Page 1

FRANŢA ÎN LUMINA REFLECTOARELOR Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu 2014


teatru

VIAŢĂ DE EMIGRANT

6 iunie · ora 16 Teatrul pentru Copii şi Tineret Gong, sala parter

Compagnie Les Intempestifs FRANŢA text și interpretare Elizabeth Mazev regie și scenografie François Berreur muzică Christian Girardot costume Nathy Polak lumini François Berreur/Bernard Guyollot coloana sonoră și supratitrare Pascal Flamme asistență regie Marie Delaby regie scenică Bernard Guyollot regie sunet Jason Richard

Durata: 1 oră 10 min. Spectacol prezentat în limba franceză cu traducere în limba română.

PHOTO CHRISTOPHE RAYNAUD DE LAGE

Producție : Cie Les Intempestifs (Besançon), Théâtre Ouvert(Paris). Cu sprijinul TnB-Théâtre national de Bretagne şi al Centre Dramatique national de Franche-Comté (Besançon).

http://www.theatre-contemporain.net/spectacles/Les-Tribulations-d-une-etrangere-d-origine/

LES TRIBULATIONS D’UNE ÉTRANGÈRE D’ORIGINE

Adaptare scenică a povestirii autobiografice „Mémoire pleine”, spectacolul spune povestea unei fetițe născute în Franța, dar ai cărei părinți sunt bulgari refugiați politic. Singură pe scenă, actrița Elizabeth Mazev, o povestitoare fără pereche, joacă scene inspirate din propria viață, de la 3 și jumătate până la vârsta adultă: cântecul bulgar coregrafiat de mama sa pentru spectacolul de sfârșit de studii, lungile excursii estivale în mașina DS break în regiuni de jur-împrejurul Bulgariei fără posibilitatea de a pătrunde în țara considerată „cel mai fidel satelit al Uniunii Sovietice”, iar mai apoi, după ani, călătoria dezamăgitoare într-o țară ce se prăbușește într-un capitalism sălbatic și unde încearcă totuși să regăsească tot ceea ce toți ceilalți bulgari încearcă să evite... Un spectacol ciudat, amuzant, plin de viață și autoironie, punctat de schimbări de ritm și de ton.

3


teatru 6 iunie · ora 18 Teatrul Naţional „Radu Stanca”

SINGURI SEULS

Au Carré de l’Hypoténuse - Franţa, Abé Carré Cé Carré – Québec FRANŢA/LIBAN/CANADA

PHOTO THIBAUT BARON

www.wajdimouawad.fr

text,regie și interpretare Wajdi Mouawad dramaturgie și concept Charlotte Farcet consiliere artistică Francois Ismert asistență regie Irene Afker scenografie Emmanuel Clolus lumini Eric Champoux costume Isabelle Larivière creație sonoră Michel Maurer muzică originală Michael Jon Fink video Dominique Daviet

O producție: Au Carré de l’Hypoténuse - France, Abé Carré Cé Carré - Québec, compagnies de création en coproduction avec l’Espace Malraux scène nationale de Chambéry et de la Savoie, Le Grand T théâtre de Loire-Atlantique, le Théâtre 71 scène nationale de Malakoff, la Comédie de Clermont-Ferrand scène nationale, le Théâtre National de Toulouse Midi-Pyrénées, le Théâtre d’Aujourd’hui, Montréal. Wajdi Mouawad est artiste associé au Grand T.

Durata: 2 ore. Spectacol prezentat în limba franceză cu traducere. Spectacol nerecomandat celor sub 12 ani.

„Ar putea fi oricine și tocmai aici e durerea. Și, este ca pentru oricine altcineva care, trezindu-se în fiecare dimineață și privindu-se în oglindă, s-ar gândi: «ar putea să fie oricine». Și viața, ca o enigmă, veselă sau nefericită, viața năclăită, într-un timp linear, ca o săgeată. Ar putea fi oricine. Numele lui ar putea fi oricare. Cel puțin asta gândește el atunci când este întrebat care îi e numele: «cum vă numiţi?» – Mă cheamă Harwan, dar asta nu are nicio importanță și ar putea foarte bine să mă cheme oricum altcumva, ca pe oricare altul. Asta este. Nu face nimic, nu are importanță. Harwan, un student din Montréal, de vreo treizeci de ani, pe cale să-și susțină teza de doctorat, se regăsește, ca urmare a unei serii de evenimente extrem de banale, închis într-una dintre sălile Muzeului Ermitaj din Sankt-Petersburg. Noaptea va fi lungă. Va dura mai mult de două mii de ani și îl va conduce, fără să bănuiască măcar o secundă, la căpătâiul limbii sale materne, uitată cu multă vreme în urmă, sub straturile profunde a ceea ce este multiplu în el. Numele meu e Harwan.”

