Festivalul Filmului Francez din România 2021 - o ediție aniversară de vară, în 12 orașe din țară

Page 1

AMBASSADE DE FRANCE EN ROUMANIE

5x5=

a

-a ediție

1-11 iulie 2021

ediție aniversară, de vară PROIecȚii în interior, în aer liber și online

București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara Arad, Brașov, Brăila, Constanța, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Suceava, Târgu Mureș


E

D

I

T

O

R

I

A

L

Festivalul Filmului Francez din România a 25-a ediţie

Creată anul acesta, Competiția Tinerelor Talente: Scurtmetraj prezintă cinci scurtmetraje care s-au făcut deja remarcate în circuitul marilor festivaluri. De la filme de animație la documentare, trecând prin ficțiune, aceste titluri vă vor uimi prin îndrăzneala și creativitatea lor. Secțiunea clasică Panorama vă oferă o selecție a marilor filme franceze apreciate de critici în festivalurile de film și de public în sălile de cinema. Anul acesta, selecția este plasată sub semnul comediei, căci ne dorim să râdem și să ne bucurăm împreună cu ocazia acestei ediții aniversare a festivalului. Cu a cincea secțiune, retrospectiva online Le Meilleur du Festival du film français, Festivalul își onorează lunga istorie. Începând din primăvară v-am redeschis apetitul pentru filmul francez prezentând 5 filme selectate în edițiile anterioare, când realizatorii lor, acum cunoscuți de toți cinefilii, erau tineri cineaști aflați la început de drum.

1x5

C O M P E T I Ț I A T I N E R E TA L E N T E L U N G M E T R A J

PA G I N A

06

LA TROISIÈME GUERRE AU NOM DE LA TERRE VAURIEN SLALOM SEIZE PRINTEMPS PA G I N A

2x5

La fel ca în anii precedenți, ne dorim să punem în lumină generația tânără. În cadrul secțiunii Competiția Tinerelor Talente: Lungmetraj veți descoperi cinci filme de debut ale celor mai remarcabili tineri cineaști francezi ai momentului. O poveste de dragoste cu accente de melancolie, un fermier care trebuie să suporte greutatea moștenirii transmise de familie, un tânăr seducător care se dovedește a fi totodată un ucigaș... Iată o mostră a varietății de povești și tonuri care se regăsesc în Competiția de lungmetraj, secțiune care va fi disponibilă pentru prima dată și online.

CUPRINS C O M P E T I Ț I A T I N E R E TA L E N T E S C U RT M E T R A J

14

GENIUS LOCI DUSTIN CONDITION D’ÉLÉVATION PALMA CONFINÉS DEHORS

PA N O R A M A F I L M E L O R A N U L U I

3x5

Cu ocazia acestei ediții speciale, am dorit să onorăm legăturile profunde dintre cinematografia franceză și cea românească. În cadrul secțiunii Carte Blanche pentru 5 cineaști români, Adina Pintilie, Radu Jude, Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu și Cristi Puiu propun publicului un film francez care i-a emoționat sau inspirat în mod deosebit. Alegerile lor, care variază de la mari clasici la filme experimentale, ne dezvăluie câte ceva despre propriile lor filmografii.

PA G I N A

23

ADIEU LES CONS ANTOINETTE DANS LES CÉVENNES UN TRIOMPHE ÉTÉ 85 LE DISCOURS ADN LES CHOSES QU'ON DIT, LES CHOSES QU'ON FAIT

25 = 5 x 5. Aceasta este ecuația pe baza căreia am construit programul ediției cu numărul 25: 5 secțiuni conținând fiecare câte 5 filme care vă așteaptă să le vizionați în sălile de cinema, în aer liber sau online, în 12 orașe ale României: București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Arad, Brașov, Brăila, Constanța, Sfântu Gheorghe, Suceava, Sibiu și Târgu Mureș.

Vă dorim tuturor un festival minunat!

Hélène ROOS

Directoare generală a Institutului Francez din România Consilieră de cooperare şi acţiune culturală - Ambasada Franței în România

CARTE BLANCHE PENTRU CINCI CINEAŞTI ROMÂNI

31

VAN GOGH L’ARGENT HOLY MOTORS BUFFET FROID TRAITÉ DE BAVE ET D'ÉTERNITÉ PA G I N A

5x5

Festivalul Filmului Francez din România împlinește anul acesta 25 de ani! Pentru a marca acest sfert de secol, dar și pentru a celebra împreună revenirea publicului în cinematografe, ne-am dorit să insuflăm acestei ediții un aer de sărbătoare și de reînnoire.

4x5

PA G I N A

Vă propunem așadar un program bogat, plin de surprize și care privește cu încredere spre viitorul creației cinematografice. Sperăm să contribuim astfel la regăsirea plăcerii de a vedea filme împreună pe marile ecrane, trăind pe deplin experiența cinematografică. De asemenea, dorim să reafirmăm sprijinul nostru pentru industriile culturale și creative, prin organizarea unei mese rotunde pe tema cooperării franco-române din domeniul coproducției cinematografice, care va avea loc înainte de Festival. La 25 de ani de la prima ediție a Festivalului Filmului Francez, Institutul Francez este mai mult decât oricând angajat în susținerea celei de-a șaptea arte.

LE MEILLEUR DU FESTIVAL DU FILM FRANÇAIS GRAND CENTRAL LE GOÛT DES AUTRES HIPPOCRATE NAISSANCE DES PIEUVRES LES DEUX AMIS

41


-

-

Peter Dourountzis

COMPETIȚIA TINERE TALENTE LUNGMETRAJ

La sfârșitul studiilor sale de cinema, Peter Dourountzis a avut ideea de a face un film despre criminalul în serie Guy Georges. A început o investigație amplă pe urmele ucigașului, ajungând în cele din urmă la SAMU Social din Paris, o asociație care acordă asistență persoanelor marginalizate. Captivat de munca din asociație, Peter a rămas acolo 18 ani, ajungând să lucreze ca instructor pentru echipele în formare. În 2014, regizează primul său scurtmetraj, Errance, alături de Paul Hamy și Zita Hanrot. Vaurien, regizat în 2019 și selectat la Cannes în 2020, este primul său lungmetraj.

REGIZOARE ȘI REGIZORI BIOGRAFII

Charlène Favier Slalom

Giovanni Aloi

Peter Dourountzis

Edouard Bergeon

1x5

Giovanni Aloi

Vaurien/Un ticălos

Giovanni Aloi, născut în 1984, a studiat Istoria artei la Bologna și Arte plastice la Universitatea Paris VIII înainte de a regiza o serie de scurtmetraje, inclusiv A Passo D’uomo și E.T.E.R.N.I.T., selectate la Festivalul de Film de la Veneția în 2015. La troisième guerre este primul său lungmetraj. În pregătirea filmului, regizorul a făcut cercetări amănunțite, inclusiv o serie de interviuri cu mai mulți militari care au părăsit armata, ale căror experiențe le-a integrat în scenariu, unul dintre foștii militari fiind chiar consultant la filmări.

