olemme italialaisen Costa Cruises -varustamon päämyyntiedustaja Suomessa, ja samalla myös kuuden muun varustamon myyntiedustaja. Kauttamme onkin myynnissä yli 7 000 loistoristeilyä ympäri maailmaa. Halusitpa sitten Välimerelle, Karibialle tai vaikkapa Aasiaan, niin meiltä löytyy juuri sinulle sopiva risteily. Tutustu risteilytarjontaamme osoitteessa www.loistoristeilyt.fi, ota yhteyttä ja astu laivaan! Koska elämä on parasta aalloilla.

puh. 010 231 6550 | myynti@loistoristeilyt.fi | www. loistoristeilyt.fi Mainos ikkunapaikka-lehteen.indd 1

25.2.2016 23.12

Alan ammattilaiset kohtaavat MBF:ssä

Lisätty todellisuus tulee messuille ja tuo lisää elämyksiä kävijöille Messukeskus lanseeraa oman AR-sovelluksensa Matkamessuilla. Sovellus tulee kevään mittaan käyttöön myös muihin Messukeskuksen tapahtumiin. ”KYSEESSÄ ON oikea maa-

ilmanluokan ensi-ilta, sillä Messukeskus tuo lisätyn todellisuuden kiinteäksi osaksi tapahtumiaan ja tilojaan ensimmäisenä messujärjestäjänä Suomessa ja kansainvälisesti”, iloitsee Messukeskuksen viestintäjohtaja Maria Mroue. Lisätty todellisuus (Augmented Reality, AR) nousi puheenaiheeksi viimeistään viime kesänä, kun Pokémon-huuma valtasi ihmiset eri puolilla maailmaa. AR liittää tietokonegrafiikalla tuotetut virtuaalikuvat osaksi tapahtumaympäristöä, ja näin digitaalisuus yhdistyy tapahtumaan luonnollisesti ja saumattomasti. ”Tapahtuman osallistujille on tiedossa lisää elämyksiä ja palveluja, yritykselle AR tarjoaa puolestaan uudenlaisia mahdollisuuksia näkyä ja erottua vaikkapa pelillisten oivallusten kautta”, Mroue kiteyttää.

Matka Business Forumissa Matkamessujen Business Forum -erikoisalue kokoaa yhteen alan ammattilaiset ja päätöksentekijät messujen ammattilaispäivänä torstaina 19.1. Esittelyssä on muun muassa liikematkatoimistoja, kokouspalveluita tarjoavia yrityksiä, järjestelmätoimittajia sekä lentoyhtiöitä ja hotelliketjuja.

14

Laajennettu todellisuus valtaa messukeskuksen.

Bisnesalueen järjestävät yhteistyössä Suomen Liikematkayhdistys FBTA ja Matkamessut. ”Matka Business Forum on kohtaamispaikka, joka kokoaa matka- ja kokoushallinnon ostajat ja myyjät yhteen kokonaisen päivän ajaksi. Se tarjoaa hankinnoista vastaaville erinomaisen mahdollisuuden tavata sekä omia sopimuskumppaneita että potentiaalisia uusia toimittajia – ja palveluntuottajille vastaavasti hyvän joukon asiakaskontakteja”, toteaa Suomen Liikematkayhdistys ry FBTA:n toiminnanjohtaja Sari Viljamaa. Matka Business Forum on avoinna kaikille Matka Pro -ammattilaispäivään rekisteröityneille kävijöille. Erikoisalue järjestetään Messukeskuksen hallissa 1.

Liikematkatietoa ”Panostamme erityisesti yritysten palveluhankinnoista päättävien tavoittamiseen sillä uskomme, että alueella

on heille paljon tarjottavaa. Helsingin seudun kauppakamari on vahvasti mukana yhteistyössä. Myös merkittävä osa Liikematkayhdistyksessä jäseninä olevista yrityksistä vierailee alueella päivän mittaan”, kertoo Viljamaa. ”Matkamessut käynnistää matkailualan vuoden ja antaa piristysruiskeen koko toimialalle. Matka- ja kokoushallinnon ammattilaisille on tarjolla Matka Business Forumin lisäksi monipuolinen valikoima ammattitaidon kehittämiseen tähtäävää koulutusta. Liikematkayhdistys järjestää messujen ammattilaispäivän aamuna torstaina esimerkiksi seminaarin EU:n uudistuvasta tietosuoja-asetuksesta ja sen vaikutuksista henkilötietojen käsittelyyn mm. matkavarauksissa. Kuluttajapuolella puolestaan messupäivien aikana tapahtuva vapaa-ajanmatkojen myynti ja hyvät tarjoukset luovat selvän myyntipiikin”, Viljamaa muistuttaa. Matkamessut 19.–22.1.2017 Messukeskuksessa Helsingissä. Tapahtuma on avoinna matkailualan ammattilaisille ja medialle 19.1. ja kuluttajille 20.–22.1. Ammattilaisten rekisteröityminen tapahtumaan nettisivuilla osoitteessa www. matkamessut.fi

EURO OPAN UNIONISSA on valmisteltu jo pitkään uutta pakettimatkadirektiiviä. Suomessa oikeusministeriö ja työ- ja elinkeinoministeriö ovat valmistelleet uusia lakeja ja SMAL on ollut mukana työryhmissä antamassa asiantuntija-apua. Uusi direktiivi vahvistaa kuluttajan asemaa entisestään mutta huonontaa monelta osin palveluntarjoajan asemaa edelleen. Lakiehdotukset lähtevät laajalle lausuntokierrokselle keväällä. Sekä TEMin valmistelema laki matkapalveluyhdistelmistä että oikeusministeriön valmistelema laki matkapalveluyhdistelmien tarjoajista tulevat voimaan 1.1.2018 ja ne on otettava käyttöön 1.7.2018. Laki matkapalveluyhdistelmistä määrittele mikä on matkapalveluyhdistelmä, ja valvoo kuluttajien ja yrittäjien oikeuksia sekä velvollisuuksia (mm. mielipahakorvaukset). Laki matkapalveluyhdistelmien tarjoajista mm. säätelee yritysten rekisteröintivelvoitteesta ja viranomaisvalvonnasta sekä yritysten velvollisuudesta asettaa riittävä vakuus asiakkaan matkasta ennakkoon maksamien rahojen suojaksi.

Laajennettu vastuuvakuutus ja alan oma vakuutusyhtiö Valmismatkoja järjestävät matkanjärjestäjät ja jatkossa myös varustamot ja lukuisat muut lain piiriin tulevat

Afroamerikkalaista kulttuuria DC:ssä USAssa avautui ensimmäinen museo, joka kertoo maan afroamerikkalaisten historiasta ja kulttuurista. WASHINGTONIN SMITHSO NIAN-INSTITUUTTIIN kuulu-

van museon (National Museum of African American History and Culture, NMAAHC) avasi presidentti Barack Obama. Presidentti korosti puheessaan, että afroamerikkalaisten historia on osa suurempaa amerikkalaista tarinaa. Uusi museo sijaitsee Washington D.C:n National Mall -puiston varrella. Valtava museo on rakennettu 70 prosenttisesti maan alle. Museon näyttelytiloissa noustaan juurien ja kansallisoikeustaistelujen kautta nykypäivään. Museolla on oma applikaatio, joka helpottaa vierailua. Ilmaiseen sisäänpääsyyn tarvitsee kuitenkin varata etukäteen lippu netistä. https://nmaahc.si.edu/

uudet toimijat joutuvat sitomaan pääomaansa lain edellyttämien vakuuksien vastavakuuksiin ja maksamaan vakuuksista vuosittain melkoisia kuluja. Alalla on jo pitkään mietitty keinoja vakuuksien kohtuullistamiseksi. Uudet lakiesitykset tuovat kuitenkin tullessaan yhä kireämpiä vakuussäännöksiä ja mittavampia korvausvelvoitteita kaikenkokoisille toimijoille. Tämän vuoksi alalla iloitaankin siitä, että pohjoismaisen matkatoimistoalan oman vakuutusyhtiön, Vectorin, perustaminen on edennyt. Näillä näkymin Vector Nordic AB:sta on tulossa toisen vakuutusyhtiön välittäjä eli brokeri. Uuden vakuutusyhtiön perusajatus on se, että matkapalveluyhdistelmiä tarjoavat yritykset voivat hankkia matkapakettidirektiivin mukaisia vakuuksia nykyistä pienemmillä kuluilla ja jopa ilman raskaita vastavakuuksia. Myös Tanskan Europaeiske ERV:n kanssa ollaan loppusuoralla neuvotteluissa laajennettu vastuuvakuutus -tuotteen saamiseksi Suomen markkinoille. Laajennettu vastuuvakuutus korvaisi myös matkanjärjestäjälle aiheutuvia force majeure -tyyppisiä vahinkoja, kuten vaikkapa tuhkakriisin aiheuttamia kuluja.

Erinomaista tietoa Ammattilaisille suunnatun Matkatiedon torstain ja perjantain tilaisuuksissa pureu-

dutaan mm. muassa lentoliikenteen yhteiskunnalliseen ja taloudelliseen merkitykseen, matkapakettilainsäädännön matkailualalle tuomiin muutoksiin, onnistuneeseen brändäykseen, matkustusturvallisuuteen sekä uusimpien matkailututkimusten tuloksiin. Torstaina lauteille nousevat myös poliitikot keskustelemaan matkailun merkityksestä Suomessa. Tilaisuudessa pitää alustuksen myös vuodenvaihteessa aloittanut elinkeinoministeri M i k a Lintilä. Tilaisuudet ovat maksuttomia. Lisää tietoa ja ilmoittautuminen osoitteessa www. matkatieto.fi/fi/Seminaarit.

Finnish Travel Gala Alalla on jo pitkään puhuttu matkailugaalasta, missä nostettaisiin esiin matkailun uusia innovatiivisia tuotteita, alan vaikuttajia, kiinnostavia matkailuohjelmia, hauskimpia markkinointitempauksia, vuoden matkailuhenkilö jne. Gaala järjestetään ravintola Bankissa torstaina 21.9. Lippujen ennakkomyynti on jo vauhdissa. Illalliskortteja voi tiedustella SMALin osastolta 6n81. Gaalaan on tarjolla yrityksille ja muille tahoille eriarvoisia paketteja, joilla nämä saavat näkyvyyttä tapahtuman markkinoinnissa ja/tai toteutuksessa. Edullisimmillaan sponsoripaketin saa 1000 eurolla. Lisätietoa SMALin toimistosta.