4


VARNAHTAKA – TRIBUL CULORILOR

spectacol de stradă 6 iunie · ora 18 şi 20 7 iunie · ora 19.45 Pietonala Nicolae Bălcescu 7 iunie · ora 17 Shopping City Sibiu

VARNAHTAKA – LA TRIBU DES COULEURS Compagnie Cycloplume FRANŢA

PHOTO FULVIO TRIFELLI

Durata: 1 oră.

www.internationalshowparade.com

Parcă venite din altă lume, patru rochii uriașe de mătase apar pe stradă: înconjurate de melodii fermecătoare, după ce se plimbă în căutarea unui loc, aceste „preotese” fermecate ale culorilor își încep ritualul special și enigmatic și invită publicul pe scaunul înalt pentru a se alătura Tribului. Ritul este stabilit ca un balet al pensulelor: într-un cerc hipnotic, culorile sunt aplicate pe rând, cu butonul pigmentat îndreptat spre „inițiat”, roșu pentru dragoste, verde pentru vitalitate, alb pentru puritate. Este creată o compoziție comună, apar astfel noi membri în Trib. Procesiunea este reluată, fiind presărată cu dansuri ritualice care captivează trecătorii și cu alte ritualuri. Un spectacol ambulatoriu interactiv unic, bazat pe tema culorilor, amestecând picioroangele cu arta machiajului, atât pentru adulți, cât și pentru copii.

5


dans 6 iunie · ora 19 Casa de Cultură a Sindicatelor, sala Studio, intrarea C

JUMĂTATEA MEA DIFERITĂ MONCHICHI

Compania Sébastien Ramirez & Honji Wang Company FRANŢA/GERMANIA

director artistic Sébastien Ramirez concept, coregrafie, interpretare Sébastien Ramirez, Honji Wang scenariu Vincent Rafis regizor de lumini Cyril Mulon scenografie Ida Ravn compozitor Ilia Koutchoukov alias Everydayz /+∞ aranjament Fabien Biron coloană sonoră Carlos Gardel, Alva Noto, Nick Cave, Warren Ellis regie producție & agent rezervări Dirk Korell

PHOTO NIKA KRAMER

www.sebastienramirez.com

Durata: 55 minute. Spectacol prezentat în limbile engleză, franceză, germană, spaniolă şi coreeană.

Ca migranți la cea de-a doua sau a treia generație – sau pur și simplu ca ființe umane într-o lume globalizată, în care călătoriile, reale sau virtuale, sunt parte din viața noastră zilnică –, ne confruntăm cu fenomenul interculturalității sau cel al diferențelor culturale. Pe lângă chestiunea criteriilor, cea de comportament și de referință de orice tip, problema se pune și în ceea ce privește relația cu Celălalt, cu persoana din fața ta. Așteptările pot fi diferite, dar chiar și atunci când avem același obiectiv se pune întrebarea: cum ajungem acolo împreună? Șocul culturilor face parte din viețile noastre: atracția, entuziasmul, repulsia, suferința. Noi suntem un cuplu alcătuit dintr-un francez care locuiește în Germania, care are rădăcini în Catalonia și Spania și o femeie, jumătate germană – jumătate coreeană, născută în Germania, care se simte foarte apropiată de cultura părinților săi, chiar dacă tot ce știe despre această cultură a aflat de aceștia. Prin urmare la întrebarea „de unde ești?” este greu de răspuns, e prea superficială, deşi este adresată destul de des. Pentru a răspunde la această întrebare, ar trebui să ne raportăm la o foaie de hârtie, la un pașaport? Sau la un sentiment de apartenență? Sau la un fel de mâncare preferat, la o piesă muzicală pe care o știm de mici? Cumva, ne raportăm la toate acestea. Pe parcursul vieții acumulăm diverse identități, devenim multi-fațetați. Ce sunt eu? O ființă umană. Suntem un cuplu, construim o viață împreună, limba noastră comună, dansul nostru, chiar aici, unde originile noastre sunt diferite. Acesta este felul nostru de a trăi, de a iubi. Dragostea noastră. Să fie oare psihoza noastră?