După ce și-a petrecut copilăria în Val d'Isère, iar apoi câțiva ani în străinătate, în special în Australia, Noua Zeelandă și Statele Unite, Charlène Favier, exploratoare înnăscută, cineastă energică și autodidactă, a fondat o companie de producție, la vârsta de 24 de ani, pentru a putea realiza proiectele în care crede. S-a format ca actriță la Școala Jacques Le Coq din Londra, ca regizoare la Astoria Studio din New York și ca scenaristă la atelierul de scenaristică FEMIS, pe care l-a absolvit în 2015. Între timp, a scris, regizat și produs mai multe scurtmetraje și documentare, difuzate de France Télévisions, printre care Free Fall, Omessa (23 de premii, 80 de selecții în festivaluri internaționale) și Odol Gorri. Lungmetrajul său de debut, Slalom, face parte din selecția oficială a Festivalului de la Cannes din 2020.

Edouard Bergeon

Suzanne Lindon

Édouard Bergeon a crescut la o fermă lângă Poitiers. Avea 16 ani când tatăl său s-a sinucis și s-a trezit singur, cu mama și sora sa, la conducerea fermei. După bacalaureat, a alternat lucrul la fermă cu o slujbă de vânzător și cu participarea la competiții de ciclism, devenind apoi jurnalist. În 2012, a regizat Les fils de la terre, un documentar despre sinuciderea fermierilor francezi. În 2019, a fost lansat primul său lungmetraj de ficțiune, Au nom de la terre. Filmul spune povestea familiei sale și mai ales a tatălui său și a avut parte de un succes nesperat în cinematografele franceze.

Suzanne Lindon are 21 de ani, este fiica celebrului cuplu de actori Vincent Lindon și Sandrine Kimberlain și locuiește la Paris. În 2015 a devenit elevă a liceului Henri IV, iar în același an a început să lucreze la scenariul pentru Seize Printemps. A absolvit liceul cu onoruri în 2018 și a urmat apoi, timp de un an, cursuri pregătitoare de desen, înainte de a intra la Școala Națională Superioară de Arte Decorative din Paris. În vara anului 2019, Suzanne a început producția primului ei lungmetraj, Seize Printemps, în care joacă și rolul principal. Filmul face parte din selecția oficială a Festivalului de la Cannes din 2020 și a fost selectat la numeroase alte festivaluri majore de film, fiind un debut foarte remarcat.

La troisième guerre/Al treilea război

C O M P E T I Ț I A

T I N E R E

T A L E N T E

L U N G M E T R A J

6

7

Suzanne Lindon

Secţiunea descoperirilor, care aduce în prim plan vocile noi ale cinematografiei franceze. Cinci lungmetraje de debut cu un parcurs festivalier remarcabil vor concura pentru Premiul Publicului, oferit de Institutul Francez și de TV5 Monde, iar spectatorii le vor putea vedea, pentru prima dată, atât în sălile de cinema, cât şi online.

Charlène Favier

Au nom de la terre/Chemarea pământului

C O M P E T I Ț I A

T I N E R E

T A L E N T E

L U N G M E T R A J

C O M P E T I Ț I A

T I N E R E

T A L E N T E

L U N G M E T R A J

Seize printemps/Șaisprezece primăveri

8

9

C O M P E T I Ț I A

T I N E R E

T A L E N T E

L U N G M E T R A J


LA TROISIÈME GUERRE / AL TREILEA RĂZBOI LA TROISIÈME GUERRE

Regie: Giovanni Aloi Cu: Anthony Bajon, Karim Leklou, Leïla Bekhti Dramă – Franța – 2020 – 1h32 Sinopsis: Leo tocmai a terminat cursurile de formare ale armatei franceze și pentru prima misiune primește un post în detașamentul special Santinelle, dedicat protecției civililor contra amenințărilor teroriste. Împreună cu ceilalți doi colegi, Leo se plimbă pe străzile Parisului, fără nimic anume de făcut decât să rămână vigilent în fața unui posibil pericol… Festivaluri și premii: Veneția 2020, Namur 2020, BIFF Coreea de Sud 2020.

SLALOM

AU NOM DE LA TERRE

AU NOM DE LA TERRE / CHEMAREA PĂMÂNTULUI Regie: Edouard Bergeon Cu: Guillaume Canet, Veerle Baetens, Anthony Bajon Dramă – Franța – 2019 – 1h43 Sinopsis: Pierre are 25 de ani când se întoarce din Wyoming pentru a-și regăsi logodnica și a prelua ferma familiei… Douăzeci de ani mai târziu, ferma a crescut, la fel și familia. Pare că zilele de tihnă, îndelung așteptate, au sosit în sfârșit. Însă datoriile încep să se acumuleze, iar Pierre este epuizat. Deși are tot sprijinul soției și copiilor, gândurile lui devin tot mai întunecate. Filmul este inspirat de povestea reală a familiei regizorului și surprinde într-un portret emoționant evoluția lumii agricole franceze din ultimii 40 de ani. Festivaluri și premii: 3 nominalizări la Premiile César 2020, peste 2 milioane de spectatori în cinematografele franceze în primele 4 luni după lansare.

VAURIEN

SEIZE PRINTEMPS

VAURIEN / UN TICĂLOS

C O M P E T I Ț I A

T I N E R E

T A L E N T E

L U N G M E T R A J

10

11

C O M P E T I Ț I A

T I N E R E

T A L E N T E

L U N G M E T R A J

Regie: Peter Dourountzis Cu: Pierre Deladonchamps, Ophélie Bau, Sébastien Houbanir Thriller – Franța – 2020 – 1h35 Sinopsis: Djé ajunge la Paris fără niciun ban. Singura sa armă este farmecul irezistibil, de care nu ezită să se folosească. Profită de orice ocazie de a lucra, de a dormi, de a iubi. Și de a ucide. Festivaluri și premii: Label Cannes 2020, Premiul pentru cel mai bun actor (Pierre Deladonchamps) – Vilnius 2021, selecționat la Hamburg 2020, BIFF Coreea de Sud 2020, Thessaloniki 2020. C O M P E T I Ț I A

T I N E R E

T A L E N T E

L U N G M E T R A J

12

SLALOM Regie: Charlène Favier Cu: Noée Abita, Jérémie Renier Dramă – Franța – 2020 – 1h30 Sinopsis: Lyz, în vârstă de 15 ani, tocmai a fost admisă la o prestigioasă școală din Alpii francezi, renumită pentru pregătirea schiorilor de performanță. Fred, fost campion, actual antrenor, decide să parieze totul pe noua sa elevă. Lyz va trebui să suporte mai mult decât presiunea fizică și emoțională a antrenamentului. Pe măsură ce victoriile în competiții se acumulează, ea cade sub influența absolută a lui Fred... Festivaluri și premii: Premiul pentru cea mai bună imagine la Festivalul Internațional de Film Francofon de la Namur 2020, Marele Premiu pentru tineri cineaști la Black Nights Festival de la Tallinn 2020, Label Cannes 2020, selecționat la Zürich 2020, Thessaloniki 2020, Götenborg 2021, Hong-Kong 2021.

