__MAIN_TEXT__

Page 1


Sopa de lletres

Eulàlia Homar Projectes i activitats del curs 2017-2018 Busca els noms d’alguns dels projectes i activitats (25) que hem dut a terme al nostre centre aquest curs. Amb les lletres sobrants podràs trobar algunes de les persones que formen part de la nostra comunitat educativa. Arts escèniques / Fira de la màgia / Els amors de la meva vida / Som més / Retrats de barri / Ambaixadors biblioteca / Artteràpia / Inventem un ésser viu / La bústia dels desitjos / Fotografia matemàtica / Èxit d’anglès / TEI / La minicasa sostenible / Apilo XII / Dragonada / Grup d’experts / MUS-E / Danses escoceses / Malalties infeccioses / Donem veu a la memòria / Murs murals / Tot dansa / Parc tecnològic / Mentoring / Berenar científic.

Premis i reconeixements Guanyadors del I concurs de foto-còmic: PUM! ciberbullying Els alumnes del grup PIM de 1r ESO van participar, des de l’assignatura de llengua castellana, al I Concurs de Fotocòmics PUM! Ciberbullying. Dels 65 projectes presentats, el jurat format per experts en educació, ciberbullying i disseny de l’Associació de Consumidors de Mitjans Audiovisuals de Catalunya, Fundació Barça, Save The Children, Equip SEER, NACE i el còmic L’oficina impossible, va anunciar els dos projectes guanyadors d’aquesta primera edició. La nostra sorpresa va ser que a la categoria B, ESO, el projecte guanyador va ser el nostre. En concret, el Foto-còmic titulat: Ciber… queeeè?, dels alumnes Yasmin El Fakyhi, Nidia Martínez, Michelle Simbana, River González i Alexander Bautista.

Guanyadors del XIII concurs per l’eradicació de la violència masclista Enguany, els alumnes de 2n ESO del grup PIM, des de la matèria d’Educació Visual i Plàstica, van presentar els seus treballs al XIII Concurs per l’eradicació de la violència masclista organitzada per la Plataforma Unitària contra les violències de gèneres, del qual són sòcies un total de 121 entitats, i hi van quedar finalistes. Aquest concurs va dirigit a tota la població a partir de 12 anys i permet la reflexió i la sensibilització al voltant de la problemàtica de la violència masclista. En aquesta edició el lema va ser: prou agressions sexuals als espais públics.

2


Carta del director: Cap on anem Cada vegada ens n'adonem més. Aprendre no només és traspassar informació, un assumpte entre professor i alumnes, una nota al final o un reguitzell d'activitats aïllades. Podem fer-hi més. Podem pensar-ho millor. Aprendre és una situació social. Un producte, també. Una experiència, a dintre nostre. Un acte que té públic, que ens motiva i que ens emociona. Només així deixem de badallar i s'activen els sentits. A les vuit del matí i a les dues del migdia. La nova pedagogia va per aquí. A l'Institut Barcelona-Congrés cada dia anem més per aquest carrer. Volem compartir. Ensenyar el que fem. L'altre dia vam fer un berenar científic. Feia goig com creació i ciència anaven de bracet. Més enllà de les fronteres artificials, els nois i les noies havien creat uns animals que feien com els de debò: vivien, menjaven, es reproduïen i així aprenien a mirar la vida. Ho van fer en català i ho van resumir en castellà i anglès. Talment com una exposició o un congrés científic, perquè aprendre els formats és important. I, miracle! Els pares i els avis que a secundària ja no venen, hi van ser i els alumnes de primer van estar orgullosos de la seva feina. Ara potser aniran a visitar escoles on els nens més petits també en podran gaudir. No és l'única. La fira de la màgia, on els fenòmens físics, químics i òptics es convertien en trucs meravellosos, ja és un clàssic nostre que coneix més gent. Les històries de vida -una altra activitat- ens han commogut. Tinc la sensació com a director que anem en la bona direcció. El quadre que dibuixa el nostre paisatge s'està perfilant, els colors són més vius. És la nostra línia pedagògica. La traça un equip de professors i alumnes plens d'il·lusió i de vincles mutus. Són els nostres remant fort, ara i aquí. Sense el seu esforç no hi hauria res. Ara tenim un diamant d'experiències gràcies a ells. Potser al costat de moltes altres escoles que ens esforcem, com les de la xarxa "Eines per al canvi" de la qual formen part altres escoles del districte. Ens reconforta no estar sols. Ens omple de satisfacció que les escoles de Nou Barris puguin donar el servei i les oportunitats que el jovent d'aquest districte necessita i estar al davant de la renovació. A mi, no obstant, em toca parlar del nostre institut i del camí que hem encetat.

Sumari 1. Portada 2. Sopa de lletres. Reconeixements 3. Carta del director 4. Què hem fet, on hem anat? 9. Projectes de centre 12. Projectes de curs 15. Jo recomano 16. TR. Jocs Florals 18. Entrevisten els profes 19. Experts 20. Qui és qui 21. Les festes 22. Viatges 23. Els professors opinen 24. Hi som tots

L’institut Barcelona Congrés està adherit a aquests projectes:

3

Editada per Institut Barcelona-Congrés Baró d’Esponellà, 1-15, 08031 Barcelona Tfn 933585559 Fax 934299419- Mail: a8035167@xtec.cat http://agora.xtec.cat/ies-barcelona-congres/ Realització Fotoletra, S.A. Direcció i disseny César Carrasco Coordinadora adjunta Sònia Llinàs Portada Eduard Rambla Consell de redacció Oriol Ampuero, Antònia Borda, César Carrasco, Mónica Collado, Patrícia Córcoles, Teresa Forcada, Ana Frau, Eulàlia Homar, Sònia Llinàs, Anna Miró, Jordi Moncosí, Montse Moreno, Verónica Pallach, Remei Solé, Lluïsa de Yebra. Agraïments Professorat, alumnat i personal PAS que hi ha participat.


Què hem fet, on hem anat?

1r ESO / 3r ESO

Collserola Com cada any a inici de curs, els tutors de 1r organitzem una sortida a la muntanya, per tal de conèixer-nos millor. Collserola és un espai també per reconèixer el valor de la natura i aprofitar per aprendre a identificar algunes de les espècies típiques.

Zoo de Barcelona Amb la visita al Zoo els alumnes de 1r van poder conèixer quins animals estan en perill d’extinció i, sobretot, quines en són les causes. També van gaudir observant els animals i passejar pels diversos espais del zoo.

Skating El Barna Congrés va tenir una jornada molt divertida a l’Skating. Els alumnes de 1r i 3r d’ESO van fer aquesta activitat conjunta dins el marc del projecte TEI, per gaudir i compartir somriures.

Gaudí Experiència Al primer trimestre els alumnes de 3r van visitar l'espai tecnològic Gaudí Experiència, dedicat a la figura d'Antoni Gaudí, un màgic viatge sensorial a la ment creativa del geni de l'arquitectura, així com també van veure la part expositiva de la biografia i l'obra completa de Gaudí.