Nuoret muusikot laivalla Eckerö Linellä kuullaan koko vuosi SibeliusAkatemian muusikoita ja opiskelijoita. E CKE R Ö LIN E a n t a a Suomen 100-vuotispäivän kunniaksi aluksensa estradiksi nuorille muusikoille ja m u s i i k i n t e k i j ö i l l e. M/S Finlandia toimii kahtena päivänä kuukaudessa Taideyliopiston Sibelius-Akatemian nuorten muusikoiden esiintymispaikkana. Esitysten tyyli ja toteutus ovat vapaat.

Uudenlaisia kohtaamisia Sibelius-Akatemia tuo lahjakkaat nuoret laivalle esiintymään ja ilahduttamaan matkustajia samalla kun he saavat arvokasta työkokemusta. ”Haluamme antaa laivamme estradiksi tulevaisuuden muusikoille ja musiikintekijöille. Uskomme, että näiden lahjakkaiden nuorten kautta saamme laivamusiikkiin uu-

denlaista uskallusta ja tunnelmointia, joka tarttuu hyvässä hengessä laivakansan lanteisiin. Samalla toivomme löytävämme uusia kohderyhmiä, niin nuorille artisteille yleisöksi kuin meillekin matkustajiksi”, kertoo Eckerö Linen toimitusjohtaja Taru Keronen. Panostuksen arvo on Kerosen arvion mukaan jopa 100 000 euroa, sisältäen nuorten artistien palkkiot sekä muut kulut. Musiikkiohjelman tuottaa Primo, Sibelius-Akatemian ohjelmapalvelu. Messuilla 6f50.

1 • 2017 JANUARY


Tule osastolle 6e80. Tapaat siellä Visit Maltan sekä Maltan hotelli- ja DMC-edustajia!

MORE TO SEE

MORE TO DO

MORE TO REMEMBER

Finnairin suorat lennot Helsingistä Maltalle 3 kertaa viikossa 9.4-24.10.2017 MALTA – kulttuurin ja historian täyteinen paratiisi… – ihanteellinen myös viikonlopun pyrähdykselle!

MALTA IS MORE WWW.VISITMALTA.COM

FMA16011 Window Seat Travel Trade Magazine 277x380mm.indd 1

1 • 2017 TAMMIKUU

05-01-17 09:03

15


Uusi matkailuvuosi alkaa taas vauhdilla Matkamessut avautuvat ensi torstaina

Myös Heritage Le Telfair kunnostetaan. Lisää Mauritiuksesta mm. Helin Matkat 7k151.

Matkamessuilla on tänä vuonna mukana yli 80 maata. Messujen virallisena partnerimaana on tällä kertaa Turkki. Ensikertalaisina mukana ovat muun muassa Qatar, Tadžikistan ja Kamerun. Tässä muutamia Ikkunapaikan toimituksen vinkkejä mielenkiintoisiin messukohtaamisiin 19.-22.1! päin myös meillä uusien nopeiden lentoyhteyksien ja risteilyreittien ansiosta. Osavaltio löytyy Discover America-osastolta 7f131.

ÖRÖ. Kemiönsaaren edustalla

sijaitseva Örön linnakesaari toimi sadan vuoden ajan suljettuna sotilasalueena. Saari tarjoaa historiallisten kasarmialueiden lisäksi ainutlaatuisen luonnon osana Saaristomeren kansallispuistoa. Pitkään eristyksissä ollut Örö on säilynyt poikkeuksellisen luonnonmukaisena ja sen sijainti ulapan tuntumassa tekee siitä tärkeän levähdyspaikan muuttolinnuille. 6n2-4.

uusi virallinen johtava matkailunähtävyys? Se ei ole Akropolis, Colosseum eikä Eiffel-torni vaan Belfastin uusi Titanic Belfast, joka palkittiin hiljattain World Travel Awardilla. Kovan onnen Titanic-alukseen keskittyvä käyntikohde kohoaa paikalla, jossa kuuluisa alus rakennettiin ja josta se aloitti matkansa. MBF1

M Ä N T TÄ . Mänttä-Vilppu-

la tunnetaan ennen kaikkea Serlachius-suvun vessapaperitehtailijoista. Nyt matkailijoita vetävät paikkakunnalle Göstan ja Gustafin nimeä kantavat taidemuseot Suomen kultakauden taidetta esittelevine kokoelmineen ja vaihtuvine huippuluokan näyttelyineen. Taidekaupunki Mänttä-Vilppulan osastolla 6s71 kerrotaan lisää.

PORTUGALI. Travel + Leisure

-matkalehti on valinnut Portugalin vuoden 2016 suosikkikohteeksi. Portugalin lisäksi finaalissa oli 16 muuta kohdetta, ja ehdokasasettelusta vastasivat matkatoimittajat. Portugali vei voiton, koska se vastaa toimittajien mukaan parhaiten aikamme matkailutrendeihin, joita ovat elämyksellisyys, kulttuuri ja luonto. 6c80

lasafarien järjestäjiä, joiden mukana pääsee myös retkille naapurimaahan Ruandaan.

IRLANTI. Mikä on Euroopan

ECUADOR. Yasunin kansallis-

puisto Ecuadorissa sijaitsee keskellä Amazonin sademetsää, yhtä maailman biodiversiteetiltään monipuolisinta aluetta. Napo Wildlife Center on ainoa kansallispuistossa sijaitseva majoituspaikka ja samalla Amazonin alueen tasokkain eco-lodge, josta sademetsäalueeseen tutustutaan monipuolisilla retkillä. 7k121.

vuoden 2018 Euroopan kulttuuripääkaupunki, mutta se tarjoaa jo tänä vuonna runsaasti kulttuurielämyksiä. Kaupunki on Unescon maailmanperintökohde ja on täynnä historiaa. Vallettassa on viime vuosina restauroitu monia vanhoja arkkitehtuurisesti arvokkaita rakennuksia ja mm. vanha katettu markkina-alue on avattu uudelleen. Kaupungin kapein katu, Strait Street, on kunnostettu ja on nyt musiikin ja taiteen keskus. Uusi Taidemuseo, Muza, on avattu ja se on kolme kertaa vanhan taidemuseon kokoinen. Sijaintinsa ansiosta Maltan ruokakulttuuri on saanut vaikutteita niin Euroopasta kuin Pohjois-Afrikasta ja Vallettan kunnostettu ranta-alue on nyt täynnä toinen toistaan herkullisempia ruokapaikkoja. 6e80. ESPANJA. Bilbaon Guggen-

KUUBA. Toissavuonna Kuuban matkailu kasvoi 17%, viime vuonnakin kasvussa päästiin kaksinumeroisiin lukuihin. USAsta avataan yhä uusia reittejä, vaikka matkustuksen tarkoitus Yhdysvalloista Kuubaan ei edelleenkään saa olla turismi. Vaihtoehtoja syyksi on kuitenkin 12 erilaista. Monet risteilyalukset pysähtyvät Kuubassa ja kansainvälisiä hotelleja avataan. Havannaan on avattu jo Marriotteja ja Sheratoneja. Myös Melia Hotels on avannut maassa jo 27 hotellia. Huoneiden määrä on nyt noin 60 000 mutta sekään ei tunnu riittävän. Airbnb:n kautta huoneita on tarjolla yli 8000. Tarve on valtava ja hinnat jatkavat nousuaan. 7k128. NAMIBIA. Namibian osastolla on mukana Swakopmundin kaupungissa, Atlantin rannalla sijaitseva boutique-majatalo Atlantic Villa, jonka seaview-huoneen parvekkeella on rentouttavaa kuunnella valtameren kohinaa. 7d148

KROATIA. Zagreb suosiossa.

”Green, Active & Healthy”. Maassa on viime vuosina satsattu niin pyöräreitteihin, vaellusreitteihin ja vesiaktiviteetteihin ja talvimatkailuun. Kun maassa on lyhyet ajomatkat, loman aikana ehtii kokea monia eri aktiviteetteja. MBF7 KATALONIA. Yksi Euroopan parhaista viini- ja ruokamatkakohteista on eittämättä Katalonia. Esimerkiksi tämän vuoden Michelin-oppaassa maakunta on saanut kaikkiaan 65 tähteä 54 eri ravintolaan. Mitä muuta uutta kuuluu Barcelonaan ja ympäröivään maakuntaan? Se selviää osastolla 6e81.

16

TANSANIA . Tansanialaiset DMC:t Bobby Tours ja Colors of Zanzibar esittäytyvät messuilla yhteisellä osastolla. Siellä kuulee lisää muun muassa safareista Serengetin ja Ngorongoron alueille, Kilimandžarolle kiipeämisestä ja rantalomavaihtoehdoista Sansibarilla. 7e139.

MALTA. Maltan Valletta on

heim täyttää 20 vuotta. Museon näyttely keskittyy taiteen muuttavaan voimaan. Esillä on niin museon omia töitä kuin vaihtuvia näyttelyitäkin. 6e81.

SLOVENIA . Slovenia on

7d130

Kroatian Zagrebista on viime vuosina tullut suosittu kaupunkikohde. Kaupungissa järjestetään nykyisin lukuisia festivaaleja ja tapahtumia, jotka kiinnostavat myös turisteja. Niiden määrä lisääntyikin viime vuonna kuutisen prosenttia. 6e70.

KAMERUN. Kovana jalkapal-

ALASKA. Ensimmäistä kertaa omalla ständillään on messuilla mukana Alaska ja sen suurin kaupunki Anchorage. Alaskan suosio on kasvamaan

U GA N DA . Vuorigorillojen maailmaan päästään tämän Afrikan maan osastolla. Uganda on nyt mukana messuilla isolla joukolla goril-

lomaanakin tunnettu, Keski-Afrikassa sijaitseva Kamerun on ennen kaikkea luonto- ja kulttuurikohde, jossa voi tehdä safareita kansallispuistoissa, trekata Mount Cameroon-vuorella, vierailla pygmikylissä tai vaikka lähteä pyöräilemään naapurimaahan Keski-Afrikan tasavaltaan. 7e149

SUDAN. Pohjois-Sudan on Afrikan mielenkiintoisimpia kohteita. Täällä Niili virtaa läpi Saharan autiomaan ja jokilaaksoista löytyy jatkuvasti uusia arkeologisia aarteita. Sudanissa on muuten enemmän pyramideja kuin Egyptissä! ITC Sudan esittelee maataan osastolla 7e141.

mentti hiekkaan hautautuneena. 7h171. QATAR. Qatar saa tänä vuonna oman kansallismuseon. Dohaan on auennut myös monia uusia hotelleja, mm. Waldorf Astoria ja Mandarin Oriental. Qatar Airways 7e128.

