Page 1

WINDOW SEAT

1 • 2014 TAMMIKUU/JANUARY

Matkailualan ammattilehti • Finnish Travel Trade Journal • Facktidning för resebranschen i Finland

26. vuosikerta/26th year

www.matkamessut.fi

TEHDÄÄN YHDESSÄ TÄSTÄ MATKAILUVUODESTA TULOKSELLINEN! Matkamessut käynnistää vuoden vauhdikkaasti ja luo alan ympärille positiivista nostetta. Kun arjen kanssakäyminen on siirtynyt yhä enemmän digitaalisiin välineisiin, on kasvokkain kohtaamisilla entistä enemmän merkitystä myös bisnesmaailmassa. Messuilla alan asiantuntijat, kollegat ja tulevaisuuden tekijät tapaavat toisiaan, solmivat kumppanuuksia ja oppivat toisiltaan. Tule mukaan ja löydä uusia ideoita omaan työhösi.

Toimeksiantaja:

Yhteistyössä:

16.–19.1.2014 Messukeskus Helsinki

Aukioloajat: Ammattilaisille to 16.1. klo 9–19 pe 17.1. klo 9–12

OIKEITA KOHTAAMISIA. AITOJA ELÄMYKSIÄ. KOSKETUS TULEVAISUUTEEN.

Yleisölle pe 17.1. klo 12–19 la 18.1. ja su 19.1. klo 10–18

PARTNERIMAA:

Tervetuloa Matkamessuille!


Tervetuloa tutustumaan uusiin matkavaihtoehtoihimme Matkamessuilla osasto 6e101.

I T S A L P TU . Ä J Ö T H Ä L Ä V I PÄ

voit Tietenkin . a ll la il i atso llä ta otelliin. K yt päivä h il i e s t k ö is y ir ä in eroline.fi a tai jääd tunnin m es t a e c k allinnass e t T t k u u d en it y n o n ä s iv o ä a k a viet tää p araa mat en alust edelleen hdot ja v aa v u o d e t o t t r 18.45. ia a ih s t a k s v u steily ollisu landia 2.00 ja ri d t 1 in h e F a d n i m u /s i u n m k ä lisäksi Helsin uutena ä en em m dön 8.30 nnasta ksia. Uut Joka päiv i o . l t l 0 s a o .3 T 5 ia Aamuläh 1 a j ös dä edullis 15.30 innaa my .30 ja vin ja teh y 8 h kohti Tall ä ä d v i ö y ä skaa, s joka p pitää hau linnaan l a T ä t s elsingi ndia H a l n i F m /s

eckeroline.fi N I M E S TÄ Ä N H U O L I M AT TA S U O M A L A I N E N

2

1 • 2014 JANUARY


Viihdy kanssamme kaikilla foorumeilla!

WINDOW SEAT

1 • 2014 TAMMIKUU/JANUARY

Matkailualan ammattilehti • Finnish Travel Trade Journal • Facktidning för resebranschen i Finland

Ikkunapaikka.tv Ikkunapaikka.fi .com/IkkunapaikkaWindowSeat

26. vuosikerta/26th year

Uusia työaikamalleja pohditaan

Etätyö ja osa-aikatyö yleistymässä suomalaisissa liikematkatoimistoissa Tongalla aika on pysähtynyt. Kuningas­ kunnassa on 176 saarta, joista vain 35 on asuttuja. Täällä pääset autiolle saarelle ja ryhävalaiden kanssa uimaan. LISÄÄ SIVULLA 7

Kotoa käsin tehtävä etätyö lisääntyy myös matkailualalla. Suomessa toimivissa matkatoimistoissa on jo kymmeniä etätyöntekijöitä. Sekä työntekijöiden että työnantajien kokemukset toiminnasta ovat valtaosaltaan myönteisiä. Toimistoissa pohditaan nyt myös muita työn tekemisen ja teettämisen muotoja. Esa Aalto CARLSON WAGONLIT TRAVEL on yksi etätyömahdollisuuksia henkilökunnalleen tarjoavista toimistoista. ”Meillä on ollut etätyöntekijöitä jo entisen Kaleva Travelin aikaan. Yrityskaupan myötä aloimme toteuttaa vauhdikkaammin CWT:n kansainvälistä Work@Home – konseptia. Tällä hetkellä kotona työskentelee 16 henkeä ja toimintaa on tarkoitus hallitusti laajentaa”, kertoo Carlson Wagonlit Travelin henkilöstöjohtaja Terhi Utriainen.

Itsenäisille ammattilaisille

Kuuba muuttuu vauhdilla mutta sen viehätysvoima ei häviä. Kaduilla näkee kauppiaita, jotka haluavat vaihdettavaa valuuttaa. Maalauksen saa 15 eurolla. LISÄÄ SIVULLA 18

”Kolme neljäsosaa etätyöntekijöistämme on pääkaupunkiseudun ulkopuolelta. Pääosin he toimivat liikematka-asiantuntijoina, mutta joukkoon mahtuu myös vapaa-ajan matkojen myyjä ja it-asiantuntija. Osa tekee töitä toimistossa pari päivää viikossa, osa vain pari kertaa kuukaudessa, ja loput ajasta työskennellään kotona. Kokemuksemme ovat olleet todella positiivisia”, Terhi Utriainen kertoo. ”Tämän kaltainen työ sopii parhaiten itsenäiseen työskentelyyn tottuneille ammattilaisille, jotka eivät kaipaa jat-

IATA ennustaa parempia aikoja lentoyhtiöille Lentoyhtiöiden yhteistyöjärjestö International Air Transport Association (IATA) on hilannut markkinaennusteitaan ylöspäin. Lentoyhtiöiden yhteenlasketun tuloksen vuodelta 2013 ennustetaan kohoavan 12,9 miljardiin US-dollariin.

kuvaa lähitukea kollegalta tai esimieheltä. Usein etätyöntekijöiksi hakeutuvilla on myös muita syitä, kuten pitkät työmatkat tai perhesyyt; kotona voi olla pieniä lapsia ja arjen pyörittäminen helpottuu, kun aikaa ei tuhraannu työmatkoihin”.

Samaa työtä kotikonttorissa Carlson Wagonlit Travelissa liikematka-asiantuntijana työskentelevä Mari Pajarinen on tehnyt töitä kotoa käsin reilun vuoden verran. ”Ilmoittauduin heti, kun pilottikokeiluun etsittiin va- Mari Pajarinen paaehtoisia. Olin jo pitkään haaveillut tällaisesta mahdollisuudesta. Työmatkaa kotoa Vihdistä Helsinkiin on 55 kilometriä, ja aamu- ja iltapäiväruuhkat ovat aivan mahdottomia”, Mari kertoo. ”Työni on aivan samaa liikematkavirkailijan työtä kuin toimistossakin. Lisäksi autan tarvittaessa myös CWT:n päivystyspalvelussa. Kotona minulla on oma työhuone, käytössäni on samat vä-

Lentoyhtiöille arvioidaan parempaa uutta vuotta.

Tehokkuus tuottaa lisäarvoa “Kaikkiaan ala on kehittymässä oikeaan suuntaan. Polttoaineen hinta pysyy korkealla, mutta se on kuitenkin alle vuoden 2012 huippulukujen.

1 • 2014 TAMMIKUU

SMT:ssä vasta muutama Vanhassa Suomen Matkatoimistossa etätyötä tekeviä asiantuntijoita on ollut vasta muutama. Maakuntatoimistojen lakkauttamisen yhteydessä työntekijöille tarjottiin mahdollisuutta osa-aikaiseen etätyöhön. Sitä tekee tällä het-

HRG:llä ei vielä tarvetta HRG Nordicin liikematkoissa ei etätyötä vielä tehdä Suomessa. ”Tanskassa ja Ruotsissa meillä on jo muutama etätyöntekijä. Näistä on saatu hyviä kokemuksia, enkä näe mitään estettä, etteikö tulevaisuudessa toiminta voisi laajentua myös Suomeenkin”, sanoo Annikki Piispa, Head of Operations, HRG Nordic. ”Tällä hetkellä meillä ei siihen ole vielä ollut tarvetta. HRG:n kokous- ja tapahtumapuolella työntekijöillä on jo mahdollisuus pitää etäpäiviä pari kertaa kuukaudessa”, Piispa sanoo. JATKUU SIVULLA 9

Maailman talouden kasvu vahvistuu vuonna 2014, mutta se ei suoraan merkitse lento- tai hotellihintojen nousua lisääntyneen kilpailun vuoksi, arvioi BCD Travelin konsultointiyhtiö Advito vuosittaisessa liikematkustusennusteessaan. Hogg Robinson Group on puolestaan tehnyt trendianalyysin, jonka mukaan asiakkaat keskittyvät tänä vuonna tietoturvan parantamiseen ja matkustuksen riskienhallintaan. Mobiiliteknologiaan liittyvillä lisäpalveluilla on myös kysyntää.

pan sisäisen liikematkustuksen pysyttelevän suunnilleen edellisvuoden tasolla, joten lentoyhtiöiden on myös vaikeampaa lähteä korottamaan hintojaan. Hotellipuolella erityisesti Lontoon majoituskysyntä on nousussa, mikä nostaa myös keskimääräisiä huonehintoja Iso-Britanniassa.

Vuodelle 2014 odotetaan 19,7 miljardin dollarin nettotulosta. Kohenneita ennusteita perustellaan polttoaineen hinnan laskulla, toimialan rakenteiden uusiutumisella ja tehokkuuden lisääntymisellä. Vuoden 2014 liikevaihdon odotetaan olevan 743 miljardia dollaria. Ennustettu nettovoitto tälle vuodelle ylittää jo vuoden 2010 luvut, jolloin tosin lentoyhtiöiden yhteenlaskettu liikevaihto oli vain 579 miljardia dollaria.

Kotityön ja toimistotyön yhdistämisessä on hieman haettu oikeaa rytmiä. ”Aluksi olimme pääkonttorissa aina kaksi päivää viikossa, nyt tahti on harventunut 2-4 kertaan kuukaudessa. Välillä kaipaa työkavereita, mutta hektisissäkin tilanteissa tarvittavan kontaktin saa hetkessä chatin kautta. Kotona työskennellessä pystyy paremmin rauhoittumaan työntekoon ja toiminta on tehokkaampaa kuin toimistoympäristössä. Itse huomaan tosin pitäväni liian vähän taukoja. Kokemukseni etätyöstä ovat kaiken kaikkiaan loistavat ja suosittelen sitä ilman muuta kaikille”, Mari Pajarinen hehkuttaa.

Tietoturva, riskienhallinta ja mobiiliratkaisut keskeisiä liikematkustuksen trendejä

ADVITO ARVIOI ennusteessaan Euroo-

Matkustajakysyntä kasvaa 5-6 prosentin vauhtia. Fuusioiden ja joint venture -sopimusten kautta saatu tehokkuus tuottaa lisäarvoa sekä matkustajille että omistajille. Uudet tuoteinnovaatiot kasvattavat myös lisämaksullisista palveluista saatavia tuloja”, IATAn pääjohtaja Tony Tyler toteaa. Liikaan optimismiin ei Tylerin mukaan kuitenkaan ole syytä: ”Lentoyhtiöbisneksen pyörittäminen on edelleen haasteellista. Kilpailu on kovaa ja yieldit laskusuunnassa. Rahtivolyymit eivät ole kasvaneet sitten vuoden 2010. Yksittäisten lentoyhtiöiden ja alueiden tulokset voivat edelleen poiketa huomattavastikin markkinaennusteesta.” IATA arvioi, että tänä vuonna maailmassa on 3,3 miljardia lentomatkustajaa.

Työskentely tehokkaampaa

kellä kuusi henkeä. ”Kansainvälisesti etätyö on kasvava trendi. USA:ssa American Expressillä jo noin puolet henkilökunnasta työskentelee kotoa käsin, ja tavoitteena on nostaa heidän osuutensa vuonna 2015 jopa 75 prosenttiin. Amexin mukaan etätyön myötä henkilökunnan tuottavuus ja tehokkuus ovat parantuneet, meillä Suomessa asiasta ei ole vielä päästy tekemään johtopäätöksiä”, sanoo uuden SMT:n toimitusjohtaja Kirsi Paakkari.

Lisääntynyt luottamus nostaa kysyntää

Esa Aalto

Esa Aalto

lineet ja toimintatavat kuin toimistossa istuvilla kollegoillani. Työnantaja järjestää laitteet, järjestelmät ja yhteydet.”

Aasian hinnat laskussa Aasiassa halpalentoyhtiöiden markkinaosuuden kasvu tulee hillitsemään lentohintojen nousua. Alueellisesti hinnat jopa hieman laskevat ja mannertenvälisillä reiteillä lennetään viime vuoden hintatasolla. Lähi-idän lentoyhtiöiden kasvaessa nopeasti tarjolla oleva kapasiteetti nousee ja uusia kansainvälisiä reittejä avataan jatkuvasti. Tämä tuo tullessaan myös kireää hintakilpailua. Mannertenvälisten lentohintojen odotetaan laskevan tämän alueen yhtiöiden osalta noin 4 prosenttia viimevuotisesta. Etelä-Amerikan kysyntä ylittää tarjonnan ja hinnat nousevat sekä alueellisilla että mannertenvälisillä lennoilla 4-5 prosenttia. Latinalaisen Amerikan hotellihintoihin Advito ennustaa 6-8 prosentin nousua.

Tietovuotoja vastaan HRG:n mukaan liikematka-asiakkaat keskittyvät yhä enemmän tietoturvallisuuteen matkustukseen liittyvien tietojen hallinnassaan. ”Keskittämällä matkustusdatan kerääminen liikematkatoimistolle varmistetaan turvallisuus sekä yrityksen että matkustajien tietoihin ja voidaan myös edesauttaa säännösten Euroopan lentohintojen odotetaan pysyttelevän edellisvuoden tasolla. noudattamista ja vähentää tietovuotoja”, sanoo HRG Nordicin ”Liikematkustajat ovat usein ensimtoimitusjohtaja Christer Nordlund. mäisinä omaksumassa uutta teknoloMatkustuksen kasvu uusilla markkigiaa. He näkevät mobiiliteknologian noilla ja matkustajien turvallisuuteen mahdollisuudet, joten liikematkustusliittyvät huolenaiheet ovat saaneet asiakta helpottavien mobiilitoimintojen kykaat lisäämävän riskienhallintakykyään. syntä tulee lisääntymään vuonna 2014”, Uusia markkinoita hyödynnetään erityiNordlund kertoo. sesti Kaakkois-Aasiassa ja Länsi-AfrikasEsimerkiksi Yhdysvalloissa mobiilit sa. Uudet maantieteelliset alueet lisäävät matkapalvelut ovat nopeasti tulossa vaatimuksia huolehtia matkustajien turoleelliseksi osaksi matkustamista ja vallisuudesta ja asiakkailla on oltava kytärkeäksi työkaluksi matkojen suunnitkyä reagoida nopeasti kriisitilanteissa. telussa, varaamisessa ja hallinnoinnissa. Mobiililaitteilla tehtyjen matkavarausten määrän uskotaan kolminkerMobiilipalvelut kysyttyjä taistuvan USA:ssa seuraavien parin vuoden aikana. HRG odottaa langattoman teknologian kysynnän kasvavan tulevana vuonna.

3


Yhdeksän uutta maata mukana Matkamessuilla tavataan kollegoita, bloggaajia ja teini-idoli Robin Matkamessujen vahvistaa asemaansa PohjoisEuroopan suurimpana matkailualan tapahtumana ja edistää matkailualan kehitystä. Tulevilla messuilla nähdään ennätysmäärä uusia maita, mikä kertoo Matkamessujen kasvavasta vetovoimasta.

Petra Metsola puheenjohtajaksi

Digivieroitusta Aasian malliin

Verenvaihtoa FBTA:n hallitukseen

Lomalle Kaukoitään ilman nettiä tai kännykkää

Suomen Liikematkayhdistyksen (FBTA) sääntömääräisessä syyskokouksessa Helsingissä vahvistettiin toimintasuunnitelma ja talousarvio sekä valittiin yhdistyksen hallitus vuodelle 2014. Jäsenmaksujärjestelmä päätettiin pitää aikaisemman mukaisena ja tasoisena. Eero Havia FBTA:N HALLITUKSEN puhetta

johtamaan vuonna 2014 valittiin yksimielisesti Petra Metsola, Category Manager Travel, Wärtsilä Oyj. Hänen edeltäjänsä puheenjohtajana Taina Saarikoski (Tekla Oy) sekä varapuheenjohtaja Antti Laakso (Aalto-yliopisto) olivat vaalijärjestyksen mukaisesti erovuorossa kuten myös kolme muuta hallituksen jäsentä.

Uudet jäsenet

Uudella Sun & Sea alueella pääsee melkein oikeaan biitsitunnelmaan.

UUSIA MAITA on mukana yhdeksän, ja listalta löytyvät muun muassa eksoottiset Bangladesh ja Turkmenistan. Messuille rakentuva keidasmainen Sun&Sea -alue puolestaan kokoaa rantaja sukelluskohteet, joista uusina tuttavuuksina esittäytyvät Aruba ja Malediivit. Lisäksi Keskija Etelä-Amerikan edustus vahvistuu, kun Helsinkiin saapuu näytteilleasettajia Meksikosta, Argentiinasta ja Perusta. Euroopan kohteista Tšekki palaa Matkamessuille usean vuoden tauon jälkeen. Nordic Bloggers’ Experience kokoaa messuille 40 bloggaajaa, jotka varmistavat yli miljoonalla lukijallaan sen, että tieto Matkamessuista ja Helsingistä leviää tehokkaasti ympäri maailmaa.

Ministerien kohtaaminen Ammattilaisohjelma on tänä vuonna entistä kansainvälisempi ja laajempi ja alkaa jo keskiviikkona 15.1. Bloggaajaseminaari ja the Northern Dimension -paneeli ovat esimerkkejä kansainvälisestä ohjelmasta, jossa panostetaan ajankohtaisiin aiheisiin. Lisäksi torstaina järjestetään ministeritason ta-

paaminen Ministers’ Summit, jossa pohditaan matkailualan mahdollisuuksia ja strategioita. Mukaan ovat ilmoittautuneet jo ainakin Viron, Islannin ja Suomen ministerit.

Unelmalomia huudettavana Kävijöiden toiveena on löytää messuilta matkoja sellaiseen hintaan, jota ei ole muualla tarjolla. Tähän kysyntään vastataan Matkahuutokaupalla, jossa on tarjolla yhteensä yli 70 unelmalomaa. Huutokaupassa olevien matkojen lähtöhinta on reilusti alle puolet matkan ohjehinnasta. Matkahuutokauppa järjestetään kaksi kertaa päivässä perjantaista sunnuntaihin. Yleisökävijöiden ohjelmia on suunnattu eri päivinä eri kohderyhmille. Perjantaina pyritään tavoittamaan vakavaraiset taloudet, eli vanhempi ikäluokka, kun taas sunnuntaina ohjelmien kohderyhmänä ovat lapsiperheet. Apollomatkat tuo messuille teinisensaatio Robinin, joka nimmareiden jakamisen lomassa esittelee uutta musavideotaan Matkamessujen ohjelmalavalla.

Vuoden 2013 hallituksesta jatkavat ostajajäseninä vuonna 2014 kaksivuotisen mandaattinsa toiselle vuodelle kategoriapäällikkö Jaana Arvo-Kuparinen,VR Yhtymä Oy sekä Travel Manager Hanna Santala, SOK. Uusina ostajajäsenten edustajina FBTA:n hallitukseen vuosiksi 2014-15 valittiin Global Travel Manager Eija Kurttila, TeliaSonera, Senior Sourcing Manager Nina Ruokonen, Nokia Corporation sekä matkahallintoasiantuntija Tarja Tikkanen, Valtiovarainministeriö.

Tuntuuko, että koko maailma romahtaisi, kun oma älypuhelin ei olekaan käden ulottuvilla? Tarkistatko some-päivityksiä useita kertoja päivässä? Vastaatko koko ajan siihen viimeiseen tärkeään sähköpostiin?

Partnerijäsenten edustajina FBTA:n hallitukseen vuodeksi 2014 valittiin johtaja liikematkapalvelut ja asiakaskokemus Ari Ilonen, SMT sekä toimitusjohtaja Virpi Paasonen, CWT Finland.

Matkahallinnon muutosprosessi Syyskokouksen työohjelmassa pohdittiin matkahallinnon muutosprosessin teoriaa ja käytäntöä Travel Processes & Solutions eli TPS-toimikunnan tuotoksena. Teemasta kuultiin Helsingin Yliopiston Satu Lerssin ja Netsin Kati Rintalan alustus sekä Veikkauksen ja Elisan case-esimerkit ”Sopimusmatkatoimiston vaihtuessa” ja ”Matkahallinnon muutosjohtaminen.” FBTA:n syyskokoukseen osallistui puhujat mukaan lukien 102 henkilöä, jotka edustivat 71 eri jäsenyhteisöä. FBTA:n päivittäistä toimintaa ja toimistoa luotsaa toiminnanjohtaja Sari Viljamaa. MESSUILLA 6BTF1

Mandala Boracaylla on Aasian tasokkaimpia spa-resorteja.

OLISIKO AIKA sulkea hetkeksi älykännykät, tabletit ja läppärit ja hengittää syvään raikasta, teknologiavapaata ulkoilmaa! Online-matkailusivusto Zuji keräsi viisi suosikkikohdetta digitaalivieroitukseen Aasian ja Tyynenmeren alueelta.

1. Mandala Spa & Villas Boracay, Filippiinit Boracayn rauhallisella paratiisisaarella sijaitsevassa resortissa aika sujuu ilman digivempaimia rentouttavien hierontojen, meditaation ja joogan parissa. Majoitus on mahdollinen myös Digital Detox Villassa, jonka varusteluun EI kuulu televisiota, nettiyhteyttä tai iPodia.

2. Moganshan House 23 Moganshan, Kiina

FBTAn kukitettu hallitus 2014 vasemmalta puheenjohtaja Petra Metsola Wärtsilä Corporation, Jaana Arvo-Kuparinen VR-Yhtymä Oy, Tarja Tikkanen Valtiovarainministeriö, Eija Kurttila TeliaSonera, Virpi Paasonen CWT Finland, Nina Ruokonen Nokia Corporation, Ari Ilonen SMT ja Hanna Santala SOK.

LAS VEGASISSA YÖKERHOT OHITTAVAT KASINOT. Las Vegasis-

sa turistien mielenkiinto uhkapeleihin on vähentynyt, kasinoitten suosio on vähentynyt 26%. Sen sijaan matkailijat viettävät aikaansa kaupungin megaklubeissa. Niiden vetovoimaa on lisätty parantamalla ohjelmia ja lisäämällä showesitysten wow-efektejä. Las Vegasissa toimii nyt 21 USAn tuottoisimmista yökerhoista. Night & Bar -lehden mukaan kaupunkia hallitsee kymmenen kärkiklubia, joista seitsemän vuosituotto on yli 25 miljoonaa dollaria.

Onko sinulla pakottava tarve käydä tarkistamassa Facebook-päivitykset vähintään tunnin välein? Ehkä olisi aika matkustaa Kiinaan, jossa Facebook-yhteydet on rajoitettu. Kolmen tunnin päässä Shanghaista sijaitsee Moganshan, rauhallinen vuoristoalue lähellä Hangzhouta. Bambumetsissä risteilevillä poluilla pääsee sekä pyöräilemään että patikoimaan.

3. Chiva Som - Hua Hin, Thaimaa Jos kuulut niihin, jotka tarvitsevat erityistä kurinpitoa saadaksesi mobiililaitteesi hiljaiseksi, on Chiva Som Hua Hinissä juuri oikea paikka. Resortissa on tiukka kielto kännyköille, kameroil-

le ja tietokoneille oman huoneen ulkopuolella, ja kaikki säännön rikkojat palautetaan järeästi ruotuun. Paikka on myös lapsilta kielletty, mikä on omiaan lisäämään rentoutumistasoa.

4. Overland Track - Tasmania, Australia Äärimmäistä digivieroitusta ja samalla kunnon kohotusta tarjoaa patikointi Tasmanian villin luonnon keskellä kuuluisaa Overland Trackia pitkin. 65 kilometrin pituinen reitti kulkee Cradle Mountainilta Lake St Clairille. Mahtavien vuoristomaisemien, rotkojen, metsien ja järvien keskellä ei tulisi mieleenkään murehtia wifi-yhteyksien puuttumista. Mikäli koko matka tuntuu liian rasittavalta, tarjolla on myös lyhyempiä reittejä muihin maalauksellisiin kohteisiin.

5. Serenity at Kanam Estate – Kerala, Intia Keralassa, Etelä-Intian syrjäisimmillä kulmilla sijaitsevassa Serenityssä olet aivan muun maailman ulottumattomissa. Vihreiden kukkuloiden eristämä, vanhojen kumipuuplantaasien keskellä sijaitseva hotelli koostuu vain viidestä perustason huoneesta. Ilman internetiä tai muuta ulkomaailmaan yhdistävää teknologiaa vieraiden on vain mentävä ”back to basics”. Sen voi tehdä vaikka riippumatossa hotellin uima-altaalla tai retkeilemällä ympäröivällä maaseudulla jalan, polkupyörällä, härkävaunulla tai norsun selässä.

Royal Caribbeanin tunnukset löytyvät Espoo Bluesin pelaajien kypäristä.

Matka-ala tukemaan suomalaista jääkiekkoa Turkin valtion kulttuuri- ja matkailutoimisto on solminut kuluvan kauden loppuun jatkuvan yhteistyösopimuksen jääkiekon SM-liigaseura Helsingin Jokerien kanssa. Varustamokonserni Royal Caribbean Cruises aloitti puolestaan yhteistyön Espoo Bluesin kanssa. TURKIN VALTION kulttuuri- ja

matkailutoimiston uusi johtaja Arzu Emel Yildiz kertoo seuraavansa aktiivisesti urheilua. ”Jokerit oli luonteva valinta yhteistyökumppaniksi, sillä se on maan parhaimpia jääkiekkojoukkueita. Joukkueen tunnusvärit oranssi ja punainen ovat samat kuin fanittamani istanbulilaisen Galatasarayn jalkapallojengin, mikä tuntuu kotoisalta”, Yildiz sanoo. Turkin mainokset ja tunnukset näkyvät siis jatkossa Jokerien otteluissa. TURKKI MESSUILLA 6C99

Tukea junioritoimintaan RCCL:n brändi näkyy puolestaan Espoo Bluesin pelaajien kypärissä. ”Yksi tärkeimmistä Royal Caribbeanin asiakasryhmistä on lapsiperheet, ja jääkiekossa Espoo Blues omaa Suomen laajimman junioriverkoston. Haluamme olla mukana tukemassa liigajoukkuetta ja samalla vaikuttaa myös siihen, että espoolaisilla junioreilla olisi jatkossakin hyvät mahdollisuudet nousta juniorisarjoista SM-Liigaan Bluesin pelipaidassa”, perustelee Royal Caribbean Cruisesin Suomen maajohtaja Petri Sirén.

HETKI ENNEN JOULUA. Pohjola Eurooppalaisen pää-

konttoriin Lapinmäentielle kokoontuu aina joulun alla matkatoimistojohtoa vaihtamaan kuulumisia menneestä vuodesta ja nauttimaan talon yltäkylläisestä tarjoilusta. Lämminhenkinen tilaisuus on pidetty jo vuosikymmeniä vanhan perinteen mukaisesti. Tänä vuonna Pohjolan toimitusjohtaja Jouko Pölönen saattoi myös kertoa yhtiönsä erinomaisesta tuloksesta. Pikku kuvassa Harri Kaijanto ojentaa Pölöselle Nauvosta ostamansa vanhan talon vintiltä löytyneen Pohjolan asiamieskyltin. Se saa arvoisensa paikan Pohjolan omasta museosta.

ROYAL CARIBBEAN MESSUILLA 6D69

4

1 • 2014 JANUARY


PÄÄKIRJOITUS tammikuu 2014

Kannattavuudessa matkailun tuki ja turva

V

uosi 2014 alkaa matkailualallakin synkeiden pilvien alla. Kysynnän kehitystä leimaa epävarmuus kaikilla matkailualan sektoreilla. Eri sektoreiden välillä on suuria eroja. Hyvä esimerkki epätasaisuudesta on lentomatkailussa, jossa Helsinki-Vantaan lentoaseman matkustajamäärä kasvoi ennätysmäiseen yli 15 miljoonaan matkustajaan samalla kuin varsinkin Etelä- ja Keski-Suomen maakunta-asemat taistelevat olemassaolostaan menetettyään liikennettä kilpaileville liikennemuodoille. Toinen valaiseva esimerkki on linja-autoliikenne, jossa linjaliikenteen vapautuminen vanhasta sääntelystä johtaa aivan uuteen markkina-asetelmaan. Tässä muutoksessa vanhojen perinteisten liikennöitsijöiden on vaikeaa löytää olemassaolonsa oikeutus. Matkailuala on herkkä sekä suhdanteille että säille, mutta kohtaa lisäksi sisäsyntyisiä haasteita. Niitä ovat henkilöstökustannukset, kilpailun puute ja kausivaihtelut. Matkailualan yritysten viime vuoden tilinpäätösten julkistamiseen menee vielä jonkin aikaa, mutta jo nyt uskaltaa ennustaa, Säihin tai suhdanteisiin että ainakin liikematemme voi vaikuttaa, katoimistoilla oli viime vuonna tuloshaasteita. mutta voimme pitää Samoin tiedetään, että huolta siitä, että alan Kristina Cruises hakeukilpailuasetelmat ovat tui velkasaneeraukseen. terveet. Finnair taistelee edelleen henkilökustannustensa kanssa. Ravintolayhtiö Restamax antoi tulosvaroituksen vain kuukausi pörssilistautumisensa jälkeen. Vähäluminen alkutalvi ajaa Etelä- ja Keski-Suomen hiihtokeskukset vaikeuksiin. Kaikki esimerkit puhuvat samaa karua kieltä. Merkittävä osa matkailualan yrityksistä kamppailee enemmän tai vähemmän säännöllisesti kannattavuushaasteiden kanssa. Pienikin kysynnän notkahdus johtaa nopeasti vaikeuksiin, jotka usein myös pääsevät valtamedian otsikkoihin. Kuluttajien rajapinnassa ei ole aina helppo elää, vaikka ongelmien syyt olisivatkin säässä tai suhdanteissa. Maailmalla Hilton-hotellien menestyksekäs pörssilistautuminen kertoo siitä, että matkailualan yritykset voivat myös menestyä pörssissä. Helsingin pörssillä on kuitenkin omat haasteensa, jotka eivät liity pelkästään matkailualaan. Siksi on erityisen suuri sääli, että Restamaxin heikko alkutaival pörssissä nyt heikentää sijoittajien luottamusta matkailualan yrityksiä kohtaan ja varmasti nostaa muiden yritysten kynnystä hakeutua pörssiin. Matkailuala tarvitsisi nyt hyvän kansanosakkeen, joka pärjää hyvin ja nostaisi alan profiilia. Hyväksi kansanosakkeeksi nousu ja ylipäätänsä menestys vaikeilla markkinoilla vaatii alamme yrityksiltä nykyistä parempaa kannattavuutta. Sen eteen pitää hartiavoimin tehdä töitä. Säihin tai suhdanteisiin emme voi vaikuttaa, mutta voimme pitää huolta siitä, että alan kilpailuasetelmat ovat terveet eikä valtiovalta kohdista tärkeään työllistäjään kohtuuttomia verorasitteita. Alan väen kannattaa osallistua matkailualan kannattavuustalkoisiin hyväksymällä sellaista joustoa mikä ei omaa toimeentuloa vaaranna vaikka sitä vähän nakertaisikin. Kannattavana voi matkailuala menestyä ja siihen kannattaa meidän kaikkien tänäkin vuonna panostaa.