Danses escoceses Al 2n trimestre el David Vivanco (professor escocès) va visitar el nostre institut i ens va ensenyar com ballar algunes de les danses típiques escoceses. Vam aprofitar aquesta activitat per reforçar el vincle entre els alumnes de 1r d’ESO. Ens ho vam passar molt bé i, tant els alumnes com els professors, volem que torni el proper any.

4


Què hem fet, on hem anat?

1r ESO / 3r ESO XIII Certamen Infantil i Juvenil de Lectura en Veu Alta Enguany és el segon curs que participem al concurs de lectura en veu alta, que organitza el Departament d'Enseyament i la fundació Enciclopèdia catalana. L'acte va tenir lloc al Conservatori de música de Barcelona i, en representació de l'institut, hi van llegir el Dèrek (1r Ponent), la Valentina (1r Tramuntana, aula d'acollida) i tres alumnes de 4t d'ESO, la Salma, l'Alícia i el Roberto. Tot i que tots cinc ho van fer molt bé, i portaven uns quants acompanyants del seu curs per animar-los, no es van poder classificar per a la final. L'experiència, però, va ser molt enriquidora. El curs vinent, hi tornarem!

Aviació Els alumnes de 1r ESO van anar a veure el prototip d’avió que ha construït l’expert en aviació, Mariano Ramon, pare d’un dels nostres alumnes. La visita els va permetre conèixer de primera mà el procés de disseny i construcció d’un producte tecnològic i la seva curiositat fent moltes preguntes. L’expert va fer volar la imaginació dels nens i nenes animant-los a seguir els seus somnis, tota una experiència!

MUS-E Un grup d'alumnes de 1r d’ESO van assistir a la trobada MUS-E (art a les escoles i instituts) que va tenir lloc a l'Ateneu Popular de Nou Barris. Les alumnes van oferir una representació que lligava Barcelona amb els seus països d'origen. A més a més van poder gaudir de les actuacions d'alumnes d'algunes escoles del districte.

Dragonada Com anys passats 1r i 3r d’ESO van realitzar diverses activitats esportives per a l’ONG Save the Children’s al poliesportiu de Can Dragó. Tutors i tutoritzats del programa TEI van contar les voltes que feien. Els diners recollits per tots seran destinats a un projecte d’aquesta ONG.

5


Què hem fet, on hem anat?

2n ESO

Warhol Al novembre, tots els grups de 2n d’ESO van creuar la ciutat per visitar el CaixaFòrum i fer una visita guiada a l’exposició Warhol. L’art Mecànic. La sortida, organitzada pel Departament de Visual i Plàstica, els va permetre comprendre el singular llenguatge artístic de Warhol. Veure les seves obres els va despertar la curiositat: per què aquestes llaunes de tomàquet emmarcades? Per què un líder comunista pintat de colors? La visita guiada va resoldre aquestes i d’altres pregunes, i encara van tenir temps d’aprendre com es fa una serigrafia, una tècnica molt utilitzada per aquest artista, o la quantitat de famosos que va voler tenir un retrat fet per ell (Muhammad Ali, el Xà d’Iran i Marilyn Monroe, entre d’altres).

Barcino En aquest curs també van visitar els indrets més representatius del passat medieval de Barcelona al Barri Gòtic i al Barri de la Ribera, aplicant tot el que havíen treballat a classe de socials prèviament.

Tennis platja Al maig els alumnes de 2n d'ESO van tenir l'oportunitat de gaudir d'un calorós matí de primavera a l'aire lliure. Durant la sortida d’Educació Física van participar en una sessió de tennis platja i d’un entrenament amb estiraments. Després de la suada, i com que la remullada al mar no va ser possible, van visitar el parc de Diagonal Mar i els seus espectaculars tobogans.

Casa de les aigües de Montcada i Reixac En el marc del projecte ‘Un mar de plàstics’ del 3r trimestre, els alumnes de 2n d’ESO van visitar la Casa de les Aigües a Montcada i Reixac. Entre el Besós i el Rec Comtal s’alça aquest interessant complex modernista que va abastir d’aigua Barcelona des de finals del segle XIX fins als anys 80 del segle XX. Després, caminant al llarg de la llera del riu, van poder comprovar com ha millorat el Besós, fins fa ben poc força contaminat de plàstics i altres tòxics.

El musical Al 2n trimestre van anar a veure el musical Ningú et va dir que fos fàcil, a càrrec de la Cia del Jove Teatre Regina, en què cinc adolescents inicien una descoberta d’ells mateixos que els omplirà el camí d’obstacles, pors i angoixes.

6


Què hem fet, on hem anat?

4t ESO Caixa Forum Al novembre els alumnes de VIP de 4t d’ESO van visitar l’exposició de l’artista Andy Warhol. En una visita guiada amb auriculars la monitora ens va explicar el per què de la importància de l’artista i algunes de les polèmiques al voltant de la seva obra artística. La mostra acollia obres del Moma de NY, Pompidou de París i col·leccions privades molt difícils de trobar. Tot un èxit!

Parc Científic de la Universitat de Barcelona Els alumnes de l’optativa de Biologia de 4t d’ESO van anar al PCB, on van fer un taller anomenat Investiga amb cèl·lules i gens que tractava sobre com buscar un possible fàrmac que controlés l’expressió gènica d’una proteïna implicada en l’obessitat relacionada amb la diabetis tipus II. Van gaudir molt i van aprendre a treballar amb tècniques i materials de laboratori nous per a nosaltres, propis de la recerca en el camp de les biociències.

Explainers Per segon any consecutiu, el Barcelona-Congrés ha participat al programa Explainers de Cosmocaixa, en el qual els nostres alumnes han participat fent de monitors i guies als visitants. Aquest projecte és educatiu i aprenedor. També segueixen 9 sessions formatives que de segur els serviran com una petita primera prova laboral, ja que tenen una gran responsabilitat i compromís amb l'entitat del Cosmocaixa. Els alumnes participants, alguns fins i tot repetidors d’experiència, han estat Adal, Antony, Nayely, Diana, Yarleni i May de 1r Batx més Shyrlie, Alícia i Nataly de 4t d’ESO.

El Born sota les bombes Els alumnes de 4t d’ESO d’aula acollida socials i del ventall àmbit social-lingüístic van anar al Born. Van treballar la crisi de l’antic règim i la Guerra de Successió.

Barcino Un curs més els alumnes del Barna van visitar les restes romanes de Barcino. Els soterranis del MUHBA ja no tenen secrets per a ells! També van visitar la necròpoli, les termes i van fer la volta a les muralles de l’antiga ciutat.

7


Què hem fet, on hem anat?