SILKKITIELLE JA TATAARIEN MAILLE. Keski-Aasian ”Stan-

maat” Uzbekistan, Turkmenistan, Kirgisia, Kazakstan ja Tadžikistan tunnetaan muinaisesta Euroopan ja Aasian yhdistäneestä Silkkitiestä historiallisine nähtävyyksineen, vuoristo- ja aavikkoaktiviteeteista sekä mahtipontisista futuristisista suurkaupungeista. Lähempää tuttavuutta uzbekkien kanssa voi tehdä Novotoursin osastolla 7e108 ja tadžikkien kanssa Mountain Adventure Travelin ständillä 7f108 . Venäjän alueella sijaitsevan Tatarstanin tasavallan ja sen pääkaupunki Kazanin osasto löytyy puolestaan numerolla 6k81. JORDANIA. Jordaniasta tehtiin viime kesäkuussa uusi arkeologinen löytö. Petran alueelta löytyi valtava monu-

INDONESIA on paljon muu-

takin kuin Bali. Samalla kun turistien suosimaa Balia kehitetään edelleen, Indonesian viranomaiset haluavat houkutella turisteja myös muualle maahan. Viranomaiset ovat listanneet 10 kohdetta, joista halutaan Balin veroisia magneetteja. Niitä ovat Lake Toba (Pohjois-Sumatra), Tanjung Belitung (Belitung-saari), Tanjung Lesung (Banten), Thousands Islands (Jakarta), Borobudur (Keski-Jaava), Bromo-Tengger-Semeru (Itä-Jaava), Lombos-saaren Mandalika, Labuan Bajo Floresissa (itäinen Nusa Tenggara), Wakatobi (Lounais-Sulawesi) ja Morotai Island (Pohjois-Maluku). 7g100

TSEKKIHERKKUJA. Prahassa lanseeratulla Taste of Prague -käve-

lykierroksella tutustutaan tsekkiläiseen ruokaan, joka uudistuu tällä hetkellä nopeasti. Noin neljä tuntia kestävän kulinaristisen kierroksen aikana käydään kaupungin parhaissa ravintoloissa maistelemassa paikallisia herkkuja ja tsekkiläistä olutta. Kierroksen aikana piipahdetaan myös pieneen viinikellariin. Taste of Prague tarjoaa osallistujille retken jälkeen myös vinkit omatoimiseen makumatkailuun. Kävelykierroksen maksimiosanottajamäärä on kahdeksan henkilöä. Yritys järjestää myös viininmaistelumatkoja Määrin viininviljelyalueelle. Lisätietoja tasteofprague.com.

M A D A G A S K A R . M a h t ava luontoparatiisi on ollut eristyksissä Afrikan mantereesta miljoonia vuosia ja sen ansiosta useat kasvi- ja eläinlajit ovat päässeet kehittymään ainutlaatuisesti. Saaren tunnetuimmat asukkaat ovat maki-puoliapinat. Sademetsiä, hiekkarantoja ja paljon muuta nähtävää Ramartourin osastolla 7c128. MAURITIUKSEN turismi on

lähtenyt uuteen nousuun. ”Parikymmentä vuotta matkustusmäärät ovat pysyneet lähes ennallaan. Nyt näemme taas kaksinumeroisia kasvulukuja”, kertoo Mauritiuksen turistitoimiston Arnaud Martin. ”Hotellien määrä alkoi kasvaa yli kysynnän, mutta nyt olemme taas hyvässä tilanteessa.” Lentoyhteyksien määrä on noussut mm. Turkish Airlinesin uuden reitin myötä. Mauritiukselle avataan uusi Lux Grand Bay ja One&Only Le Saint Geran suljetaan muutamaksi kuukaudeksi remontin vuoksi.

PING HELSINKI. PING Helsinki on vaikuttajamarkkinoinnin yhteisö, joka tuo vaikuttajamarkkinoinnin osaksi yritysten liiketoiminnan kehittämistä ja järjestää yrityksille ja sisällöntuottajille suunnattua valmennusta ja verkostoitumista. PING Helsinki Business Festival on Pohjoismaiden ainoa sisältömarkkinoinnin tapahtuma, joka tuo yhteen sisältöjen tekijät sekä niitä hyödyntävät yritykset. 28.4.2017 Clarion Hotel Helsingissä järjestettävään tapahtumaan odotetaan yli 600 osallistujaa ja kahtena vuonna loppuunmyydyn tapahtuman liput ovat myynnissä nyt. Joulukuussa järjestetty PING Helsinki Studio käsitteli vaikuttajamarkkinoinnin mahdollisuuksia matkailualalla. Puhujina kuultiin Visit Finlandin, Visit Helsingin, Rantapallon ja Retkipaikan ajankohtaisia case-esimerkkejä ja paikalla oli yli 80 matkailualan päättäjää. lisätietoja: pinghelsinki.fi Kuvassa PING Helsingin ydintiimi Inna-Pirjetta Lahti, Emmi Nuorgam, Aku Varamäki ja Sanna Salovuori.

1 • 2017 JANUARY


Yltiöpositiivisilla islantilaisilla on positiivinen ongelma Arion pankin viimeisimmän Iceland Monitorissa julkaistun Islannin matkustusanalyysin mukaan hotellikapasiteetti tulee täyttymään turismibuumin takia jo vuoden 2017 ensimmäisellä neljänneksellä. Soile Kylämies REYKJAVIKISSÄ ASUVA toimit-

Nopea selviytyjä Islanti selätti vuoden 2008 talouskriisinsä ennätysajassa muutamassa vuodessa. Vuonna 2010 Eyjafjallajökullin jäätikön alla tapahtuneen tulivuoren purkauksen takia tuhansia lentoja jouduttiin

Islannin upea luonto kiinnostaa.

peruuttamaan tuhkapilven takia. Lähes koko Euroopan lentoliikenne pysähtyi. Islantilaiset eivät jääneet murehtimaan, vaan maan turistitoimisto tuotti videokampanjan Inspired by Iceland maan lumoavista luontokohteista. Islantia tuli tuutin täydeltä monilla maailman tv-kanavilla. Icelandair –lentoyhtiö on myös tehnyt erinomaista työtä yhdistämällä Pohjois-Amerikan ja Euroopan hyvine aikatauluineen ja tarjoamalla myös joustavaa mahdollisuutta pysähtyä matkalla Islannissa.

Nyt menee hyvin Arion pankin analysti Erna Björg Sverrisdóttirin mu-

Yhteistyöllä saamme aikaan enemmän

Yhteisöllisyys ja avunanto ovat PATAn toiminnan kulmakiviä Pacific Asia Travel Association, eli PATA, on yksi maailman suurimmista matkailualan järjestöistä. Se on perustettu 66 vuotta sitten Havaijilla, ja järjestön päätehtävänä on auttaa matkailualan toimijoita löytämään toisensa ja kehittämään kestävää matkailua Tyynenvaltameren ja Aasian alueella. Suomessa on toiminut PATAn aktiivinen yksikkö jo 30 vuotta. PATA N PÄ Ä KO N T T O RIS SA

Bangkokissa kansainvälisten suhteiden johtajana työskentelevä Halona Padiachy muistuttaa ihmissuhteiden tärkeydestä. ”Vaikka nykyisin saamme yhteyden toiselle puolelle maailmaa muutamalla klikkauksella, ei henkilökohtaisen tapaamisen tärkeyttä saa unohtaa. Järjestämme vuosittain lukuisia tapahtumia ja yksi niiden suurin anti on henkilökohtaiset tapaamiset, niin vanhojen tuttujen kohtaamiset kuin uusien tuttavuuksien luominenkin,” Padiachy sanoo.

Koulutusta ja verkostoitumista ”Kaikki PATAn jäsenet, siis myös chaptereiden jäsenet, ovat tervetulleita tilaisuuksiimme ympäri maailmaa. Järjestämme lukuisia koulutustilaisuuksia, workshoppeja, seminaareja ja tapahtumia. Yksi tärkeimmistä vuosittaisista tapahtumista on PATA Travel Mart, joka tänä vuonna järjestetään syyskuussa Macaossa”, Padiachy kertoo. Muita tapahtumia ovat huhtikuussa Kiinan Luoyangissa järjestettävä Adventu-

1 • 2017 TAMMIKUU

Suomessa vieraileva PATAn kansainvälisten suhteiden johtaja Halona Padiachy painottaa henkilökohtaisten tapaamisten tärkeyttä. Padiachyn tapaa PATA-seminaarissa messuperjantaina.

re Travel Mart, toukokuussa Sri Lankassa järjestettävä Annual Summit ja New Tourism Frontier marraskuussa Palaun saarivaltiossa, noin 500 km Filippiineiltä itään. Osaan tapahtumista voi anoa ”hosted buyer”-statusta, jolloin kustannukset osallistujalle ovat minimaaliset.

Nuoret mukaan Nuoret matkailun ammattilaiset ovat erityisen tervetulleita tilaisuuksiin ja heille on myös omia tapahtumia, kuten Youth Symposium ja International Youth Forum.

”Kaikkialta kuulee nyt samaa; nuoria on äärimmäisen vaikea aktivoida mukaan toimintaan. Miten osaamme vakuuttaa heidät, että sosiaalisessa mediassa käytävä yhteydenpito ei riitä, eikä varsinkaan anna sitä samaa hienoa tunnetta tai luo kansainvälisiä ystävyyssuhteita kuin henkilökohtainen yhdessä tekeminen”, Padiachy muistuttaa. ”Ja jos ammatillisesti tulee ongelmia tai kaipaa laajempaa näkemystä omiin ajatuksiinsa, niin kansainvälisissä tuttavuuksissa on mahtava voimavara.”

Tuhansia kollegoita PATAlla on 43 chapteria ympäri maailmaa, yli 850 yritysjäsentä ja yli 5000 henkilöjäsentä. PATAn katto-organisaatioon ”isoon PATAan” kuuluvat jäsenet pääsevät käsiksi kaikkiin PATAn tuottamiin raportteihin, kuten matkustajatilastoihin, lentoja hotellitilastoihin, tulevaisuusraportteihin jne. Suomen PATA chapterissä on 60 yritysjäsentä ja pari sataa henkilöjäsentä. Lisätietoa PATAsta pata.org ja patafinland.fi.