6


circ

TRAPEZIŞTII LES PEPONES

6 unie · ora 22.30 8 iunie · ora 22.45 Piaţa Mare

Les lendemains FRANŢA

distribuție Céline Li, Emma Assaud, Elsa Renoud (dit Crevette), Lutz Christian, Brice Porquet, Roland Bontaz, François Vinci (Chico), Stephane Bourdaud director tehnic Vincent Peyrous regizor secund colectiv sprjinit de Stephanie Gervy / Stage regizor Minervino Montell Hagmann lumini Wilfried Schick producător Mandie

PHOTO CHRISTIAN MESTAG

Durata: 1 oră. Spectacol de circ prezentat în limba engleză.

http://www.leslendemains.fr/spectacles/les-pepones

Un pod care atârnă la o înălțime de peste 10 metri, o plasă la trei metri deasupra solului… Opt personaje foarte excentrice se ascund în prezent pentru a se uni într-un scop comun. Energia lor îi determină să creeze un vis, să zboare… dar în primul rând, să urce acolo sus! Găsesc soluții rapid, singuri, împreună sau ajutați de public. Aerul prinde formă prin mișcările lor. Zboară, stau suspendați, se prind, se instalează alchimia. Stângăcia reprezintă o ceartă, o reglare de conturi. Publicul este atras pentru a clarifica lucrurile. Lucrurile de precipită, purtate de sunet și tunet, schimburile se înmulțesc… Apoi dintr-o dată… Totul îngheață, un moment de liniște, corpurile rămân suspendate. Tot ce s-a întâmplat e deja parte din trecut. Și totul se repune în mișcare, cu aceeași energie, construind un crescendo care atrage publicul să împărtăşească entuziasmul. Cei opt artiști de circ se alătură mulțimii de la sol, după un zbor final în plasă.

7


teatru 7 iunie · ora 20 Sala Thalia

DESPRE EFECTUL DĂUNĂTOR AL TUTUNULUI – CONCERT ÎNTR-UN ACT

LES MÉFAITS DU TABAC – CONCERT EN UN ACTE C.I.C.T. - Théâtre des Bouffes du Nord FRANŢA

regia Denis Podalydès distribuţia Anton Cehov, Johann Sebastian Bach, Luciano Berio, Piotr Ilici Ceaikovski concept Floriane Bonanni decoruri Delphine Sainte Marie costume Christian Lacroix lumini Stéphanie Daniel machiaj şi coafură Véronique Soulier-Nguyen asistent regie Elodie Huber asistent costume Jean-Philippe Pons cu Michel Robin (Nioukhine), Floriane Bonanni (vioară), Muriel Ferraro (soprană) şi Emmanuelle Swiercz (pian)

Producţie C.I.C.T. / Théâtre des Bouffes du Nord. Coproducţie Les Théâtres de la Ville de Luxembourg. Cu sprijinul Région Île-de-France. Costume realizate în atelierele Théâtre des Champs-Élysées à Paris. Decoruri realizate în colaborare cu atelierele Théâtres de la Ville de Luxembourg.

PHOTO CHRISTIAN LACROIX

Durata: 1 oră. Spectacol prezentat în limba franceză cu traducere în limba română.

http://www.bouffesdunord.com/en/season/518900e392486/on-the-harmful-effects-of-tobacco

8

„Într-o școală de muzică, reprezentând teatrul însuși (fără decor în afară de câteva scaune, câteva pupitre și alte câteva accesorii), un trio de muziciene, printre care o cântăreață, cântă Bach. În afară de asta, un bărbat care vine și pleacă, familiar și străin în același timp cu ceea ce se cântă. Pare obosit, sărac, nehotărât. Ce caută el acolo ? Mai că-ți vine să-i zici: «Ce faceți aici, domnule, vedeți-vă mai bine de treabă!»... dar în același timp te obișnuiești cu prezența lui. Pentru că acest om este actorul Michel Robin. El va juca Les Méfaits du tabac, de Cehov.” Denis Podalydès


CABARETUL CUVINTELOR LE CABARET DES MOTS

teatru 10 iunie · ora 16 Teatrul pentru Copii şi Tineret Gong, sala parter

Compagnie Umbral

PHOTO OLIVIA HORVATH

FRANŢA

mise en scène Maud Dhénin, Victor Quezada-Perez mise en clown Victor Quezada-Perez distribution en alternance Zoé Besmond de Senneville, Sarah Blamont, Maud Dhénin, Mathilde Ferron, Lucas Hénaff, Victor-Quezada-Perez, Elie Salleron, Mathieu Ribet

Durata: 1 oră 30 min. Spectacol prezentat în limba franceză cu traducere în limba română.

www.umbral.fr

Imaginează-ţi creierul unui om în interiorul căruia trăiesc cuvinte, toate cuvintele alfabetului, cuvintele frumoase, dar şi cele urâte, cele poetice, dar şi cele uzuale. Fiecare cuvânt va fi încarnat de un clown care doarme în acest creier, locuit de rame de tablou. Pe rând, ei vor ieşi din rame pentru a ilustra, a apăra, a combate cuvântul pe care îl reprezintă. Lucrăm împreună cu Maud Dhénin, care are grijă de cuvinte și cu Victor Quezada-Perez, reprezentant al artei dramatice și clovneriei. Textul lui Vişniec este subliniat prin dramaturgie şi prin poezia lumii clovnilor, într-o interpretare extraordinară, care duce cuvintele dincolo de sensul lor.

