Ikazia Nieuws Lente 2019

Page 1

KWARTAAL MAGAZINE VAN HET IKAZIA ZIEKENHUIS ROTTERDAM

IKAZIA NIEUWS

Gastredactie: Leon Ramp, oogarts Getrouwd in Ikazia

Lente 2019

Meet & greet met een longartsVoorwoord 01

Voorwoord Zo langzamerhand hebben we afscheid genomen van de winterperiode en staat de lente voor de deur. Een winter, die de naam van winter eigenlijk niet mocht hebben, een paar dagen vorst en dat was het dan. Of het daarmee samenhangt, weet ik niet. Want de griep was er wel, zelfs een epidemie volgens het NIVEL, maar het heeft niet tot dat grote aanbod aan patiënten geleid zoals vorig jaar. Ook wij als ziekenhuis hadden onze voorbereidingen getroffen. Er lag een scenario klaar en onze afdelingen waren extra geïnstrueerd. Natuurlijk wel een aantal echt zieke grieppatiënten, maar de aantallen vielen alles mee. Ook in ons ziekenhuis is nadrukkelijk aandacht gevraagd voor de vaccinatie in het najaar. Een duidelijk groter aantal medewerkers heeft zich laten vaccineren, maar bij lange na niet genoeg. In ieder geval niet zoveel als dat wij gehoopt hadden en dat hebben we, deels, teruggezien in ons ziekteverzuim. Gedurende een aantal weken bijna een verdubbeling aan ziekteverzuim (vooral in de zorg) en dat is bij de huidige krapte op de arbeidsmarkt gewoon extra lastig.

“De interesse voor een mooi vak in de zorg lijkt af te nemen.”

De interesse voor een mooi vak in de zorg lijkt af te nemen. Een zorgelijke ontwikkeling waar op allerlei niveaus, zowel landelijk als regionaal en op ziekenhuisniveau veel aandacht aan wordt besteed. Niet alleen in onze sector van ziekenhuizen is krapte, maar in de gehele gezondheidszorg. Overigens geldt deze schaarste ook voor andere sectoren zoals onderwijs en politie. Het zou goed zijn dat nadrukkelijker de maatschappelijke bewustwording van de vergaande consequenties hiervan (zowel op de korte maar zeker de lange termijn) wordt gestimuleerd. Ook Ikazia heeft last van deze personeelskrapte, wat dubbel gevoeld wordt tijdens zo’n griepperiode. Toch zijn we met extra inzet van onze eigen medewerkers de winter weer goed doorgekomen en hebben we de zorg kunnen leveren op onze ‘Ikaziaanse’ wijze. Veel waardering daarvoor van mijn kant. Met vriendelijke groet,

Mr. R.P.D. Kievit, arts Algemeen directeur


02 Gedicht

U I TZ I E N I N VE RWA CHTI N G KOUD EN VERLANGEND NAAR EEN WARMERE WERELD EEN DUURZAAM SEIZOEN SPEUREN – WANT ZEKER HET KOMT – OF HET HARDE AL ZACHT WORDT Inge Lievaart


04

22

26

Inhoudsopgave VOORWOORD GEDICHT PASTORALE GASTREDACTIE - Staaroperatie - Innovatieve behandeling met mini-implantaat - Drie oogartsen stellen zich voor - Gastredacteur Leon Ramp interviewt zijn jeugdvriend Andraé Hodge MEET & GREET - Dokter Jacobs, longarts

VRIENDSCHAP IN IKAZIA - Marilou en Maarten Prevoo trouwden in Ikazia

26

VRIENDEN VAN IKAZIA - Speelgoedactie van de heer Zwitser

32

12

NIEUWS & INFORMATIE - Bronzen milieuthermometer - KroelCARE

17 25

22

OP BEZOEK BIJ...

14

DIT DOE IK - Ramon Dodah, medewerker schoonmaakdienst

21

COLUMN - Carla Breedveld

37

01 02 19 06 08 10

DAG VAN - Obstetrieverpleegkundige Manouk de Leeuw 28 VOOR EN NA BEHANDELING - Operatie aan halsslagader

30


04 Gastredactie


Gastredactie 05

Gastredacteur L. Ramp vertelt…

“Als oogarts kun je de kwaliteit van leven echt verbeteren” Oogarts Leon Ramp werkt sinds mei 2018 in het Ikazia Ziekenhuis. Eén van zijn aandachtsgebieden is de chronische oogaandoening glaucoom. Daarnaast behandelt hij veel mensen met staar. Leon is een rustige en gedreven arts, die zijn werk met veel plezier doet. “Dat ik met een relatief simpele ingreep veel voor mensen kan betekenen, vind ik één van de mooiste kanten van mijn werk.” Het beroep van arts vond Leon Ramp altijd al interessant. Zijn ouders werkten allebei als verpleegkundige en vertelden daar boeiende verhalen over. “Mensen helpen, er voor anderen zijn, zo ben ik opgevoed en dat wil ik ook in mijn werk kunnen doen. Tijdens mijn studie

geneeskunde voelde ik me het meest aangetrokken tot het specialisme oogheelkunde. Het werk van de oogarts is uitdagend en veelzijdig. Je beoordeelt niet alleen de klachten maar gaat ook chirurgisch aan de slag. Je werkt bovendien best wel zelfstandig, dat ligt me wel. Het belangrijkste vind ik dat ik met relatief simpele ingrepen veel voor mensen kan betekenen. Neem staaroperaties: daarvan doen we er in het Ikazia Ziekenhuis heel veel en we kunnen er de kwaliteit van leven bij patiënten echt mee verbeteren. Dat ik dit doe in Ikazia dat bekend staat om z’n collegialiteit en sfeer, maakt mijn werk alleen maar extra aantrekkelijk.”

Oogarts | Leon Ramp | 33 jaar • Studeerde geneeskunde aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam en volgde de opleiding tot oogarts in het LUMC, Leiden. • Is getrouwd en houdt van sporten, muziek en films. • Waardeert in Ikazia de warme en gemoedelijke sfeer. • Zijn grootste uitdaging is het verwerken van het overlijden van zijn moeder. • Heeft bewondering voor mensen die zich zonder eigen belang voor anderen inzetten. • Kan niet zonder zijn geloof, familie en lekker eten. • Is trots op de keuzes die hij in zijn leven heeft gemaakt en op de plek waar hij zich nu bevindt. Ook trots op zijn vrouw die als juf elke dag in de klas staat voor een grote groep kleuters waar zij zich 100% voor inzet. • Zijn levensmotto is: “Houd vast aan het goede”.


06 Gastredactie

Staaroperatie? Het is úw oog, dus u beslist mee! In Ikazia worden jaarlijks meer dan 1000 patiënten aan staar geholpen. Wat is staar precies, welke behandelingen zijn mogelijk en waarom vinden we ‘samen beslissen’ in Ikazia zo belangrijk? Oogarts Leon Ramp legt uit: “Veel mensen noemen een staaroperatie na afloop een fluitje van een cent.” Staar is een oogaandoening waarbij de lens in het oog troebel wordt. Er zijn verschillende vormen van staar, afhankelijk van de plek in de lens waar de staar optreedt. De zogeheten ‘ouderdomsstaar’ komt het meeste voor, deze ontstaat bij mensen vanaf 55 jaar. Leon Ramp vertelt: “Voor in het oog, achter de pupil, ligt een heldere ooglens. Via deze lens valt het licht op ons netvlies en kunnen we beelden scherp zien. Als een lens in het oog – net als de mens – op leeftijd komt, kan de kwaliteit van de lens achteruit gaan. De lens wordt troebel, daardoor valt het licht op een andere manier op het netvlies in het oog. Het gevolg is dat we waziger gaan zien, dat noemen we staar.”

Behandeling: een bril of opereren

Is staar te behandelen? “Daar zijn een paar opties voor. Is het zicht nog redelijk, dan laten we dat zo en doen we liever niets. Elke ingreep heeft risico’s en kans op complicaties en dat moet je niet

nemen als het niet nodig is. Bij beginnende staar kan – aanpassing van – een bril eventueel helpen, maar het zicht wordt hiermee nooit helemaal 100%. Is het zicht al slecht en biedt een bril geen oplossing, dan kunnen we opereren. Zo’n staaroperatie is een relatief simpele ingreep: we halen de oude, troebele lens uit het oog en plaatsen een nieuwe heldere kunstlens. Dat gebeurt in dagbehandeling en bijna altijd onder plaatselijke verdoving. Deze varieert van druppels in het oog tot een prikje langs het oog. Veel mensen noemen zo’n ingreep na afloop een fluitje van een cent.”

Goede zorg en persoonlijke aandacht

Welke behandeling heeft de voorkeur? “Dat hangt mede af van de wens van de patiënt. Ik ben een voorstander van een gedeelde verantwoordelijkheid. Ik wil mensen actief betrekken bij het probleem en mogelijke oplossingen. ‘Het is úw oog’, zeg ik altijd, ‘dus natuurlijk beslist u mee’.


