Page 1

WINDOW SEAT

1 • 2016 TAMMIKUU/JANUARY

Matkailualan ammattilehti • Finnish Travel Trade Journal • Facktidning för resebranschen i Finland

28. vuosikerta/28th year

Toimeksiantaja:

Yhteistyössä:

Partnerimaa:

KOHTAA KOKO MAAILMA 21.–24.1.2016 Messukeskus Helsinki 20.1.2016 Workshop Day Kohtaa, kehity ja verkostoidu. Tutustu laajaan ammattilaisohjelmaan osoitteessa matkamessut.fi

Workshop Day Pohjois-Euroopan vilkkain matkailualan osto- ja myyntitapahtuma. TULE OSTAJAKSI!

RANTAPALLO MEETING POINT Kohtaa kanainvälisiä ja kotimaisia incomingtoimistoja tehokkaasti yhdellä alueella. Mukana mm. Färsaaret Avoinna vain ammattilaisaikana

matkamessut.fi • #matka16 • #tempaudu • #matkamessut Lataa uusi Messukeskus-applikaatio älypuhelimeesi ja tee omat suosikkilistasi! OIKEITA KOHTAAMISIA. AITOJA ELÄMYKSIÄ. KOSKETUS TULEVAISUUTEEN.

Matkamessuilla sisältöä kaikille toimiville matkustuksen parissa toimiville. AMMATTILAISOHJELMAA nyt myös perjantaina ja lauantaina.


2

1 • 2016 JANUARY


Viihdy kanssamme kaikilla foorumeilla!

WINDOW SEAT

1 • 2016 TAMMIKUU/JANUARY

Matkailualan ammattilehti • Finnish Travel Trade Journal • Facktidning för resebranschen i Finland

Ikkunapaikka.tv Ikkunapaikka.fi .com/IkkunapaikkaWindowSeat

28. vuosikerta/28th year

Tapahtumamaailmassa sisältö ja vuorovaikutus ovat entistä tärkeämpiä

Uudet työkalut helpottavat tapahtumajärjestäjän työtä Yksilöllinen palvelu pitää kuitenkin edelleen pintansa Syrjäyttääkö digitalisaatio perinteiset tapahtumat ja kohtaamiset? On ennustettu, että tapahtumat virtualisoituvat, ja niihin osallistutaan tulevaisuudessa kotisohvalta kannettavan tietokoneen kera. Skenaario lienee yhtä todellinen kuin se, että kaikki kokoukset siirtyisivät konferenssipuheluiksi. Kokous- ja tapahtumajärjestäjät SMT, HRG ja L.R.International kertovat miten he vastaavat ajan haasteisiin. tapahtumien, kuten incentive-matkojen keskimääräinen osallistujamäärä on n. 40 henkilöä.

SYDNEY ON loistava kohde yhdistää ranta- ja kaupunkiloma. Päivä Bondi Beachillä, huippuoopperaa maailmankuulussa oopperatalossa ja siitä kivenheiton päähän Rocksin alueelle iltaa jatkamaan. Huimapäisimmät kiipeävät Harbour Bridgen yläkaarelle opastetulle parin tunnin retkelle reilulla parilla sadalla eurolla. Sydneyä ei turhaan kutsuta yhdeksi maailman kauneimmista kaupungeista.

Globaali tapahtuma HRG toimii globaalisti, mikä on merkittävä etu silloin, kun sama tapahtuma järjestetään maailmanlaajuisesti useassa eri maassa. Samanlainen tapahtuma voidaan tuottaa samaan aikaan vaikkapa sataan eri maahan, ja asiakas voi luottaa siihen, että tapahtuma on yhtenäinen kaikkialla. Tapahtumajärjestelyjen keskittäminen auttaa asiakasta hallitsemaan kokonaisuuden. Esimerkiksi riski päällekkäisten tapahtumien järjestämisestä pienenee ja kuluista saadaan selkeät, asiakkaan toiveiden mukaiset raportit. 

LISÄÄ SIVUILLA 5–6.

Teknologia apuna

Tapahtuma- ja kokousjärjestelyt vaativat pitkäjänteistä työtä ja hyviä yhteistyökumppaneita mutta virtuaaliset työkalut ovat tulleet helpottamaan yhteydenpitoa ja tapahtuman osallistujahallintaa. Matkan kohokohtia, vaikkapa lounasbuffet islantilaiseen tyyliin, ovat osallistujille mieleenpainuvia muistoja.

Miia Manner

KAZAKSTAN ON kuin pikku-Dubai.

Öljyllä ja muilla luonnonrikkauksilla saamillaan tuloilla maa rahoittaa The Bright Future -uudistusohjelmaansa. Astanan keskustaan nousee toinen toistaan upeampia pilvenpiirtäjiä. Vuonna 2017 Astanassa järjestetään Expo-näyttely, jonka teemana on Tulevaisuuden energia. Näyttelyn symboliksi nousee Kazakstanin pallomainen paviljonki. LISÄÄ SIVUILLA 7–8.

TAPAHTUMAN TAVOITTEENA on tehdä vaikutus osallistujiin. Vaikutuksen tekemiseksi tapahtuman sisältöön panostetaan entistä enemmän, ja sitä vahvistetaan osallistamalla tapahtumaan kutsutut. Vuorovaikutteisen sisällön avulla voidaan tapahtumasta tehdä kokemuksellinen, persoonallinen ja tunnesiteitä luova tilanne.

Pidennetty elinkaari Digitaalisten ratkaisujen avulla voidaan täydentää tapahtuman sisältöä, ja sosiaalisessa mediassa pidennetään tapah-

SMAL priimusmoottorina valmismatkakampanjassa Vuosien varrella on muutamaankin kertaa suunniteltu matkanjärjestäjien yhteistä, kuluttajille suunnattua valmismatkakampanjaa. Nyt se on vihdoin toteutumassa. matkailualan imagoa nuorentamalla ”pakettimatkailun” vanhanaikaista imagoa ja innostamalla kuluttajia tutustumaan uudistuneisiin tuotteisiin ja matkanjärjestäjiin. Valmismatkakampanjaan lähti mukaan 16 matkanjärjestäjää.

”KAMPANJAAN ILMOITTAUTUI yhteen-

sä 16 osallistujaa”, kertoo SMALin toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti. Kampanjan on ideoinut SMALin matkanjärjestäjäryhmän johtokunta ja sen toteuttajaksi on valittu mediatalo Vapa Media Oy.

Moderni valmismatka Kampanjan tavoitteena on profiloida valmismatkaa (pakettimatkaa) kuluttajien mielikuvissa modernina ja luotettavana vaihtoehtona ja nostaa samalla

1 • 2016 TAMMIKUU

Sisällöllistä viestiä

Kampanjan tarkoituksena on tuottaa artikkeleita pakettimatkailun uusista ominaisuuksista, mahdollisuuksista ja ajankohtaisista uutisista. Mukaan on ideoitu seitsemän aihetta, mm. henkilökohtainen palvelu, valmismatkan ostajan oikeus ja turva, valmismatkan monet vaihtoehdot jne. Mukaan kampanjaan pääsi 500 eurolla ja jokainen mukanaolija vastaa artikkeleiden jakelusta omissa kanavissaan. MESSUILLA 6K79.

tuman elinkaarta. Ennen tapahtumaa tuotettava ja somessa jaettava sisältö, esimerkiksi videot, lisäävät tapahtuman kiinnostavuutta, ja jälkikäteen jaettava materiaali vahvistaa osallistujan muistijälkeä. Sosiaalisessa mediassa jaettavasta sisällöstä hyötyvät myös ne, jotka eivät pääse paikan päälle.

Ammattilaiset asialla HRG:n Jan-Aslak Lang kertoo, että Suomen events & meetings-osaston liikevaihto on kasvanut viimeisen kahden vuoden aikana kaksinumeroisen prosentin verran, ja osuus yrityksen tuloksesta on merkittävä. HRG Nordi-

cin Events & Meetings-osastolla työskentelee yhteensä noin 100 henkilöä ja vuositasolla järjestetään noin 4 000 erikokoista tapahtumaa. Suomessa työntekijöitä on 16, joista puolet Jan-Aslak Lang, on tapahtumanjärHRG jestämiseen keskittyneitä ammattilaisia, toinen puoli keskittyy järjestelyihin, joiden yhteydessä tehdään osallistujille myös matkavaraukset. Tapahtumien osallistujamäärä vaihtelee kymmenestä 3 000:een, ulkomaille suuntautuvien

“Teknologiaa käytämme apuna silloin, kun se on tarkoituksenmukaista ja soveltuu kohderyhmälle. Applikaatiot räätälöidään vastaamaan asiakkaan tarvetta”, kertoo Lang. “Teknologian hyödyntäminen ei kuitenkaan ole itseisarvo, vaan sen tulee tuottaa asiakkaalle lisäarvoa”, tarkentaa Lang. “Tältä vuodelta odotamme, että euromäärä osallistujaa kohden kasvaa jonkin verran. Lähitulevaisuuden trendinä on, että tapahtuman elämyksellisyyteen ja osallistamiseen panostetaan. Erilaisiin efekteihin panostetaan entistä enemmän. Niiden avulla vahvistetaan osallistujan muistijälkeä. Myös asetetut tavoitteet ja niiden saavuttaminen kiinnostavat, eli ROI:n määrittely tulee entistä tärkeämmäksi.” LISÄÄ SIVULLA 4.

Visit Finlandin kilpailutus on päättynyt

Matkavekka tuottaa nyt Stopover Finland -paketit Visit Finlandin keväällä aloittama Stopover Finland-hankkeen kilpailutus päättyi vuoden lopulla. Islantilaisen Primera Travel Groupin omistama Matkavekka tuottaa jatkossa Stopover-paketteja ensisijaisina kohderyhminään japanilaiset, kiinalaiset ja eteläkorealaiset yksittäismatkustajat. Leena Aalto VISIT FINLANDIN käynnistämän Stopover Finland-hankeen ensimmäisellä kierroksella kriteerit täyttäneitä incoming-operaattoreita ei määräaikaan mennessä löytynyt. Tämän takia sopimus Matkavekan kanssa tehtiin suorahankintamenettelynä. ”Rehellisyyden nimissä täytyy myöntää, että hankintailmoitus meni meiltä hieman ohi. Ajankohta oli sellainen, että silloin keskityimme nykyisen toimintamme kuntoon laittamiseksi”, kertoo Matkavekan ja Lomamatkojen toimitusjohtaja Minna Tuorila. ”Syksyllä asia nousi jälleen esille ja lähdimme mukaan. Itse asiassa jo muutama vuosi sitten tein Visit Finlandille ehdotuksen sähköisestä kauppapaikasta. Silloin aika ei ollut kypsä, mutta syksyllä asia nousi jälleen esille. Nyt olemme tästä ihan hirveän innoissamme. ”

Matkavekan ja Lomamatkojen toimitusjohtaja Minna Tuorilan mukaan luonto, design ja suomalainen elämys ovat ensisijaisen tärkeitä elementtejä Stopover-paketeissa.

Vaadittiin ehdotusta läpinäkyvästä ansaintamallista osana liiketoimintaa, edellytettiin IATA-oikeuksia sekä omaa henkilöstöä, joka pystyy palvelemaan asiakkaita niin kiinan, korean kuin japaninkin kielellä. Incoming-toimija, nyt siis Matkavekka, velvoitetaan ylläpitämään 50 tuotetta sisältävä tuotemenu vuoden 2017 loppuun saakka sekä raportoimaan ylläpidosta Visit Finlandille ja Stopover Finland-markkinointiverkostolle. ”Verkkokauppamme valmistuu toukokuussa, ensiksi englanniksi. Käännämme sivuston kesän aikana myös muille kielille. Haaga-Helian ja Finnairin kanssa olemme alustavasti puhuneet mahdollisista Kiinan, Japanin ja Korean kielien osaajista. Haaga-Helialla löytyy opiskelijoita ympäri maailmaa”, Tuorila kertoo projektin etenemisestä.

Verkkokauppa toukokuussa Kilpailutuksen kriteerit olivat tiukat.

LISÄÄ SIVULLA 4.

3


Kilroy kilpailee Tanskassa kolmen suurimman matkanjärjestäjän joukossa Kilroy was here, on monille tuttu slogani. Yhtiöllä on pitkä historia, nimeä on vaihdettu ja toimintaa laajennettu useihin maihin sekä yrityskaupoin, että toimistoja perustamalla. Kilroyn perusti aikoinaan Helsingin yliopiston ylioppilaskunta, jonka silloinen talousjohtaja ja HYY-Yhtymän toimitusjohtaja Tapio Kiiskinen, on siitä alkaen ollut mukana Kilroyn kehityksessä. Hän on edelleen nyt 68-vuotiaana Kilroy International A/S:n hallituksen varapuheenjohtaja ja osakas. Häneltä siis kannattaa kysyä, miten menestyä kansainvälisillä matkailumarkkinoilla vuosikymmenestä toiseen. Antti Haukkamaa KILROY N HIS TO RIA juontaa

1940-luvun loppupuolelle, jolloin pohjoismaiset opiskelijajärjestöt perustivat omia matkatoimistojaan. Ne yhdistivät ostotoimintojaan Kööpenhaminaan kaupalliseksi säätiöksi vuonna 1951. Syntyi SSTS, Scandinavian Student Travel Service, jonka jäsenä Suomessa toimi Ylioppilaspalvelu, sittemmin nimellä Travela. Kansainvälistyminen pääsi vauhtiin vuonna 1987, kun Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan omistama HYY-Yhtiöt osti enemmistöosuuden viidestä pohjoismaisesta opiskelijamatkatoimistosta ja kuudentena maana mukaan tuli myös Saksa. HYY teki yritysosakkuuskauppoja samaan aikaan myös USAssa ja Kreikassa ja perusti uuden yhtiön Hollantiin ja Espanjaan. Ostetuilla Pohjoismaisilla yhtiöillä oli kaikilla omissa maissaan vahva brändi, mutta kannattavuus oli heikko. Yhtiön nimi muutettiin 1991 Kilroyksi ja samanaikaisesti alkoi kaikissa maissa määrätietoinen brändin rakentaminen, jossa mukana oli Corporate Religion-teoksen kirjoittanut Jesper Kunde. Kauppaneuvos Tapio Kiiskinen toimi Kilroy travels International A/S:n hallituksen puheenjohtajana kaikkiaan 20 vuotta, vuoteen 2007 saakka, jolloin HYY myi Kilroyn enemmistöosakkuutensa kokonaan. Kiiskinen jäi osakkaaksi ja hallituksen varapuheenjohtajaksi islantilaisten ja tanskalaisten omistamaan yhtiöön, jonka pääkonttori on Kööpenhaminassa. Konsernin nimi muutettiin Kilroy International A/S:ksi vuonna 2009. Vuonna 2014 otettiin koko konsernista käyttöön nimi The KILROY Group. Konserniin kuuluvat Kilroyn ohella mm. Jysk Rejsebureau ja Benns sekä osakkuusyhtiö Ski Group.

Suomessa syntynyt kansainvälinen konserni Tänään konsernilla on toimintaa kaikkiaan kahdeksassa maassa; Belgiassa, Hollannissa, Islannissa, Norjassa, Ruotsissa, Suomessa, Sveitsissä ja Tanskassa. Koko konsernin liikevaihto vuonna 2014 oli

Kauppaneuvos Tapio Kiiskinen ja myyntipäällikkö Cristina Herrera Kilroyn Helsingin toimistossa.

1510 miljoonaa Tanskan kruunua (n. 210 milj. €), josta voittoa kertyi liki 40 miljoonaa (n.5,5 milj. €) ja operatiivinen tulos oli 50 miljoonan Tanskan kruunun luokkaa (n.7 milj. €). Työntekijöitä on yhteensä 336, joista 25 Suomessa. Tuoteryhmät ovat nuorille ja opiskelijoille suunnatut yksityismatkat, opiskeluun liittyvät ryhmämatkat ja ulkomaille suuntautuvat opiskelumatkat. Kokonaismyynnistä Tanska myy melkein puolet, Suomi 10 prosenttia. Suomessa Kilroylla on toimistot Helsingissä ja Turussa ja Suomen kaupallisena johtajana toimii Katriina Tammi. Tanskassa Kilroylla on kaikkiaan 7 toimistoa ja konsernin hallinto hoidetaan sieltä käsin. Kilroyn vahvaa asemaa Tanskassa kuvaa ehkä parhaiten se, että se on viime vuosina kilpaillut Star Tourin ja Spiesin kanssa maan suurimman matkanjärjestäjän asemasta. Kilpailu on hyvin tasaväkistä, kaikkien kolmen liikevaihdot ovat 1510-1520 miljoonaa Tanskan kruunua. Vuonna 2014 Kilroy oli kymmenen suurimman tanskalaisen matkatoimiston vertailussa kannattavin kruunuilla ja pääoman tuotolla mitattuna.

Menestyksen avaimet Tapio Kiiskinen summaa konsernin menestystekijöitä; pääliiketoiminnan tuotteissa ja palveluissa keskittyminen selkeästi rajattuun kohderyhmään ja sen tarpeisiin. Vahva brändikulttuuri, jota on rakennettu pitkäjänteisesti. Kiiskinen pu-

huu brändilupauksesta, jonka toteutumista arvioidaan jatkuvasti. Brändikulttuuriin kuuluu myös osaamisen hajauttaminen. Lisäksi hän mainitsee hallitun kasvun sekä uusina toimistoina että yritys- ja liiketoimintaostoina ja sen tuomat synergiaedut. Verkkokauppa ja yleensä toiminnan digitalisointi on aloitettu aikaisin. Pääliiketoiminnan markkinoinnissa printtimainonta lopetettiin noin 10 vuotta sitten. Vapautuneet resurssit keskitettiin verkkoon ja someen. Aktiivinen toiminta edellyttää muutosketteryyttä ja jatkuvaa läsnäoloa, käytössä onkin malli 24/7/12/365. Operatiivisessa toiminnassa johto- ja hallintoprosessit on keskitetty Tanskaan. Entä miltä näyttää tulevaisuus?

Palvelun renessanssi Kilroy on koko 2010-luvun kasvanut hallitusti henkilökuntaa ja toimistoja lisäten. Viime ja tänä vuonna on perustettu viisi uutta toimistoa. Kiiskisen mukaan ihmiset ovat osittain jo kyllästyneet vaativampiin matkajärjestelyihin netissä, siihen menee koko päivä. Ja jos ongelmia matkalla tulee, pitää löytyä ihminen joka vastaa. Hänen mukaansa henkilökohtaisella palvelulla ja osaamisen myymisellä on lievä renessanssi eli myyntipuolella monikanavaisuus tulee säilymään. ”Kannattaa myös seurata, mistä tulee paremmat katteet”, kiteyttää Kiiskinen.

Kaupunkilomat viehättävät Kaupunkilomien suosio on kasvanut ympäri maailmaa. Euroopassa niiden suosio nousi viime vuonna 20 prosenttia.

AIRBERLIN LISÄÄ AMERIKKAA. airberlin järjesti yhteistyökump-

paneilleen tilaisuuden suosiota saaneessa Lilla Roberts-hotellissa. airberlin lentää Helsingistä suoraan Berliiniin jo kolme kertaa päivässä. Keväällä yhtiö panostaa erityisesti Amerikkaan ja lentojen määrä länteen kasvaa. Kohteina Yhdysvalloissa ovat Dallas, Boston ja Los Angeles, Kuubassa lennetään Havannaan. Vuoden alusta airberlinin Laura Kaijanto ja Anna-Maria Kirchner hoitavat Suomessa myös Etihad Airwaysiä. Kuvassa vasemmalta airberlinin Laura Kaijanto, Lilla Robertsin Jenni Piironen sekä airberlinin Anna-Maria Kirchner ja Jan Anderstedt.

4

ITB BERLININ tilaama tutkimus osoittaa, että kaupunkilomien suosio kasvaa kaikissa maanosissa. IPK World Travel Monitor® tutki trendejä niin Aasiassa kuin Amerikoissakin. Kaupunkilomien osuus kaikista matkustustyypeistä on maailmanlaajuisesti noin 22 prosenttia. Euroopassa kasvu oli 20 %, Aasiassa peräti 25 %. Pääsyynä kaupunkilomien vahvaan kasvuun tutkimustulos mainitsee halpalentoyhtiöiden edulliset hinnat kuin myös edullisten majoitusten tuleminen markkinoille. Maailmanlaajuisesti suosituimmat kaupunkilomakohteet olivat Hongkong, Pariisi ja New York.

Uudet työkalut helpottavat tapahtumajärjestäjän työtä Yksilöllinen palvelu pitää kuitenkin edelleen pintansa Kuva: Henri Juvonen

Kilroy, Suomessa syntynyt tanskalainen matkailualan konserni

JATKUU SIVULTA 3.

Visuaalinen työkalu SMT lanseerasi viime syksynä useita uudenlaisia sähköisiä työkaluja helpottamaan tapahtuman järjestämisen tarjousprosessia, itse tapahtuman osallistujahallintaa ja asiakkaan kaikkien tapahtumien hallintaa kokonaisuutena. Heti tarjousvaiheessa SMT lähettää asiakkaalle interaktiivisen, sähköisen tarjouksen. Tilaaja voi tarkastella tarjouksen osa-alueita, kuten tilavaihtoehtoja ja valita niistä mieleisensä. Hän näkee valinnan vaikutukset hintaan reaaliaikaisena, ja voi myös lähettää SMT:lle kommentteja ja tarkennuksia. Näin palvelu ottaa prosessin haltuun heti suunnitteluvaiheessa. Kaikki tapahtumaan liittyvät yksityiskohdat tallentuvat visuaaliseen työkaluun, eikä edestakaista sähköpostiviestittelyä tarvita.  

Mittarit käytössä Jokaiselle tapahtumalle luodaan oma tapahtumasivustonsa, jonka kautta ilmoittautumiset vastaanotetaan ja jota seurataan tarkasti. “Kutsuprosessin aikana seuraamme tapahtumasivustoa, ja reagoimme esimerkiksi silloin, kun sivustolla on paljon kävijöitä, mutta ei ilmoittautumisia. SilMikaela Nieminen, loin on syytä SMT miettiä, mitä pitäisi tehdä toisin. Tilanteen analysointi on huomattavasti järkevämpää etukäteen kuin jälkikäteen”, kertoo Mikaela Nieminen, SMT:n tapahtumista ja kokouksista vastaava johtaja.  Kun asiakkaalla on useita eri tapahtumia, kertyvät niiden tiedot vertailua ja seurantaa varten asiakaskohtaiselle koostesivulle. “Suunnitteluvaiheessa mietitimme asiakkaan kanssa myös sitä,

Helsingin Vanha Ylioppilastalo on arvokas ympäristö tapahtumille.

minkälaisia mittareita tapahtuman tuloksellisuuden osalta halutaan ottaa käyttöön. Koostesivulla on näkyvyys menneisiin ja tuleviin tapahtumiin sekä tapahtumaostojen raporttiin”, jatkaa Nieminen.

Brella yhdistää SMT:n tarjoamalle tapahtumasivustolle voidaan integroida myös Brella -verkostoitumistyökalu, jonka avulla tapahtumaan osallistuvat voivat sopia one-toone -tapaamisia kiinnostavien osallistujien kanssa etukäteen. Työkalu hoitaa “pöytävarauksen” tapahtumaan, kun osallistujat ovat ilmaisseet kiinnostuksen tavata toisensa.  

Yksilöllistä palvelua Helsingin Ruoholahdessa toimiva L.R. International Oy (LRI) on keskittynyt vaativien tapahtumien projektinhallintaan. Kotimainen yritys on toiminut vuodesta 1988 ja järjestänyt noin tuhat erisuuruista tapahtumaa vuosien varrella. “Lähtökohtanamme on, että suunnittelemme, tuotamme ja toteutamme tapahtuman täyden palvelun kokonaisuutena ja door-to-door palveluna osallistujalle”, kertoo yrityksen toimitusjohtaja Petri Hämäläinen. “Meillä on vahva osaaminen hyvin suurien tapahtumien, kuten isojen yritysten vuosijuhlien järjestämisestä. Usean tuhannen

osallistujan tapahtuman suunnittelu aloitetaan noin kaksi vuotta ennen tapahtumaa. Ison tapahtuman suunnitteluvaiheessa erityisen tärkeää on luoda heti alkuun realistinen aikataulu, millä projekti viedään läpi. Sen Petri Hämäläinen, avulla kokoL.R. International naisuus pysyy hyvin hallussa alusta loppuun asti. Suurin tapahtumakokonaisuus, jonka olemme organisoineet, on järjestetty noin 50 000 osanottajalle. Pienimmässä taas on ollut muutamia osallistujia”, kertoo Hämäläinen.

Räätälöity tapahtuma “Pidämme erityisen tärkeänä sitä, että toteutamme tapahtuman, joka on tilaajan näköinen. Siksi perehdymme huolella asiakkaan tarpeisiin ja esimerkiksi arvomaailmaan. Räätälöity ja asiakkaan näköinen tapahtuma on osallistujan näkökulmasta huomattavasti mieleenpainuvampi kuin massa- tai teematapahtuma. Panostamme myös laadukkaaseen ja yksilölliseen palveluun, ja uskomme, että sen merkitys tulee voimistumaan entisestään tänä vuonna. Odottelemme mielenkiinnolla myös vuotta 2017, kun Suomi viettää 100-vuotisjuhlaa”, päättää Hämäläinen.

Matkavekka tuottaa nyt Stopover Finland -paketit JATKUU SIVULTA 3.

Your stay ja finlandtours.fi Visit Finland on syksyn aikana pyytänyt palvelutuottajilta sivustonsa YourStay-osioon ehdotuksia tuotteista, jotka täyttävät Stopover Finland – kriteerit. Niistä koostetaan sivustolle vähintään 50 tuotteen tai palvelun tuotemenu. Samanaikaisesti Matkavekka ryhtyy kokoamaan online-myyntiin soveltuvia moduuleja ja kontaktoi niistä palveluntarjoajia alkuvuonna. Suomeen saapuvat matkustajat löytävät vaihtoehtoja Suomen pysähdykselleen jatkossa kahdesta paikasta. Niin Visit Finlandin YourStay-osioista kuin keväällä aukaistavasta Matkavekan ylläpitämästä finlandtours.fi -sivustolta. Visit Finlandille on tullut satoja ehdotuksia, joista valitaan tarjonta helmikuussa avattavaan YourStay-osioon. Sieltä tuotteet linkitetään tarjoajien omille sivustoille, mistä ostoksen voi tehdä suoraan, jos tarjoajalla on oma verkkokauppa. Tarjonnassa voi olla esim. pelkkä hotelli tai kiertoajelu. Matkavekan finlandtours.fi-sivustolla asiakkaille tarjotaan sen sijaan valmis paketti, johon sisältyy esim. kotimaan lennot, lentokenttäkuljetukset, hotelli, kiertoajelu ja muita mahdollisia palveluita.

Malli Islannista Primera Travel Groupilla on incoming-toimintaa Norjassa ja Islannissa. ”Tulemme käyttämään pitkälti samaa liiketoimintamallia kuin norwaytours.no ja icelantours.is. Olemme uusimassa koko konsernissa tuotannon ja varaamisen järjestelmiä, joten astumme Suomessa askeleen ohi islantilaisista kollegoistamme ja tuotamme omat Stopover-pakettimme uuteen järjestelmään. Suomen finlandtours.fi avataan toukokuussa, mutta jo helmikuun aikana pyrimme avaamaan nykyisillä työkaluilla kevyemmän version sivustosta, mihin alamme kerätä tuotepaketteja”, Tuorila kertoo.