Sinne missä pippuri kasvaa

Sri Lanka tuoksuu ja maistuu hyvältä se ravitsee niin sielun kuin ruumiinkin Sri Lankan teeviljelmien peittämät kukkulat, pitkät hiekkarannat ja herkullinen ruoka ovat hyvä syy matkustaa maahan. Sisällissota loppui viisi vuotta sitten, mutta matkailu ei ole vielä palannut entiselleen. Puitteet ovat jo kohdallaan ja infrastruktuurikin paranee koko ajan.

vat lounaisrannikolle jo 1500-luvun alussa. 1600-luvun puolivälissä tulivat hollantilaiset ja 1700-luvun loppumetreillä vielä englantilaiset. Kaikki jättivät jälkeensä jotain. Rannikolla on portugalilaisten rakentamia linnoituksia, joiden kupeeseen hollantilaiset rakensivat omat maamerkkinsä. Britit hakivat viileämmältä ylängöltä helpotusta tukalaan kuumuuteen ja rakensivat sinne perienglantilaisen näköisiä kyliä. Kandyssa ja varsinkin Nuwara Eliyassa pääsee vieläkin siirtomaa-aikaiseen tunnelmaan. Ja britit toivat tietysti myös kriketin, joka on Sri Lankan suosituin urheilulaji.

teitä myös hävisi. Sisällissota oli raastavaa ja oman elämäni ensimmäiset 30 vuotta. Nyt rakennamme uutta Sri Lankaa, ja uskon että ajat paranevat”, kertoo oppaamme Mervin Abegunawardena. “Olisi myös hienoa saada Ceylon nimi takaisin.” Sodan jälkeen on saatu paljon aikaiseksi. Joka puolella näkee rakennustyömaita, vanhoja siirtomaa-aikaisia taloja kunnostetaan ja itärannikolle rakennetaan uusia hotellikomplekseja. Turisteista on vielä pulaa ja hyviin hotelleihin pääseekin vielä suht edullisesti. Ekomatkailu nostaa myös Sri Lankassa päätään. Yhä useampi uusi hotelli on rakennettu ekologisesti ja tarjonta kasvaa kysynnän myötä. “Elä kuin paikalliset”, on yksi uusista konsepteista.

Nyt on paras aika

Merta edemmäksi

Itsenäistymisen jälkeen 1948 kansakunta haki itseään. Sisällissota koetteli maata vuosina 1983-2009. “Jos kysyisit mikä on ollut srilankalaisille parasta aikaa, sanoisin, että nyt. Siirtomaaisännät toivat tulessaan jotain hyvää, mutta monia perin-

Sri Lankan matkalla ei kannata jäädä rannalle makaamaan. Vaikka ajomatka maan keskiosaan on pitkä ja mutkainen, siihen kannattaa ryhtyä. Sri Lankan tieverkosto kulkee kylien läpi kiemurrellen ja jos matkaohjelmassa sanotaan, että ajomatka kestää kaksi tuntia, se kannattaa tuplata. Siihen menee neljä. Mutta matkan varrella on mukava katsella kylien elämää. Yksi kylä on erikoistunut cashewpähkinöihin, yksi koritöihin, yksi puutöihin jne. Tuotteet on tuotu tien varrelle myyntiin, samoin kuin vihannekset ja eksoottiset hedelmät. Välillä maisemaa täplittävät riisiviljelmät, kumipuu-, ananas- ja teeplantaasit. Ainoa kunnon moottoritie on viime syksynä avattu pätkä lentokentältä Colomboon ja siitä edelleen etelään Galleen.

Leena Aalto, Sri Lanka PORTUGALILAISET rantautui-

Vuosittaisessa hindujuhlassa kylän miehistä valitaan yksi todistamaan pyhää voimaa. Hänen kehoonsa laitetaan lukuisia koukkuja, joiden varassa hänet nostetaan roikkumaan korkealle kulkueen eteen. Kipuun totuttelu aloitetaan jo nuorella iällä. Silmien katse kertoo epäinhimillisistä voimista.

Liikkuen enemmän Pääkaupunki Colombon näkee yhdessä päivässä. Nähtävyydet ovat pääasiassa brittien raken-

teitä peittävät teeviljelmät ja maustepuita kasvaa kaikkien takapihalla. Kotiinviemisiksi mukaan tarttuu takuuvarmasti erinomaista teetä , mausteita sekä ayurveda-tuotteita. Sadekausi vaihtelee maan eri osien mukaan, mutta joulu-helmikuu on parasta aikaa matkustaa

Torien vihannes- ja hedelmätarjonta oli kadehdittavaa. Banaanejakin löytyy moniin eri käyttötarkoituksiin.

tamat vanhat julkiset rakennukset. Kaupungissa on muutamia kivoja ostospaikkoja, kuten Barefoot ja vanhaan hollantilaiseen sairaalaan rakennettu ostoskompleksi, mistä löytää mm. ihania Ayurvedatuotteita. Muuten kaupungin voi ohittaa nopeasti. Uimarantaa Colombossa ei ole, mutta etelässä on hyviä rantakohteita. Myös sodan aikana suljettu itärannikko alkaa pikku hiljaa kehittyä. Maan keskiosa on anniltaan parasta aluetta. Sieltä löytyy lukuisia historiallisia kohteita, kuten muinainen Sigiriyan kalliolle rakennettu pääkaupunki ja sen lähellä sijaitseva Dambullan kultainen temppeli, jonka kallioluolissa on 157 Buddhapatsasta. Kandyn historiallisessa kaupungissa on puolestaan pyhä temppeli, jonka aarre on Buddhan hammas.

Teetä ja mausteita Sateinen ilmasto takaa sen, että mitä vaan maahan kylvää, se kasvaa. Kukkivia puita on joka puolella sekä tietysti banaani-, mango-, papaija- ja muita hedelmäpuita, joiden antimia on aina tarjolla. Ylängöllä kukkuloiden rin-

Ayurveda-tohtori määrää hoidon jälkeen lääkkeet.

Riisiä on kaikilla kolmella aterialla, aamiaisella, lounaalla ja illallisella. Vihanneksia käytetään paljon ja ruoka syödään perinteisesti suuren lehden päältä.

Kehon hyvinvointia Ayurveda on olennainen osa niin intialaista kuin srilankalaistakin elämää. Ayurveda-hoitoloita ja tohtoreita on joka puolella. Hotellien ulkopuolella hinnat tippuvat puoleen, ja hoito on niissäkin hyvää vaikka puitteet ovat alkeellisempia. Sopivan hoidon löytämiseksi tohtori määrittelee kehosi vatan, pittan ja kaphan. Lähtiessäsi saat ohjeet hyvinvointisi parantamiseksi ja mukaan lähtee usein tohtoreiden määräämiä lääkkeitä tai ihmeitä tekeviä voiteita. Lisätietoa osoitteesta srilanka.travel. MESSUILLA 7D39

VITOSEN VIERAANA: Toimitusjohtaja, yrittäjäneuvos Päivikki Palosaari, Hullu Poro Oy Matkailun merkitys Suomen kansantaloudelle kasvaa - hyvää kehitystä pitää käsitellä nyt silkkihansikkain Matkailu on Suomessa merkittävä toimiala. SEN KASVU ON OLLUT HUIMAA:

21% vuosina 2007-2012. Vuonna 2009 valtion veroista ja maksuista 5,4 % (5,2 mrd €) oli peräisin matkailualalta. Vuonna 2011 matkailun toimialat työllistivät lähes kaksisataatuhatta henkilöä ja tämän vuosikymmenen loppuun mennessä vielä 50 000 lisää; näistä yli 30 % nuoria, mikä on merkittävää ison nuorisotyöttömyyden aikana. Itse myös työllistän suuren joukon nuoria matkailun tekijöitä.

Matkailu on merkittävää ulkomaankauppaa Vientiin rinnastettava matkailutulo ulkomailta on 4,3 mrd €. Vientiponnisteluihin ja tuotekehitykseen käytetyt resurssit ovat silti olleet huomattavasti pienempiä kuin muilla vientialoilla. Toi-

1 • 2014 TAMMIKUU

vottavasti MEKin ja FinPron yhdistyminen tuo tähän muutoksen ja eri toimialojen synergia edut. Ministeri Vapaavuoren viimeaikaiset kommentit ovat olleet myönteistä kuultavaa. Matkailu on yksi harvoista kasvavista aloista Suomessa ja koko maailmassa, ennuste 5 % vuodessa. Kaiken parasta on, että järviämme, tuntureitamme ja luontoamme ei voi siirtää halpatuotannon maihin, kuten teollisuudelle on käynyt.

Verotukselliset haasteet Verojen osuus matkailutuotteiden hintoihin ja sitä kautta suoraan kysyntään on merkittävä. Matkailun hyvää kehitystä uhkaavat nyt monet verottajan toimet. Hintatasomme on jo nyt monia kilpailijamaitamme korkeampi ja lisäkorotukset saattavat ajaa asiakkaat muihin maihin. Verottajan viisas ja kaukonäköinen

ajattelu olisi kasvun kannalta tärkeää. Alkoholivero on meillä maailman korkeimpia. Korkea vero, johon kertautuu korkea arvonlisävero nostaa ravintolahintoja ja kulutus siirtyy entistä enemmän koteihin tai mökeille. Se taas tuo paineita nostaa ruokatuotteiden hintoja, koska investoinnit on jotenkin maksettava. Näin kierre on valmis ja juuri nuorten työpaikkoja vähenee. Tilannetta helpottaisi huomattavasti, jos ravintolat saisivat vähentää alkoholiveron osuuden hinnoitteluissaan. Kansakunnan viinanjuontiin tällä ei juurikaan olisi vaikutusta, mutta alan huonoa kannattavuutta voitaisiin merkittävästi parantaa. Yritysmatkailu on varsinkin Lapissa merkittävä tulonlähde joka työllistää paljon myös ohjelmapalveluyrityksiä. Yritysten edustuskulujen verovähennysoikeuden poistaminen lopettaa

edustusmatkustuksen. Monessa matkailuliikkeessä juuri yritysmatkat ovat se, joka pitää toiminnan pystyssä. Negatiiviset seuraukset matkailualalle ovat katastrofaaliset. Myös yritysmatkoja järjestäviin matkatoimistoihin uskon tällä olevan merkitystä. Kilometrivero autoilijoille on suoraa myrkkyä varsinkin kotimaan ja erityisesti Lapin matkailulle. Tänne on pitkät ajomatkat ja jos yhdensuuntainenkin matka kallistuu sata euroa, niin sen matkustusta vähentävä vaikutus on uskoakseni katastrofaalinen, koska en usko, että polttoaineiden verotus laskee vastaavasti. Tie- ja rataverkon kunnossapitoon ja kehittämiseen pitäisi nyt ajoissa panostaa tarpeeksi. Lentoliikenteen kasvua toivon, mutta kun puhutaan Lapin kenttien osittaisesta sulkemisesta, niin ei hyvältä näytä!

Sähkön verotuksessa matkailuteollisuus on aivan eri asemassa nk. valmistavaan teollisuuteen verrattuna, joka saa sähkönsä huomattavasti meitä halvemmalla. Samalla tavalla mekin matkailussa valmistamme tuotteita vienti- ja kotimarkkinoille; palvelutuotteita, jotka eivät vain ole niin konkreettisia kuin esim. rautatangot. Varsinkin täällä pohjoisessa ja matkailussa sähkön osuus kuluista on merkittävää ja pääsy samalle viivalle muun teollisuuden kanssa olisi kohtuullista.

Innovointihaaste kotimaan matkatoimistoille Mietin usein mistä johtuu, että mihin katosivat kotimaisten matkanjärjestäjien tuotteet ja valmismatkat. Mielelläni olisin valmis keskustelemaan eri vaihtoehdoista, mitä voisimme tehdä enemmän matkatoimistojen hy-

väksi myös kotimaan matkailun edistämiseksi. Meitä suomalaisia on viisi miljoonaa ja maailmalla asiakkaita miljardeittain, joille yhdessä voisimme kehittää tuotteita maailmalta tännepäin, siinä työssä vain taivas on rajana.. Uusia innovatiivisia ja rohkeita ratkaisuja tarvitaan koko ajan matkailun kasvattamiseksi!

Päivikki Palosaari Toimitusjohtaja, yrittäjäneuvos Hullu Poro Oy

5


Matkatoimistot, yritykset ja teknologiakumppani saman pöydän ääreen

Amadeuksen uusi kaupallinen johtaja hakee tiiviimpää yhteistyötä liikematkustukseen Joulukuun alussa Amadeus vahvistui uudella liikematkustuksen osaajalla, kun Miia Antila siirtyi Matkatoimisto Arean myyntijohtajan pestistä Amadeus Finlandin kaupalliseksi johtajaksi. MIIA ANTILA ON TOIMINUT urallaan niin kansainvälisen yrityksen matkahallinnon vastuullisena, kuin myös liikematkatoimiston myynnistä ja asiakassuhteista vastaavana. Taustalla on myös osaamista niin lentoyhtiöstä kuin hotelliteknologiatuottajankin puolelta. Miia kokee, että Amadeuksen työssä tärkeää on kansainvälinen ja pohjoismainen yhteistyö: “Hyvä esimerkki tästä on lokakuussa pidetty Corporate Travel Network Nordic, johon osallistui Suomesta matkahallinnosta vastaavia ja matkatoimistopartnereita. Tämän tyyppistä yhteistyötä haluamme jatkaa tulevaisuudessakin.”

Lisää tehoja liikematkustukseen “Kun olen katsonut liikematkustusta useasta eri näkökulmasta, näen erittäin tärkeänä kolmikantayhteistyön matkatoimistojen, yritysten ja Amadeuksen välillä”, Miia toteaa. “Nyt kun varaamista ollaan viemässä enemmän ja enemmän matkanvaraajilta matkustajille, matkanvarausprosessin tehokkuus ja käyttäjäystävällisyys tulee entistä tärkeämpään rooliin.” “Olen kokenut että yksi selkeä kehityksen paikka yritysten matkahallinnossa on hotelliohjelman luominen ja sen hallinnointi. Amadeuksella on olemassa valmiit elementit hallinnoinnin ja ohjaavuuden luomiseksi. Nyt tarvitaan avointa keskuste-

Aivoinfarktit lisääntyneet Liikematkustajien aivoverenkiertohäiriöt ovat lisääntyneet. Pitkät lentomatkat, huonot ruokailutottumukset ja stressi lisäävät aivoverenkiertohäiriön riskiä.

Espanjassa on lukuisia maailmanperintökohteita Espanjasta löytyy peräti kolmetoista UNESCOn maailmanperintökohdetta.

VAHINKOVAKUUTUSYHTIÖ IF

on kiinnittänyt huomiota paljon työssään matkustavien aivoverenkiertohäiriöiden lisääntymiseen. Ne ovat yleistyneet työmatkoilla noin 50 prosenttia viimeisen kahden vuoden aikana.

Terveystarkastuksilla ongelmat esiin

Amadeuksen kaupallinen johtaja Miia Antila on seurannut liikematkustussektoria useasta eri näkökulmasta.

lua ja läheistä yhteistyötä eri toimijoiden kesken, jotta säästöpotentiaali saadaan kotiutettua.”

Tähtäimessä matkustajat “Haluamme varmistaa yhteistyöllä, että matkustajat voivat tehdä varauksensa muutamassa minuutissa mahdollisimman vähin klikkauksin”, täsmentää Miia ja painottaa tärkeyttä kuulla palautetta Amadeuksen tuotteiden loppukäyttäjiltä. “Matkustajien kokemus on meille äärettömän tärkeä jotta voimme kehittää tuotettamme edelleen yhteistyössä matkatoimistojen ja yritysten kanssa.”

Tehokkaampi hintahaku Esimerkki uudesta kehityksestä on Amadeuksen uusi Airline

Fare Families, joka nopeuttaa ja selkeyttää matkatoimistojen hintahakua tuomalla esiin lentoyhtiöiden hintabrändien nimet ja sisällön. “Seuraavassa vaiheessa työkalu tuodaan myös liikematkustajien online-työpöydälle, ja tämän kehityksen osalta haluamme kuulla yritysten toiveita ja ajatuksia”, painottaa Miia. Miia toivoo keskustelun aktivoituvan jo Matka2014 -messuilla: “Uskon, että saamme hyvää keskustelua aikaiseksi osastollamme Business Travel Forumissa. Toivoisin, että mahdollisimman moni pääsee pistäytymään ständillä.” MESSUILLA 6BTF7

Aivoverenkiertohäiriöt kuten aivoinfarkti tai aivoverenvuoto voivat pahimmillaan johtaa työkyvyttömyyteen tai jopa kuolemaan. Niiden riskiä lisäävät pitkät lentomatkat ja työpäivät, aikaerot, huonot ruokailutottumukset, liikunnan puute, kiire ja stressi. Mitä enemmän matkoja ja matkapäiviä on, sitä enemmän työntekijät tuntevat stressiä. ” Suosittelemme työssään paljon matkustaville vuosittaisia terveystarkastuksia, jotta riskitekijät voidaan ennakoida ja minimoida mahdollisimman varhain. Seuranta voidaan aloittaa esimerkiksi ruokailutottumusten läpikäynnistä ja verenpaineen mittaamisesta,” yritysten henkilövakuutusasiantuntija Mari Nikkanen Ifistä sanoo.

Sairastumisia useimmin Kiinassa Ifin vahinkotilastojen mukaan suomalaisille sattuu liikematkoilla eniten lääkärin hoitoa vaativia vahinkoja Kiinassa, Yhdysvalloissa ja Espanjassa. Liikematkustajan ajaa useimmin lääkäriin matkalla alkava sairaus.

Toledoon voi tehdä päiväretken Madridista. Junamatka kestää vain puolisen tuntia.

NE OVAT TEHNEET yhteistyötä jo 20 vuoden ajan säilyttääkseen ja tehdäkseen tunnetuksi laajaa kulttuuriperintöään. Paikoista löytyy tarjottavaa sekä historian, kulttuurin että gastronomian ystäville.

Toledon juhlavuosi Méridan ja Tarragonan kaupungit ovat tunnettuja Rooman valtakunnan aikaisista arkeologisista kohteistaan, Segovia ja Toledo puolestaan kuninkaallisesta menneisyydestä. Tänä vuonna taiteilija El Grecon kuolemasta tulee kuluneeksi 400 vuotta, ja sen kunniaksi Toledossa avautuu hänen töitään esittelevä suurnäyttely.

Kulttuuria ja historiaa Salamancan ja Alcalán yliopistokaupunkeja leimaa niiden vilkas kulttuurielämä. Suomessa vähemmän tunnettuja kohteita ovat Ávila ja Cáceres. Viimeksi mainitussa sijaitsee eräs Euroopan hienoimmista nykytaiteen kokoelmista ja se on myös toukokuisten WOMAD –maailmanmusiikkifestivaalien pitopaikka. Santiago de Compostela ja Córdoba tunnetaan erityisesti hengellisestä perinnöstään. Myös Espanjan saarilta löytyy maailmanperintökohteita: Kanarialla sijaitseva La Laguna sekä Ibizan saari ovat mukana listalla. Lisätiedot ciudadespatrimonio.org. MESSUILLA 6D89

RANTAPALVELUJA MYÖS VAMMAISILLE. Tourism Development Com-

pany of Trinidad and Tobago on käynnistänyt yhdessä matkailuministeriön hengenpelastusosaston kanssa vammaisille uivia pyörätuoleja tarjoavan erityispalvelun. Kaksi hengenpelastajaa miehittää yhden kelluvan pyörätuoli-yksikön, jolla vammainen asiakas pääsee nauttimaan rannan tarjoamasta nautinnosta. Koska vammat ovat usein hyvinkin erilaisia, tarjolla on kaksi eri pyörämallia. Matkailuviranomaiset uskovat, että kun asiakkaat tutustuvat paremmin palveluun, se tulee lisäämään heidän kohdeuskollisuuttaan, mikä koventuvassa hotellien välisessä kilpailussa on varteenotettava tekijä.

Tilaa nettisivuiltamme lehti hintaan

Ikkunapaikalla

19 €

/vuosi

missä ja milloin vain Ikkunapaikka-tv:n kuvausryhmä kiertää messuilla ja haastattelee alan ammattilaisia. Käy katsomassa messujen viimeisimmät kuulumiset osoitteessa www.ikkunapaikka.tv.

Ikkunapaikka.fi kotisivuilta löydät mm.

• osta/myy/vuokraa -palstan • hotellien erikoishintoja alan ammattilaisille • tapahtumakalenterin • vanhat lehdet • europarlamentaarikko Sirpa Pietikäisen kolumnin .com/IkkunapaikkaWindowSeat -sivulla löydät kollegat ja mm. kuvia alan tapahtumista.

Viihdy kanssamme kaikilla foorumeilla! www.ikkunapaikka.fi www.ikkunapaikka.tv .com/IkkunapaikkaWindowSeat

6

1 • 2014 JANUARY


OBSERVER

Etelämeri on aidoimmillaan Tongalla

Turkoosin sininen meri, monipuolinen luonto ja ystävälliset ihmiset odottavat matkailijaa Kun suunta on Etelämerelle ja toiveena jotain aitoa ja alkuperäistä, tarjoaa Tonga loistavat puitteet ainutlaatuisen loman kokemiseen upean luonnon ja ystävällisen kansan keskellä. Tongalla aika on pysähtynyt ja loma on täydellinen. saarilla miellyttäväksi. Tongalla seikkaileminen on myös huomattavan turvallista. Rikollisuutta on todella vähän ja ihmiset ovat halukkaita auttamaan matkailijoita.

Inna-Pirjetta Lahti Kuvat: Patrick Degerman ja Jon Oláfur Magnusson MATKA TONGALLE alkaa len-

tämällä Tongatapun saarelle, ja sieltä voi matkaa jatkaa kuningaskunnan muille saariryhmille Haapaille, Vanuatulle ja Euan tai Nuian saarille joko lentäen tai laivalla. Tongalla on 176 saarta joista vain 35 on asuttuja, joten autiosaariseikkailuun Tonga sopii erityisen hyvin. Osa saarista tarjoaa todella loistavat mahdollisuudet myös patikointiin ja erilaisia vesiaktiviteetteja on tarjolla kaikkialla. Purjehtijoiden keskus on Vanuatussa. Uskomattoman ystävälliset ihmiset ja lämmin vastaanotto sekä hersyvän hauska huumori ovat läsnä kaikkialla. Alkuperäisväestöön tutustuminen on helppoa ja mutkatonta. Länsimaisessa matkailukulttuurissa paatuneille reissaajille tämä on mahtava kokemus. Niin aikuiset kuin lapset ovat vilpittömän kiinnostuneita matkailijoista.

Uskomattomat rannat ja turkoosi vesi Tongan jokaisella saariryhmällä on omat erityispiirteensä, mutta autiota, valkoista ja silmänkantamattomiin jatkuvaa hiekkarantaa löytyy kaikkialta. Rannalla ei tarvitse kävellä kuin muutama metri, kun jo löytää upeita koralleja, simpukoita ja muita meren ihmeitä. Myös veden turkoosinsiniset värisävyt tuntuvat epätodellisilta kuin voimakkaasti käsitellyissä mainoskuvissa. Matkailupalvelut ovat hyvin monen tasoisia. Tongan matkailuministeriön matkailuneuvonnasta Nukualofasta löytyy hyviä vinkkejä, mutta varminta on tutustua muiden matkailijoiden kokemuksiin. Resortin nimi, huoneen hinta tai nettisivujen ulkoasu ei kerro kaikkea.

Parasta on Tongatime

Haapailla sijaitseva Matafonua Lodges resort tarjoaa mahtavat näkymät ja rennon tunnelman.

löytyy Sandy Beach Resortista, boheemia surffielämää Matafonua Lodgeista ja ulkosaarten yksityisyyttä Uolevan Serenity Beach Resortista. Hotelleissa ei kannata odottaa länsimaista valikoimaa tai tasoa, vaan nauttia ainutlaatuisista erikoisuuksista, joita eristäytynyt kuningaskunta matkailijoille tarjoaa.

Luonnottomat luonnon ihmeet Matkailuministeriön slogan: The True South Pacific kuvastaa hyvin Tongan luontoa. Sieltä löytyy monipuolisesti erilaisia luonnon ihanuuksia ja erikoisuuksia. Suuria Flying Fox-lepakoita liitelee iltaisin palmusta toiseen ja harvinainen Tongan viheltäjä ihastuttaa kauniilla laulullaan. Perhosia liitelee pitkin hiekkarantoja ja Tongatapun Etelärannan Blow holes -kalliomuodostelmat ovat ver-

Koskemattomilta hiekkarannoilta löytyy toinen toistaan kauniimpia simpukoita ja meren ihmeitä.

rattavissa Islannin Geysir-lähteisiin valtavien vesipatsaiden kohotessa korkealle ilmaan. Läpi vuoden lämpimän ja sopivan kostean ilmaston ansiosta floraa ja faunaa löytyy joka lähtöön. Myös vedenalaiset koralliriutat

INTERNETIN LUOMA HUOMIOTALOUS tuottaa yhä villimpiä markkinointikampanjoita, joiden mediana on internet eikä perinteinen media. Kymmenet tuhannet yritykset yrittävät ylittää huomiokynnystä, vain muutamat onnistuvat, muutama niistä matkailualalla. Vanhoja hyviä markkinoinnin keinoja ei kuitenkaan unohdeta.

Ruotsin kielestä puuttuu tunnetusti suomen kielen kätevä sukupuolineutraali persoonapronomini ”hän”. Nykyään kuitenkin sukupuolen määrittäminen, ehkä varsinkin Ruotsissa, on entistä vaikeampaa. Siksi Ruotsissa kampanjoidaan uuden neutraalin ”hen” –pronominin puolesta vanhojen ”han” ja ”hon” oheen. Muutos on monelle ruotsalaiselle outo. Hen on vähän sekä että, eikä joko tai kuten meillä Suomessa. Siihen Lufthansa ovelasti tarttui ja tarjosi Ruotsin markkinoille sille, joka uskaltaa virallisesti muuttaa nimensä Klaus-Heidiksi ilmaiset lentomatkat Berliiniin, asunnon Kreuzberg/Neuköllnissä vuodeksi, polkupyörän ja paljon muuta mukavaa. Lähes satatuhatta latausta Youtubessa. Paljon huomiota siis. Niille, jotka eivät halua sekäettä-nimeä, oli tarjolla pieni alennus lennoista. Yli kolmeenkymmeneen miljoonaan lataukseen Youtubessa pääsi puolestaan kanadalainen Calgarysta operoiva halpalentoyhtiö WestJet omalla joulutempauksellaan. Kahdella Toronton lentokentällä tarjottiin joulukuun alussa matkustajille mahdollisuus esittää joululahjatoivomuksensa joulupukille, ihan minkä toivomuksen tahansa. Lennon aikana WestJetin väki sponsoreiden suosiollisella avustuksella riensivät toteuttamaan toiveet ja perillä kohteessa iloisen hämmentyneitä matkustajia odotti toiveiden täyttymys: matkalaukkuhihnalle tuli jokaiselle nätisti paketoitu toiveiden täyttymys. Tämä kampanja on sekä tuloksiltaan että sisällöltään uuden ajan markkinointitempausten parhaimmistoa. Aina ei tarvitse mitään myydä. Hyvän mielen tarjoaminen vaikka pienelle matkustajamäärälle riittää enemmän kuin hyvin. Samainen WestJet sai lähes miljoonaa latausta Youtubessa viime vuoden huhtikuussa aprillipilalla, jossa yhtiö esitteli uutta lapsivapaiden lentojen konseptiaan. Lapset ruumaan, eli KargoKids. Tämä temppu hipoi sopivaisuuden rajoja eikä johtanutkaan samanlaiseen jättimenestykseen kuin joulutempaus. Hyvän mielen kanssa vähän niin ja näin. Yritystä kuitenkin riittää.

Tongalaiset suhtautuvat matkailijoihin ystävällisen kiinnostuneesti.

kesäkuun ja lokakuun välille. Tongalla on todella hyvät mahdollisuudet näiden jättimäisten nisäkkäiden näkemiseen ja myös vuorovaikuttamiseen niiden kanssa. Uintiretki 40-metristen valaiden kanssa on jo sinällään hyvä syy matkustaa Tongalle.

Lämmintä ja turvallista

Maassa maan tavalla Royal Sunset Beach Resortin maljakkoina toimivat kurkkupurkit, mutta palveluasenne oli kohdallaan, Fafa island hurmaa viimeistellyllä kokonaisuudella ja yksityisyyttä tarjoavilla majoituksillaan niin häämatkalaiset kuin rauhaa etsivät ikäihmiset. Haapain saariryhmässä saksalaista järjestelmällisyyttä

ja värikkäät kalat tarjoavat ikimuistoisia elämyksiä. Suuret ryhävalaat saapuvat vuosittain Tongan vesille poikimaan ja ruokailemaan. Paras valaiden katselukausi ajoittuu

Tongalainen aikakäsitys on hyvä huomioida jo matkasuunnitelmia tehtäessä varaamalla muutamia ylimääräisiä päiviä ennen tärkeitä jatkoyhteyksiä. Tongalla lentoaikataulut voivat muuttua ja 7-paikkaisessa lentokoneessa voi ollakin tarjolla vain kuusi vapaata paikkaa. Matkan suunnitteluvaiheessa on hyvä kiinnittää huomiota myös sunnuntain ehdottomaan asemaan lepopäivänä. Silloin eivät liiku bussit, lentokoneet tai taksit ja matkailijan on turha toivoa juuri aamiaista enempää palveluita. ”Tongatime” on käsi-

Markkinoinnin uusia muotoja

Tongan ilmasto on miellyttävän lämmin ympäri vuoden. Päivälämpötilat vaihtelevat 22 ja 29 asteen välillä ja meriveden lämpötila pysyy 19 ja 23 asteen välillä. Korkeasesonki ajoittuu valaiden katselukauteen, mutta matkailijan kannalta yhtä mainioita kuukausia ovat eurooppalaiset talvikuukaudet. Syklonikausi ajoittuu marraskuun ja huhtikuun välille, mutta syklonit eivät onneksi kiusaa Tongaa vuosittain. Sadetta sen sijaan saadaan kaikkina vuodenaikoina ja vilvoittava tuuli tekee olon

te myös tongalaisille itselleen. Kaikki tapahtuu omalla ajallaan ja pikavuorot, pikaruoka, nopeat yhteydet tai pikaveneet eivät kerta kaikkiaan kuulu ympäristöön. Kaikki kuitenkin järjestyy tavalla tai toisella, hymyssä suin.