Photo/©JNTO

taja Satu Rämö kirjoitti matkakuumetta nostattavassa kirjassaan ’Islantilainen voittaa aina’, että ”kadehdin islantilaisilta heidän taitoaan olla kaikessa maailman parhaita ja ottaa kehut vastaan välittömästi hymyillen.” Niinpä. Näimme viimeistään kesällä jalkapallon EM-kisoissa kuinka Islanti sai uskomattoman pr-voiton positiivisella yhteisöllisyydellään. Koko kansa on mukana koko sydämestään ja kannustaa maamiehiään kaikessa oli sitten kyseessä Euroviisut tai urheilu. Islantilainen uskaltaa myös ottaa riskejä. Valasretkiä järjestävä North Sailing -yritys kutsui ennen Englanti-Islanti jalkapallo-ottelua englantilaiset pelaajat Islantiin valasretkelle toipumaan tulevasta tappiostaan Islannille. Islanti yllättäen todellakin voitti ja toistasataa tiedotusvälinettä ympäri maailmaa otti North Sailingiin yhteyttä.

kaan on myös mietittävä mistä saadaan puuttuvien hotellihuoneiden lisäksi matkailualalle vähintään 10 000 työntekijää. Suomen Reykjavikin suurlähetystön neuvonantaja Christa Blomberg kirjoittaa blogissaan: ”Islannilla menee taas hyvin. Maassa on miltei täystyöllisyys (1,9 % työttömiä) ja talous kasvaa. Pääsyy maan nousukauteen on matkailun kasvu. Matkailijoiden määrä jatkaa kasvuaan myös tänä vuonna ja jokainen kuukausi on tähän mennessä ollut ennätyskuukausi. Viime vuosina kasvua on ollut liki 30 %. Optimistisimmat ennusteet ovat, että vuonna 2017 matkailijoiden määrä on jo 2 miljoonaa. Tämä on valtava määrä siihen verrattuna että Islannin asukasluku on 330 000.” Islannin uskomattoman upea luonto kiinnostaa monia. Myös maassa tehdyt elokuvat ja tv-sarjat ovat lisänneet matkustusinnostusta, mm. Game of Thrones –fanit vaeltelevat kuvauspaikkoja bongailemassa. Turismibuumin pelätään kuitenkin jo rasittavan ainutlaatuista luontoa. Islanti pohtii kuumeisesti, miten yhä kasvavia matkailijavirtoja tulisi hallita. Islanti ja Icelandair messuilla 6a60 ja 7f131.

Koe Japanin ainutlaatuinen luonto eri vuodenaikoina JAL tarjoaa entistäkin mukavampaa matkaa Japaniin 787 Dreamliner-koneissa. Päivittäinen suora lento Helsinki–Tokio. www.jal.com

PATA-seminaari messuilla 20.1. Messuperjantaina PATAn Suomen jaos tarjoaa kaikille avoimen seminaarin ja paneelin. Seminaariaiheina ovat mm. miltä matkailu Pohjoismaiden ja Aasian välillä näyttää vuonna 2020, ketkä pärjäävät kovassa kilpailussa ja mitkä ovat tulevaisuuden trendit ja haasteet?

Panelistit huipulta Seminaariosiossa sekä paneelikeskustelussa kuullaan valovoimaisina visionääreinä alan todellisia ammattilaisia. Seminaarissa puhuvat Finnairin kaupallinen johtaja Juha Järvinen, Primera Holidaysin toimitusjohtaja Minna Tuorila, Tripadvisorin kansainvälisten suhteiden johtaja Helena Egan sekä Bangkokista PATAn kansainvälisten suhteiden johtaja Halona Padiachy ja PATAn puheenjohtaja Andrew Jones. Tämä PATAn Suomen jaoksen järjestämä seminaari on poikkeuksellisesti kaikille asiasta kiinnostuneille avoin ja maksuton. 

Ilmoittautuminen viimeistään tiistaina 17.1. osoitteessa www.patafinland.fi.

Vetovoimainen uusi Suomi-tuote

Matkailualan opiskelijat ideoivat uusia tuotteita Matkailualan opiskelijoita ympäri Suomen pyydettiin syksyllä ideoimaan matkailualalle uusi vetovoimainen tuote tai palvelu, joka edistää Suomen matkailutunnettuutta ja –elinkeinoa. Kilpailun tulos julkistetaan Matkatieto-lavalla perjantaina. KILPAILUKUTSUUN VASTASI yhteensä 15 opiskelijaryh-

mää eri oppilaitoksista Kajaanista Helsinkiin. Ryhmät ideoivat mitä erilaisimpia, idearikkaita, hauskoja ja villejäkin tuotteita.

Viiden finaali Kahdeksanhenkinen raati matkailualan eri saroilta valitsi viisi ehdotusta finaaliin.    Vantaan ammattiopisto Variasta pääsi jatkoon kaksi ehdotusta: SkyFly on virtuaalinen FlyOver-lentoajelu, jonka aikana näkee Suomen tärkeimmät matkailuvaltit.  Matkamätsi on eläkeläisille suunnattu simppeli puhelinsovellus, jonka avulla voi etsiä matkaseuraa. Helmi Liiketalousopiston Saanko Luvan? vie turistit tanssikurssin päätteeksi perinteisiin lavatansseihin. Haaga-Helian Haagan kampuksen Welcome to Finland tai WTF, vie turistit Suomen älyvapaimpiin tapahtumiin ja tutustuttaa oudoimpiin tapoihin; suojalkapalloa, eukonkantoa, muurahaispesässä is-

Miten Badass Santa pärjää kilpailussa? Se selviää Matkatieto-lavalla perjantaina.

tumista jne. Kajaani University of Applied Sciences (KAMK) opiskelijoiden ehdotus Badass Santa on escape room, missä Vuokatinvaaran maisemissa ilkeä joulupukki ja hänen poronsa koettavat vallata takaisin hopeakaivokselle menetetyn kylänsä. Taistelu on ankaraa. Finalistit esittävät ehdotuksensa ja paras ehdotus palkitaan perjantaina messujen Matkatieto-lavalla klo 1415.30.

17


Varaus- ja verkkokaupparatkaisut kaikkiin matkailualan tarpeisiin

MATKATOIMISTOILLE

MATKANJÄRJESTÄJILLE

KESKUSVARAAMOILLE

LIIKEMATKATOIMISTOILLE

LIIKENNÖITSIJÄMATKANJÄRJESTÄJILLE

TAPAHTUMAJÄRJESTÄJILLE

Seuraavaksi Lahteen ja Poriin

PopUp-hotellit nousevat tapahtumien kylkeen Suomi on tapahtumien maa. Varsinkin kesällä. Mutta usein käy niin, että tapahtumapaikkakuntien hotellikapasiteetti ei riitä. Tarpeeseen on nyt luotu PopUp Hotels. Leena Aalto POPUP HOTELS on kahden tapahtuma-alan ammattilaisen, Pekka Vihman ja Mikko Kittelän, vastaus satunnaiseen majoituskapasiteetin tarpeeseen. ”Olimme vierailemassa suuressa kansainvälisessä urheilutapahtumassa Norjassa. Asuimme lähellä suorituspaikkoja, söimme hyvää ruokaa ja nautimme tapahtuma tunnelmasta. Jos hotellimme olisi sijainnut kaukana tapahtumapakasta, kisatunnelmaa ei olisi syntynyt”, Pekka Vihma valottaa idean syntyä.

Tapahtuman järjestäjille Vihma kertoo, että hotellin pystyyn laittamisessa on sen verran työtä ja viranomaislupien hankintaa, että yhden-kahden päivän tapahtumiin sitä ei kannata pystyttää. ”Monissa isommissa tapahtumissa on aikamoinen määrä järjestäjien omaa porukkaa, toimitsijoita

18

www.comgate.fi

Viro juhlii 100-vuotispäiviään ensi vuonna

Viron matkailu Suomesta jatkaa reipasta kasvuaan Suomalaismatkustajien määrä Viroon ilahduttaa maan matkailuviranomaisia vuosi toisensa jälkeen. Viime vuona Tallinnaan matkusti Tallinkilla 5 077 985, Eckerö Linellä 1 455 559 ja Viking Linellä 2 023 119 matkustajaa. Tänä vuonna Viro tarjoaa matkailijoille taas lukuisia tapahtumia, joista osa on yhteisprojekteja Suomi 100 ja Viro 100 -juhlavuosien merkeissä.

kohtia. Pärnussa vietetään Weekend Festival Baltic -tapahtumaa elokuussa samanaikaisesti Helsingin ja Tukholman tapahtumien kanssa. Lahemaan kansallispuistoon Käsmun kalastajakylään kokoontuu elokuussa kansanmusiikin ystävät Viru Folk -festivaaleille. Siellä on esillä suomalainen kansanmusiikki Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi. Oma vankka kannattajajoukkonsa on myös jokavuotisilla Leigon järvimusiikki-konserteilla elokuun alussa, jolloin väki kokoontuu Etelä-Viroon Otepäälle.

Viro 100 vuotta PopUp hotelli tunnustaa pinkkiä väriä. Sitä on niin vastaanottotiskissä, huoneiden kokolattiamatossa kuin jatkojohdossakin.

Lahti ja Pori Ensimmäinen PopUp hotelli pistettiin pystyyn viime kesänä opiskelija-asuntolaan Lahden Summer Up -festivaaleille. Jatkoa seurasi Porin Jazzeilla. ”Porin keskustassa sijaitsevassa toimistotalossa oli sopivasti pari kerrosta väliaikaisesti tyhjillään. Vuokrasimme ne ja pistimme hotellin pystyyn,” kertoo Pekka Vihma. ”Porin PopUp hotellissa oli 45 sänkyä. Osaan huoneista majoittua kaksi henkilöä, osaan kahdeksan. Teimme homman heti viimeisen päälle. PopUp –hotellissa oli respa ja turvamiehet. Kaikilla sängyillä odotti ”survival kit” eli shampoo, suihkusaippua, hammasharja ja pyyhe sekä ekstrana tohvelit, yömaski, korvatulpat sekä jatkojohto majoituksen ajaksi lainaksi.” Majoituksen hinta oli viikolla 59 euroa ja viikonloppuna 89 euroa hengeltä. ”Hommassa oli vähän summer camp -meininkiä, upgreidattua koulumajoitusta,” Vihma nauraa ja kertoo, että PopUp –hotelli myytiin täyteen huippuajassa.