Motiivipohjaisia elämyksiä Finnairin lentohinnat ovat lokakuusta lähtien mahdollistaneet jopa viiden yön pysähdyksen Suomessa. Finlandtours. fi-tarjonnassa tulee olemaan paketteja muutamasta tunnista viiteen vuorokauteen asti. ”Suurin osa tarjonnasta tulee varmastikin olemaan muutaman yön paketteja, mutta myös pidempiä vaihtoehtoja tarjotaan. Meillä on vahva osaaminen myös lähialueiden tuotannosta, Tallinnasta ja Tukholmasta. Paketeissamme pyrimme keskittymään kokemusten ja elämysten tarjoami-

seen. Luonto, design ja suomalainen elämys ovat ensisijaisen tärkeitä. Ne ovat nousseet esille myös Aasiassa tehdyissä kuluttajatutkimuksissa”, Tuorila kertoo. Vuonna 2014 Finnairin Kiinan, Japanin ja Etelä-Korean lentomatkustajista vain noin 4 %, eli 23 000 henkilöä pysähtyi matkallaan Suomessa. ”Mahdollisuudet kasvuun ovat huikeat. Yhteystyöllä tuottajien kanssa hyödymme kaikki Finnairin Aasian lentojen lisääntymisen myötä Suomessa pysähtyvistä matkustajista”, Tuorila muistuttaa. Projektin tavoitteena on kasvattaa aasialaisturistien yöpymisvuorokausia Suomessa 45 prosentilla ja matkailusta saatavia tuloja 80 miljoonalla eurolla vuoteen 2018 mennessä. Se edellyttäisi, että noin 300 aasialaismatkailijaa yöpyisi Suomessa joka vuorokausi.

Huuskonen projektipäälliköksi Matkavekan Stopover Finland -projektin projektipäälliköksi on nimitetty Matkavekan ja Lomamatkojen tuotantojohtajana toiminut Ari Huuskonen. Pitkän linjan tuotantoammattilainen on vuoden alusta keskittynyt incoming-matkatuotteiden ja finlandtours.fi -tarjonnan kehittämisestä.

1 • 2016 JANUARY


PÄÄKIRJOITUS – tammikuu 2016

Monipuolinen cityloma Sydneyssä

Kaupungin paahteisilta hiekkarannoilta huippuluokan oopperaan ja ravintoloihin Kuin yö ja päivä

M

atkailuala on monien vuosien ajan tottunut elämään myötä Finnairin kurimuksessa. Pitkään jatkuneet kiistat henkilöstön kanssa, rajut henkilöstövähennykset, ylimmän johdon tiheä vaihtuminen, hintojen pitkään jatkunut lasku, kotimaisen kysynnän hyytyminen ja kannattavuusongelmat sekä emoyhtiössä että matkatoimistoissa ovat vain esimerkkejä niistä vastoinkäymisistä, joita Finnair on joutunut viime vuosina käymään läpi. Kuluneena syksynä on tilanne – kuin taikaiskusta – muuttunut dramaattisesti myönteisemmäksi. Finnair on päässyt sopimukseen henkilöstöryhmiensä kanssa, tehnyt onnistuneita konekauppoja, parantaa tulostaan ja rekrytoi satapäin lisää väkeä töihin. Mitä on oikein tapahtunut? Kuluneen vuoden muutos on hyvä esimerkki pahan kierteen itseään toisFinnair on nyt tavasta voimasta ja toisaalta samasta ilmiöstä hyvän selvästi siirtynyt kierteessä. Finnair on nyt hyvään kierteeseen. selvästi siirtynyt hyvään kierteeseen, jossa hyvät uutiset seuraavat toisiaan ja luovat aivan uudenlaisen ilmapiirin yhtiön ympärillä. Historiallisessa perspektiivissä voi sanoa, että Finnair tarvitsi kaikki rajut muutokset päästääkseen nykytilaan. Kussakin tilanteessa yhtiö tarvitsi sen johdon, mitä yhtiöllä silloin oli. Seuraavassa tilanteessa yhtiö tarvitsi toisenlaisia otteita. Nykytilanteessa Pekka Vauramo on juuri se johtaja, jota Finnair tarvitsee. Hän pääsee hyötymään niistä muutoksista, jotka hänen edeltäjänsä voimalla ajoivat läpi. Hänellä on siinä mielessä hitunen tuuria, mutta myös kiitettävää taitoa viedä muutokset maaliin. Koko yhtiön ja ennen kaikkea sen henkilöstön kannalta muutos on järisyttävä. Ongelmavyyhdistä on tullut ihailtu menestystarina, josta voi oma väki ylpeillä. Tämä vaikuttaa varmasti myös yhtiön sisäiseen henkeen ja pitkän päälle myös palveluun ja sitä kautta kaupalliseen menestykseen. Hyvän kierre pääsee näyttämään voimansa. Koko matkailualan kannalta Finnairin menestys on keskeinen voimaannuttava tekijä. Finnairin onnistuneen ja sitkeästi jatketun Aasian strategian myötä Suomi pääsee nauttimaan erinomaisista lentoyhteyksistä eri puolille maailmaa. Kotimaan matkailukohteiden menestyksen kannalta Finnairin kattava reittilentoverkosto on elinehto, ehkä erityisesti Lapin osalta. Kun, ja jos, viimein myös stopover-matkailu saadaan vauhtiin, on luvassa vihdoin myös uutta kasvua. Finnairia, sen johtoa ja hallitusta on syytä onnitella tapahtuneen muutoksen johdosta. Finnair on paljon vartija.

Sydney tarjoaa ainutlaatuiset puitteet monipuoliseen kaupunkilomaan. Vai missä muussa kaupungissa voi viettää upean rantapäivän keskustan tuntumassa ja illalla nauttia huippuluokan oopperasta maailmankuulussa oopperatalossa? Kai Jauhiainen, Sydney RANNOISSAKIN ON varaa valita.

”Bondi on yhä ykkönen. Se on lähellä keskustaa. Siellä tapahtuu. Manlyn ranta on vähän… uh, porvarillinen”, kertoo nuori Nate Myers ja hymyilee ystävällisesti – niin kuin Sydneyssä on tapana. Kilometrin mittaisen Bondin rannan uimavalvojista on tullut television kautta maailmankuuluja. Hienohiekkainen ranta on kesäisin vilkas ja nuorison suosima. Uimavaroituksia kannattaa uskoa, sillä virtaukset ovat voimakkaita. Parhaiten Bondi sopiikin surffareille. Trendikkäisiin kahviloihin on vain kivenheitto ja surffauskursseja on vasta-alkajillekin. Varttuneemman väen ja lapsiperheiden rantapäivä hujahtaa esimerkiksi Manlyn upealla rannalla, jota reunustavat hyvät ravintolat ja tyylikkäät ostoskadut.

Kuva: Tourism Australia, Brett Parkes

Meri ja kaupunki lyövät kättä Sydneyn satamassa.

Bondin kilometrin mittainen ranta on maailmankuulu televisiosta.

Laatuoopperaa Sydneyn ehdoton maamerkki on vuonna 1973 valmistunut oopperatalo, joka on myös UNESCO:n maailmanperintökohde. Vasta paikan päällä tajuaa miten nerokkaasti rakennus hyödyntää sijaintiaan niemellä Sydneyn lahdella. 60 minuutin tutustumiskäynti oopperataloon kannattaa, mutta varsinaisen elämyksen saa varaamalla netistä oopperalipun väliaikatarjoiluineen (sydneyoperahouse.com). Vuonna 2016 ovat ohjelmistossa muun muassa Bizetin Helmenkalastajat ja Carmen, Puccinin Turandot ja Prokofjevin Rakkaus kolmeen appelsiiniin. Pukukoodi ei ole tiukka, mutta sandaaleissa, shortseissa tai T-paidassa ei sisään pääse. Siistit tummat farkut ovat jo varma valinta.

Kävelykaupunki Sydneyn keskustan päänähtävyydet ovat kompaktin kävelyetäisyyden päässä toisistaan. Jos väsymys yllättää, niin ilmainen bussilinja 555 on kätevä ja metro toimii tehokkaasti. Taksin saa tarvittaessa nopeiten hotellin kautta tai suoraan kadulta.

Herkuttelemaan Sydney on aidosti kansainväli-

Aivan kaupungin sydämestä, Finger Wharf-laiturista, lähtee lauttoja mm. Manleyn trendikkääseen kaupunginosaan.

nen. Kaupungissa puhutaan yli 250 kieltä ja kansainvälisyys heijastuu myös ravintoloiden kirjoon. Kiinalaisen ja ylipäätänsä aasialaisen ruoan ystäville Chinatown on paratiisi. Ulkoisesti vaatimaton Chilli And Spicy Restaurant (653 George St.) on takuuvarma valinta kunhan muistaa, että jo medium saa suomalaisen makuhermon kuumottamaan kunnolla. Näköaloja arvostaville kulinaristeille sopii esimerkiksi Waterfront Restaurant (27 Circular Quay W). Ruoka on hyvää ja parempaa näköalaa Sydneyn lahdelle ja oopperatalolle ei voisi terassilta olla.

Korkeuksiin!

Hyde Parkin Reflection Pond on nimensä veroinen.

Sydneyn pakollisiin nähtävyyksiin kuuluvat muun muassa Sydneyn upea Aquarium ja lauttamatkan päässä oleva Tarongan eläintarha. Sky Tower on eteläisen pallonpuoliskon toiseksi korkein näköalapaikka Aucklan-

din tornin jälkeen. Kannattaa maksaa ylimääräistä ja päästä ulkoilemaan Sky Walkille 270 metrin korkeuteen. Taivasalla kävellään lasilattian päällä ja turvatoimena on lanteista kaiteeseen kiristetty köysi.

The Factoryn kulttuuritarjonta on monipuolista ja tasokasta - kuva on australialaisen Ed Kuepperin heinäkuiselta soolokeikalta.

Sydneyn lukuisista museoista Museum of Contemporary Art tarjoilee tasokasta nykytaidetta vapaaehtoisella maksulla. Ylimmässä kerroksessa olevan museoravintolan ruoka on maukasta. Museum of Australian anti ulottuu dinosauruksen luurangoista alkuasukkaiden taiteeseen. Pikakatsauksen Sydneyn historiaan antaa Hyde Park Barracs. Viereinen Hyde Park on hyvä taukopaikka kesähelteellä. Sydney on suvaitsevainen kaupunki. Oxford Street on sateenkaariväen suosiossa. Kings Cross tunnetaan Sydneyn punaisten lyhtyjen alueena ja yöaikaan terve varovaisuus on paikallaan. Myös George Streetin pohjoispää Bridge Streetistä pohjoiseen vaatii öisin tervettä maalaisjärkeä riidanhaluisten humalaisten takia. JATKUU SIVULLA 6.

VITOSEN VIERAANA: Matkailujohtaja Jaakko Lehtonen, Visit Finland

Matkailumies katsoo menneeseen KUUSITOISTA VUOTTA sitten

siirryin juusto-, jäätelö-, voiym. elintarvikkeiden kansainvälisestä kauppiaasta matkailun edistäjäksi. Muutos ei ollut niin suuri kuin äkkiseltään voisi ajatella. Monet johtamisen ja markkinoinnin lainalaisuudet ovat aika lailla samoja kaikessa liiketoiminnassa. Tuote tai palvelu antaa toki siihen lisämausteensa. Äkkiä ne vuodet menivät, edessä häämöttävät eläkepäivät. Matkailutyö on ollut monella tavalla hienoa aikaa, mutta olisi liioittelua väittää, että päivääkään en antaisi pois. Kyllä totta vie antaisin yhden sieltä,

1 • 2016 TAMMIKUU

toisen täältä, joskus kokonaisen viikonkin.

Mikä on tänään toisin kuin aloittaessani Itse matkailu ei nyt niin hirveästi ole muuttunut. Mennään paikasta tai maasta toiseen, ja viivytään jonkin aikaa. Ei se tuon kummempaa pohjimmaltaan ole. Edistämisen menetelmät ovat muuttuneet paljon. Netti myriadeine muotoineen ja salamavauhtia vaihtuvine suosikkialustoineen dominoi pelikenttää. Digitaalisuus on jo aikaansaanut murrosta, lähitulevaisuudessa

se tekee sitä vielä enemmän. Takavuosina painettiin ja jaeltiin läjäpäin esitteitä. Nyt esitteitä on enää vähän, ja niidenkin tulevaisuudesta keskustellaan. Aikoinaan käytiin jopa kuluttajamessuilla. Ja sieltähän ne esitteet messupäivän iltana löytyivät, ovenpielen roskakorista. MEK oli aika iso. Harjoittelijat ja tilapäiset mukaan lukien yli 150 päätä. Oli omat ulkomaantoimistot, joissa palveltiin aktiivisesti asiakkaita. Palvelu meni joskus seitsemän tähden sarjaan, kun käännettiin pääsiäispashareseptejäkin vieraille kielille.

Iso muutos MEKiä oli arvioitu, rationoitu ja muutoin veivailtu miltei jatkuvana prosessina aina perustamisestaan 1973 asti. Vuonna 2007 tuli sitten kunnon tälli. Koko putiikki piti karsia vauhdilla murto-osaan entisestään. Pääosa hommasta hoidettiin vuonna 2008. Kanveesista nousi pelkkä Helsingin toimisto, jossa oli enää 27 henkilötyövuoden verran resursseja. Kaikki ulkomaantoimistot suljettiin. Samalla budjetti leikattiin hiukan yli 16 miljoonasta alle kymmeneen miljoonaan. Tuo savotta oli ikävin puuha

matkailumiehen urallani. Mini-MEK sitten jatkoi työtään, kunnes lokakuussa 2013 tuli äkkikäänne, kun ilmoitettiin, että koko MEK lopetetaan ja liitetään osaksi Finproa. Toiminta toki jatkuisi, ehkä vahvistuisikin.

Sosiaalinen verkosto Suuri yllätys minulle oli matkailualan, etenkin hallinnollisen puolen ihmisten, vankka verkostoituminen ja pitkäaikaiset kaveruussuhteet, joita osin voinee kutsua ystävyydeksi. Monet tuntevat toisensa vuosikymmenien takaa ja tietävät toistensa

koiran nimenkin. Aiemmissa työpaikoissani tällaista ei asiakassuhteissa ollut.

Jaakko Lehtinen Viime vuoden lopulla eläkkeelle siirtynyt Matkailujohtaja Visit Finland

5


Matka2016 os. 6e139

Kaupungin paahteisilta hiekkarannoilta huippuluokan oopperaan ja ravintoloihin Kuva: Lisa Tomasetti

JATKUU SIVULTA 5.

Musiikkiklubeja Sydneyssä on runsaasti miellyttäviä klubeja ja teattereja. Esimerkiksi Marrickvillessä 30 dollarin taksimatkan päässä keskustasta sijaitseva The Factory (factorytheatre.com.au) hemmottelee kulttuurilla rockista stand up-komiikkaan. Ilmapiiri muistuttaa Helsingin Kapsäkkiä ja ohjelmapolitiikassakin on yhtäläisyyksiä. Tuurilla The Factoryssa voi nähdä aussirockin legendoja, esimerkiksi legendaarisen The Saints-yhtyeen kitaristin Ed Kuepperin soolokeikan. Kuepper on tehnyt musiikin elokuussa maailmanensi-illan saaneeseen elokuvaan Last Cab To Darwin.

Sydneyn ooppera kertoi vuoden 2016 ohjelmastaan näyttävällä karnevaalilla oopperatalon portailla.

Eloisa The Rocks

MESSUILLA SUOMI-AUSTRALIA YHDISTYSTEN LIITTO 7AY8

Kuva: Tourism Australia, Hamilton Lund

Hyvät kävelykengät ovat Sydneyssä tarpeen. Erityisesti The Rocks aukeaa parhaiten jalan. Alun perin The Rocksiin asettuivat Englannista Australiaan rahdatut rangaistusvangit ja alue oli oikea paheiden pesä. Ränsistynyttä The Rocksia suunniteltiin jo purettavaksi, mutta nyt entisöity kaupunginosa on Harbour Bridgen kupeessa Sydneyn vetonauloja. Illan pubikierrokselle ei parempaa paikkaa ole. Päiväaikaan kannattaa rohkeutta kerätä vaikka Harbour Bridgen yläkaarella kävelyyn. Urakka maksaa mukavasti, mutta tiedossa on huippuelämys.

Sydneyssä täytyy ehdottomasti lähteä risteilylle hulppeita taloja, kauniita purjeveneitä ja upeita maisemia ihastelemaan.

Taas se on täällä

Tarjoukset ovat voimassa 25.1. asti. Pidä kiirettä - parhaat paikat viedään ensimmäisenä. Katso tarjoukset ja tiedät mistä kaikki puhuvat tallink.fi/ale | silja.fi/ale

Itämeren suurin alennusmyynti laivojen myymälöissä 29.2. asti

6

1 • 2016 JANUARY


OBSERVER

Kazakstan tähtää maailman talousmahtien joukkoon

Muinaista Idän silkkitietä kehitetään niin matkailijoille kuin tavarankuljetuksiinkin Neuvostoliiton hajoamisen ja vuoden 1991 itsenäistymisen jälkeen Kazakstanin kehitys on edennyt valtavin harppauksin. Maan runsaita luonnonvaroja on hyödynnetty ja tulojen avulla on kehitetty moderni yhteiskunta, jota presidentti Nazarbayev on luotsannut itsenäistymisestä alkaen tähän päivään saakka. Valtio lähettää lahjakkaat nuoret opiskelemaan maailman huippuyliopistoihin ja paluun jälkeen heitä odottaa viiden vuoden työsopimus valtion- tai paikallishallinnon palveluksessa. Näin maata kansainvälistetään. Matkailijoille Kazakstan on vielä suhteellisen tuntematon maa. Pääkaupunki Astana isännöi pian Expo 2017 -näyttelyä. Sen on määrä tuoda maahan 2 miljoonaa vierasta. Astanan kaupunkikuva tuo jo nyt mieleen Aasian muut metropolit toinen toistaan hulppeampine pilvenpiirtäjineen. Antti Haukkamaa, Astana, Kazakstan

Bayterek-torni toimii näköalatornina ja kuvaa tarun elämän puuta, jonne lintu on muninut kultaisen munan.

Luonnonrikkauksia Kazakstanilla on valtavat öljyvarannot ja öljyn hinnan ollessa korkealla valtio keräsi vientituloja kansalliseen rahastoon. Sillä rahoitetaan nyt nämä uudistusohjelmat, jotka tähtäävät maan ja yhteiskunnan modernisoimiseen, lainsäädännön uudistamiseen, teollisuuden kehittämiseen ja taloudelliseen kasvuun, hallinnon läpinäkyvyyden ja vastuullisuuden lisäämiseen ja kansakunnan yhdistämiseen. Kazakstanilla riittää luonnonvaroja, öljyn lisäksi mm. maakaasua, kuparia, sinkkiä, kultaa ja hopeaa. Maalla on maailman suurimmat kromiesiintymät ja suurin uraanintuotanto. Maailmanlaajuisessa kilpailukykyvertailussa se on nyt sijalla 41 ja tavoitteena on olla 30 parhaan joukossa. Kärkipaikoilla vuonna 2014 olivat USA, Sveitsi ja Singapore. Vuoden 2015 alusta Kazakstan, Valko-Venäjä, Venäjä, Armenia ja Kirgisia ovat muodostaneet Euraasian talousunionin. Muinaista idän silkkitietä Aasian ja Euroopan välisessä tavarankuljetuksessa nostetaan uuteen kukoistukseen. Uutta tieverkostoa rakennetaan, Kazakstanin halki kulkevan väylän pituus on 2 700 km. Tavoitteena on kuljetusajan lyhentäminen 10 päivään nykyisen 45 sijasta.

Pääkaupunki Astana Astana on ollut Kazakstanin pääkaupunkina vuodesta 1997 alkaen. Asukkaita siellä on noin 800 000. Maan entinen pääkaupunki Almaty on Astanaa suurempi, noin 1,5 milj. asukasta. Se on edelleen maan teollisuuden ja liike-elämän keskus. Astanaa on parin viimeisen vuosikymmenen aikana rakennettu maan hallinnolliseksi keskukseksi. Hallintopalatsit ja monet julkiset- ja toimistorakennukset ovat arkkitehtonisia taidonnäytteitä. Kansainväliset arkkitehtikilpailut ovat houkutelleet tänne maailman kärkinimiä ja kun rahaa on ollut käytettävissä, lopputulokset ovat toinen toistaan

1 • 2016 TAMMIKUU

UUDEN VUODEN myötä matkailualan konkari Paavo Virkkunen siirtyy uusiin asemiin Finpron Visit Finland-yksikön matkailujohtajaksi Jaakko Lehtosen jälkeen. Valinta on aivan erinomainen, sillä ystävämme Paavo tuntee matkailualan lähes joka kantilta. Silti hän on edellisessä elämässään palvellut vain yhtä isäntää, Finnairia. Paavo Virkkunen jäi 27 vuoden uran jälkeen pois osana Finnairin valtavaa myllerrystä marraskuussa 2013. Finnair-uraan sisältyy kuitenkin niin Matkatoimisto Arean toimitusjohtajuus, Finnairin Saksan maajohtajuus kuin vastuu lentoyhtiön allianssisuhteistakin. Kokemusta siis on monelta kantilta. Visit Finlandin tilanne ei ole aivan helppo, sillä matkailuala kipuilee vielä MEK:n jälkeisten vieroitusoireiden kanssa. Tässä myllerryksessä Virkkusen Paavon rauhallinen tyyli on varmasti omiaan. Observer onnittelee sekä valitsijoita että valittua!

Valtion niin ikään omistama Finavia sen sijaan luopuu vanhoista asemista. Joulukuun alussa ilmoitettiin, että Varkauden lentoasema poistuu Finavian lentoasemaverkostosta, eli käytännössä suljetaan. Finaviaa ei voi syyttää hätiköinnistä, sillä säännöllinen lentoliikenne Varkauteen loppui jo vuonna 2013. Mitäköhän lentoaseman väki on siellä pari vuotta puuhannut? Juuri ennen vuoden vaihdetta taas ilmoitettiin, että Lappeenrannan lentoasema myydään yli 800 000 euron kauppahinnalla paikallisten intomielisten tahojen hallitsemalle säätiölle. Lappeenrannassakaan ei ole vähään aikaan ollut säännöllistä reittiliikennettä, mutta maantieteellinen sijainti Venäjän lähellä on potentiaalisesti kiinnostava jos maailmanpolitiikka taas sattuisi asettumaan rauhallisempiin uomiin. Lennonjohtotyö ja lennonjohtajat eivät sentään siirry liiketoimintakaupassa, vaan Finavia tarjoaa Lappeenrannassa lennonvarmistuspalveluita jatkossa kaupallisen palvelusopimuksen pohjalta. Se on lentoturvallisuuden kannalta viisas ratkaisu. Paikallinen intomieli ei saa vaikuttaa lentoturvallisuuteen.

KESKI-AASIASSA SIJAITSEVA

Kazakstan on valtava maa. Lännessä se rajoittuu Kaspianmeren pohjoisosaan ja idässä Kiinaan ja Mongoliaan, välimatka länsirajalta itärajalle on yli 3 000 km. Venäjä on sen naapurimaa pohjoisessa ja yhteistä rajaa sen kanssa on liki 7 500 km. Asukkaita Kazakstanissa on reilut 17 miljoonaa. Maa itsenäistyi Neuvostoliiton hajotessa vuonna 1991. Siitä lähtien maata on hallinnut presidentti Nursultan Nazarbayev. Hän on laatinut hallituksensa kanssa laajan kehitysohjelman ”The Bright Road”, jota täydentää konkreettisiin toimiin ohjaava Hundred steps –toimenpideohjelma. Teollisuutta kehitetään viisivuotisohjelmien avulla. Ensimmäinen ohjelma päättyi juuri. Sen aikana luotiin 75 000 uutta työpaikkaa ja viime vuonna maan talouskasvu oli 4,3 %.

Uusia ja vanhoja asemia

Presidentti Nursultan Nazarbayev on hallinnut Kazakstania sen itsenäistymisestä, vuodesta 1991 alkaen.

Bayterek-tornissa vierailijat voivat painaa kätensä presidentin kultaiseen kädenjälkeen lähettäen näin hänelle tervehdyksensä ja samalla katsoa kohti presidentin hallintopalatsia, Akordaa.

uskomattomampia luomuksia. Niitä katsellessa tulee mieleen Dubai muutama vuosikymmen sitten. Yhtä hämmästyneenä siellä aikoinaan katselin nosturiviidakkoa rakentuvien pilvenpiirtäjien keskellä. Astanan tunnusmerkki on Bayterek-näköalatorni. Yli sadan metrin korkeuteen nouseva pylväsmäinen rakennelma, jonka huipulla on kultaisena hohtava halkaisijaltaan 22 metrinen pallo. Legendan mukaan tarujen lintu on muninut kultaisen munan puuhun ihmisten ulottumattomiin. Munan sisällä on ihmisten toiveiden ja onnellisuuden salaisuus. Pallo on näköalatorni, josta pääsee ihailemaan ympäröivää kaupunkikuvaa. Ylinnä on jalusta, jonka päällä on kultaisessa laatassa presidentin kädenjälki. Vierailijat voivat laittaa oman käten-

Astanan oopperatalo valmistui vuonna 2013. Se on Keski-Aasian suurin oopperatalo 1250 katsomopaikallaan.

sä siihen ja samalla katsoa ulos presidentin palatsiin, Akordaan, ja tällä tavalla kuvainnollisesti lähettää presidentille henkilökohtaisen tervehdyksen. Akordasta alkaa Water-Green Boulevard, kukkaistutuksin ja suihkulähtein koristeltu jalankulkualue. Se johtaa Khan Shatyr –ostoskeskukseen, valtavaan telttamaiseen rakennukseen. Ja jos Dubain kuumuudessa kauppakeskukseen on rakennettu laskettelukeskus, Astanan kylmyydessä pääsee ostoskeskuksen ylimmässä kerroksessa hiekkarannalle ihailemaan palmuja. Rauhan ja sovinnon palatsi on pyramidin muotoinen 62 metriä korkea rakennus, joka on suunniteltu kestämään äärimmäisissä sääoloissa. Täällä lämpötilanvaihtelu voi olla jopa 80 astetta, 40 asteen pakkasista kesän 40 asteen kuumuuteen.

Expo 2017 Vuonna 2017 Astanassa järjestetään Expo-näyttely, jonka teemana on Tulevaisuuden energia. Siihen viittaa myös näyttelyn logo, joka kuvaa tuulivoimalan turbiinin kolmea lapaa. Näyttelyn rakennustyöt ovat käynnissä 3 500 rakennusmiehen voimin. Päänäyttelyalueelle tulee kaikkiaan 38 paviljonkia, joissa yli 100 maata tuovat esille osaamistaan. Expo-2017:n symboli on Kazakstanin paviljonki, valtava

pallomainen rakennus. Sinne avataan Tulevaisuuden museo, jossa esitellään tulevaisuuden energiaratkaisuja sekä kerrotaan Kazakstanin ja sen kansojen historiasta. Neljässä paviljongissa on erillinen teemanäyttely; Hiilidioksidipäästöjen vähentäminen, Elämän energia, Energiaa kaikille ja Energian maailma, jossa keskitytään jokaisen henkilökohtaiseen vastuuseen ja tehokkuuteen energiankäytössä. Näyttelyyn odotetaan yli 2 miljoonaa vierasta, joista useimmat käyvät näyttelyssä vierailunsa aikana pari kolme kertaa. Kokonaiskävijämäärän odotetaan nousevan yli 5 miljoonan. Näyttelyalueelle rakennetaan kaksi hotellia, jotka jatkossa, kuten koko näyttelyalue, tulevat olemaan osa uutta toimisto- ja liikekeskusta. Tämänhetkisten tietojen mukaan Suomi on osallistumassa näyttelyyn. Se on myös Kazakstanin ulkoministerin Erlan A. Idrisovin toive. Hänen mukaansa Suomi on korkean teknologian maa, jossa on paljon uusiutuvia energiaratkaisuja kehittäviä yrityksiä. Pariisin ilmastosopimuksen jälkeen sellaiselle osaamiselle on kysyntää ja Expo 2017 Astanassa tulee olemaan avainasemassa alan osaamisen esille tuomisessa kansainvälisille markkinoille. JATKUU SIVULLA 8.