Ik kan adviseren en uitleggen, vervolgens beslissen we samen welke behandeling er gekozen wordt. De patiënt mag er rustig over nadenken, desnoods plannen we nog een telefonische afspraak in. Mijn collega’s en ik snappen dat mensen tegen deze ingreep kunnen opzien. Het gaat tenslotte wel om hun oog of ogen. Mede daarom besteden we ook bij deze ingreep in Ikazia extra aandacht aan goede zorg en persoonlijke aandacht.”

“Bij een staaringreep vervangen we een troebele ooglens door een heldere kunstlens.”

Meer weten: www.oogfonds.nl en www.oogartsen.nl

Yvonne Meloen over haar staaroperatie: “Ik voelde me meteen op mijn gemak”

Al meteen na het eerste gesprek met oogarts Ramp wist Yvonne Meloen het zeker: dit komt goed. “Tijdens de staaroperatie legde dokter Ramp rustig en duidelijk uit wat er zou gaan gebeuren. Eerst zou hij mijn ene oog behandelen en een paar weken daarna het andere. Ik had meteen vertrouwen in hem, ik voelde me echt bij hem op mijn gemak. Hij heeft ook zo’n geduld, hè, dat is fijn. Vlak voor de operatie was ik wel wat angstig, maar ik voelde dat hij dat begreep. Hij ging heel voorzichtig te werk. Het was zo gebeurd, daarom zag ik ook helemaal niet op tegen de operatie aan het linker oog. Ik ben blij dat ik het heb laten doen en met het resultaat ben ik heel tevreden.”

Wist u dit over staar…

• Staar wordt formeel omschreven als ‘cataract’. • In de volksmond bestaan er twee soorten staar: men spreekt over ‘groene staar’ als men glaucoom bedoelt; met ‘grijze staar’ wordt cataract bedoeld. • Cataract wordt nooit minder, het gezichts vermogen gaat langzaam achteruit. • Staar kan niet worden voorkomen. • Een staaroperatie is de meest uitgevoerde operatie in Nederland: jaarlijks worden circa 15.000 ogen succesvol geopereerd. • Vrouwen krijgen vaker te maken met staar dan mannen. • Staar kan aan één oog voorkomen of aan beide ogen. • Zo’n 3% van de mensen tussen 55-65 jaar heeft te maken met staar. • Onder 85-jarigen komt staar bij 20% van de mensen voor. • Soms ontstaat na een tijd nastaar, dit is niet hetzelfde als staar. Bij ‘nastaar’ wordt het kapsel, waar de kunstlens in geplaatst is, troebel aan de achterzijde. Dit kan eenvoudig behandeld worden met pijnloze laserbehandeling.

Meest gehoorde fabels • Staar kan worden gelaserd • Met een bril kunnen alle staarproblemen worden opgelost


08 Gastredactie

Nieuw: Innovatieve behandeling met mini-implantaat

iStent verlaagt oogdruk bij milde tot matige glaucoom Wist u dat er iedere dag tientallen mensen de diagnose glaucoom krijgen? Glaucoom is schade aan de oogzenuw, waardoor langzamerhand uitval van het gezichtsveld optreedt. De oorzaak is vaak een te hoge oogdruk. Om deze aan te pakken, biedt Ikazia sinds oktober 2018 een innovatieve oplossing: de iStent. Dit mini-implantaat zorgt voor een betere vochtafvoer en hierdoor lagere oogdruk. “Glaucoom is één van de meest voorkomende chronische oogaandoeningen bij mensen ouder dan 40 jaar”, aldus oogarts Van Campen. Glaucoom kan uiteindelijk tot blindheid leiden en is niet te genezen. Maar de aandoening kan wel worden vertraagd of gestopt door de oorzaak aan te pakken, dat wil zeggen door de oogdruk te verlagen.

Aanpak

Om de oogdruk te verlagen geven we patiënten als eerste stap oogdruppels en/of voeren we een speciale laserbehandeling uit. Maar voor patiënten bij wie de oogdruk niet genoeg daalt, is deze aanpak niet voldoende. Die mensen stuurden we

voorheen door naar het Oogziekenhuis voor een grotere en veel ingrijpendere oogdrukoperatie. Door de komst van de iStent kunnen we patiënten met milde tot matige glaucoom nu een hele mooie tussenoplossing bieden. Het vult het gat tussen oogdruppels en de grotere, complexere operatie.”

Mini-implantaat

De iStent is een mini-implantaat, slechts 1 mm lang, dat onder plaatselijke verdoving of druppelverdoving aan de binnenkant van het oog – tussen de iris en het hoornvlies – wordt geplaatst. Dat gebeurt via een klein, zelfgenezend sneetje in het hoornvlies. Dankzij het buisje kan het vocht beter


worden afgevoerd, waardoor de oogdruk lager wordt. “Na het plaatsen van de iStent hoeven patiënten in 73% van de gevallen minder medicijnen te nemen of hoeven ze minder vaak te druppelen,” legt oogarts Van Campen uit. “Ook is de kans op complicaties bij deze behandeling kleiner dan bij een grotere oogdrukoperatie. Bovendien wordt de oogdruk nooit te laag; de iStent geeft mogelijkheid tot maatwerk. Soms kan tijdens de operatie een kleine bloeding ontstaan in het oog, maar dit is tijdelijk en niet erg.”

Ervaringen iStent zijn positief

Inmiddels hebben diverse patiënten in Ikazia een iStent aangebracht gekregen en de ervaringen zijn positief. “Ik ben er trots op dat we deze innovatieve behandeling aan patiënten kunnen bieden. Het vult écht een belangrijk gat in de behandeling van glaucoom,” aldus dokter Van Campen.

Eén van de eerste patiënten over de iStent Mevrouw E.M. Huijsman-van der Sloot is 76 jaar en woonachtig in de Hoeksche Waard. Zij is één van de eerste patiënten bij wie in het Ikazia Ziekenhuis de iStent is geplaatst. “Mijn moeder had ook glaucoom, het is erfelijk. Ik had er al een tijdje last van, heb jarenlang oogdruppels gebruikt om mijn oogdruk te verlagen. Maar de klachten werden geleidelijk erger en op een bepaald moment hielpen de medicijnen niet meer. Ik ben heel blij dat dokter Van Campen voorstelde om de iStent te plaatsen. Ze legde heel goed en eerlijk uit wat de ingreep zou inhouden, dus ik besloot om het te laten doen. De ingreep is niet pijnlijk, ik voelde alleen wat gekriebel bij mijn oog. Dokter Van Campen praatte mij ook heel rustig door de ingreep heen. Dat is precies zoals ik van Ikazia gewend ben. Ik ken het ziekenhuis goed. Je komt hier terecht in een bedje van zorg. Dat is prettig. Het geeft vertrouwen en een ontspannen sfeer. Dankzij de iStent hoef ik nu minder te druppelen. Deze behandeling heeft me zeker geholpen.”


10 Gastredactie

De andere drie leden van de vakgroep oogheelkunde stellen zich graag aan u voor:

“Ieder oog verschilt.” Esther van Campen-Molenaar Functie: oogarts Werkt in Ikazia sinds: oktober 2009 Extra aandachtsgebieden: glaucoom, echosonografie, maculadegeneratie en cataract Privé: getrouwd, 2 kinderen (zoon van bijna 7 en dochter van 5 jaar) Heeft bewondering voor: mijn ouders, omdat ze een voorbeeld zijn van goedheid, liefde en vertrouwen in elkaar en de medemens. Ik zei eens tegen mijn vader: “Pap, je bent té goed voor deze wereld.” Waarop hij antwoordde: “Daar ben ik nog nooit slechter van geworden.” Wordt blij van: in het bos wandelen, blije patiënten en Nederlands/Vlaamse literatuur vanaf 1880. Grootste hobby: werken als oogarts. Ik wist al vanaf het 2e jaar van de studie Geneeskunde dat ik oogarts wilde worden. Soms vragen mensen wel eens: “Is dat nou niet saai, elke week weer dezelfde staaroperatie doen?” Dan antwoord ik altijd dat geen patiënt hetzelfde is en dat zelfs ieder oog verschilt. Verder vind ik het heerlijk om af en toe samen met de patiënt grapjes te maken in de spreekkamer. Ik hou wel van de Rotterdamse humor. Kan niet zonder: mijn gezin. Mijn mobiele telefoon. Oh ja en chocolade haha! Grootste uitdagingen: genoeg slapen. En af en toe proberen mijn perfectionisme los te laten. Beste advies ooit gekregen: van een patiënte! Ik heb een aantal allergieën, onder andere voor walnoten en nikkel. Ook had ik regelmatig last van eczeem op en rond mijn bovenoogleden. Totdat een patiënte zei dat in groene oogschaduw vaak nikkel zit …. ik stopte met groene oogschaduw en heb sindsdien geen last meer van eczeem! Levensmotto: er is altijd tijd voor een knuffel!


“Meisje, jij moet maar oogarts worden.” Judith van Neerven Functie: oogarts Werkt in Ikazia sinds: 1996 Extra aandachtsgebieden: strabismus chirurgie en ooglidchirurgie Privé: gehuwd, 2 kinderen Heeft bewondering voor: mensen die ondanks tegenslagen optimistisch blijven. Wordt blij van: wandelen in de natuur Grootste hobby: zingen, sporten en fi lms Kan niet zonder: familie Grootste uitdaging: mijn promotieonderzoek afmaken terwijl mijn hart daar niet lag. Beste advies ooit gekregen: “meisje, jij moet maar oogarts worden!”(advies van een chirurg uit het Ikazia Ziekenhuis na mijn co-schap chirurgie in 1992). Levensmotto: een dag niet gelachen is een dag niet geleefd!