Matka sinne missä päivä alkaa Tongalla matkailija pääsee kokemaan uuden päivän nousun ensimmäisenä. Tonga on kansainvälisen päivämäärärajan jälkeen ensimmäinen valtio ja aikaero Suomeen on huimat 10 tuntia. Tongalle on lennettävä Uuden-Seelannin kautta, joten ihan lyhyeksi aikaa ei sinne kannata suunnata. Yli 50 tunnin lentomatkan vaivat unohtuvat kuitenkin hetkessä, kun vastassa on lämmin, trooppinen ilmasto ja ystävällisesti hymyilevät kasvot. Lisää Tongasta toimittajamme blogissa www.tongaexpedition.com Tonga Expedition –valokuvanäyttely Matkamessuilla 7a11 Tonga Expedition -luennot ammattilaisille Matkamessuilla to 16.1. klo 16 (tila 102) ja pe 17.1. klo 11 (Elämyslava)

Lisätietoja: SANDY BEACH RESORT

www.sandybeach-tonga.com FAFA ISLAND

www.fafaislandresort.com MATAFONUA LODGE

www.matafonua.com

Turkish Airlines on puolestaan golfturnausten sponsorina pari kertaa onnistunut nousemaan maailmanlaajuisesti otsikoihin tarjoamalla Antalyan ja Abu Dhabin turnausten voittajille miljoonan lentomailin verran pisteitä varsinaisen rahapalkinnon lisäksi. Vaikka rahapalkinnot ovat huomattavasti lentomaileja arvokkaammat, puhutaan otsikoissa nimenomaan englantilaisen Jamie Donaldsonin ja ranskalaisen Victor Dubuissonin ansaitsemista lentopisteistä. Aina mainitaan myös Turkish Airlines. Ja sehän oli tarkoituskin. Eräänlaista antimarkkinointia harjoittaa puolestaan airBaltic, joka ilmoittaa sulkevansa Suomen toimistonsa ja lopettavansa Lappeenrannan lennot. Kumpikaan toimenpide ei lisää kysyntää, mutta sekään ei liene tarkoitus. Oli pakko. On myös pakko todeta, että tällä palstalla aikoinaan kriittisesti kommentoitiin airBalticin Suomen valloitusyrityksiä Lappeenrannan lentoineen päivineen. Se edusti kaikkien edellä mainittujen esimerkkien täydellistä vastakohtaa, uhoa. Sympaattinen huomion herättäminen tuottaa paljon parempaa tulosta kuin uho. Tulee halvemmaksikin. Ja lehdistöhän on tietysti aina oikeassa, se on hyvä muistaa. Hyvin vanha markkinointikeino on vakuutusyhtiö Pohjolalla edelleen käytössä, onneksi. Jo noin neljänkymmenen vuoden ajan on Pohjolan omistama Eurooppalainen kutsunut matkatoimistojohtoa joulusaunaan. Niin viimekin jouluna. Tämä hieno traditio on siis jatkunut vaikka matkavakuutusmyynti on täysin muuttanut luonnettansa ja koko matkatoimistoala läpikäynyt historiallisen murroksen. Matkavakuutusmyynti on pitkälti siirtynyt verkkoon. Matkatoimistojohto on naisistunut ja joulusaunoja pitää nykyään olla kaksi. Yhteistyökumppanina vuosikymmeninä vaikuttanut Finnair on vaihtanut joulusaunastrategian Aasian strategiaan. Mutta Pohjolan joulusauna on ja pysyy. Ja Pohjolalla menee hyvin. Tohmajärven Onkamolla joulusaunatradition käynnistymisen aikoihin syntynyt Pohjolan uusi toimitusjohtaja Jouko Pölönen kertoi tilaisuudessa, että ennätyshyvän vuoden 2012 jälkeen Pohjola parantaa edelleen juoksua. Muun muassa joulusaunan naapurissa toimiva Pohjolan Omasairaala on lähtenyt erinomaisesti käyntiin. Mitä opimme tästä? Traditioista kannattaa pitää kiinni, varsinkin joulusaunoista. Ilman niitä voi käydä köpelösti. Kollega tämän lehden pääkirjoitustoimituksen puolella ennusti viime vuoden lokakuussa että liikematkatoimistojen teettämä kotityö yleistyy. Etusivun juttumme tässä lehdessä kertoo siitä, että ilmiö leviää jo nyt kulovalkean tavoin. Kyllä lehdistön voima on uskomaton! Tavataan messuilla!

SERENITY BEACHES

www.serenitybeaches.com ROYAL SUNSET BEACH RESORT

www.royalsunset.biz

Nimimerkki Observer on matkailualan taustavaikuttaja, joka kriittisesti kommentoi alamme ilmiöitä. Observerin kannanottojen ei tarvitse noudattaa lehden yleistä linjaa.

Tongan 172 saaresta vain 35 on asuttuja.

1 • 2014 TAMMIKUU

7


Singapore kasvaa vauhdilla Aasian trendikohteeksi Malesian niemimaan kärjessä sijainneesta pienestä kalastajakylästä on kasvanut dynaaminen metropoli. Täällä Leijonien kaupungissa käy vuosittain liki 34 000 suomalaista.

50-vuotiaalla Puijon tornilla menee hyvin Kuopion tunnetuin nähtävyys ja maamerkki, Puijon torni, täytti viime vuonna pyöreitä vuosia. Vuonna 1963 rakennettu torni ja sen pyörivä ravintola olivat aikansa matkailijamagneetti, jota saavuttiin ihmettelemään sankoin joukoin. TORNIN JUHLAVUOSI näkyi Kuo-

piossa monin tavoin. Kiirettä on pitänyt koko vuoden, Puijon yrittäjä Tiina Heinonen kertoo. ”Kevättalvella Puijolla hypättiin mäkihypyn maailmancupin osakilpailu ja kesällä Kuopio tanssii ja soi –festivaalin aikana nähtiin tornin

Turistitoimisto kävi Helsingissä kertomassa mitä kaikkea uutta Singaporella on tarjottavanaan. Kuvassa vasemmalta PR-toimiston Mia Klüwer Nielsen sekä Singaporen turistitoimistosta Lontoosta Jonathan Loh, Melanie Jones ja johtaja Huei Miin Choo.

SINGAPORE on kasvanut viime vuosina hurjaa vauhtia ja kaupungin siluettia koristavat nyt mm. Marina Bay Sandsin monumentaalinen talokolmikko ja Gardens by the Bayn jättimäiset puut. Tekemisestä ei kaupungissa tule pulaa ja se on myös loistava kohde lapsiperheille. Sentosan saarelle mennään viettämään aktiivipäivää. Siellä voi surffata, pelata golfia, löhöillä rannalla tai seikkailla Universal Studiosilla. Kaupungin uusin nähtävyys on River Safari, missä voi nähdä myös pandapariskunta Kai Kain ja Jia Jian. Tänä vuonna Sentosan saarelle avataan myös Madame Tussaud’n vahakabinetti.

Valinnanvaraa Singaporen kävijän klassikkoihin kuuluvat tietysti Singapore Sling Raffles-hotellissa sekä shoppailu Orchard Roadilla, Kampong Glamissa, Little Indiassa ja Chinatownissa. Ostosten lisäksi kaupunki tarjoaa mahtavia makuelämyksiä. ”Singaporelaiset rakastavat ruokaa. Meillä on useita Miche-

lin-tähden ravintoloita ja huippukokkeja ympäri maailmaa. Maittavan aterian saa katukeittiöstä parilla dollarilla mutta siitä voi myös kevyesti maksaa monta sataa dollaria jossakin huippuravintolassa. Singaporessa sijaitsee 10 Aasian 50 parhaasta ravintolasta”, Singaporen turistitoimiston johtaja Huei Miin Choo kertoo. ”Ja ehdoton must Singaporessa on Katong/Joo Chiatin alue. Sieltä löytää niin trendiravintoloita kuin pieniä designputiikkeja”, hän vinkkaa.

Vehreitä keitaita Vaikka koko valtio itärajalta länsirajalle on 49 km leveä ja pohjois-eteläsuunnassa 25 km pitkä, niin sieltä löytyy useita vehreitä keitaita. ”Kymmenisen minuuttia metrolla ja olet sademetsässä”, kertoo Jonathan Loh. ”Moni ei usko, että meillä on niin mielettömiä vaellusmaastoja.” Lisää Singaporen tärppejä osoitteesta yoursingapore.com. MESSUILLA 7E41

Finavia luopuu omista myymälöistä World Duty Free Group Helsinki-Vantaalle Helsinki-Vantaan lentoasemalla aloittaa myymälätoiminnan uusi kansainvälinen toimija, World Duty Free Group (WDFG), jolla on toimintaa jo sadalla lentoasemalla 20 maassa. Ensimmäiset myymälät aloittavat toimintansa keväällä. WDFG:N palvelukseen siirtyy yli 50 entistä finavialaista. Finavialle on tärkeää, että lentoaseman matkustajapalvelut kehittyvät kansainväliselle tasolle. Niiden ansiosta se voi pitää lentoasemiensa hintatason lentoyhtiöille jatkossakin kilpailukykyisellä tasolla.

Tavoitteena sujuvuus ”Lentomatkustajat odottavat elämyksellisyyttä ja hyviä ostosmahdollisuuksia. Ulkopuolisen kumppanin avulla tavoitellaan parempaa palvelua, uusia brändejä sekä houkuttelevaa tuotevalikoimaa. Yhteistyössä uuden toimijan kanssa tulemme avaamaan myös muita erikoismyymälöitä”, kertoo johtaja Anne Gullstén Finaviasta. Osana yhteistyötä WDFG sitoutuu investoimaan lentoasemalla merkittävästi operoimiinsa myymälöihin ja niiden kehittämiseen.

Alansa suurin Euroopassa WDFG operoi yli sadalla lentoasemalla, 20 eri maassa ja konsernin emoyhtiö on listat-

8

Puijon tornista on katseltu Kuopion maisemia jo 50 vuotta.

seinällä vaijereiden varassa toteutettu tanssiesitys. Tornimme on tunnettu myös elokuvista, vuonna 1967 valmistunut Pähkähullu Suomi kuvattiin näissä maisemissa ja esitettiin meillä juhlanäytännössä syksyllä. Viime keväänä ensi-iltansa saanut Kasipallo-elokuva sijoittui myös Puijon maisemiin”.

Historiaa ja herkuttelua Heinäkuussa Puijon syntymäpäivän yhteydessä julkistettiin tornin historiikki ”Makuja ja näköaloja – Puijon tornin puoli vuosisataa”. Kirjassa esitellään tornin elämää 50 vuoden ajalta aikalaisten muistojen ja kokemusten avulla. Samalla kirja tarjoaa kurkistuksen torniravintolan keittiöön ja esittelee sen parhaita reseptejä. ”Juhlavuoden aikana kävijämäärämme on jonkin verran kasvanut. Torniravintolan myynti on ilahduttavasti noussut, yhä useampi meillä kävijä myös ruokailee ravintolassamme, joka on tätä nykyä yksi Kuopion arvostetuimpia ravintoloita”, torniyrittäjä Tiina Heinonen iloitsee. KUOPIO MESSUILLA 6M70

Myanmar kehittää rantamatkailua Myanmarin tärkein rantalomakohde Ngapali Beach on nyt maan hotelli- ja matkailuministeriön suurennuslasin alla.

Kotimatkatoimistot valtaavat alaa

Kotona on tylsää jos ei ole tarpeeksi töitä Suurimman haasteen kotona työskentelevälle matkatoimistovirkailijalle tuovat yllättävät tilanteet, kuten lentojen myöhästyminen sään tai teknisen syyn vuoksi. Asiakas on silloin nopeasti uudelleen reititettävä, muutettava hotellivarausta ja muita järjestelyjä, kertoo jo 20 vuotta kotoa käsin työskennellyt Weezie Turner Indianapoliksesta, Yhdysvaltain Indianasta. Eero Nokela KUTEN SYKSYN Ikkunapaikassa kerroimme, American Express on sulkenut Yhdysvalloissa viimeisetkin matkatoimistonsa. Yhtiö siirtyy malliin, jossa virkailija työskentelee kotonaan. Nykyteknologian myötä saavutetaan huomattavia säästöjä tilakustannuksissa. Yksi jo kauan kotona töitä tehnyt ”matkamirkku” on Weezie Turner. Hän jätti toimistomiljöön lasten ollessa vielä koulussa. ”Tarvitsin silloin joustoa työaikoihin, ja kun minun ei tarvinnut mennä toimistoon, saatoin tehdä töitä myöhään kotona tai aikaisin aamulla tarpeen mukaan”, Weezie Turner selvittää. Hän työskentelee yleensä aamuyhdeksästä neljään iltapäivällä maanantaista perjantaihin, mutta kiireisinä aikoina jopa iltaseitsemään tai myöhempäänkin, joskus myös lauantaisin ja sunnuntaisin. Hän vastaa asiakkaiden kyselyihin, tekee varauksia ja lähettää dokumentteja kiireellisyysjärjestyksessä.

Vakituisia asiakkaita Ennen internetiä ja sähköpostia matkadokumentit piti lähettää faksilla, mutta tietokoneiden tultua työnteko helpottui. Vielä 90-luvulla oli välttämätöntä työskennellä IATA-toimiston kanssa voidakseen myydä lentolippuja. Siihen aikaan rouva Turnerkin eli lentoyhtiökomissioilla, samaan aikaan hän myi risteilyjä, opastettuja ryhmämatkoja ja teki yksittäisiä matkajärjestelyjä. ”Se osa kaupanteosta onkin nyt kasvanut suurimmaksi ja lentoyhtiöbisnes pienentynyt. Mieluiten teen yksittäisiä mat-

Weezie Turner, Tarkington Travel, on tyypillinen nykyteknologiaa hyödyntävä matkatoimistoammattilainen. Hän on tyytyväinen sekä työmäärään että ansioonsa. Yhdysvalloissa alan järjestöön kuuluu jo yli 8 000 jäsentä.

kajärjestelyjä esimerkiksi pariskunnille ja pienille ryhmille. Minulla on valtava määrä asiakkaita, jotka matkustavat Italiaan ja Ranskaan. Varaan heille lennot, autot tai junat, hotellit ja oppaat. Olen matkustanut paljon myös Afrikassa ja Kaakkois-Aasiassa pystyäkseni tarjoamaan palveluja noilla alueilla”, Weezie Turner kertoo. Hän ei myy juurikaan Yhdysvaltain sisäisiä matkoja, paitsi Disney Worldia ja risteilyjä. Talouslaman iskettyä aiemmin paljon rahaa matkustamiseen käyttäneet lähtivät lomamatkalle vain joka toinen vuosi tai matkustivat kotimaassaan. Sen sijaan he, joilla on varaa, matkustivat entiseen malliin.

Tiskimatkatoimistoja on vielä Tiskimatkatoimistojen väheneminen on nyt pysähtynyt, joskus näkee jopa uuden toimiston avautuvan yleiselle paikalle.

”Suurin osa tuntemistani virkailijoista työskentelee kotona Indianapolisin alueella, mutta on täällä vielä muutama tosi vahvalla pohjalla toimiva toimistokin, joka on pystynyt muuttamaan bisnesmallejaan hyödyntämällä internetiä ja talouden alamäkeä.” Weezie Turner on tyytyväinen työhönsä. Hänellä on virkailijaverkosto, jolta saa apua tarvittaessa, alan seminaareja järjestetään sekä livenä että netin välityksellä, näin hän pysyy selvillä muutoksista. Kotonaan töitä tekevät matkatoimistovirkailijat kokoontuivat lokakuun lopulla Orlandossa vuotuiseen Home Based Travel Agent Forum Showhun. Vuonna 1990 perustetun Outside Sales Support Networkin (OSSN) jäsenmäärä on 8 000. Jäsenet voivat käyttää OSSN:n 6 500 nettiin ladattua sivua, jotka päivitetään joka päivä.

Verkossa verkostoidutaan Yhdysvalloissa ja Australiassa ollaan pisimmällä paitsi kotona työskentelevien määrässä myös tukitoimissa, teknologiassa, koulutuksessa ja markkinoinnissa paikallisella tasolla. Yksin kotona töitä tekevä ei siis tieltä eksy, hän voi verkostoitua ja käyttää hyväkseen help deskejä, mutta kaipaako esimerkiksi Weezie Turner ”vanhaa hyvää aikaa”, työkavereita, kahvitaukoja ja muuta sosiaalista kanssakäymistä? ”En. Jos jollakulla on tylsää, se voi johtua vain siitä, ettei ole tarpeeksi töitä. Suurin palkinto hyvin tehdystä työstä on – matka! Elääkö sillä, että tekee töitä kotona? ”Ehdottomasti!”

Titanicin aarteita

Europcarin valikoimissa nyt sähäkkä sähköauto

Atlantin pohjaan pian 102 vuotta sitten vajonneen Titanicin tarina ja traaginen kohtalo kiehtoo ihmisiä ympäri maailmaa.

Europcar on ottanut vuokra-autovalikoimaansa Nissan Leaf -sähköauton.

TALLINNAN LENTOSATAMAN

näyttely on ollut avoinna pian pari kuukautta, ja sen on nähnyt jo ennätysmäärä ihmisiä. Esillä on useita meren pohjasta, yli neljän kilometrin syvyydestä, nostettuja esineitä. Astioita

MINISTERIÖ HALUAA laajentaa Helsinki-Vantaalla tehtiin viime vuonna ennätys. Sitä kautta kulki yli 15 miljoonaa matkustajaa.

tu Milanon pörssiin. Yhtiö tulee perustamaan suomalaisen tytäryhtiön. “Seuraavien 20 vuoden aikana puolet maailman lentoliikenteen kasvusta syntyy Aasiassa. Olemme iloisia saadessamme mahdollisuuden aloittaa toimintamme Helsinki-Vantaalla. Lentoaseman maantieteellinen sijainti tekee siitä Euroopan ja Aasian välillä keskeisen portin, jonka läpi kulkee jo lähes 2 miljoonaa aasialaista vuosittain. Tarkoituksemme on luoda kansainvälisen tason ostosympäristö Helsinki-Vantaalle”, sanoo toimitusjohtaja José María Palencia Saucedo World Duty Free Groupista.

kohteen hotellitarjontaa ja näin saada matkailijamäärät alueelle kasvamaan. Uusien hotellien tarvitseman infrastruktuurin rakentaminen alueelle on nyt käynnistynyt.

Lyhyt kausi Bengalinlahdella sijaitseva Ngapali Beach on jopa Thaimaan suosikkikohteisiin verrattava alue hienoine rantoineen. Nykyisellään alueella on vain 17 hotellia, joissa on yhteensä 1 500 vuodepaikkaa. Kohde onkin käytännöllisesti katsoen täynnä koko marraskuusta huhtikuuhun kestävän huippusesongin ajan. Alueen haittapuolena ovat kovat monsuunituulet ja myrskyt, jotka puhaltavat Bengalinlahdella toukokuusta lokakuulle. Ngapalin turistivuosi onkin tämän takia käytännössä vain puolen vuoden mittainen.

Nissan Leaf kulkee täydellä akulla lähes 200 kilometriä.

NISSAN Leaf on kooltaan per-

Tallinna-visiitillä kannattaa käydä Titanic-näyttelyssä. Se on avoinna maaliskuun loppuun.

aluksen ravintoloista, matkustajien henkilökohtaisia esineitä, aluksen osia jne. Näyttelyssä on esillä myös vanhoja valokuvia Titanicin rakentamisesta ja lähtötunnelmista Southamptonista 4.4.1912 sekä rekonstruktiot eri kategorian hyteistä ja yleisistä tiloista. Näyttely on avoinna maaliskuun loppuun asti. Lippujen hinnat 14/7 euroa. VIRO MESSUILLA 6B79

heautoluokkaa ja täyssähköautona hyvä vaihtoehto niille kuluttajille, joiden keskimääräiset ajokilometrit päivässä jäävät alle sadan kilometrin. Nissan Leafilla ajelee ympäri maailmaa jo 80 000 autoilijaa. Auton toimintamatka on 199 km ja pikalatauksessa sen akku latautuu 80 prosenttiin täydestä kapasiteetista noin puolessa tunnissa. Sähköautoa voi nyt testata 39 euron vuorokausihintaan.

Vastuullista ajamista ”Haluamme tarjota asiakkail-

lemme mahdollisuuden nauttia vastuullisesta ja taloudellisesta ajamisesta. Asiakasyrityksemme haluavat vuokrata entistä vähäpäästöisempiä autoja. Myös latauspisteiden määrän merkittävä kasvu luo mahdollisuuden toimivalle vuokra-autotoiminnalle sähköautojen parissa”, kertoo Europcarin myyntijohtaja Timo Keskinen. Europcar on avannut kaikille sähköautoja käyttäville ilmaisen latauspisteen Vantaalle Aviapolisin palvelukeskuksen yhteyteen (Perintötie 8). MESSUILLA 6BTF27

1 • 2014 JANUARY


Etätyö ja osa-aikatyö yleistymässä …JATKUU SIVULTA 3

Osa-aikatyö yleistyy Myös muunlaisia työn tekemisen muotoja on mietinnän alla. On tiettyjä hetkiä vuodessa, jotka ovat rauhallisempia ja toisaalta ruuhkahuippuja, joihin on pystyttävä vastaamaan riittävällä henkilöstömäärällä. ”Olemme avanneet keskustelun uusista työaikamalleista jo henkilöstömme kanssa”, CWT:n Terhi Utriainen kertoo. ”Matkatoimistoala on hyvin naisvaltainen asiakaspalveluala, jossa on paljon pienten lasten äitejä. Heitä houkuttelee muun muassa osa-aikatyö, ja toisaalta jo pitkän työuran tehneitä konkareita osa-aikaeläkemalli, joka viime vuosina on tullut yhä suositummaksi. On selvää, että osa-aikaiset ja tuntityöt tulevat yleistymään tulevaisuudessa”, Terhi sanoo.

SMT:ssä neljän tunnin takuumalli Myös SMT:n Kirsi Paakkari korostaa alan suuria kausivaihteluita ja liputtaa joustavampien työaikamallien puolesta. Uudessa SMT:ssä juuri päättyneiden yt-neuvottelujen yhtenä tuloksena on ulottaa osa-aikatyötä entistä suurempaan osaan henkilöstöä. Tarjotussa mallissa ”takuutöitä” olisi 4 tunniksi per päivä, joista voidaan joustaa kiireisimpinä aikoina työehtosopimuksen sallimaan enimmäistuntimäärään asti. Hiljaisina aikoina maksettaisiin kuitenkin vain neljästä tunnista. ”Lähdimme hakemaan osa-aikamallia, jossa ei ole välttämättä tarvetta vähentää henkilöstöä, vaan joustoja hakemalla tarjota mahdollisimman monelle tapa olla työelämässä kiinni”, Kirsi Paakkari sanoo. ”Työaikapankki on toinen tapa saada joustoa aikoina, jolloin

työtä on todella paljon. Tuolloin tehty lisätyö voidaan ottaa vastaavasti vapaana hiljaisena aikana. Tätä meillä on käytetty paljon hyväksi kokous- ja ryhmäpuolella, jossa työskennellään projektien parissa ajoittain hyvinkin intensiivisesti. Kaiken kaikkiaan uusia vaihtoehtoja tarvitaan”, hän toteaa.

Sitoutunut henkilöstö HRG:ssä lyhennettyä työpäivää tehdään jonkin verran, erityisesti pienten lasten vanhemmat käyttävät tätä mahdollisuutta. ”Tänä päivänä nuoremmat työntekijät näyttävät olevan valmiimpia uusiin kokeiluihin. Vaikka uusista työmuodoista käydään nyt keskustelua, niin emme ole niistä kovin innostuneita – tavoitteemme on pitää kiinni sitoutuneesta henkilöstöstä, jolle haluamme myös tarjota turvallisen työpaikan”; HRG:n Annikki Piispa sanoo.

Seniorit on nopeimmin yleistyvä matkailijaryhmä Maailmassa elää yli miljardi yli 60-vuotiasta. He arvostavat yksilöllistä räätälöintiä, paikalliseen elämään tutustumista ja laadukkaita matkakohteita. S U O M E S S A seniorimatkai-

lu ulkomaille on lisääntynyt 40 prosenttia viimeisen neljän vuoden aikana. Suomessa on jo lähes kaksi miljoonaa 55+ -ikäluokkaan kuuluvaa kansalaista. Asiakassegmentin odotetaan kasvavan aina vuoteen 2040 saakka.

Hyvässä vireessä ”Liike-elämässä senioriteetti on aina merkinnyt kokemusta, tietoa ja taitoa. Matkailussa senioreita pidetään valitettavasti

usein raihnaisina, kotioloihin vetäytyvinä vanhuksina. Ikää tärkeämpi on kuitenkin ajattelutapa. Tämän päivän seniorit ovat hyvässä matkustusvireessä. Heillä on myös varaa maksaa siitä, mitä he arvostavat ja pitävät tärkeänä”, toteaa MatkaSenioreiden toimitusjohtaja Timo Saranpää. Matkatoimisto tarjoaa seniorikohderyhmälle räätälöityjä ulkomaan ryhmämatkoja. MatkaSenioreiden vuotuinen kasvuprosentti on liikkunut 30 ja 50 prosentin välillä. ”2010-luvulla yhteisöllisyyden paluu on

MatkaSenioreiden toiminta perustuu aktiivisten ryhmänkerääjien kanssa tehtävään yhteistyöhön. MatkaSeniorit kutsui kolme sataa ryhmänkerääjäänsä minimatkamessuille Suomen Kansallisoopperan tiloihin. Näytteilleasettajina oli 40 yrityksen yhteistyökumppania 20 eri maasta. Toimiston henkilökunta oli pukeutunut suosikkimatkakohteidensa asusteisiin.

nostamassa ryhmämatkat uudelleen suosioon: matkoilta haetaan sisältöä ja vaaditaan taas palvelua”.

Tervetuloa tapaamaan uutta SMT:tä Matka 2014 -messuille torstaina 16.1. klo 9 - 19. Löydät osastomme Wine Cornerista Business Travel Forumin vierestä Messukeskuksen ravintolamaailmassa Galleria-käytävällä. Uuden SMT:n myötä sinulla on mahdollisuus valita entistä laajemmasta palveluvalikoimastamme parhaat palat oman organisaatiosi matkustukseen ja kohtaamisiin. Tule osastollemme tapaamaan meitä SMT:läisiä. Kerro mitä SMT merkitsee sinulle ja mitä haluat omalta matkatoimistoltasi? Osallistut samalla kilpailuun, jossa voit voittaa juuri sinulle suunnitellun tapahtuman viidelle.

Independently owned and operated by SMT.

MESSUILLA 7G43T

Elä unelmaasi. Me turvaamme. Eurooppalainen on ainoa suomalainen matkavakuutuksiin erikoistunut vakuutusyhtiö. Maailmanlaajuinen palveluverkostomme on ainutlaatuinen. Hädän sattuessa olemme aina ja kaikkialla tavoitettavissasi. Tunnemme matkakohteesi olosuhteet ja Eurooppalaisella on lääkäreiden ja sairaaloiden verkosto kautta maailman. Kun ostat matkan, hanki myös samalla matkavakuutus.

1 • 2014 TAMMIKUU

9


Valmismatkoihin luotetaan Finnmatkat teki ennätystuloksen

Thai Smilesta tulee itsenäinen yhtiö Thai Airways International aikoo muodostaa tytäryhtiöstään Thai Smilesta kokonaan itsenäisen lentoyhtiön.

Finnmatkat teki kaikkien aikojen parhaan tuloksen yhtiön syyskuussa päättyneellä tilikaudella. Liiketoiminnan voitto oli 14,5 miljoonaa euroa, kun se edellisellä tilikaudella oli 2,9 miljoonaa euroa. YHTIÖN LIIKEVAIHTO nousi 247

miljoonaan euroon (227 miljoonaa euroa). Myös matkustajamäärä kasvoi kahdella tuhannella 279 000 matkustajaan. Tulosennätystä siivitti korkea asiakastyytyväisyys. ”Ennätystulos ja ennätystyytyväiset asiakkaat ovat upea saavutus, erityisesti näinä huonojen talousuutisten aikoina, sanoo Finnmatkojen maajohtajana reilun vuoden toiminut Tiina Sirén. 14,5 miljoonan euron ennätystulos saavutettiin, vaikka viime vuoden lämmin kesä romahduttikin viimehetken matkojen hintatason kesä-heinäkuussa. Talvella 2012-13 lomamatkojen myynti Thaimaahan, Egyptiin ja Kanariansaarille oli erittäin vahvaa ja kysyntä sekä tarjonta olivat hyvässä tasapainossa.

Tyytyväiset asiakkaat Asiakastyytyväisyyttä mittaava suositteluindeksi (NPS) nousi 46:sta lukuun 49:n, mikä on erinomainen tulos niin matkailualalla kuin muillakin palvelualoilla. Luvuissa korostuu erityisesti Blue Village -perhehotellien saama erinomainen asiakaspalaute. ”Panostuksemme omiin, eri kohderyhmille räätälöityihin hotellikonsepteihin on onnistunut.

Yli 70 % Finnmatkojen asiakkaista lomailee niissä”, iloitsee Sirén. Valmismatka onkin onnistunut lisäämään houkuttelevuuttaan Tiina Sirén. luotettavana matkustusmuotona. ”Maailmalla on monenlaista turbulenssia. Valmismatka ja vakavarainen matkanjärjestäjä koetaan turvalliseksi ja kuluttajaystävälliseksi vaihtoehdoksi, toteaa Sirén.

N I M E N M U U T O S Thai Smile

Airwaysiksi tapahtunee helmikuussa, jolloin yhtiö saa myös oman liikennöintiluvan ja sen kaksikirjainkoodiksi on tulossa “SM”. Thai Airways pyrkii uusilla järjestelyillä kohentamaan talouttaan ja pienentämään tappioitaan lyhyemmillä reiteillä siirtämällä nykyään kannattamattomia reittejä pienemmillä kustannuksilla toimivan Thai Smilen liikennöitäväksi. Thai teki tappiota vuoden 2013 yhdeksän ensimmäisen kuukauden aikana yli 200 miljoonaa US-dollaria.

Vahva emokonserni

Uusia kohteita

Myös Finnmatkojen emokonserni TUI Nordic (Finnmatkat, Fritidsresor, Star Tour, TUIfly Nordic, TEMA, Nazar ja WonderCruises) teki ennätyksellisen tuloksen 93,9 miljoonaa euroa (83,8). Liikevaihto nousi 1,45 miljardiin euroon (1,3 ). TUI Nordicin kokonaisasiakasmäärä kasvoi, matkustajia Pohjoismaista oli yhteensä 1 600 000 (1 500 000). TUI Nordic on matkustajamäärällä mitattuna Pohjoismaiden suurin matkanjärjestäjä.

Thai Smilen operoitavaksi tullaan siirtämään joukko Thai Airwaysin nykyisin operoimia reittejä, mutta myös uusia kohteita on luvassa. Thai Smilen reittikartalla on tällä hetkellä seitsemän Thaimaan kotimaan kohteen lisäksi kuusi kohdetta Aasiassa. Uusimpana avattiin joulukuussa reitti Bangkokin ja Laosin Luang Prabangin välillä. Myös liikennettä Japaniin ja Etelä-Koreaan suunnitellaan.

MESSUILLA 6B101

THAIMAA MESSUILLA 7F50

UUSI LUKSUSLOMAKESKUS BAHAMALLE. Nassaun saarelle Bahamaksella avataan joulukuussa 2014

uusi Baha Marin lukuslomakeskus. Se rakennuskustannukset on arvioitu 3.5 mrd dollariksi. Se onkin yksi kunnianhimoisimmista uusista kohteista Karibian alueella. 450 hehtaarin alueelle tulee neljä kansainvälisesti tunnettua hotellia, joista kukin miehittää oman erillisen torninsa. Kaikkiaan lomakeskukseen tulee 2 200 huonetta. Matkailijalla on runsaasti valinnanvaraa, sillä kokonaisuuteen rakennetaan myös kasino ja tasokas kylpylä. Puhumattakaan 32 ravintolasta, baarista ja klubista. Golfkenttä on jack nicklaus -tasoa ja virvoittelua varten käytössä on vesipuisto ja 14 uima-allasta. Kulttuurinystäville taas on tarjolla taidegalleria, jossa esitellään bahamalaista taidetta.

Luontoa, aurinkoa ja keskiaikaista menoa

Gotlannin suosio kesäkohteena jatkuu Gotlanti on tulevana kesänä yhä vahvemmin liikenneyhtiöiden suunnitelmissa. Tarjontaa Suomesta Ruotsin suurimmalle ja Itämeren toiseksi suurimmalle saarelle lisätään niin meritse kuin ilmateitse. Idyllinen 25 000 asukkaan Visby on 176 km pitkän saaren ainoa kaupunki ja Unescon maailmanperintökohde. Eero Havia, Visby AUTOMATKAILIJA pääsee 90 km

Ruotsin mantereelta sijaitsevaan Gotlantiin ja Visbyyn vain kolmessa tunnissa Destination Gotlandin laivoilla Nynäshamnista tai Oskarshamnista. Varustamo liikennöi Visbyn ja Ruotsin mantereen välillä kesäisin jopa 18 kertaa vuorokaudessa. Majoitusmuotoja saarella on hotelleista mökkimajoitukseen ja leirintään. Auton lisäksi suosittu ja reipashenkinen liikkumisväline etenkin Visbyssä ja sen lähimaastoissa on vuokrattu polkupyörä. Aurinkoinen Gotlanti on jo pitkään ollut ruotsalaisten suosima kesäkohde, jossa naapurimme lataavat akkujaan luonnossa ja rannoilla.