Finavian hallituksessakin on siirrytty uusiin asemiin ja vanhoista asemista, oikein joukolla. Hallituksen puheenjohtaja ja yksi jäsen erosi protestiksi liikenneministeriön puuttumiseen hallitustyöskentelyyn. Hallituksen puheenjohtajaksi pikavauhtia komennettu entinen Ilmarisen toimitusjohtaja Harri Sailas on kimurantin tilanteen edessä. Hyvästä hallintotavasta ja sen puuttumisesta puhutaan aika isoilla kirjaimilla. Finavian entisen johdon tekemien ja entisen tilintarkastajan hyväksymien johdannaissotkujen vyyhti on sellainen, jota vain valtionyhtiössä voi saada aikaan. Kun entiset virkamiehet ryhtyvät leikkimään bisnestä on leikki kaukana. Siksi ei ulkopuolinen oikein ymmärrä miksei entistä johtoa ja tilintarkastajaa haluta saattaa edesvastuuseen. Valtiontalouden tarkastusvirasto tuntuu ulkoa katsoen olevan ainoa, joka aikuisten oikeasti ajaa veronmaksajien asiaa. Muut pelaavat jotain peliä, joka vaikuttaa likaiselta. Ainakin jotain suhmurointia. Lentoyhtiö Ryanair on siirtynyt taisteluasemiin suhteessa eDreams –nimiseen matkailun verkkokauppiaaseen ja sen lisäksi suhteessa Googleen. Rohkea veto. Google näet sallii eDreamsin virheelliseksi väitettyä mainontaa, jossa Ryanairin lentoja myydään väärennettyjen, Ryanairilta näyttävien verkkosivustojen kautta ja vielä vääriin, alkuperäisiä hintoja korkeampiin hintoihin. eDreams käyttää kuvaruutukaappausmenetelmää, eli se toimii Ryanairin kannalta todellakin luvatta. Kun se lisäksi käpälöi kaapattua ruutua, on tilanne sekä lentoyhtiön että kuluttajan kannalta vähintäänkin hankala. Vaikka Ryanairin ryhtymisessä oikeustoimiin on tälle lentoyhtiölle tyypillistä huomionkipeyttä, on asia tärkeä. Verkossa esiintyy paljon huijareita ja siihen on hyvä kohdistaa näyttävääkin huomiota. Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ja Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL ovat löytäneet yhteisen sävelen ja vetoavat lentoyhtiö Finnairiin, jotta sen lennoilla tarjoiltaisiin jatkossa suomalaista ruokaa. Järjestöt ovat seuranneet huolestuneina ulkomaisten raaka-aineiden ja elintarvikkeiden käyttöä yhtiön ruokatarjoiluissa. Mennä syksynä Finnair esimerkiksi vaihtoi suomalaiset sämpylänsä ulkomaisiin pakasteisiin, minkä takia sämpylöitä Finnairille vuodesta 1979 valmistanut Starfood Finland joutui sulkemaan leipomonsa Vantaalla. MTK ja SEL ehdottavat, että Finnair tekisi strategisen ja yhteiskuntavastuullisen valinnan ja siirtyisi ulkomaisten pakasteiden sijaan käyttämään ruokatarjoilussa vain tuoreita ja laadukkaita suomalaisia raaka-aineita ja Suomessa valmistettuja elintarvikkeita. Se loisi yhtiölle uuden kilpailuedun ja tukisi Suomen maabrändäystä matkailijoille. Asia on hyvä ja tärkeä, mutta jotenkin tulee mieleen Suomen Matkatoimiston entinen talousjohtaja Ismo Lohtaja, joka joskus lohkaisi Suomen negatiivisesta matkailutaseesta huolestuneille, että maamme banaanitase väistämättä on negatiivinen. Joitakin ruoka-aineita ei vaan Suomesta saa, ainakaan talvella. Liian yksisilmäinen vaatimus voi kääntyä itseään vastaan. Helsingin seudun kauppakamari toteaa tiedotteessaan, että pääkaupunkiseudun majoitus- ja ravitsemistoiminnassa liikevaihto on kasvanut, vaikka venäläisten matkailijoiden määrä on vähentynyt. Sitä on paikannut laiva- ja lentomatkustajat; Helsingin sataman ja Helsinki-Vantaan lentokentän matkustajamäärät ovat kasvaneet noin kolme prosenttia. Olemme siirtyneet uusiin taisteluasemiin. Tästä on hyvä ponnistaa uuteen vuoteen. Tavataan messuilla! Nimimerkki Observer on matkailualan taustavaikuttaja, joka kriittisesti kommentoi alamme ilmiöitä. Observerin kannanottojen ei tarvitse noudattaa lehden yleistä linjaa.

7


Maksuttomat seminaarit tarjoavat aimo annoksen tietoa

Matkamessut näkyy ja kuuluu mediassa ja paikan päällä Pasilassa MATKAMESSUT MARKKINOI tapahtumaa muun muassa verkossa, printissä ja sähköisissä medioissa, mutta myös kaupungilla ulkomainontana. Matkamessut pyrkii tavoittamaan mahdollisimman paljon myös täysin uusia messukävijöitä. ”Markkinoinnilla haluamme toki vahvistaa tunnettuuttamme messukävijöiden keskuudessa, mutta myös löytää kokonaan uusia kävijäkohderyhmiä. Tavoitteenamme on, että matkailu ja Matkamessut olisivat kaikkien huulilla tammikuussa”, toteaa Matkamessujen kokonaisuudesta vastaava myyntiryhmäpäällikkö Lumia Ankkuri. Kotimaan lisäksi Matkamessuista tiedotetaan myös ulkomaille muun muassa Aasiaan, Pohjoismaihin ja Venäjälle.

Workshop-päivä Workshop-päivä järjestetään Messukeskuksen Kokoustamossa keskiviikkona 20.1., päivää ennen Matkamessujen avautumista. Matkailualan ostajat ja myyjät yhteen kokoavan ainutlaatuisen päivän aikana tehdään kauppaa ja solmitaan uusia kontakteja. Myyjiä odotetaan useita satoja eri puolilta maailmaa. Workshop-päivä jakaantuu kahteen osaan: Meet Finland esittelee suomalaisia kohteita eri puolilta maailmaa saapuville ostajille. Global Workshop puolestaan tuo paikan päälle kansainväliset myyjät, jotka ovat mm. hotelleja, matkanjärjestäjiä tai matkailutoimistoja. Tapahtumaan voi ilmoittautua mukaan joko myyjäksi tai ostajaksi verk-

Kuva: Nicholas Burns

Matkamessut kokoaa alan ammattilaiset Suomesta ja maailmalta Messukeskukseen. Messupäivien aikana verkostoidutaan, tutustutaan alan uutuuksiin ja tehdään kauppaa. Matkailu onkin pinnalla koko alkuvuoden ja näkyy sekä kuuluu mediassa.

Matkamessut kerää myös toimittajia ja bloggaajia Suomeen joka puolelta maailmaa.

kosivuilla http://matkaworkshopday2016.converve.com/.

Tulevaisuuden trendit Matkamessujen ammattilaispäivien ohjelmassa keskustellaan mm. digitalisaatiosta, matkailun tulevaisuudesta ja Aasian-matkailun trendeistä. Lisäksi ammattilaisille on tarjolla tietoa mm. luksuselämysten luomisesta sekä vastuullisesta matkailusta. Matkatieto-seminaareissa pohditaan mm. mitä matkailualalla on digitalisaatiosta opittavaa, miten lento- ja muiden matkailupalveluiden jakelu on kehittynyt ja miten jakamistalous on muuttanut perinteistä matkakauppaa. Lisätietoa osoitteissa matkatieto. fi ja matkamessut.fi.

Treffit messuilla Messusunnuntaita markkinoidaan entistä vahvemmin perhe-

USAn kansallispuistot juhlivat tänä vuonna Kansallispuistoissa vietetään tänä vuonna satavuotisjuhlaa vuonna 1916 perustetun National Park Servicen kunniaksi. Miia Manner USA:SSA ON 59 kansallispuistoa,

päivänä, ja silloin ohjelmatarjontaa on erityisen paljon perheen pienimmille. Sunnuntai-päivä huipentuu eri hahmoista koostuvaan Maskottiparaatiin. Viihteellinen uutuus messuilla on Matkatreffit sokkona -kampanja, johon haettiin osallistujia viime vuoden lopulla. Suomi 24 Treffien kehittämä tietokonealgoritmi valitsee kaikkien hakeneiden joukosta kolme paria, jotka näkevät toisensa ensimmäisen kerran messuilla. Jo seuraavalla viikolla he lähtevät yhdessä viikon pituiselle matkalle. Matkamessujen ohjelma on julkaistu kokonaisuudessaan nettisivuilla www.matkamessut.fi. Matkamessut on avoinna matkailualan ammattilaisille ja medialle to 21.1. klo 9-19 ja pe 22.1. klo 9-12. Matkamessut ja samaan aikaan järjestettävät Caravan-messut ovat avoinna yleisölle pe 22.1. klo 12–19 ja la–su 23.–24.1. klo 10–18.

Ruokailottelua Pohjois-Irlannissa Pohjois-Irlannissa vietetään ruoan ja juoman vuotta. 2016 on omistettu pientuottajille, taitaville kokeille sekä mahtaville herkuille maan joka kolkasta.

joista vanhin on vuonna 1872 perustettu Yellowstonen kansallispuisto. National Park Servicen piirissä on kansallispuistojen lisäksi noin 350 erilaista kohdetta: virkistäytymisalueita, puistoja, monumentteja ja meri- ja järvialueita.

Find Your Park Juhlavuoden kunniaksi verkossa on lanseerattu Find Your Park-palvelu, jonka avulla matkailija voi etsiä omia mieltymyksiä vastaavan kansallispuiston omilla kriteereillään. Kansallispuistoissa ja ulkoilualueilla käy vuosittain noin 275 miljoonaa vierailijaa, ja suosituimmat puistot kävijämäärillä mitattuina ovat Great Smoky Mountains, Grand Canyon ja Yosemiten kansallispuisto. Pinta-alaltaan suurin kansallispuisto on Alaskan Wrangell-St. Elias National Park and Preserve.

Tapahtumia juhlavuonna Helmikuussa julkistetaan juhlavuoden kunniaksi 3D-dokumenttielokuva ‘National Parks Adventure’, joka kertoo monipuolisesti kansallispuistojen luonnosta. MacGillivray Freeman Films tuottaa elokuvan yhteistyössä Brand USA:n kanssa. Elokuva toteutetaan IMAX-tekniikalla, jonka avulla

8

Ankerias on irlantilaisten herkkua.

Karhut kalastelevat lohia Katmai National Parkissa Alaskassa.

elokuvakokemus on kokonaisvaltaisempi.

Ilmainen sisäänpääsy Huhtikuussa kansallispuistoissa on viikon verran ilmainen sisäänpääsy juhlavuoden kunniaksi, ja ilmaisia sisäänpääsypäiviä suunnitellaan pidettävän pitkin vuotta. National Geographic Channelilla esitetään kahdeksanosainen dokumenttisarja kansallispuistojen villielämästä ja National Geographic Magazinessa on kansallispuistoaiheisia julkaisuja jokaisessa vuoden 2016 lehdessä. Varsinaista satavuotispäivää vietetään 25.8.2016. Lisätietoja findyourpark.com ja nps.gov. USA MESSUILLA 7C61.

POHJOIS-IRLANTI ON rakentanut vahvan maineen loistavana ruoantuottajana ja vieraanvaraisena seutuna, ja sitä pidetään yhtenä Euroopan parhaista salassa pysyneistä ruokamatkakohteista. Koko vuodeksi on luvassa paljon ruokaan keskittyviä tapahtumia, festivaaleja, tarjouksia, pop up -ravintoloita, maistelutilaisuuksia, kokkauskursseja ja ruokaretkiä.

Verimakkaraa ja olutta Tammikuu on aamiaiskuukausi, jolloin nautitaan täyttävää ulster fry -aamiaista ja täytettyä soodaleipää, Armaghin omenamehua, Gracehillin verimakkaraa ja Hannanin palkittua guanciale-pekonia. Helmikuussa keskitytään erityisesti paikallisiin ruokatuotteisiin ja juhlitaan paikallisia tuottajia maatiloilta, tehtaista, panimoista ja leipomoista. Myös ravintoloiden erikoisteemoja kanttaa tänä vuonna pitää silmällä.

Muinaista Idän silkkitietä kehitetään niin matkailijoille kuin tavarankuljetuksiinkin JATKUU SIVULTA 7.

Matkailijoiden Kazakstan Vuonna 2014 Kazakstanissa vieraili reilu 4 miljoonaa ulkomaista matkailijaa. Matkailutulot ovat vajaa 2 % kansantuotteesta. Suurin osa ulkomaisista vierailijoista, jopa 85 %, tulee naapurimaista Uzbekistanista, Kirgisiasta ja Venäjältä. Näistä moni tulee tapaamaan maassa asuvia sukulaisiaan. Maahan tulevista matkailijoista yli 80 % on vapaa-ajan matkalla ja vajaa 20 % liikematkalla. Matkailussa nähdään suuri kasvupotentiaali ja se onkin nostettu yhdeksi maan kehityshankkeista. Hallitus on valinnut viisi matkailuklusteria, joiden matkailualueiden kehitykseen on perustettu investointiprojekteja. Klusterit ovat pääkaupunki Astana, maan suurin kaupunki Almaty ympäröivine vuoristoalueineen, Itä-Kazakstanin luonnonnähtävyydet ja ekoturismi, Etelä-Kazakstan muinaisen silkkitien historiallisine kohteineen ja Kaspianmeren rannalla olevat Aktayn ja Aturayn rannikkokaupungit ja ympäröivät ran-

Astanaan tulevan Expo-2017 näyttelyalueen keskuksena on maailman suurin pallonmuotoinen rakennus, Kazakstanin paviljonki, sinne tulee Tulevaisuuden museo ja Kazakstanin ja sen kansojen historiasta kertova näyttely.

takohteet. Suomesta parhaat lentoyhteydet Kazakstaniin ovat Turkish Airlinesilla Istanbulin ja Ukraine International Airlinesilla Kiovan kautta sekä Astanaan että Almatyyn. Suurin potentiaali matkailun lisäämiseen nähdään kaupunkimatkailussa ja vieraita odotetaan etenkin Venäjältä, Kiinasta ja Lähi-idästä. Suomalaiset voivat vierailla maassa ilman viisumia 15 vrk:n ajan. Myös lätkäfaneilla on Astanassa tekemistä. Kaupungin Barys

Astana pelaa KHL:n itäisen konferenssin divisioonassa, eli samassa kuin Jokerit. Raimo Helminen kuuluu Astanan joukkueen valmennusryhmään. Kokemukseni talvisesta Astanasta olivat yllättävän positiiviset. Uutta ja ihmeellistä katsottavaa riitti, hotellitaso oli hyvä ja maan hintataso edullinen. Siisteys ja turvallisuus olivat mukavia yllätyksiä. Kauppakeskusten tarjonta on samaa luokkaa kuin missä tahansa maailman metropolissa kansainvälisine merkkiliikkeineen.

Pää pilvissä ja jalat maassa

Comgatessa aloitti uusi sukupolvi Matkailualan varausjärjestelmien kotimainen tuottaja Comgate Oy on viime vuonna kokenut nuorennusleikkauksen yhtiön johdossa. Vuonna 1987 aloittaneen Comgaten perustaja Markku Koskinen on jäämässä hiljalleen taka-alalle ja yhtiön toimintaa jatkaa seuraava sukupolvi. Uusi parivaljakko lupaa olla entistä enemmän ajan hermolla matkailualan muutoksissa ja teknologian kehityksessä. Esa Aalto MATKAILUALAN IT-RATKAISUIHIN erikoistunut ohjelmistotalo

Comgate tekee varaus- ja toiminnanohjausjärjestelmiä matkatoimistoille, matkanjärjestäjille ja keskusvaraamoille. Viime keväästä lähtien Comgaten toimintaa on luotsannut aviopari Saila ja Kalle Koskinen. Saila toimii yrityksen toimitusjohtajana ja Kalle kehitysjohtajana.

Suomen suurin toimija Comgaten asema suomalaisessa matkatoimistokentässä on vahva. Yhtiön Winres- ja Intres- järjestelmät ovat käytössä noin 180 toimistossa ja niillä on yhteensä yli tuhat käyttäjää.”Olemme tehneet kohta 30 vuotta hommia ja oma kehityksemme on kulkenut käsi kädessä matkailualan kanssa. Ulkomailtakin on yritetty tulla meitä haastamaan, mutta suomalainen matkailubisnes on kovin erilaista vaikkapa Ruotsiin verrattuna erilaisine työskentelytapoineen ja vaikkapa verokäsittelyineen”, Saila Koskinen listaa. Comgaten perustaja Markku Koskinen on mukana yhtiön taustavoimissa edelleen. Yrityksen käytännön pyörittämisestä vastaavat kuitenkin nyt Saila ja Kalle. Uudella sukupolvella on kova draivi päällä, halutaan tehdä uusia asioita uudella tavalla, mutta toki perinteitä kunnioittaen. ”Muutetaan sitä, missä on tarve. Uudet teknologiat tekevät tuloaan ja kehitys menee vauhdilla eteenpäin”, Kalle Koskinen kuvailee.

Uuden teknologian ratkaisut Jatkossa kaikkien Winres- ja Intres- järjestelmien uutena kotina tulee olemaan ”WinresCloud”, uusimpiin tekniikoihin perustuva teknologiakokonaisuus. Jatkossa kytkeydytään yhä enemmän datatasolla erilaisiin matkailupalveluihin ja –tuotteisiin ja kaikki tämä voidaan edelleen tarjota käyttäjille erilaisiin käyttöympä-

Comgaten henkilökunta ryhmäkuvassa, takarivissä Katja Leinonen, Jouni Turtiainen, Saila Koskinen, Björn Zweigberg, Matti Kuokkanen ja Timo Heinonen. Eturivissä Joni Virolainen, Jari Iltanen ja Kalle Koskinen. Kuvasta puuttuvat Sari Muhonen-Tozalan ja Markku Koskinen.

ristöihin. ”WinresCloudista voimme tehdä vapaammin ja räätälöidymmin erilaisia ratkaisuja käyttäjien erilaisiin tarpeisiin. Aiemmin olemme myyneet valmista pakettia, nyt toimistoilla on mahdollisuus itse vaikuttaa sisältöön”, Kalle kertoo. Yhtenä uutena missiona on mobiilipuoli. Kehitteillä on mobiilisovellus, jonka asiakas voi ladata ja päästä sitä kautta katsomaan varaustietojaan, matkakohteen kohdetietoja, ottaa yhteyttä matkanjärjestäjään, ostaa lisäpalveluja, katsella äkkilähtöjä ja tehdä uusia varauksia. ”Mobiilisovelluksia lähdetään kehittämään kevään 2016 aikana yhdessä asiakkaiden kanssa”, Kalle sanoo.

Tulevaisuuden asiakaspalvelua ”Mielenkiintoinen juttu on nyt chat-palvelu, josta monilla toimistoilla on tosi hyviä kokemuksia. Tämä osoittaa mielestäni sen, että ihminen haluaa edelleen tehdä kauppaa toisen ihmisen kanssa”, Kalle miettii. ”Chat on parhaimmillaan parempaa asiakaspalvelua. Analytiikkatyökaluja hyväksi käyttämällä voi tarkastella mitä asiakas sivustolla touhuaa. Sopivan hetken koittaessa laitetaan chatti käyntiin ja varmistetaan kauppa kotiin”, Saila kuvailee.

Uusia teknologiakumppaneita ”Aiemmin ajattelimme, että kaikki on tehtävä itse. Nyt suosimme kumppanuusajattelua: mitä et saa meiltä, sen saat kumppaneiltamme. Yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa tarjolla on laaja skaala ratkaisuja”, Kalle sanoo. Esimerkiksi mobiiliteknologian ja chatin kanssa tehdään yhteistyötä kumppanuusyritysten kanssa. WinresCloudiin Comgate tekee bisnesälyn, mutta varsinainen käyttöliittymä voi olla kolmannenkin osapuolen tekemä. Lähtökohtaisesti kuitenkin asiakkaat saavat Comgatelta edelleen kokonaisratkaisuja.

Parivaljakko täydentää toisiaan Pariskunnan päivittäinen työ Comgatessa on hyvin balanssissa. ”Yleensä Kalle liihottelee pilvissä ja minä olen vetämässä häntä alas reaalimaailmaan”, Saila nauraa. ”Itse pitkään matkatoimistossa työskennelleenä ymmärrän matkailualan koukeroita ja sitä pientä virkailijaa, joka toimistossa hakkaa päätään seinään. Kallella on taas vahva teknologiaosaaminen edellisestä työpaikastaan Storage IT:stä. Sparraamme toisiamme ja käymme hyvää dialogia löytääksemme sen kultaisen keskitien”. COMGATE MESSUILLA 6E151

1 • 2016 JANUARY


Nyt Turusta ja Tampereelta suoraan Helsingin Länsisatamaan ja Eckerö Linella Tallinnaan. Lisätiedot: eckeroline.fi vainionliikenne.fi paunu.fi

Liityntävaraukset: Turku vainionliikenne.fi ja Tampere paunu.fi

eckeroline.fi N I M E S TÄ Ä N H U O L I M AT TA S U O M A L A I N E N

MATKAMYYNTI puh. 06000 4300 (1,75 €/puhelu+pvm/mpm)

Matkamessujen partnerimaa näkyy isosti messuilla

Kulissien takana -sarjassa vuorossa miehistön turvatarkastus

Suomalaisten suosikkikohde Espanja on matkamessujen 2016 partnerimaa

Lentoturvallisuuden tärkeys on tarkastajille motivaation lähde

Matkamessujen 2016 partnerimaana toimii tällä kertaa Espanja. Lukuisten lomakohteidensa lisäksi Espanja esittelee messuilla maan kulttuuria sekä ruokaperinteitään. Karoliina Saarnikko MILLAISTA NÄKYVYYTTÄ ja hyötyä Espanjalle on partnerimaana toimimisesta, Espanjan Matkailutoimiston johtaja Carmen Barroso? ”Matkamessujen partnerimaana Espanja saa paljon näkyvyyttä. Yli 200-neliöinen messuosastomme on tänä vuonna erittäin hyvällä paikalla. Järjestämme messujen aikana monia lehdistötilaisuuksia, seminaareja sekä ohjelmanumeroita päälavalla. Kaikki tämä on houkutellut mukaan näytteilleasettajiksi myös runsaasti Espanjan lomakohteita”, Barroso listaa.

Suomalaisten kestosuosikki Espanja pysyy vuosikymmenestä toiseen suomalaisten suosikkimatkakohteena. Vuoden 2015 tilastojen mukaan noin 11 % kaikista suomalaisten tekemistä ulkomaanmatkoista tammikuun ja elokuun välisenä aikana suuntautui Espanjaan. ”Suomalaiset arvostavat hyväksi havaittuja matkakohteita, joissa asiat hoituvat hyvin ja palvelu on ammattimaista”, hän toteaa. Espanjan matkakohdealueista ehdotonta kärkisijaa pitää Kanariansaaret, tosin melkein samoissa matkustajamäärissä ovat Andalusia ja Katalonia. ”Suomalaisilla on tapana paeta kylminä kuukausina Kanariansaarten lämpöön, erityisesti Teneriffalle ja Gran Canarialle”, Barroso toteaa, mutta lisää, että Andalusiassa varsinkin Costa del Sol vetää hyvin kesäkaudella. Katalonian ja Madridin alueet houkuttelevat kulttuuritarjonnallaan ympäri vuoden.

1 • 2016 TAMMIKUU

Kolmen kärki Suomalaisten kolmen kärki erottuu selvästi: 1. Kanariansaaret (157 914) 2. Andalusia (125 407) 3. Katalonia (125 402) 4. Madrid (69 453) 5. Valencia (46 464) 6. Baleaarit (41 093)

San Sebastián Espanjan Matkailutoimistossa suhtaudutaan luottavaisesti myös vuoden 2016 matkailunäkyviin. ”Olemme hyvin varmoja siitä, että matkailu Espanjaan kasvaa entisestään”, Barroso toteaa. Hän kertoo odottavansa uusien trendien myötä matkailijoita mm. Baskimaan San Sebastiánin. ”San Sebastián on Euroopan kulttuuripääkaupunki Espanjan matkaivuonna 2016. lutoimiston johtaja Vuoden aikaCarmen Barroson na kaupunki suosikkikohde omassa maassaan täyttyy tapahon kulttuurintäyteitumista, joinen Madrid. den tarkoituksena on edistää rinnakkaiseloa ja kanssakäymistä muun Euroopan kanssa”, Barroso kertoo. Kulttuuripääkaupunkivuonna San Sebastiánissa järjestetään erilaisia näyttelyitä, konferensseja, workshoppeja ja taidetyöpajoja. Lukuisat konsertit ja muut tapahtumat täyttävät kaupungin. “Jos tämä ei ole tarpeeksi hyvä syy matkustaa San Sebastiániin, niin ehkä sitten tieto siitä, että kaupungin

kaikki Michelin-tähdillä varustetut ravintolat osallistuvat myös juhlallisuuksiin”, Barroso vinkkaa.

Lentokentän turvatarkastajienkin työpäivä alkaa turvatarkastuksella ja turvan kautta mennään aina, kun työpisteelle palataan kahvitauolta tai lounaalta. Finnairin lentävälle henkilökunnalle on oma turvatarkastuspiste. Muiden lentoyhtiöiden miehistöt käyttävät samoja turvatarkastuslinjoja kuin matkustajatkin. USA:han lentäville koneille tehdään erillinen turvaetsintä ja matkustajille satunnaistarkastuksia vielä lähtöportilla. Kuukausitasolla henkilöstön turvatarkastuksia tehdään noin 15 000 eli 500 päivässä. Ruuhkatunnit ovat aamulla 6-9 ja iltapäivällä 15-17 välillä, silloin meillekin muodostuu jonoa, toteaa Marianne.

Antti Haukkamaa

Madridin kulttuuriperintö Entä mitkä ovat Espanjan matkailutoimiston johtajan omat matkakohdesuosikit Espanjassa? ”Madrid”, Carmen Barroso toteaa ykskantaan. ”Madrid on kansainvälinen kaupunki, jossa moderni elämänmeno ja asema Espanjan taloudellisena ja hallinnollisena keskuksena yhdistyy laajan ja vuosituhansia vanhan kulttuuri- ja taideperinnön kanssa”, hän perustelee valintaansa. Taide ja kulttuuri ovat Madridin perinteisiä vetovoimatekijöitä. Kaupungissa on yli 60 museota, joista tunnetuimpia ovat muun muassa Museo del Prado ja Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia. Museoiden lisäksi lukuisat konsertit, näyttelyt, baletit, teatteri- ja elokuvatarjonta, espanjalainen gastronomia, puhumattakaan lukuisista baareista ja tavernoista sykkivät kiihkeää elämää. ”Madridin maakunnasta löytyy myös kuusi Unescon maailmanperintökohdetta: Córdoba, Cuenca, Salamanca, Toledo, Segovia ja Alcala de Henares. Niihin on helppoa ja edullista tutustua Espanjan kansallisen rautatien Renfen junapassilla”, Barroso vinkkaa. ”Junapassilla voi kätevästi matkustaa luotijunalla Madridista käsin kaikkiin näihin maailmanperintökohteisiin”. MESSUILLA 6A119.