Batxillerat

Centre de Regulació Genòmica Els alumnes de 1r de batxillerat van visitar el CRG, situat al Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB) per fer un joc de rol basat en un enigma genètic. Van resoldre un problema científic consistent en la identificació de quatre soques diferents de cucs nemàtodes de l’espècie c-elegans. Això ho van aconseguir gràcies a diferents tècniques de laboratori (microscòpia, imatge i pel·lícules, gel d’electroforesi i visualització d’un gen) i de la posada en comú posterior de la informació.

Lion by Lakbhir Singh Lion is a biographic film which tells the story of a child adopted by an Australian family after he got lost and mistakenly came from his home to a very far part of India. When he gets older, he tries to find his family and he makes it successfully. I think it is a well shot and arty movie. I would recommend to watch it.

Memòria històrica L’alumnat de 2n de Batxillerat va visitar el refugi antiaeri 307, on ens van explicar com la ciutadania barcelonina, enmig de la Guerra civil, se les va enginyar per construir aquests tipus de construccions de defensa. En total es van construir uns 1400 refugis només a Barcelona. La dictadura de Franco va voler esborrar l’evidència d’aquests atacs i va destruir pràcticament tots els refugis. El 307 és un dels dos que han sobreviscut per a la nostra memòria històrica. A continuació ens vam desplaçar al Museu d’Història de Catalunya, on ens van fer una activitat guiada sobre el període de la Guerra civil fins a la restauració de l’Estatut d’Autonomia.

Fem talent en femení El fòrum Fem talent va celebrar la primera dècada amb una jornada centrada en visibilitzar el talent femení i promoure la igualtat d’oportunitats per a les dones. Sota el títol “World Wide Women: inspiring global women talent” algunes de les nostres alumnes hi van deixar una bona impressió.

Mobile World Centre Els alumnes del grup de Batxillerat Tecnològic de Nou Barris participants del programa Vocacions CientíficoTecnològiques van fer un tour al MWC.

8


Projectes de centre TEI Aquest és el tercer any que el centre participa del projecte “Tutoria entre iguals” on els alumnes de 3r fan de tutors dels alumnes que arriben a 1r d’ESO. És un projecte que pretén enfortir la convivència al centre, ajudar a l’adaptació dels alumnes de 1r d’ESO a la dinàmica de l’Institut i prevenir el bullying.

Projecte ventall . Programa de diversificació curricular Ja fa 5 cursos que va començar el projecte ventall al nostre centre. Aquest curs hem continuat amb l’horari de 3 dies d’activitats formatives a l’aula i dos de formació en empresa. Hem realitzat estades laborals dins àmbits que engloben el sector sanitari, estètica, educatiu, comerç, mercats, centres cívics, mecànica de cotxes i esport. Durant aquest curs els alumnes han madurat i han pres les decisions necessàries per continuar la seva vida, tant dins el món acadèmic com laboral. Molts d’ells continuaran la seva formació als CFGM i PFI i altres començaran a treballar. A tots ells els desitgem molta sort en la nova etapa.

Escoles sostenibles Un any més hem continuat posant el nostre granet de sorra per vetllar per la sostenibilitat del planeta! A l’institut fem un munt d’accions en aquest sentit i el més interessant és que moltes d’elles ja les tenim molt més integrades i comencen a formar part de la normalitat del nostre dia a dia: optatives de l’hort i del reciclatge, projectes sobre residus plàstics al mar, millores energètiques a la il·luminació, cura de l’arbrat del pati, intercanvi i reutilització de llibres, embolcalls per l’esmorzar, projectes de construcció amb materials reciclats, treballs de recerca sobre millora ambiental. Encara queda molt camí, però avançar tant ja és un èxit!

Small World Initiative Aquest curs s’ha iniciat una prova pilot a Catalunya del projecte SWI, sorgit de la Universitat de Yale (EUA) el 2012. Es tracta d’un projecte participatiu, internacional, dirigit a la comunitat educativa per a l’exploració de la diversitat microbiana en els sòls per descobrir microorganismes productors de nous antibiòtics. El nostre ha estat un dels 15 centres seleccionats i la proposta s’ha desenvolupat dins la matèria optativa de Biologia de 1r de Batxillerat, en col·laboració amb alumnes i professorat de microbiologia de la facultat de Veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha estat una experiència de ciència ciutadana molt profitosa pels nostres alumnes.

9


Projectes de centre Talk to me anglès Interview to Dani by Yavor 1. Dani, could you tell us about your previous experience and qualifications? I studied to become an English and Spanish teacher, i taught in two English schools in the south of England, and then I came to Barcelona and I started to teach English. 2. Could you tell us what the Talk To Me project consists of? ‘Talk to me’ is a project from the City Council that helps teachers to go to Primary and Secondary Schools to practise oral skills with the students. In this High School what I do is to take two or three students from different groups and then we go to the English department and play games to learn and practise oral English in a fun way. 3. Do you think students have taken advantage of the project? Yes I do, students enjoy doing activities or games in English and because we go to the department is something different from their normal class. 4. Can we apply for this project next year? Unfortunately, you can´t. Because it is a project that other schools have to take profit of. 5. Yavor, as a participant of the project, how do you rate the project? I think I rate it with 5 stars, because you make some difference from the normal class, and escape from the routine.

Exit Anglès Interview to Pau by Janet Mora García. 1. Pau could you tell us about your previous experience? I have been part of the regular exit for four years and this year they started the exit English. And they wanted me to be part of it. 2. Could you tell us what the Exit Anglès consist of? Sure, Exit Angles is a project that wants primary and secondary students to improve their oral skills. The great friends, the teachers, are the ones in charge and they prepare activities so students can speak English. 3. Do you think students have taken advantage of èxit? Yes, they have. Since the beginning we have realised that most students take advantage of it, they enjoy the sessions and you can see at the beginning maybe they had more difficulties speaking English and now they are really good. They speak more fluently and they express themselves better, and I think is because they enjoy the classes. 4. Can we apply for this project next year? Sure, happily next year we’ll do the project again so the students who want to be part of it will have an opportunity to improve their oral skills. 5. And Pau, how do you rate the project? In my opinion I think it could be better. It is the first year so there is always space for improvement but I think it is excellent because students are really happy with it so we are really happy with it.

“Venim del nord, venim del sud, de terra endins, de mar enllà...” El curs 2017-2018 van donar vida a l'aula d'acollida “Veus Mirall” 76 alumnes vinguts d'arreu del món. Van tenir el privilegi de saber de primera mà com sonen totes aquestes llengües a la nostra aula: àrab, armeni, georgià, guaraní, panjabi, polonès, portuguès, quítxua, romanès, ucraïnès, urdú i xinès. Com cada curs van aprofitar el Nadal per fer una sortida a la Fira de Santa Llúcia i poder conèixer les tradicions d'aquí. El 30 de gener, Dia Escolar de la No Violència i la Pau, van iniciar el projecte “Filem desitjos, teixim somnis” amb el nostre primer desig col·lectiu: “VOLEM SER LLAVOR DE PAU”. Des d'aquell dia la nostra bústia groga ha recollit desitjos de tota la comunitat educativa. Estrenada la primavera van participar per segona vegada al Certamen Nacional Juvenil de Lectura en Veu Alta. Per Sant Jordi, van fer el seu petit homenatge a la POESIA. L'alumnat d'acollida de primer d'ESO va llegir en diferents llengües un poema de Marc Granell.