“Blijf groeien en ontwikkelen, als persoon en als professional.” Aateke Jansen Functie: oogarts Werkt in Ikazia sinds: 2009 Extra aandachtsgebied: diabetische retinopathie en schade aan het netvlies veroorzaakt door diabetes Heeft bewondering voor: authentieke mensen die een natuurlijk respect voor anderen en zichzelf uitstralen. Wordt blij van: bloemen in mijn huis en het voorjaar. Grootste hobby: muziek en paardrijden Kan niet zonder: natuur en buiten zijn. Voor mij is de mooiste plek om dat te doen Afrika. Grootste uitdaging: in alles wat ik leuk vind om te doen tijd over te houden voor rust en genieten. Beste advies ooit gekregen: blijf groeien en ontwikkelen, als persoon en als professional. Levensmotto: heb ik eigenlijk niet. Laatst kreeg ik van iemand een spreuk toegestuurd die me wel is bijgebleven. “Vier wie je bent vandaag, veroordeel niet wie je gisteren was en droom van wie je morgen kunt zijn”. Dat zou een mooi motto kunnen zijn.


12 Gastredacteur Leon Ramp interviewt jeugdvriend...

Andraé Hodge • Maakte via zijn neef kennis met Leon Ramp. • Is met Leon bevriend sinds 16-jarige leeftijd. • Studeerde Fiscaal Recht aan de universiteit van Tilburg. • Werkt als fiscalist bij de Douane, waar hij organisaties uit de olie- en gasbranche controleert op het gebied van de douane- en accijnswetgeving. • Laat zich niet snel uit het veld slaan. • Heeft een groot rechtvaardigheidsgevoel. • Levensmotto: “Probeer zo veel mogelijk van waarde te zijn”.


“Als mens kun je altijd een steentje bijdragen” Als gasthoofdredacteur kreeg oogarts Leon Ramp de vraag gesteld wie hij voor deze editie van Ikazia Nieuws zou willen interviewen. Dat werd Andraé Hodge, al jarenlang een goede vriend die hij vooral waardeert om zijn positieve levenshouding. Leon stelde hem vier vragen en kreeg eerlijke antwoorden. “De manier waarop Andraé in het leven staat, hoe hij anderen kan motiveren, vind ik inspirerend.” Andraé, ik ken je als een persoon met een opmerkelijk positieve houding. Wat motiveert jou? Dat is toch wel het besef dat we, als we gezegend zijn met een nieuwe dag, de kans hebben om een steentje bij te dragen. Je kunt eigenlijk overal waarde toevoegen en zo een situatie beinvloeden. Soms kan dat al met iets heel kleins. Zoals een vriendelijk gesprek of, zoals in jouw werk, door concreet hulp te bieden aan een ander. Je kunt daarmee voor anderen echt een verschil maken, dat vind ik motiverend.

“Goede vriendschappen dragen bij aan balans in het leven.” We werken allebei veel uren, dat hoort bij onze functies. Maar naast werk heb ik nog een privéleven. Ervaar jij dat ook zo? Zeker, vooral daarom vind ik bewust investeren in vriendschappen zo waardevol. Goede vriendschappen dragen bij aan de balans in het leven. Dierbare en oprechte mensen in je omgeving zijn onmisbaar. Het helpt als je fijne ervaringen kunt delen of over je problemen kunt praten met mensen die van je houden en je respecteren. Het is mooi als je mensen om je heen hebt die je bemoedigen om het beste uit het leven te halen of die je willen behoeden voor keuzes die

misschien niet handig zijn. Mensen ook die je op een respectvolle manier wijzen op tekortkomingen. Onze vriendschap bijvoorbeeld is in de loop der jaren alleen maar diepgaander geworden en dat is geen wonder. We delen bewust veel van onze ervaringen met elkaar, voeren mooie gesprekken, zijn echt betrokken in elkaars leven. Hierin speelt onze levensovertuiging ook een belangrijke rol. Ik vind dat heel waardevol. Wat betekent succes voor jou? We hebben allemaal zo onze doelen die we willen halen en succes betekent voor mij de mate waarin je die doelen behaalt. Natuurlijk gaat dit verder dan alleen een carrière. Het is ook geen wedstrijd die je aangaat met anderen. Belangrijk is dat je het beste uit jezelf en situaties weet te halen. Tot slot: je bent positief ingesteld en denkt altijd aan een ander. Hoe doe je dat? Soms is het wel eens een uitdaging om positief ingesteld te blijven, zeker als het leven langdurig tegenzit of als je te maken krijgt met onrechtvaardige situaties. Gelukkig zijn de meeste situaties tijdelijk, zo ook de tegenslagen in het leven. Daarbij vind ik het belangrijk dat je leert om te vergeven, anders blijf je verbonden aan een negatief voorval dat hoe dan ook invloed op je blijft uitoefenen. In mijn contact met mensen probeer ik zoveel mogelijk te leven vanuit de overtuiging ‘heb uw naasten lief’. Hierbij doe ik mijn best om een bijdrage te leveren aan mijn omgeving, zonder daarvoor direct iets terug te wensen. Mijn geloof en omgeving inspireren me daarbij.


14 Op bezoek

Op bezoek bij... Voor patiënten die opgenomen zijn, spelen familie en naasten vaak een belangrijke rol. Tijdens ‘bezoekuur’ is het in Ikazia een komen en gaan. Wij gaven een aantal bezoekers een boeketje bloemen met de vraag: bij wie gaat u op bezoek?

Goof van den Berg

Mevrouw Van den Berg uit Barendrecht zit te wachten totdat haar man Goof teruggebracht wordt uit de uitslaapkamer (recovery). Meneer Van den Berg heeft net een slaaponderzoek gehad omdat hij snurkt en last heeft van knarsetanden. Hij moest nuchter naar het ziekenhuis komen, maar komt nu vrolijk met een ijsje de kamer op rijden. “Het was allemaal niet zo spannend hoor. Je krijgt een kapje op je neus, even een paar keer inademen en dan ben je weg. Ik ben prima verzorgd, maar dat ben ik ook gewend van Ikazia. Ik heb hier al eerder twee nieuwe heupen gehad en ik kwam zelfs twee bekenden tegen op het OK-complex.” Meneer Van den Berg moet nog even op zaal blijven, maar vanavond zit hij weer lekker aan een huisgemaakt prakje.

Nico van den Heuvel

Klaas-Jan (Nico) van den Heuvel uit Charlois is helaas geen onbekende in Ikazia. Hij is zelfs nog te zien geweest in de documentaire ‘Bijzondere dagen in Nederland’ die in het Ikazia Ziekenhuis is opgenomen. Samen met zijn vrouw Yvonne Rakker zit hij om de drie maanden bij de oncoloog vanwege zijn uitgezaaide prostaatkanker. “Ik ben eigenlijk een soort lopende tijdbom. Maar ik ben zoals mijn sterrenbeeld aangeeft een echte leeuw. Ik zit niet stil. Zolang het lukt, wil ik alles zelf blijven doen.” Het leven heeft gelukkig ook leuke verrassingen. “Wij hebben alleen maar dochters en kleindochters. Twee jaar geleden kregen we er plotseling nog een kleinzoon bij. Daar genieten we erg van. We doen veel leuke dingen met de kinderen en de kleinkinderen. Dat houdt ons op de been.”


Dex van Leeuwaarden “Ik ben stoer!” Dex en zijn vader Mark van Leeuwaarden uit Brielle komen net bij de oogarts vandaan. Zijn beide ouders hebben ‘slechte’ ogen dus Dex moest voor extra controle langskomen op de polikliniek oogheelkunde in Ikazia. “Ik heb een vlag en een zwaan gezien”, roept Dex trots. Voor de controle heeft hij oogdruppeltjes in zijn ogen gekregen. Die moeten nu even inwerken. Omdat hij niet heeft gehuild, krijgt Dex een lekker koekje van papa en limonade. Daarna mag hij weer terug naar de oogarts. Maar dat is niet eng want Dex is stoer!

Gaby van Beers We komen Walter, Ruut (7) en Beer (3) uit Oostvoorne bij de lift tegen. Ze gaan op bezoek bij mama. Gaby is geopereerd en moet een paar dagen in het ziekenhuis blijven. Samen met opa hebben de jongens koekjes gebakken. “Jij moet er eentje proeven, papa eentje, Ruut één en ik”, zegt Beer terwijl hij naar het zakje koekjes wijst met zijn kleine vingertje. Gaby heeft er bewust voor gekozen om zich in Ikazia te laten opereren. “Ik kom voor alles naar Ikazia. Mijn beide zoons zijn hier geboren. Ik voel me hier vanaf het begin prettig. De mensen zijn vriendelijk en de verpleging is super lief. Iedereen neemt hier echt de tijd voor je.” Het liefst wil Gaby vooral hard knuffelen met haar kinderen als ze straks weer thuis is. “Dat gaat nu alleen even niet. Maar ik kijk er ook naar uit om weer heerlijk onder mijn eigen douche te staan.”Nieuws en informatie 17

Ikazia Ziekenhuis behaalt bronzen milieuthermometer Het Ikazia Ziekenhuis is het eerste Rotterdamse ziekenhuis dat een certificaat van de milieuthermometer heeft behaald. De milieuthermometer van Vereniging Milieu Platform Zorgsector (MPZ) biedt handvatten om duurzaamheid door te voeren in een organisatie. Ikazia nam met trots het bronzen certificaat van de milieuthermometer in ontvangst. Het certificaat laat zien dat Ikazia duurzaam ondernemen belangrijk vindt en bewust en actief bezig is met de impact die haar bedrijfsvoering heeft op haar leefomgeving!