MARIANNE SNELLMAN on työs-

kennellyt Helsinki-Vantaalla turvatarkastajana vuodesta 2008 alkaen. Aluksi hän oli osa-aikaisessa työsuhteessa ja työskenteli samanaikaisesti lastenhoitajana päiväkodissa. Mariannen isä oli lentokentällä töissä ja siksi oli aika luontevaa, että vaihtelunhaluinen Marianne hakeutui vartijaja turvatarkastajakoulutukseen ja sitä kautta ISS Palvelut Oy:n palvelukseen Helsinki-Vantaalle. Pääosin hän työskentelee Finnairin lentävän henkilöstön turvatarkastuspisteessä. Muiden lentoyhtiöiden henkilökunta kulkee terminaalin tavallisten turvapisteiden kautta, joissa heille on järjestetty normaalia nopeampi reitti. Mariannen työ on vuorotyötä, aikaisin vuoro alkaa aamulla 05.00 ja myöhäisin päättyy 23.30. Työvuoro alkaa hänelläkin turvatarkastuksella, hän menee työpisteelleen terminaalin turvan kautta. ISS:llä on Helsinki-Vantaalla noin sata turvatarkastajaa, heistä parikymmentä työskentelee miehistön turvatarkastuspisteellä. Aikaisessa aamuvuorossa työpäivä alkaa laitteiden toiminnan testauksella. Tarkastajilla on testisalkku, jolla testataan läpivalaisulaitteen läpäisykyky. Salkku laitetaan hihnalle ja läpivalaisuun. Lisäksi metallinilmaisinportti testataan omilla testivälineillään. Näin varmistetaan, että laitteet toimivat moitteettomasti.

Koneiden turvaetsinnässä Marianne Snellman käyttää varrellista peiliä, jolla pystyy tarkastamaan ettei hattuhyllyillä tai niiden päällä ole vieraita esineitä tai aineita.

Asiakkaat tulevat tutuiksi Mariannen mukaan henkilöstön turvatarkastus sujuu sutjakkaammin kuin matkustajien kohdalla. Henkilökunta tietää säännöt ja ongelmatilanteita on harvoin. Miehistölle on tiettyjä vapautuksia nesteiden ja työkalujen osalta, silti viikoittain on tilanteita, jolloin heiltäkin täytyy ottaa jotain pois. Niitä ei tarvitse heittää roskiin, sillä henkilökunnalla on kentällä omat tavaralokeronsa. Turvan jälkeen miehistön laukut kuljetetaan suoraan koneeseen ja bussi vie henkilökunnan koneelle. Vuosien varrella monet lentäjät ja lentoemännät ovat tulleet Mariannelle tutuiksi. ”He ovat todella mukavia ja kyllä meillä turvassa välillä läppäkin lentää. Usein joku miehistön jäsen saattaa ystävällisesti tokaista, että tästä on hyvä aloittaa päivä. Silloin tietää, että olemme onnistuneet työssämme, kun asiakkaat lähtevät eteenpäin hyvillä mielin.”

USA:n koneiden turvaetsintä USA:n viranomaiset vaativat, että sinne lentäville koneille tehdään turvaetsintä ja tietylle määrälle asiakkaista vielä erillinen satunnaistarkastus koneen lähtöportilla. ISS:n turvatarkastajat hoitavat myös nämä. Turvaetsinnässä koneeseen menee 4 turvatarkastajaa koneen siivouksen jälkeen. He tarkastavat koneen kaikki tilat. Penkit käydään läpi ja samoin pelastusliivit ja niiden sinetit tarkastetaan. Tavarahyllyt ja niiden päälliset katsotaan varrellisen peilin avulla, samoin kaikki katonrajassa olevat välitilat, joita on esim. wc-yksiköiden päällä. Tähän turvaetsintään on oma koulutuksensa. Marianne suorittaa parhaillaan oppisopimuskoulutuksena Amiedussa turvallisuusalan perustutkintoa. Koulutus kestää reilun vuoden ja siinä perehdytään mm. palo- ja pelastusasioihin, ensiaputaitoihin, yritysturvallisuuteen ja asiakaspalveluun. ”Koulutus antaa uutta näkökulmaa turvallisuuskysymyksiin ja lisää selvästi motivaatiota arkirutiineihin. Me teemme tärkeää työtä”, kiteyttää Marianne.

9


Tunnetuimpien toimijoiden markkina-arvo jo miljardeja

Jakamistalous on tunkeutunut jo liikematkustuksen markkinoille Jakamistalous on voimakkaasti kasvava trendi maailmalla. Omistamisen halu on hiipumassa, jakaminen ja kokeminen sen sijaan vahvistuvat. Jakamistalous nykyisessä muodossaan on tullut jäädäkseen, ja yritysten matkahallinnon kannattaa vähintäänkin miettiä oma suhtautuminen asiaan.

Yhdistä laskettelu-, kaupunkija kulttuuriloma Japanissa.

Miia Manner JAK AMISTALOUDEN TUNNETUIMMAT toimijat ovat Airbnb

ja Uber. Airbnb toimii yli 190 maassa ja sen markkina-arvo on noin 26 miljardia US dollaria. Vuonna 2013 noin 8 prosenttia kaikista varauksista tehtiin liikematkustajille. Uber vastaavasti toimii 63 maassa ja sen markkina-arvo oli vuoden lopulla jo 62 miljardia dollaria.

Jakamisesta bisnestä Ihmiset ovat jakaneet ja vaihtaneet omaisuuttaan aikojen alusta asti. Mikä on muuttunut, on se, että jakamisesta on tehty bisnestä, ja kauppaa tehdään virtuaalisesti. Teknologian avulla varaus voidaan tehdä applikaation avulla, kokemuksia voidaan jakaa kaikkien osallisten kesken ja maksu hoituu virtuaalisesti.

JAL tarjoaa entistäkin mukavampaa matkaa Japaniin uudistuneissa 787 Dreamliner-koneissa. Uutuutena matkustamossa Premium Economy-luokka.

Matkahallinnossa image

Päivittäinen suora lento Helsinki–Tokio.

www.jal.com

Omasairaalalle kolme uutta yksikköä

OP-Pohjolan Omasairaala nopeuttaa vakuutusasiakkaan hoitoketjua OP-Pohjolan Omasairaalassa pyritään hoitamaan vakuutusasiakkaat laadukkaasti ja nopeasti. Myös ulkomailla loukkaantuneet asiakkaat tuodaan useimmiten Suomeen hoidettavaksi. Tarvittaessa Omasairaalan henkilökunta vastaanottaa potilaan jo lentokentällä. Karoliina Saarnikko JOS OP-POHJOLAN vakuutus-

asiakkaalle sattuu hoitoa vaativa tapaturma ulkomailla, vakuutusyhtiö arvioi, hoidetaanko henkilö paikan päällä lomakohteessa vai tuodaanko hänet Suomeen hoitoon Omasairaalaan. ”Tämä on hyvin arkipäiväistä meille”, toteaa Omasairaalan toimitusjohtaja Harri Aho. ”Tyypillinen esimerkki on, että asiakas etelän lomakohteessa loukkaa itsensä skootterionnettomuudessa, murtaa esimerkiksi solisluunsa tai hänelle tapahtuu lasketteluonnettomuus Alpeilla ja jalka murtuu”, kertoo Aho yleisimmistä tapaturmista.” Jos potilas päätetään tuoda Suomeen hoitoon, Omasairaala on asiakasta vastassa jo lentokentällä ja ottaa näin saman tien hoitoketjun vastuulleen. ” Ahon mukaan on olemassa maita, joissa OP-Pohjola ei hoidata asiakkaitaan lainkaan, vaan lennättää heidät Suomeen, jos vain mahdollista. ”Tällaisia maita ovat niin sanotut vähemmän kehittyneet maat. Silloin on parempi, että asiakas hoidetaan Suomessa”, Aho toteaa erittelemättä maita tarkemmin. Ensisijaisesti hoidon paikka ratkaistaan kuitenkin sen mukaan, mikä on asiakkaan kunto. Jos asiakas ei pysty lentämään, hoito on syytä aloittaa lomakohteessa.

Lyhyt hoitoketju Vuonna 2013 rakennetun Omasairaalan toimintaidea on yksinkertainen. Tarkoituksena on pa-

10

rantaa terveydenhuollon asiakaskokemusta ja lyhentää hoitoketjua. Omasairaalaan ovat tervetulleita kaikki hoitoa tarvitToimitusjohtaja Harri Aho, Omasaisevat asiakraala. kaat, mutta yleensä suurin osa heistä on OP-Pohjolan vakuuttamia henkilöitä. Asiakkaina on jonkin verran myös muiden vakuutusyhtiöiden asiakkaita sekä itse maksavia asiakkaita. Omasairaalan hoitoketju on erityisen nopea OP-Pohjolan vakuutuksen omille asiakkaille ja korvausprosessi saadaan alulle jo sairaalassa.

Kattavat palvelut Omasairaala on erikoistunut hoitamaan ortopedisia ja käsikirurgiaa vaativia vammoja. Lisäksi talossa on tapaturmapäivystys, työterveyshuolto, hammas- ja korvaklinikka. Tapaturman sattuessa potilas voi hakeutua suoraan Omasairaalaan. Lääkäri arvioi potilaan vamman ja tarvittavat magneetti- ja röntgenkuvat voidaan tehdä heti lääkärikäynnin jälkeen. Samalla korvausprosessi saadaan alulle. Jos potilaan vamma vaatii leikkauksen, leikkaus pyritään tekemään päiväkirurgisena toimenpiteenä ja potilas on jo samana päivänä kotona toipumassa. Lääkäri

laatii kotiutuvalle potilaalle hoito- ja kuntoutus-suunnitelman ja mahdollinen kuntoutus tehdään myös Omasairaalassa.

Omat asiakkaat ensisijalla Terveysturismibisnekseen Omasairaala ei toimitusjohtaja Harri Ahon mukaan tähtää. Yrityksen suunnitelmissa ei ole alkaa tarjota palveluja esimerkiksi Ruotsiin tai Venäjälle. ”Meidän fokus on suomalaisissa Pohjolan vakuutetuissa asiakkaissa. Toki palvelemme nykyään paljon myös ulkomaalaisia henkilöitä, sillä OP-Pohjola vakuuttaa ulkomaalaisia henkilöitä, jotka työskentelevät suomalaisen työnantajan palveluksessa”, Aho muistuttaa. Hänen mukaansa Omasairaalan terveysturismi tarkoittaa lähinnä sitä, että ulkomaalaisia OP-Pohjolan vakuuttamia henkilöitä tuodaan maailmalta hoitoon Omasairaalaan.

Toiminta laajenee Suomen ensimmäinen Omasairaala sijaitsee Pikku Huopalahdessa. Tulevaisuudessa Omasairaalan palveluita on tarjolla myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella. ”Tampereella on rakenteilla kaupungin ensimmäinen Omasairaala ja se avautuu ensi kesänä.”, Aho kertoo. ”Siitä puolen vuoden kuluttua avautuu Oulun sairaala ja siitä jälleen puolen vuoden kuluttua Turun sairaala”, Aho kertoo Omasairaalan laajentumissuunnitelmista.

Vaikka yrityksen matkahallinnossa ei olisi vielä otettu huomioon jakamistaloutta hyödyntäviä yrityksiä, niin melko varmasti vähintäänkin osa liikematkustajista käyttää jo heidän palvelujaan. Yrityksissä mietitäänkin nyt, mitä haasteita ja hyötyjä esimerkiksi Airbnb:n kautta varatussa majoituksessa asuminen aiheuttaa. Kustannukset, matkustajan tyytyväisyys, turvallisuus, säännökset ja integraatio matkahallinnon prosesseihin ovat ensimmäiset kysymykset, jotka tulevat esiin.

Airbnb:n ohjelma Airbnb on kehittänyt liikematkustajaa ajatellen ‘Business Travel on Airbnb’-ohjelman. Se sisältää kohteet, jotka soveltuvat myös työmatkalaiselle. Bisnesystävällisissä kohteissa on aina langaton verkko, varaukset vahvistetaan aina välittömästi ja kohdetta ei jaeta esimerkiksi omistajan tai toisen matkustajan kanssa. Airbnb:llä on myös oma raportointityökalu, joka kokoaa matkustajan varaukset ja siirtää ne tarvittaessa myös matkanhallintajärjestelmä Concuriin. Parhaiten Airbnb-kohde soveltuu matkustajalle, jonka työ sijoittuu pidemmäksi aikaa kotikaupungin ulkopuolelle, mutta myös lyhytaikaiseen oleskeluun.

airbnb-tyyppisiä majoituksia. Puhelimen applikaatio myös muistuttaisi, koska Uber-kuljetus lentokentälle tulisi tilata.

Kustannukset Majoituskustannukset ovat Airbnb-kohteissa yleensä edullisemmat kuin hotellin kustannukset. Tutkimusten mukaan hinta on noin 20 prosenttia edullisempi kuin hotellissa. Kun lasketaan yöpymisen yhteishinta sisältäen ateriat ja juomat, on säästö vielä suurempi. Palvelun taso ei tietenkään ole sama, eikä valmista aamiaispöytää, bisneskeskusta tai punttisalia ole. Airbnb-kohteen etuna voi olla kuitenkin esimerkiksi sijainti, lähin hotelli voi olla työntekijän kohteesta monen kilometrin päässä, mutta Airbnb-kohde löytyykin ihan vierestä. Kohteen varaaminen voi kuitenkin aiheuttaa piilokustannuksia, suhteen luominen omistajaan ja varauksen teko vievät työntekijän aikaa. Myös hinnat yrityksen sopimushotelleissa voivat nousta, jos varaukset hotelleihin vähenevät.

Laatu ja turvallisuus Jakamistaloudessa ei laadusta ole samanlaista taetta kuin esimerkiksi maailmanlaajuisessa ketjussa. Jakamistaloudessa tärkeä ominaisuus onkin yleensä helppokäyttöinen mobiiliapplikaatio. Majoituksessa kohteiden vaihtelevuus, paikallinen tunnelma ja kodinomaisuus ovat valttikortteja, ja muiden käyttäjien arviot ovat tärkeitä kohdetta valittaessa. Jakamistaloudessa pärjäävät ainoastaan ne, jotka antavat rehellisen arvion omasta kohteestaan, jonka muut käyttäjät voivat vahvistaa. Airbnb-kohde ei kuitenkaan ole matkustajan kannalta välttämättä yhtä turvallinen kuin hotelli, vuokratusta huoneistosta voi puuttua esimer-

kiksi palohälytin. Jos matkustajan varausta ei löydy yrityksen matkanhallintajärjestelmästä, hänen paikantamisensa on kriisitilanteessa hankalampaa kuin silloin, kun automaation avulla voidaan kohdentaa kaikkien matkustajien sijainti.

Kasvu voimakasta Suomessa on tällä hetkellä noin 3 700 Airbnb -kohdetta, majapaikan tarjoajien määrä on kasvanut vuodessa 98 prosenttia. Varausten määrä on kasvanut vielä enemmän, niitä tehtiin 115 prosenttia enemmän verrattuna vuoden takaiseen. Kohteista noin puolet sijaitsee Helsingissä ja toinen puolisko 232 eri paikkakunnalla ympäri Suomea. Suomessa tehdyt, ulkomaille suuntautuvat Airbnb-varaukset ovat kasvaneet myös voimakkaasti, 118 prosenttia marraskuun 2014 ja marraskuu 2015 välillä.

Lista jatkuu Airbnb:n ja Uberin lisäksi jakamistalouden markkinoilla toimivat muun muassa Blablacar, Spotted by Locals, Get Your Guide, Vayable, Sharetribe ja Cookening. Kiinassa vuosi sitten toimintansa aloittanut, Uberia vastaava Didi Kuaidi – taksipalvelukin on arvoltaan jo 15 miljardia dollaria.

Matkatieto-seminaareissa keskustellaan jakamistaloudesta torstaina. Klo 12.30 Future distribution of airline and travel services Klo 15.00 Sharing economy – shaking the old business

Grease-musikaali tulee Silja Linelle Viime keväänä Silja Linen Helsinki-Tukholma–reitillä esitetyt Fame ja Saturday Night Fever-musikaalit kannustivat uuteen produktioon.

Uber Uber ei täyty täysin jakamistalouden tunnusmerkkejä, koska toiminnan ytimessä on kuljetuksen tarjoaminen asiakkaalle, ei sen jakaminen. Parempi esimerkki olisikin Lyft, joka harjoittaa yksityisessä omistuksessa olevan kulkuvälineen vuokraustoimintaa ja kimppakyytien järjestelyä. Lyft:n toiminta ei ulotu vielä Suomeen, ja liikematkustuksen tarpeisiin istuu Uber paremmin. Myös Uber on kehittänyt matkahallinnon tarpeisiin oman raportointijärjestelmän, jonka avulla kulut siirtyvät haluttaessa suoraan myös Concuriin. Uber on tulossa vahvasti myös lento- ja hotellivarausten puolelle. Vuoden lopulla se kertoi valtaavansa myös matkavarausmarkkinat pian avattavalla portaalilla. Uuden varauskanavan kautta voi lento- ja maakuljetusten lisäksi varata hotelleja ja

Grease on ikisuosittu rakkaustarina Sandystä ja Dannystä.

GREASE-MUSIKAALI VALTAA

huhti- ja toukokuun aikana sekä Silja Serenaden että Silja Symphonyn. ”Tällä kertaa yksi ja sama esitys pyörii molemmilla laivoilla 15 huikean esiintyjän sekä live-orkesterin tahdittamana. Illan aikana on yhteensä kaksi 90 minuutin pituista esitystä”, kertoo Tallink Siljan viihteestä vastaava Kati Heiniö. Viime keväänä Fame ja Saturday Night Fever keräsivät yhteensä yli 40 000 katsojaa kahden kuukauden aikana.

Kahdesti illassa Grease esitetään laivojen Atlantis Palace -yökerhoissa kuutena iltana viikossa klo 17.00 ja klo 19.45 alkaen. Esitys sisältyy matkan hintaan, mutta vaatii etukäteen tehdyn paikkavarauksen. Musikaalin esityskieli on englanti. Yhteen musikaaliesitykseen mahtuu 300 katsojaa.

MESSUILLA 6B79.

1 • 2016 JANUARY


Matkustajaturvallisuus oli FBTA:n työohjelman ajankohtaisaihe Suomen Liikematkayhdistyksen syyskokous pidettiin lähes 90 ostaja- ja partnerijäsenen voimin vuoden lopulla kongressi- ja kokouskeskus Paasitornissa, Helsingissä.

Kuuba kiehuu Kuuban matkailu käy kuumana. Hinnat nousevat, kun kaikki odottavat suoria lentoja Yhdysvalloista.

2.1.–29.2.

Blini— ja mätiviikot Uuden vuoden alkajaisiksi herkkusuita hemmotellaan Punaisten laivojen Blini- ja mätiviikoilla. À la carte -ravintoloissamme tarjoiltavat maukkaat blinit saavat seurakseen suussa sulavia seuralaisia: mätiä ja smetanaa.

FBTA:n hallitus vasemmalta Jaana Arvo-Kuparinen, Tarja Tikkanen, Hanna Santala, Satu Lerssi, Mikael Castrèn, Nina Ruokonen ja puheenjohtaja Petra Metsola

FBTA:N SÄÄNTÖMÄÄRÄISESSÄ

syyskokouksessa vallitsi yhteisymmärrys. Toimintasuunnitelma ja talousarvio hyväksyttiin soraäänittä ja jäsenmaksut päätettiin pitää entisinä. Yhtenä kärkihankkeena FBTA:n agendalle palaa matkahallinnon tutkinto, joka nyt toteutetaan yhdessä Kauppakamarin kanssa. ”Tutkinto on modulaarinen, joten siitä voi suorittaa yksittäisiä osia tai koko tutkinnon. Oppimisalusta on sähköinen, mikä vapauttaa opiskelun paikasta”, kertoi tutkinnon uudesta tulemisesta parin välivuoden jälkeen FBTA:n toiminnanjohtaja Sari Viljamaa.

Hallituksessa verenvaihtoa FBTA hallituksen puheenjohtajan tehtävässä vuodeksi 2016 valittiin yksimielisesti jatkamaan Petra Metsola, General Manager Procurement Center, Wärtsilä Oyj.

Ostajajäsenten 2-vuotiskaudelle valittiin Satu Lerssi, Helsingin Yliopisto sekä Tarja Tikkanen, Valtioneuvoston kanslia. Partnerijäsenkuntaa hallituksessa vuonna 2016 edustavat Nina Ruokonen, BCD Travel sekä Mikael Castrén, SMT. Hallituksessa 2-vuotiskautensa jälkimmäiselle vuodelle jatkavat Jaana Arvo-Kuparinen, VR-Yhtymä Oy sekä Hanna Santala, SOK. Syyskokouksen työ- eli opinto-ohjelman fokuksessa olivat työmatkustajan hyvinvointi ja –turvallisuus. Aiheista kuultiin Työterveyslaitoksen erikoispsykologi Barbara Bergbomia sekä Finnairin kestävän kehityksen johtaja Kati Ihamäkeä. Matkustajaturvallisuuden ajankohtaisuudesta puhui International SOS:n Nicola Lomas. MESSUILLA BTF1.

Kuuban matkailu käy nyt kuumana.

KUUBASSA KÄVI vuoden 2015

tammi-marraskuussa reilut kolme miljoonaa turistia. Se on 17,6 % enemmän kuin edellisenä vuonna. Buumin myötä myös hotellihinnat ovat nousseet, jopa kolminkertaistuneet viime vuoden aikana. Esimerkiksi neljän tähden Saratoga hotelli Havannassa maksoi viime vuoden kesäkuussa 246 dollaria ja ensi kesäkuussa 424 dollaria. Hotellihuoneita on vaikea löytää, kun kaikki on varattu kuukausiksi eteenpäin. Myös kotimajoitusten (casas particulares) sekä airbnb:n hinnat ovat nousseet. Huoneesta, joka maksoi vuosi sitten 25 dollaria, maksaa nyt 40 dollaria. Myös ravintoloiden hinnat ovat nousseet ja pöytävaraukset kannattaa tehdä erittäin hyvissä ajoin.

Varaa matkasi: vikingline.fi

MESSUILLA 7D49.

HYÖDYNNÄ KATTAVAT JA HELPOT TUOTTEEMME

Hertz Business+ Kokonaisvaltainen ratkaisu liikematkustajan autonvuokrauksiin. Sisältää kaiken tarpeellisen, kuten kolari- ja varkausturvan, superkolariturvan (USA:ssa LDW ja LIS), lisäkuljettajamaksun, rajoittamattomat ajokilometrit, toimipisteen palvelumaksun, ajoneuvomaksun sekä verot. Tuote on suunnattu yrityksille, joilla ei ole omaa Hertz-yrityssopimusta.

Hertz Business Lite Kevyemmällä sisällöllä, sopii myös vapaa-ajan autonvuokrauksiin. Hyödynnä alennetut ”non prepaid” -hinnat Alennus USA:ssa tammikuun 2016 loppuun asti jopa -15 %, sisältäen kaikki autoluokat. Sisältää kolari- ja varkausturvan (USA:ssa LDW ja LIS), sekä verot. Varaukset matkatoimistosi kautta.

1 • 2016 TAMMIKUU

11


Amadeuksen tuotekehitys pyrkii asiakaslähtöisyyteen

Liikematkustuksen ajankohtaiset aiheet Amadeus Corporate Travel Networkissa Joulukuussa pidetty Amadeus Corporate Travel Network –tapahtuma kokosi yhteen liikematkustuksen asiantuntijoita yrityksistä, liikematkatoimistoista ja palveluiden tuottajista. Verkostoitumisen ja keskustelujen lisäksi ensiesittelyssä oli Amadeus e-Travel Managementin uusi mobiiliversio. toimistojen käyttämä Ticket Changer-lipunvaihto-ominaisuus on lähiaikoina tulossa myös yritysten e-Travel Managementiin. Monikanavaisuus ja mobiiliratkaisujen kehittäminen on liikematkustuksessa keskeisellä sijalla.

Esa Aalto AMADEUS FINLANDIN toimitus-

johtaja Paula Punkari kertoi alan näkymistä tutkimusten valossa. Matkailun trendejä kartoittanut Oxford Economicsin tutkimus kertoo toimialan kasvavan lähivuosina 5,4 prosentin vuosivauhtia. Isoja trendejä tulevat olemaan halpalentoyhtiöiden kasvu myös mannertenvälisessä liikenteessä, door-to-door-matkustamisen kasvu ja mobiiliteknologian voittokulku.

Lisäpalvelut syynissä Suomessa Amadeus on tutkinut yhdessä Haaga-Helian kanssa lentoyhtiöiden lisäpalvelujen myyntiä. ”Matkustajat toivovat vertailtavuutta ja kokevat, että hintahaitaria on vaikeaa hahmottaa. Yritysten matkustuspolitiikat eivät aina kerro, mitä palveluita on mahdollista varata työmatkalle, ja niitä ollaan halukkaita ostamaan vaikka omalla rahalla. Matkatoimistoasiantuntijat puolestaan kaipaavat koulutusta, ohjeistusta ja teknologian läpinäkyvyyttä”, Punkari luetteli. Pohjoismaissa Amadeuksen ja Resegeometrin tutkimukseen otti osaa yli tuhat matkanvaraajaa ja liikematkustajaa. ”Tuloksissa kaksi asiaa nousi ylitse muiden: yli puolet vastaajista sanoi, ettei omalla yrityksellä ole minkäänlaista paikannusohjelmaa, josta selviäisi missä yrityksen matkustajat kulloinkin ovat. Yli 60 prosenttia koki, että oman yhtiön matkustuspolitiikassa ei ole otettu kantaa lentoyhtiöiden maksullisiin lisäpalveluihin”.

12

Amadeus Corporate Travel Networkissa Amadeus Finlandin Erika Laine, Paula Punkari, Samuli Sakari, Miia Antila, Amadeus Corporate IT:n Axel Mueller ja Amadeus Scandinavian Ulla Persson.

Matkustus edelleen kustannus, ei sijoitus

Suomessa neljä painopistealuetta

European Business Travel and Expense Analysis-tutkimukseen otti osaa 590 yritysten matkustusbudjeteista vastaavaa henkilöä 10 eri maasta. Suuri osa heistä piti matkahallinnon ensisijaisena fokuksena suorien kustannusten kontrollia. Matkustusta pidetään ennen kaikkea kustannuseränä, ei investointieränä. Online-työkalut nähtiin konkreettisena säästöjen saavuttamisen välineenä. Myös matkahallinnon end-to-end-ratkaisut ja matkustusturvallisuus näkyivät vastauksissa. Amadeuksen ratkaisu- ja teknologiajohtaja Samuli Sakari käsitteli matkustuksen eri vaiheita ja yhtiön teknologian monialaisuutta, jakelupuolen lisäksi it-palveluratkaisuja alan eri toimijoille, muun muassa lentoyhtiöille, hotelleille ja lentokentille. ”Matkustajille lisäarvoa tuo yhteinen infrastruktuuri, jonka ansiosta häntä pystytään palvelemaan matkan eri vaiheissa aina suunnittelusta matkalta paluuseen asti”, Sakari kertoi.