SEIZE PRINTEMPS / ȘAISPREZECE PRIMĂVERI Regie: Suzanne Lindon Cu: Suzanne Lindon, Arnaud Valois Dramă, coming of age – Franța – 2020 – 1h13 Sinopsis: Suzanne are 16 ani și locuiește în Paris, iar oamenii de vârsta ei o plictisesc. În fiecare zi, în drum spre liceu, trece pe lângă un teatru. Acolo întâlnește un bărbat pentru care dezvoltă o obsesie. În ciuda diferenței de vârstă, ei găsesc unul în celălalt un răspuns la plictiseala teribilă din jur și se îndrăgostesc. Dar Suzanne începe să se teamă că va rata bucuriile specifice vârstei ei, cele de care nu fusese până acum dornică să profite... Festivaluri și premii: Label Cannes 2020, Premiul pentru cea mai bună regie la IFFAM Macao 2020, selecționat la Toronto 2020, San Sebastian 2020, Zürich 2020, Hamburg 2020, Viennale 2020, Mostra- São Paulo 2020. 13

C O M P E T I Ț I A

T I N E R E

T A L E N T E

L U N G M E T R A J


-

-

Isabelle Prim

C O M P E T I Ț I A

T I N E R E

T A L E N T E

S C U R T M E T R A J

14

REGIZOARE ȘI REGIZORI BIOGRAFII

Adrien Mérigeau

Alexe Poukine

Adrien Mérigeau s-a născut în Besançon și a studiat animație la EMCA, în Anglia. A făcut parte din echipa care a creat animația de lungmetraj nominalizată la Oscar The Secret of Kells, iar apoi a regizat propriile scurtmetraje animate: Old Fangs, care a câștigat numeroase premii la festivaluri internaționale și a fost nominalizat la Sundance în 2010, An Damhan Alla și Celia & Her Selfhood. Filmele sale creează conexiuni îmbinând eleganța, intensitatea și liniștea, utilizând linii simple, culori naturale și ritmuri organice. În prezent, pregătește primul său lungmetraj, Panchamama.

Alexe Poukine este regizoare și scenaristă. După ce a urmat cursuri de actorie, Poukine a studiat antropologia, filmul documentar și scenaristica. Primele ei filme documentare au câștigat numeroase premii la festivaluri de prestigiu, ca de pildă Premiul Juriului pentru Inovație la Visions du Réel 2019, Premiul pentru cel mai bun documentar la Festival Dei Popoli 2019, la SCAM Belgia 2019 și RIDM Montreal 2019. Mediul metraj Palma este primul ei film de ficțiune.

Naïla Guiguet

Julien Goudichaud

Naïla Guiguet a absolvit în 2019 Facultatea de scenaristică din cadrul Universității de cinema La Femis, unde a realizat scurtmetrajul Rough Skin. În timpul petrecut la La Femis, a co-scris scenarii alături de regizorii Arnaud Desplechin, Catherine Corsini și Thomas Salvador. Naïla Guiguet este, de asemenea, DJ și membru fondator al Collective Possession. Această grupare organizează seri LGBTQI + cu muzică techno. În timpul unei astfel de seri, ea a filmat scurtmetrajul Dustin.

Dincolo de faptul că este un artist stradal, Julien Goudichaud lucrează și ca reporter pentru emisiunea de știri „13h15” a postului TV France 2. Pasionat de subiecte care privesc marginalizații societății noastre, oferă prin privirea şi camera lui de filmat portrete de personaje atipice. În prezent, lucrează la producția unui documentar care spune povestea unui om fără adăpost pe nume Jacques Sayah, un culturist pe care regizorul l-a întâlnit la Paris. După ce a vorbit cu el câteva zile, Julien și Jacques au devenit prieteni. Prin urmare, Julien a decis să-și ia camera și să îl însoțească pe Jacques timp de 4 anotimpuri.

Isabelle Prim

Palma

Dustin

15

Julien Goudichaud

Format inovator şi surprinzător prin excelenţă, scurtmetrajul îşi face pentru prima dată apariţia în selecţia Festivalului, într-o secțiune scurtă, dar care acoperă o diversitate de stiluri. Un juriu compus din trei tineri critici de film va alege regizorul câştigător, care va fi invitat pentru un sejur de creaţie la Rezidenţa de Buzunar a Institutului Francez din România București.

Isabelle Prim s-a născut în 1984 la Paris, unde locuiește și în prezent. Este absolventă a Studioului Național de Artă Contemporană Le Fresnoy. Filmele ei îmbină tehnici ale filmului experimental cu narațiunea și au fost prezentate la numeroase festivaluri internaționale și în centre de artă (Centrul Pompidou, Festivalul Internațional de Film de la Berlin, cel de la Locarno, cel din Rotterdam etc.). De asemenea, predă artă video și cinema la ESAM, Școala de Arte și Media din Caen. În 2019, a absolvit un doctorat în studii și practici artistice. De asemenea, în calitate de monteuză și actriță, a lucrat cu Luc Moullet, JeanClaude Brisseau, Leos Carax, Caroline Champetier...

Genius Loci Naïla Guiguet

COMPETIȚIA TINERE TALENTE SCURTMETRAJ

Alexe Poukine

2x5

Adrien Mérigeau

Condition d’élévation / Condiții de elevare

C O M P E T I Ț I A

T I N E R E

T A L E N T E

S C U R T M E T R A J

C O M P E T I Ț I A

T I N E R E

Confinés dehors / Izolați afară

T A L E N T E

S C U R T M E T R A J

16

17

C O M P E T I Ț I A

T I N E R E

T A L E N T E

S C U R T M E T R A J


-

GENIUS LOCI

PALMA

DUSTIN

GENIUS LOCI

Regie: Adrien Mérigeau Animație – Franța – 2020 – 0h16 Sinopsis: Într-o noapte, Reine, o tânără singuratică, vede în haosul urban o apariție mistică ce pare vie, ca un fel de ghid. Festivaluri și premii: Nominalizat la Premiile Oscar 2021 în categoria cel mai bun scurtmetraj, Mențiune Specială la Clermont-Ferrand 2020, Premiul pentru cel mai bun film la Vienna Shorts 2020, Premiul pentru cel mai bun film de animație european la Go Short 2020.

DUSTIN

PALMA

Regie: Naïla Guiguet Cu: Dustin Muchuvitz, Félix Maritaud, Raya Martigny Dramă – Franța – 2020 – 0h20 Sinopsis: Într-un depozit abandonat, o mulțime de oameni dansează pe muzică techno. Printre ei se află și Dustin, o tânără transgender și prietenii ei: Felix, Raya și Juan. Pe măsură ce noaptea înaintează, isteria colectivă se transformă în dulce melancolie, iar euforia în dorința de tandrețe. Festivaluri și premii: Selecționat la Semaine de la Critique 2020, Toronto 2020, San Sebastian 2020, Premiers Plans d’Angers 2021, Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj la festivalurile Short Cuts 2020, Curtas Vila do Conde 2020, International Short Film Festival of Cyprus 2020, Zagreb Film Festival 2020, Go Short Nijmegen 2021.

Regie: Alexe Poukine Cu: Alexe Poukine, Lua Michel - Vanya, Maria del Mar Fortea Alcaide Dramă – Franța – 2020 – 0h40 Sinopsis: Jeanne își duce fiica de 6 ani pentru un sfârșit de săptămână în Mallorca. În timp ce totul se destramă în jurul lor, Jeanne se străduie să păstreze aparențele de dragul fetei și o tot pozează pe Kiki, o jucărie de pluș. Festivaluri și premii: Premiul Special al juriului și Premiul pentru cea mai bună actriță (Alexe Poukine) - Clermont Ferrand ISFF 2021, Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj Festival internacional de cine de las Palmas 2021, Premiul pentru cea mai bună actriță (Lua Michel) - Festival Premiers Plans d’Angers 2021, selecție Rotterdam IFF 2021.