Lisääntyneet yhteydet Suomesta Gotlannin elämysten ääreen pääsy ei ole milloinkaan aikaisemmin ollut niin helppoa kuin se on ensi kesänä. Suoraan Helsingistä saarelle lentää Flybe, 12. kesäkuuta alkaen elokuun loppuun. Yhtiö lentää sinne nyt kolme viikkovuoroa. Tiistaisin ja torstaisin lähtö Helsingistä on miellyttävään aamuaikaan klo 09.45 ja vastaava paluuvuoro lähtee Gotlannista klo 10.10 paikallista aikaa. Sunnuntain lento on iltapäivällä. Yhdensuuntainen lento Helsingistä Visbyyn kestää aikataulun mukaan vain 1 h 25 minuuttia. SAS lentää jo maaliskuun 30. päivä alkaen jopa viisi vuoroa päivässä Tukholmasta Visbyn lentoasemalle, joka sijaitsee vain 3,5 km etäisyydellä kaupungista. Liityntäyhteydet sekä Helsingistä että SAS:n suomalaisilta maakuntalennoilta pelaavat hyvin Arlandasta Visbyyn päivittäin. TallinkSiljan iso alus M/S Europa teki viime kesänä kaksi täyteen myytyä vierailua Gotlantiin. Ensi kesäksi määrä kaksin-

Visby on yksi ruotsalaisista Unescon maailmaperintökohteista. Kauneimmillaan kaupunki on ruusujen kukkiessa kesällä.

kertaistuu. Lähdöt Helsingistä tapahtuvat 15. kesäkuuta, 7. ja 27. heinäkuuta sekä 3. elokuuta. Silja Europalla vietetään mennessä ja paluussa yö ja perillä Visbyssä on aikaa päivä.

Keskiaikainen viikko Elokuun 3. päivän Europa –risteily osuu Gotlannin keskiaikaiseen viikkoon, Medeltidsveckaniin. Tuolloin koko kaupunki siirtyy vuoteen 1361, jolloin Visby oli mahtava Hansa-kaupunki ja käytiin Visbyn taistelu. Keskiaikainen viikko, nyt jo 31. kerran, on historiallinen festivaali, jossa tarjolla on aikakauden musiikkia, teatteria, käsitöitä, ruokaa ja juomaa, ritarien turnajaisia. Tapahtumaan valmistaudutaan huolellisesti aikakauden varustein, pukimin, taidokkain haarniskoin, kilvin ja miekoin ja taitavat ratsuttajat rymistävät toisiaan vastaan peitset tanassa. Satunnainen kävijäkin puetaan tunnelman luomiseksi keskiaikaiseen kauhtanaan. Tarjolla on nähtävää, koettavaa ja maisteltavaa koko per-

Upeat hevoset ja komeat ratsuttajat valmistautuvat peitsineen turnajaisiin

heelle isovanhemmista pieniin lapsiin. TallinkSiljan päiväristeilyn mahdollistamassa ajassa ehtii nähdä ja kokea paljon, mutta varsinaiset keskiaika-aficionadot viipyvät ja leiriytyvät keskiaikaiseen kyläänsä useiksi päiviksi. Samalla tietenkin ovat muutkin Gotlannin elämykset myös koettavissa, mutta elokuun alun keskiaikainen teema voi avata viikinki- ja Hansa-kaupungin historiaa elävällä elämyksellisellä ja viihdyttävällä tavalla niin lapsille, nuorille kuin vanhemmillekin. RUOTSI MESSUILLA 6A99

ANCHORAGE

Messut kahdesti vuodessa ST. PETERSBURG HELSINKI

VANCOUVER

STOCKHOLM TRONDHEIM

EDMONTON

SEATTLE

ICELAND

DENVER

OSLO GOTHENBURG BERGEN COPENHAGEN STAVANGER BILLUND HAMBURG FRANKFURT MÜNICH AMSTERDAM BRUSSELS ZÜRICH

GLASGOW MANCHESTER LONDON Heathrow & Gatwick

MILAN PARIS GENEVA

BARCELONA

MINNEAPOLIS / ST. PAUL

MADRID

TORONTO BOSTON NEW YORK JFK & Newark WASHINGTON D.C.

Tukholman uusin matkamessutapahtuma Stockholm Travel Show saa jatkoa. Viime lokakuussa ensi kertaa järjestetyt messut siirtyvät nyt Tukholman keskusrautatieasemalle. Tänä vuonna messut järjestetään kaksi kertaa – toukokuussa ja lokakuussa.

HALIFAX

ORLANDO

Icelandair – suorat lennot Islantiin ja loistavat yhteydet 12 kohteeseen Pohjois-Amerikassa Uudet kohteet 2014 – Edmonton ja Vancouver

Voit tehdä Stopover pysähdyksen Islannissa samalla lentohinnalla.

+ Varaa matkatoimistosta tai icelandair.fi

10

Stockholm Travel Show siirtyy rautatieasemalle

ENSIMMÄINEN Stockholm Travel Show pidettiin lokakuussa 2013 Gallerian-ostoskeskuksen tiloissa. Ideana oli viedä messut paikkaan, jossa kuluttajat ovat jo valmiiksi paikan päällä. ”Kävijöitä talossa oli 80 tuhatta per päivä kaikkien kolmen päivän ajan. Näytteilleasettajia oli noin neljäkymmentä, ruotsalaisten lisäksi muun muassa Dubai ja Andorra olivat paikalla. Suomesta messuille osallistuivat Pohjanmaan Matkailu ja Åland Hotels sekä laivayhtiöt Viking Line ja Tallink Silja”, kertoo messujen järjestäjä, FIN-S Marknad och Kommunikationin toimitusjohtaja Martin Ahlberg.

Täydellinen messupaikka ”Galleriassa meni niin hyvin, että rohkenimme siirtyä matkailullisesti vielä parempaan paikkaan. Tukholman keskus-

rautatieasema Centralstationen on täydellinen matkamessujen pitopaikka Tukholmassa. Täällä kaikki on lähellä ja liikenneyhteydet joka suuntaan loistavat”, Martin jatkaa. Centralstationenilla on päivittäin 250 000 kävijää, joista kolmasosa työasioissa. Asema ei ole kuitenkaan vain saapuvien ja lähtevien matkustajien kauttakulkupaikka, sillä yli puolet kävijöistä viipyy paikan päällä vähintään puoli tuntia. Vaikka ollaan rautatieasemalla, messuilla esillä ovat kaikki liikennemuodot, sesongit ja matkustajasegmentit.

Keväällä ja syksyllä Messut ovat vahvasti kuluttajille suunnatut. Ne järjestetään kolmipäiväisinä torstaista lauantaihin sekä keväällä että syksyllä. Näytteilleasettajille tarjoutuu

Stockholm Travel Show saa uuden paikan keskeltä kaupunkia. Viime lokakuun messuilla Gallerian-ostoskeskuksessa Martin Ahlberg sai kainaloonsa Elin Nilsonin ja Sandra Sarénin.

suorien kuluttajakontaktien lisäksi myös mahdollisuus tavata paikallista mediaa, ruotsalaisia alan suurostajia, matkanjärjestäjiä ja vip-vieraita. Uutena ohjelmassa on keskustelutilaisuuksia alan huippuvaikuttajien kanssa. Paikan päälle odotetaan vähintään viittäkymmentä näytteilleasettajaa. Kevään messujen päivämäärät ovat 8.-10. toukokuuta ja syksyn messut järjestetään 23.-25. lokakuuta. Lisätiedot stockholmtravelshow.se

1 • 2014 JANUARY


LYHYESTI SILJA LÖYSI HUUMEKÄTKÖN. Viime numerossamme kerroimme Silja-koiran koulutuksesta huumekoiraksi. Viime vuoden lopulla, sen vielä ollessa koulutuksessa, Silja teki mittavan huumelöydön Vuosaaressa. Se löysi Saksasta tulleesta matkailuautosta 40 kiloa marihuanaa, joka oli kätketty auton rakenteisiin.

Matka-Miettinen juhli 40-vuotista taivaltaan

PATAn vuosi on täynnä toimintaa

Matka-Miettinen on palvellut Lappeenrannan ja ympäristön matkailukansaa jo 40 vuoden ajan. Asiaa juhlistettiin Lappeenrannassa Armilan VPKtalolla marraskuussa sankan onnittelija- ja ystäväjoukon voimin.

PATA Finland Chapterin tuleva vuosi näyttää vilkkaalta. Taannoin tehdyn jäsenkyselyn tulokset vahvistivat, että järjestöä pidetään tarpeellisena ja sen toimintaa arvostetaan. VUONNA 2013 PATAn järjestämiin tapahtumiin osallistui lähes 500 henkeä. Haasteena alkavalle vuodelle on jäsenkunnan aktivoiminen ja uusien jäsenten mukaan saaminen toimintaan.

Seminaareja ja oppareita

SUPER BOWL NEW YORKISSA. Ensi kuun 2. päivänä Super Bowl pelataan New Yorkissa kautta aikain ensimmäistä kertaa. Ja ensimäistä kertaa myös ulkona talviolosuhteissa MetLife Stadiumilla East Rutherfordissa. Jos kukkaro ei anna myöden itse matsiin menemiseen, niin tunnelmaan pääsee mukaan monissa sporttibaareissa. Liput peliin maksavat 3 000 dollarista ylöspäin, mikä ei estä stadikan täyttymistä ääriään myöten. SUOMEN HOSTELLIJÄRJESTÖ. Suomen Retkeilymajajärjestö-SRM:n nimi muuttui vuodenvaihteessa Suomen Hostellijärjestöksi. Järjestön englanninkielinen nimi Hostelling International Finland pysyi ennallaan. Nimiuudistuksen myötä muuttuu myös järjestön verkko-osoite, se on nyt hihostels.fi.

Matka-Miettisen väki 40-vuotisjuhlissaan; Pia Suomalainen (vas.), takana Tuija Lappi, Leila Nuottimäki, Vuokko Kotiniitty, Minna Mitrunen, Tarja Juvonen sekä Pirjo ja Olli Miettinen.

TILAISUUTTA isännöivät Mat-

ka-Miettisen jo toisen sukupolven yrittäjät Olli ja Pirjo Miettinen. Paikalla oli myös Ollin äiti Aila Miettinen, joka yhdessä nyt jo edesmenneen puolisonsa Olavin kanssa perusti matkatoimiston Lappeenrantaan vuonna 1973. Matka-Miettisellä on nykyisin toimisto myös Kotkassa

Ansiomerkkejä Tilaisuudessa palkittiin useita todella pitkiä työsuhteita puurtaneita Matka-Miettisen työntekijöitä Yrittäjien hopeisin ja kultaisin ansiomerkein. Leila Nuottimäki koristeltiin kultaisella ansiomerkillä 26 talossa tehdystä työvuodesta, Minna Mitrunen, 19 vuotta ja Vuokko PIRKKALA UUDISTUU. Tampereen Pirkkalan kakkosterminaali uusitaan tänä vuonna. Kansainvälistä liikennettä palvelevan kakkosterminaalin palvelutaso perustuu halpalentotoimintaan, jossa itsepalvelutoiminnot ovat oleellinen osa. Vuonna 2012 Tampere-Pirkkalan lentoasemaa käytti yhteensä 570 000 lentomatkustajaa. Viime vuonna määrä aleni 18 prosenttia. Tampere-Pirkkala on Finavian kolmanneksi vilkkain lentoasema. Kansainvälisen liikenteen määrällä mitattuna Tampere-Pirkkala on Finavian toiseksi suurin lentoasema Helsinki-Vantaan jälkeen. AVIS LAOSIIN JA KAMBODZHAAN. Ensimmäisenä kansainvälisenä autonvuokrausketjuna Avis avaa vuokrauspisteet Indokiinan alueella. Laosin kohteet ovat Pakse, Vientiane ja Luang Prabang. Kambodzhassa auton saa vuokrattua Phnom Penhissä ja Siem Reapissa. Mikäli itse ratin taakse istuminen näillä teillä ei tunnu hyvältä ajatukselta, lupaa Avis vuokrata auton lisäksi myös paikallisen kuljettajan.

Halpalentoyhtiöillä hyvä vuosi Aasiassa Amadeuksen viime vuoden puolella tekemä tutkimus näyttää, että low cost –yhtiöiden tarjolla ollut paikkamäärä nousi maailmanlaajuisesti 6,8 prosenttia. A ASIA SÄILYI halpalentoyh-

tiöiden nopeimmin kasvavana markkina-alueena lähes 29 prosentin kasvulla. Myös Lähi-idän alueella mitattiin voimakasta kasvua, kapasiteetti nousi lähes 18 prosenttia. Afrikassakin halpalentoyhtiöiden tarjoama kapasiteetti nousi 13 prosenttia verrattuna viime vuoteen. Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa kasvu oli vaatimattomampaa.

Indonesia johdossa Aasian maista kärjessä ovat erityisesti Indonesia, Intia, Malesia ja Thaimaa. Yhteensä nämä neljä maata muodostavat yli puolet koko maailman halpalentoyhtiöiden kapasiteetin kasvusta. Yksistään Indonesiassa tarjolla oleva kapasiteetti nousi 12,3 miljoonalla paikalla. Suurista kaupungeista Jakartassa kasvu oli 2,8 miljoonaa, eli tarjolla oli lä-

1 • 2014 TAMMIKUU

hes tuplasti enemmän paikkoja kuin vuotta aiemmin. Bangkokissa kivuttiin 1,2 miljoonan paikan ja 30 prosentin lisäykseen. Vahvoja kasvulukuja mitattiin myös Tokiossa, mikä ennustaa maan perinteisen nuivan suhtautumisen halpalentoihin olevan vähitellen muuttumassa.

Kova kilpailu Aasiassa halpalentoyhtiöiden osuus on 18 prosenttia markkinoista, eli vielä huomattavasti alle Euroopan ja Pohjois-Amerikan lukujen. Aasia on maailman suurin ja nopeimmin kasvava lentomarkkina-alue ja seitsemän kymmenestä maailman ruuhkaisimmista lentoreiteistä sijaitsee Aasiassa. Kilpailu alueella on myös kovaa: kolmella neljästä Aasian lentoreitistä kilpailee vähintään kolme lentoyhtiötä.

Kotiniitty ja Tarja Juvonen kumpikin 14 vuotta Matka-Miettisen palveluksessa palkittiin hopeisella ansiomerkillä. Yrittäjäpariskunnasta Olli Miettinen sai jo marraskuun puolivälin Yrittäjäjuhlassa 30 vuoden toiminnasta timanttisen yrittäjäristin ja Pirjo Miettinen 20 vuoden yrittäjyydestä kultaisen yrittäjäristin. Huomionosoitusten ja mitalisateen jälkeen alkanut soitto ja tanssi jatkuivat juhlailtana VPK-talolla myöhään yöhön. Tilaisuus oli hyvin isäntäväkensä näköinen, karjalaisen mutkaton, lämmin ja tunteikas. Syötiin rehtiä lihasoppaa tuhdein, unkarilaisin maustein sekä piirakoita iltapalaksi, naurettiin paljon ja itkettiinkin vähän.

Vuoden varrelle on suunnitteilla opintomatkoja jäsenistölle ainakin Pohjois-Thaimaahan ja Laosiin sekä Myanmariin. Kotimaassa järjestetään kohdeseminaareja, keväälle suunnitelmissa ovat muun muassa Indonesia ja Chongqing. Myös Suomessa vierailevien Aasian ja Tyynenmeren alueiden matkailutoimistojen ja agenttien kanssa järjestetään tapahtumia yhteistyössä. Tärkeää on myös tutustuminen kohdemaiden kulttuuriin, taiteeseen, ruokaan ja juomaan. Perinteinen Sieniretki järjestetään 21. elokuuta.

Uudet nettisivut ”Tarkoituksemme on auttaa jäseniämme myymään enem-

LONG HAUL WORKSHOP 15.1.

PATAn ja Discover American suosittu workshop keskiviikkona klo 17. Mukana mm. Seychellit, Dubai, Singapore, Real America, lentoyhtiöitä ja agentteja. Lisätietoja patafinland.fi ilmoittaudu maksuttomaan workshopiin viimeistään 13.1. pata@patafinland.org

män Aasiaa, ja myös aasialaisia yhteistyökumppaneitamme myymään omia kohteitaan ja tuotteitaan suomalaisille matkailuammattilaisille”, toteaa PATA Finland Chapterin puheenjohtaja Hanna-Leena Halsas. Matkamessuihin mennessä yhdistys lanseeraa uudistetut nettisivut, jotka löytyvät osoitteesta patafinland.fi MESSUILLA 7E40

PATA Finland Chapter valitsi vuosikokouksessaan joulukuussa uuden hallituksen luotsaamaan toimintaa alkavalle vuodelle. Vasemmalta Soile Kylämies HRG, Teppo Viiperi Kon-Tiki, Saija Orpana Travel Tray, Marco Simonen Matkamessut, Lea Simpanen Helin Matkat, Atro Kansi Olympia, Leena Aalto Ikkunapaikka, Hanna-Leena Halsas Singapore Airlines, Kiki Koskinen Yellow Sky, Petri Sirén Royal Caribbean, Mikaela Nieminen SMT ja sihteeri Rauni Vesterinen. Kuvasta puuttuu Heli Mäki-Fränti SMAL.

Mustalista päivitetty Lista EU:n alueella lentokiellossa olevista lentoyhtiöistä on päivitetty. EDELLISEN kerran lista päivitettiin heinäkuussa 2012 ja suurin muutos siihen on nepalilaisten lentoyhtiöiden listaan lisääminen. Mm. Nepal Airlines on nyt listoilla. Listalla on nyt 21 maan lentoyhtiötä, suurin osa Afrikan maiden yhtiöistä. Listalla on myös mm. Afganistanin yhtiöt, Indonesian (luukun ottamatta 5 yhtiötä), Filippiinien (lukuun ottamatta Philippine Airlinesia) sekä Kazakhstanin yhtiöt (lukuun ottamatta Air Astanaa). Täydellinen lista löytyy osoitteesta http://ec.europa.eu/transport/modes/air/safety/airban/index_en.htm.

Helsingistä Izmiriin Turkin Izmiriin avataan suora viikoittainen yhteys Helsingistä. LUFTHANSAN ja Turkish Airlinesin puoliksi omistama SunExpress-lentoyhtiö aloittaa 1.5. suorat kesälennot Helsingistä Izmiriin. Lennot operoidaan torstaisin niin, että meno lennetään aikataululla 11.00-14.45 ja paluulento 6.30-10.15. SunExpressin koneita on nähty Suomen taivaalla jo aiemmin, kun se on kuljettanut chartermatkustajia Antalyaan. Yhtiöllä on 52 Boeing 737-800 ja 10 Boeing 737-700 konetta. TURKKI MESSUILLA 6C99

11


12

1 • 2014 JANUARY


HOTELLIUUTISIA LYHYESTI MAARIANHAMINA SAA UUDEN POMMERNIN. Hotelli Pommern Maarianhaminan keskustassa on palvellut matkailijoita 1960- ja 1970-lukujen taitteesta lähtien. Ålandhotels osti loppuvuodesta hotellikiinteistön ja on aloittanut siinä mittavat laajennus- ja peruskorjaustyöt. Hotellin vanhimmat osat puretaan ja tilalle nousee nykyaikainen hotelli jossa on 95 korkeatasoista, täysin uutta huonetta. Uusi hotelli avataan helmikuussa 2015.

NY BEACON HOTELLIIN BAARI. Manhattanin Upper West Sidella, keskuspuiston kupeessa sijaitseva Beacon hotelli on uusittu. Alakerrassa on nyt baari ja kuntosali. Hotellissa on normaalihuoneiden lisäksi yhden ja kahden makuuhuoneen huoneistoja, joissa on oma pieni keittiö. WASHINGTON DC SAA UUDEN TRUMPIN. Kiinteistösijoittaja Donald Trump tekee oman osuutensa Washingtonin keskikaupungin renovoinnissa muuttamalla vanhan 1890-luvulla rakennetun postitoimiston loistohotelliksi. Rakennus sijaitsee suoralla Pennsylvania Avenuen akselilla Valkoisen talon ja Capitol keskivälillä. Hanke maksaa 200 milj. dollaria. Se aloitetaan 2014 ja sen tulisi olla valmis 2016. Hotelliin, josta tulee yksi maailman loistohotellien huipuista, rakennetaan 270 huonetta, joitten keskikoko on 55 neliötä. Hotellin nimeksi tulee Trump International Hotel, Old Post Office Building.

HONGKONGIN VEIKEÄ DESIGN-HOTELLI. Mira Moon hotellissa kiinalaisen kuun festivaalin tarinat heräävät henkiin. 91-huoneisen hotellin sisustus on kaikkea muuta kuin tylsää. Innoittavan sisustuksen lisäksi huoneiden varustelu on huippuluokkaa. Televisio on pieni viihdekeskus, mini-iPadit tarjoavat valmiit Appsit Skypeineen, Dropboxeineen ja matkaoppaineen sekä nopea nettiyhteys takaa yhteydenpidon maailmalle. Miramoonhotel.com.

Matkahaukka Omanlaisia hotelleja eri asiakasryhmille vaihtoi Hotellikonseptit auttavat omistajaa Kirkkonummella sijaitseva Matkahaukka Oy on vaihtanut omistajaa. ANTTI HAUKKAMAA on myynyt

Matkahaukka Oy:n liiketoiminnan ja nimen käyttöoikeuden 1.1.2014 alkaen. Kirkkonummen toimintaa jatkaa HTE-Tours Oy, jonka vetäjä Petri Pohjonen on ollut Matkahaukan myyntivirkailijana sen perustamisvuodesta 1999 alkaen. Karjaan toimiston toimintaa jatkaa Matkaikkuna Oy, jonka vetäjänä Hilkka Lindqvist on toiminut Karjaan toimistopäällikkönä vuodesta 2007 alkaen. Antti Haukkamaalle jää nykyinen Matkahaukka Oy -yhtiö ja sen nimi muuttuu Haukkamies Oy:ksi. Eläkkeelle jäänyt Haukkamaa jatkaa matkailualan koulutus- ja tiedotustehtävissä.

Marriottin check-in kännykällä Marriott Hotels tarjoaa nyt mahdollisuuden sisäänkirjautumiseen omalla mobiililaitteella. MARRIOTT MOBILE –sovellus on käytössä jo 19 maassa. Pohjois-Amerikan lisäksi mm. Englannissa, Meksikossa ja Intiassa. Sovelluksen ladanneet Marriott Rewards –ohjelman jäsenet voivat kirjautua sisään hotelliin älypuhelintaan tai tablet-laitettaan käyttäen jo saapumista edeltävänä päivänä klo 16 alkaen. Puhelimeen saapuu myös automaattisesti tieto, milloin heidän huoneensa on valmiina. Hotelliin saavuttaessa ei tarvita enää mitään muodollisuuksia, vaan matkustaja vain noutaa valmiin huoneavaimen mobile check-in –tiskiltä. Mobiililaitteet ovat Marriottin nopeimmin kasvava kuluttajakanava. Niiden kautta tehdään 10 miljoonaa vierailua kuussa ja Marriott Mobile –sovellusta käyttää jo 2,5 miljoonaa asiakasta.

sopivan loman löytämisessä Matkanjärjestäjien katalogeista tai nettisivuilta voi olla vaikeaa löytää mieluista, omiin tarpeisiin sopivaa majapaikkaa satojen ja taas satojen hotellien joukosta.

VALINTAA HELPOTTAMAAN tarjotaan nyt entistä enemmän erilaisia hotellikonsepteja eri asiakasryhmille.

Finnmatkoilla yhdeksän konseptia Konseptihotellien tarkoitus on auttaa asiakasta löytämään juuri omiin tarpeisiin sopiva loma. TUI-konsernin Finnmatkoilla on nyt yhteensä yhdeksän eri hotellikonseptia perhehotelleista vesipuistohotelleihin, aikuisille suunnattuihin hotelleihin ja sporttihotelleihin. ”Esimerkiksi pienten lasten kanssa matkustavilla on usein melko erilaiset toiveet hotellin suhteen kuin vaikkapa nuorilla kaveriporukoilla”, sanoo Finnmatkojen tuotteista vastaava johtaja Pekka Antila. Finnmatkat tuo ensi kesänä myyntiin kaksi uutta hotellikonseptia, Suneo Clubit ja Scene-hotellit, joista kerroimme lokakuun Ikkunapaikassa.

Tjäreborgille kolme uutuutta Myös Thomas Cook-konserniin kuuluva Tjäreborg kehittää uusia konsepteja. Ensimmäiset Sunwing-perhehotellit avattiin jo 1967. Sunprime-hotellit on taas tarkoitettu niille asiakkaille, jotka matkustavat ilman lapsia. Nyt markkinoille tuodaan kolme uutta hotellikonseptia. ”Hotellikonseptimme ovat olleet suuri menestys viime vuosien aikana ja näiden kolmen uuden konseptin myötä autamme asiakkaitamme löytämään entistä paremmin hotellin, joka sopii juuri heille”, sanoo Tjäreborgin tiedotuspäällikkö Arja Pucilowski.

Lomallakin ollaan online SunConnect Resorteissa on aina ilmainen WiFi koko hotellissa ja useita interaktiivisia ratkaisuja informaatioon, aktiviteetteihin

ja viihteeseen. Tutkimuksen mukaan 81% Tjäreborgin asiakkaista käyttää esimerkiksi sosiaalisen median kanavia viikoittain. Yhä useampi kokee nopean ja ilmaisen internet-yhteyden tärkeäksi myös lomalla. ”SunConnect-konsepti sopii erinomaisesti varsinkin perheille, joissa on jo teini-ikäisiä lapsia”, Arja Pucilowski sanoo. Toinen uutuus ovat Sentido-hotellit, joissa on asetettu erityisen suuret vaatimukset sekä asumisen, mukavuuksien että hotellin sijainnin suhteet. Hotelleissa on hienot allasalueet, kansainvälinen ilmapiiri, hyvin varustellut huoneet parvekkeineen tai terasseineen ja aamiaista tarjoillaan aina puoleen päivään saakka. Kolmas uusi konsepti on Smartline, jotka ovat valikoituja edullisia hotelleja pienemmällä lomabudjetilla matkustaville asiakkaille. Laadusta ei kuitenkaan tingitä, vaan hotellien luokitus on aina kolme tai neljä tähteä.

MALAYSIA FUN BOWLING. Matkantekijöiden jo perinteeksi muodostunut matkatoimistojen välinen keilacup pelattiin Helsingin Urheilutalolla. Tänä vuonna turnauksen partnereina olivat Malaysia Airlines ja Malesian matkailutoimisto, joka juuri aloitti ”Visit Malaysia 2014” –teemavuoden. Kymmenen matkatoimistojoukkuetta otti mittaa toisistaan tiukassa taistossa. Kolmanneksi rynnisti Olympian tiimi. Edellisvuoden voittaja Aurinkomatkat sai tyytyä tällä kertaa hopeaan, kun voiton vei nyt CWT:n joukkue. Kuvassa vasemmalta Lana Yashkina Tourism Malaysia Tukholma, aluejohtaja Giles Gilbert Malaysia Airlines Amsterdam, voittajajoukkue Tiina Turtiainen, Marko Taavitsainen, Janne Virolainen, Riitta Suuntamo-Linko ja Anu Autio Carlson Wagonlit Travel sekä Malaysia Airlinesia Suomessa edustava Tuomas Mäntysaari Matkantekijät.

Scandic Continental uudistuu Scandic Continental -hotelli Helsingin Mannerheimintiellä Töölönlahtea vastapäätä on parhaillaan uudistusten alla.

LAKE MURRAY LODGE. Papua-Uudessa-Guineassa, Lake Murray-järvellä sijaitseva uusi lodge on juuri valmistumassa. Boboan saarella sijaitsevassa, kokonaan aurinkoenergialla toimivassa lodgessa on 12 huonetta, joissa kaikissa iso veranta järvimaisemineen. Lake Murray tunnetaan erityisesti lintujärvenä, siellä asustaa yli puolet koko Papua-Uuden-Guinean linnuista. Paikka on myös urheilukalastajien suosiossa. Tarjolla on myös retkiä tutustumaan ympäröivien kylien paikalliseen omaleimaiseen kulttuuriin. Järvellä on tehty myös näköhavaintoja sen omasta ”Nessiestä”, jonka on arveltu olevan teropodi-dinosaurusten jälkeläinen. SIX SENSES-KETJU LAAJENEE. Six Senses on ilmoittanut avaavansa useita uusia hotelleja lähiaikoina eri puolilla Aasiaa. Ensimmäiset uudiskohteet ovat Kiinan Sichuanin maakunnassa sijaitseva Quing Cheng Mountain sekä Ninghai Zhejiangin maakunnassa itä-Kiinassa. Intiassa uudet kohteet ovat Mumbai ja Pune. Lisäksi Aasian alueella rakenteilla ovat resortit Bhutaniin, Taiwaniin ja Balille.

VUONNA 1972 Intercontinental –nimellä avattu yli 500 huoneen suurhotelli tulee keväällä päättyvän uudistuksen jälkeen kätkemään sisäänsä urbaanin puiston, jonka viihtyisä ja rento tunnelma on aistittavissa heti sisään astuttaessa. Hotellin ensimmäiset täysin uusitut huoneet, uusi vastaanottotila ja autotalli ovat olleet käytössä jo vuodenvaihteesta alkaen. Maaliskuussa avautuvat uusitut kokous- ja juhlatilat ja toukokuussa täysin uudistettu ravintola hotellin katutasossa. Saunaosasto uima-altaineen on remontissa kesään asti. MESSUILLA 6G89

Merikokoukset kaikilla herkuilla Helsingistä Helsinki–Tukholma-kokouspaketti alk. 116,50 e/hlö Viking Gabriella/Mariella Helsinki–Tallinna-päiväkokous Viking XPRS

Sydämellisesti tervetuloa!

alk. 35 e/hlö

Merikokoukset saaristomaisemissa Piknik-päiväkokous Turku–M:hamina Viking Amorella/Grace Vuorokauden merikokous Turku–Tukholma,Viking Amorella Vuorokauden merikokous Turku–Tukholma,Viking Grace

alk. 41 e/hlö alk.

53,50 e/hlö

alk. 88 e/hlö

Varaukset: Helsinki puh. 09 123 571, ryhma@vikingline.com, Turku puh. 02 333 1332, ryhma.turku@vikingline.com. Pidätämme oikeuden muutoksiin.

1 • 2014 TAMMIKUU

13


14

1 • 2014 JANUARY


Samppanjaviikot tammikuussa

Viking Gracen ensimmäinen vuosi kasvatti yhtiön markkinaosuutta Turusta

UUTTA!

Lomamatkojen

Viking Linen uusin alus m/s Viking Grace on kyntänyt Itämerta jo vuoden päivät. Uutta ympäristöystävällistä teknologiaa hyödyntävä alus on otettu innolla vastaan myös matkustajien keskuudessa. Gracen yksivuotissynttäreitä juhlitaan kuplivilla samppanjaviikoilla. Esa Aalto ”OLEN TODELLA tyytyväinen Viking Gracen alkutaipaleeseen. Laiva on todettu teknisesti hyvin toimivaksi ja uusi nesteytettyä maakaasua polttoaineena käyttävä LNG-teknologia on osoittanut toimivuutensa”, sanoo Viking Linen toimitusjohtaja Mikael Backman.

Ennätysmäärä matkustajia Myös asiakkaat ovat ottaneet uuden aluksen hyvin vastaan. ”Koko laivan palvelukonsepti, luontoystävälliset arvot ja uusi design ovat saaneet kiitosta. Volyymimme Turku-Tukholma-linjalla on kasvanut selvästi. Gracen koko vuoden 2013 volyymiksi arvioimme 1,3 miljoonaa matkustajaa, kun se edellisvuonna m/s Isabellalla oli noin 980 000 matkustajaa. Liikenne on siis kasvanut noin kolmanneksen. Nyt hätyyttelemme jo 60 prosentin markkinaosuutta Turun liikenteessä”, toimitusjohtaja Backman kertoo. ”Lähes kaikki viikonloput, pyhät ja loma-ajat ovat olleet käytännössä loppuunmyytyjä. Mielenkiintoista on myös, että lyhyen risteilytuotteen suosio on kasvanut reittimatkojen kustannuksella. Entistä enemmän tehdään 22 tunnin risteilyjä Turusta ilman maihinnousua Tukholmassa. Paluumatkalla päivävuorolla onkin hyvät mahdollisuudet nauttia laivan palveluista ja saaristomaisemista”.

Kova kilpailu jatkuu Alkaneelle vuodelle Mikael Backman odottaa kovan kilpailun ja hintapaineen jatkumista.