Vuosina 2016-2017 Amadeus Finlandin toiminnassa on neljä painopistettä. ”Ensimmäinen niistä on matkatoimistojen Selling Platformin uudistus, joka tulee helpottamaan toimistojen päivittäistä työtä ja antaa paremmat mahdollisuudet keskittyä asiakaspalveluun. Toinen on nykyisen online-junamyynnin parantaminen. Juna on nousemassa sekä kotimaassa että Euroopassa varteenotettavaksi vaihtoehdoksi lentomatkustamiselle”. Kolmas painopistealue on asiakaslähtöisyys. ”Olemme tähän asti olleet aika tuotelähtöinen organisaatio, emmekä aina kartalla siitä, mihin ja miten matkatoimistot meitä käyttävät tai mitkä kysymykset ovat heille tärkeitä. Asiantuntijamme ovat nyt jalkautuneet tutustumaan toimistojen käytännön työhön ja kuuntelemaan heidän odotuksiaan”. Neljäntenä painopisteenä on yritysmatkustaminen, millaisia työkaluja ja prosesseja siihen luodaan ja millaisia teknisiä ratkaisuja Amadeukselta toivotaan. Matka-

End-to-end -järjestelmä Axel Müller, Head of Global Sales, Corporate IT, esitteli Amadeuksen corporate IT-strategiaa. Online-varausjärjestelmä Amadeus e-Travel Management on käytössä jo yli 80 maassa. Sen lisäksi investoidaan omaan end-to-end-järjestelmään, joka on nyt uudelleen nimetty Amadeus cytric Travel & Expense –nimiseksi. Siinä yhdistyy koko matkahallinnon prosessi suunnitteluvaiheesta varaukseen, matkan toteutukseen ja jälkirutiineihin. ”Pelkkä e-Travel Management on yhä yhdistettävissä muihin markkinoilla oleviin matkalaskujärjestelmiin. Jokaisen yrityksen on omista lähtökohdistaan mietittävä millainen järjestelmä on heille oikea ja sopiva”, Müller totesi. Päivän lopuksi käytiin paneelikeskustelu yritysten ja liikematkatoimistojen edustajien kanssa. Puheenaiheiksi nousivat matkustusturvallisuus ja matkustajien hyvinvointi, lisämaksulliset palvelut ja miten Amadeuksen teknologia kytkeytyy tähän kaikkeen. Kolmikantayhteistyön merkitys kaikkien toimijoiden välillä korostui vahvasti puheenvuoroissa. MESSUILLA BTF50.

LENTOUUTISIA LYHYESTI AA:LLE PREMIUM ECONOMY. American Airlines esittelee loppuvuonna uuden Premium Economy-luokan. Yhtiö tarjoaa nykyisin economy-luokan ja bisnesluokan väliin sijoittuvat Main Cabin Extra –luokan, missä on economy-luokan istuimet, joissa on enemmän jalkatilaa, mutta economy-luokan tarjoilu. Uuteen Premium Economy-luokkaan tulee leveämmät istuimet 2-3-2 jaolla, enemmän jalkatilaa ja kattavampi palvelu. FIJI AIRWAYS SINGAPOREEN. Fijin Airways aloittaa lennot Fidžin ja Singaporen välillä huhtikuun alussa. Lennot operoidaan kahdesti viikossa. DON MUEANGIIN KOTIMAAN TERMINAALI. Bangkokin vanhan lentokentän, Doe Mueangin terminaali 2 avataan helmikuussa kotimaan terminaalina. Tällä hetkellä lentoasema on lähinnä halpalentoyhtiöiden käytössä. Sinne operoivat mm. Thai Smile, Nok Air, Thai AirAsia, Thai Lion Air ja Orient Thai Airlines. MR SPENCER AUTTAA. Portti hukassa? Amsterdamin lentokentällä saa pian apua lähes 190-senttiseltä Spencer-robotilta. Mr Spencer vie eksyneet oikealle portille. Matkustajan täytyy vain syöttää Mr Spencerin kosketusnäyttövatsaan portin numero ja seurata sen jälkeen robottia oikealle portille. Ajatus robottiavustajasta syntyi, kun KLM:n henkilökunta mietti kuinka ihmiset saataisiin ajoissa koneisiin. Monet kokemattomat matkustajat etsivät portteja ja aiheuttavat tahattomasti koneiden myöhästymisiä. Mr Spencerin odotetaan aloittavan työnsä maaliskuun aikana. TURKISH HANOIHIN. Turkish Airlines aloittaa kesäkuussa lennot Hanoihin. Se operoi Vietnamissa jo Ho Chi Minh Cityyn. FINNAIR JA JETSTAR ASIA. Finnair ja singaporelainen Jetstar Asia ovat aloittaneet codeshare-yhteistyön. Nyt Finnairin lentonumerolla, Jetstar Asian koneilla, voi nyt jatkaa Singaporesta Penangiin ja Kuala Lumpuriin Malesiassa, Ho Chi Minh Cityyn Vietnamissa, Phuketiin Thaimaassa sekä Perthiin ja Darwiniin Australiassa. Uusi yhteistyö mahdollistaa myös matkatavaroiden poletoimisen Helsingistä suoraan Jetstar Asian jatkolennoille.

1 • 2016 JANUARY


1 • 2016 TAMMIKUU

13


Aistimarkkinointia tuoksujen avulla

Jungfraun hiihtoalueen vuorikolmikko tarjoaa elämyksiä

Tuoksusta jää matkailijan mieleen voimakas jälki

Tyylikkäästi Sveitsin rinteillä – monipuolisia talvisia nautintoja

Aistimarkkinointi tulee ennusteiden mukaan kasvamaan nopeasti. Tuoksumaailman luominen on yksi tapa kehittää brändiä siinä missä esimerkiksi yrityksen logokin. Tärkeä osa tuoksumarkkinointia on se, että se toimii yhdessä brändin muiden osien kanssa. Miia Manner

Sveitsin keskiosissa, Berner Oberlandin kantonissa sijaitsee Jungfraun hiihtoalue, jossa laajuutta ja leveitä rinteitä riittää. Alue soveltuu erinomaisesti hyvälle keskitason laskijalle, mutta leppoisia rinteitä tai toisaalta jyrkkiä haasteita etsivät löytävät omat lempirinteensä. Hiihtoaluetta ympäröi vuorikolmikko Eiger, Mönch ja Jungfrau. Puitteet ovat jykevät niin lasketteluun, lumilautailuun, talvivaellukseen, hiihtoon kuin kelkkailuun.

HA JUAISTI AKTIVOITUU heti

syntymän jälkeen, ja se prosessoi tehokkaasti tunteita ja muistoja. Mandarin Orientalin brändäysspesialistien mukaan se, mitä ihminen haistaa, säilyy muistissa kaksi kertaa pidempään ja elävämmin kuin se, mitä näkee tai kuulee. Tuoksumarkkinoinnin avulla halutaan luoda kokemuksia, jotka kestävät.

Kulttuurierot Tuoksumaailman luomiseen käytetään monenlaisia keinoja, muun muassa parfyymeja, kynttilöitä ja tuoksulaitteita. Parfyymit voivat aiheuttaa allergisia reaktioita, ja kynttilät luovat epätasaisen tuoksumaailman. Finscent, aistimarkkinointiin erikoistunut suomalainen yritys, tarjoaa asiakkaiden käyttöön ilmastointiin liitettävän diffussiolaitteen, jonka avulla tuoksu leviää tasaisesti tilaan. ”Tuoksujen käytössä ja mieltymyksissä on kulttuurillisia eroja. Suomalaiset pitävät lähinnä neutraaleista tuoksuista, kuten vaniljasta ja vihreän teen tuoksusta. Tuoksu integroidaan sopimaan muihin tilassa toimiviin elementteihin, esimerkiksi musiikkiin”, kertoo Finscentin toimitusjohtaja Niklas Rinne. ”Tuoksuja käytetään muun muassa yökerhoissa, hotelleissa ja marketeissa. Suomessa tuoksumarkkinointi on vielä huomattavasti rajoittuneempaa kuin esimerkiksi USA:ssa”, jatkaa Rinne.

Tapoja tuoksua Tuoksuja voidaan käyttää myös liinavaatteissa, pyyhkeissä ja valaisimissa: kun valokatkaisijaa käytetään, se lähettää ilmoille tilan nimikkotuoksun. Käyntikortteihin ja muistilappuihin voidaan ujuttaa pienen pieniä tuoksukapseleita, jotka reagoivat kosketukseen. Tehtaalla voidaan valmistusvaiheessa ujuttaa tuotteen osiin tai pakkaukseen tuoksua, jonka asiakas aistii, kun avaa pakkauksen. Tarjolla on myös huonetuoksuja, joita asiakas voi annostella oman mieltymyksen mukaisesti, mutta ne toimivat ainoastaan pinta-alaltaan pienissä tiloissa. Ongelmana on myös niiden huono soveltuvuus tiloihin, jotka eivät itsessään tarjoa selkeätä sijoituspaikkaa.

Tuoksut hotelleissa Suomessa tuoksumarkkinointia käytetään hotelleissa vielä vähän. ”Nykyisin ihmiset ovat monesti herkistyneitä erilaisille keinotekoisille hajusteille ja siksi niitä ei ole nähty tärkeiksi. Mutta jos tuoksut jossain vaiheessa tulisivat, niin ne olisivat kunkin hotellin kohdalla yksilöllisiä. Meillä on kuusi hotellia, pian kahdeksan, ja jokaisella on oma identiteetti ja tarina. Tuoksujen tehtävä olisi osaltaan vahvistaa tuota tarinaa ja tehdä se eläväksi”, kertoo Radisson Blun Marileea Järnefelt.

Tuoksuja herkistyneille Finscentin Rinteen mukaan kyse ei ole allergiasta, vaan tuoksuyliherkkyydestä. ”Tuoksun voimakkuudella on suuri merkitys, vähän kuten parfyymin ja partavedenkin käytössä. Pyrimme aina luomaan hennon ja vivahteikkaan tunnelman tiloihin. Perinteiset saniteettitilat ja kos-

14

Hotelli Indigo Boulevardin aula- ja oleskelutiloissa tuoksuu kukkainen ja hedelmäinen tuoksu, jota täydentää pehmeä myski ja puuterimainen makeus.

Kauppakeskuksista tulee monitoimikeskuksia

Itse annosteltava huonetuoksu soveltuu pieniin tiloihin.

metiikkaosastot ovat kaukana taidokkaasta tuoksun hyödyntämisestä asiakaskokemuksessa.”

USAssa kivijalkamyymälöiden häviämisen myötä kauppakeskuksista on tulossa enemmän ’Lifestyle Center’ -tyyppisiä vapaa-ajan keskuksia kuntosaleineen, kylpylöineen, huvipuistoineen, elokuvateattereineen. Soile Kylämies

Aulatilan tuoksu Restel Hotel Groupin hotelleissa tuoksuja käytetään Holiday Inn -hotellien ja Hotel Indigo Helsinki - Boulevardin aulatiloissa. ”Holiday Inn -hotelleissa on käytössä brändin oma tuoksu, joka on sama kaikkialla maailmassa. Tuoksu ei ole kovin voimakas, ja se on sekoitus muun muassa sitrusta, vihreää teetä ja inkivääriä. Saman tuoksun avulla pyritään luomaan asiakkaalle muistijälki saapumisesta Holiday Inn-hotelliin. Hotel Indigo -hotellit ovat yksilöllisiä, ja näissä hotelleissa aulatilan tuoksu voi olla erilainen kuin brändin toisessa hotellissa”, kertoo Restelin IHG-hotellien Brand Manager Timo Vehmas.

Lentoasemalla Helsinki-Vantaan lentoasemalla on parhaillaan tuoksukokeilu portilla 22. Matkustajasillalla on käytössä tuoksu, jonka asiakas kokee mennessään tai tullessaan. ”Meillä oli kriteerinä valita tuoksu, joka liittyy Suomen luontoon ja valitsimme vienon metsän tuoksun. Tärkeänä pidimme tuoksun valinnassa sitä, että se on neutraali eikä liian voimakas. Liian voimakas tuoksuhan kääntyy helposti itseään vastaan. Kokeilu kestää muutaman kuukauden, ja mittaamme sen vaikutusta asiakaskokemukseen. Meillä on koneeseen astuttaessa asiakaskysely, missä matkustaja voi kertoa kokemuksestaan hymynaaman avulla. Teimme mittauksen ennen kokeilun aloitusta, ja vertaamme tulosta kokeilun päätyttyä.” ”Tuoksun vaikutustahan ei voida mitata siten, että kysyisimme asiakkaalta, pitikö hän tuoksusta. Tarkoitushan on, että tuoksusta jää matkustajan mieleen positiivinen kokemus”, kertoo Finavian Customer Experience Johanna Metsälä. ”Olemme käyttäneet aistimarkkinointia myös äänien muodossa. Helsinki-Vantaan lentoasemalla wc-tiloissa livertävät linnut, ja Oulun lentoasemalla olemme käyttäneet musiikkia matkustajien saapuessa ja lähtiessä. Tyylilajeissa olemme käyttäneet sekä energisoivaa että rauhoittavaa musiikkia, ja kokemukset ovat olleet positiivisia”, päättää Metsälä.

PARHAIMPINA AIKOINA USAssa oli 1200 kauppa- tai ostoskeskusta, joista kolmasosa on jo suljettu. Keskuksia on otettu uusiokäyttöön opetuslaitoksina, terveyskeskuksina, paloasemina ja jopa kirkkoina.

Turvallista sisälenkkeilyä ostoskeskuksessa.

Mall walkers Autoilijoiden luvatussa maassa, lenkkeily- tai kävelymahdollisuuksia lähiympäristössä on vähän. Monista kauppakeskuksista on tullut nk. mall walkers –kuntoilijoiden turvallisia lenkkeilykohteita. Nämä kuntoilijat ovat etupäässä seniorikansalaisia, jotka kuntoa ylläpitääkseen kiertävät ostarissa lenkin aamuisin. USAn suurin kauppakeskus, Mall of America, on alkanut huomioida mall walkereita avaamalla ulko-ovensa heille jo aamuseitsemältä ja tarjoamalla 15 USD maksua vastaan korttia, joka raportoi mm. lenkin keston ja poltetun kalorimäärän ja sisältää kerran kuussa aamiaisen terveysekspertin esitelmän kera. Villitys on saapunut myös Suomeen. Esim. Hämeenlinnan Goodman-kappakeskuksessa järjestetään senioreille yhteisiä kuntokävelyitä.

Laajalla Jungfraun hiihtoalueella kurvaillaan mahtavissa puitteissa.

Anu Anttila KAHTEEN ERI laaksoon levit-

täytyvä Jungfraun hiihtoalue koostuu kolmesta eri alueesta Grindelwald-First, Kleine-Scheidegg-Männlichen ja Mürren-Schilthorn. Rinnekilometrejä kertyy yhteensä 206 km ja pisin rinne on peräti 12 km. Lumivarmuuden takaa moderni lumetusjärjestelmä, jonka turvin 40 % rinteistä on katettuna. Rinteet ovat pääosin kahden-kolmen kilometrin korkeudessa, luonnonlunta riittää talven alusta aina pitkälle kevääseen. Talvivaellus kunnostetuilla poluilla ja reiteillä on erittäin suosittua. Lisäksi löytyy mahdollisuus murtomaahiihtoon, luisteluun ja kelkkailuun. Viereisen laakson Haslitalin hiihtoalue Hasliberg sopii lisäkilometrien janoajalle päiväkohteeksi, siellä on panostettu erityisesti lapsiperheiden viihtyvyyteen.

Euroopan katolla Laskemisen lomassa kannattaa poiketa Euroopan katolla, Top of Europe’ssa. Juna ryömii reilut sata vuotta sitten rakennetulla radalla vajaan tunnin vuoren sisällä pysähtyen näköalapaikalla, jossa vuorenseinän panoraamaikkunoista kurkitaan ulkomaailmaan. Perille päästyä ollaan Euroopan suurimman jäätikön Aletsch Gletscherin nurkalla. Huipulla on useita ravintoloita, jääpalatsi ja maailman korkeimmalla sijaitseva

rinkoisella terassilla oleva kylä on autoton, minnekään ei ole pitkä matka ja matkatavarat kuljetetaan hotelleihin pienillä sähköautoilla. Hiihtoalueelle nousee hetkessä suoraan keskustasta nousevalla kabiinilla tai hieman pidempää reittiä paikallisjunalla. Lyhyen pääkadun varrella on lukuisia ravintoloita, baareja ja muutamia hotelleja. Wengen tunnetaan mm. tammikuisesta miesten maailmancupin kisastaan, silloin laskettelun ystävien katseet nauliutuvat kylän rinteille.

Monipuolinen Grindelwald Eigerin juurella sijaitseva Grindelwald (1024m) on alueen kylistä suurin. Asukkaita on 4000, ostos- ja harrastusmahdollisuudet ovat monipuoliset. Ilman suksia lomaansa viettävä löytää Grindelwaldista eniten inspiraatiota päiviensä iloksi. Nopeimmin kylästä pääsee koko päivän auringossa kylpevälle Grindelwald-Firstin hiihtoalueelle. Pitkät, sopivasti kallistetut rinteet ovat kuin lentokenttiä, joilla kelpaa kurvailla. Laakson vastakkaisella puolella on Kleine-Scheideggin laaja hiihtoalue, josta pääsee laskemaan vaikka iltapäiväkahville Wengeniin.

Piskuinen Mürren Hiihtoalueen reunamilla, huikealla vuorenseinämällä on alueen pienin kylä, sympaattinen Mürren (1650m), josta on py-

MALL OF AMERICA 7C61.

Kesäinen alppiparatiisi Lumien sulamisen jälkeen alueesta kuoriutuu valtavan laaja kesäisten aktiviteettien harrastuspaikka, vaellus-, kävelyja maastopyöräreittejä on yhteensä peräti tuhat kilometriä. Kesällä on käytössä Haslitaliin johtava, vuoret ylittävä kapea vanha tie. Kokemisen arvoinen reitti, jonne omalla autolla ei ole asiaa. Vuoret ylittyvät paikallisbussin kyydissä, minuutin tarkkuudella kulkevat keltaiset postibussit tööttäävät alituisesti ja pysähtyvät levennyksille odottamaan vastaantulijaa. Jungfraun alueelle on sujuvat yhteydet useilta eri Sveitsin kentiltä; Zürich 2,5-3h ja Geneve 3-3,5h. Lisätietoja alueesta www. jungfrau.ch ja www.haslital.ch sekä Anu Anttila anu@ferretti-tourism.com.

Galeries Lafayette uuteen aikaan Ranskan legendaarinen tavarataloketju, Galeries Lafayettes, on uudistunut. Myös logo sai modernin ilmeen. VUONNA 1896

avattu Pariisin Galeries Lafayette Boulevard Haussmannilla on jo legenda. Viime vuoden lopulla ketjun tunnettu logo, nainen ja Eiffel-torni vaihtui moderniin nimilogoon. Tavaratalo on jo itsessään upea taideteos aikansa rakennusarkkitehtuuria. Mikäli on kiinnostunut rakennustaiteesta, kannattaa buukata tunnin englanninkielinen kierros tavaratalossa. Sen aikana pääsee näkemään mm. yläkerran terassin, mistä on upea näköala yli Pariisin. Maksuton kierros tulee varata etukäteen osoitteesta patrimoine@galerieslafayette.com.

Korkkarikursseille

Olohuoneita Westfield Mall Marylandissä uusi ravintola-alueensa enemmän olohuonetyyppiseksi siinä toivossa, että nuoriso laptopeineen ottaisi sen omakseen. Shop ’till you drop –matkailijoille, joille ostokset, uusien tuulien aistiminen ja shoppailu on tärkeä osa elämyksellistä ulkomaan matkaa, tämä suuntaus on tietenkin häkellyttävä. Minne tulevaisuudessa mennään shoppailemaan? Jääkö viimeiseksi oljenkorreksi yhä erilaisista palveluista paisuvat lentoasemat myymälöineen?

Kolmen päivän hissiliput maksavat alueen keskuksissa noin 140 euroa.

Näkymät Top of Europen huipulta ovat ympäri vuoden puhtaan valkoiset.

Lindtin suklaakauppa. Toinen alueen suosittu nähtävyys on Mürren-Schilthornin huipulla sijaitseva James Bond –maailma. 1960-luvun lopulla koko kylä hengitti kuukausia James Bondin elokuvan kuvausten tahtiin, tänä päivänä huipulla kuvatun Hänen Majesteettinsa salaisessa palveluksessa –elokuvan tunnelmiin pääsee interaktiivisessa näyttelyssä.

Autoton Wengen Keskellä Jungfraun hiihtoaluetta sijaitsee Wengen (1274m). Au-

sähdyttävät maisemat Eigerille, Mönchille ja Jungfraulle. Myös Mürren on autoton ja näin miellyttävän rauhallinen. Mürren-Schilthornin hiihtoalueen alimmat rinteet ovat helppoja, mutta ylhäältä Schilthornin huipulta lähtevät koko Jungfraun hiihtoalueen jyrkimmät laskut. Kaikkein haastavin on 70 % kaltevuudeltaan, sen laskevat vain todella taitavat suksen kääntäjät. Täältä löytyvät myös vapaalaskijan unelmapaikat, joka suuntaan löytyy laskettavaa ja lumisateen jälkeen omia jälkiä pääsee tekemään pitkään.

Joka perjantai klo 15 tavaratalossa on puolen tunnin ilmainen muotinäytös. Tavaratalosta voi varata myös oman ostosavustajan tai osallistua erinäisiin workshopeihin, vaikkapa opettelemaan korkkareilla kävelemistä. Kannattaa myös suunnata tavaratalon neljänteen kerrokseen, missä mahtava ruokaosasto on saanut uuden ilmeen. Siellä käydään maistelemassa herkkuja ja tutustumassa ranskalaiseen gastronomiaan. Ja tavaratalosta lähtiessä kannattaa mukaansa napata ilmainen Pariisin kartta.

1 • 2016 JANUARY


Pohjoismaille yhteinen ympäristömerkintä

Kestävyyssertifiointi puntarissa Onko merkkejä jo liikaa? Matkailukohteille on kaavailtu uutta, yhteispohjoismaista sertifiointijärjestelmää. Matkailusta saadaan tuloa, mutta se aiheuttaa samalla ympäristöhaittoja. Pohjoismaiden ministerineuvoston mukaan mailla ei ole kiinnostusta järjestelmää kohtaan, mutta matkailuyrityksen kannalta laajalti tunnetusta ympäristömerkistä olisi hyötyä.

Uinuva Merguisaaristo on Myanmarin piilotettu helmi

Suomen PATAn hallitus sai kuusi uutta jäsentä

Vuonna 1965 valmistuneessa James Bond -elokuvassa Pallosalama fiktiivisen rikollisjärjestö Spectren johtaja vaatii Natolta timanteista lunnasrahoja, jotka olisi talletettava Merguisaarille Burmaan.

Suomen PATAn hallitus uusiutui kertaheitolla, kun 12-jäsenisestä hallituksesta vaihtui puolet. Pitkäaikainen puheenjohtaja Hanna-Leena Halsas väistyi.

Miia Manner POHJOISMAIDEN NEUVOSTON

ympäristö- ja luonnonvaravaliokunta esitti viime syksynä matkailualan toimijoille yhteispohjoismaista matkailukohteiden sertifiointijärjestelmää. Neuvoston mukaan järjestelmä edistäisi luonnonsuojelua ja lisäisi matkailutulon kestävyyttä. Kansallinen merkintäjärjestelmä on käytössä jo Norjassa, ja neuvosto ehdotti, että järjestelmä laajennettaisiin kaikkiin Pohjoismaihin. Yhteispohjoismaisen merkinnän hyöty olisi suuri, sillä pohjoismaalaisten matkan suuntautuvat usein muihin Pohjoismaihin.

Tunnettu Joutsenmerkki Suomessa on käytössä useita erilaisia ympäristömerkkejä, ja yhteispohjoismainen merkki tarkoittaisi yhtä uutta sertifiointijärjestelmää. Neuvoston ehdotelmissa on tuotu esiin myös yhtenä vaihtoehtona Joutsenmerkin käyttöönotto yhteisenä sertifiointijärjestelmänä matkailuyrityksille. Joutsenmerkin tunnettuus Po h j o i s m a i s s a o n ko rke a , mutta Euroopassa tai muualla maailmassa vähäinen. Eurooppalaisia ja maailmanlaajuisia sertifiointijärjestelmiä ovat muun muassa Green Key ja GSTC, Global Sustainable

1 • 2016 TAMMIKUU

Myanmarin Merguisaaristossa löytää vielä oman autiosaaren.

Soile Kylämies 800 TROOPPISESTA saaresta Vastuullinen toimintatapa ja suomalainen, puhdas luonto yhdistyvät luontevasti.

Tourism Council. Green Key on Suomessa tällä hetkellä 30 matkailualan yrityksellä tai hotellilla.

Merkinnästä kilpailuetua Ympäristömerkintä on valttikortti yrityksille: matkailijoista 22 prosenttia kertoo, että kestävän kehityksen periaatteiden noudattaminen vaikuttaa ostopäätökseen. Saksalaisista matkailijoista 40 prosenttia kertoo, että odottaa matkailupalveluilta ekologisesti kestävää, resursseja säästävää ja ympäristöystävällistä toimintatapaa. Ehdotus oli esillä Pohjoismaiden neuvoston istunnossa viime vuoden lokakuussa, ja se on lähetetty käsiteltäväksi Pohjoismaiden ministerineuvostoon.

muodostuva Merguisaaret sijaitsee Andamaanienmerellä Myanmarin eteläisimmässä kärjessä. Saaria kutsutaan myös nimellä Myeik. Alue on ollut hyvin pitkään eristyksissä ja näin pystynyt säilyttämään koskemattoman luontonsa upeine hiekkarantoineen, mangrovemetsineen ja viidakkoineen. Saarilla elää villisikoja, apinoita, norsuja ja hirvieläimiä. Mokenit, siirtolaiselämää viettävä, veneissään ympäri saaristoa kiertävä vähemmistöväestö hankkii elantonsa saaristossa kalastaen. Mokenit ovat myös taitavia veneenrakentajia.

Miten sinne pääsee? ”Yangonista voi lentää Myeikin tai Dawein kautta Kawthaungiin, joka sijaitsee Burman ja Thaimaan rajalla. Kawthaungissa on myös satama, josta lähdetään Merguisaaristoon. Grand Andaman hotelli (en-

tinen Andaman Club) läheisellä Thahtay Kyun –saarella toimii lähinnä kasinohotellina thaimaalaisille. Macleodin saarella, parin tunnin laivamatkan päässä Kawthaungista sijaitseva vaatimattomampi, mutta hintava Myanmar Andaman Resort on ollut pitkään remontissa. Se on tarkoitus avata jossain vaiheessa talven aikana”, kertoo Mika Itävaara Discovery Destination Managementistä Yangonissa. Saarilla vierailijoiden tulee edelleen maksaa nk. zone fee-lupamaksu, joka on 100-250 USD riippuen siitä, kenen kyydissä matkustaa, minne ja miten pitkään saaristossa risteilee. Saarille järjestetään myös Thaimaan puolelta risteilyjä (liveaboard.com), joiden aikana majoitutaan risteilyaluksilla ja sukelletaan ainutlaatuisilla koralliriutoilla sekä tutustutaan saariston luontoon. MESSUILLA INDOCHINA TRAVEL SERVICES, 6P99-16

SUOMEN PATAN (Pacific Asia Travel Association) joulukuinen vuosikokous sai koko lähes 30-vuotisen historiansa aikana hyväksyttäväkseen suurimman hallitusmuutoksen. Syynä suureen vaihtuvuuteen olivat mm. työpaikan vaihdokset. Kunniakirjat jaettiin hallituksesta pois jääneelle Hanna-Leena Halsakselle, SMALin Heli Mäki-Fräntille sekä ehtymättömänä ideapankkina vuosikausia toimineelle Soile Kylämiehelle.