C O M P E T I Ț I A

CONFINÉS DEHORS

CONDITION D’ÉLÉVATION

CONFINÉS DEHORS / IZOLAŢI AFARĂ

T I N E R E

T A L E N T E

S C U R T M E T R A J

18

19

C O M P E T I Ț I A

T I N E R E

T A L E N T E

S C U R T M E T R A J

CONDITION D’ÉLÉVATION / CONDIŢII DE ELEVARE

Regie: Isabelle Prim Experimental – Franța – 2020 – 0h20 Sinopsis: La bordul unui balon de mare altitudine al cărui secret îl posedă, o tânără fată are parte de o întâlnire ciudată în spațiu. Două investigații, întreprinse atât în trecut, cât și în prezent, încearcă să distingă adevărul de minciună. Cu umor, Isabelle Prim îmbină ficțiunea cu materiale remarcabile din arhiva Centrului Național Francez pentru Studii Spațiale. Festivaluri și premii: Selecționat la Visions du Réel - Elveția 2021, la Premiile Unifrace pentru scurtmetraje 2021, Muta - Peru 2021. C O M P E T I Ț I A

T I N E R E

T A L E N T E

S C U R T M E T R A J

20

Regie: Julien Goudichaud Documentar – Franța – 2020 – 0h24 Sinopsis: În martie 2020, o pandemie globală lovește omenirea. Într-un Paris gol și tăcut, rămân doar „fantomele urbane”, Sarah, Nelson și Katia, care nu au altă opțiune decât să fie închiși pe dinafară. Acești oameni uitați de criza sanitară ne întreabă: cum să supraviețuim în continuare într-o lume în stagnare? Festivaluri și premii: Premiul publicului - competiția națională a ediției din 2021 a Festivalului Internațional de Scurtmetraj de la Clermont-Ferrand, selecționat la FIPADOC 2021, Short Shorts Film Festival Japonia 2021, Festivalul Internațional de Documentar și Scurtmetraj de la Cracovia 2021. 21

C O M P E T I Ț I A

T I N E R E

T A L E N T E

S C U R T M E T R A J


ADIEU LES CONS

-

JURIU SCURTMETRAJE

GEORGIANA MUȘAT Georgiana Mușat e critic de film și jurnalist, absolventă a masteratului de filmologie de la UNATC. Scrie pentru Films in Frame, FILM, Eye For Film, Acoperișul de Sticlă. Urmărește foarte mult meta-cinema. În prezent lucrează la o dizertație despre femei roboți, cu focus pe reprezentarea de gen. Participă frecvent la festivaluri autohtone și internaționale, pe care le acoperă cu tot felul de materiale (interviuri, cronici, eseuri).

C O M P E T I Ț I A

T I N E R E

T A L E N T E

S C U R T M E T R A J

22

23

P A N O R A M A

F I L M E L O R

LES CHOSES QU'ON DIT, LES CHOSES QU'ON FAIT

LE DISCOURS

ANTOINETTE DANS LES CÉVENNES

Plasată în acest an sub semnul comediei, căci ne dorim să ne bucurăm împreună, Panorama regrupează unele dintre cele mai importante producţii franceze recente, aclamate de critici şi de publicul francez deopotrivă. Fiindcă oferta era atât de bogată, ne-am permis să includem două filme bonus, pe lângă cele cinci prevăzute.

A N U L U I

P A

N

ADN

Victor Morozov a urmat cursuri de Artele Spectacolului la Université Grenoble-Alpes și în domeniul Studiilor de Film la Trinity College Dublin. În prezent pregătește o teză de master despre imaginile televizuale ale Revoluției Române și ale Războiului din Golf la Université Paris 8. Colaborează regulat cu recenzii de film în paginile revistelor Dilema veche, Scena9, Films in Frame.

UN TRIOMPHE

VICTOR MOROZOV

PANORAMA FILMELOR ANULUI

ÉTÉ 85

Activând în domeniul criticii de film din 2015, Flavia Dima este absolventă a Centrului de Excelență în Studiul Imaginii și a participat la programe internaționale precum Berlinale Talents (2018), Locarno Critics Academy (2018), Sarajevo Talents (2017) și Warsaw FIPRESCI Young Critics Project. A colaborat cu festivaluri autohtone precum TIFF și NexT și a fost curatorul principal al festivalului de scurtmetraj Filmul de Piatra între 2017 și 2019. Din 2020 este curator asociat al Bucharest International Experimental Film Festival. Este colaborator al publicațiilor Films in Frame, FILM MENU și Acoperișul de Sticlă, iar textele sale au fost publicate în spații precum MUBI Notebook, Reverse Shot, Kinoscope și Scena9.

3x5

FLAVIA DIMA

O

R

A

M

A

F

I

L

M

E

L

O

R

A

N

U

L

U

I

24

25

P A N O R A M A

F I L M E L O R

A N U L U I


ADIEU LES CONS / ADIO, PROȘTILORI

UN TRIOMPHE / SUCCES DE PUBLIC

ADN

Regie: Albert Dupontel Cu: Virginie Efira, Albert Dupontel, Nicolas Marié Comedie – Franța – 2020 – 1h28 Sinopsis: Suze Trappet, coafeză, află la 43 de ani că este grav bolnavă și decide să plece în căutarea copilului născut pe când avea 15 ani și pe care a fost forțată de circumstanțe să îl abandoneze. În timpul căutărilor, îi întâlnește pe JB, funcționar de 50 de ani trecuți aflat în plin burnout și pe domnul Blin, un arhivist orb de un entuziasm debordant. Cei trei pornesc într-o căutare pe cât de spectaculoasă, pe atât de improbabilă... Festivaluri și premii: Premiile César 2021 pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor, cea mai bună imagine, cel mai bun scenariu original, cel mai bun actor într-un rol secundar (Nicolas Marié) și cel mai bun decor, Premiul pentru cea mai bună actriță (Virginie Efira) și Premiul Publicului la Festivalul Internațional al Fimului Francofon de la Namur 2020, Selecție specială (Invités d’Honneur) în cadrul Festivalului Lumière 2020.

Regie: Emmanuel Courcol Cu: Kad Merad, David Nelo Ayala, Lamine Cissokho Comedie – Franța – 2020 – 1h45 Sinopsis: Etienne, un actor adesea șomer, dar cu o personalitate carismatică, înființează un atelier de teatru într-o închisoare, unde aduce laolaltă un grup de deținuți pentru a pune în scenă faimoasa piesă Așteptându-l pe Godot de Samuel Beckett. Repetițiile merg bine, umorul natural al trupei cucerește publicul și totul pare a fi un nesperat succes. Până în ziua în care urmează să dea lovitura la marea premieră de la Paris… Filmul este inspirat din fapte reale. Festivaluri și premii: Cea mai bună comedie la European Film Awards 2020, Premiile publicului și al juriului tânăr la Festivalul Internațional de Film Francofon din Tübingen 2020, Label Cannes 2020.