10


Young Life És una organització juvenil internacional fundada l’any 1941 i formada per un grup de persones amb vocació de treballar amb joves adolescents. Aquest és el tercer any al nostre centre i estem treballant a les hores del pati dels dijous i divendres per dinamitzar diferents activitats esportives.

Murs murals Els alumnes de 3r Barcelona van realizar el taller MURS MURALS. Entre tots i totes van crear una història fantàstica que ha quedat reflectida en una de les parets del nostre institut. Estem molt orgullosos del resultat i esperem que us agradi.

#yomesumo Durant el mes de febrer, i juntament amb google, 2n i 3r ESO van estar treballant amb la campanya YO ME SUMO. Com a sessió final alguns diaris, televisions i youtubers vingueren a visitar-nos. Ens volien conèixer i veure com era el nostre centre educatiu, a més vam explicar-los els tallers que estàvem treballant i com entenien els alumnes el discurs de l'odi. Va ser una jornada diferent que va acabar amb un concert per a tots els alumnes.

Hort Som l’Óscar, la Yuleidi, el Diego, el Gabri, el Kirk, l’Áxel, l’Alison, la Judith, la Trishan, el Rehman, l’Ambar, el Cristopher, el Joseth, l’Angie, la Jeimy i el Kevin. Tots, alumnes d’acollida de l’institut Barcelona Congrés, i fem la matèria optativa d’Hort i Jardineria. Amb altres entitats i veïns vinculata als barris de la Torre Llobeta i Vilapicina, utilitzem l’Hortet de les Neus, situat a cinc minuts del nostre institut. Si ens aneu seguint, veureu quines activitats fem per mirar de tenir una collita per llepar-se’n els dits. Primer vam fer una primera presa de contacte amb l’entorn, vam comprovar que encara quedaven mates plantades de la temporada de primavera-estiu i que a l’hort hi havia força males herbes…

11


Projectes de curs Biologia Sintètica: dissenyem el nostre ésser viu Per segon any, l'alumnat de 1r d'ESO ha dut a terme un projecte interdisciplinari durant algunes setmanes del 2n trimestre. Van estudiar la diversitat dels éssers vius i les funcions vitals a partir del procés de disseny d'un ésser viu que cada grup va crear o inventar. Els treballs han estat exposats en el marc del «Primer berenar científic de l'Institut Barcelona-Congrés», una trobada molt interessant on, amb format de congrés científic, tot i que de caire festiu, les famílies van poder conèixer els treballs dels seus fills i filles.

Donem veu a la memòria Per segon any, els alumnes de 1r d’ESO van dur a terme un projecte que té com a objectiu conèixer el districte de Nou Barris i la seva gent. Durant unes setmanes es van convertir en periodistes i investigadors. A través d’un seguit d’activitats van anar descobrint històries i anècdotes de l’entorn més proper.

Els amors de la meua vida Durant el segon trimestre els alumnes de 2n d’ESO van estar treballant el tema de l’amor des del punt de vista de relacions saludables amb respecte i mites a l’entorn de la qüestió.

Retrats de Barri Aquest any, el grup de l’optativa de 4t ESO de FOTOGRAFIA va participar en el taller de fotografia "Retrats de Barri", un projecte de l'Institut de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona i el Consorci d'Educació, ideat i desenvolupat per l'Associació A Bao A Qu. Els fotògrafs Eugeni Gay, Mònica Rosselló i Joan Villaplana, juntament amb els professors de cada grup van impartitr els tallers als diferents centres. El taller es va vincular a l'any de la Cultura i el Comerç, i proposava als participants que fotografiessin el seu barri, fent especial atenció al petit comerç de proximitat. El projecte va requerir un grau de compromís i d'implicació elevats que es va transmetre als alumnes. Demanava dels participants una responsabilitat, treball en equip i constància.

12


Malalties infeccioses Els alumnes de 2n d’ESO, en el marc del projecte del 1r trimestre dedicat a les malalties infeccioses, han aconseguit recaptar 270€ per a la investigació d’aquest tipus d’afeccions, i en van fer l’ingrés en benefici de La Marató de TV3. La resta de la comunitat educativa els felicitem per fer del Barcelona Congrés un institut solidari.

La nostra casa sostenible Aquest curs s'ha donat continuïtat al treball sobre la sostenibilitat amb el projecte de 3r d'ESO de "La minicasa sostenible". Entre altres activitats els alumnes han realitzat una sortida guiada pel barri de Can Peguera, que els ha permès fer una reflexió prospectiva de la casa sostenible i els avantatges de l’edificació amb energies renovables. També, com a novetat, hem estrenat els forns solars, que ha permès als alumnes experimentar, aquest tipus de cuina com a alternativa a la cuina amb gas o bé elèctrica. I res més engrescador que acabar amb una fondue de xocolata!

La Fira de la Màgia Al segon trimestre van fer la cloenda del projecte de 3r d’ESO de La Fira de la Màgia. Enguany ha tingut lloc a can Basté, on els alumnes van muntar les seves parades amb la màgia de la ciència, la religió, la literatura, les matemàtiques i la tecnologia. També hi van representar “La Celestina i los magos de la historia”. Els visitants, els alumnes del nostre institut de 1r d’ESO, així com els alumnes de primària de les escoles Turó, Calderon i Timbaler s’ho van passar tots plegats d’allò més bé!

La Garrotxa Al tercer trimetre va tenir lloc el projecte anual a 3r d'ESO, centrat en La Garrotxa. Com a cloenda van fer una exposició dels volcans que els alumnes havien construït, i que sobretot van gaudir fent-los explosionar. Així, tenim a petita escala alguns dels volcans de la Garrotxa que els alumnes van voler reproduir. També s’hi van sumar els alumnes de 1r d'ESO amb qui, durant aquest curs estan treballant en el projecte TEI. Junts han dut a terme una sèrie d'experiències al laboratori simulant les explosions dels volcans.

13


Arts escèniques Aquest és el segon any que la companyia estable de teatre TEATRAPA, formada pels alumnes de l'optativa de 4t d'Arts escèniques, puja als escenaris per demostrar el resultat de la seva formació com a actors, actrius i ballarins. Tot i que fer teatre no és fàcil, el grup d'enguany s'ha esforçat de valent i s'ha implicat força, i a la vista estan els resultats. Pel festival de Nadal, celebrat al CC Les Basses, van representar Conte de Nadal, de Charles Dickens; van organitzar la Gran Gala de Sant Jordi, amb l'estrena de l'obra Nosaltres no!, i van lliurar els premis dels Jocs Florals. Al maig van mostrar les seves coreografies al Pati de la Seu del Districte, amb motiu de les Festes Majors de Nou Barris. També s'han presentat a la Mostra de Teatre Jove de Barcelona i als Premis Buero, d'àmbit estatal.