Milieu- en energiemanagement

De afgelopen maanden heeft Ikazia hard gewerkt om het bronzen niveau te behalen. Het laat zien dat het ziekenhuis niet alleen voldoet aan de verplichte eisen op het gebied van milieu- en energiemanagement, maar dat er ook diverse extra maatregelen zijn doorgevoerd. Zo zijn plannen opgesteld op het gebied van afvalpreventie en heeft Ikazia een samenwerking met een organisatie waar meubilair en andere medische hulpstukken worden hergebruikt. Ook op het gebied van energiebesparing zijn maatregelen getroffen. Zo zitten er zonnecellen in het glas bij de gevelpui van het noodtrappenhuis en wordt in het ziekenhuis steeds meer led-verlichting aangebracht.

Tot slot is het vervoer van- en naar het ziekenhuis door patiënten, bezoekers, medewerkers en leveranciers een belangrijk thema in Ikazia. Zo wordt onder andere de fietsenstalling geoptimaliseerd. Door dergelijke duurzame maatregelen te treffen werkt het ziekenhuis aan een schoner milieu!

Maatschappelijke verantwoordelijkheid

“We zijn trots dat we dit eerste ‘bronzen niveau’ van de milieuthermometer hebben behaald. Als organisatie hebben wij ook een bepaalde maatschappelijke verantwoordelijkheid. Naast oog voor onze patiënten hebben wij daarom ook graag oog voor onze omgeving, het milieu, en de mensen om ons heen, dichtbij en ver weg. De milieuthermometer houdt ons scherp en is een bevestiging dat we graag meer doen dan voldoen aan de wettelijke milieustandaard!”, aldus algemeen directeur de heer Kievit.Pastorale 19

Ome Leen

Historisch genootschap Heerjansdam

“Ome Leen” is overleden. Ik zag “ome Leen” een paar jaar geleden voor het laatst, bij de receptie ter gelegenheid van mijn promotie. Dat ik kon promoveren heb ik voor een groot deel aan hem te danken. Hij was het hoofd van de plaatselijke school met de bijbel waar ik leerling was. Mijn resultaten in de twee laagste klassen (toen kende de lagere school nog zes klassen in plaats van 8 groepen) maakten mij tot “bespreekgeval”. De betrokken leerkrachten waren het er eigenlijk wel over eens: ik zou beter op m’n plek zijn in het Buitengewoon Lager Onderwijs, de BLO. M’n leerresultaten gaven weinig reden te veronderstellen dat ik de “gewone” lagere school met ook maar een beetje succes zou kunnen afronden. Tegen alles in zag “ome Leen” dat er meer in zat dan eruit kwam. Elke woensdagmiddag en zaterdagochtend mocht –al voelde het meer als moest– ik bij hem thuis komen. Ik had maar te zorgen dat ik er op tijd was, anders waren de rapen helemaal gaar. Nu waren ze dat toch wel. In de strijd met m’n leesblindheid –dyslexie bestond nog niet– streed ik onder zijn regiem met de “f”, de “v” en de “w” om me daarna te richten op de “p”, de “b” en de “d”. De korte en lange ei de “o ou” en de “a au”. Woensdag en zaterdag tobde ik met het verschil tussen een volk en een wolk of, nog moeilijker een pak, een bak en een dak. Nouw doet het ouw. Maar zijn schier eindeloze geduld had effect. Ik kon gewoon op school blijven én uiteindelijk zo’n veertig jaar later, promoveren aan de medische faculteit van de VU. “Ome Leen” offerde zijn schaarse tijd om mijn diep verstopte mogelijkheden op te delven. Daarmee leert hij me uiteindelijk meer dan die vermaledijde letters. Hij leert dat er in elk mens meer schuilt dan we op het eerste gezicht ervaren. Ten diepste wijst hij daarmee op de Allerhoogste; “Hij kent mij dieper dan ik mij zelf ooit ken”. Hoe alle anderen ook over mij denken, hoe ik ook over mijzelf denk, Hij kent me beter, en beschouwt me als waardevol. Te goed om af te schrijven.

Ds. Dr. Jan Piet VlasblomHet voelt hier als mijn tweede huis

Dit doe ik 21

Ik ben vloerenspecialist. Als wij op een afdeling worden gevraagd de vloer schoon te maken dan gaan wij vooraf kijken welke speciale methode nodig is en welke spullen we moeten meenemen. Ik werk nu 18 jaar in Ikazia en kan hier al het werk doen. Als er mensen ziek zijn of op vakantie neem ik ook de algemene schoonmaakklussen waar. Ik ben gediplomeerd en gecertifi ceerd om alle specialistische schoonmaakwerkzaamheden uit te voeren en begeleid regelmatig onze stagiaires.” “Het liefste loop ik door Ikazia met de vloeren boen- en schrobmachine. Het is belangrijk dat ik bij dat werk altijd een looppad vrijhoud zodat patiënten en bezoekers niet uitglijden. Ook vind ik het erg leuk als alle vloeren mooi glimmen. Wij beginnen vroeg met ons werk want dan lopen er nog niet veel mensen rond. Op de poli’s zelfs al om 6.30 uur.” “In mijn vrije tijd zing ik Hindoestaanse liederen en achter de boen- en schrobmachine loop ik vaak een beetje te neuriën. Het voelt hier als mijn tweede thuis. Super leuk ook om in de gangen contact te hebben met voorbijgangers. Ik krijg vaak complimentjes en soms vragen ze of ik ook bij hen thuis de vloer wil schoonmaken. Dan grap ik dat ik in mijn agenda zal kijken.” “Voor een patiënt die was ontslagen uit het ziekenhuis heb ik een keer een taxi gebeld. Later tijdens het winkelen op het Zuidplein werd ik door hem aangesproken om mij te bedanken dat hij veilig was thuisgekomen. En ik heb veel reacties gehad op mijn rol in kerstdocumentaire over Ikazia op de landelijke televisie. Super leuk allemaal. Ik ben dankbaar dit werk te mogen doen.”

Ramon Dodah, medewerker schoonmaakdienst

“Achter de boen- en schrobmachine loop ik vaak een beetje te neuriën.”


22 Meet & Greet

Thabo mag een middagje meelopen met longarts Jacobs Wat hij later wil worden, weet Thabo (7) nog niet. Hij wil graag meer leren en begrijpen van het ziekenhuis. Zodat hij vast kan nadenken over zijn beroep voor later. Met toestemming van zijn juffen, Vera en Vanessa, mag Thabo een middagje vrij om met dokter Jacobs, longarts, in Ikazia mee te lopen. Míts hij er na afloop in de klas een spreekbeurt over houdt natuurlijk! Is zingen goed voor je? Wat is een klaplong? Kan je leven zonder longen? Thabo heeft een schriftje vol vragen voor dokter Jacobs. Maar voordat de tour kan beginnen, duiken de heren eerst nog even de kast in. Een middagje dokter zijn, betekent natuurlijk dat je ook een échte witte doktersjas aan mag.

Al zingend, loopt Thabo met dokter Jacobs mee naar de röntgenafdeling. Eerst even een foto maken van de longen.

Gelukkig zijn de longen mooi wit. “Want als je rookt, zijn je longen zwart”, weet Thabo heel goed. “Dus kindertjes moeten nooit gaan roken.”


De longfunctie blazen gaat ook veel beter als je niet rookt. Met een grote lach op zijn gezicht, blaast Thabo zonder moeite het kaarsje op het computerscherm zo hard mogelijk uit. Dat is leuk! Dat doen we gewoon nog een keertje.

Ook de mensen op het laboratorium helpen dokters om mensen beter te maken. “Rode bloedcellen zorgen ervoor dat je goed kan ademen. Witte bloedcellen vechten tegen bacteriën.” Door de microscoop mag Thabo de cellen bekijken.

Dat was een leerzame middag! Met een schrift vol antwoorden is Thabo er helemaal klaar voor. Bedankt voor al jouw vragen Thabo! Je had vast een dikke voldoende voor jouw spreekbeurt.Nieuws en informatie 25

Ikazia eerste ziekenhuis met KroelCARE voor kinderen vanaf 0 jaar! Spanning en stress zijn niet goed voor een baby, zeker niet tijdens een ziekenhuisopname. Het heeft invloed op het herstel en kan op langere termijn zelfs gevolgen hebben voor de ontwikkeling van het kind. Het bieden van aandacht en geborgenheid is tijdens een ziekenhuisopname daarom nóg belangrijker. Maar als ouder/verzorger is het soms onmogelijk om 24/7 voor je (onrustige) baby te zorgen. Daarom biedt Ikazia, als eerste ziekenhuis in Nederland, KroelCARE op de Kinderafdeling van het Moeder en Kind Centrum. Deze afdeling bestaat uit speciaal opgeleide vrijwilligers die rust en aandacht kunnen bieden aan kinderen vanaf 0 jaar als zij zichtbaar last hebben van stress, pijn of spanning.