Tule tutustumaan uuden sukupolven WinresCloud ja mobiiliratkaisuihin 2017 Matkamessuille osastollemme 6 s 91!

Kaikissa huoneissa on kokolattiamatot ja sängyillä odottaa survival kit, eli shampoot, pesuaineet, korvatulpat, yömaski, jatkojohto jne.

ja turvamiehiä sekä TV-ryhmiä, jotka tarvitsevat majapaikan useammaksi päiväksi, myös ennen itse tapahtumaa. PopUp-hotelli tarjoaa heille oivan majoitusmuodon, ja silloin hotellien kapasiteetti jää tapahtumavieraiden käyttöön.”

Lahden MM-kisat PopUp Hotelsien pääomistaja Arto Korhonen kertoo, että seuraava hotelli nousee Lahden hiihdon MM-kisoihin, jotka hiihdetään 22.2.-5.3. ”Nyt saimme PopUp hotellille tilat aivan Rautatieaseman kupeesta. Nelisenkymmentä huonetta on jo myyty Lahti Regionin kanssa kisoihin tuleville toimitsijoille sekä medialle ja lisää tehdään kysynnän mukaan”, Korhonen kertoo. ”Meillä on Lahden keskustassa myös toinen kiinteistö, johon voimme tarvittaessa tehdä parinkymmenen huoneen yksikön.”

Räätälöity hotelli ”Viime kesänä saatu palaute oli varauksetta positiivista ja tulevana kesänä palaammekin Poriin. Voimme käyttää samaa kiinteistöä kuin viime kesänä ja meillä on tarvittaes-

sa mahdollisuus tehdä sinne yli 60 huonetta”, Korhonen jatkaa. Ennen Porin jazzeja Porissa järjestetään Suviseurat, ja hotelli pistetään pystyyn jo niitä varten. PopUp hotelli voidaan räätälöidä hotelli- tai huonekohtaisesti. ”Jos vaikkapa 10 hengen tutkijaryhmä tulee Suomeen ja tarvitsee asunnon ja kokoustilat kolmeksi kuukaudeksi, voimme räätälöidä sellaisen. Viemme hotellin sinne, missä sille on tarvetta.” Pop Up hotellit yhtiöitettiin vuoden alussa, jolloin Vanajanlinna Group jäi vähemmistöosakkaaksi. ”Groupiin kuuluu myös Vanajanlinna catering ja yhdessä PopUp-hotellien kanssa saamme aikaan loistavaa synenergiaa”, päättää Vanajanlinna Groupin osakas ja hotelli Vanajanlinnan toimitusjohtajana toimiva Pekka Vihma. Lisätietoa arto.korhonen@ kpi.fi ja popuphotel.fi.

Airbnb kasvaa Kahdeksan vuotta sitten kotien vuokraustoiminnalla aloittanut airbnb laajenee. AIRBNB ON tähyämässä myös

lentovarauspuolelle. Vuoden loppupuolella lanseerattiin airbnb trips, jonka kautta voi varata retkiä ja tehdä pöytävarauksia ravintoloihin. Airnbn:n tavoitteena on tulevaisuudessa olla varauskanava, jonka kautta voi tehdä kaikki matkavaraukset, myös lennot.

Suomi 100 -juhlavuosi 2017 ja Viro 100 -juhlavuosi 2018 halutaan nostaa yhteiseksi 200 -vuotisjuhliksi. Juhlavuoden tapahtumia esittelivät matkailuseminaarissa Kadri Jalonen Itä-Virumaan matkailukoordinaattori, Visit Estonian Suomen aluejohtaja Toomas Tärk ja Viro 100 -ohjelmapäällikkö Maarja-Liisa Soe.

Antti Haukkamaa SUOMALAISTEN VIRON matkailu jatkaa kasvuaan. Visit Estonian Suomen aluejohtaja Toomas Tärk kertoi Viron matkailuseminaarissa, että etenkin syksy meni +5 prosentin vauhtia. Koko vuoden luvut julkaistaan helmikuun alussa. Tutkimusten mukaan jokainen suomalainen jättää Viroon matkansa aikana keskimäärin 210 euroa. Kokonaispotti nousee vuositasolla 565 miljoonaan euroon. Viron matkailun kärkiteemat Suomen markkinoilla ovat perheloma, hyvinvointimatkailu eli Viron kylpylät, Viro veneilymaana, kokousmatkustus sekä tasokas kulttuuri- ja gastronomiatarjonta. Tartto tulee varmasti kiinnostamaan matkailijoita uuden Kansallismuseonsa ja Vanamuine teatterin Mamma Mia -musikaalin myötä.

Maailmanluokan tapahtumia Viro on täynnä erilaisia kulttuuritapahtumia, joista etenkin korkeatasoiset musiikkitapahtumat houkuttelevat maahan myös kansainvälisiä vieraita. Tallinnassa on maalis-huhtikuun vaihteessa Tallinn Music Week, joka tarjoaa neljän päivän aikana noin 200 konserttia. Elokuussa kaupunkiin ko-

koontuu klassisen musiikin ja baletin ystäviä Birgitta festivaaleille. Saarenmaan oopperafestivaali Kuresaaressa heinäkuussa on jo vuosia ollut monille yksi kesän koho-

Viro viettää myös omia 100 -vuotisjuhliaan ensi vuonna. Osa juhlavuoden tapahtumista alkaa jo vuoden 2017 aikana yhteistapahtumina Suomen kanssa. Viro on vahvasti mukana Matka 2017 -messuilla isolla yhteisosastolla yli 30 näytteilleasettajan voimin. Messuilla tuodaan esille erityisesti Viron perhematkailun helmiä ja loistavia SPA-hotelleita. Matkamessuilla 6f70.

MESSUJEN PARTNERMAA TURKKI . Turkin valtion matkailutoimisto järjesti marraskuussa Helsingissä matkatoimistoväelle aamiaisinfon, jossa jopa suurlähettilään voimin todisteltiin Turkin matkailukohteiden rauhallista tilannetta. Matkailutilastot Suomesta Turkkiin ovat etenkin kesän osalta pahasti miinuksella viime vuoteen verrattuna. Onneksi pitkään lämpimänä jatkunut syksy Turkin etelärannikon rantakohteissa paransi osaltaan koko vuoden tilastoja. Turkish Airlines valittiin viime vuonna jo kuudennen kerran peräkkäin Euroopan parhaaksi lentoyhtiöksi kansainvälisessä Skytrax-vertailussa. Yhtiö jatkaa Helsinki-Istanbul -reitillä neljällätoista viikkovuorolla. Alkuvuodesta 2018 on määrä avautua Istanbulin uusi lentokenttä Mustanmeren rannikolle kaupungin koillispuolelle. Valmistuttuaan kokonaan sen on määrä palvella 200 miljonaa matkustajaa vuosittain. Turkki on Matka 2017 virallinen partnermaa. Kuvassa vasemmalta Ersin Sola Turkish Airlines, Arzu Emel Yildiz Turkin valtion kulttuuri- ja matkailutoimistosta, suurlähettiläs Adnan Başağa sekä Jere Pesonen Turkin valtion kulttuuri- ja matkailutoimistosta. Turkki messuilla 6b50.

1 • 2017 JANUARY


Älä koskaan menetä kykyä hämmentyä pienistä ihmeistä

Saimi Hoyer toi Punkaharjulle elämyksiä, sieniä ja sympatiaa Punkaharjun entinen Valtionhotelli jatkaa Saimi ja Thomas Hoyerin luotsaamana. Hotellin uusi tuleminen on kunnianosoitus Suomen kansallismaisemalle. Luonto ja sen kunnioittaminen korostuvat dynaamisen pariskunnan ja osaavan henkilökunnan asenteissa. Topelius, Leino ja Runeberg voivat levätä rauhassa - tilanne Punkaharjulla on hallinnassa – mitä nyt hotellin kummitukset, kaunis Gretchen, öiset peseytyjät ja vanha upseeri aina välillä vieraiden yöunia häiritsevätkin. Teppo Viiperi MATKAILU PUNKAHARJULLA

alkoi 1840-luvulla. Tuolloin valmistui metsänvartijan talo, jossa oli kaksi huonetta matkustavaisille. Valtionhotelli kävi nopeasti liian pieneksi ja Aleksanteri II antoi luvan uusien rakennustöiden aloittamiselle. Hotellista tuli kaksikerroksinen ja siinä oli 10 huonetta. Vuosisadan vaihteessa senaatti päätti lisätä uuden rakennuksen, joka sai nimekseen Keisarinnan huvila. Punkaharjulla ei ole vieraillut ainuttakaan keisarinnaa, joten nimen alkuperä on tuntematon. Jatkosodan aikana nousi rannalle 15 mökkiä, joilla on kauniita nimiä, kuten Lintukoto ja Tuulentupa. Nyt mökit on kunnostettu hauskoiksi ”metsähuoneiksi”.

Historian merkitys Saimi ja Thomas Hoyer ostivat Valtionhotellin eläkevakuutusyhtiö Elolta vuosi sitten. ”Palkkasimme tiimiin persoonallisuuksia ja koulutimme heitä historioitsija Jyrki Paaskosken avustuksella. On tärkeää, että kaikki osaa-

vat kertoa hotellistamme,” kertoo Saimi Hoyer. Huonekaluista ja astioista iso osa on paikallisten tekemää. Elokuussa hotelli sai Vuoden kotiseututeko 2016 -palkinnon. Huoneita on kesällä 23 ja talvella 11, lisäksi tehdään tiivistä yhteistyötä Kruunupuiston kanssa, jonka kautta onnistuu suurempienkin ryhmien vierailu. Läheisestä jugend-huvilasta voi vuokrata 11 huonetta lisää. Viehättävä Keisarinnan huvila on tulevaisuuden projekti. Siitä suunnitellaan tyylikästä huvilaa isoine oleskelutiloineen seurueille ja pidempää oleskelua etsiville.