Regie: Maïwenn Cu: Maïwenn, Fanny Ardant, Louis Garrel, Marine Vacth, Dylan Robert Dramă – Franța - 2020 – 1h30 Sinopsis: Neige, divorțată și mamă a trei copii, îl vizitează în mod regulat pe Emir, bunicul ei algerian, +6 care trăiește într-un azil de bătrâni. Stâlpul familiei, Emir este cel care a crescut-o și, mai presus de toate, a protejat-o de toxicitatea părinților ei, iar ea îl iubește și îl admiră. Relațiile dintre numeroșii membri ai familiei sunt complicate, iar resentimentele există din plin… Din fericire, Neige poate conta pe sprijinul și pe umorul lui François, fostul soț. Însă moartea bunicului amplifică tensiunile din familie, iar pentru Neige declanșează o profundă criză identitară și nevoia de a-și înțelege originile… Festivaluri și premii: Distins cu Premiul Lumières pentru cea mai bună regie, Nominalizat la Premiile César 2021 pentru cea mai bună regie, cel mai bun actor în rol secundar (Garrel), cea mai bună actriță în rol secundar (Ardant), cea mai bună muzică originală; selecție Label Cannes 2020, San Sebastian 2020, Zürich 2020.

ANTOINETTE DANS LES CÉVENNES / ANTOINETTE, UN IUBIT ȘI UN MĂGAR Regie: Caroline Vignal Cu: Laure Calamy, Benjamin Lavernhe Comedie – Franța – 2020 – 1h35 Sinopsis: Antoinette așteaptă de luni de zile vara și promisiunea unei săptămâni romantice cu iubitul ei, Vladimir. Dar, în ultimul moment, acesta anulează: soția lui a plănuit o excursie pe potecile muntoase din Cévennes, în familie! Abandonată, Antoinette decide spontan să pornească și ea pe urmele lor. Dar când ajunge, nu îl găsește pe Vladimir, ci doar pe Patrick: un măgar recalcitrant, care o va însoți în călătoria ei plină de peripeții. Festivaluri și premii: Premiul César pentru cea mai bună actriță într-un rol principal (Laure Calamy), Label Cannes 2020.

P A

N

O

R

A

M

A

F

I

L

M

E

L

O

R

A

N

U

L

U

I

26

ÉTÉ 85 / VARA LUI 85 Regie: François Ozon Cu: Félix Lefebvre, Benjamin Voisin, Philippine Velge Dramă, dragoste – Franța, Belgia – 2020 – 1h40 Sinopsis: Când Alexis (16 ani) se răstoarnă cu barca în largul Normandiei, David (18 ani) îl salvează eroic, devenind prietenul visurilor lui. Dar oare visul va dura mai mult de o vară? Vara lui 1985… Festivaluri și premii: Nominalizat pentru „Cel mai bun film” la Festivalul internațional de film de la San Sebastián (2020), inclus în selecția oficială a Festivalului de film de la Cannes și la Festivalul internațional de film de la Toronto 2020.

LE DISCOURS / DISCURSUL Regie: Laurent Tirard Cu: Benjamin Lavernhe, Julia Piaton, Sara Giraudeau Comedie – Franța – 2020 – 1h28 Sinopsis: Prizonier la o cină de familie ce pare să nu se mai termine, Adrien aşteaptă. Aşteaptă ca iubita lui, Sonia, să-i răspundă în sfârşit la mesaje şi să pună capăt „pauzei” de relaţie care durează de o lună. Şi iată că Ludo, dobitocul care în curând îi va deveni cumnat, îi cere lui Adrien să ţină un „mic” discurs la nunta sa cu sora lui Adrien, care va avea loc curând! Dar dacă acest discurs este cel mai bun lucru care i s-a întâmplat vreodată? Festivaluri și premii: Label Cannes 2020, selecționat la Singapore 2020, Jeonju 2021, Cinepanorama Hong-Kong 2020, Festivalul Internațional de Film de la Roma 2020. 27

P A N O R A M A

F I L M E L O R

A N U L U I

LES CHOSES QU'ON DIT, LES CHOSES QU'ON FAIT / COMPLICAȚII AMOROASE Regie: Emmanuel Mouret Cu: Camélia Jordana, Niels Schneider, Vincent Macaigne, Émilie Dequenne Comedie, dragoste – Franța – 2020 – 2h02 Sinopsis: Daphne, însărcinată în luna a treia, este în vacanță la țară cu partenerul ei, François. François este însă nevoit să plece cu niște treburi profesionale, iar Daphne trebuie să îl întâmpine singură pe Maxime, verișorul lui, pe care îl vede pentru prima oară. Timp de patru zile, așteptând întoarcerea lui François, Daphne și Maxime ajung treptat să se cunoască și împărtășesc povești din ce în ce mai intime despre relațiile lor de dragoste prezente și trecute. Festivaluri și premii: Premiul César 2021 pentru cea mai bună actriță într-un rol secundar (Émilie Dequenne), Label Cannes 2020, selecționat la BIFF Coreea de Sud 2020, Salonic IFF 2020, Stockholm IFF 2020, Gijon IFF 2020, Vilnius 2021.

P A

N

O

R

A

M

A

F

I

L

M

E

L

O

R

A

N

U

L

U

I

16 28


-

3. ADINA PINTILIE

CEI CINCI CINEAŞTI INVITAŢI

4x5

CARTE BLANCHE PENTRU CINCI CINEAȘTI ROMÂNI

1.

2.

Adina Pintilie este cineastă, artist vizual și curator. Primul ei lungmetraj, Touch Me Not, a câștigat Ursul de Aur pentru cel mai bun film la Berlinale în 2018, a fost nominalizat la European Film Award și selecționat în festivaluri importante precum Toronto, Karlovy Vary, BFI London, MoMA New York și Viennale. Și scurtmetrajele realizate anterior de Pintilie au avut parcursuri festivaliere remarcabile. Don’t Get Me Wrong a avut premiera la Locarno Film Festival 2007 și a câștigat Porumbelul de aur pentru cel mai bun documentar la DOK Leipzig în 2007, în timp ce Oxygen a avut premiera la Festivalul de la Rotterdam în 2010. Adina Pintilie a fost membră a juriului la festivalurile de la Berlin, Karlovy Vary, Goteborg și IDFA Amsterdam. De asemenea, susține cursuri de masterat și conferințe în cadrul unor evenimente ca Torino Filmlab, Berlinale Talents și Academy of Media Arts Köln.

3.

4. CORNELIU PORUMBOIU 4.

1. RADU JUDE

5.

Născut în București în 1977, Radu Jude este absolvent al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale. Și-a început cariera ca asistent de regie, realizând apoi, în 2006, scurtmetrajul Lampa cu căciulă. Lungmetrajul său de debut, Cea mai fericită fată din lume, a avut premiera în cadrul secțiunii Forum la Festivalul Internațional de Film de la Berlin din 2009. În 2015 a câștigat la Berlinale premiul pentru cea bună regie pentru Aferim!. Primul lui documentar, Țara moartă, a avut premiera la Locarno în 2017. În 2020, două filme realizate de cineast au fost prezentate în cadrul secțiunii Forum la Berlinale, iar în 2021, filmul său Babardeală cu bucluc sau porno balamuc a câștigat Ursul de Aur la Festivalul Internațional de Film de la Berlin.

2. CRISTIAN MUNGIU

Una dintre noutăţile acestei ediţii, Carte Blanche ne permite să onorăm relația strânsă dintre cinematografia franceză și cea română și să explorăm universul cinematografic a cinci dintre cei mai importanţi cineaşti români, fiecare propunând câte un film francez care i-a inspirat.