9


FRANŢA ÎN LUMINA REFLECTOARELOR Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu 2014 CALENDRIER DES ÉVÉNEMENTS • CALENDARUL EVENIMENTELOR data, ora, locul şi tipul evenimentului

titlul evenimentului

6 iun

13.00 Librăria Humanitas „C. Noica” lectură

19

6 iun

14.30 Librăria Humanitas „C. Noica” conferinţă

Ciels Dialog Wajdi Mouawad / George Banu

6 iun

16.00

teatru

Viaţă de emigrant

3

teatru

Singuri

4

spectacol de stradă

Varnahtaka - tribul culorilor

5

Jumătatea mea diferită

6

6 iun

Teatrul pentru Copii şi Tineret Gong, sala parter Teatrul Naţional „Radu 18.00 Stanca”

6 iun

18.00 Pietonala Nicolae Bălcescu

6 iun

19.00

6 iun

20.00 Pietonala Nicolae Bălcescu

spectacol de stradă

6 iun

22.30 Piaţa Mare

circ

7 iun

16.00 Sala Astra Film Cinema

7 iun

17.00 Shopping City Sibiu

7 iun

19.45 Pietonala Nicolae Bălcescu

7 iun

20.00 Sala Thalia

8 iun

11.30 Librăria Habitus

8 iun

22.45 Piaţa Mare

9 iun

Casa de Cultură a Sindicatelor, 10.00 atelier Sala Albastră

9 iun

14.00 Librăria Humanitas „C. Noica” lectură

9 iun

16.00 Sala Astra Film Cinema

film

9 iun

18.00 Sala Astra Film Cinema

film

10 iun 16.00

Casa de Cultură a Sindicatelor, dans Sala Studio, intrarea C

Teatrul pentru Copii şi Tineret Gong, sala parter

Varnahtaka - tribul culorilor Trapeziştii film Wajdi Mouawad – Incendies spectacol de stradă Varnahtaka - tribul culorilor spectacol de stradă Varnahtaka - tribul culorilor Despre efectul dăunător al teatru tutunului conferinţă/lansare Conferinţă specială George de carte Banu circ Trapeziştii

teatru

10 iun 17.00 Sala Astra Film Cinema

film

10 iun 17.00 Biserica Sf. Ioan

concert

10 iun 19.00 Pietonala Nicolae Bălcescu

concert

10 iun 20.45 Pietonala Nicolae Bălcescu

concert

10 iun 21.00 Cetatea Cisnădioara

teatru

pag.

19

5 7 19 5 5 8 19 7

De ce râdem de clovnii trişti?

19

Pulverizare Peter Brook – Livada de vişini Peter Brook – Tragedia lui Carmen

19

Cabaretul cuvintelor

9

Peter Brook – Tragedia lui Hamlet Pe înserat O nebunie de muzică! O nebunie de muzică! Vieţile noastre

Acest program mai poate suferi modificări din partea organizatorilor. Pentru varianta finală vă rugăm să consultați pagina festivalului : www.sibfest.ro

19 19

19 12 13 13 14


data, ora, locul şi tipul evenimentului Teatrul pentru Copii şi Tineret 11 iun 16.00 Gong, sala parter

titlul evenimentului

pag.

lectură muzicală

Cioran intim

19

11 iun 17.00 Pietonala Nicolae Bălcescu

concert

13

11 iun 18.00 Curtea Liceului de Artă

spectacol de stradă

11 iun 18.30 Curtea Liceului de Artă

spectacol de stradă

11 iun 19.00 Sinagoga

concert

11 iun 20.00 Pietonala Nicolae Bălcescu

concert

11 iun 21.30 Curtea Liceului de Artă

spectacol de stradă

11 iun 22.00 Curtea Liceului de Artă

spectacol de stradă

O nebunie de muzică! Cirque Pop’up – AtomicBikini Cirque Pop’up – The Cinema Pe înserat O nebunie de muzică! Cirque Pop’up – AtomicBikini Cirque Pop’up – The Cinema Pentru tot aurul din lume