Spanning, stress en pijn verminderen

De vrijwilligers kunnen de baby kroelen, dragen of wiegen op de arm of in een draagdoek. Ook kunnen zij zorgtaken zoals voeden of verschonen op zich nemen. Alles is erop gericht om spanning, stress en pijn bij het kind te verminderen en wordt volledig afgestemd met de ouders, betrokken specialisten en zorgverleners. Natuurlijk wil je als ouders/verzorgers het liefst zoveel mogelijk zelf voor je kindje zorgen, juíst tijdens een ziekenhuisopname. Maar als het zorgen zoveel tijd en energie kost, is het fijn als je weet dat er iemand is die de zorg even kan overnemen.

Gescreende en geschoolde vrijwilligers

Er zijn al 25 vrijwilligers gescreend én geschoold voor KroelCARE. Hanneke van der Linden, onderwijsassistent op een middelbare school en moeder van vijf jongens, is daar één van. “Ik heb altijd een zwak gehad voor mensen die

kwetsbaar zijn, zoals ouderen of kinderen. Ik wil hen graag hulp en liefde bieden waar dat kan, dat zit gewoon ín mij. Door KroelCARE krijg ik die kans. Een kleine moeite voor mij en hopelijk een grote waarde voor het kind en het gezin.”

Zorg voor kind en gezin

De vrijwilligers worden ingezet op de Kinderafdeling van het Moeder en Kind Centrum. In principe richt KroelCARE zich op kinderen tussen de 0 en 2 jaar. Maar als er een kind ouder dan 2 jaar is, die dezelfde zorgvraag nodig heeft, wordt KroelCARE ook voor dát kind overwogen. “KroelCARE is een heel mooi initiatief passend bij Ikazia en het zorgconcept van het Moeder en Kind Centrum, waar gezins- en ontwikkelingsgerichte zorg centraal staan. Een ziekenhuisopname heeft niet alleen impact op het kind, het heeft ook impact op het gezin. KroelCARE (ont)zorgt voor kind én gezin!”, aldus de heer Foets, directeur patiëntenzorg Ikazia.


26 Vriendschap

‘Jullie kunnen ook hier trouwen, in Ikazia’ Marilou en Maarten Prevoo Patiënten en bezoekers keken raar op toen Marilou en Maarten Prevoo op 2 november 2018 samen op een ziekenhuisbed door de gangen van Ikazia werden geduwd door verpleegkundige Manouk de Leeuw. Marilou in een trouwjurk, met boeket en mooi in de make-up. Maarten in driedelig pak naast haar. Ikazia-medewerkers die al van deze bijzondere gebeurtenis op de hoogte waren gesteld, deelden onderweg hun gelukwensen met het aanstaande bruidspaar.

Onverwachts in het ziekenhuis

Wat was hier aan de hand? De zwangere Marilou (toen nog) de Kok werd 1 november 2018 in het Moeder en Kind centrum van Ikazia opgenomen vanwege bloedverlies tijdens haar zwangerschap. De trouwdag van Maarten en Marilou, die een dag later stond gepland, leek daarmee in één klap in duigen te vallen, totdat gynaecoloog dr. Kaijser opperde: “Jullie kunnen ook hier trouwen, in Ikazia.” Marilou: “Wij hadden ons er al bij neergelegd dat de bruiloft niet meer zou doorgaan. Onze eerste

reactie was dan ook ‘nee, dat hoeft niet’. De familie was ook al op de hoogte gebracht. Wij namen eigenlijk ook aan dat dr. Kaijser gewoon een grapje maakte. Pas toen wij merkten dat artsen en verpleegkundigen serieus open stonden voor het idee, begonnen wij er zelf serieus over na te denken.”

Trouwen in Ikazia

“Ik maakte mij meer zorgen over de gezondheid van Marilou en baby Julian dan dat ik nog aan de trouwerij dacht”, verklaart Maarten zijn gevoelens op dat moment. Hij maakte gebruik van het aanbod om de nacht in het ziekenhuis door te brengen. “Een verpleegkundige benadrukte nogmaals dat Ikazia het echt zou regelen als wij het wilden. Gedurende de nacht veranderde daarom langzaam ons idee daarover.” Marilou: “Wij wilden de bruiloft sowieso bescheiden houden. Trouwen ging ons vooral om het uitspreken naar elkaar dat we samen verder willen, niet om de dag zelf. Met dit in ons achterhoofd concludeerden wij uiteindelijk dat trouwen in het ziekenhuis ons gevoel over het ja-woord niet zou veranderen en we er gewoon alsnog voor moesten gaan die dag.”

Van ziekenhuisbed naar het altaar

Marilou en Maarten kijken nog steeds met bewondering naar wat er allemaal in Ikazia is gedaan om hun trouwerij alsnog tot een succes te maken. Maarten: “Toen ook de ambtenaar zijn medewerking in de ochtend toezegde, ging alles ineens snel. Familie werd opnieuw op de hoogte gebracht en zij gingen samen met de mensen van Ikazia aan de slag om het restaurant feestelijk aan te kleden.” Kort voor de bruiloft leek het nog even mis te gaan, omdat het bloedverlies verergerde. Marilou: “Ik moest daarom zoveel mogelijk plat blijven liggen. Mijn verpleegkundige


Manouk was echt een topper. Ze kwam iedere keer met nieuwe ideeën om het mij zo comfortabel mogelijk te maken. Toen bleek dat ik niet met de rolstoel naar beneden mocht, opperde ze om samen met Maarten in het ziekenhuisbed naar het restaurant te rijden. We hadden daardoor onderweg al de grootste lol. Tijdens de ceremonie kon ik gelukkig wel op een stoel zitten en heb ik zelfs even gestaan.”

“Iets negatiefs is in Ikazia omgezet naar iets positiefs.” Een bijzondere dag

Marilou en Maarten hebben geen moment spijt gehad van hun besluit om in Ikazia te trouwen. “Het is heel bijzonder dat iets negatiefs, de opname van Marilou de dag voor ons huwelijk,

door Ikazia op deze manier naar iets positiefs is omgezet. Wij kijken er met veel plezier op terug en hebben ook niet het idee het nog eens over te moeten doen. Het was juist heel intiem nu met onze naaste familie. De onverwachte wending van de dag maakte het eigenlijk juist nog specialer. Wie kan nu zeggen dat zij zijn getrouwd in een ziekenhuis en zijn rondgereden in een ziekenhuisbed als provisorische ‘trouwauto’ met rammelende conservenblikken met ‘just married’ eraan?

Geboorte Julian

Omdat een dag na de bruiloft de bloedingen van Marilou aan bleven houden, moest zij verplaatst worden naar het Erasmus MC. Daar werd zij tot aan de geboorte van Julian (op 29 december 2018) nog meerdere malen opgenomen. Met Marilou gaat het inmiddels weer prima. “En Julian”, vertelt Maarten, “heeft gelukkig van alle problemen en consternatie nooit iets meegekregen. Hij is kerngezond. Wij zullen hem later vertellen van ons avontuur in Ikazia.”


28 De dag van


De dag van… obstetrieverpleegkundige Manouk de Leeuw

‘Het is mooi deel uit te mogen maken van een bevalling’ “Elke bevalling is bijzonder”, vertelt obstetrieverpleegkundige Manouk de Leeuw. “Het is mooi daar deel van uit te mogen maken. Dat gevoel had ik meteen toen ik als verpleegkundige stage liep op de kraamafdeling. Ik wist: dit is het.” Toch startte de 24-jarige Manouk, toen zij na haar studie ging werken in Ikazia, twee jaar als algemeen verpleegkundige bij chirurgie. “Ik wilde eerst meer ervaring opdoen als verpleegkundige.” Anderhalf jaar geleden koos Manouk er voor haar hart te volgen. “Het is vooral de afwisseling van het werk in het Moeder en Kind Centrum die mij aantrekt: de zorg voor zwangeren, de begeleiding tijdens een bevalling en het verzorgen van de baby’tjes. Als je een baby in bad doet, kun je van het ene op het andere moment worden geroepen bij een zwangere patiënt en zit je voor je het weet aan het bed te coachen hoe zij de weeën het beste kan opvangen.” December vorig jaar slaagde Manouk de Leeuw voor haar opleiding tot obstetrieverpleegkundige. Zij werkte tot dat moment onder supervisie van een gediplomeerd collega. “In 13 maanden leerde ik alles over de zorg rondom zwangerschap, bevalling en kraamtijd. Ik ben er nu wel aan toe mijn eigen ding te kunnen doen. Ik werk overdag, ’s avonds, ’s nachts en in het weekeinde. Soms moet je meteen gaan helpen bij een bevalling, dan weer assisteer je bij het verloskundig onderzoek of maak je een hartfilmpje ter controle van de baby. Elke dienst is anders.” De vrouwen die Manouk verzorgt, hebben altijd een medische reden om te bevallen in het ziekenhuis. Omdat de baby bijvoorbeeld in het vruchtwater heeft gepoept, vanwege ziekte van