31

C

A

R T

E

B

L

A

N

C

H

E

P

E

N

T

R

U

C

I

N

C

I

C

I

N

E

A

Ș

T

I

R

O

M

Â

N

I

5. CRISTI PUIU

Născut la Iași în 1968, a studiat inițial literatura engleză, lucrând ca profesor și jurnalist. A urmat apoi cursurile UNATC din București și a realizat o serie de scurtmetraje. Primul său lungmetraj, Occident, a avut premiera la Cannes în 2002, în cadrul secțiunii Quinzaine des réalisateurs. În 2007, cel de-al doilea lungmetraj, 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile, a câștigat premiul Palme d’Or, primind aprecieri critice și numeroase distincții internaționale. S-a întors la Cannes în 2009, ca scenarist-producător-co-regizor, cu omnibusul Povestiri din Epoca de Aur și ca regizor în 2012 cu După dealuri - dublu premiat pentru cel mai bun scenariu și pentru cele mai bune actrițe. Bacalaureat, al cincilea film al lui Mungiu care a avut premiera la Cannes, a câștigat premiul pentru cea mai bună regie în 2016. C A R T E

B L A N C H E

P E N T R U

Născut în 1975 la Vaslui, a absolvit Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale în 2003. Primul său lungmetraj, A fost sau n-a fost, a avut premiera la ediția din 2006 a Festivalului de Film de la Cannes, în cadrul secțiunii Quinzaine des réalisateurs, și a câștigat premiul Caméra d’Or. Și filmul său din 2009, Polițist, adjectiv, a fost selectat la Festivalul de la Cannes, secțiunea Un certain regard și a câștigat Premiul Juriului și Premiul FIPRESCI. Când se lasă seara peste București sau Metabolism a avut premiera la Locarno în 2013, iar documentarul său Al doilea joc a făcut parte din secțiunea Forum a Berlinalei din 2014. Comoara (2015) a fost selectat la Cannes, iar documentarul Fotbal Infinit (2018) în secțiunea Forum a Berlinalei. Cel mai recent film al său, La Gomera, a avut premiera în competiția oficială a Festivalului de Film de la Cannes în 2019.

C I N C I

C I N E A Ș T I

R O M Â N I

32

Regizor și scenarist, Cristi Puiu s-a născut în 1967 în București și este considerat inițiatorul Noului Val Românesc. Lungmetrajul său Moartea domnului Lăzărescu a câștigat premiul Un certain regard la Festivalul de Film de la Cannes în 2005 și a avut două nominalizări la Premiile Academiei Europene de Film (EFA) din același an. În 2012 filmul său Aurora a câștigat trei premii Gopo, iar Sieranevada, următorul său film, a făcut parte din competiția oficială a ediției din 2016 a Festivalului de Film de la Cannes. Cel mai recent lungmetraj al său, Malmkrog, a avut premiera la Festivalul de Film de la Berlin în 2020, în cadrul noii secțiuni Encounters și a câștigat premiul pentru cea mai bună regie. 33

C A R T E

B L A N C H E

P E N T R U

C I N C I

C I N E A Ș T I

R O M Â N I


-

HOLY MOTORS

TRAITÉ DE BAVE ET D'ÉTERNITÉ

L’ARGENT

BUFFET FROID

VAN GOGH

-

C A R T E

B L A N C H E

P E N T R U

C I N C I

C I N E A Ș T I

R O M Â N I

34

35

C A R T E

B L A N C H E

P E N T R U

C I N C I

C I N E A Ș T I

R O M Â N I

VAN GOGH CARTE BLANCHE À CRISTIAN MUNGIU

HOLY MOTORS / MOTOARE SFINTE CARTE BLANCHE À ADINA PINTILIE

Regie: Maurice Pialat Cu: Jacques Dutronc, Gérard Séty, Bernard Le Coq, Alexandra London Dramă, biopic – Franța – 1991 – 2h35 Sinopsis: Ajuns la sfârșitul lunii mai 1890 în Auvers-sur-Oise pentru a fi tratat de doctorul Gachet, Van Gogh își va trăi ultimele zile prins între dragoste și disperare. În ciuda conflictelor cu fratele său Theo, a chinurilor la care este supus din cauza sănătății sale mentale aflate în declin și a aventurii sale amoroase cu Marguerite, fiica gazdei unde locuiește, Vincent continuă să picteze, această ultimă perioadă a vieții sale fiind cea mai fructuoasă: produce o sută de picturi și desene. Este penultimul film al marelui regizor francez Maurice Pialat, dedicat vieții unui artist pe care l-a admirat profund. Festivaluri și premii: Selecționat la Cannes 1991, premiul César pentru cel mai bun actor (Jacques Dutronc) în 1992.

Regie: Leos Carax Cu: Denis Lavant, Eva Mendez, Kylie Minogue, Michel Piccoli Dramă, fantastic – Franța, Germania, Belgia – 2012 – 1h55 Sinopsis: O zi din viaţa Domnului Oscar, un personaj misterios care sare de la un rol la altul precum un hitman de la o lovitură la alta. Este când asasin, când mare industriaş, bancher, cerşetor, monstru, tată de familie etc. În fiecare rol plonjează cu toată fiinţa sa, acompaniat doar de Céline, şoferiţa limuzinei sale luxoase devenită acum casă, birou, studio de machiaj. Dar care este adevărata sa casă, adevărata viaţă ori familie? Şi unde sunt camerele de filmat, „Sfintele motoare”? Festivaluri și premii: desemnat de criticii de film de la Cahiers du Cinéma drept cel mai bun film al anului 2012; selecționat la Cannes 2012, Karlovy Vary 2012, TFF - Torino 2012, Festivalul de Film de la New York 2012, BIFF Coreea de Sud 2012; 9 nominalizări la Premiile César 2013 - inclusiv pentru cel mai bun film, cel mai bun scenariu, cea mai bună regie, cel mai bun actor într-un rol principal.

L’ARGENT / BANII CARTE BLANCHE À CORNELIU PORUMBOIU Regie: Robert Bresson Cu: Christian Patey, Sylvie Van den Elsen, Michel Briguet Dramă – Franța – 1983 – 1h25 Sinopsis: Pentru că intră, fără vina sa, în posesia unei bancnote false de cinci sute de franci, Yvon devine victima unei serii de nedreptăți care îl vor conduce către comiterea unei crime. Festivaluri și premii: Cannes 1983 - Palme d'Or și premiul pentru cea mai bună regie.

BUFFET FROID / BUFET RECE CARTE BLANCHE À CRISTI PUIU Regie: Betrand Blier Cu: Gérard Depardieu, Bernard Blier, Jean Carmet, Denise Gence Polar – Franța – 1979 – 1h35 Sinopsis: Alphonse Tram, un șomer de treizeci și ceva de ani, face cunoștință cu un străin în timp ce așteaptă metroul, pentru ca, un pic mai târziu, să-l regăsească muribund, cu un cuțit înfipt în burtă. În aceeași noapte, tânărul va avea parte de aventuri absurde, în compania unui inspector de poliție cu apucături bizare și a unui bătrân asasin paranoic. Festivaluri și premii: Premiul César pentru cel mai bun scenariu 1980 C A R T E