16

11 iun

Casa de Cultură a Sindicatelor, 23.00 dans Sala Studio, intrarea C

12 iun 11.00 Librăria Habitus 12 iun 18.00 Pietonala Nicolae Bălcescu 12 iun 18.00 Curtea Liceului de Artă 12 iun 18.30 Curtea Liceului de Artă 12 iun 20.00 Pietonala Nicolae Bălcescu 12 iun

Dialog Pippo Delbono / George Banu concert O nebunie de muzică! Cirque Pop’up – Atomicspectacol de stradă Bikini spectacol de stradă Cirque Pop’up – The Cinema concert O nebunie de muzică! conferinţă

Casa de Cultură a Sindicatelor, 21.00 teatru intrarea A

12 iun 21.30 Curtea Liceului de Artă

spectacol de stradă

12 iun 22.00 Curtea Liceului de Artă

spectacol de stradă

13 iun 16.00 Sala Astra Film Cinema

film

13 iun 18.00 Sala Astra Film Cinema

film

13 iun 18.00 Curtea Liceului de Artă

spectacol de stradă

13 iun 18.30 Curtea Liceului de Artă

spectacol de stradă

13 iun 21.30 Curtea Liceului de Artă

spectacol de stradă

13 iun 22.00 Curtea Liceului de Artă

spectacol de stradă

14 iun 18.00 Curtea Liceului de Artă

spectacol de stradă

14 iun 18.30 Curtea Liceului de Artă

spectacol de stradă

14 iun 21.30 Curtea Liceului de Artă

spectacol de stradă

14 iun 22.00 Curtea Liceului de Artă

spectacol de stradă

15 iun 20.00 Sala Thalia

concert

Orhidee Cirque Pop’up – AtomicBikini Cirque Pop’up – The Cinema Brook despre Brook, un portret intim Peter Brook, despre spaţiul gol Cirque Pop’up – AtomicBikini Cirque Pop’up – The Cinema Cirque Pop’up – AtomicBikini Cirque Pop’up – The Cinema Cirque Pop’up – AtomicBikini Cirque Pop’up – The Cinema Cirque Pop’up – AtomicBikini Cirque Pop’up – The Cinema Nopţile Parisului

Acest program mai poate suferi modificări din partea organizatorilor. Pentru varianta finală vă rugăm să consultați pagina festivalului : www.sibfest.ro

15 15 12 13 15 15

19 13 15 15 13 17 15 15 19 19 15 15 15 15 15 15 15 15 18


concert 10 iunie · ora 17 Biserica Sf. Ioan 11 iunie · ora 19 Sinagoga

PE ÎNSERAT EN NOCTURNE

Francesco Agnello FRANŢA

http://francesco-agnello.weebly.com

Durata: 1 oră. Concert solo hang.

Hang-ul este un instrument nou inventat acum câțiva ani de doi elvețieni, dar care continuă să se perfecționeze. Neputând fi fabricat în serie, există prin urmare foarte puține exemplare, și în plus, este şi mai greu de găsit cineva ca Francesco Agnello, capabil să și-l aproprie cu atâta îndemânare și ușurință. Instrumentul în sine este în totalitate dintr-o singură bucată și dintr-un singur material, cum numai instrumentele de percuție primitive pot fi și al căror sunet nu are nevoie de lemnul unei baghete, căci se interpretează doar cu mâinile, dar cu toate acestea este pe cât de melodios, pe atât de percutant, la întretăierea a două lumi. Sunetul de HANG evocă bineînțeles xilofonul sau metalofonul. Prin atingere și bătăi, instrumentul e capabil să exprime variații infinite care pot evoca la fel de bine harpa, pianul sau mandolina, ghitara sau chiar djembe-ul. Este vorba de o sonoritate mai aspră, îmblânzită doar cu atingerea mâinii, cu o rezonanță scurtă, dar profundă. Abilitatea tehnică a lui Francesco Agnello stă tocmai în asta. Talentul său de compozitor scoate în evidență calitățile prime ale unei astfel de muzici. Maestru al celor mai fine posibilităţi, capabil să scoată la lumină orice nuanță posibilă, muzicianul intră în comuniune, literalmente, cu instrumentul, pe care tocmai l-a creat. (După o cronică apărută în Guts of Darkness pe 16/02/2009)

12


O NEBUNIE DE MUZICĂ! LA FANFARE SAUGRENUE

concert 10 iunie · ora 19 şi 20.45 11 iunie · ora 17 şi 20 12 iunie · ora 18 şi 20 Pietonala Nicolae Bălcescu

La Fanfare Saugrenue FRANŢA

La Fanfare Saugrenue: Simon Dupire trombon Alexandre Zelner saxofon Clement Baldzuhn trompetă Jean-François Caire tobă mică Mathieu Erard tobă mare Aymeric Thuillier susafon François Julien tubă Maxence Sergent manager