Simosesta puheenjohtaja Suomen PATAa vuodesta 1998 luotsannut Hanna-Leena Halsas jätti puheenjohtajan paikkansa. Hanna-Leena, eli Hani, työskenteli vielä viime syksyyn asti Singapore Airlinesin Suomen myyntipäällikkönä, kunnes yhtiö sulki täällä toimistonsa. Hallituksen järjestäytymiskokouksessa tammikuun alussa uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Suomen Messujen, Matkamessujen kansainvälisen myynnin myyntipäällikkö Marco Simonen ja varapuheenjohtajaksi Helin Matkojen toimitusjohtaja Lea Simpanen.

Laaja-alainen hallituspohja Suomen PATAssa on 52 yritysjäsentä, 12 toimialajäsentä ja 99 henkilöjäsentä, lisäksi lehdistö, kannatusjäsenet ja kunniajäsenet. Kaksivuotisella hallituskaudellaan jatkavat Marco Simosen ja Lea Simpasen lisäksi At-

Kansainvälisen PATAn puheenjohtaja Kevin Murphy vieraili Helsingissä. Häntä isännöivät Hanna-Leena Halsas ja Marco Simonen.

ro Kansi Olympia, Ari Huuskonen MatkaVekka, Markku Kupiainen Matka-Agentit sekä Leena Aalto Ikkunapaikka. Uusiksi hallituksen jäseniksi valittiin Jenny Odrobinski SMAL, Tarja Koivisto Thaimaan turistitoimisto, Ersin Sola Turkish Airlines, Salla Juustila Haaga-Helia, Mikaela Nieminen SMT sekä Katri Hujanen CWT Finland.

PATA Backstage PATA Finland Chapter järjestää matkamessuilla jäsenilleen tilaisuuden tavata kulissien takana kaksi mielenkiintoista luennoitsijaa Daniela Wagnerin Connecting Travelista ja Peter Semonen Laosista. Puheenvuoron saa myös ensi kertaa Suomessa vierailevan ”Yhdysvaltain matkailutoimiston” BrandUSAn edustaja Anna Klapper. Tilaisuus PATAn jäsenille perjantaina 22.1. klo 12.-14. Matka Studiossa, Hallissa 1. Lisätietoa ja ilmoittautumiset www.patafinland.fi.

15


Sunhotels tarjoaa työkalut dynaamiseen paketointiin

Pohjoismaisesta hotellivälittäjästä maailmanlaajuiseksi konserniksi Hotelleja välittävä Sunhotels perustettiin neljätoista vuotta sitten. Koko toimintansa ajan se on välittänyt hotelleja matkanjärjestäjille sekä matkatoimistoille. Toissa vuonna australialainen pörssiyhtiö WebJet osti Sunhotelsin noin 20 miljoonalla eurolla. Nyt yhtiön tarjonnassa on jo 75 000 hotellia 120 maassa.

RUOTSALAINEN KENNETH

Karlsson ja norjalainen Per G Braathen perustivat Sunhotelsin vuonna 2002. Tarkoituksena oli välittää Pohjoismaisten matkatoimistojen asiakkaille sopivia hotelleja Välimeren rantakohteista. Siitä yhtiö sai myös nimensä, Sunhotels.

Yritys on kasvanut huimaa vauhtia. ”Dynaaminen paketointi on kasvanut ja siihen tarjoam-

Suomalais-italialainen pariskunta Tea Holmberg ja Pino Tedesco isännöivät pientä luksusluokan guest housea Bellezza al Colosseoa.

KÄMP GROUPILLE 10. HOTELLI. Groupin uusin luksushotelli, Hotel St. George, avaa ovensa kesällä 2017 Vanhan kirkkopuiston kupeessa, osoitteessa Yrjönkatu 13. Uuteen hotelliin tulee 150 huonetta, uima-altaallinen spa, ravintola, cocktailbaari sekä talvipuutarha sisäpihalle.

Bellezza al Colosseon guest housen superior-huone.

RITZ-CARLTON KAIROON JA GENEVEEN. Vuonna 1958 avattu Kairon Hilton siirtyi Ritz-Carltonin omistukseen jo kuusi vuotta sitten. Sen piti avautua jo vuonna 2011, mutta epävakaan tilanteen vuoksi se avautui vasta viime vuoden lopulla. Myös Geneven 150-vuotias legendaarinen Hotel De La Paix siirtyy Ritz-Carltonille. Hotellissa on nyt meneillään mittavat kunnostustyöt ja se avataan alkuvuonna Ritz-Carlton Hotel de la Paix –nimellä.

Hotellivalikoima kasvaa

Suomenkielistä palvelua

Kasvun vuodet

Sunhotels avaa Suomessa pian uuden varausmoottorin, kertoo kaupallinen johtaja Doros Theodorou.

me työkalut”, kertoo yhtiön kaupallinen johtaja Doros Theodorou. ”Olemme Pohjoismaiden johtava hotellivälittäjä B2B-sektorilla. Asemamme vahvistui entisestään kun Australian ja Uuden-Seelannin yksi suurimmista online-matkatoimistoista, pörssiyhtiö Webjet Group, osti Sunhotelsit heinäkuussa 2014.” Webjet Group omistaa myös Singaporen ja Hongkongin suurimman online-toimisto Zujin sekä Lähi-idässä ja Afrikassa hotelleja välittävän Lots of Hotelsin.

Kehityksen kärjessä “Panostamme jatkuvasti viimeisimpään teknologiaan. Palman toimistossamme työskentelee 35 henkeä teknologiakysymysten parissa. Vuoden alkupuolella tulemme uusimaan nettisivumme ja varausmoottorimme myös

Sunhotelsilla on tarjonnassa jo 75 000 hotellia. ”Meillä on 60 sopimusneuvottelijaa, jotka kartoittavat jatkuvasti uusia alueita ja sopivia hotelleita. Alkuaikoina keskityimme Välimeren rantahotelleihin, mutta nyt tarjontaa on ympäri maailmaa. Sisaryhtiömme Lots of Hotelsin ansiosta myös Lähi-idässä ja Afrikassa sekä emoyhtiömme ansiosta Kaukoidässä”, Doros Theodorou kertoo. ”Suomalaiset matkanjärjestäjät tekivät kauttamme noin 100 000 huonevarausta viime vuoden aikana. Eniten varauksia tehtiin Espanjaan, ensisijaisesti Gran Canarialle, Teneriffalle ja Malagaan. Niiden jälkeen suosituimpia kohteita ovat Lontoo, Dubai ja New York.”

Hyvä yhteistyö ”Meillä on erinomainen yhteistyö suomalaisten matkanjärjestäjien kanssa. Kasvuprosenttimme Suomessa on ollut yli 30 % luokkaa. Annamme hyvän komission, aina vähintään 10 %. Haluan vielä myös muistuttaa, että palvelemme suomalaisia asiakkaitamme heidän omalla kielellään. Se on viimeisimmän teknologian lisäksi erittäin tärkeää”, Theodorou päättää.

PA R I S K U N TA AVA S I g u e s t housen joulukuun puolivälissä. Bellezza al Colosseossa on neljä huonetta, kaksi superior-luokan ja kaksi classic-luokan huonetta. ”Haluamme tarjota asiakkaillemme huoneen tutustumishintaan 79 euroa (sunnuntaista torstaihin) ja 89 euroa (perjantai ja lauantai). Tutustumishintaan sisältyy myös aamiainen, joka tarjoillaan huoneeseen. Normaalisti aamiainen maksaa 15 euroa. Tutustumishinta on voimassa 15.3.2016 saakka”, Tea kertoo. Jos varaus on vähintään kolme yötä, sisältyy samaan hintaan myös tervetuliaiskuohuviini, tuoreita hedelmiä sekä mahdollinen late check-out. Kuten nimestä saattaa päätellä, sijaitsee hotelli lähellä Colosseumia. Lentokenttäbussin pysäkiltä on Bellezza al Colosseoon matkaa n. 500 metriä. L i s ä t i e d o t : w w w. b e l l e z zaalcolosseo.com

Matkatoimisto Kaleva avattiin 80 vuotta sitten

Luksustelttailua ja ulkoilua

Joukko suomenkielisiä ylioppilaita istui iltaa keväällä 1935 Esplanadin kuppilassa. Heille syntyi ajatus oman matkatoimiston perustamisesta Helsinkiin. Matkatoimisto Kalevan ovet avattiin 2.12.1935.

Harriniva Hotels & Safaris avasi Pohjois-Euroopan ensimmäisen luksustelttailukohteen Muoniossa.

Glamping tuli Suomeen

Eteläsuomalaisen osakunnan ylioppilaat ostamassa matkalippuja Kalevan uudessa toimistossa Heikinkadulla. Myyntivirkailijana Väinö Tervaskari, joka toimi Kalevan toimitusjohtajana vuosina 1953-57.

16

HYATT OSTAA STARWOODIN. Hyatt Hotels on ostamassa Starwood Hotels & Resorts-ketjun. Starwoodin brändeihin kuuluvat Sheraton, Westin, Four Points By Sheraton, Element, Aloft, Meridien, St Regis, The Luxury Collection, W Hotels ja Tribute Porfolio.

NGORONGORON SAFARI-IGLU. Safareja Keniassa ja Tansaniassa järjestävä Asilia Camp & Lodge avaa maaliskuussa Tansanian Ngorongoron rinteille, 2710 metrin korkeuteen kahdeksan iglun mallista safaritelttaa. Luksusluokan teltoissa on myös mm. takka, joka lämmittää telttoja viileinä öinä. Lisätietoa highlandsngorongoro.asiliaafrica.com. PALKITTUJA SUOMALAISIA. Loppuvuonna jaettiin jälleen Luxury Hotel Awardsit. Suomesta palkittuja ovat: Luxury Historical Hotel: Hotelli Pariisin Ville, Porvoo Luxury Design Hotel: Solo Sokos Hotel Paviljonki, Jyväskylä Luxury Business Hotel: Crowne Plaza, Helsinki VIHREÄ KIINTEISTÖ. Holiday Inn Helsinki West Ruoholahti saavutti toisena Holiday Inn hotellina Suomessa Certified tason sertifioinnin LEED ((Leadership in Energy and Environmental Design) for existing Buildings, Operations & Maintenance- sertifiointijärjestelmällä. Vuonna 2013 Certified tason LEED myönnettiin Holiday Inn Helsinki City Centren kiinteistölle. Tänä vuonna myös Hotel Indigo® Helsinki Boulevard sai kultatason LEED –sertifikaatin ensimmäisenä hotellina Suomessa ja ensimmäisenä Hotel Indigo-hotellina Euroopassa. Sertifikaatin myöntämisperusteiden olivat mm. vaatimustasoa pienempi energiankulutus, sijainti osana olemassa olevaa kaupunkirakennetta ja julkisen liikenteen yhteyksiä, vihreän siivouksen laatuvaatimusten mukainen toimintamalli sekä kattava jätelajittelu.

SUOMALAISET YLIOPPILAAT

halusivat oman, suomenkielisen, matkatoimiston hoitamaan pikku hiljaa yleistyvien matkojen varauksia. Rahaa kerättiin ylioppilailta ja liike-elämän edustajilta.  Ylioppilaskunta vuokrasi matkatoimistolle tilat omistamastaan kiinteistöstä. Suomen ensimmäinen matkatoimisto perustettiin jo vuonna 1897, kun Helsingin rautatieasemalle avattiin ensimmäinen matkalippuja myyvä lipputoimisto. Suomen Matkatoimisto perustettiin vuonna 1909 ja vuonna 1921 perustettiin koululais- ja ryhmämatkoihin erikoistunut Koulumatkatoimisto. Vuonna 1933 perustettiin ensimmäinen Helsingin ulkopuolella sijaitseva Vaasan Matkatoimisto, sittemmin Pohjanmaan Matkatoimisto.

HOTELLIUUTISIA LYHYESTI

Suomessa. Esittelimme uuden varausjärjestelmämme jo WTM:ssä ja nyt sivustoa käännetään suomeksi. Ne aukeavat kevään aikana”, Theodorou lupaa.

Leena Aalto

Pääkonttori perustettiin Palma de Mallorcalle, keskelle operoitavaa aluetta. ”Aloitin Sunhotelsilla vuonna 2004, jolloin meitä oli 25 henkilöä, nyt meitä on 150”, kertoo Sunhotelsin Suomen, Baltian ja Puolan myyntijohtaja Harri Kaijanto. ”Palman toimistossa on eri yksiköissä viisi suomalaista, joten voimme taata tarvittaessa myös suomenkielisen palvelun”, hän jatkaa. ”Teemme yhteistyötä lähes kaikkien suomalaisten toimistojen kanssa ja voisin sanoa, että jopa 90 % suomalaisista matkatoimistoista käyttää Sunhotelsin välittämiä hotelleja.” Yksittäisvarausten lisäksi Sunhotels hoitaa myös ryhmiä. ”Pystymme tarjoamaan kaikki palvelut hotellivarausten lisäksi. Kauttamme voi varata koko ohjelman niin opiskelija- kuin liikemiesryhmillekin”, Kaijanto kertoo.

Rooman pikku helmi

SHANGRI-LA VIRTUAALITODELLISUUTEEN. Shangri-La Hotels on ilmoittanut tarjoavansa myyntiryhmiensä esittelykäyttöön virtuaalilaseja, joilla katsoja voi kiertää hotellien sisä- ja ulkotiloissa. Kalevan ensimmäinen mainos. ”Antakaa Kalevan kantaa matkahuolenne” oli pitkään yhtiön tunnuslause.

Kotimaan junalippuja Matkatoimisto Kaleva avattiin 2.12.1935 silloisessa Heikinkatu 5:ssä, nykyisellä Mannerheimintiellä. Toimisto haluttiin saada auki niin, että ylioppilaat voisivat ostaa omasta matkatoimistosta matkaliput joululomille. Ensimmäinen myyty lippu olikin toisen luokan junalippu Savonlinnaan. Koko ensimmäisen kuukauden myynti muodostuikin yksinomaan kotimaan junalipuista, kirjoitti Marja-Liisa Suopanki toimiston alkutaipaleista Kalevan tiedotuslehti Matkakärpäsessä vuonna 1965. Seuraavana keväänä järjestettiin jo ensimmäinen seuramatka, kun Eteläsuomalaisen Osakunnan Laulajat matkustivat Tallinnaan ja edelleen junalla Tarttoon, Riikaan ja Kaunasiin. Vuoden 1937 loppuessa matkatoimistossa työskenteli toimitusjohtajan lisäksi jo 10 virkailijaa.

LE MERIDIEN BHUTANIN PAROON. 59 huoneen Le Meridien Riverview avattiin Parossa. Glamping-teltassa on helppo nauttia lappilaisesta tunnelmasta.

Miia Manner GLAMPING ON maailmanlaajuisesti suosittu matkailutrendi, joka on kasvussa ympäri maailmaa. Marraskuun puolessavälissä Muonioon avatut luksusteltat tarjoavat matkailijoille uudenlaisen tavan kokea Lapin luonto.

Revontulilla “Luonnon helmassa oleilu, aktiviteetit, erämaahan tutustuminen ja revontulien näkeminen ovat asioita, joita asiakkaamme odottavat Lapin matkaltaan”, kertoo Harrinivan myynti- ja markkinointipäällikkö Niina Pietikäinen. Aurora Dome-teltassa yksi seinistä on läpinäkyvä mahdollisten revontulien ihailua varten. ”Glamping yhdistää luontevasti ulkoilun ja ripauk-

sen ylellisyyttä. Aitous, erilaisuus ja luonnonläheisyys houkuttelevat kansainvälisiä matkailijoita”, jatkaa Pietikäinen.

Sisustuksessa lappilaisuutta Aurora Domen ulkomuoto on saanut vaikutteita eskimoiden iglusta. Domeja on Harrinivassa aluksi kaksi kappaletta, jotka ovat olleet avoinna marraskuun puolestavälistä asti. Domen varustelu on hotellihuoneen tasoinen, ja sisutuksessa on painotettu lappilaisia elementtejä, kuten poro- ja huskyteemoja. Dome on suunniteltu kahdelle hengelle, mutta niihin saa tarvittaessa kaksi lisävuodetta, ja keskelle on sijoitettu tunnelmaa luova takka. MESSUILLA 7N48.

W HOTELLI AMSTERDAMIIN. Kahdesta rakennuksesta koostuva 238-huoneinen Amsterdamin uusin luksushotelli W Amsterdam sijaitsee aivan kaupungin ytimessä, Dam-aukiolla. STEIGENBERGER HOTELLI SCOTLAND YARDIIN. Steigenberger-hotelliketju on ilmoittanut avaavansa alkuvuodesta 2017 luksushotellin entisiin Scotland Yard –poliisin tiloihin Lontoossa.

1 • 2016 JANUARY


Visit Malta matkamessuilla osastolla 6h100

MORE TO SEE

MORE TO DO

MORE TO REMEMBER

Finnairin suorat lennot Helsingistä Maltalle 3 kertaa viikossa 24.3.-25.10.2016 MALTA – kulttuurin ja historian täyteinen paratiisi… – ihanteellinen myös viikonlopun pyrähdykselle!

MALTA IS MORE WWW.VISITMALTA.COM

FMA15012 Window Seat Travel Trade Magazine 277x380mm.indd 1

1 • 2016 TAMMIKUU

15-12-15 14:55

17


Hotelieerinä ja ravintoloitsijana vieraalla maalla

Turkish Airlines kerää palkintoja maailmalta

Kristiina ja Marko elävät yrittäjinä Balin aurinkoisella paratiisisaarella

Euroopan paras lentoyhtiö jo viidettä vuotta peräkkäin

Entiset nokialaiset, Kristiina ja Marko Kytöharju, muuttivat Balille, ostivat hotellin, aloittivat uuden hotelliprojektin ja ostivat vielä ravintolankin. Vaikka indonesialainen yrityskulttuuri on tuonut haasteita, lopputulos on toiveiden täyttymys.

Turkish Airlinesin pääkonttorin palkintokaappiin on parin viime vuoden aikana tullut pokaali poikineen. Yhtiön kehitys on ollut huimaa. Matkustajamäärä on kymmenen viime vuoden aikana nelinkertaistunut ja kohteiden määrä kasvanut kolminkertaiseksi. Helsinki-Istanbul -reitillä on 18 viikottaista lentovuoroa ja lisää on suunnitteilla. Atatürkin lentokenttä Istanbulissa on kapasiteettinsa ylärajoilla. Kolmas kenttä on valmistumassa Istanbuliin vuonna 2018. Siitä on määrä tulla maailman suurin kenttä 150 miljoonalla matkustajalla ja sinne on tulossa THY:lle oma terminaali. Antti Haukkamaa

The Griyan kaikki villat ovat hyvällä maulla sisustettu ja erinomaisesti varusteltuja. Keittiössä löytyy kaikki tarpeellinen, olohuoneessa satelliitti-televisio, Bosen kotiteatteri ja iPod-asema sekä Wifi.

Leena Aalto ELÄMÄ ON VIENYT Kristiina ja Marko Kytöharjua ympäri maailmaa. Molemmat aloittivat työskentelyn Nokialla 90-luvun puolivälissä. ”Marko työskenteli 1990-luvun lopulla Nokialla Unkarissa, minä Itävallassa. Tapasimme töiden merkeissä ja riiustimme Itävalta-Unkari akselilla”, kertoo Kristiina pariskunnan yhteisestä alkutaipaleesta. Muutamien mutkien jälkeen he päätyivät Aasiaan, Kristiina Tokioon, Marko Singaporeen. ”Katsoimme kartasta, että siellähän ne ovat ihan lähekkäin. Siinä sitten lennettiin seitsemän-kahdeksan tuntia viikonlopunviettoon”, nauraa Marko.

Helsingin reitti täyttää 10 vuotta

Kytöharjut ostivat Santai Bali hotellin jo vuonna 2003. Itärannikolla sijaitseva Amedin alue viehätti autenttisuudellaan. Hotellissa on kuusi bungalowia aivan meren ääressä.

Rakkaus syttyy ”Kävimme Balilla lomalla ja se oli rakkautta ensisilmäyksellä”, Kristiina muistelee. ”Puhuimme Balilla asuvalle ystävällemme puolileikillämme, että sinne voisimme muuttaa ja pyörittää vaikka jotain pientä hotellia. Ystävämme alkoi lähetellä sähköposteja, että nyt olisi myynnissä tällainen ja tällainen. Vuonna 2003 ostimme saaren itärannikolta, Amedista, Santai Hotellin. Siitä se lähti”, Marko jatkaa.

Muutto Balille Viimeisenä Nokia-pestinään Kytöharjut asuivat Indonesian Jakartassa, ja vuonna 2006 he päättivät muuttaa Balille. ”Ostimme talon ja vuokrasimme ravintolan. Päätimme jäädä elämään unelmaamme”, Kristiina kertoo. Amedin alue, missä Santai Hotellin bungalowit sijaitsevat, oli aito, pieni balilainen kylä. Tiet olivat vasta hiljattain päällystetty, puhelinlinjat vedetty ja meri tarjosi yhdet Balin parhaista sukellus- ja snorklauspaikoista. ”Näimme, että alue kehittyy hyvään suuntaan ja siitä oli tulossa yksi Balin helmistä. Kun rinteestä oli myytävänä tontti, mistä oli hienot näkymät merelle, päätimme ostaa sen ja aloittaa uuden projektin”, Marko kertoo.

Luksusvilloja Griayn rakennusprojekti alkoi vuonna 2009. ”Rakensimme 1-3 makuuhuoneen villoja upealle paikalle rinteeseen. Myimme villat ja nyt operoimme niitä. Omistajina on eri kansallisuuksia, pari Singaporesta sekä Yhdysvalloista ja onpa useita myös Suomesta. Omistajat viettävät villoissaan muutaman viikon vuodessa, muun ajan me vuokraamme

18

TURKISH AIRLINESIN (THY) voimakas kasvu alkoi kymmenen vuotta sitten, jolloin Turkin hallitus päätti yksityistää silloisen kansallisen lentoyhtiön. Valtio jätti omistukseensa 51% osakekannasta, loput myytiin Istanbulin pörssissä yksityisille sijoittajille. THY:n Suomen maajohtaja Ahmet Dalgülin mukaan siitä alkoi yhtiön dynaaminen vaihe. Silloiset noin sata kohdetta saivat vuosittain rinnalleen keskimäärin 20 uutuutta ja nyt lennetään jo 280 kohteeseen. THY lentää kaikkiaan 111 maahan ja on ykkösenä koko maailmassa kohdemaiden määrällä mitattuna. Samaa tahtia on noussut konekanta. Konemäärä on nyt liki 300, joista 24 % laajarunkokoneita. Koneet ovat suhteellisen uusia, keskimääräinen ikä on 6,8 vuotta.

The Griya on rakennettu rinteeseen niin, että kaikkien villojen yksityisyys on taattu. Kuvan oikealla reunalla näkyy hotellin ravintola, baari, spa ja uima-allas. Kaikissa villoissa on myös oma uima-allas.

niitä edelleen. Suurin asiakasryhmämme tulee Ranskasta ja paljon on myös hollantilaisia. Nykyisin myös suomalaisia lomalaisia käy aika paljon. Olemmehan olleet matkamessuillakin jo monena vuonna. Myös monet matkanjärjestäjät myyvät villojamme”, Marko kertoo. ”Ja suomalaisille asiakkaille on jemmassa jopa pari kahvinkeitintä. Vaikka kaikissa villoissa on Nespresson kahvikone ja balilainen kahvi on erinomaista”, Marko nauraa. Muutenkin villojen varustus on huippuluokkaa. Keittiöstä löytyy jopa ulkomailla harvinaisempi juustohöylä.

Kiemuraiset lait Nyt Kytöharjut työllistävät noin sata henkeä kahdessa hotellissaan ja Seminiyakissa toimivassa Mannekepis-ravintolassaan. ”Samaan aikaan Balille kanssamme muutti myös suomalainen kokki Pasi Huusko, jonka opimme tuntemaan jo Unkarissa asuessani. Hän on keittiömestarina niin Mannekepississa kuin hotelleissakin. Kytöharjujen henkilökunta on pitkäaikaista, sillä 150 euron kuukausipalkka on hyvää paikallista keskitasoa. ”Haasteina täällä ovat paikallisten lakien kanssa puljaaminen. Kaikki ei aina mene suunnitelmien mukaan ja joskus on vaikeaa tietää mikä on oikea tapa operointiin”, Marko kertoo. ”Ostimme hiljattain Griyan viereisen tontin, kun paikallinen yrittäjä suunnitteli rakentavansa siihen villoja. Ostamalla

THY:n reitti Helsinkiin avattiin maaliskuussa 2006, tänä keväänä tulee siis 10 vuotta täyteen. Tuona aikana viikkovuorojen määrä on moninkertaistunut. Reitti aloitettiin 3 viikoittaisella lennolla ja nyt niitä on 18, parhaina päivinä jopa 3 vuoroa päivässä. Suomesta lähtevistä asiakkaista puolet jää Turkkiin ja puolet jatkaa muualle, etenkin Aasiaan, Afrikkaan ja Lähi-itään. Tänä vuonna uusia kohteita on avattu 19. Yksi uusien kohteiden painopisteistä on nyt Amerikassa, jonne tänä vuonna avattiin reitit Miamiin ja San Franciscoon. Ensi vuonna on vuorossa Atlanta. Samalla vanhoihin kohteisiin kuten Los Angelesiin ja Washingtoniin lisättiin viikottaisia lentovuoroja.

Turkish Airlinesin Helsingin toimiston väkeä, vasemmalta Bilat Polat, Ebru Saglam, Yusuf Polat, Selmi Öztop, Ahmet Dalgül, Hasan Bhuiyan ja Efe Özler.

Dalgülin mukaan Istanbulin sijainti Euroopan ja Aasian välissä antaa yhtiölle strategisen edun. Istanbul on luonnollinen kauttakulkukohde. Istanbul on tutkimusten mukaan eurooppa- Turkish Airlines – miljoonaa matkustajaa per vuosi. laisten matkailijoiden keskuudessa 3. suopuheenjohtajan, Temel Kotilin, situin kaupunkikohde ja koko ilmailualan vuoden johtajana. maailmassa sijalla 6. Se ylittää Ykköspalkintoja on tänä positiivisesti monien odotukset. vuonna tullut myös palveluTHY herättää myös monen miepuolella Atatürkin lentoaseman lenkiinnon kaupunkia kohtaan THY:n Business Class Loungille tarjoamalla ilmaisen kaupunkija sen tarjoilulle. Dalgül haluaa kierroksen niille, joilla koneiden nostaa yhdeksi tärkeäksi yhtivaihtoaikaa antaa siihen mahön menestystekijäksi henkilödollisuuden. kunnan motivaation. Voimakas kasvu on antanut työtä monille nuorille. ”He haluavat kokeilla Kansainvälisesti palkittu rajojaan ja ovat valmiit työskentelemään lujasti yhtiön tavoitteiTHY on vuodesta 2011 valittu den mukaisesti.” Lopuksi Dalgül Euroopan parhaaksi lentoyhhaluaa kiittää hyvästä yhteistiöksi jo viisi kertaa peräkkäin. työstä Suomen matkatoimistoValinta perustuu Skytrax-tutkikenttää. ”Matkatoimistot ovat mukseen, jossa miljoonilta lenmeille edelleen tärkein jakelutomatkustajilta kysytään heidän kanava, haluamme kaikin keisuosikkilentoyhtiötään. Myös noin tukea heidän työtään.” Air Transport News palkitsi THY:n vuoden parhaana lentoyhtiönä. Samainen taho palkitsi MESSUILLA 6B119. viime vuonna THY:n hallituksen

BCD Travel osti Ticket Bizin

Marko, Kristiina ja Isabella Kytöharju nauttivat elämästään Balilla. ”Sen luonto, kulttuuri, ihmiset ja ilmasto ovat vieneet sydämemme”, he sanovat yhdestä suusta.

maan varmistimme, että meidän upea näköalamme säilyy myös tulevaisuudessa”, Marko kertoo.