de moeder of omdat pijnstilling nodig is bij de bevalling. “Als obstetrieverpleegkundige werk je over het algemeen met gezonde baby’s. Mijn wens is om in de toekomst ook voor zieke baby’s te kunnen zorgen. Daarom ben ik gestart met de vervolgopleiding High Care Neonatologie. Daarin leer je baby’s te verzorgen die zijn opgenomen op de couveuseafdeling.” De verpleegkundige wil beide specialisaties gaan combineren maar haalt nu ook al veel voldoening uit haar werk bij verloskunde. “Het is fijn als moeders die je hebt bijgestaan na afloop zeggen dat de samenwerking was alsof ze mij al jaren kenden. Sommigen zeggen zelfs dat ze het niet hadden gekund zonder onze hulp.” Een werkdag die Manouk niet snel vergeet, is die van 2 november vorig jaar. “Toen was een zwangere patiënt opgenomen die eigenlijk die dag zou gaan trouwen. Het idee ontstond de bruiloft te verplaatsen naar Ikazia. Ik heb die dag geholpen met onder meer het regelen van een ruimte, bloemen en gebak. Ook heb ik familieleden gebeld om hen te informeren over de nieuwe locatie en uiteindelijk heb ik die patiënte, Marilou Prevoo, en haar aanstaande echtgenoot met het ziekenhuisbed naar beneden gereden.” Dat is een werkdag die ik nooit zal vergeten. Het is echt Ikazia hoe we dat dan met elkaar en voor elkaar doen!

“Sommigen zeggen zelfs dat ze het niet hadden gekund zonder onze hulp”


30 Voor en na

‘Flinke pech na operatie aan halsslagader’ Patiënt Hans Sint Nicolaas aan het woord Het najaar van 2018 bracht Hans Sint Nicolaas veel tegenslag. Op 4 augustus kon hij tijdens een fietstocht plotseling minder zien met zijn linkeroog. Na een paar minuten herstelde zich dat weer maar hij vertrouwde het niet en ging direct naar zijn huisarts. “Mijn vermoeden dat het een oog-tia was, bleek juist.”

De neuroloog in Ikazia constateerde dat zijn halsslagader voor 70 procent of meer was dichtgeslibd. Twee weken later kon hij hieraan al geopereerd worden. “De neuroloog vertelde mij vooraf over de risico’s. Er kon bijvoorbeeld een bloedpropje loslaten die een herseninfarct kon veroorzaken. Bij 2 op de 100 gaat er iets mis en ik bleek flink pech te hebben. Dat was erg schrikken na de operatie. Mijn rechterarm en -been werkten niet meer goed. Waarschijnlijk is toch een stolsel uit de halsslagader in mijn bloedbaan gekomen. Mijn been herstelde zich heel snel maar de fijne motoriek van mijn arm is nog steeds niet helemaal terug. Dat merk ik bijvoorbeeld met schrijven.”

“Je moet als patiënt zelf ook heel alert blijven” Daar bleef de pech van de 69-jarige Hans Sint Nicolaas niet bij. “Ik kon na de operatie alleen nog fluisteren. Aanvankelijk gaven de chirurg en de neuroloog aan dat ook dit zichzelf zou herstellen. Ik ben echter blij dat de logopediste op mijn aandringen toch de KNO-arts inschakelde. Hij concludeerde al snel dat een ingreep nodig was.” Er werd een vulmiddel achter zijn linkerstemband aangebracht zodat zijn stembanden zich weer konden sluiten. “Dat had effect want meteen na de operatie kon ik weer praten. Helaas is dit een tijdelijke oplossing. Ik merk al dat mijn stem langzaam weer minder wordt. Zeker als ik een dag veel heb gepraat.” Hans Sint Nicolaas legt uit dat de arts nog één keer het vulmiddel kan aanbrengen. “Daarna kan een siliconenlaagje achter de linkerstemband een meer permanente oplossing zijn maar daar wordt nog mee gewacht omdat de zenuw zichzelf nog altijd kan herstellen. De arts vertelde mij dat er


voorbeelden zijn waarbij een zenuw zich na 14 maanden nog herstelde.” Hans hoopt erg dat dit nog gebeurt want hij is een verwoed zanger in gemengd koor De Eilanders. “De power in mijn stem is momenteel weg. Vaak ga ik daarom al halverwege de repetities naar huis.” Ondanks alles blijft Hans positief gestemd. “Ik heb erg veel pech gehad maar aan de andere kant besef ik ook heel goed dat ik een beroerte had kunnen krijgen. Ik heb alle lof voor de manier waarop ik in Ikazia word geholpen. De neuroloog is heel betrokken en geeft goed uitleg, de stroke

care verpleegkundige en de logopediste hebben mij goed geholpen om de juiste oplossingen te vinden. Maar bovenal ben ik heel positief over de persoonlijke manier waarop de verpleegkundigen mij na de operaties hebben verzorgd. Ik heb van dit alles wel geleerd dat je ook zelf heel alert moet blijven om iets voor elkaar te krijgen.” Hans kijkt verder met een glimlach terug op het bloemetje dat de redactie van Ikazia Nieuws aan zijn vrouw gaf vlak voor de ingreep aan zijn stembanden. “Dat was voor de rubriek ‘Op bezoek’ in het winternummer. Dat korte interview was op dat moment een welkome afleiding.”


32 Vrienden van Ikazia

Richard Zwitser

Vriend van Ikazia Dat de speelgoedwinkel nu failliet is, ligt zeker niet aan Richard Zwitser en zijn collega’s Mimoun en Otto. Tot vier keer toe kwamen hun vrouwen met afgeladen auto’s vol speelgoed terug van de speelgoedwinkel. Kinderen horen blij te spelen, naar school te gaan en lekker in hun eigen bedje te slapen. Ze horen niet ziek in het ziekenhuis te liggen. Toch kwam de dochter van Richard Zwitser afgelopen december een paar dagen in Ikazia te liggen. “Inmiddels is ze gelukkig weer gezond en wel thuis. Vandaag is ze gezellig met haar moeder naar de kinderboerderij”, zegt Richard lachend. Richard is enorm dankbaar voor de goede zorg die zijn dochter in Ikazia heeft gekregen. Zo dankbaar dat hij graag iets terug wilde doen voor de kinderen die in Ikazia opgenomen liggen. “Het ging echt door merg en been om al die kindertjes in het ziekenhuis te zien. Ik wilde graag iets voor ze doen. Iets om ze af te leiden van het ziek zijn.” Wat begon als een idee groeide echter uit tot een enorme geldinzamelingsactie. “Iedereen die kon helpen, wilde helpen.” Nadat de pedagogische zorg in Ikazia op verzoek van Richard een lijst had opgesteld, werden de vrouwen naar de speelgoedwinkel gestuurd. Het resultaat mag er zijn. De speelkamer in Ikazia staat vol met cadeautjes. Er is voorlopig weer meer dan genoeg afleiding voor alle kindertjes in het ziekenhuis.


Vrienden van Ikazia 33

Wilt u uw waardering voor het Ikazia Ziekenhuis tonen? De zorgomgeving voor patiënten en hun familie nog beter en prettiger maken? Wilt u daarnaast ook betrokken blijven bij de ontwikkelingen in het Ikazia Ziekenhuis? Dat kan door (Bedrijfs)Vriend te worden.

Vrienden met een warm hart voor Ikazia. Wordt u ook (Bedrijfs)Vriend? 1 Word Vriend! U kunt Vriend van Ikazia worden door ons jaarlijks met € 12,50 te steunen. Méér geven kan uiteraard ook. Als Vriend ontvangt u elk kwartaal ons Ikazia Nieuws magazine met informatie over het ziekenhuis en de projecten die mede dankzij u worden gesteund.

2 Word Bedrijfsvriend! Steun Ikazia en word Bedrijfsvriend vanaf € 500 per jaar. U steunt daarmee projecten in het Ikazia Ziekenhuis. Bedrijfsvrienden geven op een mooie manier invulling aan betrokken maatschappelijk ondernemen. Graag bespreken we uw individuele wensen.