PHOTO LA TAXE

Durata: 2 ore. Spectacol de muzică prezentat în limbile franceză şi engleză.

www.lasaugrenue.fr

Formație cu geometrie variabilă, în același timp prietenoasă, talentată și festivă, Fanfara Saugrenue, compusă din muzicieni din toate colectivele Saugrenue a inventat o muzică zglobie și strălucitoare, jovială în mod baroc și sofisticată în mod delicat. Cu un repertoriu original care include, cu spirit și pricepere, curentele muzicii contemporane, muzicienilor din Fanfara Saugrenue, îmbrăcați în cele mai reușite costume nu ar trebui să le fie dificil să atragă privirile și să pună în mișcare corpurile... Înființată în 2002, La Saugrenue este în prezent o companie alcătuită din peste 30 de membri, muzicieni și tehnicieni de spectacol. Grupul lucrează în prezent la mai multe proiecte muzicale în jurul „diversiunii” formelor orchestrale tradiționale (fanfare, concerte de promenadă, muzică tradiţională), cu intenţia de a le deschide spre alte stiluri (muzica contemporană, jazz, artă stradală).

13


teatru 10 iunie · ora 21 Cetatea Cisnădioara

VIEŢILE NOASTRE PIERRE ET MOHAMED

AIRCAC Francesco Agnello FRANŢA

regie şi muzică Francesco Agnello text Adrien Candiard interpretare Jean Baptiste Germain

Durata: 1 oră. Spectacol prezentat în limba franceză. Spectacol nerecomandat celor sub 16 ani.

www.pierre-et-mohamed.com

PHOTO BARBARA RIGON

A-l descoperi pe celălalt, a-l asculta pe celălalt, să te laşi modelat de celălalt, nu înseamnă să-ţi pierzi identitatea, să te dezici de valorile tale, ci concepţia unei umanităţi pluraliste, neexclusive. Mărturia lui Pierre Claverie, din episcopul d’Oran (Algeria), asasinat pe 1 august 1996, alături de tânărul său şofer algerian Mohamed Bouchikhi, care a ales să împărtăşească până la capăt riscurile celui care afirma cu tărie: „valoarea vieţii mele depinde de capacitatea mea de a dărui”. Spectacolul Pierre şi Mohammed este interpretat de către Jean-Baptiste Germain și regizorul muzical Francesco Agnello, care a primit premiul Villa Médicis în 1996. Spectacolul vorbeşte despre prietenie, respect și dorinţa dialogului interreligios a lui Pierre Claverie pornind de la textele sale. E un mesaj care nu a pierdut din actualitatea sa, acum când politicile regilioase devin tot mai violente în lume. Această piesă a obţinut susţinerea Consiliului Pontif pentru cultură şi cea a Consiliului Pontif pentru Dialog Interreligios.

14


CIRQUE POP’UP

spectacol de stradă

ATOMIC-BIKINI / CARAVANOGRAFUL

11, 12, 13, 14 iunie · ora 18 şi 21.30 Curtea Liceului de Artă

ATOMIC-BIKINI / THE CINEMA

Popul’Art FRANŢA

distribuţie Marine Dubois, Julien Sauvaget

Doamnelor şi domnilor, acesta este Circul POP’UP. În 2014 vom călători cu cortul prin Europa, din luna aprilie până în septembrie. Ne vom asocia cu două companii – Compania Latypique, cu programul său „Atomik Bikini” şi Compania Popul’Art, cu un cinematograf itinerant. Vom locui în spaţiul respectiv pentru a pregăti spectacolul pentru sezonul 2014/2015 şi vom participa la implementarea unei reţele culturale şi sociale pentru actori. În 2015, vom compensa rezidenţa sub forma unei expoziţii. Vom crea un spectacol în jurul temei „monstrului social”.

Durata: 30 minute. Spectacol nerecomandat copiilor sub 12 ani.