Viking Linen sia makuja ja paljon samppanliikenteen odoja-aiheista ohjelmaa. Laivalla tetaan kuitenvoi mm. virkata samppanjalasin kin edelleen äärellä, osallistua samppanjakehittyvät poluennolle ja nähdä miten samps i t i iv i s e s t i . panjapullo avataan sapelilla. Suunnitelmista uusien reitSkumppaa ja hodareita tien tai alusten Toimitusjohtaja osalta toimi- Mikael Backman. Kulinaristeja hemmotellaan laitusjohtaja on van samppanjabaarissa, jossa vielä vähäsanainen. Toistaisekon mahdollisuus tutustua uusi on julkaistu Cinderella-alukteen gourmet-hotdogeja ja sampsen telakointi alkuvuodesta, jonka aikana laivaa ehostetaan 5–10 miljoonan euron budjetilla. Laivaan tulee muun muassa kaksi kokonaan uutta ravintolaa ja sen yökerho uudistuu. Telakoinnin jälkeen CinViking Gracen ensimmäinen vuosi on ollut suurmenestys. derella palaa risteilyliikenteeseen Tukholpanjaa yhdistävään ”Bubbles & ma-Maarianhamina-reitille. Dogs” -ruokavillitykseen. ”TäViking Linen vuoden 2013 timä Lontoossa kehitetty yhdislinpäätös julkaistaan 12. helmitelmä on saanut aikaan uuden kuuta. Yhtiön hallitus arvioi, ruokabuumin, jonka Viking Liettä liiketulos ennen veroja on ne haluaa nyt tuoda Itämeren suunnilleen edellisvuoden taaalloille”, Viking Gracen ravinsolla. Isabella-aluksen keväällä tolapäällikkö Sari Launonen tapahtuneen myynnin ansiosta hehkuttaa. liiketulos paranee noin 22,8 milLaivan à la carte -ravintolasjoonalla eurolla. sa voi nauttia erityisen viiden ruokalajin samppanjamenyyn, jonka on suunnitellut Viking Juhlan kunniaksi kuplivaa Gracen keittiömestari Robert Salmi, ja yhteistyössä Master Samppanjan myynti Viking Liof Wine Essi Avellanin kansnella on kasvanut 85 prosenttia sa on menyyhyn valittu sopivat viiden viime vuoden aikana. Vikuplivat juomat. king Gracen yksivuotisjuhlan kunniaksi laivan koko tammikuu on omistettu samppanjalle. MESSUILLA 6BTF11 Kuplivat Teemaviikot tuovat uu-

Venäjän lainsäädäntöä rukattava

airBaltic sulki Suomen toimiston

Venäjän suurin lentoyhtiö Aeroflot on esitellyt oman budget-lentoyhtiönsä Dobroljotin. Nimi on ollut olemassa jo vuodesta 1923, siis nyt 90-vuotiaan Aeroflotin edeltäjän nimi, joka tarkoittaa kutakuinkin ”hyvää lentoa”.

Latvialaislentoyhtiö airBaltic sulki Suomen toimistonsa.

Halpayhtiö Dobroljot aloittaa kotimaan lennot

roimme airBalticin julkistaneen pitkän tappiokauden jälkeen jopa perättäisiä positiivisia vuosineljännestuloksia. Nyt yhtiö kuitenkin jatkaa säästötoimiaan ja sulki Suomen myyntitoimisto vuoden lopussa. Samalla kun työsuhde päättyi toimiston kahdelta suomalaiselta työntekijältä, päättyi myös lentoyhtiön suomenkielinen myyntipalvelu.

Dobroljot B737-800NG

MOSKOVAA keskuspaikkanaan

pitävä Dobroljot aloittaa liikennöinnin Boeing 737-800 NG - yhden matkustajaluokan koneilla keväällä. Kohteina ovat Venäjän Euroopan-puoleisen osan suuret kaupunkikohteet.

Siivouksessa säästetään Koneissa ei ole erillistä bisnesluokkaa, kääntyviä selkänojia tai matkustamoviihdejärjestelmää. Kaikki ruoka- ja juomatarjoilu on maksullista. Lisämaksua vastaan voi myös saada istuimen, jossa on enemmän jalkatilaa. Lentokone siivotaan vain kerran päivässä, ei joka lennon jälkeen, kuten lentoyhtiöillä yleensä on tapana. Lippujen hintojen luvataan olevan jopa 40 prosenttia edullisempia kuin kilpailijoilla. Tiukassa hintaki-

1 • 2014 TAMMIKUU

VIIME NUMEROSSAMME ker-

Alanyan Club Paradisossa

Kesä 2014 nyt myynnissä! UUTUUDET

Rimini, Kos, Lindos Paleohora, Panormo, Poreč

Lainsäätöä muutettava

Suomen myyntitoimintojen vastuu ja hoitaminen siirtyi Riikaan. airBalticin heldesk@ airbaltic.lv auttaa suomalaisia matkatoimistoja sähköpostitse englanninkielellä. Tammikuun puolivälissä airBaltic lopettaa Suomessa lentonsa Riiasta Lappeenrantaan, mutta jatkaa liikennettä Riiasta Helsinkiin ja Turkuun.

Uusi esite on ilmestynyt!

UUDET KIERTOMATKAT Andalusia, Bulgaria Italia ja Turkki

Lisätiedot osoitteesta: www.lomamatkat.fi ja agenttipalvelu puh. 020 120 4108

Norwegianille uusia reittejä

Tietää, mistä suomalainen tykkää.

Venetsiaan tulossa uusi risteilylaki

Norwegian kuljetti viime vuonna jo yli 20 miljoonaa matkustajaa, mikä tekee siitä Euroopan kolmanneksi suurimman halpalento­ yhtiön. Kesäkaudella 2014 Norwegian ilmoittaa avaavansa 50 uutta reittiä.

Ensi marraskuusta lähtien suurempien risteilijöiden Lido-kannelta ei enää ihailla Dogen palatsia eikä muita Pyhän Markuksen aukion nähtävyyksiä. Silloin Venetsiassa astuu voimaan uusi laki, joka kieltää yli 96 000 bruttotonnin risteilijät Giudecca -kanaalilla. Risteilylaivat ovat perinteisesti seilanneet sen kautta Venetsiaan.

KULUVANA VUONNA Norwegi-

LAIVOJEN SALLITTUUN luku-

an aikoo Skandinavian pääkenttien lisäksi panostaa erityisesti Lontoon Gatwickin kentälle, jonne kapasiteettia lisätään 40 prosenttia ja 58 uutta viikkovuoroa, lähinnä Etelä-Euroopan kohteisiin. Norwegianin kasvu jatkuu vahvana myös Espanjassa. Madridin, Barcelonan, Malagan ja Alicanten lisäksi uusia reittejä tulee Kanariansaarten Teneriffalle ja Gran Canarialle. Yhtiö ilmoitti myös uudesta Dreamlinerilla lennettävästä kesäreitistä Bergenistä New Yorkiin.

Barcelonaan päivittäin

sassa Dobroljot aikoo erityisesti haastaa junamatkustamisen.

Aeroflotin investointi on noin 100 miljoonaa US-dollaria, jolla se merkitsee Dobroljotin kaikki osakkeet. Hanke edellyttää Venäjällä myös lainsäädännöllisiä muutoksia mm. sellaisten lentolippujen osalta, joissa ei ole takaisinmaksuoikeutta, maksullisista aterioista lennoilla, vuokralentäjien käytöstä ym. tyypillisistä halpalentoyhtiöiden toimintatavoista. Dobroljot aikoo kasvattaa kalustoansa kahdeksan koneen vuosivauhtia.

LASTENKERHO

Espanjan toimintojen laajentaminen koskee myös suomalaisia matkustajia. Huhtikuusta lähtien Helsingistä Barcelonaan pääsee joka päivä. Helsingistä Norwegian avaa huhtikuun lopussa myös suora reitti Dubliniin, Irlantiin. Sitä liikennöidään kesäkaudella kahdesti viikossa.

Lisää Dreamlinereita Norwegian on allekirjoittanut sopimuksen kahdesta uusimmasta, Boeing 787-9 Dreamlinerista. Koneiden on määrä olla liikenteessä vuoden 2016 ensimmäisellä neljänneksellä. Tällä hetkellä Norwegianilla on kolme 787-8-konetta kaukoreittilennostossaan sekä viisi konetta tilattuna. MESSUILLA 6BTF3

Timo Kauppinen, Venetsia

määrään tulee myös muutoksia; vain viisi yli 40 000 bruttotonnin alusta voi vierailla laguunikaupungissa samana päivänä. Costa Concordian haaksirikko Giglion saaren edustalla 2012 vaikutti osaltaan siihen, että Italian hallitus halusi nuijia lain voimaan. Costa Concordian onnettomuus lisäsi pelkoa myös Venetsiassa, jossa risteilijät seilaavat aivan kaupungin ytimessä. Venetsian pormestari Giorgio Orsoni iloitsee uudesta laista. Risteilymatkustajien kasvu Venetsiassa on ollut huikeaa. Kun 1999 kaupunkiin saapui 98 000 risteilymatkustajaa, oli heitä 2012 jo yli 1.7 miljoonaa. Näin suuri matkustajamäärä näkyy selvästi kanavien ja siltojen kaupungissa. Pormestari Orsoni on verrannut kaupungissa vierailevia isoja risteilijöitä norsuiksi posliinikaupassa.

Jopa 11 alusta päivässä Parhaimpina risteilypäivinä Venetsiassa seilaa 11 risteilijää Giudecca-kanaalilla Pyhän Markuksen aukion ohi. Venetsiassa on pitkään kiistelty isokokoisten lomaristeilijöiden reiteistä historiallisen kaupungin ytimessä ja niiden ekologisista vaikutuksista. Viime syyskuussa mielenosoittajat vastustivat jälleen risteilijöitä. Samana päivänä kaupungissa vieraili 11 risteilijää ja niiden mu-

Venetsia on itäisen Välimeren suosituimpia risteilykohteita. Räjähdysmäisesti kasvaneeseen risteilybisnekseen halutaan nyt kuitenkin rajoituksia.

kana yli 21 000 matkustajaa. Yksi aluksista oli MSC Divina; 140 000 bruttotonnin jättialus on 333 metriä pitkä ja 67 metriä korkea. Se voi majoittaa 4363 matkustajaa ja 1 388 miehistön jäsentä. Venetsian uudella lailla tulee olemaan vaikutusta mm. Celebrity Cruisesin, Costa Cruisesin, MSC Cruisesin, P&O Cruisesin ja Princess Cruisesin suurimpien alusten risteilyihin niiden aluskoon vuoksi.

Ongelmia myös Itämerellä Itämerelläkin on huomattu risteilijöiden kasvanut aluskoko. Kun aikaisemmin risteilijä toi päivävierailulle tuhatkunta matkustajaa, risteilee tänä päivänä suurimmissa aluksissa lähes 4 000 matkustajaa. Incoming-toimistot joutuvatkin joskus etsimään oppaita ja retkibusseja kissojen ja koirien avulla. Kesäisin esimerkiksi Pietarissa osa retkibusseista tuodaan Moskovasta, josta ajomatkaa kertyy yhdeksän tuntia. Myös Helsingistä on viety retkibusseja Tallinnaan ja Pietariin risteilymatkustajien käyttöön.

15


Muutostyöt valmiiksi helmikuussa

Vuoden risteilytrendit listattiin Lyhyet aktiivilomat suosituimpia

Silja Serenade tuo uutta luksusta Helsinki-Tukholma-linjalle

Nettisivusto Cruise Critic on julkaissut listansa vuoden 2014 risteilytrendeistä. Se perustuu risteilyteollisuuden näkemyksiin ja näköaloihin sekä kuluttajien ostokäyttäytymiseen. Vuoden kuumimmat risteilykohteet ovat Panaman kanava, Japani ja Australia.

Helsingin ja Tukholman välillä liikennöivä Silja Serenade on parhaillaan uudistettavana ja palaa liikenteeseen entistä ehompana helmikuun puolessa välissä. Remontin alla ovat muun muassa laivan ravintolat, myymälät ja kylpyläosasto. Uudistuksen tavoitteena on tarjota matkustajille entistä hienompi risteilykokemus.

HINTAKILPAILUSSA risteilyva-

rustamot tulevat tarjoamaan yhä enemmän pakettivaihtoehtoja sisältäen erilaisia elementtejä, joista matkustajat voivat valita mieleisensä. Lyhyempiä risteilyitä on perinteisesti ollut tarjolla vain varustamoiden vanhemmilla aluksilla. Nyt uusillakin laivoilla tarjotaan lyhyitä 2-4 päivän matkoja. Ne ovat suosittuja erityisesti paikallisten asukkaiden sekä ensikertalaisten parissa.

Esa Aalto KOKO 2000-LUKU on ollut Tal-

link Siljalle vahvaa investointien ja kasvun aikaa. Vuosituhannen alussa varustamo tilasi seitsemän uutta laivaa, joista kuusi tehtiin Suomessa. Alusinvestointeihin on käytetty yhteensä 1,8 miljardia euroa. Vuonna 2006 tapahtuneen Silja Linen oston myötä matkustajamäärät ja liikevaihto kasvoivat huimasti. Vuonna 2012 konsernin liikevaihto oli 944 miljoonaa euroa. Suomen ja Ruotsin välisen liikenteen osuus koko potista oli 38 prosenttia.

Liikevaihdosta puolet laivamyynnistä Risteilymatkustaminen on edelleen kasvussa. Suomesta tehtiin viime vuonna noin 4,7 miljoonaa risteilymatkaa. ”Uusimmasta aluksestamme Baltic Queenista on jo neljä vuotta. Markkinajohtajan on koko ajan uudistuttava. Liikevaihdostamme yli puolet koostuu laivalla tapahtuvasta myynnistä - ravintoloista, kaupoista ja laivan palveluista, joten on tärkeää että olemme ajan hermolla, tai mieluummin edellä aikaamme ja pystymme tarjoamaan asiakkaillemme entistä parempia risteilyelämyksiä”, Tallink Siljan toimitusjohtaja Margus Schults sanoo.

Tallink Siljan toimitusjohtaja Margus Schults ja Silja Serenaden kapteeni Antti Rossi.

Liikenteessä jo 23 vuotta Vuonna 1990 Helsinki-Tukholma-linjalle rakennetut Silja Serenade ja Silja Symphony olivatkin valmistuessaan aikaansa edellä. Ne olivat maailman ensimmäiset laivat, joille rakennettiin 150 metriä pitkä kävelykatu. Nyt laivat kokevat suuria uudistuksia. Serenade telakoidaan tammi-helmikuussa ja palaa liikenteeseen helmikuun puolessa välissä. Syksyllä on sisaralus Symphonyn vuoro. Uudistuksen kustannukset ovat noin 10 miljoonaa euroa per laiva. ”Vaikka laiva on rakennettu jo 23 vuotta sitten on se teknisesti edelleen hyvässä kunnossa. Vuosien varrella on tehty jo useita uudistuksia ja nyt tehtävän remontin jälkeen laivan elinkaari pitenee edelleen. Matkustajille näkyvien muutosten lisäksi laivalla tehdään telakoinnin aikana myös paljon teknisiä kunnostustöitä. Koko henkilökuntamme on innoissaan uudistuksesta ja

Silja Serenade saa uuden tax free-osaston, jossa tavoitellaan lentokentiltä tuttua avaraa ostosmaailmaa.

odottaa pääsevänsä palvelemaan risteilymatkustajia uudistuneella laivalla”, Silja Serenaden kapteeni Antti Rossi hehkuttaa.

Luksuskauppoja ja ruokapaikkoja Laivan kuudennen kannen ostosmahdollisuudet laajenevat uudeksi Tax Free Superstoreksi. Myös Promenaden myymälät uudistuvat kokonaan, tilaa tulee enemmän ja tuotevalikoima lisääntyy. Jatkossa tarjolla on muun muassa luksusbrändejä ja elektroniikkaa. ”Haluamme tarjota upeita shoppailuelämyksiä myös Pohjoismaiden ja Baltian ulkopuolelta tuleville matkustajillemme, joiden määrä on jo 11 prosenttia asiakkaistamme. Viime vuonna meillä oli esimerkiksi noin 90 000 kiinalaista matkustajaa”, Margus Schults kertoo.

Ravintoloista perinteinen Buffet-ravintola muuttuu 640-paikkaiseksi Grande Buf fetiksi show-keittiöineen ja sesonkiherkkuineen. Bistro Maxime muuttuu italialaisravintola Tavolataksi. Kylpyläosasto Sunflower Oasis kunnostetaan täysin nykypäivän moderniksi spa-kylpyläksi. Kokoushyttien tilalle rakennetaan kolme uutta premium-sviittiä. Myös Commodore-luokan hytit ja lounge uusitaan. Margus Schultsin mukaan kyse ei kuitenkaan ole pelkästään puitteiden uudistamisesta. ”Laitamme kerralla uusiksi koko konseptin eli muutokset näkyvät menua, astioita, kassakuitteja ja asiakaspalvelua myöten. Tarkoituksena on kohentaa kokonaisfiilistä”, Schults sanoo. MESSUILLA 6H129

Parveketupakointia rajoitetaan Kuusi suurta risteilyvarustamoa on jo ilmoittanut tiukentavansa tupakointimääräyksiä ja lisää on tulossa. Muun muassa Royal Caribbean on ilmoittanut rajoittavansa tupakointia hyttien parvekkeilla vuonna 2014. Tupakoitsijoiden on siis entistä tärkeämpää ottaa selvää laivayhtiön määräyksistä ennen matkalle lähtöä.

Lisää retkivaihtoehtoja Kilpailu satamaretkien välillä risteilyvarustamoiden ja paikallisten yrittäjien välillä on ollut kovaa. Useat varustamot kehittävät nyt yhä uusia kohteissa järjestettäviä retkiä ja elämyksiä, jotka on mahdollista varata vain suoraan heidän kauttaan. Kilpailusta hyötyy kuluttaja – luvassa on enemmän retkivaihtoehtoja ja tarjouksia. Jokiristeilyiden suosio kasvaa, samoin niillä hintaan sisältyvien palveluiden määrä. Kuluttajille kilpailu näkyy useampina vaihtoehtoina ja parempana hinta-laatusuhteena. Hintavaihtoehdoista voi valita mieleisensä all-inclusiven tai kokonaan itse räätälöidyn risteilyn välillä.

Vuoden kuumimmat kohteet Vuoden 2014 kuumimmiksi risteilykohteiksi Cruise Critic listaa tänä vuonna 100-vuotisjuhliaan viettävän Panaman kanavan ohella Japanin ja Australian, joihin molempiin on tarjolla entistä enemmän risteilyjä.

BRASILIASSA STOPPI HOTELLIHINTOJEN NOUSULLE. Brasilian

oikeusministeriö on huolestuneena seurannut 2014 World Cupin aiheuttamaa hotellihintojen nousua. Asiaan ovat kiinnittäneet huomiota myös lukuiset kuluttajajärjestöt, jotka pitävät World Cupin kilpailukuukauden ajaksi ilmoitettuja huonehintoja kohtuuttomina. Oikeusministeriö haluaa, että hotelliketjut laskuttavat huoneistaan keskimäärin saman kuin ne ovat laskuttaneet aiempien suurtapahtumien aikana. Ohjeistus koskee kaikkia 12 kisakaupunkia. Suurtapahtumien yhteydessä koetaan aina tiettyä hintojennousua, mutta nyt viranomaiset haluavat varmistaa, etteivät hotelliketjut ylitä kohtuullisuutta korotuksissaan.

T S OY X U L S 2 0 17

Ota haaste vastaan 000 01012017 / TALLINK SILJA OY

Haastettava: Matkailuala

Kohde: Uusi Lastensairaala Saapumisaika: 2017 Yhdessä saamme paljon hyvää aikaiseksi! Mikä on teidän tapanne lahjoittaa?

Huuda itsellesi pala Silja Serenadea: Huuto.net 7.–19.1.2014.

Laivan uudistuksen tieltä huutokauppaamme mm. Orient-kahvilan ison puisen norsun ja paljon muuta mielenkiintoista. Tuotto lahjoitetaan lyhentämättömänä Uusi Lastensairaala 2017 -hankkeelle.

20131230_TS_uusi-lastensairaala_Ikkunapaikka_277x185.indd 1

16

2.1.2014 10.30

1 • 2014 JANUARY


5694_ad_185x136_windowseat_Layout 1 04/11/2013 15:27 Page 1

Matkailumarkkinoinnin mahdollisuudet

Perinteisillä kanavilla tiukka kytkös nettiin Sosiaalinen media ja digitaalisuus on itsestäänselvyys. Kaupat verkossa eivät kuitenkaan korvaa aitoja kohtaamisia ja internetin tietotulvasta oleellisen löytääkseen asiakas tarvitsee yhä useammin apua. Tarjolla on monia uusia palveluita, jotka mahdollistavat entistä nopeamman tuotannon ja selkeämmän kohdentamisen ja linkityksen digitaalisiin kanaviin. Inna-Pirjetta Lahti YMPÄRÖIVÄ MEDIAMAAILMA

muuttuu ja matkailumarkkinointi sen mukana. Facebookissa ovat jo kaikki, ja monessa yrityksessä asiakaspalvelun, myynnin ja markkinoinnin kanavina toimivat myös Twitter, Youtube, Pinterest, Instagram ja blogit sekä muut sosiaalisen median kanavat ja ryhmät. Valmismatkanjärjestäjät ovat kuuluvasti kertoneet markkinointipanostustensa vähentämisestä perinteisiin medioihin ja kaikkien on oltava diginatiiveja tämän päivän kilpailussa pärjätäkseen.

Helsinki luottaa esitteeseen Helsingin matkailun markkinointiyhteistyötä elinkeinon kanssa koordinoi kumppanuuspäällikkö Leena Lassila. Markkinointia suunnataan vapaa-ajan matkailijoille, matkanjärjestäjille, risteilymatkailijoille ja varustamoille sekä kongressijärjestäjille ja –vieraille. Yksi Helsingin matkailun tärkeistä tehtävistä on jakaa tietoa Helsinkiin saapuville vierailijoille ja ohjata matkailijoita paikallisten palveluiden käyttäjiksi. Innovatiivisia kampanjoita on toteutettu mm. yhdessä helsinkiläisten nuorten kanssa. Loistavana esimerkkinä on nuorten viime talvena kuvaama ja käsikirjoittama musiikkivideo, jolla on jo 45 000 katselukertaa YouTubessa. ”Vaikka sähköiset kanavat ja uudet, innovatiiviset toteutusta-

1 • 2014 TAMMIKUU

vat ovat meille todella tärkeitä ja kehitämme niitä jatkuvasti, koemme että kohtaamiset ja painetut materiaalit eivät ole ka- Leena Lassila toamassa minnekään. Riippuen asiakkaan ostoprosessin eri vaiheesta painotamme eri kanavia eri tavoin”, Leena Lassila muistuttaa. Helsingin matkailusta jaetaan 1,5 miljoonaa esitettä vuosittain 11 eri kielellä. Niistä suosituimmat ovat kartta ja matkailijan opas. Matkailuneuvonta Esplanadilla ja lentoasemalla sekä kymmenet kesällä kaupungilla päivystävät Helsinki Helpit luovat omalta osaltaan kuvaa Helsingin matkailumarkkinoinnista ja jakavat konkreettista tietoa yli 750 000 asiakaskohtaamisessa vuosittain. Helsingin matkailutarjonta on nyt löydettävissä ympäri vuoden myös Messukeskuksessa, jonne Helsingin matkailu avasi pullan tuoksuisen Helsinki Cafén viime syksynä.

Sama viesti kaikkialla Lokakuussa järjestetyssä matkailumarkkinoinnin rohkeutta ja monikanavaisuutta käsitellessä seminaarissa todettiin, että oleellista on, että viesti on sama kaikissa kanavissa. Onnistunut kohtaaminen tai materiaali saa asiakkaan kiinnostumaan yri-

tyksen palveluista. Kun materiaali on kohdennettu oikein niin sisällöltään kuin ulkoasultaan, saa se asiakkaan uskomaan, että juuri yrityksen tarjoamat palvelut vastaavat asiakkaan arvomaailmaa. Silloin asiakas on helppo ohjata kaupantekoon ja ostopäätöksen kynnys laskee.

Japan Airlines (JAL) perustettiin vuonna 1951 ja se on Japanin ensimmäinen kansainvälinen lentoyhtiö. Nykyisin tällä one-world-allianssiin kuuluvalla yhtiöllä on yhdessä code share-partnereidensa kanssa 229 lentoasemaa 40 maassa kattava reittiverkosto. JAL aloitti suorat lennot Helsingin ja Tokion välillä 1.7.2013.

Painotuotteella unelmoidaan Myös asiakkaat haluavat säästää aikaa. Enää ei välttämättä haluta selata 300 sivuista kuvastoa, josta löytyy kaikki maan ja taivaan väliltä, vaan odotetaan palveluntarjoajalta selkeästi omiin tarpeisiin sopivaa viestiä. ”Perhematkakohteet on koottu yhteen ja niistä tarjotaan kohdennetusti tietoa oikealle kohderyhmälle. Toisaalta tarinan kerronnalla luodaan tunnelmaa, mahdollisuutta. Sitä tarkoitusta palvelee Loma-lehtemme. Samaan aikaan hyödynnämme aktiivisesti kaikkia digitaalisia kanavia ja ansaittua mediaa”, kuvailee Finnmatkojen viestintäjohtaja Anu-Eveliina Mattila. Tärkeää on siis perinteisten kanavien tiukka kytkös nettiin. Toisaalta asiakkaille on hyvä tarjota mahdollisuus haaveiluun lehteä lukien tai esitettä tutkien. Nopean, digitaalisen maailman vastapainoksi tarvitaan tilaa ja aikaa unelmoinnille sekä aidoille kohtaamisille niin matkamyymälöissä, toimistoissa, asiakastilaisuuksissa kuin messuilla.

Image

Image

Flight schedule of Helsinki-Tokyo (Narita) service Flight No.

Route

Local time

JL414

Helsinki-Narita

17:25 - 10:10(+1) flight time 09:45h

JL413

Narita-Helsinki

11:30 - 15:00 flight time 10:30h

(27 October 2013 - 28 March 2014)

Aircraft/Class

Days of Operation

787-8 Business Economy

Daily

The above information may change without prior notice.

For more information and to book tickets visit our website at www.nl.jal.com/nll/en/

member

17


Kivinen tie kohti markkinataloutta

Kuuba muuttuu nyt vauhdilla Kaksi valuuttaa tiensä päässä Kuuballa on aina ollut erityinen paikka Ikkunapaikan päätoimittajien sydämissä. Make Savojärvi kävi maassa ensi kerran heti vallankumouksen jälkeen ja siitä lähtien maa on kiehtonut niin häntä kuin nykyistäkin päätoimittajaa. Leena Aalto, Havanna MARTTI SAVOJÄRVI, oli nuorena

Uuden Suomen toimitussihteerinä tammikuussa 1959 Miamissa. ”Kun kuulin, että Kuubassa on vallankumous meneillään, hyppäsin koneeseen ja lensin Havannaan. Ehdin parhaaksi todistamaan Fidel Castron ensimmäisiä toimenpiteitä Havannassa. Entisen diktaattori Fulgencio Batistan kannattajia vangittiin. Tuomiot saneltiin Fortaleza San Carlos de la Cabaña -linnoitukselta ja oikeudenkäyntejä seurattiin radiossa ja televisiossa. Castron tapasin vallankumousvuonna yhden kerran. Havannan päärautatieasemalla, kun hän kolmen tunnin puhetilaisuuden päätteeksi ryntäsi mustaan Mersuunsa ja polkaisi samalla jalalleni. Konepistooleilla varustetut henkivar- Make tijat tyrkkivät ja töni- Savojärvi Kuubassa vät vielä lisää. Castro häipyi Mer- tammikuussa vuonna suineen ja tyttöystävi- 1959. neen Kuuban yöhön. Vuoden 1959 Havanna oli unohtumaton paikka. Hotelli Riviera oli ollut amerikkalaisten rikollisjärjestöjen kontrolloiman pelibisneksen keskeisin paikka. Amerikkalaisturistit olivat hävinneet suurimmaksi osasta maasta, mutta kaikkialla oli hyvä järjestys. Vuorilta tulleet sissitkin siistivät itseään ja partureilla oli työ-

tä”, Savojärvi muistelee. Vallankumousvuoden jälkeen Savojärvi on käynyt maassa säännöllisin väliajoin lomillaan tai Kuuban matkamessuille kutsuttuna.

Tavalla tai toisella

Elettiin sillä mitä saatiin Itse olen käynyt maassa kolme kertaa. Ensimmäinen kertani oli yli 10 vuotta sitten. Maa hurmasi kertaheitolla, etenkin Havanna. Ajan hampaan kaluamissa, upeissa, aikoinaan yhden perheen taloissa, asui useampi perhe. Elettiin sillä mitä oli saatu. Niukkuudesta huolimatta jaksettiin nauraa, tanssia ja iloita satunnaisista onnen hetkistä. Kaikkialla oli turvallista kulkea. Kolmisen vuotta sitten, Kuuban messuille tullessani, matkatavarat jäivät Havannan koneesta. Messut ja sen jälkeinen Kuuban kiertomatka hoituivat päällä olleilla vaatteilla ja hotellin ala-aulasta ostetuilla täydennyksillä; muutama Che Guevara ja Cuba Libre T-paita, parit miesten alushousut ja miesten dödö. Sillä mentiin mitä haalittua saatiin.

Kaksi valuuttaa Vuosikymmenten saatossa maa on tietenkin muuttunut, ja niin pitääkin. Monet uudistukset aiheuttavat köyhässä maassa kuitenkin eriarvoisuutta. Kuuba on tunnettu hyvästä ja ilmaisesta koulutuksestaan. Lääkärit, insinöörit ja muut korkeasti koulutetut ovat kuitenkin ha-

den alusta he ovat saaneet myös matkustaa, toki tietyin rajoituksin. Kaikki kuulostaa hyvältä, mutta kaiken sen voi tehdä ainoastaan vaihdettavalla valuutalla, eli CUCilla. Myös mm. bensaa saa ainoastaan CUCilla. Ja sitten tulee eteen ongelma mistä niitä saa. Turistiltapa hyvinkin. Turistivaluutta otettiin käyttöön vuonna 1994, mutta Raul Castro on nyt aloittanut valmistelut yhteen valuuttaan siirtymisestä. On arvioitu, että yksi valuutta tulisi käyttöön aikaisintaan ensi vuoden alussa.

Kuubalaiset ovat saaneet ostaa ennen vuotta 1959 valmistettuja autoja ja vanhoja Amerikan rautoja onkin pidetty loistavassa kunnossa. Turistit pääsevät niiden kyytiin maksamalla parikymmentä euroa parista tunnista. Nyt myös uusien autojen osto on mahdollista. Täytyy toivoa, etteivät nämä kaunokaiset kokonaan häviä katukuvasta.

keutuneet matkailijoiden pariin töihin paremman ansion toivossa. Baarimikkona saattaa hääriä kirurgi, joka toivoo saavansa paikallisten pesojen lisäksi myös vaihdettavaa valuuttaa, CUCia. Kuubassa kaikki saavat suurin piirtein samansuuruista palkkaa. Palkka on suunnilleen 40 CUCia, eli noin 32 euroa, olitpa sitten siivooja tai lääkäri. Palkka maksetaan tietenkin paikallisilla pesoilla; 1 CUC on arvoltaan 24 paikallista pesoa.

Rahan kitkerä mahti Kuubalaiset ovat saaneet viime aikoina monia uusia mahdollisuuksia. Vuodesta 1993 he ovat voineet pitää pientä kadunvarsikauppaa tai ravintolaa, he saavat ostaa ja myydä asunnon, ostaa uuden auton valtion kaupasta ja tämä vuo-

ROYAL CARIBBEAN INTERNATIONAL ILMAINEN ALL INCLUSIVE -JUOMAPAKETTI

Tunnin hevoskärryajelun aikana käydään mm. Havannan satamaan kunnostetulla markkinatorilla ja nähdään menneen loiston rippeet.