Ja, ik steun de Stichting Vrienden van Ikazia! 1 Ik word Vriend van Ikazia Ik machtig Stichting Vrienden van Ikazia, tot wederopzegging, om jaarlijks het onderstaande bedrag van mijn rekening af te schrijven. € 12,50

€ 25

meer, namelijk…………………………..…………

2 Ik word Bedrijfsvriend van Ikazia Stuur mij jaarlijks een factuur voor € 500 Naam heer/mevrouw

meer, namelijk…………………………..………… …………………………..……………..……………………..……………..……………....…………………..……………..…………….......…….………………..……

Adres …………………………..……………..……………………..……………..……………....……………………..……………..……………....……………………..……………...…………………….... Postcode …………………………..……………..……..……………...........………

Woonplaats …………………………..……………..……..…….............………...........………

Telefoonnummer …………….……………..……………..……..……………

E-mailadres

…………………………..……………..............……..……........……......………

IBAN rekeningnummer ……………..……………..………......…..……………..……………………..……………....……………..……………………..……………...…………...........… Datum …………………………..…...........................................…................ Handtekening …………………………..……….......................................................… U kunt ook een éénmalige donatie overmaken op rekeningnummer NL 65 INGB 0000 368420 t.n.v. Stichting tot Steun van het Ikazia Ziekenhuis. U kunt dit formulier toesturen aan Stichting Vrienden van Ikazia. Antwoordnummer 80513, 3080 WB Rotterdam (postzegel is niet nodig). Stichting Vrienden van Ikazia is een Algemeen Nut Beoogde instelling. Uw gift is aftrekbaar van de belasting. Voor meer informatie, o.a. over periodieke schenkingen, projecten en contactgegevens verwijzen wij u naar onze website www.ikazia.nl/vriendenvanikazia Mocht u zich bedenken, dan kunt u binnen 30 dagen na afschrijving uw bank verzoeken om het bedrag terug te storten.Puzzel 35

KRUISWOORDPUZZEL

© Sanders puzzelboeken, Vaassen

HORIZONTAAL 1 getrokken lijn, 6 ogenzwart, 12 berggids in Nepal, 17 astronomische eenheid (afk.), 18 betaalde minnaar, 19 iets moois, 20 van geringe dichtheid, 22 publicatieverbod, 24 wijd openzetten, 26 bezwaar, 28 zozo, 29 Bijbelse reus, 31 gevel, 32 oorsprong, 34 voedsel, 35 ontvreemden, 37 papegaai, 39 herkauwer, 40 drank, 42 gemeente in Limburg, 44 grondvlak, 46 zeuren, 50 ontspannen (jongerentaal), 51 gereed voor etensbereiding, 55 hoogachten, 56 uitroep, 57 naaldgaatje, 58 worp, 59 doppen, 62 samen, 63 lekkerbek, 66 plaats in Frankrijk, 68 Griekse letter, 70 tocht per ov, 74 handwarmer, 76 tijdrekening, 77 gewillig, 80 opera van Verdi, 81 deel van een mes, 83 uitstekend reepje, 85 berggeel, 87 een beetje, 88 arme ziel, 89 hevige windhoos, 92 betoverd, 93 mij, 94 bowlingterm, 95 schimpdicht, 96 per exemplaar (afk.), 97 welgemanierd, 98 onzin, 99 onverwacht.

VERTICAAL 2 plateau, 3 oude Nederlandse munt, 4 bewerken van land, 5 schaakstuk, 6 gebedshuis, 7 hoge berg, 8 gerecht, 9 tramhokje, 10 hertje, 11 offerte, 12 gedorste korenhalmen, 13 roofdier, 14 bepaald onderricht, 15 edelmetaal, 16 plaats in Noord-Holland, 21 straathandelaar, 23 schaakterm, 25 sterkedrank, 27 onbepaald voornaamwoord, 30 stad in Noordrijn-Westfalen, 33 smalle strook, 36 van dezelfde soort, 38 verzameling geschriften, 39 volksplanting, 41 kookbenodigdheid, 42 huilen, 43 op dit ogenblik, 44 kledingstuk, 45 vloeibaar gesteente, 47 gekkengetal, 48 groot water, 49 deel van een oor, 52 uitroep, 53 mondrand, 54 papegaai uit Zuid-Amerika, 59 marmersoort, 60 vrouwelijke mannequin, 61 bekoorlijk meisje, 63 klap, 64 doen loslaten, 65 snel (muziek), 67 pokdalig, 69 indrukwekkend, 71 over, 72 projectiel, 73 stelling, 75 bewonderaar, 77 handvat, 78 deel van een zwembad, 79 kunstvoorwerp, 82 harde delfstof, 83 eetlust, 84 loog, 86 Spaanse rivier, 90 bevestigend antwoord, 91 digitale audiotape. 1

2

16

3

4

17

22

5

6

7

8

18 24

28

29

35

37

38

49

61

72

73

80

81

93

68 75

89

64

76

90

77 85

91

86

65

78

79

87

92

95 98

54

69

84

94

97

53

63

83

88

52 58

62

82

41

45

57

74

21

34

51

67

15

27

40

44

56

66 71

14

33

39

50

60

70

13

26 32

43

55 59

12

20

31

42 48

11

25

30

36

47

10

19

23

46

9

96 99

Breng de letters uit de overeenkomstig genummerde hokjes over naar de hokjes in de balk. Deze letters vormen de oplossing. 83

57

76

77

4

42

20

91

22

48

99

25

58

De oplossing van de woordzoeker van het winternummer 2018/2019 is ‘lichtpuntjes kunnen we ook voor een ander zijn’ en de winnaar is mevrouw Den Boer uit Heinenoord. De winnaar heeft inmiddels de VVV bon thuis gekregen. De oplossing van de woordzoeker van dit nummer kunt u tot 1 juni a.s. inleveren of opsturen aan: Ikazia Ziekenhuis - t.a.v. het Patiënten Service Bureau - Postbus 5009 - 3008 AA ROTTERDAM. U kunt uw oplossing ook mailen aan: in@ikazia.nl


Goede zorg is persoonlijke zorg Medispec Care is er voor mensen, jong of oud, die niet zelfstandig de persoonlijke verzorging aankunnen en of verpleging nodig hebben. Dankzij onze zorg aan huis kan een (langdurige) opname in een verzorgingsinstelling worden voorkomen of er is de mogelijkheid om eerder uit een instelling te worden ontslagen.

Visie & missie

Wij helpen graag anderen en zullen nooit het belang van luisteren naar de cliënt vergeten. Wij nemen dan de verpleging en verzorging op maat voor onze rekening, afhankelijk van uw persoonlijke situatie en de mogelijkheden. Medispec Care staat voor zorg met volle overgave, volgens de laatste methodes en wetgeving. Gaspelwede 20 • 2993 TK Barendrecht 010-8403823 • 06-30000684 info@medispeccare.com • www.medispeccare.com


Column 37

Pacemaker Carla Breedveld werkt al jaren als verpleegkundige op de CCU. Iedere editie van Ikazia Nieuws deelt zij haar ervaringen.

Het is zo rond vijf uur ‘s morgens, knikkebollend vechten we tegen de slaap achter onze monitorschermen. Plotseling worden we opgeschrikt door een zogeheten ‘driesterrenalarm’. Een niet te missen, hard, doordringend geluid verstoort ruw, onze halfslaap. Even houden we onze adem in en blikken naar het monitorscherm. Wat we daar zien maakt dat we direct klaarwakker zijn. Een lange rechte streep doet ons naar een jonge man met een hartstilstand snellen. Daar aangekomen roepen we zijn naam en schudden aan zijn armen. Gelukkig heeft het hartritme zich vanzelf hersteld en wonderlijk genoeg heeft hij er zelfs niets van gemerkt! Het is net of de dirigent van een mooi orkest zijn dirigeerstok even bewegingloos in de lucht heeft gehouden, het orkest stopt en de zaal houdt de adem in… tot het stokje weer beweegt en het orkest weer verder speelt. De jonge man reageert echter boos, zelfs kwaad omdat we hem wakker hebben gemaakt! “Er is toch niets aan de hand?” Hij vertelt ons dat hij een drukke baan heeft en voor een groot bedrijf werkt. Hij vliegt de hele wereld over en heeft eigenlijk helemaal geen tijd en zin in ‘dit gedoe’. Over het plaatsen van een pacemaker wil hij helemaal niets weten. “Bij elke vlucht me melden bij de detectie poortjes op Schiphol? Nee, dat ben ik niet van plan”. We laten hem even met rust. Een uurtje later vertelt hij geëmotioneerd dat hij altijd alles onder controle heeft. De regie van zijn leven volledig in eigen hand. Hij doet in zijn vrije tijd aan moutainbiken en hij is dan graag bezig zijn persoonlijk record verder te verbeteren. Hij wil niet afhankelijk zijn van een pacemaker. Dat past niet in zijn leven. Een aantal weken later ligt op dezelfde kamer, een man van dezelfde leeftijd. Ook hij heeft een pacemaker nodig. Mike heet hij, op zijn korte nek een vlot kapsel van grijze stekels. Hij glimlacht

van oor tot oor en met zijn korte dikke vingers kleurt hij de ene kleurplaat na de andere. Mike heeft het syndroom van Down en is volledig afhankelijk van de zorg geboden door zijn broers en zussen. Bij hem geen spoor van angst of verzet maar volledige overgave. Iedereen is dol op hem en ook in het ziekenhuis maakt hij rap nieuwe vrienden. Op mijn prikbord in de keuken hangt een kleurplaat, schots en scheef en in spiegelbeeld heeft Mike zijn naam erop geschreven en met een glimlach denk ik terug aan zijn opgeruimde geest en kinderlijke vertrouwen. De plaat hangt er nog steeds, als een kleurige herinnering aan de overgave van een eenvoudige man aan de grote DIRIGENT. Deze dirigent heeft een prachtig orkest en een veelkleurig publiek. Applaus!

“Het orkest stopt en de zaal houdt de adem in.”