La càpsula del temps L'alumnat de 3r d'ESO va finalitzar el projecte “La càpsula del temps” que va fer conjuntament en col·laboració amb Can Basté i la fotògrafa Ainhoa Valle. Al maig van inaugurar a Can Basté l'exposició sobre el projecte. L'experiència va consistir en un taller de fotografia participativa realitzat a l’Espai Fotogràfic Can Basté entre els mesos de gener a març de 2018. A través de la fotografia i les arts plàstiques es va generar un espai d'exploració personal per reforçar el seu sentit d'identitat, d'on vénen, on són ara i cap a on es volen dirigir. Aquest laboratori d'experimentació artística i personal es va mostrar a través d'una exposició col·lectiva i una caixa d'artista de cada participant. I... d'aquí 15 anys ens retrobarem per recuperar de nou les seves caixes d'artista que romandran guardades en algun lloc misteriós de Can Basté.

Visual i plàstica En aquest curs tot l’alumnat de VIP ha tingut l’oportunitat de poder experimentar amb la aquarel·la (tècnica humida), així com també amb el fang, els guixos i aprendre a crear volum a partir de les tres formes geomètriques bàsiques i dels tres colors bàsics. Hem jugat a ser autèntics arquitectes!

Un mar de plàstic. El mar està ple de plàstic, totes les restes i residus que creem afecten el nostre mediambient més proper. Durant aquest tercer projecte els alumnes de 2n d’ESO van prendre consciència de l’impacte ambiental al món i van voler transformar tot aquest plàstic en un mar molt més acollidor i sobretot net.

14


Jo recomano Com el curs passat, l’alumnat ha participat activament en la realització de l’activitat anomenada Jo recomano. La feina ha consistit a fer un resum dels seus llibres preferits i exposar els seus escrits en un dels taulells que es troba al passadís, amb l’objectiu de donar a conèixer, d’una banda, noves lectures -principalment als alumnes de 1rESO- i, de l’altra, intercanviar-se llibres.

The client by Inés Mora It tells us the story of an eleven-year-old kid, Mark Sway, who witnesses the suicide of a man. Before he dies, he tells Mark that he was a Mafia lawyer who represented the biggest Mafia man in the country “Barry the Blade Mulando.” His client murdered a senator and buried the body, so no evidence would be found; only this lawyer, his client and now Mark knows where the body lies. Days later of that incident, Barry hears about what has happened and concludes that the kid must know the location of the body, so he decides that the young boy should be killed. Probably, if it was not for Reggie Love, Mark’s lawyer, it would have happened this way. After knowing his story, Reggie acceptes to represent him in return of one dollar and they work together persistently until they make sure Mark is saved and then the truth about the murder is known.

Historia de una gaviota que no sabia volar, por María Zueras Es la historia de una amistad entre un gato y una gaviota. Zorbas, el principal personaje de la historia, ha de cuidar a una pequeña gaviota y enseñarle como volar.Afortunada (la gaviota), pasado un tiempo coje un amor a Zorbas de manera que decide ser un gato y no quiere aprender a volar. Los gatos no aceptan la decisión de Afortunada y tienen que romper el tabú para que la pequeña gaviota aprenda a volar.Tras los consejos de un poeta loco, los gatos y Afortunada suben a la azotea y la gaviota consigue volar. Finalmente, Zorbas se siente orgulloso de la gaviota. Es uno de los libros que más me han gustado. Es de aquellos que no lo puedes parar de leer hasta que no llegas al final.

Lord of the flies, de José Manuel Expósito The film tells the story of some children who survive a plane crash. They get stucked in an island and they have to survive by hunting and eating different plants and fruits. They create crews and they start a fight to decide who is going to be the leader of the island. The fight has terrible consequences. The film is adapted from a book by William Golding published in 1954. It is a black and white film and it is an important film of classic cinema. I think that they should make a remake of the film in colour.

Marco, per Marina Peláez Marco és un llibre que tracta d’un nen del camp, i no li agrada viure-hi perquè s’avorreix. Tampoc vol treballar, per això vol anar a la ciutat. Un dia s’escapa de casa, agafa el tren i se’n va. Quan és a la ciutat s’adona que a la ciutat hi ha molts problemes i llavors torna a casa seva. Us recomano aquest llibre perquè he après noves paraules en anglès i la història és divertida.

15


TR El nostre alumne de 2BTX CT, Nicolás Chauca Lino, amb un treball tutoritzat per la professora Lluïsa de Yebra, va quedar 3r a la Mostra de Treballs de Recerca del Districte. En Nico va presentar el seu treball públicament a l’Auditori del Parc Tecnològic. Tanmateix, va ser premiat amb una activitat organitzada per a tots els finalistes pel CosmoCaixa. A continuació va presentar la seva recerca en el context de la Mostra de Ciutat que va tenir lloc al Paranimf de la UB. Allà es van presentar els 30 millors treballs fets als centres de secundària de Barcelona.