Siihen asti vaihdettavaa valuuttaa koitetaan saada kaikin keinoin. Tipit ovat tulleet jäädäkseen. Jopa museon työntekijät haluavat rahaa siitä, että kertovat museon tavaroista. Myös ryöstöt ovat lisääntyneet. Kävelimme illalla kadulla hieman turistialueen ulkopuolella. Takaa juoksi kaksi nuorta miestä ja nappasi mieheni kaulaketjun ja minulta pienen laukun. Miehet tietysti hävisivät pimeälle kujalla ja perään olisi ollut turha lähteä. Varsinkin kun laukussa oli lukulasit ja hotellin avainkortti. Melko vaatimaton saalis. Mieheni kaulaketjukin putosi vaatteista hotellihuoneen lattialle. Kun kuljet kaupungilla, niin sinulle kerrotaan, että juuri tänään on sikarifestivaalit ja sikareita saisi puoleen hintaan veljeltä, joka on sikaritehtaalla töissä.

Mausteet mukaan Kuubahan ei ole koskaan ollut mikään kulinaristin ihannekohde mutta nyt pienissä yksityisissä ravintoloissa, Paladareissa, saattaa saada hyvääkin ruokaa. Havannassa suosittelen Miramarin viehättävässä kaupunginosassa sijaitsevaa Vistamaria. Meren rannalla sijaitsevan talon yläkerrassa on siisti,

hyvä ravintola. Loistavan hummeriaterian saa alle 20 eurolla. Yksi Havannan suosituimmista Paladareista on La Guarida (laguarida.com) Vedadon kaupunginosassa. Mutta jos haluaa varmistaa, että ruoassa on edes jotain makua, kannattaa ottaa mukaan omat suolat ja pippurit. Kuubalaiset eivät ruokaansa juuri mausta.

Muutoksen tiellä Kuuba on erinomainen matkakohde. Se on väistämättömästi jo

muuttunut, mutta se on edelleen ainutlaatuinen maa. Havanna on omaa luokkaansa ja hurmaa joka kerta. Varadero ei ole oikeaa Kuubaa, mutta siellä on hyviä rantahotelleja ja maan ainoa 18-reikäinen golfkenttä. Myös muualla Kuubassa on rantakohteita, mutta hotellien taso on monessa paikassa vielä kolme tähden luokkaa. Sekin asia muuttuu aikanaan. MESSUILLA 7D38

Kuuban lyhyt historia 1500–1800 -luvuilla Kuubassa olivat valloittajina espanjalaiset, britit ja lopuksi hetkeksi myös amerikkalaiset. 1902 Kuuba itsenäistyi. 1959 Fidel Castro kaappasi vallan tammikuussa. 1961 kuubalaisten kapinallisten Yhdysvaltojen avustuksella tekemä Sikojenlahden maihinnousuyritys, joka epäonnistui. 1962 Kuuban ohjuskriisi. Neuvostoliitto sijoitti ydinohjuksia Kuubaan. Ohjusten kantama ylsi mm. Washingtoniin. Ydinsodan riski oli suuri. Tilanne laukesi, kun Yhdysvallat myöntyi siirtämään omat ohjuksensa Turkista. 90-luvun alku Neuvostoliiton hajoamisen myötä sen tuki Kuuballe loppui ja venäläiset sotilaat poistuivat Kuubasta. 1994 suuret mielenosoituksen Castroa vastaan. Kuubalaisten joukkopako Yhdysvaltoihin, joka alkoi vuoden lopulla rajoittaa kuubalaisten vastaanottamista. 2002 Guantanamon vankileirille Yhdysvaltojen kiinni ottamia Afganistanin vankeja. 2006 Presidentin tehtävät Raoul Castrolle, joka on pikku hiljaa antanut kansalleen taloudellisia vapauksia.

TARJOAMME ILMAISEN ALL INCLUSIVE -JUOMAPAKETIN VIIMEISTÄÄN 31.1.2014 VARATTUIHIN KARIBIAN-RISTEILYIHIN SEURAAVILLE SUOMESSA RAKENNETUILLE LAIVOILLE:

Matkustusaika: 1.4.-30.11.2014.

Tarjous koskee 7 yön ja pidempiä risteilyjä parvekehytissä tai korkeammassa hyttiluokassa. Tarjous sisältää Select-juomapaketin, jonka arvo on 40 USD per henkilö/päivä. SELECT-JUOMAPAKETTI SISÄLTÄÄ: Oluet, talon viinit, alkoholittomat drinkit, automaattilimpparit, kahvi, tee ja mehu. Kampanjakoodi: NORDIC ALL IN

WWW.ROYALCARIBBEAN.FI

TERVETULOA tutustumaan Allure of the Seas -laivan hyttiin Matka-messuosastollemme 6d69

18

Lisätiedot: salessupport.nordic@rccl.com Varaukset: www.cruisingpower.com E-mail: infono@rccl.com – Puh: 020 386 386

1 • 2014 JANUARY


LENTOUUTISIA LYHYESTI EUROLOT HELSINKIIN. Puolalainen Eurolot.com aloittaa reittilennot Gdanskista Helsinkiin 31. maaliskuuta. Yhtiö lentää Helsinkiin neljä kertaa viikossa Bombardier Q400 NextGen –koneilla. Eurolot on perustettu vuonna 1996 operoimaan kansallisen lentoyhtiön, LOTin lentoja. Heinäkuusta 2011 alkaen yhtiö on toiminut itsenäisesti ensin kotimaanlentojen operaattorina ja vuodesta 2012 alkaen se on lentänyt myös ulkomaanlentoja Euroopan-kohteisiin. Eurolotia edustaa Suomessa Airtouch. UIA TADZIKISTANIIN. Ukraine International Airlines aloittaa huhtikuussa lennot Kiovasta Tadzikistanin pääkaupunkiin Dusanbeen (DYU). Menolennot operoidaan tiistaisin ja lauantaisin, paluut keskiviikkoisin ja sunnuntaisin. Tadzikistan on sisämaavaltio Keski-Aasiassa ja sen naapurivaltioita ovat Kiina, Kirgisia, Uzbekistan ja Afganistan. BRASILIAN KENTÄT KUNTOON. Brasilialla on edessään kiireinen talvi, kun se yrittää saada ylikansoitetut ja nuhjuiset lentoasemansa kuntoon ennen kuin World Cup käynnistyy ensi kesäkuussa ja kisaturistien massat miehittävät lentokentät. Brasilia kunnostaa lentokentät kaikissa 12 kisakaupungissa. Jossakin paikoissa kunnostustyöt alkoivat vasta tänä vuonna. Lentoliikenteeseen kohdistuu suuri paine, sillä Brasiliasta puuttuu käytännössä kokonaan rautatieverkko, joka pystyisi jakamaan paineita. Brasiliaan odotetaan kisoihin 600 000 kansainvälistä vierailijaa ja eri tahoille kisoihin arvioidaan matkustavan myös kolme miljoonaa brasilialaista. THAI SMILE LUANG PRABANGIIN. Thai smile aloitti vuoden lopulla lennot Bangkokin Suvarnabhumin lentokentältä neljä kertaa viikossa; tiistaisin, perjantaisin, lauantaisin ja sunnuntaisin. Laosin pohjoisosassa sijaitseva Luang Prabang on maailman perintökohde. Kaupungissa on useita hyvin säilyneitä temppeleitä. SIJOITA LENNOLLA. Turkish Airlines tarjoaa aloitteleville yrittäjille uuden markkinapaikan. Yhtiö tarjoaa kuukausittain 11 yritykselle mahdollisuuden esitellä toimintaansa InvestOnBoard –tv-ohjelman välityksellä lennolla istuville potentiaalisille sijoittajille. Ohjelmat näkyvät TK:n lennoilla henkilökohtaisen viihdejärjestelmän kautta. ESTONIAN AIR LOPETTI YHTEISTYÖN. Estonian Air ilmoitti päättäneensä yhteistyön liettualaisen Air Lituanican kanssa. Yhtiöillä on ollut lento- ja markkinointiyhteistyösopimus, jonka puitteissa Estonian Air on mm. lentänyt reittejä Vilnasta Berliiniin ja Amsterdamiin. Yhteistyö kaatui liettualaisyhtiön maksuvaikeuksiin. US AIRWAYS ONEWORLDIIN. US Airways liittyy oneworld-allianssiin 31. maaliskuuta osana oneworld-perustajajäsenen American Airlinesin ja US Airwaysin fuusiota. US Airwaysin tärkeimmät kotikentät ovat Charlotte, Philadelphia, Phoenix ja Washington DC Reagan National. QATAR AIRWAYSILLE JÄLLEEN LISÄÄ KOHTEITA. Keväällä aloittavan Doha-Edinburgh-reitin lisäksi qatarilaisyhtiö suunnittelee aloittavansa lennot Euroopassa myös Amsterdamiin ja Prahaan. Etelä-Amerikassa uutuuskohteena on Brasilian Rio de Janeiro, ensi kesänä pelattavien jalkapallon MM-kisojen isäntäkaupunki. ETIHADILLE SIIVU JET AIRWAYSISTA. Arabiemiraattien lentoyhtiö Etihad on ostanut 24 prosentin osuuden intialaisesta Jet Airwaysista. Intia on yksi maailman suurimmista ja nopeimmin kasvavista lentomarkkinoista. Uuden yhteistyön luvataan tuovan laajemman reittiverkoston, uusia kohteita ja yhtenäisen palvelutarjonnan.

Talvimatkailua kotimaassa

Savonlinnan seudulla on Saimaa kauneimmillaan Oikean järvi-Suomen sydämessä ei vuodenajalla ole matkailijan kokeman tenhon kannalta oikeastaan merkitystä. Niin kesä kuin talvi tarjoavat vuorotellen Savonlinnan ympäristössä keskenään hyvin erilaiset, mutta todella antoisat puitteet laadukkaaseen aktiivilomailuun. Juhani Paavonsalo SAVONLINNAN Seudun Matkailussa tehdään vakuuttavaa työtä ympäri vuoden. Tähän lopputulemaan on helppo päätyä silloin, kun on takana reilun kolmen vuorokauden omakohtainen talvinen tutustumisjakso alueen mukaansatempaaviin kohteisiin. Tuotanto- ja mediapäällikkö Tanja Heiskanen, jolla on omat juurensakin tässä huikean kauniissa suomalaisessa vesistöjen puhkomassa perinnemaisemassa, opasti meidät löytämään parhaat paikat. Kohteita löytyy mukavasti säteittäin Savonlinnasta ulospäin oopperakaupungin toimiessa keskipisteenä.

Anttola ympäri vuoden Anttola lienee eräs tiheimmistä mökkikunnista maassamme. Sen maiseman ja luonnon suomasta kauneudesta ja vaihtelusta voidaan nauttia myös keskellä talvea. Majoittautumisessa voi suositella lämpimästi Anttolanhovin tarjoamaa tasoa ja vieraanvaraisuutta. Etenkin Art&Design Villoissa voi nauttia yksityisyydestä ja rauhasta. Huvila-asumisen parhaat puolet koituvat omaksi hyvinvoinniksi keskellä talvista lumen ja jään somistamaa järviluontoa. Täällä voi myös vuokrata sukset, retkiluistimet tai lumikengät oman mielihalun mukaan. Ollinmäen viinitila edustaa

Saimaa on antelias myös talvella.

hyvin alueen hienostunutta “teollisuutta”. Tilan omaa puutarhaviljelyä hyödyntävä marjapohjaisten viinien valmistus tapahtuu havainnollisesti aivan asiakkaan silmien alla. Ollinmäen vanha luonnonkivistä rakennettu linnamainen navetta toimii nykyisin viinikellarina, -tupana ja -ravintolana. Omintakeinen paikka on myös vanhan navetan pyöreä tornibaari, josta voi seurata viinitilan tapahtumia tavallista korkeammalta.

Oopperakaupunki talviasussa Savonlinnassa ovat talvikauden riennot nousseet vahvasti kesäsuosikkien rinnalle. Erityisesti Olavinlinnan miljöö toimii aktiivisena tapahtumanäyttämönä vuoden ympäri. 17.2.-5.3. pidettävä kansainvälinen Jäälinna-festivaali kokoaa jäänveistäjiä ym-

Kansainvälinen jääveistofestivaali järjestetään Olavinlinnassa helmi-maaliskuun vaihteessa.

päri maailman. Lopputulokset ovat parhaimmillaan ällistyttävän upeita. Olavinlinnan kupeessa oleva kaupungin maakuntamuseo on mielenkiintoinen ja elävästi toteutettu koko perheen koh- Sokos Hotelli Seude. Se on aina rahuoneen johtaja vierailun ar- Anneli Puustinen toivottaa lämpivoinen, missä mästi tervetulleeksi perusnäytte- talviseen Savonlinlyn lisäksi on naan. useita vaihtuvia näyttelyitä. Hotelli Herttua Kerimäellä on sotahistoriallisesti merkittävä paikka, ja alueella on kulkenut osa sodanaikaisesta puolustuslinjasta. Herttuaan on koottu merkittävä militaria-aiheinen pysyväisnäyttely hotellin sisä- ja ulkotiloihin, jossa esillä on raskasta linnoitus- ja tykistökalustoa. Hiihtoladut lähtevät hotellin vierestä, ja vuokrattavana on suksia, lumikenkiä ja retkipotkukelkkoja. Eränkävijöille Herttua voi järjestää alan henkeen sopivan kokkikoulun.

Lähistön hyviä käyntikohteita Punkaharjulla lienee ansaitustikin taidegallerioineen varsin kulturelli maine. Luston Suomen Metsämuseo edustaa proosallisempaa lähestymistapaa esittelyssään; nähtä-

Maailman pisin rannikkoreitti

Area ja Suomen Matkatoimisto on nyt ytimekkäästi SMT

Wild Atlantic Way avaa Irlannin länsirannikon

Matkatoimisto Oy Arean ja Suomen Matkatoimisto Oy:n yhdistyminen vahvistui joulukuun alussa. Tavoitteekseen uusi SMT mainitsee liikematkakaupan markkinajohtajuuden Suomessa.

Euroopan viimeisellä laidalla, Irlannin länsirannikolla kulkeva Wild Atlantic Way käsittää 2 500 kilometrin matkan pohjoisen Donegalista etelän Corkiin. Reitin varren nähtävyydet, kulttuurikohteet ja näköalapaikat on nyt koottu yksiin kansiin.

MAAILMAN PISIN rannikkoreit-

Kuvassa SMT:n johtoryhmä, vasemmalta talousjohtaja Jenni Suomela, johtaja, liikematkapalvelut ja asiakaskokemus Ari Ilonen, toimitusjohtaja Kirsi Paakkari, ICT- ja kehitysjohtaja Susanne Lindroos, johtaja, tapahtuma- ja kokouspalvelut Mikaela Nieminen, hankejohtaja, strategiset projektit Samuli Sakari ja HR- ja henkilöstön kehitysjohtaja Anna Ruotsalainen. Kuvasta puuttuu myynti- ja markkinointijohtaja Mikael Castrén.

Eero Havia

CATHAY JA BANGKOK AIRWAYS YHTEISTYÖHÖN. Hongkongilainen Cathay Pacific ja thaimaalainen Bangkok Airways ovat solmineet code share-yhteistyösopimuksen. Cathayn CX-tunnus löytyy nyt Bangkok Airwaysin lennoilla Hongkongista Koh Samuille sekä Bangkok-Krabi-lennoilla.Vastaavasti Cathayn operoimat Hongkong-Bangkok-lennot saavat myös PG-lennonnumeron. USAN TURVATARKASTUKSIA NOPEUTETAAN. USAn Transportation Security Administration suunnittelee edelleen nopeuttavansa turvatarkastuksia kaikkiaan 60 uudella kentällä. Laajennuksen jälkeen PreCheck -ohjelma toimii sadalla kentällä 42 osavaltiossa sekä Guamilla ja Puerto Ricossa. Samalla PreCheck -linjoja lisätään 40 kentällä. Se merkitsee, ettei matkustajan tarvitse riisua kenkiään, vöitään ja kevyitä päällysvaatteitaan. TSA käynnistää vielä loppuvuodesta hakemusmenettelyn, jolla pääsee mukaan PreCheck -järjestelmään täyttämällä lomakkeen internetissä ja antamalla sormenjälkensä viranomaisille. Viisi vuotta voimassa oleva jäsenyys maksaa 85 dollaria.

1 • 2014 TAMMIKUU

MESSUILLA 6M101

Estravel on SMT:n ulottuvuus Baltiaan

Esa Aalto

MAAILMAN PISIN LENTO LOPPUI. Singapore Airlines jätti marraskuun lopulla jäähyväiset suoralle Singapore-New York-reitilleen. Lähes 19 tunnin nonstop-lento oli lajissaan maailman pisin, 10 300 mailia. Edestakainen lippu maksoi lokakuussa 10  850 dollaria. Jo aiemmin yhtiö lopetti kannattamattomina suorat Singapore-Los Angeles-lennot. Molempia operoitiin Airbusin A340-500-koneilla, joissa oli tilaa sadalle bisnesluokan matkustajalle. Nyt kaikki viisi liikenteestä poistettua konetta on myynnissä. Nykyisin pisin lento, 8 575 mailia, on Qantaksen reitti Sidneystä Dallasiin.

villä on koko maamme metsäteollisuuden synty ja kehitystarina esineistöin, konein, työkaluin ja mallein. Onpa siellä mahdollisuus itse koettaa metsäkoneen käsittelytaitoja tietokoneohjatussa luonnollisen kokoisessa simulaattorissa. Retretin lähellä on tilaisuus pelata ulko-curlingia Harjun Portissa kaikkien muiden perinteisten lajien ohella. Sauna ja ravintola ovat myös aivan ulottuvilla. Oravin Linnasaaren kansallispuiston luistelureitti on talvista Saimaata parhaimmillaan. Täällä voi liikkua moottorikelkalla ja pysähtyä pilkkimään sopivalle paikalle. Myös retkiluistelu varsinkin porukassa on suosittua. Hiihto ja samoilu niinikään. Varsin opettavainen kokemus odottaa halukkaita Kuus-Hukkalan talviajokoulussa. Siellä voi kokeilla suljetulla talviajoradalla taitojaan autoslalomissa keiloja kierrellen tai oikeanlaista talvijarrutustekniikkaa ja äkkiväistöjä turvallisesti asiantuntijan opastuksella. Testiautot ovat uusinta etu-, taka- tai nelivetokalustoa. Lomakylä Järvisydän Rantasalmella tarjoaa hienot puitteet talvilomailuun liikunta-aktiviteetteineen. Täällä on myös aito savusauna, avannot uimiseen ja ulkokylpypaljut lämmittelyyn reippaan päivän jälkeen. Illan voi kruunata loistoillallisella erityissuosittelun arvoisessa Ravintola Piikatytössä.

JOULUKUUN alussa yhdistyneet liikematkatoimistot tunnetaan jatkossa kirjainyhdistelmällä SMT, niin suomeksi, ruotsiksi kuin englanniksikin. Käytännössä yhdistyminen tapahtui liikkeenluovutuksena siten, että Suomen Matkatoimiston liiketoiminta siirtyi Matkatoimisto Oy Arean y-tunnuksen alle ja kaupan yhteydessä Arean nimi muuttui SMT:ksi. Tämän järjestelyn taustalla lienee verosuunnittelu, sillä tilinpäätöksissä näytettyjä tappioita voidaan lukea verovelvolliselle hyväksi vielä kymmenen vuotta tappiollisen tilikauden jälkeen.

Estravel on SMT:lle tärkeä Suomen Matkatoimiston osakesalkussa 71, 3 %.n osuus Baltian maiden suurimmasta matkatoimistosta Estravelista on ollut erinomainen omistus, myös Finnairin tyttärien yhdistymisen vinkkelistä. Konserniyhtiö Estravel on SMT:n tapaan myös maailmanlaa-

juisen Amexin yhteistyöpartneri. Estravel on tuonut omistajalleen miljoonakontribuution silloinkin, kun Suomen Matkatoimisto on tahkonnut tappiota. Estravel toimii Virossa sekä liikematkustuksen toimialalla (n.60 % osuus) että vapaa-ajan matkustuksessa (n. 40 %) jopa 170 henkilön työvoimalla. Estravel toimii myös muissa Baltian maissa ja on rekisteröity nimellä FBT Latviassa ja Estravel UAB Liettuassa.

Uusi visuaalinen ilme

Uusi yhdistynyt yritys SMT on saanut myös uuden visuaalisen ilmeen. Yhtiön logo muodostuu kolmesta päällekkäisestä erimittaisesta palkista, jossa on kirjaimet SMT. Väreinä tullaan käyttämään tummansinistä yritystasolla, pinkki-punaista liikematkapalveluissa sekä vihreä-keltaista tapahtumissa ja kokouksissa.

ti mutkittelee Atlantin valtameren tyrskyjen muovaaman rantaviivan mukaisesti. Sen varrelle jäävät saaret, luodot, mereen kurkottavat niemet, neitseelliset hiekkarannat, surffipaikat ja jyrkät graniittikalliot. Pienet maalaiskylät ja pikkukaupungit ovat luonnollisia pysähdyspaikkoja ja majoittua voi mukavasti ja edullisesti paikallisissa hotelleissa, majataloissa tai aamiaismajoituksessa.

Paljon nähtävää Samalla voi tutustua paikalliseen elämään ja asukkaisiin pikku pubeissa, jotka tarjoavat tuoreita meren antimia. Aktiivilomailijoille on tarjolla vaikkapa kalliokiipeilyä, surffausta, pyöräilyä ja patikointia. Luontomatkailija voi bongata muun muassa merikotkia, delfiinejä ja hylkeitä. Erityisesti kesäaikaan järjestetään lukuisia kulttuuritapahtumia ja festivaaleja. ”Jos haluaa ajaa kerralla koko reitin, niin aikaa tulisi vara-

ta mielellään pari viikkoa. Koko matkaa ei suinkaan tarvitse ajaa päästä päähän, vaan lyhyemmälläkin vierailulla voi nähdä ja kokea paljon. Ilman autoa liikkuville on tarjolla myös opastettuja ryhmämatkoja”, sanoo pienryhmille luonto- ja seikkailumatkoja alueelle järjestävä Rob Rankin Vagabond Tours –yhtiöstä.

Kesällä suoraan Dubliniin Matkustaminen Suomesta Irlantiin helpottuu keväällä, kun Norwegian aloittaa suorat lennot Helsingin ja Dublinin välillä. ”Huhtikuun 28. päivästä alkaen lennämme Dubliniin perjantai- ja maanantailennot. Keskikesällä juhannuksesta koulujen alkuun lentopäivät ovat torstai ja sunnuntai. Aikataulut ovat hyvät vaikka pitkän viikonlopun viettoon: lennot lähtevät Helsingistä iltapäivällä klo 17 aikaan, ja paluulento saapuu Helsinkiin puolen yön tienoilla”, sanoo Norwegianin myyntipäällikkö Camilla Karlsson. Dublinista Wild Atlantic Wayn maisemiin on noin kolmen tunnin ajomatka.

Irlannin uusi suurlähettiläs Donal Denham isännöi Tourism Irelandin aamiaisinfoa matkailuväelle jouluisissa tunnelmissa.

19


Pietari-Pulkovon uusi terminaali kiristää kilpailua

Lentoliikennestrategian valmistelu jatkuu Liikenne- ja viestintäministeriössä syksyllä 2012 käynnistyneen lentoliikennestrategian valmistelun väliraportti on nyt julkaistu. Se on tilannekatsaus tähän mennessä tehdystä työstä ja keskittyy erityisesti lentoasemaverkkoon ja lentoliikenteen palvelutasoon. STRATEGIATYÖRYHMÄ toteaa,

että lentoasema sinällään ei ole itsetarkoitus, vaan sen avulla luodaan edellytyksiä lentoliikennepalvelujen tarjonnalle. Lentoyhtiöt itse päättävät kaupalliselta pohjalta, minne, kuinka paljon ja millaisilla ehdoilla niiden on tarkoituksenmukaista järjestää lentoyhteyksiä. Väliraportissa todetaan, että nykyisen tai jopa paremman lentoliikenteen palvelutason turvaaminen voisi olla mahdollista myös harvemman lentoasemaverkon puitteissa, jos isommiksi kokonaisuuksiksi kootut matkustajavirrat houkuttelevat lentoyhtiöitä tarjoamaan tiheämpiä vuorovälejä tai sopivampia aikatauluja.

Kilpailu vaihtomatkustajista kiristyy Helsinki-Vantaan lentoasema on Aasian ja Euroopan välises-

sä lentoliikenteessä noussut tärkeäksi solmukohdaksi. Kilpailu kansainvälisten lentojen transitmatkustajista on kuitenkin kiristymässä muun muassa Pietari-Pulkovon lentoaseman avattua uuden terminaalin. Hallituksen viime vuonna tekemä päätös Finavian pääomittamisesta 200 miljoonalla eurolla mahdollistaa sen, että Helsinki-Vantaan lentoasemalla voidaan nyt käynnistää kehittämis- ja laajennusinvestoinnit kentän kilpailukyvyn parantamiseksi.

Vaikutusarvio eri vaihtoehdoista Lentoliikennestrategian valmistelu jatkuu nyt vaikutusarvion laadinnalla. Arviossa on tarkoitus arvioida erilaisten lentoasemaverkkovaihtoehtojen vaikutuksia alueelliseen saavutettavuuteen. Mahdollisia poliittisia

linjauksia lentoasemaverkostosta voitaisiin tehdä jo hallituksen kevään kehysriihessä. Vuoden aikana jatketaan lentoasemaverkon ja palvelutason lisäksi myös strategian muiden teemojen, kuten lennonvarmistus-, turvallisuus- ja ympäristöasioiden käsittelyä. Näihin liittyvät suositukset esitetään loppuraportissa, jonka on tarkoitus valmistua vuoden loppuun mennessä.

Yleiskuva Pattayan ulkopuolella sijaitsevasta Royal Cliff Hotels Groupista. Omalla niemekkeellään sijaitsevat hotelliryhmän Royal Wing Suites & Spa kuvassa vasemmalla alhaalla, keskellä Beach Hotel, edessä Beach Terrace Hotel ja oikealla Royal Cliff Grand Hotel. Beach ja Grand –hotelleihin on alan ammattilaisille erikoistarjouksia. Katso hinnat Ikkunapaikan kotisivuilta. Hotellialueella on 11 ravintolaa, 11 baaria, 6 uima-allasta, 2 suurta ranta-aluetta, urheilukeskus, 7 tenniskenttää, 2 squash-kenttää, 2 spata, kauneussalonki, kokkikoulu, lasten kerho, katamaraani, 53 kokoushuonetta sekä takana näkyvä valkoinen Peach-kongressikeskus.

Uusia tuulia Royal Wingissä

Keskustelu jatkuu messuilla

Pattayalla sijaitsevassa viiden tähden Royal Wing Suites & Spassa on tehty viime syksyn aikana näyttäviä uudistustöitä.

Keskustelu lentoliikennestrategiasta ja lentoliikenteen näkymistä Euroopassa jatkuu myös Matkamessuilla. Keskiviikkona 15.1. pidettävä Matkatieto-ohjelmaan kuuluva seminaari järjestetään yhteistyössä BARIF:n kanssa klo 9.00.

Make Savojärvi, Pattaya ERITYISESTI LAAJAMITTAINEN

HELSINGIN MATKAILUN JUHLAVUOSI. Helsingin matkailu juh-

li näyttävästi 60-luvun tyyliin 50-vuotissyntymäpäiviään. Suuri osa henkilökunnasta oli nähnyt vaivaa löytääkseen juuri sen oikean asun illan juhlaan. Myös osa vieraista oli noudattanut pukukoodia ja illan aikana tanssilattialla nähtiinkin tyylikästä juhlakansaa.

Royal Wingin uima-allasalueella on myös kaksi ravintolaa. Hintaan kuuluu Á la Carte aamiainen, jota tarjoillaan kello 11 saakka. Wifi on alueella ilmainen. Maksuttomia ovat myös aurinkolasien puhdistus, kylmät kasvopyyhkeet ja hedelmävartaat. Nimilaatoilla varustetuille auringonottolavereille voi tilata myös suomalaisen printtilehden.

Viiden tähden Wingin uudistustöiden valmistumista juhlittiin suurella gaala-illallisella. Tässä Tarja Koiviston ottamassa kuvassa näkyy vieraiden erivärisiä Ferrareita.

rantapiha-alue on saanut uuden ilmeen. Kaikissa hotellin huoneissa on nyt maksuton Wifi. Vain hotellin 86 sviitin asukkaille varattu ulkotila on nyt todella paljon entistä viihtyisämpi. Viheralue on laajentunut ja tarjoiluväyliä uudistettu. Koko hotelliryhmän vierailla on käytettävänään entistäkin parempikuntoinen par-3 kenttä. Lähin 18-reikäinen golfkenttä on vain vajaan puolen tunnin automatkan päässä. Royal Wingin vastaanotosta voi tehdä aika- ja kuljetusvarauksia kaikkiaan yli 10:lle kentälle. Lisätietoa royalcliff.com.

Lentävät koirat kursseille Ilmailuteemoihin keskittyneen Air Hollywood studion johtaja Talaat Captan oli seuraillut matkustavien koirien hämminkiä lentokentillä.

R O Y A L

S E R V I C E

Paradisus Princesa del Mar is the shimmering jewel of the hotels in Varadero. And Royal Service makes it even more luxurious, where the ultimate in comfort, down to the finest detail, is the exceptional norm.

JOKU NIISTÄ ei halunnut mennä turvatarkastukseen, toinen hätääntyi tungoksessa, kolmas hermostui muuten vain vallitsevaan kaaokseen. Hän päätti ryhtyä tarjoamaan koirille koulutusta lentokenttäkäyttäytymisessä, jotta koirankin lento olisi turvallinen ja rauhallinen. Air Hollywoodin koulutus ta-

pahtuu kenttäolosuhteissa, missä vallitsevat melu, tungos, särisevät kuulutukset sekä päälle törmäilevät ihmiset ja matkatavarakärryt. Simulaattorissa koetaan lentoonlähtö, turbulenssit ja laskeutuminen. Monille koirille turvatarkastus on pahin koettelemus. Sitäkin harjoitellaan. Oikeaa tunnelmaa luovat yhtiön törmäilevät avusta-

Koirat lentokoulussa.

jat ja itse konekin tulee tutuksi, kun harjoitukset siirtyvät sisään oikeaan koneen runkoon. Ensimmäinen kurssi järjestettiin viime vuoden lopulla. Kurssin hinta on noin 350 dollaria.

www.paradisus-princesadelmar.com

Dubai sai vuoden 2020 maailmannäyttelyn Vuoden 2020 maailmannäyttelyn isäntäkaupungiksi on valittu Dubai. Ratkaisevassa äänestyksessä se kilpaili Venäjää vastaan voittaen kilpailijan selvin numeroin. EXPO 2020:STA odotetaan var-

E X C E P T I O N A L ROYAL SERVICE I LUXURY ROOMS I YHI SPA MEETINGS & EVENTS I ADORE CUBA

20

sinaista megatapahtumaa. Sinne odotetaan jopa 25 miljoonaa kävijää, joista 70 prosenttia arvioidaan olevan Arabiemiraattien ulkopuolelta tulevia vierailijoita. Teemalla ”Connecting Minds – Creating the Future” järjestettävä Expo 2020 pidetään Dubaissa lokakuun 2020 ja huhtikuun 2021 välisenä aikana. Dubain nykyinen 82 000 huoneen hotellikapasiteetti on tarkoitus tuplata näyttelyn alkuun mennessä.

DWC avattiin

Dubaissa nähtiin huikeita ilotulituksia Expo 2020:n kunniaksi.

Dubai avasi toisen lentokenttänsä, Al-Maktoum International Airportin, matkustajaliikenteelle viime vuoden lopulla. Kenttä

on ollut rahtiliikenteen käytössä jo vuodesta 2010 alkaen. Uusi kenttä, IATA-koodiltaan DWC, sijaitsee Jebel Alin vapaa-

kauppa-alueen ja sataman vieressä, noin 50 kilometrin päässä kaupungista. Toistaiseksi vasta kolme lentoyhtiötä on siirtynyt uuden kentän käyttäjiksi. Kokonaan valmiina Al-Maktoumin pitäisi olla vuonna 2027. Tällöin sen tavoitteena on olla maailman suurin lentokenttä, jonka kautta kulkee jopa 160 miljoonaa matkustajaa vuodessa. Vanhan Dubai International Airportin (DXB) kautta kulki viime vuonna 57 miljoonaa matkustajaa. Uuden kentän ei ainakaan lähivuosikymmeninä ole tarkoitus korvata DXB:n kenttää, jonka laajennustyöt myös jatkuvat edelleen. Alueelle rakennetaan hotelleja, ostoskeskuksia ja golfkenttä.