B L A N C H E

P E N T R U

C I N C I

C I N E A Ș T I

R O M Â N I

36

TRAITÉ DE BAVE ET D'ÉTERNITÉ / TRATAT DESPRE NOROI ȘI ETERNITATE CARTE BLANCHE À RADU JUDE Regie: Isidore Isou Cu: Isidore Isou, Jean-Louis Barrault, Jean Cocteau, Blanchette Brunoy Experimental – Franța – 1951 – 2h00 Sinopsis: Manifest cinematografic al letrismului, filmul a fost proiectat pentru prima dată la Cannes în 1951, unde a scandalizat, dar a primit Premiul Spectatorului de Avangardă. Realizat respectând principiul montajului discrepant, cu o autonomie totală a imaginii față de sunet, filmul are ca bandă sonoră poeme letriste cărora li se alătură povestea lui Daniel, eroul care luptă pentru o cinematografie nouă și care ne împărtășește, alături de credințele sale despre cinema, și relația sa cu o anume Eva. Film aproape necunoscut publicului larg, Traité de bave et d'éternité a influențat notabil evoluția cinematografiei în general și a cinematografiei experimentale în special, devenind un punct de referință pentru toți regizorii Noului Val al cinematografiei franceze (Jean-Luc Godard, Alain Resnais) și pentru cinematografia underground americană (Stan Brakhage). Festivaluri și premii: Cannes 1951 – Premiul Spectatorului de Avangardă 37

C A R T E

B L A N C H E

P E N T R U

C I N C I

C I N E A Ș T I

R O M Â N I


5x5

-

LE MEILLEUR DU FESTIVAL DU FILM FRANÇAIS

O retrospectivă mai aparte, care vă propune să (re)vedeţi online, între 30 aprilie și 25 iunie, 5 filme din ediţiile anterioare ale Festivalului care au marcat debutul unor realizatori ce s-au impus apoi ca nume inconturnabile ale cinematografiei franceze. Fiecare film a fost disponibil online, pentru 24h, putând fi vizionat de pe întreg teritoriul României, gratuit! Unele titluri sunt reluate în proiecții fizice pe durata Festivalului.

41

L E

M E I L L E U R

D U

F E S T I V A L

D U

F I L M

F R A N Ç A I S


-

GRAND CENTRAL DIFUZAT PE 30 APRILIE 2021

Le goût des autres, debutul regizoral al lui Agnès Jaoui, a fost prezentat în cadrul ediției din 2001 a Festivalului Filmului Francez și a câștigat în același an 4 premii César, fiind de asemenea nominalizat și la premiile Oscar.

GRAND CENTRAL

Regie: Rebecca Zlotowski Cu: Léa Seydoux, Tahar Rahim, Olivier Gourmet, Denis Ménochet Dramă, dragoste – Franța – 2013 – 1h34 Sinopsis: După ce a avut diverse locuri de muncă, Gary ajunge să fie angajat într-o centrală nucleară, unde găsește ceea ce își dorea: bani, o familie și o echipă de lucru unită. Acolo, aproape de reactoare, unde radiațiile sunt cele mai intense, se îndrăgostește de Karole, soția lui Toni. Dragostea interzisă și radiațiile îl contaminează lent pe Gary. Fiecare zi care trece devine o amenințare. Viața nu e mai ușoară nici pentru Karole, interpretată de Léa Seydoux, care are de făcut o alegere dificilă, între soț și amant.

LE GOUT DES AUTRES

NAISSANCE DES PIEUVRES

Grand Central de Rebecca Zlotowski, prezentat în premieră în România în 2014, în ediţia cu numărul 18 a Festivalului Filmului Francez, a câştigat şi Premiul Publicului. Este vorba de al doilea lungmetraj realizat de Rebecca Zlotowski, scenaristă și regizoare, născută în 1980. Ulterior, ea a mai regizat Planetarium (2016), cu Natalie Portman, Lily-Rose Depp și Emmanuel Salinger, selecționat la Festivalul Internațional de Film de la Veneția, Une fille facile (2019) și miniseria TV Savages. În prezent, pregătește următorul său lungmetraj, Les Enfants des autres.

LES DEUX AMIS

HIPPOCRATE M E I L L E U R

D U

F E S T I V A L

D U

F I L M

D U

F I L M

F R A N Ç A I S

42

43

L E

M E I L L E U R

D U

F E S T I V A L

D U

F I L M

D U

F I L M

F R A N Ç A I S

Regie: Agnès Jaoui Cu: Anne Alvaro, Jean-Pierre Bacri, Agnès Jaoui Comedie – Franţa – 2000 – 1h52 Sinopsis: Povestea unui patron de uzină care întâlnește o actriță, care este prietena unei barmanițe, care întâlnește un bodyguard, care lucrează cu un șofer, care lucrează pentru o decoratoare de interior, care este soția patronului de uzină care își dorește să se împrietenească cu mai mulți artiști, care... Povestea gusturilor care nu se discută. Povestea unor personaje care nu ar fi trebuit să se întâlnească, fiindcă barierele culturale și sociale nu se încalcă fără să se lase cu cântec... L E

M E I L L E U R

D U

F E S T I V A L

D U

F I L M

D U

F I L M

F R A N Ç A I S

HIPPOCRATE DIFUZAT PE 28 MAI 2021 Regie: Thomas Lilti Cu: Vincent Lacoste, Reda Kateb, Marianne Denicourt Comedie dramatică – Franța – 2013 – 1h42 Sinopsis: Benjamin e sigur că îi este sortit să devină un doctor important. Însă a fi medic rezident în spitalul în care lucrează tatăl său se dovedește a fi o experiență dezamăgitoare. Responsabilitatea îl copleșește, tatăl său este atotprezent, iar partenerul lui de muncă, un doctor de o altă naționalitate, are mult mai multă experiență decât el. Perioada de practică în spital îl obligă pe Benjamin să își testeze limitele și îl forțează să se maturizeze. Hippocrate, filmul de debut al medicului devenit regizor Thomas Lilti, a fost prezentat în ediția Festivalului Filmului Francez din 2015. Cu Vincent Lacoste în rolul principal, filmul s-a bucurat de un succes important în rândul criticilor și de un succes comercial neașteptat în Franța.

LE GOÛT DES AUTRES / O CHESTIUNE DE GUST DIFUZAT PE 21 MAI 2021

L E

Cel de-al doilea film regizat de Jaoui, Comme une image, a avut premiera la Festivalul de Film de la Cannes în 2004 și a câștigat premiul pentru cel mai bun scenariu. Jaoui a regizat apoi comedia dramatică Parlez-moi de la pluie (2008), comedia Au bout du conte (2013) și Place Publique (2019), cel din urmă fiind prezentat în cadrul secțiunii Panorama a FFF 2019.

44

Au urmat lungmetrajele Médecin de Campagne, care a depășit 1,5 milioane de spectatori în Franța și Première Année, cu peste 1 milion de spectatori, care formează trilogia titlurilor dedicate diferitelor aspecte din lumea medicală. Thomas Lilti lucrează acum la un serial.

45

L E

M E I L L E U R

D U

F E S T I V A L

D U

F I L M

D U

F I L M

F R A N Ç A I S


NAISSANCE DES PIEUVRES / NAȘTEREA CARACATIȚELOR DIFUZAT PE 11 IUNIE 2021 Regie: Céline Sciamma Cu: Pauline Acquart, Louise Blachère, Adèle Haenel Dramă – Franţa – 2007 – 1h40 Sinopsis: Vara într-o suburbie pariziană. Nimic altceva de făcut decât să te uiți la tavan. Marie, Anne și Floriane au 15 ani. Destinele lor se intersectează la piscina locală, unde dragostea și dorința izbucnesc pentru prima dată. Cel de-al patrulea film din această secțiune este lungmetrajul de debut al regizoarei Céline Sciamma. Filmul a avut premiera la Cannes și a făcut parte din selecția FFF 2009. Sciamma a regizat apoi Tomboy, care a fost prezentat în cadrul secțiunii Panorama a Berlinalei din 2011, unde a și câștigat premiul Teddy. Ulterior a realizat Bande de filles, care a avut premiera în cadrul secțiunii Quinzaine des réalisateurs la Cannes în 2014, Portrait de la jeune fille en feu, câștigător al premiului pentru cel mai bun scenariu atât la Cannes, cât și la Premiile Academiei Europene de Film din 2019 și Petite Maman, care a avut premiera în Competiția de la Berlin în 2021.