Carla BreedveldContact 39

Klacht en advies Goede zorg voor de hele mens. Dat staat voorop in ons ziekenhuis. Respectvol, oprecht geïnteresseerd en betrokken. Toch kan het gebeuren dat u niet tevreden bent over bijvoorbeeld de gegeven informatie, de zorg of de aandacht. Dat u vindt dat het beter kan. Het beste kunt u dit bespreken met de medewerker die uw onvrede heeft veroorzaakt. Als u dat liever niet doet, kunt u bij de klachtenfunctionaris terecht. Zij kan de klacht met u bespreken, u adviseren en ondersteunen. Ook kan zij bemiddelen tussen u en de medewerker.

%

i i @

Cynthia Beijersbergen van Henegouwen en Tineke Schutrups, klachtenfunctionarissen

“Heeft u opmerkingen of bent u niet tevreden, dan willen we dat graag weten.”

010 297 55 08 klachtenfunctionaris@ikazia.nl klachtenfunctionaris Ikazia Ziekenhuis Antwoordnummer 80161 3080 VB Rotterdam

Klachtencommissie

Blijft de klacht bestaan dan kunt u uw klacht laten beoordelen door de onafhankelijke klachtencommissie. De directie wordt geïnformeerd over de uitspraak van de klachtencommissie. Ook worden aanbevelingen gedaan. Die zijn bedoeld om herhaling van het gebeurde in de toekomst te voorkomen. Zo wordt de kwaliteit van zorg verbeterd. U kunt via de klachtenfunctionaris in contact komen met de klachtencommissie.

Contact

Colofon

Ikazia Ziekenhuis Montessoriweg 1 3083 AN Rotterdam Tel. 010 297 50 00 Fax 010 297 54 00 Internet www.ikazia.nl E-mail post@ikazia.nl Postadres Postbus 5009 3008 AA Rotterdam

Redactie J. Aman • J.T.C. Bijl • S. van der Ent • I. Fawzi A. Molendijk • M.C. Oosterwijk • M. Schutrup C.D. Schutrups-Duyvendak • Ds. Dr. J.A.P. Vlasblom • T.C. Vonk

Buitenpolikliniek Ikazia Carnisselande Middeldijkerplein 36 2993 DL Barendrecht Telefoon 0180 64 22 22 E-mail buitenpoli@ikazia.nl Polikliniek Ridderkerk-Slikkerveer Prinses Margrietstraat 42 2983 EH Ridderkerk Telefoon: 010 290 27 00

Lente 2019

Redactionele bijdrage S. Eikenboom • I. Fawzi • N. Veringmeier Gastredactie Leon Ramp, oogarts Fotografie W. Boon • T. de Veer Redactie adres en/of adreswijzigingen Ikazia Ziekenhuis Directiesecretariaat • Montessoriweg 1 • 3083 AN Rotterdam Telefoon 010 297 50 00 • Internet www.ikazia.nl • E-mail post@ikazia.nl

Uitgeverij BC Uitgevers bv • Postbus 416 • 8600 AK Sneek Telefoon 0515 429 429 • Directie G. van Leeuwen

Opmaak Hannique de Jong • Telefoon: 0515 429 420 Bladmanager/Advertentieverkoop Barbara Verschoor Telefoon 06 455 766 70 • Digna Schoonen • Telefoon 06 442 099 10

Foto cover Oogarts Leon Ramp met patiënt Yvonne Meloen Druk Scholma Druk B.V. • Bedum


40 Specialisten Anesthesiologie

C.R. Bello mw. K.T. Dahmen mw. M.W. van Dommelen K.L. Fasbender mw. R. Janse mw. R.G.V. KewalapatSoekhoe L. Klompe M.J.B. Los mw. dr. M.C.O. van den Nieuwenhuyzen (waarnemend opleider) C.J. van Oort (opleider) mw. C.S. Sie F.A. Verhoeven

Gynaecologie

mw. dr. I.A.M. van der Avoort mw. L.M. Freeman mw. B.J.C. van Ginderen mw. S.M.A. Groenen mw. A.D. van Heesewijk dr. J. Kaijser dr. J.W. de Leeuw (opleider) M.L. Tasma B. Torrenga mw. N.M. Vink

Intensive Care geneeskunde

mw. M. Muller R.V. Pruijsten mw. dr. F.J. Schoonderbeek Apotheek mw. dr. A.F.C. Schut mw. L. Kuiper mw. S. Stads mw. L. Mitrov-Winkelmolen W. van den Tempel D. Theunissen mw. H.F.E.M. Willems

Cardiologie

mw. dr. R. Djaberi mw. dr. M.E. Emans mw. B.K. Dijkman mw. A.G. van Ginkel mw. S.M. Kanhai (waarnemer) T.T. Keller (waarnemer) mw. L.M.A Klieverik D. Neumann dr. G.J. Nollen mw. P.R.W. de SauvageNolting mw. S.K. Zoet-Nugteren

Chirurgie

mw. dr. G. Cazander J.M. van Groningen mw. N.M. Hanneman dr. P.T. den Hoed (opleider) S.P. Knops J. Nonner dr. A.N. Ringburg dr. B.R. Toorenvliet dr. W.J. Vles mw. A.M.E. van Well

Dermatologie

dr. H.J.H. Engelkens E.R. Lonnee

Interne geneeskunde

dr. M.P. Brugts mw. R.A. Carels mw. dr. F. de Boer dr. A. Dees dr. J.C. Drooger dr. F.E. de Jongh (opleider) dr. R.J.J.M. van de Laar mw. M.F. Thijs-Visser mw. M. Wabbijn

Kaakchirurgie

dr. G.J. van Beek dr. dr. L.O.H. Dessau W.F. van Geel mw. dr. J.M. Kwakman F.R. Praal

Kindergeneeskunde

C. Aleman mw. J.J. Alink C.P. den Butter mw. S.H. Dijkstra mw. S.H.M. Gardeniers mw. K.A. Goud mw. B.C.C. Heinerman mw. I. Heuts-van der Kragt mw. C.M. Messemaker mw. H.S. Paizano-Thijssen mw. K.A. Schuitevoerder

Klinische chemie R. Castel dr. M.A. Fouraux

Klinische Geriatrie A.J. Arends mw. M. Harkes

mw. A.M. van Walbeek

Klinische psychologie

mw. dr. J.E.W.M. van Dongen-Melman (opleider) mw. I. Spuesens-Hoefnagel

KNO-heelkunde J.W. Arendse mw. A.A.C. Aukema mw. M.E. Schmidt J.J. van Twisk

Longziekten

Orthopedie

M.M. Campo K. Doorgeest dr. C.H. Geerdink F.R.J. Groen W. Kuis

Pathologie

dr. M.A. den Bakker dr. L.M. Budel N.N.T. Goemaere mw. dr. K. Hamoen M.P.J. van der Horst dr. M. Kliffen mw. dr. T.M. Teune

Plastische Chirurgie D.J.J.C. van der Avoort dr. T.H.C. Damen mw. C. Driessen

mw. M.K. Greefhorst Psychiatrie J.G. van Harten mw. S.K. Kalidien mw. R. Heller-Baan mw. P. KĂślling (waarnemer) F.A.H. Jacobs mw. C.W.H.M. Kroese-BovĂŠe Radiologie mw. C.I.B.F. Gouw Maag-, darmJ.A.J. Janssen en leverartsen (nucleair geneeskundige) dr. G. Bezemer L.C.W. de Jonge dr. P.C.J. ter Borg (opleider) J.G.J. Jonkman V. Rijckborst J.W. Kuiper mw. H.G. Vermeulen mw. A.J. Moelker-Galuzina mw. C. Verveer mw. dr. A. Preda J.W. van der Sluijs Medische dr. ir. M.J. Stoutjesdijk MBA Microbiologie S.B.A. van der Valk mw. E. Kraan (waarnemer) M.P.M. van der Linden Reumatologie (waarnemer) R.J. Bisoendial dr. M. van Rijn mw. F. Bonte-Mineur

Neurologie

A. Dias L.J.M.M. Mulder mw. M.S. Stoorvogel D.Y.B Tan D.M.H. Zuidgeest

Oogheelkunde

Revalidatiegeneeskunde J.S. Groenewegen M.C.L. Mimpen mw. A.M. de Rooij

Urologie

R.P. Engel mw. E. van CampenE. Kats Molenaar dr. J.E. Nienhuis mw. A.F.G. Jansen mw. dr. J.A.F.M. van Neerven dhr. L.P. RampWerken bij

“Ik heb gewoon de beste baan van Nederland! Ikazia voelt als mijn tweede huis.” Suewely Hamen

Onze nieuwe site: werkenbijikazia.nl is live! In Ikazia zijn we er trots op dat we ons met hoofd, hart en handen inzetten voor de patiënt en elkaar; professioneel, onderling verbonden, betrouwbaar en met oprechte interesse in de patiënt en in jou als collega. Maak kennis met onze afdelingen en laat je inspireren door de mooie verhalen van onze collega’s. Zij vertellen jou over hun werk, de mooie en ontroerende momenten met patiënten en met elkaar. Bekijk de website en lees hoe ook jij het verschil kan maken in Ikazia. Samen zijn we Beter voor Elkaar! Ga naar: www.werkenbijikazia.nl