PHOTO MARINE DUBOIS

Co-producători Gardens (Marseille), Quai des Chaps (Nantes), Latypique Cie (Marseille).

www.cirquepopup.over-blog.com Două spectacole în cadrul Circului Pop-up ATOMIC BIKINI: Păpuşi animate, aşa-numitele păpuşi „an-atomice”. Cutia portabilă a unui televizor din anii 1960 se deschide, ecranul său aprinzându-se pentru a vă purta într-o călătorie video prin istoria bikiniului, acel costum de baie al cărui nume este legat direct de locul de testare nucleară situat pe Atolul Bikini. Făcând această observaţie amară, păpuşarul trasează, cu un umor excentric, paralele între eliberarea corpului femeii şi eliberarea atomului. CARAVANOGRAFUL: Două personaje ciudate invită publicul la o sesiune de vizionare de filme care au o durată de 20 de minute, într-o atmosferă ce seamănă cu fostul cinematograf din parcurile de distracţii. Selecţia de filme se adresează tuturor. Limbile în care acestea sunt exprimate nu trebuie să reprezinte o barieră pentru înţelegerea lor. Filmele aparţin unor genuri diverse, iar alegerea acestora variază în funcţie de public. Două sau trei scurtmetraje vor fi proiectate în fiecare sesiune.

15


dans 11 iunie · ora 23 Casa de Cultură a Sindicatelor, Sala Studio, intrarea C

PENTRU TOT AURUL DIN LUME POUR TOUT L’OR DU MONDE

Compagnie Olivier Dubois FRANŢA coregrafie și interpretare Olivier Dubois muzica François Caffenne lumini Christophe Mallein

PHOTO JACKY LEY

Producție Festivalul Avignon și SACD Cu sprijinul Centrului Coregrafic Național de Dans, Pantin și Polestars, Londra

Durata: 30 minute Spectacol prezentat în limba franceză. Spectacol nerecomandat celor sub 16 ani.

www.ccn-roubaix.com

PHOTO PQR VOIX DU NORD

Gândiți-vă la un interpret care se desprinde continuu și apoi își reconstruiește fundația. Încercați o reflecție asupra unei amintiri, a unei fantezii, dezvăluirea sinelui interior, deschiderea corpului, oferit și profanat, și totuși păstrați spiritul ironic, distanța necesară pentru orice simț al umorului. Mă alătur rezistenței. Spectacolul „Pentru tot aurul din lume” este cronica unui martir, un rezumat al unui război. Olivier Dubois a fost numit director al Centrului Național Coregrafic Roubaix Nord-Pas de Calais la 1 ianuarie 2014. Totodată, a fost ales unul dintre cei mai buni 25 de dansatori de către revista Dance Europe în 2011. Dubois are o experiență vastă în coregrafie, interpretare și ca profesor.

16


teatru

ORHIDEE ORCHIDÉE

12 iunie · ora 21 Casa de Cultură a Sindicatelor, intrarea A

Emilia Romagna Teatro Fondazione Pippo Delbono Company

Producție: Emilia Romagna Teatro Fondazione, Teatro di Roma, Nuova Scena - Arena del Sole - Teatro Stabile di Bologna, Théâtre du Rond Point - Paris, Maison de la Culture d’Amiens - Centre de Création et de Production

Durata: 1 oră 55 minute. Spectacol prezentat în limba italiană cu traducere în limba română.

ITALIA/FRANŢA

PHOTO MARIO BRENTA, KARINE DE VILLERS

conceput și regizat de Pippo Delbono distribuție Dolly Albertin, Gianluca Ballarè, Bobò, Margherita Clemente, Pippo Delbono, Ilaria Distante, Simone Goggiano, Mario Intruglio, Nelson Lariccia, Gianni Parenti, Pepe Robledo, Grazia Spinella imagini și filme Pippo Delbono lumini Robert John Resteghini manager tehnic Fabio Sajiz sunet Corrado Mazzone lumini și video Orlando Bolognesi costume Elena Giampaoli mulțumiri: Cinémathèque suisse Lausanne şi Touhami Ennadre

www.pippodelbono.it

„Orhideea este cea mai frumoasă floare, dar și cea mai primejdioasă, mi-a spus odată un prieten, pentru că nu poți să faci diferența dintre cea adevărată și cea falsă. Aceeași afirmație e valabilă și pentru timpurile în care trăim. În Orhidee, ca în toate piesele mele, există o încercare de a opri timpul în care trăiesc. Să opresc timpul meu și pe acela al companiei mele, al oamenilor care au fost alături de mine de mulți ani, dar și timpul în care trăim cu toții. Un timp al confuziei în care eu, noi, mulți dintre noi, credem că ne simțim pierduți. Simțim că am pierdut ceva. Pentru totdeauna. Orhidee rezultă și din profundul sentiment de gol pe care îl simt de când mama mea a plecat dintre noi pentru totdeauna. Am fost din nou prieten cu mama mea, de care devenisem apropiat recent, după toate conflictele și despărțirile noastre. Eram mai mare, eram puțin mai înțelept, iar ea devenise mai copilăroasă odată cu înaintarea în vârstă. Prin urmare, a rezultat un gol. Nu mai eram copilul nimănui. Lipsit de dragoste. Orhidee s-a născut din multe goluri, în urma multor abandonuri. Golul cultural pe care îl resimțim, faptul că ne simțim pierduți ca artiști. Teatrul, acela pe care, de cele mai multe ori, îl resimt ca prăfuit, fals, un spațiu mort. Minciuna acceptată a reprezentației teatrale. Dar Orhidee se referă și la impulsul vital de a umple acel gol. Se referă la impulsul de a continua căutarea – noi mame, noi tați, o nouă viață, noi povești. Apoi, în mod neașteptat, cuvintele importante ale teatrului pe care eram hotărât să le las în urma mea, s-au întors și s-au lipit de mine, dezvăluind un nou înțeles pe măsură ce se cuibăreau în viața mea. Iar viața mea a devenit viața atâtor persoane poate, datorită acelor cuvinte. Cred că, pentru mine, Orhidee reprezintă acel impuls vital și de nestăpânit de a continua să scriu și să vorbesc despre dragoste, în ciuda tuturor.” Pippo Delbono