Jocs Florals 2018 Fugir, de Hannan Argaz 2n Batxillerat CT No podia pensar en una altra cosa. La meva ment ho repetia una vegada i una altra sense parar. Sentia un brunzit continu que no em permetia escoltar gaire més que un eco del que passava al meu voltant. La meva visió cada cop era més borrosa, i la pressió en el pit augmentava. Vaig entrar a casa com un llamp, llençant la motxilla en algun lloc del saló. Mentre corria cap a la meva habitació vaig fer-hi un cop d’ull per confirmar les meves sospites: havien arribat abans que jo. Ràpidament vaig obrir el meu armari i vaig llençar el doble fons que ja fa anys que vaig fer per a que la meva família no sospités res del que els podia passar. Ara em penedeixo de no haver-los-ho dit abans. Vaig agafar la motxilla que tenia guardada per comprovar que encara hi era tot el necessari per a la meva fugida. Ja amb la motxilla i amb el ganivet de caça del meu avi penjat de la cintura, em disposava a baixar les escales quan vaig veure unes siluetes a l’habitació dels meus pares. No em podia moure. Pensava que se’ls endurien amb ells o qualsevol cosa, però no se m’havia acudit que, en el cas que aconseguissin arribar primer, deixessin els cossos aquí. Sabia que si entrava en aquella habitació no podria resistir-ho, així que vaig tancar la porta i vaig anar a la planta baixa. Han tornat. Una veu al meu interior em va avisar del perill imminent. Ràpidament vaig mirar per la finestra, confirmant el que la veu enunciava. Ja no tenia temps per agafar més coses, només podia amagar-me. Ja des de l’armari vaig veure com entraven a casa i pujaven a la planta de dalt. Aprofitant que no em podien detectar, vaig intentar anar al lavabo per fer-me amb els únics pots que eren a la planta baixa. Un cop amb l’haloperidol, la clorpromazina i el lorazepam ja a la motxilla, vaig sortir corrent, amb la mala sort que li vaig fer caure el gerro que es trobava sobre la taula. Mentre corria pel carrer vaig poder veure com un d’ells em mirava des de la meva finestra. No va fer cap gest, ni va avisar els seus companys, la qual cosa em va semblar molt estranya. No sabia ben bé on anar, ni quant de temps disposava per poder fugir..De sobte, vaig adonar-me d’una cosa que no havia vist des de casa: els carrers estaven deserts. Semblava com si mai ningú hagués viscut allà. Els cotxes encara es trobaven estacionats a les voreres, les cases seguien igual que sempre, però estava tot buit, no hi havia ningú. Avançant pels carrers del que semblava una ciutat fantasma, vaig veure uns quants cotxes destrossats, com si hi hagués hagut un accident. Vaig apropar-me una mica per veure si hi havia alguna víctima, però també estaven buits. Començava a pensar que tot era un complot. T’han seguit, aviat et tornaran a trobar. Em va alertar de nou la veu. No esperava que em trobessin tan ràpid, pensava que el que m’havia vist intentava protegir-me, per alguna raó que desconeixia. Com que era al mig del carrer, vaig decidir que el millor seria amagar-me sota un dels cotxes de l’accident. Mala idea. A mesura que m'hi ficava m’anava clavant els vidres trencats als braços i la cara. I per si no fos suficient, el xassís del cotxe em va fer un tall que em creuava tota l’esquena. Com veia que s’apropaven molt ràpidament vaig haver d’aguantar el dolor i quedar-me en silenci. Quan eren just davant meu vaig tapar-me la boca per no fer soroll al respirar. Podia sentir el batec del meu cor anant tan ràpid que no era normal. Per sort van començar a marxar, però no vaig respirar tranquil·la fins que l’únic que podia escoltar era... res. Un cop el silenci em va inundar vaig intentar moure’m per sortir, però de sobte vaig deixar de sentir la pressió que feia el cotxe sobre meu. Quan vaig aixecar el cap vaig veure com dos d’ells aguantaven el cotxe a enlaire mentre que l’altre s’ajupia per poder agafar-me. Vaig tancar els ulls, no volia veure’ls. Mentre resava a tots els déus que se m’acudien sentia com les seves mans pujaven pel meu cos fins agafar-me del cap i, de sobte, foscor. -És una llàstima el que ha passat. El que els ha fet és horrible, no creu, inspector? -Estic d’acord amb tu, però no és culpa seva. Mentre mirava les seves dades vaig veure que patia una malaltia molt greu que li feia tenir visions. Sembla ser que estava obsessionada amb una mena de criatures estranyes que la seguien i la volien matar a ella i a tota la seva família. -Doncs al final ha resultat ser ella mateixa el seu propi monstre. Segurament tot això no hauria passat si hagués estat sota vigilància. Aquesta noia era un perill per a tothom.

16


LEONARDA, de Salma Boudount 07:42 Uy, oigo algo. Espera ¿eso son pasos? ¡Bien, sí! Por fin alguien despierto. ¿Dónde está? Vale sí, en su habitación. Bueno, antes de nada, mejor voy a estirar, lo necesito, porque tantas horas metida en la cama pasan factura. Menudo gustirrilín por dios. A ver, está en su habitación poniéndose los zapatos. ¡Buenos días! ¿qué cosita más bonita se acaba de despertar?? – aaaayyy ¿esa soy yo? No hay nadie más aquí… por lo tanto…. ¿me lo dice a mí?... Tengo que ser yo sí o sí… - Pues tú, ¿quién va a ser? – siiii, soy yo, ¡qué emoción! Me encanta cuando la cama está sin hacer, menudo paraíso. Y a eso súmale el pedazo masaje que me está dando, estoy en el cielo. - Bueno Leo, me tengo que ir ya que si no voy a llegar tarde - ¿ya me estás abandonando? – tengo clase, me encantaría quedarme en la cama contigo – pues quédate, nadie te lo impide hija mía – pero es lo que toca así que luego nos vemos – sí, tú ahora intenta arreglarlo con besos, que ya me ha quedado claro que prefieres el instituto antes que a mí. Pues me enfado, ale, ese arañazo de regalo, por abandonarme. – ¡Leo, me has hecho daño! Muchas gracias por la sangre, yo también te quiero. – que no me des más besos, que estoy enfadada. Y ya se ha ido… ¿Ahora yo que hago? Si todos los demás están dormidos, ¿con quién juego yo ahora? Pues nada, toca invadir otra cama y dormir, si total, no tengo mejor cosa que hacer. Bueno no, antes voy a desayunar que tengo un poco de hambre. 13:07 Leonardiiññña, ¿por qué eres tan dormilona? - a ver, ¿y a ti quién te ha mandado a que me despiertes? Ya puedes tenerme un buen trozo de jamón de pavo para recompensarlo - Ayy mi bebé, estás todo el día durmiendo y luego por la noche te luces pues mira, te aguantas, pero ahora déjame dormir jolines - ¿Cuántas veces te he dicho que no me muerdas? Vale, lo pillo, te dejo dormir - así me gusta, pero sigue con ese masajito, porfaplis. 17:38 Maldita mosca, ven aquí, te juro que como te pille... no habrá casa que te salve de esta. Encima que me despiertas, ahora huyes ¡cobarde! Para que veas que soy generosa y todo, te voy a dar un break que tengo que mear. Otra vez se me ha quedado una piedrecilla en la uña, que rabia. A ver, si… volviendo al caso… la puñetera mosca, ¿donde estás? ¿Cortinas? Perfecto, ahí estás, con este sprint que me estoy pegando, te vas a cagar. ¡Leo! ¿Quieres estarte quieta ya? Vas a estropear las cortinas - ¿a mi que me cuentas? díselo a la mosquita de las narices, ha empezado ella, yo estaba tranquilita y ella ha empezado a zumbarme en la oreja - Venga va, ven aquí- que me sueeeeeltes, le voy a dar su merecido a la mosca esa… uy, que gustito… si, sigue rascando ahí, que a ese lado de la oreja no llego. 21:47 Ese masajito en la oreja me ha dejado en las nubes, podría decirse que he pasado una tarde del “chill”, normal, después del ejercicio que me he pegado que no me pidan mucho más… Voy a beber agua, que tengo mucha sed…. Uy, ¿y ese olor a comida? Ah claro, que van a cenar ya, pues me subo a la mesa, hay que inspeccionar el menú de hoy, quién sabe, a lo mejor tienen unas gambitas o algún trozo de pavo. Si les pido un poquito, me dirán que sí fijo… tss, es que con esta carita, ¿quién no?. Leeeeeeo, baja de la mesa, no hay nada que te guste - jo… Están yéndose ya a sus camas, se van a dormir ya… ¿y ahora quién juega conmigo? Muy feo esto, solo me vienen a buscar cuando les interesa. Eso sí, estoy sintiendo un subidón de energía….. esto hay que remediarlo. 22:25 Síiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii, sofá, cojín, mesa, silla, sofá, suelo, habitación, ¡subidooooon!…. Alguien va al baño, a por ella! Já, listillo, te he tocado el pie, ahora la paras tú! Ala, será cabrona, me ha cerrado la puerta en los morros, pues se la abro. Leo, ¿me dejas mear en paz? - ¡NO! ¡Quiero jugar! Ay, que me sigue, que me sigue, no me vas a pillar! Y se ha ido a su habitación, que no me abandones te he dicho. Por favor, deja de abrirme la puerta que quiero dormir - Pues juega conmigo te he dicho - Madre mía, menuda guerra das para ser una gata - y a mucha honra, ¿quieres pelea? - Venga va, a la cama, que es tarde ya, ven aquí, que te he hecho un hueco. - si anda, ¿porque tú lo digas? Concurs fotografia matemàtica Per segon any, durant els jocs florals, hem celebrat el concurs de fotografia matemàtica, on s’hi van presentar moltes mostres!