1 • 2014 JANUARY


UNELMOI KESÄSTÄ. JO NYT. vISBY PISA NAPOLI SANTOrINI SArAJEvO OLBIA BIArrITZ BASTIA MONTPELLIEr LEEDS HANIA fArO ATEENA BrISTOL MADrID LArNACA PALMA DE MALLOrCA NIZZA DUBrOvNIK vENETSIA SPLIT EDINBUrGH... AvAAMME 43 UUTTA rEITTIÄ 2014. vArAA KESÄN LENNOT NYT OSOITTEESSA SAS.fI

220913_SAS_Kesakohteet_Ikkunapaikka_1_2014_277x380.indd 1

1 • 2014 TAMMIKUU

12/9/13 1:49 PM

21


Tuhkatunnistin jättää lentokatkot historiaan

New Yorkin ennätysvuosi

Ilmailu- ja matkailupiireissä muistetaan hyvin huhtikuu 2010, jolloin islantilaisen Eyjafjallajökul-tulivuoren purkauksen mittavat tuhkapilvet aiheuttivat kaaoksen Euroopan ilmaliikenteessä, kun kymmenet tuhannet matkustajat jäivät vaille yhteyksiään. Jaakko Bergqvist TUHKAPILVEN aiheuttamat kus-

Fly to the heart of Asia in brand new Boeing 777-300ER Starting summer 2013 we will fly brand new Boeing 777-300ER every day, from Stockholm and Copenhagen to Bangkok. Enjoy gourmet food, fine wines and legendary hospitality every time you fly. Sawasdee!

tannukset nousivat yli viiteen miljardiin dollariin. Hallitsemattoman luonnonkatastrofin estämiseksi ei juuri ole tehtävissä mitään, mutta toimivan ennakkovaroitusjärjestelmän ansiosta kaaokselta olisi vältytty. Pian tapahtuman jälkeen Airbus, Easyjet ja Nicarnica Aviation ryhtyivät kehittämään tuhkan tunnistusjärjestelmää, joka varoittaisi lentäjiä ja antaisi heille mahdollisuuden poistua vaaravyöhykkeeltä vaarantamatta konetta tai sen matkustajia.

Onnistunut testilento Koneeseen asennettua AVOID (Airborne Volcanic Object Imaging Detector)-sensoria testattiin viime vuoden lopulla Biskajanlahden yllä. Ilmatilaan luo-

Visit www.thaiairways.fi

THAI 188 - Annons Windowseat_136 x 185.indd 1

New Yorkissa kävi viime vuonna 54,3 miljoonaa matkustajaa. Se on kaikkien aikojen ennätys.

tiin keinotekoisesti tuhkapilvi Eyjafjallajökullin purkauksesta kerätyn tuhkan avulla. Pilven läpimitta oli noin 2,8 kilometriä. Tunnistin havaitsi tuhkahiukkaset noin 60 km etäisyydestä. Tuhkapitoisuus vastasi Eyjafjallajökullin purkauksen pitoisuuksia. New Yorkin vetovoima vaan lisääntyy. Kaupungissa kävi viime vuonna reilut 11 miljoonaa ulkolaista turistia.

Airbus pilotiksi Tulivuorten tutkijat ovat skeptisiä järjestelmän hyödyllisyydestä. Asiantuntijat eivät osaa arvioida koska seuraava tuhkapilvi pölähtää taivaalle. Kysymys ei ole jos, vaan koska. Epäilijät kysyvätkin miksi asentaa kallis järjestelmä, kun 2010 tuhkapilven ja edellisen tuhkapilven välillä ehti kulua satakunta vuotta. Joka tapauksessa ensimmäiset tuhkatunnistimet tulevat Airbusin koneisiin jo tämän vuoden lopulla.

Kävijämäärä on kasvanut kymmenessä vuodessa lähes 20 miljoonalla ja viime vuodestakin lähes kahdella miljoonalla. Matkustajat ovat tuoneet kaupungille lähes 59 miljardin tulot. Matkustajista suurin osa tulee kotimaasta, ulkomaalaisia kävijöitä oli kuitenkin 11,4 miljoonaa. Kaupungin hotellien käyttöaste oli viime vuonna 87,8% ja huoneen keskihinta noin 296 dollaria. MESSUILLA 7D41

OPINTOMATKALLA PALMASSA. airberlin jär-

jesti viime vuoden lopulla opintomatkan Palma de Mallorcalle. Ohjelmassa oli tutustumisia airberlinin showroomiin Berliinissä, Sunhotelsin pääkonttoriin Palmassa ja airberlinin ryhmäosastoon Palmassa. Lauantai vietettiin Palman vanhassa kaupungissa ja sunnuntai oli pyhitetty retkeen Serra de Tramuntanan vuoristoon. Kuvassa vasemmalta Marika Dahlqvist Helin matkat, Jutta Äijälä MatkaVekka, Marja Kallinen CWT Kaleva Travel, Aino Pippuri-Tuovinen Kilroy, Miranda Nuotio Suomen Matka-Agentit, Kirsi Vuori OK-Matkat/Nordic Ferry Center, Virpi Hemmer MatkaVekka, Riitta Suuntamo-Linko CWT Kaleva Travel, Laura Hartikainen airberlin ja Harri Kaijanto Sunhotels.

2013-08-28 16:50

Copyright © 2013 CWT

LUOTETTAVA MATKAKUMPPANI.

*

SHINE WITH CWT TO GO™

Matkustaja tarvitsee oikea-aikaista tietoa saadakseen paremman matkustuskokemuksen. CWT To Go™ on kansainvälisesti palkittu, maksuton sovellus. CWT To Go™ on helppo aktivoida ja käyttää. Se kertoo matkustajalle automaattisesti kaikki matkaan liittyvät tärkeät tiedot reaaliajassa, lisäksi käytössä on mobiili lähtöselvitys sekä lisäpalveluita, kuten karttaja ravintolapalvelut. CWT To Go™:n myötä matkustajilla on mukana kaikki tarpeelliset tiedot ja työkalut. Sovellus toimii tällä hetkellä Android, BlackBerry, iPhone ja iPad -laitteilla ja on tulossa vuoden 2014 alussa Windows -puhelimiin.

Täydellisellä liikematkalla Lue lisää carlsonwagonlit.fi

22

1 • 2014 JANUARY


Uusi boarding-kokeilu Helsingin-lennolla

Air France-KLM satsaa Etelä-Amerikkaan KLM:n lennolla Amsterdamista Helsinkiin matkustava voi päästä mukaan yhtiön uuteen boarding-kokeiluun, jonka tarkoituksena on vähentää odotusta ja lyhentää lentojen kääntöaikoja. Air France ja KLM lisäävät keväällä lentojaan Etelä-Amerikan kasvaville markkinoille.

“I need

a partner

TUTKIMUSTEN MUKAAN lentomatkustajat pitävät nykyisiä boarding-käytäntöjä tehottomina. Heidän pitää usein jonottaa pitkään lähtöportilla sekä odotella sisällä koneessa päästäkseen omalle paikalleen. KLM on nyt aloittanut kokeilun, jossa jokainen matkustaja saa oman järjestysnumeron, jonka ilmoittamassa järjestyksessä koneeseen nousu tapahtuu.

Vuoronumeroilla koneeseen Kokeilu on aluksi käytössä kolmella lennolla Amsterdamista muualle Eurooppaan. Kohteina ovat Berliini, Budapest ja Helsinki. Koneen täyttö aloitetaan takaosasta ja ikkunapaikoilta, seuraavaksi täytetään keskipaikat ja viimeiseksi käytäväpaikat. Priority-matkustajat saavat alhaisimmat järjestysnumerot. Toimittajamme lensi hiljattain Amsterdamista Suomeen ja pääsi kokeilemaan uutta systeemiä. Ainakin toistaiseksi se aiheutti entistä enemmän häslinkiä portilla, kun ihmiset kerääntyivät tiskin välittömään läheisyyteen odottamaan omaa vuoronumeroaan. Väliin ehti myös pujahtaa ihmisiä väärässä järjestyksessä ja koneessa sisällä oli jo käytäväpaikalla istuvia ennen kuin ikkunapaikat oli täytetty. Aika näyttää toimiiko kokeilu.

Palvelua SoMessa ympäri vuorokauden KLM kehittää palvelujaan sosiaalisessa mediassa. Yhtiö lupaa vastata kaikkiin verkossa

KLM:n asiakas saa verkossa vastauksen kysymykseensä tunnissa. Palvelu toimii jo Twitterissä ja Facebookissa sekä pian myös Google+ -sivuilla.

tuleviin yhteydenottoihin tunnin kuluessa. Keskimääräinen vastausaika näkyy yhtiön verkkosivuilla ja Twitter-palvelussa sekä tulevaisuudessa myös Facebookissa. KLM:n asiakaspalvelu toimii vuorokauden ympäri kymmenellä kielellä Twitterin ja Facebookin lisäksi niitä vastaavassa venäläisessä VKontakte-palvelussa. Lähiaikoina palvelu avataan myös Google+ -sivuille sekä Kiinan Weibo-palveluun.

Kasvava markkina-alue ”Latinalainen Amerikka kokonaisuutena, ja erityisesti Brasilia, on kovassa talouskasvussa. Matkailu Brasiliaan tulee lisääntymään huomattavasti myös vuoden 2014 jalkapallon MM-kisojen ja vuoden 2016 kesäolympialaisten ansiosta. Air France ja KLM haluavat olla osa näitä kasvavia markkinoita”, sanoo Air France-KLM:n maajohtaja Lisette Klomp Bueters.

Maaliskuun lopussa alkavalla kesäaikataulukaudella Air France aloittaa lennot Pariisista Brasilian pääkaupunki Brasiliaan kolmesti viikossa. KLM puolestaan jatkaa Amsterdam-Buenos Aires -reittiään edelleen Santiago de Chileen jo helmikuusta alkaen.

Suurempaa kalustoa Air Francen Pariisi-Sao Paulo-reittiä aletaan liikennöidä A380-superjumbolla ja yölennot Pariisista Rio de Janeiroon uudella B777-300-koneella. Lisäksi Air France on operoinut Uruguayn Montevideoon jo keväästä 2013 viiden lennon viikkotahtia. Väli-Amerikassa Air Francen uutuus on Panama City, jonne lennetään kolmesti viikossa. Air France ja KLM lentävät nyt yhteensä 238 lentoa viikossa 26 kohteeseen latinalaisessa Amerikassa.

SAS tuo osamaksukaupan lentomatkustukseen SAS panostaa Suomessa liikenteeseen maakunnista Skandinaviaan ja edelleen jatkoyhteyksiin maailmalle. Yhtiö sekä lisää vuoroja että operoi maakuntalentojaan jatkossa astetta suuremmalla kalustolla Tukholmaan ja Kööpenhaminaan.

SAS ON ARVIOINUT kilpailutilanteen Suomen maakuntakentillä houkuttelevaksi ja päätynyt vahvistamaan tuotettaan Vaasasta, Tampereelta ja Turusta lähtevässä lentoliikenteessä. ”Vaasasta liikennöimme jatkossakin neljä päivittäistä vuoroa Tukholmaan, mutta 50-paikkaisten Saabien rinnalla suurin osa lennoista tullaan lentämään 70-paikkaisilla ATR-koneilla. Tämä tuo Vaasan istuintarjontaan helmikuusta alkaen noin 20 % tarjonnan kasvun”, sanoo SAS Finlandin myyntijohtaja Niko Ek. ”Tampereen kolme päivittäistä vuoroa Tukholmaan saavat rinnalleen helmikuun alussa neljännen päivittäisen yhteyden, kun taas Turussa neljä päivittäistä pysyvät, mutta osa vuoroista operoidaan suuremmilla koneilla,” Lisäksi Niko Ek sanoo Turku- Kööpenhamina -rotaation aikataulua parannetun, so. aikaistetun. Illan viimeinen paluulento laskeutuu nyt hieman ennen puoltayötä.

34 uutta kesäreittiä SAS avaa peräti 34 uutta kesä-

1 • 2014 TAMMIKUU

Myyntijohtaja Niko Ek, SAS Finland

reittiä Skandinaviasta pääosin Välimeren maihin. SAS lentää kesällä jopa kymmeneen Italian ja viiteen Ranskan kohteeseen. ”Suomen markkinoilla uutuusarvoltaan tuoreita kohteita ovat esimerkiksi Ranskassa Korsikan saaren Bastia sekä Etelä-Ranskan yliopisto- ja viinikaupunki Montpellier kesäkuun lopusta elokuun alkuun. Italiassa Sardinian Olbiaan lennetään Tukholman kautta kesän lomasesonkikaudella, Napoliin pääsee sekä Tukholman että Kööpenhaminan kautta. Näihin ja moniin muihin kesäkohteisiin on Suomesta hyvät yhteydet yhdellä koneenvaihdolla myös maakuntakentiltämme”, korostaa Niko Ek.

Suomen kattavin yritysvarausjärjestelmä Amadeus e-Travel Management

Tarjontaa maakuntakentiltä lisätään

Eero Havia

Ma tka kot iov alkaa elta si

Yhteyksiä Britanniaan SAS on jo lisännyt mm. reitillä Kööpenhaminasta Pohjanmeren rannikon Humbersideen. Maaliskuun 31. päivä avataan lisäksi ympärivuotiseksi tarkoitettu reitti Leedsiin ja Tukholmasta kesäreitti Bristoliin. ”Maaliskuun lopusta Tukholmasta tullaan lentämään Gotlannin Visbyyn jopa viisi kertaa päivässä, ja näin yhteydet myös Suomesta Gotlantiin paranevat merkittävästi”, sanoo Ek.

• Tehokkuutta ja säästöjä yhteistyöllä • Lentoyhtiöiden paketoidut hinnat ja maksulliset lisäpalvelut • Hotellien hallinnointi ja ohjaavuus • Taksipalvelut ja junat haltuun • Yhdistä palveluihisi ja järjestelmiisi

Lentomatkoja osamaksulla SAS tarjoaa nyt kuluttaja-asiakkaille laskutus- ja jopa osamaksumahdollisuutta. Tämä toimii jo Skandinavian maissa ja on juuri tulossa myös Suomeen Klarna Tilin kautta. Klarna sinänsä toimii Suomessa jo mm. verkko-ostosten rahoitusjärjestelyissä. Klarna Tili mahdollistaa maksun joko 14 päivän sisällä varauksesta tai sen avulla voidaan oston maksaminen ja rahoittaminen jakaa jopa 24 kuukauden ajanjaksolle.

Tule tapaamaan meitä Matka 2014 –messuilla Business Travel Forum osastollemme 6btf7

MESSUILLA 6BTF28

23


Uusia lentoyhtiöitä Intiaan Tjäreborgille Taidematkalle, gourmet-kierrokselle ja rantalomalle Intia on yksi maailman nopeimmin kasvavista lenhuipputulos Pisa, Biarritz ja Alanya ovat tomarkkina-alueista ja sen ilmailusektori kiinnostaa vuosien tauon jälkeen myös ulkomaisia sijoittajia. UUSIN TULOKAS Intian ilmailu-

taivaalla on Air Costa, joka aloitti kolmella kotimaan reitillä viime vuonna. Embraer E170-koneilla liikennöivän yhtiön kohteisiin kuuluvat mm. Bangalore, Jaipur ja Chennai.

SIA:lle jalansija Singapore Airlinesin osittain omistaman Tata SIA Airlinesin on puolestaan tarkoitus aloittaa liikenne touko-kesäkuun aikana. Uusi yhtiö on intialaisen monialakonsernin Tata Groupin ja Singapore Airlinesin yhteisyritys. SIA omistaa yhtiön osakkeista 49 prosenttia, mikä on suurin sallittu ulkomaisen omistuksen määrä intialaisissa lentoyhtiöissä. Yhtiö tarvitsee vielä paikallisten viranomaisten

hyväksynnän päästäkseen aloittamaan lentotoiminnan. Tata SIA Airlinesin on tarkoitus toimia, monista paikallisista kilpailijoista poiketen, täyden palvelun yhtiönä ja saavuttaa vankka jalansija erityisesti kasvavan paikallisen keskiluokan parissa.

Lisää kauppoja Tata Group omistaa osuuden myös toisesta yhteisyrityksestä, jossa sen partnerina on malesialainen halpalentoyhtiö AirAsia. Tämän halpalentomarkkinoille tähyävän yhtiön on tarkoitus aloittaa toimintansa alkuvuodesta. Intian hallitus näytti myös vihreää valoa Arabiemiraattien lentoyhtiö Etihadille, joka juuri osti osuuden intialaisesta Jet Airways -lentoyhtiöstä.

Matkanjärjestäjä Tjäreborg teki syyskuussa 2013 päättyneellä tilikaudella historiansa parhaan tuloksen.

Y H TIÖ N LIIKE VAIH TO nousi

138,9 miljoonaan euroon ja liiketoiminnan voitto oli 14 miljoonaa euroa, kun se edellisellä tilikaudella oli 7,6 miljoonaa euroa. Myös emoyhtiö Thomas Cook Northern Europen kokonaistulos nousi 130 miljoonaan euroon.

Suositut kohteet ja konseptit Ennätystulosta yhtiö perustelee panostuksella suosituimpiin lomakohteisiin sekä toisaalta ainutlaatuisiin tuotteisiin ja hotellikonsepteihin, joita muilla matkanjärjestäjillä ei ole. Tulokseen vaikutti myös viime talven markkinatilanne, jolloin matkojen kysyntä ja tarjonta kohtasivat hyvin.

Palvelua aamusta iltaan

JAPANI-SEMINAARI. Japan Airlines ja Japanin suurlähetystö jär-

jestivät yhdessä pienimuotoisen Japani-Seminaarin. Suurlähettiläs Kenji Shinodan (keskellä) maalaili Japanin matkailun parhaita vetovoimatekijöitä ja JALin Suomen johtaja Yoichiro Oda (oikealla) sekä Markku Hasegawa kertoivat JAL:n kuulumisista. Helsingin valintaa JALin uusimmaksi Euroopan kohteeksi perusteltiin maantieteellä. Lentoaika Tokio – Helsinki on kymmenen tuntia, mikä tarkoittaa edestakaisten lentojen kääntymisineen mahtuvan yhden vuorokauden puitteisiin. Yhdensuuntainen lento Tokiosta moniin muihun Euroopan kohteisiin kestää noin 12 tuntia. Se taas tarkoittaa, että lentoajan pituuden vuoksi niitä ei voida operoida yhdellä ja samalla koneella. JAL:n oneworld -kumppani Finnair tarjoaa Helsinki-Vantaalla lyhyet vaihtoajat edelleen suureen määrän Euroopan kohteita. Japanin ja Euroopan välisessä liikenteessä Pohjois-Euroopan markkinaosuus on vain n. 5 %, kun Länsi-Eurooppa edustaa n. 44 % ja Keski-Eurooppa 24 %, joten 186-paikkainen B787-Dreamliner on ihanteellisen kokoinen kone NRT-HEL –reitille. Japanissa JAL tarjoaa 55 kotimaan lentoyhteyttä jatkaa maan eri osiin aina pohjoisen Hokkaidosta eteläiselle Okinawalle. MESSUILLA 7F49

Icelandairilla hyvä vuosi Lisälentoja Helsingistä Icelandairin matkustajamäärä kasvoi viime vuonna kaksinumeroisin luvuin. Tänä vuonna yhtiön reittiverkosto laajenee ja Helsingin merkitys kasvaa.

”Viime talven hyvän markkinatilanteen lisäksi olemme kehittäneet asiakaslähtöistä toimintaamme. Lisäksi uudistunut asiakaspalvelumme sosiaalisessa mediassa on mahdollistanut sen, että asiakkaamme tavoittavat matka-asiantuntijamme nykyään kaikkina viikonpäivinä myöhäiseen iltaan saakka”, sanoo Tjäreborgin toimitusjohtaja Christian Grönli. LIIKKUVUUDEN LISÄÄMISEKSI HINTOJA PUDOTETTAVA. Venä-

jällä ilmailuviranomaiset katsovat, että maan väestön liikkuvuuden lisäämiseksi lentolippujen hintoja on alennettava. Se puolestaan antaisi sysäyksen lentotoiminnan kasvulle. Rosaviatsian pääjohtaja Alexander Neradko totesikin, että 2013 puolessa välissä kotimainen lentotoiminta alkoi kasvaa ripeämmin kuin ulkomaanliikenne. Neradkon mukaan 2018 mennessä kotimainen liikenne kasvaa 40%. Hallitus tukee osaltaan kehitystä vähentämällä viranomaismaksuja. Hän arveli myös, että venäläisille olisi eduksi perehtyä läntisten halpalentoyhtiöitten toimintaan ja ottaa niistä oppia kustannusten trimmaamisessa.

Valkoiseen taloon pääsee taas Yhdysvaltain presidentinlinna avautui yleisölle jälleen marraskuun alussa, yli puoli vuotta kestäneen tauon jälkeen.

Vancouver on useasti valittu maailman mukavimmaksi kaupungiksi asua.

”KESÄK AUDELL A Icelandair

tulee operoimaan Helsingin ja Reykjavikin välillä yhden päivittäisen lennon lisäksi myös niin sanotut ”Wing to Wing” – rinnakkaislähdöt perjantaisin ja sunnuntaisin. Näinä viikonlopun suosituimpina matkustuspäivinä tarjoamme siis kaksi lähtöä 15 minuutin välein”, kertoo Icelandairin maajohtaja Pekka Mäkinen.

Matkustajamäärät kasvussa Viime vuoden viimeiset kuukaudet vahvistivat yhtiön hyvää kehitystä edellisvuoteen verrattuna. Koko vuoden matkustajamäärät marraskuun lop-

24

puun asti kasvoivat 11 prosenttia. Tammi-marraskuun jaksolla yhtiö kuljetti yli 2,1 miljoonaa matkustajaa.

Uusia kohteita Pohjois-Amerikkaan Tänä vuonna Icelandairin reittiverkosto laajenee ja on sen historian suurin kattaen 38 kohdetta, joista 13 Pohjois-Amerikassa. Uusimpina kohteina avataan Kanadan Edmonton maaliskuussa ja Vancouver toukokuussa. Yhteensä Icelandair operoi 82 lentoa viikossa USA:n ja Kanadan kohteisiin. MESSUILLA 7D41

VALKOINEN TALO sulkeutui kävijöiltä viime keväänä USA:n budjettileikkausten ja sitä seuranneiden henkilöstövähennysten seurauksena. Lokakuussa hyväksytyn uuden budjetin seurauksena kierrokset talossa voidaan taas aloittaa, tosin vain kolmena päivänä viikossa.

Varaus etukäteen Valkoisen talon kierrokselle haluavan tulee tehdä varaus etukäteen, yleensä vähintään kaksi kuukautta ennen vierailupäivää. Vierailijoille näytetään osia Valkoisen talon alakerroksista ja puutarhoista. Obaman perheen asuinkerrokseen tai West Wingiin, jossa presidentin kuuluisa ovaali työhuone sijaitsee, ei ole pääsyä.

Finnairin kesän kausikohteet Finnair lentää juhannuksesta lähtien kaksi viikoittaista vuoroa Pisaan Italiassa ja Biarritziin Ranskassa. Lisäksi kesäkaudella pääsee kolmesti viikossa Turkin Alanyaan. BISKAJANLAHDELLA sijaitseva

Biarritz nousi Euroopan aristokraattien suosioon 1850-luvulla, kun Napoleon III:n vaimo valitsi sen kesäkohteekseen. Keisari rakennutti vaimolleen Biarritziin kesäpalatsin, nykyisen Hotel du Parisin, jossa viihdytettiin kesäisin eri maiden kuninkaallisia. Biarritz on edelleen Euroopan jetsetin kohtauspaikka. Kaupunki on tunnettu hyvistä ravintoloistaan, mahtavista surffausolosuhteistaan, kasinostaan sekä 1800-luvun lopussa rakennetusta golfkentästään. Biarritz on myös erinomainen gateway Espanjan Baskimaalle. Herkuttelijoiden San Sebastian on vain tunnin ajomatkan päässä ja lähellä ovat myös mm. Bilbao ja Pamplona.

Biarritzin ranta on niin auringonpalvojien kuin surffareidenkin suosiossa.

Kulttuuria ja kulinarismia Pisa on portti taidetta, kulttuuria ja arkkitehtuuria tihkuvaan Toscanan maakuntaan, joka tunnetaan myös hyvän ruoan ja viinin mekkana. Lyhyiden välimatkojen ansiosta seutu on erinomainen autolomakohde. Toscanassa on helppo liikkua myös junalla tai polkupyörällä. Pisan kuuluisan kaltevan tornin lisäksi lähellä ovat Firenzen lukuisat kuuluisat taideaarteet ja Sienan upea goottilaisarkkitehtuuri, maaseudun kauniit pikkukylät ja kaupungit sekä Chiantin alue lukuisine viinitiloineen.

Suoraan Turkin Rivieralle Huhti-elokuussa Finnair operoi kolme viikoittaista lentoa uutuuskohteeseen Alanyaan Turkissa. Alanyan vasta laajennetun lentokentän käyttöönotto lyhentää matka-aikaa kaupunkiin merkittävästi. Suositusta Alanyasta kerroimme tarkemmin viime lokakuun Ikkunapaikassa.

Meren ja vuoriston välissä sijaitseva Alanya on Välimeren suosituimpia lomakohteita.

Myös toiseen Turkin Välimeren kohteeseen Antalyaan lisätään lentoja. Näin ollen Finnairilla on reittilentoja Turkkiin kesäliikennekaudella yhteensä kahdeksan viikossa. Suurin osa niistä lennetään päiväsaikaan. Finnair on ainoa lentoyhtiö, jolla pääsee suorilla reittilennoilla Suomesta Alanyaan ja Antalyaan.

Lisää lentoja suosikkikohteisiin

Zürichiin tuplaantuvat kahdesta neljään. Keskikesän lomasesongin ajaksi lisätään myös lentoja Dubrovnikiin, Kööpenhaminaan, Malagaan, Pariisiin, Roomaan ja Tel Aviviin vastaamaan suurempaa kysyntää. Kaukokohteista lennot Kiinan Xi’aniin jatkuvat jo 30.3. alkaen ja Vietnamin Hanoihin 2.6. alkaen. Kesäohjelmassa on myös Kanadan Toronto, jonne lennetään kesä-syyskuussa kolmesti viikossa.

Kesäkaudella päivittäiset lennot Saksan Düsseldorfiin ja Sveitsin

Ekotehokkuus lisääntyi Airberlin tyhjensi koneen Yksikin kilo vähemmän painoa matkustamossa auttaa säästämään polttoainetta ja vähentämään hiilidioksidipäästöjä. Lentoyhtiö airberlin toteutti ekotehokkuusohjelmansa puitteissa kokeilun, jossa kaikki irralliset tavarat poistettiin A330-lentokoneesta ja ne punnittiin. TYHJENNYSOPERAATIOSSA koneesta piti löytää sellaisia tavaroita, joita ei välttämättä tarvita lennoilla. 38 työntekijää poisti muutamassa tunnissa kaikki irralliset tavarat kaukolentokoneesta ja punnitsi sekä kirjasi ne. Tämän jälkeen yhtiön asiantuntijatiimi arvioi, voitaisiinko jokin tavara korvata kevyemmällä vaihtoehdolla. Esimerkiksi ohjekirjaa, joka on käytössä jo digitaalisessa muodossa ohjaamon tietokoneissa, ei tarvitse kuljettaa mukana enää paperimuodossa.

Satoja kiloja tavaraa Koneesta löydettiin yhteensä noin 630 kilon verran irrallista tavaraa. Tästä määrästä koneeseen jäi 335 kiloa. 162 kilon tavaramäärälle tarvittiin asiantuntijoiden suorittama lisätarkastus, 116 kilolle etsitään kevyempiä vaihtoehtoja ja 17 kilon edestä tavaraa voitiin poistaa välittömästi koneesta. Punnitusoperaation tuloksena hiilidioksidipäästöjä voidaan vähentää noin 8 tonnia ja polttoainetta 2,5 tonnia per vuosi ja kaukolentokone. Irrallisen

varustuksen a n a l ys o i m i nen tuotti samalla muita jatkohankkeita, joiden parissa airberlin jatkaa nyt ekotehokkuusohjelmansa puitteissa. Yhtiö palkittiin äskettäin ekotehokkuuden alalla suorite- Lentokoneen sisuksista löytyy satoja kiloja irrallista tavaraa. tuista toimen- Osa siitä on täysin turhaa. piteistään amerikkalaisen aikadaan sanoa, että 50 kilon sääskauslehden Air Transport Worltö Finnairin jokaiselta lennolta din Eco-Aviation -palkinnolla ja säästää vuodessa 330 000 kiloa ”Silver Eco-Airline of the Year” polttoainetta eli miljoona kiloa -tittelillä. hiilidioksidia. Kun Finnairin Euroopan-laivaston istuimet vaihdettiin kevyFinnairissa säästöillä empiin, saatiin sillä 5 % polttoai”painavat” syyt nesäästö penkkiä kohden. Kaikkiaan tämä merkitsee lähes 7 milFinnairissa on jo usean vuoden joonan hiilidioksidikilon säästöt ajan ollut toiminnassa “painonvuosittain. Myös muilla, vähäpävartija”-ohjelma, jossa tarkasteltöisiltäkin tuntuvilla toimenpilaan kaikkea irtainta koneessa ja teillä on iso vaikutus. Esimerkiksen sisustuksessa. Painon varsi paljon arvostelua herättänyt tioinnissa ei puhuta pelkästään siirtyminen murukahviin lenrahasta, vaan myös ympäristönoilla säästää noin 15 000 kiloa vaikutuksista. Kyse on isoista polttoainetta vuodessa. säästöistä: nyrkkisääntönä voi-

1 • 2014 JANUARY


1 • 2014 TAMMIKUU

25


Uusiin asemiin

Saammeko esitellä ARZU EMEL YILDIZ

Controller Turkin valtion matkailutoimisto

Turkin valtion matkailutoimiston uusi johtaja Arzu Emel Yildiz saapui Suomeen ensimmäistä kertaa viime syyskuun puolivälissä. Ensimmäisenä viikonloppuna arkkitehdiksi valmistunut neiti suuntasi Alvar Aallon museoon. ARZU EMEL YILDIZ valmis-

tui Ankaran yliopistosta arkkitehdiksi vuonna 2003. Hän työskenteli muutaman vuoden suunnittelijana insinööritoimistossa, mutta halusi olla paremmin hyödyksi maalleen. Hän suoritti kulttuuri- ja turismitutkinnon ja pääsi valtion matkailuministeriön palvelukseen vuonna 2006. Seuraavat vuodet hän kiersi ympäri Turkkia ja tarkisti hotellien tähtiluokituksia. ”Voin sanoa tuntevani Turkin. Kiersin maata ristiin rastiin ja näin tuhansia hotelleja”, Yildiz kertoo. Hän antoi hotelleille parannusohjeita ja tilanteen mukaan laski tai nosti luokitusta. Maassa toimii viitisenkymmentä hotellitarkastajaa ja hotellien tasoa pidetään tarkasti silmällä. Tänä vuonna hyvästä työstään arvostettu Yildiz haluttiin nostaa vastuullisempiin töihin. Hänet lähetettiin Suomeen turistiministeriön virkamieheksi matkailutoimiston johtajaksi. ”Olen Suomessa varmaan nelisen vuotta. Ensimmäisenä vuonna seuraan luultavasti aika tarkasti edeltäjäni jalanjälkiä, sen

jälkeen käteni jäljet näkyvät täällä varmasti enemmän”, hän kertoo. Arzu Emel Yildizille estetiikka on arkkitehtina tärkeä. Suomalainen arkkitehtuuri ja etenkin Alvar Aalto on hyvin tunnettu Turkissa. Suomalaiset tietävät Turkista sen sijaan lähinnä rannat. Turkissa käy vuosittain reilu 200 000 suomalaista ja Yildiz haluaisi, että suomalaiset löytäisivät myös mm. vanhan turkkilaisen kulttuurin. Maassa on paljon historiallisia kohteita, antiikkia ja monia eri kulttuureja. Vanhojen tuttujen kohteiden lisäksi Yildiz suosittelee vaikkapa Izmirin kupeessa sijaitsevaa Alcatia, jossa on pieniä putiikkihotelleja ja viehättäviä ruokapaikkoja. Myös Marmaris ja Bodrum ovat ihanteellisia lomapaikkoja. ”Turkkiin voi myös lähteä hiihtolomalle, urheilulomalle tai kylpylöihin hemmottelulomalle”, Yildiz muistuttaa. Kotona Ankarassa Yildizin perheeseen kuuluu vanhempien lisäksi veli. ”Ankarassakin on totuttu melko kylmiin talviin, joten luulen selviytyväni täälläkin”, hän nauraa.