Tähdenlentojen Punkaharju ”Ensi syksynä järjestetään tähdenlentojen yö. Asiantuntijan ja kaukoputkien kanssa mennään luontoon, kääriydytään makuupusseihin ja katsellaan ääretöntä taivasta. Uskon vahvasti, että valttejamme ovat luonto, turvallisuus ja hiljaisuus. Aina ei tarvitse keksiä uusia markkinointi kikkoja vaan nojaudu-

”Uskon vahvasti, että valttejamme ovat luonto, turvallisuus ja hiljaisuus”, sanoo Saimi Hoyer.

taan siihen mitä meillä on. Ei matkita ulkomaita vaan tehdään omaamme ja käytetään omia hyviä vahvuuksiamme. Matkailijalle on elämys nähdä aarnimetsää, meillä saa sen metsäkokemuksen,” lupaa Saimi. Kaikkialta maailmasta löytyy kohteita, jotka korostavat elämyksellisyyttä, miten Punkaharju vastaa? ”Suurin kiitos vierailta on ollut, kun he ovat ymmärtäneet mitä heille tarjoamme, suomalaista kokemusta luonnon keskellä; peilityyni järvi, hiljainen soutuveneretki ulapalle tai sauna ja iltauinti tähtitaivaan alla.

Eikä sen elämyksen tarvitse olla mitenkään ihmeellinen. Olemme järjestäneet sieniviikonloppuja ja menneet vieraiden kanssa metsään keräämään sieniä. Maailman yksinkertaisin asia, mutta kun yllättäen löytää aarnimetsästä uuden sienilajin niin siinä ollaan perusasioiden äärellä. Tai kun menemme pilkille ja juomme kuksalla vettä suoraan järvestä. Se on aikamoinen kokemus,” muistuttaa Saimi.

Kaunis vaaleanpunainen Punkaharju on Suomen vanhin hotelli, joka sijaitsee alkuperäisellä paikallaan.

Stressivapaa tiimimatka

Lavatansseja, kiikkutuoleja ja höyrylaivaristeilyjä Saimi uskoo ruokamatkailuun, jossa on makupaletti kohdillaan. ”Ruoka avaa kaikki aistit. Meillä ruoka on rakkaudella tehtyä. Sieniviikonloppuna kokkimme tarjosi seitsemän ruokalajin sienimenun, joka oli huikea kokemus,” muistelee Saimi. Menneiden vuosien lavatanssit ovat monella haikeissa muistoissa. ”Lavatanssit ja höyrylaivat palautetaan Punkaharjulle. Hotellin tansseissa voi harrastaa vanhoja kunnon vakiotansseja, kuunnella paikallisia orkestereita

Kiikkutuoliterassi on kuin mummolan vilpola – lempeä ja lämmin.

ja nauttia mukavasta tunnelmasta,” toteaa Saimi. Kesällä on mahdollisuus nauttia myös höyrylaivan romantiikasta. ”Höyrylaivaristeily on ihana, onnekkaimmat voivat jopa nähdä vilaukselta norpan, vanha laivaromantiikka palaa. Ollessani pieni isäni sanoi, että älä koskaan menetä kykyä hämmentyä pienistä ihmeistä. Tällä lauseella teen tätäkin juttua. Kaikkien pitäisi säilyttää kyky nauttia pienistä asioista,” pohtii Saimi.

”Toivon, että yrityksetkin löytävät meidät. Emme tarjoa extreme kokemusta tai pelaa suorituspaineilla. Meillä on kiikkutuolit rivissä terassilla, ja kiikkuminen tunnetusti vähentää stressiä. Ikkunoista avautuu mieltä lepuuttava maisema vanhalle harjutielle. Talvella rannasta lähtee hauska retkiluistelureitti ja koko Punkaharjuhan on yhtä lumikenkäpuistoa ja sitten on vielä ne murtomaa ladut,” nauraa Saimi. Aktiviteeteista vastaavan Tero Vänttisen opastuksella voi harrastaa mm. saunapilatesta, saunajoogaa, kalliokiipeilyä tai melontaa. ”Kokousmatkoille kehitämme uudenlaista, elämyksellistä puhetta tuottavaa palvelua. Tuomme paikalle ammattitaitoisen puhujan, joka tuo lisäarvoa kokoukselle tai tapahtumalle,” summaa Saimi. Lisää Hotelli Punkaharjusta www.hotellipunkaharju.fi Messuilla 6t69.

Viking Grace – täydellinen irtiotto

Vikingline.fi

1 • 2017 TAMMIKUU

19


Viimeisiä paratiiseja

NYT AAMIAISEMME ON ENTISTÄKIN PAREMPI!

Myanmarin avauduttua turismille myös sen rannikolla sijaitsevat Merquisaaret on löydetty.

Merquisaaret, viimeisiä paratiiseja.

MYANMARIN ETEL ÄISESSÄ

kärjessä, lähellä Thaimaan rajaa sijaitsevat Merquisaaret ovat vauhdilla avautumassa turismille. Yli 800 saaren saaristo on säilynyt lähes koskemattomana näihin päiviin saakka. Saaristossa asuu edelleen parintuhannen hengen merimustalaiskansa, Moken-kansa, joka elää merestä. Ensimmäiset turistit päästettiin saarille 1990-luvun lopulla ja alue on kehittynyt hiljakseen.

Uusi aamiaispisteemme sisältää runsaan valikoiman tuotteita, jotka sopivat erilaisiin ruoka-aineallergioihin ja erityisruokavalioihin. Parempi aamu kaikille, ruokavaliosta riippumatta, on tarjolla hotelleissamme keväästä 2017 alkaen. scandichotels.fi

Mene nyt Mikäli haluat kokea lähes koskemattoman luonnon, puhtaan meren ja uskomattoman merenalaisen maailman, saarille on lähdettävä pian. Yksi ensimmäisiä hotelleja, Myanmar Andaman Resort, on pian saamassa seuraa. Aiemmin saarille oli hankala päästä mutta hiljattain tarjonta on kasvanut.

Finnairin Signature Menu -yhteistyöohjelma saa jatkoa

Finnairin kaukolentojen bisnesluokassa tarjoillaan Eero Vottosen nimikkomenu Finnair jatkaa vuonna 2013 aloittamaansa Signature Menu -yhteistyöohjelmaa maineikkaan suomalaisen keittiöpäällikön, Eero Vottosen, suunnittelemalla nimikkomenulla. Finnairin bisnesluokan matkustajat voivat nauttia Helsingistä lähtevillä kaukolennoilla aidoista pohjoismaisista mauista tammikuusta alkaen. Tammikuu on Vottoselle muutenkin merkittävä ajankohta, silloin hän osallistuu Suomen edustajana arvostettuun Bocuse d´Or -kilpailuun, joka on maailman merkittävimpiä keittiöalan kilpailuja. Antti Haukkamaa ”LAADUKKAAT ATERIAT ovat

olennainen osa asiakkaan matkustuskokemusta” sanoo Finnairin ruokakonsepteista vastaava johtaja Maarit Keränen. Vottonen jatkaa hienolla tavalla Signature Menu -yhteistyöohjelmaa. Asiakkaat ovat jo vuosia päässeet nauttimaan sekä suomalaisten että aasialaisten huippuravintoloiden keittiömestareiden suunnittelemista aterioista. Viime vuonna Signature Menuita suunnitteli Hongkongissa sijaitsevan pohjoismaisen FINDS-ravintolan keittiömestari Jaakko Sorsa sekä helsinkiläisen Chef & Sommelierin keittiömestari Sasu Laukkonen ja kiinalainen keittiömestari Steven Liu. Hän on tehnyt uraa niin Aasiassa kuin Euroopassakin. Hänen aterioitaan on tarjottu mm. The Savoy ja The Dorchester -ravintoloissa Lontoossa.

Vottonen kilpailee Lyonissa Keränen iloitsee yhteistyön alkamisesta 32-vuotiaan Eero

20

mossa, G.W. Sundmansilla ja Olossa. Vuodesta 2015 lähtien Vottonen on työskennellyt päätoimisesti ravintolakoulu Perhossa sijaitsevassa Bocuse d´Or harjoiTammikuun lopulla Ranskan Lyonissa Bocuse d´Or –kiltuskeittiössä. pailuun osallistuva Eero Vottonen on suunnitellut Finnairin Vottosella on bisnesluokassa tarjoiltavan Signature Menun. vahva kokemus edellisestä Bocuse d´Or Vottosen kanssa. ”Suomi juh-kilpailusta. Silloin hän vallistaa tänä vuonna satavuomensi Suomen joukkuetta ja tista itsenäisyyttään, ja yhMatti Jämséniä, joka sijoitteistyö Suomen Bocuse d´Otui kilpailun finaalissa neljänrin -edustajan kanssa sopii neksi. tähän teemaan erinomaisesti.” Hän toivoo Eerolle onnea tammikuiseen kilpailuun. BoAidot pohjoismaiset maut cuse D’or järjestetään Ranskan Lyonissa joka toinen vuoPohjoismaiset maut ja puhsi. Se on maailman merkittätaat raaka-aineet ovat Vottovimpiä keittiöalan kilpailuja selle tärkeitä. ”Oma ruokafija siihen osallistuu 24 huippulosofiani on oikeastaan aika kokkia eri puolilta maailmaa. yksinkertainen. Maku on aiSuomi osallistuu kilpailuun na tärkein, ja haluan käyttää nyt 13. kertaa. lähellä tuotettuja, laadukkaita Vottonen on uransa aikaraaka-aineita. Viime vuosina na työskennellyt useissa suoolen päässyt työskentelemään malaisissa ravintoloissa, kumonien huippukeittiöpäälliten Chez Dominiquessa, Luoköiden kanssa ja oppinut heil-

Kokkien maailmanmestaruuskilpailun Bocuse d´Or:n finaali järjestetään 30. kerran tammikuun 24-25. päivä Lyonissa. Suomea edustaa keittiömestari Eero Vottonen assistenttinaan Miika Manninen. Suomesta Eero Vottosen mukaan lähtee yli 100 hengen kannustusjoukkue. Joukkueen johtajina toimivat Ari Vatanen ja Suomen Ranskan suurlähettiläs Risto Piipponen . Eero kilpailee tiistaina 24.1 klo 9 alkaen (Suomen aikaa). Jännittävää kilpailua voi seurata suorana lähetyksenä internetin kautta vaikka järjestämällä oma kisastudio linkistä www.sirha-tv.com tä paljon ruuanlaittotavoista ja -näkemyksistä”, painottaa Vottonen. Hänen makumaailmansa on tuttu myös Tallink Siljan asiakkaille. Viime syksynä Vottosen suunnittelemaa erikoismenuta nautittiin Silja Linen Bon Vivant ja Tallinkin Gourmet -ravintoloissa. Finnair messuilla 6k48.