17


La sort boja, d’Haizea Mullerach Ai! La sort, aquesta dama subtil, jove i astuta. La tenim a prop, la tenim lluny, però mai saps si vindrà de pressa o vindrà poc a poc. Porta la ruleta de la nostra destinació. Amb un hàbil gest, amb molt de compte, ens fica en el joc: o ets dins o et deixa fora... Però ella va jugant, de vegades et frega, de vegades et toca de vegades t’anima però mai et deixa que la tinguis a prop. T'empeny una mica, o et deixa solta amb allò que tens, com et vingui.

Maleït cor, per Nico Chauca Lino Et prometo que és veure el teu rostre, i fas del meu món un maleït desastre. Musa meva, porta’m fins a la platja, perquè em puguin arrossegar les marees i així pugui tocar les dures i aspres sorres. Voldria descansar en pau, desembolicant el meu propi cacau. Melancòlics vespres, no te’n vagis, deixaries un forat al meu cor. T'ho demano amb totes les forces del meu ser, ja que ets el meu èter. Em dones la vida en un petit sospir, però me la treus de sobte, com qui apaga un simple circuit. Ara el meu vers ja està escrit, i tan sols em queda el somni del que podíem haver estat.

I entrevisten els professors Entrevista a la Natàlia, per Alejandro i Miguel 1. La carrera del professorat et va costar? Sí, és una carrera una mica llarga i bastant difícil. 2. A part de ser professora, has treballat d’alguna cosa més? A on? I tant que sí! He treballat a tendes de roba, restaurants... 3. Has viatjat alguna vegada? On has anat? He viatjat a Xile, perquè tinc família allí, i m’ho vaig passar molt bé. 4. Els teus avis van patir la Guerra Civil Espanyola? Sí, ho van passar fatal, tenien gana, m'han explicat un munt de fets molt importants que succeïen dins dels refugis. 5. Actualment t'agrada ser professora? Per què? Sí, m'agrada perquè estic amb alumnes que fan que m’agradi treballar. 6. Quan eres petita, què volies ser de gran? De petita volia ser el que soc ara, volia ser pintora, fer exposicions: això és el que m'agrada. 7. Què penses sobre el que està succeint actualment a Síria? Molt dolent, fatal, s'estan carregant els drets fonamentals de les persones. Com que diuen que estem en una societat avançada, que ho demostrin. Veiem massa coses que no estan bé. 8. Què faries si fossis reina d'Espanya per un dia? Jo veig que la monarquia està bastant antiquada: ho veig decadent.

18

Entrevista a l’Oriol, per Emmanuel. 1- Per què vas col·laborar amb una ONG? Què hi feies? Jo treballava en una ONG i era tècnic de relacions internacionals. Aquesta ONG treballa en llengües minoritàries dels pobles no reconeguts. 2- Per quin motiu vas sortir de l'ONG? En vaig sortir perquè tenia ganes de fer altres coses i també perquè després d'uns anys de treball em vaig adonar que el que entenem avui com a ONG és un concepte amb el qual no hi estic totalment d'acord. 3- Quins països t’han agradat més i per què? L’Índia, perquè és el país on he passat més temps. No m’agrada per un tema en concret, sinó perquè té llengües diferents i moltes religions. 4- Imagina't que ets el director d'un institut. Quins serien els objectius principals a assolir per al seu bon funcionament? Integrar-lo al barri i que la gent també estigui orgullosa del centre. 5- Per què vas decidir ser professor? De fet sempre he estat en contacte amb la docència , concretament no amb la docència però sí amb la divulgació, i jo crec que la docència és una part important de la divulgació de contingut i de coneixement. Vaig ser professor de català per a estrangers a Irlanda i després professor de català de gent nouvinguda. 6- Quin és el teu personatge històric preferit? Mahatma Gandhi és un personatge de l'Índia que va aconseguir els seus objectius a través de la no violència.


Grup d’experts Experts...