Tulevaisuuden suunnitelmat Nyt Kytöharjut pyörittävät kahta hotellia, Santai Hotellin bungaloweja sekä Griyan luksusvilloja Amedissa. Seminyakissa on Mannekepis-ravintola. ”Balilla on tarkoitus elellä pidempään. Vietämme Suomessa muutaman kuukauden vuodessa, kesällä ja jouluna. 10-vuotias tyttäremme Isabella on asunut koko ikänsä täällä ja hänelle Suomen vierailut ovat aina odotettuja lomia. Mutta me kaikki haluamme kuitenkin asua täällä. Balilainen luonto, kulttuuri, ihmiset ja ilmasto ovat vieneet sydämemme”, sanovat Kytöharjut yhdestä suusta. MESSUILLA 7E59.

BCD Travel osti joulukuun alussa Ruotsissa ja Norjassa toimivan liikematkatoimisto Ticket Bizin. TICKET BIZ on paikallinen toimija pohjoismaisilla markkinoilla. Sillä on noin 150 työntekijää, jotka hoitavat liikematkustusta sekä ryhmä- ja kannustinmatkoja. Vuosittainen myynti on vähän alle 180 miljoonaa euroa. Ticket Bizin edellinen omistaja, ruotsalainen holding-yhtiö Braganza, jolla on vapaa-ajan toimintaa sekä huvipuisto- ja lentoyhtiötoimintaa, jää vähemmistöosakkaaksi.

Viimeisin investointi Ticket Bizin hankinta on viimeisin BCD Travelin viime vuosina tekemistä investointien sarjasta. Muita BCD:n merkittäviä investointeja ovat Tbizin ostaminen Travelocitylta, oman business intelligencen (DecisionSource®) ja mobiiliteknologian (TripSource®) alustan kehitys, uuden joint venturen perustaminen Brasiliaan ja yhdysvaltalaisten World Travel Services, Inc. and Universal Meeting Management hankinta. Ticket Biz jatkaa toimintaansa tavaramerkkinsä alla BCD Travelin liiketoimintayksikkönä.

KAUKOIDÄN RISTEILYLLÄ. Joukko pohjoismaisia matkatoimistolaisia tutustui Silver Shadown uuteen Kaukoidän all-inclusive risteilyyn joulukuun alussa. Uudella risteilyreitillä Silversea Cruises tarjoaa kaikissa kohteissa ilmaiset retket. Yön yli kohteissa asiakkaat voivat valita jopa kolme retkeä. Laivalla on myös ilmainen WiFi. Silver Shadow risteilee Kaukoidässä huhtikuun loppuun ja aloittaa uudestaan taas lokakuussa. Kohteina mm. Vietnamissa Chan May ja Ho Chi Minh City, Borneossa Sandakan ja Myanmarissa Yangon. Risteilyiden kestot vaihtelevat 7 ja 16 vuorokauden välillä. Kuvassa rappusten yläpäästä Kalevi Kuutschin Allied Travel Consultants Oy, Thomas Harrison Silversea Cruises, Johan Paloheimo Select Sweden, Johan Groenewald Royal African Discoveries, Peter Nyborg Singapore Airlines, Dag Åge Karlsen Select Norway, Suzanne Björklund Tour Pacific Sweden, Karin Mathiesen Berg-Hansen Norway, Ilse Nyman Select Finland ja Julia Wiencke Silversea Cruises.

1 • 2016 JANUARY


Paavo Virkkunen on nimitetty Visit Finlandin johtoon

Pariisin turismi toipuu pikku hiljaa maailmaa järkyttäneestä terrori-iskusta

KTM Paavo Virkkunen on nimitetty eläkkeelle siirtyvän Jaakko Lehtosen seuraajaksi Finpron Visit Finland-yksikön johtajaksi, titteleillä Executive Vice President, Matkailujohtaja. Hän on myös Finpron johtoryhmän jäsen 1.1.2016 alkaen.

Pariisissa marraskuun puolivälissä tehtyjen terrori-iskujen seurauksena hotellit ja ravintolat menettivät keskimäärin 20-45 prosenttia asiakkaistaan. Varauksia alkaa tipahdella harvakseen, mutta hotellien ennustetaan toimivan alikapasiteetilla ainakin huhtikuuhun 2016 asti.

kesi. Virkkunen hankkiutui toimitusjohtajaksi start-up -yhtiöön, joka on erikoistunut digitaalisiin matkailupalveluihin, kunnes syksyllä 2015 käynnistyi Visit Finlandin johtajan rekrytointi, johon haki yli 80 henkilöä. Tämän tuloksena Paavo Virkkunen aloitti 1.1.2016 nykyisin Finpron divisioonan Visit Finlandin johdossa. Finpron organisaatio on jaettu kolmeen operatiiviseen yksikköön: Export Finland, Invest in Finland ja matkailun Visit Finland.

ti digitaalisuuteen. On oltava näkemys, millaisilla alustoilla homma toimii, kun kyseessä on kuljetukset, majoitukset ja erilaiset ohjelmapalvelut ja niiden toiminnallinen aikaikkuna, jossa kaiken on pelattava yhdessä. Digitaalisuus ja sosiaalinen media voivat välineinä nostaa brändiä, mutta myös tylysti ja nopeasti rankaista. Japanista on ensi kesänä jo neljästä suuresta kaupungista suorat lentoyhteydet Suomeen. Se on omanlaisensa mahdollisuus. Keski-Euroopassa digitaalisuus on aivan eri asia kuin se on Kaukoidässä, sanoo Virkkunen. Lufthansan lennot Saksasta Kittilään on rohkaiseva avaus. Uberin ja airbnb:n kaltaisia sharing economy -konsepteja tulee markkinoille varmuudella lisää, halusimme me sitä tai emme. ”On pian päätettävä, näemmekö nämä uhkina vai mahdollisuuksina”, sanoo Virkkunen.

Runsauden sarvi

Kestävällä tavalla

Maailman matkailuvirtoja hyvin tunteva mies arvioi tulevia: ”Kaukoitä ja Kiinan kasvava markkina, jossa outbound -matkustus kehittyy vauhdilla, on selvästi yksi kiinnostava painopistealue.” Virkkunen toteaa. Kiinalaiset näkevät Euroopan yhtenä kohteena, jossa suuri haaste on, miten Suomi saadaan esiin ja kiinnostamaan. ”Digitalisaatio on kiinalaisessa kaupankäynnissä paljon edellä meitä ja yksi avain päästä kiinni sähköisen kaupankäynnin rajapintaan.” Virkkunen sanoo, että matkakaupan painopiste siirtyy selkeäs-

Matkailu on elämystuote. Luonto, Lappi, saaristomme ja järvialueemme ovat tärkeää pääomaa, jonka säilyttäminen kestävästi on myös haaste. ”Vaatii rehellistä ja avointa keskustelua, että pystymme elämään kansantalouden ja työpaikkojen suhteen järkevästi ja samalla kestävällä tavalla.” Paavo Virkkunen sanoo, että hänessä on palo viedä Suomea maailmalle. ”Haluan uudessa toimessani diskontata Suomen, isänmaan hyväksi sitä kokemusja näkemyspääomaa, mitä olen eri tehtävissäni kartuttanut.”

Eero Havia VIRKKUSELLA ON vankka tausta

ja kokemus matkailualan tehtävistä kotimaassa ja ulkomailla. Kauppatieteen opintojensa jälkeen 1984 hän aloitti Finnairissa. Vuonna 1986 hänet nimitettiin Peking-projektiin, jonne Finnair aloitti lennot 1988. Tästä Paavo Virkkunen siirtyi Matkatoimisto Oy Areaan, jonka toimitusjohtajan tehtävät hän otti vastaan edeltäjältään Leo Pesolta 1988 ja luovutti ne 1993 Timo Mannermaalle, kun uusi tehtävä vei miehen Frankfurtiin Saksaan Finnairin maajohtajaksi. ”Tuolloin tein paljon yhteistyötä silloisen Matkailun Edistämiskeskuksen (MEK) kanssa”, sanoo Paavo Virkkunen.

Monipuolinen kokemus Vuonna 1999 Paavo Virkkunen palasi myyntijohtajaksi Suomeen. Toimenkuvaan kuului matkakaupan yhteysupseerin tehtävät aikana, jolloin matkatoimistojen myyntipalkkiot nollattiin. Vuonna 2005 mies sai kontolleen markkinoinnin ja palvelun tuotekehityksen, mm. Finnair Plus –kanta-asiakasjärjestelmän ja markkinointiviestinnän tehtävät. Tämän jälkeen Finnairin kansainvälinen ulottuvuus, oneworld, osoitettiin Virkkuselle, kun Kari Koli siirtyi eläkkeelle. Suuri hanke oli Pohjois-Atlantin joint-venture American Airlinesin, British Airwaysin ja Iberian kanssa. Vuonna 2013 Finnairin johdon miehitys vaihtui ja 2014 Paavo Virkkusen ura Finnairissa kat-

1 • 2016 TAMMIKUU

Paavo Virkkunen, jonka rakas harrastus on musiikki, johtaa nyt VisitFinlandia.

Teksti ja kuvat Virpi Latva, Pariisi ja Médiathéque de Paris TERRORI-ISKUJEN JÄLKEISINÄ

päivinä kaikissa pariisilaisissa hotelleissa todettiin, että aina kun puhelin soi, kyseessä on peruutus. Yksin ensimmäisenä viikonloppuna peruutuksia tuli 40-60 prosenttia. Vaikka iskut sattuivat Pariisissa, hotellin pitäjä Monpellierissäkin kertoo menettäneensä kahdessatoista tunnissa 10 prosenttia kuukauden liikevaihdostaan. Hotellija matkailuelinkeino notkahti myös muissa suurissa Ranskan kaupungeissa.

Terroristien kohteena olleen konserttisali Bataclanin ympärille syntynyt kukkameri kiinnostaa myös turisteja.

taa yhden hengen huoneesta aamiaisella 155 euroa. Nyt sama paketti menee 69 eurolla.

Hiljainen joulu

Kongresseja peruutettiin

Hotelli- ja ravintolayrittäjien liiton Synhorcatin puheenjohtaja Didier Chenet tietää, että moni pieni pariisilaishotelli keikkuu jo kriittisellä rajalla. ”Normaalioloissa marraskuisena viikonloppuna pienten keskustan hotellien käyttöaste on vähintään 80 prosenttia. Nyt yli puolet huoneista oli tyhjillään”, Didier Chenet havainnollistaa. Hänen mielestään on huolestuttavaa, että huonevarauksia on peruutettu aina huhtikuulle asti mutta uusia varauksia tulee vain tipoittain. Joulu on perinteisesti parasta matkustussesonkia, mutta tänä vuonna niin hotelliyrittäjät kuin ravintoloitsijatkin jäivät nuolemaan näppejään. Suuri osa hotelleista lupaakin huoneistaan nyt roimia alennuksia, kuten Louvren museon nurkilla sijaitseva pikkuhotelli, joka normaalioloissa laskut-

Konserttien, teatterien ja museoiden kävijämäärä tipahti sekin iskun jälkeisellä viikolla 80 prosentilla, kunnes pariisilaiset päättivät jatkaa normaalia elämäänsä. Ulkomaiset turistit sen sijaan kaihtavat edelleen Pariisia. Eniten matkojaan ovat peruuttaneet amerikkalaiset ja kiinalaiset mutta myös naapurimaista matkustavat ovat muuttaneet lomakohdettaan. Tilannetta pahentaa lisäksi se, että monet messut ja kansainväliset kongressit on peruutettu turvallisuussyistä. Myös Champs-Elyseen bulevardilla uusi vuosi otettiin vastaan ilman aiottuja rock-konsertteja ja ilotulitusta.

Kurimus jatkuu Jo vuoden takaisen Charlie Hebdon terrori-iskun seurauksena hotelli- ja ravintolayrittäjien

Terrori-iskujen seurauksena Pariisin matkailuyrittäjien tulot ovat pudonneet jopa puoleen. Tilanteen ennustetaan palaavan ennalleen aikaisintaan huhtikuussa.

liikevaihto tipahti 15 prosenttia. Nyt Pariisiin suuntautuvien lentojen varauksia tehdään kolmannes vähemmän kuin vastaavana aikana viime vuonna. Didier Chenet pelkää hotellija ravintola-alan alkavan menettää työpaikkoja, jos turistit eivät palaa Pariisiin. ”Pariisin keskustassa hotellien vuokrat ovat korkeita ja jos rahaa ei tule kassaan, ainoa tapa sinnitellä on vähentää henkilöstökuluista.” Hallitus keskusteleekin parhaillaan tukipaketista terrori-iskun tyhjentämille hotelleille ja ravintoloille.

19


ANCHORAGE

HELSINKI VANCOUVER SEATTLE

EDMONTON

PORTLAND

ICELAND

STOCKHOLM TRONDHEIM OSLO GOTHENBURG BERGEN COPENHAGEN STAVANGER HAMBURG BILLUND FRANKFURT ABERDEEN GLASGOW AMSTERDAM MUNICH MANCHESTER BRUSSELSZURICH BIRMINGHAM MILAN LONDON Heathrow PARIS GENEVA & Gatwick

DENVER

BARCELONA

MINNEAPOLIS / ST. PAUL

MADRID CHICAGO TORONTO

MONTREAL

WASHINGTON D.C.

BOSTON NEW YORK

HALIFAX

JFK & Newark

ORLANDO

Islantiin ja Pohjois-Amerikkaan – nopeasti ja mukavasti

Uudet kohteet 2016 – Chicago ja Montreal + www.icelandair.fi tai matkatoimistosta

All InclusIve rIsteIly

KAuKoIdässä

silver shadow loistoristeilijällä 12.11.2016 Singapore – Hong Kong

Pohjolan parhaat ravintolat listattu Vuoden 2016 White Guide Nordic-oppaaseen on koottu 300 ravintolaa Pohjoismaista ja Virosta. Oppaan tarkoituksena on esitellä Pohjoismaista gastronomiaa ja laadukkaita ravintoloita. Ravintolat on arvioitu ruoan, palvelun, juoman ja tunnelman perusteella. Top30-listalle ja korkeimmalle International Masterclass -tasolle ylsi yksi suomalainen ravintola, Helsingissä sijaitseva Olo.

Aegean Airlines Ateenaan ensi kesänä Kreikkalainen Aegean Airlines lentää Helsinkiin taas ensi kesänä.

Hinta alkaen 6450€ / henkilö Loistoristeilyt ETU! varaa 31.1.2016 mennessä ja saat 500 euron alennuksen.

Aegean Airlines vie kesällä taas Kreikan aurinkoon.

HYVIN MENNEEN viime kesän

Tampereelta mukaan oppaaseen valikoitui ekologisuuteen ja eettisyyteen panostava Ravintola C. Risteilyohjelma

JOPA 50 000 FINNAIR PLUS PISTETTÄ ILMAISET RETKET MATKAKOHTEISSA ILMAINEN WIFI LAIVALLA

Päiväys Satama 12.11. Singapore 13.11. Päivä merellä 14.11. Koh Samui, Thaimaa 15.11. Bangkok, Thaimaa 16.11. Bangkok, Thaimaa 17.11. Bangkok, Thaimaa 18.11. Päivä merellä 19.11. Ho Chi Minh City, Vietnam 20.11. Ho Chi Minh City, Vietnam 21.11. Nha Trang, Vietnam 22.11. Chan May, Vietnam 23.11. Ha Long Bay, Vietnam 24.11. Ha Long Bay, Vietnam 25.11. Päivä merellä 26.11. Hong Kong

Tulo

Lähtö 18:00

09:00 15:00 09:00 14:00 09:30 15:00 08:30 13:00 09:00 18:00 14:00 23:00 08:00

Olemme MATKA 2016 messuilla Tervetuloa osastolle 6h115. Helsingin Messukeskus 21. – 24.1.2016. P. 010 231 6550 myynti@loistoristeilyt.fi www.loistoristeilyt.fi

20

Miia Manner ENGL ANNINKIELINEN WHITE GUIDE NORDIC julkaistiin lop-

puvuodesta toista kertaa. Suomalaisia ravintoloita on mukana 54, joista on 36 sijaitsee Helsingissä, neljä Tampereella ja neljä Turussa. Rovaniemeltä mukaan kelpuutettiin kaksi ravintolaa ja Ahvenmaalta kolme. Eniten listauksia oppaaseen keräsivät Ruotsi ja Tanska, Virosta on mukana 25 ravintolaa. Ensimmäiselle sijalle White Guiden listauksessa kruunattiin odotetusti ravintola Noma Kööpenhaminassa. Suomalaisittain paras sijoitus oli helsinkiläisen ravintola Olon 26. sija.

Arvioitsijat pisteyttävät Ravintoloita arvioivat nimettömänä pysyttelevät kriitikot, jotka kiertävät ravintoloissa syömässä ja antavat pisteet ravintolalle vierailun perusteella. Pisteitä on jaossa yhteensä 100, joista 40 koostuu ruoasta, 25 palvelusta, 20 juomista ja 15 tunnelmasta. Opas on saanut alkunsa Ruotsissa vuonna 2004, maakohtaisia White Guideja julkaistaan Ruotsin lisäksi Tanskassa. White Guide Nordicin voi ladata myös applikaationa iPhoneen tai iPadiin. Lisätietoja whiteguide-nordic.com.

ansiosta Aegean Airlines lentää Helsinkiin myös ensi kesäkaudella, 28.3.-28.10. Lennot operoidaan kaksi kertaa viikossa, maanantaisin ja perjantaisin. ”Tänä kesänä yhtiö aloitti operoinnin vasta kesäkuun alussa, mutta hyvin sujuneen myynnin vuoksi Aegean Airlines päätti aloittaa ensi vuonna lennot jo kesäaikatauluihin siirryttäessä, eli maaliskuun viimeisellä viikolla. Lento laskeutuu Ateenaan klo 17.20 ja saman illan aikana pääsee jatkamaan vielä monille Kreikan saarille. Keväthän on saarilla erinomaista aikaa, ennen kesäruuhkien alkamisia”, vinkkaa yhtiötä Suomessa edustavan Airtouchin Tarja Koivisto.

Erinomainen kesä Aegean Airlinesin ulkomaan reittien matkustajamäärät nousivat kesäkuukausien aikana jopa 29% edellisvuodesta. Kreikassa suosituimmat kohteet olivat Skiáthos ja Zákynthos. Yhtiö lentää Kreikassa 34 kohteeseen. KREIKKA MESSUILLA 6F111.

1 • 2016 JANUARY


Finnairin visio: Ainutlaatuinen pohjoinen lentomatkakokemus

Ensi kesän uudet kaukokohteet ovat Japanin Fukuoka ja Kiinan Guangzhou

Helsinki-Vantaan nimi säilyy Finavian kehitysohjelma jatkuu Helsinki-Vantaan lentoaseman nimi säilyy ennallaan ja kehitystyöt kentän laajentamiseksi jatkuvat mm. kiinteistökauppojen avulla.

Finnair hakee uuden “Unique Nordic Experience” -visionsa mukaisesti erottuvuutta kilpailijoistaan hyödyntämällä pohjoismaisia, erityisesti suomalaisia juuriaan niin tuotekehityksessä kuin asiakaskokemuksessa. ”Inspiraatiota asiakaskokemuksen uudistamiseen on haettu myös pohjoisesta luonnosta”, sanoo Finnairin globaalista markkinoinnista ja tuotteesta vastaava johtaja Jarkko Konttinen.

Guangzhou tulee takaisin

Eero Havia

ta ensimmäiset ovat olleet jo viime vuoden lopulta kaupallisessa käytössä, ovat luonnollisesti osa ainutlaatuista pohjoismaista lentomatkustuksen asiakaskokemusta. Onhan Finnair ensimmäinen eurooppalainen lentoyhtiö, joka sai Airbusin uutuuskonetyypin laivastoonsa. Mutta Unique Nordic Experience on Konttisen mukaan läpi palvelukokemuksen ja -ketjun ulottuva teema, jonka arvoiksi hän mainitsee yksilöllisyyden, raikkauden, aitouden ja yksinkertaisuuden. Visio ilmenee sisustusarkkitehti Vertti Kiven A350-koneiden sisustuksessa ja valomaailmassa, loungetilojen suomalaisessa designissa, Royal Ravintoloiden kanssa toteutetuissa signature menu – ruokalistoissa kaukoreittien bisnesluokan lennoilla. Suomalaisuutta on yhteistyö Marimekon kanssa ja uutena esimerkkinä palkitun suomalaisen Napue Ginin ilmestyminen niin drinkki- kuin myyntilistoille.

Kuva: Airbus

UUDET A350-XWB –koneet, jois-

Finnair sai joulukuun puolivälissä toisen A350-koneensa. Se on maalattu oneworld-väreihin.

alue ympäristöineen käsittää jopa 5,6 miljoonaa japanilaista, siis yli Suomen asukasmäärän. Koko talousalueella lasketaan asuvan yli 15 miljoonaa henkilöä. Tämä Japanin kuudenneksi suurin kaupunki on Kyushun saaren talouselämän keskus omine 1949 perustettuine pörsseineen. Suuret japanilaiset elektroniikkavalmistajat ja myös autotehtaat ovat vahvasti läsnä Fukuokassa. Ne poikivat sinne itseään tukevaa alihankintateollisuutta myös tuotannon pienemmässä mittakaavassa.

Neljäs kohde Japaniin Tulevana kesänä Finnair yhä laajentaa kaukoliikennettään Aasiassa. Upouutena kesäkohteena toukokuun 7. ja lokakuun 9. päivän välisenä aikana yhtiö esittelee uuden japanilaiskohteen Fukuokan. Sinne lennetään A330-koneella kolmesti viikossa. Iltapäivän lähtö Helsingistä klo 16.30 ja rotaation paluu klo 13.55 istuvat Finnairin Aasia-Eurooppa - liikenteen yhteyksiin mainiosti. Fukuoka tekee Finnairista ainoan eurooppalaisyhtiön, jonka reittikartassa on neljä kohdetta Japanissa. Muut kohteet ovat päivittäin operoitavat Tokio, Osaka ja Nagoya. ”Japanin kohteiden tapaan odotuksemme reitin kysynnästä painottuu kohteen päähän”, sanoo Jarkko Konttinen. Hän toteaa, että Japanin reitit täyttyvät parhaim-

Finnairin globaalista markkinoinnista ja tuotteesta vastaava johtaja Jarkko Konttinen.

millaan jopa 80 prosenttisesti Japanin päässä myydyillä matkustajilla.

Etelä-Japanin bisneskeskus Fukuoka on samannimisen prefektuurin pääkaupunki Japanin eteläisen, subtrooppisen Kyushun saaren pohjoisrannalla. Sen lentoasema on Helsinki-Vantaan kokoluokkaa noin 17 miljoonalla matkustajalla. Lentokentällä on vain yksi kiitotie ja kenttä sijaitsee aivan asutun alueen keskellä. Fukuokan asukasmääräksi lasketaan 1,4 miljoonaa, mutta laajempi yhtenäinen kaupunki-

Oiva ilmasto matkailijalle Fukuoka mainitaan myös mainioksi gatewayksi Japaniin. Kaupunki ei ole jättisuuri vaikkapa Tokioon verrattuna. Tarjolla on kesäisin varsin lämmin, subtrooppinen ilmanala. Myös talvella ilma on leuto. Iltaelämää kehutaan kokemisen arvoiseksi ja Fukuokan ruokakulttuuria pidetään niin muualla Japanissa kuin ulkomailla todellakin yhtenä alueen vahvoista houkuttimista, olipa kyse katuruoasta tai gourmet -ravintoloista. Puistoja ja viheralueita on kaupunkilaisten ja matkailijoidenkin iloksi ja viihtymiseksi, samoin monia nähtävyyksiä, niin moderneja kuin vähän vanhempia temppeleitä ja muita kulttuurikohteita.

Guangzhou, josta yhä käytetään myös nimeä Kanton, on paluumuuttaja Finnairin reittikartalla. Yhtiö lensi tähän Kiinan kolmanneksi suurimpaan, 13 miljoonan asukkaan kaupunkiin vuoden 2008 loppupuolelle saakka, mutta luopui siitä tuolloin lisättyään läheisen Hongkongin lennot päivittäisiksi. Nyt yhtiö palaa ajalla 6.5.29.10.2016 neljä kertaa viikossa Guangzhouhun, joka on Manner-Kiinan tärkeimpiä kaupan ja teollisuuden kaupunkeja. Se on tunnettu mm. Kantonin vientija tuontimessuista, joita on järjestetty jo vuodesta 1957 lähtien. Kaukoliikenteessä Yhdysvaltoihin Finnairin Miami jatkuu myös ensi kesänä kolmella viikkovuorolla ja Chicagoon lisätään kaksi viikkovuoroa eli viiteen viikoittaiseen. Euroopan liikenteessä ensi kesänä Tanskan Billundiin Jyllannissa lennetään ympärivuoden ensi kesästä alkaen. Toinen jännittävä pohjoismainen uutuus on Huippuvuoret Norjassa (norjaksi Svalbard), jonne Finnair lentää kesä-elokuussa kolmesti viikossa.

40 MEUR investointi A320-syöttöliikenteeseen Finnairin kasvava kaukoliikenne tuo uusia haasteita myös syöttöliikenteeseen. Niinpä yhtiö on päättänyt tehostaa Euroopan reiteillä operoivien 22 Airbus-kapearunkokoneen tilankäyttöä muuttamalla koneiden etu- ja takaosien säilytys- ja teknisiä tiloja matkustajariveiksi. Näin saadaan konetyypistä riippuen 6-13 lisäistuinta, mikä tarkoittaa tarjotuilla matkustajakilometreillä mitattuna jopa 4 prosentin matkustajakapasiteetin lisäystä. Hintaa investointihankkeelle on laskettu 40 miljoonan euron verran. Kukin koneyksilö on vuorollaan vuoden 2017 aikana matkustamomuutostöiden vuoksi noin kaksi viikkoa poissa lentotoiminnasta. MESSUILLA 6K121.

Suurkongressi Helsinkiin 2017

AccorHotels on ostanut Fairmont-, Raffles- ja Swissôtel -brändit.

Helsinki isännöi kesäkuussa 2017 osanottajamäärältään maailman suurinta vuosittaista allergologian alan tieteellistä kokousta. EUROPEAN ACADEMY of Al-

JUHLIA PORTUGALISSA. Lomalinjan henkilökunta valloitti Lissabonin marraskuun loppupuolella pidetyllä opinto- ja juhlamatkalla. Aiheen juhlaan antoivat Leena Siukolan eläkkeelle jääminen ja Irma Kuusiratin ja Maija Sirénin syntymäpäivät. Tutustumiskohteina Lissabonin lisäksi olivat Setubal, Sintra ja Cascais. Kuvassa vasemmalta Irma Kuusirati, Kirsi Hutko, Leena Siukola, Kristiina Kivinen, Päivi Hänninen, Marja-Liisa Huttunen, Sari Mäkinen, Anu Piiroinen, Laura Grönmark-Simula, Maija Sirén ja Jaana Linsén. Marja-Liisa, Laura ja Jaana työskentelevät Lomalinjan Helsingin toimistossa, muut Tampereella.