HOTELLIUUTISIA LYHYESTI HOTELLI KAUNISPÄÄLLE. Saariselän Kaunispäälle nousee 40-huoneinen hotelli Star Arctic. Rakennustyöt aloitetaan keväällä ja hotellin on määrä olla valmis jo vuoden loppuun mennessä. Ensimmäisessä vaiheessa hotelliin tulee 40 huonetta ja 150-paikkainen ravintola. Kakkosvaiheen rakentamistyöt on tarkoitus käynnistää vuoden 2018 aikana ja silloin hotellikapasiteetti on tarkoitus kaksinkertaistaa. Hotellista on tarkoitus tulla korkeatasoinen, keskisuuri hotelli maksukykyisille ulkomaisille matkailijoille. NÄKÖALA TUNTURIN LAELTA. Levin Utsuvaaran laella sijaitseva Levin Iglut on saanut kuusi uutta ylellisesti varusteltua lasi-iglua sekä tasokkaan A’la Carte -ravintola Aurora Skyn. Laajennuksen jälkeen igluja on 18 kappaletta. Levin Iglujen asiakaskunta koostuu kansainvälisestä asiakaskunnasta, suurimpina ryhminä ovat britit ja aasialaiset asiakkaat. kuva- Luoston iglut IGLUJA ROVANIEMELLE. Santa’s Hotels-ketjun lasi-iglut Luostolla ovat parin vuoden aikana olleet kovassa käytössä. Nyt yhtiö on ilmoittanut rakentavansa Rovaniemelle Joulupukin Pajakylän pohjoispuolelle 80 iglua, joista 29 valmistuu jo ensi jouluksi. Lasi-igluissa on kylpyhuoneet, lattialämmitys, ilmastointi ja sama varustelutaso kuin normaaleissa hotellihuoneissa. SIX SENSES NYCIIN. Korkeatasoinen Six Senses -hotelliketju aikoo avata ensimmäisen kaupunkihotellinsa New Yorkiin vuonna 2019. Uusi hotelli rakennetaan vanhan rautatien päälle rakennetun High Line puiston ja Hudson joen väliin. Rakennukseen tulee hotellin lisäksi korkeatasoisia huoneistoja. Six Senses -ketjulla on 10 hotellia ja 28 spata ympäri maailmaa. ANANTARA SRI LANKAAN. Ketjun toinen hotelli on avattu Sri Lankan lounaiskulmaan, lähelle Unescon perintökohdetta, Gallen kaupunkia. Anantara Kalutara hotellissa on 141 huonetta ja sviittiä sekä kolme ravintolaa. Ketjun toinen hotelli, Anantara Peace Haven Tangalle Resort avattiin tammikuussa. SAN SEBASTIANIN HOTELLIBUUMI. Espanjan San Sebastian saa parina seuraavana vuonna 14 uutta hotellia. Suurin osa uusista hotelleista on 4-5 tähden hotelleja. Kaupunki saa hotellien myötä 500 uutta huonetta, mikä on 20 % lisäys nykyiseen. kuva - beachcomber BEACHCOMBEREILLE LISÄÄ GOLFIA. Mauritiuksella sijaitseva Beachcomber-ketju on tehnyt sopimuksen Mauritiuksen uusimman golfkentän, Mont Choisy Le Golfin kanssa. Kenttä avataan vuoden lopulla. Beachcomber Resorts & Hotelsilla on viisi hotellia Mauritiuksella. Maassa on yhdeksän 18-reikäistä golfkenttää, joista uusi Mont Choisy Le Golf on ensimmäinen saaren pohjoisosassa.

B2B Travel Show Ruotsissa ja Suomessa Syykuussa järjestetään ensimmäistä kertaa matkailualan B2B Travel Show ensin Tukholmassa ja sitten Helsingissä. ran Tukholmassa. Tänä vuonna teemme yhteistyötä Silja matkailualan B2B-tapahtuman Ruotsissa jo viisi kertaa. Syyskuu on osoittautunut hyväksi ajankohdaksi ja nyt tuomme tapahtuman myös Suomeen”, kertoo Martin Ahlberg ruotsalaisesta Finesse Promotionista. ”Tapahtumassa on näytteilleasettajina turistitoi- Syyskuun tapahtumasta tulee huippujuttu, mistoja, lentoyhtiöitä, vakuuttavat vasemmalta Marta Wallin, Martin Ahlberg ja Irma Aalto. hotelleja jne. Tapahtumassa tuottajat ja matkatoiLinen kanssa ja workshop järmistot voivat tavata toisiaan jestetään m/s Silja Serenadilja verkostoitua. Myös bloggala laivan ollessa satamassa. 13. rit ja lehdistö kutsutaan musyyskuuta olemme Helsingiskaan.” sä. Mikäli aiemmat tapahtumat antavat osviittaa, niin mukaan tulee yhteensä viitisensataa osIso markkina tajaa ja noin 70 näytteilleasettajaa”, Martin kertoo. ”Syyskuun 12. järjestämme Lisätietoja www.stockholStockholm Travel Shown B2B mtravelshow.se workshopin jo kuudennen ker” O L E M M E J Ä R J E S TÄ N E E T

1 • 2017 JANUARY


L T H I R L

Unlock the feeling

Visit Matka 2017, Stand No. 7f128

1 • 2017 TAMMIKUU

21


Uusiin asemiin

Johanna Vappula Finlandia-talo Oy

Taru Latvala Finlandia-talo Oy

Finlandia-talo Oy Taru Latvala on nimitetty myyntineuvottelijaksi Finlandia-talon myyntipalveluun. Johanna Vappula on nimitetty äitiysloman sijaiseksi myyntipäällikön tehtävään Finlandia-talon myyntipalveluun.

Kenian matkailuneuvosto

SIA Tukholmaan

Uusia edustuksia

vat lennot operoidaan mennen tullen Moskovan kautta. Lennot operoidaan viisi kertaa viikossa; maanantaisin, tiistaisin, torstaisin, perjantaisin ja lauantaisin. Moskovan välilasku kestää reilun tunnin. Lennot operoidaan A350900 –koneella code share-yhteistyössä SAS:n kanssa.

Virpi Paasonen on nimitetty 1.12.2016 alkaen Carlson Wagonlit Travelin (CWT) Pohjoismaiden johtajaksi - Director, Nordic Zone. Hän jatkaa edelleen myös CWT Finland Oy:n toimitusjohtajana.

P O H J O I S M A I TA C W T: S S Ä

aiemmin luotsannut Johan Wilson siirtyi marraskuussa CWT:ssä uuteen tehtävään ja otti vastuulleen yhtiön Ison-Britannian ja Irlannin alueen toiminnan. ”Olen hyvin innostunut uudesta roolistani ja siitä, että pääsen työskentelemään entistäkin tiiviimmin yhdessä koko pohjoismaisen organisaatiomme ja asiakaskuntamme kanssa”, Virpi Paasonen sanoo. ”Lähden uuteen tehtävääni luottavaisena siihen, että loistavat tekniset ratkaisumme, jatkuva innovointityömme ja laadukas henkilökohtainen palvelumme pitävät meidät markkinajohtajan asemassa ja kasvun kautta myös vahvistavat sitä”, hän painottaa.

22

Ruotsin valtio on perustanut matkailun kehitystä suunnittelevan työryhmän. PIETARSAARESTA LÄHTÖISIN

oleva matkatoimisto Sembon toimitusjohtaja Jari Virtanen on nimitetty asiantuntijaksi Ruotsin valtion perustamaan työryhmään, jonka tehtävänä on valmistella ehdotus johdonmukaisesta politiikasta kestävään turismiin ja kasvavaan matkailualaan liittyen. Työryhmän tavoitteena on tehdä ehdotus Ruotsin hallitukselle matkailualan kehittämisestä tärkeänä vientialana ja työllistäjänä koko maassa. ”Pyrimme tekemään konkreettisia ehdotuksia, jotka tulevat helpottamaan matkailualan yrittäjien toimintaa ja osaltaan tekevät maasta houkuttelevamman kovassa kansainvälisessä kilpailussa”, kertoo Virtanen.

Iso työllistäjä Matkailuala työllisti Ruotsissa vuonna 2015 jo 165 400 henkilöä, missä kasvua edelliseen vuoteen 5,8 %. Myös matkailualan viennin arvo on Ruotsissa kasvanut voimakkaasti. Ulkomaisten matkailijoiden kokonaiskulutus Ruotsissa vuonna 2015 nousi 112,6 miljardiin kruunuun (reilu 12 miljardia euroa). Matkailualan viennin arvo Ruotsissa ylitti selvästi esimerkiksi raudan ja teräksen viennin arvon, joka oli 50,9 miljardia kruunua.

Australialainen FCTG osti Travellink Liikematkat Yksi maailman suurimmista matkayhtiöistä, Flight Centre Travel Group (FCTG), on joulukuussa ostanut Travellink Liikematkat. Kauppaan kuuluvat Travellinkin liikematkatoiminnot Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa ja Saksassa. VUONNA 1981 perustettu australialainen Flight Centre Travel Group (FCTG) on yksi maailman suurimmista matkatoimistoista. Yhtiö on listattu Australian pörssissä, ja sen vuotuinen liikevaihto on 18 miljardia Australian dollaria (13,5 miljardia euroa). FCTG toimii 90 maassa, sillä on globaalisti yli 2 500 toimistoa ja henkilökuntaa 18 500. Yhtiöllä on 37 erilaista matkabrändiä, kuten FCM Travel Solutions, Corporate Traveller, Campus Travel, CiEvents, Stage & Screen Travel Services, Student Flights, Escape Travel, Cruiseabout, Quickbeds, Liberty Travel, GoGo Worldwide Vacations & Worldwide Traveler.

Suomi jatkaa ennallaan Anne -Marjut Väänänen jatkaa tehtävässään Suomen maajohtajana ja hänen vastuulleen tulevat myös Pohjoismaiden ja Saksan PR-toiminnot. Suomen koko henkilökunta siir tyy uuteen yhtiöön kaupan mukana. ”Tämä on todellinen ”dream match”. Voimme yhdistää molempien yhtiöiden parhaat tekniset ratkaisut, taidot ja yrityskulttuurin. FCM Travel Solutionsin koko

mainostoimiston Scanadin toimitusjohtajan paikalta. Hänellä on yrittäjyyden ja pienyritysten kehittämisen tohtorintutkinto Kapkaupungin yliopistosta ja 18 vuoden markkinointi-, strategia- ja liiketoimintakokemus. Suomalaisten Kenian-matkailijoiden määrä kasvoi tammi–lokakuussa 6,8 prosenttia edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.