Lluïsa de Yebra i Sònia Llinàs

Aquest any hem posat en marxa els Grups d'alumnes experts, un recurs que ofereix l’Institut per tal de donar resposta a certs alumnes d’entre 1r i 2n d’ESO, que tenen o que han mostrat l'interès d’anar més enllà del currículum establert, des del punt de vista del coneixement i de les seves inquietuds. La intenció d'aquest programa, doncs, és estimular l'interès de l'alumne i atendre les seves motivacions en l’àmbit de la recerca. Una professora de l'àmbit cientificotecnològic i una altra del socialhumanístic acompanyen aquest alumnat en les seves descobertes i els submergeixen en l'estructuració del que és un treball de recerca. En l’àmbil socialhumanístic, l’alumne fa una investigació sobre un tema que ha triat lliurement i el desenvolupa a partir de les preguntes inicials i posteriors que ens provoca el fet d’entrar en profunditat en un tema que, sovint, obre les portes d’altres qüestions no platejades inicialment. En el cas de l’àmbit cientific tecnològic, es tracta d’un projecte conjunt sobre resilència ambiental, per buscar solucions de futur als impactes negatius sorgits de l’activitat humana. Cada alumne s’ha centrat en un aspecte diferent dins la temàtica d’estudi. I què han investigat? En Dérek Corrales, fa 1r d'ESO Ponent i és expert en llengües indoeuropees i en la recuperació dels efectes negatius del consum de plàstics. L’Aleix Benítez, també és de Ponent i expert en els prínceps pagans de Kíev, i en la conservació de la biodiversitat. En Víctor de 1r Ponent i l'Àlex Ruix de 2n Amèrica es van fer experts en la vida quotidiana a l'època medieval. L’Àlex també ho és en les energies netes, renovables i alternatives. L’Anna Echevarria, de 1r d'ESO Migjorn, es va fer especialista els inicis del cinema. La Nerea Lara, també de Migjorn, ara coneix molt bé els orígens i els nous plans per al Zoo de Barcelona, i també en la reducció de gasos d’efecte hivernacle. L’Amín Oulat, de 1r Llevant, és especialista en Beethoven i en la millora de la sostenibilitat ambiental en les ciutats del futur (smart cities). Experta en Stephen King, la Marta Barbancho de 2n d’ESO Àsia també ho és en la relació d’energia i benestar. En Cristian Villaman, de 2n d'ESO Amèrica, en sap un niu del grup de música Panic at the disco i ara també del consum de paper en l’era digital. En Marc Guerrero de 2n d'ESO Amèrica va començar a investigar la figura d’Hipathya i va continuar amb l’aprofitament de l’aigua. En Daniel Jiménez, de 2n d’ESO Àsia, va es va fer expert en l’origen grec dels jocs olímpics. Com que tenim tants alumnes encuriosits a l’institut, al tercer trimestre hem obert un segon grup: l'Helena Pastrana està investigant sobre la biografia de la Clara Campoamor. La Marina Peláez està fent recerca sobre l'evolució de les peces de bany en la natació de competició. En Dani Claver sobre les llegendes del bàsquet. Tots tres són alumnes de 1r Ponent. Pel que fa a 2n d’ESO, l'Àxel Nanza investiga sobre les runes de copan, a Hondures. L'Isaac Levy sobre què motiva els joves a fer Parkour. I el Joan Reyes sobre quins són els orígens del bàsquet. Esperem que el curs vinent tornem a tenir una bona colla d’experts i expertes.

19


Qui és qui Martí Camprodon Eulàlia Homar Gustavo Adriel Ana Frau Laura Saavedra Natàlia Anglès Susanna Griell Laura Candela César Carrasco Verónica Pallach Sònia Llinàs

20


Les festes Castaween Com cada any a la Castanyada, els alumnes de 4t d’ESO van organitzar el túnel del terror. Alhora, els alumnes de 1r i 3r d’ESO posaven en marxa una nova edició del projecte TEI, de tutories entre iguals.

Nadal L'alumnat d'arts escèniques de 4t d'ESO va representar el musical dels Pastorets, a l'Espai Jove les Basses, amb tot l'institut com a públic. L'espectacle va combinar parts musicades, amb dansa i teatre. També hi va haver l’estrena de les dues obres de la Companyia PIM PAM de teatre, que neix de l’optativa de teatre de 2n d’ESO.

Carnestoltes Com cada any, l’alumnat es va disfressar i va preparar comparses amb balls que es van presentar al concurs. Enguany van ser les alumnes de 3r A que van guanyar un esmorzar per la comparsa amb motius mariners.

Sant Jordi De nou, l’alumnat d’arts escèniques de 4t d’ESO va organitzar l’acte de lliurament de premis dels Jocs Florals, juntament amb un professorat molt implicat. Tanmateix, l’alumnat de 3r d’ESO va oferir a la sortida de l’acte, una fira de la màgia, que havien treballat transversalment des de diferents matèries.

21


Viatge fi de curs de 4t d’ESO: Cantàbria Enyguany el viatge de fi de curs de 4t d’ESO ha tocat a Cantàbria. Allà van poder visitar la Neocueva d’Altamira, el Parque Cabàrceno, Santillana del Mar, Potes, Cueva del Soplao… i realitzar activitats com lasertag, tirolines, rocòdrom, pujar al telefèric de Fuente Dé i jugar una estona amb la neu.

Esquiada a Port del Comte Al febrer alumnes de tot l’ESO van fer una jornada esportiva al Port del Comte. Durant el curset amb monitors i l’estona lliure van aprendre –aquesta vegada lluny d’aules i pissarres– el valor de la paciència i de la superació de les dificultats, i van recordar com n’és de necessari fer un alto en el camí per agafar aire i fer ressonar un crit d’alegria entre muntanyes i valls. I l’any que ve? Doncs l’any que ve… MÉS!

22


Aquest any volem saber quina obra d’art, actor/ actriu i menjar preferit que t’agrada

23

Gustavo Adriel 1. "F. Champenois" d’Alphonse Mucha 2. Maggie Smith 3. Albergínies farcides

Elena Gascón 1. Número 1, de J. Pollock 2. George Clooney 3. Croquetes de la mare

Susanna Griell 1. Neixement Venus, Botticelli 2. Johnny Depp 3. Llibrets de llom

Laura Saavedra 1. Las Meninas, de Velázquez 2. Dustin Hoffman 3. Carn a la brasa

Eulàlia Homar 1. La Sagrada Família 2. Lluís Homar 3. Arròs a la cassola

Natàlia Anglès 1- La Gioconda 2- Heddy Lamaar 3- Spagetti a la bolognesa

Bernat Blanco 1. Rhapsody in Blue (G. Gershwin) 2. Eduard Fernández 3. Arroz con judías (recepta manxega)

Antònia Borda 1. Ametller florit, de Van Gogh 2. Robert Reford 3. Paella marinera

Sergi Gascón 1. La Taula d’en H. Bosch 2. Katherine Hepburn 3. Pollastre a l'antiga

Sònia Llinàs 1.Ballarina, de Joan Miró 2. Clara Segura 3. Menjar tailandès

David Roca 1. Guernica 2. Jennifer Aniston 3. Arròs a la cubana

Verónica Pallach 1. El naixement de Venus 2. Katherine Herpburn 3. El sushi

Martí Camprodon 1. 1984 Orwell 2. Scarlett Johnasson 3. Llenties de l’àvia

Patricia Córcoles 1. Terrassa de cafè a la nit, Van Gogh 2.Harrisond Ford 3. Paella de la mama

Andrea Hernández 1. Water Lilies Claude Monet 2. Daniel Day-Lewis 3. Una bona paella prop de mar

Eduard Rambla 1. Victòria de Somotràcia 2. Johnny Depp 3. Truita de patates

Esther Borderas 1. L’arbre de la vida, Klimt 2. Pol Lòpez 3. Patates amb beshamel

Ana Frau 1. La habitación, de Van Gogh 2. Willy Toledo 3. Escudella

Mercè Julian 1. Llotja de València 2. Harrison Ford 3. Arrossejat

Laura Candela 1. El Gernika 2. Betsy Túrnez 3. Els macarrons gratinats


Hi som tots 1r ESO

1r Batx

2n ESO

2n ESO

2n ESO

3r ESO

3r ESO

3r ESO

i us trobarem a faltar… 4t ESO

24

2n Batx

Profile for ies barcelonacongres

Revista IX  

revista centre curs 2017-2018

Revista IX  

revista centre curs 2017-2018

Advertisement