1 • 2016 TAMMIKUU

TEHDYSSÄ KAUPASSA FRHI Holdings Ltd:n omistamat luksusbrändit siirtyivät AccorHotelseille. Raffles, Fairmont ja Swissôtell-brändeillä on 34 maassa yhteensä 155 hotellia, joista 40 on tällä hetkellä rakenteilla tai suunnitteilla. Brändien legendaarisia hotelleja ovat mm. Singaporen ja Pariisin Raffles hotellit, Lontoon The Savoy, Shanghain Fairmont Peace Hotel, New Yorkin The Plaza Hotel ja San Franciscon Fairmont. Kaupan myötä AccorHotelseilla on nyt lähes 500 ensimmäisen ja luksusluokan hotellia sekä lähes 3 miljoonaa kanta-asiakasta.

FINAVIA ON saanut vuosien var-

rella lukuisia ehdotuksia Helsinki-Vantaan uudelleennimeämisestä. Sibeliuksen ja Aallon lisäksi lentoasemaa on ehdotettu nimettävän muun muassa muiden suomalaisten merkkihenkilöiden, kuten presidenttien, kansainvälisesti menestyneiden urheilijoiden ja taiteilijoiden, mukaan. Finavia on arvioinut nimen vaihtamisen mahdollisia hyötyjä ja haittoja ja päättänyt, että lentoaseman nimi säilyy ennallaan.

Tunnettu brändi ”Olemme tehneet useita vuosia aktiivista markkinointia Helsinki Airport -brändin tunnettuuden parantamiseksi. Teettämämme tutkimusten mukaan lentoaseman tunnettuus ja maine vaikuttavat merkittävästi siihen, minkä lentoreitin matkustajat valitsevat, johtaja Joni Sundelin Finaviasta perustelee päätöstä. Helsinki Airport -brändi tukee myös Suomen pääkaupungin kansainvälistä kohdemarkkinointia. ”Nimen vaihtaminen edellyttäisi useiden miljoonien eurojen markkinointipanostusta. Emme näe, että se hyödyttäisi Suomen matkailuelinkeinoa yhtä tehok-

kaasti kuin nykyinen tunnistettava ja matkakohteeseen helposti yhdistettävä nimi”, Sundelin lisää.

Kohti vuotta 2020 Finavialla on käynnissä mittava 900 miljoonan euron kehitysohjelma Helsinki-Vantaalla. Kentän tavoitteena on palvella 20 miljoonaa vuosittaista matkustajaa vuonna 2020. Luodakseen edellytykset kehitysohjelman toteuttamiselle Finavia on ostanut Helsinki-Vantaan lentokenttäalueella sijaitsevia toimitiloja Finnairilta. Kaupat koskevat Finnairin nykyistä, vuonna 2017 käytöstä poistuvaa rahtiterminaalia sekä terminaali 2:n vieressä sijaitsevaa toimistorakennusta (TOKE), joka on tällä hetkellä Finnairin ja Finavian yhteisomistuksessa. Finnairin rahtitoiminnot siirretään uuteen, rakenteilla olevaan huippumoderniin terminaaliin vuonna 2017. Myös yhden lentokonehallin maanvuokrasopimuksen päättymistä on aikaistettu. Halli puretaan matkustajaterminaalin laajennuksen mahdollistamiseksi, ja Finnair siirtää siinä sijainneet toimintonsa Elolta ostamaansa lentokonehalliin.

St. Peter Linella MM-matkalle Pietariin Pietarissa pelattaviin jääkiekon MM-kisoihin voi lähteä toukokuussa myös laivalla. ST. PETER LINE järjestää tou-

AccorHotelsille luksusbrändejä

Lontoon legendaarinen Savoy kuuluu nyt AccorHotelseille.

Kehitysohjelmaa läpikäyvä Helsinki-Vantaa on jatkossakin Helsinki-Vantaa.

lergy and Clinical Immunologyn vuosikokous tuo Messukeskukseen lähes 8 000 osallistujaa. Yksi kongressivieras jättää Helsinkiin matkailutuloa lähes 1 900 euroa, joten kongressi tuo kaupunkiin yli 15 miljoonaa euroa.

Suurin koskaan EAACI-kongressi on yksi suurimmista Suomessa koskaan järjestetyistä kansainvälisistä tieteellisistä kongresseista. Siihen osallistuu allergiapotilaita hoitavia erikoislääkäreitä sekä allergologian tutkijoita ympäri maailman. Tieteellinen ohjelma käsittelee allergisten sairauksien kuten astman, ruoka-allergioiden, atooppisen ihottuman sekä allergisen nuhan syntymekanismeja, diagnostiikkaa ja hoitoa.

kokuussa viisumivapaita kisamatkoja Pietarissa pelattaviin jääkiekon MM-kisoihin. Suomen B-lohkon alkusarjan pelit pelataan Pietarissa, jonne St. Peter Line järjestää neljä kisamatkaa. ”MM-kisamatkapakettiin sisältyy laivamatkojen lisäksi yhden tai kahden yön hotellimajoitus, joten paikan päällä voi kokea jääkiekon huumaa ja parhaimmillaan käydä katsomassa jopa viisi peliä”, kertoo St. Peter Linen myynti- ja markkinointijohtaja Hanna Tiitola.

Kisakatsomo laivalla Hotellipakettien lisäksi kisatunnelmiin voi heittäytyä myös laivalla. ”Meillä on neljä lähtöä; 8., 10., 14. ja 16. toukokuuta, jolloin risteilymatkan paluussa järjestetään laivalla vauhdikas kisakatsomo. Matkat järjestetään yhteistyössä Radio Novan kanssa, ja kisatunnelma on taattu. Matkustajat voivat nauttia Pietarin kisakaupunkitunnelmista päivällä ja katsoa matsit illalla suorana laivan kisakatsomossa”, Tiitola jatkaa.

Yhteistyötä Eckerön kanssa M/S Anastasia on tammikuussa telakalla, jolloin mm. taxf-

Lätkän MM-kisoihin Pietariin pääsee kätevästi myös St.Peter Linella.

ree-kauppa saa uuden ilmeen. ”Alus palaa liikenteeseen 31. tammikuuta, jolloin se lähtee Pietarista Helsinkiin. Kevään aikana risteilylähdöt Helsingistä Pietariin ovat kerran viikossa lauantaisin ja paluu takaisin Helsinkiin on maanantaiaamuna”, Tiitola kertoo. ”Olemme kehittäneet Eckerö Linen kanssa yhdessä uuden Helsinki-Tallinna-Pietari-Helsinki -tuotteen, jossa asiakkailla on mahdollisuus tutustua idyllisen Tallinnan lisäksi miljoonakaupungin sykkeeseen. Lähdöt Helsingistä Tallinnaan ovat keskiviikkoisin, mistä viisumivapaa matka jatkuu Pietariin iltalaivalla. Pietarissa ollaan yksi yö vapaavalintaisessa hotellissa ja takaisin Helsinkiin lähdetään perjantai-iltana”, Tiitola kertoo. MESSUILLA 6E121.

21


Lomamatkat ja MatkaVekka yhdistyivät vuodenvaihteessa

Uusi Primera Holidays Oy on osa pohjoismaista matkailukonsernia

Uusiin asemiin Erno Onatsu. Hän siirtyy Restelille Mainio Vire Oy:n tietohallintopäällikön tehtävistä.

Vuodenvaihteessa matkatoimisto MatkaVekka ja matkanjärjestäjä Lomamatkat yhdistyivät uudeksi Primera Holidays -yhtiöksi. Vaikka taustajoukot tiivistyivät yhdeksi kokonaisuudeksi, jatkaa uusi yhtiö edelleen markkinoilla vanhoilla tutuilla brändeillään. Esa Aalto

SeaDream Yacht Club Mikael Wahtera Matkapojat Oy

Thomas Harrison SeaDream Yacht Club

ERILLISILLÄ YRITYKSILLÄ oli

Tehokkuutta lisää Yhdistymisen taustalta löytyvät vahvat synergiaedut. ”Asiakkaan suuntaan mikään ei aluksi muutu, mutta talon sisällä tehokkuus ja ketteryys paranee, kun tekniset raja-aidat häviävät”, Huuskonen kuvailee. ”Väki tiivistyy, tehtävät muuttuvat ja organisaatiorakennetta uudistetaan. Perinteisen matkatoimistotyön määrä vähenee, mutta toisaalta avautuu uudenlaisia tehtäviä sähköisen viestinnän, verkkopalveluiden ja tuotekehityksen puolella”.

Pohjoismainen konserni Primera Travel Group –konserni on islantilaisen Andri Már Ingólfssonin perheyrityksensä pohjalle rakentama yritysrypäs, joka on vuosien varrella kasvanut ostamalla matkanjärjestäjiä muista Pohjoismaista. Se toimii eri maissa eri nimillä, mm. nimellä Solresor Ruotsissa, Solia Norjassa ja Bravo Tours Tanskassa, jossa toimii myös yhteinen tuotanto-organisaatio. Konserniin kuuluu myös tilauslentoyhtiö Primera Air, jolla on kotikentät Kööpenhaminassa ja Riiassa, neljä konetta kussakin. ”Konserniyhteistyömme on merkittävästi tiivistymässä. Keskitetty tuotanto- ja osto-organisaatio toimii Kööpenhaminassa, josta käsin hankitaan myytävä kaikille konsernin yhtiöille. Charter-puolella ostamisella on tärkeä rooli tuloksen tekemisessä. Hyödyntämällä konsernin ostovolyymia suomalaiset saavat parempia tuotteita edullisemmin”, Ari sanoo. Toki maiden välillä on myös eroja ja maakohtaisia haasteita. Esimerkiksi Viron hotellisopimukset tehdään edelleen Helsingistä käsin. On myös opittu, että asiakkailla on erilaisia odotuksia. ”Kaukokohteiden kiertomatkoilla esimerkiksi tanskalaisilla matkan pituus saattaa olla jopa 21 päivää, kun suomalaisille riittää 10-14 päivän kierros. Suomalaisille tärkeä asia on myös majoituksen keskeinen sijainti, skandinaavit viihtyvät kauempana olevissa resort-hotelleissa”, Ari luettelee.

Monipuolinen tuotepaletti Viime keväästä alkaen yhtiön markkinointipäällikkönä toimineella Jenni Juuvinmaalla on pitkä kokemus kustannusalalta Bonnierilta sekä Finnair Travel Retailista. ”Matkojen myynnissä ovat omat lainalaisuutensa, mutta muuten se ei paljoa poik-

22

Matkapojat Oy Mikael Wahtera aloitti 1.11. myyntipäällikkönä Matkapojat Oy:n Helsingin Katajanokan toimistossa. Hän siirtyi toimeen Matka-Agenteilta, jossa toimi myyntijohtajana lähes kaksi vuotta. Tätä ennen hän työskenteli 28 vuotta Viking Linen palveluksessa myyntipäällikkönä.

Restel Oy Jenni Juuvinmaan ja Ari Huuskosen mukaan yhdistyminen lisää ketteryyttä ja vapauttaa uusia voimavaroja.

kea muusta kuluttajakaupasta”, Jenni toteaa. Myös alan murros ja haasteet näyttäytyvät samanlaisilta kuin muualla” ”Asiakaskuntamme on monisäikeinen ja tutkimme jatkuvasti, miten se muuttuu ja elää”, Jenni kertoo. ”Pk-seudulla ostetaan toisaalta perus-Tallinnaa ja toisaalta kalliita tuotteita kuten kiertomatkoja. Maakunnissa kaupaksi menevät Baltia kuljetuksin ja yöpymisin ja toisaalta Lomamatkojen rantakohteet suorilla lennoilla”. Yhtiön tuotekirjo onkin varsin kattava.” Haluamme tarjota matkustajille monipuolisia vaihtoehtoja ja toisaalta pyrimme, että matkustusta olisi tasaisemmin ympäri vuoden, jolloin myös tulovirta olisi tasaisempi”, Jenni sanoo.

vaan välittäjätoimistot voivat edelleen myydä yhtiön tuotteita. ”Fakta kuitenkin on, että jälleenmyynnin osuus kokonaismyynnistä on jatkuvasti pienenemässä. Maakuntalentomme ovat kuitenkin edelleen hyvää myytävää kyseisellä alueella toimiville matkatoimistoille. Parhaat tulokset ovat niillä toimijoilla, jotka omista lähtökohdistaan aktiivisesti myyvät ja tarjoavat tuotetta”, Ari Huuskonen päättää.

Maakuntalentojen ykkönen

4.3.2016

Primera Holidays käyttää Suomessa noin 15 lähtökenttää, joista noin kuudelta kentältä lennetään säännöllisesti yli 10 lentoa kaudessa. Charter-lentojen maakuntasesonki on noin neljän kuukauden pituinen, jolloin yhtiöllä on oma kone Suomessa. Sillä sekä vuokrakoneilla lennetään yhteensä 130-150 lentoa kaudessa. ”Käsityksemme mukaan olemme maan suurin maakuntakentiltä lentävä yhtiö. Olemme pyrkineet hajauttamaan sekä lähtökaupungit että matkakohteet, jotta mahdollisimman monesta lähtöpaikasta olisi mahdollisimman laaja kohdevalikoima”.

Katutoimistoista chattiin Pääkonttorin lisäksi Primera Holidaysilla on 9 maakuntatoimistoa. Muutos on valtava vanhan Matka-Vekan aikoihin, jolloin toimistojen määrä oli parhaimmillaan yli 60. ”Taustalla on kuluttajakäyttäytymisen muutos, mikä ei kuitenkaan tarkoita, ettei myyjiä enää tarvittaisi, mutta yhä harvempi tekee kauppaa enää kasvotusten katutoimistossa”, Jenni toteaa. ”Netissä käyttöön ottamamme chattimahdollisuus on ansainnut selkeästi paikkansa – chatin kautta tulleiden yhteydenottojen määrä on kasvanut todella nopeasti. Netissä tarjoamamme tuotekirjo on valtava, ja riski että joku asia ei mene oikein on aina olemassa. On hyvä, että elävä ihminen on tavoitettavissa 7 päivää viikossa, näin myös varmistetaan että asiakas ei liu’u muualle”.

Toimitusjohtaja Mikael Backmanin sijaiseksi on nimitetty 1.12.2015 alkaen Restelin nykyinen hankinta- ja kauppapaikkajohtaja Ari Virnes. Talouden palveluista vastaa-

Qatar ei tule Suomeen Qatar Airwaysin tuloa Suomeen on odotettu jo vuosia.

vaksi johtajaksi on nimitetty 1.12.2015 alkaen Maarit Meritähti vastuualueenaan Restelin Business Control –toiminnot sekä Restelin talouden palvelukeskus. Aiemmin Maarit Meritähti toimi Restelin business controllerina. Meritähti on Restelin johtoryhmän jäsen. Revenue management – toiminnosta vastaavaksi johtajaksi on nimitetty 1.2.2016 alkaen Peter Gabrielsson. Peterillä on laaja kokemus matkailualalta sekä revenue management -toimintojen johtamisesta eri lentoyhtiöstä. Peter Gabrielsson on Restelin johtoryhmän jäsen. Restelin tietohallintopäälliköksi on nimitetty 1.12.2015 alkaen

Malesian matkailuministeriö on valinnut PR- ja viestintätoimiston FIN-S Marknad & Kommunikation hoitamaan viestintää ja markkinointia Pohjoismaissa ja Baltiassa.

QATAR AIRWAYS lisää lentojensa

Seuraava ilmestyy

Ilmoitustilan viimeinen varauspäivä on 15.2.2015.

lukumäärää kahdella viikoittaisella vuorolla Osloon ensi kuun alussa. Tällöin Osloon lennetään jo yhdeksän kertaa viikossa. Vuoden lopulla yhtiö kasvatti lentojensa lukumäärää myös Kööpenhaminasta ja Tukholmasta. Nyt yhtiö lentää 14 kertaa viikossa Kööpenhaminasta ja 13 kertaa viikossa Tukholmasta. Qatar Airways aloitti Skandinavian lennot kahdeksan vuotta sitten, ja siitä lähtien yhtiön tulosta Suomeen on puhuttu. Näyttää siis edelleen siltä, että yhtiö satsaa Skandinaviaan ja Suomi ei saa kauan odottamaansa lentoa.

Tukholmassa sijaitseva FIN-S Ahlberg on hoitaa Malesian turistitoimiston PR- ja viestintätoimintoja Pohjoismaissa ja Baltiassa. Kuvassa vasemmalta Irma Aalto, Martin Ahlberg ja Marta Wallin.

FIN-S MARKNAD & KOMMUNIKATION on Tukholmassa vuo-

TERVETULOA MIAMIIN VARAA PARHAAT SUOMENKIELISET RETKET USD USD USD USD

45.00 25.00 65.00 125.00

Miamin kaupunkikierros (4 h) Biscayne lahden risteily ”rikkaat ja kuuluisat” (1,5 h) Everglades suokopteriajelu ja alligaattorit (5 h) Key West (13 h) USA paviljonki #7c61

Varaukset: info@ekitravels.com

www.ekitravels.com

www.matkaviikko.fi Ammattilaisten online-uutispalvelu

desta 1995 toiminut matkailualaan erikoistunut PR- ja viestintätoimisto. Yhtiö tuottaa vuosittain Stockholm Travel Shown sekä tekee yhteistyötä mm. Matka 2016:n kanssa, Lahden vuoden 2017 hiihdon MM-kisojen sekä varustamoiden kanssa. ”Olemme erittäin iloisia saadessamme Malesian turistitoimiston PR- ja viestintätoimintojen hoitamisen kaikissa Pohjoismaissa. Henkilökuntamme puhuu niin skandinaavikieliä kuin suomeakin”, kertoo suomalaissyntyinen FIN-S Marknad & Kommunikationin omistaja Martin Ahlberg.

Malesia messuilla FIN-S Marknad on mukana Malesian kanssa jo MATKA-mes-

suilla. Malesia osallistuu Global Workshopiin keskiviikkona. Messuosastolla jaetaan kohdetietoa kaikkina messupäivinä sekä ammattilaisille että yleisölle. Torstaina 21. tammikuuta Malesian matkailutoimiston johtaja Noriah Jaafar toivottaa matkailualan ammattilaiset ja lehdistön tervetulleeksi iltapäiväcocktailille nauttimaan malesialaisen tanssiryhmän esiintymisestä osastolla 7g61. Suomalaisten yhteyshenkilönä toimii Irma Aalto. Hänet tavoittaa numerosta +46 70559 0497 tai irma.aalto@fin-s.a.se. Martin Ahlbergin tavoittaa numerosta +46 707318568 tai martin.ahlberg@fin-s.a.se. Lisätietoa Malesiasta netissä www.tourism. gov.my/en. MESSUILLA 7G61.

Matka 2016 Tu le t apaam a SMAL in o s a a n m e it ä s t o ll a amma 6k79 t t il a is p ä iv in ä.

Tervetuloa Ruotsiin Toimimme maapalveluagenttina Saksassa, Itävallassa ja Sveitsissä sekä uutuuskohteessamme Floridassa.

www.fin-s.a.se | www.traveltrends.se

Toimintamme kattaa liike- ja vapaa-ajanmatkat sekä kokous-

ja ryhmämatkat. Tuotevalikoimamme sisältää tämän lisäksi myös asiakaskohtaisen temaattisen liikematkustuksen (teema ja yritysmaailma), MICE, FIT, kulttuuri- ja elämysmatkat sekä ranta- ja golflomat Floridassa.

info@salley-agency.com

www.salley-agency.com

Salley-Anzeige_89x55-Störer.indd 2 Untitled-1 1

Sileversealta lähteneen Thomas Harrisonin tehtäviä hoitaa Frankfurtista käsin nyt Julia Wiencke, kunnes Thomasin tilalle löydetään uusi henkilö. Atlantic Link jatkaa Silversean PR-edustajana Pohjoismaissa.

FIN-S edustamaan Malesian turistitoimistoa

Jälleenmyynti jatkuu, mutta pienenee Viime Ikkunapaikassa kerroimme, että Lomamatkojen tuotteiden jälleenmyynti olisi loppunut. Näin ei kuitenkaan ole,

Silversea Cruises

Kuva: Tibor Bárány©Tiborfoto.com

vanhastaan selkeä työnjako. Lomamatkat myi charter-pohjaisia rantalomia ja MatkaVekalle puolestaan kuului kaikki muu: reittilento- tai laivakuljetukseen pohjautuvat kaupunkilomat, kiertomatkat ja perhetuotteet. Vuoden alusta alkaen uuden Primera Holidaysin tuotepaletti käsittää nyt kaiken tämän. Myös mittava tilausryhmämyynti on merkittävä osa yhtiön liiketoimintaa. Yritys työllistää nykyisellään noin 90 henkeä. ”Molemmat vanhat brändimme säilyvät toistaiseksi. Brändimuutos vaatii aina panostuksia viestintään ja asiakkailta aikaa omaksua asia”, sanoo Primera Holidaysin tuotantojohtaja Ari Huuskonen.

Julia Wiencke Silversea Cruises

Thomas Harrison on nimitetty 15.1. alkaen SeaDream-luksusvarustamon myyntijohtajaksi Pohjoismaihin, Baltiaan ja Etelä-Afrikkaan. Thomas t y ö s ke n t e l i a i e m m i n v i i s i vuotta Silversea Cruisen Pohjoismaiden myyntijohtajana. ”Odotan innolla, että pääsen kertomaan SeaDream Yacht Clubista Pohjoismaisille ystävilleni. SeaDreamin risteilyt ovat luksusta parhaimmillaan mutta kuitenkin rennossa ilmapiirissä.”

2013-09-30 11:23:24

01.12.15 14:36

1 • 2016 JANUARY


Vuosi 2016 tuo mukanaan uusia mahdollisuuksia niin matkatoimistoille, matkustajille kuin yrityksillekin • Mikä on Selling Platform Connect? • Miten Mobile Messenger turvaa matkasi? • Kuinka lentoyhtiöiden lisäpalveluiden varaaminen helpottuu entisestään?

Tule kuulemaan lisää torstaina 21.1.2016 Matka 2016 osastollemme BTF50.

1 • 2016 TAMMIKUU

23


Lomapaketit jopa -150 €

Suorat lennot alk. 59 €

Kampanja hinnat ovat voim assa 26.1.2016 asti.

Anna matkahuuman viedä ja heittäydy lomatunnelmaan! Lennot ja lomapaketit lukuisiin ranta- ja kaupunkikohteisiin myynnissä nyt kampanjahinnoin. Toimi pian ja osta parhaat päältä!

LENNOT

LOMAPAKETIT LOMAKOHDE

ALENNUS JOPA

KOHDEKAUPUNKI

MENO-PALUU ALK.

Kreeta

-150 €

Singapore

659 €

Kroatia

-150 €

Hongkong

609 €

Costa del Sol

-100 €

Guangzhou

459 €

Italia

-100 €

Malaga

219 €

Mallorca

-100 €

Oulu

59 €

Katso kaikki tarjoukset finnair.fi ja aurinkomatkat.fi

WWW.IKKUNAPAIKKA.FI WWW.IKKUNAPAIKKA.TV FACEBOOK.COM/IKKUNAPAIKKAWINDOWSEAT

Matkailualan ammattilehti • Finnish Travel Trade Journal • Facktidning för resebranschen i Finland

Ikkunapaikka on Suomen johtava matkailualan ammattilehti, joka seuraa, analysoi ja ennakoi alan tapahtumien kulkua Suomessa ja ulkomailla. Ikkunapaikka ilmestyy kahdeksan kertaa vuodessa. Se on tilattu Suomen jokaiseen matkatoimistoon (SMAL:n jäsenyritykset). Tilaa Ikkunapaikka, niin tiedät mitä alalla tapahtuu. Vuosikerran hinta on 59 € määräaikainen yritystilaus 54 € jatkuva yritystilaus 20 € virkailijatilaus 15 € opiskelija- ja eläkeläistilaus Hinnat sisältävät alv 10%. Lehti ei vastaa tilaamatta lähetettyjen kirjoitusten ja/tai kuvien säilyttämisestä ja/tai palauttamisesta.

Ikkunapaikka on Suomen matkatoimistoalan liiton (SMAL), Pacific Asia Travel Associationin (PATA) ja Discover American Suomen osastojen toimialajäsen. ISSN 0786-7867 Painos 5000 kpl Levikkijakauma Matkatoimistovirkailijat . . . . . . . . Liikenneyhtiöt . . . . . . . . . . . . . . . . . . Yritysten matkavastaavat . . . . . . Matkatoimistojohto . . . . . . . . . . . . Majoituselinkeino. . . . . . . . . . . . . . . Matkailutoimittajat/lehdistö . . . Kunnalliset matkailuelimet. . . . . Julkaisija Travision Oy Helsinki Kirjapaino PunaMusta

64 % 11 % 9% 7% 4% 3% 2%

Toimitus ja markkinointi Päätoimittaja, kustantaja Leena Aalto leena.aalto@ikkunapaikka.fi Raisiontie 6 D, 00280 Helsinki Puhelin (09) 622 2500 Neuvonantaja, kustantaja Martti Savojärvi Lohitie 15 A, 02170 Espoo Puhelin 050 592 2981 martti.savojarvi@ikkunapaikka.fi Vakituiset avustajat Esa Aalto Antti Haukkamaa Eero Havia Soile Kylämies Miia Manner Karoliina Saarnikko Ulkoasu Juhana Mikkanen hello@juhanamikkanen.com

Window Seat is the leading travel trade journal for the travel professionals in Finland. Its aim is to monitor and analyze the development of the travel market in Finland and abroad. Window Seat is published eight times a year and its subscribers include a.o. all Finnish AFTA-travel agencies. Subscription fee is EUR 63 outside of Finland. The magazine will not hold itself responsible for the safekeeping and/or return of articles and/or photographs sent without an order for publication. Window Seat is an associated member of the Association of Finnish Travel Agents (AFTA), Finland Chapter of Pacific Asia Travel Association (PATA) and Discover America Finland.

Readers Travel agency personnel . . . . . . . . . . . Airlines etc. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Company travel managers . . . . . . . . . Travel agency management . . . . . . . Hotel business . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Travel editors and press . . . . . . . . . . . Municipal tourist organisations . . . . Editorial & Marketing Editor-in-chief, Publisher Leena Aalto leena.aalto@ikkunapaikka.fi Raisiontie 6 D, FIN-00280 Helsinki Phone +358 9 622 2500 Senior Advisor, Publisher Martti Savojärvi Lohitie 15 A, FIN-02170 Espoo Phone +358 50 592 2981 martti.savojarvi@ikkunapaikka.fi

64 % 11% 9% 7% 4% 3% 2%

Publisher Travision Oy Helsinki Contributing Editors Esa Aalto Antti Haukkamaa Eero Havia Soile Kylämies Miia Manner Karoliina Saarnikko Layout Juhana Mikkanen hello@juhanamikkanen.com Printing house PunaMusta ISSN 0786-7867 Circulation 5,000 copies

Profile for Ikkunapaikka

2016-1 Ikkunapaikka-Window Seat, Jan 2016  

2016-1 Ikkunapaikka-Window Seat, Jan 2016  

Advertisement