Lufthansa Group

TOUKOKUUN 30. päivä alka-

Jari Virtanen ruotsalaistyöryhmään

Christopher Zimmer Lufthansa Group

Kenian matkailuneuvosto nimitti 1. joulukuuta 2016 uudeksi johtajakseen Betty Radierin. Radier siirtyy tehtävään maan johtavan

Singapore Airlines aloittaa lennot Tukholmasta.

Virpi Paasonen CWT:n Pohjoismaiden johtajaksi

Betty Radier Kenian matkailuneuvosto

Christopher Zimmer on ni-

SITA INTIA on nimittänyt

North Marketing Oy:n edustajakseen. SITA on yksi Intian johtavista DMC-toimistoista, joka tarjoaa palvelujaan Intian lisäksi myös Nepalissa, Bhutanissa ja Sri Lankassa. Johanna Bromiley North Marketing Oy:stä edustaa SITAa kaikissa Pohjoismaissa. Lisätiedot johanna. bromiley@sita.in sekä Johanna@north-marketing.com.

mitetty alkaen 1.12.2016 Lufthansan myyntijohtajaksi (General Sales Manager, Finland & Baltics) Henrica Ewalds vastuualueeVisit Southpoint naan Suomen Finland ja Baltian myynti. Zimmer on kotoisin Hampurista ja siirtyi Suomeen edellisestä asemapaikastaan Soulista. Aikaisempi johtaja Paulo Yoshikawa on jäänyt eläkkeelle.

Turkish Airlines Muhammed İbrahim Kavranoğlu on nimitetty Turkish Airlinesin uudeksi General Manageriksi Suomeen. Hän saapuu Suomeen Yhdysvalloista. Suomessa neljä vuotta General Managerina toiminut Ahmet Dalgul on siirtynyt Turkish Airlinesin General Manageriksi Pekingiin.

Visit Southpoint Finland H e n r i c a E wa l d s on Visit Southpoint Finlandin uusi omistaja ja toimitusjohtaja 1.11.2016 alkaen. Visit Southpoint Finland on rekisteröitynyt matkanjärjestäjä (1202/16/Mj), joka myy ja markkinoi Länsi-Uudenmaan matkailupalveluita. Henrica Ewalds omistaa lisäksi Raaseporissa sijaitsevan Hotel Sea Frontin.

TERVETULOA TUKHOLMAAN, Ruotsiin ja Skandinaviaan! Martin Ahlberg • Irma Aalto • Marta Wallin www.finessepromotions.se www.stockholmtravelshow.se www.traveltrends.se www.traveltv.se

Kon-Tiki Tours osti Trio Travelsin Erikoismatkatoimisto Kon-Tiki Tours on ostanut Trio Travels Oy:n matkatoimistoliiketoiminnan.

Anne-Marjut Väänänen toimii FCM Travel Solutionsin maajohtajana ja hänet on nimitetty myös yhtiön Pohjoismaiden ja Saksan PR-johtajaksi.

ja valtavat verkostot avaavat meille globaalin pelikentän, mikä mahdollistaa asiakkaittemme palvelun parhaalla mahdollisella tavalla”, sanoo Anne-Marjut Väänänen. Uusi yhtiö toimii siirtymävaiheen ajan molempien brändien alla.

KON-TIKI TOURS tarjoaa järjestöille, yhdistyksille, säätiöille ja yrityksille sekä ystäväporukoille räätälöityjä ulkomaan ryhmämatkoja. Trio Travels on maa- ja metsätaloussektorin asiantuntijamatkojen osaaja luonto- ja kulttuurimatkojen lisäksi. Trio Travels säilyy jatkossakin markkinointinimenä ja sen perustanut Markus Virmasalo jatkaa ryhmämatkojen myyntiä ja markkinointia. Matkatoimisto Kon-Tiki Toursin omistaa Timo Saranpää yhtiönsä kautta. Sa-

www.matkaviikko.fi Ammattilaisten online-uutispalvelu

Markus Virmasalo ja Timo Saranpää allekirjoittamassa kauppakirjaa.

ranpää lunasti Kon-Tiki Toursin koko osakekannan elokuussa 2016. Y h d i s t y m i s e n j ä l ke e n Kon-Tikin ja Trion liikevaihto on vajaat 5 m€, ja yritys vahvistaa asemaansa keskisuurten suomalaisten matkatoimistojen joukossa. Kon-Tikilla on toimistot Helsingissä ja Turussa. Trion toimisto Kuusamossa liittyy joukkoon 1.2.2017. Yhteenlaskettu henkilöstömäärä on 12.

1 • 2017 JANUARY


Are you ready for a connected future?

Vuosi 2017 mullistaa matkojen varaamisen ja tuo uusia mahdollisuuksia niin matkatoimistoille, matkustajille kuin yrityksillekin. Tule kuulemaan Matkamessuille Amadeus cytric Travel & Expense sekä Selling Platform Connect -ratkaisuista enemmän: Amadeus cytric Travel & Expense TO 19.1 Osasto MBF21 Amadeus Selling Platform Connect TO 19.1 - PE 20.1 Osasto 6N81

Let’s shape the future of travel

1 • 2017 TAMMIKUU

23


NÄE MAAILMA UUSIN SIIVIN

MIAMI MENO-PALUU ALK.

602€

LONTOO 149€

F LY T H E N O R D I C WAY

MENO-PALUU ALK.

ROOMA 189€

MENO-PALUU ALK.

BANGKOK 549€ MENO-PALUU ALK.

SINGAPORE 599€

TERVETULOA MATKAMESSUILLE 19.–22.1.2017 OSASTOLLEMME 6K48-6H48. MESSUHINNAT VOIMASSA 24.1. ASTI. OSTA LENNOT FINNAIR.FI

MENO-PALUU ALK.

NEW YORK 602€ MENO-PALUU ALK.

Katso kaikki kohteet ja osta lennot. Säännöt ja toimitusehdot finnair.fi

Matkailualan ammattilehti • Finnish Travel Trade Journal • Facktidning för resebranschen i Finland

Ikkunapaikka on Suomen johtava matkailualan ammattilehti, joka seuraa, analysoi ja ennakoi alan tapahtumien kulkua Suomessa ja ulkomailla. Ikkunapaikka ilmestyy kahdeksan kertaa vuodessa. Se on tilattu Suomen jokaiseen matkatoimistoon (SMAL:n jäsenyritykset). Tilaa Ikkunapaikka, niin tiedät mitä alalla tapahtuu. Vuosikerran hinta on 62 € määräaikainen yritystilaus 57 € jatkuva yritystilaus 23 € virkailijatilaus 17 € opiskelija- ja eläkeläistilaus 68 € Suomen ulkopuolelle Hinnat sisältävät alv 10%. Lehti ei vastaa tilaamatta lähetettyjen kirjoitusten ja/tai kuvien säilyttämisestä ja/tai palauttamisesta.

Ikkunapaikka on Suomen matkatoimistoalan liiton (SMAL), Pacific Asia Travel Associationin (PATA) ja Discover American Suomen osastojen toimialajäsen. ISSN 0786-7867 Painos 5000 kpl Levikkijakauma Matkatoimistovirkailijat . . . . . . . . Liikenneyhtiöt . . . . . . . . . . . . . . . . . . Yritysten matkavastaavat . . . . . . Matkatoimistojohto . . . . . . . . . . . . Majoituselinkeino . . . . . . . . . . . . . . . Matkailutoimittajat/lehdistö . . . Kunnalliset matkailuelimet . . . . . Julkaisija Travision Oy Helsinki Kirjapaino PunaMusta

64 % 11 % 9% 7% 4% 3% 2%

Toimitus ja markkinointi Päätoimittaja, kustantaja Leena Aalto leena.aalto@ikkunapaikka.fi Raisiontie 6 D, 00280 Helsinki Puhelin (09) 622 2500 Neuvonantaja, kustantaja Martti Savojärvi Lohitie 15 A, 02170 Espoo Puhelin 050 592 2981 martti.savojarvi@ikkunapaikka.fi Vakituiset avustajat Esa Aalto Antti Haukkamaa Inna-Pirjetta Lahti Soile Kylämies Miia Manner Karoliina Saarnikko Ulkoasu Juhana Mikkanen hello@juhanamikkanen.com

Window Seat is the leading travel trade journal for the travel professionals in Finland. Its aim is to monitor and analyze the development of the travel market in Finland and abroad. Window Seat is published eight times a year and its subscribers include a.o. all Finnish AFTA-travel agencies. Subscription fee is EUR 68 outside of Finland. The magazine will not hold itself responsible for the safekeeping and/or return of articles and/or photographs sent without an order for publication. Window Seat is an associated member of the Association of Finnish Travel Agents (AFTA), Finland Chapter of Pacific Asia Travel Association (PATA) and Discover America Finland.

Readers Travel agency personnel . . . . . . . . . . . 64 % Airlines etc. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11% Company travel managers . . . . . . . . . 9 % Travel agency management . . . . . . . 7 % Hotel business . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4% Travel editors and press . . . . . . . . . . . 3 % Municipal tourist organisations . . . . 2% Editorial & Marketing Editor-in-chief, Publisher Leena Aalto leena.aalto@ikkunapaikka.fi Raisiontie 6 D, FIN-00280 Helsinki Phone +358 9 622 2500 Senior Advisor, Publisher Martti Savojärvi Lohitie 15 A, FIN-02170 Espoo Phone +358 50 592 2981 martti.savojarvi@ikkunapaikka.fi

WWW.IKKUNAPAIKKA.FI WWW.IKKUNAPAIKKA.TV FACEBOOK.COM/IKKUNAPAIKKAWINDOWSEAT

Publisher Travision Oy Helsinki Contributing Editors Esa Aalto Antti Haukkamaa Inna-Pirjetta Lahti Soile Kylämies Miia Manner Karoliina Saarnikko Layout Juhana Mikkanen hello@juhanamikkanen.com Printing house PunaMusta ISSN 0786-7867 Circulation 5,000 copies

2017-1 Ikkunapaikka-Window Seat, Jan 2017  
Advertisement