17


concert 15 iunie · ora 20 Sala Thalia

NOPŢILE PARISULUI LES NUITS DE PARIS

Hélène Delavault FRANŢA

PHOTO CHANTAL DEPAGNE

Durata: 1 oră 15 min. Spectacol prezentat în limba franceză.

PHOTO PATRICIA DIETZI

Hélène Delavault, voce Cyrille Lehn, pian

PHOTO HÉLÈNE DELAVAULT

Paris a fost numit „orașul-luminilor”. Doar după căderea nopții prind viață cabaretele. E genul de spectacol inventat aici, mai întâi pe dealul Montmartre la sfârșit secolului al XIX-lea, apoi în Montparnasse până în anii 1920, sau la Saint-Germain-des-Prés în anii ’50. Concertul reînvie tocmai această lume plină de ironie, veselie sau melancolie, prin cântece care au rămas în amintirea multora, pentru a creiona poate ceea ce (să fie vorba de o iluzie sau de o nostalgie?) ar putea fi numit drept „spiritul francez” al unei lumi apuse.

18


alte evenimente ATELIER

9 iunie, 10.00

CASA DE CULTURĂ A SINDICATELOR, SALA ALBASTRĂ

De ce râdem de clovnii trişti? Compagnie Umbral. Durata: 3 ore.

CONFERINŢĂ

LIBRĂRIA HUMANITAS „CONSTANTIN NOICA”

CONFERINŢĂ

LIBRĂRIA HABITUS

6 iunie, 14.30

8 iunie, 11.30 12 iunie, 11.00

Wajdi Mouawad și George Banu. Durata: 1 oră.

Conferinţă specială / lansare de carte George

Pippo Delbono și George Banu. Durata: 1 oră.

SPECTACOL-LECTURĂ

6 iunie, 13.00 9 iunie, 14.00

FILME

7 iunie, 16.00

LIBRĂRIA HUMANITAS „CONSTANTIN NOICA”

Ciels de Wajdi Mouawad. Durata: 1 oră. Pulverizare / Pulvérisés de Alexandra Badea. Cu Alexandra Badea, Matei Vişniec, Oana Stoica şi Eugen Jebeleanu. Durata: 2 ore.

LECTURĂ MUZICALĂ

11 iunie, 16.00

Banu. Durata: 1 oră.

TEATRUL PENTRU COPII ŞI TINERET GONG, SALA PARTER

Cioran intim / Cioran intime Cu George Banu şi Francesco Agnello. Durata: 55 minute. SALA ASTRA FILM CINEMA

Incendii / Incendies R. Denis Villeneuve / Wajdi Mouawad (2010, 2h 10min)

9 iunie, 16.00

Livada de vişini / La Cerisaie R. Peter Brook (1981, 2h 2min)

9 iunie, 18.00

Tragedia lui Carmen / La Tragédie de Carmen R. Peter Brook (1983, 1h 25min)

10 iunie, 17.00

Tragedia lui Hamlet / La Tragédie d’Hamlet R. Peter Brook (2002, 2h 12min)

13 iunie, 16.00

Brook despre Brook, un portret intim Brook by Brook, portrait intime R. Simon Brook (2002, 1h 12min)

13 iunie, 18.00

Peter Brook, despre spaţiul gol Peter Brook – Autour de l’espace vide R. Jean-Gabriel Carasso, Mohamed Charbagi (1992, 1h)

19


SIBIU

Festivalul International de Teatru de la Sibiu 2014  
Festivalul International de Teatru de la Sibiu 2014  

6-15 juin 2014 Franța în lumina reflectoarelor

Advertisement