Untitled-1 1

2013-09-30

Erik Floman Eera Oy

Helen Oksanen Helen´s Journeys

Jan-Aslak Lang HRG Nordic Oy

Göran Nilervall

Riikka Kettunen Matka-Agentit

Anne Laakso Matka-Agentit

Anitta Bergbom Hotelli Regatta

Nina Lyytinen Restel

Lauri Elovainio Restel

Janne Nyman Restel

Pekka Allinen Vanajanlinna Group

Magnus Mali Vanajanlinna Group

Mia Auvinen VR Matkustajaliikenne

Airpro Group Janne Hattula on nimitetty Airpro Groupin uudeksi CEO:ksi 1.2. alkaen. Hän on aiemmin toiminut Blue1:n COO.

Eera Oy

Matka-Agentit

Jetta Jalander on nimitetty myyntipäälliköksi 1.1. alkaen. Hän vastaa Hurtigruten-asiakkuuden lisäksi yhtiön tiedotuksesta.

Blue1

Eera Oy:n toimitusjohtajaksi on nimitetty yhtiön osakas, diplomiekonomi Erik Floman. Hän on toiminut Eerassa vuodesta 2008 ja sitä ennen pitkään matkailualalla eri tehtävissä. Floman jatkaa edelleen Ikkuna11:23:24 paikan taseanalyysien kirjoittajana.

Allied Travel Consultants Oy:n uusi valtameriristeilyjen rekisteröity markkinointinimi. Marraskuussa juhlistettiin Loistoristeilyjen uuden upean toimiston avajaisia ja tupaantuliaisia Helsingin Arabianrannassa, Kotisaarenkadulla. Kuvassa Loistoristeilyiden henkilökunta vasemmalta Hanna Ståhl, Laura Perikangas, italialaisen Costa Crociere -varustamon Pohjoismaiden myyntijohtaja Giancarlo Tedesco, Raimo Kukkonen, Essi Berg, Jenna Kukkonen ja toimitusjohtaja Kalevi Kuutschin. MESSUILLA 6F72

MAAILMAN SUURIN RAVINTOLA. Kiinassa Hunanin maakunnan pääkaupungissa Changshassa toimii Länsijärven ravintola, jota pidetään maailman suurimpana. Se perusti 2000 kommunistipuolueen jäsen Qin Lingzhi ystäviltään lainaamillaan 10 000 dollarilla. Ravintolassa on 5 000 paikkaa ja sen vierailta palvelemassa on tuhannen hengen henkilökunta. Yksistään keittiömestareita on 300. Raaka-aineitakin kuluu. Viikossa menee 700 kanaa, 200 käärmettä, yli 1 000 kiloa sianlihaa ja reilu tonni chiliä. Lisäksi tarvitaan linnunpesiä, apinoita, liskoja, erilaisia kaloja ja hyönteisiä. Ravintola tarjoilee pääasiassa Hunanin ja Guangdongin vahvasti maistettuja herkkuja. Paikka tarjoaa myös silmänruokaa. Itse ravintola on kopio Pekingin keisarillisesta palatsista ja autenttisuutta lisäävät henkilökunnan historialliset puvut.

Israelin valtion matkailutoimisto

Blue1:n uudeksi COO:ksi on nimitetty Mikael Wångdahl 1.2. alkaen. Hänellä on pitkä kokemus lentoyhtiötyöstä, viimeksi hän oli Estonian Airin COO.

Airtouch

LOISTORISTEILYJEN UUSI KATUTOIMISTO. Loistoristeilyt on

Juha Kansikas VR Matkustajaliikenne

Göran Nilervall on nimitetty Israelin valtion matkailutoimiston Pohjoismaiden ja Baltian maiden markkinointipäällikön ja apulaisjohtajan tehtävään 2.1. Hän on viimeksi työskennellyt Liettuan matkailutoimistossa Destination Managerina. Vuonna 2012 Göran toimi viransijaisena Israelin valtion matkailutoimistossa, joten hänellä on jo kokemusta uudesta työstään. Tehtävässä aiemmin toiminut Irma Aalto siirtyy ”Strandutveckling Mälaren”-projektin johtotehtäviin. Projektissa on mukana Upplands Bron, Håbon, Järfällan, Ekerön, Upplands Väsbyn ja Sigtunan kunnat.

Helen’s Journeys

26

Israelin valtion matkailu­ toimisto

RESTEL MARKKINOINTI

Tervetuloa Ruotsiin

www.fin-s.a.se | www.traveltrends.se

Jetta Jalander Airtouch

Helen Oksanen on perustanut toiminimen Helen’s Journeys. Helen’s Journeys on yksityinen matkasuunnittelupalvelu, joka keskittyy räätälöityjen matkojen suunnitteluun ja toteutukseen eteläisellä pallonpuoliskolla. Yhteistyökumppanina ja vastuullisena matkanjärjestäjänä on Helin Matkat.

HRG Nordic Oy Jan-Aslak (Janne) Lang on nimitetty 23.9.2013 alkaen tehtävään Head of Events & Meetings Management Finland. Janne on toiminut myynnin, markkinoinnin, tuotekehityksen, tuotteistuksen, asiakaspalvelun ja partner managementin johto - ja esimiestehtävissä yli 20 vuoden ajan. Janne on myös tehnyt uraa yrittäjänä; laatu- ja ympäristöjärjestelmien, myynnin, markkinoinnin ja liiketoiminnan kehittämisen konsultoinnin alueella.  Kokemuksensa Janne on kerännyt esim. Epicitistä, Telia Soneralta, Telemar Finlandilta ja Sisäasiainministeriöstä.

Riikka Kettunen toimii tuotantosuunnittelijana ja ryhmämyyjänä Matka-Agenttien Helsingin toimistossa. Anne Laakso toimii asiakaspalvelussa ja ryhmämyyjänä Matka-Agenttien Turun toimistossa. Matka-Agentit on yleismatkatoimisto ja matkanjärjestäjä, joka laajentaa koko ajan omaa matkatuotantoaan. Sillä on toimipisteet Helsingissä, Joensuussa, Porvoossa sekä Turussa.

Hotelli Regatta Hankolaisen Oy Hotel Regatta Ab:n toimitusjohtajaksi on 15.10.2013 nimitetty A n it t a Bergbom (eMBA). Hän siirtyy tehtävään Restel Hotel Groupista, missä toiminut useissa operatiivisissa ja myynnin tehtävissä, viimeksi vastaten vapaa-aika, kokous- ja incentive myynnistä pohjoismaissa. Aikaisempia työnantajia ovat Rantasipi Oy, Naantalin Kylpylä/Sunborn Group ja SMT Oy. Hotelli Regatta on Lars Sonckin vuonna 1898 suunnittelemaan jugendrakennukseen vuonna 2012 täysin entisöity hotelli.

Restel RESTEL RAVINTOLAKEHITYS

Nina Lyytinen on nimitetty kehityspäälliköksi vastaamaan / Restelin liikenneasema- ja kahvilapuolen konsepti- ja tuotekehitys 28.8.2013 alkaen.

Lauri Elovainio on nimitetty CRM & Partnership Manager tehtävään tammikuusta 2014 alkaen.

Vikkula jättää Finnairin

RESTEL RUOKATUOTEKEHITYS

Finnairin Matkapalveluiden johtaja ja Finnairin johtoryhmän jäsen KTT Kaisa Vikkula jättää Finnairin. Jatkossa Matkapalveluihin kuuluvat yhtiöt raportoivat Finnairin Kaupallisen yksikön johtajalle Allister Patersonille.

Janne Nyman on nimitetty tuoteprosessipäälliköksi/nopea syöminen 21.10.2013 alkaen.

Vanajanlinna Group Vanajanlinna Groupin johtoryhmän jäsenten Pekka Allisen sekä Magnus Malin vastuualueet ovat muuttuneet. Nimitysten taustalla on Vanajanlinna Groupin uusin laajentuminen Tahko Spa:n toimintaan marraskuussa. Pek k a A l l i nen on nimitetty Resort Manageriksi vastuualueellaan Tahko Spa & Suites toiminnat Tahkovuorella. Hän jatkaa myös yhtiön myyntitiimissä sekä johtoryhmässä. Aiemmin Pekkis toimi Vanajanlinna Groupin myyntijohtajana. Magnus Mali on nimitetty Vanajanlinna Groupin myyntijohtajaksi vastuualueena kotimaan ja kansainvälinen myynti. Aikaisemmin Magnus toimi Vanajanlinna Groupiin kuuluvan Levi Spirit –resortin managerina Kittilän Levillä. Vanajanlinna Groupiin kuuluu hotelli-ravintola Vanajanlinna, Linna Golf ja Linna Golf klubiravintola Hämeenlinnassa, Metsänvartijan Tila Janakkalassa, Ravintolat HSF ja Portti Hangossa, Ravintolat Cantina, Bistro ja Tango Levillä, Levi Spirit -luksushuvilat Levillä, Vanajanlinna Catering ja Tahko Spa & Suites Tahkovuorella.

VR Matkustajaliikenne, yrityspalvelut M ia Auv i nen on nimitetty myyntipäälliköksi 13.11.2013 alkaen. Hänen vastuualueenaan ovat nimetyt kotimaiset matkatoimistot ja kaikki kansainväliset matkatoimistot. Mia on aikaisemmin työskennellyt Yellow Sky:lla, jossa hän toimi myyntipäällikkönä ja American Airlinesin Suomen edustajana. Avainasiakaspäälliköksi on nimitetty Juha Kansikas 7.1.2014 alkaen. Hänen vastuualueenaan ovat nimetyt avainasiakkaat sekä uusasiakashankinta. Juha Kansikas on aiemmin työskennellyt Menumat Oy:ssä myyntipäällikkönä.

Seuraava ilmestyy

7.3.2014 Ilmoitustilan viimeinen varauspäivä on 17.2.2014.

VIKKULA ON OLLUT Finnairin palveluksessa vuodesta 2006 ja vastannut viimeksi Matkapalveluihin kuuluvista Aurinkomatkoista, Areasta, Suomen Matkatoimistosta, Estravelista ja Amadeus Finlandista. Hän vastasi myös joistakin Finnairin rakennemuutokseen liittyvistä projekteista mukaan lukien catering-kumppanuussopimus LSG Sky Chefsin kanssa ja Finnair Flight Academyn rakentaminen sekä Finnairin Lomalennoista. Jatkossa Matkapalveluihin kuuluvat yhtiöt raportoivat Finnairin Kaupallisen yksikön johtajalle Allister Patersonille 1.1.2014 alkaen.

Uusia edustuksia HURTIGRUTEN JA AIRTOUCH

ovat 1.12.2013 tehneet edustus sopimuksen Suomen myynnin, markkinoinnin ja tiedotuksen hoitamisesta. MIAMI on saanut Pohjoismaihin

edustuksen. Greater Miami Convention & Visitors Bureau on nimittänyt tukholmalaisen Our Man in Scandinavian edustajakseen Pohjoismaissa. Toimisto edustaa myös Virgin Atlanticia, Alamoa, El Monte RV:ta ja Visit Floridaa. Siellä työskentelee mm. Johnny Gardsäter ja toimitusjohtajana Paul Stanley. Johnny on vastuussa Miamista, johnny@ourmaninscandinavia. com tai + 46 705 168 889.

Helpotusta Balin ruuhkiin BALILLA INDONESIASSA on avat-

tu ensimmäinen osittain veden päällä kulkeva moottiritie. Etelän Nusa Duasta lentokentän kautta Benoaan kulkeva 12,7 kilometrin ohitustie tuo kauan kaivattua helpotusta Balin eteläosien turistialueiden valtaviin liikenneruuhkiin. Tielle odotetaan lähes 40 000 ajoneuvoa päivässä, näistä yli puolet moottoripyöriä. Indonesian kauneimmaksi kehutulle tielle merimaisemineen pääsee ajamaan maksua vastaan. Tietulli on mopoilijoilta 4000 rupiaa (noin 30 senttiä) ja autoilijoilta 10 000 rupiaa (noin 70 senttiä). MESSUILLA 7G50

1 • 2014 JANUARY


Juhlapaikka Venuusta

MEILLÄ MYYNNISSÄ LOISTORISTEILYT YMPÄRI MAAILMAN ALL INCLU

SIVE

Uusi sivusto tapahtumatilojen etsintää.

Tervetuloa Matka 2014 messuille osastolle 6F72

AALTO-YLIOPISTON Summer of

www.loistoristeilyt.fi Kotisaarenkatu 3 00560 Helsinki Puhelin 010 231 6550 myynti@loistoristeilyt.fi

OPINTOMATKALLA KREETALLA. Apollomatkat vei agentteja tutus-

Window Seat in Brief SMT is the new name for the merged agencies The merger of the Finnair owned business travel agencies Finland Travel Bureau and Travel Agency Area was confirmed in the beginning of December 2013. The new united travel management company is called SMT, deriving from the Finnish abbreviation of the Finland Travel Bureau, Suomen Matkatoimisto. The merged company has set its near future target to no less than to conquer the leadership in the Finnish business travel market. SMT will continue to have presence also in the Baltic states, as Finland Travel Bureau owned 71,3 per cent of Estravel, with activities in Estonia, Latvia and Lithuania.

SAS adds provincial capacity In Finland, SAS intensifies the traffic from the Finnish provincial airports to its Scandinavian hubs of Stockholm and Copenhagen and beyond. From February on, Turku in Southwestern and Vaasa in Midwestern Finland will

have somewhat larger aircrafts bringing 20 pc increase in capacity, whilst Tampere will get the 4th daily frequency to Stockholm. Turku-Copenhagen schedule will be improved, i.e. the homebound to Turku will be just before midnight. In the summer 2014 timetable, SAS introduces as many as 34 seasonal summer routes mostly to the Mediterranean destinations, now many with seamless one-stop connections via Stockholm or Copenhagen from the Finnish provincial airports. SAS has also introduced a new way of payment, Klarna, offering to consumers the possibility of invoicing their purchases or even to pay the air travel in installments during a period of up to 24 months. This payment alternative has already been put to use in the SAS’ Scandinavian countries and is just coming also to Finland. As such, Klarna Account already is known also to the Finnish online shoppers, when paying and financing certain consumer goods in the internet.

elected Ms. Petra Metsola, Category Manager Travel of Wärtsilä Corporation on the chair of the association in 2014. In this position she succeeds Ms. Taina Saarikoski of Tekla Corporation.

airBaltic closes Helsinki office The Latvian airline airBaltic has closed the Helsinki sales office, in the wake of the airline‘s turnaround campaign. Further airBaltic has announced of axing the Lappeenranta-Riga route from the 15th of January 2014. The airline keeps on flying to/from Helsinki and Turku to/ from Riga and beyond. AirBaltic Corporation also informs that a new Sales manager for Finland, Mrs. Dace Feldmane based in the Riga office, mobile: +371 26323552, e-mail: daf@ airbaltic.com, takes care of the airBaltic’s Finland market and all related activities.

tumaan Kreetaan, jonne yhtiö lisää merkittävästi tuotantoaan ensi kesälle. Opintomatkan aikana tutustuttiin Kreetan saareen päästä päähän ja tutuiksi tulivat Hanian alue, Almyrida/Kalives, Rethymnon, Georgiopolis Hersonissos ja Agios Nikolaos. Viikon aikana tutustuttiin noin 50 hotelliin. Matka oli antoisa ja upea Kreetan saari hurmasi kaikki matkalaiset. Kuvassa vasemmalta tanssija Yorgos, Arjaliisa Arra Häme-Matkat, Tiina Kangas Matka-Töysä, Johanna Eurajoki Nummelan Matkatoimisto, Petri Pohjonen Matkahaukka, Markku Tikkala Vaasan Tournee, Pasi Latva Apollomatkat, Merja Proskin Matkasavo, Henna Tauriainen Oulun Matkatoimisto, Hanna Aholainen RaveMatkat, Anu Parhiala Matkaomena, Helena Peisa Matkaplaza, Sirpa Makkonen Matkamajakka sekä tanssija Eleni.

www.matkaviikko.fi Ammattilaisten online-uutispalvelu

Risteilybisnekseen uusi yrittäjä Vuoden vaihteessa aloittanut We Love Cruises uskoo edelleen kasvavaan risteilybisnekseen.

Petra Metsola onto the FBTA Chair The Finnish Business Travel Association (FBTA) unanimously

LÄHIALUEMATKAT VIRON YÖPYMISET KASVUSSA.

Viisumihallinnan SOLOVISA-sovellus Ensiesittely MATKA2014-messuilla Tervetuloa tutustumaan osastoillemme:

Business Travel Forumiin 6btf5

Yleisosastomme 6d70 koko messujen ajan

siellä missä aurinko paistaa!

alk.

UUTUUS - KREETA

469 €

Suomalaisten matkailu Viroon on edelleen kovassa vauhdissa ja majoitustilastot näyttävät suomalaisten matkustajien kasvua peräti 9%. Suurin ulkomaisten yöpyjien kasvu tuli kuitenkin Venäjältä. Tutkimusten mukaan syitä Viroon matkustamiseen suomalaisten keskuudessa ovat; lähellä ja helppo matkustaa myös lasten kanssa, ostokset, kylpyläpalvelut ja edullinen hintataso. Suomen aluejohtajana vuodesta 2006 lähtien toiminut Toomas Tärk jätti tehtävänsä Viron matkailun edistämiskeskuksessa viime vuoden lopulla. Hänen tehtäväänsä hoitaa väliaikaisesti markkinointijohtaja Malle Kolnes Tallinnasta käsin.

We Love Cruisesin henkilökuntaa ”Karibialla”. Kuvassa ylärivissä toimitusjohtaja Tony Pokkinen, varatoimitusjohtaja Harri Erho ja istumassa risteilyspesialisti Petri Korpimo, myynti- ja markkinointipäällikkö Jenni Luomala sekä risteilyspesialisti Atte Luomala.

WE LOVE CRUISES -yhtiön omis-

tajakaartilla on vaikuttava risteilykokemus. Kuudella omistajalla on takanaan yhteensä 162 risteilyä ja yli 1 200 risteilypäivää. ”Tiedämme mistä puhumme. Olemme risteilleet 11 eri varustamon laivalla, eniten pääyhteiskumppanimme Royal Caribbean Internationalin aluksilla. Tuttuja ovat niin RCL:n, Celebrity Cruisen kuin Azamarankin risteilijät”, kertoo yhtiön toimitusjohtajana toimiva Tony Pokkinen, jolla on kokemus-

409 €

PLATANIAS....................ALK....469€ KATO STALOS.............ALK....549€

MESSUILLA 7D31

Katto korkealla Kiinassa

Koe saaren ainutlaatuinen luonto ja välimerelliset maut, Hanian tavernat ja putiikit, lähikylien kodikkaat huoneistohotellit ja aurinkoiset hiekkarannat pinjamäntyjen katveessa. Kreetalle lennot toukokuulta lokakuulle. alk.

ta jo 437 risteilypäivän verran. We Love Cruises yhtiössä ovat Pokkisen lisäksi mukana Harri Erho, Jenni Luomala, Petri Korpimo, Atte Luomala ja Juhana Mikkanen. Yhtiö myy suoraan kuluttajille ainoastaan Royal Caribbean Int’l, Celebrity Cruises sekä Azamara Club Cruises -risteilyjä. Lisätietoja antaa Tony Pokkinen puh. 020 735 3666. www.welovecruises.fi.

AGIA MARINA...........ALK....489€ GERANI...........................ALK....639€

Kiinassa on avattu maailman korkeimmalla sijaitseva siviili-ilmailukenttä.

TURKKI JA TUNISIA 2014

DAOCHENGIN LENTOKENTTÄ si-

ALANYA....................ALK....439€

SIDE.............................ALK....489€

BODRUM..................ALK....439€

TUNISIA.....................ALK...409€

Turkin tutut kohteet jatkavat valikoimassa: Alanya, Antalya, Belek, Bodrum, Marmaris ja Side. Maakuntalentoja keväällä viideltä ja syksyllä kuudelta kentältä. Uutena Anatolian kiertomatkat Lykia ja Kappadokia ! Tunisiassa kohteinamme Hammamet, Monastir ja Sousse.

P. 0207 850 850 MA-PE 9-21, LA-SU 10-19

Hinta 8,35 snt/puh. + pvm/mpm, myös jonotus.

1 • 2014 TAMMIKUU

OKAUK ME EM KOHTE

ET PHUK

THAIMAA................ALK....1109€ PHUKET LÄHDÖT 26.1. JA 2.2. /1 VKO HOTELLI MY FRIENDS HOUSE 2, DD+, EA

ILMAN PALVELUMAKSUA 24H

detur.fi

LIETTUA WORKSHOP. Kiinnostus Liettuaa kohtaan on kasvussa. Vuonna 2012 maan matkailu kasvoi toiseksi nopeinta tahtia Euroopassa, ulkomaalaisten matkailijoiden määrä nousi yli 12 prosenttia. Vuosittainen matkailijamäärä hipoo jo kahden miljoonan rajaa. Maan kylpyläkohteet ovat kasvattaneet suosiotaan, muun muassa Druskininkai ja Birstonas ovat tunnettuja kohteita, joissa esimerkiksi Viron kylpylöistä poiketen voi nauttia aidoista mineraalilähteistä ja monipuolisista spa-hoidoista. Liettuan matkailuväki kävi esittäytymässä Helsingissä suomalaisille matkamyyjille maan suurlähetystössä järjestetyn aamiaisworkshopin merkeissä. Liettuan matkailutoimistoa Suomessa edustaa Yellow Sky.

jaitsee Sichuanin maakunnassa, pääosin tiibetiläisten asuttamalla Garzin alueella. Se on 4411 metriä merenpinnan yläpuolella. Lennot Daochengiin alkavat maakunnan pääkaupungin Chengdun kautta lyhentäen matka-aikaa aiemmasta kahden päivän bussimatkasta vain hieman yli tuntiin. Myöhemmin reittiliikenne on tarkoitus aloittaa myös Shanghaihin, Guanzhouhun ja Chongqingiin. Uusi kenttä tulee helpottamaan matkailijoiden pääsyä erityisesti läheiselle Yadingin luonnonsuojelualueelle.

Startups -kilpailun voittajatiimi avasi loppuvuodesta verkkopalvelun, venuu.fi, mistä löytyy tapahtumatiloja kaikenlaisiin tarpeisiin. Sivustolta löytyy myös erikoisempia vaihtoehtoja, kuten teattereita, museoita, loft-huoneistoja ja tyhjiä tehdaskiinteistöjä. Venuu.fi:stä löytyy jo 150 tapahtumatilaa kuvineen: mukana on muun muassa monia Helsingin alueen tuntemattomia helmiä Teatterimuseosta Alvar Aallon ateljeeseen ja Kruunuvuorenrannan Öljysiiloon. Venuu.fi:n käyttö on täysin ilmaista tilan etsijälle, mutta tilojen tarjoajat maksavat palvelussa näkymisestä jäsenyysmaksun.

Matka-Ilo lopettaa Suomen pohjoisin matka­ toimisto, Sodankylän Matka-Ilo, lopettaa toimintansa tammikuun viimeinen päivä. Vuonna 1990 perustettu toimisto tuli tiensä päähän. ”Kyllä se tämä rakennemuutos meidät lopetti. Ihmiset ostavat nykyään netistä ja yritykset keskittävät ostonsa suuriin liikematkatoimistoihin. Syksyllä saimme vielä tiedon, että myös asiakkainamme olleet kaivokset siirtyivät liikematkatoimistoihin”, Aila Virpikari kertoo. Aila Virpikari ja Pinna Aulamo perustivat Matka-Ilon 23 vuotta sitten. ”Ensimmäinen kolaus oli, kun matkanjärjestäjät joko pienensivät tai ottivat kokonaan provisiot pois. Vaikka meillä on matkanjärjestäjänoikeudet, näillä leveysasteilla on vaikea saada riittävää matkustajamäärää räätälöidyille matkoille, jotta toiminta kannattaisi. Yhdessä perustimme ja yhdessä lopetamme ja jäämme odottelemaan uusia tuulia elämässämme”, Aila päättää. Yhdessä Aila ja Pinna toivovat hyvää jatkoa kaikille matkailunsaralla ja kiittävät yhteistyökumppaneita lukuisista mukavista hetkistä. ”Aurinko ei Lapissa laske”, sanovat ilotytöt Aila ja Pinna.

Uusi lentoyhtiö Indonesiaan NAM Air on uusin jäsen Indonesian nopeasti kasvavassa lentoyhtiöiden ja niiden tytäryhtiöiden joukossa. HIL JAT TAIN Lion Air perusti oman tytäryhtiön Batik Airin ja Garuda Indonesia laajensi omaa kotimaan liikenteessä toimivaa budget-yhtiötään Citilinkiä. NAM Air on Jakartassa päämajaansa pitävän Sriwijaya Airin tytäryhtiö. Se hakee parhaillaan liikennöintilupaa ja aloittanee liikenteen lähiaikoina. Yhtiö on saanut jo reittiluvat tärkeimmille Indonesian kotimaan sekä kansainvälisille reiteille. Lähteiden mukaan yhtiö lentäisi Balilta käsin kotimaisten kohteiden lisäksi Filippiineille, Itä-Timoriin, Malesiaan, Papua-Uuteen-Guineaan ja Singaporeen. Aluksi yhtiö operoi emoyhtiöltä leasatuilla Boeing 737-500-koneilla. Myöhemmin sen on tarkoitus päättää oman kaluston hankkimisesta.

27


OSTA LÄHTÖHI NNOIN 21.1.2014 ASTI!

LÄHTÖHINNAT YLI 70 KOHTEESEEN

Lähtöhintojen lennot yli 70 kohteeseen nyt myynnissä. Finnair Plus -jäsenenä ostat 15.1. asti vieläkin edullisemmin. Mutta toimi nopeasti, sillä parhaita ostetaan jo!

TOKIO

NEW YORK

LÄHTÖHINTA ALK.

LÄHTÖHINTA ALK.

KOHDEKAUPUNKI

LÄHTÖHINTA ALK.

KOHDEKAUPUNKI

LÄHTÖHINTA ALK.

SYDNEY

1 199 €

MILANO

219 €

PERTH

1 189 €

NIZZA

219 €

MELBOURNE

1 179 €

PARIISI

219 €

SINGAPORE

749 €

PISA UUTUUS

219 €

BANGKOK

649 €

ROOMA

219 €

HANOI

649 €

VENETSIA

219 €

HONGKONG

599 €

AMSTERDAM

199 €

LOS ANGELES

599 €

GENEVE

199 €

SAN FRANSISCO

599 €

LONTOO

199 €

SHANGHAI

599 €

BERLIINI

159 €

MIAMI

589 €

BUDAPEST

159 €

PEKING

559 €

PRAHA

159 €

349 €

KITTILÄ

149 €

ANTALYA

299 €

KÖÖPENHAMINA

99 €

MALAGA

269 €

ROVANIEMI

99 €

BARCELONA

239 €

TUKHOLMA

89 €

BIARRITZ

UUTUUS

Katso kaikki kohteet finnair.fi Kampanjahinnat voimassa 21.1.2014 asti, Pohjois-Amerikan yhteistyölentojen kampanjahinnat 2.2.2014 asti. Matkustusaika vaihtelee kohteittain. Hinnat sisältävät meno-paluulennot Helsingistä, matkustajamaksut ja verot sekä toimitusmaksun 5 € ostettaessa osoitteesta finnair.fi.

Matkailualan ammattilehti • Finnish Travel Trade Journal • Facktidning för resebranschen i Finland

Ikkunapaikka on Suomen johtava matkai­ lualan ammattilehti, joka seuraa, analysoi ja ennakoi alan tapahtumien kulkua Suomessa ja ulkomailla. Ikkunapaikka ilmestyy kahdeksan kertaa vuodessa. Se on tilattu Suomen jokaiseen mat­ katoimistoon (SMAL:n jäsenyritykset). Tilaa Ik­ kunapaikka, niin tiedät mitä alalla tapahtuu. Vuosikerran hinta on 59 € määräaikainen yritystilaus 54 € jatkuva yritystilaus 19 € virkailijatilaus 13 € opiskelija- ja eläkeläistilaus Hinnat sisältävät alv 10%. Lehti ei vastaa tilaamatta lähetettyjen kirjoi­ tusten ja/tai kuvien säilyttämisestä ja/tai pa­ lauttamisesta.

Ikkunapaikka on Suomen matkatoimistoalan liiton (SMAL), Pacific Asia Travel Associa­ tionin (PATA) ja Discover American Suomen osastojen toimialajäsen. ISSN 0786-7867 Painos 5000 kpl Levikkijakauma Matkatoimistovirkailijat . . . . . . . . Liikenneyhtiöt . . . . . . . . . . . . . . . . . . Yritysten matkavastaavat . . . . . . Matkatoimistojohto . . . . . . . . . . . . Majoituselinkeino . . . . . . . . . . . . . . . Matkailutoimittajat/lehdistö . . . Kunnalliset matkailuelimet . . . . . Julkaisija Travision Oy Helsinki Kirjapaino PunaMusta

64 % 11 % 9% 7% 4% 3% 2%

Toimitus ja markkinointi Päätoimittaja, kustantaja Leena Aalto leena.aalto@ikkunapaikka.fi Raisiontie 6 D, 00280 Helsinki Puhelin (09) 622 2500 Neuvonantaja, kustantaja Martti Savojärvi Lohitie 15 A, 02170 Espoo Puhelin 050 592 2981 martti.savojarvi@ikkunapaikka.fi Vakituiset avustajat Esa Aalto Jaakko Bergqvist Eero Havia Inna-Pirjetta Lahti Juhani Paavonsalo Ulkoasu Juhana Mikkanen hello@juhanamikkanen.com

Window Seat is the leading travel trade jour­ nal for the travel professionals in Finland. Its aim is to monitor and analyze the devel­ opment of the travel market in Finland and abroad. Window Seat is published eight times a year and its subscribers include a.o. all Finnish AFTA-travel agencies. Subscription fee is EUR 63 outside of Finland. The magazine will not hold itself respon­ sible for the safekeeping and/or return of articles and/or photographs sent without an order for publication. Window Seat is an associated member of the Association of Finnish Travel Agents (AFTA), Finland Chapter of Pacific Asia Travel Associ­ ation (PATA) and Discover America Finland.

Readers Travel agency personnel . . . . . . . . . . . 64 % Airlines etc. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11% Company travel managers . . . . . . . . . 9 % Travel agency management . . . . . . . 7 % Hotel business . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4% Travel editors and press . . . . . . . . . . . 3 % Municipal tourist organisations . . . . 2% Editorial & Marketing Editor-in-chief, Publisher Leena Aalto leena.aalto@ikkunapaikka.fi Raisiontie 6 D, FIN-00280 Helsinki Phone +358 9 622 2500 Senior Advisor, Publisher Martti Savojärvi Lohitie 15 A, FIN-02170 Espoo Phone +358 50 592 2981 martti.savojarvi@ikkunapaikka.fi

WWW.IKKUNAPAIKKA.FI WWW.IKKUNAPAIKKA.TV FACEBOOK.COM/IKKUNAPAIKKAWINDOWSEAT

Publisher Travision Oy Helsinki Contributing Editors Esa Aalto Jaakko Bergqvist Eero Havia Inna-Pirjetta Lahti Juhani Paavonsalo Layout Juhana Mikkanen hello@juhanamikkanen.com Printing house PunaMusta ISSN 0786-7867 Circulation 5,000 copies

2014-1 Ikkunapaikka-Window Seat, Jan 2014  
2014-1 Ikkunapaikka-Window Seat, Jan 2014  
Advertisement