MASĂ ROTUNDĂ DESPRE COPRODUCȚIA ÎN DOMENIUL CINEMATOGRAFIEI ÎN CADRUL COOPERĂRII FRANCO-ROMÂNE Platformă de comunicare și de schimb de bune practici Ca parte a strategiei Institutului Francez de promovare a industriilor culturale și creative în România, a fost lansată o platformă de comunicare și de schimb de bune practici între profesioniştii români şi francezi. Am inaugurat-o cu o primă masă rotundă despre provocările coproducției cinematografice în cadrul cooperării franco-române, care a avut loc pe 23 iunie, înainte de deschiderea ediţiei aniversare a Festivalului Filmului Francez. Au participat: • • • • • • • •

LES DEUX AMIS / DOI PRIETENI DIFUZAT PE 25 IUNIE

Regie: Louis Garrel Cu: Golshifteh Farahani, Vincent Macaigne, Louis Garrel Comedie dramatică – Franţa – 2015 – 1h42 Sinopsis: Clément o cunoaște pe Mona doar de o săptămână, dar deja s-a îndrăgostit nebunește de ea. El face figurație în filme, ea vinde sandvișuri într-o gară din Paris. Însă Mona are un secret: în fiecare seară, se întoarce la închisoare. Clément nu-i înțelege intențiile, așa că îi cere ajutor singurului său prieten, Abel, pentru a o cuceri.

Timp de două ore, invitații au dezbătut subiectele majore referitoare la finanțarea filmelor, atât în Franța, cât și în România. Experții francezi și români au dat un diagnostic al stării actuale a sectorului cinematografic și au accentuat necesitatea de a consolida cooperarea dintre cele două țări, prin coproducții. În toamna acestui an urmează alte dezbateri care vor aborda subiecte de actualitate legate de industriile culturale și creative (ICC).

Les deux amis, lungmetrajul care a marcat debutul în regie al cunoscutului actor Louis Garrel, a avut premiera în 2015 la Cannes, în cadrul Semaine de la critique și a făcut parte din selecția FFF 2016. Cel de-al doilea lungmetraj regizat de Garrel, Un homme fidèle, a avut premiera la Toronto IFF în 2018 și a câștigat Premiul special al juriului la Transilvania International Film Festival TIFF în 2019. L E

M E I L L E U R

D U

F E S T I V A L

D U

F I L M

D U

F I L M

F R A N Ç A I S

46

Antoine Bagnaninchi, fondator al casei de distribuţie Independenta Film Joël Chapron, responsabil zona Europa Centrală și de Est pentru Unifrance Anca Damian, regizoare și producătoare Julien Ezanno, consilier pentru afaceri bilaterale CNC Franţa Myriam Gast, responsabil de fondul de sprijin pentru cinematografie în regiunea Île-de-France Raluca Ghenta, consilieră - Cabinet Secretar de Stat, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului din România Corneliu Porumboiu, regizor și producător Corina Șuteu, președinta FilmETC și fost ministru al Culturii în România.

48


REGULI SANITARE

DESCARCĂ PROGRAMUL FESTIVALULUI DIN TOATE LOCAȚIILE:

Proiecţiile încep la ora afişată pe program în fiecare locaţie. Vă rugăm să veniţi cu 30 de minute înainte, pentru a evita formarea cozilor.

BUCUREŞTI CINEMA ELVIRE POPESCO și CURTEA INSTITUTULUI FRANCEZ, 1 - 11 IULIE BRĂILA CINEMA CINEFEEL, 1 - 4 IULIE

CLUJ-NAPOCA CINEMA VICTORIA și CURTEA INSTITUTULUI FRANCEZ, 1 - 4 IULIE

Păstrarea distanţei de 1,5 m între persoane este obligatorie la acces, ieșire, la casa de bilete, la toaletă. Accesul şi ieşirea se vor face pe trasee distincte şi evitând aglomerările. Purtarea măştii este obligatorie atât la acces, cât şi pe toată durata proiecției, acoperind nasul și gura. Dezinfectarea mâinilor şi măsurarea temperaturii sunt obligatorii pentru accesul în locaţii. Persoanele care prezintă simptome de infecție respiratorie sau temperatură peste 37,3 grade sau care refuză să poarte masca de protecţie nu vor putea să participe la proiecţii.

CONSTANŢA CINEMA JEAN CONSTANTIN, 1 - 4 IULIE

IAȘI INSTITUTUL FRANCEZ SALA FONDANE & GRĂDINA, 1 - 5 IULIE

SFÂNTU GHEORGHE CINEMA ARTA BY CITYPLEX, 8 - 11 IULIE

TIMIȘOARA UNIVERSITATEA DE VEST și CURTEA INSTITUTULUI FRANCEZ, 1 - 4 IULIE

La proiecţiile în aer liber, vă rugăm să nu mutaţi pernele şi scaunele, care sunt aşezate respectând distanţa regulamentară. Urmaţi regulile de acces comunicate de organizatori, specifice fiecărei locaţii: terasă cu servire, curtea sau grădina unei instituţii etc. La proiecţiile în sala de cinema, vă rugăm să vă aşezaţi doar pe locurile semnalizate ca fiind disponibile și să nu schimbaţi locul. Sălile funcţionează la capacitate redusă, conform legii. Spaţiile sunt aerisite şi dezinfectate regulat.

SIBIU FABRICA DE CULTURĂ - SALA LULU, 8 - 11 IULIE

ARAD CINEMA ARTA - GRĂDINA DE VARĂ, 7 - 11 IULIE

Vă rugăm, pe cât posibil, să achiziţionaţi bilete şi să faceţi rezervări online. Materialele informative (broşuri, flyere) se păstrează sau se aruncă după ce au fost consultate.

SUCEAVA UNIVERSITATEA ŞTEFAN CEL MARE, 1 - 4 IULIE

BRAȘOV CENTRUL CULTURAL REDUTA, 3 - 4 IULIE

Vă rugăm să urmaţi marcajele de pe sol şi indicaţiile personalului din locaţii. Asumarea riscurilor ce rezultă în urma participării la proiecţii se face de către toţi cei implicaţi: membrii echipei de organizare, personalul cinematografelor, dar şi spectatorii.

TÂRGU MUREȘ TEATRUL DE VARĂ, 8 - 11 IULIE

Toate filmele sunt în limba franceză și au subtitrare în română.

Vă mulțumim pentru înțelegere și cooperare și vă așteptăm la film!

WWW.INSTITUTFRANCAIS.RO

ORGANIZATORI

CO-ORGANIZATORI

AMBASSADE DE FRANCE EN ROUMANIE

PARTENERI

M

Ă

S

U

R

I

D

E

S

I

G

U

R

A

N

Ţ Ă

S

A

N

I

T A

R

Ă

50

51

P

R

O

G

R

A

Brasov

PARTENERI MEDIA

M

PROIECŢII ONLINE PRIN